Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Μαρτίου, λοιπόν

Posted by sarant στο 1 Μαρτίου, 2016


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως, αλλά όχι πάντα, την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Να επισημάνω ότι δυο από τις μέρες του μήνα (23 και 29 Μαρτίου) τιμούν γεγονότα του οικογενειακού μας μικροκόσμου. (Και για να προλάβω ερωτήσεις, ο Χαράλαμπος Κανόνης ήταν γεωπόνος της Αγροτικής Τράπεζας και αδελφικός φίλος του παππού μου, που μαρτύρησε στη Χίο στις 29 Μαρτίου 1948, στα τριανταεννιά του χρόνια).

 

Τρ  1 Ανακάλυψις της ραδιενεργείας υπό Ερρίκου Μπεκερέλ
Τε 2 Γενέσιον Αντωνίου Βιβάλντι
Πε  3 † Νικολάου Γκόγκολ
Πα 4 Γενέσιον Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη
Σα 5 Σωκράτους του φιλοσόφου θανάτωσις
Κυ 6 Μιχαήλ Αγγέλου. Και του Κιλελέρ.
Δε  7 Αριστοτέλους του Σταγειρίτου θανή
Τρ  8 Παγκόσμια ημέρα των γυναικών
Τε  9 Αναξαγόρου του φιλοσόφου
Πε 10 † Γεωργίου Ζαμπέτα
Πα 11 Ρωμαίου και Ιουλιέτας
Σα 12 Άννας Φρανκ τελευτή εν τω στρατοπέδω και Σταύρου Κουγιουμτζή θανή
Κυ 13 † Ίβο Άντριτς
Δε 14 Κοίμησις Καρόλου Μαρξ
Τρ 15 Γενέσιον Αγγέλου Σικελιανού, του υψιπετούς
Τε 16 † Μοδέστου Μουσόργκσκι του μουσουργού
Πε 17 Του Εθνικού Θεάτρου
Πα 18 † Οδυσσέως Ελύτη
Σα 19 Ταφή Ανδρέου Κάλβου  «είναι γλυκύς ο θάνατος μόνον όταν κοιμώμεθα εις την πατρίδα»
Κυ 20 †Κοίμησις Ισαάκ Νεύτωνος
Δε 21 Παγκόσμια ημέρα ποιήσεως αλλά και εαρινή ισημερία.
Τρ 22
† Ιωάννη Βόλφγκανγκ Γκαίτε
Τε 23 Άχθου Αρούρη, του αγνώστου ποιητού
Πε 24 † Αδαμαντίου Κοραή
Πα 25 Της Ελληνικής Επαναστάσεως
Σα 26 † Λουδοβίκου φαν Μπετόβεν
Κυ 27 Παγκόσμια ημέρα θεάτρου
Δε 28 Δημώνακτος του φιλοσόφου
Τρ 29 Μαρτύριον Χαραλάμπους Κανόνη εν Χίω
Τε 30 Νικολάου Μπελογιάννη και των συν αυτώ τυφεκισθέντων
Πε 31 Των εν Χίω υπό του Καραλή σφαγιασθέντων μυρίων

Ο Μάρτιος, όπως έχουμε ξαναπεί ήταν αρχικά ο πρώτος μήνας του παλιού ρωμαϊκού ημερολογίου. Ήταν αφιερωμένος στον θεό Άρη (Mars), κάτι που ταίριαζε αφού τα χρόνια εκείνα οι εκστρατείες ξεκινούσαν την άνοιξη, και μάλιστα την πρώτη του Μάρτη γιόρταζαν το Armillustrum (Αρμιλούστριο) σε τέμενος του Άρη , γιορτή καθαγιασμού των όπλων.

Ο Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης, αλλά κάνει και τα τελευταία κρύα. Η γνωστή παροιμία λέει: Μάρτης, γδάρτης, παλουκοκάφτης, ενώ μια άλλη συμβουλεύει «Φύλα ξύλα για το Μάρτη να μην κάψεις τα παλούκια». Βέβαια, να θυμηθούμε πως τον καιρό που φτιάχτηκαν οι παροιμίες είχαμε το παλιό ημερολόγιο, άρα πρέπει να πάμε 10-12 μέρες πιο μπροστά: ο τότε Μάρτης είναι σημερινός Απρίλης ενμέρει. Ξέρουμε άλλωστε ότι “από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα”, εξίσου όπως και “μήτε ο Μάρτης καλοκαίρι, μήτε ο Αύγουστος χειμώνας”. Σε μια συλλογή κεφαλονίτικων γνωμικών του Δημ. Λουκάτου βρίσκω και μιαν άλλη παραλλαγή: Από Μαρτιού ποκάμισο κι απ’ Αύγουστο σεγκούνι.

Άστατος λοιπόν ο μαρτιάτικος καιρός. Από την ίδια συλλογή, «Μάρτης είναι νάζια κάνει, πότε κλαίει, πότε γελάει». Για να εξηγήσουν αυτή τη μετεωρολογική διπροσωπία του Μάρτη, οι παλιοί είχαν φτιάξει μια παράδοση, ότι ο Μάρτης έχει γυναίκα πανέμορφη, αλλά κουτσή. Όποτε τη βλέπει καθιστή, χαίρεται και κάνει τον λαμπρό μαρτιάτικον ήλιο. Όποτε όμως η γυναίκα σηκώνεται, ο Μάρτης θυμάται το κουσούρι της και κατσουφιάζει. Σε μιαν άλλη παραλλαγή, ο Μάρτης έχει δυο γυναίκες, τη μια πάμφτωχη και πανέμορφη, την άλλη πάμπλουτη και άσκημη. Όποτε πηγαίνει με την όμορφη, ο καιρός είναι καλός. Γενικά, και για την αστασία του καιρού οι γυναίκες φταίνε.

Και ο ήλιος του Μάρτη καίει, λένε, οπότε κάθε πρωτομηνιά, σαν σήμερα, οι μανάδες φορούσαν στα παιδιά (ή μόνο στα κορίτσια) ένα βραχιολάκι από στριμμένες κλωστές, κόκκινη σίγουρα, ίσως και άσπρη ή άλλα χρώματα -το έθιμο ακόμα βαστάει νομίζω. Λέει κι η παροιμία, οπούχει κόρην ακριβή, του Μάρτη ο ήλιος μην τη δει.

Στα τέλη του Μάρτη, την τελευταία του Κυριακή, περνάμε και στη θερινή ώρα. Βέβαια, ήδη οι μέρες έχουν μεγαλώσει και από την ισημερία και μετά έχουν πάρει το πάνω χέρι. Τον παλιό καιρό, που η δουλειά βαστούσε ήλιο με ήλιο, οι αγρότες δούλευαν πολύ τον Μάρτη, καθώς είχε μεγαλώσει η μέρα και είχε σπάσει το κρύο, ενώ και οι περισσότερες καλλιέργειες βρίσκονταν σε κρίσιμο σημείο. «Τον Μάρτη βάλε εργάτες κι ας είν’ και ακαμάτες», λέει μια παροιμία, ενώ μια άλλη, αμπελουργική, συμβουλεύει: Τις εννιά του Μαρτιού, μήτε σκύλος κούντουρος στ’ αμπέλι -επειδή πια τα μπουμπούκια έχουν δέσει, αν μπει στο αμπέλι σκύλος (έστω και κολοβός!) θα κάνει μεγάλη ζημιά.

Τον Μάρτη έρχονται τα χελιδόνια, αλλά ο Βάρναλης στους Πόνους της Παναγιάς μιλάει και για την καρδερίνα του Μαρτιού. Στην Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων υπάρχει ο μαρτιάτικος λαγός, March hare, που είναι θεότρελος κατά την παροιμία (mad as a march hare).

Από τον Μάρτη έχουμε και τις Ειδές του Μαρτίου, που αναστήθηκαν στη γλώσσα μας εξαιτίας εκείνης της ταινίας που δεν έχω αξιωθεί να δω, αλλά βέβαια το “Ειδές” το θεωρούμε μαλλιαρό και δεν το λέμε και προτιμάμε το “ειδοί, τις ειδούς”, σκέτη καθαρευουσιανιά, και όπως είναι άτριφτη λέξη όλο και περισσότεροι φοράνε στις ειδούς μουστάκια και λένε για “τους ειδούς” (που βγάζει περισσότερες γκουγκλιές από τις ειδούς), ενώ με τις Ειδές είναι αδύνατο να φορεθεί μπούρκα. Είδες οι Ειδές;

Τέλος, στις 21 Μαρτίου που έχουμε την ισημερία, οι Κούρδοι, οι Πέρσες και άλλοι λαοί της Κεντρικής Ασίας γιορτάζουν το Norouz ή Newroz (και πολλές άλλες παραλλαγές, ανάλογα τη γλώσσα), την πρωτοχρονιά τους. Κατά λέξη, Norouz στα αβεστικά θα πει «νέα ημέρα»

Το περυσινό άρθρο το είχα τελειώσει με το τραγούδι «Θα’ταν 12 του Μάρτη», του Σταύρου Κουγιουμτζή, ο οποίος, κατά θλιβερή σύμπτωση πέθανε την ίδια μέρα, στις 12 Μαρτίου. Να τελειώσουμε το φετινό με ένα άλλο τραγούδι, που δεν εστιάζεται σε μία συγκεκριμένη μέρα του Μάρτη αλλά, αόριστα, σε μιαν από τις Κυριακές του.

Μια Κυριακή του Μάρτη, λοιπόν, του Κηλαηδόνη σε στίχους Νίκου Γκάτσου, από τη Δήμητρα Γαλάνη.

187 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Μαρτίου, λοιπόν”

 1. Γς said

  Καλό μήνα

 2. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 3. Ευάγγελος said

  Καλημέρα και καλό μήνα

 4. Σωτήρς said

  Καλό μήνα.
  «Μάρτηδες» φοράνε νομίζω και σε όλα τα Βαλκάνια. Άλλη το κρατάνε περισσότερο άλλοι λιγότερο.
  Είναι που είμαστε ομορφόλαος και φοβόμαστε μην μας ματιάσει και κάψει ο ήλιος.

 5. sarant said

  Καλημέρα, καλό μήνα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Ακόμα κι εδώ ξημέρωσε με ήλιο -αλλά δεν νομίζω να με κάψει.

 6. Σωτήρς said

  *άλλοι αλί αλί
  – όταν γράφεις με λογαριασμό έχεις τη δυνατότητα επεξεργασίας ενός δημοσιευμένου σχολίου;

 7. Γιάννης Ιατρού said

  Καλό μήνα κι απ΄εδώ

  1: φωτο ==> https://sarantakos.wordpress.com/2016/02/27/meze-208/#comment-339355 μας τά ‘πανε, μας τά ‘πανε 🙂

 8. Γιάννης Ιατρού said

  6: όχι

 9. spiral architect said

  Καλό μήνα.

  Η πρώτη Μάρτη είναι ημέρα της γάτας στη Ρωσία.

 10. spiral architect said

  Bonus: Οι γάτες-φύλακες του Ερμιτάζ
  (για τους γατόφιλους του ιστολογίου)

 11. Πάνος με πεζά said

  Καλό σας μήνα ! Στην Ευδοκία (ταράν-τάρα-ράρα-ράραράν – τάρα-ράν, ταράν – τάρα-ράρα-ράρα-ραν, ταν, ταν) χρόνια πολλά !

  «Κάθε Μάρτη, κάθε Απρίλη, κάθε Μάη,
  το τρενάκι της αγάπης ξεκινάει,
  και στης νιότης με γυρίζει τα λημέρια,
  στα μεγάλα, τα ζεστά μου καλοκαίρια»,

  είναι ο πανέμορφος στίχος του Διονύση Τζεφρώνη, πάνω στη μουσική του Γλέζου και την ερμηνεία του Πουλόπουλου, που έχω παραθέσει και άλλοτε. Ο πρώτος που μου έρχεται κάθε Μάρτη…

 12. spiral architect said

  Κυ 13 † Ίβο Άντριτς με Το γεφύρι του Δρίνου και το Βίσεγκραντ, που το τελευταίο μας φέρνει κακές σκέψεις.

 13. Γιάννης Ιατρού said

  10: Ημέρα της γάτας η 1/3… Εδώ μάλλον 3 μέρες πριν πέφτει https://sarantakos.wordpress.com/2016/02/27/meze-208/#comment-338994 🙂
  Η γάτα των Ιμαλαΐων …. , ο μοναδικός μάρτυρας ….

 14. sarant said

  6-8: Όχι, μόνο ο διαχειριστής έχει αυτή τη δυνατότητα. Κακώς.

  9: Τι μαθαίνει κανείς!

 15. Γιάννης Ιατρού said

  Νίκο, στο φετινό ημερολόγιο θα συμπλήρωνα στις 3 του μηνός: ΤσικνοπέΦτη, έτσι για να αρχίσουν να προετοιμάζονται με αυστηρά νηστεία οι συνεντευξόμενοι συνδρομηταί 🙂

 16. spiral architect said

  @13: Μιλάμε για εξευγενισμένους (τουλάχιστον) κεραμιδόγατους και όχι μαρκέ γάτες.

 17. Πάνος με πεζά said

  @ 14 : Άλλες πλατυφόρμες (!!!), όχι η wordpress, δίνουν αυτή τη δυνατότητα σχολιασμού, για εύρος 24ώρου ή όσο…Αλλά πρέπει να στήσεις από την αρχή, ή να μεταφέρεις με κάποιο, συνήθως επώδυνο, τρόπο.

 18. Γιάννης Ιατρού said

  14α: Ναι, αλλά σκέψου τι θα γινόταν όταν έκανε κανείς κάποια αναφορά σε ένα σχόλιο και αυτό άλλαζε μετά κλπ. κλπ. Της μουρλής!

 19. Ioannis Mattos said

  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=2248839

 20. Corto said

  Καλό μήνα!

  Τε 30: Νικολάου Μπελογιάννη και των συν αυτώ τυφεκισθέντων

  Ας τους θυμηθούμε:
  Νίκος Καλούμενος, Δημήτης Μπάτσης και Ηλίας Αργυριάδης.

  Ειδικότερα αξίζει να επιμείνουμε στο αναπτυξιακό πνεύμα του Μπάτση («η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα») και τις τεχνικές ικανότητες του Αργυριάδη (εμπειρικός ηλεκτρολόγος και μηχανολόγος με δικές του επινοήσεις).
  Κι αν συνδυάσουμε τα παραπάνω με την περίπτωση του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη (διώρυγα της Κορίνθου, σιδηροδρομικό δίκτυο, πρωτότυπες μαθηματικές εργασίες στην Γαλλία), μπορούμε να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα για την τεχνική πρόοδο της χώρας μας.

 21. Avonidas said

  Καλημέρα, καλό μήνα.

  Δε 14: Αλβέρτου Αϊνστάιν γενέθλιον και Ημερα του π

  (Αν και προσωπικώς προτιμω την 22αν Ιουλίου ως ακριβέστερη προσέγγιση, που δυστυχώς δεν τυγχάνει και γενέθλιον Αρχιμήδους του Συρακούσιου — όσο γνωρίζω)

 22. Πάνος με πεζά said

  Τραγουδισμένες ημερομηνίες :

  -πέντε του Μάρτη πολλές διαφορές, λόγια καυγάδες μικρές συμφορές
  – 6 Μαρτίου, χίλια εννιακόσια δέκα
  – Θυμάμαι Μάρτη στις 8 κι εγώ στ’ αμπάρια δυτικά
  – Θα’ ταν δώδεκα του Μάρτη
  – Μπιζανίου κι Αναλήψεως, Αγίας Τριάδας κι 25ης Μαρτίου

  (δεν είναι και λίγες)

  Και ο Καββαδίας :

  Θυμάσαι που ταξίδια ονειρευόμουνα
  και είχα ένα διαβήτη και ένα χάρτη
  και πάντοτε για να φύγω ετοιμαζόμουνα
  και όλο η μητέρα μου έλεγε: Το Μάρτη….

  Και η πατρίδα :

  Κάποια γιορτή, κάποιο μπαλκόνι, κάποιο Μάρτη
  και την αγάπη να ξυπνάει στο Μυστρά,
  πάνω στο κάστρο αγναντεύοντας τη Σπάρτη
  και τον Ευρώτα να κυλάει σαν τη χαρά.

  Και η αρχή της απροσδιοριστίας :

  Για Χριστούγεννα θα φύγει, θά’ ρθει Μάρτη…

  Και ο Μιχάλης Μπουρμπούλης :

  Κι εσύ `σαι πολιτεία
  που σε ψάχνω μες στο χάρτη
  κι εγώ `μαι φυλλαράκι
  μες στις παγωνιές του Μάρτη.

  Κι άλλα πολλά…

 23. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  19: Έτσι ακριβώς. Τα έχουμε πει κι εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/03/30/kanonis/

  22: Μέσα στο μυαλό μου είσαι. Κι έλεγα να βάλω ένα ειδικό άρθρο για τα τραγούδια με ημερομηνίες, αλλά η 6 και η 12 του Μάρτη πέφτουν σ-κ

 24. Corto said

  Πα 11: Ρωμαίου και Ιουλιέτας

  Η ημερομηνία προκύπτει από κάπου ή είναι αυθαίρετη;

 25. giorgos said

  Πρωτοπαπαδάκης . Είναι αυτός πού μέ τήν «μεγαλοφυία» του (έκοψε τό χρήμα στήν μέση) καί υπό καθεστώς ΔΝΤ έδωσε τήν δυνατότητα στήν χρεωκοπημένη Ελλάδα νά πάει νά πάρει τήν Πόλη !

 26. sarant said

  24 Ο πατέρας μου την είχε βρει κάπου και δεν μπορώ να τον ρωτήσω, φευ…

 27. Αγάπη said

  Καλημέρα
  Μιας και δέν προλαβαίνω την πρώτη ανάρτηση, λέω να το παίξω μάγκας σήμερα και να δώσω έναν κατάλογο με γεννήσεις και θανάτους τού Μάρτη για να κάνω την έξυπνη 🙂
  1842 – Νικόλαος Γύζης, Έλληνας ζωγράφος (γέννηση) 1/3
  1849 – Γεώργιος Βιζυηνός, Έλληνας ποιητής και πεζογράφος (γέννηση) 8/3
  1851 – Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Έλληνας λογοτέχνης (γέννηση) 3/3
  1900 – Γιώργος Σεφέρης, Έλληνας νομπελίστας συγγραφέας, ποιητής και διπλωμάτης (γέννηση) 13/3
  1900 – Ελένη Μπούκουρα-Αλταμούρα, Ελληνίδα ζωγράφος του 19ου αιώνα (θάνατος) 19/3
  1913 – Λάμπρος Κωνσταντάρας, Έλληνας ηθοποιός (γέννηση) 13/3
  1917 – Κωνσταντίνος Ανδρέου, Έλληνας ζωγράφος και γλύπτης (γέννηση) 24/3
  1917 – Σπύρος Σαμάρας ή αΣαμάρης, Έλληνας μουσικοσυνθέτης (θάνατος)
  1921 – Δημήτρης Χορν, Έλληνας ηθοποιός (γέννηση) 9/3
  1921 – Μανώλης Χιώτης, Έλληνας συνθέτης (γέννηση) 21/3
  1924 – Ρένος Αποστολίδης, Έλληνας φιλόλογος και λογοτέχνης (γέννηση) 2/3
  1925 – Μανώλης Αναγνωστάκης, Έλληνας ποιητής (γέννηση) 10/3
  1926 – Κώστας Βίρβος, Έλληνας συνθέτης και στιχουργός (γέννηση) 29/3
  1934 – Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, Έλληνας λαϊκός ζωγράφος (θάνατος) 22/3
  1936 – Ελευθέριος Βενιζέλος, Πρωθυπουργός της Ελλάδας (θάνατος) 18/3
  1938 – Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, Έλληνας πρωθυπουργός (θάνατος) 7/3
  1939 – Γιάννης Μαρκόπουλος, Έλληνας συνθέτης (γέννηση) 18/3
  1940 – Σπύρος Λούης, Έλληνας μαραθωνοδρόμος (θάνατος) 26/3
  1943 – Βαγγέλης Παπαθανασίου, Έλληνας μουσικός (γέννηση) 29/3
  1945 – Αρλέτα, Ελληνίδα τραγουδίστρια (γέννηση) 3/3
  1951 – Ιωάννης Παρασκευόπουλος, Έλληνας αστρονόμος με καριέρα στην Νότια Αφρική. Ένας κρατήρας στη Σελήνη φέρει το όνομά του (Paraskevopoulos crater). (θάνατος) 15/3
  1952 – Βάσος Στεφανόπουλος Έλληνας Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου με αρμοδιότητες υφυπουργού Οικονομικών (θάνατος) 26/3
  1952 – Νίκος Μπελογιάννης, Έλληνας κομμουνιστής πολιτικός γνωστός και ως «ο άνθρωπος με το γαρίφαλο» εκτελείται μαζί με τρεις ακόμα συντρόφου του στο Γουδί (θάνατος) 30/3
  1953 – Άγγελος Αναστασιάδης, Έλληνας παλιός ποδοσφαιριστής και προπονητής, ομοσπονδιακός προπονητής Κύπρου από το 2004. (γέννηση) 8/3
  1954 – Έλλη Στάη, Ελληνίδα δημοσιογράφος (γέννηση) 25/3
  1954 – Λιάνα Κανέλλη, Ελληνίδα δημοσιογράφος και πολιτικός (γέννηση) 20/3
  1957 – Δωρόθεος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος (θάνατος) 29/3
  1957 – Γρηγόρης Αυξεντίου, Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ. (θάνατος) 3/3
  1957 – Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Κύπριος αγωνιστής (θάνατος) 14/3
  1957 – 14/3 – Στην Κύπρο εκτελείται δια απαγχονισμού από τους Άγγλους ο μαθητής Γυμνασίου Ευαγόρας Παλληκαρίδης.
  1957 – 3/3 – Ηρωικός θάνατος του Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος, αρνούμενος μέχρι τέλους να παραδοθεί στους Άγγλους, πολέμησε επί ώρες μόνος κατά ισχυρής αγγλικής δυνάμης.
  1960 – Μαρίνα Σίρτης, Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός (γέννηση) 29/3
  1960 – Χάρης Ρώμας, Έλληνας ηθοποιός και σεναριογράφος (γέννηση) 23/3
  1962 – Μανώλης Καλομοίρης, Έλληνας μουσικός και συνθέτης (θάνατος) 11/3
  1963 – Γιώτης Τσαλουχίδης, ποδοσφαιριστής (γέννηση) 30/3
  1964 – Βασιλιάς Παύλος Α΄ της Ελλάδας (θάνατος) 6/3
  1965 – Βούλα Πατουλίδου, πρώτη Ελληνίδα ολυμπιονίκης (γέννηση) 29/3
  1967 – Γιώργος Μπάτης, Έλληνας ρεμπέτης (θάνατος) 10/3
  1967 – Μιχάλης Μπλέτσας, Έλληνας επιστήμονας της πληροφορικής και εφευρέτης (γέννηση) 19/3
  1967 – Χρήστος Καρούζος, Έλληνας αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός (θάνατος) 30/3
  1975 – Αριστοτέλης Ωνάσης, μεγιστάνας (θάνατος) 15/3
  1975 – Πέγκυ Ζήνα, τραγουδίστρια (γέννηση) 8/3
  1976 – Κώστας Πάσσαρης, Έλληνας κακοποιός (γέννηση) 9/3
  1976 – Παναγιώτης Μπαχράμης, Έλληνας ποδοσφαιριστής (γέννηση) 12/3
  1977 – Ιωάννης Μελισσανίδης, Έλληνας αθλητής της ενόργανης γυμναστικής (γέννηση) 27/3
  1978 – Σοφία Βέμπο, κορυφαία Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός (θάνατος) 11/3
  1979 – Περικλής Ιακωβάκης, Έλληνας αθλητής του στίβου (γέννηση) 24/3
  1979 – Χρήστος Πατσατζόγλου, Έλληνας ποδοσφαιριστής (γέννηση) 19/3
  1980 – Αλέκος Λειβαδίτης, Έλληνας ηθοποιός (θάνατος) 23/3
  1980 – Στέλλα Πιλάτου, Ελληνίδα αθλήτρια (γέννηση) 28/3
  1981 – Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, Έλληνας παραολυμπιονίκης (2008) στην κολύμβηση (γέννηση) 11/3
  1983 – Βλάσης Μάρας, Έλληνας αθλητής (γέννηση) 31/3
  1984 – Κώστας Βασιλειάδης, Έλληνας μπασκετμπολίστας (γέννηση) 15/3
  1984 – Κώστας Ρούκουνας (Σαμιωτάκης), ρεμπέτης (θάνατος) 12/3
  1985 – Παναγιώτης Χαρανής, Έλληνας συγγραφέας (θάνατος) 23/3
  1992 – Γιώργος Ζαμπέτας, Έλληνας συνθέτης του λαϊκού ρεπερτορίου (θάνατος) 10/3
  1992 – Θάνος Κωτσόπουλος, Έλληνας ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης (θάνατος) 18/3
  1992 – Μανόλης Ανδρόνικος, Έλληνας Αρχαιολόγος (θάνατος) 30/3
  1993 – Ελένη Χαλκούση, Ελληνίδα ηθοποιός, χρονογράφος και μεταφράστρια θεατρικών έργων (θάνατος) 28/3
  1994 – Μελίνα Μερκούρη, Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός (θάνατος) 6/3
  1994 – 7/3 – Πεθαίνει από οξύ πνευμονικό οίδημα ο αθλητικογράφος και συγγραφέας Χρήστος Μότσιας. Προσωπικός φίλος του Βασίλη Γκούμα, έχει εκδώσει τη βιογραφία του με τίτλο «25 χρόνια δράσης».
  1995 – Έλενα Ζαννέτου (γέννηση) 18/3
  1995 – Κωνσταντίνος Γρηγορίου, Κύπριος Καλαθοσφαιριστής (γέννηση) 27/3
  1997 – Νίκος Ζακόπουλος, Έλληνας λογοτέχνης και γιατρός (θάνατος) 25/3
  1998 – Στράτος Ατταλίδης, Έλληνας λαϊκός μουσικοσυνθέτης (θάνατος) 26/3
  2004 – Ρένος Αποστολίδης, Έλληνας λογοτέχνης (θάνατος) 10/3
  2005 – Μίλτος Σαχτούρης, Έλληνας ποιητής (θάνατος) 29/3
  2005 – Σταύρος Κουγιουμτζής Μουσικοσυνθέτης (θάνατος) 12/3
  2005 – Χρύσανθος Θεοδωρίδης, Πόντιος βάρδος (θάνατος) 30/3
  2006 – Επαμεινώνδας Γονατάς, Έλληνας λογοτέχνης (θάνατος) 25/3
  2007 – Γρηγόρης Φαράκος, πρώην γενικός γραμματέας του ΚΚΕ (θάνατος) 23/3
  2007 – Μπάμπης Μπακάλης, Έλληνας συνθέτης και στιχουργός (θάνατος) 26/3
  2007 – Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Έλληνας ηθοποιός (θάνατος) 28/3
  2008 – Έλενα Ναθαναήλ, Ελληνίδα ηθοποιός (θάνατος) 4/3
  2008 – Ζυλ Ντασέν, Αμερικάνος σκηνοθέτης (θάνατος) 31/3

 28. Ioannis Mattos said

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CF%81%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%91%CF%85%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BF%CF%85

  ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 1957

 29. ΣΠ said

  Μερικές παροιμίες για τον Μάρτη:

  Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά, κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε εκείνον το ζευγά που ‘χει πολλά σπαρμένα.
  Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;
  Μη σε γελάσει ο Μάρτης το πρωί και χάσεις την ημέρα.
  Ο Αύγουστος για τα πανιά κι ο Μάρτης για τα ξύλα.
  Ο Μάρτης έχει τ’ όνομα, κι ο Απρίλης τα λουλούδια.
  Του Μάρτη και του Τρυγητή ίσα τα ημερονύχτια.

 30. Corto said

  26 (Sarant): Δυστυχώς…
  Πάντως θα έχει κάποια βάση. Θα το ψάξουμε!

  25 (Giorgos): Σίγουρα υπάρχουν μεγάλες πολιτικές αμαρτίες στον Πρωτοπαπαδάκη, αλλά κατά την γνώμη μου ο συγκεκριμένος ήταν κατά βάση εξιλαστήριο θύμα. Αυτό το παραδέχεται ακόμα και το ΚΚΕ (έστω από την δική του οπτική γωνία):
  «Αυτοί, ναι μεν είχαν μεγάλες ευθύνες για ό,τι συνέβη, αλλά σε τελευταία ανάλυση ήταν τα εξιλαστήρια θύματα της πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις»

  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6492172

  Ο Πρωτοπαπαδάκης κακώς έμπλεξε με την πολιτική, ωστόσο στην τελική υπήρξε πρωθυπουργός για λιγότερο από τέσσερις μήνες (κρίσιμους οπωσδήποτε).
  Η διαπίστωση που έκανα αφορούσε την επιστημονική και τεχνική του προσφορά, όχι την πολιτική του δράση. Όπως και στην περίπτωση του Λαβουαζιέ που τον έκοψαν οι Γιακωβίνοι, η εκτέλεση του Π. ήταν απώλεια για την επιστήμη.

 31. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://enotitasaronikou.files.wordpress.com/2013/02/p2090695.jpg?w=202&h=202&crop=1
  Καλό Μήνα!
  Πρωί πρωί τα εντόπισα διασχίζοντας τις παρυφές των Τουρκοβουνίων, μαβιά, ταπεινά, αγνοημένα που σκάνε κι ομορφαίνουν τις πιο άχρωμες κι άσημες άκρες της πόλης
  από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι και τα μέσα Μαρτίου (είναι μεταξύ των προπομπών της ανοίξεως). Του κούκου το ψωμί,το λένε αλλιώς
  Μούσκαρι το εύκομον (Muscari comosum και
  Μούσκαρι το παραμελημένο (Muscari neglectum)

 32. Ως Ναξιώτης και μεταλλειολόγος, ο Πρωτοπαπαδάκης είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη σμύριδα (Μονογραφία περί της ναξίας σμύριδος, 1903) και, αν δεν κάνω λάθος, με τη μεταλλευτική νομοθεσία αργότερα.

 33. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  απ’ τα μισά του μήνα Μάρτη
  στον κόσμο τούτο είναι φορές
  που πάει κανείς και δίχως χάρτη

  Κι αν φταίει κανείς – 1972
  Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
  Μουσική: Δήμος Μούτσης

 34. Pedis said

  και πάλι καλά που δεν αποφάνθηκαν ότι ήταν προβοκάτσια …
  Το Εφετείο ανέτρεψε την ιστορική δικαίωση της Κούνεβα
  http://www.efsyn.gr/arthro/efeteio-anetrepse-tin-istoriki-dikaiosi-tis-koyneva

  καλό μήνα .. (έτσι, να λέμε)

 35. marulaki said

  Έφη, στην αρχή διάβασα μουσκάρι! 🙂 Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους!

  Τσιμπήστε και την ακλισία της ημέρας στο Δήμαρχο Ίλιον.
  http://www.skai.gr/news/greece/article/308516/stamatisan-oi-ergasies-gia-to-kedro-prosfugon-sto-parko-tritsi/

 36. giorgos said

  #30# . Γιά τό επιστημονικό του έργο δυστυχώς δέν μπορώ νά εκφέρω γνώμη γιατί δέν τό ξέρω . Εγώ τόν κρίνω σάν πολιτικό , καί σάν πολιτικός ήταν αποτυχημένος καί ναί μέν αυτός μπορεί νά ήταν μόνο γιά τέσσερις μήνες πρωθυπουργός αλλά απ’ ότι διαβάσα στήν βικιπαιδεια οί απόγονοί του τό πήραν τό έπάγγελμα σκοινι -κορδόνι…

 37. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο «Μάρτης» στα Βαλκάνια
  Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Θεός – Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Τον απήγαγε, όμως, ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι. Μια ημέρα ένας νεαρός, μαζί με τους συντρόφους του σκότωσε τον δράκο και απελευθέρωσε τον Ήλιο, φέροντας την άνοιξη. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του και το αίμα του -λέει ο μύθος- έβαψε κόκκινο το χιόνι. Από τότε, συνηθίζεται την 1η του Μάρτη όλοι οι νεαροί να πλέκουν το «Μαρτισόρ», με κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα του νεαρού άνδρα και την αγάπη προς τη θυσία και άσπρη που συμβολίζει την αγνότητα.

 38. ΚΑΒ said

  Τα Muscari είναι πολυετείς πόες με όλα τα φύλλα στη βάση και τα άνθη στην κορυφή του βλαστού.Στην Ελλάδα απαντούν πάνω από 10 είδη. Η Εφη πρέπει να είδε το Μούσκαρι το παραμελημένο, γιατί αυτό ξεκινά από τον Φλεβάρη να ανθίζει. Τα άλλα είναι του Απριλομάη.

  Από κάποιο είδος προπολεμικά οι μαθητές έφτιαχναν μελάνι, όταν το μπακαλικάκι του χωριού δεν είχε φέρει το βιομηχανοποιημένο.

  Προσοχή να μη γίνει σύγχυση με τον γνωστό βολβό Muscari comosum.

 39. ΚΑΒ said

  Ξέχασα να ευχηθώ. Καλό μήνα σε όλους σας.

 40. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  34 Τυφλή λέμε!

  35 Το έχω δει, θα το βάλω στα μεζεδάκια το Σάββατο.

 41. ΚΑΒ said

  Κακός ο Μάρτης.

  Γράφει ο Σεφέρης: Γράμμα του Μαθιού Πασκάλη

  Όλο το Μάρτη τα λαγόνια σου τα ωραία τα ρήμαξαν οι ρεματισμοί και το καλοκαίρι πήγες στην Αιδηψό.

 42. Corto said

  32: Συνέταξε νομοσχέδιο «περί παραχωρήσεως μεταλλείων» κλπ.
  Το γεγονός ότι ο Π. μελέτησε την σμύριδα δείχνει και το αναπτυξιακό και διορατικό πνεύμα που τον διακατείχε, ήδη πριν την διάδοση του αυτοκινήτου:
  Η σμύριδα (το σμυρίγλι που λένε στη Νάξο) αποτέλεσε μεγάλης σημασίας πέτρωμα, διότι η ανάμιξή του με την άσφαλτο αυξάνει την πρόσφυση του οδικού καταστρώματος. Η ναξιώτικη σμύριδα είναι από τις καλύτερες του κόσμου. Ωστόσο η εξόρυξη του έχει περιοριστεί και σε μεγάλο ποσοστό εισάγεται πλέον από την Τουρκία.
  Προσπάθειες για την ανάπτυξη της παραγωγής σμύριδας είχε κάνει και ο Μ. Γλέζος.

 43. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  35. 🙂 Marulaki, κάποια στιγμή αγόρασα βολβούς κι έβαλα ανάμεσα στις οξινίδες του κήπου(να «σπάσει» το κίτρινο σεντόνι των λουλουδιών τους) κι έτσι έμαθα πως το λένε μούσκαρι. Η Γιαννιώτισα φίλη τα είπε του κούκου το ψωμί. Στην Κρήτη τα λέμε γενικά ασκορδουλάκους έτσι δεν είναι; Αυτά εδώ τα πιο λιανά που δεν είναι εδώδιμα, το πολύ πολύ να τα λέμε άγκριγιους ασκορδούλακες. Δε θυμούμαι όνομα,προς τί εξάλλου, μόνο για να τα ξεχωρίζουμε από τους φαγώσιμους βολβούς(βροβιούς πιο δυτικά).

 44. Corto said

  35 (Giorgos): Σύμφωνοι. Δεν δικαιώνονται τα πάντα από την ιστορία του. Η δική μου παρατήρηση αφορούσε ανθρώπους με αναπτυξιακή προσφορά που αντί να αξιοποιηθούν, βρέθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα.
  (Άλλη περίπτωση ανθρώπου με επιστημονική προσφορά που διώχθηκε δικαστικώς ήταν ο ιατρός και δήμαρχος Μεσολογγίου Ιωάννης Λυκούδης).

 45. Ιάκωβος said

  Καλό μήνα.

  Οπως και πέρσι, αφιερώνω στις Λέξεις μια διάσημη και επίκαιρη μελωδία. Χόρα της μαρτοκλωνής, Hora Martisorului, σύνθεση του μεγάλου βιολιστή Γκριγκοράς Ντινίκου.

  Κι ένα άλλο, πιο γνωστό, του ίδιου. Giocarlia

 46. Γς said

  Η πόλη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, σε μια προσπάθεια να περισώσει την κουλτούρα και την αισθητική της, βάζει απαγορευτικό στο κεμπάπ, αλλά και στον γύρο, σε πρώτη φάση στο ιστορικό της κέντρο, το οποίο έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

  http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/23593/italia-exostrakizoyn-to-kempap-apo-ti-verona#ixzz41eNJ1CQi

 47. Γς said

  46:

  Είναι και το timing της απόφασης

 48. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Πάντως, αποφράς ημέρα η 29η Φεβρουαρίου, ως δίσεκτος, αποφράς η 15η Μαρτίου, ως «ειδοί»,…ουφ, λες και δεν είναι αποφράδες όλες αυτές οι ημέρες που περνάμε, με τόσες χιλιάδες απροστάτευτες γυναίκες και παιδιά στις Εθνικές οδούς, στα νησιά, στα σύνορα, …
  Ποιος περίμενε ότι ο εικοστός πρώτος αιώνας θα μας έφερνε (σε) αυτά τα χάλια;

 49. Alexis said

  Καλό μήνα.

  #22: Καββαδίας πάλι (Σταυρός του Νότου):

  Έβραζε το κύμα του γαρμπή
  είμαστε κι οι δυό σκυφτοί στο χάρτη
  γύρισες και μου ΄πες πως το Μάρτη
  σ’ άλλους παραλλήλους θα ΄χεις μπει.

  #0: (Μηνολόγιο):
  Πε 17: Αλεξίου ανθρώπου του Θεού.

  Προτείνω στο Νικοκύρη να ανεβάσει λεξιλογικό άρθρο-αφιέρωμα στο ένδοξο (και επίκαιρο τελευταίως, χε, χε 🙂 ) αυτό όνομα, εις το οποίο θα αποδειχθεί επιστημονικώς ότι ουδεμία σχέση έχουμε με τους Αλέξανδρους (κοινώς Αλέκους) με τους οποίους συχνά μας συγχέουν… 😀

 50. Kαλό μήνα, λοιπόν! Κι ας ευχηθούμε ο Μάρτης να μην αποδειχθεί παλουκοκάφτης με τόσους ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο προς τη Δύση.

  Κι ένα σχετικό ανεκδοτάκι: φροντιστήριο αγγλικής γλώσσας, κάπου στη Ρούμελη κι ο καθηγητής διδάσκει τους μήνες:

  Γενάρ’ς: Τζένιουαρι
  Φλεβάρ’ς: Φέμπρουαρί
  Μάρτ’ς: ως έχει!

 51. Σωτήρς said

  @42, για τη ναξιώτικη σμύριδα γυρίστηκε ένα ντοκιμαντέρ πέρισυ. Δεν το έχω δει και δεν ξέρω εάν έχει προβληθεί ακόμη στην Ελλάδα.
  Εδώ το τρέιλερ.
  Από σμύριδα φτιάχνονταν τα γυαλόχαρτα, μετά ήρθαν τα συνθετικά ή φθηνότερη σμύριδα που σε συνδιασμό με το κάτι παραπάνω από ιδιότυπο καθεστώς εκμετάλλευσης των σμυριδορυχείων της Νάξου φτάσαμε να έχουμε ένα ζωντανό αρχαιολογικό χώρο!

 52. ΚΑΒ said

  Η σμύριδα ήταν ανάμεσα σε όσα ο ΔΟΕ του 1898 έθετε στον έλεγχό του.

 53. Γς said

  Χαράς ευαγγέλια για τα δυστυχή προσφυγόπουλα:
  Πλάκωσαν κάτι δασκάλες πρωί πρωί και τους φόρεσαν βραχιολάκια από κάκκινες και άσπρες κλωστές [τον Μάρτη] για να μην τους κάψει ο ήλιος. [όταν θα λιάζονται]

 54. Γιάννης Ιατρού said

  46: Φαίνεται ότι θα έχουν κεσάτια οι πιτσαρίες και οι σπαγγετέριες εκεί….

 55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  34/40 Ναι,ναι! Δεν αποδείχτηκε λέει σχέση της εργοδοσίας με την εγκληματική ενέργεια.Το κράζω από το πρωί: Η Κούνεβα έριξε μόνη της βιτριόλι και αυτοτυφλώθηκε για να της δώσουν σπίτι και να γίνει μετά ευρωβουλευτίνα (να θυμηθούμε τις αισχρότητες που γράφτηκαν τότε και στη συνέχεια), τί να λέμε τώρα.

 56. Γς said

  54:
  Μα αν ειναι δυνατόν να αλλοιώσουμε την πολιτισμική μας γεύστική ταυτότητα

 57. Γς said

  55:

  Ετυχε τότε να είμαι στη Βουλγαρία.
  Για μέρες ήταν το πρώτο θέμα στην τηλεόραση και τα ΜΜΕ.

 58. Corto said

  51 και 52: Πολύ ενδιαφέροντα! Με τον ορυκτό πλούτο έχουν γίνει πολλά (Λαυρεωτικά, Πεσινέ κλπ).

 59. 58

  + Σεριφος

 60. Γς said

  >Τε 2 Γενέσιον Αντωνίου Βιβάλντι

  Με το ξεκίνημα της Ανοιξης

 61. Corto said

  59: Βέβαια, μάλιστα στην Σέριφο υπήρξαν και νεκροί.

 62. antonislaw said

  Καλό σας μήνα!
  Η παροιμία υπάρχει και με το επίθετο «κακός» για επίταση: «Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκάφτης»

  Ήταν και ο Νικόλαος Μάρτης (+2013), Υπουργός κυβερνήσεων Καραμανλή (του κανονικού), του οποίου το βιβλίο του «Η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας» (βραωείο το 1985 από την Ακαδημία Αθηνών) είχε στιγματίσει τα μαθητικά μου χρόνια, καθώς είχε μοιραστεί (και αναγκαστικά διαβαστεί) σε όλα τα σχολεία στο πλαίσιο του «μακεδονικού» ζητήματος

  31,38: Το μούσκαρι (το λέει και μούσκουρι κάπου στην ανάρτησή σου) πρέπει να παράγεται από το musc, από το οποίο παράγεται και η λέξη «μόσκος» ή «μόσχος» (=αρωματική ουσία) την οποία ο Σκαρλάτος Βυζάντιος τη θεωρεί νέα
  https://books.google.gr/books?id=OBVgAAAAcAAJ&pg=PA180&lpg=PA180&dq=%CE%BC%CF%8C%CF%83%CF%87%CE%BF%CF%82+%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B9&source=bl&ots=OYr-SKUoHr&sig=yhU4pFzXV1KhXMMFrkqqVceXpYs&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjorPXMuJ_LAhWLChoKHXdqAxQQ6AEIJjAC#v=onepage&q=%CE%BC%CF%8C%CF%83%CF%87%CE%BF%CF%82%20%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B9&f=false

 63. spiral architect said

  Γiνάρς–> January
  Φλιβάρς –> February
  Μαρτς –> ως ίχει

  (μάθημα αγγλικών σε σχολειό της Λάρ(ι)σας) 😀

 64. Τε 16 † Μοδέστου Μουσόργκσκι του μουσουργού

 65. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  61.Σέριφος 1916 το χρονικό μιας αιματηρής απεργίας

 66. nikiplos said

  22@ Πάνος με πεζά,
  …και βέβαια οι στίχοι είναι:

  «Αγίας Τριάδας κι 28ης Οκτωβρίου» κι όχι 25ης Μαρτίου…
  🙂

  Να συμβάλλω κι εγώ…

  «Γύρισες και μού ‘πες πως το Μάρτη
  σ’ άλλους παραλλήλους θά ‘χεις μπει»…
  (Καββαδίας, ο Σταυρός του Νότου)

  Γυμνή η νύχτα τραγουδάει
  πάνω στου Μάρτη τα γιοφύρια
  Λούζ’ η Λολίτα το κορμί της
  με νάρδους και γλυφό νερό
  (από έρωτα πεθαίνουν τα κλαδιά)

  Άνοιγμα στα πέρατα και βροχή του Μάρτη
  (Άνοιγμα στα πέρατα, Μάλαμας)

  Μια κάρτα στέλνω στην παρέα
  Τη λίμνη του Αλή-Πασά
  Εδώ σαν πιάνει να φυσά
  Θυμίζει Μάρτη στον Περαία
  (Πρώτη του Δεκέμβρη, Νταλάρας)

  Κοντά μου κι ο προφήτης μου της γειτονιάς μαγκάκι
  Κρατούσ’ αλφαβητάριο, αλφαβητάριο κι είχε στο χέρι Μάρτη
  (Το κάλεσμα, Θανάσης Παπακωνσταντίνου)

  Αστροφεγγιά του Μάρτη, -τ’ Απρίλη ξαστεριά
  (Κοιμήσου Παλικάρι, Μίκης Θεοδωράκης)

  Δρόμοι γεμάτοι πιπεριές, και ξαφνικές καλοκαιριές
  Απ’ τα μισά του μήνα Mάρτη στο κόσμο ετούτο είναι φορές
  που πάει κανείς και δίχως χάρτη
  (Δήμος Μούτσης)

  Και συ ‘σαι πολιτεία που σε ψάχνω μες στο χάρτη
  και γω ‘μαι φυλλαράκι μες στις παγωνιές του Μάρτη
  (Πρωτοψάλτη, Ανδριόπουλος, 1979 από τα πιο γνωστά)

  Απ’ τον περασμένο Μάρτη
  (Αλεξίου Χάρις Δίσκος Λαϊκές Κυριακές – 1976 Σ. Κουγιουμτζής)

  Πάμε να φύγουμε αγάπη μου
  πάμε Απρίλη και Μάρτη μου
  Πάμε να φύγουμε αγάπη μου
  (Αντώνης Βαρδής, αυτό το είχα εμπεδώσει καθώς ήμαν φαντάρι…)

 67. 63 Σπειροειδή, δες το 50 και πχιάσε κόκκινο (όχι το 105,5) https://rickeyorg-rickeyllc.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2015/05/Dogs-with-Pacifiers-03.jpg

 68. spiral architect said

  To σπίτι της Άννας Φρανκ (σοφίτα) και o δρόμος της επάνω απ’ το κανάλι Χέρενγκραχτ στο αγαπημένο Άμστερνταμ.

 69. spiral architect said

  @67: Γαβ! 😳

 70. Γς said

 71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το Μάρτη φύλαγε άχερα μη χάσεις το ζευγάρι

  Ξέμαρτα,προς τα τέλη,ή μετά το τέλος, του Μάρτη, συχνή έκφραση για προσδιορισμό της εποχής. π.χ Ξέμαρτα κάνομε τα φυτώρια για τα κηπευτικά του καλοκαιριού. Που θ΄ αρχίσει να στρώνει ο καιρός,έχει την έννοια.

 72. spiral architect said

  Σκύλε!
  (στη μνήμη του Ζαμπέτα)

 73. Γς said

  >Σα 26† Λουδοβίκου φαν Μπετόβεν

  -Του Μπετόβεν;
  -Ναι κύριε πρόεδρε του Λούντβιχ φαν Μπετόβεν.

  http://caktos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_6719.html

 74. 72

  Αντίδωρον και bonus

 75. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  49 Δεν έχεις και άδικο…

  50 Πίσω από τις λέξεις; Μόνο να το θυμηθώ, σε δυο Πέμπτες από σήμερα

  66 Μπράβο Μαρτοτράγουδα!

  71 Ώστε ξέμαρτα -λογικό είναι.

 76. Γιάννης Ιατρού said

  73: 73’s 🙂

 77. ❤ ❤ ❤

  Τρικαλιτσιώτισσες Κυρίες αποχαιρετούν τους πρόσφυγες!

  ❤ ❤ ❤

 78. ΓιώργοςΜ said

  @77 από την Τρικαλιτσά; 🙂

  Καλό μήνα κι από μένα, οι ανοικονόμητοι προλαλήσαντες με κάλυψαν από υλικό.

 79. Πάνος με πεζά said

  @ 66 : Λοιπόν έχει ιστορία αυτό ! Στο δίσκο ηχογράφησε «28ης Οκτωβρίου», σε κάποια συναυλία όμως είπε «25ης Μαρτίου», και παραδόξως πώς, έτσι το μετέφεραν και στο «stixoi.info», απ’ όπου παγιδεύτηκα κι εγώ, μια που δεν το θυμόμουν με λεπτομέρεια. Εκεί πάλι από κάτω κάποιος κάνει διόρθωση !

  Για την αποκατάσταση, «Κύριε Τζαφόλια» του Μούτση, που εκεί σίγουρα λέει «…να’ ρχομαι κάθε 25 Μαρτίου, να σε θαυμάζω εγώ και τα παιδιά μου». Αυτό το θυμάμαι, άλλωστε το άλλο δεν «πάει» ! 🙂

 80. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Kαλό μήνα σε όλους.
  Ο Κίντ τι κάνει ρε παιδιά γνωρίζει κανείς;
  Καλό μήνα κιντάκο, ελπίζω να είσαι καλά όπου κι αν βρίσκεσαι, κι αν το πήρες βαριά με τον Βάργκας, θα του πώ να μη το ξανακάνει (χαμόγελο).

  34 – Γιατί έχω την εντύπωση πως όλα γίνονται για να εξευτελιστεί τελείως η έννοια αριστερά, κι ότι το χαζό παιδί χαρά γεμάτο, είναι το ιδανικό υποχείριο γι΄αυτή την δουλειά; Να το θυμηθείτε, σε λίγους μήνες, ο Κυριάκος θα φαντάζει ΣΩΤΗΡΑΣ.

 81. Πέπε said

  Καλά, επιτρέπεται να αποκρύπτη επί 7 ώρας ο ρέκτης κ. Σαραντάκος από τους μπολσεβίκους αναγνώστας του ότι η 10η Μαρτίου είναι παγκόσμιος ημέρα ασκαύλων (γκαϊντών τε και τσαμπουνών); Μοι προξενεί, άσε μην πω τι εντύπωσιν.
  Επιπλέον, την ίδια μέρα (το 2012 μετά ραβίνον Γιοσουέ) πέθανε και η Δόμνα Σαμίου.

 82. Πέπε said

  Όσο για την άλλη σημαντική ημερομηνία, 14 Μαρτίου (παγκόσμια ημέρα μπριζόλας και πίπας), μάλλον την απόκρυψίν της υπεκίνησεν η παπαμεταλληνική κλιξ. Ως γνωστόν, ο αποσυνάγωγος ραβίνος ουδέποτε έδωκε ή εδέχθη καπνοσύριγγα, και αμφισβητείται αν εδοκίμασε μπριζόλα. Χοιρινή πάντως όχι.

 83. giorgos said

  #44# (Corto) : Ναί συμφωνώ απόλύτως . Στήν Ελλάδα όσοι θά μπορούσαν νά προσφέρουν στήν ανάπτυξη εδιώχθηκαν κακήν κακώς . Επέπλευσαν μόνο όσοι ασχολήθηκαν μέ τά «γράμματα καί τίς τέχνες» .

 84. sarant said

  81 Ε, δεν το ήξερα!

 85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  όπως το ξέμαρτα,
  ξέλαμπρα, μετά τις σκόλες του Πάσχα,τέλος άνοιξης
  και ξεκαλόκαιρα όπως και ξεχειμώνιασμα

 86. Πέπε said

  Στο «Ζουμί του πετεινού» του Μακριδάκη, που διαβάζω τώρα, αναφέρονται τα Μαρτάπριλα και (ελάχιστα πιο πέρα) και ο Απριλομάς. Υποθέτω ότι εννοεί το διάστημα από λίγο πριν μέχρι λίγο μετά την αλλαγή του μήνα, όχι ολόκληρο δίμηνο κάθε φορά.

 87. Πέπε said

  Δεν έχω δει μέχρι στιγμής Μαϊοΐουνα.

 88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στις 27 Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
  Κάθε χρόνο ένας άνθρωπος του θεάτρου αναλαμβάνει να γράψει το μήνυμα του εορτασμού, το οποίο είθισται να διαβάζεται στα θέατρα πριν από την παράσταση της 27ης Μαρτίου.Το περσινό μήνυμα του 2015 έγραψε ο Πολωνός σκηνοθέτης Κζίστοφ Βαρλικόφσκι.

 89. @77.Αν εχω καταλαβει καλα η Γερμανια χρειαζεται 3, 5 εκατ. εργαζομενους εως το 2020.

  Να επιδοτηθουν -λοιπον- στην Ελλαδα κεντρα εκμαθησης της γερμανικης και καλης (δυτικης) συμπεριφορας ωστε να φθασουν ετοιμοι/ες για εργασια. Κατωτερω προκυπτει οτι 8% των ελληνων γνωριζουν γερμανικα. Απο αυτους/ες θα αναζητηθουν οι διαδασκαλοι Γερμανικης.

  Αλλο ενα παραδειγμα που η (προσφυγικη) κριση μπορει να γινει ευκαιρια.


  Knowledge of German as a foreign language in the EU member states (+Turkey), in per cent of the adult population (+15), 2005.

 90. ΚΑΒ said

  και Ξέφωτα

 91. Γιάννης Ιατρού said

  80β Λάμπρος: Το #34 του Pedis αναφέρεται στην ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης για την Κούνεβα από το Εφετείο.
  Και τι δουλειά έχει τώρα η απόφαση του Εφετείου ρε Λάμπρο με την κυβέρνηση; Δηλαδή, η πρωτόδικη απόφαση πάλι με την τότε κυβέρνηση είχε να κάνει; Η γνώμη σου σεβαστή κι ελεύθερη, αλλά αν θες να στηρίξεις αυτό που λες, βρες κάποιο άλλο επιχείρημα. Αχταρμά μου τό ‘κανες!

 92. Γιάννης Ιατρού said

  89: …Να επιδοτηθουν -λοιπον- στην Ελλαδα κεντρα εκμαθησης της γερμανικης..
  Δηλ. να επιδοτηθεί από την Ελλάδα κάτι σαν το Ινστιτουτο Goethe; Κααααλά 🙂

 93. sarant said

  86 Δεν θυμάμαι πώς το λέει ο Μακριδάκης, αλλά θα έλεγα πως εννοεί το δίμηνο.

 94. Γς said

  Κατάντια

 95. Γς said

  94->92

 96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το ξέλαμπρα, και απόπασκα :Το Πάσχα νάχα νάτρωγα κι απόπασκα φορούσα\
  Τρατάρω και μια μαντινάδα (κλεμένη) :

  Μάρτη κι Απριλομάη μου
  και άνοιξη του νου μου
  ήρθες και τέλος έδωκες
  του καταχείμωνού μου

 97. spiral architect said

  @83: Δεν είναι έτσι ακριβώς. Σε ένα προτεκτοράτο μια εξαρτημένη χώρα όπου π.χ. υποχρεώνεσαι να δανειστείς για να κατασκευάσεις έργα υποδομής με εισαγόμενη ακριβοπληρωμένη τεχνογνωσία, οι εύστροφοι επιστήμονες είναι περιττοί. Η περίπτωση Πρωτοπαπαδάκη ήταν ακριβώς αυτό που περιγράφει ο Ρ. (κοινώς, τον «κρέμασαν» κανονικά οι Άγγλοι, ανεξάρτητα αν ήταν καλός επιστήμονας, απλώς βρέθηκε τη λάθος στιγμή στη λάθος θέση), η δε περίπτωση Μπάτση είναι η απόδειξη, ότι σε εξαρτημένες χώρες ακόμα και οι μελέτες γραμμένες από ντόπιους είναι περιττές. Η περίπτωση Κούπερ και το σκάνδαλο Εμπάσκο που περιγράφονται στο βιβλίο αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Μπάτσης δεν ήταν μέλος του ΚΚΕ. 😉
  (το’ χω το βιβλίο από παλιά)

 98. Ριβαλντίνιο said

  Τον Μάρτιο του 1851 γεννήθηκε και ο Αλέξανδρος Πάλλης (15/3/1851).

  —————————————-
  Βυζαντινά

  28/3/364 O Ουάλης γίνεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

  Μάρτιος 565 Πεθαίνει ο Βελισάριος.

  25/3/717 Γίνεται αυτοκράτορας ο Λέων Γ ο Ίσαυρος.

  7/3/961 Ο Νικηφόρος Φωκάς απελευθερώνει την Κρήτη.

  15/3/1311 Οι Καταλανοί νικούν τους Φράγκους στην Κωπαϊδα .

  ————————————————-

  Τουρκοκρατικά

  5/3/1799 Ρώσοι και Τούρκοι καταλαμβάνουν την Κέρκυρα.

  21/3/1800 Συνθήκη Κων/πολης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, με την οποία ιδρύεται η Επτανησιακή Πολιτεία, το πρώτο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος μετά την Άλωση. Εγγυητής της ανεξαρτησίας η Ρωσία. Το «Σύνταγμα» που καθορίστηκε ονομάστηκε «Βυζαντινό».

  6/3/1802 Οι Άγγλοι αποβιβάζονται στην Κέρκυρα.

  —————————————————————

  Επαναστατικά

  14/3/1825 Σκοτώνεται νεότατος ο Ιωάννης Μαυρομιχάλης (γιος του Πετρόμπεη) στο Νιόκαστρο.

  Λέει ο Πετρόμπεης :
  Αδελφοί Έλληνες! Ευχαρίστως έπιον και το πικρόν τούτο ποτήριον. Εθυσιάσθη ενδόξως μαχόμενος υπέρ πίστεως και υπέρ πατρίδος και έτερος φίλτατός μου υιός Ιωάννης Μαυρομιχάλης (1), όστις ετραυματίσθη κατά την εν Νεοκάστρω μάχην εις τας 14 του παρόντος ανδρείως πολεμών τον βάρβαρον εχθρόν, και μετά οκτώ ημέρας παρέδωκε το πνεύμα του εις τον θεόν. Ούτος ο ένδοξος μάρτυς της φιλτάτης ελευθερίας, ήδη επαναπαύεται εις τους κόλπους του Αβραάμ(2) και αγάλλεται αξιωθείς να επισφραγίση την δόξαν του με τοιούτον έντιμον θάνατον. Γαίαν έχοις ελαφράν, τέκνον γλυκύτατον των αθανάτων προπατόρων σου, άξιον και των μαχιμωτάτων αδερφού σου και θείου σου Ηλιού και Κυριακούλη εφάμιλλον! ο θάνατός σου ήδη βαλσαμόνει τας κινδυνώδεις πληγάς, όσας αι δειναί περιστάσεις ήνοιξαν εις την καρδίαν μου, επειδή με δίδει χρηστάς ελπίδας ότι της Σπαρτιατικής ευθαρσίας σου το παράδειγμα το αξιομίμητον θα ελευθέρωση το πατρώον έδαφος από την στυγεράν παρουσίαν των απάνθρωπων τυράννων˙ ναι αδερφοί Έλληνες! και φίλτατοί μου Σπαρτιάται! το γενναίον παράδειγμα του νεανίσκου τούτου μιμούμενοι δράμετε να εκδικηθήτε το αίμα του.( Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης. Εν Τριπολιτσά, 25 Μαρτ. 1825. Ελληνικά Χρονικά, φ. 32.)

  http://www.openarchives.gr/view/484968

  (1)Είχε χάσει ήδη τον γιό του Ηλία τον «Χριστόμορφο» και τον αδελφό του <a href="http://31st.wikispaces.com/file/view/%CE%9A%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7%CF%82_%CE%9C%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82.jpg/193856656/%CE%9A%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7%CF%82_%CE%9C%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82.jpg"Κυριακούλη.
  (2)Ακούς Βάταλε ; 🙂 🙂 🙂

  15/3/1825 Ο Καρατάσος και οι Μακεδόνες του νικούν τους «Στραβαράπηδες» στον Σχινόλακα.

  30/3/1827 Η Εθνοσυνέλευση εκλέγει τον Καποδίστρια κυβερνήτη με 7ετή θητεία.

  1/3/1830 Με διάταγμα καθορίζεται η ισοτιμία του φοίνικα. 1 λίρα στερλίνα=29,20 φοίνικες , 5 γαλλικά φράγκα=5,60 φοίνικες.

  1/3/1833 Οι Τούρκοι παραδίδουν την Αθήνα.

  15/3/1838 Με βασιλικό διάταγμα καθιερώνεται η 25η Μαρτίου.

  Σχεδόν όλα τα πιο πάνω και αυτά που θα ακολουθήσουν – δεν είναι απειλή αυτό 🙂 – προέρχονται από μικρά ιστορικά χρονολόγια που έδινε το ΒΗΜΑ

  Συγνώμη για πιθανές επαναλήψεις !

 99. giorgos said

  Eγώ μέ τό #83# αναφερόμουν σέ εποχές πού οί συνθήκες ήταν ευνοικές καί πού τότε θά μπορούσε κάτι σωστό νά γίνει , αλλά δυστυχώς δέν έγινε γιατί στήν πνευματική ζωή τής χώρας επικράτησε ή γενιά του ’30 .
  http://www.katotokerdos.blogspot.gr/2013/11/4.html

 100. Ριβαλντίνιο said

  Σόρρυ για τον Κυριακούλη

 101. 92. Να επιδοτηθουν απο την Ε.Ε. κρατικα, δημοτικα ή ιδιωτικα κεντρα εκμαθησης της γερμανικης στους προσφυγες και καλης (δυτικης) συμπεριφορας ωστε να φθασουν ετοιμοι/ες για εργασια. Διδασκαλοι καποιοι/ες απο τους γερμανομαθεις συνελληνες/ιδες .

 102. Μια χρήσιμη πληροφορία, σημερινή https://pbs.twimg.com/media/Cceln6rWoAIZ584.jpg

  http://www.amna.gr/graphs.php?id=106296

 103. Ο τράγος έκοψε καπίστρι!

  «Η Ιερά Σύνοδος θεωρεί τις παραπάνω διατάξεις ως αντισυνταγματικές.»

  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500061955#ref=latestarticles

 104. sarant said

  103 Πότε ψηφίστηκε η καύση και δεν το πήραμε είδηση;

 105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

  Έσπασα γύρω στις 3 και κάτι. Δε θες να ξέρεις ή θες;

  Γυρνούσαμε από πύλη σε πύλη.
  Κάθε μέρα φεύγουν οι προηγούμενοι και έρχονται οι επόμενοι.
  Κάθε μέρα επικρατεί η ίδια κατάσταση με χθες.
  Όλοι άρρωστοι, κάποιοι πιο βαριά. Ρούχο δεύτερο δεν έχουν.
  Ανεφοδιασμό από ιατρείο και σακούλες στα χέρια,
  κάθε ώρα πιο βαριές.

  Η κατάληξή μας είναι το ιατρείο στην Ε1.
  Γύρω στη μία κάποιος λέει «καλό μήνα» και «να βάλουμε μάρτη παιδιά», γελάσαμε….

  Πέντε γιατροί, δυο νοσηλεύτριες και πριν φύγουν, στις 3 παρά βγήκαμε έξω όλοι μαζί για ένα τσιγάρο. Θα μέναμε τρεις για παν ενδεχόμενο.
  Κοιμόντουσαν μέσα ξέρεις, σχεδόν όλοι πεθαμένοι από την κούραση.

  Έρχεται κάποιος φωνάζοντας «ντοκτόρ;», γνέφουμε ναι
  βλέπουμε ένα τύπο με ένα κορίτσι στα χέρια, λιπόθυμο, τρέχουμε όλοι σαν τρελοί.
  Τα ζωτικά της ήταν μια χαρά, το σάκχαρο, η πίεση, μιλούσαν μας λέει η αδερφή της και ξαφνικά λιποθύμησε.
  Αρχίζει να ανακτά τις αισθήσεις της και κλαίει, κλαίει γοερά, με απόγνωση, τρέμει.
  Κοιτάζω έναν άνθρωπο σε μετατραυματικό σοκ.
  Λύγισα.
  Κόντεψα να δακρύσω,
  δεν έπρεπε, έπρεπε να είμαστε εκεί γι αυτήν, να μη φοβάται.
  Συνήλθε, έτρεμε ολόκληρη ακόμα, την βάλαμε να κοιμηθεί.

  Χαιρετηθήκαμε. Έπρεπε να φύγουν, δούλευαν αύριο.
  Μείναμε δυο γιατροί και γω.

  Μου λέει «θα έχουμε κλάματα στην πέτρινη εγκατάσταση»
  «γιατί;»
  «θα έρθει πούλμαν να τους πάει στο ελληνικό»

  Το εκαβ έφερε μια μεγάλη σε ηλικία γυναίκα πίσω από το νοσοκομείο που την είχαν στείλει απ’ το μεσημέρι, της ψάχναμε κουβέρτες, την τακτοποιήσαμε, της έπιασα λίγο το χέρι, δε καταλάβαινα τίποτα από όσα μου έλεγε αλλά με τράβηξε, με φίλησε στο κούτελο.

  Στις 5.30 ήρθαν δυο κοπέλες, δε πίστευαν πως θα έβρισκαν κανέναν, μας είπαν για κάποιον που είχε χτυπηθεί με σφαίρα στον πόλεμο και είχε διπλωθεί στα δύο. Πήραμε εκαβ και πήγαμε από ‘κει.

  Αν δεν κάναμε εφημερία τι θα γινόντουσαν αυτοί οι άνθρωποι;
  Ξέρεις, από τύχη δεν είμαστε στη θέση τους.
  Θα μπορούσα να είμαι εγώ ή εσύ, καταλαβαίνεις;
  Έτυχε να γεννηθούμε εδώ.

  Είναι η δεύτερη μέρα και ράγισα γαμώ τους πολέμους σας.
  Πως θα πω σε αυτούς τους ανθρώπους «δε ξέρω τι θα απογίνεις»;
  Πως θα τους πω «θα πάνε όλα καλά»;
  Πως θα τους εξηγήσω πως στην «ευρώπη των λαών» είναι ανεπιθύμητοι;
  Πως θα τους πω ότι σήμερα έριχναν δακρυγόνα σε γυναικόπαιδα;

  Γυρνούσα γύρω τους ενώ κοιμόντουσαν όλοι. Τα πρόσωπά τους δεν είχαν φόβο εκείνη τη στιγμή. Κοιτούσα τα μωρά και τα παιχνίδια τους.

  Έσπασα γύρω στις 3 και κάτι.
  Λύγισα, με καταλαβαίνεις;
  Ντρέπομαι.
  Να με συγχωρείς.

  Είναι εφτά και μήπως νομίζεις πως μπορώ κοιμηθώ μετά από όλα τα σημερινά;
  Ακόμα την ακούω να κλαίει
  Ακόμα την βλέπω να τρέμει
  ακόμα

  kollectnews.org

  Διαβάστε περισσότερα: http://kafeneio-gr.blogspot.com/2016/03/3_1.html#ixzz41foSow7Y

 106. March 7, 1965:
  March (πορεία) από την Σέλμα στο Μοντγκόμερυ, Αλαμπάμα,
  με τον Μάρτη Λούθερ Κινγκ.

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  104.http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=i%2FyLdXbvKMo%3D&amp;…
  text-protagon:
  Η Ιερά Σύνοδος ζήτησε αποτέφρωση νεκρών και Προσφυγικό. Ελπίζω όχι συνδυαστικά. 🙂

 108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο νόμος 4277/2014 ήρε τον περιορισμό περί νεκροταφείων, ορίζοντας ότι τα αποτεφρωτήρια μπορούν να χωροθετηθούν σχεδόν παντού, εκτός από περιοχές κατοικίας.
  Παρέμεινε, όμως, ένας άλλος περιορισμός: η ίδρυση και λειτουργία των αποτεφρωτηρίων επιτρέπεται μόνο από τους δήμους (ή τα νομικά τους πρόσωπα). Προ ημερών λέγαμε ότι ο Δήμαρχος Πάτρας ήδη προχώρησε.
  Σας αφήνω μακαβριότατα 🙂 Πάω θέατρο

 109. Γιάννης Ιατρού said

  102: Κι εδώ http://s30.postimg.org/8fzsyg8k1/Screen_5.jpg για σύγκριση και τα δύο (26/2 & 1/3)

 110. Sarant said: «ο ήλιος του Μάρτη καίει, λένε, οπότε κάθε πρωτομηνιά, σαν σήμερα, οι μανάδες φορούσαν στα παιδιά (ή μόνο στα κορίτσια) ένα βραχιολάκι από στριμμένες κλωστές, κόκκινη σίγουρα, ίσως και άσπρη ή άλλα χρώματα -το έθιμο ακόμα βαστάει νομίζω».

  Το «βραχιολάκι» που φορούσαμε τον Μάρτη το λέγαμε (η) μάρτα. Φτιάχνονταν με συστροφή από δύο μάλλινες κλωστές, μία κόκκινη και μία άσπρη. Φορούσαμε τη μάρτα όχι για να μην μας κάψει αλλά για να μην μας μαυρίσει ο ήλιος!
  Το έθιμο αναβιώνει σήμερα από κάποιους πολιτιστικούς συλλόγους.

 111. Μαρία said

  104
  Απο το 2006 αλλά το ΠΔ είναι του 2009 και η ΚΥΑ του ’10.
  Είναι δυνατόν να μη το πήρες χαμπάρι;

 112. Ριβαλντίνιο said

  Νεοελληνικά

  30/3/1841 Ιδρύεται η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος με διοικητή τον Γεώργιο Σταύρου.

  10/3/1846 Θεμελιώνεται το Αρσάκειο Μέγαρο (δαπάνες Απ.Αρσάκη-σχέδια Λύσανδρου Καυτατζόγλου). Ανεγείρεται το 1852.

  10/3/1854 Διακοπή ελληνοτουρκικών διπλωματικών σχέσεων εξαιτίας της δράσης ανταρτικών σωμάτων στην Θεσσαλία και στην Μακεδονία.

  18/3/1856 Λήξη Κριμαϊκού Πολέμου με την Συνθήκη των Παρισίων.

  30/3/1870 Η συμμορία των Αρβανιτάκηδων πιάνουν ομήρους στο Δήλεσι.

  12/3/1873 Ιδρύεται η εταιρεία Μεταλλουργεία Λαυρίου.

  22/3/1875 Πλακώνονται έξω από το ξενοδοχείο «Βυζάντιον» της Πλατείας Συντάγματος βουλευτές του Βούλγαρη («Στηλίτες») με αντιπάλους τους μεταξύ των οποίων ήταν και ο Ρόκος Χοϊδάς. Ο Χοϊδάς ήρθε σε συμπλοκή με τον βουλευτή Στάικο, με τον οποίο τελικά κατέληξε σε μονομαχία. Στην διάρκεια της μονομαχίας ο Χοϊδάς τραυματίζεται.

  3/3/1878 Οι Τούρκοι καταστρέφουν το επαναστατημένο Λιτόχωρο.

  16/3/1889 Ο Παλαμάς σε ομιλία του στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσό παρουσιάζει επίσημα τον Κάλβο στο κοινό της Αθήνας («Κάλβος ο Ζακύνθιος»).

  25/3/1896 Έναρξη Ολυμπιακών Αγώνων.

  30/3/1896 Πεθαίνει ο Χ.Τρικούπης.

  5/3/1901 Ο χημικός Όθων Ρουσόπουλος ανακοινώνει ότι ο καθαρισμός των χάλκινων ευρημάτων απ’την θαλάσσια περιοχή των Αντικυθήρων σχεδόν ολοκληρώθηκε.

  23/3/1904 Ιδρύεται το Χημικόν Εργαστήριον του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε «Γενικό Χημείο του Κράτους».

  10/3/1905 Επανάσταση Θερίσου

  26/3/1906 Εμφανίζεται στην Βουλή η Ομάδα Ιαπώνων.

  7/3/1907 Φονεύεται ο Μαρίνος Αντύπας.

  6/3/1910 Κιλελέρ.

  12/3/1910 Καθελκύεται στο Λιβόρνο το Αβέρωφ.

  3/3/1913 Απελευθέρωση Αργυρόκαστρου και Δελβίνου. Συντρίβεται το αεροσκάφος των Εμ. Αργυρόπουλου και Κων. Μάνου στο Λαγκαδά εξαιτίας βλάβης. Αυτοί είναι οι πρώτοι νεκροί της πολεμικής μας αεροπορίας .

  4/3/1913 Απελευθέρωση Αγίων Σαράντα.

  5/3/1913 Κατάληψη Τεπελενίου. Δολοφονία βασιλιά Γεωργίου.

  21/3/1916 Διεκπεραίωση των υποχωρούντων Σέρβων στην Κέρκυρα.

  15/3/1924 Ο ΠΠΑΟ μετονομάζεται σε ΠΑΟ.

  10/3/1925 ίδρυση οσφπ…

  6/3/1933 Κίνημα Πλαστήρα

  1/3/1935 Βενιζελικό Κίνημα.

  25/3/1938 Επίσημα εγκαίνια του πρώτου ελληνικού ραδιοφωνικού σταθμού στα μεσαία κύματα. Το στούντιο είναι στο Ζάππειο και ο πομπός είναι ισχύος 15 κιλοβάτ. Η κεραία τοποθετείται από την γερμανική εταιρεία Τελεφούνκεν στα Νέα Λιόσια.

 113. Ριβαλντίνιο said

  Ωχχχχ. Γράψτε λάθος. 😦 Απρίλη έπεσαν οι αεροπόροι μάλλον.

 114. Ευάγγελος said

  @103,104,111
  Ο ν.4368 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 21/2,δίνει το δικαίωμα να ορίσεις τον τύπο της κηδείας σου (θρησκευτική ή πολιτική) άσχετα με τον τρόπο ταφής σου (ταφή ή καύση).Πρέπει μόνο να έχεις κάνει νωρίτερα συμβολαιογραφική πράξη με την επιθυμία σου..
  Μέχρι τώρα η εκκλησία δεν τελούσε θρησκευτική κηδεία αν επρόκειτο μετά να ακολουθήσει καύση…Γι αυτό φωνάζουνε….

 115. Πέπε said

  @110:
  Τι πολιτιστικούς συλλόγους ρε παιδιά, κάθε χρόνο βλέπω αρκετά παιδιά -αλλά και μεγάλους- με μάρτη. Είναι το απλούστερο και στοιχειωδέστερο έθιμο που έβγαλε ποτέ ο άνθρωπος: στρίβεις δυο κλωστές και τις κάνεις βραχιολάκι. Αν και γι’ αυτό χρειαζόμαστε πολιτιστικό φορέα να το οργανώσει γράψε αλίμονο!

 116. ΚΑΒ said

  86,93. Γράφει ο Μαριδάκης σ. 48 » και να χτυπάνε μες στο γάργαρο νερό του ποταμού που σπαρταρά το Μαρτάπριλο»

  σ. 41 «για έλα τον Απριλομά κι έβγα στο τσαρδί και μύρισε το ξημέρωμα».

  Νομίζω πως φαίνεται καθαρά ότι εννοεί το δίμηνο.

 117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  91 – Γιάννη πού είδες να κατηγορώ την κυβέρνηση, και ειδικά για την ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΗ δικαστική απόφαση; Κατ΄αρχήν, αφού κάνεις τον κόπο και διαβάζεις τα σχόλιά μου (ευχαριστώ) θα έχεις δεί πως όσα χρόνια σχολιάζω, ΠΟΤΕ δεν έχω κατηγορήσει καμία κυβέρνηση, (μόνο τον κυρίαρχο λαό με το αλάθητο κριτήριο) και πώς θα μπορούσα άλλωστε, αφού έχω την άποψη πως δεν κυβερνούν αυτές. Απλές διαπιστώσεις κάνω, π.χ ο Σαμαράς είναι γελοίος και βλάκας, ο μπαρουφάκης λέει παπαριές, κι ο πρωθυπουργός μας, μετά το προεκλογικό «θα χτυπάμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν» ότι είναι χαζό παιδί χαρά γεμάτο, το ίδιο λέω και για τις κυβερνήσεις τους, όταν αναφέρεις κάποιον ή κάτι με την ιδιότητά του, (κατά την άποψή μου πάντα) είναι κατηγορία;
  Ξαναδές το σχόλιό μου, λέω πως «όλα γίνονται» δεν επικεντρώνομαι στην (ας πούμε δικαστική) απόφαση. Θέλω να πώ, πως δεν θεωρώ τυχαίο που βγήκε τώρα η απόφαση, (ενώ οι χρυσαυγίτες χαίρουν ουσιαστικά ασυλίας). Βάλε τώρα και όλα αυτά που έχουν συμβεί από πέρυσι μέχρι τώρα, συν τα απίστευτο έλλειμμα κυβερνητικού έργου, συν την παροιμιώδη ανικανότητα – ηλιθιότητα της πλειονότητας των υπουργών (για το χαζό γελαστό παιδί τα είπα) και πές μου ποιός ωφελείται και ποιός χάνει.
  Σα να έδεσε κάπως το γλυκό τώρα ε;
  Μιά βδομάδα πριν τις δεύτερες εκλογές της ΝΔ, είχα γράψει εδώ την άποψη πως θα βγεί ο Κυριάκος, μια άποψη που την στήριζα στο γεγονός της μεγάλης γερμανοστροφής (κωλοτούμπα;) του χαζούλη, και στην επιμονή του να φύγει το ΔΝΤ, (κάτι που θέλει η Γερμανία) κι ας είναι ανοιχτά υπέρ της ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους μας, κάτι που μας συμφέρει, και είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί προοπτική και ανάπτυξη (όλα τα άλλα, είναι φαντασιώσεις των φαντασμένων γενικώς). Όμως, όπως γνωρίζουμε καλά, ΔΝΤ = ΗΠΑ, δεν είναι σωστό να δαγκώνεις το χέρι που σε έκανε πρωθυπουργό (για τους δικούς του λόγους βέβαια, την Ελλάδα χεσμένη την έχει το «χέρι») γι΄αυτό λέω, «Να το θυμηθείτε, σε λίγους μήνες, ο Κυριάκος θα φαντάζει ΣΩΤΗΡΑΣ.» Αυτή, είναι η δική μου άποψη βέβαια, δεν λέω πως είναι έτσι οπωσδήποτε. Εδω και πάνω από δέκα χρόνια, προσπαθώ να ερμηνεύσω τα εγχώρια αλλά και τα παγκόσμια γεγονότα, μέσω της λειτουργίας των χρηματιστηρίων, και έχει αποδειχτεί πολύ καλό «εργαλειο» σχεδόν αλάνθαστο.
  Ελπιζω να στα ξεαχταρμάτιασα (χαμόγελο).

  Το τραγουδάκι που ακούω για σένα, επειδή σε στενοχώρησα, δες και το βιντεάκι, καλό είναι για συνειρμούς.

 118. Γιάννης Ιατρού said

  117: Ρε Λάμπρο, αφού στο γράφω καθαρά. Δεν μου πάει ότι το βάζεις αναφερόμενος ειδικά στο #34 του Pedis που μιλά μόνο για την απόφαση του Εφετείου. Για τα άλλα που γράφεις, στό ΄πα, σεβαστή κι ελεύθερη η άποψη του καθενός 🙂

 119. ΚΑΒ said

  116. Μακριδάκης

 120. 33, ΕΦΗ^2
  Μεθυστικό πάντα αυτό το τραγούδι, και όλος ο δίσκος.
  (Αν και τελευταία έχουμε γίνει
  «στον κόσμο τούτο είναι φορές
  που πάς και δίχως GPS»…)

 121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  89 – Αφώτιστε δεν είναι έτσι τα πράγματα, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ καμία σχέση. Επειδή θέλει μεγάλη συζήτηση, και ήδη μετά το προηγούμενο σχόλιο έκανα tilt (να θυμηθούμε και τα παλιά) θα σου πώ μόνο, πως η Γερμανία δεν χρειάζεται απλώς γερμανόφωνους, κι ενώ στις υψηλού επιπέδου εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, ήδη γίνεται χαμός από τον ανταγωνισμό, στις μεσαίες το έλα να δείς, κι από κεί και κάτω ΤΟ ΧΑΟΣ. Σχεδόν μιά Ελλάδα, δουλεύει για 2 ευρώ την ώρα, για τετράωρη απασχόληση, μέρα παρά μέρα, όποια ώρα έχει ανάγκη ο εργοδότης, (άρα ο εργαζόμενος πρέπει αν είναι σε ετοιμότητα, αλλιώς δουλειά καπούτ) και με την άδεια του κράτους, ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ. Η Γαλλία και το Βέλγιο, έχουν κάνει διαμαρτυρία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για αθέμιτο εργασιακό ανταγωνισμό από την Γερμανία, αλλά τις έχουν γράψει στα …..»κιτάπια» τους. Πρόσθεσε τώρα και το μιλιόνι προσφυγομετανάστες που έχουν πάει μέχρι τώρα (γι΄αυτό βάζουν την Αυστρία να γαυγίζει) και θα δείς ότι δεν είναι και τόσο μεγάλη ευκαιρία η προσφυγική κρίση, η οποία υποψιάζομαι βάσιμα, πως είναι υποκινούμενη και άκρως ελεγχόμενη, δεν μπορώ να αποδείξω όμως από ποιούς και γιατί, εικασίες και σκέψεις κάνω μόνο.

 122. Corto said

  83 (Giorgos) και 97 (Spiral Architect):
  Ξεχάσαμε ακόμα μία σημαντική περίπτωση ανθρώπου με επιστημονική δεινότητα και αναπτυξιακό όραμα για την Ελλάδα, ο οποίος διώχθηκε απηνώς, τον Νίκο Κιτσίκη. Είναι ο άνθρωπος που πρώτος έφερε την επιστήμη του μπετόν αρμέ στην χώρα. Υπήρξε στην ομάδα ΕΠΑΝ μαζί με τον Μπάτση.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82

  ΕΠΑΝ (Επιστήμη – Ανοικοδόμηση)
  Ανταίος (το περιοδικό της ομάδας ΕΠΑΝ): ο Ηρακλής πάλεψε με τον τιτάνα Ανταίο, αλλά ο τελευταίος ήταν ανίκητος, γιατί όποτε έπεφτε στην γη ξαναδυνάμωνε.

  Που πήγαν όλα αυτά ωραία; Τα ‘φαγε η μαρμάγκα.

 123. Ριβαλντίνιο said

  σοσιαλιστικά-κομμουνιστικά-αριστερά 🙂

  21/3/1872 Η εφημερίδα «Παλιγγενεσία» δημοσιεύει άρθρο εναντίον της Διεθνούς Εταιρείας, δηλαδή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Το άρθρο καταλήγει ως εξής : «H καταδίωξις 👿 ίσως είναι το προσφορώτερον φάρμακον κατά της επαράτου εταιρείας , ης τα μέλη εστρατολογήθησαν εκ των κατωτάτων στρωμάτων της ευρωπαϊκής κοινωνίας και εκ φιλοταράχων και διεφθαρμένων.» Πρόκειται για εκδήλωση που καταδεικνύει τις προθέσεις της ιθύνουσας τάξης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στις σοσιαλιστικές ιδέες.

  (Και νόμιζα ό τι ο Βενιζέλος ήταν ο πρώτος υπεύθυνος για το κυνήγι των αριστερών. 🙂 Εδώ βλέπουμε τον πραγματικό ένοχο ! :mrgreen: )

  26/3/1944 Δημιουργία ΠΕΕΑ.

  14/3/1945 Το ΕΑΜ διαμαρτύρεται σε ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία και ΕΣΣΔ για παραβίαση της συμφωνίας της Βάρκιζας από παρακρατικούς.

  30/3/1946 Επίθεση στο Λιτόχωρο.

  31/3/1946 Εκλογές.

  20/3/1947 Δολοφονία στην Θεσ/νικη Γιάννη Ζεύγου (ΚΚΕ).

  ———————————————————————————-
  πολεμικά-κατοχικά-εμφυλιακά

  8/3/1941 Ανοικτή επιστολή προς τον Χίτλερ του Γεωργίου Βλάχου («Καθημερινή»).

  30/3/1942 Βασιλικοί (πλην Κων. Τσαλδάρη) και Φιλελεύθεροι πολιτικοί συνυπογράφουν συμφωνία να μην επιστρέψει ο βασιλιάς στην Ελλάδα χωρίς δημοψήφισμα.

  5/3/1943 Γενική Απεργία και Παλλαϊκό Συλλαλητήριο στην Αθήνα.

  15/3/1943 Φεύγει το πρώτο τραίνο με Εβραίους από την Θεσ/νικη για το Άουσβιτς. 😦

  23/3/1943 Ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός και πρόεδροι επαγγελματικών οργανώσεων ζητούν από τον Λογοθετόπουλο προστασία των Εβραίων.

  7/3/1947 Ενσωμάτωση Δωδεκανήσων .Στις 31/3 τα παρέδωσαν οι Άγγλοι.

  12/3/1947 Δόγμα Τρούμαν για Ελλάδα.

  7/3/1948 Επίσημη ανακήρυξη ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

  ———————————————————
  προδικτατορικά

  24/3/1955 Ανακοινώνεται η σύνταξη νομοσχεδίου , το οποίο προβλέπει την πρόσληψη γυναικών σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα.

  9/3/1956 Σύλληψη και εξορία Μακαρίου.

  17/3/1956 Η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ καθαιρεί τον Ζαχαριάδη.

  13/3/1959 Με διαταγή του Γρίβα διακόπτεται ο ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ.

  23/3/1964 Ο Κωνσταντίνος διαδέχεται τον νεκρό Παύλο.

  ——————————————————-
  δικτατορικά

  29/3/1968 Ο Παπαδόπουλος σε ομιλία του στην Θεσ/νικη χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το σύνθημα «Ελλάς-Ελλήνων-Χριστιανών».

  2/3/1972 Οι μητροπολίτες Κιτίου, Πάφου και Κυρήνειας ζητούν παραίτηση του Μακαρίου. Διαδήλωση υπέρ Μακαρίου.

  23/3/1973 Το καθεστώς κατάσχει τα φύλλα των εφημερίδων «Βραδυνή» και «Θεσσαλονίκη» που φιλοξενούσαν δηλώσεις του Καραμανλή κατά της δικτατορίας.

 124. Corto said

  65 (ΕΦΗ – ΕΦΗ):
  Πάρα πολύ ωραίο το βίντεο για την εξέγερση της Σερίφου.
  Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσωπικότητα ο Κωνσταντίνος Σπέρας.
  Οι αναλογίες με τον Ντουρούτι (και τις ανεπιβεβαίωτες φήμες περί του θανάτου του) είναι εμφανέστατες.

 125. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  118 – Το έβαλα, γιατί στο λικνο που έβαλε ο Pedis, αν και σπανίως το κάνω, διάβασα αυτό το σχόλιο από κάτω, «Paul Cardan • 5 ώρες πριν, Πρώτη φορά αριστερά».
  Δεν ξέρω αν το έχεις πάρει είδηση, αλλά κυκλοφορεί πολύ αυτό το ανέκδοτο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (λέμε τώρα) αλλά και έξω στον κόσμο, που όχι μόνο συμψηφίζει τα εγκλήματα αιώνων των δεξιών, όχι μόνο τα σκεπάζει, αλλά πλέον αφού τα περάσουν από την κολυμβήθρα του σιλωάμ, τα διαγράφουν, και φορτώνουν στην αριστερά γενικώς και αόριστα, την ευθύνη για όλα τα κακά που συνέβησαν στο παρελθόν και που συμβαίνουν τώρα, σαν ακομμάτιστος και ανένταχτος αριστερός, με ενοχλεί αυτό. Όχι να σηκώνονται τα αγγούρια να πηδήξουν τον μανάβη, επειδή μια δεξιά κυβέρνηση με ψευδεπίγραφη αριστερή πινακίδα, σε συνεργασία με ένα ακροδεξιό κόμμα, εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αφεντικών τους.
  Ελπίζω να σε έπεισα πως δεν το έκανα για την «δικαστική» απόφαση.
  Πάω να διαβάσω, καληνύχτα.

 126. 121. «Αφώτιστε δεν είναι έτσι τα πράγματα, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ καμία σχέση.»

  Η προταση μου ειναι ρεαλιστικη. Αφου θα καθησουν 6-12 μηνες στην χωρα, ευκαιρια ειναι η εκμαθηση Γερμανικων,…..με επιδοτηση απο ΕΕ απο Γερμανομαθεις Ελληνες. Το προβλημα της επιλογης των καταλληλων προσφυγων και της απασχολησης/πληρωμης τους απο την Γερμανια και αλλες χωρες της ΕΕ δεν με ενδιαφερει. Ουτως ή αλλως να καθησουν μονιμα στην χωρα δεν το βλεπω, διοτι θα αρχισουν να εργαζονται σε αγροτικες εργασιες μερικα απο τα βλασταρια μας. Οι μισοι Αλβανοι εφυγαν -ηδη- για την πατριδα τους.

  Αν διατηρηθει η εκεχειρια η ροη θα μειωθει κατα τι, αλλα ας μην ξεχναμε οτι υπαρχει μια συνεχης κινηση απο το Πακισταν, Αφγανισταν, Ιρακ,….καθως και απο Συρους που θα εφυγαν/ φευγουν απο την μη επιθυμητή/ασφαλη περιοχη και συνηθως ειναι σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και το Ιράκ,…

  Καμία από τις πλουσιες χώρες του Κόλπου δεν υπέγραψε τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες του 1951, βλ. σελ. 28.

  Αρα, οι Σύροι δεν επιτρέπεται να εισέλθουν σε αραβικές χώρες εκτός από τις Αιγυπτο, Σουδάν, Υεμένη Τυνησια, Αλγερία, Μαροκο και Μαυριτανία,.

  http://www.unhcr.org/3b5e90ea0.html

 127. Γιάννης Ιατρού said

  125: …Ελπίζω να σε έπεισα πως δεν το έκανα για την «δικαστική» απόφαση…
  Εντάξει ρε Λαμπρο, τώρα το ξεκαθάρισες.
  Καλή μελέτη (πάλι κατέβασες τα δωράκια του -κατά δήλωσή του- γέροντα, ε; Λαϊκή επιμόρφωση 🙂 ).

 128. Γιάννης Ιατρού said

  126: α Ρε Αφώτιστε, μήπως έχεις κανένα φροντιστήριο κλπ. γερμανικών 🙂
  Πάντως αυτά που γράφει ο Λάμπρος στο 121 για τις σημερινές συνθήκες/όρους εργασίας (ειδικά για μη εξειδικευμένους) στη Γερμανία είναι σωστά.

  Στα β, γ, δ συμφωνώ

 129. Corto said

  Παρασκευή 11 Μαρτίου: R και J (για να γράψω στο αλφάβητο των ασυρματιστών)

  Πόθεν; Από λίγο διαδικτυακό ψάξιμο φαίνεται ότι κάπου (ίσως σε κάποιο ληξιαρχείο;) σώζεται η αναφορά ότι στις 11 Μαρτίου 1302 παντρεύτηκαν στην Σιταντέλλα της Ιταλίας (κοντά στην Βερόνα) ο Ρόμεο Μοντόκιο και η Τζουλιέτ Καπελέτο, το πραγματικό ζευγάρι στο οποίο βασίστηκε η ιστορία του Σαίξπηρ.

  «Romeo Montocchio and Juliet Capelletto, the real couple upon which Shakespeare based his play, ‘Romeo and Juliet’, were married at
  Citadella, Italy March 11, 1302»

  http://answers.google.com/answers/threadview?id=486384

  Οι υπερσυνδέσεις που δίνει δυστυχώς είναι ανενεργές.

 130. 212, 128

  Καλα οτι πειτε……..

  Αν απασχοληθουν μερικοι ως εργατες γης θα χρειαστουν μαθηματα ελληνικων 🙂

  Παντως οι Γερμανοι θελουν τον Αφωτιστο τους ή
  ο Αφωτιστος θελει τον Γερμανο του…..

 131. Μαρία said

  125
  Πρωτοδιάβασα P. Cardan (οι παραγωγικές σχέσεις στη Ρωσία) το 1975 🙂

 132. Γιάννης Ιατρού said

  Λάμπρο, τι μελετάς και κουράζεις τα μάτια σου;
  Η Deutsche Bank επαναγόρασε ομόλογά της ύψους 740 εκατ. δολαρίων! Όταν παίρνεις φόρα, φόρα κατηφόρα και ο Θεός ο ίδιος δεν σε σταματά…

 133. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  129 Άρα καλά το έχουμε βάλει στο Μηνολογιο.

  111 Τότε γιατί φωνάζει τώρα η εκκλησία;

  114 Να γιατί 🙂

 134. Γιάννης Ιατρού said

  Θεσσαλονίκη: Γυναίκα επιτέθηκε με τσεκούρι στον άντρα της πάνω σε καυγά
  Ρε τι διαβάζει κανείς. Κάπως έτσι μαθαίνουμε μια – μια τις ψηφοφόρους του Βορίδη…

 135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  126 -Ούτε καν ουτοπική δεν είναι η πρότασή σου, θα προσπαθήσω να σου απαντήσω αύριο.

  127 – Εδω και αρκετούς μήνες, δεν διαβάζω τι γράφει, ό,τι μαθαίνω από τα δικά σας σχόλια που διαβάζω, τον θεωρώ φασίστα και δεν ασχολούμαι μαζίτου, οπότε δεν ξέρω τι προσφέρει και δεν με ενδιαφέρει.

  132 – Σταγόνα στον ωκεανό των τρις που είναι ανοιγμένη στα παράγωγα.

 136. Μαρία said

  114, 133
  Δεν νομίζω.
  Το σχετικό άρθρο 15 δεσμεύει τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν την ταφή κι όχι την εκκλησία.

  Άρθρο 15
  Επιλογή τόπου ενταφιασμού
  Μετά το άρθρο 35 του ν. 344/1976 (Α΄143) προστίθεται
  άρθρο 35Α ως εξής:
  «Άρθρο 35Α
  Επιλογή τόπου ενταφιασμού προσώπου
  1. Η επιλογή του τόπου ενταφιασμού είναι δικαίωμα
  του προσώπου.
  2. Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το επιθυμεί, μπο−
  ρεί ελεύθερα με ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωσή
  του ενώπιον συμβολαιογράφου να ορίσει τον τύπο της
  τελετής της κηδείας του και τον τόπο ενταφιασμού
  του. Με τη δήλωσή του αυτή ορίζονται τα πρόσωπα,
  συγγενικά ή μη που θα εκτελέσουν την επιθυμία του,
  τα οποία με σχετική δήλωσή τους στο ίδιο συμβολαιο−
  γραφικό έντυπο αποδέχονται τη δήλωση του προσώπου
  και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να την εκτελέσουν.
  3. Εφόσον τηρηθεί ο κατά τα ανωτέρω τύπος και η
  διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος δεν αντίκειται σε
  κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη,
  τα αρμόδια όργανα ή οι υπηρεσίες, που επιμελούνται
  της ταφής του νεκρού οφείλουν να συμμορφώνονται
  στη διατυπωθείσα επιθυμία του θανόντος χωρίς οποια−
  δήποτε άλλη προϋπόθεση ή διαδικασία, ακόμη και αν
  εναντιωθούν συγγενείς οποιουδήποτε βαθμού

  Το άρθρο 35 του ν. 344/1976 αναφέρεται στην άδεια ταφής.

 137. Γιάννης Ιατρού said

  110: ..Φορούσαμε τη μάρτα όχι για να μην μας κάψει αλλά για να μην μας μαυρίσει ο ήλιος!
  Το έθιμο αναβιώνει σήμερα από κάποιους πολιτιστικούς συλλόγους….

  Προσοχή, μη ξεχάσει κανείς μετά το ραντεβού για σολαριουμ 🙂

 138. Pedis said

  Γιάννη, προφανώς δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης η απόφαση του εφετείου στην υποθεση της Κούνεβα. Δεν ξέρω αν σχολίασε σχετικά κάποιος άλλος, αλλά είναι, πλέον, εξοργιστικό. Σε μία απόφαση υπερ του εργαζομενου αναλογούν εκατό υπεέρ των εργοδότη. Στη συγκεκριμένη, δε, περίπτωση, δεν μπορώ να υποθέσω ότι οι δικαστές δέχτηκαν πιέσεις από τόσο μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα, τι είναι δηλαδή οι εταιρείες καθαρισμού; Μην είναι βαρδομπόμπολες, οι κόκκαλες, η Μπιπί, η Αιμπιεμ. Τσογλανομαφιόπουλα είναι με κάλυψη από στελέχη της αστυνομίας, άντε και να ‘χουν στο χέρι κάνα βουλευτή. Δεν είναι αυτό, λοιπόν, αλλά ότι η πλειοψηφία των δικαστών εκφράζει την κρατούσα ιδεολογία. Φτωχόχλεμπονιάρηδες τα κεφάλια μέσα και κάτω. Είναι πεπεισμένοι. Το κάνουν από καθήκον για την κοινωνική τάξη.

  Και ο άνεμος που φυσά από την κυβέρνηση δεν τους κάνει να χάσουν τον ύπνο τους. (Εδώ βρίσκεται η ευθύνη της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα. Προκαταβολικά, σημειώνω ότι δεν θα δεχτώ το επιχειρημα περί ανεξάρτητης δικαιοσύνης, αν βέβαια, προτίθεσαι να το χρησιμοποιήσεις. Αν ήταν ανεξάρτητη, τότε στατιστικά θα σημειωνόταν 1-99% στις αποφάσεις υπέρ των ισχυρών και των αδυνάτων αντίστοιχα.)

  Φανταστείτε, δε, την περίπτωση που στη θέση της βρισκόταν μία άλλη εργαζόμενη, χωρίς τη δύναμή και το σθένος της Κούνεβα, δίχως την πανελλαδική και διεθνή αλληλεγγύη που εκφραστηκε στην περίπτωσή της κι ακόμη-ακόμη, να μην ήταν ευρωβουλευτής του κβερνώντος κόμματος.

  Φανταστείτε τι θα ειχε κάνει, τότε, η ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

 139. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  131 – Αχ Μαρία τι μου θύμησες. Από το 1978, με είχε πιάσει η μούρλα για τους σύγχρονους φιλοσόφους. Το 80 τέτοια εποχή, είχα πάρει το βιβλίο του, ”το περιχόμενο του σοσιαλισμού” κι από τις πρώτες σελίδες κατάλαβα, πως δεν θα τα πηγαίναμε καλά με τον Κορνήλιο /όχι του ιστολογίου☺/ παρ ‘ όλα αυτά, συνέχισα να το διαβάζω μέχρι τέλους, ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΗΝ ΤΥΦΛΑ ΜΟΥ. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, στις διακοπές μου στην Ιθάκη, μαζί με την XLR, την σκηνή μου, την κιθαρούλα μου, και τον Περίπου /καμιά τριανταριά ράτσες, συγκεντρωμένες σε έναν ελεεινό και τρισάθλιο μπήχτη σκυλάκο/ με την διαστροφή που με έδερνε τότε, πήρα μαζί και το βιβλίο για μιά δεύτερη πιο βαθιά ανάγνωση. Στην παραλία που είχα στήσει την σκηνή μου, με την δίφατση σημαιούλα στον ορθοστάτη, /στην μιά πλευρά η φάτσα μου, στην άλλη ο Περίπου/ ξαναήρθαν το πρωί δύο πολυμελείς οικογένειες που ήταν και το προηγούμενο απόγευμα μέχρι αργά. Θές η μηχανή, θές η κιθάρα που γρατζούναγα το απόγευμα, θες η σκηνή, ή ο μπήχτης Περίπου, ήρθε εκεί που διάβαζα η Μαρία. Ο πέφτουλας, άρχισε τις τούμπες και τα χάδια, – τι καλό σκυλάκι, τι ράτσα είναι; – περίπου – χαχαχα, τι ράτσα είναι αυτή;- είναι όλες οι ράτσες της γής, πάνω σ’ αυτόν τον χαμένο, τον πέτυχα πρίν δυό χρόνια στον δρόμο δυό μηνών κουτάβι θα ήταν, και με ακολουθούσε από πίσω, κι ενώ τον έδιωχνα αυτός συνέχιζε να με ακολουθεί, και τελικά τον κράτησα, και γίναμε φίλοι με τον χαμένο, – μη τον λές χαμένο, είναι τόσο γλυκούλης /ήταν ήδη στη αγκαλιά της/ πώς τον λένε; Περίπου! Μετά τα γέλια, τι διαβάζεις; – Καστοριάδη – ποιός είναι αυτός; – ένας Έλληνας φιλόσοφος που ζεί στην Γαλλία – και τι γράφει μέσα; – ότι είσαι πολύ γλυκό κορίτσι. Έτσι ξεκίνησε μια πολύ όμορφη σχέση που κράτησε σχεδόν δύο χρόνια, παραήμουν φευγάτος και εξτριμ για τους γονείς της, που είχαν άλλα όνειρα για την κόρη τους, από την σεξουαλική απόλαυση που ζούσαμε ελέω Βίλχελμ Ράϊχ. Η Μαρία δεν μπορούσε να τους πάει κόντρα, εγώ δεν ήθελα να αλλάξω, κι οι δρόμοι μας χωρίσανε. φιλικά. Πολλά φιλιά Μαράκι όπου κι αν βρίσκεσαι, πολλά φιλιά και σε σρένα υπέροχη Μαρία που μου τη θύμησες.
  Υ.Γ – Α ξέχασα να πώ για το βιβλίο, τελικά ένεκα των περιστάσεων, με το ζόρι διάβασα το μισό, αλλά σχεδόν μία από τα ίδια, ή δεν ήξερε να γράφει, ή εμένα δεν μου έκοβε /μάλλον το πρώτο δεν συμφωνείς;☺/ πάντως από τότε τον συμπάθησα πολύ, μέχρι που μετά από δέκα χρόνια, διάβασα το βιβλίο του ”η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας” φαίνεται πως με τα χρόνια, έμαθε να γράφει καλύτερα, γιατί μου φάνηκε πιο κατανοητός απο παλιά.☺

 140. Pedis said

  Στα μαλακά οι χρυσαυγίτες δράστες επίθεσης (;)
  http://www.902.gr/eidisi/politiki/90195/sta-malaka-oi-hrysaygites-drastes-epithesis

 141. Γιάννης Ιατρού said

  138: Pedis, ακριβώς αυτό που γράφεις στην πρώτη σου πρόταση έθιξα στο #91, 118 κλπ. στη συζήτηση με τον Λάμπρο.

  Μια κι έθιξες το θέμα, να πω δυό λόγια:

  Κοίτα, ούτε μένα μου αρέσει η απόφαση κλπ. Όπως κι εσένα, κι εμένα μου βρωμάει. Αλλά δεν το θεωρώ σωστό/δίκαιο, όπως θέλεις πες το, κάθε φορά που δεν μας αρέσει κάτι σε μια -δικαστική εν προκειμένω- απόφαση, να το ρίχνουμε στην εκάστοτε κυβέρνηση. Βεβαίως και οι δικαστές επηρεάζονται κι από την πολιτική (τους τοποθέτηση). Αλλά όπου δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις πολιτικής ανάμειξης, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί με την γενίκευση. Γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει και διαφορετική (πρωτόδικη) απόφαση, από την ίδια δικαιοσύνη, που επικρίνουμε τώρα.

  Καταλαβαίνω και συμμερίζομαι τον θυμό, ειδικά για το θέμα της Κούνεβα. Κι όταν κάτι (π.χ. εδώ η υπόνοια της διαπλοκής της δικαιοσύνης με επιχειρηματικά συμφέροντα) έρχεται να επιβαρύνει ένα γενικά ήδη βεβαρυμμένο κλίμα (κυρίως λόγω της οικονομίας, της αβεβαιότητας και του ξεπεσμού εν γένει, ειδικά την τελευταία 5ετία) ο θυμός και η αηδία πολλαπλασιάζονται. Αλλά μην φτάσουμε στο επίπεδο πολλών ΜΜΑ, που αναλόγως (συνήθους…) τοποθέτησης κάνουν την νύχτα μέρα ή/και επιρρίπτουν (σχεδόν πάντα και αναδρομικά) για κάθε θέμα (πραγματικό ή κατασκευασμένο) την ευθύνη στην κυβέρνηση. Δεν βλέπονται πιά οι ειδήσεις / ρεπορτάζ / αναλύσεις κλπ. Προσωπικά το έχω κόψει από πάρα πολύ καιρό να τα βλέπω.

  Η αδυναμία να βρουν το δίκιο τους οι κοινοί θνητοί δεν είναι κάτι τωρινό. Ανέκαθεν ήταν δύσκολο. Είτε δεν έχουν τα απαιτούμενα μέσα/χρήματα/δυνατότητες συγκέντρωσης αποδείξεων/πρόσβαση σε ΜΜΕ/ ή φοβούνται για το μέλλον τους ή ακόμα και για τη ζωή τους (ή των δικών τους) ή τέλος τους λείπουν τα ψυχικά αποθέματα, η υπομονή κλπ. για να αντέξουν στην λάσπη που τους ρίχνουν.

  Στη Κούνεβα δεν έλειψε η υποστήριξη από την κοινωνία (και την παρούσα κυβέρνηση, και προτού έλθει στα πράγματα). Αλλά χρειάζονται ικανοί λειτουργοί (έχουμε; κι αν ναι, πόσους;). Χρειάζονται, δηλ. κότσια, υπομονή, επιμονή και προσόντα για να αποδειχθεί ποιοι είναι οι ένοχοι, εκτελεστές και εντολοδότες, συγκεκριμένα και επώνυμα. Θέλω να πιστεύω, ότι η απόφαση του Εφετείου δεν είναι ο τελευταίος λόγος σ΄ αυτήν την υπόθεση.

  Και κλείνοντας το σεντόνι, θυμίζω μόνο αυτό: Οίς ει ξυγχωρήσετε, και άλλο τι μείζον ευθύς επιταχθήσεσθε ως φόβω και τούτο υπακούσαντες … ( Θουκ. Α-140.5)

 142. Γς said

  139:

  >από την σεξουαλική απόλαυση που ζούσαμε ελέω Βίλχελμ Ράϊχ
  😉

 143. Γς said

  139:

  >Α ξέχασα να πώ για το βιβλίο, τελικά ένεκα των περιστάσεων,

  #142

  > με το ζόρι διάβασα το μισό, αλλά σχεδόν μία από τα ίδια, ή δεν ήξερε να γράφει, ή εμένα δεν μου έκοβε /μάλλον το πρώτο δεν συμφωνείς;

  Πέρασαν 36 χρόνια [;].
  Τώρα που μεγάλωσες, ξαναδιαβασέ το:

  https://docs.google.com/file/d/0B9hGx7VtyLmxeURQS3QzY3h2RHM/edit

 144. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι, δεν σάς ελησμόνησα, απλώς παρακολουθώ τας Εκλογάς εις την δευτέραν Πατρίδα μου…

  Εσάρωσεν ο Ελληνόψυχος Τράμπ κατά την αποψινήν super Tuesday: Θα κυριεύση 9 Πολιτείας και χάνει μόνον εις Τέξας και Οκλαχόμαν Αυτήν την στιγμήν κερδίζει 7 Πολιτείας (Μασσαχουσέτην, Γεωργίαν, Βιργινίαν, Βερμόντ, Αλαμπάμαν, Άρκανσον και Οκλαχόμαν, ενώ θα κερδίση ανέτως και εις Αλάσκαν + Μινεσσόταν). Ο γέρων Βάταλος γνωρίζει πολλά έτη τον Ντόναλδ και σάς βεβαιοί ότι είναι Ελληνόψυχος μέχρι μυελού οστέων. Αρκεί να ρίψητε μίαν ματιάν πόσον ελληνοπρεπώς έχει διακοσμήσει τον Πύργον του εν Νέα Υόρκη(Trump Tower) : Ομιλούμε δι’ έν εξαίσιον Ελληνικόν Μουσείον, το οποίον δεν έχει τίποτε το χριστιανικόν, που να θυμίζη Γαλιλαίους και την καταθλιπτικήν θρησκείαν των!..

  Και κλάααμα οι Γαλιλαίοι διά το τί τους περιμένει, αν (όπως όλα δεικνύουν) εκλεγή Πλανητάρχης ο Ντόναλδ…

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ: Η πλέον εντυπωσιακή είδησις της αποψινής υπέρ-Τρίτης είναι ότι οι 6 εις τους 10 ψηφοφόροι του GOP (Ρεπουμπλικανικόν Κόμμα) τάσσονται ΥΠΕΡ του αποκλεισμού των Μουσουλμάνων από τας Ηνωμένας Πολιτείας!..

 145. Pedis said

  Χαίρομαι που, από το σχόλιό σου, δεν διαφαίνεται πως θεωρείς ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

  Προσωπικά, δεν υποστηρίζω ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη όταν οι αποφάσεις της είναι του γούστου μου και όταν συμβαίνει το αντίθετο να τη μέμφομαι. Στην πλειοψηφία τους οι δικαστές λειτουργούν στη βάση

  – των νόμων του κράτους
  – των δεδομένων, την ευθύνη των οποίων την έχουν άλλες υπηρεσίες (αστυνομία, εισαγγελίες, ανακριτές)
  – της ακροαματικής διαδικασίας (όπου το πλεονέκτημα το έχει εκείνος που διαθέτει τις δυνατότητες για δικονομικά τερτίπια και κόλπα που, βέβαια, πραγματοποιούνται χάρη στα παραθυράκια των νόμων)

  Και στα τρία ανωτέρω ο απλός εργαζόμενος σε σχέση με τον μεσο-μεγάλο εργοδότη είναι χαμένος από χέρι.

  Επίσης, είναι σαφές ότι οι δικαστές υπόκεινται σε πιέσεις από την κοινωνία, από συνδικαλιστικούς φορείς, από τα κινληματα συμπαράστασης (γι αυτό και υπάρχουν, άλλωστε) αλλά όπως είναι ευκολο να καταλάβει κανείς υφίστανται καθημερινά και αδιαλείπτως θεσμικές πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές (καλυμένες ή μη, από τους προιστάμενους τους, τους πολιτικούς, τους επιχειρηματίες αλλά κι από εγκληματικά κυκλώματα και συχνά όλα τα προηγούμενα σε αλληλοδιαπλοκή) ώστε να ενεργήσουν προς όφελος των κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά ισχυρών ή τουλάχιστον να μην τους βλάψουν ανεπάνορθωτα.

  Επιπλέον, όπως κάθε καλός γραφειοκράτης γνωρίζουν ότι αν υποκύψουν έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και πολύ πιθανά δεν θα βρουν εμπόδιο στην καριέρα τους.

  Ακόμη, όπως σημείωσα και στο προηγούμενο σχόλιό μου, ένα μεγάλο μέρος του δικαστικού σώματος λόγω κοινωνικής και θεσμικής θέσης είναι ιδεολογικά ταγμένο στην υποστηριξη της κοινωνικής τάξης, της υπάρχουσας. Ο βασικός κανόνας της οποίας είναι ότι ο εργοδότης είναι στυλοβάτης της οικονομίας και επιτελεί κοινωνικό έργο δίνοντας δουλειά στον εργαζόμενο, ενώ ο δεύτερος έχει κοινωνικό χρέος να εργάζεται όπως του ζητηθεί από τον πρώτο δείχνοντας την ευγνωμοσύνη του και στην τελική να το βουλώνει.

  Συμπερασματικά, δεν είναι τόσο θέμα ικανοτήτων των δικαστών (μετράνε κι αυτές, αλλά τις περισσότερες φορές είναι χάρη στα προσόντα τους που βγαίνουν όπως βγαίνουν οι αποφάσεις που βλέπουμε) όσο ιδεολογικής θέσης που οι δικαστές μάς κάνουν και εξοργιζόμαστε.

 146. Pedis said

  # 145 -> # 141

 147. Γς said

  144:

  >Και κλάααμα οι Γαλιλαίοι διά το τί τους περιμένει, αν (όπως όλα δεικνύουν) εκλεγή Πλανητάρχης ο Ντόναλδ…

 148. spiral architect said

  2 Μάρτη 1919 – Μόσχα:

 149. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  144-147,

  μα,… είναι, ποτέ, δυνατόν να εκλεγή πλανητάρχης ο Ντόναλδ;;;

 150. spiral architect said

  @144: Σοφέ γεροΒάττ έχω μια ένσταση: Μπορεί ο Τραμπ να σάρωσε στην Σούπερ Τρίτη, μπορεί οι 6 στους 10 Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους να μην θέλουν μουσουλμάνους στις ΗΠΑ και να μισούν τους μεξικανούς (αν και στατιστικά οι μισοί τουλάχιστον εξ των πρώτων μιλούν ισπανικά) αλλά ότι σκατά και να κουβαλούν στο άδειο τους κεφάλι, εκ συντηρητικής πεποιθήσεως αντιπαθούν τους κάγκουρες σαν και του λόγου του. Άλλωστε, ο Τραμπ δεν είναι κάνας λαϊκός ήρωας σαν τον Λίντμπεργκ, ή καουμπόης ηθοποιός δευτέρας διαλογής σαν τον Ρίγκαν, ή έστω ένας ξεπλυμένος μαύρος από τη Χαβάη σαν τον Ομπάμα για να τραβήξουν τους ψήφους της πλέμπας. Ο Τραμπ μπορεί να είναι (μαζί με άλλους) το ίνδαλμα των γουαναμπήδων εντερπρενέρ, αλλά (εκτός από φασίστας ) δεν παύει να είναι κάγκουρας και η επιδειξιομανία απωθεί ακόμα και το συντηρητικό ψηφοφόρο. Nα, δες τις εκλογές για την ηγεσία της ΝΔ: Ο Άδωνις φαινόταν ότι -αν μη τι άλλο- θα μπει στο δεύτερο γύρο, αλλά η καγκουριά του τον έριξε τελευταίο από τον πρώτο.

  Μακάρι να μην διαψευστώ, γιατί αλλιώς τη γαμήσαμε απαξάπαντες. 😐

 151. spiral architect said

  … μου’ φυγε ένα «κ» κι έγινε «ξ». 😳

 152. Αγάπη said

  37 τί όμορφο Δέν το ήξερα

 153. Γς said

  148:

 154. Ευάγγελος said

  @136 Μαρία
  Για την καύση των νεκρών.
  1..http://www.newsbomb.gr/ellada/ekklhsia/story/657837/kaysi-nekron-travaei-to-sxoini-i-kyvernisi-me-tin-ekklisia
  2…http://news247.gr/eidiseis/koinonia/iera-sunodos-gia-thn-apotefrwsh-den-tha-epivlhthoun-metra-pros-ofelos-twn-athewn-sthn-orthodoksh-koinothta.3934509.html
  Επί της ουσίας τώρα
  Έχω δηλώσει με συμβ.πράξη ότι επιθυμώ θρησκευτική κηδεία στο Πικέρμι λόγω διαμονής και ταφή στο Ηράκλειο Κρήτης λόγω καταγωγής.
  ΟΙ συγγενείς μου ξέρουν ότι επιθυμώ την καύση..Ο παπάς στο Πικέρμι δεν μπορεί πλέον να αρνηθεί να με ψάλλει.Μετά με καίνε σε κάποιο
  αποτεφρωτήριο και θάβουν την τέφρα μου στον κήπο του πατρικού μου στο Ηράκλειο.
  Όλα καλά δεν πήγαν;
  ¨Ετσι επιχειρούν να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις της εκκλησίας.
  Αφού δεν φέρνουν τον χωρισμό εκκλησίας και κράτους,πάντα δια της πλαγίας οδού θα πηγαίνουν…

 155. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  126 – H πρότασή σου δεν είναι ρεαλιστική, είναι ανεφάρμοστη. 1) Δεν υπάρχει τέτοια επιδότηση από την Ε.Ε. 2) Ακόμα και αν υπήρχε, θα έπρεπε να γίνουν αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους γερμανομαθείς, να εγκριθούν από την όποια αρμόδια επιτροπή (μετά αππό δύο χρόνια και λίγα λέω) και μετά να καταγραφούν οι «μαθητές» και να καταμεριστούν αναλόγως τους «δασκάλους», αυτά είναι τα εύκολα, πάμε και στα δύσκολα.
  Πού θα γίνονται τα μαθήματα, στο χάος του Ελληνικού, στην πλατεία Βικτωρίας, κάτω στον σταθμό, ή στα διάφορα πάρκα, τις παλτείες και τους δρόμους; Πάμε παρακάτω, έχεις αντιληφθεί τι γίνεται, ή κάνεις μαύρο χιούμορ; δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, μετά από ένα επικίνδυνο «ταξίδι» μηνών πολλές φορές, με στερήσεις και κακουχίες, κι αφού θαλασσοπνίγηκαν στο Αιγαίο, έχοντας ελάχιστα ή τίποτα μαζί τους για να επιβιώσουν στοιχειωδώς, έχοντας μαζί τους παιδιά, πολλές φορές μωρά, πολλοί άρρωστοι, ΟΛΟΙ απελπισμένοι, μαντρωμένοι σαν τα ζώα εδώ κι εκεί, στριμωγμένοι στα συνοριακά συρματοπλέγματα της δημοκρατικής Ε.Ε, έχουν μυαλό για να μάθουν γερμανικά; αφήνω απ΄έξω το μορφωτικό επίπεδο του καθενός, που στην πλειονότητά τους, είναι ελάχιστο. Και έστω έμαθαν γερμανικά, αν τους στείλουν στις Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία, Ολλανδία, Ιταλία, Τσεχία κλπ, τί θα μιλάνε;
  Ήδη η Γερμανία έχει κορεστεί, έχει παραπάνω από τα 3,5 εκατομμύρια που λές ότι θέλει μέχρι το 2020, και στα νοτιοανατολικά σύνορα, περιμένουν δεκάδες εκατομμύρια απελπισμένων. Πρέπει να μας γίνει κατανοητό, πως σχεδόν κανείς από αυτούς τους ανθρώπους, δεν ήθελε να φύγει από τον τόπο του, ΑΝΑΓΚΑΣΘΗΚΕ να φύγει κακήν κακώς, για να σωθεί, είτε από τον πόλεμο, είτε από την πείνα και την εξαθλίωση που τους έχει καταδικάσει η πολιτισμένη και ανθρωπιστική δύση.
  Όμως, για να το δούμε και καθαρά από την οικονομική πλευρά (εντελώς κυνική θα έλεγα) το πρόβλημα μας, δεν λύνεται μαθαίνοντας γερμανικά στους πρόσφυγες, άντε και απασχολήθηκαν καμιά χιλιάδα γερμανομαθείς, πόση θα είναι η συνεισφορά τους στο ΑΕΠ; πόση ανάπτυξη θα φέρουν, και τι προοπτικές θα δημιουργήσουν για αειφόρο ανάπτυξη; Έπειτα, με την φορολόγηση που έχει επιβληθεί από την τρόϊκα στους ελεύθερους επαγκελματίες και τους μπλοκάκηδες, ποιός μουρλός θα πάει να διδάξει, για να τον θεωρήσει μετά το κράτος τουλάχιστον Βαρδινογιάννη; (με την διαφορά ότι απ΄αυτόν δεν ζητάει να πληρώσει τίποτα).
  Επειδή διαβάζω από καιρό τα σχόλιά σου, θα σου πώ κάτι χωρίς παρεξήγηση, είσαι πολύ κυνικός απέναντι στους αναξιοπαθούντες, κι ούτε λίγο ούτε πολύ, τους θεωρείς άμεσα υπεύθυνους για ό,τι τους συμβαίνει, κυρίως δε για τους συμπατριώτες μας. Με ενοχλούν πολύ οι απόψεις του τύπου, «εγώ είμαι έξυπνος και δουλευταράς, γι΄αυτό πρόκοψα, εσύ είσαι βλάκας και τεμπέλης γι΄αυτό να πάς να πνιγείς». Δεν ξεκινάμε όλοι από την ίδια αφετηρία σ΄αυτόν τον κόσμο, ούτε έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες, ούτε τις ίδιες συνθήκες διαβίωσης, αλλά ούτε και τα ίδια ερεθίσματα, οπότε, οι όποιες ατομικές, αλλά κυρίως συλλογικές συγκρίσεις, είναι εκ προοιμίου άδικες. Το πιο σημαντικό απ΄όλα, είναι αυτό που δεν λαμβάνεις καν υπόψιν, ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΣ, δεν δημιουργήσαμε εμείς αυτό το σύστημα, γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σ΄αυτό, με τον ελεγχόμενο τρόπο που μας επέβαλε, και αναλόγως το σημείο εκινήσεώς μας, σε γενικές γραμμές, έχουμε και την ανάλογη πορεία, τυχαία γεγονότα παρεκτροπής, λογίζονται στατιστικά λάθη, και αποδεδειγμένα (μέχρι τώρα τουλάχιστον) δεν αλλάζουν την δομή και λειτουργία του συστήματος.
  Γι΄αυτό, καλό είναι, όταν μιλούμε για τους άλλους, να μη ξεχνούμε πως μιλούμε για ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

  Και μιλώντας για ανθρώπους – κοίτα πάντα αν μπορείς – στην ζωή σου πρώτος νάσαι – και μετά νάσαι κριτής, – που έλεγαν και οι Pοll, καλή σου μέρα.

 156. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  150 – «Μακάρι να μην διαψευστώ, γιατί αλλιώς τη γαμήσαμε απαξάπαντες.»
  Δηλαδή αν βγεί η κερατούκλα δεν; πολύ αισιόδοξο σε βρίσκω (χαμόγελο).
  Πάντως εγώ πιστεύω πως θα βγεί ο σούπερ τράμπ, είναι ο ιδανικός κρετίνος για να ξεκινήσει τον πόλεμο που χρειάζεται η μαμά.

 157. sarant said

  150-156 Πρέπει να βάλουμε ένα άρθρο για τις πλανηταρχικές εκλογές. Έχω ολιγωρήσει.

 158. spiral architect said

  Κοίτα τώρα, έτσι όπως φαίνονται ότι πάνε τα πράματα, καλύτερα να βγει αυτή η δεντρογαλιά που λες παρά το ξανθό ρακούν, γιατί αλλιώς, ένας λένε ότι θα πατήσει το κουμπί αλλά ίσως άλλος να είναι αυτός που τελικά θα το πατήσει πραγματικά. 😮

 159. spiral architect said

  … Λάμπρο.

 160. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  157 – Πάρε μια κίτρινη κάρτα, κι αν συνεχίσεις έτσι η κόκκινη δεν θα αργήσει (χαμόγελο).

  158 – Λίγα για τον λαοπρόβλητο υπέρλαμπρο σοφό λαϊκό βορειοανατολικο ηγέτη.

  Είναι όμως ομορφάντρας ο ξανθός βαψομαλιάς (δεν κάνω πλάκα, το έχω ακούσει να το λέει, μια χαροκαμένη προφανώς) κάνει για πλανηταρχίδης.

  Όπως, έλεγε παλιά κι ο φίλος μου ο Καρβελάς στο Μαρούσι, ΤΙ ΠΡΟΤΙΜΑΣ, ΦΙΔΙ ΝΑ ΣΕ ΤΣΙΜΠΗΣΕΙ, Η ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΝΑ ΣΕ ΓΑΜΗΣΕΙ.
  ΔΥΣΚΟΛΑ που λέει κι ο φίλος μου ο Γιάννης.

 161. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  …..Spiral.

 162. 155. Ασχετα με το μαυρο χιουμορ μου, ηθελα να ειμαι πρακτικος και χρησιμος. Μονον για τους Συριους ισχυει το εξης :

  «As of February 2016, the United Nations (UN) has identified 13.5 million Syrians requiring humanitarian assistance as a result of the Syrian Civil War. 6.6 million people are internally displaced within Syria, and over 4.6 million are refugees outside of Syria.

  Μεχρι να παυσουν οι εχθροπραξιες στην Συρια, αυτοι οι ανθρωποι στηριζονται -κυριως – στην ανθρωπιστικη βοηθεια υψους 17 δις δολ. ως εξης :

  Financial aid
  Donor Funding to Dec 2015 (USD)
  World 17,029,967,564
  United States 4,662,407,369
  European Commission 1,834,305,296
  United Kingdom 1,553,345,642
  Germany 1,296,228,090
  Kuwait 1,035,624,326
  Private 1,017,484,080
  Saudi Arabia 737,120,785
  Canada 552,011,484
  Japan 447,688,208
  UAE 435,868,141
  Norway 356,803,764
  Netherlands 338,491,157
  United Nations 247,344,198
  Qatar 236,891,320
  Switzerland 211,962,092
  Denmark 203,691,497
  Sweden 193,258,749
  Australia 176,605,888
  France 150,236,015
  Italy 111,443,572
  Figures above are donations to international organizations as compiled by the Financial Tracking Service, of the United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs [136] Not included are: government spending on domestic hosting and resettlement. Private donations are from individuals and organizations. United Nation’s donations are from unearmarked funds not attributable to specific member states.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Refugees_of_the_Syrian_Civil_War

  Επειδη -με τα σημερινα δεδομενα- οι χωρες προσωρινης παραμονης ειναι κυριως η Ελλαδα και τελικου προορισμου / μακρας φιλοξενιας των προσφυγων στην ΕΕ ειναι -κυριως- η Γερμανια , εκανα αυτην την λογικη προταση/σχολιο. Αν αλλαξει κατι στην πολιτικη των χωρων της ΕΕ θα προσθεσω και αλλες ξενες γλωσσες των χωρων της ΕΕ (Γαλλια, Ιταλια,…) οπου θα μπορουν να εργασθουν εως οτου επιστρεψουν στην Συρια.

 163. 155. Εξ’ αλλου απ’ οτι φαινεται οι περισσότεροι σύροι πρόσφυγες ερχονται με την ελπίδα να βρουν καλύτερες εργασιακές και μαθησιακές ευκαιρίες γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Αρα δεν ξυπνησα ενα πρωι για να προτεινω να μαθουν την γλωσσα της χωρας που θα εργασθουν, εως οτου επιστρεψουν στην Συρια.

  1. «Μορφωμένοι, οι μισοί με οικογένεια, και με την ελπίδα να βρουν καλύτερες εργασιακές και μαθησιακές ευκαιρίες γι’ αυτούς και τα παιδιά τους είναι οι περισσότεροι σύροι πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

  Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, βασίστηκαν σε 1245 συνεντεύξεις Σύρων που έφτασαν στη χώρα μας το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2015, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ωστόσο η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε δεν ήταν του τυχαίου δείγματος, και έτσι δεν είναι αντιπροσωπευτικά για ολόκληρο τον πληθυσμό των σύρων προσφύγων. Είναι όμως ενδεικτικά για το μεγαλύτερο μέρος των σύρων προσφύγων που έδωσαν συνέντευξη φτάνοντας στην Ευρώπη, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας.

  Η ελληνική ομάδα, που πραγματοποίησε την έρευνα, ανέπτυξε ένα απλό ερωτηματολόγιο προκειμένου να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες βασικές πληροφορίες για το προφίλ των ανθρώπων που φτάνουν από τη Συρία μέσω θαλάσσης, τον λόγο που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, τις συνθήκες στις οποίες ζούσαν πριν και τις προσδοκίες που είχαν πριν και μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα
  […]

  Τα βασικά ευρήματα:

  Μόρφωση και επάγγελμα

  Το 86% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει μόρφωση επιπέδου δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας (πανεπιστημιακής) εκπαίδευσης ενώ οι περισσότεροι δήλωσαν φοιτητές.

  Όσον αφορά στα επαγγέλματα πέραν των φοιτητών (16%), το 9% δήλωσε ότι απασχολούνταν στο εμπόριο, το 8% στον ιδιωτικό τομέα, το 7% σε τεχνικά επαγγέλματα όπως ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί κτλ, το 5% μηχανικοί και αρχιτέκτονες, το 5% δάσκαλοι, το 4% φαρμακοποιοί, γιατροί, βιολόγοι, κτηνίατροι ή χημικοί, το 4% εργάτες και ένα 4% νοικοκυρές.
  [….]

  http://newpost.gr/ellada/503318/to-86-twn-syrwn-prosfygwn-einai-morfwmenoi

  2.Το καθεστως Ασαντ αναγκασε τον πρώτο Σύρο αστροναύτη να καταφυγει ως πρόσφυγας στην Τουρκία.

  «ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΦΑΡΙΣ
  Από εθνικός ήρωας πρόσφυγας στην Τουρκία
  Στην πατρίδα του, τη Συρία, αυτός είναι εθνικός ήρωας, που έχει μάλιστα δώσει το όνομά του και σε δρόμους, σχολεία, αεροδρόμια κ.α.

  Ο πρώτος Σύρος αστροναύτης βρέθηκε πρόσφυγας στην Τουρκία
  Πίσω στην Τουρκία ωστόσο όπου ζει σήμερα, είναι απλώς άλλος ένας… πρόσφυγας. Ο λόγος για τον γεννημένο στο Χαλέπι, πρώην κοσμοναύτη Μοχάμεντ Φαρίς.
  Γνωστός και ως «Νιλ Αρμστρονγκ του αραβικού κόσμου», ο Φαρίς έχει μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος στα χρονικά Σύρος, και ο δεύτερος στα χρονικά Αραβας, που ταξίδεψε στο Διάστημα. Ηταν Ιούλιος του 1987 όταν αυτός ταξίδεψε μαζί με τους Σοβιετικούς στον διαστημικό σταθμό Μιρ, μένοντας εκεί για περίπου μία εβδομάδα.
  Καθεστώς
  Η ιστορία θέλει μάλιστα το τότε συριακό καθεστώς του αλαουίτη Χαφέζ Ασαντ (πατέρα του σημερινού προέδρου Μπασάρ) να προσπαθεί να μπλοκάρει, χωρίς επιτυχία, την αποστολή του Φαρίς επειδή αυτός ήταν σουνίτης.
  Πίσω στο παρόν, ο 64χρονος ζει πλέον ως πρόσφυγας στην Κωνσταντινούπολη. Ηταν Αύγουστος του 2012, όταν επιβιβάστηκε σε ένα αυτοκίνητο μαζί με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του και εγκατέλειψε τη Συρία. Ως επικριτής του καθεστώτος Ασαντ, ο ίδιος ένιωθε ότι δεν είχε μέλλον στην πατρίδα του, στην οποία ωστόσο ονειρεύεται κάποια στιγμή να επιστρέψει.

  http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/apo_ethnikos_iroas_prosfygas_stin_tourkia-64339462/

 164. Και το τελευταιο. Ειναι αναγκη να γινουν προσωρινα αραβοφωνα σχολεια για τα προσφυγοπουλα.

 165. spiral architect said

  😀 😀

 166. Πωπωπωωωω βίτσιο! Να πάρω το 166;

 167. sarant said

  Το πήρες -το σχόλιο αριθ. 166 😉

 168. 126. Εχω αδικο διοτι υπολογιζα οτι οι προσφυγες » θα καθησουν 6-12 μηνες στην χωρα», ενω σημερα ο αρμοδιος υπουργος εκτιμα οτι θα καθησουν 2- 3 ετη. Τι πρεπει να κανουμε ;

  ΥΓ «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ»
  Δήλωση – σοκ από τον Μουζάλα: Η Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει – 2 με 3 χρόνια θα κρατήσει η κρίση με τους πρόσφυγες

  Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες θα κρατήσει για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ενώ, όπως είπε, ο ίδιος εκτιμά ότι η Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει.
  Μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε ότι η χώρα μας, από χώρα transit, μετατρέπεται σε χώρα εγκατάστασης.
  «Μην πανικοβάλλεστε» φέρεται να είπε ωστόσο, υποστηρίζοντας πως «το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο».
  Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόσφυγες θα μείνουν στην Ελλάδα για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, γι’ αυτό και πρέπει να βρεθούν λύσεις για τη φιλοξενία τους, να μην είναι στους δρόμους, όπως είπε.

  Ο κ. Μουζάλας παρομοίασε την κατάσταση με τις πρώτες ημέρες ενός σεισμού και τόνισε ότι θα υπάρχουν «μετασεισμοί».
  Δήλωση – σοκ από τον Μουζάλα: Η Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει – 2 με 3 χρόνια θα κρατήσει η κρίση με τους πρόσφυγες
  Εντύπωση προκάλεσε επίσης ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που μεταδίδει το protothema.gr, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτίμησε ότι η Ειδομένη -ελληνοσκοπιανά σύνορα- θα παραμείνει κλειστή για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

  «Κατά τη δική μου την άποψη, το σύνορο στην Ειδομένη θα πρέπει να το θεωρούμε κλειστό. Αυτές οι χώρες παρά την την πίεση που δέχτηκαν από το πρόεδρο την ΕΕ, από τον Σουλτς, από τον Γιούνκερ,από τη Μέρκελ, από τον Πάπα, από τον ΟΗΕ, από τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού -δεν υπάρχει σημαντικός άνθρωπος που να μην τους κατηγόρησε- επιμένουν», υπογράμμισε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε το αντίθετο. Να προετοιμαζόμαστε για τις συνέπειες αυτής της πράξης. Αυτό κάνουμε τώρα και για αυτό συζητάμε και με την ΚΕΔΕ και με την περιφέρεια».

  Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, όσο το σύνορο είναι κλειστό και μέχρι να λειτουργήσει ο μηχανισμός μετεγκατάστασης, το relocation της Ευρώπης και το resettlement, για κάποιο χρονικό διάστημα αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν στη χώρα μας.

  «Κάποιοι από αυτούς θα πρέπει να τύχουν μιας φιλοξενίας που αντιστοιχεί στο νομικό καθεστώς τους. Αυτή τη στιγμή το σχέδιο που υλοποιούμε είναι για μια πρόχειρη φιλοξενία. Αμέσως μετά αφού μαζευτούν από τους δρόμους θα υπάρξει μια μέριμνα για την καλύτερη φιλοξενία αυτών που νομικά τη δικαιούνται», υπογράμμισε.

  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113927744

 169. ΚΑΒ said

  εγώ ειμι γη και σποδός

  https://www.pamemprosta.org/2016/01/29/15650/

  κι ένα ωραίο εσνσκήψουν!

 170. ΚΑΒ said

  169. ενσκήψουν

 171. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  163 -164 – Κι όσοι δεν είναι Σύροι πρόσφυγες (μερικά εκατομμύρια, αστείο ποσόν) να τους πυροβολούν και να τους πετάνε στη θάλασσα να παχύνουν τα ψάρια.
  Σου πέρασε ποτέ από το μυαλό σαν λύση, να πιέσουμε όλοι οι ευρωπαίοι τις κεβερνήσεις, την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς και τις επεμβάσεις στις χώρες τους; Την αιτία πρέπει να επιδιώξουμε να θεραπεύσουμε, όχι το σύμπτωμα με ασπιρίνες που θα πουλάμε για να έχουμε και κέρδος.

 172. Γιάννης Ιατρού said

  168: Ναι αλλά κι αυτό έχει ενδιαφέρον: Λε Μοντ – Συνδεδεμένες οι τύχες Μέρκελ – Τσίπρα

 173. 171.

  1. Διαστρεβλωνεις αυτα που γραφω, εξαγοντας αυθαιρετα συμπερασματα, προσθετοντας διαφορα τραγικα, ηθικοπλαστικα :mrgreen: που δεν ανεφερα οπως «όσοι δεν είναι Σύροι πρόσφυγες (μερικά εκατομμύρια, αστείο ποσόν) να τους πυροβολούν και να τους πετάνε στη θάλασσα να παχύνουν τα ψάρια.»
  2. Φυσικα και το εχω σκεφθει, προσθετοντας την προταση να γινει με διοργανωση απο τον Bob Geldof’ (με μεγαλη σχετικη εμπειρια οπως την υπερ-συναυλία Live Aid το 1985 και τις συναυλίες Live 8 του 2005) και τον Bono, διεθνης συναυλια οχι σε 2 οπως η Live Aid , αλλα σε 20 σταδια του κοσμου ταυτοχρονως
  για παυση των εχθροπραξιων, ξανακτισμο της Συριας,ανθρωπιστικη βοηθεια κ.λ.π. με τιτλο «SAVE SYRIANS» με Sting, U2,….,

  Ομως εκτιμω οτι -μετα απο τον πολυετη πολυμετωπο πολεμο- de facto θα υπαρξουν 2 ή 3 (ή και περισσοτερες) εδαφικες περιοχες στην Συρια, προσφυγες εκτος Συριας η στο εσωτερικο της Συριας.

  ΥΓ Για την Ελλαδα προτεινω τον Ιούλιο (που εχουμε πολλούς τουρίστες) να γινει κατι αναλογο με το 1988

  Συναυλία Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα

  Οκτώβριος 1988, Bruce Springsteen, Peter Gabriel, Sting, Tracy Chapman, Youssou’n’Dour και με έλληνα guest τον ..Νταλάρα. Κοινώς: η ελληνική στάση της μεγαλύτερης διεθνούς περιοδείας της χρονιάς. Megastars ‘με συνείδηση’ ενωμένοι για τον καλό σκοπό ‘Ηuman Rights Now’.

 174. The Boomtown Rats – I Don’t Like Mondays

 175. Coldplay And Richard Ashcroft – Bittersweet Symphony (Live 8)

 176. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  173 – «Διαστρεβλωνεις αυτα που γραφω, εξαγοντας αυθαιρετα συμπερασματα»
  Τι διαστρεβλώνω βρε αδερφέ, μιλάς για Σύρους πρόσφυγες που πρέπει να μάθουν γερμανικά κλπ, και σου εξηγώ πως υπάρχουν και εκατομμύρια πρόσφυγες που δεν είναι Σύροι, ακριβώς επειδή δεν τους λαμβάνεις καν υπόψιν.

  «προσθετοντας διαφορα τραγικα, ηθικοπλαστικα :mrgreen: που δεν ανεφερα»
  Διάφορα τραγικά ηθικοπλαστικά, οι πνιγμένοι και απελπισμένοι, υποχρεωτικά από την δύση οικονομικοί μετανάστες; στο είπα και το πρωϊ, για ανθρώπους μιλούμε όχι για αντικείμενα. Έχουμε πολύ διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων και δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε, ακόμη και για την πίεση στις κυβερνήσεις, εσύ προτείνεις χωρούς και τραγούδια σε στάδια, εγώ είχα άλλα κατά νού. Ας σταματήσουμε εδώ την συζήτηση, σου εύχομαι να μη στραβώσουν τα πράγματα στην ζωή σου, και βρεθείς στην θέση των μεταναστών, νάσαι καλά.

 177. «νάσαι καλά.»

  Παρομοιως,….

 178. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Παπαματθαίου Μάρνυ

  Ν. Φίλης: Σε τροχιά υποδοχής προσφύγων η ελληνική εκπαίδευση

  Τι είπε η ηγεσία του υπουργείου για Πανελλαδικές, προσλήψεις, έρευνα

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/03/2016 16:49

  Διαδικασίες υποδοχής στην ελληνική εκπαίδευση των προσφύγων που θα μείνουν τελικά στη χώρα μας και στήριξή τους όμως με εθελοντές εκπαιδευτικούς ανακοίνωσε σε συνέντευξή του σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης. «Όπου βλέπεις αυτές τις ημέρες πρόσφυγες, βλέπεις παιδιά και μικρά παιδιά» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στο κύμα αλληλεγγύης που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία για τη στήριξή τους, λέγοντας ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι 5 εκατομμύρια Ελλήνων έχουν προσφέρει ως σήμερα έστω ένα κουτί γάλα στους πρόσφυγες. Διαδικασίες υποδοχής στην ελληνική εκπαίδευση των προσφύγων που θα μείνουν τελικά στη χώρα μας και στήριξή τους όμως με εθελοντές εκπαιδευτικούς ανακοίνωσε σε συνέντευξή του σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης. «Όπου βλέπεις αυτές τις ημέρες πρόσφυγες, βλέπεις παιδιά και μικρά παιδιά» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στο κύμα αλληλεγγύης που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία για τη στήριξή τους, λέγοντας ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι 5 εκατομμύρια Ελλήνων έχουν προσφέρει ως σήμερα έστω ένα κουτί γάλα στους πρόσφυγες.

  […..]

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=781384

 179. Δριμύ «κατηγορώ» από 90 Αυστριακούς συγγραφείς κατά της ενοχοποίησης της Ελλάδας
  Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2016 15:31 UPD:17:14
  REUTERS/YANNIS BEHRAKIS
  Οι συγγραφείς τονίζουν πως διαχωρίζουν κατηγορηματικά τη θέση τους από την μη-αλληλέγγυα στάση της αυστριακής κυβέρνησης απέναντι στον πληθυσμό των ελληνικών περιοχών που φιλοξενούν τους πρόσφυγες.

  Δριμύ «κατηγορώ» εναντίον της «απαράδεκτης ενοχοποίησης» της Ελλάδας σε σχέση με την προσφυγική κρίση, απευθύνουν προς πάσα κατεύθυνση, και κυρίως προς την αυστριακή κυβέρνηση, οι 90 γνωστότεροι συγγραφείς της Αυστρίας, ανάμεσά τους η βραβευμένη με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ελφρίντε Γέλινεκ.
  Μια μακροσκελής Διακήρυξη Διαμαρτυρίας θα επιδοθεί τις επόμενες ημέρες στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση και θα παρουσιαστεί προς συζήτηση και για προσυπογραφή από άλλους διανοούμενους, στην επικείμενη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Λειψία.
  Οι συγγραφείς τονίζουν πως διαχωρίζουν κατηγορηματικά τη θέση τους από τις ενοχοποιήσεις εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και από την, ως εκ τούτου, πλήρη μη-αλληλέγγυα στάση της αυστριακής κυβέρνησης απέναντι στον πληθυσμό των ελληνικών περιοχών που φιλοξενούν τους πρόσφυγες.
  Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζουν «υπεροπτικές τις κενές λόγου φλυαρίες περί «ασκήσεων» που πρέπει να τελειώνει η Ελλάδα», φλυαρίες που, όπως σημειώνουν, «και πλήρως ανάρμοστες είναι και αποδεικνύουν την ανικανότητα του τρόπου σκέψης».
  Ζητούν να επιδειχθεί πολιτική και οικονομική αλληλεγγύη προς τις θιγόμενες χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, «εν όψει μίας επαπειλούμενης ανθρωπιστικής καταστροφής, για της οποίας την όξυνση φέρει την ευθύνη ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση».
  Οι Αυστριακοί συγγραφείς διαμαρτύρονται επίση για την πολιτική των συνοριακών φρακτών και της περιχαράκωσης, «όπως αυτή αποφασίστηκε πρόσφατα στην Βαλκανική Σύνοδο Κορυφής στη Βιέννη», καθώς και για την καθιέρωση αυθαίρετων αριθμητικών ανώτερων ορίων στην υποδοχή αιτούντων άσυλο, κάτι που οδηγεί, όπως επισημαίνουν, στην καθήλωση των προσφύγων στην Ελλάδα και άμεσα σε μία ανθρωπιστική καταστροφή.
  Στην Ελλάδα, η οποία ήδη σηκώνει τεράστιο βάρος και που λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της έλλειψης απευθείας διαδρόμων προσπέλασης σε ηπειρωτικές χώρες της Ε.Ε. καθίσταται αυτόματα πρώτη χώρα υποδοχής για πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, η κατάσταση οξύνεται ακόμη περισσότερο με την «αμετάπειστη και μη διπλωματική στάση ορισμένων εθνικών κυβερνήσεων», τονίζεται στη Διακήρυξη
  Σε άλλο σημείο οι υπογράφοντες, ζητούν όπως τονίζουν, «την άμεση εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων χωρίς οποιαδήποτε πλέον καθυστέρηση» και υποστηρίζουν μία «αλληλέγγυα, ανθρωπιστική, πραγματική Ευρωπαϊκή Κοινότητα, πιστή στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, η οποία θα κάνει τα πάντα για να δεχθεί ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν από τον πόλεμο και την καταστροφή και η οποία Κοινότητα θα υποστηρίξει άμεσα και μόνιμα τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που έχουν εγκαταλειφθεί μόνες τους, μέσα σε μία ολοένα και περισσότερο κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση».

  http://www.naftemporiki.gr/story/1075120/drimutato-katigoro-apo-90-austriakous-suggrafeis-gia-tin-enoxopoiisi-tis-elladas

 180. spiral architect said

  Trump VS Clinton via our friend Edward:

 181. spiral architect said

  Σαν σήμερα 9 Μαρτίου το 2000 η κυβέρνηση Σημίτη υποβάλλει αίτηση ένταξης στην ζώνη του ευρώ

 182. Γιάννης Ιατρού said

  181: Να χαρώ το link που έχεις βάλει στο «Σημίτη», στην πρώτη γραμμή 🙂 🙂

 183. Γς said

  182:

  Τι Σημίτης, τι Γκόλουμ.

 184. Γς said

  10 Μαρτίου: Σήμερα η Shara Stone γίνεται 58 χρονών

 185. spiral architect said

  Πάλι Σκάει γάιδαρο στον ανήφορο βλέπεις; 😉

 186. Γς said

  Σε έπιασα!

 187. ΚΑΒ said

  Συζητώντας σήμερα με μια Γεωργιανή μου είπε πως έχουν την ακόλουθη παροιμία: Οι γυναίκες, οι γάτες και ο Μάρτης έχουν το ίδιο μυαλό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: