Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Γιατί η θεία μου η Μαρίνα μπορεί και να πήγε στον Παράδεισο – ΙV (Δημ. Σαραντάκος)

Posted by sarant στο 22 Μαρτίου, 2016


Εδώ και λίγο καιρό δημοσιεύουμε σε συνέχειες τη συλλογή διηγημάτων του πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, «Γιατί η θεία μου μπορεί και να πήγε στον Παράδεισο«. Έχουμε ήδη περάσει στη δεύτερη από τις τρεις νουβέλες που απαρτίζουν το βιβλίο,  που είναι και η εκτενέστερη. Σήμερα έχουμε το πρώτο μισό από το τέταρτο κεφάλαιο της νουβέλας, ενώ η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ. Eίχαμε αφήσει τη θεία Μαρίνα, νεαρή δασκάλα στη Μυτιλήνη, να συνδέεται ερωτικά με τον Θρασύβουλο, ναύτη του ελληνικού ναυτικού, που απελευθέρωσε τη Λέσβο στους βαλκανικούς του 1912.

mimis_jpeg_χχsmallΟ πόλεμος, στη θάλασσα τουλάχιστον, δε βάσταξε πολύ. Ο στόλος απελευθέρωσε, από τους Βούλγαρους αυτή τη φορά, τη Θάσο και την Καβάλα και τον Αύγουστο έγινε ανακωχή. Σ’ αυτούς τους δέκα μήνες η Μαρίνα έστειλε του Θρασύβουλου πάνω από εκατό γράμματα που στάζανε από ρομαντισμό. Από τον Ιούνιο, πολυμήχανη καθώς ήταν, έλυσε το  πρόβλημα της παραλαβής των γραμμάτων του Θρασύβουλου. Ζήτησε τη βοήθεια της Κλειώς μιας πανέμορφης δασκαλίτσας, παλιάς της συμμαθήτριας στο Αρσάκειο, η οποία ήταν αρραβωνιασμένη μ’ ένα γιατρό, επιστρατευμένο κι αυτόν και φυσικά έπαιρνε γράμματα του. Κανονίσαν να στέλνει κι ο Θρασύβουλος τα γράμματα του στην Κλειώ με το όνομα του γιατρού ως αποστολέα, με κάποιο διακριτικό σημάδι ώστε να μην τ΄ ανοίγει κατά λάθος. Η Κλειώ παρόλο που είχε τραβήξει πολλά από τη Μαρίνα στο Αρσάκειο, δεν της αρνήθηκε αυτή τη χάρη. Ήταν πολύ όμορφη, πολύ ευτυχισμένη και πολύ καλόβολη για να της το αρνηθεί.

Οι βαλκανικοί πόλεμοι τέλειωσαν, το νησί προσαρτήθηκε κανονικά στην Ελλάδα, ήρθαν νομάρχες, δικαστές, εφοριακοί, χωροφύλακες και δάσκαλοι από την Παλιά Ελλάδα και τον ενθουσιασμό της μεταπελευθερωτικής περιόδου αντικατέστησε η μακρόχρονη και δύσκολη περίοδος της προσαρμογής και της ενσωμάτωσης. Οι παλιολλαδίτες φάνηκαν στους νησιώτες πειναλέοι και αλαζονικοί. Ο ρυθμός της ζωής επιταχύνθηκε κι έχασε την ανατολίτικη νωχέλειά του. Οι οικονομικές δοσοληψίες απόχτησαν μια σκληρότητα και μιαν ανειλικρίνεια, που δεν είχαν παλαιότερα.

Αρχές του 1914 η Κλειώ έδωσε στη Μαρίνα ένα σύντομο γράμμα του Θρασύβουλου. Ερχόταν στις αρχές Μαρτίου.

Όταν είδε το Θρασύβουλο ύστερ’ από δεκατέσσερις μήνες χωρισμού, η Μαρίνα ένοιωσε αντιφατικά συναισθήματα. Από τη μια καρδιοχτύπι και λαχτάρα να τρέξει και να χωθεί στην αγκαλιά του κι από την άλλη μια στυφή γεύση απογοήτευσης. Δεν είχε έρθει με το βαπόρι της γραμμής αλλά μ’ ένα μικρό παλιό φορτηγό, μουτζούρικο και ξεβαμμένο. Ύστερα, όπως ήταν άλλωστε φυσικό, δε φορούσε στολή και με τα πολιτικά ο αγαπημένος της της φαινόταν κάπως ξεθωριασμένος και φτωχός.  Παρ’ όλα αυτά πήγε κοντά του και τού ΄πιασε τα χέρια. Ο τόπος και ο χρόνος δεν επέτρεπαν περισσότερες διαχύσεις. Ο Θρασύβουλος την κοίταξε βαθιά στα μάτια κι αυτό του το βλέμμα, που τη σημασία του δεν αποκρυπτογράφησε με την πρώτη, ζωντάνεψε με μιας την περσινή μαγεία της σχέσης τους.

— Θά ΄ρθω αύριο να δω τους δικούς σου, της είπε μετά τους πρώτους  χαιρετισμούς.

— Τι έγινε με κείνη τη δουλειά που μού ΄γραφες; Θα μπείς συνεταίρος σ’ εκείνο το καράβι; τον ρώτησε η Μαρίνα.

–Μ’ αυτό ήρθα, ήταν η απάντηση, που της προκάλεσε νέα απογοήτευση.

Ο Θρασύβουλος το κατάλαβε αμέσως κι άρχισε να της περιγράφει τα πλεονεκτήματα του καραβιού που θα γινόταν κατά το ήμισυ δικό του «αυτές τις μέρες». Η περιγραφή του ήταν γλαφυρή και χρωματισμένη αλλά αν η Μαρίνα δεν είχε γαλβανιστεί από τον ήχο της φωνής του,  θα πρόσεχε πως από πλευράς ουσίας ήταν πολύ φτωχή σε συγκεκριμένα στοιχεία και λεπτομέρειες. Πάντως δεν της ξέφυγε κάποια αμηχανία και αβεβαιότητα στη συμπεριφορά του Θρασύβουλου, παρά το ότι προσπαθούσε να τη σκεπάσει με εύθυμη φλυαρία.

Την άλλη μέρα ο Θρασύβουλος με καθαρό πουκάμισο, σκληρό κολάρο και καστόρινο πομπεδάκι στο κεφάλι του, πήγε στο παπουτσίδικο του κυρ Θόδωρου και του μίλησε για τις προθέσεις του. Ο Έλληνας δεν έδειξε ιδιαίτερον ενθουσιασμό, αλλά δεν απόκρουσε την πρόταση.

— Εγώ δεν είμαι ανατολίτης, εμείς στον τόπο μας στιμάρουμε τη γνώμη των γυναικών. Πρέπει να τα κουβεντιάσω με τη γυναίκα μου και, κοντά στο νου, να ρωτήσω και τη Μαρίνα. Πέρνα μεθαύριο να τα ξαναπούμε.

Ο Θρασύβουλος έφυγε κάπως απογοητευμένος. Δεν περίμενε τέτοιαν υποδοχή από το μέλλοντα πεθερό του. Μέσα του τά ΄βαλε με τη Μαρίνα, που όπως φάνηκε δεν είχε προετοιμάσει το έδαφος. Ύστερα σαν ξανασκέφτηκε το ζήτημα πιο σοβαρά άρχιζαν να τον ζώνουν μαύρα φίδια. Άρχισε να φοβάται πως οι επιφυλάξεις του κυρ Θόδωρου είχαν άλλη, άγνωστη για την ώρα αιτία.

Την άλλη μέρα κατάφερε και έστειλε ένα σημείωμα στη Μαρίνα νά ΄ρθει να δει το καράβι. Την πήρε ο ίδιος με βάρκα και την ανέβασε προσεχτικά κρατώντας την με στοργική τρυφερότητα, από τη σχοινένια σκάλα του φορτηγού. Η Μαρίνα δεν ενθουσιάστηκε με όσα είδε στο τραμπάκουλο. Ήταν μικρό, βρώμικο και φαινόταν κακοσυντηρημένο και παλιό. Ακόμα και τ΄ όνομα του ΟΔΗΓΗΤΡΑ ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ, ήταν μισοσβησμένο στην πρύμνη του. Στραβομουτσούνιασε.  Σιχαινόταν τη μουτζούρα και τη βρωμιά και δεν ήθελε ούτε ν’ ακουμπήσει στα λιγδιάρικα ρέλια και στις ξεβαμμένες λαμαρίνες. Η διάθεση της άλλαξε σα βρέθηκαν στην καμπίνα το Θρασύβουλου, που είχε στην πόρτα της μια μπρούτζινη ταμπελίτσα ΠΡΩΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ. Εκεί όλα ήταν καθαρά και ταχτοποιημένα. Από μια κρεμάστρα στον τοίχο κρεμόταν η στολή του, με τα χρυσά γαλόνια του βαθμού του.

— Σα φαρδιά και κοντή μου φαίνεται τού ΄πε πειραχτικά.

— Εμείς δεν είμαστε του βασιλικού ναυτικού, τα ρούχα μας πρέπει νάναι πραχτικά και άνετα της είπε αυτός γελαστά και την αγκάλιασε.

Πέρασαν πολλήν ώρα με χάδια, με φιλιά και με σχέδια για το μέλλον. Ξαφνικά ο Θρασύβουλος σοβαρεύτηκε.

— Σού ΄πε τίποτα ο πατέρας σου; τη ρώτησε.

— Όχι γιατί;

— Πήγα χτες και τον είδα και μου φάνηκε πως δεν καλοβλέπει την πρόταση μου.

— Δεν το πιστεύω. Η μαμά που τον ξεψάχνισε εδώ και μια βδομάδα μού ΄πε πως ήταν ευνοϊκός απέναντι σου, γιατί να άλλαξε;

Ο Θρασύβουλος έμεινε πολλήν ώρα σκεφτικός και αμίλητος. Η Μαρίνα ένοιωθε πως κάτι τον βασάνιζε. Τελικά μίλησε.

— Ξέρεις μωρό μου, της λέει. Είχα σκοπό κάνοντας την πρόταση μου νάχα στα χέρια μου τα χαρτιά του καραβιού. Αλλιώς θα αντιμετώπιζα τον πατέρα σου. Αλλά βλέπεις πήγα στην Τράπεζα και μούπαν πως το έμβασμα δεν ήρθε ακόμα.

— Ποιό έμβασμα, απόρησε η Μαρίνα.

— Με τα λεφτά, Τι φαντάστηκες πως θα κουβαλούσα πάνω μου δεκαπέντε χιλιάρικα μετρητά. Ο μπαγάσας ο αδερφός μου μού ΄στειλε τηλεγράφημα πως μου τα εμβάζει με την Εθνική.

κι ο Θρασύβουλος ψάχνει στις τσέπες του και της δείχνε, ενα τσαλακωμένο χαρτί. Ήταν από τα ΤΤΤ και έλεγε: ΕΜΒΑΖΩ ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΔΡΧ 15.000 ΕΠ ΟΝΟΜΑΤΙ ΣΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΟΠ ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΟΠ ΦΙΛΙΑ ΠΕΤΡΟΣ.

— Στην Εθνική όμως μού ΄παν πως τα εμβάσματα καθυστερούν μερικές μέρες.

Η Μαρίνα είδε την απογοήτευση του και τον πόνεσε.

— Αν είχες τώρα τις δεκαπέντε χιλιάδες θα υπόγραφες τα χαρτιά;

— Αυτή τη στιγμή κιόλας. Όλα είναι έτοιμα. Τά ΄χει ο πρώτος. Θα πάμε σ’ ένα συμβολαιογράφο και σε μισήν ώρα θά ΄μαι πλοιοκτήτης.

— Θα σου τα δώσω εγώ. Λέει τότε η Μαρίνα.

Αυτός την κοίταξε για πολλήν ώρα κατάματα κι ύστερα έβαλε τα γέλια.

— Το βρίσκεις κωμικό; του λέει αυτή πειραγμένη.

— Με συγχωρείς. Δεν ήθελα να σε πειράξω, μα πως είναι δυνατό να έχεις εσύ, μια δασκαλίτσα, τόσα λεφτά.

— Δε σού ΄χα πει κάποτε πως είχα οικονομίες; Το ξέχασες; Τα λεφτά που χρειάζεσαι τά ΄χω. Και θα σου τα δώσω να κάνεις το συμβόλαιο κι όταν πάρεις το έμβασμα μου τα δίνεις πίσω. Άλλωστε κι αυτά όπως και το μερίδιο στο καράβι θά ΄ναι και δικά μου και δικά σου.

Ο Θρασύβουλος την αγκάλιασε και τη φίλησε πολλές φορές. Ύστερα όμως της είπε.

— Όχι, δε γίνεται. Θα περιμένω το έμβασμα.

— Σε παρακαλώ. Άσε με να σε βοηθήσω. Θα μου φανεί πως μπαίνω κι εγώ στη δουλειά.

— Όχι αγάπη μου μην επιμένεις. Δε γίνεται. Εγώ λεφτά από γυναίκες δεν παίρνω.

— Μα τ’ είν’ αυτά που λές. Εγώ δεν είμαι η οποιαδήποτε γυναίκα. Είμαι η γυναίκα σου.

Αυτός άρχισε πάλι να τη φιλά.

— Εντάξει με κατάφερες.

Έβγαλε από την τσέπη του το ρολόι του, εκείνο το παλιό, και κοίταξε την ώρα.

— Έντεκα. Αν τα πάρω πριν από τις μία, μπορεί να υπογράψουμε σήμερα τα χαρτιά.

— Βγάλε με έξω και θα σου τα φέρω σε μισήν ώρα το πολύ.

Στις δωδεκάμισι η Μαρίνα ήταν πάλι στο μουράγιο κρατώντας σφιχτά μια πλεχτή τσάντα, όπου είχε κρύψει ένα χάρτινο κουτί δεμένο με σπάγκο με όλα τα λεφτά της. Δεκαπέντε χιλιάδες δραχμές! Στο δωμάτιο της, την ώρα που έβγαζε το θησαυρό της από τα βάθη του κλειδωμένου ντουλαπιού, όπου τον είχε καταχωνιασμένο, σκέφτηκε ξαφνικά το παλιό ρολόι που είδε να βγάζει ο Θρασύβουλος και το χρυσό που είχε περάσει σαν κομήτης από τα χέρια του, τα ξενύχτια για τα οποία δεν της έδωσε ικανοποιητική εξήγηση και μια κρύα και ύπουλη υποψία δάγκωσε την ψυχή της.  Παραμερίζοντας όμως τις δυσοίωνες σκέψεις ξεκίνησε να τον συναντήσει.

Ο Θρασύβουλος την περίμενε.  Ήταν ντυμένος με τη στολή του πρώτου μηχανικού, που του ΄ρχόταν πράγματι κοντή και φαρδιά και στο πρόσωπό του ήταν διάχυτη μια αδημονία και μια πρωτοφανέρωτη στη Μαρίνα αγωνία, καθώς έψαχνε με το βλέμμα του ένα γύρω την παραλία αναζητώντας την. Όταν την είδε το πρόσωπό του έλαμψε και μεμιάς ξανάγινε ο παλιός σίγουρος και ξέγνιαστος Θρασύβουλος που ήξερε.

Δεν ήταν μόνος. Δίπλα του στεκόταν βλοσυρός, ένας ξερακιανός μαυριδερός κι αγέλαστος τύπος με στολή πλοιάρχου.

— Να σε συστήσω στον πρώτο μας και μέλλοντα συνεταίρο μου, της λέει ο Θρασύβουλος, μόλις εκείνη πλησίασε.

— Χαίρω πολύ δεσποινίς της λέει ο πρώτος και της σφίγγει το χέρι.

H Mαρίνα ανατρίχιασε με την επαφή τους. Το χέρι του ήταν κρύο και τραχύ, απόλυτα σύμφωνο με τη φάτσα του, που ήταν περισσότερο φάτσα κακοποιού στοιχείου παρά τίμιου και καλοστεκούμενου πλοίαρχου. Σκέφτηκε να σχολιάσει αργότερα την περίεργη εμφάνιση του μέλλοντα συνεταίρου του Θρασύβουλου.

Ξαφνικά κατάλαβε πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Άθελά της έκανε μια κίνηση προς τα πίσω και έπιασε με τα δυό της χέρια την τσάντα. Τότε συνάντησε το βλέμμα του Θρασύβουλου κι αναστατώθηκε. Ήταν το βλέμμα κάποιου που η ζωή του κρεμόταν στα χέρια της. Πήρε αμέσως την απόφασή της.

— Εδώ είναι αυτά που είπαμε, του λέει και του δίνει το κουτί.

— Λοιπόν εμείς πάμε για το συμβόλαιο κι εσύ περίμενε με σε μιαν ώρα στο σπίτι. Θα του το μοστράρω του κυρ Θόδωρου και θα δούμε τότε τί θα πει.

(Στην επόμενη συνέχεια θα δούμε αν και τι είπε ο κυρ Θόδωρος)

 

 

Advertisement

178 Σχόλια προς “Γιατί η θεία μου η Μαρίνα μπορεί και να πήγε στον Παράδεισο – ΙV (Δημ. Σαραντάκος)”

 1. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Πάν τα λεφτά… 😦
  Καλημέρα

 2. Κουνελόγατος said

  1. Το ίδιο σκέφτηκα κι εγώ, ελληνική ταινία του 50ζ θυμίζει ο τύπος…

 3. ndmushroom said

  Πάει και το Ζάβεντεμ…
  http://www.theguardian.com/world/live/2016/mar/22/brussels-airport-explosions-live-updates

 4. Γς said

  Καλημέρα
  Ωχ, τη φουκαριάρα!

 5. Γς said

  Παλιό το κόλπο.

 6. sarant said

  Kαλημέρα σας, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1-2-4: Είπα να αφήσω σασπένς για την επόμενη συνέχεια, οπότε δεν θα επιβεβαιώσω

  3: Ωχ!

 7. spiral architect said

  Ωχ, πάν’ τα λεφτά, της τα’ φαγε ο κορτάκιας!

 8. Γς said

  Ωχ, στο Ζαβεντέμ!

 9. spiral architect said

  @1 ως 7: Πολύ μυαλό θέλει;

 10. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Η υπόθεση θυμίζει ιστορίες του Τσιφόρου με μάλλον δυσάρεστη εξέλιξη για τη θεία… Αν ήταν αμερικάνικη ταινία θα περιμέναμε την ανατροπή, δεν είναι όμως…

 11. Γς said

  8:
  Και για τον αναγνώστη του μέλλοντος που θα απορεί. Αναφέρομαι στην επίθεση με βόμβες στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών που έγινε πριν λίγα λεπτά

 12. Γς said

  8, 11:

  Εντεκα νεκροί, πολλοί τραυματίες
  Στην καρδιά της Ευρώπης.
  Μέσα στην προσφυγική κρίση.

 13. ndmushroom said

  12
  Η προσφυγική κρίση τί σχέση έχει; Νομίζω ότι τη συγκεκριμένη επίθεση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τη συνδέσουν με την προσφυγική κρίση (όχι ότι δε θα το προσπαθήσουν). Για μένα είναι απλά αντίποινα για τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ: από βελγικό πυρήνα, από Βέλγους τζιχαντιστές (έχει μπόλικους), και οργανωμένη στο πόδι (αν ισχύουν όσα γράφονται, η επίθεση έγινε σε μέρος όπου μπαίνει όποιος θέλει, με ό,τι θέλει. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη προεργασία, ειδικά αν δεν έχεις σκοπό να διαφύγεις).

 14. ndmushroom said

  (από αυτόπτη) Και δεύτερη, στο Maalbeck (απέναντι από το Συμβούλιο, κοντά σε όλα τα άλλα όργανα),. Μάλλον δεν ήταν τόσο πρόχειρο τελικά…

 15. Alexis said

  Τραγικά όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες! Με πολλά και πολλαπλά επακόλουθα, δυστυχώς… 😦

  #0: απόλυτα σύμφωνο με τη φάτσα του, που ήταν περισσότερο φάτσα κακοποιού στοιχείου παρά τίμιου και καλοστεκούμενου πλοίαρχου.

  Μα γιατί παραξενεύτηκε η Μαρίνα;
  Δεν είχε ακούσει την περίφημη έκφραση «εις το κατάστημα εσύχναζον ναυτικοί και άλλα κακοποιά στοιχεία;» 😀

 16. Γς said

  13:
  >Η προσφυγική κρίση τί σχέση έχει;

  Πάνω στην ώρα. Θα επηρεάσει τις αποφάσεις και θα ενισχύσει διάφορες επιλογές.

 17. Corto said

  Πολύ ωραία και αυτή η συνέχεια του διηγήματος!
  Προφανώς η πιο ενδιαφέρουσα λέξη είναι το «στιμάρω».
  Να υποθέσω ότι σχετίζεται με το αγγλικό «estimate»;
  Είναι εντυπωσιακό αυτό που γράφει εδώ, ότι είναι μεσαιωνικής προέλευσης. Τόσο παλιό;

  https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CF%81%CF%89

 18. sarant said

  13-14-16 Δεν έχει σχέση η προσφυγική κρίση, αλλά, όπως λέει ο Γς, θα επηρεάσει.

 19. Γς said

  18:

  Κι άντε μετά να ξεπουλήσουμε.

  [Τις 50 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες -προς το παρόν- που έχουμε στο ράφι]

 20. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 21. Γιάννης Ιατρού said

  18: Ο φόβος κι ο πανικός είναι πολύ κακοί σύμβουλοι σε τέτοιες στιγμές. Εύχομαι λοιπόν να επικρατήση ψυχραιμία…

 22. sarant said

  17 Ναι, από τα ιταλικά το πήραμε. Ο γερο Ελληνας, σαν επτανήσιος που ήταν, λογικό είναι να το έλεγε έτσι, στιμάρω.

 23. ΓιώργοςΜ said

  21, 18 κλπ: Η ψυχραιμία δε νομίζω πως λείπει στο επίπεδο λήψης αποφάσεων. Το κακό είναι πως αυτοί που παίρνουν τις οποιεσδήποτε αποφάσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη συγκυρία για να τις καταπιεί η κοινή γνώμη αμάσητες. Πολλά έχουν ειπωθεί, συνωμοσιολογικά και μη για την 11/9.

  Δεν ξέρω αν τα πράγματα άλλαξαν από τότε που βρέθηκα στις Βρυξέλλες πριν από πεντέξι χρόνια, το συμβάν πάντως στο αεροδρόμιο ήταν κάτι που έδειχνε έτοιμο να γίνει. Τα μέτρα ασφαλείας είτε ήταν τόσο διακριτικά που δεν τα κατάλαβα, είτε ήταν ανύπαρκτα. Το Ελ. Βεν. σε σύγκριση είναι στρατιωτική εγκατάσταση…

 24. ndmushroom said

  23
  Δε διαφωνώ για τα μέτρα ασφαλείας των Βρυξελλών, αλλά σε κανένα αεροδρόμιο (εκτός από το Τελ Αβίβ) δεν υπάρχει έλεγχος στο τμήμα του αεροδρομίου όπου έγιναν οι εκρήξεις. Στην αίθουσα αναχωρήσεων (και αφίξεων) όλων των αεροδρομίων (ξανά, εκτός από το Τελ Αβίβ) μπαίνει όποιος θέλει, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο. Φοβάμαι ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα.

 25. sarant said

  23 Αν κατάλαβα καλά, οι εκρήξεις έγιναν στο τσεκίν. Σε εκείνο το σημείο, κανείς δεν έχει ελεγχθεί. Ούτε στο ΕλΒέν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας πριν από το τσεκίν.

 26. sarant said

  24 Μαζί γράφαμε. Και ακριβώς συμμερίζομαι την τελευταία σου πρόταση.

 27. Corto said

  22:
  Μου θύμησε αυτό το «ρεστάρω» που σημαίνει συλλαμβάνω (όχι ξεπαραδιάζω) και την έκφραση «α ρέστο» που λέει ο χωροφύλαξ στην Βαβυλωνία -επτανήσιος και αυτός.

 28. cronopiusa said

  Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!

  Καημένη Μαρίνα

  Καλή σας μέρα

 29. 24-25 Το αεροδρόμιο της Πόλης έχει έλεγχο και πριν το τσεκ-ιν. Για να καπνίσεις, θυμάμαι, πρέπει να βγεις από το κτίριο και μετά να ξαναπεράσεις έλεγχο.

 30. sarant said

  29 Ναι, το είπαν και στο ΦΒ. Σε πολλά τουρκικά αεροδρόμια υπάρχει έλεγχος πριν από το τσεκίν, αλλά είναι η μοναδική εξαίρεση.

 31. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Tότε να βάλουμε ελέγχους και …πριν το τσεκ-ιν. Απόξω δηλαδή, αφού μπορεί ο νταεσές να έχει το αμάξι τίγκα στο πυροτέχνημα…ή ακόμα καλύτερα και πιο πριν στα χωράφια πριν το αεροδρόμιο…καθώς μπορεί εκεί άνετα να στήσει ρουκέτα και να βομβαρδίσει…ή ακόμα καλύτερα και πιο πριν έξω απ’τα σπίτια, όταν βγαίνει ο άλλος να ελέγχεται…ή πιο σίγουρα ακόμα , μέσα στα σπίτια…
  Αντιλαμβανόμαστε το έωλον του πράγματος, μάλλον…

 32. (ήθελα να σχολιάσω τη συνέχεια της νουβέλας, αλλά τι να πω; ότι θα της φάει τα λεφτά το καταλάβαμε όλοι… 😦 Αν και ο Θρασύβουλος, κάπου μπλεγμένος μου φαίνεται κι αυτός.)

 33. Πάνος με πεζά said

  Και τι έγινε ρε παιδιά που έχει στην Πόλη ελέγχους; Απλώς δε γίνεται η έκρηξη στο αεροδρόμιο, αλλά γίνεται στο δρόμο…Μπορείς να τα μαζέψεις αυτά τα πράγματα, αν προγραμματιστούν;

 34. Πάνος με πεζά said

  Τουλάχιστον μάθαμε με την ευκαιρία, ότι και το Ευρωκοινοβούλιο λουφάρει από Μεγάλη Τρίτη… 🙂

 35. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  28. Ωραίο Κρόνη!

  «El dinosaurio»
  Cuando despertó, el dinosaurio todavía estaba allí.

  «Όταν ξυπνησε, ο δεινόσαυρος ήταν ακόμα εκεί…»
  Αυτή είναι η συντομότερη μικρή ιστορία (ρεκόρ Γκίνες νομίζω), γραμένη από τον Αουγκούστο Μοντερόσσο.

  Αληθινή ιστορία: Σε κάποια διάλεξή του (κατι τέτοιο τεσπά) στη Βαρκελώνη , μια κυρία από το κοινό τού λέει.
  -Τι ωραίος ο Δεινόσαυρος κύριε Μοντερόσσο
  -Σας άρεσε;
  -Πολύ, αν και δεν το έχω τελειώσει ακόμα! 😆

 36. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  33. Έτσι. Δεν μπορείς. Το ευκολότερο πράγμα από καταβολής κόσμου είναι να κάνει ο οποιοσδήποτε κακό, αν θέλει. Το μυστικό είναι να μπορέσεις να μη θέλει…

 37. spiral architect said

  Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες.
  Κλισέ αλλά και διαχρονικό

 38. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  34 Από πού προκύπτει αυτό; Τρίτη και Τετάρτη είναι εργάσιμες. Άλλο ότι πολλοί (καληώρα) παίρνουν άδεια.

 39. spiral architect said

  Και σημειωτέον ότι όλοι τούτοι είναι Γάλλοι και Βέλγοι πολίτες, που ενδεχομένως να μην έχουν ταξιδέωει κάν στα πατρογονικά τους στη Μ. Ανατολή ή στις πρώην αποικίες των ΓαλλοΒέλγων.

 40. Πάνος με πεζά said

  Βγήκαν και μίλησαν διάφοροι ευρωβουλευτές (Κύρτσος, Σπυράκη) και είπαν ότι σήμερα ήταν η τελευταία εργάσιμη, αν κατάλαβα καλά. Αλλά μάλλον ναι, είναι προσωπικό του καθενός…

 41. alexisphoto said

  καλημέρα,
  θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν ιστορία του Τσιφόρου.
  Μα τι γίνεται στην Ευρώπη -που πήρε και το νόμπελ ειρήνης το 2012-;
  @31: πόσο δίκιο έχεις…εκεί πάει η δουλειά….

 42. Γς said

  Σ ένα εφιαλτικό όνειρο πριν απο μερικά χρόνια πάτησα λέει ένα κουμπί κι έγινε μια φοβερή έκρηξη.
  Και να βλέπω χιλιάδες αθηναίους να τρέχουν, εκεί προς το άγαλμα του Τρούμαν, να σωθούν

  Τρούμαν Σούμαν.
  Ολο Σούμαν και ο Σούμαν οι εκφωνητές για τον σταθμό του μετρό στις Βρυξέλλες.

  Α, ρε Ζαν=Μπαπτίστ Νικολά Ρομπέρ Σουμάν

 43. sarant said

  39 Κυρίως αυτό, είναι όλοι ντόπιοι

  40 Οι ευρωβουλευτές μπορεί να μην έχουν δουλειά (πχ συνεδρίαση) αύριο, οι διοικητικοί όμως δουλεύουν -έστω υπολειτουργούν

 44. spiral architect said

  Τιτίβισμα του τεχνικού ασφαλείας μας:

  Stay tuned!

 45. Πάνος με πεζά said

  Κι όσο σκέφτομαι ότι το δικό μας Μετρό, που το χρησιμοποιώ και κάθε μέρα, είναι φτερό στον άνεμο…Κανα-δυο ειδικοί φρουροί με αυτόματα σε μερικούς σταθμούς, κι αυτό είναι όλο…
  Ούτε το μουτζούρωμα των βαγονιών δεν αντιλαμβάνονται, όχι βόμβες…

 46. sarant said

  45 Πάνο, όλα τα μετρά είναι ευάλωτα σε επιθέσεις αυτοκτονίας

  42 Θα σου πει βέβαια ο άλλος ότι ο Σουμάν γεννήθηκε Γερμανός πολίτης στο Εβράνζ της Λωραίνης (άρα Σούμαν) και ότι μητρικήτου γλώσσα ήταν τα λουξεμβουργιανά (άρα, τότε, Σούμαν)

 47. Πάνος με πεζά said

  Kι ένα καλό crop για να πανικοβάλλουμε :
  http://www.enikos.gr/international/378410,Egklwvismenoi-epivates-apo-tis-ekrhxeis-perpatoyn-sth-shragga-toy-metro-BINTEO.html
  Επιβάτες που τρέχουν στο χάος μιας σήραγγας, αλλά που τελικά είναι δίπλα στην αποβάθρα…

 48. sarant said

  46 Διόρθωση: στο Λουξεμβούργο γεννήθηκε ο Σουμάν, από πατέρα Γαλλο της Λωραίνης και μητέρα Λουξεμβουργέζα. Αλλά γεννήθηκε όντως Γερμανός.

 49. Πάνος με πεζά said

  Λάθος link.

 50. ndmushroom said

  45
  Ας μην κοροϊδευόμαστε, αν κάποιος θέλει να σκοτώσει αδιακρίτως πολύ κόσμο, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να τον εμποδίσει (ιδίως αν, όπως οι περισσότεροι τζιχαντιστές, δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον για το τι θα γίνει μετά -αν θα τον πιάσουν, αν θα σκοτωθεί κλπ.). Από αεροδρόμια έως λεωφορεία, από σουπερμάρκετ έως εμπορικά κέντρα, από συναυλιακούς χώρους έως κινηματογράφους, από λαϊκές αγορές έως σχολεία, δεν είναι ότι λείπουν οι στόχοι, ούτε ότι θα μπορούσαν ρεαλιστικά να προστατευτούν όλοι αυτοί.
  Το θέμα είναι ότι η απειλή της τρομοκρατίας παρουσιάζεται ως κάτι που μπορεί ως ένα βαθμό να ελεγχθεί μέσω περισσότερης καταστολής, για λόγους που κάθε άλλο παρά με την απειλή της τρομοκρατίας έχουν να κάνουν.

 51. ndmushroom said

  47
  Από το Maalbeek έως το Schuman είναι καμιά διακοσαριά μέτρα απόσταση πάνω στις ράγες. Δεν αποκλείω κάποιοι να το περπάτησαν, αλλά και πάλι δεν είναι ιδιαίτερα τρομακτικό.

 52. cronopiusa said

  DIRECTO Última hora de las explosiones en el aeropuerto de Bruselas

 53. Γιάννης Ιατρού said

  Να είναι το χρονικό πλαίσιο των γεγονότων μόνο σε συνδιασμό με την σύλληψη του άλλου στο Βέλγιο ή/και να έχει σχέση με την Μεγάλη Εβδομάδα (των καθολικών κλπ.), δηλ. να έγινε από κάποια θρησκο-ιδεολογική χροιά;;;;

 54. Γιάννης Ιατρού said

  50: Γι αυτό και ονομάζεται «ασύμμετρη» απειλή!

 55. Μαρία said

  29
  Για να καπνίσεις, δεν χρειάζεται να βγεις έξω 🙂

 56. sarant said

  53 Έλα ντε, και τα δυο παίζουν

 57. Γς said

  53:
  Σταμάτα Γιάννη να κάνεις πλάκα.
  Που το παίζεις και

 58. Πάνος με πεζά said

  Το θέμα είναι ότι, εκατομμύρια κονδυλίων, όπως και με την 11η Σεπτεμβρίου, θα «επενδυθούν» στην ασφάλεια, κι ο κοσμάκης θα πεινάει (εκ του ασφαλούς…)

 59. spiral architect said

 60. ndmushroom said

  53
  Αυτό που διάβασα και που μου μοιάζει αρκετά λογικό είναι ότι σχετίζεται με τη σύλληψη, αλλά όχι ως αντίποινα: απλά λόγω της σύλληψης οι τρομοκράτες επέσπευσαν τα σχέδιά τους, από φόβο μήπως ο Αμπντεσλάμ τα καρφώσει στις αρχές.

 61. Πάνος με πεζά said

  @ 59 : Ναι, το είδα αυτό…Περπατάνε καταμεσής στις γραμμές, χωρίς το φόβο ηλεκτροπληξίας μέσα στα σκοτάδια…Υποθέτω ότι η σήραγγα πρέπει να είναι παλιά και μικρή, χωρίς πεζοδρόμιο ασφαλείας στα πλαϊνά…

 62. spiral architect said

  Γαμώτο, για να επιζήσουν αυτοί οι υπερεθνικοί οργανισμοί, χρειάζονται πολέμους. Και δυστυχώς έχουμε πόλεμο τώρα πια μέσα στο σαλόνι μας.
  Καλά κέρδη!

 63. Πάνος με πεζά said

  Όσο για το σκίτσο του Τεν-τεν που «δάκρυσε»

  είναι από το δυστύχημα με τα παιδιά στην Ελβετία (La Belgique pleure ses enfants, 18/3/2012, άλλωστε φαίνεται και η χρονολογία), αλλά φυσικά, «κολλάει» και το κολλήσαμε…

 64. Πάνος με πεζά said

  Στο Νewsit εννοώ ότι το κολλήσαμε…

 65. ΓιώργοςΜ said

  23 (συνέχεια) επειδή ίσως παρεξηγήθηκε το σχόλιο, δεν πιστεύω πως υπάρχουν απολύτως αλάνθαστα μέτρα ασφαλείας (ούτε ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι αυτά που θα σώσουν την κατάσταση). Την αίσθησή μου μόνο μεταφέρω από τις Βρυξέλλες, όπου μπήκα τότε στο αεροπλάνο δείχνοντας μόνο την κάρτα επιβίβασης, χωρίς κανείς να μου ζητήσει ταυτότητα ή οτιδήποτε.
  Υπερθεματίζω πως ασφαλής (σχετικά) είναι όποιος δεν είναι στόχος. Αν κάποιος το βάλει στο νου του να κάνει τη ζημιά, υπάρχει τρόπος να την κάνει.
  Είμαι της άποψης πως τα φαινόμενα που παρατηρούμε τελευταία, τόσο οι προσφυγικές ροές όσο και η τρομοκρατία, οφείλονται στην έντονη πόλωση: Η ψαλίδα πλούτος-φτώχια, ευημερία-δυστυχία έχει μεγάλο άνοιγμα και τροφοδοτεί τα φαινόμενα αυτά.

 66. ΓιώργοςΜ said

  Με το ένα και με το άλλο πάντως, τη θεία Μαρίνα την αφήσαμε στα αζήτητα…

 67. spiral architect said

  @66: Έλα ντε!

 68. 66 ΓιώργοςΜ παρατήρησε

  Με το ένα και με το άλλο πάντως, τη θεία Μαρίνα την αφήσαμε στα αζήτητα…

  Ναι, η μοίρα της ήταν, φαίνεται, της φουκαριάρας… 😦

 69. spiral architect said

  «Κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος καθ’ άπασαν την Επικράτειαν»

  Στις Βρυξέλλες:
  1. Κανένα παιδί από νηπιαγωγείο και δημοτικό να μην πάει σπίτι χωρίς συνοδεία γονέα
  2. Όλοι να μείνουν μέσα στους χώρους που βρίσκονται τώρα (σπίτια, γραφεία, εργοστάσια)
  3. Ακύρωση μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο UCL στο Βολουέ. Οι φοιτητές να παραμείνουν μείνουν μεσα στο campus.
  4. Ακύρωση μαθημάτων σε επαγγελματικές σχολές καθώς και στα άλλα πανεπιστήμια, έκκληση να μείνουν οι φοιτητές μέσα στις τάξεις και στα αμφιθέατρα.
  (από το νετ)

 70. Πάνος με πεζά said

  Και ο Γς θα ρώταγε : κι όσοι εκείνη την ώρα ξενοπήδ… σε σπίτια ή οίκους ανοχής;

 71. Γς said

  70:

  Μου έτυχε.
  Ο Γς γυμνός στον δρόμο

  http://caktos.blogspot.gr/2013/02/1981.html

 72. Γιάννης Ιατρού said

  58, 62: Όπως στο μπιλιάρδο (στο pool, όχι στις καραμπόλες με τις 3 μπαλίτσες, όπως παίζαμε παλιά στο ¨θείο»..:) ).
  Άλλη χτυπάς γιά να βάλεις αυτή που θέλεις στην τρύπα…

  Λοιπόν ανοίξαμε κανά δύο θέματα εδώ κι εκεί, στις κατάλληλες περιοχές, ρίξαμε κι ένα σπίρτο και να η ραγδαία άνοδος στις σχετικές παραγγελίες high tech (απ΄ αλλού…, κι όχι βέβαια εκεί που ρίξαμε το σπίρτο. Εκεί συνήθως δεν υπάρχει ρευστόν….).

 73. Και μια εικόνα για να ελαφρύνει η κατάσταση: https://pbs.twimg.com/media/CeGqxsAW4AABNvg.jpg

 74. Γς said

  ΅΅Εξαρχείωση!

 75. Γιάννης Ιατρού said

  74: Άσε Γς, να ξελαργάρουμε λίγο, γιατί πράγματι πολύ μας πήρε η κάτω βόλτα.
  Μερικοί άρχισαν τα σκληρά ποτά 🙂

 76. spiral architect said

  @73: Οι κακές παρέες (aka ΓουΣού) σ’ έχουν χαλάσει. Κρίμα! 😦

 77. Παρασύρομαι!

 78. spiral architect said

  Eπιθέσεις σε αεροδρόμιο, επιθέσεις και σε σταθμούς του μετρό κοντά στην ΕΕ στις Βρυξέλλες. Όταν τα σκυλιά του πολέμου που αμολούν πάθουν λύσσα, πάνε να δαγκώσουν και αυτόν που τα αμόλυσε. Το θέμα είναι ότι συνήθως την πληρώνουν οι μη άμεσα εμπλεκόμενοι. Γιατί το μετρό δεν θα το πάρουν συνήθως αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, αυτοί έχουν λιμουζίνες. Θα το πάρουν κυρίως και αυτοί που πάνε να καθαρίσουν τις τουαλέττες, να κάνουν την λάντζα, να σοβατίσουν τον τοίχο, ντόπιοι και μετανάστες, σίγουρα και πρόσφυγες. Θα ήταν αστείο να αποδώσουμε σε κάποια αντι-ιμπεριαλιστική ενέργεια τις επιθέσεις, επειδή έγιναν στην πόλη-έδρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

  Οι επιθέσεις αυτές είναι έγκλημα τόσο απέναντι στα άμεσα θύματα όσο και απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, γιατί ξέρουμε τι θα επακολουθήσει, ξέρουμε ότι τα επόμενα θύματα αυτού του συμβάντος θα είναι αυτοί. Σκυλιά του ιμπεριαλισμού είναι οι δράστες, ανεξαρτήτως προθέσεων. Σκυλιά από την μία, σκυλιά από την άλλη, και στην μέση να σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη το φαί.

  ΥΓ: Η Ε.Ε κάνει ντηλς με τον Ερντογάν που αποδεδειγμένα στηρίζει το ΙΚ, ενώ παράλληλα στις Βρυξέλλες γίνεται τρομοκρατική. Ας βγάλει ο καθένας και η καθεμιά μας συμπεράσματα για το νέο γύρο ρητορείας περί τάξης και ασφάλειας που θα ξεκινήσει.
  (www.agkarra.com)

 79. Γιάννης Ιατρού said

  76: Έλα ντε, που συμπαρασύρει στον όλεθρο κι άλλες πολλές ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, τελείως άβγαλτα παιδιά 🙂

 80. Γιάννης Ιατρού said

  78α: Spiral
  Βασικά ναι, αλλά στο ..Γιατί το μετρό δεν θα το πάρουν συνήθως αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις.. μην είσαι και τόσο σίγουρος ή μάλλον δες το κι αλλιώς:
  Αποφάσεις παίρνουν και πολλοί στη λεγόμενη μεσαία τάξη, έστω και με την έννοια της σχετικής προετοιμασίας των στοιχείων ή.και εισηγήσεων για τους τελικούς ιθύνοντες. Κι απ΄ αυτούς, τουλάχιστον στη Δ. Ευρώπη, πολλοί χρησιμοποιούν το μετρό. Και τι νομίζεις ότι θα έχουν στο νού τους, μετά τον φόβο και την ανασφάλεια που τους δημιουργείται;

 81. Alexis said

  #78: Πολύ σωστά!!!

  #73: Ποιά είναι αυτή βρε Σκύλε; Μπας κι είναι αυτή που υποψιάζομαι;;; 🙂

  #66: Με το ένα και με το άλλο πάντως, τη θεία Μαρίνα την αφήσαμε στα αζήτητα…
  Ας το ξαναπιάσουμε λοιπόν:
  #32, τέλος: Τζογαδόρος που τον είχαν «μαδήσει» ήταν μάλλον.
  Κι ο μοστραριζόμενος σαν καπετάνιος πρέπει νά ‘ταν αυτός που του χρώσταγε ο Θρασύβουλας!

 82. 81Β, Γιές, η Χήρα! ❤

 83. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Για τη θειά, εγώ προβλέπω ότι τελικά θα καθαρίσει ο Θόδωρας και θα τα πάρει πίσω τα λεφτά…αλλά με ψυχικές συνέπειες σοβαρές…

 84. cronopiusa said

  η Χήρα Ζάκυνθος

 85. spiral architect said

  Δίπλα-δίπλα είναι: 😦

 86. spiral architect said

  … αυτό ήθελα να δείξω: 😳

 87. Meanwhile in Havana, Cuba… https://pbs.twimg.com/media/CeF195JWoAA9iZ9.jpg

 88. Corto said

  Για το διήγημα:
  Πάει για φούντο ο γάμος με τέτοιο τραμπάκουλο.

 89. ΓιώργοςΜ said

  Και κάτι για μελλοντικά μεζεδάκια
  http://www.huffingtonpost.gr/2016/03/22/diethnes-istoria_n_9520458.html?1458635931&utm_source=News247&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget
  «μεταξύ των Αθηναίους»

 90. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  87. Nαι… θα μας λείψει ο ομπάμιας ,όσο να πεις… φαντάζεσαι τον ντόναλντ ντακ ή ακόμα χειρότερα την ξινή (μπρρ…) μπροστά στον Τσέ;

 91. 90

  Θα σηκωνόταν ο Φιδέλ και θα τον/την επλάκωνε στα κλώτσίδια

  ΥΓ εμένα μ’ αρέσει και η Μισέλ! ❤

 92. Alexis said

  #82: Oh my god! 🙂

 93. BLOG_OTI_NANAI said

  Στο άρθρο που παραπέμπει το λινκ του σχολίου 89 (ΓιώργοςΜ), έχουν γράψει 100 φορές «θραύσματα» αντί για αποσπάσματα / σπαράγματα / τεμάχια.

 94. ΚΩΣΤΑΣ said

  Και η δική μου πρόβλεψη για το διήγημα. Ο Θόδωρος κάτι ξέρει ή κάτι έχει μυριστεί, θα μιλήσει στη γυναίκα του και θα της αναθέσει να προϊδεάσει σχετικά τη Μαρίνα και ο ίδιος θα αναλάβει να συνεφέρει και να ξεμπλέξει το Θρασύβουλο.

  Προφήτης δεν είμαι, έτσι θα συνέχιζα εγώ, αν ήμουν ο συγγραφέας.

 95. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  89-93: Αν πρόσεξες, παρέλειψαν το όνομα του συγγραφέα στην αρχή τουλάχιστον και το λένε μετά (Δέξιππος)

  94 και πριν: Μοιραία, το διήγημα έρχεται σε δεύτερη μοίρα, αφού υποτάσσεται στην επικαιρότητα. Να δούμε ποιες προβλέψεις θα επιβεβαιωθούν σε 14 μέρες!

 96. Πέπε said

  > > Την άλλη μέρα ο Θρασύβουλος με καθαρό πουκάμισο, σκληρό κολάρο και καστόρινο πομπεδάκι στο κεφάλι του, πήγε στο παπουτσίδικο του κυρ Θόδωρου και του μίλησε για τις προθέσεις του. Ο Έλληνας δεν έδειξε ιδιαίτερον ενθουσιασμό, αλλά δεν απόκρουσε την πρόταση.

  Αυτή η ορθογραφία (παπουτσίδικο) είναι του πρωτοτύπου; Δε νομίζω ότι δικαιολογείται το γιώτα. Ο παπουτσής – οι παπουτσήδες – το παπουτσήδικο. Το ίδιο και για τα επίθετα σε -τζήδικος (άλλωστε αυτή η κατάληξη υπόκειται κι εδώ) και -λήδικος.

 97. cronopiusa said

  Raúl Castro: “Destruir un puente es fácil, construirlo sólidamente es una tarea más larga y difícil” (+ Video completo)

 98. Παναγιώτης Κ. said

  Πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια, επισκέπτης στο Βέλγιο, είδα γυναίκες με μπούργκα! Πρώτη φορά στη ζωή μου έβλεπα αυτό το πράγμα και μάλιστα σε νεαρές γυναίκες. Ναι την ηλικία μιας γυναίκας εκτός από το πρόσωπο μπορείς σε κάποιο βαθμό να την προσδιορίσεις και από τα χεριά τα οποία βεβαίως δεν ήταν…καλυμμένα.
  Είχα αναρωτηθεί τότε τι μπορεί να σημαίνει αυτό και αν κάποιος επιτρέπεται να κρύβει το πρόσωπό του αφού το πρόσωπο είναι κατά κάποιο τρόπο, η ταυτότητά μας. Δεν περιορίστηκε η απορία μόνο σε αυτό. Με ποιο σκεπτικό, είχα αναρωτηθεί, η συγκεκριμένη κοινωνία επιτρέπει τα κρυμμένα πρόσωπα στις γυναίκες;
  Οι δυτικές κοινωνίες είναι κοινωνίες της ανοχής μου εξήγησε κάποιος που ζει στο Βέλγιο.
  Εγώ πάντως και τότε αλλά και τώρα είμαι οπαδός της άποψης που εκφράζεται με την παροιμία: «Όπως βρήκες και όχι όπως ήξερες…». Έτσι λοιπόν, αν θελήσω να επισκεφθώ ένα τέμενος, πειθαρχώ στον κανόνα που θέλει ανυπόδητους τους επισκέπτες.
  Προφανώς οι δράστες αυτών των ενεργειών έχουν υποστεί κάποια «πλύση εγκεφάλου» για να προβούν σε τέτοιες ενέργειες και συνεχίζω να αναρωτιέμαι: Η εκπαίδευση στις χώρες της δυτικής Ευρώπης δεν ενσωματώνει τα νεαρά άτομα στο αξιακό σύστημά της ώστε η αντίδρασή τους να μην παίρνει τόσο ακραίες μορφές; Πως συσσωρεύτηκε τόσος φανατισμός επάνω τους που τους έκανε μαζί με τις ζωές αθώων να οδηγήσουν στον θάνατο και τους εαυτούς τους;
  Η δολοφονία των δημοσιογράφων, η άλλη μαζική δολοφονία στο Παρίσι και το σημερινό μακελειό με φέρνουν σε κατάσταση απόγνωσης. Δεν παραγνωρίζω τις βαρβαρότητες των δυτικών στον τρίτο κόσμο.Δεν είναι όμως ικανές να μετριάσουν την οργή μου για αυτά που έχουν συμβεί.

  Κλείνω με ένα περιστατικό που μου αφηγήθηκε κάποιος που έκανε τη θητεία του την περίοδο του εμφυλίου και… ο νοών νοείτω …!
  «Είχαμε κάτι Μυτιληνιούς ολμιστές στη μονάδα. Ξέρεις , πολλοί Μυτιληνιοί ήταν αριστεροί. Όταν ήταν να βάλουν κατά των ανταρτών τότε το βλήμα πήγαινε αλλού για αλλού. Όταν όμως οι αντάρτες μας έβαζαν για τα καλά στο σημάδι τότε μεταμορφώνονταν στους καλύτερους σκοπευτές».

 99. ΓιώργοςΜ said

  96 Μήπως είναι παπούτσι>παπουτσίδικο, παπούτσι>παπουτσής;
  Αυτά παθαίνουμε για να μη χρησιμοποιούμε το ελληλοπρεπές «υποδηματοποιείον». Φευ, τι πτωχότης! 🙂
  Όσο για τις άλλες καταλήξεις, και «πατσατζίδικο» έχω δει και «μπελαλίδικο», και «μερακλίδικο», δεν είμαι όμως σίγουρος για το σωστό.

 100. Μαρία said

  93, 95
  Διεξοδική περιγραφή του παλίμψηστου εδώ. https://www.academia.edu/8847600/_Scythica_Vindobonensia_by_Dexippus_New_Fragments_on_Decius_Gothic_Wars

 101. ndmushroom said

  98
  «Η εκπαίδευση στις χώρες της δυτικής Ευρώπης δεν ενσωματώνει τα νεαρά άτομα στο αξιακό σύστημά της ώστε η αντίδρασή τους να μην παίρνει τόσο ακραίες μορφές;»

  Έχουμε καταλήξει στο ποιες είναι επιτέλους αυτές οι αξίες που συγκροτούν το «αξιακό σύστημα» της δυτικής Ευρώπης; Είναι αυτές που ενέπνευσαν τις πρόσφατες επίσημες και ανεπίσημες στρατηγικές αντιμετώπισης του προσφυγικού; Είναι αυτές που ενέπνευσαν τις περσινές επίσημες στρατηγικές (και ανεπίσημες απόψεις) για την αντιμετώπιση της «ελληνικής» κρίσης; Είναι αυτές που ενέπνευσαν τις ετσιθελικές επεμβάσεις σε τρίτες χώρες, για το καλό τους φυσικά; Και μήπως τελικά είναι ακριβώς αυτές οι αξίες, και ακόμα περισσότερο η ολοένα εμφανέστερη αντίφαση ανάμεσα στις αξίες που υποτίθεται ότι πρεσβεύουμε και στις αξίες που πραγματικά πρεσβεύουμε, που οδηγεί τους αντιδρώντες σε τόσο ακραίες μορφές αντίδρασης; Η απάντησή μας σε αυτήν την «ακραία μορφή αντίδρασης» θα δώσει την απάντηση, και φοβάμαι ότι θα δώσει την απάντηση που προσδοκούν και οι τρομοκράτες, ένθεν κακείθεν.

 102. Μαρία said

  96
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%22-%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82+-%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B7+-%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%22&dq=

 103. cronopiusa said

 104. 66, …τη θεία Μαρίνα την αφήσαμε στα αζήτητα……

  Χωρίς παράδες
  στον Παράδεισο…

 105. 104

  Στη Μυτιλήνη
  χωρίς μπικικίνι

 106. cronopiusa said

 107. Γς said

  105:

  >Στη Μυτιλήνη
  χωρίς μπικικίνι

  και μπικικίνια

 108. Γς said

  107:

  Φτου!

  Νόμιζα ότι έλεγε
  «χωρίς μπικίνι»

  [το έκανα κόπι πέιστ]

  Πάντως τα μπικικίνια ε’ιναι μόνο στον πληθυντικό.
  Εδώ στον ενικό ποιητική αδεία

 109. sarant said

  96-99-κτλ

  Ο Μπαμπινιώτης -ήδικο, το ΛΚΝ -ίδικο.
  Το άφησα όπως το είχε ο πατέρας μου.

 110. Γιάννης Ιατρού said

  105, 107
  και χωρίς μπικίνι πάει, μεταφορικά βεβαίως-βεβαίως, ξεβράκωτη που λένε!

 111. Γιάννης Ιατρού said

  108/110 Εμ, παρ΄όλη την ανανέωση δεν φάνηκε, τι να σου κάνω 🙂

 112. cronopiusa said

  και τέλειωσε o Ομπάμα με το:
  sí se puede!!!

 113. Γς said

  111:
  Εμ κουφός, αλλά και στραβός;

  Ποια ανανέωση ευλογημένε;

 114. Γς said

  112:

 115. 107, 108

  Κοφ΄τη τη γμένη την τηλεόραση!

 116. Γιάννης Ιατρού said

  115: και που να το πάρει είδηση ο Λάμπρος … τσσσσσσ 🙂

 117. Η βασική σχέση των βρυξελλιώτικων βομβών με τους πρόσφυγες, είναι ότι στο μέρος από όπου έρχονται εκείνοι, τέτοια γίνονται ΚΑΘΕ μέρα.
  (τουΐτ ελλείψει τουΐτ)

 118. Γς said

  115:

  Δεν σε ρώτησα.
  Πρέπει κι εγώ τώρα να συμβουλέψω;

  Κόφ’ τη και συ!

  Αντε γειά

 119. Γιάννης Ιατρού said

  117: Δύτη υπάρχει όμως μιά μεγάλη διαφορά. Εκεί το περιμένουν, αφού επικρατούν συνθήκες (εμφυλίου ή μη) πολέμου.
  Εδώ, δηλ. στην Ευρώπη έρχονται αναπάντεχα.

 120. 119 Γιάννη, στη Βρυξέλλα είχαν από καιρό στρατό στους δρόμους. Και ήδη φαίνεται πως οι δύο από τους δράστες του αεροδρομίου ήταν γνωστά φιλαράκια του πρόσφατα συλληφθέντος Αμπντελσαλαμοτέτοιου. Άρα το «αναπάντεχα» δεν είναι και τόσο ακριβές.

  Εντωμεταξύ στο ίντερνετς…

 121. gpoint said

  Δεν νομίζω πως θυμίζει Τσιφόρο το διήγημα. Την στιγμή που ήξερε την Μαρίνα και δεν περιγράφει σαν να του τα διηγείται αλλά με κάποιες λεπτομέρειες σαν να ήταν αυτόπτης μάρτυρας υπάρχει ένα προβληματάκι. Ναι μεν οι λεπτομέρειες το «ανεβάζουν» λογοτεχνικά αλλά από την άλλη μειώνουν την αξιοπιστία του μια που δεν ξεκαθαρίζει αν είναι περιγραφή ή φαντασία

 122. constant said

  96, 102 : Υπάρχει και το παπουτσάδικο ή αλλιώς και τσαγκαράδικο.

  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%22-%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%BF%22&dq=

 123. Γιάννης Ιατρού said

  120α : Οι αρχές/υπηρεσίες κλπ., ναι. Εγώ εννοούσα τον κοσμάκι, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα.

 124. Avonidas said

  #98. Με ποιο σκεπτικό, είχα αναρωτηθεί, η συγκεκριμένη κοινωνία επιτρέπει τα κρυμμένα πρόσωπα στις γυναίκες;
  Οι δυτικές κοινωνίες είναι κοινωνίες της ανοχής μου εξήγησε κάποιος που ζει στο Βέλγιο.

  Όσο συνεχίζεται η άρνηση της πραγματικότητας, τόσο θα συνεχίζονται και οι εκρήξεις.

  Θυμάμαι θλιμμένους Αμερικανούς μετά την 11η Σεπτεμβρίου να αναρωτιούνται «μα, γιατί μας μισούν;». Και να μην ξέρω αν πρέπει να τους λυπηθεί κανείς ή να τους αρχίσει στα χαστούκια μπας και συνέλθουν.

 125. Γιάννης Ιατρού said

  120β To sorry δεν μπορεί να εκληφθεί και ως «λυπάμαι» (i’m sorry);
  Τότε τι μλκ. γράφει ο τύπος στο τουϊ; Δεν είμαι βέβαια και expert στα αγγλικά, ας πούν κι άλλοι καλύτεροι γνώστες της επικυριαρχικής..

 126. Γιάννης Ιατρού said

  122: Gpoint
  Φαντασία ποιού; δεν τό ‘πχιασα, πως το εννοείς;

 127. 126

  Ακριβώς. Κάποιοι πανεξυπνήδηδες (Iefimerida κλπ) το παρουσίασαν ως παραδοχή της ενοχής των προσφύγων…

 128. Πολυ μικρο απόσπασμα από το λικκ στο τελος ( ανάρτηση του sodoma&gomora).

  Προκυπτει οτι οι πρωην ανατολικες χωρες εχουν πουλησει σε οπλουργους απενεργοποιημενα οπλα τα οποια ευκολα μπορει να επαναδραστηριοποιηθουν απο οπλουργους του υποκόσμου.

  Επισης υπαρχει μεγαλο κλεμενο αποθεμα οπλων απο Αλβανια, Βουλγαρια, Ρουμανια,…. που διακινειται

  «…..Και τα δύο όπλα Ceska έχουν τη σφραγίδα του Kol Arms, οπλουργό στην Σλοβακία . Το ενα εχει απενεργοποιηθει σε όπλο κενό-βολής το 2013 , το άλλο ένα χρόνο αργότερα. Αυτό το όπλο έχει τον αύξοντα αριθμό 63622.

  Και τα δύο όπλα πωλήθηκαν ως απενεργοποιημενα το 2014 πάνω σε οποιονδήποτε μεγαλύτερα από 18 ετων, πριν να επαναδραστηριοποιηθουν απο έναν οπλουργό του υποκόσμου.

  Σύμφωνα με έναν ειδικό βαλλιστικης από την αστυνομία του Παρισιού, η διαδικασία επανενεργοποίησης με τέτοια όπλα είναι εύκολο, διότι αφορά μόνο την αναδιοργάνωση της κάννης.

  Αυτά τα όπλα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και μέσω του ταχυδρομείου. Το εξαιρετικά κοντό όπλο κοστίζει περίπου 500 ευρώ, η μακρύτερο έκδοση μεταξύ 230 με 280 ευρώ.

  Πιο ακριβά είναι τόσο τα Tokarev ΤΤ πιστόλια 33, τα οποία ο Coulibaly επίσης μεταφέρουν. Αυτά χρονολογούνται από το 1951 και το 1952 – και επίσης εχουν μετατραπεί σε κενό-βολής όπλα από ω το 2014, πριν από την εκ νέου ενεργοποιηση από ένα τρίτο μέρος.

  Αυτό το είδος του Tokarev εντοπίστηκε στην περιοχή της Μασσαλίας, τον Οκτώβριο του 2012 και στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2014. Ο Coulibaly είχε άλλα τέσσερα κομμάτια σε κρησφύγετο του στο Gentilly…..»

  […]
  Η αναχώρηση της διακίνησης: Η ιστοσελίδα της Σλοβακίας
  Το κατάστημα AFG Ασφαλείας βρίσκεται στην πόλη της Σλοβακίας Partizánske, δύο ώρες ανατολικά της Βιέννης. Το κατάστημα βρίσκεται σε ένα υπόγειο μιας πολυκατοικίας δύο ορόφων, δίπλα σε μια σιδηροδρομική γραμμή. Ένας δημοσιογράφος του Der Spiegel ήταν ελεύθερος να περιηγηθεί, αλλά η αδελφή του ιδιοκτήτη, δήλωσε οτι το κατάστημα αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις από δημοσιογράφους. Όλα τα άλλα αιτήματα για πληροφορίες υπήρξε άρνηση.
  Από αυτό το υπόγειο, η AFG έχει εφοδιάσει τους εγκληματίες σε όλη την Ευρώπη με κενό-ψήσιμο όπλα. τα οπλα κατέληξαν σε γκάνγκστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια νεο-ναζιστική οργάνωση στην Γερμανία και ισλαμιστές τρομοκράτες στη Γαλλία.

  Τα όπλα που πωλούνται «για διασκέδαση», υποστηρίζει η AFG στην ιστοσελίδα της, όπως αναπαρασταση μάχων από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Αναφέρει, επίσης, ότι αυτά είναι: «. Αρχικό όπλα, με ασήμαντες αλλαγές»

  Αυτά τα όπλα «θραύσματα» προέρχονται από σλοβακικες κρατικες αποθήκες, την αστυνομία και το στρατό. Μετά τη διάλυση του κομμουνιστικού μπλοκ, της Σλοβακίας άρχισαν να πωλούν χιλιάδες όπλα σε εταιρείες όπως η Kol Arm, η οποία μετερεψε τα δολοφονικα όπλα σε παιχνίδια.

  Όταν τα όπλα εφυγαν απο την Kol Arm, ήταν ακίνδυνα – από νομική άποψη. Αλλά για τους εγκληματίες, αυτά ήταν τα new shits στην αγορά.

  14.000 τέτοια όπλα πωλήθηκαν από την AFG στο εξωτερικό, κυρίως στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τις γερμανικές ομοσπονδιακές αστυνομικές, οι οποίοι γνωρίζουν από 33 έρευνες σε γερμανούς πελάτες.

  Μια απλή διαδικασία να τα μετατρέψετε πάλι σε θανατηφόρα όπλα.

  Γάλλοι ανακριτές πιστεύουν ότι ενας οπλουργός μεσαιας έμπειριας χρειάζεται μόνο δύο ώρες για να επανενεργοποιησει ένα τέτοιο όπλο……»

  http://theblacksea.eu/index.php?idT=88&idC=88&idRec=1231&recType=story

  ΥΓ Η ΕΕ αφηνει να διακινουνται προσωρινα ανενεργα όπλα «για διασκέδαση»

 129. Avonidas said

  #120. Κολλάει η βλακεία, γιατρέ μου;; :-/

 130. 130

  Avonida

  Η τρομοκρατία θα νικηθεί, η ηλιθιότητα ποτέ

  http://www.sdna.gr/genikes-eidiseis/article/182179/i-tromokratia-tha-nikithei-i-ilithiotita-pote

 131. Γιάννης Ιατρού said

  128: Αφώτιστε,
  γιατί αυτές οι οργανώσεις να ψάχνουν απενεργοποιημένα πιστόλια, δεν έχουν νομίζεις αρκετά τελευταίου τύπου, κανονικά;

 132. Pedis said

  Φαίνεται ότι δεν άργησε να μπει σε εφαρμογή το μέτρο με τους (παρανόμως παράτυπους ή παράτυπα παρανόμους) παράνομους που έγιναν παράτυποι εκ της διαχειρίσεως …
  (https://sarantakos.wordpress.com/2016/03/19/meze-211/#comment-343470)

  Δεμένοι καταγγέλλουν ότι μεταφέρθηκαν μέσα στο Blue Star 1 από τη Λέσβο στον Πειραιά 131 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στους πρόσφυγες είχαν τοποθετηθεί πλαστικές χειροπέδες μιας χρήσης. Διαψεύδει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γ.Κυρίτσης ότι συνέβη αυτό εν πλω. Οι 150 μεταφέρθηκαν από το καράβι στο κέντρο κράτησης Κορίνθου με κλούβες της αστυνομίας.

  Νωρίς το πρωί της Τρίτης, ένας εκ των 150 προσφύγων μίλησε στο Mega και κατήγγειλε ότι όλοι είναι δεμένοι.

  http://www.tovima.gr/society/article/?aid=786419

 133. 132

  Υπενθυμίζω πως λίγες μέρες πριν τη σφαγή στο Παρίσι, το Νοέμβρη, είχε συλληφθεί στα γαλλογερμανικά σύνορα συνεργάτης των (μετέπειτα) δραστών με το πορτ-μπαγκάζ φουλ στα όπλα.

  Επιπλέον, η διαδικασία επαναφοράς του 128 πάντα αφήνει προβλήματα. Παρόλο που το άρθρο έχει πρόβλημα μετάφρασης, φαίνεται στην αρχή ότι εφαρμόζουν ένα κόλπο με αύξοντες αριθμούς, απενεργοποιούν το ένα, το δηλώνουν στην αστυνομία ως ψόφιο και μεταφέρουν τον αριθμό του στο άλλο, που παραμένει ενεργό, μετατρέποντάς το έτσι σε φάντασμα. Φονικό φάντασμα, βεβαίως. π.χ. σε δύο όπλα με παρόμοιους αριθμούς σειράς αλλά στο ένα να υπάρχει ΧΧΧΧ3ΧΧ και στο άλλο ΧΧΧΧ8ΧΧ, απενεργοποιείται εργαλειακά και νομικά το δεύτερο κι όταν έχει ξεγραφτεί από τα κιτάπια των επικίνδυνων όπλων, με ένα απλό χτύπημα το ΧΧΧΧ3ΧΧ μετατρέπεται στο «ανύπαρκτο» πλέον ΧΧΧΧ8ΧΧ.

 134. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεοτερα!

  134 Το128 είναι μάλλον μεταφρασμένο από μηχανάκι -αλλά καταλαβαίνουμε τι λέει περίπου.

 135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  98 – Παναγιώτη Κ. αφού δεν παραγνωρίζεις τις βαρβαρότητες των δυτικών, ξαναδιάβασε το κείμενό σου που το άλλαξα ελαφρώς, από την μεριά των μουσουλμάνων.
  «Η δολοφονία των αμάχων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, η άλλη μαζική δολοφονία στην Αφρική και το σημερινό μακελειό στην Συρία, με φέρνουν σε κατάσταση απόγνωσης. Δεν παραγνωρίζω τις βαρβαρότητες των ισλαμιστών στον πρώτο κόσμο. Δεν είναι όμως ικανές να μετριάσουν την οργή μου για αυτά που έχουν συμβεί.»

  Η άποψή μου βέβαια, είναι ότι όλες οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην δύση, είναι γνωστές από πρίν, και απλώς αφήνονται να συμβούν για πολιτικές κλπ σκοπιμότητες, κάπως σαν την Lehman broders ενα πράμα.
  Φυσικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας, αυτό θα αλλάξει, ο κάθε τρελαμένος θα μπορεί να «στέλνει» με drones ό,το θέλει, όπου θέλει. Το τρομοκρατικό μέλλον έρχεται, ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ, (κατά το σύντομα στις οθόνες σας).

 136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  lehman brothers γμτ, που θελω κι αγγλικό.

 137. 135
  Νικοκύρη
  Ναι, διάβασα το λινκ του 128 και είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον.
  Η θεωρία μου περί διπλών όπλων, που το ένα «πετιέται» και το άλλο γίνεται «φάντασμα» ισχύει μεν, αλλά όχι σ’ αυτη την περίπτωση.
  Το άρθρο λέει πως κάποιοι από τους κατσαπλιάδες οπλουργούς (αμερικανιστί Bubas) που επανενεργοποιούσαν τα όπλα ή απλώς τα πουλάγανε, ήταν πληροφοριοδότες των τοπικών αρχών. Πράγμα, που μας πάει στη στυγνή αλήθεια του Λάμπρου, στο 136.

 138. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  116 – Γηράσκω αεί συνουσιαζόμενος.

 139. 139

  Πορνόγερεεεε! 😉

 140. Γιάννης Ιατρού said

  139: Μη μου πάθεις τίποτα Λάμπρο. Μην ξεχνάς τα εργατικά δικαιώματα 🙂

 141. spiral architect said

  Το άσμα της ημέρας:

  Brother will kill brother
  Spilling blood across the land
  Killing for religion
  Something I don’t understand

 142. 132

  Το μονο που εκανα ειναι να μεταφρασω προχειρως «Πολυ μικρο απόσπασμα από το λινκ στο τελος»

  Ειχα 2 συμπερασματα

  1. Προκυπτει οτι οι πρωην ανατολικες χωρες εχουν πουλησει σε οπλουργους απενεργοποιημενα οπλα τα οποια ευκολα μπορει να επαναδραστηριοποιηθουν απο οπλουργους του υποκόσμου.

  2. Επισης υπαρχει μεγαλο κλεμενο αποθεμα(λειτουργικων) οπλων απο Αλβανια (500.000) , Βουλγαρια, Ρουμανια,…. που διακινειται »

  Αυτα….

 143. BLOG_OTI_NANAI said

  95: Ναι, λέει: «συγγραφέας του πρωτότυπου ήταν ο Αθηναίος ιστορικός [????????] που έζησε τον 3ο αιώνα» !

  100: Ωραίο αυτό Μαρία, το κατέβασα για διάβασμα. Είναι σχεδόν μαγικό να βγαίνουν και σήμερα ακόμα άγνωστα αποσπάσματα.

 144. Γιάννης Ιατρού said

  143: Το μόνο που έκανα… …. Αυτά…
  Τι αυτά; Κοίτα, μην κάνεις την αθώα περιστερά 🙂
  Τι τό ‘βαλες τότε σήμερα, με όλα αυτά τα γεγονότα στο Βέλγιο και τις αναφορές του στη Γαλλία κλπ;
  Τι θέλεις να πεις «ποιητή»;

 145. Γιάννης Ιατρού said

  100: Αχ, ναι. Ξεχάστηκα. Κι από μένα ευχαριστίες πολλές Μαρία 🙂
  Θα μελετηθεί προσεχώς …

 146. BLOG_OTI_NANAI said

  120, 126: Φυσικά, αυτό το Sorry δεν μπορεί να έχει άλλη σημασία παρά «Λυπάμαι /Λυπόμαστε»! Προφανώς επέλεξαν ένα παιδάκι ως πιο κατάλληλο, καθώς θα τους ενημέρωσαν ή θα κατάλαβαν και οι ίδιοι αν το έμαθαν, ότι αυτά τα χτυπήματα θα αποτελέσουν ιδανικό άλλοθι για κλειστά σύνορα και μάλιστα χωρίς ενοχές αυτή τη φορά.

  Το Νο1 πρόβλημα, είναι πότε θα καταλάβουν στο ΝΑΤΟ ότι έχουν γ@μ… το πλανήτη και θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους να βγάζουν λεφτά εκτός των βιομηχανιών όπλων. ΟΙ οποίες βιομηχανίες όπλων, τώρα θα τα βγάζουν διπλά, καθώς «βρε, παιδιά, έχετε και ένα προβληματάκι με την ασφάλεια… Με μερικά δις δολλάρια, θα σας φτιάξουμε πρώτους…».

 147. gbaloglou said

  17, 22 Μόλις το είδα ο νους μου πήγε όχι στο estimate αλλά ‘κατευθείαν’ στο esteem.

 148. 145. «Τι θέλεις να πεις «ποιητή»;»

  Ποσταρω εναν αλλο ποιητη 🙂

  «Ο Καλάσνικοφ γεννήθηκε στην Κουριά του Άλταϊ της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 10 Νοεμβρίου 1919.[…] Ο Καλάσνικωφ ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, ένας αυτοδίδακτος μαστροχαλαστής που συνδύασε τις έμφυτες μηχανικές δεξιότητές του με τη μελέτη όπλων, ώστε να σχεδιάσει το πιο πετυχημένο όπλο για όλες τις μάχες. Ακόμα, ο Καλάσνικωφ ένιωσε θλίψη για την ανεξέλεγκτη διανομή των όπλων του, λόγω τη φήμης του για την αξιοπιστία του, τονίζοντας ότι το όπλο του είναι «ένα όπλο άμυνας» και «δεν αποτελεί όπλο για αδίκημα». […] Στα νιάτα του, ο Μιχαήλ έπασχε από διάφορες ασθένειες και ήταν στα πρόθυρα του θανάτου σε ηλικία έξι ετών. Τον προσελκύσαν όλα τα είδη των μηχανημάτων, αλλά έγραφε επίσης ποίηση και ονειρεύοταν να γίνει ποιητής. Έγραψε έξι βιβλία και συνέχισε να γράφει ποίηση όλη του τη ζωή.

  Το 1944, σχεδίασε ένα νέο τυφέκιο […] όμως έχασε τον διαγωνισμό από τη νέα καραμπίνα Simonov που εγκρίθηκε τελικά ως SKS, αλλά αποτέλεσε την βάση για νέα είσοδό του ως ένα τυφέκιο σε διαγωνισμό του 1946.

  Κερδίζοντας την είσοδό του σε υπηρεσία μετά από διαγωνισμό, το «Mikhtim» (ονομάστηκε έτσι από τα πρώτα γράμματα του ονόματος και του πατρωνύμου, Mikhail Timofeyevich) έγινε το πρότυπο για την ανάπτυξη μιας οικογένειας νέου τύπου τυφεκίων. Η διαδικασία αυτή κορυφώθηκε το 1947, όταν σχεδίασε το AK-47 (Avtomat Kalashnikova μοντέλο 1947). Το 1949, το AK-47 έγινε το επίσημο τυφέκιο του σοβιετικού στρατού και η πιο διάσημη εφεύρεση του Καλάσνικωφ.

  Περίπου 100 εκατομμύρια AK-47 τουφέκια είχαν παραχθεί μέχρι το 2009 και περίπου τα μισά από αυτά είναι αντίγραφα, κατασκευασμένα με ρυθμό περίπου ένα εκατομμύριο ετησίως. Η κατασκευάστρια εταιρία Kalasnikov Concern (πρώην Izhmash) είναι ο επίσημος κατασκευαστής του AK-47 στη Ρωσία, όπου δεν είχε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του όπλου μέχρι το 1997 ενώ το 2006 αντιπροσώπευε μόνο το 10% της παγκόσμιας παραγωγής. Ο ίδιος ο Καλάσνικοφ ισχυρίστηκε ότι το κίνητρό του ήταν η υπηρεσία στη χώρα του και όχι τα χρήματα και δεν είχε κανένα άμεσο κέρδος από την παραγωγή όπλων, όμως κατείχε το 30% της γερμανικής εταιρείας Marken Marketing International (MMI) η οποία διευθύνεται από τον εγγονό του Igor. Η εταιρεία ανανεώνει εμπορικά σήματα και παράγει εμπορεύματα που φέρουν το όνομα Καλάσνικωφ, όπως η βότκα, ομπρέλες και μαχαίρια. Ένα από αυτά τα προϊόντα είναι ένα μαχαίρι που φέρει το όνομα AK-74. […] Πέθανε στις 23 Δεκεμβρίου 2013 .

 149. 1.Το προηγουμενο απο την βικιπαιδεια

  2. “When I see Bin Laden with his AK-47, I got nervous. But what can I do, terrorists aren’t fools: they too chose the most reliable guns.” “I’m proud of my invention, but I’m sad that it is used by terrorists,” he said on a visit to Germany, adding: “I would prefer to have invented a machine that people could use and that would help farmers with their work — for example a lawn mower.” (Kalashnikov: ‘I wish I’d made a lawnmower’, The Guardian, 30 July 2002)

  http://www.bokerkalashnikov.com/history-behind-the-boker-kalashnikov/

 150. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  140 – Γιαττί πορνόγερος ρε, είπα ποτέ ότι είμαι κάτι το ξεχωριστό, ο μέσος κοινός άνθρωπος δεν λέω πάντα πως είμαι; Εξ άλλου, δεν παώ με το τεκνάκι της φωτογραφίας, με την Παπέν μου ΜΟΝΟ (είμαι κολλημένος τι να κάνουμε) που είναι μισή απ΄αυτήν, αλλά τα έχει και τα «δύο» σε καλή κατάσταση ακόμα, λόγο της σωστής «διαχείρησής τους» από μέρους μου (χαμόγελο).

  141 – Άστα Γιάννη μου, τώρα με την κρίση και την λιτότητα, τα εργατικά δικαιώματα εξαφανίστηκαν από την σεξοπλουτοκρατία. Κι αυτό το ΚΚΕ δεν λέει κουβέντα για μάς τους σκληρά σεξουαλικά εργαζόμενους (χαμόγελο).

 151. Μαρία said

  Άντε πάλι, Νικοκύρη.

  Για το θέμα, ο συγγραφέας Νίκος Σαραντάκος έκανε ένα απολύτως εύστοχο σχόλιο στη σελίδα του στο Facebook. http://www.koutipandoras.gr/article/mhn-toys-anexeste-to-gemato-apo-ratsismo-tweet-toy-adwni-gewrgiadh-gia-toys-prosfyges

  Η αρχική πηγή, …σοβαρή εφημερίδα κατά τον Άδωνη. http://www.neapolisnews.gr/o-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%88%CE%B5%CF%8D%CE%B4%CE%B5%CE%B9-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%B1/

 152. Ανδρέας said

  και λίγο από Κούβα

 153. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  148 β -Το έχουν καταλάβει εδώ και είκοσι χρόνια, και ειδικά μετά το 2004, που η μόχλευση στα χρηματιστήρια, έχει ξεφύγει τελείως. Συνεπώς, το Νο1 πρόβλημα, είναι πότε επιτέλους θα καταλάβουν οι πολίτες ότι είναι ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΡΟΪΔΑ, και να πάψουν να εμπιστεύονται τους χειραγωγημένους από την οικονομική ελίτ πολιτικούς. Πότε επιτέλους θα καταλάβουν ότι δεν ζούν σε δημοκρατία αλλά σε τραπεζική κοινοβουλευτική δικτατορία, πότε θα καταλάβουν, ότι δεν επιλέγουν, ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ, παρά να δουλεύουν (ακόμα) να ψηφίζουν ό,τι τους λένε τα ΜΜΑ, και να βγάζουν τον σκασμό.
  Με τον γ΄π.π, οι βιομηχανίες όπλων θα βγάλουν λεφτά πέρα από κάθε φαντασία. Ρίξε μια ματιά στην πολεμική παραγωγή των ΗΠΑ το 1930 μετά το κράχ, αλλά ακόμα και το 1939, και σύγκρινέ την με το 1943, θα σου λυθούν όλες οι απορίες.

 154. 129. Πολυ μικρο απόσπασμα από την δεύτερη ανάρτηση του sodoma&gomora (επίσης στην αγγλικην)

  Η ελευθερία της πολιτικής προϊόντων της ΕΕ άνοιξε την πόρτα σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι

  Ντόπιος τρόμος: ντόπια όπλα
  150 νεκροί και σχεδόν 400 τραυματίες – είναι ο απολογισμός των ισλαμιστών τρομοκρατικών επιθέσεων στη Δυτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2015.

  Αυτός περιλαμβάνει την επιδρομή στο newsroom της παρισινής περιοδικό Charlie Hebdo και το σούπερ μάρκετ Hyper Cacher.

  Υπάρχει επίσης η σφαγή τον Νοέμβριο στο κλαμπ Bataclan του Παρισιού και οι πυροβολισμοί στους γειτονικούς δρόμους. Σε αυτό προστίθεται το χτύπημα στην Κοπεγχάγη το Φεβρουάριο έναντι Συναγωγής και σ’ ένα πολιτιστικό καφενείο. Και η αποτυχημένη επίθεση στο τραίνο ταχύτητας Thalys από το Άμστερνταμ στο Παρίσι τον Αύγουστο που ματαιώθηκε από τους επιβάτες.

  […]
  Τα όπλα προέρχονται από πρώην κομμουνιστικές χώρες. Τα Βαλκάνια και τα κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ εξακολουθούν να είναι μια τεράστια πηγή που μεταχειρισμενων όπλων για τους τρομοκράτες και τα εγκληματικά δίκτυα.

  Και αυτό το εμπόριο βρίσκεται σε άνοδο – επειδή τα όπλα διακινούνται στην ΕΕ από νέες ζώνες συγκρούσεων και hotspots, όπως η Ουκρανία, το Ιράκ, η Αίγυπτο και η Τυνησία.
  […]
  http://www.theblacksea.eu/index.php?idT=88&idC=88&idRec=1230&recType=multimedia

 155. Γιάννης Ιατρού said

  Απορώ πως η Μαρίνα στο σημερινό μέρος του διηγήματος, εφόσον περίμενε τόσο καιρό τον Θρασύβουλό της να την αποκαταστήσει τέλος πάντων κλπ., δεν μπόρεσε να περιμένει μερικές μέρες ακόμα και προθυμοποιήθηκε τόσο εύκολα να του δανείσει τις οικονομίες της (μέχρι να έλθουν, έστω κι αν ήταν αληθινό) τα δικά του χρήματα!

  Μέχρι τότε δεν φαινόταν η Μαρίνα τόσο γρήγορη στις αποφάσεις της… πάντα το μελετούσε καλά το θέμα!

  Βέβαια δίνονται κάποιες εξηγήσεις, αλλά δεν μου λύνουν την απορία, Θα δούμε στη συνέχεια …

 156. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  157 – Μάλλον γιατί θα είχε σεξουαλική σχέση μαζί του, και λογικά θα ήταν ερωτευμένη, έστω κι αν μετά από 14 μήνες έχασε την αρχική του λάμψη ο Θρασύβουλας. Όποιος έχει ερωτευτεί, ξέρει πόσο εύκολα εμπιστεύεται ο ερωτευμένος το έταιρο ήμιση, κι ας βλέπει το λάθος, ο έρωτας το κάνει σωστό, μετά έρχεται ο πόνος, για να βάλει τα πράγματα στην θέση τους. Όμως, πάλι, ζωή χωρίς έρωτα;

 157. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  153 Είδες η αμεσότητα του Φουμπού;

  157 Της έδειξε το τηλεγράφημα -και το κορίτσι αγαπούσε. Και συνήθως έχουμε την τάση να διώχνουμε τις δυσάρεστες σκέψεις. Βέβαια, δεν αποκαλύπτω τη συνέχεια.

 158. 157α, «…φύξιμος οὐδεῖς,…ὁ δ᾽ ἔχων μέμηνεν.»

 159. Νίκος Κ. said

  [b]Europe Closes Green After 34 Murdered In Belgium Terror Attacks[/b]

  Death, destruction, devastation… BTFD!!!!
  Belgian investors love it…
  And so does the rest of Europe…
  So «Buy» when there is blood on the streets?
  http://www.zerohedge.com/news/2016-03-22/europe-closes-green-after-34-murdered-belgium-terror-attacks

 160. Γιάννης Ιατρού said

  160: 🙂

 161. cronopiusa said

 162. 152α

  Νομίζεις πως γιασένα τάλεγα; Αχουουουου…

 163. Λ said

  Η ιστορία μιας άλλης Μαρίνας
  http://www.newsbeast.gr/world/arthro/825228/i-eggoni-tou-pikaso-gremizei-tin-eikona-tou-tou-pappou-tis

 164. gpoint said

  # 127

  Υπάρχουν τρία βασικά είδη γραφής μιας ιστορίας, σαν ένα από τα πρόσωπα που μετέχει της δράσης, σαν παρατηρητής ή μεταφορά από μια αφήγηση. Το καθένα; έχει μια διαφορετική οπτική γωνία. πχ. ο μετέχων περιγράφει τα αισθήματά του, ο παρατηρητής απλά τα φαντάζεται ενω συνήθως σε μια αφήγηση παραλείπονται. Ο Τσιφόρος επιλέγει έναν τρόπο σε κάθε διήγημά του, ενώ εδώ οι τρεις τρόποι μπερδεύονται μεταξύ τους.

 165. gpoint said

  # 157, 159

  Μα αν δεν έδινε τον οβολό της η Μαρίνα πως θα πήγαινε στον Παράδεισο;; Πως μας το λέγανε στο δημοτικό ότι εὐκοπώτερόν ἐστιν κάμηλον (ή καμιλον) διὰ τρυπήματος ῥαφίδος διελθεῖν ἢ πλούσιον εἰσελθεῖν εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ θεοῦ ;;

 166. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,
  166: Ευχαριστώ Τζι, 167: Αυτό παρακαλώ να διαδοθεί…! 🙂

 167. sarant said

  Καλημέρα από εδώ!

 168. Γς said

  168:

  >Αυτό παρακαλώ να διαδοθεί…! 🙂

 169. Αιμ said

  Η στολή του Θρασύβουλου ήταν κάποιου πιο …κοντοχοντρου, από την άλλη η Μαρίνα δεν μπορεί να πήγε στον παράδεισο για τα λεφτά που της έφαγε ο…γαμπρός πρέπει να έκανε κάτι πιο ακούσιο και μεγαλοψυχο.

  N est ce pas? Μ έχει φάει η αγωνία

 170. Αιμ said

  Εκούσιο βέβαια γμτμ !

 171. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Eν αναμονή της σημερινής συνέχειας, προτείνω το ακόλουθο γκάλοπ-στοίχημα:

  H συνέχεια της ιστορίας θα είναι:
  α. Ο Θόδωρος θα ξηγηθεί φυστίκι στο γαμπρό και θα πάρει πίσω τα λεφτά της θειας
  β. Ο Θόδωρος θα ξεμπλέξει το γαμπρό και θα τον βάλει στον ίσιο δρόμο.
  γ. Η Μαρίνα θα μπαρκαρει με το γαμπρό στα καράβια
  δ. Ο γαμπρός θα γινει Λούης
  ε. άλλο
  Ψηφίζω α.

 172. Γς said

 173. ΓιώργοςΜ said

  173 Εγώ ε, αν όμως μπουκάρει στο ιστολόγιο το Ηθών ή η ‘πιτροπή τυχερώνε παιγνίωνε, εγώ δεν ξέρω τίποτις…

 174. ΓιώργοςΜ said

  Ουπς, διόρθωση, δ (την κάνει με ελαφρά…)

 175. Κουνελόγατος said

  Βάλτε τώρα που γυρίζει. Μέρα είναι, το ηθών βγαίνει νύχτα. Εγώ ψηφίζω (α), μπορεί όμως και (δ) ή (ε), αναλόγως τι θα βγει… :mrgreen:

 176. Ανδρέας said

  173 μην τα πάρει στο κρανίο και τον αρχίσει σε τίποτα κουμπουριές να λες…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: