Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αποκριάτικα μεζεδάκια πάλι

Posted by sarant στο 12 Μαρτίου, 2016


Αφού τα μεζεδάκια μας δημοσιεύονται κάθε Σάββατο (σχεδόν) βρέξει-χιονίσει, κι αφού η τελευταία Κυριακή της Απόκριας πέφτει, εξ ορισμού, Κυριακή, έχει συμβεί κι άλλες χρονιές να δώσω τον τίτλο «αποκριάτικα» στο άρθρο του αντίστοιχου Σαββάτου. Βεβαια, οι φετινές Απόκριες δεν θυμίζουν και πολύ τη γιορτή του ανέμελου κεφιού -αλλά και πότε είχαμε ανεμελιά τα τελευταία (πόσα να’ναι; ) χρόνια;

* Ξεκινάμε με ένα μεζεδάκι που θα μπορούσατε να το πείτε μπαγιάτικο: μου το είχαν στείλει για την πιατέλα της περασμένης εβδομάδας, όμως για κάποιο λόγο παράπεσε και τελικά δεν μπήκε. Ωστόσο, δεν εξαρτάται από την επικαιρότητα κι έτσι διατηρεί αν όχι τις οργανοληπτικές του ιδιότητες πάντως το γούστο του και τη διδακτική του αξία.

Λοιπόν, ένα δικαστήριο στην Αμερική επιδίκασε μεγάλη αποζημίωση στους συγγενείς μιας γυναίκας που χρησιμοποιούσε ταλκ γνωστής μάρκας και πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών. Διαβάζουμε λοιπόν στο pontiki.gr:

Το ταλκ, το οποίο απορροφά την υγρασία, προέρχεται από τον τάλκη, ένα ορυκτό που περιέχει μαγνήσιο, πυρίτια και οξυγόνο. Στη φυσική μορφή του, το ορυκτό μπορεί να περιέχει και άσβεστο, ο οποίος είναι καρκινογόνος. Όμως όλα τα εμπορικά προϊόντα ταλκ, στις ΗΠΑ τουλάχιστον, δεν περιέχουν άσβεστο εδώ και πολλές δεκαετίες.

Στα αγγλικά είναι asbestos, αλλά στα ελληνικά λέμε «αμίαντος» -χαρακτηριστική περίπτωση «άσπονδου φίλου». Να προσέξουμε επίσης ότι ο τάλκης δεν περιέχει «πυρίτια» αλλά «πυριτία», που είναι διοξείδιο του πυριτίου (η άμμος, ας πούμε).

Το άρθρο του Ποντικιού φαίνεται να είναι παρμένο (αν και όχι κοπυπαστηδόν, έχει μικροαλλαγές) από αντίστοιχο άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών. Ωστόσο, εκεί αφενός δεν έγινε το λάθος με την πυριτία/πυρίτια και αφετέρου, και μπράβο τους, διόρθωσαν το «άσβεστος» σε «αμίαντος», τουλάχιστον στην ηλεκτρονική έκδοση.

* Μόλις προλαβαίνετε στις 12 το μεσημέρι να ακούσετε από το τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΑ τον Ρόντερικ Μπήτον, έναν από τους σημαντικότερους νεοελληνιστές. Με ενόχλησε πάντως το αναγγελτικό που διάβασα στο ert.gr, που είναι πολύ τσαπατσούλικα γραμμένο.

Ξεκινάμε με το λάθος στον τίτλο (!) της εκπομπής, Απόστοφος αντί Απόστροφος, προχωράμε στη λανθασμένη πλέον γραφή «σημαντικώτερος», που έχει αλλάξει από το 1976 και θα περίμενε κανείς να το έχουν μάθει πια στην ΕΡΤ, προσπερνάμε τα σημεία της στίξης που φαίνεται να είναι σπαρμένα με τη σέσουλα, και καταλήγουμε σε ένα ωραίο μακροβούτι σε ολυμπιακή πισίνα:

τον συγγραφέα και καθηγητή Νέων Ελληνικών,Ελληνικής Ιστορίας και Φιλολογίας στο φημισμένο και ιστορικό King’s College του Λονδίνου Ρόντερικ Μπήτον( Roderick Beaton)…. Μετρήστε πόσες λέξεις μεσολαβούν μέχρι να ανακοινωθεί επιτέλους το όνομα του προσκεκλημένου! Αφού τον έχει ήδη χαρακτηρίσει «έναν από τους σημαντικότερους κτλ.», θα μπορούσε να προτάξει το ονοματεπώνυμο: τον Ρόντερικ Μπήτον (Roderick Beaton), συγγραφέα και καθηγητή κτλ….

* Ο νατσουλισμός καλά κρατεί. Σε ροδιακόν ιστότοπο διαβάζουμε μια εντελώς παραμυθένια εξήγηση για τη φράση «δεν χαρίζω κάστανα» που ανακατεύει Μανιάτες και κατασκόπους του Ιμπραήμ, λες και δεν ήταν τα κάστανα πρόχειρο τρατάρισμα, ειδικά σε παιδιά, από πάντοτε.

* Ο Άρης Δημοκίδης επισημαίνει στη Lifo μια λαθροχειρία ολκής, που την ανασκεύασε ο ιστότοπος ellinika hoaxes: γνωστός «τουρκολόγος» ανεβάζει στο σάιτ του βίντεο που δείχνει επεισόδια και συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές, σημειώνοντας ότι βλέπουμε επίθεση μουσουλμάνων εναντίον αστυνομικών, που συνέβη στην Κυψέλη στις 5 Μαρτίου 2016 (εδώ σε αναδημοσίευση στο γιουτούμπ)

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συγκρούσεις που έγιναν στην Κινσάσα πέρυσι -γι’ αυτό άλλωστε και οι αστυνομικοί είναι μαύροι!

* Μεγάλη και… σπονδυλωτή γκάφα του Τάκη Θεοδωρόπουλου με γλωσσικό ενδιαφέρον. Στην κυριακάτικη επιφυλλίδα του, που την τιτλοφορεί «Εθνικός καρνάβαλος και ιδιοπροσωπεία», ξεκινάει εξηγώντας την ιδιόρρυθμη ορθογραφία που επέλεξε για την τελευταία λέξη του τίτλου (που γράφεται, βεβαίως, ιδιοπροσωπία).

Ξ​​εκινώ με μία διευκρίνιση που αφορά την ορθογραφία του τίτλου. Αν θεωρήσεις ότι η λέξη παράγεται από το «πρόσωπο», τότε πρέπει να τη γράψεις με -ια. Οταν όμως μιλάμε για ιδιοπροσωπεία, δεν αναφερόμαστε στον ιδιαίτερο χαρακτήρα ενός προσώπου. Κάθε πρόσωπο, ούτως ή άλλως, έχει τον δικό του χαρακτήρα, η «ιδιαιτερότητά» του είναι τα ίδια του τα χαρακτηριστικά. Ο νεολογισμός όμως «ιδιοπροσωπεία» επινοήθηκε για να εντοπίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας κοινότητας. Λέμε η ιδιοπροσωπεία του ελληνισμού, στην οποία εντάσσεται ο κάθε Ελληνας με το πρόσωπό του, τα χαρακτηριστικά του, τον χαρακτήρα του, τη συμπεριφορά του. Στην περίπτωση αυτή, όμως, περιγράφουμε ένα πρόσωπο το οποίο επενδύει τα χαρακτηριστικά του κάθε προσώπου με ορισμένες ενιαίες προδιαγραφές. Μιλάμε άρα για προσωπείο. …..

Δεν ξέρω ποιος και πότε επινόησε τον όρο. Εκείνο που ξέρω είναι ότι σε παλαιότερα λεξικά, όπως του Δημητράκου που παραμένει έως σήμερα το πληρέστερο, η λέξη δεν υπάρχει

idioprosΑλλά ιδιωτική γλώσσα δεν υπάρχει, ούτε έχουν ιδιωτική σημασία οι λέξεις, ούτε μπορεί να παραχθεί η ιδιοπροσωπεία από το προσωπείο (αλλά ίσως από ένα ρήμα *ιδιοπροσωπεύω). Επιπλέον, «εκείνο που ξέρει» ο κ. Τ.Θ. δεν το ξέρει καλά, διότι το λεξικό του Δημητράκου φυσικά και έχει λήμμα  «ιδιοπροσωπία»!

(O κ. Τ.Θ. είχε χρησιμοποιήσει το… επίτομο Λεξικό Δημητράκου). Όταν του επισήμαναν το λάθος του, επέμεινε (στο υστερόγραφο): Αυτό όχι μόνον δεν αναιρεί αλλά ενισχύει την επιχειρηματολογία μου. Οταν μιλάμε για ιδιοπροσωπεία στα Νέα Ελληνικά εννοούμε συλλογικό πρόσωπο, άρα προσωπείο, άρα με –εια.

Ο κ. Τ.Θ. πιάνεται εδώ να αγνοεί οχι απλώς την ορθογραφία, μικρό το κακό, αλλά την ιστορία της λέξης. Ότι τον αρχαίο όρο τον ανάστησε στα 1850 ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος όταν έκανε λόγο για την εθνική φυσιογνωμία, και ότι στη συνέχεια τον χρησιμοποίησαν πάμπολλοι λόγιοι, ιδίως, αλλά όχι μόνο, του νεορθόδοξου ρεύματος (π.χ. πολύ συχνά ο Γιανναράς), και ότι όλοι τους: α) το έγραφαν με ι, β) εννοούσαν πάντοτε μια συλλογική ιδιότητα, ποτέ ατομική. Παράδειγμα, ο συλλογικός τόμος «Η ιδιοπροσωπία του νέου Ελληνισμού» (πρώτη έκδοση 1983) που ολοφάνερα αναφέρεται σε συλλογική ιδιότητα.

Βλέπω όμως ότι και στην χτεσινή Καθημερινή, αναγνώστης ονόματι Ζουράρις (αλλά όχι ο γνωστός, που θα τον δούμε παρακάτω) διορθώνει τον κ. Τ.Θ. με επιστολή του.

odigeite* Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί τον πρωθυπουργό για την ποιότητα των συμβούλων του, όμως κι ο ίδιος προσέλαβε σύμβουλο τον κ. Σπελ Τσέκερ, ο οποίος δεν ξέρει να ξεχωρίσει τα ομόηχα, όπως βλέπουμε από προχτεσινό του τιτίβισμα.

Και τώρα εσείς οδηγείτε;

* Ένα γουστόζικο από τον Νομάρχη Ημιμαθείας Κ. Μπογδάνο.

Eίπε την Τετάρτη:

«Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ήταν» (εννοεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση) «στο πυρ το εξώτερο, ex libris»

Προφανώς μπερδεύει το ex libris των βιβλιοσυλλεκτών με το index librorum prohibitorum -αλλά σου λέει, ας βρω μια λατινικούρα να φανώ μορφωμένος στο πόπολο, ποιος θα το καταλάβει;

derrida* Δεν παρακολουθώ το Hot Seat, κι έτσι δεν ξέρω αν η εικόνα αριστερά, που σχολιάστηκε πολύ στα κοινωνικά μέσα την περασμένη εβδομάδα, είναι αυθεντική ή φωτοσοπημένη.

Κανονικά δεν θα ασχολιόμουν με το θέμα, διότι δεν βρισκω ιδιαίτερα αξιοσημείωτο το να μην ξέρει κάποιος νέος τον Ντεριντά. Όμως, βρήκα πολύ γουστόζικο τον σχολιασμό που έγινε σε έναν φιλικό τοίχο.

Καταρχάς, ο τοιχοδεσπότης σχολίασε «Σωστή απάντηση. Τον αποδόμησε πλήρως» κι ύστερα κάποιος άλλος διηγήθηκε μιαν ιστορία, από τότε που είχε έρθει ο Ζακ Ντεριντά στην Ελλάδα. Ο Βέλτσος, που τον είχε προσκαλέσει, τον πήγε το βράδυ στην Πόλυ Πάνου. Μόλις έφτασαν στο κέντρο, τραγουδούσε το Μες της Πόλης το χαμάμ. Κι όταν έφτασε στο «Ντιριντάχτα ντιριντιριντάχτα, ντιριντάχτα ντιριντιριντά», που το τραγούδησαν εν χορώ πολλοί στην αίθουσα, γυρνάει ο Ντεριντά και λέει στον Βέλτσο: «Πώς το μάθανε ότι είμαστε εδώ;»

Μάλλον μπεντροβάτο θα είναι, αλλά έχει γούστο.

* Και κλείνω με τον Κ. Ζουράρι, όπως σας ειχα υποσχεθεί παραπάνω. Στο βίντεο που ακολουθεί υπάρχει η παρέμβασή του όχι στην Ολομέλεια της Βουλής αλλά σε κοινοβουλευτική επιτροπή. Όπως θα δείτε, στο κυνήγι της ατάκας, μετά τα μέζεα έχουμε τώρα το σαχλαμαριστάν. «Να τελειώνει το σαχλαμαριστάν με τις ξένες γλώσσες», απεφάνθη. Κάποιος λιγότερο διαβασμένος θα έλεγε «να τελειώνει η σαχλαμάρα»

http://www.enikos.gr/politics/376098,Zoyraris-Prepei-na-teleiwsei-to-saxlamaristan-BINTEO.html

Την ουσία του θέματος, αν δηλαδή η διδασκαλία ξένων γλωσσών από τις μικρές τάξεις του δημοτικού κάνει κακό στη γλωσσική εκπαίδευση των μαθητών, θα τη συζητήσουμε μιαν άλλη φορά. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος πως έχει δίκιο ο Ζουράρις.

Προς το παρόν, θα περιοριστώ να επισημάνω έναν μικροσολοικισμό του Κ.Ζ. Στην αρχή της ομιλίας του (γύρω στο 0.30) λέει ότι το Πειραματικό Γυμνάσιο, προπύργιο του δημοτικισμού, ήταν τότε (το 1952) «ημιπαράνομο και ημιανεχόμενο». Δηλαδή, το μισοανέχονταν (οι αρχές, ας πούμε -ή το υπουργείο). Αλλά αφού το «ανέχομαι» είναι ρήμα αποθετικό, δεν μπορεί η μετοχή «ανεχόμενος» να έχει παθητική σημασία.

Τέλος πάντων, αυτά συμβαίνουν και εις Παρισίους. Καλό σαββατοκύριακο!

 

187 Σχόλια προς “Αποκριάτικα μεζεδάκια πάλι”

 1. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Aυτό με την Κινσάσα μου θύμισε ένα παρόμοιο περιστατικο δημοσιογραφικής «εγκυρότητας» πριν μερικά χρόνια στην Ισπανία. Η TVE νομίζω ή ίσως κάποιο μεγάλο τοπικό κανάλι της Καστίλλης είχε δείξει εικόνες συμπλοκής και επιθέσεις «αναρχικών» σε μπάτσους στη Βαλένθια.
  Κάποιοι όμως οξυδερκείς παρατηρητές πρόσεξαν ότι η ασπίδες των μπάτσων έγραφαν «ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-Police» και κάποιοι από τους αναρχικούς είχαν σημαίες γαλανόλευκες … 🙂

 2. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 3. sarant said

  Καλημέρα Κιντ, ευχαριστώ για το σχόλιο!

  Θα λείψω μερικές ώρες, πάω μια βολτίτσα 🙂

 4. LandS said

  Αυτός ο κ. Σπελ Τσέκερ της Σάμσουνγκ είναι πολύ μεγάλο κάθαρμα. Εχτές πήγα να ευχηθώ στο φατσοβιβλίο σε (πραγματικό) φίλο για τα γενέθλια του. Τα έμπλεξα με τα ό και τα ώ στο «να σε χαιρόμαστε» και μου το διόρθωσε σε «είναι μαχαιρώματα».
  😠

 5. LandS said

  #1
  Αναρχικοί με γαλανόλευκες;

 6. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  5. To Tηλεμαντρί (όνομα και πράμα!) TeleMadrid ήταν τελικά. Το 2011.
  http://www.salvemostelemadrid.es/telemadrid-fotos-grecia/

 7. Γιάννης Ιατρού said

  Βίντεο από την Κινσάσα / lifo.gr ( εδώ η ανασκευή από το ellinika hoaxes γνωστός «τουρκολόγος»

  Ναι ναι, από αυτόν τον έγκυρο τουρκολόγο μας βάζει άρθρα/παραπομπές και ο γνωστός μεταμεσονύκτιος σχολιαστής 🙂
  Π.χ. https://sarantakos.wordpress.com/2016/03/07/hotspot/#comment-341321 (σχόλιο 207, 1β).

 8. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ο Χρίστος Ζουράρις είναι (πώς δεν το κατάλαβες, Νίκο;) αδελφός του Κώστα, νομικός, ιδιαίτερα καλλιεργημένο άτομο και συγγραφέας του εξαιρετικού (περί την μαγειρικήν) βιβλίου «Δειπνοσοφιστής»..

 9. Emphyrio said

  Ο φοβος μην τυχουν και παθουν τιποτα τα ανικανα και ανωριμα και μωρουδιστικα μυαλουδακια των γλυκυτατων βρεφων μας αν τυχον μολυνθουν απο μια δευτερη γλωσσα οταν βρισκονται στα γεννοφασκια τους (για να μην πω και τριτη) οφειλεται σ’αυτο ακριβως: αν μαθουν και δευτερη γλωσσα (και οπως αρεσκονται ολοι να λενε: και δευτερο point of view και δευτερο τροπο να κοιτας το συμπαν κλπ) θα σκεφτουν ισως καποτε πως η πρωτη, μια, μοναδικη, ανεπαληπτη, κατοχος των μυστηριων και μυστικων του κοσμου, θεοπεμπτος και θεσφατος ελληνικη υπεργλωσσα μας στην πραγματικοτητα δεν ειναι και κατι το ιδιαιτερο. Και θα τους χασουμε απο πελατες…

  Το οτι υπηρχαν πολεις και τοποι κοσμοπολιτικοι, που ζωντας και μεγαλωνοντας εκτιθεσαι στην γλωσσα του εχθρου και μαθαινεις να ζεις μαζι του και να τον ανεχεσαι και να μην τον βλεπεις πια για εχθρο σου (Κωνσταντινουπολη, Θεσσαλονικη, Αλεξανδρεια, Σμυρνη, you get the drift) ειναι αλλη μια αποδειξη πως ολα αυτα ειναι συνομωσιες εναντιον του μοναδικου και αξιοτιμου γενους μας, Μακρια οι ξενοι, μακρια οι εχθροι, μακρια οι αλλοι! Μονοι μας μοναχα μεσα στην μια γλωσσα μας!

 10. ΓιώργοςΜ said

  Η εκμάθηση ξένων γλωσσών «εξ απαλών ονύχων» (να πετάξω και την ελληνικούρα μου) είναι εξαιρετικά αποδοτική και μπερδεύει λιγότερο τα παιδιά. Για την ακρίβεια, θεωρώ πως οι γλώσσες όταν τις μαθαίνει κανείς ως τα 4-5 δεν είναι ξένες.
  Έχω γνωρίσει δύο περιπτώσεις ανθρώπων που τις θεωρώ χαρακτηριστικές:
  Ένας συμφοιτητής με μητέρα Βλάχα, ο οποίος μεγάλωσε μιλώντας Ελληνικά και Ρουμάνικα. Όταν τον γνώρισα (στα 25 του) μιλούσε άπταιστα (χωρίς ίχνος προφοράς) 7 γλώσσες, κι όταν ξανασυναντηθήκαμε 4-5 χρόνια μετά ήταν στις 13 ή 14. Σπούδασε υπολογιστές αλλά ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη διερμηνεία και τη μετάφραση (φυσικά).
  Η δεύτερη περίπτωση ήταν ενός Αμερικάνου που μου γνώρισαν κάποιοι κοινοί γνωστοί ως ελληνομαθή. Εντυπωσιάστηκα γιατί περίμενα μια έστω και απαλή προφορά-άλλωστε ο άνθρωπος ζούσε στη Ν. Υόρκη. Όμως μιλούσε όσο καθαρά κι εγώ τα ελληνικά. Όπως μου είπε, τα έμαθε 3-4 χρονών όταν βρέθηκε στην Ελλάδα με την οικογένειά του και ήθελε να παίξει με τα παιδάκια της ηλικίας του. Έμαθε αργότερα να διαβάζει από τα παιδικά κόμικ.
  Κανένας από τους δύο δεν μπέρδευε τις γλώσσες (στυλ «pos to lete eseis edo etouto»).

  Η εκμάθηση λοιπόν πιστεύω πως είναι ευκολότερη. Η διδασκαλία όμως είναι μια άλλη ιστορία. Όταν φύγει από το βιωματικό τρόπο, νομίζω πως απαιτείται μεγάλη τέχνη και ψαγμένη μεθοδολογία για να είναι αποδοτική. Είναι δηλαδή άλλο ένα μάθημα όπως τα Μαθηματικά ή η Γεωγραφία με όλα όσα αγχωτικά και ψυχαναγκαστικά συνδέει κανείς ένα μάθημα. Με λίγα λόγια, πιστεύω πως είναι καλύτερα να μάθει κανείς την ξένη γλώσσα είτε βιωματικά στο νηπιαγωγείο είτε μέσω διδασκαλίας σε μια ηλικία όπου έχει ξεπεράσει το σοκ της εκμάθησης της γραφής, έχει «ξεψαρώσει» με το σχολείο και μπορεί να πατήσει στη μητρική του γλώσσα για να μάθει την ξένη.

  Όλα βέβαια τα παραπάνω είναι δική μου άποψη, δε διεκδικώ κανένα τίτλο αυθεντίας, την καταθέτω όμως σε περίπτωση που ενδιαφέρει.

 11. atheofobos said

  Εάν ο Νομάρχης Ημιμαθείας Μπογδάνος διάβαζε το μπλογκ μου θα ήξερε τι είναι τα ex libris στα οποία μάλιστα έχω αφιερώσει και 3 ποστ!
  ΤΑ EX LIBRIS ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥΣ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2010/09/ex-libris.html
  Β΄ ΤΑ EX LIBRIS ΜΕ ΓΥΜΝΑ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2010/10/ex-libris.html
  Γ΄ ΤΑ ΕΡΩΤΙΚΑ EX LIBRIS
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2010/10/ex-libris_06.html

 12. 7 Όπου αποδεικνύεται ότι ο γνωστός «τουρκολόγος» ήταν και η πηγή του γνωστού στρατηγού του ευρωκοινοβουλίου…

 13. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  ..και το να παρακολουθείς τον Κ. Ζουράρι (ά, όλα κι όλα, τουλάχιστον στην Θεσσαλονίκη, τον αγαπάμε!) έστω και για να αρπάξεις κανένα «μεζεδάκι» του (..και να μας το μεταφέρεις,,), είναι κέρδος για όλους. (Ο Κώστας είναι ένα σπάνιας μόρφωσης και ευφυίας δημόσιο πρόσωπο..). Αλλά κάτι άλλα απίθανα και απελπιστικά αμόρφωτα σκουπίδια που παριστάνουν τους δημοσιογράφους, πού στο καλό βρίσκεις το κουράγιο / χρόνο και τους ακούς;

 14. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Τα σχόλια είναι όλα τα λεφτά! 😆

  «Formerly Known as Pnyx • 3 μέρες πριν
  Συγνωμη βρε παιδια, ζω στον Καναδα απο εφηβος και δεν εχω ξανακουσει αυτη τη λεξη. Τι ειναι ο Τουρκολογος?
  • Απάντηση•Κοινοποίηση ›
  Εικόνα προφίλ
  Εllinika Ηoaxes Διαχειριστής Formerly Known as Pnyx • 3 μέρες πριν
  Δεν υπάρχει λέξη τουρκολόγος. Με το ίδιο σκεπτικό εγώ είμαι μπουρδολόγος, μουφολόγος, χοαξολόγος, κτλ
  5 • Απάντηση•Κοινοποίηση ›
  Εικόνα προφίλ
  Sthnkorfh Kanela Εllinika Ηoaxes • 17 ώρες πριν
  υπαρχει,,και υπαρχει και μεταπτυχιακο.
  • Απάντηση•Κοινοποίηση ›
  Εικόνα προφίλ
  Εllinika Ηoaxes Διαχειριστής Sthnkorfh Kanela • 11 ώρες πριν
  Έχουμε απαντήσει, δεν το προσέξατε. »
  http://ellinikahoaxes.gr/2016/03/08/deite-ti-sas-perimenei-ellines/

  Εμένα η απορία μου είναι υπάρχει ξεχωριστά Οθωμανολόγος και Σελτζουκολόγος; ή όλοι ίσα κι όμοια;
  Πες ρε Δύτη! 😆

 15. 14 Αφού σου απάντησε με το λινκ ο άλλος: υπάρχει και μετ/κό http://www.history-archaeology.uoc.gr/el/graduate/tourkology/tourkology.html 🙂

  Για να είμαστε όμως εντελώς ειλικρινείς, καταχρηστικά χρησιμοποιείται ο όρος, συνήθως ο τουρκολόγος ασχολείται με τους Τούρκους της κεντρικής Ασίας και ιδίως τη γλώσσα τους. Αυτό που λέμε οθωμανολόγος π.χ. είναι στην πραγματικότητα ιστορικός με ειδίκευση στην οθωμανική ιστορία, όπως λέμε βυζαντινολόγος. Αλλά, βέβαια, όπως ο βυζαντινολόγος (ή ξερωγώ ο ελληνιστής) μπορεί να είναι και φιλόλογος, έτσι και ο οθωμανολόγος. Οπότε…

 16. Γιάννης Ιατρού said

  14: Καλημέρα Κίντο.
  Σελτζουκολόγος δεν ξέρω, μόνο το ΣΟΥΤΖΟΥΚΟΛΟΓΟΣ ξέρω 🙂

 17. Γιάννης Ιατρού said

  12: Δύτη, συγκοινωνούντα δοχεία (και τι δοχεία…) είναι όλοι αυτοί οι πατριώτες
  π.χ. he*force, nikosxeil*, makel*, parlapi* κ.ά. πολλά, ο στρατηγός μάλλον τα παίρνει από την πηγή, κατ΄ευθείαν 🙂

 18. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  I got the whole picture now, Divy-boy! Thanks!
  So,…
  A byzantinologist is an historian which was not manly enough to become a turkologist, but also not gay enough to become an othomanologist or seltzukologist! (or even worst…an Hellenisticologist!)

 19. Τι μας λες! Δες τι έκαναν οι Οθωμανοί μας στους Βυζαντινούς σας 🙂

 20. BLOG_OTI_NANAI said

  «Ο νεολογισμός όμως «ιδιοπροσωπεία» επινοήθηκε για να εντοπίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας κοινότητας»

  Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος νεολογισμός. Βεβαίως, θα βρει κανείς και την ορθογραφία «ιδιοπροσωπεία» αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για ορθογραφικό λάθος:

  1ο) Φράσεις που είδα όπως «ιδιοπροσωπεία του Έλληνα«, δεν εμπίπτουν καν στην κατηγορία που δημιούργησε ο συντάκτης αφού ένας Έλληνας δεν αποτελεί… «κοινότητα».

  2ο) Η πλέον συνηθισμένη φράση με την λάθος ορθογραφία «ιδιοπροσωπεία» αφορά ακριβώς παραπομπές στο βιβλίο που αναφέρει ο Νίκος, όπου το εξώφυλλο έχει την ορθογραφία με «γιώτα»:

  Κατά συνέπεια, η διατύπωση «Ιδιοπροσωπεία του Νέου Έλληνισμού» σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί ορθογραφικό λάθος (εδώ βλέπουμε παράθεση εργογραφίας με δύο λάθος ορθογραφίες μαζεμένες) :

  Οπότε, μάλλον θα είδε κάπου αυτή την λάθος ορθογραφία και νόμισε ότι φτιάχτηκε ειδική κατηγορία για τις «κοινότητες»…

 21. ΣΠ said

  Το ταλκ είναι το ένυδρο πυριτικό μαγνήσιο Mg3Si4O10(OH)2. Το σωστό θα ήταν να πούμε ότι περιέχει μαγνήσιο, πυρίτιο (όχι πυριτία ή πυρίτια) και οξυγόνο (και υδρογόνο).

  Το ξέρω, είμαι ψείρας.

 22. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Turlology rulez! ρε γατάκι! 😆
  ( ας πάω τώρα προς νερού μου , γιατί παραμονεύει και η ρουφιάνα η Urology …στην ηλικία μας… 🙂 )

 23. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  To 22. πήγαινε στο βυθό. (19.) 🙂

 24. ΣΠ said

  Δείτε εδώ την ετυμολόγηση 10 αγγλικών λέξεων:
  http://news247.gr/eidiseis/koinonia/10-ellhnikes-lekseis-poy-kanoyn-kariera-sto-ekswteriko-apo-to-yes-sto-pause-kai-to-kiss.3951954.html
  Κάποια πρέπει να είναι πορτοκαλισμοί.

 25. Christos said

  Δυστυχώς, αργήσαμε για τον Beaton. Μια εβδομάδα περίπου…

 26. BLOG_OTI_NANAI said

  Τουρκολόγοι vs Οθωμανολόγοι, σημειώσατε «1». Κερδίζει με άνεση και διαφορά ο τίτλος Τουρκολόγος.

  Μερικά (φιλικά εννοείται) βιβλιογραφικά σχόλια:

  1) Ελπίζω ο συγγραφέας να μην συγχέει τους… αμανετζήδες με τους Τουρκολόγους:

  2) Ειδικότητα «2 σε 1»:

  3) Αναφορά που θυμίζει την διαφήμιση των 70’s με τους 29 κατασκευαστές!

  4) Πλήθος ειδικοτήτων:

  5) Εδώ δούλεψε η γνωστή μονταζιέρα των Τουρκολόγων: 🙂

  ΥΓ
  Είδαμε βεβαίως από την υπόθεση με τον Χαϊρουλλάχ πόσο σημαντική είναι η ειδίκευση αυτή και πόσα μπορεί να προσφέρει.

 27. ππαν said

  Καλημλερα, να πω κι εγω ένα μπεντροβάτο, δημιούργημα γνωστού κι αγαπημένου συγγραφέα που πια δεν ζει και με τον οποίο είχα κυριολεκτικά την τύχη να συμφάγω σε μερικά τραπέζια Πρωτοχρονιάς. Τον Ντεριντά τον πήγε, λοιπον, ο Βέλτσος στην Πόλυ Πάνου και τον Μαζάουερ στον Μαζωνάκη.

 28. LandS said

  Από τις δέκα λέξεις που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό αυτή που μου αρέσει είναι ο Αίας που είναι δημοφιλής στους λάτρεις του …Αγγλικού ποδοσφαίρου.😝

 29. Γς said

  25:
  Πράγματι:

  «Η εκπομπή θα μεταδοθεί το Σάββατο 5 Μαρτίου στις 12.00 το μεσημέρι στο Τρίτο πρόγραμμα της Ε.ΡΑ.»

  >Μόλις [ΔΕΝ] προλαβαίνετε στις 12 το μεσημέρι να ακούσετε από το τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΑ τον Ρόντερικ Μπήτον

 30. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>…η Διεθνής Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει κατατάξει τη χρήση του ταλκ στα γεννητικά όργανα (και όχι αλλού στο σώμα) ως «πιθανώς καρκινογόνα για τους ανθρώπους», μια κατηγορία ουσιών που επίσης περιλαμβάνει τον καφέ, την αλόη βέρα κ.α.
  Καλά αλόη, αλλά καφέ εκεί κάτω (μέσα;) 🙂 🙂
  Καλημέρα

 31. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στοκόκκινο 10.5 τώρα έχει προσκεκλημένο ο Στ. Ελληνιάδης το Στέλιο Γιαννακόπουλο (ηχολήπτη στην Κολούμπια) και λένε ωραίες ιστορίες περί τη μουσική,μουσικές και ηχογραφήσεις

 32. Γς said

  30:

  Ο ντεκαφεϊνέ όμως είναι ακίνδυνος

 33. Να, ας πούμε, για τους Τουρκολόγους το 2016 έχει δύο πρόσωπα να ασχοληθούν.

 34. Γς said

  31:

  Εγώ ακούω Ρόντερικ Μπήτον στο Τρίτο πρόγραμμα της Ε.ΡΑ. (#29}

 35. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  έφαγα ένα πεντάρι
  stokokkino.gr 105.5 fm (Αθήνα), και Θεσ/νίκη,Ηράκλειο.Πάτρα Καβάλα Ρόδος

 36. Γς said

  35:
  Κι εγώ έψαχνα στους 10.5 😦

 37. Γς said

  36:
  Στα βραχέα δλδ

 38. alexisphoto said

  @13:
  δεν τον αγαπάμε όλοι 🙂
  Δεν είναι τόσο η μόρφωσή του και η ευφυία του χαρακτηριστικά δείγματα για την αξιολόγησή του.
  Είναι ο τρόπος που τα διαχειρίζεται.
  Εύκολος γλωσσικός εντυπωσιασμός και τίποτα άλλο.
  Τον θυμάμαι σε παρουσιάσεις βιβλίων ή συζητήσεις (με Β.Βασιλικό, Π.Θεοδωρίδη κα) στον Ιανο στην Αριστοτέλους να μπαίνει σαν τιμώμενος επισκέπτης, να πετάει ένα απόσπασμα από τον Θουκιδίδη, να λέει και κάτι από τα πατερικά κείμενα, να μαζεύει γύρω του φοιτήτριες (και να ειρωνεύεται επιδεικτικά τον αντρικό πληθισμό) και να φεύγει σα να μην έγινε τίποτα. Αηδία.
  Για όσους θυμούνται ειναι αυτός που εφήυρε τον όρο «ευρωλιγούρηδες» και λίγο αργότερα «ιντερνετομαλάκες» μέσα από τη στήλη του στους 4Τ.
  Ο πρώτος όρος σύντομα έγινε viral ο δεύτερος δεν έπιασε. Ευτυχώς!
  Το κακό είανι πως πίσω από αυτό κρύβεται (εδώ ή ένστασή μου) μια εθνικιστική νεοορθόδοξη λατρεία προς την εκκλησία και τον -Θεσσαλονίκης- επικεφαλής της.
  Συσπειρώνει γύρω του όλη την εκκλησιαστική αφρόκρεμα, «αγωνίζεται» για το καλό του έθνους, της ορθοδοξίας και του αυτεξούσιου του Βραχασίου….
  Επιμένω ότι ΔΕΝ τον αγαπάμε όλοι.
  Ευχαριστώ.

 39. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  29. >>Μόλις ;;
  32. 🙂 κι έλεγα ή δεν είσαι εδώ,ή δε διάβασες το περί ταλκ 🙂

  ‘Ασχετο, κατά πού πέφτει η Παντοβασίλισσα στη Ραφήνα; Βλέποντας το πέλαο,δεξά για ζερβά μας; Μπα η κεντρική εκκλησία βλέπω είναι…

 40. ΣΠ (24), τα περισσότερα απ’ όσα λένε είναι σωστά. Δυστυχώς, διάλεξαν για τον τίτλο ακριβώς εκείνα που είναι… λάθος: το yes, που δεν έχει βέβαια καμία σχέση με το ‘γε’, και το kiss, για το οποίο και οι ίδιοι εκφράζουν αμφιβολίες!

 41. Μεζεδάκι που τσιρίζει έχουμε;

 42. Μήπως είναι τρολιά; Ιδιόρρυθμος είναι βέβαια ο Άδωνις, τόσο βλάκας όμως ώστε να πιστέψει πως αγγλόφωνη εφημερίδα θα έβαζε τέτοιον τίτλο, και μάλιστα έτσι ορθογραφημένο, δεν νομίζω πως είναι!

 43. Τα κριάρια αρρώστησαν και πεθαίνουν. Αυτό θεωρείται αποκριαριάτικο; Ή είναι πολύ κρύο;

 44. Γς said

  39:
  Απέναντί μου είναι. Στα 10 μέτρα.
  Με νανουρίζουν οι καμπάνες της.
  Τώρα χτυπούν ντιν-νταν πένθιμα. Κάποια κηδεία…

 45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  44. Του Κ. Κουτσομύτη («Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά» )

 46. 42

  Γιατί δεν πιστεύεις πως η ανθρώπινη βλακεία είναι ανεξάντλητη;

 47. Γς said

  45:

  Αχ, δεν το ήξερα.

  Βέβαια ήταν Ραφηνιώτης.

  Στην ταβέρνα «H καλή καρδιά του Εγκρέ» που είχαμε πάει μετά την παρουσίαση βιβλίου του Σαραντάκου εδώ, είχαν γυριστεί σκηνές από τα σίριαλ του.
  Οπως το «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά».

 48. Γιάννης Ιατρού said

  46: 🙂 🙂 🙂 🙂

 49. 26 Ωραία η Βιέννη αλλά δεν έχει φτάσει μέχρι το πανεπιστήμιό της η χάρη μου. 🙂
  Ο «τουρκολόγος», οπως φαίνεται ίσως στα παραθέματα, είναι κάπως παλαιάς κοπής τίτλος. Οι Γερμανοί το χρησιμοποιούν ακόμα, κυρίως για μελετητές των Τατάρων κλπ., αν και το (και) οθωμανολογικό συνέδριο που ξεκίνησαν πρόσφατα να κάνουν κάθε χρόνο λέγεται Turkologentag.
  Όσον αφορά πάντως το κείμενο του Δραγούμη, να πούμε ότι ο αμανές δεν βγαίνει από το αμάν αλλά από το manî, που είναι ας πούμε το αντίστοιχο της μαντινάδας (παραδοσιακό τραγουδιστό δίστιχο). Μεντέτ σημαίνει «βοήθεια», και γιαρ «φίλος» (ποντιακά δεν είχε ακούσει άραγε;).

 50. 42 Μια χαρά στα σοβαρά το είχε ανεβάσει:

 51. Γιάννης Ιατρού said

  42: Αγγελος (41): Ρε σύ, τι τρολιά και τέτοια μας λες;

  O Αδωνις για ενημέρωση διαβάζει μονο Βημα και Fun Times για να μην τον κοροιδεύουν με μουφα ειδήσεις.
  Α, και ΠρώτοΘέμα 🙂

 52. Δια τον ρέκτην ερευνητήν του μέλλοντος. Ή του παρελθόντος.

  http://www.lifo.gr/articles/greece_articles/93060

  Πορνοιλιάδα και πορνοδύσσεια 😉

 53. Πέπε said

  @26.1:

  «Αμανετζήδες» δεν είναι υποτιμητική λέξη, όπως ίσως να νόμιζε κανείς. Ο Δραγούμης λέει ότι ρώτησε (και δε βρήκε απάντηση) από δύο κατηγορίες ανθρώπων: αυτούς που ξέρουν να λένε αμανέ, και τους τουρκολόγους. Λογικά υποθέτω ότι λέγοντας τουρκολόγους ξέρει τι σημαίνει ο όρος, ή στη χειρότερη εννοεί γνώστες της τουρκικής γλώσσας. Όσο για τους αμανετζήδες, είναι οι κάτοχοι της σπάνιας και εκλεπτυσμένης τέχνης ενός συγκεκριμένου είδους φωνητικού αυτοσχεδιασμού που είχε καλλιεργηθεί από τους Μικρασιάτες Έλληνες αλλά και αρκετούς στη Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου κλπ.. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Δραγούμης τούς αντιμετωπίζει με κάθε σεβασμό.

  Δόκιμοι σημερινοί αμανετζήδες είναι η Θεοδώρα Αθανασίου, ο Μάριος Παπαδέας, και από μεγαλύτερους η Γιασεμί Σαραγούδα.

 54. Alexis said

  Μια και αναφέρθηκε το «Hot Seat» ας καταθέσω κι εγώ μια απορία που μου δημιουργήθηκε στο χθεσινό (11/3) επεισόδιο.

  Η ερώτηση ήταν: «Τι είναι οι παραλογές, που αποτελούν πλούτο της πολιτιστικής μας παράδοσης;» και οι πιθανές απαντήσεις:
  α. Κοσμήματα
  β. Ποιήματα
  γ. Υφάσματα
  δ. Δημοτικά τραγούδια.

  Ο παίχτης απάντησε δ. που είναι σωστό βέβαια, και κέρδισε. Αν είχε απαντήσει β. όμως δεν θα ήταν επίσης σωστός; Κάθε δημοτικό τραγούδι δεν είναι εξ’ ορισμού και ποίημα;

  Τι λέει και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Πέπε;

 55. 52 https://sarantakos.wordpress.com/2011/02/24/quasihomeric/

 56. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #52

 57. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @38 Ο Ζουράρις έχει βέβαια τις ιδιαιτερότητές του (δεν συμμερίζομαι όλες τις απόψεις και τις συμπεριφορές του..) άλλά πάντως το «ΟΛΟΙ» δεν το έγραψα εγώ!

 58. Alexis said

  #52: Ως έχων ασχοληθεί …εμβριθώς με το θέμα, θα πρότεινα ως ορθότερο τον τίτλο «Γαμιλιάδα και Πορνοδύσσεια» 🙂

 59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  43. >>Τα κριάρια αρρώστησαν και πεθαίνουν. Αυτό θεωρείται αποκριαριάτικο; Ή είναι πολύ κρύο;
  Επειδή «πεθαίνουν» τα κριάρια το λέτε; Προσωπικά προ πολλού εναντιώνομαι με την «προσωποποιεία» (χαχα), των ζώων. Αγόρι μου,κορίτσι μου,κοπέλα μου,αντράκι μου, σε σκύλους* ! «Πεθαίνουν» πλέον τα οικόσιτα! Αλλά και τα άγρια:»Μα πέθαναν τα κοράκια όλα!» είναι το ορθν όταν π.χ. βρίσκεις ψοφίμι αφάγωτο σε εξοχή 🙂 .
  Τόλμα να πεις σε πολλούς ζωοϊδιοκτήτες ότι ψόφησε κάποιο ζώο.»Εφυγε ο Ρεξ μας» σου λένε επίσης. Παράλληλα καθιερώθηκε το «Ψόφα» για τους ανθρώπους.
  Όλα αυτά καμιά σχέση δεν έχουν με τη φιλοζωία,που για μένα η λέξη δε θα χρειαζόταν να υπάρχει αφού είναι αυτονόητος ο σεβασμός στη ζωή όλων των έμβιων. Αντίθετα το «πρόσωπο», φέρει συγκεκριμένες ιδιότητες που αφορούν ΜΟΝΟ τον άνθρωπο. Μέχρι πριν λίγα χρόνια. τουλάχιστον στο χωργιό μου, θα ήταν αδιανόητο να πεις πως πέθανε η αίγα ή ψόφησε άθρωπος (εκτός αν τον μισούσες οπότε τον απαξίωνες ακριβώς σαν ζώο, αλλά και πάλι είτανε πολύ βαρύ και δεν τ΄άκουσα σ΄εμάς να λέγεται).
  Τώρα χύμα κι ανάποδα και δεν είναι γλωσσικό το θέμα.Σημείο των καιρών .Γαντζώθηκε ο σύγχρονος απελπισμένος,αποξενωμένος άνθρωπος της μοναξιάς στην αφοσίωση/συντροφιά του ζώου και του αποδίδει ανθρώπινες ιδιότητες κι αξίες.
  Ο Θεοδόσης Τάσιος του Μετσόβειου, έχει μιλήσει πολύ ωραία για τη σχέση ανθρώπων-ζώων.

  *Υ.Γ1. Εξαιρείται ο Σκύλος μας εδώ 🙂
  ΥΓ2. «Από έρωτα πεθαίνουν τα κλαδιά» συμφωνούμε, καθώς και ότι «και τα ψηλά βουνά ραγίζουν και πεθαίνουν» 🙂

  ΥΓ3.Η ταινία είναι σπουδαία. Να τη δείτε.Μεταξύ των άλλων, κάπως επιβεβαιώνει και διακριβώνει πως αν έχω ανάγκη τα αγαπημένα μου και πολύτιμα ζώα μια φορά,έχω ανάγκη μύριες τον άνθρωπο.

 60. 59 ❤

  Ο Ταμπούς, ο γατούης της Ειδομένης http://cdn.theatlantic.com/assets/media/img/photo/2016/03/photos-of-the-week-35-311/w13_AP977410471065/main_1200.jpg?1457725320

  Israa Abud smiles as her family cat Taboush peers from the tent in Idomeni, Greece, near the border with Macedonia, on March 6, 2016. Nearly 70 years after Israa Abud al Hosary’s grandparents fled Palestine, she is reliving their fate, forced to leave home with nearly nothing and start again from scratch in a foreign land.

 61. BLOG_OTI_NANAI said

  53: Όχι, δεν νομίζω ότι το έγραψε υποτιμητικά. Εγώ το έγραψα έτσι, αστειευόμενος.

 62. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  53. Πέπε και ο Σόλων Λέκκας γλυκύς αμανετζής.

 63. 59 Σωστή, πεθαίνει ένας άνθρωπος ψοφάει ένα ζώο, κοιμάται ένας μακαριστός, πέραν του κακάρωσε, τα τίναξε, αποδήμησε κλπ κλπ Μήπως ο νικοκοίρης μας ξεκινήσει ένα νήμα από τη ζωή στον θάνατο είναι ένα μονοπάτι;

 64. spiral architect said

  Τάλκης: http://m.iatronet.gr/article.aspx?id=360
  (χημεία, το αγαπημένο μου μάθημα)

 65. sarant said

  Eπέστρεψα και ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  4: Εμ αυτός είναι κινητός Τσέκερ, όταν τρέχει δεν μπορεί να έχει ακρίβεια -επίσης του αρέσει να κόβει τις λέξεις.

  8: Μόλις μου το επισήμαναν κι άλλοι -κοκκινίζω για την άγνοιά μου, αν και το βιβλίο το ήξερα.

  11: Α, πολύ ωραία!

  20 Κι εγώ πιστεύω ότι είδε κάπου (δηλαδή στο Διαδίκτυο!) τη λάθος ορθογραφία κι έχτισε εκειπάνω ανώγια και κατώγια.

  24 Αξίζει ίσως άρθρο. Χοντρικά οι μισές είναι σωστές. Και οι μισές από τις άλλες έχουν ανακρίβειες.

  25 Α, συγνώμη… δεν το πρόσεξα. Αλλά στο 34 λέει ότι παίχτηκε σήμερα.

  26τέλος: 🙂 🙂

  27 🙂

  41 Αυτό μου ξέφυγε, καλά έκανες και τόβαλες.

  52 Κι εμείς το είχαμε… ωπ.. με πρόλαβε ο Δύτης στο 55!

 66. BLOG_OTI_NANAI said

  Εις -λόγος κουφά:
  ———————-
  Κατσαριδολόγος («»Άγγλος τις, ειδικός Κ., εξέφρασε την γνώμην ότι …» (Λεξικό Ηλίου)
  Αϋπνιολόγος (Κουμανούδης)
  Αυγολόγος (Δημητράκος)

  Εις -λόγος φιλολογικές κατηγορίες (πραγματικές, βιβλιογραφημένες)
  —————————————————————————————-

  Αθηναιολόγος
  Αιγυπτιολόγος
  Αλβανολόγος
  Αραβολόγος
  Αρμενολόγος
  Βαλκανιολόγος
  Κυπριολόγος
  Λειτουργιολόγος
  Αγιολόγος
  Μακεδονολόγος
  Μεσαιωνολόγος
  Μεταφρασεολόγος («Ο μεταφρασεολόγος Λαντμιράλ…» [Νέα Εστία] )
  Μικρασιολόγος
  Οθωμανολόγος
  Παπαδιαμαντολόγος
  Ρουμανολόγος
  Σουμεριολόγος
  Τοπωνυμιολόγος
  Τουρκολόγος
  Βυζαντινολόγος
  Επιγραφολόγος
  Ηπειρωτολόγος
  Θεολόγος
  Θιβετολόγος
  Θουκυδιδολόγος
  Θρησκειολόγος
  Ινδολόγος
  Ισπανολόγος
  Ιστοριολόγος
  Καβαφολόγος
  Κρητολόγος
  Κρουσιολόγος (από τον Μαρτίνο Κρούσιο)
  Αρχαιολόγος
  Ασιατολόγος
  Ασυριολόγος
  Αφρικανολόγος
  Σινολόγος
  Σκανδιναβολόγος
  Σλαβονολόγος
  Σλαυολόγος
  Σοβιετολόγος
  Σουαχιλολόγος

 67. BLOG_OTI_NANAI said

  66: Για του λόγου το αληθές (Λεξικό Ηλίου, τ.4, λήμμα: Βλάττη ):

 68. Αυτογκόλ της Χίλαρυ!

 69. ΣΠ said

  66
  Ονοματολόγος
  Ετυμολόγος

 70. Παναγιώτης Κ. said

  @36,37. Και τα 105,5 βραχέα είναι και…πολύ βραχέα μάλιστα.Πιο… βραχέα από τα 10,5
  Έπρεπε να γράψεις στα 10,5 ΑΜ (Amplitude Modulation) . Ενώ το 105,5 είναι 105,5 FM (Frequency Modulation)
  ( Κουβέντες ανθρώπων που έβγαλαν την Σιβιτανίδειο 🙂 )

 71. Γιάννης Ιατρού said

  70: κι αν ήταν SSB κι όχι AM; 🙂

 72. Υαλτις said

  9 @Emphyrio

  τώρα δεν γίνεσαι ίδιος μ αυτούς που κατηγορείς;Φορτωθηκες μίσος απέχθεια, συνομοσιολογίες

 73. Emphyrio said

  Δεν νομιζω πως γινομαι ιδιος με αυτους οταν ερμηνευω το τί εχω ακουσει κατα καιρους απο ολους οσους ξερουν καλυτερα.

 74. sarant said

  66-67 Δεν είμαστε καλά 🙂 και απορώ πώς το βρήκες!

 75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η θεια μου η μοδίστρα θυμάμαι που όλο έχανε κι έψαχνε ένα γύρο το βιδολόγο ένα ειδικό κατσαβιδάκι για την παλιού τύπου σίγκερ ραπτομηχανή της. Κατσαβιδάκι λέω, όχι κατσαριδάκι 🙂

 76. Γς said

  70:
  Ωχ..τώρα. Εξυπνάδες

 77. Γς said

  71:
  AM FM PM QAM SM SSB

 78. Πάνος με πεζά said

  @ 65 (4) : Που να δεις τι κάνει ο Σπελ Τσέκερ στα μηνυματα μέσω κινητού…Να μεν καταχωρεί λέξεις που δεν ξέρει, αλλά αν τον αφήσεις να «καταλάβει» και να διορθώσει το μήνυμα πριν να το στείλεις, μπορεί να σε εκθέσει ανεπανόρθωτα !

 79. Μαρία said

 80. Παναγιώτης Κ. said

  @71. Υπάρχουν οικιακοί δέκτες που κάνουν λήψη SSB;
  Για ενημέρωσέ μας σχετικά.

 81. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Είναι κάπως κατανοητό το σχόλιο 42. του Άγγελου…
  Είναι το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας γενικά το ότι οι έξυπνοι άνθρωποι μένουν εμβρόντητοι μπροστά στο μέγεθος τής κυρίαρχης βλακείας όταν αυτή κακοφορμίζει. (ενώ θα έπρεπε να την έχουν πολεμήσει από γεννησιμιού της, και όχι να την υπομένουν στωικά ή ίσως και αυτάρεσκα)

 82. Γιάννης Ιατρού said

  80: Να, το΄’υτο δώ, 100€ περίπου, έχερι και φτηνότερα 🙂

 83. Βαρέθηκα, πάω μια βόλτα με τ’ αμάξι στο δασος!

 84. Φαντασιώσεις, by Failos K.

 85. Γιάννης Ιατρού said

  83: Να, κάτι τέτοια μας κάνεις με αυτόν τον παλιόκαιρο, δεν παίρνεις και το μπουφάν, και μετά σε έχουμε με κρυολόγημα κλπ.

 86. vagelford said

  Αναρωτιέμαι αν στέκει μισό πράγμα από αυτά που είπε ο Ζουράρις.

 87. Γιάννης Ιατρού said

  84: τρολιά είναι (η επιγραφή, το άλλο…. 🙂 )

 88. BLOG_OTI_NANAI said

  74: Μερικούς από τους αρχικούς τόμους που υπάρχουν ψηφιοποιημένοι είχα την υπομονή να τους αφήσω ολονυχτία να περάσουν από OCR και έβαλα «λόγος» στην αναζήτηση του PDF reader (χρησιμοποιώ τον Foxit) και το βρήκε! Βέβαια είναι να σου κάτσει κιόλας διότι βγάζει 300 ευρήματα «λόγος» ο τόμος αυτός και πατάς ένα-ένα να δεις τι είναι. Αλλά είχε πλάκα ο κατσαριδολόγος και άξιζε τον κόπο!

 89. BLOG_OTI_NANAI said

  69: Σωστά! Ο Νίκος Σαραντάκος είναι (τουλάχιστον) Μεταφρασεολόγος, Γλωσσολόγος, Ετυμολόγος.

 90. Γς said

  82:

 91. Γς said

  89:
  Και ετοιμολόγος

 92. sarant said

  Υπάρχει και ο σταχτολόγος, κομμάτι του τζακιού

 93. Γιάννης Ιατρού said

  από τον Νομάρχη Ημιμαθείας Κ. Μπογδάνο.

  Νίκο, ευτυχώς λίγοι τον βλέπουν…. εδώ που τα λέμε 🙂

 94. Γιάννης Ιατρού said

  90: Γς, ναι ρε, αλλά το κινητό κάνει τα πολλαπλάσια απ’ ότι ρο ραδιοφωνάκι 🙂

 95. Γς said

  Πολύ αντιμοναρχισμό βλέπω

 96. Στα χωριά της Αιγιάλειας έχουμε το νερολόγο, εποχιακό υπάλληλο του δήμου που ορίζει ποιός θα ποτίσει τα χωράφια του και πότε. Κυκλοφοράει με μια τσάπα και κλείνει τα περάσματα στα αυλάκια, εκτρέποντας έτσι τη ροή του νερού προς το σωστό χωράφι. Άμα δεν τα έχεις καλά με το νερολόγο, σε στέλνει να ποτίσεις 02.00 με 08.00 π.μ.! 👿

 97. Γς said

  95->93

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Συκολόγος το πουλί κι ένα χωργιό στα μέρη μου.

  κι ένα ποιητικό:
  Φεγγαρολόγος

  Στο διαδίκτυο βλέπω φαραωλόγους,πυραμιδολόγους,μουμιολόγους.
  Οι ελληνιστές και οι λατινιστές μόνο ξεχωριστοί 🙂

 99. Πέπε said

  @62:
  > > 53. Πέπε και ο Σόλων Λέκκας γλυκύς αμανετζής.

  Βέβαια, πώς τον ξέχασα!!

 100. Πέπε said

  -λόγοι είναι κι αυτοί που λένε για κάτι, ζωολόγοι, βιολόγοι, θεολόγοι, αιγυπτιολόγοι κλπ., και αυτοί που συλ-λέγουν, βοτανολόγοι, συκολόγοι (σαν το πουλάκι που αναφέρθηκε στο #98), το εξάρτημα ο σταχτολόγος (#92) που μαζεύει τις στάχτες, κλπ..

  Τις προάλλες σε ένα τύπου συνέδριο για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά κάποιος εξέφρασε την απορία: τι σημαίνει στην πραγματικότητα μαντιναδολόγος, αυτός που λέει μαντινάδες (δηλαδή που τις βγάζει ο ίδιος), ή αυτός που ξέρει πολλές επειδή τις μαζεύει όπου τις πετύχει, σαν τον χοχλιδολόγο που μαζεύει χοχλιούς;

 101. Γιάννης Ιατρού said

  συνωμοσιολόγος το είπαμε;;;;;

  Κάνουν πολλοί καρριέρα τελευταία 🙂

 102. Πέστε νάρθουν σειζμολόγοι, είναι σοβαροί οι λόγοι!

 103. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  15-Ologists and What They Study
  http://mentalfloss.com/article/61578/15-ologists-and-what-they-study
  (όχι να το περηφανευτούμε να ούμε, αλλά βοηθάει η ρουφιάνα η τρισχιλιοτέτοια όσο να πεις…άντε να καταλάβεις το Oologist αν δεν έχει φάει το τσικολάτο σου μικρός! 🙂 )

 104. Πέπε said

  Επίσης και οι εκ-λογο-λόγοι.

 105. RaspK said

  Αυτό που εγώ ξέρω είναι ότι βλέπω συνέχεια τις επιπτώσεις που έχει στην Ελλάδα το πόσο αργούν τα σχολεία να δώσουν τα απαραίτητα εφόδια στις ξένες γλώσσες. Οι μισοί συνομήλικοί μου, περίπου, σχεδόν δεν μπορούν να αρθρώσουν κουβέντα και στα αγγλικά ακόμα. Για να μη σχολιάσω για το πώς διδάσκονται οι ξένες γλώσσες στα σχολεία…

 106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φυσιολόγος, Πουλολόγος , Πωρικολόγος

  91 >>Και ετοιμολόγος
  και μη καθαρολόγος 🙂

  Γυρολόγος παλιό επάγγελμα αλλά και το παιδικό μου χούι.

 107. ΣΠ said

  Υπάρχουν και οι παπαρολόγοι που έχουν κατακλύσει την τηλεόραση.

 108. Γιάννης Ιατρού said

  Και ufo έχει κι επομένως ουφολόγους. Βγαίνουν κ;αι τις μικρές ώρες (τα ufo) 🙂

 109. BLOG_OTI_NANAI said

  9: Νομίζω πρόκειται για υπερβολή. Στην Ελλάδα εδώ και 35 χρόνια από δευτέρα έως τρίτη Δημοτικού τα παιδάκια ξεκινούν τα Αγγλικά και τα τελευταία 15 χρόνια πολλά μαθαίνουν και δεύτερη ξένη γλώσσα.

  Ο όντως πραγματικός πολυπολιτισμός κατά τη γνώμη μου αποτελεί έναν μονόδρομο διαίρεσης. Με την έννοια ότι είναι άλλο πράγμα να υπάρχουν διαφόρων πολιτισμών μικρές (το τονίζω) κοινότητες κάτω από ένα μονοπολιτισμικό πλαίσιο με κανόνες συνύπαρξης και δικαιωμάτων, και άλλο πράγμα να υπάρχουν π.χ. άνθρωποι του (Α) πολιτισμού σε αριθμό 10 εκατ. με 3 εκατ. ανθρώπους του (Β) πολιτισμού, π.χ. ισλαμικού. Στην περίπτωση αυτή, τα 3 εκατ. δεν είναι κορόιδα να δεχτούν οποιαδήποτε ενσωμάτωση, αλλά θα απαιτήσουν να καταλάβεις ότι θα παραμείνουν κράτος εν κράτη με δικά τους σχολεία, κοινότητες, νομοθεσία, σύνορα, πολιτισμικά δεδομένα όπως η θέση της γυναίκας ή ο ισλαμικός νόμος.

  Η Κων/πολη, η Σμύρνη και η Θεσ/νίκη, για όσους φυσικά δεν θα μείνουν στην γλυκανάλατη και ιδεαλιστική ματιά του Μαζάουερ (Φαντάσματα Θεσ/νίκης) αποτελούν παράδειγμα των εύθραυστων ισορροπιών των πολυπολιτισμικών κοινωνιών που εύκολα καταλήγουν σε σφαγεία.

  Στην Ελλάδα, η Ευρώπη και οι αξίες της αποτελούν μια μόνιμη αναφορά στα καθημερινά λεγόμενα στη Βουλή, στις πλατείες και στα καφενεία: «ρε, δεν θα γίνουμε ποτέ Ευρώπη, δυστυχώς».
  Και με ειλικρίνεια δεχόμαστε τα πολλά θετικά που έχουν οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες, τουλάχιστον ως προς τα ζητήματα που οδήγησαν εμάς στην κρίση, που οφείλεται η υιοθέτηση από μέρους μας του Οθωμανικού τρόπου διοίκησης με τα φιλοδωρήματα και τα μπαχτσίσια και την εύνοια των ημετέρων.

  Η Ευρώπη λοιπόν, κλείνει πλέον οριστικά τα σύνορα στις μαζικές ροές προσφύγων και μεταναστών. Ασφαλώς η ακροδεξιά παραμονεύει κ.λπ. κ.λπ., αλλά θεωρώ αφελές να νομίζει κάποιος ότι τα ευρωπαϊκά κράτη από εκεί που ήταν έως σήμερα «προοδευμένα», τώρα μετατράπηκαν σε Ταλιμπάν… Αυτά γίνονται στα κινούμενα σχέδια αλλά όχι στην πολιτική πραγματικότητα.
  Οι κινήσεις της Ευρώπης δείχνουν ότι η ομαλή ροή ενός κρατικού μηχανισμού θα πρέπει να υιοθετεί πολιτικές που να επιτρέπουν τη ροή αυτή. Αν οι πρόσφυγες του ισλαμικού κόσμου -που είναι ένας πολύ διαφορετικός κόσμος- φτάσουν σε αριθμούς που δεν θα είναι ενσωματώσιμοι, θα ανατραπεί η δυνατότητα του μονοπολιτισμού και με την πάροδο μερικών χρόνων ή και δεκαετιών, μπορεί να δημιουργηθούν ρήγματα αυτονομημένων περιοχών και κοινοτήτων.

  Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν στη συντριπτική πλειοψηφία ορθόδοξοι προφανώς, αλλά μεγάλο μέρος αυτών υιοθετούν και μια εκκοσμικευμένη θέση απέναντι στη θρησκεία. Πέρα βεβαίως από τους άθεους ή τους αδιάφορους.
  Εδώ και 2-3 δεκαετίες λοιπόν, υπάρχει σαφώς μια παιδιάστικη (κατά τη γνώμη μου) αντίδραση με βασικό χαρακτηριστικό ότι «δεν δίνω πόντους στους αντίθετους με εμένα». Δηλαδή, πολλές αριστερές δυνάμεις, ή αντιεξουσιαστές ή άλλες ομάδες δεν δρουν, αλλά απλά έχουν την εντύπωση ότι αντιδρούν στον «παραδοσιακό εχθρό» τους την Εκκλησία ή έστω κάποιοι θεωρούν ότι αντιδρούν απλώς στην ακροδεξιά.
  Και το γεγονός που δείχνει ότι έχουν ιδεολογική και όχι πολιτική τοποθέτηση φαίνεται από το γεγονός ότι αποσιωπούνται συστηματικά από τις δυνάμεις αυτές οι σφαγές των Χριστιανικών κοινοτήτων που βρίσκονται περιτριγυρισμένες από το ακραίο Ισλάμ. Μιλάμε για σφαγές, διώξεις, προσφυγιά κ.λπ., όμως επειδή ο λόγος υπέρ αυτών, μπορεί να εκληφθεί ως λόγος υπέρ της «συντηρητικής Εκκλησίας», αποσιωπούνται.

  Έτσι οι δυνάμεις αυτές αφήνουν κατά μέρος το ζητούμενο: αν δεν μπορείς να ζήσεις αρμονικά ούτε καν με έναν εκκοσμικευμένο χριστιανό ορθόδοξο στην Ελλάδα, τότε πώς θα μπορέσεις να ζήσεις με την Μπούργκα, την κλειτοριδεκτομή, τα μουσουλμανικά σχολεία, την Σαρία κ.λπ.; Δηλαδή μια πραγματική θεοκρατία και μάλιστα με λόγο ακραίο που ακόμα και σήμερα, 1500 χρόνια μετά, δεν μπορεί να αφήσει κατά μέρος οριστικά τις νοοτροπίες του αρχικού βίαιου επεκτατισμού της εποχής του Μωάμεθ.

  Φυσικά λοιπόν, κανείς μας δεν θα μπορέσει να ζήσει πλέον με στοιχεία και ευρείες κοινότητες που θα εφαρμόζουν αυτόνομα θεοκρατικές πρακτικές και θα έρθει σίγουρα και με κάθε βεβαιότητα η στιγμή που θα πρέπει να αγωνιστείς και μάλιστα πολύ σκληρά για να κερδίσεις πίσω κεκτημένα αιώνων έναντι ενός διαφορετικού πολιτισμού.

  Οι αριθμοί λοιπόν ανθρώπων που έχουν νοοτροπία τόσο θεμελιωδώς διαφορετική, θα πρέπει να μην μπορούν να ανατρέπουν έναν άξονα μονοπολιτισμού, κρατών σαν τα Ευρωπαϊκά, εννοείται μονοπολιτισμού με ανεκτικότητα και δικαιώματα προς την διαφορετικότητα.

  Τουλάχιστον, αν σεβόμαστε όσο λέμε τον κρατικό πολιτισμό των Ευρωπαϊκών κρατών που τα έχουμε ως παράδειγμα μονίμως, ας δούμε τι ακριβώς κάνουν τώρα με το κλείσιμο των συνόρων τους. Και μην ξεχνάμε ότι αυτοί έχουν ήδη βιώματα πολυπολιτισμικά και έτσι η στάση τους θα πρέπει να μας προβληματίσει.

  Κατά συνέπεια κάθε στάση που δεν σχετίζεται με την κοινή λογική, θα πρέπει να θεωρείται συντηρητική, διότι αρνείται να σκεφτεί και να δράσει με βάση τα ρεαλιστικά δεδομένα. Ξέρουμε σήμερα ότι υπάρχουν μέχρι και γυναίκες γιατροί από το Ισλάμ που ζητούν να γίνεται ανεκτή η κλειτοριδεκτομή ως πολιτισμικό δεδομένο. Και αν αυτό είναι σοβαρό, τότε υπάρχουν και σοβαρότερα. Άρα, η λογική της ρητορείας ότι ο εκκοσμικευμένος αριστερός ή αντιεξουσιαστής κ.λπ. που επιτίθεται καθημερινά στην Εκκλησία, θα μπορέσει να ζήσει αρμονικά με δυνάμεις θεοκρατικές πολύ παλαιάς κοπής όπως του Ισλάμ, δείχνει ότι οι ρητορείες αυτές είναι εξίσου συντηρητικές με της ακροδεξιάς καθώς όλες αυτές έχουν μοναδικό στόχο την «συντήρηση» δηλαδή την «προφύλαξη» των ιδεολογικών τους γραμμών, όντας και οι δύο απολύτως ουτοπικές και μή ρεαλιστικές.

  Γι’ αυτό άλλο πράγμα η εξαιρετική εκδήλωση της φιλανθρωπίας και η παροχή αξιοπρέπειας σε ανθρώπους που υποφέρουν, και άλλο μια ρεαλιστική μεταναστευτική πολιτική, ζητούμενο για κάθε σύγχρονο κράτος.

 110. Γς said

  Ναι αλλά αν δεν εμφανισθεί μια νύχτα, ανησυχείς

 111. Γς said

  110->108

 112. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Την ουσία του θέματος, αν δηλαδή η διδασκαλία ξένων γλωσσών από τις μικρές τάξεις του δημοτικού κάνει κακό στη γλωσσική εκπαίδευση των μαθητών, θα τη
  συζητήσουμε μιαν άλλη φορά. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος πως έχει δίκιο ο Ζουράρις.»
  Με τον τρόπο που διδάσκονται, σίγουρα κάνει κακό, αλλά αυτό είναι γενικό κι όχι μόνο για τις ξένες γλώσσες.
  Υ.Γ – Δεν ξέρω τι είπε ο Ζουράρις, είμαι πολύ ευαίσθητο αγόρι, και δεν αντέχω τις μεγάλες συγκινήσεις, γι΄αυτό δεν είδα το βίντεο.

  38 – Σωστός!

 113. BLOG_OTI_NANAI said

  109: Ουτοπία μιας συντηρητικής αριστερής σκέψης είναι η άρνηση να συζητήσει σοβαρά με ποιους όρους θα συνυπάρξει με την Μπούργκα και την κλειτοριδεκτομή, και Ουτοπία μιας (πάντα) συντηρητικής ακροδεξιάς σκέψης είναι η προφύλαξη του «αίματος» και της φυλής με το αστείο μοτο ότι «Έλληνας μόνο γεννιέσαι» τη στιγμή που στη Νεώτερη Ελλάδα οι Έλληνες, φυλετικά ήταν και Αρβανίτες και Σλάβοι και Βλάχοι κ.λπ.

 114. alexisphoto said

  @112:
  Ευχαριστώ. Τα αυτονόητα είπα.

 115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  10 – Μαζί σου, αν και πιστεύω πως αυτό μπορεί να επεκταθεί σε όλα τα μαθήματα. Μέχρι τα 14 μπορούν άνετα τα παιδιά να βγάζουν πανεπιστήμιο, μετά ο εγκέφαλος ανεβάζει στροφές και παλλεται με πάνω από 20 παλμούς το δευτερόλεπτο, από μέχρι 14 πρίν. Βιολογικά, είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις όποιες καταστάσεις στην ζωή, άλλο αν πλέον ζούμε σε ένα τεχνητό και εν πολλοίς ασφαλές περιβάλλον, και δεν διδάσκεται νωρίς. Όταν ήταν στις σαβάνες, έπρεπε να διδαχτεί άμεσα πως θα αντιμετωπίζει τις δύσκολες καταστάσεις, και πάνω σ΄αυτό το δεδομένο είναι προσαρμοσμένος εξελικτικά ο εγκέφαλος. Όλο το εκπαιδευτικό σύστημα παγκοσμίως, είναι αντιεγκεφαλικό, του συμπεριφέρεται σαν να είναι καθηστερημένος, έχω βάσιμες υποψιες, πως δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό.

 116. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  114 – Eίναι πολύ δύσκολη υπόθεση το αυτονόητο, για κάποιο περίεργο λόγο (έχω μια σκέψη γι΄αυτό) στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι, δεν το αντιλαμβάνονται, αλλά κι όταν συμβαίνει αυτό, αρνούνται να το δεχτούν.

 117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  109 – «αλλά θεωρώ αφελές να νομίζει κάποιος ότι τα ευρωπαϊκά κράτη από εκεί που ήταν έως σήμερα «προοδευμένα», τώρα μετατράπηκαν σε Ταλιμπάν… Αυτά γίνονται στα κινούμενα σχέδια αλλά όχι στην πολιτική πραγματικότητα.»
  Κι όμως, πάντα Ταλιμπάν ήταν τα ευρωπαίκά κράτη, το αποδεικνύει η ιστορία, κατά τ΄άλλα, συμφωνώ μαζί σου, εκτός από τα γνωστά σου (χαμόγελο).

 118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ας βάλουμε και μια αποκριάτικη ζωγραφιά
  Σπύρος Βασιλείου, Καρναβάλι στην Αθήνα 1934

 119. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Νὰ προσθέσω καὶ τὴ δικὴ μου συνεισφορὰ στὴ συλλογὴ τῶν -λογων . Εἶναι μάλιστα ἀρκετὰ ἐπίκαιρη λόγῳ Καθαρᾶς Δευτέρας. Πρόκειται γιὰ ἐργαλεῖα συλλογῆς θαλασσινῶν: ἀχινολόγος γιὰ άχινοὺς καὶ πινολόγος γιὰ πίνες.

 120. Πάνος με πεζά said

  Και ο κακόηχος «λοιμωξιολόγος»…

 121. Γς said

  Ο γιαπωνέζος Γιάτα Ούρα, Ουρολόγος.
  Ο Παλαιολόγος παίζει;

 122. ΓιώργοςΜ said

  121 και ο συμπατριώτης του Γιακαούρα, γαστρεντερολόγος. Από την ίδια χώρα, Κατεχάκι, συγκοινωνιολόγος (αποτυχημένος).
  Θα μπορούσα ίσως να εφεύρω και τον Γιαμαστούρα, αναισθησιολόγο.

 123. ΓιώργοςΜ said

  Να προσθέσω και μια από τις διαφορές Βρεττανικών και Αμερικάνικων αγγλικών: Στη Βρετανία διατηρούνται οι μακρές συλλαβές (αν το ερμηνεύω σωστά) του ελληνικού πρωτοτύπου στο haematologist αντί hematologist στην αμερικανική εκδοχή (τουλάχιστον πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια που το είδα ως φοιτητής).

 124. Γς said

  Σκατολόγος (Skatologist).

  https://en.wiktionary.org/wiki/scatologist

 125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  121.α.Ουσιαστικά και πιο σπάνια 121β.που λέει ο λόγος :).
  Αλλιώς, από ιατρικές και νομικές μόνο ειδικότητες μπόλικες : Επιδημιο/διατροφο/καρδιο/γεροντο/νεογνο/ποδο/οδοντο/γναθο/γυναικο/διαβητο/…
  Ποινικο/εργατο/διοικητο/διεθνο…
  Γεω/ορυκτο/μεταλλειο/ κλπ

  Απουσιολόγος και εξομολόγος

 126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  122. 🙂 Γιαχαμούρα, Αφροδισιολόγος

 127. Υαλτις said

  Προς του παγκοσμι-ολόγους του φόρουμ
  Γα να μη ανησυχείτε με το πόσες γλώσσες θα πρέπει να μάθουν τα παιδιά από την νηπιακή ηλικία, ώστε να προλάβουν την παγκοσμιοποίηση , να σας ενημερώσω, ότι όταν τα σημερινά νήπια θα είναι είκοσι ετών δεν θα υφίσταται λόγος εκμάθησης ξένης γλώσσας ,μιας και οι αυτόματοι μεταφραστές λόγου θα μας μεταφράζουν σε πραγματικό χρόνο τα λεγόμενα των αλλοδαπών συνομιλητών μας στο μπλου τουθ (σε μέγεθος ψείρας) του αυτιού μας .Ακόμα πιο εύκολα θα μπορούν να προβάλουν μεταφρασμένα στα Ελληνικά, τα κείμενα η τις πινακίδες που βλέπουμε, στους φακούς των κατάλληλων γυαλιών που θα φορούμε .
  Το ερώτημα βεβαία είναι
  Αυτά τα Ελληνόπουλα σε είκοσι χρόνια θα καταλαβαίνουν τα Ελληνικά;

 128. ΓιώργοςΜ said

  127 yolo, man! (lol)

 129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γιακατούρα, μικροβιολόγος

 130. Γιάννης Ιατρού said

  127: επωφεληθείτε λοιπόν από τις γνώσεις και τα γερά θεμέλια που δίνει το παρόν ιστολόγιον (τι, μόνο ιστολόγιο, ιστιολόγιο) για να κάνετε μετάφραση στα ελληνικά σε ελληνόπουλα σε 20 χρόνια 🙂

 131. alexisphoto said

  Ο «βιδολόγος» που αναφέρθηκε: στην αργκό των συνεργείων είναι ο άσχετος μάστορας που το μόνο που μπορούν να του εμπιστευτούν είναι το βίδωμα/ξεβίδωμα. Λέγεται και για νεαρό μάστορα που ακόμα δεν ξέρει καλά τη δουλειά.

 132. ΣΠ said

  Γιαφαγούρα, αλλεργιολόγος.

 133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  130. Ιστο λ ό γ ι ο ι ενωθείτε! 🙂
  Ιστολόγος πάντως είναι βιολόγος,εξετάζει τους ιστούς των οργανισμών 🙂

 134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γιαταμούρα, γαστρεντερολόγος

 135. nikiplos said

  BLOG_OTI_NANAI, (σχόλιο 109), δυστυχώς έχεις απόλυτο δίκιο… και το πρόβλημα είναι ότι δεν επιλύεται η κατάσταση αυτή χωρίς βίαιο τρόπο… και εδώ δεν εννοώ τα μαχαίρια της ΧΑ, αλλά την ανατροπή του ρου της παγκοσμιοποίησης. Μπορεί να απέτρεψε τον πόλεμο, τον έβαλε όμως μέσα στα σπίτια μας…

 136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γιαμανούρα, ψυχολόγος

 137. ΓιώργοςΜ said

  135 Δηλαδή (αν κατάλαβα καλά, ενδεχομένως να μην) μια πιθαμή απ’ τον κ%λο μου κι όπου θέλει ας είναι;

 138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για οργάνωση/συγκρότηση αντιπολεμικών εκδηλώσεων (που είναι η αιτία των μεγάλων ροών) δεν γίνεται όμως κουβέντα.

 139. Γιάννης Ιατρού said

  138: Εδώ έγινε της μουρλής με την εκδήλωση. Θά ΄χε πάει ο γνωστός σχολιο-λόγος, δίπλα του είναι… 🙂

 140. Γιάννης Ιατρού said

 141. Γιάννης Ιατρού said

  Η Φώφη θα πάει κι αυτή, όπως λέγεται, για λασπόλουτρα 🙂
  Ο πρώην υπουργός Εργασίας της Γερμανίας επί κυβερνήσεως Χέλμουτ Κολ, Νόρμπερτ Μπλουμ, θέλει να στήσει αντίσκηνο στην Ειδομένη

 142. Γς said

  139:
  ΅Εκεί είναι

 143. Γς said

  140:
  Εμ, πια

 144. Γς said

  141:
  😉

 145. Μαρία said

  141
  Οι καλές φωτογραφίες του Μπλιμ εδώ http://www.spiegel.de/politik/ausland/griechenland-norbert-bluem-uebernachtet-in-idomeni-a-1081999.html

 146. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  93 Πράγματι, πέμπτος και καταϊδρωμένος έρχεται.

  105 Και στα αγγλικά, όπου όσο και να πεις υπάρχουν τόσες ευκαιρίες να τα ακούς;

  121 Και «Νεολόγος» τίτλος ιστορικών εφημερίδων, της Πόλης και της Πάτρας

  140 Δεν θα έχουν περάσει διαφωτισμό

  141-145 Για μία νύχτα, αν κατάλαβα καλά;

 147. antonislaw said

  100 μαντιναδολόγος (στα κρητικά) είναι αυτούς δημιουργεί μαντινάδες όχι που απλά έχει απομνημονεύσει πολλές
  πχ http://www.ethnos.gr/ethnos_travelbook/arthro/o_mantinadologos_tou_erota-64134234/

  Αλλιώς ριμαδόρος και ποιητάρης (ποιητάρης χρησιμοποιούνταν ως όρος και στην Κρήτη (πχ Δ. Πετρόπουλος, «Oι ποιητάρηδες στην Kρήτη και στην Kύπρο», περ. Λαογραφία, τ. 15, 1954), σήμερα νομίζω επί το πλείστον στην Κύπρο)

  131 βιδολόγος, δεν το είχα ακούσει ως ειδικότητα σε συνεργείο, μόνο ως εργαλείο, ως φιλιέρα (ατσάλινο εργαλείο με το οποίο χαράζονται σπειρώματα (βόλτες) στην εξωτερική επιφάνεια σωλήνων) και παλιότερα ως ονομασία του κατσαβιδιού http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B2%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82&dq=

 148. Γιάννης Ιατρού said

  145: 🙂 Αλλά στην κεντρική Ευρώπη σήμερα δεν βρέχει όπως εδώ. Άλλο ένα στοιχείο απομόνωσης της χώρας
  ΥΓ: Για την άλλη δεν βλέπω ακόμα κάτι …, αλλά ευτυχώς πήγε ο Κούλης και καθάρισε

 149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Από τους καταυλισμούς των προσφύγων στην Τουρκία, υπάρχουν βίντεο, φωτο;

 150. Γιάννης Ιατρού said

  ουυυυυ, π.χ. (9/2/2016)

 151. Γιάννης Ιατρού said

  146: Τέλος, Ναι
  Τη σημερινή νύχτα θα μείνει εκεί, γράφει (Σάββατο πρός Κυριακή).

 152. Μαρία said

  Μέσα στις λάσπες έζησαν κι οι πρόσφυγες στην Καλαμαριά κι απο κει ο μειωτικός χαρακτηρισμός τσαμούρια.

 153. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι, προυχώρησεν η νύξ και δεν προλαμβάνω να είπω πολλά απόψε…

  1) Συγχαίρω τον κ. Ιατρού διά την ανάρτησιν των δύο βιδέων (σχ. 139 + 140) που αποδεικνύουν περιτράνως το θανάσιμον μίσος των νεγρο-μπολσεβίκων αντιρατσιστών του Βερνάρδου Σώντερς προς τον Ελληνόψυχον Ντόναλδ… Η βραδυά χθές εν Σικάγω ήτο τρομακτική ως μοί έλεγεν η θυγάτηρ μου, αλλά δεν τολμώ να μεταφέρω περισσότερα ενταύθα, διά τον φόβον νέας πορτοκαλιάς κάρτας…

  2) Καθώς ξημερώνει αύριον η Κυριακή της Τυρινής και μεθαύριον η Καθαρο-Δευτέρα, προσφέρω διά καταβίβασιν το Τριώδιον το κατανυκτικόν (2α έκδοσις, Βενετία 1863) εις μορφήν searchable, ίνα δυνηθήτε απαξάπαντες να εύρητε τα χωρία όπου υβρίζεται και αναθεματίζεται ο Ελληνισμός, ο Πλάτων, η Φιλοσοφία και γενικώς όλοι οι Έλληνες, οίτινες μισούνται υπό των Γαλιλαίων επειδή κατασπαράσσουν τον Ισραήλ, όπως διαβάζομε εν τη σελίδι 183

  3) Εκπληρών την χθεσινοβραδυνήν μου υπόσχεσιν, αποκαλύπτω απόψε κάτι που ουδέποτε σάς είπον εις τα Ρωμέικα Σχολεία και αποκρύπτει επιμελώς επί 7 έτη ο κ. Σαραντάκος, αν και το γνωρίζη άριστα: Διατί εορτάζομε τα Κούλουμα (Καθαράν Δευτέραν) εν τη υπαίθρω; Απλούστατα, διότι… εκεί τα εξώρισεν η μισελληνική Εκκλησία των Γαλιλαίων, επειδή τα εθεώρει καθαρώς Ελληνικήν Εορτήν!.. Αποσπώ εν αποκαλυπτικόν απόσπασμα από την μνημειώδη μελέτην του Κωνσταντίνου Σάθα εις την εφημερίδα «Εστίαν» (φύλλον 30ής Απριλίου 1878), ό δύνασθε να το καταβιβάσητε ενταύθα, προτού το εξαφανίση η Μεταλληνική Κλίκα.

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 154. …ο Ζακ Ντεριντά στην Ελλάδα…τραγουδούσε…

  Ο Ζακ Ντιρλαντά…

 155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  150.Ευχαριστώ. Οι κοιλάδες με τ΄ αντίσκηνα…

 156. Πέπε said

  153:
  Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το άρθρο του Σάθα. Το διάβασα λιγάκι βιαστικά, θέλει και μια πιο προσεκτική ανάγνωση. Να σχολιάσω ότι, ενώ λέει ότι η γιορτή που τελικά κατέληξε σ’ αυτό που ξέρουμε ως αποκριάτικο καρναβάλι αρχικά γινόταν στο 12ήμερο των Χ’γέννων αλλά κατά τον ΙΓ’ αιώνα μεταφέρθηκε την άνοιξη, ωστόσο υπάρχουν αρκετές περιοχές, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ακόμη και σήμερα τα καρναβάλια (με τραγόμορφους κλπ.) δε γίνονται την Αποκριά αλλά μέσα στο 12ήμερο, κοντά στα Φώτα.

  Δεν ξέρω αν στον καιρό του Σάθα (1878 είναι το άρθρο) ήταν γνωστό τι έκανε ο κόσμος στα άσημα χωριά, είτε κατά την αρχαιότητα είτε κατά τη ρωμαϊκή, βυζαντινή, οθωμανική ή σύγχρονη περίοδο. (Ούτε σήμερα ξέρω αν είναι γνωστό τι έκαναν τότε στα χωριά.) Πάντως η μαρτυρία ότι (γύρω στον Δ’ αιώνα) «ο πενθών την στέρησιν των φιλτάτων ελησμόνει τα δάκρυα και εξεχείτο εις γέλωτα» δε συμφωνεί με τη σύγχρονη εμπειρία αγροτικών καρναβαλιών. Εκεί ο θάνατος καθόλου δεν παραβλέπεται, αντιθέτως είναι απολύτως παρών, έστω και διακωμωδούμενος: σε πλήθος χωριά υπάρχουν έθιμα με πεθαμένους που ανασταίνονται, ενώ η χήρα -άντρας μεταμφιεσμένος- θρηνεί απαρηγόρητη τον μακαρίτη. Ειδικότερα στην Κάρπαθο η αρχή του καρναβαλιού είναι ευθέως πένθιμη, είναι ένα γλέντι αφιερωμένο στη μνήμη των πρόσφατα τεθνεώτων, που σταδιακά, μετά τα κλάματα και την αποφόρτιση, αρχίζει να μεταβάλλεται σε εύθυμο, και τελικά σε βακχικό και φαλλικό (=γονιμικό). Αναλυτικά εδώ: http://karpathiandiaries.blogspot.gr/2007/02/blog-post.html

  Θα μου έκανε εντύπωση αν όλα αυτά τα έθιμα ήταν νεώτερα, χωρίς αρχαίες ρίζες. Η αίσθησή μου είναι ότι το καρναβάλι, με όλα του τα σχετικά (θάνατος – ανάσταση – γονιμική τελετή – μέθη και έκσταση – αθυροστομία – τραγόμορφοι – γιορτή της βλάστησης κλπ.) είναι η εξέλιξη του διθυράμβου στις περιοχές όπου αυτός δεν πέρασε ποτέ στο στάδιο της τραγωδίας.

 157. 66, …Εις -λόγος φιλολογικές κατηγορίες (πραγματικές, βιβλιογραφημένες)…

  Και ειδικός στην λαογραφία/γλωσσολογία: Πουλεολόγος
  ( 🙂 )

 158. Γιάννης Ιατρού said

  152: Ενδιαφέρουσα η ρυμοτομία. Μεγάλες αποσταστάσεις μεταξύ των σπιτιών (όχι κολλητά το ένα με τ΄ άλλο) και σχετική ομοιογένεια στις σκεπές (η δεξιά συνήθως μεγαλύτερη/μακρύτερη). Φαίνεται ότι υπήρξε κάποιος σχεδιασμός προηγουμένως.

 159. 83, 🙂
  Ωχ, πρόσεχε, Σκύλε,
  γιατί, όπως ξέρεις, τα προ-τελευταία λόγια του Ταρζάν ήταν
  «Βαρέθηκα, πάω μια βόλτα με το σκοινί»

 160. Pedis said

  Πλήρης διάσταση απόψεων κυβέρνησης και δανειστών για εθνική σύνταξη και περικοπή επικουρικών
  http://www.thepressproject.gr/article/90885/To-Sabbato-i-nea-sunantisi-Katrougkalou-me-to-kouarteto

  μετά τα μασκαρέματα και τα μασκαριλίκια, πάμε για ντεμακιγιαζ καθαρισμού των κόκκινων γραμμών

  3.bp.blogspot.com/-qi6Ap9bw-HU/VpJVUOMPAGI/AAAAAAAAl4A/vgTDFg3RL3c/s1600/PM_assets_LARGE_t_420_54619426_type12169%2B-%2B%25CE%2591%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25AF%25CE%25B3%25CF%2581%25CE%25B1%25CF%2586%25CE%25BF.jpg

 161. Πιστολόγος:
  Ειδικός σε όπλα χειρός, ή ειδικός επί δανείων, ανάλογα με την περίπτωση.
  Ενίοτε αμφότερα (cf. «Αποπληρωμή με το μπιστόλι στον κρόταφο»)

 162. Ιδιοπρόσωπο(;) (Eigenface) είναι και μαθηματικός όρος στην αναγνώριση προσώπου (face recognition).

  Πολύ χοντρικά, κάθε πρόσωπο (υποτίθεται ότι) μπορεί να φτιαχτεί σαν εικόνα από συναρμολόγηση (γραμμικό συνδυασμό) ενός σχετικά μικρού αριθμού ιδιοπροσώπων, όπως παρακάτω.

  Ανάλογα με τους συντελεστές των διαφόρων ιδιοπροσώπων που απαιτούνται στον γραμμικό συνδυασμό (για την συναρμολόγηση) μπορεί να βγάλει κανείς συμπεράσματα για το τι είδους πρόσωπο απεικονίζεται.

  (Αρκετά πιο δύσκολο απ’ ό,τι φαίνεται – το θέμα, όχι το πρόσωπο)

 163. gpoint said

  Αφορά μόνο όσους αγαπούν το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ποδόσφαιρο.
  Οπως είχε πει ο Γερμανάκος η διαιτησία μετά τον Μάρτη (όταν έχουν κριθεί όλα) στρώνει. Ετσι χθες είδαμε ΠΡΩΤΗ φορά ΚΟΡΥΦΑΙΟ διαιτητή να σφυρίζει ματς του ΠΑΟΚ αντί για τους συνήθεις βαλτούς καραγκιόζηδες.
  Αποτέλεσμα ; Μοιρασμένα τα φάουλ, μία μόνο κίτρινη κάρτα, ρεσιτάλ διαιτησίας που να καλύπτει και τις αβλεψίες των εποπτών. πραγματικό ποδόσφαιρο ακόμα και σε συνθήκες λίμνης λόγω βροχής. Και παρεπιμπτόντως ποιές είναι οι δυνατότητες του ΠΑΟΚ ακόμα και με μισή ομάδα λόγω τραυματισμών-τιμωριών όταν παίζεται ποδόσφαιρο κι όχι προσχεδιασμένη από την γνωστή παράγκα, παράσταση.
  Επαναλαμβάνω, αφορά μόνο όσους αγαπούν το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ποδόσφαιρο. Οι υπόλοιποι την μπου(γά)τσα τους.

 164. alexisphoto said

  @147:
  Δεν το λες και ειδικότητα!
  Υποτιμητική προσφώνηση είανι για κάποιον που δεν έχει ειδικότητα! 🙂

 165. giorgos said

  #127# Τά ελληνόπουλα θά καταλαβαίνουν ελληνικά καί θά μιλάνε πολύ καλύτερα σέ 20 χρόνια απ’ ότι σήμερα γιατί σέ 20 χρόνια δέν θά υπάρχει Ελλάδα .

 166. BLOG_OTI_NANAI said

  153: Με αφορμή τα κείμενα του «ελληνόιψυχου» οπαδού του στόκου Τραμπ, να πούμε ότι η ελληνική παιδεία σε όλο της το φάσμα, είναι κατοχυρωμένη στο ίδιο βιβλίο που λέγεται Τριώδιο και μάλιστα σε ένα από τα σημαντικά δογματικά κείμενα της Εκκλησίας. Δεν μπορεί κανείς να μην γελάσει, όταν οι αγράμματοι νεοπαγανιστές σαν τον Βάταλο, βλέποντας τον τίτλο «ανάθεμα» από πάνω, δεν κατάλαβαν τι ακριβώς έλεγε το κείμενο, και νόμιζαν ότι καταδικάζει την… ελληνική παιδεία. Πιστεύω ότι όποιος γκουγκλάρει το κείμενο, θα το βρει και σήμερα στις ιστοσελίδες τους. Όπως την πάτησε και ο Βάταλος που δεν έχει καταλάβει ότι το Τριώδιο είναι βιβλίο με θεολογικό περιεχόμενο, άρα, τα αποσπάσματα που επικαλείται αναφέρονται καθαρά στην ειδωλολατρική θεολογία.

  Η λαμπρή διάψευση νεοπαγανιστών σαν τον Βάταλο εμπεριέχεται στο ίδιο ακριβώς βιβλίο, το Τριώδιο, το οποίο ορίζει αυτό που έλεγε ο Μ. Βασίλειος στους νέους που πήγαιναν σχολείο: όταν διαβάζετε τα ειδωλολατρικά κείμενα απλώς θα διαχωρίζετε αυτά που λένε για τους θεούς διότι εμείς δεν τα δεχόμαστε αυτά. Αυτό ακριβώς καθιερώνεται στο δογματικό κείμενο που λέγεται «Συνοδικόν της Ορθοδοξίας» ότι η παιδεία των Ορθοδόξων είναι η ελληνική παιδεία, όμως απορρίπτονται απολύτως πρακτικές ανθρώπων που «ως αληθέσι πιστεύουσι«, «και διδάσκειν» την ειδωλολατρική θρησκεία που η αρχαία γραμματεία περιέχει.

  Έτσι λοιπόν, όλα «τα Ελληνικά μαθήματα» λαμβάνονται υπόψη ως εργαλεία εκπαίδευσης («διά παίδευσιν μόνον«), αφού όπως γνωρίζουμε η ελληνική παιδεία αποτελεί την πολιτισμική βάση ολόκληρου του οικοδομήματος που λέγεται Βυζάντιο και την βάση της ελληνικής ταυτότητας που αποδεχόμαστε για το Βυζάντιο, όπως μαρτυρά ο Θεοφάνης:

 167. Γς said

  148:

  Η βροχή [χωρίς σύνορα] μας ενώνει

 168. Γς said

  150:
  Valley of the Dolls, oops, Tents

 169. BLOG_OTI_NANAI said

  79: 😀

 170. Γς said

  168:

  Ηταν βλέπεις κι η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων

  «το κεντρικό συμβούλιο της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων αποτελούνταν από τέσσερα μέλη:πρόεδρο Αμερικανό, αντιπρόεδρο Ευρωπαίο και δύο Έλληνες.
  Πρώτος πρόεδρος διορίστηκε ο διπλωμάτης Ερρίκος Μοργκεντάου, ο οποίος αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του για τη τύχη του ελληνισμού της Μ.Ασίας»

 171. Γς said

  160:
  >μετά τα μασκαρέματα και τα μασκαριλίκια, πάμε για ντεμακιγιαζ καθαρισμού των κόκκινων γραμμών

  😉

 172. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  159 – Με τον Ταρζάν, μου θύμισες αυτό που λέγαμε μικροί. Ποιός εφηύρε τα γρανάζια; – ο Γραναζό, και την φωνή του Ταρζάν; – πάλι

 173. spiral architect said

  Φωτιά και τσεκούρι στον Τράμπ και τα τσιράκια του! 👿 😀

 174. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Γμτ,δύσκολο το γράψιμο στο τάμπλετ☺ λοιπόν ξανά πάλι. Ποιός ανακάλυψε τα γρανάζια;; – ο Γραναζό, – και την φωνή του Ταρζάν; – πάλι ο Γραναζό, όταν πιάστηκαν τα αρ….ια του στα γρανάζια.☺

 175. Γς said

  173:

  >Φωτιά και τσεκούρι

  Του Κολοκοτρώνη ή του Αβέρωφ;

 176. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  175 – Tου Βορίδη.

 177. Γς said

  176:
  «κρίνετε με γι’ αυτό που είμαι σήμερα, εκείνα δεν έχουν πλέον σημασία «

 178. Πάνος με πεζά said

  @ 158 : Εδώ να δεις ρυμοτομία…

 179. raf said

  Δε γνωρίζω εάν έχει γίνει γνωστή η ακόλουθη παρετυμολογία, αλλά πρόσφατα, στον απόηχο του Ρεθυμνιώτικου καρναβαλιού, πήρε το αυτί μου μια ενδιαφέρουσα* παπάτζα:
  Καρναβάλι, λέει, από το «κάρνα» και «Βάαλ» (ο δαίμονας). Εκείνες τις μέρες είμαστε κρέας (βορά) για τον δαίμονα — περιπέφτουμε στις αμαρτίες.

  *και μόλις θυμήθηκα μια άλλη παρετυμολογία, άσχετη: λέμε ότι μια γυναίκα είναι σε «εν δια φέρουσα» διότι φέρει εντός της τον Δία. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή που θα βρείτε στο Γκουγκλ, διότι φέρει εντός της κάτι τόσο σημαντικό όσο ο Δίας…

 180. […] Greek translation & language Αποκριάτικα μεζεδάκια πάλι […]

 181. sarant said

  179 Ή «ένδεια φέρουσα»; 🙂

 182. 😀
  Εις εν διαφέρουσα;

 183. Πέπε said

  Απίστευτο και όμως αληθινό: γκούγκλαρα «εν δία φέρουσα» και πράγματι κυκλοφορούν άνθρωποι που φαίνεται να το πιστεύουν αυτό με τον Δία!!

 184. Μα τον Δία!

 185. sarant said

  Είναι τόσο ανόητο που ούτε να το ανασκευάσεις δεν μπορείς.

 186. Μαρία said

  Κουμανούδης
  Εψέχθη υπο πολλών το τε ρήμα (ενν. το ενδιαφέρει απ’ το Intéresser) και η μετοχή η δια του εν σύνθετος· … Αλλ’ οι πολλοί των γραφόντων και ομιλούντων, εν οις και φιλόλογοι εξ επαγγέλματος, δεν επείσθησαν. …. Η δε ενδιαφέρουσα κατάστασις, γαλ. état intéressant (=εγκυμοσύνη) εγένετο συνηθεστάτη και αυτή, και ας φωνάζουν οι λογιώτατοι.

  Η εισαγωγή του δανείου περι τα μέσα του 19ου αι.

 187. Κουνελόγατος said

  «Στα χωριά της Αιγιάλειας έχουμε το νερολόγο, εποχιακό υπάλληλο του δήμου που ορίζει ποιός θα ποτίσει τα χωράφια του και πότε. Κυκλοφοράει με μια τσάπα και κλείνει τα περάσματα στα αυλάκια, εκτρέποντας έτσι τη ροή του νερού προς το σωστό χωράφι. Άμα δεν τα έχεις καλά με το νερολόγο, σε στέλνει να ποτίσεις 02.00 με 08.00 π.μ.!👿».

  Τώρα το είδα Σκύλε (μ’ έστειλε ο Γιάννης Ιατρού). Στο Αίγιο δεν έχω ακούσει νερολόγο, από εξαπανέκαθεν τον έλεγαν νεροπούλο (το δεύτερο συνθετικό φαντάζομαι από το πουλάω, μην ακούσω τίποτα από κανέναν). 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: