Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μπρεξιταρισμένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 20 Φεβρουαρίου, 2016


Το 1998 το Λεξικό Μπαμπινιώτη συμπεριέλαβε το λήμμα «εξιτάρω» με τη σημείωση ότι πρόκειται για αργκό των νέων. Το νεότερο Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας επίσης περιλαμβάνει το λήμμα αυτό. Αντιθέτως, λήμμα «μπρεξιτάρω» δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και λήμμα «γκρεξιτάρω» -αν πάντως το βάλουμε στόχο να φτιάχνουμε αβέρτα λέξεις για να φτάσουμε τα 5 εκατομμύρια, μπρεξιτάρω θα μπορούσε να σημαίνει «ερεθίζω, διεγείρω κάποιον με την ιδέα του μπρέξιτ». Και αφού τα μεζεδάκια γράφονται ενώ συνεχίζεται η μαραθώνια σύνοδος κορυφής που είναι αφιερωμένη στο μπρέξιτ, δηλαδή στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, σκέφτηκα να νεολογίσω στον τίτλο, αν και τελικά μαθαίνω ότι στη σύνοδο τα βρήκαν με τη Βρετανία, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι αποτράπηκε ο κίνδυνος του μπρέξιτ.

Τα μεζεδάκια, εννοείται, δεν έχουν σχέση είτε με το μπρέξιτ είτε με τη σύνοδο κορυφής, απλώς συμπίπτουν χρονικά.

* Και ξεκινάω με μιαν ακόμα περίπτωση γραμματικής μπούρκας, που μας έρχεται από την Κύπρο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχει αίτημα του Προέδρου Αναστασιάδη «για παύση της διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας». Σε άλλα κυπριακά μέσα η μπούρκα διατηρείται, αλλά με καθαρευουσιάνικη δαντέλα: της διοικητού.

Ασφαλώς, «της διοικήτριας», όπως θα λέγαμε και «της διευθύντριας». Έχω πάντως προσέξει ότι οι κουμπάροι στην Κύπρο προτιμούν τους επίκοινους τύπους περισσότερο από εμάς. Από την άλλη, έχουν διοικήτρια στην κεντρική τους τράπεζα, έστω κι αν την αποκαλούν «διοικητή».

* Η ακλισιά της εβδομάδας, από άρθρο της ΕφΣυν για τον Άγιο Γεώργιο, το νησάκι που βρίσκεται πλάι στη Σαλαμίνα -αν και δεν είναι πια νησάκι, αφού, όπως βλέπω στο χάρτη, ενώνεται με τη Σαλαμίνα με ένα είδος προβλήτα(ς).

Το νησάκι αυτό χρησίμευε τον 19ο αιώνα για λοιμοκαθαρτήριο, για καραντίνα -οπότε ο αρθρογράφος το παρομοιάζει με τη Σπιναλόγκα αν και, όπως κι ο ίδιος αναγνωρίζει, υπάρχουν αρκετές διαφορές στον ρόλο που έπαιξαν. Ωστόσο, μας λέει «Οι ομοιότητες των δύο μικρών νησιών, της Σπιναλόγκα και του Αγίου Γεωργίου, είναι πολλές».

Εδώ τα χαλάμε. Γιατί άκλιτη η Σπιναλόγκα; Για να δείξουμε ότι ξέρουμε πως είναι δάνειο; Σουσουδισμός απαράδεκτος.

* Ύστερα από τόσον καιρό που ψαρεύω τα μαργαριτάρια του, ας πω και ένα μπράβο για τον Κώστα τον Μπογδάνο, ο οποίος την Τρίτη (αν δεν κάνω λάθος) χρησιμοποίησε στην εκπομπή του τον αναλογικό τύπο «έχει ανάξει» αντί του αμαληκιτικού «έχει αναγάγει». Νομίζω μάλιστα πως με κοιτούσε την ώρα που το έλεγε 🙂

* Ενδιαφέρουσα ακυρολεξία στις δηλώσεις του παραιτηθέντος υφυπουργού κ. Παν. Σγουρίδη. Δήλωσε: «Αν δεν τάξεις, δεν σε ψηφίζει. Όταν σου μιλάει κάποιος ορθολογιστικά, δεν είναι καλός. Επειδή είμαι παλιά καραβάνα και επειδή δεν φείδομαι των λόγων μου, πρέπει κάποια στιγμή να πούμε την αλήθεια. Αυτή είναι η αλήθεια»

Άλλο ήθελε να πει ο κ. Υπουργός. Προφανώς ήθελε να πει ότι μιλάει πάντα με παρρησία, ότι δεν κρύβεται, ότι δεν μασάει τα λόγια του. Προτίμησε το «δεν φείδομαι» που όμως σημαίνει δεν οικονομώ τα λόγια μου, είμαι φλύαρος. Βέβαια, αλήθεια έλεγε -αλλά δεν νομίζω ότι είναι να παινεύεται γι’ αυτό!

* Πιο σωστό βέβαια θα ήταν να πω «του υπό παραίτηση υπουργού». Επειδή ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το μπρέξιτ, δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα.

* Οι σπαμαδόροι βελτιώνονται. Βλέπω στη σπαμοπαγίδα του ιστολογίου τρία-τέσσερα σπαμ που λένε περίπου το εξής:

«Ψαγμενο κειμενο παιδια. Συνεχίστε να ανεβαζεται τετοια κειμενα να εχουμε και κατι της προκοπης να χαζευουμε».

Τα άλλα κείμενα λένε περίπου το ίδιο αλλά με παραλλαγές, π.χ. το ένα ξεκινάει με «Εξαιρετικό άρθρο» ενώ ένα άλλο τελειώνει «να βλέπουμε». Τέτοια σχόλια είναι συνηθισμένα στα αγγλικά, αλλά ελληνική βερσιόν δεν έχω ξαναδεί.

Για την ιστορία, ο σπαμοσύνδεσμος παραπέμπει σε εταιρεία ταξί.

* Διαβάζω ότι ο Αρτέμης Σώρρας, αυτός με τα 600 δις, οργώνει την Ελλάδα και ανοίγει γραφεία ενός νέου φορέα. Τα μέλη του φορέα αυτού δίνουν και όρκο: «Τάσσομαι και αφοσιώνομαι εις τον λόγον της ενότητας του πανάγαθου άρχοντος φωτός. Με καρδιά και ψυχή συντονισμένη στις φωτεινές δυνάμεις του Ζευς ορκίζομαι στη συμπαντική συνειδητότητα και νομοτέλεια ως μονάδα στην ένωση όλων των ιερών ψυχών όπου η δύναμή τους είναι το κοσμικό πυρ».

Για όνομα του Ζευς!

makel* Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακελειό», σκέτο περιβόλι. Να σχολιάσω τάχα το «σταλινικό καθεστώς Μπρέζνιεφ» ή το θράσος κάποιου που κατηγορεί για «φασίστα και ρατσιστή» τον Λαζόπουλο ενώ την ίδια στιγμή διαφημίζει το βιβλίο «Οι κίναιδοι» του Πλεύρη;

* Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις του τουρκικού στρατού με τους αντάρτες Κούρδους.

Ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος μάλιστα έγραψε ότι «Το PKK χτύπησε νηοπομπή του στρατού».

Όπως μου λέει ο φίλος που το έστειλε, Νηοπομπή στο βουνό, ποιος να την έσυρε εκεί πάνω;

Φαίνεται ότι και κάποιος άλλος το πρόσεξε, διότι ο επίμαχος τίτλος διορθώθηκε, και τώρα είναι «…χτύπησε φάλαγγα του στρατού» -ωστόσο, το λάθος παρέμεινε άλλες δύο φορές μέσα στο κείμενο, όπου δεν εδέησε να κοιτάξει ο συντάκτης που έκανε τη διόρθωση (είπαμε, τα όσα βλέπει η πεθερά).

koinop* Κυκλοφορεί στο Φέισμπουκ και φαίνεται αυθεντικό. Κάθε φορά που το διαβάζω με πιάνουν γέλια. Φαντάσου και να μην έδειχνε επιφύλαξη!

* Όσο για τον θάνατο του Παντελίδη, άκουσα τον ρεπόρτερ του Σκάι να λέει «… έχασε τη ζωή του σήμερα τα ξημερώματα στις 8.20…

8.20 το πρωί, βέβαια, ξημερώματα δεν είναι. Να το αποδώσουμε στη συγκινηση.

* Κάπου αλλού διάβασα ότι το όχημα «εξετράπην» της πορείας του. Τώρα τελευταία όλο και συχνότερα βλέπω τέτοιους τύπους -είδα κάπου, ας πούμε, ότι «ο τάδε εξεπλάγην».

* Έγραψα στο Φέισμπουκ το εξής σχόλιο:

Η Πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ δεν θέλει, λέει, καταυλισμό προσφύγων κοντά στο Πανεπιστήμιο, διότι θα διαταράξει τις πανεπιστημιακές λειτουργίες. Δεν είναι μόνο οι Κώτες με τα πεντάστερα, δηλαδή.

Τελικά μαζεύονται πολλοί για εκείνο το Νόμπελ, και δεν θα φτουρήσουν τα λεφτά του βραβείου.

Κάποιος φίλος από κάτω με ενημέρωσε ότι οι Κώτες δεν χρησιμοποιούν πια τον τύπο «Κώτες» διότι τους θυμίζει τις κότες. Προτιμούν αντ’ αυτού, μου λέει, το «Κώηδες-Κώησες», κάτι που με παραξενεύει.

* Μου επισήμαναν δύο φίλοι την είδηση για την παραίτηση του Αντώνη Καφετζόπουλου από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων, βέβαιοι πως εντόπισαν μαργαριτάρι στη φράση: «Τη θέση αντιδημάρχου που κενώθηκε καταλαμβάνει ο δημοτικός σύμβουλος κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης».

Κενώσεις, είπαν, είναι άλλο πράγμα. Ωστόσο, δεν έχουν δίκιο.

Η λέξη «κένωση» έχει πράγματι τη σημασία «αφόδευση», αλλά δεν έχει μόνο αυτή τη σημασία (είναι και όρος της θεολογίας!) -και να σημειωθεί ότι με τη σημασία της αφόδευσης χρησιμοποιείται συνήθως στον πληθυντικό (π.χ. ο ασθενής είχε κανονικές κενώσεις).

Το ρήμα «κενώνω» όμως σημαίνει κυρίως «αδειάζω». Μάλιστα, και πιο ειδικά, σημαίνει «αδειάζω το φαγητό από την κατσαρόλα στο πιάτο κατά το σερβίρισμα». Κατά σύμπτωση, πριν από λίγες μέρες είχα μια συζήτηση σε κάποιο φόρουμ (ίσως στο Φέισμπουκ) και ανέφερα ένα απόσπασμα από το 10 του Καραγάτση που το ρήμα χρησιμοποιείται με αυτή τη σημασία.

Ο Μπαμπινιώτης στο Λεξικό του αναγνωρίζει και δεύτερη σημασία κενώνω = αφοδεύω, ωστόσο ο ίδιος δίνει παραδειγματική φράση (στην πρώτη σημασία του ρήματος) την «υπήρχαν τρεις υποψήφιοι για τη θέση που κενώθηκε».

Συμπεραίνοντας, δεν θεωρώ λάθος τον τύπο, ούτε πηγαίνει το μυαλό μου στην κακέμφατη σημασία. Ωστόσο, θα απόφευγα το «η θέση αντιδημάρχου που κενώθηκε» διότι βρίσκω πιο στρωτό το «η θέση που έμεινε κενή».

* Και κλείνω με το αμερικανικό αντίστοιχο του μύθου της δήλωσης Κίσινγκερ, που μου το έστειλε τις προάλλες ο φίλος μας ο Νίκος Λ.

Η δήθεν δήλωση Κίσινγκερ ξέρετε τι λέει, ότι οι Έλληνες είναι δυσκολοπειθάρχητος λαός και για να τους υποτάξουμε πρέπει να χτυπήσουμε τον πολιτισμό τους και τη γλώσσα τους (περίπου: παραθέτω από μνήμης).

Για τους Αμερικάνους δεν είναι ο Κίσινγκερ ο μεγάλος μισητός, βέβαια -είναι ο Στάλιν, και ο μύθος έχει μια δική του ψεύτικη δήλωση.

Όπως δήλωσε σε ένα πρόσφατο ντιμπέιτ ο Μπεν Κάρσον, που διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων: “Joseph Stalin said, if you want to bring America down, you have to undermine three things: Our spiritual life, our patriotism, and our morality.”

Αν θες να υποτάξεις την Αμερική, είπε τάχα ο Στάλιν, πρέπει να υπονομεύσεις τη θρησκευτικότητά της, τον πατριωτισμό και την ηθική της.

Ε, δεν το είπε.

 

302 Σχόλια προς “Μπρεξιταρισμένα μεζεδάκια”

 1. nickel said

  Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο.

  Οι Κώοι θεωρείται υπερβολικά λόγιο;

 2. LandS said

  Στην αρχή νόμιζα ότι την είπες στον ρεπόρτερ επειδή έβαλε συγκεκριμένη ώρα δίπλα στα «ξημερώματα» και όχι επειδή, αυτή την εποχή, ο ήλιος έχει βγει τέτοια ώρα.
  Νομίζω ότι «τα ξημερώματα στις 6:20» πάλι πλεονασμός θα ήταν.

 3. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 4. Θυμάμαι πως η γιαγιά μου συνήθιζε να κενώνει (τσ’νων στα πλαγιώτικα) τα πιάτα!

 5. Γς said

  Ξημερώνει

 6. dr7x said

  Εγώ θυμάμαι έναν παλιό τερματοφύλακα, Κόη (το έγραφε με όμικρο).

 7. Γιάννης Ιατρού said

  Πόσο παλιό, ποιάς προέλευσης είναι το όνομα του νησιού; Πού σε ρε Σάθα 🙂

 8. Γιάννης Ιατρού said

  αυτό το «σε» με σκότωσε #$%^&*@

 9. Γς said

  … του 20ού αιώνα [και βάλε]

 10. Γς said

  9->7

 11. LandS said

  Δεν υπάρχει περίπτωση, όταν ακούς κενώθηκε, να μη καταλάβεις άδειασε.
  Σχεδόν πάντα συνοδεύεται από αυτό που άδειασε και έτσι δεν μπαίνει ζήτημα.
  Και στο κάτω κάτω, ούτε η θέση εκκένωσε ούτε κάποιος εκκένωσε σε αυτή. ☺

 12. ΓιώργοςΜ said

  #1 Οι Κώες, ενδεχομένως; Έχοντας κάνει φαντάρος εκεί, χρησιμοποιούσα πάντως χαιρέκακα την ομοηχία «Κώτες», χωρίς να ξέρω αν είναι η ορθότερη

  #κενώνω: Η γιαγιά μου χρησιμοποιούσε αυτή τη λέξη με την έννοια ‘σερβίρω’: ‘Να σου κενώσω να φας, παιδάκι μου;’ ή ‘Τώρα κένωσα το φαΐ, να κρυώσει λίγο κι ελάτε’.
  Δε θυμάμαι πώς το ετυμολογούσα τότε, ως μικρός Γκας Πορτοκάλος, νομίζω όμως ότι αμφιταλαντευόμουν μεταξύ της παραπάνω και της παραφθοράς του ‘κοινώνω’, με την έννοια ‘βάζω κάτι στο κοινό τραπέζι να φάμε μαζί’ ή ‘μοιράζομαι το φαγητό’. Σημειωτέον ότι η εν λόγω γιαγιά ήταν πρόσφυγας από την Καππαδοκία, αναλφάβητη και με μητρική γλώσσα τα ποντιακά και τα τουρκικά. Δεν ξέρω αν η λέξη προέρχεται από τα ποντιακά ή ήταν κάτι που χρησιμοποιούσαν κι εδώ.

  Κι επειδή το ένα φέρνει το άλλο, ο Άγιος Γεώργιος, το νησάκι-λοιμοκαθαρτήριο στη Σαλαμίνα χρησιμοποιήθηκε ως τέτοιο σίγουρα το ’22 από μαρτυρία πάλι της γιαγιάς και όντως έχει ενωθεί με το νησί, δημιουργώντας μια προβλήτα για το ναύσταθμο.

 13. Γς said

  11:

 14. ΓιώργοςΜ said

  #7 ‘Ιπποκράτης ο Κώος’, ‘ Ον Κως ού θρέψαι δύναται, ου δ’ Αίγυπτος’ (δε θυμάμαι την πηγή, αρχαιοελληνική όμως), συνεπώς είναι αρχαίο αλλά πόσο και από ποια ρίζα δεν ξέρω.

 15. Γς said

  12:

  >‘Να σου κενώσω να φας, παιδάκι μου;

  κι άντε να φας μετά…

 16. Νίκος Μαστρακούλης said

  Αυθεντική σκηνή, γύρω στη δεκαετία του ’50. Η Αθήνα ακόμα γεμάτη μονοκατοικίες. Το αντρόγυνο κάθεται στην αυλή του, όταν απ’ έξω περνάει κάποιος που σαν κάτι να ‘ψαχνε. Ο περαστικός σταματά στην αυλόπορτα και ρωτά το ζευγάρι: «Συγνώμη, μήπως είδατε δυο κότες;» Ο νοικοκύρης, Κώος ων, απαντά ακαριαία «Εμείς είμαστε!». Ο περαστικός αιφνιδιάζεται, συνέρχεται, και λέει: «Εεε, όχι, όρνιθες εννοώ!» 🙂

 17. Τσούρης Βασίλειος said

  4 &12
  Και σε μας το κενώνω υπάρχει.
  Το έλεγε η μακαρίτισσα η βάβωμ΄ και το λέει ακόμη η μάνα μου όταν έχει να βάλει φαγητό στα πιάτα από κατσαρόλα που είναι γεμάτη με σούπα, φακές, φασόλια κλπ. ( έστω και παχύρευστα αλλά υγρά)

 18. gpoint said

  # 6

  Ναι, στα σκουλήκια έπαιζε

  Οσον αφορά το «του Ζευς» αν επέλεγαν το του Διός ή του Ζηνός οι περισσότεροι από τους δέκτες τέτοιων όρκων δεν θα καταλάβαιναν σε ποιόν θεό αναφέρεται, οπότε άκλιτο νι Δι

 19. gpoint said

  Δυστυχώς για τρίτη μέρα με εκφράζουν τα αριθμητικά του τραγουδιού…ευτυχώς μόνο τα αριθμητικά

 20. takis#13 said

  Kώτες και Κώτισσες (αχ βρε παλιοκώτισσα γιασένα ‘ρρώστησα , λέει το παραδοσιακό – Αννα Σαρρή Καραμπεσίνη) . Δεν υπάρχει Κώηδες και Κώησες .Κανένας δεν το λέει . Υπάρχει το Κώοι και Κώες .
  » «Ους η Κως έθρεψε, ουδ¨ Αίγυπτος δύναται θρέψαι». Αποδίδεται στον Ηρόδοτο . Μέχρι και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα υπήρχαν εμπορικές συναλλαγές με Αλεξάνδρεια και εξαγωγή αγροτικών προιόντων προς αυτήν. Εύφορο νησί με πολλά νερά .
  Και η γιαγιά μου έλεγε «κενώνω» με την σημασία του αδειάζω . Απλά μου φάνηκε κάπως όπως χρησιμοποιήθηκε .

 21. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κένωσε, βάλε το φαγητό στα πιάτα.Αλλά κι όταν κάναμε καμια ζημιά σχετική με άδειασμα, π.χ. τη ζάχαρη ή το αλατι από το βάζο,το τσουβάλι με τις ελιές, η φράση αποδοκιμασίας ήταν «εκένωσές το; μπράαβο !».

  Αποφυλακίστηκε ο Ρουπακιάς!
  http://www.kathimerini.gr/850141/article/epikairothta/ellada/apofylakizetai-o-giwrgos-roypakias
  Παρά τις υποσχέσεις, το υπουργείο Δικαιοσύνης ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει άλλη αίθουσα για μόνιμη και συνεχή διεξαγωγή της δίκης, όπου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2017!
  Το «όπου» είναι και χρονικό;

 22. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για την Κω,
  έχουμε φίλους που μένουν στο εξωτερικό αλλά διατηρούν διαμέρισμα κι εδώ, στην οδό Κω. Δεν υπάρχει περίπτωση για κάποιες συνεννοήσεις να μη ρωτήσει κανείς, που δεν ξέρει ή ξέχασε, τουλάχιστον δυο φορές τη διεύθυνση: Κω είκοσι, Κως είκοσι, και πάει λέγοντας, ιδίως κάθε καλοκαίρι που έρχονται νεολαίοι, φίλοι των παιδιών τους,φίλοι φίλων κλπ που περνούν από την Αθήνα γίνεται της Κω η …κλίση.

 23. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Σύμφωνα με νεώτερες αποκαλύψεις Π Στάλιν είχε πει ότι «το μπελούγκα είναι πιο εύγευστο όταν είναι καπνισμένο». Οφείλω να ομολογήσω ότι είχε δίκιο.

 24. Sarant said:
  α) “παύση της διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας». Σε άλλα κυπριακά μέσα η μπούρκα διατηρείται, αλλά με καθαρευουσιάνικη δαντέλα: της διοικητού. Ασφαλώς, «της διοικήτριας», όπως θα λέγαμε και «της διευθύντριας».

  Μπορεί να θεωρηθώ παλιογκαιρίσιος, αλλά το διοικήτρια (και άλλα παρόμοια) …δεν μου πάνε και πολύ. Νομίζω ότι ήταν κανόνας στην ελληνική γλώσσα, ο αρσενικός γραμματικός τύπος να σημαίνει και τα όμοια (βιολογικώς) θηλυκά. Όταν οι αρχαίοι επικαλούνταν τους Θεούς συμπεριλάμβαναν και την Αθηνά και την Άρτεμη και την Αφροδίτη (μολονότι χρησιμοποιούσαν και τον όρο Θεά). Το ίδιο συνέβαινε όταν λέγαμε «οι Θεοί του Ολύμπου ήταν 12». Δεν λέγαμε ποτέ ότι οι Θεοί του Ολύμπου ήταν 6 και οι Θεές του Ολύμπου ήταν επίσης 6.

  β) «φασίστα και ρατσιστή» τον Λαζόπουλο (τον λεει κάποιο μέσο επικοινωνίας). Δεν ξέρω αν ο συγκεκριμένος …εκατομυριούχος (της Ελβετίας) είναι φασίστας ή ρατσιστής. Ξέρω όμως ότι, στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι, υπηρετώντας κάπου στα Θερμά Νιγρίτας, επικαλούνταν …τρελλόχαρτο για να απαλλαγεί από τη στρατιωτική θητεία. Τον υπερασπίζονταν τότε ο Δημήτρης Ρίζος (το «Κεντρί» του Ελεύθερου Τύπου, για όσους το πρόλαβαν). Τώρα τον υπερασπίζονται οι (αυτοθεωρούμενοι) αριστεράντζες. Πολύ …ευέλικτος ο καλλιτέχνης μας!

  γ) Το ρήμα «κενώνω» όμως σημαίνει κυρίως «αδειάζω». Μάλιστα, και πιο ειδικά, σημαίνει «αδειάζω το φαγητό από την κατσαρόλα στο πιάτο κατά το σερβίρισμα»

  Ναι. Η μάννα μου έλεγε: Τώρα θα κενώσω το φαγητό. Και εννοούσε ότι θα το πάρει με τη χλιάρα από τον ντέντζερη και θα το βάλει στα τσιανάκια για να φάμε!

 25. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια!

  1-12: Ασφαλώς οι Κώοι λέγεται, και καλώς λέγεται, αν και δυσκολεύομαι στο θηλυκό (η Κώα;)
  Μετέφερα τον τύπο που μου είπε ο φίλος (που έχει παρτίδες με το νησί) επειδή μού φάνηκε παράξενος.

  17 Ακριβώς, για παχύρρευστο πράγμα -που σερβίρεται με κουτάλα. Και για πιλάφι λέγεται.

  20 Άρα καλώς με παραξένεψε το Κώηδες

  21τέλος: Κάποιοι ανόητοι θεωρούν ότι το «όπου» είναι ευγενέστερος τύπος αντί για το «που». Πρέπει να γράψω.

  23 Ώστε λες ότι ο Στάλιν είχε δίκιο; Καλά, σημειώνεται!

 26. Τα μεζεδάκια, εννοείται, δεν έχουν σχέση είτε με το μπρέξιτ είτε με τη σύνοδο κορυφής
  Μήπως το ούτε είναι σωστότερο εδώ;

 27. sarant said

  24 Με τη στράτευση του Λαζόπουλου μετά την αρχική απαλλαγή του με τρελόχαρτο είχε γίνει μεγάλο θέμα περί το 1988. Δεν θυμάμαι τις λεπτομέρειες πάντως νομίζω πως (ξανα)υπηρέτησε.

  Σε ενοχλεί η διοικήτρια όχι όμως και η φοιτήτρια, μαθήτρια κτλ. Άρα δεν έχει να κάνει με τη φύση της γλώσσας όσο με το κοινωνικό στάτους.

 28. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, με πολύ ωραία μεζεδάκια.
  Βέβαια,»κενώθηκε η θέση», πολύ συνηθισμένο, και πολύ διαφορετικό του φαλλοκρατικού «χηρεύει η θέση» !

 29. 24α: Παλιογκαιρίσιος μπορεί να είσαι, εν προκειμένω πέφτεις σε άκυρη αναλογία. Κατά τα λεγόμενά σου, αρχαίοι, παλιογκαιρίσιοι και κομμουνιστές θάπρεπε να λέμε εξ απανέκαθεν κι από την αρχαιότητα, η Θεός Αθηνά κι η Θεός Άρτεμις.

 30. Σπύρος said

  Και στην Κέρκυρα λένε (έλεγαν; ) «κενώνω» με την έννοια του βάζω φαγητό στα πιάτα. Νόμιζα μάλιστα οτι προερχόταν από το ιταλικό cenare…

 31. sarant said

  30 Ωραία παρετυμολογία, αντιπορτοκαλισμός 🙂

 32. Pedis said

  Είναι κρίμα που δεν το ανέφερες:

  Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Συνηθίζω αναφέρομαι σε ένα μύθο. Είναι ευρωπαϊκός, αντιρατσιστικός και ρεαλιστικός. Ο μέγας Θεός των Ελλήνων, ο Δίας, καθήμενος στη σπηλιά που γεννήθηκε στην Κρήτη, στο οροπέδιο Λασιθίου, αναζήτησε να βρει την πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου. Ήταν από την Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό τον λέω αντιρατσιστικό. Και την έκλεψε. Πήρε τη μορφή ταύρου, πήγε και την έκλεψε και την πήγε στη σπηλιά που γεννήθηκε. Πώς τη λέγανε αυτή τη γυναίκα; Ευρώπη. Είναι δυνατόν εμείς που απαγάγαμε την Ευρώπη και τη φέραμε στην Κρήτη να νιώθουμε στην Ευρώπη απομονωμένοι;

  Καραμπαρούφα. Τέτοια που ούτε ο Αδωνιδάκος δεν θα πέταγε αν το γύριζε στο από το ρατσιστικό στο αντιρατσιστικό για … ξεκάρφωμα. Άλλος έχει τ’ όνομα …

 33. Πάνος με πεζά said

  Αλίμονο, πάντως, αν η κάθε σλανγκ έκφραση καταγράφεται στα γενικά λεξικά, για λόγους εκσυγχρονισμου ή υποτιθεμενης πληρότητας. Αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνεται επιτούτου, από εξειδικευμενα λεξικά…

 34. 32: Απ’ τον Κοτζιά, το πιο ωραίο ήταν η αναφορά του στα εφηβικά πάρτι, τότε που χορεύανε με ιταλικά και γαλλικά μπλουζ. Ε, λοιπόν, για να έχεις φτάσει στα 60τόσα, και να τα λες ακόμα μπλουζ τους αγκαλιαστούς χορούς, παναπεί ως τώρα έχεις υπάρξει μόνο κνίτης, παπαδοπαίδι, ή μόνο διάβαζες. Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει… Όσο για συνδέσεις πολιτισμών, κλπ., δεν αξίζει καν σχολιασμός.

  Ο Σώρρας πέρασε κι από τη μεγαλόνησο.

  21: Εν προκειμένω για τοπικό πήγαινε, «στην οποία αίθουσα…». Εγώ πάντως υποστηρίζω ότι ένα από τα συχνότερα γλωσσικά λάθη στις μέρες μας, αδιακρίτως ευχέρειας λόγου ή καταγωγής ομιλητή, είναι η λανθασμένη χρήση του όπου, αλλά ο Οπουτζής είχε προλάβει αρκετά πριν να στηρίξει το αντίθετο με ολόκληρο πιτσιντί.

 35. sarant said

  32: Αφού το είχες αναφέρει εσύ.
  34: Πάντως κι εγώ μπλουζ θα το έλεγα. Αφού έτσι το λέγαμε

  34β: Ο Οπουτζής ασχολήθηκε με το «οπού» που ήταν ο πρόγονος του «που». Αλλά θέλει άρθρο.

 36. Pedis said

  Bίαιη επαναπροώθηση προσφύγων στον Έβρο
  http://www.efsyn.gr/arthro/biaii-epanaproothisi-prosfygon-ston-evro

  Χωρίστηκαν μεσοπέλαγα, απαρηγόρητες οι μάνες
  http://diktiospartakos.blogspot.it/2016/02/blog-post_769.html

 37. sxoliko said

  κενώνω: ζωντανότατη η χρήση του, κυρίως όταν πρόκειται για τη σούπα από την κατσαρόλα στα πιάτα.

 38. Pedis said

  # 35 – «32: Αφού το είχες αναφέρει εσύ.»
  δεν είναι το ίδιο.

 39. 35β: Μπλουζ το λέγαμε, όταν δεν ξέραμε. Ε, κάποια στιγμή μεγαλώσαμε και μάθαμε ότι άλλο είναι το μπλουζ.

 40. 35γ. Σωστό.

 41. Pedis said

  # 34 – Ρεκόρ μπαρούφας έκανε. Αλλά αν είχε εξαφανισθεί από καλή μας τύχη το 89 δεν θα τον θυμόταν ούτε η γκομενίτσα με την οποία χόρευε μπλουζ, αλλά από τότε έγινε καθηγητής πανεπιστημίου, υπεύθυνος εκδόσεων περί γεωπολιτικής (τρομάρα του!), σύμβουλος διαφόρων και μη εξαιρετέων ηγετών της χώρας (άλατις) και υπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση του τωρινού ηγέτη, του μικρού! Να τον χαίρονται σε όσους αναλογεί κομματάκι ευθύνης που αυτός ο μάπας διοικεί το υπουργείο εξωτερικών.

 42. Pedis said

  Για το πόσες αρλούμπες σε μία και μόνη συνέντευξη τύπου είπε, εδώ
  http://www.mfa.gr/epikairotita/proto-thema/koines-deloseis-upourgou-exoterikon-kotzia-kai-upourgou-exoterikon-tes-italikes-demokratias-gentiloni-meta-te-sunantese-tous-upeks-18022016.html

  Στο βίντεο υπάρχουν κι άλλες μη απομαγνητοφωνημένες. Εκεί να αναφέρεται στα μπλουζ, στη γιουβέντους, στα «χαρτάκια» κλπ. Περιεργως δεν έκανε καμιά αναφορά στη Σοφία Λόρεν και τη Κλαούντια Καρντινάλε. Μάλλον δεν μεγάλωσε ακόμη.

 43. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  34γ. Πώς είναι τοπικό ; ουτοπικό! αφού δεν υπάρχει ο τόπος . 😉

 44. 43: Μα σου είπα: πήγαινε για τοπικό· όχι ότι έφτασε κιόλας 🙇

 45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  41.>>διοικεί το υπουργείο εξωτερικών.
  Απ΄ όπου έχει περάσει το απαύγασμα των πολιτικών προσωπικοτήταν!
  Δυο παραδείγματα καλύτερων; (Χριστέ μου ποιους σκέφτομαι)
  Να εξαιρέσουμε το Γιάννο Κρανιδιώτη μόνο γιατί εκείνος «πήγε» νωρίς και τόσο άδικα και φριχτά.

 46. 45 τέλος: υφυπ. κι αναπληρωτής ήταν κι αυτός.

 47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  44 🙂 >>όχι ότι έφτασε κιόλας
  Μια φορά ήταν ένα όπου
  που παιρνιότανε για που
  ,που συμβαίνει που και που,
  μα εγλίστρησε εκτός τόπου
  🙂

 48. LandS said

  41 Ενώ ο Μπένι που όταν ξέσπασε ο εμφύλιος στην Ουκρανία ξέχασε την ύπαρξη ομογενών εκεί! Ή ο Πάααγκαλος

 49. Αν μιλούσα ελληνικά, να πω την αλήθεια, και γω μπλουζ θα τάλεγα κι ας ήξερα ότι είναι λάθος.
  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?16518-%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B6

 50. LandS said

  Γιατί λάθος; Άλλο το μπλουζ, άλλο τΑ μπλουζ.

 51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τα μπλουζ της άγριας νιότης

 52. Ευάγγελος said

  @24α.
  Περί στράτευσης Λαζόπουλου….Μετά τα ευτράπελα του καλοκαιριού του 87 με την κράτησή του για εξύβριση του τότε ΠτΔ Σαρτζετάκη,τον Οκτώβριο του ίδιου έτους εκλήθη να υπηρετήσει για 6μηνο.Πρέπει να έβγαλε τον χειμώνα στην Αλεξανδρούπολη,αφού τον πέτυχα προσωπικά με στολή εξόδου,μεσημέρι, σε ταβέρνα της πόλης.

 53. Ευάγγελος said

  το 52 στο 27α

 54. BLOG_OTI_NANAI said

  20: Ο «Takis#13» έχει δίκιο. Στην βιβλιογραφία ο τύπος «Κώτες» άντε να αντιπροσωπεύει ποσοστό 1-2 %. Το υπόλοιπο 98% είναι «Κώοι«, «Κώες» κ.λπ.

  Και βεβαίως είναι αρχαίος ελληνικός τύπος:

  1) ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ:

  2) ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ:

 55. BLOG_OTI_NANAI said

  3) ΔΙΟΔΩΡΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ:

  4) ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ:

 56. BLOG_OTI_NANAI said

  5) ΑΘήΝΑΙΟΣ:

  ΥΓ
  Τελικά έπιασαν χώρο οι εικόνες…

 57. sarant said

  52 A μπράβο, 1987 έγινε η φασαρια

  54 Κώες, το έχεις δει σε σοβαρή πηγή; -γιατί δεν μου φαίνεται σωστό

 58. Γιάννης Ιατρού said

  28: Πάνο, γιατί το θεωρείς φαλλοκρατικό το «χηρεύει»; Δηλαδή χήροι δεν υπάρχουν (τώρα για ζωντοχήρους δεν τό ΄χω ακούσει). Εκτός κι αν το συνδέεις μόνο με τον Πολίτη, που αναφέρει: «η χήρα θέλει πάπλωμα κι η παντρεμένη στρώμα – κι η μικρή κατάχαμα γιατί δεν ξέρει ακόμα». Εκεί βέβαια είναι ξεκάθαρο το θέμα 🙂

 59. 14, …Ιπποκράτης ο Κώος…

  Έλλην ιππίκωος, προφανώς! 🙂

 60. Γιάννης Ιατρού said

  Κώες / Κώοι κλπ. Αυτη η υπογεγραμμένη στο ομέγα (στα αρχαία κείμενα) κάτι μας δείχνει.

 61. 60, για πές, για πές…

 62. Γιάννης Ιατρού said

  61: 🙂 🙂 🙂

 63. Δεν ξέρω τι λέτε για γραμματική ,μόνο ένα ξέρω,τα μέλη του κινήματος του Σώρρα ειναι jedi

 64. Κι επειδή εδώ λεξιλογούμε, ιδού:

 65. 49: Απευθύνεσαι σε Ιταλό και του λες για ιταλικά μπλουζ του 50. Ανάθεμα κι άμα κατάλαβε τι λες.

 66. Γιάννης Ιατρού said

  61: Ρε μπας κι είσαι απ’ αυτούς τους ερπετόμορφους (κάπως έτσι νομίζω τους λένε … 🙂 )
  Τώρα για το ω με υπογεγραμλενοι, το μόνο του ξέρω είναι ότι ήταν ωϊ, που του έχει αποβληθεί το ι. Αλλα ερώτησα, μήπως ξέρει κάτι κάποιος για το Κώϊ* κλπ. , βλ. και #7

 67. sarant said

  64 Και να μας εξηγήσουν τις λέξεις οι Κρητικοί.

  Πρωτολάτης είναι ο τράγος που πρώτη φορά θα πηδήξει θηλυκό.

 68. Γιάννης Ιατρού said

  65: Ναι, αλλά μεταξύ μας καταλαβαινόμαστε 🙂 οι έχοντες προσωπική εμπειρία της εποχής εκείνης!

 69. Γιάννης Ιατρού said

  67: Δηλαδή κάτι τέτοιο (πρωτολάτης)

 70. 69: Από τα πιο αποτυχημένα του Αρκά. Το Μ αποκλείεται να το πατήσεις αντί για Π στο πληκτρολόγιο, κι όταν γράφεις στο μπλογκ με κεφαλαία, ή χωρίς τόνους, έχεις μεγαλύτερα προβλήματα…

 71. Spiridione said

  67. Νομίζω το γκεσέμι είναι
  http://www.slang.gr/lemma/22453-gkesemi

 72. Ζήσαμε να το δούμε κι αυτό!

  Μητσοτάκης: ‘Τσίπρας και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο’ 😳

  http://news247.gr/eidiseis/politiki/mhtsotakhs-tsipras-kai-nato-to-idio-syndikato-tsipras-exete-kapetanata.3917863.html

 73. …Συνεχίστε να ανεβαζεται…

  Το μοτίβο ανορθογραφίας -αι αντί για -ε φαίνεται πως είναι
  τουλάστιχον δισχιλιετές (περίπου),
  όπως φαίνεται από ανάλυση σε γράμμα Αιγύπτιου στρατιώτη
  που υπηρετούσε στον Ρωμαϊκό στρατό κάπου στην Ουγγαρία
  .

  Ο Α̣ὐρήλειο[ς] Π̣ωλείο̣ν
  (που από τα γραφόμενά του πρέπει να είχε ψιλοπήξει)
  παραπονιέται στους δικούς του
  – γράφοντας στα Ελληνικά –
  ότι
  «ἐγ̣ὼ δὲ γράφων οὐκ ἀναπάω̣μαι ὑμεῖν.
  εἱμεῖς ̣ δὲ κατὰ νοῦ με οὐχ ἔχεται»

  (σ. 83).

  Το αποδίδουμε στο πήξιμο, όπως θα ‘λεγε κι ο Νικοκύρης.

 74. 60, …Κώες / Κώοι κλπ. Αυτη η υπογεγραμμένη στο ομέγα (στα αρχαία κείμενα) κάτι μας δείχνει….

  Πάνω που σκεφτόμουνα μήπως έχει κάποια τύχη το Κω(γ)ιώτης,
  αλλά και με τον Κω(γ)ιώτη πάλι μπερδεύεται το πράγμα…
  🙂

 75. Επευκαιρία, στο μοτίβο της Κω,
  πώς λέγονται αυτοί που είναι από την Ρω;

 76. Γιάννης Ιατρού said

  75 ROI 🙂

 77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  67. Ας πούνε οι δυσικοί κρητικοί.
  Εμείς γενικά λέμε χρονιάρικο κριγιάρι κούτρουλος ή κούτουλος, κουτσάφτης, φουντοράδης, μορφοκάπουλος,κερατάτος, μαλτέζος, γαλανός.
  Πρωτολάσεται η αίγα, είναι στην πρώτη εγκυμοσύνη της.Ο τράος δε λάσει,αφήνει άλαστες τς αίγες,είναι στείρος.
  Πρωτολάτης υπάρχει επώνυμο και ετικέτα κρασιού (από τη Χίο) που το αιτιολογούν ως το μέρος που πρωτοβλέπει ο ήλιος.

 78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  75.πώς λέγονται αυτοί που είναι από την Ρω;
  Κυράδες

 79. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  78. ή Αχλαδιώτες 🙂

 80. Ανδρέας said

  73
  Ο Α̣ὐρήλειο[ς] Π̣ωλείο̣ν

  Αυρηλείοπουλος λεγόταν κι ήταν Πελοποννήσιος Σαραπίδης 🙂

 81. Μαρία said

  65
  Το λέγαμε και σλόου, όπως είναι το «σωστό».

  Ρώτησα τη θεία ποιος είναι αυτός ο κύριος Δ. Καλουτάς που έκανε μήνυση στους αγρότες για παρακώλυση συγκοινωνιών κι έπεσα τυχαία σε δικούς σου που έπλασαν το θηλυκό του παλιννοστούντα.
  http://piazzadelpopolo.blogspot.gr/2009/09/5000.html
  Ένας πρωτοδίκης, ο οποίος έχει να έρθει στην Κομοτηνή από το 1986 και μία παλλινοστούντισσα δασκάλα χορού, η οποία δέχθηκε δώρο 5000€ είναι τα άτομα, τα οποία θα πλαισιώσουν τον Ευριπίδη Στυλιανίδη στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Ροδόπη. Ο πρώην δικαστικός ονομάζεται … Δημήτρης Καλουτάς και υπηρέτησε την δεκαετία του ’80 στην Κομοτηνή!!!

 82. Ριβαλντίνιο said

  @ 74 Μιχάλης Νικολάου

  Οι Κωγιώτες είναι μακρινά ξαδέλφια με τους Κογιοτέρος Απάτσι ! 🙂

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εδώ οι Κεφαλλονίτες λένε
  Πρωτολάτης = ο πρώτος γιος , αλλά κι ο πρώτος καρπός
  https://kefalonitiko.wordpress.com/category/%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B1/page/2/

 84. 81α,
  Ναι, «σλόου» τα ανέφερε και η μητέρα μου σε ιστορίες απ’ τα παλιά (50ς-60ς).

 85. 74, 82

  Ιστορικοί μπουρλοτιέρηδες οι Κωγιώτες! Όχι σαν τους Καλύμνιους, βέβαια, αλλά …

 86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χαχα,μόλις άκουσα πώς λέγονται λαϊκά,κοινά, πώς να πω, οι κάτοικοι της Πάτμου που δεν τόχα ξανακούσει και θα ΄λεγα Πάτμιοι

 87. 86

  Πατηνιώτες;

 88. smerdaleos said

  @73, Μιχάλη: Το μοτίβο ανορθογραφίας -αι αντί για -ε φαίνεται πως είναι
  —-

  Όχι μόνο, αλλά όταν ο Ουλφίλας έπλασε το γοτθικό αλφάβητο στηριζόμενος στο ελληνικό … για τον γοτθικό φθόγγο /e/ επέλεξε το «αι».

  Λ.χ. το πρωτογερμανικό *dek’m.t > tehun = «δέκα» (λ.χ. αγγλικό ten) γραμμένο στα γοτθικά είναι taihun. (*tehun, taihun)

  Η άλλη «ελληνικούρα» του Ουλφίλα είναι η γραφή «gg» ~ «γγ» για το γερμανικό /ng/.

  Το ελληνικό «πουγκί» (στα Τακτικά του Λέοντος του Σοφού «πουγγίον» και «σελλοπούγγια» = τα πουγγιά που κρέμονται από την σέλλα) και το αλβανικό punjashe είναι γοτθικά δάνεια. Ο κοινός γοτθικός δανεισμένος όρος γράφεται στην γοτθική βίβλο ως «puggs» = /pungs/ και οι σημερινές σκανδιναβικές γλώσσες τον γράφουν pung-.

 89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πατινιοί. Είπε στο ράδιο για κάποιον μουσικό ότι είναι Πατινιός 🙂

 90. sarant said

  71 Γκεσέμι είναι το ζώο που οδηγεί το κοπάδι.

  73 Πολύ ενδιαφέρον!

  87 Πατηνιώτες. Και Ντηνιακοί από την Τήνο, και Νιώτες από την Ίο, και Πολυκαντριώτες από τη Φολέγανδρο.

 91. sarant said

  89 Ναι, και Πατινιός

 92. Spiridione said

  90α. Ε ναι, αυτό λέω
  https://books.google.gr/books?id=yoIbAAAAIAAJ&q=%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CF%83%CE%AD%CE%BC%CE%B9+%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82&dq=%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CF%83%CE%AD%CE%BC%CE%B9+%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiu24a964bLAhVLnBoKHcMcCAsQ6AEIGjAA

 93. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  1) Μοί προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι (άν εξαιρέσωμε τον κ. Αβονίδαν που σήμερον εις τας 2.47 τα ξημερώματα έσωσε την τιμήν του Ιστολογίου) 20 ώρας μετά την κοίμησιν του ελληνοψύχου Ουμβέρτου Έκο, ουδείς Σαραντάκειος αναγνώστης είχε το φιλότιμον να αναφερθή εις τον μεγάλον αυτόν άνδρα. Διατί, άραγε; Ακόμη σάς πονεί, ώ άνδρες Γαλιλαίοι, η παγκοσμίου βεληνεκούς ξεφτίλα που υποστήκατε το σωτήριον έτος 1980 απο το τότε κυκλοφορήσαν «Όνομα του Ρόδου», μέσω του οποίου σύμπασα η Οικουμένη έμαθε ότι μισείτε τον Γέλωτα, τον θεωρείτε θανάσιμον Αμαρτίαν και ότι ο Ραββίνος σας ο Χριστούλης ουδέποτε εγέλασε; (σ.σ.: ούτε εγάμησε, ούτε εμαλακίσθη, εννοείται…)

  Ο γέρων Βάταλος συνεκέντρωσε μερικάς από τας αναφοράς του μνημειώδους μυθιστορήματος του Ουμβέρτου «Το όνομα του Ρόδου» Καταβιβάσατε το βιβλίον ενταύθα με πλήρεις δυνατότητας search), θέμα του οποίου είναι η προσπάθεια των Γαλιλαίων να εξαφανίσουν από τας βιβλιοθήκας το 2ον βιβλίον της «Ποιητικής» του Αριστοτέλους που ήτο αφιερωμένον εις τον Γέλωτα. Πρόκειται διά πολλοστημόριον μόνον των αναφορών εις τον Γέλωτα που περιέχει «Το όνομα του Ρόδου», διότι αν τας αναβιβάσω όλας, θα χρειασθούν 3 μέτρα οθόνης και θα απωλέσουν όλην την καύλαν του μυθιστορήματος όσοι δεν το έχουν ακόμη αναγνώσει…

  3) Μή χάση κανείς την αποψινήν (αν μοί επιτρέψη η γραία Βατάλαινα) μεταμεσονύκτιον παρέμβασίν μου, που θα συναρπάση φίλους και εχθρούς, ακόμη και τον σπανίως εντυπωσιαζόμενον κ. Σαραντάκον. Μέχρι τότε, σάς προσφέρω διά δωρεάν καταβίβασιν το μνημειώδες σύγγραμμα του Stephen Halliwell «Ο Ελληνικός Γέλως, μία πολιτιστική ψυχολογική μελέτη από τον Όμηρον μέχρι τον πρώϊμον Χριστιανισμόν» (1η έκδοσις 2008).

  Καλώ την ενθάδε επανακάμψασαν Κλίκαν του Μεταλληνού («Blog-oti-nanai, νεαρός Ριβαλδίνιος κλπ.) και τον εξαγορασθέντα υπ’ αυτής «Σάθαν του 21ου Αιώνος» κ. Σμερδαλέον να αναγνώσουν με πρώτην ευκαιρίαν το 10ον και τελευταίον κεφάλαιον του ως άνω βιβλίου, όπου εξηγείται αριστουργηματικώς διατί οι Γαλιλαίοι μισούσαν και μισούν θανασίμως τον Γέλωτα, τον οποίον ελάτρευον ως θεόν οι Έλληνες. Παραθέτω τα περιεχόμενα του 10ου αυτού κεφαλαίου, μπάς και πείσω καμμίαν αγαθήν Ρωμέικην ψυχήν να ξεφυλλίση το εν λόγω κεφάλαιον. Αν η Μεταλληνική Κλίκα αναγνώση τα όσα φοβερά αποκαλύπτει ο Halliwell και συνεχίζει να εμφανίζεται ενταύθα, προπαγανδίζουσα την παραφροσύνην των Γαλιλαίων, τότε… τί να πώ; Οι άνθρωποι είναι αδιάντροποι….

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 94. BLOG_OTI_NANAI said

  57: Να σου πω και κρίνε μόνος σου:

  1) Τη μετάφραση του Απολλόδωρου την έχω από τον Ι.Μ Χατζηφώτη, που απ’ όσο γνωρίζω ξέρει να γράφει. Αυτός τέλος πάντων στη μετάφραση του, 3-4 φορές χρησιμοποιεί έχει τον τύπο «Κώες» (π.χ. «Ο Ηρακλής προσορμίζεται στην Κω. Κι’ οι Κώες με την ιδέα ότι οδηγούσε πειρατικό στόλο άρχισαν να τον πετροβολούν […]».

  2) Οι μεταφραστές του «Κάκτου«, στην μετάφραση του Διόδωρου Σικελιώτη γράφουν μερικές φορές «Κώες», π.χ. «Από τους Έλληνες, οι Δωριείς που κατοικούσαν προς την Καρία μαζί με τους Ροδίους και τους Κώες έστειλαν σαράντα»

  3) Σε άρθρο του Παναγιώτη Σαβοριανάκη στο περιοδ. «Μνήμων» με τίτλο «Οικογένεια και γαμήλιες πρακτικές στο νοτιοανατολικό Αιγαίο» αναφέρει στη σελίδα 59 το «δύο Κώες γυναίκες» (http://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/mnimon/issue/view/451/showToc)

  4) Στην εγκυκλοπαίδεια «Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα«, στο λήμμα «Κάλυμνος» (τ. 31) γράφει: «ενώθηκαν με τους Ροδίους και τους Κώες στον αγώνα τών Αθηναίων«.

  Επίσης, στο λεξικό του Στέφανου Βυζαντίου έχει ένα «περίεργο» λήμμα «Κως» που δεν αναφέρεται όμως στο νησί, και εκεί χρησιμοποιεί το «κώες«:

 95. 88, Ενδιαφέρον, δεν το ήξερα.

 96. Γιάννης Ιατρού said

  94 /4 Αλλά στο λεξικό του Στέφανου Βυζαντίου δεν βάζουν υπογεραμμένη στο ομέγα, αν και τη χρησιμοποιούν σε άλλες λέξεις

 97. ΚΑΒ said

  .Στις μεταφράσεις που έχω και του Απολώνιου και του Σικελιώτη διατηρείται το αρχαίο Κώοι.

  . Είχα αγανακτήσει να διορθώνω στις εκθέσεις αυτό του όπου=που. Τελικά δεν είχα αποτέλεσμα.

 98. ΚΑΒ said

  .Πατηνιώτης επίθετο, πατινιώτικα σταφύλια

 99. smerdaleos said

  @93, Βάταλος: μέσω του οποίου σύμπασα η Οικουμένη έμαθε ότι μισείτε τον Γέλωτα, τον θεωρείτε θανάσιμον Αμαρτίαν και ότι ο Ραββίνος σας ο Χριστούλης ουδέποτε εγέλασε; (σ.σ.: ούτε εγάμησε, ούτε εμαλακίσθη, εννοείται…)
  —-

  Και εσύ που ξέρεις, βρε Δώτορ, αν γάμησε κι αν μαλακίστηκε ή όχι ο Iēsus Nazarēnus, Rēx Iūdaeōrum;

  Σου τα έλεγε η Μαρία η Μαγδαληνή ή είχατε κάνει συμφωνία με τον INRI να του την παίζεις εσύ όταν του ερχόταν η όρεξη;

  Μιας και μίλησες για τον γέλωτα. Αν ρωτούσες την Βαταλομήτορα (Batalova Majka) πως είναι το «γέλιο» στην γλώσσα της θα σου έλεγε έναν όρο που μάλλον θα περιείχε το παλαιοσλαβωνικό IE *smoi-sos > *směχŭ. Η ΙΕ ρίζα «γελάω» είναι *(s)mei- και κρύβεται πίσω από το αγγλικό smile και το ελληνικό μειδάω. Γι΄αυτό και «φιλομμειδής» η «οὐκ ἐχέθυμος κυνώπις» Αφροδίτη κατά τους δυσσεβείς Έλληνες. Το διπλό «μμ» είναι από το φιλο-σμειδής (λ.χ. Πέλοπος νήσος > Πελοπόσνησος > Πελοπόννησος).

  Άλλο παράδειγμα σν > νν

  *sneigwh- «χιόνι» > νιφάς, sneg, snow και ο Όλυμπος *m.g’h2-snigwhos > *ἀγάσνιφος > ἀγάννιφος = «γεμάτος χιόνι».

  Το όρος Σινιάτσικο είναι *Snoigwh-ikom > Snědž-ĭko > *Snyaž-ĭko ~ Sněžka

 100. sarant said

  94 Tο έχω δει αυτό το περίεργο «Κως» που δεν είναι το νησί. Οι μόνοι Κώες της αρχαίας γραμματείας είναι αυτοί. Οπότε για τους κατοίκους του νησιού μένει το Κώος-Κώοι και το Κώτης-Κώτες.

 101. BLOG_OTI_NANAI said

  Φυσικά και οι χριστιανοί γελούσαν. Καταρχάς γελούσαν όταν έβλεπαν τους παγανιστές να προσκυνούν τα ανδρικά τσουτσούνια. Αλλά δεν τους βγήκε σε καλό, καθώς στην Αλεξάνδρεια όπως είχαμε ξαναπεί, οι παγανιστές μόλις είδαν τους Χριστιανούς να γελούν με τα φαλλικά σύμβολα τους έσφαξαν… Οπότε, μάλλον οι παγανιστές δεν είχαν χιούμορ…
  αν και το να προσκυνάς τα φαλλικά σύμβολα ή το αντίστοιχο, τις ερμαϊκές στήλες, μάλλον αποτελεί χιούμορ από μόνο του.

  Διαβάζουμε και μια ωραία επιστολή του Μ. Βασιλείου που μετά την ανάγνωση κειμένου γραμμένου από επαγγελματία γραφέα, του… ξεκόλλησαν τα μάτια, και με υπέροχο χιούμορ περιγράφει στον γραφέα την οδυνηρή του εμπειρία, δημιουργώντας όμορφα λογοπαίγνια, με το περπάτημα του Κάβουρα, το αλφάδι της οικοδομής, το ανεβοκατέβασμα του κουβά στο πηγάδι και την αναζήτηση του Μίτου της Αριάδνης!

  Επιστολή 334:
  http://postimg.org/image/kcw0wzki7/full/

  Σε κείνες τις εποχές, οι αναφορές στον γέλωτα αφορούσαν κυρίως σε ένα είδος χαβαλέ και ξεσπασμάτων, σαν αυτά που προέρχονταν από τα χοντροκομμένα αστεία με νάνους, ανάπηρους, τερατόμορφους ή με σεξουαλικά πειράγματα που γίνονταν στα «θέατρα» μίμων της εποχής, τα οποία ως γνωστόν μισούσε θανάσιμα και ο δηλωμένος παγανιστής Ιουλιανός, που στις επιστολές τους μιλάει με τα χειρότερα λόγια για τα θεάματα αυτά.

  Είναι αμέτρητα τα σχετικά αποδεικτικά παραθέματα, αλλά μια που είναι αυτό το θέμα μας, θα ήταν εξίσου γελοίο να αντιπαρατεθώ επάνω στη βιβλιογραφία με το πολυώνυμο τρολ, διότι θα ήταν σαν «να κλέβω εκκλησία», και ως γνωστόν, εγώ τέτοια πράγματα δεν κάνω…

 102. gmich said

  Τώρα τελειώνω το διάβασμα του βιβλίου του Φοίβου Παναγωτίδη «Μίλα μου για Γλώσσᨻ και κατα σύμπτωση ήμουν στην σελίδα 234 όταν διάβασα το μεζεδάκι σου για την «μπούργκα» που φόρεσαν στην διοικήτρια της Τράπεζας της Κύπρου. Γράφει λοιπόν, όπως σίγουρα θα ξέρεις, ο κ Παναγιωτίδης στο τέλος της προτελευταίας παραγράφου στην παραπάνω σελίδα τα εξής .» .. η πλήρης απουσία γένους στην τουρκική γραμματική δεν έκανε την τουρκική κοινωνία παράδεισο ισότητας ισονομίας και συναντίληψης μεταξύ των δύο φύλων» και καταλήγει στην τελευταία παράγραφο. » Με άλλα λόγια η γραμματική δεν επηρεάζει την κουλτούρα και την ιδεολογία μας . Αυτές που μετράνε είναι οι λέξεις μας». Κατά τον Παναγιωτίδη όταν κάποιος -κάποια δεν χρησιμοποιεί θηλυκό γένος δεν σημαίνει ντε και καλά είναι αντιφεμινιστής και φοράει μπούργκα ή βάζει μουστάκια στις γυναίκες . Εύκολα λέω την δικαστίνα ή την δικηγορίνα άλλα δύσκολα την προεδρίνα ή την διαιτήτρια και δεν ξέρω πόσα χρόνια θα χρειαστούν να το συνηθίσω .

 103. Ριβαλντίνιο said

  @ 93 Βάταλος

  😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

 104. Δεν καταλαβαίνω γιατί σχολιάζετε σαν αξιοπερίεργο την υπογεγραμμένη στους αρχαίους Κώους. Δεν είναι προφανές ότι είναι ετυμολογικά Κώιοι, όπως Κορίνθιοι, Σάμιοι κλπ.;
  Για δε τη σύγχυση ε/αι, υπάρχει πολύ γνωστότερη και εξίσου αρχαία περίπτωση — το περίφημο Αλεξάμενος σέβετε θεόν με τον εσταυρωμένο γάιδαρο.

 105. BLOG_OTI_NANAI said

  96: «δεν βάζουν υπογεραμμένη στο ομέγα»

  Επί τέτοιων ζητημάτων οφείλω να ζητάω τη γνώμη των ειδικών!

 106. ΚΑΒ said

  Κώτες, Νιώτες, Χιώτες, Σαμιώτες, Κασώτες κ.λπ.

 107. Γιάννης Ιατρού said

  Τους κατοίκους της Κω τους έλεγαν και Μέροπες, από τον Μέροπα, βασιλιά του νησιού (γιός του Τρίοπα που πήρε γυναίκα του τη νύμφη Ευθυμία (να κι η σύνδεση με το γέλιο 🙂 ) η οποία εγέννησε την Κω!

 108. BLOG_OTI_NANAI said

  103: 🙂

 109. smerdaleos said

  @Άγγελο,104: Δεν καταλαβαίνω γιατί σχολιάζετε σαν αξιοπερίεργο την υπογεγραμμένη στους αρχαίους Κώους. Δεν είναι προφανές ότι είναι ετυμολογικά Κώιοι, όπως Κορίνθιοι, Σάμιοι κλπ.;
  —-

  Προφανέστατο … όπως στο ἠώς/ἑώς «αυγή» > ἑῷος = «ανατολικός».

  Ο Προκόπιος αρχίζει τους «Πολέμους» με τα λόγια:

  Προκόπιος Καισαρεὺς τοὺς πολέμους ξυνέγραψεν οὓς Ἰουστινιανὸς ὁ Ῥωμαίων βασιλεὺς πρὸς βαρβάρους διήνεγκε τούς τε ἑῴους καὶ ἑσπερίους

 110. B. said

  Πώς βγαίνει «αμαληκιτικό» το αναγάγει; Είχαν αναδιπλασιασμό οι Αμαληκίτες;

 111. BLOG_OTI_NANAI said

  107: Οπότε, τέρμα τα Κώοι, Κώτες, να τους λέμε από εδώ και πέρα «Μέροπες» που δεν δημιουργεί και προβλήματα!

 112. Γς said

  104:

 113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>μπράβο για τον Κώστα τον Μπογδάνο
  Εμ χάλασε! 🙂 και του κόβουνε τη μια (δυο είχε;;) εκπομπή γιατί δε παρουσιάζει νούμερα λέει. Και γέμισε το τουϊτερ «πώς δεν είχε ν ο ύ μ ε ρ α;! » και άλλα τέτοια

 114. ΚΑΒ said

  Μα οι επιστολές των στρατιωτών στους δικούς τους είναι γεμάτες λάθη και αυτό είναι φυσικό.

  Διαβάζω τα σχόλια από το τέλος.

 115. smerdaleos said

  Νίκο έγκριση!

 116. Γιάννης Ιατρού said

  104: Άγγελε, βλέποντας το 94/4 φαίνεται ότι αυτό στην Κόρινθο (που δεν έχει υπογεραμμένη) έχει άλλη ετυμολογική εξήγηση. Αναφέρεται και στο Liddell Scott 4ος τομ. σελ. 646 (ίδια πηγή όπως του 94/4)

  111: 🙂

 117. Ριβαλντίνιο said

  @ 111 BLOG_OTI_NANAI

  Κατά τον Πλούταρχο οι Μέροπες δεν ήταν Έλληνες. 🙂 Άσε που ο Ανταγόρας σάπισε στο ξύλο τον Ηρακλή !!! 🙂 🙂

  διὰ τί παρὰ Κῴοις ὁ τοῦ Ἡρακλέους ἱερεὺς; ἐν Ἀντιμαχείᾳ γυναικείαν ἐνδεδυμένος ἐσθῆτα καὶ τὴν κεφαλὴν ἀναδούμενος μίτρᾳ κατάρχεται τῆς θυσίας;᾽’ Ἡρακλῆς ταῖς ἓξ ναυσὶν ἀπὸ Τροίας ἀναχθεὶς ἐχειμάσθη, καὶ τῶν νεῶν διαφθαρεισῶν μιᾷ μόνῃ πρὸς τὴν Κῶν ὑπὸ τοῦ πνεύματος ἐλαυνόμενος ἐξέπεσε κατὰ τὸν Λακητῆρα καλούμενον, οὐδὲν ἄλλο περισῴσας ἢ τὰ ὅπλα καὶ τοὺς ἄνδρας. ἐντυχὼν δὲ προβάτοις ᾔτει κριὸν ἕνα παρὰ τοῦ νέμοντος: ὁ δ᾽ ἄνθρωπος ἐκαλεῖτο μὲν Ἀνταγόρας, ἀκμάζων δὲ τῇ ῥώμῃ τοῦ σώματος ἐκέλευσεν αὑτῷ διαπαλαῖσαι τὸν Ἡρακλέα, κἂν καταβάλῃ, τὸν κριὸν φέρεσθαι. καὶ συμπεσόντος αὐτῷ τοῦ Ἡρακλέους ἐς χεῖρας, οἱ Μέροπες τῷ Ἀνταγόρᾳ παραβοηθοῦντες, οἱ δ᾽ Ἕλληνες τῷ Ἡρακλεῖ, μάχην καρτερὰν συνῆψαν. ἐν λέγεται τῷ πλήθει καταπονούμενος ὁ Ἡρακλῆς καταφυγεῖν πρὸς γυναῖκα Θρᾷτταν καὶ διαλαθεῖν ἐσθῆτι γυναικείᾳ κατακρύψας ἑαυτόν. ἐπεὶ δὲ τῶν Μερόπων αὖθις κρατήσας καὶ καθαρθεὶς ἐγάμει τὴν Ἀλκιόπου, ἀνέλαβε στολὴν ἀνθίνην. 1 διὸ θύει μὲν ὁ ἱερεὺς ὅπου τὴν μάχην συνέβη γενέσθαι, τὰς δὲ νύμφας οἱ γαμοῦντες δεξιοῦνται γυναικείαν στολὴν περιθέμενοι.

  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A2008.01.0214%3Asection%3D58

 118. smerdaleos said

  @,118, Ριβ: Κατά τον Πλούταρχο οι Μέροπες δεν ήταν Έλληνες.
  —-

  Περίμενε να εγκρίνει ο Νίκος το σχόλιό μου Ριβ. 🙂 🙂

 119. Τι εννοείτε χαρακτηρίζοντας «αμαληκιτικό» το «αναγάγει»; και -όπως και αν το χαρακτηρίζετε- γιατί προτιμάτε το κακόηχο «ανάξει»;

 120. Avonidas said

  #93. Γέροντα, ο Ουμβέρτος γλέντησε καλά και τους αντισημίτες στο «Κοιμητήριο της Πράγας», όπου βάζει ένα ανέραστο κομπλεξικό βαρελάκι να είναι πίσω από τη δημιουργία των Πρωτοκόλλων της Σιών.

  Στη συνέντευξή του, που ανέβασε ο Pedis στο καπάκι του δικού μου σχολίου (για να μη λέμε κι ότι έσωσα μόνος μου την τιμή του ιστολογίου, αλίμονο), εξηγεί ο έρμος ότι προσπάθησε να κάνει τον Σιμονίνι όσο πιο αντιπαθή μπορούσε, για να μην πάρει κανείς στα σοβαρά όσα του βάζει στο στόμα.

  Μάταιος κόπος, πάντα θα βρεθούν οι ηλίθιοι χωρίς αίσθηση του χιούμορ να σου κολλήσουν τη ρετσινιά.

 121. Ριβαλντίνιο said

  @ 118 smerdaleos

  Με πρόλαβες δηλαδή ! Γκαμώτι …… 🙂

  Το καί μιν ἔπειτα Κόων δ᾽ εὖ ναιομένην ἀπένεικας. του Ομήρου το βάλαμε ;

 122. (119) 🙂 Τελικά, δεν προτιμάτε το «ανάξει», δεν πρόσεξα την ειρωνεία! αλλά η απορία για τον χαρακτηρισμό παραμένει.

 123. smerdaleos said

  @107, Γιάννη: Τους κατοίκους της Κω τους έλεγαν και Μέροπες
  —-

  μέροψ = «δίγλωσσος» (που «μερίζει/χωρίζει» την «οπή» του σε περισσότερες από μία γλώσσες). Μάλλον η παράδοση αναφέρεται σε προελληνικούς κατοίκους όπως οι «αγριόφωνοι» Σίντιες (= ληστές/πειρατές) της Λήμνου.

  Υπήρχε και όρος Μερόπιον στα σύνορα Ηπείρου και Ιλλυρίδος, όπου ο Στράβων γράφει ότι πολλοί ήταν δίγλωσσοι.

  Οι «μέροπες άνθρωποι» είναι πολύ συχνό φράσημα στον Όμηρο. Μπορεί να μεταφραστεί τόσο ως «πολύγλωσσο ανθρώπινο γένος» όσο και ως την ικανότητα του ανθρώπου να αρθρώνει διαφορετικούς ήχους (γλώσσα) ,αντί λ.χ. για μονότονο γάβγισμα.

 124. Avonidas said

  #101. αν και το να προσκυνάς τα φαλλικά σύμβολα ή το αντίστοιχο, τις ερμαϊκές στήλες, μάλλον αποτελεί χιούμορ από μόνο του.

  Σωστός, η επιτομή της σοβαρότητος είναι να ασπάζεσαι ένα κρανίο οσιομάρτυρα από τα LIDL (ή όποιο θραύσμα περίσσεψε από τις υπόλοιπες επισκοπές).

 125. smerdaleos said

  @122: Με πρόλαβες δηλαδή ! Γκαμώτι …… 🙂
  —-

  Όχι σε συμπλήρωσα, όπως και με συμπλήρωσες εσύ! Φτάσαμε στο ίδιο συμπέρασμα από διαφορετικούς δρόμους. μέροψ = δίγλωσσος. Το αναλύω στο προς δημοσίευση σχόλιο.

 126. Ριβαλντίνιο said

  @ Effie. Effie

  Ο Αγάγ ήταν Αμαληκίτης .

  https://en.wikipedia.org/wiki/Agag

 127. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  110-119-122: Για τους Αμαληκίτες, που είχαν βασιλιά τον Αγάγ, δείτε εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/10/08/paraksei/

  122 Κοιτάξτε, δεν υπάρχει ειρωνεία. Τους αναλογικούς τύπους, όπως το «έχει ανάξει», τους προωθώ -αν και καμιά φορά χρησιμοποιώ και τους «αμαληκιτικούς».

 128. Μαρία said

  116
  Άσε τα σάπια. Το Χριστιανόπουλο είχες στο μυαλό σου αφού.

 129. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  είναι απίστευτος ο κρετινισμός (αλλά και η θρασύτης) της Μεταλληνικής Κλίκας (σχόλιον 99 κ. Σμερδαλέος, σχόλιον 101 Blog-oti-nanai και σχόλιον 103 νεαρός Ριβαλδίνιος): Ο «Σάθας του 21ου Αιώνος» εν τω σχολίω 99 αυτοεξευτελίζεται πανελληνίως διερωτώμενος πώς γνωρίζω ότι ο Ραββίνος Χριστός ουδέποτε εγέλασε, ουδέποτε εμαλακίσθη και ουδέποτε εβίνησε. Μα… το λέγουν όλοι οι Πατέρες της Εκκλησίας, σοφολογιώτατε κ. Σμερδαλέε!..

  Ο κ. Blog-oti-nanai διέπραξε την γκάφφαν της ζωής του εν τω σχολίω 101 και αν είχε στοιχειώδες φιλότιμον, δεν θα ετόλμα να ξανα-εμφανισθή ενταύθα. Ενώ (σχόλιον 93) του υπέδειξα να αναγνώση το 10ον κεφάλαιον του «Ελληνικού Γέλωτος» του Stephen Halliwell διά να ξεστραβωθή, εκείνος ανεκάλυψε μίαν ασήμαντον επιστολήν του μισέλληνος Μεγάλου Βασιλείου, διά να μάς πείση ότι ο παράφρων εκείνος ανήρ είχε χιούμορ και ηρέσκετο εις τα τερπνά!.. Όσον διά τον νεαρόν Ριβαλδίνιον (σχόλιον 103)… τα παιδία παίζει!

  Αντί άλλης απαντήσεως, ο γέρων Βάταλος αναρτά την αρχήν του 10ου Κεφαλαίου του «Ελληνικού Γέλωτος» που κατατροπώνει σύμπασα την Μεταλληνικήν Κλίκαν: Ο Μέγας Βασίλειος δηλοί σαφώς ότι ο Ραββίνος Χριστός καταδικάζει όσους γελούν εις αυτήν την Ζωήν και ότι εις καμμίαν περίπτωσιν ΔΕΝ επιτρέπεται εις τους Χριστιανούς να γελούν!.. Ο δε Ιερός Χρυσόστομος μάς βεβαιοί πως ο Ραββίνος Χριστός όχι μόνον ποτέ δεν εγέλασεν, αλλ’ ούτε κάν εμειδίασεν!..

  ΙΔΟΥ και αι παραπομπαί εις την Πατρολογίαν του Migne: Εδώ το απόσπασμα του Μ. Βασιλείου και εδώ του Ιερού Χρυσοστόμου

  Μετά της δεούσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ: Θα έχουν, άραγε, την στοιχειώδη εντιμότητα να ζητήσουν συγγνώμην διά την αποψινήν ιστορικήν γκάφφαν των οι κ.κ. Σμερδαλέος, Blog-oti-nanai και Ριβαλδίνιος; Στοιχηματίζω την ημισείαν περιουσίαν μου πως ΟΧΙ: Έξεστι Γαλιλαίοις ασχημονείν και παρλαπιπίζειν…

 130. Γιάννης Ιατρού said

  123, 117: Εμ, αφού η μητέρα του Μέροπα, η Ευθυμία, γέννησε την Κώ, τι να κάνουν κι αυτοί. Μετά αρχίσαν να τους λένε Κώες.
  Τώτα το θέμα Έλληνες / Μέροπες κλπ. θα πρέπει να το δούμε με την τότε έννοια του Έλληνα, όχι με τη σημερινή. Πάντως τα ονόματά τους κλπ. δεν παραπέμπουν σε άλλους, εδώ κοτζάμ Ευθυμία έχουμε 🙂

 131. Ριβαλντίνιο said

  @ 124 Avonidas

  Τιμητική προσκύνηση κάνουμε εμείς. Αυτοί νόμιζαν πως τα αγάλματα τους κάνουν θαύματα από μόνα τους. Λάτρευαν το υλικό.

 132. Γιάννης Ιατρού said

  128: Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις 🙂

 133. smerdaleos said

  @129: Μα… το λέγουν όλοι οι Πατέρες της Εκκλησίας, σοφολογιώτατε κ. Σμερδαλέε!..
  —-

  Είναι οι ίδιοι που λένε ότι ο Jesus Christ Superstar περπάτησε πάνω στο νερό;

 134. Γιάννης Ιατρού said

  129: Σάββατο σήμερα, δεν δουλεύεις φαίνεται γερήνιε σχολιαστή και γιαυτό βγήκες (πρωϊνιάτικα για σένα) στη γύρα. Κι ασε τα σάπια περί Βατάλαινας που σου φωνάζει (τάχα μου – τάχα μου) τα μεσάνυχτα…., μάλλον για να πας να φας σου φωνάζει !!!!

 135. Avonidas said

  #131. Τιμητική προσκύνηση, ναι. Γι’ αυτό κόβουν βόλτες τα άγια λείψανα σε νοσοκομεία. Είναι όλα μια παρεξήγησις, μια πλάνη των αμαθών λαϊκών. Από την οποία, ας πούμε, φροντίζουν να τους βγάζουν αμέσως οι κληρικοί, χωρίς έγνοια για τα φράγκα που μπορεί να φέρουν τέτοιες παρανοήσεις.

  «Λάτρευαν το υλικό», ννααιιιι… οκ. Εσύ ό,τι πεις.

 136. smerdaleos said

  Βάταλε, κοίτα ποιος όντως περπατάει πάνω στο νερό:

  [00:50]

 137. Avonidas said

  #136. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και το ότι οι σαύρες είναι ικανές για παρθενογένεση, ένα μυστήριο 20 αιώνων μόλις λύθηκε 😛

 138. Γιάννης Ιατρού said

  136 / 137 Παραπέμπω στο #61, μην το ξαναβάζουμε 🙂

 139. smerdaleos said

  @131, Ριβ: Τιμητική προσκύνηση κάνουμε εμείς. Αυτοί νόμιζαν πως τα αγάλματα τους κάνουν θαύματα από μόνα τους. Λάτρευαν το υλικό.
  —-

  Και ένα τιμητικό ντομάτιασμα του αγάλματος της Αθηνάς από το χριστιανικό ποίμνιο του Θεοφίλου Αλεξανδρείας (από την ταινία Αγορά για την Υπατία).

 140. Ριβαλντίνιο said

  @ 135 Avonidas

  Το κάνουν για να πάρουν κουράγιο, δύναμη. Ψυχολογικοί είναι οι λόγοι.

  ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτῷ·

  Τὸ εἰ δύνασαι πιστεῦσαι, πάντα δυνατὰ τῷ πιστεύοντι.

  καὶ εὐθέως κράξας ὁ πατὴρ τοῦ παιδίου μετὰ δακρύων ἔλεγε· Πιστεύω, Κύριε· βοήθει μου τῇ ἀπιστίᾳ.

  @ 137 Avonidas

  Σιγά μην ήταν ο Χριστός και ο Reptile απ’το Mortal Kombat

 141. Υαλτις said

  131
  Και που το ξερεις εσυ ,οτι αυτοι νόμιζαν πως τα αγάλματα κάνουν θαύματα απο μονα τους; και πως ξερεις οτι δεν καναν και αυτοι το ιδιο με τους χριστιανους;; Μηπως απ την πολυ παλαια διαθήκη ;

 142. Ριβαλντίνιο said

  @ 139 smerdaleos

  ΘΕΟΔΩΡΗΤΟΣ
  «Αυτός [ο Θεόφιλος] ελευθέρωσε την Αλεξάνδρεια από την πλάνη των ειδώλων. :mrgreen: Όχι μόνο ανέσπασε από τα βάθρα τους τα είδωλα των ναών, αλλά και εξέθεσε τα τεχνάσματα των ιερέων με τα οποία εξαπατούσαν τον κόσμο. 😈 Αυτοί κατασκεύαζαν αγάλματα από μπρούντζο και ξύλο κούφια από μέσα τους και είχαν την πίσω όψη τους στους τοίχους του ναού αφήνοντας στο σημείο αυτό του τοίχου ανοίγματα που δεν φαίνονταν από τον κόσμο. Τότε, ερχόμενοι από μυστικές οδούς έμπαιναν στα αγάλματα, και μέσα από αυτά μίλαγαν στον κόσμο, 😆 ο οποίος πιανόμενος κορόιδο υπάκουε. 😀 Αυτά τα τεχνάσματα κατέλυσε ο σοφότατος 😎 αρχιερέας εκθέτοντάς τα δημόσια. Όταν μπήκε στον ναό του Σάραπη, ο οποίος, όπως έλεγαν μερικοί ήταν ο μέγιστος και κάλλιστος στον κόσμο, είδε το παμμεγέθες ξόανο, το οποίο τρόμαζε 🙄 τους θεατές με το μέγεθός του. Υπήρχε επίσης φήμη ότι εάν κανείς το πλησίαζε, θα γινόταν σεισμός και όλοι οι άνθρωποι θα σκοτώνονταν. 😆 Αλλά ο επίσκοπος θεωρώντας τις φήμες αυτές παραληρήματα γριών που είχαν μεθύσει, 😆 διέταξε κάποιον που είχε μαζί του πέλεκυ να τον ρίξει κατά του αγάλματος. Εκείνος υπάκουσε και τότε όλος ο κόσμος εβόησε 😮 φοβούμενο την φημολογούμενη καταστροφή. Αλλά δεχόμενος ο Σάραπης το πλήγμα ούτε πόνεσε, 🙂 αφού ήταν ξύλινος, ούτε άφησε φωνή, αφού ήταν άψυχος. 🙂 Επειδή κόπηκε το κεφάλι του αγάλματος, ποντίκια βγήκαν και έτρεχαν, 😆 😆 😆 γιατί ο αιγυπτιακός θεός ήταν κατοικία ποντικών. 😆 Ο Σάραπης διαμελίστηκε σε μικρά κομμάτια τα οποία παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ η κεφαλή μεταφέρθηκε σε όλη την Αλεξάνδρεια, για να βλέπουν οι λάτρεις του Σάραπη και να γελάσουν με την αδυναμία αυτού τον οποίον προσκυνούσαν»

  http://www.portaaurea.gr/istoria_meletes/sarap.htm

 143. Ριβαλντίνιο said

  @ 141 Υαλτις
  Όχι απ’τις ανθρωποθυσίες που έκαναν… 😛

 144. Avonidas said

  #140. Θα στο πω με τρόπο που, δεν μπορεί, ακόμα κι εσύ θα το καταλάβεις.

  Έχεις ακουστά το ανέκδοτο με τους τρόφιμους του τρελάδικου, που πάει κάπως έτσι: ρωτάει ο γιατρός τον έναν;

  -Ποιος είσαι εσύ;
  -Ο Μέγας Ναπολέων!
  -Καλά, ποιος σου είπε ότι είσαι ο Ναπολέων;
  -Ο Θεός!

  Κι ακούγεται μια φωνή από το δίπλα δωμάτιο:

  -Ψέματα λέει, εγώ δεν του είπα τίποτα!

  Ε, κάπως έτσι βλέπω τις κόντρες σας με τους δωδεκαθεϊστές…

 145. Avonidas said

  #140. Σιγά μην ήταν ο Χριστός και ο Reptile απ’το Mortal Kombat

 146. cronopiusa said

  ποιος να έσυρε την στρατιωτική νηοπομπή εκεί πάνω;

  Τσιζρε: Μετά την άρση της πολιορκίας

  Καλησπέρα σας!

 147. Ριβαλντίνιο said

  @ 144 Avonidas
  Ε, ο Θεός ήταν στο δίπλα δωμάτιο ! Τι δεν καταλαβαίνεις ???

  Λίαν διδακτική και ψυχοφελής ιστορία !!!

 148. BLOG_OTI_NANAI said

  117: Διαβάζω και βρίσκω ότι κατά μία εκδοχή οι Μέροπες κατάγονταν από τον τον μυθικό βασιλιά Μέροπα, γιο του Τριόπα που ήταν αρχηγός αποικίας Πελασγών στη Μ. Ασία.
  Βεβαίως, οι Πελασγοί περιγράφονται με διάφορους τρόπους ως βαρβαρικό φύλο, μη ελληνικό, σύμμαχοι με τους Τρώες κ.λπ. Πάντως αναφέρονται και συγγένειες ή επιμειξίες: ο Ηρόδοτος στο 1,57 γράφει: «το Αττικόν έθνος, εόν Πελασγικόν» ενώ στο 1.146 λέει ότι υπήρχαν και «Αρκάδες Πελασγοί».

  Μην βγάλουμε και τους έρμους τους Κώους εκτός… τρισχιλιετούς!

 149. sarant said

  137: 🙂

 150. Ριβαλντίνιο said

  @ 145 Avonidas

  @ 148 BLOG_OTI_NANAI

  Πλάκα έκανα. 🙂

 151. Avonidas said

  #150. Εμ, πλάκα έκανες, κι εγώ πλάκα έκανα, κι οι άλλοι με τα τσουτσούνια τους πλάκα έκαναν, κι οι μοναχοί στο Όνομα του Ρόδου λίγη πλάκα ήθελαν να σπάσουν, αλλά τους πέρασε ο Χόρχε ποντικοφάρμακο το βιβλίο για πλάκα και κλάφ’ τους 😀

 152. smerdaleos said

  @148: Blog: Ηρόδοτος στο 1,57 γράφει: «το Αττικόν έθνος, εόν Πελασγικόν» ενώ στο 1.146 λέει ότι υπήρχαν και «Αρκάδες Πελασγοί».

  Γιατί το άφησες έξω το υπόλοιπο που γράφει για το ότι μετήλθαν στο Ελληνικόν όταν την γλώσσαν μετέμαθαν.

  57.3 εἰ τοίνυν ἦν καὶ πᾶν τοιοῦτο τὸ Πελασγικόν, τὸ Ἀττικὸν ἔθνος ἐὸν Πελασγικὸν ἅμα τῇ μεταβολῇ τῇ ἐς Ἕλληνας καὶ τὴν γλῶσσαν μετέμαθε.

  Δεν σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε τοις μετρητοίς τον Ηρόδοτο, αλλά έχει ενδιαφέρον ότι η Αττική εμφανίζει την υψηλότερη επιφανειακή πυκνότητα προελληνικών τοπωνυμίων (-σσος/-ττος και -νθος).

  https://smerdaleos.wordpress.com/2013/11/10/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%80%CF%89%CE%BD%CF%8D%CE%BC%CE%B9%CE%B1/

  Οι Αρκάδες απòo την άλλη θεωρούνταν «πελασγοί» με την sensu lato έννοια ότι ήταν «αυτόχθονες» ως προς Δωριείς. Ο Ηρόδοτος ξεκαθαρίζει ότι δεν ήτan «βάρβαροι» όπως οι Αθηναίοι, αλλά Αχαιοί (= Μυκηναίοι). Τα μόνα «αυτόχθονα» γένη της Πελοποννήσου ήταν οι Αχαιοί Αρκάδες και οι εκδωρισμένοι Ίωνες Κυνούριοι.

  [8.73] οἰκέει δὲ τὴν Πελοπόννησον ἔθνεα ἑπτά. τούτων δὲ τὰ μὲν δύο αὐτόχθονα ἐόντα κατὰ χώρην ἵδρυται νῦν τε καὶ τὸ πάλαι οἴκεον, Ἀρκάδες τε καὶ Κυνούριοι: ἓν δὲ ἔθνος τὸ Ἀχαιϊκὸν ἐκ μὲν Πελοποννήσου οὐκ ἐξεχώρησε, ἐκ μέντοι τῆς ἑωυτῶν, οἰκέει δὲ τὴν ἀλλοτρίην. [2] τὰ δὲ λοιπὰ ἔθνεα τῶν ἑπτὰ τέσσερα ἐπήλυδα ἐστί, Δωριέες τε καὶ Αἰτωλοὶ καὶ Δρύοπες καὶ Λήμνιοι. Δωριέων μὲν πολλαί τε καὶ δόκιμοι πόλιες, Αἰτωλῶν δὲ Ἦλις μούνη, Δρυόπων δὲ Ἑρμιών τε καὶ Ἀσίνη ἡ πρὸς Καρδαμύλῃ τῇ Λακωνικῇ, Λημνίων δὲ Παρωρεῆται πάντες. [3] οἱ δὲ Κυνούριοι αὐτόχθονες ἐόντες δοκέουσι μοῦνοι εἶναι Ἴωνες, ἐκδεδωρίευνται δὲ ὑπό τε Ἀργείων ἀρχόμενοι καὶ τοῦ χρόνου, ἐόντες Ὀρνεῆται καὶ οἱ περίοικοι. τούτων ὦν τῶν ἑπτὰ ἐθνέων αἱ λοιπαὶ πόλιες, πάρεξ τῶν κατέλεξα, ἐκ τοῦ μέσου κατέατο: εἰ δὲ ἐλευθέρως ἔξεστι εἰπεῖν, ἐκ τοῦ κατήμενοι ἐμήδιζον.

  Από εκεί και μετά έχει ενδιαφέρον ότι το 30% των ανθρωπωνυμίων που απαντούν στις πινακίδες της Γραμμικής Β στην Πύλο και το 50% αυτών πυο απαντούν στην Κνωσσό δεν είναι ελληνικά.

 153. Ανδρέας said

  146 Κρόνυ β) Ολέ!!!

 154. Ριβαλντίνιο said

  @ 151 Avonidas
  Δεν σε πιάνω. 😦 Το «Πλάκα έκανα 🙂 .» του 150β) ήταν για το Μέροπες#Έλληνες.

 155. Avonidas said

  #154. Γιατί μου γράφεις «Σιγά μην ήταν ο Χριστός και ο Reptile απ’το Mortal Kombat», λες και θα ήταν ποτέ δυνατόν να λέω στα σοβαρά ότι ήταν…

 156. Ριβαλντίνιο said

  @ 152 smerdaleos

  Και ύστερα σου λένε ότι ο Ηρόδοτος έγραψε φιλοαθηναϊκή ιστορία. 🙂

  «[245ξ] τῆς ἀποστάσεως. καὶ τῶν μὲν ἄλλων συμμάχων ἐψεύσθη: ἠθέλησαν γὰρ αὐτῷ ἐκδιδόναι καὶ συνέθεντο καὶ ὤμοσαν Κορίνθιοι καὶ Ἀργεῖοι καὶ Βοιωτοὶ καὶ οἱ ἄλλοι σύμμαχοι, εἰ μέλλοι χρήματα παρέξειν, ἐκδώσειν τοὺς ἐν τῇ ἠπείρῳ Ἕλληνας: μόνοι δὲ ἡμεῖς οὐκ ἐτολμήσαμεν οὔτε ἐκδοῦναι οὔτε ὀμόσαι. οὕτω δή τοι τό γε τῆς πόλεως γενναῖον καὶ ἐλεύθερον βέβαιόν τε καὶ ὑγιές ἐστιν καὶ φύσει μισοβάρβαρον,
  [245δ] διὰ τὸ εἰλικρινῶς εἶναι Ἕλληνας καὶ ἀμιγεῖς βαρβάρων. οὐ γὰρ Πέλοπες οὐδὲ Κάδμοι οὐδὲ Αἴγυπτοί τε καὶ Δαναοὶ οὐδὲ ἄλλοι πολλοὶ φύσει μὲν βάρβαροι ὄντες, νόμῳ δὲ Ἕλληνες, συνοικοῦσιν ἡμῖν, ἀλλ᾽ αὐτοὶ Ἕλληνες, οὐ μειξοβάρβαροι οἰκοῦμεν, ὅθεν καθαρὸν τὸ μῖσος ἐντέτηκε τῇ πόλει τῆς ἀλλοτρίας φύσεως.
  ὅμως δ᾽ οὖν ἐμονώθημεν πάλιν»

 157. Ριβαλντίνιο said

  @ 155 Avonidas

  Α, ναι ρε συ. Εντάξει. Τώρα όλα καλά. Σε πιάνω ! 🙂

 158. Ριβαλντίνιο said

  Εν τω μεταξύ ανάλογα τις περιστάσεις ο καθένας άλλαζε και την καταγωγή του. Π.χ. οι άποικοι των Κορινθίων Κερκυραίοι όταν τα τσούγκρισαν με την μητρόπολή τους πέταγαν που και που κανένα «Φαίακες». 🙂

  Και οι Κορίνθιοι, όπως ήταν το δίκιο, ανέλαβαν τη βοήθεια, κ’ επειδή ενόμιζαν πως δεν ήταν λιγότερο δική τους η αποικία παρά των Κερκυραίων, κ’ επειδή μισούσαν τους Κερκυραίους, γιατί δεν τους λογάριαζαν, αν και ήταν άποικοί τους· [1.25.4] γιατί ούτε στις κοινές δημόσιες τελετές έδιναν τα συνηθισμένα προνόμια και δώρα ούτε παραχωρούσαν σε Κορίνθιο άντρα τις πρώτες τιμές στις θυσίες, όπως κάνουν οι άλλες αποικίες, αλλά τους καταφρονούσαν κ’ επειδή τον καιρό εκείνο ήταν στα πλούτη ισοδύναμοι με τους πιο πλούσιους Έλληνες, και στον πολεμικόν εξοπλισμό πιο ισχυροί, και κάποτε παινεύονταν πως το ναυτικό τους ήταν ακόμα ανώτερο, γιατί κρατούσαν απ’ τους παλιούς κατοίκους της Κέρκυρας, που ήταν Φαίακες και φημίζονταν για τη δεξιοσύνη τους σ’ όλα τα ναυτικά πράματα. Κι απ’ αυτήν την αιτία είχαν ναυτικό περίφημα διασκευασμένο, και κάθε άλλο παρά αδύνατοι ήταν. Είχαν δηλαδή, όταν άρχισαν να πολεμούν, εκατόν είκοσι πολεμικά πλοία.

  http://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/tools/corpora/anthology/content.html?t=166&m=1&pane=trans

 159. spyridon said

  Μάλιστα. «οι χριστιανοί γελούσαν». χμμμμμ
  Και ο Εβραίος αξιωματικός θεός είναι ο γελωτοποιός?

  Πάντως η φιγούρα Χόρχε του Εκο είναι μια αναφορά (κριτική) στον Μπόρχες (Jorge Luis Borges).
  Στον Εβραίο (μικρή η διαφορά με τους χριστιανούς) συντηρητικό, κατσούφη που είχε μεγάλο πάθος με τους λαβυρίνθους.

  Τις διάφορες παρεκτροπές των μοναχών τις μάζεψε ο Εκο διαβάζοντας μεσαιωνικούς κώδικες μοναστηριών της κεντρικής Ευρώπης.
  Του έκαναν εντύπωση άρθρα που προστέθηκαν σιγά σιγά όπως
  – Δεν επιτρέπεται στους μοναχούς να γυρίζουν μεθυσμένοι στο μοναστήρι και να βρίζουν τον ηγούμενο. κ.ο.κ

 160. smerdaleos said

  Νίκο Έγκριση! Μόνο μία εικόνα έβαλα αυτή την φορά και το μάγκωσε η σπαμοπαγίδα.

 161. 159 Πού βρήκες ότι ήταν Εβραίος ο Μπόρχες; Δεν ήταν. Και ο Έκο τον θαύμαζε (χωριό που φαίνεται). Όταν τον ρώτησαν γιατί ο Χόρχε του Μπούργος να θυμίζει τόσο τον Χόρχε Λουίς Μπορχες, απάντησε ότι είχε σκεφτεί μια καλή ιδέα, να βάλει έναν τυφλό να φυλάει μια βιβλιοθήκη. Ε, τυφλός συν βιβλιοθήκη ίσον Μπόρχες, «επιπλέον διότι τα χρέη πληρώνονται» (λέει κατά λέξη, το είχα διαβάσει τόσες φορές το «Επίμετρο στο Όνομα του Ρόδου»!).

 162. spyridon said

  Τον θαύμαζε μεν, αντιπαθούσε τον μυστικισμό του δε.
  Ο ίδιος είπε «Yo, Judío» ήταν με δική του επιλογή Εβραίος σε μια εποχή που ήταν εύκολο να μην είσαι Εβραίος, τις δεκαετίες του 30 και 40.

 163. smerdaleos said

  @156: Και ύστερα σου λένε ότι ο Ηρόδοτος έγραψε φιλοαθηναϊκή ιστορία.
  —-

  Μα αντίθετα με τον Πλάτωνα που παρέθεσες ο οποίος επιδεικνύει αττικό σοβινισμό προσβάλλοντας όλους τους άλλους Έλληνες ως μιξοβαρβάρους, ο Ηρόδοτος δεν προσβάλλει τους Αθηναίους. Στην πόλη του Ηροδότου την Αλικαρνασσό, στα χρόνια του Ηροδότου (μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα) σε δύο μεγάλες λίστες ονομάτων και πατρωνυμικών των πολιτών που ξεπερνάνε τα 100 ζευγάρια, μόνο το 33% των ζευγών (όνομα, πατρωνύμιο) είναι αμιγώς ελληνικά. Τα υπόλοιπα είναι ή καρο-ελληνικά υβριδικά ζεύγη ή αμιγώς καρικά ζεύγη. Ο πατέρας και ο θείος του Ηροδότου δεν είχαν Ελληνικά αλλά Καρικά ονόματα.

  Από εκεί και μετά, ο τρισβάρβαρος Πλάτωνας θα έπρεπε στα «μιξοβάρβαρα» ονόματα των άλλων να προσθέσει και αυτά των μυθικών Αθηναίων που άφησε απ΄έξω, αλλά τα παραθέτει ο Στράβωνας:

  [Στράβων, 7.7.1] τὰ μὲν οὖν ἀφοριζόμενα ἔθνη τῷ τε Ἴστρῳ καὶ τοῖς Ἰλλυρικοῖς ὄρεσι καὶ Θρᾳκίοις ταῦτ᾽ ἔστιν ὧν ἄξιον μνησθῆναι, κατέχοντα τὴν Ἀδριατικὴν παραλίαν πᾶσαν ἀπὸ τοῦ μυχοῦ ἀρξάμενα, καὶ τὴν τὰ ἀριστερὰ τοῦ Πόντου λεγομένην ἀπὸ Ἴστρου ποταμοῦ μέχρι Βυζαντίου. λοιπὰ δέ ἐστι τὰ νότια μέρη τῆς λεχθείσης ὀρεινῆς καὶ ἑξῆς τὰ ὑποπίπτοντα χωρία, ἐν οἷς ἐστιν ἥ τε Ἑλλὰς καὶ ἡ προσεχὴς βάρβαρος μέχρι τῶν ὀρῶν. Ἑκαταῖος μὲν οὖν ὁ Μιλήσιος περὶ τῆς Πελοποννήσου φησὶν διότι πρὸ τῶν Ἑλλήνων ᾤκησαν αὐτὴν βάρβαροι. σχεδὸν δέ τι καὶ ἡ σύμπασα Ἑλλὰς κατοικία βαρβάρων ὑπῆρξε τὸ παλαιόν, ἀπ᾽ αὐτῶν λογιζομένοις τῶν μνημονευομένων, Πέλοπος μὲν ἐκ τῆς Φρυγίας ἐπαγαγομένου λαοὺς εἰς τὴν ἀπ᾽ αὐτοῦ κληθεῖσαν Πελοπόννησον, Δαναοῦ δὲ ἐξ Αἰγύπτου, Δρυόπων τε καὶ Καυκώνων καὶ Πελασγῶν καὶ Λελέγων καὶ ἄλλων τοιούτων κατανειμαμένων τὰ ἐντὸς Ἰσθμοῦ καὶ τὰ ἐκτὸς δέ: τὴν μὲν γὰρ Ἀττικὴν οἱ μετὰ Εὐμόλπου Θρᾷκες ἔσχον, τῆς δὲ Φωκίδος τὴν Δαυλίδα Τηρεύς, τὴν δὲ Καδμείαν οἱ μετὰ Κάδμου Φοίνικες, αὐτὴν δὲ τὴν Βοιωτίαν Ἄονες καὶ Τέμμικες καὶ Ὕαντες:1 [p. 442] καὶ ἀπὸ τῶν ὀνομάτων δὲ ἐνίων τὸ βάρβαρον ἐμφαίνεται, Κέκροψ καὶ Κόδρος καὶ Ἄικλος καὶ Κόθος καὶ Δρύμας καὶ Κρίνακος. οἱ δὲ Θρᾷκες καὶ Ἰλλυριοὶ καὶ Ἠπειρῶται καὶ μέχρι νῦν ἐν πλευραῖς εἰσιν: ἔτι μέντοι μᾶλλον πρότερον ἢ νῦν, ὅπου γε καὶ τῆς ἐν τῷ παρόντι Ἑλλάδος ἀναντιλέκτως οὔσης τὴν πολλὴν οἱ βάρβαροι ἔχουσι, Μακεδονίαν μὲν Θρᾷκες καί τινα μέρη τῆς Θετταλίας, Ἀκαρνανίας δὲ καὶ Αἰτωλίας τὰ ἄνω Θεσπρωτοὶ καὶ Κασσωπαῖοι καὶ Ἀμφίλοχοι καὶ Μολοττοὶ καὶ Ἀθαμᾶνες, Ἠπειρωτικὰ ἔθνη.

  Που είναι οι Θράκες της Αττικής και τα βάρβαρα αττικά ονόματα Κέκροψ και Κόδρος στον Μενέξενο του Πλάτωνα; 🙂 🙂 🙂

 164. sarant said

  160 Εμ σε έχει φοβηθεί!

 165. smerdaleos said

  @164

  «Φρίχ΄τε» (φρίχτηκε) το έρμο εε; 🙂 🙂

 166. smerdaleos said

  φτού!!! «φρίχ΄κε» ήθελα να γράψω.

 167. Ριβαλντίνιο said

  @ 163 smerdaleos
  Ε, δεν σου λέω εγώ. Καρακομπλεξάρα 🙂 Επειδή αυτός ήταν Καροδωριέας έβγαλε μόνο τους Δωριείς Έλληνες και τα άλλα δύο γένη (Ίωνες και Αιολείς) Πελασγούς ! 🙂

  Ἴωνες δὲ ἑκατὸν νέας παρείχοντο ἐσκευασμένοι ὡς Ἕλληνες. Ἴωνες δὲ ὅσον μὲν χρόνον ἐν Πελοποννήσῳ οἴκεον τὴν νῦν καλεομένην Ἀχαιίην, καὶ πρὶν ἢ Δαναόν τε καὶ Ξοῦθον ἀπικέσθαι ἐς Πελοπόννησον, ὡς Ἕλληνες λέγουσι, ἐκαλέοντο Πελασγοὶ Αἰγιαλέες, ἐπὶ δὲ Ἴωνος τοῦ Ξούθου Ἴωνες.
  νησιῶται δὲ ἑπτακαίδεκα παρείχοντο νέας, ὡπλισμένοι ὡς Ἕλληνες, καὶ τοῦτο Πελασγικὸν ἔθνος; ὕστερον δὲ Ἰωνικὸν ἐκλήθη κατὰ τὸν αὐτὸν λόγον καὶ οἱ δυωδεκαπόλιες Ἴωνες οἱ ἀπ᾽ Ἀθηνέων. Αἰολέες δὲ ἑξήκοντα νέας παρείχοντο, ἐσκευασμένοι τε ὡς Ἕλληνες καὶ τὸ πάλαι καλεόμενοι Πελασγοί, ὡς Ἑλλήνων λόγος.

  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0125%3Abook%3D7%3Achapter%3D95%3Asection%3D1

 168. odinmac said

  Ο μητροπολίτης τους πάντως, ως Κώες τους αναφέρει:

  O μητροπολίτης Κω και Νισύρου Ναθαναήλ σε συνέντευξή του στον ρ/σ Alpha 98,4, ζητώντας να μη χαρακτηρίζεται ρατσιστικό όλο το νησί εξαιτίας μεμονωμένων ενεργειών ορισμένων.

  «Αν είμαι εγώ κακός ποιμένας, δεν σημαίνει πως όλη η Ιεραρχία είναι κακή, όπως βγαίνει προς τα έξω», είπε μιλώντας για «καιροσκόπους της πολιτικής».
  Και επισήμανε το τεράστιο έργο αλληλεγγύης του νησιού. «Η τοπική ομάδα στήριξης, η Αλληλεγγύη, κυρίως από τους ντόπιους παίρνει δύναμη και υλικά, και σ’ αυτό συμμετέχουν όλοι οι Κώες, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, πιστοί, άπιστοι».

 169. Ανδρέας said

  Ο Ηρόδοτος τι λέει για τον εαυτό του, ήταν Έλληνας, Κάρας, άλλο;

 170. odinmac said

  «Έφαγα» την εισαγωγική πρόταση: Μήνυμα κατά της ξενοφοβίας έστειλε … ο μητροπολίτης…

 171. cronopiusa said

  ΧΙΟΣ: Μπήκαν σε κλουβί διαμαρτυρόμενοι για το hotspot

 172. Ριβαλντίνιο said

  @ 169 Ανδρέας
  Ειλικρινά εγώ δεν θυμάμαι τίποτα. Ίσως ο Σμερδ ή κάποιος άλλος φίλος μας διαφωτίσει.

  ——————————————————————
  @ Gpoint (αν το δεις)

  Μα τι απαράδεκτοι είστε. Χαρίσατε στον ΟΣΦΠ το Λιγκ Καπ κυριολεκτικά !!!

 173. smerdaleos said

  @167: Μόνο τους Ίωνες θεωρεί Πελασγούς. Τους Αιολείς δεν τους πολυμνημονεύει στα καταγωγικά, αλλά θεωρεί Αιολίδα την Θεσσαλία και γράφει πως οι μεν Έλληνες κατοικούσαν κάποτε στην Φθία, ενώ οι Πελασγοί Κρήστονες πριν καταλήξουν στην Κρηστονία της Μακεδονίας ήταν γείτονες των Δωριέων στην Θεσσαλία.

  Πάντως φαίνεται ότι είχε την εντύπωση πως οι Δωριείς ήταν περισσότερο Έλληνες από όλους τους άλλους.

  @169: Υποθέτω ότι θεωρούσε τον εαυτό του Έλληνα. Άλλωστε γράφει πως το ελληνικό έθνος ξεκίνησε από μικρό και αυξήθηκε σταδιακά με την ενσωμάτωση βαρβάρων εθνών, κυριότερο εκ των οποίων ήταν το πελασγικό.

  Τώρα αν με ρωτάς αν η διάκριση Έλλην-βάρβαρος στην καταγωγή είχε κάποια σημασία στα μέρη του (Αλικαρνασσό), πιστεύω πως δεν είχε. Ο ποιητής Ιππώναξ λ.χ. μάλλον ήταν δίγλωσσος σε ελληνική και λυδική.

 174. cronopiusa said

  J.L.BORGES «tanka»,Léa Ciari voix paintings, tango.Poesia Provins Jazz Poetry

 175. Μαρία said

  Ας γκρεμίσουμε τα μνημεία που δεν μας αρέσουν http://parallaximag.gr/parallax-view/gremista

 176. Pedis said

  # 120, 124 – Αβονιδα – έχεις ρέντα σήμερα!

 177. Pedis said

  όποιος έχει υπομονή και χρόνο δεν θα χάσει … (στα ιταλικά, βεβαια, ήταν άπιαστος αλλα και στα αγγλικά τα καταφέρνει.)

 178. Pedis said

  # 120, 124 – Αβονιδα – θα ‘χει πλάκα Blog και Βάταλος να είναι το ίδιο πρόσωπο: Σιμονίνι!

 179. gpoint said

  # !42

  Ρε συ Ρεζιλίνιο δεν σκέπτεσαι λιγάκι πριν παρουσιάσεις τα «αξιόπιστα» ντοκουμέντα σου ;

  Ωστε παμμεγεθες ξόανο που τρόμαζε με το μέγεθος του δλδ πόσο ψηλό το κόβεις, δεν θάτανε ένα τεσσάρι μέτρα ; κι ο άλλος με μια τσεκουριά τούκοψε το κεφάλι… τι λες ρε παιδί μου ! Πως τόφτασε ;

  είχε χέρια τιραμόλα ;

  είχανε το άγαλμα ανάποδα ;

  μήπως τούκοψε το κάτω κεφάλι ;

  μήπως ήτανε παλαίμαχος του βάζελου ;

  όλα η πίστη τα μπορεί !!! Αυτό !!!

  κρετέν κρετιέν που λέμε στην Φωκίδα

  νάσαι καλά που γέλασα μέσα στο βάσανό μου.

 180. Ανδρέας said

  Παιδιά το ρώτησα αυτό για διάφορους λόγους.
  Όπως το αντιλαμβάνομαι Έλληνας και ελληνικό ονομάστηκαν συμβατικά σε νεότερους χρόνους. Σε όλη την αρχαιότητα αυτοπροσδιορίζονταν με το όνομα που έδιναν στις πόλεις-κράτη και στους δήμους. Αθηναίος, Ρόδιος, Μιλήσιος, Συρακούσιος κ.ο.κ. Δεν αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες (με την τρέχουσα συμβατική έννοια). Τώρα κατά πόσο Έλληνας είναι ο κάτοικος της Λύκτου ή ο κάτοικος της Λυκίας αυτό διακρίνεται από τα ήθη-έθιμα και τα κοινά που συγκροτούσαν. Η ελληνική γλώσσα στο μαντείο της Δωδώνης ή στο Φαγιούμ απέχει κατ’ αναλογία χρονικά και χωρικά (απόσταση). Δεν κάνει λιγότερο ή περισσότερο Έλληνα τον ένα από τον άλλο. Την πατήσαμε με τον Έβανς που ονόμασε συμβατικά τους Κρητικούς σε Μινωίτες την στιγμή που έχουμε το αληθινό όνομα (κατά Ηρόδοτο) Μινύες. Μινύες ήταν οι πρόγονοι των Μινωιτών Κρητών. Αντ’ αυτού παραμείναμε προσκολλημένοι στις ‘ετικέτες’ του Έβανς και χάνουμε το δάσος. Τέσπα τα λέμε και άλλη φορά αυτά.

  Κρηθέας ο παππούς του Αστερίωνα πατέρας του Μίνωα
  Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

  Ο Κρηθέας στην ελληνική μυθολογία ήταν γιος του Αιόλου και της Εναρέτης ή της Λαοδίκης. Υπήρξε αδελφός του Αθάμαντος, του Σισύφου, του Σαλμωνέως και του Περιήρους. Ο Κρηθέας ήταν ο ιδρυτής και ο πρώτος βασιλιάς της Ιωλκού. Πήρε για σύζυγό του την Τυρώ και απέκτησαν μαζί τρεις γιούς και μία κόρη: τον Αίσονα (πατέρα του Ιάσονα), τον Αμυθάονα, τον Φέρητα και τη Μύρινα, η οποία παντρεύτηκε τον Θόαντα. Αναφέρεται ότι η η Τυρώ είχε εξωσυζυγική σχέση με τον θεό Ποσειδώνα, και από αυτόν γέννησε τους Πελία και Νηλέα, οι οποίοι όμως αναφέρονται από ορισμένες πηγές και ως γιοί του Κρηθέα. Σύμφωνα με μία ανεξάρτητη παράδοση, η σύζυγος του Κρηθέα ονομαζόταν Δημοδίκη ή Βιαδίκη. Εξάλλου, ο Κρηθέας είχε έλθει σε δεύτερο γάμο με τη Σιδηρώ.

 181. Ανδρέας said

  Και κάτι ακόμα έχουν βρεθεί πινακίδες ή άλλα αντικείμενα με σφηνοειδή γραφή στα ελλαδικά εδάφη; Αν ναι χρονολογήθηκαν;

 182. ΚΑΒ said

  14. Τὴν δὲ Κῶ νῆσον οἱ μὲν ἄλλοι γράφουσι καὶ μετὰ τοῦ Κῶν, Ὅμηρος δὲ Κόων πλεονασμῷ συνήθει τοῦ , ἣν καὶ εὐναιομένην καλεῖ διὰ τὸ τῆς νήσου εὔδαιμον. [Οὗ χάριν ἐπιπολάζει παροιμία οὐ παλαιὰ τὸ «ὃν οὐ θρέψει Κῶς, ἐκεῖνον οὐδὲ Αἴγυπτος».] Ευστάθιος

  καί μιν ἔπειτα Κόων δ’ εὖ ναιομένην ἀπένεικας
  νόσφι φίλων πάντων. Ιλιάδα Ξ 255 αρχοντονήσι μεταφράζει ο Κακριδής

  Το «ου παλαιά»:Ο Παυσανίας (2ος μ.Χ. ) στο «Αττικών ονομάτων συναγωγή» την αναφέρει.

 183. Υαλτις said

  175@ Μαρια

  Αποκατάσταση των μνημείων Κουρσούμ Τζαμί και Τερζάκια Λουτρά στην Καστορια

  Ενδιαφέρουσα είναι η συλλογιστική του αντιδημάρχου Λεωνίδα Παπαδημητρίου ο όποιος ήταν και ο εισηγητής της πρότασης για την φιλοξενία των φοιτητών που θα εκπονήσουν την μελέτη για την ανακατασκευή του ερειπωμένου τζαμιού.
  ειπε
  «-Σε λίγα χρόνια θα πέσουν τα σύνορα με την Αλβανία και χιλιάδες μουσουλμάνοι, και σας λέω ότι σε όλα τα βαλκάνια υπάρχουν φανατικοί τζιχαντιστες, θα κατακλίσουν την περιοχή μας.
  Θα ήταν προτιμότερο να αναδείξουμε τώρα το μνημείο ως χώρο πολιτισμού και όχι λατρευτικό .»
  Από πίσω πετάγεται μέλλος του συμβούλιου και τον ταπώνει
  -Ναι ,να μην κουραστούν οι τζιχαντιστες να το κτίσουν, να το χτισουμε εμείς να το βρουν και έτοιμο
  Τελικά η εισήγηση έγινε δεκτή με οριακή πλειοψηφία 12-13

 184. sarant said

  177 Θα το μεταφέρω στο αυριανό 🙂

 185. Avonidas said

  #178. Αμάν, μη τα πετάς έτσι αυτά, υπάρχουν και άμαχοι στο νήμα, κι έτσι και πάρουν φόρα, δε θα μείνει ούτε κολυμπηθρόξυλο!

  Σιμονίνι ξε-Σιμονίνι, εγώ πάντως πήγα σήμερα σε ένα ωραιότατο εβραϊκό καφέ/τεϊποτείο/αναγνωστήριο (λογοτεχνία, μη φανταστείς εκεί καμιάν υπόγα που μαζεύονται και διαβάζουν το Ταλμούδ 😛 )

  Κι έτσι, έμαθα ότι υπάρχει κρασί κοσέρ — αλλά προτίμησα τσάι, δεν ξέρεις καμιά φορά τι μπορεί να βάζουν στο κρασί τους, μπορεί να ‘χουν τίποτα χριστιανόπουλα στο υπόγειο και να τα ζουλάνε με τις βελόνες του πλεξίματος.

  Ούτε και στα αναγνώσματα είχα τύχη· κάνω μια να πιάσω ένα βιβλίο από το ράφι, και πετυχαίνω τις επιστολές του Κάφκα. Άσε, λέω, βαρύ ανάγνωσμα για τέτοιο ήρεμο απογευματάκι. Κάνω μια έτσι στο αποπάνω ράφι — Sophie’s Choice.

  Ε, να σου! 😀

 186. cronopiusa said

  A TRIBUTE TO THE NAME OF THE ROSE – OCCASIONED BY THE DEATH OF THE LATE UMBERTO ECO

  Καλά σας βράδια!

 187. smerdaleos said

  @180, Ανδρέα: Όπως το αντιλαμβάνομαι Έλληνας και ελληνικό ονομάστηκαν συμβατικά σε νεότερους χρόνους.
  —-

  Αν σε ενδιαφέρει το ζήτημα, υπάρχουν δύο άριστα -και βραβαευμένα- βιβλία του Jonathan M. Hall για τν εθνογένεση των αρχαίων Ελλήνων.

  Στο «Ethnic Identity in Greek Antiquity» ζητητάει την κατασκευή των ταυτοτήτων «Δωριείς», «Ίωνες» και «Αιολείς», και στο «Hellenicity» ζητητάει πως λίγο μετά το 600 π.Χ. οι ελληνόφωνοι έφτασαν να πιστεύουν πως αποτελούν μία ελληνική εθνότητα και πώς μεταρρυθμίστηκε αυτή η ταυτότητα μετά τους Περσικούς πολέμους και κατά την Ελληνιστικη΄Εποχή.

  http://www.amazon.co.uk/Ethnic-Identity-Greek-Antiquity-Jonathan/dp/0521789990/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1456014397&sr=8-1&keywords=ethnic+identity+in+greek+antiquity
  http://www.amazon.co.uk/Hellenicity-Ethnicity-Jonathan-M-Hall/dp/0226313301/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1456014417&sr=8-1&keywords=hellenicity

  Και τα δύο βιβλία είναι μια ωραία εφαρμογή της σύγχρονης εθνολογίας (εποχή μετά τον Fredrik Barth) στην εξέταση ταυτοτήτων μέσα στην ελληνική γραμματεία.

 188. BLOG_OTI_NANAI said

  129: Σίγουρα εκτός των άλλων προβλημάτων που έχεις, σε χαρακτηρίζει και το θράσος gia na εξακολουθείς τα ίδια, και δυστυχώς το Google Books δεν μπορεί να βοηθήσει κάποιον στα δικά σου επίπεδα άγνοιας.
  Τέλος πάντων…

  Το πρώτο που δεν έχουν μάθει ακόμα και παγανιστές, είναι ότι ο Χριστιανισμός ανδρώθηκε σε ελληνιστικό περιβάλλον, και κατά συνέπεια, κάθε φορά που λοιδορούν χριστιανικές συνήθειες, θα πρέπει να ξέρουν πως οι πηγές είναι γεμάτες από τις αντίστοιχες ελληνικές συνήθειες που λοιδορούν.

  Για παράδειγμα, ο ίδιος ο Λιβάνιος, ο μεγάλος αυτός σοφός της εποχής του, λέει για τον εαυτό του ότι «τον γέλωτα καθάπαξ φυγείν«. Μπορεί να μην καταδίκαζε το γέλιο, αλλά η σοφία ήταν αλληλένδετη με τη σοβαρότητα. Θα ήταν αδύνατο στη σκέψη των ανθρώπων ένας σοφός «εγκαγχάζειν δε τη φωνή και αναβράζεσθαι απροαιρέτως το σώμα» όπως γράφει ο Μ. Βασίλειος.

  Ο ίδιος όμως γράφει, ότι το απλό χαμόγελο, όχι μόνο δεν είναι απρεπές, αλλά είναι και «γεγραμμένον» στη Βίβλο ότι στα όρια αυτά αντανακλά την ευγενική χαρά της ψυχής:

  Οπότε, μάθε πρώτα τι γράφει ο καθένας και μη μας σκοτίζεις.

  Διότι, εκτός από τον Λιβάνιο, την ίδια εποχή περίπου με τους Πατέρες, ο Φιλόστρατος γράφει ότι μέσα στα χαρακτηριστικά ενός εφήβου που θέλει να είναι φιλόσοφος, είναι να μην αγαπά τα πολλά γέλια:

  (Συνεχίζω στο επόμενο για να μην πάει το σχόλιο στα spam.)

 189. BLOG_OTI_NANAI said

  Και φυσικά, ο Χρυσόστομος όχι μόνο δεν καταδικάζει το γέλιο, αλλά απλώς διακρίνει τα αθώα και τα ανόητα γέλια. Ο ίδιος μιλώντας για τα παιχνίδια που κάνουν οι γονείς με τα παιδιά αναφέρεται στα γέλια που προκαλούν τα παιχνίδια αυτά, γέλια αθώα που φέρνουν χαρά:

  Φυσικά, για τον μεγάλο σοφό τον Ιησού, θα ήταν αδύνατο να θεωρηθεί ότι γελούσε, πόσο μάλλον όταν ο σκοπός του ήταν πολύ συγκεκριμένος και περιορισμένος χρονικά, με στόχο να θεραπεύσει τον πόνο των ανθρώπων. Κάποιος που συναισθάνεται το μέγεθος αυτού του πόνου, δεν του έρχεται ούτε καν να χαμογελάσει.

  Και όχι μόνο σε τέτοιες εποχές, αλλά αν δει κανείς τις γκραβούρες των σοφών καθηγητών που κοσμούν τα εσώφυλλα επιστημονικών βιβλίων του 18ου, 19ου αιώνα, θα δει τέτοιες βλοσυρές φάτσες, που θα υποθέσει ότι αυτοί δεν γελούν ποτέ. Ακόμα και σε ζωγραφικούς πίνακες βλέπουμε ότι τα όρια της ευπρέπειας έφταναν μέχρι το απλό μειδίαμα.

  Επιπλέον όμως, ομιλίες θρησκευτικές που μιλούν για τον πόνο, χρησιμοποιούν συνεχώς το αντιθετικό σχήμα ανάμεσα στο επιπόλαιο γέλιο και την κατάληξη του.

  Από την άλλη όμως, όπως λέει και ο ίδιος ο Χρυσόστομος δεν γνωρίζουμε αν ο Χριστός γελούσε, αλλά όταν κάλεσε τα παιδιά κοντά του για να τα ευλογήσει, θα ήταν σχεδόν αδύνατον να μην τους χαμογελάσει.

 190. BLOG_OTI_NANAI said

  Πρέπει να πούμε ότι δεν συζητάμε για «ερχομό των Ελλήνων» στον ελλαδικό χώρο. Δεν υπάρχουν «Έλληνες» έτοιμοι που έρχονται πακέτο από κάπου.
  Οι ελληνικοί πληθυσμοί δημιουργούνται εδώ, στο ελλαδικό έδαφος και ονομάζονται έτσι από την εποχή που διαμορφώνεται η ελληνική γλώσσα. Με αυτή την έννοια, η Γραμμική Β΄ αποτελεί την αρχαιότερη μορφή της ελληνικής, και άρα μπορούμε να μιλάμε για την ελληνικότητα του μυκηναϊκού πολιτισμού, θεωρώντας ότι σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, η Γραμμική Α΄ δεν είναι ελληνική.

  Βεβαίως, η εθνολογία, έχει ταλαιπωρηθεί έντονα από την δεκαετία του ’60 τουλάχιστον από διάφορες ιδεολογικές θέσεις. Υπάρχουν οι ακραίοι που θέλουν τους Έλληνες από το… 500.000 π.Χ. αλλά υπάρχουν και οι επίσης ακραίοι της αγγλοσαξωνικής σχολής που θέλουν Έλληνες μόνο από τους περσικούς πολέμους και μετά με αποτέλεσμα ο Ησίοδος και ο Όμηρος να είναι όχι Έλληνες αλλά κάποιοι… ελληνόφωνοι.

  Προσωπικά, όταν διαβάζω σε ένα μέσο λεξικό όπως το «The Oxford Companion to Classical Literature» ότι ο Ησίοδος και ο Όμηρος ήταν Έλληνες ποιητές, και έρθει κάποιος και επιμένει ότι ήταν απλώς… ελληνόφωνοι, τότε αυτός για μένα έχει την ίδια σοβαρότητα με τον Λιακόπουλο, τον Δαυλό, ή τον Μπόσγουελ, που επειδή ήταν ομοφυλόφιλος, κατάφερε «να ανακαλύψει» ότι στο Βυζάντιο η Εκκλησία έκανε και γάμους… ομοφυλοφίλων.

  Έτσι λοιπόν, στα ζητήματα των εθνοτήτων, οι απόψεις είναι όπως και κάτι άλλο, που όλοι έχουμε από μία. Έτσι, και ο Jonatnan Hall έχει και αυτός μία όπως όλοι. Και ο Λιάκος επίσης. Και ο Romilly Jenkins ήταν ένας επιφανής ιστορικός και γνώστης της ελληνικής, κι όμως η αγγλική αποικιοκρατική νοοτροπία ήταν διάχυτη μέσα στα κείμενα του σε βαθμό αυτοεξευτελισμού.

  Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο καταφέρνουν όλοι οι επιστήμονες που ασχολούνται με την εθνολογία να έχουν ταυτόχρονα… δίκιο και τα έργα τους να είναι όντως επιστημονικά, οφείλεται απλώς και μόνο στον ορισμό που έχουν επιλέξει για να ορίσουν το έθνος και στην σπουδαιότητα που αποδίδουν σε κάθε μία παράμετρο που χαρακτηρίζει το έθνος. Έτσι, οι εθνολόγοι καταφέρνουν και μοιάζουν με τους πολιτικούς, που ενώ ο ένας λέει άσπρο και ο άλλος μαύρο, καταφέρνουν να προσκομίζουν και οι δύο στοιχεία ότι έχουν δίκιο… Και αυτό βεβαίως γίνεται εξαιτίας της ερμηνείας που επιλέγουν να υπηρετήσουν.

 191. Γιάννης Ιατρού said

  σιγή ασυρμάτοιυ βλέπω 🙂
  Und stille wird’s über dem Wasserschlund,
  in der Tiefe nur brauset es hohl
  (der Taucher, Schiller)

 192. sarant said

  185 Ολλανδία είσαι, Αβονίδα;

 193. Avonidas said

  @sarant

  Πολωνία 🙂

 194. Ριβαλντίνιο said

  @ 179 gpoint
  Παραλήρημα πικραμένης μπαογκτζήδικης μπουγάτσας ! 🙂

  Μετά την φάπα στο πόλο έρχονται κι άλλες δύο σήμερα.

  Υ.Γ. Ήταν δεινός τσεκουροβόλος και το ξόανο κακοφτιαγμένο. Το είχαν φτιάξει αλμπάνηδες, πρόγονοι σημερινών μαδημένων δικέφαλων κοτών.

  ——————————————————————–

  @ 185 Avonidas
  Ωχ ! Να προσέχεις μην σε μετατρέψουν σε Γκόλεμ (, αν και σαν Γκόλουμ δεν έχεις και τίποτα να φοβηθείς ). 🙂

 195. Ριβαλντίνιο said

  @ 188.189 BLOG_OTI_NANAI
  Πάρα πολύ ωραίος !!!!!!!!!

  Αν και κανονικά θα σου έλεγα πως δεν πρέπει σοβαρά να ασχολείσαι μαζί του, εντούτοις δεν το κάνω, γιατί προσφέρεις πολύ ωραία πράγματα.

 196. Avonidas said

  Ωχ ! Να προσέχεις μην σε μετατρέψουν σε Γκόλεμ

  Τα Γκολεμ ήταν κατι ρομποτακια από πηλό, άρα δεν κινδυνεύω, εκτός κι αν πιω τόσο που να γίνω χώμα.

 197. Ριβαλντίνιο said

  @ 190 BLOG_OTI_NANAI
  Ωχωχωχ. Μην ξανανοίγεις πάλι αυτά τα θέματα. 🙂

 198. Ριβαλντίνιο said

  @ 196 Avonidas

  Εγώ και με πορτοκαλάδα με ανθρακικό μεθάω . 🙂

 199. BLOG_OTI_NANAI said

  195: Πράγματι, μόνο τρελός θα ασχολούνταν σοβαρά μαζί του, απλά επειδή τα γράφει σε δημόσιο χώρο, καλό είναι να φαίνεται και ποια είναι η πραγματικότητα.

  197: Δεν έχω τέτοιο σκοπό, αλλά ειδικά για το θέμα αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν απόψεις που απέχουν όσο η μέρα από τη νύχτα και όλοι έχουν από την πλευρά τους δίκιο. Πέρα από το γεγονός ότι επιστήμονες που ανήκουν στην ίδια σχολή διαφέρουν και μεταξύ τους ακόμα.

 200. Ριβαλντίνιο said

  @ 199 BLOG_OTI_NANAI
  υπάρχουν απόψεις που απέχουν όσο η μέρα από τη νύχτα και όλοι έχουν από την πλευρά τους δίκιο.

  Πραγματικά. Aπό παλιά μάλιστα !

  Δύο διαφορετικές αντιλήψεις για το έθνος

  α. «Στο έθνος ανήκουν όλοι όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν σε αυτό».

  Το έθνος είναι η συνένωση όλων των ανθρώπων, όσων ζουν μαζί, είτε λόγω γλώσσας είτε λόγω ορισμένων γεωγραφικών παραγόντων, είτε λόγω του ρόλου που τους όρισε η ιστορία, και αναγνωρίζουν την ίδια αρχή και βαδίζουν για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού. Πατρίδα είναι, πρώτα απ’ όλα, η συνείδηση της πατρίδας.
  Τζουζέπε Ματσίνι, Ιταλός πολιτικός.

  β. «Το έθνος υπήρχε πάντα, ανεξάρτητα από το τι αισθάνονταν οι άνθρωποι».

  Τα πρώτα, τα γνήσια και αληθινά εθνικά σύνορα των κρατών είναι, αναμφίβολα, τα εσωτερικά σύνορα των ανθρώπων. Όλοι όσοι μιλούν την ίδια γλώσσα συνδέονται μεταξύ τους με ένα πλήθος αόρατων δεσμών από την ίδια τη φύση, πράγμα που συνέβαινε πολύ πριν αρχίσει οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα, καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον και έχουν τη δύναμη να συνεχίζουν να αλληλοκαταλαβαίνονται όλο και πιο καθαρά και αποτελούν εκ φύσεως ένα ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο. …Από αυτά τα εσωτερικά σύνορα, που χαράσσονται από την πνευματική φύση του ανθρώπου καθεαυτού, προκύπτει ως συνέπεια η διαμόρφωση των εξωτερικών συνόρων …
  Γιόχαν Φίχτε, Γερμανός φιλόσοφος.

  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C105/65/517,1891/

 201. Υποπυεύομαι ότι το σχόλιο 163 του Σμερδαλέου το κράτησε η σπαμοπαγίδα επειδή αναφέρει τον Στpάβωvα. Αν είναι όντως έτσι, μήπως ήρθε ο καιρός να αρθεί η απαγόρευση;

 202. gryphon said

  152
  Mια παρατηρηση.Και σε αυτο το κειμενο με τις υπογραμμισεις που παραθετεις αλλα και σε αλλα βιβλια κειμενα κλπ που δινεις λινκ και που τα χρησιμοποεις προς υποστηριξη των αποψεων σου υπαρχει ενα κοινο χαρακτηριστικο.
  Δεν μιλαω σαν ειδικος απλως κρινω αυτο ποτ διαβαζω εκεινη την στιγμη.
  Σχεδον ολα (οσα εινα στα αγγλικα δηλαδη) λοιπον ειναι γεματα απο εκφρασεις του τυπου «propably» «seems to be» «seems to imply» «may have» «may be» » i would suggest» κλπ.
  Στις περισσοτερες δηλαδη περιπτωσεις προκειται για αποψεις η συμπερασματα οι θεωριες του εκαστοτε συγγραφεα.
  Καποιος θα μπορουσε να πει ευσεβεις ποθοι η εστω wishfull thinking που λενε οι αγγλοι.
  Δεν ειναι τιποτα τρομερες αποδεικεις που κλεινουν στοματα οσων εχουν αντιθετη αποψη.

 203. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  199- ”καλό είναι να φαίνεται και ποιά είναι η πραγματικότητα” Εννοείς ποιά είναι η δική σου πραγματικότητα, γιατί δεν έχουν όλοι την ίδια. Το ζητούμενο, είναι πώς την αντιλαμβάνεται ο καθένας και γιατί την αντιλαμβάνεται έτσι, πχ είναι πραγματικότητα κάτι που δεν αποδεικνύεται; πολλοί πιστεύουν πως είναι, άλλοι πάλι όχι, ποιοί έχουν δίκιο;

 204. gpoint said

  # 194

  Δεν λέω, πρέπει να κονομάς μ’ αυτά που σε πληρώνουν να γράφεις αλλά για σκέψου μήπως σαν τζουτζές μπορείς να βγάζεις περισσότερα.
  Αν το έχειςκαι στην κίνηση όπως στα επιχειρήματα..

 205. Παναγιώτης Κ. said

  Είναι η πάσης φύσεως «θρησκείες» και μέσα σε αυτές και κάποιες πολιτικές, που εμποδίζουν τους ανθρώπους να προσεγγίσουν με κάποια αξιοπιστία την πραγματικότητα. Είναι εμπόδιο και ταυτόχρονα βόλεμα για να αποφεύγουν να σκέφτονται.

 206. BLOG_OTI_NANAI said

  203: Το συγκεκριμένο που λέω είναι απλό. Ο ταλιμπάν στο σχόλιο 93 γράφει για τους Χριστιανούς ότι «τον Γέλωτα, τον θεωρείτε θανάσιμον Αμαρτίαν» και του δείχνω ότι όπως κάθε φορά εδώ και 2 χρόνια συνεχώς, λέει βλακείες. Η πραγματικότητα δηλαδή είναι ότι λέει βλακείες και το βλέπουμε με εικονογραφημένες τις αποδείξεις. Αυτή, είναι η πραγματικότητα, διότι στις εικόνες φαίνεται και διαβάζεται.

  Φυσικά, οι εικόνες δεν χρειάζονταν καν. Όταν κάποιος γράφει ότι το γέλιο θεωρείται θανάσιμο αμάρτημα το πρόβλημα του δεν είναι η βιβλιογραφία, αλλά ότι παρά τις συμβουλές των γιατρών, έχει σταματήσει να λαμβάνει τακτικά την αγωγή του.

 207. spiral architect said

  Μεζεδάκι της (εντελώς) αμάθειας:

  Στα 15 μου χρόνια απέρριψα τον κομμουνισμό γιατί διάβασα το "Κεφάλαιο" του Καρλ Μαρξ και είδα ότι ο άνθρωπος λέει βλακείες. Τότε είπα ότι κομμουνίστρια δεν θα γίνω ποτέ. Διαβάζω τα πάντα, από τα άπαντα του οικονομολόγου Μ. Κρίσμαν μέχρι το "Φωτιά και Τσεκούρι" του Ευ. Αβέρωφ

 208. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  205 – Συμφωνώ, γιατί όμως;

  206 – Δέν διαβάζω τι γράφει ο ταλιμπάν, λερώνομαι ψυχικά, εικόνες χαμογελαστές σε εκκλησία δεν έχω δεί πάντως.

 209. spiral architect said

  @208β: Σε βαφτίσια και γάμους;

 210. Ριβαλντίνιο said

  @ 204 gpoint
  Σκουπίστηκες gpoint ?
  Συνέχισε να τον χορό. Σου πάει…

  —————————————————-

  @ 207 spiral architect
  Και τι την κακολογείς ; To «Φωτιά και Τσεκούρι» του Ευ. Αβέρωφ έχει πανεπιστημιακές συστάσεις ! 🙂

  (…)
  Το έργο απέχει από το να θεωρηθεί φανατικό και προπαγανδιστικό. Οχι ότι ο Αβέρωφ κρύβει τις πολιτικές επιλογές του. Πώς θα μπορούσε άραγε; Εν τούτοις, επέδειξε μεγαλύτερη ευαισθησία και ικανότητα κατανόησης και ανάλυσης των ιστορικών συνθηκών του Εμφυλίου απ΄ όσο κάποιοι ιστορικοί, Έλληνες και ξένοι, επέδειξαν. Επιπλέον η περιγραφή των ιστορικών γεγονότων σέβεται τον αναγνώστη, καθώς ο συγγραφέας φροντίζει να διατηρείται όσο κοντύτερα μπορεί στην ιστορική πραγματικότητα.
  (…)
  του Νίκου Μαραντζίδη

  http://emfilios.blogspot.gr/2011/03/blog-post_2511.html#_ftnref1

 211. Ριβαλντίνιο said

  @ 208 ΛΑΜΠΡΟΣ
  Ενώ ας πούμε στις αφίσες του σχολείου οι αγωνιστές του ’21 ήταν όλοι μες την τρελή χαρά.
  Να πας δίπλα από την εκκλησία, στην αίθουσα ψυχαγωγίας του κατηχητικού σχολείου, να δεις παιδάκια να γελούν.

  Και καλό είναι να διαβάζεις τι λέει το νεοπαγανό και όλοι, γιατί κάποια στιγμή μπορεί τυχαία να μην γράφει μπαρμπούτσαλα, αλλά να έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και εσύ να είσαι η μοναδική του σωτηρία.

 212. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  209 – Και σε κηδείες.😇

 213. spiral architect said

  @210β: Μαραντζίδηδες και ΣΙΑ έχουν χρείαν αξιολόγησης.

 214. RaspK said

  Δύο παρατηρήσεις:

  1. Όσον αφορά τη λέξη «Κώτες,» τους το τραβολογάνε και οι άλλοι Δωδεκανήσιοι (όπως και την μπιχτή «Μπόχαλοι,» επειδή το μπουκάλι το λένε «μποχάλι»), οπότε κάπου έχει γίνει θέμα. Όμως το πρωτότυπο ήταν οι Κώοι, τους Κώους, αλλά είναι σαφώς στριφνός τύπος!

  2. Η κένωση χρησιμοποιείται *και* στον ενικό στην ιατρική, π.χ. στα αντιδιαρροϊκά φάρμακα αναγράφεται στις οδηγίες ότι πρέπει να λαμβάνονται «μετά από κάθε κένωση όπου δεν είναι σχηματισμένα τα κόπρανα» (ή κάτι ανάλογο).

 215. Υαλτις said

  206 @ BLOG_OTI_NANAI

  Από τον καταιγισμό πικρόχολων προσβλητικών χαρακτηρισμών εκ μέρους σας ,ιδίως χωρίς καμία δίεση χιούμορ, αναρωτιέμαι:
  Μήπως εσείς, ξεχάσατε να πάρετε την αγωγή εναντίον της κατάθλιψης, που σας προκαλεί η ανάγνωση πατερικών κειμένων;
  Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεστε τον παιδαγωγικό διδακτικό αλλά πρωτίστως σκωπτικό , δίκην πειράγματος χαρακτήρα των σχόλιων και αφορισμών του γέροντος;
  Κοινό χαρακτηριστικό των «καλών» χριστιανών ,να παίρνουν τα πάντα πολύ σοβαρά ,από φόβο μην και οι ιδιοι δεν φάνουν σοβαροί;
  Τι άλλη απόδειξη θέλετε για την ορθότητα της θεωρίας του γέροντος περί γέλωτος ,όταν αδυνατείτε να ευθυμήσετε η να γελάσετε με τα πειράγματα του;

 216. Υαλτις said

  διάθεση
  αλλα και το δίεση θα ηταν ποιητικοτατο

 217. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  211 – Δεν ξέρω αν το κάνεις εσκεμμένα, αλλά με τις εικόνες, μπερδεύεις το Παρίσι με το κυπαρίσσι. Οι εικόνες αντιπροσωπεύουν το θρησκευτικό δογμα που έχει επιβληθεί στην χώρα, και χιλιάδες αφελείς τις θεωρούν ιερές και θαυματουργές, /εσύ;/ κανένας όμως, ένθεν κακείθεν δεν θεωρεί το ίδιο την εικόνα του Καραϊσκάκη.

  Τα ψυχικά κακοποιημένα παιδιά του κατηχητικού, είναι αδύνατον να εκφραστούν με αυθόρμητο φυσικό γέλιο, προτιμώ να βλέπω να χαμογελούν τα βρέφη πριν τα δολοφονήσουν.

 218. BLOG_OTI_NANAI said

  215: Σίγουρα παρεξήγησες. Διότι δεν με έχεις δει να του απαντάω επί προσωπικού στο υβρεολόγιο ή τις βλαστήμιες ή τις χυδαιότητες, που διατυπώνει συνεχώς εδώ και δύο χρόνια. Εσύ μπορεί να τα λες «πειράγματα» αλλά είναι υβρεολόγιο και χυδαιότητα που έχει ενοχλήσει κατά καιρούς και τους πιο νηφάλιους (μην πω και για τις φιλοναζιστικές, φιλοχουντικές και φυλετικές του ιδεοληψίες), όμως, δεν του απαντάω σε αυτά. Κάποτε του είχα πει κάτι για τις βλαστήμιες, αλλά κατόπιν δεν ασχολήθηκα πάλι.

  Αντιθέτως, του απαντάω μόνο όταν διαπιστώνω ότι ακολουθεί αυτό το συνάφι των απολύτως συνειδητοποιημένων απατεώνων και παραχαρακτών της ιστορίας, οπαδών του νεοπαγανισμού αλλά και του αθεϊσμού (βλέπε Ροΐδη Εμμονές) που λυμαίνονται το διαδίκτυο γεμίζοντας το με κάθε είδους ιστορική απάτη που γεννά η ιδεοληψία τους.

  Αυτό λοιπόν τους έλειπε, να θεωρήσουμε παιχνίδι και «πείραγμα» την ωμή παραχάραξη της πραγματικότητας ή να λυπηθούμε τον κάθε Βάταλο απλά επειδή είναι χαζός ή έχει κάποια προβλήματα. Διότι χαζός, χαζός, όμως τις απάτες ξέρει καλά να τις κάνει και να μαζεύει τα σκουπίδια του διαδικτύου και να μας τα πετάει.
  Στην τελική, όμως, δεν απαντάω ούτε καν σε αυτόν. Απαντάω στους απατεώνες από τους οποίους αντλεί τα παραμύθια αυτά.

 219. BLOG_OTI_NANAI said

  217: Λάμπρο πολύ καλά στα λέει ο Ριβαλντίνιο, και βεβαίως, δεν υπάρχει… θρησκευτικό δόγμα που να αφορά το γέλιο. Διότι προσωπικά, στο Άγ. Όρος έχω δει τους πιο ευγενικούς, τους πιο καλοσυνάτους και διαρκώς χαμογελαστούς ανθρώπους που θα μπορούσα να φανταστώ. Άνθρωποι που δουλεύουν όλη την ημέρα, κοιμούνται ελάχιστα, δεν τρώνε σχεδόν τίποτα, ζούνε εντελώς φτωχικά και όμως είναι πάντα γελαστοί και πρόθυμοι να φιλοξενήσουν, να μαγειρέψουν για σένα, να σε βοηθήσουν όπως μπορούν.

  Δηλαδή, εφόσον δεν έχεις κάποια σχέση με ζήτημα, μην διατυπώνεις απόψεις από καθέδρας. Άσε εμένα που έχω πάει τόσες φορές να ξέρω καλύτερα. Μην φτάνουμε στο σημείο να αποδείξω ότι ο γάιδαρος είναι γάιδαρος και όχι ελέφαντας όπως ο άλλος που λέει ότι το γέλιο είναι… θανάσιμο αμάρτημα!

 220. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  219 – Είναι φανερό πως έχουμε διαμετρικά αντίθετη άποψη για το γέλιο, δεν θέλω να επιβάλλω την άποψή μου, ούτε θα δεχτώ την δική σας, οπότε ας το αφήσουμε καλύτερα. Στο αμαρτωλό όρος έχω πάει τρείς φορές, και μπορώ να πώ πως, όποιος όποιος δεν αγαπάει τον εαυτό του, όποιος δεν έχει χαρεί με τις αισθήσεις του, δεν μπορεί να δώσει ούτε αγάπη ούτε καλοσύνη, μόνο υποκρισία. Δές και τον Εφραίμ, κι αυτός /όπως και πολλοί όμοιοί του/ στο αμαρτωλό όρος είναι.

 221. sarant said

  193 Κάνει κρύο εκεί;

  201 Δεν έχεις άδικο, θα την άρω 🙂

  207 Διάβασε το Κεφάλαιο στα 15;!
  Και τους τρεις τόμους;

  214.2 Δεκτό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το «κένωσα τη σούπα στο πιάτο» ή (από εκεί ξεκινήσαμε) «η θέση που κενώθηκε» είναι λάθη.

 222. odinmac said

  * πώς λέγονται αυτοί που είναι από την Ρω;

  Αν το πούμε λαϊκά:
  Τσικυρατσιρώτες και Τσικυρατσιρώτισσες

  Από το: τσι κυρά(ς) τσι ρώ. 😏

 223. smerdaleos said

  @202:, Gryphon, Δεν ειναι τιποτα τρομερες αποδεικεις που κλεινουν στοματα οσων εχουν αντιθετη αποψη.

  Δεν σε κατάλαβα Gryphon. Αν θέλεις ανέλυσε λίγο περισσότερο την θέση σου, γιατί δεν προσπάθησα κάπου να «κλείσω στόματα» και να παρουσιάσω κάποια «υπέρτατη αλήθεια», όπως ισχυρίζεσαι.

  Για ποιο θέμα που ανέφερα υπέθεσες ότι προσπάθησα να παρουσιάσω κάποια «υπέρτατη αλήθεια»;

 224. Avonidas said

  #221. Κάνει κρύο εκεί;

  Χειρότερα! Κάνει μια κρύο, μια ζέστη. Χιονίζει το πρωί, κι έχει λιώσει ως το απόγευμα. Το μεσημέρι πλυντήριο, το βραδάκι στίψιμο, το πρωί στεγνωτήριο. Αλαλιάσαμε! 😛

 225. Για όλα τα ξενιτεμένα. Από την ιερά πανήγυρι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Κλήβελαντ Οχάιο, Αύγουστος 2009!

 226. Avonidas said

  Εντιμώτατοι κύριοι,
  μοι προξενεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι, παρά τα διακόσια τόσα σχόλια εις το νήμα, κανείς σχολιαστής δεν εδέησε να παραθέσει αυτούσια την ερμηνεία του Ουμβέρτου Έκο, δια στόματος Γουλιέλμου της Μπάσκερβιλ, ως προς το δια τί ο Ιησούς δεν εγέλασε ποτέ. Η οποία ερμηνεία είναι, βεβαίως, ότι ο Κύριος Ημών, ως παντογνώστης, προέβλεπε πάντα τα όσα εις το όνομά του επέπρωτο να συμβούν, και ως εκ τούτου ουδεμίαν τάσιν γέλωτος είχε…

  Δια λόγους πληρότητος, πάντως, θα ήθελα να επισημάνω ότι η εν λόγω ερμηνεία ποσώς με πείθει· κατά την ταπεινήν μου γνώμη, εάν ο Ιησούς τω όντι εγνώριζε τα μελλούμενα, εάν δηλαδή εγνώριζε τίνες και ποίους υπερασπιστές των λόγων και των έργων του θα κόμιζε η Ιστορία, θα είχε μάλλον αποδημήσει εις Εαυτόν δια του ακατασχέτου γέλωτος.

  Θα επιθυμούσα τέλος να μνημονεύσω έναν — ιστορικό, μάλιστα — χαρακτήρα από το Όνομα του Ρόδου που με είχε πολλαπλώς εντυπωσιάσει κατά την ανάγνωσιν δια την ευφράδειαν του λόγου και το βάθος της ρητορικής του δεινότητος: τον Δομηνικανό Ιεροεξεταστήν Βερνάρδο Γκυ. Μοι φαίνεται σκανδαλώδες πώς η κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος τον παρουσιάζει να βρίσκει τον θάνατο, εν τω μέσω μιας εξέγερσης χωρικών, ενώ εις το βιβλίον δεν συμβαίνουν τέτοιαι ασυναρτησίαι — και πώς θα ήτο δυνατόν, δεδομένης της αφοσιώσεως του Έκο εις την ιστορικήν ακρίβειαν; Ο Βερνάρδος Γκυ μπορεί να ενδιαφέρεται περισσότερο, κατά την κρίση του Γουλιέλμου της Μπάσκερβιλ, να καταδικάσει τον αιρετικό παρά να ανακαλύψει την αλήθειαν, είναι ωστόσο ικανός και δεινός αντίπαλος.

  Αυτό το τελευταίο παρακαλώ όπως δεν θεωρηθεί υπαινιγμός εις συνομιλητήν μας τινά, όστις δια της απεραντολογίας του μας έχει ζαλίζει τους Χόρχεις.

 227. Ριβαλντίνιο said

  @ 226 Avonidas

  Την άφησες πάλι την κακία σου εν Χριστώ αδελφέ.

  Εύχομαι να αποβάλεις τον δαίμονα που σε έχει καταλάβει.

 228. BLOG_OTI_NANAI said

  226: Αν υπήρχε όσκαρ σαχλαμάρας, ξέρω ποιος θα το κέρδιζε, και δεν θα ήταν η Αθανασία Νταβαρίνου…

 229. BLOG_OTI_NANAI said

  220: Λάμπρο, όταν βρίσκεσαι σε ένα μέρος με χιλιάδες ανθρώπους, και διαπιστώσεις ότι όλοι έχουν πρόβλημα εκτός από εσένα, άρχισε αμέσως να σκέφτεσαι αντίστροφα και θα βρεις αμέσως τι φταίει. Και δεν το λέω για αστείο.
  Το κυριότερο όμως είναι ότι φαίνονται λίγο περίεργα όσα γράφεις: εάν το Άγιο Όρος το έβλεπες έτσι όπως το περιγράφεις, τότε δεν είχες κανένα λόγο να πας ΤΡΕΙΣ φορές, διότι κανείς δεν κάνει τόσο κόπο και έξοδα για να πάει τρεις φορές σε ένα μέρος που απεχθάνεται….
  Άρα, κάποια από αυτά που γράφεις, δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Ήθελες ντε και καλά να γράψεις κάτι δήθεν από τη μεριά κάποιου που έχει πάει; Τέλος πάντων, δικό σου θέμα απλά το επισημαίνω ότι δεν πείθει η διατύπωση σου.

 230. gryphon said

  223
  Οχι δεν αναφερομαι ειδικα σε κατι αλλα ετσι επειδη μπαινω στον κοπο να διαβαζω διαφορα που βαζεις εσυ και αλλοι (ειδικα για το παρελθον την προελευση γλωσσων λαων ινδοευρωπαιους κλπ) για να μαθαινω και τιποτε ειπα οτι καποιοι παρουσιαζουν καποια στοιχεια εχουν λογικη αυτα που γραφουν τα συμπερασματα τους κλπ αλλα υπαρχει και αρκετη πιθανολογηση

 231. Πάνος με πεζά said

  @ 58 (αλλά πολύ καθυστερημένα) : Δεν έχεις και πολύ άδικο. Εξάλλου το «χηρεύει» έχει χρησιμοποιηθεί επισήμως και με αρσενικό υποκείμενο, ο «Θρόνος εν χηρεία», ή το «χηρεύει ο θρόνος».

 232. sarant said

  226-228 Πάντως είναι καλογραμμένο

 233. Avonidas said

  #228. Αν υπήρχε όσκαρ σαχλαμάρας, ξέρω ποιος θα το κέρδιζε, και δεν θα ήταν η Αθανασία Νταβαρίνου…

  Ποιός το γ*μεί το όσκαρ, πάω για το νόμπελ!

 234. smerdaleos said

  @230

  Κοίτα, για όλα αυτά τα θέματα της προϊστορίας όποιος ισχυρίζεται ότι κατέχει κάποια «υπέρτατη αλήθεια» προφανώς είναι εκτός τόπου και χρόνου. Γενικώς, κανένας επιστήμονας δεν μιλάει για «υπέρτατη αλήθεια» σε θέματα όπου μεσολαβεί κάποια διεργασία ερμηνείας δεδομένων. Μιλάμε μόνο για εκείνη την ερμηνεία/τρόπο συναρμολόγησης των δεδομένων, η οποία δημιουργεί το πιθανότερο ιστορικό σενάριο.

  Τώρα, για την κοιτίδα των ΙΕ γλωσσών, η πλέον αποδεκτή υπόθεση είναι ότι ήαν οι Ποντο-Κασπικές Στέπες κατά την περίοδο 4500-2500 π.Χ. Υπάρχουν κάποιες άλλες εναλλακτικές, η κυριότερες εκ των οποίων είναι οι δύο εκδοχές της θεωρίας του Renfrew (ο κοιν΄ςο παρωνομαστής των οποίων είναι μάι μικρασιαστική κοιτίδα γύρω στο 7000 π.Χ.), αλλά δεν έχουν κερδίσει τόσο γενική αποδοχή, ώστε να τραντάξουν το στεπικό μοντέλο.

  Άκου πόσο ωραία το διαδυπώνει ο γνωστός ΙΕστής γλωσσολόγος Hans Hock:

  [05:30-06:08]

  Λέει ότι πάντοτε τον εκπλήσσουν αυτοί που ισχυρίζονται ότι κατέχουν την «υπέρτατη αλήθεια». Το θέμα πρέπει να εξεταστεί επιστημονικά και αυτό σημαίνει πως πρέπει να ψάξουμε για την πιθανότερη ερμηνεία των δεδομένων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτή θα είναι και η «αλήθεια». Ο μόνος τρόπος για να μάθουμε την «αλήθεια» είναι να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο και να δούμε με τα μάτια μας.

  Τώρα στο θέμα της ελεύσεως των «πρωτοελλήνων», δηλαδή των φορέων του γλωσσικού προδρόμου που εν ελλάδι ωρίμασε στην Ελληνική γλώσσα, και την αλληλεπίδρασή τους με τους προελληνικούς πληθυσμούς, το μόνο σχετικά βέβαιο είναι πως ήρθαν από κάπου αλλού (από την ΙΕ κοιτίδα η οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν στον μεσογειακό χώρο) και ότι η έλευσή τους συντελέστηκε κάποια στιγμή μεταξύ 3000-1500 π.Χ.

  Τα όρια είναι τέτοια γιατί η Ελληνική είναι ύστερη ΙΕ γλώσσα και αποσχίστηκε μετά την ανάπτυξη του ΙΕ λεξιλογίου για την τροχοζωήλατη μεταφορά (ο τροχός εμφανίζεται το 3500 π.Χ.) και χρειάζεται λίγους αιώνες ακόμα «ελληνο-αρίων» νεωτερισμών, ώστε να αναπτύξει τα χαρακτηριστικά που είναι αποκλειστικοί νεωτερισμοί των γλωσσών του ελληνο-αρίου κλάδου (λ.χ. η παρελθοντική αύξηση, οι διπλασιασμένοι αόριστοι, κοινά στοιχεία στην ποιητική παράδοση κλπ).

  Τώρα για τους Ινδο-Ιρανούς έχει κερδίσει γενική αποδοχή η θεώρηση ότι η κοιτίδα τους ήταν ο πολιτισμός Andrοnovo ~ 2000 π.Χ. και ότι αυτοί ανακάλυψαν το ιππήλατο πολεμικό άρμα.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Andronovo_culture

  Αφού η Κοινή Ινδο-Ιρανική μιλιόταν σε εκείνα τα μέρα γύρω στο 2000 π.Χ. και ο πρόδρομος του πολιτισμού andronovo φαίνετια να είναι ο πολιτισμός Sintashta στο ανατολικό άκρο των Ποντο-Κασπικών Στεπών, τότε μια λογική υπόθεση είναι ότι η Κοινή Ελληνο-Άρια ΠΙΕ διάλεκτος που έσπασε σε Ελληνική, Φρυγική (πολλοί μιλάνε για Ελληνο-Φρυγική), Αρμενική και Κοινή Ινδο-Ιρανική μιλιόταν γύρω στο 3000 π.Χ. στις στέπες, όταν ο Γερμανικός και ο Ιταλο-Κελτικός κλάδος είχαν ήδη αποσχιστεί από τον κορμό, κάποια στιγμή μεταξύ 3500-3000 π.Χ. (3500 γιατί έχουν το λεξιλόγιο της τροχοζωήλατης μεταφοράς).

  Αντίθετα, ο Ανατολιακός κλάδος (Χεττιτική, Λουβική, Καρική κλπ) και ο Τοχαρικός που δεν συμμετέχουν στο λεξιλόγιο της τροχοζωήλατης μεταφοράς, φάινεται ότι αποσχίστηκαν πολύ νωρίτερα και ο ανατολιακός κλάδος περιέχει μια πρωτόγονη/αρχαϊκή εκδοχή της ΠΙΕ γλώσσας (δεν είχε αόριστο χρόνο, ούτε δυικό αριθμό, οι μετοχές σε -nt είναι μεσοπαθητικές και όχι ενεργητικές κλπ).

  Τώρα, πίσω στον Ελληνο-Άριο κλάδο, η ΅Ελληνική και η Φρυγική είναι οι μόνες γλώσσες του κλάδου που δεν σατεμοποιήθηκαν και η πιθανότερη εξήγηση γι΄αυτό είναι ότι «ξέφυγαν στο παρά πέντε» αυτήν την διαδικασία. Άρα η σατεμοποίηση πρέπει να έγινε γύρω στο 2500 π.Χ. στις στέπες και ο πρόδρομος της Ελληνικής και της Φρυγικής πρέπει να είχαν εγκαταλείψει τις στέπες εκείνη την εποχή και να ήταν ήδη στα Βαλκάνια.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Centum_and_satem_languages

  Από εκεί και μετά, ο David Anthony που έχει διατυπώσει την πιο σύγχρονη εκδοχή της στεπικής θεωρίας στο βιβλίο του «The Horse, the Wheel and Language» παραδέχεται πως το πιο δύσκολο πράγμα σε όλη τη θεωρία είναι η αρχαιολογική ανίχνευση του ταξιδιού που έκαναν οι πρωτοέλληνες από τις στέπες μέχρι τον ελλαδικό χώρο, όπου κατά τον 15ο π.Χ. αιώνα αρχίζουν να γράφουν την Γραμμική Β στην γλώσσα τους.

  Μία εύλογη υπόθεση είναι ότι επειδή τα προελληνικά τοπωνύμια δεν υπάρχουν στην Ήπειρο και στην ΒΔ Θεσσαλία, οι ομιλητές της πρωτοελληνικής γλώσσας έζησαν περισσότερο σε εκείνα τα μέρη ως νομαδικοί κτηνοτρόφοι που μετακινούσαν εποχικα΄τα ποίμνιά τους, όπως έκαναν λ.χ. οι Βλάχοι τον μεσαίωνα.

  Στο βίντεο του Hock που παρέθεσα, ένα παρόμοιο σενάριο προτείνεται για την είσοδο των Ινδο-Αρίων στην Ινδία, ως νομαδικών κτηνοτρόφων που μετκαινούσνα εποχικά τα ποίμνιά τους.

  Όπως οι Έλληνες της ιστορικής περιόδου είχαν αυτούς τους νεφελώδεις – και κάθε άλλο παρά «γνήσιους»- μύθους για τους μη ελληνόφωνους Πελασγούς που ζούσαν στην Ελλάδα πριν από αυτούς, έτσι και στην Rigveda, που γράφτηκε γύρω στο 1200 π.Χ. γίνεται λόγος για τους ιθαγενείς «mr.dhra-vacah» (= αυτοί που μιλάνε αστεία/παράξενα), «σκουρόχρωμους» Dasa που προϋπήρχαν των Ινδο-Αρίων στην Ινδία και τους οποίους κατέκτησαν οι Ινδο-Άριοι -υποτίθεται- με την βοήθεια του θεού Indra.

  Αυτούς του μύθους εννοείται πως δεν μπορούμε να τους δούμε σαν κανονική ιστορία. Έχουν υποστεί παραμόρφωση τόσο ακούσια όσο και εκούσια. Οι αρχαίοι λαοί άλλαζαν πολλές φορές σκόπιμα τους μύθους τους για το παρελθόν, ώστε να αποκτήσουν παροντικά πλεονεκτήματα. Αν λ.χ. δύο πόλεις μάλωναν για μια περιοχή τότε η κάθε μία από αυτές θα προσπαθούσε να αλλοιώσει έτσι την κοινή τους παράδοση, ώστε να «δείξει» ότι κάποιος «δικός της» μυθικός ήρωας κατοίκησε «πρώτος» στην επίμαχη περιοχή. Έτσι προέκυπταν μερικές εντελώς ασυμβίβαστες εναλλακτικές εκδοχές του ίδιου μύθου.

  Οι Δωριείς της Σπάρτης λ.χ. θεωρούσαν ότι ήταν οι «κατακτητές» των υποδουλωμένων «Αχαιών» Ειλώτων. Όμως αυτοί που τους οδήγησαν σε αυτήν την κατάκτηση ήταν οι εξόριστοι «Αχαιοί» Ηρακλείδες.

  Όταν η ιέρεια της Αθηνάς στην Ακρόπολη είπε στον βασιλιά της Σπάρτης Κλεομένη πως στο άδυτο δεν μπορούσε να εισέλθει Δωριέας, τότε ο Κλεομένης της απάντησησε «δεν είμαι Δωριέας, αλλά [Ηρακλείδης] Αχαιός». Αν η ιέρεια του είχε πει πως ο χώρος ήταν απαγορευμένος στους Ηρακλείδες Αχαιούς, ίσως ο Κλεομένης να είχε απαντήσει «δεν είμαι Αχαιός, αλλά Δωριέας». 🙂

 235. Γιάννης Ιατρού said

  234: Τι γνώμη έχεις (αν το διάβασες) για το σχετικά πρόσφατα ανανεωμένο (2015) βιβλίο του Γιαννάκη;

 236. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  229 – Τι εννοείς με το ”χιλιάδες ανθρώπους” υπάρχουν δισεκατομμύρια που λένε πως πιστεύουν σε αόρατους θεούς, και τους θεωρώ προβληματικούς, σιγά μη κάτσω να μετρήσω αντίστροφα για να καταλήξω στο ίδιο συμπέρασμα, ότι είναι κορόϊδα, απλή λογική χρειάζεται, και ευτυχώς τόση διαθέτω. Η ιστορία έχει αποδείξει, πως ως επί το πλείστον, οι πολλοί έχουν άδικο, γιαυτό μη μου φέρνεις τέτοιο παράδειγμα, δεν σε συμφέρει, θυμήσου και τον εβραϊκό μύθο του Βαραβά με τον υποτιθέμενο χριστό.
  Όσο για το αμαρτωλό όρος, δέν πήγα για να προσκηνήσω, τον θεό που μου πλάσαρε η θρησκεία, τον έχω απορίψει από τα πέντε μου ακόμα. Το 79 πήγα, γιατί είχα φάει κόλλημα με την βυζαντινή μουσική, και ήθελα να την συνδυάσω με την ηλεκτρονική. Το 81 πήγα με ένα φίλο μου και τον πατέρα του, που είχε αναλάβει κάποια δουλειά στην μονή Καρακάλου, και το 85 με έναν άλλο φίλο μου, που ο πατέρας του είχε εταιρεία ανέλκυσης μικρών ναυγίων, και καθαρισμού μικρών σκαφών, και είχε αναλάβει να καθαρίσει ένα πλοιάριο στην Ουρανούπολη, και μια κι από τα 18 ήμουν δύτης, με πήρε για βοήθεια. Αυτός έλεγε ότι πίστευε, κι όταν τελείωσε η δουλειά, επέμεινε να πάμε για 10 μέρες στο αμαρτωλό όρος, ”μα κύριε Νίκο δεν πιστεύω είμαι άθρησκος -έλα Λάμπρο και θα δείς, εκεί θα αλλάξεις γνώμη”. Πήγα και ξαναείδα, αλλα, έπαιξε κι έχασε, δεν άλλαξα γνώμη, το αντίθετο με αυτά που είδα, ήταν και στα ντουζένια του το ΠΑΣΟΚ τότε. Μπορώ να σου πώ ”ονόματα και διευθύνσεις” blog αν νομίζεις ότι γράφω κάτι για να πουλήσω μούρη, μου είναι παντελώς αδιάφορη η κοινή γνώμη φίλε, δεν ζώ έτσι.

  Επειδή σε πιο πάνω σχόλιό σου, καταφέρεσαι κατά κάποιων ΑΘΕΩΝ απατεώνων που προπαγανδίζουν στο διαδίκτυο, κι εσύ δείχνεις την αλήθεια και την πραγματικότητα, μία ερώτηση, η εικόνα της παναγιάς της Τήνου, είναι ιερή και θαυματουργή ΝΑΙ ή ΟΧΙ; Μονολεκτική απάντηση σε παρακαλώ, αν δεν θέλεις να απαντήσεις, έχεις την ολόψυχη κατανόησή μου.

 237. Γς said

  236:

  >η εικόνα της παναγιάς της Τήνου

  http://caktos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_13.html

 238. smerdaleos said

  @235, Γιάννη: Τι γνώμη έχεις (αν το διάβασες) για το σχετικά πρόσφατα ανανεωμένο (2015) βιβλίο του Γιαννάκη;
  —-

  Δεν το έχω διαβάσει, αλλά πιστεύω πως θα είναι καλό. Το ΚΕΓ/ΙΝΣ (Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών) συνήθως βγάζει άριστα γλωσσολογικά βιβλία.

  Όποιος θέλει να πληροφορηθεί για το βιβλίο του καθηγητή ΙΕ γλωσσολογίας του ΑΠΘ Γιώργου Γιαννάκη μπορεί να διαβάσει τον παρακάτω σύνδεσμο.

  http://ins.web.auth.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1024:indoeuropeans&catid=63&Itemid=107&lang=el

  Σημειώνω ότι ο Γιαννάκης επιμελήθηκε για τον ακαδημαϊκό εκδοτικό οίκο Brill την υπερογκώδη Εγκυκλοπαίδεια της Ελληνικής Γλώσσας (1600 σελίδες).

  http://www.amazon.co.uk/Encyclopedia-Ancient-Greek-Language-Linguistics/dp/9004225978/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1456096154&sr=8-1&keywords=encyclopedia+of+greek+language

  Αν κρίνω από τα βιβλία που προτείνει στους φοιτητές του ο Γιαννάκης (5-6 από τα οποία έχω διαβάσει και χρησιμοποιώ κατά κόρον: Fortson, Mallory-Adams, Sihler, Beekes, Χριστίδης κλπ) πιστεύω πως το βιβλίο του θα είναι πολύ καλό.

  http://www.lit.auth.gr/node/1133

 239. Γιάννης Ιατρού said

  238: tnx 🙂

 240. BLOG_OTI_NANAI said

  236: Λάμπρο, ακόμα κι αν μου έλεγες ότι έπεσες τρεις φορές με αλεξίπτωτο, δεν μπορώ να το αντικρούσω. Σου εξήγησα από που προήλθαν οι αμφιβολίες μου.

  Εάν όμως, δεν έχεις ανάγκη «να πουλάς μούρη», και θέλεις όντως να είσαι «σωστός» τότε μην καταφεύγεις σε λαϊκισμούς τύπου «αμαρτωλό όρος» διότι από λαϊκιστές έχουμε χορτάσει και μας έχουν καταντήσει εδώ που φτάσαμε. Εκτός αν θες να γίνεις πολιτικός. Ακόμα κι αν δεχτώ ότι ο Εφρέμ είναι λωποδύτης, αυτό δεν δικαιολογεί τέτοιες συκοφαντίες. Και έχω πάει, και έχω εργαστεί και έχω φίλους και γνωστούς συντοπίτες που είναι μοναχοί. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνθρωποι εξαιρετικοί και οτιδήποτε πέρα από αυτό είναι κατινιές. Φαντάσου επειδή στο ιστολόγιο μπαίνει το πολυώνυμο τρολ Βάταλος, να βγαίνει και να λέει κάποιος ότι το ιστολόγιο «φασιστικό» ή «ρατσιστικό» ή ότι εκεί πάνε μόνο μακάκες.

  Δεν πάει έτσι λοιπόν.

  Για το άλλο που ρωτάς η απάντηση είναι απλή:
  Ιερή ΝΑΙ, διότι εικονίζει πρόσωπο ιερό που το σεβόμαστε. Θαυματουργή ΟΧΙ από μόνη της, διότι αυτόνομα θαυματουργό σημαίνει μαγεία.

  Θαυματουργή λέγεται μια εικόνα όχι επειδή είναι μαγική, αλλά επειδή έχει προσευχηθεί μπροστά της κάποιος, απευθυνόμενος στο άγιο πρόσωπο που εικονίζει, και κατόπιν έχει βιώσει ένα θαύμα το οποίο ασφαλώς προέρχεται από τον Θεό και μόνο: ούτε από την εικόνα, ούτε από το ιερό πρόσωπο. Μόνο από τον Θεό.

  Αυτή λοιπόν και μόνο η εικόνα λέγεται θαυματουργή και για τον λόγο αυτό και μόνο.

  Εάν κάποιος είναι χριστιανός και άρα πιστεύει στα θαύματα, ο μόνος λόγος για να αποδεχτεί ότι όντως στην εικόνα της Παναγίας της Τήνου συμβαίνουν περισσότερα γεγονότα, είναι ότι μπορεί εγώ π.χ. να έχω ακούσει ότι κάποιος βίωσε εκεί ένα θαύμα, και αυτό το άκουσμα, με κάνει να πλησιάζω την εικόνα με θέρμη και ελπίδα μεγαλύτερη και αυτό να είναι η αιτία ενός θαύματος.

  Όμως, το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί και χωρίς καμία εικόνα, ή με μια μικρή, χάρτινη και ασήμαντη στην όψη εικονίτσα, που μπορεί εμένα να κερδίζει την ψυχή μου και να αντλεί από μέσα μου θέρμη.
  Όπως π.χ. με φωτογραφίες των παιδιών μου, όπου από τις 1.000 που έχω, μία από αυτές με γεμίζει με ιδιαίτερα συναισθήματα περισσότερο από όλες τις άλλες.

  Αυτή είναι η αλήθεια ως προς την ορθόδοξη πίστη και τις εικόνες.

 241. sarant said

  238 Αχ βιβλία που πρέπει να διαβάσουμε…

 242. Παναγιώτης Κ. said

  @241. Αν βοηθάει, σου λέγω ότι αποδεσμεύομαι σιγά-σιγά από την επιθυμία να θέλω…δυο ζωές για να προλάβω να διαβάσω τα βιβλία που ορέχτηκα.Τις πιο πολλές φορές αναζητούμε αυτό που υποτίθεται ότι μας έχει διαφύγει. Έχω καταλάβει ότι τα κλασικά, όποια τέλος πάντων θεωρούμε ο καθένας μας ως κλασικά, μπορούμε να τα ξαναδιαβάσουμε με νέα ματιά. Ένα παράδειγμα: Για την Αντιγόνη του Σοφοκλή και αν δεν έχουν γραφτεί μελέτες και όπως φαίνεται δεν θα σταματήσουν. Είναι λοιπόν κλασικό έργο όπως κλασικός είναι ο Θουκυδίδης, ο Πλάτων , ο Ένγκελς και όποιοι τέλος πάντων μας ταιριάζουν.
  Προσωπικά έχω καθιερώσει κάποια δικά μου…φίλτρα.Είναι οπωσδήποτε το θέμα του προς μελέτη βιβλίου. Είναι όμως και το είδος των βασικών σπουδών του συγγραφέα.
  Πριν από μερικά χρόνια είχα μελετήσει ένα εγχειρίδιο φιλοσοφίας ο συγγραφέας του οποίου ήταν των ανθρωπιστικών λεγόμενων σπουδών. Ήταν περί τις διακόσιες σελίδες. Ολοκληρώνοντας τη μελέτη του έβγαλα τούτο το συμπέρασμα:Αν το ίδιο θέμα το αντιμετώπιζε ένας μελετητής των θετικών επιστημών θα του αρκούσαν πενήντα σελίδες!

 243. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  240 – Μ’αρέσεις ρε blog, στο έχω ξαναπεί βέβαια, αλλά πραγματικά μ’αρέσεις, σου ζήτησα μονολεκτική απάντηση, και μου έγραψες ολόκληρο επιξηγηματικό κατεβατό, φυσικά όχι για μένα που είμαι άθρησκος.. Πάντως συμφωνούμε, η εικόνα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ, και με την επεξήγηση, επιβεβαιώνεις την άποψή μου ότι όλοι οι θρήσκοι είναι κορόϊδα, /έτσι,γλυτώνω και το ανάποδο μέτρημα, νάσαι καλά/. Είτε το άγαλμα του Δία προσκυνάνε, είτε την εικόνα της παναγίας, είτε τον Βούδα, είτε τον μονόλιθο στην Μέκκα, είτε τον Μανιτού, το όποιο θαύμα βρισκεται μεσα στο μυαλό τους, κι από εκεί εκπορεύεται, το placebo είναι πειραματικά αποδεδειγμένο, οπότε όλα τ’ άλλα , είναι παραμύθια για μαρούλια. Μάλλον γιαυτό φροντίζει η οικονομική ελίτ, να μας διαμορφώνει-επιβάλλει τον τρόπο σκέψεως, από την βρεφική ηλικία, δεν είναι να τ’ αφήνεις στην τύχη αυτά, μπορεί μετά οι άνθρωποι να χρησιμοποιήσουν το εξελικτικό τους πλεονέκτημα, την ΛΟΓΙΚΗ, και δεν συμφέρει, τι λές κι εσύ.
  Με αλεξίπτωτο έχω πέσρει

 244. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ρε γαμώτο, γράφω στο τάμπλετ και τα έκανα ρόϊδο, συνεχίζω. Με αλεξίπτωτο έχω πέσρει πολύ περισσότερες φορές και θα πέσω κι άλλες, κι αν θέλεις, έλλα να πέσουμε παρέα, /αγγαλίτσα/ σε κερνάω πτώση, είναι πολύ δυνατή εμπειρία, αξίζει να το δοκιμάσει κάποιος, έστω και για μία φορά στην ζωή του.
  Για το αμαρτωλό όρος, δεν είναι λαϊκισμός, αλλά η πραγματικότητα, εσύ βέβαια που ζείς από την θρησκεία προβάλλεις την δική σου, κατανοητό από μέρους μου, όμως αγιοσύνη και offshore εταιρείες δεν συμβαδίζουν έτσι δεν είναι; Ξ3ρουμε κι οι δύο τι λαμογιές γίνονται εκεί, κι εσύ πολύ καλύτερα, ας αφήσουμε τα άλλα τα ”ανθρώπινα”.

  Τρολ είναι, κι όποιος παρουσιάζει αναπόδεικτες παπαριές σαν αληθινές, κι όχι μόνο όποιος κάνει μπάχαλο μιά συζήτηση.

  Καλή σου μέρα.

 245. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  242 τέλος – Συμπέρασμα, μέτρον άριστον, ποτέ δεν θα διαβάσουμε όλα τα βιβλία που θέλουμε, γιαυτό με τέτοια υπέροχη λιακάδα, είναι ό,τι καλύτερο ένα πρωϊνό 5000 τρεξιματάκι.☺

 246. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο 105.5 τώρα ο Κράου

 247. sarant said

  246 Δεν μπορώ να βάλω ράδιο, κρίμα.

 248. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  247. Την ατυχία μου, κι εγώ διεκόπην, αλλά πρόλαβα «το Ποτάμι διαλύεται. εξηράνθη ο ποταμός…» 🙂

 249. BLOG_OTI_NANAI said

  244: Λάμπρο δυστυχώς ο τρόπος που επιχειρηματολογείς, απευθύνεται σε τελειόφοιτους, ούτε καν απόφοιτους, του Δημοτικού. «αγιοσύνη και offshore εταιρείες» είναι απλώς επανάληψη του λαϊκισμού.

  Με τον ίδιο τρόπο, κάθε άθρησκο όπως εσένα μπορώ να τον ταυτίσω με τους δολοφόνους του Στάλιν, ή τους κανίβαλους του Πολ Ποτ. Είναι προτιμότερο να είσαι βλάκας, παρά να βαρύνεσαι με τόσα εγκλήματα, βιασμούς και ακρωτηριασμούς.
  Ο αθεϊσμός και η άθρησκη ιδεολογία είναι μια αποδεδειγμένα εγκληματική σέκτα και σε 8 δεκαετίες άφησε τόσα πτώματα πίσω της, που καλό είναι να βρισκόμαστε σε εγρήγορση όταν βλέπουμε τόσο φανατικούς οπαδούς δολοφονικών ιδεολογιών όπως εσένα. Δεν νομίζει ότι θα έπρεπε πρώτα να απολογηθείς για τόσα εκατομμύρια εγκλήματα της ιδεολογίας σου αντί να παριστάνεις τον έξυπνο;

  Διότι εσύ μόνος σου ομολόγησες ότι είσαι άθρησκος και αυτό η ιστορία του 20ου αιώνα δείχνει πως είναι κάπως τρομακτικό.

 250. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  249 – Έχω πεί από χρόνια πως είμαι απόφοιτος νυχτερινής τεχνικής σχολής, οπότε δεν μπορείς να περιμένεις να επιχειρηματολογώ σαν επιστήμονας, ούτε το επιδίωξα ποτέ. Όμως ρε φίλε, εσύ που πρέπει να έχεις βγάλει κάποιο πανεπιστήμιο, μη πώ δύο, όταν συνδέεις την αθρησκεία μου, με εγκληματικές ιδεολογίες και σέκτες, με λές φανατικό οπαδό τους, και απαιτείς να απολογηθώ για τα εγκλήματα που διέπραξαν κάποιοι διστραμένοι από την σεξουαλική καταπίεση /όπως είναι και όλοι οι φανατικοί θρήσκοι/ εγκληματίες, σε ποιούς απευθύνεσαι; μάλλον σε τελειόφοιτους παιδικής χαράς, και σε απόφοιτους, χριστιανικού κατηχητικού, αναλογικά μιά χαρά τα πήγα, εύγε μου.☺
  Να σε πληροφορήσω, πως δηλώνω άθρησκος γιατί δεν χρειάζομαι καμία θρησκεία για να ζήσω, ούτε τους διστραμένους θεούς που πρεσβεύουν, και δεν κάνω τον έξυπνο, έχω το γνώθει σ’ αυτόν, όμως η εξυπνάδα λίγο πιο πάνω από φυτοπλαγκτόν που διαθέτω, είναι αρκετή για να αντιληφθώ πως οι θρησκείες και θεοί τους είναι απάτη, κι αυτοί που τις προπαγανδίζουν και τις επιβάλλουν, ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ. Αν βλέπεις ιδεολογία και σέκτα σ’ αυτό, πόσο μάλλον κάποιο φανατικό εγκληματία, χρήζεις επείγουσας σεξουαλικής θεραπείας, το ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ μυαλό σου, έχει κάνει tilt από την αγαμία, όπως και των μοναχών του αμαρτωλού όρους, αν κι αυτοί έχουν το βαρέλι και το τραινάκι για να ξεδίνουν.
  Επειδή τρόμαξες που δήλωσα άθρησκος, να σε καθησυχάσω, σου λέω να ρίξεις μια ματιά στην Συρία, οι τρείς μεγάλες θρησκείες μαζί με τα παρακλάδια τους την βομβαρδίζουν, και τους πρόσφυγες οι οπαδοί τους τους εκμρεταλεύονται και τους σκοτώνουν, στο όνομα του ελεήμονος θεού τους, από μένα δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα, δεν θέλω το κακό κανενός /δεν είμαι θρήσκος/ μόνο να ζήσω χωρίς θεούς και δαίμονες, οι άλλοι ας πιστεύουν όπου θέλουν, αρκεί να μη μου το επιβάλλουν κι εμένα, ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΑΝΑΓΚΗ.

  Υ.Γ – Καταλαβαίνεις βέβαι, πως η συλλογιστική σου, ”άθρησκος ίσον εγκληματίας” είναι ίδια με των εγκληματιών, και κάποιων φασιστών εδώ που κατηγορείς, ναζιστοφέρνεις και με λυπεί πολύ αυτό, θα το θεωρήσω μια άτυχη στιγμή σου, από τις πολλές που έχεις, όταν βρίσκεσαι σε αδιέξοδο, και απαντάς χωρίς απάντηση στο ερώτημα.

 251. Μαρία said

  Ο σύλλογος δασκάλων «Γ. Σεφέρης» και ο Ριζοσπάστης έπεσαν σε χειμερία νάρκη στις 15/1/2015 και ξύπνησαν προχτές.

  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8786954

  Click to access 7-adeia-eisodoy.pdf

 252. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  251 – Καλά αυτοί έχουν αντίδραση ραν ταν πλαν. Πάντως σωστή η απόφαση, κάποιος πρέπει να γλιτώσει τα παιδιά από το έγκλημα της αθρησκείας. Φαντάζεσαι όλα τα παιδιά άθρησκα; πώς θα κοιμάται μετά ο blog, εδώ μόνο με μένα, και τρέμει το φυλλοκάρδι του.☺

 253. BLOG_OTI_NANAI said

  250: Λάμπρο, για το σχόλιο 249 αυτό που δεν κατάλαβες ήταν πως γράφτηκε ως παγίδα ακριβώς για να σου δείξω πόσο επικίνδυνη είναι η νοοτροπία του τσουβαλιάσματος που χρησιμοποιείς. Το έγραψα ώστε να δώσεις την απάντηση στον εαυτό σου για τις χοντροκομμένες κατινιές που γράφεις, και τώρα μπορώ να σου επιστρέψω την απάντηση που έδωσες ΕΣΥ ο ΙΔΙΟΣ σε άτομα που φέρουν την νοοτροπία που εκφράζεις:

  «ναζιστοφέρνεις και με λυπεί πολύ αυτό»

  Καταλαβαίνεις τώρα τι είδους άτομα εκμεταλλεύτηκαν τα καθεστώτα αυτά, ώστε να ακρωτηριάσουν και να βασανίζουν μέχρι θανάτου, ανθρώπους αθώους που τους είχαν δαιμονοποιήσει με τις ίδιες ακριβώς εκφράσεις που χρησιμοποιείς στο σχόλιο 250. Και φυσικά, δολοφονούσαν πιστεύοντας όπως κι εσύ ότι αυτοί είναι οι καλοί στην όλη υπόθεση. Το αποτέλεσμα το ξέρουμε από τις πράξεις όλων αυτών των «καλών» ανθρώπων…

 254. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  154 – Τις ίδιες μεθόδους χρησιμοποίησαν και ψρησιμοποιούν ακόμα οι καλοί χριστιανοί και άλλοι παρανοϊκοί των άλλων παρανοϊκών θρησκρευτικών δογμάτων, μη παραλογίζεσαι. Και να στο πώ άλλη μιά φορά, ΟΛΑ ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΑ, ΚΑΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥΣ ΨΥΧΑΣΘΕΝΕΙΣ,. Μη προσπαθείς να με κατατάξεις σε κάποια ιδεολογία ή δόγμα, δεν ανήκω πουθενά και δεν κινδυνεύει κανείς από μένα και τους ομοίους μου συνειδητούς δημοκράτες, εμείς κινδυνεύουμε από τους δογματικούς όλων των ειδών, μη διστρεβλώνεις την γραπτή ιστορία.

 255. Μαρία said

  Δεν είναι τρολιά.

 256. Ριβαλντίνιο said

  Ρε συ Λάμπρο αυτό που σου λέει είναι να σταματήσεις να τσουβαλιάζεις. Αμάν πια. 🙂
  Όσο εσύ κάνεις τον συσχετισμό

  ένθεοι=θρήσκοι=χριστιανοί=μουσουλμάνοι=βουδιστές=ορθόδοξοι=προτεστάντες=Σταυροφόροι= οικονομικοί απατεώνες=λαοπλάνοι=σεξουαλικά στερημένος=κ.λπ.

  θα υπάρχει κάποιος που θα κάνει τον συσχετισμό

  άθεος=άθρησκος=αγνωστικιστής=γενοκτόνος=Πολ Ποτ=Χίτλερ=Στάλιν=Μάο=δημαγωγοί=συφιλιάρης κερατάς=κ.λπ.

  Αν δεν σου αρέσει το δεύτερο, σταμάτα αν θες να κάνεις το πρώτο

  Υπάρχουν άθεοι καλοί, υπάρχουν χριστιανοί καλοί, υπάρχουν άθεοι κακοί, υπάρχουν χριστιανοί κακοί.
  Υπάρχουν άθεοι μορφωμένοι/αμόρφωτοι, υπάρχουν χριστιανοί μορφωμένοι/αμόρφωτοι.

  Να δες εδώ για πλάκα.

  Έτσι και για σένα ο θρησκευόμενος είναι κακός σε κάθε περίπτωση. 😦

  Υ.Γ.Έκανες 12-20 άλματα στον στρατό και μας πουλάς μούρη ; 🙂 Αν ήσουν δηλαδή αρχηγός ρίψεως και είχες κάνει 1000+ άλματα θα ήθελες άγαλμα ; 😆 😆 😆

 257. Πέπε said

  Κατόπιν εορτής καλησπέρα σας.

  Οι «Κώες» (για αρσενικό) είναι, ας το ‘πε κι ο μητροπολίτης, ένας ξεκάθαρα λανθασμένος σχηματισμός που προέρχεται:
  α) από εκείνους που ξέρουν τον σωστό λαϊκό τύπο «Κώτες» αλλά θέλουν να τον αποφύγουν λόγω κότας, και προτιμούν τον λόγιο «Κώοι» χωρίς όμως να τον ξέρουν καλά.
  και
  β) από τη γενικότερη γραμματική δυσκολία που παρουσιάζει η λέξη Κως σε όλη της την κλίση και την παραγωγή αφού, όντας μονοσύλλαβη και με ωμέγα, δεν έχει ανάλογα (ή έχει ελάχιστα) στα νέα ελληνικά.

  Αλλιώς, ας μας πει ο μητροπολίτης πώς είναι ο ενικός: ο Κώας; Ο Κώης; Πάντως ο Κώος (που είναι το σωστό λόγιο) δε βγάζει πληθυντικό με -ες.

  Στο θηλυκό του λόγιου τύπου, η Κώα, ο πληθυντικός Κώες είναι βέβαια σωστός. Αλλά βέβαια στο θηλυκό ούτε ο λαϊκός τύπος έχει πρόβλημα – αν από τις Κώτισσες σκαφτεί κανείς τις κότες μάλλον έχει πρόβλημα.

  ____________________

  Και όπως ορθά -αυτή τη φορά- αναφέρει ο μητροπολίτης, οι Κώτες δεν είναι όλοι ορθόδοξοι, υπάρχουν και μουσουλμάνοι. Στην Κω και στη Ρόδο ζουν κάποιες μάλλον άγνωστες κοινότητες απογόνων των μουσουλμάνων προσφύγων (από Ελλάδα προς Τουρκία) του ’22 που, για λόγους που αγνοώ, αντί να φτάσουν μέχρι την Τουρκία όπως προέβλεπε η συνθήκη, προτίμησαν να μείνουν στα ιταλικά, τότε, Δωδεκάνησα. Στη Ρόδο είναι (και; ) Τουρκοκρητικοί. Στην Κω θαρρώ -με επιφύλαξη- ότι είναι Τούρκοι τουρκόφωνοι.
  Γύρω στο 1995 Κώτης φίλος μάς πήγε, με μια παρέα Αθηναίους, σε μια ταβέρνα σ’ ένα τούρκικο χωριό που την ξέρουν μόνο οι ντόπιοι. Σ’ όλη τη διαδρομή από την πόλη μέχρι το χωριό δεν υπήρχε ούτε μία ταμπέλα που να ενημερώνει ότι αυτό το χωριό υπάρχει και ότι το βρίσκεις από συγκεκριμένη διαδρομή. Δεν ξέρω αν ακόμα κάνουν πως δεν υπάρχει…

 258. Πέπε said

  Στο παραπάνω εννοούσα:
  > > αν από τις Κώτισσες σκαφτεί κανείς τις κότες μάλλον έχει *ο ίδιος* πρόβλημα.

 259. Ριβαλντίνιο said

  @ 257 Πέπε
  Γιατί ίσως πολλοί Τούρκοι (και αντίστοιχα Έλληνες) έφευγαν από Μακεδονία και Κρήτη από την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων. Απ’την Κρήτη μάλλον έφευγαν από το 1898 που έγινε αυτόνομη και συνεπώς πριν οι Ιταλοί καταλάβουν τα Δωδεκάνησα.

 260. sarant said

  257 Το χωριό αυτό λέγεται ή Κερτεμές ή Κερμετές ή κάτι τέτοιο και είχαμε πάει εκδρομή με το Πολυτεχνείο το 1982 περίπου και καθίσαμε και στην ταβέρνα του.

 261. Πέπε said

  @260
  Λέγεται Κερμετές ή Πλατάνι. Μ’ ένα πρόχειρο ψάξιμο σε πηγές συζητήσιμης αντικειμενικότητας βρίσκω ότι το τούρκικο όνομα είναι το μόνο με ιστορική βάση, ωστόσο δεν κατάλαβα αν το χωριό έχει μικτό πληθυσμό η μόνο τούρκικο. Και βρίσκω ακόμα ότι υπάρχει κι άλλο ένα χωριό με Τούρκους, το Καραπατάκι. Δεν ξέρω σε ποιο από τα δύο είχα πάει…

  @259:
  Μήπως υπάρχει και παλιός τούρκικος πυρήνας, από την Τουρκοκρατία; Από τα 12νησα μόνο η Κως και η Ρόδος είχαν τούρκικο πληθυσμό, τα μικρά νησιά μόνο κανένα καδή και μπορεί καμιά μικρή στρατιωτική μονάδα, όχι κανονικούς κατοίκους. Ξέρει μήπως κανείς τι απέγιναν αυτοί οι κάτοικοι όταν ήρθαν οι Ιταλοί;
  Βέβαια αν οι Τούρκοι πρόσφυγες πήγαν εκεί προ Ιταλών και είναι ακόμα εκεί, τότε προφανώς οι Ιταλοί δεν έδιωξαν Τπύρκους, άρα ούτε τους παλιούς.

 262. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  156 – Για να τελειώνουμε μ’ αυτή την ιστορία, δεν τσουβαλιάζω κανέναν, ρίμαι σαφής, μιλάω για τους οπαδούς των δογμάτων, αν εσύ ξέρεις κάποιο δογματικό οπαδό που δεν είναι ψυχασθενής, να μου τον δείξεις κι εμένα. Ο blog πολύ έντεχνα, /και γιαυτο τον πάω μρε χίλια/ εξέτρεψε την κουβέντα από την απάτη των θαυματουργών εικόνων, και την απάτη των θρησκειών που δεν τον συμφέρει, σε πολιτικό επίπεδο, πιπιλώντας την γνωστή καραμέλα της υπερκάλυψης των θρησκευτικών εγκλημάτων , από τους πολύχρωμους δογματικούς φασίστες , ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ όλους τους άθρησκους, αριστερούς αγωνιστές και μη, ώς εγκληματίες ή ηθικούς αυτουργούς. Φαίνεται, όταν είχαμε στην χώρα, ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ, θα μελέταγε /αν είναι μεγαλύτερος από μένα/ σαν τον μακαριστό χουντόδουλο, και δεν πήρε είδηση τι συνέβαινε. Λοιπόν, όταν μιλάει κάποιος θρήσκος ΟΠΑΔΟΣ για απατεώνες άθρησκους, αλήθεια και πραγματικότητα, καλό είναι να κοιτάζει την φωλιά του πρώτα, γιατί απ’ αυτό ξεκίνησε η ας πούμε αντιπαράθεση με τον φίλο μου blog. Στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σκοινί.

  Στο στρατό έκανα πάνω από τα τετραπλά που γράφεις, και σαν πολίτης πολλά περισσότερα και θα κάνω μέχρι να πεθάνω. Οι αρχηγοί ρίψεως σπανίως έχουν πάνω από 100 άλματα, δεν είναι προϋπόθεση αυτό. Η πτώση με αλεξίπτωτο δεν είναι μαγκιά, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ, κι όποιος το κάνει για άλλο λόγο, είναι ΗΛΙΘΙΟΣ, κι έχω γνωρίσει πολλούς τέτοιους, όπως και στους αετούς αλλά καί στις καταδύσεις. Η ζωή είναι βιωματικές εμπειρίες, δεν είναι μαγκιά ούτε μούρη.☺

 263. Πέπε said

  Πάντως Λάμπρο την έχεις λίγο στο ρεπερτόριό σου αυτή τη σύγχυση ανάμεσα στη θρησκευτική πίστη και στο να παίρνει κανείς τοις μετρητοίς ιστορίες σαν τις θαυματουργές εικόνες. Είναι ζητήματα τελείως άσχετα. Αυτή η σύγχυση δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσο ξέρεις τι εννοούμε όταν λέμε «οι θρησκείες», «ο Χ πιστεύει» κλπ..

 264. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  1) Εκπλήττομαι (σχόλια 260 + 261) που ο μέν κ. Σαραντάκος γράφει σχόλια ενταύθα χωρίς να κάμη τον κόπον να γουγλάρη, ο δε κ. Πέπες γουγλάρει και γράφει λάθος το όνομα του θρυλικού ΚερμεΝτέ, 2 km από την πόλιν της Κώ. Λύσατε τας απορίας σας διά τους μουσουλμάνους του Κερμεντέ εις αυτό το βίδεον του Γ. Κουβαρά (2010)

  2) Ενημερώνω τον κ. Σαραντάκον ότι το βιβλίον «Γλωσσική Αρχαιολατρία» (1η έκδοσις Γενάρης 2016) του Βασιλείου Αργυροπούλου που μνημονεύει εις την χθεσινήν «Καθημερινήν» ο Παντέλος ο Μπουκάλας (καταβιβάσατέ το ενταύθα) αναφέρει 9 φοράς υμνητικώς τον «Ν. Σαραντάκον» και διηγείται απολαυστικά στιγμιότυπα από τας τηλεοπτικάς εκπομπάς των εθνικοπαραφρόνων…

  ΙΔΟΥ έν από την εκπομπήν του Αδώνιδος Γεωργιάδου εις το «Κόντρα» (12 Μάρτη 2014), όπου ο Αργυρόπουλος (δεν τολμά να κατονομάση τον ελληνόψυχον αντιπρόεδρον της Ν.Δ., φοβούμενος – προφανώς – τυχόν αγωγήν) γράφει τα εξής απολαυστικά εν τη σελίδι 31….

  Μετά τιμής
  Β.

 265. Μαρία said

  269
  Ποιοι απόγονοι προσφύγων; Οι Ιταλοί το ’12 βρήκαν εκεί περί τις 11 χιλιάδες μουσουλμάνους.
  Για τη συνέχεια δες σημ. 13 http://www.helsinki.fi/slavicahelsingiensia/preview/sh41/pdf/3.pdf

  Ο Κερμεντές είναι μεικτό χωριό.

 266. Ανδρέας said

  265
  »Ποιοι απόγονοι προσφύγων;»
  Δεν έγινε κατανοητή η ερώτηση και 269 δεν υπάρχει ακόμη.

 267. Ριβαλντίνιο said

  @ 261β Πέπε
  Σίγουρα θα υπήρχαν Τούρκοι εκεί γιατί νομίζω ότι η Π-Λ-Μπ λέει ότι εκεί πέθανε ο (εξισλαμισμένος Μαυρομιχάλης) Σουκιούρμπεης που καταπίεζε τους Έλληνες του Αιγαίου. Όταν είχα πάει διακοπές στην Ρόδο είχα διαβάσει ότι μέσα στην Παλιά Πόλη (εντός των τειχών) έμεναν μόνο οι Τούρκοι, ενώ οι Έλληνες απέξω.

 268. Ριβαλντίνιο said

  @ Πέπε
  Α, να ! Το Μαράκι προσφέρει περισσότερες και πιο έγκυρες πληροφορίες.

 269. Ανδρέας said

  267
  Ο Μαυρομιχάλης-Σουκιούρμπεης δεν ήταν Τούρκος, Οθωμανός ήταν ο άνθρωπος. Εκτός αν είσαι της άποψης ότι οι Τούρκοι είναι κρυφοέλληνες.

 270. Ανδρέας said

  267 Μήπως μπερδεύεσαι με το κίνημα των Νεότουρκων από Θεσσαλονίκη; Αυτοί εμφανίστηκαν αργότερα.

 271. Ριβαλντίνιο said

  @ 269 Ανδρέας
  Μπερδεύτηκα τώρα !

 272. Ανδρέας said

  Ρίβα δες από πάνω το σχόλιο 270

 273. Ριβαλντίνιο said

  @ 270, 272 Ανδρέας
  Και πάλι δεν σε εννοώ ! 😦 (Πράγμα πολύ περίεργο για έναν πανέξυπνο, πανέμορφο και πάνω απ’όλα μετριόφρονα τύπο σαν κι εμένα ! 🙂 ).

 274. Πέπε said

  264:
  Άντε τώρα να εξηγείς ποια είναι η διαφορά τ-ντ (Κερμετές-Κερμεντές) προκειμένου για Τούρκους που δεν πάνε σε τούρκικο σχολείο και που περιβάλλονται από Έλληνες με δωδεκανησιακή προφορά… Εν πάση περιπτώσει, γκούγκλαρε κι εσύ Κερμετές να δούμε τι θα σου βγάλει.

  265:
  Ευχαριστώ Μαρία. Επιφυλάσσομαι να το διαβάσω. Προς το παρόν είδα τη σημ. 13 και εξεπλάγην με την πρωτάκουστη (για μένα) Αιγαιακή υπηκοότητα!
  Τους πρόσφυγες τους ανέφερα λόγω των Τουρκοκρητικών της Ρόδου. Δεν ξέρω αν έχει και στην Κω. Υποθέτω ότι το κείμενο του λινκ σου θα τις λύνει όλες αυτές τις απορίες.

 275. Πέπε said

  Λοιπόν, απ’ ό,τι βλέπω μέχρι τώρα στο παράθεμα της Μαρίας, πρόκειται για εθνικά Τούρκους που στην πλειοψηφία τους ήταν εκεί από το 1522, στους οποίους προστέθηκαν και αρκετοί από την Κρήτη στο τέλος του 19ου αι., και που στη μεν Κω μένουν είτε στην πόλη είτε στον Κερμετέ, στη δε Ρόδο διάσπαρτοι σ’ όλο το νησί.

 276. Υαλτις said

  262
  Λαμπρο
  γεια,
  εκτος απο άθρησκος να υποθέσω οτι εισαι και αθεος;

 277. Ανδρέας said

  273 δες εδώ
  https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Ottoman_people_of_Greek_descent

 278. Ανδρέας said

  275 »εθνικά Τούρκους»
  Πέπε Κρητικοί μουσουλμάνοι ήταν.

  The Cretan Turks (Greek Τουρκοκρητικοί or Τουρκοκρήτες, Tourkokritikí or Tourkokrítes, Turkish Giritli, Girit Türkleri, or Giritli Türkler), Muslim-Cretans or Cretan Muslims were the Muslim inhabitants of Crete (until 1923) and now their descendants, who settled principally in Turkey, the Dodecanese Islands under Italian administration, Syria (notably in the village of Al-Hamidiyah), Lebanon, Palestine, Libya, and Egypt, as well as in the larger Turkish diaspora.

  Cretan Muslims were of mainly Greek origin, with in cases some Turkish ancestry through intermarriage with the small number of Turks who settled on Ottoman Crete. Many Cretan Greeks had converted to Islam in the wake of the Ottoman conquest of Crete.[2] This high rate of local conversions to Islam was similar to that in Bosnia-Herzegovina, Albania, parts of western Greek Macedonia, and Bulgaria;[3] perhaps even a uniquely high rate of conversions rather than immigrants.[4]

  Like the Vallahades of western Greek Macedonia the Greek Muslims of Crete continued to speak Cretan Greek. However, the Christian Greek population of Crete called them «Turks» as a synonym for «Muslim», since the Cretan Muslims had abandoned their allegiance to the Christian Orthodox church.[5] They were often called «Turkocretans»; «among the Christian population, intermarriage and conversion to Islam produced a group of people called Turkocretans; ethnically Cretan but converted (or feigning conversion) to Islam for various practical reasons. European travellers’ accounts note that the ‘Turks’ of Crete were mostly not of Turkic origin, but were Cretan converts from Orthodoxy.»[6] They also referred to themselves as «Turco-Romnoi» («Turkish Rum» or «Turkish Greeks») [7]

  Sectarian violence during the 19th century caused many to leave Crete, especially during the Greco-Turkish War of 1897,[8] and after autonomous Crete’s unilateral declaration of union with Greece rule in 1908.[9] Finally, after the Greco-Turkish War of 1919–1922 and the Turkish War of Independence, the remaining Muslims of Crete were compulsorily exchanged for the Greek Christians of Anatolia under the terms of the Treaty of Lausanne (1923).

  At all periods, most Cretan Muslims were Greek-speaking,[10] but the language of administration and the prestige language for the Muslim urban upper classes was Ottoman Turkish. In the folk tradition, however, Greek was used to express Muslims’ «Islamic–often Bektashi–sensibility».[10]

  Under the Ottoman Empire, many Cretan Turks attained prominent positions.

  Those who left Crete in the late 19th and early 20th centuries settled largely along Turkey’s Aegean and Mediterranean coast; other waves of refugees settled in Syrian cities like Damascus, Aleppo, and Al Hamidiyah; in Tripoli, Lebanon; Haifa, Israel; Alexandria and Tanta in Egypt, and Apollonia in Libya. While some of these peoples have integrated themselves with the populations around them over the course of the 20th century, the majority of them still live in a tightly knit communities preserving their unique culture, traditions, Cretan Greek dialect and Turkish language. In fact many of them made reunion visits to distant relatives in Lebanon, in Crete and even other parts of Greece where some of the cousins may still share the family name but follow a different religion.[citation needed]

  Although most Cretan Turks are Sunni Muslims, Islam in Crete under Ottoman rule was deeply influenced by the Bektashi Sufi order, was the case in parts of the south Balkans mainland, particularly Albania, Northwestern Greece, Macedonia, and Thrace. This influence went far beyond the actual numbers of Bektashis present in Crete and it contributed to the shaping of the literary output, folk Islam, and a tradition of inter-religious tolerance.

  η συνέχεια εδώ
  https://en.wikipedia.org/wiki/Greek_Muslims

 279. BLOG_OTI_NANAI said

  256: «Αν δεν σου αρέσει το δεύτερο, σταμάτα αν θες να κάνεις το πρώτο»

  Μπράβο βρε Ριβαλντίνιο, επανέλαβε το κι εσύ διότι σε κάποιους μοιάζει υψηλή φιλοσοφία, ή μάλλον θα έλεγα ότι πολύ ξεκινούν τέτοιες συζητήσεις έχοντας την ψευδαίσθηση ότι η δική τους ιδεολογία μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο. Τα πρώτα χρόνια του διαδικτύου, οι νεοπαγανιστές και οι άθεοι-άθρησκοι ξεσάλωναν έχοντας την εντύπωση ότι με λίγο μύθο περί βυζαντινισμών θα εκπέμψουν την «ανωτερότητα» της ιδεολογίας τους.

  Δυστυχώς γι’ αυτούς, τις τεχνικές του λαϊκισμού τις γνωρίζουν κι άλλοι, και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τυχαίνει να ξέρουν ανάγνωση και ανακαλύπτουν εύκολα τους σκελετούς οποιασδήποτε ιδεολογίας εμφανίστηκε στον πλανήτη αυτό, διότι όλες έχουν ένα καίριο αρνητικό: πάντα στον κόσμο αυτό, εφαρμόζονται από ανθρώπους…

 280. BLOG_OTI_NANAI said

  Για τον Κερμεντέ βρίσκω το εξής σε μια διδακτ. διατριβή του 1999:

  «Το χωριό Κερμεντές ή Γκερμέ βρισκόταν μόλις δύο χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Κω. Επρόκειτο ουσιαστικά για προάστειο της πόλης που κατοικούνταν από Μουσουλμάνους. Κατά την μελέτη των τοπωνυμίων της Κω […] όφειλε την ονομασία του στον τόπο προέλευσης των Μουσουλμάνων που εγκαταστάθηκαν εκεί, πιθανότατα από το 16ο αιώνα. Πρόκειται για τον Κεραμικό κόλπο (Γκερμέ στα Τούρκικα) της απέναντι από την Κω μικρασιατικής ακτής.«

 281. BLOG_OTI_NANAI said

  Στα 1952 (περιδ. «Λαογραφία») ο Κερμετές (σκέτο «τ») αναφέρεται με 800 κατοίκους:

 282. BLOG_OTI_NANAI said

  Και δύο σελίδες από τις «7 Ημέρες» της «Καθημερινής» (ΑΥΓ 2002):

 283. cronopiusa said

  282
  πολύ χρήσιμο στους δύσκολους καιρούς που ζούμε,
  ευχαριστούμε!

  Καλή σας μέρα!

 284. sarant said

  Καλημέρα και από εμένα, πολύ ενδιαφέροντα τα περί Κερμεντέ!

 285. BLOG_OTI_NANAI said

  Ναι, αυτές οι κοινότητες στην ΚΩ θυμίζουν το προσφυγικό.

  Αυτά υπήρχαν στον σκληρό μου δίσκο. Όμως, έψαξα πρώτα να βρω τα PDF στο διαδίκτυο και δεν τα έβρισκα. Η «Καθημερινή» το έχει βγάλει από το διαδίκτυο το αρχείο από τις «Επτά Ημέρες»; Μήπως δεν τα βρίσκω εγώ; Αν τα έχει βγάλει είναι κρίμα γιατί ήταν εξαιρετικό υλικό για ένα σωρό θέματα.

 286. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  264 – Πέπε χωρίς παρεξήση, εμένα που είμαι ο μέσος κοινός άνθρωπος, πολλές φορές μου δίνεται η εντύπωση από πολλούς εδώ μέσα, ότι ζούν στο χρυσό κλουβί τους, και δεν έχουν καμία αίσθηση της κοινωνικής πραγματικότητας. Τι εννοείτε όταν λέτε ”οι θρησκείες” Πέπε, και τι ”ο χ πιστεύει”; ποιά η διαφορά του θρήσκου με τον πιστό; Εγώ με τα λίγα κολλυβογράμματα που ξέρω, νομίζω πως θρησκεία είναι το όποιο λατρευτικό θρησκευτικό δόγμα, και θρήσκος – πιστός, αυτός που το αποδέχεται και το πιστεύει χωρίς να το αμφισβητεί, όχι; Και μια και λές πως συγχέω τις έννοιες, οι χιλιάδες των / ; / που συνωστίζονται σαν τα ζώα για να προσκυνήσουν τις θαυματουργές εικόνες, τις τίμιες ζώνες, τα τίμια ξύλα, τα σκηνώματα κλπ, είναι πιστοί ή όχι; γιατί η εκκλησία πιστούς τους λέει, με το ΑΖΗΜΙΩΤΟ βέβαια. Κι αυτοί οι αφρισμένοι που έκαναν συλλαλητήρια για τις ταυτότητες, που κατεβάζουν κινηματογραφικά και θεατρικά έργα, και άλλα πολλά θεάρεστα, τι είναι; γιατί κι αυτούς πιστούς και καλούς χριστιανούς τους λέει η εκκλησία, εσύ; εγώ όλους αυτούς, μαζί με τους ”άλλους” τους λέω ψυχασθενείς. Όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται αθέλητα απ’ αυτούς και θελημένα από την εκκλησία γιατί την βολεύει σε σύγχυση. Πιστός πάντως με την δογματική έννοια, δεν είναι κανένας, ούτε οι σαλταρισμένοι, ούτε οι υπόλοιποι, ούτε οι ιρεράρχες, /ούτε οι άλλοι/ γιατί κανείς δεν ακολουθεί πιστά το δόγμα. Και για να μη παρρξηγούμαι κάθε φορά, θρήσκους εννοώ τους σαλταρισμρένους ψυχασθενείς, κι όχι όποιον συμμετέχει στα κοινά, αλλιώς κι εγώ θρήσκος είμαι.

  276 – Γιατί Υάλτι, υπάρχει θεός για να είμαι άθεος;
  Καλημέρα σας.

 287. Πέπε said

  @278:
  Ανδρέα, οι δύο πηγές (278 και 265) δε συμφωνούν, αν και ίσως η διαφωνία τους δεν είναι και πλήρης. Η δική σου λέει ότι οι Τουρκοκρητικοί (Μουσουλμάνοι ελληνόφωνοι ελληνικής καταγωγής) πήγαν σε διάφορα μέρη, μεταξύ των οποίων και η Δωδεκάνησος. Πουθενά όμως δεν αποκλείει ρητά να προϋπήρχαν, ή να πήγαν, και άλλοι Μουσουλμάνοι εκεί, που να ήταν Τούρκοι.

  Της Μαρίας πάλι λέει ξεκάθαρα ότι οι Μουσουλμάνοι της Κω και της Ρόδου είναι εθνικά Τούρκοι. Για την ακρίβεια λέει: «The ethnic Turks or the «Muslims», according to the official Greek terminology in use today, have been living in Rhodes and Kos since 1522. In the late 19th century, significant numbers of Muslim Turks from Crete settled on these islands». Η γλώσσα του κειμένου είναι τέτοια ώστε αποκλείεται να έλεγε «Τούρκοι» εννοώντας «Μουσουλμάνοι» όπως όταν λέμε «Τουρκοκρητικοί», άρα καταλαβαίνουμε ότι οι Μουσουλμάνοι Τούρκοι από την Κρήτη ήταν και εθνικά Τούρκοι. Ας σημειωθεί πάντως ότι δε λέει γι’ αυτούς «εθνικά Τούρκοι», που θα ήταν κάτι το απόλυτα ξεκάθαρο, απλώς το αφήνει να εννοηθεί. Από άλλα σημεία του κειμένου προκύπτει ότι όλος αυτός ο πληθυσμός είναι τουρκόφωνος, και μάλιστα οι πιο γέροι δεν κατάφεραν ποτέ να μάθουν ελληνικά της προκοπής.

  Αν η μία από τις δύο πηγές αποκρύπτει ή αλλοιώνει κάτι, δεν είμαι σε θέση να το ξέρω. Αυτό που συμβαίνει να ξέρω ο ίδιος είναι ότι ένας συνοικισμός Μουσουλμάνων της Ρόδου ήταν τα «Κρητικά», αν και τώρα κατοικούνται από διαφόρους και όχι (?μόνο) από Μουσουλμάνους.
  Πάντως έχω συναντήσει μία κυρία Μουσουλμάνα στη Ρόδο, που μιλούσε τα ελληνικά σαν ξένη (με γραμματικά λάθη) αλλά ήταν ντόπια Ροδίτισσα, όθεν συνάγω ότι θα ήταν Τουρκάλα τουρκόφωνη. Αυτό βέβαια δε λέει τίποτε όταν ο άλλος (ο συγγραφέας του κειμένου στο λινκ της Μαρίας) έχει διεξαγάγει συστηματική επιτόπια έρευνα.

  Όπως και να ‘χει, νομίζω ότι το λογικό συμπέρασμα είναι ότι εθνικά Τούρκοι υπάρχουν και στα δύο νησιά, και Τουρκοκρητικοί τουλάχιστον στη Ρόδο, χωρίς όμως πλέον να διακρίνονται από τους υπόλοιπους της μουσουλμανικής κοινότητας.

 288. Ριβαλντίνιο said

  Άρα πολλά συγχαρητήρια στο ελληνικό κράτος σε σχέση με το τουρκικό.
  Μια σύγκριση.

  Το 1912 Ρόδος και Κως είχαν 11.000 Τούρκους και το 1943 9.000. Σήμερα είναι 5.000-6.000 (Ρόδος 3.500-4000 και Κως 2000) Τούρκοι.

  Το 1920 η Ίμβρος είχε 8000 Έλληνες και η Τένεδος 2.800. Σήμερα η Ίμβρος 250 και η Τένεδος 25 ! 😦

 289. sarant said

  287-8: Πάντως οι Τούρκοι των Δωδεκανήσων δεν ανήκουν στη μειονότητα που καλύπτεται από τη συνθήκη της Λωζάνης. Αναρωτιέμαι αν τους πιάνει η ποσόστωση εισαγωγής στα ΑΕΙ

 290. Ανδρέας said

  287 Πέπε σύμφωνα με τον Kira Kaurinkoski ήταν Κρητικοί. Είναι ο ίδιος συγγραφέας του πιντιεφιού της Μαρίας.

  »On the whole, the arrival of migrants and new groups is not a new phenomenon in Kos. In the late 19th century, Kos received a number of Greek-speaking Muslims from Crete. In the early 20th century, it saw the arrival of Greeks from Asia Minor. Residents of other islands also moved to Kos attracted by the employment possibilities offered by the Italians. More recently, during the expansion of the tourism sector, a significant number of Greeks from neighboring islands, Kalymnos, Pserimos, as well as from central and northern Greece, came to work on the island.»

  Globalization in the life of small island towns: Changes for better or worse? The case of the island of Kos (Greece)

  Kira Kaurinkoski
  The French School of Athens, France

  http://socrates.berkeley.edu/~caforum/volume10/vol10_events1.html

 291. BLOG_OTI_NANAI said

  286: Λάμπρο, είναι προφανές ότι αντιμετωπίζεις κάποια προβλήματα στη ζωή σου και πραγματικά εύχομαι να τα ξεπεράσεις. Αλλά να ξέρεις ότι οι «καβαφικοί βάρβαροι» είναι μια πρόσκαιρη λύση και ποτέ αρκετή. Για τις αποτυχίες της ζωής ή της δύσκολης καθημερινότητας δεν θα σε λυτρώσει η νεφέλη της μισαλλοδοξίας στην οποία κατοικείς. Αυτή προσφέρει απλά πρόσκαιρη εκτόνωση, όπως π.χ. στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.

  Γενικά όμως να ξέρεις πως όταν κάποιος επιχειρεί να βρει ανθρώπους που είναι «κατώτεροι» από εκείνον, αυτό μαρτυρά απλώς ότι στη ζωή του τον έχουν υποτιμήσει. Εάν το καταλάβεις αυτό, θα βρεις τη λύση και χωρίς να έχεις ανάγκη να χαρακτηρίζεις «ζώα» όσους σκέφτονται διαφορετικά από εσένα.

 292. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  291 – Blog, εδώ και δυο τρία χρόνια που σχολιάζεις στο ιστολόγιο /δεν σε θυμάμαι πιο παλιά/ όταν βρίσκεσαι σε αδιέξοδο, ακολουθείς την πάγια τακτική σου, να εκτρέπεις την συζήτηση από το αρχικό της αντικείμενο, να παρερμηνεύεις τα σχόλια των άλλων και να τα διαστρεβλώνεις, προκαλώντας σύγχυση στους άλλους, και σε μερικούς κίνδυνο εγκεφαλικού. Με μένα όμως, δεν μπορείς να πετύχεις κάτι τέτοιο, γιατί γνωρίζω καλύτερα από σένα την τακτική της δολιοφθοράς, αλλά κυρίως γιατί σε εχω κατανοήσει . Δεν μπορείς να με θίξεις blog, κανείς δεν μπορεί, και ξέρεις γιατί; γιατί δεν θέλω, θίγεται μόνο αυτός που θέλει, δηλαδή αυτός που δεν πιστεύει στον εαυτό του, δεν έχει αυτοεκτίμηση, δενέχει αυτοπεποίθηση, και έχει ανάγκη την επιβράβευση των άλλων για να αυτοεπιβεβαιώνεται. Εγώ καλέ μου φίλε, έχω στον υπέρτατο βαθμό τα τρία πρώτα, και καμία ανάγκη το τελευταίο, γιαυτό και δεν έχω κανένα λόγο να ψάχνω για κατώτερους και να υποτιμώ τους άλλους, για να αισθάνομαι καλύτερος, αν ήταν έτσι, δεν θα σχολίαζα εδώ που αποδεδειγμένα, είνα ΟΛΟΙ καλύτεροι από μένα , με κίνδυνο να γίνω ρεζίλι των κουνελιών, /κάτι που δεν έχεις αποφύγει εσύ/ θα ήμουν σε κάνα χρυσαυγίτικο να είμαι ο μονόφθαλμος βασιλιάς στους τυφλούς.
  Γιά πές μου τώρα τρελό αγόρι😆 πού είδες να αποκαλώ κάποιους ζώα; αν το βρείς, ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ στον θεό, ότι θα γίνω χριστιανός ορθόδοξος, τόσο φανατικός, όσο ο Σαούλ.

  Υ.Γ – Να θυμάσαι πως δεν γνωρίζω ποιός είσαι, ούτε εσύ ποιός είμαι. Πάντως συφωνήσαμε σε κάτι, οι θαυματουργές εικόνες από μόνες τους, είναι ΑΠΑΤΗ, να το πείς στον παπαμεταλλινό αυτό.😆

 293. Μαρία said

  290
  Το σημείο που παραθέτεις αναφέρεται στη μετανάστευση. Αλλά στην επόμενη ενότητα Ethnic Turks in Kos: from Ottoman subjects to Greek citizens επαναλαμβάνει:
  Ethnic Turks or the “Muslims”, according to the official Greek terminology, are part of a historic minority present in Rhodes and Kos since 1522, as subjects of the Ottoman Empire.7 In the late 19th century, significant numbers of Muslim Turks from Crete settled on these islands (Savorianakis, 2000, 88).

  Και πρόκεται για γυναίκα ερευνήτρια. Η Κίρα …

 294. Ανδρέας said

  Ναι πολύ σωστά Μαρία μπερδεύτηκα με τον άλλο Φινλανδό της παρέας Jouko Lindstedt. Πάντως για το 1522 δεν βρήκα λεπτομέρειες τι ακριβώς ήταν οι μουσουλμάνοι που εγκαταστάθηκαν για αυτό επικεντρώθηκα στον 20ο αιώνα.

 295. Ανδρέας said

  293 Με μπέρδεψε κι ο Πέπε στο 287 προς το τέλος »(ο συγγραφέας του κειμένου στο λινκ της Μαρίας)» δεν θέλει και πολύ μ’ ένα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι.

 296. spatholouro said

  Πάντως δύο χρόνια (1985-87) που έζησα στην Κω, «Κερμετέ» τον ξέραμε (άνευ ν). Μέρα πάρα μέρα σχεδόν εκεί, για τα φοβερά κρεατικά και μεζεδάκια. Και τι να γίνεται άραγε ένας σκέτος καφενές ‘Ελληνα, όπου έφερνες ο ίδιος τα φαγώσιμά σου και μόνο έπινες εκεί και άκουγες το φοβερό τζουκ μποξ τίγκα στον Καζαντζίδη, καθώς ο καφετζής είχε τα Άπαντα του βάρδου.
  Βλέπω κι εδώ άνευ «ν»:

  Click to access fek_11a_1957.pdf

 297. Μαρία said

  289
  Η ποσόστωση αφορά τη μειονότητα. Σπουδάζουν άλλωστε κι απέναντι. Η ξεναγός μας στην Έφεσο πριν εικοσαριά χρόνια είχε την οικογένειά της στην Κω αλλά αυτή είχε σπουδάσει φυσικός στη Σμύρνη.

  Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σε ανακοίνωση της ίδιας κυρίας εδώ, στα γαλλικά.
  http://www.academia.edu/5346016/De_Cos_%C3%A0_Bodrum_dIzmir_%C3%A0_Rhodes._Les_mobilit%C3%A9s_transfrontali%C3%A8res_entre_la_Gr%C3%A8ce_et_la_Turquie_chez_les_musulmans_de_Cos_et_de_Rhodes

 298. sarant said

  296 Φαντάρος ήσουν; Παλιότερα απαγορευόταν διά ροπάλου να πάνε φαντάροι (που άλλωστε δεν υπήρχαν τότε, ήταν τάχαμου αστυφύλακες) στο χωριό.

  297 Άρα δεν τους πιάνει.

 299. spatholouro said

  ΔΕΑ ήμην, πρόλαβα και την κρίση του 87

 300. Πέπε said

  @298:
  > > …φαντάροι (που άλλωστε δεν υπήρχαν τότε, ήταν τάχαμου αστυφύλακες)…

  Μα και τώρα, εθνοφύλακες δε λέγονται;

 301. sarant said

  300 Δεν ξέρω αν ακόμα ισχύει αυτό. Μπορεί.

 302. Γιώργος Μ said

  300,301 Τουλάχιστον το 93 που ήμουν εκεί, οι μονάδες είχαν κατάληξη ΕΑ (Ελληνικής Αστυνομίας), τώρα ΕΘ(νοφυλακης). Δε θυμάμαι απαγόρευση, αν κα δεν είχα πάει, θυμάμαι όμως διθυραμβικές περιγραφές για κρεατικά από αλλους…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: