Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ριζοσπάστης, πριν από 108 χρόνια

Posted by sarant στο 10 Φεβρουαρίου, 2016


Το σημερινό άρθρο έχει μερικά κουσούρια: αφενός είναι επανάληψη παλιότερου, αφετέρου είναι μεν επετειακό αλλά καθυστερημένο, αφού η επέτειος για την οποία θα σας μιλήσω ήταν χτες, όχι σήμερα. Σαν χτες λοιπόν, πριν από 108 χρόνια, κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Ριζοσπάστης. Στην επέτειο αυτή είχα αφιερώσει ένα άρθρο το 2010, πριν από έξι χρόνια -οπότε, σκέφτομαι ότι αρκετοί σημερινοί αναγνώστες δεν θα το έχουν διαβάσει ή δεν θα το θυμούνται. Επιπλέον, βρήκα μια φρέσκια αφορμή να γκρινιάξω, και δεν θα την αφήσω να πάει χαμένη, όπως θα δείτε προς το τέλος του άρθρου -το οποίο έχει και κάποιες προσθήκες και διαφορές σε σχέση με το παλιό άρθρο του 2010.

Λοιπόν, στις 9 Φεβρουαρίου 1908, κυκλοφόρησε στην Αθήνα η εφημερίδα «Ριζοσπάστης» από τον Γεώργιο Φιλάρετο. Η σύμπτωση στον τίτλο με τη σημερινή εφημερίδα που είναι όργανο του ΚΚΕ δεν είναι τυχαία. Ο τίτλος είναι ο ίδιος, η εφημερίδα διαφορετική. Για να το πω αλλιώς, ο Ριζοσπάστης του Φιλάρετου είναι πρόγονος του σημερινού Ριζοσπάστη. Αλλά  ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

 

 

rizo1908

Ο Γ. Φιλάρετος (1848-1929), γεννημένος στη Χαλκίδα δικηγόρος, γαλλοθρεμμένος, ήταν από τους πρώτους αντιμοναρχικούς πολιτευτές, γι’ αυτό άλλωστε και αποκλήθηκε «πατέρας της δημοκρατίας». Μεγάλος πια εγκαταστάθηκε στην τότε έρημη Καλλιθέα γι’ αυτό και ένας κεντρικός δρόμος της έχει το όνομά του. Ένα βιβλίο του, Ξενοκρατία, γνώρισε επιτυχία και επανεκδόσεις ακόμα και μετά τη μεταπολίτευση -και το βιβλίο αυτό έχει απασχολήσει το ιστολόγιό μας επειδή σε αυτό περιλαμβάνεται ένα απόφθεγμα που αποδίδεται στον λόρδο Λοντόντερυ, υπουργό εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, ότι πρέπει «να καταστεί η Ελλάς όσον το δυνατόν ολιγότερον επικίνδυνος, ο δε λαός της μικρόψυχος ως τα έθνη του Ινδοστάν», μια ρήση που πιθανώς να χρησίμεψε στην χάλκευση της «δήλωσης Κίσινγκερ».

Το 1908 ο Φιλάρετος έβγαλε τον Ριζοσπάστη, που είχε υπότιτλο Εφημερίς εβδομαδιαία εθνική, πολιτική και κοινωνική. Ο Ριζοσπάστης έβγαινε κάθε βδομάδα σε 4σέλιδο πολυτελές χαρτί μεγάλου σχήματος, κάποτε και 6σέλιδο ή 8σέλιδο. Στο πρώτο τεύχος, αντί προγράμματος, ο Φιλάρετος εκθέτει κάποιες αρχές του, όπως: Κατά της επιβούλου ξενοκρατίας. Υπέρ της εθνικής καιροσκόπου πολιτικής. (Χρησιμοποιεί το καιροσκόπος θετικά, με την έννοια της αξιοποίησης των ευκαιριών). Δεν τολμάει να ταχθεί αμέσως κατά του στέμματος. Λέει: Υπέρ του Στέμματος, ως αμερολήπτου μόνον ρυθμιστού της συνταγματικής μηχανής. Στα γλωσσικά είναι φανατικός καθαρευουσιάνος. Λέει: Κατά του ψευδοπολιτισμού, της ξενομανίας, της ξενολατρείας, του μαλλιαρισμού, της κοινωνικής αναρχίας και της αθεΐας. Υπέρ των πατρίων και των εθνικών παραδόσεων, της θρησκείας και της αθανάτου γλώσσης μας. Κατά του ανθυγιεινού βίου, δι ου λεληθότως, ακουσίως και κατά δόσεις αυτοκτονούσιν οι άνθρωποι και φρικωδώς αυξάνει ο εκφυλισμός. … Με τα σημερινά τουλάχιστον μέτρα, δεν είναι και αμιγώς προοδευτικές οι θέσεις του.

Οι δημοτικιστές του Νουμά αντιμετώπισαν με χλευασμό τον Φιλάρετο (τον είπαν Φλυάρετο). Η εφημερίδα δεν βρήκε μεγάλη απήχηση. Έκλεισε τρία χρόνια αργότερα, το 1911.

Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον Ριζοσπάστη του Φιλάρετου και στον σημερινό είναι ο Γιάννης Πετσόπουλος, λόγιος και δημοσιογράφος, τότε βενιζελικός. Το 1916, με το κίνημα του Βενιζέλου, άρχισε να εκδίδεται στη Θεσσαλονίκη ο Ριζοσπάστης από τον Πετσόπουλο, με τον υπότιτλο «Πολιτική Εφημερίς», κάθε Τετάρτη και Κυριακή. Το πρώτο φύλλο βγήκε στις 12 Ιουνίου του 1916. Ο Ριζοσπάστης του Πετσόπουλου ήταν έντυπο βενιζελικό, ανταντόφιλο, αντιμοναρχικό.

Μετά την εκδίωξη του βασιλιά Κωνσταντίνου (τον Ιούλιο του 1917) και την επάνοδο Βενιζέλου στην πρωτεύουσα του ενωμένου πλέον κράτους, ο Πετσόπουλος θέλησε να επανεκδώσει τον Ριζοσπάστη στην Αθήνα και ζήτησε από τον Φιλάρετο, ιδιοκτήτη του τίτλου, να συμπράξει. Ο Φιλάρετος παραχώρησε τον τίτλο αλλά δεν θέλησε να συμμετάσχει στην έκδοση, ήταν άλλωστε πια μεγάλος σε ηλικία· σε αντάλλαγμα της συναίνεσής του, έθεσε ως όρο η γλώσσα της εφημερίδας να είναι η καθαρεύουσα. Ο Πετσόπουλος σχολίασε στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας: «Ερωτώμεν τον σεβαστόν φίλον και πατέρα της εν Ελλάδι δημοκρατικής κινήσεως: Δεν είναι επίσης δημοκρατικόν, άμα αγωνίζεται κανείς δια τον λαόν να ζητεί και την επικράτησιν της δημοτικής γλώσσης;»

Ο Ριζοσπάστης λοιπόν επανεκδόθηκε στην Αθήνα στις 23 Ιουλίου 1917 ως πρωινή ημερήσια εφημερίδα που αυτοπροσδιοριζόταν ως «Εφημερίς δημοκρατικών αρχών». Διευθυντής και ιδιοκτήτης της ήταν ο Γ. Πετσόπουλος και αρχισυντάκτης της ο δεξιός σοσιαλιστής Ν. Γιαννιός. Την πρώτη περίοδο (1917- 1918) από τις σελίδες της προβαλλόταν ένα κράμα φιλελεύθερων δημοκρατικών, προοδευτικών- μεταρρυθμιστικών και σοσιαλιστικών ιδεών. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ριζοσπάστης της περιόδου εκείνης στέκεται ολόψυχα με το μέρος της πολεμικής προσπάθειας της Αντάντ, σε αντίθεση με τη θέση των μπολσεβίκων. Λογουχάρη, στο κύριο άρθρο της 16.3.1918 διαβάζουμε: «Η βάρβαρος ράτσα των Τευτόνων έπεσεν επάνω στις μεγάλες Συμμαχικές καρδιές μ’ όλην της την άγριαν ορμήν». Την ίδια περίοδο, επικρίνει την απεργία των εργατών ηλεκτρισμού, λέγοντας ότι «συμβιβασμός και συνεννόησις Κράτους και εργατών ηδύνατο και δύναται να επέλθει» (15.3.1918) ή γράφει ότι οι μειονοτικοί στρατιώτες (Ισραηλίτες και Τούρκοι) δεν είναι συνετό να υπηρετούν στο μέτωπο και καλεί την κυβέρνηση να αφήσει τας «ψευτοφραγκικάς λεπτότητας» διότι «Δεν πρέπει επιδεικνύοντες ψευτοπολιτισμόν να παίζομεν με την άμυνα της Πατρίδος μας» (9.3.1918). Παράλληλα, δεν τσιγκουνεύεται τα υβριστικά επίθετα για τον έκπτωτο βασιλιά Κωνσταντίνο.

Όμως, οι καιροί ήταν ανήσυχοι και οι συνειδήσεις προχωρούσαν γρήγορα. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 1918 ο Γιαννιός εγκατέλειψε την αρχισυνταξία, ενώ ο Πετσόπουλος άρχισε να στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς τα αριστερά. Υπό την επίδραση της ίδρυσης του ΣΕΚΕ, τον Νοέμβριο του 1918, ο Ριζοσπάστης αρχίζει μια αριστερή  στροφή, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες μέρες αλλά διάρκεσε αρκετά.

Οι σταθμοί αυτής της πορείας είναι: τον Μάιο του 1919 ο Πετσόπουλος γίνεται μέλος του ΣΕΚΕ· στις 15 Σεπτεμβρίου 1919, ο υπότιτλος αλλάζει από «Εφημερίς δημοκρατικών αρχών» σε «Εφημερίς σοσιαλιστική»· τον Απρίλιο του 1920 το 2ο συνέδριο του ΣΕΚΕ αποφασίζει να θέσει τον Ριζοσπάστη υπό τον έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής· αυτό επισημοποιείται στις 2 Ιουνίου 1920 όταν στην προμετωπίδα της εφημερίδας προστίθεται η ένδειξη «Υπό τον πολιτικόν έλεγχον της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος». Τελικά, τον Ιούλιο του 1921 ο Πετσόπουλος θα παραδώσει οριστικά την ιδιοκτησία της εφημερίδας στο Κόμμα, κι έτσι από την 1η Αυγούστου 1921 ο Ριζοσπάστης εκδίδεται ως «Επίσημον Όργανον του Σοσιαλιστικού Εργατικού (Κομμουνιστικού) Κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας των Εργατών της Ελλάδος». Η επόμενη αλλαγή είναι το 1924 όταν το ΣΕΚΕ μετονομάζεται σε ΚΚΕ. 

Δεν ξέρουμε ποιος ανέλαβε αρχισυντάκτης του Ριζοσπάστη μετά τον Γιαννιό. Αν κανείς έχει κάποιο στοιχείο, τον παρακαλώ να μου το πει. Στις 26 Απριλίου 1920 ανακοινώθηκε ως αρχισυντάκτης ο Θεόδωρος Λασκαρίδης, που τα κείμενά του έχω συγκεντρώσει στο βιβλίο Το φονικό μοιραίο βόλι,  ενώ στις 15 Ιουνίου 1921 ανέλαβε ο κύπριος ποιητής Λεωνίδας Παυλίδης. Τον Αύγουστο του 1921 αναλαμβάνει τριμελής συντακτική επιτροπή (Πετσόπουλος, Δημητράτος, Χαλκός). Το Χαλκός είναι ψευδώνυμο του Κορδάτου.

Μετά το 1924 οι τύχες της εφημερίδας είναι δεμένες με τις τύχες του κόμματος. Τον Αύγουστο του 1925 ο Ριζοσπάστης κλείνει για ένα χρόνο από τη δικτατορία του Πάγκαλου (ο οποίος, ως βενιζελικός δικτάτορας που ήταν έκλεισε μόνο τον Ριζοσπάστη και αργότερα την κεντροαριστερή Δημοκρατία). Από τον Σεπτέμβριο του 1931 έως τον Μάρτιο του 1934 η εφημερίδα βγαίνει με τίτλο «Νέος Ριζοσπάστης» επειδή ο αρχικός τίτλος είχε τιμωρηθεί με στέρηση της ατέλειας χάρτου (αξίζει κάποτε να γράψω για το επεισόδιο αυτό). Φυσικά η εφημερίδα κλείνει κατά τη δικτατορία του Μεταξά, και εκδίδεται μόνο παράνομα. Ξαναβγαίνει νόμιμος με την απελευθέρωση και την περίοδο 1945-47 είναι η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα, με εξαιρετικό επιτελείο συντακτών. Στην παρανομία από το 1947 έως το 1974, επανεκδίδεται τον Σεπτέμβριο του 1974 έως σήμερα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 είχα την τιμή να συνεργαστώ κι εγώ με την εφημερίδα για καναδυό χρόνια στην… κριτική δίσκων.

Από την εξιστόρηση αυτή προκύπτει ότι δεν είναι εύκολο να ορίσουμε πότε γεννήθηκε ο σημερινός Ριζοσπάστης -αλλά αν πρέπει να διαλέξουμε ένα ορόσημο θα είναι μάλλον η έκδοση της εφημερίδας από τον Γιάννη Πετσόπουλο στην Αθήνα στις 23 Ιουλίου 1917. Ο βραχύβιος Ριζοσπάστης της Θεσσαλονίκης και ο Ριζοσπάστης του Φιλάρετου είναι οι πρόγονοι. Υποθέτω λοιπόν πως τα 100 χρόνια του Ριζοσπάστη δεν θα γιορταστούν φέτος στις 12 Ιουνίου (επέτειος της κυκλοφορίας του Ριζοσπάστη στη Θεσσαλονίκη στις 12.6.1916) αλλά του χρόνου τον Ιούλιο.

Για να γκρινιάξω, στον χτεσινό Ριζοσπάστη και στη στήλη «Σαν σήμερα», όπου μνημονεύονται οι επέτειοι της ημέρας, η κυκλοφορία του πρώτου φύλλου του Ριζοσπάστη αναφέρεται μεν αλλά με λάθος στη χρονολογία: 1909 αντι για 1908. Θα περίμενε κανείς να προσέξουν λίγο περισσότερο τουλάχιστον αυτή την επέτειο -και δεν είναι το μοναδικό κρούσμα. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια, και ιδίως μετά τις απολύσεις πολλών παλιών δημοσιογράφων, η ποιότητα της εφημερίδας έχει πέσει πολύ.

Από την άλλη πλευρά, ο Ριζοσπάστης είναι πάντοτε ο φορέας μιας βαριάς ιστορίας, μιας ιστορίας αγώνων και θυσιών -με εκατοντάδες ή ίσως χιλιάδες συντάκτες, διακινητές και αναγνώστες να έχουν κυνηγηθεί, φυλακιστεί ή και βρει το θάνατο επειδή έγραφαν, διακινούσαν ή διάβαζαν την εφημερίδα. Τέτοια ένδοξη ιστορία δεν είναι εύκολο να την παραβλέψεις.

Και σήμερα ο Ριζοσπάστης εξακολουθεί να έχει πιστούς αναγνώστες και ικανοποιητική κυκλοφορία, παρόλο που, φυσικά, πουλάει πολύ λιγότερα φύλλα απ’ό,τι στη δεκαετία του 1980, όπως άλλωστε και όλες οι εφημερίδες (όλες μαζί οι ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες πουλάνε τις καθημερινές λιγότερα από 100.000 φύλλα, ούτε το ένα δέκατο απ’ ό,τι στα χρυσά χρόνια). Δεν αποκλείεται να έρθει κάποτε (και όχι στο απώτερο μέλλον) μια μέρα που ο Ριζοσπάστης και οι άλλες ημερήσιες εφημερίδες θα έχουν μόνο (ή κυρίως) διαδικτυακή παρουσία, αλλά κι έτσι ακόμα θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα να ακούγεται το όνομα που διάλεξε να δώσει στην εφημερίδα του πριν από 108 χρόνια -και μια μέρα- εκείνος ο παράξενος λόγιος που κατοικούσε στην Καλλιθέα.

ΥΓ Αν έχετε περιέργεια, ολόκληρη η πρώτη σελίδα του πρώτου φύλλου του πρώτου Ριζοσπάστη είναι εδώ.

164 Σχόλια προς “Ριζοσπάστης, πριν από 108 χρόνια”

 1. Κάποια στιγμή στις αρχές του εμφυλίου (νομίζω) κυκλοφορούσε και ο «Ρίζος της Δευτέρας». Έτσι ονομάστηκε και μια βραχύβια απογευματινή έκδοση της εφημερίδας γύρω στο ’88-’89, αν θυμάμαι καλά. Τη διάβαζα, θυμάμαι, με ιδιαίτερη ευχαρίστηση, είχε και ένα σατιρικό ένθετο σε στιλ «Ποντικιού».

 2. Γς said

  Καλημέρα

  Και για την επικογή του τίτλου;
  Πόθεν η «γοητεία» του ριζοσπάστης, ριζοσπαστικός, ριζοσπαστική ένωση [ΕΡΕ] την εποχή εκείνη και αργότερα;

 3. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Δεν ήξερα ότι η Πανάθα κι ο Ριζοσπάστης είναι συνομίληκοι.

 4. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα!

  1: Ο Ρίζος της Δευτέρας έβγαινε το 1946-47 και είχε πολυ αξιόλογη ύλη, μαζι και μια ολόκληρη σελίδα με γελοιογραφίες κτλ. Όπως σωστά θυμάσαι, κάτι ανάλογο έγινε και στη δεκ. 1980 αλλά νωρίτερα απ’ όσο θυμάσαι νομίζω, κάπου 1983-86. Είχε και σατιρικό ένθετο, Σατιρίζος.

  2: Σπάνε τις ρίζες, φέρνουν το καινούργιο. Όπως το γαλλ. radical, οι οποίοι ήταν αντικληρικαλιστές κτλ.

 5. Mπετατζής said

  Δεν ξέρω να πω σε σχέση με το παρελθόν, αλλά σε σχέση με το σήμερα, ο Ρ είναι με διαφορά η πιο ποιοτική εφημερίδα. Εκτός αν ποιότητα θεωρείται η αποπροσανατολιστική μεταμοντερνούρα που φιλοξενούν οι νυν κάργα κυβερνητικές εφημερίδες ΕφΣυν και Αυγή. Επίσης ο Ρ έχει την καλύτερη σελίδα για σκάκι. Αλήθεια, οι άλλες εφημερίδες έχουν καθόλου ιστορική στήλη «σαν σήμερα» ;; Το σχόλιο περί πτώσης της ποιότητας οφείλεται μόνο στα λάθη που τυχόν βρίσκονται στη συγκεκριμένη στήλη ;;; Απλά, ρωτάω. Επίσης, να μην το ξεχάσω, στο Ρ γράφονται τα πιο στρωτά και κατανοητά ελληνικά που έχω διαβάσει σε εφημερίδα τα τελευταία χρόνια, παρόλο που πραγματεύεται θέματα που θεωρούνται (δεν είναι όμως) στρυφνά και δυσνόητα. Μια δοκιμή θα σας πείσει.

 6. Γς said

  2:

  Από το radicalism και το λατινικό radix.

  3:

  Από τον Σαιντ Πάτρικ κι αυτό που κρατάει:

 7. Mπετατζής said

  Το πιθανότερο μάλιστα είναι, το συγκεκριμένο λάθος να οφείλεται σε απλή λάθος πληκτρολόγηση, και όχι σε πτώση της ποιότητας, αφού ο 902, που αντιγράφει καθημερινά τη συγκεκριμένη στήλη του Ρ, έχει φάτσα φόρα και το 1ο φύλλο που και ο Νικοκύρης παραθέτει, http://www.902.gr/timeline?timelineday=9&timelinemonth=2 με την ημερομηνία 1908.

 8. #3 Πολύ σχετικό…

 9. spiral architect said

  Καλημέρα. 🙂

  Ας σημειωθεί επίσης ότι, ο Ρ. ήταν η πρώτη ελληνική εφημερίδα που ανέβηκε στο διαδίκτυο ταυτόχρονα με την έντυπη έκδοσή της. Υπεύθυνος για αυτό το εγχείρημα ήταν ο σχωρεμένος ο Μπάμπης Αγγουράκης γύρω στο ’89-90, ο κομπιουτεράς του Κόμματος, αυτός που έστησε τον πρώτο διαδικτυακό σέρβερ στην Ελλάδα σε ένα πισί με Ιntel 80386. Εποχή χωρίς μηχανές αναζήτησης, χωρίς ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και διαδικτυακές εφημερίδες, χωρίς πρωτόκολλα HTML, χωρίς flash player, ο Ρ. ανέβαινε μόνο με κείμενα και φωτογραφίες, προσομοιάζοντας με την έντυπη μορφή του ή οποία δεν διαφέρει πολύ (σε πισί) από την τωρινή. Εποχή του dial-up όπου πληκτρολογούσες αυτούσιο το URL και έμπαινες να διαβάσεις, εκτός αν σ’ έπαιρναν τηλέφωνο, οπότε η σύνδεση κοβόταν. 😦

 10. leonicos said

  Στη μεταπολίτευση δεν είχει κυκλοφορήσει κι ένα ς τόμος;

 11. leonicos said

  Πολύ επόδυνο αυτό το άρθρο. Πάω να διαβάσω για τη θεία στον Παράδεισο

 12. leonicos said

  επώδυνο έστω

 13. Γς said

  «Δεν τον θέλουμε τον βασιλιά.
  δεν τον θέλουμε τον βασιλιά
  Να τον βάλουμε στην άκρη
  Να πουλάει Ριζοσπάστη
  κι ότι άλλο θέλει το ΕΑΜ»

 14. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Eίτε Γαύρο, Δικέφαλο, Πράσινη, διαβάζεις, ή άλλη κομματική εφημερίδα, (για να δικαιωθεί κι ο Gee) είτε τον Ριζοσπάστη, το ίδιο είναι, ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ, ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ, ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ. Θα έλεγα κρίμα, αλλά κατανοώντας από 30 και πλέον χρόνια την λειτουργία του συστήματος, λέω ΣΩΣΤΑ.

 15. spiral architect said

  Γλύτωσες το παιδομάζωμα εσύ; 😛

 16. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  15 – Όχι, ήμουν ενεργό μέλος στο κόμμα, πολύ πριν το καλοκαίρι του 73 που με γράψανε στην ΚΝΕ.

 17. spiral architect said

  ELLHNIKES GRAMMATOSEIRES

 18. #10 Ο Ριζοσπάστης, η Αυγή, η Εποχή, το Πριν, η Προλεταριακή Σημαία, ο Δρόμος είναι κομματικές εφημερίδες. Παράγουν πολιτική, δεν κρύβουν την κατεύθυνσή τους. Οι οπαδικές που αναφέρεις τι σχέση έχουν με αυτό; ιδεολογία είναι ο Ολυμπιακός;

 19. Spiridione said

  Να μην ξεχάσουμε και τον πρώτο Ριζοσπάστη που εκδόθηκε στην Κέρκυρα το 1850 και ήταν η φωνή του ριζοσπαστικού κόμματος
  (σελ. 64)
  http://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=40717&seg=
  Και ο Αληθής Ριζοσπάστης του Μομφερράτου το 1862
  http://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=40819&seg=

 20. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  5: Όχι βρε συ, η πτώση της ποιότητας δεν εντοπίζεται μόνο στη συγκεκριμένη στήλη (η οποία πάντως έχει χοντρά λάθη ουσίας, που τα έχουμε κατά καιρούς επισημάνει κι εδώ, όπως όταν έγραψε πως ο Αγγουλές είχε καταδικαστεί σε θάνατο ή πως ο Καζαντζάκης είχε κάνει εξορία στη Μακρόνησο),

  Είναι αυτό που έγραψε στο FB ένας φίλος του ΚΚΕ ως σχόλιο στο σημερινό μου άρθρο, ότι ο καθημερινός «Ριζοσπάστης» δεν μπορεί να διαβαστεί από μη μέλη του κόμματος. Εδώ που τα λέμε, αυτό ίσχυε, αν και σε μικρότερο βαθμό, και πριν από τις απολύσεις. Τα καθημερινά φύλλα, όπως π.χ. το σημερινό, δεν έχουν ούτε μία ενυπόγραφη στήλη. Αυτό ταιριάζει περισσότερο σε κομματικό ενημερωτικό δελτίο παρά σε εφημερίδα. Και για να μη συγκρίνεις με τον αστικό και οπορτουνιστικό τύπο, σύγκρινε με τον Ριζοσπάστη του Ζαχαριάδη, το 1946-7. Μέσα στον εμφύλιο. Δες πόσα ενυπόγραφα άρθρα είχε.

  19: Σπύρο, δίκιο έχεις. Υπάρχουν και οι επτανήσιοι ριζοσπάστες -και Ριζοσπάστες.

 21. sarant said

  9: Και επίσης, το καλό να λέγεται, η εφημερίδα με το καλύτερο ηλαρχείο.

 22. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  18 – «Παράγουν πολιτική,» Σιγά μη παράγουν και χάλυβα. «δεν κρύβουν την κατεύθυνσή τους.» Γι΄αυτό λέω ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ.
  «Οι οπαδικές που αναφέρεις τι σχέση έχουν με αυτό;» Είναι προφανής, αλλά να στο εξηγήσω, απευθύνονται κι αυτές σε οπαδούς, με λίγα λόγια, είναι ΟΠΑΔΙΚΕΣ κι αυτές, και στόχος τους, δεν είναι η αμερόληπτη ενημέρωση των αναγνωστών τους, αλλά η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΣ.
  «ιδεολογία είναι ο Ολυμπιακός;» Καλά ΕΙΣΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ; ρώτα τους ολυμπιακούς εδώ μέσα να σου πούν, κι άμα θές, ρώτα και τους αεκτζήδες, μπαοκτζήδες, παναθηναϊκούς κλπ, τι έχουν πιο πάνω, την ομάδα ή το όποιο κόμμα-ιδεολογία; Μιλάμε για οπαδούς έτσι;

 23. Mπετατζής said

  Eγώ και πολλοί άλλοι (κυρίως εργατόκοσμος) που τη διαβάζουμε και δεν είμαστε μέλη, θα είμαστε προφανώς κάτι σαν ούφο. Επίσης ο Ρ το δηλώνει φόρα παρτίδα ότι όργανο της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, δεν είναι σαν τις άλλες εφημερίδες, που υποκρίνονται αντικειμενικότητα, ενώ είναι πιο ύπουλα όργανα, επειδή ακριβώς το αποκρύβουν.

 24. Mπετατζής said

  Διόρθωση προηγουμένου : το δηλώνει φόρα παρτίδα ότι είναι …..

 25. sarant said

  23 Εσύ και πολλοί άλλοι φίλοι του κόμματος είστε πιο κομματικοί απ’ ό,τι ήταν πολλά μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Η ένσταση του φίλου ισχύει για τους παραέξω.

 26. Ιάκωβος said

  Ωραίο άρθρο. Επειδή φαντάζομαι η κουβέντα από ιστορική θα μετεξελιχτεί σε πολιτική, επιτρέψτε μου να ρίξω μερικά φρύγανα από την αρχή μπας και φουντώσει η αντιπαράθεση 🙂

  Να αρχίσουμε από τους ορισμούς

  Πως ορίζεται η λέξη Αριστερά;

  Η Αριστερά δεν ορίζεται . Σε διαφορετικό περιβάλλον παίρνει διαφορετικό νόημα, όπως περίπου η λέξη Ελευθερία. Eίναι μια έννοια σχετική. Δεν υπάρχει απόλυτη αριστερά, μπορούμε να μιλάμε μόνο για αριστερότερα ή δεξιότερα, πάντα σε σχέση με κάτι άλλο.

  Όντως δηλαδή υπάρχει αριστερόμετρο, και είναι μια κλίμακα που μετράει κυρίως δύο μεγέθη.

  Οικονομία και Εξουσία.

  Στην οικονομία όσο περισσότερη αναδιανομή του πλούτου εις βάρος των πλουσίων και εις όφελος των φτωχών περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του ένας χώρος ,τόσο πιο αριστερός θεωρείται.

  Στο ζήτημα της εξουσίας, όσο περισσότερη εξουσία δίνει στους πολλούς και αδύνατους και όσο περισσότερο έλεγχο επιβάλλει στους ισχυρούς, τόσο πιο αριστερός θεωρείται.

  Για παράδειγμα, οι Δημοκρατικοί θεωρούνται ως προς την οικονομία πιο αριστεροί από τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ πχ σε σχέση με τη Δανία, και οι δύο είναι καραδεξιοί του κερατά.

  Στο πεδίο των πολιτικών ελευθεριών, ο Πούτιν είναι στην πραγματικότητα πιο δεξιός από τους Αμερικάνους, γιατί στη χώρα του, σε ορισμένους τομείς, τα ατομικά δικαιώματα είναι σε χειρότερο χάλι από όσο στην Αμερική.

  Βέβαια πολιτικά πάλι, ως προς το ποιοι και πόσοι έχουν την εξουσία, το σύνθημα -Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ, δηλαδή η εξουσία στις επιτροπές της εργατικής τάξης, ήταν πιο αριστερό από ότι είχε ακουστεί μέχρι τότε.

  Ενώ, όμως, αν θέλουμε να είμαστε λογικοί, η σταλινική σοβιετία όπως ο Πολ Ποτ ή ο Κιμ, είναι μια δικτατορία, αρκετά διαφορετική αλλά ουσιαστικά της ίδιας ποιότητας με τον παραδοσιακό φασισμό. ‘Ενας ναζισμός χωρίς Κρουπ.(Αλλά με ίδιο κράπ. Και εξ ίσου κρήπυ).

  Το ΚΚΕ πάλι, ως προς την οικονομία και τις αρχές είναι το πιο αριστερό, αφού θέλει, όπως θέλαμε και όσοι από μας είμασταν στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά το πάλαι ποτέ, την εξαφάνιση της αστικής τάξης στο σύνολό της σαν άτομα και την εξαφάνιση του καπιταλιστικού κέρδους σαν λειτουργία μέσα στην κοινωνία.

  Είναι κρίμα όμως που υποστηρίζει σταλινικά δικτατορικά καθεστώτα, όπως τα πρώην και το νυν .

  Και το χειρότερο, δεν νομίζω ότι πραγματικά θέλει, ονειρεύεται, συζητά, προπαγανδίζει μία σοβιετική εξουσία, δηλαδή μια πολιτεία οργανωμένη σε λαϊκές επιτροπές . Ταυτίζει τη λαική εξουσία με τη μονοκομματική εξουσία και ουσιαστικά είναι απλά μπερδεμένο.

  Τα δε μέλη του και οι οπαδοί του, είναι κι αυτοί ένοχοι του κατά Χάνα Άρεντ εγκλήματος, που κατά καιρούς κάνουμε όλοι οι άνθρωποι: Δεν σκέφτονται. Δηλαδή, προκειμένου να μη χάσουν την ψυχολογική βολή τους, επιλέγουν (όχι συνειδητά) να μην σκεφτούν λογικά.

  Αλλιώς θα είχαν φάει οι διάφοροι Στάλιν και άλλοιν μια μούτζα ξεγυρισμένη.

 27. Mπετατζής said

  Άρα, αυτό που θέλετε να πείτε είναι ότι τον Ρ δεν μπορούν να το διαβάσουν παρά μόνο οπαδοί του κόμματος, και όχι ότι δεν μπορούν να το διαβάσουν παρά μόνο μη μέλη. Διαφωνώ και με αυτό, (και επαναλαμβάνω ότι το καλύτερο επιχείρημα για κάποιον μη αναγνώστη είναι να τον αγοράσει και να τον διαβάσει, εγώ δεν πρόκειται να επιχειρηματολογήσω για αυτό), αλλά τουλάχιστον ξεκαθαρίσατε τι ακριβώς θέλετε να πείτε.

 28. Mπετατζής said

  26. Πολύ προσεκτικά εγώ, προσπαθώ να κρατήσω την συζήτηση στο Ρ και να μην την κάνω πολιτική. Βρες κάτι άλλο να κάνεις με τα φρύγανα, άλλωστε αυτό ακριβώς είναι, φρύγανα. Θα ήθελα και ένα αντισχόλιο για το 7 από το Νικοκύρη καθώς και μια απάντηση στο αν άλλες εφημερίδες έχουν στήλη «σαν σήμερα» (ειλικρινά δεν ξέρω και μακάρι να έχουν).

 29. Η Καθημερινή έχει στήλη «σαν σήμερα», επιλεγόμενη «Ο Φιλίστωρ». Επειδή είναι και κείνη παραδοσιακή εφημερίδα και μπορεί να ανατρέχει με ευκολία στο αρχείο της 😉

 30. Alexis said

  Προσπάθησα (δις) να κάνω ένα σχόλιο και μου το ρούφηξε η μαύρη τρύπα.
  Ξέρεις τίποτα Νικοκύρη;

 31. Ιάκωβος said

  Mπετατζής said

  «Πολύ προσεκτικά εγώ, προσπαθώ να κρατήσω την συζήτηση στο Ρ και να μην την κάνω πολιτική»

  ‘Ο.έ.δ.

 32. Mπετατζής said

  Eυχαριστώ Δύτη. Απ΄ ότι καταλαβαίνω είναι διαφορετικού στυλ, αφού παραθέτει άρθρα της ίδιας της εφημερίδας 40 χρόνια πριν. Να σημειώσω εδώ, ότι η στήλη του Ρ δεν είναι μια αχρωμάτιστη ιστορική στήλη. Προβάλει κυρίως τα γεγονότα και τα πρόσωπα που σημάδεψαν το διεθνές και ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα. Αλλά είπαμε, εμείς το φωνάζουμε και το καμαρώνουμε, δεν το κρύβουμε.

 33. Stella said

  10 Φεβρουαρίου 2008 – 5ο Συνέδριο Συνασπισμού – Με πρόταση Αλ. Αλαβάνου εκλέγεται Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου ο Αλέξης Τσίπρας.

 34. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 35. Alexis said

  #26: Τι φρύγανα ρε συ, εσή πέταξες κλαδιά ολόκληρα! 😀

 36. sarant said

  27 Μέλη και πιστοί οπαδοί. Αυτό παλαιότερα δεν ίσχυε.

  30 Eπειδή είχε λινκ, το έβαλε στα σπαμ. Απελευθέρωσα –35

  32 Ακριβώς, και έχει νόημα η στήλη.

 37. gbaloglou said

  4 Γιατί όμως να έχει υιοθετηθεί/αποδοθεί το Γαλλικό radical ως «ριζοσπάστης» ή «ριζοσπαστικός» και όχι απλά «ριζικός»; Προυπήρξε άραγε η λέξη «απεργοσπάστης» και έδωσε την ιδέα; (Δεν νομίζω, αλλά δεν γνωρίζω.) Άλλα επίθετα με κατάληξη «-σπάστης»; (Λίγο πιο χιουμοριστικά — και όχι μόνον –αν το δούμε, από πότε υπάρχει καρυδοσπάστης😉

 38. gbaloglou said

  Χα χα, στο #37 ο συνδυασμός ερωτηματικού και δεξιάς παρένθεσης έγινε 😉

 39. Ιάκωβος said

  Όχι Alexis, αυτά ήταν τα προσανάμματα. Έχω κι άλλα 🙂

  Η αλήθεια είναι οτι καμιά φορά, αλλά ευτυχώς σπάνια, μου λείπουν οι παθιασμένες πολιτικές συζητήσεις της νεότητάς μου, και από την άλλη θα ήθελα να επιδείξω τις νέες αναθεωρημένες μου απόψεις για την πολιτική, και γι αυτό τσιγκλάω που και πού, αλλά σπάνια βρίσκω ανταπόκριση.

  Ας πούμε, μου φαίνεται πολύ περίεργο πια, που άνθρωποι λογικοί κατά άλλα, μπορούν να προβάλλουν αυτούς τους παραλογισμούς( που κάποτε μου φαινόντουσαν τόσο προφανείς, όσο το έναν κι ένα ίσον δύο), δηλαδή ότι:

  1ο , το προλεταριάτο όπως είναι σήμερα «νομοτελειακά» θα οδηγήσει την κοινωνία στο σοσιαλισμό.

  2ο, το προλεταριάτο θα είναι η μόνη τάξη που θα ασκεί εξουσία

  3ο Θα την ασκεί μέσω ενός μόνο κόμματος και

  4ο, αυτό το κόμμα θα είναι (για λόγους που ποτέ
  ένας λογικός άνθρωπος δε θα κατανοήσει) το συγκεκριμένο ΚΚΕ κι όχι άλλα Κ.

  🙂 Συνεχίζω το τσίγκλισμα.

  Πιστεύοντας στην μονοκομματική εξουσία (που πρακτικά συνήθως είναι μια προσωποπαγής δικτατορία) το ΚΚΕ ως προς τους πολιτικούς στόχους του, αποκαλύπτεται οτι στην πραγματικότητα έχει μια ακροδεξιά ιδεολογία. Ή όχι;

 40. LandS said

  33
  Α) Του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
  Β) Ο Τσίπρας έβαλε υποψηφιότητα, δεν προτάθηκε από κανέναν. Πολύ πριν το Συνέδριο ο Αλαβάνος, ο οποίος κράτησε τη Προεδρία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και τον Ιούνιο του 2009, είχε κάνει κάτι που ισοδυναμούσε σε «δαχτυλίδι» προς τον Τσίπρα. Ο ίδιος ο Τσίπρας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του δύο μέρες μετά την αντίστοιχη ανακοίνωση του Φ. Κουβέλη (Δεκέμβριος 2007)

 41. spiral architect said

  Αμάν πια με τα «σταλινικά καθεστώτα», είδαμε και την κατάντια των αστικοδυτικοδημοκρατικών! 👿

 42. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Έχω μια γλωσσική απορία. Πότε πρωτοεμαφνίζεται η λέξη «ριζοσπάστης» στην ελλ. γλώσσα; (οι γλωσσοληξίαρχοι κλέφτες θα γίνουνε; 🙂 )

 43. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Όλες οι οπαδικές εφημερίδες το φωνάζουν και το καμαρώνουν, δεν το κρύβουν,

  http://www.xryshaygh.com/efimerida

  http://www.gazzetta.gr/protoselida/politikes-efimerides/eleytheri-ora

  http://www.avgi.gr/article/6251254/ta-protoselida-tou-simerinou-tupou-9-2-2016-

  http://www.eksegersi.gr/

  http://www.frontpages.gr/p/65/%CE%93%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF
  %CF%82

  http://www.gazzetta.gr/protoselida/athlitikes-efimerides/i-prasini

  http://www.espressonews.gr/

  αυτό δεν σημαίνει πως ενημερώνουν κι όλας, ειδικά ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΑ.

 44. Ιάκωβος said

  spiral architect said

  Αμάν πια με τα «σταλινικά καθεστώτα», είδαμε και την κατάντια των αστικοδυτικοδημοκρατικών

  Δεν είναι λογική αυτή, παιδάκι μου. Είναι τμήμα του «να μη σκέφτεσαι» που λέγαμε. Και φυσικά θυμίζει τις απαντήσεις των άλλων: «Αμάν το Ολοκαύτωμα κι ο Χίτλερ,είδαμε και το Στάλιν…»
  Μα το θέμα δεν είναι η κατάντια των αστικοδημοκρατικών καθεστώτων, το θέμα στη συζήτηση είναι ο υπαρκτός, που αν τον αφαιρέσεις από την ιδεολογία του ΚΚΕ δε μένουν και πολλά…
  Για τα ψάρια θα μιλήσουμε άλλη φορά.

 45. sarant said

  37-42 Θέλει ψάξιμο. Πάντως οι επτανήσιοι είχαν ριζοσπάστες πολιτικούς τουλ. από τα μέσα του 19 αι.
  Ο Κουμανούδης λέει από το 1824.

 46. Mπετατζής said

  Mπορείτε, εφόσον ο ιστολόγος το επιτρέπει, να γράφετε όσες μπούρδες θέλετε. Συνδέσμους βρωμερούς μπορείτε να μην βάζετε παρακαλώ, προκειμένου να κρατήσει το ιστολόγιο ένα επίπεδο ;

 47. gbaloglou said

  45 Και πρέπει παράλληλα να διερευνηθεί η εμφάνιση και χρήση του «ριζικός» στην (νεο)Ελληνική.

 48. LandS said

  Πάντως το radical έχει λίγο πλάκα.
  Political sense of «reformist» (via notion of «change from the roots») is first recorded 1802 (n.), 1817 (adj.), of the extreme section of the British Liberal party (radical reform had been a current phrase since 1786).

  Άκου «ρεφορμιστής» το όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ 🙂

  Πιο σοβαρά τώρα. Κάπου είχα διαβάσει ότι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα σε κάποιες γκρούπες (αναρχικές; ) της Πάτρας, τα μέλη τους αποκαλούσαν ο ένας τον άλλο «ριζοσπάστη». Πιθανολογώ ότι θα ήταν Κεφαλλονίτικη επίδραση.

 49. spiral architect said

  Κοίτα τώρα Ιάκωβε να δεις, τα «σταλινικά καθεστώτα» με τα καλά και τα κακά τους πάνε τώρα, έπεσαν, κατέρρευσαν διαλύθηκαν, finito και τέλος! Πες μου τι κάνουμε τώρα και αν η σοσιαλδημοκρατική προσέγγιση και με όση ελευθερία σκέψης γουστάρεις, θα σου λύσει το πρόβλημα.
  Αυτό και τέλος.

 50. Alexis said

  #36: Ευχαριστώ.

  #20: Τα καθημερινά φύλλα, όπως π.χ. το σημερινό, δεν έχουν ούτε μία ενυπόγραφη στήλη. Αυτό ταιριάζει περισσότερο σε κομματικό ενημερωτικό δελτίο παρά σε εφημερίδα. Και για να μη συγκρίνεις με τον αστικό και οπορτουνιστικό τύπο, σύγκρινε με τον Ριζοσπάστη του Ζαχαριάδη, το 1946-7. Μέσα στον εμφύλιο. Δες πόσα ενυπόγραφα άρθρα είχε.
  Σωστά. Μόνο και μόνο να σκεφτείς ποιοί πνευματικοί ογκόλιθοι ήταν μέλη του ΚΚΕ τότε και αρθρογραφούσαν, τακτικά ή έκτακτα, στον «Ρ», φτάνει για να καταλάβεις αυτή την «έκπτωση».
  Σήμερα είναι πολύ-πολύ μικρότερος ο αριθμός των πνευματικών ανθρώπων που δηλώνουν μέλη ή φίλοι του ΚΚΕ.

 51. Παναγιώτης Κ. said

  (Sarant) Δεξιός σοσιαλιστής!
  Εγώ τον σοσιαλισμό τον συνδέω μόνο με την Αριστερά. Τι μου ξέφυγε και δεν το πήρα χαμπάρι; 🙂

 52. LandS said

  49 Και, αν μου επιτρέπεται να συνεχίσω, και τα φασιστικά καθεστώτα finito αλλά αντιμετωπίζουμε τους νοσταλγούς τους με τρόπο πέρα για πέρα διαφορετικό. Και καλά κάνουμε.

 53. Spiridione said

  Αυτο του 1824 που αναφέρει ο Κουμανούδης πρέπει να είναι αυτή αναφορά του Κοραή
  https://books.google.gr/books?id=sOcIAAAAQAAJ&pg=PA157&dq=%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B9&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjB8eLLje3KAhWGQBoKHfYYBbk4ChDoAQg_MAg#v=onepage&q=%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B9&f=false
  Εδώ αναφέρεται (μάλλον από τον Αρ. Καμπάνη) ότι ο Κοραής είχε προτείνει για την απόδοση του radical το ριζοτόμος, αλλά δυστυχώς εμείς προτιμήσαμε το κακόζηλο και κακόηχο ριζοσπάστης.
  http://www.ekebi.gr/magazines/ShowImage.asp?file=58758&code=0854
  Ριζοτόμος πάντως ήταν ο φαρμακοποιός. Υπάρχουν πάντως κάποιες ανευρέσεις της λ. ριζοτόμος αντί ριζοσπάστης.

 54. Pedis said

  Νικοκύριε, οι επέτειοι ακολουθούν την ημερομηνία του ιουλιανού ημερολογίου με ή χωρίς την ημερολογιακη μετατόπιση;

  Ήταν σύνηθες φαινόμενο για τις (προοδευτικές) εφημερίδες εκείνης της εποχής η αναγραφή διπλής ημερομηνίας ;

 55. Ανδρέας said

  (…) σε αυτό περιλαμβάνεται ένα απόφθεγμα που αποδίδεται στον λόρδο Λοντόντερυ, υπουργό εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, ότι πρέπει «να καταστεί η Ελλάς όσον το δυνατόν ολιγότερον επικίνδυνος, ο δε λαός της μικρόψυχος ως τα έθνη του Ινδοστάν», μια ρήση που πιθανώς να χρησίμεψε στην χάλκευση της «δήλωσης Κίσινγκερ» (…)
  Υπάρχουν πληροφορίες για αυτό το απόφθεγμα;

  Είχα διαβάσει για του Κίσσιγκερ στο διαδίκτυο καμιά δεκαετία πριν. Στου Νικοκύρη είχα βρει υλικό:
  h**p://www.sarantakos.com/peribol1.html
  h**p://www.sarantakos.com/language/kissinger.html
  h**ps://sarantakos.wordpress.com/2009/11/12/kisinger1/
  h**ps://sarantakos.wordpress.com/2010/03/22/kisinger2/

  Ertegun also encouraged the Society’s education and arts and culture programs and made possible countless gatherings with prominent government and business leaders including Henry Kissinger, Turgut Ozal, William Clay Ford, and Rahmi Mustafa Koç.
  h**ps://en.wikipedia.org/wiki/Ahmet_Ertegun

  Σκουτέρης ήτανε.

  Ο ίδιος ο ο Κίσσινγκερ τον »δίνει» στην ιστοσελίδα του. Τα ήπιαμε από βραδύς, (Istabul by night) περιγράφει και το πρωί είχε βγει στο μπαλκόνι στο κεντρικό ξενοδοχείο που έμεναν και έβγαλε λόγο (ο Σκουτέρης). Τότε λογικά το είπε (ο Σκουτέρης) και μαθεύτηκε κι από δω κ.λ.π. Δήλωνε γραμματέας τύπου του.

  (…) I reciprocated by traveling with him to many foreign countries, though as the son of a distinguished Turkish diplomat, he was quite at home everywhere. We went together to India, China, Nepal, World Cup tournaments in Spain, Italy and France and, of course, to Turkey.

  I cannot say that Ahmet’s impact on my kind of international relations was an unmixed blessing. One of our visits to Turkey occurred when Greek-Turkish tensions were at a high point, and I thought that discretion was the best course. Ahmet had a different view. He appointed himself as my press secretary. Every morning, I awoke to a widely-covered, provocative interview given by Ahmet but ascribed to me. I became a hero in Turkey. My standing in Greece is another matter. (…)

  h**p://www.henryakissinger.com/eulogies/041707.html

 56. Alexis said

  #43: Θα σε μαλώσω!
  Η «Ορθόδοξη Αλήθεια» πού κολλάει;
  Μπαίνεις στα χωράφια του Βάτman! :mrgreen:

 57. sarant said

  54 Νομίζω ότι για τα εγχώρια γεγονότα βάζουμε το παλαιό ημερολόγιο και τα διεθνή το νέο. Οι εφημερίδες της εποχης είχαν μόνο την παλαιά ημερομηνία. Διπλή αναγραφή ήταν συχνότερη στην αλληλογραφία, ιδίως με το εξωτερικό.

  55 Λες να ήταν ο Αχμέτ που έκανε το κακό;

 58. Ανδρέας said

  57 Ναι. Στα τούρκικα τά ‘λεγε.

 59. venios said

  Δεν είναι ακριβώς όπως τα λες:

  1ο , το προλεταριάτο όπως είναι σήμερα «νομοτελειακά» θα οδηγήσει την κοινωνία στο σοσιαλισμό.
  – Ναι, νομοτελειακά, διότι αυτό έχει επιστημονικά αποδειχτεί από τη μαρξιστική ανάλυση και, ως γνωστόν, η επιστήμη δεν κάνει λάθος.

  2ο, το προλεταριάτο θα είναι η μόνη τάξη που θα ασκεί εξουσία
  – Όχι ακριβώς: είναι η μόνη τάξη που μπορεί να αυτοκαταργηθεί ως τάξη και να οδηγήσει στην αταξική κοινωνία. Γι’ αυτό το λόγο θα έχει την εξουσία στη μεταβατική περίοδο του σοσιαλισμού. Είναι κι αυτό επιστημονική πρόβλεψη.

  3ο Θα την ασκεί μέσω ενός μόνο κόμματος
  – Αυτό δεν είναι θεωρητικά αναγκαίο: αν υπάρχουν και άλλα κόμματα που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης θα μετέχουν στην επανάσταση. Αν μετεξελιχθούν σε εχθρούς της επανάστασης (όπως οι μενσεβίκοι στη Ρωσία ή οι αναρχικοί στην Ισπανία), θα πολεμηθούν, ειδεμή θα συνεργαστούν με το ΚΚ (όπως τα αστικά δημοκρατικά κόμματα στην Ισπανία), μέχρι είτε να αποδειχθούν κι αυτά εχθροί της επανάστασης ή να αποδεχτούν την επιστημονική θεωρία του σοσιαλισμού. .

  4ο, αυτό το κόμμα θα είναι (για λόγους που ποτέ
  ένας λογικός άνθρωπος δε θα κατανοήσει) το συγκεκριμένο ΚΚΕ κι όχι άλλα Κ.
  – Κι αυτό δεν είναι θεωρητικά απαραίτητο, επαληθεύεται όμως στην πράξη από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα κανένα άλλο κόμμα δεν υπερασπίζεται με συνέπεια τα συμφέροντα του προλεταριάτου, ούτε και διαθέτει το επιστημονικό εργαλείο της μαρξιστικής θεωρίας.

 60. Αθώος ο καθηγητής Ρίχτερ για το βιβλίο του «Η Μάχη της Κρήτης»

  http://left.gr/news/athoos-o-kathigitis-rihter-gia-vivlio-toy-i-mahi-tis-kritis

 61. Ανδρέας said

  57 Αλλά πέραν αυτών είχε κάνει τρομερή δουλειά στην μουσική βιομηχανία μέχρι το τέλος του.
  Οι Ατλάντικ, Μοτάουν, Τσες και κανα-δυό άλλες είχαν όλη την μουσική στα χέρια τους κι ότι αυτό συνεπάγεται.

 62. Κουνελόγατος said

  Σκύλε δεν παίζω, με πέρασες όση ώρα έψαχνα το σωστό σημείο να τοποθετήσω ακριβώς το ίδιο. Δεν πειράζει όμως. 🙂

 63. sarant said

  62 😉

 64. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  45 – Τα λινκ δεν είναι φωτογραφίες, και μπορεί ο καθένας να τα προσπεράσει, οι δυο που εμφανίζονται, δεν νομίζω πως είναι προκλητικές και δεν ρίχνουν το επίπεδο του ιστολογίου. Από κεί και πέρα, το ποιός είναι βρομερός σύνδεσμος από αυτούς που έβαλα, είναι στην υποκειμενική κριση του κάθε οπαδού αναγνώστη των οπαδικών φυλλάδων, όλοι θα κατηγορούν αλλήλους, για μένα, είναι το ίδιο βρόμικοι όλοι, όπως και οι ”μεγάλες” φυλλάδες, λένε ΨΕΜΑΤΑ, διαφορετικά η κάθε μία, αλλά με τον ΙΔΙΟ ΣΤΟΧΟ.

  56 – Μη με μαλώνρις δάσκαλε, και άκουσέ μρ λίγο .☺Κι αυτή όπως κι οι άλλες οπαδικές δεν το κρύβει, το φωνάζει και καμαρώνει, όσο για τον batman, είναι αρκετοί μήνες που δεν διαβάζω τα σχόλιά του, οπότε δεν ξέρω ποιά είναι τα χωράφια του τώρα, τον είχα αφήσει με τα φασιστικά.😈

 65. Ιάκωβος said

  Spiral,
  Κοίτα τώρα Ιάκωβε να δεις, τα «σταλινικά καθεστώτα» με τα καλά και τα κακά τους πάνε τώρα, έπεσαν, κατέρρευσαν διαλύθηκαν, finito και τέλος! Πες μου τι κάνουμε τώρα

  Πρώτα πρώτα, καταγγέλλουμε τα σταλινικά και άλλα παρεμφερή καθεστώτα και κόμματα.

  Δεύτερο, αναγνωρίζουμε ότι αυτά τα καθεστώτα δεν έχουν σχέση με τα ιδανικά του σοσιαλισμού, ούτε και με τα δικά μας σήμερα, ούτε και με το κίνημά μας και δηλώνουμε εχθροί τους.

  Τρίτο, βρίσκουμε τι έφταιξε για να μην κάνουμε τα ίδια λάθη.
  Μια καλή αρχή θα ήταν η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, στο 39 https://sarantakos.wordpress.com/2016/02/10/rizo108/#comment-335690

  Έτσι κι αλλιώς ο Μαρξ δεν είπε ποτέ ότι ανακάλυψε την ταξική πάλη, προέβλεψε απλά οτι μετά τους αστούς η επόμενη μορφή της εξουσίας θα ήταν η δικτατορία του προλεταριάτου. Η οποία όμως πουθενά δεν εφαρμόστηκε. Όλες οι δικτατορίες των σοσιαλιστικών χωρών ήταν δικτατορίες επί του προλεταριάτου.

 66. Γιάννης Ιατρού said

  37:, 48: Παρ΄όλο που έχουμε να κάνουμε με την ρίζα 🙂 *radi, τη λέξη «radical» εγώ την εκλαμβάνω περισσότερο με την έννοια του «ακραίος», έστω βοηθητικά «φανατικός». Πάντως όχι σαν «ριζοσπαστ- [ικός, ης]», μου λείπει το συνθετικό «σπάζω» και το «ριζικός» έχει άλλο νόημα κατ΄εμέ.

 67. LandS said

  65 τέλος

  Υπάρχει βέβαια και η άποψη που λέει ότι δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά επί του προλεταριάτου.

 68. Ιάκωβος said

  Ο τρόπος που απαντάς Βένιε, είναι υποθέτω χιούμορ.

  Η απάντησή σου θα μπορούσε να δημοσιευτεί στο Ρίζο, του 1935. Αλλά μετά το πείραμα του Υπαρκτού που έσκασε στη μούρη μας, και κυρίως μετά την πληθώρα της πληροφόρησης τα τελευταία χρόνια, πως μπορεί κανείς να μιλάει ακόμα έτσι;

  Ο υπαρκτός σοσιαλισμός πέρα από διάφορα καλά του, που εξαρτιόντουσαν κι από το προηγούμενο επίπεδο ανάπτυξης κάθε χώρας, ήταν ένα σύστημα αντι-εργατικό, καταπιεστικό, φριχτό σε ορισμένες περιπτώσεις, α-πολίτικο, μια ψευτιά. Και γι αυτό τσακίστηκε. Όχι επειδή ο καπιταλισμός είναι καλός, αλλά επειδή σε πολλά, το κομμουνιστικό καθεστώς αποδείχτηκε χειρότερο από τον καπιταλισμό της μέσης αστικοδημοκρατικής Ευρωπαικής χώρας.

 69. LandS said

  66 Δεν κατάλαβα (ειλικρινής δήλωση) ο radical είναι πιο ακραίος από τον ριζοσπάστη;

  Και εμείς δεν λέμε «ριζική αναμόρφωση» στη θέση του radical reform;

  Νομίζω ότι το -σπάστης μπήκε για να δείξει ότι εδώ δεν είναι παίξε γέλασε. Κόβουμε (τις) ρίζες άμα λάχει να ‘ουμ

 70. Γιάννης Ιατρού said

  69a: Lands, δεν το εννόησα έτσι, συγκριτικά, πολιτικά. Απλώς δεν μου ταιριάζει το ριζοσπάστης κλπ. μεταφράζοντας το radical.
  Με την μετάφραση του radical reform συμφωνώ ότι ταιριάζει.

 71. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  59 – «η επιστήμη δεν κάνει λάθος.» Θεωρητικά και αναλυτικά έχει κάνει χιλιάδες, όπως και η μαρξιστική ανάλυση, μόνο ότι αποδεικνύεται πειραματικά δεν είναι επιστημονικό λάθος, κι ο μαρξισμός απέτυχε στην πράξη. Έγκειται στην νοημοσύνη και την ιδιοσυγκρασία του καθενός, για το πως εκλαμβάνει την μαρξιστική αποτυχία, γιατί μεγάλο ρόλο παίζουν και οι συγκινησιακές φαντασιώσεις.

 72. giorgos said

  http://katotokerdos.blogspot.gr/2012/05/blog-post_30.html

 73. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  59 – «γεγονός ότι μέχρι σήμερα κανένα άλλο κόμμα δεν υπερασπίζεται με συνέπεια τα συμφέροντα του προλεταριάτου,» Λύσε μου σε παρακαλώ μια μεγάλη απορία, γιατί το προλεταριάτο γυρνάει την πλάτη του στον υπερασπιστή του;

 74. venios said

  68: Ιάκωβε, πιστεύω ότι το κλειδί δεν βρίσκεται στην ιστορία του «υπαρκτού» (ή τουλάχιστον όχι μόνον εκεί) αλλά στην ανάγκη του κόσμου να πιστεύει σε κάτι εξωτερικό από αυτόν, θεούς, αρχηγούς, και στην προκειμένη περίπτωση στην επιστήμη που δεν κάνει λάθος.
  Ο συνδυασμός της κίνησης των πολλών και της επιστημονικής τεκμηρίωσης της νομοτέλειας ήταν κι αυτός που έκανε τόσα πολλά λαμπρά μυαλά, και όχι μόνο στη χώρα μας, να ασπαστούν το Μαρξισμό σα θρησκεία – ενώ ο Μαρξισμός (όπως και ο Καρτεσιανισμός πρωτύτερα) φέρνει μέσα του το σπόρο της δυνατότητας ανασκευής των συμπερασμάτων του.
  Σήμερα, μετά το Τσέρνομπιιλ, της τρελές αγελάδες, τη Φουκουσίμα και τόσα άλλα, η πίστη στο αλάθητο της επιστήμης έχει πολύ υποχωρήσει. Και το ίδιο το ΚΚ δεν πολυαναφέρεται στη νομοτέλεια του σοσιαλισμού. Και έχει γίνει νομίζω σαφές σε πολύ περισσότερο κόσμο ότι η καταπίεση δεν γεννά αναγκαστικά εξέγερση, μπορεί να γεννά και υποταγή.

 75. 73

  Λάμπρο, αυτό είναι ευκολάκι: δεν υπάρχει ταξική συνείδηση στην Ελλάδα. Και το εννοώ.
  Επιπλέον, το ΚΚΕ αποδείχθηκε ιστορικά δυσκίνητο κι έχασε πολλές ευκαιρίες.
  Για το Ριζοσπάστη, τώρα, παρότι αποτέλεσε το φυτώριο σημαντικών δημοσιογράφων και σκιτσογράφων, δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στον 21ο αιώνα. Και σε κάτι τέτοια δουλεύει ένας άτιμος κοινωνικός δαρβινισμός. Και για την Αυγή, το ίδιο βέβαια.

 76. venios said

  73: Το «γιατί το προλεταριάτο γυρνάει την πλάτη του στον υπερασπιστή του;» έχει την προφανή απάντηση «γιατί η αστική προπαγάνδα δεν του επιτρέπει να αντιληφθεί τα πραγματικά του συμφέροντα».
  Όλες οι ερωτήσεις αυτού του τύπου έχουν παρόμοιες απαντήσεις. Για παράδειγμα, στην ερώτηση «Γιατί έχασε το ΕΑΜ μετά την απαλευθέρωση;» η επίσημη ερμηνεία ήταν ότι φταίνε οι Άγγλοι κι οι Αμερικάνοι που στήριξαν το μαναρχοφασιστικό καθεστώς (και βεβαίως και οι πράκτορές τους εντός κινήματος, από το Σιάντο μέχρι τον Τίτο, περνώντας από τον δηλωσία Κλάρα).
  ίσως θάπρεπε να θέσουμε άλλα ερωτήματα, όπως τι σημαίνει προλεταριάτο σήμερα…

 77. Γιώργος Πρίμπας said

  (σχόλιο 74 – πρώτη παράγραφος)

  Click to access cf80ceb1cebdceb5cebacebfcf85cebaceb5cf81ceb3ceb1.pdf

  Άντον Πάννεκουκ [Γιατί απέτυχαν τα προηγούµενα επαναστατικά κινήµατα]

  Το προτείνω ανεπιφύλακτα.
  Προσωπικά το άρθρο αυτό το είχα διαβάσει και στο περιοδικό Σημειώσεις / Τεύχος 72/ Νοέμβρης 2010.

 78. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Σαν σήμερα 10 Φλεβάρη 1888 η μέρα γέννησης του Μέρτολτ Μπρεχτ

  Για την Υπεράσπιση του Πολιτισμού
  http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=17/2/2013&id=14443

  Για το φασισμό και τον πόλεμο
  http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=3/2/2013&id=14422

  «Πέντε δυσκολίες στο γράψιμο της αλήθειας»
  http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=10/2/2013&id=14436

 79. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  78. Ωχ! παραπληκτρολόγηση ,το 1898, στο Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας

 80. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  75 – Σκύλε δεν έχει κόκαλο σήμερα, (χαμόγελο) από τον Venio ήθελα την απάντηση, μιά και γάβγισες όμως, ας γαβγίσουμε λίγο μαζί. Σε ποιά χώρα υπάρχει ταξική συνείδηση; Και το εννοώ. Τι είναι ταξική συνείδηση, πώς δημιουργείται και πώς μένει αμετάβλητη; Γιατί δεν υπάρχει στην Ελλάδα; Ποιός εργαζόμενος δεν θέλει περισσότερα χρήματα; γνωρίζεις κάποιον που να είπε όχι σε αύξηση αποδοχών από το ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΟΥ;
  Για τον Ριζοσπάστη και την Αυγή αλλά και για άλλες φυλλάδες, θα συφωνοδιαφωνήσω. Δεν νομίζω πως έχει να κάνει με την δαρβινική προσαρμογή, αλλά με την χρησιμότητά τους στους κεφαλαιούχους, πλέον δεν τους εξυπηρετούν σε κάτι και δεν τις χρειάζονται, για την διασπορά των ψευδαισθήσεων, και για την διάσπαση της συνοχής του λαού, έχουν το απόλυτο εργαλείο που λέγεται διαδίκτυο, και το ελέγχουν ΑΠΟΛΥΤΑ.

 81. Γιάννης Ιατρού said

  Σημερινό, από ΑΠΕ-ΜΠΕ.
  Τώρα αυτό το «δεν ανησυχεί» εμένα γιατί με βάζει σε σκέψεις;

  Πού ‘στε ρε Κίντο ( https://sarantakos.wordpress.com/2015/10/08/zouraris-3/#comment-313724 ) και ΛΑΜΠΡΟ παλιότερα https://sarantakos.wordpress.com/2014/11/24/selem/#comment-254745, που τα λέγατε, βουλομένο γράμμα διαβάζατε; 🙂

  Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ανησυχεί για την Deutsche Bank, της οποίας οι μετοχές πρόσφατα κατέγραψαν μεγάλη πτώση, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου.

 82. venios said

  77: Αυτό που μου κάνει εντύπωση στο άρθρο του Πάνεκουκ είναι ότι μιλάει για μεσαία τάξη (είτε αστική είτε γραφειοκρατία) αλλά όχι για κυρίαρχη τάξη.

 83. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  76 – «γιατί η αστική προπαγάνδα δεν του επιτρέπει να αντιληφθεί τα πραγματικά του συμφέροντα». Άρα το κόμμα έχει αποτύχει, αφού 100 χρόνια τώρα, δεν έχει καταφέρει να τους κάνει να τα αντιληφθούν. Γιατί όμως επιμένει στην ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ λάθος τακτική του;

  «ίσως θάπρεπε να θέσουμε άλλα ερωτήματα, όπως τι σημαίνει προλεταριάτο σήμερα…» Δεν υπάρχει προλεταριάτο σήμερα, και κυρίως, είναι αχρείαστο στους κεφαλαιούχους, και σε 10-15 χρόνια το πολύ, θα είναι αχρείαστοι και οι εργαζόμενοι γενικώς. Πάνω σ΄αυτό θα πρέπει να θέσουμε ερωτήματα, τι μέλλει γενέσθαι για τις στρατιές δισεκατομμυρίων εργαζομένων, των νύν, και των μελλοντικών που παράγουν τα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ εργοστάσια. Εννοείται, πως δεν μπορουμε να περιμένουμε κάτι, από τα χειραγωγημένα κόμματα όλων των χρωμάτων.

 84. Ιάκωβος said

  Σκύλος:
  δεν υπάρχει ταξική συνείδηση στην Ελλάδα

  Υπάρχει. Από αυτούς που είναι σε θέση να έχουν ταξική συνείδηση, δηλαδή τους μεγαλοκαπιτάλες. Και πάλι σχετικό είναι αυτό. Έχουν συνείδηση του συμφέροντός τους, το οποίο ταυτίζουν με το συμφέρον του έθνους, τού τόπου και άλλα φαιδρά, αλλά αυτή είναι η ιδεολογία τους.

  Τωρα, η εργατική τάξη πουθενά δεν είχε αναπτύξει από μόνη της ταξική συνείδηση, πάντα ήρθε απ’ έξω. Και νομίζω ότι αυτό δεν το αρνήθηκαν οι μαρξιστές, ούτε ο Μαρξ.

  Αμφιβάλλω αν η κομμουνιστική ιδεολογία όπως την εννοούμε εμείς απασχόλησε ποτέ τους ηγέτες τύπου Στάλιν ή Μάο. Για να μην πουμε για το σούργελο τον Κιμ.

  Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν η προσωπική τους εξουσία. Οποιοσδήποτε την αμφισβητούσε του κολλάγανε την ετικέτα «αστός» ή δεξιός ή αριστεριστής και τον έτρωγε το μαύρο σκοτάδι.

  Εμείς που παροικήσαμε κάτι χρονάκια στην Ιερουσαλήμ, έπρεπε να περάσει καιρός για να μάθουμε οτι πχ οι περίφημοι «ταξικοί εχθροί » οι εχθροί του σοσιαλισμού Πεγκ Τε Χουάι ή Λιου Σάο Σι δεν ήταν παρά κομματικά στελέχη, που τόλμησαν κάποτε να ψελλίσουν «Παιδιά, δε σταματάμε το μεγάλο Άλμα; Έχουμε εκατομύρια νεκρούς από πείνα» και έκτοτε ο Μάο δεν τους το συγχώρεσε.
  Και εκατομύρια άλλοι, κυρίως κομματικά στελέχη, δεν έκαναν ούτε αυτό, απλά οι τύραννοι είχαν υποψίες και φοβόντουσαν και για να ξεφοβηθούνε θέλανε το κεφάλι των εχθρών τους επί πίνακι.

 85. Στο 83 ο Λάμπρος είπε:

  Δεν υπάρχει προλεταριάτο σήμερα

  Yπάρχει και παραϋπάρχει, Λάμπρομ΄! Αυτή τη στιγμή συνωστίζεται στις ακτές της Τουρκίας για να περάσει στη Λέσβο με μια παλιόβαρκα. Στη χώρα τους δεν ήταν προλετάριοι. Έχασαν τα πάντα και όσοι επιζήσουν από το μπουγάζι θα γίνουν οι νέοι προλετάριοι της Ευρώπης. Ήδη ο σύνδεσμος γερμανών βιομηχάνων έχει κάνει κάποιες προτάσεις για αποδοχή σύρων προσφύγων με τεχνική εκπαίδευση κλπ προσόντα. 😉

 86. Ιάκωβος said

  «Δεν υπάρχει προλεταριάτο σήμερα, και κυρίως, είναι αχρείαστο στους κεφαλαιούχους»

  Με πρόλαβε ο Σκύλος.

 87. gpoint said

  # 22

  Λάμπρο άσε τις αηδίες αφού το ξέρεις ο ΠΑΟΚ πάνω απ’ όλα !!! Τι τον συγκρίνεις με τις ομάδες της χαβούζας ;

 88. gpoint said

  Συγκλονιστικά γεγονότα αναμένω το σαββατοκύριακο, λάβετε τα μέτρα σας. Η πολιτική μου μύτη σπάνια πέφτει έξω.

  Στο πιο αστείο, δεν προλαβαίνουν τις παραγγελές οι οδοντοτεχνίτες, ειδικά σε τραπεζίτες… Με τον Κούλη θα τρώνε όλοι με δυο μασέλες !!

 89. (4 – 37) Για να γλωσσολογήσουμε και λίγο, η λέξη «ριζοσπάστης/ριζοσπαστικός», που φυσικά πλάστηκε για να αποδώσει το αγγλογαλικό radical, έχει ως δεύτερο συνθετικό όχι το σημερινό ρήμα «σπάζω» (άλλωστε, άμα σπάσεις τις ρίζες και τις αφήσεις μέσα στη γη, κινδυνεύεις να δεις το ζιζάνιο να ξαναφυτρώνει), παρά το αρχαίο «σπάω-σπῶ», που σήμαινε «τραβώ». [Χρησιμοποιείται και σήμερα το σύνθετο «ανασπώ», και βεβαίως από κει βγαίνει ο «σπασμός».] Οι ριζοσπάστες δεν ήθελαν να μας αποκόψουν από τις ρίζες μας, ήθελαν να ξεριζώσουν τα κακώς κείμενα!

 90. Neo Kid phone home said

  89. Mpavo bre Aggele! Kai den mou kathotan kala to riza±spaw, alla ntraphka na rwthsw na MH me poun mpourtzoblaxo… 🙂

 91. (61) Πάλι καλά. Υπάρχει δικαιοσύνη, ακόμα και με κεφαλαίο Δ 🙂

 92. Stella said

  Σχόλιο 40 Lands «Ο Τσίπρας έβαλε υποψηφιότητα , δεν προτάθηκε από κανέναν.»
  Εχετε δίκιο…έτσι θα προκύπτει (από τα πρακτικά του 5ου Συνεδρίου) για τον ερευνητή του μέλλοντος.

 93. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  81 – Όχι Γιάννη, τουλάχιστον εγώ, ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΟ γράμμα διάβαζα, κι αν πάς λίγο πιο κάτω από τον Κίντ που παραπέμπεις, στο 139, το έχω δημοσιεύσει. Από τις αρχές του 2009 όταν αντιλήφθηκα πού πηγαίνουν τα υπερπληθωριστικά δολάρια της FED, φωνάζω αυτά που λέω κι εδώ (τότε στο Ποντίκι) όμως κανείς δεν κοιτάζει εκεί που δείχνω, ΟΛΟΙ (εκτός από την κόρη μου Ελεωνόρα) βλέπουν το δάχτυλό μου. Η ΕΦΗ, που είδε «το μεγάλο σορτάρισμα» ξέρει σαν ποιόν αισθάνομαι, με την διαφορά πως εγώ ξεδίνω με Ξενάκη, ισορροπώ με Ραχμάνινωφ, και ηρεμώ με Μπετόβεν, Σούμπερτ, και Μάλερ, όμως έχω αναπτύξει μέθοδο ψυχικής προστασίας, και σπανίως είμαι σε ακραία κατάσταση, γι΄αυτό συνήθως ακούω όλα τα υπόλοιπα (χαμόγελο).
  Άμα δείς τι γίνεται ΤΩΡΑ εκεί έξω (ή μέσα) θα πάρεις τα βουνά, κι όμως ούτε ΕΝΑ κόμμα δεν λέει τίποτα, μόνο αερολογίες-παπαρολογίες, και μετά, ξανά μανά, ο συριζα αυτό, ο συριζα το άλλο, και παπαριές γιωργίτσα μου, όλο κοκοκο κι από αυγό τίποτα.

  Υ.Γ – Πρίν 20 μέρες, μίλαγα με ένα μπάρμπα μου, κι η κουβέντα πήγε στο χρηματιστήριο (ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΗΓΑ ΕΓΩ -χαμόγελο) και τις μετοχές. Παίζεις μετοχές; μου λέει, θείε, μετοχές αγοράζουν μόνο οι μεγαλομέτοχοι και τα κορόϊδα του είπα, στα κορόϊδα βάλε κι εμένα μου λέει, γιατί αγόρασες;- ναί,- τι;- εθνική- ποιός σου είπε; ο γαμπρός μου- γιατί δεν με ρώτησε αφού του είχα εξηγήσει από πρόπερσι ακόμα, πόσο τις πήρατε; 38 λεπτά -ΠΟΟΣΟΟΟ; (έλα Αλέκο) τώρα είναι στα 26, πουλήστε σήμερα κιόλας, το πολύ σε ένα μήνα θα την αγοράσετε κάτω από 15 λεπτά -έλα ρε δεν γίνονται αυτά- ρε θείε, η χώρα είναι χρεοκοπημένη, τα funds που μπήκαν στην ανακεφαλαιοποίηση είναι κομάντος, χτυπάνε και φεύγουν, όμως το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στις κορυφαίες τράπεζες όπως η Ντόϋτσε μπανκ, που είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένη – σιγά ρε Λάμπρο μη χρεοκοπήσει και η Γερμανία.
  Η Εθνική χτές έφτασε τα 13 λεπτά, σήμερα έκανε δυνατό άνοιγμα με +11% και έφτασε μέχρι 14,7 τώρα είναι στο – 2,31 στα 12,7 λεπτά.
  Αυτό το έγραψα, για να δείξω ότι είναι παραμύθι πως κορόϊδεψαν τον κόσμο το 1999, ο κόσμος γίνεται κορόϊδο από μικρή ηλικία, και μαθαίνει να ζεί με ψευδαισθήσεις. Οι προσδοκίες σχεδόν πάντα, είναι πιο δυνατές από την λογική, και υπερισχύουν στις αποφάσεις μας, μετά βέβαια ΘΥΜΩΝΟΥΜΕ, και ψάχνουμε συνομωσίες για να δικαιολογήσουμε την ανοησία μας. Όπως έχω πεί αρκετές φορές, ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ, τόσο σίγουροι είναι για τον ύπνο μας.

 94. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  87 – ΣΥΓΓΝΩΜΗ Gee!!!

 95. Ωχωχωχ….

  Η Ελλάδα είπε ‘Ναι’ στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό

  http://news247.gr/eidiseis/politiki/h-ellada-eipe-nai-sthn-emplokh-toy-nato-gia-to-prosfygiko.3901376.html

 96. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  85 – 86 – Μετά από 20 χρόνια, σε τι θα χρησιμεύουν οι προλετάριοι; http://www.skai.gr/news/technology/article/305785/iaponia-to-proto-robotiko-agroktima-maroulion/

  Η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο, ούτε τα κινήματα ούτε οι ιδεολογίες, αυτά έρχονται μετά την όποια τεχνολογική εξέλιξη, σαν αντίδραση σ΄αυτούς που κατέχουν την τεχνολογία και φυσικά την εξουσία.

  Πάω να ταϊσω τον σκύλο μου (εσύ τιμωρία σκύλε) και να τον πάω βόλτα, τα λέμε πιο μετά.

 97. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  95 – Γιατί μπορούσε να πεί όχι;

 98. gpoint said

  # 93

  Λάμπρο στα πόσα σεντς η εθνικιά η τράπεζα τρώει τον μουτζούρη ; και θα βγει από διαπραγμάτευση ή θα κλείσει ; εδώ σε θέλω. Διάβασες έξυπνα το # 88, μου φαίνεται ο μόνος.

 99. Ἁρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Για να γκρινιάξω, στον χτεσινό Ριζοσπάστη και στη στήλη «Σαν σήμερα», όπου μνημονεύονται οι επέτειοι της ημέρας, η κυκλοφορία του πρώτου φύλλου του Ριζοσπάστη αναφέρεται μεν αλλά με λάθος στη χρονολογία: 1909 αντι για 1908.

  Θὲς νὰ πῆς δηλαδὴ ὅτι ὁ Ριζοσπάστης γεννήθηκε μαζὶ μὲ τὸν Παναθηναϊκὸ καὶ τὴ γιαγιά μου;

 100. gmich said

  Την δεκαετία του ’80 ο Ριζοσπάστης της Κυριακής ήταν πρώτος σε κυκλοφορία γιατί η διακίνηση του ήταν ένα από βασικά κομματικά καθήκοντα. Τα άλλα δύο ήταν τα κουπόνια και η στρατολόγηση νέων μελών. Όταν κάποτε στην ΚΟΒΑ που ήμουν μέλος πρότεινα να δοκιμάσουμε ένα μήνα χωρίς να κάνουμε διακίνηση από σπίτι σε σπίτι για να δούμε πόσο απαραίτητος έγινε ο Ριζοσπάστης σε όσους (σχεδόν) υποχρεώναμε να τον αγοράζουν η απάντηση το γραμματέα ήταν αποστομωτική. «Είναι γραμμή του κόμματος, είναι βασικό κομματικό καθήκον».

 101. gpoint said

  # 93

  Βέβαια εγώ δεν χαραμίζω την ώρα μου να μελετώ και να ενημερώνομαι μια που δεν μετέχω ούτε έχω, προτιμώ να ακούω Βέρντι και ναπολιτάνικα τελευταία για να είμαι σε εγρήγορση, αλλά απλώς «μυρίζω» και ρίχνω μια ματιά στις επικεφαλίδες μόνο των αρθρων κάποιων δημοσιογράφουνκι όταν συμπίπτει περίπου το θέμα τους αναρωτιέμαι γιατί

 102. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 103. spiral architect said

  Καλά όλα αυτά που μας λες ρε Λάμπρο περί του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις ερμηνείες των κινήσεών του, που εσύ έχεις πάρει εδώ και καιρό. Εδώ και καιρό έχω καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: Ότι εσύ έχεις αποδεχθεί όλα αυτά σαν τετελεσμένα και όχι μόνο μιλάς για οποιαδήποτε ματαιότητα αντίδρασης και ανατροπής του καπιταλισμού, αλλά -κατά τα λεγόμενά σου- κερδίζεις και απ’ αυτόν.
  Ωραία η κριτική και στους δυο πόλους εκ του ασφαλούς. Βγάζεις και μεροκάματο. 😉

  Γέλα τώρα. 😀

 104. spiral architect said

  Τρολιάρη Σκύλε! 😀

 105. 105

  Μούφα είναι το βορειοκορεάτικο τουήτα, βρε συ!

 106. Και, πλάκα-πλάκα, μιας και μιλάμε για «Ριζοσπάστη», σκέφτεστε τι θα μπορούσε να κάνει ο Μανιαδάκης ή ο Γκαίμπελς την εποχή των σόσιαλ μήντια;
  Μα τι λέω, ο χαζός…

  Protothema.gr

 107. Μπορώ κι εγώ: http://www.yhchang.com/OPERATION_NUKOREA.html

 108. 108

  WTF???? 😳

 109. Είναι (νοτιο)κορεάτες καλιτέγνες: http://www.yhchang.com/CUNNILINGUS_IN_NORTH_KOREA.html

 110. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  98 – Δεν ασχολούμαι με το ελληνικό χρηματιστήριο Gee, περιστασιακά του ρίχνω μια ματιά, πάντως και τρία λεπτά να πάει δεν τρώει μουτζούρη, και όχι δεν θα βγεί από την διαπραγμάτευση, ούτε θα κλείσει, το πιθανότερο, είναι να κάνει ξανά ανακεφαλαιοποίηση, όπως και οι υπόλοιπες, και μάντεψε ποιός θα την ΠΛΗΡΩΣΕΙ χωρίς να βγάλει άχνα.

 111. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα, να με συμπαθάτε που έλειπα αλλά έπεσε τσουνάμι δουλειάς

  65 Το θέμα είναι ότι πολλοί που καταγγέλλουν σήμερα τον σταλινισμό είναι πληρωμένοι κονδυλοφόροι και καθάρματα, πάντως.

  89-90 Tο ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη πάντως, βρίσκει την προέλευση απο το σπάζω -παρά τον υπαινιγμό του Κοραή στο κείμενο του 1824

  99 Για τη γιαγιά σου δεν ξέρω 🙂

  100 Και τώρα ειναι κομματικό καθήκον, βεβαια

 112. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  103 – «Εδώ και καιρό έχω καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: Ότι εσύ έχεις αποδεχθεί όλα αυτά σαν τετελεσμένα»
  Όταν συμβαίνει κάτι θεωρείται τετελεσμένο, όχι; Οι πολλές όλων των ειδών εμπειρίες μου στην ζωή, με έχουν κάνει να βλέπω τα πράγματα ρεαλιστικά και να μη ζώ με φαντασιώσεις, ποτέ μου δεν έχω προσπαθήσει να πείσω και τους άλλους να τα δούν έτσι, ούτε να μη ζούν με φαντασιώσεις, το πρόβλημα, είναι πως επηρεάζουν άμεσα την ζωή μου και μου κάνουν κακό, ενώ εγώ δεν κάνω σε κανένα, ούτε στο σύστημα άμεσα. Πολύυυυ έμεσα έχω την βάσιμη φαντασίωση πως θα το αλλάξω.

  «και όχι μόνο μιλάς για οποιαδήποτε ματαιότητα αντίδρασης και ανατροπής του καπιταλισμού,»
  Δεν ξέρω πως ερμηνεύεις τα σχόλιά μου, αλλά μάλλον είμαι ο μόνος εδώ μέσα εδώ και χρόνια, που έχω προτείνει εφικτούς τρόπους αντίδρασης κατά του καπιταλισμού, χρησιμοποιώντας τα δικά του όπλα, που εκ φύσεως δεν μπορεί να μας απαγορέψει να χρησιμοποιήσουμε, και μάλιστα ΔΩΡΕΑΝ. Είμαι μακράν ο πιο αισιόδοξος άνθρωπος στον πλανήτη, αλλά θεωρώ μάταιο, να αντιδρούμε με τον τρόπο που μας ορίζει ο καπιταλισμός, πόσα χρόνια χρειάζονται, και πόσα εκατομμύρια νεκροί, για να καταλάβεις πως είναι λάθος αυτός ο τρόπος, κι ότι εξυπηρετεί τους κεφαλαιούχους; Κι εσύ που τα βλέπεις διαφορετικά από μένα και «αισιόδοξα», τι προτείνεις; γιατί πέρα από την ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΛΑΘΟΣ κομματική γραμμή, δεν έχω δεί να προτείνεις κάτι, εκτός κι αν δεν το πρόσεξα.

  «αλλά -κατά τα λεγόμενά σου- κερδίζεις και απ’ αυτόν.» Εσύ δηλαδή από πού κερδίζεις;

  «Ωραία η κριτική και στους δυο πόλους εκ του ασφαλούς. Βγάζεις και μεροκάματο. ;)»
  Το εκ του ασφαλούς από πού προκύπτει; απ΄όσο γνωρίζω εσύ δουλεύεις σε «σταθερή» δουλειά, ενώ εγώ είμαι άνεργος, (μάλλον ο μόνος εδώ) ουσιαστικά από το 2012, και επίσημα από τον Οκτώβρη που έκλεισα την εταιρειούλα μου. Χρωστάω στην τράπεζα, στην εφορία, και στο ΤΕΒΕ, κι αν δεν είχα την προνοητικότητα να ασχοληθώ με το χρηματιστήριο, τώρα θα έψαχνα στα σκουπίδια για να ζήσω. Όπως βλέπεις, ούτε τζάμπα μαγκιά πουλάω, ούτε εξυπνάδα, ό,τι γράφω, είναι βιωματικές εμπειρίες κι όχι θεωρίες, που έτσι κι αλλιώς δεν έχω καθόλου υπόβαθρο σε καμία. Άρα, την εκ του ασφαλούς κριτική, την κάνεις εσύ, και βγάζεις και μεροκάματο από τον κακό καπιταλισμό.
  Φίλε Spiral, ξέρεις πόσο σε εκτιμώ, όμως μη βλέπεις τον κόσμο από την τηλεόραση και τα ΜΜΑ, μέσα από την ασφάλεια του σπιτιού σου, έξω είναι σκληρός, ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΣ. Είναι άλλο να βλέπεις έναν τυφλό, κι άλλο να είσαι εσύ, άλλο να βλέπεις έναν πεινασμένο, κι άλλο να πεινάς ο ίδιος. Έχεις πεινάσει στην ζωή σου Spiral; ξέρεις πως είναι να μην έχεις να φάς τίποτα δέκα μέρες; έχεις μείνει στον δρόμο; έχεις μπεί φυλακή στα 12 χωρίς να έχεις κάνει τίποτα; μόνο και μόνο γιατί ο μπαμπά σου ήταν κομουνιστής; έχεις φάει ξύλο γι΄αυτό στην ασφάλεια; έχεις δεί το κόμμα να διαγράφει τον πατέρα σου, επειδή παράκουσε την κομματική γραμμή, και έδωσε τσιγάρα σε βασανισμένο και απομονωμένο από τους συντρόφους, τροτσκιστή στην Γυάρο; έχεις μετακομίσει 24 φορές για τον ίδιο λόγο; έχεις δεί συντρόφους να καρφώνουν στην ασφάλεια; έχεις δεί συντρόφους συνδικαλιστές να τα παίρνουν; σου έχουν σπάσει δάχτυλο σε ανάκριση στην ασφάλεια; κι όλα αυτά ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ;
  Φιλικά με χαμόγελο και με βαθιά εκτίμηση πάντα, ίσως κάποτε τα πούμε κι από κοντά.

  Υ.Γ – Άμα θές κι άλλα πέρα από την φαντασία σου, (χαμόγελο) πάρε το mail μου από τον Νικοκύρη.

 113. Pedis said

  # 95 – Ωχωχωχ…. κι αμάν αμάν …

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα δεν είναι αρνητική στην ανάληψη ρόλου από τη Συμμαχία. Θέτει όμως ορισμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη εξ’ αυτών είναι η διοίκηση της SNMG 2 να παραμείνει υπό τη Γερμανία, διότι βάσει του εκ περιτροπής τρόπου διοίκησης θα πρέπει το επόμενο εξάμηνο να την αναλάβει η Τουρκία. Μία δεύτερη προϋπόθεση είναι οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις που θα εμπλακούν να επιχειρούν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και οι αντίστοιχες τουρκικές εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Οι ναυτικές δυνάμεις συμμαχικών χωρών θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στις χωρικά ύδατα Ελλάδος και Τουρκίας.

  http://www.tovima.gr/world/article/?aid=775716

  1) μετά από ενενήντα τόσα χρόνια και πάλι (εννοώ επίσημα) σε καθεστώς εγγυήτριων/προστάτιδων δυνάμεων.
  2) θα πέσει πολύ συμπάθεια από τους «ναι σε όλα» για ό,τι γίνει στο Αιγαίο από δω και στο εξής. Και ωραία συλλαλητήρια συμπαράστασης στα θύματα θα διοργανωθούν στη βάση των αξιών του ευρωπαικού πολιτισμού … Αμέ.

 114. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  85-86 – Όπου κοιτάζω να κοιτάζετε κι όχι το δάχτυλό μου, για να συνεννοηθούμε.
  Αυτά είναι τα πλέον ανώδυνα, Ψάξτε και μόνοι σας, μεγαλώσατε πιά (χαμόγελο).
  http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1393188/h-tehnologia-anatrepei-ta-dedomena-sthn-apasholhsh.html

  http://www.euro2day.gr/news/highlights/article-news/1397933/horefontas-me-ta-rompot.html

  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27199&subid=2&pubid=113348332

 115. gpoint said

  # 111

  οψόμεθα και όχι (γ)ίδομεν. Κυριακή, κοντή γιορτή

 116. Ιάκωβος said

  sarant said
  Το θέμα είναι ότι πολλοί που καταγγέλλουν σήμερα τον σταλινισμό είναι πληρωμένοι κονδυλοφόροι και καθάρματα, πάντως.

  Όχι εγώ, όμως 🙂

  Αν τώρα, κάποιοι ναζιστές μας κουνάνε κάτω από την μύτη τις σταλινικές θηριωδίες, τι συμφέρει περισσότερο την υπόθεσή μας; Να τις υπερασπιστούμε επειδή τις προβάλλουν εκείνοι, ή να πετάξουμε από πάνω μας όλα τα βάρη του ταβάριτς και να κάνουμε την ιδεολογική μάχη από καλύτερη θέση; Και πολύ περισσότερο, όταν οι πιο πολλοί σοβαροί αριστεροί, ούτε αρνούνται ότι έγιναν θηριωδίες εναντίον του λαού στα «σοσιαλιστικά» κράτη, ούτε αρνούνται να τις καταδικάσουν.

  Το πρώτο το έκαναν στο παρελθόν πολλοί. Γυρνώντας από την ΕΣΣΔ, δεν έλεγαν αυτό που ένοιωθαν και έβλεπαν, για να μην δώσουν επιχειρήματα στους δεξιούς. Ο Ταρκόφσκι κατηγόρησε για αυτό τον Σάρτρ.

 117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  116 – Άλλο να κλείσει και να μη δίνει χρήματα (πολύ πιθανό, όπως και για τις άλλες) κι άλλο να κλείσει εντελώς το μαγαζί, το δεύτερο δεν θα γίνει, έτσι κι αλλιώς δεν είναι ελληνική, ούτε οι άλλες. Δεν υπάρχουν ελληνικές τράπεζες Gee, αλλά θα μου πείς εδώ δεν υπάρχει κράτος Ελλάδα.

 118. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  επιτρέψατέ μοι ωρισμένας καταιγιστικάς επισημάνσεις, μέχρι να με καλέση η γραία Βατάλαινα, οπότε θα διακόψω και θα συνεχίσω αργότερον…

  1) Θαυμασία η αποψινή ανάρτησις του κ. Σαραντάκου διά την ιστορίαν του «Ριζοσπάστου», αλλά ελλιπεστάτη, καθ’ ό,τι αποσιωπά τα πλέον ουσιώδη (άγνωστον αν εξεπίτηδες ή από προσωπικήν άγνοιαν)… Επί παραδείγματι, περνά «ξώφαλτσα» το γεγονός ότι η ονομασία «Ριζοσπάστης» είναι καθαρώς αστική και απάδει δι’ έν κομμουνιστικόν – προλεταριακόν έντυπον. Το αν επεκράτησε και η Ηγεσία του ΚΚΕ ουδέποτε ηθέλησε να την αλλάξη, οφείλεται εις την φοβεράν διαφήμισιν που έκαμε το 1919 εις τον «Ριζοσπάστην» ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής, με την περίφημον φράσιν του «Ή εμέ, ή τον Μπεναρόγιαν», η οποία ΕΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΕ την κυκλοφορίαν του εν μιά νυκτί!..

  Διά να μή τα λέω εγώ με ιδικά μου λόγια, ΙΔΟΥ τί γράφει εις τας σελίδας 29 + 30 των περιφήμων «Παρασκηνίων του ΚΚΕ» (εδημοσιεύθησαν εις συνεχείας την δεκαετίαν του 1950 εις το «Έθνος») ο 6ος Γ.Γ. του ΚΚΕ (1925-26) Ελευθέριος Σταυρίδης. (Πατήσατε επάνω εις την κατωτέρω φωτοτυπίαν δια μεγαλυτέραν μεγέθυνσιν)

  2) Ο κ. Σαραντάκος αποσιωπά (διατί, άραγε;…) ότι ο αρχικός (1908) «Ριζοσπάστης» του Φιλαρέτου ήτο μία καθαρώς ελληνολατρική και ΦΥΛΕΤΙΚΗ εφημερίς. Απόδειξις το ίδιον το πρώτον φύλλον του, που αναρτά εις την παρούσαν ανάρτησιν ο ρέκτης οικοδεσπότης μας, εις το οποίον ο Φιλάρετος κάτω αριστερά γράφει ότι θα αγωνισθή «προς βελτίωσιν της Ελληνικής Φυλής» κατά τα διδάγματα των αρχαίων προγόνων μας!..

  Έχει και συνέχειαν, διότι με καλεί η γραία Βατάλαινα…

 119. Σωπάτε, έχουμε βουλευτές-τίγρεις 😀

 120. nestanaios said

  Ξεχάσατε τον «πλαστό» Ριζοσπάστη που Μανιαδάκη. Ένας φίλος μου λέει ότι ακόμα κυκλοφορεί.

 121. Νίκος Κ. said

  Είναι γνωστό το σύνθημα που έχει πάντα ο Ριζοσπάστης:
  «Προλετάριοι όλου του κόσμου ενωθείτε»
  Το σύνθημα αυτό εμφανίζεται για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1922 ως «Εργάτες όλου του κόσμου ενωθήτε» http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=65&dc=23&db=12&da=1922
  για να αλλάξει το «Εργάτες» σε «Προλετάριοι» δύο χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1924 http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=65&dc=23&db=12&da=1924

  Όπως έγραψε κι ο Ρίτσος:

  το πιο τρανό τραγούδι που έμαθα
  το πιο πλατύ τραγούδι που έπραξα
  το πιο βαθύ τραγούδι που τραγούδησα
  ήταν αυτό που τραγουδάω και τώρα
  αυτό που τραγουδάμε όλοι μαζί:
  Προλετάριοι όλου του κόσμου ενωθείτε

  Να κάνω όμως και την αιρετική ερώτηση της ημέρας:
  Ποιούς να εννοούμε σήμερα ως προλετάριους; Τους βιομηχανικούς εργάτες; (πόσοι να είναι άραγε;). Τους υπάλληλους στα μαγαζιά; Τους τραπεζικούς; Τους δημόσιους υπάλληλους; Τους άνεργους; Τους αγρότες; Τους καλλιτέχνες; κλπ. κλπ.

 122. BLOG_OTI_NANAI said

  Αναφέρει το 1834 τη λέξη «Ριζοσπάστης» ο Ιωάννης Φιλήμων ( «Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Φιλικής Εταιρίας» , σ. 119 αλλά δύσκολο να καταλάβω τι θέλει να πει στα συμφραζόμενα αυτά.

  Τη λέξη «απεργοσπάστης» την είδα λίγες φορές γενικά, η παλαιότερη που βρήκα ήταν στον Νουμά το 1919.

  Το Μέγα Λεξικόν του Δημητράκου για τον Ριζοσπάστη λέει «ο οιονεί σπάζων τας ρίζας των καθιερωμένων αξιών».

 123. Γιάννης Ιατρού said

  119: Μια ώρα+ (22:15-23:25) κάλεσμα από την κα. Βατάλαινα! Αυτό αλλιώς λέγεται 🙂

 124. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  122 Ενδιαφέρον αυτό δεν το είχα σκεφτεί να ψάξω

  119 Εντιμότατε Βάταλε, σε ευχαριστώ πολύ διότι από το πρώτο παράθεμά σου επιβεβαιώνω αυτό που υποψιαζόμουν, πως ο Σταυρίδης είναι ψεύτης.ή εν πάση περιπτώσει αναξιόπιστος.

  Λέει ότι το πρώτο φύλλο του θεσσαλονικιού Ριζοσπάστη το 1917 είχε φωτογραφία του Κονδύλη.

  Λοιπόν το πρώτο φύλλο του Ριζοσπάστη της Θεσσαλονίκης βγήκε 12-6-1916, πριν απο το κίνημα της Εθνικής Άμυνας, και δεν είχε φωτο. του Κονδύλη. Ούτε το πρωτο φύλλο, ούτε κανένα από τα επομενα. Τα έχω.

  Για του λόγου το αληθές, η πρώτη σελίδα του πρώτου φύλλου:

 125. Αλλά δεν είναι λιγάκι καλαμπούρι ο Ριζοσπάστης να επικαλείται τις ρίζες του;

 126. Βάταλος said

  Σχολίου 119 συνέχεια…

  3) Μοί προξενεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι μετά από 13 ώρας αναρτήσεως εις τον Ουρανόν του Διαδικτύου ουδείς αναγνώστης είχε το φιλότιμον (ή την στοιχειώδη γνώσιν) να διορθώση τον μακαρίτην Φιλάρετον διά το «μόττο» που επέλεξεν εις την 1ην σελίδα του «Ριζοσπάστου»

  Ο χρησμός της Πυθίας αναφέρεται από τον Πλούταρχον εις τον <a href="«>Βίον του Θησέως και δεν έχει την παραμικράν σχέσιν με τον Σύλλαν, όπως ανιστορήτως γράφει ο Φιλάρετος.

  ΙΔΟΥ τί σημαίνει ο χρησμός: Αρχαίον Κείμενον: «τοῦτο δὲ καὶ Σίβυλλαν ὕστερον ἀποστοματίσαι πρὸς τὴν πόλιν ἱστοροῦσιν, αναφθεγξαμένην•ἀσκὸς βαπτίζῃ• δῦναι δέ τοι οὐ θέμις ἐστίν».
  Αγγλική Μετάφρασις: «And this oracle they say the Sibyl afterwards repeated to the city, when she cried:—Bladder may be submerged; but its sinking will not be permitted»

  Ελευθέρα Ρωμέικη μετάφρασις γέροντος Βατάλου: «Το ουροδοχείον (αι Αθήναι) πιθανόν να βυθισθή, αλλ’ ουδέποτε θα καταποντισθή»!.. Πρόκειται, δηλαδή, διά την αρχαίαν εκδοχήν του «Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ κλπ»!

  4) Επιτρέψατέ μοι να συγχαρώ τον «καραφλόν φιλόσοφον» Κωνσταντίνον Μπογδάνον, διότι (εις τας 6.05 μ.μ. της Τρίτης 9 Φλεβάρη 2016) απεκάλυψε χθές αυτό που ποτέ δεν έχει τολμήσει να αποκαλύψη ο κ. Σαραντάκος από το παρόν Ιστολόγιον: Ο Εθνικός μας Ποιητής, Διονύσιος Σολωμός, ήτο Εβραίος, πούστης, μασόνος και αλκοολικός του τελευταίου σταδίου! Θα έχετε – ίσως – αντιληφθή τον πανικόν που προυκάλεσεν η αποκάλυψις του «καραφλού φιλοσόφου» του «Σκάϊ» εις τους Εθνικοπαράφρονας, οίτινες ζητούν την κεφαλήν του επί πίνακι… Δεν δίδω παραπομπάς, διά να μή δεχθώ καμμίαν πορτοκαλιάν κάρταν κατακέφαλα…

  5) Περαίνω εκφράζων την απογοήτευσίν μου, διότι απαξάπαντες οι χριστιανομπολσεβίκοι αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου απεσιώπησαν την είδησιν που έκαμε θραύσιν παγκοσμίως (Βλέπε εδώ και εδώ και εδώ για παράδειγμα)

  Η «Πολιτεία» του θείου Πλάτωνος είναι το πλέον πολυδιαβασμένον βιβλίον εις τα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια!.. Διατί, άραγε, ο κ. Σαραντάκος απεσιώπησε την είδησιν; Αν επρόκειτο διά κάποιο βιβλίον του Κοτζιούλα ή του Λαπαθιώτου, θα εχάλαγε τον κόσμον. Διά την «Πολιτείαν» άκρα του τάφου σιωπή, διότι – προφανώς – ο Πλάτων είναι φασίστας…

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ: Ελπίζω να μή δεχθώ καμμίαν αδόκητον πορτοκαλιάν κάρταν, αποκαλύπτων απόψε ότι η Θεία Ελληνική Γλώσσα γνωρίζει το πί με ακρίβειαν 3 ψηφίων, πράγμα που αποκρύπτει ο κ. Σαραντάκος και οι αναγνώσται του επί 7 ολόκληρα χρόνια εις το παρόν Ιστολόγιον, διά να μή πληροφορηθώσι κάποιοι ότι η Ελληνική Γλώσσα είναι εκ κατασκευής μαθηματική..

  Ως γνωστόν, ο αριθμός π ορίζεται ως το πηλίκον του μήκους της περιφερείας ενός κύκλου προς την διάμετρον αυτού. Εάν σχηματίσωμε το πηλίκον των λεξαρίθμων (ΜΗΚΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΥ)/ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ, παρατηρούμε ότι αυτό ισούται με τον αριθμό 3,14 !!! με ακρίβεια τριών ψηφίων. Πράγματι έχομε:

  ΜΗΚΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΥ = 338+1016+940 = 2294
  ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ = 730,
  επομένως 2294/730=3,1424657534…!!!

 127. Βάταλος said

  Κύριε Σαραντάκο (σχόλιον 125)

  εντυπωσιακή η αποκάλυψίς σας ότι ο Σταυρίδης ψεύδεται διά τα περί φωτογραφίας του Κονδύλη εις το πρώτον φύλλον του Πετσοπουλείου «Ριζοσπάστου». Επειδή, όμως, είμαι προκεχωρημένης ηλικίας και έχουν ιδεί πολλά τα μάτια μου, ΣΑΣ ΕΡΩΤΩ: Αποκλείετε το ενδεχόμενον (τα φιντάνια του Περισσού) να έχωσι εξαφανίσει το φύλλον του «Ρίζου» με την φωτό του Κονδύλη;

  Υπάρχει προηγούμενον και μοί δίδετε την ευκαιρίαν να το αναφέρω: Το περίφημον φύλλον της 12ης Ιούλη 1935 όπου ο «Ριζοσπάστης» κάμνει λόγον διά την αστικοτσιφλικάδικη Μικρασιατικήν Εκστρατείαν κλπ – κλπ

  έχει εξαφανισθή μυστηριωδώς από το Αρχείον της Βουλής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης!..

  Μετά τιμής
  Β.

  ΥΓ: Ξαναδίδω τον σύνδεσμον διά τον χρησμόν της Πυθίας εν τω Βίω του Θησέως του Πλουτάρχου, διότι δεν μού βγήκε εις το σχόλιον 127

  Πατήσατε εδώ

 128. sarant said

  128 Στην Εθνική Βιβλιοθήκη δεν υπάρχει το φ. της 12.7.1935 όπως δεν υπάρχουν και πολλά άλλα φύλλα του 1934-35.

  Στη Βουλή υπάρχουν, και ιδού το επίμαχο. Πάνω δεξιά, η σφραγίδα της βιβλιοθήκης της Βουλής. Κάτω αριστερά, το κείμενο του Ζαχαριάδη

  Click to access 12-07-1935-cf83ceb5cebbceafceb4ceb1-1.pdf

 129. gpoint said

  # 122 τέλος

  Είναι φανερό πως εννοούμε αυτούς που υπήρξαν πριν από τους λετάριους !

 130. gpoint said

  # 127, τέλος

  δεν λέγεται περιφέρεια κύκλου αλλά απλά κύκλος και το σχήμα που περιέχεται εντός κύκλου,κυκλικός δίσκος. Από κει και πέρα για να βγάλεις τα νούμερα που θέλεις προσθαφαιρείς άρθρα διαιρείς με γενική και διάφορα άλλα μαντζούνια για αργόσχολους μέχρι να σου κάτσει το ποθούμενον διακαώς πηλίκον

  Τα περί Σολωμού τα έχει γράψει ο Ηλ.Πετρόπουλος προ 20-30 ετών. Διατί το αποκρυπτεις ;

  Τέλος στην ηλικία σου και να βλέπεις τον φαλακρομπογδάνο είναι βδελυρόν και βορβορώδες. Με απογοητεύεις

 131. spiral architect said

  @113: Λάμπρε, δεν έχω κάνει τη ζωή μου φλάμπουρο, μόνο τις θέσεις μου που προσπαθώ να τις περάσω σε όσους περισσότερους μπορώ δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά. Βέβαια, καταπώς λένε, με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται. Ας μην πάμε όμως μακρυά, χθες τ’ απόγευμα σε μια συζήτηση περί της ασφάλειας του διαδικτύου και τους τρόπους -κατά το δυνατόν- αποφυγής της παρακολούθησης, κανένας από την ομήγυρη δεν ήθελε να αλλάξει την «ασφάλεια παρακολούθησης» που προσφέρουν ο Μπιλ και η Μάικροσοφτ. Δυστυχώς, η φάση με το μπλε και το κόκκινο χάπι και οι επιλογές μας μάς ορίζουν.

  Ναι, ο κόσμος είναι σκληρός αλλά οφείλουμε να τον αλλάξουμε.
  (λένε κάποιοι)

 132. paolodrosi said

  Μερικα οικονομικα στοιχεια.
  Η κυβερνηση με το νομο 4346 του ’15, δεχεται οποιαδηποτε προσφορα φτασει στο ΤΧΣ απο τα ξενα funds, που στην χρηματοπιστωτικη ορολογια λεγονται Γυπες.
  Αυτα τα funds λοιπον, κοστολογησαν απο 0,01 ως 0,04 τις τεσσερις συστημικες τραπεζες στην Ελλαδα, και τις εξαγορασαν με 646-647 εκ. ευρω.
  Την ιδια στιγμη ομως οι τεσσερις τραπεζες ελαβαν ή θα λαβουν περιπου 26 δισ. ευρω απο την ανακεφαλαιοποιηση.
  Επισης εχουν στην κατοχη τους τα λεγομενα »κοκκινα δανεια», αξιας περιπου 100 δισ. ευρω, που θα τα σορταρουν στη δευτερογενη αγορα, με τη μορφη τιτλων, (κυριως CDO).

  Οπως σωστα γραφει ο Λαμπρος, πρεπει να πολεμησεις τον εχθρο με τα ιδια του τα οπλα.
  Αυτο μεταφραζεται ως εξης. Μαζευεις οσο πιο πολυ ρευστο μπορεις και περιμενεις το επερχομενο κραχ.
  Μολις καθισει ο κουρνιαχτος, αγοραζεις σ’ εξευτελιστικες τιμες και κονομας.

  Ο,τι ισχυει ομως στην ελευθερη αγορα, δεν ισχυει στα κρατη.
  Κι εκει ειναι που ο ρολος του ΚΚΕ και του Ριζοσπαστη, ειναι υποπτος.
  Δεν μπορεις να λες γενικα κι αοριστα »καπιταλισμος» και να σταματας εκει.
  Ειναι υποπτος ο ρολος του, γιατι ενω ειναι υπερ των συλλογικων συμβασεων, στο Ριζοσπαστη τους πληρωνει εναντι και σπαστα.
  Ειναι υποπτος ο ρολος του γιατι πουλησε τον τηλεοπτικο σταθμο, σε »αγνωστη» εταιρια, εναντι »αγνωστου» ποσου, ακολουθωντας τακτικη Καπιταλιστη, που στα λογια εναντιωνεται.

  Και τελος, αν βγαινει ο κυρ Μπαμπης στον Σκαι και λεει, »αν πεσει και το ΠΑΜΕ, τοτε ειναι δυσκολα τα πραγματα», αυτο κατι δηλωνει.

 133. spiral architect said

  Μάστα! :/

 134. gbaloglou said

  69 Σκέφτομαι και το εξής: μήπως επειδή ως έθνος/κράτος/κοινωνία δίνουμε υπερβολική (;) σημασία στις πανάρχαιες ρίζες μας … το «ριζικός» θα μπορούσε να εκληφθεί ως «υπέρ των ριζών», γι αυτό και προτιμήθηκε το «ριζοσπαστικός»;

 135. Γιάννης Ιατρού said

  127: 5)
  Η «Πολιτεία» του θείου Πλάτωνος είναι το πλέον πολυδιαβασμένον βιβλίον εις τα Αμερικάνικα Πανεπιστήμια!..

  Γέροντα, να πω μιά υποψία που έχω;
  Δεν θ’ άκουσαν ακόμα για τις εκδόσεις του Λιακο για τον Γέροντα Παΐσιο…

 136. Alexis said

  #96 (περί ρομποτικού αγροκτήματος μαρουλιών):
  Λάμπρο, μην πιστεύεις πάντα ό,τι λένε και ό,τι γράφουν τα ΜΜΑ 🙂
  Για δύο πράγματα να είσαι βέβαιος:
  1. Η πρωτογενής παραγωγή είναι, και θα είναι διαχρονικά, η μόνη ίσως δραστηριότητα του ανθρώπου που είναι απολύτως απαραίτητη για την επιβίωση του ανθρώπου, γιατί από αυτήν εξαρτάται η τροφή του.
  2. Η δραστηριότητα αυτή χρειάζεται, και θα χρειάζεται πάντα, εργατικά χέρια, λιγότερα ή περισσότερα, ανάλογα με το βαθμό αυτοματοποίησης.

  Για την είδηση που λινκάρεις τώρα, δύο επισημάνσεις:
  1. Πουθενά δεν λέει ότι θα καταργήσει τα εργατικά χέρια. Ίσα-ίσα το ίδιο το άρθρο αναφέρει ότι η σπορά θα εξακολουθήσει να γίνεται με το χέρι.
  2. Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο (που μάλλον φωτοσοπιά είναι) δείχνει τα υποτιθέμενα …ρομπότ επί το έργον, μέσα σε ένα χωράφι με καλαμπόκια, ενώ το άρθρο μιλάει για …μαρούλια.
  Λεπτομέρειες θα μου πεις, κι όμως κάτι δείχνουν για τη σοβαρότητα της όλης είδησης.
  Τέλος, ο ίδιος ο όρος «ρομποτικό αγρόκτημα» είναι μάλλον γελοίος, και δείχνει άγνοια της παραγωγικής διαδικασίας, που την εξομοιώνει (κακώς) με την διαδικασία βιομηχανικής παραγωγής ενός προϊόντος.

 137. Alexis said

  Διόρθωση: Στην 1η παράγραφο μπήκε ένας …άνθρωπος παραπάνω 🙂

 138. Γιάννης Ιατρού said

  137: 96:
  Αλεξ, εδώ με τη σωστή φωτο από το phys.org 🙂
  World’s first ‘robot run’ farm to open in Japan

 139. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

 140. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Όσα ρομπότ και να θεριζωαλωνίζουν και να σπέρνουν, κι όσα ρομποτικά εργοστάσια και να γίνουν, κι όσες ρομποτικές εγκαταστάσεις και να υπάρξουν…κάποιοι πρέπει να τα σχεδιάσουν και να φκιάξουν όλα αυτά, ε; ΤΕΕ,χε,χε,χεεε… 🙂

 141. Alexis said

  #139: Στην οποία, Γιάννη, δεν βλέπω τίποτα …ρομποτικό.
  Ένα συμβατικό (συμβατικότατο) θερμοκήπιο μαρουλιού βλέπω.

  #141: Σωστό κι αυτό! 🙂

 142. spiral architect said

  @127, 136: Με τρίτο το Das Kapital.
  (ξέρουν αυτοί τι διδάσκουν στα αυριανά τους στελέχη, είναι καλό να ξέρεις π’ως να αποφεύγεις τις κακοτοπιές) 😉

 143. Γιάννης Ιατρού said

  142: Σωστά, μόνο σαν αναφορά υπάρχει το ρομποτικό.

 144. O Πετσόπουλος του Ριζοσπάστη είναι θείος του σημερινού ομώνυμου εκδότη των εκδόσεων «΄Αγρα». Παρόλο που είχε διαγραφεί από το ΚΚΕ το 1922, εξακολούθησε να το υποστηρίζει και προμήθευε μάλιστα χαρτί στην Κατοχή για τον παράνομο Ριζοσπάστη.

 145. sarant said

  145 Σωστά. Ήρθε όμως σε σύγκρουση με τον Ζαχαριάδη και διαγράφτηκε ξανά το 1946, και έβγαλε και βιβλίο (που δεν το έχω διαβάσει) Τα αίτια της διαγραφής μου από το ΚΚΕ

 146. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  132- Ούτε εγώ την έχω φλάμπουρο Spiral, και μάλιστα ούτε τις θέσεις μου προσπαθώ να περάσω στους άλλους, ούτε καν στις κόρες μου, μόνο να τις λέω θέλω, κι αφήνω τα χρόνο και τα γεγονότα να με δικαιώσουν ή όχι, γνωρίζοντας πως η όποια δικαίωσή μου, δεν θα αλλάξει κάτι στην κοινωνία, τουλάχιστον άμεσα (αλλιώς θα είχε αλλάξει-χαμόγελο).

  Κοίτα, αυτά που έγραψα, δεν τα έγραψα για να κάνω τον Βασιλάκη Καϊλα, τον κατατρεγμένο ή τον επαναστάτη χωρίς αιτία, ίσα ίσα, από την εφηβεία μου και μετά, έχω άπειρες όμορφες και δυνατές εμπειρίες (γι΄αυτό σου είπα για το mail, πολλές δεν γράφονται εδώ) και πλέον αισθάνομαι πλήρης. Απλώς αυτό το «εκ του ασφαλούς» με ενόχλησε και μου ξύπνησε αυτά τα βιώματα, κι επειδή νομίζω ότι μοιάζουμε πολύ σαν χαρακτήρες (αυθαίρετο συμπέρασμα βέβαια) παρασύρθηκα και ξέφυγα πολύ, νομίζοντας πως μιλάω σε ένα φίλο μου, ξεχνώντας πως είναι δημόσιο το βήμα κι ο φίλος τελείως άγνωστος, όμως σχεδόν πάντα έτσι γράφω, αλλά είμαι πιο συγκρατημένος(χαμόγελο).

  «Δυστυχώς, η φάση με το μπλε και το κόκκινο χάπι και οι επιλογές μας μάς ορίζουν.»
  Έχουμε επιλογές; κι αν ναί τι είδους, ΑΠΟ ή ΓΙΑ ΝΑ; Το matrix είναι από πολλά χρόνια πριν την ταινία, είναι φανερό και λέγεται ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Όλοι γεννιώμαστε άνθρωποι, όλα τα άλλα, τα μαθαίνουμε με την γενική και την ειδική εκπαίδευση, οπότε δεν υπάρχει δυστυχώς, μόνο υποταγή.

  «Ναι, ο κόσμος είναι σκληρός αλλά οφείλουμε να τον αλλάξουμε.
  (λένε κάποιοι)»
  Ναι, οφείλουμε να τον αλλάξουμε, όμως αυτοί οι κάποιοι, εννοούν να αλλάξουμε αφέντη. Αν δεν σκοτώσουμε τον ανθρωπάκο μέσα μας, δεν θα αλλάξουμε ποτέ τον κόσμο, οι κηφήνες θεοί και αρχηγοί μαζί με το σκυλολόϊ τους, θα μας διαφεντεύουν.

  Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία! (από τα δεσμά).

 147. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  133 – «Οπως σωστα γραφει ο Λαμπρος, πρεπει να πολεμησεις τον εχθρο με τα ιδια του τα οπλα.
  Αυτο μεταφραζεται ως εξης. Μαζευεις οσο πιο πολυ ρευστο μπορεις και περιμενεις το επερχομενο κραχ.
  Μολις καθισει ο κουρνιαχτος, αγοραζεις σ’ εξευτελιστικες τιμες και κονομας.»

  ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΠΟΛΥΤΩΣ!!!

 148. BLOG_OTI_NANAI said

  119, 125: Τι σιχαμερή απάτη είναι αυτή;;!! Να γράφει ότι το πρώτο φύλλο της εφημερίδας, σε κάποια σελίδα, είχε ολοσέλιδη φωτογραφία του Κονδύλη και να μην έχει τέτοια φωτογραφία;! Έλεος, την τρέλα μου μέσα!

 149. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  137 – Αλέξη με στενοχωρείς, κι εσύ το δάχτυλο είδες, και φυσικά δεν πιστεύω πάντα τι λένε τα ΜΜΑ. Ας τα πιάσουμε ένα ένα.

  «1. Η πρωτογενής παραγωγή είναι, και θα είναι διαχρονικά, η μόνη ίσως δραστηριότητα του ανθρώπου που είναι απολύτως απαραίτητη για την επιβίωση του ανθρώπου, γιατί από αυτήν εξαρτάται η τροφή του.»
  Πού διαφωνώ μ΄αυτό; άλλωστε το έχω πεί και στην μικρή μου κόρη Δανάη, που είναι τριτοετής στο Γεωπονικό.

  «2. Η δραστηριότητα αυτή χρειάζεται, και θα χρειάζεται πάντα, εργατικά χέρια, λιγότερα ή περισσότερα, ανάλογα με το βαθμό αυτοματοποίησης.» Πόσα όμως;

  «Για την είδηση που λινκάρεις τώρα, δύο επισημάνσεις:
  1. Πουθενά δεν λέει ότι θα καταργήσει τα εργατικά χέρια. Ίσα-ίσα το ίδιο το άρθρο αναφέρει ότι η σπορά θα εξακολουθήσει να γίνεται με το χέρι.»
  Λέει όμως πως θα μειωθεί κατά 50% το εργατικό κόστος, πώς θα γίνει αυτό ξέρεις;

  «2. Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο (που μάλλον φωτοσοπιά είναι) δείχνει τα υποτιθέμενα …ρομπότ επί το έργον, μέσα σε ένα χωράφι με καλαμπόκια, ενώ το άρθρο μιλάει για …μαρούλια.» Το άρθρο που είχα διαβάσει δεν είχε φωτογραφία, κι αν ψάξεις μόνο αυτό θα βρείς, επίτηδες το έβαλα για να δημιουργήσω συνειρμούς, (άλλωστε είναι του Σκαϊ, οπότε καταλαβαίνεις).

  «Λεπτομέρειες θα μου πεις, κι όμως κάτι δείχνουν για τη σοβαρότητα της όλης είδησης.» Απάντησα πιο πάνω.

  «Τέλος, ο ίδιος ο όρος «ρομποτικό αγρόκτημα» είναι μάλλον γελοίος, και δείχνει άγνοια της παραγωγικής διαδικασίας, που την εξομοιώνει (κακώς) με την διαδικασία βιομηχανικής παραγωγής ενός προϊόντος.»
  Με λύπη μου, βλέπω πως το δάχτυλο σκεπάζει τον ορίζοντα, αυτό δεν το είδες; «Το αγρόκτημα αυτό, επιφανείας περίπου 4.400 τ.μ., θα είναι εξοπλισμένο με ράφια από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι στα οποία θα φυτρώνουν τα μαρούλια» Τα ράφια βρε Αλέξη δεν μπαίνουν σε αγρόκτημα, αλλά σε κλειστό χώρο, προφανώς κάποιο κτίριο, πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στην Ολλανδία με τις ντομάτες και όχι μόνο. Την υδροπονία δεν την έχεις ακουστά; (πλάκα κάνω).

  Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι ότι η τεχνολογική εξέλιξη ακυρώνει την θεωρία του Μάρξ, που λέει πως η εξέλιξη των μέσων παραγωγής, θα δημιουργεί το αντίστοιχο προλεταριάτο, ΑΜ ΔΕ! Αν σε πέντε χρόνια, αυτή η εταιρεία μπορεί να μειώσει κατά 50% το εργατικό κόστος, σε είκοσι πόσο θα το έχει μειώσει; Και τι είναι το εργατικό κόστος Αλέξη; άνθρωποι μήπως;
  Γι΄αυτό λέω στο 96 «Μετά από 20 χρόνια, σε τι θα χρησιμεύουν οι προλετάριοι;»
  Και πρόσεξε, δεν μιλάω για συνομωσιακά σχέδια και άλλες Λιακοπούλιες παπαριές, αυτή η εξέλιξη, εξυπηρετεί υπαρκτή ανάγκη στην Ιαπωνία, απλώς με την εξάπλωσή της, θα δημιουργήσει τα προβλήματα που λέω, και κανένα κόμμα δεν ασχολείται.

  Αν έχεις χρόνο και διάθεση, ρίξε μια δεύτερη ματιά στο λινκ, και μετά δές κι αυτά στο 115. Κυρίως όμως, επειδή έχεις πολύ περισσότερες γνώσεις από μένα, κάνε αυτό που λέω στον Σκύλο και τον Ιάκωβο «Αυτά είναι τα πλέον ανώδυνα, Ψάξτε και μόνοι σας, μεγαλώσατε πιά (χαμόγελο).» και τα ξαναλέμε.

 150. paolodrosi said

  Λαμπρο, στο 113 εγραψες,

  »που έχω προτείνει εφικτούς τρόπους αντίδρασης κατά του καπιταλισμού, χρησιμοποιώντας τα δικά του όπλα,».

  Συνεπως υπαρχει σχεση.
  Μαλλον δεν συμφωνεις στην προταση που παραθετω. Απλως το δεχομαι, γιατι δεν μπορω να κανω κι αλλιως.
  Το να κατανοησεις τα οπλα του εχθρου και να τα στρεψεις εναντιον του, απαιτει να κατεχεις καποιες δεξιοτητες. Αυτες ποικιλουν απο ατομο σε ατομο.
  Αυτο δεν ειναι ουτε ειρωνια, ουτε επιθεση. Απλη διαπιστωση.

 151. sarant said

  149 Όχι μόνο το πρωτο φύλλο, κανένα φύλλο δεν είχε Κονδύλη σε φωτογραφία.

 152. Λάμπρο, ήμουνα νιος και γέρασα. Από το ’80 ακούμε για τα ρομπότ που θα εκτοπίσουν τον άνθρωπο, μη σου πω και πιο νωρίς. Τα εργοστάσια στην Ευρώπη δεν κλείνουν επειδή αυτοματοποιούνται, επειδή πάνε εκεί που είναι φθηνότερα κλείνουν. Πάντως τα κομπιουτεράκια μας αθρώποι τα συναρμολογούνε ακόμα…

 153. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  141 – Ρίξε κι εσύ μια ματιά στο 115, θα δείς ότι με την εξέλιξη της μηχανικής νοημοσύνης, οι σχεδιαστές θα πάνε για τσάϊ, όπως και οι πολιτικοί μηχανικοί. Το σοβαρότερο θέμα που τονίζω αλλά δεν του δίνει κανείς σημασία, είναι πως οι μηχανές καταργούν απείρως περισσότερες θέσεις εργασίας, από αυτές που παράγουν. Τα σημερινά πεντάχρονα, μη πώ και δεκάχρονα παιδιά, θα βρεθούν προ μεγάλης εκπλήξεως στα 25 τους (ίσως και πιο νωρίς) αλλά οι γονείς τους, εξακολουθούν να αγωνίζονται για το καλό τους.

 154. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  151 – Ναί με την πρότασή σου δεν συμφωνώ, γιατί ουσιαστικά είναι ανέφικτη, γιατί ένας εργάτης, χρειάζεται μια ζωή για να μαζέψει ένα σχετικά σεβαστό ποσό, περίπου όσο και ένα ανοδικό και καθοδικό κύμα, που όμως θα πρέπει να συμπέσει με τον χρόνο που θα έχει μαζέψει το ρευστό, κάπως χλωμό. Καθημερινά οι κεφαλαιούχοι, δίνουν δωρεάν πλέον το σχοινί για να τους κρεμάσουμε, αλλά παραδόξως, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΑΓΓΙΖΕΙ.

 155. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  153 – Δύτη, γνωρίζεις πολύ καλά, πως μετά από ένα κρίσιμο σημείο ενός συστήματος (εξελικτικού; αλλιώς; ο Κίντ θα ξέρει καλύτερα) τα πράγματα εξελίσονται εκθετικά, όπως με το σεισμό π.χ, αλλά μπορείς να δείς και την εξέλιξη της τεχνολογίας και της κοινωνίας, αλλά και του πληθυσμού. Τα παραδείγματα πολλά γύρω μας, αρκεί να κοιτάξεις μακριά από το δάχτυλο. Δες κι εσύ το 115 αν έχεις χρόνο, υπάρχουν κι άλλοι που λένε αυτά που λέω.

 156. Μπετατζής said

  Εκτός θέματος : Αφήνω εδώ το παρόν σχόλιο, επειδή ξεχειλίζει η αγανάκτησή μου από την σκύλευση των νεκρών, πράξη που με εξοργίζει περισσότερο απ΄ όλα (για αυτό και διαφώνησα για σαρλί κλπ). Και επειδή δεν ξέρω που αλλού να το αφήσω, αφού δεν έχει αναρτήσει το ιστολόγιο κάποιο άρθρο σχετικό με την σκύλευση. Τουλάχιστον στο παρόν νήμα ο Σκύλος παραπάνω σχολίασε την συμφωνία της κυβέρνησης για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό. Ε, λοιπόν, σε συνέχεια αυτού, ο υπουργός άμυνας αφιέρωσε τη συμφωνία αυτή στη μνήμη των νεκρών αξιωματικών του ελικοπτέρου !

 157. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  157 – Είσαι υπερβολικός, υπουργός είναι, και μάλιστα ακροδεξιός που συμμετέχει σε «αριστερή» κυβέρνηση ψεκασμένων (στη σχετική έρευνα, οι συριζαίοι είχαν έρθει πρώτοι) πόση νοημοσύνη μπορεί να έχει μιά καρικατούρα του θεάτρου σκιών;

 158. 157, 158

  Προκειμένου να παραμείνει ο Πανάρας στην καρέκλα, και την παπαΛάμπραινα θα πει.

  http://luben.tv/politix/72981

 159. Alexis said

  #150: Με λύπη μου, βλέπω πως το δάχτυλο σκεπάζει τον ορίζοντα, αυτό δεν το είδες; «Το αγρόκτημα αυτό, επιφανείας περίπου 4.400 τ.μ., θα είναι εξοπλισμένο με ράφια από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι στα οποία θα φυτρώνουν τα μαρούλια»
  Ασφαλώς και το είδα. Η πρακτική της καλλιέργειας κάποιων «εύκολων» φυτών όπως μαρούλια και φράουλες σε ράφια είναι αρκετά παλιά, και δεν χρειάζεται κάποια υπερσύγχρονη τεχνολογία. Μπορείς να το κάνεις κι εσύ στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα σου.
  Εγώ το κάνω ήδη… 🙂

  Τα ράφια βρε Αλέξη δεν μπαίνουν σε αγρόκτημα, αλλά σε κλειστό χώρο, προφανώς κάποιο κτίριο, πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στην Ολλανδία με τις ντομάτες και όχι μόνο. Την υδροπονία δεν την έχεις ακουστά;
  Όχι βέβαια κτίριο, κανείς δεν είναι τρελός (και δεν χρειάζεται) να χτίσει ένα κτίριο 4,5 στρεμμάτων για να στεγάσει …μαρούλια. Θερμοκήπια είναι, με σύγχρονο εξοπλισμό και τους κατάλληλους αυτοματισμούς.
  Η υδροπονία είναι άλλο πράγμα από την καλλιέργεια σε ράφια, αλλά ας μην το κουράσουμε τόσο, δεν έχει σημασία άλλωστε.

  Επί της ουσίας δεν βλέπω να διαφωνούμε.
  Ναι, μειώνεται το εργατικό κόστος με την μηχανοποίηση της παραγωγής, αλλά όχι πέρα από κάποιο κρίσιμο μέγεθος, το οποίο είναι απαραίτητο για τον σχεδιασμό, την επίβλεψη, τη διαχείριση αλλά και την χειρωνακτική εργασία, που θα εξακολουθεί να υπάρχει βέβαια σε κάποιο βαθμό.
  Από την άλλη έχεις σκεφτεί πόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας του σήμερα ήταν απλά ανύπαρκτες πρίν από 50-60 χρόνια;
  Σκέψου π.χ. πόσα εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχει δημιουργήσει παγκοσμίως ο τουρισμός και η ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για ταξίδια και αναψυχή.
  Αν λέγαμε πριν από 60 χρόνια στους παππούδες μας ότι θα πάμε για Σαββατοκύριακο στο Μπάνσκο να κάνουμε σκι, θα μας περνούσαν για …τρελούς. Ναι, εντάξει, εσύ μπορεί να μην πηγαίνεις, ούτε κι εγώ, αλλά το κάνουν χιλιάδες άλλοι άνθρωποι, έχοντας δημιουργήσει μία «αγορά» που παλιά ήταν ανύπαρκτη.
  Αυτό που θέλω να σου πω είναι ότι δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η τεχνολογική πρόοδος μειώνει τελικά τις θέσεις εργασίας στο σύνολό τους.
  Ο άνθρωπος δεν θα πάψει ποτέ να δημιουργεί καινούργιες ανάγκες (ή να του τις δημιουργούνε) και κάποιοι θα προσπαθούν να του τις καλύψουν… 🙂

 160. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  160 – Το ξέρω ότι η υδροπονία είναι άλλο από τα ράφια, σαν παράδειγμα την ανέφερα, άλλωστε γράφω πως κάνω πλάκα. Εξ άλλου, αν θυμάμαι καλά, είσαι γεωπόνος ή έχεις σχέση με τα γεωπονικά, δεν θα σου κάνω εγώ υποδείξεις γι΄αυτά τα θέματα. Η ουσία, είναι ότι οι θέσεις εργασίας μειώνονται από την εξέλιξη της τεχνολογίας εκθετικά, κι αυτό είναι πλέον πασιφανέστατο, και θα γίνει σε λίγα χρόνια εκρηκτικό πρόβλημα. Οι θέσεις εργασίαςπου έχει δημιουργήσει ο τουρισμός, εκτός του ότι είναι υπηρεσιών, άρα επισφαλείς (αναπάσα στιγμή μπορούν να χαθούν, δες Β. Αφρική, και τώρα Τουρκία) και απολύτως ελεγχόμενες από τους tur operators που ελέγχουν και καθορίζουν τον παγκόσμιο τουρισμό, είναι πολύ λιγότερες από αυτές που καταργήθηκαν λόγο της βιομηχανοποίησης της αγροτικής παραγωγής. Όμως, κι αυτές κινδυνεύουν άμεσα από τα ρομπότ http://gr.euronews.com/nocomment/2015/07/16/welcome-to-japans-robot-hotel/. Τα πράγματα θα γίνουν εκρηκτικά, κυρίως από την τεχνολογία 3Dεκτύπωσης, που εξελίσεται κυριολεκτικά με εκθετικό τρόπο, αλλά ελάχιστοι στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, γνωρίζουν περι τίνος πρόκειται, και τι απίστευτες δυνατότητες έχει, γι΄αυτό έβαλα και το σχετικό λινκ, από πέρυσι που πήγα με τις κόρες μου στην σχετική έκθεση, στο γραμμάτων και τεχνών, η εξέλιξή της είναι απίστευτη. Θα σου φέρω ενα απλό παράδειγμα, σχεδόν όλα τα παιχνίδια φτιάχνονται στην Κίνα, με έναν σπιτικό 3Dεκτυπωτή των 150 ευρώ, μπορεί ο καθένας να τα φτιάξει μόνος του στο σπίτι, με μηδαμινό κόστος, τα εκατομμύρια των Κινέζων που συντηρούνται από αυτή την δουλειά τι θα κάνουν; Βάλε τώρα πιάτα ποτήρια μαχαίρια, κι ό,τι άλλο θέλεις, από χριστουγεννιάτικα στολίδια, μέχρι μουσικά όργανα, αυτοκίνητα, ανθρώπινα όργανα, σπίτια, μέχρι και 3D διαστημικούς καταυλισμούς στην Σελήνη ή στον Άρη, και βγάλε συμπέρασμα. Περισεύουν ήδη απελπιστικά τα εργαζόμενα χέρια Αλέξη, η παγκόσμια οικονομία δεν βασίζεται στην παραγωγή για να λειτουργήσει, γι΄αυτό έχουν δημιουργηθεί τα εκατομμύρια των απελπισμένων οικονομικών θυμάτων, που τα ονομάζουμε ανερυθρίαστα πρόσφυγες-μετανάστες. Οι δυτικές κοινωνίες, έχουν μεταβληθεί σε οικονομίες υπηρεσιών, γι΄αυτό και είναι απόλυτα ελεγχόμενες, και δεν αντιδράει κανείς εργαζόμενος, γιατί δεν έχουν απολύτως ΚΑΜΙΑ δύναμη, οι κεφαλαιούχοι, (μάλλον οι αριστοκράτες) έχουν νικήσει κατά κράτος, δες και την πρώτη φορά αριστερή μας κυβέρνηση και θα καταλάβεις.

  «Ο άνθρωπος δεν θα πάψει ποτέ να δημιουργεί καινούργιες ανάγκες (ή να του τις δημιουργούνε)» Αυτό το πιστεύ κι εγώ. » και κάποιοι θα προσπαθούν να του τις καλύψουν.» Σίγουρα, απλώς θα είναι ρομπότ, μετά τον πόλεμο θα δούμε τι θα προκύψει, προς το παρόν, περισεύουμε πολλοί.

  Υ.Γ – Κάποτε, ένα χρόνο πριν πεθάνει, είχα ρωτήσει τον πατέρα μου που είχε γυρίσει πριν δυό χρόνια από την εξορία, μπαμπά γιατί τόσο καιρό δεν έκανες δήλωση; Γιατί είμαι κορόϊδο. Και γιατί σε διέγραψαν από το κόμμα; ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΟΓΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΥΤΟΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ.
  Ο Γουόρεν Μπάφετ δήλωσε πριν κάμποσο καιρό ότι, «υπάρχει ταξικός πόλεμος, η τάξη μου όχι απλά κερδίζει, εννοώ ότι τους σκοτώνουμε, τόνισε.
  Πως λές να μας λογίζουν; δεν ρωτάω τι κάνουμε εμείς.

 161. Ανδρέας «Κουπoνιώτης» said

  Νίκο,
  Σε ένα φύλλο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ που έχω στη κατοχή μου «Ριζοσπάστης – ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α. ΑΡΙΘ. 134, Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 1917 – Διευθυντής και Ιδιοκτήτης Γ. Πετσόπουλος – Αρχισυντάκτης Ν. Γιαννιός.»
  Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σχόλιο στη πρώτη σελίδα, στη 4η στήλη, με τίτλο ΝΕΟΙ ΓΛΩΣΣΑΜΥΝΤΟΡΕΣ:

  «ΝΕΟΙ ΓΛΩΣΣΑΜΥΝΤΟΡΕΣ
  Γρηγορείτε Ελληνες! Αναφωνεί ο κ. Καβαφάκης! Μαλλιαροί εμβήκαν εις τα υπουργεία και προσπαθούν να σας χαλάσουν την γλώσσαν. – Τι γνώριμη φωνή που είναι αυτή! Δεν επέθανε λοιπόν μαζύ με τον Μιστριώτην; Δεν υπάρχει λοιπόν διαφορά – αν εξαιρέσομεν μόνον το ότι ο κ. Καβαφάκης είναι Βενιζελικός – μεταξύ αυτού και του μακαρίτου γλωσσαμύντορος;
  Γιατί να υπάρχη; Ο άνθρωπος , ο οποίος έγραφεν ένα άρθρον αντιβενιζελικόν εις τον «Χρόνον», το πρωί, κ’ ένα άρθρον βενιζελικόν εις την «Εσπερινήν» το βράδυ, πώς να εννοήση ότι το Κόμμα των Φιλελευθέρων φιλοδοξεί να έχη ως αρχήν του και την πίστιν την προς την δημοτιστικήν ιδεολογίαν;
  Η δημοτικοποίησις ολοκλήρου της ελληνικής εκπαιδεύσεως τρομάζει τον κ. Καβαφάκην; Μα πολύ δικαίως! Εάν έλλειπεν η καθαρεύουσα δεν θα κατόρθωνε πλέον ο κ. Καβαφάκης να είναι κατασκευαστής φράσεων και διστήλων άρθρων χωρίς νόημα. »

 162. sarant said

  163 Ναι Ανδρέα, είναι εντυπωσιακό ότι το 1917-20 ο Ριζοσπάστης και το ΣΕΚΕ υπερασπίστηκαν τη γλωσσική-εκπαιδευτική μεταρρύθμιση περισσότερο από τους βενιζελικούς.

  Όπως επίσης ότι τη γλώσσα στην οποία γίνεται αυτή η υπεράσπιση εμείς θα τη λέγαμε απλή καθαρεύουσα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: