Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αρχηγοσυμβουλιακά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 5 Μαρτίου, 2016


Το άρθρο γράφεται την ώρα που διεξάγεται το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στην Προεδρία της Δημοκρατίας, οπότε σκέφτηκα να το ονομάσω έτσι, πετυχαίνοντας μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: αφενός βρίσκω τίτλο για το σαββατιάτικο πολυσυλλεκτικό μας άρθρο και αφετέρου φτιάχνεται μια καινούργια λέξη, αφού μέχρι στιγμής το μακρινάρι του τίτλου δεν γκουγκλίζεται.

Τα μεζεδάκια μας βεβαίως δεν είναι αντλημένα από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που άλλωστε τα πρακτικά της δεν δημοσιοποιούνται.

* Και ξεκινάμε με μια ακλισιά που έμμεσα έχει σχέση με την προσφυγική κρίση, εφόσον, μόλις άρχισαν να γίνονται εργασίες στο Πάρκο Τρίτση είχαμε και δηλώσεις του δημάρχου της περιοχής, «του δημάρχου του Ίλιον» όπως έγραψε το Πρώτο Θέμα (δεν είναι ανάγκη να βάλω λινκ στη θεμοφυλλάδα».

– Δεν μας άρεζαν τα Λιόσια (που κλίνονταν κανονικά, «Ολυμπιακός Λιοσίων») τα κάναμε αρχαιοπρεπές Ίλιον, αλλά να το κλίνουμε κιόλας, ε; μου είπε ένας φίλος.

Θαρρώ πως αυτό το περιττό Ν («το Ν του μεζεδοπώλη») κάνει τη ζημιά. Κάνει αμέσως ασυνήθιστη τη λέξη και ασυνήθιστο σημαίνει άκλιτο. Θυμάστε και το Άκρον Ίλιον Κρυστάλ.

* Πολύ συζητήθηκε μια αποστροφή της συνέντευξης του, ας πούμε, φιλόσοφου Στ. Ράμφου στην Καθημερινή, όπου συνδέει το να μη φοράς γραβάτα με τον ελλειμματικό ανδρισμό. Το συζητήσαμε κι εδώ, οπότε δεν θα σχολιάσω περισσότερο.

Πρόσεξα όμως ότι η δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη χρησιμοποίησε το επίθετο «φροϊντιανός». Είναι πραγματικά ευτύχημα που σε μια τόσο καθυστερημένη χώρα όπως η Ελλάδα, όπου όλοι οι άλλοι λένε και γράφουν «φροϊδικός» (ή έστω «φροϋδικός») βρέθηκε και ένας άνθρωπος που έχει μάθει αγγλικά κι έχει περάσει διαφωτισμό!

* Η προσφυγοφοβία τέτοιες μέρες πουλάει και ο κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος το έχει καταλάβει και γράφει το ένα απαράδεκτο άρθρο μετά το άλλο. Σε ένα από τα πιο εξοργιστικά, φαντάζεται και συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών σε ελληνικό έδαφος.

Τέλος πάντων, σήμερα είναι Σάββατο και δεν μπαίνουμε στην ουσία. Θέλω όμως να επισημάνω και μια λαθροχειρία -ή ένα χοντρό μαργαριτάρι που περιέχει η επιφυλλίδα του μεγάλου διανοητή. Γράφει προς το τέλος:

Μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να φοβόμαστε και την ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση στις πόλεις μας, και στην ύπαιθρό μας όταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι εγκλωβιστούν ανάμεσά μας; Ή μήπως αυτό δεν είναι πολιτικώς ορθό να το σκέφτεσαι; Θα μου πείτε έχει ξανασυμβεί. Οι κρίσιμες μάχες των ρωμαϊκών εμφυλίων έγιναν στην Ελλάδα. Μένουν μερικές μάχες σουνιτών και σιιτών για να ανακτήσουμε την ιστορική μας συνείδηση. Η διαφορά είναι ότι αυτοί δεν θα μας πουν, όπως ο Καίσαρ, ότι δεν θα μας καταστρέψουν για χάρη του κλέους των προγόνων μας. Διότι πολύ απλά δεν τους ξέρουν.

Έχει πλάκα να αποφαίνεται ο κ. Τ.Θ. για το τι ξέρουν και δεν ξέρουν οι άλλοι, όταν ο ίδιος αγνοεί βασικά πράγματα. Διότι, βέβαια, ο Καίσαρ ουδέποτε είπε ότι δεν θα καταστρέψει τους Έλληνες για χάρη του κλέους των προγόνων του.

Ίσως ο κ. Τ.Θ. έχει κατά νου τον Αιμίλιο Παύλο, ο οποίος πράγματι σεβάστηκε τις ελληνικές πόλεις και τα ιερά, αν και δεν θυμάμαι να έχει πει κάτι αξιομνημόνευτο. Αντίθετα, ένας άλλος Ρωμαίος ηγέτης, ο Σύλλας, έχει πει κάτι αντίθετο με αυτό που αποδίδει ο Τ.Θ. στον Καίσαρα. Συγκεκριμένα, όπως μας λέει ο Πλούταρχος, όταν ο Σύλλας πολιορκούσε την Αθήνα τότε με την εξέγερση του Αριστίωνα, και όταν τον παρακάλεσαν να σεβαστεί την ιστορία της πόλης, εκείνος απάντησε ότι δεν είχε έρθει για να διδαχτεί αλλά για να καταπνίξει την εξέγερση: “῎Απιτε,” εἶπεν, “ὦ μακάριοι, τοὺς λόγους τούτους ἀναλαβόντες· ἐγὼ γὰρ οὐ φιλομαθήσων εἰς ᾿Αθήνας ὑπὸ ῾Ρωμαίων ἐπέμφθην, ἀλλὰ τοὺς ἀφισταμένους καταστρεψόμενος.”

Αν αδικώ τον κ. Θεοδωρόπουλο και ο Καίσαρας έχει όντως πει αυτό που του αποδίδεται, παρακαλώ να μου το υποδείξετε και θα ζητησω ταπεινά συγνώμη. Σε αντίθετη όμως περίπτωση, νομίζω πως συγνώμη πρέπει να ζητήσει ο κ. Θ.

Όπως μου υποδεικνύει ο π2 στο σχόλιο αριθ. 25, ο Καίσαρας πράγματι είπε κάτι παρεμφερές με αυτό που αναφέρει ο Τ.Θ. Όταν οι Αθηναίοι ζήτησαν τη συγγνώμη του Καίσαρα για την επιλογή τους να συμμαχήσουν με τον Πομπήιο, απάντησε: «Ποσάκις ὑμᾶς ὑπὸ σφῶν αὐτῶν ἀπολλυμένους ἡ δόξα τῶν προγόνων περισώσει;» δηλαδή «Πόσες φορές ακόμη θα σας σώσει από την αυτοκαταστροφή η δόξα των προγόνων σας;» Δεν είναι ακριβώς το ίδιο (με την έννοια ότι δεν απείλησε να τους καταστρέψει ο ίδιος) αλλά είναι αρκετά κοντά. Οπότε, ζητώ ταπεινά συγνώμη. Θα προσέχω περισσότερο στο εξής.

* Παραπλανητικούς τίτλους δεν έχουν μόνο οι εφημερίδες αλλά και τα ηλεκτρονικά μέσα. Φίλος στέλνει άρθρο σε ιστότοπο που έχει τον τίτλο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Πλήρης απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων». Όποιος όμως διαβάσει το άρθρο, βλέπει ότι πρόκειται για μια μελέτη που έγινε στο Χονγκ Κονγκ, ενω ο ΠΟΥ λέει ότι δεν έχει επαρκή στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις των ηλετσιγάρων στην υγεία!

Πέρα από αυτό, πρόσεξα το άκομψο «στην vapers κοινότητα», που μοιάζει να έχει μεταφραστεί απο μηχανάκι. Είχαμε και από εδώ προτείνει τον νεολογισμό «ατμίζω, ατμιστές». Και λίγο πιο κάτω, βλέπω ότι «τους καθιστά υποτροπείς στο κάπνισμα», που μοιάζει σαν να το έγραψε ο Μποστ -ένα υβρίδιο από τους υπότροπους και τους επιρρεπείς!

* Μια έκφραση που λέγεται πολύ τον τελευταίο καιρό και έχει τριφτεί αρκετά, με αποτέλεσμα να κοντεύει να γίνει κλισέ, είναι η «αποθήκη ψυχών». Μέχρι που προχτές, στο κεντρικό δελτίο του Σκάει η κυρία Κοσιώνη έκανε λόγο για «πορεία χιλιάδων ανθρώπινων ψυχών» -ε, αυτό δεν λέγεται.

* Φίλος διάβασε ρεπορτάζ για την περίεργη ιστορία με το ελικόπτερο που θα χρησιμοποιόταν για απόδραση απο τον Κορυδαλλό, όπου υπάρχει και το εξής: Βοσκός που είδε το συμβάν και κατέθεσε στην ΕΛ.ΑΣ. περιέγραψε συγκεκριμένα ότι «το ελικόπτερο κατέβαινε “κουτρουβαλώντας”».

Και βέβαια, αμέσως μας ήρθε στο νου ο Χαράλαμπος Τραμπάκουλας!

* Κι ένα διεθνές μεζεδάκι, και ειδικότερα ένα διεθνές απόφευγμα, όπως έχουμε καθιερώσει να αποκαλούμε τα ρητά που αποδίδονται σε κάποιον διάσημο ο οποίος όμως δεν τα είπε. Στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Μπέρνι Σάντερς χρησιμοποίησαν πρόσφατα σε μηνύματά τους το διάσημο ρητό του Μαχάτμα Γκάντι «Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν και μετά νικάς«.

Το πρόβλημα είναι ότι, σύμφωνα με έγκυρους «αποφευγματολόγους» ο Γκάντι δεν έχει πει ποτέ αυτό το ρητό, παρά το ότι πολύ συχνά του αποδίδεται -και παρά τις πάμπολλες εικόνες στο Διαδίκτυο που έχουν τη φωτογραφία του δίπλα στο ρητό. Η σχετική ανασκευή υπάρχει και στον ελληνικό μυθοκτονικό ιστότοπο, όπου μπορείτε να διαβάσετε ότι μια παρόμοια φράση υπάρχει σε έναν λόγο που εκφώνησε ένας Αμερικανός συνδικαλιστής στο συνέδριο του Συνδικάτου Υφασματεργατών και ότι ο Γκάντι ουδέποτε είπε κάτι που να μοιάζει με το ρητό που του αποδίδεται.

Για να πούμε την αλήθεια, η φράση μοιάζει να ενσαρκώνει τη μέθοδο του Γκάντι, και όπως όλοι ξέρουμε μια εικόνα ενός διάσημου με ένα ρητό γραμμένο δίπλα της ασκεί ακαταμάχητη έλξη!

* Χτες, 4 Μαρτίου, ήταν η επέτειος από τη γέννηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Στην εκπομπή του, ο ημιμαθής Μπογδάνος έπιασε στο στόμα του τον Παπαδιαμάντη -πρόλαβα να ακούσω ότι «η μεγαλύτερη αυθεντία σε θέματα Παπαδιαμάντη είναι ίσως ο Δημήτρης Κοσμόπουλος».

Καημένε Νίκο Τριανταφυλλόπουλε, αφιέρωσες δεκαετίες από τη ζωή σου για την κριτική έκδοση των Απάντων του Παπαδιαμάντη, ξέθαψες τόσες και τόσες άγνωστες μεταφράσεις του, έγραψες δεκάδες άρθρα και βιβλία, αλλά έκανες ένα λάθος, δεν φρόντισες να σε μάθουν οι φελλοί!

(Επειδή ξέρω τον Δημήτρη Κοσμόπουλο, είμαι βέβαιος ότι κι ο ίδιος θα έχει ενοχληθεί εξίσου από την απαράδεκτη αυτή μπογδανιά).

pinak* Στο τραγούδι του Μαρκόπουλου, ο Κ.Χ.Μύρης θέλει τον γεροδάσκαλο να ζητάει στη διαθήκη του να γράψουν πάνω στον τάφο του πως ήταν δάσκαλος «και δίχως λάθη παρακαλώ«.

Δεν ξέρω αν η εκπαιδευτικός Χρυσούλα Μπουρλώτου, που πρόσφερε πολλά στο Ηράκλειο Κρήτης, φρόντισε να αφήσει τέτοια εντολή -πάντως ο δήμος Ηρακλείου την «τίμησε» δίνοντας τ’ όνομά της σε έναν δρόμο της πόλης -με την ανορθόγραφη πινακίδα που βλέπετε αριστερά, που συνδυάζει δύο ορθογραφικά λάθη με μιαν εντελώς ακαλαίσθητη σύντμηση του ονόματος!

(Στο Ηράκλειο έχουν τη συνήθεια να εξηγούν τα οδωνύμια. Θυμάμαι στην πινακίδα της οδού Μινωταύρου υπάρχει η επεξήγηση «Μυθικό τέρας»).

* Και κλείνω με μια διαφήμιση.

Οι φιλικές εκδόσεις Αρχείο (όπου έχω εκδώσει κι εγώ δύο βιβλία με κείμενα του Κώστα Βάρναλη) είχαν μια πολύ καλή ιδέα, να φτιάξουν ένα ξεφυλλιστήρι, έναν ιστότοπο όπου μπορείτε να (ηλε)ξεφυλλίσετε τα βιβλία των εκδόσεων και να διαβάσετε λίγες σελίδες από κάθε βιβλίο. Νομίζω πως είναι καλή ιδέα, δείτε μόνοι σας κι εδώ.

 

 

252 Σχόλια προς “Αρχηγοσυμβουλιακά μεζεδάκια”

 1. nikiplos said

  Καλημέρα! (για να πάρω την πρωτιά το σχόλιο… 🙂 )

 2. nikiplos said

  και μια ήκιστη σημείωση:
  «Διότι, βέβαια, ο Καίσαρ ουδέποτε είπε ότι δεν θα καταστρέψει τους Έλληνες για χάρη του κλέους των προγόνων του.»
  ενδεχομένως να εννοούσατε «για χάρη του κλέους των προγόνων τους.

 3. Καποιανού μαθητή της κακομοίρας της εκπεδευτικού θα βγήκε το λάδι, και τώρα που έπιασε δουλειά στο δήμο εκδικείται 🙂

  Γιατί δεν δημοσιοποιούνται τα πρακτικά του συμβουλίου των πολ.αρχ.; Εκείνα του ’89 είχαν δημοσιευτεί πάντως (και οι δημοσιογράφοι έπεφταν απ’ τα σύννεφα επειδή Αντρέας και Μητσοτάκης αλληλοπροσφωνούνταν «Κώστα μου» και «Αντρέα μου», αντί, ας πούμε, να βρίζονται δίκην Τσικνοπέμπτης).

 4. ndmushroom said

  Και ένα σημερινό πρωτοσέλιδο μεζεδάκι (;) από μένα
  http://www.sport24.gr/newspapers/sport/goal_news/goal-news.3940427.html

  εκτός αν οι τρεις πρόεδροι ελπίζουν όντως ότι ο Κοντονής θα τους επιτεθεί εκ νέου. Gpoint;

 5. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Θα σηκωθεί απ’ τον τάφο και θα τους κυνηγά η συγχωρεμένη εκπαιδευτικός, με τις ταμπέλες που βάλανε ….

 6. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  H Mητέρα όλων των μεζεδακίων! (που θάλεγε κι ο καλός άνθρωπος Σαντάμ…) Η αποκαλούμενη και μεζεδακομάνα:

  Στ. Γονίδης: «Ψάχνομαι πολύ με την κβαντική φυσική»
  http://www.nooz.gr/lifestyle/stamatis-gonidis-psaxnomai-poli-me-tin-kvantiki-fusiki

 7. LandS said

  Για πείτε σε αυτόν τον κ. Τ.Θ. ποια η καταγωγή των πιο γνωστών Νεοπλατωνικών και άλλων φιλοσόφων των πρώτων αιώνων μ.Χ. και που κατέφυγαν όταν απαγόρευσε ο Ιουστινιανός τις διδασκαλίες τους και αναγκάστηκαν να φύγουν από την Αθήνα. Γιατί εγώ δεν τα ξέρω καλά και θα εμφανιστεί, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, κάποιος που θα μας περάσει γενεές δεκατέσσερις επειδή δεν τον βάλαμε στη θέση του εγκαίρως και εγκύρως.

 8. Παναγιώτης Κ. said

  Ξεφυλλιστήρι! Ωραίο!
  Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για να αποφύγουμε διάφορους γλωσσικούς και…συνειρμικούς κινδύνους ή έστω να είμαστε γλωσσικά…πλούσιοι; 🙂
  Το άνοιξα και δουλεύει…

 9. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα! Ωραία τα μεζεδάκια. Τώρα βέβαια, αν και ακαλαίσθητο, πολλές φορές με τις «ψυχές» κάνουμε φράσεις κλισέ, όπως «ο καπετάνιος που έχει τόσες ψυχές στην πλάτη του» (όχι για δυστύχημα, για την ίδια την εργασία) ή «είκοσι ψυχές στο τάδε ερημονήσι «. Εμ, Σία είναι αυτή, κουκλάρα , να της βρούμε και κανενα ελαφρυντικό … 😁

 10. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «Το άνοιξα και δουλεύει…»
  Eυτυχώς! Αν δε δούλευε θα ήταν ξεφτυλλιστήρι.

 11. Παναγιώτης Κ. said

  @6 «…και με πιάνουν τα κλάματα…». Και πολύ ζεΫμπέκικο να ούμε! 🙂

 12. Ριβαλντίνιο said

  @ 7 LandS

  κατά τον Αγαθία οι ∆αμάσκιος ὁ Σύρος καὶ Σιμπλίκιος ὁ Κίλιξ Εὐλάμιός τε ὁ Φρὺξ καὶ Πρισκιανὸς ὁ Λυδὸς Ἑρμείας τε καὶ ∆ιογένης οἱ ἐκ Φοινίκης καὶ Ἰσίδωρος ὁ Γαζαῖος

 13. Ριβαλντίνιο said

  Πήγαν στην Περσία, αλλά είδαν ότι ήταν χειρότερα από ότι στο Βυζάντιο και επέστρεψαν πίσω.

 14. Γιάννης Ιατρού said

  10: Ξεφτυλλιστήρι

  Θεϊκό ρε Κίντο 🙂 🙂

 15. atheofobos said

  Μήπως αυτός που έγραψε την ταμπέλα ήταν συμφοιτητής του Νίκου Καρανίκα και είχαν σαν καθηγητές ανθρώπους που δεν ήσαν ειδήμων; 🙂

 16. ΓιώργοςΜ said

  Στο Ηράκλειο αλίευσα και την οδο «ΡΑΔΑΜΑΝΘΙΟΣ-ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ», αλλά δε μπορώ να ανεβάσω τη φωτογραφία. Υποθέτω μια δωρεά λεξικού στην πόλη για χρήση από τους υπαλλήλους που παραγγέλνουν τις πινακίδες θα ήταν χρήσιμη.
  Εκτός αν ο μπαρμπα-Μαθιός ετυμολογείται έτσι, οπότε πάσο.

 17. nikiplos said

  Η είδηση της ημέρας:
  http://www.thetoc.gr/politismos/article/pethane-o-akadimaikos-kai-zwgrafos-panagiwtis-tetsis

 18. nikiplos said

  Να κάνω και το συνήγορο του διαβόλου:
  Η Ταμπέλα Καλώς Ήρθατε στο Δημοκρατικό Ηράκλειο είναι όλα τα λεφτά… Και χαίρομαι που υπάρχει ακόμη στην παλαιά είσοδο της πόλης – γιατί η ΕΕ και οι νέες σημάνσεις των ευρωπαίων εργολάβων δεν καταλαβαίνουν από τέτοια…
  🙂

 19. Γιάννης Ιατρού said

  16: Έχουν την χάρη τους οι πινακίδες 🙂

 20. LandS said

  Πρώτον και κύριον. Οτιδήποτε ενημερώνει για δραστηριότητες εκδοτικών οίκων και συμβάλει στη διάδοση βιβλίων δεν είναι διαφήμιση.

  Το βρήκα κάπως δύσχρηστο από τάμπλετ (Φάιρφοξ σε Άντροϊντ), ίσως με πεντέφι όπως ο Κέρδος πχ να ήταν καλύτερα

 21. Ριβαλντίνιο said

  Καίσαρ-Αιμίλιο Παύλο

  Ίσως να είχε στο νου τον Τίτο Φλαμινίνο και τον λόγο του στα Ίσθμια που ανακήρυξε την ελευθερία των Ελλήνων. Αν ψάξουμε στον Πλούταρχο ίσως βρούμε κάτι.

 22. Y. G. said

  Χαιρετε.

  «Πολύ συζητήθηκε μια αποστροφή της συνέντευξης του, ας πούμε, φιλόσοφου Στ. Ράμφου στην Καθημερινή, όπου συνδέει το να μη φοράς γραβάτα με τον ελλειμματικό ανδρισμό. Το συζητήσαμε κι εδώ, οπότε δεν θα σχολιάσω περισσότερο.»

  Ο εξαιρετικος εσεϊστας και αναρχικος ανθρωπολογος David Graeber τα εχει πει ολα εδω – http://thebaffler.com/salvos/dickheads

 23. Παναγιώτης Κ. said

  Πάνο τεχνοφιλικέ ελπίζω να σου αρέσει η ιδέα: Σε κάποιο χώρο τέχνης στη Χαριλάου Τρικούπη και στην είσοδο τι έβαλαν για χερούλι: Ένα δισκόφρενο!
  Σε μένα πάντως πολύ άρεσε!
  ( Το Σάββατο είμαστε χαλαροί με το ιστολόγιο εντάξει; 🙂 )

 24. Γς said

  14:

  >10: Ξεφτυλλιστήρι

  >Θεϊκό ρε Κίντο 🙂

  Μην το ξεφυλλίσουμε κιόλας

 25. π2 said

  Κατά τον Αππιανό (Εμφ. 2.88), όταν οι Αθηναίοι ζήτησαν τη συγγνώμη του Καίσαρα για την επιλογή τους να συμμαχήσουν με τον Πομπήιο, απάντησε: «Ποσάκις ὑμᾶς ὑπὸ σφῶν αὐτῶν ἀπολλυμένους ἡ δόξα τῶν προγόνων περισώσει;», «πόσες φορές ακόμη θα σας σώσει από την αυτοκαταστροφή η δόξα των προγόνων σας;». Αντίστοιχο χωρίο έχει και ο Κάσσιος Δίων (42.14.1-2): «καὶ αὐτοὺς ὁ Καῖσαρ μηδὲν μνησικακήσας ἀθῴους ἀφῆκε, τοσοῦτον μόνον εἰπών, ὅτι πολλὰ ἀμαρτάνοντες ὑπὸ τῶν νεκρῶν σώζοιντο», «ούτε αυτούς τιμώρησε ο Καίσαρας, λέγοντας τούτο μόνον, ότι παρά τα πολλά τους λάθη, ας σωθούν λόγω των προγόνων τους.

  Φοβάμαι λοιπόν ότι δεν σφάλλει ο ΤΘ.

  Γενικώς, το μείγμα θαυμασμού και περιφρόνησης για τους Έλληνες (που συχνά περιγράφεται ρητορικά ως θαυμασμός για το παρελθόν και περιφρόνηση για το παρόν) αποτελεί κοινό τόπο στη ρωμαϊκή πολιτική ρητορική.

 26. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  10κε: Θαυμάσιο Κιντ, επιπέδου Μιχάλη 🙂

  4: Ποιας εφημερίδας το πρωτοσέλιδο;

  2: Μερσί, διορθώνω!

 27. sarant said

  25 Άρα έσφαλα εγώ. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο αλλά είναι αρκετά κοντά. Ζητώ ταπεινά συγνώμη.

 28. Γς said

  Ψυχοσάββατο σήμερα

  http://caktos.blogspot.gr/2014/06/blog-post_10.html

 29. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 30. 17. O κολοριστας Παναγιωτης Τετσης

  «….Να διατεθούν 20% των έργων του για να εμπλουτίσει η Ενθική Πινακοθήκη τις συλλογές της

  Από τα 200 έργα που έχει διαθέσει στην Εθνική Πινακοθήκη ζητήσε με επιστολή του να διαθέσουν το 20% αυτών προκειμένου να αγοράσουν έργα τέχνης άλλων καλλιτεχνών που λείπουν από τις συλλογές της… «

 31. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>προσφυγοφοβία τέτοιες μέρες πουλάει και ο κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος
  Ο πολύς (σε τόσες τηλεκπομπές μοστραριζόταν) Τάκης Θεοδωρόπουλος, στην Καθημερινή σε άρθρο που το κατατάσσει η εφημερίδα στην ΠΟΛΙΤΙΚΉ, με τίτλο «Αχ βρε Κεμάλ, τι μας κάνεις», στις 28.02.2016, γράφει λοιπόν: «Παρακολουθούσα προχθές τις σκηνές από την αποβίβαση των μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά. Ταλαιπωρημένοι, εξαθλιωμένοι, αλλά καθόλου φοβισμένοι και χωρίς κανένα αίσθημα ευγνωμοσύνης απέναντι στους οικοδεσπότες τους. Απαιτούσαν νερό και τροφή και φώναζαν γιατί δεν το είχαν αμέσως. Φοβισμένοι, και μάλλον ενοχικοί, όσοι τους υποδέχονταν. Προς Θεού μην κατηγορηθεί λιμενικός ότι δεν μίλησε στον πληθυντικό σε μετανάστη…»
  Τί αισχρότητά, τί μισάνθρωπες κρίσεις! Προσπαθεί με ψευδείς ισχυρισμούς, ανακρίβειες και αναπόδεικτες εικασίες, να εμφυσήσει μίσος και αποστροφή για ανθρώπους βρισκόμενους σε ανάγκη.Λεκτικές αμπούλες δηλητηρίου.Σερβίρει αυθαίρετα βρωμερά συμπεράσματα και θα έστεκε ακόμη και δικαστική έγκληση αλλά αυτό θα του έδινε υπόσταση γι αυτό ας μείνει εκεί που του πρέπει: στη χλεύη των αναγνωστών και στο δικαστήριο του καιρού.

 32. LandS said

  13 Πας γυρεύοντας νομίζω να έχουμε μεταμεσονύκτιες λιγούρες ☺
  Οι Επτά δεν γύρισαν επειδή τα βρήκαν χειρότερα στη Περσία (οι ιδιαίτερες πατρίδες τους ήταν Βυζαντινές επαρχίες) ως προς την ελευθερία τους να διδάσκουν. Βρήκαν τους Πέρσες ακόλαστους και τον ίδιο τον Χοσρόη χαζό. Έτσι τα λέει ο Αγαθίας και κουμπώνουν με τα σχετικά διατάγματα και συνθήκες.

  Τέλος πάντων, εγώ για πλάκα το έγραψα. Σάββατο είναι.

 33. LandS said

  19
  PLATEIA KANIGGOS έγραφε παλιά.

 34. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλημέρα
  Χαλάστηκα καθώς με πήρε η αποφορά του μίσους πρωί πρωί.Μα πήγε ο Τ. Θ.να κάνει σεϊρι στο λιμάνι;
  Γς,αν μπορείς,βρες το δρόμο της δασκάλας στο Ηράκλειο,στο γούγλη, να δω πού πέφτει. Ανορθόγραφα πρέπει να το ψάξουμε άραγε; 🙂

 35. Γς said

  34:

  >Γς,αν μπορείς,βρες το δρόμο της δασκάλας στο Ηράκλειο,στο γούγλη, να δω πού πέφτει.

  Εδώ είναι:

  https://www.google.gr/maps/@35.3157649,25.1530607,3a,15.1y,152.45h,76.39t/data=!3m6!1e1!3m4!1s6YQCZ0eL2RMT9kUa9wFBNQ!2e0!7i13312!8i6656

 36. ΣΠ said

  34
  Στο google έχει την σωστή ορθογραφία
  https://www.google.gr/maps/place/%CE%A7%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B1%CF%82+%CE%9C%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BB%CF%8E%CF%84%CE%BF%CF%85,+%CE%97%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF+714+09/@35.3157152,25.1504119,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x149a5971bde76ea7:0x455bf1091546d142?hl=el

 37. Μαρία said

  Ποιο μεγάλο σχολείο (με χρόνια ιστορίας) στην Αθήνα προσέλαβε «εκπαιδευτικό» του οποίου ο …πανεπιστημιακός τίτλος αναγράφει φαρδιά-πλατιά στη θέση του βαθμού …«ΛΕΙΑΝ ΚΑΛΩΣ»;;;
  http://www.oiele.gr/kouiz/

 38. Μαρία said

 39. Γς said

  37:
  Ηταν σμούθης, λείος, μαλακός

 40. Πολύ καλημέρα σας! Να σας ενημερώσω ότι είδα με τα μάτια μου πινακίδα στη Λάρνακα που γράφει (ή έγραφε; δεν ξέρω) «ΟΔΟΣ ΑΘΗΝΩΝ» κι από κάτω «ΠΡΩΤΕΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ». Αν είναι ακόμη εκεί θα φροντίσω να τη φωτογραφίσω 🙂

 41. Αμαρτωλή μπαλαντα της πλατείας συντάγματος

  Απ’ τη Σμύρνη , τον Μοριά, τη Σαλονίκη,
  στη Βουλή λαμογιο για καιρό…
  Τώρα στη στενή με φωνάζουν χαζοδίκη…

  Τον τόπο μου κατέστρεψα,που’ναι οι δικοί μου;
  που βόλευα,διόριζα αφειδώς ;
  Σπίτι, πατρίδα μου έχω τον Κορυδαλλο…

  ………………………………………………….

  “Το σήμερα χειρότερο απ’ το χτες
  και τ’ αύριο απ’το σήμερα θε να ‘ναι…”*
  Ξύλο από χέρια άγνωστα, βρισιές
  κι οι φύλακες να με τραβολογάνε…

  Γλέντια, καβγάδες στην TV και στην Βουλη
  χλιδή με κότερα και κοκκες
  παπάδες και πατριαρχεία
  πατρίς , οικογένεια, θρησκεία
  θεέ μου …πάτωσα στην ιεραρχία…..

  “Μ’ από την κόλασή μου στο φωνάζω:
  εικόνα σου είμαι, κοινωνία, και σου μοιάζω.”*

  26.08.2015

  *Γαλάτεια Καζαντζάκη, Αμαρτωλό

 42. Γς said

  Φρίξον ήλιε!

 43. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  42 Ποιος είναι πάλι ο συγγραφέας Μάριος Φρίξου;

  41 Καλή παρωδία. Χαζοδίκη ή χασοδίκη τον φωνάζουν;

  40 Ναι, βγάλε φωτογραφία

  35-36 Και αυτή η πινακίδα με σύντμηση στο όνομα….

 44. Avonidas said

  Στ. Γονίδης: «Ψάχνομαι πολύ με την κβαντική φυσική»

  Γιατί ψάχνεται, είναι απεντοπισμένος;

  (πού σαι ρε Φυσικέ, που θα το πιανες αμέσως 😦 )

 45. sarant said

  44 και πριν: αυτό πρέπει να το έχουμε σχολιάσει και παλιότερα σε κάποια μεζεδάκια.

 46. Γς said

  43:
  >Ποιος είναι πάλι ο συγγραφέας Μάριος Φρίξου;

  Ο άντρας [ή η γυναίκα] του Φάνου

 47. Αυτά τα αρχαιοπρεπή τοπωνύμια μας έχουν κάψει! Στην Αχαΐα έχουμε «Το Φαρραί, του Φαρραί»

 48. Ριβαλντίνιο said

  @ 25 π2
  Πολύ ωραίος !!!

  @ 32 LandS
  Δεν αντιλέγω. Πάντως για να επιστρέψουν στο Βυζάντιο θεώρησαν ότι είναι καλύτερο να ζουν εδώ, συνεπώς την Περσία χειρότερη.

 49. Pedis said

  Βρε Νικοκύριε, το ερώτημα προς τον ανεκδιήγητο είναι τι σχέση έχουν οι πρόσφυγες με τους κατακτητές ρωμαίους; Οι οποίοι, όπως συνηθίζεται από όλους τους κατακτητές, δεν άφησαν κολυμπιθρόξυλο.

  Πολύ φοβάμαι ότι, εδώ, ο μάλαξ κάνει τριπλό τρικ:

  – σεβασμός στη μεγαλοθυμία του δυτικού γαμίκουλα
  – η ελλαδίτσα, χιλιογαμημένη μεν, αλλά ως παρθένα ήτο περιζήτητη, δε
  – ποια ειναι αυτά τα χωριατοαραπάκια που κοιτάν να μας απαυτώσουν; Από έναν Καίσαρα … αλλάζει το πράμα.

  Μπλιααααααααχχχ!

 50. sarant said

  47 Eνώ αν το λέγανε Φαρές θα κλινόταν κανονικά

  49 Τους θεωρεί και αυτούς κατακτητές, αφού!

  Θα λείψω ως το βράδυ, έχω αγώνα, να είστε φρόνιμοι!

 51. Avonidas said

  «Πόσες φορές ακόμη θα σας σώσει από την
  αυτοκαταστροφή η δόξα των προγόνων σας;»

  Τελικά αυτή η δόξα των προγόνων μας, μακράν του να μας σώζει, είναι μάλλον η αιτία της μόνιμης μιζέριας μας. Γιατί επαναπαυόμαστε στις (κατά φαντασίαν) δάφνες μας και δεν αισθανόμαστε την ανάγκη, όπως τα περισσότερα έθνη, να έχουμε στόχους και στρατηγική για το εδώ και το τώρα.

  Υπήρξαν βέβαια στιγμές που προσπαθήσαμε να σταθούμε αντάξιοι αυτής της ιστορίας. Το ’21, για παράδειγμα, κερδίσαμε τη συμπάθεια αρκετων φιλελλήνων στην Ευρώπη με το να δείξουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να ματώσουμε για την ελευθερία μας — και, για όσους ήρθαν εδώ, ότι μπορεί να εμπνεομαστε απο τους ΑΗΠ αλλά δεν είμαστε εκείνοι, και σ’ οποίον αρέσουμε όπως είμαστε.

  Τότε ξέραμε λιγότερα για την αρχαία δόξα μας, αλλά ζούσαμε περισσότερο σύμφωνα με τις επιταγές της. Τώρα (νομίζουμε ότι) τα ξέρουμε όλα, αλλά με τις πράξεις μας δείχνουμε ότι δεν έχουμε διδαχτεί κανένα από τα μεγάλα διδάγματα του παρελθόντος — όπως ας πούμε, οτι είναι πολύ κακή ιδέα να προσκολλάσαι σε προστάτες για να απαλλαγείς από τον τωρινό εχθρό σου…

 52. spiral architect said

  (αργοπορημένη) Καλημέρα. 🙂

  Παρακαλώ, λίγα τα λόγια σας για το αρβανιτοχώρι των Δυτικών Προαστίων που κάποτε λεγόταν Νέα Λιόσια (για να ξεχωρίζει από τα ορίτζιναλ Λιόσια), που έχει κι αυτό γαύρο, εκεί που τα οικόπεδα κάποτε καβατζωνόντουσαν και κοβόντουσαν ανάλογα με πόσο μακρυά έριχνε ο κάθε τσιφλικάς Λιόσης την πέτρα, όπου οι απόγονοι των τελευταίων ξεχωρίζουν από την πενηντάρα κορδέλα που έχουν στη βιτρίνα του μεσιτικού, εκεί όπου ένας υποψήφιος κάποτε είχε κατέβει με απαίτηση και επιδίωξη να ενταχθεί το Ίλιον του αυλητή στα Βόρεια Προάστια.
  (λίκνος για το τελευταίο δεν υπάρχει, καθότι τον περήφανο υποψήφιο δήμαρχο τον έφαγε η μαρμάγκα)
  Λίγα τα λόγια σας για τον Πασόκο Ζενέτο, που του’ φαγε την πελατεία ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και κλαίει στα κανάλια.

 53. spiral architect said

  Ας αφήσω κι εγώ ένα σημειολογικό τιτίβισμα:

 54. ΣΠ said

  47
  Στην Πάτρα υπάρχει ο Α.Π.Σ. Πάτραι (Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Πάτραι), που για τους Πατρινούς είναι «το Πάτραι».

 55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  35. Ευχαριστώ!
  Να η δασκάλα Χρυσούλα.
  http://www.patris.gr/articles/14424?PHPSESSID=#.VtrKLfmLTIU

 56. Ριβαλντίνιο said

  @ 51 Avonidas
  Καλά τα λες !

  Και για να ευθυμήσουμε λίγο.
  Ένας νεανίσκος που είχε γενναίο πατέρα ζήτησε από τον Αντίγονο να πάρει αυτός τα χρήματα του πατέρα του. Και ο Αντίγονος του απάντησε :

  -Εγώ μικρούλη δίνω μισθό και δωρεές για ανδραγαθίες και όχι για πατραγαθίες ! 🙂

  https://books.google.gr/books?id=64M4AQAAMAAJ&pg=PA206&dq=%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%B8%CE%AF%CE%B1&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwifpsaRvKnLAhUILZoKHbTYCRgQ6AEIODAG#v=onepage&q=%CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%B8%CE%AF%CE%B1&f=false

 57. spiral architect said

  Άμα είσαι μερακλής …. 😀

 58. Idom said

  Καλημέρα!

  Χμμμ… Να ρωτήσω (καλόπιστα – δεν έχω γνώσεις για το θέμα), γιατί είναι τόσο φάουλ το φροϋδικός; Θέλω να πω, στο παρελθόν κάναμε τον Newton Νεύτωνα, τώρα η μόνη παρέμβαση είναι ότι το d αποδόθηκε δ – υποθέτω χάριν ευφωνίας. Είναι τόσο κακό;
  Στα γερμανικά το επίθετο το έχουν freudsch(e), οπότε η επόμενη ερώτηση είναι τι ή ποιος καθορίζει αν η κατάληξη ενός πλασμένου επιθέτου «οφείλει» να είναι -ικός ή -ιανός ή άλλη; Δηλαδή, γιατί φροϊντιανός και όχι φροϊντικός;

 59. Το PLATEIA KANIGGOS έχει τη λογική του. Ο ξένος που θα το διαβάσει θα μπορέσει να αναπαραγάγει κάτι που μοιάζει ηχητικά με «πλατεία Κάνιγγος», ώστε να τον καταλάβουν οι Έλληνες άμα τους ρωτήσει πώς να πάει εκεί. Βέβαια, με την οδό NEIGY (=Neuilly, Νεϊγύ) στο Τέρμα Πατησίων δεν ισύει το ίδιο, αλλά εδώ έχουμε το γενικότερο πρόβλημα της μεταγραφής των νέων ελληνικών με λατινικά στοιχεία. όσο για το Δικταίον ΆνΔρον, μάλλον δεν βρίσκεται στη λατινική μεταγραφή το πρόβλημα…

 60. Μα δεν είναι φάουλ ο ‘φροϋδικός’ — αντίθετα, είναι η από πολλές δεκαετίες καθιερωμένη μορφή του επιθέτου, όπως ‘νευτώνειος’ ή ‘ευληριανός’. Μεζεδάκι άξιου σαραντάκειου σαρκασμού είναι το ‘φροϋντιανός’, που μαρτυρεί παχυλή άγνοια της σημερινής ελληνικής, όπως έχει διαμορφωθεί στη χρήση. Σε πολλά η γλώσσα μας είναι ακόμα ρευστή, αλλά ορισμένα τέτοια επίθετα είναι απολύτως παγιωμένα, και είναι εξίσου κωμικό το ‘φροϊντιανός’ όσο θα ήταν το ‘Θηβικός’ ή ‘Αιγινιώτης’!

 61. Κακά τα ψέμματα, το μεζεδάκι της εβδομάδας μας το σερβίρει ένας πρώην σερβιτόρος, που σπούδασε δάσκαλος και ανελίχθηκε σε Μάξιμα πόστα. Κάποτε τον ήξερα… 😦

  των ειδήμων

  https://twitter.com/nikokaranikas

 62. O πολύς κ. Θοδωρόπουλος αγνοεί ότι το Ισλάμ όχι μόνο δεν αγνοούσε τους ΑΗΠ, αλλά τους εμελέτησε και τους ανέπτυξε κάργα.

 63. nikiplos said

  @53 spiral architect, πολύ χλιδάτο το μαγαζί για φοιτητική παρέα… σουπλά και κολωνάτα ποτήρια, σκούρο τραπέζι μεταμονδέρνο…
  το βελάκι ποιόν μας δείχνει? c’est vous?

 64. ΓιώργοςΜ said

  59 Σωστά, το πρόβλημα είναι σεξιστικό. Αν έβαζαν κι ένα «Δικταίον Γυναίκον», τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. 🙂

 65. Πληροφορούμαι ότι η ταμπελα με την εκπΕδευτικό Χρυσούλα Μπορλώτου διορθώθηκε. Νά που σε κάτι χρησιμεύει και το διαδικτυακό κράξιμο!

 66. Pedis said

  # 61 – Σκύλε, αυτό που μετράει είναι αν, τώρα, σε ξέρει αυτός … 🙂

  Στον κ. Καρανίκα ασκήθηκε κριτική επειδή ήταν αντιρρησίας συνείδησης, αδιόριστος εκπαιδευτικός και σερβιτόρος.

  Και τα τρία επιχειρήματα είναι βλακώδη -λες και είναι ντροπή ή έγκλημα να είσαι σερβιτόρος, αδιόριστος εκπαιδευτικός ή αντιρρησίας συνείδησης- αλλά θα ήθελα να σταθώ στο ότι ο κ. Καρανίκας είναι αντιρρησίας συνείδησης.

  Καταρχάς, θεωρώ γελοίο να κατηγορούν κάποιον ότι είναι αντιρρησίας συνείδησης δημοσιογράφοι που δεν έκαναν την στρατιωτική τους θητεία.

  […]

  Αντιρρησίας συνείδησης είναι το άτομο που αρνείται να υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις, της χώρας όπου είναι πολίτης, λόγω της συνείδησής του, με βάση τις θρησκευτικές, ηθικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις του.

  Το σέβομαι. Η συνείδηση του κ. Καρανίκα δεν του επέτρεπε να υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις.

  Αναρωτιέμαι, όμως, πώς γίνεται η συνείδηση του κ. Καρανίκα να του επιτρέπει να είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού που δέχτηκε να έρθει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

  Τι έγινε η συνείδηση του κ. Καρανίκα; Ξεχείλωσε;

  http://pitsirikos.net/2016/03/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%83%CE%B7-2/

 67. BLOG_OTI_NANAI said

  Φανταστικός διάλογος:

  – Δημ. Σύμβουλος: Ρε σεις, ήμαρτον, ανορθόγραφη την κάνατε την πινακίδα; Μας ξεφώνισε και ο Σαραντάκος…

  – Μάστορας: Πωρε αφηρημάδα…. Ρε συ, στο «Οδός» τα γράψαμε και τα δύο με «όμικρον»!

  – Δημ. Σύμβουλος: Α! Καλά! Τώρα που το είδαν όλοι το καταλάβατε; Πιο πριν δεν μπορούσατε να το κοιτάξετε; Τώρα χαιρετίσματα…

 68. Idom said

  #60
  Αααα! Ειρωνικό ήταν λοιπόν…
  Βλέπεις, άμα είσαι άσχετος με ένα θέμα, ψαρώνεις…
  🙂
  ‘φχαρστώ!

 69. atheofobos said

  Να ήτανε μόνο ο Καρανίκας…..
  Η «ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ» ΓΙΑ ΤΑ «ΕΙΔΙΚΑ» ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2016/03/blog-post_4.html

 70. Pedis said

  στο τέλος γίνεις αυτό που όλοι σκέφτονται ότι είσαι (Ιούλιος Γάιος Καίσαρας – μάλλον)

 71. 66α

 72. BLOG_OTI_NANAI said

  Επιχειρήματα για τους ανορθόγραφους δημιουργούς πινακίδων:

  Πρώτο:

  Δεύτερο:

  Τρίτο:

  Τέταρτο:

 73. Ειδικά για τις ταμπέλες, ισχύει ο νόμος του Μαίφρη

  1, 2, 3

 74. Ερώτηση στο άσχετο:

  Τώρα που οι πρόσφυγες σπάνε τα βόρεια σύνορα και εισβάλλουν στην πΓΔΜ, οι φασίστες συμπατριώτες μας θα τους μισούν λιγότερο ή θα τους φθονούν;

 75. Γιάννης Ιατρού said

  74: Τι να σου πω ρε Σκύλε, δύσκολα βάζεις.
  Έχω προβληματιστεί πολύ, γιατί το Ποτάμι πρότεινε τον Χρυσοχοΐδη για υπερυπουργό μεταναστευτικής πολιτικής!
  Κι αναρωτιέμαι αν θα προλάβαινε να διαβάσει ή θα ήταν πάλι αδιάβαστος… 🙂

 76. Ο Μάικλ Γκόλντον ξέρει, ρε συ! 😎

 77. LandS said

  59 Μα αν το διάβασε ο ξένος πάει να πει ότι ήταν ήδη εκεί. 🙂

 78. 6, 10,
  Κιντ, σε βλέπω σε μεγάλη φόρμα! 🙂

 79. Alexis said

  #60, τέλος: Ε, καλά το «Αιγινιώτης» δεν είναι και τόσο «κουλό», είναι άλλωστε πολύ κοντά στο καθιερωμένο «Αιγινίτης».

  #62: Έτσι ήταν στα ’90s βρε… 🙂

 80. 26β, Μερσί για την φιλοφρόνηση! 🙂

 81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  79α. Αιγενίτες λέγονται οι ίδιοι 🙂

 82. Pedis said

  Η Αποστολή ήρθε, έστησε το βαν της εκεί που νόμιζε, έφερε 200 κουτιά για 800 ανθρώπους […]
  https://lefterianews.wordpress.com/2016/03/04/%CF%86%CF%81%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%AF-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%AF%CE%B1/

 83. Γιάννης Ιατρού said

  82: Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο! Καλά έκανες και το έβαλες Pedis.

 84. Ιάκωβος said

  Παιδιά,
  όσοι είσαστε στην Αθήνα, σας συστήνω το Καρναβάλι του Μεταξουργείου, όπου αύριο Κυριακή, οργανώνουμε παρέλαση, μουσικές, χορούς και γλέντι.

 85. Pedis said

  # 83 – Επειδή, δυστυχώς, έχω εμπειρία με ποιο τρόπο γίνεται η ανθρωπιστική διανομή από γραφειοκράτες, εποπτευόμενους από γραμματείς υπουργείων, με παροντες στρατιωτικούς και αστυνομικούς … ούτε στα σκυλιά δεν αφηνουν να πάρουν λετσι το φαί … (δεν έχω ασφαλή σημάδια ότι κάτι θα έχει αλλάξει, πάνε πολλά χρόνια από τότε), μπορώ να αντιληφθώ πώς θα γίνεται η δουλειά από τις κυρίες των κυρίων της ελίτ της χλιδής, τους σφουγγοκολάριους τους, όλοι τους αυτόκλητοι φιλάνθρωποι …

 86. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα, επανήλθα όπως βλέπετε.

  53 Αναρωτιέμαι αν συνεχίζουν οι άλλοι (πλην Καρανίκα και Γαβριήλ)

  60 Ακριβώς!

  65 Δεν διορθώθηκε ακριβώς, κατέβηκε απλώς 🙂

  69 και πριν. Κατ’ εμέ, είναι λάθος να γίνεται φασαρία για μετακλητούς υπαλλήλους. Αυτοί υπάρχουν σε όλα τα καθεστώτα και σε όλες τις κυβερνήσεις -και σε όλα τα κόμματα. Και το ΚΚΕ έχει, και καλά κάνει. Οι θεσεις των μετακλητών δεν περνάνε από ΑΣΕΠ. Το βασικό προσόν του μετακλητού είναι, και πρέπει να είναι, η εμπιστοσύνη του αξιωματούχου στον οποίο αναφέρεται -να του δωσει ο υπουργός οδηγίες για διαπραγματεύσεις, ας πούμε, και να ξέρει ότι δεν θα τις δει αύριο στο Μέγκα.

  Η κριτική σε σχέση με τους μετακλητούς μπορεί να ασκηθεί σε δύο επίπεδα. α) Ο αριθμός τους. Από την άποψη αυτή η σημερινή κυβέρνηση λέει πως έχει συμμαζέψει νομοθετικά τα πράγματα και λέει πως έχει περιορίσει τον αριθμό τους -για παράδειγμα, ως υπουργός ο Κούλης είχε 52 μετακλητούς και ο ομόλογός του Βερναρδάκης λέει πως έχει 2. [Η διατύπωση «λέει πως» σημαίνει ότι δεν τα έχω τσεκάρει εγώ] β) Αν μεταπηδούν σε μόνιμες θέσεις, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί.

  Τα λοιπά, είναι λάθος κριτική.

  72 Πώς τα βρίσκεις, θιαμαίνομαι.

  82-83 Το άκουσα στο ράδιο (Κόκκινο) αλλά΄εδώ έχει πιο πολλές λεπτομέρειες, μερσί.
  Πάντως, άκουσα και αντίλογο: με το να πηγαίνει η Βαρδινοτέτοια, το θεμα δημοσιοποιείται.

 87. ΣΠ said

  Το top 5 σκατοψυχιάς απέναντι στους πρόσφυγες
  http://provocateur.gr/well-being/11958/to-top-5-skatopsyxias-apenanti-stoys-prosfyges

 88. sarant said

  87 Βλέπω και καναδυό σχόλια που διαγωνίζονται για εύφημο μνεία….

 89. BLOG_OTI_NANAI said

  82: Όντως πρόκειται για ένα στημένο ιδεολογικά τσίρκο όπου ο καθένας θέλει όλη τη δόξα για πάρτη του, όπως και η «κοπελιά» που μέμφεται μεν τα «κακά» ΜΜΕ, αλλά φυσικά, υπάρχουν και «καλά» ΜΜΕ, εκείνα που διαφημίζουν την πάρτη της, την μεγάλη καλοσύνη της και την παρέα της. Μιλάμε για υψηλά επίπεδα ιδεολογικής καφρίλας…

  Και φυσικά:
  «τα κουτιά της Αποστολής που κανείς δεν ξέρει τι έχουν μέσα«, τελικά έχουν: «δυο μπισκότα«, και «το περιεχόμενο της Αποστολής στα σκουπίδια«….

  Και ταυτόχρονα, το αποκορύφωμα του ταλιμπανισμού: γράφει για «παπάδες με τα χρυσοποίκιλα«, και όμως είναι τόσο ανόητοι που ξεχνάνε ότι υπάρχει η φωτογραφία με τα απλά μαύρα ράσα όπου υπάρχει μόνο ο σταυρός…

  Προφανώς επειδή η ιστοσελίδα απευθύνεται σε ανθρώπους που η λειτουργία του εγκεφάλου τους βρίσκεται σε καταστολή, θεωρεί ότι όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

 90. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  82-83 – H οργανωμένη φιλανθρωπία από τους ΝΟΜΙΜΑ φοροαποφεύγοντες, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αλλά αποκλείεται να τιμωρηθεί ποτέ, δεν γίνεται να αυτοκτονήσουν οι υπέυθυνοι.

 91. Γιάννης Ιατρού said

  89:
  …πλήν τους εχθρούς μου εκείνους, τους μη θελήσαντάς με βασιλεύσαι επ’ αυτούς, αγάγετε ώδε και κατασφάξατε αυτούς έμπροσθέν μου… (Λουκ. 19,27)

  Κι αν δεν τους σφάξετε, τουλάχιστον βάλτε τους καμιά ταμπέλα, να τους ξεχωρίζουμε!

  Παγκόσμια Ημέρα κατά του Bullying η αυριανή… 🙂

  Για το 82 του PEDIS
  Τώρα γιατί εγώ έχω την εντύπωση, ότι όσα γράφει η κοπελιά δεν είναι ταλιμπανικά (όσο κι αν -όντως- δεν φοράγανε χρυσοποίκιλα οι δεσποτάδες) αλλά πολύ κοντα στην αλήθεια;

  Αλλά αυτή δεν είναι γιατρός να ξέρει για εμβολιασμούς και τέτοια…, κοτζαμ προέδρους ιατρικών συλλόγων και διευθυντές νοσοκομείων είχαμε εκεί, τι διάολο!

  Όλη η αφρόκρεμα έδωσε το παρόν, να δες ….Τους χώρους του λιμανιού του Πειραιά επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης… ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία Εμμανουήλ Παπασσάβας, .. ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Γερμανός, οι Μητροπολίτες Νικόδημος, Μακάριος και Αλέξιος, ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» Κωστής Δήμτσας, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και η κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη ….. .

  Εν τω μεταξύ διαβάζω ότι κατατίθεται από Δευτέρα και το νομοσχέδιο για την αναδρομική (από 1/1/2016) απαλλαγή από τον ΦΠΑ των δωρεών και κάθε βοήθειας προς τους πρόσφυγες! Κι όποιος συνδέει τη φιλανθρωπική διάθεση ορισμένων μ’ αυτό, μάλλον του αξίζει να καταλήξει στην κόλαση.

 92. Stella tsi tsi said

  Σε χθεσινή κουβέντα είπε κάποιος : «και γιατί οι πρόσφυγες κάνουν παιδιά; τόσα μικρά παιδιά, μωρά κ έγκυες που ξεγεννανε στις βάρκες. .δηλ. μας λενε ότι βασανιζονται και υποφέρουν ενω κάνουν παιδιά; τα κάνουν για να τα εκμεταλλευτουν καθώς έτσι τους λυπάται ο κόσμος κ θα πετύχουν να πάρουν άσυλο πιο εύκολα. .» Απάντησα αλλά αντε να βγάλεις άκρη. …και ειναι συγγενής γαμ@το, και ακούω διάφορα…ασε που ακούσαμε το «τριτοκοσμικοι» εκατό φορές! ! Και ότι οι πρόσφυγες του ’22 ενταχθηκαν σχετικά καλα… και κοινωνικοποιηθηκαν αμέσως! Α και ήταν και Χριστιανοί ενω τώρα ειναι μουσουλμάνοι. . Και γιατί το αναφέρω; γιατί είναι εκπαιδευτικος, με μεταπτυχιακά κλπ. Αυτά

 93. Pedis said

  # 91 – Πού να τα βρεις τα ταλιμπάνικα, ρε Γιάννη; (Σε κάθε περίπτωση μία μαρτυρία είναι, δεν λέει κανείς ότι έχει 100% δίκιο. Άλλο ότι είναι γνωστό ότι τα αρχιπαπαδαριά είναι και κρατικά παράσιτα και -θα υπάρχουν εξαιρέσεις;- τσανακογλείφτες των ισχυρών. Όσο για τη φιλανθρωπία των πλουσίων, άσε …).

  Εδώ φτάσαμε οι φασιστες να κάνουν καταγγελίες για φασίστες και θα κολλήσουν οι ταλιμπάν να καταγγείλουν τους επικτιτές τους ως ταλιμπάν;

 94. sarant said

  92 Δεν βοηθάνε πάντοτε τα μεταπτυχιακά…

 95. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  91 – Μου αξίζει η κόλαση; η καλύτερή μου, ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μου, να είμαι στον παράδεισο με τα ξενέρωτα χερουβείμ, τους άφυλους αγγέλους, και όλους αυτούς τους σεβάσμιους φιλανθρώπους, ΚΟΛΑΣΗΗΗΗΗ.☺

 96. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  92 – Αν ήταν με τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά, να ανοίγει το μυαλό, θα είχε κλείσει από καιρό το μαγαζί. Το μεγάλο παιχνίδι παίζεται στην οικογένεια και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μετά πάει μόνο του το τραίνο στις ράγες, λίγα εκτροχιάζονται, αλλά δεν αλλάζουν το πρόγραμμα των δρομολογίων των υπολοίπων ”τρένων”.

 97. Γιάννης Ιατρού said

  95: Ρε Λάπμρο, πρόσεξε, στο μαγαζί που θα μπείς, αν γράφει ΟΑΣΗ, γιατί μπορεί αν έχει παλίωσει μόνο η ταμπέλα, (και να έχουν χαθεί το Κ & το Λ) 🙂

 98. BLOG_OTI_NANAI said

  91: Όπως και όλα τα αποΦΕΥΓματα, έτσι και αυτό, όσοι το χρησιμοποιούν δεν έχουν καταλάβει καν ότι η φράση δεν είναι του Χριστού, αλλά ενός ήρωα σε μια ιστορία που διηγείται ο Χριστός και φυσικά σύμφωνα με τις εκκλησιαστικές ερμηνείες αφορά την προφητεία για την καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τους Ρωμαίους… Ο Χριστός άλλωστε πέθανε σαν πρόβατο στη σφαγή και είναι λυπηρό να υβρίζεται έτσι ένα τόσο άκακο πρόσωπο. Μια νεοπαγανιστική ιστοσελίδα χρηστών σαν τον Βάταλο δικαιολογείται, αλλά εδώ;
  Είναι εντελώς άστοχη η χρήση της.

  Τα υπόλοιπα είναι γενικά:
  Μια ιστοσελίδα που υμνεί τον Μαζιώτη, τον Κουφοντίνα ή τον Ρωμανό, δηλαδή άτομα που το μόνο που έκαναν στη ζωή τους είναι να πλουτίζουν με βία, κλοπές και δολοφονίες εις βάρος των άλλων, όπως δηλ. και οι συμμορίες των Ταλιμπάν, ασφαλώς αποτελεί κωμωδία να δίνει μαθήματα ηθικής. Απλώς θα έπρεπε να ανακατεύει το στομάχι κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου αυτή η ιστοσελίδα.

  Επίσης, ποτέ κανείς δεν θα ακούσει ανθρώπους που γνήσια ενδιαφέρονται για την τύχη των απελπισμένων, να αγωνίζονται ώστε η κοινή γνώμη να στραφεί ενάντια και στην ελαχιστότερη προσφορά, ακόμα και αν γίνεται για διαφημιστικούς λόγους. Επειδή γνωρίζω ένα πρόσωπο που συμμετέχει σε αποστολές των Γιατρών χωρίς Σύνορα, μπορεί μεν σε προσωπικό επίπεδο να σου πει πολλά κακώς κείμενα, ποτέ όμως δεν θα δεχόταν να στερήσει από έναν που έχει ανάγκη και την παραμικρή βοήθεια, βρίζοντας έναν φορέα ακόμα κι αν ελάχιστα βοηθά. Πόσο μάλλον όταν π.χ. χιλιάδες χιλιάδων συσίτια γίνονται επί χρόνια από την Εκκλησία.

  Κατά συνέπεια, η ιστοσελίδα απλώς προπαγανδίζει παραμύθια, και δεν ενδιαφέρεται ούτε στο ελάχιστο για κανέναν πρόσφυγα. Και βεβαίως, όσο απαράδεκτο είναι να δέχονται ιεράρχες να φωτογραφίζονται ως φιλάνθρωποι, άλλο τόσο απαράδεκτο και ελεεινό είναι να απευθύνεσαι στο κοινό σου όπως η… «κοπέλα», επιδιώκοντας να πατήσεις απλώς επάνω στους άλλους για να φανείς πόσο καλός είσαι εσύ, με ένα κείμενο που δεν προσφέρει τίποτα απολύτως στους πρόσφυγες, παρά μόνο διαφημίζει την καλοσύνη της ιστοσελίδας των ταλιμπάν της εγχώριας τρομοκρατίας.

  Είναι απαράδεκτο να μην ελέγχουμε τι είδους πηγές «πληφόρησης» μοιράζουν «ειδήσεις» και να χάφτουμε ό.τι μας λένε…

 99. Γιάννης Ιατρού said

 100. atheofobos said

  Εμ τότε τί ήθελε και τα έλεγε αυτά;

 101. Γιώργος Κεντρωτής said

  Ο κόσμος χτίζουν ακλισιές – σχήμα κατά το νοούμενον! (γενική: «του νοούμενον»). Τό έμαθα καλά το μάθημα μου!

 102. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  99 – Γιάννη να σε ρωτήσω κάτι; έχει αποδειχτεί ότι υπήρξε ο χριστός; δεν λέω για το παρραμύθι της γεννήσεώς του με “θεϊκή” παρέμβαση, αυτά είναι για τους αρπαγμένους, αλλά για την ύπαρξή του, υπάρχουν αποδείξεις; γιατί εγώ, πέρα από τις θρησκευτικές αερλούμπες δεν έχω δεί καμία. Πώς διάολο είπε όσα λένε οι “πιστοί του” ότι είπε /ασχέτως αν δεν τηρούν τίποτα από αυτά/ αν δεν υπήρξε όπως πιστεύω εγώ;

 103. cronopiusa said

  «The Shame of Lesbos» (engl. Version)

 104. Γιάννης Ιατρού said

  98: Δεν μας τα λες και τόσο καλά (κατ΄εμε) στην εξήγηση του αποσπάσματος του Λουκά, του Χριστού είναι η φράση και κατά την ερμηνεία της εκκλησίας αναφέρεται στον Αντίχριστο κατά την δευτέρα παρουσία και την μάχη κατ΄αυτού. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα, δηλ. η θεολογική εξήγηση, ούτε το έβαλα από με πρόθεση «θρησκευτική». Γι αυτό και δεν θεωρώ σκόπιμο να αρχίσω επ΄αυτού διάλογο εξήγησης των Γραφών…. Το έβαλα, γιατί κόλησες ταμπέλα στην κοπέλα, λόγω μπλογκ, και δεν εξέτασες την ουσία αυτών που γράφει. Αν το είχε βάλει σε άλλο μπλογκ, αλλού, τότε θα το δεχόσουν/εξέταζες (περισσότερο);

  Επίσης εγώ δεν διάβασα να λέει ότι δεν θέλει την βοήθεια που προσεφέρθει. Λέει ότι έγινε ασυντόνιστα, γράφοντας στα παλιά τους παπούτσια αυτούς που ήσαν εκεί επιφορτισμένοι με την υποστήριξη των προσφύγων, προκαλόντας προβλήματα. Και ότι το περιεχόμενο ήταν μερικώς χρήσιμο στους πρόσφυγες (μπορεί να είχε όμως υψηλό ΦΠΑ…, λέω εγώ τώρα 🙂 ). Και επίσης ότι κανείς δεν πληροφορήθηκε τι εμβόλια έκαναν στα παιδιά. Γενικά, όπως κι εσύ αφήνεις (αμυδρά) να εννοηθέι, πήγαν εκεί κυρίως για να προβληθούν στα ΜΜΑ κλπ.

  Και τέλος, τι μας λές, ότι βοήθεια στους πρόσφυγες προσφέρουν (και) οι ταλιμπάν της εγχώριας τρομοκρατίας; Δεν είναι άδικο να χαρακτηρίζεις έτσι κάποιον που (τις περισσότερες φορές εθελοντικά) σκοτώνεται όλη τη μέρα για να βοηθήσει;

  Ξανασκέψου τα και μη γράφεις (εν προκειμένω) ΟΤΙ_ΝΑΝΑΙ 🙂

 105. Stella tsi tsi said

  Ναι προφανώς δεν βοηθάνε τα μεταπτυχιακά. .ετσι το ανέφερα..για το προφίλ του «δράστη»!

 106. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  1) Η ιστορική γκάφφα που διέπραξεν απόψε ο Αρχηγός της Μεταλληνικής Κλίκας, κ. Blog-oti-nanai, εν τω σχολίω 98 με υποχρεώνει να αναβάλω την χθεσινήν υπόσχεσίν μου (ότι θα αποκαλύψω ποίος και πότε εν τη Θεία Ελληνική Γλώσση πρωτο-εχρησιμοποίησε το ρήμα «μαλακίζομαι» με την σημασίαν «αυνανίζομαι»)…

  Γράφει ο κ. Blog-oti-nanai εν τω σχολίω 98: «…δεν έχουν καταλάβει καν ότι η φράση δεν είναι του Χριστού, αλλά ενός ήρωα σε μια ιστορία που διηγείται ο Χριστός και φυσικά σύμφωνα με τις εκκλησιαστικές ερμηνείες αφορά την προφητεία για την καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τους Ρωμαίους…»

  Προφανώς, η θρασύτης του ανδρός έχει φθάσει εις τοιαύτα ύψη, που απεφάσισε να διορθώση και τον κορυφαίον θεολόγον της Εκκλησίας μας, τον Ιερόν Χρυσόστομον, όστις δύο φοράς εις τον πρώτον Κατα Ιουδαίων λόγον του αναφέρει σαφώς ότι την φράσιν την είπεν ο Ραββίνος Χριστός!.

  2) Επειδή ο κ. Blog-oti-nanai ουδέποτε θα ζητήση συγγνώμην διά την αποψινήν ιστορικήν γκάφφαν του (ούτε ο ίδιος ο παπα-Μεταλληνός δεν έχει τολμήσει να βγάλη ψεύστην και άσχετον τον Ιερόν Χρυσόστομον!..) καλώ τον εντιμώτατον «παραγιόν» του, νεαρόν Ριβαλδίνιον (που δεν έχει ακόμη διαφθαρή παντελώς από τους Γαλιλαίους) να έβγη και να μάς απαντήση εις το εξής απλούν ερώτημα: Ποίος έχει δίκαιον; Ο Ιερός Χρυσόστομος ή ο κ. Blog-oti-nanai; Την είπε την φράσιν «πλήν τους εχθρούς μου εκείνους, τους μη θελήσαντάς με βασιλεύσαι επ’ αυτούς, αγάγετε ώδε και κατασφάξατε αυτούς έμπροσθέν μου»… (Λουκ. 19,27) ο Ραββίνος Χριστός ή όχι;

  Υπενθυμίζω ότι απαξάπαντες οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι εις αυτήν ακριβώς την φράσιν του Χριστούλη εστηρίχθησαν ΟΛΑΙ αι Γενοκτονίαι που εξαπέλυσαν εναντίον των εχθρών των οι Χριστιανοί, της Ιεράς Εξετάσεως συμπεριλαμβανομένης.

  Περαίνων, δηλώ ότι δεν θα μεταφέρω ενταύθα τί φοβερά πράγματα λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος εις τους 8 «Κατά Ιουδαίων» λόγους του διά την ανάγκην να σφαγώσι όλοι οι Εβραίοι, διότι ο κ. Σαραντάκος (και δικαίως) θα μοί δείξη 8 ερυθράς κάρτας μαζεμένας… Απλώς, θα προσθέσω (και αυτό δύνασθε να το ελέγξητε εις χιλιάδας σελίδων του Διαδικτύου) ότι το αγαπημένον ανάγνωσμα των Ναζί και του ιδίου του Αδόλφου ήσαν οι 8 «Κατά Ιουδαίων» Λόγοι του Ιερού Χρυσοστόμου. Μή τολμήση και το αμφισβητήση κανείς Μεταλληνιστής, διότι θα του ρίψω την Encyclopaedia Judaica κατακέφαλα, που τα γράφει «χαρτί και καλαμάρι»…

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 107. Γιάννης Ιατρού said

  102: Λάμπρο, τι ρόλο παίζει αν υπήρξε ιστορικά σαν πρόσωπο ή όχι; Εξ άλλου η πίστη δεν αποδεικνύεται, ασχέτως θρησκείας. Πάντως σοβαρά με απασχολεί αν υπήρξε ο Δίας 🙂 Αλλά επ΄ αυτού επαΐων είναι ο γνωστός σχολιαστής (ο midnight cowboy)

 108. Γιάννης Ιατρού said

  107: Ιδού ο νυμφίος, Λάμπρο 🙂

 109. Γιάννης Ιατρού said

  101: Του πιάσαμι του υπουνουούμινου!

 110. Pedis said

  [..] Ο Δήμος Πατρέων απευθύνεται στο λαό και τη νεολαία του Δήμου μας, σους μαζικούς φορείς και συλλόγους, για την άμεση στήριξη των προσφύγων και των μεταναστών, που παραμένουν εγκλωβισμένοι παρά τη θέλησή τους στη χώρα μας, λόγω των αποφάσεων και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής κυβέρνησης.

  Υπάρχει άμεση ανάγκη για τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής, ρούχα και συγκεκριμένα:

  v Τρόφιμα: ατομικές παιδικές τροφές και γάλα μακράς διάρκειας, ατομικές συσκευασίες χυμών, μπισκότων, κρουασάν, φρυγανιών, ατομικές μαρμελάδες, βούτυρα, ζάχαρη μέλι, κονσέρβες.

  v Είδη προσωπικής υγιεινής: Σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, οδοντόκρεμες, σερβιέτες, χαρτί υγείες, μωρομάντηλα και πάνες για μωρά.

  Η συγκέντρωση θα γίνεται σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα, όπου με ευθύνη των δημοτικών υπηρεσιών θα προωθούνται στους πρόσφυγες.

  Συγκέντρωση επίσης, θα γίνεται από τη Δευτέρα 7 Μαρτίου και κατά τις ώρες από 8 π.μ. έως 3 μ.μ., στην Τράπεζα Τροφίμων, με ευθύνη του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

  Τα ρούχα πρέπει να είναι καθαρά και διαχωρισμένα για παιδιά και ηλικιωμένους.

  Τηλέφωνα και mail επικοινωνίας
  -Κοινωνικός Οργανισμός: Τηλ.: 2610311561 και mail: info@kodip.gr και kodip.proedros@gmail.com

  -Αντιδημαρχία Παιδείας (μόνο για τα σχολεία): Τηλ.: 2610240196 και mail: antpaidiaspatras@gmail.com

  http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/380509

 111. Pedis said

  Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, δήλωσε για τους πρόσφυγες και την περιοχή μας: […]
  Είμαστε αντίθετοι με τα hot spots, που δημιουργούν μόνο συνθήκες εγκλωβισμού.

  Αν έρθουν μετανάστες στην περιοχή μας, θα καλέσουμε το λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να τους στηρίξει με ότι χρειάζονται, ρούχα, τρόφιμα, για να συνεχίσουν το δύσκολο ταξίδι τους.
  http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/379823

 112. Με συγχωρείτε, αλλά είναι αστείο σοβαροί άνθρωποι να τσακωνόμαστε για το αν είναι ή δεν είναι του Χριστού, δηλαδή αν τα Ευαγγέλια αποδίδουν ή όχι στον ίδιο το Χριστό, μια συγκεκριμένη φράση. Όλοι έχουμε, ελπίζω, πρόχειρη την Καινή Διαθήκη, κι αν δεν την έχουμε υπάρχει π.χ. εδώ. Διαβάζουμε λοιπόν σαφέστατα ότι η φράση είναι παρμένη από παραβολή, την οποία διηγείται βεβαίως ο Χριστός, στην οποία όμως περιλαμβάνονται και διάλογοι, φράσεις δηλαδή που λένε τα πρόσωπα της παραβολής· και τη συγκεκριμένη φράση τη λέει βασιλιάς που κατά την απουσία του αντιμετώπισε οργανωμένη κίνηση ανατροπής του.
  Φυσικά, ο βασιλιάς στην παραβολή συμβολίζει τον Θεό, οι δούλοι τους ανθρώπους και τα τάλαντα τα διάφορα χαρίσματα, περισσότερα ή λιγότερα, με τα οποία οι άνθρωποι είναι προικισμένοι εκ φύσεως και τα οποία οφείλουν να αξιοποιούν. Η φράση επομένως μπορεί να νοηθεί ως ένδειξη της τύχης που επιφυλάσσεται τελικά στους αντίθεους. Πάντως ΔΕΝ την είπε ο Χριστός, με την έννοια που (φέρεται στα Ευαγγέλια ότι) είπε «Τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν» ή «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη».

 113. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  107 – Δεν είναι η ερώτηση τρολιά, αν ήταν, θα ρώταγα τον φίλο μου τον blog, απλώς απ’ οσο ξέρω, δεν έχει βρεθεί τίποτα σύγχρονό του, που να αναφέρεται για έναν τόσο σημαντικό άνθρωπο, όταν υπάρχουν πλήθος αναφορών και αποδείξεων για ένα σωρό ασήμαντους. Για τον Δία τον θεό και τους άλλους αναπόδειχτους θεούς-θεές, την άποψή μου την έχω πεί, θεωρώ όσους τους πιστεύουν ανισόρροπους, με την έννοια της εσωτερικής ψυχικής αδυναμίας, την οποία δημιουργεί το σύστημα στους ανθρώπους από την βρεφική ηλικία, για να χρειάζονται αρχηγό, τον οποίο φυσικά διαλέγει το σύστημα, κατά προτίμηση το ίδιο ανισόροπο. Τα παραδείγμα πολλά, με πιο πρόσφατο τον “αριστερό” πρωθυπουργό μας.

 114. Μαρία said

  112
  >και τα τάλαντα …
  Ενδιαφέρον το ολίσθημα απο τας μνας του κατά Λουκάν στα τάλαντα του κατά Ματθαίον, στα οποία τάλαντα οφείλουμε και τη λέξη ταλέντο. 🙂

 115. Pedis said

  Τώρα, θα σου ‘ρθει το κατεβατό. Το ζήτησες; Φάτο.
  (Οι φανατικοί ορθόδοξοι έχουν τον τρόπο τους να τα κάνουν σκατά. Σαν τους Ιεχωβάδες ένα πράμα. Τους βλέπεις και στρίβεις γωνία. Βέβαια, αν και σε βγάζουν από τα ρούχα σου με το σάκο τις παπαριές μαζεμένες που ακούς, αυτό είναι για καλό. Δεν τραβάει η ομάδα, όσοι κόπανοι ήσαντε, τόσοι θα μείνουν.)

 116. BLOG_OTI_NANAI said

  106: Βάταλε, μην κουράζεσαι. Το παιχνίδι των λέξεων το ξέρω καλύτερα…
  Όπως, θα είδες κι εγώ το έγραψα σαφώς: «ιστορία που διηγείται ο Χριστός».
  Άρα, ασφαλώς και ο Χριστός «μιλάει», ο Χριστός «τα λέει αυτά», αλλά για κακή σου τύχη, είναι λόγια που ανήκουν στον ήρωα της ιστορίας και δεν αποτελούν κατά γράμμα εντολή του Χριστού όπως απαιτεί η γνωστή απάτη των νεοπαγανιστικών ιστοσελίδων.

  Και είναι σαφές ότι στον στίχο 12 αρχίζει η ιστορία («…Άνθρωπός ευγενής επορεύθη…»), και στο εδάφιο 14 είναι σαφές ότι πρόκειται για τον ήρωα της ιστορίας: «εμίσουν αυτόν» λέει ο Χριστός. Δεν λέει «μισούσαν ΕΜΕΝΑ». Και η πρεσβεία λέει, «ου θελομεν ΤΟΥΤΟΝ» και όχι «δεν θέλουμε εσένα».

  Διότι, το γνωστό παιχνίδι βρίσκεται στο εξής: οι νεοπαγανιστές φυσικά και δεν ενδιαφέρονται για υπονοούμενα περί Κρίσης, Κόλασης κ.λπ. που είναι δεδομένα για τον Χριστιανισμό. Αναφορές σε συμβολικά δεινά για την μετά θάνατον κατάσταση δεν τους ενδιαφέρουν. Οι νεοπαγανιστές θέλουν από την περικοπή αυτή να γεννήσουν «χριστιανική τζιχάντ» και θέλουν να πείσουν τους αγράμματους οπαδούς τους ότι εδώ δήθεν υπάρχει ευθεία εντολή του Χριστού για επίγεια θανάτωση των μή χριστιανών, πράγμα που αποτελεί μνημειώδη γελοιότητα.

  Έτσι λοιπόν, τα λόγια ανήκουν στον ήρωα της ιστορίας, και στις Πατερικές ερμηνείες ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ αφορούν και την κρίση, όμως η μοναδική Πατερική ερμηνεία που συνδέει το εδάφιο με σφαγή κυριολεκτική είναι ότι πρόκειται για προφητεία που αφορά τη σφαγή των Ιουδαίων από τους (ειδωλολάτρες) Ρωμαίους.

  Οπότε Βάταλε, μην κουράζεσαι άδικα.

 117. BLOG_OTI_NANAI said

  115: Τουλάχιστον, προσπαθώ όσο μπορώ να μένω στα θέματα των άρθρων, εκτός βεβαίως όταν πετάγονται κάποιοι σαν κι εσένα ή τον Βάταλο. Αλλά να πω την αλήθεια, η δική σου παρουσία εδώ μου φαίνεται πιο περιττή και από του Βάταλου. Ακόμα και η βλακεία στο σχόλιο 82 από εσένα ξεκίνησε γιατί δεν κάνεις τίποτε άλλο παρά να τρολάρεις διαρκώς στα σχόλια. Ο Βάταλος, ζει μεν στην κοσμάρα του, αλλά καμιά φορά ξυπνάει και ασχολείται να γράψει και κάτι για τα άρθα. Εσύ τι κάνεις; Φροντίζεις απλώς να μας πρήζεις;

 118. Pedis said

  # 117 – Δες τι σου απαντά ο Γιάννης στο # 104 που ‘ναι καλός κι υπομονετικός άνθρωπος και φρόντισε να κουνάς λιγότερο το θυμιατήρι στους αρχιτραγόπαπες. Εκτός κι αν δίνεις διαπιστευτήρια ακόμη κι από δω μέσα. Δεν θέλω να σκεφτώ τι κάνεις «έξω».

 119. Γς said

  5:
  Πάντως με τις ανορθόγραφες πινακίδες που της βάλανε μάθαμε για την αείμνηστη Χρυσούλα κι αυτό είναι το καλύτερο!

 120. Γς said

  19:
  Τελικά περίπου στις 20% των περιπτώσεων το Δικταίο άντρο αναφέρεται ως Δικταίο άνδρο.

  Ενώ πιο τυχερό είναι το άλλο σπήλαιο το Ιδαίο, που δεν απαντάται και ως Ιδαίο άνδρο

 121. Γς said

  75:
  Ο Χρυσοχοϊδης που αυξησε τα διόδια για να μην πεινάσει ο Μπομπολας, τωρα ο Μπομπολας του βρισκει θέση εργασίας για να μην πεινάσει ο Χρυσοχοϊδης

 122. Γς said

  83:
  Κι αυτό δεν είναι τίποτα

 123. Γς said

  91:
  😉

 124. Γς said

  97:
  Τόσο το καλύτερο
  95:
  😉

 125. Γς said

  91:
  Πάσα ο Γιάννης στον Blog-oti-nanai (#98) κι ο Βάταλος (#106): Γκόλ!

 126. Γς said

  125:
  Μετα από κατάλληλο κοντρολάρισμα του Γιάννη Ιατρού (#104)

 127. Γς said

  112:
  Κι έρχεται ο Αγγελος και λέει ήταν οφσάιντ

  15:
  >Δεν τραβάει η ομάδα

 128. gpoint said

  # 117

  Ρε συ Μπλογκ ό,τι νάναι…ήτανε στημένος ο Παππάς στην Τούμπα ή όχι ; Τυχαία επελέγη διαιτητής με τέτοιο επίθετο ; Τι άποψη έχει η ορθοδοξία ; μήπως ήταν δάκτυλος των παλαιοημερολογιτών ;

 129. BLOG_OTI_NANAI said

  128: Αν ρωτήσεις τον Βάταλο, σίγουρα ήταν στημένο.

 130. spiral architect said

  [..] Τα μεζεδάκια μας βεβαίως δεν είναι αντλημένα από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που άλλωστε τα πρακτικά της δεν δημοσιοποιούνται. [..]
  Δημοσιοποιούνται όμως εισαγωγικά οπτικά αποσπάσματα και τροποποιούνται αναλόγως. 😀
  (o εμβόλιμος Τζον Τραβόλτα δεξιά απο την ταινία του Ταραντίνο «Pulp Fiction»)

 131. BLOG_OTI_NANAI said

  104: Νομίζω το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι ικανοί να πάρουν διαδικτυακά σκουπίδια από ιστοσελίδες όπως της Χρυσής Αυγής ή από ιστοσελίδες-φερέφωνα τρομοκρατών, και να μας τα πετάνε στη μούρη. Προσωπικά δεν επισκέπτομαι ποτέ τέτοιες διαδικτυακές χαβούζες, και πόσο μάλλον, να τους κάνω την χάρη να σπαταλήσω ακόμα και ένα δευτερόλεπτο για να με απασχολήσει έστω μισή λέξη απ’ όσα γράφουν. Διότι, μια χρυσαυγίτικη ιστοσελίδα όπως και μια ιστοσελίδα φερέφωνο της τρομοκρατίας, δηλ. όργανα άρρωστων οπαδών της βίας και της εγκληματικότητας, με μέλη συνειδητούς ή επίδοξους δολοφόνους και εγκληματίες, δεν μπορεί, παρά να θεωρώ ότι είναι ψεύτες και τίποτε άλλο, διότι μόνο αυτό ταιριάζει ως αξία ζωής σε τέτοιους.

  Από εκεί και πέρα, αυτό που είπα, είναι ότι δεν μου αρέσει που φωτογραφίζονται εκεί οι ιεράρχες. Δεν είπα ότι πήγαν μόνο γι’ αυτό.Τα δύο, απέχουν όσο η μέρα από τη νύχτα.

 132. cronopiusa said

 133. Yάλτις said

  «Όταν οι Αθηναίοι ζήτησαν τη συγγνώμη του Καίσαρα για την επιλογή τους να συμμαχήσουν με τον Πομπήιο,..»

  Όπως το διάβαζα νόμισα, ότι οι Αθηναίοι ζήτησαν από τον Καίσαρα, να τους ζητήσει συγγνώμη.
  Δεν θα ήταν σωστότερο το ,ζήτησαν συγγνώμη ΑΠΟ Τον Καίσαρα;

 134. spiral architect said

  Φήμες στα Δυτικά Προάστια λένε ότι, το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση Βαρδινογιάννη επειδή το πάρκο γειτνιάζει με τα Ster Cinemas (του). 😉

 135. cronopiusa said

  73, 121
  Στα ισπανικά είναι puertas giratorias, πως είναι ο αντίστοιχος όρος στην ελληνική;

  Καλή σας μέρα!

 136. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  135. «πως είναι ο αντίστοιχος όρος στην ελληνική;»
  Γιάννης κερνάει,Γιάννης πίνει.

 137. cronopiusa said

 138. Γιάννης Ιατρού said

  114: Μαρία, πλήρως ενημερωμένη σε βρίσκω, έχεις εμβαθύνει κιόλας 🙂

 139. http://yannisharis.blogspot.gr/2016/03/blog-post.html (περί Θεοδωρόπουλου)

 140. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  131-«Νομίζω το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι ικανοί να πάρουν διαδικτυακά σκουπίδια από ιστοσελίδες όπως της Χρυσής Αυγής ή από ιστοσελίδες-φερέφωνα τρομοκρατών, και να μας τα πετάνε στη μούρη. Προσωπικά δεν επισκέπτομαι ποτέ τέτοιες διαδικτυακές χαβούζες»
  Τι ωραίος (δημαγωγός) είσαι ρε blog, κρατάς πάντα ψηλά τον θαυμασμό μου για σένα.
  Βάζεις μπροστά την ιστοσελίδα της Χ.Α, και μετά την εξισώνεις με την ιστοσελίδα που έβαλε ο Pedis χωρίς να την αναφέρεις, μιλώντας για τρομοκρατικές ιστοσελίδες με μέλη «συνειδητούς ή επίδοξους δολοφόνους και εγκληματίες» ΑΞΙΟΣ.
  Τις φασιστικές χριστιανικές ιστοσελίδες (όπως αυτές που σε συνεργασία με την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, έκλεισαν τον Παστίτσιο, και κατέβασαν το θεατρικό έργο), τις επισκέπτεσαι; γιατί δεν είδα να λές κάτι εναντίον τους. Αν τις θεωρείς κι αυτές χαβούζες όπως τις άλλες, δεν θα έπρεπε να το δηλώσεις;

 141. π2 said

  Ο Θεοδωρόπουλος είναι χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της σοβαρής ξενοφοβίας, που είναι μάλλον χειρότερη και πιο επικίνδυνη από την ενστικτώδη ξενοφοβία των νοικοκυραίων και από την υποκριτική ξενοφοβία του μέσου Έλληνα (κρίμα, κρίμα βρε παιδί μου τα παιδάκια και οι πρόσφυγες, αλλά μακριά από μας). Κι είναι χειρότερη γιατί ενσωματώνει τις χειρότερες ανορθολογικές κραυγές του ξενοφοβικού λόγου μεταπλάθοντάς τις σε καθωσπρέπει, δήθεν ρεαλιστικό δήθεν ορθολογισμό. Οι άλλοι είναι αγενείς (θυμήθηκα τον Αλβανό ταξιτζή που αναφώνησε θυμωμένος ότι οι πρόσφυγες είναι σαν τους γύφτους, βρωμίζουν τον χώρο όπου μένουν), δεν δείχνουν την ευγνωμοσύνη που θα έπρεπε να δείχνει ο ευεργετούμενος κατώτερος προς τον ανώτερο πολιτισμένο ευεργέτη και είναι δυνάμει βάρβαρος τρομοκράτης, εξ ορισμού (φοβικό ψέμα που διαψεύδεται από την εμπειρική πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα), αφού δεν θέλει να ενσωματωθεί στην πολιτισμένη Δύση. Αυτά λέγονται χωρίς πάθος, με το αναγκαίο κλείσιμο του ματιού στο φίλιο ακροατήριο (βλ. τις κατηγορίες για τον προοδευτικό λυρισμό).

  Παρά ταύτα, έχει δίκιο, όπως λέω από την αρχή της κρίσης, στο ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται συναισθηματικά, ιδίως όταν το συναίσθημα καλλιεργείται από τα 15 λεπτά δημοσιότητας. Ως προς το άμεσο πρόβλημα, η ανάγκη να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες δεν θα έπρεπε να είναι (μόνο) συναισθηματικής τάξης, αλλά ηθικής.

  Για το ευρύτερο πρόβλημα, για το τι σημαίνει για τις κοινωνίες μας η αναπόφευκτη στο πλαίσιο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού συνεχής ροή πληθυσμών, η ανάγκη σοβαρής συζήτησης παραμένει.

 142. Ριβαλντίνιο said

  @ 104 Γιάννης Ιατρού
  Όπως τα λέει ο Μπλόγκ. Αν πάει κάποιος άλλος να βοηθήσει στραβομουτσουνιάζουν και το θεωρούν εισπήδηση στο μούλκι τους.
  Τους χαλάει και τον ιδεολογικό σανό υψηλής περιεκτικότητας που ταΐζουν τους οπαδούς τους : είναι δυνατόν η εκκλησία και οι πλούσιοι να κάνουν αγαθοεργίες ;

 143. Ριβαλντίνιο said

  @ 106 Βάταλος
  Εγώ το καταλαβαίνω όπως τα λέει ο Άγγελος (112) και ο Γιάννης Ιατρού (104). Δηλαδή το «κατασφάξατε αυτούς» = συμβολικά η κόλαση.

  Δεν μπορεί ο Χριστός που δίδαξε την αγάπη να προτρέπει σε βία.

  Ἠκούσατε ὅτι ἐρρέθη, Ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου καὶ μισήσεις τὸν ἐχθρόν σου.
  ἐγὼ δὲ λέγω ὑμῖν, ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ὑμῶν, εὐλογεῖτε τοὺς καταρωμένους ὑμᾶς, καλῶς ποιεῖτε τοῖς μισοῦσιν ὑμᾶς καὶ προσεύχεσθε ὑπὲρ τῶν ἐπηρεαζόντων ὑμᾶς καὶ διωκόντων ὑμᾶς,
  ὅπως γένησθε υἱοὶ τοῦ πατρὸς ὑμῶν τοῦ ἐν οὐρανοῖς, ὅτι τὸν ἥλιον αὐτοῦ ἀνατέλλει ἐπὶ πονηροὺς καὶ ἀγαθοὺς καὶ βρέχει ἐπὶ δικαίους καὶ ἀδίκους.
  ἐὰν γὰρ ἀγαπήσητε τοὺς ἀγαπῶντας ὑμᾶς, τίνα μισθὸν ἔχετε; οὐχὶ καὶ οἱ τελῶναι τὸ αὐτὸ ποιοῦσι;
  καὶ ἐὰν ἀσπάσησθε τοὺς φίλους ὑμῶν μόνον, τί περισσὸν ποιεῖτε; οὐχὶ καὶ οἱ τελῶναι οὕτω ποιοῦσιν;
  Ἔσεσθε οὖν ὑμεῖς τέλειοι, ὡς ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς τέλειός ἐστιν.

  Πράγμα που έκανε πράξη ο πρωτομάρτυρας Στέφανος

  θεὶς δὲ τὰ γόνατα ἔκραξε φωνῇ μεγάλῃ· Κύριε, μὴ στήσῃς αὐτοῖς τὴν ἁμαρτίαν ταύτην. καὶ τοῦτο εἰπὼν ἐκοιμήθη.

  Όμως να ξέρεις ότι η εξήγηση που λέει ο Μπλογκ είναι αυτή που δέχονται οι περισσότεροι «ορθολογιστές επιστήμονες». Όπου τα ευαγγέλια μιλούν για συντέλεια, τιμωρούς βασιλιάδες, καταστροφή Ιερουσαλήμ κ.λπ. πιστεύουν ότι αναφέρονται στην καταστροφή της Ιερουσαλήμ (70μ.Χ.) και για τον λόγο αυτό χρονολογούν την συγγραφή των ευαγγελίων μετά την λήξη του ιουδαϊκού πολέμου. Φυσικά εμείς οι ορθόδοξοι πιστεύουμε ότι είναι προφητικός λόγος που αφορά τόσο την καταστροφή της Ιερουσαλήμ όσο και την συντέλεια του κόσμου.

  Δεν διακρίνω κάποια ασυμφωνία μεταξύ όσων είπε ο Μπλογκ και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος,συνεπώς γιατί να ζητήσει συγνώμη ; 🙂

 144. Ριβαλντίνιο said

  @ 102 ΛΑΜΠΡΟΣ
  Ναι υπήρξε. Εκτός από την Καινή Διαθήκη το λένε και εξωχριστιανικοί συγγραφείς.

  @ 107 Γιάννης Ιατρού
  Με τις μυστικές και απόκοσμες γνώσεις μου θα σου πω ότι : Ο Δίας υπήρξε. Ήταν γιος του Βήλου (=Κρόνου), βασιλιά της Μεσοποταμίας και της Ρέας. Έκαναν 2 παιδιά : τον Δία και το Νίνο (όχι τον τραγουδιστή). Ο Νίνος έχτισε τη Νινευή και διαδέχτηκε τον Βήλο στην βασιλεία. Ο Βήλος/Κρόνος και ο Δίας πήγαν στην Δύση. Ο Κρόνος βασίλεψε στους Άτλαντες της Ατλαντίδος και ο Δίας μετονομάστηκε σε «Πίκος», βασίλεψε στην Ιταλία και έγινε γενάρχης των Πικηνών,

  Αυτά ! 🙂

  @ 128 gpoint
  Χιούμορ συμπρωτευουσιάνικης μπουγάτσας, οπαδού της περισσότερο ευνοημένης ομάδας φέτος μετά τον ΟΣΦΠ ! 🙂 Δες μας να σηκώνουμε την κούπα στο μπάσκετ με αντίπαλο την ομάδα που σε απέκλεισε !!!

  @ 140 ΛΑΜΠΡΟΣ
  Αυτός που κυνήγησε τον «Παστίτσιο» δεν παραπονιόταν ότι οι ιεράρχες δεν τον βοήθησαν ;

 145. Αιμ said

  # 6 : ποιος Χοκινς και ποιος Χιγκς
  Σταμάτης για το Νόμπελ
  της … μεταφυσικής. Κανει και ρίμα … σχεδον !

 146. Pedis said

  # 131 – «ή από ιστοσελίδες-φερέφωνα τρομοκρατών, και να μας τα πετάνε στη μούρη.»
  Blog, άλλο η μαρτυρία της κοπέλας, άλλο το μπλογκ και ποια είναι η γνώμη σου για το ένα ή το άλλο.

  Το μπλογκ δεν ξέρω τι καπνό φουμάρει. Ας δούμε τους τίτλους των τελευταίων αναρτήσεων:

  «Οι δολοφονίες αγωνιστών στή Τουρκία δέν έχουν τέλος»
  «Η Χάνα Άρεντ και το πρόβλημα του κακού»
  «ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ To σχέδιο για να δημιουργηθούν τέσσερις «Αμυγδαλέζες» για 150 χιλ. πρόσφυγες!»
  «Γάτες, Αίλουροι, και Ξένα Αρπακτικά σε Προδομένη, Υπόδουλη Πατρίδα»
  «6η Μάρτη: Επέτειος του Κιλελέρ (Βίντεο)»
  «Guy Debord: Σημειώσεις πάνω στο “μεταναστευτικό ζήτημα”»
  «Η ιστορία του Mohamed (Βίντεο)»
  «Στα νεκρά παιδιά»
  «Ασυνόδευτα παιδιά: To ταξίδι της χαμένης αθωότητας των προσφυγόπουλων»

  «και μια ιστοσελίδα φερέφωνο της τρομοκρατίας, δηλ. όργανα άρρωστων οπαδών της βίας και της εγκληματικότητας, με μέλη συνειδητούς ή επίδοξους δολοφόνους και εγκληματίες»

  Blog, επειδή είχα την ατυχία να δω μερικά από τα σχόλιά σου των τελευταίων ημερών, κι επειδή μου την άναψες με το θράσος και την αλαζονία σου (ειδικά ενάντια σε έναν από τους καλύτερους σχολιαστές του μπλογκ), στο λέω ευθέως, δεν είμαι σίγουρος αν είσαι πιο πολύ κόπανος ή κουτοπόνηρος.

  Πάντως. το θέμα μας ήταν αν στο συγκεκριμένο επεισόδιο φιλανθρωπίας των πλουσίων συνεπικουρούμενων από τους τραγόπαπες σφουγγοκωλάριους, αν λοιπόν, πέραν του οφθαλμοφανούς διαφημιστικού (και φοροελαφρυντικού) χαρακτήρα, είχε διοργανωθεί και εκτελέστηκε με σωστό τρόπο. Αυτό!
  Αν έχεις τίποτα να προσθέσεις, πέστο. Αλλιώς … μακριά από τα αυγά μου.

 147. Αιμ said

  Σε κάποιους τομείς και σίγουρα στον συγκεκριμένο της ψυχανάλυσης η διαφοροποιηση στην κατάληξη σηματοδοτεί προσπάθεια διαφορετικής προσέγγισης. Π.χ. Λακανικος και λακανιανος.
  Για το κατα πόσο αυτό το γνώριζε ο τύπος όμως αμφιβάλλω πολύ !

 148. BLOG_OTI_NANAI said

  140: «κρατάς πάντα ψηλά τον θαυμασμό μου για σένα»

  Έχεις ιδέα τι σημαίνει Ποινικός Κώδικας; Είναι η δυνατότητα μας να αποφύγουμε την ζούγκλα του φαρ ουέστ που ονειρεύονται οι φασίστες της ΧΑ και της τρομοκρατίας.
  Οπότε, τι είναι αυτά που γράφεις, και τι σχέση έχει με τον φασισμό μια σύλληψη με εισαγγελικό λειτουργό και δικογραφία με βάση τον Ποινικό κώδικα; Το γεγονός ότι η Χρ. Αυγή εκμεταλλεύεται την νομοθεσία υστερόβουλα, δεν σημαίνει ότι η νομοθεσία είναι φασιστική! Επίσης, όταν οι φυλακισμένοι τρομοκράτες επικαλούνται την νομοθεσία για να αποκομίσουν οφέλη, αυτό δεν σημαίνει ότι η νομοθεσία είναι στην υπηρεσία των τρομοκρατών!

  Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ο ορισμός του λαϊκισμού.
  Οπότε, σε ποιον πλανήτη ζεις Λάμπρο; Του MAD MAX; Θα επικαλεστούμε τον νόμο της ζούγκλας επειδή τυχαίνει να βολεύει εμένα, εσένα ή τον οποιονδήποτε;

  Θέλεις δεν θέλεις, με βάση το άρθρο 198 και 199, αν δημοσίως βλαστημήσεις τον Θεό των Μουσουλμάνων και αυτό θεωρηθεί ότι έγινε κακόβουλα, θα σε πάνε μέσα. Είναι απλό. Και αυτό είναι όντως λογικό, διότι αν ο καθένας αφεθεί να κάνει ό,τι γουστάρει χωρίς να υπολογίζει την ειρήνη με τον διπλανό του, κάποια στιγμή μπορεί αν γίνει μεγαλύτερο κακό.

  Σε όποιον δεν αρέσει η νομοθεσία, μπορεί να αγωνιστεί να την αλλάξει με όποιον νόμιμο τρόπο μπορεί. Άσε λοιπόν τους λαϊκισμούς και για τα σοβαρά πράγματα φρόντισε να μιλάς σοβαρά…

 149. BLOG_OTI_NANAI said

  146: «μακριά από τα αυγά μου»
  Κλώσησε τα με την ησυχία σου.

 150. Pedis said

  # 149 – κοίτα, δεν είμαι μόνο εγώ δω μέσα που έχει καταλάβει ότι είσαι ένας αρχιπαπαδο-γλείφτης (το αρχί- πάει και σε σένα και στο ότι γλείφεις τους αρχιπαπάδες ασυστόλως λες και σε βλέπουν και σε διαβάζουν δω μέσα … λες; )

  και ακόμη περισσότερο εισαι ικανός να χρησιμοποιήσεις ό,τι μέσο το μυαλουδάκι του καντηλανάφτη μπορεί να φανταστεί για να επιδείξει την «ευσέβεια» του, γι αυτό σου λέω … αν έχεις να προσθέσεις κάτι στο συγκεκριμένο θέμα, κάντο, αλλιώς μην το ξεφτιλίζεις άλλο.

 151. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  144 α – Και γιατί δεν διαβάσαμε τίποτα σχετικό στο σχολείο;

  144 τέλος – Για χριστιανικές φασιστικές ιστοσελίδες γράφω, άρχισες κι εσύ να βλέπεις και να διαβάζεις Ο,ΤΙ ΝΑΝΑΙ; Όσο για την σύνδεση ιεραρχών με την Χ.Α άστω καλύτερα, ξέρω πολλά περισσότερα απ΄όσα μπορείς να φανταστείς, και μάλιστα από ΜΕΣΑ. Ξέρω βέβαια, και για σύνδεση με την άλλη πλευρά, και πάλι από ΜΕΣΑ, αλλά δεν είναι του παρόντος.

 152. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  146 – «στο λέω ευθέως, δεν είμαι σίγουρος αν είσαι πιο πολύ κόπανος ή κουτοπόνηρος.» Τίποτα από τα δύο, την δουλειά του κάνει και μάλιστα πολύ καλά, γι΄αυτό τον πάω, είναι άξιος υπάλληλος, και μεγάλο κορόίδο βέβαια, όπως όλοι οι υπάλληλοι, παράγει τεράστιο έργο και αναλογικά, πληρώνεται από τους δραχμοκίλερ με ψίχουλα, όπως και οι υπάλλλοι.

 153. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  148 – «Έχεις ιδέα τι σημαίνει Ποινικός Κώδικας;» Έχω, εσύ έχεις δεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά, και πάντα μονόπλευρα;

  «Οπότε, τι είναι αυτά που γράφεις, και τι σχέση έχει με τον φασισμό μια σύλληψη με εισαγγελικό λειτουργό και δικογραφία με βάση τον Ποινικό κώδικα;»
  Δεν έγραψα για την σύλληψη παλληκάρι μου, αλλά για «Τις φασιστικές χριστιανικές ιστοσελίδες (όπως αυτές που σε συνεργασία με την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, έκλεισαν τον Παστίτσιο, και κατέβασαν το θεατρικό έργο)». ΔΗΛΑΔΗ, κατήγγειλαν τον Παστίτσιο στην εισαγγελία, και σε συνεργασία με την Χ.Α έφτασε το θέμα στην Βουλή, κι ο λόγος που το έκαναν, είναι ότι τους ξεμπρόστιαζε. Για το θεατρικό έργο, ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗΝ ΣΤΡΟΥΓΚΑ ε;

  «Το γεγονός ότι η Χρ. Αυγή εκμεταλλεύεται την νομοθεσία υστερόβουλα, δεν σημαίνει ότι η νομοθεσία είναι φασιστική!» Σε δεκάδες νόμους, φυσικά και είναι φασιστική, αυτό έλειπε, σε τραπεζική κοινοβουλευτική δικτατορία, να είναι δημοκρατική η νομοθεσία.

  » Επίσης, όταν οι φυλακισμένοι τρομοκράτες επικαλούνται την νομοθεσία για να αποκομίσουν οφέλη, αυτό δεν σημαίνει ότι η νομοθεσία είναι στην υπηρεσία των τρομοκρατών!» Εξαρτάται τον «τρμοκράτη» και τον φυλακισμένο, π.χ, οι ηγεσία της Χ.Α έξω είναι, όπως κι ο ισοβίτης Παπαγεωργόπουλος, ο Ρέστης, ο Λαυρεντιάδης, ο Εφραίμ, κλπ δημοκρατικές και ΑΣΠΙΛΕΣ δυνάμεις.

  «Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ο ορισμός του λαϊκισμού.» Καλή η τακτική, ό,τι δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε στα ίσα, να το ονομάζουεμ λαϊκισμό, αλλά ΠΑΛΙΩΣΕ, μάλλον γερνάς καλέ μου φίλε.

  «Οπότε, σε ποιον πλανήτη ζεις Λάμπρο; Του MAD MAX;» Στον πλανήτη Γή ζούμε και οι δύο, μόνο που εσύ ζείς στον δικό σου κόσμο.

  «Θα επικαλεστούμε τον νόμο της ζούγκλας επειδή τυχαίνει να βολεύει εμένα, εσένα ή τον οποιονδήποτε;» Επικαλούμαι μόνο την πραγματικότητα, με στοιχεία κι αποδείξεις, (άλλο αν τα παρακάμπτεις γιατί δεν σε βολεύουν) από κανένα νόμο του Ματριξ, δεν περιμένω τίποτα.

  «Θέλεις δεν θέλεις, με βάση το άρθρο 198 και 199, αν δημοσίως βλαστημήσεις τον Θεό των Μουσουλμάνων και αυτό θεωρηθεί ότι έγινε κακόβουλα, θα σε πάνε μέσα.
  Είναι απλό.» Να όμως που δεν είναι έτσι, όλα αυτά τα χριτιανοταλιμπάν ιστολόγια, είναι ανοιχτά, και τα φασισταριά που τα λειτουργούν, ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ενώ ο Παστίτσιος που το μόνο «κακοβουλο» που έκανε, ήταν που κοίταζε με το μάτι του, αυτό το πίσω από την πλάτη του, σαν τον Λιόντα τον ληστή, γιά υτό είχε την ίδια τύχη.

  «Και αυτό είναι όντως λογικό, διότι αν ο καθένας αφεθεί να κάνει ό,τι γουστάρει χωρίς να υπολογίζει την ειρήνη με τον διπλανό του, κάποια στιγμή μπορεί αν γίνει μεγαλύτερο κακό.» Ενώ τώρα, ζούμε σε ένα κόσμο, όμορφο χριστιανικό, αγγελικά πλασμένο.

  «Σε όποιον δεν αρέσει η νομοθεσία, μπορεί να αγωνιστεί να την αλλάξει με όποιον νόμιμο τρόπο μπορεί.» Δεν μου αρέσει, κι αυτό κάνω όπως μπορώ.

  » Άσε λοιπόν τους λαϊκισμούς και για τα σοβαρά πράγματα φρόντισε να μιλάς σοβαρά…» Πάντα σοβαρά μιλάω για τα σοβαρά πράγματα, ακόμα κι όταν αστειεύομαι, εσύ όμως, ΟΠΩΣ ΣΕ ΒΟΛΕΥΕΙ.

 154. Pedis said

  # 152 – «Τίποτα από τα δύο, την δουλειά του κάνει και μάλιστα πολύ καλά» …
  παπατζής είναι και άτζουφλος. Σε κάθε κτύπημα τα μαζεύει να παίξει τον παπά αλλού. Κακομοίρης μεν, σπασαρχίδης δε.

 155. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  154 – Τα πράγματα είναι απλά, αν σε αηδιάζει ή σε ενοχλεί, μην τον διαβάβεις, όπως κάνω εγώ με τον φασίστα. Το ιστολόγιο του Νικοκύρη είναι, κι αυτός αποφασίζει ποιός και τι θα γράφει εδώ μέσα, και θεωρώ πως είναι ο ορισμός της δημοκρατικής λειτουργίας.

 156. Γιάννης Ιατρού said

  Αμάν, έλειψα λίγο λόγω μιάς «δράσης διάθεσης Αγροτικών Προϊόντων» που είχαμε δώ κοντά και βλέπω εδώ εν τω μεταξύ έγινε Βιετνάμ (για να το πώ συνεσταλμένα …), που λέγαμε παλιά.

  Προτείνω να το αφήσουμε το θέμα, έχει πλέον εξαντληθεί….. και είμαστε και φιλοξενούμενοι…!

  Νομίζω ότι το κακό άρχισε από τη στιγμή που ο blog_oti_nanai χαρακτήρισε το το μπλογκ που έγραψε η κοπελιά (σχ. 82) ταλιμπανικό κλπ. και γι αυτό απέρριψε το περιεχόμενο της ανάρτησής της.

  Εγώ όταν πήγα σ΄αυτό από τον λίκνο του pedis στο #82 για να διαβάσω το περιέχομενο της ανάρτησης, δεν είδα -ομολογουμένως με μιά πρώτη φευγαλέα/πρόχειρη ματιά- στους τίτλους των θεμάτων (βλ. και σχόλιο του pedis στο #146) κάτι που να δείχνει εξύμνηση της τρομοκρατίας ή άλλων συντελεστών της. Επρόκειτο λοιπόν για ένα σαφώς μεν αριστερό μπλογκ, αλλά όχι για ένα ταλιμπανικό, όπως έγραψε αργότερα ο Blog_Oti_Nanai. Διάβασα το περιέχομενο της ανάρτησης, έκανα μιά απλή παρατήρηση εδώ (#83) και τέλος. Τα υπόλοιπα είναι ευδιάκριτα 🙂

  Τώρα αν κάποιος το έχει ξεφυλλίσει και κάπου αλλού γράφει διάφορα άλλα, όπως ισχυρίζεται ο blog_oti_nanai, ας μας το ‘λεγε πιο συγκεκριμένα κλπ. Αλλά και πάλι, αυτό δεν αλλάζει το περιέχομενο της ανάρτησης της κοπελιάς, το οποίο εξακολουθώ να θεωρώ πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Ο κάθενας ας κρίνει.

  Ειρήνη ημίν και υμίν 🙂

  ΥΓ: ‘Ηθελα να πω και δυό λόγια στον Ριβαλντίνο (που διατηρεί ενίοτε και κάποιο χιούμορ) για το 142, αλλά το αφήνω για αργότερα, όταν ηρεμήσουν τα πνεύματα … Πάντως θα το κάνω το σχετικό σχόλιο, μη νομίζεις ότι θα το ξεχάσω 🙂

 157. 156

  Βιετνάμ: Ηλία, ρίχτο!

 158. Ριβαλντίνιο said

  @ 156 Γιάννης Ιατρού
  «μη νομίζεις ότι θα το ξεχάσω»

  Ωχχχχχχχ ! Απειλητικό μου ακούστηκε αυτό. 🙂

  Κόβω λοιπόν λάσπη γιατί με πήγε σερπαντίνα !!! 🙂

 159. Γιάννης Ιατρού said

 160. Γιάννης Ιατρού said

  158: 🙂 🙂

 161. Ριβαλντίνιο said

  @ 161 Σκύλος
  Οι Γιαζίντι είναι σατανιστές !!!!!!!!!!!!!!!! Μπρρρρρρρρρρρρρρρρ…………. 🙂

 162. Γιάννης Ιατρού said

  161: Το «αποκλειστικό βίντεο από την αυριανή σύνοδο κορυφής» είναι όλα τα λεφτά! 🙂

 163. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  156 – «Πάντως θα το κάνω το σχετικό σχόλιο, μη νομίζεις ότι θα το ξεχάσω :)»
  Να το κάνεις μεταμεσονύκτια, για να συνταράξεις και το πανελλήνιο (χαμόγελο).

 164. Γιάννης Ιατρού said

  164: Άσε ρε Λάμπρο, δεν βλέπεις που γράφει στο 158 ότι έπαθε τραλλά 🙂 🙂

 165. Ριβαλντίνιο said

  @ 164 ΛΑΜΠΡΟΣ
  Καλά σου λέει ο Γιάννης (165) ρε άπονε ! Αφού λέω στο 158 ότι με πήγε κριτσίνι από τον φόβο μου !!! 😥 😳

 166. Ριβαλντίνιο said

  @ 151 ΛΑΜΠΡΟΣ
  Και γιατί δεν διαβάσαμε τίποτα σχετικό στο σχολείο;

  Ωχ, Λάμπρο χίλια συγνώμη που ξέχασα να απαντήσω. Εμείς στο σχολείο διαβάζαμε αυτό :

  Οι εξωχριστιανικές ιστορικές μαρτυρίες για την ιστορική ύπαρξη του Ιησού που έχουν διασταυρωθεί από την ιστορική κριτική είναι κυρίως:

  • του Ιουδαίου ιστορικού Φλάβιου Ιώσηπου, που είναι σχεδόν σύγχρονος των γεγονότων (έζησε από το 37 μέχρι περίπου το 95 μ.Χ.) και αναφέρει στο ιστορικό έργο του «Ιουδαϊκή Αρχαιολογία», που εξιστορεί τα γεγονότα μέχρι το 66 μ.Χ., μια αναλυτική μαρτυρία (testimonium) αναμφισβήτητης αυθεντικότητας για τον ίδιο τον Ιησού αλλά και για πρόσωπα του περιβάλλοντος του.

  • του Σαμαρείτη Θαλλού (Thallus) που σε κάποιο χρονικό που γράφτηκε στη Ρώμη περί το 52 μ. Χ. αναφέρει το σκότος κατά τη Σταύρωση και σώζεται στη Χρονογραφία του Σέξτου Ιουλίου Αφρικανού (περί το 221 μ.Χ.).

  • του Σύρου στωικού φιλοσόφου Mara Bar Saraplon, ο οποίος σε επιστολή μετά το 73 μ.Χ. αναφέρει την καταδίκη του Ιησού.

  • του σημαντικού Ρωμαίου ιστορικού Κορνηλίου Τάκιτου που έζησε από το 55/56 έως μετά το 116 μ.Χ. και δίνει στο έργο του Annales (115-117 μ.Χ.) κάποιες ιστορικά επεξεργασμένες πληροφορίες για τον Ιησού.

  • του αρχαιοδίφη Γάιου Σουητώνιου (69- μετά το 120 μ.Χ.) που περιέλαβε στα έργα του μαρτυρίες για τον Ιησού.

  • του λόγιου Πλίνιου του Νεώτερου (περ. 62-113 μ.Χ.) ο οποίος σε επιστολές του που δημοσιεύθηκαν μεταξύ του 100 και 109 μ.Χ. αναφέρει πληροφορίες για τους χριστιανούς και δίνει κάποια στοιχεία για τον Ιησού.

  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-B126/96/780,2834/

 167. sarant said

  133 Μάλλον

  134 Μάλλον φήμες είναι.

  161 Τι έχουνε πάθει κι αυτοί οι κακόμοιροι…

 168. BLOG_OTI_NANAI said

  153: Οι απαντήσεις σου στο ηλικιακό πλαίσιο 13-15 ετών, νομίζω παίρνουν άριστα. Απαντώντας λοιπόν με κατανόηση στις δικαιολογημένες εφηβικές ανησυχίες σου «για το σύστημα», να πω ότι, «είναι κρίμα που δεν σε ρώτησαν οι γονείς σου πριν σε φέρουν σε αυτόν τον κακό κόσμο των μεγάλων»… Κακόμοιρο παιδί. Και βλέποντας τα σχόλια 154-155, χαίρομαι που έχεις βρει έναν φίλο να τα συζητάτε.

 169. BLOG_OTI_NANAI said

  167: Και φυσικά ν΄αναφέρουμε τους ειδωλολάτρες Λουκιανό και Κέλσο που έζησαν μόλις στα μέσα του 2ου αιώνα, οι οποίοι μάλιστα ειρωνεύονται ή κατακρίνουν τον Χριστό και τους Χριστιανούς, κι όμως δέχονται απόλυτα την ιστορικότητα του Ιησού.

 170. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  167 – Στα μαθηματικά δεν ήμουν ποτέ ξεφτέρι, αλλά λίγη αριθμητική, να μετράω ως το 1000 κατάφερα κι έμαθα. Έχω την εντύπωση πως όλοι αυτοί που αναφέρεις, είναι μετά χριστόν προφήτες, /ας πούν κι οι μαθηματικοί του ιστολογίου αν κάνω λάθος/ δηλαδή γεννήθηκαν και έζησαν μετά το 33 μ.χ όχι; Την λέξη ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ πώς ακριβώς την αντιλαμβάνεσαι; Κάποια μαρτυρία για τον βίο του, κάποιο κείμενο για τις ομιλίες του, κάποια προτομή του, από το 25 έως το 34 υπάρχει που να αποδεικνύουν την ύπαρξή του; Τα πρακτικά της δίκης του και τις καταδίκης του υπάρχουν; Έστω μιά ζωγραφική απεικόνησή του από κάποιο πιστό ζωγράφο; Για τον βασιλιά των βασιλέων μιλούμε διάολε, όχι για μένα.
  Καλή η προσπάθειά σου πάντως.

 171. Pedis said

  # 155 – «154 – Τα πράγματα είναι απλά, αν σε αηδιάζει ή σε ενοχλεί, μην τον διαβάβεις,»
  Τον έχω γραμμένο κανονικά τον γραμματιζούμενο καντηλανάφτη, αλλά τις τελευταίες μέρες μου την έχουν ανάψει οι παπάτζες του συνδυασμένες με απροκάλυπτη αλαζονεία, γι αυτό, με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, όπου θέλησε να γλείψει τους γλείφτες της Βαρδινοτερέζας, χωρίς να θέλει ή να έχει να πει κάτι επί της ουσίας εεεεεεε …το παράχεσε!

 172. Πέπε said

  @171:
  Η δεύτερη πηγή του 167 γράφτηκε το 52 μΧ από κάποιον που, είκοσι χρόνια μετά τον θεωρούμενο θάνατο του ΙΧ, ήταν σε ηλικία να γράφει βιβλία. Άρα ρεαλιστικά θα μπορούσε να αποτυπώνει προσωπικές εμπειρίες.
  Αλλά έστω ότι αυτό δεν σε πείθει. Ε και; Έστω ότι τίποτε δεν αποδεικνύει την ύπαρξη του ΙΧ ως ιστορικής προσωπικότητας. Δεν υπήρξε, τον φανταστήκαμε. Αποδεικνύει αυτό τίποτε;

 173. gryphon said

  161
  Nαι αλλα γιατι αυτος ο τυπος μιλαει σε τριτο προσωπο;Μηπως ειναι αλβανος ; Δεν το θεωρω πιθανο γιατι θα ηταν σαν να λεει ο γαιδαρος τον πετεινο κεφαλα .Μηπως ειναι ελληνοφωνος διεθνιστης αριστερος ;
  Μαλλον.Αλλα αφου αυτοι δεν ειναι σκατοψυχοι οπως λενε και κρυβουν ολοι μια Αννα Φρανκ μια Μητερα Τερεζα μεσα τους και αγαπανε ολον τον κοσμο πως αυτος βγαζει τοση χολη ειδικα για μας ;
  Και θεωρει και τα ξανθα μαλλια και τα γαλανα ματια πιστοποιητικο ανωτερας ποιοτητος;
  Και ειναι και οπαδος της ευγονικης ;
  Τι μαλλον σιγουρα με τετοια τρικυμια στο κρανιο και τετοια υποκρισια ελληνοφωνος αριστερος θα ειναι.

 174. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  169 α- Ευχαριστώ για το άριστα για τις απαντήσεις μου δάσκαλε, είμαι πολύ συγκινημένος γιατί είναι το πρώτο άριστα που παίρνω στην ζωή μου. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την μητέρα μου, τον μακαρίτη πατέρα μου, τον αδερφό μου, την γιγιά μου, την γυναίκα μου, τις κόρες μου, και τον σκύλο μου τον Πέπε, για την ολόψυχη υποστήριξη που μου παρείχαν όλα αυτά τα χρόνια, στον μεγάλο μου αγώνα για να φτάσω από το ηλικιακό πλαίσιο της παιδικής χαράς, σ’ αυτό των μεγάλων ηλικιών για μένα, 13-15. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, όλους τους σχολιαστές αυτού του καταπληκτικού ιστολογίου, και φυσικά τον επιφανή μας οικοδεσπότη, που με τις παρατηρήσεις τους και τις υποδείξεις των λαθών μου, συνέβαλαν τα μέγιστα για να φτάσω σ’ αυτή την ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ στα χρονικά του ανθρωπίνου είδους διάκριση. Αυτή η μεγάλη τιμή δεν είναι μόνο δική μου, ανήκει σε όλους τους Έλληνες, ανήκει στην πατρίδα, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!
  Υ.Γ – Αλήθεια, οι δικές σου μη απαντήσεις, για ποιό ηλικιακό πλαίσιο είναι;

  169 β – Ναι, είναι κρίμα που δεν με ρώτησαν οι γονείς μου πριν με φέρουν στον κόσμο, θα τους έλεγα πως ήμουν μια χαρά εκεί και δεν ήθελα να έρθω σ’ αυτό τον κακό κόσμο, που ένα σωρό μεγάλοι ΜΑΛΑΚΕΣ, σκοτώνουν αδιακρίτως, για να επιβάλλουν την θρησκεία, του κάθε ανέραστου διεστραμμένου θεού τους.
  Αλλά δεν τους κρατάω κακία και δεν έχω παράπονο, πρώτον γιατί είμαι καρπός ενός μεγάλου έρωτα, η μάνα μου πάντα μου λέει στα γενέθλιά μου “ολ’ τη νύχτα μ’ είχει μπαμπάς απου κάτου μέχρι να σι σκαρώσουμι” και δεύτερον, βλέπω ότι στην ζωή υπάρχουν πολύ χειρότερα, όπως εσύ για παράδειγμα, που σ’ έφερε ο πελαργός, και δεν έμαθες τι θα πεί βαθύς σεξουαλικός οργασμός. ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΡΑΠΟΝΟ.

  169 γ – Ο Pedis δεν είναι φίλος μου, όμως θεωρώ τιμή μου που έστω και λίγες φορές συζητάει μαζί μου, κι ας διαφωνούμε τις περισσότερες φορές. Φυσικός επιστήμονας είναι, απόφοιτος παιδικής χαράς εγώ, σίγουρα βγαίνω κερδισμένος.
  Κι εγώ χαίρομαι για σένα που έχεις βρεί ένα φίλο, τον βάταλο, για να τα λέτε.
  Όπως βλέπεις, εγώ επέλεξα να μιλάω με επιστήμονα, εσύ με σκατά, επιλογές είναι αυτές, ΕΚΑΣΤΟΣ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ.

  Καληνύχτα φίλε blog.

 175. Ανδρέας said

  171Λάμπρο τα ίδια κάνουν και σε μένα στο άλλο νήμα. Ποια η χρονολόγηση ρωτάω άρες μάρες κουκουνάρες απαντάνε. Άσε που βρίζουν κιόλας.

  Για να μην το κουράζουμε το θέμα η πιο παλιά χρονολόγηση (absolute chronology) κάποιων επιστολών του Παύλου είναι το 150 π.Χ. και οι επιστολές αυτές δεν είναι σίγουροι αν είναι του Παύλου ή του Μάρκου. Υπ’ όψιν ότι η πιο παλιά Καινή Διαθήκη είναι του 4ου μ.Χ. αιώνα και ονομάζεται Σιναϊτικός Κώδικας από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Την »δανείστηκε» ένας Γερμανός τον 20ο αιώνα και από τότε »ξεχάσανε» να την επιστρέψουν.
  sinaimonastery.com/index.php?lid=107#

  Πέραν του Παύλου όλα τα άλλα που λένε είναι έμμεσες χρονολογήσεις και όχι με την μέθοδο του άνθρακα ή άλλες υλικές μεθόδους.

  173 Πέπε

  Testimonium Flavianum

  Γίνεται δὲ κατὰ τοῦτον τὸν χρόνον Ἰησοῦς σοφὸς ἀνήρ, εἴγε ἄνδρα αὐτὸν λέγειν χρή: ἦν γὰρ παραδόξων ἔργων ποιητής, διδάσκαλος ἀνθρώπων τῶν ἡδονῇ τἀληθῆ δεχομένων, καὶ πολλοὺς μὲν Ἰουδαίους, πολλοὺς δὲ καὶ τοῦ Ἑλληνικοῦ ἐπηγάγετο: ὁ χριστὸς οὗτος ἦν. καὶ αὐτὸν ἐνδείξει τῶν πρώτων ἀνδρῶν παρ᾽ ἡμῖν σταυρῷ ἐπιτετιμηκότος Πιλάτου οὐκ ἐπαύσαντο οἱ τὸ πρῶτον ἀγαπήσαντες: ἐφάνη γὰρ αὐτοῖς τρίτην ἔχων ἡμέραν πάλιν ζῶν τῶν θείων προφητῶν ταῦτά τε καὶ ἄλλα μυρία περὶ αὐτοῦ θαυμάσια εἰρηκότων. εἰς ἔτι τε νῦν τῶν Χριστιανῶν ἀπὸ τοῦδε ὠνομασμένον οὐκ ἐπέλιπε τὸ φῦλον.

  The earliest secure reference to this passage is found in the writings of the fourth-century Christian apologist and historian Eusebius, who used Josephus’ works extensively as a source for his own Historia Ecclesiastica. Writing no later than 324,[54] Eusebius quotes the passage[55] in essentially the same form as that preserved in extant manuscripts. It has therefore been suggested that part or all of the passage may have been Eusebius’ own invention, in order to provide an outside Jewish authority for the life of Christ.[56][57] Some argue that the wording in the Testimonium differs from Josephus’ usual writing style and that as a Jew, he would not have used a word like «Messiah».[58] For attempts to explain the lack of earlier references, see Arguments for Authenticity.
  en.wikipedia.org/wiki/Josephus_on_Jesus

  Papyrus 46 between
  Papyrus 46 (in the Gregory-Aland numbering), scribal abbreviation \mathfrak{P}46, is one of the oldest extant New Testament manuscripts in Greek, written on papyrus, with its ‘most probable date’ between 175 and 225.[1] Some leaves are part of the Chester Beatty Biblical Papyri, and others are in the University of Michigan Papyrus Collection.[2]
  Date
  As with all manuscripts dated solely by palaeography, the dating of \mathfrak{P}46 is uncertain. The first editor of parts of the papyrus, H. A. Sanders, proposed a date possibly as late as the second half of the 3rd century.[22] F. G. Kenyon, editor of the complete editio princeps, preferred a date in the first half of the 3rd century.[23] The manuscript is now sometimes dated to about 200.[24] Young Kyu Kim has argued for an exceptionally early date of c. 80.[25] Griffin critiqued and disputed Kim’s dating,[1] placing the ‘most probable date’ between 175–225, with a ‘95% confidence interval’ for a date between 150–250.[26]
  en.wikipedia.org/wiki/Papyrus_46

 176. Ανδρέας said

  »κάποιων επιστολών του Παύλου είναι το 150 π.Χ.»
  του 150 μ.X. είναι έγραψα κατά λάθος π.Χ.

 177. Ανδρέας said

  150 μετά Χριστόν είναι κατά λάθος έγραψα προ Χριστού

 178. 179

  Ε, καλά, ουδείς προ Χριστού προφήτης που λέει και ο λαός. 😉

 179. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  172 – Τα παίρνεις πολύ στα σοβαρά αυτά που γράφει, ενώ γνωρίζουμε κι οι δύο πως είναι στην καλύτερη περίπτωση παραμυθάκια για μικρά παιδιά, και στην χριρότερη, όπως με το ιστολόγιο που έβαλες, ελεεινή δημαγωγία. Όμως, παραβλέπεις κάτι πολύ σημαντικό, και σαν κομουνιστής δεν θα έπρεπε.Εργαζόμενος είναι ο άνθρωπος, την δουλειά του κάνει, και είναι και σκληρή. Ξέρεις τι είναι να προσπαθείς να πείσεις νοήμονες ανθρώπους /με τους άλλους είναι εύκολο/ ότι τα διεστραμμένα και τερατώδη παραμύθια σου, είναι Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ; Αντί να τον υποστηρίξεις, και να οργανώσεις καμιά διαμαρτυρία για πάρει αύξηση από τους αγιοδύτες, που του πίνουν το αίμα, εσύ τον κατηγορείς; ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ BLOG.☺
  Μην αφήνεις τα μικρά και ασήμαντα να σε αρρωσταίνουν, όλα είναι μικρά και ασήμαντα, εκτός από την υγεία σου. Και να θυμάσαι, κανείς δεν ξέρει στο διαδίκτυο, ότι είσαι σκύλος.☺

  173 – Κάτι αποδεικνύει, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα, εγώ ρώτησα τον Ιατρού αν ξέρει, γιατί εγώ δεν ξέρω, και του εξήγησα πως δεν ήταν τρολιά η ερώτηση, και για να μη φανεί τέτοια, δεν ρώτησα τον φίλο μου τον blog, απλώς να μάθω ήθελα. Από κεί και πέρα, δισεκατομμύρια τρελαμένοι πιστεύουν σε διάφορα τρελά, αν δεν μου κάνουν κακό, και δεν προσπαθούν να μου τα επιβάλλουν, από μένα κανένα πρόβλημα, εκτός από τους φασίστες, όλοι είναι αποδεκτοί.

 180. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  177 – Ευχαριστώ Ανδρέα, πάνω κάτω αυτά ξέρω κι εγώ, δεν ασχολούμαι με τα θρησκευτικά, έχω άλλες προτεραιότητες, απλώς μια και ήρθε η κουβέντα σ’ αυτά, είπα να ρωτήσω να μάθω. Ανεξαρτήτως το πως εκλήφθηκε από κάποιους, η πρόθεσή μου ήταν αυτή, και δεν θα απολογηθώ γι αυτό, όποιος θέλει ας το πιστέψε, σιγά το θέμα δηλαδή☺.
  Καληνύχτα.

 181. Γιάννης Ιατρού said

  180: μετά, όχι πριν ρε Σκύλε 🙂
  ‘Ασε που η «πνευματική υγειονομική υπηρεσία» το ελέγχει ως ξένο προς τη διδασκαλία …

 182. Ανδρέας said

  Ένα μόνο θα προσθέσω και δεν αφορά τα θρησκευτικά ζητήματα παρά μόνο τα οικονομικά. Όταν προβούν σε χρονολογήσεις θα κλάψουν μανούλες και παιδιά. Τα forgeries μέσα σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές πηγενοέρχονται αβέρτα.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Forgery
  Καληνύχτα Λάμπρο.

 183. Γιάννης Ιατρού said

  182: Λάμπρο, πάρε μιά πάσα για εξάσκηση 🙂

 184. Λ said

  Για τα πρώτα χειρόγραφα της ΚΩ
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_New_Testament_papyri

 185. Λ said

  Τελικά βγήκε της καινής ωοθήκης αντί της καινής διαθήκης. Σόρυ. Αλλά οι χρονολογία των εγγράφων είναι η σωστή, πάντα πάνω- κάτω όμως. Έχουν βρεθεί πολύ παλιώτερα χειρόγραφα από τον κώδικα του Σινά.

 186. Γιάννης Ιατρού said

  180: ΛΑΜΠΡΟ σου ανέβασα -κάποιοι άλλοι ίσως να το έχουν ήδη υπόψη τους 🙂 – κι αυτό εδώ για την ερώτησή σου στο #102, ο προφέσσορας έχει κάνει αρκετή έρευνα!

 187. Γιάννης Ιατρού said

  188: Ωχ, στο προηγούμενο ξέχασα να κλείσω σωστά το link, εδώ το σωστό (ελπίζω 😦 )

 188. Γς said

  102, 188:
  Είναι και το βιβλίο του Δημήτρη Σαραντάκου «Οι Εσταυρωμένοι Σωτήρες«, που στο παμπάλαιο πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού Χριστού, ο συγγραφέας δίνει μια πρωτότυπη δική του εξήγηση:
  Ιησούς υπήρξε -αλλά όχι ένας Ιησούς, αλλά τρεις: ένας επαναστάτης ζηλωτής, ένας οραματιστής διδάσκαλος, κι ένας αριστοκράτης από τη γενιά του Δαβίδ.

 189. sarant said

  190 Μερσί για τη διαφήμιση 🙂

 190. Κουνελόγατος said

  190. & 191. Εξαιρετικά ενδιαφέρον, το συστήνω ανεπιφύλακτα… 🙂

 191. Γιάννης Ιατρού said

  190: Διαβασμένος :), mille mercis

  ΥΓ: το κινητό το κατάφερες;

 192. Γς said

  193:
  ΥΓ¨ Οχι 😦

 193. marulaki said

  Δε σας πρόλαβα το Σάββατο, αλλά οι πινακίδες μας είναι όλα τα λεφτά!
  Λεωφόρος Ικάρου: Γιος του Δαίδαλου (ωραία ιδιότητα, πώς λέμε επάγγελμα: κληρονόμος).
  Αλλά το καλύτερο είναι οι μεταφράσεις που έχουν από κάτω με κίτρινα γράμματα. Όπως για παράδειγμα: Οδός 1878 και από κάτω με κίτρινα γράμματα: 1878. Διά του λόγου το αληθές:

  Καλημέρα!

 194. Γς said

  195:

  Θα μπορούσε να γράφει:

  1878

  MDCCCLXXVIII

 195. Ριβαλντίνιο said

  @ 171 ΛΑΜΠΡΟΣ
  Με δουλεύεις ; Δηλαδή ο Ηρόδοτος έγραψε για την μάχη του Μαραθώνα ταυτόχρονα με την μάχη του Μαραθώνα ; Επίσης έζησε μετά την μάχη του Μαραθώνα. Άρα η μάχη του Μαραθώνα δεν έγινε ποτέ ; Για τον Μιλτιάδη αν δεν υπάρχουν προτομές του 5ου αι. π.Χ. σημαίνει ότι δεν υπήρξε ;

  Αν δεν υπάρχουν πρακτικά της καταδίκης των στρατηγών των Αργινουσσών σημαίνει πως αυτοί δεν καταδικάστηκαν ;

  Για τον Α Μεσσηνιακό Πόλεμο (8ος αι. π.Χ.) οι μόνες αναλυτικές πληροφορίες που έχουμε είναι από τον Μύρωνα της Πριήνης (3ος αι. π.Χ.) που καταγράφει ο περιηγητής Παυσανίας (2ος αι. μ.Χ.). Μήπως αυτό σημαίνει ότι δεν έγινε ο Α Μεσσηνιακός πόλεμος ; Ομοίως για τον Β Μεσσηνιακό πόλεμο οι μόνες αναλυτικές πληροφορίες είναι από το έπος του Ριανού «Μεσσηνιακά» (3ος αι.π.Χ.) που καταγράφει πάλι ο Παυσανίας (2ος αι. μ.Χ.).

  Μήπως οι αποκλειστικές πληροφορίες που αναφέρει ο Διόδωρος ο Σικελιώτης (1ος αι. π.Χ.) για τον ελληνισμό της Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας των αρχαϊκών και κλασσικών χρόνων είναι παραμύθια λόγω της χρονικής απόστασης ;

  Στην αρχή μου είπες ότι δεν στα έμαθαν στο σχολείο. Να που στα έμαθαν, αλλά εσύ έκανες κοπάνα ή πήρες απαλλαγή μαθήματος. Τώρα μας λες πως αν η πηγή δεν είναι του 25-34 μ.Χ. δεν την αποδέχεσαι. Ε, κάνε ότι καταλαβαίνεις ! Ετοιμάσου να απορρίψεις την ύπαρξη δεκάδων ιστορικών προσώπων. Ετοιμάσου να απορρίψεις κι εσένα αν δεν έχει γράψει κάποιος κάτι για σένα τα τελευταία 9 χρόνια της ζωης σου ή δεν σωθεί καμιά προτομή σου ! 🙂

  @ 177 Ανδρέας
  Σου είπα ότι αποσπάσματα του ευαγγελίου του Ιωάννη (90 μ.Χ.) περιέχει ο πάπυρος P52 (120 μ.Χ.) αλλά εσύ το βιολί σου ! Δες, το βάζει και η Λ στο σχόλιο (186) : P52 125μ.Χ. John 18:31-33; 18:37-38

  Του Ιωσήπου παρά τις εικασίες δεν έχει βρεθεί κώδικας που να τα έχει διαφορετικά. Τι έγινε ; Όλοι οι αντιγραφείς κωδίκων συνωμότησαν για να βάλουν την φράση «ὁ χριστὸς οὗτος ἦν.» Αλλά και αυτή να παραλείψουμε αναφέρει τον Ιησού, τον Ιωάννη τον Βαπτιστή και τον Ιάκωβο.

  Αλλά ξέχνα τελείως τον Ιώσηπο. Το σχολικό βιβλίο αναφέρει άλλες 5 μαρτυρίες + 2 του BLOG μας κάνουν 7. Ε, φτάνουν και περισσεύουν.

 196. Γς said

  197:

  Ωρες είναι να μας πει ο Λάμπρος ότι τον Χριστό δεν τον ήξερε ούτε η Παναγία!

  Παναγία μου!

 197. Γς said

  Του την έδωσε κι αυτού:
  «εμείς είμαστε έτοιμοι να εκτοξευθούμε, αλλά όπως ξέρετε το 90% της οικονομίας είναι ψυχολογία»

  Κατρούγκαλος: «Οι δανειστές καθυστερούν την… εκτόξευση»

 198. Γιάννης Ιατρού said

  176α: ΛΑΜΠΡΟ
  ..Ευχαριστώ για το άριστα για τις απαντήσεις μου δάσκαλε….

 199. Γς said

  200:

  http://caktos.blogspot.gr/2013/03/blog-post_23.html

 200. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  185-189 – Βρε ταλιμπάν τι μου έβαλες για εξάσκηση; πόσες φορές έχω πεί πως είμαι απόφοιτος παιδικής χαράς, άρα και τα αγγλικά μου μέχρι εκεί φτάνουν. Ο λόγος που πήγα στα 18 να μάθω αγγλικά, ήταν επειδή τον άλλο χρόνο θα πηγαίναμε με τον φίλο μου στην Κρήτη για διακοπές, και έκαναν την απόσβεση μια χαρά, και τότε και αργότερα στην υπόλοιπη χώρα, ΑΛΛΑ, μέχρι εκεί Ιχαμόγελο). Το θέμα θεωρείται λήξαν για μένα Γιάννη, αυτό που ρώτησα, έστω και έμμεσα απαντήθηκε, σύγχρονη μαρτυρία ή άποδειξη δεν υπάρχει, ό,τι υπάρχει, είναι μετά γιωτα χι, κι αυτά τα ήξερα.
  Έλεγα μήπως έχει βρεθεί κάτι καινούριο, γιατί δεν ασχολούμαι με το θέμα, τίποτα παραπάνω τίποτα παρακάτω.

 201. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  197 – «Με δουλεύεις ;» Τρελό αγόρι τι δεν καταλαβαίνεις; ρώτησα αν υπάρχει κάποια απόδειξη ή μαρτυρία την εποχή που ζούσε ο γιωτα χι, και μου έβαλες ένα σωρό από ανθρώπους που γεννήθηκαν μετά τον θάνατό του. Για τον Τιβέριο υπάρχουν αποδείξεις και μαρτυρίες σύγχρονές του, για τον βασιλέα τον βασιλέων ΟΧΙ, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον καθένα (για μένα πάντως ΤΙΠΟΤΑ).Τώρα πού κολλάνε ο Ηρόδοτος κι όλοι οι υπόλοιποι που αναφέρεις, μόνο εσύ ξέρεις.

 202. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  200 – ΘΕΪΚΟΟΟ!

 203. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  198 – Ποιά παναγία, αυτήν που αν δεν καθόταν στον θεό, δεν θα την ήξερε ούτε η μάνα της; (χαμόγελο).

 204. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  184 – «Όταν προβούν σε χρονολογήσεις θα κλάψουν μανούλες και παιδιά. Τα forgeries μέσα σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές πηγενοέρχονται αβέρτα.»
  Ανδρέα με συγχωρείς, αλλά μάλλον δεν έχεις καταλάβει τι γίνεται στον κόσμο. Η εκκλησία που είναι βασικός πυλώνας του συστήματος, ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ από κάποιες πλαστογραφίες, έχει στοχεύσει από την βρεφική ηλικία στο ανθρώπινο εγκέφαλο, τα υπόλοιπα πάνε μόνα τους, στην χειρότερη περίπτωση, θα υπάρχει κάποια αδράνεια, όπως συμβαίνει τώρα, αλλά ο ενδόμυχος φόβος υπάρχει, και βέβαια, ο βασικότερος στόχος που είναι να μη πάνε σε άλλο μαγαζί επιτυγχάνεται σε ποσοστό άνω το 99,9% από όλες τις θρησκείες. Ένα ανθρωπάκι, από την ελεγχόμενη οικογένεια, πάει κατευθείαν στην ελεγχόμενη και υποχρεωτική πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μόνο το στατιστικό λάθος μπορεί να ξεφύγει απ΄αυτό, που όμως δεν αλλάζει τίποτα άμεσα και μεσοπρόθεσμα, ίσως στο μακροπρόθεσμο μέλλον, αλλά κι αυτό παίζει.

 205. Γιάννης Ιατρού said

 206. Γιάννης Ιατρού said

  207: Ωχ, ξέχασα να συνδέσω το link, εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=5gTbHXO2upQ

 207. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  207-208- Τώρα το ίσιωσες το καράβι, η σωστή μέθοδος για αγγλικά ανευ διδασκάλου.☺

 208. Νίκος Α. said

  26 -> 2 έμεινε αδιόρθωτο

 209. sarant said

  Ναι, επειδή έσβησα όλο το κομμάτι.

 210. Γιάννης Ιατρού said

  204: Βαράμε το σαμάρι ν΄ακούσει …. (#156 ΥΓ, 158, 164) 🙂

 211. Γς said

  209:

  η σωστή μέθοδος για αγγλικά:

  http://caktos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_9143.html

 212. Γιάννης Ιατρού said

  213: Μπά, ο Λάμπρος δεν ενδείκνυται για αυτή τη μέθοδο (μετά διδασκάλου) 🙂

 213. Ριβαλντίνιο said

  Τραγουδάκι να κεφάρουμε

  ————————————————

  Τα καλύτερα αγγλικά ever

 214. spiral architect said

  Μπήκε η άνοιξη και ο παππούς από τον πέμπτο που έγινε διαχειριστής μαθαίνει τους στηλοθέτες στο Word:

 215. Avonidas said

  #216. «Απερχόμενου ψύχους»;

  😐 ?

 216. Γιάννης Ιατρού said

  215, 216: 🙂 🙂
  Σπιραλ, ενώ πρώτα ήταν πιό αυθόρμητα τα πράγματα, να δες (δεν είναι πλάκα!)

 217. sarant said

  216-218 Aναρωτιέμαι πόσα από αυτά είναι αυθεντικά και πόσα στημένα

 218. BLOG_OTI_NANAI said

  Ριβαλντίνιο, ο σχολιαστής Ανδρέας δεν έλεγε στο άλλο νήμα ότι όλη η αρχαία γραμματεία είναι ψευδεπίγραφη διότι είναι παραχαραγμένη από τους αντιγραφείς του Μεσαίωνα;
  Επίσης ο απόφοιτος παιδικής χαράς δεν είναι κάποιος που ρωτάει για να μάθει, ρωτάει απλώς για να μαλώνει και να αποκτήσει κάποιο νόημα η ζωή του.

  Ασφαλώς λοιπόν δεν υπάρχει λόγος να μιλήσουμε και τόσο σοβαρά για το θέμα αυτό

  Υπάρχει βεβαίως και η εξαιρετική μαρτυρία του Ιώσηπου όπου σαφέστατα δεν αποδέχεται τον τίτλο «Χριστός» για τον Ιησού, και μάλιστα έχει εντελώς περαστικό χαρακτήρα. Μας βεβαιώνει και για την ύπαρξη του Χριστού αλλά και για το γεγονός ότι υπήρξαν χριστιανοί που τον πίστευαν ως Χριστό:

 219. Ανδρέας said

  197 Ρίβα κουλουβάχατα

  Rylands Library Papyrus P52
  Although Rylands \mathfrak{P}52 is generally accepted as the earliest extant record of a canonical New Testament text,[3] the dating of the papyrus is by no means the subject of consensus among scholars. The original editor proposed a date range of 100-150 CE;[4] while a recent and authoritative exercise by Pasquale Orsini and Willy Clarysse, aiming to generate consistent revised date estimates for all New Testament papyri written before the mid fourth century, has proposed a date for \mathfrak{P}52 of 125-175 CE. [1] But the difficulty of fixing the date of a fragment based solely on paleographic evidence allows the possibility of dates outside these range estimates, such that «any serious consideration of the window of possible dates for P52 must include dates in the later second and early third centuries.»

  εγώ το βιολί εσύ το… ακκορντεόν, όλοι κάτι έχουμε να παίξουμε

  More on the early dating of P52

  Ultimately Bagnall makes two important claims in this book that require consideration. First, there has been a tendency to date Christian papyri too early. And, secondly, there is little evidence for the emergence or visibility of Christianity in Egypt before the end of the second century. Both of these points deserve close reflection. It is surprising that Bagnall did not attack the early dating of P52 more severely, especially given the fact that it was dated in relation to P.Egerton 2.
  The publication of P.Köln 255, which is a continuation of one of the pages of P.Egerton 2, has resulted in a revision of the dating of P.Egerton 2. This is due to P.Köln 255 containing a punctuation mark not evidenced prior to the end of the second century. Hence, instead of the initial proposal of dating P.Egerton 2 to around 130, it is now seen as being written sometime closer to 200. However, despite the fact that the hands of P52 and P.Egerton 2 were seen as similar, and hence P52 was dated to 125 on this basis, there has been no attempt to move the dating of P52 to around the end of the second century. Such an insight would have strengthened Bagnall’s case of the ideologically driven nature of the dating of many New Testament papyri. The case for the spread of Christianity in Egypt beyond the confines of Alexandria as occurring in the third rather than the second century may also be a corrective to prevailing theories. . . .

  εσύ ό,τι πεις…

  αφιερωμένο το ινδοευρωπαϊκόν άσμα αφού μέχρι εκεί φτάνεις

 220. Ανδρέας said

  220
  »Ριβαλντίνιο, ο σχολιαστής Ανδρέας δεν έλεγε στο άλλο νήμα ότι όλη η αρχαία γραμματεία είναι ψευδεπίγραφη διότι είναι παραχαραγμένη από τους αντιγραφείς του Μεσαίωνα;»

  blog oti nanai έτσι νόμισες και ξεστράτισε η κουβέντα.

  το »είναι μαγειρεμένα» το μετέφρασες ότι όλα είναι αυτό κ.λ.π…

 221. Ριβαλντίνιο said

  @ 220 BLOG_OTI_NANAI
  Άκου ένα λαθάκι που είχα βρει στην Π-Λ-Μπ παλιά , στην νεότερη έκδοση νομίζω. Έλεγε πως τον Ιάκωβο τον Αδελφόθεο τον ονομάζει «Δίκαιο» ο Ιώσηπος. Αλλά έψαξα και δεν το βρήκα στον Ιώσηπο και άρα από απροσεξία έγραψαν μάλλον λάθος. Και σκέφτηκα μέσα μου πως αν ο Ιώσηπος τον έλεγε «Δίκαιο» θα είχαν λυσσάξει οι «αντιχριστιανοί» για παραχάραξη . 🙂 🙂 🙂

  (Τα παραπάνω με κάθε επιφύλαξη γιατί γράφω ότι θυμάμαι και μπορεί άθελά μου να «συκοφαντώ» την Π-Λ-Μπ ή γενικά να γράφω μπαρμπούτσαλα !)

 222. BLOG_OTI_NANAI said

  223: Δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο αλλά δεν αποκλείεται κιόλας. «Ουδείς άσφαλτος» ακόμα και στα επιστημονικά βιβλία ή άρθρα 🙂

 223. Ριβαλντίνιο said

  @ 221 Ανδρέας
  Τον Πετραλώνειο Άνθρωπο οι περισσότεροι επιστήμονες τον χρονολογούν 250.000 χρόνια πριν. «Περίεργοι» τον χρονολογούν 700.000 πριν. Κάνε την αντιστοιχία με τον P52. Τεσπα η επικρατέστερη γνώμη είναι γύρω στο 120 μ.Χ. Και η wiki 120-170 μ.Χ. λέει. Τώρα ότι θες πίστευε, δεν επιμένω.

  Τραγουδάκι ινδογερμανικό από εμένα :

 224. π2 said

  To θέμα «ιστορικές μαρτυρίες για τον Ιησού» έχω την εντύπωση ότι αποτελεί το ιδεοτυπικό παράδειγμα της μπορχεσιανής ρήσης «όλα έχουν ήδη γραφτεί».

 225. Ριβαλντίνιο said

  @ 226 π2
  Εμείς οι Xριστιανοί Παναθηναϊκοί έχουμε δίκιο ! 🙂 🙂 🙂

 226. Ανδρέας said

  Έκλεισε η υπόθεση του ανθρώπου των Πετραλώνων; Ο Μπένυ το σφράγισε λες κι έμπαινε σε γιάφκα τρομοκρατών! Με τα νεώτερα παγκόσμια δεδομένα να δεις που θά ‘χει δίκιο ο Πουλιανός.

 227. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  220 – «Επίσης ο απόφοιτος παιδικής χαράς δεν είναι κάποιος που ρωτάει για να μάθει, ρωτάει απλώς για να μαλώνει και να αποκτήσει κάποιο νόημα η ζωή του.»

  Τι να μου πείς κι εσύ για νόημα της ζωής ρε φίλε blog, μιά ώρα δική μου στο vc, όλη σου η ζωή, ασχολήσου με τις προσευχές, το πήγαιν΄έλα στο αμαρτωλό όρος, και την αποβλάκωση όσων μπορείς, κι ας το νόημα της ζωής μου. ΟΥΤΕ ΔΕΚΑ ΖΩΕΣ ΔΕΝ ΣΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ.
  Όσο κι αν προσπαθήσεις να γεμίσεις το συγκινησιακό σου κενό με την θρησκεία, πάντα ΑΔΕΙΟΣ θα είσαι, κι όσο θα γερνάς θα γίνεσαι κακός, σαν τον σιχαμερό μοναχό του αμαρτωλού όρους που έβαλε ο σκύλος. Μυρωδιά δεν πήρες BLOG από την ζωή, πέταξε από μέσα σου σαν πουλάκι από ανοιχτό κλουβί, και τώρα την κοιτάς από την tv κι αρρωσταίνεις, βλέπεις τα ερωτευμένα παιδιά να φιλιούνται στον δρόμο και φρικιάζεις, δεν το ένιωσες αυτό το συναίσθημα, στο πνίξανε από μικρό, ούτε τον βαθύ οργασμό, και μ΄αυτόν τον καημό θα πάς.
  Υπέροχα πλάσματα οι σεξουαλικοί άνθρωποι δεν συμφωνείς;

 228. Υαλτις said

  229 @Λάμπρο γεια
  Επειδή σε συμπαθώ ,θέλω να σου πω ότι δεν είναι τρόπος αυτός .Δεν αρμόζουν στο φόρουμ, οι τόσο χύμα επιθέσεις. Καταντούν χυδαίες.
  Σε παρακαλώ μην μου απαντήσεις ,μα και οι άλλοι χυδαία μου επιτεθήκαν .
  Μου θυμίσεις το απόφθεγμα
  Μην τα βάλεις με έναν ηλίθιο ,γιατί θα σε κατεβάσει στο επίπεδο του και επειδή είναι άσσος στην βλακεία ,στο τέλος θα σε νικήσει.
  Μένει τώρα Λάμπρο, να αποφασίσεις
  να νικήσεις η καλύτερα να νικηθείς;

 229. Γιάννης Ιατρού said

  230: Υαλτις ..και οι άλλοι χυδαία μου επιτεθήκαν

  Τι; Να πάμε να τους δείρουμε! Να ο Λάμπρος ετοιμάζεται 🙂

 230. Pedis said

  Λάμπρο, άσε που υπάρχουν και υλικές αποδείξεις. Ιδού το σπίτι του Ιησού στη Ναζαρετ που μεταφέρθηκε από αέρος στο Λορέτο, στα φτερά τεσσαρων αγγέλων (αν και τα τοίχια είναι τρία, αν δεν κάνω λάθος … τι δουλειά έιχε ο τέταρτος άγγελος; Ιδού το μυστήριο …)

  https://en.wikipedia.org/wiki/Basilica_della_Santa_Casa

  Αμ η σάντα σκάλα …;

  https://en.wikipedia.org/wiki/Scala_Sancta

  Να μη σου πώ για το τίμιο ξύλο …

  έχει αφήσει το ίχνος του

  https://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_Domine_Quo_Vadis

  Πρόσεξε την τοποθεσία που έχει κτιστεί η εκκλησία

  the church is in fact located just in front of the sacred campus dedicated to Rediculus

  και ιδού για τους άπιστους

  (νούμερο παπούτσι … Σακίλ Ο Νήλ )

  Άσε Λάμπρο, έχει δίκιο ο Γιάλτις, για το που καταλήγει η κουβέντα με «επαγγελματίες βλάκες». Πάντως, άλλο τα θρησκευτικά αισθήματα των βασανισμένων και, μπορεί, (ημι)αμόρφωτων ανθρώπων που είναι σεβαστά, κι άλλο τα παπατζιλίκια των γραμματιζούμενων εξαπτέρυγων που πάνε με το ρεύμα και συμφέρει.

  Υ.Γ. Πάντως, σε σχέση με ορθόδοξα ζωντόβολα, είναι δυσκολότερο να «βγάλεις άκρη» με τα καθολικά τοιαύτα κι ακόμη χειρότερα με τους διαολοιησουίτες. Ειδικά με τους δεύτερους, μέχρι ένα σημείο έχει κάποιο ενδιαφερον η συζήτηση μαζό τους διότι αποφεύγουν με σύστημα και τέχνη να εκθέσουν τα «επιχειρήματά» τους με τον ίδιο τρόπο που τα πουλάνε στο πόπολο, και που τα δικά μας χαιβάνια δεν έχουν καταλάβει ακόμη τη διαφορά (κι ευτυχώς). Αντίθετα, λοιπόν, οι Ιησουήτες έχουν κατανοήσει πλήρως το πλατωνικό μάθημα περί «ευγενούς ψευδους» όταν πρόκειται για τις παπαριές που καλούνται να πιστέψουν οι πολλοί, ενώ οι άλλες, οι δικές τους (εννοώ πάντα οι παπαριές), θεωρούν ότι είναι εξεζητημένου επιπέδου ευγενούς και ήρεμης θεοφιλοσοφικής αναζήτησης.

 231. Γς said

  229:

  Τον τλείωσες ρε ζηλιάρη
  😉

 232. Γς said

  228:

  Παρντόν ;

 233. BLOG_OTI_NANAI said

  227: «Εμείς οι Xριστιανοί Παναθηναϊκοί έχουμε δίκιο» 🙂

  229: Λάμπρο, αυτό που έγραψες είναι από την οντισιόν για το ρόλο του βασιλάκι καΐλα;

 234. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  235 β. Καλό! ομολογουμένως…

 235. spatholouro said

  Ο όλο και επανερχόμενος «καβγάς» δεν με αφορά βέβαια, απλώς ήθελα να επισημάνω στον, πώς-να-το-πω-τώρα-να-μην-παρεξηγηθώ, «σεξουλιάρη» Λάμπρο ότι, ήμαρτον πια, προσωπικώς το εμπέδωσα έως εξεμέσεως το σέξι κι έτσι και ραϊχογιουβέτσι, αλλά με κούρασε πολύ η αιώνια επανάληψη του ίδιου (να μη λησμονάμε και τον Νίτσε): μου θύμισε όταν ήμασταν σχολιαρόπαιδα κάποιοι και είχαμε πλακωθεί στο βοδιbuilding (που κάποιοι το συνεχίζουμε 40 χρόνια μετά…), που είχαμε επινοήσει ένα ερώτημα συναμετάξυ μας, όταν πιάναμε τον άλλο εξαπίνης.
  Του την ανάβαμε λοιπόν στο ξαφνικό, τρομάζοντάς τον:
  -Λάμπρο (ας πούμε)
  -Ε;
  -Μη σφίγγεσαι ρε!!!

 236. BLOG_OTI_NANAI said

  237: «βοδιbuilding, που κάποιοι το συνεχίζουμε 40 χρόνια μετά»

  Και μου θύμισες ότι έρχεται καλοκαίρι, και ακόμα έχω έναν κοιλιακό που πρέπει να τον χωρίσω σε 3 γραμμές και δύο στήλες… Να’ τανε Word οι κοιλιακοί… 🙂

 237. Alexis said

  #232: Ποιούς εννοείς «Ιησουήτες» Pedis;

  #229: Λάμπρο το τερμάτισες… Κρίμα…
  (Τι ακριβώς κάνεις στην τουαλέτα ώστε 1 ώρα να αξίζει όσο όλη η ζωή του BLOG; ) 😕 😕 😕

 238. Pedis said

  # 239 – «#232: Ποιούς εννοείς «Ιησουήτες» Pedis;»
  αυτούς που υπερασπίζινται την πίστη με το σπαθί και τη λογική … από τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία στις καθολικούμενες χώρες είναι αυτά των ιησουιτών … ή πάρε ας πουμε την «περίπτωση» του Κασπάρ στο «νησί της προηγούμενης μέρας» …

 239. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  230 – Περίεργη άποψη έχεις για την χυδαιότητα Υαλτι, κάποιον φασίστα που βυσσοδομεί εδώ μέσα τον αποκαλείς σεβάσμιο γέροντα, ενώ το παρεϊστικο σχόλιό μου, το βρίσκεις χυδαίο, τι να πώ, απόψεις είναι αυτές, κι από την στιγμή που δεν μου κάνουν κακό, ΔΕΚΤΕΣ.
  Πάντως, αυτή την έκφραση με το vc, (τι να μας πείς και συ για την ζωή σου, κλπ) την χρησιμοποιούμε κάποιες φορές στις κατά καιρούς παρέες μου, και δεν την λέμε με εμπάθεια για να μειωθεί ο άλλος, κυρίως για χαβαλέ, το ίδιο ακριβώς έκανα κι εδώ, και είμαι σίγουρος πως δεν ενοχλήθηκε απ΄αυτό ο BLOG.
  Όταν εξηγώ επανειλημμένως σε τέσσερεις διαφορετικούς σχολιαστές τον λόγο που ρώτησα, κι ότι δεν με ενδιαφέρει κάτι άλλο, κι ο blog έβγαλε το βαθύ συμπέρασμα, ότι δεν ρώτησα για να μάθω, αλλά για να αποκτήσει νόημα η ζωή μου, πως ήθελες να του απαντήσω; ίσως δεν έπρεπε να βάλλω κεφαλαία, αλλά τέτοια ώρα που έγραφα. τέτοια λόγια.
  Τα παρακάτω που έγραψα, τα έγραψα για να του δείξω ποιό είναι το νόημα της δικής του ζωής, από την δική μου σκοπιά, όπως έκανε κι αυτός για μένα, όχι όμως με
  εμπάθεια, αλλά κρίνοντας από τα εκατοντάδες σχόλιά του τα τελευταία χρόνια, που τα διαβάζω σχεδόν όλα, εκτός απ΄αυτά με τον φίλο του τον φασίστα, και μερικά σεντόνια για τον χαϊρουλάχ. Μ΄αρέσει ο BLOG, του τόχω πεί και το ξέρει, τον έχω κατανοήσει από πολύ νωρίς, και πολλές φορές περνάω ευχάριστα την ώρα μου μ΄αυτά που γράφει στις διάφορες κόντρες του, με τους αντίχριστους αναρχοκομουνιστές, και με τον φίλο του τον φασίστα, και με κάνει και ξεκαρδίζομαι στα γέλια όταν σε κάποιες συζητήσεις μας που διαφωνούμε, μου απαντάει ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ακριβώς όπως περιμένω. Όμως έχει γίνει πολύ προβλέψιμος πλέον, και σαν καλός φίλος, του το έχω επισημάνει.

  Υ.Γ – Ρώτησέ τον, τι γνώμη έχει για την παιδική και εφηβική σεξουαλικότητα, και την ελεύθερη εκδήλωσή της.
  Καλημέρα.

 240. Γς said

  241:
  Και καθάρισες.

 241. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  231 – Όχι βία εν χριστό αδελφοί, και αδερφές, όπως έλεγε κι ο θεάνθρωπος, αφήστε τα μίση, και πιάστε το…….ό,τι θέλει ο καθένας (χαμόγελο).

 242. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  232 – Pedis, τα επιχειρήματα και οι αποδείξεις, είναι γι΄αυτούς που τα δέχονται, για τους άλλους δεν έχουν κανένα νόημα. Βάση αυτής της παραδοχής, αναλόγως κουβεντιάζω με τον οποιοδήποτε εδώ μέσα, και ή κάνω σοβαρή συζήτηση σε κάποια σοβαρά θέματα, ή χαβαλέ, σε καμία περίπτωση δεν προσπαθώ να πείσω έναν ΔΟΓΜΑΤΙΚΟ πιστό ότι έχει άδικο.

  «Άσε Λάμπρο, έχει δίκιο ο Γιάλτις, για το που καταλήγει η κουβέντα με «επαγγελματίες βλάκες».» Δεν θεωρώ βλάκα τον blog.

  «Πάντως, άλλο τα θρησκευτικά αισθήματα των βασανισμένων και, μπορεί, (ημι)αμόρφωτων ανθρώπων που είναι σεβαστά,» Για μένα δεν είναι καθόλου σεβαστά, μόνο, στα πλαίσια της δημοκρατικής μου συνειδήσεως, ανεκτά.

  «κι άλλο τα παπατζιλίκια των γραμματιζούμενων εξαπτέρυγων που πάνε με το ρεύμα και συμφέρει.» Την δουλειά τους κάνουν, εργαζόμενοι άνθρωποι είναι, όπως και οι ματατζήδες, παιδιά του λαού είναι, κάπως πρέπει να ζήσουν σ΄αυτόν τον παλιόκοσμο (χαμόγελο).

  «Πάντως, σε σχέση με ορθόδοξα ζωντόβολα, είναι δυσκολότερο να «βγάλεις άκρη» με τα καθολικά τοιαύτα κι ακόμη χειρότερα με τους διαολοιησουίτες.»
  Την άποψή μου την ξέρεις, όλα τα δογματικά ζοντόβολα, είναι το ίδιο επικίνδυνα για την ελεύθερη έκφραση της ζωής. Η αιτία τους είναι ίδια, η σεξουαλική καταπίεση, και το κίνητρό τους επίσης, η δολοφονίας της ζωής.

 243. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  235 – » Λάμπρο, αυτό που έγραψες είναι από την οντισιόν για το ρόλο του βασιλάκι καΐλα;»
  Όχι καλέ μου φίλε, για τον ρόλο του Τζέϊμς Μπόντ, στο ΖΗΣΕ ΕΣΥ ΚΙ ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ.

  Υ.Γ- Αν ανοίξεις το βιντεάκι, πρόσεξε μη σε φάει το λιοντάρι, έχετε κι ένα παρελθόν, εσείς οι χριστιανοί μαζί τους.

 244. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  239 – «(Τι ακριβώς κάνεις στην τουαλέτα ώστε 1 ώρα να αξίζει όσο όλη η ζωή του BLOG; ) Είσαι σίγουρος πως θέλεις να μάθεις; αν ναί, δεν έχω κανένα πρόβλημα να σου τα πώ αναλυτικά (χαμόγελο).

 245. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  237 – Αφού σε χαλάνε αυτά που γράφω, γιατί τα διαβάζεις; ΝΑ ΤΟ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΑΥΤΟ!

 246. spatholouro said

  Μα, από τον γιατρό έρχομαι και μου σε έκοψε με το μαχαίρι: αυτό απλώς ήταν το κομμάτι της συνταγής που αφορούσε εσένα, για αυτό το έβαλα…

 247. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  248 – Να τον ακούς τον γιατρό σου, και περαστικά σου.

 248. Γς said

  248, 249:

 249. spatholouro said

  249
  Σε περαστικούς, όπως εγώ, τα «περαστικά» δεν χρήζουν αυτεπίστροφων ευχών…

  Και μην ξεχνάς: «όποιος ελληνικά μουσικώνεται, ελληνικά και του σηκώνεται»

 250. cronopiusa said

  ejercicios que hay que hacer para eliminar el ‘flotador’

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: