Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κρυπτογραφικό κουίζ

Posted by sarant στο 16 Μαρτίου, 2016


Καιρό έχουμε να βάλουμε κουίζ, δεν βρίσκετε; Στο σημερινό κουίζ λοιπόν θα σας ζητήσω να αποκρυπτογραφήσετε μια (ελληνική) φράση κρυπτογραφημένη, που την έφτιαξα εγώ με βάση έναν κώδικα που βρήκα σε κάποιο βιβλίο και ο οποίος χρησιμοποιήθηκε σε μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Όταν βάζω κουίζ έχω τον φόβο ότι θα το βρείτε αμέσως -και συχνά ο φόβος αυτός επαληθεύεται. Τούτη τη φορά, επειδή το θέμα δεν δίνει λαβή για σχολιασμό, κι επειδή ελάχιστοι μπορεί να έχουν πετριά με τα κρυπτογραφικά, φοβάμαι μήπως δεν το βρει κανένας. Ωστόσο, έχω σκοπό να αποκαλύψω σχετικά γρήγορα, ας πούμε το μεσημεράκι, την απάντηση.

Ως τότε, θα σας αφήσω να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας με το κρυπτογράφημά μου -και, επικουρικά, θα σας καλέσω να μαντέψετε (πολύ εύκολο) σε ποιαν ιστορική περίοδο χρησιμοποιήθηκε ο κώδικας.

Λοιπόν, το κρυπτογράφημα είναι το εξής:

339 412 414 851 185 336 945 538 539 263 147 536 380 131 400 243 745 136

612 831 255 928 712 531 268 167 824 812 759 165 500

Να διευκρινίσω ότι η διάταξη των αριθμών σε δύο σειρές δεν παίζει κανένα ρόλο -εννοώ, υποθέστε πως πιάσατε έναν αιχμάλωτο που είχε πάνω του μια λουρίδα χαρτί με αυτά τα ψηφία σε ενιαία σειρά.

Λοιπόν, τι λέει το μυστικό μήνυμα; Και, επικουρικά, πότε χρησιμοποιήθηκε ο κώδικας αυτός;

 

Απάντηση

Αφού έδωσα μια σημαντική βοήθεια, ότι οι μισές τριάδες αριθμών μπήκαν για παραγέμισμα, ο φίλος besvges βρήκε τη σωστή απάντηση, ότι κρύβεται η φράση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ.

Αν χρειαζόταν, θα έδινα και μιαν άλλη μεγάλη βοήθεια, ότι δεν πρέπει να πάρετε υπόψη σας ολόκληρους τους αριθμούς. Κι έτσι λύνεται η αντίφαση, ότι κανένας αριθμός δεν επαναλαμβάνεται. Αν κρατήσετε διψήφια νούμερα, θα δείτε ότι το 31 επαναλαμβάνεται (όπως και κάποιος ζυγός αριθμός που τον έβαλα για ξεκάρφωμα).

Και τώρα, τα ντεσού της υπόθεσης:

Πρόκειται για ένα έγγραφο που το βρήκα στο αρχείο του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, το οποίο υπάρχει ονλάιν χάρη στην Ακαδημία Αθηνών, και συγκεκριμένα στον τέταρτο τόμο (έγγραφα του 1824) σελ. 25.

Έχει ως εξής:

Μυστικός κώδιξ γραφής

α – 31, 131, 231 κτλ.

β – 33, 133

γ – 35

δ – 37

ε – 39

ζ – 41

η – 43

θ – 45

ι – 47

κ – 49

λ – 51

μ – 53

ν – 55

ξ – 57

ο – 59

π – 61

ρ – 63

σ – 65

τ – 67

υ – 69

φ – 71

χ – 73

ψ – 75

ω – 77

αι – 79

αυ – 81

ει – 83

ευ – 85

οι – 87

ου – 89

υι – 91

και – 93

να – 95

, – 97

. – 99

; – 101

Ελλάς – 103, 203 κτλ.

Ρωσία – 105

Αυστρία – 107

Γαλλία – 109

Αγγλία – 111

Ισπανία – 113

πόλεμος – 115

ειρήνη – 117

Τουρκία – 119

βασιλεύς – 121

στράτευμα – 123

στόλος – 125

Ο Π(ρίγκιψ) του Σ(αξ) Κ(οβούργου) – 127

πρέσβυς – 129

Όλοι οι άρτιοι αριθμοί είναι περιττοί και παρεντίθενται αδιαφόρως και […μια λέξη φθαρμένη] διά το δυσδιάλυτον της μυστικογραφίας. Η βάσις εκάστου στοιχείου και λέξεως είναι ο πρώτος αριθμός, έχων μόνον τας δεκάδας και μονάδας· αδιαφόρως μπορούν να προτεθούν του αριθμού αυτού και εκατοντάδες και χιλιάδες, χωρίς ν’ αλλάξει το σημαινόμενον. Π.χ. η δίφθ. αι παρίσταται με το 79: εκ δεκάδων και μονάδων. Και το 179, 379, 1079, 3779 κτλ. όλα την αυτήν δίφθογγον παριστάνουν.

(…)

Η φράση «όλοι οι άρτιοι αριθμοί είναι περιττοί» μπορεί να παρερμηνευτεί και να θεωρηθεί πως αποτελεί οξύμωρο, αλλά βέβαια εννοεί ότι για την αποκρυπτογράφηση αγνοούμε τους ζυγούς (άρτιους) αριθμούς και από τους μονούς που απομένουν παίρνουμε μόνο τα δυο ή τρία τελευταία ψηφία -εδώ το διατυπώνει λάθος, διότι ο κώδικάς του δεν πάει από το 01 στο 99 αλλά από το 31 ως το 129.

Θα προσέξατε ότι αποδίδει ξεχωριστούς κωδικούς στους διφθόγγους, ακόμα και στον σπάνιο «υι», κάτι που δεν φαίνεται απαραίτητο -εκτός αν το κάνει και «διά το δυσδιάλυτον της μυστικογραφίας». Ξεχωριστούς κωδικούς έχουν επίσης οι συχνές λέξεις «και» και «να» καθώς και κάποια ονόματα χωρών ή άλλες «βαριές» λέξεις (πόλεμος, ειρήνη κτλ.). Ο Πρίγκιψ του Σαξ Κοβούργου, που κλείνει τις λέξεις του κώδικα (και θα ήταν μπελάς να γραφτεί γράμμα προς γράμμα, αν τον ανέφεραν συχνά) είναι ο Λεοπόλδος, Γερμανός πρίγκιπας στον οποίο πράγματι προσφέρθηκε, το 1830, το ελληνικό στέμμα, και αρχικά το αποδέχτηκε, αν και μετά παραιτήθηκε επειδή οι προστάτιδες δυνάμεις δεν ικανοποιούσαν το ελληνικό αίτημα για επαναχάραξη των συνόρων του νεοσύστατου κράτους. Σε καλό του βγήκε, διότι ξέσπασε η επανάσταση του Βελγίου και του δόθηκε αυτός ο θρόνος. Φαίνεται πως από το 1824 τον μελετούσαν οι πολιτικοί, αλλιώς δεν θα τον έβαζαν στον κώδικα της κρυπτογράφησης.

Λοιπόν; Πώς σας φάνηκε ο κώδικας των νεοτέρων ημών προγόνων;

 

288 Σχόλια προς “Κρυπτογραφικό κουίζ”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Και σιγά μην κάτσω να αποκρυπτογραφήσω, ακόμα δεν ήπιαμε καφέ

 2. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !

  Είναι πράγματι δύσκολο, γιατί βλέπω ότι ίδια γράμματα αντιστοιχίζονται σε διαφορετικούς αριθμούς (με κάποια σχέση, προφανώς, μεταξύ τους).

  Θάμνος,Πρόκα,Σπάτα,Θησείο,Σωλήνας,Νάουσα,Τόπι,Βρώμη

  (αυτό είναι εύκολο, κι από παλιό Τεν Τεν…)

 3. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Ήδη έκανες ένα βήμα.

 4. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Γιατί οι τριάδες; Οι λέξεις είναι όλες τριγράμματες; Ή οι αριθμοί είναι συνεχείς; πχ 339 412 414 πρέοει να ερμηνευτεί ως 339412414…

 5. Μάλλον κάθε τριάδα είναι ένα γράμμα, λέω εγώ.

 6. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Διακρίνω μια μεγάλη στροφή του ιστολογίου προς την ΤΣΙΓΚΟΥΝΙΑ, ούτε καν μια σπαμακόπιτα για έπαθλο στον νικητή; Ως διαμαρτυρία ενάντια στην ιστολογική λιτότητα, αν και βρήκα αμέσως την λύση (να σταματήσουν ΤΩΡΑ τα χαχανητά) δεν την καταθέτω, θα αρκεστώ να επιβεβαιώσω ή όχι τον νικητή (χαμόγελο).
  Πέρα από την πλάκα πάντως, με το που είδα τους αριθμούς, το μυαλό μου έγινε σκορδαλιά, και θυμήθηκα εναν παιδικό μου φίλο στο Ν.Ψυχικό, τον Νικόλα, που έφυγε για την Αυστραλία το 1978, που καταπιάνονταν με κάτι τέτοια παλαβά. Προσπαθούσε μέρες και μήνες να αποκωδικοποιήσει διάφορα τέτοια μυστήρια, που ούτε που ξέραμε πού τα έβρισκε (δεν υπήρχε τότε διαδίκτυο, και κυρίως κομπιουτεράκια). Μάλιστα, μας έφτιαχνε μηνύματα με αριθμούς, που έλεγαν σ΄αγαπώ, θέλω να τα φτιάξουμε, είσαι πολύ ωραίο κορίτσι, κλπ, για να τα δίνουμε στα κορίτσια που μας άρεσαν, αλλά δυσκολευόμασταν να τους πούμε ευθέως, και τις αφήναμε να ψάχνονται. Μέγα σέβας από μένα στους αριθμοπαλαβιάρηδες, και περιμένω να δώ τι θα κάνει ο Κίντ, λείπει κι ο Φυσικός γμτ, γιατί μουλάρωσε έτσι; (πλάκα κάνω Φυσικέ).

 7. Κουνελόγατος said

  Δε μπορώ να το κάνω τώρα, ποντάρω (σε τι;;;) ότι είναι κώδικας που χρησιμοποιήθηκε την δεκαετία του 40 (κατοχή-εμφύλιος). Αν το τραβήξω κι άλλο (με κίνδυνο να εκτεθώ χοντρά), θα πω ότι μπορεί και να το βρήκες από τον Κοτζιούλα. 🙂

 8. Πάνος με πεζά said

  Κάνω μια σκέψη (αλλά δεν έχω χρόνο να την ψάξω αρκετά) ότι κάθε τριάδα είναι η θέση ενός γράμματος στο αλφάβητο, αφαιρουμένων βέβαια κάποιων ακέραιων πολλαπλασίων του 24. Το «μηδέν» μπορεί να είναι ένας τυχαίος τριψήφιος αριθμός, π.χ. 166, και με την απόσταση από αυτή τη βάση, αφαιρώντας το ακέραιο μέρος των κύκλων, να βγαίνουν τα γράμματα…

 9. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Δὲ βάζεις κανένα φωτογραφικὸ κουὶζ καλύτερα;

 10. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Δεν προκάνω ααναλυτικά να μετρήσω ,αλλά υποθέτω ότι είναι κάποιου είδους book code. Τα γραμματα του κειμένου του Νικοκύρη είναι πάνω από χίλια (με το μάτι υπολογισμένα) οπότε 1ο γράμμα το 339 (μετρώντας από αρχή τα γράμματα 1,2,3,4…) 2ο γράμμα το υπ’αριθμ 412 ,κ.λ.π.

 11. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Επειδή μάλλον δε θα μπορέσω να συμβάλλω σε τίποτε άλλο στην αποκωδικοποίηση, ας καταθέσω τη μεγαλειώδη, πανεξυπνοέξυπνη παρατήρησή μου, ότι περιλαμβάνει τριάντα μία(ολογράφως 31) δεσμίδες τριψήφιων αριθμών, που κατά τα δεδομένα εκλαμβάνονται σε ενιαία σειρά (ανά τριψήφιο σύνολο πάντα).
  Καλημέρα! 🙂

 12. Παναγιώτης Βογιατζής said

  Σιγά το δύσκολο. το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι, σε δραχμές.

 13. Πέπε said

  Δε θα κάτσω τώρα να το προσπαθήσω, δεν προλαβαίνω. Θα πω μόνο ότι το βρίσκω ιδιαίτερα συγκινητικό ως θέμα.

  Πριν από αρκετό καιρό, καναδυό χρόνια ίσως (δε θυμάμαι από πότε παρακολουθώ ταχτικά το ιστολόγιο, και τότε που λέω δεν ήταν αρχή-αρχή της παρακολούθησης), είχα σχολιάσει ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο περιοδικό σαν τα ημιφιλολογικά-ημιποικίλης ύλης του παλιού καιρού. Πιο παλιού απ’ όσο έχω προλάβει. Θέματα γλωσσικά και φιλολογικά, θέματα ημερολογιακά, θέματα επικαιρότητας, συνεργασίες αναγνωστών, και άφθονος χώρος στη στήλη αλληλογραφίας. Δεδομένων και των ψευδωνύμων που έχουμε οι περισσότεροι, είναι ένα είδος Διάπλασης των Παίδων για μεγάλους.

  Είχαμε έξι-εφτά αρχαίους τόμους της Διάπλασης στο σπίτι, και είχα περάσει εκεί μέσα μεγάλο μέρος του χρόνου της παιδικής μου ηλικίας. Μεταξύ άλλων, υπήρχαν και διαγωνισμοί αποκρυπτογράφησης. Είτε ο νικητής είτε η σύνταξη του περιοδικού -δε θυμάμαι ποιος- δημοσίευε κι ένα κείμενο για τη μέθοδο της αποκρυπτογράφησης. Έτσι έμαθα τον τρόπο να σπάει κανείς τους πιο απλούς και στοιχειώδεις κώδικες, αυτούς όπου κάθε γράμμα αντικαθίσταται από ένα σύμβολο, πάντα το ίδιο. Ντάξει, αυτό είναι για αρχαρίους: δε θα χρησιμοποιόταν σε πόλεμο, αλλά για παιδιά είναι συναρπαστικό. Η μέθοδος ήταν: παίρνω ένα τυχαίο κείμενο και μετράω με τι συχνότητα εμφανίζεται κάθε γράμμα: αν το πιο συχνό είναι το α, που είναι, συμπεραίνω ότι είναι γενικά το πιο συχνό γράμμα στα ελληνικά, οπότε αντικαθιστώ το πιο συχνό σύμβολο του κρυπτογραφήματος με άλφα κ.ο.κ.. Ξεχωρίζω τα ληκτικά γράμματα, σταδιακά αρχίζω να βρίσκω καταλήξεις, και τελικά σπάω όλο τον κώδικα.

  Αργότερα ξανασυνάντησα τη μέθοδο αυτή στον Σέρλοκ Χολμς. Σε μια ιστορία υπάρχουν κάτι μηνύματα γραμμένα σ’ ένα κώδικα που αρχικά δεν καταλαβαίνεις καν ότι είναι κώδικας γραφής, βλέπεις μόνο κάτι ανθρωπακια που χορεύουν και χειρονομούν.

  Το χρησιμοποίησα και στο σχολείο αυτό το κόλπο. Όταν στην Ιστορία φτάναμε στο σημείο όπου αναφέρονται η Γραμμική Α και Β, κάποιος ρώτησε πώς μπορεί κανείς να διαβάσει ένα άγνωστο αλφάβητο, και σκέφτηκα να τους βάλω να διαβάσουν ένα οι ίδιοι. Δυο-τρία παιδιά αναλάμβαναν να φτιάξουν ένα κωδικοποιημένο κείμενο, και η υπόλοιπη τάξη, μαζί μ’ εμένα, έπρεπε να το αποκωδικοποιήσουμε με τη μέθοδο που θυμόμουν από τη Διάπλαση.

  Παρά ταύτα δεν έφτασα να έχω την πετριά της αποκωδικοποίησης: από μυθιστορήματα κλπ. πήρα λίγο μια μυρωδιά για το πώς φτιάχνει κανείς πιο δύσκολους κώδικες, αλλά δεν μπήκα στη διαδικασία να ασχοληθώ.

  Καλή επιτυχία στους λύτες!

 14. Πάνος με πεζά said

  Τον δικό μου γρίφο στο @2 τον βρήκατε; Εύκολος είναι !

 15. Πάνος με πεζά said

  Είναι της παρηγοριάς, για όσους δεν πιάσουμε τον μεγάλο..

 16. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  12. Μπά, γιὰ λίρες Ἀγγλίας τὸ κόβω

 17. sarant said

  5: Ακριβώς! (ή, όχι εντελώς ακριβώς 🙂

  12: Χαχά!

  14: Να τον έχουμε κι αυτόν για αναπληρωματικόν.

 18. ΣΠ said

  15
  Εύκολο. Η πρώτη συλλαβή κάθε λέξης: «θα προσπαθησω να το βρω». Κερδίζω τίποτα;

 19. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Τὸ βρῆκα: Δίχως τὰνξ ἀεροπλάνα μόνο ὄλμους πολυβόλα 🙂

 20. Πάνος με πεζά said

  @ 18 : Κέρδισες την πρώτη πίστα, προχώρα στην επόμενη ! 🙂

 21. @2, 14, 15
  Θα προσπαθήσω να το βρω.

 22. Με βαση το χρυσο κανονα της κρυπταναλυσης (προσπαθωντας το πιο πιθανο μηνυμα, οχι κατ’ευθειαν τον κωδικα!), λεει
  ‘οιλεξεισεχουντηδικητουσιστορια.’
  Τωρα, με βαση αυτο, παμε για τον κωδικα 🙂

 23. Πάνος με πεζά said

  @ 22 : δηλ. αν το 500 ήταν το «α», άρα πιθανή βάση το 19, αφαιρώ 19 από κάθε αριθμό, διαιρώ με 24 και παίρνω το υπόλοιπο σε σειρά γράμματος. Αλλά δε βγαίνει…

 24. Μανιατολεσβιος said

  το γεγονος οτι κανενας αριθμος δεν επαναλαμβανεται κανει αδυνατο οι τριαδες να ειναι γραμματα

 25. cyrusmonk said

  Καλημέρα.
  Εἶμαι μακριὰ ἀπὸ τὴ βιβλιοθήκη μου, ἔτσι δὲν μπορῶ νὰ ἐπιβεβαιώσω τὴν ὑποψία μου ὅτι σχετίζεται μὲ τὸ Κιβώτιο τοῦ Ἄρη Ἀλεξάνδρου.
  Ἡ πρώτη μου σκέψη ἦταν ἡ βάση τοῦ κώδικα νὰ εἶναι συγκεκριμένο βιβλίο, μὲ τοὺς ἀριθμοὺς νὰ δείχνουν σελίδα, ἀράδα καὶ γράμμα μέσα στὴν ἀράδα (μὲ ἀρχὴ τὸ μηδέν), ἀλλὰ ἔτσι θὰ προέκυπταν μεγαλύτεροι ἀπὸ τριψήφιους ἀριθμοί – νομίζω. Ἐκτὸς κι ἂν περιοριζόμαστε μόνο σὲ μία προκαθορισμένη σελίδα καὶ ὁ πρῶτος ἀριθμὸς στὴν τριάδα δείχνει τὴν ἀράδα (μιλᾶμε γιὰ τὶς δέκα πρῶτες ἀράδες) καὶ οἱ ἄλλοι δύο τὴ θέση τοῦ γράμματος μέσα στὴν ἀράδα. Ἀλλὰ δὲν μοῦ πάει.
  Ποῦ ἀλλοῦ βρίσκουμε κρυπτογραφήματα στὴ λογοτεχνία; Ἴσως στὸ Ἐκκρεμές; Δὲν θυμᾶμαι.

 26. Πάνος με πεζά said

  @ 24 : Μόνο αν είναι όροι σε γεωμετρική ή αριθμητική πρόοδο…

 27. sarant said

  22: 😉

  25 Δεν σχετίζεται με το Κιβώτιο.

  Να δώσω και μια βοήθεια. Ο κώδικας δεν έχει ως βάση βιβλίο ή άλλο κείμενο.

 28. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Eίναι τελείως ανεξάρτητος με το κείμενο του άρθρου;

 29. Πάνος με πεζά said

  Λοιπόν, οι εξελάδες, μια στήλη με τα γράμματα 1~24, μια στήλη με τους τριψήφιους, και μετά, μια καλή έμπνευση για ένα «VLOOKUP» (έτσι δεν το λένε;) μέχρι να εμφανιστεί κάτι αναγνώσιμο…Λ.ε.τ.

 30. Ριβαλντίνιο said

  Μου θυμίζει το ταξίδι στον Αμαζόνιο του Ιουλίου Βερν η όλη κατάσταση ! 🙂 🙂 🙂

 31. sarant said

  28 Τελείως.

 32. Γιάννης Ιατρού said

  29: 🙂 μη παραβλέπεις και το codepage/utf etc. ….

 33. Saradako Yamamura said

  Πέθανε κι ο Άλαν Μάθισον Τιούρινγκ, που θα μπορούσε να με βοηθήσει.
  Τώρα … μη Μάθησον.

 34. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Εἶναι σὲ ἑλληνικὸ ἢ λατινικὸ ἀλφάβητο;

 35. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  34. Διάβασε την 1η σειρά του άρθρου…

 36. sarant said

  34 Ελληνική φράση σε ελληνικό αλφάβητο.

  Ο Πάνος στο σχόλιο αριθ. 2 είπε κάτι σωστό: ότι κανένας αριθμός δεν επαναλαμβάνεται.

 37. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 38. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Εφόσον οι αριθμοί δεν επαναλαμβάνονται, δεν πρόκειται για απλή αλφαβητική αντικατάσταση. Και εφόσον ο Νικοκύρης περιμένει να μπορούμε να βρούμε το μήνυμα, δεν μπορεί να περιλαμβάνει ένα αυθαίρετο κλειδί, που σημαίνει ότι το κλειδί πρέπει κάπως να κρύβεται στο ίδιο το κρυπτογράφημα.

 39. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Nίκο, Tι σημαίνει το «σχεδόν» που είπες στο Δύτη για το ότι «κάθε τριάδα αριθμών είναι ένα γράμμα» ; (αφού δεν βοηθάς, μην μπερδεύεις τουλάχιστον… 🙂 )

 40. Γιάννης Ιατρού said

  36β ενώ τα γράμματα της αλφαβήτας ειναι 24 και ο αριθμός στο κείμενο είναι 32 …. (αν δεχθούμε ότι δεν είναι μίξη κεφαλαίων/μικρών)

 41. Avonidas said

  40. Μόνο 31

 42. Γς said

  Ακόμα;

 43. sarant said

  38 Ακριβώς.

  39 Βοήθεια: Η διατύπωσή μου σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν τριάδες που μπήκαν για μπούγιο και δεν αντιστοιχούν σε γράμμα.

 44. Γιάννης Ιατρού said

  39: μήπως ότι μπορεί να έχει και κενά π.χ.

 45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ανάμεσα στους τριψήφιους πρόσεξα ότι υπάρχουν αυτές οι δυάδες

  39 36 38 39 36 38 31 36 31 31

 46. Ριβαλντίνιο said

  Αυτά τα 851 και 185 πολύ ύποπτα ! 🙂

 47. Γς said

  43:
  >τριάδες που μπήκαν για μπούγιο και δεν αντιστοιχούν σε γράμμα

  Τριπλέτες σε τζάνγκ DNA

 48. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  43β
  Το 400 χωρίζει στη μέση τις τριάδες μέχρι το 500 (αν μπήκε αέρα μπανά μια τριάδα)

 49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  46 >> 851 και 185 πολύ ύποπτα !
  Γιατί το 538/539 ;; 🙂 το 400/500 ; 🙂

 50. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «Η διατύπωσή μου σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν τριάδες που μπήκαν για μπούγιο και δεν αντιστοιχούν σε γράμμα.»
  για μπούγιο;;;; Aσε ρε Νικοκύρη…και δε λύνουμε κανιά διαφορική καλύτερα…

 51. Γς said

  Πολούς πρώτους ριθμούς βλέπω

 52. Γς said

  αριθμούς

 53. Πάνος με πεζά said

  Υπάρχουν και «κοντινά» «γράμματα» : 538 και αμέσως μετά 539. Δε θα μπορούσαν να είναι, π.χ. ΧΨ, αλλά ΙΚ, ΟΠ, κάτι αναγνώσιμο…Αντίστοιχα, το 412 με το διπλανό του 414 θα μπορούσε να είναι «ΑΓ», «ΓΕ» αλλά όχι ΜΞ, ας πούμε…

 54. sarant said

  50 Μα, δεν είναι τυχαίο το ποιες τριάδες περισσεύουν.

  Είναι ένας πολύ απλός κώδικας, που χωράει σε μια σελίδα χαρτί. Αν τον έχεις, αποκρυπτογραφείς το κείμενο μέσα σε μισό λεπτό.

 55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καμιά γενική δε θάχει το μήνυμα; -ου δηλαδή; ποιοι αριθμοί δίπλα δίπλα το σχηματίζουν;

 56. Πάνος με πεζά said

  @ 54 : Θυμίζει το σκετσάκι με τον κλειδαρά, που έρχεται να διαρρήξει την πόρτα και λέει στον ιδιοκτήτη «Πού είναι το κλειδί;» 🙂

 57. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς..

 58. sarant said

  Και μια ακόμα βοήθεια:

  Η αποκρυπτογραφημένη φράση αποτελείται από τρεις λέξεις

 59. Μυλοπέτρος said

  Κάκτε σε ευχαριστώ (κυριολεκτώ) που με πρόλαβες. Από την αρχή πήγε το μυαλό μου στον Τιούριγκ. έχουμε σκεφτεί ότι ο κόσμος μας θα ήταν εντελώς διαφορετικός χωρίς το έργο του αφανούς όσο και αδικοχαμένου Τιούριγκ;

 60. Γς said

 61. Spiridione said

  Ο κρυπτογραφικός κώδικας του ΚΚΕ είναι;

 62. Πάνος με πεζά said

  @ 58 : «ΜΟΥΖΑΛΑΣ Η ΚΑΜΜΕΝΟΣ» ; 🙂

 63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εσείς οι μαθηματικοεραστές που ξέρετε από άρτιους, περιττούς κλπ, βγάλτε το …περίσσεμα να πάμε παρακάτω 🙂

 64. Γς said

  57:

 65. Alexis said

  #58: Η αποκρυπτογραφημένη φράση αποτελείται από τρεις λέξεις
  «Πρώτη φορά Αριστερά»

 66. Γς said

  Ο Καμμένος τώρα:

  Επιμένει να παραιτηθεί ο Μουζάλας.

  [Και βλέπω να τον παραιτούνε, Τον Καμμένο]

 67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ένα αφήνεις ένα παίρνεις, παίζει ή είναι πολύ απλοϊκό;

 68. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @64
  http://users.sch.gr/vaskitsios/katsba/linearb/index.htm

 69. Γς said

  Και τι όμορφα συνεννοούμασταν πιτσιρίκια.

  -Τι νεισκά ρε λακαμά;
  -Μια ράχα.
  -Βάζεισδια Ντάκοσα;
  -Οι ξεισλέ χουνέ τη κήδι τους στορίαι;

 70. Γιώργος Πρίμπας said

  άντε τώρα να κουβαλάς αυτό το μήνυμα, να σε πιάσουν αιχμάλωτο, να μην ξέρεις τον κωδικό, να μην τον ξέρει και ο βασανιστής σου…

 71. Γς said

  >Ντάκοσα;
  Ραντάκοσα

 72. Γς said

  71->69

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εμπεριέχει το σύνολο των τριάδων και τέσσερα 12άρια εγκατεσπαρμένα 🙂

 74. Wut????

 75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το μήνυμα στέκει σήμερα ή πρέπει να κάνουμε χρονικό άλμα; (εννοούμε γενικά,για 50 ή 3050 χρόνια)

 76. alexisphoto said

  @69:

  🙂

 77. sarant said

  61 Όχι, δεν είναι του ΚΚΕ ο κώδικας, είναι παλαιότερος.

  75 Η κρυμμένη φράση είναι μια πολύ γνωστή φράση

 78. Γς said

  74:

  στον νομό Μακεδονίας!

 79. Christos G. Makrypoulias said

  Μοιάζει με το κρυπτογραφικό σύστημα που είχε δημιουργήσει ο Félix Marie Delastelle γύρω στα 1901, οπότε σκέφτομαι ότι (αν πρόκειται για ελληνικό κώδικα) μάλλον στον Μακεδονικό Αγώνα θα παραπέμπει ο αγαπητός Νίκος!

 80. sarant said

  79 Το σχόλιο είχε κρατηθεί από τη σπαμοπαγίδα, συγνωμη.

  Για να δώσω μια βοήθεια, ο κώδικας του άρθρου είναι πιο απλός και πιο παλιός.

 81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Παίρνεις το πρώτο γράμμα ανά τρία» λέει. «Μετά ουσιαστικά δημιουργείς μια τρισδιάστατη μήτρα, την οποία και πρέπει να θυμάσαι αν θες να αποκρυπτογραφήσεις το μήνυμα και να αντιληφθείς τη σωστή σειρά των γραμμάτων».
  http://www.aetos-apokalypsis.com/2013/05/o-mystikos-kwdikas-pou-apokryptografhthhke-meta-apo-efta-dekaeties..html

 82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Α είναι παλιότερος είδα τώρα

 83. sarant said

  Πότε να το πάρει το ποτάμι; Τι λέτε;

 84. Γς said

  >έχω σκοπό να αποκαλύψω σχετικά γρήγορα, ας πούμε το μεσημεράκι, την απάντηση.

  Ωρα είναι να το πάρει το

 85. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ἂν εἶναι μπούρδα θὰ πέση φατοῦρο 🙂

 86. Πάνος με πεζά said

  Μπα και είναι
  Κώδικας Ντα http://vlachostools.gr/wp-content/uploads/2013/02/Various75-300×178.jpg ;

 87. Ιάκωβος said

  Κάτι τέτοιο;

 88. Γς said

  85:

  Στεκλεί τις ρτεσπό.
  Μην μας γειφύ!

 89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λέω, όταν κρίνει ο Νικοκύρης, να αφήσει λίγη χαρά στα παιδιά(αγόρια πάντα 🙂 ) και να δίνει σιγά στοιχεία π.χ προς το τέλος, την πιο αδιάφανη από τις τρεις λέξη(αν δεν κάνει μπαμ)

 90. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φλασιά. Των Φιλικών είναι;

 91. Γς said

  90:

  Των πρωτοπλάστων

  Αδαμ προς Εύα¨
  «Φαε λάδι κι έλα βράδυ»

 92. Γιώργος Πρίμπας said

  (σχόλιο 83)
  πριν εξασφαλίσει είσοδο στην επόμενη βουλή

 93. Πάνος με πεζά said

  «…ο κώδικας του άρθρου είναι πιο απλός και πιο παλιός…»

 94. sarant said

  90 Ωραία, αναβάλλεται η αποκάλυψη και δίνω ένα ΜΕΓΑΛΟ χιντ.

  Λοιπόν, οι μισές περίπου τριάδες έχουν μπει για να δυσκολέψει η αποκρυπτογράφηση. Το ξεσκαρτάρισμα (ποιες πρέπει να φύγουν και ποιες να παρθούν υπόψη) γίνεται πολύ απλά.

 95. sarant said

  Εννοώ: ποιος είναι ο πιο απλός τρόπος για να ξεχωρίσουμε ένα σύνολο αριθμών σε δύο περίπου ισομεγέθεις ομάδες;

 96. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  94. Eντάξει ρε κουμπάρε. Τους 3 πρώτους 263, 131, 167 τους βρήκαμε. Τώρα πού το πας;

 97. Υπέθεσα ότι φεύγουν οι τριάδες που βγάζουν άθροισμα 0 (π.χ. 712), ωστόσο με προβληματίζει ότι δεν βγάζω και τόσο άκρη με τα αθροίσματα των υπόλοιπων.

 98. Γς said

  κώδικας QR

 99. Γιώργος Πρίμπας said

  (σχόλιο 90)
  ήταν πολύ διαφορετικός: http://eclass.sch.gr/modules/document/file.php/G832108/Istoria%20F%20Tetr-b.pdf

 100. Πάνος με πεζά said

  @ 95 : Να τους γράψουμε σε δύο στήλες, γράφοντας μια δεξιά και μια αριστερά, όπως τους διαβάζουμε. Λ.ε.τ.

 101. sarant said

  96-97: Είπα, περίπου οι μισές τριάδες είναι παραγέμισμα. Πώς χωρίζεις ένα σύνολο αριθμών σε δύο υποσύνολα που να είναι περίπου ίσα;

  Σκέψου και την κυκλοφορία των αυτοκινήτων 😉

 102. Πάνος με πεζά said

  Aαααααααααααααααα !

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  99.Ευχαριστώ! Ιδέα δεν είχα.Θυμόμουν μόνο ότι κάτι μυστικιστικό χρησιμοποιούσαν.
  Τώρα γκούγκλισα
  Κώδικας του Καίσαρα
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8E%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9A%CE%B1%CE%AF%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%B1

 104. Γς said

  Κι ο γενετικός κώδικας:

 105. sarant said

  102 Θα λείψω για λίγο και όταν γυρίσω θα δώσω κι άλλο χιντ, αν χρειάζεται.

 106. Γιώργος Πρίμπας said

  (σχόλιο 103).
  Ούτε εγώ τον ήξερα. Απλά αφού αποκλείστηκε το Κιβώτιο (του Άρη Αλεξάνδρου) το έψαξα λόγω 25ης Μαρτίου και τζίφος

 107. Πάνος με πεζά said

  Μονά : 339 851 185 945 539 263 147 131 243 745 831 255 531 167 759 165

  Ζυγά : 412 414 336 538 536 380 400 136 612 928 712 268 824 812 500

  Πάπαλα, και οι δύο ομάδες μπορεί να παίζουν… (οι μισές περίπου τριάδες…)

  Εδώ, ο αρχικός μου κανόνας, μας οδηγεί σε συνεχόμενα ανά δύο γράμματα, που δύσκολο να βγάλουν νόημα…

 108. Πάνος με πεζά said

  Ή επειδή είναι «παλιός ο κανόνας» πάει με τα μικρά και τα μεγάλα; 🙂

 109. Αυτά τα ψεύτικα στοιχεία για παραγέμισμα μου θύμισαν κάποια παλιά αστεία :
  Τι είναι πράσινο, κολλημένο στον τοίχο και σφυρίζει; (–Δεν ξέρω, για λέγε. –Η ρέγγα. –Δεν είναι πράσινη! –Τη βάφουμε. –Ούτε είναι κολλημένη στον τοίχο! –Την κολλάμε. –Και σφυρίζει; –Αυτό το έβαλα για να σε μπερδέψω.)
  Ποιό ζώο έχει δύο κεφάλια, πέντε πόδια και δυο ουρές; (–Δεν υπάρχει τέτοιο ζώο! –Είναι το γαϊδούρι, αλλά του έβαλα ένα κεφάλι ένα πόδι και μια ουρά παραπάνω για να σε μπερδέψω).

  Δοκίμασα με διάφορες αναδιατάξεις των ψηφίων, με άλλες ομαδοποιήσεις (ανά δύο), με αλφαβητικούς κώδικες μαζί με ψηφία (για να έχω 31 σύνολο), αλλά δεν τα κατάφερα.
  Ίσως, αν κάποιος σκεφτεί μια Ελληνική φράση με τρεις λέξεις να φτάσει στην λύση πιο γρήγορα.

 110. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  102. Τώρα δὲν ἔχεις νὰ πᾶς πουθενά!

  108. Ἀπ’τὸ στόμα μου τὸ πῆρες

 111. voulagx said

  16 περιττοί και 15 άρτιοι. Μηπως περιττευουν οι περιττοί;

 112. Μονά/ζυγά?

 113. sarant said

  112 και πριν

  Συμφωνούμε ότι είτε οι μονοί είτε οι ζυγοί έχουν μπει για παραγέμισμα. Θέλετε να σας πω ποιοι περισσεύουν;

 114. Γς said

  Οχι

 115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λέει ο Νικοκύρης:
  Σκέψου και την κυκλοφορία των αυτοκινήτων
  Μονά Ζυγά (βγάζουμε τα παράταιρα-τα αναμεσα στις τελείες)
  339 412 .414. 851 .185. 336 945 538 539 .263. .147. 536 .380. 131 400 243 .745. 136 .612. 831 .255. 928 .712. 531 268 167 824 .812. 759 .165. 500

 116. smerdaleos said

  @26-, Μανιατολέσβιος: το γεγονος οτι κανενας αριθμος δεν επαναλαμβανεται κανει αδυνατο οι τριαδες να ειναι γραμματα
  —-

  Σωστό το πρώτο μέρος (της όχι επανάληψης), αλλά όχι αναγκαστικό συμπέρασμα το δεύτερο μέρος. Μπορεί η συνάρτηση αντιστοίχισης γράμματος και κωδικοποιημένου αριθμού να περιέχει ως μεταβλητή τον αριθμό του γράμματος στην πρόταση. Έτσι άλλος αριθμός θα αντιστοιχεί στο /α/ ως 2ο γράμμα στην πρόταση και άλλος αριθμός θα αντιστοιχεί στο /α/ ως 10ο γράμμα της πρότασης.

 117. sarant said

  116 Ο κώδικας είναι απλός, είπαμε.

  Χιντ: υπάρχουν γράμματα που επαναλαμβάνονται.

 118. besvges said

  Ελευθερία ή Θάνατος

 119. sarant said

  118 Αγαπητέ νεοφερμένε, το βρήκες. Συγχαρητήρια.

  Αν θες μας λες αν το μάντεψες. Ή αλλιώς, πώς σκέφτηκες.

 120. besvges said

  Δε θέλω να χαλάσω τη χαρά της συμμετοχής στο παιχνίδι αλλά ήταν μια απλή μαντεψιά

 121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  119. Ναι , το είπαμε αλλά πώς

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τσακ Νόρις η Σαραντακοπαρέα! Πρώτα βρίσκει το μήνυμα κι ύστερα ανοίγει το γράμμα (βουλωμένο γράμμα διαβάζουμε 🙂 🙂 🙂 )

 123. cronopiusa said

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ξέρεις πόση ώρα έψαχνα το θήτα του θανάτου από ποια «τρίτη» να είναι ; 🙂

 125. BLOG_OTI_NANAI said

  58: Αν είναι 3 λέξεις; Το βρήκα. Η απάντηση είναι:

  «Μ-ή-π-ω-ς τ-α λ-ι-γ-ο-υ-ρ-ε-ύ-ε-σ-τ-ε»;

 126. Avonidas said

  #90. Των Φιλικών είναι;

  Τίποτα, τίποτα πια δεν μας σώνει,
  ούτε κι οι μασόνοι 😉

 127. Avonidas said

  Η πλάκα είναι ότι μόλις τώρα καθόμουν και εξηγούσα σε έναν εδώ για τις ρίγες της ελληνικής σημαίας και τις συλλαβές της φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος»… κάτι συμπτώσεις, ρε παιδί μου.

 128. sarant said

  Έκανα προσθήκη στο άρθρο και έδωσα πλήρη απάντηση και ανάλυση.

 129. Γς said

  Ξυλογραφία του Α. Τάσσου, από το λεύκωμα «Ελευθερία ή Θάνατος»

 130. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Τέτοια λέγαν καὶ τὰ πεζοδρόμια καὶ τὰ βάλαν στὴν μπάντα 🙂

 131. Μπράβο μαντεψιά!
  Εντωμεταξύ, κάπου στα στενά του Περσικού, ένα εργοτάξιο έχει σταματήσει και παρακολουθεί το μηχανικό να εκτονώνει τα νεύρα του ύστερα από πολύωρους μάταιους υπολογιζμούς!

 132. Avonidas said

  Όλοι οι άρτιοι αριθμοί είναι περιττοί — καλόο!

 133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  100 – Ναι αλλά τι στήλες, επιτύμβιες ή αναθηματικές, μήπως είναι καλύτερα σε στύλους; (με στυλό εννοείται – χαμόγελο).

 134. sarant said

  131 🙂

 135. Κων/νος said

  Νομίζω, ήταν σχεδόν αδύνατο να μαντέψει κανείς τον κώδικα από μια τόσο μικρή φράση.

 136. Avonidas said

  Λοιπόν; Πώς σας φάνηκε ο κώδικας των νεοτέρων ημών προγόνων;

  Τσακάλια! Τους βγάζω το σκούφο 😉

 137. sarant said

  135 Έχεις ένα δίκιο, θα έπρεπε η φράση να είναι μεγαλύτερη. Ωστόσο, το κλειδί υπάρχει.

 138. Κουνελόγατος said

  Εγώ το είχα βρει από τις 9:30π.μ., αλλά δεν το έγραψα για να έχετε κάτι να κάνετε να περάσει η μέρα σας…

 139. Και γω το είχα βρει αλλά δεν είχα χώρο να το γράψω 😉

 140. Neo Kid phone home said

  Exo dei hlithious kai paralogous kodikes cryptographisis… alla aytos o maurokordomenos Pos ton elegan, ta espase!! (megali moufa fagame Skyle mou! Toulaxiston 2000 rialia tha evgaza sto xrono pou afierosa…)

 141. Πάνος με πεζά said

  Ούτε με σφαίρες…

 142. Avonidas said

  #135. Νομίζω, ήταν σχεδόν αδύνατο να μαντέψει κανείς τον κώδικα από μια τόσο μικρή φράση.

  Μπα, εγώ βαράω το κεφάλι μου που δεν σκέφτηκα απλά, γιατί ήταν σχετικά εύκολο να ψάξει κανείς για επαναλήψεις μέσα στις τριάδες. Από τη στιγμή που θα εντοπίσεις τη «σαβούρα», μια ανάλυση συχνοτήτων οδηγεί γρήγορα στο αποτέλεσμα.

  Αντί γι’ αυτό, δοκίμαζα να πάρω υπόλοιπα, τετράγωνα του Πολύβιου και δεν συμμαζεύεται 😦

  (Πάντως, για σοβαρή χρήση, αυτός ο κώδικας δεν θα είχε καμιά ελπίδα, ούτε καν το 1800)

 143. Ωραίος κώδικας αλλά η δυσκολία του ήταν ότι είχαμε πολύ μικρό δείγμα φράσης για να επιλυθεί γιατί πήγαινε σε ανάλυση συχνότητας γραμμάτων, όπως το 31 = Α, όπως όλοι οι παλιοί κώδικες.

 144. 142 το τετράγωνο του Πολύβιου το φαντάστηκα κι εγώ θεωρώντας στους τριψήφιους ότι ο ένας αριθμός περισσεύει αλλά δεν έβγαινε.

 145. Γς said

 146. Γς said

  145->141

 147. gpoint said

  Κάτι γλύτωσα με το να μπω καθυστερημένα…

 148. Avonidas said

  #140. Γιατί δεν ψάχνεις για το θησαυρό του συνονόματού σου, τότε;

  https://en.wikipedia.org/wiki/William_Kidd

  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Gold-Bug

 149. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Όπως είχα δηλώσει το πρωΐ, επιβεβαιώνω πως ο Besvges είναι σωστός, τα συγχαρητήριά μου .☺

  Υ.Γ – Αγαπητέ Besvges, μια και δήλωσες πως το μάντεψες, σου προτείνω να μαντέψεις και τους αριθμούς του τζόκερ, κι επειδή εγώ δεν είμαι τσιγκούνης σαν «μερικούς μερικούς» τα κέρδη θα τα μοιραστούμε 50-50.☺

 150. sarant said

  138-139: 😉

 151. Γς said

  60-40 εγώ

 152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  126. 🙂 Ξαφνικά σκέφτηκα ότι διαβάζει τίποτε περί την 25η Μαρτίου ο Νικοκύρης απ΄όπου θα βάλει στο νήμα. Αρχικά πήγε ο νους μου στο Ρήγα και μετά στους Φιλικούς με την άκρα μυστική τους οργάνωση και συνεννόηση.Μήπως ήξερα άλλη σχετική φράση; (πολύ γνωστή κιόλας ),απλώς δεν την έβαλα αφού δεν ήξερα να την υποστηρίξω αλλά μετά στο 99 ο Γιώργος Πρίμπας άνοιξε λίκνο με τον πραγματικό κώδικα των φιλικών που ήταν περίπλοκος μεν και είπε ότι όχι,δεν είναι αυτό. 🙂 αλλά στο παράδειγμα μέσα ήταν ακριβώς η φράση μας 🙂 .
  136.>>Τσακάλια! Τους βγάζω το σκούφο
  Και ( δεν) ήταν και ξανθοι 🙂

 153. Γς said

  151->149

 154. Τελικά ήταν όπως το δεύτερο αστειάκι που έλεγα στο 109. Μπήκε ένα ψηφίο ακόμη για να μας μπερδέψει.
  Έλεγα ακόμη ότι ξεκινώντας από την φράση, μπορεί κανείς να το βρει.
  Την συγκεκριμένη την είχα απορρίψει γιατί έλειπε ένα γράμμα με τις μονές και περισσότερα με τις ζυγές τριάδες.
  Δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι η δίφθογγος ευ αντιστοιχούσε σε έναν αριθμό και όχι σε δύο! Καλά το δυσκόλεψε ο Μαυροκορδάτος.

 155. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  138 – 139 – Παιδιά, αυτά που λέω παραπέντε, /σχ.6\ μη τα λέτε ακριβώς!☺

 156. Κων/νος said

  142: Θα έπρεπε κανείς να δοκιμάσει τους συνήθεις κώδικες, να διαπιστώσει ότι δεν δουλεύουν και μετά να υποθέσει ότι πρόκειται για κάπιου είδους substitution cipher, ο οποίος συνήθως σπάει με ανάλυση συχνότητας. Για να γίνει αυτό όμως, δεν αρκούν μια-δυο φράσεις, χώρια που το γεγονός ότι οι ζυγοί αριθμοί δεν μετράνε καθόλου, δυσκολεύει αρκετά τα πράγματα.

 157. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γι΄αυτό τα κατάφεραν οι Φιλικοί, είχαν θηλυκή σκέψη (περίπλοκη 🙂 ) και δεν περίμεναν, κάνοντας σεϊρι, να βγάλουν άλλοι το φίδι απ΄την τρύπα 🙂 🙂
  Του Τεν τεν το βρίκαμε ή πάλι άλλος (άλλη) θα το πει; Για να το ξαναδώ 🙂

 158. Γιάννης Ιατρού said

  91: τώρα εμένα γιατί μου βγαίνει μόνο μεχρι «θάνατο», χωρίς το «ς» ;;;;

 159. Avonidas said

  Για αύριο προτείνω το χειρόγραφο Βόινιτς 😛

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%B5%CE%B9%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF_%CE%92%CF%8C%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CF%84%CF%82

 160. Ανδρέας said

  Ωραίος ο Νικοκύρης.
  Ένα ευκολότερο κουίζ:
  ποιοι είναι οι Χατζηχαρκιάς, Colocrotoni, και Μαυρομαχάλης;

 161. Avonidas said

  #158. ευ = 85, ένας αριθμός

 162. voulagx said

  #131: Σκυλε, καταφερα να αποκρυπτογραφησω τι λεει ο μηχανικος:
  535 131 353 577 167 459 349 339 771 931 851 147 753 489 153 531 551 431 749 231

 163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  2.>>Θάμνος,Πρόκα,Σπάτα,Θησείο,Σωλήνας,Νάουσα,Τόπι,Βρώμη
  τί τα κάνουμε αυτά; (Δεν είχε Τεν Τεν στο χωργιό μου)

 164. Γιάννης Ιατρού said

  158: Aααα, OK, δεν είχα διαβάσει την εξήγηση ακόμα (δίφθογγοι…)

 165. sarant said

  160: καλή ερώτηση

  162 😉

 166. 162 😳

 167. Και τι να πούν οι Ιάπωνες, που οι Αμερ΄κάνοι είχαν επιστρατεύσει Ναβάχο για να μιλούν χωρίς κρυπτογράφηση στον πόλεμο του Ειρηνικού; Και οι Ναβάχο όχι μόνο μιλούσαν στους ασυρμάτους στα ναβάχικα αλλά είχαν επινοήσει κι έναν επιπλέον κώδικα-επί του κώδικα που τάκανε εντελώς αλαμπουρνέζικα.
  Και υπήρχε κι ένας Ναβάχο, αιχμάλωτος των γιαπωνέζων, που τον έβαλαν να ακούσει τα ναβαχομπουρνέζικα αλλά ο φουκαράς δεν καταλάβαινε γρυ όσο κι αν τον βασανίζανε.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Code_talker

  https://en.wikipedia.org/wiki/Joe_Kieyoomia

 168. 80, …Για να δώσω μια βοήθεια, ο κώδικας του άρθρου είναι …

  Το λες και κοδική βοήθεια!

 169. sarant said

  167 Βρε τον μαύρο τον Ναβάχο τι έπαθε….

 170. ΓιώργοςΜ said

  Οι βασανιστές, μετά από μερικά χαστούκια:
  «Θα μας πεις τον κωδικό, διαβιβαστή;»
  »Όχι!»
  Ακολούθησαν μπουνιές.
  «Τώρα;»
  «Όχι!»
  Ακολούθησαν κλωτσιές, μαρτύριο της σταγόνας, εικονικός πνιγμός κλπ. Η ίδια απάντηση. Οι βασανιστές κατέληξαν να βάλουν κρυφή κάμερα στο κελί, μήπως βρούν στοιχεία από τα παραμιλητά του. Η ανάλυση τον έδειξε να μονολογεί: «Θυμήσου ρε μ@λ@κα, θυμήσου!»

  Ίσως είναι η περίπτωση του Νάβαχο παραπάνω.

 171. Avonidas said

  #167. το οποίον μου θύμισε:

 172. 132 …Όλοι οι άρτιοι αριθμοί είναι περιττοί — καλόο!…

  Μένουν μόνον οι μονοί!

 173. Πάνος με πεζά said

  Έχουμε πει παλιότερα και το ανέκδοτο με τον κατάσκοπο, ε;
  Δώδεκα – Έξι
  Οκτώ – Τέσσερα
  Έξι – Τρία
  Δύο – ……Ένα ! αλλά τον σκότωσε…

 174. Γς said

  Κώδικας γκντούμπ, γκντούμπ.

  http://caktos.blogspot.gr/2014/05/blog-post_5948.html

 175. Πάνος με πεζά said

  @ 174 : Κι ύστερα ήρθε το μονοσωλήνιο…

 176. ΣΠ said

  «…εδώ το διατυπώνει λάθος, διότι ο κώδικάς του δεν πάει από το 01 στο 99 αλλά από το 31 ως το 129…»

  Έχω την εντύπωση ότι δεν το διατυπώνει λάθος. Και για τους αριθμούς 101-129 τα δύο τελευταία ψηφία είναι αυτά που έχουν σημασία. Απ’ ό,τι φαίνεται, για την λέξη «Ελλάς» μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 103 αλλά και το 203, 303 κλπ. Υποθέτω το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα (π.χ. για την Ρωσία 105, 205, 305 κλπ.). Απλώς στον πίνακα, για κάποιο λόγο, στους αριθμούς 01-29 έχει μπει η μονάδα μπροστά.

 177. Avonidas said

  Κι ο Μουζάλας, αν απλώς είχε πει
  153 256 731 884 649 322 658 439 126 237 442 859 224 255 998 562 247 342 978 131

  …τώρα δεν θα τρεχε να τα μαζεψει 😐

 178. 158, Είναι -ευ-, όχι -ε-υ-

 179. Πάνος με πεζά said

  Επί του θέματος Μουζάλα συμβουλεύει αυτή την ώρα τον Πρωθυπουργό η Αντζελίνα Τζολί…Δ.Υ.Σ….

 180. Πάνος με πεζά said

  Αν ήσαντε τίποτα συνταξιούχοι, θα τους είχαν πάει κλωτσοπατηδόν μέχρι το «Δισκοβόλο»…

 181. Avonidas said

  #179. Δ.Υ.Σ….

  Χ.Μ.Π. …

 182. sarant said

  176 Τώρα που το λες, μάλλον έχεις δίκιο!

  177 Χαχαχά! Άσε που ο Καμμένος θα το καταλάβαινε το 2019

  181 ΠΡΚΤΚ, επίσης (γιά να δούμε, τι είναι αυτό; )

 183. Πάνος με πεζά said

  Τώρα, κωδικά θα μιλάμε; 🙂

 184. Avonidas said

  #182. ΠΛΚΚΚ

 185. John Oliver Encryption

 186. sarant said

  184 Μήπως λείπει ένα Τ;

 187. Avonidas said

  #74. Εδώ στον νομό Μακεδονίας όλοι είναι έξαλλοι με τον Μουζάλα.

  Ειδικά ο Σούπερ Δημήτριος 😉

 188. Μέχρι να ξεμπλέξουτε με τους κωδίκους, δείτε ποιά ΔΕΝ επισκέπτεται σήμερα τον πρώθυ μας!

 189. Avonidas said

  #186. Συνήθως γράφω «πάρτο», αντί για «πάρ’ το»

  Γούστα είναι αυτά.

 190. Πάνος με πεζά said

  Αλλιώς θα ήθελε δύο ταυ…

 191. Πάνος με πεζά said

  Βεβαίως η Αντζελίνα δεν πρόλαβε, λέει, να πάει στη Μυτιλήνη…
  Ούτε στη Σάμο…

  Μ—– Π– Γ——— , Π——- Κ- Α- Τ- Σ— …

 192. Avonidas said

  #188. Έχουμε και την ίδια μέρα γενέθλια με την Άντζι…

 193. Avonidas said

  Ο Ζουράρις πάντως στηρίζει Μουζάλα.
  Ε, μα, μας έχουν ζαλίσει τα μέζεα 😛

 194. sarant said

  189 Τότε άλλο είχα σκεφτεί….

 195. Ανδρέας said

  Πάντως για το θέμα ουζαλά η χαφιγκτονποστ παίρνει πούλιτζερ Έχει δύο γραφάς στην ίδια ανάρτηση

  μια για κατανάλωση ηπα ότι πει ο ροκαφέλας
  huffingtonpost.gr/2016/03/11/metanasteutiko-fotografies-eidomeni_n_9441646.html?1457725420&utm_hp_ref=greece

  και μια για ντόπια κατανάλωση ότι πει ο φελαρόκα
  huffingtonpost.com/entry/newborn-baby-idomeni-photo_us_56e311cfe4b065e2e3d5dc30

  στην μια μοιράζει hay
  και στην άλλη σανό
  Snake bite piercings (clipped to polyvore.com)
  γλώττα δισσός και δίμορφος

 196. Ανδρέας said

  https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRZynpTx5gjvdOviLb4swQ0hqxFHqcDzLchw63UlNkrdCJF3tzIMA

 197. Ρε σεις, πολύ δεν έχει βρέξει πρόσφατα;
  Γιατί βλέπω ότι βγήκανε κάτι σάλιαγκες στον κάμπο.

 198. Πάνος με πεζά said

  Άντε να είσαι από τη Μύκονο, που το ψηλότερο δέντρο είναι η ρίγανη, και να ψάχνεις το θρόισμα της λεύκας…

 199. sarant said

  197 Βρε δεν είμαστε καλά….

 200. Σύννεφο η καζούρα!

 201. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>74. Εδώ στον νομό Μακεδονίας όλοι είναι έξαλλοι με τον Μουζάλα.
  «Να ντρέπεστε που φέρνετε ένα τέτοιο θέμα για συζήτηση. Όταν όλοι οι Σύροι και οι ιρακινοί σου λένε πρέπει να περάσουμε από τη ‘Μακεδονία’, όταν παγκοσμίως από δικό μας λάθος τη λένε ‘Μακεδονία’ κι εμείς τη λέμε FYROM, είναι ντροπή να το συζητάμε. Είναι ντροπή γιατί ένας άνθρωπος σαν τον Μουζάλα έχει γίνει κομμάτια για το προσφυγικό»
  http://tvxs.gr/news/ellada/mpoytaris-yper-moyzala-exei-ginei-kommatia-gia-prosfygiko

  Ωχού! Όποιος έχει παιδιά στα ξένα σχολεία στην Ελλάδα (Γαλλικό,Ιταλικό κλπ) ας κοιτάξει στα βιβλία τους με σύγχρονους χάρτες κλπ να μας πουν πώς αναφέρουν τα Σκόπια.Έχω περιέργεια,αλήθεια. Μου χάρισαν ετήσια ατζέντα (ημερολόγιο) από τη Γαλλική πρεσβεία πριν 6-8 χρόνια και ο ευρωπαϊκός χάρτης του εσωφύλλου θα μάραινε τα φύλλα της λεύκας της καρδιάς μερικονώνε.

 202. 200 😀 😀 😀

 203. Avonidas said

  :’D

 204. Ανδρέας said

  1963 – Δεν υφίσταται μακεδονικό ζήτημα για την Ε.Σ.Σ.Δ., δηλώνει ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Νικολάι Κοριούκιν, ενώ από τη Μόσχα επιχειρείται μέσω του Τύπου ανασκευή των δηλώσεων του Μανώλη Γλέζου περί «αυτόνομης Μακεδονίας». Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει εισαγγελική έρευνα επί των δηλώσεων.
  el.wikipedia.org/wiki/2_Αυγούστου
  lol

 205. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 206. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Διαγραφή Φαήλου
  http://www.altsantiri.gr/parapolitika/ektos-tis-nd-o-failos-kranidiotis/

 207. Γιάννης Ιατρού said

  τώρα γιατί έδιωξε τον Φαήλο από τη ΝΔ ο Κούλης, ποιός θα μας το πεί;

 208. Γιάννης Ιατρού said

  207: sorry ρε ΕΦΗ, μαζί γράφαμε (σχεδόν 🙂 )

 209. 208, 209 ❤

 210. smerdaleos said

  @208, Γιάννη: τώρα γιατί έδιωξε τον Φαήλο από τη ΝΔ ο Κούλης, ποιός θα μας το πεί;
  —-

  Νομίζω είναι αναμενόμενο πως ο Κούλης θα καθάριζε αργά ή γρήγορα κάποια από τη σαβούρα που μαζεύτηκε επί Σαμαρά.

  Σε όλη του την προεκλογική εκστρατεία ο Κούλης έλεγε συνεχώς ότι θα φέρει την ΝΔ στο κέντρο, για να συγκινήσει κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που στράφηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν είχαν άλλη επιλογή.

 211. Γς said

  Όταν ο Πάνος Καμμένος έλεγε κι αυτός τα Σκόπια Μακεδονία

  Στο 28:24

 212. Γιάννης Ιατρού said

  210, 211 Ρε σεις, για να ξεκινήσουμε τό γραψα 🙂

 213. Γς said

  213:

  Πάλι ξεκίνημα

 214. Τον Φαήλο τον είχε πιάει τελευταίως μια μανία με τα έξι κυπαρίσσια στο Γουδί (στην αρχή τα έλεγε πεύκα) που είχαν φυτευτεί εις μνήμη των Έξι. Και να τα κυπαρίσσια, και να τα σύρματα για πιστάγκωνο δέσιμο κ.ο.κ.

  Καλά, με κόκκινη κάρτα σε Φαήλο αλλά δεξί εξτρέμ τον Αδώνιδα, η ομάδα δεν πολυαλλάζει.

 215. Μαρία said

  Κρανιδιώτης: Ο ιδανικός άνθρωπος για τον Αλέξη Τσίπρα είναι gay πακιστανός λαθρομετανάστης
  http://www.huffingtonpost.gr/2016/03/14/politiki-failos-kranidiotis_n_9457552.html?ncid=tweetlnkgrhpmg00000001

 216. Μαρία said

  215
  Και Βορίδη στην επιτροπή διαφάνειας στη θέση του Βαγγέλα θα πάθει καθίζηση το κέντρο απ’ το συνωστισμό.

 217. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  215.>>να τα κυπαρίσσια, και να τα σύρματα για πιστάγκωνο δέσιμο κ.ο.κ.
  Συνεχίζεται και η αποχή των γραβατωμένων δικαιόρων, δεν έχει φαίνεται πού να εκτονώνεται και του βγαίνει σε κόμπους το δηλητήριό του. Το τυφλό αναίτιο μίσος δεν αντέχεται ρε παιδί μου.

 218. Γιάννης Ιατρού said

  211: Το κόμμα Μπαλτάκων, Φαήλων κλπ έχει προαναγγελθεί εδώ και 2 μήνες …..

 219. Pedis said

  # 217 – γιατί δεν του λέει κάποιος να βγει και να το παραδεχθεί. Δεν είναι κακό που είναι ομοφυλόφιλος, αλλά ότι προσπαθεί να το κρύψει με φύλλα κυπαρρισυκής.

  Νικοκύριε, βρίσκεις τίποτα στην παγίδα?

 220. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Πάλι καλά που τον έδιωξε τον Φαήλο

 221. Γς said

  220:
  Κι άλλο; Και της Ζωής; Καλά πάμε

 222. Ριβαλντίνιο said

  Τσεκουρίδης και Άδωνης πολύ σοβαρότεροι από γκιόζο Φαήλο.

 223. Μαρία said

  Υπάρχουν και νεοδημοκράτες που βοηθούν τους πρόσφυγες με το αζημίωτο. http://www.koutipandoras.gr/article/syllhpsh-prwhn-dhmarxoy-gia-paranomh-metafora-metanastwn

 224. Πάνος με πεζά said

  Και τόσο ηλίθιος ο Φαήλος, που «εφηύρε» και το σύρμα που τάχα έδεσε τα χέρια των έξι…Ενώ εδώ διαβάζουμε ότι έκαναν διάφορα με τα χέρια τους, μέχρι την τελευταία στιγμή…
  http://www.istorikathemata.com/2012/03/16-1922.html

 225. Ριβαλντίνιο said

  @ 171 Avonidas

  Σήματα καπνού από Λούκυ Λουκ :

  qqqq

  Αγράμματοι
  Πολύ σύννεφο

  Σαφές μήνυμα σε διεθνή γλώσσα.

 226. Pedis said

  Συνωμοσία λέει …
  https://www.quantamagazine.org/20160313-mathematicians-discover-prime-conspiracy/

 227. sarant said

  227-228 Τα σχόλια τα είχε τσακώσει η παγίδα

 228. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ρίζες δεν είπε ότι θα το πει το κόμμα ο Μπαλτ;
  Τώρα έβαλε και το Ρίαλ ράδιο(Μπογιόπουλος) το τηλεοπτικό απόσπασμα με τον Πάνο Καμμένο να πέφτει στην ίδια λεκτική αστοχία για «Μακεδονία με σύνθετη ονομασία».
  Αντε να γυρίσουμε σελίδα γιατί άλλα είναι τα τρέχοντα και σοβαρά. Τουλάχιστον συντέλεσε η όλη βαβούρα στην Αποφαήλωση της Ν.Δ.

 229. Ριβαλντίνιο said

  Εν τω μεταξύ ο Φαήλος δεν πρέπει να είναι καν «δεξιός» αφού μιλάει για Γουδιά και τέτοια.

 230. Ριβαλντίνιο said

  @ 229 sarant
  Δεν πειράζει. Είχαν πολλά να πουν μεταξύ τους ! 🙂

 231. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  217.
  Συγκεκριμένα ο πρώην Δήμαρχος συνελήφθη την ώρα που επιβίβαζε σε αεροσκάφος της αερολέσχης εφτά Ιρακινούς, ανάμεσά τους τρία ανήλικα παιδιά, οι οποίοι φέρονται να τον είχαν πληρώσει για τη μεταφορά 30.000 ευρώ.
  4 χήνες συν τρία κατοστάρικα το άτομο.Ρε το μασκαρά! Η έξοδος του Μεσολογγίου στα 2016

 232. Μαρία said

  230

 233. Πάνος με πεζά said

  O Πανούλης, «δια του αρραβώνος», λένε ότι μαζεύει τα πράγματά του από το Πεντάγωνο, ακύρωσε το ταξίδι στις ΗΠΑ, και κάλεσε αύριο τους Επιτελάρχες…

 234. Γιάννης Ιατρού said

  222: Πήγε από ….

 235. sarant said

  234 Ποιος είναι αυτός;

  235 Λες;

 236. Γς said

  235, 237β:

  … κι έοεσε υπερ πατρίδος

 237. Μαρία said

  237
  http://www.martenscentre.eu/people/bruno-macaes

 238. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-0/q81/p180x540/1517432_795097243959773_1209751345817767552_n.jpg?oh=82aa6e886b3d86abb3a2d06ae40df092&oe=578F3419

 239. Γς said

  237α:

  Taught political philosophy in Seoul & Berlin. Former Europe Minister in Portugal. Author of the forthcoming The New Eurasian Supercontinent.

  [και ολίγον φιλότουρκος]

 240. sarant said

  239-241 Μάλιστα ευχαριστώ. Δεν μασάες λοιπόν.

 241. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 242. ΚΑΒ said

  242.!

 243. 135, …Νομίζω, ήταν σχεδόν αδύνατο να μαντέψει κανείς τον κώδικα από μια τόσο μικρή φράση….

  Σωστό αυτό, γιατί η λύση δεν είναι μοναδική.

  Για παράδειγμα, πετώντας τους ζυγούς,
  κρατώντας μόνο τα δύο τελευταία ψηφία από τους μονούς,
  και διαβάζοντας μετά από δεξιά προς τα αριστερά
  μπορεί κάλλιστα να διαβαστεί η φράση

  Με Σαραντάκο η νύφη! 🙂

  39 51 85 45 39 63 47 31 43 45 31 55 31 67 59 65
  ε λ ευ θ ε ρ ι α η θ α ν α τ ο ς
  η φ ύ ν η ο κ ά τ ν α ρ α Σ ε μ

  A 31
  B
  Γ
  Δ
  Ε 59
  Ζ
  Η 39
  Θ
  Ι
  Κ 47
  Λ
  Μ 65
  Ν 45
  Ξ
  Ο 63
  Π
  Ρ 55
  Σ 67
  T 43
  Y 85
  Φ 51
  Χ
  Ψ
  Ω

 244. Γς said

  242:

  >Δεν μασάες λοιπόν.

  ;

 245. sarant said

  246 Μασάες λέγεται ο Πορτογάλος των σχ. 234-239

 246. sarant said

  245 Στην ηλικία μας; Μάλλον για τις κόρες θα το λέει 🙂

 247. Γς said

  247:

  😉

 248. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ακούω στο ράδιο, μετά την επιστροφή και των δύο από το εξωτερικών θα συζητήσουν το θέμα «Μακεδονία» (Ο Πάνος Καμμένος πάει Αμερική)

 249. Γς said

  Στο διάολο!

  http://www.kathimerini.gr/848401/article/epikairothta/kosmos/maxh-ohe-kata-kleitoridektomhs

 250. Corto said

  Μόλις τώρα το βράδυ διάβασα το άρθρο – κουίζ και έτσι το βρήκα ήδη λυμένο (όχι ότι θα το έβρισκα δηλαδή, δεν κάνω τον έξυπνο). Λοιπόν πάρα πολύ ωραία ανάρτηση. Και εκ των υστέρων, αφού πλέον έχει αποκαλυφθεί ο κώδικας και η προέλευσή του, θα διαφωνήσω καθέτως με την πρόταση ότι «το θέμα δεν δίνει λαβή για σχολιασμό». Ίσα ίσα που είναι από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα που έχουν περάσει από το παρόν ιστολόγιο.

  Γράφει η υποσημείωση:
  «Κλείς ενός εκ των μυστικών κωδικών γραφής οι οποίοι εχρησιμοποιήθησαν υπό αρχών και ατόμων κατά την διάρκειαν της Ελληνικής Επαναστάσεως.»
  Άρα θα υπήρχαν διάφοροι κωδικοί απόρρητης αλληλογραφίας. Εξαιρετικά αποκαλυπτικό θα ήταν να μαθαίναμε ποιοι είχαν κωδικοποιημένη αλληλογραφία με ποιους και ποιες λέξεις κωδικοποιούντο κάθε φορά.
  Αξίζει μάλιστα να συγκρίνουμε το μυστικό λεξικό των Φιλικών με τον μυστικό κώδικα των αρχείων του Μαυροκορδάτου. Το λεξικό των Φιλικών αποτελείται κυρίως από συνθηματικές λέξεις, αλλά ειδικότερα σε 19 περιπτώσεις λέξεων χρησιμοποιεί συνθηματικούς αριθμούς. Ο μυστικός κώδικας των αρχείων Μαυροκορδάτου είναι αριθμητικός – φθογγογραφικός, αλλά κατ’ εξαίρεση σε 14 περιπτώσεις λέξεων χρησιμοποιούνται συνθηματικοί αριθμοί.
  Από αυτές τις εξαιρέσεις βρίσκουμε τους εξής κοινούς συνθηματικούς αριθμούς (μέσα στις παρενθέσεις οι ορισμοί του κώδικα «Μαυροκορδάτου»):

  109 = Ιωάννης Φαρμάκης (Γαλλία – 109)
  111 = Γεωργάκης Ολύμπιος (Αγγλία – 111)
  113 = Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (Ισπανία – 113)

  Παρεμφερείς ή αντίστοιχοι ορισμοί είναι οι εξής:
  Σιδηροί = Άγγλοι (Αγγλία – 111)
  Νικόλαοι = Γάλλοι (Γαλλία – 109)
  Πρόθυμοι = Έλληνες (Ελλάς – 103, 203 κτλ.)
  Μέτοικοι = Τούρκοι (Τουρκία – 119)
  Στεφάνωμα = ειρήνη (ειρήνη – 117)
  Μπιλάντζον = πόλεμος (πόλεμος – 115)

  Είναι απορίας άξιον γιατί υπάρχουν κατ’ αρχή αυτές οι εξαιρέσεις: με άλλα λόγια γιατί ο «κώδικας Μαυροκορδάτου» προκαθορίζει κάποιες συγκεκριμένες λέξεις -και αντιστοίχως γιατί κάποιες λέξεις επέλεξαν οι Φιλικοί να τις αντιστοιχήσουν με αριθμούς. Επίσης η ύπαρξη κοινών αριθμών στους δύο κώδικες δεν πρέπει να είναι τυχαία.
  Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και το περιεχόμενο των λεκτικών συνθηματικών που επέλεξαν οι Φιλικοί, με τον χαρακτηρισμό που υπονοούν (π.χ. Σιδηροί οι Άγγλοι, όπως προαναφέραμε, αλλά και Εκδικητικοί οι προεστοί Πελοποννήσου, Γλυκείς οι Ιταλοί, Συμπέθεροι οι Αλβανοί μωαμετάνοι κλπ).
  Τέλος πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η γλώσσα στην οποία γράφτηκε το λεξικό των Φιλικών, ενώ γεννάται η απορία αν ο Μαυροκορδάτος όντας φανατικός δημοτικιστής κωδικοποιούσε τις επιστολές σε αρχαΐζουσα ή σε δημοτική γλώσσα.

 251. Γιάννης Ιατρού said

  252: τελευταία παρ/φος
  Πολύ καλή παρατήρηση!

 252. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι, επιτρέψατέ μοι ωρισμένα σχόλια χωρίς την απειλήν νέας πορτοκαλιάς κάρτας…

  1) Εις τας 4.08 σήμερον τα ξημερώματα (ώρα Ρωμέικου) το προανήγγειλεν ενταύθα ο γερο-Βάταλος: Αν οι Γαλιλαίοι του GOP δεν δώκουν το χρίσμα εις τον Ντόναλδ, θα γίνη του Κουτρούλη ο Γάμος. Εις τας 11 το πρωΐ ώρα Ατλάντας, ο Ντόναλδ εβγήκεν εις το CNN και το είπε ξεκάθαρα: «Αν δεν μοί δώκουν το χρίσμα, θα ξεσπάσουν ταραχαί καθ’ άπασαν την Αμερικήν»!..

  2) ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑΝ: Μοί προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν το ότι ουδείς αναγνώστης του παρόντος Ιστολογίου (ούτε κάν ο δεδηλωμένος τζογαδόρος κ. Gpoint) είχε την φιλοτιμίαν να παραδεχθή πόσον μέσα έπεσαν τα προγνωστικά που έδωκεν ενταύθα ο γέρων Βάταλος, 24 ώρας πρίν την super-Tuesday. Έξεστι Γαλιλαίοις το αγνωμονείν.

  3) Επερίμενα 16 ημέρας, αλλά δεν αντέχω άλλον: Μοί προξενεί αλγεινοτάτην εντύπωσιν το «θάψιμον» του αποκαλυπτικού άρθρου του χριστιανομπολσεβίκου γραφιά Παντελή Μπουκάλα εις την «Κυριακάτικον Καθημερινήν» της 28ης Φλεβάρη 2016, με θέμα τας αισχράς μεθοδεύσεις των ελληνοφώνων Γαλιλαίων που διαστρέφουν την θείαν Ελληνικήν Γλώσσαν, διά να μή πληροφορηθούν οι Ρωμιοί τί ακριβώς λέγει ο ραββίνος Χριστός εις τα Ευαγγέλια!.. Επιτρέψατέ μοι να αναρτήσω έν απόσπασμα του Μπουκαλείου άρθρου, διά να αντιληφθήτε μέχρι πού φθάνει η θρασύτης των Γαλιλαίων, προκειμένου να «απαλύνουν» το εκφοβιστικόν κήρυγμα του Χριστούλη και των μαθητών του…

  ΣΥΝΟΨΙΖΩ: Η λέξις «μάχαιρα» που χρησιμοποιεί ο ραββίνος Χριστός μεταφράζεται ως «διαίρεση» υπό των ξεδιάντροπων Γαλιλαίων μεταφραστών, και το Σαραντάκειον Ιστολόγιον τηρεί σιωπήν παλαιάς Αρσακειάδος επί 7 ολόκληρα έτη!.. Διατί, άραγε; Θα ηδυνάμην να καταθέσω 50 άλλας περιπτώσεις παρομοίων προκρουστείων μεταφράσεων του κειμένου της Καινής Διαθήκης εις τα ρωμέικα (π.χ. το «η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα» του ραββίνου Σαούλ (Εφεσ. 5,33) μεταφράζεται «σέβεται» κλπ!), αλλά θα το κάμω μόνον αν προκληθώ υπό των Μεταλληνιστών

  Μετά τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ: Ειλικρινώς εκπλήττομαι τα μάλα, που μετά από 15 ώρας αναρτήσεως ενός άρθρου διά την κρυπτογραφίαν, ουδείς αναγνώστης εφιλοτιμήθη να αναφέρη το παραμικρόν διά τον κορυφαίον κωδικο-σπάστην του 20ού αιώνος Alan Turing (1912-1954), που οι Γαλιλαίοι της Βρετανίας ηνάγκασαν εις αυτοκτονίαν (με έν μήλον μολυσμένον υπό κυανίου εις τα 42 του!), διότι ήτο βάταλος, ελάτρευε τον αρχαιοελληνικόν έρωτα και ηρέσκετο εις την οπισθογέμισιν!..

  Επειδή, εκτός από το Σαραντάκειον Ιστολόγιον ΚΑΙ η Wikipedia αποσιωπά το πώς η εκμάθησις της Θείας Ελληνικής Γλώσσης (εις το Sherborne School) έκαμε τόσον απιστεύτως ευφυή τον Turing, προσφέρω απόψε την μνημειώδη βιογραφίαν του (καταβιβάσατέ την ενταύθα), που εξέδωκε το σωτήριον έτος 2011 ο Harry Henderson και απεσιωπήθη εντελώς εδώ εις το Ρωμέικον. Διά να σάς εξάψω την περιέργειαν, αναρτώ μερικά από τα περιεχόμενα αυτού του αριστουργήματος

 253. Pedis said

 254. Pedis, μη γίνεσαι παιδί, σκηνή από τη κηδεία της κυρά-Νάνσης είναι.

  Τσάκω μιαν ωραία ιστορία: https://en.wikipedia.org/wiki/German_submarine_U-505

 255. Corto said

  253: Έχει πολύ γοητεία η γλώσσα της εποχής, είτε «λόγια» είτε δημώδης. Πολλές φορές προκαλεί τον αναγνώστη να ανακαλύψει την σημασία πολλών λέξεων. Τι είναι για παράδειγμα το «μπιλάντζον» που κωδικοποιούσε την λέξη «πόλεμος» στο λεξικό της Φιλικής Εταιρίας;
  Στο ίδιο λεξικό βρίσκουμε λέξεις όπως κρεμορτάρταρον (κωδικοποιούσε το μπαρούτι), Δοκισήγορος (κωδ. κάποιον Λάμπρο Πάλη), Κυνηγότυχος (κωδ. κάποιον Αντ. Τζούνη).

 256. Μαρία said

 257. Pedis said

  # 257 – τι να σου πω ρε σκύλε, μπορεί, έχει στο χέρι και τον καφέ της παρηγοριάς. Πότε πέθανε Νάνσυ, εδώ και καμιά τριανταριά χρόνια; Ξανανιωμένο τον βλέπω τον πάπαμπούς και η αχώνευτη δεν έχει περισσότερες από εκατοπενήντα ζάρες στη φάτσα.

 258. Ανδρέας said

  258
  lol

 259. sarant said

  258 Το τραγούδι αυτό πρωταγωνιστεί σ’ ένα διήγημα του Γκιακ.

 260. Μαρία said

  256
  Σωστά, σηκώθηκε απ’ το μνήμα ο Ρήγκαν, για να πάει στην κηδεία της γυναίκας του πριν απο 10 μέρες!

 261. Γς said

  354:

  >ουδείς αναγνώστης εφιλοτιμήθη να αναφέρη το παραμικρόν διά τον κορυφαίον κωδικο-σπάστην του 20ού αιώνος Alan Turing (1912-1954)

  Σχόλια 1, 42 και 60

 262. Ανδρέας said

  258 να βάλουμε και την καλή εκτέλεση

 263. Corto said

  264: Με συγχωρείτε, αλλά η καλή εκτέλεση είναι του Παπασιδέρη, όλα τα άλλα είναι φθηναί απομιμήσεις…

 264. Γιάννης Ιατρού said

  263: άς τον τον τυφλό ρε Γς, τι περιμένεις 🙂
  ….νιψάμενος ἀναβλέψει…

 265. Ανδρέας said

  265 είμεθα υπέρ Κοκοντίνη 🙂

 266. Μαρία said

  265
  Κοτσίδια θέλουμε, όχι ρούγες. 🙂
  Η καλή εκτέλεση είναι σ’ αυτό το δισκάκι http://www.thanassismoraitis.gr/images/PhotoforWebsite/Recordingsasasinger/Arvanitika%201.jpg

 267. Corto said

  268: Αυτό είναι το τραγούδι στην αυθεντική του εκδοχή, αργότερα μαζί με τις κοτσίδες κούρεψαν και τους αρχικούς στίχους!
  (Και έκαναν και το δημοτικό μας τραγούδι σκυλάδικο με έκο και συνθεσάιζερ)

  «Ντο τα πρες κοτσίδετε/τε τα ρβιν γκα σκίντετε.»
  κλπ

  (Ο σύνδεσμος δυστυχώς δεν ανοίγει…)

 268. Γς said

  Και τον καιρό που διαδηλώναμε στην Ουάσιγκτον για το όνομα της Μακεδονίας μας,

  Ο Γς στα κάγκελα του Λευκού Οίκου

 269. κουτρούφι said

  Η μελωδία και ο ρυθμός του Παπασιδέρη (#265) είναι διαφορετικά από αυτά στου Μαργαρίτη (#258) και στου #264.
  Εδώ με ελληνικούς στίχους με το Στελλάκη Περπινιάδη (1938):
  Στο κλαρίνο ο Ανεστόπουλος.

 270. Γιάννης Ιατρού said

  259 / 257: Νάτοι κι οι ψυχολόγοι 🙂
  Nonverbal Communication Analysis No. 3496: Hillary Clinton and George W. Bush Hugging at Nancy Reagan’s Funeral – Body Language (PHOTO)

  This image was taken on 11 March 2016, just after Nancy Reagan’s funeral. As bizarre as it may seem to some people, there is a significant amount of affection present in this moment.

  George W. Bush’s head is tilted toward Hillary Clinton’s and her head – particularly her eye/forehead eye is touching 43’s cheek/shoulder.

  President’s Bush is displaying a sincere smile. His forehead is relaxed, his eyelids are partially closed, there are the highly-characteristic concave-up furrows in each of his lower eyelids, Bush’s cheeks are vectored primarily upward and only his upper teeth are visible. His smile is absolutely sincere.

  Secretary Clinton is laughing – and her laughter is also very sincere. Note that her eyes are closed – a signal of high sincerity both during a smile and laughter. There is also a particular signal in this image which is extremely under appreciated when it comes to interpreting body language – Hillary’s jaw retraction. Retraction of the jaw during laughter is a very reliable signal of sincerity. And although she may have a very slight natural overbite, Hillary’s dynamic action of the mandible tells us her laughter is true.

 271. Πέπε said

  Έχω μπερδευτεί. Από πότε οι Έλληνες ακροδεξιοί εκφράζονται στα αρβανίτικα; Νόμιζα ότι ή είμαστε ένα συμπαγώς ομοιογενές έθνος, ή δεν είμαστε εθνικιστές. Αλλιώς κάτι δεν πάει.

 272. Corto said

  271: Α μπράβο!
  Το γράφει το βίντεο που ανέβασες: η μελωδία κακοποιήθηκε σαν ντο τα πρεσς!
  Η αυθεντική μελωδία που γνωρίζαμε για αυτούς τους στίχους είναι της εκδοχής του Παπασιδέρη (μετά έγινε πανηγυρτζίδικη αηδία).

 273. Γς said

  μην το ψάχνεις

 274. Γς said

  275->273

 275. Ανδρέας said

  ένα ακόμα του Κοκοντίνη 🙂

 276. Idom said

  Έι, διαμαρτύρομαι!

  Αγαπητέ Νικοκύρη, υπάρχουν αναγνώστες που είναι τρομερά απασχολημένοι – κυρίως λόγω ανεργίας – και επισκέπτονται το blog μέσα στην άγρια νύχτα ή ανά δύο ημέρες.
  Σάς παρακαλώ όταν δημοσιεύετε κουίζ, τεστ, γρίφο και τα όμοια, να τον αφήνετε μία εβδομάδα.
  Και μετά κάλλιστα μπορείτε να δώσετε την λύση και όλον τον σχολιασμό. Δεν θα καεί το post.

  Ωραία ήταν η σημερινή σπαζοκεφαλιά!

  Idom

 277. Corto said

  277: Εδώ ο Κοκοντίνης λέει ότι ηχογράφησε με τον Παπασιδέρη!

 278. sarant said

  278 Tι να σου κάνω, αγαπητέ, το κουίζ έχει τους ρυθμούς του!

 279. Corto said

  Τέλος πάντων σύνδεσμο πήγα να βάλω και μου βγήκε το παραπάνω σεντόνι…

 280. Γς said

  272:
  Τα γέλια που έπεφταν στις παραδοσιακές κηδείες, ξαγρυπνίες και τέτοια, ήταν άλλο πράγμα

 281. Γς said

  Panos Kammenos ‎@PanosKammeno:

  Ότι έχω δημόσια δηλώσει ισχύει, δεν αλλάζω θέσεις αύριο η ΚΟ των ΑΝΕΛ παραίτηση Μουζάλα προϋπόθεση

 282. Γιάννης Ιατρού said

  282: Γς
  Τι; Όχι μόνο «σκέτα» γέλια, «ειλικρινέστατα», όχι να προσποιούμαστε και τέτοια, όπως μας λέει κι ο ποιητής….

  273: Πέπε
  Ο Φαήλος κρεμάει κόσμο, κι ο Θέμος αναρωτιέται γιατί να βοηθήσεις κάποιους που είναι στο DNA τους να σε βιάσουν κλπ.
  Κι ο Κούλης έλεγε ότι δεν γνωρίζει οτι η ΝΔ έχει ακροδεξιούς. Μάλλον γιατί -όπως είναι γνωστό σε όλους- δεν ελέγχει το κόμμα…..

 283. Pedis said

  COOPER: What criteria would you use for sending troops somewhere?

  TRUMP: Let me just tell you. Going into Iraq, in my opinion, was one of the worst mistakes in the history of this country. It was one of the worst decisions ever made in the history of this country. It started everything that’s happening today in the Middle East, it is because of that one decision to go into Iraq. OK? It was a horrible decision, including the migration. Everything that, you know, it’s a mess.

  Now if Saddam Hussein was there, would we be better off? Absolutely. You know, hey, this was not a nice man. This wasn’t a great guy, but Saddam Hussein did one thing. He killed terrorists. He was a professional killer of terrorists.

  COOPER: What does that mean? Kidnapping them?

  TRUMP: You have a terrorist [who is] going to do something and it’s the only way you going to stop it. You know, I tell the story of General Pershing and take a look at General Pershing in 1990 [sic] in the Philippines, how he stopped terrorism. OK. You’ll take a look at it. It’s too long a story to tell on the tape. It will take the whole thing but it’s one of the very interesting and very powerful stories.

  COOPER: Geneva Conventions on war. There’re ways—there’re rules in a battle.

  TRUMP: I know that, but, you know what, it’s funny. It’s very interesting what’s happens with the Geneva Convention. Everybody believes in the Geneva Convention until they start losing and then they say oh, let’s take out the bomb. OK. When they start losing. We have to play with a tougher set of rules. We have laws. We don’t allow water boarding…
  http://www.counterpunch.org/2016/03/15/donald-trump-and-michael-walzer-great-minds-think-alike/

  (θα ‘χει ικανούς σύμβουλους … κτυπάει την πόρτα ολονών, απομονωτιστών, καουμπόηδων σε σαλούν, των καπετάν-γαμάω … και στη γλώσσα του «να-ούμε» αμερικανού)

  και δεν κωλώνει πουθενά … όταν εξηγεί πώς τα πέρασε δύσκολα …

  «My Father Gave Me ‘A Small Loan’ Of $1 Million To Start Out»

 284. gpoint said

  # 254

  Γηραιέ, το τζογαδόρος είναι τίτλος τιμής στους νέους και κάτι που δεν ταιριάζει στους κάποιας ηλικίας όπως εγώ σήμερον. Αλλοίμονο σε όσους δεν διακινδύνευσαν κάτι, χρήμα ή κατάσταση στα νιάτα τους γιατί ποτέ δεν έννιωσαν θεοί. Ως γνωστόν ΟΛΟΙ οι θεοί και η κβαντομηχανική ζάρια παίζουν αενάως. Μόνον ο θείος Αλβέρτος έπαιζε βιολί (κατ’ άλλους το ηλεκτρικόν τοιούτον)
  Και βεβαίως τζόγος υπάρχει σε ό,τι παρουσιάζει ενδιαφέρον και παρ’ ότι έχω τις προϋποθέσεις του αμερικανού ψηφοφόρου το ενδιαφέρον μου για τις αμερικάνικες εκλογές περιορίζεται εις την φράσιν, εχέσθημεν καθ’ ην στιγμήν εκλάναμεν.
  Πολλά σκουλήκια και γριές πρέπει να μαζεύτηκαν στονΣυΡιζΑ Θεσσαλονίκης

 285. spiral architect said

  @257, 259: Θεϊκή σκηνή: My Nancy Reagan chandelier! 😀
  (από το Mars Attacks!)

 286. Αυτογκόλ η «Καθημερινή» και δη από τα αποδυτήρια!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: