Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η πρώτη μέρα της άνοιξης

Posted by sarant στο 21 Μαρτίου, 2016


Συμβατικά, σήμερα, 21 Μαρτίου, είναι η πρώτη μέρα της άνοιξης. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε την εαρινή ισημερία, η διάρκεια της ημέρας γίνεται ίση με τη διάρκεια της νύχτας, και από δω και μπρος οι μέρες μεγαλώνουν μέχρι να φτάσουν στο μέγιστό τους με το θερινό ηλιοστάσιο -αν και από την ερχόμενη Κυριακή θα μπούμε και στη θερινήν ώρα κι έτσι η διάρκεια της ημέρας που βιώνουμε όσοι δεν ξυπνάμε νωρίς θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, απότομα και για κάποιους αφύσικα.

Αστρονομικά, στην ισημερία το επίπεδο του ισημερινού της Γης περνάει από το κέντρο του Ηλίου. Βέβαια, η ισημερία είναι εαρινή για το βόρειο ημισφαίριο -εκεί κάτω έχουν αντίστροφα τις εποχές. Να πούμε επίσης ότι στα αγγλικά, στα γερμανικά και στις ρωμανικές γλώσσες δεν μιλάνε για ισημερία, αλλά, θα λέγαμε, για «ισονυκτία», αφού ο αντίστοιχος όρος (equinox κτλ.) παραπέμπει στη νύχτα.

Όμως, ξεκίνησα με τη λέξη «συμβατικά». Πράγματι, όσοι είναι της γενιάς μου μάθαμε στο σχολείο πως η εαρινή ισημερία πέφτει στις 21 Μαρτίου και αυτό ίσχυε τον εικοστόν αιώνα. Ωστόσο, στον αιώνα μας τις περισσότερες φορές ως τώρα η ισημερία έπεσε στις 20 Μαρτίου, αν και πέρυσι, έστω και στο τσακ, έπεσε στις 21 (διότι ήταν στις 00.45 της 21.3.2015). Φέτος, η ισημερία ήταν χτες στις 06.30, άρα η πρώτη μέρα της άνοιξης ήταν χτες. Μάλιστα, καλό είναι να ξεχάσουμε την ημερομηνία της 21ης Μαρτίου σε σχέση με την ισημερία, διότι από δω και μπρος, αν πρόσεξα καλά, η εαρινή ισημερία στην Ελλάδα δεν θα πέσει ποτέ πια στις 21 του μήνα. Σιγά-σιγά, αν και όχι γραμμικά, θα έρχεται όλο και νωρίτερα, και το 2052, εδώ θα είμαστε, θα είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε εαρινή ισημερία στις 19 Μαρτίου. Γενικότερα, στο δεύτερο μισό του αιώνα μας θα έχουμε πάνω από δεκαπέντε φορές την ισημερία στις 19 Μαρτίου, όπως βλέπετε εδώ. Σας το λέω από τώρα, να μην κανονίσετε κανένα χάπενινγκ για τις 20 ή τις 21 και πέσετε έξω.

Οπότε, η πρώτη μέρα της άνοιξης ήταν χτες. Όμως χτες ήταν Κυριακή, είχαμε άλλη ύλη στο ιστολόγιο κι έτσι την άνοιξη θα την υποδεχτούμε σήμερα -και θα την υποδεχτούμε επαναλαμβάνοντας κατά μεγάλο μέρος το περσινό μας άρθρο, διότι τα είχαμε πει όλα (ή σχεδόν) πέρυσι.

Και ξεκινάμε, πώς αλλιώς, λεξιλογώντας. Το όνομα της εποχής, άνοιξη, θυμίζει το ρήμα «ανοίγω» -και όχι τυχαία. Η εποχή ονομάστηκε έτσι επειδή τότε καλυτερεύει, «ανοίγει ο καιρός» -μια φράση που τη λέμε και σήμερα. Η λέξη άνοιξις υπήρχε από την αρχαιότητα, αλλά τότε είχε την κυριολεκτική σημασία, του ανοίγματος ή της διάνοιξης, π.χ. η άνοιξις των πυλών, στον Θουκυδίδη, και μάλιστα η κυριολεκτική σημασία διατηρήθηκε ίσαμε τα χρόνια του Ερωτόκριτου, όπως μας δείχνει ο στίχος  Κι ένα κλειδίν εκρέμουντο μ’ ένα χρουσό βαστάγι / εκεί κοντά στην άνοιξη τση πόρτας, στο’να πλάγι.

Ωστόσο, περίπου την ίδια εποχή εμφανίζεται και η σημερινή σημασία «εποχή του έαρος», αφού στο έργο «Παστώρ φίδος, ήγουν Ποιμήν πιστός», μετάφραση του Μιχ. Σουμμάκη (1638) από ιταλικό πρωτότυπο (Pastor fido) έχουμε τον στίχο «Ω μυρισμένη μου άνοιξις, του χρόνου αρχή και νιότης» (το οποίο «νιότης» είναι το νεότης σε πιο δημώδες, δεν είναι γενική της λ. νιότη). Τελικά βέβαια αυτή η σημασία επικράτησε, αφού για την άλλη υπήρχε το άνοιγμα.

Οι αρχαίοι, βέβαια, έλεγαν έαρ, λέξη ήδη ομηρική, ινδοευρωπαϊκής αρχής, που έμεινε κοντά μας κι αυτή εξαιτίας της καθαρεύουσας και που έχει δώσει το επίθετο «εαρινός» που μοιράζεται τη δουλειά με το «ανοιξιάτικος», αφού λέμε, έστω, εαρινή ισημερία (οχι όμως ανοιξιάτικη) και εαρινό εξάμηνο (και πολύ σπάνια ανοιξιάτικο), και αντίστροφα ανοιξιάτικα ρούχα ή φρούτα (και όχι εαρινά). Οι πιο θεσμικές λέξεις είναι εαρινές, οι πιο ανθρώπινες ανοιξιάτικες.

Το έαρ δεν φαίνεται να έχει πληθυντικό και δεν νομίζω να είχε και στα αρχαία, ή τουλάχιστον δεν τον βρήκα. Αλλά κι η άνοιξη δύσκολο πληθυντικό έχει, μόνο αυτή από όλες τις εποχές, αφού ο λόγιος τύπος είναι δύσκαμπτος (οι ανοίξεις) και ο λαϊκός πληθυντικός οι άνοιξες ίσως θεωρείται μαλλιαρό κατασκεύασμα, παρόλο που υπάρχει και στη δημοτική ποίηση («Τρεις άνοιξες περάσανε,
χειμώνες, καλοκαίρια κι εμείς δεν ανταμώσαμε»), αλλά και τόσοι και τόσοι επώνυμοι ποιητές τον έχουν χρησιμοποιήσει, όπως βέβαια κι ο Μάρκος Βαμβακάρης στο «Τι μ’ ωφελούν οι άνοιξες».

Τον ίδιο λαϊκό πληθυντικό βρίσκουμε και σε μερικά άλλα ουσιαστικά, όπως η θύμηση (οι θύμησες βέβαια, αλλά οι ενθυμήσεις) ή η ζάχαρη. Αλλά για τον πληθυντικό της λέξης, έχουμε γράψει ειδικό άρθρο, στο οποίο σας παραπέμπω.

Η άνοιξη είναι η πιο αγαπημένη από τις τέσσερις εποχές, νομίζω. Στο περσινό άρθρο είχα γράψει ότι ξέρω κάμποσους που αντιπαθούν το καλοκαίρι, ενώ δεν ξέρω κανέναν που να αντιπαθεί την άνοιξη -αλλά μερικοί φίλοι μού υπέδειξαν πως υπάρχουν οι αλλεργικοί στη γύρη οι οποίοι την άνοιξη βασανίζονται κι έτσι δεν τη συμπαθούν. Ωστόσο, νομίζω πως η εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Η άνοιξη έχει νιότη, έχει ελπίδα, έχει αισιοδοξία, έχει αφύπνιση. Η άνοιξη της ζωής είναι η νεότητα, η άνοιξη μεταφορικά είναι η αναδημιουργία, η αναζωογόνηση, η αλλαγή προς το καλύτερο, η αλλαγή καθεστώτος ακόμα, από την άνοιξη της Πράγας ίσαμε την Αραβική Άνοιξη, ονοματοδοσίες βέβαια που δεν είναι ούτε αθώες ούτε ουδέτερες πάντοτε και που, όπως τραγικά είδαμε, δεν οδηγούν πάντα στο καλύτερο.

Άνοιξη είναι ακόμα η πνευματική ακμή, όπως π.χ. η Λεσβιακή Άνοιξη, η μοναδική άνθιση των γραμμάτων και των τεχνών στην προπολεμική Μυτιλήνη (και γενικότερα Αιολίδα).Άνοιξη είναι και το νεότερο ευπρεπιστικό όνομα της πόλης της Αττικής που λεγόταν παλιότερα Μπογιάτι, αν και υπάρχουν διαφωνίες για την ταύτιση -ίσως ένα μέρος του Μπογιατιού να είναι η Άνοιξη και άλλο ο Άγιος Στέφανος.

Giuseppe_Arcimboldo_-_Spring,_1573Η άνοιξη συνδέεται επίσης με το ξύπνημα της φύσης από τη χειμωνιάτικη νάρκη και την ανθοφορία -όχι τυχαία, ο Αρτσιμπόλντο έφτιαξε γεμάτο λουλούδια το πρόσωπό της όταν την προσωπογράφησε.

Την άνοιξη επιστρέφουν και τα χελιδόνια από τα ζεστά μέρη, απ’ όπου και η διάσημη παροιμία που την έχουμε σε δυο εκδοχές, Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, και ‘Ενα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη (ωστόσο, ένα το χελιδόνι κι η άνοιξη ακριβή).

Στα αγγλικά, η άνοιξη είναι spring, μια λέξη με πάμπολλες βέβαια σημασίες (πηγή, ελατήριο κτλ), και ονομάστηκε έτσι επειδή την άνοιξη ξεπηδάει η φύση, έρχεται η νέα βλάστηση. Η παλιά αγγλική λέξη ήταν lencten, που σήμαινε μεγάλες μέρες, και η οποία επιβιώνει στη σημερινή Lent, που τώρα βέβαια έχει πάρει τη σημασία της Σαρακοστής. Στα γαλλικά το printemps προέρχεται από το prins temps, «πρώτη εποχή», ενώ το ιταλικό/ισπανικό primavera ανάγεται στο κλασικό λατινικό primo vere «την αρχή της άνοιξης», διότι στα κλασικά λατινικά η άνοιξη είναι ver, ομόρριζη με το έαρ το δικό μας.

Στα γερμανικά η άνοιξη είναι Frühling, όπου früh σημαίνει νωρίς, ενώ στα τούρκικα είναι μπαχάρ.  (Όπως είχαμε συζητήσει πέρυσι, στα τούρκικα υπάρχουν δυο ομόηχες λέξεις. Η πρώτη είναι περσικής, και τελικά ινδοευρωπαϊκής αρχής και σημαίνει την άνοιξη, η δε άλλη είναι αραβική που σημαίνει ένα μυρωδάτο φυτό και τα μπαχαρικά εν γένει).

Ποιητικά αριστουργήματα έχουν γραφτεί πάμπολλα για την άνοιξη, από το πένθιμο «ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος» των εγκωμίων του επιταφίου, έως το

Φεύγεις πάνω στην άνοιξη, γιε μου καλέ μου,
Άνοιξή μου γλυκιά, γυρισμό που δεν έχεις,

του Βάρναλη. Όμως εδώ σας αφήνω να συμπληρώσετε εσείς ποιήματα και τραγούδια για την Άνοιξη, αποχαιρετώντας σας με ένα ποίημα για την άνοιξη που έγινε τραγούδι, το «Όταν μιαν άνοιξη χαμογελάσει» του Μανώλη Αναγνωστάκη, που το μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης στις Μπαλάντες:

 

244 Σχόλια προς “Η πρώτη μέρα της άνοιξης”

 1. Γς said

  Καλημέρα

 2. tasos said

  Η πρώτη μέρα της άνοιξης για μένα ήταν η 25η Μαρτίου. Τότε, μετά την παρέλαση, τρώγαμε το πρώτο παγωτό και περιμέναμε το καλοκαίρι !

 3. raf said

  Ανοιξιάτικη μπόρα.
  Μιλτιάδης Μαλακάσης, Ορφέας Περίδης στη μελοποίηση.

  Καλημέρα!

 4. Παναγιώτης Κ. said

  «Σας το λέω από τώρα, να μη κάνετε κανένα χάπενινγκ για τις 20 ή τις 21 και πέσετε έξω» 🙂 🙂

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Τώρα που το λες, κι άλλοι είχαν αυτή τη συνήθεια

  3: Α, δεν την ήξερα αυτή τη μελοποίηση.

 6. Γς said

  >έαρ, λέξη ήδη ομηρική, ινδοευρωπαϊκής αρχής, που έμεινε κοντά μας κι αυτή εξαιτίας της καθαρεύουσας και που έχει δώσει το επίθετο «εαρινός» που μοιράζεται τη δουλειά με το «ανοιξιάτικος», αφού λέμε,

  Και εξαιτιας του Γλυκέως Εαρος της Μεγάλης Εβδομάδας

 7. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!

  Δε θέλω να πάω κόντρα στην αισιοδοξία που εμπνέει η ημερομηνία αλλά αυθόρμητα θυμήθηκα:

  Ακόμα τούτη την άνοιξη
  ραγιάδες, ραγιάδες,
  τούτο το καλοκαίρι,
  Μοριά και Ρούμελη.

  (..γμ τις τρόικες και τα κουρατέτα μου, γμ..)

 8. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Καλημέρα!
  Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου (κυρίως την 1η και την 25η) και μέχρι και το Πάσχα (αν πέφτει ως συνήθως αργότερα) ήταν η πρωτοχρονιά για πολλά χρονολογικά συστήματα, με πιο γνωστό το βενετικό (more veneto), αφού το Μάρτιο τοποθετεί ο μύθος τα «γενέθλια» της Βενετίας.

 9. Πιο γνωστό για σας τους δυτικόστροφους, για μας τους ανατολίτες πιο γνωστό είναι το περσοκουρδοαφγανικό Νεβρούζ (=νέα μέρα). 🙂 Το γιόρτασαν και οι πρόσφυγες χτες!

 10. sarant said

  9: Ναι, παράλειψή μου που δεν το ανέφερα!

  Θα λείψω για κάμποσες ώρες.

 11. Παναγιώτης Κ. said

  Έχει νομίζω κάποιο ενδιαφέρον να ξέρουμε πως αντιδρούν οι κάτοικοι του Νότιου ημισφαιρίου όπου το ημερολόγιο και οι εποχές λειτουργούν αντίθετα σε σχέση με το Βόρειο ημισφαίριο.
  Σε μας για παράδειγμα ο χειμώνας παίρνει από δυο διαδοχικές χρονολογίες ενώ σε εκείνους αυτή τη…χάρη την έχει το καλοκαίρι. Έτσι δεν είναι;
  Οι φίλοι του καλοκαιριού είμαι σίγουρος ότι πλειοψηφούμε!
  Σε όσους δεν αρέσει ο χειμώνας, μας πέρασε από το μυαλό να αλλάζουμε …ημισφαίριο για να ζούμε σε ένα συνεχές καλοκαίρι. Υπάρχει όμως το…λεπτό ζήτημα όπου μας λείπουν τα λεφτά. 🙂
  Υπάρχει και η ενδιάμεση λύση. Λέγεται Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Άκουσα άνθρωπο να λέει ότι τα ενοίκια είναι πολύ μικρά για ένα μέσο ελληνικό εισόδημα οπότε μπορείς να νοικιάζεις αρχοντικό σε ετήσια βάση και να ξεχειμωνιάζεις στην νότια ακτή της Μεσογείου.

 12. Corto said

  «Ήταν άνοιξις που σ’ είδα/ που ανθούν ρόδα και κρίνα
  Είχες τ’ αηδονιού την χάρη/ και ντερβίσικο καμάρι»

  (Μπαγιαντέρας)

 13. cyrusmonk said

  Καλημέρα καὶ καλὸ ἐαρινὸ ξεκίνημα, ἂν καὶ μὲ ἕνα (συγχωρητέο, ἀσφαλῶς) λαθάκι: Γράφεις:

  …από δω και μπρος οι μέρες μεγαλώνουν μέχρι να φτάσουν στο μέγιστό τους με το θερινό ηλιοστάσιο…

  Ὅμως οἱ μέρες ἀρχίζουν νὰ μεγαλώνουν ἀμέσως μετὰ τὸ χειμερινὸ ἡλιοστάσιο. Ἀπὸ δῶ καὶ μπρὸς ἁπλῶς γίνονται μεγαλύτερες ἀπὸ τὶς νύχτες καὶ συνεχίζουν νὰ μεγαλώνουν μέχρι τὸ θερινὸ ἡλιοστάσιο.

 14. Γς said

  9:

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B6

 15. Corto said

  Ο συνειρμός μας οδηγεί και στην ιταλική εαρινή αντεπίθεση τον Μάρτιο του 1941 (με το κωδικό όνομα Πριμαβέρα):

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%95%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AE_%CE%95%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7

  Το ελληνικό μέτωπο άντεξε παρά την σφοδρότητα της επίθεσης.

 16. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα σε όλους, και καλή μας άνοιξη !
  «Τον ίδιο λαϊκό πληθυντικό βρίσκουμε και σε μερικά άλλα ουσιαστικά» : είπαμε, στις σκοτεινές επιδίωξες της συνειδητά ασυνείδητης ολιγαρχίας..Από δίπλα και οι μέθοδες.
  Eγώ θυμίζω Λαθρεπιβάτες, σε πανέμορφους στίχους του μεγάλου Ηλία Κατσούλη…(αν και τέτοια εποχή με συγκλονίζει διαχρονικά ο Κραουνάκης με τη Λίνα…)
  Η άνοιξη θα `ρθει
  μια νύχτα ξαφνικά
  θα κλέψει μυστικά
  θα φέρει ζάλη
  φωτιές θα βάλει
  και στης καρδιάς σου τα διόδια
  θα γίνουν πάλι επεισόδια
  κι αγάπης φονικά
  μια νύχτα ξαφνικά.

 17. π2 said

  8: Παραδόξως, όχι για τα αρχαιοελληνικά χρονολογικά συστήματα. Στις περισσότερες περιοχές δεν έχουμε απολύτως ασφαλείς πηγές για το πότε άρχιζε το έτος, αλλά συνήθως άρχιζαν μετά το θερινό ή το χειμερινό ηλιοστάσιο ή μετά τη φθινοπωρινή ισημερία. Δεν το έψαξα, αλλά δεν θυμάμαι κάποιο χρονολογικό σύστημα να αρχίζει την άνοιξη.

 18. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Είναι η ημέρα που ανεβαίνει -με το σπυρί ροδιού στο στόμα της- η Περσεφόνη ακόμη και στις μέρες μας, στα παλάτια της Δήμητρας, παρά την απελπισμένη αποτροπή του Γκάτσου.. Και βέβαια, δεν παραχωρεί την πανέμορφη λέξη «έαρ- εαρινός» σε κανένα θεσμικό όργανο, όπως δεν την παραχώρησαν τόσοι ποιητές μας.. https://www.youtube.com/watch?v=lImBKj9KV0k

 19. Τσούρης Βασίλειος said

  Καλημέρα
  Πότε είναι η εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων;

 20. ΣΠ said

  Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.
  http://www.un.org/en/events/racialdiscriminationday/

 21. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #17
  Έπρεπε να αναφέρω χρονολογικά συστήματα της χριστιανικής εποχής, διότι συνήθιζαν να μετρούν το χρόνο και από την ενσάρκωση (ab incarnatione), δηλαδή τον Ευαγγελισμό. Αυτό βέβαια δημιουργεί καμιά φορά μπερδέματα, κυρίως σε επιγραφές, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

 22. Γς said

  18:

  >Είναι η ημέρα που ανεβαίνει -με το σπυρί ροδιού στο στόμα της- η Περσεφόνη ακόμη και στις μέρες μας, στα παλάτια της Δήμητρας

  Ο Ορφέας κατέβηκε στον κάτω κόσμο και με τη μουσική του απάλυνε την καρδιά του Άδη και της Περσεφόνης ,οι οποίοι συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Ευρυδίκη να επιστρέψει μαζί του στη γη. Αλλά…

 23. Avonidas said

  καλημέρα και καλή άνοιξη.

  διότι από δω και μπρος, αν πρόσεξα καλά, η εαρινή ισημερία στην
  Ελλάδα δεν θα πέσει ποτέ πια στις 21 του μήνα.

  μην ανησυχείτε, κάθε 20000 χρόνια, εδώ θα ‘μαστε, ο κύκλος επαναλαμβάνεται. 😉

 24. Ανδρέας said

  17
  People didn’t always celebrate the new year on January 1. The earliest recording of a new year celebration is believed to have been in Mesopotamia, circa 2000 B.C. That celebration – and many other ancient celebrations of the new year following it – were celebrated around the time of the vernal equinox, around March 20. Meanwhile, the ancient Egyptians, Phoenicians, and Persians began their new year with the autumnal equinox around September 20. And the ancient Greeks celebrated on the winter solstice, around December 20.
  http://earthsky.org/earth/why-does-the-new-year-begin-on-january-1

 25. Vrach said

  Μ’ αρέσει που από δω και πέρα η πρώτη μέρα της άνοιξης θα πέφτει στις 20 Μάρτη, που είναι και Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης. Θα τα γιορτάζουμε μαζί λοιπόν στο εξής!

 26. Ανδρέας said

  17 π2
  Araḫ Nisānu
  https://en.wikipedia.org/wiki/Babylonian_calendar

 27. Ανδρέας said

  Η περιστροφή στον ζωδιακό γίνεται αντίστροφα του ρολογιού οπότε μετά από δυο χιλιάδες χρόνια ερχόμαστε στην εποχή του Ιχθύος μετά στον Υδροχόο κ.ο.κ.

 28. Avonidas said

  #11. Έχει νομίζω κάποιο ενδιαφέρον να ξέρουμε πως αντιδρούν οι κάτοικοι του Νότιου ημισφαιρίου όπου το ημερολόγιο και οι εποχές λειτουργούν αντίθετα σε σχέση με το Βόρειο ημισφαίριο.

  Εγώ χτες ευχήθηκα καλό φθινόπωρο σε μια συναδέλφισσα που ξενιτεύτηκε στη Χιλή. Πήγε εκεί κατω το Γενάρη, και γλίτωσε το μισό χειμώνα. Αλλά όλα εδώ πληρώνονται…

 29. π2 said

  26: Για τα αρχαιοελληνικά έγραψα. Τα άλλα είναι αρμοδιότητας Δύτη. 🙂

 30. Ανδρέας said

  Έτσι καταλαβαίνουμε τι ακριβώς ονομάζουμε εποχή του Ταύρου Μινωικός πολιτισμός, Κριού Αλέξανδρος με κέρατα, Ιχθύος Ι.Χ.Θ.Υ.Σ, και μπαίνουμε στον Υδροχόο που λέει το λαϊκό άσμα.

 31. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ότι είναι η μέρα της ποίησης, το είπαμε;

 32. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 33. tasos said

  ‘Αλλο ένα ανοιξιάτικο τραγουδάκι…

 34. ΚΑΒ said

  18.
  .Το σπυρί το ρόδι που δίνει ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη, τη στιγμή που αυτή ανεβαίνει στον πάνω κόσμο, τη δένει μαγικά μαζί του. Αν κάποιος γευτεί κάτι από τον άδη, δεν μπορεί πια να ξεφύγει απ’ αυτόν .Και το ρόδι οι αρχαίοι τον σχέτιζαν με τον θάνατο. Όμως για τους αρχαίους ήταν και σύμβολο της ευγονίας και γι’ αυτό ιερό για την Ήρα, τη θεά του γάμου Έτσι με το να δώσει ο Πλ. στην Περσ. να φάει από το ρόδι την έδενε μαζί του με τους ασύντριφτους δεσμούς του γάμου .

  . Ο θρησκειολόγος Μάρτιν Νίλσον ( Ελληνική λαϊκή θρησκεία, μτφρ. Ι. Κακριδή.σ. 48 κ.ε.) έχει αποδείξει ότι η Περσεφόνη έμενε στον Άδη τους 4 καλοκαιρινούς μήνες (Ιουνιο- Σεπτέμβριο) και όχι τους χειμερινούς. Το Καλοκαίρι ο ήλιος ψήνει τη γη και τα χωράφια είναι χέρσα, δεν μπορεί λοιπόν η Π. που είναι θεά της βλάστησης να βρίσκεται στον Απάνω Κόσμο. Στην Σικελία τον Ιούνιο γιόρταζαν το κατέβασμα της Κόρης στον άδη, ενώ 4 μήνες αργότερα γιόρταζαν την ΄Ανοδο, το ανέβασμα της Κόρης του Σταριού, τότε που άρχιζε το σπάρσιμο των χωραφιών με δημητριακά. Άρχιζαν οι βροχές και πρασίνιζαν οι κάμποι.Τότε γίνονταν και τα Ελευσίνεια μυστήρια.

 35. Ανδρέας said

  29
  του Λεό είναι αυτή η εποχή όχι του δύτη

 36. Avonidas said

  #30.
  Μπαίνουμε στον Υδροχόο
  και θα φύγουν οι Ιχθείς
  Έτσι ήτανε γραμμένα
  Μέσα στ’ άστρα τα σβησμένα

  Τώρα βέβαια, κατά πόσο «μπαίνουμε» στον Υδροχόο, όταν αστρονομικά η μετάβαση τοποθετείται έως και τα μισά της 3ης χιλιετίας, είναι ένα θέμα.

  Διάφορες τρελοθεωρίες πρεσβεύουν ότι η θρησκεία, τα σύμβολα και ο ανθρώπινος πολιτισμός επηρεάστηκαν από τον εκάστοτε αστερισμό που αντιστοιχούσε στην εαρινή ισημερία κάθε εποχής. Κι έτσι σου βγάζουν ότι η Σφίγγα κατασκευάστηκε γύρω στο 10,000 π.Χ., όταν η ισημερία ήταν στον Λέοντα, κι ότι και καλά ο Αιγυπτιακός πολιτισμός είναι τόσο παλιός…

 37. Corto said

  Εδώ γράφει κάτι ενδιαφέρον για την Άνοιξη του Βιβάλντι:

  «ο συνθέτης για να είναι πιο κοντά στην εικόνα της φύσης, προτάσσει σε κάθε ένα από τα κονσέρτα ένα μικρό ποίημα, που έγραψε ο ίδιος. Τους στίχους αυτών των ποιημάτων τους σημειώνει και μέσα στην παρτιτούρα στα σημεία εκείνα που επιχειρεί να μιμηθεί ηχητικά τις εικόνες που μας υποβάλλουν τα ποιήματα»

  http://lexeismousikis.blogspot.gr/2012/12/normal-0-false-false-false-en-us-x-none.html

 38. Ανδρέας said

  Υπολογίζοντας την διαφορά των 2000-2500 χρόνων μέχρι σήμερα την άνοιξη (Φεβρουάριο-Μάρτιο) θα συνέπιπταν τα Ανθεστήρια
  Ανθεστηριών
  Ο Ανθεστηριών είναι ο όγδοος μήνας στο αττικό ημερολόγιο, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στο θεό Διόνυσο και αντιστοιχούσε στο χρονικό διάστημα Νέα Σεληνη Ιανουαρίου έως Νέα Σελήνη Φεβρουαρίου.

  Κυριότερη και επώνυμος γιορτή του μήνα ήταν τα Ανθεστήρια, τα οποία διαρκούσαν τρεις ημέρες. Κατά την τελευταία ημέρα της γιορτής αυτής τελούνταν τα Υδροφόρια προς τιμήν όσων χάθηκαν στον Κατακλυσμό του Δευκαλίωνα.

  Λάμβαναν χώρα επίσης τα Διάσια προς τιμήν του Μειλίχιου Δία, τα Μικρά Ελευσίνια, τα Διάσεια και μια επίσημη Τελετή του Αρείου Πάγου.

 39. Ανδρέας said

  36
  Avonidas τα σύμβολα παραμένουν, δεν αλλάζει αυτό. Τώρα αν ήταν τρελοθεωρίες, οκ τρελοί ήταν αλλά και πάλι δεν αλλάζει και τίποτα αν τους πούμε τρελούς ή γνωστικούς.

 40. Γιάννης Ιατρού said

  31: Και πρωτοχρονιά για τους Κούρδους …. Nowruz (Νεβρούζ)
  Κάτι συμπτώσεις !!!

 41. Avonidas said

  #39. Το θέμα είναι ότι η Σφίγγα δεν ταιριάζει με αυτό το μοτίβο. Πού να χτυπιέται κάτω κανένας, δεν κατασκευάστηκε το 10,000 π.Χ.

 42. Ανδρέας said

  41
  Δεν ταιριάζει λόγω του ανθρώπινου κεφαλιού εννοείς ή για κάτι άλλο;

 43. Avonidas said

  #42. Εννοώ ότι, αν θεωρείται σύμβολο της εποχής του Λέοντα, κατασκευάστηκε τη λάθος εποχή. Φυσικά, μπορείς να εξακολουθήσεις να τη θεωρείς σύμβολο του Λέοντα (του αστερισμού ή του ζώου), αλλά τότε δεν μπορεί να σχετίζεται με την ισημερία.

 44. Avonidas said

  Και το πρώτο ανέκδοτο της άνοιξης:

  Απόφαση εξόδου από τα μνημόνια πριν την 1η Μαϊου βλέπει ο Καμμένος

 45. Γιάννης Ιατρού said

  …ο λόγιος τύπος είναι δύσκαμπτος (οι ανοίξεις) και ο λαϊκός πληθυντικός οι άνοιξες…

  Έχουμε όμως βρει αντίδοτο, ειδικά όταν πρόκειται για τον προδιορισμό της ηλικίας στο ωραίο φύλο 🙂

  π.χ. δεσποινίς … 22 Μαίων … λέμε. Η άνοιξη και ο Μάιης (πάντως όχι ο Μάρτης ή ο Απρίλης, ίσως λόγω της αστάθειάς τους κλιματολογικά) φαίνονται να είναι συνυφασμένες έννοιες. Ισως γιατί από πολύ παλιά (βλ. και Κούρδους – Νεβρούζ) η άνοιξη θεωρείται σαν αρχή του χρόνου, μιάς και τότε ξυπνάει η φύση, τουλάχιστον στο δικό μας ημισφαίριο…

 46. Καλημέρα, καλή βδομάδα και καλή Άνοιξη.

  Στην Κούβα σήμερα τέλειωσε ένας χειμώνας. Ελπίζω…

  http://left.gr/news/o-mparak-ompama-arhizei-simera-tin-istoriki-episkepsi-toy-stin-koyva

 47. cronopiusa said

  μπερδεύτηκες Εφούλα,
  παγκόσμια μέρα ποίησης η 21 Ιουνίου

  δυστυχώς σήμερα γιορτάζουμε
  τη μέρα του πρόσφυγα

  Ότι κι αν είχα το χασα
  γυναίκα βιος παιδιά μου
  τίποτα δεν μ’ απόμεινε
  στερνή παρηγοριά μου

  Ancient Greece – Minoan palace

  Καλή σας μέρα και καλή άνοιξη!

 48. Γιάννης Ιατρού said

  40: Ωχ, τώρα το πήρα είδηση, ο Δύτης το ανέφερε στο 9 (κι έψαξα, αλλά για κούδους, όχι και περσοκουρδο…. 😦 )!

  4: Παναγιώτη, για να μη μπερδευόμαστε, εμείς κάνουμε χάπενινγκ/μαζώξεις στις 25/3, όπως λέει κι ο Τάσος στο #2 🙂

  Και για να θυμόμαστε τον Υδροχόο, από την 5η Διάσταση, από τότε που είμασταν νέοι και όμορφοι, τώρα είμαστε μόνο και 🙂

 49. Γιάννης Ιατρού said

  47α Κρόνη
  Ερχόμενος αρωγός της ΕΦΗς, υπάρχουν κι άλλες πληροφορίες

 50. Νομίζω ότι μπερδέψαμε δύο διαφορετικά πράγματα:

  1. τη λεγόμενη «μετάπτωση των ισημεριών», που την ανακάλυψε ήδη ο Ίππαρχος, και που κάνει το σημείο γ (το ένα από τα δύο σημεία τομής της εκλειπτικής με τον ουράνιο ισημερινό, όπου βρίσκεται ο ήλιος τη στιγμή της εαρινής ισημερίας) να διατρέχει όλη την εκλειπτική σε 25756 χρόνια, και συνεπώς να αλλάζει ζώδιο κάθε 2000 χρόνια περίπου. Αυτή οφείλεται στο ότι ο άξονας περιστροφής της Γης, που ως γνωστόν δεν είναι κάθετος στο επίπεδο της τροχιάς της γύρω από τον Ήλιο, εκτελεί μία αργή κίνηση σαν σβούρα γύρω από τον νοητό κάθετο άξονα της τροχιάς αυτής, λόγω κυρίως της έλξης του Ήλιου στο ισημερινό εξόγκωμα της Γης.

  2. τις μικροαλλαγές στην ημερολογιακή ημερομηνία όπου πέφτει η στιγμή της ισημερίας. Αυτές οφείλονται στο ότι το ημερολόγιο, όπως κι αν είναι διευθετημένο, δεν μπορεί ν’ ακολουθεί ακριβώς τη διάρκεια του τροπικού έτους, το διάστημα δηλαδή από ισημερία σε ισημερία, που δεν ισοδυναμεί με ακέραιο αριθμό ημερών. Με το ιουλιανό ημερολόγιο, η εαρινή ισημερία πέφτει στις αρχές Απριλίου! Ακριβώς για να μη συμβαίνει αυτό, το γρηγοριανό ημερολόγιο δεν χαρακτηρίζει δίσεκτα τα έτη που είναι πολλαπλάσια του 100, εκτός αν διαιρούνται διά 400. Ετσι, το 2000 ήταν δίσεκτο. Αν δεν ήταν, η εαρινή ισημερία τον 21ο αιώνα θα έπεφτε πάλι συνήθως στις 21 Μαρτίου!

 51. Γς said

  Από τον εορτασμό του Nowruz, Nourooz, Nouruz, Norouz, Norooz, Narooz, Nauruz, Nawroz, Nohrooz, Novruz, Nauroz, Navroz, Naw-Rúz, Nowroj, Navroj, Nevruz, Newroz, Navruz, Navrez, Nooruz, Nauryz, Nevruz, Nowrouz, Наврӯз, ნავრუზი, नवरेह, નવરોઝ, नौरोज़ ή Νορούζ ή Νεβρούζ στο Λευκό Οίκο.

  http://tilegrafima.gr/world1/item/3242-i-misel-ompama-diorganose-giorti-nevroyz-sto-lefko-oiko

 52. Δρ Γεώργιος ο Βούς said

  Να πούμε κάποια πράγματα πιο σωστά. Τα επίπεδα του ισημερινού και της εκλειπτικής τέμνονται κατά την διάμετρο της ουρανίου σφαίρας την οποία χαρακτηρίζουμε ως γραμμή ισημεριών, Τα δυο άκρα της γραμμής αυτής δηλ. τα κοινά σημεία των μέγιστων κύκλων του ισημερινού και της εκλειπτικής αποτελούν τα δύο ισημερινά σημεία. Τώρα σε ότι έχει να κάνει με την ημερομηνία της εαρινής ισημερίας υφίσταται το φαινόμενο της μετάπτωσης των ισημεριών όπου η γραμμή των ισημεριών περιστρέφεται συνεχώς επί του επιπέδου της εκλειπτικής κατά την ανάδρομη φορά συμπληρώνοντας μια πλήρη περιστροφή κάθε 25800 περίπου έτη, Λόγω αυτής της περιστροφής και τα δύο ισημερινά σημεία μεταπίπτουν κι αυτά προς την ανάδρομη φορά επί του μεγίστου κύκλου της εκλειπτικής κατά 50 δεύτερα λεπτά της μοίρας περίπου ετησίως. Λόγω λοιπόν της μετάπτωσης έχουμε συνεχή αλλαγή της ημερομηνίας των ισημεριών, αλλαγή των εποχών, αλλαγή πολικού αστέρα κλπ. Αυτά από ένα πρώην πλοίαρχο ΕΝ.

 53. Γιάννης Ιατρού said

  52: Βάλτε και καμιά εινόνα ρε παιδία, να καταλαβαινόμαστε 🙂 Όχι μόνο για φυσικομαθηματικούς και Πσαράδες

 54. gpoint said

  ενα τραγούδι θυμάμαι της άνοιξης που να μ’ αρέσει…

 55. Γς said

  53:
  >Όχι μόνο για φυσικομαθηματικούς και Πσαράδες

  Και αμέσως σ άκουσε ο Πσαράς…

 56. cronopiusa said

  Για την Έφη και τον Γιάννη Ιατρού

  Γαλάζια σπλάγχνα

  Κάτοικε τοῦ ὀνείρου
  μαζεύω τὴ φωνή μου ἀπὸ κάθε ἄκρη
  καὶ τὸ ὑπόλειμμά της αὐτὸ στὴ σινδόνη τῶν δέντρων
  κ᾿ ἐκεῖνο κεῖ ψηλὰ στὸ σκουριασμένο βράχο
  ὅπου ὀργίζεται ὁ γερο-κόρακας
  συγκεντρώνομαι
  γιὰ τὴ μεγάλη ἀποκάλυψη
  ρίχνω στὸν ἄνεμο μακρόσυρτη ἀγάπη:
  Τὴν θέλω ἐγὼ τὴν ἀπελπισία μου
  δὲν τὴν ἀνταλλάσσω μὲ θαλπωρὴ ἄλλη
  ἔχασα.
  Μὰ χάνουν καὶ τ᾿ ἄνθη
  τ᾿ ἄνθη ἀνοίγουν τὸ μοναδικὸ παράθυρο…
  Κάλλιο νὰ πλανηθεῖ ὁ χαρταετός μου
  δὲ θέλω πιὰ ν᾿ ἀγγίξω τὰ χρώματά του
  κλείνω τὰ μάτια μου γιὰ νὰ δῶ.
  Εἶναι ἡ φωνὴ ποὺ μὲ διασχίζει
  κι ἄλλοτε ποὺ χτυπᾷ στὸν ἄκμονα
  χίλιες φορές.
  Εἶναι ἡ φωνὴ ἀπὸ ἕνα βάθος:
  Γιὰ πάντα νὰ μὴν ἔχεις
  τίποτα γιὰ τ᾿ ἀληθινὰ χέρια
  μονάχος
  ἀνήμπορος ἐκστατικὸς
  σ᾿ αὐτὴ τὴν ἄξαφνη γιορτὴ τοῦ δευτερολέπτου
  ποὺ παραδίδεται ὁ κόσμος.
  Νίκος Καροῦζος

 57. Γς said

  54:
  … και καλώς τον
  😉

 58. Γς said

  56:

  >Για την Έφη και τον Γιάννη Ιατρού

  Α, θέλω κι εγώ!

 59. Γιάννης Ιατρού said

  51: Ρε Γς, βάλε και κάτι πιό …ανοιξιάτικο 🙂

 60. Γς said

  59:

  Εβαλα με το καλημέρα [#1]

 61. Γιάννης Ιατρού said

  56: 🙂

  Νὰ μὲ σώσουν τὰ ὄνειρα ἢ νὰ μὲ συντρίψουν
  – ἕνα τ᾿ ὀνομάζω.

 62. Γς said

  61, 56:
  Μισά-μισά με την Εφη-Εφη

 63. Γιάννης Ιατρού said

  58, 62 🙂 🙂

 64. Γς said

  Που κολλάει;

 65. Γιάννης Ιατρού said

  64: στο 58 «Α, θέλω κι εγώ!»

 66. Γς said

  63:

 67. 11. «Υπάρχει και η ενδιάμεση λύση. Λέγεται Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Άκουσα άνθρωπο να λέει ότι τα ενοίκια είναι πολύ μικρά για ένα μέσο ελληνικό εισόδημα οπότε μπορείς να νοικιάζεις αρχοντικό σε ετήσια βάση και να ξεχειμωνιάζεις στην νότια ακτή της Μεσογείου.»

  (Ίδια πληροφόρηση έχω, βλέπε τελευταία στροφή).

  Προ εξαετίας το είχα γράψει για την Αλεξάνδρεια , φυσικα λογω του συνωστισμου, εννουσα στα προαστεια της Αλεξάνδρειας με άλλους Ευρωπαίους, ένοπλη φρουρά,….
  Οσο για το προβλημα της σκόνης όταν φυσά ανεμος απο την ερημο, θα φοραμε γυαλια καταδυσης. Για τον νωπο αερα στο σπιτι θα υπαρχει ειδικο φιλτρο εναντι διεισδυσης άμμου (SANDPROOF)

  Αν όμως δεν ηρεμήσουν τα πράγματα στην Αίγυπτο, προφανώς στην νότια Κρήτη στο Λιβυκό πέλαγος ή στην Ρόδο (όπου έχω κάποιους παλιούς συμφοιτητές και συνεργάτες)…

  Το υπόλοιπο αναρτάται επ’ ευκαιρία της 25ης Μαρτίου.

  Δεν είναι η πατρίδα μας
  (2010 σατιρικό)

  Δεν είν’ οι βίλες στις κορυφογραμμές
  οι ιδιωτικές παραλίες στις μπαζωμένες ακτές
  τα αξεστα λαμόγια με τις βαμμένες ξανθιές
  τα ξέκωλα στην TV και στις φυλλάδες.

  Οι λαθρέμποροι που έχουνε ποδοσφαιρικές ομάδες
  οι πουλημένοι οι “ταγοί’ και οι συνδικαλιστές
  ‘ διανοούμενοι’ που υμνούν απολύσεις από μικροκαπιταλιστές
  ‘ μαικήνες’ businessmen επί του ασφαλούς :
  αφανείς εταίροι με τους πολιτικούς.

  Δεν είναι τα ερειπωμένα αρχαία μέλη μνημείων
  τα αγάλματα τα κλασσικά,o εναπομένων κίων
  ότι απέμεινε απ’ το ασβεστοκάμινο και την λαθρανασκαφή
  καλά που δεν τά ‘ καναν όλα ασβέστη οι χριστιανοί
  ή δεν τα’ χτισαν σε εκκλησιές στην βυζαντινή εποχή

  Fallmerayer- Παπαρρηγόπουλος 1-1
  δεν δίνω δίκιο σε κανένα

  Πάντως ο καπιταλισμός μας είναι βαλκανικός
  διαφθορά, εγκάθετοι, μετριοκρατία, νεποτισμός
  Τα αποτελέσματα γνωστά πριν το σάλπισμα της κρίσης
  Φθάνει η ώρα την μάταιη την μάχη ν’ αφήσεις
  ………………………………………………………..
  Χαμένη η παρτίδα της πατρίδας μας
  Σαν Σέρβοι επί Milošević να βγάλουν διαβατήρια
  οι νέοι των 700 ευρώ , αξιοπρέπειας εισιτήρια
  τόσους …έξυπνους δεν τους σηκώνει ο τόπος
  οδόφραγμα οι “έξυπνοι’, για πάντα κλειστός ο δρόμος

  Κι εμείς μετά την σύνταξη στην πόλη του Καβάφη
  θα κοιτάμε προς βορρά : την Κρήτη, τη Ανάφη
  κι ας τους “να βράζουν μες το ζουμί τους’
  μέχρι να τελειώσει το νερό κι η άθλια ζωή τους.
  24.03.2010

  http://www.poiein.gr/archives/9882/index.html

 68. Avonidas said

  #50. Δεν θα έπρεπε όμως οι μικροαλλαγές, όπως λες, να κυμαίνονται μέσα σε διάστημα 4 ετών περίπου, και η ισημερία να ξαναπέσει στις 21 Μαρτίου σχετικά σύντομα; Εκτός κι αν η μετατόπιση οφείλεται στις 2ης τάξης διορθώσεις (μη δίσεκτοι αιώνες εκτός των πολλαπλασίων του 400), οπότε θα περιμέναμε μια περίοδο 1 με 4 αιώνες.

 69. Ανδρέας «Κουπoνιώτης» said

  #9 Δύτη
  Οι Κούρδοι που ζουν, πρόσφυγες, στην Ελλάδα, γιορτάζουν το Νεβρόζ σήμερα στο Λαύριο και εύχονται
  Newroz piroz be («Ευτυχισμένη η Νέα Μέρα»).
  Επειδή μάλιστα θεωρούν το Νεβρόζ, μέρα που επικρατεί το φως πάνω στο σκοτάδι, η πρώτη μέρα της νέας χρονιάς που είναι και μέρα ανάστασης, το δένουν φέτος και με την ένταση των αγώνων τους για ελευθερία και δημοκρατία.
  Για μας τους υπόλοιπους «Τα άσχημα τελείωσαν. Ερχονται τα χειρότερα….»

 70. gpoint said

  # 55, 57

  μπα, όταν έγραφα δεν είχε ανέβει το σχόλιο 53

  απλά συναντηθήκαμε σαν μεγάλοι μανιτού…

 71. Δρ Γεώργιος ο Βούς said

  Για τον φίλο που δυσκολεύεται να καταλάβει παρακάτω υπάρχουν λίκνα με δύο βιντεάκια που τα δίνουν μασημένα.

  .https://www.youtube.com/watch?v=qlVgEoZDjok

  Α και να διευκρινίσω κάτι σε σχέση με τα ζώδια που αναφέρονται στα βίντεο. Οκτώμισι μοίρες εκατέρωθεν του μεγίστου κύκλου της εκλειπτικής εκτείνεται επί της ουρανίου σφαίρας η σφαιρική ζώνη του ζωδιακού, διαιρεμένη σε 12 ίσα μέρη ανά 30 μοίρες έκαστο. τα ίσα αυτά μέρη αποτελούν τα 12 ζώδια, εντός δε αυτής της ζώνης πλανώνται ανά τους εκεί αστερισμούς οι γνωστοί πλανήτες καθώς και η σελήνη. Αυτό μόνο και τίποτα άλλο και μην ακούτε τις σαχλαμάρες μου μας σερβίρουν οι διάφοροι τσαρλατάνοι…

 72. Γιάννης Ιατρού said

  69, 9 Απορία:

  Αν δει κανείς γραμμένο το Νεβρούζ => Newruz, και την μετάφρασή του (Νέα..) και το πρώτο μέρος της λέξης (Νew*), μοιάζει με το αγγλικό new. Υπάρχει άραγε σύνδεση;

 73. Γς said

  70:

 74. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΙΓΙΩΤΗΣ said

  »Οι αρχαίοι, βέβαια, έλεγαν έαρ, λέξη ήδη ομηρική, ινδοευρωπαϊκής αρχής, που έμεινε κοντά μας κι αυτή εξαιτίας της καθαρεύουσας ; »Καλημέρα Νίκο.Το ‘ινδοευρωπαϊκής αρχής’,απο που προκύπτει και πώς τεκμηριώνεται ;

 75. Γς said

  72:
  Ναι.
  Nowruz:
  now (Old Persian nava) means «new»

 76. ΚΩΣΤΑΣ said

  Εαρινή ισημερία και παγκόσμια ημέρα ποίησης σήμερα. Σκόρπιες στροφές, που μ’ αρέσουν, από ποιήματα του Βάρναλη. Τι να κάνω! είμαι κολλημένος μαζί του, παρά τις όποιες αντιρρήσεις μου.

  Ο Τρελός

  Είχα γυναίκα, είχα και ζα,
  είχα μια Βάσω με βυζά,
  μα προκοπή δεν είχα.
  Σε ποιό χαρέμι να παχαίνει
  στα μαξιλάρια ξαπλωμένη
  μασώντας τη μαστίχα.
  ………………………………………..
  Έχω τρύπα στο βρακί,
  λίγδα στην καπότα μου,
  έχω ψείρα σαν κουκί
  και βρομούν τα χνότα μου.
  ………………………………………

  Το χαράτσι, τα παιδιά,
  μοναχός να κρίνεις,
  άλλο να σ’ τα παίρνουνε
  κι άλλο ναν τα δίνεις.

  http://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/tools/concordance/browse.html?cnd_id=8&text_id=491

  Ἡ μπαλάντα τοῦ κυρ-Μέντιου

  Δὲ λυγᾶνε τὰ ξεράδια
  καὶ πονᾶνε τὰ ρημάδια!
  Κούτσα μία καὶ κούτσα δυὸ
  τῆς ζωῆς τὸ ρημαδιό!
  …………………………..
  Εἴκοσι χρονῶ γομάρι
  σήκωσα ὅλο τὸ νταμάρι
  κι᾿ ἔχτισα, στὴν ἐμπασιὰ
  τοῦ χωριοῦ, τὴν ἐκκλησιά.
  ………………………………..
  Καὶ στὸν πόλεμ᾿ «ὅλα γιὰ ὅλα»
  κουβαλοῦσα πολυβόλα
  νὰ σκοτώνωνται οἱ λαοὶ
  γιὰ τ᾿ ἀφέντη τὸ φαΐ.
  ………………………………..
  Κι᾿ ὁ παπὰς μὲ τὴν κοιλιά του
  μ᾿ ἔπαιρνε γιὰ τὴ δουλειά του
  καὶ μοῦ μίλαε κουνιστός:
  «Σὲ καβάλησε ὁ Χριστός!
  ……………………………
  Κοίτα! Οἱ ἄλλοι ἔχουν κινήσει
  κι᾿ ἔχ᾿ ἡ πλάση κοκκινήσει
  κι᾿ ἄλλος ἥλιος ἔχει βγῇ
  σ᾿ ἄλλη θάλασσ᾿, ἄλλη γῆς».

  http://users.uoa.gr/~nektar/arts/poetry/kwstas_barnalhs_poems.htm#Η_ΜΠΑΛΑΝΤΑ_ΤΟΥ_ΚΥΡ_ΜΕΝΤΙΟΥ

  Λέω τώρα, αν σήμερα ζούσε ο Βάρναλης και τον ρωτούσα, τι θα μου απαντούσε για την τελευταία στροφή;

 77. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  13 Ναι, αυτό που λες εννοούσα

  23 Δεν έβαλα τόσο μακροπρόθεσμα πλάνα διότι δεν ανταποκρίνονται στη νοοτροπία μου 🙂

  25 Υπάρχει μέρα του χρόνου που να μην είναι παγκόσμια ημέρα;

  47-49 Κι εγώ έτσι ξέρω

  72 Όλα ινδοευρωπαϊκά είναι, και το αγγλικό και το πέρσικο

  73 Το έαρ σύμφωνα με τα λεξικά ανάγεται στο (F)έσαρ, και αυτό στην ΙΕ ρίζα *wer-s, απ’ όπου το λατ. ver, το σλαβ. vesna κτλ.

 78. cronopiusa said

  για τον παραπονιάρη τον Γς

 79. sarant said

  76 Θα είχε ζησει και όλα όσα προηγήθηκαν, βέβαια. Αλλά θα ήταν ενδιαφέρον το τι θα απαντούσε.

 80. Γιάννης Ιατρού said

  77 τέλος, 73 έαρ

  Τώρα πάντως μοιάζει (φωνητικά) με το year. Αν σκεφτεί κανείς και την θεώρηση σαν αρχή του χρόνου σε πολλούς λαούς… (όχι ότι προέρχεται κλπ., αλλά να υπάρχει άραγε συγγένεια;)

  Μπα, μάλλον κολάζομαι, ε;

 81. Γς said

  78:
  >για τον παραπονιάρη τον Γς

  W. Waterhouse, Ανεμώνες. 1902.

  Ευχαριστώ

  Του ιδίου

  W. Waterhouse, Μαζεύοντας Νάρκισσους. 1912.

 82. Γιάννης Ιατρού said

  75: ευχαριστώ 🙂

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  56. Κρόνη, ευχαριστούμε!
  Ανταποδίδω πάλι με Καρούζο

  Σχέδιο γιὰ τὸ μέλλον τοῦ οὐρανοῦ
  ……………………………………………………
  Μεγάλη ἡ νύχτα κ᾿ ἡ ποίηση
  τόσο χαμηλὴ γιὰ τοὺς ἀναγκασμένους.

 84. Γς said

  80:
  Τώρα που το λες μάλλον με το Χέπι νιου γίαρ.
  Για να μη σου πω και με το Μέρι Χστμας,
  κολασμένε!

 85. Μια ακόμη γροθιά στο στομάχι μου (ως ελεύθερος επαγγελματιας μηχανικός και ως ενεργός πολίτης αυτής της χώρας) , πολύ δυνατή όμως!

  «20 Μαρτίου 2016, 18:00 | Πέτρος Σαντ Μόνιμος Σύνδεσμος

  «Με απόλυτη επιτυχία Project Management ασκήθηκε από την κατασκευαστική κοινοπραξία Γάλλων και Γερμανών «Ολυμπιακό Μετρό» στην κατασκευή της πρώτης φάσης του μετρό Αθηνών. Επίσης στην πρώτη λειτουργία της εταιρείας «Αττικό Μετρό» άσκησε τα καθήκοντα του Project Manager η Αμερικάνικη εταιρεία Bechtel:
  (http://www.bechtel.com/projects/athens-metro/ )
  η οποία συνέβαλε στην επίτευξη των στόχων της εταιρείας αλλά ιδιαίτερα στην υψηλού επιπέδου διαχείριση και υλοποίηση του έργου.
  Άλλες περιπτώσεις Project Management στην Ελλάδα είχαμε στα έργα κατασκευής «Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Γέφυρα Ρίο – Αντίρριο» με τεράστια επιτυχία.
  Τα βιβλία 1,2 και 3 αποτελούν μία συνέχιση της ισχύουσας νομοθεσίας, της εφαρμοζόμενης έως τώρα λανθασμένης πολιτικής με κεντρικό άξονα παραγωγής, επίβλεψης και διοίκησης έργων το δημόσιο, χωρίς όμως το τελευταίο να είναι σε θέση να παράσχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες αναφορικά με τα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές. Αποτελείται κατά κύριο μέρος από γερασμένο προσωπικό το οποίο έχει συνηθίσει να εργάζεται ελάχιστες ώρες την ημέρα, χωρίς ιδιαίτερη αφοσίωση, χωρίς πόρους και χωρίς να αναβαθμίζει την γνώση και τεχνογνωσία. Στην πραγματικότητα τα βιβλία αυτά αποτελούν μία κωδικοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, ανακατεύουν την τράπουλα, χωρίς να αναπτύσσουν καινοτομία, χωρίς τόλμη και χωρίς διάθεση να προχωρήσουμε εμπρός στις νέες προκλήσεις στην νέα εποχή. Αποδεικνύουν την αγκύλωση που επικρατεί τόσο στο πολιτικό σύστημα όσο και στην δημόσια διοίκηση της χώρας, ενώ εξηγούν απόλυτα την φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό στην προσπάθειά τους πρώτα να λειτουργήσουν σε ένα υγειές περιβάλλον και έπειτα να βρουν εργασία.
  Πρόταση είναι αφού ενσωματωθεί η διαδικασία της Διαχείρισης Έργων, να επαναξιολογηθούν όλα τα άρθρα και διαδικασίες που περιγράφονται στον παρόντα Νόμο αφού όμως επεξεργαστούν από ομάδα επιστημόνων οι οποίοι έχουν εργαστεί σε διεθνείς εταιρείες και έργα ώστε να ανασύρουν από την γνωστική βιβλιοθήκη τους νέες μεθόδους, νέες τεχνικές και διαδικασίες απαλλαγμένες από την ελληνική στασιμότητα.
  Αναζητείται στην «Αριστερά» εκείνη η κρίσιμη μάζα που θα κάνει το βήμα εμπρός.
  Αναζητείται στην «Αριστερά» η αίσθηση ότι αποτελεί την διανόηση, το καινοτόμο, το σύγχρονο μέσα από τις αρχές της ηθικής και της λογικής.
  Αναζητείται στην «Αριστερά» η τάση για πρωτοπορία, εξέλιξη, ανάπτυξη.»

  http://www.opengov.gr/ypoian/?p=6342#comments

 86. Παναγιώτης Κ. said

  @67. Πέρασαν πάντως και από τη δική μου σκέψη όλες αυτές οι αντιξοότητες.
  Γενικώς, όπου ακούω πολλά κεράσια κρατάω μικρό καλάθι…

 87. ΚΩΣΤΑΣ said

  79
  Κύριε Σαραντάκο, ευχαριστώ για το σχόλιό σας, τη φιλοξενία στην ιστοσελίδα σας και ενδεχομένως για την ανοχή σας.
  Απάντηση από τον Βάρναλη φυσικά δεν μπορούμε να έχουμε, απλά το ερώτημα παραμένει ρητορικό.

 88. ΓιώργοςΜ said

  79 αλήθεια, πού είναι σήμερα οι «πνευματικοί ταγοί»; Είναι απορίας άξιο που δε μπορώ να φανταστώ κάποιον σήμερα που να είναι ικανός να παίξει το ρόλο των -στρατευμένων, έστω αλλά μεγάλου βεληνεκούς- πνευματικών ανθρώπων από τις δεκαετίες του ’70 και πίσω; Δεν υπάρχουν ή δε μιλάνε άραγε; Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο.

 89. Σήμερα, 21 Μαρτίου είναι μεταξύ των άλλων
  Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και
  Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

  Για την δεύτερη γιορτή να αναφέρω ότι , στην χωρά που παράγει κυρίως διορισμούς , οι ελεύθεροι επαγγελματιες μηχανικοί, είδος υπό επαγγελματικη εξαφάνιση, υφίστανται τον ρατσισμό από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ήδη από το 2008. Σώστε μας!

 90. sarant said

  87 Άσκηση σκέψης κάνουμε

 91. ΚΩΣΤΑΣ said

  88

  Το ερώτημά σας το συμμερίζομαι κι εγώ. Φοβάμαι ότι η Ελλάδα σήμερα δεν βρίσκεται μόνο σε οικονομική κρίση, αλλά βαθύτερα σε μια γενική κρίση αξιών.

 92. Avonidas said

  #88.Δεν υπάρχουν ή δε μιλάνε άραγε;

  «Κι οἱ ποιητὲς τί χρειάζονται σ᾿ ἕνα μικρόψυχο καιρό;», που έλεγε κι ο Χέλντερλιν;

 93. Παναγιώτης Κ. said

  @53. Έχει λεχθεί ότι η Στερεομετρία καλλιεργεί την φαντασία του ανθρώπου με την έννοια ότι συνθέτουμε νοερά εντός της σκέψης μας τον χώρο.
  Το ίδιο αποτέλεσμα έχουμε και με την Αστρονομία..
  Άλλο τώρα αν και τα δύο βρίσκονται στα αζήτητα. Για τους μαθητές τα τελευταία τουλάχιστον είκοσι χρόνια έχει καταργηθεί…ο χώρος των τριών διαστάσεων. Ο λόγος; Κλασικά ελληνικός! Είναι δύσκολη η Στερεομετρία για τα παιδιά οπότε, πονάει κεφάλι…κόψει κεφάλι.

  Και μια είδηση για μαθηματικούς.
  Με ενημερώνουν οι εν ενεργεία συνάδελφοι ότι βγήκε εκτός ύλης η συνάρτηση-ολοκλήρωμα.
  Χείμαρρος σχετικών ασκήσεων! Ξόδευαν φαιά ουσία τα παιδιά για να πάνε στις Πανελλαδικές και να τα ξεχάσουν όλα αυτά…την επομένη των εξετάσεων. Δεν επρόκειτο να τα συναντήσουν ξανά.
  Αν κάποιος ισχυρισθεί ότι ούτε η Στερεομετρία χρειάζεται θα σας πω ότι οι καθηγητές στο Πολυτεχνείο παραπονιούνται για την αδυναμία των φοιτητών τους να συλλάβουν με επάρκεια τον χώρο των τριών διαστάσεων.Δεν ξέρω αν παραπονιούνται πραγματικά ή απλά… γκρινιάζουν.

 94. Avonidas said

  #93. Είναι δύσκολη η Στερεομετρία για τα παιδιά οπότε, πονάει κεφάλι…κόψει κεφάλι.

  Πονάει κώνο, κόψει κώνο!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Conic_section#/media/File:Conic_Sections.svg

  😉

  (Κι εμένα με δυσκόλευε, μόνο με αναλυτική γεωμετρία την καταφέρνω)

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  89. >>οι ελεύθεροι επαγγελματιες μηχανικοί, είδος υπό επαγγελματικη εξαφάνιση,
  Συμπαραστέκομαι.Τα άλλα δύο «αδελφά» μιας εποχής, ελεύθερα επαγγέλματα, του γιατρού και του δικηγόρου έχουν ας πούμε έναν τρόπο να «ζορίζουν» και να διεκδικούν, αφού ο γιατρός εξ ορισμού είναι απαραίτητος(δε χρειάζεται ανάλυση) και οι δικηγόροι με τη μακρόσυρτη αποχή π.χ τώρα, δημιουργούν κοινωνική πίεση,που βέβαια παίζεται αν τελικά αποβεί υπέρ τους.
  Δε θέλω να πω με το σχόλιο μου κάτι εναντίον κάποιας επαγγελματικής ομάδας, απλώς ζω από πρώτο χέρι την άγρια κατάσταση για τους μηχανικούς.

  ΥΓ. Μάλλον θα με χάσετε για λίγο από την παρέα γιατί πρέπει να μετακινηθώ.Εις νεότερα, με αγάπη.

 96. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  88 – «Δεν υπάρχουν ή δε μιλάνε άραγε;»
  Δεν υπάρχουν, αλλιώς θα μίλαγαν, δεν είναι στην φύση των μεγάλων η σιωπή. Zούμε στην ισοπεδωτική εποχή των μετρίων και των ηλιθίων.

  «Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο.» Φυσικά το πρώτο.

 97. Με την ανοιξιάτικη μπόρα και την βροχούλα,
  έρχονται και ανοιξιάτικες βροντές με κατάνυξη.

 98. Και η μελαγχολική Πεταλουδίτσα της Άνοιξης,
  απ’ την Ομάρα Πορτουόντο.

 99. ΣΠ said

  Έχω μια απορία που δεν σχετίζεται με το θέμα, αλλά με μια φράση που υπάρχει στο άρθρο. Πρόκειται για την φράση «η εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα». Όποτε ακούω ή διαβάζω αυτή την φράση απορώ πώς γίνεται η εξαίρεση να επιβεβαιώνει τον κανόνα. Κάθε εξαίρεση εξασθενίζει τον κανόνα. Μάλλον σαν υπεκφυγή μου φαίνεται που την λέει κάποιος που υποστηρίζει ότι κάτι έχει γενική ισχύ και εσύ του βρίσκεις μια εξαίρεση.

 100. Γς said

  95:

  >θα με χάσετε για λίγο

  Πόσο λίγο;

  Ετσι από περιέργεια

 101. 94, Η κατάργηση της στερεομετρίας αποτελεί στερεοφονικό!

 102. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  89 – «Για την δεύτερη γιορτή να αναφέρω ότι , στην χωρά που παράγει κυρίως διορισμούς , οι ελεύθεροι επαγγελματιες μηχανικοί, είδος υπό επαγγελματικη εξαφάνιση, υφίστανται τον ρατσισμό από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ήδη από το 2008. Σώστε μας!»
  Γιατί αυτή η αγωνιώδης έκκληση για σωτηρία του συναφιού σου Αφώτιστε; εσύ δεν έλεγες τόσο καιρό πως δεν υπάρχει ουσιαστικά ανεργία στην Ελλάδα, και κατηγορούσες τους ανέργους λίγο πολύ ως κακομαθημένους τεμπέληδες, που δεν θέλουν να κάνουν άλλη δουλειά απ΄αυτή που ξέρουν κι έχουν βολευτεί, ενώ η αγροτική παραγωγή χρειάζεται χιλιάδες χέρια, πέρα από το ότι μπορούν να πάνε στο εξωτερικό να δουλέψουν; Ιδού λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν, για τους μηχανικούς, αυτά που λές εδώ, πέστα και στους συναδέλφους σου να χαρούν. Όπως βλέπεις, δεν χρειάζεται να σας σώσουμε, μπορείτε και μόνοι σας.

 103. …στη θερινήν ώρα, κι έτσι η διάρκεια της ημέρας που βιώνουμε όσοι δεν ξυπνάμε νωρίς θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, απότομα και για κάποιους αφύσικα.

  Υπερβολικά αφύσικα, σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις,
  που δείχνουν άμεση αύξηση καρδιακών επισοδείων κατά 25%
  με απότομη μείωση του ύπνου,
  όπως και μείωση (καρδιακών επισοδείων)
  με απότομη αύξηση (του ύπνου).

  Το αποκορύφωμα του παραπάνω άρθρου είναι πως ο ερευνητής,
  για την αποφυγή της κατάστασης όπου

  …on the Monday immediately after springing the clock forward,
  there were an average of eight additional heart attacks…

  συνιστά

  …hospital staffing should perhaps be increased
  on the Monday after clocks are set forward. …

 104. Γιάννης Ιατρού said

  103: Αποκρύπτει πως όταν κοιμόμαστε, (λένε πως…) δεν αμαρτάνουμε 🙂

 105. Λ said

  Γιόρτασα κι εγώ το Νεβρούζ – Νέο φως με κλασσική περσική μουσική. Υπήρχε και ένα τραπέζι στο οποίο είχαν βάλει μεταξύ άλλων μια γυάλα με χρυσόψαρα, ένα μήλο, ένα μπολάκι με ξύδι, ένα μπολάκι με σουμάτζι, ένα σκόρδο και διάφορα γλυκά. Δεν τα θυμάμαι όλα όμως.

 106. Γς said

  Ο κοιμόμενος και μη αμαρτάνων πρώτος τον λίθον βαλέτω

 107. Γς said

  106->104

 108. Γς said

  105:

  7 Sin

  Eίναι το πιο γνωστό σύμβολο του Νορούζ. Είναι ένα συμβολικό τραπέζι ή χώρος που τρώνε οι άνθρωποι σε πολλές χώρες. Ακόμα το διατηρούν όταν τρώνε, διακοσμούν στο πάτωμα ένα χώρο και με ιδιαίτερη τελετή βάζουν κάποια πράγματα σαν σύμβολα στο τραπέζι τους. Όπως φαίνεται από τα δεξιά. Πρέπει να υπάρχουν επτά πράγματα που ξεκινάνε με το γράμμα «Σ», γι’ αυτό το λένε «Τα επτά συν» ή «Τα επτά σ»- τα οποία είναι ως εξής:

  Το πρώτο είναι το ιερό βιβλίο, το Κοράν το οποίο το τοποθετούν στο τραπέζι από την εμφάνιση του Ισλάμ για μια ευχή και καλή τύχη, σε κάθε ξεκίνημα της χρόνιας και ο Θεός να έχει υπόψη του στο τραπέζι μας να μην λείπει τίποτα.

  Το δεύτερο ξεκινάει με την πρόθεση «συν» Σάμνο ή Σαμανάκ.

  Το τρίτο «σιν» που συμβολίζει την αγάπη, την αναγέννηση, την γονιμότητα και την ελπίδα στο καινούργιο έτος να έχει την γη γεμάτη γονιμότητα ώστε να έχουμε πιο πολλά για την επιβίωση μας.

  Το τέταρτο «σιν» είναι το νόμισμα που συμβολίζει τον πλούτο και τον πολλαπλασιασμό με την σημασία να υπάρχει πάντα η δυνατότητα να αγοράζει κάτι, να μην απλώνει κανένας τα χέρια του για φαγητό.

  Το πέμπτο «σιν» είναι «σεμπ» – ένα μήλο που είναι ιερό φρούτο, η μαγεία της αγάπης και της γονιμότητας, ένα δώρο από τον Θεό προς τους ανθρώπους.

  Το έκτο «σιν» είναι «σαμιτα» (η πρασινάδα) –που είναι ένα από τα υλικά του επτά «συν» που συμβολίζει την ανανέωση και την καινούργια ζωή.

  Το τελευταίο «σιν» είναι «σιρ» (το σκόρδο) που συμβολίζει την καλή υγεία, επειδή ο χαρακτήρας του σκόρδου είναι θεραπευτικός και συμβάλει στην καλή υγεία και με την φροντίδα, όπως επίσης και με την ελπίδα να έχουμε καλή υγεία για πάντα και να μην μας πλησιάζει η αρρώστια.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B6

 109. 95 Ευχαριστούμε (ως οιονεί βετερανος αντιπροσωπος των μηχανικων της πραξης στο ιστολογιο) για την συμπαρασταση.

  Ο Αιγόκερως 🙂 διακρινεται -μεταξυ αλλων- απο αυτοπειθαρχία και ευθύνη. Επισης διαθετει αναλυτικο νου, ειναι ανθεκτικος αλλα και ευαισθητος.

 110. @102.

  Αστειοτητες και κακιες. Λογω της ημερας κατα του ρατσισμου δεν συνεχιζω…..

 111. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  110 – Aστειότητες φίλε, όχι κακίες, έχω δεκάδες γνωστούς και φίλους μηχανικούς που μου πρόσφεραν τόσα χρόνια δουλειά, και τώρα είναι σε απόγνωση, κι ως άνεργος συμπάσχω μαζί τους. Είναι μια καλή ευκαιρία όμως, να ξανασκεφτείς τις κριτικές σου για τους άλλους ανέργους.
  Φιλικά και με εκτίμηση πάντα.

 112. Νίκος Κ. said

  Σκέψου η ζωή να τραβάει το δρόμο της, και συ να λείπεις,
  να ‘ρχονται οι Άνοιξες με πολλά διάπλατα παράθυρα, και συ να λείπεις,

  Γιάννης Ρίτσος, Οι γειτονιές του κόσμου
  http://www.kedros.gr/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=2354

 113. ΚΑΒ said

  Η 21η Μαρτίου παγκόσμια ημέρα ποίησης μετά από πρόταση της χώρας μας.

  http://www.naftemporiki.gr/printStory/1081661

 114. Ιάκωβος said

  Και μια εκπληκτική Πίνα Μπάους στην Ιεροτελεστία της άνοιξης

 115. ΣΠ (99), δίκιο έχεις, αλλάτο έχουμε ξαναπεί και εξηγήσει.

 116. sarant said

  95 Ελπίζω να είναι μικρής διάρκειας η απουσία

  99-115 Με πρόλαβε ο Άγγελος!

  105 Σουμάτζι;

 117. Γς said

  116 c:

  Σουμάτζι Το εδώδιμο σουμάκι, του οποίου οι σπόροι χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα σε πολλές μεσογειακές χώρες, είναι αυτοφυές στην Κύπρο.

 118. ΣΠ said

  115
  Ευχαριστώ για την παρααπομπή. Δεν το είχα δει το συγκεκριμένο σχόλιο. Επομένως η φράση, όπως την λέμε στα ελληνικά, είναι λάθος.

 119. Idom said

  @ 53 και λοιπούς φυσικομηχανικούς.
  Αφού το επίπεδο περιστροφής τής Γης γύρω από τον εαυτό της ( = επίπεδο ισημερινού) δεν συμπίπτει με το επίπεδο πσριστροφής της γύρω από τον Ήλιο ( ~ επίπεδο εκλειπτικής) είναι αναμενόμενο να έχουμε την μεταβολή στην διάρκεια ημέρας νύχτας και ναι, να υπάρχει Ισημερία όταν το επίπεδο περιστροφής τής Γης περνάει από το κέντρο τού Ηλίου όπως έγραψε ο Νοικοκύρης. ΑΛΛΑ: η τροχιά τής Γης είναι ~ ελλειπτική, δεν είναι κυκλική όπως κατά συνθήκη δείχνει η εικόνα @53 ή το βίντεο @71. Στην μία εστία βρίσκεται, ενώ η άλλη είναι κενή. Ο κύριος Κέπλερ είχε πει ότι η Γη διαγράφει σε ίσους χρόνους ίσα εμβαδά επάνω στο επίπεδο τής τροχιάς της. Οι δύο θέσεις τής ισημερίας, όπως ορίστηκαν παραπάνω, χωρίζουν την συνολική έλλειψη σε δύο άνισα μέρη (τα 2 τμήματα εκατέρωθεων τής καθέτου επάνω στον μεγάλο άξονα τής έλλειψης που περνάει από την εστία τού Ηλίου). Άρα, οι χρονικές περίοδοι από ισημερία σε ισημερία θα έπρεπε να είναι σημαντικά άνισες. Δηλαδή για το ένα ημισφαίριο το καλοκαίρι 8 μήνες (λέμε τώρα) και ο χειμώνας 4 και για το άλλο ημισφίαριο ανάποδα. Και μετά από 12800 χρόνια η σχέση να αλλάξει για τα δύο ημισφάιρια. Η ένταση του φαινομένου θα έπρεπε να είναι ανάλογη με το πόσο «ελλειψοειδής» είναι η έλλειψη.
  Τι κάνω λάθος;

  Ευχαριστώ!

 120. sarant said

  117 Α, μάλιστα

  118 Αλλά έχει καθιερωθεί (αν και, τώρα που το σκέφτομαι, αξίζει άρθρο)

 121. Avonidas said

  #99, 115: Υπάρχει και μια δεύτερη εξήγηση, πολύ πιο εύλογη κατά τη γνώμη μου σε ό,τι αφορά τη νομική χρήση της φράσης: η εξαίρεση επιβεβαιώνει ότι υπάρχει κανόνας. Για παράδειγμα, αν διαβάσεις σε μια ταμπέλα «ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ 7:00 – 19:00», θα πρέπει να καταλάβεις ότι τις άλλες ώρες ΔΕΝ επιτρέπεται η στάθμευση, αλλιώς δεν θα χρειαζόταν ταμπέλα.

 122. AΓΓΕΛΙΚΗ said

  ΑΠΟΨΕ κοιμηθήκαμε στην ποδιά της Άνοιξης, ακουμπώντας το
  κεφάλι στην καρδιά της.
  Ακούγαμε στον ύπνο μας τις ανάσες των πουλιών και την καρδιά μας.
  Το πρωί που ξυπνήσαμε, είδαμε τον ουρανό να περπατάει στην
  κάμαρα μας σα γαλανό πουλί με χρυσά μάτια που τσίμπαγε τα ψίχουλα
  των σκιών που ‘χαν μείνει από χτες βράδυ στο πάτωμα.
  Μια στιγμή, να νιφτούμε, και φτάσαμε
  […]
  Σήμερα μια μικρή κοπέλα, με θαλασσιά κορδέλα στα μαλλιά,
  στάθηκε στην κορφή της λεύκας και κελαδάει.
  Απ’ το τραγούδι της πετούν μικρά πουλιά που γεμίζουν
  τις αυλές και τις στέγες.
  Τα πουλιά κάθονται στους ώμους των παιδιών.
  Οι άνθρωποι μπλέκονται στα δίχτυα των αχτίνων και τρεκλίζουν
  σαν πρωτόβγαλτα πουλιά.
  Τα τριαντάφυλλα τρελάθηκαν και κάνουν τούμπες μέσα στο νερό.
  Θε μου, το μεθυσμένο φως θα σπάσει τα τζάμια, θα πλημμυρίσει
  τις κάμαρες και δε θ’ αφήσει μήτε έναν ίσκιο για να σκεπάσει
  η μάνα τα μάτια της.
  Τότε θα τινάξει στον αέρα το μαντήλι της και θα χορέψει κείνο το
  νησιώτικο χορό που χόρευε στα νιάτα της μαζί με τον πατέρα
  – ένα χορό που μυρίζει θάλασσα και βάρκες φορτωμένες πορτοκάλια.
  Ο πατέρας θα κάνει πως ξέχασε το χορό και θα χαμογελάει
  καθώς θα κρούει τη φτέρνα στον αέρα.
  Κ’ εμείς ξοπίσω τους, παιδιά, πουλιά, λουλούδια και λιθάρια,
  θα χορεύουμε στ’ αλώνι του ήλιου τραγουδώντας τις μέρες που
  δε χάνουνται μες στο τραγούδι, όταν οι μεγάλοι χορεύουν
  μαζί με τα παιδιά τους τον ίδιο χορό της κάθε άνοιξης.

  (Γ. Ρίτσος, Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού, Κέδρος)

 123. Θυμάστε που λέγαμε προψές για τους παπάδες που βάφτιζαν το κρέας ψάρι; Ε, φαίνεται τόχουν οι παπάδες εν γένει! Στο Ιράν, ο αρχιπαπάς Ροχανί βάφτισε το πορτοκάλι χρυσόψαρο. Αλλά αυτός, τουλάχιστον, είχε σοβαρό λόγο!

 124. gpoint said

  # 88

  και να υπάρχουν τους θάβουν οι αμόρφωτοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί που προβάλλονται στα ΜΜΑ

 125. Avonidas said

  #119. Δεν κάνεις τίποτα λάθος. Η διάρκεια των εποχών είναι πράγματι άνιση, μόνο που η εκκεντρότητα της τροχιάς της Γης είναι πραγματικά πολύ μικρή. Στην πραγματικότητα, στην εποχή μας η Γη βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο το *χειμώνα* και πιο μακριά το καλοκαίρι, αλλά η επίδραση της απόστασης είναι τόσο μικρή σε σχέση με εκείνη της κλίσης του άξονα, που μπορούμε να την αγνοήσουμε (και θα αντιστραφεί κάποια στιγμή με τον μεταπτωτικό κύκλο).

 126. Ανδρέας said

  43 Avonidas κάπου μπερδεύτηκες μάλλον. Δεν είπα για τον λέοντα τίποτα. Εσύ τα είπες αυτά για την σφίγγα της Αιγύπτου και προσπαθούσα να καταλάβω τι εννοούσες ρωτώντας σε για το κεφάλι.

  Πάντως τα πρώτα επιβεβαιωμένα και καταγεγραμμένα ζώδια είναι από την Βαβυλώνα ηλικίας περίπου 3.500+ χρόνων.
  By the 16th century B.C. the extensive employment of omen-based astrology can be evidenced in the compilation of a comprehensive reference work known as Enuma Anu Enlil. Its contents consisted of 70 cuneiform tablets comprising 7,000 celestial omens. Texts from this time also refer to an oral tradition – the origin and content of which can only be speculated upon.
  en.wikipedia.org/wiki/Babylonian_astrology

  Επίσης μια μορφή αστρολογίας στην Βαβυλώνα πάλι είναι από το 1950-1650 π.Χ. εποχή του μπρούτζου.
  A form of astrology was practised in the first dynasty of Mesopotamia (1950–1651 BCE)
  en.wikipedia.org/wiki/Astrology

  Στα 1.200 π.Χ. χρονολογείται η πρώτη πλήρης (για τις εποχές εκείνες) καταγραφή των άστρων με τους Βαβυλωνιακούς αστρικούς καταλόγους. Από τότε λοιπόν γνωρίζουμε για τον Λέοντα, Ταύρο, Σκορπιό, Αιγόκερω.
  Our knowledge of Sumerian astronomy is indirect, via the earliest Babylonian star catalogues dating from about 1200 BCE. The fact that many star names appear in Sumerian suggests a continuity reaching into the Early Bronze Age.
  en.wikipedia.org/wiki/Babylonian_astronomy

  Τα ονόματα λοιπόν των αστερισμών της εποχής του μπρούντζου έχουν ως εξής:
  Among the most ancient constellations are those that marked the four cardinal points of the year in the Middle Bronze Age, i.e.
  • Taurus «The Bull», from GU4.AN.NA «The Steer of Heaven», marking vernal equinox
  • Leo «The Lion», from UR.GU.LA «The Lion», marking summer solstice
  • Scorpius «The Scorpion», from GIR.TAB «The Scorpion», marking autumn equinox
  • Capricornus «Goat-Horned», from SUḪUR.MAŠ «The Goat-Fish», marking winter solstice. It is a mythological hybrid depicted on boundary stones from before 2000 BC as a symbol of Ea.
  There are other constellation names which can be traced to Bronze Age origins, including Gemini «The Twins», from MAŠ.TAB.BA.GAL.GAL «The Great Twins», Cancer «The Crab», from AL.LUL «The Crayfish», among others.
  en.wikipedia.org/wiki/Babylonian_star_catalogues
  Στο σχόλιο που έγραψα δεν ανέφερα τον Λέοντα. Ανέφερα τον Ταύρο (Μινωικός πολιτισμός) Κριό (Αλέξανδρος) κ.ο.κ που σαφώς ήταν γνωστά την εποχή που διαδραματίζονταν. Τώρα εσύ έμπλεξες τον λέοντα και την σφίγγα για να πεις τι; Ότι όλα αυτά είναι τρέλες. Στήριξες δηλαδή τα λεγόμενα σου σε αυτά που σκέφτεσαι και όχι σε υπαρκτά δεδομένα επί του διαλόγου (δεν είπα εγώ για σφίγγες και λιοντάρια).

  Απ’ την πλευρά της Ευρώπης τώρα έχουμε ένα εύρημα του 1600 π.Χ. στην Ανατολική Γερμανία τον δίσκο της Νέμπρα
  Ο δίσκος της Νέμπρα είναι χάρτης του ουρανού κατασκευασμένος κατά την εποχή του Χαλκού στην Κεντρική Ευρώπη. Είναι ένας χάλκινος δίσκος με διάμετρο περίπου 30 εκατοστών, μπλε-πράσινη πατίνα και ένθετα χρυσά σύμβολα. Τα σύμβολα αυτά ερμηνεύονται γενικά ως απεικόνιση του ήλιου ή της πανσέληνου, ενός μισοφέγγαρου και άστρων (μεταξύ άλλων των Πλειάδων). Δυο χρυσά τόξα στο χείλος του δίσκου, που αντιπροσωπεύουν την γωνιακή απόσταση μεταξύ των ηλιοστασίων προστέθηκαν αργότερα, όπως και ένα τρίτο τόξο που περιστοιχίζεται από μικρές χαρακιές. Η σημασία του τελευταίου αυτού συμβόλου δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, και πιστεύεται ότι πρόκειται για μια αναφορά στο πλοίο του Ήλιου, ή μια αναπαράσταση του Γαλαξία ή του ουράνιου τόξου.
  el.wikipedia.org/wiki/Δίσκος_της_Νέμπρα

  Και τελειώνω με το αρχαιότερο παρατηρητήριο (πλανητάριο) 10.000 χρόνων και το βραβείο πάει στην Σκωτία 🙂

  Warren Field is the location of a mesolithic calendar monument built about 8,000 BCE.[1] It includes 12 pits believed to correlate with phases of the Moon and used as a lunar calendar.[1] It is considered to be the oldest lunar calendar yet found.[2][3][4] It is near Crathes Castle, in the Aberdeenshire region of Scotland, in the United Kingdom. It was originally discovered from the air as anomalous terrain by the Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Scotland. It was first excavated in 2004.
  en.wikipedia.org/wiki/Warren_Field

 127. Idom said

  @125
  Σε ευχαριστώ, πάντως έκανα ένα λάθος. Το επίπεδο περιστροφής τής Γης γύρω από τον άξονά της περνάει από το κέντρο τού Ήλιου, σε στάδιο τής τροχιάς τής Γης που εξαρτάται από την φάση τής μετάπτωσης (ουφ!). Δηλαδή, όταν η μετάπτωση είναι τέτοια που το πέρασμα μπλα μπλα… από το κέντρο τού Ήλιου να γίνεται όταν Γη βρίσκεται επάνω στον μεγάλο άξονα τής έλλειψης, τότε και μόνο τότε οι δύο εποχές θα είναι ισόχρονες. Μετά από 90 μοίρες στην μετάπτωση, τότε οι δύο εποχές θα έχουν τη μέγιστη διαφοροποίηση, γιατί ΤΟΤΕ το επίπεδο μπλα μπλα … από το κέντρο τού Ήλιου, όταν η Γη θα βρίσκεται στην κάθετο επάνω στον μεγάλο άξονα τής έλλειψης που περνάει από την εστία με τον Ήλιο. Τότε θα υπάρχει η μέγιστη ανισοκατανομή των δύο εποχών.
  Το λέω πιο σωστά τώρα;
  Και δηλαδή για να έχουμε καλό ρώτημα ποια είναι οι αναλογία των αξόνων τής έλλειψης τής τροχιάς τής Γης; Το λέει η Wikipedia; 🙂
  Σε ποια φάση τής μετάπτωσης είμαστε τώρα;

 128. Του μπρούντζου! Εποχή του χαλκού τη λέμε, άντε και του ορείχαλκου στο τσακίρ κέφι. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AE_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9F%CF%81%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%BF%CF%85

 129. ΚΑΒ said

  21 Μαρτίου
  Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού
  Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας
  Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
  Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου
  Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down
  Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου

  Ας κοιμηθούμε σήμερα περισσότερο, αυτές τις περίφημες 8 ώρες που οι παλιοί τις είχαν στο ευαγγέλιό τους. Σήμερα ποιο από τα 3 8ωρα εφαρμόζεται;

 130. Ανδρέας said

  Δύτη 😀
  Θα πάρω το θυμιατό και θα αρχίσω να σε ξορκίζω

  Tawagalawas
  Tawagalawas
  Tawagalawas

 131. ΣΠ said

  127
  https://en.wikipedia.org/wiki/Earth's_orbit

 132. sarant said

  129 Ώστε εξι παγκόσμιες μέρες σήμερα! Καλά το έλεγε ο άλλος για το 15λεπτο της διασημότητας

 133. 130 Μαζί λοιπόν κουβεντιάζαμε για τον Ετεοκλάκο; 😀

 134. Avonidas said

  #126. Συγγνώμη, παρεξήγηση. Δεν εννοούσα ότι αυτά που έγραψες είναι τρέλες, αλλά ότι όντως υπάρχει μια περιθωριακή θεωρία που εμπλέκει τη Σφίγγα και τις αστρολογικές εποχές:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Orion_correlation_theory

 135. Ανδρέας said

  Μια φορά εδώ 🙂 και όχι πολλά πολλά.

 136. Ανδρέας said

  Το #135 στον δύτη #133
  Avonidas Όλα καλά! Δεκτή η συγγνώμη!

 137. Γιάννης Ιατρού said

  ..Άνοιξη είναι ακόμα η πνευματική ακμή, όπως π.χ. η Λεσβιακή Άνοιξη, η μοναδική άνθιση…
  Νίκο, και όνομα οδού 🙂 (που αλλού, στη Χρυσομαλλούσα, Μυτιλήνη)

 138. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Στὰ τουρκικὰ μπαχὰρ εἶναι ἡ ἄνοιξη. Τὸ καρύκευμα εἶναι μπαχαράτ. Baharat kιzlar=spice girls 🙂

 139. Γιάννης Ιατρού said

  121: Avonidas
  Προς επιβεβαιωση 🙂

 140. Γιάννης Ιατρού said

  138: Και η Γκιούλ Μπαχάρ ! Η όμορφη άνοιξη 🙂

 141. Idom said

  @131
  Ευχαριστώ! Εμ, βέβαια, καλά τα έλεγα. 🙂

  Για κάποιο λόγο δίνουν την εκκεντρότητα μέσα από ένα περίπλοκο μαθηματικό τύπο, αλλά δεν δίνουν έναν απλό λόγο τού μικρού προς τον μεγάλο άξονα. Κάποια συνωμοσία θα υπάρχει.
  Ωστόσο η μέγιστη απόσταση Γης Ηλίου είναι μόλις κατά 0,034 φορές μεγαλύτερη από την μικρότερη, οπότε για τσάμπα έλλειψη συζητάμε…

  Αχ, πόσο καλύτερα ήμασταν τότε που όλα γύριζαν γύρω από την Γη και η Γη ήταν επίπεδη και ταχτική…

  Καλή Άνοιξη σε όλους!

  Idom

 142. cronopiusa said

 143. cronopiusa said

 144. Και μια φωτογραφία πριν μια δεκαετία, ταιριαστή με τη φετεινή Άνοιξη. Στην Αμυγδαλέζα.

  Ανοιξη! Ανθίσανε και οι μπάτσοι!

 145. Γς said

  137:

  Είναι κι αυτή η Ανοιξη που πολύ κράτησε

 146. nestanaios said

  24.
  Το να λέμε «is believed to have been in Mesopotamia», δεν είναι επιστημονικό. Η επιστήμη απαιτεί γνώση.
  Το «έαρ» έχει ετυμολογία και αυτό το καθιστά ελληνικό.
  Ε (έψιλον) είναι κίνηση, η ψυχή, το αίτιον της κινήσεως των σωμάτων. Υπάρχει και το Ε δασύ και χρησιμοποιείται στη χρονική αύξηση του αορίστου και όχι μόνο.
  Α (άλφα) είναι τα σώματα. Τα άψυχα σώματα. Τα ακίνητα σώματα. Το Α είναι ακινησία. Το Α είναι η άψυχος ύλη.
  Ρ (ψιλό) είναι ένα χρονικό διάστημα γνωστό με αρχή και τέλος. Υπάρχει και το δασύ Ρ και είναι αόριστο, άγνωστο, κακό και ό,τι είναι μη φίλα προσκείμενο στον άνθρωπο. «Παν μέτρον άνθρωπος»

  Η έννοια είναι η ενσάρκωση της ψυχής για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Η κίνηση των παγωμένων απ’τον βαρύ χειμώνα σωμάτων. Το «ε» κινεί το «α» για ένα χρονικό διάστημα.
  Η συνεκδοχικές σημασίες μπορεί να είναι πολλές. Μία είναι η άνοιξη και άλλη μία είναι ο άνεμος (άερ).

  Στην ονομαστική γίνεται «αήρ», επειδή φεύγει το πτωτικό «ς» και εκτείνεται το «ε» σε «η».
  Το ίδιο συμβαίνει και στη περίπτωση του «έαρ». Έχουμε «έαρ» και στην ονομαστική ενική έχουμε «έαρ», με το «α» μακρό.

 147. Γς said

  139:

  Επιβεβαιωση;

 148. Γς said

  140:

  >Γκιούλ Μπαχάρ ! Η όμορφη άνοιξη

  Τριαντάφυλλο της άνοιξης

 149. Idom said

  @101 🙂 ^3

 150. ΣΠ said

  141
  Ναι, είναι κύκλος που παριστάνει την έλλειψη.
  Δεν δίνουν τον λόγο των δύο αξόνων, όμως δίνουν τον μεγάλο ημιάξονα ότι είναι 149,60 εκ. km. Αν έχεις όρεξη να κάνεις έναν υπολογισμό, από τον τύπο της εκκεντρότητας (https://en.wikipedia.org/wiki/Eccentricity_%28mathematics%29) μπορείς να υπολογίσεις τον μικρό ημιάξονα.

 151. Idom said

 152. Γς said

  148:
  Και η Σουλτάνο Μαρία Γκιούλ Μπαχάρ

 153. Γς said

  Σουλτάνα

 154. gpoint said

  Νομίζω πως δεν αναφέρθηκε η κλασσική έκφραση …άμα τω ήρι αφιχθέντι… ή όπως λέμε στη Φωκίδα ces que le printemps arrive !

 155. Γς said

  143:

  Τα 7 sin

  [#108]

 156. Idom said

  @150
  ΣΠ, αν και χρησιμοποίησα τον τύπο από εδώ, https://en.wikipedia.org/wiki/Ellipse, έκανα τις πράξεις. Λοιπόν, ο μικρός άξονας είναι ίσος με 0.99986 του μεγάλου άξονα.
  Ε, ποια έλλειψη…, περί μπατάλικου κύκλου πρόκειται. 🙂
  Προφανώς ο Κέπλερ ήθελε να εντυπωσιάσει φοιτήτριες και διατύπωνε νόμους για πράγματα που δεν υπάρχουν…

 157. ΚΑΒ said

  154. ἀρχομένῳ όχι ἀφιχθέντι

 158. Μιας και αναφέρθηκε και ο όρος equinox.

 159. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  KOYIZ : O 2oς νομος του Κέπλερ:

  Ο πλανήτης διανύει ίσα εμβαδά Α (τα μπλε) στον ίδιο χρόνο t
  Eρώτηση: Τι θα γινόταν με το νόμο του Κέπλερ αν «κάποιος» έκλεινε τη Βαρύτητα (την έβαζε στο off) ;

 160. Idom said

  @159
  Θα διαλύονταν τα πάντα; Η Γη, ο Ήλιος. Αφού δεν θα υπήρχε βαρυτική έλξη μεταξύ των ατόμων, μορίων κ.λπ..
  Το κέντρο βάρους τής σκόνης τής Γης θα συνέχιζε να κινείται πάνω στην τρέχουσα διεύθυνση που είχε όταν έσβησε η βαρύτητα.
  Νόμος Κέπλερ, καπούτ.
  Η ομάδα ΒΑΝ θα έβγαινε και θα έλεγε ότι το είχε προβλέψει…
  Αυτά λίγο πολύ, όχι;

 161. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  160. Λάθος. Το πρόβλημα είναι στοιχειώδους γεωμετρίας.

 162. Δεν βλέπω σοβαρό πρόβλημα με την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
  Το σκεπτικό μου:

  Πράγματα συμβαίνουν κατά κανόνα και κατ’ εξαίρεση.

  Αν κάτι συμβαίνει κατ’ εξαίρεση, τότε το συμπληρωματικό του συμβαίνει κατά κανόνα.
  (Αν μάλιστα το συμπληρωματικό είναι μοναδικό, ο κανόνας είναι σαφής.)

  Παράδειγμα:

  Ο σχολιαστής ΧΥΖ παραβαίνει τα όρια κοσμιότητας του ιστολογίου, κατ’ εξαίρεση –
  – με το να αποτελεί εξαίρεση (και όχι κοινό και διαδεδομένο φαινόμενο),
  ο μη κόσμιος σχολιαστής επιβεβαιώνει πως κατά κανόνα
  στο ιστολόγιο επικρατεί κοσμιότητα:
  Ο μη κόσμιος σχολιαστής, με το να είναι εξαίρεση, επιβεβαιώνει τον κανόνα –
  Είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

 163. 158

  Η Γη* έχει μια μέση λευκαύγεια (albedo) της τάξης του 37-39% (0,37 ως 0,39), ενώ η λευκαύγεια της Σελήνης είναι γύρω στο 12% ή 0,12.

  Ως φοιτητης ΕΜΠ , απο τον δισκο Albedo 0.39* του μεγαλου Βαγγελη Παπαθανασιου, μαλλον το 1977 , εμαθα διαφορες – οχι πολυ χρησιμες πληροφοριες για τον πλανητη μας.

  *Albedo 0.39 is an album by the artist Vangelis, released in 1976. It is a concept album around space and space physics.

  ALBEDO 0.39
  Maximum distance from the sun: 94 million 537 thousand miles

  Minimum distance from the sun: 91 million 377 thousand miles

  Mean distance from the sun: 92 million 957 thousand and 200 miles

  Mean Orbital velocity: 66000 miles per hour

  Orbital eccentricity: 0.017

  Obliquity of the ecliptic: 23 degrees 27 minutes 8.26 seconds

  Length of the tropical year: equinox to equinox 365.24 days

  Lenght of the sidereal year: fixed star to fixed star 365.26 days

  Length of the mean solar day: 24 hours and 3 minutes and 56.5555 seconds at mean solar time

  Length of the mean sidereal day: 23 hours and 56 minutes and 4.091 seconds at mean sederial time

  Mass: 6600 million million million tons

  Equatorial diameter: 7927 miles

  Polar diameter: 7900 miles

  Oblateness: one 298th

  Density: 5.41

  Mean surface gravitational acceleration of the rotating earth: 32.174 feet per second per second

  Escape velocity: 7 miles per second

  Albedo: 0.39
  Albedo: 0.39
  Albedo: 0.39
  Albedo: 0.39
  Albedo: 0.39
  Albedo: 0.39
  Albedo: 0.39

 164. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  160.»Το κέντρο βάρους τής σκόνης τής Γης θα συνέχιζε να κινείται πάνω στην τρέχουσα διεύθυνση που είχε όταν έσβησε η βαρύτητα.»
  Εδώ είσαι στο σωστό δρόμο για την απάντηση,δηλαδή… μετά τα χάλασες.

 165. ΣΠ said

  162
  Αυτό ακούγεται λίγο σαν σοφιστία. Ότι η ύπαρξη εξαίρεσης επιβεβαιώνει την ύπαρξη κανόνα. Μα όταν κάποιος διατυπώνει μια πρόταση ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για κανόνα και εγώ τον αμφισβητώ βρίσκοντάς του κάποια περίπτωση στην οποία η πρόταση δεν ισχύει, δεν μπορεί να μου πει ότι αυτή η περίπτωση επιβεβαιώνει την πρότασή του.

 166. Vangelis – Albedo 0.39 (Full Album)

  1. «Pulstar» 5:45
  2. «Freefall» 2:20
  3. «Mare Tranquillitatis» 1:45
  4. «Main Sequence» 8:15
  5. «Sword of Orion» 2:05
  6. «Alpha» 5:45
  7. «Nucleogenesis (Part One)» 6:15
  8. «Nucleogenesis (Part Two)» 5:50
  9. «Albedo 0.39»

  ΥΓ Βαγγελης Παπαθανασιου . Αξεπεραστος !!!

 167. Idom said

  @164
  ;;; Μετά τα χάλασα; Τι, δεν θα έβγαινε η ομάδα ΒΑΝ etc;
  Κοίτα δεν ξέρω σε τι βάθος θέτεις το κουίζ. Αν έσβηνε η βαρύτητα, θα «είχαμε» μεγάλο πρόβλημα και με τον χρόνο. Δεν μπορώ να το πάω παραπέρα…
  Οι άλλοι τι απαντάνε; Κύριε Μιχάλη Ν;

 168. sxoliko said


  Mα χτες καθώς με θάρρεψε το γέλιο του Mαρτιού
  και τράβηξα να ξαναβρώ τ’ αρχαία τα μονοπάτια,
  στο πρώτο μοσκοβόλημα ενός ρόδου μακρινού
  μού δάκρισαν τα μάτια.

 169. nikiplos said

  Να πούμε πως ο Βιβάλντι έπασχε από αλλεργικο άσθμα γι’ αυτό και η προϊούσα άνοιξη και το καλοκαίρι, δεν έχουν τόσο ευχάριστο άκουσμα στο μνημιώδες έργο «οι τέσσερις εποχές». Ιδίως το καλοκαίρι. Έχοντας κι εγώ αλλεργικό άσθμα, να πω χωρίς να ενδιαφέρει κανέναν, αλλά μόνο για την ιστορία, πως δεν με ενοχλεί ούτε με ενόχλησε ποτέ η γύρη, παρά μόνο η υγρασία και η σκόνη…

  Από τραγούδια που μνημονεύουν την Άνοιξη, πέραν όσων προειπώθηκαν:

  Σα να δρόσισε, έρχεται βροχούλα
  και μια άνοιξη νυφούλα, βρε παιδί μου αμάν
  Στην καρδιά βάλε πατίνια και δυό ρουλεμάν
  (Από το «Φλασάκι» του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα· από μνήμης μου ήρθε δεύτερο… )

  Κι έρχεται ο Απρίλης, αχ καρδούλα μου
  Να κι ο Μάης, ο Μάης, συννεφούλα μου
  Δίχως-δίχως τραγούδι, δάκρυ και φιλί
  Δεν είν’ ά-, δεν είν’ άνοιξη φέτος αυτή
  (η Συννεφούλα του Σαββόπουλου, ήταν το πρώτο που μου ήρθε στη μνήμη, αλλά μετά κατόπιν το:)

  Μία η άνοιξη, ένα το σύννεφο, χρυσή βροχή
  (του ιδίου)

  Τόσα τριαντάφυλλα
  Τα ‘καψε το χιόνι
  Αχ αυτή η άνοιξη
  Με ματώνει
  (από το ΤΣΕ του Λοΐζου)

  Όταν σήκωσα το βαρύ σταυρό
  μου παράγγειλες να ‘ρθω να σε βρω
  Όταν δάκρυσα σαν την Παναγιά
  ήταν Άνοιξη και Πρωτομαγιά
  (Χατζηδάκις, Άσπρο περιστέρι, η τελευταία στροφή που λίγοι φθάνουν ως εκεί όταν το τραγουδούν…)

  Σου ‘φερε ο Μυλόζ φέτος την άνοιξη
  την πείνα σου ποιος άλλος μπορούσε να νοιαστεί
  φουρτούνιασε τη γειτονιά το φιλντισένιο αμάξι του
  (από το «Υπόγειο» της Ρίτας Μπούμη-Παπά με τη μελοποίηση των Κατσιμιχαίων· ο Μυλόζ Ούγγρος ποιητής δεν ήταν?)

  Κι αν τα μάτια σου δεν κλαίνε
  έχουν τρόπο και μου λένε
  για τον πόνο που πονούν
  μ’ ένα βλέμμα λυπημένο
  πρωινό συννεφιασμένο
  για την άνοιξη ρωτούν
  (Έλεγε ο Άκος Δασκαλόπουλος και τραγουδούσε ο Μάνος Λοΐζος)

  άνοιξη γιε που αγάπαγες
  κι ανέβαινες απάνω
  (Μέρα μαγιού μου μίσεψες· Θεοδωράκης-Ρίτσος)

  Τώρα που είναι άνοιξη και τα λουλούδια ανθίζουν
  Οι νύχτες με ζαλίζουνε τ’ αγόρια όταν σφυρίζουν
  Κι όσους τα βράδια συναντώ, μου λένε καλησπέρα
  Μα εγώ δεν έχω τι να πω, σφυρίζω στον αγέρα
  (Και φυσικά Μάνος Χατζηδάκις)

  Θα ‘ναι σα να μπαίνει η άνοιξη
  Θα ‘ναι ουρανού κατάνυξη
  Θα ‘ναι σα να μπαίνει η άνοιξη
  Στα ξαφνικά
  (μην ξεχνάμε τη Σοφία Βόσσου και το απωλολός πρόβατο, ο Μικρούτσικος· για το «απολωλός πρόβατο» έψαξα στο google γιατί μπερδεύτηκα σαν τον πρωθυπουργό μας 🙂 )

  Στα χείλη μας χλωρό ακόμα το φιλί
  έλα ν’ αγαπηθούμε σε μια βουνοκορφή
  η άνοιξη τραγούδι ο ήλιος στην αυλή
  έλα ν’ αγαπηθούμε σε μια βουνοκορφή
  (αυτό το τελευταίο το τραγουδούσα δίκην καντάδας σε μια πεζοπόρα που φλέρταρα στα τέλη των 90ς, αλλά δεν ευόδωσε η τέχνη και η γκαριφωνάρα μου… 🙂 )

 170. Alexis said

  #159: Θα συνεχίσει να κινείται (η γη) ευθύγραμμα και ομαλά κατά τη διεύθυνση της εφαπτομένης στην έλλειψη, στο σημείο όπου συνέβη το «off».
  Όπως όταν ένα σώμα περιστρέφεται δεμένο με σπάγκο γύρω από σταθερό σημείο και σπάσει ξαφνικά ο σπάγκος.
  Δεν ξέρω τι εννοείς με το «Τι θα γινόταν με το νόμο του Κέπλερ»…

 171. nikiplos said

  Για το κουίζ του νεοκίδιου:

  Τη στιγμή της μη ισχύος της βαρύτητας, ο πλανήτης θα έφευγε σε ευθεία διεύθυνση (περίπου γιατί είναι και ελλειψοειδής, αλλά και έχει περιοδικές μεταπτώσεις του άξονά του, οπότε μάλλον θα «μπατάριζε» λιγάκι) προς το άπειρο· γιατί βαρύτητα δεν θα είχε, μάζα όμως θα είχε και θα ίσχυε η αδράνεια.

  Δεδομένου ότι τα εμβαδά αντιστοιχούν στις γραμμικές ταχύτητες του περιστρεφόμενου πλανήτη, στην ευθεία (πλέον) διεύθυνση οι ταχύτητες θα ήταν διαφορετικές με μεγαλύτερη εκείνη του περιήλιου. Θεωρώντας ως εμβαδά τότε (στην ευθεία κίνηση) τρίγωνα κανονικά (αρχική και τελική θέση με την άλλη ακμή τον ήλιο), διαισθητικά πιστεύω πως τα εμβαδά θα ήταν πάλι ίσα. Δλδ θα υπήρχε κάποιου είδους ισχύς στον 2ο νόμο του Κέπλερ…

  (είμαι κοντά ή παραπήρα φόρα?)

 172. Alexis said

  …Τώρα το ‘πιασα… Θα συνεχίσει να ισχύει προφανώς, γιατί τα τρίγωνα που θα «σχηματίζονται» σε κάθε μετατόπιση της γής θα είναι ισεμβαδικά, ως έχοντα ίσες βάσεις (ευθύγραμμη ομαλή κίνηση) και ίσα ύψη (την ακτίνα της τροχιάς της γης στο σημείο «διαφυγής»της).

 173. Spiridione said

  Για τη φράση της εξαίρεσης που επιβεβαιώνει τον κανόνα το άρθρο της Βίκης είναι πλήρες και κατατοπιστικό.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Exception_that_proves_the_rule
  Δεν υπάρχει νομίζω αμφιβολία ότι η προέλευση είναι από την νομική αρχή «exceptio probat regulam in casibus non exceptis» («the exception confirms the rule in cases not excepted»), όπου έχει βέβαια διαφορετική σημασία απ’ αυτή που έχει στην κοινή γλώσσα. Η ρήση αυτή καθ’ εαυτή πρέπει να είναι του 16ου αιώνα περίπου απ’ όσο είδα, αν και ο Κικέρωνας έχει πει κάτι παρόμοιο. Βρίσκεται σε διάφορες παραλλαγές, όπως «exceptio firmat Regulam in casibus non exceptis».
  Στην κοινή γλώσσα νομίζω ότι λέγεται σαν μια παραλλαγή της φράσης «κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του», που όμως τελικά ο κανόνας είναι κανόνας και η εξαίρεση είναι εξαίρεση. Μου φαίνεται λίγο αυστηρό να λέμε ότι είναι λάθος η φράση.

 174. cronopiusa said

  Κούρδοι γιόρτασαν την Άνοιξη με χορούς και ελληνικές σημαίες στην Ειδομένη!

  Γιάννης Μακριδάκης
  Νεουρόζ σήμερα

 175. 163, 166: Αξεπέραστος, πράγματι! Από τα συγκεκριμένα, ξεχωρίζω το Pulsar, και, βέβαια, το Alpha!

 176. ΣΠ said

  173
  Αυτό που βλέπω στο άρθρο της Βικιπαίδειας είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια να βγει νόημα από την φράση θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις και περιορισμούς για να ισχύει. Το βασικό συμπέρασμα πάντως είναι ότι στην χαλαρή καθημερινή χρήση η φράση είναι χωρίς νόημα.

 177. Idom said

  @ 170, 171, 172
  Αλέξη κατάλαβα τις εννοείς. Σωστό και υυποθέτω αυτό ζηττούσε ο γρίφος του Νέο Kid. Ωστόσο επειδή και η Γη και ο Ήλιος περιστρέφονται γύρω από εσωτερικό τους άξονα, όταν η βαρύτητα έσβηνε, τα μόρια τους θα «εκτοξεύονταν» με βάσει την γραμμική ταχύτητα κάθε μορίου εξ αιτίας τής περιστροφής. Μπορείς να πεις ενδεχομένως ότι το κέντο μάζας τής «διασκορπισμένης» Γης θα συνέχιζε να διαγράφει ίσα εμβαδά σε ίσο χρόνο, σε σχέση με το ΚΜ τού σκόρπιου Ήλιου.
  Αλλά χμμμ… Ανησυχώ για τα ιόντα. Αυτά πλέον θα ήταν η νέα μεγάλη κινητήρια δύναμη στο Σύμπαν (ηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδράασεις) και η ποσότητά τους δεν είναι αμελητέα. Μήπως θα επιβράδυναν την κίνηση; Ποια είναι η κατανομή τους; Κατανέμονται συμμετρικά;

 178. Ανδρέας said

  161
  Στην περίπτωση που το μπλακ-άουτ της βαρύτητας ήταν ολικό, συμπαντικό δυο οι περιπτώσεις
  ή θα πάγωνε-ακινητοποιούνταν ο χωροχρόνης
  ή θα γινόταν αντίστροφο μπιγκ μπαγκ.

  Αν έχανε την βαρύτητα η γη μονάχα, πάλι δυο περιπτώσεις
  ή θα γινόταν ζώνη αστεροειδών σε τροχιά γύρω από τον ήλιο αν η θέση στο περιήλιο ήταν κοντινή με φορά προς τον ήλιο λόγω της έλξης που της ασκεί
  ή θα χυνόταν στο σύμπαν προς την φορά που είχε αν ήταν στο μακρυνό σημείο του περιηλίου, μέχρι να παγιδευτεί από ισχύροτερα βαρυτικά σώματα.

 179. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  137 Δεν το ήξερα!

  162 Κάπως έτσι το σκεφτόμουν κι εγώ.

  173 Ίσως να αξίζει άρθρο

 180. 165, Το λεπτό σημείο είναι ο ορισμός της έννοιας «κανόνας».
  Ο κανόνας που εννοείται με απόλυτη και καθολική ισχύ, προφανώς δεν μπορεί να έχει εξαιρέσεις.
  Ο κανόνας που εννοείται με σχεδόν καθολική ισχύ, μπορεί.

  Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα δεν τον επιβεβαιώνει επειδή είναι περίπτωση που αντιβαίνει τον κανόνα, αλλά επειδή ως περίπτωση που αντιβαίνει τον κανόνα είναι εξαίρεση, δηλαδή σπάνια και δεν προκύπτει «κατά κανόνα» αλλά «κατ’ εξαίρεση».

  Κλασικό παράδειγμα κανόνων με εξαιρέσεις είναι της γραμματικής, πχ
  «Τα εις -ισσα γράφονται με γιώτα και δύο σίγμα.
  Εξαιρούνται τα Λάρισα, σάρισα, κόμησα, γόησ(σ)α, λύσσα, νήσσα, κνίσα.»
  (Προσθέτω το «λαχτάρισα» 🙂 )

 181. Γιάννης Ιατρού said

  159: Α σήμερα έχει και κουιζάκι 🙂 Νάσαι καλά Κίντο
  Κατ΄εμέ ο 2ος νόμος του Κέπλερ θα εξακολουθήσει να ισχύει. Τα εμβαδά των τριγώνων θα είναι τα ίδια, γιατί εξαρτώνται από το ύψος και την κάθετη σ΄αυτό πλευρά. Το ύψος μένει το ίδιο και η πλευρά, λόγω της ομαλής ευθείας κίνησης θα έχει πάντα την ίδια τιμή. Τι λές;

 182. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι, προυχώρησεν πάλιν η νύξ και δεν θα προλάβω να είπω πολλά απόψε…

  1) Συγχαίρω τον κ. Σαραντάκον, διότι έχει το θάρρος να εκτίθεται, αδιαφορών διά τας συνεπείας. Προς τιμήν του, δηλοί ότι η πρώτη καταγραφή της λέξεως «άνοιξις» με την σημασίαν του έαρος εις την Θείαν Ελληνικήν Γλώσσαν συνέβη το σωτήριον έτος 1638 εις τον «Πιστόν ποιμένα». Αντιθέτως, ο πολύς Μπαμπινιώτης και ο χριστιανούλης Χαραλαμπάκης (θα ηδυνάμεθα να τους χαρακτηρίσωμε «κλασομπανιέρας» εις τα ρωμέικα δι’ αυτήν την λαμογιάν των) αποφεύγουν να εκτεθούν εις τα λεξικά των και να μάς είπουν πότε ακριβώς οι Βυζαντινοί πρωτο-εχρησιμοποίησαν την άνοιξιν με την σημασίαν του έαρος

  Όπως βλέπετε από την φωτοτυπίαν που παρέθεσα, το Χρηστικόν της Ακαδημίας είναι «διά τα μπάζα» και αποκλειστικός υπεύθυνος δι’ αυτό είναι ο χριστιανούλης Χαραλαμπάκης. Ο οποίος, εις εν λήμμα διά την άνοιξιν, αντί να μάς είπη κάτι σοβαρόν και να μάς ξεστραβώση, αναφέρει κοινοτυπίας και ομιλεί διά την «Άνοιξη της Ευρώπης», είτε διά να γλείψη τους Ευρωπαίους και να λάβη καμμίαν επιδότησιν από το ΕΣΠΑ, είτε δια να παραγεμίση το λεξικόν του. ΑΝτιθέτως, ο ελληνόψυχος Μπαμπινιώτης προσπαθεί να συνδέση την λέξιν με τα αρχαία ελληνικά και μάς δίδει σημαντικάς πληροφορίας

  2) Ωστόσον, αυτό που αγνοούν ο χριστιανούλης Χαραλαμπάκης, ο πολύς Μπαμπινιώτης και ο ρέκτης κ. Σαραντάκος (πότε πρωτοεχρησιμοποιήθη η λέξις «άνοιξις» διά να δηλώση το έαρ) το κάμνει απόψε ο γέρων Βάταλος. Πρόκειται διά μίαν όντως ιστορικήν στιγμήν του Σαραντακείου Ιστολογίου και εξαιτίας αυτής της αποκαλύψεως θα το μνημονεύουν εσαεί οι ιστορικοί της Θείας Ελληνικής Γλώσσης. Είναι δε απορίας άξιον ότι τόσον ο «ποντικός των βιβλίων» και Αρχηγός των Μεταλληνιστών κ. Blog-oti-nanai, όσον και ο «Σάθας του 21ου Αιώνος» κ. Σμερδαλέος αγνοούν αυτό το ζήτημα…

  ΕΧΟΜΕ και λέμε: Η πρώτη χρήσις της λέξεως «άνοιξις» διά να δηλώση μίαν εποχήν του έτους καταγράφεται επί Βασιλείου Βουλγαροκτόνου (10ος αιών μετά Ραββίνον Χριστόν, ήτοι 7 αιώνας ενωρίτερον απ’ ό,τι νομίζει ο θαρραλέος κ. Σαραντάκος) εις την περίφημον συγγραφήν «Περί Αγαλμάτων, Στηλών και θεαμάτων της Κωνσταντινουπόλεως», που αποδίδεται μεν εις τον Βυζαντινόν λόγιον του 15ου αιώνος Γεώργιον Κωδινόν, ωστόσον συνεγράφη (όπως μάς βεβαιοί η εγκυρωτάτη αγγλική Wikipedia) υπό αγνώστου κατά την εποχήν του Βουλγαροκτόνου ή ακόμη και του Κωνσταντίνου Πορφυρογεννήτου!

  Όπως βλέπετε από την ανωτέρω φωτοτυπίαν, η μνημειώδης φράσις που αξίζει να έμβη εις όλα τα Ρωμέικα Λεξικά και πρωτοκαταγράφεται απόψε εις το Σαραντάκειον Ιστολόγιον είναι η… «ως αρχήν του χρόνου και άνοιξιν του ενιαυτού». Το θέμα θέλει ανάλυσιν από τους ειδικούς του Ημερολογίου, καθότι ο Μάρτιος (αρχή του Έαρος) ήτο όντως «η άνοιξις του ενιαυτού»!.. Συνεπώς, η λέξις «άνοιξις» δεν προσδιορίζει την άνοιξιν της Φύσεως, όπως νομίζουν ο πολύς Μπαμπινιώτης, ο ρέκτης κ. Σαραντάκος και ο χριστιανούλης Χαραλαμπάκης, αλλά την άνοιξιν του έτους!.. Δεν είναι τυχαίον ότι η περίφημος αύτη φράσις υπάρχει αυτουσία και εις το περίφημον «Λεξικόν της Σούδας» (επίσης 10ος Αιών) το οποίον βδελύσσονται θανασίμως οι Γαλιλαίοι, διότι εγράφη από οπαδούς της Πατρώας Θρησκείας!..

  ΙΔΟΥ τί γράφει εις το λήμμα «Ιανουάριος» το Λεξικό Σουΐδα»

  3) Περαίνων, σάς ενημερώνω (μιά και το έβγαλε απόψε εις την δημοσιότητα το «Πρώτον Θέμα») ότι είς από τους στενωτέρους συμβούλους του Ντόναλδ (ειδικός εις τα θέματα Ενεργείας και Πετρελαίων) είναι ο γαμβρός μου (σύζυγος της θυγατρός μου και ουδεμίαν σχέσιν έχων με τον χριστιανοπαράφρονα Δικτάτορα του «Ελλάς – Ελλήνων – Χριστιανών») Γεώργιος Παπαδόπουλος, όστις προορίζεται διά υπουργός Ενεργείας των ΗΠΑ, ότε με το καλόν οι Θεοί των Ελλήνων κάμουν τον ελληνόψυχον Ντόναλδ …Πλανητάρχην τον προσεχή Νοέμβριον. Ελπίζω μέχρι τότε να μή με έχη αποβάλη (με νέαν πορτοκαλιάν κάρταν, εξαιτίας των καταιγιστικών αποκαλύψεών μου που ενοχλούν τους χριστιανομπολσεβίκους) από το παρόν Ιστολόγιον ο κ. Σαραντάκος και στοιχηματίζω την ημισείαν περιουσίαν μου ότι δεν θα χάση…

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 183. Γιάννης Ιατρού said

  181: Σού φτιαξα και σχηματάκι 🙂

 184. Υαλτις said

  Γέροντα
  να μας έλεγες γιατι αποκαλείς το Δοναλντ Ελληνόψυχο;

 185. Γιάννης Ιατρού said

  184: Νεαρέ (κατά πρόσφατη παρατήρηση του σχολιαστού) Υάλτι, ακόμα δεν τό ‘πιασες; Αφού έχει ελληνικής καταγωγής πετρελαιά στο payroll του (και κατά δήλωση του σχολιαστού γαμβρόν του) !

  192.3 τέλος ..ότι δεν θα χάση…
  Νίκο, ένα βυτιάκι πετρέλαιο θα τό ΄χεις εξασφαλισμένο! 🙂

 186. Pedis said

  να (άλλος) ένας που αν τα γκραβιτόνια είχαν συνείδηση θα τον αμόλαγαν κατά την εφαπτομένη να πα να βρει το γεροδιάολο …

  «Όχι, δεν έχουμε χώρο να φιλοξενήσουμε στην περιοχή μας όλα αυτά τα στίφη των Ισλαμιστών, τα οποία εκβιαστικά αποστέλλονται στην πατρίδα μας για να την αλλοιώσουν και να την κατακτήσουν».

  […]

  Τους αγαπάμε, τους συμπονάμε, τους δεχόμεθα, τους ταΐζουμε, τους ντύνουμε, τους προστατεύουμε κλπ., αλλά μόνον ως περαστικούς από τον τόπο μας, ως διαβατάρηδες! Δεν αντέχουμε για να τους κρατήσουμε μόνιμα κοντά μας! Διότι: Δεν ταιριάζουν τα χνώτα μας! Δεν ταιριάζουν τα ήθη και τα έθιμά μας! Δεν μας αρέσει ο πολιτισμός τους! Δεν αποδεχόμεθα την θρησκεία τους! Με δεδομένα όλα τα παραπάνω κάνουμε έκκληση προς κάθε αρμόδιο. Να μη δεχθούμε τους μετανάστες στην Πελοπόννησο! Ας κρατήσουμε καθαρόαιμο τον εαυτόν μας και τον πληθυσμό μας!

  http://www.efsyn.gr/arthro/na-min-molynthi-i-periohi-mas

 187. Pedis said

  Στα 25.589 ευρώ το μήνα οι αμοιβές της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, Λούκας Κατσέλη
  Το ποσό αυτό προκύπτει από αμοιβές 202.852 ευρώ που έλαβε η κυρία Κατσέλη από τις 23 Μαρτίου 2015 όταν ορίστηκε πρόεδρος, μέχρι το τέλος του 2015 και 27.450 ευρώ ως αποζημίωση για τη συμμετοχή της στα διοικητικά συμβούλια.
  http://www.marketfair.gr/details.php?id=2881

  όχι από ζήλεια … αλλά διερωτωμαι από ενδιαφέρον για την οικονομία της χώρας ενόψει αξιολόγησης: το ύψος της αμοιβής δεν προκαλεί crowding out ή είναι πιλοτικό μέτρο (σε αναμονή των ισοδυνάμων) για ενίσχυση του crowding in;

  (Από την άλλη σκέφτομαι την κακομοίρα, με τέτοιο εισόδημα και να της κάτσει κάπιταλ κοντρόλ! Τι κρίματα να πληρώνει; Σύγχρονος Τάνταλος!)

 188. Γς said

  182:

  >είς από τους στενωτέρους συμβούλους του Ντόναλδ (ειδικός εις τα θέματα Ενεργείας και Πετρελαίων) είναι ο γαμβρός μου

 189. gpoint said

  # 187

  Δηλαδή εσύ πιστεύεις, όχι η Κατσέλη αλλά ο τελευταίος βουλευτάκος πως παίρνει την αποζημίωσή του μέσω κάπιταλ κοντρόλ ; και την βγάζει με 1680 τον μήνα ;

 190. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Έτσι παίδες ,μπράβο! Και διπλό μπράβο Γιάννη για το σχήμα στο 183 !
  Ο Νόμος του Κέπλερ λοιπόν θα εξακολουθεί να ισχύει στην απευκταία περίπτωση που η βαρύτης γίνει switched off… 🙂

  Παρεμπιφτού, μεγάλη μορφή ο Κέπλερ. Στην πραγματικότητα, δεν απέδειξε τίποτα! Οι παρατηρήσεις του είναι καθαρά εμπειρικής φύσης, σαν να περιγράφει «ξερά-δημοσιογραφικά» την πραγματικότητα. Επιβεβαιώνονται απλώς με χρήση κάποιων πινάκων και γενναία δόση παρατηρητικότητας και οξυδέρκειας!
  Μόλις 100 χρόνια αργότερα ο -όπως λένε κάποιες φήμες σε αντίθεση με τον Καπετάνιο,που λέει για την Άντα…-μεγαλύτερος εγγλέζος μαθηματικός όλων των εποχών ,χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της «μόδας» ,τον διαφορικό λογισμό, εξήγαγε από τους δικούς του Νόμους της Κίνησης, τους 3 νόμους του Κέπλερ.

  Αν συνυπολογίσουμε δε ότι ο Γιοχάνες ήταν σημαδεμένος από την ευλογιά, ήταν παντρεμένος με μια γυναίκα που δεν αγαπούσε , είχε χάσει αρκετά από τα παιδιά του και για να ζήσει ασχολιόταν κυρίως με σύνταξη Ωροσκοπίων και άλλα αστρολογικά μαντζούνια (δεν είχε και ξεκάθαρα εδώ που τα λέμε διαχωρίσει την Αστρονομία από την λεγόμενη αστρολογία), μιας και κάποιος μισθός που δικαιούταν σχεδόν δεν έφτανε ποτέ στα χέρια του, λόγω «πολιτικών» περιπλοκών… ε, ήταν αξιοθαύμαστος!
  Α, επιπροσθέτως, είχε και μια μάνα που ήταν υπόδικη ως μάγισσα και λάτρης(-ισσα) του Βεελζεβούλ ,και επειδή «μάνα είναι μόνο μία» , έπρεπε να εμποδίσει και την καταδίκη της και το συνεπακόλουθο εξαγνιστικό τηγάνισμα…

 191. ακρ. said

  @ 180, 176 κλπ.
  Ο κανόνας δεν αποδεικνύει τίποτα, η εξαίρεση αποδεικνύει τα πάντα, έγραψε ο Καρλ Σμιτ, για να καταλήξει στο γνωστό (αφ)ορισμό του, ότι κυρίαρχος είναι αυτός που αποφασίζει για την κατάσταση εξαίρεσης.
  Παράδειγμα: υπό ΚΣ, ας πούμε μέχρι το 2010, νομίζαμε ότι η ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος. Έπρεπε να έρθει η κρίση, δλδ μια κατάσταση εξαίρεσης, για να συνειδητοποιήσουμε ότι άλλοι αποφασίζουν για μας

 192. spiral architect said

  Oι μεν ελληνόψυχοι διδάσκωσιν εις περιφερειακά ιστολόγια, οι δε απόγονοι των δούλων κάμνωσιν αποικιοκρατικάς εισέτι επεμβάσεις εις το μαλακόν υπογάστριόν των. 😛

 193. Γς said

  192:

  Η φωνή της θλιμμένης Κούβας

 194. gpoint said

  # 193

  Καλημέρα Γς

  αλλά άρθρο από την Χούκλη που στηρίζεται «Η περιγραφή ανήκει στην Yoani María Sánchez Cordero, πασίγνωστη στο σύμπαν των σοβαρών bloggers.» δεν περίμενα. Τον Cordero της ΑΕΚ τον ξέρουν περισσότεροι !!!

 195. spiral architect said

  Αυτός ο πλουραλισμός μάς έφαγε … 😛

 196. Γς said

  194:

  Εχω μεσάνυτα. Ούτε Yoani María Sánchez Cordero, ξέρω ούτε Cordero της ΑΕΚ,
  Φατσικά μόνο τη Χούκλη

  193:
  «Πραγματικός άθλος, αν σκεφθείτε ότι δεν υπάρχει internet στα σπίτια, παρά μόνο στα ξενοδοχεία και εκεί το κόστος χρήσης του Wi-Fi είναι δυσβάσταχτο: μια ώρα στοιχίζει το ένα τρίτο του μηνιάτικου».

  http://www.14ymedio.com/

 197. Alexis said

  Ποιός τη χάρη σου Νίκο!
  Από το Νοέμβριο και μετά θα έχεις υψηλάς διασυνδέσεις με το επιτελείον του ελληνοψύχου πλανητάρχου! 😀

 198. Γς said

  197:

  Και θυμάμαι μια Ελληνιδα στις ΗΠΑ που μου έλεγε:

  -Βρε εγώ έτσι και τις ενώσω όλες φέρνω πετρέλαιο στην Ελλάδα.

 199. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  191 – «Ο κανόνας δεν αποδεικνύει τίποτα, η εξαίρεση αποδεικνύει τα πάντα, έγραψε ο Καρλ Σμιτ,» Kι όμως, η εξαίρεση αυτών που ψηφίζουν συνειδητό άκυρο ή απέχουν συνειδητά από τις εκλογές, θεωρώντας τες στημένες, δεν αποδεικνύουν τίποτα, η μάλλον, αποδεικνύουν πως είναι στατιστικό λάθος που επιβεβαιώνει τον κανόνα (και) των εκλογών, Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ.

  » για να καταλήξει στο γνωστό (αφ)ορισμό του, ότι κυρίαρχος είναι αυτός που αποφασίζει για την κατάσταση εξαίρεσης.» Άρα, αυτός που επιβάλει τον κανόνα του, κρατώντας στα ποσοστά της την εξαίρεση, π.χ ο Μαρινάκης στο ποδόσφαιρο (χαμόγελο).

  «Παράδειγμα: υπό ΚΣ, ας πούμε μέχρι το 2010, νομίζαμε ότι η ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος. Έπρεπε να έρθει η κρίση, δλδ μια κατάσταση εξαίρεσης, για να συνειδητοποιήσουμε ότι άλλοι αποφασίζουν για μας»
  Άλλη μια τρανταχτή απόδειξη επιβεβαίωσης του κανόνα της δύναμης της ελπίδας και της εκπαιδευτικής μαζικής αποβλάκωσης. Πάνω από 150 χρόνια γραπτής και άγραφης ιστορίας, αποδεικνύουν ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ πως από την γέννησή του, το νεοελληνικό κράτος είναι αποικία των μεγάλων δυνάμεων, κι ότι όλες οι κυβερνήσεις του, ήταν και είναι χειραγωγημένες, και παρ΄όλο που από το 2010 όπως λές, «συνειδητοποιήσαμε (λέμε τώρα) ότι άλλοι αποφασίζουν για μας» συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τον στημένο κανόνα των εκλογών, κι η εξαίρεση των περίεργων και γραφικών που αντιδρούν και απέχουν, απλώς τον επιβεβαιώνουν.
  Καλημέρα

 200. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  188: Γς
  Την φωτό με τον πεθερό δεν την βρήκες ακόμα; 🙂 🙂

 201. Γς said

  200:

  Κλιδί προς τούτο είναι το επώνυμο της συζύγου του γαμπρού. Αλλά πως το βρισκουν

 202. Γς said

  Κλειδί

 203. Γιάννης Ιατρού said

  201: Έλα ρε τώρα, Cv’s κλπ. κάπου θα υπάρχουν για τόσο δημόσια προσώπατα 🙂 🙂 γκόοοολ

 204. Ο Κρυμμένος Παπαράτσο said

  @ 182 & 184 :
  Ωραίο κι ευρηματικό αυτό το κολπάκι σου να ανοίγεις εσωτερικό διάλογο με τους άλλους σου εαυτούς, ελληνόψυχε «Αφώτιστε» (ΠολΜηχ ΕΜΠ), κερδίζεις έτσι και το δικαίωμα να σέ διαβάζει και να σού απαντάει ακόμα κι ο …Λάμπρος (που αλλοιώς σέ παίρνει για φασίστα, όταν εμφανίζεσαι σαν …γέρος!). Αλλά, γιατί ο ένας σου εαυτός τον λέγει Δόναλντ κι ο άλλος σου τον λέγει Ντόναλδ; Να περιμένουμε, δηλαδή, ο τρίτος σου εαυτός να τον πει Δόναλδ;

  ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:
  Ως «Υαλτις» (πού το βρήκες αυτό το παρανόμι!) δείχνεις ξύπνιο άτομο, ως «Βάταλος» προκαλείς το γέλιο, κι ως «Αφώτιστος Φιλέλλην» φαίνεσαι για ψωνισμένο νούμερο. Καθόλου άσχημο casting για τις 3 «σιμμουλτανέ» περσόννες σου, εφόσον ζητάς τόσο απεγνωσμένα να τραβάνε την προσοχή των αναγνωστών…
  Αλλά είσαι και μεγάλη μάρκα: αμέσως έκλεψες τον πρωτότυπο αυτοχαρακτηρισμό τού παππού-Σαραντάκου και τον ιδιοποιήθηκες χωρίς ντροπή για να μάς τον κοτσάρεις με την ψευδο-υπογραφή σου!
  ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ:
  Πόσες ώρες σού χρειάζονται για να μαγειρέψεις το νυχτερινό σώου σου ανακατεύοντας τις …κατσαρόλες της …βιβλιοθήκης «σου»; (Είναι, μάλλον, επειδή η …οικοδομή δεν δουλεύει πιά, έε;)

 205. Κουνελόγατος said

  Εγώ πάντα έλεγα -όπως θυμάστε όλοι καλά- πόσο ωραία είναι όσα γράφει ο κύριος Βάταλος, και πόσο καλός κύριος είναι και πόσο ανεβάζει το επίπεδό μας και πόσο δίκιο έχει σε όλα και πόσο… Δε ζητάω πολλά, μια αργομισθία στο αμερικανικό Δημόσιο, ένα τηλεφωνικό κέντρο να υποστηρίζει, κάτι τέλος πάντων…
  Α, και πόσο ελληνόψυχος είναι…

 206. sarant said

  186 Αγάπη μόνο!

  205 Κι εμένα με είχαν ενοχλήσει αυτά τα εγκώμια προς Βάταλο

 207. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  205 – Είσαι γάτμαν ρε κούνελε.☺

 208. Κουνελόγατος said

  206β. Μα γιατί; Η αγάπη μου είναι ειλικρινής. Νομίζετε πως τα γράφω από συμφέρον;
  Υ.Γ. Ελλάδα είσαι;

 209. sarant said

  208 Nαι. Και στείλε μέιλ να σου πω.

 210. Γιάννης Ιατρού said

  Εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών! 11 νεκροί και πολλοί τραυματίες…. Εϊναι και Μ. Τρίτη στους καθολικούς και πάνε πασχαλινές διακοπές… Χαμός! 😦

 211. Γς said

  203:

  Το έψαξα. Τίποτα.

  Για δοκίμασε και συ

 212. Κουνελόγατος said

  209. Θα στείλω το απόγευμα.

 213. Γς said

  210:
  Ξέρεις έχει πέει νέο άρθρο.
  Περί Βρυξελλών τα έχουμε πει εκεί.

  Τι; Και επίθεση στο μετρό τώρα. Κοντά στο κτήριο της Κομισιόν

 214. Γς said

  213:

  >Ξέρεις έχει πέΣει

 215. Γιάννης Ιατρού said

  213: Καλά ντε, ήμουν σε παράλληλο σύμπαν …. (211) 🙂

 216. 204.

  Mussorgsky – Night On Bald Mountain

 217. Pedis said

  # 189 «# 187

  Δηλαδή εσύ πιστεύεις, όχι η Κατσέλη»

  Εσύ τι λες, το πιστεύω;

 218. gpoint said

  # 217

  Το έγραψα γιατί μας διαβάζουν και μικρά παιδιά

 219. Υαλτις said

  204 @Ο Κρυμμένος Παπαράτσο
  «Υαλτις» (πού το βρήκες αυτό το παρανόμι!)

 220. Ανδρέας said

  Νικοκύρη είδα τα σχόλια για τις πλαστοπροσωπείες.
  Ο άντμ βλέπει τις άι-πι. Αν μπαίνουν με την ίδια και διαφορετικά νικ-νέιμς κυνήγα τους.
  Αν δεν μπαίνουν όμως τι γίνεται; Χρησιμοποιούν εργαλεία άι-πι σπούφιγκ;
  Έχει δίκιο ο παπαράτσος του #204 ή πρόκειται για μια άλλη τηλεπερσόνα ας πούμε ο τέταρτος κουκουλοφόρος τύπου βάτταλου που ο ίδιος ως παπαράτσος κατηγορεί τον πρώτο ότι έχει άλλα δυο-τρία νικ-νέιμ τουλάχιστον;
  Αυτά τα κόλπα της προπαγάνδας τα μαθαίνουν στα ‘εργαστήρια’ ‘δημοσιογραφίας’ και εξειδικεύονται στα τσατ ρουμς και μπλογκς του ιντερνετ.
  Είσαι άγνωστος-αφανής. Πρώτα θα σε κατηγορήσω μετά θα υπαναχωρήσω, παρουσιάζοντας σε ως θύμα και τον εαυτό μου ως κακό που κατηγορεί αδίκως τον κόσμο.
  Ντόρος εκ του μη-όντως να γίνεται.
  Μετά θα βγει ένας τρίτος να προκαλέσει σύγχυση, κατηγορώντας τον πρώτο ότι λέει ψέμματα, με στόχο την συναισθηματική νόηση του φιλοθεάμονος κοινού και από πίσω να γίνονται τα μύρια όσα. Ο κόσμος να απασχολείται με τον κακό, πρώην άγνωστο αλλά διακριτό πλέον, βάτταλο (τον όποιο κακό βάτταλο) και γύρω γύρω οι βόμβες να πέφτουν.
  Μέσα στο παλ (όλοι αυτοί πολιτικάντηδες, δημοσιογραφίσκοι και πολλοί άλλοι) διέπρεψαν και διαπρέπουν από το 1997 μέχρι τώρα… Αυτά τα έκαναν και με ψευδώνυμα στις εφημερίδες από τον 18ο αιώνα και με πάπυρους-περγαμηνές σε μορφή »ο τάδε κατά του τάδε» εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια.
  Δεν ξέρω τι παίζει, μερικές σκέψεις κάνω και ο στόχος δεν είναι ο 204.

 221. sarant said

  220 Τις IP τις βλέπω μεν, αλλά για να τις δω πρέπει να κάνω μια διαδικασία -που δεν είναι εύκολη αν πρόκειται για παλιό σχόλιο. Και όσες IP βλέπω δεν μου δίνουν καθόλου καθαρές ενδείξεις. Πάντως ο Αφώτιστος δεν έχει ίδια ΙΡ με τον Υάλτις

 222. Γιάννης Ιατρού said

  182: Άσε ρε, μας φλόμωσες. ΕΛΕΥΘΕΡΟ είναι το παιδί, ΑΝΥΠΑΝΤΡΟ! Που να προλάβει άλλωστε, με τόσα διπλώματα και ταξίδια… (203, 211)
  Με τον νου πλουταίνει η κόρη, με τον ύπνο η ακαμάτρα … που λένε!!

 223. Υαλτις said

  220 @Ανδρέας

 224. Alexis said

  #201, 203: Μα είναι απλό: Είναι η …Νία Βατάλος.

 225. Μαρία said

  222
  Ρόμπα ο γαμπρός.

 226. Μαρία said

  Several people in energy policy circles in London, Washington and New York said they knew nothing of him.https://www.washingtonpost.com/news/checkpoint/wp/2016/03/21/meet-the-men-shaping-donald-trumps-foreign-policy-views/

 227. sarant said

  224: 🙂

 228. Μαρία said

  Αυτό είναι βιογραφικό όχι σαν του γαμπρού http://www.ellinismos.gr/content/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%83-%CF%86%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CF%89%CE%BD

  Οπαδό του Λεπέν, γιο υπουργού της Χούντας, διόρισε ο Μητσοτάκης στην Επιτροπή Δικαιοσύνης και … Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ!
  http://thefaq.gr/opado-tou-lepen-gio-ypourgou-tis-chountas-diorise-o-mitsotakis-stin-epitropi-dikeosynis-ke-anthropinon-dikeomaton-tis-nd/

 229. ακομπλεξάρικος said

  Κάποιος να πει σε κάποιους/κάποιες, δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη και τι έκανε ο πατέρας ουδεμία ευθύνη έχει ο γιος και αντιστρόφος. Όσοι δε επικαλούντε αυτού του είδους τις ευθύνες μόνο στη σφαίρα του ρατσισμού κατατάσσονται και ως γνωστών, η «αριστερά» ξεκλήριζε ολόκληρα σόγια επειδή κάποιος μακρυνός θείος έκανε κάτι ανάρμοστο.

 230. Υαλτις said

  225 @Μαρία

  Αν είναι αυτός κι ειναι αλήθεια και οχι πλάκα , του Γεροντος, για τον γαμπρο

  τοτε εμενα το παλικαρι(ντεμεκ) μου φαινεται μια χαρά.
  Και ομορφόπαιδο είναι, σπουδαγμένος είναι, αγαπά την Κυπρο την Ελλάδα και θέλει και συμμαχια
  με Ισραήλ.Ενταξει ειναι μικρός ε και;28 χρονων ο Δουκακης η ο Κενεντι τι παραπάνω έκαναν;.

 231. 230

  Δεν ξέρω για τον Μάικ αλλά ο JFK κουμαντάριζε μια τορπιλάκατο και αφού την βουλιάξανε κολύμπησε να σώσει το πλήρωμά του.

  https://en.wikipedia.org/wiki/John_F._Kennedy#PT-109

 232. Υαλτις said

  231
  και το παλικάρι μας αν ηταν στον πόλεμο(και που ξέρεις, οι μερες ειναι πονηρές) τετοιος και καλύτερος μπορεί να ήταν.

 233. Γιάννης Ιατρού said

  226/228: Τι να πω, μου ακινητοποίησες την περιέργεια, πολύ καλά τα link 🙂 .

  224/204 : A, και να μη μας διαφεύγει και ένας σχολιαστής (που έβγαινε μαζί με τον ακατανόμαστο) και είχε κάτι αλυσσίδες πιτσαρίας. Μετά από λίγο εξαφανίστηκε… Θα τον πήρε ο χάρος;;;

  Θα δούμε 🙂 🙂

 234. Ανδρέας said

  229αλλανταλλαντοισμπαρασκαιβουςντωγκαλα

 235. Ανδρέας said

  ουγκ!

 236. Υαλτις said

  233
  άσχετο
  Γιάννη απο καιρό ηθελα να σε ρωτήσω.Εχεις κάποια καταγωγή απο την Αλεξανδρούπολη;

 237. Γιάννης Ιατρού said

  236: Νο sir, γενηθείς Αθήνα, παπούδες από Κόρινθο, από πιό παλιά Ναύπλιο, και πολύ-πολύ παλιότερα Λακωνία/Μάνη
  Πλήρες δένδρο, ε;

 238. Γιάννης Ιατρού said

  γεννηθείς γμττ@#$%^

 239. Basil Tatsis said

  Κ.Σαραντάκε μιά και αποφασίσατε να υιοθετήσετε τη λέξη happening δεν θα έπρεπε να τη γράψετε με δύο π;
  Υπάρχουν κανόνες γιά τέτοιες περιπτώσεις ;

 240. Alexis said

  Crisis in Greece: Anarchists in the Birthplace of Democracy
  By George Papadopoulos !!!

 241. Γιάννης Ιατρού said

  Πφφφ, κάποιος να τους πληροφορήσει επιτέλους για τη συγγένεια. Δεν γίνεται να το αγνοούν και να μας σερβίρουν κονσέρβες που ανοίχτηκαν εδώ και τρεις μέρες Ντόναλντ Τραμπ: Ένας Ελληνοκύπριος μεταξύ των συμβούλων του για θέματα εξωτερικής πολιτικής 🙂

 242. Βασ. Τάτση (239), ήδη η Γραμματική του 1940 (του Τριανταφυλλίδη) συνιστούσε να γράφουμε τις ξένες λέξεις (πλην των κύριων ονομάτων) χωρίς διπλά σύμφωνα, και αυτό έχει επικρατήσει: κανείς δεν γράφει πια ‘πέννα’, ‘κλασσικός’, ‘μασσίφ’, ‘ομπρέλλα’, ‘φρούττο’…

 243. Basil Tatsis said

  #242 Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία.Αγγελος εξ ουρανού και πάλι .Δεν σκέφτηκα ν’ανοίξω την γραμματική του Τριανταφυλλίδη.Ακόμα την έχω κάπου.Ποιός θα το περίμενε.Εις το μέλλον θα είμαι πιο προσεκτικός.

 244. Κουνελόγατος said

  Να πείτε στον «αιμύλο και σπουδαιόμυθο» πως δεν τον έχω ανάγκη, γνωρίζω άλλον πιο κοντά στον ΤΖΟΡΤΖ… :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: