Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Νίκος Μπελογιάννης, 64 χρόνια από την εκτέλεσή του

Posted by sarant στο 30 Μαρτίου, 2016


Σαν σήμερα, στις 30 Μαρτίου 1952, μέρα Κυριακή, στις 4.10 το πρωί, «εις τον συνήθη τόπον εκτελέσεων παρά το Γουδί» εκτελέστηκαν οι Νίκος Μπελογιάννης, Νίκος Καλούμενος, Ηλίας Αργυριάδης και Δημήτρης Μπάτσης, καταδικασμένοι την 1η Μαρτίου σε θάνατο για την «υπόθεση των ασυρμάτων».

Το βράδυ της Παρασκευής 28 Μαρτίου το Συμβούλιο Χαρίτων είχε απορρίψει την αίτηση χάριτος των τεσσάρων (του Μπάτση με 5-3), ενώ είχε γνωματεύσει υπέρ της απονομής χάριτος σε άλλους 4 καταδικασμένους σε θάνατο για την ίδια υπόθεση, μεταξύ των οποίων ο νεαρός Τάκης Λαζαρίδης και η Έλλη Ιωαννίδου (Παππά), που είχε πριν από μερικούς μήνες γεννήσει τον γιο του Μπελογιάννη, που ονομάστηκε επίσης Νίκος. Ο βασιλιάς Παύλος είχε εγκρίνει τις εισηγήσεις του Συμβουλίου Χαρίτων, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Πλαστήρα είχε προτείνει να μην εκτελεστεί ο Μπελογιάννης αφού τα αδικήματά του είχαν τελεστεί πριν από την 1η Νοεμβρίου 1951, οπότε και είχε αναλάβει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του Κέντρου (συνεργασία ΕΠΕΚ-Φιλελεύθερων) δεν είχε ενιαία στάση ούτε ασκούσε πραγματικά εξουσία -ο πρωθυπουργός Πλαστήρας ήταν εναντίον των εκτελέσεων, όμως ήταν άρρωστος, ενώ ο Σοφοκλής Βενιζέλος όπως και ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν ήταν αντίθετοι. Ακριβώς για να προλάβουν το τεράστιο διεθνές κύμα διαμαρτυρίας που είχε ξεσηκωθεί, το παρακράτος του ΙΔΕΑ και ο αμερικανικός παράγοντας έσπευσαν να πραγματοποιήσουν τις εκτελέσεις κυριακάτικα, κάτι πρωτοφανές, και μάλιστα πριν καν ανατείλει ο ήλιος.

prooall

Βλέπουμε εδώ το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης σελίδας του φύλλου της 30.3.1952 της εφημερίδας «Προοδευτική Αλλαγή», που απηχούσε τις απόψεις της ΕΠΕΚ, δηλαδή του κόμματος του Ν. Πλαστήρα, αλλά είχε και αρκετούς αριστερούς συνεργάτες (π.χ. ο Γιάνης Κορδάτος, ο Ν. Κατηφόρης, ο Μίκης Θεοδωράκης, αργότερα ο Κ. Βάρναλης) και απευθυνόταν και σε αριστερότερο κοινό, αφού μάλιστα καθημερινή αριστερή εφημερίδα δεν κυκλοφορούσε τότε (η Δημοκρατική έκλεισε τον Γενάρη του 1952 με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, ακριβώς με αφορμή την υπόθεση των ασυρμάτων).

Η δίκη και στη συνέχεια η εκτέλεση του Μπελογιάννη και των συντρόφων του χτυπούσε μ’ ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια: όχι μόνο στερούσε το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα από μια ηγετική μορφή, αλλά ταυτόχρονα παρουσίαζε την κυβέρνηση Πλαστήρα ως ασυνεπή και ανίσχυρη, έντεινε τις διαφωνίες ανάμεσα στις συνιστώσες της και, σε συνδυασμό με την πραξικοπηματική αλλαγή του εκλογικού νόμου από ενισχυμένη αναλογική σε πλειοψηφικό, άνοιξε τον δρόμο για την συντριπτική επικράτηση του Ελληνικού Συναγερμού στα τέλη του 1952. Και με την εκτέλεση του Μπάτση δόθηκε ένα καλό μάθημα σε όσα παιδιά της καλής κοινωνίας τολμούν να φύγουν από τις γραμμές, ιδίως αν επιπλέον υποστηρίξουν την προοπτική ανάπτυξης βαριάς βιομηχανίας στη χώρα.

Ακόμα, τις δύσκολες εκείνες μέρες δοκιμάστηκε η συνεργασία του ΚΚΕ με τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις, καθώς το αίτημα του ΚΚΕ να συμπεριληφθεί ο Μπελογιάννης ως υποψήφιος της ΕΔΑ στις εκλογές του 1951 συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση του Μιχάλη Κύρκου και άλλων συμμάχων, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει να διαλυθεί η νεοπαγής τότε ΕΔΑ (δείτε εδώ στο ιστολόγιο του Θοδωρή την εξιστόρηση). Τέλος, η θανατική καταδίκη του Μπελογιάννη παρακίνησε τον παράνομο Νίκο Πλουμπίδη σε μια γενναία απονενοημένη χειρονομία: να στείλει στις εφημερίδες επιστολή στην οποία αναλάμβανε εκείνος την ευθύνη για τον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ, και να δεσμευτεί ότι θα παρουσιαστεί να δικαστεί αν μετατρεπόταν η θανατική ποινή του Μπελογιάννη. Αυτό δεν έγινε βέβαια, αλλά το διάβημα του Πλουμπίδη οδήγησε σε μια από τις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας του ΚΚΕ, αφού η ηγεσία τον κατάγγειλε για χαφιέ -αλλά για τον Πλουμπίδη αξίζει φυσικά χωριστό σημείωμα.

Η υπόθεση Μπελογιάννη απαθανατίστηκε και στην τέχνη -θα ξέρετε το διάσημο σκίτσο του Πικάσο,  Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο. Λιγότερο γνωστός είναι ο μεγάλος πίνακας του Πίτερ ντε Φράντσια, «Η εκτέλεση του Μπελογιάννη»

itemsfs_2701

Ποίημα με τον τίτλο «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο» έγραψε και ο Ναζίμ Χικμέτ, ενώ τον ίδιο τίτλο είχε η ταινία του Νίκου Τζίμα, το 1980, μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου, με τον ερασιτέχνη Φοίβο Γκικόπουλο στον ρόλο του Μπελογιάννη. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε την Εντολή της Διδώς Σωτηρίου, που αφηγείται την υπόθεση Μπελογιάννη, και να προσθέσουμε ότι η Διδώ Σωτηρίου, μεγαλύτερη αδελφή της Έλλης Παππά, ανέθρεψε τον γιο του Μπελογιάννη -που έγινε χημικός μηχανικός και τον είχα γνωρίσει όταν ήμουν φοιτητής.

Το ιστολόγιό μας δεν έχει αφιερώσει άλλο άρθρο στην υπόθεση του Νίκου Μπελογιάννη, αν και παλιά είχαμε βάλει ένα κουίζ, ζητώντας σας να μαντέψετε τον συγγραφέα της μελέτης «Ύπαρξε ο Ιησούς;» που στάλθηκε από τον 19χρονο Μπελογιάννη το 1934 στο αριστερό λογοτεχνικό περιοδικό Νέοι Πρωτοπόροι. Ο Μπελογιάννης, βλέπετε, είχε πολλά ενδιαφέροντα και μεγάλα χαρίσματα -μέσα στη φυλακή, χωρίς βοηθήματα, έγραψε όχι μόνο μια μελέτη για την οικονομική εξάρτηση της χώρας, αλλά και μια εισαγωγή στις μακρινές ρίζες της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Αλλά κι ο Ζαχαριάδης, έγκλειστος στην Κέρκυρα, είχε γράψει τη μελέτη του για τον Παλαμά.

Κλείνω το σημερινό αφιέρωμα παραθέτοντας ένα αυτόγραφο του Μπελογιάννη. Το κείμενο καθαυτό δεν είναι άγνωστο, κάθε άλλο -αλλά δεν ξέρω αν είναι γνωστό (και ιδίως στο Διαδίκτυο) το χειρόγραφο.

Δημοσιεύτηκε στην ίδια εφημερίδα με παραπάνω, την Προοδευτική Αλλαγή, στις 9 Μαρτίου 1952, και προβάλλεται σαν «ενυπόγραφη ιδιόγραφη συνέντευξη» του Μπελογιάννη, αλλά δεν ήταν ακριβώς συνέντευξη, ήταν απόσπασμα από την απολογία του Μπελογιάννη στο δικαστήριο που τον καταδίκασε σε θάνατο. Ιδού:

prooall2

(Προσθήκη: Κατά σύμπτωση, σήμερα δημοσιεύτηκε στο Ατέχνως άρθρο σχετικό με τον περιπετειώδη τρόπο με τον οποίο ο δημοσιογράφος Σπ. Δενδρινός μπόρεσε να πάρει το ιδιόγραφο κείμενο από τον Νίκο Μπελογιάννη.)

Και το κείμενο, με την ορθογραφία του πρωτοτύπου:

«Οι οργανωταί αυτής της δίκης, ντόπιοι και ξένοι, κατέβαλλαν πρωτοφανείς προσπάθειες για να κατασυκοφαντήσουν τον αγώνα του ΚΚΕ, χωρίς να διστάσουν ούτε μπροστά στην διαστρέβλωση γνωστών κειμένων.

Απέναντι σ’ αυτές τις προσπάθειες εμείς βρεθήκαμε τελείως ανυπεράσπιστοι, γιατί μέσα στα απομονωτήρια της Ασφάλειας δεν μας δόθηκε καθόλου ο χρόνος και η δυνατότητα να μελετήσουμε και να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα για την υπεράσπισή μας στοιχεία.

Έτσι υποχρεωθήκαμε να παλαίψουμε κάτω από απαράδεχτα άνισους όρους. Αλλά παρ’ όλα αυτά, αποδείχτηκε ότι το ΚΚΕ είναι κόμμα πατριωτικό, με τίτλους εθνικούς, που κανένα άλλο κόμμα δεν έχει να παρουσιάσει. Γιατί στο βωμό της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας της Ελλάδος έχει προσφέρει φοβερές εκατόμβες.

Και αν δεν υπήρχαν σήμερα οι έμποροι και οι κάπηλοι του μίσους, η συμβολή του ΚΚΕ στην ειρήνευση του τόπου θα είχε εκτιμηθεί όχι μόνο από τους φίλους, αλλά και από τους τίμιους και καλόπιστους αντιπάλους μας.

Γι’ αυτό οι σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος δεν δολοφονούν εμάς. Δολοφονούν την ειρήνευση και την τιμή της Ελλάδος».

29/2/52 Νίκος Μπελογιάννης

Εξηντατέσσερα χρόνια μετά, όπως το πρόβλεψε ο Δημήτρης Ραβάνης-Ρεντής, ο Μπελογιάννης ζει:

 

ΥΓ Να προσθέσω ότι κυκλοφόρησε πρόσφατα βιβλίο για την Υπόθεση Μπελογιάννη, από τον φίλο Γιώργο Πετρόπουλο και τον Νίκο Χατζηδημητράκο, το οποίο περιέχει την προανακριτική έκθεση της ασφάλειας για την πρώτη δίκη του Μπελογιάννη αλλά και υλικό για τη δεύτερη δίκη.

http://www.kastaniotis.com/book/978-960-03-5958-9

Advertisement

265 Σχόλια προς “Νίκος Μπελογιάννης, 64 χρόνια από την εκτέλεσή του”

 1. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Για όσους (τυχόν) δεν το γνωρίζουν, υπάρχει μνημείο των εκτελεσθέντων τεσσάρων. Απέναντι από το Mega, μέσα στο παρκάκι (δίπλα από τη σχολή Αστυνομίας), και καμιά πενηνταριά μέτρα μέσα.

 2. Πάνος με πεζά said

  Το οποίο μνημείο, από κάποιο face lifting (ίσως με παρέμβαση του απέναντι εδρεύοντος κόμματος), είχε γίνει κι έτσι…

 3. Κουνελόγατος said

  Αν θυμάμαι καλά, είχε ταφεί στο Γ΄ Νεκροταφείο (κοντά στον οικογενειακό τάφο, όπου είναι ο πατέρας μου), και η μητέρα μου έλεγε πως ο τάφος του ήταν ανέκαθεν γεμάτος γαρύφαλλα. Εκεί έγινε και η πολιτική κηδεία της Έλλης Παππά το 2009;;;;, θαρρώ πως κι αυτή εκεί τάφηκε, ήμουνα τότε…
  Νομίζω ακόμη πως κι ο Αλέξης Πάρνης έχει γράψει ένα ποίημα-ποταμό για τον Μπελογιάννη.

 4. Πάνος με πεζά said

  Φυσικά δημιουργείται μια λανθασμένη εντύπωση, αφού «ο συνήθης τόπος εκτελέσεων» είναι πίσω από το Νοσοκομείο «Σωτηρία», πέραν της Κατεχάκη δηλαδή (και για όσους -πάλι τυχόν- δεν ξέρετε, η Κατεχάκη κανονικά λέγεται Παν.Κανελλόπουλου), ενώ το μνημείο αναφέρει ότι εκτελέστηκαν εκεί, δίπλα στη σχολή Αστυνομίας, καμιά πεντακοσαριά μέτρα παρακάτω δηλαδή. Βεβαίως, ο ευρύτερος «τόπος» ισχύει, και φαντάζομαι ότι η τοποθέτηση του μνημείου έγινε για λόγους ευκολότερης πρόσβασης του κοινού…(αν θυμάμαι καλά, και μέσα στη «Σωτηρία» υπάρχει μνημείο αντίστοιχων εκτελέσεων).

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  1-4: Έτσι που τα λες είναι

  3: Ήμουν κι εγώ εκεί το 2009, μάλιστα έχω γράψει στο ιστολόγιο.

 6. […]  Aπό: https://sarantakos.wordpress.com/2016/03/30/beloyannis/#comment-345721 […]

 7. Πάνος με πεζά said

  Και για το πλήρες repairage, να αναφέρουμε και ότι οι φυλακές της Καλλιθέας, από τις οποίες φύγανε οι τέσσερις για εκτέλεση, βρίσκονταν κοντά στη διασταύρωση Θησέως και Δαβάκη, και σήμερα έχουν γίνει σχολείο.
  Γιατί όταν ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή.
  https://www.instantstreetview.com/@37.954519,23.700057,97.62h,-5.83p,1z

 8. Πάνος με πεζά said

  Κι εδώ για τις φυλακές και το σχολείο.
  http://10gym-kallith.att.sch.gr/autosch/joomla15/index.php/to-sxoleio-mas

 9. spiral architect said

  @3:

  ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
  Επικό ποίημα του Αλέξη Πάρνη
  (απόσπασμα)

 10. mellechman said

  Όλα καλά, Νίκο, αλλά γιατί «πραξικοπηματική» η αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν τις εκλογές του 1952; Αν δεν κάνω κάποιο λάθος, έγινε νομοθετικά και μάλιστα με κοινή συναίνεση Πλαστήρα – Παπάγου. Ο Μαρκεζίνης, νομίζω, γράφει κιόλας ότι για να πεισθεί ο Πλαστήρας να συναινέσει στρατολογήθηκε και μία… καφετζού που συμβουλευόταν τακτικά ο Πλαστήρας και η οποία δωροδοκήθηκε (από τους Αμερικανούς;) για να πει στον Πλαστήρα ότι με πλειοψηφικό θα κερδίσει τις εκλογές.

  Να μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ο Συναγερμός του Παπάγου ήταν πρώτο κόμμα (και μάλιστα με 36%, περίπου όσο πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές 🙂 ) ήδη από τις εκλογές του 1951, αλλά ο Παπάγος αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συμμαχική κυβέρνηση με άλλα κόμματα και προτίμησε ν’ αφήσει το κέντρο να φθαρεί με σκοπό να έρθει παντοδύναμος στην εξουσία (όπως και έγινε).

  Με την ευκαιρία να πούμε κιόλας ότι το πλειοψηφικό, το εκλογικό σύστημα δηλαδή σύμφωνα με το οποίο το πρώτο κόμμα παίρνει όλες τις έδρες μιας εκλογικής περιφέρειας, δεν ήταν κάτι το άγνωστο για την Ελλάδα. Όσο οι εκλογές γινόταν με σφαιρίδιο (μέχρι και το 1920) το σύστημα είχε γίνει (στην πράξη) πλειοψηφικό. Ακόμη και μετά την εισαγωγή των ψηφοδελτίων πλειοψηφικό είχαμε το 1928, στις εκλογές που έφεραν παντοδύναμο το Βενιζέλο στην εξουσία (αυτό το πλειοψηφικό θα μπορούσε να το πει κανείς «πραξικοπηματικό» γιατί η αλλάγη του εκλογικού νόμου έγινε με διάταγμα πριν τις εκλογές, νομίζω ενώ ήδη είχε διαλυθεί η Βουλή), αλλά και το 1933. Οι εκλογές του 1933 απετέλεσαν κατά κάποιο τρόπο προηγούμενο για τις εκλογές του 1952, γιατί οι προηγούμενες εκλογές (1932) είχαν δώσει μοιρασμένη Βουλή που δεν μπορούσε να δώσει σταθερή κυβέρνηση, οπότε επιλέχθηκε η λύση του πλειοψηφισκού με «μονομαχία» Βενιζελικών – Αντιβενιζελικών για το ποιος θα πάρει την εξουσία, Κέρδισαν, βέβαια, οι αντιβενιζελικοί. Κάτι παρόμοιο έγινε και το 1952, μόνο που εκεί ως «μπόνους» για τις δύο παλιές παρατάξεις είχαμε και την εκμηδένιση της ΕΔΑ που, φυσικά, με πλειοψηφικό δεν μπόρεσε να μπει στη Βουλή.

 11. sarant said

  10 H συναίνεση του Πλαστήρα (ο οποίος αρχικά απέρριπτε το πλειοψηφικό) ήταν απόρροια (λέω εγώ) αφόρητων εκβιασμών του αμερικανικού παράγοντα. Δεν θα έμειναν μονο στην καφετζού.

  7-8 Πολύ καλά κάνεις και το βάζεις γιατί είχα απορία πού ήταν οι φυλακές της Καλλιθέας. Αλλά στα γαλλικά το ρεπεράζ γράφεται repérage, δεν είναι από το pair αλλά από το repérer.

 12. alexisphoto said

  καλημέρα,
  Ας σημειωθεί κάπου και το όνομα του Δήμου Σακελαρίου.
  είναι ο φωτογράφος της επίμαχης φωτογραφίας.

 13. Κουνελόγατος said

  5 (3): Ναι, αλλά τότε δε σε ήξερα… 🙂
  9 (3): Μπράβο, ευχαριστώ spiral.
  7. Έγραψες.

 14. cronopiusa said

  Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο…

  «Σήμερα το στρατόπεδο σωπαίνει.
  Σήμερα ο ήλιος τρέμει αγκιστρωμένος στη σιωπή
  όπως τρέμει το σακάκι του σκοτωμένου στο συρματόπλεγμα.
  Σήμερα ο κόσμος είναι λυπημένος.
  Ξεκρέμασαν μια μεγάλη καμπάνα και την ακούμπησαν στη γη.
  Μες στο χαλκό της καρδιοχτυπά η ειρήνη.
  Σιωπή. Ακούστε τούτη την καμπάνα.
  Σιωπή. Οι λαοί περνούν σηκώνοντας στους ώμους τους
  το μέγα φέρετρο του Μπελογιάννη.

  ΟΧΙ ΔΕ ΣΟΥ ταιριάζει εσένα Μπελογιάννη τούτο το σιωπηλό πένθος
  τούτες οι μαύρες κορδέλες άκρη άκρη στο φουστάνι της άνοιξης
  τούτο το πράσινο σαπούνι που λιώνει ξεχασμένο στη σκάφη θολώνοντας το νερό.
  Για σένανε είναι οι μεγάλες σάλπιγγες, τα μεγάλα τύμπανα
  οι μεγάλες καμπάνες και οι μεγάλες παρελάσεις
  ο μεγάλος όρκος των λαών πάνω στο φέρετρό σου
  η μεγάλη μέρα της τριάντα του Μάρτη
  που μπαίνει στο καινούργιο εορτολόγιο των ηρώων και των μαρτύρων της ειρήνης.

  Έφυγες τώρα Νίκο
  ανάβοντας μ’ ένα γαρύφαλλο από φλόγα το κουράγιο του κόσμου,
  ανάβοντας την ελπίδα στην καρδιά των λαών,
  ανάβοντας τους αστερισμούς της ειρήνης στο στερέωμα του κόσμου,
  πάνω απ’ τις πεδιάδες τις σπαρμένες κόκαλα.
  Έπεσες, Νίκο, με τα αυτί σου κολλημένο στην καρδιά του κόσμου,
  ν’ ακούς τα βήματα της λευτεριάς να βαδίζουν στο μέλλον,
  ν’ ακούς το μέλλον να ξεδιπλώνει εκατομμύρια κόκκινες σημαίες
  πάνω απ’ το γέλιο των παιδιών και των κήπων.

  Ο Μπελογιάννης μας έμαθε άλλη μια φορά
  πώς να ζούμε και πώς να πεθαίνουμε.
  Μ’ ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία.
  Μ’ ένα χαμόγελο έλαμψε τον κόσμο για να μη νυχτώσει.»

  Γιάννης Ρίτσος

 15. atheofobos said

  Στο ποστ μου ΕΙΧΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;
  http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2007/05/blog-post_20.html
  αναφέρω τι έχει γράψει ο Μπελογιάννης σχετικά με το ποιος είναι ο συγγραφέας της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ.

 16. atheofobos said

  Φωτογραφίες των Φυλακών Καλλιθέας.
  http://esperos.com/?page_id=1138
  http://esperos.com/?page_id=1106

 17. Γς said

  Φωτό από το χωριό Μπελογιάννης της Ουγγαρίας.

  Και θυμάμαι δυό Ελληνες κατοίκους του χωριού να λένε σε μια εκπομπή για το αστέρι που είναι πάνω στην υδατοδεξαμενή, ότι σε μια εξέγερση κατά του καθεστώτος τους είπαν να αφαιρέσουν το αστέρι ειδάλλως θα ανατίναζαν την δεξαμενή.

  -Το σκεφτήκαμε και το αφαιρέσαμε. Ηταν πιο εύκολο να το ξαναανεβάσουμε, από το να ξαναχτίσουμε τη δεξαμενή.

  Και μετά χτίσανε και εκκλησία.
  Και μετά γύρισαν, όσοι γύρισαν στην πατρίδα.
  οι υπόλοιποι ενσωματώθηκαν στους ούγγρους.

 18. Γς said

  «Περιμένοντας τη Ρόζα» στο χωριό Μπελογιάννης

  Ο Θωμάς πήγαινε κάθε μέρα στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ιβάνσκα, περιμένοντας τον ερχομό της Ρόζας, της γυναίκας που άφησε πίσω στην Ελλάδα, όταν μαζί με άλλους συντρόφους του από το Δημοκρατικό Στρατό πήραν το δρόμο προς την Ουγγαρία, μετά την ήττα στον Εμφύλιο, που σπάραξε την Ελλάδα. Η Ρόζα δεν φαινόταν, αλλά αυτός δεν έχανε την ελπίδα. Κι έτσι περνούσαν οι μέρες, οι μήνες, τα χρόνια…

  Ο Θωμάς γέμιζε τον κήπο του τριαντάφυλλα για να τού θυμίζουν- ίσως- την αγαπημένη του, αφού στα ουγγρικά το τριαντάφυλλο λέγεται ρόζα. «Πλημμύριζε» ο κήπος του αρώματα και μυρωδιές, μαζί και το περβάζι έξω στο δρόμο. Ώσπου, μια μέρα, ένα σκαπτικό μηχάνημα του Δήμου χρειάστηκε να σκάψει μπροστά στο σπίτι του και να ξεριζώσει τα τριαντάφυλλα. Τελικά, τα τριαντάφυλλα δεν πρόλαβε να τα ξεριζώσει, αλλά του «ξερίζωσε» την καρδιά, που τον πρόδωσε από την πολλή συγκίνηση, όταν πήγε να προτάξει το κορμί του μπροστά στο μηχάνημα.

  «Έσβησε» ο Θωμάς με τον καημό της Ρόζας, που, όπως λέγεται, είχε ξεκινήσει πράγματι για να βρεθεί πλάι στον αγαπημένο της, αλλά στο δρόμο συνάντησε μια συμμορία παρακρατικών, που τη βίασαν και τη σκότωσαν.

 19. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μπελογιάννης-Παππά: διπλή κηδεία
  Ηταν μια τελετή συγκλονιστική. Γιατί ο Νίκος Μπελογιάννης κηδεύτηκε για πρώτη φορά από τους φίλους και συντρόφους του, 57 χρόνια μετά την εκτέλεσή του. Τότε είχε απλώς ταφεί.
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=97565

 20. cronopiusa said

  Κώστας Βάρναλης Στους Μπελογιάννηδες

  Χαραυγή κατεπάνω του θανάτου
  βάδιζεν η καρδιά σου, Παλικάρι,
  λες κι ήταν άλλος: άγουρος που ορθρίζει
  ν’ ανταμώσει κρυφά την πρώτη αγάπη.

  Σε κάθε βήμα ψήλωνε η κορφή σου,
  το ηλιοστεφάνι τ’ ουρανού να φτάσει.
  Κι αν χάραζε για σένα αιώνια Νύχτα,
  η προδοσιά χορεύοντας σε φτυούσε.
  Με χέρι’ αλυσωμένα, που αγαπούσαν

  να κρατάνε για τον οχτρό ντουφέκι
  και γαρούφαλο για το μαύρο Νόμο,
  σε βάλανε σημάδ’ οι πλερωμένοι,
  οι αρματολόγοι το χεροδεμένο,
  τον Έναν οι πολλοί, τον άντρα οι φούστες,

  οι τρίδουλοι το λεύτερο κι η λάσπη
  τον πρωτανθό της Αρετής, Εσένα!
  Δεν έχεις τάφο, αλλ’ όπου ηλιοβολιέται
  γαρούφαλο στητό κι όπου βροντάει
  καριοφίλι της λευτεριάς, ολόρθον

  η Μούσα σε φιλεί κι ο Μακρυγιάννης.
  Δεν έχεις κι όνομα. Οι μαύροι το μαυρίσαν.
  Μα το λένε στη ρεματιά τ’ αηδόνια,
  οι ανέμοι στα πλατάνια και στα ελάτια
  και τα νερά σε θάλασσα και βρύσες.

  Μην κλαίτε, μάνες μαυρομαντηλούσες
  και συ, Μεγάλη Μάνα των μανάδων!
  Όπου να ’ναι, θα τον νεκραναστήσει
  μέγας λαός κι αυτός αναστημένος.

 21. Γς said

  Θεοδοσίου Νίκος.

  Περιμένοντας τη Ρόζα

 22. Αγάπη said

  Ποιοι ήταν οι άλλοι δύο απαλλαγέντες;

 23. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Καλή πατρίδα σύντροφε(πρωτότυπος τίτλος). Ξένος τίτλος:
  BELOIANNISZ.Σκηνοθεσία Λ.Ξανθόπουλου,μουσική Ε.Καραϊνδρου.
  Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με θέμα το ελληνικό χωριό Μπελογιάννης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ουγγαρίας, κοντά στη Βουδαπέστη, που κτίστηκε το 1950 από έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες, πρώην αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού. Την εποχή που γυριζόταν η ταινία, οι περίπου χίλιοι οκτακόσιοι κάτοικοι και τα παιδιά τους επέστρεφαν κατά ομάδες στην Ελλάδα, μετά από τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια αναγκαστικής προσφυγιάς που ήταν συνέπεια του εμφυλίου πολέμου. Μαζί τους έρχεται και το φέρετρο ενός παλιού συντρόφου

 24. cronopiusa said

  Το Λευκό Πραξικόπημα, των Χαϊνόφσκι και Σόιμαν προβάλλεται από αύριο

 25. spyridon said

  Το μνημείο για το Νίκο Μπελογιάννη στην άχρωμη Treskowallee του Βερολίνου.
  Λίγο έξω από μια σχολή μέσης εκπαίδευσης.
  Το καλοκαίρι όταν τα δέντρα έχουν φύλλωμα δεν φαίνεται, πρέπει να ψάξεις για να το βρεις.

 26. cronopiusa said

  Γ. Φαρσακίδης «Αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη».
  Σχεδιάστηκε και χαράχτηκε το πρώτο μερόνυχτο μετά την είδηση της εκτέλεσης

 27. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 28. cronopiusa said

  ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Νίκος Μπελογιάννης

 29. […] Διαβάστε τη συνέχεια εδω https://sarantakos.wordpress.com […]

 30. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια και τις πολύ σημαντικές προσθήκες.

  22 Οι άλλοι δυο καταδικασμένοι σε θάνατο που πήραν χάρη είναι οι Χαρ. Τουλιάτος και Μ. Μπισμπιανός.

 31. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Μετά από 64 χρόνια, ο Μπελογιάννης εξακολουθεί σχετικά να ζεί, οι άλλοι τρείς εκτελεσθέντες «πέθαναν» και η δομική εξουσία ζεί και βασιλεύει, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Αυτό μάλλον δεν το είχε προβλέψει κανείς τότε.

 32. spiral architect said

  Αφού την ταΐζεις-ταΐζουμε, θα ζει. 😉

 33. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Από το γλύπτη Μέμο Μακρή, η Αμαλιάδα – «μάνα» του Νίκου Μπελογιάννη,
  http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/61547

 34. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  32 – Δεν διαφωνώ, απλώς καμιά φορά αναρωτιέμαι, αν μπορούσαν να προβλέψουν όλοι αυτοί οι αγωνιστές, ότι οι Έλληνες μετά από 64 χρόνια θα είχαν τον Τσιπράκογλου για πρωθυπουργό τι θα έκαναν; Φιλολογικό το ερώτημα βέβαια, γιατί ο ανυπόταχτος αγωνιστής, δεν αγωνίζεται για να τον γράψει η ιστορία (την έχει γραμμένη κανονικά☺) ούτε για τις μελλοντικές γενιές, απλώς δεν μπορεί να ζεί με το ΔΟΥΛΕΥΕ ΨΗΦΙΖΕ ΚΑΙ ΣΚΑΣΜΟΣ, όπως ζεί η πλειονότητα του κόσμου, ειδικά στις μέρες μας.

 35. spiral architect said

  @33: Τα γνωστά καθάρματα.
  @34: Σύν Ἀθηνᾷ καὶ χεῖρα κίνει.

 36. Παρόμοιο βανδαλισμό έχει υποστεί και η προτομή του Πέτρου Κόκκαλη στο Γράμο. Από τους ίδιους ανεγκέφαλους… 😦

 37. Pedis said

  Και με την εκτέλεση του Μπάτση δόθηκε ένα καλό μάθημα σε όσα παιδιά της καλής κοινωνίας τολμούν να φύγουν από τις γραμμές, ιδίως αν επιπλέον υποστηρίξουν την προοπτική ανάπτυξης βαριάς βιομηχανίας στη χώρα.

  1952 : εντολές Βαρβαρέσου (ΔΝΤ) και νέος ΓΟΚ 1955
  Μετά την λήξη του Εμφύλιου (1949) η Ελλάδα, ήταν πλήρως ελεγχόμενη από τα οικονομικά συμφέροντα των Δυτικών Μεγάλων Δυνάμεων, και είναι γνωστή άλλωστε η πολιτική που ακολούθησε η Αμερικανική Αποστολή υπό τον διαβόητο Paul Porter. Η πολιτική αυτή ήταν προσανατολισμένη στην δημιουργία μιάς εξαρτημένης ελληνικής οικονομίας, και το φαινόμενο αυτό δεν ήταν καινούργιο. Πότε ωμά, πότε έντεχνα αποκλείστηκε κάθε ανάπτυξη που θα ήταν ανταγωνιστική στο ξένο κεφάλαιο -δεν ήταν ακόμη η εποχή που το Κεφάλαιο θα μετανάστευε στις χώρες φθηνού εργατικού δυναμικού και θα αναπτύσσοταν και στην Ελλάδα βιομηχανία, (αυτό συνέβει γύρω στο 1960). Τότε, η διαπάλη ήταν από την μια το ΚΚΕ με τον Δ.Μπάτση να υπεραμύνεται υπέρ της βαρειάς βιομηχανίας ως μέσου ανάπτυξης, την κατεύθυνση αυτή ακολουθούσαν και πολλοί αστοί επιστήμονες αρκετοί από τους οποίους ήταν οι λεγόμενοι «εαμογενείς» όπως ο Καλιτσουνάκης, ο Ζίγδης, ο Αγγελόπουλος κ.ά. και από την άλλη αρχικά η Αμερικανική Αποστολή και στην συνέχεια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Διεθνής Τράπεζα, με εκπρόσωπό τους τον Κυριάκο Βαρβαρέσο.

  Ο Βαρβαρέσος, εκπόνησε με εντολή της Κυβέρνησης Πλαστήρα την γνωστή «Εκθεση» στην οποία πρότεινε τις κατευθύνσεις για την μεταπολεμική ανάπτυξη της Ελλάδας. Οι βασικές αρχές του Βαρβαρέσου ήταν ότι η Ελλάδα ήταν «πτωχή χώρα» χωρίς πρώτες ύλες και τεχνικό προσωπικό και χωρίς δυνατότητες ανάπτυξης βαρειάς βιομηχανίας και ότι η μόνη λύση για την ανάπτυξη ήταν οι επενδύσεις στην Οικοδομή, την Ναυτιλία και το Εμπόριο. Με βάση αυτές τις κατευθύνσεις, οι μετεμφυλιοπολεμικές κυβερνήσεις όντως έδωσαν προτεραιότητα (και αποκλειστικότητα) στους τρείς αυτούς κλάδους αποφεύγοντας την δημιουργία ανταγωνιστικής στους ξένους βιομηχανικής παραγωγής και ταυτόχρονα με την παλιά και δοκιμασμένη μέθοδο των «επενδύσεων στην οικοδομή» ενεργοποίησαν μικρομεσαία ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία έπεσαν στην αγορά και διοχετεύθηκαν σε πλατειές μάζες. Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιήθηκαν αποθησαυρισμένες λίρες των μαυραγοριτών και άλλων καλών παιδιών που πλούτισαν στην Κατοχή, εκποιήθηκαν αργούντα ακίνητα αστικά και αγροτικά στην επαρχία, και επενδύθηκαν στην οικοδομή σε διαμερίσματα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, όπως είδαμε. […]
  http://www.greekarchitects.gr/gr/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CF%84%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%B5%CF%82/si-le-b%C3%A2timent-va-bien-tout-va-bien-%CE%B1%CE%BD-%CE%B7-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AE-%CF%80%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AC-%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AC-id5864

 38. Pedis said

  Η Ελλάδα είναι χώρα φτωχή …

  Όποιος έχει τη δυνατότητα να σηκώ-φορτώσει την έκθεση Βαρβαρέσου, τον ευχαριστώ προκαταβολικά.

 39. Πάνος με πεζά said

  @ 17 κ.ε. : Nαι, την είδα πρόσφατα τη «Ρόζα»…Τρομερή ιστορία… Κι αυτό, για το αστέρι…
  @ 31 : Δε θα το έλεγα, ειδικά για τον Μπάτση. Το βιβλίο του για τη βαριά βιομηχανία και τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας, γραμμένο κάπου στο 1947, είναι σημείο αναφοράς ειδικά τώρα με τις συζητήσεις περι υδατ…υδρογονανθράκων. και λέγεται ότι ήταν και ένας από τους λόγους της εκτέλεσής του…

 40. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πόρτο Ρίκο – 1994 Άλκης Αλκαίος/Σταμάτης Μεσημέρης/Βασίλης Παπακωνσταντίνου

  Σαλπάρισε μια νύχτα με πανσέληνο
  και στο στερνό του γράμμα μου `χε γράψει:
  «Αξίζει φίλε να υπάρχεις για ένα όνειρο
  και ας είναι η φωτιά του να σε κάψει»

  Τα χρόνια έχουν περάσει δε θυμάμαι πια
  Ερνέστο τον ελέγανε η Νίκο;
  Κι ακόμα συγχωρείστε με που ξέχασα
  αν χάθηκε στο Μετς η στο Πόρτο Ρίκο

 41. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 42. spiral architect said

  @37: «Ωραίος» ο νέος ΓΟΚ! 😉
  @39β: … και το βιβλίο του υπάρχει και είναι καρφί στο μάτι τους. Ανταγωνιστικότητα, καινοτομία κλπ εκφράσεις του νεολογίστικου συρμού της εποχής δεν θα βρείτε μέσα. Οι μαμάδες μας (όσες λίγο πιο μετά πέταξαν το πετρογκάζ) μαγείρευαν σε κουζίνες ΙΖΟΛΑ, ΠΙΤΣΟΣ και ΕΣΚΙΜΟ. Αυτά τα προϊόντα ντόπιων βιομηχανιών άντεξαν μέχρι λίγο μετά την ένταξη στην ΕΟΚ το ’81. Το ’86 καταργήθηκε ο ΦΠΑ εισαγόμενων προϊόντων κι έτσι ακόμα και αυτή η ελάχιστη βιομηχανική ανάπτυξη διαλύθηκε προς όφελος του κεφαλαίου. 😦
  (έχω ακόμα το βιβλίο του Μπάτση, δώρο ενός συνταξιούχου ΔΕΗτζή μηχανικού, όταν πήρα πτυχίο)

 43. Πάνος με πεζά said

  @ 41 : Νίκο έχεις φυσικά δίκιο και με το repere, ίσως να το έγραφα ανορθόγραφα από εποχής Γεωδαισίας του Πολυτεχνείου, επί Παρδάλη (θα ψάξω σημειώσεις !)… Και νομίζω ότι το repere, όπως μας το είχαν πει τότε, ήταν μόνο για υψομετρική εξάρτηση, χωρίς ΧΥ (όπως τα τριγωνομετρικά, ή τα «καρφάκια¨στα πεζοδρόμια).
  Γι αυτό ακριβώς και repere λέγανε κάτι μπουλόνια, βαλμένα σε όρθιες επιφάνειες τοίχων. Αν περπατήσετε, μια που το έφερε η κουβέντα, εκεί στην Κατεχάκη, έξω από τη μάντρα του 401, θα δείτε ένα…(η κουκκίδα αριστερά της στάσης)
  https://www.instantstreetview.com/@37.992036,23.776886,5.23h,-10.32p,2.32z

 44. Pedis said

  # 42 -Σπάιραλ – το έχεις υπόψη σου, φαντάζομαι …

  «Αθήνα 1830-2000: εξέλιξη, πολεοδομία, μεταφορές»

  http://www.biblionet.gr/book/150319/%CE%A3%CE%B1%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82,_%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9C.,_%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82_%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CF%84%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82/%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1_1830-2000:_%CE%B5%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BE%CE%B7,_%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1,_%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82

 45. spiral architect said

  Ο εκδότης της Προοδευτικής Αλλαγής Ν.Ι. Παπαπολίτης ήταν συγγενής ή πρόγονος του Σάββα Παπαπολίτη της γνωστής οικογενείας;

 46. sarant said

  45 Aδέρφια ήταν

 47. spiral architect said

  @44: Μόνο τον συγγραφέα, αλλά φαντάζομαι ότι, κι αυτός θα περιγράφει στο βιβλίο την κατάντια του κωλοκράτους μας στο γνωστικό του τομέα. 😦

 48. Alexis said

  Ωραίο το άρθρο και συγκλονιστικά κάποια από τα σχόλια με τις παραπομπές τους!

  #34: Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσε να κάνει ο κόσμος για να αντιδράσει στη σημερινή κατάσταση, απλά και ειρηνικά χωρίς να πάρει τα όπλα, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει διάθεση από κανέναν για τίποτα…

  #36: Μάλλον δεν υπάρχει πλέον προτομή Σκύλε, τουλάχιστον εγώ δεν βλέπω τίποτα στη φωτογραφία… 😦

 49. Pedis said

  # 47 – από κει ξεκινά και κάνει γενικότερη ανάλυση.

 50. IN said

  37, 38: Στο φύλλο της 15ης Ιανουαρίου 1952 της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», που υπάρχει σκαναρισμένο στον ιστότοπο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, δημοσιεύονται εκτενή αποσπάσματα (πιάνουν 2-3 σελίδες) της έκθεσης Βαρβαρέσσου. Περαιτέρω περίληψη δημοσιεύεται και την επομένη (16/1/1952) οπότε, αν θέλεις, μπορείς να σχηματίσεις μια ιδέα για το περιεχόμενο της έκθεσης.

  Πάντως, επειδή η οικονομική ιστορία είναι στα ενδιαφέροντά μου, νομίζω ότι τα όσα γράφει το κείμενο απόσπασμα του οποίου παρατίθεται στο σχόλιο 37 είναι υπερβολικά απλουστευτικά και σχηματικά. Άλλωστε, ο συντάκτης του δεν έχει κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις για τα οικονομικά, αρχιτέκτων – πολεοδόμος (και μάλιστα ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ) είναι ο άνθρωπος. Εντελώς συνοπτικά, η οικοδομή είναι ατμομηχανή της οικονομίας γενικά, όχι μόνον της Ελληνικής – δείτε τι έγινε στις ΗΠΑ με τα στεγαστικά δάνεια που ουσιαστικά προκάλεσαν την χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Άλλο, βέβαια, το ζήτημα, τι χτίζεις και πώς ακριβώς το χτίζεις (με σεβασμό στο περιβάλλον και την αρχιτεκτονική κληρονομιά ή όχι).

  39 κ.α. Η εκδοχή ότι, τάχα, ο Μπάτσης εκτελέστηκε για το βιβλίο του, ή ότι τέλος πάντων το γεγονός ότι είχε γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο έπαιξε κάποιο ρόλο στην καταδίκη και την εκτέλεσή του αναφέρεται ευρέως στο διαδίκτυο, αλλά δεν νομίζω ότι έχει κάποια βάση. Όποιος (όπως εγώ) διαβάσει τα ρεπορτάζ των εφημερίδων από τη δίκη που οδηγήσε στην καταδίκη και την εκτέλεση Μπελογιάννη, Μπάτση κλπ. θα δει ότι δεν υπάρχει αναφορά στο συγκεκριμένο βιβλίο στις καταθέσεις των μαρτύρων, τις ερωτήσεις των στρατοδικών κλπ. Αντιθέτως, αναφέρεται συχνά το οικονομικό περιοδικό «ΑΝΤΑΙΟΣ» που έβγαζε ο Μπάτσης. Οι αναφορές δεν έχουν, όμως, να κάνουν με αυτό καθεαυτό το περιεχόμενο του περιοδικού, αλλά με το γεγονός ότι ο Μπάτσης χρειαζόταν πολλά χρήματα για την έκδοσή του. Γι’ αυτό τον λόγο (ή με αυτό το πρόσχημα;) του στέλνονταν χρήματα από το εξωτερικό και, ακριβώς, η κατηγορία που αποδιδόταν στο Μπάτση ήταν ότι ήταν ο ταμίας του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, δηλαδή λάμβανε τα χρήματα τάχα για το περιοδικό, κρατούσε ένα μικρό μέρος και το υπόλοιπο το παρέδιδε στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ για τις ανάγκες του (που ήταν πολλές, γιατί και τα δύο σπίτια που ήταν εγκατεστημένοι οι ασύρματοι ήταν νοικιασμένα, ενώ οι ένοικοι των σπιτιών αυτών, Καλούμενος και Αργυριάδης, έπαιρναν και «αποζημίωση» για την υπηρεσία που παρείχαν. Ουσιαστικά αυτό πλήρωσαν με τη ζωή τους αυτοί οι δύο).

  Για μια (σοβαρή κατά τη γνώμη μου) κριτική αποτίμηση του βιβλίου του Μπάτση μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να δει τη μελέτη του οικονομολόγου καθηγητή της Παντείου Θ. Μαριόλη «Κρητική Ανασύνθεση της Συμβολής του Δημήτρη Μπάτση» εδώ: http://www.theo-mariolis.gr/files/gr/Publications/pop_arthra/Mpatsis_Anasinthesi.pdf

  Ή ν’ ακούσει τον ίδιο τον συντάκτη της να την αναπτύσσει, αν προτιμάει, εδώ: https://seisaxthia.wordpress.com/2013/02/27/%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4-%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%84%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B7-%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%AC-%CE%B2%CE%B9/

  Ας σημειωθεί ότι το «Σχέδιο Β», το κόμμα που ίδρυσε ο Αλέκος Αλαβάνος και τάσσεται υπέρ της εγκατάλειψης του Ευρώ και της επιστροφής της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα έφτιαξε και ερευνητικό ινστιτούτο για οικονομικά θέματα το οποίο ονόμασε προς τιμήν του Μπάτση:

  http://www.sxedio-b.gr/index.php/component/k2/item/414-institouto

 51. 48, Alexis

  Πάτα το λινκ, να δεις πώς ήταν πριν και πώς ξαναέγινε: πονηροί οι ΚΚΕδες, είχαν προβλέψει και ρεζέρβα, αφού πλήρωσαν που πλήρωσαν το χυτήριο! 😉

 52. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 53. Παναγιώτης Κ. said

  Το Πλειοψηφικό σύστημα εκείνης της εποχής ήταν σαν το Πλειοψηφικό σύστημα που έχουν στην Αγγλία;
  Στο ιστολόγιο κάποιοι σχολιογράφοι γνωρίζουν καλά τα εκλογικά συστήματα. Ας μας πληροφορήσουν σχετικά.

 54. Γιάννης Ιατρού said

  38: Pedis
  Εδώ η Έκθεσις επί του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδος του Κυριάκου Βαρβαρέσου, 1952 σε πιντιέφι 🙂

 55. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  39β – Καλά, ρώτα στην γειτονιά σου, στη δουλειά σου, ή τα νέα παιδιά που γνωρίζεις, να σου πούν ποιός ήταν και πώς πέθανε ο Δημήτρης Μπάτσης (για τους Καλούμενο, Αργυριάδη δεν το συζητώ) και τα ξαναλέμε. Το πολύ πολύ να σου πούν για τον τραγουδιστή.☺

 56. IN said

  53: Το πλειοψηφικό σύστημα που ισχύει στην Αγγλία βασίζεται σε (μικρές) μονοεδρικές περιφέρειες. Κάθε κόμμα έχει έναν υποψήφιο και όποιος έρθει πρώτος σε ψήφους (έστω κι αν δεν έχει πιάσει το 50%) εκλέγεται βουλευτής της συγκεκριμένης περιφέρειας. Γι’ αυτό και το Αγγλικό σύστημα (Βρετανικό έπρεπε να γράψω) ονομάζεται συχνά first past the post system.

  Η διαφορά με το Ελληνικό πλειοψηφικό είναι ότι το Ελληνικό σύστημα αφορούσε πολύ μεγαλύτερες περιφέρειες με περισσότερες από μία έδρει. Όσες κι αν ήταν οι έδρες της περιφέρειας, το κόμμα που έπαιρνε την (σχετική) πλειοψηφία στην συγκρκειμένη περιφέρεια, τις έπαιρνε όλες. Πάντως, στις εκλογές του 1952 (δεν ξέρω για παλιότερες) προβλεπόταν και λεγόμενες «εγγραφοδιαγραφές», δηλαδή επιτρεπόταν ένας ψηφοφόρος λ.χ. του Συναγερμού να διαγράψει από το ψηφοδέλτιο του Συναγερμού το πολύ δύο (νομίζω) ονόματα υποψηφίων και να γράψει στη θέση τους ονόματα υποψηφίων άλλων κομμάτων. Με τον τρόπο αυτό, νομίζω, εκλέχθηκαν κάποιοι Φιλελεύθεροι βουλευτές (νομίζω και ο ίδιος ο Σοφοκλής Βενιζέλος) σε περιφέρειες στις οποίες πλειοψήφησε ο Συναγερμός. Ας σημειωθεί ότι, αντίθετα, ο Πλαστήρας (που ήταν υποψήφιος στην Αθήνα) δεν κατάφερε καν να εκλεγεί βουλευτής στις εκλογές του 1952.

  Η πλάκα είναι ότι ο εκλογικός νόμος ποτέ δεν ψηφίζεται από την αρχή. Κάθε φορά αλλάζουν κάποιες κρίσιμες διατάξεις και μετά βγαίνει ένα διάταγμα που κωδικοποιεί τα πάντα (αντίγραφο του διατάγματος αυτού δίνεται στους δικαστικούς αντιπροσώπους στις εκλογές, για να ξέρουν τι να κάνουν). Έτσι, αν καλά θυμάμαι, οι διατάξεις περί εγγραφοδιαγραφών (καθώς και κάποιες άλλες αστείες, όπως αυτή η παμπάλαια που απαγορεύει να κάνεις … το τραπέζι σε εκλογείς την παραμονή των εκλογών, για την οποία έχω γράψει και παλιότερα απειλώντας με μήνυση το Νίκο που έκανε το τραπέζι σε κάτι φίλους του πριν κάτι εκλογές) έχουν επιζήσει και υπάρχουν ακόμη και σήμερα στο κείμενο το νόμου, και είναι, βέβαια, πλέον, εντελώς ακατανόητες.

 57. Το πλειοψηφικό της Αγγλίας είναι μονοεδρικό. Κάθε εκλογική περιφέρεια εκλέγει έναν βουλευτή, και εκλέγεται φυσικά όποιος υποψήφιος, κομματικός ή ανεξάρτητος δεν έχει σημασία, πάρει περισσότερους ψήφους. Τέτοιο ήταν, νομίζω, και το σύστημα του σφαιριδίου που ίσχυε στην Ελλάδα του 19ου αιώνα.
  Το μετέπειτα ελληνικό πλειοψηφικό είχε ευρύτερες περιφέρειες, περίπου σαν τις σημερινές, ήταν δηλαδή, κατά μία έννοια, ακόμα πιο άδικο.

 58. Πάνος με πεζά said

  Δε θυμάμαι, γιατί είχε προκύψει και σχετικό θέμα, το γαρίφαλο της (ασπρόμαυρης) φωτογραφίας, τελικά τι χρώμα είχε; Σαν να νομίζω ότι η Έλλη Παππά είχε πεί λευκό…

 59. Πάνος με πεζά said

  @ 55 : Αυτό όμως θα το πουν και για εκατοντάδες άλλους, από τον Καραθεοδωρή έως τον Παπαροίδάμη…

 60. 58

  Λευκό σίγουρα, γιατί το ασπρόμαυρο φιλμ εκείνης της εποχής (ακόμα και με το έντονο φλας) θα το είχε καταγράψει ως σκούρο γκρι, εάν ήταν κόκκινο.

 61. 59 Υπάρχει τραγουδιστής Καραθεοδωρή; 🙂

  Ο συγγραφέας του 37 και του 44 είναι παλιός γνώριμος εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2014/04/30/polykat/ ή https://sarantakos.wordpress.com/2012/05/31/peinaleonmathitis/ ή https://sarantakos.wordpress.com/2012/04/05/mpost-korai/

 62. Pedis said

  # 54 – Ευχαριστώ πολύ Γιάννη για την έκθεση Βαρβαρέσου.
  # 50 – (αρχή) – Ευχαριστώ για την πληρ. (Λίγα πράγματα βλέπω). Θα επανέλθω στην παρατήρησή σου μόλις κοιτάξω την έκθεση. Από τα μέχρι τώρα αποσπάσματα που έχω πετύχει εδώ κι εκεί, θα έτεινα να μη συμφωνήσω με την άποψή σου.

 63. Γιάννης Ιατρού said

  38:, 54: Και για συνέχεια Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα του Δ.Μ. εδώ

 64. sarant said

  62 Μπράβο, κάπου είχα κι εγώ αυτή τη φωτογραφία.

  Να προσθέσω, παράλειψή μου, ότι κυκλοφόρησε πρόσφατα βιβλίο για την Υπόθεση Μπελογιάννη, από τον φίλο Γιώργο Πετρόπουλο και τον Νίκο Χατζηδημητράκο, που σχολιάζει πότε-πότε εδώ.

  http://www.kastaniotis.com/book/978-960-03-5958-9

 65. Ανδρέας said

 66. Πάνος με πεζά said

  @ 64 : Μπράβο ρε συ Γιάννη, κι είναι και ακριβούτσικο όταν το είχα δει…

 67. BLOG_OTI_NANAI said

  Αναφορά σε δοκίμιο του Μπελογιάννη που κυκλοφόρησε στα 1952 με το ψεδώνυμο Κουλουριώτης:

  Η παραπάνω αναφορά, περιέχεται σε ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ του ΣΕΠΤ. 1981. Κατά συνέπεια, το «2 Ιουλ.» προφανώς εννοεί 2/7/1981. Δυστυχώς το φύλλο αυτό δεν υπάρχει στη Βουλή, ούτε και στο «efimeris» όπου όι σχετικές ημ/νίες είναι γκρίζες:

 68. Ανδρέας said

  Η SHIRLEY BASSEY ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ (1970)

  Το 1961 ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποιεί το ποίημα «Το Γελαστό Παιδί» του Ιρλανδού ποιητή Brendan Beham σε μετάφραση Βασίλη Ρώτα για τις ανάγκες του θεατρικού έργου «Ένας Όμηρος» και το 1966 η Ντόρα Γιαννακοπούλου το ερμηνεύει σε πρώτη εκτέλεση.

  Ο Brendan Beham έγραψε αυτό το ποίημα για τον Michael Collins που ήταν ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες του ιρλανδικού απελευθερωτικού κινήματος που έπεσε νεκρός σε εμφύλια σύγκρουση στις 22 Αυγούστου 1922.

  Το 1969 το τραγούδι ακούγεται στη ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά, η οποία κερδίζει το Oscar καλύτερης ξένης ταινίας και η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη κάνει το γύρο του κόσμου.

  Το 1970 «Το Γελαστό Παιδί» ξεκινά μια δεύτερη καριέρα, ξενόγλωσση αυτή τη φορά με την ερμηνεία της Shirley Bassey, που εκείνη την εποχή βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας της και το συμπεριλαμβάνει στο άλμπουμ της με τίτλο «Something» και κάνει παγκόσμια επιτυχία.

  ΓΕΛΑΣΤΟ ΠΑΙΔΙ
  ΣΤΙΧΟΙ: Brendan Behan
  ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Βασίλης Ρώτας
  ΜΟΥΣΙΚΗ: Μίκης Θεοδωράκης
  ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Ντόρα Γιαννακοπούλου, Μαρία Φαραντουρη

  Ήταν πρωί του Αυγούστου κοντά στη ροδαυγή
  βγήκα να πάρω αέρα στην ανθισμένη γη
  βλέπω μια κόρη κλαίει σπαραχτικά θρηνεί
  σπάσε καρδιά μου εχάθη το γελαστό παιδί

  Είχεν αντρεία και θάρρος και αιώνια θα θρηνώ
  το πηδηχτό του βήμα το γέλιο το γλυκό
  ανάθεμα την ώρα κατάρα τη στιγμή
  σκοτώσαν οι εχθροί μας το γελαστό παιδί

  Μον’ να ‘ταν σκοτωμένο στου αρχηγού το πλάι
  και μόνον από βόλι Εγγλέζου να `χε πάει
  κι από απεργία πείνας μέσα στη φυλακή
  θα `ταν τιμή μου που `χασα το γελαστό παιδί

  Βασιλικιά μου αγάπη μ’ αγάπη θα στο λέω
  για το ό,τι έκανες αιώνια θα σε κλαίω
  γιατί όλους τους εχθρούς μας θα ξέκανες εσύ
  δόξα τιμή στ’ αξέχαστο γελαστό παιδί

  LIFE GOES ON (Something)
  ΕΤΟΣ: 1970
  ΜΟΥΣΙΚΗ: Μίκης Θεοδωράκης
  ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Shirley Bassey

  Life goes on
  and we pass through
  Days of sunlight days of tears
  It/s the way life comes to you
  Foolish wasting precious years.

  Life goes on
  One day you cry
  In your laugh you filled the air
  See the winter paint the sky
  Feel a moment of dispair.

  One day you trust in love
  the world exists for you
  One day you trust no more
  and then the world turns blue.

  Here today, tomorow gone
  Say goodbye and life goes on…

  h**ps://www.youtube.com/watch?v=FaDqsKsre8M

 69. Corto said

  Μία ερώτηση ιστορικού περιεχομένου, αν γνωρίζει κανείς:

  Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος (ο μετέπειτα χουντικός), ψηφίζοντας εναντίον της θανατικής καταδίκης του Μπελογιάννη, αντιτάχθηκε στον ΙΔΕΑ ή ακολούθησε
  κάποια κοινή αποφασισμένη στρατηγική;

 70. cronopiusa said

  BiblioNet
  Σχέδιο για μια ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας

  Πρώτες μακρινές ρίζες, προσχέδια, σημειώσεις

  Νίκος Μπελογιάννης

  Άγρα, 2009

 71. 68, 71
  Πριν από εφτά χρόνια φαίνεται να υπήρχε κάπου ονλάιν το δοκίμιο: https://sarantakos.wordpress.com/2009/10/07/mpeloyparkse/
  Ωστόσο το σχετικό λινκ (http://www.alfavita.gr/artra/artro20080218i.php) είναι τώρα νεκρό.

 72. Παναγιώτης Κ. said

  @56. Ευχαριστώ.
  Πολύ κατατοπιστικός!

 73. Ανδρέας said

  72 αυτό λες;
  http://tinyurl.com/zb4wfbz
  δες το μέχρι κάτω.

 74. IN said

  57: Το σύστημα με το σφαιρίδιο ήταν, στην ουσία, σύστημα με ενιαίο ψηφοδέλτιο και απεριόριστη σταυροδοσία. Οι περιφέρειες ήταν και πάλι πολυεδρικές και ο κάθε εκλογέας έπρεπε να κάνει επιλογή για κάθε υποψήφιο: ΝΑΙ (άσπρο σφαιρίδιο, που ισοδυναμούσε με «σταύρωμα» σε ψηφοδέλτιο) ή ΟΧΙ (μαύρο σφαιρίδιο, που ισοδυναμούσε με μη σταυροδότηση). Εννοείται ότι κάθε υποψήφιος είχε τη δική του κάλπη (και αυτές οι διατάξεις, εξίσου ακατανόητες, επιζούν ακόμη στον εκλογικό νόμο. Θυμάμαι μία παράγραφο που λέει ότι κάθε υποψήφιος μπορεί να βάλει την δική του σφραγίδα, με βουλοκέρι, στην κάλπη, και κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί. Αλλά βέβαια αν ο κάθε υποψήφιος είχε δική του προσωπική κάλπη, η διάταξη είναι απολύτως κατανοητή).

  Στην πράξη, το σύστημα με το σφαιρίδιο έγινε πλειοψηφικό γιατί κάθε κόμμα έλεγε στους εκλογείς του έναν «συνδυασμό» (εξ ού και ο όρος) υποψηφίων στους οποίους έπρεπε να ψηφίσει ΝΑΙ (άσπρο), ψηφίζοντας ΟΧΙ (μαύρο) για όλους τους υπόλοιπους. Απ’ ό,τι φαίνεται, το σύστημα αυτό «έπιασε» γιατί οι οπαδοί ως επί το πλείστον άκουγαν το κόμμα τους και δεν γινόταν εκτεταμένη «ανάμειξη» (το γαλλιστί λεγόμενον panachage) υποψηφίων από διάφορα κόμματα. Έτσι, στην πράξη το σύστημα μετατράπηκε σε καθαρά πλειοψηφικό, αφού όλες τις έδρες τις έπαιρναν οι υποψήφιοι του συνδυασμού με τις περισσότερες ψήφους (αν όλα πήγαν καλά, οι υποψήφιοι αυτοί θα ισοψηφούσαν όλοι στην πρώτη θέση της κατάταξης).

  Αν χρειάζεται παράδειγμα δίνω το εξής: έστω ότι είχαμε μία περιφέρεια με 3 έδρες, με 6 υποψηφίους Α, Β, Γ και Χ, Ψ, Ω. Οι τρεις πρώτοι φτιάχνουν έναν συνδυασμό, οι τρεις τελευταίοι άλλον. Από τους 500 (ας πούμε) εκλογείς, 300 ψηφίζουν ΝΑΙ στους Α, Β, και Γ και ΟΧΙ στους άλλους, και 200 κάνουν το αντίστροφο. Τελικό αποτέλεσμα σε ψήφους (ΝΑΙ):, Α, 300, Β, 300, Γ, 300, Χ, 200, Ψ, 200, Ω, 200. Αφού οι έδρες είναι τρεις, εκλέγονται οι τρεις πρώτοι, δηλαδή οι Α, Β, Γ, δηλαδή τις έδρες τις παίρνει όλες το πλειοψηφούν κόμμα. Αντίθετα, αν είχαμε αναλογική, το εκλογικό μέτρο (χωρίς «+1») θα ήταν 500/3 = 166,67 και οι έδρες θα μοιραζόταν 2 (το κόμμα των Α, Β και Γ) και 1 (το κόμμα των Χ, Ψ και Ω).

 75. Εντωμεταξύ, μόνο εμένα μου φαίνεται εντελώς μάταιη όλη αυτή η ιστορία με τους ασυρμάτους;
  Θέλω να πω, τι να την κάνει η Κ.Ε. του ΚΚΕ την πληροφόρηση από τους ασυρμάτους, όταν δεν κινιόταν φύλλο; Δεν αρκούσε η προσεκτική ανάγνωση των εφημερίδων και ακρόαση των δελτίων της εποχής; Δεν υπήρχαν άλλοι τρόποι επικοινωνίας των «έξω» με τους «μέσα»; Απ’ όσο ξέρω, διάφοροι αγωνιστές στη δυτική Ευρώπη παρείχαν τις διευθύνσεις τους, ως μεσάζοντες αλληλογραφίας, έτσι ο εδώ παράνομος να στέλνει γράμμα, ας πούμε στη Γαλλία, κι αυτό από εκεί να προωθείται στη Ρουμανία ή την ΕΣΣΔ.
  Το λέω γιατί η θυσία του Μπελογιάννη, του Πλουμπίδη και τόσων άλλων, μου φαίνεται τώρα μάταιη. Σαν μια καλή προσπάθεια να ξεφορτωθεί η ηγεσία τους μελλοντικούς ανταγωνιστές της.

 76. Ιάκωβος said

  Ενδιαφέρουσα και πολύ βρώμικη για το τότε κατεστημένο ήταν βέβαια κι η υπόθεση Μπάτση.
  Αν και είχαν υποσχεθεί στη γυναίκα του ότι θα του έδιναν χάρη, τελικά τον εκτέλεσαν.
  Έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι ήταν και οι δυο παιδιά της αστικής τάξης και δεν τους συγχώρησαν την προσχώρηση στο κομμουνιστικό κίνημα.

 77. Γιάννης Ιατρού said

  72: Δύτη, τα άρθρο που αναφέρεις το ανέβασα εδώ (print από το νεκρό πλέον λινκ http://www.alfavita.gr/artra/artro20080218i.php), πιντιεφι, για κατέβασμα 🙂
  http://www.filedropper.com/file_224

 78. 78 A μπράβο!

 79. sarant said

  78 A γεια σου!

  75 Συνδυασμούς έκαναν και οι υποψήφιοι αυτοβούλως, όπου δεν υπήρχαν οργανωμένα κόμματα. Από την υπερψήφιση όλου του κόμματος βγήκε η έκφραση «το έριξε μονοκούκι»

 80. Ιάκωβος said

  Σκύλος said
  Εντωμεταξύ, μόνο εμένα μου φαίνεται εντελώς μάταιη όλη αυτή η ιστορία με τους ασυρμάτους;

  Ήταν μάταιη. Όπως μάταιοι ήταν όλοι αυτοί οι ηρωισμοί και οι θυσίες πχ στη Μακρόνησο με τις δηλώσεις. Άλλα κομμουνιστικά κόμματα, πχ το ΚΚΚίνας επί Κουόμινταγκ, είχε δώσει γραμμή να υπογράφουν δήλωση και να την κάνουν για το Βορρά και να βγαίνουν στο κλαρί.

  Αλλά πάλι ο Μάο ήταν μέγας πολιτικός, φυσιογνωμία φοβερή, με όλες τις σημασίες της λέξεις. Ήξερε οτι την εξουσία δεν την παίρνεις μόνο με τους ηρωισμούς, αλλά (και κυρίως) με την εξαπάτηση.

  Και γιαυτό τελικά πήρε την εξουσία. Τώρα για καλό των Κινέζων, για κακό, όλη αυτή η άχρηστη βία που επακολούθησε…Αυτές οι ερωτήσεις δεν έχουν νόημα εκ των υστέρων. Φοβερές και παρανοϊκές εποχές γεννάνε φοβερούς και παρανοϊκούς ηγέτες.

  Παίζουν και οι παραδόσεις κάθε λαού. Στην Κίνα επί δυναστείας των Μαντσού πχ υπήρχε η ποινή του θανάτου με τα χίλια κοψίματα. Οι μανδαρινόμπατσοι έδεναν τον καταδικασμένο σε ένα στύλο και με το σουγιά τον λιάνιζαν ζωντανό.

  Ακόμα και σήμερα, στην κίνα βγαίνουν κατά καιρούς στην επιφάνεια τρομερές ιστορίες φριχτού καπιταλισμού, δούλοι δεμένοι στα ορυχεία κλπ.

 81. Ιάκωβος said

  Ωχ. Αυτή τη φωτογραφία ήθελα να την βάλω μόνο σε λινκ, για όποιους είχαν όρεξη για τέτοια, μεσημεριάτικα. Αλλά βγήκε.

 82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  http://www.efsyn.gr/arthro/oi-agnostes-ptyhes-tis-dikis-mpelogianni

 83. BLOG_OTI_NANAI said

  78: Μπράβο Γιάννη.
  Άρα, πρόκειται για σημειώσεις.Αυτό το PDF είναι προφανώς κάποιο OCR από το αρχικό, αλλά δεν πειράζει. Βλέπουμε ότι όλες οι σημειώσεις ακολουθούν το πνεύμα του Κορδάτου, αλλά είναι φυσικό για την εποχή και για ριστερό. Εδώ βλέπουμε σήμερα να επικαλούνται διαδικτυακά άρθρα τον Κορδάτο.

  Σε μια βιβλιογραφία έτους 1976 από το περιοδικό «Μνήμων» αναφέρεται επανέκδοση του βιβλίου. Επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για σημειώσεις αφού είναι 31 σελίδες:

  Ο Σόλων Γρηγοριάδης αναφέρει ότι οι σημειώσεις αυτές του Μπελογιάννη γράφτηκαν στη φυλακή:

 84. IN said

  70: Αυτό, το ότι ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ψήφισε κατά της θανατικής καταδίκης του Μπελογιάννη στην πρώτη δίκη του δεν βλέπω να τεκμηριώνεται κάπου. Την εποχή εκείνη, οι μειοψηφίες στις δικαστικές αποφάσεις δεν δημοσιευόταν ονομαστικά (σήμερα ισχύει αυτό), αλλά μνημονευόταν (π.χ. «ένοχος με ψήφους 5 – 2 » ή κάπως έτσι). Η απόφαση για την πρώτη δίκη Μπελογιάννη αναφέρεται (στα «ψιλά» των εφημερίδων, γιατί συνέπεσε με την ανακάλυψη των ασυρμάτων) της 16/11/1952. Δεν αναφέρεται καμία μειοψηφία. Μάλλον ως στοιχείο «αγιογραφίας» του Παπαδόπουλου μου φαίνεται αυτή η δήθεν μειοψηφία, για να φανεί πόσο «μεγαλόψυχος» ήταν ο μετέπεται δικτάτορας. Με δεδομένο ότι ο Μπελογιάννης ήταν κόκκινο πανί για την δεξιά της εποχής, ότι η ενοχή του για παράβαση του ν. 509 (για την οποία δικάστηκε στην πρώτη δίκη) ήταν ολοφάνερη (ούτε ο ίδιος το αρνιόταν ότι ήταν κομμουνιστής και μέλος του ΚΚΕ), ότι η ποινή του θανάτου ήταν, τυπικά νομικά, μονόδρομος στην περίπτωσή του, ότι ο Παπαδόπουλος ήταν εν ενεργεία αξιωματικός και σίγουρα οι ανώτεροί του θα μάθαιναν αμέσως για την ψήφο του κάτι που θα μπορούσε να είχε σοβαρές συνέπειες στην καριέρα του, μου φαίνεται αρκετά απίθανο να έκανε το τόλμημα να ψηφίσει κατά της θανατικής καταδίκης Μπελογιάννη. Ίσως να δημιουργήθηκε κάποια σύγχυση από το γεγονός ότι η πρώτη θανατική καταδίκη Μπελογιάννη μετατράπηκε, αυτομάτως, σε ισόβια, με απόφαση της κυβέρνησης Πλαστήρα, στα πλαίσια των «μέτρων ειρηνεύσεως» που η τελευταία σχεδιάζε να πάρει (και πήρε, αλλά τον Μπελογιάννη δεν τον έσωσαν τελικώς).

 85. BLOG_OTI_NANAI said

  Δεν είμαστε, καλά! Τι βλέπουν τα μάτια μου;;!!

  !!!!!!!!»Και όταν ο Παλαιολόγος προσπαθούσε με λίγες χιλιάδες άντρες να υπερασπίσει το Βυζάντιο, υπήρχαν 500.000 τεμπέληδες καλόγεροι, όλο υγεία, που δεν έδιναν πεντάρα αν ο Μωάμεθ θα συντρίψει το Βυζαντινό κράτος.«!!!!!!

  Δεν το πιστεύω ότι αυτή η παπάρα που κυκλοφορεί επί χρόνια στο διαδίκτυο από τους νεοπαγανιστές που είναι όλοι ακροδεξιοί, την πήραν από τον… Μπελογιάννη!!!!
  Ε, μόνο γι’ αυτό άξιζε που βρέθηκε το κείμενο! Ξανά μπράβο Γιάννη!

  Ελπίζω βέβαια το OCRed κείμενο να έχει σεβαστεί το πρωτότυπο. Από την άλλη, αν αυτό το κείμενο που βρήκε τελικά ο Γιάννης, αναρτήθηκε το 2008 στο ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ, πιθανόν η αντίστοιχη ανακρίβεια να κυκλοφορεί από τότε, διότι το βλέπω χλωμό να πήγαν να ψάξουν οι νεοπαγανιστές για βιβλίο του Μπελογιάννη. Από αλλού το βρήκαν κατά 99%.

 86. Ιάκωβος said

  Ευτυχώς που υπάρχουν τα ντοκιμαντέρ του Κούλογλου και σώζονται οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών.

  Λέει ο Κύρκος εδώ, πως η κάθε εκτέλεση ήταν γιορτή για τους καταδικασμένους εις θάνατον.
  Χορός, στη στεριά δε ζει το ψάρι κλπ.

  Απορούμε για τους ισλαμιστές που ανατινάζονται.

  Παίρνει κανείς μια ιδέα για το πως μπορεί να φτάσει κανείς σε τέτοιο επίπεδο αυταπάρνησης, από την Ελληνική μετεμφυλιακή εμπειρία.Και μάλιστα οι κομμουνιστές δεν περίμεναν τα ουρί μετά θάνατον, ούτε τις αγκάλες του Αβραάμ, όπως οι πρώτοι Χριστιανοί.

  Όμως το σημαντικό είναι να νικάς. Όπως λέει κι ο Μακιαβέλλι, η μοίρα του καλού πολιτικού εξαρτάται από δύο πράματα. Τις ικανότητές του και την τύχη. Και περισσότερο απ’την τύχη, γιατί αυτή στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου δίνει μία ευκαιρία, όχι παραπάνω . Πρέπει να ξέρει να την αρπάξει. Για το κομμουνιστικό κίνημα η ευκαιρία ήταν τότε, στα Δεκεμβριανά. Δεν την είδαν που ερχότανε (ή πολύ πιθανό τους φορέσανε το τουλπάνι στα μάτια οι σοβιετικοί) και τη χάσανε. Μετά οι ηρωισμοί αυτοί δεν είχαν κανένα νόημα, παρά για τα τραγούδια.

  Και πάλι, αν κέρδιζε τη μάχη ο Μπελογιάννης, θα ήταν για καλό μας,για κακό μας… ή αν άξιζαν όλα αυτά, ποιος ξέρει. Πάντως όλη η Κούβα σήμερα ονειρεύεται κοκακόλα.

 87. Ανδρέας said

  50 IN το καλύτερο απ’ όλα δεν είναι να διαβάσει κάποιος και του Μπάτση και του Μπελογιάννη τα βιβλία και μετά να εκφέρει άποψη; Η κριτική ενός συγγραφέα όπως αυτήν που προ-ανάφερες είναι έμμεση, ως προς τα πρόσωπα. Δεν μας παρέπεμψες σε αυτοβιογραφία παρά σε συγγραφέα που γράφει μετά την εκτέλεση τους.
  Στην δεύτερη σελίδα γράφει κατά λέξη:

  […] 2. Η κύρια τεχνολογική αντίθεση του συστήματος και η επίλυσή της.

  Η κύρια τεχνολογική αντίθεση του συστήματος επιλύεται με τον σοσιαλιστικό σχεδιασμό και εκβιομηχάνιση, οι οποίες δίνουν προτεραιότητα στη ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας. Διότι επιφέρουν θεμελιώδη μεταβολή στην τεχνική βάση του οικονομικού συστήματος, υπό την έννοια ότι καθιστούν εφικτή την ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και της παραγωγικότητας του κεφαλαίου ) ή τουλάχιστον την αύξηση της πρώτης δίχως την μείωση της δεύτερης ). Έτσι, αναιρείται η θεμελιώδης προϋπόθεση της πτωτικής τάσης του ποσοστού κέρδους, και το σύστημα οδηγείται σε τροχιές μεγέθυνσης, οι οποίες δεν δεσμεύονται από αυτήν την τάση.

  Αν και δεν φαίνεται ότι ο Μπάτσης έχει πλήρως κατανοήση (η »απομονώσει» ) την ειδική συνθήκη της πτώσης του ποσοστού κέρδους (δηλαδή ότι είναι η μείωση της παραγωγικότητας του κεφαλαίου και όχι, γενικά, η αύξηση της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαίου) είναι σαφές ότι αντιλαμβάνεται τη δημιουργία της σοσιαλιστικής βαριάς βιομηχανίας ως μη κεφαλαιοκρατική τεχνολογική μεταβολή, δηλαδή μετάβαση σε ένα νέο »φάσμα» τεχνικών παραγωγής, οι οποίες χαρακτηρίζονται από όλα και υψηλότερη παραγωγικότητα εργασίας και κεφαλαίου. […]

  Στην πυρά, στην πυρά…

 88. Γιάννης Ιατρού said

  86: Το απόσπασμα από το πρωτότυπο 🙂

 89. Κασσάνδρα said

  @11 Οι δικαστικές φυλακές Καλλιθέας ήταν
  ανεβαίνοντας την Θησέως( Ελ. Βενιζέλου) αμέσως πριν την εκκλησία του Αγίου Νικολάου,απέναντι από το Ετουάλ..
  Στη θέση τους σήμερα υπάρχει ένα συγκρότημα σχολείων.

 90. Πάνος με πεζά said

  @ 87 : Εδώ είναι αυτά που έγραψε στο μέσα μέρος του καπέλου του ο 19χρονος Νίκος Γλέζος, αδερφός του Μανώλη, πριν από την εκτέλεσή του. Από τις ελάχιστες αυτές λέξεις καταλαβαίνεις πόσο όμορφα αισθανόταν !

  Μάλιστα σε φετινή εκπομπή (στην αρχή της) ο Μανώλης εστίασε στη φράση «πάω για εκτέλεση», και όχι «με πάνε»…
  Πολύ, πολύ δύσκολο να τα κατανοήσουμε αυτά σήμερα, με την τρυφηλή ζωή μας…(εντάξει, τρυφηλή όσο μας παίρνει πια…)

 91. Αμάν βρε Μπλογκ, πού κόλλησες κι εσύ (όχι ότι δεν ήταν αναμενόμενο…)! Οι καλόγεροι του Αγίου Όρους, πάντως, μια χαρά είχαν συνεννοηθεί δεκαετίες πριν την Άλωση με τον Μουράτ Β΄.

 92. sarant said

  87 Αυτό το επιχείρημα, ότι σε αντίθεση με τους χριστιανούς μάρτυρες, οι κομμουνιστές δεν είχαν ούτε την παρηγοριά της μέλλουσας ζωής, το χρησιμοποίησε για τον Μπελογιάννη, τότε, κάποιος (αρχι; ) επίσκοπος

 93. Γιάννης Ιατρού said

  91: Μπράβο ρε Πάνο, πολύ καλό και διαφωτιστικό….

 94. Γιάννης Ιατρού said

  86: Τέλος
  Το επίμαχο μέρος που αναφέρεις (Παλαιολόγο κλπ.) υπάρχει κι υπάρχει κι εδώ, αλλά μόνο το 1. και το 2. μέρος της μελέτης. Το 3. έως και το 10. και τα ‘Συμπεράσματα’ λείπουν. Δεν αναφέρει την πηγή…

 95. Γιάννης Ιατρού said

  95: Συνέχεια
  Όλη η μελέτη υπάρχει κι εδώ.

  ‘Οπως αναφέρει, δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην Προλεταριακή Σημαία φ. 448 (23-2-2002), φ. 449 (9-3-2002), φ. 450 (23-3-2002), φ. 451 (6-4-2002), φ. 452 (20-4-2002),στην μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη (που το 2002 έκλειναν 50 χρόνια από την εκτέλεσή του).

 96. BLOG_OTI_NANAI said

  89: Βρε, Γιάννη! Δεν εννοώ αν σεβάστηκες ΕΣΥ το πρωτότυπο στο PDF που ανέβασες! Εσύ βρήκες την ανάρτηση του ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ και πολύ καλά έκανες. Εννοώ επειδή το κείμενο αυτό είναι χύμα από πληκτρολόγηση ή OCR, αναρωτιέμαι αν το σεβάστηκε το ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ (αν το πρωτοανέβασαν αυτοί).

  92: Α, ορεξάτο σε βλέπω! 🙂 Για να μην κάνουμε βυζαντινολογικό και το νήμα του ηρωικού αγωνιστή Μπελογιάννη, περιορίζομαι να πω ότι αυτό που αναφέρεις, σίγουρα δεν λέει τίποτα για τους μοναχούς γενικά, καθώς μοναχοί και κλήρος πολέμησαν κατά του Μουράτ στην Κων/πολη μαζί με τους στρατιώτες στα τείχη. Το ίδιο ακριβώς έγινε και στα 1453. Το «Μικρό Χρονικό» και ο Κανανός είναι επαρκείς πηγές, που προφανώς δεν τις είχε υπόψη του ο Μπελογιάννης, ούτε και ασχολήθηκε άλλωστε, αφού έγραφε με βάση την περιρέουσα γι’ αυτόν μαρξιστική ιδεολογική ατμόσφαιρα. Απλά κάπου το είχε ακούσει και το επανέλαβε χωρίς αν το ελέγξει.

 97. Corto said

  85 (IN):
  Ευχαριστώ για την απάντηση!

  Άραγε δεν υπάρχουν δημοσιευμένα ούτε τα πρακτικά των εισηγήσεων των στρατοδικών;
  Πάντως εάν ισχύουν τα θρυλούμενα περί της ψήφου, μια εξήγηση που κυκλοφορεί είναι ότι ο Παπαδόπουλος αποσκοπώντας να ηγηθεί σε ένα κίνημα «τύπου Νάσερ» ήθελε τις ευθύνες της αντικομμουνιστικής δίωξης να τις παραλάβει η κυβέρνηση Πλαστήρα.
  Εξάλλου η καταδίκη σε θάνατο δεν θα ακυρωνόταν τελικά, αφού σύμφωνα με τον Γιώργο Πετρόπουλο υπήρξε ήδη ανάμιξη της κυβέρνησης μέσω της σύνθεσης του δικαστηρίου, κυρίως ως προς την επιλογή του προέδρου, αντισυνταγματάρχη Α. Σταυρόπουλου.

  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=987161

  Διευκρίνηση:
  Προσωπικά δεν λέω ότι ισχύει η ιστορία με τον Παπαδόπουλο, απλά διερευνώ μήπως το προφίλ του ως μελλοντικός δικτάτορας χτιζόταν από πολύ νωρίς -άρα μήπως αναζητούσε ήδη από το ’50 τα λαϊκά ερείσματα που χρειαζόταν για το πραξικόπημά του.

 98. Γνωρίζω καλά πως δεν είναι πρέπον να συγκρίνομε ηθικά αναστήματα σε διαφορετικές εποχές αλλά…

 99. 98

  Μπορεί, πολύ απλά, ο Παπαδόπουλος να μην ήθελε να φτιάξει έναν ήρωα/μάρτυρα για την αριστερά.

 100. Mπετατζής said

  Εδώ είναι η ανάρτηση που φτύνουν, συγνώμη, τιμούν ήθελα να πω, τη μνήμη του Μπελογιάννη ;;; (δεν αναφέρομαι σε γραφόμενα του ιστολόγου, αλλά σε σχόλια). Η ευθύνη του ιστολόγου είναι για το ότι αφήνει τα σχόλια αυτά να δημοσιευθούν σε μια τέτοια ανάρτηση. Αλλά δεν μου πέφτει λόγος. Το ιστολόγιο τεχνηέντως έχει πάρει αντικομμουνιστικό προσανατολισμό εδώ και πολύ καιρό, με αριστερό μανδύα πάντοτε.

 101. BLOG_OTI_NANAI said

  95: Ναι, αναφέρεται και αλλού, δεν μπορεί, μάλλον θα υπάρχει και στο πρωτότυπο.Άλλωστε ταιριάζει με το όλο κατά του Βυζαντίου κλίμα του κειμένου.

 102. Corto said

  100: Ναι, κάτι τέτοιο ψάχνω, μήπως ισχύει.

 103. sarant said

  101 Περιέργεια έχω να μου να αναφέρεις καναδυό συγκεκριμένα (δηλ. το 117, το 232 κτλ.) σχόλια που πιστεύεις ότι κακώς τα άφησα να δημοσιευτούν στη σημερινήν ανάρτηση.

 104. Πάνος με πεζά said

  Αν δεν καιγόσαντε οι φακέλοι (!!!) στη Χαλυβουργική, ίσως να μαθαίναμε… (Βεβαίως δε γνωρίζω αν μέσα σ’ αυτούς που κάηκαν, ήταν και των πεθαμένων…)

 105. sarant said

  99 Στο ευγενές άθλημα του ξεσκονίσματος, σκέτος Πορτοσάλτε ο Άρης!

 106. BLOG_OTI_NANAI said

  101: Νομίζω, κανείς εδώ δεν «φτύνει» την μνήμη του Μπελογιάννη. Αν αναφέρεσαι στη δική μου αναφορά στο Βυζάντιο, επειδή ασχολούμαι με το αντικείμενο, το επισήμανα επειδή βγάζει μάτι, αλλά κυρίως, επειδή το έβλεπα να περιφέρεται σαν ατάκα στο διαδίκτυο και δεν είχα φανταστεί ότι το πήραν από τον Μπελογιάννη. Αυτό μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, ότι βρήκα από που προέρχεται μαι που το κείμενο γράφτηκε το 1952.
  Όμως, δεν είναι άδικο, για μια δική μου αναφορά, να παίρνει η μπάλα όλους, που νομίζω όλοι μιλούν θετικά για τον Μπελογιάννη. Αλλά και ο Μπελογιάννης δεν ήταν ιστορικός για να έχουν σημασία τα σφάλματα του.
  Επίσης, ο Μπελογιάννης δεν ανήκει ούτε σε πλευρές, ούτε σε κόμματα. Κάθε ένας που σέβεται το ψυχικό μεγαλείο μπορεί να τον θεωρεί «δικό» του.

 107. Μπετατζή (–>101)

  χαλάρωσε λίγο τα παλούκια, συγνώμη τα καλούπια, ωρέ μάστορα!

 108. Γς said

  101:

  >Η ευθύνη του ιστολόγου είναι για το ότι αφήνει τα σχόλια αυτά να δημοσιευθούν σε μια τέτοια ανάρτηση. Αλλά δεν μου πέφτει λόγος. Το ιστολόγιο τεχνηέντως έχει πάρει αντικομμουνιστικό προσανατολισμό εδώ και πολύ καιρό, με αριστερό μανδύα πάντοτε.

  Είμαστε στο 2016 Μπετατζή.

 109. Γιάννης Ιατρού said

  101: Μας αδικείς!
  Το σκέτο (όχι το armé) μπετόν είναι (σχεδόν) 100% ανθεκτικό στη θλίψη και (σχεδόν) 0% ανθεκτικό στον εφελκυσμό 🙂 ??

 110. 109

  Άλλοι είναι στο 1960, ένεκα αναδουλειάς… http://www.reporter.gr/Eidhseis/Oikonomia/178519-%CE%A3%CF%84%CE%BF-1960-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%86%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AE

 111. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  48 β – Υποστηρίζω αυτή την άποψη εδω και 20 χρόνια, και ειδικά τα τελευταία δέκα με την μεγάλη εξάπλωση του διαδικτύου, τα πράγματα είναι ακόμα πιο εύκολα για αντίδραση μέσω της οργανωμένης αδράνειας. Στις κατα καιρούς προτάσεις μου όμως, έχω εισπράξει από αδιαφορία μέχρι χλευασμό, αυτόν από κομματικά στελέχη. Από το 2002, μου έγινε απολύτως κατανοητή η συμπεριφορά και των μεν και των δε. Αιώνες τώρα, η δομή του συστήματος μένει ανέγγιχτη από λαϊκές επαναστάσεις και τεχνολογικές εξελίξεις, και όλα και όλοι που υποτίθεται πως θέλουν να το αλλάξουν, συνεργάζονται αγαστά για να αποτρέψουν τον λαό να δεί τον πραγματικό στόχο, διασπώντας τον, και παραπλανόντας τον με περιφεριακούς, ανώδυνους για το σύστημα.
  Ο αγώνας συνεχίζεται.☺

  59- Αυτοί όμως δεν εκτελέστηκαν.

  76 αρχή – Όχι, και σε μένα μάταιη φαίνεται, κι ακόμη χειρότερα, εκτός πραγματικού στόχου.
  Τέλος – Ξύνεις βαθιές πληγές που έχουν κλείσει επιφανειακά.

 112. BLOG_OTI_NANAI said

  Δύο απόψεις από Βουρνά και Αναστασιάδη για την συμμετοχή του Παπαδόπουλου. Όπως φαίνεται, ήταν δεδομένο ότι ένα τέτοιο δικαστήριο θα κατέληγε σε θανατικές ποινές. Άρα, αυτό που παιζόταν ήταν μόνο η διεξαγωγή ή όχι της δίκης. και ο Παπαδόπουλος συμμετείχε απλώς για να μην καθυστερήσει ή αναβληθεί η δίκη. Κατά συνέπεια, προφανώς, οι δύο ιστορικοί θεωρούν απίθανο να μην ήθελε ο Παπαδόπουλος θανατική ποινή.

  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 1

  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 2

 113. Πάνος με πεζά said

  @ 112 : Α, μόνο για εκτελεσθέντες μιλάς… (Εν τω μεταξύ, μου κάνει εντύπωση μετά από τόσες αναρτήσεις, που κανείς δε ρώτησε για τον…Παπαροίδάμη ! Ε, αυτόν τον έβαλα για να σας μπερδέψω, που λέει, αλλά ουδείς ετσίμπησε !… 🙂 )

 114. π2 said

  Για τις φυλακές της Καλλιθέας (Σκοπευτήριο από το 1896 έως το 1925, σχολείο μεταξύ 1925 και 1941, φυλακές ως το 1966 που κατεδαφίστηκε, σχολικό συγκρότημα μετά -που τίμησα κι εγώ) είμαι βέβαιος ότι έχουμε ξαναμιλήσει. Φυλακές έγιναν επί Κατοχής, από τους Ιταλούς. Βλ. στο γνωστό τούβλο του Δήμου (http://www.kallithea.gr/files/1/kallithea_history/Kallithea.pdf), σελ. 63-64, 170, 217-218, 225-227, 240-241.

 115. sarant said

  115 Πρέπει να έχουμε ξαναμιλήσει -ίσως σε ένα άρθρο για τον Καρασεβδά, που πήρε μετάλλιο το 1896 στη σκοποβολή. Αλλά το Σκοπευτήριο δεν ήταν εκεί που είναι το Χαροκόπειο;

 116. Ανδρέας said

  Πάντως η αέναη φάμπρικα βάπτισης θυμάτων εύκολα βάφτιζε έναν ας πούμε βασιλόφρονα σε κομμουνιστή εκείνας τας μακρυνάς εποχάς φτάνει να »ήταν αντιφρονούντας». Ήταν το έσχατο όπλο μάλλον για να τον βγάλουν απ’ την μέση.
  Εξ ου και η φράση του Νικοκύρη
  ΄΄Και με την εκτέλεση του Μπάτση δόθηκε ένα καλό μάθημα σε όσα παιδιά της καλής κοινωνίας τολμούν να φύγουν από τις γραμμές, ιδίως αν επιπλέον υποστηρίξουν την προοπτική ανάπτυξης βαριάς βιομηχανίας στη χώρα.»

  Θυμίζει κακέκτυπο-παρωδία της απολογίας του Σωκράτη
  Τιμωρούνται παραδειγματικά για »εισαγωγή καινών δαιμονίων».

  […] Η διαπαιδαγώγηση των νέων

  Η τελική κατηγορία, ότι ο Σωκράτης διαφθείρει τους νέους, είναι η πιο ασαφής και πιθανότατα η πιο επικίνδυνη. Παρόλο που ο Μέλητος συνδέει το μέρος αυτό της κατηγορίας με τη θρησκευτική ετεροδοξία (αίρεση) του Σωκράτη [26b]., είναι ξεκάθαρο ότι αυτό πηγαίνει βαθύτερα και αφορά τις σχέσεις του Σωκράτη με πολιτικά πρόσωπα. Κυρίως αναφέρεται στους Αλκιβιάδη και Κριτία και δευτερευόντως πιθανότατα και στον Χαρμίδη. Όλοι τους υπήρξαν μέλη του σωκρατικού κύκλου σε κάποια περίοδο και όλοι έβλαψαν σημαντικά την Αθήνα, ο Αλκιβιάδης προδίδοντάς την και οι άλλοι δύο καταλύοντας τη δημοκρατία με σπαρτιατική βοήθεια το 404 π.Χ. Αν προστεθούν σ΄ αυτά οι υπόνοιες για συμμετοχή του Αλκιβιάδη στην ιεροσυλία των Ερμών κεφαλών, το γεγονός ότι τέσσερα ακόμη πρόσωπα που συνδέονταν με το Σωκράτη καταδικάστηκαν για την ίδια υπόθεση (Ερυξίμαχος, Ακούμενος, Αξίοχος και Φαίδρος) και ο πιθανός αθεϊσμός του Κριτία, η θρησκευτική κατηγορία συναντά την πολιτική καχυποψία που περιέβαλε τον Σωκράτη ειδικά μετά την πτώση των Τριάκοντα τυράννων. αυτή τη σύνθετη και ουσιαστικά αδιατύπωτη κατηγορία ο Σωκράτης την αντιμετωπίζει με λιγότερη επιτυχία από τις δύο προηγούμενες και είναι ουσιαστικά αυτή που οδηγεί στην καταδίκη του, τουλάχιστον στην πλατωνική εκδοχή. […]
  el.wikipedia.org/wiki/Απολογία_Σωκράτους_(Πλάτων)

 117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  50 – «Εντελώς συνοπτικά, η οικοδομή είναι ατμομηχανή της οικονομίας γενικά, όχι μόνον της Ελληνικής – δείτε τι έγινε στις ΗΠΑ με τα στεγαστικά δάνεια που ουσιαστικά προκάλεσαν την χρηματοοικονομική κρίση του 2008.»
  H ατμομηχανή της οικονομίας παγκοσμίως, ειδικά μετά το 2000, είναι τα χρηματιστήρια παραγώγων, κι ο αέρας ο κοπανιστός που διαπραγματεύονται. Η κρίση προήλθε από την υπερβολική μόχλευση των στεγαστικών δανείων από τους σορτάκηδες των παραγώγων, που βέβαια εκπροσωπούν κατα κύριο λόγο τους κεφαλαιούχους της οικονομικής ελίτ. Η επερχόμενη κρίση των κρίσεων, θα είναι αποτέλεσμα της τεράστιας χρηματιστηριακής φούσκας, πάλι των παραγώγων, που διογκόθηκε σε αστρονομικά μεγέθη, επειδή τα δεκάδες τρις πληθωριστικών δολαρίων, γιέν, και από πέρυσι ακολουθεί το ευρώ, κατευθύνθηκαν κύρίως στα παράγωγα και ενα μέρος στις μετοχές, ενώ στην πραγματική οικονομία δεν πήγε τίποτε άλλο από μερικά ψίχουλα. Μια ματιά στην ανάπτυξη της οικονομίας των μεγάλων χωρών, και της ανόδου των χρηματιστηριακών τους δεικτών, μας δείχνει την πραγματικότητα, για όσους θέλουν να την βέβαια.
  Οι κύριοι υπεύθυνοι για την κρίση, όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, αλλά εκτός του ότι τα (κατα τ΄άλλα καπιταλιστικά) κράτη διέσωσαν τις εταιρείες τους με χρήματα του λαού, τους πριμοδότησαν κι από πάνω με άπειρα χρήματα, για να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους.
  Είναι γνωστό πωςη ιστορία δεν διδάσκει.

 118. π2 said

  116: Όχι, δες τη σελ. 63: στο τετράγωνο μεταξύ των οδών Θησέως, Φιλαρέτου, Πλάτωνος και (hint) Σκοπευτηρίου, εκεί δηλαδή που είναι σήμερα ο Άγιος Νικόλαος και το σχολικό συγκρότημα.

 119. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  118 – «για όσους θέλουν να την δούν βέβαια»

 120. π2 said

  Και τώρα βλέπω ότι στην περί Καρασεβδά ανάρτηση είχε διορθώσει τα περί Χαροκοπείου ο Αρχιμήδης Αναγνώστου.

 121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  114 – Δεν μιλάω μόνο για εκτελεσθέντες, αλλά για αγωνιστές που έχασαν την ζωή τους στον αγώνα τους, και πλέον δεν τους θυμάται κανείς, αν τους έμαθε ποτέ. Δηλαδή, από τους τέσσερις εκτελεσμένους, ο Μπελογιάννης έγινε πασίγνωστος αλλά πλέον χάνεται η λάμψη του, ο Μπάτσης ίσα που αχνοφαίνεται στο σκοτάδι της λήθης, και τους Καλούμενο και Αργυριάδη, δεν τους ξέρει κανείς, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

  Για τον Παπαροϊδάμη (τον Νίκο φαντάζομαι) το κατάλαβα πως είναι δόλωμα, γιατί τυχαίνει να τον γνωρίζω, είχα παρακολουθήσει με την κόρη μου ένα διαδικτυακό σεμινάριο πριν 4-5 χρόνια, κι από τότε μου στέλνει η εταιρεία του διάφορα mail, και φυσικά δεν ταίριαζε με τον Καραθεοδωρή κλπ, αλλά σκέφτηκα πως είναι καλύτερα να μη πώ κάτι.

 122. Πάνος με πεζά said

  Πώς είναι δυνατόν η οικοδομή να είναι η ατμομηχανή της οικονομίας, αφού είναι κάτι πεπερασμένο; Εγώ σαν μηχανικός, είμαι απόλυτα πεπεισμένος για το πεπερασμένον του πράγματος, και φαντάζομαι και οι άλλοι συνάδελφοι..

  Γιατί, άντε χτίσαμε στη ζωή μας ένα (δικό μας) σπιτάκι. Άντε χτίσαμε κι ένα δεύτερο. Εγώ σου λέω, και τρίτο. Δεν είναι δυνατόν όμως, όταν η προσφορά σπιτιών ξεπεράσει τη ζήτηση, να συνεχίζεται αυτό το πράγμα διαρκώς ! Ούτε να χτίζουμε σπίτια για πλάκα, ακόμα και φόρους να μην είχανε, σου λέω εγώ…

  Αν δεν έρθει σεισμός / λιμός / καταποντισμός / επιδρομή αλλοφύλων / αιφνίδιος πόλεμος κλπ., έστω αστυφιλία, που κι αυτή πάει, πέρασε, να δημιουργήσουν πρόβλημα στέγασης, για ποιο λόγο να γίνουν οικοδομές;

  Εκτός αν «οικοδομή» θεωρούμε να ξεκολλάω τα πλακάκια κάθε πέντε χρόνια και να βάζω άλλα, ή να βάφω ένα σπίτι στη δεκαετία, ή να αλλάξω τα παντζούρια, που κι αυτό μια φορά στη ζωή μου θα το κάνω… Όμως όχι, οικοδομή είναι η βαριά βιομηχανία : το τσιμέντο και ο χάλυβας. Ακόμα και τα πλακάκια, τώρα πια, το εργοστάσιο τα βάζει μπροστά μόλις μαζέψει αρκετού μεγέθους παραγγελία, όχι για να στοκάρει…

  Ένα καλό παράδειγμα είναι η ανάπτυξη της προκατασκευής στην Ελλάδα, που δείχνει να έχει ένα μέλλον. Π.χ. στην αντικατάσταση πεπαλαιωμένων σχολικών συγκροτημάτων από νέα, σύγχρονων προδιαγραφών, τα οποία μάλιστα ανεγείρονται πλέον ίσως και σ’ ένα καλοκαίρι, που μένει το σχολείο κλειστό. Όμως κι αυτό κάποτε θα τελειώσει (γιατί φυσικά, πλέον καταργούνται και σχολεία…)

  Και πάλι, για να χτίσουμε ένα, πρέπει να γκρεμίσουμε κι ένα…

 123. Ιάκωβος said

  Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος λέει «Η ψευτοαριστερά της ήσσονος προσπάθειας δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλάει σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα για ηθικό πλεονέκτημα»

  Τέτοιες φράσεις πρέπει να τις μελετήσει κάθε πολιτικός που θα θελήσει να κάνει καριέρα στο συγκεκριμένο κοινοβουλευτικό μας σύστημα. Με άλλα λόγια η επικοινωνιακή γραμμή της ΝΔ και του Πασόκ είναι:
  – Δεν είσαστε καλύτεροι από μας, είμαστε όλοι τα ίδια σκατά.
  Μοιάζει με μεγάλη ξεφτίλα να παραδέχεται κανείς κάτι τέτοιο για τον εαυτό του, από την άλλη όμως, είναι πολύ πρακτική και επικοινωνιακά ρεαλιστική τακτική, τώρα που δεν μπορούν να κρυφτούν.

  Άλλωστε, μέσα τους οι Νουδουπασόκοι ξέρουν οτι πια δεν έχουν ελπίδα να τους ψηφίσει ο κόσμος. Περισσότερες πιθανότητες έχουν να ανέβουν δημοσκοπικά, αν κάποιοι αποσύρουν την υποστήριξη τους στο σύριζα.Και δεν τους νοιάζει ακόμα κι αν εκείνοι πάνε αριστερότερα. Και τελικά σε εκείνους απευθύνονται.

  Εξ ου και το «ψευτο-αριστερά» που, όταν το λέει ένας δεξιός έχει μεγάλη πλάκα. Ρε Κυριάκο, δηλαδή είναι καλό για σένα η αριστερά, και κατηγορείς το σύριζα για ασυνέπεια και…ρεβιζιονισμό;

  Στο δε Βημα έχουν χάσει το μέτρο προ πολλού:. Μετά από όλα αυτά που έγιναν χτες γράψανε:

  «Ενθουσιασμός επικρατούσε στο γραφείο του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή και κερνούσαν σοκολατάκια

  Το άγριο σφυροκόπημα που έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα αναπτέρωσε το ηθικό των βουλευτών της ΝΔ. »

  Μα είναι δυνατόν να το πιστεύουν αυτό εκεί στη ΝΔ;

 124. Πάνος με πεζά said

  Και για να επανέλθουμε στο θέμα, ας επισυνάψουμε και την ερμηνεία του «αναθεωρητή» Τζίμη Πανούση…

 125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  122. >>ο Μπελογιάννης έγινε πασίγνωστος αλλά πλέον χάνεται η λάμψη του,

  Τί λάμψη να χάση η λάμψη μωρέ. Αποχτήσαμε πρεσβυωπία να πεις.

 126. spiral architect said

  @123: Το το μακρύτερο τραίνο του κόσμου και οι πόλεις φαντάσματα της Κίνας.
  Πως συνδέονται οι δυο λίκνοι; Μηχανικός είσαι, θα καταλάβεις. 😉

 127. Pedis said

  # 54 – Ωραίος ο Βαρβαρέσος. Καταρχήν η Ελλάδα είναι χώρα πτωχή (με επανάληψη της διαπίστωσης κάθε … δεύτερη σελίδα για να μη το ξεχάσουμε … από πόρους τρίχες, από γη χάλια, μικρή είναι τι σκατά θέλει;).

  Ο εξηλεκτρισμός δεν λύνει κανένα πρόβλημα αν δεν σχεδιαστεί παράλληλα βιομηχανία. Αν δοθει βάρος στην ίδρυση βιομηχανίας, θα ατονήσει η γεωργική παραγωγή, θα ανέβουν οι τιμές, θα υπάρξει επισιτιστικό πρόβλημα … θα κατέβουν οι τιμές αφού ο αγροτικός πληθυσμός δεν θα μπορεί να καταναλώσει … όλα τα κακά … αν γίνει έτσι θα συμβεί το άλλο, αν το άλλο τότε το παράλλο κοκ. Αλλά και για να γίνουν και τα δύο χρειάζεται οργάνωση και αναδιοργάνωση. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει πρωταρχικά να λυθεί το επισιτιστικό πρόβλημα (και οι κουμουνιστές παραμονεύουν για να εκμεταλλευτούν τη λαική φτώχεια.) Αλλά πώς θα επιτευχθεί η αναδιοργάνωση χωρίς σταθερότητα νομίσματος; Γι αυτό τόπος στη γεωργία (δηλ. … ετοιμάστε βόδια, γυαλίστε άροτρα και μαζεύτε σβουνιά).

  Αν, όμως, ανακατευτεί το ιδιωτικό κεφάλαιο στη βιομηχανική ανάπτυξη, αυτό θα οδηγήσει σε μονοπώλια. Δεδομένης της περιορισμένης αγοράς το αποτέλεσμα θα είναι αυξημένες τιμές ανά μονάδα προιόντος. Έπειτα δεν θα λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας, αντίθετα λόγω της εκμηχάνησης το πρόβλημα θα ενταθεί. Αλλά κι έτσι να ´ναι, αν δεν ληφθεί φροντίδα πρώτα γαι νομισματική σταθερότητα, τότε τα κέρδη του ιδιωτικού κεφαλαίου θα βρουν διέξοδο στη σπέκουλα με το χρυσό και κατά συνέπεια σε αύξηση της νομισματικής αστάθειας.

  Κι αν οι βιομηχανίες ήταν κρατικές. Βεβαίως, πολλές από τις αρνητικές συνέπειες δεν θα υπήρχαν, αλλά η ανάπτυξη της κρατικής βιομηχανίας δεν έχει καμιά πιθανότητα αποδοτικότητας εν Ελλάδι (φετφάς!).

  Ωραία γλώσσα, δεν λέω, ρέει η καθαρεύουσα και οι σοφιστείες ακόμη περισσότερο. Ντελίριο για να κάτσουν στ’ αυγά τους οι πτωχοί. Να παραμείνουν πτωχοί. Και να εμπιστεύονται τις Ην. Πολιτείες διότι μην ακούτε τους κομουνιστάς, δεν είναι ότι η εκβιομηχάνιση των γεωργικών χωρών συνεπάγεται απώλεια αγορων για τις βιομηχανικές χώρες αν αυτή γίνεται επί υγειών βάσεων … κι ως εκ τούτου «η δυσπιστία … είναι εντελώς άδικος καθ’οσον σπανίως χώρα επέδειξε τόσην ανιδιοτέλεια και γενναιοφροσύνην εις τας σχέσεις της μετά των ξένων χωρών, όπως αι Ην. Πολιτείαι.»

  Γι αυτό συνεχίζετε να σκάβετε τη γη κι επιτέλους εκσυγχρονείστε την οργάνωση σας, σταθεροποιείστε το νόμισμα! Αμάν πια, τζερεμέδες!

  Μετά από δέκα χρόνια το άλλαξαν το βιολί οι πολυεθνικές σχετικά με τις επενδύσεις στις φτωχές χώρες (βλ. χώρες των φτωχών) και ποιος τον θυμάται πλέον το Βαρβαρέσο … αλλά αυτό το είχε ήδη πει … δεν υπάρχει θέμα απώλειας αγορών για τις βιομηχανικες χώρες αν πρόκειται για ανάπτυξη των φτωχών χωρών σε υγιείς βάσεις …

 128. 117, ΄΄Και με την εκτέλεση του Μπάτση δόθηκε ένα καλό μάθημα σε όσα παιδιά της καλής κοινωνίας τολμούν να φύγουν από τις γραμμές, ιδίως αν επιπλέον υποστηρίξουν την προοπτική ανάπτυξης βαριάς βιομηχανίας στη χώρα.»

  Το κάτωθι απόσπασμα είναι μυθοπλασία.

  Κάθε ομοιότητα με χαρακτήρες, καταστάσεις, συμπεριφορές μεμονωμένων προσώπων ή ομάδων, ονοματεπώνυμα , τοπωνύμια κ.λ.π. είναι συμπτωματική.
  Όλα τα μυθιστορούμενα είναι αποτέλεσμα της φαντασίας του γράφοντος, αλλά παρά την φιλότιμη προσπάθειά του – δυστυχώς- η ατομική και συλλογική συμπεριφορά ανθρώπων ή ομάδων υπερβαίνει κατά πολύ την ατελή φαντασία του.

  Στοιχείο κλειδί όπως έγραψα και σ’ ένα ποίημα μου:
  Τα όπλα των πολιτικών είναι απλώς η ατελής του ανθρώπου φύσις :
  «ο φόβος του αγνώστου, η θρησκεία,
  η οδός της ήσσονος προσπαθείας
  η απληστία
  κι άλλα πολλά….»

  […]

  Σκηνή έκτη :
  Η Μαρίνα, αν και κόρη αξιωματικού της χωροφυλακής, φοιτήτρια του ΕΜΠ και μέλος της ΑΝΤΙΕΦΕΕ έγινε πολιτική υπεύθυνη του υπουργείο βιομηχανίας .
  Επίσης ήταν αντιπρόεδρος της επιτροπής κατάρτισης του 1ου πενταετούς προγράμματος βαριάς βιομηχανίας (με καθήκον την αναθεώρηση και επικαιροποίηση των ιδεών που περιέχονταν στο “ αναπτυξιακό ευαγγέλιο’ της αριστεράς Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα (Α. Η Αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων, Β. Το Οικονομικό σχέδιο για την εκβιομηχάνιση, Γ. Εκβιομηχάνιση και Βιωσιμότητα) του μακαρίτη Δ. Μπάτση που είχε εκτελεστεί μαζί με τον Ν. Μπελογιάννη), λαμβάνοντας υπόψη τις ήδη υπάρχουσες -εθνικοποιημένες πλέον- βιομηχανίες.
  Ο Λέων, παρά την συμμετοχή του στις φοιτητικές επιτροπές αγώνα και την ουσιαστική συμβολή του –εκτός των άλλων- στην διατήρηση της κατάληψης του Πολυτεχνείου (δέσιμο με τσέρκια των εξώθυρων της περίφραξης του ΕΜΠ ), επειδή γενικά ήταν λίγο λούμπεν φοιτητής, έπαιζε στο μπουζούκι του ρεμπέτικα και ‘’διέφθειρε’’ μερικές συντρόφισσες, χωρίς να τις παντρευτεί, δεν είχε την κομματική εξέλιξη που όλοι περίμεναν.

  […]

  Ο Μάκης, ορίστηκε βοηθός πολιτικός υπεύθυνος διαφώτισης. Κινητή εγκυκλοπαίδεια της μαρξιστικής βιβλιογραφίας και όχι μόνον (ίσως λόγω του υπερβολικής μνήμης του, ως απόρροια του συνολικού αναπτύγματος του εγκεφαλικού του φλοιού) καθώς και εραστής του ωραίου φύλου, που αναπλήρωνε την έλλειψη αναστήματος, σωματικής και αισθητικής αρμονίας με τον λόγο του σε ρυθμό πολυβόλου, μάγευε κυριολεκτικά αρκετές αιθέριες υπάρξεις του σταλινικού χώρου, τις οποίες διακόρευε με το υπερμέγεθες πέος του (θυμηθείτε το ανέκδοτο –παρηγοριά –πολλές φορές- για τους «προικισμένους κοντούς» που συνοδευόταν με τεντωμένους τον οριζόντιο δείκτη και τον αντίχειρα να σχηματίζουν ανισοσκελές L).

  […]

  Σκηνή ενδέκατη :

  Παράλληλα, οι ενωμένες στρατιωτικές δυνάμεις των μαζικών οργανώσεων Πανελλήνιο Αντισταλινικό Μέτωπο, που είχε ενισχυθεί με αποφασισμένους εμιγκρέδες από το εξωτερικό και Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα που ενισχύθηκε από τους «λίβυους» αντάρτες, μαζί με αντισταλινικούς Κρητικούς που καταφθάνουν σταδιακά στον Πειραιά, προετοιμάζονται να επιτεθούν στην πρωτεύουσα………
  Η επίθεση ήταν σφοδρή. Καταλαμβάνεται το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης (η διοίκηση της φρουράς του είχε ήδη διαβρωθεί από δημοκράτες αποταγμένους αξιωματικούς, οι παλαιότεροι από την εποχή της δίκης των αεροπόρων έως την εποχή του ΑΣΠΙΔΑ), άλλα σημαντικά υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες.
  Σημαντική αντίσταση παρουσιάστηκε κατά τις επιθέσεις εναντίον σταλινικών αστυνομικών τμημάτων και σταθμών χωροφυλακής στην Αττική, την επάνδρωση των οποίων είχε ιδιαίτερα προσέξει η σταλινική κυβέρνηση με ένταξη πρώην μελών του 2ου Γραφείου του Δημοκρατικού Στρατού και της ΟΠΛΑ, με αρκετούς νεκρούς και από τα δύο μέρη.
  Ο γνωστός Μάκης, βοηθός πολιτικός υπεύθυνος διαφώτισης, συλλαμβάνεται σε τρυφερή στιγμή στο πίσω δωμάτιο του γραφείου του, παίρνοντας “συνέντευξη’ από μια χαριτωμένη υποψήφια για την θέση βοηθού λογοκριτή , απόφοιτη της Παντείου. Οι κακιές και ζηλόφθονες γλώσσες διέδωσαν ότι -από τον τρόμο τους – κόλλησαν σαν σκυλιά και μετεφέρθηκαν στο πλησιέστερα νοσοκομείο, όπου ξεκόλλησαν την υποψήφια και οδήγησαν στον Μάκη στην φυλακή.
  Η Μαρίνα, τελειόφοιτη φοιτήτρια του ΕΜΠ και πολιτική υπεύθυνη του υπουργείο βιομηχανίας έπεισε τους νικητές ότι, αφού είχε διαβάσει και εμπεδώσει το αντικείμενό της, από την χαμηλότερη θέση του απλού μέλους της επιτροπής κατάρτισης του 1ου πενταετούς προγράμματος βαριάς βιομηχανίας, θα συνέβαλε αποφασιστικά στην αναθεώρηση και επικαιροποίηση των ιδεών που περιέχονταν στο “ αναπτυξιακό ευαγγέλιο’ της όλης αριστεράς «Η Βαρειά Βιομηχανία στην Ελλάδα»
  Ο Δαρείος Κεκές , αρραβωνιαστικός της Μαρίνας και χαϊδεμένο παιδί του Χαρίλαου, συλλαμβάνεται με την κατηγορία της απιστίας που διέπραξε ως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, αφού σε συνεργασία με Σοβιετικό Οίκο προμήθειας ατμοηλεκτρικού σταθμού καύσης λιγνίτη τον υπερτιμολόγησε κατά 100 εκατομμύρια δραχμές, τα οποία ιδιοποιήθηκε και καταδικάζεται σε 20ετή καθειρξη.
  […]

  Αφωτίστου Φιλέλληνος, Σχέδιο αφηγήματος “ΔΕΚΑ ΕΞΙΜΙΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ”

  http://www.poiein.gr/archives/11622/index.html

 129. Μαρία said

  Στην επέτειο της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη στο Γουδή, 64 χρόνια μετά, ο γιος του Νίκος μιλάει Στο Κόκκινο και την Ειρήνη Προμπονά. http://www.stokokkino.gr/article/1000000000029306/O-Nikos-Mpelogiannis-milaei-gia-to-Niko-Mpelogianni-Sto-Kokkino

 130. 123. Ως μελετητής μηχανικός κτιρίων και υποδομών ας αφήσω κι αυτό 🙂

  Το σύνολο των στεγαστικών δανείων είναι 1.200.000, εκ των οποίων 400.000 μη εξυπηρετουμενα. Επίσης από τα 6.3 εκατομ. διαμερίσματα τα 2.2. είναι ακατοίκητα*

  Το διαθέσιμο απόθεμα κενών κατοικιών είναι υπερδιπλάσιο ολων των οικογενειων με στεγαστικο δανειο και 4,5 φορές το πληθος των κοκκινων στεγαστικων δανειων. Θεωρητικα, με χαμηλο ενοικιο μπορει να εξυπηρετηθουν στην χειροτερη περιπτωση, ολες οι οικογενειες που θα χασουν το σπιτι τους.

  * Πίνακας 04Α. Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011. Κανονικές κατοικίες κατά κατάσταση κατοικίας (κατοικούμενες, κενές), διαθεσιμότητα δικτύου ύδρευσης και λουτρού . Σύνολο Ελλάδος, Περιφέρειες

  ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΑΣ

  Κατοικίες 6.371.901
  κατοικούμενες 4.122.088 κενές 2.249.813

  Πηγη ΕΛΣΤΑΤ

 131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  http://www.stokokkino.gr/article/1000000000029306/O-Nikos-Mpelogiannis-milaei-gia-to-Niko-Mpelogianni-Sto-Kokkino

 132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ωχ τώρα βλέπω το 130 της Μαρίας.
  Και είπα να το αναρτήσω βγαίνοντας βιαστικά. 🙂

 133. 123. Ξενη δημοσιευσις

  » Νοεμβρίου 18, 2015 στις 4:57 μμ
  aftercrisis

  Στοιχεία «τεχνικής ανάλυσης» για την αγορά ακινήτων (από ΤτΕ):

  Φαίνεται να πλησιαζουμε μέσα στο 2016 προς τον πιθανό «πάτο». Τα στατιστικά στοιχεία διεθνώς δείχνουν ότι η πτώση τιμών σταματά συνήθως γύρω στο 50 % της προηγούμενης κορυφής. Δηλαδή (στατιστικά) η αξία κόβεται στη μέση. Λόγω κεκτημένης ταχύτητας θα έχουμε λίγο παρακάτω – 60 %. Εκεί θ΄αρχίσουν να μπαίνουν στην αγορά ακινήτων σοβαροί αγοραστές.
  Οι πλειστηριασμοί «ήδη κατοικημένων» σπιτιών λίγο θα επηρεάσουν . Ο όγκος των απούλητων νεόδμητων (στα χέρια των κατασκευαστών) είναι πολύ μεγάλος, συγκριτικά. Επίσης πολλά παλιότερα περιμένουν «στην ουρά» (στον μεσίτη), αλλά δεν βρίσκουν αγοραστή. Το κρίσιμο είναι να φτάσουμε γρήγορα στον «πυθμένα» .
  Ο αργός ρυθμός πτώσης των τιμών επί 6 χρόνα ήταν καταστροφικός. Δεν υπήρχε περίπτωση να βγούν σοβαροί αγοραστές στο -20 ή -30 %.
  Όσο πιο γρήγορα to the bottom (-50 έως -60 %), τόσο καλύτερα: μόνον τότε θα κυκλοφορήσει ξανά λίγο χρήμα περί την αγορά ακινήτων και τα σχετικά οικοδομικά επαγγέλματα..»

  https://panosz.wordpress.com/2015/11/18/comment-414/#comment-296493

 134. MA said

  για το βιβλιο της Ελλης Παππα ´Μαρτυριες μιας διαδρομης´ ειπαμε;

  και ενα αρθρο απο το σημερινο tvxs:

  http://tvxs.gr/news/πορτραίτα/η-ελλη-παπά-για-τον-έρωτα-την-επανάσταση-τον-«υπαρκτό-σοσιαλισμό»-και-τον-αληθινό

 135. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  126 – «Τί λάμψη να χάση η λάμψη μωρέ. Αποχτήσαμε πρεσβυωπία να πεις.»
  Όχι μάτια μου εμείς, που είναι και φυσιολογικό, αλλά δυστυχώς οι νεότεροι, όμως γι΄αυτό ποιός φταίει; μάλλον οι παλαιότεροι, δηλαδή κι εμείς.

 136. 129

  «Βάταλε», η εξιστόρησή σου με τους «φανταστικούς» πρωταγωνιστές (Μαρίνα Μαναδάκη, Ρακακουγκλέ, κλπ) μού θυμίζει το κατασκοπευτικό αριστούργημα του αείμνηστου Αναστάσιου Μπάλκου. Απ’ εκεί εμπνεύστηκες;

 137. sarant said

  119-121 Μερσί!

  125 Είναι πολύ καλή ερμηνεία, αλλά ήθελα να βάλω την πρώτη.

  131 Γιατί είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των κενών; Ξέρεις πώς συγκρίνεται με άλλες χώρες;

 138. Spiridione said

  Προκειμένου να εφευρεθούν επιχειρήματα που θα συνηγορούν όχι μόνο στην αποφυλάκιση του Παπαδόπουλου αλλά και στη δικαίωσή του, διατυπώθηκε η άποψη ότι υπήρξε ο ίδιος ιδιαίτερα ευσπλαχνικός, εφόσον αμνήστευσε τον Παναγούλη χωρίς να προηγηθεί αίτηση χάρης και «χαρίστηκε» στον Μπελογιάννη ως στρατοδίκης. Τον ισχυρισμό αυτό διατύπωσε πρώτος ο Ανδρέας Λεντάκης σε τηλεοπτική εκπομπή, και τον συμπλήρωσε ο Γιάννης Βούλτεψης στα Πολιτικά Θέματα: «Το ότι ο Παπαδόπουλος μειοψήφησε στη δίκη Μπελογιάννη ως προς την επιβολή της εσχάτης των ποινών, είναι κάτι που υποστηρίχθηκε το 1975 κατά την ακροαματική διαδικασία στη δικαστηριακή αίθουσα του Κορυδαλλού και κανείς δεν το διέψευσε. Επρόκειτο για ένα γεγονός, που ο καθένας μπορούσε να το διασταυρώσει.» (10.5.96)
  http://www.iospress.gr/ios1996/ios19961117c.htm

 139. 139

  Επρόκειτο για ένα γεγονός, που ο καθένας μπορούσε να το διασταυρώσει.

  Μετά από 33 χρόνια; Κι ενώ ο Γιώργαρος είχε την εξουσία για μια επταετία; Μπορούσε να σκίσει όσα πρακτικά ήθελα, αν δεν απατώμαι.

 140. Ριβαλντίνιο said

  Γενικά δύο πράγματα για τον Παπαδόπουλο έχουν ειπωθεί πολλές φορές χωρίς αποδείξεις και ποτέ δεν θα μάθουμε αν είναι αλήθεια ή όχι :

  1.Ψήφισε αθωωτικά στην δίκη Μπελογιάννη.
  2. Τον βάπτισε ο Γεώργιος Παπανδρέου, στα πλαίσια των πολλών βαπτίσεων που έκαναν οι πολιτικοί παλιά.

 141. 137.
  1. Δεν ειμαι ο «Βάταλος», διοτι ως μηχανικος ειμαι πρακτικος, αλλα εχω γνωσεις αρχαιων, καθαρευουσης και δημοτικης νεοελληνικης γλωσσης. Επισης λατρευω την καλη μουσικη, την λογοτεχνια, τον κινηματογραφο και αλλα πολλα.

  2. Οχι βεβαια, μου ητο πολυ αντιπαθης και μαλλον ακροδεξιος.

  Ο τιτλος του Σχεδίου Αφηγήματος “ΔΕΚΑ ΕΞΙΜΙΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ”

  (Γιατι ειναι Σχεδίο Αφηγήματος
  1.Ολα ειναι σχεδια που μπορει να βελτιωθουν εισετι.
  2. Οταν το εγραψα (δημοσ. 17-11-2010) ειχα αρκετη δουλεια στο γραφειο μου
  3. Βαριεμαι πολυ γρηγορα ακομη και τα γραπτα μου

  σημαινει οτι «Ενώ έχει διανυθεί η μισή ημέρα της 16 Νοέμβρη κάποια άλλα γεγονότα (που υποδηλώνουν την σοβαρότητα και την προνοητικότητα των Ελλήνων) συμβαίνουν πριν έρθει η 17 Νοέμβρη 1973.
  Και αν γινόταν έτσι;»

  Ας προσθεσω 2 σκηνες ακομη δια την καλυτερην κατανοησιν.

  Σκηνή τρίτη :

  Το νέο καθεστώς έμοιαζε αρκετά με μια βαλκανική Κούβα του 1959. Αναρχο-κομμουνιστές, σταλινο-κομμουνιστές, γκεβαρικοί, πρώην ένοπλοι σοσιαλιστές, ακόμα και τίμιοι συντηρητικοί είχαν συμμετοχή στην νέα κυβέρνηση. Το κλου του υπουργικού συμβουλίου ήταν ο Ρούντυ , ο ξανθός “’Τσε» , ο οποίος με ένα από τα πρώτα διατάγματα της νέας κυβέρνησης, απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα , ώστε να γίνει υφυπουργός της επαναστατικής κυβέρνησης.
  Η πολιτική της νέας κυβέρνησης ήταν σαρωτική. Όσοι πρώην καθεστωτικοί δεν κατόρθωσαν να διαφύγουν από την χώρα γέμισαν τα ξερονήσια , όπου πριν μερικές εβδομάδες ήταν εκτοπισμένοι οι αντιπαλοί τους. Εθνικοποιήθηκαν οι τράπεζες και όλες οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.
  Το καθεστώς όμως δεν αναγνωρίσθηκε από την ΕΣΣΔ, ούτε από τις λαϊκές σοσιαλιστικές δημοκρατίες εκτός από την Αλβανία, την Βόρεια Κορέα και την Κούβα. Παράλληλα , επιβλήθηκε εμπάργκο και σύντομα τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν.
  Παραπροϊόν (παράπλευρο ευτύχημα) της επανάστασης ήταν η μη ανατροπή του Μακαρίου και η μη εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, και τα μετέπειτα γεγονότα ( η κατοχή μεγάλου μέρους της νήσου, η φυγή των προσφύγων και η εποίκιση της νήσου με Τούρκους)
  […]
  Σκηνή πέμπτη :
  Φθινόπωρο 1974
  Παράλληλα, ανάμεσα στο νέο καθεστώς που άρχιζε να περνά σταδιακά στα χέρια των σταλινικών που είχαν επανοργανωθεί συνομωτικά, άρχισαν οι εκκαθαρίσεις από τα ‘αντεπαναστατικά στοιχεία’ και τους “ρεβιζιονιστές’. Τα πρώτα θύματα ήταν τροσκιστές και αναρχο-κομμουνιστές κάποιας ηλικίας με γνωστή δράση προ της δικτατορίας. Στη συνέχεια, άρχισαν να διώκονται οι ρεβιζιονιστές, των οποίων τα ηγετικά στοιχεία κατάφυγαν μέσω Βουλγαρίας στην φιλόξενη Ρουμανία του μεγάλου ηγέτη Τσαουσέσκου.
  Στη συνέχεια γκεβαρικοί και πρώην ένοπλοι σοσιαλιστές διασκορπίστηκαν στην Ευρώπη και μερικοί φιλοξενήθηκαν στην Λιβύη. Μερικοί τολμηροί γκεβαρικοί κατάφεραν και έβγαλαν ναυτικό φυλλάδιο και μπάρκαραν στον νέο κόσμο, φθάνοντας έως και την Κούβα.
  Δεν γλίτωσαν ούτε οι λίγοι “φιλέλληνες’ επαναστάτες πιστοί του Μάη του 68 καθώς και ο Ρούντυ , ο ξανθός “’Τσε» , ο οποίος κατηγορήθηκε κι αυτός ως πράκτορας του εχθρού. Η ηγεσία του Κ.Κ.Σ.Ε. και μαζί της και των άλλων «’σοσιαλιστικών’ χωρών βρίσκονταν σε διαρκή αμηχανία , μιας και, λόγω των συμφωνιών της Γιάλτας, δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν την νέα ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια να εντάξουν την Ελλάδα στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
  Η πολιτική της κυβέρνησης ήταν δρακόντεια. Οι διαφωνούντες τροσκιστές, αναρχο-κομμουνιστές , ρεβιζιονιστές και άλλα «αντεπαναστατικά» στοιχεία εκτοπίσθηκαν σε άλλα ξερονήσια, διαφορετικά από τους χουντικούς για να μην δημιουργηθούν εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ χουντικών και αριστερών εκτοπισμένων.
  Η μουσική ροκ εξοβελίσθηκε από τα κρατικά ραδιόφωνα, το νέο κύμα και τα τραγούδια του Χατζιδάκι απαγορεύτηκαν, ως αντεπαναστατικά και γλυκερά, τα τραγούδια του Θεοδωράκη παίζονταν όλο και πιο σπάνια….

 142. Πέπε said

  @0
  > > έντεινε τις διαφωνίες

  Ανεπίκαιρος μαλλιαρισμός. Δε θα λεγόταν από κανέναν, παρεκτός αν απλώς δεν είχε συναίσθηση της λέξης και του ετύμου της. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι σπανίως χρησιμοποιούν τέτοιες λέξεις (ενώ χρησιμοποιούν συχνά άλλες, που τελικά εξελίσσονται σύμφωνα με αυτών τη γλωσσική αίσθηση, αποδεικνύοντας ότι το έτυμο, η ιστορική γνωση της γλώσσας, δεν είναι το παν – αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν παίζει ΠΟΤΕ κανένα ρόλο). Αν υπάρχει κάπου ένα χωρίο ή μερικά χωρία ή και 2-3 ολόκληροι συγγραφείς που το χρησιμοποιούν, αυτό δεν ανατρέπει τη γενική εικόνα ανυπαρξίας.

  Και αν λεγόταν, από οποιονδήποτε, μετά δυσκολίας θα γινόταν κατανοητό. Αν ακούσει κανείς «έγκρινε», «έκθεσε», «σύλλαβε», απλώς θα ενοχληθεί, τουλάχιστον όμως θα καταλάβει. Έντεινε όμως είναι απλώς το αντίθετο του έγδεινε.

  Στη «γενική εικόνα ανυπαρξίας» γιατί επιμένω; Γιατί η εμφάνιση του -ε- (που ιστορικά είναι αύξηση) στο εσωτερικό των σύνθετων ρημάτων είναι τόσο οικείο φαινόμενο στον μέσο έλληνα ομιλητή οποιουδήποτε επιπέδου, ώστε την επεκτείνουμε κι εκεί όπου ιστορικά δε δικαιολογείται, δηλαδή στην προστακτική. Άνθρωποι που λένε στην προστακτική «υπέγραψε», «απέφυγε», «συνέλαβε», «απέτρεψε» δεν πρόκειται ποτέ να μπερδευτούν και να απορήσουν τι δουλειά έχει αυτό το εσωτερικό έψιλον, ή να μην αναγνωρίσουν για ποιο ρήμα πρόκειται. Δεν πρόκειται λοιπόν για φαινόμενο παρωχημένο και ανοίκειο, κάθε άλλο.

  Συνεπώς η συνειδητά αποφασισμένη κατάργησή του από την προσωπική γραμματική ενός ομιλητή/γραφιά δε συμβαδίζει με την αίσθηση ούτε εκείνων που έχουν ούτε εκείνων που δεν έχουν ιστορική γνώση της γλώσσας.

 143. 141

  Ο Παπαδόπουλος (σ.σ.λ.τ.) γεννήθηκε το Μάη του 1919. Λογικό να υποθέσουμε πως βαφτίστηκε την ίδια χρονιά, ίσως και το ίδιο καλοκαίρι, καθώς τότε υπήρχε μεγάλη βρεφική θνησιμότητα.

  Ο Παπανδρέας τότε είχε ήδη ξεκινήσει την πολιτική καριέρα (από το 1916 υπό την αιγίδα του Ελ. Βενιζέλου) και την περίοδο 1917-1920 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Νήσων Αιγαίου, με ουσιαστικές αρμοδιότητες Υπουργού.

  Λιγουλάκι δύσκολο να βάφτισε τον μετέπειτα δικτάτορα.

  Αντιγράφω από την ελληνική Βίκη:

  «Ο πατέρας του Χρήστος ήταν στενός φίλος και πολιτικός οπαδός του Γεωργίου Παπανδρέου[7]. Μάλιστα πολλές φορές ενεργούσε και ως «κομματάρχης» του Παπανδρέου στα γύρω χωριά.[εκκρεμεί παραπομπή] Ο Στυλιανός Παττακός έχει υποστηρίξει ότι ο Παπαδόπουλος ήταν και βαφτισιμιός του Γεωργίου Παπανδρέου, αλλά αυτό έχει αμφισβητηθεί. Ο Γεώργιος Παπανδρέου έδειξε μεγάλη ανοχή στον Παπαδόπουλο το 1965 στην προβοκάτσια με το σαμποτάζ του Έβρου, λόγω της φιλίας του με τον πατέρα του μετέπειτα πραξικοπηματία. »

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82

 144. ΚΩΣΤΑΣ said

  Όταν ένας άνθρωπος θυσιάζεται για τις ιδέες του και τα ιδανικά του, νομίζω ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μην τον σέβεται και να μην τιμά τη μνήμη του, ανεξάρτητα τι άποψη έχει για τις ιδέες και τα ιδανικά του.

  Μακάρι η θυσία του Μπελογιάννη να μας γίνει δίδαγμα και να μη ζήσουμε ούτε εμείς ούτε οι επίγονοί μας άδικα χυμένο αίμα.

  Και κάποιες ιστορικές απορίες μου, από λίγη ιστορία που ξέρω.
  Ιδιώνυμο, εκτοπίσεις και εξορίες έγιναν επί εποχής Ελευθερίου Βενιζέλου, Δεκεμβριανά επί Γ. Παπανδρέου, λευκή τρομοκρατία, επίσημη έναρξη και διεξαγωγή εμφυλίου πολέμου (1946-49) επί Θεμ. Σοφούλη, κατά το μεγαλύτερο διάστημα. Εκτέλεση Μπελογιάννη επί Νικ. Πλαστήρα. Όλοι αυτοί βέβαια υπήρξαν αρχηγοί αστικών μεν κομμάτων, χαρακτηριζομένων δε με σημερινούς όρους ως κεντροαριστερά. Απορία μου, γιατί οι ιστοριογράφοι και οι ιστορικοί αναλυτές προσπαθούν να τα παρουσιάσουν όλα αυτά ως έργο της κεντροδεξιάς ή μάλλον της επάρατης δεξιάς;

 145. 142

  Ε, καλά τώρα, βρε «Βάταλέ» μου…! «Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει», έτσι δεν λέει ο λαός;

  Ο αείμνηστος Μπάλκος δεν ήταν «μάλλον ακροδεξιός» αλλά πιστοποιημένα ΚΑΡΑ-ακροδεξιός και ΚΑΡΑ-αντικομμουνιστής και ΦΑΣΙΣΤΑΣ και υπήρξε διακεκριμένος (και παρασημοφορηθείς!) «ήρωας» του «συμμοριτοπολέμου» στις απαρχές της στρατιωτικής του καριέρρας. Ως δε Υπουργός Δημόσιας «Τάξης» είχε γίνει ο προστάτης-άγγελος της ΚΥΠ, της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων: επί των ημερών του, μάλιστα, είδε την καριέρρα του να απογειώνεται και ο ευνοούμενός του Νίκωνας Αρκουδέας… Εμείς οι παλιότεροι τους γνωρίσαμε καλά στο πετσί μας αυτούς τους …καλλιτέχνες!

  Αλήθεια, να υποθέσω ότι στην Δεύτερη πράξη σου κρύβεις τα πιπεράτα μυστικά από τις «πράξεις» στα Δίκτυα Της Τασκένδης;

 146. 146.

  1. «Αλήθεια, να υποθέσω ότι στην Δεύτερη πράξη σου κρύβεις τα πιπεράτα μυστικά από τις «πράξεις» στα Δίκτυα Της Τασκένδης;»

  Απ. Ως μοντερνιστής ουδόλως έχω ασχοληθεί με την Τασκένδη.

  2. Το ολον πονημα (9 σελιδες Α4 μονον)

  Αφωτίστου Φιλέλληνος, Σχέδιο αφηγήματος “ΔΕΚΑ ΕΞΙΜΙΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ”

  http://www.poiein.gr/archives/11622/index.html

 147. giorgos said

  Τό κακό είναι ότι δυστυχώς τέτοια στελέχη , ύψηλού επιπέδου έχουμε νά δούμε στό ΚΚΕ από εκείνη τ’ην εποχή.

 148. Ριβαλντίνιο said

  Αχαχούχα ! Ο σαλτιμπάγκος σε νέες περιπέτειες. Τώρα καρφώνει -δήθεν- τον ίδιο του τον εαυτό.

  Λοιπόν θα εστοιχημάτιζα την μισήν μου περιουσίαν που θα’λεγε κι αυτός ότι

  Βάταλος=Ηλίας. = Παύλος Γλουτής(1) = Ο Συννεφομαζόχτρας ! 🙂

  (1) Το είπε ήδη ο Γρηγόρης Κοτορσινός, αλλά όποιος δεν το πιστεύει ας δει εδώ την συνομιλία με τον Σμερδαλεό

  https://smerdaleos.wordpress.com/2015/10/17/%ce%b7-%ce%b9%ce%b5-%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%b1-wes-%ce%bd%cf%84%cf%8d%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b1%ce%b9/#comments

 149. BLOG_OTI_NANAI said

  149: Το παρελθόν της μανίας με τις πολυπροσωπίες του Βάταλου δεν αποκλείει τίποτα. Βεβαίως, δεν ξέρω αν το WordPress αφήνει να γίνονται σχόλια από ιστοσελίδες anonymous proxies. Αν ναι, τότε μπορεί να μπαίνει με ό,τι IP να’ ναι σαν να είναι διαφορετικός κάθε φορά. Και φυσικά το ξέρει το σύστημα ο Βάταλος διόιτ μας έχει… «συμβουλέψει» ότι κάποια βιβλία μπορούμε να τα βλέπουμε αν αλλάζουμε IP.

 150. sarant said

  150 Αν δεν κάνω λάθος αφήνει.

  143 Δεκτή η ένσταση για το… έγδεινε. Αφού όμως υπάρχει ταυτόσημος τύπος της προστακτικής, δεν μπορεί γενικά να καταδικάζεται.

 151. Ριβαλντίνιο said

  @ 150 BLOG_OTI_NANAI
  Να δούμε ποια ταυτότητα θα κρατήσει τελικά… 🙂

  Το ότι ο Νεφελοστοιβάχτης ασχολήθηκε πρώτα μαζί σου κι αμέσως μετά μαζί μου , και ότι το ίδιο έkανε ο Παυ. Γλ. είναι «λίαν» ύποπτο.

  Μην ξεχνάς ότι όπως τώρα ασχολείται με τον Αφώτιστο, έτσι στα πρώτα του σχόλια ασχολήθηκε με τον Βάταλο ! 🙂

  Τελικά ο τύπος ή έχει φοβερή πλάκα σαν άτομο ή είναι τελείως για τα σίδερα !!!

  🙂 🙂 🙂

 152. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  145 – «Όταν ένας άνθρωπος θυσιάζεται για τις ιδέες του και τα ιδανικά του, νομίζω ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μην τον σέβεται και να μην τιμά τη μνήμη του, ανεξάρτητα τι άποψη έχει για τις ιδέες και τα ιδανικά του.»
  Δεν είναι ακριβώς έτσι, κι οι τζιχαντιστές στις Βρυξέλλες για τις ιδέες και τα ιδανικά τους θυσιάστηκαν (κυριολεκτικά). Τι λές, τουλάχιστον οι συγγενείς των θυμάτων, έχουν το δικαίωμα να μην τους σέβονται;

 153. gpoint said

  Λάμπρο για τελευταία φορά :
  Για τον Μαρινάκη εκκρεμούν κατηγορίεες και έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα, για τον Μελισσανίδη ξέρουμε όλοι κάποιες παλιές ιστορίες του με την δικαιοσύνη και τα απλήρωτα δάνεια των εταιρειών του Αλαφούζου τα γράφει κάθε τόσο ο τύπος. Για τον Σαββίδη έχεις τίποτε στοιχεία πέρα από τις θεωρίες σου περί μαφίας, δολοπλοκιών, κακών προθέσεων κ.λ.π. για ΣΤΟΙΧΕΙΑ μιλάω, έστω για ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ;; Αν -όπως είναι σίγουρο- δεν έχεις μην μπλέκεις τις φαντασιώσεις σου με τα γεγονότα, γίνεσαι πιο γραφικός κι από το Πήλιο ή τον γεροΣάββα και τον Ανδριανόπουλο.

 154. BLOG_OTI_NANAI said

  152: Ασφαλώς σε κάποιους χαρακτήρες που επέλεξε κάνει μπαμ η εμμονή με τον Χριστιανισμό και άρα με εμάς.
  Όταν επιλέγεις όμως; διαρκώς ρόλους, κάνεις διαλόγους με τον εαυτό σου, λες μία ότι είσαι γέρος, μία ότι είσαι γυναίκα, μία εμφανίζεσαι ως μεσήλικας, σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.
  Αν αυτό σημαίνει ότι «χάνει λάδια», σίγουρα όλοι γύρω του έχουν γλυστρίσει άπειρες φορές… 🙂

 155. gpoint said

  # 134

  Αφώτιστε φιλέλληνα υπάρχει κι ένα άλλο σενάριο που (μακάρι να μην) έρχεται καλπάζοντας με προοπτική διετίας : πέρα από την 60% μείωση της αξίας τρως κι ένα γκρέξιτ μετά υποτιμήσεως και περιορίζεσαι στο 3.εως 5% της αξίας των ακινήτων και τότε παίρνει φωτιά η αγορά αλλά οι υποτιμημένες νέες δραχμές είναι έξω από το παιχνίδι.
  Κι άσε τις στατιστικές να λένε…

 156. Corto said

  Μία ενδιαφέρουσα ιστορική λεπτομέρεια:

  Το 1952 το ΚΚΕ έλαβε την απόφαση να προσπαθήσει να μετονομασθεί de facto η πλατεία Ομονοίας σε πλατεία Μπελογιάννη:

  «Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου λαϊκού εθνικού ήρωα Νίκου Μπελογιάννη αποφασίζει (……):
  Υιοθετεί τις προτάσεις που πήρε απο οργανώσεις και παράγοντες της Αθήνας, της Αμαλιάδας, του Μωριά και από χωριά του Γράμμου για να δοθεί το όνομα του Μπελογιάννη στην πλατεία Ομόνοιας Αθηνών, στην γενέτειρα του πόλη Αμαλιάδα και στην πιο ψηλή κορφή του βουνού Γκόλιο του Γράμμου, που εκεί τραυματίστηκε στις μεγάλες μάχες του ΔΣΕ στα 1948. Ο λαός από τώρα θα λέει την πλατεία Ομόνοιας, την πόλη Αμαλιάδα, την πιο ψηλή κορφή του Γκόλιο με τ’ όνομα του Μπελογιάννη και αυτή τη θέληση του λαού θα την κυρώσει αύριο η λαϊκή εξουσία.»

  (Υποθέτω ότι στην πράξη η οποιαδήποτε μετονομασία της Ομόνοιας είναι σχεδόν αδύνατη.)

 157. ΚΩΣΤΑΣ said

  153 @ ΛΑΜΠΡΟΣ

  Μιλάω για προσωπική θυσία, ίσως έπρεπε να το διευκρινίσω. Αν είναι με την προσωπική του θυσία κάποιος να συμπαρασύρει κι άλλους στο θάνατο, χωρίς τη θέλησή τους, τότε έχεις απόλυτο δίκαιο. Προσωπικά αυτούς που ενεργούν έτσι, πχ τζιχαντιστές, ούτε τους σέβομαι, ούτε τους τιμώ.

 158. sarant said

  157 Στο μυθιστόρημα εναλλακτικής ιστορίας του Γιώργου Αλεξάτου «Πλατεία Μπελογιάννη» η μετονομασία γίνεται.

 159. Corto said

  159: Άρα είναι σχετικά γνωστή αυτή η ιστορία. Δεν το ήξερα.

 160. 149

  >>> «…Βάταλος=Ηλίας. = Παύλος Γλουτής(1) = Ο Συννεφομαζόχτρας»

  Άν με το «Συννεφομαζώχτρας» εννοείς το δικό μου ψευδώνυμο («Ο ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΗΣ») σαν μέρος του συστήματος των 3 εξισώσεων με …έναν άγνωστο που κατάστρωσες, ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ: Εγώ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ούτε βάταλος ούτε ε-α-μ-ο-Βούλγαρος ούτε καπετάνιος ούτε εθνικόφρων ούτε Σοφία-Ντοκατζή ούτε Στέλλα ούτέ τι παρόμοιο. Εγώ είμαι απλώς «Ο ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΗΣ». Τελεία & παύλα._

  ΥΓ – Δοκίμασε να αντικαταστήσεις , λ.χ., το «Ο Συννεφομαζώχτρας» σου με το «Υαλτις» και τότε θα δεις, ΩΣ ΔΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ, το σύστημά σου να καθίσταται ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.
  Αλλά. υποθέτω, για σένα κάτι τέτοια είναι πανδύσκολα πράματα (αφού η ευφυία σου σέ βοηθάει μεν στις …ιστορικές αναδιφήσεις, στην Νηστεία και στην ενασχόληση με το τόπι, αλλά σέ προδίνει κατάφωρα στα Στοιχειώδη Μαθηματικά της Α’ Γυμνασίου) οπότε τι τα ψάχνεις…;

 161. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  134 – «Όσο πιο γρήγορα to the bottom (-50 έως -60 %), τόσο καλύτερα: μόνον τότε θα κυκλοφορήσει ξανά λίγο χρήμα περί την αγορά ακινήτων και τα σχετικά οικοδομικά επαγγέλματα..»
  Αν δεν γίνει ονομαστική διαγραφή του δημοσίου χρέους κατα 50% τουλάχιστον, και κατ΄επέκτασην του ιδωτικού, ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει, και φυσικά τα ακίνητα και τα οικοδομικά επαγγέλματα θα πάνε στον πάτο και θα μείνουν εκεί για πολλά χρόνια. Ειδικά με τον στασιμοπληθωρισμό που έχουμε τόσο καιρό, το πιθανότερο, είναι να βιώσουμε μια μεγάλη κρίση ακινήτων άνευ προηγουμένου. Το πρόβλημα όμως είναι παγκόσμιο, και αφορά κυρίως την επίθεση που δέχεται η μεσαία τάξη ( η κατώτερη έχει πλέον διαλυθεί) από τους υπερπλούσιους του πλανήτη. Χωρίς μεσαία τάξη όμως, δεν μπορεί να σταθεί καμία δημοκρατία, άρα;

 162. Pedis said

  «Ο υπαρχιφύλαξ (σ.σ γράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κορωναίος, στην εφημερίδα “Προοδευτική Αλλαγή”, στις 31/3/1952), διαταχθείς υπό του διευθυντού του, μετέβη αμέσως εις την πτέρυγαν όπου ευρίσκοντο τα κελιά των 8 μελλοθανάτων και εισήλθεν πρώτον εις το υπ’ αριθμ. 2 απομονωτήριον, εις το οποίο εκρατούντο οι Μπελογιάννης, Λαζαρίδης και Μπάτσης. Πλησιάζει τον Μπελογιάννη.

  «Νίκο σήκω»

  Ατάραχος ο Μπελογιάννης σηκώνεται και λέει:

  «Πάμε για καθαρό αέρα;»

  «Ναι, του απαντά, σας πάνε για εκτέλεση» (…)»

 163. Pedis said

  και η απολογία του Ν.Μπ. στη δεύτερη δίκη

  http://www.imerodromos.gr/belogianhs-2016/

 164. @156

  «3 εως 5% της αξίας των ακινήτων » !!!

  Το 40 εως 30 % της αξίας των ακινήτων το βλεπω υπο τις δυσμενεστερες προϋποθεσεις. Αντε 25% τα 50-ετιας.

  Ισπανια 1996-2014

 165. Αξονας x : 1/4 ετους

 166. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  154 – Στοιχεία δεν έχω για κανέναν, όπως κι εσύ, οι κατηγορίες δεν συνιστούν αδίκημα, τουλάχιστον στις ευνομούμενες χώρες, μέχρι να καταδικαστούν αυτοί που λές θα είναι αθώοι και έντιμοι, όπως ο άγιος Σαββίδης.
  Ενδείξεις έχω πολλές, όπως κι εσύ για τους άλλους, θα σου αναφέρω μόνο μία, την πιο απλή γιατί βαριέμαι και δεν με ενδιαφέρει το θέμα, μπορείς όμως να την συγκρίνεις και με τους άλλους προέδρους και του ΠΑΟΚ αλλά και των υπολοίπων ομάδων, για να βρείς απόλυτη ομοιότητα.
  Ενας επιτυχημένος μεγαλοεπιχειρηματίας, δεν γίνεται να μη μπορεί να στήσει ενα μικρομάγαζο όπως ο ΠΑΟΚ τρία χρόνια τώρα, και να πηγαίνει από πατάτα σε πατάτα κάθε χρόνο, ασχέτως αν έχει βρεί τα θύματα τους οπαδούς και τους δουλεύει με τους σάπιους ΠΕΡΠΑΤΟΦ-ΒΟΛΤΑΡΟΦ, προπονητές ΑΤΙΑ, και την γνωστή καραμέλα της διαιτησίας. Ήξερε πολύ καλά πού έμπαινε, και ποιό είναι το πλαίσιο της λειτουργίας, όχι μόνο εδώ αλλά σε όλο τον κόσμο, φυσικά και στην πατρίδα του την Ρωσία. Με μερικά ψίχουλα, έχει στην ιδιοκτησία του τον ΠΑΟΚ, και χωρίς να πληρώσει δεκάρα από την τσέπη του, ρυθμίστηκε το χρέος της εταιρείας και δεν χρωστάει τίποτα, ας είναι καλά οι μαλάκες οι οπαδοί, αλλά και ο υπόλοιπος λαός που θα πληρώσουν κι αυτά τα γαμησιάτικα όπως και των άλλων ομάδων, άλλωστε τα κορόϊδα γι΄αυτό υπάρχουν, για να δουλεύουν να ψηφίζουν και να βγάζουν τον σκασμό.
  Η άλλη ένδειξη, είναι πως όλα τα στελέχη που έχει στελεχώσει την ομάδα, είναι για τα μπάζα, ΜΥΡΩΔΙΑ από το αντικείμενο, μεγαλοεπειχειρηματίας και να μην ξέρει να διαλέξει στελέχη, όχι μια, αλλά τρείς και τέσσερις φορές; δεν παίζει με τιποτα αυτό το σενάριο, σίγουρα κάτι άλλο παίζει, βρές το εσύ αν θέλεις. Είναι και το γήπεδο και μερικά άλλα, αλλά βαριέμαι, εδώ δεν ασχολούμαι με την ΑΕΚΑΡΑ, θα ασχολούμαι με το παοκι (χαμόγελο).

 167. Αν ημουν Γερμανος συνταξιουχος, ιδιοκτητης διαμερισματος θα το πουλούσα και θα αγοραζα ενα στην Ελλάδα με 15.000 εως 25.000 σε παραλιακο μερος και θα μου εμεναν και χρηματα για μπυρες.

  ΥΓ Σημερα εμαθα οτι στην Νεάπολη , διαμερισμα 4ου , 98 τ.μ.,καλη πολυκατοικια 1970, 30.000)

 168. Γιάννης Ιατρού said

  161: Ενημερωμένο σε βρίσκω!

 169. 163, Pedis

  το ψιλογλένταγε ο δεσμοφύλαξ, ε;

 170. 168

  «Βάταλέ» μου, από …κατασκευαστή η «κρίση» σέ έκανε …μεσίτη; Κακούργα καινωνία, που άλλους τους ανεβάζεις κι άλλους τους κατεβάζεις…!
  Εσύ, όμως, τώρα στο real estate, ανέβηκες ή κατέβηκες; Γιατί με τόσες ευκαιρίες οι ξένοι, μαθαίνω, αγοράζουνε σωρηδόν στην Ελλάδα (μισοτιμής) την καρακιτσάτη χλίδα των μπουρτζόβλαχων νεόπλουτων της τηλεσκουπιδιάρικης γκλαμουριάς.

  [ ΥΓ – By-the-way: Υπάρχει νορμάλ άνθρωπος που να βλέπει με καλό μάτι τους πάσης φύσεως παρασιτούντες μεσάζοντες; Εγώ, πάντως, ΟΧΙ ]

 171. cronopiusa said

  Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΓΑΡΥΦΑΛΟ

  Έχω απάνω στο τραπέζι μου
  τη φωτογραφία του ανθρώπου
  με το άσπρο γαρούφαλο —
  που τον ντουφέκισαν
  στο μισοσκόταδο
  πριν απ’ την αυγή,
  κάτω απ’ το φως των προβολέων.

  Στο δεξί του χέρι
  κρατάει ένα γαρούφαλο
  που ΄ναι σα μια φούχτα φως
  απ’ την ελληνική θάλασσα.

  Τα μάτια του τα τολμηρά,
  τα παιδικά,
  κοιτάζουν, άδολα,
  κάτω από τα βαριά μαύρα τους φρύδια.
  Έτσι άδολα —
  όπως ανεβαίνει το τραγούδι
  σα δίνουν τον όρκο τους
  οι κομμουνιστές.

  Τα δόντια του είναι κάτασπρα —
  ο Μπελογιάννης γελά.
  Και το γαρούφαλο στο χέρι του
  είναι σαν το λόγο που είπε στους ανθρώπους
  τη μέρα της λεβεντιάς —
  τη μέρα της ντροπής.

  Αυτή η φωτογραφία
  βγήκε στο δικαστήριο
  ύστερ᾿ απ᾿ τη θανατική καταδίκη.

  Ἀπρίλης 1952

  Ναζίμ Χικμέτ

 172. Pedis said

  # 170 – ?

  Ο Μπελογιάννης μετέτρεψε το εναντίον του Στρατοδικείο σε πεδίο κατηγορίας και γελοιοποίησης των κατηγόρων του. Ο διάλογος, κατά τη διάρκεια της δίκης με έναν από τους βασικούς κατηγόρους του, τον αστυνομικό Αγγελόπουλο, είναι ενδεικτικός:

  «ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ισχυρίζεστε ότι ήρθα εδώ για να εφαρμόσω τις αποφάσεις των Ολομελειών της ΚΕ του ΚΚΕ;

  ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

  ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Οι αποφάσεις αυτές λένε ότι βάση της δράσης του ΚΚΕ είναι ο αγώνας για το ψωμί, τις δημοκρατικές ελευθερίες, την ειρήνη. Έτσι δεν είναι;

  ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι.

  ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Επομένως, ο αγώνας για το ψωμί, τις δημοκρατικές ελευθερίες και την ειρήνη είναι συνωμοσία κατά της Ελλάδας;

  ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι.

  ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ευχαριστώ. Αυτό μονάχα ήθελα να διευκρινίσω».

  http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23891:nbogiop-belogiannis&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=279

 173. Pedis said

  άσχετο: επειδή πολύ πιθανά κάποιος/οι νιώθουν μεγάλη μοναξιά δοκιμάζουν ως θεραπευτικό μέσο να μιλάνε στον εαυτό τους δημόσια. Δεδομένου επιπλέον ότι δεν υπάρχει σχόλιο που περιέχει λέξη φτιαγμένη από τα σύμφωνα χρστ που να μην ακολουθείται από σχόλιο του Blog (για τα άλλα, πάσο), θεωρώ ότι το σκρολ-ντάουν, πλέον, δεν επαρκεί.

  Κύριε διαχειριστά, κάντε κάτι. Δεν προτείνω λογοκρισία. Ίσως, όταν το κακό παραγίνεται ή όποτε κάνεις κέφι, με χρήση ενός ράντομ τζενερέιτορ και με ένα «διασκεδαστικό» αλγόριθμο
  είναι δυνατόν άλλα σχόλια να κόβονται άλλα να περνάνε.

  Στο τέλος της ημέρας, πάντως, όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται, οι σχολιαστές θα είναι ικανοποιημένοι κι όποιος έχει όρεξη ας τα βάζει στη σειρά.

  Κάντο για κάνα μήνα στην αρχή να χαλαστούν μερικοί και την κάνουν. Έπειτα, βλέπουμε.

 174. cronopiusa said

  Σχεδιάγραμμα της εκτέλεσης Μπελογιάννη και των 3 συντρόφων του.

  Φωτογραφία πριν την εκτέλεση. Από αριστερά, Δημήτρης Μπάτσης, Νίκος Μπελογιάννης, Ηλίας Αργυριάδης, Νίκος Καλούμενος

 175. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  επειδή πιέζομαι ασφυκτικώς από τας οικογενειακάς υποχρεώσεις και δεν θέλω να ξενυκτίσουν οι πιστοί οπαδοί μου, επιτρέψατέ μοι να καταγράψω με τίτλους τας συνταρακτικάς αποκαλύψεις που θα κάμω περί Μπελογιάννη τας προσεχείς ημέρας. Πολλάς εξ αυτών τας γνωρίζουν οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» (στοιχηματίζω ότι τας γνωρίζει και ο ειδήμων κ. Σαραντάκος, αλλά είναι απορίας άξιον διατί τας απεσιώπησεν) και μοί προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν το ότι δεν ανεφέρθησαν από κάποιον αναγνώστην

  1) Διατί ουδείς δεν ανήρτησε την φωτογραφίαν από την εκτέλεσιν των Τεσσάρων Μπολσεβίκων;

  Διότι – προφανώς – και ο πλέον κρετίνος θα αντελαμβάνετο ότι ο μόνος που δεν είχε τας χείρας του δεμένας πισθάγκωνα ήτο ο Κολωνακιώτης ο Μπάτσης. Διατί αυτό; Θα το εξηγήση αύριον ο γέρων Βάταλος: Είχε γίνει δηλωσίας, οι άλλοι δεν του ωμίλουν (ως βεβαιοί και η Έλλη Παππά), ενώ η Εβραία γυναίκα του Λίλιαν Καλομάρο είχε βινηθή παρά φύσιν και κατά φύσιν υπό του τότε πανισχύρου υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ρέντη διά να σώση τον Κολωνακιώτην ανδρούλην της, ο οποίος την επέρνα και καμμιά 25αριά χρόνια όπως φαίνεται και από την φωτογραφίαν του γάμου των. Όλα αυτά τα γράφει λεπτομερώς ο Στελλάκης ο Κούλογλου εις το βιβλίον που εμνημόνευσε ανωτέρω κάποιος αναγνώστης

  3) Διατί ουδείς Σαραντάκειος αναγνώστης ετόλμησε επί 15 ώρας να ομιλήση διά το ιστορικόν σύγγραμμα του Μπελογιάννη «Το Ξένο Κεφάλαιο στην Ελλάδα» που εξέδωσαν τω 2010 αι εκδόσεις «Άγρα» και προσφέρει δωρεάν απόψε ο γερο-Βάταλος; Σημειωτέον (όπως αποκαλύπτει εις τον πρόλογον ο μοναχογιός του, Νίκος Μπελογιάννης), τα χειρόγραφα του Μπελογιάννη τα κρατούσε επί 40 έτη κρυμμένα εις τα υπόγεια του Περισσού το ΚΚΕ, διά να μή πληροφορηθούν οι ΚΚΕδες ότι ο Μπελογιάννης εις το βιβλίον αυτό (γραμμένο πρίν το 1942, όπως αποδεικνύεται) ομιλεί αγαπητικώς διά τον Αδόλφον και γράφει σαφώς ότι τα πρώτα Δάνεια εις το Ρωμέικον (επί Λόρδου Βύρωνος και επί Όθωνος) τα έδωκαν οι μεγαλύτεροι τοκογλύφοι εκείνης της εποχής: Οι Εβραϊκοί Οίκοι Ρικάρντο και Ρότσιλντ! Και αντισημίτης, λοιπόν, ο Μπελογιάννης; Αναμείνατε μέχρι αύριον το μεσονύκτιον

  4) Δεν προλαμβάνω να γράψω περισσότερα απόψε. Αύριον θα αναρτήσω εκτεταμένα αποσπάσματα από το εξηφανισμένον (από τους Γαλιλαίους!) σύγγραμμα του Μπελογιάννη περί Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (είναι μυστήριον πώς δεν το εύρεν ο ποντικός των βιβλίων κ. Blog-oti-nanai και δηλώνει έκπληκτος εις κάποιο ενθάδε σχόλιον διά τας αποκαλύψεις του Μπελογιάννη δια τους κηφήνας Γαλιλαίους μοναχούς του Βυζαντίου!), προκειμένου να αντιληφθήτε ότι ο εκτελεσθείς μπολσεβίκος ήτο λίαν συμπαθών προς την Πατρώαν Ελληνικήν Θρησκείαν.

  Περαίνων, διερωτώμαι διατί κανείς δεν επεσήμανε διατί ο βαθύς γνώστης του πολυτονικού Μπελογιάννης, εις το χειρόγραφον που παραθέτει ο κ. Σαραντάκος, γράφει το Νίκος με οξείαν, ενώ θέλει περισπωμένην…

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 176. sarant said

  174 Mην με κουράζεις, βρε συ -εξάλλου το κόψιμο των σχολίων πιο πολλούς μπελάδες φέρνει

 177. Πέπε said

  @176:
  Βάταλε, όταν γράφουμε σχόλια που μας παίρνουν πολλή ώρα να τα συντάξουμε, πριν τα αναρτήσουμε κάνουμε καλού-κακού και μια ανανέωση της σελίδας. Αλλιώς κινδυνεύουμε να μας κάνει αλγεινή εντύπωση το ότι ουδείς μπολσεβίκος αναγνώστης ανήρτησε τη φωτογραφία που …φιγουράρει φαρδιά-πλατιά στο αμέσως προηγούμενο σχόλιο από το δικό μας.

 178. Γιάννης Ιατρού said

  176/1
  Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Μ.Λ., Αγέλαστη Άνοιξη

 179. Pedis said

  # 177 – ναι, το ξέρω. Για πλάκα το είπα, για να διασκεδάσω την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τελευταίως. Άστα όλα τα σχόλια ως έχουν, έχω αυξήσει την ταχύτητα στο σκρολ-ντάουν 🙂

 180. 174 – 177

  Εάν μου επιτρέπεται να εκφέρω γνώμη, θα πρότεινα να δημιουργηθεί για κάθε ανάρτηση και ένα ξεχωριστό «νήμα» σε ένα παράλληλο forum ώστε να μπορούν όσοι θέλουν (με την αφορμή του κάθε Άρθρου από τον ΝΙΚΟκύρη) να παρεκκλίνουν όσο θέλουν από το βασικό θέμα του άρθρου ή να το πλατύνουν όσο τους αρέσει. Επειδή τυχαίνει, συχνά, πολλά «σχόλια» που γίνονται εδωμέσα να γίνονται αποκλειστικά και μόνο για άσκοπο «λακριντί» χάριν ανίας υποκαθιστώντας στην πραγματικότητα ένα chat-room και, ικανοποιώντας μεν την ανάγκη αρκετών αναγνωστών αλλά, ταυτόχρονα, κάνοντας ιδιαίτερα κουραστική και χρονοβόρα την ενιαία παρακολούθηση άρθρου-σχολίων ως θεματική ενότητα. Εάν μπορούσε να δημιουργηθεί κι ένα παράλληλο chat-room θα βολευότανε αυτή η κατηγορία των θαμώνων, αλλά και μόνο με την δημιουργία του ΦΟΡΟΥΜ που προτείνω θα υπήρχε σοβαρή αποσυμφόρηση.
  Ως προς δε τα Σχόλια θα πρότεινα να είναι ΜΟΝΟΝ ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ και αριθμητικώς περιορισμένα (στον καθημερινό σταθερόν αριθμό των 100, λ.χ., για κάθε ανάρτηση) αλλά και το κάθε σχόλιο να έχει περιορισμένη έκταση όπως στο Τουήτερ (να μην επιτρέπονται σχόλια μεγαλύτερης έκτασης των 200, λ.χ., χαρακτήρων).
  Αυτή είναι η δική μου άποψη και ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για το θάρρος που πήρα να την εκφράσω.

 181. Πέπε said

  @181
  Νεφεληγερέτα, έχεις σίγουρα κάποιο δίκιο.

  Όσοι μπαινοβγαίνουμε καθημερινά εδωμέσα (ή, δικαιότερα: κάποιοι από όσους…) αισθανόμαστε τόσο οικεία ώστε πετάμε και άσχετα σχόλια, λησμονώντας ότι στην ουσία κάνουμε κατάχρηση του χώρου. Γιατί ναι μεν ο ηλεκτρονικός χώρος είναι άπλετος, αλλά η ανάγνωση όντως δυσχεραίνεται.

  Καθώς είμαι από τους πρώτους που κάνουν αυτό το σφάλμα, επικαλούμαι το εξής ελαφρυντικό: αν το δικό σου σχόλιο είναι εκτός θέματος, αλλά έχει ουσία ή έστω κάποιο ενδιαφέρον, δεν είναι πειρασμός να το απαντήσω; Δες λ.χ. τη συζήτηση αυτής ακριβώς της στιγμής. Δε συζητάμε για τον Μπελογιάννη αλλά για τους σχολιαστές. Οι μελλοντικοί αναγνώστες σίγουρα θα μας διαολοστείλουν, και αρκετοί και από τους τωρινούς. Τους ζητώ συγγνώμη, έχουν δίκιο.

  Πριν καθιερωθεί αυτή η άνεση, κάθε νήμα είχε όντως λιγότερα σχόλια. Τα παλιά νήματα είναι πιο εύχρηστα.

 182. Μαρία said

  Plonk για το WordPress https://malvumaldit.wordpress.com/2009/11/23/implementing-plonk-for-wordpress/

 183. gpoint said

  # 167

  Αρες, μάρες, κουκουνάρες γράφεις ως συνήθως τελευταία… οι δικαστικές αποφάσεις για Μελισσανίδη δεν είναι στοιχεία, τα χρέη του Αλαφούζου δεν είναι στοιχεία ούτε οι 200 000 ευρώ εγγύηση και να περνάει από το τμήμα είναι σοβαρή ένδειξη αλλά με το συμπάθειο είναι ισοδύναμα με τις μαλακίες που γράφεις για τα ψίχουλα του Σαββίδη (πάνω από 200 μύρια στην Ελλάδα, πάνω από 50 για ΠΑΟΚ ) το συνειδητό ψέμμα σου για τα χρέη «και χωρίς να πληρώσει δεκάρα από την τσέπη του, ρυθμίστηκε το χρέος της εταιρείας και δεν χρωστάει τίποτα» ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΠΛΗΡΩΣΕ 11 ΜΥΡΙΑ το χρέος και δεν πλήρωσε τις προσαυξήσεις για τις οποίες φυσικά δεν ήταν υπεύθυνος αυτός αλλά οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες και τίποτε συνηθέστερον από το να μην πληρώνονται οι προσαυξήσεις εφ’ όσον εξοφλείς εφ’ άπαξ, ΜΕ ΝΟΜΟ ΕΓΙΝΕ.
  Λυπάμαι αλλά με όσους γράφουν φλούδες δεν ασχολούμαι, σε συμβουλεύω να το κοιτάξεις πριν είναι αργά

 184. Γς said

  30 Μαρτίου, 2016.
  64 χρόνια από την εκτέλεσή του Μπελογιάννη.

  30 Μαρτίου του 1946.
  Η επίθεση στο Λιτόχωρο.
  Εβδομήντα χρόνια από τον Εμφύλιο.

  182:

  >Όσοι μπαινοβγαίνουμε καθημερινά εδω μέσα (ή, δικαιότερα: κάποιοι από όσους…) αισθανόμαστε τόσο οικεία ώστε πετάμε και άσχετα σχόλια, λησμονώντας ότι στην ουσία κάνουμε κατάχρηση του χώρου.

  Πες το κι έτσι.

  Η επίθεση στο Λιτόχωρο.

  Και ήθελα όταν ανεβαίνει από την Εθνική για το εξοχικό της στο Λιτόχωρο, να ξέρει ότι κάπου κει μέσα στο κάδρο της φοβερής εικόνας του Ολύμπου είμαι κι εγώ.

  101:
  >Η ευθύνη του ιστολόγου είναι για το ότι αφήνει τα σχόλια αυτά να δημοσιευθούν σε μια τέτοια ανάρτηση.

 185. BLOG_OTI_NANAI said

  Νίκο, έφαγε κόλλημα το wordpress; Έστειλα τρεις φορές σχόλιο και το εξαφανίζει. Υπάρχει στα spam;

 186. BLOG_OTI_NANAI said

  ( Εδώ, κάτι συμβαίνει… Το στέλνω 5η φορά αφαιρώντας όλα τα ονόματα )

  174. Το πρόγραμμα που αναφέρει η Μαρία στο σχ. 183, το είχα αναφέρει κι εγώ παλαιότερα. Είναι ιδανικό για να βλέπεις τα σχόλια «καθαρισμένα» από όποιους σχολιαστές επιλέξεις. Αφού το εγκαταστήσεις σωστά, από εκεί και πέρα, ανάμεσα στα σχόλια, αντί να βλέπεις όσα γράφω, θα βλέπεις μια μεγαλύτερη διαχωριστική γραμμή που θα σου δίνει να καταλάβεις ότι εκεί έχουν σχολιάσει εκείνοι που έβαλες στο πρόγραμμα ως ανεπιθύμητους.

  Το έχω εφαρμόσει αυτό για τον γνωστό πολυώνυμο, ( όταν βέβαια λεγόταν αλλιώς, δεν γράφω πώς μήπως αυτό φταίει που το κόβει το wordpress )και ειλικρινά το λέω εκ πείρας, ήταν ό,τι καλύτερο για τις περιπτώσεις που θεωρείς άχρηστα ή εκνευριστικά τα σχόλια κάποιου, καθώς για σένα ο σχολιαστής είναι σαν να μην υπάρχει.

 187. BLOG_OTI_NANAI said

  187: Ήμαρτον! Δηλ. έφταιγε το παλιό όνομα του πολυώνυμου που το έκοψε 4 φορές το σχόλιο;!

 188. Alexis said

  #179: Γιάννη, για τη σκατοψυχιά δεν υπάρχει, δυστυχώς, φάρμακο.
  Και για την αναξιοπρέπεια, επίσης.
  Ο γυμνοσάλιαγκας δεν γίνεται άνθρωπος… 😦

 189. sarant said

  Καλημέρα!

  188 και πριν: Ναι, έφταιγε το όνομα Εαμοβ***. Όταν μπανάρεις κάποιον, αυτό γίνεται. Την είχαμε πάθει έτσι και με κάποιον παλιότερον, που είχε όνομα επιφανούς γεωγράφου.

  Είχες συστήσει το “plonk4wp for Greasemonkey”

  181-182 Από την άλλη, ακόμα και το λακριντί βγάζει καμιά φορά ωραία θεματάκια. Κυρίως «φταίει» το πλήθος των σχολιαστών -αν δεις και τα άρθρα του 2010, και σ’ αυτά ξεστρατίζει η συζήτηση σε κουβεντούλα, ίσως και περισσότερο επειδή ήμασταν λιγότεροι και πιο συχνοί. Απλώς είναι λιγότερα τα σχόλια επειδή σχολιάζουν λιγότεροι.

 190. π2 said

  184: Δεν απαντάς όμως στην ουσία αυτών που σου γράφει ο Λάμπρος. Σου φαίνεται λογικό να έρχεται ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας στην Ελλάδα, να επενδύει πολλά λεφτά, όπως λες (όχι άδικα) σε έναν κλάδο που κι εσύ κι εκείνος επιμένετε (όχι άδικα) ότι είναι αναξιόπιστος και να αδυνατεί, χρόνια τώρα, να στήσει ένα στοιχειωδώς οργανωμένο μαγαζί; Σου φαίνεται λογικό να στήνει μια δομή όπου κανείς δεν ξέρει ποιος αποφασίζει για το μαγαζί του; Το ξυράφι του Όκκαμ λέει πως δεν είναι λογικό και πως οι επιδιώξεις του είναι άσχετες με το μαγαζί και τον συγκεκριμένο κλάδο, πως τον συμφέρει να χάνει τα λεφτουδάκια του για τα οποία νιώθεις υπερήφανος λες και είναι δικά σου.

  Σου είπα ότι αδυνατώ να μιλήσω για ποδόσφαιρο μαζί σου, δεν είναι και ο αρμόζων χώρος εξάλλου, αλλά το θέμα υπερβαίνει το ποδόσφαιρο, σχετίζεται με την αγωγή του πολίτη, που λέγαμε στο σχολείο. Μας ζαλίζεις που μας ζαλίζεις με τον ΠΑΟΚ σε κάθε ανάρτηση, μην υποτιμάς και τη νοημοσύνη μας με το λιβάνισμα ενός μεγαλοεπιχειρηματία, ήμαρτον.

 191. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  184 – Ενα πράγμα μόνο, δείξε μου τις αποδείξεις των πάνω από 200, 50, και 11 εεκατομμύρια με το πόθεν έσχες, γιατί εκεί είναι το ζουμί. Στο ξαναλέω, γιατί ως δημόσιος υπάλληλος μια ζωή, δεν γνωρίζεις την επιχειρηματική λειτουργία των επενδύσεων. Κανένας, το τονίζω ΚΑΝΕΝΑΣ επιχειρηματίας δεν επενδύει για να χάσει, ακόμα και για την πλάκα του, πόσο μάλλον ένας επιτυχημένος ΜΕΓΑΛΟεπιχειρηματίας όπως ο Σαββίδης. Τον έχεις για τόσο μαλάκα, για να βάλει σχεδόν 300 μύρια στην Ελλάδα σε τρία χρόνια; εγώ πάντως όχι. Από πού θα κάνει απόσβεση και θα βγάλει και κέρδος, από την χρεοκοπημένη οικονομία της χώρας, ή από τον χρεοκοπημένο ΠΑΟΚ (κι ας ξεχρέωσε) που μπαίνει κάθε χρόνο μέσα; μήπως από το αντιεμπορικό και στημένο πρωτάθλημα; Επειδή είναι Πόντιος δεν σημαίνει ότι είναι κορόϊδο, το αντίθετο, γιατί οι Πόντιοι είναι έξυπνοι.
  Σκέψου με την απλή λογική, κι όχι μ’ αυτήν που διδάχτηκες στο σχολείο. Με δεδομένο το πλαίσιο του ελληνικού πρωταθλήματος και της λειτουργίας των ΠΑΕ, κι ότι ο οποιοσδήποτε επενδυτής, παίρνει τις στοιχειώδεις τουλάχιστον πληροφορίες πριν επενδύσει κάπου, ποιός τρελός θα έβαζε τόσα εκατομμύρια, γνωρίζοντας ότι όχι μόνο δεν θα τα πάρει πίσω, αλλά κάθε χρόνο θα βάζει κι άλλα; Γιατί δεν το κάνουν κι άλλοι σοβαροί επενδυτές; Μόνο δύο σοβαροί επενδυτές στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ο Κοντομηνάς κι ο Μυτηλιναίος, μπήκαν με στόχο να κερδίσουν από το προϊόν, κι έφυγαν νύχτα τρέχοντας, είναι και οι μόνοι που έχουν χάσει λεφτά από το το ελληνικό ποδόσφαιρο ΚΑΝΕΙΣ άλλος.
  Όποιος πιστεύει, ότι κάποιος επιχειρηματίας βάζει τα λεφτά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο για την πλάκα του, γιατί είναι «άρρωστος» με την ομάδα, ή γιατί είναι πατριώτης, και δεν έχει κέρδος, είναι μεγάλο κορόϊδο και το πιθανότερο, είναι να πιστεύει και σε αόρατους θεούς- θεές.☺
  Είναι αποδεδειγμένο, ότι το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, (και γενικώς όλος ο αγωνιστικός αθλητισμός) είναι πλήρως διεφθαρμένο, κι ένα από τα μεγαλύτερα πλυντήρια μαύρου χρήματος μέσω των μεταγραφών και του στοιχήματος, και για τα μεγάλα κλάμπ, και μέσω του χρηματιστηρίου. Αν εσύ πιστεύεις ότι οΣαββίδης δεν κάνει τέτοια πράγματα, και είναι αγνός και καλός πατριώτης (για την Ελλάδα ρε γαμώτο☺) και πως αγόρασε τον ΠΑΟΚ για την καλή του (τι ρομαντικός) με γειά σου με χαρά σου, εγώ δεν θέλω να σου χαλάσω το όνειρο.

  Υ.Γ – Αυτό με τα «πάνω από 200 εκατομμύρια στην Ελλάδα» και γαμώ τα ανέκδοτα, χρόνια είχα να ακούσω καλό ανέκδοτο, ακόμα γελάω μέχρι δακρύων, νάσαι καλά ρε Gee. Αν το έκαναν αυτό καμιά εκατοστή Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, (πρόσφατα ο Μαρινάκης αποφάσισε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ναυτιλιακής εταιρείας του, κατα 500 εκατομμύρια) θα είχε βγεί από την ύφεση η χώρα. Τώρα γιατί αυτοί δεν βάζουν ούτε ευρώ, ενώ ο Σαββίδης ΠΑΝΩ από 200 μύρια δεν ξέρω, ή είναι μεγάλος πατριώτης, ή έχει μεγάλο λεξιλόγιο με πάνω από 200.000.000 λέξεις.☺

  Να σκέφτεσαι θετικά, και με την απλή λογική, ΟΧΙ ΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ.
  Καλημέρα.

 192. Κουνελόγατος said

  Collateral Damage…
  http://tvxs.gr/news/blogarontas/maria-foka-i-gnosti-ithopoios-poy-katadikastike-se-isobia-gia-kataskopeia-mazi-me-t

 193. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  174. – Πιο απλό και δημοκρατικό, είναι Pedis να μην διαβάζεις τα σχόλια των σχολιαστών που σ’ ενοχλούν. Αυτό που κάποιοι διαμαρτύρεστε, για τα απαράδεκτα κατα την γνώμη σας σχόλια κάποιων σχολιαστών, και προτρέπετε (μερικοί απαιτούν) τον Νικοκύρη να τα – τους, διαγράψει, δεν το καταλαβαίνω. Αφού σας χαλάνε, γιατί εξακολουθείται να τα διαβάζετε, και απαιτείτε να γίνει δικτάτορας ο Νικοκύρης; Η τεράστια συνεισφορά του ιστολογίου και φυσικά του ιστολόγου στην κοινωνία, κατα την γνώμη μου, δεν είναι η ιστορία των λέξεων, αλλά Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, μοναδικό παράδειγμα απ’ οσο γνωρίζω, ας βοηθήσουμε όσοι πιστεύουμε στην δημοκρατία, να διαφυλαχτεί αυτή η λειτουργία, και ακόμα καλύτερα να διαδωθεί κι αλλού.

 194. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  180 – Άκυρο το 194, δεν είχα δει το 180.☺

 195. atheofobos said

  1
  Για όσους (τυχόν) δεν το γνωρίζουν, υπάρχει μνημείο των εκτελεσθέντων τεσσάρων. Απέναντι από το Mega, μέσα στο παρκάκι (δίπλα από τη σχολή Αστυνομίας), και καμιά πενηνταριά μέτρα μέσα.

  Όμως στο σχεδιάγραμμα που έχει δημοσιευτεί στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
  http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=26/3/2011&id=13322&pageNo=11
  γράφει «200 μέτρα από το εκκλησάκι των έξη».
  Ο τόπος εκτέλεσης των 6 όμως βρίσκεται, αν δει κανένας τις αποστάσεις στον χάρτη του Google, τουλάχιστον 1500 μέτρα μακριά όπως μπορεί να δει κανείς στο ποστ μου που γράφω γι΄ αυτόν
  ΝΑ ΠΑΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ,ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΜΕ;
  Τελικά που εκτελέστηκαν οι 4;

 196. atheofobos said

  Το λινκ του ποστ ΝΑ ΠΑΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ,ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΜΕ; είναι : http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2009/04/blog-post_14.html

 197. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  180 – Διαβάζοντας πριν λίγο το 182, αναθεωρώ, άκυρο μόνο για σένα, για τους υπόλοιπους ισχύει το «αξίωμα» δεν διαβάζουμε τους σχολιαστές που μας χαλάνε, τόσο απλά.☺

 198. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  187 – Θα με τρελάνετε τελικά, γιατί να κάνεις εγκαταστάσεις και διάφορες άλλες «αλχημείες», δεν είναι πιο απλό να τα προσπερνάς και να μην τα διαβάζεις; εγώ πάντως αυτό κάνω, και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.☺

 199. Πάνος με πεζά said

  @ 196 : Ε εντάξει, το ΚΚΕ δε μετράει από το Google, μετράει με σπαστό μέτρο !

  Πέρα από την πλάκα, κι εκτός από τους «έξι» που εκτελέστηκαν κάτω από τον Τίμιο Σταυρό στου Παπάγου (υπάρχει και εκκλησάκι, όπως έχουμε ξαναπεί). οι πιο πολλοί -βάσει του μνημείου, τουλάχιστον- θα πρέπει να εκτελέστηκαν πίσω από τη «Σωτηρία»…

  Κι ίσως αν ψάξει κανείς (δε βολεύουν οι φωτογραφίες), στη λίστα να υπάρχουν και τα τέσσερα ονόματα…

 200. Πάνος με πεζά said

  Λάθος, βολεύει και παραβολεύει. Αν μεγεθύνεις τη φωτογραφία, στην κάτω δεξιά γωνία που φτάνουμε στο 1952, είναι τα ονόματά τους…

 201. atheofobos said

  200
  Αυτό το μνημείο που βρίσκεται;

 202. 171

  Ουτε κατασκευαστης ουτε μεσιτης. Μηχανικος με ελευθερο χρονο που επεμβαινει διαδικτυακα.
  Αληθεια γιατι ασχολεισαι μαζι μου ;
  Παντως τα σχολια σου για τον ΑΦ ειναι της κιτρινομαυρης σχολης .

 203. Παναγιώτης Κ. said

  @185.Και η συνέχεια στις σημαντικές ημερομηνίες: 31.03.1946 (η επομένη δηλαδή της επίθεσης στο σταθμό Χωροφυλακής καθώς και στη διμοιρία Εθνοφυλακής -δύο κτίρια- στο Λιτόχωρο).Οι πρώτες μεταπολεμικές εκλογές μετά από 10 χρόνια. Οι εκλογές της αποχής από αυτές του ΚΚΕ και που τόσο σκληρά πλήρωσαν αυτοί που το εκλογικό τους βιβλιάριο δεν είχε σφραγίδα ότι ψήφισαν!

  Πολλά χρόνια τώρα δεν έχω πάρει μια πειστική απάντηση -εννοώ να μην έχει…μεταφυσική-για την εμμονή του ΚΚΕ να μην αφήνει τους οπαδούς του να κάνουν δήλωση. Δηλαδή έδιναν εξετάσεις στη Δεξιά;
  Διαβάζω ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου ζητούσαν από τους δημοσίους υπαλλήλους να δηλώσουν απλώς πίστη στο Σύνταγμα και οι φίλα προσκείμενοι στο ΚΚΕ δημόσιοι απορούσαν με την οδηγία από μέρους του κόμματος να μη κάνουν ούτε αυτό με αποτέλεσμα, να γίνονται χαρακτηρισμένοι και το κόμμα να χάνει τα ερείσματά του στον κρατικό μηχανισμό.
  Συμπεριφορές σαν και αυτές που υπαγόρευε στους οπαδούς του το ΚΚΕ κάθε άλλο παρά επαναστατικές ήταν. Διαπνεόταν κατά βάση, από την αστική ηθική!

 204. sarant said

  204 τέλος Για τους δημόσιους υπάλληλους δεν είμαι σίγουρος ότι ίσχυε κάτι τέτοιο.

 205. Παναγιώτης Κ. said

  @194.Έτσι!
  » Όσοι πιστεύουμε στη Δημοκρατία».
  Είναι αυτό που κατεξοχήν αξίζει να υπερασπιζόμαστε και να αγωνιζόμαστε γιαυτό. Επιπλέον, ο έλεγχος και η κριτική να γίνεται με βάση το κριτήριο της δημοκρατικότητας.

 206. Παναγιώτης Κ. said

  @205. Δεν το ξέρω στο… περίπου. Το διάβασα στο βιβλίο της Έλλης Παππά, «Μαρτυρίες μιας διαδρομής».

 207. Pedis said

  # 204- Μέχρι τη δικτατορία του Μεταξά με τη δήλωση, συνήθως, γύριζες σπίτι σου με μικρή ή μεγαλη ξεφτίλα. Μερικές φορές χρησιμοποιήθηκε με εντολή από τα πάνω για αυτοαπελευθέρωση. Μετά το τέλος του πολέμου ο δηλωσίας έπρεπε να αποδείξει με έργα όχι με μόνο με λόγια και υπογραφές ότι είχε ανανήψει. Κι αυτό γινόταν με το να βαρά τους συντρόφους του για να τους κάνει να ανανήψουν κι αυτοί …

 208. sarant said

  Κανονικά σήμερα θα έπρεπε να γράψω για την αποχή από τις εκλογές του 46, μια και έχουμε τα 70 χρόνια, αλλά το ξέχασα. Δεν είναι πάντως τόσο απλό το θέμα.

 209. sarant said

  208 Ακριβώς. Ο Καρτερός έχει γράψει ένα βιβλίο για το θέμα αυτό.

 210. Κουνελόγατος said

  Για το θέμα της αποχής συνεχίζει να γίνεται μεγάλη συζήτηση, πάντως, έχει γραφτεί πως και οι πιο «κεντρώοι» δεν ήθελαν τη συμμετοχή. Όταν γυρίσω σπίτι, θα προσπαθήσω να βρω που το διάβασα (σχετικά πρόσφατα). Το αν είναι (ή όχι) αξιόπιστο, είναι δουλειά των ιστορικών.

  Υ.Γ. Ίσως σε κάποιο βιβλίο του Πάρνη ή άλλα σχετικά με τα της Τασκένδης, που διάβαζα έως πριν λίγο καιρό… Θα δούμε.

 211. Πάνος με πεζά said

  @ 202 : Εντός του νοσοκομείου «Σωτηρία». Ο χώρος είναι τεράστιος, κι από το Google, ακόμα και με ψάξιμο, δε βρίσκεται, προς το παρόν. Αν πας μέχρι εκεί όμως, υπάρχουν πινακίδες.

 212. Πάνος με πεζά said

  Εν ολίγοις, καταλάβαμε ότι το ΚΚΕ έφτιαξε ένα δικό του, ξεχωριστό μνημείο, για τους τέσσερις.

 213. Παναγιώτης Κ. said

  @208. Γνωρίζω ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο στην Μακρόνησο.

  Όσοι έχουμε υπήρξαμε ενήλικες στην περίοδο της δικτατορίας και έτυχε να γνωρίσουμε πρόσωπα και καταστάσεις είχαμε συμπεράνει ότι η ενδοτικότητα, όπως και η αντίσταση, εξαρτιόταν επί το πλείστον από το συγκεκριμένο κάθε φορά πρόσωπο και όχι γιατί ασκήθηκε αφόρητη βία επάνω του και κατά το κοινώς λεγόμενο, «έσπασε». Σε κάθε λοιπόν περίπτωση εξαρτάται η στάση του καθενός από το χαρακτήρα του καθώς και από το τι μυαλό κουβαλάει.
  Τα καταπιεστικά καθεστώτα, σε αυτής της κατηγορίας πρόσωπα ψάχνουν τους πληροφοριοδότες τους.

 214. sarant said

  211 Ναι, και οι αριστεροί φιλελεύθεροι δεν ήθελαν. Αλλά και εκτός ΕΑΜ αρκετοί κεντρώοι.

 215. Pedis said

  # 214 – (πάνω-πάνω): ε, τότε προς τι το σχόλιο «Πολλά χρόνια τώρα δεν έχω πάρει μια πειστική απάντηση -εννοώ να μην έχει…μεταφυσική-για την εμμονή του ΚΚΕ να μην αφήνει τους οπαδούς του να κάνουν δήλωση. Δηλαδή έδιναν εξετάσεις στη Δεξιά;» στο # 204;

 216. Γιάννης Ιατρού said

  212: Ο Γς έχει βγάλει πολλές φωτογραφίες από εκεί (Σωτηρία), ίσως μας πει κάποια λεπτομέρεια .. ή να το έχει βγάλει φωτογραφία κιόλας 🙂

 217. atheofobos said

  212
  Εφ όσον το μνημείο της φωτογραφίας 200 βρίσκεται στην ΣΩΤΗΡΙΑ εκεί θα πρέπει να έχει γίνει η εκτέλεση γιατί εκεί πράγματι είναι κάπου 200 μέτρα από τόπο εκτέλεσης των 6 και όπως βλέπω σε φωτογραφία το μνημείο είναι για τους πεσόντες 1941-1952.
  http://tvxs.gr/news/ellada/fotoreportaz-kokkina-garifala-timis-sto-mnimeio-ektelesmenon-sto-sotiria
  Το σχεδιάγραμμα μάλιστα είναι πολύ λεπτομερές και θα πρέπει να έχει φτιαχτεί από κάποιο που ήταν παρών
  Και ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επίσης που έχει το σχεδιάγραμμα γράφει:
  Η εκτέλεση των τεσσάρων κομμουνιστών έγινε στο «συνήθη τόπο» των εκτελέσεων (Γουδή, πίσω από το νοσοκομείο «Σωτηρία») υπό το φως των προβολέων των στρατιωτικών αυτοκινήτων.
  Το άλλο όμως στο σχόλιο 1 για ποιο λόγο το έβαλαν εκεί που γράφεις και μάλιστα αναφέρει ότι αυτός είναι ο τόπος εκτέλεσης ;

 218. Ριβαλντίνιο said

  Άσχετο με τον Μπελογιάννη, αλλά σχετικό με «κατασκοπία», «πρακτοριλίκι» κ.λπ.

  Παλαιότερα (το 2009) είχαμε μια μικρή «σύγκρουση» Μαραντζίδη – Μαΐλη.

  http://emfilios.blogspot.gr/2010/12/blog-post_24.html

  —————————————————
  @ 161 Ο ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΗΣ
  Ναι έχεις δίκιο Γ.Κ. Τελικά δεν είσαι ο Βάταλος.

  Υ.Γ. Στα μαθηματικά στο σχολείο είχα πάντα πάνω από 16 ! 🙂

  ————————————————–
  @ 188 BLOG_OTI_NANAI
  Γι’αυτό θα γράφεις όπως ο καινούριος/παλιός μουσαφίρης : ε-α-μ-ο-β- …

 219. 219

  Η απάντηση Μαΐλη είναι αλλού γι’ αλλού. Όχι πως είναι τίμια τα κίνητρα των αρθρογράφων, καθώς τιτλοφορούν «κατασκόπους» ανθρώπους, οι οποίοι μάλλον απλώς θα δρούσαν στην παρανομία. Επίσης, εντύπωση μου κάνουν τα μαθήματα χειρισμού όπλων: μα καλά, δεν ήταν βετεράνοι του ΔΣΕ οι εκπαιδευόμενοι; Δεν ξέρανε να χειρίζονται το όπλο;

 220. Ριβαλντίνιο said

  @ 220 Σκύλος
  Όμως να ξέρεις ότι η απάντηση Μαίλη μπορεί να είναι πετσοκομμένη, γιατί είναι ότι έβαλε το ΒΗΜΑ.

 221. 221 και στο Ρίζο, απ’ όσο θυμάμαι, δεν έλεγε και τίποτις άλλο

  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=5246318

 222. Γς said

  217:

  >Ο Γς έχει βγάλει πολλές φωτογραφίες από εκεί (Σωτηρία)

  Πολλά ξέρεις.
  Αυτό;

  http://caktos.blogspot.gr/2014/05/blog-post_24.html

 223. Ριβαλντίνιο said

  @ 222 Σκύλος
  Ok !

 224. Πάνος με πεζά said

  @ 218 : Βρε συ, το είπαμε ! Κάνοντας ζουμ στη φωτογραφία, κάτω δεξιά είναι τα ονόματά τους !

 225. atheofobos said

  225
  Τα είδα!
  Το άλλο όμως μνημείο μόνο για τους 4 στο σχόλιο 1 για ποιο λόγο το έβαλαν εκεί που γράφεις και μάλιστα αναφέρει και εκεί ότι αυτός είναι ο τόπος εκτέλεσης ;
  Μήπως δεν είναι εκεί που γράφεις αυτό το μνημείο;

 226. Γιάννης Ιατρού said

  223: Πονηρούλη, όχι, αυτό (κι άλλες πολλές εκεί) εννοώ 🙂

 227. Αφού βάζομε φωτό, να βάλομε και μία για το «φίλο» μας, το Μπετατζή, που πέρασε, έριξε μια μυστριά κι έφυγε! ❤ https://twitter.com/k3kr0ps/status/714815770748981248

 228. Γς said

  227:

  Είναι το πάρκιν μου

  http://caktos.blogspot.gr/2014/04/blog-post_12.html

 229. Πάνος με πεζά said

  @ 226 : Εκεί που γράφω είναι (στο βεβαιώνω με τα μάτια μου), το έφτιαξε το ΚΚΕ για να τους ξεχωρίσει από τις πλάκες των υπολοίπων, και πάλι από κάτω λέω ότι δεν ισχύει κυριολεκτικά αυτό που γράφει, είναι ο «ευρύτερος» τόπος εκτέλεσης, η περιοχή Γουδί δηλαδή…

 230. atheofobos said

  230
  Εφ΄όσον είναι έτσι τα πράγματα λύθηκε το μυστήριο του τόπου εκτέλεσης των 4 και μένει να λυθεί το μυστήριο ποιος μυστήριος εγκέφαλος του ΚΚΕ σκέφτηκε να στήσει μνημείο της εκτέλεσης 1,5 χιλιόμετρο μακρύτερα από εκεί που έγινε αυτή!

 231. 231

  Πιθανότατα ο ίδιος που βάζει τις πορείες του ΠΑΜΕ 1,5 χλμ από τις πορείες των «άλλων». 😳

 232. sarant said

  230-232 Ίσως χρειαζόταν και ένα μνημείο ειδικά για τον Μπελογιάννη και τους συντρόφους του. Είναι υπόθεση ξεχωριστής σημασίας.

 233. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Τὸ σχόλιο εἶναι καθηστερημένο γιατὶ εἶχα καναδυὸ μέρες νὰ μπῶ.

  Δυὸ λόγια μὲ ἀφορμὴ προηγοὺμενες συζητήσεις σχετικὰ μὲ ἀναρτήσεις ἄσχετες μὲ τὸ θέμα τῆς ἡμέρας.
  Εἶμαι σχετικὰ καινουργιοφερμένος στὸ φιλόξενο ἱστολόγιο τοῦ Ν.Σ., ἀλλὰ βλέπω πώς πολλὲς συζητήσεις ξεστρατίζουν σ’ ἐντελῶς ἄσχετα θέματα. Καλὸ θὰ εἶναι νὰ ὐπάρχει σχετικὴ αὺτοσυγκράτηση γιὰ νὰ μὴν ξεφεύγουμε ἀπὸ τὸ θέμα (ὅσο γίνεται) καὶ κυρίως νὰ μήν ξεφεύγουμε ἀπὸ τὰ ὅρια τῆς εὐπρέπειας, ὅταν διαφωνοῦμε. Δὲν πιστεύω πὼς ἡ λύση στὰ θέματα αὺτὰ εἶναι ἡ λήψη «διοικητικῶν» μέτρων ἀπὸ τὸν Σαϊτονικοκύρη καὶ πιστεύω πὼς «καλῶς πράττει» ποὺ δὲν τὸ κάνει.

  Μεγάλα παιδιὰ εἴμαστε!

  Υ.Γ. Ὅλοι ἔχουμε τὶς ἐμμονὲς μας καὶ πρῶτος ἐγὼ. Ἐπίσης οἱ περισσότεροι γουστάρουμε τὸ ποδόσφαιρο. Ἀλλὰ μὲ τὸ ν’ ἀσχολούμαστε ἐμμονικὰ μὲ τὶς «μπίζνες» διαφόρων ἐπιχειρηματιῶν (γιατὶ ἔτσι τὸ ‘χουν καταντήσει), ποὺ σίγουρα δὲν μπῆκαν στὸ ποδόσφαιρο γιὰ τὴν ψυχὴ τῆς μάνας τους, κάνουμε κατάχρηση τῆς φιλοξενίας τοῦ ἱστολογίου ποὺ ἔχει ὡς κύριο ἀντικείμενο τὴ γλώσσα.

 234. source: https://twitter.com/ANTIYLH/status/715489956026793984

 235. sarant said

  234 Να σου πω. Εμένα το ξεστράτισμα δεν μενοχλεί, φτάνει να γίνεται αφού συζητηθεί το κυρίως θέμα. Μετά από έναν αριθμό σχολίων, επόμενο είναι η κουβέντα να ξεστρατίζει ή να ξεστρατίσει.

 236. spiral architect said

 237. το λες και εκδίκηση της Ιστορίας, τόσα χρόνια μετά

 238. 176 (1)

  Από πού τεκμαίρονται οι χυδαίες λεπτομέρειες της «διαφώτισης» που μάς κάνεις, «…Αφώτιστε …Γέροντα»;

  Πρώτα-πρώτα, ο εκ των εκτελεσθέντων εθνομαρτύρων πατριωτών Δημ. Μπάτσης ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ προτού κλείσει τα 35 του χρόνια. Είχε νυμφευθεί την Λίλιαν Καλαμάρο-Black μόλις 5 ημέρες προ της συλλήψεώς του και η σύζυγός του τότε θά ‘τανε γύρω στα 25 της, δηλαδή το ζεύγος είχε μιάν ηλικιακή διαφορά περί τα 10 έτη (όσο έχω κι εγώ με την γυναίκα μου). Υπάρχει το βιβλίο της «Βαρύτατο Τίμημα (1941-1952)», που είχεν εκδοθεί από την «Δωδώνη» στις αρχές της 10ετίας του ’80, και στο οποίο υπάρχουν διάφορα στοιχεία για την υπόθεση (από την πλευρά της οικογένειας του αδικοχαμένου Μπάτση).

  Εγώ παρακολουθούσα πάντοτε με μεγάλο ενδιαφέρον την ΥΠΕΡΟΧΗ Μαρία Ρεζάν (Μισραχή) στις εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Η αδελφή μου μάλιστα, που την είχε γνωρίσει προσωπικά, είχε καταγοητευθεί. Αργότερα έτυχε να παρακολουθήσω ΚΑΙ τις 2 ΕΚΤΕΝΕΙΣ τηλεοπτικές συνεντεύξεις που είχε δώσει η Μαρία Ρεζάν στην ελληνική τηλεόραση (τόσο αυτήν στην Έλενα Ακρίτα όσο κι εκείνη στον Δαβίδ Ναχμία) με αφορμή την έκδοση (κατά το «μιλλέννιουμ») του αυτοβιογραφικού βιβλίου της με τίτλο «Μαρία Ρεζάν: Με Νοσταλγία, για μιά ζωή …έτσι, Χωρίς Πρόγραμμα».
  Τόσο στο βιβλίο της όσο και στις συνεντεύξεις της, η Ρεζάν, είχε αναφερθεί στο ιστορικό εκείνων των μαύρων ημερών καταθέτοντας τις δικές της μαρτυρίες ως σύζυγος (τότε) του Αντρέα Ιωσήφ ο οποίος διετέλεσε Υφυπουργός στην β’ κυβέρνηση του Πλαστήρα (και ο οποίος είχε σπεύσει ΑΜΕΣΩΣ να παραιτηθεί επί τω αγγέλματι της ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ των 4).
  Για τα (χυδαίως διασταλθέντα, από τον «…Αφώτιστον …Γέροντα») γεγονότα υπάρχουν ΚΑΙ στις μαρτυρίες της Ρεζάν καταγραφές. Δεν αμφιβάλλω ότι ο «προοδευτικός» Ρέντης υπήρξε κατά βάθος άνθρωπος ελεεινός. Αλλά, πιθανόν, ο (εξίσου ελεεινός) «…Αφώτιστος …Γέρων» να πιάστηκε από μίαν συγκεκριμένη λέξη («βαρβάτο») που υπάρχει καταγεγραμμένη στην υπερήφανη επιστολή που είχε στείλει η Λίλιαν Μπάτση προς τον ηλικιωμένον υπουργό Ρέντη ΜΕΤΑ την δολοφονία του συζύγου της για να του εκφράσει τα αισθήματα που έτρεφε σ’ αυτόν και τις «υποσχέσεις» του.

  Προσωπική μου άποψη, πάντως, είναι ότι ο Μπάτσης ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ για την αποκάλυψη και δημοσιοποίηση της ΠΡΟΔΟΤΙΚΗΣ Σύμβασης (ευρύτερα πλέον γνωστής και ως «Σύμβασης Cooper) η οποία είχεν υπογραφεί μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του κονσότσιουμ των αμερικανικών εταιρειών «Hugh Cooper & Co. Inc.» και «Chemical Construction Corporation» ήδη από το 1940 (είχεν επικυρωθεί με τον ΑΝ 2220/’40), τις παραμονές των πολεμικών γεγονότων στην Ελλάδα αλλά εν καιρώ ειρήνης εδώ και στις ΗΠΑ αλλά ενώ ήδη ξεκινήσει ο Β’ΠΠ στην Ευρώπη. Αυτή η, ισχύος 70 ετών, Σύμβαση ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ έληξε στις 31 Δεκ. 2010. ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ αυτή καθ’ εαυτή (είχαν ήδη ανακηρυχθεί οι «ΑΟΖ» και οριοθετούνταν, ενώ γίνονταν «προσκλήσεις» ξένων εταιρειών για να μετάσχουν σε διαγωνισμό αναλήψεως της εργολαβίας των κοιτασματολογικών ερευνών κλπ) διότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΘΕΙ ΩΣ ΕΙΧΕ…! Το τι, όμως, επακολούθησε από το τέλος του 2010 μέχρι σήμερα ΟΛΟΙ ΤΟ ΒΙΩΝΟΥΜΕ.
  Τυχαίο;;;

  ergatikosagwnas.gr/EA/index.php/2012-03-17-12-48-25/43-2012-02-04-19-13-28/1454-2013-12-12-19-54-14

  https://seisaxthia.wordpress.com/2012/07/25/h-συμβαση-cooper/

 239. Γιάννης Ιατρού said

  239: ΕΡΙΒΤΕΜΕΤΗ 🙂
  Επαναλαβάνω το σχόλιό μου #169 !

 240. Γιάννης Ιατρού said

  240: Εριβρεμέτη διορθώνω 🙂

 241. 241

  Ναι!
  Ενίοτε και …Τερπικέραυνος!

  239

  Βέβαια, στην τότε επιστολή της χήρας Μπάτση προς τον Ρέντη, η λέξη «βαρβάτο» (τίμημα) προφανέστατα ήταν, στην πραγματικότητα, γραμμένη «ΒΑΡΒΑΡΟ» (τίμημα). Αλλά, όπως πρόχειρα είδα, σε διάφορα διαδικτυακά σάιτ που αναπαράγουν το κείμενο της επιστολής, η λέξη αποδίδεται (μάλλον εξ αιτίας ΑΣΤΟΧΑΣΤΗΣ εσφαλμένης αντιγραφής της λέξης από αρχική πηγή με «τυπογραφικό» λάθος) ως «βαρβάτο»: όμως, ΟΥΔΕΠΟΤΕ θα διενοείτο η Λίλιαν να μεταχειρισθεί τέτοιον «ευφημικόν» βαρβαρισμό στην υπερήφανη απάντησή της στον άθλιο γέροντα ΑΠΑΤΕΩΝΑ Ρέντη. Ειδικώς, μάλιστα, όταν σαν υστερόγραφη κατακλείδα στην ίδια επιστολή της είχε ζητήσει να προσθέσει ιδιοχείρως και το δικό του δάκρυ ο πονεμένος πατέρας του δολοφονημένου!

  Είμαι περίεργος να δω την απάντηση του «…Αφώτιστου …Γέροντος-ΒΑΤΑΛΟΥ». Εάν, βεβαίως, τολμήσει να επανεμφανισθεί ως τέτοιος…

 242. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μαρία Ρεζάν: Τον Πλαστήρα τον φέρανε για να κάνει τις εκτελέσεις

  Γενικό σχόλιο:Τα περίεργα ψευδώνυμα, μάλλον καλύπτουν περίεργες περιπτώσεις ανθρώπων.

 243. Υαλυις said

  161 @Ο ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΗΣ

  Μάλλον απ τα πολλά σύννεφα γέμισε το κεφάλι σου αέρα κοπανιστό.
  Και προς τους άλλους επίδοξους συνομοσιολόγους .Αν ξεκινήσουμε αυτο το σπορ ,οτι ο τάδε ειναι ο δείνα χαθήκαμε .
  Λέτε ο Ριβαλτινιο να ειναι ο μπλογκ;
  Εγώ που κολλάω;

 244. Γς said

  239:

  Μαρία Ρεζάν [Παπαγιαννακης και άλλα]

 245. 244
  Υαλυις said «Εγώ που κολλάω;»

  Κι εγώ πού θες να ξέρω;;; Μήπως σε σύστημα 3 εξισωσεων με ΕΝΑΝ άγνωστο; Δεν είμαι σίγουρος αλλά και δεν μέ απασχολεί το θέμα.
  Μπορεί, όντως, να μού φταίνε και τα πάρε-δώσε πού’ χω με τα …σύννεφα.

  ΣΟΥ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ για την παρεξήγηση.

  Και, για να φιλιώσουμε, θά ‘θελες να μου πεις πώς τονίζεται το όνομά σου και τι σημαίνει;

 246. Υαλτις said

  Δεκτή η συγγνώμη.
  οτι και το Ελύτης.και για να φιλιώσουμε τονιζέτε το οπως θες,

 247. Ριβαλντίνιο said

  @ 244 Υαλυις
  Όμως εγώ ποτέ δεν έχω πει ότι είσαι κάποιος άλλος και ούτε καν το έχω υποψιαστεί ! 😯
  Συνεπώς τι με ανακατεύεις ; 👿

 248. Υαλτις said

  246
  τόνιζε το
  επειδη ειμαι δυσλεκτικός ,επιτηδες δεν βαζω τόνο/επισης μπορεις να με αποκαλείς και με αναγραμματισμο πχΥλατις κοκ

 249. Υαλτις said

  Επειδη διαβαζω τα γραφόμενα σου και εχεις ιδιαιτερο ονομα .αυτο μου ηρθε πρωτο στο μυαλό.Συγγνώμη αν σε έθιξα

 250. cronopiusa said

 251. cronopiusa said

  και καλό μήνα!

 252. 249
  Εντάξει, καλέ μου φίλε.
  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ νά ‘χεις, εσύ και οι υπόλοιποι φίλοι μας εδωμέσα.
  (Πες μου, όμως: η καταγωγή σου είναι από το Λιδωρίκι, από το Λεπάντο ή απ’ το Ξυλόκαστρο;)

 253. BLOG_OTI_NANAI said

  247: Επειδή κάθε είδους παρόμοιο ζήτημα μου προκαλεί την περιέργεια, απ’ όσο έψαξα, λέξη «ΥΑΛΤΙΣ» (οπουδήποτε τονισμένη) δεν υπάρχει.
  Η κοντινότερη υπαρκτή λέξη είναι «Υαλίτις» που αναφέρεται στην άμμο για χρήση κατασκευής γυαλιού.

  Άρα, εάν σημαίνει ό,τι και το «Ελύτης», προφανώς δεν έχει κάποια σημασία, είναι μια τεχνητή σύνθεση φαντάζομαι.

 254. Υαλτις said

  253
  οχι καμία σχέση.Αλλα γιατί συγκεκριμένα απ αυτά τα μέρη;
  254
  «είναι μια τεχνητή σύνθεση φαντάζομαι.»
  σωστό

 255. 255 (1)
  Μπα, τίποτα. Απλώς, επειδή έχω πρόσφατα περιγηθεί σ’ αυτά τα μέρη, μιά σκέψη πέρασε απ’ το μυαλό μου: υπάρχουνε, ξέρεις, εκειπέρα χωριά με το όνομα «Στύλια» (η Στύλια και τα Στύλια) οπότε φαντάστηκα πως ίσως θα αναγραμμάτισες το όνομα του χωριού σου (για να τιμήσεις την καταγωγή σου) κι έτσι έφτιαξες το ψευδώνυμό σου εδώ. Αλλά ήδη έχεις δώσει εξηγήσεις περί αυτού, οπότε πάω πάσσο.

 256. 219

  Ριβαλντίνιο said @ 161 Ο ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΗΣ

  1) «Ναι έχεις δίκιο Γ.Κ.»
  Δηλαδή, θες τώρα να μάς πεις ότι ξέρεις ποιός είμαι, έε; Ότι «έψαξες» και …βρήκες ότι μέ λένε …»Γ—- Κ—–» ! Αυτό μάς λες;
  Διότι εμένα, βέβαια, ΔΕΝ ΜΕ ΛΕΝΕ …»Γ.Κ.» , αλλά εσύ ΑΝΟΗΤΕ πώς τολμάς δημόσια να υπονοείς μετά καυχήσεως ότι προσπάθησες να χακέψεις κάποια ευαίσθητα ιδιωτικά προσωπικά στοιχεία από κάποιον; Νομίζεις πως δεν μπορούμε ανά πάσαν στιγμή να σού τραβήξουμε μιάν αγωγή και να τρέχεις και να μη φτάνεις; Η Αστυνομική Δ/νση Προστασίας του Πολίτη από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα νομίζεις κακομοίρη μου ότι θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια εάν τής γίνει μιά καταγγελία;;;

  2) «Στα μαθηματικά στο σχολείο είχα πάντα πάνω από 16 !:) »
  Τι λες βρε παιδί μου! Δηλαδή, εσύ είσαι σαν να λέμε …διάνοια! Μωρέ μπράβο! Και δεν σού φαίνεται…!
  Εγώ, πάντως, δεν θα πεισθώ παρά μονάχα άν δω τους Ελέγχους σου (με υπογραφή Κηδεμόνος, εννοείται!) με τους …κορυφαίους βαθμούς σου.

 257. Ηλίας ( κατά πάσα πιθανότητα ) . said

  Ωραία .
  Τώρα που μονιάσαμε , εγώ μπορώ να είμαι ο Ηλίας ( ο εαυτός μου δηλαδή ) ;
  Υ.Γ. Αμαρτία να σφαζόμαστε στο νήμα του Ν.Μ.

 258. ΚΑΒ said

  Σταυλί

 259. Ηλίας ( κατά πάσα πιθανότητα ) . said

  257.
  Ρε κορυθαίολε … χαλάρωσε μιά στάλα , ρε φίλε .
  Το ξέκανες .
  Εντάκσσσσει . Μη το παρακάνουμε . 🙂

 260. 259
  «Ρε κορυθαίολε … χαλάρωσε μιά στάλα , ρε φίλε .
  Το ξέκανες .
  Εντάκσσσσει . Μη το παρακάνουμε . » 🙂

  O.K. old chap! ΣΥΜΦΩΝΩ, έχεις απόλυτο δίκο!
  ΣΥΓΓΝΩΜΗ ! Δεν θα επανέλθω επ’ αυτού, ΤΕΛΟΣ.

  ( Ώστε «κορυθαίολος», έε; Σαν τον Έκτωρα, να πούμε… Μ’ αρέσει!!! Και κορυθαίολος, και κορυθαιόλος, ακόμη και …κορυθόϊξ, μπορώ να πω! )

 261. Ριβαλντίνιο said

  @ 250 Υαλτις

  Όλα καλά φίλε ! Δεν τρέχει τίποτα. Σ’ευχαριστώ που διαβάζεις τα σχόλιά μου.

  @ 257 ΣΥΝΝΕΦΟΜΑΖΟΧΤΡΑΣ

  έε;
  Ψωλέ. 🙂
  1-0
  Έτσι για την ομοικαταληξία ! 🙂

  ΑΝΟΗΤΕ
  Σταμάτα να κοιτάζεσαι στον καθρέπτη. 🙂

  πώς τολμάς δημόσια να υπονοείς μετά καυχήσεως ότι προσπάθησες να χακέψεις κάποια ευαίσθητα ιδιωτικά προσωπικά στοιχεία
  Αν το λες στα σοβαρά δεν υπονόησα κάτι τέτοιο ρε Γ.Κ.

  μιά καταγγελία
  Αν το λες στα αστεία :

  Ελέγχους-Κηδεμόνος-διάνοια
  Θα φέρεις όμως και τα δικά σου ενδεικτικά να κάνουμε την σύγκριση, γιατί σε κόβω για μεγάλο μπουμπουνοκέφαλο. 🙂

  @ 260 Ρεζηλίας
  Το ξέκανες .

  Μου έκλασε τα φρύδια ! 🙂
  (Αποφάσισε με ποιο όνομα θα γράφεις … 🙂 ).

  @ 261 Νεφελίμ

  Δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ μαζί σου, παρά μόνο αν χρειάζεσαι κάποια σοβαρή βοήθεια. Πλέον έχω περάσει την ηλικία που ασχολούμαι με γερoντογεγέδες με κρίσεις παλιμπαιδισμού.

  Μέχρι τότε για κάθε υβριστικό σου σχόλιο να ακούς αυτό το τραγουδάκι.

 262. […] Νίκος Μπελογιάννης, 64 χρόνια από την εκτέλεσή του […]

 263. Ηλίας. said

  @ 262 Βραζιλίνιο .

  « @ 260 Ρεζηλίας » Ευχαριστώ και ανταποδίδω .
  Στο διά ταύτα : Αν θεωρείς τον εαυτό σου « κάτι » , ένα πράγμα ας πούμε , τότε λογικά αντιδράς .
  Το « Το ξέκανες . » δεν αφορούσε εσένα , αλλά την κατάσταση , το θέμα .

  « Μου έκλασε τα φρύδια !:) »
  Ε μα και σύ , βρε παιδάκι μου , ωραίο μέρος βρήκες να βάλεις την μούρη σου.
  De gustibus , όμως , εγώ ντεν ανακατώνουμαι καρντιά μου .

  « (Αποφάσισε με ποιο όνομα θα γράφεις … 🙂 ). »
  Ηλία με λένε και με δαύτο θα σχολιάζω , αν δε σ’ενοχλάει , βεβαίως .
  Αν σ’ενοχλάει , πάλι μ’αυτό θα γράφω .

  αυτα

  Bye .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: