Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Απριλίου και φέτος

Posted by sarant στο 1 Απριλίου, 2016


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως, αλλά όχι πάντα, την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που το έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Πα 1 Του βαρώνου Μυγχάουζεν και των ανιδιοτελώς ψευδομένων
Σα 2 Διεθνής ημέρα παιδικού βιβλίου
Κυ 3 Γενέσιον Θεοδώρου Κολοκοτρώνη του στρατηλάτου
Δε 4 Γενέσιον Ανδρέου Ταρκόφσκη και αυτοκτονία Δημητρίου Χριστούλα
Τρ 5 Ιακώβου Καζανόβα του μεγάλου εραστού
Τε 6 Του ζωγράφου Ραφαήλου
Πε 7 Παγκόσμια ημέρα υγείας – Ιπποκράτους του Κώου
Πα 8 Γενέσιον Ιακώβου Μπρελ
Σα 9 † Φραγκίσκου Βάκωνος
Κυ 10 Θρίαμβος Σπυρίδωνος Λούη του ωκύποδος
Δε 11 Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου εις το Διάστημα
Τρ 12 Τα μεγάλα Διονύσια
Τε 13 Βαρούχ Σπινόζα του προδρόμου του Διαφωτισμού και Σαμουήλ Μπέκετ γενέσιον
Πε 14 † Βλαδιμήρου Μαγιακόφσκι αυτοχειριασμός
Πα 15 Λεονάρδου ντα Βίντσι
Σα 16 † Γεωργίου Βιζυηνού, το τελευταίον της ζωής του ταξίδιον
Κυ 17 Γενέσιον Κωνσταντίνου Καβάφη και τελευτή Νίκου Παπάζογλου και Δημήτρη Μητροπάνου
Δε 18 † Αλβέρτου Αϊνστάιν τελευτή
Τρ 19 † Καρόλου Δαρβίνου
Τε 20 Ιωάννου Ιακώβου Ρουσώ και του Κοινωνικού Συμβολαίου
Πε 21 Βεβήλωσις του Φοίνικος (αποφράς ημέρα)
Πα 22 † Γουλιέλμου Σαιξπήρου του μεγάλου δραματουργού
Σα 23 † Τελευτή Γεωργίου Καραϊσκάκη
Κυ 24 Της γενοκτονίας των Αρμενίων
Δε 25 † Μαγελάνου του εξερευνητού
Τρ 26 Γενέσιον Ευγενίου Ντελακρουά
Τε 27 Γενέσιον Αδαμαντίου Κοραή του Διαφωτιστού
Πε 28 Μιχαήλ Λομονόσωφ
Πα 29 † Κωνσταντίνου Καβάφη του ανεπαναλήπτου
Σα 30 Μαρίας Πολυδούρη τελευτή.

Να διευκρινίσω εδώ ότι η νίκη του Σπύρου Λούη στην Ολυμπιάδα του 1896 έγινε, με το τότε ημερολόγιο, στις 29 Μαρτίου. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι ένα διεθνές γεγονός, και επειδή την ίδια μέρα το μηνολόγιο τιμά τη μνήμη ενός δικού μας προσώπου, ας μείνει εδώ, αλλά ας έχουμε κατά νου την αλλαγή των ημερολογίων.

Μια ακόμα διευκρίνιση είναι ότι στις 29 Απριλίου δεν έχουμε μόνο τον θάνατο του Καβάφη αλλά και τη γέννησή του: ο ποιητής ανήκει στη σχετικά σπάνια κατηγορία ανθρώπων που έφυγαν από τον κόσμο τη μέρα των γενεθλίων τους. Αυτό όμως ισχύει μόνο με το νέο ημερολόγιο: με το παλαιό, που ίσχυε το 1863, ο Καβάφης γεννήθηκε στις 17 Απριλίου.

Βέβαια, σήμερα είναι και πρωταπριλιά και ίσως θα έπρεπε να βάλουμε ένα πρωταπριλιάτικο αστείο (όπως είχαμε βάλει πριν από μερικά χρόνια). Ωστόσο, στις μέρες μας δυσκολεύεται κανείς να βρει ένα πρωταπριλιάτικο που να μην έχει γίνει ή να μην υπάρχει κίνδυνος να γίνει πραγματικότητα.  Οπότε, παραιτούμαι από τα πρωταπριλιάτικα, αν όμως διαβάσετε κάποιο γουστόζικο και πρωτότυπο μπορείτε να το αναφέρετε εδώ. Δείτε και ένα παλιότερο άρθρο μας για μερικά πετυχημένα πρωταπριλιάτικα αστεία, καθώς κι ένα σχετικό γιουτουμπάκι για τα ελβετικά σπαγγετόδεντρα, όπως και ένα γλωσσικό πρωταπριλιάτικο από πρόπερσι: Η τρόικα επιβάλλει το λατινικό αλφάβητο.

Κατά τα άλλα, ο Απρίλιος, πέρα από την πρωταπριλιά, είναι επίσης (κατά τον Έλιοτ) ο μήνας ο σκληρός, ενώ σύμφωνα με ένα παμπάλαιο δημοτικό τραγούδι είναι και απριλοφόρητος (δείτε το παλιό μας άρθρο) -ωστόσο, το επίθετο “απριλιανός” έχει σπιλωθεί, ώσπου να την ξεχάσουμε, από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967. Επίσης, ο Απρίλης είναι συνήθως ο μήνας του Πάσχα -το οποίο μπορεί να πέσει από 4 Απριλίου έως 8 Μαΐου, άρα τις περισσότερες φορές πέφτει Απρίλη, αν και όχι φέτος. Ή μάλλον και φέτος, από μιαν άποψη, αφού όλη η Μεγαλοβδομάδα απριλιάτικη είναι και μόνο το ίδιο το Πάσχα ξεμυτίζει στον Μάη.

Επειδή, σε αντίθεση με τον άστατο Μάρτη, τον Απρίλη η άνοιξη έχει πια εδραιωθεί, πολύ συχνά τους δυο καθαρόαιμους ανοιξιάτικους μήνες τους λέμε μαζί: Απριλομάης ή και Μαγιάπριλο, λέξεις ποιητικότατες. Υπάρχει πάντως και η παροιμία «των καλών ναυτών τα ταίρια, το μαγιάπριλο χηρεύουν», για τις αιφνίδιες ανοιξιάτικες κακοκαιρίες, όπως και η «στον καταραμένο τόπο, το Μαγιάπριλο χιονίζει», που τη λέμε και μόνο για τον Μάη. Βέβαια, οι απριλιάτικες βροχές χρειάζονται: Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνον τον ζευγά που’χει πολλά σπαρμένα, λέει μια γνωστή παροιμία, και «Τ’ Απριλιού κάθε σταλαματιά νερό είναι βαρέλι λάδι», ένα όχι πολύ γνωστό κεφαλονίτικο γνωμικό.

Η λέξη Απρίλιος είναι μάλλον είδος αντιδανείου. Πράγματι, το λατινικό aprilis (όλα τα ονόματα των μηνών έχουν λατινική προέλευση), σύμφωνα με μια παμπάλαιη ετυμολογία που προτάθηκε το 1119 (!) από τον Philippe de Taon, προέρχεται από το ρήμα aperire (ανοίγω). Επί 8 αιώνες, οι φιλόλογοι έμειναν ικανοποιημένοι από την εξήγηση αυτή, που άλλωστε είναι απολύτως ευλογοφανής, μια και τον Απρίλιο «ανοίγει» ο καιρός, γίνεται ανοιξιάτικος και φιλικός. Να θυμίσουμε και την δική μας άνοιξη. Όμως ο Emile Benveniste υποστήριξε, πειστικά, ότι η ευφυής εξήγηση του μεσαιωνικού λογίου ήταν λαθεμένη: ο Απρίλιος, είπε, προέρχεται από την θεά Αφροδίτη, και ειδικότερα από τον συγκεκομμένο τύπο του ονόματός της, το υποκοριστικό Αφρώ. Αλλά δεν πήγε κατευθείαν από τα ελληνικά στα λατινικά -μεσολάβησαν οι ετρούσκοι, και ο ετρουσκικός τύπος, apru, είναι αυτός που πήραν οι ρωμαίοι. Η εξήγηση του Μπενβενίστ γίνεται απόλυτα πειστική αν σκεφτούμε ότι ο γειτονικός μήνας του Απρίλη, ο Μάρτιος, δεν είναι άλλος από τον μήνα του θεού Αρη (Mars στα λατινικά), και απ’ αυτόν έχει πάρει τ’ όνομά του. Και, όπως ξέρουμε, η Αφροδίτη και ο Αρης είχαν στη μυθολογία κάτι παραπάνω από στενούς δεσμούς. Λογικό ήταν να έχουν και τους μήνες τους πλάι-πλάι. Αλλωστε, οι ίδιοι οι Ρωμαίοι το αναγνώριζαν αυτό – «ο Απρίλιος είναι της Αφροδίτης», είχε πει ο Βάρρων. Κι αν ο Απρίλης είναι όντως της Αφροδίτης, δικαιώνεται ακόμα περισσότερο ο σολωμικός στίχος έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη.

Επίσης, την 1η Απριλίου, ανάμεσα στις άλλες επέτειες που υπάρχουν, και που δεν χώρεσαν στο μηνολόγιο (όπως είναι η έναρξη του κυπριακού αγώνα ανεξαρτησίας το 1955 ή η δημιουργία του Gmail, που σήμερα γίνεται 12 χρονών), είναι και μια ιδιωτική, ας πούμε, επέτειος, που πολύ ενδιαφέρει όσους ασχολούνται με τις μεταφράσεις και γενικότερα με τη γλώσσα. Πριν από 8 χρόνια, την πρωταπριλιά, ιδρύθηκε το μεταφραστικό φόρουμ Λεξιλογία, όπου γίνονται πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις σαν κι αυτές για μεταφραστικά και γλωσσικά θέματα και όπου μπορείτε να βρείτε απάντηση σε όποια μεταφραστική απορία έχετε!

Να κλείσουμε μ’ ένα απριλιάτικο γιουτουμπάκι, το «Απρίλη μου» του Μίκη Θεοδωράκη. Το τραγουδούσε ο πατέρας μου, και στο ρεφρέν, αφού έλεγε «την κοπελιά μου τη λένε Λενιώ» [Λένα λένε την αδερφή μου] πρόσθετε, για να μη μείνω παραπονεμένος, «τον γιο μου Νικολό». Έτσι κι αλλιώς, μυστικά δεν είχε 🙂

 

 

198 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Απριλίου και φέτος”

 1. Γς said

  Καλημέρα.

  Καλό μήνα και καλή πρωταπριλιά

  Μέ σημερινή [1 Απριλίου 2016] απόφαση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, η ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (KAΠE) συγχονεύονται και τίθενται υπό την άμεση εποπτεία του ΥΕΘΑ, του Πέτρου Ζωγράφου και του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου

  http://www.enikos.gr/society/370963,Ayth-einai-h-patenta-poy-yio8ethse-o-Kammenos-BINTEO.html

 2. Κουνελόγατος said

  Καλημέρα σας.
  Να υποθέσω πως το αυτοχειριασμός ήταν ιδέα του πατέρα σου και το αυτοκτονία δικό σου;

 3. Κουνελόγατος said

  Μόνον αυτό μας έλειπε…
  http://left.gr/news/prospatheies-proseggisis-kyvernisis-enosis-kentroon

 4. Κουνελόγατος said

  Μετά τη συντριπτική (και περηφανή) νίκη του Τέρη Χ. στη Βουλή, έσκασε κι αυτό…
  http://www.altsantiri.gr/politika/timologia-tis-siemens-sto-politiko-grafio-tou-alexi-tsipra/

 5. alexisphoto said

  …..αν όμως διαβάσετε κάποιο γουστόζικο και πρωτότυπο μπορείτε να το αναφέρετε εδώ….:
  Δεν το διαβάσαμε, το ζούμε:
  «Ελλάδα 2016»
  καλημέρα

 6. Νίκος Α. said

  3 ε το πρωταπριλιάτικο τους

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και τις πρωταπριλιάτικες ειδήσεις!

  2: Σωστά, διότι η αυτοκτονία αφορά μεταγενέστερο γεγονός.

 8. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Μπράβο Ηλία!

 9. Μαρία said

  Και το πρωταπριλιάτικο της εφσυν http://www.efsyn.gr/arthro/i-efsyn-mpainei-sto-mega

 10. Κουνελόγατος said

  Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο κ. Παπαχρηστόπουλος, αφού διερωτήθηκε με νόημα, «ποιος Μαυρίκος;», σημείωσε στη συνέχεια ότι «σύμφωνα με την έκθεση της ProcterWaterHouse θα δείτε και άλλα ονόματα. Θα δείτε τον Τράγκα να είναι και σ’ αυτή την λίστα με 2 εκατομμύρια, τον Θέμο Αναστασιάδη με 3 εκατομμύρια, τον ΣΚΑΙ με 15 εκατομμύρια, τον Κυριακού με 123 εκατομμύρια. Μιλάμε για απίστευτο πάρτι, δηλαδή πώς έφτασε η χώρα εδώ που έφτασε;»…
  ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ, ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ.

  ProcterWaterHouse :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 11. Πάνος με πεζά said

  Καλό μήνα σε όλους.
  «Σκληρός» ο Απρίλης, ε; Και ειδικά αυτός του ’45, κατά τον Χατζηδάκι…

 12. Πάνος με πεζά said

  Άντε, σιγά-σιγά καλοκαιριάζει, κι έρχονται στην Επίδαυρο τα παλλόμενα πέη… (αυτό δε μου φαίνεται για πρωταπριλιάτικο, γιατί το είδα σε αρκετές δημοσιεύσεις – εκτός αν τσίμπησαν σωρηδόν…)
  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26513&subid=2&pubid=113963798

 13. Κουνελόγατος said

  Να ρωτήσω αν το ξέρεις; Ισχύει;
  http://tvxs.gr/news/blogarontas/ti-ntropi-gia-oli-tin-aigina

 14. Μαρία said

  13
  Μα δίνουν λινκ. http://aeginalight.gr/article.php?id=83369

  http://aeginalight.gr/article.php?id=83414

 15. Γς said

  Και η Coibra που χαρήκαμε και ως April in Portugal

 16. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα και καλό μήνα!
  Για τον Απρίλιο να σημειώσω πως στη Γερμανία έχει τη φήμη του «πολύγνωμου» δικού μας Μάρτη. «Er is ein Avril» (=»αυτός είναι Απρίλης») σημαίνει τον κυκλοθυμικό άνθρωπο (να που θυμάμαι κάτι από τα γερμανικά τελικά…)

 17. Corto said

  «ο ετρουσκικός τύπος, apru»

  Και αλλιώς Τουράν η θεά Αφροδίτη στην ετρούσκικη εκδοχή της, εξ ού και ο τύραννος (τέτοιος είναι ο Έρως)!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Turan_%28mythology%29

 18. ΣΠ said

  8 Απριλίου 1990, μέρα βουλευτικών εκλογών, πέθανε ο Απόστολος Καλδάρας.

 19. Γς said

  Κι ο Γιάννης Τσαρούχης

 20. sarant said

  16 Δεν το ήξερα αυτό….

  13-14 Ναι, ισχύει. Δεν είναι δυστυχώς η πρώτη φορά που δείχνονται ξενόφοβοι οι αιγινήτες.

 21. Γς said

  Love is a many splendored thing
  It’s the April rose
  That only grows in the early spring

 22. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα και καλό μήνα…

  πρωτομηνιά, πρωτομαγιά, πρωταπριλιά…

 23. Ανδρέας said

  »ο Απρίλιος, είπε, προέρχεται από την θεά Αφροδίτη, και ειδικότερα από τον συγκεκομμένο τύπο του ονόματός της, το υποκοριστικό Αφρώ. Αλλά δεν πήγε κατευθείαν από τα ελληνικά στα λατινικά -μεσολάβησαν οι ετρούσκοι, και ο ετρουσκικός τύπος, apru, είναι αυτός που πήραν οι ρωμαίοι. »
  Apru
  Alternate Etruscan spelling of Aphrodite. See Turan
  en.wikipedia.org/wiki/List_of_Etruscan_mythological_figures

  Script DE «Turan and Adonis»
  DE-1 FALE [Translation: you deceive, lead astray (L. fallo, fallere)] Note: Z614-629 contain a repeated verse, FILE FALE «the daughter you deceive.»
  DE-2 TITE CALE: ATIA Le: TVRCE [Translation: the tribe (L. Tities-ium, one of the three original tribes at Rome) you call Attys (Attis, King Atys, father) there (le, la); Turce, name? See HA-2 for Trce, written on a bronze haruspex, and AN-5, BS-7, for ATIA.
  DE-7 MALuS TRIA: CEER [Translation: the evil, malice (L. malus-a-um) of the three (L. tres, tria) of Caere? (L. Caere, Caeres-itis)]

  This mirror has been attributed to Turan (Aphrodite) and Adonis. Adonis was said in the Catalogue of Women to be the son of Phoenix and Alphesiboea, but Apollodorus called him a son of Cinyras, king of Paphos, Cyprus, by his wife, Metharme, daughter of Pygmalion. A more usual tradition makes him the son of an incestuous union of Cinyras or Theias, king of Assyria, with his daughter, named Myrrha or Smyrna. For not giving honor to Aphrodite, the girl was punished by the goddess with an uncontrollable love for her father. Myrrha satisfied her desire with the help of her nurse and became pregnant. When the father learned what had happened, he pursued the girl with a sword. The gods changed him into a myrrh tree, which split open in due course, revealing the infant Adonis inside.
  maravot.com/Translation_ShortScripts_d.html

 24. ΓιώργοςΜ said

  20 Γκουγκλίζοντας βρήκα τη φράση με το νόημα «τον έπιασα κορόιδο την Πρωταπριλιά», θυμάμαι όμως την έννοια που γράφω στο 16 από μαθημα γερμανικών στη Γερμανία επειδή μου είχε κάνει εντύπωση. Ας επιβεβαιώσουν οι γερμανομαθείς.
  Διορθώνοντας (April, όχι Avril, είπαμε έκανα Γαλλικά και Γερμανικά πριν από 30 χρόνια…) βρήκα και την έκφραση με το νόημα που αναφέρω.
  Ενδιαφέρον, ε;

 25. Γς said

  Και τα Manga τηα σειράς Your Lie in April

 26. ΓιώργοςΜ said

  24-συνέχεια: Από τη Γερμανική Βικη στο λήμμα για το μήνα, η έκφραση „April, April – der macht, was er will“ (σε ελεύθερη μετάφραση «Απρίλης είναι, ό,τι θέλει κάνει».

 27. sarant said

  26 και πριν:

  Ενδιαφέρον είναι ότι οι Γερμανοί έχουν για τον Απρίλη τις ίδιες παροιμίες όπως εμείς για τον Μάρτη (ότι είναι άστατος κτλ.) Αυτό εξηγείται απόλυτα, βέβαια.

 28. Γς said

  26:

 29. Γς said

  28:

  Τωρα τι σχέση έχει ο Βόλφγκανγκ Γκαίτε με την παροιμία, δεν ξέρω

 30. Μαρία said

  24
  jmd ist launisch (lunatique που λένε οι Γάλλοι) wie der April είναι η γνωστή έκφραση. Αυτός είναι Απρίλης δεν ξέρω αν λέγεται.

 31. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα και καλό μήνα

  Μιάς και χθές κλείσαμε το πρώτο τρίμηνο, σκέφτηκα να δούμε λίγο τα στατιστικά του ιστολογίου, από πλευράς επισκέψεων, σχολίων και σχολιαστών (snapshot σημερινό στις 11:45), να μην μας κάνει και άσχετα σχόλια ο μεταμεσονύκτιος επισκέπτης… Σχετικές παρατηρήσεις παραμένουν βασικά οι ίδιες, όπως είχα κάνει και σε παλιότερο σχόλιο.

  Για όποιον ενδιαφέρεται, εδώ μία συνοπτική εικόνα 🙂 (δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο)

 32. Γς said

  28, 29:

  Α, ναι. Το ποίημά του

  April

  Augen, sagt mir, sagt, was sagt ihr?
  Denn ihr fragt was gar zu Schönes?
  Gar des lieblichsten Getönes;
  Und in gleichem Sinne fragt ihr.
  κλπ

 33. gpoint said

  Κάθε χρόνο τα λέμε ας τα ξαναπούμε άλλη μια φορά, ο απρίλης είναι ο (πραγματικός) μήνας των λουλυδιών (στην Ελλάδα) καθώς και ο μήνας που γεννήθηκαν μεγάλοι άνδρες όπως ο Κολοκοτρώνης, ο καζανόβα, ο Καβάφης και άλλοι, του γράφοντος συμπεριλαμβανομένου.

  Μοναδική αιτία που η Αφρούλα μαγαρίστηκε με τον Αρη ήταν που δεν είχε ιδρυθει ακόμα ο ΠΑΟΚ…

 34. Γς said

  Και μερικές γαλλικ΄ες παροιμίες για τον Απρίλη

  -En avril, ne te découvre pas d’un fil.

  -Avril et mai, Sont la clé de l’année.

  -D’avril les ondées, Font les fleurs de Mai.

  -Avril fait la fleur, Mai en a les honneurs.

  -Le vin d’avril est un vin de Dieu,
  Le vin de mai est un vin de laquais.

  -Mars venteux et avril pluvieux,
  Font mai gai et gracieux.

 35. Λ said

  Πώς λεγόταν ο Απρίλης στην Ελλάδα πριν το Ιουλία το ημερολόγιο;

 36. Pedis said

  δεν είναι πρωταπριλιάτικο διότι η μαρδάνιος πρόταση έγινε προ ημερών. Πάντως αν η είδηση έπαιζε σήμερα, ποιος θα την πίστευε; [Θα έβαζα το σχετικό βίντεο αν δεν έπρεπε, ψάχνοντας και φορτώνοντάς το, να ξαναδώ τη φάτσα εκείνου του γλιτσασμένου δημοσιογράφου.]

 37. Γς said

  33:
  >ο μήνας που γεννήθηκαν μεγάλοι άνδρες όπως ο Κολοκοτρώνης, ο καζανόβα, ο Καβάφης και άλλοι, του γράφοντος συμπεριλαμβανομένου.

  Απ’ όλους πήρες κάτι…

 38. Γς said

  Κι η ιταλική:
  Aprile, ogni goccia un barile.

  Κάθε σταγόνα [βροχής] και βαρέλι [κρασί]

 39. Γς said

  Aprile
  Για τον Τζι

 40. cronopiusa said

  Πρωταπριλιά, Poisson d΄Avril και τα συναφή

  Χρήστος Λεοντής: Ντρέπομαι!

 41. Παναγιώτης Κ. said

  «Ο σκληρός Απρίλης του ΄45».
  Όλα ορχηστρικά και όλα διαμάντια με προεξάρχον το #5 (καθρέφτης).
  Γιατί άραγε σκληρός; αφού είχαμε απελευθερωθεί από τους Γερμανούς.
  Ας τα πάρουμε με τη σειρά.
  12 του Οκτώβρη 1944: Έχουν φύγει οι Γερμανοί από την Αθήνα ( Κυβέρνηση Παπανδρέου…πιστεύομεν και εις την λαοκρατίαν )
  3 Δεκεμβρίου 1944: Έναρξη της μάχης της Αθήνας που κρατάει 33 μέρες και ονομάστηκε από τους νικητές «Εαμοκρατία».
  12 Φεβρουαρίου 1945: Συμφωνία της Βάρκιζας (επικύρωση της ήττας από τα στελέχη του ΕΛΑΣ) και ουσιαστικά έναρξη του κύκλου που ονομάστηκε από τους ηττημένους «Λευκή τρομοκρατία» για να φθάσουμε στις 30 Μαρτίου 1946 με την επίθεση στο Σταθμό Χωροφυλακής Λιτοχώρου. Θεωρείται η επίσημη ημερομηνία έναρξης του Εμφυλίου. (Κατά βάση είχε αρχίσει από τα μέσα του ΄43).

  Αυτά που έγραψα νομίζω ότι δικαιολογούν απόλυτα τον χαρακτηρισμό.

 42. sarant said

  31 Όπου βλέπουμε ότι ο Γς αποδεικνύεται νικοκυρικότερος του Νικοκύρη.

 43. gpoint said

  # 33

  Μερσί…από τους λίγους που το μυρίστηκαν !!

 44. gpoint said

  Για τον Γς, το ωραιότερο ιταλικό που άκουσα τα τελευταία χρόνια :

 45. Pedis said

  # 40 – Κρόνη, αυτό του Λεοντή, με τον τρόπο που τα ‘γράψε (τα σκέφτηκε) και τα βάλε στη σειρά (τέλος πάντων) καθόλου δεν μου ήρεσε …

 46. Γς said

  40:

  >Poisson d΄Avril

 47. sarant said

  45 Ούτε και μένα. Και αναφέρει και το έργο του.

 48. Καλό μήνα!

  Αυτό θα έπρεπε να είναι πρωταπριλιάτικο αλλά όπως φαίνεται δεν είναι: http://news.in.gr/features/article/?aid=1500068683
  Διδάσκει και στο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, τρομάρα της…

 49. sarant said

  Αυτή φταίει ή εκείνοι που εγκρίνανε την ανακοίνωση στο Συνέδριο;

 50. Κουνελόγατος said

  Στο μεταξύ, ενοχλήθηκαν από τον Βέλγο (τον οποίο δεν ήξερα έως τώρα), όσοι προβάλλουν γυμνά για τέρψη λιγούρηδων.

  Υ.Γ. Πρέπει να πούμε συγχαρητήρια στον Πρώτο των Πρώτων!!! Μπράβο Γς… 🙂

 51. cronopiusa said

  Pedis

  άλλο Γιάννης κι άλλο Γιαν

 52. Παναγιώτης Κ. said

  @49. Προφανώς αυτοί που εγκρίνανε την ανακοίνωση έχουν την ευθύνη.
  Μου κάνει εντύπωση που οι ανοησίες αυτού του τύπου παίρνουν δημοσιότητα.Σημαίνει λοιπόν ότι βρίσκουν απήχηση και φυσικά, όσοι καταλαβαίνουν πέντε πράγματα μελαγχολούν…
  Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διαβούμε. 😦

 53. Παναγιώτης Κ. said

  @3. Ο βρεγμένος βροχή δεν φοβάται…:(

 54. Δε 4 Γενέσιον Ανδρέου Ταρκόφσκη και αυτοκτονία Δημητρίου Χριστούλα

  «Μετωνομασθη εις το “κομμα της ζωης”.

  Πολλοι υποψηφιοι βουλευτες πολιτικου κομματος με σημαια την πολιτικη αυτοκτονια, αιφνης αυτοκτονησαν ομαδικα και δεν προσηλθαν να ψηφισουν κατα τις εκλογες. Ακολουθησαν οι πολιτικες κηδειες τους, στις οποιες παρεστησαν οι επιζωντες υποψηφιοι βουλευτες καθως και πληθος κοσμου.

  Οι εναπομεινατες ηγετες τουτου του κομματος, του “κομμματος του θανατου”, ουτως ειπειν, εκμεταλλευομενοι την ολη συναισθηματικη κατασταση στην οποια ειχαν περιελθει μεγαλα τμηματα του πανσοφου λαου μας, περιοδευαν -επι πολυν χρονο- σε πολεις και κωμοπολεις της χωρας, οπου εκφωνουσαν πυρινους λογους υπερ του νοηματος της θυσιας των αυτοχειρων συντροφων τους, απευθυνομενοι τοσο στο καταρακωθεν θυμικον οσο και στην διαταραγμενη λογικη των ακουοντων, εγγραφοντες παμπολλα μελη, ατινα λησμονωντας τους τεως ευεργετας τους, εψηφισαν μαζικα το “κομμα του θανατου”, οπερ εγενετο πλεον πλειοψηφων, εις τα επομενας εκλογας, και μετωνομασθη εις το “κομμα της ζωης”.

  Εις την οδόν των Φιλελλήνων
  […….]
  “Θεέ ! O καύσων αυτός χρειάζεται για να υπάρξη τέτοιο φως ! Tο φως αυτό χρειάζεται, μια μέρα για να γίνη μια δόξα κοινή, μια δόξα πανανθρώπινη, η δόξα των Eλλήνων, που πρώτοι, θαρρώ, αυτοί, στον κόσμον εδώ κάτω, έκαμαν οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου”.

  Aνδρέας Εμπειρίκος

  στις 24-4-2012 7:12

  http://www.poiein.gr/archives/17495

 55. Ριβαλντίνιο said

  Απ’την Βυζαντινή Ιστορία :

  11/4/491 Γίνεται αυτοκράτορας ο Αναστάσιος Α ο Δίκορος.

  14/4/972 Η Θεοφανώ, ανιψιά του Ιωάννη Τσιμισκή, παντρεύεται τον Όθωνα Β, στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης.

  11/4/1034 Δολοφονείται ο Ρωμανός Γ Αργυρός. Γίνεται αυτοκράτορας ο Μιχαήλ Δ Παφλαγών.

  20/4/1042 Σουτάρουν τον Μιχαήλ Ε Καλαφάτη από τον θρόνο.

  13/4/1204 Οι Σταυροφόροι καταλαμβάνουν και λεηλατούν την Κων/πολη.

  Απ’την Τουρκοκρατία :

  17/4/1566 Οι Τούρκοι παίρνουν την Χίο από τους Γενουάτες.

  7/4/1614 Πεθαίνει ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

  19/4/1707 Γίνεται πατριάρχης ο Γρηγόριος Ε.

  19/4/1819 Εξαιτίας του Αλή πασά, οι πολλοί κάτοικοι της Πάργας την κάνουν για Κέρκυρα.

  Επανάσταση
  ( Εδώ έχουμε πολλά, γι’αυτό να βάλουμε κανένα σπάνιο.) :

  4/4/1821 Αποκεφαλισμός Κων.Μουρούζη στην Κων/πολη. Απαγχονίζονται οι Δημ.Παπαρηγόπουλος και Αντ. Τσουράς.

  5/4/1821 Αποκεφαλισμός στην Κων/πολη Τσιγκρή, Σκαναβή και Χοτζερή. Απαγχονισμός Γ.Μαυροκορδάτου.

  25/4/1821 Σκοτώνεται σε μάχη με τους Τούρκους έξω από το Άργος ο γιος της Μπουμπουλίνας .

  6/4/1822 Πυρπόληση Νάουσας.

  7/4/1824 Θάνατος Βύρωνα.

  26/4/1825 Θάνατος Σανταρόζα κ.λπ. στην Σφακτηρία.

 56. sarant said

  51 Την παράσταση την είδε ένας φίλος που έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο γούστο του και τη χαρακτήρισε συγκλονιστική.

 57. Pedis said

  # 48,49 – Τα πράγματα είναι σοβαρά, δεν είναι για αστειάκια. Μιλάμε για μαθηματικό κώδικα. Προσέξτε: «Στο κείμενο αναφέρονται 29 ελληνικά βασίλεια στη νότια Βαλκανική, σε έξι γεωγραφικές ενότητες, σε 164 συγκεκριμένες θέσεις με 64 ηγεμόνες. Κάθε βασίλειο συμμετέχει στην εκστρατεία με συγκεκριμένο αριθμό πλοίων κι όλα μαζί αθροίζονται σε 1186. Καθένα από αυτά έχει 50 έως 120 στρατιώτες. Αν όλοι οι αριθμοί αθροιστούν, καταλήγουμε και πάλι στο τρία» εξηγεί η δρ Τσώνη, η οποία διδάσκει στο Β’ Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.»

  Τρία, κύριοι! Τρία πουλάκια …

  Δύτη (άσχετο): επισημαίνω ότι το κεφάλαιο (της Γκάρα) σχετικά με τους εξισλαμισμούς που πρότεινες εδώ
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/03/24/1821-6/#comment-345004
  αφού το τέλειωσα, επιβεβαιίωσα την αρχική γνώμη μου. Εξαιρετική παρουσίαση.

 58. Μαρία said

  56
  Εξαιρετικό ήταν κι αυτό, στο φεστιβάλ της Αβινιόν. http://www.festival-avignon.com/en/shows/2009/orgie-de-la-tolerance

 59. cronopiusa said

  56

  στο συσωλήνα έχετε την ευκαιρία να την δείτε

  de gustibus et coloribus non est disputandum

  «Επισημαίνω και κάτι που παρατήρησα τελευταία, όχι μόνο στο δημόσιο τομέα.
  Μουσείο Μπενάκη: ΓΑΛΛΟΣ,
  Ελληνικό κέντρο κινηματογράφου: ΓΕΡΜΑΝΟΣ, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης :ΓΑΛΛΙΔΑ,
  Ελληνικό Φεστιβάλ: ΒΕΛΓΟΣ……
  η συνέχεια; ».

 60. Παναγιώτης Κ. said

  @40. Η σωφροσύνη επιβάλλει να μη…πάρουμε φωτιά.Να δούμε που θα πάει το πράγμα.
  Από την άλλη τι σόι…μόδα είναι αυτή να αναθέτουμε σε άλλους ζητήματα που θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας.Ή μήπως δεν…
  Προσπαθώ να μετρήσω τα συν και πλην αυτών των επιλογών και μάλλον θα… πνιγούμε ανάμεσα στην αποφασιστικότητα (απαραίτητη) και την αλαζονεία όλων αυτών που κουβαλάνε διαφορετικές ευαισθησίες . Να δείτε που θα μας την πουν και από πάνω.
  Κρίνοντας από διάφορες επιλογές της παρούσας κυβέρνησης, όχι μόνο στον καλλιτεχνικό χώρο, μου φαίνεται ότι υπάρχει μια χαλαρότητα.
  Ένα… «ντάξει μωρέ και τι έγινε» πλανάται στον ουρανό της Ελλάδας…

 61. Corto said

  55 (Ριβαλντίνιο):

  19/4/1707 Γίνεται πατριάρχης ο Γρηγόριος Ε.

  Μήπως είναι κάποιος παλαιότερος Γρηγόριος; Γιατί χρονολογικώς δεν βγαίνει μέχρι το ’21…

 62. Yannis Mattos (Stockholm) said

  Μην ξεχάσουμε και τις Giboulees Μάρτη-Απρίλη που λένε οι φίλοι μας οι γαλλόφωνοι
  https://fr.wikipedia.org/wiki/Giboul%C3%A9e

 63. Λ said

  Από πότε έχουμε Απρίλη ή αλλιώς πόσων Μαΐων είναι ο Απρίλης;

 64. Spiridione said

  Μερικές προσθήκες – διορθώσεις για την ετυμολογία του Απριλίου – δεν ξέρω αν έχουν αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα.
  Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες από το άρθρο της Βίκης.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Aprilis#Name_of_the_month

  Ο Βάρρωνας στο έργο του «De Lingua Latina», 6.33, αναφέρει τη διαδεδομένη άποψη παλιότερων συγγραφέων, ότι ο Απρίλιος προέρχεται από τη Venus, επειδή είναι η Αφροδίτη. Ο ίδιος, όμως, λέει ότι πουθενά δεν βρήκε σε παλιά γραπτά το όνομα της Αφροδίτης σχετικά με τον μήνα Απρίλιο, και έτσι θεωρεί πιθανότερο να ονομάστηκε ο μήνας Απρίλιος επειδή την Άνοιξη «ανοίγουν», «aperit», τα πάντα. Άρα, δεν είναι αυτός ο μεσαιωνικός λόγιος που πρότεινε την ετυμολογία αυτή.

  Mensium nomina fere sunt aperta, si a Martio, ut antiqui constituerunt, numeres: nam primus a Marte. Secundus, ut Fulvius scribit et Iunius, a Venere, quod ea sit Aphrodite; cuius nomen ego antiquis litteris quod nusquam inveni, magis puto dictum, quod ver omnia aperit, Aprilem.
  https://archive.org/stream/onlatinlanguage01varruoft#page/204/mode/2up

  Ο Οβίδιος στο (ημιτελές) έργο του Festi (Ημερολόγιο), το ποίημά του για τον Απρίλιο το αφιερώνει στην Αφροδίτη. Αντικρούει την άποψη (του Βάρρωνα κλπ), ότι ο Απρίλιος προέρχεται από το aperire, και αντίθετα ισχυρίζεται ότι έχει ελληνική προέλευση, από τον αφρό, spuma, δηλαδή την Αφροδίτη.
  Στ. 61-64
  Sed Veneris mensem Graio sermone notatum
  Auguror: a spumis est dea dicta maris.
  Nec tibi sit mirum Graio rem nomine dici:
  Itala nam tellus Graecia major erat.

  Και σε γαλλική μετάφραση (κοιτάξτε και τα σχόλια)
  Mais je proclame que le mois de Vénus doit son nom au grec :
  on dit que la déesse est née de l’écume de la mer.
  Et ne t’étonne pas de cette dénomination grecque,
  puisque la terre italienne était alors la Grande-Grèce.
  http://bcs.fltr.ucl.ac.be/FASTAM/F4-001-132.html

  Στ. 85-90
  Quo non livor abit? Sunt qui tibi mensis honorem 85
  Eripuisse velint, invideantque, Venus.
  Nam, quia ver aperit tunc omnia, densaque cedit
  Frigoris asperitas, fetaque terra patet;
  Aprilem memorant ab aperto tempore dictum,
  Quem Venus injecta vindicat alma manu

  Και σε γαλλική μετάφραση
  Où l’envie ne mène-t-elle pas ? Il est des gens qui par envie,
  Vénus, voudraient te voir retiré le patronage de ce mois.
  Car puisque alors le printemps ouvre toutes choses,
  chasse l’âpreté du froid glacial et ouvre la terre féconde,
  ils rappellent qu’avril tire son nom de l’ouverture de la saison,

 65. Ριβαλντίνιο said

  @ 61 Corto
  Χαχα. 1797 βέβαια. 🙂
  Λάθος στην αντιγραφή ! 🙂

 66. Corto said

  65: Σωστά! Οπότε είναι όντως ο Γρηγόριος ο Ε’.

 67. Pedis said

  # 59 – Κρόνη,

  «Επισημαίνω και κάτι που παρατήρησα τελευταία, όχι μόνο στο δημόσιο τομέα.
  Μουσείο Μπενάκη: ΓΑΛΛΟΣ,
  Ελληνικό κέντρο κινηματογράφου: ΓΕΡΜΑΝΟΣ, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης :ΓΑΛΛΙΔΑ,
  Ελληνικό Φεστιβάλ: ΒΕΛΓΟΣ……
  η συνέχεια; ».

  καλά, αυτό δεν λέει τίποτα όταν πρόκειται για πρόσωπα, ξένοι ή έλληνες. Αλλού είναι το μεγάλο κακό, ότι κυβερνούν κανονικά, με τη βούλα, με υπογραφές, με μνημόνια ξένοι (υπερκρατικοί και υπερεθνικοί) θεσμοί δι αντιπροσώπων, αλλοδαπών ή ημεδαπών.

  Τέλος πάντων, αντίσταση στην ευρωληγούρα δεν γίνεται με τον εθνοκεντρισμό. (Αν δεν είναι το ένα άλλοθι για το άλλο.)
  Κι αυτό που βγαίνει από την επιστολή του Λεοντή, τουλάχιστον έτσι (άσχημα) που τη συνέταξε, δεν είναι σόι.

 68. Ιάκωβος said

  Και όπως κάθε Απρίλη, θυμόμαστε τον Πρόλογο στο Καντέρμπουρι του Τσώσερ, με τα αστεία Αγγλικά:

  Whan that Aprill with his shoures soote
  The droghte of March hath perced to the roote,
  And bathed every veyne in swich licour
  Of which vertu engendred is the flour;
  Whan Zephirus eek with his sweete breeth …κλπ

  Σε απλά αγγλικά:

  When April with its sweet-smelling showers
  Has pierced the drought of March to the root,
  And bathed every vein ( plants) in such liquid
  By the power of which the flower is created;
  When the West Wind also with its sweet breath…

  Που ακουγόταν υποτίθεται έτσι:

  Πάντως από τους πρώτους κιόλας στίχους φαίνεται ότι ο άνθρωπος ήταν ένας αληθινός ποιητής.

 69. Pedis said

  -> 67, δηλ. αν ηταν έλληνας ο νέος διευθυντής, όποιος και να ‘τάν αυτός, ό,τι κι αν έκανε, ο Λεοντής θα πήγαινε πάσο;

 70. Πάνος με πεζά said

  Και ο ιστορικός πρωταπριλιάτικος χόακας του BBC το 1957, με το σπαγγετόδεντρο…

 71. ΓιώργοςΜ said

  70 Ανπιστεύταμπολ!

 72. cronopiusa said

  69
  μακριά από μένα ο εθνοκεντρισμός,
  ο κ. Μπαλτάς σπέρνει ανέμους ποιος θα θερίσει τις θύελλες;

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η έναρξη της σχολικής χρονιάς στην Ιαπωνία είναι την 1η Απριλίου και συμπίπτει με το άνθισμα των κερασιών. Πολλά σχολεία έχουν κερασιές στα προαύλια τους και οι γονείς συνηθίζουν να φωτογραφίζουν να παιδιά τους κατά την είσοδο τους στο σχολείο για πρώτη φορά κάτω από τα ανθισμένα δέντρα.
  http://www.koutipandoras.gr/article/oi-anoismenes-kerasies-sthn-iapwnia-plaooyn-thn-pio-omorfh-anoih
  Hanami 2016

 74. 57 Χαίρομαι — είναι όμως Γκαρά (με τον τόνο στη λήγουσα) 🙂

 75. Αυτά είναι! Τον κάλεσε σπίτι της, άλλαξε γνώμη και τον «έκλασε» κι εκείνος φεύγοντας, ανταπέδωσε. 😯

  http://www.theguardian.com/world/2016/mar/31/swedish-police-dismiss-case-of-the-revenge-fart

 76. Ριβαλντίνιο said

  30/4/1841 Η Εθνική Τράπεζα εκδίδει το πρώτο της χαρτονόμισμα.

  4/4/1848 Με κυβερνητική απόφαση αναστέλλεται η μετατρεψιμότητα των ελληνικών τραπεζογραμματίων και επιβάλλεται , λόγω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης που επικρατεί, η αναγκαστική κυκλοφορία. Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι της 15/12/1848.

  22/4/1855 Με το Ν.ΣΠΑΔ/22.4.1855 ορίζονται οι προϋποθέσεις για τη σύσταση ανώνυμης ναυτιλιακής εταιρείας παράλιας ναυσιπλοϊας.

  10/4/1867 Με νόμο ανατίθεται η κοπή των ελληνικών νομισμάτων στο Νομισματοκοπείο των Παρισίων.

  3/4/1876 Πεθαίνει ο ευεργέτης Σίμων Σίνας (Ακαδημία Αθηνών, Αστεροσκοπείο Αθηνών).

  9/4/1878-Κυριακή Βαίων. Ο Παλαμάς απαγγέλει το «Μισολόγγι στον τάφο των Ηρώων» για την επέτειο της Εξόδου.

  7/4/1885 Εκδίδεται στην Αθήνα η σοσιαλιστική εφημερίδα «Άρδην» από όμιλο στον οποίο συμμετέχουν ο Ρόκος Χοϊδάς, Πλάτων Δράκουλης και Γρηγόριος Ξενόπουλος.

  5/4/1897 Αρχή Ατυχούς Πολέμου, που τον ήπιαμε !

  18/4/1903 Βόμβες στην θεσ/νικη από τους φιλοβούλγαρους «Βαρκάρηδες».

  9/4/1906 Αρχή αθλημάτων της Μεσολυμπιάδας.

  25/4/1909 Ιδρύεται στον Πειραιά η ΑΕ Χημικών Προιόντων και Λιπασμάτων.

  1/4/1911 Κατόπιν οδηγιών του νεοτουρκικού κομιτάτου εφαρμόζεται σε όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία ο αποκλεισμός των Ελλήνων εμπόρων. Στην Σμύρνη ζητείται από το μη ελληνικό στοιχείο να μη συχνάζει σε ελληνικά καφενεία, τα οποία έχουν επισημανθεί με ιδιαίτερα χρώματα.

  12/4/1911 Αρχή κατάληψης Δωδεκανήσων από Ιταλούς. Πήραν την ρόδο στις 21/4.

  22/4/1913 Συνεννόηση Ελλάδας – Σερβίας σε περίπτωση βουλγαρικής επίθεσης.

  13/4/1914 Ο Κωνσταντίνος συμφωνεί με τον Βενιζέλο να γίνουν διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας για ανταλλαγή πληθυσμών. Η Τουρκία όμως απαιτεί την Χίο και την Λέσβο και τους λέμε γκόου φάκ γιορσελβς.

  9/4/1921 Αντικωνσταντινικό άθρο του Παπαντρέα στην εφημερίδα Πατρίς που τον οδήγησε σε 4μηνη φυλάκιση.

  13/4/1924 Δημοψήφισμα υπέρ αβασίλευτης 70%

  30/4/1926 Καθίσταται υποχρεωτική η εκπαίδευση των παιδιών 6-14 ετών.

  22/4/1928 Σεισμός. Πάει η Κόρινθος και το Λουτράκι. Πολλοί νεκροί.

  14/4/1933 Ο Π.Τσαλδάρης αλλάζει τακτική προς τους κομμουνιστές. Αποφυλακίζει λίγους κρατούμενους και υπόσχεται επίλυση εργατικών προβλημάτων , ώστε να μην γίνεται πολιτική εκμετάλλευσή τους.

  24/4/1935 Εκτέλεση βενιζελοπραξικοπηματιών Παπούλα ( του την φύλαγαν ) και Κοιμήση.

  17/4/1941 Οι κάτοικοι της Θάσου συγκρούονται με τους Γερμανούς που προσπαθούν να απομακρύνουν από το νησί το σύνολο των αποθηκευμένων τροφίμων. Η μεταφορά αποτρέπεται. Είναι η πρώτη απόλυτα αυθόρμητη πράξη αντίστασης κατά των κατακτητών του ελληνικού λαού.

  30/4/1942 Η υπηρεσία επισιτισμού ανακοινώνει ότι η διανομή ψωμιού θα γίνεται 3 φορές την βδομάδα. Κάθε κάτοχος δελτίου δικαιούται 80 δράμια ψωμιού τη φορά.

  7/4/1943 Ο Σαράφης παίρνει τη ηγεσία του ΕΛΑΣ. Ο Ράλλης πρωθυπουργός.

  1/4/1944 Ανταρσία φιλοΠΕΕΑτων στη Μέση Ανατολή. Στις 23/4 παύει η ανταρσία.

  3/4/1944 Ιερολοχίτες υπό τον Καλλίνσκη απελευθερώνουν ομήρους που κρατούσαν οι Γερμανοί στο Διδασκαλείο της Μυτιλήνης.

  5/4/1944 Πάει η Κλεισούρα Καστοριάς.

  17/4/1944 Διάλυση 5/42. Πάει ο Ψαρρός.

  26/4/1944 Απαγωγή Κράιπε και μεταφορά του στην Μέση Ανατολή.

  1/4/1945 Αρχή δράσης UNRRAς στην Ελλάδα.

  19/4/1945 Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών της Αθήνας μετά τις 21:00.

  15/4/1948 Επιχείριση Χαραυγή του Τσακαλώτου στην Ρούμελη.

  24/4/1950 Ο Πλαστήρας λέει ότι θα δώσει αμνηστία και θα αποφυλακίσει 10.000 κρατούμενους με ποινή λιγότερη των 5 ετών.

  9/4/1953 Μαρκεζίνης.Υποτίμηση δραχμής. 1$ = 30.000 δρχ.

  18/4/1956 Πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Κέρκυρα (Μ.Δεσύλλα)

  19/4/1961 Όσκαρ για τα παιδιά του Λιμανιού.

  8/4/1963 Συνομιλίες για να μπούμε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα.

  28/4/1963. Ίδρυση ΕΦΕΕ. Πρόεδρος Τζανετάκος.

  11/4/1964 Υποχρεωτική εκπαίδευση 6-15 ετών. Δημοτική σε όλη την εκπαίδευση και δωρεάν διανομή συγγραμάτων σε άπορους μαθητές.

  17/4/1964 Πάμε κρυφά στην Κύπρο.

  28/4/1971 Γλεντάμε τον Ερυθρό αστέρα και πάμε τελικό.

  30/4/1982 Αμαγνωρίζεται η Εθνική Αντίσταση.

  2/4/1986 Σκάει βόμβα Αράβων τρομοκρατών σε αεροσκάφος της TWA πάνω από το Ιόνιο. 4 νεκροί.

  16/4/1988 Πεθαίνει ο αρχαιολόγος Γεώργιος Μυλωνάς.

  19/4/1991 Έκρηξη βόμβας στα χέρια Παλαιστίνιου τρομοκράτη στην Πάτρα. 7 νεκροί.

  22/4/1994 Δημεύεται η βασιλική περιουσία.

  10/4/1994 Δυο Αλβανοί στρατιώτες νεκροί σε αλβανικό φυλάκιο στην Επισκοπή. Οι Αλβανοί λένε πως το κάναμε εμείς.

  Πηγή
  Βαγγέλης Δρακόπουλος
  Γεωργία Ευθυμίου
  Χρονολόγιο

 77. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  69. >>αν ηταν έλληνας ο νέος διευθυντής,
  Tα κουσκούσια λένε ότι δε δεχόταν κανένας μετά το Λούκο.
  Για τον Φαμπρ κάποιοι ψαγμένοι, μουρμουρίζουν περί ιχνών οριενταλισμού του καλού καλλιτέχνη, από παλιότερα λεγόμενά του για τη χώρα.(ότι του αρέσει γιατί δε μοιάζει με ακριβώς με Ευρώπη, κάπως έτσι-δεν ξέρω από ποια συνέντευξη ειν΄ αυτό)

 78. Γς said

  73:

  >ανθισμένες κερασιές

  και τα πρώτα μου κεράσια [που δεν τα χάρηκα]

  http://caktos.blogspot.gr/2015/06/blog-post_92.html

 79. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @Ν.Σ. Στὸ πρωταπριλιάτικο ἄρθρο σου τοῦ 2012 γράφεις:

  «Αυτά τα ιντερμέδια λέγονταν farsa στα λατινικά της εποχής, επειδή έμπαιναν όπως η γέμιση ανάμεσα στο «ψαχνό», στην λειτουργία δηλαδή, και ήταν κι αυτά νόστιμα, αφού παίζονταν σε λαϊκή γλώσσα και όχι στα (ακατάληπτα στους πολλούς) ιερατικά λατινικά. Μετά, farce ονομάστηκε ένα κωμικό λαϊκό επεισόδιο που παρεμβαλλόταν σε θρησκευτικά έργα, και τελικά αναπτύχθηκε η αυτόνομη σημασία του αστείου, του περιπαίγματος.»

  Κάπως ἔτσι προέκυψε «εἰς τὰ καθ’ ἡμὰς» καὶ ὁ ὅρος «τσόντα», ὅπου τὸ πορνογραφικὸ ὑλικὸ «ἔπεφτε» ἐνδιαμέσως τῆς ταινίας, ποὺ ἦταν συνήθως ἄσχετη (καράτε, γουέστερν, ἀστυνομικὴ κλπ). Αὐτὰ συνέβαιναν κατὰ τὴν πρώτη, τὴν «ἡρωικὴ» ἐποχὴ τῆς παρανομίας τῆς τσόντας κατὰ τὴ διάρκεια τῆς Χούντας. Στὴ συνέχεια, μετὰ τὴ μεταπολίτευση ποὺ χαλάρωσαν τὰ πράγματα καὶ ἄνοιξαν σινεμὰ ἀφιερωμένα ἀποκλειστικὰ στὸ εἶδος, ὅπως καὶ στὴν περίπτωση τῆς φάρσας, ὁ ὅρος «αὐτονομήθηκε» καὶ χάνοντας τὴν ἀρχικὴ του σημασία σημαὶνει πλέον πορνογραφικὴ ταινία.

  Ἴσως θ’ ἅξιζε σὲ κάποια στιγμὴ ν’ ἀφιερώσεις κάποιο ἄρθρο σχετικὰ, δίνοντας καὶ τὴν ἐτυμολογία τῆς λέξης «τσόντα».

 80. 70, Τα macaroni fields ήταν και θέμα στο βιβλίο των Αγγλικών του LG Alexander «Practice and Progress» που κάναμε στο γυμνάσιο την προϊστορική εποχή.

 81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>( Απριλίου) 30 Μαρίας Πολυδούρη τελευτή.
  1η Απριλίου Γενέσιον Μαρίας Πολυδούρη

 82. 76 10/4/1994 Δυο Αλβανοί στρατιώτες νεκροί σε αλβανικό φυλάκιο στην Επισκοπή. Οι Αλβανοί λένε πως το κάναμε εμείς.
  ——————————————-
  Όλοι το ξέρουνε: http://www.iospress.gr/mikro1999/mikro19991211.htm

 83. 42, Με διαφορά στήθους, βέβαια! 🙂

 84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  30 Μαρία >>Αυτός είναι Απρίλης δεν ξέρω αν λέγεται
  Μα εγώ ζητούσα έναν,τον Απρίλη μου τον ψεύτη 🙂
  Το βαλς του Απρίλη

 85. Απρίλια

 86. Μαρία said

  79
  H τσόντα μας ήταν γνωστή απ’ τη μοδιστρική πολύ πριν χρησιμοποιηθεί για τα πορνό και δεν έχει σχέση με κάτι το ενδιάμεσο αλλά με το συμπλήρωμα, σαν αυτό που έραβαν στα ρούχα μας, όταν ψηλώναμε, και που ήταν συνήθως απο ξένο, δηλ. διαφορετικό, ύφασμα.

 87. Γς said

  76:

  >2/4/1986 Σκάει βόμβα Αράβων τρομοκρατών σε αεροσκάφος της TWA πάνω από το Ιόνιο

  Πάνω από το Αργος, έσκασε η βόμβα και απο την τρύπα που άνοιξε έφυγαν τρεις επιβάτες και ένα βρέφος από ύψος 12 χιλ πόδια.
  Οι σωροί τους βρέθηκαν στα χωράφια του Αργους.

 88. Ριβαλντίνιο said

  @ 82 Δύτης των νιπτήρων
  Οι Αλβανοί λένε πως το κάναμε εμείς.

  εμείς=επίσημο ελληνικό κράτος.

  Για μεμονωμένα άτομα που δρουν με δική τους πρωτοβουλία δεν φέρουμε ευθύνη.

  Ελληνική επιχείρηση ήταν π.χ. όταν τα ελικόπτερά μας με καταδρομείς το 1996 υποχρέωσαν τους Αλβανούς απαγωγείς να επιστρέψουν τα θυματά τους.

 89. Ριβαλντίνιο said

  @ 87 Γς
  Ευχαριστώ για την διόρθωση !

 90. 88τέλος σίγουρα;
  Τότε δεν είχε γίνει η λεωφορειοπειρατεία που όρμησαν οι αλβανικές ειδικές δυνάμεις και σκότωσαν κι ένα νεαρό επιβάτη, πριν σκοτώσουν τον πειρατή; Έχει γίνει και ταινία…

 91. 88, 90

  ψιλοάκυρο, το 1999 είχε γίνει

  http://www.kathimerini.gr/203655/article/epikairothta/ellada/mnhmes-apo-prohgoymenes-aimathres-lewforeiopeirateies

  τι έγινε το 1996;

 92. Ριβαλντίνιο said

  @ 90 Σκύλος
  Άλλο πρέπει να ήταν αυτό. Αυτό που λέω έχω ακούσει στην τηλεόραση σε παρακάναλο να το περιγράφει ο επικεφαλής της επιχείρησης. Αλλά ήταν άτομο αξιόπιστο. Νο μπούλσιτς.. 🙂

 93. Ριβαλντίνιο said

  @ Σκύλος
  Ωχ, σόρυ. Δεν πρόλαβα το σχόλιο 91.

  Κάτι Αλβανοί είχαν απαγάγει κάτι δικούς μας στο αλβανικό έδαφος και ο στρατός μας τους απελευθέρωσε χωρίς αιματοχυσία. Ψόφια πράγματα δηλαδή … 🙂 🙂 🙂

 94. 88 Και οι Αλβανοί=επίσημο αλβανικό κράτος; Λίγο κουτοπόνηρες διατυπώσεις δεν είναι αυτές; Λίγα μηνάκια έκατσαν στη φυλακή οι φονιάδες της ΜΑΒΗ, γιατί βλέπεις η εθνικόφρων τρομοκρατία δεν μετρά για τέτοια.

 95. 92

  Ναι, το είδα. Απαγωγή βοσκού, πέρασμά του στην Αλβανία και υπερπτήσεις ελικοπτέρων με μεγάφωνα, που υποχρέωσαν τους απαγωγείς να τον παραδώσουν. Ο σγος Δ. Δήμου ήταν επικεφαλής. Τα ελικόπτερα δεν προσγειώθηκαν καν.

 96. gpoint said

  # 49

  Για το συγκεκριμένο δεν ξέρω αλλά σε κάτι άλλα με κάλυψη κάποιων πρωην συνήθως καθηγητών Πανεπιστημίου, άμα πληρώσεις την συνδρομή σου ό,τι θέλεις λες στην διάλεξή σου κυριολεκτικά ! Αισθάνομαι δικαιωμένος που ποτέ δεν ασχολήθηκα με την μαθηματική εταιρία και τα παρακλάδια της.

 97. 94

  Μετά από αρκετά χρόνια, ο επικεφαλής της ομάδας (Αναστασούλης) είχε έρθει στο Στέκι Μεταναστών, στα Εξάρχεια, για να εξηγήσει (στους Αλβανούς Μετανάστες) πως δεν είναι ρατσιστής. Ήμουν μόνος μου και σφουγγάριζα. Τον αναγνώρισα και του ζήτησα να φύγει.

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  33>>ο απρίλης είναι ο (πραγματικός) μήνας των λουλoυδιών (στην Ελλάδα)
  «O Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα»
  Χρόνια πολλά σου Τζη απριλογεννημένε

  «Απρίλης-γρύλης» (έχει κι αυτός τα κρυάκια και ξαφνικά του δηλαδή)

 99. Γς said

  91:

  Κοτσάνα από το λίκνο σου:

  >Στο διάστημα αυτό μεταξύ απαγωγέα και ομήρων αναπτύσσεται το «σύνδρομο της Στοκχόλμης», δηλαδή οι απαγωγείς γνωρίζουν τους ομήρους και είναι δυσκολότερο να τους κάνουν κακό.

 100. Γς said

  97:

  >Ήμουν μόνος μου και σφουγγάριζα. Τον αναγνώρισα και του ζήτησα να φύγει.

  Πως και δεν αναπτύχθηκε ακαριαίο σύνδρομο σφουγγαρίστρας;

  [να το βάλεις να σφουγγαρίσει]

 101. Ριβαλντίνιο said

  @ 94 Δύτης των νιπτήρων

  Νομικά δεν αποδείχτηκε ότι ήταν οι φονιάδες. Καταδικάστηκαν μόνο για οπλοκατοχή. Αυτό λέει και ο ΙΟΣ.

  Το επίσημο αλβανικό κράτος κατηγόρησε το επίσημο ελληνικό κράτος για ανάμιξη το ’94, πράγμα αναληθές.

 102. Ριβαλντίνιο said

  @ 97 Σκύλος

  Γιατί ήθελε να έρθει σε επαφή μαζί τους ;

 103. 100, αμ δεν το σκέφτηκα; αλλά εγώ είμαι ντακότα κι αυτός καταδρόμι

  101, η ΜΑΒΗ ήταν από τα χαϊδεμένα του Σαμαρά όταν ήταν Υπ.Εξ.

  102, είπε πως εξέτισε την ποινή του και ήθελε να πείσει τους Αλβανούς πως είναι φίλος τους. Ξέρωγώ, τώρα; Μπορεί νάθελε να γίνει κάνας σαματάς… Μπορεί και νάταν μουρλός.

 104. Pedis said

  Οι Αλβανοί στρατιώτες θα ‘καναν τους πεθαμένους …

 105. 104, προσπάθησε, έχεις καλύτερο χιούμορ

 106. Pedis said

  Η πολυμελής ομάδα των δικηγόρων που αφιλοκερδώς ανέλαβε να τους υπερασπίσει έδωσε έτσι μια ιδιόρρυθμη μάχη στο Κακουργιοδικείο: Ενώ οι πελάτες τους δεν αντιμετώπιζαν πλέον την κατηγορία συμμετοχής σε φόνους ή σε παράνομη τρομοκρατική ομάδα, αυτοί επέμεναν να επισημαίνουν τα ευγενή κίνητρα των κατηγορουμένων στην περίπτωση που το δικαστήριο δεν αποδεχόταν την εκδοχή της τυχαίας συνάντησής τους με τα καλάσνικοφ. Οτι δηλαδή, πράγματι κατείχαν το παράνομο οπλοστάσιο, αλλά είχαν κάποιον σαφή, πλην όμως, ανομολόγητο εθνικό σκοπό. Διότι, όπως τονίστηκε επανειλημμένα, «μετά βδελυγμίας οι κατηγορούμενοι απορρίπτουν την εκδοχή της λαθρεμπορίας όπλων».
  Οταν μάλιστα κατά τη διαδικασία φάνηκε καθαρά ότι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών ήταν να κουκουλώσουν την υπόθεση και να αφήσουν να βασιλέψει η σύγχυση και η σεναριολογία, ορισμένοι συνήγοροι πήραν φωτιά: «Υποπτος ο ρόλος των πολιτικών, των αστυνομικών και των δημοσιογράφων», έλεγε ο ένας. «Οι σκευωροί ανήκουν σε ξένα κέντρα και κάποιοι βρίσκονται μέσα στην αίθουσα», φώναζε ο άλλος σημαδεύοντας τους παριστάμενους δημοσιογράφους. «Ο ανακριτής απέσπασε ψεύτικες ομολογίες από τα αγνά ελληνόπουλα», υποστήριζε ο τρίτος. Και ο τέταρτος έφτασε στο σημείο να αφήσει υπονοούμενα για τον πατριωτισμό των ίδιων των δικαστών: «Κύριοι δικαστές, θίξατε αυτούς τους θαυμάσιους νέους, όταν είπατε ‘την κατεχόμενη -όπως την λένε οι κατηγορούμενοι- Βόρειο Ήπειρο'». Τα «δεν γνωρίζω» και τα «δεν αποκλείεται», τα οποία κατέθεσαν οι κύριοι Παπούλιας, Βαλυράκης, Βασιλικόπουλος, καθώς και η επιστημονική διαβεβαίωση της Βιργινίας Τσουδερού ότι «οι Αλβανοί έχουν ιδιαίτερη έφεση να συγχέουν τα πράγματα και να προβοκάρουν καταστάσεις», τους άνοιξαν το δρόμο.

  http://www.iospress.gr/mikro1997/mikro19970222.htm

 107. Pedis said

  # 105 – μαλλον εσύ δεν έχεις μπιτ για μπιτ. (Εννοώ τους σκοτωμένους Αλβανούς στην επιχείρηση της ΜΑΒΗ, αφού οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν, σημαίνει ότι … κάτι τέτοιο υπαινίχθηκε και η Τσουδερού όπως αναφέρεται στο παραπάνω χωρίο των Ιών. Όλα υπό έλεγχο.)

 108. 107

  πάσο. ❤

  Έτσι, σκέτο, που τόδα, με μπρίζωσε.

 109. Pedis said

  Αρχικά, οι παραπάνω είχαν θεωρηθεί ως υπαίτιοι και του αιματηρού επεισοδίου της Επισκοπής. Εναντίον τους είχε, δηλαδή, ασκηθεί ποινική δίωξη για δύο ανθρωποκτονίες από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, ληστεία, εισαγωγή όπλων και πυρομαχικών, προσβολή της διεθνούς ειρήνης και έκθεση σε κίνδυνο διατάραξης των φιλικών σχέσεων της χώρας μας με την Αλβανία. Στην πορεία, όμως, της δικαστικής έρευνας απαλλάχτηκαν από όλες αυτές τις κατηγορίες με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών. Σημειώνεται ότι στο σκεπτικό προηγούμενου δικαστικού βουλεύματος, με το οποίο είχαν αφεθεί ελεύθεροι, αναφερόταν ότι είναι… καλοί οικογενειάρχες και κατά συνέπεια αποκλείεται να έχουν σχέση με τρομοκρατικές πράξεις. Απλώς είχαν αγοράσει τα όπλα από κάποιον Αλβανό με σκοπό να τα… πουλήσου,ν για να κερδίσουν χρήματα.

  Ετσι, λοιπόν, για τους δύο αναίτιους φόνους Αλβανών στρατιωτών, τους τραυματισμούς άλλων συναδέλφων τους και την κλοπή των πυρομαχικών από το αλβανικό κέντρο νεοσυλλέκτων ουδείς πλέον κατηγορείται και ουδείς πρόκειται να δικαστεί, με τη σιωπηρή συγκατάθεση και των αρχών της γειτονικής χώρας. Είναι χαρακτηριστική η αντιμετώπιση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης από τους καθ’ ύλην αρμόδιους να τη γνωρίζουν, που κατέθεσαν χτες ως μάρτυρες στο δικαστήριο:

  Κάρολος Παπούλιας (τότε υπουργός Εξωτερικών): «Δε γνωρίζω τίποτα για τις κατηγορίες. Δεν μπορώ να δώσω απάντηση γιατί κατείχαν τα όπλα».

  Σήφης Βαλυράκης: (τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης): «Λεπτομέρειες δε γνωρίζω. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δε γνωρίζει τίποτα για τη μεταφορά όπλων. Πιθανόν τα όπλα του Δελβινακίου και της Παλλήνης να προέρχονται από την ίδια παρτίδα. Δεν έχω υπόψη μου κανένα στοιχείο, για να μπορώ να πω ότι τα όπλα προορίζονταν για συγκεκριμένη ομάδα. Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου Αναστασούλη ότι τα βρήκε δύσκολα γίνεται πιστευτός. Το πιθανότερο είναι να βρέθηκαν τυχαία τα όπλα κατά τη σύλληψή τους».

  Λεωνίδας Βασιλικόπουλος (τότε διοικητής της ΕΥΠ): «Δεν υπάρχουν στοιχεία για ύπαρξη ΜΑΒΗ. Δε γνωρίζω τι σκοπό είχαν οι κατηγορούμενοι. Πάντως, τέτοιες πράξεις δεν μπορούν να γίνουν επ’ αγαθώ. Υπήρχαν πληροφορίες για τους Αναστασούλη και Κοκαβέση ότι είχαν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στο χώρο της Β. Ηπείρου. Τους παρακολουθούσαμε διακριτικά. Ετσι, όταν συνελήφθη ο Αναστασούλης επιβεβαιώθηκε το πρώτο σκέλος της ιστορίας. Συνεχίσαμε να παρακολουθούμε τον Κοκαβέση και βρήκαμε τα όπλα στην Παλλήνη».

  Ο τελευταίος μάρτυρας δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αποδώσει ευθύνες στην αλβανική πλευρά, υποστηρίζοντας πως «υπήρχε ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και η Αλβανία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την υπόθεση εις βάρος της χώρας μας. Γι’ αυτό – πρόσθεσε – έγιναν προσπάθειες να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις με την Αλβανία, που είχαν φτάσει σε οριακό σημείο».

  «Αλβανικό δάκτυλο» διέκρινε, τέλος, η Βιργινία Τσουδερού (πρώην υφυπουργός Εξωτερικών), κατηγορώντας ανοιχτά την Αλβανία για προβοκάτσια. «Οι Αλβανοί – ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου – έχουν μια ιδιαίτερη έφεση να συγχέουν τα πράγματα και να προβοκάρουν καταστάσεις. Δεν αποκλείεται να είναι στημένη η υπόθεση από τους Αλβανούς. Τότε ήταν τεταμένες οι σχέσεις των δύο χωρών, λόγω της δίκης στελεχών της «Ομόνοιας» και η αλβανική κυβέρνηση ήθελε να μπλέξει την Ελλάδα για να εκδιώξει Ελληνες από τη Β. Ηπειρο».

  Μόνο που δεν είπε ότι στη θέση των οχτώ κατηγορουμένων έπρεπε να βρίσκονται Αλβανοί πολίτες…
  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=3758277

 110. Pedis said

  # 108 – κάλμα

 111. Pedis said

  λίγα τα λόγια σας με το θεσμικό τόξο. Βράχος κόντρα στους χαβγίτες και τα αδερφοξαδέρφια τους. Εγγύηση!

 112. Γιάννης Ιατρού said

  57: Pedis
  Ολόκληρο το σύγγραμμα, αν δεν το είδες, υπάρχει εδώ , στο αποθετήριο που υπέδειξε ο Δύτης (κι από μένα χίλια ευχαριστώ, Δύτη 🙂 )

 113. Γς said

  Ωραία χρόνια, που ο καθένας έκανε ότι ήθελε.

  Κι εκείνος ο ταξίαρχος Θωμάς Βρακάς που πέταξε το 1994 επάνω από την Αλβανία με ψεκαστικό αεροσκάφος της Π.Α. σκορπώντας 5000 προκηρύξεις με την Ελληνική σημαία από την μία πλευρά και από την άλλη το σύνθημα «Μπερίσα και Μέξι θα φύγετε μέχρι να φέξει»

  .https://www.youtube.com/watch?v=QKqxx3YcZhU

 114. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  64 Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά, θέλουν μελέτη.

  73 Ξεκινάνε Απρίλη τη χρονιά; Δηλαδή έχουν διακοπές τους 2-3 πρώτους μήνες του χρόνου;

  79 Ναι, σηκώνει άρθρο.

  86 Και «τσοντάρω» για να συμπληρώσω π.χ. ένα χρηματικό ποσό

  109 Φαίνεται ότι παρακαλέσαμε και την αλβανική πλευρά να μην πιέσει πολύ.

 115. 113

  Από τότε οι ψεκαζμένοι!

 116. Και σε ρωτάει ο άλλος: «Από το γραφείο σου έχεις θέα;»

 117. Pedis said

  # 112 – Μερσί. (Το είχα ήδη κατεβάσει.)

 118. ΓιώργοςΜ said

  116 Η θέα καλή, δε λέω, αλλά το γραφείο αυτό δεν έχει συχνή συγκοινωνία κι αν ξεχάσεις πχ τα κλειδιά σου στο σπίτι, φασκελοκουκούλωστα…
  Δεν ξέρω βέβαια αν η γραμμή 4 του μετρό κάνει στάση εκεί. Σήμερα μπορεί να την εξαγγείλουν άνετα.

 119. 118, χάλια συγκοινωνίες. Από το Χιούστον, Τέξας, πάς μόνο μέσω Μπαϊκονούρ.
  Και καλά για τα κλειδιά του σπιτιού, άμα όμως βγεις έξω για καμιά δουλίτσα και δεν έχεις τα κλειδιά του γραφείου; 😳

 120. Pedis said

  # 114 – «109 Φαίνεται ότι παρακαλέσαμε και την αλβανική πλευρά να μην πιέσει πολύ.»
  Ναι, έτσι φαίνεται. (Χέστηκαν κι δυο μεριές για τα φανταράκια, οι αποκεί είχαν πηγή συναλλάγματος από δω μεριά κάνα εκατομμύριο νοματίους τους οποίους ήθελαν ακόμη να δουλεύουν σατ τα σκυλιά διότι … σκόπευαν να τους κρεμάσουν ανάποδα από την κορυφή της πυραμίδας … να πέσουν τα ψιλά από τις τσέπες τους, οι αποδώ, είπαμε, βράχος δημοκρατικής ομαλότητας … όλα πήγαν κατ’ ευχηηηηή ….)

 121. spiral architect said

  Καλό μήνα ευγενικοί μου συσχολιαστές.

  Οφείλουν να ξεκουμπιστουν ο Μπαλτάς, ο Φαμπρ και τα παλλόμενα πέη τους.
  Να μας μείνουν μόνο τα παλλόμενα χρέη και ο Σάκης Ρουβάς στην Επίδαυρο.

 122. faltsos said

  Έμαθα ότι ο Νικοκύρης ετοιμάζει εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή…

  http://www.avgi.gr/article/6412247/proti-fora-tileoptika

 123. Γς said

  121:

  Γιατί παλλόμενα πέη και όυχί παλλόμενες…

  …βούρτσες

 124. faltsos said

  Ο τίτλος εννοείται «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία»

  «Ωστόσο, στις μέρες μας δυσκολεύεται κανείς να βρει ένα πρωταπριλιάτικο που να μην έχει γίνει ή να μην υπάρχει κίνδυνος να γίνει πραγματικότητα.»

  Αντί «κίνδυνος» γράψτε «πιθανότητα»

 125. sarant said

  122 Χαχά, πρωταπριλιάτικο μέσα στο πρωταπριλιάτικο 🙂

 126. spiral architect said

  Eυρωπέη, ζεσουίδες και οπαδοί των μεταρρυθμίσεων δεν είσαστε; Οπότε τι σας πείραξε ο Βέλγος;
  (προχθεσινή ανακοίνωση του «Τομέα Πολιτισμού, aka: follow the money 😉 του ΠΑΣΟΚ)

 127. BLOG_OTI_NANAI said

  Πριν πολλά χρόνια, Πρωταπριλιά και παρόμοιες κριτικές προς κυβέρνηση-ΜΜΕ:

  Ημερολόγιον Σκόκου

  Ασμοδαίος

 128. gpoint said

  # 98
  Ευχαριστώ Εφη…λίγο προκαταβολικά αλλά δεν πειράζει. Με ειδοποίησαν από Αμερική (όχι ο Βάταλος !) να βγάλω την ημερομηνία γέννησης από το φέησμπουκ για λόγους ασφάλειας. Σ αφιερώνω ένα κρητικό τραγούδι :

 129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  114.β (καλός αριθμός για την παιδεία 🙂 )
  Στην Ιαπωνία λοιπόν,
  Το σχολικό έτος διαιρείται σε τρεις περιόδους: Η πρώτη περίοδος αρχίζει τον Απρίλιο και λήγει τον Ιούλιο (διακοπές τον Αύγουστο), η δεύτερη περίοδος αρχίζει το Σεπτέμβριο και διαρκεί μέχρι το Δεκέμβριο (ακολουθούν σύντομες χειμερινές διακοπές) και η τρίτη περίοδος αρχίζει τον Ιανουάριο και διαρκεί μέχρι το Μάρτιο (σύντομες εαρινές διακοπές).
  Από δω:
  Οργάνωση Σχολικού Χρόνου – Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
  http://www.pi-schools.gr/download/programs/erevnes/sxolikos_xronos.doc
  Αθήνα 2003

 130. gpoint said

  Για όσους οπαδούς του ΠΑΟ δεν καταλαβαίνουν τι κρύβεται πίσω από την επίθεση Αλαφούζου στον Κοντονή για το πιθανό Γκρεξιτ, ας σκεφτούνε λιγάκι…
  Ο Αλαφούζος ξέρει πως υποστηρίζοντας Βαγγέλα και με τιμωρίες ή κακές διατησίες σε ΑΕΚ- ΠΑΟΚ βγαίνει κάθε πλέη όφφ δεύτερος χωρίς να βάζει φράγκο, ενώ αν πέσει η παράγκα δεν μπορεί να ανταγωνισθεί ΠΑΟΚ- ΑΕΚ -ΟΣΦΠ, άρα από τέταρτος και κάτω. Ασε που όσο είναι πρόεδρος του ΠΑΟ δεν τον ενοχλούν για τα χρέη των επιχειρήσεων του και εφ όσον τα καταφέρνει να βγαίει δύτερος δύσκολα θα τον πάρουν στο κυνήγι όπως τους άλλους οι βάζελοι..

 131. Γς said

  Στις ειδήσεις του ΑΝΤ1 τώρα:

  «Συνελήφθη από τους ιταλούς καραμπινιέρι»

 132. spiral architect said

  Πρωταπριλιάτικο με σεξουαλικό υπονοούμενο:

 133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  128.Ωραίο! Με όλες τις θεές αράδα 🙂
  Σου το αντιγυρίζω με το
  «Απριλολούλουδο» του Νίκου Σωπασή, εδώ σε νεότερη εκτέλεση από το νεαρό Δ.Παπαδάκη:
  Σαν έρχεσαι στη στη σκέψη μου
  Απριλολούλουδό μου
  γέλιο εις τα χείλη γίνεσαι
  δάκρυ στο μάγουλό μου

 134. Spiridione said

  64. Διόρθωση, του Οβίδιου το έργο λέγεται Fasti.

  Ο Μακρόβιος (5ος αιώνας π.Χ) στα Σατουρνάλιά του έχει αναλυτική αναφορά για την προέλευση της ονομασίας του Απριλίου.

  Romulus named the second month, April, or, as some think, Aphril with aspiration, the word scum, which the Greeks say ἀφρὸν, in which is thought that Venus was born; and here is the reason ascribed to Romulus. Having appointed in March the first month of the year, his father’s name, he wanted the second month took its name from Venus, mother of Aeneas, so that those to whom the Romans had their origin should occupy the first ranks in the beginning of the year. Indeed, even today, in the sacred rites, we call Mars our father, and Venus our mother. Others think that Romulus, either by a high prevision, or by divine prescience, assigned their names to the first two months, so that, the first being dedicated to Mars, the great killer of men, according to what Homer says, confidant of nature:
  ἆρες ἄρες βροτολοιγὲ, μιαιφόνε, τειχεσιβλῆτα –
  the second was dedicated to Venus, whose beneficent influence could neutralize the action of Mars.

  Thus, among the twelve signs of the zodiac, each believed to be the home of a particular deity, the first, which is Aries, is assigned to Mars; and the next, which is the Taurus, Venus. Right across from those two signs Scorpio is divided in such a way that both gods share it. And that very division is thought the work of a heavenly plan, since Scorpio’s tale, armed with a spear-like telson, is the house of Mars; while its front end – the Greeks call it Ζυγός we call it Libra – belongs to Venus, who joins people in marriage and brings friends together as though with a yoke of harmony.

  On the other hand, Cingius in the book he left on the calendar, says the view of some, that the ancients named April after Venus, is uninformed, since our ancestors established not a single holy day nor any significant sacrifice to Venus in the course of this month – moreover, there’s not even celebratory praise of Venus, as there is of all the other gods, in the hymns of the Salii. Varro, too, agrees to Cingius, maintaining that in the time of Kings, Venus’ name did not even exist among the Romans in either Latin or Greek; and thus the month of April could not have been named after her. But, he continues, since the heavens are usually overcast and cloud-covered before the spring equinox, the sea closed to navigation,and the very land, too, covered with water or frost or snow, since all these open up [aperire] in the month of spring – the month under discussion – and since trees, too, and all else that the earth contains begin to open themselves up to sprout: for all these reasons we should rightly believe that the month is called “April” as though it called “Aperil” just as the Athenians call the same month ἀνθεστηριών because then everything is in bloom. However, Verrius Flaccus does not deny that a sacrifice offered by matrons to Venus was later established on the day of the calends of that month.

  Μια παρατήρηση μόνο, ο μήνας Ανθεστηριών μάλλον ήταν κατά τα τέλη Φλεβάρη αρχές Μάρτη, όχι τον Απρίλη.

  Εδώ το λατινικό κείμενο
  http://penelope.uchicago.edu/Thayer/L/Roman/Texts/Macrobius/Saturnalia/1*.html#12
  Και εδώ μια γαλλική μετάφραση (CHAPITRE XII De la division de l’ année par Romulus).
  http://remacle.org/bloodwolf/erudits/macrobe/saturnales1.htm

 135. ΚΑΒ said

  Καλός σας μήνας. Προσπαθώ από το πρωί ν’ ανεβάσω ένα σχόλιο στο χτεσινό άρθρο, αλλά είναι αδύνατο.

 136. Sarant said: «Πα 1 Του βαρώνου Μυγχάουζεν και των ανιδιοτελώς ψευδομένων»

  μιμητού του Αντιφάνη του Βεργαίου!

 137. Ηλίας ( αν μου επιτρέπετε ) . said

  Γιά κάποιο μυστήριο λόγο , θα μετέφραζα τον Giacomo , Ιωακείμ και όχι Ιάκωβο .
  Στον Νεόσπιτο αναφέρομαι .
  Σαφέστατα και ταιριάζει περισσότερο , αλλά νομίζω πως υπάρχει Ιταλική αντιστοιχία του Ιακώβου με το Giacobbo ή το Giacobbe .
  …( είναι και κοντά σαράντα χρόνια που « επαναπατρίστηκα » . Τά ‘χω ξεχάσει τα ρημάδια ) .

 138. gpoint said

  # 133

  Πολύ καλό, ευχαριστώ

  Ετσι ! τα κρητικά τραγούδια παίζονται στα «ξύλα», όχι στην λύρα.

 139. Υαλτις said

  Καλό μήνα
  Αυτό που δεν καταλαβαίνω και με ανησυχεί είναι το εξής:
  Πώς, αυτοί οι άνθρωποι που έκαναν τόσες θυσίες και δεν φοβήθηκαν τα κύματα και την ταλαιπωρία θα δεχτούν να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία. Δεν θα αντισταθούν ;Δεν καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες ,ότι η σύμφωνiα δεν μπορεί να λειτουργήσει;
  Θα δούμε πιστεύω σημεία και τέρατα και εικόνες ντροπής .

 140. ΚΩΣΤΑΣ said

  Γιατί μόνο παλλόμενα πέη; πειράζει να υπάρχουν και ανοιγοκλειόμενα αιδοία;

 141. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  138 🙂

  Μόλις μου έστειλε μια φίλη αυτό γιατί ,λέει, αποδίδει «το αίσθημά μας στην Αριστερά μας»
  🙂 🙂
  Πρώτη Απριλίου και ακόμα σε Αγαπώ ..!
  http://www.crete-news.gr/%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CF%80%CF%8E

 142. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  135 Να με συμπαθάς, αγαπητέ, το σχόλιό σου ήταν στη βαθιά σπαμοπαγίδα, όπου αριά και πού κοιτάζω, όχι στη ρηχή.

 143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  141β. αν εξαιρέσεις το Μητροπάνο τα υπόλοιπα δεν ήταν για ανάρτηση και ασυγχώρητο που δεν το έλεγξα παραπάνω.Ας το καταχωρίσουμε στα ελαφρά που σηκώνει η μέρα.
  Και για να εξιλεωθώ μια καντάδα με μαντολίνα από το σπουδαίο μαντιναδολόγο και αυθεντικό γλεντοκόπο Μύρωνα Σκουλά που αναλήφθηκε μια πρωταπριλιά -και να ΄ταν ψέμα-.

  Όμως πριν κλείσω τον ιστότοπο,βλέπω κάτι σημαντικό για εκεί κάτω:
  Ικανοποίηση στη Μονή Τοπλού για το Προεδρικό Διάταγμα για την επένδυση

 144. Γιάννης Ιατρού said

  143 α: ….από ανυπόληπτα έντυπα και ιστότοπους, που καταδικάζουμε απερίφραστα 🙂 🙂

 145. Οι μεγάλοι της Ιστοριας ήταν πάντα μεγάλα λαμόγια!

  A note from Winston Churchill’s doctor for alcohol during his trip to America during prohibition

 146. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  επερίμενα να περάση η Πρωταπριλιά εις το Ρωμέικον, διά να μή θεωρηθώσι ψεύδη (υπό των Γαλιλαίων εχθρών μου) τα όσα θα καταθέσω ενταύθα.

  1) Διατί ο πατήρ Σαραντάκος αποκαλεί «ωκύποδα» τον Σπύρον Λούην, ενώ δεν ήτο δρομεύς ταχύτητος αλλά μαραθωνοδρόμος;

  2) Διατί, ενώ αναφέρεται η θανή της Μαρίας Πολυδούρη (λανθασμένως 30 Απριλίου, αντί του ορθού 29 Απριλίου), αποσιωπάται η γέννησίς της ανήμερα την Πρωταπριλιάν του 1902; Και διατί εις τας 30 Απριλίου δεν αναφέρεται η γέννησις του κορυφαίου (μετά τον Αρχιμήδην) μαθηματικού όλων των εποχών, Καρόλου Φρειδερίκου Γκάουσς;

  3) Επιτρέψατε μοι να προσφέρω τα Άπαντα της Πολυδούρη (πιέσατε ενταύθα) και να αφιερώσω εις την μικράν εγγόναν μου Μαριάνναν, το καλύτερον (δι’ εμέ) ποίημα της Πολυδούρη, που ποτέ δεν ετόλμησε να αναρτήση επί 7 έτη ενταύθα ο κ. Σαραντάκος. Πρόκειται, ασφαλώς, διά το εξαίσιον «Μαριάννα» που θυμίζει εις πολλά σημεία το περίφημον διήγημα του Παπαδιαμάντου «Ώχ βασανάκια» (1894) που μισούν θανασίμως οι Γαλιλαίοι, διότι καταγράφει την χαράν της ζωής εις τα πρόσωπα των μικρών κορασίων. Περισσότερα διά την χθές (Πρωταπριλιάν) γεννηθείσαν Μαρίαν Πολυδούρη δύνασθε να πληροφορηθήτε ενταύθα

  4) Περαίνων, καταγγέλλω τους βρωμερούς Γαλιλαίους του αμερικανικού περιοδικού «TIME» που έκαμαν έν κατάπτυστον εξώφυλλον διά τον ελληνόψυχον Ντόναλδ, το οποίον αποδεικνύει περιτράνως πόσον έχει θορυβήσει τους απανταχού Γαλιλαίους η βεβαία εκλογή του εις την θέσιν του Πλανητάρχου. Ουδέποτε εις την ιστορίαν των Αμερικανικών Προκριματικών Εκλογών είς υποψήφιος είχε τοιαύτην αρνητικήν αντιμετώπισιν από το σύνολον των Κατεστημένων ΜΜΕ. Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, πόσον μεγάλος θα είναι ο θρίαμβος ημών των Τραμβιστών τον Νοέμβριον, αν ευδοκήσουν οι Θεοί των Ελλήνων και εκλεγή ο Ντόναλδ Πλανητάρχης

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 147. cronopiusa said

  νόμισα πως ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο κι όταν το διασταύρωσα σε δεξιά και αριστερή εφημερίδα μου φτιάξε το κέφι

  Αστυνομικίνα με στολή παραλλαγής αντάρτισσας πόλης και αστυνομικοί μεταμφιεσμένοι σε μπαλαρίνες σπέρνουν το πανικό στη Μαδρίτη

 148. Γιάννης Ιατρού said

  145: Καλά που δεν του έγραψε και τίποτα ζαρζαβατικά…., χόρτα κλπ. 🙂

 149. Γιάννης Ιατρού said

  147: και η εικόνα σου εδώ 🙂

 150. 124, Εγώ πάντως το ‘χαψα! 🙂

 151. Pedis said

  Η πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων …

 152. cronopiusa said

 153. BLOG_OTI_NANAI said

  Δεν υπάρχουν «αντάρτες πόλης» στις Δημοκρατίες. Αντάρτες πόλης υπήρξαν στα Δεμεμβριανά το 1944 ή στη Χούντα. Αυτοί που ισχυρίζονται σήμερα στην Ελλάδα ότι είναι «αντάρτες πόλης» είναι απλώς μέλη εξωκοινοβουλευτικών, «αριστερών» εγκληματικών φασιστικών ομάδων ή απλώς κάποια κωλόπαιδα σε ώρα «χαλάρωσης» που βγάζουν την καφρίλα τους όταν δεν έχουν γήπεδο.

 154. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  153 – Δεν υπάρχουν αντάρτες γενικώς, μόνο μερικοί θεωρητικοί «επαναστάτες» και χιλιάδες ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ……..στο διαδίκτυο.

 155. spiral architect said

  Τραμβήστε, τραμβήστε
  τα πέη τα παλλόμενα …

 156. cronopiusa said

  Αντάρτικο Πόλης
  legalize it

  Δε είναι αντάρτισσα πόλης μεταμφιεσμένη σε Αστυνομικίνα για να ξεπεράσει τη ντροπή της, είναι «Ράμπο» της εφορίας στις ιστοσελίδες και το facebook για φοροδιαφυγή

  οι αστυνομικοί με στολή παραλλαγής μπαλαρίνας διδάσκονται και στας δικάς μας σχολάς

  http://filologos10.files.wordpress.com/2011/03/xamenoi.jpg?w=315&h=320

  Καλή σας μέρα!

 157. cronopiusa said

 158. cronopiusa said

  spiral
  εμένα δεν με τρόμαξαν τα πέη τα παλλόμενα, αλλά οι γατούλες

 159. 123. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
  Παραιτήθηκε ο Γιαν Φαμπρ μετά τις αντιδράσεις
  Την παραίτηση από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ανακοίνωσε σήμερα ο Γιαν Φαμπρ, μετά από την «θύελλα» αντιδράσεων το τελευταίο 24ωρο.
  ΕΘΝΟΣ On Line 12:26, , ενημερώθηκε 12:49

  http://www.ethnos.gr/politismos/arthro/paraitithike_o_gian_fampr_meta_tis_antidraseis-64355213/

 160. ΘΕΑΤΡΟ : Παραιτήθηκε ο Γιαν Φαμπρ

  Ο Γιαν Φαμπρ έπραξε το αυτονόητο |

  02.04.2016, 11:07 | Ετικέτες: φεστιβάλ, θέατρο, πολιτισμός
  Συντάκτης: Έφη Μαρίνου

  Δεν υπήρχε περίπτωση να παραμείνει στη θέση του μετά την κατακραυγή αυτή, μετά από τον ορυμαγδό των αντιδράσεων. Δεν είχε και λόγο άλλωστε. Δεν (μας) είχε και ανάγκη.

  Έτσι, σήμερα το πρωί, δήλωσε παραίτηση. Και μάλιστα, δεν το ανακοίνωσε στον υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά αλλά στη συνεργάτιδά του, Κατερίνα Κοσκινά, τη διευθύντρια του ΕΜΣΤ.

  Μετά από μiα σωρεία ολέθριων λαθών και την αδυναμία του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά να διαχειριστεί την κατάσταση, ο Γιαν Φαμπρ έπραξε τα αυτονόητα.

  Μήπως πρέπει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να ακολουθήσει και η παραίτηση του ίδιου του υπουργού, του κατεξοχήν υπεύθυνου για την εξέλιξη της συγκεκριμένης ιστορίας;

  Η πρώτη του δήλωση

  Στην ιστοσελίδα της βελγικής εφημερίδας «L’ avenir» δημοσιεύτηκε η πρώτη δήλωση του Γιαν Φαμπρ για την παραίτησή του:

  «Δέχθηκα την πρόταση που μου έκανε ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού με τον όρο ότι θα μπορούσα να κάνω τις καλλιτεχνικές επιλογές μου σε καθεστώς ελευθερίας. Αυτό δεν φαίνεται πλέον δυνατό στην Ελλάδα. Δεν θέλω να εργάζομαι σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο έφτασα με ανοιχτό μυαλό και καρδιά».

  http://www.efsyn.gr/arthro/paraitithike-o-gian-fampr

  ΥΓ Δεν εχω τιποτα εναντιον του Γιαν Φαμπρ, ο οποιος στην συγκεκριμενη περιπτσωση εδρασε βιαστικα, με μερικες ακαριαιες διοκητικες πινελιες (σαν να ηταν action painter, λ.χ. ο Jackson Pollock) και επιπολαιως χωρις να συνεργασθει με το ελληνικο καλλιτεχνικο κατεστημενο.
  Ομως αποδομηστε 🙂 τους ελληνες αποδομιστες.

 161. cronopiusa said

 162. “Willie Nelson dead 2016” : Guitarist killed by internet death hoax
  http://en.mediamass.net/people/willie-nelson/deathhoax.html

 163. Ανδρέας said

  Maria del Mar Bonet Ellas: Canta M. Theodorakis
  Abril (Απρίλη μου)

 164. 51, Το λες και «Πέη per view«! 🙂

 165. Ριβαλντίνιο said

  @ 130 gpoint
  Τον Αλαφούζο οι οπαδοί του ΠΑΟ απλά τον ανέχονται. Μη νομίζεις ότι δεν καταλαβαίνουν τα πολιτικά και επιχειρηματικά παιχνίδια που παίζει.
  Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος = ο κόσμος του,
  και κανείς πρόεδρος …

 166. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  165 – Oι φίλαθλοι μποροί, οι οπαδοί γενικώς, είναι ηλίθιοι και δεν φτάνει μέχρι εκεί η νοημοσύνη τους, αλλιώς θα είχαν κλείσει όλα τα καλά «μαγαζιά».

 167. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  165 – το «μποροι» είναι όλα τα λεφτά, η πλάκα, είναι που το είδα μόλις πάτησα δημοσίευση, και προσπάθησα να το αλλάξω, αλλά πήρα τον (πές εσύ) !!!!!!

 168. Ριβαλντίνιο said

  @ 166 ΛΑΜΠΡΟΣ
  Τα δικά μας παιδιά έχουν τρομερό πνευματικό επίπεδο και πάντα πρωταγωνιστούν στα πολιτικοκοινωνικά δρώμενα !!!
  🙂 🙂 🙂

 169. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  168 – To σίγουρο, είναι πως έχουν ΟΙΝΟπνευματικό επίπεδο, και ειδικά τα «παιδιά» στην 13, με «τσικαμπούμ» τα βλέπουν όλα ίσια, (χαμόγελο).

 170. Ριβαλντίνιο said

  @ 169 ΛΑΜΠΡΟΣ
  ΟΙΝΟπνευματικό

  Όχι δα ! 🙂

  Είναι ένα χόρτο μαγικό.
  Δώστε μου λίγο για να πιω.
  Τον ΠΑΟ μου να ονειρευτώ.
  Και να φωνάξω στον Θεό.

  Παναθά μου σε αγαπώ.
  Σαν ηρωίνη σαν σκληρό ναρκωτικό.
  Σαν το χασίς το LSD.
  Για σένα ΠΑΟ μαστουρώνει όλη η γη.

 171. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  170 – «Είναι ένα χόρτο μαγικό.» Στο είπα παλληκάρι μου, ΤΣΙΚΑΜΠΟΥΜ, δεν ξέρεις τι σημαίνει; Ασε το ευαγγέλιο για λίγο, και ρίξε καμιά ματια σε κάνα λεξικό της προκοπής (χαμόγελο).

 172. Ριβαλντίνιο said

  @ 171 ΛΑΜΠΡΟΣ
  Τώρα λαμβάνω ανώτερη παιδεία ! 🙂

  Με έφαγαν τα λιβάνια και τα θυμιατήρια… 🙂

 173. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  172 – Γι΄αυτό σου έβαλα το τραγουδάκι, αλλά δεν έδωσες σημασία στον στίχο «ΤΣΙΚΑ – μπουμ, κι όλα γυρίζουν στο κεφάλι μου» γιατί νομίζεις πως γύριζαν όλα στο κεφάλι του συγχωρεμένου στιχουργού; Πάντως, τώρα που το σκέφτομαι, έτσι και χώσουν μέσα στο θυμιατήρι κάνα τσίκα οι παπάδες, θα γίνει το αδιαχώρητο από τους «πιστούς» στις εκκλησίες, ενώ αν το μοιράσουν στα γήπεδα μαζί με κάνα λιβάνι μέσα, θα γίνουν τα γήπεδα εκκλησίες, και οι οπαδοί αερόπλοια Ζέπελιν (χαμόγελο).

  Η κομματάρα για σένα, καληνύχτα.

 174. Πέπε said

  Λάμπρο, μη μου πεις ότι αναφέρεσαι σ’ αυτή την εξωφρενική ερμηνεία!

  Το «τσικαμπούμ» προϋπήρχε, σ’ ένα τραγούδι που αναφέρεται στα σχόλια του λινκ, και όπου, παρά την αχαλίνωτη φαντασία των σχολιαστών, δε σημαίνει τίποτε περισσότερο από ήχο κρουστών.

 175. Ριβαλντίνιο said

  @ 173 ΛΑΜΠΡΟΣ
  «κι όλα γυρίζουν στο κεφάλι μου»

  Νόμιζα επειδή ήπιε πολύ !
  Ευχαριστώ για το τραγουδάκι κι ανταποδίδω για όταν ξυπνήσεις.

 176. 170.

  «Fearless» is the title of the third track on Meddle by Pink Floyd.

  The song’s slow tempo and mellow acoustic sound bear similarities to some of the other tracks on the first side of the album. David Gilmour and Roger Waters composed the song on guitar using an open tuning in G major taught to Waters by former member Syd Barrett.[4]

  Near the beginning and at the end of the song, a field recording of fans in Liverpool’s Kop singing «You’ll Never Walk Alone» is superimposed over the music. This Rodgers and Hammerstein song became the anthem of Liverpool F.C. after Gerry & the Pacemakers had a number-one hit with their recording.

 177. The best version of You’ll Never Walk Alone – 25th Anniversary of Hillsborough

 178. Ανδρέας said

  Gato Barbieri θεός σχωρέστονε

  μάλλον πρέπει να αναλύσουμε γιατί τόσοι πολλοί από τον κόσμο του θεάματος ειδικότερα της μουσικής φεύγουν συχνά πυκνά τελευταία.

 179. Ριβαλντίνιο said

  @ 176 Αφωτιστος Φιλέλλην
  Ευχαριστώ πολύ !

  Η ωαραιότερη μουσική που έχω ακούζει να παίζει σε γήπεδο μετά την επίτευξη γκολ !
  (Στουρμ Γκρατς-Γήπεδο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ – Αυστρία).

  Και ξανά

  Και κάτι για την Γιουνάιτεντ

 180. Ισως γιατι εμεις το βλεπουμε ετσι. Ειναι πολλοι και καλοι που μεσουρανουσαν τις μεταπολεμικες δεκαετιες 50, 60, 70 και μεις μεγαλωσαμε πια.

 181. sarant said

  178-180 Είναι η εποχή πυο φεύγουν οι μουσικοί που μας γαλούχησαν, γίνονται πια εβδομηντα-ογδοντάρηδες…
  Ή είναι επειδή ανέλαβε ο Κούλης τη ΝΔ 🙂

 182. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  181 – Μάλλον επειδή είναι υπουργός πολιτισμού ο Μπαλτάς, όνομα και πράμα για τον πολιτισμό.☺

 183. 181. «…οι μουσικοί που μας γαλούχησαν..» μεσω του Γιαννη Πετριδη, και ευπορων φιλων με συλλογες βινυλιου κια αργοτερα ως φοιτητες ο θειος Νωντας (Δημ. Πουλικακος) στην νυκτερινη ραδιοφωνικη εκπομπη 3 εως 4 π.μ. κατα την απερχομενη εφηβια μας με βερμουτ, σπιτικό μιλσεϊκ αλλά ελληνικά για φιλους (γαλα, μπανανα, κονιακ, και κανελλα), κονιακ με ζαχαρη κια κοκτεϊλ λικερ με θρυμαμτιμενο παγο μεσα σε πετσετα….

  1. Για το…. γαλα που χυθηκε στεναχωρεθηκαμε πολυ, χωρις ιδιαιτερο λογο.

  Herman’s Hermits No Milk Today 1966 HQ

  2. για τον θειο Νωντα

  ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ – Ο Ανεπροκοπος (Live)

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ – Ο Θείος Νώντας Ξέρει…1998

 184. dozas33 said

  Τόν Γιάν Φάμπρ τόν «έφαγαν» οί «καλλιτεχνοδιανούμενοι» πού συνασπίστικαν γιά τήν τσέπη τους καί γιά τόν …πολιτισμό βεβαίως…

  » Ἄλλα ἡ καθυστέρηση δὲν εἶναι ὡς πρὸς τὴν τεχνολογία. Εἶναι δομικῆς ὑφῆς σὲ ὅλους τους τομεῖς καὶ κυρίως στὸν τομέα τῆς ἰδεολογίας. Ἡ Ἑλλάδα, ὡς χώρα τῆς ποιήσεως καὶ συνακολούθως τῶν μπουζουκιῶν, ἔμεινε πλήρως ἀποκομμένη ἀπὸ ὅλη τὴν ἰδεολογικὴ ἐξέλιξη τοῦ συγχρόνου κόσμου, ἀνατολικοῦ καὶ δυτικοῦ. Ἀπὸ τὴν ἐξόχως περίπλοκη κατάσταση τοῦ μεσοπολέμου, πού εἶναι συντελεστικὴ γιὰ τὴν σύγχρονη ἰδεολογικὴ δομὴ τοῦ δυτικοῦ τουλάχιστον κόσμου, ἡ γενηά τοῦ 30 μᾶς ἔφερε μόνο τὴν ἔμπνευση. Τὸ προσωπικὸ περιστατικὸ τοῦ μπουζουκιοῦ ἐν συνεχείᾳ πού σερβιρίσθηκε στὸν νεοέλληνα ὡς ρίζα καὶ λαϊκό, τὸν ἔκοψε ἀπὸ κάθε κατανόηση τῆς σημερινῆς διεθνοῦς μουσικῆς. Χαρακτηριστικὴ εἶναι ἡ περίπτωση τοῦ ρόκ, πού εἶναι τῆς αὐτῆς ἐποχῆς διεθνὴς μουσική. Καὶ εἶναι τέτοια ὄχι διότι τὴν ἐπέβαλλαν κάποιοι, ἀλλά γιατί εἶναι ὁ τρόπος διαμαρτυρίας τῶν μεταπολεμικῶν γενεῶν τῆς Εὐρώπης καὶ τῆς Ἀμερικῆς κατὰ τοῦ ψυχροῦ πολέμου, τῆς ἀτομικῆς βόμβας καὶ τοῦ πολέμου στὸ Βιετνάμ. Δὲν εἶναι δηλαδὴ μουσικὴ τῆς… κονόμας, ἀλλά μουσικὴ πού σκοτώνει τοὺς δημιουργούς της ὅπως στὴν περίπτωση τοῦ Πρίσλεϋ. Ὅταν ὁ Πρίσλεϋ στοὺς δίσκους του βάζη τὶς θεῖες του, ἀνυποψίαστες κι εὐτυχισμένες νὰ συζητοῦν πίνοντας τὸ τσάι τους, καὶ ἐν συνεχείᾳ διακόπτη τὴν κουβέντα τους μὲ ἕναν πρωτοφανοῦς ἀγριότητος ἦχο τοῦ ντρὰμς καὶ τῆς κιθάρας, εἶναι ἀκριβῶς γιατί θέλει νὰ τοὺς δώση μιὰ μαζικὴ μπουνιά. Εἶναι μιὰ κοινωνία πού δὲν καταλαβαίνει τίποτε ἀπὸ τὶς βόμβες πού πέφτουν στὸ Βιετνάμ, ὅπως κι ἐμεῖς δὲν καταλάβαμε ἐδῶ τίποτε ἀπ’ αὐτὰ τὰ πράγματα μὲ τὸ μπουζούκι. Καὶ ἂν τὸ ρὸκ ἔγινε διεθνὴς μουσική, ἐνῷ τὸ μπουζούκι ὄχι (!), ἦταν γιατί ὑπῆρξε ἡ ἔκφραση μίας γενικώτερης νεολαίας πού ζοῦσε τὰ ἴδια προβλήματα. Ἡ ἀναρχικὴ του σχέση μὲ τὴν μελωδία εἶναι μιὰ συνειδητὴ προσπάθεια ἐπανάστασης, ὅπως εἶναι ἡ ἀποσύνθεση τῆς μορφῆς στοὺς πίνακες τοῦ Πικασσό. Καὶ μόνο τὸ γεγονὸς ὅτι τὸ ρὸκ σὰν μαζικὴ κουλτούρα ἐπέρασε ἀπὸ τὸν δίσκο (ὅπου ἡ μουσικὴ προέχει) στὸ μουσικὸ ποίημα, ὅπου τὰ λόγια προέχουν (Bob Dylan), καὶ ἀπὸ ἐκεῖ στὸν κινηματογράφο (π.χ. Science Fiction Film) γιὰ νὰ δώση τελικὰ τὰ ἐξόχως συνθετώτατα ἔργα τῆς μετασύγχρονης τέχνης (π.χ. ἡ Πὸπ-Ὄπερα τοῦ Jeff Wayne: The War Of The Worlds, ἡ στηριζομένη στὸ ὁμώνυμο ἔργο τοῦ H.G.Wells, τὸ ὁποῖο δημοσιεύτηκε στὰ 1897 σὲ συνέχειες ἐφημερίδος, τὸ 1938 ἔγινε ραδιοφωνικὴ ἐκπομπὴ ἀπὸ τὸν Ὄρσον Οὐέλλες, τὸ 1953 φίλμ, μὲ πολλὲς ἐκδόσεις ἑκατομμυρίων ἀντιτύπων ὡς κλασσικό ), σημαίνει ὅτι δὲν ἔπαψε νὰ βρίσκεται στὸ κέντρο μίας παιδείας μαζῶν. Ἐδῶ δὲν ἔχομε ἐξέλιξη τοῦ καλλιτέχνη, ὅπου ἀνάλογα μὲ τὸ πῶς φυσάει ἡ ἀγορὰ ἐξελίσσει τὴν μουσικὴ του σὰν προσωπικὴ ἀνερεύνηση, ἀλλά διαμόρφωση κοινωνικῶν φαινομένων μέσα στὰ πλαίσια ἑνὸς κοινωνικοῦ συστήματος.
  Αὐτὰ στὸν χῶρο τῆς φιλοσοφίας καὶ τῆς θεωρίας τῆς λογοτεχνίας (σήμερα λογοτεχνία δὲν εἶναι μόνο τὸ βιβλίο) ἔχουν ἑκατοντάδες τόμους πίσω τους καὶ συνιστοῦν τὴν ἔρευνα τοῦ συγχρόνου τρόπου ἐπικοινωνίας τῶν ἀνθρώπων (Kommunikationsforschung). Καὶ δὲν πρόκειται καθόλου γιὰ τέχνη πού συγκινεῖ, πού πιάνει τὸν προσωπικὸ καημὸ καὶ καθηλώνει τὸν ἀκροατή της στὴν κατάσταση τοῦ πεινασμένου ζώου πού βλέπει τὸν σανό, ἀλλά γιὰ τέχνη πού ἐκφράζει ἐξαιρετικὰ πολύπλοκες καταστάσεις αἰσθητικῆς ἀγωγῆς καὶ πού ἐπιδιώκει νὰ ἐξελίχθη ἡ ἴδια ἀπ’ αὐτές. Ἕνα Science Fiction Film π.χ. στὸν μπουζουκικὸ μας τόπο δὲν ἔχει καμμιὰ πιθανότητα οὔτε νὰ κατανοηθῆ οὔτε νὰ λειτουργήση. Διότι στὰ φὶλμ αὐτὰ ἐπιδιώκεται ἕνας βαθμὸς αἰσθητικῆς ἀγωγῆς ἀπὸ τὴν προσωπικὴ μετοχὴ (σὲ μιὰ παράσταση Ρὸκ π.χ.) στὴν τελείως ἀπρόσωπη ὑπάρξη μέσῳ μίας συλλογικῆς ἀγωγῆς τῆς μάζας. Καὶ τοῦτο εἶναι στὴν ψυχολογικὴ καὶ κοινωνικὴ του σημασία βαθύτατο: σὲ ἕνα διεθνοποιημένο κεφάλαιο ἔπαψε πιὰ νὰ ὑφίσταται ἡ ἀνώτερη τάξη, ὅπως σ ἕνα μυθιστόρημα τοῦ 19ου αἰ. λ.χ. Ὁ ἀστὸς τῆς σημερινῆς κοινωνίας δὲν ἔχει κριτήρια πρὸς τὰ πάνω νὰ μετρηθῆ καὶ ἡ αὐτοσυνείδηση του συνίσταται σὲ ἕνα σύνολο προλήψεων πού κατασκευάζει ὁ ἴδιος γιὰ τὸν ἑαυτὸ του μετρούμενος μὲ τὰ πρὸς τὰ κάτω. Παρακολουθεῖ τὴν μόδα καὶ διαβάζει τὸ Bestseller ὄχι γιατί ὁδηγεῖται ἀπὸ προσωπικὴ του κρίση σὲ κάτι τέτοιο, ἀλλά γιατί θέλει νὰ εἶναι in… Σὲ μιὰ τέτοια ψυχολογία ὅμως δὲν μπορεῖ ἐδῶ νὰ στηριχθῆ μιὰ τέχνη σὰν διαμαρτυρία ἤ πρόκληση, διότι λὸγῳ τοῦ σογιοῦ καὶ τῆς ἰδέας πού ἔχει κάθε Ἕλληνας γιὰ τὸν ἑαυτὸ του ἐξ ἀγωγῆς — στὴν ἱστορικὴ τους διάσταση αὐτὰ μπορεῖ νὰ σημαίνουν γίδια καὶ πρόβατα, ἀλλά αὐτὸ δὲν ἔχει σημασία• ἀφοῦ ἡ Ἑλλάδα εἶναι κάτι τὸ ξεχωριστό, ὀφείλει ἀναγκαστικὰ καὶ κάθε Ἕλληνας νὰ εἶναι κάτι τέτοιο…—, πάντα ὑπάρχουν τὰ φανταστικὰ μετρήματα πρὸς τὰ ἄνω, πρὸς κάποιες φανταστικὲς τάξεις πού ἡ καταγωγὴ τους ἀνάγεται στὸ ἔνδοξο παρελθὸν τῶν βυζαντινῶν ἀνακτόρων… Ἕνα Science Fiction Film συνεπῶς στὸν νεοέλληνα θὰ φανῆ ἀπό• κάθε ἄποψη κωμικὸ καὶ ἀκατανόητο. Ἕνα περίφημο τέτοιο λ.χ. εἶναι τὸ Rocky Horro Picture Show: ἕνα ζευγάρι καλῶν οἰκογενειῶν πηγαίνει νὰ παντρευθῆ καὶ εἶναι καὶ οἱ δύο παρθένοι. Στὸν δρόμο τοὺς πιάνει μιὰ καταιγίδα καὶ χάνουν τὸν προορισμό τους μὲ ἀποτέλεσμα νὰ βρεθοῦν στὸν ξεμοναχιασμένο πύργο ἑνὸς δάσους. Ὁ οἰκοδεσπότης τοῦ πύργου -τὸ ἐσωτερικὸ τοῦ ὁποίου εἶναι σὲ μιὰ τελείως φανταστικὴ χορογραφικὴ διάσταση διακοσμημένο— εἶναι ἕνας ὁμοφυλόφιλος μὲ πολὺ ἐπιβλητικὸ Μέϊκ-ἄπ. Τοὺς περιλαμβάνει καὶ τοὺς δύο, φοβισμένους, τοὺς βάζει στὸ laboratory (ἕνα κρεββάτι ἐν μέσῳ πάντα χορευτικῶν συγκροτημάτων), ἀπὸ τὸ ὁποῖο, μὲ τὴν βοήθεια μερικῶν Γολιὰθ τῆς μοτοσυκλέττας, βγαίνουν κεκαθαρμένοι : ἡ μὲν γυναίκα τελικῶς λεσβία, ὁ δὲ ἄνδρας ὁμοφυλόφιλος… Σὲ ὅλην αὐτὴ ὅμως τὴν διαδικασία καθάρσεως καὶ ἀπαλλαγῆς ἀπὸ τὶς προσωπικὲς των προλήψεις, περνάει μιὰ κριτικὴ ὅλων τῶν καταστάσεων πού τοὺς κατεσκεύασαν ἔτσι. Καὶ περνάει βέβαια μέσα ἀπὸ τὴν γλῶσσα ἀναγωγῆς τῶν μετασυγχρόνων ἀναζητήσεων τοῦ μεταπολεμικοῦ κόσμου, πού δὲν ἀποτελοῦν προσωπικὲς ἀνερευνήσεις καὶ σήματα, ἀλλά κώδικα ἀναγνώσεως κοινωνικῶν καταστάσεων πού παρακολουθοῦν τὴν ἐρευνητικὴ διαδικασία καὶ ἄλλων χώρων, ὅπως τὸ μυθιστόρημα, τὸ θέατρο, τὴν ζωγραφικὴ κ.λπ. Δὲν εἶναι μιὰ τέχνη πού συγκινεῖ• εἶναι μιὰ τέχνη πού ἀπωθεῖ ὅσους δὲν καταλαβαίνουν τὸ νόημά της.
  Μιὰ τέτοια τέχνη δὲν ἔχει καμμιὰ πιθανότητα νὰ λειτουργήση στὴν Ἑλλάδα τοῦ προσωπικοῦ συμπτώματος καὶ τῆς προσωπικῆς καλλιτεχνίας. Ἄρα οὔτε καὶ νὰ τὴν σύνδεση σὰν σκέψη μὲ τίποτε τὸ παγκόσμιο. Τὸ νὰ θέληση ὅμως κανένας νὰ σηκώση τὸν Ἥλιο ψηλότερα χωρὶς νὰ ξέρη τί γίνεται στὸν ἄλλον κόσμο, χωρὶς δηλαδὴ νὰ ὑπάρχη ἡ κοινωνικὴ κατανόηση αὐτοῦ τοῦ πράγματος, εἶναι μιὰ πράξη πιθανὸν ὄχι μάταιη, ἀλλά πάντως σίγουρα καταδικασμένη. Μιὰ πράξη πού δημιουργεῖ ἱστορικῶς προβλήματα παρὰ λύνει. Καὶ ἡ Ἑλλάδα τοῦ προσωπικοῦ συμπτώματος καὶ τοῦ καημοῦ τοῦ μπουζουκιοῦ, εἶναι ἀκόμα χώρα τῆς ποιητικῆς διαστάσεως — ὅπως αὐτὴ ἐκληροδοτήθηκε ἀπὸ τὸν μεσοπόλεμο καὶ πού ἐπέτρεψε μεταπολεμικῶς ὅλα τὰ ὑπόλοιπα.»
  Από βιβλίο τού Γ.Κ.

 185. 184. Φιλοδοξω να ειμαι ενας απο τους 10 εως 100 χιλιαδες (οι εξαιρεσεις) που επιβεβαιωνουν τον κανονα. Και για τον λογο αυτο (να γινω εξαιρεση) καθυστερησα τις σπουδες μου στο ΕΜΠ (απο 5 σε 7,5 ετη).

  Ας μην ξεχναμε, οτι ακομη και το 2016, πολλοι καλλιτεχνες ειναι επαρχιωτες ή εχουν επαρχιωτικη νοοτροπια και διαθετουν λιγο/ελαχιστο κοσμοπολιτισμο.

  ΥΓ Αν ηταν τοσο καλοι θα τους καλουσαν πολυ συχνα στο εξωτερικο, οπως λ.χ. τον καλλιτεχνη-ορχηστρα Γιαν Φαμπρ.

 186. Το 2004 βρεθηκα στην Λαρισα. Λοιπον πηγαμε με 2 ντοποιους συμφοιτητες μου -κατοπιν προτροπης μου- στηνΔημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και σε μια πολη 150 χιλιαδων ειμασταν μονον οι τρεις!!!!

 187. giorgos said

  Εδώ είναι ολόκληρο τό κείμενο
  http://katotokerdos.blogspot.gr/2015/06/blog-post.html

 188. Τα Φαμπριανά … δίκρανα και ένας υπουργός Πολιτισμού χωρίς άποψη για τον πολιτισμό.

  2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016
  Του Μάνου Στεφανίδη

  Η επιλογη αποσπασματων δικη μου

  […]
  Συμπερασματικα :

  «..Η κυβέρνηση της πρώτης φορά Αριστερά, απέδειξε αυτόν τον ενάμιση χρόνο ότι στερείται παντελώς οράματος πολιτισμού αλλά και συγκεκριμένης, εφαρμόσιμης, ρεαλιστικής, πολιτιστικής πολιτικής. Απέδειξε πόσο πολύ εκτός τόπου και χρόνου βρίσκεται το μόρφωμα που ονομάζεται υπουργείο πολιτισμού με τους μανδαρίνους και τα άμουσα κομματόσκυλα το οποίο συνεχίζει να κάνει ό,τι έως τώρα έκανε. Δηλαδή να μοιράζει πολιτικό χρήμα, να οργανώνει ίντριγκες για να κανιβαλίζει σε συγκεκριμένες προσωπικότητες που δεν είναι αρεστές και βέβαια να κυνηγάει οποιονδήποτε διαφωνούντα με τας » υπουργικάς αποφάσεις». ..»
  […]
  » Σήμερα νιώθω μια σαφέστατη προσβολή προς ό,τι όλοι εμείς, σημαντικοί ή ασήμαντοι, εκπροσωπούμε απέναντι σε μιαν αντίληψη μετα- αποικιακού τύπου η οποία αντιμετωπίζει την Ελλάδα σαν αυτό που συχνά είναι αλλά που θα θέλαμε να μην είναι. Δηλαδή μια εύκολη, απρόσωπη περιφέρεια χωρίς ιστορία και ταυτότητα η οποία χρειάζεται πρώτα καθοδήγηση και παραδειγματισμό και μετά ελευθερία και δικαίωμα έκφρασης. »
  […]
  «στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες που ζούμε και στην διαχείριση του καλλιτεχνικού φαινόμενο που βιώνουμε τέτοιες ωσμώσεις είναι και πολύ ευεργετικές και εξαιρετικά καρποφόρες. Με μια μικρή όμως εξαίρεση: Είναι άλλο πράγμα τα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα, συχνά με μιαν ιμπεριαλιστική αφ’ υψηλού λογική ως προς τη διαχείριση του καλλιτεχνικού φαινομένου να μετακαλούν ξένες προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και να τους αναθέτουν μουσεία, ορχήστρες, θεσμούς όπως π.χ το Παρίσι, το Βερολίνο, η Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο και είναι άλλο πράγμα χώρες της περιφέρειας οι οποίες αγωνίζονται να διατηρήσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα και ιδιαιτερότητα, όχι απλώς ως σχήμα λόγου αλλά ως καθημερινή ανάγκη επιβεβαίωσης αλλά και πνευματικής επιβίωσης -που αφορά σε χιλιάδες ανθρώπους σε μικρούς και μεγάλους δημιουργούς-, να παραδίδονται, σχεδόν αμαχητί, σε μια ξένη αυθεντία. Μια αυθεντία, άνωθεν τοποθετημένη, η οποία αγνοεί την εντόπια δημιουργία και πολύ περισσότερο και έχει αξιωματική άποψη ως προς την αναβάθμιση και αξιοποίηση της. Αυτό δηλαδή που έκανε, πιστεύω λόγω της παρορμητικής και πληθωρικής του φύσης και όχι από κακή πρόθεση, ο Γιάν Φαμπρ ο οποίος αφενός φλαμανδοποίησε εν μια νυκτί το Φεστιβάλ Αθηνών καθιστώντας πρόσφυγες τους φυσικούς του ενοίκους και αφετέρου υποσχέθηκε στους Έλληνες καλλιτέχνες πως πρώτα θα τους εκπαιδεύσει και μετά θα τους επιτρέψει να εκφραστούν και να υπάρξουν! Και όλα αυτά υπό το συναινετικό βλέμμα του Μπαλτά ο οποίος σαν άλλη Φρειδερίκη παρουσίασε στον ξένο αξιωματούχο τον καλλιτεχνικό στρατό του.»
  http://www.anoixtoparathyro.gr/%CF%84%CE%B1-%CF%86%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AC-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81/

  Επισης η πορτογαλλικη ματια για το θεμα του Φαμπρ.

  29 de Março de 2016
  Watch out for the golden lamb
  On Jan Fabre’s curatorial decisions for the Athens & Epidaurus Festival as they were presented this tuesday, March 29th, in Athens

  […]
  The problem is not on the work of Fabre that, for sure, needs to be showed and discussed. But it does as so do other works and other artists, which is exactly what the Athens & Epidaurus Festival was doing, and it was exactly what made Fabre’s course. It was what made the festival grand and made it internationally appealing. It’s what made its history, now reduced to a footnote hard to write.

  On the past years, the Athens & Epidaurus festival had the capacity of creating a sense of belonging; the strength to develop links that would allow artists and audience to enlarge their cultural, political and philosophical references; the empowerment of artistic discourses through the confrontation of different aesthetics; the willingness to defend the abolition of supremacist programing, conceived in a monolithic way and being forged as an impediment for debate to happen.
  […]
  Και καταληγει χρησιμοποιωντας την αρχαια τραγωδια:
  «One advice, since Fabre decided to do a Greek tragedy in 2019. Beware with what you choose. You might either have to face Antigone’s refusal to bury Greek theatre or forget that Pentheus got so drunk with it’s power that ended up being eaten alive by his own mother. Either way, hubris is a bitch!

  Brava Luísa Taveira, Coordinator of Chantiers d’Europe for Théâtre de la Ville (Paris) and advisor for the international programming of São Luiz Teatro Municipal (Lisbon)

  http://blogues.publico.pt/teatropublico/2016/03/29/watch-out-for-the-golden-lamb/

 189. Ας το επαναλαβω εδω

  “Πειραγμενοι” αφορισμοι

  1. Τελικα ειμαι ενας κολυμβητης στην (απεραντη*) θαλασσα των αβεβαιοτητων

  Peter Greenaway

  2. Υπαναπυξη ειναι η αδυναμια συσσωρευσης εμπειριων (και επεξεργασιας τους για το κοινο καλο*)

  Edmundo Desnoes, Κουβανος συγγραφεας

  *ΑΦ

 190. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
  10 πράγματα που κατάλαβα από το… «μακελειό» Γιαν Φαμπρ
  http://www.efsyn.gr/arthro/10-pragmata-poy-katalava-apo-makeleio-gian-fampr

 191. sarant said

  188-190 Kάποια στιγμή θα γράψω κι εγώ (αλλά όχι αύριο). Αφήστε χώρο 🙂

 192. Λοβέρδου Μυρτώ

  Ο Βαγγέλης Θεοδωροπουλος φέρεται ως νέος καλλιτεχνικός διευθυντής το Φεστιβαλ Αθηνών
  Σκηνοθέτης και ιδρυτής του θεάτρου του Νέου Κόσμου
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: πριν 26′

  Ο Βαγγέλης Θεοδωροπουλος, είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδέιξεις ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής το Φεστιβαλ Αθηνών και Επιδαυρου. Ο σκηνοθέτης και ιδρυτής του θεάτρου του Νέου Κόσμου φαίνεται όπως αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργού Πολιτισμόυ να αναλάβει τη θέση, μετά την παραίτηση του Ian Fabre, σε μια δύσκολη και εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή του θεσμού.

  Το όνομα του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που κατά καιρούς είχε ακουστεί για να αναλάβει κρατικές καλλιτεχνικές θέσεις (Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ), αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, την επιλογή του Αριστείδης Μπαλτά για την προσεχή τριετία.
  […]

  http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=789723

 193. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Να μου πείτε όταν θα βρείτε σχόλιο «ο συμπέθερος του Νταλάρα» 🙂

 194. ο συμπέθερος του Νταλάρα : o Γιωργος Ζαμπετας και ο Γιαννης Ραγκουσης

 195. 183.

  Jefferson Starship – White Rabbit – 11/8/1975 – Winterland (Official)
  Recorded Live: 11/8/1975 – Winterland – San Francisco, CA

  Με τριλεπτη εισαγωγη ηλ. κιθαρας, που δεν ειχα ξανακουσει ποτε!!!!

 196. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  ΄Oλα αυτά τα ονόματα, πόσο καλύτερα, είναι από τον παυθέντα διευθυντή;
  Το μεγαλύτερο πρόβλημα της αποικίας από όλα τα μεγάλα προβλήματά της, είναι ότι δεν υπάρχει κρατική συνέχεια. Η μία βαλτή κυβέρνηση, καταστρέφει ό,τι στοιχειωδώς καλό, δεν κατέστρεψε η άλλη.

 197. Υαλτις said

  Πε 21 Βεβήλωσις του Φοίνικος (αποφράς ημέρα)

  τι ακριβώς είναι αυτό;

 198. Υαλτις said

  ουπσ τωρα καταλαβα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: