Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια του Ευαγγελισμού

Posted by sarant στο 26 Μαρτίου, 2016


Και τα λέμε έτσι διότι γράφονται ανήμερα της 25ης Μαρτίου -αλλά εσείς βεβαίως θα τα διαβάσετε την επόμενη μέρα. Αν θέλαμε να κυριολεκτήσουμε, τα καθαυτό μεζεδάκια της ημέρας είναι ο μπακαλιάρος σκορδαλιά και η παντζαροσαλάτα, για τα λεξιλογικά των οποίων έχουμε μιλήσει μόνο κατά το ένα τρίτο, εδώ.

Και ξεκινάμε με ένα πρωθυπουργικό μεζεδάκι, αλιευμένο από πρόσφατη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού, που δόθηκε μετά την υπογραφή της προβληματικής (και ήδη, μετά τα γεγονότα των Βρυξελλών, μετέωρης) συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Διαβάζουμε λοιπόν ότι: «Κι εκεί η Τουρκία δεσμεύεται να άρει τα προσχώματα που μέχρι στιγμής θέτει, ώστε η επιχείρηση του ΝΑΤΟ να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική».

Λέξη «προσχώματα» υπάρχει (αν πολύ συχνότερα χρησιμοποιούμε τις προσχώσεις), όμως εδώ εννοούνται τα «προσκόμματα», τα εμπόδια.

Πρέπει όμως το μαργαριτάρι να χρεωθεί στον Αλέξη Τσίπρα ή σε κάποιον υπεύθυνο της απομαγνητοφώνησης; Χωρίς καμιά διάθεση να κάνω τον δικηγόρο του πρωθυπουργού, νομίζω πως ο ίδιος λέει «προσκόμματα» -ακούστε τον κι εσείς, περίπου στο 12.25 του βιντεακιού, και γνωμοδοτήστε.

Αξίζει ίσως αρθράκι για το συχνό αυτό λάθος, που το έχουμε συζητήσει εδώ κάμποσες φορές (π.χ. το 2010) αλλά προς το παρόν καλόν είναι έστω και εκ των υστέρων οι υπεύθυνοι του πρωθυπουργικού ιστότοπου να κάνουν τη διόρθωση ώστε να μην επισημοποιείται το μαργαριτάρι. Προσκόμματα, είπαμε.

epatis* Ένα φοβερά γουστόζικο ορθογραφικό λάθος σε τουίτ του Κόκκινου 105.5 κάνει λόγο για επιφυλάξεις της Ήπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (στην ιστοσελίδα το λάθος διορθώθηκε).

Το χαρακτήρισα γουστόζικο επειδή δίνει λαβή για μποστικά λογοπαίγνια, με τα ήπατα αξιώματα και την… κύρωση του ύπατος. Έχουμε και ρίμα: Και είπα της, της ήπατης…

* Λεπτομέρεια ίσως. Φίλος παραπονιέται για τη φράση «Κάτω από την κουβέρτα των φρέσκων κεφαλαίων τα ρήγματα των ελληνικών τραπεζών παραμένουν», από άρθρο του Εκόνομιστ, όπως μεταφράστηκε από συντάκτη του Press Project. Το πρωτότυπο είναι: «But beneath the cushion of fresh capital, cracks remain.»

Εντάξει, εγώ θα έβαζα «κάτω από το μαξιλαράκι» και, κυρίως, «παραμένουν ρωγμές» -τα ρήγματα παραείναι μεγάλα.

* Δεν μας έφτανε η λατινογραφή, τώρα για να είσαι στη μόδα πρέπει να βάζεις και κατιτίς στο κυριλλικό. Σε θεατρικό ρεπορτάζ του in.gr διαβάζουμε για «συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το θέατρο ΒΑΧΤΑΗΓΟΒ της Μόσχας». Βαχτάνγκοφ το γράφουν οι κοινοί θνητοί. Ελπίζω να μη δω και το Αλ Τζαζίρα στα αραβικά (όχι ότι θα το καταλάβω δηλαδή).

* Αλλά τα περισσότερα μεζεδάκια μας τα μαζέψαμε μετά το μακελειό των Βρυξελλών. Για παράδειγμα, ένα χαριτωμένο μεζεδάκι του Β. Κικίλια στην «Ανατροπή» (ο καημένος ο Πρετεντέρης έχει βουλιάξει στην τηλεθέαση και προσελκύει πλέον τα δεύτερα):
«Το ένστικτο της επιβίωσης είναι γενετήσιο ένστικτο.»

Όχι, κ. Κικίλια· το ένστικτο της επιβίωσης (της αυτοσυντήρησης, λέμε συνήθως) είναι εγγενές, όπως άλλωστε όλα τα ένστικτα. Γενετήσιο είναι το ένστικτο της διαιώνισης του είδους!

* Το συζητήσαμε και στα σχόλια κάποιου πρόσφατου άρθρου, αξίζει όμως να το επαναλάβουμε κι εδώ, που είναι η θέση του.

Σε τίτλο του newsit για το μακελειό στις Βρυξέλλες, μας ενόχλησε ο τύπος «Μακέλευσαν» -Μακέλευσαν την καρδιά της Ευρώπης. Το βρίσκω ευπρεπιστικό, αφύσικο, κωμικό. Τα ρήματα σε -εύω διατηρούν τον λόγιο αόριστο σε -ευσα αν είναι λόγια, αλλιώς κλίνονται κατά το τυπικό της δημοτικής σε -εψα. Θα πούμε «μακέλεψαν», όπως και «χόρεψαν» ή «πίστεψαν». Αντίστροφα, θα πούμε «όδευσαν», μια και το «οδεύω» είναι λόγιο ρήμα. Φυσικά, υπάρχει και γκρίζα ζώνη -για παράδειγμα, με το «δημοσιεύω», που ξεκίνησε λόγιο αλλά έχει γίνει κοινότατο, συνηθίζονται και οι δυο τύποι, «δημοσίευσα» και «δημοσίεψα» -το αν θα επιλέξουμε τον έναν ή τον άλλον είναι θέμα προσωπικού στιλ αλλά εξαρτάται και από τα συμφραζόμενα: εγώ χρησιμοποιώ πότε τον ένα τύπο και πότε τον άλλον.

Ωστόσο, με το «μακέλεψα» δεν υπάρχει νομίζω αμφιβολία, μόνο αυτός ο τύπος είναι ομαλός.

* Δυστυχώς, μετά το μακελειό των Βρυξελλών ξεχύθηκε ένας οχετός ξενοφοβικών, εγκληματικών λαθροχειριών, με χάλκευση ειδήσεων σε κλίμακα και έκταση που ασφαλώς είναι όχι μόνο ανεύθυνη αλλά και αξιόποινη.

Έτσι, το εμετικό Μακελειό έχει αρχίσει να διακινεί σειρά από πλαστές ειδήσεις, όπως για το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ για τους πρόσφυγες, στο οποίο υποτίθεται ότι η παρουσιάστρια… φοράει μαντήλα –δείτε, αλλά με δική σας ευθύνη!

Στην πραγματικότητα, το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ για τους πρόσφυγες το παρουσιάζει άντρας, ενώ η εικόνα της μαντηλοφορούσας παρουσιάστριας είναι παρμένη από τη σαουδαραβική τηλεόραση και έχει γίνει φωτοσοπιά για να περαστεί ο λογότυπος της ΕΡΤ.

* Σε προηγούμενο άρθρο γράψαμε για την πλαστή είδηση που αναμετέδωσε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης, ότι τάχα οι πρόσφυγες κατέβασαν εικόνα της Παναγίας από έναν χώρο φιλοξενίας στην Καβάλα -το βράδυ της ίδιας μέρας, πολλές ώρες από τότε που και ο Άδωνης είχε αναρτήσει τη σχετική διάψευση, το ψέμα το επανέλαβε ο ανεκδιήγητος Μπογδάνος -με αποτέλεσμα το ίδιο του το κανάλι να τον κόψει με διαφημίσεις.

* Αν όμως θέλετε μια συστηματική καταγραφή της ξενοφοβικής διαστροφής, το luben.tv ετοίμασε μια πολύ τεκμηριωμένη «ανθολογία της σκατοψυχιάς» (θα την έλεγα). Να την έβλεπε και κανένας εισαγγελέας δεν θα ήταν άσκοπο.

* Γουστόζικο ορθογραφικό λαθάκι σε άρθρο για το δελτίο στα αραβικά, όπου το φρόνημα γράφεται, τη δεύτερη φορά, «φρόνιμα» -κι εδώ έχουμε περιθώριο για κάμποσα λογοπαίγνια (πατέρα κάτσε φρόνημα κτλ.). Και αυτά τα «αναδυόμενα» σχόλια δεν στέκουν. Πολύ καλύτερο θα ήταν κάτι σαν «σχόλια που επανέρχονται κάθε φορά….»

* Και για να τριτώσουν τα γουστόζικα ορθογραφικά λάθη, ο φίλος μας ο Γιάννης ανέβασε στο Φέισμπουκ μια φράση από διδακτικό κείμενο ναυπηγικής σε κάποιο ΤΕΙ, όπου «Τα έξαλλα του πλοίου διευρύνονται γρήγορα με ταχεία απόσβεση…»

Τα έξαλα βεβαίως, δηλαδή το τμήμα του πλοίου που βρίσκεται εξω από το νερό της θάλασσας, επάνω από την ίσαλο γραμμή, απ’ όπου και τα γνωστότερα ίσαλα. Αλλά και πάλι ο Μποστ πολύ θα το χαιρόταν.

* Πολύ γουστόζικο μαργαριτάρι σε άρθρο της ΕφΣυν για τους εθνικούς μύθους του 1821.

Ο (απαγχονιστείς από τους Οθωμανούς) Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης Γρηγόριος ο Ε΄ όχι μόνο δεν υποστήριξε την Ελληνική επανάσταση…

Όχι όμως, μπορεί το «να απαγχονισθεί» να το λέμε και «να απαγχονιστεί», αλλά η λόγια μετοχή ποτέ δεν… εκλαϊκεύεται.

Πάντως, με ανάλογο τρόπο στη λαϊκή γλώσσα ο Άγιος Ιωάννης ο Αποκεφαλισθείς έχει μετατραπεί σε Αποκεφαλιστή -οπότε, να περιμένουμε και τον απαγχονιστή πατριάρχη;

* Πριν από λίγο καιρό είχαμε ασχοληθεί με άρθρο ενός… ειδικού τουρκολόγου. Νέο δείγμα γραφής του ανδρός, ένας παχύς μύθος.

Aποσπώ την τελευταία φράση, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κατακλείδα σε πολλά άρθρα: σίγουρα το παρασκήνιο που συνήθως δεν είναι αυτό που δείχνουν τα επίσημα ΜΜΕ, θα αργήσει πολύ να βγει στην επιφάνεια.

* Kαι κλείνω με μιαν αξιέπαινη πρωτοβουλία, που όμως αστοχεί στη λεπτομέρεια. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καλεί όσους πανεπιστημιακούς «γνω­ρί­ζουν αρα­βικά, συ­ριακά ή πα­κι­στα­νικά να το δη­λώ­σουν…» για να διευκολυνθεί η επικοινωνία με τους πρόσφυγες της περιοχής.

Ωστόσο, η μεν επίσημη γλώσσα του Πακιστάν λέγεται Ούρντου, τα δε συριακά δεν υπάρχουν, εκτός αν εννοείται η κλασική συριακή γλώσσα, που δεν μιλιέται πια και χρησιμοποιείται μόνο στις συριακές χριστιανικές εκκλησίες.

Αλλά δεν έχει και τόση σημασία, όσοι ξέρουν να τα μιλάνε ξέρουν και τι μιλάνε -και το ουσιώδες είναι να δοθεί η βοήθεια!

Καλό, όσο γίνεται, σαββατοκύριακο!

Advertisement

97 Σχόλια προς “Μεζεδάκια του Ευαγγελισμού”

 1. Στο «άρθρο» του «ειδικού» «τουρκολόγου» (να που κάποιες φορές ταιριάζουν τα εισαγωγικά!) πρόσεξα και τα «πολλά ξένα sights» 🙂

 2. Ανδρέας said

  Ελπίζω να μη δω και το Αλ Τζαζίρα στα αραβικά (όχι ότι θα το καταλάβω δηλαδή).
  Μπλέξαμε αγρίως. Αραβικά, εβραίικα και ρωσσικά γράμματα πρέπει να μάθουμε.

 3. Πάνος με πεζά said

  Καλήμερα! Και πριν από όλα, το ραδιοφωνικό, συνηθισμένο μεζεδάκι που άκουσα πριν από λίγο σε δελτίο ειδήσεων (το σταθμό μάλλον θα τον καταλάβετε) : «Τη δραστηριότητα της ΠΑΕ Ολυμπιακός στο θέμα των προσφύγων εξάρει το BBC»… Το 6άρι το καλό….

 4. Ανδρέας said

  ντόρτια!

 5. atheofobos said

  Σχετικά με τα προσχώματα, μήπως τώρα που το πρωθυπουργικό γραφείο απέκτησε τον ειδήμων της ορθογραφίας Καρανίκα του έδωσαν να κάνει αυτή την απομαγνητοφώνηση, μιας και στον στρατηγικό σχεδιασμό δεν φαίνεται να έχει πολύ δουλειά; 🙂

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Δεν το πρόσεξα -what a pitiful site! 🙂

  3: Ναι, αυτό το έχω ξανακούσει

 7. Παναγιώτης Κ. said

  Νομίζω ότι τα λάθη των νέων συντακτών στις εφημερίδες οφείλονται σε μίμηση του στυλ των παλαιότερων δημοσιογράφων οι οποίοι όμως, έχουν θητεύσει στην καθαρεύουσα και τα καταφέρνουν καλύτερα με τους λόγιους τύπους ενώ οι νέοι δεν «τόχουν»…
  Τα παραπάνω με αφορμή το «απαγχονισ τ ε ί ς».

 8. Emphyrio said

  Κι’ομως, αυτος ο απαγχονιστεις ειναι το μελος της καινουργιας μοδας που δινει και παιρνει στον προφορικο λογο των μαρκουτσοφορων, ακομα και στην ΕΡΤ. Εχω ακουσει πολλα παρομοια, οπως «εχει δεκτει» (και οπως παντα, οταν τα θελεις δεν σου ερχονται στο μυαλο). Φοβαμαι πως ειναι η καινουργια ταση αποκαθαρμου και εκμαλλιαροποιησης της τρισχιλιετους. Το εξηγω καπως ετσι: «Πρεπει να πω ‘δεχτει’ – ομως εχω μαθει πως το ‘οχτω’ προερχεται απο το ‘οκτω’. Αρα και το ‘δεχτει’ λογικα θα ηταν ‘δεκτει’ – εχουμε και τον ‘δεκτη’ εξ αλλου. Τι, ποιο ‘δεχθει’; Δεν το ξερω αυτο».

 9. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  ωραία Νίκο, μας άνοιξαν την όρεξη τα μεζεδάκια

  ..μεζεδάκι του Β. Κικίλια .. #$%%^@σέ τα, που λένε 🙂

  .. «ανθολογία της σκατοψυχιάς».. κι εδώ 🙂 https://sarantakos.wordpress.com/2016/03/07/hotspot/#comment-344542

 10. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Μωρέ η Τουρκία ας τα άρει τα προσχώματα. Η Ολλανδία να μην άρει τα προσχώματα!…γιατί σάς βλέπω να πλημμυρίζετε ως το Ακυίσγρανον εκεί στας Εουρόπας… 😆

 11. sarant said

  10 Εμείς έχουμε τις Αρδέννες, δεν φοβόμαστε -θα πηγαίνουμε και βόλτα στη μεγάλη λίμνη!

 12. vk said

  Μια που λέμε για διατήρηση της γραφής στο αλφάβητο της γλώσσας που προέρχεται, μου έκανε εντύπωση στο χθεσινό εξώφυλλο του Guardian η γραφή του ονόματος του Κάραζιντς με τα «σημαδάκια» πάνω στο z και στο c. Είναι συνηθισμένη αυτή η πρακτική στα αγγλικά;

 13. vk said

  12 Καραντζιτς

 14. Πάνος με πεζά said

  Τουλάχιστον το σκότωσε που το σκότωσε ο απομαγνητοφωνιστής, ας έγραφε «τα προσχήματα» , και 100% μέσα θα ήταν πάλι !

 15. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  εγώ πάντως δεν καταλαβαίνω πώς ο απαγχανοστείς (sick ρε!) θα μπορούσε να υποστηρίξει την επανάσταση, όντας απογχονιστείς…

 16. cronopiusa said

  Ένα χασμουρητό δρόμος ή πολλά μέτρα και σταθμά….

  Καλή σας μέρα!

 17. gpoint said

  Τα μεζεδάκια είναι νοστιμότατα αλλά απ’ ότι βλέπω μερικοί δεν κορέσθηκαν με τα χθεσινά, ορμήσανεκαι σήμερα !!

 18. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  13 Ναι, συχνά το βλέπω, ιδίως σε σοβαρά έντυπα

  17 Γεια σου Τζι!

 19. Αγγελος said

  Κάρατζιτς χωρίς ν, αγαπητέ Vk. Αλλά είναι κι αυτός ο Μέφρυ…
  Χωρίς αστεία όμως, σωστό είναι τα σοβαρά τουλάχιστον έντυπα — όσα γράφονται φυσικά με λατινικά στοιχεία — να προσπαθούν να γράφουν τα ξένα ονόματα με τα στολιδάκια της γλώσσας τους (γαλλικούς τόνους, γερμανικά διαλυτικά, ιβηρικές περισπωμένες, σλαβικά ćčę κλπ.)

 20. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «Να μάθουμε στα παιδιά μια σύγχρονη ιστορική συνείδηση»
  http://www.nooz.gr/woman/na-ma8oume-sta-paidia-mia-sigxroni-istoriki-suneidisi

  Πώς «μαθαίνεται» η σύγχρονη ιστορική συνείδηση;… να κάτσω κι εγώ μαθητής να τη σπουδάσω μαμώ το φελέκι μου ,μαμώ! 🙂

 21. Παναγιώτης Κ. said

  Μιλώ για πρωθυπουργούς της χώρας:
  ΓΑΠ τον άκουγες και…έτρεμε το φυλλοκάρδι σου για τα γλωσσικά του ατοπήματα.
  Νυν πρωθυπουργός: Δεν έχεις παρόμοια ανησυχία. Καλά τα καταφέρνει στο γλωσσικό οπότε επικεντρώνεσαι να καταλάβεις μέσα από τα λόγια του με ποια ψέματα υπουργών του συμφωνεί. 😦
  Πρόχειρα μου έρχεται στο νου η συμφωνία του με τα ψέματα του Σταθάκη.
  Προσοχή! Μιλώ για πρωθυπουργούς της χώρας.

 22. LandS said

  Όι, αν είναι ρε να γράφεται το όνομα του Κάρατζις στο αλφάβητο της γλώσσας του, να είναι στο Σέρβικο και όχι στο Κροάτικο. 🙂

 23. Παναγιώτης Κ. said

  @20. Πού πήγες και το ξετρύπωσες βρε θηρίο; 🙂

 24. vk said

  @19 δύο στα δύο ο Μέφρυ! Καταστροφή. 🙂

 25. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 26. Σωτήρς said

  Κι ένα μεζεδάκι ραδιοφωνικό από το Κόκκινο. Την Τετάρτη πρέπει να ήταν, στην εκπομπή του Βαγγέλη Ραπτόπουλου, μιλούσε για κάτι στην Φιλαδέλφεια της Αμερικής και την έκλισε …της Φιλαδέλφειας. Και άρχισε να λέει «όχι συγνώμη, της Φιλαδέλφεια, οι ξένες λέξεις δεν κλίνονται«. Και δώστου να το λέει και να το ξαναλέει. Όσοι κάθεστε στη Νέα Φιλαδέλφεια να ξέρετε από εδώ και πέρα, είναι άκλιτο.

 27. Kalliope said

  Καλημέρα, εγώ ακούω ένα καθαρό »προσχώματα».

 28. Πέπε said

  @8: Δεν μπορεί να γίνει δεχθή αυτή η εξήγηση. (Για να μην πω αυθή.)

 29. Ανδρέας said

  ειδεχθή!

 30. Πέπε said

  Χαιρετίζω με ενθουσιασμό τη γραφή ΒΑΧΤΑΗΓΟΒ. (Αν και βέβαια είναι ευκολάκι, αυτά τα γράμματα υπάρχουν και στο ελληνικό αλφάβητο. Για να σε δω μάγκα και με τα πιο ιδιαίτερα κυριλλικά!).

  Όποιος το καθιερώσει, θα συνειδητοποιήσει σύντομα ότι η συνέπεια απαιτεί να γράφει και το Αλ Τζαζίρα στα αραβικά, και το Μιτσουμπίσι στα γιαπωνέζικα, και την Κλεοπάτρα στα ιερογλυφικά, και πάντως τον Ντβόρζακ σε σωστά (στολισμένα) τσέχικα, θα δει ότι δεν μπορεί να το κάνει, και θα συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι όταν γράφουμε ελληνικά γράφουμε με ελληνικά γράμματα. Όχι κυριλλικά, άρα ούτε και λατινικά!

  Πλην ειδικών εξαιρέσεων (π.χ. διάλογοι σε ρώσικα μυθιστορήματα που πηδάνε από τα ρωσικά στα γαλλικά), ποτέ δε γράφουμε σε παραπάνω από μία γλώσσα ταυτόχρονα. Μπορούμε να βάλουμε σφήνα οσεσδήποτε ξένες λέξεις, ξένα κύρια ονόματα κλπ., αλλά αυτό δεν αλλάζει τη βασική γλώσσα του κειμένου μας, π.χ. ελληνικά. Θα τα προφέρουμε όλα με όσους φθόγγους διαθέτει η ελληνική γλώσσα (όχι π.χ. «βάλε το shάλι σου» να γελάει ο κόσμος), και θα τα γράψουμε με τα 24 γράμματα του αλφαβήτου μας. Αν αισθανόμαστε ότι δε γίναμε επαρκώς σαφείς, υπάρχουν και οι παρενθέσεις. Εκεί είναι θεμιτό να διασπαστεί η ενότητα της γλώσσας, αφού ούτως ή άλλως διασπάται η ροή του λόγου, οπότε εκεί βάζουμε και τη λέξη στην αυθεντική της γραφή.

 31. Γς said

  >Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καλεί όσους πανεπιστημιακούς «γνω­ρί­ζουν αρα­βικά, συ­ριακά ή πα­κι­στα­νικά να το δη­λώ­σουν

  Και θυμήθηκα τον δικό μας τον πρύτανη

  http://caktos.blogspot.gr/2014/01/11-2012-1537-42.html

 32. Pedis said

  Γεια σου Νικοκύρη. Αυτά που λέει στον σίτο που δίνεις
  http://luben.tv/politix/75910
  να δούμε σε πόσα κατηχητικά έχουν ήδη γίνει χιτς.

 33. gpoint said

  και να μην ξεχνιόμαστε…

  Σαν σήμερα πριν 25 χρόνια έφερε στηνΕλλάδα ο ΠΑΟΚ τον πρώτο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ευρωπαίκό τίτλο σε επίπεδο συλλόγων

 34. Γς said

  32:
  >λέει στον σίτο που δίνεις

  Και δεν ξέρω το σίτο της εκκλησίας να κατεβάσω κι εγώ μερικές Παναγίες 😦

 35. Χτες βράδυ οι Ρόλλινγκ Στόουνς έδωσαν τσάμπα συναυλία στην Αβάνα.

 36. in.gr ❤

 37. Ομολογώ ότι αυτή η κιτσαρία του uoi μου είχε διαφύγει.

 38. ΣΠ said

  36
  Κοίτα σύμπτωση! Να δεις που και το Πάσχα πέφτει Κυριακή.

 39. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #37
  Ζηλεύεις ε; 😀

 40. Παναγιώτης Κ. said

  @36. Εσένα και τον Spiral σας θαυμάζω που ξετρυπώνετε ωραία πράγματα και μας τα προσφέρετε !
  Κινητή… γιορτή λοιπόν η επέτειος της Παλιγγενεσίας. 🙂

 41. Γς said

  40:

  κι η Πρωτομαγιά, ενίοτε:

  http://caktos.blogspot.gr/2013/05/blog-post.html

 42. sarant said

  20 Το βιβλίο είναι αξιόλογο, έχω σκοπό να το παρουσιάσω κάποτε

  26 Πολύ πολύ χαρακτηριστικό! Όταν αφήνεται αβίαστο το γλωσσικό αισθητήριο, κλίνει τη Φιλαδέλφεια. Όταν έρχεται ο ευπρεπισμός και η τρομοκράτηση, το αφήνει άκλιτο. Που είναι και λάθος, διότι «Φιλαδέλφεια» είναι μόνο ελληνικό. Αν το πει στα αμερικάνικα, να το πει «Φιλαντέλφια» ή όπως αλλιώς το προφέρουν. Κρίμα.

  30 Έτσι

  36 Ναι, φέτος επειδή είναι δίσεκτο έτος συμπίπτουν 🙂

  37 Ωχ!

 43. sxoliko said

  32: σε κατηχητικό, την προηγούμενη εβδομάδα: «Δεν πειράζει να είμαστε ρατσιστές,γιατί εμείς έχουμε περάσει πολλα»

 44. Pedis said

  http://www.imerodromos.gr/rock-cuba/

 45. 44 Ο Λένιν είναι;

 46. Γιάννης Ιατρού said

  …νομίζω πως ο ίδιος λέει «προσκόμματα» -ακούστε τον κι εσείς, περίπου στο 12.25 του βιντεακιού, και γνωμοδοτήστε..
  και 27: Kalliope κλπ.

  Εδώ επεξεργασμένο και σε slow motion (χωρίς αλλαγή της χροιάς της φωνής) το επίμαχο σημείο τηw ομιλίας, ίσως είναι έτσι πιό εύκολο να βγεί συμπέρασμα 🙂

  Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι λέει προσXόματα

  http://picosong.com/AiT7.

 47. Πατριώτες, δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους χειμαζόμενους λαούς!

 48. ΣΠ said

  Να και η σκατοψυχιά:
  http://news247.gr/eidiseis/politiki/epeisodia-sth-veroia-gia-toys-prosfyges-se-klouva-twn-mat-vrhke-katafugio-voyleyths-toy-syriza.3975500.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

 49. sarant said

  46 Τώρα ακούω προσΧ-

 50. Γιάννης Ιατρού said

  46: 🙂
  42α, 20: Μία από της προτάσεις της ΜΑρίας στο νήμα «Αγκαλία μ΄ένα βιβλίο, 2015», εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2015/12/11/dorobiblio-3/#comment-324788

 51. Το ίντερνετς ταυτοποίησε τον τρομοκράτη με το καπέλλο του Ζαβεντέμ.

 52. Γιάννης Ιατρού said

  51: Ειδοποία ρε, θα μας πάρουν πρέφα 🙂 🙂

 53. 52

  ε, τώρα, κι εσύ, καημένε!

  Μην αφήνεις καμία πραγματολογική ανάλυση να μπει εμπόδιο σε μια καλή τρολιά!

  π.χ.

  http://luben.tv/politix/75910

 54. Πέπε said

  45
  Όχι, ο Βενιζέλος.

 55. Γιάννης Ιατρού said

  53: Η θεωρία εξέλιξης των Ελλήνων πρωθυπουργών

 56. Γιάννης Ιατρού said

  53: :), αυτοί δεν χρειάζονται ανάλυση. Γιαυτό σου λέω ειδοποία, εδώ υπάρχουν original

 57. Γιάννης Ιατρού said

  ώχ, νωρίς πάτησα τοι enter,
  συμπλήρωση: … που αντέχουν οποιδήποτε δοκιμασία 🙂

 58. …θα πούμε «όδευσαν», μια και το «οδεύω» είναι λόγιο ρήμα….

  …και έχει ενδιαφέρον, γιατί στα σύνθετά του
  μπορεί να είναι λόγιο η/και μη. Πχ:

  Περιοδεύσαντες θίασοι
  ξόδεψαν τα ανύπαρκτα.
  Προοδεύσαμε (προοδέψαμε)
  ή οδεύσαμε στο αδιέξοδο;
  Αφόδευσε εντός…

 59. Μυαλό Κουκούτση

  http://www.liberal.gr/arthro/38882/forum/2016/den-ftaiei-i-apoikiokratia-alla-o-fthonos-tis-aristeras.html

 60. 51, Καπέλλωμα; 🙂

 61. π2 said

  59: Αφού έπιασε τα ψυχαναλυτικά ο διανοητής, πάλι καλά να λέμε που δεν μίλησε και για φθόνο του πέους.

 62. Γιάννης Ιατρού said

  59: Εκεί αρθρογραφεί κι η Σώτη, όλη η διανόηση εκεί είναι!

 63. sarant said

  58 Τα περισσότερα σύνθετά του είναι λόγια -εξαίρεση χτυπητή το ξοδεύω και επαμφοτερίζει το προοδεύω.

 64. Πάνος με πεζά said

  @ 44,45,54 : Ο Λένος ο Τζονίδης, ο Πόντιος ! Που έλεγαν οι δικοί του, με το ιδίωμα, «Έρθεν ο Λένον» !

 65. Πάνος με πεζά said

  Και του’ μεινε !

 66. 64

  Από τη Μαντσεστερούντα, ε;

 67. Η απίθανη φαρμάκω Μπέτι Μίντλερ… ❤

 68. cronopiusa said

  Cuba enloquece con histórico concierto de los Rolling Stones

 69. Μαρία said

  1
  Τουρκολόγος απ’ το Μπομπούρ!

  παρακολούθησε μαθήματα τουρκολογίας στο Παρίσι, στο κέντρο Pombidou (sic) http://nikosxeiladakis.gr/%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%BF-2/

 70. Εντροπία said

  Γεια χαρά
  Ωραία τα μεζεδάκια σου Νίκο. Αφού τα διάβασα ξεκίνησα να διαβάζω αυτό το άρθρο στο tvxs.gr (http://tvxs.gr/news/blogarontas/eimai-eirinistis-stis-brykselles-pente-pragmata-poy-prepei-na-kserete-gia-tis-epith) και σου βρήκα καλό μαργαριταράκι από μεταφραστικό μηχανάκι:
  «[…] Όταν οι δολοφόνοι ξύπνησαν το πρωί για να πάρουν το μονοπάτι του θανάτου, ο ήλιος έλαμπε και ο ουρανός ήταν μπλε και για αυτούς. Τα φρικτά εγκλήματα που διέπραξαν έκαναν αίσθηση, κατά τους ίδιους, στην διαστρεβλωμένη θέαση που έχουν για τον κόσμο. […]»

  Αναρωτήθηκα τι εννοεί ο ποιητής με αυτό το «έκαναν αίσθηση» και ξάφνικα… it all made sense. 🙂

 71. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  βαριέμαι απίστευτα… ένα ενδιαφέρον σχόλιο ,please!!

 72. sarant said

  70 Σωστά, it makes sense 🙂

 73. Πάνος με πεζά said

  Κάλλιο να βαριέσαι, παρά να σε βαράνε…

 74. 73

  Σωστό!
  Κι όταν με ρωτάνε «πώς πάει;», απαντάω: «Καλύτερα από τη Συρία/Ειδομένη/Ζαβεντέμ/Μολμπέεκ κ.ο.κ.»

 75. 69 Α, δεν εχει μόνο απ’ τα Λιντλ! 🙂

 76. Γς said

  Είναι κι ο Παπα-Ευλόγιος
  [κι η καλόγρια]

 77. Κατά τις λοιπές ειδήσεις, το ίντερνετς φλέγεται από το πουλάκι του Μπέρνι Σάντερς. Κυριολεκτικά!

  http://www.theguardian.com/us-news/2016/mar/25/bernie-sanders-rally-bird-portland-oregon-portlandia

  https://twitter.com/hashtag/birdiesanders

 78. Γς said

  69:
  >παρακολούθησε μαθήματα τουρκολογίας στο Παρίσι, στο κέντρο Pombidou (sic)

  Ντάξει
  PomPidou

 79. Παναγιώτης Κ. said

  55 χρόνια πίσω, πρωτάκουσα την λέξη σκ@τ#ψυχος. Με πολλή φειδώ η χρήση της και το πρόσωπο προς το οποίο εκτοξευόταν έμπαινε στα μαύρα τα κατάστιχα. Εσχάτως παρατηρώ αυξημένη χρήση οπότε φοβάμαι ότι θα χάσει την αποτελεσματικότητά της.
  Για την περιγραφή ανάλογων καταστάσεων χρησιμοποιώ την λέξη μικροψυχία. Δεν είναι …δύσοσμη δεν είναι όμως λιγότερο βαριά.

 80. gryphon said

  Ωραιο και αγνωστο τραγουδι φορος τιμης στις μουσικες και τους ρυθμους της Καραιβικης απο τους παλιους Στοουνς το αφροκουβανεζικοκαλυψοσκα (εδω πιο πολυ σαν ρεγκε) αριστουργημα του Μπο Ντιντλευ

 81. sarant said

  79 Είναι της μόδας, και κόλλησα κι εγώ. Παρόλο που παλιότερα η λέξη λεγόταν για πεθαμένους.

 82. cronopiusa said

  Μπόχα
  και μεγαλοψυχία

  Φτωχοί Έλληνες φιλοξενούν πρόσφυγες

  Άνοιξαν σπίτια και αγκαλιές για τους πρόσφυγες στα χωριά του Κιλκίς.

  Idomeni: Dinner with 18 Syrian guests

  Πήραν πρόσφυγες στα σπίτια τους

 83. cronopiusa said

  Μπόχα http://kartesios.com/%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B5%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82/

 84. Γιάννης Ιατρού said

  82, 83 : Κρόνη, αυτό http://kartesios.com/μπόχα/ 🙂

 85. Παναγιώτης Κ. said

  @81. Σωστά, πολύ σωστά. Λεγόταν για πεθαμένους!

 86. ΚΑΒ said

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/04/24/syxarikia/

 87. Alexis said

  #79: Το «μικρόψυχος» δεν ξέρω αν αποδίδει ακριβώς το ίδιο νόημα. Θέλω να πω πως μπορεί κάποιος να φερθεί με μικροψυχία χωρίς να αποτελεί αυτό απαραίτητα ένδειξη κακότητας.
  Παράδειγμα: Μετά τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα ο προπονητής της ομάδας που έχασε αρνείται επιδεικτικά να δώσει το χέρι του στο νικητή. Μπορείς να τον πεις «μικρόψυχο» αλλά σε καμία περίπτωση «σκατόψυχο».
  Πολύ πιο κοντά σε σημασία νομίζω ότι είναι ο «κακόψυχος» και ο «μαυρόψυχος», λέξη που λεγόταν παλιότερα, αλλά σήμερα έχει σχεδόν ξεχαστεί…

 88. Pedis said

  Διαμαρτυρία για το συνέδριο των χρυσαυγιτών
  http://www.thepressproject.gr/article/91610/Diamarturia-gia-to-sunedrio-ton-xrusaugiton

 89. Pedis said

  #88 – προπαγάνδα των εξισλαμισμένων ελλήνων (το προέβλεψε κι ο αρχιεπίσκοπος, με τους πρόσφυγες θα φτωχύνουμε, θα δυστυχήσουμε και θα χάσουμε τα ήθη μας και την καθαρότητα …)

  εδώ κοίτα:

  Σάλος έχει ξεσπάσει στη χώρα μας, μετά την αποκάλυψη πως πρόσφυγες έκαψαν σημαία του Ολυμπιακού στον Πειραιά.

  Το κάψιμο της σημαίας του Ολυμπιακού μέσα στον Πειραιά, αποδεικνύει πως οι πρόσφυγες δεν σέβονται τα ιερά και τα όσια του Ελληνισμού και έχουν σκοπό να καταστρέψουν την χώρα μας.

  Σε ένα άλλο περιστατικό, ο τζιχαντιστής παρουσιαστής του αραβόφωνου δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ, αποκεφάλισε σε ζωντανή μετάδοση τον Έλληνα ηχολήπτη επειδή φορούσε σταυρουδάκι στο λαιμό.

  Στο Κιλκίς, πρόσφυγες απήγαγαν 72 Ελληνίδες παρθένες και δυο βουνά πιλάφι, για να φέρουν τον Παράδεισο στη γη.

  Στην Καβάλα, πρόσφυγες -αφού έκαψαν τριάντα εκκλησίες μαζί με τα καμπαναριά- έκαψαν ζωντανούς και 70 χριστιανούς που έπαιζαν αμέριμνοι τάβλι στο καφενείο.

  Στην Κοζάνη, πρόσφυγες έφαγαν ζωντανά 35 σκυλάκια και μια ανυπεράσπιστη αρκούδα.

  Στην Αθήνα, στην διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, πρόσφυγες κρατούσαν σημαίες της Τουρκίας, έψελναν τον τουρκικό εθνικό ύμνο και πετούσαν κουράδες στους λοκατζήδες μας.

  Σε άλλες ειδήσεις της ημέρας, Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως ένα κομμάτι των σημερινών Ελλήνων έχει πολύ μικρό εγκέφαλο και πιστεύει ό,τι μαλακία ακούσει ή διαβάσει αλλά, παράλληλα, απορεί γιατί η Ελλάδα χρεοκόπησε.

  Έλα ντε, γιατί άραγε;

  http://pitsirikos.net/2016/03/%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B5%CF%82-%CE%AD%CE%BA%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9/

 90. κουτρούφι said

  #90.
  «…. πως πρόσφυγες έκαψαν σημαία του Ολυμπιακού στον Πειραιά.». It cannot be!
  http://www.sport24.gr/football/omades/Olympiakos/o-olympiakos-sto-pleyro-twn-prosfugwn.3940137.html
  (και Πέτρος και Σάββας)

 91. Pedis said

  Imperial Math …
  http://www.counterpunch.org/2016/03/25/imperial-math-counting-the-dead/

 92. gpoint said

  Οποιοι νομίζουν πως η εγγενής βρωμιά του ΟΣΦΠ περιορίζεται στο ποδοσφαιρικό του τμήμα είναι γελασμένοι. Με εξαίρεση το μπάσκετ όπου τους Αγγελόπουλους ταπώνει με τις άκρες του ο πιο μάγκας Τράκης, η μπόχα τους εξαπλώνεται σε όλα τα αθλήματα. Χθες παρά την συμφωνία των ομάδων να διαθέσουν τα εισιτήρια στα σχολεία για τους ημιτελικούς του κυπέλλου στο βόλλεϋ ο ΟΣΦΠ τα έδωσε σε οπαδούς του που κρέμασαν και πανό για να μην έχει κανείς αμφιβολία. Στο ίδιο μήκος κύματος η ερυθροκρατούμενη ΕΡΤ μας πληροφορούσε πως η γκόμενα που χοροπήδαγε στις κερκίδες ήταν αθλήτρια του ΟΣΦΠ και αδερφή του βολλεϋμπολίστα του ΟΣΦΠ Κοκκινάκη, προφανώς…ουδέτερη οπαδικά. Το ματς δεν έπρεπε να διεξαχθεί καν, η συμφωνία «ξεχάσθηκε», κάποιος ανακάλυψε πως απαγορεύονται μόνο τα υβριστικά πανό, απειλήθηκε μηδενισμός του ΠΑΟΚ και…θριάμβευσε ο ΟΣΦΠ,
  Μετά το ματς θυμήθηκαν τους κανονισμούς…

  Όπως αναφέρει το volleynews.gr, ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ κάλεσε σύσκεψη με τα μέλη του Δ.Σ. και φανερά εκνευρισμένος τους εξέθεσε τα λάθη και τις παραλείψεις που παρατήρησε και ο ίδιος κατά τη διάρκεια των ημιτελικών.

  «Με αφήσατε για άλλη μία φορά εκτεθειμένο. Ζητώ τις παραιτήσεις όλων σας», φώναζε ο Μαυρομάτης στα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. μετά το τέλος του αγώνα Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ.

  Στο διάολο να πάτε, βρωμίσατε και το βόλλεϋ επειδή πέρισυ σας νίκησε ο ΠΑΟΚ

  Οταν βέβαια τιμωρείται ο Μακ γιατί δεν του δώσανε το πέναλτυ και οι τρισάθλιοι διαιτητές Παππάς και σία, υπαίτιοι της όλης κατάστασης, δεν τιμωρούνται, ότανδεν τιμωρούνται ΚΕΔ και ΕΠΟ που διορίζουν συνεχώς τον ανίκανο αλλά κατευθυνόμενο διαιτητή Παππά στα ντέρμπυ του ΟΣΦΠ και τιμωρούν εξοντωτικά ΠΑΟΚ και ΠΑΟ καταβαραθρώνεται κάθε έννοια δικαιοσύνης στο ερυθροκρατούμενο κωλοκράτος
  Τιμωρήθηκε όμως ο Καλογερόπουλος γιατί διαιτήτευσε σωστά κι έχασε ΟΣΦΠ !!!!

 93. Ριβαλντίνιο said

  @ 93 gpoint
  Όλα αυτά που γράφεις ισχύουν. Αλλά δεν χάσατε γι’αυτό.

  Ενώ έχετε την δυνατότητα να έχετε την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, κάνατε κακό σχεδιασμό και επιλογές.
  Μου θυμίζετε τον ΠΑΟ του Σταθοκωστόπουλου (2002-2008) που πήρε μόνο 2 πρωταθλήματα (2004,2006) ξοδεύοντας τεράστια ποσά σε σχέση με τους αντιπάλους του. 😦

 94. Γνωριμία με το μοσχόβους… και τις γάτες sabertooth… Παναΐτσαμ!

  http://www.lifo.gr/videos/lifo_picks_planetearth/94642

 95. Mindkaiser said

  Πώς να καταστρέψεις ένα καλό ανέκδοτο. Το αυθεντικό:

  A logician’s wife is having a baby. The doctor immediately hands the newborn to the dad. The wife says, «Is it a boy or a girl?» The logician says, «Yes.»

  Και η μετάφραση στην ελληνική Huffington Post:

  http://www.huffingtonpost.gr/2016/03/27/gr-viral-anekdota_n_9553096.html

  Η γυναίκα ενός λογιστή μόλις γέννησε. Ο γιατρός δίνει το μωρό στον πατέρα και η γυναίκα τον ρωτά: «είναι αγόρι ή κορίτσι;». Ο λογιστής απαντά: «Ναι».

 96. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Πολὺ ὡραῖα τὰ χθεσινὰ μεζεδάκια. Ἰδιαίτερα τὰ πρωθυπουργικὰ «προσχώματα». Μοῦ θύμησε ἕνα παλιὸ ἄρθρο τοῦ Ζουράρι, τὴν ἐποχὴ ποὺ ἦταν στὸ ΚΚΕ ἐσωτερικοῦ. Ἀναφερὸμενος στῆν ἐμμονὴ τῆς τὸτε ἡγεσίας γιὰ τὴν ἑνότητα ὅλων τῶν δημοκρατικῶν δυνάμεων (συμπεριλαμβανομένης τῆς Νέας Δημοκρατίας), τὴ λεγόμενη ΕΑΔΕ (ἐθνικὴ ἀντιδικτατορικὴ ἑνότητα), ποὺ θὰ ὁδηγοῦσε στὴ διεύρυνση τῆς δημοκρατίας, εἶχε γράψει γιὰ «τὸ βάθεμα, τὸ πλάτεμα καὶ τὶς λοιπὲς χωματουργικὲς ἐργασίες τῆς δημοκρατίας», σατιρίζοντας τὸν «ξύλινο» κομματικὸ λόγο, κατάλοιπο ἄλλων ἐποχῶν.

  Πάντως γιὰ νὰ γυρίσουμε στὶς μέρες μας καὶ στὴν ἀπαιδευσία τῶν νέων πολιτικῶν ἡγεσιῶν, ποὺ τόσο εὔστοχα παρουσιάζεται στὸ ἄρθρο, ἀλλὰ καὶ σὲ ἀρκετὰ σχόλια θὰ παρατηροῦσα τὰ ἑξῆς:
  Οἱ παλιότερες πολιτικὲς ἡγεσίες ἦταν πιὸ «διαβασμένες» ἀπὸ τὶς σημερινὲς, τόσο στὰ λεγόμενα ἀστικὰ κόμματα, ὅσο καὶ στὸ χῶρο τῆς ἀριστερᾶς. Τὰ ἀστικὰ κόμματα συνήθως εἶχαν ἡγέτες μὲ καλὲς σπουδὲς στὴν Ἑλλάδα καὶ τὸ ἐξωτερικὸ, μὲ καλὴ γνώση τῆς γλώσσας μας καὶ καλοὺς ρήτορες. Οἱ ἡγέτες τῆς ἀριστερᾶς, παρὰ τὶς ἀντιξοότητες ποῦ ἀντιμετώπιζαν (διώξεις, λίγες γραμματικὲς γνώσεις ἐξ αἰτίας τῆς ταξικῆς τους προέλευσης) ἐκπαιδεύονταν στὶς κομματικὲς σχολὲς τοῦ ἐξωτερικοῦ (μὲ ὅλα τ’ ἀρνητικὰ τους) ἤ στὶς φυλακές καὶ τὶς ἐξορίες, ἀπὸ τοὺς πιὸ «μορφωμένους» συντρόφους τους. Αὐτὸ ὅμως ποὺ χαρακτήριζε καὶ τοὺς μὲν καὶ τοὺς δὲ εἶναι ὅτι διάβαζαν.

  Εἶναι προφανὲς ὅτι ἡ σημερινὴ νεολαία εἶναι καλύτερα καταρτισμένη ἀπὸ τὶς προηγοὺμενες γενιές. Τὰ περισσότερα νέα παιδιὰ τελειώνουν τὸ πανεπιστήμιο καὶ ἀρκετὰ κάνουν μεταπτυχιακὲς σπουδὲς, ἐνῶ ἡ συντριπτικὴ πλειοψηφία τῶν νέων ξέρει τοὐλάχιστον μιὰ ξένη γλώσσα. Δυστυχῶς ὅμως τὰ πιὸ ἀξιόλογα νέα στελέχη δὲν ἀσχολοῦνται μὲ τὴν πολιτικὴ, ἐνῶ αὐτοὶ ποὺ μέλλουν νὰ γίνουν οἱ νέες πολιτικὲς ἡγεσίες σταματοῦν τὸ διάβασμα μόλις τελειώσουν τὶς σπουδές τους. Ἀρκετοὶ μάλιστα, συνήθως οἱ συνδικαλιστὲς τοῦ φοιτητικοῦ χώρου, δὲν διαβάζουν οὔτε κατὰ τὴ διάρκεια τῶν σπουδῶν.
  Ἡ προσωπικὴ καλλιέργεια δὲν ἔχει καμιὰ σημασία. Αὐτὸ ποὺ μετρᾶ εἶναι ἡ «καλλιέργεια» τῶν δημοσίων σχέσεων καὶ τὰ «κολλητιλίκια» μὲ τοὺς «κατάλληλους» ἀνθρώπους (στὰ κόμματα, στὰ ΜΜΕ, στὸν «ἐπιχειρηματικὸ χῶρο»).
  Μετὰ ἀναλαμβάνουν οἱ σύμβουλοι τοῦ πολιτικοῦ μάρκετινγκ καὶ οἱ » ἴματζ μέικερς».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: