Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πιπέρι στο στόμα!

Posted by sarant στο 3 Μαρτίου, 2016


b205077Με αυτόν τον ευρηματικό τίτλο κυκλοφόρησε, στα τέλη του 2015, ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, που θα σας παρουσιάσω σήμερα -Τσικνοπέμπτη γαρ, μέρα συνδεδεμένη όχι απλώς με το ντερλίκωμα και τα κοψίδια αλλά και με μια γενικότερη ελευθεριότητα.

Οπότε, προειδοποιώ, το σημερινό άρθρο είναι ακατάλληλο για ανηλίκους, σε αντίθεση με το γενικό πνεύμα του ιστολογίου, που κάπως έχει περιφρονήσει τα «ου φωνητά».

Το βιβλίο αυτό, που το οφείλουμε σε τρεις νέες λαμπρές ερευνήτριες γλωσσολόγους, τη Μαρία Καμηλάκη, τη Γεωργία Κατσούδα και τη Μαρία Βραχιονίδου, διερευνά, όπως λέει και ο υπότιτλός του, τις λέξεις-ταμπού της Νέας Ελληνικής Γλώσσας.

Ωστόσο, δεν είναι σκέτα λαογραφικό βιβλίο, δεν κάνουν μόνο καταγραφή υλικού. Υπάρχει στο βιβλίο πολλή και βαθιά γλωσσολογία, αλλά ευτυχώς είναι καλογραμμένο και έξυπνα οργανωμένο σε μικρά κεφάλαια κι έτσι δεν θα διαμαρτυρηθούν όσοι βαριούνται τα επιστημονικά.

Για παράδειγμα, βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ανάλυση για τους -φημισμούς, που θα την παρουσιάσω με συντομία.

Όταν αντικαθιστούμε μια χυδαία ή επώδυνη λέξη ή έκφραση με μια πιο ευγενική και στρογγυλεμένη, έχουμε ευφημισμό. Λέμε «οπίσθια» αντί «κώλος», λέμε «έφυγε από κοντά μας» αντί «πέθανε» (εδώ είναι απλώς επώδυνη η λέξη, όχι χυδαία), για δε τη γενετήσια πράξη έχουμε άφθονους ευφημισμούς («το κάναμε», «κοιμηθήκαμε μαζί» κτλ.)

Το αντίθετο του ευφημισμού είναι ο δυσφημισμός. Εδώ χρησιμοποιούμε απορριπτικές ή προσβλητικές λέξεις ή φράσεις -«κώλος» αντί για «οπίσθια».

Ανάμεσα στους δύο βρίσκεται ο ορθοφημισμός. Πρόκειται για ευθείες ή ουδέτερες εκφράσεις, που δεν είναι αναφανδόν ευγενικές όπως οι ευφημιστικές, αλλά ούτε ωμές ή προσβλητικές. Συχνά πρόκειται για όρους της ανατομίας ή της ιατρικής. Στο παραπάνω παράδειγμα, ο ορθοφημισμός που αντιστοιχεί στο δίπολο «οπίσθια-κώλος» είναι «έδρα». Αντί για «πάω στο μέρος» (ευφημισμός) ή «χέζω» (κακοφημισμός) μπορεί κάποιος να πει «αφοδεύω».

Υπάρχουν και κάποιες υβριδικές μορφές. Έχουμε, ας πούμε, τους ευφημιστικούς δυσφημισμούς, όταν μασκαρεύουμε έναν δυσφημισμό και τον ωραιοποιούμε, π.χ. μακάκας, θα σε μαμήσω. Αντίστροφα, δυσφημιστικούς ευφημισμούς έχουμε όταν περιγράφουμε μια σοβαρή κατάσταση με ελαφρότητα ή αγένεια -ας πούμε, αντί να πούμε «πέθανε» ή «αποβίωσε», λέμε «τα τίναξε», «τα κακάρωσε».

Αυτό είναι ένα κομμάτι από την εισαγωγή του βιβλίου, όπως το παρουσίασα πολύ συνοπτικά και με δικά μου λόγια.

Για να πάρετε μιαν ιδέα της ύλης του βιβλίου, θα παραθέσω τους τίτλους μόνο από μερικά κεφάλαιά του.

Έλα να κάνουμε σεξ!: Η γενετήσια λειτουργία
Μες στσ’ Αγγέλας τον οντά, μαύρος ντούμπανος βροντά: Οι ονομασίες των γεννητικών οργάνων
Έκανε η μύγα κώλο κι έχεσε τον κόσμο όλο: Σωματικά υγρά και απεκκριτικές διαδικασίες
Σκατά και απόσκατα
Κατούρα να φύγουμε!
Έκλασε η νύφη, σχόλασε ο γάμος!
Μπάζα, μπουρούχες και κουασιμόδοι: Δυσφημισμοί για την εξωτερική εμφάνιση
Αραπίνες λάγνες, ερωτιάρες ή μαυροτσούκαλα;
Τα πάχη μου, τα κάλλη μου
Πιπίνια, κουμπαρομπεμπέκες και χούφταλα
Οι στιγματισμένοι
Δίνει μάχη με την επάρατη νόσο: Οι σωματικές ασθένειες
Το ξέρει κι η κουτσή Μαρία: Η σωματική αναπηρία
IQ ραδικιού: Η νοητική υστέρηση
Η τρέλα δεν πάει στα βουνά: Η ψυχική νόσος
Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια: Ο αλκοολισμός
Το βαπόρι απ’ την Περσία: Τα ναρκωτικά
Πρέπει να ΄σαι λέρα, για να οδηγάς γαλέρα: Χαρακτηρολογικοί δυσφημισμοί
Ρε μαλάκα, είσαι μαλάκας;: Οι λέξεις-ταμπού στη γλώσσα των νέων
Μιλάει σαν νταλικιέρης, κορίτσι πράμα: Οι λέξεις-ταμπού και η γλώσσα των γυναικών
Άντε, ρε πασοκοφρουρέ!: Λέξεις-ταμπού και κομματικές ταυτότητες
Δεν είμαι εγώ ρατσιστής. Αυτός είναι Αλβανός: Ο γλωσσικός «άλλος»
Πας μη Έλλην, βάρβαρος
Τον αράπη κι αν τον πλένεις: Δυσφημισμοί για φυλές
Είδε ο γύφτος τη γενιά του κι αναγάλλιασε η καρδιά του: Δυσφημισμοί για εθνοτικές ομάδες
Έγινα Τούρκος: Δυσφημισμοί για εθνωνύμια
Ιταλιάνα ή Ιταλίδα; Εγγλέζικα ή αγγλικά;
Καταυλακιώτες και μινάρες: Τοπωνυμικοί δυσφημισμοί
Εμείς οι βλάχοι, όπου λάχει: Γενικοί δυσφημισμοί για τους Έλληνες
Ο Δωδεκάλογος του… Ρομά!!!: Λέξεις-ταμπού και πολιτική ορθότητα
Στου… βαρήκοου την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα!
Βουλεύτριες και χορεύτριες
Σκουπιδιάρης ή οδοκαθαριστής;
Εισφορά αλληλεγγύης ή έκτακτη φορολόγηση;
Μπήκα σε κινητικότητα! Άντε, να ξεπιαστούμε λιγάκι!
Επιχείρηση-σκούπα… για ακόμη πιο καθαρούς μετανάστες
Οι λέξεις-ταμπού στην αρχαία ελληνική
Καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά τ’ όνομα: Το ταμπού του ονόματος
Έβαλε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα: Το ζωωνυμικό λεξιλόγιο ταμπού

Θα συμφωνήσετε μαζί μου πως οι τίτλοι είναι ευρηματικότατοι. Όχι μόνο αυτό, αλλά και η πραγμάτευση των θεμάτων είναι απολαυστική. Όπως βλέπετε μάλιστα, η λέξη «ταμπού» εννοείται με την ευρύτατη έννοια, δεν περιορίζεται στις «κακές λέξεις» που συνδέονται με τη γενετήσια πράξη.

Το βιβλίο, όπως βλέπετε, ασχολείται με πολλά θέματα που τα έχουμε θίξει κατ’ επανάληψη στο ιστολόγιο (π.χ. θηλυκό γένος, εθνοφαυλισμοί κτλ.) οπότε είναι μάλλον βέβαιο πως θα μας απασχολήσει και στο μέλλον, σε θεματική πλέον βάση. Ομολογώ πως δεν το έχω ακόμα διαβάσει όλο (ούτε το μισό, μάλιστα) αλλά όσο έχω διαβάσει είναι, ξαναχρησιμοποιώ τη λέξη, απολαυστικό. Έχω κάποιες ελάσσονες παρατηρήσεις, αλλά τίποτα το σοβαρό.

Και για να πάρετε μια γεύση, παραθέτω ολόκληρη μία ενότητα του βιβλίου, το υποκεφάλαιο 2.1.1, αφιερωμένο στο ρήμα γαμάω-ώ, που σωστά χαρακτηρίζεται «πρωτεϊκό». Για τεχνικούς λόγους δεν μεταφέρω τις παραπομπές των (έξι τον αριθμό) υποσημειώσεων της ενότητας. Υπάρχουν πάντως στο βιβλίο -η τεκμηρίωσή του είναι υποδειγματική.

2.1.1. Γαμώ την ατυχία μου!: Το πρωτεϊκό ρήμα γαμάω/-ώ

Το δημοφιλές στη Ν.Ε. ρ. γαμάω-ώ στην αρχ. ελληνική, ως συνηρημένο σε -έω/-ώ, σήμαινε ‘νυμφεύομαι, παίρνω για γυναίκα’. Λεγόταν και μεταβατικώς για γονείς που διαλέγουν σύζυγο για το παιδί τους, ενώ ως μεσοπαθητικό και για γυναίκα με τη σημασία ‘παντρεύομαι’. Ήδη, όμως, από την αρχαιότητα το ρήμα είχε και τη σημασία ‘συνουσιάζομαι’, η οποία ήταν η μόνη που επικράτησε στα μεσαιων. χρόνια. Την ίδια εποχή κάνει και την εμφάνισή της η λέξη γαμήσι ‘η συνουσία’ (14ος αι.) και ο γαμέας (15ος-16ος αι.) ‘ο φιλήδονος άνδρας’, που θα μετεξελιχθεί τυπολογικώς σε γαμιάς. Το ρήμα σήμερα, τόσο στη Ν.Ε.Κ., όσο και στις ν.ε. διαλέκτους και τα ιδιώματα, έχει μόνο τη σημασία ‘συνουσιάζο­μαι’. Καταλαβαίνουμε, επομένως, ότι, μέσα από τη σημασιολογική μετατόπιση του γαμώ προς την καταδήλωση της γενετήσιας λειτουργίας, δημιουργήθηκε ένα κενό για το πώς θα λέμε ‘συνάπτω γάμο’, το οποίο καλύφθηκε από το μεσαιων. ρ. υπανδρεύω, που λεγόταν κυρίως για γυναίκα, αλλά σιγά-σιγά επεκτάθηκε και για άνδρα. Έτσι, το ρ. νυμφεύομαι, που λεγόταν για άνδρες, πέρασε στο περιθώ­ριο, παραμένοντας σε χρήση μόνο στην εκκλησιαστική γλώσσα, αφού πλέον τη σημασία του την ανέλαβε το ρ. υπανδρεύομαι/παντρεύομαι.

Οι νεότεροι σχηματισμοί (παράγωγα και σύνθετα) από το ρ. γαμώ ‘κάνω σεξ’ είναι πάμπολλοι, πολλαπλασιάζοντας το σχετικό λεξιλόγιο ταμπού, π.χ. αγάμητος/-η, γαμιστερός/-ή, γαμιστρώνας, γαμωσταυρίζω, καταγαμώ, κωλογαμημένος/- η, ξενογαμώ και τόσα άλλα! Περιέργως, δεν παρασύρθηκαν από τις σεξουαλικές συνδηλώσεις, αλλά κατάφεραν να διατηρήσουν τη σημασιολογική τους σύνδεση με τον γάμο ομόρριζες λέξεις, ήδη παραδεδομένες από την αρχαία Ελληνική ή και νεότερες, όπως γάμος, γαμπρός, γαμικός/-ή, γαμήλιος/-α, αλλά και γαμοπίλαφο.

Πέραν του καθαρά σεξουαλικού του περιεχομένου, η αυξημένη χρήση του ρήματος σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλόντων το καθιστά ένα από τα πιο παραγω­γικά ρήματα της Ν.Ε.

Έτσι, χρησιμοποιείται μεταφορικά για κάποιον ή κάτι που μας κουράζει, μας εξοντώνει ή μας γίνεται φορτικό(ς) («Αυτή την εβδομάδα έχω γαμηθεί στη δου­λειά») ή που έχει υπέρμετρες απαιτήσεις («Στο τέλος θα θέλει να μας γαμήσει κιόλας»). Επίσης, τη γάμησα/την έχω γαμήσει ‘βρίσκομαι σε δύσκολη κατάσταση, έχω περιέλθει σε αδιέξοδο’, ενώ ως α’ συνθετικό το ρ. χαρακτηρίζει αρνητικά το β’ συνθετικό, κατατάσσοντάς το στην κατηγορία του ανεπιθύμητου/δυσάρεστου (γαμωκατάσταση, γαμωδουλειά, γαμωαρρώστια, γαμωσταυρίδια («Τον άρχισε στα γαμωσταυρίδια» ‘χυδαίο υβρεολόγιο κατά των θείων’) κ.ά.).

Περίφημη είναι η φρ. Άντε γαμήσου που πολλοί τη θεωρούν λεκτική πράξη όχι βλαστήμιας, αλλά ευχής, ανακυριολεκτώντας τη (!), ενώ συναφές περιεχό­μενο έχουν και οι αποστροφές Γάμησέ μας! ‘παράτα μας ήσυχους’, Γάμα τα/Γάμησέτα!, για προβλήματα και δυσκολίες που ενέχει μια κατάσταση, Δε γαμιέται!, για κάτι με το οποίο δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς, Θα σε γαμήσω! εν είδει χιουμοριστικής (ή μη) απειλής, Σε γαμάω!’υπερτερώ εις βάρος σου, σε κερδίζω, υπερέχω’ κ.ά. Πιο αποστιγματισμένο λόγω υψηλής συχνότητας χρήσης είναι το επιφώνημα αγανάκτησης, έκπληξης ή θαυμασμού Γαμώτο! («Ρε γαμώτο, δεν ξέρω τι να κάνω»), το οποίο χρησιμοποιείται και ουσιαστικοποιημένο: «Το γαμώτο είναι, που θα βρουν και δικαιολογία τα λαμόγια, που ήθελαν τον Πούτιν να επισκέπτεται κάθε μήνα και άλλη ελληνική πόλη».

Υβριστικές είναι και οι αποστροφές γαμώ τη μάνα σου, γαμώ το σόι σου, γαμώ το σπίτι σου κ.ο.κ., που μπορούν να συνοψισθούν στη δομή γαμώ+x (θυμίζουμε και το τραγουδιστικό «Κόμμα και ρετσίνα, κι άσματα επινίκεια, είμαι δεκαεξάρης, σας γαμώ τα Λύκεια!» του Διονύση Σαββόπουλου). Η συγκεκριμένη δομή, που συνήθως συνάπτεται με όρους συγγενείας, συνδυάζεται και με φράσεις που αναφέρονται στα θεία (τον Χριστό, την Παναγία, την Αγία Θέκλα κ.λπ.), συνιστώντας διπλή παραβίαση, αφενός του ταμπού περί γενετήσιας ορμής και, αφετέρου, περί θεοσέβειας, γεγονός που ενισχύει την προσλεκτική δύναμη του εκφωνήματος.

Ακόμη, απαντούν οι στερεότυπες εκφράσεις γαμάει (και δέρνει), που απηχώντας σαδομαζοχιστικές πρακτικές περιγράφει κάποιον/-α που διαπρέπει και κυριαρχεί σε έναν τομέα, και γαμώ για κάποιον/-α ή κάτι που ξεχωρίζει («Είναι και γαμώ τα άτομα»), πηγαίνει γαμιώντας(ίσως αναλογικά από τους τύπους γαμιόλης/-α, αντί του αναμενόμενου γαμώντας), πολύ γρήγορα ή μεταφορικά για κατάσταση ή διαδικασία εξαιρετικά και επιδεινούμενα φορτική, πιεστική και αγχωτική («Αυτή είναι η κατά­ντια μας και γι’ αυτό μας πηγαίνουν και θα μας πηγαίνουν γαμιώντας»).

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα παράγωγα του ρήματος, τα γαμησιάτικα, το αντίτιμο που οφείλει κανείς να πληρώσει, για να έρθει σε αγοραία συνουσία, καταλήγουν να σημαίνουν τα κοροϊδίστικα λεφτά ή το να υποστεί κανείς τις συνέπειες χωρίς να είναι ο (κύριος) υπαίτιος (πβ. κερατιάτικα): «Αντί να βρούμε τους Λαυρέντηδες, πληρώνουμε γαμησιάτικα στην τρόικα». Επίσης, το επίθ. γαμιόλης/-α και η μτχ. γαμημένος/-η δηλώνουν τον ενοχλητικό, τον κακεντρεχή, τον εξευτελισμένο,τον πρόστυχο, τον ανάξιο λόγου: «Η γαμιόλα η Google μετονόμασε σε χάρτη την Κρήτη ως Ottoman crete’», «Στα παπάρια μου ποιος βλέπει ή δεν βλέπει το γαμημένο το προφίλ μου».

Θετική χροιά έχουν τα επίθ. γαμάτος/-η και γαμιστερός/-ή, δηλαδή εξαιρετικός στο είδος του (εξού π.χ. και η ιστοσελίδα για κινηματογραφόφιλους http://gamato.ning.com/movies), ενώ, όπως συχνά συμβαίνει με τις λέξεις-ταμπού, ακόμη και οι δυσφη­μιστικοί όροι, υπό συγκεκριμένες επικοινωνιακές περιστάσεις, κυρίως όταν οι συνομιλιακές σχέσεις των συμμετεχόντων είναι οικείες και το πλαίσιο ανεπίσημο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με θετική χροιά, ως δείκτες οικειότητας (Άντε ρε γαμιόλη, σή­κωσε το γαμωτηλέφωνό σου, επιτέλους!). Μάλιστα, δεν αποκλείεται και η εμφάνισή τους στη δημόσια σφαίρα σε κειμενικά είδη, όπως τα οπαδικά συνθήματα («Σήκωσέ το, το γαμημένο, δεν μπορώ, δεν μπορώ να περιμένω», βλ. και σελ. 305-308).

Κλείνοντας, ένα συνολικό σχόλιο σε ό,τι αφορά αυτό το πολυ-ρήμα της Ν.Ε., είναι ότι ο γλωσσικός σεξισμός, που σχολιάσαμε νωρίτερα, με αφορμή τις κυριο­λεκτικές χρήσεις του, απηχείται και σε μεταφορικό επίπεδο: οι συσχετισμένοι με το αρσ. τύποι της ενεργητικής φωνής παράγουν «θετικές» σημασίες, π.χ. γαμάει και δέρνει, γάμησα, είναι και γαμώ τα παιδιά, σε αντίθεση με τους συνυφασμένους με το θηλυκό παθητικούς, λ.χ. γαμήθηκα στη δουλειά, γαμιέσαι, άντε γαμήσου (π.χ. ποτέ δεν θα λέγαμε άντε γάμά!). Έτσι το δίπολο ενεργητικό/παθητικό του κυριο­λεκτικού επιπέδου μετασχηματίζεται σε θετικό/αρνητικό σε μεταφορικό.

Για να δικαιώσω τη φήμη που έχω ως ψείρας, θα κάνω δυο παρατηρήσεις.

* Σωστά επισημαίνεται ότι το ρήμα γαμώ είναι στη Νέα Ελληνική συνηρημένο σε -άω ενώ στα αρχαία ήταν σε -έω (γαμέω-γαμώ). Ωστόσο, θα έπρεπε να σημειωθεί ότι μειοψηφικά διασώζονται και τύποι που αντιστοιχούν στο -έω, όπως π.χ. η παλιότερη έκφραση «δε γαμείς ψηλά καπέλα», η οποία νομίζω ότι μόνο έτσι λέγεται, αν ακόμα λέγεται (και όχι «δεν γαμάς…»). Παρακαλώ επιβεβαιώστε.

* Τα γαμωσταυρίδια νομίζω πως δεν έχουν σχέση με τις άλλες λέξεις με τις οποίες συμπαρατίθενται. Ενώ όταν λέμε γαμωκατάσταση χαρακτηρίζουμε αρνητικά μια κατάσταση, όταν λέμε «γαμωσταυρίδια» δεν… χαρακτηρίζουμε αρνητικά τα σταυρίδια, λέξη άλλωστε που δεν στέκεται μόνη της.

Επίσης, θέλω να σχολιάσω κάτι. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μεγάλη άνοδο του επιθέτου «γαμημένος», που πρέπει να οφείλεται (και) σε κακή, κατά λέξη μετάφραση του αμερικάνικου fucking, ενώ τις περισσότερες φορές στα ελληνικά δεν πρέπει να αποδοθεί έτσι. Αλλά για το θέμα αυτό τα έχει πει πολύ καλά ο φίλος Γιάννης Χάρης, οπότε δεν έχω να προσθέσω τίποτα, σας παραπέμπω στο κείμενό του.

Με δυο λόγια, έχουμε ένα εξαιρετικό βιβλίο που θα μας απασχολήσει και στο μέλλον. Αν αγαπάτε τη γλώσσα, σας το συστήνω θερμά!

 

 

306 Σχόλια προς “Πιπέρι στο στόμα!”

 1. B. said

  Με παπούτσια ελβιέλα δε γαμείς ψηλά καπέλα…

 2. Τσούρης Βασίλειος said

  Καλημέρα
  «μειοψηφικά διασώζονται και τύποι που αντιστοιχούν στο -έω, όπως π.χ. η παλιότερη έκφραση «δε γαμείς ψηλά καπέλα»
  Νομίζω ότι επιβιώνει και στο
  δε γαμείς που δε γαμείς, δεν πας για ψάρεμα;

 3. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα 🙂
  2: ναι, αλλά του αρέσει η διαδικασία …

 4. Κουνελόγατος said

  «…συνδυάζεται και με φράσεις που αναφέρονται στα θεία (τον Χριστό, την Παναγία, την Αγία Θέκλα κ.λπ.)»…
  Ο πατέρας μου έλεγε για τον Άγιο Κανέλλο, κι εγώ νόμιζα μικρός πως δεν υπήρχε τέτοιο όνομα, όταν λοιπόν το άκουσα πρώτη φορά, ψόφησα στα γέλια.
  Ερώτηση προς τους εκπροσώπους της Μεταλληνικής 🙂 ή άλλης 🙂 κλίκας: Υπάρχει τέτοιος άγιος;
  Κατά τα λοιπά, έχεις δίκιο, ενδιαφέρον μυρίζει, καλημέρα, ευχαριστούμε.

 5. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα! Φαίνεται, όντως ωραίο το «Πιπέρι στο στόμα» -ίσως βοηθήσει στο να ξεπεράσουμε και κάποια «κολλήματα», δεν είναι κακό να ενηλικιωνόμαστε σιγά-σιγά σαν έθνος (τον ευρωπαίο δεν τον κάνει, αλίμονο, μόνο η ταμπέλα…)

  Και κάτι «προβοκατόρικο» (ελαφρώς): είναι συμπτωματικό ότι γράφτηκε από τρεις κυρίες;

 6. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Καλημέρα κι ευχαριστώ, δεν το είχα πάρει χαμπάρι!
  Πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο άγιος Πειραιώς ετοιμάζει αγωγή διότι κατεγράφησαν οι περί τα θεία βλασφημίες κρίνονται μη (;) αληθείς…

 7. Παναγιώτης Κ. said

  @5 και ως συνέχεια στο ερώτημα: Έχουμε δύο κουλτούρες; Ανδρική και γυναικεία; Και αν ναι τι μπορεί αυτό να σημαίνει;

 8. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !
  Πολύ ωραίο φαίνεται το βιβλίο.

  Για να κάνω και μια άσκηση, ευφημιστικού δυσφημισμού : «Είσαι καλός μαλάκας !»

 9. Θυμάμαι μια ενδιαφέρουσα ιστορία για την έκφραση «γαμώ τα υπουργεία σας», που είχε λέει αρχική μορφή «γαμώ τα εφτά (ή μήπως δεκαεφτά;) υπουργεία σας» και σχετιζόταν με κάποιον ανασχηματισμό του 19ου αιώνα ή κάτι τέτοιο. Αν θυμόμουν και πού την είχα διαβάσει — και, στο κάτω κάτω, τι ακριβώς είχα διαβάσει…

 10. IN said

  Συμφωνώ κι εγώ ότι είναι πολύ ενδιαφέρον βιβλίο. Με αυτή την ευκαιρία θυμάμαι πόσο χρήσιμο είχα βρει, στα μετεφηβικά μου χρόνια και προ Ίντερνετ, ένα βιβλίο για τις δυσκολίες της Αγγλικής γλώσσας, που είχε ολόκληρο κεφάλαιο για το πώς βρίζουμε και χυδαιολογούμε (διακρίνοντας, λ.χ. μεταξύ του fuck off και του fuck up ή των, piss, pissed -με τη Βρεττανική έννοια- piss off και pissed off).

  Για τον Άγιο Κανέλλο δεν ξέρω κάτι, μου προξένησε όμως ενδιαφέρον η Αγία Θέκλα, της οποίας ένα βιογραφικό βρίσκουμε εδώ: http://www.saint.gr/2489/saint.aspx

 11. Alexis said

  #5, τέλος: Συμπτωματικό δεν ξέρω αν είναι αλλά εγώ θετικό το βρίσκω.
  Ένα μειονέκτημα μόνο έχουν οι κυρίες έναντι των αντρών-μελετητών: Δεν έχουν άμεση γνώση (από πρώτο χέρι) της φανταρίστικης αργκό.

  Και για να γίνω κι εγώ ψείρας:
  «Πρέπει να ‘σαι πολύ λέρα για να κυβερνάς γαλέρα!» είναι το σωστό, που έχει και μέτρο.

 12. atheofobos said

  Στην επιστολή Παύλου Α’ Προς Κορινθίους, (Κεφ. 7 36) λέει:
  36.Ει δε τις ασχημονείν επί την παρθένον αυτού νομίζει εάν ή υπέρακμος, και ούτως οφείλει γίνεσθαι, ο θέλει ποιείτω. Ουχ αμαρτάνει. Γαμείτωσαν.
  Δεν νομίζω να μένουν πολλές αμφιβολίες ότι παρθένα δεν είναι άλλη από την θυγατέρα του που έχει μείνει γεροντοκόρη και τι πρέπει να της κάνει!
  Γράφω σχετικά στο ποστ μου:
  ΣΕΞ ΚΑΙ ΑΙΜΟΜΙΞΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2014/12/blog-post_28.html

 13. Παναγιώτης Κ. said

  Η ιδεοληψία είναι ευφημισμός της ανοησίας ή δυσφημισμός της ιδεολογίας;

 14. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5: Τρεις κυρίες, που μάλιστα οι δυο τους εργάζονται στη (συντηρητικής φήμης) Ακαδημία Αθηνών.

  9: Την έχω ακούσει κάπου αυτήν την ιστορία. Να σημειωθεί πάντως ότι στον 19ο αιώνα «υπουργείον» λεγόταν και ολόκληρη η κυβέρνηση, δηλαδή σήμερα θα είχαμε «υπουργείο Τσίπρα».

 15. ConspiRaki Theologist said

  το καθιστά ένα από τα πιο παραγω­γικά(σικ, ρε!) ρήματα της Ν.Ε.

  ΟΚ. Το διόρθωσα

 16. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  14α

  χαίρομαι που διακρίνεις μεταξύ της «φήμης» και του «είναι»: η Ακαδημία Αθηνών έχει δώσει στέγη (και τροφή) (και) σε πολύ ανοιχτά μυαλά.
  Άλλωστε, στην επί Βαλτινού εποχή, όλες οι ανοησίες του παρελθόντος έχουν ντε φάκτο αμφισβητηθεί.

 17. Παναγιώτης Κ. said

  Το έχετε προσέξει; Οι…κακές λέξεις έχουν τις πολλές σημασίες!
  Είχα διαβάσει, δεν θυμάμαι που, και είχα γελάσει με την άλλη κοινή-κοινότατη λέξη της νεοελληνικής. ( τη λέξη μαλ…. εννοώ)

 18. gpoint said

  το γαμήσαμε και ψόφησε

 19. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Και γαμώ τους διαιτητές ο Παπάς!

 20. Avonidas said

  Καλημέρα,
  και γαμώ τα άρθρα το σημερινό! 🙂

 21. Βρε βρε βρε, ποιος εμφανίστηκε! Πάνω που αρχίσαμε ν’ ανησυχούμε! 🙂

 22. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  21. Μερσί για το ενδιαφέρον παίδες και κόρη! (έφη-έφη) 🙂
  Kαι τώρα τα κεφάλια ξανά μέσα στην άμμο…γαμώ την καταδίκη μου! 😉

 23. Γς said

  Γάμησέ μας κι άφησέ μας!

 24. Γς said

  Νά τηγαμίσει ψάρια!

  Σεγά-μη-σε πατήσει!

 25. epistrophy said

  Ελάχιστα σχετικό με το θέμα, αλλά θυμήθηκα κάτι που συνέβη πριν πολλά χρόνια. Παρακολουθούσαμε στην τηλεόραση κάποιον αγώνα, εγώ, ένας ξάδερφος μου και η Νορβηγίδα γκόμενά του. Κάποια στιγμή, ο ξάδερφος αγανακτισμένος με την ενέργεια κάποιου παίκτη, φώναξε «Γαμώ τον πούστη τον γάιδαρο, που σε πήγαινε καβάλα στα Ιεροσόλυμα!» Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που άκουσα το συγκεκριμένο γαμωσταυρίδι. Η κοπέλα από τα βόρεια τον ρώτησε τι είπε, κάθε προσπάθεια να της εξηγήσουμε απέτυχε παταγωδώς.

 26. Corto said

  Και το γνωστό ανέκδοτο:
  Γιατί αυτός ο κύριος είναι γυμνός και κρατάει ρόπαλο;

 27. Γς said

  οι μικροτσούτσουνοι ΑΗΠ

 28. Γς said

  Κι απ το γαλλικό φιλί στο μαλμπεζέ

 29. Corto said

  27: (Γέλιο)!!!

 30. Κουνελόγατος said

  Τέτοιες μέρες (αλλά όχι μόνο), θυμάμαι τη Δόμνα Σαμίου. Ας βάλει σχετικά με το θέμα και τις μέρες τραγούδια, όποιος ξέρει κι έχει χρόνο… 🙂

 31. spiral architect said

  Που’ σαι ρε Κίντο κι έλεγα μπας και σε εγκιβώτισε κάνας Ιταλός συνάδελφός σου. 🙂

 32. Γς said

  Από το slang.gr

  Σαβουρογάμης

  +δρακογάμης, μπαζογαμιάς, μπαζογλείφτης, μπαζοκίλερ, μπαζοκράτωρ, μπαζοφονιάς, σαβουρογαμιάς, σαβουρογαμόσαυρος, σαβουρομπήχτης

 33. spiral architect said

  Α ναι, καλημέρα και καλό τσίκνισμα!

 34. cronopiusa said

  Carnevale di Fonni

  CHAMIZO DOMÍNGUEZ, Pedro J. (2004): «La función social y cognitiva del eufemismo y del disfemismo»

 35. Spiridione said

  … οι συσχετισμένοι με το αρσ. τύποι της ενεργητικής φωνής παράγουν «θετικές» σημασίες, π.χ. γαμάει και δέρνει, γάμησα, είναι και γαμώ τα παιδιά, σε αντίθεση με τους συνυφασμένους με το θηλυκό παθητικούς, λ.χ. γαμήθηκα στη δουλειά, γαμιέσαι, άντε γαμήσου (π.χ. ποτέ δεν θα λέγαμε άντε γάμά!).

  Αυτό με τον σεξισμό δεν το κατάλαβα καλά. Μπορούμε να πούμε π.χ. και γαμήθηκα στον πόνο (αρσ., αρν.) ή γαμήθηκα στο γέλιο ή γαμήθηκα στη μάσα (θετ.). Επίσης λέμε γάμα τα (με μεγάλα γράμματα), ενεργ. φων.

 36. Γς said

  32:
  Πως λέγεται ο σαβουρογάμης στα Γιαπωνέζικα;
  Οτικάτσει

 37. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Μὲ τὸ συγκεκριμένο ρῆμα μποροῦμε νὰ περιγράψουμε δὺο :τελείως ἀντίθετες ἔννοιες καὶ μάλιστα στὸν ὑπερθετικὸ βαθμὸ:

  καλὸς-καλύτερος-καὶ γαμῶ

  κακὸς-χειρότερος-γάμα τα

 38. ConspiRaki Theologist said

  Ρε Γς δε γαμιέσαι ν’ ασπρίσεις ?

  Ακους εκεί, που 8α πεις τον κολλητό μου «σαβουρογάμη».

  Σουτοκάνο Τάκα-τακα

 39. giorgos said

  Ερώτηση . Η λέξη «πούτσος» είναι σλαβική ? Καί μόνο αυτή έχουμε γιά τό ανδρικό μόριο ?

 40. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  19 – Καλά ρε χαμένε, εμφανίζεσαι μετά από τόσο καιρό με προβοκατόρικο σχόλιο;☺ Καλή επιστροφή κιντάκο, πολύ χάρηκα που είσαι καλά, κι ας μαλλιοτραβιόμαστε καμιά φορα.☺

 41. ConspiRaki Theologist said

  Τι να λεμε βρε Δημητρη, πολύ μπλέξιμο…
  ΓΑΜΑΤΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ φάση, κι έτσι…

 42. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Γαμάτο

 43. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

 44. spatholouro said

  Και εδώ καλό «πράμα»:

  Μαρία Βραχιονίδου
  «Οι ονομασίες των γεννητικών οργάνων στα νεοελληνικά ιδιώματα και διαλέκτους»
  http://www.icgl.gr/en/papers-in-greek.html

  Αθηνά Προύντζου & Κατερίνα Χριστοπούλου
  «Μια λεξικολογική προσέγγιση για την ‘άσεμνη’ λέξη μαλάκας»
  http://ins.web.auth.gr/index.php?lang=el&Itemid=182

 45. Ποντικαρέος said

  @25 Τέτοιες βρισιές έχω ακούσει αρκετές από επτανήσιους σε διάφορες παραλλαγές
  ( το πουλάρι που καβάλαγε, τον πούστη που σε/τον ξεσταύρωνε κλπ πιο βαριά)

 46. gpoint said

  Φταίει ο Κοντωνής που το σκορ ήταν 1-2 ;

  Οχι γι ααυτό σήμερα εισηγείται την διακοπή του πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ κι εγώ το αφήσαμε ξέφραγο αμπέλι στην αποθρασυνμένη από την τελμάτωση της έρευνας παράγκα…

  Ήρθαν πέντε διαιτητές στη Τούμπα να το πάνε στο χαλαρό και να ανέβουν στη λίστα προτίμησης της ΚΕΔ, όμως ο ΠΑΟΚ σκόραρε νωρίς. Σα δεν ντρέπεται.

  Μετά ζήσαμε το κάνε βουτιά να γίνουμε καλά. Δέκα με δώδεκα ανύπαρκτα φάουλ, ο ΠΑΟΚ παθαίνει σοκ γιατί αποτελείται από νεαρά παιδιά κυρίως και ο Ολυμπιακός το γυρίζει.

  Άντε μέχρι εκεί να το καταπιείς. Το σύνθημα έρχεται από τις κεντρικές θύρες όπου σε κάθε σφύριγμα κατά του Ολυμπιακού γιουχάρουν και υπέρ αποθεώνουν τον Παπά. Αυτό που είχα γράψει προχθές. Μιλάμε για χαβαλέ ατελείωτο.

  Στις κεντρικές θύρες, άνθρωποι μεγαλύτεροι σε ηλικία που έχουν και πιο κρύο μυαλό. Και οι πιτσιρικάδες ακολουθούν σε αυτό το πνεύμα.

  Μέχρι τη φάση του πέναλτι. Εκεί το έργο αλλάζει. Ο Παπάς βάζει τον κόσμο μέσα στο γήπεδο. Για μία φάση που είναι μπροστά ο ίδιος, στα πέντε μέτρα ο Μήτσιος και στα άλλα πέντε ο δεύτερος βοηθός.

  Οι τρεις τους ήταν σε απόσταση να παίξουν περνά – περνά η μέλισσα, κι όμως δεν το σφύριξαν. Μεγαλύτερη απόδειξη για τον λόγο που ήρθαν στη Τούμπα, δεν μπορεί να υπάρξει.

  Δύο είναι οι ηθικοί αυτουργοί της βραδιάς. Πρώτος στη λίστα και κορυφαίος, ο εκπρόσωπος της Πολιτείας Σταύρος Κοντονής που επιμένει να αφήνει αυτό το πράγμα να διεξάγεται με την πρόφαση του αυτοδιοίκητου.

  Ένας Κοντονής που αρνείται να μπει στον απλό συλλογισμό πως εδώ υπάρχει ξεκάθαρη παρανομία, η οποία μειώνει το προϊόν, δημιουργεί αίσθημα ανισονομίας στη κοινωνία και μειώνει βέβαια τους φόρους του κράτους αφού αν υπήρχε ενδιαφέρον αυτοί θα ήταν πενταπλάσιοι.

  Ο δεύτερος ηθικός αυτουργός βέβαια είναι ο Παπάς μαζί με τα φιλαράκια του. Αυτή η διαιτησία μένει στην ιστορία, είναι από τις πλέον χυδαίες και βέβαια δεν πρόκειται για κακή μέρα. Ίσα – ίσα, η μέρα τους ήταν εξαιρετική για αυτό που ήρθαν να κάνουν.

  Περαστικά

 47. 14: Τη μία την είδαμε και χτες…

 48. cronopiusa said

 49. Γιάννης Ιατρού said

  ….απαντούν οι στερεότυπες εκφράσεις γαμάει (και δέρνει)…

  και μη ξεχνάμε τον Χάρρυ Κλυνν (τω πάλαι ποτέ) με το

  «και θαμών και Τουταγχαμών και γαμών και δέρνων»

 50. cronopiusa said

  Πώς το τρίβουν το πιπέρι

  Los eufemismos que utiliza el Gobierno de Rajoy para comunicar políticas impopulares

 51. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 52. Γς said

  50 @ Γιάννη Ιατρού

 53. Γιάννης Ιατρού said

  Δεν πήρε το μάτι μου να έχει αναφερθεί το μεγενθυτικό
  γαμίκουλας,
  χαρακτηριστικό της λέξης είναι το ότι αρχίζει από γου και τελειώνει σε σου 🙂

 54. Γιάννης Ιατρού said

  53: απαντήθηκε 🙂

 55. Γς said

  55:
  Ναι;

 56. Γς said

  54:
  😉

 57. Vrach said

  54, «Δεν πήρε το μάτι μου να έχει αναφερθεί το μεγενθυτικό γαμίκουλας,…»

  Δεν αναφέρεται στο συγκεκριμένο απόσπασμα αλλά υπάρχει σε άλλα σημεία του βιβλίου.

 58. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Επίσης μὲ μιὰν ἀλλαγὴ τοῦ τονισμοῦ τὸ γαμᾶτο γίνεται γάμα το.

 59. Γιάννης Ιατρού said

  58: Ναι, ναι, δεν αμφιβάλλω,
  Αλλά να τα τονίζουμε αυτά τα μεγέθους συμαντικά και τα δηλωτικά ποιότητας 🙂

 60. Γιάννης Ιατρού said

  60 σημαντικά #$%%^@το μου (#$%%^@ = χρήσεως σημαντικό)

 61. Raptakis Dimitrios said

  μην ξεχνάμε και το αλήστου μνήμης: κνίτης δε γαμεί χωρίς γραμμή.

 62. Γς said

  60, 54:
  😉

 63. Ποντικαρέος said

  @62 Υπήρχε και η απάντηση: τη γραμμή ακολουθούμε και όλους τους γαμούμε.

 64. Γιάννης Ιατρού said

  και τον Νουμίδη πειρατή στον Αστερίξ, με δυσλεξία, πού ‘λεγε: «με κα’ό ή με γ’αμμάς;»

 65. Γς said

  Με γ(ρ)αμμάς

 66. ΓιώργοςΜ said

  # 54 οι λεπτές διαφορές: καλύτερα «μεγέθους σημαντικά» παρά «μεγεθυντικά» σε αυτά τα συμφραζόμενα, σωστά; 🙂

  Παρεμπιπτόντως, για να τηρήσουμε τα λεξιλογικά προσχήματα, υπάρχει και το «γαμέτες» από τη βιολογία (αναπαραγωγικά κύτταρα) που διατηρούν το θέμα γαμέ-.

 67. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Μέχρι τα μεσάνυχτα, Νίκο, προβλέπω να μαζέψεις πάνω από τρεις εκατοντάδες γαμιστερά σχόλια αλλά όσην ώρα τιμάμε έτσι και τις τρεις κυρίες που συνέγραψαν το εν λόγω βιβλίο, καλά θα κάνουμε να θυμηθούμε και αυτούς που έγραψαν ιστορία στο αντικείμενο: Τον Χαρίτωνα Χαριτωνίδη (Απόρρητα), τον Φαίδωνα Κουκουλέ (Τα μη φωνητά των Βυζαντινών), την κόρη του Μαίρη (Νεοελληνική αθυροστομία) τον Ηλ. Πετρόπουλο (με τα Καλιαρντά και πολλά άλλα κείμενά του), τον Ροβ. Μανθούλη (Αρχαίο ερωτικό και συμποσιακό λεξιλόγιο) κ.ά.

 68. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  61 – » #$%%^@το μου (#$%%^@» Ούτε αυτά που είπες τα αναφέρει, ελλιπέστατο το βιβλίο (χαμόγελο).

 69. Παναγιώτης Κ. said

  @53. Ποιητά τι θέλεις να πεις με το γράμμα;
  Ισοδυνάμως θα μπορούσες να βάλεις και ένα…σιδερωμένο αλουμινόχαρτο ή ένα κανελωμένο ρυζόγαλο; 🙂

 70. spatholouro said

  68
  Ο εξαίρετος Χαριτωνίδης εδώ:

 71. Γιάννης Ιατρού said

  68: Σωστά, αλλά τα πλήρη στοιχεία βιβλιογραφίας θα τα δώσει (το ενωρίτερον) περί λύχνων αφάς ο γνωστός έγκαυλος σχολιαστής 🙂

 72. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια, είχα δουλειά το πρωί και δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω τη συζήτηση.

  68 Στο βιβλίο γίνεται αναφορά στους προηγούμενους που μελέτησαν το θέμα, βέβαια.

 73. Παναγιώτης Κ. said

  @66. Γς έχεις εσύ στη ντουλάπα σου γ(ρ)αβάτες με γ(ρ)αμμάς; 🙂

 74. Γιάννης Ιατρού said

  70: «άν καταλάβεις γράψε μου» (μήπως 🙂 🙂 🙂 )

 75. Γιάννης Ιατρού said

  73: …είχα δουλειά το πρωί …

  Νίκο, πιές και καμμιά σόδα 🙂 🙂

 76. Γς said

  74:
  Οτι του είχα στείλει μληνυμα.
  Στο οποίο απάντησε κιόλας (#55)

 77. Ιάκωβος said

  Παναγιώτης Κ. said

  Έχουμε δύο κουλτούρες; Ανδρική και γυναικεία; Και αν ναι τι μπορεί αυτό να σημαίνει;

  Νομίζω, οτι όντως υπάρχουν δύο κουλτούρες. Ιστορικά υπήρχαν και δύο ξέχωροι κόσμοι. Monde reel οι γυναίκες, monde institutionel οι άντρες.
  Πηγάζει από την διαφορετική λειτουργία των δυο φύλων στην κοινωνία, επί διακόσιες χιλιάδες χρόνια. Κυνηγοί οι άντρες, καρποσυλλέκτριες οι γυναίκες. Φυσικά υπήρξαν οι εξαιρέσεις και οι άπειροι συνδυασμοί των δύο κόσμων. Σήμερα οι δύο κόσμοι μπλέκονται μεταξύ τους. Αλλά αποκάτω από τις μοντέρνες συμπεριφορές, οι αιώνες φαίνονται καθαρά. Στη δύση αυτά. Γιατί στις χώρες των αρχαίων πολιτισμών, (εκεί δηλαδή που πρωτοσκλαβώθηκε το «ασθενές φύλο-κι ας την Γκίμπουτας να λέει σαχλαμάρες για Γυναικοκρατία) δηλαδή στην Εύφορη ημισέληνο κλπ,η γυναίκα ακόμα είναι ξέχωρα από τον άντρα και μέσα στη μπούργκα.

  Παράδειγμα για τους δύο κόσμους, όταν το σύστημα θέλει να αποβλακώσει τους υπηκόους του, το κάνει με τελείως διαφορετικούς τρόπους για τα φύλα. Να με συγχωρήσουν οι ποδοσφαιρόφιλοι των Λέξεων, δεν εννοώ εμάς, αλλά το σύστημα γενικά τους άντρες τους αποβλακώνει με το ποδόσφαιρο και τις μηχανές, ενώ τις γυναίκες με τα πρωινάδικα και τα κοσμοπόλιταν. Οεδ 🙂

  Τώρα το αν όλα αυτά είναι «κοινωνικές κατασκευές» ή μέσα «στη φύση» ή στο dna, μεγάλο και ενδιαφέρον ζήτημα.

 78. sarant said

  71 A μπράβο!

 79. Γιάννης Ιατρού said

  Χαρακτηριστική χρήση του θέματος:

 80. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Ξεχάστηκε ο παλιός ευπατρίδης Δον Γαμάο!
  (και υπάρχει και γιατρός:
  http://health.usnews.com/doctors/eddie-gamao-454857
  …Internal medicine…of course! )

 81. Vrach said

  68: «Μέχρι τα μεσάνυχτα, Νίκο, προβλέπω να μαζέψεις πάνω από τρεις εκατοντάδες γαμιστερά σχόλια αλλά όσην ώρα τιμάμε έτσι και τις τρεις κυρίες που συνέγραψαν το εν λόγω βιβλίο, καλά θα κάνουμε να θυμηθούμε και αυτούς που έγραψαν ιστορία στο αντικείμενο: Τον Χαρίτωνα Χαριτωνίδη (Απόρρητα), τον Φαίδωνα Κουκουλέ (Τα μη φωνητά των Βυζαντινών), την κόρη του Μαίρη (Νεοελληνική αθυροστομία) τον Ηλ. Πετρόπουλο (με τα Καλιαρντά και πολλά άλλα κείμενά του), τον Ροβ. Μανθούλη (Αρχαίο ερωτικό και συμποσιακό λεξιλόγιο) κ.ά.»

  Πραγματικά, οι περισσότεροι από τους πρώτους διδάξαντες που αναφέρονται έχουν κάνει πολύ σπουδαία δουλειά (πάντα θαύμαζα πώς στην ευχή τα κατάφερε ο Χαριτωνίδης, έστω με ψευδώνυμο, να βγάλει τα «Απόρρητά» του, σε καιρούς χαλεπούς από άποψη λογοκρισίας! ή τι να πει κανείς για τον Πετρόπουλο!). Στο «Πιπέρι στο στόμα» το υλικό και τα συμπεράσματα των περισσοτέρων τους περιλαμβάνονται και ενσωματώνονται.

 82. Πάνος με πεζά said

  Σαν το ανέκδοτο που έλεγε
  – Σώβρακα…σώβρακα…ωραία σώβρακα !
  – Πες το ρε άνθρωπέ μου πιο όμορφα !
  – Εδώ καλά τα καλά τα κλουβιά για τα πουλάκια σας !

  (από τα πρώτα ανέκδοτα που συνάντησα στη ζωή μου, θα πρέπει να είναι δεκαετίας 70…0

 83. spatholouro said

  Ο Χαριτωνίδης μάλλον τη σκαπούλαρε για ένα χρόνο…
  Αν το επιχειρούσε από τον επόμενο (1936), σαν ζόρικο το κόβω να τον άφηνε ο Μεταξάς…

 84. Vrach said

  78.
  Ιάκωβε, να χαρείς, μη μου την απομυθοποιείς την Gimbutas, έχει πει ένα σωρό ωραία πράγματα (αν και όντως το Γυναικοκρατία είναι σίγουρα υπερβολή, δεν θυμάμαι βέβαια αν το ανέφερε ακριβώς μ’ αυτό τον όρο και πού)! Τώρα για το σήμερα…μεγάλη ιστορία!

 85. Pedis said

  Πατριαρχικότατο, φαλλοκρατικότατο, πουριτανικότατο, τιμωριτικότατο. Σκατά στα μούτρα μας … τα γαμημένα, εν ολίγοις.

  Ως βρισιά/απειλή/εκφοβισμός αποτελεί την καθημερινή εκδήλωση του love and power and love of power.

  Γάμησέ τα.

  Άμα ανασταλεί το πρωτάθλημα, δεν απονεμηθεί το κύπελλο θα παρουσιαστεί μέγα κοινωνικό πρόβλημα. Αναμένεται να αυξηθούν τα κρόυσματα βίας στις γυναίκες του σπιτιού. Δεν είναι καλύτερα τα παλλικάρια να αφιονίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα γαμήσει τον άλλον; Πούρο σεξ μεταξύ αντρών! Όχι σαν τις αδερφές, τους μη μου άπτου, τους λιμοκοντόρους, τους λαπάδες που τρέχουν πίσω από φουστάνια!

 86. Πάνος με πεζά said

  Κάτι που νομίζω ότι δεν «πιάνει» ο Γ.Χάρης, είναι ότι δεν έχουμε τόσο μεγάλη αύξηση στη χρήση του «γαμημένος» (θυμάμαι π.χ. κάποια θεατρόφιλη δήλωση βουλευτή της ΧΑ), αλλά πιο πολύ το συνθετικό γαμο- :
  – Τέλοσπάνων, ξέρει κανείς σ’ αυτό το γαμόσπιτο που βρίσκεται αυτό το γαμοκοντρόλ;

 87. Πάνος με πεζά said

  Και βέβαια, ίσως θέλει και ορθογραφία με ωμέγα, στα σύνθετα αυτά…

 88. voulagx said

  «Γαμω την πανακολα μου, γαμω την παναχαϊκη μου», για να μη βλασφημουμε τα θεια.

 89. Ιάκωβος said

  Το βιβλίο θα το πάρω οπωσδήποτε.

  Το γιατί η ίδια λέξη κάτω από διαφορετικές συνθήκες έχει εντελώς άλλη σημασία είναι περίεργο.

  Φυσικά υπάρχει η απλή εξήγηση οτι, τις περισσότερες φορές, μεταξύ αρρένων καλύτερα να γαμάς παρά να σε γαμάνε, οπότε από κει βγήκε όλη αυτή η φιλολογία. Μάλλον όχι απλή εξήγηση, αλλά απλοϊκή.

  Μια άλλη σκέψη (από κείνες) για τα γαμοσταυρίδια .

  Η συνουσία στα πρωτεύοντα από αρχαιοτάτων είχε διπλή σημασία. Η μία ήταν η συνηθισμένη που είχε σα βάση την ηδονή, η άλλη αφορούσε την ιεραρχία. Η τελετουργική συνουσία συχνά εικονική είναι συχνή στους Μεγάλους πιθήκους και μαζί με το ψείρισμα και άλλα είναι δήλωση της αποδοχής της υποδεέστερης θέσης στην ιεραρχία.

  Μια άλλη σκέψη μου, από κείνες που οι περισσότεροι φίλοι στο Σαραντακέικο (και η κλίκα του Μεταληνού αντάμα αλλά και ο γερο-Βάταλος ) αντιμετωπίζουν με δυσπιστία, προέρχεται από αυτή την απορία:

  Γιατί οι θρησκευόμενοι, οι αριστεροί, οι πολιτικοί, γενικά οι «σοβαροί» άνθρωποι όταν είναι σε δημόσιο χώρο καταδικάζουν ή αποφεύγουν το βρισίδι;

  Φαίνεται προφανές, αλλά το προφανές δεν είναι εξήγηση. Με άλλα λόγια γιατί θεωρούμε ότι είναι κακό να βρίζουμε;

  Απάντηση. Δεν ξέρω. Είναι όμως γνωστό ότι αντίθετα με τις άλλες λέξεις και τα σύμβολα, που έχουν σχέση με το αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο , η εκφορά και η κατανόηση της βρισιάς και των έντονα συναισθηματικά φορτισμένων λέξεων εδράζει στο δεξί.
  Όπου και πολλά άλλα πράγματα, μεταξύ των οποίων η αναγνώριση πάτερν, υπαρκτών ή ανύπαρκτων, η φαντασία, οι θεωρητικές κατασκευές και όλα τα άλλα που απαρτίζουν την πίστη σε μια θρησκεία ή μια ιδεολογία.

  Δεν ξέρω ακριβώς, αλλά κάτι παίζει εκεί. Αν, πχ, χρησιμοποιεί κάποιος ένα κομμάτι του δεξιού του εγκεφαλικού φλοιού για τα γαμοσταυρίδια, δε θα μείνει πολύς χώρος για τα υψηλά και αόρατα.

  Και για το καλό, η παραγγελιά για Σαμίου

  Να μουνύ χτα στο γιαλό
  να ψωλύ χνο για να δω

 90. Παναγιώτης Κ. said

  @78.Δίνω προσοχή στα σχόλιά σου και φυσικά, σε ευχαριστώ.

 91. gpoint said

  Και για όσους δεν κατάλαβαν γιατί ο Παππάς ήθελε ντε και καλά να τελειώσι το παιχνίδι, ήρθαν τα τέλια από Σιγκαπούρη και Μαλαισία 13 μύρια δολλάρια παίχθηκε η νίκη του γάβρου αλλά τους κόπηκε το γλυκό γιατί αυτές οι εταιρείες ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ αν δεν λήξει ο παιχίδι, δεν είναι ΟΠΑΠ

  Το ίδιο βέβαια εξηγεί και το γιατί δεν έδωσε το ολοκάθαρο πέναλτυ λιγο πριν από την λήξη. Μόνο ο Κοντονής δεν το κατάλαβε…

 92. Πάνος με πεζά said

  Ευπρεπισμός, να χρησιμοποιείς κακόηχες λέξεις αλλά σε καθόλα σοφές και καλοφτιαγμένες παροιμίες :

  «Ξερά σκατά, στον τοίχο δεν κολλάνε».
  «Της στραβιάς ψωλής, της φταίνε οι τρίχες»
  «Έξω από τον κώλο μας, κι ας είναι κι ένα πόντο».
  κλπ.

 93. Ηλεφούφουτος said

  25 Μου έλυσες απορία δεκαετιών!

  Ο Καββαδίας στη «Βάρδια» έλεγε για έναν Κεφαλλονίτη ναυτικό τόσο αθυρόστομο και βλάσφημο που μια φορά έβρισε μέχρι και το μουλάρι που έφερε το Χριστό στο Ιεροσόλυμα.
  Από τότε που το διάβασα προσπαθούσα να φανταστώ πώς ακριβώς «πραγματώνεται» τέτοια βρισιά.
  Είναι όντως τόσο μακρινάρι όσο το φανταζόμουνα.

 94. cronopiusa said

  Το gamato το αναφέραμε;

  http://gamatotv.me/groups/group/search?q=La+Voz+Dormida&cx=004758728970370629825%3A5wkkqg53ksy&ie=UTF-8&cof=FORID%3A11%3BNB%3A1&sa=Search

 95. Πάνος με πεζά said

  Με λένε Κοντονή, και τα κάνω όλα ….

  Αν το πάρουμε στην πλάκα, πάει ο Κοντονής στον Τσίπρα, εισηγείται διακοπή και των δύο διοργανώσεων, και τότε ο τελευταίος δίνει «εξ απονομής» πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ, και κύπελλο στην ΑΕΚ ! Πρώτη φορά αριστερά, κυβέρνηση που δεν εκβιάζεται από κανέναν !

 96. BLOG_OTI_NANAI said

  Επειδή η απορία είναι αποκριάτικη, να πούμε ότι κάποιο βιβλίο του μέλλοντος θα θελήσει να αξιοποιήσει τη σχετική ρήση, όμως δεν έχουμε μάθει ακόμα ποιος καλείται «πάνω σχάρα» και ποιος καλείται «κάτω σχάρα», στην περίπτωση όπου «το ψάρι ψήνεται και από τις δύο πλευρές».
  Δηλαδή, όποιος είναι εξολοκλήρου στρέιτ ή εξολοκλήρου γκέι και άρα ψήνει το ψάρι μόνο από τη μία πλευρά, δεν γνωρίζει ακόμα τι σχάρα πρέπει να δηλώνει κατά περίπτωση.

 97. Πάνος με πεζά said

  Ακριβώς, τελικά ποτέ δε μάθαμε αν ο Γκλέτσος υπήρξε ντιντής ή Χριστόφορος Κολόμπας…

 98. Ιάκωβος said

  85, Vrach

  Από όσο μπορώ να κρίνω η Γκίμπουτας είναι πολύ καλή, αλλά στο θέμα αυτό, μαζί με τις φεμινίστριες, πιστεύω ότι κάνει λάθος.Οι βόρειοι λαοί ήταν πιο ανεκτικοί με τις γυναίκες από τους «πολιτισμένους».

  Η λάθος θεωρία της Μητριαρχίας βγήκε από το γεγονός ότι στις πρώτες νεολιθικές και χαλκολιθικές κοινωνίες λατρευόταν η Μεγάλη Μητέρα και οτι πολλά από τα εδώλια αργότερα ήταν γυναικείες θεότητες.

  Μα η θρησκεία (και η Τέχνη) δεν δείχνουν αυτό που υπάρχει, αλλά αυτό που δεν υπάρχει ήαυτό που θα θέλαμε να υπάρχει. Αλλιώς, κρίνοντας από την Αθηνά, την Παναγία και τη Φατίμα ( για να μη μιλήσουμε για την Ντούργκα, την Ινδή θεά-που-σφάζει-τους βιαστές-και-άπιστους) θα έβγαινε το συμπέρασμα ότι οι αντίστοιχες κοινωνίες είναι μητριαρχικές.Το αντίθετο συμβαίνει. Θεοποιούν μία γυναίκα,ενώ καταπιέζουν τις αληθινές γυναίκες.Έτσι και οι άντρες βιώνουν μια ισορροπία και οι γυναίκες παρηγοριούνται όταν τους φοράνε τη μπούργκα ή όταν τις αναγκάζουν να καούν στην πυρά του νεκρού άντρα τους.

  Είναι σαν να προσπαθεί ο μελλοντικός αρχαιολόγος, έχοντας μόνο τις ταινίες του Χόλιγουντ, να περιγράψει τη σημερινή κοινωνία. Θα περιέγραφε έναν παράδεισο όπου η αγάπη και ο καλός μπάτσος πάντα θριαμβεύουν.

  Και βλέποντας τους υπερήρωες, Σούπερμαν και σία, θα έβγαζε το συμπέρασμα ότι οι Αμερικάνοι ήταν μια ανδροκρατική κοινωνία, όπου οι γυναίκες δεν είχαν κανένα δικαίωμα, γεγονός φυσικά που δεν ισχύει, κοίτα και τι γίνεται στην περίπτωση χωρισμού. Οι γυναίκες τους τα παίρνουν όλα.

 99. BLOG_OTI_NANAI said

  98: Κολόμπας!
  Δεν μπορεί να είδα αυτή τη λέξη, νόμιζα ότι ήταν θαμμένη κάπου στη δεκαετία του ’80!

  Στα «ουφάκια» ένας φίλος ρωτάει την παρέα: ρε μ….κες, τι κοιτάει έτσι αυτός ο μ…κας που «κάνει τα δεκάρικα»; Ρε μ…κα πρόσεχε μην τον πλησιάζεις, αυτός είναι κ ..λ… μπαράς!

  Γεια σου Νίκο με το άρθρο σου, σήμερα!

 100. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  81 Κιντ, να σκεφτούμε και τον (όχι σπουδαίο) ποδοσφαιριστή Thomas Gamiette. Ακόμα είναι στην ενεργό δράση.
  https://fr.wikipedia.org/wiki/Thomas_Gamiette

  89 Μια μέρα, στην εφηβεία, ο φίλος μου ο Ηλίας έβαφε κάτι κάγκελα -και του έσταξε μπογιά στο παντελόνι και είπε: την Παναχαϊκή Πατρών και πάσης Ελλάδος

 101. Πάνος με πεζά said

  100 : Nαι, Χριστόφορο Κολόμπα λέγαμε συγκαλυμμένα τον κωλομπαρά. Και φυσικά σαν το «ντιντής» υπάρχουν ένα σωρό δυσφημηστικά (ίσως είναι η έννοια με τα περισσότερα) : λούγκρα, κοφίνι, ντιγκιντάγκας, πισωγλέντης, πισωκίνητος κλπ.

 102. Πάνος με πεζά said

  Κάποια μέρα θέλει άρθρο με όλες τις καταλήξεις πέραν του «γαμώ τ………………………….».

  Κάποιο καλό που έλεγε ο πατέρας μου, ήταν «τα μυστήρια της Νέας Υόρκης»…

 103. sarant said

  Και βέβαια, υπάρχει και ολόκληρη ομάδα με παίχτες σαν τον Gamiette:

  https://autogoal.wordpress.com/2009/06/03/colo-colo/

 104. Ιάκωβος said

  98,Πάνος με πεζά

  Δεν ξέρω τι λες, αλλά ο Γκλέτσος, που δεν τον συμπαθούσα, με τη δήλωσή του αυτή ανέβηκε πολύ στην εκτίμησή μου.

 105. Πάνος με πεζά said

  Δεν αντιλέγω. Αλλά είναι και ασαφές τελικά αν τον πήρε ή τον έδωσε, όχι; Αν τον έδωσε, φαντάζομαι ότι μπορεί ν’ ανέβει κι ακόμα περισσότερο (λ.ε.τ.) !

 106. Ιάκωβος said

  106,
  Δεν παύει να είναι μια πράξη ομοφυλόφιλη.
  Μου άρεσε πιο πολύ που το παρουσίασε σαν κάτι όχι και τόσο σπουδαίο.
  Και όντως κάποια στιγμή τέτοια πράματα, όπως και το χρώμα του δέρματος ή η εθνική καταγωγή πρέπει να μας απασχολούν τόσο, όσο και το μήκος των μαλλιών των συνανθρώπων μας.
  Και προσωπικά η συζήτηση περί του τι έκανε κάποιος στο κρεβάτι του μου φαίνεται βαρετή, ανούσια και κατινίστικη 🙂 .

 107. BLOG_OTI_NANAI said

  102: Ως παιδί θυμάμαι μεγάλους να λένε κυρίως «ντιγκιντάγκας» και «τοιούτος».

  105: Και δύσκολη δήλωση γιατί ο συγκεκριμένος ήταν πολύ φορτισμένος στα ΜΜΕ ως προς την αρρενωπότητα. Από όσα είπε ο ίδιος μετά, σε κάποια συνέντευξη, κατάλαβα ότι ίσως πιεζόταν από τίποτα απατεώνες της αντιπολίτευσης ότι «θα σε ξεφωνίσουμε δημόσια Δήμαρχε» και τέτοια. Ίσως γι’ αυτό τελικά αποφάσισε να το πει ο ίδιος και έτσι το ενδεχόμενο «κράξιμο» να είναι άσφαιρο.

 108. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #48
  Η χτεσινή ήταν η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη που είναι λαογράφος της Ακαδημίας. Η συγγραφέας του βιβλίου είναι Μαρία Καμηλάκη. Πιθανόν μάνα και κόρη. Επίσης η Μ. Καμηλάκη είναι η μόνη από τις τρεις που δεν εργάζεται στην Ακαδημία… http://e-thessalia.gr/piperi-sto-stoma-gia-lexis-tabou/

 109. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #109 συνέχεια
  http://www.academyofathens.gr/ilne/ecPortal.asp?id=253&nt=18&lang=1

 110. Μαρία said

  Αφιερωμένο στο Δύτη

 111. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  92 – Ρε συ Gee χαλάρωσε, θα πάθεις κάνα έμφραγμα. Είπαμε, σ’ αυτό τον κόσμο τον καλό, νόμος είναι το δίκιο του ισχυρού, κι αν κάποτε γίνει ισχυρός ο ΠΑΟΚ, θα κάνει τα ίδια με τον Ολυμπιακό, και οι οπαδοί του θα πανηγυρίζουν τους στημένους τίτλους. Το ποδόσφαιρο όπως και οι θρησκεία, είναι το αντικαθρέφτισμα της κοινωνίας. Εδω δεν βρίσκουν δίκιο οι πρόσφυγες, που τους βομβαρδίζουν και τους σκοτώνουν οι καλοί δυτικοί δημοκράτες, θα βρεί ο ΠΑΟΚ που είναι χωμένος μέσα στο σύστημα και την διαπλοκή;

 112. Ε, Μαρία, τώωωωρα… αν δεν το ήξερα κι αυτό 🙂 Τον Χαλβατζή τον συμπαθώ πολύ, ήταν ΓΓ της ΚΝΕ όταν ήμουν κνίτης, τον είχα πετύχει και στο σινεμά πριν από κάτι χρόνια.

 113. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Χυδαία άσματα της ημέρας και των Απόκρεω εκ Κοτορτσίου Κατσανοχωρίων Ηπείρου! 🙂

  1) Η Βασίλω
  Άιντε κίνησα, μωρέ παιδιά, κίνησα να πάω στο μύλο,
  Άιντε κίνησα να πάω στο μύλο με τη θειάκο μ’ τη Βασίλω.
  [το «άιντε» και το «μωρέ παιδιά» επαναλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο σε κάθε στίχο, τα παραλείπω για ευκολία. Τραγουδιέται στη μελωδία του «τσοπανάκος ήμουνα…»]
  Αυτή είχε στάρ’ κι εγώ είχα ρόκα, ποιος θα πρωτορίξει πρώτα;
  Σμπρώξ’ αυτή κι σμπρώξ’ εγώ, απκάτ αυτή κι αχπάν εγώ.
  Και της ρίχνω μια στα σκέλια, ξεκαρδίζεται στα γέλια!
  Και της ρίχνω μια στον κώλο με σαράντα δράμια σπόρο!

  2) Ο γάμος (;)
  Στ’ αρχιδιά- μωρέ στ’ αρχιδιά-, στ’ αρχιδιάκου την αυλή,
  γάμους ε- μωρέ γάμους ε-, γάμους εγινότανε.
  Κι όλοι χύ- μωρέ κι όλοι χύ-, κι όλοι χύνουν το κρασί,
  πλάι στο μνή- μωρέ πλάι στο μνή-, πλάι στο μνήμα του παπά.

 114. … Γαμώτο! («Ρε γαμώτο, δεν ξέρω τι να κάνω»)…

  Εδώ περίμενα να δω την ιστορική φράση της Πατουλίδου

  (…όπου μόλις είχα ανοίξει την τηλεόραση – εν Aggieland, TX –
  να δω λίγο Ολυμπιακούς – τους αγώνες, όχι τους φιλάθλους –
  και να σου με την πρώτη ο τελικός μετ’ εμποδίων,
  «Μπα, και Ελληνίδα, μπράβο, για να δούμε…»,
  και τρέχουν, και πηδάνε, και τρέχουν, και ξαναπηδάνε,
  και καλά πάει η Ελληνίδα,
  «Έλα ρε παιδί μου, για μετάλλιο»,
  και κλατς, μπουρδουκλώνεται η πρώτη,
  κι ο Αμερικάνος εκφωνητής αναστατωμένος να φωνάζει που έπεσε η Γκέιλ Ντίβερς,
  κι εγώ νά ‘χω πεταχτεί απ΄ την καρέκλα
  «Ρε συ, δική μας!»…

 115. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #114 ορθή επανάληψη του άσματος 2

  2) Ο γάμος (;)
  Στ’ αρχιδιά- μωρέ στ’ αρχιδιά-, στ’ αρχιδιάκου την αυλή,
  γάμους ε- μωρέ γάμους ε-, γάμους εγινότανε.
  Κι όλοι χύ- μωρέ κι όλοι χύ-, κι όλοι χύνουν το κρασί,
  πλάι στο μνή- μωρέ πλάι στο μνή-, πλάι στο μνήμα του παπά,
  που τσα-κώ, μωρέ που τσα-κώ, που τσακώνουν πέρδικες!

 116. Μαρία said

  113
  Μα γι’ αυτό στο αφιέρωσα.

  114
  Ν’ ανά-ψου λί -ν’ ανά-ψου λί, ν’ ανάψου λίγο ένα κιρί / μες στο μνή- … του πιδιούμ.

 117. Για τους ποδοσφαιρόφιλους: http://sfyrodrepano.blogspot.gr/2016/03/blog-post_3.html

 118. Και οι Άγαμοι Θύται

 119. Neo Kid phone home said

  18. Fovero Dyth! 🙂 h mallon… Gamato!!

 120. ΣΠ said

  Δεν βλέπω να έχει αναφερθεί ο γαμιστρώνας.

 121. Ριβαλντίνιο said

  @ 107 Ιάκωβος
  «Δεν παύει να είναι μια πράξη ομοφυλόφιλη.»

  Μορφώσου ! 🙂

  Kumar Patel: Are all the guards in Guantanamo Bay gay?

  Big Bob: Fuck no! There ain’t nothing gay about getting your dick sucked! You’re the ones that’re gay for sucking my dick!

  Kumar Patel: What?

  Big Bob: In fact, it creeps me out just being around you fags! Alright, get down on your knees and open your mouths.

  Harold Lee: Why don’t you kick our asses instead?

  Big Bob: GET ON YOUR FUCKING KNEES NOW!

  [they comply]

  Big Bob: Hope you boys like extra mayo.

  http://www.imdb.com/title/tt0481536/trivia?tab=qt&ref_=tt_trv_qu

 122. Spiridione said

  116. Εγώ ξέρω τη νεότερη εκτέλεση που ξεκινά με το μωρή πουτά μωρή πουτά μωρή πού τα βρες τα λεφτά πήγα και γάζωσα βρακιά στου αρχιδιάκου τη φωλιά κλπ.
  Η Δόμνα Σαμίου το έχει με τον τίτλο «Να ’μουν νύχτα στο γιαλό».
  http://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.albums&id=20

 123. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 124. gryphon said

  105-107
  Οχι οτι μου πεφτει λογος για το οτι ανεβηκε στην εκτιμηση σου ο Γκλετσος με την δηλωση του αλλα ελπιζω να καταλαβες οτι οσα ειπε τα ειπε απλα επειδη ψαρωσε που λεμε.
  Ετσι ειναι η φυση αυτων των εκπομπων και εδω και στην Αμερικη και εανμαλιστα ο παρουσιαστης το χειριστει καταλληλα μπορει να κανει τον καλεσμενο καλεσμενη να πει πραγματα που δεν θα ηθελε κανονικα και να αυτοεξευτελιστει.
  Οχι απαραιτητα για σεξουαλικα θεματα.Τους εχει φαει η πολυ ανεση και το στυλακι ειμαι ανοιχτος δεν εχω συμπλεγματα και προκαταληψεις κλπ.Οι γυναικες ειναι παντα πιο επιρρεπεις σε αυτο στο να γινουν ρομπες δηλαδη αλλα και οι αντρες δεν πανε πισω οπως απεδειξε ο Γκλετσος.

 125. Ριβαλντίνιο said

  Υπάρχει και η φράση

  «δεν γαμείς που δεν γαμείς, δεν γαμιέσαι να γαμήσουμε κι εμείς ;»

  Την είπαμε ;

 126. 26,
  Και σε νεότερη έκδοση:

 127. Ιάκωβος said

  122, Ριβαλντίνιο
  Το βιντεάκι το βρήκα κακόγουστο όχι μόνο επειδή έκανε πλάκα με το Αμπου Γκράιμπ, αλλά ναι. Το ξέρω, και παραδοσιακά εδώ στην Ελλάδα, λέει ο Πετρόπουλος, αν κάποιος καινούριος ήθελε να γίνει τσιρίμπασης στη θέση του τσιρίμπαση δηλαδή αρχηγός της φυλακής, έβαζε δυο τρεις νεαρούς της ακολουθίας του να καταγαμήσουν τον παλιό, του οποίου η πολιτική καριέρα τελείωνε άδοξα. Πάλι το γαμήσι, στην κυριολεξία του, σαν επιβολή εξουσίας.

  Καμμιά φορά συγχέονται οι δυο πλευρές του γαμησιού και στην κανονική σχέση. Και δεν εννοώ τα διάφορα παιχνίδια στο κρεβάτι.

  Το βαθύ Ισλαμ, αλλά όχι όλο το Ισλάμ, νομιμοποιεί τον άντρα να επιβάλλεται στις γυναίκες και εκεί.

  Ας πούμε, είχα δει στο ΥΤ κάποιον ιμάμη που ισχυριζόταν ότι το Χαντίθ λέει, πως όταν κάποιος φωνάξει τη γυναίκα του για σεξ, εκείνη είναι υποχρεωμένη να υπακούσει, ακόμα και αν εκείνη τη στιγμή ζυμώνει. Δεν είπε αν πρέπει να πλύνει τα χέρια από τα ζυμάρια πρώτα.

 128. Ριβαλντίνιο said

  σάλτα και γαμήσου

  άντε γεια, άντε γεια, άντε γειαμήσου
  (μητσικώστειο-τσουκάλειο)

 129. Alexis said

  Τι έκανε ο Γκλέτσος ρε παιδιά;;;
  Σόρρυ, αλλά έχω χάσει επεισόδια… 😦

 130. Ριβαλντίνιο said

  @ 128 Ιάκωβος
  «το βρήκα κακόγουστο»

  😦 😦 😦

 131. Για να εμπεδώσουμε τη δημοφιλιά που έχουν οι ανθηροστομίες, κάποιος πρέπει να αναλύσει το φαινόμενο Makiatsis cooking του Comedy Lab, όπου ο Κώστας Μαλιάτσης μαγειρεύει και βρίζει εκτελώντας συνταγές του Ηλία Φουντούλη που συντάσσει την εκπομπή και βρίζει. Τα βίντεο που ανεβάζουν στο Youtube είναι εξαιρετικά δημοφιλή αν κρίνω από το πόσοι τα βλέπουν. https://www.youtube.com/watch?v=K99mRKZxPRc
  Προσφάτως, μάλιστα, έκαναν live μαγείρεμα! όπου χιλιάδες νεολαίοι πήγαν να τους δουν και να τους ακούσουν να βρίζουν, ή μήπως για να δουν πώς μαγειρεύονται τα φαγητά;

 132. Ριβαλντίνιο said

  @ 130 Alexis
  Είπε (περίπου) ότι τον τσουλάει τον σκαραβαίο, το τινάζει το τσουλούφι, το χαστουκίζει το δελφίνι, την ματσακωνιάζει την βάρκα, το γυαλίζει το κράνος…. 🙂

 133. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 134. sarant said

  132 Βρε τι μαθαίνει κανείς!

 135. Μαρία said

  132
  Ανθηροστομίες απο επιστήμονα είν’ αλήθεια οτι δεν τις περίμενα 🙂

 136. BLOG_OTI_NANAI said

  128: Ιάκωβε, άμα δε σ’ αρέσει το βίντεο, πήγαινε στο Youtube και πάτα εκείνο το δάχτυλο που δείχνει κάτω. Ο Ριβαλντίνιο δεν είναι Βάταλος ώστε να του τη σπας λες και έχει ρατσιστικά ή άλλα κίνητρα! 10 χρόνια είναι εκεί το βίντεο άντε κατήγγειλε το…

  Επίσης καλό είναι να ξέρουμε ότι η σκηνή όπου ο νικητής είναι ο επιβήτορας του ο ηττημένου, ανήκει και αυτή στο τρισχιλιετές, όπως βλέπουμε σε αγγείο όπου ο αρχαίος Έλληνας επιβεβαιώνει με τον τρόπο αυτό τη νίκη κατά των Περσών:

 137. 132 Βρωμόστομοι οι μάγειρες αλλά σαν τον Γκόρντον Ράμσεϊ δεν έχει!

 138. Καλησπέρα στην ομήγυρη. Θα ήθελα να ζητήσω την ενεργοποίηση της ομαδικής σοφίας για ένα θεματάκι που μου έτυχε. Φίλος μου υπέδειξε τη λέξη «διαπαλύνω» που δεν ήξερα. Δεν υπάρχει στο λεξικό Μπαμπινιώτη και η αναζήτηση στο google δεν επιστρέφει τίποτα. Ο ίδιος φίλος όμως μου το έδειξε σε ένα παλιό, ογκώδες λεξικό του οποίου το συγγραφέα δεν θυμάμαι και που ως σημασία έδινε την καταστροφή, κονιορτοποίηση, ή κάτι τέτοιο. Ξέρει κανείς κάτι? Ευχαριστώ.

 139. Ηλίας said

  «Η συγκεκριμένη δομή, που συνήθως συνάπτεται με όρους συγγενείας, συνδυάζεται και με φράσεις που αναφέρονται στα θεία (τον Χριστό, την Παναγία, την Αγία Θέκλα κ.λπ.), συνιστώντας διπλή παραβίαση, αφενός του ταμπού περί γενετήσιας ορμής και, αφετέρου, περί θεοσέβειας, γεγονός που ενισχύει την προσλεκτική δύναμη του εκφωνήματος»

  …ευελπιστούμε να μην <> , όπως θά’λεγε κι ο Ζηκος , σε τίποτε αντιΠαστιτσιους Σφακιανούς ή μη και τα δούμε στην πυρά μαζί με τις τρεις μαγισσες .
  Εύγε σας Νικοκύρη , για την ανακάλυψη .

 140. Ριβαλντίνιο said

  @ 137 BLOG_OTI_NANAI
  Εντάξει δεν μου την έσπασε. Και εγώ πλάκα έκανα με τις θλιμμένες φατσούλες.

  Πάντως από αυτό σημειώνω για άλλη μια φορά ότι κάτι που μπορεί να βρίσκω αστείο εγώ ή οι φίλοι μου, για άλλους μπορεί να είναι καφρίλα, κακογουστιά κ.λπ. Και με κοντινά μου πρόσωπα. Αν κάτσουν να δουν κάποια ταινία στην ΕΡΤ πολύ προχωρημένη, λέω «αυτό το έργο έναι πολύ πρωτοπορία» και κάθομαι να δω καμιά τέτοια «κακόγουστη» ταινία ή καμιά σπλατιά.

  Αυτό που με «στεναχώρησε» κάπως είναι ότι ακόμη δεν είχα καταλάβει μετά από τόσο καιρό ότι ένα τέτοιο βιντεάκι θα ήταν για τον Ιάκωβο κακόγουστο και συνεπώς εγώ δεν έπρεπε να το βάλω.

  Άσχετο.
  Κάπου είχε διαβάσει ότι στην κλασική Ελλάδα το να είσαι ομοφυλόφιλος «ενεργητικός» σου αφαιρούσε τον μισό ανδρισμό σου και καλά και ήταν ανεκτό, ενώ αν είσαι παθητικός ήσουν κατακριτέος . Επιβεβαιώνονται τέτοια πράγματα από την αρχαία γραμματεία ή είναι θεωρίες της πλάκας.

 141. BLOG_OTI_NANAI said

  139: Όντως, πολλά δεν το έχουν. Το έχει πάντως ο Σταματάκος («Λεξικόν αρχαίας ελληνικής γλώσσης», Βιβλιοπρομηθευτική, Αθήνα 1999), που δίνει την εξήγηση: «κάμνω θρύμματα, συντρίβω.»

  Το έχει και το Liddell-Scott-Κωνσταντινίδη, που δίνει: κατασυντρίβω, κάμνω θρύμματα, Ευρ. Φοίν. 1159, Άριστοφ. Ιππ. 573.

 142. Ριβαλντίνιο said

  A, να BLOG θυμήθηκα και την φράση. Εδώ

  φήσας ἀνδρόγυνον εἶναι

  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0083%3Abook%3D16%3Achapter%3D93%3Asection%3D4

  Έλεγε πως με την φράση αυτή του μείωνε τον μισό ανδρισμό.
  (Είναι για τον Παυσανία, τον δολοφόνο του Φιλίππου).

  Χρησιμοποιούταν τέτοια λέξη «ανδρόγυνος» ή απλώς την χρησιμοποίησε ο Διόδωρος για την περίπτωση ;

 143. Ριβαλντίνιο said

  Διόρθωση.

  Ο ένας Παυσανίας είπε τον άλλο Παυσανία «ανδρόγυνο» μάλλον.
  Γαμώ…. τον Παυσανία μου μέσα.

  🙂 🙂 🙂

 144. Γιάννης Ιατρού said

  Για προετοιμαστήτε για την μεταμεσονύκτιον διάλεξιν 🙂

  (Γς, ΟΚ)

 145. Ποιός είπε κάτι για ψάρεμα;

  http://www.telegraph.co.uk/news/earth/wildlife/12180856/The-bear-necessities-of-fishing-for-salmon-in-Alaska-in-pictures.html

 146. BLOG_OTI_NANAI said

  141: Καθόλου θεωρίες της πλάκας, το έχω ήδη ψάξει και έχω τα αποσπάσματα:

  «Όποιο αγόρι ενέδιδε εύκολα το θεωρούσαν θηλυπρεπές, μομφή σοβαρή σε μια κοινωνία που μαστιζόταν από τον πόλεμο. Η αποδοκιμασία για όποιον εμπορευόταν τα κάλλη του ήταν πολύ πιο έντονη από την αποδοκιμασία της γυναίκας πόρνης, σε τέτοιο βαθμό, ώστε στην Αθήνα, αν μια τέτοια κατηγορία εναντίον κάποιου αποδεικνυόταν αληθινή, το πρόσωπο αυτό αποκλειόταν από τα δημόσια αξιώματα και δεν είχε δικαίωμα λόγου στην εκκλησία του δήμου. Σε δικανικούς λόγους η κατηγορία αυτή προσάπτεται συχνά εναντίον του αντιδίκου, αν και, συνήθως, χωρίς σοβαρά επιχειρήματα. Ο ενεργητικός ομοφυλόφιλος δεν επέσυρε την αποδοκιμασία, αντίθετα μάλιστα μπορούσε να θεωρηθεί πιο ανδροπρεπής από κάποιον που έτρεχε πίσω από τις γυναίκες»
  (Andrewes Antony, «Αρχαία Ελληνική Κοινωνία», ΜΙΕΤ, 1983, σ. 318-319)

  «Στην περιοχή των ομοφυλοφίλων η δια του πρωκτού επικοινωνία ήταν μόνο προβληματική, διότι αυτή για τον ένα σύντροφο, έναν άνδρα, σήμαινε διείσδυση, δηλ. παθητική, θηλυπρεπή συμπεριφορά. Το να παραδίνει τον εαυτό του και να αφήνεται να χρησιμοποιείται σα γυναίκα, αυτό ήταν το προσβλητικό κι όχι αυτή καθαυτή η δια του πρωκτού πράξη.»
  (Reinsberg Carola, «Γάμος, Εταίρες και Παιδεραστία στην Αρχαία Ελλάδα», 2η, Παπαδήμας, 1999, σ. 188)

  «Όποιος παρέχει στον εαυτό του τη χαρά να διαβάζει κάποτε τα έργα του Αριστοφάνη, αντιλαμβάνεται και απ’ αυτά επίσης την εχθρική, θα ‘λεγα, στάση της αθηναϊκής κοινωνίας εναντίον των παθητικών ομοφυλόφιλων. Σ’ όλες τις κωμωδίες του εμφανίζεται αντίθετος τόσο προς τους ενεργητικούς όσο και τους παθητικούς ομοφυλόφιλους (ιδίως προς τους τελευταίους αυτούς…). Σε όλα του τα έργα βρίσκει τον τρόπο να τους ειρωνευθεί: Στην κωμωδία του Νεφέλες καταγγέλλει τα νέα παιδαγωγικά συστήματα που, όπως λέει, αύξησαν τελικώς τον κύκλο των ευρυπρώκτων (αυτών που είχαν πλατιά τα οπίσθια)»
  (Δημάκης Π., «Πρόσωπα και Θεσμοί της Αρχαίας Ελλάδας», Παπαδήμας, 1994, σ. 148)

 147. Ριβαλντίνιο said

  @ 145 Γιάννης Ιατρού

  Δεν θα παραξενευτώ αν μας αποκαλύψει τας σεξουαλικάς ιδιατερότητας και παρεκκλίσεις των Μαβηλιανών.
  Απορώ μάλιστα πως μας τις αποκρύπτει μέχρι τώρα ! 🙂

 148. Αιμ said

  Μιλάμε γαμιέται ο Δίας ! Που ήταν και γαμίκουλας … αμα λάχει να ‘ουμ !

  Καλό τσικνισμα στους παραδοσιακούς, αντε τώρα να διαβάσω και τα σχόλια

 149. ΓιώργοςΜ said

  #139 Ο Δημητράκος αναφέρει «συντρίβω, κάνω θρύμματα»

 150. Ριβαλντίνιο said

  @ 147 BLOG_OTI_NANAI

  Θερμότατες ευχαριστίες για την αμεσότατη απάντηση !!!!!!

  «ευρυπρώκτων (αυτών που είχαν πλατιά τα οπίσθια»

  «Βουλγαρικό θυμιατήρι» θα έλεγε σήμερα.

  😆 😆 😆

 151. Πάνος με πεζά said

  Eίναι μορφή ο Μαλιάτσης, με δεκάδες βιντεάκια youtube. Stand-up comedian, παλιότερα μαζί με τους Makius και Jeremy.Eίχαν και ραδιοφωνική εκπομπή στο ξεκίνημα του «Παραπολιτικά». Καλά παιδάκια !

 152. Πάνος με πεζά said

  @ 151 : Αυτό είναι του Γεωργίου, για την κωλοφαρδία. «Έχει ένα πάτο, σα βουλγάρικο θυμιατό». Επίσης για το Ρεχάγκελ, «Βουτάει στην πισίνα, και πιάνει μπαρμπούνια με τον κώλο !»

 153. Ριβαλντίνιο said

  @ 152 Πάνος με πεζά
  Της πλάκας ο Μαλιάτσης. Εκτός από το να βρίζει αισχρά και άστοχα δεν ξέρει κάτι άλλο. Αντίθετα μορφάρα ο Μάικιους. Συνιστώ σε όλους τα βιντεάκια του «Σκεπτικός Κάφρος» και «μπραφ».

 154. Μη γαμνιόμαστε τώρα!
  Για ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα είναι ο επαΐων: αυτός πουτσιρίζει!

 155. Όταν ο διάβολος δεν έχει δουλειά …γαμά τα παιδιά του!

 156. Corto said

  127 (Μιχάλης Νικολάου): Εντυπωσιακό! Στην Αμερική είναι;

 157. Ριβαλντίνιο said

  @ 153 Πάνος με πεζά
  Γεωργίου : «Πάει στην βρύση να πιει νερό και πίνει το λαστιχάκι (της βρύσης).»

 158. Ριβαλντίνιο said

  @ 155 Σκύλος

  Αν τον δεις κάποτε στα ίδια έδρανα με τον Βαλιανάτα να μην σου προκαλέσει εντύπωση !

  Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου του, λέει την βλακεία πως την ερωτική σχέση Μ.Αλεξάνδρου-Ηφαιστίωνα την δημιούργησε ο «χριστιανός απολογητής» Τατιανός !!! 🙂 🙂 🙂

 159. BLOG_OTI_NANAI said

  151: 🙂

  159: Τότε θα τραγουδάμε στον Άδωνη το σταρόβειο άσμα: «είναι μύθος, είναι μύθος…»

  139: 139: Επίσης, και για ελληνικές λέξεις μια επίσκεψη στο Google Books δίνει κάποια συμπεράσματα:

  π.χ.
  http://tinyurl.com/jlmomhg

  ή εδώ

  http://tinyurl.com/jmhcgh6

  Αν δεν βγάζει κάτι και το Google Books τότε υπάρχει μία ακόμα καλύτερη… Το sarantakos.wordpress όπου δεν μένει τίποτα κρυφό!

 160. Corto said

  128 (Ιάκωβος):

  «λέει ο Πετρόπουλος, αν κάποιος καινούριος ήθελε να γίνει τσιρίμπασης στη θέση του τσιρίμπαση δηλαδή αρχηγός της φυλακής…κλπ»

  Για ακόμα μια φορά ο Πετρόπουλος αυτοαναιρείται:
  μολονότι στο βιβλίο «ρεμπέτικα τραγούδια» είχε (ορθότατα) επισημάνει ότι οι φυλακισμένοι είναι συχνά μυθομανείς, φαίνεται ότι στην πορεία έγινε πολύ ευκολόπιστος σε εξωφρενικές αφηγήσεις.

  Παραταύτα για να μην τον αδικήσουμε εντελώς και για να κάνουμε μια σύνδεση με το θέμα της σημερινής ανάρτησης, πρώτος ο Πετρόπουλος παρατήρησε ότι στα ρεμπέτικα τραγούδια (σε αντίθεση με τα δημοτικά) δεν υπάρχει καθόλου βωμολοχία και σχεδόν καθόλου σεξουαλικά στοιχεία, εκτός από λίγες συγκεκαλυμμένες εκφράσεις.

  Πράγματι, τα μόνα μέχρι στιγμής γνωστά ηχογραφημένα ρεμπέτικα (αστικά λαϊκά τραγούδια) με βωμολοχικό – σεξουαλικό περιεχόμενο είναι τα δύο παρακάτω, τα οποία αποτελούν αριστουργήματα άφταστα ακόμα και σήμερα, τόσο για την μουσική τους αξία, όσο και για την τόλμη τους:

  (Υπάρχει και μία τρίτη περίπτωση αλλά αμφισβητούμενη).

 161. Pedis said

  In Crete it is thought praiseworthy for young men to have had the greatest possible number of love affairs.

  κι ακόμη

  For example, it was no disgrace to Cimon, an eminent citizen of Athens, to have his own sister to wife,2 inasmuch as his countrymen followed that same custom; but according to our standards such a union is considered impious.

  At Lacedaemon no woman without a husband, however distinguished she may be, refuses to go to a dinner-party as a hired entertainer.1 Almost everywhere in Greece it was deemed a high honour to be proclaimed victor at Olympia; even to appear on the stage and exhibit oneself to the people was never regarded as shameful by those nations. With us, however, all those acts are classed either as disgraceful, or as low and unworthy of respectable conduct.

  Ο Κορνήλιος Νέπως, βέβαια, δεν είχε πονηρό σκοπό, απεναντίας, τον δηλώνει ευθύς εξαρχής στο έργο του

  If these men can be made to understand that not all peoples look upon the same acts as honourable or base, but that they judge them all in the light of the usage of their forefathers, they will not be surprised that I, in giving an account of the merits of Greeks, have borne in mind the usage of that nation.

  The Book of Cornelius Nepos on the Great Generals of Foreign Nations
  https://www.loebclassics.com/view/cornelius_nepos-book_great_generals_foreign_nations_preface/1929/pb_LCL467.3.xml

  (Συκοφαντίες Blogάταλε, συκοφαντίες των εχθρών, απίστων , αιρετικών, παγανιστών, οβριών, αρειανιστών, βαρβάρων, καθαρών, παπικών, σχισματικών, επικουρέων, ηδονιστών, ιωνόσπορων, ετρουσκογέννητων …)

 162. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  161 – Κι αυτό μπορούμε να το κατατάξουμε στα ρεμπέτικα.

  Y.Γ – Προτίμησα αυτό το βιντεάκι, δεν δένει με το τραγούδι αλλά μ΄αρέσει.

 163. κουτρούφι said

  Σε τραγούδι (1928, Νέας Υόρκης) του Τέτου Δημητριάδη υπάρχει ο στίχος:

  «Να μου μασά τα τάλαρα να λέει «το σταυρό μου»:

 164. BLOG_OTI_NANAI said

  162: Καταρχάς δεν ασχολούμαι καν με αυτά που γράφεις, διότι εσύ πρέπει να είσαι πιο αφελής κι από τον Βάταλο να πω την αλήθεια… Έχεις την εντύπωση βρε απίθανε ότι έχω καμιά έγνοια να υπερασπιστώ τους αρχαίους ημών προγόνους με όσα γράφω;! Γνωρίζω περισσότερα (και πολύ χειρότερα) για τους αρχαίους, από όλους τους αρχαιολάτρες μαζί, και από όσα εσύ κι αν ακόμα ψάχνεις σε όλη σου τη ζωή. Όπως ο θεσμός της διεκδίκησης της κληρονομιάς που έδινε το δικαίωμα ακόμα και σε συγγενείς τόσο στενούς όσο ο ίδιος της ο μπάρμπας, να κάνει σεξ με την ανιψιά του, την κόρη του αδελφού του, για να της κάνει αγόρι…

  ΥΓ
  Τέλος πάντων, εγώ δεν λέω, υπάρχουν και εντάσεις, τσαντιζόμαστε κ.λπ., αλλά από τη στιγμή που δεν σου μιλάει κανείς ούτε σε προκαλεί κάποιος χαλάρωσε φάε κανά σουβλάκι, και μη μας πρήζεις νυχτιάτικα.

 165. Πάνος με πεζά said

  Aπολαυστική εκπομπή του Μαζαράκη τώρα, στα Παραπολιτικά FM, με αφιέρωμα στην αθηναϊκή Αποκριά…

 166. Corto said

  163 (ΛΑΜΠΡΟΣ): Ναι αλλά δεν είναι ηχογραφημένο (με αυτούς τους στίχους και αυτήν την μορφή), γιαυτό δεν το ανέφερα.

  164 (Κουτρούφι): Ο Τίμος Μωραϊτίνης αναφέρει το εξής:

  «Ο Νώντας ήταν και ο ιδεώδης εραστής για την απέναντι καμαριέρα, που την συγκινούσαν προ πάντων η αφέλεια, τα μαλλιά τα λαδωμένα με κανελόλαδο και ριγμένα τα μισά στο μέτωπο. Και συχνά τραγουδούσε το γνωστό τότε ρεμπέτικο τραγούδι:

  «Κασίδη τον εθέλω ‘γω
  τον αγαπητικό μου
  Να βάζη λάδι στα μαλλιά
  Να βρίζη το Θεό μου»

  (Τα ρωμαντικά χρόνια της Αθήνας, μονομαχίες)

 167. Pedis said

  # 165 – πόσα ξέρεις και τα κρύβεις! Ε τότε να σου την μπαίνω περισσότερο (με κόπο και ανία, ναι, αλλά με εκνευρίζει ώρες-ώρες η κακοσυγκαλυμένη χυδαιότητα των σχολίων σου) ώστε να δίνεις τα φώτα σου τρισμέγιστε και να κάνεις αποκαλύψεις ώστε να ζορίζεται ο Blogάταλος.

 168. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  167 – Οι στίχοι απ΄ό,τι διάβασα από κάτω, πάνω κάτω αυτοί είναι, για παλιά ηχογράφηση δεν το έψαξα να πώ την αλήθεια.

 169. Corto said

  169:

  Η αρχετυπική ηχογράφηση είναι αυτό με τον Γιαννάκη Ιωαννίδη και τον Μανώλη Καραπιπέρη, Σε σύγχρονες εκτελέσεις κάποια από τα δίστιχα που «τσοντάρουν» είναι αυθεντικά, κάποια άλλα όχι (κάτι σαν την παξιμαδοκλέφτρα δηλαδή, που και εκεί χώνουν βωμολοχία σλογκανίστικου τύπου).

 170. 157,
  Ναι, Cornell, Ithaca, NY
  Φαίνεται το όνομα του κτηρίου αριστερά – αν το γκουγκλίσεις βγαίνουν διάφορες πληροφορίες για εξερεύνηση.

 171. κουτρούφι said

  @167, 169
  Μάλλον πρόκειται για αδέσποτα στιχάκια. Είναι γνωστό ότι πολλές ηχογραφήσεις εκείνης της περιόδου περιείχαν τέτοια αδέσποτα στιχάκια.

  Σχετικά με το «να λέει το σταυρό μου» και τα παρόμοια είχα ακούσει σε κάποια εκπομπή της ΕΡΤ (νομίζω ήταν επεισόδιο από το ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ) την εξής ιστορία. Την εποχή επανόδου του βασιλέως Κωννου με το δημοψήφισμα του 1920 οι βασιλόφρονες οπαδοί είχαν προσαρμόσει παρόμοιο δίστιχο (δεν θυμάμαι πώς πήγαινε ακριβώς) στον Κωννο με αυτήν ακριβώς την κατάληξη επειδή, λέει, ο Κωννος είχε τη συνηθεια να κατεβάζει γαμοκάντηλα και οι βασιλόφρονες το γουστάρανε αυτό. Υπάρχει αλήθεια καμιά καταγραφή σε εφημερίδα ή κείμενο ότι ο Κωννος βλαστημούσε;

 172. Τσικνίσατε; Τσικνίσατε;

  -Μπαααα, ένα σαντουιτσάκι χτυπήσαμε μόνο…

 173. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα -μόλις επέστρεψα κι εγώ από τα τσικνικά.

  172 Δεν έχω βρει καμιά τέτοια αναφορά, ότι βλαστημούσε ο Τίνος.

  161 Μπορούν να χαρακτηριστούν ρεμπέτικα όμως -στην Πόλη;

 174. Μαρία said

  Απ’ τα πιο γνωστά αδέσποτα: ένα μύδι κι ένα αρχίδι κάνανε τον Αρχιμήδη, ενσωματωμένο στο Τρίτη Πέμπτη μακαρόνια.
  Εδώ με τη μακαρίτισσα τη Λιλή σε μια απ’ τις τελευταίες της εμφανίσεις (μετά το 5:05) https://www.youtube.com/watch?v=tnjpdhJ98aw

 175. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  170 – Δεν την είχα ακούσει αυτή την εκτέλεση, σ’ ευχαριστώ που την έβαλες. Όντως ελάχιστη σχέση έχουν οι στίχοι, και καμία βωμολοχία, ο Ιωαννίδης όμως λιώμα, τα έβλεπε όλα ίσια.☺

 176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  σκούργιανε η σφυρίχτρα μου

 177. cronopiusa said

 178. cronopiusa said

 179. Γιάννης Ιατρού said

  Εκπλήσσομαι! Δεν βλέπω την αναμενόμενη κίνηση. Πάει, χάλασεν ο κόσμος! Απωλέσθη πάσα συνέπεια! Εις τί να ελπίσωμεν πλέον αδελφοί;

  (μάλλον ἐκορεσάτο ὅκωσπερ κτέανον)

 180. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στα …γαμοειδή:
  Τον Ιάπωνα Σουγαμότο Σόι σα να μην είδα,
  Το γαμίδι επίσης ως και τον γαμελέοντα.

  Πρώτη φορά γαμιστερά. 🙂
  Και του χρόνου

 181. Ήτανε κι ο Χάρρυ, που ακόμα Καμάυ.

 182. Corto said

  171 (Μιχάλης Νικολάου): Ithaca! Ευχαριστώ για την απάντηση!

 183. cronopiusa said

  Ο Γκλέτσος αποκάλυψε ότι το «έψηνε το ψάρι και από τις δύο πλευρές» (!) –

 184. Γιάννης Ιατρού said

  181: ..Τον Ιάπωνα…
  Ήταν κι ο Γαμαμότο στην παρέα, αν θυμαμαι καλά.

 185. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  άρτι επιστρέψας εκ του τσικνίσματος της Τσικνοπέμπτης, διαπιστώνω ότι η νύξ προυχώρησε και δεν προλαμβάνω διά νέας συνταρακτικάς αποκαλύψεις…

  Απλώς, επειδή είμαι Έλλην, πράγματι φιλεύσπλαγχνος (εν αντιθέσει με τον μοναχοφάην κ. Blog-oti-nanai, που ανεφέρθη εις δέκα γαργαλιστικά βιβλία εν τη παρούση αναρτήσει, μάς εκάβλωσεν όλους διά να τα αποκτήσωμε και τελικώς μάς προσέφερε την γνωστήν σπεσιαλιτέ «τ’ αρχίδια του Καράμπελα», όπως συνηθίζουν οι Γαλιλαίοι…) και γνωρίζω ότι πολλοί από τους οπαδούς μου εν τω παρόντι Ιστολογίω δεν δύνανται να υπάγουν για ύπνον, αν δεν με διαβάσουν, προσφέρω την μνημειώδη «Νεοελληνικήν Αθυροστομίαν» (1ος τόμος) της Μαίρης Κουκουλέ («Νεφέλη» 1984), προσφέρων έν πότ-πουρί με τας καλυτέρας – κατά την γνώμην μου – ρωμέικας αθυροστομίας που έχει το εν λόγω σύγγραμμα…

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ: Διατί αι τρείς κυρίαι που έγραψαν το βιβλίον «Πιπέρι στο στόμα» δεν μάς λέγουν πότε το ρήμα «γαμώ» εις την Θείαν Ελληνικήν Γλώσσαν έλαβε την σημασίαν του «συνουσιάζομαι»; Εδώ σε θέλω κάβουρα, που περπατάς στα κάρβουνα… Γιαχβέ θέλοντος, θα το αποκαλύψη ο γέρων Βάταλος αύριον το μεσονύκτιον

 186. Μαρία said

  185
  Πρόκειται για το συνέδριο, που έγινε, όταν πήγαινα γυμνάσιο 🙂 , στο οποίο συμμετείχαν εκτός απ’ αυτούς ο Ιταλός Βαλτινόλι, ο Ισπανός Χοσέ Πιάστον Καικουνατονόρες και η Εγγλέζα Χώστηντον.

 187. Corto said

  174 (Sarant):
  «Μπορούν να χαρακτηριστούν ρεμπέτικα όμως -στην Πόλη;»

  Πράγματι τα ρεμπέτικα της Πόλης εμφανίζουν μεγάλη ποικιλομορφία και είναι δύσκολο να ταξινομηθούν.
  Ωστόσο η πρώτη φορά που σε ετικέτα δίσκου εμφανίζεται η λέξη «ρεμπέτικο» είναι στο περίφημο τίκι τικι τακ το οποίο ηχογραφήθηκε με τον Γιάγκο Ψωματιανό ή Ψαμαθιανό στην Κωνσταντινούπολη το 1913 (δίσκος Favorite 7 – 55014).
  «Σύμφωνα με τον Ολλανδό καθηγητή Hugo Srotbaum ο οποίος έχει μελετήσει τα αρχεία της γερμανικής εταιρίας Favorite record, όλες οι ηχογραφήσεις της πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ανεξάρτητα από την αναφορά της Σμύρνης στην ετικέτα του δίσκου» (Π. Κουνάδης).
  Ενδεικτικό για την ποικιλία στο ύφος των πολίτικων ρεμπέτικων είναι η ακρόαση τραγουδιών όπως το
  ζεϊμπέκικο πολίτικο με τον Αντώνη Νταλγκά σε σύγκριση με τον μανέ μπουρνοβαλιά με τον Λ. Μενεμενλή ή το απάχικο με τον Λεοπόλδο Γαδ.

  Υ.Γ. Συγχρόνως με το «τίκι τικι τακ», εμφανίζεται η λέξη ρεμπέτικο στην ετικέτα του δίσκου «Απονιά» από την Ελληνική Εστουντιαντίνα της Σμύρνη.

 188. Corto said

  Ορθή επανάληψη:

  ζεϊμπέκικο πολίτικο 1

  ζεϊμπέκικο πολίτικο 2

 189. Γς said

  186:
  >«τ’ αρχίδια του Καράμπελα»

  “ αρχίδια του Καράμπελα και το μουνί της Χάιδος”
  Αυτό ήταν γραμμένο σ ένα φύλλο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ κάποτε στις αρχές της δεκαετίας του 70 και αναγκάστηκε η τότε ΔΟΛ να ζητήσει συγγνώμη από τους αναγνώστες.

  Τι είχε συμβεί:
  «Επί του πιεστηρίου»
  Ενας υπάλληλος πήγε να δοκιμάσει τις καινούργιες μηχανές και έγραψε τη φράση αυτή στην προς εκτύπωση έκδοση, χωρίς να το ξέρει και χωρίς να φροντίσει και να την σβήσει

 190. Γς said

  Ηταν η Κάρμεν μου.
  Κι ένας θεός ξέρει πως γλύτωσα και γλύτωσε από την περιπέτειά μας.

  Σ ένα δισκάδικο στη Λίλ χαζεύουμε Οπερες, όταν μ ερωτά:
  -Ποιος έγραψε τη Λα Μποέμ;
  Και με κάποια συστολή της απάντησα χαμηλόφωνα:
  -Πουτσίνι.

  Κι αμέσως συνειδητοποίησα ότι δεν ήμασταν στην Ελλάδα και το επανέλαβα.

  -Πουτσίνι

  Τόσο δυνατά, που μερικοί Γάλλοι γύρισαν και με κοίταξαν

 191. BLOG_OTI_NANAI said

  168: Και ποια είναι η «κακοσυγκαλυμένη χυδαιότητα των σχολίων» μου;

 192. BLOG_OTI_NANAI said

  187: Ήταν συο συνέδριο και ο διάσημος Ιάπωνας ουρολόγος: οκοιταμουταουρα

 193. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Στα σόσιαλ μήδια (Facebook, Foursquare κλπ) κάνουν τσέκιν. Εμείς χτες κάναμε τσίκιν και σκάσαμε.
  Κρέατα με πιπέρια τέλος..

 194. spiral architect said

  … βρομόστομοι! 🙂

 195. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ξέχασες να αναφέρεις τους επιφανείς επιστήμονες, τον αμερικανό Τζόν μπήξτονόλον, την ρωσίδα Τατιάνα μουνοπιάνοβα, τον βούλγαρο Ποπόφ βρωμοκωκολάροφ, τον άραβα Αχ αμάν αλή πονάει, και το πατριωτάκι μας, Τάκη Ψωλοβροντάκη, μεγάλο ατόπημα.☺
  Άντε και του χρόνου νάμαστε καλά, καλημέρα.

 196. sarant said

  181-185-187-196 Σκέφτομαι πως για αυτό το διάσημο συνέδριο ταιριάζει ξεχωριστό άρθρο, ίσως μαζί με κάτι ακόμα.

 197. Πάνος με πεζά said

  Βέβαια, λόγω θέματος, εξετράπησαν πολύ τα σχόλια του άρθρου… Ίσως γιατί την επιμέλεια κειμένων ανέλαβε ο Ιάπωνας Τακάνο Μουνί..

 198. Αγάπη said

  Πολύ ενδιαφέρον
  – και πολλά σχόλια μού φέρανε ένα χαμόγελο επι τέλους.
  Κάποια (;) έβαλε και τούτο πιο πάνω

  Πού να βρω τώρα ποιά (;) ήταν
  Όμως μοιάζει ή όχι με μια θρυλική πια σκηνή από το Αλονζαφάν;https://www.youtube.com/watch?v=clU0NOKCLVc στο 1:42:06
  (εκτός βέβαια από τα δικά μας αποκριάτικα με τράγους, Μπούλες και τα όμοια 🙂 )

 199. Γιάννης Ιατρού said

  199: Αγάπη
  Τόσο τα κουστούμια, όσο μάλλον η κίνηση και ο ήχος, είναι πολύ κοντά σε κάποια που χρησιμοποιούνται στις απόκριες στη περιοχή της δυτικής Βάδης, στη ΝΔ Γερμανία (Σουηβοί και Αλλαμανοί, πρoς την πλευρά του μέλανα Δρυμού). Μάλιστα είναι φημισμένη (εκεί) η σχετική εκδήλωση/παρέλαση (schwäbisch-allemanische Fastnacht) και μαζεύεται πολύς κόσμος για να την παρακολουθήσει. Αυτό επεκτείνεται έως και τα βόρεια της Ελβετίας. Ίσως υπάρχει κάποια σχετική σύνδεση (πολιτιστική επιρροή) με την Σαρδηνία. Πεδίον λαμπρόν για ψαχούλεμα 🙂

 200. Αγάπη said

  200 «Πεδίον λαμπρόν για ψαχούλεμα» Όντως
  Φυσικά ο τελετουργικός, σχεδόν στρατιωτικός όμως, βηματισμός, λέει πολλά Και όχι κατ’ ανάγκην σχετικά με οποιαδήποτε στρατιωτικά συμφραζόμενα

 201. Γιάννης Ιατρού said

  187: Μαρία
  … όταν πήγαινα γυμνάσιο 🙂 , ρε τι θυμάσαι, νοσταλγία σκέτη. Γι αυτό, πάρε κι ενα σχετικό (με τα χρόνια εκείνα) άζμα

 202. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  197 – Tαιριάζει, θα γίνει πανηγύρι κανονικό, αλλά χάθηκε η ευκαιρία για να ταιριάζει και με τον χρόνο. Να θυμηθούμε μόνο, του χρόνου να στο θυμίσουμε πιο νωρίς, γιατί αλλιώς, χρωστάς ενα σωρό υποσχεμένα, τα καθημερινά γεγονότα είναι πολλά, είσαι και λίγο ξεχασιάρης, θα το βάλεις τ΄αγίου π….ου (πέρασε η μέρα των βωμολοχιών) ανήμερα (χαμόγελο).

 203. Να κι΄άλλο ένα …πιπεράτο που σας ξέφυγε:

  Το μουνί δεν είν’ αρνί
  νατο δένεις στο παχνί
  το μουνί θέλει παιχνίδια
  με τον πούτσο και τ’ αρχίδια

 204. Γιάννης Ιατρού said

  203: τέλος
  Ά ρε Λάμπρο, δεν χάνεις ευκαιρία, ε; 🙂

 205. Γιώργης said

  Μήπως το παρακάνουμε;
  Είπαμε να το γαμήσουμε, όχι και να το ξεκωλιάσουμε.

 206. BLOG_OTI_NANAI said

  98: Ξέχασα ν’ αναφέρω ότι αυτό το ερώτημα, όπως και το περί Γκλέτσου γενικά, διατυπώνεται και ως εξής: «είσαι τι είσαι; φις ή πρίζα;»

 207. Γς, η φράση που είχε παρεισφρήσει ανάμεσα σε δυο μικρές αγγελίες σ’ένα φύλλο των ΝΕΩΝ το 1970 ήταν ακριβώς
  ζο αρχίδια καλαβρέζικα και το μουνί
  Εκεί τελείωνε η σειρά και η Χάιδω δεν εμφανιζόταν. Το αρχικό ‘ζο’ δεν εξηγήθηκε ποτέ.

 208. Meanwhile in the US of A…

  Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαιώνει τους ψηφοφόρους του ότι την έχει μεγάλη

  http://luben.tv/stream/74545

 209. sarant said

  208 Να ξέραμε την ημερομηνία….

  Το ζο μήπως είναι τέλος ονόματος π.χ. Δομάζο

 210. Γιάννης Ιατρού said

  210: Καλή σκέψη, δεν υπάρχουν και τόσες πολλές λέξεις που να τελειώνουν δε ζο

 211. antonislaw said

  #1,2 Για το «δε γαμείς ψηλά καπέλα» υπάρχει και το αμίμητο τραγούδι του Χάρρυ Κλυνν αναφερόμενο στον Ανδρέα Παπανδρέου (από το δίσκο Ραντεβού με την Εισαγγελία, μάλλον)
  «Δικό σου Ανδρέα το τραγούδι μου όλο,
  στο λέω μ’ αγάπη κι ωραία φωνή,
  κι ας λένε ορισμένοι πως τά ‘κανες (μπιπ μπιπ),
  ενώ τά ‘χεις κάνει μονάχα (μπιπ).

  Το (μπιπ) το λένε Γιώτα και τον (μπιπ) Παναγιώτα,
  όποιον θέλεις πάνε ρώτα το κεφάλι μπαίνει πρώτα!

  Δεν (μπιπ) ψηλά καπέλα,
  πιπιλάς την καραμέλα,
  κι όσα μας λες κινέζικα,
  κι α(μπιπ μπιπ) καλαβρέζικα.
  (τα μπιπ είναι στο δίσκο)

  -Ευφημισμό είχαμε, σύμφωνα με τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο στο μάθημα Συνταγματική Ιστορία το 1993-1994, στην περίπτωση του λόγου του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Σύνταγμα στις 5 Σεπτεμβρίου 1910. Τότε στις επίμονες φωνές του πλήθους για συντακτική Βουλή ο Βενιζέλος απαντούσε «αναθεωρητική», ώσπου κάποια στιγμή είπε «Σκασμός».Οι δημοσιογράφοι, κατ’ευφημισμό, το μετέφεραν ως «Έτεραι φωναί:σιωπή, σιωπή»-κατά τον Αλιβιζάτο- και δεν το απέδωσαν άμεσα στο Βενιζέλο. Πάντως, μας έλεγε, ότι με αυτό το «Σκασμός» ο Βενιζέλος μπήκε στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
  http://ola-ta-kala.blogspot.gr/2012/09/5-1910.html
  Έχει επίσης αναφερθεί ότι σε απάντηση σε βουλευτή στο κοινοβούλιο που τον διέκοπτε και τον εξύβριζε απάντησε με τη φοβερή κρητική μονολεκτική βρισιά «Φιου»! Η βρισιά φιου (ή φχιού) καταγράφεται ως ύβρις τουλάχιστον από το 1842
  http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/1/1/d/metadata-20-0000008.tkl&do=136661.pdf&pageno=63&width=840&height=595&maxpage=69&lang=en
  και που σημαίνει κατά προσέγγιση : φιου, ή φιού σου/σας/ντου/ντονε ή φιού στη μύτη σου: σου κατουρώ τα μούτρα και μάλλον όχι «στον κώλο σου» που λέει το slang, καθώς συνηθισμένη απάντηση στο «φιου σου» ήταν «στα μούτρα σου μωρέ» http://xenioskris.pblogs.gr/apodeloipa.html

  #64: Στην εποχή μου (1993-1998) στην ΟΒΑ της Νομικής το σύνθημα που μας λέγαν ήταν: χωρίς γραμμή ο Κνίτης δε γαμεί» και απαντούσαμε: «με γραμμή χωρίς γραμμή πάλι ο Κνίτης θα γαμεί».

  #172,174: σχετικά με την αθυροστομία του Κωνσταντίνου κυκλοφορεί το εξής δίστιχο, για την επάνοδο του το 1920: «Θέλουμε Κωνσταντίνο (ή θέλουμε τον Κώτσο) μπερμπάντη βασιλιά, να βρίζει το Χριστό μας (ή το σταυρό μας) μαζί και Παναγιά». Επίσης λεγόταν από το φιλοβασιλικό-αντιβενιζελικό πλήθος: «Τον φέραμε, τον φέραμε, ο διάολος ας σκάσει. Κάναμε το γινάτι μας κι ο κόσμος ας χαλάσει» Δυστυχώς δεν εντόπισα την πηγή που τα είχα διαβάσει, θα ψάξω

 212. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για χθες: ο Κούνα Μούτα, η Έλα Βάλτιν, ο Χουάν Χοσέ Ντε Λα Βλενόρια και η ομογενής Καλομούνα Πουτσοπούλου
  Για σήμερα:η Ρωσίδα Ταμίλα Νασούκοβα, ο γλυκύτατος Κύπριος Ίων Αμυγδάλου, ο ρουμάνος ορθοπ@δικός Κάκοσι Μινίσκου και η με σάρκα και οστά ελληνοπούλα Παρασκευή Μεσημέρη.
  έτσι για να τσιγκλίσω το Νικοκύρη.

  191.Μα τί ήταν το άλλο; η Τόσκα του Πουτσίνι ή η πούτσα του Τοσκανίνι 🙂

  (Πώπω η βλάσθημη εγώ.Μόλις έστειλε η πεθερά μου ένα ταπεράκι κόλυβα- αύριο ψυχοσσάβατο-αλλά δεν τα σβήνω. Ο Θιος σχωρέσει τα ΄ποθαμένα μας.)

 213. BLOG_OTI_NANAI said

  🙂

 214. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #90. Στὸ http://www.bbc.com/future/story/20160303-the-surprising-benefits-of-swearing βρῆκα αὐτὸ ποὺ νομίζω πὼς εὶναι σχετικὸ:While most language is located in the cortex and specific language areas in the left hemisphere of brain, swearing might be associated with a more rudimentary, older area of the brain.

  “Aphasics usually have damage to the left hemisphere and often have difficulty with speech. But there are plenty of recorded cases in which aphasics can use stereotypical language more fluently – meaning they can sing songs or swear fluently,” Stephens says. “Research with people who suffer from Tourette’s syndrome, in which some have swearing tics, suggests that swearing is associated with a deeper lying brain structure – the basal ganglia.”

 215. sarant said

  215 Εντυπωσιακό!

  212 Από τον Χάρρυ Κλυνν το είχα ακούσει και σε παρλάτα, σαν κατακλείδα παρλάτας μάλιστα, περί το 1985.

 216. Γιάννης Ιατρού said

  Δύο σύνθετες λέξεις με το κυρίως θέμα δεν θίχτηκαν, αν διάβασα σωστα:

  το πολυ- ή μονογαμικός.

  Να κάτι σαν αυτούς εδώ (μορμόνοι)

 217. Ριβαλντίνιο said

  @ 217 Γιάννης Ιατρού
  «μορμόνοι»

  Η λέξη «μορμόνος» είναι αρχαιοελληνική λέξη !

  οἱ σύμμαχοι φοβοῖντο τοὺς πελταστὰς ὥσπερ μορμόνας παιδάρια (Ξενοφών, Δ, 4, 17 )

  Οι Λακεδαιμόνιοι δηλαδή έλεγαν πως οι συμμαχοί τους φοβούνται τους πελταστές του Ιφικράτη όπως τα παιδάκια τις μορμόνες, δηλαδή τους μορμόνους !

  Μορμώ-μορμολύκειο-μορμόνες-μορμόνοι

  Και είχαν δίκιο. Θυμάστε βέβαια που έσφαξαν οι Μορμόνοι τους πιονέρους στο Mountain Meadows και μετά τα έριξαν στους Ινδιάνους Παϊούτ.

  😆 😆

 218. Γιάννης Ιατρού said

  218: Δεν είμαι βέβαιος αν οι μορμόνοι σαν λέξη έχουν σχέση με τη Μορμώ. Τό ΄χεις ψάξει ή έχουμε να κάνουμε με κανένα αστικό μύθο….

  Τα πιο συνήθη τέρατα με τα οποία φοβέριζαν οι αρχαίοι έλληνες τα παιδιά τους ήταν η Γελλώ, η Μορμώ, η Λάμια, η Έμπουσα και η Γοργώ ή ακόμα οι Άρπυιες, όλα θηλυκής μορφής, με εξαίρεση τον Εφιάλτη ή Πνιγαλίωνα. Φόβητρα ήσαν επίσης οι γραίες Ακκώ και Αλφιτώ, οι οποίες υπήρξαν πραγματικά πρόσωπα, και από τα ζώα ιδιαίτερα ο λύκος, όπως φαίνεται και στο μύθο του Αισώπου “Ο λύκος και η Γριά”.

  Σήμερα κάτι έχει μείνει βέβαια κι από τα παλιά, αλλά έχουμε κι άλλα….. σύγχρονα 🙂

 219. Ριβαλντίνιο said

  @ 219 Γιάννης Ιατρού
  «Τό ΄χεις ψάξει ή έχουμε να κάνουμε με κανένα αστικό μύθο»

  Δεν μπορώ να το πιστέψω πως αμφιβάλεις ! 🙂

  Είμαι όμως υπερήφανος γιατί είναι ένας μύθος που έχω δημιουργήσει εγώ… 🙂

 220. Γιάννης Ιατρού said

  220: Ε, αν είναι έτσι, το θέμα θεωρείται πλήξαν!

 221. sarant said

  219-220 🙂

 222. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  220,221. Ἀπ’ ὅ,τι ξέρω οἱ «μορμόνοι» προέρχονται ἀπὸ τὸ «μὲ ὁρμὸνη» =>»μ’ ὁρμὀνη» λόγῳ αὐξημένης τεστοστερόνης (ὅπως ὁ Ζαγοράκης ἕνα πρᾶμα).

 223. Πάνος με πεζά said

  Και είχα πάει στην όπερα…και είδα…και είδα…τι είδα ρε γαμώτο, την Τόσκα του Πουτσίνι ή την @#%!$& του Τοσκανίνι;

 224. Ριβαλντίνιο said

  @ 223 Δημήτρης Μαρτῖνος

  Ωχ, πλάκωσαν οι ανταγωνιστές ! 🙂 🙂

 225. Γιάννης Ιατρού said

  223: Δεν τα λες καλά. Ο Μορμόν (αυτός που έγραψε την Βιβλο τους) έδωσε το όνομα στις χημικές ουσίες που παράγονται στον οργανισμό, κι από τότε τις λέμε μορμόνες, κοψαμε το πρώτο «μου» κι έγιναν ορμόνες. Έχουμε και τις ορδιπλές (λέγονται και ορμεπαρέα = τεστοστερόνες) 🙂

 226. Γιάννης Ιατρού said

  224: Πάνο με την ΕΦΗ (213β) μαζί πήγατε; 🙂

 227. Γιάννης Ιατρού said

  Μου φαίνεται ότι πάλι

 228. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  227. Τοσκατοσκατοσκατό! (δεν μπερδεύεται έτσι 🙂 )

  Άσχετο αλλά αληθινό,αυτής της εβδομάδας.
  Ένας μπάρμπας που πουλάει τσαντικά στην Αθηνάς (έχει καραβόπανα-τεντόπανα κλπ) και στάθηκα να ρωτήσω κάτι, ήθελε σώνει και καλά να αγοράσω μια πάνινη τσάντα γιατί «μου πήγαινε», λέει, αυτή η μπλε που έχει τυπωμένη τη Μορνόε. Ποια Μορνόε; Αυτή που πέθανε με βαρβατουρικά!

 229. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @225, 226. Γέλιο! (Ξέρω νὰ γράφω στὸ πολυτονικὸ, ἀλλὰ δὲν ξέρω νὰ βάζω φατσοῦλες!)

 230. Ριβαλντίνιο said

  @ 230 Δημήτρης Μαρτῖνος

  : + ) = 🙂

  : + ( = 😦

  http://codex.wordpress.org/Using_Smilies

 231. sarant said

  229 Καλό!

 232. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @Ριβαλντίνιο 🙂 Αὐτὸ ἦταν τὸ καλύτερο ποὺ κατάφερα. Θὰ ξαναπροσπαθήσω αὔριο. Καληνύχτα κι εὐχαριστῶ πολὺ γιὰ τὴ βοήθεια.

 233. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @Ριβαλντίνιο Τελικὰ τὰ κατάφερα (δὲν ἐμφανιζόταν ἡ φατσούλα στὸ πρόχειρο) 🙂 🙂 🙂

 234. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  1) Ηγόρασα το «Πιπέρι» των τριών κυριών και (με κίνδυνον να εισπράξω νέαν πορτοκαλιάν κάρταν) δηλώ ευθαρσώς ότι πρόκειται διά σκορδαλιάν χωρίς σκόρδον. Δεν θα είπω περισσότερα, διά να μη εξοργίσω τον κ. Σαραντάκον, όστις ανέλαβεν εργολαβικώς να διαφημίση το (άχρωμον + άοσμον + άγευστον) σύγγραμμά των ως… σταθμόν εις την Ρωμέικην Λεξικολογίαν.

  2) Πιστός εις την χθεσινοβραδυνήν υπόσχεσίν μου, προβαίνω απόψε εις μίαν συνταρακτικήν αποκάλυψιν που θα κάμη πάταγον και θα γραφή εις την ιστορίαν του Σαραντακείου Ιστολογίου. Την αποκάλυψιν ταύτην αγνοούν τόσον ο πολύς Μπαμπινιώτης, όσον και ο ρέκτης κ. Σαραντάκος, αλλά και απαξάπαντες οι γλωσσολογούντες του Ρωμέικου:

  ΕΡΩΤΗΣΙΣ: Από πότε το ρήμα «γαμώ» εξέλαβε την σημασίαν του βινέω-ώ (=συνουσιάζομαι) εις την Θείαν Ελληνικήν Γλώσσαν; Είναι γνωστόν ότι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός εις τα ευαγγέλια χρησιμοποιεί συνεχώς το ρήμα «γαμώ» με την σημασίαν «έρχομαι εις γάμον» και αγνοεί την σημασίαν «συνουσιάζομαι»…

  Αποκαλύπτω, λοιπόν, απόψε ότι ο πρώτος που έδωκε εις το ρήμα «γαμώ» την σημερινήν κοσμαγάπητον σημασίαν «συνουσιάζομαι» είναι ο ανθέλλην Πατήρ της Εκκλησίας Κλήμης ο Αλεξανδρεύς (150-216) εις τον περίφημον λόγον του «Παιδαγωγός» που λυσσωδώς προσπαθούν να εξαφανίσουν από τα Google Books οι Μεταλληνισταί, διά να μη πληροφορηθούν οι αποβλακωμένοι Ρωμιοί το θανάσιμον μίσος του Κλήμεντος προς ο,τιδήποτε ελληνικόν. ΙΔΟΥ το σχετικόν απόσπασμα του «Παιδαγωγού» όπου διά πρώτην φοράν εις την θείαν Ελληνικήν Γλώσσαν το ρήμα «Γαμώ» λαμβάνει σαφώς την σημασίαν του «συνουσιάζομαι»…

  3) Καθώς η νύξ προυχώρησε, μόλις προλαμβάνω να καταγγείλω απαξάπαντας τους αναγνώστας του παρόντος Ιστολογίου, διότι επί 15 σχεδόν ώρας αποκρύπτουν ότι η ελληνόψυχος αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη ανεκοίνωσε προ ολίγων ωρών ότι ευρέθη ανάγλυφον πορτραίτον του Μεγάλου Αλεξάνδρου εις τον Λόφον Καστά της Αμφιπόλεως. Η είδησις κάμνει ήδη τον γύρον του κόσμου και μόνον το Σαραντάκειον Ιστολόγιον την αποκρύπτει σκανδαλωδώς, διότι εις το παρελθόν είχε επανειλημμένως επιτεθή εις την κ. Περιστέρη ότι τάχα είναι αλμπάνισσα και με τας ανακοινώσεις της εξάπτει τους εθνικοπαράφρονας. ΕΡΩΤΩ: Αν είχε ανακαλυφθή ανάγλυφον πορτραίτον του Αυνάν, του Μωϋσέως, ή του Ραββίνου Χριστού τί θα γινόταν; Οι Μεταλληνισταί θα εχάλουν τον κόσμον από τα πανηγύρια των και ο κ. Σαραντάκος θα έσπευδε να κάμη έκτακτον ανάρτησιν διά να προλάβη τας εξελίξεις. Τώρα με τον Μέγα Αλέξανδρον… άκρα του τάφου σιωπή από τους Σαραντακείους αναγνώστας!..

  Μετά τιμής
  Γέρων Βάταλος
  Αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ-1: Αύριον το μεσονύκτιον (Σαββάτον προς Κυριακήν) ο γέρων Βάταλος θα προβή εις μίαν ακόμη συνταρακτικήν αποκάλυψιν που θα αφήκη εποχήν και θα γίνη αιτία να μνημονεύεται εσαεί το Σαραντάκειον Ιστολόγιον από τους ιστορικούς του Μέλλοντος: Ποίος και πότε έδωκε εις το ρήμα «Μαλακίζομαι» την σημερινήν σημασίαν «αυνανίζομαι»; Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα…

  ΥΓ-2: Όσον διά το άρθρον της Παρασκευής («Βίβερε πεταλοζαμέντε») συγχαίρω τον κ. Βασδέκην Στράτον που (μετά από 15 ώρας!..) έσωσε προ ολίγου την τιμήν του Σαραντακείου Ιστολογίου και εβροντοφώναξε το στοιχειώδες: Η λέξις «πεταλώδης» και τα παράγωγά της υπάρχωσι από αιώνας εις την Θείαν Ελληνικήν Γλώσσαν, πολύ προ της γεννήσεως του Ραββίνου Χριστού. Είναι αδιανόητον ότι το αγνοεί είς ειδήμων ως ο κ. Σαραντάκος… Διά του λόγου το αληθές, ΙΔΟΥ τα σχετικά λήμματα του Liddell-Scott που συστηματικώς απαξιοί να συμβουλευθή ο κ. Σαραντάκος

 235. sarant said

  235-ΥΓ2
  «Λέξη πεταλώδης δεν υπάρχει στα νεότερα λεξικά μας, αλλά τη βρίσκουμε στην αρχαία γραμματεία, συνήθως σε ιατρικά κείμενα, για κάτι που μοιάζει με φύλλο ή με λεπτό έλασμα»

 236. gpoint said

  # 235

  Α, ρε Βάταλε, αγόρασες το βιβλίο… Δηλαδή τι περίμενες από ένα βιβλίο με τέτοιο θέμα που έγραψαν τρεις γυναίκες μοναχές τες (αντίλαλος)

 237. BLOG_OTI_NANAI said

  235: Ρε Βάταλε, μέχρι και ο Μπαμπινιώτης γράφει για την Κασσάνδρα που τη «γαμεί βιαίως» τη νύχτα ο Αγαµέµνονας στις Τρωάδες του Ευριπίδη! Τουλάχιστον από τον ΠΕΜΠΤΟ αιώνα π.Χ. το γαμώ σημαίνει συνουσιάζομαι! («γαμείν» γράφει ο Μπαμπινιώτης αλλά η TLG έχει «γαμεί» )

  Άμα αποφάσισες να γράφεις και τίποτα της προκοπής στα σχόλια, τουλάχιστον κάντο σωστά.

 238. BLOG_OTI_NANAI said

  Επίσης και μια πληροφορία για τον Βάταλο, που θα ήθελε να γνωρίζει ότι η ενέργεια που κάνουν οι άνδρες μόνοι τους, η λεγόμενη και «διά χειρός βαράγκη«, στην αρχαία γραμματεία λέγεται «απουσία» όπως μας πληροφορεί ο αγαπημένος Πλούταρχος (όχι αυτός που τραγουδάει):

  Κατά συνέπεια, αν κάποιος σου πει με νόημα, «Βάταλε, τι θα γίνει; Συνεχώς απουσιάζεις«, καλό είναι να είσαι υποψιασμένος.

 239. κουτρούφι said

  #212, Τώρα είδα το μήνυμα. Μπορεί, πράγματι, αυτά να είναι τα στιχάκια που είχα ακούσει τότε στην εκπομπή της ΕΡΤ.

 240. Γιάννης Ιατρού said

  235 /3 …. Αν είχε ανακαλυφθή ανάγλυφον πορτραίτον του Αυνάν, του Μωϋσέως, ή του Ραββίνου Χριστού τί θα γινόταν;..

  Ιδού παράδειγμα λαμπρόν αποσιωπήσεως της πραγματικής είδησης, αλλά τι να περιμένει κανείς από σχολιαστές που ασχολούνται μο(υ)νόπλευρα με άλλα θέματα σεξουαλικού περιεχομένου….

  Διατί αποσιωπεί ο σχολιαστής, ότι αρμοδίως και πανηγυρικώς ανακοινώθηκε ότι μετά τον επιμελή καθαρισμό των αγαλμάτων διαπιστώθηκε η χρήση των συμβόλων και η επί των ΑΗΠ επίδραση της θρησκείας των οπαδών του Γαλιλαίου, ήδη από της εποχής του 3ου/4ου αι. π.X.

  Απόδειξις το σύμβολο που κοσμεί το στήθος της μιας εκ των δύο Καρυάτιδων.

 241. BLOG_OTI_NANAI said

  241: Και ο σταυρός στο πίσω μέρος γράφει: «με αγάπη, η νονά σου, Σουλτάνα – Σέρρας» 🙂

 242. Γιάννης Ιατρού said

  242: Ιδού, η κλίξ έχει και εσωτερική πληροφόρηση! 🙂

 243. Ριβαλντίνιο said

  @ 238-239 BLOG_OTI_NANAI
  Ξέρεις τι κένει ο Βάταλος, ε; Γράφει στην τύχη και λέει «και λάθος να κάνω θα με διορθώσει ο BLOG και θα μάθω και κάτι. Πάντα κερδισμένος θα είμαι δηλαδή !»
  Γι’αυτό και δεν ζητάει ποτέ συγνώμη για τις μπαρουφίτσες του !

  «Συνεχώς απουσιάζεις»
  😆 😆 😆

  @ 241 Γιάννης Ιατρού
  Ωχ τώρα θα βγει και θα πει ότι οι Γαλιλαίοι μοναχοί του Αλάριχου το χάραξαν επίτηδες !
  😆

  @ 242 BLOG_OTI_NANAI
  Κλαίω !!!!!!!!!!!!!

  😆 😆 😆

  😆 😆 😆

  😆 😆 😆

 244. BLOG_OTI_NANAI said

  243: Αμ, άλλως τι κλιξ θα είμεθα 🙂

  244: Σαν να έχεις δίκιο μου φαίνεται! 😀 😀

 245. sarant said

  Ωραία 🙂

  Αλλά, 238, πού το έχει αυτό ο Μπαμπινιώτης; Δεν το βρίσκω. Βρίσκω παράθεμα από τον Αθήναιο, για μια εταίρα η οποία «τεσσαρεσκαίδεκα ανδράσιν εγαμήθη».

  Δεν θέλω να κάνω τον δικηγόρο του Βάταλου, αλλά στις Τρωάδες το «γαμεί βιαίως» πρέπει να σημαίνει «την παίρνει παλλακίδα με το ζόρι».

 246. π2 said

  147 κ.ε.: Η περιγραφή ενός ιδεατού κοινωνικού προτύπου σπανίως συμβαδίζει με την κοινωνική πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, υπάρχει κατά κανόνα ένταση ανάμεσα στις παρατηρούμενες πραγματικότητες και το κοινωνικό πρότυπο, ιδίως σε τέτοια ζητήματα. Αλλιώς θα ήταν ακριβής περιγραφή της γυναίκας στις αρχαιοελληνικές κοινωνίες ότι οι γυναίκες δεν έβγαιναν από το σπίτι, επειδή αυτό ήταν το προβαλλόμενο κοινωνικό πρότυπο της συζύγου της καλής κοινωνίας.

  Σε όλες τις μεσογειακές κοινωνίες, αρχαίες και σύγχρονες, αφθονούν τέτοιες αναντιστοιχίες μεταξύ προτύπων και πραγματικότητας σε ό,τι έχει να κάνει με τη σεξουαλικότητα και τον κοινωνικό ρόλο των φύλων. Κι επειδή αυτά είναι φαινόμενα παλαιόθεν μελετημένα, ας λείπουν οι ρήσεις περί παντογνωσίας.

 247. BLOG_OTI_NANAI said

  246: Να της είπε απλώς «από τώρα είσαι γυναίκα μου/παλλακίδα μου» με τη βία βραδιάτικα και αυτό ήταν; Να μην υπονοεί άραγε τη συνουσία;

  Είναι στη 2η έκδ. σ. 400

 248. sarant said

  248
  Ε. στην πρώτη έκδοση, σε διαβεβαιώνω ότι αναφέρει αρχική σημασία «παίρνω παλλακίδα» (με παράθεμα Όμηρο) και ελληνιστική σημασία «έχω σεξουαλικές σχέσεις» με παράθεμα από Αθήναιο.Αυτά στη σελ. 288 (καλά, τόσο πολύ άλλαξε η σελιδαρίθμηση;;;)

  Το Λίντελ Σκοτ γράφει (αφού πρώτα αναφέρει τη σημασία του γάμου)

  of mere sexual intercourse, take for a paramour, Od. 1.36, Luc.Asin.32; γ. βιαίως σκότιον λέχος E.Tr.44.
  later of the woman, ἐὰν γαμήσῃ ἄλλον Ev.Marc.10.12: abs., 1 Ep.Cor.7.28.

 249. Spiridione said

  249. Τα ίδια λέει και στο Ετυμολογικό του.

 250. BLOG_OTI_NANAI said

  Είναι μεγάλο μπέρδεμα όταν οι εκδόσεις έχουν τόσο μεγάλες διαφορές. Βεβαίως, επιστημονικά είναι ορθό, όταν αντιλαμβάνεσαι ότι απαιτούνται διορθώσεις, αλλά από την άλλη είναι δυνατόν να αγοράζει κάποιος όλες τις εκδόσεις; Χαιρετίσματα…

 251. Ιάκωβος said

  Βάταλος έφα:

  η ελληνόψυχος αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη ανεκοίνωσε προ ολίγων ωρών ότι ευρέθη ανάγλυφον πορτραίτον του Μεγάλου Αλεξάνδρου εις τον Λόφον Καστά

  Δεν είναι καθόλου σίγουρο. Οι περισσότεροι αμφισβητούν ακόμα και τη χρονολόγηση. Μπορεί να είναι και μνημείο του 2ου μΧ αιώνα.

 252. Ιάκωβος said

  149, Blog και 122, Ριβαλντίνιο
  Χρωστούμενο, παλιότερο.

  Δε συμμετέχω στις Βαταλο-μεταλο-μαχίες.
  Είναι κρίμα αλλά το επίπεδο «Εσείς οι Χριστιανοι είστενε πούστηδοι-Όχι εσείς οι Δωδεκαθεϊστές είστενε πούστηδοι » πιστεύω ότι ρίχνει πολύ χαμηλά το επίπεδο του μπλογκ. Και μάλιστα σε πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα, όχι μόνο πάνω στην ομοφυλοφιλία, για την οποία όλοι ξέρουμε οτι δεν καθορίζεται από τις ιστορικές συνθήκες ούτε δημιουργείται απ’ αυτές, και ότι τα ποσοστά των ομοφυλόφιλων μέσα στον γενικό πληθυσμό μένουν σταθερά και αφορούν περίπου το 10% των ανθρώπων.

  Αλλά μια που αναφέρθηκε το όνομά μου:

  Το βιντεάκι το θεωρώ κακόγουστο κυρίως επειδή αναφέρεται στο Άμπου Γκράιμπ. Δεν έχω ακούσει πολλά ανέκδοτα που να διαδραματίζονται στο Άουσβιτς που να μου έχουν αρέσει.

  Φυσικά δεν είπα ότι θα έπρεπε να λογοκριθεί. Απλά, το γούστο μου κλίνει περισσότερο στο χιούμορ πχ των Μόντυ Πάιθονς ή του Αρκά.

  Επί της ουσίας. Το βιβλίο του Μπουμπούκου (το μόνο, νομίζω, που έγραψε) το διάβασα. Είναι μπούρδα. Μια συρραφή τύπου Πλεύρη με διαστρεβλώσεις όπου τον βολεύει.

  Επί της ουσίας και σύντομα, η αλήθεια είναι ότι πολλά πολύπλοκα τέτοια ζητήματα θέλουν αντίστοιχα πολύπλοκη σκέψη και καθαρό μυαλό. Στην αρχαία Αθήνα, από όσο ξέρουμε, η ομοφυλόφιλη σχέση μεταξύ νεαρού άνδρα και έφηβου ήταν θεσμός.

  Από το βιβλίο του Dover βγαίνει ότι η κατάσταση ήταν κάπως έτσι: Όλοι οι νέοι θέλανε να έχουν εραστή και όταν μεγάλωναν έψαχναν για ερωμένο. Τα άσκημα παιδιά ανησυχούσαν που δεν τα πλησίαζε κανείς. Όμως η ηθική δεν τους επέτρεπε να πηδιώνται ασύστολα. Ή να πηδιώνται γενικά. Είναι δύσκολο να το καταλάβουμε, αλλά ο Ντόβερ το φαινόμενο το παρομοιάζει με τις κοπέλες στα χωριά, που θέλανε μεν να έχουν πολιορκητές, αλλά απαγορευότανε να χάσουν την παρθενιά τους.
  Όμως ποιος θα εγγυηθεί τι κάνανε κάτω από τον χιτώνα;

  Αλλά ένα βασικό είναι ότι πέρα από τις θεσμοθετημένες σχέσεις εκπαιδευτικού έρωτα και υποθέτω και κάποιες «γκέι» καταστάσεις ενηλίκων συναινούντων, που θα μοιάζανε με τις σημερινές, ήταν διαδεδομένη και η εν ψυχρώ παιδεραστία. Νεαροί δούλοι σε πορνεία κλπ. Opos Afganistan…

  Τώρα, ιστορικά παίζανε πολλά άλλα που είχανε να κάνουν και με τη θέση της γυναίκας. Και οι παραδόσεις διέφεραν από τόπο σε τόπο, ακόμα και ανάμεσα σε κοινωνικές τάξεις. Πχ η ανώτερη αριστοκρατική τάξη της Αθήνας, που είχε δωρική καταγωγή, υποτίθεται ότι ήταν πιο επιρρεπής σ’ αυτά.

  Στα Χριστιανικά χρόνια πάλι, απλά η σχέση αυτή, ο εκπαιδευτικός έρως και τα τοιούτα, περιορίστηκε στα μοναστήρια. Αν έχεις πάει προς Άγιον Όρος θα ξέρεις.

 253. BLOG_OTI_NANAI said

  253: Όλοι συμμετέχουμε σε λογομαχίες αρκεί να μας αφορά το θέμα. Κι εσύ έχεις εμπλακεί σε λογομαχίες όταν έκρινες ότι σε αφορούσαν.
  Για εμένα προσωπικά, οι επιθετικοί λαϊκισμοί για τους αρχαίους (π.χ. ανθρωποθυσίες, θεοί που βιάζουν ή ασκούν παιδεραστία κ.λπ.), δηλ. επάνω σε θέματα που με αναχρονιστικά κριτήρια αφορούν προβληματικές για σήμερα ηθικές παθογένειες, επιστρατεύονται όταν κάποιος επίσης χρησιμοποιεί τον λαϊκισμό για να μειώσει πράγματα που θεωρώ αξιόλογα, όπως τα γνωστά περί «ιουδαιοχριστιανισμού που κατέστρεψε τον κόσμο». Και σε άλλο παράδειγμα, όταν κάποιος με τα γνωστά αναχρονιστικά κριτήρια θα μου επιτεθεί μιλώντας για αιρετικούς του Βυζαντίου ή κάτι άλλο, και από αυτό θα βγάζει το (γελοίο) συμπέρασμα ότι έτσι μετατρέπει π.χ. την αθεΐα σε ανώτατη αρχή και αξία όχι για τον ίδιο μόνο, αλλά γενικά και καθολικά, τότε θα του θυμίζω με κάθε λεπτομέρεια τα σφαγεία επί εποχής αθέων στις γνωστές δικτατορίες του 20ου αιώνα.

  Για την ομοφυλοφιλία των αρχαίων, προσωπικά διαμορφώσει κάποια άποψη από όσα γνωρίζω.
  Ακόμα και η παιδεραστία που λέμε, η σχέση δηλ. ανάμεσα σε άτριχο (στο σώμα) έφηβο 14-17 ετών και σε ανύπαντρο ενήλικο έως τα 30 έτη περίπου, επίσημα, ήταν αποδεκτή όχι ως σχέση σεξουαλική, αλλά μόνο ως σχέση μέντορα με μαθητευόμενο. Ασφαλώς, υπάρχουν πλήθος υπονοούμενα στην αρχαία γραμματεία ότι εκεί συνέβαινε και κάτι άλλο και μόνο από τα αγγεία μαθαίνουμε με κάποια βεβαιότητα ότι υπήρχαν και επαφές σεξουαλικού τύπου (αγγίγματα, χαϊδέματα σε ερωτικές περιοχές κ.λπ.). Κι όμως, αυτές, δεν δηλώνονταν ανοιχτά και ενώ υπήρχαν, εντούτοις φαίνεται να ήταν ένα γεγονός που σιωπηλά μόνο γινόταν αποδεκτό από την κοινωνία.

  Για τα αποσπάσματα παθητικής ομοφυλοφιλίας που έφερα παραπάνω, είμαι απολύτως βέβαιος ότι ίσχυαν κατά γράμμα. Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα: η παθητική ομοφυλοφιλία ενηλίκων όπως και η ανδρική παθητική πορνεία ήταν κάτι μειωτικό και ταπεινωτικό.
  Μάλιστα, ακόμα και η παιδεραστία, που σίγουρα ως προς τον έφηβο ήταν παθητική, δεν ήταν πάντα αποδεκτή, καθώς ο ηλικιωμένος που κυνηγούσε νεαρούς, χλευαζόταν.

  Όσο για τα αποσπάσματα που μιλούν για έρωτα και οποιασδήποτε παρόμοια έλξη μεταξύ ανδρών (φίλων, μαχητών κ.λπ.), θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για το τι ακριβώς εννοούσαν διότι σήμερα δεν γνωρίζουμε τέτοιο λεξιλόγιο μεταξύ ανδρών. Σίγουρα, ενώ αποδέχονταν την συζυγική αγάπη, εντούτοις, αυτό που έλεγαν έρωτας, έμοιαζε να θεωρείται υψηλή αξία και γι’ αυτό να ταιριάζει μόνο σε άνδρες.
  Είναι όμως δυνατόν αυτό να περιείχε με βεβαιότητα και σεξουαλικές πράξεις, όταν ταυτόχρονα η παθητική ομοφυλοφιλία ήταν ταπεινωτική και υποτιμητική για άνδρα; Είναι πολύ δύσκολη εξίσωση. Εάν υπάρχει έρωτας μεταξύ δύο ανδρών ως μια υψηλή αξία ταιριαστή μόνο για άνδρες, τότε πώς θα εξακολουθώ να θεωρώ την αξία υψηλή, όταν ο άλλος άνδρας ή και οι δύο, εκπίπτουν στο ταπεινωτικό επίπεδο της παθητικής ομοφυλοφιλίας; Κατά συνέπεια, ακόμα και σχόλια για την «αφροδίτη» που σήμαινε συνήθως τις σεξουαλικές σχέσεις ανδρών-γυναικών, να αφορούσαν κάποιες επαφές πιθανόν όχι ολοκληρωμένες διότι προσέκρουαν στην απαξία της παθητικής ομοφυλοφιλίας.

  Κατά συνέπεια, αυτό το περίεργο λεξιλόγιο πιθανόν να μην αποτελούσε αναγγελία ανδρικής ομοφυλοφιλίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, αλλά κάτι διαφορετικό. Σίγουρα ήταν μια έλξη βαθιά, μια ισχυρή φιλία, μια δύναμη βαθιάς εκτίμησης, μια αγάπη ενδεχομένως, αλλά με δυσκολία πιστεύω θα μπορούσε να είναι μια κανονική ομοφυλοφιλική σχέση με άσκηση παθητικής ομοφυλοφιλίας.
  Από την άλλη, αυτή η έλξη δεν ήταν ερωτικό γλέντι. Βλέπουμε στα συμπόσια πλήθος σεξουαλικές σκηνές με εταίρες και αυλητρίδες, όπως επίσης και στις οργιαστικές εορτές όπου άνδρες διασκέδαζαν σεξουλικά με γυναίκες.

  Αντιθέτως, αν αντιστοιχίσουμε τα λόγια που σώζονται με τα αγγεία, βλέπουμε καταρχάς στην παιδεραστία τον νεαρό να είναι ο πιο μαζεμένος, τον βλέπουμε να αγκαλιάζει τον μέντορα του, βλέπουμε τον μεγαλύτερο σε ηλικία να αγγίζει τον έφηβο, να τον αγγαλιάζει, να τον κοιτάει, να τον χαϊδεύει.

  Πιθανόν, ακόμα και η παιδεραστία να είχε κάποια όρια στη σεξουαλικότητα, και να ήταν ίσως γεμάτη με συναισθήματα ανάλογα με μια ετεροφυλοφιλική σχέση που μόλις ξεκινάει όπου το ζευγάρι είναι βαθιά ερωτευμένο, φιλιέται, αγγίζεται, και διαρκώς κοιτάζεται αχόρταγα. Ίσως αυτό να ήταν το όριο στον παιδεραστικό έρωτα.

  ΥΓ1
  Αυτό που γράφεις για το Άγιο Όρος είναι απλώς κακοήθεια.

  ΥΓ2
  Αν θυμάσαι, σε αυτό εδώ το ιστολόγιο παρέλασαν μια σειρά από πανεπιστημιακές στατιστικές που έδειξαν ότι η ομοφυλοφιλία περιορίζεται σε ένα ποσοστό του 3% και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί παρά να γίνεται αντιληπτή ως ιδιαιτερότητα που η άσκηση της αφορά τους ομοφυλόφιλους και ενώ αποτελεί δικαίωμα αυτοδιάθεσης, εντούτοις δεν μπορεί να αποτελεί καθολικά αποδεκτή κανονικότητα για όλους και πόσο μάλλον τους μή ομοφυλόφιλους.

 254. Ιάκωβος said

  254,Καμία κακοήθεια. Είναι γεγονός. Δεν λέω ότι είναι γενικευμένο φαινόμενο, αλλά είναι πολύ διαδεδομένο. Έχω πάει κι έχω δει κι έχω ακούσει. Και έχω διαβάσει, πχ Το Ελληνικό καλοκαίρι του Λακαριερ. Δεν υπήρξε μονή που να μην του επιτέθηκαν.

  Η ομοφυλοφιλία πάλι των αρχαίων είναι τεκμηριωμένη. Είναι γνωστά και τα ονόματα των «παιδικών» του καθένα, πχ του Ευριπίδη που είχε τον Αγάθωνα, ή του Αρμόδιου και τον Αριστογείτονα, που ο ένας ήταν τα «παιδικά» του άλλου.
  Το λένε τα κείμενα καθαρά, στο Συμπόσιο,στον Ερωτικό του Πλούταρχου και στην Παλατινή.
  Περισσότερο μιλάμε συνήθως για τους ελεύθερους πολίτες Υπήρχαν όμως πορνοβοσκοί που διατηρούσαν πορνεία με ανήλικα αγόρια δούλους, τα οποία επισκεπτόντουσαν κανονικότατα οι ελεύθεροι. Άλλωστε το γεγονός ότι προσφέρθηκε στον Αλέξανδρο δούλος ευνούχος για τέτοιες δουλειές, αυτό τι λέει;

  Η παιδεραστία των αρχαίων είχε και μια μορφή εξιδανικευμένη, αλλά σε γενικές γραμμές δεν την φαντάζομαι πολύ διαφορετική από αυτό που γίνεται σήμερα στο Αφγανιστάν.

  Τώρα με το ζόρι να αποδείξουμε οτι «οι ΑΗΠ δεν είχαν το «κουσούρι» είναι ναζισμός τύπου Πλεύρη και Γεωργιάδη.

  Αλλά είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που δε χωράνε προκαταλήψεις κανενός είδους.

 255. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «όχι μόνο πάνω στην ομοφυλοφιλία, για την οποία όλοι ξέρουμε οτι δεν καθορίζεται από τις ιστορικές συνθήκες ούτε δημιουργείται απ’ αυτές,»
  Μα τι λές, θυμάμαι πριν πολλά χρόνια (καμιά εικοσαριά) που ακόμα έβλεπα εκπομπές στην τηλεόραση, είχα δεί τον Μεταλληνό να αντιδρά για τους ομοφυλόφιλους λέγοντας, «ο θεός έπλασε τον άντρα και την γυναίκα, δεν έπλασε κι έναν ντιντί» άρα έχεις άδικο (χαμόγελο). Θυμάμαι που σκέφτηκα, καλά δεν κοιτάει λίγο στο μαντρί του, οργιάζουν οι «αδερφές» ιεράρχες και ιερωμένοι.

  » και ότι τα ποσοστά των ομοφυλόφιλων μέσα στον γενικό πληθυσμό μένουν σταθερά και αφορούν περίπου το 10% των ανθρώπων.» Κόψε κάτι, εκτός κι αν βάζεις μέσα κι όσους λέμε παλιοπούστηδες, τότε είναι μεγαλύτερο το ποσοστό (χαμόγελο).

 256. sarant said

  250-251 Μπερδεύτηκα. Εγω κοίταζα το ετυμολογικό και ο Οτινάναι το γενικό λεξικό, Οπότε, μάλλον το Ετυμολογικό είναι το νεότερο.

 257. constant said

  Είμαι Γ’ δημοτικού. Στο σχολείο κάναμε Φυτολογία. Από τα ωραιότερα μαθήματα του δημοτικού. Μαζεύαμε φύλλα και λουλούδια, τα ξεραίναμε και τα τοποθετούσαμε σε ένα ειδικό ντοσιέ, το φυτολόγιο, γράφοντας από κάτω την ονομασία του φυτού. Λοιπόν να μην πολυλογώ, μάθαμε για τα μονοκοτυλήδονα και τα δικοτυλήδονα, για τους στήμονες και τον ύπερο, και κάτι είπαμε και για τους γαμέτες. Και ότι έτσι πολλαπλασιάζονται τα φυτά. Αυτό ήταν το έναυσμα.

  Περιττό να πω ότι η σεξουαλική ενημέρωση τον καιρό εκείνο ήταν μηδενική. Η τσακαλοπαρέα της γειτονιάς δεν είχε μεγαλύτερα παιδιά να μας διαφωτίσουν στο πώς γεννιούνται τα παιδιά. Και έτσι, έχοντας πιάσει τους γαμέτες από την φυτολογία, και έχοντας καταλάβει ότι η φράση γαμώτο (που δεν την άκουγε κανείς τόσο συχνά όσο σήμερα), σημαίνει «γαμώ το…», και ότι το γαμώ πρέπει να έχει κάποια σχέση με την γάμο αλλά επίσης ότι είναι απαγορευμένη λέξη, σκέφτηκα να ψάξω… στην εγκυκλοπαίδεια. Στο σπίτι μας είχαμε την Χάρη Πάτση. Περνώντας από το ένα λήμμα στο άλλο, πήγα από το γαμέτες στο σπερματοζωάριο, και από το σπερματοζωάριο στο ωάριο, και έτσι με λίγη φαντασία κατάλαβα πώς γίνονται τα παιδιά…

  Πάω στον κολλητό μου, τον Βαγγέλη, και του λέω το και το. Έτσι γίνονται τα παιδιά, Βάζει ο μπαμπάς το σπερματοζωάριο στην μαμά. Αποκλείεται μου λέει αυτός. Βρε καλέ μου, βρε χρυσέ μου, αφού το διάβασα στην εγκυκλοπαίδεια, να δες το και συ. Τέλος πάντων, περάσαν μερικές μέρες. Κάποια στιγμή με ρωτάει η μάνα μου. Ρε συ, τι του λες του φίλου σου του Βαγγέλη; Εγώ άλλαξα δέκα χρώματα. Γιατί ρε μαμά, τι έγινε, ρωτάω; Να, η μαμά του με πήρε τηλέφωνο και με ρωτάει ποιος σου έμαθε αυτά τα πράγματα, και ότι δεν είναι σωστό να λέμε τέτοια πράγματα στον γιο της, μου απαντάει η μάνα μου. Και της εξηγώ ότι τα διάβασα στην εγκυκλοπαίδεια. Δεν με μάλωσε καθόλου, και μάλλον ένιωσε περήφανη που το παιδί της έψαξε και έμαθε (στην θεωρία βέβαια) αυτά που δεν μπορούσαν να πουν εύκολα οι μεγάλοι στους μικρούς για την αναπαραγωγική πράξη.

 258. Επίκαιρο από τον τοίχο του φίλου Διονύση Βίτσου
  Η ΧΗΡΑ ΚΑΙ Η ΨΕΚΑΣΤΗΡΑ
  Ζακυνθινό λαικό σατιρικό τραγούδι
  Το χαλκό, το χαλκό, κύριε ελέησον
  Το χαλκό, το χαλκό, κύριε ελέησον
  Εργάτης ήμουν άριστος, τα περασμένα χρόνια
  Πότε για τρύγο επήγαινα, και να ξαρίζω αλώνια
  Στο δρόμο μου, που επήγαινα, απάντηξα μια χήρα
  Μου λέει’ χεις σύνεργα καλά, και ντούρα ψεκαστήρα
  Ευθύς τα συμφωνήσαμε, πάω την άλλη μέρα
  Βλέπω τ’ αμπέλι χέρισο, τση χήρας πέρα ως πέρα
  Τραβάω πρώτη μηχανή, τραβάω και δευτέρα
  Τραβάω κι άλλες τέσσερες, ώσπου να φύγει η μέρα
  Κυρά μου σώθηκε ο χαλκός, και βγήκανε τ’ αστέρια
  Τι να μου κάνουν χριστιανέ, μονάχα έξη χέρια
  Στο χάλι πούν’ το κτήμα μου, εσύ να το δροσίσεις
  Τουλάχιστον δέκα φορές, πρέπει να το ραντίσεις
  Κι’ εκεί που ετοιμαζόμουνα, τη μηχανή να λύσω
  Να πλύνω το σωλήνα τση, για να τον καθαρίσω
  Αρπάζει την ραντιστήρα μου, με πιάνει χέρι-χέρι
  Να της περάσω ήθελε, ακόμη ένα χέρι
  Μα δώστου βίρα με ορμή, με δύναμη μεγάλη
  Αλλά χαλκό η μηχανή, δεν είχε πια να βγάλει
  Αρπάζω το σακάκι μου, παίρνω τη ψηκαστήρα
  Στο δρόμο εβλαστήμαγα, το κτήμα και τη χήρα
  Σας συνιστώ βρε φίλοι μου, εσείς όπου ραντάτε
  Σε κτήμα ακαλλιέργητο, χήρας ποτέ μην πάτε
  Για τ’ όποιος με χήρας κτήματα, τολμήσει και τα βάλει
  Θα σπάσει η ψεκαστήρα του, ας είναι κι’ απ’ ατσάλι

 259. Ριβαλντίνιο said

  @ 255 Ιάκωβος
  Δεν υπήρξε μονή που να μην του επιτέθηκαν.

  Και εγώ σου λέω πως παρακαλούσε να του την φερμάρουν και επειδή κανείς δεν ανταποκρίθηκε έβγαλε βρώμα για το ότι δήθεν του την έπεφταν οι μοναχοί ! 🙂 🙂 🙂

  Άλλωστε το γεγονός ότι προσφέρθηκε στον Αλέξανδρο δούλος ευνούχος για τέτοιες δουλειές, αυτό τι λέει;

  Ότι του πήγαν δώρο αχρείαστο και θα το πήγε πίσω στο κατάστημα για αλλαγή. 🙂

  Για το βιντεάκι το αστείο δεν είχε να κάνει με το Γκουαντάναμο, γι’αυτό μου προκαλεί εντύπωση πως το συνδύασες. Το αστείο είχε να κάνει με το ότι ο φρουρός ήταν ενεργητικός ομοφυλόφιλος, αλλά αυτό δεν το θεωρούσε ομοφυλοφιλία. Θεωρούσε ομοφυλόφιλους μόνο τους παθητικούς, τους οποίους δήλωνε μάλιστα ότι τους σιχαινόταν.

 260. sarant said

  259 A, πολύ καλό!

 261. Constant, δεν είσαι ο μόνος που έμαθε αυτά τα πράγματα από την Εγκυκλοπαίδεια. Κι εγώ από κει τα πληροφορήθηκα. Είχα δει κάτι στην εφημερίδα για αφροδίσια νοσήματα, ρώτησα τους μεγάλους τι είναι αυτά και κατάλαβα πως καλό είναι να μην πολυρωτάω για τέτοια, κοίταξα στην εγκυκλοπαίδεια και είδα «μεταδίδονται διά της συνουσίας», κοίταξα τη νέα άγνωστη λέξη και είδα «βλ. γενετήσιος ομιλία», κοίταξα και εκεί… και έμεινα εμβρόντητος.

 262. BLOG_OTI_NANAI said

  255: «Έχω πάει κι έχω ΔΕΙ κι έχω ακούσει. Και έχω διαβάσει»

  Αυτά που λες, ευθέως σου λέω ότι γνωρίζω πως είναι ψέματα όπως και όλα τα αντίστοιχα φαινόμενα διηγήσεων του στιλ «κάποιοι ΑΛΛΟΙ είδαν ότι έτσι είναι». Διότι, εάν είδαν «άλλοι» θα έπρεπε να δω κι εγώ…
  Και όπως καταλαβαίνεις, έχω εδώ και 25 χρόνια φίλους και γνωστούς μοναχούς ή δόκιμους σε διάφορες μονές στο Όρος, και γνωρίζω δεκάδες άτομα που επισκέπτονται επίσης συνεχώς το Όρος, και που κι εκείνοι γνωρίζουν συνολικά εκατοντάδες άλλα άτομα που κάνουν το ίδιο. Και έχω ρωτήσει τόσο πολύ για το θέμα αυτό, ώστε κατάλαβα ότι το γεγονός ότι κανείς από όσους γνωρίζω δεν είδαν ή άκουσαν τίποτε τέτοιο, όπως ούτε κι εγώ, συνέβη ακριβώς διότι δεν υπήρχαν τέτοια φαινόμενα.

  Γνωρίζω λοιπόν καλά ότι είναι ψέματα αυτά που ισχυρίζεσαι ότι «ΕΙΔΕΣ» («βλέπω» σημαίνει είδα ομοφυλόφιλους μοναχούς να ερωτοτροπούν μπροστά μου, και αναρωτιέται κανείς με ποιες προϋποθέσεις συνέβη αυτό…).
  Είμαι λοιπόν απολύτως βέβαιος γι΄ αυτό, ώστε να γνωρίζω ότι κι εσύ ξέρεις καλά ότι λες ψέματα, και φυσικά, η φράση «πολύ διαδεδομένο» είναι κάτι που εκφράζει το απόλυτα ψευδές.

  Έχοντας μιλήσει με μοναχούς μπορώ να μεταφέρω μια εμπειρία. Από τη συζήτηση με κάποιον που ήταν 4-5 χρόνια στο Όρος αλλά δόκιμος ακόμα, κατάλαβα από τα προβλήματα που περιέγραφε ότι αντιμετώπιζε δυσκολίες με την ομοφυλοφιλία του. Φυσικά δεν του είπα τίποτα, αλλά ξέρω ότι είναι ένα λάθος που γίνεται, κάποιος που προβληματίζεται με την ομοφυλοφιλία του να θεωρεί ότι σε έναν τέτοιο χώρο ή απλά φορώντας το ράσο «θα του περάσει». Φυσικά, αυτό είναι ουτοπία… Θα μπορούσα λοιπόν να υποθέσω ότι αν δύο άνθρωποι με το ίδιο πρόβλημα βρίσκονταν εκεί, θα αντιμετώπιζαν το δίλημμα της σωματικής επαφής.
  Να δεχτώ μάλιστα ότι παρασύρθηκαν κάποια και όντως έφτασαν στο σημείο αυτό;

  Από εκεί και πέρα όμως, αυτό που μαρτυρά την απάτη, είναι ότι δεν ζούμε στην εποχή του «Ονόματος του Ρόδου», δηλ. σε εποχή χωρίς διεξόδους!
  Η ζωή στο Όρος είναι πολύ περιορισμένη, και μόνο ένα ηλίθιος θα δεχόταν ως πραγματικό γεγονός ότι θα πήγαινε κάποιος να ταλαιπωρηθεί με όλους αυτούς τους περιορισμούς, αντί μαζί με τον… φίλο του, να αφήσει το ράσο και να βγει έξω ώστε να περνούν μια χαρά, και να μην έχουν τόση καθημερινή πίεση και τόσους περιορισμούς, και να ταλαιπωρούνται από την αϋπνία, τις τόσες δουλειές, τις πολύωρες λειτουργίες κ.λπ. κ.λπ. Και εκτός του πιεστικού προγράμματος πρέπει να δίνεις αναφορά και να παίρνεις άδεια για κάθε ενέργεια που θα σε αναγκάσει να απομακρυνθείς από το κελί.

  Δηλαδή, Ιάκωβε δεν μπορεί να πορεύεσαι με την εντύπωση ότι όλοι οι άλλοι εκτός από εσένα είναι απλώς μη σκεπτόμενοι ηλίθιοι. Γι’ αυτό λυπήσου μας, ασχολήσου με κάτι άλλο και άσε τα παραμύθια για μικρά παιδιά.

  Για το θέμα της ομοφυλοφιλίας:
  το ζήτημα είναι τι λένε οι πηγές. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπήρχαν ομοφυλόφιλοι. Όπως και σήμερα, υπήρχαν και τότε. Δεν μιλάμε όμως γι’΄αυτό.
  Μιλάμε για το αν οι μή ομοφυλόφιλου προσανατολισμού, κατέληγαν σε ομοφυλοφιλική συμπεριφορά απλώς σαν μια πράξη κοινωνικά αποδεκτή με βάση τον φιλοσοφικό ορισμό του έρωτα μεταξύ ανδρών.

 263. BLOG_OTI_NANAI said

  260: «Ότι του πήγαν δώρο αχρείαστο και θα το πήγε πίσω στο κατάστημα για αλλαγή.» 🙂

 264. 263 Δεν σου είπαν ποτέ στο Όρος πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα παλιότερα και πώς αναγεννήθηκε, ξερωγώ, ο μοναχισμός στα τέλη των ογδόνταζ; Γιατί εγώ όποτε πήγαινα (από το ’94 και μετά) αυτά μου έλεγαν.

 265. Ριβαλντίνιο said

  @ 265 Δύτης των νιπτήρων
  Kαι τι δουλειά έχει ένας άθρησκος (;) τουρκολόγος στο Άγιο Όρος ; 🙂 Ε; ε ; ε ; Ψάχνεις για τον Χαϊρουλάχ ή μελετάς τον αντιτουρκισμό του Αγίου Όρους ; 🙂

  (Θα κάνεις κάποια προδημοσίευση για ένα βιβλίο που είπες ότι έγραψες στο μπλογκ σου ; Ομοίως για τον Χαϊρουλάχ ; Έχεις να γράψεις πολύ καιρό ! 😦 )

 266. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  263 – «Γνωρίζω λοιπόν καλά ότι είναι ψέματα αυτά που ισχυρίζεσαι ότι «ΕΙΔΕΣ» («βλέπω» σημαίνει είδα ομοφυλόφιλους μοναχούς να ερωτοτροπούν μπροστά μου, και αναρωτιέται κανείς με ποιες προϋποθέσεις συνέβη αυτό…)»
  Είσαι άπαιχτος μεγάλε, όμως μ΄αυτή την όμορφη λογική, εγώ που δεν έχω δεί μπροστά μου πρόσφυγες, ούτε τον πόλεμο που τους εξανάγκασε να ξεκληριστούν, μπορώ να πώ πως είναι ψεύτικοι ισχυρισμοί των ΜΜΑ. Άμα δεν το δούμε να συμβαίνει μπροστά μας, δεν πρέπει να πιστεύουμε τίποτα, ΣΩΣΤΌΣ.

 267. 266 Καλά δεν έχεις ακούσει για τα οθωμανικά αρχεία του Όρους; Κοτζάμ Βατοπέδι! 🙂 (Σοβαρά τώρα όμως, πάντα μ’ άρεσε να πηγαίνω).

  Όσο για τον «αντιτουρκισμό» του Όρους, ας το αφήσουμε καλύτερα… Υπάρχουν άλλωστε πιο ειδικοί από μένα:
  https://www.academia.edu/2448307/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%BF%CF%85_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE_%CE%B3%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%BF%CE%B8%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%A7%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE_15%CE%BF%CF%82_-16%CE%BF%CF%82_%CE%B1%CE%B9._Settlement_Patterns_and_Monastic_Land_Properties_in_Ottoman_Chalkidike_15th-16th_c._
  https://www.academia.edu/2257601/%CE%9F%CF%81%CE%B8%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%B1_%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%B4%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9_%CF%84%CE%B5%CE%BA%CE%AD%CE%B4%CE%B5%CF%82_%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%BC%CE%B9%CE%B1_%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82_%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%85_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%BF%CE%B8%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1_Orthodox_Monasteries_and_Dervish_Tekkes_Toward_a_Comparative_Approach_of_their_Economic_and_Political_Role_in_the_Ottoman_Society_
  https://www.academia.edu/1815272/The_Saints_in_the_Sultan_s_Dream
  https://www.academia.edu/2374603/%CE%A4%CE%B1_%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1_%CF%89%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%BF%CE%B8%CF%89%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CF%84
  https://www.academia.edu/5560875/Mount_Athos_through_the_Ottoman_documents_of_the_15th_c._in_Greek_
  https://www.academia.edu/7513935/The_Ottoman_Archive_of_St._Paul_monastery_on_Limnos_in_Greek_

 268. BLOG_OTI_NANAI said

  267: Πρεσβυωπία με επιλεκτική ανάγνωση, πρώτη φορά βλέπω…
  Οπότε στα κάνω και έντονα μήπως τα δεις καλύτερα:

  «έχω εδώ και 25 χρόνια φίλους και γνωστούς μοναχούς ή δόκιμους σε διάφορες μονές στο Όρος, και γνωρίζω δεκάδες άτομα που επισκέπτονται επίσης συνεχώς το Όρος, και που κι εκείνοι γνωρίζουν συνολικά εκατοντάδες άλλα άτομα που κάνουν το ίδιο. Και έχω ρωτήσει τόσο πολύ για το θέμα αυτό,»

  Το αλεπουδάκι 101 από πότε;

 269. gpoint said

  # 270 τέλος

  ¨’οποια γυναίκα σκοτώσει ένα πούστη θα πάει στον παράδεισο»…συγχωροχάρτια με ανταλλαγή υπηρεσιών για να γλυτώνουνε το ΦΠΑ !!

 270. Ριβαλντίνιο said

  Οι χριστιανοί είναι κομμουνιστές. Μην ακούω βλακείες για ΧΑτες !

  Πίστη

  Λατρεία

 271. gpoint said

  # 269

  Μπλογκ ότι νάναι έχεις καταντήσει μπλογκ ότι σου βρίσκεται…

 272. BLOG_OTI_NANAI said

  265: Υπάρχει αυτό, αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να πιστέψουμε ότι το διαφορετικό «παλαιότερα» ήταν οι… ακραίες ομοφυλοφιλικές οργιαστικές επαφές οι οποίες «σταμάτησαν» στα ’80s!

 273. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  269 – Πρεσβυωπία αν και 55, δόξα νάχει ο γιαραμπής δεν έχω ακόμα, δεν φοράω γυαλάκια, που σημαίνει πως είμαι «ανοιχτομάτης», εν αντιθέση με σένα, που αν και πρεσβύωψ, δεν διαβάζεις επιλεκτικά, αλλά βλέπεις ό,τι θέλεις, και Ο,ΤΙ ΝΑΝΑΙ.
  Να σου ξαναβάλλω κι εγώ λοιπόν αυτό που έγραψες, με ΜΕΓΑΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, να μη το μπερδέψεις.

  «ΒΛΕΠΩ» ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΙΔΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΝΑ ΕΡΩΤΡΟΠΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗΣ ΣΥΝΕΒΗ ΑΥΤΟ…)»
  Διάβασε τώρα πάλι το σχόλιό μου με πιο μεγάλους φακούς, και δες για πιο πράγμα μιλάω.

  «Το αλεπουδάκι 101 από πότε;»
  Από τότε που τα γατάκια το παίζουν αλεπούδες. Δεν σε παίρνει σ΄αυτό το παιχνίδι μαζί μου, είμαι πολύ καλύτερός σου.

 274. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  273 – Έγραψες Gee!!!

 275. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  270 – Παρ΄όλες τις κακουχίες, την σκληρή δουλειά, τις ξαγρύπνιες, και τις άγριες νηστείες, τετράπαχος ο μοναχός, θα τον παχαίνει το νεράκι του αμαρτωλού όρους.
  Το θλιβερό συμπέρασμα που βγαίνει από τα σιχαμερά λόγια του, είναι πως η αγαμία καίει την φλάντζα και σε κάνει ΚΑΚΟ άνθρωπο, ενώ η πολύ «απουσία» σε φέρνει στο στάδιο του μοναχού σκατόγερου.

 276. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #268β
  Και ποιος είναι αυτός ο Κολοβός κι ο άλλος ο Κοτζαγεώργης; Ο Βακαλόπουλος έχει παραπέμψει σε αυτούς; Άσε που τουρκοφέρνει το επίθετο του τελευταίου… 🙂

 277. π2 said

  Gpoint, για πες μας για το αθηναϊκό κατεστημένο / την παράγκα της ΕΠΟ / τον στημένο διαιτητή / το μαλαισιανό στοίχημα / ό,τι προαιρείσαι και την ήττα του ΠΑΟΚ από τον τελευταίο στη βαθμολογία και υποβιβασμένο Πανθρακικό.

  (Ε, διαβάζω τόσον καιρό χίλια μύρια ποδοσφαιρικά που δεν στέκουν σε στοιχειώδη βάσανο, είπα να μη συμμετέχω γιατί δεν έχει νόημα, αλλά σε λίγη παλιά καλή ποδοσφαιρική καζούρα δεν μπορώ ν’ αντισταθώ.)

 278. Ριβαλντίνιο said

  @ 278 Γρηγόρης Κοτορτσινός
  Τον Κοτζαγιώργη τον σώζει το «Φωκίων», αλλιώς θα ήταν πολύ ύποπτος ! :mrgreen: Ο Κολοβός πάλι φάινεται καλός. Περίεργος όμως φαίνεται ο Elias Kolovos του The Saints in the Sulatan’s Dream. 🙂

  Αντιπαθούμε Βακαλόπουλο γιατί δεν μιλάει καλά για τον πατριάρχη μας Γεννάδιο Σχολάριο !!! 👿 Με το στανιό παραπέμπουμε σε αυτόν. 🙂

 279. gpoint said

  # 279

  Οποιος είδε το παιχνίδι ξέρει πως ήταν καθαρά ήττα ομάδας που δεν έχει ψυχολογία και κίνητρο να νικήσει ένα παιχνίδι όπου ήταν και ανώτερος και προηγήθηκε. 4-20 οι τελικές 1-16 τα κόρνερ περίπου και τα λοιπά κλασσικά στατιστικά. Συμπτωματικά το παιχνίδι Πανθρακικος-ΠΑΣ 2-4 ελέγχεται από Φιφα για παράνομο στοιχηματισμό και ο «ανεξάρτητος» Πανθρακικός είχε να κερδίσει από το ματς με τον ΠΑΟ !!! Φυσικά δεν μπορεις να διανοηθείς με ποιά κριτήρια και ποιά παιχνίδια ο Πανθρακικός επιλέγει να κτυπήσει και ΑΝ του κάτσουν… Η σχέση που έχει αυτό το σχετικά αδιάφορο παιχνίδι με τα εγκλήματα του Παπά στην Τούμπα είναι ίδια που έχει το πι με το δύο ή μάλλον με το αυτοκινητο του παρατηρητή διαιτησίας Κύρκου στο ΑΕΚ-ΟΣΦΠ που κάψανε με γκαζάκια χθες στα Γιάννινα… Προφανώς η ρώσική μαφία θα το έκανε αυτή που ανατίναξε και τον φούρνο του Κωνσταντινέα κ.λ.π.

  Οσο για το Αθηναϊκό κατεστημένο περίμενε λιγο και θα δεις την ΤΕΛΙΚΗ θέση των ΠΑΟ και ΑΕΚ οι οποίοι κανένα ηθικό κίνητρο δεν έχουν απλά συμβαδίζουν με ΠΑΟΚ όσο τους συμφέρει . Οπως ο Αλαφούζος που πήγε στο CAS με επιχειρήματα τις κωλοφυλλάδες του γάβρου προκειμένου να κλέψει την πρώτη θέση στα πλέηοφς.

  Την θέση Μαρινάκη πως ο Σαββίδης είναι «εθνικά επικίνδυνος» θα την λανσάρεις προσεχώς …

 280. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #280
  Τα έχετε βρει μπαστούνια με τον Βάτman κάθε βράδυ και η μεταλληνική κλιξ κοντέυει να διαλυθεί, παραδέξου το… 🙂

 281. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #280-281
  Α όχι ξέχασα με ποιον μιλάω, βάστα γερά κάπτεν! 🙂

 282. Ριβαλντίνιο said

  gpoint said :

  κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ
  λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ
  ακατάσχετο
  κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ
  λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ
  ακατανόητο
  κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ κλαψ
  λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ λυγμ

  και κλαψ

  @ 279 π2
  Ετοιμάσου για 3 μπαλάκια στο Φάληρο (αν μας αφήσει η παράγκα).

  @ 283 Γρηγόρης Κοτορτσινός
  Για να συνεχίζεις να κάνεις τον συσχετισμό Ριβαλντίνιο=Βάταλος είσαι πολύ ύποπτος και στα μάτια μου ο πρώτος υποψήφιος x για Βάταλος=x .

  Μήπως είσαι γυναίκα ;

 283. π2 said

  Gpoint,
  Το ξέρεις ότι δεν μιλάω σοβαρά για ποδόσφαιρο μαζί σου. Αν είχε νόημα, θα σου απαντούσα στο αστείο σου ότι θα λανσάρω κάποια άποψη κάποιου Μαρινάκη λέγοντάς σου ότι εσύ αναπαράγεις ήδη τις μπούρδες του κάθε Θωμαΐδη για το μαλαισιανό στοίχημα για έναν αγώνα που κάλλιστα θα μπορούσε ο διαιτητής να έχει εξασφαλίσει πολύ νωρίτερα το διπλό σε φάσεις που ξέρεις πολύ καλά και το οποίο παιχνίδι, hello, τελικά διέκοψε, όπως ήθελε ήδη να κάνει νωρίτερα και δεν τον άφησαν οι δυο ομάδες. Αλλά μ’ ενδιαφέρει μόνο η ποδοσφαιρική καζούρα εδώ πέρα, όχι η ποδοσφαιρική ανάλυση.

  Ριβαλντίνιο, πολύ πιθανό να ρίξετε 3 μπαλάκια στο Φάληρο. Αφού θα παίζουμε με τους νέους ελλείψει κινήτρου γιατί όχι; 😀

 284. π2 said

  Διόρθωση, Ριβαλντίνιο, τώρα που είδα τις φάσεις του αποψινού σας αγώνα, νομίζω ότι έχεις δίκιο, δεν θα σας αφήσει η παράγκα να κερδίσετε. Από τη στιγμή που δεν έδωσε το πέναλτι και αποβολή στην χερούκλα του Μπεργκ, κάποιο καταχθόνιο σχέδιο θα έχει η παράγκα και δεν ήθελε να έχετε ελλείψεις στο Φάληρο. 😛

 285. gpoint said

  # 285

  Εντελώς αστείος είσαι, αν έδινε τα παραμυθένια πέναλτυ θα είχε διακοπεί το παιχνίδι από το 60 όπως ζήταγε όλο το γήπεδο με την κραυγή » Φύγετε-φύγετε». Αυτό ακριβώς ήθελε να αποφύγει ο διαιτητής γι αυτό και ξαναβγηκε 10 λεπτά μετά την διακοπή μπας και το λήξει να σώσει το κεφάλι του από την σπείρα που τον έβαλε. Προφανώς ΔΕΝ είδες το ματς και γράφεις κατά πως το φαντάστηκες βλέποντας στιγμιότυπα
  Αλλά η φανατίλα σου δεν σ’ αφήνει να καταλάβεις το πλέον προφανές αλλά φέρνεις ηλίθια επιχειρήματα σαν τους θρησκόληπτους…οι παίκτες δεν τον άφηναν να το διακόψει, χαχαχαχ, ο Καραπαπάρας σου το ψιθύρησε αυτό το μυστικό και το πίστεψες ;;;

 286. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Γνωστό το κόλπο Π2ε εδώ και χρόνια. Μόλις ο Θρήνος εξασφαλίζει το κορακίσιο «πρωτάθλημα» (και τα φράγκα του τσου-λού) τα κοράκια αρχίζουν να τον «αδικάνε» και να «ευνοάνε» τσι άλλοι… Συγκλονιστικό «αθωωτικό» επιχείρημα, επιπέδου Τάκη Τσουκαλά.
  Φυσικά, επειδή είστε αχόρταγοι, κι αυτό είναι το χειρότερο αμάρτημά σας! σας έμεινε από το φαταούλα Κόκκαλη*, στην Τούμπα ξεμπροστιαστήκατε. Η πιο πούστικη διαιτησία που έχω δει τα τελευταία χρόνια, και δεν μιλάω για το μαρς πέναλτυ στο τέλος.

  * Ούτε καν την καημένη την Κούλα δεν άφησε να χαρεί ένα πρωτάθλημα που κέρδισε στα γήπεδα. Της το πήρε στα χαρτιά!

 287. π2 said

  287: Ο πιτσιρικάς γιος μου παίζει ποδόσφαιρο. Οι γονείς περνάμε κατά κανόνα καλά τόσο μεταξύ μας όσο και με τους γονείς των αντιπάλων στους αγώνες. Έχουμε πετύχει φυσικά και κάφρους γονείς και υπό εκκόλαψη μικρούς κάφρους, αλλά σε γενικές γραμμές τα πράγματα είναι ευχάριστα. Αθώα, παρά την ένταση και την οπαδική επιθυμία για νίκη, αθώα όπως θα έπρεπε να είναι ένα παιχνίδι στο οποίο ο θεατής, ο οπαδός, συμμετέχει έντονα αλλά με την αναγκαία αποστασιοποίηση που φέρνει η διαμεσολάβηση (δεν αγωνίζεσαι εσύ, εσύ απλώς παρακολουθείς και ενθαρρύνεις). Αυτή είναι, υποτίθεται, η αρχική συνθήκη στον οπαδικό αθλητισμό: ο οπαδός συμμετέχει σε μια διαμεσολαβούμενη αναπαράσταση πολέμου, χωρίς θύματα και χωρίς απώλειες.

  Έχει τύχει δυο φορές τον τελευταίο καιρό να έχει αγώνα ενηλίκων (Α΄ τοπικό) πριν από τον αγώνα των μικρών, αγώνες στους οποίους έχουν γίνει επεισόδια, με αποτέλεσμα τα παιδιά να κοιτάνε αποσβολωμένα (και σε μια περίπτωση να υπάρχει και απτός κίνδυνος γι’ αυτά). Μου έχει τύχει επίσης να δω επεισόδια σε φιλικό αγώνα εφηβικών ομάδων. Είμαι λοιπόν πραγματικά πολύ άσχημα φορτωμένος με τη φανατίλα και τη θρησκοληψία στο ποδόσφαιρο για να σου απαντήσω. Απαξιώ, με την κυριολεκτική έννοια του όρου: δεν θέλω να δώσω την παραμικρή αξία σε στάσεις όπως η δική σου απέναντι στο ποδόσφαιρο.

 288. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  289. Αν και δεν απευθύνεσαι σε μένα, θα πω ότι καλά τα λες για το ποδόσφαιρο! Μόνο που αυτό που παίζεται στην Ελλάδα δεν είναι ποδόσφαιρο. Και γι’αυτό ευθύνεται σε ποσοστό 90% ο Ολυμπιακός.
  Όσο για την καφρίλα των γονιών σε αγώνες των παιδιών τους, ΔΕΝ είναι ποδοσφαιρικό φαινόμενο μόνο. Να δεις στο σκάκι τι γίνεται! (μιλάω σοβαρά!)

 289. π2 said

  Όχι, Νεοκίδιε, δεν ευθύνεται ο Ολυμπιακός. Ευθύνονται συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες Ανώνυμων Εταιρειών, ο Τζίγκερ, ο Κόκκαλης, ο Πατέρας παλαιότερα, ο Μαρινάκης σήμερα, μεθαύριο μπορεί ο Μελισσανίδης, που στήνουν δομές οι οποίες πολύ γρήγορα αυτονομούνται και δρουν για το συμφέρον τους και όχι για το συμφέρον της Χ ομάδας, όπως κάθε μαφία. Αυτό δεν καταλαβαίνει ο μέσος αφιονισμένος οπαδός και διαολίζομαι. Το να διαβάζουμε, σοβαροί άνθρωποι, μια τέτοια κατάσταση με όρους καλών και κακών (υγιών επιχειρηματιών και βελζεβούλικου κατεστημένου, καθαρών και βρώμικων ομάδων), το να κάνουμε οσιομάρτυρες αλήτες και λαμόγια και να δικαιολογούμε επί της ουσίας πραγματική βία όπως κάνει στην πραγματικότητα ο αθλητικός τύπος είναι μια συζήτηση στην οποία δεν με ενδιαφέρει να συμμετάσχω.

  Θα προτιμήσω την παλιακή καζούρα λοιπόν: που πα’ ρε με το Μαμούθ και τον υπέρβαρο Λέτο;

 290. giorgos said

  Ο Ολυμπιακός αυτή τή στιγμή είναι ή πιό υγιής καπιταλιστική επιχείρηση πού λειτουργεί στήν Ελλάδα καί γι’ αύτό θά πρέπει νά είναι παράδειγμα πρός μίμιση . Ολοι οί άλλοι είναι απατεώνες καί λαμόγια πού αποσκοπούν στό κρατικό χρήμα καί τίποτα άλλο .

 291. Ριβαλντίνιο said

  @ 286 π2

  Το σχέδιο του διαιτητή ήταν καταχθόνιο και υποχθόνιο. Επίτηδες δεν έβγαλε τον Μπεργκ για να δημιουργούνται ενδοπαναθηναϊκές ανταγωνιστικές τριβές μεταξύ των επιθετικών μας για μια θέση στην ενδεκάδα και να προβληματίζεται ο προπονητή μας για ποιον υπερπαίχτη μας θα χρησιμοποιήσει (Καλτσάς,Κλωναρίδης, Μπεργκ, Μαμούτε κ.λπ. ). στο ντέρμπι. 🙂

 292. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  291. Στα πλαίσια της παλιακής καζούρας λοιπόν ,ανταπαντώ κι εγώ: Σααας τιμάει ο Λέεετο! 🙂

 293. spatholouro said

  161
  Αμη ετούτο;;;

 294. Πάνος με πεζά said

  Καλή η ποδοσφαροσυζήτηση, και στο ανάλογο κλίμα. Κάπου, αρπαχτά, κάτι πήρε το μάτι μου για τον Μπεργκ. Η πιάτσα λέει ότι ο Αλαφούζος παίζει στο στοίχημα τις αποβολές του, οι οποίες είναι «μέρα παρά μέρα», αλλά πάλι, δεν παρακολουθώ και δεν ξέρω…

 295. sarant said

  295 Άλλο πάλι και τούτο! Είχε γραμμοφωνηθεί τέτοιο πράγμα το 1910;! Είδες όμως οι αστοί, πάντα πιο πονηροί από τους ρεμπέτηδες.

 296. Corto said

  295: Καταπληκτικό! Δεν το ήξερα. Και το τσουμ τρα λα ρα
  στην β’ πλευρά του δίσκου ακόμα πιο προκλητικό.

  Έχω αφήσει εκκρεμότητα για μια τρίτη αμφισβητούμενη περίπτωση ρεμπέτικου με αθυροστομία (όπως έγραψα στο σχ. 161), πιθανότατα γνωστή στους περισσότερους. Εννοώ την ιστορική ηχογράφηση του Ταμπαχανιώτικου μανέ με τον μεγάλο Νούρο, που έκανε τον Στελλάκη Περπινιάδη να ζηλέψει και να πει την κακία του.
  Το καρφί του Στελλάκη στο 2.22. Ο Νούρος ήταν φημολογούμενος ομοφυλόφιλος.

  Εντάξει, η βωμολοχία δεν βρίσκεται στον στίχο, αλλά ως ηχογράφηση οπωσδήποτε εκπλήσσει.
  (Κάποιοι αμφισβητούν ότι λέει την επίμαχη λέξη. Εμένα μου ακούγεται καθαρά)

 297. Ριβαλντίνιο said

  @ 296 Πάνος με πεζά
  Για τον Ζέκα το έλεγαν. 🙂

 298. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Κι αν δεν είναι ντροπή αυτή η αθυροστομία, σίγουρα είναι ντροπή σ’ ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα από κάτω να γράφει: 299 comments. Ιδού λοιπόν το 300o, εν μέσω εφημερίας, για να στρογγυλέψουμε το σώμα των σχολίων!

 299. spatholouro said

  Δεν ξέρω εάν οι συγγραφείς μνημονεύουν το παρακάτω λεξικό που έχω στη βιβλιοθήκη μου εδώ και χρόνια, και που πραγματικά νομίζω πως είναι σκέτη περίπτωση:
  Χρήστου Τσούκα (σεξογνωσιολόγου), «Μικρό λεξικό σεξουαλικών όρων», Αθήνα 1982
  Πρόκειται για κάθε άλλο παρά μικρό λεξικό, αφού αριθμεί 440 σελίδες (μικρού σχήματος).
  Και τι δεν έχει μέσα, και μάλιστα έχω την αίσθηση ότι πολλά λήμματα είναι πλασμένα από τον ίδιο τον ιδιότυπο λεξικογράφο.
  Όπως φαίνεται, και όπως είχα την εντύπωση, το λεξικό είναι προ πολλού εξαντλημένο και δεν επανεκδόθηκε.
  Ωστόσο, βρήκα στο διαδίκτυο κάτι για να πάρουμε μυρωδιά για την περίπτωση:

  http://www.ough.gr/index.php?mod=articles&op=view&id=1307

 300. sarant said

  301 Όχι, δεν το έχουν.

  Δεν το ήξερα το βιβλίο. Μερικά λήμματα μπορεί να τα έχει πράγματι φτιάξει ο ίδιος.

 301. Γς said

  301:
  Ανοιξα το λίκνο σου.
  Τυχαίο κομμάτι από το κείμενο:
  [με χοντροκομένες φαντασιώσεις]

  Όταν ήμουν 11μιση χρονών μέναμε στο Νέο Κόσμο, κοντά στο τεράστιο κτίριο που τότε ήταν φυλακές και ζούσα τον μεγαλύτερο έρωτα της ζωής μου. Εκείνη ήταν δύο χρόνια πιο μικρή. Είχα γράψει, λοιπόν, ένα βιβλίο με τίτλο «Επαναστάτης Λαός», χωρίς να γνωρίζω τίποτα από πολιτική και επανάσταση. Της το έδωσα να το διαβάσει και αυθόρμητα μου είπε «γιατί δεν το εκδίδεις;», έτσι πήγα σε ένα τυπογραφείο που υπήρχε στη γειτονιά και με όλη την παιδική μου αθωότητα και χωρίς να ενημερώσω τους γονείς μου, ζήτησα να μου το κάνουν βιβλίο. Και μου το τύπωσαν! Δεν είχα ιδέα για την αντιστασιακή κα αριστερή δράση του πατέρα μου. Μια μέρα καλούν εμένα και την μάνα μου στη ασφάλεια και μας ανακοινώνουν ότι ήμουν επικίνδυνος για την κοινωνία και το σύστημα και ότι έπρεπε να λάβουν μέτρα για να συμμορφωθώ. Ο διοικητής με ρώτησε «είσαι κουμουνιστής;» κι εγώ του απάντησα «δεν ήμουν, εσείς με κάνατε!». Έτσι, στα 11μιση μου βρέθηκα για 6 μήνες σε αναμορφωτήριο και χάθηκα με τον μεγάλο μου έρωτα.

 302. Μαρία said

  H M. Καμηλάκη μετά το 30:10. Απορώ γιατί ντρέπονται να πουν δημόσια τη λέξη καριόλα.
  http://webtv.ert.gr/katigories/enimerosi/14mar2016-on-ert/

 303. Spiridione said

  Καλά γαμήσια 🙂
  http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/93427

 304. […] το βιβλίο «Πιπέρι στο στόμα», που το έχουμε παρουσιάσει και εδώ. Εκεί διαβάζουμε ότι υπάρχουν και οι όροι κερασφόρος, […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: