Είμαι ευτυχής που είμαι ο ιδρυτής μιας προσπάθειας, που είδα την αντίδραση των παλαιμάχων της.
Αγροτικά μεζεδάκια
Posted by sarant στο 13 Φεβρουαρίου, 2016
Και πάλι ο τίτλος του σαββατιάτικου άρθρου μας είναι παρμένος από την επικαιρότητα, αφού χτες είχαμε την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα και το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο. Ωστόσο, όπως συχνά συμβαίνει τα μεζεδάκια μας δεν αφορούν το γεγονός αυτό, απλώς τον τίτλο δανείζονται.
Έγραψα για «κάθοδο» των αγροτών, αλλά πολλά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για «απόβαση». Ο όρος στέκει για τους αγρότες της Κρήτης, δυσκολότερα για τους υπόλοιπους. Να τον δεχτούμε δημοσιογραφική αδεία; Τι λέτε;
Κατά τα άλλα, τη βδομάδα που μας πέρασε είχαμε επίσης τη συζήτηση στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες. Επειδή όμως είχα ταξίδι πολύ λίγο μπόρεσα να την παρακολουθήσω. Πάντως, άκουσα κάποιον Αναστασιάδη (βουλευτή Β΄Θεσσαλονίκης της ΝΔ, αν πρόσεξα) να λέει το βαρβαρικό «έχετε εισάγει», το οποίο ποτέ δεν μπορεί να είναι σωστό, όπως ποτέ δεν μπορεί να είναι σωστο το «έχετε βάζει» ή «έχετε παίζει». Τι να γίνει, κάποιοι προτιμούν να βαρβαρίζουν παρά να υιοθετήσουν τους αναλογικούς τύπους. Οι κουμπάροι στην Κύπρο, που λένε «έχετε εισάξει», κατάφεραν και βγήκαν από το μνημόνιο.
* Επίσης από τη συζήτηση στη Βουλή άκουσα ένα «διαμέσου πυρούς και σιδήρου» του Κωνσταντινόπουλου. Το πυρούς θα το θεωρήσω σαρδάμ, αλλά το διαμέσου δεν το λέμε, «διά πυρός και σιδήρου» είναι η έκφραση.
* Μου έστειλαν επίσης ένα στιγμιότυπο από τη Βουλή όπου έγινε διάλογος όχι στα αρχαία ελληνικά, όπως λέει ο τίτλος του άρθρου, αλλά με αρχαίες φράσεις. Μηδέν άγαν είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Λάππας, έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν, απάντησε ο Κ. Τζαβάρας, «το της πόλεως όλης ήθος ομοιούσι τοις άρχουσιν» έκανε ρελάνς ο κ. Λάππας. Δικηγόροι είναι αμφότεροι, θα έχουν κι άλλες τέτοιες φράσεις στο τσεπάκι τους.
* Για το θέμα των τηλεοπτικών καναλιών, ένα από τα σημεία τριβής είναι και το κατώτατο όριο εργαζομένων που επιβάλλει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, δηλαδή η πρόβλεψη ότι ένα κανάλι εθνικής εμβέλειας πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον 400 εργαζόμενους.
Χωρίς να μπαίνω στην ουσία, παρατηρώ ότι κάποιοι αυτό το κατώτατο όριο το αποκαλούν «πλαφόν», το άκουσα και σε συζήτηση στην τηλεόραση, ενώ σε κείμενο δημοσιογράφων βρίσκω να γίνεται λόγος για… «μίνιμουμ πλαφόν» και μάλιστα με την επεξήγηση, σε παρένθεση, «(και όχι ταβάνι)». Φαίνεται να νομίζουν πως πλαφόν σημαίνει «όριο» στα γαλλικά.
Εμ, εδώ είναι ο κόμπος ωγαθοί. Το πλαφόν δεν είναι το οποιοδήποτε όριο, είναι, μόνο, το ανώτατο όριο, η οροφή, το ταβάνι. Αυτο που θεσπίζει ο νόμος είναι το κάτω όριο, το μίνιμουμ, το ελάχιστο, το κατώφλι, ο ουδός. Το λάθος, βέβαια, δεν είναι καινούργιο: το είχαμε εντοπίσει από παλιότερα.
* Συνεχίζουμε την περιδιάβασή μας στο σολοικοπάζαρο των μέσων ενημέρωσης. Διαβάζω στην Καθημερινή άρθρο για τις φώκιες που σκοτώνουν κάποιοι. Υπάρχει στη Σάμο λοιπόν μια φώκια, που τη βγάλαν οι ψαράδες Αργυρώ. Και «…έχουν μοιραστεί πολλές χιλιάδες ώρες φύλαξης και προστασίας της φώκιας Αργυρώ».
Προς τι η ακλισιά; Ονοματεπώνυμο είναι; Θα μου πεις, είμαι αχάριστος -δεν σκέφτομαι ότι θα μπορούσαν να γράψουν, λέμε τώρα, «της φώκιας Αργυρούς»!
* Στην iefimerida διαβάζω ότι «η άγρια συμπλοκή διήρκΗσε περίπου μια ώρα». Είπαμε να βάζουμε εσωτερική αύξηση, παρόλο που κάθε άλλο παρά υποχρεωτική είναι, αλλά εδώ έχουμε πιπέρι στα λάχανα, έλξη της δεύτερης συλλαβής. Το σωστό είναι «διήρκεσε», το ακόμα καλύτερο «διάρκεσε».
Αλλά να μη λέω πολλά, γιατί το «διήρκΗσε» το βρήκα και σε (καλό) βιβλίο.
* Φίλος με ρωτάει τι καταλαβαίνω από τον τίτλο: Νυφούδης: Αρνείται να εκσυγχρονιστεί και ταυτόχρονα απειλεί το Δημόσιο.
Θα μπορούσα να καταλάβω ότι κάποιος Νυφούδης όχι μόνο αρνείται να εκσυγχρονιστεί, αλλά επιπλέον τολμάει να απειλεί το Δημόσιο, αλλά από το κείμενο προκύπτει ότι το Δημόσιο αρνείται να εκσυγχρονιστεί και απειλεί, τουλάχιστον σύμφωνα με τη γνώμη του Νυφούδη.
* Άλλος πάλι φίλος μου στέλνει το εξής από ομιλία αθλητικού παράγοντα:
Εκλαμβάνοντας συγχαρήτηρια; Όχι «λαμβάνοντας»; «Ιδρυτής προσπάθειας»;
Θα έλεγε κανείς πως συγχωρείται ένας άνθρωπος του αθλητισμού να τα θαλασσώνει όταν πάει να χρησιμοποιήσει ελληνικούρες, μια και δεν έχει εξοικειωθεί με το περισπούδαστο ύφος, αλλά ο συγκεκριμένος αθλητικός παράγοντας είναι πασίγνωστος μεγαλοδικηγόρος, δηλαδή επαγγελματίας του λόγου.
Αλλά τι γύρευε στη Λάρισα, αυτό δεν ξέρω να σας το πω, εγώ στην Παναχαϊκή τον είχα αφήσει να διαμαρτύρεται.
* Μου έστειλαν τον κατάλογο ενός ελληνικού εστιατορίου στο Βερολίνο, το οποίο έχει τον κομψό τίτλο «Αχ Νίκο Αχ» (achnikoach στα ντόπια) και, ανάμεσα στα άλλα, προσφέρει ζεστά ορεκτικά και κρύα πιάτα για «φυτοφάγους».
Σπεύδω να δηλώσω ότι δεν έχω καμιά σχέση ούτε με τη διεύθυνση του καταστήματος ούτε, πολύ περισσότερο, με την πελατεία του.
* Σε άρθρο για την Αθήνα διαβάζω ότι «Η Αθήνα είναι μία πόλη 412 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων τσιμέντου».
Τι θέλει να πει ο ποιητής; 412.000 τετρ.χιλιόμετρα είναι τρεις φορές (και πάνω) η έκταση της Ελλάδας. Μήπως έβαλε τρία μηδενικά παραπάνω; Μπα, διότι η έκταση της Αθήνας είναι 39 τ.χ. μόλις. Εκτός αν υπολογίζει όλο το λεκανοπέδιο.
* Τα τιμαλφή έπεσαν κι αυτά θύμα της ακλισιάς, και μάλιστα στο (οΘντκ) έγκυρο in.gr:
…που αφορά την δήλωση των φυλασσομένων τιμαλφή, μετρητών, σε θυρίδες ή εκτός Τραπεζών και την αναγραφή των συγγενικών προσώπων…
Σαν επίρρημα μού φαίνεται, κάπως σαν το «αβλεπί», τι λέτε;
* Ο Νομάρχης Ημιμαθείας ξαναχτύπησε. Την Τετάρτη, ο Σκάει Μπογδάνος, έλεγε για την εκδήλωση με τον Γιάννη Βαρουφάκη στο Βερολίνο, στην οποία παρευρέθηκε και ο Μπράιαν Ίνο (Brian Eno). Κι επειδή πολύ του αρεσει να διανθίζει τα λεγόμενά του με εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες, για να κάνει εντύπωση στους αμαθείς, μας ενημέρωσε ότι ο Ίνο ήταν μέλος «των Βέλβετ Αντεργκράουντ».
Καμιά σχέση, βέβαια. Και αναρωτιέται κανείς, πώς του ήρθε. Υποψιάζομαι ότι μπέρδεψε τον Ίνο με τη Νίκο!
* Όμως την Τρίτη, που ήταν η επέτειος του θανάτου του Σολωμού, ο Μπογδάνος ξεκίνησε την αναφορά του στην επέτειο λέγοντας έτσι ανάλαφρα ότι ο εθνικός μας ποιητής ήταν ομοφυλόφιλος, μασόνος, εβραίος, ιταλόφωνος και αλκοολικός. Κάποια από αυτά μπορεί να ισχύουν, και δεν είναι και ντροπή, αλλά δεν τα πετάς έτσι με αυτή την ελαφρότητα. Ο δήμαρχος Ζακύνθου θίχτηκε και… κήρυξε τον Μπογδάνο ανεπιθύμητο στη Ζάκυνθο, ασφαλώς χάνοντας το μέτρο.
Το οποίο μέτρο πήγε περίπατο χωρίς ελπίδα επιστροφής με την ανταπάντηση του Μπογδάνου, ένα κρεσέντο βερμπαλισμού και αμετροέπειας που στάζει οίηση.
Και που βέβαια είναι γεμάτο λάθη, από τα οποία σταχυολογώ μερικά:
-
Στην ουσία του ζητήματος, ο μέγιστος και εθνικός μας ποιητής ήταν όντως αλκοολικός, όπως και ελευθεροτέκτων. Αυτά τεκμαίρονται.
Όπως επισήμανε πρώτος ο φίλος Γιώργος Κεντρωτής, αν κάτι ισχύει «όντως», τότε δεν μπορεί να «τεκμαίρεται» απλώς. Υποψιάζομαι ότι ο Μπογδάνος ήθελε να γράψει ότι «αυτά είναι τεκμηριωμένα», αλλά το μπέρδεψε, μοιάζουν κιόλας.
-
είναι οι απόγονοι του πιο βαθέως οθωμανού -διάβαζε «του πιο βαθέος». Άτιμο Σπελτσέκερ!
-
αν ο Δήμαρχος Ζακύνθου διάβαζε τη «Γυναίκα της Ζάκυνθος». Ο Σολωμός πάντως, που ο Μπογδάνος διατείνεται ότι «τον έχει μελετήσει» έβαλε τίτλο «της Ζάκυθος».
Επίσης, ο Μπογδάνος αρχικά έγραψε Το «χαίρε, ώ χαίρε, λευτεριά» γράφτηκε πρώτα ως “salve,salve liberta”, στα ιταλικά. Του επισήμανε ο Κεντρωτής ότι ο Σολωμός δεν έγραψε «λευτεριά» αλλά «ελευθεριά», οπότε ο Μπογδάνος πήγε και το διόρθωσε στο κείμενο του άρθρου του, έμεινε όμως έτσι στις αναδημοσιεύσεις, όπως εδώ.
* Η οποία αναδημοσίευση έχει μια αριστουργηματική εισαγωγή: Ολα ξεκίνησαν μετά από το άρθρο που έγραψε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ για τον εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό στο marketnews.gr. Ο Παύλος Κολοκοτσας, χαρακτήρισε ανεπιθύμητο τον δήμαρχο Ζακύνθου…
Με τη διαφορά ότι ο Παύλος Κολοκοτσας (όπου κι αν τονίζεται) είναι ο δήμαρχος Ζακύνθου.
* Και κλείνω με ένα φρέσκο, με ένα χοντρούτσικο μαργαριτάρι του Βασίλη Κικίλια, ο οποίος σε χτεσινή εκπομπή είπε πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά έλεγαν «μετ’ επιΦάσεως» ότι η χώρα έχει ανοιχτά σύνορα και όποιος θέλει μπορεί να έρθει, διότι είμαστε ανθρωπιστές. Το στιγμιότυπο εδώ, στο 1.15.40 περίπου.
Πέρα από το ψέμα, διότι τέτοιο πράγμα δεν έχει ειπωθεί, η ελληνικούρα και πρωτότυπη είναι και αστεία. Ο καημένος ο Κικίλιας είχε ακούσει κάπου το «μετ’ επιτάσεως», του άρεσε και είπε να το ξεσηκώσει -αλλά, ατυχία, το μπέρδεψε.
Πλάκα-πλάκα όμως, θα ήταν ωραίο λογοπαίγνιο αν γινόταν σκόπιμα.
* Στείλατε κι άλλα μεζεδάκια αλλά η πιατέλα γέμισε. Καλό σαββατοκύριακο λοιπόν!
Γς said
Καλημέρα
Κι ας άργησε λίγο να εμφανιστεί το σημερινό άρθρο
Γς said
>πολλά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για «απόβαση» Ο όρος στέκει για τους αγρότες της Κρήτης, δυσκολότερα για τους υπόλοιπους. Να τον δεχτούμε δημοσιογραφική αδεία; Τι λέτε;
Να το δεχτούμε. Αλ και να ονομάσουμε την χτσινή ημερομηνία,12 Φεβρ. 2016, D-[agricultural] day 😉
gpoint said
Του Κούγια του τέλειωσε η Παναχαϊκή (μαζλι με το γιότ που του είχανε παραχωρήσει) από το καλοκαίριείναι Λάρισσα και τρακτέρ πολυτελείας !!!
Να ενημερώνεστε περι τα ποδοσφαιρικά είναι εντελώς ισοδύναμα με τα πολιτικά π.χ. προηγήθηκε η ξαφνική αγάπη μετά πλήρους μετάνοιας του Κούγια προς τον Μαρινάκη και κολοτούμπα της κατάθεσης του με ταυτόχρονη «μεταγραφή» του στην Λάρισσα και ακολούθησε η εκλογή του Κούλη στην κεφαλή της ΝουΔου.
Ο κινητήριος μοχλός είναι ο ίδιος
Γς said
«…έχουν μοιραστεί πολλές χιλιάδες ώρες φύλαξης και προστασίας της φώκιας Αργυρώ»
Χαλάλι της, της Αργυρώς. Αρκεί να λέει το γο [ρο]
Γς said
>διότι η έκταση της Αθήνας είναι 39 τ.χ. μόλις. Εκτός αν υπολογίζει όλο το λεκανοπέδιο.
Το λεκανοπέδιο προφανώς που είναι η Αθήνα των 400 περίπου τ.μ.
gpoint said
# 3 συνέχεια
Και φυσικά τώρα δεν διαμαρτύρεται ο Κούγιας και η Λάρισσα πάει σφαίρα για άνοδο.
Προκαλεί την παγκόσμια (!) νοημοσύνη ο Αλαφού όταν λέει πως ο Zeca δεν έκανε τίποτε για να αποβληθεί,, σιγή ιχθύος από τον συνήθως λαλίστατον γεροξούρα του ΟΣΦΠ. Λίγες μέρες μετά ο Zeca παρ'[ ότι αρχηγός τιμωρείται με μια αγωνιστικήλες και ίδ δεύτερη κίτρινη και συγχρόνως ο ΟΣΦΠ με μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών παρ’ ότι είναι υπότροπος !!! Το 60 με 70% των οπαδών είναι ικανοποιημένο από την χαλαρότητα των ποινών και έτοιμο να ζητήσει αίμα για τους άλλους παραβάτες μια που οι άλλες υποθέσεις ( Ατρόμητος-ΑΕΚ) δεν εκδικάσθηκαν λόγω αποχής των δικηγόρων !!!! Αμέσως «φιλιώνει» ο τίγρης με το παιδοβούβαλο σαν Λεβέντης ή Ποτάμιας !!!
Ποιός είπε πως δεν υπάρχει σήμερα ΠΟΚ ;
argyris446 said
Reblogged στις worldtraveller70.
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!
3: Εμ δεν τα ξέρω αυτά τα ντεσού
5: Αυτό λέω κι εγώ, αλλά δεν το έχω βρει κάπου, με το μάτι λογαριάζω ότι θάναι τόσο.
Γς said
5:
>των 400 περίπου τ.μ.
τ.χ.
Πάνος με πεζά said
Καλημέρες !
Ωραία, για να βγούμε κι εμείς από το μνημόνιο, να λέμε βίλα την π@#*$& !.:)
Πολύ ωραία και τα μεχεδάκια, όπως και περίεργο για τον Κούγια, το «εκλαμβάνω» , νομίζω ότι και η κουτσή Μαρία ξέρει ότι σημαίνει «ερμηνεύω». Αλλά αυτοί οι νομικοί καμιά φορά αυτοπαγιδεύονται από το ίδιο τους το λεξιλόγιο.
π2 said
O Μπογδάνος δικαιολογείται εν μέρει για τον Ίνο, καθώς ο άνθρωπος έχει συνεργαστεί με τους πάντες. Ο Ίνο, παρεμπιπτόντως, έχει πει και την καλύτερη ατάκα για τους Βέλβετ: «μπορεί να πούλησε μόνο 30.000 κομμάτια ο πρώτος δίσκος, αλλά όσοι αγόρασαν αυτά τα 30.000 κομμάτια έφτιαξαν συγκροτήματα».
Στις απώλειες της ημέρας, ο θάνατος του καλού σκιτσογράφου Γιάννη Καλαϊτζή.
Tsopanakos said
Χαχα, αυτά τα πλαφόν… Κάποτε ο μακαρίτης Γιάννης Καλαμίτσης είχε κάνει μια ωραία εκπομπή για τις βιασμένες γαλλικούρες των δημοσιογράφων.
Όσο για τον «ζουραρικό» διάλογο των 2 βουλευτών, κάτι δεν μου αρέσει: τα αρχαία μου έχουν σκουριάσει αρκετά, αλλά «το της πόλεως όλης ήθος ομοιούσι τοις άρχουσιν» φέρνει σε βαρβάτη αρλούμπα. «Ομοιoύσι» δεν είναι 3ο πληθ.; Με υποκείμενο το «ήθος»;;;
Επίσης το νόημα της φράσης ποιο είναι; Λέει ο ένας ότι «εσείς οι Συριζαίοι ασχημονείτε» και ο άλλος απαντά «ε, τι να γίνει, όλοι έτσι κάνουν»;
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
Για να μην τρώτε παραμύθια φουρνιστά, μάθετε ότι δεν ξέρω αν βγήκε ή ξεβγήκε απ το μνημόνι το Χαλουμονήσι, ο λαός του πάντως είναι βαθιά χωμένος στα μνημονοσκατά ακόμη.
Γς said
Δεν μπήκε ακόμη στην μνηνονόπαυση;
Πάνος με πεζά said
Σιγά το Μνημόνιο που πήραν, 10 δις…Τόσο Μμνημόνιο είναι εμάς μόνο τα χαρτάκια για τα τσιγάρα ! 🙂
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
11: Πράγματι, δες τα χτεσινά σχόλια όπου τον μελετάμε
12: Δικιο έχεις, «ομοιούται» πρέπει να μπει
13: Προπαγάνδα κάνουμε για τους αναλογικούς τύπους 🙂
Tίτος Εξώς Χριστοδούλου said
Eν γη σικυηράτω.. «Οι κουμπάροι στην Κύπρο, που λένε «έχετε εισάξει», κατάφεραν και βγήκαν από το μνημόνιο». Δια της πολιτικής αναλγησίας, Γκραμσιανής εσωτερικοποίησής του και μηντιακής συγκάλυψης. Έγινε επίσημη πολιτική, το μνημόνιο, κατεγράφη στο ασυνείδητο πωλητικό μας συνειδός.
Tίτος Εξώς Χριστοδούλου said
13. Νεοκίδιε, μαζί σου κατά των μεγα-ώτων. Εν γη σικυηράτω, Ησαϊας 1:8.
Jimakos said
Ένα ωραίο μαργαριτάρι (ή μήπως τα χαρακτηρίζουμε αλλιώς αυτά;) που άκουσα χθες και βρήγα γουστόζικο: αγρότης ωρύεται σε κάποιο κανάλι (ζωντανή σύνδεση) και αναφέρει «Ηροδότου Αττικού», αντί για Ηρώδου του Αττικού, όπως συνήθως λέμε (στον δρόμο αναφερόταν). Καλημέρα!
nomadicuniversality said
Διευκρινιστική ερώτηση για μια λεπτομέρεια:
«Ολα ξεκίνησαν μετά από το άρθρο που έγραψε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ για τον εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό στο marketnews.gr.»
Αυτό ευσταθεί; Υπήρξε και γραπτό άρθρο; Εγώ μέχρι τώρα είχα την εντύπωση ότι όλα ξεκίνησαν με μία τρίλεπτη τηλεοπτική αναφορά του Μπογδάνου.
Σωτήρς said
Αγροτικό σχόλιο αλλά θα το κάνω. Χθες απόγευμα γυρνώντας σπίτι άκουγα ΣΚΑΪ και έλεγε «10.000 περίπου στο Σύνταγμα …«. Όποιος πήγε μια βόλτα χθες στο Σύνταγμα την ώρα που τραγούδαγε ο Μαργαρίτης και είδε πάνω από 2.000 άτομα χρειάζεται οφθαλμίατρο στην καλύτερη περίπτωση. Έγινε ο ΣΚΑΪ κινηματικός. Τι άλλο θα ακούσουμε;
Γς said
19:
>αντί για Ηρώδου του Αττικού, όπως συνήθως λέμε (στον δρόμο αναφερόταν).
αντί για Ηρώδου Αττικού
Jimakos said
@22, ναι προφανώς… αλλά στο προφορικό συχνά το ακούς έτσι (με το «του» ανάμεσα)
Alexis said
Το «Νομάρχης Ημιμαθείας» είναι μποστικό;
Alexis said
#21: Έγινε ο ΣΚΑΪ κινηματικός. Τι άλλο θα ακούσουμε;
Ναι, χτες όλο το απόγευμα μεταδίδανε εικόνες από το αγροτικό συλλαλητήριο και κόντευαν να χεστούν πάνω τους από τη χαρά τους…
Avonidas said
Καλημέρα.
Μου έστειλαν τον κατάλογο ενός ελληνικού εστιατορίου στο Βερολίνο , το
οποίο έχει τον κομψό τίτλο «Αχ Νίκο Αχ» (achnikoach στα ντόπια)
Εγώ απο το Βερολίνο ξέρω μόνο τον Αχ Τουνγκ 😉
cronopiusa said
Καλή σας μέρα!
Avonidas said
Κι έπειτα, είναι και το DiEM του Βαρουφάκη. Και κάτι αμοιροι δημοσιογράφοι που δεν μπορούν να πάρουν το μισθό τους λόγω των καπιταλ κοντρολς:
Don’t laughing!
We don’t laughing!
I don’t laughing!
…εγώ πάντως sure is laughing like mad 😀
ΣΠ said
Από τον τίτλο άρθρου στην Huffington Post (http://www.huffingtonpost.gr/2016/02/10/dolofonise-antra-asfaleia-epixeirhmatia_n_9199834.html):
Σύζυγος δολοφόνησε κατά λάθος τον άντρα της…
Υπάρχει δολοφονία κατά λάθος;
Δύτης των νιπτήρων said
Έχει μερικά ενδιαφέροντα πιάτα το μενού του Αχ-Νίκο-αχ, όπως η Gyros-Salat… αλλά μήπως υπερβάλλει κάπως με το Juwetsi;
Δύτης των νιπτήρων said
Και Gyros Metaxa βλέπω παρακάτω, με Metaxasauce. Χμμμ…
Πέπε said
> > Πάντως, άκουσα κάποιον Αναστασιάδη (βουλευτή Β΄Θεσσαλονίκης της ΝΔ, αν πρόσεξα) να λέει το βαρβαρικό «έχετε εισάγει», το οποίο ποτέ δεν μπορεί να είναι σωστό, όπως ποτέ δεν μπορεί να είναι σωστο το «έχετε βάζει» ή «έχετε παίζει». Τι να γίνει, κάποιοι προτιμούν να βαρβαρίζουν παρά να υιοθετήσουν τους αναλογικούς τύπους.
Ώπα. Πρέπει να υπάρχει μια συνέπεια στην επιχειρηματολογία.
Από τη στιγμή που η αναλογία δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, κάθε αναλογικός σχηματισμός που αρχίζει να αντικαθιστά άλλον είναι βαρβαρισμός, μέχρι να επικρατήσει και να γίνει αποδεκτός ως σωστός. Όταν όμως φτάσει αυτή η ώρα, η αποδοχή του πρώην βαρβαρισμού ως του νέου σωστού δε στηρίζεται στο ότι είναι αναλογικός, αλλά στο ότι επικράτησε. Η αναλογία απλώς εξηγεί πώς σχηματίστηκε ο τύπος αυτός.
Εξαιρώντας την Κύπρο που έτσι κι αλλιώς μιλάει άλλα ελληνικά (και για την οποία κανείς δε μου έχει απαντήσει τόσο καιρό κατά πόσον λέει «είσαξα» και «έξαξα» και «πρόσαξα» και «πάραξα» κλπ.), ούτε το «έχει εισάξει» έχει επικρατήσει, ούτε το «έχει εισάγει». Και τα δύο ακούγονται καμιά φορά από δω κι από κει, όπως και άλλοι τύποι ασύμφωνοι με την ιστορικά αποδεκτή κλίση του ρήματος, όπως ο ενεστώτας «εισαγάγω» κλπ.. Εμείς τώρα καθόμαστε και παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη, μέχρι η κλίση του ρήματος να κατασταλάξει κάπου, πράγμα που πιθανώς δε θα γίνει όσο ζούμε. Στο μεταξύ φυσικά διατηρούμε το δικαίωμα να σχολιάζουμε και να υποστηρίζουμε, όχι όμως να προεξοφλούμε το αποτέλεσμα, πόσο μάλλον να ισχυριζόμαστε ότι έχει ήδη βγει αποτέλεσμα.
Μέχρι τότε, όσο δόκιμος είναι ο αναλογικός τύπος (κατά την προσωπική μου γνώμη καθόλου) είναι και ο μη αναλογικός, «έχω εισάγει». Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να βγάζει τον δεύτερο βαρβαρικότερο από τον πρώτο. Στο ότι δε λέμε «έχω βάζει» μπορεί ο καθένας να αντιτείνει ότι λέμε «έχω κάνει». Χώρια που λέμε επίσης «έχω ψάλει», «έχω σφάλει» και «έχω συμ/κατα/δια/ανα-βάλει», και κατά μέσον όρο το γράφουμε με όσα λάμδα μας καπνίσει κάθε φορά. Θα μου πεις, αυτό είναι λάθος, υπάρχει κανόνας για τα λάμδα. Ε, αν οι ιστορικοί κανόνες για τα λάμδα του «βάλλω» και των ομοίων αποτελούν ακόμη κριτήριο που ισχύει, τότε η συνέπεια απαιτεί να δεχτούμε και τους ιστορικούς κανόνες για την κλίση του -άγω, και να λέμε «έχω εισαγάγει», σαν άνθρωποι.
Δύτης των νιπτήρων said
Οκτώ ευρώ η μαλαματίνα στο Βερολίνο! Έτσι, ας πονέσουν και οι Γερμανοί
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
Εμένα γιατί δε μου ανοίγει το πιντιέφ με τη Σπάιζεκάρτε του Αχνίκου ρε γμτ…??
(πάντως 8 ευρώ για μαλαματίνα ,μια χαρά μούχτι είναι για τους Οστρογότθους. Έπιναν ρετσίνα και στο χωριό τους το Σβάινβουρστόμπερσέτσχεν ; Οι γνήσιοι Βερολινέζοι (κανα μιλιό βαριά-βαριά, εντάξει. Είναι άλλη κλάση)
ΣΠ said
Μια και αναφερθήκατε σε μενού, θυμήθηκα το εξής. Πριν από κάποια χρόνια είδα στον κατάλογο εστιατορίου, που ήταν στα ελληνικά και αγγλικά, δίπλα στην λέξη «κολοκυθάκια» να έχει την μετάφραση «nonsense»!
Δύτης των νιπτήρων said
😀
Nonsense with origano!
Δύτης των νιπτήρων said
(with oregano, τέλος πάντων — αυτός ο νόμος του Μέφρι!)
nikiplos said
Και εγώ αυτής της άποψης είμαι… εκείνης του νεοκίδιου… Μάστα, έχω ακούσει ότι στο σπίτι του ηθοποιού στην Μαρτυρική νήσο, διέμειναν περιστασιακά ουκ ολίγοι έλληνες διάσημοι ηθοποιοί… Όλο αυτό το κυπριακό ελ ντοράντο της ελληνικής σόου μπιζ, έχει αποδειχθεί κάρβουνο σκέτο…
Εκείνο το 10 δις μνημόνιο, να το προσμετράμε και με τα φράγκα της Λαϊκής που έφαγαν από τον κοσμάκη, που τά ‘χε μασωμένα από τα νιάτα του με τον ιδρώτα του…
nikiplos said
Αυτό το «μήγαρις» όμως δεν το κατάλαβα… τι να σημαίνει?
(από τις παραπομπές του Κων. Μπογδάνου στον Σολωμό)
Επίσης γιατί ο Σολωμός στα ελληνικά έχει το δεύτερο ωμέγα? Δεν είναι σωστό ο Σολομός? ή ο Σολομώντας?
nikiplos said
για την ταβέρνα, αν και φθηνή, προμηνύει πολύ … φούρνο μικροκυμάτων και καταψύκτη… 🙂
μια χαρά ανοίγει το πεντέφι…
Μαρία said
32
Φυσικά και οι κουμπάροι λένε και γράφουν είσαξα, να εισάξω. Αλλά και σε δικά μας κείμενα του 19ου αι. απαντάται ο τύπος είσαξα.
Απο τα πολλά σε επίσημα έγγραφα το πιο ορέο: Στις 2 Σεπτεμβρίου 2013, κυπριακή εταιρεία αποπειράθηκε να εισάξει στην Κύπρο μέσω του λιμανιού της Λεμεσού, μεγάλη ποσότητα καπνού για Ναργιλέ χωρίς να καταβάλει στο Τμήμα Τελωνείων τους νενομισμένους δασμούς και φόρους. http://www.mof.gov.cy/mof/customs/customs.nsf/All/53137AD557459963C2257BF000297BDE?OpenDocument
Σε περίπτωση που τα στοιχεία που εισάξατε δεν ισχύουν πλέον τότε είναι υπο την ευθύνη του μέλους που είσαξε την πληροφορία να την αφαιρέσει. https://www.erevnitis.org/index.php?option=com_content&view=article&id=45&Itemid=175&lang=el
Alexis said
#35: Φοβερό!
Unplayable που λέμε και στα ελληνικά! 😆
Αγγελος said
Μήγαρις θα πει ‘μήπως’, ‘σάμπως’. Είναι γνωστή ή φράση του Σολωμού (από το Διάλογο) «Μήγαρις έχω άλλο στο νού μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα; Εκείνη άρχισε να πατεί τα κεφάλια τα τούρκικα, τούτη θέλει πατήσει ογλήγορα τα σοφολογιοτατίστικα».
Alexis said
#41: Η γραφή «ορέο» σημαίνει κάτι;
Ρωτάω γιατί έχω δει να την χρησιμοποιούν πολλοί στο διαδίκτυο.
Από άποψη βέβαια, όχι από άγνοια…
Σκύλος said
Τιτλάρα, όχι σαχλαμάρες.
Πέπε said
@41: Όποιος λέει έχω εισάξει είναι αυτονόητο ότι θα λέει και να εισάξω, εισάξατε. Η ερώτησή μου ήταν αν λένε είσαξα. Επιμένω στους τύπους που τονίζονται στην πρόθεση, γιατί αυτοί είναι που, όσο κι αν σε μια ανάλυση αποδεικνύονται όντως αναλογικοί, ωστόσο ακούγονται περίεργα και …χωρίς ανάλογο. Και το άλλο σημείο όπου επιμένω είναι το εξάγω, για να δούμε αν τα δύο -ξ- ενοχλούν ή είναι αποδεκτά.
Αγγελος said
Ο Σολωμός έχει ω γιατί … έτσι το έγραφε. Η γραφή των κύριων ονομάτων γίνεται σεβαστή, τούλάχιστον όσον αφορά το θέμα τους, ακόμα κι αν δεν δικαιολογείται ετυμολογικά (Ρώσης, Παππάς..)
Αγγελος said
Ανάλογο με το «ορέο» είναι το γαλλικό hénaurme αντί énorme = τεράστιος. Εκεί βέβαια η μπόστεια γραφή ταιριάζει και με το νόημα. Στα ελληνικά, το «ωραίο» μόνο να… απισχνανθεί μπορεί!
Πάνος με πεζά said
«Σε έναρξη διαλόγου με τους αγρότες από τη Δευτέρα διαβλέπει η κυβέρνηση.»
Αυτό λέει κάθε μία ώρα στα δελτία του Real.
Θα ορκιζομουν ότι χρειάζεται το «προσβλεπει» αλλά ας πουν οι ειδικοί…
andreas said
Κολοκοτσάς ο δήμαρχος Ζακύνθου. Στη λήγουσα τονίζεται.
andreas said
Επίσης, χωρίς να είμαι ειδικός της γλώσσας και της λογοτεχνίας, ούτε μελετητής του Σολωμού, βρήκα ότι ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν του Σολωμού, μετά τον ελληνικό τίτλο, λέει ιταλικά «INNO ALLA LIBERTA», κλπ κλπ, «volgarizzato in prosa italiana, da G. Grassetti». Σ’ αυτό το «volgarizzato» κείμενο οδηγεί το γκουγκλ ψάχνοντας το υποτιθέμενο αρχικό «salve o salve liberta». «Volgarizzato» αν δεν κάνω λάθος θα πει μεταφρασμένο, ή μεταγλωτισμένο, σωστά; Άρα το αρχικό ελληνικό κείμενο ο κ. Grassetti το μετέφερε στα ιταλικά, σε πρόζα, επομένως το ιταλικό κείμενο δεν είναι το αρχικό. Μάλλον πατάτα έκανε ο μπογδάνος.
Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν, εδώ: https://books.google.gr/books?id=yiu4PZEfpEAC&pg=PA31&lpg=PA31&dq=salve+salve+liberta&source=bl&ots=GtNOU2oPde&sig=vUQlrudMqEDPZkC3QZ6jp5uSGo0&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjpwLeU6vTKAhVMshQKHXlzBJcQ6AEISjAG#v=onepage&q=salve%20salve%20liberta&f=false
smerdaleos said
@Νίκο: είναι οι απόγονοι του πιο βαθέως οθωμανού -διάβαζε «του πιο βαθέος». Άτιμο Σπελτσέκερ!
—
Τώρα θυμήθηκα μία ανωμαλία των αρχαίων Αθηναίων που χρησιμοποιούσαν την γενική «τοῦ ἄστεως» αντί για την κανονική τὸ ϝάστ-υ > τοῦ ϝάστ-εϝ-ος > ἄστεος (~ το παχύ έντερο > του παχέος εντέρου).
Ευτυχώς η Ελληνιστική Κοινή απέφυγε αυτόν τον «βαρβαρισμό» των «ἐν φωνῇ βαρβάρῳ τεθραμμένων» Αθηναίων. 🙂
ἄστυ
Να τα δει αυτά ο «Δώτορ Εάων» που «πλανάται προς Πλάτωνα και Δημοσθένη στέργει τον ασθενή» νομίζοντας πως ο Ταρσεύς Σαούλ και οι Καππαδόκες Πατέρες κατέστρεψαν την Ελληνική γλώσσα. 🙂 🙂
[Πλάτων, Μενέξονος, 243e] ἔκ τε γὰρ τοῦ Πειραιῶς καὶ τοῦ ἄστεως ὡς ἁσμένως καὶ οἰκείως ἀλλήλοις συνέμειξαν οἱ πολῖται καὶ παρ᾽ ἐλπίδα τοῖς ἄλλοις Ἕλλησι,
[Ευριπίδης, Φοίνισσαι 842] πόση τις ἡ ‘πίλοιπος ἄστεως ὁδὸς
[Ευριπίδης, Ορέστης 729,761] θᾶσσον ᾗ με χρῆν προβαίνων ἱκόμην δι᾽ ἄστεως, […] εἶδον ἄστεως ἀγυιὰς τεύχεσιν πεφραγμένας.
[Ευριπίδης, Ηλέκτρα 246] ἐκ τοῦ δὲ ναίεις ἐνθάδ᾽ ἄστεως ἑκάς;
Θα μπορούσε κάλλιστα να είχε επικρατήσει στην Ελληνιστική Κοινή η γενική «τοῦ ἄστεως» ως «κανονική», όπως επικράτησαν τόσοι και τόσοι αττικοί «βαρβαρισμοί», λ.χ. η «βάρβαρη» γενική τῆς πόλεως, τῆς φύσεως ( ληός > λεώς), όταν όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες έλεγαν τῆς/τᾶς πόλιος, τῆς/τᾶς φύσιος, η «βάρβαρη» γενική τοῦ Καλλίου δανεισμένη από τα δευτερόκλιτα -ος, όταν όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες δείχνουν απογόνους της γενικής σε -ᾱο (λ.χ. βοιωτ. -ᾱο, αρκαδ-κυπρ. -ᾱυ, ιωνική -εω (< -ηο) και η λεγόμενη «δωρική» γενική -ᾱ που εν τέλει επικράτησε στην κοινή) κλπ.
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
19: Ωραίο ραμόνι!
20: Υπήρξε γραπτό άρθρο, αλλά βέβαια δεν ξεκίνησαν «όλα» από αυτό.
21: Κι άλλος μου το είπε αυτό.
24: Ναι, αλλά δεν το είχε πει για τον Μπογδάνο 🙂
26: 🙂
28: Φίλοι απο το Βερολίνο μού λένε ότι ο ανταποκριτής αυτός δεν έχει ανάγκη τον μισθό του διότι παραδίδει μαθήματα αγγλικών 🙂
29: Έλα ντε -φόνος υπάρχει εξ αμελείας.
Ἀριστοκλῆς said
Ὁ βουλευτὴς γιὰ νὰ μὴν κατηγορηθῇ γιὰ λογιωτατισμό, σολοίκισε.
Ὁ δήμαρχος ἀπόφοιτος τῆς Εὐελπίδων τὸ 1969. Γι’αὐτὸ ἀγορεύει ἔτσι. Εἰδικὰ τὸ ὅτι προσεβλήθη τὸ σύμπαν εἶναι καὶ τὸ μόνον ἐπιχείρημά του.
Μετ’ἐπιτάσεως καὶ κατ’ἐπίφασιν. Τὸ δεύτερον ἔχω καιρὸ νὰ τὸ ἴδω, τὸ πρῶτον ποτὲ ἕως τώρα.
Ὁ Βαρουφάκης δὲν ἔχει καταλάβει ἀκόμη, ὅτι οἱ πολιτικοὶ ὐπακούουν τοὺς ἀγγελειοκράτες-εἰδησειοκράτες.
sarant said
Και συνεχίζω
33 Βλέπω ότι ο κατάλογος του εστιατορίου προσφέρεται για κάθε λογής παρατηρήσεις. Πάντως, εμφιαλωμένο κρασί με 8 ευρώ σε εστιατόριο δεν βρίσκεις έξω, είναι όλα αρκετά ακριβότερα.
41 Και σε κείμενα της διοίκησης, πολύ ενδιαφέρον.
44 Ναι, ειναι από τις σκόπιμες ανορθογραφίες -που σημαίνει σαρκασμό, ειρωνεία κτλ. Αξίζει άρθρο….
49 Ή «διαβλέπει έναρξη»
51 Φαντάζομαι οι σολωμιστές θα έχουν απαντήσει σε αυτό το ερώτημα -αλλά δεν ξέρω την απάντηση.
Ιάκωβος said
Τα έχω διαβάσει αυτά για το Σολωμό στον Πετρόπουλο. Δεν είναι καθόλου απίθανα.
Το «έχω εισάγει» μπορεί να είναι, πάντως δε ακούγεται και πολύ λάθος. Μπορεί να το έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ.Το εισάξαμε, πάλι, μοιάζει με το λυσσάξαμε.
44, Alexis
Στο διαδίκτυο μάλλον αναφέρονται στο oreo. 🙂
Για κάποιο λόγο που αγνοώ είναι πολύ ιν.
smerdaleos said
@51: «Volgarizzato» αν δεν κάνω λάθος θα πει μεταφρασμένο, ή μεταγλωτισμένο, σωστά;
—-
Κυριολεκτικά σημαίνει εκχυδαϊσμένος, αλλά εδώ σημαίνει «δημοσιοποιημένος/δημοτικισμένος», δηλαδή «που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ~ που μεταφέρθηκε στην δημοτική γλώσσα».
https://en.wiktionary.org/wiki/volgarizzare#Italian
Ιάκωβος said
Άκουσα στην ΕΡΤ οτι «τα πράγματα προλειαίνονται για …»
Μόνο οι άνθρωποι προλειαίνονται.
Ή κάνω λάθος; Και από που βγήκε αυτό;
Γς said
35:
>δίπλα στην λέξη «κολοκυθάκια» να έχει την μετάφραση «nonsense»!
«bullshit»!
smerdaleos said
@56, Ιάκωβο: Για κάποιο λόγο που αγνοώ είναι πολύ ιν.
—-
Ιάκωβε δοκίμασε τα oreo και θα καταλάβεις αμέσως γιατί είναι ιν. 🙂 🙂 🙂
Αγγελος said
Οι άνθρωποι προαλείφονται (για κάποιο αξίωμα).
Το έδαφος προλειαίνεται (στη στρατιωτική γλώσσα), π.χ. με κατάλληλο βομβαρδισμό, ώστε να μπορέσει εν συνεχεία να προελάσει ο στρατός με σχετική ασφάλεια.
Avonidas said
#58. Μόνο οι άνθρωποι προλειαίνονται.
Δεν ξέρω τι βίτσια έχετε στο χωριό σου, αλλά οι άνθρωποι το πολύ να προαλείφονται…
Αγγελος said
Ίσως να το ‘χω ξαναπεί, αλλά το αριστούργημα που ξεπερνάει και τα «κολοκύθια/nonsense» και το «restaurant de premiere accusation» είναι η δίγλωσση επιγραφή που είδα με το μάτια μου το 1985 (;) στο εστιατόριο του Μαλλιά στη Ζάκυνθο:
και που επιβεβαιώνει τις χειρότερες προκαταλήψεις των τουριστών για την ελληνική κουζίνα…
spiral architect said
Δύτη, η Μαλαματίνα στο Λιτόχωρο ήταν τσάμπα, μόνο το φαϊ πληρώναμε.
μυλοπέτρος said
Τι δουλειά έχει στη Λάρισα; ούτε στρατηγός είναι αλλα ούτε και υδραίος!
Μιχάλης Νικολάου said
30, …μήπως υπερβάλλει κάπως με το Juwetsi;…
Καθόλου! 🙂
Τις προάλλες είχα προτείνει το ίδιο πιάτο
σε εκλεκτό συνάδελφο στο Χιούστον,
γραμμένο σε τεξανοελληνικά UofH
– με άμεση αναγνώριση από χιουστονέζους γκουρμέδες και μη –
για το μενού Ελληνικού εστιατορίου με το όνομα
«Oil & Gastronomy».
Σκύλος said
Αχ, Νίκο, αχ!
ανάμεσα στα άλλα, προσφέρει ζεστά ορεκτικά και κρύα πιάτα για «φυτοφάγους».
Αμ, δε λέει «φυτοφάγους», Νικοκύρη μ΄! «Φητοφάγους» λέει. Πιο πριν, βέβαια, έχει τα πάντα για Ψητοφάγους! 😉
Μαρία said
46
Ξαναδιάβασε το 2ο παράθεμα και πάρε κι άλλο ένα.
http://www.foni-lemesos.com/retro/3031-ta-oktovriana-toy-1931-kai-i-lemesos-iii.html
στην τελευταία πράγραφο: Όταν η αποικιακή Κυβέρνηση μετά τα γεγονότα του 1931 είσαξε στη Κύπρο τους φοβερούς τότε φασιστικούς και δικτατορικούς νόμους…
Δύτης των νιπτήρων said
66 oily food όνομα και πράμα! (δες 63) 🙂
Μιχάλης Νικολάου said
36, …:D Nonsense with origano! …
ή και
Nonsense boiled in water!
🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
21/25 Έγινε ο ΣΚΑΪ κινηματικός. Τι άλλο θα ακούσουμε;
Παρακινηματικός
Μιχάλης Νικολάου said
39, …Αυτό το «μήγαρις» όμως δεν το κατάλαβα… τι να σημαίνει?…
Το μήγαρις το εξηγήσαμε τις προάλλες!
🙂
Γς said
69:
Και θυμάμαι μια γελοιογραφία όπου ένα βυτιοφόρο στο πίσω μέρος ενός Μακντόναλ άδειαζε GREASE
Μυλοπέτρος said
Το μήγαρις το χρησιμοποιεί και ο Παπαδισμάντης νομίζω στη «Σταχομαζώχτρα».
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>κρύα πιάτα για «φυτοφάγους».
ψάθινα τα πιάτα αυτά
67>> ψητοφάγους
τρώνε ψητά τα φυτά
Για σαρκοφάγους πάλι; πράααμα!
Μιχάλης Νικολάου said
69, 😀
(Διαβάζω λίγο ετεροχρονισμένα, λόγω διαφοράς ώρας! 🙂 )
Αγγελική said
Αυτός ο Κικίλιας, βρε παιδί μου, εντελώς ανελλήνιστος. Αγράμματο τον άφησε η μάνα του, Μαρία Βουτσίνου-Κικίλια, ομότιμη καθηγήτρια της κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ή, μήπως, η γλωσσική του σύγχυση οφείλεται και σ’αυτό;
Ιάκωβος said
Αγγελος said
Οι άνθρωποι προαλείφονται (για κάποιο αξίωμα).
Το έδαφος προλειαίνεται (στη στρατιωτική γλώσσα), π.χ. με κατάλληλο βομβαρδισμό, ώστε να μπορέσει εν συνεχεία να προελάσει ο στρατός με σχετική ασφάλεια.
___________
Α! Άρα έκανα λάθος.
Το είχα ακούσει μόνο μεταφορικά (και λανθασμένα, όπως φαίνεται) για κάποιον οτι «προλειαίνεται για πορνόγερος» δηλαδή γερνάει.
«Προαλείφεται» , πιο καλό.
Και υποθέτω, το «προαλείφομαι» στην κυριολεξία του είναι κάτι σχετικό με εκκλησία;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Νωρίτερα, δεν πρόσεξα εξ αρχής ποιον είχε προσκαλεσμένο στο Μαγκαζίνο ο Κ.Σαββόπουλος και ένα λάθος (νομίζω δηλαδή), μου γρατσούνισε τ΄αυτί και πρόσεξα πιο πολύ τη συνομιλία που είχε τελικά ενδιαφέρον.Ήταν ο Άρης Σπηλιωτόπουλος που είχε καιρό ν΄ακουστεί θαρρώ και λέει μεταξύ άλλων:
«Εμείς είχαμε συμπεράνει ότι χωρούν το πολύ 2,5 άδειες »
Τώρα που ευκαίρησα είδα ότι έχει αναδειχθεί η συνομιλία που κι εμένα μου έκανε εντύπωση, άσχετα με το γλωσσικό μεζεδάκι στο 02:58 «δημιούργησαν συσσωρευτικά προβλήματα»
http://www.stokokkino.gr/article/1000000000025871/ArSpiliotopoulos-Emeis-eixame-sumperanei-oti-xoroun-to-polu-25-adeies
«δυσκολεύεται η εκταμίευση» στο 00.49΄
ή δυσκολεύει;
Μιχάλης Νικολάου said
75, …Για σαρκοφάγους πάλι; πράααμα!…
Επιτρέψτε μου:
Πρόκειται για μη φυτοφάγους*,
γένος στο οποίο, ως γνωστόν, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα είδη:
– Παμφάγοι: Που καταδέχονται να φάνε και φυτά, μαζί με κρέας
– Σπαμφάγοι: Μόνον κρέας
– Σαρκοφάγοι: Τρώνε καρχαρία και άλλα θαλασσινά
Επευκαιρία, ανήκω στους χορτοφάγους: Που τρώνε μέχρι να χορτάσουν.
__________________
* Εξαίρεση για σαρκοφάγους: Που βλέπουν τα ραδίκια (ανάποδα).
Σκύλος said
Έχει και σκυλάδικα για φυτοφάγους!
http://valiacaldadog.blogspot.gr/2007/11/blog-post_6583.html
sarant said
+Ευχαριστώ για τα νεότερα!
54 Α, σε ψηφίσματα του Ευρ. Κοινοβουλίου θα βρεις συχνά «ζητεί μετ’ επιτάσεως»
58 Το αντίθετο θα έλεγα -δεν προλειαίνονται οι άνθρωποι.
61-62: Με προλάβατε
77 Μπάσκετ έπαιζε αυτός, δεν διάβαζε
79 Και τα δύο, θα έλεγα, αλλά πιο πολύ «δυσκολεύει»
80 Γεια σου Μιχάλη!
Σκύλος said
Τι σατανάδες αυτοί οι Κινέζοι, ρε παιδί μου! Πώς δεν το σκέφτηκε κανείς τόσον καιρό αυτό;
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
83. 😆 😆
嘿婊子!
Σκύλος said
84
άστασάπια και μην ξεχάσεις αύριο κάτι ρομαντικό για την κυρά σου! http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/03573/love-valentines-da_3573561k.jpg
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
Aύριο, άλλο Βαλεντίνο γιορτάζουμε στις 2seas, you know…
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR9zvJJWCIbHTJv9_rM3rMu7AiiCNlM7BdSeD3gpI5Gnk8hvYhW
Πέπε said
@68: Οκ λοιπόν, πάω πάσο για τους Κυπρίους.
Στην Ελλάδα πάντως ακούμε και διαβάζουμε, ανάμεσα στις άλλες επιλογές, και «έχω εισ/εξ/παρ-αγάγει», «εισ/εξ/παρ-ήγαγα» κ.ο.κ.. Νομίζω ότι πρέπει να ληφθεί υπόψιν, πριν συζητήσουμε αν το «έχω εισάξει» είναι πιο σωστό από το «έχω εισάγει». 🙂
Σκύλος said
86
Α, κατάλαβα! Θα το κάψετε, δηλαδή! https://www.youtube.com/watch?v=NniIgQNsphk
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
κανα λινκ για streaming χανούμια-ψαροκασέλες παίζει ρε μόρτες; Ο βασιλιάς μού μπλοκάρει το oleole.tv γμτ…
Corto said
Για την ανταπάντηση του Μπογδάνου, μία παρατήρηση:
Γράφει για τον Σολωμό:
«Όσο περί ομοφυλοφιλίας, αποδίδεται στον κορυφαίο λαογράφο Ηλία Πετρόπουλο».
Από το γεγονός ότι θεωρεί τον Πετρόπουλο κορυφαίο λαογράφο, αντιλαμβανόμαστε αμέσως πόσο αξιόπιστος είναι ο Μπογδάνος όταν πετάει τα διάφορα δήθεν εγκυκλοπαιδικά πυροτεχνήματα. Από εκεί και πέρα είναι εύκολο να καταλάβουμε πώς ανακαλύπτει ενετική καταγωγή στον Άγιο Διονύσιο, έτσι μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού.
Αν μπορεί να αποδοθεί ξενική απώτερη καταγωγή στον Άγιο Διονύσιο, αυτή είναι νορμανδική: η αρχή της ζακυνθινής οικογένειας των Σιγούρων είναι οι Νορμανδοί ιππότες Segur, με γενάρχη τον Νούκιο Σιγούρο ο οποίος έζησε στις αρχές του 15ου αιώνα. Ο Άγιος Διονύσιος βέβαια γεννήθηκε το 1547 μ.Χ., άρα τουλάχιστον 5 γενιές αργότερα, οπότε δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί Νορμανδός. Πάντως την βενετσιάνικη καταγωγή την ανακάλυψε μόνος του ο Μπογδάνος με εργαλείο την πλούσια φαντασία του, πιστός στην μέθοδο του «κορυφαίου λαογράφου». Με όποιον δάσκαλο καθήσεις…
spatholouro said
«Στην ουσία του ζητήματος, ο μέγιστος και εθνικός μας ποιητής ήταν όντως αλκοολικός, όπως και ελευθεροτέκτων. Αυτά τεκμαίρονται».
Εγώ πάλι σκέφτομαι μήπως, πάνω στη μανία να «φάει χώμα» ο οχτρός, τον αδικούμε κομμάτι: στη συγκεκριμένη πρόταση διαβάζω έναν ισχυρισμό. Κι αν περιέχει το «όντως» είναι χάριν εμφάσεως, υποθέτω, και ορθά το έχει μετά το «τεκμαίρονται».
Ας δώσω ένα δικό μου παράδειγμα (που σχετίζεται με τον Ηλία Πετρόπουλο, μια και αυτός είναι πίσω από ανάλογους ισχυρισμούς περί Σολωμού): «Στην ουσία του ζητήματος, ο μέγιστος και εθνικός μας ρεμπετολόγος ήταν όντως τρισάθλιος ερευνητής όπως και κάκιστος συγγραφέας. Αυτά τεκμαίρονται». Δηλαδή, επειδή έβαλα το «όντως», σημαίνει ότι αυτό που διατύπωσα ισχύει όντως; Εγώ θεωρώ ότι όντως ισχύει. Για αυτό συνεχίζω και λέω «αυτά τεκμαίρονται», δηλαδή αποδεικνύονται, δηλαδή συνάγονται με τεκμήρια… Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν πού είναι το θέμα με το «τεκμαίρονται» και γιατί τόσο κράξιμο.
Ούτε το ρήμα σημαίνει «κάτι σαν απόδειξη» όπως θεωρεί ο κ. Κεντρωτής.
Για να δούμε τι γράφουν τα έρμα τα λεξικά:
τεκμαίρομαι Ρ (μόνο στο ενεστ. θ.) : (λόγ.) συμπεραίνω. || για κτ. που αποδεικνύεται με τεκμήρια: «Ο κλονισμός του γάμου τεκμαίρεται στην περίπτωση της μοιχείας». «Tεκμαίρεται ότι» (ΛΚΝ)
τεκμαίρεται: βγαίνει το συμπέρασμα βάσει στοιχείων, αποδεικνύεται (Χρηστικό Ακαδημίας)
τεκμαίρεται/τεκμαίρονται: εξάγεται ως συμπέρασμα με βάση την επεξεργασία των δεδομένων, αποδεικνύεται (BABIS)
Πάνος με πεζά said
Μπαίνουμε στο ψάξιμο να βρούμε κανένα λαθραίο streaming για το ντέρμπι (και καλή μας τύχη) !
Σκύλος said
https://pbs.twimg.com/media/CbBwrMrW0AA_bkr.jpg:large
Alexis said
#32: Πέπε, το παράδειγμα με το «έχω κάνει» είναι μάλλον ατυχές.
Παίρνεις ένα ρήμα που δεν έχει αόριστο (ή πιο σωστά ο αόριστος είναι ίδιος με τον παρατατικό) και το συγκρίνεις με ένα που έχει ξεχωριστούς τύπους αορίστου και παρατατικού.
Το «έχω εισάγει» είναι λάθος, γιατί απλά είναι ανύπαρκτο γραμματικά, αφού ο σωστός τύπος είναι «έχω εισαγάγει».
Το «έχω εισάξει» πάλι, είναι ένας δεύτερος, εναλλακτικός τύπος, κατ’ αναλογία με τύπους ως το «έχω πράξει», «έχω ψάξει» κλπ.
Μπορείς να το πεις βαρβαρικό, αλλά δεν είναι λάθος, ούτε ανύπαρκτο.
Μ’ αυτή τη λογική θεωρώ ότι είναι σοβαρότερο «λάθος» να πεις «έχω εισάγει» παρά «έχω εισάξει».
Για την ακρίβεια, το πρώτο είναι λάθος, το δεύτερο απλά ξενίζει στο άκουσμα.
Μιχάλης Νικολάου said
83, 😀 😀
Ο δαιμόνιος Αχ Τουνγκ του σχ. 26 σε νέες περιπέτειες!
Τι λέει για την ανίχνευση αυτών των υποβρυχίων ο Δύτης;
Alexis said
#91: τεκμαίρεται/τεκμαίρονται: εξάγεται ως συμπέρασμα με βάση την επεξεργασία των δεδομένων, αποδεικνύεται (BABIS)
Ποιός BABIS; Ένας είναι ο BABIS! Μην του παίρνεις τη δόξα! 😀
http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=Fit&f=Ly8xMC4yMDEuMTAuMjMwL3Byd2ViZGF0YS9maWxlcy8xLzIwMTUvMDIvMTcvcGFwaWdpb24tcGFwYWdnLnBuZw%3D%3D&t=0&w=1000&h=1000
Σκύλος said
Κι επειδή κάποιοι φίλοι μας αγαπημένοι ψάχνουν να δουν το ματσάκι, ας τους αφιερώσουμε μια φωτογραφία από τα μπλόκα των τρακτέρς…
Αφωτιστος Φιλέλλην said
Η Ξανθούλα
Ποίηση: Διονύσιος Σολωμός
[Συνθέτης Νικόλαος Μάντζαρος]
Ερμηνεία: Δημήτρης Λάγιος, Νίκος Ντάσης, Κωστής Κωνσταντάρας
Από το δίσκο «Του Σολωμού και της Ζάκυνθος»
spiral architect said
Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος μάς εξηγεί το πρόβλημά του.
Πάνος με πεζά said
@ 97 : Εγώ AEK είμαι, βρε !
@ 98 : Αυτή είναι η καλύτερη μελοποίηση της «Ξανθούλας» (έχουν γίνει αρκετές, νομίζω δύο μόνο από τον Κηλαηδόνη), και ο Κωνσταντάρας ήταν δάσκαλός μου στη χορωδία…
T. said
Για τον νεΟποτισμό του Τσίπρα έχει ειπωθεί κάτι, ή …
Βάταλος said
Εντιμώτατοι κύριοι,
διακόπτω επ’ ολίγον την σιωπήν μου και ενημερώνω τους πτωχούς Ρωμιούς αναγνώστας του Σαραντακείου Ιστολογίου που δεν διαθέτουν NOVA, να μή προσπαθώσι να ανεύρουν live streaming διά τον συνεχιζόμενον (εξεκίνησε εις τας 19.48 ώρα Ρωμέικου) αγώνα ΑΕΚ – Ολυμπιακού εν τω Ολυμπιακώ Σταδίω της Καλογραίζης. Ο λόγος είναι απλούς: Υπάρχουν 90% πιθανότητες να μολυνθή ο υπολογιστής των με δούρειον ίππον.
Ο μόνος τρόπος είναι να τον παρακολουθήσετε από το έγκυρον YouTube, όπου δεν χρειάζεται εγγραφή, ούτε καταβίβασις κάποιου εξτρά προγράμματος. Ο γέρων Βάταλος συνιστά αυτόν τον σύνδεσμον, όστις έχει 42 δευτερόλεπτα καθυστέρησιν από την ζωντανήν ραδιοφωνικήν μετάδοσιν και 34 δευτερόλεπτα καθυστέρησιν από την μετάδοσιν της NOVA ήν παρακολουθή ο γερο-Βάταλος
Το αποτέλεσμα εις το 38ον λεπτόν είναι ΑΕΚ – Ολυμπιακός 0-0, αλλά μόλις προ ολίγου δεν εδόθη μπέναλτυ υπέρ της ΑΕΚ
Μετά πάσης τιμής
Β,
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
101 Είχαμε πει τότε που έγινε, αν θυμάμαι καλά.
99 Ομολογώ ότι γέλασα πολύ.
91 Έχεις έναν ρούμπο. Ωστόσο, από το παράδειγμα του ΛΚΝ βλέπουμε πως το «τεκμαίρεται» συνδέεται με μια έμμεση απόδειξη. Μάλλον μας επηρεάζει το τεκμαρτο εισόδημα (που δεν είναι κατ’ ανάγκη το πραγματικό)
Πάνος με πεζά said
Ευχαριστούμε για το link (εγώ τρόμαξα, αλλά βρήκα κάποιο που να μην κολλάει). Φυσικά, αν το link έχει πλαϊνά σχόλια, είναι όλα τα λεφτά !
Πάνος με πεζά said
Εν τω μεταξύ, μου αρέσει που στην οθόνη γράφει +1 καθυστερήσεις, και ο διαιτητής αφήνει το παιχνίδι μέχρι το 47, όπου σε κόρνερ του Ολυμπιακού παρά λίγο να το βάλει κόλας…Είναι μετά να μην είσαι καχύποπτος…
Αγγελος said
Ό,τι κι αν λένε τα λεξικά, «τεκμαίρεται» στην κοινή χρήση είναι πολύ λιγότερο δυνατό από τα «συνάγεται», ‘συμπεραίνεται» κλπ. Πρώτα απ’όλα, τα τεκμήρια είναι πολύ συχνά μαχητά, δηλαδή ό,τι τεκμαίρεται από αυτά συμπεραίνεται μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Αλλά και ό,τι προκύπτει από τα αμάχητα τεκμήρια απλώς αναγκαζόμαστε να το δεχτούμε γιατί έτσι λέει ο νόμος, όχι γιατί πραγματικά το πιστεύουμε. Θα έλεγε ποτέ κανεἰς στα μαθηματικά «τεκμαίρεται ότι Α=Β»;
Ο Σολωμός σαφώς ήταν μέγας πότης, και αυτό (όχι οι άλλες αηδίες περί ομοφυλοφιλίας κλπ.) δεν τεκμαίρεται απλώς, είναι απολύτως αποδεδειγμένο. (Έχει σωθεί η αλληλογραφία του με τον αδερφό του, και ξέρουμε πόση βερδέα παράγγελνε κάθε χρόνο όσο ζούσε στην Κέρκυρα…)
Μαρία said
90
Αποδίδεται! Δεν είναι σίγουρο το παλικάρι οτι το έγραψε ο Πετρ.;
106
Αλκολικός όχι μέγας πότης 🙂
Τον καλύτερο ορισμό τον έχει ο Δημητράκος. «4. εξ ωρισμένων ενδείξεων σχηματίζω κρίσιν, συνάγω συμπεράσματα, εικάζω.»
Stazybο Hοrn said
8 ευρώ η Μαλαματίνα, κι ακριβούτσικη κι η φέτα, αλλά τα υπόλοιπα, πάνω κάτω, σαν να τα τρως εδώ είναι.
Νικοκύρη, εσύ τη γλύτωσες απ’ την Αννίτα, αλλά η Αυλωνίτου που λέγαμε και προ μηνών, ανταγωνίζεται σκληρά τον Λαφαζάνη σε άστοχες εμφανίσεις· μετά τις ολονυχτίες στου Κούλη, σήμερα το απόγευμα γλάστρα και στην Αννίτα.γκουρού.
Αναρωτιέμαι αν υπάρχει βίντεο με τον Κούγια να επιβεβαιώνει το κείμενο του δημοσιογράφου.
Βάταλος said
Εντιμώτατοι κύριοι,
1) Ωλοκληρώθη προ 2 λεπτών (9.44 μ.μ.) το δέρμπυ της Καλογραίζης, εις ό έσπασε το αήττητον του Θρύλου. Τελικόν αποτέλεσμα: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 1-0 με τέρμα του Μπουονανότε κατόπιν λακτίσματος μπέναλτυ
2) Μοί προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν το ότι αν και η συζήτησις απόψε περιστρέφεται πέριξ του Οβραίου, μασώνου, κιναίδου και αλκοολικού τελευταίου σταδίου, Εθνικού μας Ποιητού Διονυσίου Σολωμού, ουδείς εσκέφθη να προσφέρη τα Άπαντά του. Εμβήτε εδώ και καταβιβάσατε την Κλασικήν έκδοσιν των Σολωμείων Απάντων από τας εκδόσεις «Μαρασλή» (1901)
Μετά πάσης τιμής
Γέρων Βάταλος
αιμύλος και σπουδαιόμυθος
Πάνος με πεζά said
Τρεχάτε νωρίς για ψωμί αύριο, ο Ολυμπιακός έχασε, οι φούρνοι καταρρέουν… 🙂
Corto said
107: Φαίνεται ότι τα έργα του Πετρόπουλου κάηκαν στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και έτσι υποθέτουμε ότι το είπε ο ίδιος, αλλά χωρίς βεβαιότητα.
smerdaleos said
@102, Βάταλο: όπου δεν χρειάζεται εγγραφή, ούτε καταβίβασις κάποιου εξτρά προγράμματος
Κατέβασμα λέμε στα ρωμέικα Βάταλε. Δεκτό και το κατεβάσιμο [**]. Ο όρος «βίβασις» των δυσσεβών Ελλήνων σήμαινε ὀχείαν = μαρκάλεμα.
Όταν απευθύνεσαι σε Ρωμιούς να φροντίζεις να μιλάς ορθά ρωμέικα. 🙂 🙂
[**]Περιέγραψα και το *κατεβάσιμο διότι το «γνήσιο» ρωμέικο επίθημα ρηματικού ουσιαστικού κατέληξε να είναι το ουδέτερο -σιμο, το οποίο όμως ξεκίνησε ως ουδέτερο σε -σι-μα, όπως μαρτυρεί ο ανώμαλος πληθυντικός το γράψιμο > τα γραψίματα.
Το θηλυκό ελληνικό επίθημα ρηματικών ουσιαστικών σε IE *-tis > -σις μεταπλάστηκε πρώτα στο ρωμέικο -σι-μα στα χρόνια του αοιδίμου Ιουστινιανού (τότε που με τον Βελισάριο η Αυσονίς Αιχμή κατέκτανε τα φραγκικά φύλα) και, αργότερα, σε -σι-μον > -σιμο, αλλά διατηρώντας τον πληθυντικό -σίματα, κατά τον 10ο αιώνα, τότε που, επί Νικηφόρου Φωκά και Ιωάννη Τσιμισκή, η Ρωμαϊκή Αιχμή ήταν δυσάντητη, δυσεκβίαστη και ακαταγώνιστη (την «φρίττει και τέθηπε ἄπαν τὸ βάρβαρον» = την «τρέμει και θαυμάζει» όλη η βάρβαρος οικουμένη, όπως γράφει ο Λέων ο Διάκονος).
σχίζω > σχίσις > σκίσιμο
ῥίπτω > ῥῖψις > ρίξιμο (με αλλαγή ρίπτω > ἔριψα > ἔριξα > ρίκνω > ρίχνω που μαρτυρείται ήδη στον όρο ρικτάριον = βέλεμνον του Λέοντος του Σοφού).
πλύσις > πλύσιμο
τρίβω > τρῖψις > τρίψιμο
καίω (κάϝ-ιω) > καῦσις > κάψιμο (με ανομοίωση των εξακολουθητικών fs>ps του τύπου ἐλευθερία > λευτεριά, ἔπαυσα > έπαψα)
βράζω > βράσις > βράσιμο
στάζω > στάξις > στάξιμο
Και εν τέλει παντού όπως χέζω > χέσιμο, χωρίς να έχει υπάρξει το αρχαίο ρηματικό ουσιαστικό *χέσις.
gpoint said
# 109
Ρε Βάταλο ούτε ποιός έβαλε το γκολ δεν είδες ;
Πέπε said
@94:
Το παράδειγμα του «έχω κάνει» αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν ένα ρήμα να έχει το ενεστωτικό και το αοριστικό θέμα ίδιο. Άρα, αυτό από μόνο του δεν είναι επαρκής λόγος να βγάλουμε το «έχω εισάγει» λάθος.
«Ανύπαρκτο γραμματικά» δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει: Ότι δεν λέγεται; Λέγεται. (Από αγραμμάτους βέβαια, αλλά τελικά μπορεί κανείς ή δεν μπορεί να το επικαλεστεί αυτό; Εδώ είναι το θέμα!) Ότι δεν το γράφουν οι γραμματικές; Ε, ας συνεχίσουμε να το λέμε μέχρι να το γράψουν.
«Βαρβαρικό» σημαίνει ακριβώς «λάθος». Και το «εισάξει» θα μπορεί κανείς να το θεωρεί βαρβαρικό, μέχρι να επικρατήσει, αν τελικά επικρατήσει. Κάθε νέος τύπος που αντικατέστησε έναν παλιό ξεκίνησε ως βαρβαρισμός, και πολύ συχνά ως αναλογία.
Εντωμεταξύ, και το «κάνω – έκανα – έκανα», δε λεγόταν ανέκαθεν. Ακόμη και η γιαγιά μου, έλεγε «κά(μ)νω – έκα(μ)να – έκαμα». Είναι ένας όχι πολύ παλιός σχηματισμός, που κάποτε θα πρέπει να αντιμετωπίστηκε ως βαρβαρισμός, και που έρχεται σε πλήρη δυσαναλογία με το σχηματισμό της μεγάλης πλειοψηφίας των ρημάτων, και όμως καθιερώθηκε μια χαρά.
…Μ’όλα αυτά θέλω να πω ότι ο καθένας μπορεί να βρει κάπου να στηρίξει τις αντιρρήσεις του για κάθε εκδοχή, εκτός από την παραδοσιακή, «έχω εισαγάγει». Είναι η μόνη που δεν έχει κανείς κανένα λόγο να την αμφισβητήσει, και είναι απολύτως εν χρήσει προφορικά και γραπτά.
Μαρία said
Όταν λίγο μετά τις πεντέμισι, ένας διαδηλωτής ανεβαίνει στο χώρο του μνημείου με μια κοκκινόμαυρη βυζαντινή, ακούει τα εξ αμάξης για το «αλβανικό» λάβαρο που ανεμίζει·
«Είναι δικιά μας σημαία που μας την έκλεψαν οι Αλβανοί. Η πολεμική σημαία του Βυζαντίου, κι εμείς έχουμε τώρα πόλεμο», αποκρίνεται μεγαλόφωνα.
Ένας καλόγερος αγόρευε πάλι δίπλα στις φωτιές, που ξεκίνησαν με κλαδιά ελιάς από την Κρήτη αλλά στη συνέχεια τροφοδοτήθηκαν με κάποια από τα γύρω δεντράκια.
Ιδιαίτερα έντονα χειροκροτήματα απέσπασε το πανό από το «Μπλόκο Λέοντες Τύμβου Καστά» της Αμφίπολης, ενώ το μνημείο του αγνώστου μετατράπηκε σε ιδιότυπο χώρο προσκυνήματος, με απλωμένη σημαία και άτυπη «φρουρά». http://www.efsyn.gr/arthro/pano-kai-kato-plateia-meros-2o
Βάταλος said
Εντιμώτατοι κύριοι,
1) Είναι ευεξήγητον το μίσος των Ρωμιών αναγνωστών του παρόντος Ιστολογίου προς τον Μέγα Ευεργέτην, γέροντα Βάταλον, αλλά δεν θα προβώ απόψε εις αναλύσεις. Ο μπαοκτζής κ. Gpoint εν τω σχολίω 113 με ελέγχει επειδή (σχόλιον 109) έγραψα ότι το τέρμα της ΑΕΚ επέτυχε με μπέναλτυ ο Μπουονανόττε, αντί του ορθού ο Βάργκας. Ούτε κάν επέρασε από τον κατεστραμμένον (λόγω νεανικής φοιτήσεως εις το χριστιανικόν κατηχητικόν) εγκέφαλόν του ότι έγραψα και ανεβίβασα ενταύθα το σχόλιον 109, μόλις 90 δευτερόλεπτα μετά την λήξιν του δέρμπυ της Καλογραίζης και από λάθος εσβέσθη η φράσις «του Βάργκας, που επωφελήθη δοκάρι…» κλπ -κλπ. με αποτέλεσμα να φαίνηται ότι το τέρμα επέτυχε ο Μπουονανότε. Ιδέστε το τέρμα της ΑΕΚ εις το 1:32:30 με 1:36:00 του βίδεο του σχολίου 102, ίνα αντιληφθήτε περί τίνος πρόκειται και αν έχη όλα τα ελαφρυντικά του κόσμου ο γερο-Βάταλος.
2) Εντιμώτατε «Σάθα του 21ου Αιώνος» κ. Σμερδαλέε (σχόλιον 112): Εξαίρετα – ως συνήθως – τα όσα γράφετε, ευχαριστώ θερμώς διά την ενημέρωσιν. Ανταποδίδω προσφέρων έν αριστούργημα, που (βάζω στοίχημα την ημισείαν περιουσίαν μου) δεν θε έχητε εν τη βιβλιοθήκη σας: Πρόκειται διά την μνημειώδη μελέτην του Φαίδωνος Κουκουλέ «Τα ού φωνητά των Βυζαντινών» (πατήσατε και καταβιβάσατε) διά την οποίαν δεν έχετε είπει ποτέ λέξιν εις την εξαίρετον Ιστοσελίδα σας. Διατί, άραγε; Σάς το απαγορεύει η Κλίκα του παπα-Μεταλληνού, διά να μή μάθωμε τας ανωμάλους ορέξεις των ανθελλήνων Βυζαντινών;
Με την άδειαν του κ. Σαραντάκου (ευελπιστώ ότι δεν θα εισπράξω νέαν πορτοκαλιάν κάρταν διά την τόλμην μου) επιτρέψατέ μοι να αναρτήσω τί γράφει ο Μέγας Κουκουλές διά την λέξιν «καταβίβασιν», περιγράφων τας αισχρότητας των Βυζαντινών
Μετά πάσης τιμής
Γέρων Βάταλος
αιμύλος και σπουδαιόμυθος
ΥΓ: Ερωτώ την Κλίκαν του Μεταλληνού και κάθε χριστιανούλην αναγνώστην του παρόντος Ιστολογίου: Απο την φωτοτυπίαν του Φαίδωνος Κουκουλέ που ανεβίβασα, προκύπτει ότι οι Ιεροί Κανόνες της Αγίας Εκκλησίας μας απαγορεύουν εις τους κληρικούς των Γαλιλαίων να δέχωνται προσφοράς από Κιναίδους. Διατί, λοιπόν, ο Αρχηγός του Γένους των Ρωμιών, Βαρθολομαίος Αρχοντώνης, ουχί μόνον δέχεται τοιαύτας προσφοράς, αλλά και έχει επανειλλημένως δηλώσει ότι ο αγαπημένος του ποιητής είναι ο αρχικίναιδος Καβάφης;
smerdaleos said
@114, Πέπε: «Βαρβαρικό» σημαίνει ακριβώς «λάθος». Και το «εισάξει» θα μπορεί κανείς να το θεωρεί βαρβαρικό, μέχρι να επικρατήσει, αν τελικά επικρατήσει. Κάθε νέος τύπος που αντικατέστησε έναν παλιό ξεκίνησε ως βαρβαρισμός, και πολύ συχνά ως αναλογία.
—-
Εννοείται πως δεν υπάρχει ούτε «βαρβαρισμός» ούτε «λάθος» στην Γλωσσολογία. Υπάρχουν μόνον αρχαϊσμοί και προβλεπόμενοι και απρόβλεπτοι νεωτερισμοί.
Οι διπλασιασμένοι αόριστοι του τύπου ἄγω > ἤγαγον που έχουν δημιουργήσει τόσο πρόβλημα με το ρήμα άγω, ήταν απρόβλεπτος νεωτερισμός του Ελληνο-Αρίου κλάδου της ΙΕ οικογένειας και ο σιγματικός αόριστος (ἤξα, με ενεργητικές μετοχές ἄξᾱς/ἄξᾱσα) είναι ο ΙΕ αρχαϊσμός (*deik’- δείκνῡμι > ἔδεικ-σ-ᾱ > ἔδειξα).
Κάποια στιγμή, οι ομιλητές των Ελληνο-Αρίων ΠΙΕ διαλέκτων μετέφεραν τον διπλασιασμό από τον παρακείμενο (όπου ήταν φυσιολογικός) στον αόριστο:
*wekw- «λέω» με ελληνο-άριο διπλασιασμένο αόριστο *e-we-wkw-om > σανσκριτικό *avaucam > avocam ~ ελληνικό *èweukwon > *èweykwon > ἔϝειπον > εἶπον (με ανομοίωση wew>wey).
Περισσότερα για το διπλασιασμένο ἔειπον εδώ.
*h2er- «συναρμόζω, συναρμολογώ» > ελληνικός διπλασιασμένος αόριστος ἤραρον και αρμενικός διπλασιασμένος αόριστος arari = «ποίησα» (με έρρινο ενεστώτα arnem = «ποιώ»).
Τώρα, το πρόβλημα με το «κάνω» και το «φέρω» (έχω κάνει/φέρει) είναι πως περιέχουν ένηχα τα οποία δημιουργούν «πρόβλημα» (αναπληρωματική έκταση) στον σιγματικό αόριστο.
μέν-ω > ἔ-μεν-σ-α > έμεινα
τέν-jω > τείνω, με αόριστο ἔ-τεν-σ-α > ἔτεινα
Αντίστοιχα: *gwhen- «σκοτώνω, σφάζω» με ενεστώτα *gwhen-yō > θείνω και με δύο δυνατούς αορίστους:
σιγματικό: *e-gwhen-s-m. > ἔθενσα > ἔθεινα
διπλασιασμένο: *e-gwhe-gwhn-om > ἔπεφνον (τυπικός στα ομηρικά έπη).
Το ίδιο πρόβλημα υπήρχε με το φέρω. Ο σιγματικός αόριστος *e-bher-s- θα έδινε ἔφειρ-/ἔφηρ-/ἔφερρ- και χρησιμοποιήθηκε ο διπλασιασμένος αόριστος της ρίζας *h1nek’- «φέρω» (λ.χ. σλαβικό *h1nek’-tei > nesti) που έδωσε τον «ανώμαλο» αόριστο του φέρω *e-h1ne-(h1)nk’-om > ἤνεγκον > Ποντιακό έγγα = έφερα.
smerdaleos said
@116, Βάταλο: Σάς το απαγορεύει η Κλίκα του παπα-Μεταλληνού, διά να μή μάθωμε τας ανωμάλους ορέξεις των ανθελλήνων Βυζαντινών;
—
Ανθελλήνων Ρωμαίων, Δώτορ μου.
Μόνον οι βάρβαροι εκτός και οι ουτιδανοί, διφθερίες και τρίδουλοι νεοελληνίσκοι χρώνται τον όρο «Βυζάντιοι» για τους ἄπτωτους/ἀπτῶτες Ρωμαίους.
«Βυζάντιοι» ήταν μόνον οι Κωνσταντινουπολίτες … τους οποίους ο Νικηφόρος Φωκάς, μετά το πραξικόπημά του, εύφρανε προσφέροντάς τους θεάματα στον ιππόδρομο, επειδή γνώριζε πως οι Βυζάντιοι ήταν οι περισσότερο φιλοθεάμονες όλων των ανθρώπων.
[Λέων Διάκονος, 4.4] ταῖς τῶν ἵππων ἁμίλλαις καὶ τοῖς λοιποῖς θεωρίοις ἧστο τὸν δῆμον εὐφραίνων. Φιλοθεάμονες γὰρ τῶν ἄλλων ἀνθρώπων Βυζάντιοι.
Τώρα που ανέφερα τον Λέοντα τον Διάκονο θυμήθηκα κάτι. Βάταλε για δες αν -ως φέριστος Δώτωρ Εάων- μπορείς να βοηθήσεις εδώ:
https://smerdaleos.wordpress.com/2016/01/28/%ce%b7-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bb%ce%ad%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%bf%cf%85-1-%cf%80%cf%81/
Αν βρεις την αγγλική μετάφραση των Talbot-Sullivan της ιστορίας του Λέοντος του Διακόνου, απόθεσέ την στα σχόλια για όποιον ενδιαφέρεται.
Ευχαριστώ.
Γιώργος Πρίμπας said
Καλησπέρα.
Ο κανόνας
http://www.babiniotis.gr/wmt/webpages/index.php?lid=1&pid=20&apprec=2
http://www.lexigram.gr/lex/newg/εισάγω#Hist1
αποκλείει το «έχω εισάγει» αλλά, τώρα που κάθομαι και το σκέφτομαι, αυτό που περισσότερο έχω ακούσει γύρω μου, στη δουλειά κυρίως, είναι το «έχω/ έχουμε κάνει εισαγωγή». Πάντως, δεν ξέρω γιατί, αλλά – μιλάω για το λάθος τύπο – δεν μου κτυπάει όπως το ακούω και πιθανόν, ειδικότερα σε προφορικό λόγο και σε γρήγορη συζήτηση, να το χρησιμοποιούσα και να μην το καταλάβαινα κιόλας. Ομοίως, για να μην πω ιδίως, και για το παράγω.
Βάταλος said
Αγαπητοί κύριοι,
Υπείκων εις την εντολήν του «Σάθα του 21ου Αιώνος» (σχόλιον 118) προσφέρω την αγγλικήν μετάφρασιν (Alice-Mary Talbot and Denis F. Sullivan) του ανθέλληνος Λέοντος Διακόνου, συνιστών ολοψύχως την μνημειώδη σχετικήν ανάρτησιν του κ. Σμερδαλέου από την οποίαν προκύπτει σαφώς με ποίον τρόπον η παρανοϊκή διδασκαλία των Γαλιλαίων διέλυσε τον Βυζαντινόν Στρατόν…
Αλλά διατί ο πολύς κ. Σμερδαλέος, δεν μάς έχει είπει ποτέ, πώς διελύθη το Βυζαντινόν Ναυτικόν επί Ανδρονίκου Β΄ Παλαιολόγου (1285), με το… χριστιανικώτατον επιχείρημα… αφού μάς προστατεύει η Παναγία, διατί να εξοδεύωμε τόσα χρήματα διά την συντήρησιν του Ναυτικού; Μήπως φοβήται ότι θα τον κάμη «ντά-ντά» η γνωστή Κλίκα;
Μετά τιμής
Β.
ΥΓ: Ενημερώνω τους χριστιανούληδες αναγνώστας ότι ο Ιερός Χρυσόστομος απηγόρευεν επί ποινή αφορισμού και την αιδιολειχίαν. Επίσης, κάτι που δεν θα σάς είπη ποτέ ο κ. Σμερδαλέος, διά να μή τον απολύση η Μεταλληνική Κλίκα: Ο Νικήτας Χωνιάτης αποκαλύπτει πώς ηρέθιζε την ψωλήν του ο αείμνηστος αυτοκράτωρ μας Ανδρόνικος Κομνηνός. Ιδού πόσον ωραία τα γράφει ο Μέγας Κουκουλές και μάς τα αποκρύπτουν επί 200 έτη εις τα ρωμέικα σχολεία….
Stella said
Σχόλιο 99 Spiral Architect «Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος μάς εξηγεί το πρόβλημά του».
Ξέρουμε το πρόβλημα και ψάχνουμε το είδος εδώ
Σκύλος said
Καλώστονα!
sarant said
108 Δεν έχεις άδικο, μπορεί να τον αδίκησα τον Κούγια για το εκλαμβάνεται. Για το ιδρυτής προσπάθειας, δύσκολο.
110: Αφού ο παίχτης του που είδε την κόκκινη έκανε σαν χαζός, δεν είχε ξαναδεί.
Μανούσος said
32
Σωστός!
smerdaleos said
@120,Βάταλο:
#1: Δώτορ, ευχαριστώ πολύ για την *ehewya ~ ἐεῖα σου (*h1s-ew-ih2, ο ενικός που μάλλον κρύβεται πίσω από την γενική πληθυντικού ἑάων = αγαθών). Πρόσθεσα τον σύνδεσμό σου και σε ανακήρυξα φέριστο/φέρτατο Δώτορα Εάων!
—-
#2: Αλλά διατί ο πολύς κ. Σμερδαλέος, δεν μάς έχει είπει ποτέ, πώς διελύθη το Βυζαντινόν Ναυτικόν επί Ανδρονίκου Β΄ Παλαιολόγου (1285), με το… χριστιανικώτατον επιχείρημα… αφού μάς προστατεύει η Παναγία, διατί να εξοδεύωμε τόσα χρήματα διά την συντήρησιν του Ναυτικού; Μήπως φοβήται ότι θα τον κάμη «ντά-ντά» η γνωστή Κλίκα;
Βάταλέ μου, αυτή δεν είναι η ιδεολογία των Χριστιανών Ρωμαίων.
Κατ΄αρχάς, οι άπτωτοι Ρωμαίοι κληρονόμησαν την αρχή των Πάλαι Ρωμαιων που διατυπώνει ο Βεγέτιος: «Si vis pacem para bellum» = «αν θες ειρήνη ετοιμάσου για πόλεμο» (εδώ διαφωνούμε πάντα με τον πατέρα μου, ο οποίος επιμένει πως ο Βεγέτιος έχει δανειστεί την φράση από κάποιον Έλληνα της κλασσικής αρχαιότητας, αλλα΄δεν θυμάτια ποιον 🙂 ).
Ύστερα, η ιδεολογία των Εώων και Χριστιανών Ρωμαίων διατυπώνεται ξεκάθαρα στα Τακτικά του Λέοντος του Σοφού.
https://smerdaleos.wordpress.com/2015/11/29/%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9/
#1
[Πρόλογος,4] Ἕδει μὲν γὰρ ἀνθρώπους ἅπαντας, εἰκόνι Θεοῦ καὶ λόγῳ τετιμημένους τὴν εἰρήνην ἀσπάζεσθαι καὶ τὴν εἰς ἀλλήλους περιθάλπειν ἀγάπην καὶ μὴ χεῖρας φονίους κατὰ τῶν ὁμογενῶν καθοπλίζειν. Ἐπειδὴ δὲ ὁ ἀπ΄ἀρχῆς ἀνθρωποκτόνος διάβολος καὶ τοῦ γένους ἡμῶν ἐχθρὸς διὰ τῆς ἁμαρτίας ἰσχύσας κατὰ τῆς ἰδίας φύσεως ἀντιστρατεύεσθαι τοῦς ἀνθρώπους παρεσκεύασεν, πᾶσα ἀνάγκη ταῖς αὐτοῦ γινομέναις διὰ τῶν ἀνθρώπων μηχαναῖς ἀνθρώπους ἀντιστρατεύεσθαι καὶ τοῖς ἐθέλουσι πολέμους ἔθνεσι μὴ εύχειρώτους καθίστασθαι. Ἀλλὰ ταῖς στρατηγικαῖς μεθόδοις τὴν σωτηρίαν πορίζεσθαι καὶ δι΄αὐτῶν φυλλάτεσθαι μὲν ἀπὸ τῶν ἐπερχομένων πολεμίων, δρᾶν δὲ κατ΄αὐτῶν ὅσα παθεῖν ἐκείνοι ἂν εἶεν ἄξιοι ὡς ἂν ἐκκοπέντος τοῦ διὰ τῶν πονηρῶν ἐγχειρουμένου κακοῦ καὶ πάντων τὴν οἰκείαν σωτηρίαν ἀσπαζομένων ἡ εἰρήνη παρὰ πᾶσι στερχθείη καὶ πολιτεύοιτο.
Ο Θεός θέλει ειρήνη, αλλά ο διάολος μέσα από την αμαρτία βάζει τους λαούς να πολεμούν μεταξύ τους και εμείς πρέπει να φροντίσουμε να μην είμαστε ευχείρωτοι (ευκατάβλητοι) σ΄αυτούς που θα μας επιτεθούν, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε την σωτηρία μας με τις στρατηγικές μεθόδους και να αντιμετωπίσουμε τους πολέμιους τιμωρώντας τους δεόντως.
#2 Ο αληθής Ρωμαίος:
[20.40] Ἀλλὰ μετὰ Θεὸν καὶ ἐν τοῖς ὅπλοις ἔχε τὴν πεποίθησιν, καὶ μὴ τοῦτων ἀμέλει διὰ τὴν ἄλλην φρουράν, εἴγε Ῥωμαῖος ὑπάρχεις ἀληθής.
Μετάφραση: [Στρατηγέ] μετά τον Θεό να βασίζεσαι στα όπλα σου, τα οποία δεν πρέπει ν΄αμελείς βασιζόμενος μόνο στην θεοφύλαξη (ἄλλην φρουράν), αν είσαι αληθινός Ρωμαίος.
#3
[20.77] Σὺν Θεῷ γὰρ δεὶ καὶ τὰς χεῖρας σαλεύειν
Βάταλε, αυτό θυμίζει το υμέτερον «σὺν Ἀθηνᾷ καὶ χεῖρα κίνει» 🙂 🙂 🙂
Νομίζω φαίνεται ξεκάθαρα ποια είναι η στάση των Χριστιανών Ρωμαίων για την θεοφύλαξη. Λέμ στα παιδάκια ότι η «φιλόχριστος των Ρωμαίων πολιτεία» είναι «θεοφύλακτος», αλλά μόλις μεγαλώσουν τα μαθαίνουμε να συμπεριφέρονται ως αληθείς Ρωμαίοι.
Μιχάλης Νικολάου said
109, 116, …δέρμπυ της Καλογραίζης…
Δέρβυ, ως γνωστόν, εκ της Δέρβης,
πόλης στην Μικρασιατική περιοχή της Λυκαονίας,
γνωστής και για τις αμφίροπες αθλητικές αναμετρήσεις
που ήταν δημοφιλείς στους Δερβίτες*.
(Εξού και Δερβίτης/Δερβίσης – ο εκ Δέρβης – ιδίως ο στροβιλιζόμενος.)
_________________
* όπως ο Αντίπατρος Δερβίτης, φίλος του Κικέρωνα
(I am not making this up, όπως θα ‘λεγε ο Dave Barry).
_________________
Τώρα, στα σοβαρά, κάπου στον «σκληρό δίσκο μου» έχει γραφτεί,
από τα μαθητικά χρόνια, η φράση
– που δεν σβήνει, όπως, ξερωγώ,
και οι δασυνόμενες λέξεις από γιώτα και πολλά άλλα –
«Ο Απ. Παύλος εις Πισιδία, Ικόνιο, Λύστρα, και Δέρβη«.
Ούτε που τις είχα ακούσει ποτέ πριν αυτές τις πόλεις
(εκτός ίσως απ’ το Ικόνιο)
αλλά ήταν ΣΟΣ για διαγώνισμα στα θρησκευτικά…
sarant said
126 Βέβαια, ο καθένας άλλα έχει γράψει στον σκληρό του 🙂
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
102. Ευχαριστώ Καπετάνιε για το λινκ! Είχε και πολύ πλάκα ο πάροχος γάβρος…κι ας το κατέβασε μετά το μπενάλτ. 🙂
Pedis said
Πάντως, λέγεται ότι το αποτέλεσμα οφείλεται στη διαιτησία.
Έπαιξε, λέει, 50-50!
Και πόσα να βγαλαν όσοι στοιχημάτισαν στο 50-50!
Stazybο Hοrn said
Ελληναράδικη αποκαλυπτική «δημοσιογραφία». Για να μη μιλήσουμε για τα -αγνής, άδολης άγνοιας- μεταφραστικά μαργαριτάρια…
Συνταγματάρχης Georg Klein, 2009
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/afghanistan/6166910/German-colonel-overstepped-authority-in-deadly-Afghan-air-strike.html
http://dw.com/p/180sh
http://www.kathimerini.gr/377516/article/epikairothta/kosmos/paraith8hke-o-arxhgos-gee8a-sth-germania
Αντιναύαρχος Jörg Klein, 2016
http://www.mc.nato.int/org/smg/Pages/COMSNMG2.aspx
http://www.amna.gr/article/103914/Epikurothike-i-emploki-tou-NATO-sti-diacheirisi-tou-prosfugikou
Σκύλος said
Μιχάλης Νικολάου said
131, 😀
Save bears
Shave beards
sarant said
130 Σιγά μην το διορθώσουνε. Και πού να τους περάσει από το νου ότι δεν μπορεί Γερμανός να έδρασε έτσι στο Αφγανιστάν
BLOG_OTI_NANAI said
Ασφαλώς μόνο βραβείο ανοησίας δικαιούνται όσοι από ιδεοληψία αναφέρονται στο Βυζάντιο λες και θα μπορούσε να επιζήσει 1.100 χρόνια μια αυτοκρατορία με μοιρολατρικές αντιλήψεις τέτοιου παιδιάστικου ύφους…
Φυσικά πολεμούσαν, νικούσαν, έχαναν, είχαν ισχυρή διπλωματική παρουσία και για να τα καταφέρνουν επί 11 αιώνες, μάλλον ήταν καλοί και σίγουρα όχι μοιρολάτρες.
Αξίζει να δούμε ότι οι ανθενωτικοί -κακολογημένοι από τελούντες εν αγνοία- και μάλιστα κληρικοί θεωρούν δεδομένο ότι για τη σωτηρία της Πόλης απαιτούνται οι ανθρώπινες ενέργειες και μόνο τότε θα μπορεί κάποιος να περιμένει την βοήθεια του θεού.
Αυτό λέει ο Ιωσήφ Βρύεννιος (με κάποια ενδιάμεσα σχόλια του Τωμαδάκη):
Αυτό λέει και ο Σχολάριος προς τον Αυτοκράτορα:
Επιπλέον βλέπουμε καθαρά με ποιον τρόπο ο ελληνικός πολιτισμός κυριαρχεί στο υπόβαθρο των βυζαντινών οι οποίοι σε μια ομιλία (και μάλιστα από παραδοσιακό κληρικό), που σκοπό έχει να ανεβάσει το ηθικό τους, χρησιμοποιούν παραδείγματα από την ελληνική αρχαιότητα. Ένας βυζαντινός λοιπόν, για να πράξει το ορθό και να σώσει την Πόλη, οφείλει να ακολουθεί τα παραδείγματα των αρχαίων Ελλήνων ηρώων.
Μαρία said
https://gazakas.wordpress.com/2016/02/13/%CF%86%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1/
spiral architect said
Αγροτικά και άλλα
Ριβαλντίνιο said
@ 125 smerdaleos
Ε, ρε το τριχιλιόχρονο 🙂 :
Σὺν Ἀθηνᾷ καὶ σὺ χεῖρα κίνει
Σὺν Θεῷ γὰρ δεὶ καὶ τὰς χεῖρας σαλεύειν
Άγιε Νικόλα, βόηθα! – κούνα κι εσύ τα χεράκιασου!».
(ή «Aϊ-Γιώργη, βόηθα με! – χέρια, πόδια σάλευε. )
@ 134 BLOG_OTI_NANAI
Το τι έχουν ακούσει οι ανθενωτικοί (δηλαδή η πλειοψηφία του βυζαντινού λαού) δεν λέγεται. Μέχρι και από σοβαρούς ιστορικούς που λίγο απείχαν από το να τους χαρακτηρίσουν προδότες.( Τελευταία και Έλληνας πολιτικός έκανε τον συσχετισμό Αντιμνημονιακοί=Ανθενωτικοί= Αντιβενιζελικοί του ’22 !!!). Βάζεις τα πράγματα στην θέση τους !
Ριβαλντίνιο said
Για τα σαββατιάτικα, αήττητο πρωτάθλημα λοιπόν μόνο η Πανάθα (η αγνή και η ατρόμητη ) !!!
π2 said
Άντε, ας μιλήσουν και οι Ολυμπιακοί, ν’ ανάψουν τα αίματα.
Το «αήττητο πρωτάθλημα μόνο ο Παναθηναϊκός» έχει το ιστορικό του ενδιαφέρον, για δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι αήττητα πρωταθλήματα έχει πάρει φυσικά και ο Ολυμπιακός, έξι τον αριθμό, με τελευταίο το 1955, όπως έχει πάρει άλλα τρία ο Παναθηναϊκός (1930, 1937, 1938). Η παναθηναϊκή ρητορική δεν τα αναγνωρίζει, με τη λογική ότι πριν από το πρωτάθλημα 1959-1960 δεν υπήρχε μία ενιαία Α΄ Εθνική αλλά διάφορα συστήματα, συνήθως σε ομίλους. Στο πρωτάθλημα του 1954-1955 ο πρωταθλητής Ολυμπιακός έπαιξε συνολικά 20 παιχνίδια (δέκα στον όμιλο της ΕΠΣ Πειραιά, δέκα στον «εθνικό όμιλο» όσων προκρίθηκαν από τα επιμέρους πρωταθλήματα), λιγότερα, πράγματι, από τα 30 παιχνίδια του πρωταθλητή Παναθηναϊκού στην περίοδο 1963-1964. Κριτήριο για ένα έγκυρο πρωτάθλημα διεθνώς όμως δεν είναι ο αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν αλλά η διοργάνωσή του από την αναγνωρισμένη ομοσπονδία ποδοσφαίρου, όπως είναι στην Ελλάδα τα πρωταθλήματα μετά το 1926-1927. Ο Άρης έχει επίσημα αναγνωρισμένο τίτλο το 1927, παρότι έπαιξε μόλις δύο αγώνες: στο «πρωτάθλημα» συμμετείχαν μόνο ο Άρης, ο Εθνικός και ο Ατρόμητος Αθηνών κι έγιναν μονοί αγώνες.
Με άλλα λόγια, η τεχνικά ορθή διατύπωση είναι ότι ο Παναθηναϊκός είναι η μόνη ομάδα που πήρε αήττητη πρωτάθλημα σε διοργάνωση ενιαίας εθνικής κατηγορίας ή, αν θέλετε, σε διοργάνωση με πάνω από 20 αγώνες. 😀
Ο δεύτερος λόγος είναι λεξιλογικού ενδιαφέροντος. Από το αήττητο πρωτάθλημα του 1964 έμεινε ο όρος βαλιτσάκιας. Για να δικαιολογήσει ένα πολύ σημαντικό ποσό στον ισολογισμό του συλλόγου, ο πρόεδρος Απόστολος Νικολαΐδης εξήγησε ότι «αυτά τα λεφτά, επήγαν εκεί πού ξέρουμε όλοι, για να πάρει ο ΠΑΟ αήττητος τον τίτλο». Επειδή ο γενικός αρχηγός του ΠΑΟ Αντώνης Μαντζαβελάκης κυκλοφορούσε παντού με μια βαλίτσα, το πρωτάθλημα έγινε γνωστό και ως πρωτάθλημα του Μαντζαβελάκη ή πρωτάθλημα του βαλιτσάκια. Τότε φαίνεται δεν υπήρχαν ακόμη οι κούτες pampers που χρησιμοποίησε (σε μη ποδοσφαιρικά συμφραζόμενα) γνωστός απατεώνας πρόεδρος του Ολυμπιακού.
BLOG_OTI_NANAI said
137: Είναι πραγματικά άξιο κοινωνιολογικής μελέτης, το πώς επικρατούν τέτοια στερεότυπα σε εποχές όπου το βιβλίο και η γνώση είναι προσβάσιμα στον καθένα.
Ριβαλντίνιο said
@ 139 π2
Μιλάμε για Α Εθνική βέβαια. Δεν αναφερόμαστε στα πρωταθλήματα που ο ΟΣΦΠ έδινε φιλικά με τα παραρτηματά του στο τοπικό Πειραιά και έπειτα έπαιζε στο Εθνικό Πρωτάθλημα που έλεγχε η παράγκα του Μέρμηγκα.
Αλλά και έτσι το πρώτο αήττητο πρωτάθλημα επί ΕΠΟ είναι της Πανάθας (της αγνής και της ατρόμητης) το 1930 !!! 😎
Και αν είναι να μετράμε όλα τα πρωταθλήματα θα μετράμε και αυτά που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ. Πρώτος λοιπόν αήττητος πρωταθλητής ο ΕΓΣ το 1906.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B9%CE%BF_%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AC%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1_%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%BF%CF%85_%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CF%8E%CE%BD_1905-1906
Τα άλλα τώρα τι να σχολιάσω ; Είναι χαρακτηριστική η παροιμία : «Σαν και σένα δεν μπορώ να γίνω, σαν τα μούτρα μου σε κάνω !». Καταρχάς πρόεδρος του ΠΑΟ το 1964 ήταν Πανουργιάς.
Ήθελε δηλαδή να πάρει το πρωτάθλημα 1964 ο ΟΣΦΠ (αυτός βγήκε δεύτερος) που το καλοκαίρι της ίδια χρονιάς την έκανε Λούης από το ευρωπαϊκό Κύπελλο Ράπαν. 😀 Ο ΟΣΦΠ αφού έχασε δυο ματς, δήλωσε πως δεν παίζει άλλο και έκανε την Ελλάδα διεθνώς ρεζίλι. Και αυτή η ομάδα ήθελε πρωτάθλημα το 1964. 😆 😆 😆
Για δείτε εδώ τον πίνακα της βαθμολογίας του 1964
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%84_%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%BF%CF%85_%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CF%8E%CE%BD_1963-1964#.CE.92.CE.B1.CE.B8.CE.BC.CE.BF.CE.BB.CE.BF.CE.B3.CE.AF.CE.B1
Βλέπετε ΠΑΟΚ (-1) βαθμό. Σε αγώνα του ΠΑΟΚ ο αντιπαλός του προηγήθηκε με γκολ οφσάιντ και δεν δόθηκε καθαρότατο πέναλτι (για χέρι )υπέρ του ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκε, έγιναν επεισόδια , αποχώρησε και η ΕΠΟ τον μηδένισε !!!
Δεν χρειάζεται να σας πω ποιος ήταν ο αντίπαλος του ΠΑΟΚ που πήρε το παιχνίδι στα χαρτιά. Σίγουρα το καταλάβατε πως ήταν ο ΟΣΦΠ. Παιχνίδι στα χαρτιά δηλαδή.
Την ίδια χρονιά που θέλουν να μας πουν ότι πήραμε το πρωτάθλημα πληρώνοντας, να τι έλεγε η διοίκηση του ΟΣΦΠ για τον ΠΑΟ (διάβαζε 4η-5η παράγραφοι) :
π2 said
141: Μη μου λες για τα πρωταθλήματα του ΣΕΓΑΣ γιατί αυτά εξήγησα ότι δεν μπορούν να μετράνε. Αλλιώς να μετρήσετε και τον τίτλο του 1921-1922, με αντιπάλους όπως η ομαδάρα «Άγγλοι αξιωματικοί» (πρόκειται για τους Άγγλους εκπαιδευτές που είχε φέρει η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, που επίσης συμμετείχε στο πρωτάθλημα). Μόνο που αυτούς τους τίτλους δεν τους μετράει ούτε η ΠΑΕ σας: http://www.pao.gr/index.php/2015-08-31-15-03-03/titles.
Ριβαλντίνιο said
@ 142 π2
Μια χαρά μετράνε. Η Πανάθα (η αγνή και η ατρόμητη ) γεννήθηκε πριν την ΕΠΟ και θα υπάρχει και μετά την ΕΠΟ. Και αν δεν τα μετράει η ΠΑΕ μας (χεουσμένη την έχουμε την ανώνυμη εταιρεία 🙂 ) τα μετράμε εμείς
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AC%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82_%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%BF%CF%85_%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CF%8E%CE%BD#.CE.97_.CF.85.CF.80.CE.B1.CE.B3.CF.89.CE.B3.CE.AE_.CF.83.CF.84.CE.BF.CE.BD_.CE.A3.CE.95.CE.93.CE.91.CE.A3_.CE.BA.CE.B1.CE.B9_.CE.B7_.CE.95.CE.A0.CE.A3.CE.95
Ομοίως και οι τίτλοι του ΟΣΦΠ στο πόλο πριν την ΚΟΕ
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AC%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82_%CF%85%CE%B4%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7%CF%82_%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CF%8E%CE%BD#.CE.A0.CF.81.CF.89.CF.84.CE.AC.CE.B8.CE.BB.CE.B7.CE.BC.CE.B1_.CE.A3.CE.95.CE.93.CE.91.CE.A3
π2 said
Καλά, εσείς μπορείτε να μετράτε και μπέιζμπολ και κέρλινγκ και πέταγμα φελλών στο βαρέλι του Τζακ Ντάνιελς και ό,τι σας φωτίσει ο Θεός. Whatever helps you through the night, που λένε. 🙂
Ριβαλντίνιο said
@ 114 π2
Και μπέηζμπολ έχουμε πρωτάθλημα:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AC%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82_%CE%BC%CF%80%CE%AD%CE%B9%CE%B6%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%BB#.CE.A0.CF.81.CF.89.CF.84.CE.B1.CE.B8.CE.BB.CE.AE.CE.BC.CE.B1.CF.84.CE.B1
😆 😆 😆
π2 said
A, και τέκνικλυ η Πανάθα υπήρχε μόλις τέσσερα χρονάκια πριν από την ΕΠΟ. Πριν δεν λεγόταν καν Πανάθα. Τον Ισοκράτη τον θυμηθήκατε το 22.
(Θεέ μου, να δω τι άλλο θα κάνω σήμερα για να αποφύγω τη δουλειά).
π2 said
145: Το ξέρω, το έγραψαν στις ειδήσεις: http://www.sport24.gr/Sports/OtherSports/Baseball/diegrapse-ton-xatzhkyriako-o-panathhnaikos.3655025.html
😀
Ριβαλντίνιο said
@ 146 π2
Εντάξει σταματάμε εδώ γιατί η εργασία προηγείται ! 🙂
Μαρία said
http://www.efsyn.gr/arthro/olisthisi
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
149. Κοίτα να δεις! Παρασκευή μεσημέρι μπήκα σ΄ ένα ταξί και ο ταξιτζής ήταν φλύαρος και τραχιά περιχαρής που «θα ανεβούν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα,να δουν αυτοί» κλπ. Ήταν ιδιαίτερα κουρντισμένος, οδηγούσε νευρικά ,τα λεγε τα ξανάλεγε,φώναζε και κορνάριζε άσκοπα οπότε πώς μου ήρθε και του λέω: Καλά ρε παιδί μου,τρακτέρ είναι, δεν είναι και τανκς! ηρέμησε!
Ν΄ανησυχώ γιατρέ μου ε;
Stazybο Hοrn said
Έγραψε ο πρόεδρος της Ετζίαν:
…θέλω να διευκρινίσω ότι δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα τα παρατύπως αναγραφόμενα στο φύλλο αγώνα…
Είμαι βέβαιος ότι:
1. ο κακομοίρης ήθελε να πει καθόλου
2. σχεδόν κανένας αθλητικογράφος δεν κατάλαβε πώς έπρεπε να το πει.
sarant said
Μάλλον έχεις δίκιο! Πλήρως!