Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πώς (δεν) ξεθάφτηκε ο Παπαδιαμάντης

Posted by sarant στο 18 Φεβρουαρίου, 2016


Στο άρθρο του περασμένου Σαββάτου είχα αναφερθεί και στην κόντρα του παρουσιαστή Κ. Μπογδάνου με τον δήμαρχο Ζακύνθου, με αφορμή τα όσα είπε ο πρώτος για τον Διονύσιο Σολωμό, χωρίς ωστόσο να μπω στην ουσία του θέματος. Σε συνέχεια αυτής της αντιπαράθεσης, ο παρουσιαστής προσκάλεσε τη Δευτέρα στην εκπομπή του τον συγγραφέα (και τ. βουλευτή) Πέτρο Τατσόπουλο για μια συζήτηση που ξεκίνησε από αυτή τη διένεξη αλλά επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα.

Στη συζήτηση αυτή, ο Π. Τατσόπουλος ανέφερε ως γεγονός κάτι που μου φαίνεται ότι δεν αληθεύει -και επειδή το άκουσε αρκετός κόσμος, και αφού ένας από τους σκοπούς του ιστολογίου είναι και η αναζήτηση της αλήθειας και η ανασκευή μύθων ειδικά σε σχέση με τη γλώσσα και τη λογοτεχνία, θέλω να αφιερώσω το σημερινό άρθρο σε αυτό.

Το θέμα το έχω ήδη συζητήσει στο Φέισμπουκ, και μάλιστα με συμμετοχή του άμεσα εμπλεκόμενου, αλλά οι συζητήσεις του Φέισμπουκ έχουν το κακό ότι δεν διατηρούνται στην επιφάνεια και δεν γκουγκλίζονται (όταν γίνονται σε προσωπικές σελίδες), οπότε μεταφέρω εδώ κάποια πράγματα.

Λοιπόν, στην εκπομπή της Δευτέρας 15/2, ο Πέτρος Τατσόπουλος, που είναι πολύ καλός συζητητής κατά τη γνώμη μου, υποστήριξε ότι τις μεγάλες μορφές σαν τον Σολωμό δεν πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε σαν ιερές αγελάδες, ότι έχουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άρα και ελαττώματα. Και συνέχισε λέγοντας πως ο Σολωμός ήταν «ένας βασανισμένος άνθρωπος, όπως εξίσου βασανισμένος άνθρωπος ήταν ο Παπαδιαμάντης».

Φτάνουμε στο σημείο που μας ενδιαφέρει. Λέει ο Τατσόπουλος (απομαγνητοφωνώ):

«Θες να σου πω κάτι εξίσου προκλητικό για τον Παπαδιαμάντη; Ξέρεις ότι τον Παπαδιαμάντη, πέντε-έξι μέρες αφότου τον είχανε θάψει στη Σκιάθο, τον ξεθάψανε, αυτοί οι οποίοι…. η Σκιάθος, αν την ξέρει κάποιος στον κόσμο, είναι από τον Παπαδιαμάντη… γιατί τον ξεθάψανε; Ως αλκοολικό. Ως άγος της εποχής. Αυτοί οι άνθρωποι οι βασανισμένοι από τους συγκαιρινούς τους πρώτα απ’ όλα, που περάσανε των παθών τους τον τάραχο όσο ζούσανε, κι είχανε φυσικά αδυναμίες κι όλ’ αυτά, γίνονται μετά ιερές αγελάδες και δεν τις αγγίζει κανένας…»

Νομίζω ότι έκανα πιστά την απομαγνητοφώνηση, διατηρώντας την ατημελησία του προφορικού λόγου, αλλά αν θέλετε να ακούσετε με τ’ αυτιά σας το βιντεάκι είναι εδώ και το επίμαχο στιγμιότυπο είναι γύρω στο 3.44. (Δεν θα σχολιάσω τον χαρακτηρισμό «εννέα κολασμένα λεπτά», όπως χαρακτηρίζει τη συζήτηση ο χρήστης που την ανέβασε στο Γιουτιούμπ).

Μας είπε, λοιπόν, ο Τατσόπουλος, ότι τον Παπαδιαμάντη οι Σκιαθιτες τον ξέθαψαν μερικές μέρες μετά την ταφή του, επειδή ήταν αλκοολικός, «ως άγος».

Για παπαδιαμαντολόγος δεν περνιέμαι. Μπορεί να ανακάλυψα το αθησαύριστο διήγημα «Η νοσταλγία του Γιάννη», αλλά έχω ελλιπή εποπτεία της παπαδιαμαντικής βιβλιογραφίας, και πολλές αντιπαραθέσεις (π.χ. του Σονιέ με τον Τριανταφυλλόπουλο) τις έχω παρακολουθήσει αποσπασματικά. Οπότε, δεν έχει και μεγάλη αξία το να πω ότι ποτέ δεν έχω ακούσει για τέτοιο περιστατικό εκταφής.

Από την άλλη, μου φάνηκε εντελώς απίθανο να έγινε και ακόμα περισσότερο, αν έγινε, να μην βούιξε ο τόπος. Έχω αποδελτιώσει άλλωστε εφημερίδες της εποχής (του 1911, ας πούμε) χωρίς να συναντήσω τίποτα τέτοιο. Έγραψα λοιπόν στο Φέισμπουκ τα παραπάνω, προσθέτοντας ότι «όσο κι αν θεωρώ τον Τατσόπουλο σοβαρό, ή τουλάχιστον σοβαρότερον από τον Μπογδάνο (δεν είναι και δύσκολο), θα ήθελα να δω μια πηγή για να το πιστέψω» και αναρωτήθηκα αν ξέρει κανείς τίποτα.

Επειδή είχα «ταγκάρει» τον Τατσόπουλο (δηλαδή, τον είχα ειδοποιήσει ότι κάτι έγραψα γι’ αυτόν), στη συζήτηση πήρε μέρος κι εκείνος, και έγραψε, μεταξύ άλλων:

Δεν θυμάμαι πού το είχα διαβάσει, αλλά μου φαίνεται μάλλον απίθανο να το έβγαλα από το κεφάλι μου. Πρώτη φορά το ανέφερα το 1991, στο «Δέντρο» (τεύχος 60-61, Μάρτιος-Απρίλιος 1991), σε μια εκτενή συζήτηση για τη νεοελληνική λογοτεχνία, μαζί με τον Ευγένιο Αρανίτση, τον Δημοσθένη Κούρτοβικ και -από πλευράς «Δέντρου»- τον Τάσο Γουδέλη και τον Κώστα Μαυρουδή. Εκεί μιλάμε εν εκτάσει για τον Παπαδιαμάντη κι εγώ λέω σε μια αποστροφή επί λέξει: «Μα οι Σκιαθίτες ξέθαψαν το συγγραφέα που μίλησε με τον καλύτερο και παραστατικότερο τρόπο για το νησί τους, μέσα σε τρεις μέρες από την ταφή του, γιατί ήταν λέει αλκοολικός και το στίγμα του τόπου» (σελίδα 36). Κανένας από τους παρισταμένους δεν αμφισβητεί την πληροφορία που δίνω και, σου επαναλαμβάνω, αποκλείω το ενδεχόμενο να την επινόησα διότι, πέραν των άλλων, δεν είχα και κανέναν απολύτως λόγο για να κάνω κάτι τέτοιο σε μια φιλολογική συζήτηση, σε φιλικό κλίμα και χωρίς διάθεση πολεμικής από κανέναν συζητητή. Προφανώς την είχα διαβάσει τότε -πάνε 25 χρόνια τώρα- και την είχα νωπή στη μνήμη μου. Λυπάμαι αν δεν μπορώ να σε διαφωτίσω περισσότερο.

Η παραπομπή που δίνει ο Τατσόπουλος είναι ακριβής. Αν θέλετε να διαβάσετε ολόκληρη την (εκτενέστατη, δεκάδες σελίδες πιάνει) συζήτηση, το τεύχος κατά σύμπτωση βρίσκεται ονλάιν, αν και θα παιδευτείτε ίσως με τη φυλλομέτρηση.

Βέβαια, δεν πρόκειται για πηγή που να τεκμηριώνει ότι οι Σκιαθίτες όντως ξέθαψαν τον Παπαδιαμάντη επειδή θεώρησαν ότι τους ντρόπιαζε. Ο Τατσόπουλος κάτι είχε διαβάσει, το ανέφερε σε μια ομήγυρη λογοτεχνών, κανείς από τους τέσσερις παριστάμενους δεν εξεγέρθηκε ακούγοντάς το, οπότε υποθέτω πως ενέταξε την αφήγηση αυτή στο προσωπικό του ρεπερτόριο, δηλαδή στο απόθεμα από εντυπωσιακές ιστορίες, ανέκδοτα, ευτράπελες διηγήσεις ή σπαζοκεφαλιές, που έχει ο καθένας μας, και από το οποίο αντλεί υλικό όταν συζητάει, είτε αυτό γίνεται στα τηλεοπτικά πλατό είτε στο τραπέζι του τσιπουράδικου.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πράγματι συνέβη κάτι τέτοιο. Και για να μη στηρίζομαι μόνο στη δική μου εντύπωση, υπέβαλα το ερώτημα στους δύο ανθρώπους που έχουν, αυτή τη στιγμή, τις περισσότερες γνώσεις και τη μεγαλύτερη εποπτεία για το έργο του Παπαδιαμάντη -εννοώ τον Νίκο Δ. Τριανταφυλλόπουλο, τον επιμελητή της μνημειώδους κριτικής έκδοσης των Απάντων του Ππδ. και την κόρη του τη Λαμπρινή: ούτε ο ένας ούτε η άλλη έχουν ακούσει το παραμικρό για μια τέτοια ιστορία.

Για τον θάνατο και την ταφή του Παπαδιαμάντη υπάρχουν μαρτυρίες συγκαιρινών του. Από πουθενά δεν τεκμαίρεται αντιπάθεια ή έχθρα των Σκιαθιτών προς το πρόσωπό του (ιδίως μάλιστα για κάτι που δεν θεωρείται βαρύ ή ατιμωτικό «αμάρτημα» στην παράδοσή μας). Αντίθετα, στον έκτο τόμο των Απάντων του Βαλέτα, όπως με πληροφορεί φίλος (δεν τον έχω πρόχειρο) σημειώνεται ότι τον έκλαψε όλη η Σκιάθος και ότι το αμέσως επόμενο διάστημα έρχονταν από την Αθήνα φίλοι του ή άλλοι διάσημοι (οπως η πριγκίπισσα Μαρία) να προσκυνήσουν στο μνήμα του.

Οπότε, νομίζω πως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως αν δεν υπάρξει κάποια ατράνταχτη πηγή, το περιστατικό με την εκταφή μέσα σε λίγες μέρες δεν συνέβη ποτέ.

Εκταφή όμως συνέβη, και ίσως εδώ να βρίσκεται ο κόκκος αλήθειας του μύθου. Έγινε ανακομιδή. Γράφει ο Οκτάβιος Μερλιέ  στο βιβλίο του «Skiathos, île grecque», σε μετάφραση Νάσου Δετζώρτζη. Το απόσπασμα είναι αρκετά γνωστό (κατά σύμπτωση υπάρχει κι αυτό ονλάιν) αφού δημοσιεύτηκε στο περίφημο αφιέρωμα της “Νέας Εστίας” για τον Παπαδιαμάντη τα Χριστούγεννα του 1941 και έχει αναδημοσιευτεί πολλές φορές:

Στο μικρό κοιμητήρι της Σκιάθου, τάφος με τ’ όνομα του Παπαδιαμάντη δεν υπάρχει πια· σου δείχνουν μόνο τον τόπο όπου τον έθαψαν και το πεύκο που φύτεψαν. Κατά την ελληνική συνήθεια, τρία χρόνια μετά το θάνατό του τα οστά του τα ξέθαψαν, και στην εκκλησιά της Παναγίας, στην Απάνω Ενορία, υπάρχει ακόμα ένα μικρό κιβώτιο μ’ ένα κρανίο και λίγα κόκκαλα, ένα μικρό κίτρινο κρανίο που η γρια που σας το δείχνει το ασπάζεται, ευλαβικά η μηχανικά, ποιός ξέρει; Τα παιδιά της γειτονιάς, σιωπηλά μία στιγμή, κυττάνε με περιέργεια τον ξένο που θωρεί τα φτωχά αυτά λείψανα τ’ απιθωμένα ανέμελα στο περβάζι ενός παράθυρου εκκλησιάς.

Οπότε, εικάζω πως ο νεαρός Τατσόπουλος, διαβάζοντας αχόρταγα, μπέρδεψε την ιστορία της ανακομιδής των λειψάνων του Παπαδιαμάντη ύστερα απο τρία χρόνια με την ιστορία, πιθανώς, του Θεόφιλου Καΐρη, που πράγματι του άνοιξαν τον τάφο οι συμπατριώτες του κι έριξαν μέσα ασβέστη επειδή τον θεωρούσαν αιρετικό, κι έφτιαξε μια νέα αφήγηση, η οποία, όσο περισσότερο την επαναλάμβανε στις παρέες του τόσο περισσότερο εδραιωνόταν. Όπως σχολίασε ο φίλος μας ο Γρηγόρης στο Φέισμπουκ, αν ισχύει κάτι τέτοιο «είναι ένα καλό παράδειγμα του πόσο ξεγελάει η μνήμη. Κι επίσης του ότι οι περισσότερες «προφορικές παραδόσεις», τουλάχιστον αυτές του 20ου αιώνα, εδράζονται σε κάποιο γραπτό και συνήθως λόγιο κατασκεύασμα».

Δεν μπορώ βέβαια να αποκλείσω εντελώς το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια γραπτή πηγή που να αναφέρει για εκταφή στις τρεις μέρες (και πώς άραγε να αποδείξεις ότι δεν υπάρχει κάτι; ) Η δημοσίευση του σημερινού άρθρου έχει και αυτόν τον σκοπό, δηλαδή να γίνουν περαιτέρω σχόλια για το θέμα και να αναφερθούν πτυχές που ίσως έχουν παραλειφθεί. Αν κάνω λάθος, θα ζητήσω ταπεινά και δημόσια συγνώμη από τον Πέτρο Τατσόπουλο για την αμφισβήτηση. Αν πάλι φανεί ότι έχω δίκιο, ίσως θα πρέπει να επανορθώσει εκείνος ή τουλάχιστον να πάψει να αφηγείται αυτή την, εντυπωσιακή, δεν λέω, ιστορία.

 

Advertisement

236 Σχόλια προς “Πώς (δεν) ξεθάφτηκε ο Παπαδιαμάντης”

  1. Κουνελόγατος said

    Μπράβο, καλημέρα. Θα προσπαθήσω -αλλά δεν υπόσχομαι για το αποτέλεσμα- να ρωτήσω κάποιον που τον έχει μελετήσει -υποθέτω- αρκετά. Θα δούμε αν τα καταφέρω ή όχι.

  2. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Καλημέρα, κι από μένα!

    Μήπως -λέω, μήπως- απ’ το «άγιος», όπου το πρωτοδιάβασε, είχε χαθεί το -ι- και είχε απομείνει «άγος»;
    Είναι γνωστό πόσα γιότα και τελείες χάνονται στον δρόμο…

  3. Γς said

    1:
    Μην μας κρατας σε αγωνία.

    2:
    Και μια Γιώτα [κι ένα Toyota]

  4. spiral architect said

    Καλημέρα.
    Το παρακάτω αποκαλείται «σφάξιμο με μπαμπάκι»:
    [..] όσο κι αν θεωρώ τον Τατσόπουλο σοβαρό, ή τουλάχιστον σοβαρότερον από τον Μπογδάνο (δεν είναι και δύσκολο), […]
    😀 😀 😀

  5. Κουνελόγατος said

    3. Πάρε τον ηλεκτρικό τότε… 🙂
    Σοβαρά τώρα, μια προσπάθεια -κι αυτή με αμφίβολο αποτέλεσμα- είπα πως θα κάνω, δεν θ’ αλλάξω την ιστορία.

  6. Γς said

    4:
    Τι βαμβάκι;
    Στην ψύχρα!

  7. Γς said

    5:
    Κροίσος με δώδεκα γράμνατα [και νησί]

    http://www.iefimerida.gr/news/251665/toyrkiko-aeroskafos-petaxe-pano-apo-koynelonisi

  8. Πάνος με πεζά said

    Τι τα θέλετε και τα σκαλίζετε…(τα κόκαλα).

  9. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολυ για τα πρώτα σχόλια!

    7: Θα υπάρχει και κανένα Γατονήσι κάπου.

  10. Γς said

    Αντε πάλι.
    ΣΚΑΙ τώρα:

    Τα μειζων προβλήματα…

  11. Alexis said

    Καλημέρα.

    Γνώμη μου είναι ότι ο Τατσόπουλος θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτικός όταν:
    1. Λέει δημοσίως τέτοιο πράγμα σε ένα μέσο όπως η τηλεόραση, που όλοι ξέρουμε πόση δύναμη έχει («το ‘πανε και στην τηλεόραση»)
    2. Το λέει σε μία εκπομπή όπου έχει κληθεί για να επιβεβαιώσει (ως ειδικός υποτίθεται) αν ισχύουν ή όχι τα περί Σολωμού.
    3. Ξέρει πόσο σοβαρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα λεγόμενα του Μπογδάνου περί Σολωμού.
    Μόνο αν ήταν απόλυτα σίγουρος θα έπρεπε να πει αυτή την ιστορία στη συγκεκριμένη εκπομπή.

    Επί της ουσίας, θεωρώ κι εγώ εντελώς απίθανο να έγινε το περιστατικό.
    Αν μη τι άλλο θα υπήρχαν γραπτές αναφορές στον τύπο της εποχής.

    Όμως η ιστορία της εκταφής μετά από 3 χρόνια, που περιγράφεται στο απόσπασμα του Μερλιέ, μου αφήνει κάποια ερωτηματικά, που θα ήθελα να επισημάνω:
    Κατ’ αρχήν δεν αποτελεί «ελληνική συνήθεια» σε καμία περίπτωση η εκταφή των νεκρών μετά από 3 χρόνια. Σε όλα τα χωριά, και σε πολλές ελληνικές επαρχιακές πόλεις αποτελεί πάγια τακτική να μην ξεθάβονται οι νεκροί.
    Εκταφή γίνεται εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα χώρου, συνήθως στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις. Και πάλι όχι πάντα, εξαρτάται από το νεκροταφείο.
    Μιλάμε βέβαια για όσους δεν έχουν δικό τους τάφο αγορασμένο, ατομικό ή οικογενειακό, γιατί αυτούς δεν τους πειράζει ποτέ κανείς.
    Δεύτερον, μου κάνει εντύπωση σε ένα τόσο μικρό μέρος σαν τη Σκιάθο (μία κωμόπολη ουσιαστικά) να κάνουν εκταφή νεκρών ανά τριετία, και μάλιστα στο μακρινό 1914.
    Τρίτον, εντάξει ας δεχτούμε ότι ο Παπαδιαμάντης πέφανε πάμφτωχος και δεν είχε φυσικά αγορασμένο δικό του τάφο. Και ας δεχτούμε επίσης ότι στη Σκιάθο έκαναν εκταφές. Δεν βρέθηκε κανείς (π.χ. κράτος, Δήμος, κάποιος επιφανής πλούσιος) για μια προσωπικότητα σαν τον Παπαδιαμάντη να καλύψει τη δαπάνη για τη διατήρηση του τάφου του εσαεί στη Σκιάθο;

    Δεν αμφισβητώ την αφήγηση του Μερλιέ, όντως μπορεί να έγινε έτσι.
    Αλλά εξακολουθώ να το θεωρώ περίεργο…

  12. Κουνελόγατος said

    7. & 9. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

  13. Saradako Yamamura said

    9β,

    ναι, το καλό με αυτές τις παραβιάσεις είναι ότι μαθαίνουμε και κανα-δυό αξιόλογα νησιά, που η επίσημη σχολική γεωγραφία μάς είχε επιμελώς αποκρύψει.

  14. ππαν said

    Καλημέρα. Με την απλή λογική να το πάρεις, δεν στέκει καθολου (ούτε τον Καΐρη δεν ξέθαψαν, θα ξέθαβαν τον Παπαδιαμάντη επειδή έπινε; ΟΙ Σκιαθίτες, του τότε; Άνθρωποι θεοσεβούενοι; Και τι θα τον έκαναν ξεθαμμένο; ) . Τι βλακείες κυκλοφορούσαν λοιπόν αβασάνιστα και πριν το ίντερνετ 🙂

  15. Κουνελόγατος said

    11. Το μπαμπάκι που λένε κι οι αποπάνω…
    Κατά τα λοιπά, έχεις δίκιο, όποιος έχει οικογενειακό τάφο μένει εκεί (λέμε τώρα). Επίσης, εύλογη η απορία σου, είναι δυνατό στη Σκιάθο του 1914 να έκαναν εκταφές; Στο μόνο που δεν ξέρω με βεβαιότητα, αν τότε έχαιρε της εκτίμησης που υπήρξε μεταγενέστερα (ώστε να καλυφθεί η δαπάνη),δεν ξέρω και δε θυμάμαι να έχω διαβάσει σχετικά.

  16. Πάνος με πεζά said

    Και να ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά, έρχεται η Όλγα να βάλει τάξη στο διαδίκτυο…

  17. Πάνος με πεζά said

    Τι τα θέλατε τα νεκρώσιμα, νεκρός σε τροχαίο ο Παντελίδης…

  18. spiral architect said

    …. θα βάλω το σέρβερ μου να κλαίει. 😥

  19. spiral architect said

    … για το #16!

  20. Alexis said

    #15:
    Αντίθετα, στον έκτο τόμο των Απάντων του Βαλέτα, όπως με πληροφορεί φίλος (δεν τον έχω πρόχειρο) σημειώνεται ότι τον έκλαψε όλη η Σκιάθος και ότι το αμέσως επόμενο διάστημα έρχονταν από την Αθήνα φίλοι του ή άλλοι διάσημοι (οπως η πριγκίπισσα Μαρία) να προσκυνήσουν στο μνήμα του.
    Νομίζω ότι αυτό απαντά στην απορία σου αν έχαιρε και τότε εκτίμησης ο Παπαδιαμάντης.
    Μπορεί όχι στο σημερινό βαθμό.
    Αλλά σίγουρα δεν ήταν και μία αδιάφορη προσωπικότητα…

  21. sarant said

    14 Σωστά!

    15 Εκτός αν είναι έθιμο του νησιού

    17 Ωχ! Εμ, τόσο που τον μελετάγανε μετά το «γκόμενα-κατεχόμενα», έπαθε λόξυγγα ο άνθρωπος και έχασε τον έλεγχο…

  22. Κουνελόγατος said

    Μίλησα με συγγενή μου που έχει ασχοληθεί αρκετά. Η εκταφή του έγινε όταν πέθαναν οι αδερφές του (η τελευταία νομίζει μετά το 1935, οι άλλες από λίγο έως αρκετά πιο νωρίς). Η Παναγιά που τον έχουν λέγεται Λιμνιά, από τη Λίμνη Ευβοίας λέει.
    Ο συγγενής μου αυτός θεωρεί αδύνατο να έγινε κάτι τέτοιο, δε γράφω τι άλλο είπε, διότι είναι και άγιος άνθρωπος…
    Αυτά, αν κάποιος μπορεί να τα επιβεβαιώσει ή όχι, ειδικός δεν είμαι, τι να πω…

  23. Ευάγγελος said

    Αναφέρεται ότι ο Κα΄ί΄ρης προς το τέλος του βίου του έκανε εξορία στη Σκιάθο.Μήπως από κει μπερδεύτηκε οΤατσόπουλος;

  24. Γς said

    Μα το ανέφερε ο Νικοκύρης στο άρθρο

  25. cronopiusa said

    και πάλι καλημέρα, έχω ένα σχόλιο μετεξεταστέο…

  26. Πάνος με πεζά said

    @ (17, περί Παντελίδη) Και στη συνέχεια ο ρεπόρτερ του ραδιοφώνου, σκοτώνει και τη γλώσσα : «το αυτοκίνητό του εξετράπην και ανετράπην»…

  27. Avonidas said

    Δεν θυμάμαι πού το είχα διαβάσει, αλλά μου φαίνεται μάλλον απίθανο να το έβγαλα από το κεφάλι μου.
    […]
    αποκλείω το ενδεχόμενο να την επινόησα διότι, πέραν των άλλων, δεν είχα και κανέναν απολύτως λόγο για να κάνω κάτι τέτοιο σε μια φιλολογική συζήτηση, σε φιλικό κλίμα και χωρίς διάθεση πολεμικής από κανέναν συζητητή.

    Αχ, ευτυχώς, ευτυχώς, ο Τατσόπουλος το βρίσκει μάλλον απίθανο να το έβγαλε απ’ το κεφάλι του! Βέβαια, αφού ήταν συζήτηση σε φιλικό κλίμα, δεν είναι να πεις ότι τον πολεμούσε κάποιος και μπορεί και να σκεφτόταν να βγάλει παραμύθια απ’ τη γκλάβα του για να απαντήσει!

    Ό,τι και να πω για τον γελοίο, χαμένος χρόνος θα ‘ναι…

  28. 1) 11 Alexis said : «…Κατ’ αρχήν δεν αποτελεί «ελληνική συνήθεια» σε καμία περίπτωση η εκταφή των νεκρών μετά από 3 χρόνια. Σε όλα τα χωριά, και σε πολλές ελληνικές επαρχιακές πόλεις αποτελεί πάγια τακτική να μην ξεθάβονται οι νεκροί….»

    Στην περιοχή που ζω, μέχρι και τη δεκαετία του 1950 ξενέχωναν (ξέθαβαν) τους νεκρούς στα τρία χρόνια. Έπλυναν τα κόκαλα, τα περνούσαν και με κρασί και τα απέθεταν σε ένα οστεοφυλάκιο που υπήρχε στην άκρη του νεκροταφείου (τα μνημόρια, όπως τα έλεγαν)

    2) Όταν κάποιος λεει κάτι που είναι έξω από τα γενικώς γνωστά (ή παραδεκτά), οφείλει να λεει την πηγή του. Αυτό δεν το τηρούσε ο μακαρίτης Βασίλης Ραφαηλίδης. Τα ιστορικού περιεχομένου βιβλία του ήταν (και είναι) πολύ ευχάριστα να τα διαβάζεις αλλά δεν παραπέμπουν σε καμία πηγή. Σε ένα από αυτά λεει και ξαναλεει ότι ο Οδυσέας Ανδρούτσος ήταν μουσουλμάνος. Παραξενεύτηκα και έκτοτε άρχισα να ψάχνω. Ώσπου βρήκα μια επιστολή του Ανδρούτσου που αρχίζει με τη φράση «εις το όνομα της Αγίας και αδιαιρέτου Τριάδος…κλπ». Φάουλ λοιπόν ο Ραφαηλίδης.
    Πάντως, είναι προτιμότερο να μην παραπέμπεις σε πηγές παρά να παραπέμπεις …ψευδώς! (όπως, αν θυμάστε έκανε κάποιος …ιοβόλος, για τον οποίο έγραψα αρκετά σε μια παλιότερη ανάρτηση του Σαράντ).

  29. Ευάγγελος said

    @24
    Το διάβασα το άρθρο…Την πληροφορία περί εξορίας του Κ.στη Σκιάθο την ανέφερα προς επίρρωσιν της εικασίας του κου Σαραντάκου

  30. cronopiusa said

    … Δεξιά εις την αχιβάδα, μοναχός τις, μεσήλιξ φορών επανωκαλύμμαυχον έψαλλε το Κύριε εκέκραξα. Εξημέρωνε …

    Καλή σας μέρα!!

  31. Γς said

    Προς επίρρωσιν με το ίδιο επιχείρημα.
    [με το ίδιο σπίρτο]

  32. Γς said

    31 -> 29

  33. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    25: Πέρασε!

    26: Κατά σύμπτωση χτες είδα κάπου «(ο τάδε) εξεπλάγην»

    28α: Ακριβώς. Σε κάποια μέρη υπήρχε έθιμο
    28β: Κάποια δόση αλήθειας έχει αυτό με τον Ανδρούτσο.

  34. ΚΑΒ said

    28β. Και στο νησί μου έτσι γίνεται και τώρα και πάντοτε και όχι από λόγους κορεσμού του νεκροταφείου.

  35. Πάνος με πεζά said

    @ 33 (26) : Kαι ο Λιάγκας, που λέει διαρκώς «ο βουλευτής Τάδε εξελέγην…»

  36. Παναγιώτης Κ. said

    Συμβαίνει κατά κανόνα και προκειμένου να κάνουμε συναρπαστικές τις παρεμβάσεις μας στις παρέες λέμε πράγματα υπερβολικά και ανιστόρητα για …τριτεύουσες πλευρές του προσώπου για το οποίο μιλάμε και ελάχιστα για το έργο του με το οποίο έγινε γνωστό. Ένα είδος κουτσομπολιού δηλαδή και ως γνωστό, τα κουτσομπολιά είναι πράγματα εύπεπτα.
    Όλοι ίσως περνάμε από αυτό τα στάδιο και καλά θα κάνουμε μένουμε στην ουσία του έργου του κάθε δημόσιου προσώπου.

    Ορθότατα επισήμανες Νικοκύρη ότι «δεν θεωρείται-το ποτό-βαρύ ή ατιμωτικό «αμάρτημα» στην παράδοσή μας «.
    Απεναντίας, θεωρείται απελευθέρωση και…αντριλίκι και η αντίληψη αυτή είναι διαχρονική.

  37. Γς said

    33 δ:
    αλεβιτης

  38. sarant said

    37 Κάτι τέτοιο έχω δει κι εγώ, αλλά θέλω να το τεκμηριώσω

  39. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ναι στα τρία χρόνια συνηθιζόταν η εκταφή. Μάλιστα στην Ήπειρο υπάρχει και μια δοξασία να γίνεται η εκταφή στα μονά χρόνια και η παραμονή μετά και την πενταετία,την πρώτη εξ αναβολής χρονιά, κατακρίνεται (περίπου ως προσβολή) των συγγενών έναντι του νεκρού που δεν μπορεί να ειρηνέψει (κάτι τέτοιο) μέσα στο χώμα. Δε θυμάμαι ακριβώς την «τεκμηρίωση» αλλά το αντιμετωπίσαμε με μια φίλη που πήγε άρον άρον πριν χειμωνιάσει εντελώς και πριν αλλάξει χρόνο ο θαμμένος γονιός. Πίεζαν οι παρασυγγενείς (μπαρμπάδες-θειάδες). Δεν έχω κέφι τώρα,μολονότι είναι κατάμαυρο μεν αλλά εντελώς αστείο, να περιγράψω που ψάχνανε Σάββατο απόγεμα γαλότσες και κιβώτιο στα Γιάννενα καθότι το χωργιό είναι μικρό και σχεδόν ακατοίκητο, προχωρημένο Νοέμβρη. Τα χωματουργικά τα έφερε άψογα σε πέρας η 25χρονη εγγονή, με αγάπη αλλά και υψηλό χιούμορ. «Α ρε παππού, τόσο λίγα κόκαλα, μια σταλιά θα ήταν η στάχτη σου, κι είχες τόσο μεγάλη καρδιά» (Διδακτόρισσα χημικός η νεαρή)

  40. Μπάμπης Α. said

    Οπωσδήποτε κάνει λάθος ο Τατσόπουλος. Είναι γνωστό ότι ο Παπαδιαμάντης ήταν σεβαστός και αγαπητός στην κοινωνία του νησιού του παρά τη φτώχεια και τον αλκοολισμό του. Αποκλείεται να τον ξέθαψαν στις έξι μέρες, μόνο σε περίπτωση βρυκολακιάσματος κάναν τέτοια γρήγορη εκταφή. Απ’ όσο γνωρίζω (είμαι λίγο φανατικός με τον Παπαδιαμάντη και τη βιβλιογραφία του) το περιστατικό της άμεσης εκταφής πουθενά δεν αναφέρεται. Η περίπτωση Καΐρη όπως γράφετε μάλλον θα μπέρδεψε τον Τατσόπουλο.

  41. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #11
    Αν δεν γινόταν εκταφές κι ανακομιδές, η Ελλάδα θα ήταν γεμάτη ταφές περασμένων αιώνων, όπως στην Αγγλία ή σε άλλα μέρη των Βαλκανίων. Οι ανακομιδές, που παραδοσιακά γίνονται στα μονά έτη από το θάνατο συνληθως τρία ή πέντε, έχουν διάφορα είδη:
    1) προσεκτική εκταφή, πλύσιμο των οστών και φύλαξη σε κιβώτιο ή και απλή αποθήκευση σε κοιμητηριακά παρεκκλήσια (πιθανή η επίδραση μοναστηριακών συνηθειών).
    2) άνοιγμα του τάφου, διάλεγμα των οστών (προσεκτικά ή όχι) και απόθεση στο δυτικό μέρος του τάφου ώστε να μπει νέος νεκρός, συνήθως συγγενής του προηγούμενου.
    3) άνοιγμα του τάφου και απόθεση του νέου νεκρού, συνήθως συγγενούς, επάνω στον προηγούμενο. Αυτό οδηγεί στη σταδιακή αύξηση του ύψους του τάφου. Τα παλιότερα χρόνια που οι περισσότεροι θάβονταν με απλά σάβανα το λιώσιμο ήταν πληρέστερο (μπρρρρ τι γράφω…).

    Γενικά, η αρχαιολογία μας, δυστυχώς, έχει αδιαφορήσει για τα έθιμα ταφής στα νεότερα χρόνια, που τόσες πληροφορίες έχουν δώσει για τα αρχαί και προϊστορικά (αφήνω τα σύγχρονα). Μόνο περιστασιακά, σε σωστικές ανασκαφές ή όταν προχωράμε για τα βαθύτερα (=αρχαιότερα) στρώματα, ερευνώνται. Τελευταία, ευτυχώς, έχουν μελετηθεί αρκετά οι ταφές του μεσαίωνα (κάτι λέγαμε κάποτε κι εδώ).

  42. gbaloglou said

    28β Ρώτησα κάποτε έναν άγνωστο μου παπά … περιμένοντας σε διάβαση … και συμπέρανα ότι, κατά την γνώμη του και κατά την Ελληνορθόδοξη παράδοση πάντοτε, πρέπει να γίνεται εκταφή κλπ στην τριετία. (Με απασχόλησε το θέμα την εποχή της ανακομιδής των οστών του πατέρα μου.)

  43. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα πολύ καλά σχόλια!

  44. Avonidas said

    #39. Είναι πράγματι δύσκολη στιγμή η εκταφή, και θα πρέπει σύντομα να την αντιμετωπίσω. Νομίζω ότι είναι η στιγμή που έρχεσαι πραγματικά αντιμέτωπος με τη θνητότητα των αγαπημένων σου προσώπων (και συνεπώς και με τη δική σου).

    Στην ταφή, αντιλαμβάνεσαι ακόμα τον νεκρό σαν ένα πρόσωπο, είναι εύκολο να πείσεις τον εαυτό σου ότι κοιμάται εκεί μέσα — και όλη η φροντίδα της σορού σε αυτό αποσκοπεί. Στην εκταφή, αυτό που βλέπεις είναι ένα πράγμα, πλέον, και καλείσαι να ασχοληθείς με εντελώς πρακτικά και πεζά, αλλά πιεστικά, ζητήματα σχετικά με αυτό το πράγμα.

    Είναι παράλογο, αλλά είναι γεγονός.

  45. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  46. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Μέχρι να γράψω το #41 πολλά αναφέρθηκαν…

  47. Γς said

    39:
    Και που να δεις το δικό μου, με τον δικό μου πατέρα και την εγγονή του, κόρη μου 13 ετών τότε.
    Ηταν την μέρα που βρήκαμε τον τάφο του παππού της άδειο [είχανε κάνει μόνη τους την εκταφή- δεν είχαμε δει μια ειδοποίηση του νεκροταφείου ότι ο χρόνος έληξε δυστυχώς…].

    Είχανε βάλει τα οστά σε ένα σάκκο μαζί με άλλες δώδεκα περιπτώσεις έξω από τον τελικό λάκκο [χωνευτήρι], χωρίς προσδιοριστικά της ταυτότητός τους.
    Για πότε η μικρή απέκλεισε τις γυναίκες, από τα μαλλιά και τα καλτσόν, που δεν λειώνουν, τους άντρες με δόντια μιας και ο παππούς είχε μασέλες, καταλήγοντας σε έναν και μοναδικό ύποπτο που ταυτοποιήθηκε πλήρως όταν έγινε σύγκριση υπολειμμάτων υφάσματος υποκαμίσου των οστών και του τάφου.
    Κι έτσι έκτοτε αναπαύεται στο ατομικό του ξύλινο κυβωτιάκι του δίπλα στης μαμάς.

  48. Ριβαλντίνιο said

    Μπεκτασής ήταν προσποιητά, αλλά ποιος ξέρει πως τα έγραψε ο Ραφαηλίδης για να προκαλέσει………

  49. Πάνος με πεζά said

    Το θέμα της εκταφής διέπεται από τον κανονισμό του κάθε νεκροταφείου (μπακαλίστικα, πόσο γρήγορα «λιώνουν» στο καθένα από αυτά…), και φυσικά ανάλογα και με το χώρο που υπάρχει… Η Ραφήνα είχε πενταετία -με δυνατότητα παράτασης, αν δεν είχε λιώσει…- , οι Άγιοι Ανάργυροι τριετία.
    Δεν ξέρω αν, μη λιώνοντας ο άνθρωπός σου, υποχρεούσαι να πληρώσεις τα εξτρά χρόνια – δεν το αποκλείω κιόλας…
    Μετά ακολουθεί μια υγειονομική αλλά και γραφειοκρατική διαδικασία, στην περίπτωση που θέλετε να τα μεταφέρετε σε άλλο οστεοφυλάκιο της περιοχής σας.

    Λέγεται ότι στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου (όπου τάφηκε πρόσφατα ο Δεσποτόπουλος), λόγω τοπικών συνθηκών οι νεκροί σχεδόν δε λιώνουν καθόλου, και δε γίνονται εκταφές – δεν ξέρω, κάποιος θα το διαψεύσει ή θα το επιβεβαιώσει.

    Αν και η εκταφή θα έπρεπε να ήταν κάπως «ιδιωτική» στιγμή, τίποτα δεν εξασφαλίζει πως περνώντας, για άλλο λόγο, από ένα νεκροταφείο, δε θα δεις κάποια εκταφή παρατημένη στη μέση, ή ευρισκόμενη σε εξέλιξη…

  50. Avonidas said

    #47. Ηταν την μέρα που βρήκαμε τον τάφο του παππού της άδειο

    Αμ, έτσι ξεκινάνε οι φήμες 😉

  51. Γς said

    39:
    >(Διδακτόρισσα χημικός η νεαρή)
    (Διδακτόρισσα βιολόγος η νεαρή)

  52. Πάνος με πεζά said

    Γς, κι εμάς ερήμην έγινε η εκταφή του πατέρα μου, στη Ραφήνα… Από λάθος συνεννόηση, και καλά…

  53. Avonidas said

    #49. Λέγεται ότι στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου (όπου τάφηκε πρόσφατα ο Δεσποτόπουλος), λόγω τοπικών συνθηκών οι νεκροί σχεδόν δε λιώνουν καθόλου, και δε γίνονται εκταφές

    Δεν το νομίζω. Το 2012 πήγε η μητέρα μου για την εκταφή της γιαγιάς μου, δηλαδή στα 3 χρόνια, κανονικά. Το αν λιώνουν κανονικά δεν το ξέρω, αλλά η εκταφή έγινε.

  54. Ριβαλντίνιο said

    Μαζί του ως συμπολεμιστή είχε και τον Τουρκαλβανό Μουσταφά Γκέκα στο Χάνι της Γραβιάς

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%AC_%CE%93%CE%BA%CE%AD%CE%BA%CE%B1%CF%82

    που έπειτα έγραψε αυτό :

    Προς την Σ.Βουλήν,

    «Η τυραννία και το απάνθρωπον των ομοθρήσκων μου Μουσουλμάνων, και τα μεγάλα δίκαια του δεινοπαθούντος Ελληνικού λαού, όστις βεβαρυμένος από την πολυχρόνιον δουλείαν απεφάσισε το 1821 έτος το χριστιανικόν, να αποτινάξη τον ζυγόν, επειδή με εκίνησαν εις οίκτον και συμπάθειαν, απεφάσισα και εγώ να συναποθάνω με τους Έλληνας.
    […] Εν ενί λόγω, εδούλευσα την Ελλάδα και δουλεύω απ’αρχής του αγώνος της, συνευρισκόμενος και συναγωνιζόμενος με τους επισήμους της στρατηγούς. Καθ’όλας δε τας μάχας, εις ας συμπαρευρέθην, δις επληγώθην, των οποίων η επικινδυνοτέρα εστάθη, η συμβάσα μοι εις Πειραιά πληγή. Εις όλον δε το διάστημα δεν έλαβον από το ελληνικόν έθνος οβολόν διά μισθόν, εκτός των πεντακοσίων γροσίων δοθέντων μοι προλαβόντως χάριν περιθάλψεως παρά της Σ.Κυβέρνήσεως. Και εξώδευσα όλως εξ οικείων μου γρόσια ένδεκα χιλιάδας, από τα οποία μου ευρέθησαν βενέτικα φυλαγμένα από τον καιρόν της Τουρκίας εις το κεμέρι μου. […] αι εκδουλεύσεις μου είναι αποδεδειγμέναι και αναντίρρητοι, να μοι δοθώσιν ενδεικτικά έγγραφα, ότι εδούλευσα την Ελλάδα πιστώς και ως θετός της υιός[…]

    Τη 5 Οκτωβρίου 1827,εν Αιγίνη
    Ο φιλέλλην
    Μουσταφάς Γκέκας

    http://dimitrisdoctor2.blogspot.gr/2009/03/blog-post.html

    Ολόκληρο το έχει ο Μπίρης στους Αρβανίτες του.

  55. sarant said

    54 Αραγε έμεινε και στο νεοελληνικό κράτος ο Γκέκας;

  56. Ριβαλντίνιο said

    Στην Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς έγιναν τα εξής : O Ομέρ Βρυώνης έστειλε προς τους ταμπουρωμένους έναν δερβίση για διαπραγματεύσεις που ήταν ιερό πρόσωπο στους μπεκτασήδες. Οι μπεκτατσήδες ήταν αιρετικοί μουσλίμς που είχαν πάρε δώσε με τους γενιτσάρους. Ο Δυσσέας για να τα έχει καλά μαζί τους σύχναζε στους τεκέδες τους και το έπαιζε ένας από αυτούς για να έχει υποστήριξη.

    Όταν ο δερβίσης πλησίαζε τον ρώτησε ο Δυσσέας στα αλβανικά «Πού πας ωρε Τούρκο ;» Αυτός απάντησε»Na υποτάξω ή να σφάξω απίστους». Τότε ο Δυσσέας ή ο Γκέκας Μουσταφά τον πυροβόλησε και τον άφησε ξερό. Οι υπόλοιποι Τουρκαλβανοί λύσσαξαν, τα πήραν , επιτέθηκαν και είχαμε την γνωστή συνέχεια……….

  57. giorgos said

    Αυτοί οί άνθρωποι περάσανε τών παθών τους τόν τάραχο όχι επειδή είχαν αδυναμίες όπως λέει ό Τατσόπουλος , αλλά γιά λόγους ιδεολογικούς ….

    «…από τήν μεριά τών «κοσμικών προμάχων» τής όρθοδοξίας , ό μόνιμος κίνδυνος είναι ό …Σολωμός! Διότι «είναι ό ποιητής τής μορφής» , πού διαφθείρει «τό εύχαριστιακό αίσθημα τού έλληνικού λαού» (1)
    τό είδος έκείνο τής «συλλογικής συμμετοχικότητας» πού έμβάλλει ή θεία λειτουργία , τήν ψυχή τής Ρωμηοσύνης! … Οί σημερινοί έπτανήσιοι , χειμασμένοι , τίμιοι καί είλικρινείς όπως πάντα –καί γι’ αύτό άφελείς , «έκφραζόμενοι» ώς έπτανήσιοι άπό μή έπτανησίους έπήλυδες — είναι άμφίβολο άν έχουν καταλάβη τούτες τίς διεργασίες στά σύγχρονα έλλαδικά δεδομένα , διεργασίες πού θά άπαιτήσουν κάποιες δικές μας σελίδες .
    Η περίπτωση τών Επτανήσων δέν είναι φυσικά ή μόνη , είναι όμως ή πιό άντιπροσωπευτική γιατί τό δυνατό τούτο ίστορικό στοιχείο τής Μεσογείου ήταν λιλλιπούτειο άπό τήν άποψη τού πληθυσμού.
    Αφού ή «όρθοδοξία» στά έλλαδικά όρια θ’ άποτελούσε τόν φορέα τού «έθνους» , ή διάσταση τού έλληνισμού στά κρατικά όρια έπρεπε νά σβύση. Ούτε ό Καζαντζάκης θά γινόταν άνεκτός , καθότι φραγκισκανικής άποχρώσεως , ούτε ό Σικελιανός καθότι λατινέλλην , ούτε ό Καβάφης άφού ήταν ήμικαθολικός καί καθόλου έλλαδικός . Τήν έποχή τού Καβάφη τό πλεούμενο τής έλλαδικής «Ορθοδοξίας» είχε καπετάνιο τόν Παλαμά . Η έκκλησία ώς έλλαδισμός ήταν ύποχρεωμένη ν’ άποβή ό χειρότερος πολέμιος τού έλληνισμού καί νά στηρίξη τό έργο της στήν κάλυψη ίστορικών ψευδών μέ «θαύματα» (2) .
    Ο Καζαντζάκης κι’ ό Σικιελιανός δέν «χώρεσαν» στήν Ελλάδα , γιατί άπλούστατα δέν είχαν πού νά πατήσουν , αύτό όμως καθόλου δέν έμποδίζει , μέσα στήν πλήρη ίδεολογική σκοτοδίνη τής «έθνικής όμοιογενείας» , τίς μετά παρέλευση μερικών δεκαετιών «άποκαταστάσεις» . Ηδη τό έλληνικό κράτος –αύτό δηλ. πού έστελνε τίς πνευματικές του «φυσιογνωμίες» τύπου Σ.Μελά νά διαμαρτυρηθούν στήν Σουηδική Ακαδημία — μετέτρεψε σέ γραμματόσημα παλαιούς άφορισμούς καί ύπατες έθνικές κακοποιήσεις τού παρελθόντος . Ακρως φυσιολογικά όλ’ αύτά μέσα στήν άγωγή τών …»θαυμάτων»
    … Εκ τών ύστέρων τό παρελθόν «παραδίδεται» σάν , τίποτε νά μήν έχη συμβή . Είναι αύτό μιά άναγκαστική όσο καί άντιφατική τάξη πραγμάτων , γιατί ό «έλληνισμός» είναι κατ’ ούσίαν τό μόνο πού δρά καί παρέχει «στηρίγματα» γιά τό μέλλον . Πού θά πατήση αύτό τό μέλλον άν δέν γίνουν καί οί «άποκαταστάσεις» ? Μέ ποιό παρελθόν τό «έθνος» θά διεκδικήση «άνάπτυξη» καί άλλες ήχηρές έπιδιώξεις ? Οί «άκρες» έχουν τά προβλήματα , αύτές έχουν συνείδηση έπιβίωσης άτταβιστικά άνεπτυγμένη , αύτές θά βγάλουν τούς ποιητές καί τούς λογοτέχνες . Μέχρι σήμερα ό έλλαδικός κορμός δέν έβγαλε τίποτε . Ούτε όμως καί οί «άκρες» πρέπει νά φανούν σάν «άκρες» , γιατί αύτές κοιτάνε δεξιά κι’ άριστερά . Τό πρόβλημα είναι νά βλέπουν όλοι κατά τήν » Αγιά Σοφιά» καί νά ένδιαιτώνται στήν άπλοικότητα τών «θαυμάτων» . Υπατη ή άντίφαση καί ύπατη ή άναγκαιότης….»

    (1) Βλ. Στ.Ράμφου: «Η πολιτεία τού νέου Θεολόγου» , σελ.113 κ.ε. , καί «Η γλώσσα καί ή παράδοση» , σελ.58-59 , όπου ό Σολωμός είναι έξ όρισμού άνίκανος νά καταλάβη ό,τιδήποτε τό «έλληνικό»!…
    (2) Σέ τόπους πού ύπήρξαν έστίες έλληνισμού καί τό «χρώμα» τους δέν είναι όμοιόμορφο , πρό πάσης μετατροπής τών ναών έπί τό όρθοδοξώτερον , ό έργολάβος πρέπειν’ άφήση τόπο καί γιά τό «θαύμα» . Ετσι π.χ. στήν Κορώνη . Δέν είμαστε φυσικά κατά τών «θαυμάτων» καί τών «άμφίων» γιατί αύτά είναι τά έργαλεία τών θρησκειών , μάς ένδιαφέρει όμως ή «άπομυθολόγηση» τών προθέσεων πού αύτά ένέχουν άπό τήν άποψη τής τρεχούσης ίστορίας .

  58. Κουνελόγατος said

    Δεν ξέρω για σας, όμως μου ήρθε στο νου η φράση «όλα είναι ατμός, Θρασύβουλας».

  59. Ριβαλντίνιο said

    @ 55 sarant
    Ιδέα δεν έχω. Αλλά ξέρω πολλούς άλλους που αλλαξοπίστησαν και έμειναν. Αν ήταν πιο πριν κρυπτοχριστιανοί δεν ξέρω βέβαια. Στο βιογραφικό λεξικό Μανιατών του Καπετανάκη που έχω βάλει πολλές φορές εδώ έχει ονόματα Λακώνων μουσουλμάνων (λίγα, 2-5 νομίζω) που αλλαξοπίστησαν, πολέμησαν, έμειναν και πήραν και διπλώματα και βαθμούς !!!!!!! Αλλά σε αυτόν τον υπολογιστή δεν έχω όφις για να ανοίξω το λεξικό, να ψάξω και να παραθέσω ! 😦 😦

  60. sarant said

    59 Αν και όποτε το βρεις… 😉

  61. Γς said

    Εκταφές.

    Στην ανάλογη περίπτωση της μακαρίτισσας κυράς μου είχα το θάρρος, την αδιακρισία, το θράσος να βιντεοσκοπίσω κρυφά όλη την διαδικασία.

    Φοβερή δοκιμασία.
    Κι όσο κοίταζα τις άδειες κόχες των ματιών της στο κρανίο και θυμώμουν τα παιδικά της σχεδόν μάτια της που με κάρφωσαν τότε…
    Και τα χύμα κόκκαλα της που στήριξαν και γέννησαν τρία παιδιά …

    Καλή μου.

    Οι πρωταγωνιστές όμως ήταν [ήμασταν] έφηβοι. Η ίδια θάλασσα, τα κύματα, κι αυτά τα βράχια, κάτι σαν σπηλιά. Φόραγε κι αυτός μαγιό.
    Την είχα δει στον ύπνο μου κάνα δυο φορές να μου χαμογελάει πίσω από το τζάμι της βεραντόπορτας και να μου γνέφει να της ανοίξω.

    -Μην τυχόν και της ανοίξεις, μου είπε η κόρη μου.

    Όταν θα τελειώσουν αυτά που χτίζουν τα παιδιά μας στην Πάρο θα βάλουν μπρος για το εκκλησάκι. Εκεί θα την βάλουν δίπλα στη θάλασσα που μεγάλωσε και που τόσο αγαπούσε

  62. http://www.etlasp.gr/images/8-h.doc

  63. Ριβαλντίνιο said

    Η γυναίκα του Ρήγα Παλαμήδη ήταν κόρη του πασά της Λάρισας !

    Και γενικά οι αρβανιτόφωνοι Βορειοηπειρώτες και οι Τόσκηδες αντιπαθούσαν τους Γκέκηδες και τους Μικρασιάτες Τούρκους (Κονιάρους, Χαλντούπηδες) και πολεμούσαν όπου λάχει μπουλουγούρι.

    Π.χ.

    Πραγµατικά, στη διάρκεια των διερευνητικών επαφών(με τους πολιορκημένους Αλβανούς της μονής Αγίου Σπυρίδωνα Πειραιά), µε τη σύµφωνη γνώµη µάλλον των πολιορκηµένων, παραδόθηκαν στους Έλληνες περίπου τριάντα χριστιανοί Xειµαρριώτες που αποτελούσαν µέρος της Οθωµανικής δύναµης
    (Ιστορία των Ελλήνων, ΔΟΜΗ, τόμος 11, κεφ.13, σελ.662 και 694,καθηγητής Γεώργιος Μαργαρίτης)

    Π.χ. Γκέκηδες vs Τόσκηδες

    «Ώρµησαν (οι Γκέγκηδες) αίφνις την 7 Oκτωβρίου περί την δ’ ώραν, εκυρίευσαν εν των πλησίον του παρατειχίσµατος οχυρωµάτων και κατέλαβαν και το στόµα υπονόµου τινός, καθ’ ήν ώραν συνέπεσε να ανευρεθεί ο υπονοµοποιός Kώστας επιτηρών την κατασκευήν της. Iδών δε ο το παρατείχισµα φυλάττων Mακρυγιάννης τον κίνδυνον του υπονοµοποιού, εξήλθεν εις αντίληψίν του και παραλαβών τους περί αυτόν Aθηναίων. Eξήλθον µετ’ ολίγον και τινες άλλοι, και συγκροτήσαντες δίωρον µάχην, κανιονοβολούντων και βοµβοβολούντων και των εν τη Aκροπόλει, απεδίωξαν τους εχθρούς, και διέσωσαν τον κινδυνεύοντα πολύτιµον συναγωνιστήν των.
    Eπιµένοντες οι εχθροί εις την εκτέλεσιν του σκοπού των κατέφυγαν προς αποφυγήν του πυρός υπό τας στοάς του θεάτρου καιροφυλακτούντες να εισπηδήσωσιν. Aλλ’ οι Έλληνες, κρεµώντες άνωθεν βόµβας, αναµµένων των φυτιλίων, και ρίπτοντες και άλλας εµπρηστικές ύλας, έβλαψαν πολλούς και ανάγκασαν τους λοιπούς, ελθούσης της νυκτός, να εξέλθωσι των στοών δροµαίοι. Tέσσαρες αυτών έπεσαν επί της εξόδου των. Oι δε φιλέκδικοι Aλβανοί, οι ονειδισθέντες επί τη εις κυρίευσιν του Λεονταρίου αποτυχία, βλέποντες άνωθεν του Mουσείου όσα υπέφεραν οι υπό τας στοάς καταφυγόντες συνάδελφοί των Γκέγκαι, αντί να κινηθώσιν εις συµπάθειαν, εκάγχαζαν εµπαίζοντές τους.Πεντακόσιαι βόµβαι και άλλαι τόσαι κανονόσφαιραι ερρίφθησαν την ηµέραν εκείνην επί την Aκρόπολιν, δέκα Έλληνες εφονεύθησαν, και πολλοί επληγώθησαν, εν οίς και ο Mακρυγιάννης εις την κεφαλήν. Tην δε επιούσαν νύκταν άναψεν ο Kώστας την υπόνοµον, ην ευρέθη επί της εφόδου, ώρµησαν οι Έλληνες µετά την εκραγήν αυτής, και οι εχθροί έπαθαν και την ηµέραν εκείνην».
    (Τρικούπης Δ, 75-76).

    Στα Μπαρδουνοχώρια δε , πριν την Επανάσταση, Τουρκομπαρδουνιώτες και χριστιανοί παπάρες έκαναν από κοινού ληστείες και επιδρομές, και ονομάζονταν με ένα όνομα «Τουρκανάκατοι».

    @ 62 Stazybο Hοrn
    Ναι αυτό, αλλά το άλλο που έχει τα διπλώματα. Αλλά τώρα δεν μπορώ να το ανοίξω γιατί δεν έχω γουόρντ σ’αυτό το λαπιτόπι. 😦

  64. 63 τέλος: Άνοιξέ το στο Google Drive/Docs

  65. gpoint said

    Εγώ νομίζω πως του Τατσόπουλου αυτά του τα ψιθύρισε κάποια από αυτές της «μισής Αθήνας» σε στιγμές αδυναμίας και τα θεώρησε ντοκουμέντα

  66. Pedis said

    έτσι, λοιπόν, επαναλαμβάνοντας το ίδιο και το ίδιο όπου στεκόταν κι όπου βρισκόταν κι επειδή καμιά δεν το αμφισβήτησε, το πίστευε όλο και περισσότερο.
    Συνευρέθη με όλες ανεξαιρέτως. Καμιά δεν το έχει διαψεύσει. Ο.ε.δ.

  67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    44.Δύσκολο όντως.
    Στο λεκανοπέδιο είχαν παραανεβάσει το ενοίκιο για παράταση, αλλά πάλι μέχρις ενός χρονικού ορίου ,ανάλογα την περιοχή.Τώρα με την κρίση άκουσα ότι κάνουν κάποιο σκόντο. Απειλούνται κι από τη αποτέφρωση,μη χάσουν την πελατεία 🙂 😦 (Κλαυσίγελως)
    Η εμπειρία άλιωτου είναι φ ρ ι κ α λ έ α. Γίνεται σε κοινή θέα,όποιου τύχει να είναι γύρω.Μ΄ένα καρότσι οικοδομής μεταφέρεται το υπόλειμμα.Σαν τις φωτό τις κατοχής με τους σκελετούς πάνω στις χειράμαξες.
    Στις μεγάλες πόλεις, τα γραφεία τελετών αναλαμβάνουν τη θλιβερή διαδικασία.Καλύτερα να περιμένει κανείς όταν ήδη έχουν τακτοποιήσει τα οστά του οικείου νεκρού.Δεν έχει νόημα η θέαση της εκκσκαφής.
    Νεκρο/ταφολογούμε, αλλά είναι σε λίγο και το Σάββατο των ψυχών και η πεθερά μου μου θύμισε να εξασφαλίσω ρόδι.
    Αναζήτησα την ημερομηνία θανάτου του Παπαδιαμάντη, μιας και για κείνον αρχικά το νήμα,νόμιζα Φλεβάρη αλλά ήταν 3 Ιανουαρίου 1911. Η γέννησή του 4 Μάρτη του 1851.

    Σε εποχή που εδώ δεν είχε καν ξεκινήσει συζήτηση περί καύσης, ταξίδεψε ομογενής από Αυστραλία ή Αμερική,δε θυμάμαι, με το δοχείο της στάχτης του πατέρα του να την επαναπατρίσει. Αυτό το μεγάλο ταξίδι με το πορσελάνινο βάζο παρέα, ως ιδιαίτερη δυνατή δοκιμασία με στοίχειωσε για καιρό, όπως το άκουσα να το λένε. Το έχω και ως υλικό αφηγήματος στο μυαλό μου.

  68. Πάνος με πεζά said

    Κουϊζάκι λοιπόν : ποιος αμφιλεγόμενος λογοτέχνης μας αποτεφρώθηκε και η στάχτη του, κατ’ εντολήν του, πετάχτηκε στον υπόνομο;

    Για να βοηθήσω, δε μιλάμε για πολύ παλιά, υπάρχει αφιερωματική ταινία, όπως και το σχετικό πλάνο…

  69. Πάνος με πεζά said

    (Δεν το βλέπω για πάνω από 5 λεπτά)

  70. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #67
    Αν βρούνε άλιωτο που δεν έχει λιώσει καθόλου, πάει καλά, τον ξαναχώνουν (=ξαναθάβουν) και τελείωσε. Αν τύχει και τα άλιωτα είναι τόσα ώστε να κρίνει ο υπεύθυνος ότι κάτι μπορεί να γίνει… τότε τα πράγματα γίνονται ταινία τρόμου. 😦

  71. 49 και αλλού σχετικά με νεκρούς που δεν αποσυντίθενται στην τριετία

    Και στο Α’ νεκροταφείο παρατηρείται επειδή έχει αλλιωθεί σοβαρά το pH του εδάφους. Επιπλέον, με τους αεροστεγείς μπετονένιους τάφους και τα ακριβά φέρετρα, λογικό είναι να καθυστερεί η αποσύνθεση…

    μπρρρρρρρρ…. 😳

  72. sarant said

    62 Α μπράβο!

    65 🙂

    68 Λογοτέχνης ή συγγραφέας;

  73. Πάνος με πεζά said

    Λογοτέχνης διάφορον του Συγγραφέας; Πάντως, η Wikipedia τον γράφει αλλιώς κι από τα δύο αυτά, και δεν το έβαλα έτσι.

  74. Μυλοπέτρος said

    Ο Οδ. Ανδρούτσος ήταν Μπεκτασής.

  75. Πάνος με πεζά said

    Θα μου πεις, υπάρχει και συγγραφέας σεναρίων…

  76. sarant said

    Ο λογοτέχνης γράφει έργα μυθοπλασίας. Όποιος γράφει δοκίμια, λαογραφικά ας πούμε, συνήθως δεν χαρακτηρίζεται λογοτέχνης. Και ζούσε στο Παρίσι, όχι;

  77. Πάνος με πεζά said


    Να’ τος που κάνει και νιάου-νιάου !

  78. Ριβαλντίνιο said

    @ 64 Stazybο Hοrn
    Κάτι μου λες τώρα εσύ φίλε μου , αλλά δεν καταλαβαίνω γρι ! 🙂

    Εδώ

    http://www.etlasp.gr/meletes/81-meletes/110-tetradia-istorias-ths-manhs

    είναι στο 5 αν θυμάμαι καλά.
    http://www.etlasp.gr/images/5-e.doc
    5.ΑΞΙΩΜΑΤΑ-ΑΡΙΣΤΕΙΑ

    και μάλλον στους στρατιώτες (στην μεγάλη λίστα δηλαδή μετά τους αξιωματικούς). Αν είσαι/είστε τυχερός/τυχεροί ίσως με Ctrl+F και την λέξη «μωαμεθανός» ή κάποια άλλη λέξη δική σας έμπνευσης (ίσως Αλή ή Αλί ;;;) να σας τα βγάλει χωρίς να χρειαστεί μεγάλο ψάξιμο.

    Μπορεί να έχει και κάτι στα 4 και 8 ( 4.ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, 8.ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΜΑΝΙΑΤΩΝ) αλλά δεν θυμάμαι καλά.

    Υ.Γ. Στο 4 αν έχεις χρόνο κάποτε διάβασε ένα έγγραφο στα αρχικά του Κωνσταντίμπεη Ζερβάκου προς κάποιον βεζύρη (ή πασά ή σουλτάνο) που λέει στη αρχή πως ταπεινά τον προσκυνεί και ταπεινά σέρνει το μουσούδι του στην γη για να φιλήσει την άκρη του πασουμιού του !!! 🙂 Πολύ πλάκα. Θα γελάσεις πολύ ! 🙂

    ———————————————————————————–
    @ 65 gpoint

    Ο Τατσόπουλος δεν έδωσε σωστή απάντηση. Η σωστή απάντηση είναι αυτή που δίνουν οι πολιτικοί και οι ΠΑΕ:

    – Κύκλοι λένε ότι ο Παπαδιαμάντης……..

  79. gbaloglou said

    77 και μάλιστα … ακόμη και σε ώρες κοινής ησυχίας!

  80. Γιάννης Ιατρού said

    78: Ριβαλ. και γιά όποιους δεν διαθέτουν αυτή τη στιγμή Word για να το δούν, εδώ το πιντιεφι ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ (7.2 Mb, όσο περίπου και το .doc)
    http://docdro.id/Ogfezlt

  81. Πως (δεν) απομακρύνθηκε ο Σφακιανάκης

  82. Πώς (δεν) απομακρύνθηκε ο Σφακιανάκης

  83. Avonidas said

    Πανο, ο Ηλιας Πετρόπουλος.

  84. Πάνος με πεζά said

    Βεβαίως. Στην Wikipedia αναφέρεται ως λαογράφος, αλλά μου ακούγεται πολύ βαρύ, δεν ξέρω πάλι…

  85. sarant said

    81: Ο άξιος αυτός αξιωματικός; 😉

  86. Γιάννης Ιατρού said

    85, 81: κι έγινε … Προϊστάμενος στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης !

  87. 85

    Αξιότατος! Δεν χάσαμε μπάτσο, εμείς! Διαμάντι χάσαμε!

    https://athens.indymedia.org/post/30805/

    Για να γελάσομε λιγάκι, αφού πιάσαμε βαρύ θέμα.

  88. Γς said

    86:

    Ανακαλείται η μετακίνηση του Μανώλη Σφακιανάκη!

    http://www.newsit.gr/politikh/Anakaleitai-i-metakinisi-toy-Manoli-Sfakianaki/581171

  89. Άλατις! Ακούνητος ο Σφακ!

  90. Να κλαίμε πρέπει.

  91. Γιάννης Ιατρού said

    …. αλλά δεν το αποδέχεται, γράφουν!

    🙂

  92. Γιάννης Ιατρού said

    89: Καταιγιστικές εξελίξεις, με πρόλαβες 🙂

  93. Είναι brand name, γιατί να το κρύψωμε άλλωστε;

  94. Δηλαδή, από το 82, δεν καταλάβατε τίποτα;

  95. Εγώ! Εγώ κατάλαβα από το 82.
    Αφού πρώτα έψαξα δυο λεπτά πού χάθηκε το λινκ 😉

  96. Γς said

    94:
    Και το 81 θα έλεγα. Δίκιο ‘εχεις

  97. sarant said

    Κακώς ανακλήθηκε, λέω.

  98. Avonidas said

    #88,89: Ρε, η ΔΗΕ είναι εξουσία, είναι νευραλγικό πόστο, ρεεε!! Χαζός είναι να το κουνήσει ο Σφακ; Λευτεριά στους ματάκηδες του διαδικτύου! Πού θα βρει καλύτερα;

    (Αν πιστέψουμε τη ΔΗΕ, εκεί έξω έχει γεμίσει ανώμαλους που διακινούν παιδική πορνογραφία. Και πολέμιους του Λιακόπουλου…)

  99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    97. Οπωσδήποτε κακώς και πολύ κακώς. Τί στον κόρακα! Υπήρχε και μεστή αιτιολόγηση περί του πώς θεωρούμε την αξιοσύνη. Κάτι για υπερέκθεση στα ΜΜΕ που δε σημαίνει κλπ
    Έμεινε το ράδιο ανοιχτό στο νυχτερινό Ρίαλ και χαράματα με ξύπνησε μια μη συμπαθητική φωνή να λέει και να ξαναλέει ότι είναι έξω φρενών με τη μετακίνηση του Σφ. Ήταν η Πηνελόπη Γαβρά.

  100. Γιάννης Ιατρού said

    94: βουλωμένο γράμμα διαβάζουνε ρε Δύτη, αυτό θα μας ξέφευγε :), δύο φορές τό ΄βαλες κιόλας

  101. sarant said

    Διαβάζω όμως ότι η προσφυγή που άσκησε ο Σφακ αναστέλλει υποχρεωτικά τη μετάθεση -μέχρι να εξεταστεί.

  102. Γιάννης Ιατρού said

    97: Αφού ρε Νίκο είναι άνθρωπος που δεν θέλει δόξα και προαγωγές, έ τού έκαναν το χατήρι!

  103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Να κάνει προσφυγή αυτός που ανακοινώθηκε(;) ότι θα έπαιρνε τη θέση. Ελπίζω να είναι τρολιά

  104. Avonidas said

    #87. Διαμάντι χάσαμε

    Τον Ροζ Πάνθηρα:

  105. Γς said

    διαβάζουμε; διαβαζουνε;

  106. Γς said

    105->100

  107. Γιάννης Ιατρού said

    105: Μ 🙂

  108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Άρα αναστέλλεται λόγω ένδικου μέσου, όχι ανακαλείται. Εντελώς άλλο. Αλλά το ΣΕ συγκλήθηκε έκρινε σε έκτακτη διαδικασία κιόλας; Μήπως επειδή απεργούν οι δικηγόροι

  109. Γς said

    μάλιστα

  110. Γς said

    109->107

  111. Συμπληρωματικά, για τον μέγα ευεργέτη:

    – Σπούδασε Ανάλυση και προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών [ούτε καν στην Κορέλκο, απόφοιτος Λυκείου είναι]

    – Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου Σπουδών της Νομικής Σχολής Αθηνών στο Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο και αναμένεται να λάβει Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στην Εγκληματολογία, του ιδίου Πανεπιστημίου, εντός του 2016. [Εύγε, στη Νομική! Πότε προλαβαίνει και διαβάζει αυτό το παιδί!]

    – είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά με ερευνητικό αντικείμενο που αφορά το νομοθετικό κενό ανάμεσα στις εγκληματικές πράξεις που διενεργούνται με τη χρήση νέων τεχνολογίων και την υπάρχουσα νομοθεσία σε παγκόσμιο επίπεδο. [πάραλελ πρόσεσινγκ!]

    – έχει χειρισθεί περισσότερες από 10.000 σοβαρές υποθέσεις που αφορούν το κυβερνοέγκλημα. Έχει συμμετάσχει ως βασικός ομιλητής σε 858 συνέδρια Εθνικά και Διεθνή, έχει διοργανώσει πάνω από 6000 τηλεδιασκέψεις σε διάφορα σχολεία της χώρας μας καθώς και πάνω από 250 ημερίδες σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα που αφορούσαν το safe internet. [Τα σπάει!]

    – Επίσης, είναι καθηγητής στην Αστυνομική Ακαδημία και στις Σχολές Μετεκπαίδευσης Στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει τελέσει διδάσκων στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού. Επιπρόσθετα, κλήθηκε και αποδέχθηκε να διδάξει στο Μεταπτυχιακό Τμήμα «Οικονομίας και Δικαίου» του Πανεπιστημίου Πειραιά. [θεός!]

    – Είναι και εκπαιδευτικός οργανισμός http://www.sfakianakis.edu.gr/ [ή όχι, κύριοι στο ΙΤΕ; edu.gr δικαιούνται εκπαιδευτικοί οργανισμοί]

    – Γράφει και αριστουργήματα (κατά προτίμηση για δικαστάς):

    – Όπως σε κάθε ταπεινό συγγραφέα, του παραχωρείται το ΘΕΑΤΡΟΝ από τον Ελληνικό Κόσμο για να παρουσιάσει τα αριστουργήματά του σε πρώην πρωθυπουργούς, νυν υπουργούς και λοιπούς άσχετους

    Τα υπόλοιπα τα ξέρετε…

    Ξεφτίλες όλοι μας στην μπανανία, με αρχιξεφτίλα τον Τόσκα.

  112. sarant said

    111 Κάτσε να δούμε, Κυριακή κοντή γιορτή

  113. Γς said

    111:

    Κι ‘ενα μάτι που γυαλίζει

  114. Avonidas said

    #111. Και δεν είναι σημαντική συνεισφορά, ρε, το λεξικό ιντερνετικής σλανγκ;!

    Ξέρεις πόσες μανάδες εκεί έξω αναρωτιούνται τι ναρκωτικό είναι το YOLO? 😛

  115. Γιάννης Ιατρού said

    103: ΕΦΗ

  116. Γιάννης Ιατρού said

    111: πρός το τέλος, σελ. 2, προτελευταία παράγραφος «Β) κατήρτιση πλαστών χαρτονομισμάτων…»; 🙂

    κατάρτιση < ελληνιστική κοινή κατάρτισις < αρχαία ελληνική καταρτίζω < ἀρτίζω < ἄρτι < ινδοευρωπαϊκή (ρίζα) *h₂er- (πού 'σαι ρε Σάθα νεώτερε !!!)

  117. Πάντως στην περιοχή μου (Πλωμάρι και τα πέριξ χωριά – τουλάχιστον – της Μυτιλήνης) παλιότερα τους ξέθαβαν στα δυο χρόνια. Τελευταία, λόγω και την επιρροής απ’ τους Αθηναίους κλπ) το τραβάνε λίγο και μπορεί να το πάνε και στην τριετία.
    Έτσι κι αλλιώς, και παλιά και τώρα, ο χώρος του νεκροταφείου ήταν περιορισμένος. Έγινε επέκταση αλλά πάλι δεν είναι για πολλά.

  118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    115. Γιάννη, σοβαρά τώρα:Οι φαν του Σφακιανάκη αποχαιρετούν τον Παντελίδη
    http://www.freegossip.gr/index.php/site/article/202566/oi-fans-toy-noth-sfakianakh-apoxairetoyn-ton-pantelh-pantelidh

  119. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  120. Γς said

    Τσι π@@@@ν@2 δηλαδής

  121. sarant said

    116 Που και κατάρτιση να το πεις, πάλι στραβό είναι.

  122. Γς said

    120->118

  123. Καλησπέρα…συμφωνώ απόλυτα με τον…14 :Ππαν.

  124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τί άλλο θα μάθω σήμερο
    Ροπωτό Τρικάλων, το εγκαταλελειμμένο ελληνικό χωριό-«φάντασμα» που βουλιάζει
    http://www.zougla.gr/image.ashx?fid=1914606

  125. 96: Το 81 έχει λάθος πληκτρολόγησης

  126. Γς said

    124:
    http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/ropwto-trikalwn-to-xwrio-fantasma-pou-kanei-to-guro-tou-kosmou

  127. Γιάννης Ιατρού said

    117: Γμάλλος, Καλά στο χωριό σου, εδώ να δείς τώρα τι θα ξεθαφτεί 🙂

    118: ΕΦΗ, να στείλουμε κι από δώ καμιά αντιπροσωπεία, τους τζιόβεννους φαν δηλαδή, κάτι σαν τον γερήνιο, τι λές; (καλά να δεις τι σχόλια θα έχουμε τις ώρες που βγαίνουν οι βρυκόλακες για το θέμα της (εκ)ταφής γενικότερα, μπρρρρ)

    121: Τι λάθος ρε Νίκο, εδώ μιλάμε για εκδόσεις με όνομα ….

  128. Γς said

    127 β¨
    Να πάμε για ύπνο νωρίς δηλαδή;

  129. Πάνος με πεζά said

    @ 124 : Τώρα το έμαθες το Ροπωτό; Είναι χρόνια που κατολισθαίνει (μπουμπουρίζει, που λέτε κι εσείς) όπως εκείνο το εκκλησάκι στο δρόμο για το Ζαρό, αν θυμάμαι…

    Γενικώς η ομήγυρις βλέπω ότι διάκειται αρνητικά περί Σφακιανάκη, τον οποίο βράβευσε και η Ακαδημία, εσχάτως…
    Κάτι θα ξέρετε παραπάνω (;).
    Εγώ ήδη είπα στο @16 ότι -υποτίθεται- έρχεται «τάξη» στο διαδίκτυο, δια στόματος Γεροβασίλη, μετά από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο…Πολλοί συνέδεσαν το γεγονός με την απομάκρυνση Σφακιανάκη, άλλοι το χαρακτήρισαν μια ακόμα κουτουράδα μαθητευόμενων…
    Εν πάση περιπτώσει, η αξία ή μη του καθενός, φαίνεται αμέσως μετά την απομάκρυνσή του.

  130. Ριβαλντίνιο said

    Ίσως κάτι έχει παγιδευτεί 😦 😦 😦

  131. Γιάννης Ιατρού said

    129: Πάνο, μετριέται η εν λόγω επιτυχία/αποτυχία με τον αριθμό των σχετικών αναφορών στα ΜΜx ;

  132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    129. Ναι, για σχετικά μεγάλο και με φρεσκοφτιαγμένα σπίτια χωργιό δεν ήξερα. Όμορφο μέρος και είναι σα να χορεύουν/τρεκλίζουν τα σπίτια μες την πρασινάδα.Πίκρα.

  133. Avonidas said

    #129. Έως ότου αναλάβει τη ΔΗΕ, ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία επιχειρεί να βάλει «τάξη στο διαδίκτυο», άνθρωπος κάτω των 30 χρόνων, εγώ προσωπικά δεν τρέφω ελπίδες.

    …και μιας και μιλάμε για την Ελλάδα, κάντο καλύτερα κάτω των 20.

  134. Πέπε said

    Ποιος είπε ότι στον ιδιόκτητο ατομικό/οικογενειακό τάφο μένεις νεκρός και ανενόχλητος όσο καιρό σου καπνίσει;

    Λάθος. Ήμουν σε μια εκταφή, της οποίας τα καθέκαστα ήταν:

    Υπήρχε οικογενειακός τάφος, πλάτους δύο νεκρών. Είχε χρόνια να πεθάνει κανείς. Τα γηραιότερα εν ζωή πρόσωπα της οικογένειας, και πρώτα υποψήφια, ήταν τρεις αδελφές. Πεθαίνει η μία, τη θάβουνε δεξιά. Πεθαίνει η δεύτερη, τη θάβουνε αριστερά. Στα κοντά πεθαίνει κι η τρίτη, πού να τη βάλουνε, της κάνουνε ένα ρετιρέ, που προεξείχε από το έδαφος σαν μαρμάρινη κούτα. Δηλαδή ουσιαστικά το κιβούρι της ήταν απλώς ακουμπισμένο στη γη, ή άντε να ήταν ελαφρώς χωσμένο, μερικά εκατοστά, παναπεί αυτή δεν μπορούσε να λιώσει, έπρεπε να περιμένει.

    Μετά εξακολουθούσε να μην αναμένεται άλλος μουστερής, όπως και πράγματι έγινε. Περνάνε μερικά χρόνια, τόσα όσα να εκτιμά κανείς, με μετριοπαθείς υπολογισμούς, ότι οι δύο πρώτες αδελφές έχουν λιώσει κι έχουν κάνει λίγο χώρο για την τρίτη, να θαφτεί κι αυτή σαν άνθρωπος. Κάτι όμως δεν είχε πάει καλά, ίσως της μιας το κιβούρι παραήταν ανθεκτικό, ίσως έφταιγε το ph του χώματος που διάβασα εδώ παραπάνω, έπεσε στην περί[πτωση (που κι αυτή προαναφέρθηκε) που δεν είναι ούτε λιωμένη ούτε ακριβώς άλιωτη. Κάτι παραπάνω από σκελετό, σαν τα παλιά κουφάρια ζώων που βρίσκουμε στις ερημιές, αλλά με αρκετό δέρμα, μαλλιά και ρούχα απάνω ώστε να αναγνωρίζεται ποια ήταν, να μπορείς να συνδυάσεις αυτό το θρίλερ που έβλεπες με την εικόνα της ζωντανής που θυμόσουν. Παράλληλα βέβαια η του αποπάνω ορόφου ήταν ακόμη πιο καλοδιατηρημένη, αφού και πιο φρεσκοπεθαμένη ήταν και ουσιαστικά άταφη. Μέχρι να ξαναπάρουν όλα την οριστική τους θέση, διάφορα μέλη είχαν αρχίσει να ξεκολλάνε.

    Με όλα αυτά ασχολήθηκε ένας εργάτης, που μάλλον κάνει τέτοιες δουλειές κάθε μέρα. Ήμουνα κι εγώ εκεί, με άλλους συγγενείς, αλλά επίσης, πράγματι (κι αυτό προαναφέρθηκε), ήταν, έστω κι από λίγο, και ο κάθε περαστικός του νεκροταφείου. Κάποια στιγμή πέρασε τυχαία ένας παπάς, και τον τσιμπήσαμε για ένα ευχέλαιο (…τρισάγιο;), δίκην συγγνώμης προς τους νεκρούς για την τρομερή όντως ενόχληση. Προφανώς, κι αυτός κάθε μέρα τέτοιες δουλειές κάνει. Αν αρχίσεις να σκέφτεσαι τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος για να βγάλει το ψωμί του, δεν έχει τελειωμό.

    Η αίσθηση που μου έμεινε από αυτή την εμπειρία ήταν ότι ο θάνατος σε εξευτελίζει. Παίρνει έναν άνθρωπο, που μπορεί να μην είναι άνθρωπος παρά μόνο ένα σώμα αλλά πάντως είναι ένα σώμα άξιο να στεγάσει άνθρωπο, και το κάνει ένα αποτρόπαιο σίχαμα.

  135. Πάνος με πεζά said

    @ 131 : Κι αν σου πώ ότι μπορεί, σαν αναλογία, να είναι 10 εμφανίσεις σε σχολεία προς 3 εμφανίσεις σε ΜΜχ ;

  136. Avonidas said

    #134. Παίρνει έναν άνθρωπο, που μπορεί να μην είναι άνθρωπος παρά μόνο ένα σώμα αλλά πάντως είναι ένα σώμα άξιο να στεγάσει άνθρωπο, και το κάνει ένα αποτρόπαιο σίχαμα.

    Απόψεις είναι αυτές. Υπάρχουν, βέβαια κι άλλοι, που μαζευούν τα κρανία, τα μηριαία, τις πατούσες, τα δάχτυλα, και τα κάνουν ατραξιόν σε προσκύνημα.

    Μερικές φορές και 2 και 3 κρανία ανά άτομο.

    Les goûts et les couleurs, που έλεγε κι η μάνα μου.

  137. Πέπε said

    @126:

    Ούτε εγώ ήξερα το Ροπωτό. Όσοι άλλοι δεν το ξέρατε, αν υπάρχει κανείς, τι περίπου περιμένετε με βάση τον τίτλο «Το χωριό φάντασμα που κάνει το γύρο του κόσμου»;

    Άκουσα όμως σήμερα για ένα θαύμα εδώ στην Κρήτη, ένα καταποντισμένο χωριό όπου τα νερά υποχώρησαν τόσο ώστε να βγει λέει το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, χτες που γιόρταζαν, και να λειτουργηθεί.

  138. Γς said

    134:

    Καύση και πάσης ελλάδος.
    Πάει και τελείωσε!

  139. Πέπε said

    136:

    Ένα σκέτο κόκκαλο δεν το βρίσκω αποτρόπαιο σίχαμα. Άμα όμως έχει και κρεατάκι απάνω;

  140. Πέπε said

    @138:

    Ε μα φυσικά.

  141. Γς said

    137:
    >«Το χωριό φάντασμα που κάνει το γύρο του κόσμου»

    Που έχει φτάσει τώρα;

  142. Γς said

    139:

  143. Ριβαλντίνιο said

    Πολλοί άνθρωποι είναι κάπως πιο αναίσθητοι με τον θάνατο από ότι εμείς όταν δεν αφορά συγγενικό τους πρόσωπο.

    Π.χ. Why Don’t He Write?

    Ή μπορεί διάφοροι ανθρωπολόγοι να ξιφομαχούν για πλάκα με τα μηριαία ή να ανάβουν τσιγάρο και να το βάζουν στα σαγόνια μιας νεκροκεφαλής έτσι για την πλάκα τους ….

  144. Ριβαλντίνιο said

    @ 80 Γιάννης Ιατρού
    Α,πολύ ωραία. Ευχαριστώ πάρα πολύ !!! Μήπως έχεις και τα http://www.etlasp.gr/images/5-e.doc 5.ΑΞΙΩΜΑΤΑ-ΑΡΙΣΤΕΙΑ και http://www.etlasp.gr/images/4-d.doc 4.ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ έτσι για να τα έχουμε ;;;

    —————————————–

    Λοιπόν για πάρτυ σας και μόνο 🙂 🙂 🙂

    Οι Νεοφώτιστοι – Οι Τούρκοι Αγωνιστές του 1821
    https://maniatika.wordpress.com/2014/04/01/%ce%bf%ce%b9-%ce%bd%ce%b5%ce%bf%cf%86%cf%8e%cf%84%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%ba%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%cf%84/

    …………..Μπλα μπλα διαβάστε στην πηγή του καταπληκτικού Νυφιάτη μπλα μπλα………………..

    Δημουλέας Ιωάννης, 1807, Αρεόπολη Οιτύλου, σιδερένιο, φάκ. 38, έγγρ. 351. Γεννήθηκε στην Ανδρούσα και ήταν ‘’νεοφώτιστος’’, πήρε δε το επίθετο του αναδόχου του. Κατατάχθηκε στο στρατό και το 1837 ήταν στρατιώτης του 2ου λόχου του 3 ελαφρού τάγματος και εγκρίθηκε για το αριστείο. Έλαβε μέρος σε α) Μεσολόγγι (Μήτρο Σκυλοδημάκο , β) Βόνιτσα (Ν. Έμπαρη και γ) Αλμυρό (Ν. Πιεράκο).

    Νεοφώτιστος Αντώνιος, Ράχη Γυθείου

    Νεοφώτιστος Δημήτριος, Γύθειο

    Νεοφώτιστος Κυριακούλης, Μαρούλια Γυθείου

    Νεοφώτιστος Μιχαήλ, Καρυούπολη,

    Νεοφώτιστος Παναγιώτης, Οροβά-Άγιος Βασίλειος Αβίας,

    Νεοφώτιστος Χρήστος, Βαχός Καρυουπόλεως

    Ζουλαμάνης –Τσουλαμάνης Θεόδωρος, Τουρκοβαρδουνιώτης,

    Ζουλαμάνης Ν, Τουρκοβαρδουνιώτης,

    Ζουλούμης Νικόλαος, Τουρκοβαρδουνιώτης βαπτισμένος χριστιανός

    Μάλιστα ο Θεόδωρος Ζουλαμάνης έλαβε το αργυρό αριστείο αγώνος (ως αξιωματικός) με πρόταση του ίδιου του Πέτρου Μαυρομιχάλη. Ακόμα και δικαίωμα ψήφου έδωσαν στους άνδρες Νεοφώτιστους όπως συμπεραίνουμε από εκλογικούς καταλόγους των πρώτων εκλογικών αναμετρήσεων όπως του 1844 και του 1871.

    Ντορεμιφασολ

    Στον παραπάνω εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μονεμβασιάς της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς στο χωριό Παντάνασσα και Γερμάνης καταγράφονται (2) Οθωμανοί ψηφοφόροι (πατέρας και γιος). Αριθμοί 336 και 354. Που σημαίνει ότι οικογενειακώς είχαν αλλάξει θρήσκευμα για να παραμείνουν στο νέο ελληνικό κράτος με πλήρη δικαιώματα.

    Ωστόσο η διαβίωση τους δεν ήταν πάντα εύκολη μιας και η ατμόσφαιρα μέχρι το 1830 ήταν ακόμα ρευστή. Η ρατσιστική βία λόγω αλλαγής πίστης ήταν συχνό φαινόμενο και αίτιο υποτιμητικής συμπεριφοράς.

    Στα γενικά αρχεία του Κράτους , σώζεται αναφορά μιας αλλαξοπιστεμένης που το 1823 κλαίει και οδύρεται:

    «Εις το Εξοχώτατον και Σεβασμιώτατον Συμβούλιον των Υπουργών.

    Πρακαλώ τους αφεντάδες να με λυπηθούν την καυμένην , οπού μου έκαψαν το συκώτι οι γενιές μου , ούτε σκουτιά μου άφησαν ούτε τίποτες . Με πέρασαν απ’ του σκυλιού τον κώλο , με τις βρισιές τους και με τυραννούν ολημέρα ,ωσάν οι Εβραίοι τον Χριστόν από τότε που εβαπτίσθηκα , η μάνα μου δεν έχει μάτια να με ιδή . Τι τραβώ , ένας Θεός το ξέρει….

    η δούλη σας , η νεοφώτιστος Φωτεινή «.

    Από τα παραπάνω φαίνεται καθαρά πως το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος μπορεί να ήταν αδύναμο οικονομικά, εξαρτημένο από τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής ωστόσο ήταν βαθιά αντιρατσιστικό και δημοκρατικό αναγνωρίζοντας μπροστά από την εποχή του τα στοιχεία πολυπολιτισμικότητας.

    Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνούμε πως ένα μεγάλο μέρος αυτών των που άλλαξαν θρησκευτική ταυτότητα, μπορεί να το είχαν επαναλάβει κατά το παρελθόν δια της βίας. Άλλωστε οι εξισλαμισμοί δεν έλειπαν από κάποια πασαλίκια.

    https://maniatika.wordpress.com/2014/04/01/%ce%bf%ce%b9-%ce%bd%ce%b5%ce%bf%cf%86%cf%8e%cf%84%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%ba%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%cf%84/

    ————————————————–
    Τώρα ψάξτε τα παραπάνω επίθετα στις παραπάνω πηγές και ίσως βρείτε κι άλλες πληροφορίες.

  145. sarant said

    134 Μπρρρρ

    Και απελευθέρωσα και αυτό που είχε πιαστεί

  146. Γς said

    143:

    http://caktos.blogspot.gr/2014/06/13-2012-0543-53-85-89-1970.html

  147. Παναγιώτης Κ. said

    @138. Υπάρχει κάποια εξέλιξη στο ζήτημα της καύσης των νεκρών;
    Θέλω να πω αν είναι στα κυβερνητικά σχέδια η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.
    Γιατί να μη γίνει; Δεν έχει οικονομικό κόστος για την κυβέρνηση.

  148. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    14 – «Τι βλακείες κυκλοφορούσαν λοιπόν αβασάνιστα και πριν το ίντερνετ :)» Οι ίδιες που κυκλοφορούν και τώρα, δεν έχει αλλάξει και πολύ ο κόσμος, απλώς τώρα είναι πολυ πιο εύκολο να διαδοθούν σε όλο τον πλανήτη. Η μεγάλη διαφορά, είναι στο ότι, τότε, ο ψεύτης βλάκας, δύσκολα είχε όφελος από τις αρλούμπες που έλεγε, τώρα ο κάθε Τατσόπουλος, γίνεται από βο(υ)λευτής μέχρι πρωθυπουργός.

  149. Avonidas said

    #147. Γιατί να μη γίνει; Δεν έχει οικονομικό κόστος για την κυβέρνηση.

    Έχει πολιτικό κόστος, όμως. Βέβαια, δεν νομίζω ότι έμειναν πολλοί που νοιάζονται πια, τώρα ειδικά που με τα υπόλοιπα μέτρα που παίρνουν έχει καθιερωθεί η καύση των ζωντανών.

  150. sarant said

    144 Αυτό με τη νεοφώτιστη Φωτεινή το έχω δει στην Ιστορία Εικονογραφημένη

  151. Μαρία said

    147
    http://www.kathimerini.gr/834895/article/epikairothta/ellada/hr8h-kai-to-teleytaio-empodio-gia-ta-apotefrwthria-nekrwn

  152. Χαμένοι στη μετάφραση…

    Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ:
    Επιπλέον έγινε δεκτή η προσφυγή του Υποστρατήγου…

    Δημοσιογράφος:
    Αναστέλλεται η μετακίνηση του υποστράτηγου… έως ότου κριθεί η προσφυγή που κατέθεσε…

  153. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    134 – «Αν αρχίσεις να σκέφτεσαι τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος για να βγάλει το ψωμί του, δεν έχει τελειωμό.» Και πού να δείς τι γίνεται στα νεκροτομεία, ή τις κορακομαχίες στα νοσοκομεία με τους νεκρούς, οι μίζες των νοσοκόμων για να δώσουν συγκεκριμένα τηλέφωνα στους τεθλιμένους συγγενείς, αναλόγως την «δουλειά» μπορεί να αγγίξει και τον μισθό. Η πληροφορία είναι διασταυρωμένη, κι από νεκροθάφτη γνωστό μου, κι από νοσοκόμο που πλένει και ξυρίζει τους νεκρούς.

    «Η αίσθηση που μου έμεινε από αυτή την εμπειρία ήταν ότι ο θάνατος σε εξευτελίζει.»
    Ο θάνατος ποτέ δεν εξευτελίζει, πάντα νουθετεί, δείχνοντάς μας την πραγματικότητα, όμως, οι ψευδαισθήσεις με τις οποίες μεγαλώνουμε, αποδεικνύονται πιο ισχυρές από την δύναμη της αλήθειας και της πραγματικότητας.

  154. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    147 – «Γιατί να μη γίνει; Δεν έχει οικονομικό κόστος για την κυβέρνηση.»
    Έχει όμως για την εκκλησία, ξέρεις πόσα είναι τα τυχερά στα νεκροταφεία; πέρα από τα «νόμιμα» αμαρτία να πάνε χαμένα, ούτε ο θεός δεν την θέλει.

  155. Πάνος με πεζά said

    @ 134 : Eίπαμε, δείτε την ταινία «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα»…Νοσηλευτές και γιατροί γράψανε ότι ήταν σαν να τη γύρισαν στο νοσοκομείο τους…

  156. Γς said

    151:
    Και μακαρίζω την Γουίλη, το υπέργυρο και βαριά άρρωστο πιτμπουλ της κόρης μου που ξεψύχησε ήρεμα, με ευθανασία,ενώ της κρατούσε το χέρι, πριν αποτεφρωθεί

    Στις εγκατστάσεις της Ελληνικής Εταιρείας . Προστασίας Ζώων, στα Μεσόγεια

  157. Κι εγώ, ξέροντας μόνο τα της Αθήνας, νόμιζα αφελώς ότι τη φρικαλεότητα της εκταφής την κάνουμε λόγω έλλειψης χώρου, ώσπου διάβασα την «Ελένη» του Γκατζογιάννη. Εκεί διηγείται ακριβώς αυτά που λέει και ο Γ. Μπαρτζούδης, με μια ακόμη γραφική λεπτομέρεια: αφού πλύνουν καλά το κρανίο, το γεμίζουν με κρασί και δίνουν να πιει όποιος είχε αδικήσει τον πεθαμένο! Λίγο πριν απ’ τον Πόλεμο αυτά, και λίγα χιλιόμετρα μέσα από τα αλβανικά σύνορα. Δεν είναι τυχαίο ότι θυμίζουν μυθιστόρημα του Κανταρέ…

  158. Πάνος με πεζά said

    @ 154 : Πίνατς είναι για την εκκλησία, όλα τα λεφτά είναι για το Δήμο. Και πέντε και δέκα και 20 τρισάγια να κάνεις, ένα τάλληρο δίνεις κάθε φορά στον παπά. Η θέση ταφής όμως, είχε -στη Ραφήνα, το 2005- οκτώ κατοστάρικα…Βάλε τώρα, βάλε αλλού…
    Χώρια που το μνημείο το φτιάχνει αποκλειστικά ο μαρμαράς του νεκροταφείου (ακόμα κι αν είσαστε οικογένεια μαρμαράδων όγδοης γενιάς…), κι όσα σου ζητήσει…Κι από αυτά τσιμπάει ο Δήμος, γιατί τα μάρμαρα θεωρούνται ιδιοκτησία του (και πηγαίνουν φυσικά από τάφο σε τάφο…)

  159. Πάνος με πεζά said

    Περί ιδιοκτησίας μαρμάρων, θυμηθείτε και το περιστατικό με το Γιατράκο, όταν ήταν Δήμαρχος Αθηναίων κι ανάπλασε το Σύνταγμα…Είχαν κολλήσει κάποιες πλάκες από την ανάποδη, που με το πρώτο ξεκόλλημα, αποκάλυψαν την προέλευσή τους…

  160. Γς said

    156:

    Και μακάρι να προλάβω να έχω την τύχη της Γουίλη.
    Να γλυτώσω εγώ, αλλά κυρίως οι δικοί μου, τα σούρτα φέρτα με νεκροταφεία κόκκαλα, εκταφές κλπ κλπ.
    Καθαρά πράγματα.

    Να ήταν λέει και μια λιμνούλα πάνω στα βουνά του Κάτσχιλ

    http://caktos.blogspot.gr/2014/07/catskill-mountains.html

  161. Γιάννης Ιατρού said

    144: Ριβαλ., τώρα το είδα 😦

    Εδώ το #4 (6,7 ΜΒ) http://docdro.id/0xXh7qF
    και εδώ το #5 (5,1 ΜΒ) http://docdro.id/jxvXpYJ

  162. Ριβαλντίνιο said

    @ 161 Γιάννης Ιατρού
    Θένκιου, Θένκιου, θένκιου και θένκιου!!!!!!!!

  163. takis#13 said

    http://www.topontiki.gr/article/160234/paraitithike-apo-antidimarhos-athinaion-o-kafetzopoylos
    την θέση του αντιδημάρχου που κενώθηκε καταλαμβάνει ο …..

  164. Γς said

    159:

    http://pisostapalia.blogspot.gr/2011/07/blog-post_3808.html

  165. Χωρίς να είμαι ειδικός: Η δημιουργία πλασματικών δεδομένων στην μνήμη (false memories) μπορεί να συμβεί αρκετά εύκολα, χωρίς να υπάρχει δόλος, ιδίως όταν πρόκειται για κάποια ανακρίβεια και όχι κραυγαλέα παραμόρφωση.
    (Σε ακραίες περιπτώσεις, ιδίως μετά από αντίστοιχα βιώματα, μπορεί να καταλήξει και σε σύνδρομο.)

  166. Λ said

    Δεν προλαβαίνω να διαβάσω τα σχόλια τώρα, θα το κάνω αργότερα. Σε μας νομίζω ξεθάβουν το νεκρό μόνο αν είναι φτωχός και δεν υπάρχουν χρήματα για την αγορά του τάφου. Ο αδερφός του παππού μου ήταν ιερομόναχος και πέρασε όλη του τη ζωή στη αρχιεπισκοπή. Πέθανε, τον έθαψαν και στα τρία χρόνια ήρθε ο μήνυμα ότι θα τον ξεθάψουν. Ήταν γύρω στο 78. Εμείς ήμασταν πρόσφυγες, δεν είχαμε απ τον ήλιο μοίρα. Πήγε ο αδερφός μου στην αρχιεπισκοπή στον χωρεπίσκοπο Σαλαμίνος Βαρνάβα για να του ζητήσει να καταβάλουν εκείνοι το αναγκαίο ποσό. Ο χωρεπίσκοπος αρνήθηκε και ο αδερφός μου του ευχήθηκε να έχει την ίδια τύχη. Τον τάφο τελικά τον πλήρωσε η οικογένεια. Μετά από κανένα χρόνο όμως ο άλλος μου αδερφός ερωτεύτηκε μια μαρωνιτού. Τότε δεν υπήρχε πολιτικός γάμος και η εκκλησία δεν έδινε εύκολα άδεια γάμου με καθολικούς. Νάσου πάει πάλι ο μεγάλος αδερφός στον χωρεπίσκοπο Σαλαμίνος Βαρνάβα για να εξασφαλίσει η άδεια. Τον βλέπει ο Βαρνάβας και πριν μπει καλά καλά στο γραφείο του φωνάζει έξω, έξω έξω εσύ. Πήγε τελικά η αδερφή και η θεία μου για να κανονίσουν τα της άδειας γάμου. Ο Βαρνάβας δεν ήξερε τι σημαίνει συγχώρεση.

  167. gmich said

    Όπως έγραψε και ο #14 Ππαν τι θα τον έκαναν οι θεοσεβούμενοι Σκιαθίτες, ξεθαμμένο τον Παπαδιαμάντη; Ο λαλίστατος Τατσιόπουλος δεν το σκέφτηκε αυτό και το ξέθαψε από τα έγκατα του πολύστροφου νου του; Όσο για τις εξυπνάδες του Μπογδάνου αυτά που είπε για τον Δ. Σολωμό ότι είναι αλήθειες και δεν έχουμε κανένα λόγο να τη κρύβουμε, έχω να του πω ότι τον Σολωμό δεν τον έχω στο εικόνισμα ούτε τον προσκυνώ σαν άγιο. Τον έχω στην βιβλιοθήκη μου όπως και τόσους άλλους ποιητές και συγγραφείς . Τους διαλέγω και τους διαβάζω για το ποιητικό και συγγραφικό τους έργου. Όπως βλέπω ταινίες με ηθοποιούς που θαυμάζω το υποκριτικό ταλέντο τους .

  168. Γιάννης Ιατρού said

    152: Stasy
    Η πιό απλή συνταγη της διαπλοκής:
    μεταδίδεις πληροφορία, μετά την αναιρείς, δημιουργείς σύγχυση και στο τέλος κατηγορεις τον άλλο για πολυγλωσσία και αλλαλούμ 🙂

  169. Γιάννης Ιατρού said

    168: sorry, Stazy, μη το κάνουμε και Stasi 😦

  170. Γς said

    169:

  171. 168: Δεν σε πιάνω.

    1. Απόφαση μετακίνησης του σφακ. ✔
    2. Υποβολή προσφυγής από σφακ. ✔
    3. Ανακοίνωση αρχηγείου που λέει επί λέξει: Επιπλέον έγινε δεκτή η προσφυγή του Υποστρατήγου ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ Εμμανουήλ και ακυρώθηκε η τοποθέτηση του στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α..
    4. Ρεπορτάζ Αυγής/Μπαξεβάνη, κλπ., που ερμηνεύουν το 3 ως Αναστέλλεται η μετακίνηση του υποστράτηγου Μανώλη Σφακιανάκη, απο την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α, έως ότου κριθεί η προσφυγή που κατέθεσε. Στηρίζοντάς το στο άρθρο 11 του ΠΔ100/2003: Οι τοποθετούμενοι δικαιούνται όπως, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριών (3) ημερών από την επομένη της κοινοποίησης της διαταγής τοποθέτησης, υποβάλουν ιεραρχικά προσφυγή ενώπιον του αποφασίσαντος την τοποθέτηση οργάνου, με αίτημα την τροποποίηση αυτής. Η υποβολή προσφυγής έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και η απόφαση του οργάνου κοινοποιείται με διαταγή του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. 😳

    Πού είναι η διαπλοκή στα παραπάνω;

  172. Γς said

    171:
    Κι εγώ αυτή την διαπλοκή έψαχνα

  173. Ή οι 👮 δεν ξέρουν τι θα πει «έγινε δεκτή η προσφυγή», ή οι 🎤 το ερμηνεύουν «έως ότου κριθεί η προσφυγή». Οι 👷 πάντως σηκώνουν τα χέρια ψηλά…

  174. Μαρία said

    173
    Παραβλέποντας την ανορθογραφία μπορείς να τον ακούσεις, για να μας πεις αν τα λέει καλά;

  175. Γιάννης Ιατρού said

    171/172: Γιά να δούμε τι θα γίνει τελικά.
    Αν, π.χ. επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ που αναφέρεις στο 4), τι θα πούν; Ίσως ότι πισογύρισαν οι της κυβέρνησης για 2η φορά;
    Δες την ανακοίνωση του αρχηγείου. Γράφει μόνο ότι γίνεται δεκτή…, δηλ. η μη μετακίνηση στην νέα θέση, δεν λέει ότι θα γυρίσει οριστικά στην παλιά. Λέω «επιστρέψει», γιατί με την «προαγωγή» ήδη παύθηκε από αυτή, και μετά την εξέταση της προσφυγής του δεν υπάρχει νομικό θέμα υποχρεωτικής παραμονής του, λόγω της προσφυγής, σ΄αυτή!).
    Οπότε το αφήνεις να το καταλαβαίνει -ως προς την ουσία- ο καθένας κατά το δοκούν.

    Δεν είναι φανερό, ότι έτσι προκαλείται σύγχιση (όταν σχεδόν όλοι το διαβάζουν σαν επιστροφή στη παλιά του θέση) και δημιουργείται το σχετικό υπόβαθρο (σε περίπτωση που δεν επιστρέψει) που ανέφερα στο 168; Και από ποιούς και ποιούς ευνοεί;

  176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    105.5 stokokkino τωρα ο Σφακ/κης

  177. Γιάννης Ιατρού said

    176: και μόλις είπε στον πρώην !

  178. sarant said

    165 Μιχάλη, είχα σκοπό να το γράψω και το ξέχασα, κι εγώ την έχω πάθει διαβάζοντας απρόσεχτα κάτι να σχηματίσω λάθος εντύπωση και μετά να το διηγούμαι.

  179. gryphon said

    Καπου ακουσα και οτι ο Σφακιανακης εχει 20 χρονια σε αυτη την υπηρεσια και οτι αυτο θεωρειται αδιανοητο για καποιο αξιωματικο καριερας.
    Θα επρεπε νομιζω υποχρεωτικα αλλα δεν ειμαι σιγουρος να υπηρετησει και σε αλλα ποστα μεσα στην αστυνομια.
    Γενικα γι’αυτον εχει ακουστει οτι εχει γερες πλατες μεταξυ αλλων και γνωστο και μη εξαιρετειο νταβατζη της ιδιας καταγωγης ο οποιος τον εκτιμα ιδιατερα.
    Αυτος μαλλον θα πηρε τηλεφωνο και θα τα εψαλλε στους συριζαιους ..
    Ενταξει παντως η περιπτωση του Σφακιανακη δεν ειναι δα και σαν του Στουρναρα οπου υπαρχει «βασιλικη» διαταγη εξωθεν για την παραμονη του και εκει δεν υπαρχει οχι.
    Για τον Σφακιανακη μπορει και να δυσαρεστηθει ο Βαρδης αλλα προκειμενου να μην δημιουργησει περαιτερω προβληματα στην κυβερνηση την οποια γενικα στηριζει μπορει και να μην επιμεινει και να φυγει τελικα

  180. Πέπε said

    165, 178:
    Καλά, χρειαζόμαστε την επιστήμη για να μας πει ότι καμιά φορά δε θυμόμαστε σωστά;

    Στο μέτρο που δε βρισκόμαστε σε επιστημονική ημερίδα, στην τηλεόραση κλπ. κλπ., αλλά σε μια χαλαρή κουβέντα, το βρίσκω μάλιστα και θεμιτό. Δεν το μπορώ αυτό που κάποιος μας έχει συναρπάσει με μια καταπληκτική ιστορία και μες στη μέση πετάγεται ο άλλος και τον διορθώνει «δεν τα θυμάσαι καλά, δεν έδειρες τέσσερις, ένας ήταν κι αυτός σ’ έκανε τ’ αλατιού». Παράτα μας ρε έξυπνε! Τι κατάλαβες που αποκατέστησες την ιστορική αλήθεια σ’ αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα, αλλά μας χάλασες όλη την απόλαυση;

    Το υπερβάλλω λίγο το παράδειγμα, αλλά νομίζω ότι καταλαβαίνετε σε γενικές γραμμές τι εννοώ. Όταν από μια πραγματική ιστορία λείπουν μια δυο πινελιές για να γίνει αξιοδιήγητη, ας τις προσθέσουμε. Και, πράγματι, πολλές φορές το κάνουμε με την καλοπροαίρετη πεποίθηση ότι έτσι έγιναν τα πράγματα.

  181. Ριβαλντίνιο said

    @ 180 Πέπε
    δεν τα θυμάσαι καλά, δεν έδειρες τέσσερις, ένας ήταν κι αυτός σ’ έκανε τ’ αλατιού

    – Μου ριξαν, αλλά…έφαγα κιόλας 🙂

  182. Υαλτις said

    Μηπως ο Σφακιανάκης είναι δεξιός και γι αυτό δεν τον θέλουν οι δημοσιογράφοι της Αυγής;

  183. Υαλτις said

    το σχόλιο μου το έφαγε η Μαρμάγκ0 παγίδα.ισως πιανει τις λέξεις για εφημερίδες που αρχιζουν απο αυ και τελειωνουν σε γη,χεχε

  184. sarant said

    183 Μπα, δεν έχει τέτοιες οδηγίες η μαρμάγκα -μήπως έχεις αλλο μέιλ;
    Πάντως, επειδή ρωτάς, είναι αλήθεια πως οι Συριζαίοι εχθρεύονται τον Σφακιανάκη για πολιτικούς λόγους: ο Σφακ είναι με τον Λαφαζάνη.

  185. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    184.>>ο Σφακ είναι με τον Λαφαζάνη.
    είναι και με το Λαφαζάνη , κατάλαβα γω από τον τόσο κορνιαχτό που σκώθηκε απ΄όλες όλες τσι μπάντες και μ’ αυτά π΄ακούστηκαν πριν στο ράδιο,είναι ν΄αναρωτιέσαι για το ρόλο του πέρα για πέρα.

  186. Μαρία said

    Ο Σφακιανάκης τοποθετείται ως βοηθός επιτελάρχη δίπλα στην Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ενώ διατηρεί απλή εποπτεία και όχι τον έλεγχο της ΔΗΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις 20:00 ο Μανώλης Σφακιανάκης έχει συνάντηση με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνο Τσουβάλα. H προσφυγή του έγινε πράγματι δεκτή, όμως η ηγεσία του Σώματος τελικά αποφάσισε ότι, επειδή η επιτελάρχης θα έχει βαρύ φορτίο με το μεταναστευτικό, θα χρειαστεί τη βοήθεια κάποιου υποστρατήγου. http://www.koutipandoras.gr/article/162498/feygei-o-sfakianakis-apo-epikefalis-tis-dioxis-ilektronikoy-egklimatos-epivevaionetai

  187. Ριβαλντίνιο said

    Αμάν πια με αυτό τον ρατσισμό. Πάλι ένας άνδρας κάτω από τις διαταγές μιας γυναίκας. Πφφφφφφφφ…..

    🙂

  188. Γιάννης Ιατρού said

    184: Έγραψες 🙂

  189. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    188. >>Έγραψες
    Ζωγράφισε! και μ΄έκανε να ψάχνω τί λέει ο Λαφ. Βέβαια βρήκα χειρότερα 🙂

  190. Μαρία said

    189
    Ψάξε τώρα και για τη σχέση της Ζ. Τσιριγώτη με τον Τσιριγώτη μ-λ απο μπρος 🙂

  191. Γιάννης Ιατρού said

    190: Ποιός Θανάσης;

  192. Alexis said

    Έγραψα το σχόλιο 11 έχοντας υπόψη την προσωπική μου εμπειρία, τόσο από την Αθήνα (όπου πρόσφατα έκανα εκταφή του πατέρα μου) όσο και από την ευρύτερη περιοχή στην οποία κατοικώ και κινούμαι την τελευταία 15ετία, όπου, από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν γίνονται εκταφές.
    Από τα σχόλια που ακολούθησαν συμπεραίνω ότι σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας γίνονται εκταφές των νεκρών, στα τρία χρόνια ή αργότερα.
    Τελικά εκτιμώ ότι το θέμα εξαρτάται κυρίως από το νεκροταφείο και τον κανονισμό βάσει του οποίου λειτουργεί.
    Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι ότι:
    1. Η εκταφή των νεκρών σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί «ελληνική συνήθεια» όπως εσφαλμένα γράφει στο αφήγημά του ο Μερλιέ.
    Όπου γίνεται, γίνεται για πρακτικούς κυρίως λόγους.
    2. Η Ορθόδοξη εκκλησία δεν ενθαρρύνει την εκταφή των νεκρών, αλλά και δεν την απαγορεύει όταν λόγοι ανωτέρας βίας την επιβάλλουν.
    Παραμένει η απορία μου πώς και δεν φρόντισε κανείς, ούτε από την επίσημη πολιτεία ούτε ιδιώτης, να διατηρηθεί ο τάφος του Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο.

    Αλλάζοντας θέμα: Στο αποψινό δελτίο του ΣΚΑΪ (με το συμπάθειο 🙂 ) η Κοσσιώνη αλλά και ο δημοσιογράφος που έκανε το ρεπορτάζ, επανέλαβαν 3-4 φορές τη λέξη «δημοσιοσχετίστας» αναφερόμενοι στην υπόθεση Sfak Attack.
    Εγώ μέχρι τώρα ήξερα τη λέξη ως «δημοσιοσχεσίτης». Αυτήν αναγνωρίζει ως σωστή και ο διορθωτής της wp αυτή τη στιγμή που γράφω, ενώ τον δημοσιοσχετίστα τον «κοκκινίζει».
    Αναρωτιέμαι όμως μήπως τελικά υπάρχει μία λεπτή διαφορά μεταξύ των δύο. Μήπως ο δημοσιοσχεσίτης είναι ο ασχολούμενος επαγγελματικά με τις δημόσιες σχέσεις ενώ ο δημοσιοσχετίστας είναι αυτός που προσπαθεί να κάνει καριέρα εκμεταλλευόμενος τις δημόσιες σχέσεις του.
    Τι λέτε;

  193. Γιάννης Ιατρού said

    192 Β
    Δεν είναι παράλογη η ερμηνεία που δίνεις. Αλλά σε σχέση με το προσώπατο οι έννοιες είναι ταυτόσημες, κι αυτός επαγγελματικά τό ‘κανε 🙂

  194. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Για τον Σφακ θα έχουμε και αύριο

    192 Το «δημοσιοσχετίστας» το πρόσεξα κι εγώ, και νόμιζα ότι το είχε πει ο Τόσκας (διότι έτσι έγραφε το σουπεράκι) αλλά τελικά ο Τόσκας είχε πει απλώς για «έφεση στις δημόσιες σχέσεις» ή κάτι ανάλογο. Δεν ξέρω αν ισχύει η διάκριση πυο λες ή αν πρόκειται απλώς για αποκλίνοντα τύπο.

  195. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    190/191. Άστε μην τη περιλάβουν σήμερα. Από αύριο 🙂

  196. Μαρία said

    192
    Ξαναγυρίζοντας στα μακάβρια, η ύπαρξη αγορασμένου τάφου δεν αποκλείει την εκταφή. Σε κάποια μέρη – ένα ξέρω αλλά φαντάζομαι οτι δεν θα είναι το μοναδικό- ξεθάβουν το νεκρό και, αφού πλύνουν τα κόκκαλα και τα διαβάσουν, τα ξαναθάβουν.

    194
    Ζούκοφ:«Έχει να κάνει με τις ικανότητες προσφοράς που έχουν στο κοινωνικό σύνολο και όχι με τις ικανότητες που έχουν στις δημόσιες σχέσεις ή στο χρόνο που διαθέτουν στα μέσα ενημέρωσης»

  197. Πέπε said

    192, 194:
    Θες να πεις μια λέξη που να σημαίνει ότι κάποιος κάνει δημόσιες σχέσεις, με ειρωνική-καταγγελτική σημασία. Η κατάληξη -ίστας σου κάνει καλύτερα (αρριβίστας, καριερίστας…), αλλά δε δένει καλά με το θέμα: δημοσιοσχεσίστας, πάει; δεν πάει. Κι έτσι βγαίνει ο δημοσιοσχετίστας.

    Ήταν μια προσπάθεια να περιγράψω μια νοερή (στιγμιαία βέβαια) διαδικασία που μου έχει συμβεί κι εμένα, και που κατέληξε στο ν’ ακούσω τον εαυτό μου να λέει «δημοσιοσχετίστας», πιθανώς έχοντας ήδη ακούσει και κρυφοκαταγράψει τη λέξη, αλλά πάντως χωρίς τη συνειδητή πρόθεση να την πω έτσι.

  198. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ακούω ακροατή στον Κουφόπουλο-Ρίαλ: «Και ποιος δεν είναι μέσα στους πληγμένους; Όλες οι οικογένειες έχουν πληγεί.»
    Καλύτερα πληγμένοι παρά πνιγμένοι 😦

    Έτσι θα επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες; Να παίρνουν τα μωρά από τις μάνες;
    http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/kosmos/94846/prosfygiko-manes-kataggelloun-pos-i-tourkiki-aktofylaki-tous-pire-ta-paidia

  199. Pedis said

    και ποιος νοιάζεται με ποιον θα κάνει ντουέτο ο … σφακιανάκης, εμένα κάτι μου λέει ότι θα πολλοί θα πάμε κλαμμένοι κι άταφοι με αυτά που στήνονται γύρω-γύρω (και με ευθύνη των «δικών μας»)

    Πάντως …


    Εκτός από αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες που μας επιτίθενται, εμείς ως YPG δεν έχουμε εμπλακεί σε καμία στρατιωτική δραστηριότητα ενάντια σε γειτονικά κράτη ή άλλες δυνάμεις. Παρ ‘όλες τις προκλήσεις και τις επιθέσεις στα σύνορα της Rojava, εμείς έχουμε ενεργήσει με ιστορική ευθύνη και ποτέ δεν τις ανταποδώσαμε στο τουρκικό κράτος. …

    Ως Λαϊκές Μονάδες Άμυνας – YPG, δηλώνουμε για μία ακόμη φορά ότι δεν έχουμε καμία σχέση με την έκρηξη στην Άγκυρα, και καλούμε όλα τα γειτονικά κράτη να σεβαστούν την επανάσταση στη Rojava και τη θέληση των λαών της.

    http://diktiospartakos.blogspot.it/2016/02/ypg.html

  200. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    196.>>τα ξαναθάβουν.
    Ναι,κι αυτό.Το είδα στην Αρκαδία στους οικογενειακούς τάφους. Μπαίνουνε τα οστά σε σακούλι στην κάτω άκρη και ξαναθάβονται με τον καινούργιο νεκρό. Μπορεί και χωρίς νέο ενταφιασμό. Ίσα για να γίνει η εκταφή-πλύση,λιβάνισμα κλπ και μετά «πρόχειρη» ταφή. Χωρίς μάρμαρα.Μέχρι να ρθει νέος ένοικος 🙂

  201. Alexis said

    #196, 200: Ναι, εντάξει, αλλά εγώ λέγοντας «εκταφή» εννοώ βασικά το να ξεθάψουν το νεκρό και να δώσουν τον τάφο του σε άλλον.

    #194: Πάντως με κάποιο τρόπο θα έπρεπε να υπάρχει διάκριση μεταξύ αυτού που δουλεύει π.χ. στο γραφείο δημοσίων σχέσεων μιας εταιρίας και αυτού που απλώς έχει καλές δημόσιες σχέσεις.

  202. Υαλτις said

    Διαβάζω οτι στην αρχαία Ελλάδα τους νεκρούς τους έκαιγαν.Μα καλά ,τοτε όλο το δράμα με τον άταφο Πολυνεικη στην Αντιγόνη;
    ΦΥΛΑΚΑΣ
    Σου λέω, να· το νεκρό έθαψε κάποιος
    λίγη πριν ώρα κι έφυγε, αφού πρώτα
    του πασπάλισε απάνω στεγνή σκόνη
    κι αφού μ’ όλα τον άγιασε που πρέπει.

    ….. ο νεκρός καθόλου
    δε φαίνονταν, όχι ενταφιασμένος
    βέβαια μες στη γη, μα ψιλό χώμα
    σαν από κάποιο που ‘θελε απ’ το μίασμα
    να γλυτώση, τον σκέπαζε από πάνω·
    μτφ Ι.Ν Γρυπαρης

    μήπως τους νεκρούς τους έκαιγαν στα Ομηρικά ετη μόνο ;

  203. Υαλτις said

  204. Γιάννης Ιατρού said

    119: Pedis
    το link που δίνεις, δεν είναι .it αλλά .gr 🙂

  205. Γιάννης Ιατρού said

    Τι έγινε; Πολύ βαθιά σιωπή έχει πέσει για τέτοια ώρα! Μάλλον θα έχουμε μακροσκελείς καταιγιστικές παρατηρήσεις 🙂 (άσε που το θέμα των ταφών κλπ. μπορεί να προξενεί αλλεργία …)

  206. Γιάννης Ιατρού said

    ή λόγω μετάθεσης να μην είναι πρόσφορα τα τεχνικά μέσα! Λέτε;

  207. Pedis said

    «Στις νέες διεθνείς ισορροπίες» (1.05) το ΝΑΤΟ «δεν έχει λόγο ύπαρξης» (1.20).

    «Η θέση αρχής, η αξιακή μας θέση δεν αλλάζει» (1.52).

    λέει κι άλλα ανδρεοπαπανδρεικά στο βίντεο

    http://www.imerodromos.gr/tsipras-nato/

    εγώ το είπα και παραπάνω, άταφοι κι άκλαφτοι, κι όχι του λόγου τους, όπως τους πρέπει. Τα χαιβάνια, εμείς.

  208. sarant said

    205 Είδες ησυχία;

    Σχόλιο του Λεώνικου που ακόμα δεν μπορεί να συνδεθεί:
    Αν θέλεις συμπλήρωσέ τους ότι ο Οδυσσέας Ανδρούτσος δεν ήταν μεν μουσουλμάνος αλλά ήταν μπεκτασί, κι επειδή αρνιόταν να πολεμήσει εναντίον άλλων μπεκτασί, γι’ αυτό τον φυλάκισαν στην Ακρόπολη και τον έφαγε ο Γκούρας. Τότε οι ταρίκες ήταν ανοιχτές σε όλους τους μονοθεϊστές, μουσουλμάους, εβραίους και χριστιανούς. Τώρα στραβώθηκαν και σε θέλουν πρώτα μουσουλμάνο.

  209. Μαρία said

    205
    Ετοιμάζει ρεπορτάζ για τη Μαίη.

  210. Pedis said

    Εδώ οι καλές μπαρούφες! Πρώτο πράμα! Κοτζιάς (σήμα κατατεθέν)

    Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι δυο χώρες με παλαιό πολιτισμό. Μας δένουν χιλιάδες χρόνια ιστορίας, χιλιάδες χρόνια αλληλοεπηρεασμού, όπως είπα και σήμερα το πρωί. Μεγαλώσαμε βλέποντας ιταλικό κινηματογράφο, με τα ιταλικά αυτοκίνητα, τα μοντέλα των Alfa Romeo, Lamborghini, Ferrari, Maserati. Όλα αυτά είναι δείγματα της τεράστιας παράδοσης που κουβαλά ο ιταλικός πολιτισμός και ειδικότερα ο βιομηχανικός πολιτισμός αυτής της χώρας. Όλα αυτά επίσης υπογραμμίζουν τη δύναμη του ιταλικού design, που έχει κατακτήσει τις αγορές, αλλά και το βλέμμα μας, εδώ και αιώνες.

    [αιώνες λέμε το ντιζάιν και η μαζεράτι! Άσε ο πολιτισμός στους τέσσερις τροχούς! Η Φίατ ρε κερατά, την ξέχασες ή είναι μπασκλας;]

    […]

    Στις σπουδές μου, και μεγαλώνοντας και ως καθηγητής, πάντα έλεγα ότι από όλους τους λαούς της Ευρώπης οι πιο Ευρωπαίοι είναι οι Λατίνοι της Ρώμης, είναι οι Λατίνοι της Ιταλίας. Εσείς είστε η Ευρώπη. Πρέπει να πάρουμε και εμείς πρωτοβουλίες και να συμβάλλουμε με αυτές για να ξαναδώσουμε όραμα, να ξαναβγάλουμε μέσα από τη σκόνη τις αξίες και τις αρχές του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

    [Σιγά μην έκανε αναφορά στον … Γκαριμπάλντι, τον Καμπανέλλα κλπ αλλά … Λατίνοι της Ρώμης (τι βρήκε κι είπε ο τζερεμές!) … κρεμάστε το κουφάρι του πάπα Ιννοκέντιου στα φλάμπουρα για να κάνουμε ριμπούτ στη γνήσια ευρωπαική ιστορία! ]

    […]

    Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Συνηθίζω αναφέρομαι σε ένα μύθο. Είναι ευρωπαϊκός, αντιρατσιστικός και ρεαλιστικός. Ο μέγας Θεός των Ελλήνων, ο Δίας, καθήμενος στη σπηλιά που γεννήθηκε στην Κρήτη, στο οροπέδιο Λασιθίου, αναζήτησε να βρει την πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου. Ήταν από την Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό τον λέω αντιρατσιστικό. Και την έκλεψε. Πήρε τη μορφή ταύρου, πήγε και την έκλεψε και την πήγε στη σπηλιά που γεννήθηκε. Πώς τη λέγανε αυτή τη γυναίκα; Ευρώπη. Είναι δυνατόν εμείς που απαγάγαμε την Ευρώπη και τη φέραμε στην Κρήτη να νιώθουμε στην Ευρώπη απομονωμένοι;

    [Αυτό πλέον. Μεγάλη πετυχεσιά! ]

    http://www.mfa.gr/epikairotita/proto-thema/koines-deloseis-upourgou-exoterikon-kotzia-kai-upourgou-exoterikon-tes-italikes-demokratias-gentiloni-meta-te-sunantese-tous-upeks-18022016.html

    Στην αγγλική μετάφραση έχει κι άλλες μαλακιούλες, που περιέχονται, βέβαια, στο βίντεο.
    Δείτε εδώ την περίληψη

    http://info-war.gr/%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B1-%CE%BB%CE%AD%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B1-%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%85/

  211. Λ said

    Στη ρωσική τηλεόραση στις ειδήσεις είδα προχτές ένα ρεπορτάζ για τα γραφεία κηδειών που είναι ανεξέλεγκτα και κάνουν φοβερά και μακάβρια πράματα. Κλέβουν πχ τα πτώματα απ τις πρώτες βοήθειες και τα νοσοκομεία προτού τα παραλάβουν οι συγγενείς ώστε να τους αναγκάσουν με το ζόρι να προτιμήσουν τη δική τους επιχείρηση. Εκτός από το ότι πληρώνουν το ιατρικό/παραϊατρικό προσωπικό για να τους ενημερώνει βάζουν έξυπνα κουτιά παρακολούθησης στα νοσοκομεία. Σε μια περίπτωση πήγαν να αρπάξουν μια γιαγιά που ήταν ακόμα ζωντανή. Στο ρεπορτάζ έγινε νύξη και για το κατά πόσο χρεώνονται οι συγγενείς όταν ο αποβιώσας περνάει πρώτα από το νεκροτομείο. Όλα αυτά προβλήθηκαν στο πρώτο πρόγραμμα της ρωσικής τηλεόρασης.

  212. Γς said

    175:

    Ελα ντέ!
    Εν κατακλείδι

  213. Γς said

    177:
    >στον πρώην
    ποιόν;

  214. Γς said

    186:
    Ζαχαρούλα Τσιριγώτη,
    Αντιστράτηγος [μαμά μου για τον σύζυγο, αν υπάρχει].
    Μανιάτισσα απ τον Περαίά [οχι παίζουμε]
    με απώτερη καταγωγή απέναντι απ τη Μάνη το Τσιρίγο [τα Κύθηρα].

  215. Γς said

    189:

    >Βέβαια βρήκα χειρότερα

    Για πε!

  216. Γς said

    91:
    Απ το Τσιρίγο ή απ την Κέρκυρα;

  217. Γς said

    216->191

  218. Γς said

    193:
    >Αυτήν αναγνωρίζει ως σωστή και ο διορθωτής της wp αυτή τη στιγμή που γράφω,

    Υπάρχει τέτοιος διορθωτής της wp;
    Σε μένα γιατί δεν παρουσιάζεται;

    Κανα κόλπο να τον ξετρυπώσω;

  219. Γς said

    204:

    >119: Pedis

    199: Pedis

  220. Γς said

    210:

    Και για την Μόνικα Μπελούτσι νιέντε!

  221. Κουνελόγατος said

    Ακόμη κοιμούνται όλοι; Εκτός από τον πρώτο των πρώτων εννοείται… 🙂

  222. sarant said

    Καλημέρα.

    210 Πομφόλυγες

  223. Ποντικαρέος said

    @147 Παναγιώτης Κ.: Υπάρχει κάποια εξέλιξη στο ζήτημα της καύσης των νεκρών;

    Επειδή δεν είδα να το αναφέρει άλλος:
    Στην Πάτρα το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε τη δημιουργία αποτεφρωτήριου (http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/375893) και την υπερψήφισε (http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/375859). Τώρα πότε θα ξεκινήσει η λειτουργάι δεν νομίζω να ξέρει κανείς.

  224. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    210.>> ο Δίας, καθήμενος στη σπηλιά που γεννήθηκε στην Κρήτη, στο οροπέδιο Λασιθίου.
    να τ΄ακουνε οι Ρεθεμνιώτες αυτά 🙂
    223. το Δημοτικό Συμβούλιο (Πάτρας) συζήτησε τη δημιουργία αποτεφρωτήριου
    Εξηγήσιμο. Εκεί ο δήμαρχος είναι ΚΚΕ.

  225. Avonidas said

    #202. Υπήρχε κατά τόπους και εποχές και ταφή και καύση νεκρών στην αρχαία Ελλάδα (μιλάμε για μια περίοδο σχεδόν 2000 χρόνων!)

    Το σημαντικό ήταν ακριβώς να γίνει η νεκρώσιμη τελετή: σύμφωνα με τις δοξασίες, ένας νεκρός που δεν έχει κηδευτεί κανονικά δεν θα μπορούσε να περάσει τον Αχέροντα και να πάει η ψυχή του στον Κάτω Κόσμο.

    Δεν θυμάμαι τώρα στην Οδύσσεια, όταν ο Οδυσσέας κατεβαίνει στον Άδη, ποιος νεκρός του ζητάει να βρει και να κηδέψει κάποιον που είχε μείνει άταφος για να μπορέσει να αναπαυθεί.

    Άλλωστε, και στον χριστιανισμό ήταν διαδεδομένη αυτή η πίστη. Στη Θεία Κωμωδία, ο Δάντης συναντά στο Καθαρτήριο κάποιον (έχω χάλια μνήμη στα ονόματα) που μετανόησε τη στιγμή του θανάτου του, στο πεδίο της μάχης, και γι’ αυτό πήγε στο Καθαρτήριο κι όχι στην Κόλαση. Ο διάβολος που «έχασε» την ψυχή του την τελευταία στιγμή τον εκδικείται ξεσηκώνοντας μια φοβερή καταιγίδα, που παρασέρνει το σώμα του σε ένα ποτάμι. Έτσι ακήδευτος, δεν μπορεί να δεχτεί προσευχές και παρακλήσεις των πιστών, που θα συντόμευαν την παραμονή του στο Καθαρτήριο. Άτιμη θεϊκή γραφειοκρατία! 🙂

  226. Νίκος Μαστρακούλης said

    Περί εκταφής, από το βιβλίο «Η τελευταία λέξη στης Ευρώπης τα άκρα» της ανθρωπολόγου Νάντιας Σερεμετάκη, για τα νεκρικά έθιμα στη Μέσα Μάνη:

    (σ. 227-229)
    Η ακόλουθη αφηγήτρια περιγράφει λεπτομερώς την ταφή κι εκταφή της πεθεράς της:

    […]

    Ακριβώς στα τρία χρόνια τότε [γινόταν η εκταφή]. Τώρα που τους εβάζουν στα καμάρια, δε λιώνει το σώμα. Παλιά από χώμα και στο χώμα, έτσι ειν’ το σωστό.

    […]

    Ένα, δύο, στα τρία χρόνια κανονικά ανοίγεται. Αλλά πολλοί δεν λιώνουνε. Έχουν ανοιχτεί και τα κρέατα ίναι ακόμα πάνω στα κόκαλα. Βέβαια! και τους κλείνουνε πάλι.

    […]

    (σ.232, άλλη αφηγήτρια):

    Κανονικά όλοι τάφονται στο χώμα, σε ατομικό τάφο. Μετά τα οστά μεταφέρονται μαζί. Μετά τρία-τέσσερα χρόνια πλένονται τα οστά και μπαίνουν σ’ ένα τάφο όπου ακολουθεί κανενός η γυναίκα του, τα παιδιά του και οι λοιποί του σπιτιού.

    Εμένα ο άντρας μου το είχε κανονίσει ο ίδιος, επειδή πρόβλεπε ότι μπορεί να πεθάνει και ήξερε ότι είχε τη μητέρα τυ τριάντα εφτά χρόνια χωρίς εκταφή (λόγω οικονομικών προβλημάτων). […]

    Πέρασαν τρία-πέντε χρόνια, κάνοντας το σταυρό μου να ‘χω την υγειά μου να κάνω το καθήκον μου [την εκταφή] όπως πρέπει…

  227. Νίκος Μαστρακούλης said

    226 (συνέχεια)

    Από το ίδιο, σ. 240:

    Οι περισσότερες μανιάτικες αφηγήσεις εκταφών περιστρέφονται γύρω από το επίπονο έργο της συλλογής όλων των οστών και του καθαρισμού τους. Αφού ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες, τα οστά τοποθετούνται σε ένα ειδικό κουτί. Η τακτοποίηση των οστών στο κουτί δεν είναι τυχαία. Το κεφάλι πάντοτε τοποθετείται στην κορυφή του σωρού των οστών. Η Gasparini (1962) σημειώνει την ιδιαίτερη προσοχή, ευλάβεια και συμβολισμό που αποδίδεται στο κρανίο του νεκρού κατά τις εκταφικές πρακτικές. Ο Αλεξάκης (1980) αναγνωρίζει το «προσκύνημα» του κρανίου του νεκρού ως κεντρικό στοιχείο της προγονολατρίας στη Μάνη […]

  228. ΚΑΒ said

    Β’ Ο ηδονικός Ελπήνωρ

    Τον είδα χτες να σταματά στην πόρτα
    κάτω από το παράθυρό μου• θα ‘ταν
    εφτά περίπου• μια γυναίκα ηταν μαζί του.
    Είχε το φέρσιμο του Ελπήνορα, λίγο πριν πέσει
    να τσακιστεί, κι όμως δέν ηταν μεθυσμένος.

    Σεφέρης ΚΙΧΛΗ

    Μήτε και δώθε πήρα ανέβλαβους τους συντρόφους μου ωστόσο·
    κάποιος Ελπήνορας, πιο νιούτσικος απ΄ όλους, που μεγάλη
    δεν είχε δείξει αντρεία στον πόλεμο κι ούδ΄ έκοβεν ο νους του,
    τούτος δροσιά ζητώντας, τράβηξε, βαρύς απ΄ το μεθύσι,
    να ξαπλωθεί μακριά απ΄ τους συντρόφους ψηλά στο ανώι της Κίρκης.
    Ξάφνου, ως έφευγαν οι άλλοι, αγρίκησε φωνές και ποδολάτι,
    κι ορθός πετάχτη· μα λησμόνησε στου νου την παραζάλη
    την αψηλήν οπούθε ανέβηκε να κατεβεί τη σκάλα,
    κι απ΄ τη σκεπή γραμμή γκρεμίστηκε, κι ως βγήκε απ΄ τα σφοντύλια
    κι έσπασε ο σβέρκος του, κατέβηκε στον Άδη κι η ψυχή του.

    Οδύσσεια, Κ 551-560

  229. sarant said

    226-227 Πολύ ενδιαφέρον συνονόματε!

    228 Το έχω ξανασκεφτεί. Ανάμεσα στον Όμηρο και τον Σεφέρη δεν υπάρχει άλλος που να χρησιμοποιεί τον Ελπήνορα;

    Ηδονικόν πάντως ο Σεφέρης τον έκανε -ο Όμηρος δεν τον πολυπαινεύει.

  230. Pedis said

    # 222 – Νικοκύριε – «210 Πομφόλυγες»

    Στο βίντεο (και δεν έχει περαστεί στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο) ο Κ. αναφέρεται επίσης όταν ήταν μικρός κι έπαιζε με τα «χαρτάκια» των Ιταλικών ομάδων κλπ κλπ, πάλι καλά που δεν μας είπε αν συμβουλευόταν και πώς διασκέδαζε ξεφυλλίζοντας το ημερολόγιο της πιρέλλι.

    Πάντως, η ερμηνεία της αρπαγής της Ευρώπης ως «αντιρατσισμός» είναι καραμεζέδαρος.

    Θυμίζω ότι οι έφηβοι, γόνοι της γουάιτ σουπρέμασι στον αμερικανικό νότο επιδεικνυαν στην πράξη και κατά τον ίδιο τρόπο με τον Δία το … αντιρατσιστικό τους πνεύμα …

    Τέλος πάντων, μιλάμε για άλλον έναν μιάλφα που χειρίζεται τις τύχες 10 εκ μιαλφάδων.

  231. ΚΑΒ said

    Κι οι σύντροφοι μένουν στα παλάτια της Κίρκης.
    ακριβέ μου Ελπήνωρ! Ηλίθιε, φτωχέ μου Ελπήνωρ!
    Ή, δεν τους βλέπεις;

    Σεφέρης:Ο Στράτης Θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους

    Click to access metamorfosis.pdf

  232. kikdem15 said

    Με κάτι πνευματικούς ταγούς σαν το Τατσόπουλο και με διαμορφωτές γνώμης σαν το Μπογδάνο δε φτάσαμε ως εδώ; Έχουμε και τη φτηνή δικαιολογία ότι γι αόλα φταινε οι πολιτικοί (λες και τους ψηφίο\ζουν ‘α΄΄οι από εμας), οπότε…

  233. ilias said

    Για την ψεύτικη μνήμη
    » Θα κλείσω αναφέροντας άλλη μια περίπτωση ψευδομνήμης η οποία κάνει σαφές το πόσο επικίνδυνες μπορεί να γίνουν οι ψευδομνήμες και πόσο εύκολα μπορεί να εμπλέξουν αθώους σε δικαστικές διαμάχες. Ο Αυστραλός ψυχολόγος Donald Thomson ήταν καλεσμένος σε μια τηλεοπτική εκπομπή για να μιλήσει για… τις ψευδείς μνήμες (τι ειρωνία!) και κατά πόσο αθώοι μπορεί να στιγματιστούν λόγω της ύπαρξής τους. Την επόμενη μέρα ο κύριος Thomson συνελλήφθη με την κατηγορία του βιασμού. Τι έγινε; Μια γυναίκα έπεσε θύμα βιασμού στο σπίτι της το προηγούμενο βράδυ. Συγκεκριμένα ο βιαστής της, αφού την βίασε, την άφησε λιπόθυμη και εξαφανίστηκε. Μόλις συνήλθε, τηλεφώνησε στην αστυνομία καταδεικνύοντας τον Thomson ως βιαστή της! Φυσικά ο Thomson ήταν καλεσμένος σε ζωντανή εκπομπή όταν έγινε το περιστατικό και οι κατηγορίες εναντίον του γρήγορα άρθηκαν. Εν τέλει αποδείχτηκε ότι η γυναίκα έβλεπε την βραδινή εκπομπή στην οποία ήταν καλεσμένος το Thomson, λίγο πριν την βιάσουν και την αφήσουν λιπόθυμη. Όταν συνήλθε θυμόταν καθαρά το πρόσωπο του ψυχολόγου, χωρίς να θυμάται το περιβάλλον στο οποίο το είδε, με αποτέλεσμα να θεωρήσει ότι ήταν ο βιαστής της.»

    Από http://psychologein.dagorastos.net/2008/02/12/%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%88%CE%B5%CF%85%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%82/

  234. Γς said

    Κάπου εδώ μέσα την είχαμε σχολιάσει αυτήν την φωτό.

    Τελικά κακόγουστη και κακόβουλη φάρσα ήταν

    http://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/THessaloniki-Xamos-sto-facebook-me-ti-farsa-foititon-toy-APTH-gia-ton-Panteli-Pantelidi-Foto-kai-vinteo-/591843

  235. Γιώργος Σανιδάς said

    Απορώ κι ενίσταμαι με τα τα πιο πολλά απ’ όσα διαβάζω εδώ. Τι να πω δε για τον ασφαλώς και νοήμονα κο Τατσόπουλο, που ο εγωισμός του δεν τον αφήνει να παραδεχθεί επιτέλους το λάθος του , μα και για τον έγκριτο κο Σαραντάκο που φαίνεται πως θέτει εν αμφιβόλω την πασιφανή αλήθεια. Ο Παπαδιαμάντης θάφτηκε με τιμές στον τόπο του και ξεθάφτηκε μετά από τρία χρόνια, όπως όλοι στη Σκιάθο και για τον πρόσθετο λόγο πως τα μνημούρια της είναι μια σταλιά. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια και τη γνωρίζει ή μπορεί να την αποδείξει κι ένα μικρό παιδί ρωτώντας οποιονδήποτε στο νησί, ανατρέχοντας στα γραπτά των Μωραϊτίδη , Φραγκούλα, Ρήγα μα στη κοινή λογική- πού ακούστηκε να ξεθάβετε νεκρός στην Ελλάδα άμα την ταφή του επειδή έπινε;

  236. sarant said

    235 Ευχαριστώ για το σχόλιο. Δεν νομίζω να θέτω εν αμφιβόλω την αλήθεια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: