Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Καρατόμηση;

Posted by sarant στο 19 Φεβρουαρίου, 2016


Δύο ήταν τα θέματα που απασχόλησαν χτες την επικαιρότητα και προκάλεσαν τρικυμία στο ποτηράκι της ελληνικής μπλογκόσφαιρας. Το ένα ήταν ο θάνατος του λαϊκού τραγουδιστή Παντελή Παντελίδη, αλλά με αυτό δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ καθόλου.

Θα περιοριστώ στο δεύτερο, τη μετάθεση του υποστράτηγου Μανώλη Σφακιανάκη της ΕΛΑΣ από τη θέση του διοικητή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προς μια διοικητική υπηρεσία, μετάθεση που θεωρήθηκε δυσμενής, προκάλεσε την προσφυγή του ενδιαφερόμενου αξιωματικού και εντονότατες αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου και τελικά ανακλήθηκε ή μάλλον μισοανακλήθηκε.

Ο συγκεκριμένος αξιωματικός βρίσκεται στο τιμόνι της ΔΗΕ επί 20 και πάνω χρόνια και θεωρείται απόλυτα επιτυχημένος από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, που προβάλλουν τις πολύ καλές επιδόσεις της υπηρεσίας στην αποτροπή αυτοκτονιών, τις οποίες νέοι, συχνά ανήλικοι, προαναγγέλλουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανακοινώθηκε μάλιστα, στο τέλος του 2015, ότι τα τελευταία 11 χρόνια η ΔΗΕ έχει αποτρέψει 1424 αυτοκτονίες (τις 1300 από αυτές τα τελευταία πέντε χρόνια). Ένας άλλος τομέας στον οποίο έχει παρουσιάσει καλές επιδόσεις η ΔΗΕ είναι η πάταξη της παιδοφιλίας.

Λέγεται ότι για αυτές τις επιτυχίες του, ο Μ. Σφακιανάκης έχει βραβευτεί τρεις φορές από το FBI. Βέβαια, ο δημοσιογράφος Κώστας Εφήμερος, που τον άκουσα στο ραδιόφωνο χτες, ισχυρίζεται ότι δεν μπόρεσε να βρει κανένα ίχνος των βραβεύσεων αυτών στην ιστοσελίδα του FBI, ίσως όμως να είναι απόρρητες -ή να μην έψαξε σωστά (ολόκληρη την εκπομπή μπορείτε να την ακούσετε εδώ)

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει έπαινος για αυτή τη δραστηριότητα, ιδίως αν είναι υπαρκτή. Ωστόσο δεν ήταν μόνο αυτή η δραστηριότητα της ΔΗΕ επί Σφακιανάκη. Όσοι ασχολούμαστε λίγο με το Διαδίκτυο θυμόμαστε μια σειρά από ελευθεροκτόνες ενέργειες στις οποίες είχε πρωταγωνιστήσει η ΔΗΕ και ο Μ. Σφακιανάκης προσωπικά, όπως την αποκάλυψη της ταυτότητας του Παστίτσιου (ή, πολύ παλιότερα, το κυνηγητό του διαχειριστή της ιστοσελίδας blogme.gr επειδή είχε λινκ προς κάποια μπλογκ που έθιγαν τον Λιακόπουλο), ή ακόμα την αποκάλυψη του νεαρού που «έβρισε» τους νεκρούς αξιωματικούς της Κινάρου.

Ακόμα πιο ζοφερή είναι η καταγγελλόμενη προσωπική εμπλοκή του Μ. Σφακιανάκη στην υπόθεση του αείμνηστου μουσικού Παναγιώτη Βήχου, ο οποίος κατάγγειλε κύκλωμα σωματεμπορίας στη Σαντορίνη με συμμετοχή του τοπικού αστυνομικού διοικητή και βρέθηκε κατηγορούμενος για παιδική πορνογραφία (αθωώθηκε ύστερα από έναν πολύχρονο μαραθώνιο αφού δικαιώθηκε και από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια). Υπάρχουν και άλλες καταγγελίες, π.χ. για δημοσιογράφο που κλήθηκε στη ΓΑΔΑ επειδή τάχα στο ιστολόγιό της υπήρχε σχόλιο με προαναγγελία αυτοκτονίας -και συνελήφθη.

Θέλω να πω, η εικόνα της αριστείας που επίμονα προβάλλεται για τον όντως υπερδραστήριο αξιωματικό κάθε άλλο παρά ακηλίδωτη είναι. Και το ζήτημα δεν είναι να βάλουμε στο ένα τάσι της ζυγαριάς τα υπέρ και στο άλλο τα κατά, και αν τα υπέρ υπερτερούν να ξεχάσουμε τα αρνητικά, διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με αδικήματα.

Υπάρχει ωστόσο ο αντίλογος ότι σε αυτές τις περιπτώσεις καταπάτησης των ελευθεριών ο Μ. Σφακιανάκης δεν ενεργούσε μόνος του, αυτόβουλα, αλλά κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Ο ίδιος πάντως διεκδικεί ακέραιο τον έπαινο για τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες: Πού ήταν η εκκλησία, αναρωτήθηκε, όταν εγώ κυνήγησα τον Παστίτσιο;

Έπειτα, προσωπικά δεν είμαι και τόσο βέβαιος για τις φοβερές γνώσεις πληροφορικής του αξιωματικού -νομίζω ότι ξέρει απλώς τόσα όσα για να εντυπωσιάζει και να τρομάζει τους πιο αδαείς από αυτόν και να τους κάνει να εκχωρούν την ελευθερία στο όνομα μιας αναπόδεικτης ασφάλειας. Για την αδαημοσύνη του Μ. Σφακιανάκη κυκλοφορούν διάφορα ανέκδοτα στο Διαδίκτυο, όπως όταν προσπάθησε να ψαρέψει τους συντονιστές του Ιντυμήντια, αλλά δεν μπορώ να πάρω όρκο για το αν αληθεύουν. Βέβαια, έχει γράψει και βιβλία για το Διαδίκτυο -έχω μεγάλη περιέργεια να τα φυλλομετρήσω και κρίμα που δεν μπόρεσα να τα δω πριν γράψω το άρθρο.

Κι έπειτα, όσο κι αν μια υπηρεσία όπως η ΔΗΕ έχει ιδιαιτερότητες, δυσκολεύομαι να κατανοήσω πώς δικαιολογείται υπηρεσιακά η παραμονή του ίδιου διοικητή για τόσο μεγάλο διάστημα -21 χρόνια! Η πολύχρονη παραμονή ενός αξιωματούχου στο ίδιο πόστο ευθύνης είναι κάτι που αποφεύγεται, διότι δημιουργεί κουλτούρα φέουδου, αλλά και δεν επιτρέπει στον ίδιο τον αξιωματούχο να ακονίσει τις δεξιότητές του σε άλλους τομείς -πολύ περισσότερο όταν το πόστο του συνδέεται με τεχνολογίες αιχμής.

Τέλος, βλέποντας ποιοι και πώς συμπαραστάθηκαν στον αξιωματικό όταν ανακοινώθηκε η μετάθεσή του, δεν μπορώ να μη συνταχθώ, έστω και αυθόρμητα, με την αντίθετη άποψη. Πάντως, δεν είναι αυτό το βασικό μου κριτήριο.

Όμως, εμείς εδώ λεξιλογούμε. Κι έτσι, θα σταθώ στις διάφορες λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν για την αποπομπή του Μ. Σφακιανάκη και στα συνώνυμά τους.

Πολλοί, ας πούμε, έκαναν λόγο για «καρατόμηση», που είναι βέβαια μια μεταφορική χρήση, αφού κυριολεκτικά σημαίνει «αποκεφαλισμός». Καρατομώ το ρήμα. Θα θυμόσαστε την «κάρα», που είναι αρχαία λέξη για το κεφάλι, και που σήμερα χρησιμοποιείται ειδικά για την κεφαλή λειψάνου κάποιου αγίου, που φυλάσσεται σε ναό για ιερό προσκύνημα.

Η καρατόμηση με τη σημασία της αποπομπής στελέχους έχει βεβαίως λεξικογραφηθεί εδώ και χρόνια. Το ΛΚΝ, που είναι κάπως παλιότερο (1998) ορίζει το ρ. καρατομώ ως «απομακρύνω βίαια ή παράνομα την ηγεσία ενός συλλογικού οργάνου», ενώ ο Μπαμπινιώτης δίνει ευρύτερο ορισμό «διώχνω κάποιον από τη θέση την οποία κατέχει, τον απολύω, τον διαγράφω». Οι δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για «καρατόμηση του Σφακιανάκη», ενώ αν πάμε με τον ορισμό του ΛΚΝ, που απηχεί παλιότερη χρήση, θα λέγαμε για «καρατόμηση της ΔΗΕ».

Άλλοι μίλησαν για «ξήλωμα» και πράγματι με το ρήμα «ξηλώνω» δηλώνουμε επίσης την αποπομπή ενός διευθυντικού στελέχους από τη θέση του. Τον ξήλωσαν λέμε, που δεν είναι ίδιο με το «του τα ξήλωσαν», που λέγεται για στρατιωτικό που καθαιρείται -εννοείται, «τα γαλόνια».

Και για την υπόθεση Σφακιανάκη κάποιοι έκαναν λόγο για καθαίρεση, αλλά είναι ανακριβές αφού ο αξιωματικός διατηρεί τον βαθμό του.

Έχουμε επίσης την «εκπαραθύρωση» που βέβαια κυριολεκτικά σημαίνει το να δολοφονείς κάποιον ρίχνοντάς τον από το παράθυρο στο κενό, όπως ήταν η περίφημη εκπαραθύρωση της Πράγας το 1619 που στάθηκε το έναυσμα για τον Τριακονταετή πόλεμο, αλλά μεταφορικά δηλώνει απλώς την αποπομπή κάποιου από αξίωμα -γκουγκλίζοντας βρίσκω να χρησιμοποιείται η λέξη για προπονητές, υπουργούς ή διευθυντές οργανισμών.

Πάμε σε άλλα συνώνυμα. Αν θέλουμε να το πούμε ουδέτερα, θα κάνουμε λόγο για «απομάκρυνση». Μπορούμε επίσης να πούμε για «αποπομπή». Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε και απόλυση ή παύση. Πριν από το 1911 που ο Βενιζέλος καθιέρωσε τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και μας έκανε την πρώτη και τελευταία Σοβιετία, ήταν συνηθισμένο οι δημόσιοι υπάλληλοι να παύονται όταν άλλαζε η κυβέρνηση -από εκεί και το περιπαιχτικό «Παυσανίας», για κάποιον που είχε παυθεί.

Ένας αλλος γενικός όρος είναι η «εκδίωξη» ή το «διώξιμο», όχι όμως η δίωξη. Αν αυτός που αποπέμπεται είναι εστεμμένος, θα πούμε για «εκθρόνιση», αν είναι κληρικός για «αποσχηματισμό», αν είναι στρατιωτικός για «απόταξη». Για έναν πρωθυπουργό μπορεί και να πούμε για «ανατροπή». Οι αρχαίοι είχαν τον εξοστρακισμό, που τον χρησιμοποιούμε καμιά φορά, ενώ υπάρχει και ο εξοβελισμός -που βέβαια έχει και κυριολεκτική σημασία.

Και κάποιες φράσεις έχουμε που δηλώνουν αποπομπή. Ας πούμε, «του έδωσα τα παπούτσια στο χέρι» -σημαίνει «τον έδιωξα» και λέγεται όχι μόνο για αποπομπή υπαλλήλου αλλά και για μνηστήρα ή σύζυγο. Οι επισκέπτες, σε πολλά μέρη, έβγαζαν τα παπούτσια τους μπαίνοντας στο σπίτι. Το να τους δώσει ο οικοδεσπότης τα παπούτσια ήταν σαφέστατο σημάδι αποπομπής. Υπάρχει επίσης η έκφραση «του έδωσα το πανί του» με την ίδια σημασία, όπως επίσης «του έδωσα πασαπόρτι» συνήθως για ερωτικό σύντροφο. (Να μην μετρήσουμε εδώ και το «του έριξα χυλόπιτα», που είναι απόρριψη μάλλον παρά αποπομπή).

Όταν η αποπομπή γίνεται με σκαιό τρόπο, λέμε «τον έστειλαν από εκεί που ήρθε». Φράσεις αποπομπής έχουμε επίσης πολλές: άδειασέ μας τη γωνιά, ξεκουμπίσου, πάρε τον αέρα σου, και «αέρα στα μπατζάκια σου» -όπως, ας πούμε, στον Καπετάν Μιχάλη όπου υπάρχει η φράση:

— Σού’δωκε τα παπούτσια στο χέρι, κακομοίρη … δεν το κατάλαβες; Αέρα στα μπατζάκια σου, δάσκαλε!

Πάντως, τελικά φαίνεται ότι βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση. Ο Μ. Σφακιανάκης δεν παραμένει στη θέση του, ούτε τοποθετείται στη διοικητική υπηρεσία όπου είχε αρχικά μετατεθεί, αλλά τοποθετείται βοηθός της νέας επιτελάρχισσας της Αστυνομίας, σε θέση που, αν κατάλαβα καλά, δεν υπήρχε ως τώρα και που μπορεί να είναι διακοσμητική, ενώ παράλληλα θα διατηρεί την εποπτεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που όμως θα έχει άλλον διοικητή.

Εμένα αυτό μου φαίνεται ένας εύσχημος τρόπος για να απομακρυνθεί μεν από τη θέση του χωρίς όμως να τρωθεί το γόητρό του. Αν η «εποπτεία» την οποία διατηρεί είναι κάτι παραπάνω από χρύσωμα του χαπιού, θα φανεί στην πορεία.

205 Σχόλια προς “Καρατόμηση;”

 1. Κόκκινος Πλανήτης said

  Καλημέρα, δείξε μου τους υπερασπιστές σου να σου που ποιός είσαι, κυριολεκτικά!

 2. Κόκκινος Πλανήτης said

  να σου πώ βέβαια

 3. spiral architect said

  Καλημέρα.

 4. Κουνελόγατος said

  1) Με κάλυψες, στη δουλειά μου λ.χ., αλλάζουν θέσεις ευθύνης σε τακτά χρονικά διαστήματα, διότι μπορεί να τεθούν κι άλλα ζητήματα, όπως αυτό της διαφθοράς (μιλάω μόνον για τη δουλειά μου, αλλού δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα).
  2) Εκπαραθύρωση. Πόσες τέτοιες περιπτώσεις μάθαμε για τα χρόνια του Μεταξά και του Εμφύλιου;
  3) Απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, αγαπημένο σπορ αρχηγού. Έχεις γράψει για την πλατεία Κλαυθμώνος;

  Καλημέρα.

 5. Κουνελόγατος said

  4. συνέχεια: Αλήθεια, αν είναι τόσο ικανός, γιατί δεν εμπόδισε όλα αυτά τα ρατσιστοσάιτ και φασιστοσάιτ; Εμπίπτει αυτό στην ελευθερία του λόγου; Μόνον τίποτα πιτσιρικάδες μαζεύει; Δεν κρίνω αν συμφωνώ ή διαφωνώ με το χιούμορ και την ουσία, έτσι; Αυτά, for the time being, που θα έλεγαν οι Αμερικανοτραφείς επισκέπτες του φιλόξενου ταύτου ιστότοπου…

 6. cyrusmonk said

  Καλημέρα. Δὲν εἶμαι σίγουρος καὶ μπορεῖ νὰ κάνω λάθος – ἁρμοδιότερος κάποιος γνώστης νομικῆς, φαντάζομαι – ἀλλὰ στὴν ἑλληνικὴ πραγματικότητα δὲν ἔχει δοθεῖ ἀκόμα μὲ σαφήνεια ὁ ὁρισμὸς τοῦ ἠλεκτρονικοῦ ἐγκλήματος. Καὶ δὲν εἶμαι καθόλου σίγουρος ὅτι ἡ αὐτοκτονία θεωρεῖται ἀκόμη ἔγκλημα, ὥστε νὰ δικαιολογεῖται ἡ παραβίαση τῶν προσωπικῶν δεδομένων ἀπὸ τὴν ὁποιαδήποτε διωκτικὴ ἀρχή, ἀκόμη καὶ ἂν τελικὰ ὑπάρχει ὁρισμὸς τοῦ ἠλεκτρονικοῦ ἐγκλήματος. Συνεπῶς ὁ κύριιος αὐτὸς προΐστατο σὲ μιὰ ὑπηρεσία μὲ ἀσαφεῖς ἁρμοδιότητες ποὺ κινεῖται στὰ ὅρια τῆς νομιμότητας (πολλὲς φορὲς καὶ πέρα ἀπὸ αὐτά) καὶ ἐπαίρεται γιὰ τῆν κατὰ συρροὴν παραβίαση τῶν προσωπικῶν δεδομένων ποὺ ἔχει διαπράξει.
  Αὐτὸ ποὺ τρέμουν οἱ κάθε λογῆς κυβερνήσεις ἀνὰ τὸν πλανήτη εἶναι οἱ ψηφιακὲς ἐλευθερίες στὴν ἐποχὴ τοῦ ἴντερνετ, γι` αὐτὸ καὶ προσπαθοῦν μὲ κάθε τρόπο νὰ τὸ καλουπώσουν μὲ τερτίπια τύπου ACTA κ.λπ. Στὴ χώρα μας τὴν αἰχμὴ τοῦ δόρατος ἔχει ἀναλάβει ἡ ΔΗΕ, ποὺ τρομοκρατεῖ τὸν μέσο (καὶ κατὰ κανόνα ψηφιακὰ ἀναλφάβητο) πολίτη γιὰ τὸ τάχαμου ἐπικίνδυνο διαδίκτυο, ὅπου παραμονεύουν παιδόφιλοι, τρομοκράτες, ἔμποροι ναρκωτικῶν καὶ κάθε λογῆς ἐγκληματίες, κρυπτόμενοι πίσω ἀπὸ τὴν κακιὰ ἀνωνυμία, την ὁποία τὸ κράτος-προστάτης ἐπιβάλλεται νὰ καταργήσει.
  Γι’ αὐτὸ καὶ κόπτονται τόσοι καὶ τόσοι ὑπὲρ τοῦ κ. Σφακιανάκη.

 7. Idom said

  Καλημέρα σας!
  Νομίζω ότι είναι πολύ χρήσιμο να γράψουμε όλοι στις προμετωπίδες των blog μας,
  «ΔΕΝ ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΩ».

 8. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια, με τα οποία και συμφωνώ.

 9. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες ! Αλί αλί και τρισαλί, φωνάξ’τε αμέσως τον Αλή να με καρατομήσει…

  Μπράβο πάντως που δεν ανέφερες και το «τον φύγανε», του προφορικού -ευτυχώς- λόγου… Στα slang όμως και το «τον ξαποστείλανε».
  Και κάτι επίσης slang, που έμαθα από καθαρίστρια της εταιρίας σε παλιότερη απόλυσή μου : «Έμαθα ότι σε βγάλανε…«.
  Υπάρχει πάντα και η μετάθεση, ή και περιφραστικά η δυσμενής μετάθεση, όπου διατηρείται το αξίωμα αλλά απομακρύνεται ο αξιωματούχος σε ανεπιθύμητο πεδίο δράσης.

  Kι όπως έλεγε ο Χάρρυ Κλυνν, δια μίμησης Καραμανλή, «Όταν λέμε αποχωρώ, εννοούμε παραμένω».

 10. Γιάννης Ιατρού said

  «του έδωσα τα παπούτσια στο χέρι» «τον έδιωξα» «του έδωσα το πανί του» «εκδίωξη»/«διώξιμο» «εκθρόνιση» «αποσχηματισμός» «απόταξη» «εξοστρακισμός» «εξοβελισμός» κλπ.

  Νίκο, να μη κουραζόμαστε, αφού υπάρχει η ενδο-ιστολογική απόδοση του νοήματος: κόκκινη κάρτα, ενίοτε και απειλή πορτοκαλεάς 🙂

  Καλημέρα!

 11. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Με την ευκαιρία αυτή, καλό είναι να αναρωτηθούμε όλοι όσοι χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο, πόσο ελεύθερο είναι. Το μάτι (αλλά και το αυτί μέσω τηλεφώνων) του μπάτσου, είναι πλέον μέσα στο σπίτι μας, και είναι γνωτό πως η μπατσαρία δεν δημιουργήθηκε για να προστατεύει τους πολίτες από το έγκλημα, ας το έχουμε υπόψη μας αυτό.
  Καλημέρα.

 12. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  3 – Μπορεί να μην έσκισαν μνημόνια, έσκισαν όμως πολλά καλσόν, κι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

 13. Κουνελόγατος said

  11. Ελληνική ταινία δεκαετίας 50; 60; θαρρώ πως παίζει ο Μυράτ, δε θυμάμαι ηθοποιούς, αν θυμάται κάποιος, το γράφει.
  Η σκηνή στο μπαλκόνι πλουσιόσπιτου, λέει κάποιος: «Οι κλέφτες είναι μια μικροαστική απόπειρα για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη της αστυνομίας».

 14. Πάνος με πεζά said

  Ήδη τα «καλά» blogs απαιτούν πια «επίσημη» σύνδεση για να σχολιάσεις : ως τουϊτεράς, φεϊσμπουκάς, κάτοχος λογαριασμού google, discuss και τέτοια… (αυτά που βγάζει κι εδώ κάτω στη γωνία) Ο ανώνυμος σχολιασμός σιγά-σιγά εγκαταλείπεται.

 15. ConspiRaki Theologist said

  Μπράβο για την αναφορά στο ρεζίλεμα του Σφακ-ατάκ τότε στις αρχές του ιντυ.
  Θα προσπαθήσω να ψάξω τις λεπτομέρειες γιατί δεν τις θυμάμαι μετά από τόσα χρόνια, αλλά είναι χαρακτηριστικές του πόσο άσχετος είναι ο τύπος από πληροφορική. (νομίζω είχε στείλει ημέηλ στο ιντυ για να τους ψαρέψει (με τρόπο και ύφος κωμικοτραγικά αφελή) και υπέγραφε στο κείμενο με άλλο όνομα ενώ το όνομά του φαινόταν στο email address, κι επίσης ο ανθυπογελοίος (οθντκ) χάκερ δεν είχε κάνει καμία προσπάθεια απόκρυψης της προέλευσης του ημέηλ )

  ΤΟ ερώτημα είναι γιατί τέτοια στήριξη από όλο το φάσμα της διαπλοκής? Τέτοια σύμπνοια είχαμε να δουμε από το δημοψήφισμα!
  Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στις 35 (!) χορηγίες στην ΔΗΕ από εξέχοντες Λματάδες και στο γεγονός ότι η ΔΗΕ είναι υπεύθυνη για τις παρακολουθησεις (ισχύει? κι εγώ από τον εφήμερο το άκουσα αυτό, δεν το χω διασταυρώσει), διότι όσο χρήσιμος κι αν είναι στο να τρομαζει τις γιαγιαδες από την τατιανα και να κυνηγάει παστίτσιους, αυτό προφανώς δεν αρκεί.
  Παίζει φυσικά να είναι απλά αχυράνθρωπος κάποιον πολύ υψηλά ιστάμενων (για κάτι βόσκαρους από την επισκοπή λέω) και ταυτόχρονα αμερικάνικων υπηρεσιών.

 16. Πάνος με πεζά said

  Ιντιμίντια, τις ξένες λέξεις τις γράφουμε με την απλούστερη γραφή ! (Διορθώνω και το δικό μου, «Χάρι Κλιν» – πω πω, έκτρωμα…)

 17. sarant said

  16 Κανονικά ναι. Βέβαια εμείς που γράφαμε παλιά (πριν γίνει μονολιθικότερο της Πράβδας) παραλλάζαμε διάφορες ευρηματικές ορθογραφήσεις.

  15 Μάνος Φαναριώτης, αν θυμάμαι καλά -έτσι υπέγραφε

  9: Ακούω ότι το «τον φύγανε» είναι σχεδόν στάνταρ στην Κύπρο.
  Να πούμε και το «τον παραίτησαν» -του ζήτησαν παραίτηση με τρόπο που δεν σήκωνε άρνηση.

 18. Idom said

  # 13
  !… Τέτοια ατάκα στην δεκαετία των ’60s σε ελληνική ταινία; Μπράβο!

 19. Έχω κουραστεί πια, βάζω μόνο λίκνους:

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/12/23/pact/#comment-326505
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/02/18/tatsoppd/#comment-337032

  Η ημιμάθεια (κολακευτικό -ασχετοσύνη το σωστό), η ασυδοσία, η διαπλοκή, η ατιμωρησία καλά κρατούν. Δυο πιθαμές απ’ τον κώλο μας, άλλοι να καίγονται, κι ας λεξιλογούμε εμείς…

 20. Πάνος με πεζά said

  Και το «Φαναριώτης» το έχει κλέψει από τον Κούρκουλο σε ταινία του Φώσκωλου («Mε φόβον και πάθος»). Τόσο καλά δηλαδή…

 21. cronopiusa said

  Kurt Schwitters – Ursonate

  «Η Ραψωδία Των Ζώων», Γιώργος Περιστέρης, Καμεράτα – Ορχήστρα Των Φίλων Της Μουσικής

  Καλή σας μέρα!

 22. Avonidas said

  Ένας άλλος τομέας στον οποίο έχει παρουσιάσει καλές επιδόσεις η ΔΗΕ είναι η πάταξη της παιδοφιλίας.

  Όπως το 7 είναι το νούμερο του ψεύτη, έτσι κι η παιδική πορνογραφία είναι ο φερετζές του ρουφιάνου. Κατά κανόνα δεν πιστεύω λέξη όταν ακούω ότι στον υπολογιστή του [συμπληρώστε επιθυμητό πολιτικό στόχο] βρέθηκε «υλικό παιδικής πορνογραφίας».

  Δηλαδή, υπάρχουν τόσοι παιδόφιλοι εκεί έξω; Που τυχαίνει ταυτόχρονα να είναι και χάκερ/ακτιβιστές/πρώην σπιούνοι που κελαηδάνε; Οκ, κι ο γάιδαρος πετάει…

 23. Idom said

  Υπάρχει και το αμερικάνικο, ιδιωματικό kick up, όταν δίνουν προαγωγή προς μία ανώτερη αλλά μη νευραλγική θέση, σε κάποιον που ήταν σημαντικός αλλά δεν έχει να προσφέρει άλλο πια στην εταιρεία.
  Στην Ελλάδα η τεχνική χρησιμοποιείται από τα μεγάλα, σοβαρά κόμματα για τους προέδρους τους – ειδικά όταν οι τελευταίοι γνωρίζουν όλα τα άπλυτα τής μπουγάδας. Τους κάνουν επίτιμους προέδρους…

 24. Corto said

  «…η έκφραση «του έδωσα το πανί του»»

  Και αυτομάτως πιστεύω ότι θυμηθήκαμε όλοι τον ύμνο των βενιζελικών «ο Μακεδών»:

  «Της Αμύνης τα παιδιά/ διώξανε τον βασιλιά
  και του δώσαν τα πανιά του/ για να πάει στη δουλειά του
  για να πάει στη Γερμανία/ να τον κάνουνε λοχία.»

  «…αν είναι κληρικός για «αποσχηματισμό»»
  Για ιερείς (ορθόδοξους) λέμε επίσης «τον ξύρισαν».

 25. Γιάννης Ιατρού said

  Επί του προκειμένου:

  Βασικά δεν είναι κακό να γίνεται μια επικοινωνιακή διαχείριση (να το πω ήπια) για επιτυχίες. Το πρόβλημα αρχίζει αν οι επιτυχίες κατασκευάζονται ή η διαχείριση αυτή καταλήγει να γίνεται αυτοσκοπός.

  Σε πολλές περιπτώσεις η ενημέρωση, έστω και η επίμονη (και εδώ το λέω ήπια), δεν είναι κάτι καταδικαστέο. Ειδικά για πιθανούς κινδύνους, εν προκειμένω σχετικά με τη χρήση κλπ. του διαδικτύου, όπου υπάρχει και πολύ παραπληροφόρηση και έννοιες σχετικά άγνωστες στο ευρύ κοινό. Το πρόβλημα αρχίζει κι εδώ, όταν αυτή γίνεται για λόγους αυτοπροβολής ή με οικονομικά/πολιτικά κλπ. κίνητρα.

  Η καταπολέμηση του εγκλήματος γενικότερα είναι όντως δύσκολη, ειδικά αν υπάρχει σχέση με μια τεχνολογία που εξελίσσεται ραγδαία. Ίσως η νομοθετική ρύθμιση πολλές φορές να μην προλαβαίνει να περιλάβει ορισμένα θέματα, τα οποία εμπίπτουν αναμφισβήτητα στην κατηγορία αυτή (δεν το εννοώ απόλυτα νομικά, δηλ. εγκλήματα/πλημμελήματα κλπ., αλλά σαν γενικότερη έννοια). Επομένως μία ευρύτερη ανοχή στη χρήση μέσων για την καταπολέμηση δεν είναι υποχρεωτικά καταδικαστέα (βλ. τρομοκρατία, παιδοφιλία, ρατσισμός κ.ά.). Το πρόβλημα είναι η αλόγιστη χρήση, η κατάχρηση για ίδιους σκοπούς (π.χ. διωγμός/εκμετάλλευση για τα πολιτικά, θρησκευτικά, κοινωνικά -ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά- πιστεύω).

  Ο εν λόγω αξιωματικός, εκτός από το θέμα της 20ετούς παραμονής του σε ένα πόστο –ουκ έσονται έτεροι πλην αυτού…– αν μετρηθεί με τα παραπάνω κριτήρια μάλλον θα βρεθεί σε αρκετά φάουλ.

  ‘Ενα από τα κύρια καθήκοντα κάθε αρχηγού/επικεφαλής/διευθυντού/μάνατζερ κλπ. είναι να προετοιμάζει την διαδοχή του, για ευνόητους λόγους, π.χ. ασφαλείας (ατυχήματα, αρρώστιες κλπ.), και γενικότερα γιατί η λειτουργία μιας υπηρεσίας (εν προκειμένω) δεν μπορεί να εξαρτάται από ένα άτομο. Αν δεν το ΄κανε, τότε και σ΄ αυτό είναι φάουλ.

  Επομένως να μην βάλουμε και τα κλάματα….

  Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τελικά επί των ημερών του δημιουργήθηκε η υπηρεσία αυτή, η οποία είναι απολύτως αναγκαία, και επί των ημερών του τέλος πάντων εξοπλίστηκε τόσο με προσωπικό όσο και με τεχνικά μέσα. Αυτό κατ’ εμέ, αν κι ίσως να γινόταν και με άλλον επικεφαλής (σημεία των καιρών….), οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε.

 26. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δύο τα σοκ χθες στην αρθρογραφία:
  -Σοκ από το τρακάρισμα /θάνατο Παντ.Παντελίδη και
  -Σοκ από τον παροπλισμό Μαν.Σφακιανάκη (χεχε τον παροπλισμό δεν τον βάλατε ε;)

 27. «Σε κάθε περίπτωση, αξίζει έπαινος για αυτή τη δραστηριότητα, ιδίως αν είναι υπαρκτή.»

  Νικοκύρη, είσαι ο μαιτρ του σφαξίματος με το γάντι. Υποκλίνομαι! 🙂

  Για την ουσία του θέματος δεν έχω να πω κάτι, νομίζω λίγο πολύ τα κάλυψες όλα.

  Το μόνο που θέλω να πω είναι το πόσο με εντυπωσιάζει όλο αυτό το πλήθος ανθρώπων που σπεύδει να εκδηλώσει ιερή οργή εναντίον της κυβέρνησης για πράγματα που κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν θα θεωρούσε σημαντικά μέχρι χθες (Λούκος, Σφακιανάκης, κτλ).
  Δεν το καταλαβαίνουν οι ίδιοι ότι είναι θύματα προπαγάνδας; Δεν νιώθουν σαν να τους βαράνε ταμπούρλα κι αυτοί σηκώνονται και χορεύουν άβουλα; Δηλαδή ειλικρινά είχε ασχοληθεί κανείς από αυτούς με τις κρίσεις στην ΕΛΑΣ μέχρι χθες;

 28. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 29. skom said

  το σουτάρισμα ;

 30. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  27 Γεια σου Στέλιο!

 31. Ποντικαρέος said

  @16 Να ρωτήσω κάτι λεξιλογικό: Νομίζω ότι τον Χάρρυ Κλυνν πρέπει να τον γράφουμε έτσι, αφού ο ίδιος είχε επιλέξει να γράφετε έτσι (και επειδή είναι όνομα νομίζω δεν πρέπει να εμπίπτει στις ξένες λέξεις που γράφονται με την απλούστερη γραφή).
  Ισχύει το σκεπτικό αυτό ή όντως πρέπει να γράφουμε και τα «ξενόγλωσσα» καλλιτεχνικά ψευδώνυμα με την απλούστερη γραφή;

 32. sarant said

  29 Ναι, και αυτό λέγεται

  31 Ισχύει (γενικά) αυτό το σκεπτικό

 33. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #24
  Κατά το Μεσοπόλεμο, Μητροπολίτης συνέλαβε επ’ αυτοφώρω τον παπα-Χρήστο (γνωστό ως παπα-Κουμπούρα) να χορεύει σε πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου έχοντας μάλιστα βγάλει και κρεμάσει το ράσο σε κοντινό δέντρο.

  – Χρόνια πολλά, Δέσποτά μ!
  – Τι κάνεις αυτού μπρέ; Θα σε ξυρίσω τώρα!
  – Ου παπάς Δέσποτά μ τουν είνι κρεμασμένους ζντ γκρανιά, κι πάρτον κάντον όπως θες. Του Χρήστου π’ χορεύ [χαιδεύοντας τα γένια] δεν θα τουν μπράξεις, γιατί έχ κι τούτου [δείχνοντας το περίστροφο].

  Ο «αγαθός» λευίτης παρέμεινε για πολλά ακόμη χρόνια εφημέριος… 🙂

 34. Γιάννης Ιατρού said

  20: Πάνο ,άσχετο, αλλά αυτό που σου είχα γράψει προπροχθές, το είδες; 🙂

 35. Corto said

  33: Ωραία αφήγηση! Σε ποια περιοχή συνέβη;

 36. Παναγιώτης Κ. said

  Δεν θα πάψουν παρατράγουδα σαν και αυτό όσο δεν είναι καθαρό τι σημαίνει αριστερή διακυβέρνηση-πολιτική και τι όχι.
  (Εγώ πάντως για λέξη της χρονιάς την ίδια που πρότεινα πέρυσι θα προτείνω: εκπασοκισμός… 😦 🙂 )

 37. Avonidas said

  #27. Το μόνο που θέλω να πω είναι το πόσο με εντυπωσιάζει όλο αυτό το πλήθος ανθρώπων που σπεύδει να εκδηλώσει ιερή οργή εναντίον της κυβέρνησης για πράγματα που κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν θα θεωρούσε σημαντικά μέχρι χθες

  Είναι τα μόνα θέματα στα οποία αυτή η κυβέρνηση έχει κάποια πραγματική ελευθερία δράσης — σε όλα τα άλλα εκτελεί διαταγές. Το ότι είναι ανήμποροι να επιβληθούν στο κατεστημένο ακόμη και γι’ αυτές τις παρωνυχίδες δείχνει την απόλυτη γύμνια τους.

  Α, και δεν είναι καθόλου ασήμαντο θέμα που ένας ανίδεος είναι επιφορτισμένος να ρουφιανεύει την κάθε μας λέξη.

 38. sarant said

  37 Δεν θα πω ότι έχεις άδικο, θα πω ότι γίνονται και πράγματα θετικά που δεν τα ξέρεις.
  Για παράδειγμα, καταργήθηκε ο τυποκτόνος νόμος Βενιζέλου αλλά κανείς δεν το διατυμπάνισε.

 39. 15

  Αυτό με την απλοϊκή απόπειρα διείσδυσης στο athens indymedia ισχύει, το έχω ζήσει από κοντά και εν τη εξελίξει του. Αργότερα, μιλήσαμε κιόλας, τηλεφωνικά: δεν μου είχε δώσει την εικόνα ανθρώπου που ήξερε τι έκανε.
  Επιπλέον, πού και πού, με ένα απλό γκούγκλιζμα, τον εύρισκα να έχει χωθεί σε διάφορα φόρα (σικ, ρε) ως manossfa με τον αυτοπροσδιορισμό sexpert. Κι αυτό αφού του είχαν κρεμάσει τα κουδούνια.

 40. Ο Τόσκας τον έσφαξε με το βαμπάκι!

  http://left.gr/news/n-toskas-thema-ypiresiako-kai-exelixis-i-metakinisi-toy-k-sfakianaki-vinteo

 41. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #35
  Σε ευχαριστώ! Κοντά στα Γιάννενα.
  Μητροπολίτης ο γνωστός Σπυρίδων, μετέπειτα Αθηνών.
  Παπάς ο Χριστόδουλος Δήμος από Χουλιαράδες των Τζουμέρκων, εφημέριος στο χωριό μου.
  Το πανηγύρι, στη Φανερωμένη των Κατσανοχωρίων.
  Η κρανιά δεν ξέρω αν σώζεται ακόμα… 🙂

 42. Avonidas said

  #39. Σοβαρά, τώρα;!

  Μετανιώνω που τον είπα Κλουζώ. Θου Βου φαλακρός πράκτωρ 000 είναι 😛

 43. gpoint said

  Εγινε η «κλήρωση» των ημιτελικών…

  Γνωστή ιστορία…αποκλείουμε τον ΟΣΦΠ, μας αποδεκατίζουν με κάρτες και παίρνει το κύπελλο ο νικητής του άλλου ημιτελικού!

  Καλύτερα να μην χτυπήσουμε τα παιχνίδια και να βγει μια φορά κυπελλούχος ομάδα που απέκλεισε τον ΟΣΦΠ γιατί με ην νέα χιλιετία αυτό μόνο ο ΠΑΟΚ το έχει καταφέρει, οι άλλοι συγχωρνάνε με ξένα κόλλυβα (βαζελοχανούμια)

 44. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>βλέποντας ποιοι και πώς συμπαραστάθηκαν στον αξιωματικό όταν ανακοινώθηκε η μετάθεσή του, δεν μπορώ να μη συνταχθώ, έστω και αυθόρμητα, με την αντίθετη άποψη. Πάντως, δεν είναι αυτό το βασικό μου κριτήριο.
  Αυτό ήθελα να πω όταν ξημερώματα άκουα την Πηνελόπη Γαβρά (ωιμέ) στο Ρίαλ να ωρύεται «είμαι έξω φρενών» για τη μετακίνηση.

  15. >>για κάτι βόσκαρους από την επισκοπή λέω
  Τη δυτική επισκοπή, να ξηγιόμαστε 🙂 🙂

  42.>>Μετανιώνω που τον είπα Κλουζώ. Θου Βου φαλακρός πράκτωρ 000 είναι
  Για να δούμε τί λέει και η Βίκι
  Λόγω της αποτελεσματικότητάς του, ο ελληνικός Τύπος τον έχει αποκαλέσει πολύ συχνά «Πουαρώ του διαδικτύου» και «Φύλακα Αγγελο».
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BB%CE%B7%CF%82_%CE%A3%CF%86%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82

 45. vk said

  Δε θα ήταν λοιπόν καλύτερα να γίνεται σοβαρή και ουσιαστική αξιολόγηση, να υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές και υπηρεσίες και μικρότερος (ή καθόλου) έλεγχος και εξάρτηση από τα κόμματα και να μη χρειάζεται να κάνουμε εικασίες;

 46. Corto said

  41: Ωραία! Κατσανοχώρια που είχαν έδρα το Καλέντζι, όπως διάβασα. Αθάνατο τοπωνύμιο!

 47. Κουνελόγατος said

  Μου τη δίνουν οι ανεξάρτητες -αλλά πλήρως εξαρτημένες εκεί που θέλουν- αρχές. Τα κόμματα τα ψηφίζει και τα κρίνει ο λαός (αυτός ο λαός που έχουμε, τι να κάνουμε;), είτε γι αυτά που κάνουν, είτε γι αυτά που ΔΕΝ κάνουν. Αυτούς τους άριστους :mrgreen: ποιος τους κρίνει; Ποιος τους αξιολογεί; Ε, μαααααα………

 48. Efi said

  Ωραία, είναι καλό να βλέπουμε και την άλλη όψη του νομίσματος.
  Η ιστορία με τον Παστίτσιο είναι αρκετή για μένα, η υπηρεσία θα μπορέσει να συνεχίσει να αποτρέπει αυτοκτονίες και με άλλο αρχηγό!

 49. cronopiusa said

  Mikko Hypponen: How the NSA betrayed the world’s trust — time to act
  έχει ελληνικούς υπότιτλους

 50. spiral architect said

  Για τα ψαγμένα παιδιά του ιστολογίου:

  Η ΔΗΕ έχει στην διάθεσή της εξοπλισμό που μάλλον θα ζήλευε και η ΕΥΠ. Η διαφορά είναι πως η ΔΗΕ στηρίζεται από ένα οικονομικό κατεστημένο της ελλάδας, το οποίο αυτήν την στιγμή είναι κράτος εν κράτει. Ίσως δεν το γνωρίζετε, μα η Τράπεζα Πειραιώς και το διαπλεκόμενο αφεντικό της Μιχάλης Σάλλας, είναι στην κυριολεξία χρυσοί χορηγοί της ΔΗΕ. Πολλά, πάρα πολλά χρήματα έχουν δοθεί σε αυτήν την υπηρεσία από έναν ιδιωτικό φορέα. Το γιατί, ας το υποθέσει ο καθένας
  (διαβάστε το όλο)

  Συμβουλή (ξανά-μανά) για ανωνυμία στο διαδίκτυο: Tor Project: Anonymity Online
  Κατεβάστε το στα κινητά σας, στο πισί σας οποιοδήποτε σύστημα και να’ χει αυτό. (cross platform)
  H λογική «δεν έχω τίποτα να κρύψω» είναι αποδοχή του ιντερνετικού νταβατζιλικιού.

 51. sarant said

  44α; Α., ωραία, δεν την ξέρω αυτήν!
  44γ: Το άρθρο της Βικιπαίδειας είναι εξόχως αγιογραφικό. Πιθανως και αυτοβιογραφικό 😉

 52. gbaloglou said

  Σαντορίνη 1998

 53. Avonidas said

  Εγώ πάλι πολύ θα ήθελα να μάθω τι εννοεί η Όλγα Γεροβασίλη, όταν λέει ότι η κυβέρνηση θα βάλει «τάξη» στο διαδίκτυο.

  Δεδομένου ότι το διαδίκτυο είναι, ακριβώς, ένα δίκτυο παγκόσμιας εμβέλειας, με δισεκατομμύρια χρήστες, που μέχρι στιγμής έχει την τάση (και δικαίως) να γράφει τις εθνικές απόπειρες αστυνόμευσης εκεί που δεν πιάνει μελάνι, «τάξη» στο διαδίκτυο μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: κατέβασμα ιστοτόπων όταν οι σέρβερ βρίσκονται στο Ελλαδιστάν, και μπλοκάρισμα (δηλαδή λογοκρισία του κερατά όταν βρίσκονται στο εξωτερικό.

  Αυτό που δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να κάνουν, μα με κανέναν απολύτως, είναι να θέσουν τη διαδικτυακή ενημέρωση υπό τον έλεγχο 5-10 σάπιων μιντιαρχών (συνολικής ηλικίας 1000 ετών). Μπορούν να φιμώσουν, να μπουζουριάσουν, να ρουφιανέψουν, αλλά δεν πρόκειται ποτέ το διαδίκτυο να γίνει ένα top-down μέσο, όπου ο Ένας μιλάει και οι μάζες ακούνε.

  Το πολύ πολύ, αν το ζορίσουνε, να πάψουμε να μιλάμε ολωσδιόλου στο διαδίκτυο, αλλά δεν μπορούν και να μας υποχρεώσουν να ακούμε.

 54. Avonidas said

  αυτα τα 1000 χρόνια καν’ τα 600 καλύτερα, το παραφόρτωσα για έμφαση 😛

 55. Θρασύμαχος said

  Συνώνυμο με το «έδιωξα», «καρατόμησα», «εκπαραθύρωσα» κλπ είναι και το «έτζασα», μόνο σε … εεε … χμμμ … ειδικά λεξικά. Δεν ξέρω αν απαντά σε ενεστώτα.

 56. Πάνος με πεζά said

  @ 34 : Όχι, σήμερα το διάβασα ! Πραγματικά εντυπωσιακά παλιό και δαιδαλώδες κτίριο. Εμένα μου έχει μείνει ο ροκάς ελεγκτής αρχιτεκτονικών, και η υστερικιά ελεγκτής τοπογραφικού, ονόματα δε λέμε, οικογένειες δε θίγουμε…
  Α, και ο διπλανός του ροκά, που έμοιαζε παροπλισμένος ψάλτης από εκκλησία… 🙂

 57. Πάνος με πεζά said

  Ελέγκτρια; Μα δε λέγεται το @#$#μένο !

 58. Αααααααχχχχχχχχχχ…. ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤

 59. sarant said

  57 Τι να πω, εμένα μια χαρά μου φαίνεται το «ελέγκτρια»

  58 … με εκφράσεις όπως «βρωμοδημοσιογράφε»…
  Στοίχημα πως θα ακούστηκαν και άλλες εκφράσεις

 60. Avonidas said

  #58. Ωραία να ξεσπάμε στους δημοσιογράφους του Πρώτου Θέματος. Αναγνώστες γιατί έχει ακόμα αυτή η φυλλάδα, θυμίστε μου;

  (Και πολλούς, μάλιστα, πιο πολλούς από κάθε άλλη φυλλάδα, αν δεν απατώμαι)

 61. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  47. οι ανεξάρτητες -αλλά πλήρως εξαρτημένες εκεί που θέλουν- αρχές.
  Κι αν ένας κλάδος αμφιβάλλει για την έκθεση μιας Α.Α ,π.χ. της Αναλογιστικής, ζητά τη συνδρομή της προηγούμενης σχετικής Α.Α, που μπορεί να αποφαίνεται διαφορετικά στη δική της μελέτη (για το ίδιο θέμα). π.χ οι δικηγόροι που την αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό τους , άκουσα να λένε στο ράδιο,πως την παράγγειλαν στην προηγούμενη Εθνική Αναλογιστική Αρχή.
  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500059340

  17.β Δεν το είχα ακούσει αυτό και σα …»γατάκι» γούγλισα το Μάνο (!) Φαναριώτη
  Βρέθηκε αυτό αλλά δεν ανοίγει:
  Ελεύθερος με εγγύηση αφέθηκε ο σχεδιαστής του DirtyWorks
  http://www.fotiou.net/DWG_press/Indymedia/Indymedia2.htm
  από ή καλύτερα «Μάνο Φαναριώτη» 8:58μμ, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2005. Μην αρπάζεσαι, μαλάκας = αφελής. Αν σε εκφράζει καλύτερα το δεύτερο, προτίμησε

 62. giorgos said

  Δημιούργημα τών αμερικανών ή ΔΗΕ
  http://katotokerdos.blogspot.gr/2011/01/blog-post_30.html#more

 63. Βλέπω ότι πολλοί (συμπεριλαμβανομένου και του νοικοκύρη) κρίνουν την καρατόμηση (και τον καρατομηθέντα) από τις αντιδράσεις του «συστήματος» για την συγκεκριμένη ενέργεια της …φιλτάτης αριστερής κυβέρνησης.
  Επί της ουσίας, η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να ισχύσει, και στην υπόψη περίπτωση, το ρητό που ίσως όλοι ακούσαμε στον στρατό: Ουδείς αναντικατάστατος! Αλίμονό μας αν ο Σφακιανάκης ήταν ο ένας και μοναδικός παντογνώστης! Τι θα κάναμε αν, και όταν, αποχωρούσε από την υπηρεσία ή (χτύπα ξύλο) εξέλιπε για οποιονδήποτε λόγο;
  Εξάλλου, υποθέτω ότι η όποια δραστηριότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας οφείλεται στη συνεργασία πολλών εξειδικευμένων στελεχών και όχι βέβαια, αποκλειστικά και μόνο, στον επικεφαλής της. Αυτός έδρεψε τις όποιες δάφνες, κάνοντας χρέη …εκπροσώπου τύπου της υπηρεσίας που διοικούσε. Νομίζω ότι το ίδιο θα συμβεί και με τον νέο διοικητή της υπηρεσίας. Είναι λιγάκι δύσκολο να ανατεθούν τέτοια καθήκοντα στον εκπρόσωπο τύπου ή και στον διοικητή της ΕΛΑΣ, αφού όπως και να το κάνουμε, απαιτούνται κάποιες γνώσεις πληροφορικής κλπ, που δεν είναι καθόλου δεδομένες για όλα τα στελέχη του σώματος.
  Το φάουλ του Τόσκα, δεν είναι ότι «καρατόμησε» ένα στέλεχος. Είκοσι χρόνια είναι πάρα πολλά να παραμείνει ένας αξιωματικός στο ίδιο πόστο. Το φάουλ βρίσκεται αλλού: Είναι ότι βγήκε στα ΜΜΕ και περίπου χλεύασε τον υφιστάμενό του! Αυτό είναι ανεπίτρεπτο στα σώματα ασφαλείας (όπως και στον στρατό) διότι ενθαρρύνει την χαλάρωση της πειθαρχίας από τους οπλίτες και αξιωματικούς του σώματος. Ο Τόσκας, σαν πρώην μπάτσος (αν δεν απατώμαι) όφειλε να ξέρει πολύ καλά αυτόν τον κανόνα.
  Τέλος, το ίδιο ισχύει (τηρουμένων των αναλογιών) και για το «Μέγαρο Μαξίμου» και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για την φημολογούμενη επέμβασή τους στην καθ’ όλα νόμιμη και θεμιτή ενέργεια του Τόσκα, να μετακινήσει τον υποστράτηγο σε άλλη θέση.

 64. σεξπερτ!

  http://www.hiphop.gr/forum_topic/28827/1

 65. Πάνος με πεζά said

  γκτρ ; (και σε σωστή προφορά, νγκτρ; )

 66. 63 Ο Τόσκας, σαν πρώην μπάτσος (αν δεν απατώμαι)

  Πρώην στρατηγός, από τα τεθωρακισμένα. Όχι πως έχει σημασία, δηλαδή… 😉

 67. Πάνος με πεζά said

  Είναι το τίμημα της διασημότητας…Ούτε στο θάνατό σου δε σ’ αφήνουν ήσυχο. Ο ανώνυμος, μπαίνει να πηδ#@$% ακόμα και σ’ ένα γιαπί. Ο διάσημος, είναι δύσκολο να μπει ακόμα και στο Χίλτον…
  (το λέω γιατί ίσως να συνδέονται οι ερημιές του πρώην ανατολικού αεροδρομίου με το περιστατικό…)

 68. Πάνος με πεζά said

  Το Χίλτον που πωλείται όποιος ενδιαφέρεται. (Αττική σύνταξη)

 69. Avonidas said

  #63. Κανείς δεν έχει αυταπάτες ότι η ΔΗΕ θα εξυγιανθεί αν φύγει ένας καρεκλοκένταυρος. Το γεγονός, όμως, ότι γίνεται χαμός μόνο και μόνο γιατί πήγαν να διώξουν αυτόν τον έναν, μας δείχνει ότι αυτή η υπηρεσία είναι κράτος εν κράτει. Κι ακόμα περισσότερο, το γεγονός ότι είναι τόσο γερά γαντζωμένος στην καρέκλα του δείχνει πόσο πρέπει να έχει γλυκαθεί — αλλιώς δεν θα τον πείραζε ν’ αλλάξει πόστο.

 70. Corto said

  Η ατιμωτική καθαίρεση του Α. Ντρέιφους, στον περίβολο της Στρατιωτικής Σχολής με θραύση του ξίφους του – 5 Ιανουαρίου 1895

 71. Avonidas said

  #63. αφού όπως και να το κάνουμε, απαιτούνται κάποιες γνώσεις πληροφορικής κλπ, που δεν είναι καθόλου δεδομένες για όλα τα στελέχη του σώματος.

  ΜΠΟΥΑΧΑΧΑ!

  Γνώρισα τόσους μπουρτζόβλαχους με τα των υπολογιστών και του ίντερνετ στο στρατό, που δεν μπορώ με τίποτα πλέον να πάρω στα σοβαρά ένστολο που μιλάει γι’ αυτά τα θέματα.

  Το τραγικό είναι αυτός ο συνδυασμός τρομακτικής δύναμης και τρύπιας ασφάλειας — πήλινα πόδια κυριολεκτικά. Όταν έχεις στη διάθεσή σου τον κρατικό μηχανισμό καταστολής, μπορείς να κάνεις τη ζωή δύσκολη και να εισβάλεις στην ιδιωτική ζωή χιλιάδων πολιτών. Κι όμως, ένα παιδάκι με λίγο νιονιό και μέτριες γνώσεις πληροφορικής μπορεί να μπει στο κέντρο επιχειρήσεών σου με περίπατο και να σε κάνει ρόμπα, γιατί η ασφάλεια ενός δικτύου είναι τόσο ισχυρή όσο ο πιο ανίδεος μπούρτζος που έχει δικαιώματα στο σύστημα.

 72. Avonidas said

  #70. Κι ο Ντρέυφους ο άμοιρος ήταν και αθώος…

 73. sarant said

  65 Πλέκτρια.

 74. 44γ: Το 1981, εισήχθη στη Σχολή Ανάλυσης και Προγραμματισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

  Μπα, έτσι λέγαν’ την ΚΟΡΕΛΚΟ το 81;

 75. Avonidas said

  #74. «ΚΟΥΡΕΛΚΟ, έτσι γράφεται το μέλλον!», που κάναμε πλάκα παλιά 😛

 76. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  53 – «Το πολύ πολύ, αν το ζορίσουνε, να πάψουμε να μιλάμε ολωσδιόλου στο διαδίκτυο, αλλά δεν μπορούν και να μας υποχρεώσουν να ακούμε.» Δεν ενδιαφέρονται γι΄αυτό, τους αρκεί να μπορούν να μας ακούνε αυτοί.

 77. Avonidas said

  #76. Τι να ακούνε, ρε Λάμπρο, αφού δε θα μιλάμε, είπαμε! 😉

 78. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  59 – «Στοίχημα πως θα ακούστηκαν και άλλες εκφράσεις» Όπως «ρε παλιοχαρακτήρα».

 79. cronopiusa said

 80. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σκεφτείτε να έχετε φίλο ή «φίλο» το Σφακ -ατακ. Στις κυρίες απευθύνομαι (ας ξεχάσουμε τη φάτσα, μόνο για τη ράτσα λέω). Προ αμνημονεύτων χρόνων, προ ιντερνετ και προ κοριών στα τηλέφωνα, μια εξαδέλφη μου είχε φλερτ μ΄έναν στρατιωτικό και ψουψου έρχονταν σπίτι και τα λέγανε με την αδελφή μου.Θυμάμαι που ήρθε τρελαμένη κι έλεγε ότι ο τύπος της έδειξε(μάλλον για να την εντυπωσιάσει λέω τώρα) μια «βεντούζα» που είχε εφαρμόσει σε οικείο τηλέφωνό του και όταν καλούσε, κι από τη στιγμή που σήκωναν το ακουστικό, ακόμη κι αν το έκλειναν αμέσως, από την άλλη άκρη ο καλών (παρακολουθών -βεντουζάκιας) συνέχιζε να ακούει όσα λέγονταν μέσα στο χώρο. Το είχε φέρει λέει από την Κύπρο εκείνη την εποχή .Ήταν η πρώτη φορά που άκουγα για τέτοιου είδους απίστευτο χαφιεδιλίκι. Εννοείται πως σπίτι μας δεν τον έφερε για επίσκεψη μέχρι που χώρισαν 🙂 .
  Για φανταστείτε τη σήμερον ημέρα να έχεις στον περίγυρό σου έναν τέτοιο «επαγγελματία» μπρρρ…

 81. Ανδρέας said

  Συζήτηση που γίνεται… από που να την πιάσεις και που να την αφήσεις.
  Τι είναι το διαδίκτυο;
  Πως έφτασε στα χέρια μας;
  Μήπως πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί;
  Ότι και να γράφουμε αν δεν πούμε τι είναι το πι-σι και τι το διαδίκτυο θα λέμε κουταμαρίτσες συνεχώς.

  Έφη εκεί που βρήκες στο ψαχτήρι του γκούγκλη τη ιστοσελίδα που δεν ανοίγει έχει ένα βελάκι τέρμα δεξιά της ηλεδιεύθυνσης (με πράσινο χρώμα) δίπλα από το htm. Πάτα το και θα σου ανοίξει ένα μενού που λέει ‘προσωρινά αποθηκευμένη σελίδα’. Κατά 98% ανοίγει σε όλες τις αποθηκευμένες ιστοσελίδες που παρουσιάζονται στο ψαχτήρι μετά την πληκτρολόγηση που έκανες..

 82. skolymos said

  Θα ήθελα κάποιος με όρεξη και δυνατότητες να μπει στον κόπο να συλλέξει και να παραθέσει σε πίνακα στοιχεία της 20χρονης απόδοσης του κ. Σφακιανάκη στο συγκεκριμένο πόστο. Υποψιάζομαι ότι η πλειονότητα (π.χ. πάνω από 80-90%) των υποθέσεων – στατιστικώς – θα έχει να κάνει με τα δύο ΠΙΑΣΑΡΙΚΑ θέματα: την παιδοφιλία και τις απόπειρες αυτοκτονίας (των νέων). Δηλαδή, υποψιάζομαι ότι μετέτρεψε την υπηρεσία του σε σχεδόν μονοθεματική, για να εισπράττει τα «μπράβο» και τα «ζήτω» της κοινωνίας και αφήνοντας εντελώς ακάλυπτες ή πολύ ισχνά καλυπτόμενες άλλες εγκληματικές δραστηριότητες όπως της τρομοκρατίας, της διακίνησης φαρμακευτικών και άλλων ουσιών και ναρκωτικών, της διακίνησης όπλων, της ηλεκτρονικής απάτης κλπ., οι οποίες ενέχουν και τον κίνδυνο να σε στοχοποιήσουν στα κυκλώματα αυτά… Αν κάποιος το κάνει και αποδειχτεί ότι έχω άδικο, ζητώ προκαταβολικώς συγγνώμη.

 83. το kick up στα ελληνικα ειναι κλωτσια προς τα πανω…

 84. antonislaw said

  6: Ως νομικός συμφωνώ απολύτως φίλε Cyrusmonk! ασφαλώς και η αυτοκτονία δεν αποτελεί στις μέρες μας ποινικό αδίκημα, συνεπώς δεν συγχωρείται η άρση των προσωπικών δεδομένων, μόνο εκ του λόγου αυτού.
  29: σουτάρισμα, ή «τον σουτάρισαν» ή «του δώσανε ή έφαγε σουτ» , πολύ συχνή φράση στη δεκαετία του ’80

  Περί δημοσίων υπαλλήλων και μονιμότητας: Ο Βενιζέλος είχε παραχωρήσει κατά το άρθρο 102 του Συντάγματος του 1911 τη μονιμότητα. Στο Σύνταγμα δεν υπήρχε ρητή αναφορά για απαγόρευσή της (μπήκε στο Σύνταγμα του 1952 και διά νόμου απαγορεύτηκε από το 1928 από την Κυβέρνηση Ζαΐμη, ν. 3453/1928) αλλά στις συζητήσεις της Βουλής ο Βενιζέλος υποστήριξε ότι υποχώρησε στο θέμα της μονιμότητας υπό τον όρο και ως αντιστάθμισμα την απαγόρευση της απεργίας.

 85. «εκκρεμεί παραπομπή» 😀

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BB%CE%B7%CF%82_%CE%A3%CF%86%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82

 86. Πάνος με πεζά said

  Αυτό που είχα γράψει εγώ, «Έμαθα ότι σε βγάλανε» αντί για «σε απέλυσαν», αλήθεια, το έχει ξανακούσει άλλος;

 87. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  60 – «Αναγνώστες γιατί έχει ακόμα αυτή η φυλλάδα, θυμίστε μου;» Γιατί είναι έγκυρη αμερόληπτη και ανεξάρτητη, δεν το ξέρεις;

  77 – Εννοώ ότι δεν τους ενδιαφέρει να πάψουμε να μιλάμε, αλλά και να μη μιλάμε κάτι θα ακούνε, θυμήσου την ταινία, «οι ζωές των άλλων» (χαμόγελο).

 88. Γιάννης Ιατρού said

  61β ΕΦΗ, πως να στο στείλω;

 89. cronopiusa said

  Corto Maltese – Tango, de Hugo Pratt

 90. spiral architect said

  (συνδέεται με το #50 σχόλιό μου)

 91. Γιάννης Ιατρού said

  56: Πάνο, αν μεγενθύνεις, θα δεις και τ΄όνομα 🙂

 92. Εδώ πρωτοέμαθα το ρήμα «καρατομώ» και πολύ είχα χαρεί, θυμάμαί! 😀
  Καλησπέρα σας!!!

 93. ConspiRaki Theologist said

  Σχετικά με το 15, απολαύστε : https://athens.indymedia.org/post/30805/

 94. Πάνος με πεζά said

  @ 92 : Eγώ είχα φάει τότε, σε ένα έξω από τις πόρτες του λιμανιού (όχι το παλιό, στη δεύτερη γωνία, το πιο σύγχρονο – που έχει κλείσει όμως…), και πέρσι το χειμώνα που ξαναβρέθηκα Κόρινθο, σε ένα όμορφο εστιατόριο μέσα σε μονοκατοικία, ονόματι «Αυλή». Πιο πάνω από τα δικαστήρια, απέναντι.

 95. παρεμπ., ΔΔΗΕ είναι το σωστό.

 96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  51. >>δεν την ξέρω αυτήν!
  Αυγουστος 2015 :Η δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά, η οποία εργάστηκε επί σειρά ετών στη δημόσια τηλεόραση αναλαμβάνει με απόφαση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη διευθύντρια του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
  Να σημειωθεί πως σημειωθεί πως τη θέση αυτή στο περασμένο διάστημα κατείχε ο Γιώργος Μουρούτης.
  Μετά τη νίκη Κυρ.Μητσοτάκη,εσχάτως, η Π.Γ πήγε, 6 με 8 το πρωί, στο Ρίαλ ράδιο

  81.ω ευχαριστώ.Έτυχε άλλες φορές που επιχείρησα να μην ανοίγει,αλλά τώρα που είπες και τ΄άνοιξα, έχει πλάκα(μαύρη)

  88. Ευχαριστώ μα άστο, επικίνδυνα πράματα 🙂 Στο μεταξύ έβαλαν λεπτομέρειες σχ.64 ανατριχιαστικές λεπτομέρειες σχ.95 🙂 . «Παναϊαμ»! που λέει και κάποιος εδώ.

  85, Σκύλε, νωρίτερα 12:30 περίπου που το είχα βάλει εγώ, δεν έλεγε «εκκρεμεί παραπομπή» 🙂

 97. Γιάννης Ιατρού said

  Η Αυλή είναι απέναντι από την AVIN, κανά δυό γωνίες πιό πάνω από τα δικαστήρια, το παλιό ήταν μάλλον το ΕΛΛΑΣ (?)

 98. Γιάννης Ιατρού said

  99==>96

 99. 98τέλος

  έπεσε σκούπιζμα!

 100. Ανδρέας said

  98 Έφη στο χρωστούσα από τότε που μου είπες για τα μυρμήγκια και το υγρό σαπούνι στον κήπο 🙂

 101. Πάνος με πεζά said

  @ 100 : «Mediteranee», Αγ. Νικολάου και Περιάνδρου, δίπλα στο περίπτερο.

 102. gpoint said

  Εγώ δεν ξέρω αν έκανε καλά ή όχι τη δουλειά της η ΔΗΕ σίγουρα όμως τα «κόλπα» της και τις μεθόδους της δεν θα τις έβγαζε φόρα παρτίδα να ξέρουν οι άλλοι να φυλάγονται. Αυτα γιατί αυτό με το Ιντυ και το μέηλ μετά το νηπιαγωγείο δεν το καταπίνεις

 103. Γιάννης Ιατρού said

  98β, 81: Αυτό που λέει ο Ανδρέας δεν είναι το αρχείο που είδες με το βελάκι (από το cache), το original είναι αλλού/άλλο (είναι αναφορά στο original). Αλλά ΟΚ, όπως είπες στο β)… 🙂

 104. Γιάννης Ιατρού said

  103 Πάνο, νομίζω ότι έχει ανοίξει άλλο εκεί (?) ή ήταν εκεί που είναι το σημερινο Public

 105. Corto said

  «η περίφημη εκπαραθύρωση της Πράγας το 1619 που στάθηκε το έναυσμα για τον Τριακονταετή πόλεμο»

  Μια μικροδιόρθωση: Το 1618 συνέβη το περιστατικό της εκπαραθύρωσης της Πράγας.

  Μια ενδιαφέρουσα ιστορική λεπτομέρεια;
  Οι τρεις εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας εκπαραθυρώθηκαν από τον τρίτο όροφο (περίπου 20 μέτρα ύψος) αλλά επέζησαν. Οι ίδιοι το απέδωσαν σε θαύμα. Οι Προτεστάντες αντιθέτως υποστήριξαν ότι οι τρεις καθολικοί έπεσαν σε έναν σωρό κοπριά!

 106. ConspiRaki Theologist said

  @Gpoint/104

  «Αυτα γιατί αυτό με το Ιντυ και το μέηλ μετά το νηπιαγωγείο δεν το καταπίνεις»

  Μην είσαι σίγουρος ότι όλοι βγάλαν το νηπιαγωγείο χωρίς λαδοτενεκέ 🙂
  Ο τύπος είναι απλά παντελώς άσχετος. Και χαζός.
  θα κάτσω να τα μαζέψω μερικά που έχω , για να διαμορφώσουν άποψη και όσοι αμφιβάλουν.

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  102. 🙂 Μυρμηγκοαπώθησης συμπλήρωμα, αν δεν το είχα πει και τότε, αλλά μου ξανασυνέβη: ψέκασα με ξίδι στο κάγκελο μια μυρμηγκοσύναξη και ήταν το ξίδι του γούστου τους (κάπως γλυκό) και μαζεύτηκαν άλλα τόσα. Πανικός! Με παχύ τρίμμα πράσινου σαπουνιού, τα αφάνισα άμεσα, οικολογικά κι ανέξοδα.
  Είναι εποχή τώρα, μέχρι αρχές Μάρτη, για ψεκασμούς στους θυλάκους τους.Είτε μυρμήγκια είτε κουνούπια. Έχουμε μια εστία κουνουπιών και θάλαμος ποντικιών φαντάζομαι, (παλιό αχρησιμοποίητο τεράστιο φρεάτιο που δυστυχώς ρίχνανε παλιότερα τα φύλλα απ τον κήπο, μέσα σε νάϋλον σακούλες και κάτι παλιοκουβάδια ,λάστιχα κλπ. Το πήρα χαμπάρι αργά και μέσα στο φρεάτιο δε γίνεται να κατεβεί κανείς να το καθαρίσει πια.Βαθύ και πλατύ,με στενό στόμιο και μαύρη μπίχλα. Σπαζοκεφάλιαζα τί να κάνω γι΄αυτό τον υπόγειο τσιμεντένιο σκουπιδότοπο. Σκέφτηκα (χωρίς να έχω σιγουριά και γνώση για την αποτελεσματικότητα) να πασπαλίζω τη χαβούζα με θειάφι. Το δένω σε λεπτό πανί (καλσόν) ,το στερεώνω σε κοντάρι και θειαφίζω υπόγεια όσο πιάνει και μετά κλείνω το μαντεμένιο καπάκι κρεμώντας εσωτερικά το υπόλοιπο θειάφι στο καλτσοσάκουλο. Μπούμαν με θειαφοκόνταρο και μάσκα μιας χρήσης 🙂 .
  Απολυμαίνουνε βέβαια κατά τη γενική απολύμανση αλλά είπα για πιο οικολογικά και πιο επιτήδεια. Αν ξέρει κανείς από τους χημικούς να πει αν πράγματι το θειάφι κάνει δουλειά εκεί μέσα. Ασβέστη ήθελα να βάλω, αλλά δε βρίσκω σε τρίμμα για να πασπαλίσω.

 108. Κι έλεγα κι εγώ…

 109. To kick up δεν έχει τύχει να το συναντήσω για εσωτερική μετάθεση σε εργαζόμενο
  (ίσως επειδή η ιεραρχία στον πανεπιστημιακό χώρο είναι αρκετά επίπεδη),
  αλλά η φράση «Kick it up a notch» είχε γίνει διάσημη στα 90ς
  από την εκπομπή του ευρηματικού τηλεμάγειρα
  – με ωραίες σπεσιαλιτέ – αλλά και μουσικού* Έμεριλ Λαγκάς,
  όταν πέταγε κανα-δυό παραπανίσιες πρέζες αλατοπίπερο (συνήθως)
  στα γαστρονομικά παρασκευάσματά του,
  συνοδεύοντας την χαρακτηριστική κίνηση με ένα ηχηρό «Μπαμ!»
  (απόψε κάνεις…)
  _________________
  * ο οποίος αντιμετώπισε, όπως και άλλοι
  – I am not making this up –
  το δίλημμα «Σπεσιαλίστας ή ντράμερ;»

 110. Idom said

  Πώς επεμβαίνει η ΔΗΕ όταν θεωρήσει ότι κάποιος πρόκειται να αυτοκτονήσει;
  α) τού τηλεφωνεί;
  β) ειδοποιεί οικία του πρόσωπα;
  γ) τού στέλνει σωρηδόν αγαπησιάρικα circular mails;
  δ) στέλνει τα SWAT να τον μπουζουριάσουν;
  ε) τού πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ;
  στ) άλλο;

  Γνωρίζει κάποιος;

 111. Για την προστασία προσωπικών δεδομένων, έλεγχο ηλεκτρονικών δικτύων και τα συναφή (αλλά και παραπέρα), μεγάλη έκταση έχει πάρει αυτές τις μέρες – όπως σίγουρα πολλοί θα έχουν παρακολουθήσει – η αντιπαράθεση μεταξύ Apple και FBI/ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, σχετικά με το ξεκλείδωμα επίμαχου κινητού. Μια σχετικά καλή περίληψη του πολύπτυχου θέματος εδώ.

 112. Ανδρέας said

  109 ο μπούμαν μ’ άρεσε 🙂

 113. Idom said

  # 83, 111

  Το είχα διαβάσει δεν θυμάμαι πού…
  Σήμερα που γκούγκλαρα, το «επιβεβαίωσα» εδώ
  http://www.thefreedictionary.com/kick
  ως «kick upstairs»:

  To promote to a higher yet less desirable position.

 114. smerdaleos said

  καρατόμηση

  ΙΕ ρίζες *k’erh2s- «κέρας» και *temh2- «τέμνω»

  Ο θηλυκός όρος κάρᾱ είναι μεταπλασμένος τύπος του παλαιότερου (μάλλον ουδετέρου) *k’r.h2s > κάρας/κράς (το δεύτερο μα μακρό ᾱ).

  Η διτυπία κάρα-/κρᾱ- είναι η τυπική ελληνική «πλειοφωνία» που συμβαίνει στα τονισμένα «μακρά συλλαβικά ένηχα» (*R.H-, συνδυασμός συλλαβικού ενήχου και λαρυγγικού): λ.χ.

  ενίοτε στα τονισμένα: *-R.h1- > -əRe- > -eRe- , *-R.h2- > -əRa- > -aRa- , *-R.h3- > -əRo- > *-oRo-

  πάντοτε στα άτονα: *R.h1 > Rē , *R.h2 > Rā , *R.h3 > Rō

  *g’n.h1- > γένεσις/γνητός

  *tl.h2- > *ταλασίς/τλᾶσις (λ.χ.<a href="http://κάρας/κράς«>ταλασίφρων/τλησικάρδιος)

  *tr.h1- > τέρετρον/τρητός

  *gwl.h1- > βέλεμνον/βλητός

  dm.h2- > δάμασις/δμᾱτός > αττικοϊωνικό δμητός/ἄδμητος

  Έτσι έχουμε:

  *kr.h2s-niom > *κρᾱσνίον > κρᾱνίον και κρᾱ- >κρήδεμνον = «κεφαλόδεσμος, μαντίλι για τα μαλλιά»

  αλλά

  *kr.h2s-nos > *κάρασνος > κάρᾱνος = «αρχηγός», κυριολεκτικά «καπετάνιος» (caput > capitaneus)

  Περισσότερα για την ΙΕ ρίζα *k’erh2s- εδώ.

  Για την ρίζα *temh2- ο πλήρης βαθμός *temh2- > τεμα- φαίνεται στο σιγμόληκτο ουδέτερο (τὸ) τέμαχος

  Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομηρική φράση «ἔγχεα ταμεσίχροα» = «όπλα που τέμνουν/σχίζουν την χρώτα/δέρμα».

  Το πρώτο συνθετικό σε αυτό επίθετο είναι γλωσσολογικά ανώμαλο και μάλλον ο αρχικός τύπος ήταν ή το ε-βαθμο *τεμασίχροα που υπέστη μετάθεση ε..α > α.ε ώστε να μοιάζει στα σύνθετα των σιγμόληκτων ουδετέρων του τύπου ἄλγος > ἀλγεσ-ί-δωρος, ὄρος ὀρεσ-ί-βιος ή (πιθανότερα κατά την γνώμη μου) ο «πλειοφωνικός» τύπος *ταμασίχροα, πίσω από τον οποίο κρύβεται ο πλειοφωνικός τύπος *tm.h2-tis > *τάμασις ~ τμᾶσις > τμῆσις

  Λ.χ. το παράδειγμα *telh2- > tl.h2-tis > *τάλασις ~ τλᾶσις > τλῆσις (ταλασίφρων ~ τλησίφρων) που ανέφερα παραπάνω.

 115. 112

  Υποτίθεται πως εντοπίζει την ip adress κι από εκεί τη διεύθυνση.
  Αλλά δεν ξέρω πολλούς υποψήφιους αυτόχειρες που να το διατυμπανίζουν…

 116. 109

  Διότι debugging δεν θέλει μόνο ο υπολογιστής αλλά και ο κήπος μας!

 117. Υαλτις said

  Υπαρχει και το ,»τον έβαλαν στο ψυγείο»

  Το ιντιμίντια πάντως θα αποκαλούσε την εκπαραθύρωση του Σφακιανάκη ,απαλλοτρίωση!

 118. Ανδρέας said

  Απ’ την κατασκευή και την φύση του πι-σι και του διαδικτύου μόνο νομική μπορεί να είναι η προστασία των νομικών δεδομένων. Έχει σχεδιαστεί από την αρχή τρύπιο με 66.666 🙂 περίπου τρυπούλες κι ότι αυτό συνεπάγεται.

 119. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  110. 🙂 Τον αποκαθηλώσαμε ντίπι .Να σου ξωμολοηθώ πως μέχρι σήμερο δεν είχα καταγράψει τη μούρη ντου. Τονε φανταζόμουνα δε πιο νέο και σε στιλ ιντερνετοφρικιού. Επιμελώς ατημέλητο . Ούτε ότι είναι αστυνομικός καλά καλά δεν ήξερα. Κι ακόμη ότι είχε ρόλο στο θέμα Παστίτσιου. Βαθύ μεσάνυχτο.
  Πάω σινεμά να ψυχαγωγήσω την άγνοιά μου.

 120. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  118 🙂

 121. 115,
  Ασφαλώς (είναι το ίδιο λινκ που έβαλα στο 111),
  γι’ αυτό το περιόρισα στην προσωπική μου εμπειρία
  στον ιεραρχικά μάλλον επίπεδο πανεπιστημιακό χώρο
  (στον οποίο, βέβαια, «προσωπικές διαμάχες και ίντριγκες
  είναι πιο θυελλώδεις απ’ αυτές στην πολιτική,
  παρόλο που – ή επειδή – ό,τι διακυβεύεται είναι τόσο ευτελές…»
  🙂 )

 122. odinmac said

  Ο Τόσκας είναι αυτός που είχε ανεβάσει φωτογραφία του στο σάιτ του υπουργείου, ποζάροντας με ένα posti-it κολλημένο στην οθόνη του υπολογιστή του, όπου έγραφε «User name:Ypourgos και Password: 123456″, και απ» ότι μαθαίνω έγινε σάλος και ρετουσάρισαν τη φωτογραφία;
  Τι πόστο είπαμ’ έχει τούτος ¨δώ;
  Βρε τι έχουμε πάθει…
  Ελπίζω μόνο να έχει αλάξει τους κωδικούς σε κάτι πιο ευκολο, ας πούμε κάτι σε «δεν περνάς κυρά Μαρία» και «0000», ώστε να τους θυμάται.

  http://www.koolnews.gr/ellada/756201-nikos-toskas-o-ypourgos-pou-mas-edose-tous-kodikous-tou-ypologisti-tou/

 123. Νίκος Κ. said

  Eίχα ακούσει ότι μετά από μια αναβάθμιση τού λογισμικού θα προλάβαινε όχι μόνο τις απόπειρες αυτοκτονίας αλλά και τις ερωτικές απογοητεύσεις.

  Κυκλώματα νύχτας, παράνομο στοίχημα, μεγάλη φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, μίζες κλπ. μπορούν να περιμένουν. Όλα στη σειρά τους. Μόνο 21 χρόνια λειτουργεί η υπηρεσία. Μην είμαστε κι αχάριστοι!

 124. Ανδρέας said

  111 Δηλαδή προάγεται ως κατεπάνω;
  https://en.wikipedia.org/wiki/Katepano

  πάνω μεν κάτω δε
  κάτω μεν πάνω δε.

 125. Idom said

  Βίντεο σοκ! Προσοχή, σκληρό υλικό.
  Μωρόφιλη ενήλικη γλύφει βρέφη σε όλο τους το σώμα και τα αφήνει να παίζουν με τα απόκρυφά της…

  Δεκάδες παρόμοια κυκλοφορούν στο ίντερνετ. Η ΔΗΕ να μάς φυλάει…

 126. 126, 🙂
  Καλό το κατεπάνω, δεν το ήξερα!
  Πανωλεθρίαμβος, που λένε.

 127. Μαρία said

  53
  Κρατική_διαφήμιση.gr http://left.gr/news/kratikidiafimisigr
  Εκεί που βρίσκεται το ζουμί της υπόθεσης και δεν είναι άλλο από αυτό της πολυπόθητης «κρατικής διαφήμισης». Εκεί δηλαδή που κρύβεται ο πανικός ορισμένων νεόκοπων βαρόνων των ιντερνετικών media, που μετά την περίοδο των παχιών αγελάδων -λέγε με ΚΕΕΛΠΝΟ- δεν δείχνουν και ιδιαίτερη διάθεση να φαίνονται τα ονόματά τους δίπλα στο όνομα του site με το οποίο δραστηριοποιούνται στην αγορά της ιντερνετικής είδησης. Από τη στιγμή που το «Μητρώο Online Media» διασφαλίζει πως η κρατική διαφήμιση θα ανατίθεται σε ιστοσελίδες με σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς και διάφανη μετοχική σύνθεση, ώστε οι πολίτες να είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιος έλαβε τα χρήματα της κρατικής διαφήμισης και στη βάση ποιων κριτηρίων, δεν ήταν λίγοι αυτοί που πέρασαν στην αντεπίθεση διαχέοντας στο διαδίκτυο τη φημολογία περί ελέγχου και φίμωσης. Και μάλιστα, για να κάνουν πιο γαργαλιστική την αφήγησή τους, στόλισαν την κινδυνολογία τους με ένα «σατανικό εργαλείο» που ως Μεγάλος Αδερφός θα παρακολουθεί με λογοκριτική διάθεση τους πάντες και τα πάντα.

 128. 127

  Για να μην πούμε για μάχες μέχρις εσχάτων! https://www.youtube.com/watch?v=_ow5J9yRS2A

 129. Idom said

  # 89
  Υπέροχο!

  #117
  Μα αυτό απαντάει στο πώς εντοπίζουν τον μέλλοντα αυτόχειρα. Όχι τι (τον / τού) κάνουν έπειτα…
  Υποθέτω ότι υπάρχουν σχετικά «πρωτόκολλα» για να εκτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς / ψυχολόγους, αλλά είναι όντως έτσι;

 130. Γιάννης Ιατρού said

  123, 113: Μιάλη, στο 123 ναί, αλλα αυτό στο 113 για ξαναδέστο, please 🙂

 131. Γιάννης Ιατρού said

  132: Μιχάλη 🙂

 132. 131β

  Πολύ αμφιβάλλω περί κοινωνικών λειτουργών κλπ
  Τουλάχιστον στα πολλά δελτία τύπου δεν θυμάμαι να αναφέρεται τίποτε τέτοιο. Μόνο για ενημέρωση του οικογενειακού περιβάλλοντος μιλούσαν.
  Γι’ αυτό υπάρχουν και πολλές αμφιβολίες σχετικά με τα στατίστικς της ΔΔΗΕ.
  Να υπογραμμίσω, ωστόσο, πως τώρα πια οι ΔΔΗΕ έχει εκπαιδευμένους αστυνομικούς, πανεπιστημιακής μόρφωσης και εξειδίκευσης. Ωστόσο, όπως μου έλεγε φίλος, που το έμαθε από γνωστό του, ο οποίος προσελήφθη με ΑΣΕΠ, τον αποκαλούν «ο χάκερ» και το μόνο που κάνει είναι να ακολουθεί στο σπίτι του συλληφθέντος και να παίρνει το κουτί του κομπιούτερ, δηλαδή, να αποσυνδέει οθόνη/ποντίκι/ηχεία/πληκτρολόγιο και να βάζει την κούτα στο πορτ-μπαγκάζ του περιπολικού. 😦

  Η περισσότερη «δουλειά», πάντως, βγαίνει με πολύωρες περιπολίες στη λεωφόρο της πληροφορικής και με απατηλούς ρόλους, όπου υποδύονται τους παιδέρες, κλπ.

 133. Ριβαλντίνιο said

  @ 127 Idom
  @ 130 Σκύλος

  Γιατί μήπως δεν είναι ύποπτο το παρακάτω

  Για κόψτε στίχο

  Κατσίκα κατσίκα κατσίκα είσαι γλύκα
  Στην αγκαλιά σου θέλω να’μαι ως το πρωί
  Κατσίκα κατσίκα γλυκιά μου πιτσιρίκα
  Ελα κοντά μου και δωσ’μου ενα φιλί
  Πο πο πο πο πο τι μουτράκι ειν’αυτό;
  Κατσίκα πιτσιρίκα πάω να τρελαθώ
  Τίποτα δεν θέλω στη ζωή
  Φτάνει να’μαστε μαζί

  Εχει γνωρίσει ενα τσοπάνη
  Που εχει πρόβατα και γίδια σε μια στάνη
  Οι προβατίνες είναι χαδιάρες
  Ολο χορεύουν και κάνουν σαχλαμάρες
  Είναι θεές είναι κουκλάρες

 134. Πάνο με πεζά, το -γκτ- σε όσες ελληνικές λέξεις υπάρχει προφέρεται [ŋkt], με το γ όπως στο ‘άγχος’ και το κ άηχο. Έτσι και στον ‘άτεγκτο’, έτσι και στο ‘πλαγκτόν’, έτσι και στον ‘ελεγκτή’, έτσι και στην ‘ελέγκτρια’. μπορεί να μη συνηθίζεται το τελευταίο, αλλά πρόβλημα προφοράς δεν έχει.
  Επίσης, τι σου φταίει η κοινότατη (τουλάχιστον στα δικά μου χρόνια) έκφραση «τον φύγανε»; Φυσικά, το ρήμα ‘φεύγω’ δεν είναι μεταβατικό (αν και κάποτε ήτανε, «φεύγετε την πορνείαν» λέει κάπου ο θείος Απόστολος), αλλά εδώ πρόκειται για αστεϊσμό, που συνειδητά παραβιάζει τα όρια της κανονικής χρήσης, ακριβώς για να υποδηλώσει ότι κάποιος εξαναγκάστηκε να φύγει, έστω κι αν δεν το λέει φανερά. Παρομοίως, «τον αυτοκτονήσανε» (=σκηνοθέτησαν αυτοκτονία). — Έχω ακούσει ότι και ισπανικά λέγεται κάτι ανάλογο: –¿Se fué? — No, lo fueron.
  Τέλος, δεν αλλάζουμε την ορθογραφία των επωνύμων και των ψευδωνύμων. Άμα ο ενδιαφερόμενος το θέλει Χάρρυ Κλυνν, Χάρρυ Κλυνν μένει. Ομοίως των εμπορικών ονομασιών, σημάτων κατατεθέντων κλπ.: δεν θα πούμε εμείς στην Κολυνός πώς θα γράφεται!

 135. Ανδρέας said

  133 Παραμύθι διένεξη είναι μεταξύ των δύο. Από τον 9/2001 και μετά βγήκε νόμος που υποχρεωτικά όλοι οι κατασκευαστές λογισμικού κρυπτογράφησης αφήνουν μια πίσω πόρτα ανοιχτή για χρήση των σχετιζομένων με την εθνική ασφάλεια αμερικανικών υπηρεσιών.
  Τώρα, (μελλοντικά περισσότερο για μας εδώ που είμαστε πίσω τεχνολογικά) που τα κινητά χρησιμοποιούνται για όλες τις συναλλαγές συμπεριλαμβανομένων των ηλετραπεζικών, προσποιούνται ότι η ανταλλαγή δεδομένων είναι τόσο ασφαλής που χωρίς την επέμβαση του κατασκευαστή δεν ξεκλειδώνουν με τίποτα.
  Παραμύθια τούμπανα όλα αυτά.
  Πρέπει οι συναλλαγές να γίνονται δίχως ρευστό για να παρακρατείται αυτόματα ο φόρος και να σταματήσουν οι φοροδιαφυγές. Είναι απλά πράματα αυτά.
  Άσε που τα χαρτονομίσματα είναι γεμάτα μικρόβια (βρώμικο πράμα το χρήμα λέμε).

 136. gpoint said

  # 108

  Με τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 και τα μέτρα που απαιτούσν Οι Αμερικάνοι δεν θα άφηναν ένα βλάκα επικεφαλής, αυτό είναι για προνήπιο

 137. 138

  Ναι, βέβαια! Από εμάς περίμεναν να εξασφαλίσουμε την Ολυμπιάδα. Όπως, επίσης, δεν παρακολουθούσαν μέσω της Βόνταφον, όλο τον κόσμο, από αναρχία μέχρι Κωστάκη Καραμανλή. Κι επίσης το C4I δούλεψε αποτελεζματικά!

  Έχετε χιούμουρ εσείς, οι Μπαογκτσήδες!

 138. 135

  Δεφταίω ΄γω, κύριεΜπρόεδρα! Η κατσίκα μου κουνούσε την ουρίτσα της!

 139. Ανδρέας said

  138 τζι τι λές;

 140. ΓιώργοςΜ said

  Λίγο εκτός πνεύματος με την πορεία που έχει πάρει η συζήτηση: Με το «αποξήλωση» (συνειρμός με το «ξήλωμα», του οποίου διεκδικεί την κυριολεκτική έννοια), έχει ασχοληθεί ποτέ κανείς; Τείνει να γίνει ορολογία, το έχω δει και σε επίσημα έγγραφα νομίζω. Σ’ εμένα ακούγεται σα σύρσιμο νυχιών σε πίνακα… Χώρια που θυμίζει την «αποψίλωση» που οι άρρενες κάθε άλλο παρά νοσταλγικά θυμόμαστε από το στρατό…

  #13: Τη δεκαετία του ’80 είχε εκδοθεί από την » ‘Αγρα » μια σειρά φυλλαδίων με διηγήματα, δοκίμια κλπ, ένα εκ των οποίων ήταν «Το εγκώμιο του εγκλήματος». Προς έκπληξή μου διαπίστωσα τότε πως ο Μαρξ είχε χιούμορ

 141. Jannis said

  Καλως απομακρυνθηκε και δε χρηζει σχολιασμου, γιατι ομως η κυβερρνηση μια μερα μετα εσπευσε να τον μισοαποκαταστησει , μισοδικαιωσει ,ποτε δεν εχει γινει κατι τετοιο , μηπως ηξερε ο εν λογω κακα πραγματακια ?

 142. Μαοϊκή παρωδία said

  Φιλότιμη η προσπάθεια του οικοδεσπότη να «ξεπλύνει» την άλωση των κρατικών μηχανισμών απο την αριστερο-ακροδεξιά συγκυβέρνηση, αλλα ας έχει το νου του σε αυτά που γράφει για την ελευθερία στο διαδίκτυο, διότι η «αυτονόμηση» των ΜΜΕ και των μπλογκς-καθότι «επικίνδυνη» για τη δημοκρατία- θα επιφέρει τη σοφή εποπτεία του αγίου κράτους ..και,τότε, θα γελάσει με τα γραπτά του ο κάθε πικραμένος..

  Με εκτίμηση

 143. 144 ❤

 144. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε για την πολύωρη απουσία.

  82 Έτσι ακούγεται.

  86 Ναι, μου είναι οικείο

  107 Ναι, μετά το είδα ότι επιζήσανε

  121 Μπράβο, αποκαθήλωση, δεν το είχαμε στη λίστα

  134 Ο χάκερ!

  142 Την αποξήλωση τη θεωρείς λάθος; Πάντως και ο Δημητράκος έχει ρήμα «αποξηλώνω»

 145. ΣΠ said

  Λέμε «θα πέσουν κεφάλια» εννοώντας ότι κάποιοι θα χάσουν την θέση τους. Υπάρχει η αντίστοιχη έκφραση στα αγγλικά «heads will roll».

 146. ΓιώργοςΜ said

  από-ξε-ήλωση μοιάζει με το εξαπανέκαθεν. Το είχα ψάξει παλιότερα σε κάποιο άλλο λεξικό (δε θυμάμαι ποιο, είναι καιρός) και δεν το βρήκα.
  Ανατρέχοντας βέβαια (τώρα) στο Δημητράκο, το βρίσκω με την έννοια «ξηλώνω ολοτελώς». Εξακολουθεί να μη μ’αρέσει, δε μπορώ να μη δηλώσω μεταμέλεια όμως…

 147. 142, 146. Τον ορο «Αποξηλωσεις» το χρησιμοποιουμε στα τεχνικα εργα και κυριως σε εργασιες απομακρυνσης των υφισταμενων καλυψεων της οκοδομης( δαπεδα, ψευδοροφη, κιγκλιδωματα,… ) σε κτιρια. Για τις μηχανολογικες εγκαταστασεις χρησιμοποιειται συνηθως ο ορος αποσυναρμολογηση.

  ΥΓ Αρθρο 2. ΑΠΟΞΗΛΩΣΕΙΣ – ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΙΣ – ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ
  ….. Ολα τα προϊόντα αποξηλώσεων, καθαιρέσεων και κατεδαφίσεων θα απομακρυνθούν από το εργοτάξιο και θα απορριφθούν σε χώρους που επιτρέπουν οι αρμόδιες Αρχές, ….»

  ΥΓ2 Βεβαιως «το ξηλώνω βγαίνει από το εξηλώνω (ξεκαρφώνω, εξ + ήλος), θα μπορούσαν να φτιάξουν λόγιο εξήλωση ή απεξήλωση. Η αποξήλωση είναι κάτι σαν την παραξήγηση — σαν ρεμπέτης με φράκο. Το παραξηλώσανε! »

  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?209-%CE%9A%CE%AC%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%BE%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BE%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B9-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AC

  Βεβαιως απ’ οσο γνωριζω δεν ξεκαρφωνουν (εξ-ηλωνουν) αλλα κυριως ξεβιδωνουν (που ορθοτερα θα ηταν αποκοχλιωνουν)

  Κατα την ταπενη μου γνωμη μου επειδη το απεξήλωση ειναι λιγοτερο εύηχο απο το αποξήλωση, επικράτησε το δευτερο.

  Συμπερασματικα μονον ειρωνικα και μεταφορικα θα αποξηλωνων εναν υποστρατηγο 🙂

 148. ndmushroom said

  Μου είχε κάνει εντύπωση που κατέβαινα στα σχόλια και κανένας δεν είχε βάλει το λίκνο από το indymedia, αλλά ευτυχώς με προλάβανε. Εγώ θα βάλω ένα άλλο συγκεντρωτικό για το βίο και την πολιτεία του Σφακιανάκη στη ΔΗΕ (τα είχα διαβάσει τότε, ευτυχώς υπάρχουν ακόμα). Το ύφος ίσως κουράσει λίγο, αλλά έχει ενδιαφέρον
  https://athens.indymedia.org/post/1080966/
  (μέσα στο άρθρο έχει και συνδέσμους σε παλαιότερα άρθρα, πάντα για το Σφακιανάκη και το πώς χρησιμοποίησε το πρόσχημα της παιδικής πορνογραφίας -και των δήθεν αυτοκτονιών, αλλά αυτά δεν περιγράφονται, αν θυμάμαι, σε κανένα από αυτά τα άρθρα- για να κυνηγήσει εντελώς άσχετα με τις κατηγορίες άτομα)

 149. Μαρία said

  Για τον κατάλογο των συνωνύμων.
  Πήρε φύσημα.
  Πήρε πόδι, ετέθη εκποδών που έλεγαν στην καθαρεύουσα.

 150. 149. συνεχεια

  Βεβαιως, απ’ οσο γνωριζω δεν ξεκαρφωνουν (εξ-ηλωνουν) αλλα κυριως ξεβιδωνουν (που ορθοτερα θα ηταν αποκοχλιωνουν)

  Ομως συνειρμικα προεκυψαν οι λεξεις βιδα και ουπατ ή βυσμα, με το οποιο μεταφορικα κοχλιωνεται ενας ΔΥ σε μια θεση (συνηθως «ευθυνης»).

  Οποτε μεταφορικως – ενιοτε- συμβαινει και η αποκοχλιωση του προυπαρχοντος βυσματος και ο ΔΥ μπαινει στο ψυγειο ή μετατιθεται αλλαχού.

 151. 132,
  Ωπ, ο σύνδεσμος στο 113 (για το ντέρμπυ Apple-FBI) είχε ενεργοποιημένο το αυτόματο σύστημα αυτοδιαγραφής μετά από δέκα κλικ, 🙂
  οπότε τον ξαναβάζω εδώ.

 152. gpoint said

  # 139

  Σκύλε για να μιλάω (που θα έχεις προσέξει δεν συμβαίνει συχνά) κάτι ξέρω. Εσύ κρίνε βάσει πολιτικών και ποδοσφαιρικών σου πεποιθήσεων

 153. gmich said

  Τι είναι τα 21 χρόνια του Σφακιανάκη μπροστά στα 48 του Χούβερ. Έπρεπε να τον αφήσουν τουλάχιστον άλλα 27 για να πιάσει το ρεκόρ του Έντγκαρ Χούβερ , ο οποίος παρέμεινε 48 χρόνια διευθυντής του FBI.

 154. ΚΑΒ said

  απεξήλωση: ΑπΕλύομαι, στράβακες

 155. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  155 Κι εμένα πήγε εκεί ο νους μου, αλλά δεν το εγραψα για να μη δίνω ιδέες 🙂

 156. Γιάννης Ιατρού said

  154: ..που θα έχεις προσέξει δεν συμβαίνει συχνά..
  Κατά μέσο όρο τα μισά απ’ τον σκύλο, κάπου 3 την ημέρα 🙂

 157. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  137 – «Πρέπει οι συναλλαγές να γίνονται δίχως ρευστό για να παρακρατείται αυτόματα ο φόρος και να σταματήσουν οι φοροδιαφυγές. Είναι απλά πράματα αυτά.»
  Aπλά είναι τα πράματα, αλλά δεν είναι γι΄αυτό το λόγο. Οι κεντρικές τράπεζες, προσπαθούν να ελέγξουν τα μετρητά, καί για να μην μπορούν οι καταθέτες να αποφύγουν την φορολόγηση μέσω των αρνητικών επιτοκίων, αλλά κυρίως επειδή φοβούνται ένα Bank runs λόγο της υπερχρέωσης, και τις σοβαρότατες ενδείξεις για χρεοκοπίες μεγάλων τραπεζών. Όσοι έχουν ευρουδάκια στις τράπεζες, καλό είναι να ενημερωθούν πως από εφέτος, οι διασώσεις των τραπεζών, θα γίνονται μέσω των ομολογιούχων, των μετόχων και των καταθετών τους, πριν επέμβουν τα κράτη με τη βοήθεια των φορολογουμένων. Όπως βλέπεις, απλά πράματα είναι αυτά, δεν θέλει και πολύ μυαλό για να αντιληφθεί κάποιος γιατί έχουν λυσάξει για την κατάργηση των μετρητών (χαμόγελο). Φυσικά το εύκολο πειραματόζωο, είναι για άλλη μια φορά η Ελλάδα, ευτυχώς έχουμε την πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση για να μας προστατεύει, βαράεο το νταούλι και οι αγορές χορεύουν πεντοζάλι.
  Πάντως θα ακουστούν πολλά υπέρ της κατάργησης των μετρητών, με αιχμή την φοροδιαφυγή, όμως οι πλούσιοι όπως και οι τράπεζες, δεν φοροδιαφεύγουν, αλλά φοροαποφεύγουν ΝΟΜΙΜΑ, όμως γι΄αυτό δεν μιλάει καμιά κυβέρνηση και κανένα κόμμα στον πλανήτη, νάναι καλά τα κορόϊδα όπου Γής, η δημοκρατία ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ.

  Υ.Γ – Όσοι έχετε ευρουδάκια, (όσα κι αν είναι) καλού κακού κάντε τα χρυσές λίρες, και κρατήστε τες στο σπίτι, ο καιρός γαρ εγγύς, μη λέτε μετά ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ; το ιστολόγιο σας ενημέρωσε (χαμόγελο) .

  Υ.Γ – Υπάρχει ΑΓΡΙΑ χειραγώγηση της τιμής του φυσικού χρυσού, αναλογικά έπρεπε να βρίσκεται στην στρατόσφαιρα, ο λόγος είναι προφανέστατος

 158. Γιάννης Ιατρού said

  159: Λάμπρο, έτσι που τους ξεσκεπάζεις, όπου νάναι θα σε καρατομήσουν, για μείνουμε και λίγο στον τίτλο του σημερινού 🙂

 159. Υαλτις said

  με βαλατε στο λούκι και διαβασα τις σελίδες στο ιντιμιντια που αναφέρονται στον Σφακιανακη.
  Μα είμαστε με τα καλα μας;
  το μόνο που ειδα ηταν φανταστικες ιστορίες με πλακίτσες και υπονοουμενα .
  το αρθρο ξεκινα ετσι
  «Θα σας πω μια ιστοριούλα που μπορεί να είναι αληθινή, αλλά μπορεί να είναι και προϊόν της νοσηρής φαντασίας μου. Αυτό θα το κρίνετε εσείς.
  Βέβαια οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, καταστάσεις, γεγονότα, είναι εντελώς συμπτωματική… »
  Συμπερασμα μεχρι τωρα
  1)ο Σφακιανακης ειναι του ?Λαφαζανη και τον μισουν ολοι
  2) το εγκριτο!!! ιντιμιντια τον χλευαζει
  3)υπεπεσε στο αδικημα του παστιτσιου

  το μονο σιγουρο ειναι αυτο που γραψατε
  ειναι απαραδεκτο οιοσδήποτε να παραμενει σε διοικητική ελεγκτικη θεση επι εικοσαετια.
  Ουτε μητροπολίτης να τανε

 160. gbaloglou said

  Θυμάμαι χαριτωμένο στιγμιότυπο από διαδικτυακό ‘διάλογο’ κάποιου δικού μας, του κ. Καραγεωργίου, ας πούμε, με ‘Μακεδόνα’, που του γράφει σε κάποια στιγμή «πιστεύεις στα σοβαρά ότι το Καρα- προέρχεται από το κεφάλι;» 🙂

 161. δὲν συνηθίζεται οὔτε ἡ καταρόμησι οὔτε τὸ ῥῆμα καρατομῶ στὰ τραγούδια. ὡστόσο ὑπάρχει ἕνα ποὺ ἔχει τὸ ῥὴμα καὶ μοῦ ἀρέσε καὶ πολύ:

 162. παρόραμα: ῥῆμα

 163. Γιάννης Ιατρού said

  161: …με βαλατε στο λούκι και διαβασα τις σελίδες…

  Καλά, βαράτε με κι ας κλαίω 🙂

 164. sarant said

  162: 🙂
  163: Δεν το ηξερα.
  (φοβερό παρόραμα!)

 165. Μαρία said

  http://www.efsyn.gr/arthro/toskas-gia-sfakianaki-kapritsia-den-horoyn https://www.youtube.com/watch?v=o1cssDla_M8

 166. Παναγιώτης Κ. said

  @114. Η λέξη μπούμαν έχει αντίστοιχη ελληνική;
  (Η λέξη ηχολήπτης πρέπει να αποκλεισθεί διότι ηχολήπτης είναι αυτός που χειρίζεται την κονσόλα)

 167. Γιάννης Ιατρού said

  168: δεν είναι όμως και τόσο σωστό, αυτός στην κονσόλα τον επεξεργάζεται τον ήχο, ο άλλος που κρατά το μικρόφωνο κλπ. τον λαμβάνει==>λήπτης

 168. Μαρία said

  168
  Βοηθός ηχολήπτη.

 169. Μήπως ο Δημητράκος (δεν τον έχω πρόχειρο) το «αποξηλώνω» το έχει με τη σημασία του «ξηλώνω εντελώς»; Την «αποξήλωση», παρόλο που την έχω γράψει κι εγώ, αντιγράφοντας από προηγούμενα κείμενα όπου απέδιδε το decommissioning πυρηνικών αντιδραστήρων, δεν την εγκρίνω, γιατί μου φαίνεται κάπως μπάσταρδη: το ουσιαστικό του ‘ξηλώνω» στη δημοτική είναι βέβαια «ξήλωμα», όχι *ξήλωση, κι αν θέλαμε να το κάνουμε πιο λόγιο, θα έπρεπε να γίνει «εξήλωση» ή και *απεξήλωση. Άσε που δεν μου ήταν ποτέ σαφές αν επρόκειτο για κανονική διάλυση ή για απλή — έστω και οριστική — θέση εκτός λειτουργίας, παροπλισμό. (Κοιτάζοντας τώρα στο IATE, βλέπω πως μάλλον προς το δεύτερο κλίνει, αν και υπάρχουν κάποια ίχνη σύγχυσης, τουλάχιστον μεταξύ déclassement και démantèlement στα γαλλικά.)

 170. Συγνώμη, δεν είχα διαβάσει τα σχόλια μετά το 146 πριν γράψω κι εγώ για την αποξήλωση.

 171. Γιάννης Ιατρού said

  171: το δεύτερο (démantèlement) θα τό λεγα αποσυναρμολόγηση

 172. ΓιώργοςΜ said

  #171: βλ148:Ανατρέχοντας βέβαια (τώρα) στο Δημητράκο, το βρίσκω με την έννοια «ξηλώνω ολοτελώς».
  Για το decommissioning θεωρώ ακριβέστερη απόδοση τον παροπλισμό, η διάλυση ταιριάζει περισσότερο με το dismantling (τα γαλλικά μου είναι αρκετά σκουριασμένα, αλλά αντίστοιχες μοιάζουν και οι γαλλικές λέξεις). Σε κάθε περίπτωση, η αποξήλωση -ειδικά σε επιστημονικό ή επίσημο κείμενο- στο στομάχι μου κάθεται, τι να πω (ίσως να είναι προσωπική αλλεργία)…

 173. ΓιώργοςΜ said

  #173: Χωρίς σε καμμία περίπτωση να θέλω να κάνω τον έξυπνο, μία σύνθετη με τρία+ συνθετικά (‘από’, ‘συν’, ‘αρμο’ ) νομίζω είναι λιγότερο δόκιμη από τη διάλυση που σημαίναι ακριβώς το ίδιο. Ίσως μάλιστα η ‘λύση’ από μόνη της να ήταν αρκετή κάποτε – τώρα παραπέμπει σε συνεδρίαση ή μαθηματικά.

 174. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  160- Σιγά μη τους ξεσκεπάζω Γιάννη, κανέναν και τίποτα δεν ξεσκεπάζω, όλα φανερά είναι, αρκεί να κοιτάξει κανείς και θα δεί, όμως ελάχιστοι κοιτάζουν, κι αυτοί δεν μπορούν να αλλάξουν κάτι άμεσα, έχει βαθιές ρίζες, και στέρεες βάσεις το σύστημα για να κινδυνεύει από τον κάθε απίθανο Λάμπρο, ίσως έμμεσα, ο καιρός θα δείξει.

 175. sarant said

  Εγώ πάντως στα νιάτα μου έγραψα βιβλίο «Μετά την αποψίλωση», που τη λέγαμε και «αποξύλωση» στο στρατό. 🙂

 176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  163. Ναι δε συνηθίζεται.Μεταξύ των ολίγιστων και το
  Κυρία των μέσα μου ανέμων/ 2001
  Στίχοι,τραγούδι Γιάννης Αγγελάκας
  Μουσική, Γιώργος Χριστιανάκης
  Και θα γεμίζει ο αέρας πέταλα καρατομημένων ανθών,
  καρπούς γυναικείων χεριών
  και λιωμένα κοσμήματα.

  Κυρία των μέσα μου ανέμων
  τιμώρησέ με αν θες,
  γύμνασέ με στο γέλιο και στον πόνο.

 177. Μαρία said

  173
  Αποσυναρμολόγηση βίαιη βέβαια, με γκρέμισμα, για κατασκευή αλλά διαμελισμός της οθωμανικής αυτοκρατορίας και εξάρθρωση μιας σπείρας.
  3 λέξεις εκεί που οι Γάλλοι έχουν μία 🙂

 178. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  άρτι επιστρέψας από το ερημητήριόν μου και επειδή η νύξ προυχώρησε, μόλις προλαμβάνω να σάς ενημερώσω διά 3 συγκλονιστικά γεγονότα που απαξάπαντες αποσιωπάτε (διατί, άραγε;) επί 48 και πλέον ώρας…

  1) Ο Γιαχβέ (ο ραββίνος Χριστός πρίν ενσαρκωθή) προσεπάθησε εις τας 6 Φεβρουαρίου να στείλη εις την Κόλασιν τον κορυφαίον άθεον του Πλανήτου Ριχάρδον Δώκινς εξαπολύων εναντίον του έν εγκεφαλικόν, αλλ’ οι Θεοί των Ελλήνων επροστάτευσαν τον ελληνόψυχον Αρχηγόν των Αθέων, ο οποίος ήδη αναρρώνει και θα επανέλθη με νέα καταιγιστικάς αποδείξεις διά την απάτην των Γαλιλαίων. Διατί, άραγε, ο δεδηλωμένος άθεος, «Σάθας του 21ου Αιώνος» κ. Σμερδαλέος, δεν επήρε χαμπάρι το εγκεφαλικόν που έστειλεν ο Γιαχβέ εις τον Δώκινς;

  2) Επιθυμών να προστατευθώ από κάποιαν αδόκητον πορτοκαλιάν κάρταν, χρησιμοποιώ ως πηγήν μου την εγκυρωτάτην Ισραηλινήν φυλλάδα Jerusalem Post (φύλλον περασμένης Τετάρτης 17 Φλεβάρη 2016). ΙΔΟΥ, αγαπητοί Σαραντάκειοι αναγνώσται το πραγματικόν πρόσωπον του ΜονοθεΪσμού: Οι ζιχαντισταί το ISIS αποκεφαλίζουν έφηβον επειδή ήκουε Δυτικήν μουσικήν. Διατί, άραγε, ουδείς ανθρωπιστής (με τους λαθροπρόσφυγας) αναγνώστης του παρόντος Ιστολογίου ΔΕΝ ετόλμησε να το καταγγείλη;

  3) Περαίνω την αποψινήν μου παρέμβασιν με έν μεγαλειώδες βίδεον (ανήλθεν εις τον Ουρανόν του Διαδικτύου εις τας 27 Γενάρη 2016) που κατατροπώνει τους ανθέλληνας αναγνώστας του Σαραντακείου Ιστολογίου που ελοιδόρουν επί μήνας την ελληνόψυχον αρχαιολόγον Κατερίναν Περιστέρη και τους συνεργάτας της διά το ταφικόν μνημείον της Αμφιπόλεως: Η ανασκαφή του λόφου Καστά ανεκηρύχθη το πλέον μυστηριώδες και πολύφερνον αρχαιολογικόν μνημείον του σωτηρίου έτους 2015…

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 179. Idom said

  Μεταμεσονύκτια ερώτηση:
  Συγγενεύει ο κος Σφακιανάκης με τον ομώνυμο λαϊκό βάρδο;

 180. Avonidas said

  Πάει κι ο Ουμπέρτο Έκο, ρε γαμώτο… 😥

 181. Pedis said

 182. gpoint said

  # !58

  Θα θεωρήσω το σχόλιό σου χιουμοριστικό και όχι αδυναμία να καταλάβεις την διαφορά μεταξύ αριθμού σχολίων και κρίσης (μιλάω) για πρόσωπα ή κατάσταση. Τελευταία φορά που θυμάμαι να ασχολήθηκα ήταν με την υπουργοποίηση του Πανούση και την συμπεριφορά του Βαρουφάκη από τις πολύ πρώτες μέρες τότε που χόρευε με το κασκόλ του τις αγορές και εδώ μέσα διάφοροι μούτρωναν που τους χαλούσα την εικονική τους πραγματικότητα

 183. Alexis said

  -«τον φάγανε»: συνηθισμένο παλιότερα στη δημοσιογραφική αργκό.
  -Ο πατέρας μου χρησιμοποιούσε συχνά και την έκφραση «τον φουντάρανε». Είχε υπηρετήσει για χρόνια στο εμπορικό ναυτικό αλλά δεν τον είχα ρωτήσει ποτέ αν αυτό αποτελούσε έκφραση της ναυτικής γλώσσας.
  -Και βέβαια το all time classic «πήρε τον πούλο» 🙂

 184. Alexis said

  Νομίζω ότι η ερμηνεία που δίνει το ΛΚΝ για τη μεταφορική χρήση του «καρατομώ» είναι πολύ εξεζητημένη και δεν ξέρω αν υπήρξε και ποτέ τέτοια χρήση.
  Δηλαδή θεωρούμε τη ΔΔΗΕ ως ένα ζωντανό οργανισμό, τον Σφακ-ατάκ ως το κεφάλι, και λέμε «καρατόμησαν την ΔΔΗΕ», άρα της έκοψαν το κεφάλι, άρα έδιωξαν το Σφακιανάκη.
  Πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευτο δηλαδή…

 185. Alexis said

  #55 Θρασύμαχος: Συνώνυμο με το «έδιωξα», «καρατόμησα», «εκπαραθύρωσα» κλπ είναι και το «έτζασα», μόνο σε … εεε … χμμμ … ειδικά λεξικά. Δεν ξέρω αν απαντά σε ενεστώτα.

  Ναι, τζάζω, κατά το slang.gr 😀

 186. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα

  179 τέλος Μαρία, είδες τι πλούσια, έ; 🙂
  Αλλά και το γαλλικό démantèlement έχει μέσα του το *mantèl* => μανδύα (Mantel, και στα γερμανικά =παλτό/μανδύας κλπ)

  184: Τζι, ήθελα να δω αν προσέχεις και διαβάζεις επισταμένως 🙂 , ρε εδώ ολόκληρη ψαρούκλα σου έβαλα.

 187. Έχω διαβάσει τα 120 σχόλια, αλλά μετά δεν πάει άλλο (δεν έχω χρόνο για τα υπόλοιπα). Αλλά διάβασα χτες κάτι που είπε ο Τόσκας και μου φαίνεται σωστό αλλά μέχρις εκεί δεν έχει αναφερθεί και λέω να το βάλω στο τραπέζι κι αυτό 🙂

  Η αστυνομία όπως κι ο στρατός κλπ έχει μια δομή που ξεκινάει από μικρές μονάδες που ενώνονται σε μεγαλύτερες κλπ. Διοικητής (επικεφαλής) σε κάθε τέτοια είναι κάποιος με αντίστοιχο βαθμό. Π.χ. σ’ ένα λόχο (μιλάω για το στρατό που ξέρω κάπως καλύτερα) διοικητής θα είναι ανθυπολοχαγός ή υπολοχαγός ή λοχαγός. Άπαξ κι ο αξιωματικός πάρει μεγαλύτερο βαθμό, πρέπει να πάει να διοικήσει μεγαλύτερη μονάδα. Δεν μπορεί ένα τάγμα να το διοικεί συνταγματάρχης (εκτός από κάτι περιπτώσεις στα κέντρα κατάταξης, αν θυμάμαι καλά) ή ένας ταξίαρχος να διοικεί ένα σύνταγμα. Φαντάζεται κάποιος έναν στρατηγό που να έχει αγαπήσει το λόχο του τόσο πολύ και να είναι διοικητής λόχου; Ο μόνος τρόπος να μένει κάποιος διοικητής στην ίδια μονάδα είναι η μονάδα του να μεγαλώνει μαζί με τους βαθμούς του!
  Θυμάμαι όταν ήμουν φαντάρος το μακρινό 84, η Μυτιλήνη είχε στρατό σε επίπεδο ταξιαρχίας και διοικητής ήταν ταξίαρχος. Τότε ο περίφημος Ματαφιάς. Που πολύ αγάπησε τη Μυτιλήνη κι ήθελε να μείνει κι άλλο παρά του ότι ήταν να πάρει βαθμό και να γίνει υποστράτηγος. Που έγινε. Αλλά εντελώς συμπτωματικά και χωρίς καμιά σκοπιμότητα, το νησί τη χρονιά εκείνη προβιβάστηκε σε μεραρχία (ήρθαν κι άλλα στρατά) κι έτσι έμεινε ΕΝΑ χρόνο ακόμα. Μετά πήγε στην Κύπρο (την άλλη του αγάπη) και επέστρεψε στη Μυτιλήνη ως γενικός γραμματέας Βορείου Αιγαίου.

  Άρα, ο συγκεκριμένος αξιωματικός (Σφακιανάκης) παράλαβε μια μικρή μονάδα από κάτι αντίστοιχο με λόχο και τα είκοσι χρόνια που είναι διοικητής της τη μεγάλωσε αρκετά ώστε να αντιστοιχεί ο βαθμός του με το μέγεθός της. Τελευταία (δεν ξέρω πότε) έγινε υποστράτηγος. Δεν μπορούσε η ΔΕΗ να μεγαλώσει κι άλλο πια. Άρα, σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες έπρεπε ν’ αλλάξει πόστο. Αλλιώς θα (έπρεπε να) παραπονιέται που κοτζάμ στρατηγό τον έχουν σε μια ταξιαρχία (υποστράτηγος είναι τώρα, αλλά από και και πέρα όλους στρατηγούς του λέμε).

  Έχω χάσει κάτι;

 188. gpoint said

  # 189

  Ναι, την ιεραρχία στα ΟΥΚ, εντελώς ανεξάρτητη από βαθμούς

 189. ΜαρίαΦ said

  Συγγνώμη, αλλά τι εννοείτε με τα σχόλια περί μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και, κυρίως, με την έκφραση «πρώτη και τελευταία ΣΟΒΙΕΤΙΑ»;

 190. sarant said

  182-183 Κρίμα, κρίμα…

  191 Καλημέρα. Ειρωνικό είναι, ειρωνεύομαι τη νεοφιλελεύθερη άποψη ότι η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και κάποια άλλα χαρακτηριστικά κάνουν την Ελλάδα «τελευταία σοβιετία».

 191. Αιμ said

  Αλήθεια η αδαημοσυνη υπάρχει ή είναι η συμβολή του Νικοκυρη στον στόχο των 5000000 ;

 192. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  190 – Ποιός σου είπε ότι δεν υπάρχει ιεραρχία στις ΟΥΚ Gee; Γενικός κανόνας για τις καταδρομές, απ΄όσα βλέπεις πίστευε τα μισά, κι απ΄όσα ακούς τίποτα.

 193. Η εκπομπή του Εφημ. είναι άλλο ένα παράδειγμα δημοσιογραφίας της καρέκλας. Αν θέλει να κάνει το δημοσιογράφο, ας ερευνήσει την την υπόθεση της Δέσποινας.

 194. smerdaleos said

  @193, Αιμ: Αλήθεια η αδαημοσυνη υπάρχει ή είναι η συμβολή του Νικοκυρη στον στόχο των 5000000 ;

  Με το «υπάρχει» τι εννοείς; Αν το έχει πει κάποιος αρχαίος;

  ἀδαημονία είναι στην Οδύσσεια, αλλά είναι πλήρως ισολειτουργικά τα επιθήματα -μονία ~ -μοσύνη για τον σχηματισμό θηλυκών αφηρημένων εννοιών.

  Χωρίς το στερητικό απαντά ως δαημοσύνη

  μεγαλορρημοσύνη = μεγαλορρημονία)

 195. sarant said

  193-196

  Δεν είναι αρχαία λέξη αλλά υπάρχει η αδαημοσύνη. Την έχει και ο Δημητράκος και ο Μπαμπινιώτης.

 196. smerdaleos said

  @180, Βάταλο: Διατί, άραγε, ο δεδηλωμένος άθεος, «Σάθας του 21ου Αιώνος» κ. Σμερδαλέος, δεν επήρε χαμπάρι το εγκεφαλικόν που έστειλεν ο Γιαχβέ εις τον Δώκινς;
  —-

  Καλά εγώ΄, ως δεδηλωμένος άθεος, το τελευταίο πράγμα που θα έπαιρνα χαμπάρι είναι μια η θέοβλάβεια ενός θεού που πιστεύω πως δεν υπάρχει.

  Εσύ όμως ως δεδηλωμένος παγανιστής πως ξέρεις ότι ήταν ο Γιαχβέ (παραδέχεσαι ότι υπάρχει;) και δεν ήταν ο Θορ που έδωσε μια με το σφυρί του Mjölnir στον Dawkins και του προκάλεσε το εγκεφαλικό;

  Μήπως ήταν ο Indraamitrahan = «εχθροκτόνος» που έπληξε τον Dawkins με το vajra (/vadžra/) του (= ο κεραυνός, αλλά ετυμολογικά ρόπαλο που σπάει κεφάλια, *wag’-ros = «σπάστης», ϝάγνῡμι, κάταγμα κλπ);

  IE ρίζα *mei-(t/k)- «αναμειγνύω, ανταλλάσσω» > «νταραβερίζομαι με κάποιον» > *mi-t-ros = «φίλος» > mitra (αυτός με τον οποίο νταραβερίζομαι) και στερητικό παράγωγο *n.-mi-t-ros > amitra «άφιλος, εχθρός».

  *n.-mitro-gwhon-os > amitrahan «αφιλοφόνος ~ εχθροκτόνος».

  Ο ινδοϊρανικός θεός Μίθρας από την ίδια ετυμολογική ρίζα = «αυτός που επέβλεπε τις συμφωνίες στα εμπορικά νταραβερίσματα».

  «Il νταραβέρο (dare-avere = «δώσε-πάρε» ~ «πάρε-δώσε»)» που έλεγε και ο Ρίζος.

  [00:34:18]

 197. smerdaleos said

  @197, Νίκο: Δεν είναι αρχαία λέξη αλλά υπάρχει η αδαημοσύνη. Την έχει και ο Δημητράκος και ο Μπαμπινιώτης.
  —-

  Νίκο μου και να μην την είχαν τα λεξικά πάλι ολόσωστη θα ήταν η λέξη αδαημοσύνη.

  Σημασία έχει ότι οι όροι πυο περιέχεουν το ΙΕ επίθημα *-men- (-μα, -μων, -μην) σχηματίζουν θηλυκές αφηρημένες έννοιες σε -μον-ία και -μ-οσύνη (άντε να βάλω και το μηδενόβαθμο *-mn.t-ieh2 > -μασία, λ.χ. ένδυμα > ενδυμασία, όπως εἷμα > εἱμονία).

  Αν έχεις «έτοιμο» κατά νου λ.χ. το επίθετο φιλοθεάμων και θέλεις να βρεις αφηρημένη έννοια για το «χούι» του φιλοθεάμονα ή φιλοθεαμονία θα πεις ή φιλοθεαμοσύνη.

  Περισσότερα γι΄αυτό το αξιοθαύμαστα ευέλικτο και εύχρηστο IE επίθημα *-men- μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 198. Γς said

  Ξου.
  Τον κάνανε ξου!

  [1:12:00]

 199. Η καφρίλα καλά κρατεί. Λεφτά υπάρχουν, ανίδεοι ακόμη περισσότεροι, κι από «χάκερ» κι ειδικούς, μέχρι στο μέγκαμου.
  Ιδρύεται Ινστιτούτο Έρευνας και Ασφάλειας Κυβερνοεγκλημάτων. Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση παρουσίασης δύο νέων βιβλίων του Επόπτη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Επόπτης, λοιπόν…

 200. Πόση αγραμματοσύνη ακόμα;

  Αυτών που θα ξεπλύνουν χρήμα στο «Ινστιτούτο» του… -παίζει και κανένα εσπα τίποτα;

 201. sarant said

  Θα με βρίσκεται!

 202. για τος επισκέψεις!

 203. Μαρία said

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: