Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Νηστίσιμα και σαρακοστιανά

Posted by sarant στο 17 Μαρτίου, 2016


Από τη Δευτέρα έχουμε μπει στη Σαρακοστή. Το ιστολόγιο δεν νηστεύει και δεν θρησκεύεται, όμως τηρεί τις παραδόσεις και παρατηρεί ότι τούτη είναι η όγδοη (ρε πώς περνάν τα άτιμα!) Σαρακοστή που έχει δει στη ζωή του κι όμως ποτέ δεν έχει γράψει άρθρο για τα λεξιλογικά της, με εξαίρεση μια ειδική περίπτωση, το άρθρο για την ανύπαρκτη λέξη διπορος (ή ωδιπόρος ή ηδύπορος) και την προσπάθεια κάποιων να βγάλουν «λανθασμένη» τη γνωστή παροιμία «ασθενής και οδοιπόρος αμαρτίαν ουκ έχει». Αλλά το άρθρο εκείνο (που εδώ βλέπετε την τελευταία του δημοσίευση) είχε θέμα αποκλειστικό τη συγκεκριμένη παροιμία (και την έωλη αμφισβήτησή της) και όχι τα λοιπά της Σαρακοστής.

Κι αυτό είναι σοβαρή παράλειψη, ακόμα περισσότερο δυσκολοσυγχώρητη για έναν Σαραντάκο, που συγγενεύει με τη Σαρακοστή κατά το ότι και οι δυο έλκουν την καταγωγή από τον αριθμό 40, σαράντα.

Διότι, βέβαια, η Σαρακοστή λέγεται έτσι επειδή έχει σαράντα μέρες. Στην πραγματικότητα, δεν έχει σαράντα μέρες, αφού διαρκεί πάνω από έξι εβδομάδες (κάπου 48 μέρες) αλλά επικράτησε ο αριθμός σαράντα, που είναι στρογγυλός και βαρύς, σε συνδυασμό με το προηγούμενο των σαράντα ημερών νηστείας του Ιησού στην έρημο. Η τεσσαρακοστή λοιπόν ημέρα από το Πάσχα, η πρώτη μέρα της νηστείας, έδωσε την ονομασία σε ολόκληρη την περίοδο.

Στους πατέρες της εκκλησίας τον τέταρτο αιώνα, η θρησκεία νηστεία πριν από το Πάσχα ονομάζεται αγία και ένδοξος και «μεγάλη τεσσαρακοστή». Ωστόσο, την εποχή εκείνη είχε ήδη εμφανιστεί ο απλολογικός τύπος «σαράκοντα», απ’ τον οποίο προέκυψε και ο σημερινός σαράντα. Με την ίδια απλολογία πήραμε και τη σαρακοστή, που απαντά ήδη σε κάποιον εκκλησιαστικό συγγραφέα του 5ου αιώνα, τον Χρύσιππο, και με την πάροδο των αιώνων ο τύπος αυτός, σαρακοστή, επικράτησε.

Η νηστεία πριν από το Πάσχα δεν ήταν η μοναδική που όριζε η εκκλησία, οπότε, για να ξεχωρίζουν, η προπασχαλινή νηστεία θρησκεία ονομάστηκε και Μεγάλη Σαρακοστή. Σαράντα μέρες νηστείας τηρούσαν οι πιστοί και πριν από τα Χριστούγεννα, από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 24 Δεκεμβρίου, που κι αυτή ονομάστηκε σαρακοστή ή και σαραντάμερο («του σαραντάμερου η μέρα – καλημέρα, καλησπέρα» λέει μια κεφαλονίτικη παροιμία, διότι πράγματι τότε είναι οι πιο μικρές μέρες του χρόνου). Νηστεία τηρείται και πριν από τον Δεκαπενταύγουστο -εκεί διαρκεί δεκαπέντε μέρες, αλλά κι αυτή η νηστεία σαρακοστή ονομάστηκε, αφού σιγά-σιγά η λέξη έπαψε να αναφέρεται σε συγκεκριμένο αριθμό ημερών και έφτασε να σημαίνει κάθε μεγάλη περίοδο νηστείας.

Επειδή εγώ δεν νηστεύω και δεν ξέρω καλά τα καθέκαστα, αντιγράφω τις συμβουλές του παπα-Συναδινού, που έγραψε τον 17ο αιώνα το «Χρονικό των Σερρών» και μας λέει τι πρέπει να κάνουμε σε μια γλώσσα που δεν διαφέρει και τόσο από τη σημερινή νεοελληνική:

Ὦ ἀδελφέ μου ἠγαπημένε, καὶ ὅταν ἀρχίσῃς τὴν μεγάλη Σαρακοστὴ νὰ νηστεύῃς τὴν καθαρὴ ἑβδομάδα τὴν Δευτέρα καὶ Τρίτη καὶ Τετράδη, νὰ νηστεύῃς τὸ τριήμερον καὶ νὰ τρώγῃς ἀπὸ μίαν βολὰν τὴν ἡμέραν ὅλην τὴν Σαρακοστήν, πάρεξ τὸ Σαββατοκυρίακον· καὶ ὀψάρι καὶ κρέας, ᾠὰ καὶ τυρὸν νὰ μὴν φάγῃς ὅλην τὴν Σαρακοστήν· καὶ τὴν Μεγάλην Πέμπτη ὡσὰν φάγῃς ἀπὸ τὸ μεσημέρι καὶ κάτου πλέον νὰ μὴν φάγῃς ψωμὶ ἕως τὸ μεγάλο Σαββάτο τὸ δειλινόν, διότι αὐτὸ εἶναι κύριο καὶ καθολικὸ τριήμερον.

Και στα γαλλικά η Σαρακοστή λέγεται Carême, μια λέξη που, αν και δεν φαίνεται, προέρχεται από το λατινικό Quadragesima (εννοείται dies, ημέρα), δηλαδή «τεσσαρακοστή» ημέρα. Οι Γάλλοι, βέβαια, που είναι άνθρωποι πιο πρακτικοί, επειδή δεν μπορούσε η καλή κοινωνία τους να περάσει σαραντατόσες μέρες χωρίς χορούς, θέσπισαν το λεγόμενο «mi-carême», το μέσον της Σαρακοστής, που είναι μια μέρα, Πέμπτη πέφτει, καταμεσής της νηστείας, οπου ξεφαντώνουν κι ύστερα (υποτίθεται) ξαναπιάνουν νηστεία και προσευχή.

Οι καλόγεροι του Μεσαίωνα, πάλι, λέει ο μύθος, για ν’ αντεπεξέλθουν στις Σαρακοστής τις στερήσεις, βάφτιζαν ψάρι το κρέας τους κι ύστερα το έτρωγαν με ήσυχη τη συνείδησή τους. Δεν ξέρω αν υπάρχει τεκμηρίωση γι’ αυτό, ο Ροΐδης στην Πάπισσα Ιωάννα κάτι πρέπει να έχει, πάντως μας έχει χαρίσει την έκφραση «βαφτίζω το κρέας ψάρι», που τη λέμε για κάποιον που προσπαθεί με ευφημισμούς να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα π.χ. ώστε να πείσει ότι μένει πιστός στις αρχές του. Την έκφραση χρησιμοποίησε πέρυσι τέτοιον καιρό ο Μανώλης Γλέζος για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σαρακοστή εξαρτάται φυσικά από το Πάσχα, όμως όσο αργά ή όσο νωρίς κι αν πέσει η μέρα του Πάσχα το βέβαιο είναι πως κάποιες μέρες της Σαρακοστής θα πέσουν μήνα Μάρτιο, εξού και η παροιμία «Λείπει ο Μάρτης απ’ τη Σαρακοστή;» που τη λέμε για κάποιον που προσπαθεί να μην απουσιάζει απο κοινωνικές και άλλες εκδηλώσεις -κάποιον μαϊντανό με άλλα λόγια. Η αντίστοιχη χαρτοπαιχτική παραλλαγή είναι «Λείπει το δεκάρι από την κέντα;»

Όσοι τηρούν τη Σαρακοστή λέμε ότι νηστεύουν. Η λέξη «νηστεία» είναι αρχαία, νήστις ήταν αυτός που λέμε σήμερα νηστικός, από το στερητικό νη (πρβλ. νηνεμία) και το θέμα εδ- του ρήματος εσθίω (τρώω). Τα εδέσματα που επιτρέπονται κατά τη Σαρακοστή λέγονται σαρακοστιανά ή νηστίσιμα, που γράφεται επίσης και «νηστήσιμα». Ο Μπαμπινιώτης προτιμά τη δεύτερη ορθογραφία, το ΛΚΝ την πρώτη.

Το αντίθετο των νηστίσιμων φαγητών είναι τα αρτύσιμα, από το ρήμα «αρταίνω», που δεν έχει σχέση με τον άρτο, αλλά με το αρχαίο ρήμα «αρτύω» (καρυκεύω), απ’ όπου και η εξάρτυση των στρατιωτών (όχι όμως η εξάρτιση των πλοίων ή η εξάρτηση των χωρών).

Στη φτωχή αγροτικήν οικονομία του παλιού καιρού, η νηστεία της Σαρακοστής δεν άλλαζε πολύ το έτσι κι αλλιώς φτωχό διαιτολόγιο -όπως λέει μια άλλη κεφαλονίτικη παροιμία, Αδειανή κοιλιά, Τετραδοπαράσκευο δεν ξέρει. Ή, για να θυμηθούμε την αντίστοιχη πανελλήνια, «νηστεύει ο δούλος του Θεού, γιατί φαΐ δεν έχει».

Επειδή όμως πιο πάνω παρέθεσα τις συμβουλές του παπα-Συναδινού για το πώς να νηστεύει κανείς τη Σαρακοστή, η δεοντολογία μού επιβάλλει να παραθέσω και αντίθετες συμβουλές, δηλαδή πώς να μη νηστεύει κανείς σε ένα μικρό μέρος και σε μια περασμένην εποχή όπου πολλοί ήταν έτοιμοι να κακολογήσουν όποιον δεν βαστούσε τα ήθη και τα έθιμα. Ο λόγος στον Ανδρέα Λασκαράτο και στο σονέτο του Οι σαρακοστάδες

Οι σαρακοστάδες

Πάρ’ τη Σαρακοστή στο θετικό της
σα μιαν αρρώστια, σαν ένα συνάχι
που σου χτυπάει αμέσως το στομάχι
και γύρεψε να ευρείς το γιατρικό της.

Δεν θέλει να’χει κρέας στο μακελειό της;
Κι ούτε και γάλα που δεν θέλει να’χει;
Κυνήγι βρίσκεις εις σε κάθε ράχη
και πηχτόγαλο λάτες έχει ο Φώτης.

Άφησ’ τους κερδοσκόπους τακουνάδες
να διδάσκουν την αλλαξοφαγία
επειδή εκείνοι, και οι μισοί παπάδες,

αυτήν έχουν για μόνην τους θρησκεία,
και συ τρώγε και πίνε στην υγειά τους,
κι άφηνέ τους να κάνουν τη δουλειά τους.

Μακελειό είναι το χασάπικο.
Λάτα είναι το ντενεκάκι, το κονσερβοκούτι.
Τακουνάς είναι ο υποκριτικά θεοσεβής που δίνει συνεχώς μαθήματα στους άλλους. Ο Λασκαράτος έχει χρησιμοποιήσει κι άλλες φορές αυτή τη λέξη. Ίσως κάποτε ασχοληθούμε ξανά.

Και για να τελειώσουμε με τη Σαρακοστή, υπάρχει και ο μύθος με τον ολιγογράμματο παπά, που επειδή δεν ήξερε να λογαριάζει το Πάσχα, ρωτούσε τον δεσπότη πότε αρχίζει η σαρακοστή και ύστερα έβαζε σαράντα κουκιά μέσα σε μια ξερή κολοκύθα, φλάσκα που τις λένε. Κάθε πρωί έβγαζε ένα κι έτσι έβρισκε πότε πέφτει το Πάσχα. Όμως μια χρονιά ένα πειραχτήρι τον πήρε είδηση και πήγε κρυφά και πρόσθεσε κι άλλα κουκιά. Σε απόγνωση οι άλλοι χωρικοί, που είχε τραβήξει τόσο η Σαρακοστή, ρωτούσαν τον παπά πότε πέφτει επιτέλους το Πάσχα. Κι αυτός κουνώντας τη φλάσκα, απάντησε «Κατά πως λέει η φλάσκα, ούτε εφέτος η Λαμπρή, ούτε του χρόνου Πάσχα».

Όσο για την άλλη Μεγάλη Σαρακοστή που περνάμε εδώ και μερικά χρόνια, κι αυτή δεν λέει να τελειώσει. Ήθελα να΄ξερα ποιος μπαγάσας πάει και προσθέτει κουκιά.

192 Σχόλια προς “Νηστίσιμα και σαρακοστιανά”

 1. spiral architect said

  Τώρα είναι που θα σου την πέσει πρωινιάτικα ο Βάτταλος!
  Παπα-Συναδινός για tag;

 2. Κουνελόγατος said

  «τη λέμε για κάποιον που προσπαθεί να μην απουσιάζει απο κοινωνικές και άλλες εκδηλώσεις -κάποιον μαϊντανό με άλλα λόγια»…

  Αφορά μόνον τις κοινωνικές εκδηλώσεις; Διότι η λέξη μαϊντανός μου θυμίζει κάποιον άλλο, Σπύρο κάτι θαρρώ… :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 3. Γς said

  καλημέρα

  Είναι κι η κυρά Σαρακοστή. Ενα παραδοσιακό σαρακοστιανό έθιμο.

  http://praktikesidees.gr/v2/praktika-tips/kyra-sarakosth/

 4. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Σου το είχα γράψει, Νίκο, πρόσφατα σε ένα άλλο άρθρο σου, ότι η Σαρακοστή είναι αληθώς (τεσ)Σαρακοστή και όχι στργγυλεμένη α) επειδή στην δεν μετράνε οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και β) σε αρκετά παλιότερες εποχές η νηστεία άρχιζε από Τετάρτη (..ίσως αυτό εξηγεί το ότι για την Καθαρά Δευτέρα επιβιώνουν ήθη αποκριάτικα, με κρασοκατανύξεις, άσεμνα πειράγματα και κάθε άλλο παρά «νηστήσιμη» και θρηνητική ατμόσφαιρα!)

 5. Τσούρης Βασίλειος said

  Καλημέρα
  «Στους πατέρες της εκκλησίας τον τέταρτο αιώνα, η θρησκεία πριν από το Πάσχα ονομάζεται αγία και ένδοξος και «μεγάλη τεσσαρακοστή»
  Μήπως η νηστεία;

 6. Alexis said

  Καλημέρα.
  Οι καλόγεροι του Μεσαίωνα, πάλι, λέει ο μύθος, για ν’ αντεπεξέλθουν στις Σαρακοστής τις στερήσεις, βάφτιζαν ψάρι το κρέας τους κι ύστερα το έτρωγαν με ήσυχη τη συνείδησή τους.
  Μα και το ψάρι απαγορεύεται στη νηστεία της Σαρακοστής, εκτός από δύο μέρες (νομίζω), του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων.

  Ένα καταπληκτικό διήγημα του Χρηστοβασίλη θυμάμαι από τα σχολικά βιβλία, που περιέγραφε με γλαφυρό τρόπο την αυστηρότητα της νηστείας της Σαρακοστής στο χωριό του κατά τα παιδικά του χρόνια. Σε βαθμό που ακόμα και απλή αναφορά σε κάποια απαγορευμένη τροφή έπρεπε να συνοδεύεται με τη φράση «μακριά από τη Σαρακοστή κι από ‘μάς»!
  Μου έχει μείνει χαρακτηριστικά η φράση:
  «Αν κάποιος έπρεπε αναγκαστικά να ονοματίσει το γάλα, το τυρί ή -θεός φυλάξοι- το κρέας, έκανε το σταυρό του και έλεγε φωναχτά -Μακριά από τη Σαρακοστή κι από ‘μάς!»
  Θα ήθελα πολύ να το ξαναδιάβαζα, δεν ξέρω αν υπάρχει και πού…

 7. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα και καλό στάδιο!

 8. Χμ, έχεις τον παπα-Συναδινό πρόχειρο και το μόνο που έχεις βάλει μέχρι τώρα είναι οι οδηγίες για τη νηστεία; Τι να πω!
  (παρεμπιπτόντως, ψάχνοντας κάτι σχετικό βρήκα κάτι άλλο που δεν ήξερα και που φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον: http://www.kathimerini.gr/246231/article/politismos/arxeio-politismoy/h-paliggenesia-me-ta-matia-enos-laikoy )

 9. π2 said

  Από την παραβίαση της νηστείας δεν προέρχεται κι η φράση «του έψησε το ψάρι στα χείλη»; Θυμάμαι τη σχετική gore βυζαντινή ιστορία…

 10. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  Νίκο, γράφεις … η προπασχαλινή θρησκεία … (5η παράγραφος)

  Μάλλον » η προπασχαλινή νηστεία» θα εννοείς

 11. Γς said

  7:
  Gypsy swing…

 12. Γιάννης Ιατρού said

  10: Ωχ, τώρα είδα το #5 🙂

 13. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5-10-12: Δυο φορές το έκανα το λάθος, ευχαριστώ πολύ. Είδατε τι κάνει η παραδρομή; Πού να ήμουν κι ο Μουζάλας.

  3: Καλά κάνεις που το έβαλες, το είχα στο νου μου και τελικά το αμέλησα.

  5: Ναι, το είχες γράψει. Αλλά και τη μεγάλη βδομάδα νηστεύουν οι πιστοί.

  8: Δεν τον έχω διαβάσει τον Συναδινό ακόμα, τον έχω στο TLG. Κάτι δεν έχεις γράψει;

  9: Πιδύε, πες μου σε παρακαλώ την ιστορία γιατί αυτό με τη γέννηση της έκφρασης από βασανιστήρια το θεωρούσα νατσουλισμό.

 14. Παναγιώτης Κ. said

  @7. Πράγματι η κυβέρνηση φροντίζει την… ψυχολογική μας ηρεμία.Δεν κολλάει να δίνει υποσχέσεις και να καλλιεργεί ελπίδες εν γνώσει της ότι σχεδόν τίποτα από αυτά που λέει δεν πρόκειται να γίνει. Ακόμη και αυτά που δεν έχουν οικονομικό κόστος δεν προχωρούν. Η εξήγηση που για την ώρα δίνω λέγεται αδιαφορία από μεριάς των περισσοτέρων στελεχών.
  Η Ελλάδα είναι μικρό χωριό και γνωριζόμαστε. Και γνωρίζουμε περισσότερο εμείς που έχουμε την ίδια ηλικία με πολλούς από αυτούς που βρίσκονται στα κυβερνητικά πόστα.
  Πόσες φορές με έχουν κάνει…να ντρέπομαι για λογαριασμό τους με τα διάφορα καμώματά τους.
  Δεν βλέπω τον συριζαίο υπουργό. Βλέπω τον Έλληνα υπουργό ο οποίος δεν διαχειρίζεται σωστά τα συμφέροντα της χώρας.

 15. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα !

  Ναι, δυό μέρες της Σαρακοστής επιτρέπεται το ψάρι, κι αυτές είναι η 25η Μαρτίου και η Κυριακή των Βαϊων. Τώρα βέβαια, εγώ τρώω πολύ περισσότερες μέρες ψάρι, αλλά το κρέας, μέχρι το Πάσχα, κομμένο. Για αποτοξίνωση. Μια συνήθεια, που, για πλάκα, κρατάει καμιά δεκαετία και…

  Το ότι δε μετράνε οι μέρες της Μεγάλης Βδομάδας πάλι δεν το σώζει, αφού αν τη σταματήσουμε στην Κυριακή των Βαϊων, κατά τα παραπάνω, γίνονται 42, και στο Σάββατο του Λαζάρου γίνονται 41. Η Σαρακοστή νοείται πάντως, επισήμως, από Καθαρή Δευτέρα μέχρι ΚΑΙ Κυριακή των Βαϊων, κι ας έχει 42 μέρες…

  Οι Κυριακές της Σαρακοστής ανήκουν στην, ευρύτερου μήκους δέκα εβδομάδων, περίοδο του Τριωδίου. Έτσι, μετά τις τρεις πρώτες (Τελώνου και Φαρισαίου, Ασώτου και Απόκρεω), μεθαύριο έχουμε την Κυριακή της Τυροφάγου, και στη συνέχεια τις πέντε Κυριακές των Νηστειών (Α,Β,Γ,Δ,Ε), την Κυριακή των Βαϊων ΚΑΙ την Κυριακή του Πάσχα (έντεκα Κυριακές, δέκα εβδομάδες)
  Οι Κυριακές των Νηστειών δεν είναι όμως κι αυτές απρόσωπες, η πρώτη λέγεται της Ορθοδοξίας, και ακολουθούν του Γρηγορίου του Παλαμά, της Σταυροπροσκυνήσεως, του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακας, και της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Ωστόσο, εκτός ίσως από την Κυριακή της Ορθοδοξίας, δεν έχουν περάσει τόσο πολύ τα ονόματά τους στο μνημονικό.

  Μετά το Πάσχα ακολουθεί ο άλλος πόλος, το Πεντηκοστάριο, με τις Κυριακές του Θωμά, Μυροφόρων, Παραλύτου, Σαμαρείτιδος, Τυφλού, Αγίων Πατέρων, και Πεντηκοστής ή Αγίων Πάντων (εφτά εφτά σαράντα εννιά, και η Δευτέρα του Αγ.Πνεύματος, αυτό είναι ολόσωστο…)

 16. Πάνος με πεζά said

  Σε αρκετές αγροτικές περιοχές, η νηστεία της Σαρακοστής ταίριαζε και συνδυαζόταν με την έλλειψη σε «γεννήματα», αυτή την ενδιάμεση περίοδο μέχρι τις πρώτες καλοκαιρινές σοδειές.

 17. Alexis said

  #6, συνέχεια…: Το βρήκα εδώ στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της «Ανέμης»!
  Αντιγράφω το σχετικό απόσπασμα:

  Αυγά, γάλα, τυρί, βούτυρο, ψάρι και προ πάντων το κρέας δεν έπρεπε ούτε να τ’ αναφέρωμε με το στόμα μας, γιατί κι αυτό λογίζονταν αμαρτία! Κι όταν ακόμα τώφερνε ο λόγος για να ονοματίση κανένας το γάλα, το βούτυρο, το τυρί, το ψάρι ή -Θεός φυλάξοι!- το κρέας, έπρεπε να συνοδεύη την απαγορευμένη λέξη με τη έκφραση «μακρυά από τη Σαρακοστή κι από ‘μάς», π.χ. ζυγιάσαμαν το τυρί -μακρυά από τη Σαρακοστή κι από μάς- και βγήκε δέκα οκάδες.

  Θα το κατεβάσω να το διαβάσω με την ησυχία μου αργότερα…

 18. Πάνος με πεζά said

  Δε μπορώ να μην εξάρω τη σταδιακή προσαρμογή των επιχειρήσεων εστίασης στη σαρακοστιανή διατροφή -και μάλιστα, της εντελώς ειδικής περίπτωσης των φαστ-φουντ… – ενώ παλιά ήταν αδιανόητες τέτοιες καταστάσεις…

  Όχι βέβαια ότι, μια καθαρή Δευτέρα που πήγαμε σε μια ταβέρνα στη Στυμφαλία, δε γύριζε πάνω ένα γουρουνόπουλο…

 19. Γς said

  Είναι και το Νηστειοδρόμιον

 20. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  >>Στην πραγματικότητα, δεν έχει σαράντα μέρες, αφού διαρκεί πάνω από έξι εβδομάδες
  Καλή Σαρανταρά (υπαρκτή ευχή) είπα του πατέρα μου και με διόρθωσε: Μεγάλη Σαρακοστή είμαστε τώρα! Σαρανταρά είναι η αποκριά προ Χριστουγέννων.
  «Τσι Μεγάλες Αποκρές κουζουλαίνουνται κι οι γρες» θυμηθήκαμε μετά μαζί και γελάσαμε.

 21. Παναγιώτης Κ. said

  Μου ήρθε στο νου το ανέκδοτο με τον πόντιο που βλέπει την μπανανόφλουδα και μονολογεί : Φτου να πάρει η ευχή! Πάλι θα την πατήσω!

 22. Alexis said

  #20: Τσι Μεγάλες Αποκρές…
  Αλλιώς το ξέρω εγώ Έφη, αλλά δεν το λέω… Αισχύνομαι γαρ… 🙂

  #16: Μα τα «γεννήματα» Πάνο ήταν βασικά νηστίσιμα, το δε κρέας συνήθως δεν έλειπε αυτή την περίοδο από το σπίτι γιατί και τα πρόβατα ήταν γεννημένα και το γουρούνι που είχαν σφάξει τα Χριστούγεννα (ή τις Απόκριες, αναλόγως την περιοχή) το συντηρούσαν επί μακρόν, παστώνοντάς το ή κάνοντάς το «καβουρμά».

 23. Πάνος με πεζά said

  @ 22 (16) : Σωστό κι αυτό… Ίσως πάλι όμως, να είχαν φάει όλα τα κρέατα μπροστά, και να τη βγάζανε με τα φασόλια και τα κουκιά, λ.ε.τ.

 24. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  Το κρέας το λέγαν οι παλιοί κριάς εκεί κάτω γι΄αυτό τις απόκριες «αποκριγιώνομε» (αποκρεύουμε). Έγινε όμως συνώνυμο γενικά του «ξεκινάμε τη νηστεία» αφού της κράτινης (αποκριάς) αποκριγιώνομε μόνο το κρέας αλλά δεν αποκριγιόνομε το τυρί 🙂 .
  Αρτύθηκα κατά τη Σαρακοστή είναι εχάλασα τη νηστεία.
  Νηστευτής να σου λάχει, έλεγε η γιαγιά μου όταν τσάκωνε τον αδερφό μου να κλέβει χλωρό τυρί από την σίγλα που το έπηζε ή από τη μοσόρα με το ξίγαλο, κλασικές δουλειές τη Μεγάλη Σαρακοστή στο σπίτι.

 25. cronopiusa said

  ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ ΑΠΌ ΒΙΟ.ΜΕ

  Η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα στο εργοστάσιο, οι εργαζόμενοι πήραν χαμπάρι τους τεχνικούς, ο ένας έχει ανέβει σε ένα στύλο για να κόψει το ρεύμα και οι εργαζόμενοι δεν τον αφήνουν να κατεβεί αν δεν το επανασυνδέσει!!! Έχουν πάει αλληλέγγυοι/ες. Αυτά προς το παρόν.

 26. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  22-23 Κι εγώ θυμάμαι, π.χ. από τις αφηγήσεις του Κοτζιούλα, ότι η άνοιξη είναι η πιο δύσκολη περίοδο, γιατί πλησιάζουν να εξαντληθούν τα αποθέματα καλαμποκιού κτλ.

 27. ΚΑΒ said

  15. >>μεθαύριο έχουμε την Κυριακή της Τυροφάγου,

  Η Κυριακή της τυροφάγου (Τυρινής) ήταν η προηγούμενη δηλ. η παραμονή της Καθαράς Δευτέρας. Η Κυριακή που έρχεται είναι η Α΄νηστειών, της Ορθοδοξίας, όπως γράφεις κι εσύ.

 28. Πάνος με πεζά said

  @ 27 : Σωστά, τα μπουρδούκλωσα λίγο, με τόσες Κυριακές… 🙂

 29. Avonidas said

  Καλημερα.

  Οι καλόγεροι του Μεσαίωνα, πάλι, λέει ο μύθος, για ν’ αντεπεξέλθουν στις
  Σαρακοστής τις στερήσεις, βάφτιζαν ψάρι το κρέας τους κι ύστερα το
  έτρωγαν με ήσυχη τη συνείδησή τους.

  Πώς βοηθάει αυτό, αφού απαγορεύεται *και* το ψάρι; 😐

 30. Της Μηχανής Ραψίματα said

  Καλημέρα! Τώρα που τα παιδιά μου πάνε δημοτικό εξεχάσαμε την Κυρά Σαρακοστή. ‘Οσο πηγαίναν παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο ζωγραφίζαν σε χαρτί και κόβαν από ένα ποδαράκι!! Φέτος ανακαλύψαμε μαζί με τα παιδιά τη ζυμωτή Κυρά Σαρακοστή https://www.youtube.com/watch?v=_hXnDKjW8nI Αγαπητέ Γς, με το σχόλιό σας θυμήθηκα πως το έταξα στα παιδιά και δεν την έφτιαξα ακόμη!

 31. ΚΑΒ said

  Έψαξα για τη μοσόρα της ΄Εφης:

  Λεκανίδι. Ονομάζεται επίσης και μοσόρα, λεκανίδα, μοσοράκι, γαβάθάκι. Η μικρότερη κρητική λεκάνη με μια λαβή. Για διάφορες χρήσεις στην κουζίνα.

  Βρήκα και μια μαντινάδα:

  Ο ξινόχοντρος με χοιρινό γεμώνει τη μοσόρα,

  ο αθότυρος τα σκιουφιχτά στρουφίζει μακαρούνια

  κι η στάκα τσι μοσκοβολιές στα διάπαντα σκορπά τσι.

 32. sarant said

  29 Kάποιες μέρες το ψάρι επιτρέπεται -και ίσως σε άλλες δικαιοδοσίες να ήταν πιο πολλές οι εξαιρέσεις

  30 Το σχόλιο είχε πιαστεί στην καραντίνα -καλώς ήρθατε!

 33. Spiridione said

  6 κλπ. Οι καθολικοί έχουν διαφορετικούς κανόνες για τη νηστεία, που μάλιστα έχουν χαλαρώσει, απ’ ό,τι διαβάζω, τα τελευταία χρόνια.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Fasting_and_abstinence_in_the_Roman_Catholic_Church
  Πάντως το ψάρι δεν θεωρείται κρέας και αυτό βασίζεται στον Θωμά Ακινάτη:
  “Fasting was instituted by the Church in order to bridle the concupiscences of the flesh, which regard pleasures of touch in connection with food and sex. Wherefore the Church forbade those who fast to partake of those foods which both afford most pleasure to the palate, and besides are a very great incentive to lust. Such are the flesh of animals that take their rest on the earth, and of those that breathe the air and their products.”
  “For, since such like animals are more like man in body, they afford greater pleasure as food, and greater nourishment to the human body, so that from their consumption there results a greater surplus available for seminal matter, which when abundant becomes a great incentive to lust. Hence the Church has bidden those who fast to abstain especially from these foods.”
  Και επίσης επειδή το κρέας δεν έχει «vital spirit» αντίθετα με τα λαχανικά κλπ 🙂
  http://mentalfloss.com/article/56205/why-isnt-fish-considered-meat-during-lent
  Σύμφωνα με τα παραπάνω λινκ έχουμε κάποιες επίσημες, όχι ανεπίσημες, βαπτίσεις κρέατος σε ψάρι.
  While the rules of abstinence generally only allow seafood, there are a few exceptions. In parts of South America, especially in Venezuela, Capybara meat is popular during Lent and Holy Week; in response to a question posed by French settlers in Quebec in the 17th century, beaver was classified as an exception;[6][7][8] and the Archbishop of New Orleans said that «alligator is considered in the fish family» in 2010.[9][10] The legal basis for the classification of beaver as fish probably rests with the Summa Theologica of Thomas Aquinas, which bases animal classification as much on habit as anatomy.[11]

 34. Θρασύμαχος said

  Γνωστή αλυσίδα φαστ φουντ είχε προ ετών στηρίξει τη διαφημιστική εκστρατεία για το νηστίσιμο μενού της στον ευφυέστατο αναγραμματισμό «Σαρακοστή; – Καρασωστή!»

 35. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  31. 🙂 Ευχαριστώ! Και πετρολεκανίδα. Μολυβωτή. Βάναμε τον μπελτέ στον ήλιο,τραχανά για άπλωμα, ζυμώναμε για κουλούργια και για πιτοπούλια.
  Σκυφιστά τα σκιουφιχτά σ΄εμάς ανατολικά.
  Και ναι το χοιρινό με τραχανά,πηχτό σαν πιλάφι,χειμερινό έδεσμα.Περιείχε και λίγες μπουκιές κόκκινη γλυκοκολοκύθα και καμιά πατάτα ψιλοκομμένη να γλυκαίνει ο ξινόχοντρος για τα παιδιά.

 36. sarant said

  34 Kι εμένα μου είχε αρέσει, τότε, αυτό το εύρημα.

 37. Της Μηχανής Ραψίματα said

  32. Αγαπητέ Sarant, ευχαριστώ και καλώς σας βρήκα!! Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθώ εδώ και ένα χρόνο το ιστολόγιό σας. Περιοριζόμουν όμως μόνο στην ανάγνωση των άρθρων σας και των σχολιασμών τους.

 38. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για το κορντόν μπλε (σνίτσελ με πράσινα μυρωδικά τυλιγμένο σε ζυμάρι) άκουσα την ιστορία ότι το τυλίγανε έτσι οι καθολικοί πιστοί για να ξεγελούν τους παπάδες (και το θεό) ότι τρώγανε λαχανικά μέσα σε ζύμη, στη διάρκεια της νηστείας.Το παρασκευάζανε και το βράζανε λέει τη νύχτα,ακριβώς για να κρύβουν το κρέας.

 39. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  34.>>Σαρακοστή Καρασωστή

  Σαρακοστή- κρασακωτή για νηστίσιμους τσικνιστούς μεζέδες 🙂

 40. spyridon said

  38 Εκαναν τέτοι πράγματα!!!!

  Οι ρωμαιοκαθολικοί των Κάτω Χωρών είχαν διευρύνει τον ορισμό του ψαριού.
  Στα ψάρια κατά τη διάρκεια της σαρακοστής λόγιζαν τα διάφορα νεροπούλια, τα βατράχια και ΝΑΙ είναι αλήθεια τους κάστορες.
  Στην Ολλανδία ο κάστορας εξαφανίστηκε γιατί τον κυνηγούσαν για το κρέας του κυρίως όχι για τη γούνα.

  Οι καλόγεροι (βλέπε καλοπερασάκηδες) μάλιστα είχαν πάει παραπέρα.
  Αποφάσισαν ότι και τα θηλαστικά έχουν αυγά. Τα έμβρυά τους.
  Ετσι έσφαζαν προβατίνες και κουνέλες για να φάνε τα αγέννητα έμβρυα.
  Το Βατικανό το 18ο αιώνα απαγόρευσε τα αυγά κατά της διάρκεια της σαρακοστής για να σταματήσει αυτές τις πρακτικές.

 41. giorgos said

  Τελικά δέν είναι τυχαίο πού πολλές συνταγές μαγειρικής προέρχονται από τά μοναστήρια.
  Ακόμα καί σήμερα κάποια τυριά καί κρασιά πού κυκλοφορούν αποτελούν μυστικά τών καλογήρων .

 42. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 43. sarant said

  40 Λαιμαργία τέχνας κατεργάζεται 🙂

 44. π2 said

  13: Υποτίθεται ότι την ιστορία με τον καλόγερο Μεθόδιο που ετοιμαζόταν να φάει ψάρι και τιμωρήθηκε με ψήσιμο του ψαριού σε αναμμένα κάρβουνα στο στόμα του την παραθέτει ο Θεοφάνης, αλλά δεν το έψαξα ποτέ.

 45. Πάνος με πεζά said

  @ 41 : Τώρα όπου νά’ ναι, φαντάζομαι ότι κυριακάτικη, ξενόγλωσσου τίτλου εφημερίδα, θα ξαναβγάλει σίγουρα βιβλιαράκι με συνταγές, από το μοναχό Επιφάνιο. Βέβαια, αυτός ο Επιφάνιος για να ζει τόσα χρόνια που γίνεται αυτή η φάμπρικα, και να γράφει συνταγές, μάλλον πρέπει να είναι ο παλιός μπασκετμπολίστας, ο Σαν Επιφάνιο…

 46. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Οι Αραπάδες δεν χρειάζεται να καταφύγουν σε τέτοια κόλπα…
  Πέφτει η Νυξ, ο Αλλάχ γέρνει να ξαποστάσει ,και τρώνε τον αγλέορα! 🙂
  (μερικοί, αμαρτάνουνε κρυφά τρώγοντας στις τουαλέτες during daytime… αίσχος!)

 47. Γς said

  – Καλά ρε φιλενάδα, κάνεις σεξ μέσα στη νηστεία;
  – Ο Φάνης δεν πιάνεται … είναι χαλβάς!

 48. antonislaw said

  Άλλο ένα χορταστικό-αν και νηστίσιμο-άρθρο!
  Θα ήθελα να μείνω λίγο στο τελευταίο ανέκδοτο για τον παπά και τη φλάσκα του, το οποίο με έναν πρόχειρο γκουγκλισμό είναι πανελλήνιο και βέβαια κάθε τόπος πιστεύει ότι η ιστορία είναι αληθινή και συνέβη εκεί!

  Click to access %CE%9A%CE%B1%CF%81%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CE%B9.pdf

  (Η πρώτη αναφορά που βρήκα είναι στον «Αλιβάνιστο» του Παπαδιαμάντη (1903), όπου αναφέρεται μισή η παροιμία: «Ήτον δε μεσάνυχτα ήδη, και ο παπάς δεν είχεν έλθει.— Καθώς τ’ ομολογάει η φλάσκα… έλεγεν ο Αγγελής ο Πολύχρονος».
  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSB106/544/3561,14821/
  Μια ακόμη αναφορά του 1907 (JN Hanauer’s «Folk-Lore of the Holy Land») για ορθόδοξο παπά: «According to the peas there will be no feasts»
  https://books.google.gr/books?id=WXWACwAAQBAJ&pg=PA220&lpg=PA220&dq=ATU+1848A+%C2%ABThe+Clergyman%E2%80%99s+Calendar%C2%BB&source=bl&ots=VZCemII__R&sig=-M-baDuQn3wG6PlNK5jxXr-nb5o&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiS8f3XvcfLAhWGaxQKHc0SDlQQ6AEIGzAA#v=onepage&q=ATU%201848A%20%C2%ABThe%20Clergyman%E2%80%99s%20Calendar%C2%BB&f=false
  Η μόνη διαφορά που εντόπισα είναι ότι στην παραλλαγή της Κρήτης, την οποία είχα ακουστά, ο παππάς όχι μόνο μετρούσε τα κουκιά, τα οποία είχε στην τσέπη του, αλλά στη φλάσκα είχε ρακή ή κρασί και μετρούσε και τα ποτηράκια, καθώς το φλασκί ή η φλάσκα είναι το σχετικά μικρό αποξηραμένο νεροκολόκυθο για μεταφορά υγρών, και από το στόμιο λογικά δε θα χωρούσαν τα κουκιά:

  Κρήτη:Ένας παππάς απ’ τσι παλλαϊκούς που δεν κατέχανε και πολλά γράμματα, για να μπόργιενε να απαντά τσι χωριανούς σε πόσες μέρες θα ‘χουν Ανάσταση, μετά της Τυρινής έριχνε στην τσέπη 49 κουκιά και στην φλάσκα 49 κουπάκια κρασί. Κάθε πρωί έτρωγενε απ΄ένα κουκί, έπινε και μιά, κι όταν τον ερωτούσανε, μετρούσε τα κουκιά απού ‘χαν απομείνει κι έδινε την απόκριση.

  Κάποτε όμως το ράσο εσκίστηνε και η παπαδιά που το ‘ραβε νομίζοντας πως ο παππάς ήθελε τα κουκιά για να μασουλίζει, του γιομώνει την τσέπη μ’ όσα χώριενε. Θωρώντας και τη φλάσκα μεσάτη, του την απογιομίζει κι εκείνηνέ.
  Την αύριο, ρωτά πάλι ένας παντέρμος χωρικός για την Ανάσταση κι ο παππάς αρχινά να μετρά κουκιά, φτάνει στα 40, στα 50, πάει στα 60 και του ‘χουν περισσέψει ίσαμε δυό φούχτες. Δίχως να τροζαθεί γυρνά του χωρικού:
  – «Κατά που λένε τα κουκιά και μαρτυρά κι η φλάσκα
  μηδέ Χριστούγεννα θωρώ, μηδέ του χρόνου Πάσχα»…
  http://www.phorum.gr/viewtopic.php?t=212223&p=3596976

  Δωδεκάνησα (Κάρπαθος, Σύμη):
  -Κατά που λαλεί η φλάσκα µή(τ)ε φέτη Λαµπρή µή(τ)ε του χρόνου Πάσχα! (Διαφάνι)
  -Πάσχα πάνω, Πάσχα κάτω, Πάσχα τσαι τ’ αδρύ, του παπά η κολοκύθα, δε(ν) τ’οµολογεί! (Σπόα)

  Ικαρία: (καριώτης παπάς και χιώτης)
  «Κατά που δείχνουν τα κουκιά και μαρτυρεί κι η φλάσκα,φέτος δεν θα χουμε Λαμπρή, μήτε του χρόνου Πάσχα.»

  Λέσβος (Αγιάσος)
  «Μηδί φέτου Λαµπρή, µηδί τ’ χρόν’ Πάσχα»

  Άνδρος (Κόθρι):
  «Κατά πώς λένε τα κουκιά και μαρτυράει κι η φλάσκα,
  ούτε φέτος θα ᾽χουμε Λαμπρή, ούτε του χρόνου Πάσχα».https://sarantakos.wordpress.com/2013/11/18/kouki/

  Πελοπόννησος:
  (Βάστα Αρκαδίας) «Κατά πως λένε τα κουκιά και μαρτυράει η φλάσκα, φέτος δεν θα ‘χουμε Λαμπρή μήτε
  καθόλου Πάσχα»

  Click to access 17-paramythi.pdf

  (Μπουλαριοί Λακωνίας) «Πάσχα πάνω, Πάσχα κάτω, Πάσχα και στου Δρυ, του παπά η κολοκύθα, δεν τ’οµολογεί»

 49. cronopiusa said

 50. sarant said

  48 Α, πληρέστατος, νάσαι καλά!

 51. giorgos said

  #45# Μπά…συνταγές τής πλάκας θά δώσει ό Επιφάνιος . Τά καλά τά κρατάνε γιά πάρτη τους , εμάς μάς εχουνε φορτώσει μέ τά «ού» καί τά «μή» κι’ αυτοί τρώνε τά καλύτερα …

 52. gpoint said

  Η νηστεία ήταν άλλοτε απαραίτητη αποτοξίνωση λόγω του τρόπου διατροφής. Σήμερα που τα πάντα υπάρχουν όλες τις εποχές του χρόνου δεν έχει πραγματικό λόγο ύπαρξης. Από έθιμο τηρώ μόνο την Μ. Βιβή(διαγράφεται μια λέξη) Παρασκευή

 53. Γς said

  Σαν σήμερα ξημερώματα 17ης Μαρτίου 1988 έφυγε ο Νικόλας Άσιμος

 54. Πάνος με πεζά said

  Τελικά όπως φαίνεται, είναι ακόμα κοτσωνάτος ο μοναχός Επιφάνιος…

 55. http://www.monastiriaka.gr/sidages.php

  http://www.sintagoulis.gr/tag/%CE%91%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82

 56. sarant said

  53 Καλά λες

  Και έχει και γενέθλια ο Τσίπρας, αν δεν το είπε κανείς άλλος

 57. 54

  κι εκσυγχρονιζμένος θα έλεγα: φουρνάκι μικροκυμάτων δεν είναι εκείνο στο βάθος δεξιά;

 58. Πάνος με πεζά said

  Γιορτή έχει, του αγίου Αλεξίου. Τα γενέθλιά του είναι καλοκαίρι, 28/7.

 59. 56 Και γιορτή, άμα λάχει, να ΄ούμ’! Δύο σε ένα!

  http://eortologio.gr/

 60. Παναγιώτης Κ. said

  @48. Το απόλαυσα!

 61. Πάνος με πεζά said

  Αν δε σε έχει φιλέψει αυτός στη Μονή Τοπλού στην Κρήτη (τέρμα ανατολικά, στο Σίδερο), δεν ξέρεις… Θα μας πει και η Έφη, βεβαίως.

  Πάντως μικροί, κάτι Κυριακές τη βγάζαμε στην τραπεζαρία του Αγίου Παντελεήμονα, ένα μοναστήρι κάτω από την κορυφή της Πεντέλης, στο δρόμο για Κηφισιά….Εκεί πρωτοείδα κατσαρόλες «μαζικής εστίασης», και σ’ εκείνη την ηλικία σίγουρα χωρούσα μέσα ολόκληρος… Συνήθως το γεύμα ήτο χοντρομακάρονο «τούμπο», με κοκκινιστό μοσχαράκι…

 62. Γς said

  Μεσημεριάτικα

 63. sarant said

  58 Καλά λες -και είχα και παραγγελιά να γράψω για το όνομα… και το λησμόνησα.

 64. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  61. Τί να έχει φιλέψει ο Άνθιμος (αν θυμάμαι καλά τ΄όνομα) ο τελευταίος ηγούμενος όταν πέρασα προ χρόνων.Είναι μακρούτσικα το Τοπλού απ΄τη Γεράπετρο, όταν κατεβαίνω)

  Προ καιρού βρήκα κι αγόρασα ένα βιβλίο «Παληές Γειτονιές» του Κώστα Δημητριάδη/Σαλίβερος 1946.
  Για του Ψυρή γράφει μεταξύ άλλων κι ένα στιγμιότυπο,μια φάρσα.(Αντιγράφω στο μονοτονικό κρατώντας την ορθογραφία του βιβλιαρακίου 🙂 )
  Οι Ψυριώτες ήταν πασίγνωστοι για τα τσουχτερά πειράγματα και τις μηχανές που στήνανε για να σπάνε κέφι.Ένας από τους πιο σπουδαίους για τις φάρσες που σκάρωνε ηταν ο καφετζής ο Πειρασμός,όνομα και πράμα.Το παρατσούκλι του τόχε βάλει με μεγάλα γράμματα και στην επιγραφή του ιστορικού καφενείου του που ήταν κοντά στον Άι Φίλιππα.
  Κάποιο απόγεμα Αποκρηάς,καθώς περνούσε απ΄τον καφενέ του η γκαμήλα του Παντελάρα με ξυπόλητα τα τσιράκια του κάτω από τα κουρέλια της για να την κυβερνάνε, ο Πειρασμός, που είχε «προηγούμενα» με τον Γκαμηλιέρη -τρέχει μες τον καφενέ του ,πιάνει μια φτυαριά χόβολη μ΄αναμμένα ψιλοκάρβουνα πούχε πάντα έτοιμη για τους καφέδες και τους ναργιλέδες και στα γλήγορα,βγαίνει και τ΄απιθώνει στα ποδάρια της γκαμήλας ..
  Ωχ…το τί γίνηκε τότε μέσα σ΄ένα λεπτό!
  Η γκαμήλα μεμιάς λύσαξε! Το κεφάλι της πήγαινε δεξιά.Τα πισινά της αριστερά. Τα κουρέλια της, με τις ζωγραφιές του Μεγάλου Αλέξαντρου στη μάχη-φτιαγμένες απ΄ το Θεοδοσίου- μαδούσανε. Τα ξύλα της ραχοκοκαλιάς της σπάγανε. Κι αγκομαχούσε με φωνές και μουγκρητά:
  Γιατί…τα ποδάρια των γαβριάδων της είχανε φριχτά τσουρουφλιστεί απ΄τ΄αναμμένα κάρβουνα του θεομπαίχτη του Πειρασμού.
  Ως που ολάκαιρη κυλίστηκε κατάχαμα! κι έβλεπες να παλέβουν στα σωθικά της οι αλήτες ανακατεμένοι με ξύλα ,με κουρέλια,με προβειές, προσπαθώντας να ξεμπλέξουν.
  Και τα μπόλικα παιδιά που χαζεύανε γύρω ξεχύθηκαν τότε στα δρομάκια της Βλασαρούς φωνάζοντας:
  «Τρεχάτε γειτόνοι,τρεχάτε να δήτε τη γκαμήλα του Παντελάρα, που κοιλοπονάει κι έπεσε κατάχαμα να ξεγενήσει. !»
  Μονάχα ο κουφός Στυλιανός,άλλος σπουδαίος «τρελλός» της Αθήνας,πούχε μουτζουρώσει τα μούτρα του για να δείχνει αράπης και φόραγε ένα μεγάλο φέσι,βαρούσε ολοένα το τουμπελέκι του, τραγουδώντας σβραχνά την γκαμήλα σε μιαν εξωτική γλώσσα της Ανατολής:
  » – ΄Αι κερά Μαλάμα…Τα πλάτα -γκελ…Απτά-Χάλκα-σιντουρμά-Σιναϊναϊνά-Σιναϊνά !» χωρίς να πάρει κάβο ακόμα.γιατί πήγαινε μπροστά, της λαχτάρας που τους έπαιξε ο Πειρασμός.
  Κι όταν τέλος γύρισε και είδε την γκαμήλα του κατά γης κομματιασμένη, πέταξε το τουμπελέκι, έβαλε τις φωνές,τράβαγε τα μαλλιά του, κι από τότες ήταν που αποτρελάθηκε πια ο φουκαράς.
  Τη φάρσα εκείνη ,λένε,πως ο Πειρασμός την πλήρωσε ακριβά τότε.

  (Αλλάζει θέμα με άλλη ιστορία-δε λέει πώς «την πλήρωσε» ο Π.)

 65. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  63. >>είχα και παραγγελιά να γράψω για το όνομα… και το λησμόνησα.

  Πίσω από τις λέξεις, κρύφτηκε ο Αλέξης 🙂

 66. Γς said

  63:
  >είχα και παραγγελιά

 67. sarant said

  64: Μερσί!

 68. …Το ιστολόγιο δεν νηστεύει…

  Θα ήταν Νηστολόγιο!

 69. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Την πολύ ψηλή γυναίκα τη λέμε «Μακρά Σαρακοστή». Για τον κακόκεφο άνθρωπο ,το μουτρωμένο, λέμε είναι η μούρη ντου Μεγάλη Σαρακοστή (ή Μεγάλη Παρασκευή)

 70. …είχε τραβήξει τόσο η Σαρακοστή…

  Υπάρχει και η έκφραση

  «Σαν μακριά Σαρακοστή»

  που βλέπω πως έχει και άλλες έννοιες,
  εκτός απ’ αυτήν που είχα στον νου μου,
  δηλαδή κάτι στριφνό και στενάχωρο
  που δεν λέει να τελειώσει.

 71. 69, Κατά φωνή! 🙂

 72. gpoint said

  Από τους διαλόγους κοντονή με ΕΠΟ :

  «Υπάρχει ποδοσφαιριστής που ελέγχθηκε και βρέθηκε θετικός σε δύο ελέγχους και η απόφαση του οργάνου της ΕΠΟ ήταν μια απλή επίπληξη. » Ο αλήστου μνήμης Σιμπνιέφσκι ; τι λένε οι βάζελοι του ιστολογίου ;

 73. Πάνος με πεζά said

  E καλά, και οι Λαρισαίοι έκλεισαν τους δρόμους τότε με τα ούρα του Τσίγκωφ, και πάπαλα ! Όχι που θα χάνανε το πρωτάθλημα !

 74. Μια Κυριακή του Μάρτη
  και μια Σαρακοστή

 75. gbaloglou said

  8 Όντως πολύ ενδιαφέρον, όπως και ο συγγραφέας του άλλωστε (που πέθανε πριν λίγα χρόνια). Ένα άλλο ενδιαφέρον Χαλκιδικιώτικο με λήσταρχους και επαναστάσεις (διαδραματιζόμενο μερικές δεκαετίες αργότερα) που διαβάζω αυτήν την εποχή είναι «Ο καπετάν Γιωργάκης ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ από τη Νικήτη» του Γιάννη Κανατά.

 76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  68 🙂 Μου θύμισε τις «νηστικόπιτες» των παιδικών μου χρόνων. (Απάντηση στο τί θα φάμε μάνα).
  >> Ήθελα να΄ξερα ποιος μπαγάσας πάει και προσθέτει κουκιά.
  Κάποιος «μας χρωστεί κουκιά».
  Σου χρωστώ κουκιά, σου ΄χω κρατούμενα.

 77. . Δὲν ξέρω ἂν ἐπισημάνθηκε, ἀλλὰ ὑπάρχει μιὰ ἀνακρίβεια στὴν ἀνάρτησι: ἀπὸ τὴν καθαρὰ Δευτέρα μέχρι τὸ Σάββατο τοῦ Λαζάρου εἶναι 40 ἡμέρες. αὐτὴ εἶναι ἡ Μ. Τεσσαρακοστή. ἡ Μεγάλη Ἑβδομάδα δὲν ἀνήκει στὴν Σαρακοστή, ἀνήκει στὴν μεγαλύτερη περίοδο τοῦ Τριῳδίου ποὺ ξεκινᾷ ἀπὸ τὴν Κυριακὴ τοῦ Τελώνου καὶ τοῦ Φαρισαίου καὶ τελειώνει τὸ Μ. Σάββατο.

 78. Μερικὰ ὡραῖα γράφει ὁ Φώτιος στὴν ἀπαντητική του ἐπιστολὴ στὸν Πάπα Νικόλαο (861). Ἀναφέρει ἐθιμικὲς καὶ μὴ δογματικὲς διαφορὲς μεταξὺ Ἀνατολῆς καὶ Δύσεως. π.χ. στὴν Ἀνατολὴ νηστεύουμε μόνο ἕνα Σάββατο (τὸ Μεγάλο) στὴν Δύσι καὶ ἄλλα, στὴν Ἀνατολὴ ὁ μοναχὸς ἂν γίνῃ ἐπίσκοπος κρεωφαγεῖ, στὴν Δύσι ὄχι (τὸ πιὸ ἐνδιαφέρον βέβαια ποὺ λέγει εἶναι ὅτι στὴν Ἀνατολὴ μοναχὸς δὲν γίνεται κληρικός, κι ἂν γίνῃ πρῶτα ἀποσχηματίζεται ἀπὸ τέτοιος)

 79. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Περάσαν οι Αποκριές
  πάνε κι οι τυρηνάδες
  μας ήρθε η Σαρακοστή
  με τις εφτά βδομάδες.
  Καλών την Σαρακοστή
  με σκόρδα με μαρούλια
  καλώς την και την άνοιξη
  με τα πολλά λελούδια.
  Σένα τα λέω κι άκου τα ,πάρε χαρτί και γράφε τα

 80. …Το αντίθετο των νηστίσιμων φαγητών είναι τα αρτύσιμα…
  …βάφτιζαν ψάρι το κρέας…

  Σε περίληψη, για το φαγητό
  υπάρχουν οι ακόλουθες κατηγορίες
  με βάση καταλληλότητα κατανάλωσης:

  Νηστίσιμο: Για νηστεία, και όχι μόνον (υποσύνολο του αρτύσιμου;)
  Αρτύσιμο: Ακατάλληλο για νηστεία
  Βαφτίσιμο: Για ψαγμένους κρεατοφάγους, με ειδική παρασκευή (ιδέ Νηστίσιμο)
  Γιαφτύσιμο: Ούτε με σφαίρες

 81. Spiridione said

  40 ημέρες βεβαίως ήταν και η καραντίνα. Στη Ραγκούζα που πρωτοεφαρμόστηκε ήταν αρχικά 30 μέρες (trentino) και μετά έγιναν 40 (quarantino). Κάποιοι πιστεύουν ότι η καθιέρωση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος επηρεάστηκε και από την χριστιανική σαρακοστή, διάστημα δηλαδή που απαιτείται για την κάθαρση πριν από το Πάσχα.
  http://cid.oxfordjournals.org/content/35/9/1071.full

  Έχει πλάκα στα Κορακιστικά του Νερουλού που ο ήρωας που μιλά αρχαιοπρεπώς χρησιμοποιεί τη λέξη τεσσαρακοστή αντί για καραντίνα και οι άλλοι νομίζουν ότι τους στέλνει να κάνουν νηστεία.
  https://books.google.gr/books?id=pyddAAAAcAAJ&pg=PA20&dq=%22%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AE%22&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwixjc31gMjLAhVJWBQKHSKqA9Y4lgEQ6AEITTAI#v=onepage&q=%22%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AE%22&f=false

 82. Και οι αρκούδες νηστεύουν. Αλλά μόνο το χειμώνα. Αν και τότε, ακόμα, δε λένε «όχι» σε ένα καλό ντελίβερι.

 83. Πάνος με πεζά said

  @ 80 : Και τo παστίσιμo, το διατηρητέο κρέας που λέγαμε πριν… 🙂

 84. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Τα κλείνω και πάω αεροδρομιο, ίσως τα πούμε από κανένα γουήφι, αλλιώς αύριο το πρωί από τα πάτρια!

 85. 78, …στὴν Ἀνατολὴ νηστεύουμε μόνο ἕνα Σάββατο (τὸ Μεγάλο) στὴν Δύσι καὶ ἄλλα…

  Φίλος μου καθολικός μού έλεγε για χρόνια ότι στην παράδοσή του η νηστεία πριν το Πάσχα συνίσταται στην πλήρη αποχή από κάποιο αγαπημένο έδεσμα για 40 μέρες. Ο ίδιος έκανε αποχή από την Κόκα Κόλα, και, ξέροντας τα γούστα του, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ήταν πραγματική νηστεία! 🙂

 86. 83, Σωστό κι αυτό! 🙂

 87. 34, …ευφυέστατο αναγραμματισμό «Σαρακοστή; – Καρασωστή!»…

  Μπορεί να μαντέψει κανείς εύκολα τι εύχομαι αυτήν την εποχή του χρόνου σε φίλο μου με επώνυμο «Καρακωστής». 🙂

 88. Γιάννης Ιατρού said

  84: Καλή πτήση Νίκο,

  80: Τελευταίο
  Μιχάλη, απίθανος είσαι! Ακόμα γελάω 🙂 🙂

 89. 76, …«νηστικόπιτες»… 🙂

  Για τον Νηστικό Δείπνο, που λένε.. 🙂

 90. #85 νηστεία κανονικὰ σημαίνει πλἠρη ἀποχὴ ἀπὸ ὁποιαδήποτε τροφὴ καὶ ποτὸ πλὴν νεροῦ. ἀλλὰ αὐτὸ εἶναι ἄλλη συζήτησι.

 91. «Aπό μπρος Σαρακοστή κι από πίσω Πάσχα» έλεγαν οι Βυζαντινοί για τις άσχημες αλλά καλλίπυγες [ή κατ’άλλους καλλίκομες] γυναίκες. Σε κάποια μέρη λέγεται ακόμα…

 92. ΓιώργοςΜ said

  84 Τι σου είναι η τεχνολογία, ο καφετζής ταξιδεύει δώθε-κείθε κι ο καφενές, καφενές!

  Καλό ταξίδι!

 93. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Νὰ συνεισφέρω κι ἐγὼ στὰ «σαρακοστιανὰ»:

  Θυμᾶμαι πόσο μεγάλος ἦταν ὁ κοινωνικὸς ψόγος γιὰ ὅσους ἔτρωγαν «ἀρτύσιμα» κατὰ τὴ διάρκεια τῆς Σαρακοστῆς. Ἀναφέρομαι στὴν Κύθνο κατὰ τὴ δεκαετία τοῦ ’50. Ὑπῆρχε μάλιστα καὶ εἰδικὴ λέξη γι’ αὐτοὺς, τοὺς ἀποκαλοῦσαν «σαρακοφάηδες». Ἀργότερα, στὶς ἀρχὲς τῆς δεκαετίας τοῦ ’60, ὄταν μετακομίσαμε οἰκογενειακῶς στὴν Ἀθήνα τὰ πράγματα ἦταν ἐντελῶς διαφορετικὰ.

  Κάπου ἔχω διαβάσει, ἀκούσει (δὲ θυμᾶμαι καλὰ καὶ γι’ αὐτὸ τὸ μεταφέρω μὲ ἐπιφύλαξη – μπορεῖ νὰ εἶναι ἀστικὸς μῦθος) γιὰ κάποια ἰατρικὴ μελέτη ποὺ ἔγινε σὲ καλόγερους/καλόγριες μετὰ τὴ νηστεία τῆς Σαρακοστῆς. Συγκεκριμένα τοὺς μέτρησαν τὶς βιοχημικὲς παραμέτρους τοῦ αἵματός τους (ζάχαρο, οὐρία, οὐρικὸ, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κλπ.) καὶ βρῆκαν πὼς ὅλοι εἶχαν ἀπόλυτα φυσιολογικὲς τιμὲς, ἐκτὸς ἀπὸ δύο. Ὅπως ἀποδείχτηκε αὐτοὶ οἱ δυὸ «σαβούρωναν» κρυφὰ!

  Τελειώνοντας θὰ διηγηθῶ καὶ μιὰ πραγματικὴ ἱστορία σχετικὴ μὲ τὴ νηστεία.
  Ἀρχὲς τῆς δεκαετίας τοῦ ’80 καὶ εἶχε ἀρχίσει ἡ «ἐπιστροφὴ» στὸ νησὶ μετὰ τὴ μαζικὴ φυγὴ τῶν δυὸ δεκαετιῶν ποὺ προηγήθηκαν. Ἰδιαίτερα τὸ Πάσχα οἰ περισσότεροι ξενητεμένοι γύριζαν γιὰ νὰ γιορτάσουν στὸ νησὶ. Ἐπειδὴ δὲν ὑπῆρχε διαθέσιμος παπὰς γιὰ τὸ λιμάνι, ὁ ἐξωραϊστικὸς του σύλλογος ἀποφάσισε νὰ φέρει παπὰ ἀπὸ τὴν Ἀθήνα. Βρῆκαν λοιπὸν ἕναν συνταξιοῦχο παπὰ, ὁ ὁποῖος δέ ζήτησε ἀμοιβὴ, παρὰ μόνο φαΐ καὶ ὕπνο. Ὁ ὕπνος ἐξασφαλίστηκε εὔκολα. Κάποιος συμπατριώτης μὲ ἐνοικιαζόμενα διέθεσε δωρεὰν ἕνα δωμάτιο. Ἐκεῖ ποὺ τὰ βρήκαμε σκοῦρα ἦταν στὸ φαΐ. Ὄχι πὼς ἔτρωγε πολὺ, ἁπλῶς νήστευε. Καὶ κάθε μέρα ἔτρωγε ἀστακὸ!

 94. (90) Αυτό βέβαια σημαίνει κυριολεκτικώς «νηστεία», αλλά από τη στιγμή που την κάνανε πολυήμερη και υποχρεωτική, μοιραία εκφυλίστηκε σε δίαιτα.
  Η μουσουλμανική νηστεία περιλαμβάνει, νομίζω, και αποχή από νερό — αλλά ευτυχώς κρατάει μόνο από το χάραμα ως το σούρουπο, και στην Αραβία του Μωάμεθ (ή και τη σημερινή) το διάστημα αυτό δεν ξεπερνάει τις 15 ώρες. Ότι θα έφτανε η πίστη του μέχρι τον Πολικό Κύκλο, ούτε ο ίδιος ο Προφήτης δεν το προέβλεπε!

 95. Αφού νηστεύουτε, δεν θα κινδυνεύουτε από εμετό. Ας το δοκιμάσομε!

  Πηγή (με ακατάλληλο νερό) : http://www.kathimerini.gr/853297/opinion/epikairothta/politikh/mpaltas-kai-moyzalas-to-paradexontai

 96. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Όσο για την άλλη Μεγάλη Σαρακοστή που περνάμε εδώ και μερικά χρόνια, κι αυτή δεν λέει να τελειώσει. Ήθελα να΄ξερα ποιος μπαγάσας πάει και προσθέτει κουκιά.»
  Πρίν το 2015 ήταν διάφοροι μπαγάσηδες, από τον Ιανουάριο του 15 και μετά, είναι ο μπαγάσας ο Τσίπρας, ο και επονομαζόμενος ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ!

 97. Γς said

  91:
  Το αντίθετο [σχετικώς] του «Από μπρος παρθένα κι από πίσω μπαίνουν τρένα»

 98. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  14 – «Δεν βλέπω τον συριζαίο υπουργό. Βλέπω τον Έλληνα υπουργό ο οποίος δεν διαχειρίζεται σωστά τα συμφέροντα της χώρας.»
  Νομίζω πως είσαι άδικος με τους υπουργούς (όλων των χρωμάτων) μια χαρά κάνουν την δουλειά τους, άλλωστε δεν τους έβαλαν εκεί, για να διαχειρίζονται σωστά τα συμφέροντα της χώρας.

 99. Γιάννης Ιατρού said

  81: Spiridione

  Tο χρονικό διαστημα των 40 ημερών εκτός από σε νηστείες, στην καραντινα κλπ. το συναντούμε κι αλλού, π.χ. γενικά σε πολλά θρησκευτικά θέματα (όπως η ανάσταση Κυρίου και σαν επακόλουθο στα μνημόσυνα, πένθος και γενικά όπου το 40ήμερο συμβολίζει την αναγέννηση και την καινούργια ζωή κλπ.), στη λοχεία, σε χρονικά πλαίσια που καθορίζουν αναρτήσεις επί 40ήμερο, σε θέματα αποχών/απεργιών κλπ. (π.χ. 40ήμερη αποχή των δικηγόρων…), σε εμπορικές εκδηλώσεις (π.χ. περιόδους εκπτώσεων), σε συνταγές (π.χ. 40ήμερο στον ήλιο στη παρασκευή λικέρ), ακόμα και στα «μάγεια» (πιθανώς εδώ υπάρχει επηρεασμός από τη θρησκεία).

 100. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  53 – Πού πήγε; απ΄όσο θυμάμαι αυτοκτόνησε γιατί ήταν φευγάτος, (αν κι έχανε πολλά λάδια εδω που τα λέμε).

 101. Αιμ said

  Δεν ξέρω για τον ηγουμενο αλλά στο καφενείο της Τοπλου είχε, μάλλον και θα έχει, εξαιρετικούς μεζέδες όπως και λίγο πριν στρίψεις για το Βάι. Γενικά πολύ γκουρμέ η περιοχή.

 102. sarant said

  Ενα γεια από το αεροδρόμιο, ενώ η πτήση για το Τσουρίχι έχει μικρή καθυστέρηση.

 103. 100

  όντως! 😦

 104. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  80 – Α ρε Μιχάλη, δεν παίζεσαι με τίποτα, ΓΡΑΨΕ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΕΥΧΗ!

 105. ΓιώργοςΜ said

  97 μπα, μάλλον σχέση αιτίου-αιτιατού! 🙂

 106. Spiridione said

  99. Ναι, σωστά. Ο αριθμός 40 στην ιουδαική, χριστιανική, ισλαμική και άλλες μεσανατολικές παραδόσεις αντιπροσωπεύει έναν μεγάλο, απροσδιόριστο αριθμό. Στην Παλαιά Διαθήκη ο αριθμός 40 χρησιμοποιείται συχνά για χρονικές περιόδους, 40 μέρες ή 40 χρόνια, που διαχωρίζει δύο διαφορετικές «εποχές».
  https://en.wikipedia.org/wiki/40_(number)#In_religion
  Και στην Αλχημεία είναι 40 μέρες συνήθως ο λεγόμενος φιλοσοφικός μήνας, το διάστημα που απαιτείται δηλαδή για την μετατροπή κάποιων υλικών σε χρυσό.
  Αλλά τι εννοείς με αυτό που λες για την 40ήμερη αποχή των δικηγόρων;

 107. 102

  Α, Νικοκύρη! Αφού αναβαπτίστηκες σε ηλε-καφετζή δε φέρνεις από το Τσουρίχι καμνιά σοκολατίτσα νηστίσιμη; Τόση-δα, όχι τίποτε μεγάλα πράματα.

 108. Γιάννης Ιατρού said

  106: γούγλισέ το και θα δεις αμέσως 🙂

 109. Spiridione said

  108. Α, το είδα 🙂 Αλλά, μάλλον η αποχή μας θα γίνει 40ήμερη με τη βιβλική σημασία 🙂

 110. Ριβαλντίνιο said

  @ 72 gpoint
  Θα ήταν όταν έπαιζε στον ΟΦΗ και όχι βεβαίως στην Πανάθα την αγνή και την ατρόμητη !

  ——————————————————–
  Αν έχεις πιστό μουσουλμάνο ποδοσφαιριστή στην ομάδα λένε πως πρέπει να προετοιμάζεσαι για περίοδο ντεφορμαρισματός του κατά την διάρκεια της μουσουλμανικής νηστείας.

  ————————————————
  @ sarant
  @ π2
  Και μάλιστα λένε πως το αναφέρει ο Θεοφάνης ο Βυζάντιος (αυτός που λέει για τους μοναχούς και τον δρόμο του μεταξιού ), αλλά και εγώ παλιά που το είχα ψάξει στον ιντερνετο-Φώτιο τσάκα τσάκα δεν είχα καταφέρει να το βρω. 😦 Ωραίο θα ήταν αν κάποιος μας επιβεβαίωνε αν είναι αλήθεια ή μούφα.

 111. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  103 – Μια κι είσαι απ΄την περιοχή, θα τον θυμάσαι Σκύλε το 78-79, χάλι μαύρο, ήταν κι ένας από τους βασικούς λόγους που την έκανα από παντού, και πήγα γι΄άλλες, μοναχικές πλέον πολιτείες, είχε κολλήσει η επανάσταση βλενόρια, κι απ΄τους συμβιβασμένους «αναρχικούς». Είχα πάρει μυρωδιά βέβαια με το πανκ, πως το σύστημα, ό,τι είναι επαναστατικό, το κάνει μετά από λιγο καιρό μόδα, κι έτσι, και δεν κινδυνεύει από τα «καλόπαιδα» και τα κονομάει, ΔΥΟ ΣΕ ΕΝΑ.

 112. 111

  Και πού να δεις σήμερα, γέρο μ’! 😦

 113. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Βλεννόρροια γράφεται γμτ, αλλά θα κατάλαβες τι εννοώ (χαμόγελο).

 114. Ριβαλντίνιο said

  Μπράβο στον Μπούμπουκ (πούλα κανά βιβλίο-διάβασε κανά βιβλίο αγράμματε) που δεν κώλωσε μπροστά στα ΧΑυγά. Μπράβο και στον Ανδρεάκο.

 115. Γιάννης Ιατρού said

  111

 116. Ριβαλντίνιο said

  Για να γουστάρουμε

  my way

  something else

 117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  112 – Καλά τώρα μόνο «μυρωδάτο» εμπόριο γίνεται, σιγά μη γίνονται και (ας πούμε) πολιτικές συζητήσεις και ζυμώσεις. Θα μου πείς, και τότε που γίνονταν συζητήσεις, πάλι το εμπόριο ήταν κυρίαρχο, η μεγαλέμπορος αστυνομία, τα είχε όλα υπο έλεγχο.

  Kι αυτή η κοπελιά, μια από τα ίδια πάνω κάτω.

 118. 115 κοντά έπεσες!

  κατά τις λοιπές ειδήσεις…

 119. 117α

  το χασίσι, αν και πουλιέται με τις σακούλες, είναι το λιγότερο.
  τα καλάσνικοφ είναι που δεν μπορώ. 😉

 120. “Μια στεκιά στο μάτι του Μοντεζούμα” Νίκου Νικολαϊδη (προδημοσίευση του 1ου κεφαλαίου )

  1

  Όλες οί βλεννόρροιες θεραπεύονται εκτός από τήν πρώτη.
  Ήταν ή εποχή που είχαμε
  άφθονο ρόκ ν’ ρόλλ, ελάχιστο σεξ καί καθόλου ναρκωτικά.
  Πάρ’ όλ’ αυτά νομίζω ότι δέν τά πήγαμε καί τόσο άσχημα.

  [….]

  http://themotorcycleboy.blogspot.gr/2008/01/blog-post_21.html

 121. gpoint said

  # 110
  Σοβαρά πάντως στους λίγους μήνες που έπαιζε στον ΠΑΟ ήξερα ΘΕΤΙΚΑ πως τον είχα πιάσει τέσσερις φορές ντοπέ και το πηγαίνανε σουτ και σώπα. Γι αυτό και τον διώξανε πριν το εξάμηνο ενώ στο γήπεδο φάνταζε…Μπεκενπάουερ !!

 122. Ριβαλντίνιο said

  @ 122 gpoint
  Έπαιξε πολύ περισσότερο νομίζω. Είχε βάλει και γκολ στην Άρσεναλ το 1999 νομίζω και τον είχαν κόψει με ανύπαρκτο οφσάιντ στο Μάντσεστερ-ΠΑΟ 3-1, στο 0-0 στο πρώτο ημίχρονο. Αφού παρήκμασε πρέπει να τον έπιασαν, δηλαδή εκτός Πανάθας. Στην Πανάθα είχαν πιάσει τον Βαβζίνιακ και τον σουτάραμε.

 123. gpoint said

  # 123

  Μάλλον αυτόν θα ενοούσα και μπέρδεψα τα ονόματα

 124. Alexis said

  #99, 106: Για τους συμβολισμούς του αριθμού 40 στη λαογραφία ρωτήστε κι αυτόν εδώ τον εντιμότατο κύριο. :mrgreen:

  Α ρε Λάμπρο, είσαι πολύ προβλέψιμος τελικά.
  Οι μπάτσοι, το σύστημα, η οικονομική ελίτ, οι τοκογλύφοι…
  Ρε μπας κι ήσουν εσύ που έγραφε για τη λματ τη δεκαετία του ’80; 🙂

 125. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  119 – Γιατί ρε τι έχουν, μια χαρά όπλα είναι (εκτός κι αν λές το ντραγκ – χαμόγελο) εδω μπορούσες το Μ1.

  122-123 – Δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής, και γενικά αθλητής που κάνει πρωταθλητισμό, που να μην είναι ντοπαρισμένος. Καθαρό παιχνίδι, γινόταν μόνο στις αλάνες κάποτε.

 126. Κωστής said

  Το 2002 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Λάδια ξίδια» του Κωστή Παπαγιώργη. Εκεί αναφέρεται η ιστορία του μοναχού Μεθόδιου που αποδίδεται στον Θεοφάνη, χωρίς όμως καμία παραπομπή στο αρχικό κείμενο και χωρίς να διευκρινίζεται για ποιο Θεοφάνη πρόκειται. Πάντως ούτε ο Θεοφάνης ο Βυζάντιος, ούτε ο Ομολογητής, ούτε καν ο Συνεχιστής του Θεοφάνη φαίνεται να αναφέρονται στη συγκεκριμένη ιστορία και μάλλον πρόκειται για νατσουλισμό.

  Σε παλαιότερες μελέτες η έκφραση συνδέεται με την οργή που φουντώνει τόσο τον ταλαιπωρημένο άνθρωπο ώστε να μπορεί κάποιος να ψήσει ψάρι στα χείλη του.

 127. gpoint said

  Πάντως αυτή η σιωπή του ΟΣΦΠ στις διαβουλεύσεις με τον Κοντονή κ.λ.π. έχει την εξήγησή της.Στην πράξη ο Μποροβήλος εκφράζει πλαγίως τις θέσεις του ΟΣΦΠ κι όταν φύγει από το προσκήνιο την θέση του θα πάρει ο Σπανός. Σε πιο σοβαρά θέματα -εκει θα είναι η μεγάλη έκπληξη για πολλλούς- τα συμφέροντα του ΟΣΦΠ θα αναλάβει να εκπροσωπήσει ο Αλαφούζος

 128. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  125 – Τι εννοείς πολύ προβλέψιμος, πότε το έπαιξα απρόβλεπτος, ψαγμένος και δήθεν; Δεν έχω πεί ποτέ καμιά μεγάλη σοφία, απ΄αυτά που λέω, τα περισσότερα είναι ολοφάνερα, και πάντα το υπογραμμίζω αυτό, άλλο καπέλο αν δεν τα βλέπουν οι περισσότεροι. Μας παίζει με ανοιχτά χαρτιά το σύστημα Αλέξη, και μας κερδίζει για πλάκα (χαμόγελο).

 129. Ριβαλντίνιο said

  @ 124 gpoint
  Χαχά. Μεγάλο νούμερο ο Βαβζίνιακ. Είχε έρθει και έλεγε πως θέλει να κάνει την καριέρα του Βαζέχα. Υποτίθεται πως έπαιζε τόσο κεντρικός αμυντικός όσο και αριστερό μπακ. Δεν πρέπει να έκανε πάνω από 5 εμφανίσεις με τον ΠΑΟ. Μπορεί να τον είχαμε πάρει και ως δανεικό. Μετά μας κυνηγούσε δικαστικά ότι του χρωστάγαμε και χρήματα. και ήθελε φανατικά να μας νικήσει η Πολωνία στο Γιούρο του ’12 το νούμερο.

  Με την Βιγιαρεάλ στο 1-1 το 2009, εξαιτίας του χαζού πέναλτι που έκανε ισοφαριστήκαμε.

 130. Γς said

  100:

  >– Πού πήγε;

  Εκεί που πάμε όλοι

 131. Ριβαλντίνιο said

  @ 127 Κωστής
  Μπράβο ! Σε ευχαριστώ. Εμένα μου είχε έρθει να ψάξω διαβάζοντας μια ιντερνετική σύγκρουση Χριστιανών – νεοπαγανιστών με τους τελευταίους να λένε να τι έκανε το σκοταδιστικό Βυζάντιo και τους πρώτους να λένε φέρτε πηγές. 🙂

  @ 128 gpoint
  Αν κάποιος (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΠΑΟ) δεν λαδώσει (με χρήματα) τις ενώσεις για να κερδίσει την ΕΠΟ, να μην περιμένουν να πάρουν τα σκήπτρα από τον ΟΣΦΠ οι οπαδοί των αντιπάλων ομάδων. Έτσι παίζεται παγκοσμίως το παιχνίδι και δεν χρειάζεται κλάψα. Πληρώνεις ; Δική σου η ΕΠΟ.

 132. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  131 – Πού πάτε όλοι ρε φίλε, ενημέρωσέ με για να πάω αλλού εγώ, με το τσιγκέλι θα στα βγάζω; Όχι τίποτ΄άλλο, αλλά έχω συμβουλεύσει τις κόρες μου, «μια καλή και σχεδόν αλάνθαστη τακτική, είναι να βλέπετε που πηγαίνουν οι πολλοί, και να πηγαίνετε από την άλλη» μη βγώ υπόλογος απέναντί τους (χαμόγελο).

 133. Γιάννης Ιατρού said

  133: Για κάτι κοψίδια πάμε ρε Λάμπρο, αλλά αφού εσύ πάς απ΄την άλλη, τι να κάνουμε 🙂

 134. Γς said

  133:

  Φευ, και να μην θέλεις να πας εκεί, σε πάνε

 135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  134 – Αν πρόσεξες, στο 133 γράφω «σχεδόν αλάνθαστη» κράτησα μια πισινή για τίποτα κοψίδια (χαμόγελο).

  135 – Φαγώθηκες, ΠΟΥ ΜΩΡΕ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ, ΕΧΕΙΣ ΞΑΝΑΠΑΕΙ; τι εν Βίλχελμ Ράϊχ αδερφός είσαι εσύ, γιατί δεν ενημερώνεις σωστά τον μικρό σου αδερφό; (χαμόγελο).

  Η τραγουδάρα που ακούω για σένα Γς, και δές την θετική πλευρά του θανάτου, ειδικά για όσοι τυχεροί έχουμε καβατζάρει τα 50, και έχουμε ζήσει δυνατά και πολύπλευρα την ζωή μέχρι τώρα. Στο θάνατο μπροστά, πρέπει να στεκόμαστε με σεβασμό και χαμόγελο, μόνο εσύ μπορείς να καταλάβεις τι εννοώ.

 136. Γιάννης Ιατρού said

  ΧΑΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΝΙΠΠΟΣ

  ΧΑΡΩΝ Παλιοτόμαρο, πλήρωσέ μου τα ναύλα σου!
  ΜΕΝΙΠΠΟΣ Φώναζε όσο θέλεις, αν σ᾽ αρέσει!
  ΧΑΡΩΝ Πλήρωσε, σου λέω, που σε πέρασα από τη λίμνη!
  ΜΕΝΙΠΠΟΣ Δεν μπορείς να πάρεις από όποιον δεν έχει.
  ΧΑΡΩΝ Υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει έστω και οβολό;
  ΜΕΝΙΠΠΟΣ Αν υπάρχει κι άλλος, δεν ξέρω. Εγώ πάντως δεν έχω.
  ΧΑΡΩΝ Μα τον Πλούτωνα, θα σε πνίξω, κάθαρμα, αν δεν πληρώσεις!
  ΜΕΝΙΠΠΟΣ Κι εγώ με τη μαγκούρα θα σου σπάσω το κεφάλι!
  ΧΑΡΩΝ Άδικα λοιπόν σου έχω κάνει τέτοιο ταξίδι;
  ΜΕΝΙΠΠΟΣ Να σε πληρώσει για λογαριασμό μου ο Ερμής! Αυτός με παράδωσε σε σένα.
  ΕΡΜΗΣ Τώρα μάλιστα, σώθηκα! Να πληρώνω και για τους νεκρούς!
  ΧΑΡΩΝ Εγώ πάντως δεν σ᾽ αφήνω.
  ΜΕΝΙΠΠΟΣ Ωραία. Τράβα και τη βάρκα σου στη στεριά, και περίμενε όσο θέλεις! Τι να σου δώσω, αφού δεν έχω πεντάρα;
  ΧΑΡΩΝ Δεν ήξερες ότι έπρεπε να φέρεις τα ναύλα σου μαζί σου;
  ΜΕΝΙΠΠΟΣ Το ήξερα, αλλά δεν είχα. Κι ύστερα; Έπρεπε γι᾽ αυτό να μην πεθάνω;
  ΧΑΡΩΝ Εσύ μόνο λοιπόν θα καυχιέσαι πως πέρασες τζάμπα;
  ΜΕΝΙΠΠΟΣ Καθόλου τζάμπα, φίλε μου. Και νερό από τη βάρκα έβγαλα, και κουπί τράβηξα και, στο κάτω κάτω, ήμουν ο μόνος από τους επιβάτες που δεν έκλαιγα!
  ΧΑΡΩΝ Αυτά δεν είναι πληρωμή. Πρέπει να δώσεις τον οβολό, είναι νόμος. Δεν γίνεται αλλιώς.
  ΜΕΝΙΠΠΟΣ Τότε ξαναγύρισέ με στη ζωή.
  ΧΑΡΩΝ Αστείος που είσαι! Για να με ταράξει στο ξύλο ο Αιακός;
  ΜΕΝΙΠΠΟΣ Άσε με ήσυχο λοιπόν!
  ΧΑΡΩΝ Δείξε μου τι έχεις στο σακούλι.
  ΜΕΝΙΠΠΟΣ Λούπινα, αν θέλεις, και δείπνο της Εκάτης.
  ΧΑΡΩΝ Βρε Ερμή, από πού μας τον έφερες αυτόν τον σκύλο; Τι λόγια έλεγε στο ταξίδι!
  Κορόιδευε και περιγελούσε όλους τους επιβάτες, κι ήταν ο μόνος που τραγουδούσε όταν εκείνοι έκλαιγαν!
  ΕΡΜΗΣ Μα δεν ξέρεις,Χάρων, ποιον κουβάλησες με τη βάρκα σου;
  Έναν άνθρωπο αληθινά ελεύθερο. Αυτός δεν νοιάζεται για τίποτε. Είναι ο Μένιππος!
  ΧΑΡΩΝ Αχ, αν σε ξανάβρω κάποτε…
  ΜΕΝΙΠΠΟΣ Αν με ξανάβρεις!… Μα δεν πρόκειται να με πετύχεις για δεύτερη φορά!

  ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ «ΝΕΚΡΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ»

 137. Γς said

  136:

  >Στο θάνατο μπροστά, […], μόνο εσύ μπορείς να καταλάβεις τι εννοώ

  Ωχ!

 138. ΚΩΣΤΑΣ said

  133

  Όποιος πάει αντίθετα στο ρεύμα του ποταμιού, κάποτε θα φτάσει στις πηγές του, σε κρυστάλλινα νερά. Όποιος το ακολουθεί, θα καταλήξει στη χαβούζα. Κάπου το διάβασα, δεν θυμάμαι πού, όμως με εκφράζει αρκετά. Το ίδιο συμβουλεύω κι εγώ στα παιδιά μου.

 139. Γς said

  237

  Μένιππος και Ερμής

  Μένιππος: Ερμή που ‘ν’ οι ωραίοι κι οι ωραίες; Οδήγησέ με σε παρακαλώ, μιας κι είμαι νιόφερτος εδώ.

  Ερμής: Δεν έχω χρόνο βρε Μένιππε, αλλά να! παρατήρησε ‘κει δεξιά, βρίσκονται ο Υάκινθος, ο Νάρκισσος, ο Νηρέας, ο Αχιλλέας, η Τυρώ, η Ελένη κι η Λήδα: Όλες οι παλιές ομορφιές.

  Μένιππος: Εγώ βλέπω μονάχα κόκαλα και κρανία άσαρκα κι όμοια μεταξύ τους.

  Ερμής: Κι όμως αυτοί ‘ναι που θαυμάσαν όλοι οι ποιητές, αυτά τα κόκαλα που συ περιφρονείς.

  Μένιππος: Δείξε μου τουλάχιστον την Ελένη, δεν μπορώ να τη διακρίνω.

  Ερμής: Να, τούτο το κρανίο είναι της Ελένης.

  Μένιππος: Για τούτο ‘δω το καυκί γεμίσανε χίλια καράβια με τα νιάτα όλης της Ελλάδας και σκοτωθήκανε τόσοι και τόσοι κι αναστατωθήκανε τόσες πόλεις;

  Ερμής: Βλέπεις, εσύ Μένιππε δεν την είδες ζωντανή. Αν την είχες δει θα ‘λεγες κι εσύ: «Ας βρίσκομαι κοντά της κι ας υποφέρω πολλά». Γιατί και τ’ άνθη αν τα δει κανείς ξερά, να ‘χουνε χάσει το χρώμα και το σχήμα, δεν μπορεί να φανταστεί πόσο ήταν όμορφα όταν ανθούσαν.

  Μένιππος: Απορώ βρε Ερμή, πως δέχτηκαν να υποφέρουν για κάτι που γρήγορα και τόσον εύκολα μαραίνεται.

  Ερμής: Δεν έχω χρόνο Μένιππε να κάτσω να τα φιλοσοφήσω μαζί σου. Διάλεξε ένα μέρος που γουστάρεις και βολέψου. Πρέπει να φέρω καινούργιους νεκρούς.

  ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ «ΝΕΚΡΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ»

 140. Γιάννης Ιατρού said

  137/140 http://www.sarantakos.com/arx/xarwn-menippos.html 🙂

 141. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  137 – Mένιππος, και τα μυαλά στον σύννεφα χωρίς αλεξίπτωτο (χαμόγελο).

  138 – Δεν τόπιασες τελικά, άστο άλλη φορά.

  139 – Για να πώ την αλήθεια, όταν τους το έλεγα δεν είχα αυτό κατά νού, ό,τι τους λέω, είναι κυρίως από προσωπικά βιώματα και λάθη που έχω κάνει (άφθονα και τα δύο) κι από την πολύχρονη παρατήρηση της συμπεριφοράς του κόσμου.
  Δεν τον ήξερα αυτόν τον συλλογισμό, μου αρέσει όμως και θα τον κρατήσω. Πάντα μαθαίνεις κάτι καινούριο στο Σαραντακοχωριό, νάσαι καλά.

 142. Γς said

  141:
  😉

 143. Παναγιώτης Κ. said

  Ξέρει κανείς να μας πει γιατί ενώ επιτρέπεται να τρώμε ελιές π.χ την Μ.Παρασκευή, δεν επιτρέπεται να τρώμε λάδι;
  Ρώτησα την μάνα μου που νηστεύει συστηματικά και μου είπε ότι έτσι το βρήκε από τους παλαιότερους και αυτό ακολουθεί.

 144. Avonidas said

  #144. Πώς το λεγε ο Καζαντζάκης; Από τον πισινό της μυλωνούς ζητάς ορθογραφία…

 145. Γς said

  οι ελιές τρώγονται ως καρπός, ενώ η απαγόρευση του λαδιού αφορά στα φαγητά πού παρασκευάζονται με λάδι

 146. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  144 – Για τον ίδιο λόγο που πιστεύουμε σε αόρατους και αναπόδεικτους θεούς, με μια λέξη, ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ.

 147. Γς said

  146->144

 148. Πέπε said

  @144:
  Χωρίς να εγγυώμαι, θαρρώ πως είναι η ίδια λογική όπως με τη λαγάνα (άζυμο ψωμί): να μην τρώμε πράγματα που θέλουν κόπο για την παρασκαυή τους, άρα τελικά να μην πολυασχολούμαστε με το φαί, να τρώμε ίσα όσο χρειάζεται.

  @147:
  Εμμονικός…

 149. Υαλτις said

  139@ Κωστας
  «Όποιος πάει αντίθετα στο ρεύμα του ποταμιού, κάποτε θα φτάσει στις πηγές του, σε κρυστάλλινα νερά. Όποιος το ακολουθεί, θα καταλήξει στη χαβούζα.»

  Υπάρχει βεβαία και άλλη οπτική του πράγματος.
  Κάτ αρχήν γιατί το ποτάμι να σε βγάλει στην χαβούζα;
  Τα περισσότερα ποτάμια εκβάλουν στην θάλασσα .
  Τι πιο ωραίο λοιπόν να ακολουθήσεις το ταξίδι ,τον ρου του πόταμου ,άνετα και ωραία, ως η φύση και η μοίρα κανόνισαν και με συντροφία τους πολλούς, να βγεις στην θάλασσα και μετά στον ωκεανό. Τι όμορφο ταξίδι θα έλεγε κάποιος .Μακριά απ την μονοτονία του βουνού και την σύντομη αυθάδη πλεύση προς τα πάνω .
  Άσε δε που το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο.
  Άντε και έφτασες στην πηγή και στα καθαρά νερά .Μετά που πας; Ποιος ο προορισμός ,μιας και, πιο πάνω δεν γίνεται.

  Αλλά αν αφεθείς και βγεις στην θάλασσα ,
  γίνεις κύμα και αφρός ,
  σαν γυναικείο χάδι παφλασμός,
  το ταξίδι αργά η γρήγορα, σε ένα κατατείνει .
  Να ξαναγίνεις αχνός ατμός κι αχλή
  και μετά σύννεφο και μετά βροχή
  και τότε γίνεσαι εσύ ο ίδιος η πηγή,
  η ολοκάθαρη και Η σοφή ,
  με τόσα που μαθες και πέρασες.

 150. Γιάννης Ιατρού said

  Πάντως για να προλάβουμε τίποτα μεταμεσονύκτια σεντόνια, να αναφέρουμε ότι και στην αρχαιότητα νηστεύανε. Η νηστεία θεωρείτο ότι καθάριζε το σώμα και την ψυχή και ο νηστεύων έρχονταν πιο κοντά στους θεούς (π.χ οι προσφέροντες κάποια θυσία ή όταν συμμετείχαν σε μυστήρια όπως στα Ελευσίνια κλπ.). Και σε άλλες θρησκείες (Εβραϊκή, Ισλάμ, Βουδισμό κλπ.) νηστεύουν οι πιστοί σύμφωνα με τους κανόνες τους. Επομένως ο Χριστιανισμός δεν αποτελεί εξαίρεση.

 151. Γς said

  150:

 152. Ανδρέας said

  Η επάρκεια ή η ανεπάρκεια πόρων και η σωστή διαχείριση τους »κρύβεται» κάτω από τις θρησκευτικές νηστείες. Για το γουρούνι ας πούμε μια άποψη είναι ότι κόστιζε περισσότερα στο περιβάλλον η εκτροφή τους παρά η βρώση τους από τον άνθρωπο. Με απλά λόγια δεν συνέφερε η εκτροφή τους (παμφάγα και ανταγωνιστικά όπως οι άνθρωποι) και τα απαγόρεψαν μέσω θρησκευτικών περιορισμών. Τώρα το λένε Monster Of Hyper-Population Growth και αφορά τον ίδιο τον άνθρωπο κι όχι τα γουρούνια.

  Αστέρι ο »Αφηνιασμένο Άλογο» ουγκ 🙂

  »Μένιππος (για την Ελένη) : Για τούτο ‘δω το καυκί γεμίσανε χίλια καράβια με τα νιάτα όλης της Ελλάδας και σκοτωθήκανε τόσοι και τόσοι κι αναστατωθήκανε τόσες πόλεις;»

  […] At the beginning of his Histories, Herodotus says that the logioi of the Persians claim that the cause of the great conflict between the Greeks and the Persians, which is the main subject of the Histories, must be attributed to the Phoenicians—so, not to the Persians, nor to the Greeks. According to the logioi of the Persians, it was the Phoenicians who were aitioi ‘responsible’: Περσέων μέν νυν οἱ λόγιοι Φοίνικας αἰτίους φασὶ γενέσθαι τῆς διαφορῆς· ‘the logioi of the Persians say that it was the Phoenicians who were responsible [aitioi] for the conflict’ (Herodotus 1.1.1).
  According to these same logioi of the Persians, Herodotus goes on to say, it was the Phoenicians who had once abducted a heroine named Io from the Greek city of Argos and brought her to Egypt (1.1.1–4). By contrast, as Herodotus emphasizes, the Greek version of the myth is different: it was the Egyptians themselves and not the Phoenicians who abducted the heroine Io from Argos and brought her to Egypt (1.2.1).
  Returning to “the Persian version,” Herodotus goes on to say further that the Greeks reacted to this act of wrongdoing by abducting a heroine named Europa from the Phoenicians, specifically from the Phoenician city of Tyre (1.2.1). So the retaliation of the Greeks is symmetrical, since they abduct a heroine from the Phoenicians, not from the Egyptians, even though the Phoenicians had brought the heroine Io to Egypt and not to Phoenicia. This way, the symmetry of action and reaction sets up a rhetorical dichotomy between Europe as represented by Greeks and Asia as represented by Phoenicians, and this dichotomy is ironically made permanent by way of naming the name of the heroine who is abducted from Asia, Europa, since Herodotus bases the very concept of Europe on the name of this heroine from Asia.
  So far, according to the logic of the logioi of the Persians, things are ‘even Steven’—isa pros isa, as Herodotus reports (1.2.1). But now we are about to see a new cycle of wrongful actions—and of retaliatory reactions. And, this time, it is Greeks who started it (1.2.2). If we continue to follow the logic of the logioi of the Persians, there is a wrongful action that has now been started by Europeans, not by Asiatics, and it is this: the Greeks abduct a heroine named Medea from Colchis in the Far East and bring her to a place vaguely defined as Hellas, imagined as the heartland of Europe (1.2.2–3). When the Asiatics react by demanding not only the return of the heroine Medea but also compensation for her {185|186} abduction, the Europeans refuse, offering the excuse that Hellas had never been compensated for the original abduction of the heroine Io by the Phoenicians, nor had Io been returned to Europe (1.2.3). Then, at a later time in the heroic age, the Trojan hero Paris, also known as Alexandros, abducts the heroine Helen from ‘Hellas’ and brings her to Troy in Asia; now it is the Hellenes who react by demanding not only the return of Helen but also compensation for her abduction, and now it is the Asiatics who refuse, offering the excuse that they in turn had never been compensated for the abduction of Medea by the Hellenes (1.3.1–2).[…]
  Gregory Nagy

  Όπου ακούμε γυναίκα ως υπαίτια, συνήθως άλλα πράματα κρύβονται πίσω από τις λέξεις όπως σε αυτήν την πολύ καλή ανάλυση παρακάτω.
  Ας θυμηθούμε και την Υπα( ι )τία και ας την συγκρίνουμε με την ωραία Ελένη 😉
  Ιδέες είναι. Και μάλιστα όμορφες.

  What happened to the Bronze Age ?
  1.Population increased .
  2.Trade increased pari-passu .
  3.Elites increased even faster .
  4.Climate started deteriorating .
  5.Food supplies were under increasing pressure .
  6.Twofold strategy to counter it:
  6.1 Short term :Gla was constructed . Lake Kopais was drained .The area fed most of Greece. (See Appendix C)
  6.2 Long term : Food was imported from cheaper production areas around the Black Sea .
  7 .Pesky Trojans :
  Troy was in a position to control food to humans and horses (military) in Greece
  The choke-point through the Dardanelles .
  Analogous to oil today .
  8.Trojan War :
  Homer is often criticized as having too large a number of combatants . The suspicion is that the actual number was much larger towards the end .
  It was a resources war . To the knife .
  What was supposed to be a short , sharp war ended up in a long , drawn-out affair as more and more resources were thrown into the fray . Think WW I . […]

  http://andreswhy.blogspot.gr/2011/06/great-gla_2.html

 153. Γς said

  151:

  http://www.youtube.com/watch?v=XHdou_wHac0

 154. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  149 β – Όπως το δεί κανείς, εγώ αυτή την εξήγηση δίνω, δεν τρολάρω, όπως και για την πλειονότητα των ιεραχών και των πιστών που είναι τετράπαχοι, ενώ θα έπρεπε να είναι μοντέλα αφού ακολουθούν την πίστη τους και νηστεύουν. Μη πιάσουμε όμως τα θρησκευτικά τώρα.

  Σε καληνυχτώ μ΄αυτό το τραγουδάκι.

 155. ΚΩΣΤΑΣ said

  150 @ Υαλτις

  ………………….
  «έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
  ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τί σημαίνουν» – Καβάφης

  Είναι μια άποψη και η δική σας, σεβαστή, δεν είμαι δογματικός. Απλά για μένα οι πηγές σημαίνουν το γνήσιο, το ανόθευτο, το αληθινό. Οι εκβολές των ποταμιών στις θάλασσες και αυτές εν πολλοίς βρώμικες είναι.
  Αν ψάχνεις την αλήθεια, την αρχή, προχώρα προς τις πηγές. Αν σε θέλγουν τα ταξίδια και οι περιπέτεις, ξανοίξου στα πέλαγα.

 156. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  150 – Εγώ κάπως έτσι παρομοίαζα το ταξίδι της ζωής και τον φόβο του θανάτου στις κόρες μου. «Η ζωή είναι σαν ένα ποτάμι, αν ζείς μέσα του, όταν φτάνει στο τέλος του χύνεσαι στον ωκεανό, αν το παρατηρείς απ΄έξω, λές, αχ τι όμορφο ποτάμι, όταν όμως φτάνει στο τέλος του, πρέπει να πηδήξεις στον τεράστιο, άγνωστο, και τρομακτικό ωκεανό.»
  Καληνύχτα.

 157. Σωτήρς said

  Για τα ιστορικά της Μεγάλης Σαρακοστής (μην περιμένετε σωστά χρονικά πλαίσια):
  Τους πρώτους αιώνες μΧ η νηστεία είχε σκοπό την κατήχηση και προετοιμασία αυτών που ήθελαν να βαπτιστούν. Το βάπτισμα γινόταν μιά φορά το χρόνο, τη νύχτα της Ανάστασης. Η νηστεία ήταν, σαν τις αποτοξινώσεις που κάνει αρκετός κόσμος, μερική αποχή από το φαγητό γι μια βδομάδα. Μεγάλη Δευτέρα έως Μεγάλη Πέμπτη άρτος, νερό και αλάτι, Μεγάλη Παρασκευή και Σάββατο μόνο νερό και αφεψήματα. Προφανώς δεν έτρωγες την Κυριακή ένα ολόκληρο αρνί.
  Υπήρχε μια νηστεία μετά τα Θεοφάνεια που αντιπροσώπευε την περιπλάνηση του Ιησού στην έρημο μετά τη βάπτιση του. Αργότερα συγχωνεύτηκε με την προ του Πάσχα νηστεία σε αυτό που λέμε Μεγάλη Σαρακοστή.

  Από το «Μεγάλη Σαρακοστή, πορεία προς το Πάσχα» του π. Αλέξανδρου Σμέμαν.

  Και όπως λέει και ένας ύμνος του Τριωδίου:
  Αποχή από επιθυμίες, φαγητά, πάθη και ό,τι άλλο σας αρέσει μπλα μπλα μπλα.
  Ή εάν δεν μπορείτε, έστω μειώστε τα.

  Εντάξει δεν τα λέει τόσα ποιητικά όπως τα έγραψα εγώ αλλά καταλαβαίνετε.

 158. Alexis said

  Η νηστεία κάποτε, σε παλαιότερες εποχές, οδηγούσε (θεωρητικά) σε απώλεια βάρους, καθώς τα διαθέσιμα τρόφιμα για να νηστέψει κανείς (όσπρια, λαχανικά, δημητριακά) ήταν λιγοστά και κατά κανόνα φτωχά σε θερμίδες.
  Σήμερα, που έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία από νηστίσιμες λιχουδιές (έως γκουρμεδιές, θα έλεγα) όπως χαλβάδες, νηστίσιμα γλυκά, θαλασσινά, ταραμοσαλάτες κλπ., ένα νηστίσιμο διαιτολόγιο είναι συχνά περισσότερο παχυντικό από ένα «αρτύσιμο».
  Επιπλέον, επειδή τα νηστίσιμα έχουν λιγότερα λιπαρά και δεν σε «χορταίνουν», συνήθως αυτός που νηστεύει τρώει πιο συχνά και μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, με αποτέλεσμα τελικά να παχαίνει.
  Το μόνο αποδεδειγμένο καλό της νηστίσιμης δίαιτας είναι ότι δεν φορτώνει τον οργανισμό με ζωικά λίπη, και με όλα τα «κακά» που αυτά προκαλούν (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κλπ.)

 159. Σωτήρς said

  152: Έχεις δει πως γίνεται ο σολωμός όταν φτάσει ψηλά στις πηγές και γεννήσει; Μεγαλώνει το σαγόνι, αρχίζει να πέφτει το δέρμα και πεθαίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με το που βλέπει την αλήθεια δηλαδή πάρτον κάτω.

  καληνύχτα από μένα.

 160. Υαλτις said

  Εγκώμιο γέροντος

  Πως φεύγει η νεότητα
  και ξεγλιστρά χωρίς καμιά αίτια
  Ιδου η απορία
  Και φεύγει μας αφήνει.

  Που είναι οι τρέλες κι οι παρέες
  Οι ωραίοι κι οι ωραίες
  τα μεθύσια τα κορίτσια
  τα γεμάτα πόθο στήθια

  οι λέξεις οι προσμίξεις
  άνευ λόγου κρασοκατανύξεις
  τα ξημερώματα και τα καμώματα
  όλα κάτω απ τα παπλώματα

  Μα πάνω απ όλα
  που είναι το ύφος και το στυλ
  το ανατρεπτικό και σεξ απυλ

  Τα ανταρτικό και αυθάδικο
  το ξένο και παράλογο
  το ξεκάρδισμα τα χάχανα
  τα γέλια με τα κλάματα

  και η προσμονή που θα τους βρεις
  φίλους παρέες προσφιλείς
  κι οι λέξεις οι ερωτικές
  τα μίση κι οι φθόνοι
  ένα ατέλειωτο καψόνι

  τώρα σε φορα τριγυρνούν
  τα νιάτα πίσω δεν κοιτούν
  και μια φορά στις τόσες
  μια πέννα χίλιες γλώσσες
  σε ξεπερνά .

  και σου θυμίζει ότι ζεις
  η μάλλον ότι ξαναζείς
  τα χρόνια τα ωραία.

  Θα περίμενε βεβαία κανείς
  ότι αυτήν την προσφορά
  Νέοι μόνο την κανουνε σωστά
  Μα πάλι λάθος βγήκα

  Ας είσαι Γέροντα καλά
  Χρόνια πολλά ανέφελα διονυσιακά
  σου εύχομαι να έχεις

  Και κάθε βράδυ συνεπής
  αυθάδης αίολος Ερμής
  να γραφείς και να θάβεις.

  Εδώ πολλοί οι γηραιοί
  ζηλεύουν μάταια αυτή
  την τόση σου την νιότη.

  Και ένα μόνο θα σου πω
  σε όλο τούτο το χωριό
  Η εφηβική Ελληνική
  κάρδια σου τους θυμώνει

 161. Γιάννης Ιατρού said

  153α: Αντρέας κλπ.

  Από την απαρχή της ανθρώπινης ύπαρξης υπήρξε αναγκαστική εποχική προσαρμογή στην διατροφή, δεδομένων των γεωγραφικών/κλιματολογικών συνθηκών διαφόρων περιοχών του πλανήτη μας. Π.χ. το κυνήγι ήταν σαφώς ευκολότερο το καλοκαίρι παρά τον χειμώνα και οι προμήθειες αποξηραμένου (συντηρημένου) κρέατος, στα τέλη του χειμώνα – αρχές της άνοιξης τελείωναν. Επίσης πάντα έπαιζε ρόλο η καταλληλότητα (για την υγεία) διαφόρων τροφών σε συνάρτηση με το κλίμα και, όπως είπες, με οικονομοτεχνικά θέματα (διαχείριση / επάρκεια πόρων κλπ.). Όχι μόνο οι (μετέπειτα) μόνιμα σε ένα μέρος εγκατεστημένοι κάτοικοι (είτε γεωργοί, είτε κτηνοτρόφοι, είτε κυνηγοί κλπ.), αλλά και (αρχικά) οι νομάδες προσάρμοζαν τη διατροφή τους ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, τις εποχές του έτους, την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου στον όποιο και είχαν καταλύσει.

  Όλες αυτές οι διατροφικές συνήθειες πέρασαν αργότερα στην οργανωμένη κοινωνική δομή των ανθρώπων μέσα από παραδόσεις και θρησκευτικά τυπικά, κανόνες υγιεινής κ.ά. (και) υπό την μορφή της νηστείας.

  Η προσαρμογή και διεύρυνση των ημερών νηστείας (ανάλογα με την θρησκεία) δεν μείωσε καθόλου τη δύναμη αυτής της κεντρικής κληρονομιάς: μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερη περίοδος νηστείας για όλες της θρησκείες παραμένει χρονικά στις αρχές της άνοιξης. Η εφαρμογή της βέβαια εμπλουτίστηκε θεωρητικά και πρακτικά, επηρεαζόμενη κυρίως από τα θρησκευτικά τελετουργικά καθώς αυτά εξελίσσονταν μέσα στους αιώνες.

 162. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  89 >>Για τον Νηστικό Δείπνο, που λένε..
  Χμ, για τον Νηστικό Ύπνο μάλλον 🙂

 163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  93>> Πολύ μου άρεσαν οι «σαρακοφάηδες». Σαν χαραμοφάηδες/μοναχοφάηδες. Εγώ θα ήμουν σαρακοφαγού 🙂 .
  Όντως πρόλαβα κι εγώ να θεωρείται,για τις γυναίκες, αξιοκατάκριτο να μη νηστεύουν.Για τους άντρες πάλι όχι. Αν νήστευε κανένας ήταν τίποτε γέρος ή ο ψάλτης 🙂

  Όταν στη νηστεία μπορείς να αρτυθείς, λένε καταλύεται το ψάρι,το κρέας,το λάδι κλπ.
  Το Μεγάλο Σάββατο λένε(οι χριστιανο-θρησκευόμενοι) ότι είναι το μόνο ανάλαδο Σάββατο της χρονιάς. Σπίτι μας πάντως η γιαγιά μάς τηγάνιζε πατάτες το μεσημεράκι γιατί σου λέει οι μυροφόρες είδαν τον τάφο άδειο άρα αναστήθηκε ο Χριστός,άρα τα παιδιά μπορούν να φάνε. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της.Δεν αντέχαμε άλλο.Όπως είπε κι ο έφηβος αδελφός μου μια φορά όταν για τρίτη μέρα μας έβαλαν ανάλαδο «Α εσείς πάτε ν΄αναστηθεί αυτός να πεθάνουμε εμείς»

 164. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για την αναστολή της κρεοφαγίας ειδικά,μια δόση είχα σκεφτεί ότι αυτή η χρονική περίοδος δεν είναι και η καταλληλότερη για τη βρώση του ζωικού βασιλείου. Τα μεγάλα ζώα ή είναι έτοιμα να γεννήσουν ή θηλάζουν τα μικρά τους που πάλι δεν είναι ώρα να τα φας. (Αγαθά μου αρνάκια μ΄ακούτε;θυμηθείτε με όταν έλθει η ώρα της κρίσεως)

 165. Ανδρέας said

  162 Γιάννη πολύ σωστά.
  »Από την απαρχή της ανθρώπινης ύπαρξης υπήρξε αναγκαστική εποχική προσαρμογή στην διατροφή, δεδομένων των γεωγραφικών/κλιματολογικών συνθηκών διαφόρων περιοχών του πλανήτη μας. Π.χ. το κυνήγι ήταν σαφώς ευκολότερο το καλοκαίρι παρά τον χειμώνα και οι προμήθειες αποξηραμένου (συντηρημένου) κρέατος, στα τέλη του χειμώνα – αρχές της άνοιξης τελείωναν.»

  Ας μην πάμε στην εποχή του κυνηγού τροφοσυλλέκτη η οποία σαφώς και επηρέασε τα χρηστά ήθη και έθιμα αλλά ας πάμε σε μια νεώτερη περίοδο εκεί που είχε αρχίσει η στατική και συστηματική καλλιέργεια. Εκείνη την εποχή κρίνεται η διαιτολογική-θρησκευτική εξέλιξη του Αβραμικού ανθρώπου. Με την άνοδο της καλλιέργειας έχουμε και τα πρώτα δείγματα πολιτισμού στην Σουμερία. Εκεί λοιπόν είναι που αποφάσισαν ή τα παρτέρια ή τα γουρούνια. Και βέβαια νίκησαν τα παρτέρια και το ξέρουμε αυτό από την εξέλιξη του πολιτισμού. Έπαψε να είναι κυνηγός-νομάδας. Τώρα πως μπορεί ο καθένας να παρουσιάσει την θρησκευτική δίαιτα για εσωτερική νουθέτηση των πιστών αυτό έγκειται στην φαντασία των θρησκευτικών ταγών χωρίς να είναι μόνο φαντασία. Όταν αρρωσταίνει κάποιος τρώει ελαφρά.
  Παρόμοια και η θρησκεία του ταύρου ή της αγελάδας. Εργαλείο καλό, όργωμα κλπ. Βιομηχανική μονάδα η κάθε αγελάδα από μόνη της με το γάλα και τα παράγωγά του. Από τις Ινδίες ως την Ισπανία και από τις Άνδεις έως την Κίνα. Με την Κρήτη και την Αίγυπτο. Μην ξεχνάμε ότι σε συνθήκες φτώχειας ξεπετιόταν το χρυσό μοσχάρι όπως όταν ανέβηκε ο Μωυσής στο Όρος Σινά να πάρει τις οδηγίες…

 166. Γιάννης Ιατρού said

  165: ΕΦΗ ..Αγαθά μου αρνάκια μ΄ακούτε; θυμηθείτε με όταν έλθει η ώρα της κρίσεως..
  Περνούν μια ψυχική ταραχή αυτές τις μέρες, τα απασχολεί ιδιαίτερα το μεταφυσικό ερώτημα «Υπάρχει ζωή μετά το Πάσχα;» 🙂

 167. Γιάννης Ιατρού said

  166: Ναι.
  Το θέμα της νουθεσίας που αναφέρεις πάει στον λογαριασμό: Αφήστε τα υλικά και ασχοληθείτε με το πνεύμα…
  Υπάρχουν και στις λαϊκές ρήσεις διάφορες εκδοχές αυτού ,,,, 🙂

  …όταν ανέβηκε ο Μωυσής …
  Δεν είναι να στρίψεις το μάτι σου και ζουυυυμ 🙂

 168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  167. 🙂 Ναι τα έρμα. Θυμάσαι το σκίτσο με το γουρούνι που λέει στο αρνάκι «Καλό Πάσχα» ;

 169. Γιάννης Ιατρού said

  Ρε τι διαβάζει κανείς!
  Σε διαθεσιμότητα τέσσερις αστυνομικοί που εκβίαζαν και λήστευαν πρόσφυγες χωρίς χαρτιά! Όχι εδώ, δικοί μας, Στο Βέλγιο, http://xnews.gr/roh/articles/?id=6966726 Πέφτω απ΄τα σύννεφα!

 170. Γιάννης Ιατρού said

  169:

 171. Ανδρέας said

  πάντως και το αρνάκι τα ίδια λέει στα γαλιά και στα χοιρινά: καλά Χριστούγεννα 🙂

 172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  170. Βαλόνοι ή Φλαμάνοι άραγε τα γαϊδούρια αυτά; (πλάκα κάνω)
  171. Αστραπή είσαι!
  Καληνύχτα.

 173. Γιάννης Ιατρού said

  172: Το προβατο Ανδρέα, το αρνάκι ακόμα δεν έχει γεννηθεί 🙂

 174. Γιάννης Ιατρού said

  173: Καληνύχτα 🙂
  ΥΓ Κάνω προπόνηση με τον Σκύθλο…

 175. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι, προυχώρησεν η νύξ και δεν θα δυνηθώ να είπω πολλά απόψε…

  1) Ευχαριστώ θερμώς τον κ. Ύαλτιν διά το από καρδιάς ποιημάτιον που μοί αφιέρωσε (σχ. 161). Ωρισμένοι στίχοι του με συνεκίνησαν μέχρι δακρύων, αποδίδουν θαυμασίως την πραγματικότητα και φρονώ ότι με ολίγον «κτένισμα» μετατρέπεται ανέτως εις έν ποίημα κατάλληλον διά τα σχολικά αναγνωστικά του Ρωμέικου, ότε εις 11 μήνας γίνη Πλανητάρχης ο Ελληνόψυχος Ντόναλδ.

  2) Μοί προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν τό ότι μετά από 17 ώρας εις τον ουρανόν του Διαδικτύου, ουδείς αναγνώστης εφιλοτιμήθη να επισημάνη ότι η Νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής έχει καθαρώς Ιουδαϊκήν προέλευσιν, προκειμένου να τιμηθή ο προπάτωρ Μωϋσής, όστις (κατά την διήγησιν της Τορά – Έξοδος 34, 27-29) ενήστευσεν επί 40 ημέρας και 40 νύκτας διά να του δώκη ο Γιαχβέ – Ιησούς Χριστός τας Δέκα Εντολάς εις το όρος Σινά, αίτινες ταλαιπωρούν επί 20 αιώνας εκατομμύρια ανθρώπους.

  Ο απατεών συγγραφεύς του Ευαγγελίου του Ματθαίου (όστις – ως γνωστόν – απηυθύνετο εις Εβραϊκόν ακροατήριον, ενώ οι Μάρκος + Λουκάς που δεν ομιλούν διά νηστείαν απευθύνονται εις ρωμαϊκόν + ελληνικόν αντιστοίχως) έβαλε τον Χριστούλη να νηστεύη εν τη ερήμω επί 40 ημέρας και 40 νύκτας όπως ο Μωϋσής, διά να πιστεύσουν οι Εβραίοι που εγνώριζον την περιγραφήν της Εξόδου, ότι αυτός είναι ο προσδοκώμενος Μεσσίας…

  ΕΙς την κατωτέρω φωτοτυπίαν έχω συγκεντρώσει τα σχετικά χωρία από Παλαιάν (αριστερά) και Καινήν (κέντρον) Διαθήκην, ενώ εις τα δεξιά έχω βάλει δύο ψαλμούς από το Τριώδιον, όπου δηλούται σαφώς ότι η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής γίγνεται διά να τιμηθή ο πρώτος διδάξας Μωϋσής, ο προφήτης Ηλίας, οι Τρείς Παίδες εν Καμίνω και ο Ραββίνος Χριστός

  3) Προυχώρησεν η νύξ και δεν προλαμβάνω να αποστομώσω με δοκουμέντα τον χριστιανο-μπολσεβίκον κ. Ιατρού που εν τω σχολίω 151 θρασύτατα ισχυρίζεται ότι και οι Αρχαίοι Έλληνες ενήστευον περίπου όπως οι Γαλιλαίοι. Ουδέν ψευδέστερον αυτού: Η Νηστεία εν τοις Έλλησι εγίγνετο αποκλειστικώς διά λόγους υγείας, ήτο περιορισμένη και ουχί απάνθρωπος, διήρκει το πολύ 3-4 ημέρας κλπ. Η Χριστιανική Νηστεία εθεσπίσθη υπό της Μισελληνικής Εκκλησίας (Μ. Βασίλειος κλπ.) τόσον σκληρά και μακρόχρονος, με αποκλειστικόν σκοπόν να συντριβώσι οι Έλληνες και τα πάθη των: Να χάσουν την υγείαν των, να μή έχουν δύναμιν να βινούν + να βινώνται, να μή γελούν και γενικώς να μή αισθάνωνται ηδονήν.

  4) Περαίνων, ας μοί επιτραπή να παραθέσω έν απόσπασμα από την Εκκλησιαστικήν Ιστορίαν του χριστιανού ιστορικού Σωκράτους του Σχολαστικού (380-440), όπου διεκτραγωδεί την νηστείαν της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και το πώς η νηστεία είχεν εξελιχθή (από τον 5ον αιώνα!) εις σημείον διαμάχης των διαφόρων φατριών των Γαλιλαίων. Πατήσατε εδώ διά να εύρητε όλο το κείμενον, με αριστερά το πρωτότυπον ελληνικόν και δεξιά την γαλλικήν μετάφρασιν, δια΄τους τυχόν αμφισβητίας

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 176. giorgos said

  Καλημέρα . Διαβάζω εδώ σ’ ένα βιβλίο , ότι οί αρχαίοι έλληνες έτρωγαν κρέας μόνον αφού είχε προηγηθεί
  θυσία …
  «….Ενυπάρχων ό άρχαίος τής έν γένει Ανατολής (θυσίες είχαν καί άλλοι άνατολικοί λαοί) στίς λειτουργίες τής φύσεως , δέν μπορούσε νά σκοτώση τό ζώον γιά νά τό καταναλώση , είμή μόνο έφ’ όσον αύτή ή πράξη έπαιρνε τήν ίδεολογική μορφή τής θρησκευτικής θυσίας . «

 177. Γς said

  160:

  Αν προλάβει …

 178. Γς said

  163:

  Θα φαμε θα πιουμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε

 179. gpoint said

  Καραγκιοζάκος…

  Θέλει να μείνει στον ΟΣΦΠ
  «Δεν βλέπω λόγο να φύγω» δήλωσε ο Μάρκο Σίλβα

  Και γιατί να θέλει να φύγει;
  Το πρωτάθλημα θα το έπαιρνε και ο Βαμβακούλας με τέτοιον πρόεδρο και διαιτησία !!
  δυο κρίσιμα παιχνίδια έδωσε στο Καραϊσκάκης και τα δύο, με την Αρσεναλ ήθελε νίκη, ισοπαλία ή ΚΑΙ ΗΤΤΑ με ένα γκολ διαφορά και ΈΧΑΣΕ με 3-0 !!!
  Στο άλλο με την Αντερλεχτ ήθελε απλά νίκη και ΕΧΑΣΕ με 2-1 αν καΙ προηγήθηκε με σκανδαλώδες πέναλτυ !!

  Οι πράσινοι έκαναν δυο χρόνια να καταλάβουν τι εστί Αναστασίου (μερικοί ακόμα δεν κατάλαβαν γιατί παραμένει άνεργος). Να δούμε πότε θα το καταλάβουν οι κόκκινοι

 180. sarant said

  Kαλημέρα και από εδώ.

  Κι εμένα μ’ άρεσαν πολύ οι σαρακοφάηδες.

 181. π2 said

  180: Κόκκινοι, πράσινοι, κίτρινοι, κάνουν και (πρώην) ασπρόμαυροι προπονητές δηλώσεις όμως:

  «Μπορεί να έχεις το κεφάλαιο, τους οικονομικούς πόρους, μια καλή οικονομική πολιτική και ένα δυνατό εμπορικό τμήμα αλλά αν δεν έχεις αθλητική φιλοσοφία, ένα ξεκάθαρο μακροπρόθεσμο σχέδιο, ικανούς και τίμιους ανθρώπους να δουλέψουν πάνω σε αυτό, τότε τίποτα δεν μπορεί να συμβεί. Κοιτάξτε τι έχει συμβεί τα τελευταία 4 χρόνια. Πόσες αλλαγές προπονητών, 8-9 δεν γνωρίζω καν, πόσοι πολλοί διευθυντές, πρόεδροι, σύμβουλοι όλων των ειδών. Φέτος είχαμε μια κατάσταση όπου υπήρχαν δύο διευθυντές και δύο πρόεδροι. Είχαμε συναντήσεις, όπου κανείς δεν ξέρει ποιος έχει εξουσία πάνω στο τι, και ένας διευθυντής με τον προπονητή δεν μπορούσαν ακόμη και να αποφασίσουν ποιους παίκτες θέλουν να φέρουν στην ομάδα. Αυτά είναι γελοία πράγματα να συμβαίνουν σε μια μεγάλη ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ.»

  Αλλά ξέχασα, για όλα φταίει η παράγκα.

 182. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ἀγαπητοὶ ΕΦΗ-ΕΦΗ καὶ Σαϊτονικοκύρη * μιᾶς καὶ σᾶς ἄρεσαν οὶ σαρακοφάηδες ἀνέσυρα ὰπὸ τὸ κιοῦπι μὲ τὶς παιδικὲς μνῆμες ἄλλη μιὰ σχετικὴ ἔκφραση: «τὸν ἔπιασε ἡ Λαμπρὴ». Τὴν ἔλεγαν γι’ αὐτοὺς ποὺ παρουσίαζαν ἀλλεργικὰ φαινόμενα ἐξ αἰτίας τῆς ὑπερβολικῆς κατανάλωσης ζωικῶν πρωτεϊνῶν μετὰ τὴ νηστεία. Γι’ αὐτὸ ἡ παραδοσιακὲς πασχαλινὲς διατροφικὲς συνήθειες μᾶς οδηγοῦν σταδιακὰ: τὴ νύχτα, μετὰ τὴν Ἀνάσταση αὺγὸ καὶ μαγειρίτσα, τὴν ἑπομένη τὸ μεσημέρι ὁ ὀβελὶας μὲ τὰ ὑπόλοιπα τερψιλαρύγγια.

  *Σαϊτονικοκύρης = Νῖκος, ὁ νοικοκύρης τοῦ site (ἐμπνευσμένο ἀπὸ τὸ Σαϊτονικολὴ τοῦ Κονδυλάκη)

  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

  Εἶδες εἰντάπαθε ὁ γλούζης; Ἔφαε μιὰ ντουζίν’ ἀβγὰ, τυρὶ, δυὸ πιάτα μαερίτσα καὶ δυὸ πίτες ἀπὸ πάνω! Τὸν ἔπιασ’ ἡ Λαμπρὴ κι ἦρχε κι ἔγινε κόκκινος, φωτιὰ ἀπὸ πάνω ἴσαμε κάτω!

  ΓΛΩΣΣΑΡΙ

  εἰντάπαθε; τὶ ἔπαθε

  γλοὺζης : λαίμαργος (ἀπὸ τὸ ἰταλ. ogoloso: ἄπληστος βλ.http://www.slang.gr/lemma/24194-goulouzis)

  μαερίτσα:μαγειρίτσα (ἔκθλιψη τοῦ «γ»μεταξὺ δὺο φωνηέντων καὶ μετατροπὴ τοῦ «ει» σὲ «ε».

  πίτες:γλυκιὲς τυρὸπιτες ποὺ γίνονται τὸ Πάσχα στὴν Κύθνο.

 183. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  «…ΟΙ παραδοσιακὲς διατροφικὲς συνήθειες… »
  ἤθελα νὰ γράψω

 184. sarant said

  183 Ωραίο.
  Γλούζης, όπως αλλού γουλόζος.

 185. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Ξέρω ἀπὸ ‘δῶ (http://www.slang.gr/definition/27207-skourdouliazo#comment-102210) ὅτι τοὺς γουλόζους τοὺς λένε στὴ Χίο. Μήπως τοὺς λένε ἔτσι καὶ στὴ Μυτιλήνη; Πάντως ἡ προέλευση τῆς λέξηςπρέπει νὰ εἶναι κοινὴ, μιᾶς καὶ ὄλα τὰ νησιὰ τοῦ Αἰγαίου ἦταν ὑπὸ δυτικὴ κυριαρχία ( Βενετσιάνοι, Γενοβέζοι κλπ.) γιὰ τρεῖς αἰῶνες περίπου.

 186. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Νηστίσιμα και Σαραντακοστιανά, -συνέχεια-
  Όπως είπε και ο Κουνελόγατος στο νήμα της σήμερον, στο ράδιο Κόκκινο 105.5 ,το μεσημέρι στις 12.20 περίπου, ο Κράου στην εκπομπή του «το κόκκινο μοτοσακό» διάβασε όλο σχεδόν το άρθρο.

 187. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  183/185 Ωραίος και ο γλούζης και ο γουλόζος.
  Γούλα, η πετροκοιλιά που λέμε εμείς,το στομάχι της κότας.

 188. sarant said

  186 Εγω τους γουλόζους τους ξέρω από δυτική Ελλάδα: Πάτρα, Εφτάνησα -αλλά βέβαια είναι λογικό να υπάρχουν και στη Χίο.

  188 Και η γούλα (οισοφάγος στην κοινή νεοελληνική) είναι δάνειο από λατ. gula

 189. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  189β. Α,κατ΄ευθείαν απ τη λατινική!Ευχαριστώ. Γκούσα τη λέει η Κοσμίτισσα (Αρκαδία) φίλη. Μου φαίνεται είναι ο προστόμαχος. Δεν τα κατέχω καλά αλλά βρίσκαμε μέσα πάντα πετραδάκια που θυμάμαι λέγανε ότι ήταν για να κάνει την πρώτη χώνεψη το πουλερικό.Ακόμη και τ΄αγριοπούλια είχανε κει μέσα μικροσκοπικά χαλικάκια.

 190. Πάνος με πεζά said

  Καθαρή Δευτέρα και στο δρόμο συναντιέται τυχαία ένα ζευγάρι που έχουν χρόνια να τα πούνε.
  – Σάρα !
  – Κωστή !

 191. Γς said

  191:

  $#%^&*(+)%$&

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: