Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Παναμαϊκά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 9 Απριλίου, 2016


Τα μεζεδάκια τα λέμε παναμαϊκά επειδή μαζεύτηκαν μέσα στη βδομάδα που σημαδεύτηκε απ’ το μεγάλο μπαμ, την αποκάλυψη για τα παναμόχαρτα, όπως αποκαλέσαμε εδώ στο ιστολόγιο τα Panama Papers, μια αποκάλυψη που δεν ξέρουμε ακόμα τις διαστάσεις που θα πάρει ούτε τα ονόματα που θα βγουν στη φόρα. Αλλά στον Παναμά αφιερώσαμε ειδικό άρθρο, εμείς εδώ απλώς σερβίρουμε μεζεδάκια -που θα μπορούσαμε να τα πούμε και παναμέζικα.

* Ξεκινάμε την επιστολή του πρωθυπουργού προς την Κριστίν Λαγκάρντ, μια επιστολή που είχε λάθη και στην αγγλική μορφή της, και στην ελληνική.

Αν η φωτογραφία που έδειξε το Χάφιποστ είναι αυθεντική, και μάλλον είναι, θα προσέξατε στην τελευταία πρόταση ένα «your share my concern» που έπρεπε να είναι «you share..» και αν το κοιτάξετε και πιο προσεκτικά θα δείτε και κακοβαλμένα κόμματα. Θα μου πείτε, λάθη πληκτρολόγησης -αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία.

Το ελληνικό κείμενο, που υποθέτω ότι είναι η μετάφραση του αγγλικού που έγινε από το γραφείο του πρωθυπουργού και διανεμήθηκε στα μέσα ενημέρωσης, έχει επίσης ένα λάθος, πιο ουσιαστικό αυτό. Γράφει: Το δεύτερο θέμα, έχει να κάνει με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να εμπιστευθεί και να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη

Φυσικά, «καλή τη πίστει». Τις δοτικές ή μην τις χρησιμοποιείτε καθόλου (προτιμότερο) ή αλλιώς να τις χρησιμοποιείτε σωστά. Σχεδόν πάντα μπορούμε να το πούμε εξίσου καλά (ή και καλύτερα) χωρίς τη δοτική: με καλή πίστη, καλόπιστα.

(Αφού το είχα γράψει, είδα ότι περίπου τα ίδια λέει και ο Δαεμάνος στη Λεξιλογία -λες και τον αντέγραψα. Αλλά λέει επιπλέον, και έχει δίκιο, και για τα παραπανίσια κόμματα).

* Το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται να πήρε κάποια σωστά μέτρα για την απλούστευση των διατυπώσεων κατά την εγγραφή των μαθητών στα σχολεία. Δεν μπαίνω όμως στην ουσία, αλλά επισημαίνω μιαν ασυνήθιστη λέξη στην ανακοίνωση του υπουργείου:

[Οι υπηρεσίες του Υπουργείου] «δεν επιτρέπεται να ζητούν από τους πολίτες να προβαίνουν στην προσκομιδή δικαιολογητικών στα οποία περιλαμβάνονται οι πληροφορίες που περιέχονται από το ΟΠΣΕΔ».

«Να προβαίνουν στην προσκομιδή». Είναι σωστό αυτό; Είναι αλήθεια, και το έχουμε ξαναγράψει σε κάποια μεζεδάκια, ότι διάφορες… κομιδές είναι στανταρισμένες για ειδικές χρήσεις, όπως η αποκομιδή (μόνο για τα σκουπίδια), η διακομιδή (ασθενών) και η μετακομιδή (κυρίως λειψάνων). Η προσκομιδή, πάλι, χρησιμοποιείται κυρίως για την τελετή της προσκομιδής κατά το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στην εκκλησία, παρόλο που (μόνο) το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας αναφέρει ότι σπανίως χρησιμοποιείται σε επίσημο ύφος ως συνώνυμο της προσκόμισης. Οπότε, ενώ δεν πρόκειται για αναντίρρητο λάθος, δεν παύει να μας ξενίζει.

Διότι βέβαια είναι λίγο ειρωνικό να προσπαθείς να περιορίσεις τη γραφειοκρατία και να το κάνεις με διατυπώσεις γραφειοκρατικές, όπως το «να προβαίνουν στην προσκομιδή δικαιολογητικών», λες και είναι ο άρτος και ο οίνος. Καλύτερο «στην προσκόμιση» και χίλιες φορές καλυτερότερο (σικ) να πετάξουμε τελείως εκείνο το «προβαίνω» που σχεδόν πάντοτε περισσεύει. Αλήθεια, τι διαφέρει το «προβαίνω στην προσκόμιση δικαιολογητικών» από το «προσκομίζω δικαιολογητικά»; Με τη λέξη πληρώνονται οι συντάκτες της ανακοίνωσης;

* Τέσσερις ενώσεις δικαστικών που θεωρούν ότι είναι σκανδαλώδες να ελέγχεται το πόθεν έσχες τους προσέφυγαν στο ΣτΕ. Τίτλος της κάποτε σοβαρής Ναυτεμπορικής: «Στο ΣτΕ η προσφυγή τεσσάρων δικαστικών ενώσεων για τη δήλωση τιμαλφής και μετρητών».

Η τιμαλφή λοιπόν, της τιμαλφής! Φυσικά πρόκειται για τα τιμαλφή, των τιμαλφών.

* Μια φίλη μου ζήτησε τη γνώμη μου για το περιστατικό που θα σας αναφέρω πιο κάτω, και, αφού της την είπα, θεώρησα ότι ίσως είναι ενδεικτικό και αξίζει να το αφηγηθώ κι εγώ.

Όπως θα ξέρετε αν έχετε παιδιά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υπάρχει ένα μάθημα που λέγεται Τεχνολογία, και το οποίο θα μπορούσε να είναι πολύ ενδιαφέρον, αν και αρκετές φορές την κατασκευή ή τη μακέτα τη φορτώνονται (ή τη σφετερίζονται) οι πατεράδες.

Στο μάθημα αυτό λοιπόν, τα παιδιά είχαν να περιγράψουν ένα τελεφερίκ. Οπότε ο καθηγητής άρχισε να τους λέει ότι βαρβαρίζουν και δεν μιλάνε σωστά ελληνικά, και ότι ο τύπος «τελεφερίκ» είναι… λανθασμένος, διότι αφού προέρχεται από το ελληνικό «τηλε-» έπρεπε να διατηρηθεί ο ελληνικός τύπος, και διόρθωσε στα γραπτά των παιδιών τον τύπο σε «τηλεφερίκ»!

Κατά τη γνώμη μου, αυτό παραπάει. Άλλο είναι να έχεις τη θεωρητική άποψη ότι θα ήταν προτιμότερος ο τ. «τηλεφερίκ» (που κι αυτό δεν ισχύει) κι άλλο να θεωρείς λανθασμένον έναν τύπο που τον δέχονται όλα τα λεξικά μας -και να διορθώνεις τα γραπτά! Ο καθηγητής αυτός δείχνει ότι είναι άσχετος από γλωσσολογία και επικίνδυνος για δάσκαλος.

(Φυσικά, αν θες να εξελληνίσεις το τελεφερίκ, θα το εξελληνίσεις ολόκληρο, θα νεολογίσεις με κανένα τηλεφορικό μηχάνημα ή τηλεφορείο. Το τηλεφερίκ είναι κωμικό, λες κι είναι ο Ισμαήλ Φερίκ Πασάς που φωνάζει από μακριά).

* Πάντως το επεισόδιο με τον καθηγητή μού θύμισε ένα παλιότερο αστείο περιστατικό στην τηλεόραση, όταν καλός τραγουδιστής (δεν ζει πια) αγανακτισμένος καυτηρίαζε την παρακμή της γλώσσας μας, και έλεγε: «τελεσίγραφο! ακούς, τελεσίγραφο! Πήραν το ωραίο, το ομηρικό «τηλε-» και το έκαναν «τελε-» όπως στην τελεβιζιόν!»

(Φυσικά το τελεσίγραφο δεν έχει καμιά σχέση με το τηλε-, από το ρήμα «τελώ» προέρχεται).

* Tο βιντεάκι που ακολουθεί δεν είναι καινούργιο, αλλά εγώ προχτές το είδα και γέλασα πολύ, και το σας το παρουσιάζω εδώ. Είναι από μια παλιά Ελληνοφρένεια και δείχνει τον Άδωνη να διαφημίζει το βιβλίο του καθηγητή Σταύρου Θεοφανίδη «Τα αγγλικά είναι ελληνική διάλεκτος», ένα φαιδρό πορτοκάλειο σύγγραμμα για το οποίο έχω γράψει στον παλιό μου ιστότοπο.

Η λεζάντα των Ελληνοφρενών με καλύπτει απόλυτα, δεν έχω τίποτα να προσθέσω. Για τον καθηγητή Θεοφανίδη έχουμε γράψει και στο ιστολόγιο.

* Ενέδωσα στη λιστίτιδα που μαίνεται στο Διαδίκτυο και δοκίμασα ένα τεστ με τις 20 λέξεις που δεν θα μάθετε ποτέ την ορθογραφία τους.

Μερικές εικονογραφήσεις των ερωτήσεων έχουν γούστο, και μερικές ερωτήσεις είναι καλά διαλεγμένες. Στο τεστ πήρα 20/20 αλλά έκλεψα, με την έννοια ότι στην ερώτηση αριθ. 16, για την οποία υπάρχουν δύο παραδεκτές (σε λεξικά) ορθογραφίες (και γι’ αυτό ΔΕΝ έπρεπε να μπει) απάντησα τη μπαμπινιωτική ορθογραφία κι όχι αυτήν που χρησιμοποιώ κανονικά, του ΛΚΝ, μαντεύοντας σωστά ότι οι θεματοθέτες είναι μπαμπινιωτικοί. Δεν σας λέω ποια λέξη είναι, μήπως θέλετε να κάνετε κι εσείς το τεστ, πάντως για τη λέξη αυτή έχουμε γράψει παλιότερα.

* Κάποιος είδε μια ομιλία μου που κυκλοφορεί σε βίντεο στο Διαδίκτυο, με θέμα «Μύθοι και αλήθειες για την ελληνική γλώσσα«, και έγραψε ένα άρθρο στο ιστολόγιό του για να με κατατροπώσει.

Ομολογώ ότι δεν έχω να αντιτάξω τίποτα σε συντριπτικά επιχειρήματα, όπως τα εξής:

Τους παραπάνω μύθους, για την Αρχαία Ελληνική γλώσσα, του κυρίου Σαραντάκου, τους απορρίπτω απερίφραστα και δηλώνω με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι, η επιχειρηματολογία του, στο σύνολό της, είναι πρόχειρη και επιεικώς απαράδεκτη!

Ειδικότερα τα επιχειρήματά του, ότι η Αρχαία μας γλώσσα, στερείται μαθηματικής δομής, είναι πολύ φθηνά και πολύ ρηχά και δεν εμπεριέχουν ίχνος επιστημονικής τεκμηρίωσης!

Όπερ έδει δείξαι, που λέγαμε παλιά.

* Η ακλισιά της εβδομάδας σε μια ενδιαφέρουσα αρχαιολογική είδηση: Σύμφωνα με την Τζέσικα Λαμόντ, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου…

Αν δεν θες να πεις «υποψήφια διδακτόρισσα», πες τουλάχιστον «υποψήφια διδάκτορα».

Πάντως η είδηση έχει γούστο -καλό είναι να ξέρουμε ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν φιλοσοφούσαν όλη μέρα, είχαν και τις δεισιδαιμονίες τους, και τις λαϊκές τους τελετουργίες, και τα μαγικά τους.

* Στο τέλος ενός επιστημονικού άρθρου στο in.gr διαβάζω ότι: Αν όμως οι ελπίδες διαψευστούν, οι φυσικοί θα πρέπει να επιστρέψουν στο τετράγωνο ένα…

Αυτό είναι το αγγλικό go back to square one. Δεν νομίζω ότι ο αγγλικός ιδιωματισμός αντέχει να μεταφραστεί κατά λέξη -τι λέτε;

* Με ρώτησαν αν υπάρχει η λέξη «αυτοπυρπολισμός», που εμφανίζεται στις ετικέτες της είδησης για απόπειρα αυτοπυρπόλησης μετανάστη.

Όχι, δεν νομίζω ότι στέκει. Πυρπολώ, πυρπόληση, αυτοπυρπόληση. Δεν λέμε «πυρπολίζω». Ο Μποστ έφτιαχνε κάτι τέτοιες λέξεις (ενοχλισμός, ας πούμε) αλλά το έκανε για πλάκα.

* Και κλείνω με δυο μαθηματικά μαργαριτάρια. Το πρώτο, σε άρθρο του Βήματος για το ολλανδικό δημοψήφισμα:

Η συμμετοχή των Ολλανδών ψηφοφόρων ανήλθε στο 32%, ξεπερνώντας έτσι το συνταγματικό φράγμα του 30%, το οποίο απαιτείται προκειμένου να κριθεί έγκυρο ένα δημοψήφισμα στη χώρα. Με άλλα λόγια, σε απόλυτους αριθμούς, στις κάλπες προσήλθαν σχεδόν 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Η συμμετοχή ήταν 32%, μας λέει, και στις κάλπες προσήλθαν σχεδόν 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι, άρα, λογαριάζω εγώ, το σύνολο των ψηφοφόρων της Ολλανδίας είναι, μούμπλε μούμπλε, καμιά σαρανταριά εκατομμύρια. Πω πω Ολλανδοί! Μετράνε και τους Ινδονήσιους μαζί; Πώς γίνανε τόσο πολλοί;

Στην πραγματικότητα, τα «σχεδόν 13 εκατομμύρια» είναι, όπως βλέπετε κι εδώ, το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της Ολλανδίας. Στις κάλπες προσήλθαν λίγο περισσότερο από 4 εκατομμύρια. Πάντα έγκυρο το Βήμα!

* Το άλλο μαθηματικό μαργαριτάρι έχει και ενδιαφέρον επί της ουσίας. Πρόκειται για ένα τραγικό άρθρο της κυρίας Φωτεινής Τομαή, σουλτ… διευθύντριας του Ιστορικού και Διπλωματικού Αρχείου του ΥΠΕΞ, που έδωσε συνέντευξη για το καινούργιο βιβλίο της που είναι αφιερωμένο στους Έλληνες Δικαίους των Εθνών.

Ξεκινάω από το μαθηματικό μέρος. Θέλοντας να δείξει πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των Ελλήνων που βοήθησαν Εβραίους και έτσι ανακηρύχθηκαν Δίκαιοι των Εθνών, η κυρία Τομαή λέει: «Οι Έλληνες, που πήραν αυτόν τον τίτλο είναι 327 και αναλόγως με τον πληθυσμό της χώρας μας, θεωρείται από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι στη Γαλλία των 65 εκατομμυρίων έχουν αναγνωριστεί 2.500 ως «Δίκαιοι»«.

Εντάξει, τις ασυνταξίες να τις χρεώσουμε στον προφορικό λόγο. Αλλά από το απόσπασμα, η κυρία Τομαή φαίνεται να πιστεύει ότι ο κατά κεφαλήν αριθμός των Ελλήνων Δικαίων είναι μεγαλύτερος από των Γάλλων.

Αμ δεν είναι. Καταρχάς, στη Γαλλία φαίνεται πως έχουν αναγνωριστεί 4.000 Δίκαιοι, και όχι 2500 που μας λέει. Αλλά, ακόμα κι αν πάρουμε τα δικά της νούμερα, το 327/11.000.000 δίνει 29,7 Δίκαιους στο εκατομμύριο, ενώ για τη Γαλλία το 2500/65 δίνει 38,46 Δίκαιους στο εκατομμύριο, δηλαδή αρκετά μεγαλύτερο νούμερο.

Κι αν κάνουμε την αναγωγή στον πληθυσμό του 1944, διότι εκείνη την εποχή έδρασαν οι Δίκαιοι, αφού η Ελλάδα είχε περίπου 7,4 εκατ. πληθυσμό και η Γαλλία κάπου 39 εκατομμύρια, και πάλι η Γαλλία υπερτερεί (64 Δίκαιοι στο εκατομμύριο έναντι 44 της Ελλάδας).

Βρίσκω κι άλλα αξιοπρόσεκτα αποσπάσματα στη συνέντευξη, αλλά θα σας αφήσω να τα σχολιάσετε εσείς, αν έχετε όρεξη.

Επισημαίνω όμως το απόσπασμα: «τη Μάχη της Κρήτης, που μαζί με εκείνη του Στάλινγκραντ έκριναν την πορεία και την έκβαση του πολέμου». Δεν καταλαβαίνω γιατί να κάνει τέτοιες χειρονομίες γενναιοδωρίας η κυρία Τομαή και να παραχωρεί στην αψιμαχία του Στάλινγκραντ ίσο ρόλο με τη Μάχη της Κρήτης. Είναι γνωστό ότι η Μάχη της Κρήτης έκρινε μόνη της την έκβαση του πολέμου. Να μας λείπουν οι γενναιοδωρίες.

(Για να μην παρεξηγηθούμε: το παραπάνω είναι ειρωνικό).

 

 

Advertisement

242 Σχόλια προς “Παναμαϊκά μεζεδάκια”

  1. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  2. BLOG_OTI_NANAI said

    Καλημέρα!

    «Το τηλεφερίκ είναι κωμικό, λες κι είναι ο Ισμαήλ Φερίκ Πασάς που φωνάζει από μακριά»

    Ωραίο 🙂

  3. BLOG_OTI_NANAI said

    Από την παγωμένη εικόνα στο βίντεο του Άδωνη, μαθαινουμε ότι εκτός από τον Θου-Βου, υπάρχει και ο Θου-Ντου (Do)!

  4. gpoint said

    Καλημέρα

    Ωραία τα μεζεδάκια

    Δεν έχει μόνο ο ΣυΡιζΑ παράπονα από την συμπεριφρά της αστυνομίας στον Πειραιά…

    http://www.paok24.com/volei/67316/athliotites-ston-peiraia-apousa-i-astynomia

  5. Καλημέρα,
    Για το κουιζάκι που άρχισα να το διαβάζω (ακόμα δεν έφτασα στο ζουμί) έχω δυο παρατηρήσεις:
    α) έτσι κι αλλιώς ο Μπάμπι είναι πρώτη μούρη άρα..
    β) αυτοί που έβαλαν τις λέξεις τις βρήκαν γκουγκλίζοντας και ξαναγκουγκλίζοντας. Λεξικά δεν έχουνε; Κι αφού βάζουν ένα τέτοιο θέμα δεν θα ήταν πιο καλό να προτείνουν τη χρήση λεξικών αντί των γκουγκλισμάτων;

  6. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3: Ο Θου-Ντου, καλό!

    5: Έλα ντε, λεξικά!

  7. RaspK said

    Η τιμαλφή και ο κομιλφός!

  8. gpoint said

    Να επαναλάβω το κουιζάκι που πήγε στο βρόντο την άλλη φορά που το έβαλα, με περισσότερες αβάντες τώρα :

    Ρήμα στον αόριστο σημαίνει είμαι κάπου. προσθέτοντας κάπου ένα άλφα…έχω λόγους να φύγω από εκεί !! ( ισχύει για όλα τα πρόσωπα και αριθμούς, όχι μόνο για πρώτο ενικό)

  9. venios said

    go back to square one = επιστρέψτε στην αφετηρία (μονόπολη, φιδάκι, κτλ.)

  10. Κουνελόγατος said

    Άκου Φερίκ Πασάς. Ακόμη γελάω… Συμφωνώ εννοείται με το τελευταίο, αν και με τόσους φίλους και σύζυγο από την Κρήτη, δεν είμαι αμερόληπτος… 🙂
    Τώρα θα μου λύσεις μια απορία.
    Σήμερα το πρωί ο μικρός μου γάτος έβλεπε μια «πολύ ωραία» εκπομπή σε κάποιο από τα παιδικά κανάλια. Δείχνει ένα (μάλλον) κοριτσάκι, που -περίπου, δε θυμάμαι ακριβώς τη στιχομυθία- λέει «αν βοηθήσετε τους προσκόπους, δε θα περπατήσετε ποτέ μόνοι».
    Είπα λοιπόν πως τέτοια μετάφραση είναι γελοία, δεν υπάρχει ίδια έκφραση στα Ελληνικά. Το μεγάλο κουνέλι ψιλοδιαφώνησε, δεν τον ξένισε η έκφραση. Εγώ πάλι, πιστεύω πως η ελληνική φράση ίσως έπρεπε να είναι «δε θα νιώσετε ποτέ μοναξιά» ή κάπως έτσι, το άλλο είναι ο ύμνος της Λίβερπουλ. Για να τους συνετίσω, είπα πως «θα ρωτήσω τον Σαραντάκο». Τι λες εσύ;

  11. α said

    Ειναι αραγε οι ελληνοκινεζικες σχεσεις μσκραιωνες οπως ειπε ο τσιπρας

  12. cronopiusa said

    από φέτος δεν θα «τσουγκρίζουμε αυγά»…
    Θα τα «χτυπάμε»
    #boycottJumbo

    Κ.Ε.Θ.Ι.(Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας.) : Η διαφήμιση των Jumbo παροτρύνει σε άσκηση βίας κατά των γυναικών

    Καλή σας μέρα!

  13. Παναγιώτης Κ. said

    19/20. Είμαι πολύ ευχαριστημένος ! Μου τα χάλασε το αλλοπρόσαλλος (ξέρετε ποια φωτογραφία είχε; Πάνος Καμμένος!)

  14. Κουνελόγατος said

    Αλήθεια, γιατί μούμπλε-μούμπλε; Μόνον εγώ διάβαζα μουμπλέ-μουμπλέ;;;

  15. Ανδρέας said

    Σολοϊκισμός τι είναι;
    Σόλο (μόνος) + ικισμός (οικισμός);
    Κάποιος που συνηθίζει να ζει μόνος του;

    δείτε το παρακαλώ

    »Αν είναι κακό να μην ξέρεις, διπλό κακό είναι να κάνεις ότι ξέρεις αυτά που αγνοείς. Από το βαρβαρισμό των «βδελυγμιών» [από τους υποβαρβαρίζοντες αμαθείς] μέχρι το σολοϊκισμό [των ελαμωρέδων] ένα συμπέρασμα βγαίνει: απόλυτη πολιτική ακυρολεξία.»

    Μωρέ μπράβο! Νέο φρούτο στον γκούγκλη ο μοναχο-οικιστής.

    Kαι είναι και υποβαρβαρίζοντες!
    Mήπως είναι και τίποτα υπολύδιοι ή υπερδωρικοί;
    Μάλλον με την απορία θα μείνουμε.
    http://tinyurl.com/z5bxl6x

  16. BLOG_OTI_NANAI said

    Πολύ ενδιαφέρον το θέμα του βιβλίου της Τομαή.
    Ελπίζω βεβαίως το πλήθος των γραμματικών και συντακτικών λαθών να οφείλεται στην απομαγνητοφώνηση:

    «η αυτοθυσία του αντάρτικού» (δύο τόνοι)
    «έσωσε εν μέσω καταιγισμού πυροβολισμών και με κίνδυνο της ζωής του το ανάπηρο [????] σε καρότσι μιας ολόκληρης οικογένειας Εβραίων, που έκρυβαν στην αυλή τους» (μάλλον «το ανάπηρο παιδί»)
    «και του άνοιγμα επτασφράγιστων αρχείων» (ανοίγματος)
    «Για το άνοιγμα τους, οι Γερμανοί προέβαλαν σθεναρή αντίσταση» (σιγά μην έβγαλαν και τα όπλα).

  17. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο Ράφτης του Παναμά και άλλες ιστορίες για το ξέπλυμα χρήματος -τώρα Στο κόκκινο 105.5
    Καλημέρα

  18. Καλά, ο «πιο πετυχημένος υπουργός της Μεταπολίτευσης», διαφήμιζε τέτοιες ανοησίες; Πέφτω απ’ τα σύννεφα! 🙂
    Καλά το «τηλεφερίκ» είναι για βραβείο βλακείας. Ελπίζω κάποιος να τον συνέφερε τον συγκεκριμένο καθηγητή.

    Βρήκα λίγο χρόνο σήμερα και θα κάτσω να μελετήσω Σαραντάκο γιατί έχω χάσει πολλά άρθρα!

    @14: Ε όχι και μουμπλέ-μουμπλέ! Γάλλοι είμαστε;; 🙂

  19. Κουνελόγατος said

    Ζε σουί κάτι τέσπα… :mrgreen:

  20. Παναγιώτης Κ. said

    Ο παππούς Σαραντάκος που μιλούσε με ενθουσιασμό για την άμυνα των Σοβιετικών… Το θυμάστε;

    Θυμήθηκα μια ταινία όπου έπαιζε ο Βέγγος και αναφερόταν στην Κατοχή. Έχουν λοιπόν ανοίξει ένα χάρτη και με τις λίγες ειδήσεις αλλά με πολλή φαντασία συν τους ευσεβείς πόθους (συμμαχική ματιά) συνέθεταν τις πολεμικές εξελίξεις.

  21. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Κι όμως το «your share, my concern» (το κόμμα μετά το σέαρ απαραίτητο!) makes sense! Το μερίδιό σου, (είναι) έννοια μου!
    (μεταξύ ανθρώπων που κάνουν μαζί «δουλειές»…)

  22. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Έχεις πει εσύ ρε Σαραντάκο ότι η αρχαία ελληνική στερείται μαθηματικής δομής;; :mrgreen:

  23. ΣΠ said

    8
    Λύση του κουιζακιού: βρέθηκα-βαρέθηκα.
    Κερδίζω τίποτα;

  24. Έτσι είναι, από μικροί φαινόμασταν, καλημέρα!

  25. (Περιλαμβάνεται κι αυτό στην οθόνη)
    Κυρίες και κύριοι, εδώ μιλάμε για αστέρι!

  26. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η σουλτ ανίνα η Φωφώ ! Μεγάλος πόντος είστε Νικοκύριε
    >>η Μάχη της Κρήτης έκρινε μόνη της την έκβαση του πολέμου…(Για να μην παρεξηγηθούμε: το παραπάνω είναι ειρωνικό).
    Ειρωνικό; 🙂 🙂 🙂 Σείομαι ελαφρά από (αντι) ρίχτερ 🙂

  27. nikiplos said

    18/20 του Τεστ. Έχασα το «αλλοπρόσαλλος» που προτίμησα το «αλλοπρόσαλος» και το «παρεισφρέω» που το έγραψα «παρεισφρύω»…

    Η συντακτική μου μνήμη διάβασε πολύ γρήγορα:
    «Σύμφωνα με την Τζέσικα Λαγκ, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου…»
    και είπα μήπως στα τελευταία της η ευειδής κάποτε στάρ, αποφάσισε να … εξυγιάνει και τον νού της, πέραν του σώματός της… 🙂

    φυσικά στη δεύτερη ανάγνωση το αριστερό ημισφαίριο διόρθωσε στο σωστό: Τζέσικα Λαμόντ…

  28. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Καλημέρα Στέλιο.Στράτα ρόδα ο μικρούλης σου;

  29. gpoint said

    # 23

    κερδίζεις μιαν εύφημον μνείαν και εν νέον κουίζ :

    ρωτήσανε ένα ψάρι από βαστάει η σκούφια του κι αυτό αντί για απάντηση έβγαλε ένα γράμμα από το όνομά του

  30. BLOG_OTI_NANAI said

    Να προσθέσουμε και αυτό που είναι για χρόνια κρυμμένο στα «σπλάχνα της ελληνικής γλώσσας» και το μαρτυρά περίτρανα η λεξαριθμία.

    Για να δούμε λοιπόν:
    Ξέρουμε άραγε ποιος ευθύνεται για τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Μήπως…. ΤΑΧΑ κάποια αρώστια;! Χο, χο!

    Η ελληνική γλώσσα αποκαλύπτει ΑΔΙΕΨΕΥΣΤΑ ποιος σκότωσε τον Μ. Αλέξανδρο διότι:

    Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ = 1293 = ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

    ΤΩΡΑ ΤΙ ΛΕΤΕ;;! ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ «ΤΥΧΑΙΟ» OTI O ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ;;!!

  31. Παναγιώτης Κ. said

    Μόνιμο μαθηματικό μεζεδάκι που το ακούς και από μεγάλα ονόματα της δημοσιογραφίας είναι το εξής:
    Έχει ας πούμε λαχείο με τον αριθμό 12987 και η κλήρωση έδωσε το 12986. Γεμάτος πίκρα αναφωνεί: Φτου να πάρει η ευχή! Για ένα νούμερο έχασα το εκατομμύριο!
    Ότι το 12987 είναι ένα σφαιρίδιο μέσα σε ένα σάκο με πέντε εκατομμύρια σφαιρίδια (υποθέτω ότι έχουν εκδοθεί 5 εκατομμύρια λαχεία) και το 12986 είναι ένα άλλο σφαιρίδιο άσχετο με το πρώτο ούτε του περνάει από το νου.
    Δεν γίνεται βεβαίως κατ΄αυτό τον τρόπο η κλήρωση. Επίτηδες χρησιμοποίησα τα σφαιρίδια σε σάκο για να γίνει κατανοητό το λάθος που γίνεται.
    Όπως όλοι έχουμε δει στην τηλεόραση κληρώνεται μόνο ο πρώτος λαχνός. Με βάση αυτόν και χρησιμοποιώντας έναν πίνακα τυχαίων αριθμών ή έστω ένα πρόγραμμα παραγωγής τυχαίων αριθμών στον υπολογιστή βγάζουν και τους άλλους λαχνούς.
    Αν κάποιος έχει πιο…επικαιροποιημένες πληροφορίες περί το θέμα ας μας διαφωτίσει διότι έχω καμιά σαρανταριά χρόνια να παίξω, ναι να παίξω, λαχεία. 🙂

  32. alexisphoto said

    καλημέρα,
    μισοσχετικό μισοάσχετο σχόλιο:
    «Κάποιος είδε μια ομιλία μου που κυκλοφορεί σε βίντεο στο Διαδίκτυο,…..»
    έχω παρακολουθήσει και εγώ αρκετές ομιλίες του Νικοκύρη.
    Πάντα στο τέλος έχω ένα τεράστιο ΓΙΑΤΙ στο στόμα που θα ήθελα να ρωτήσω .
    Γιατί σταμάτησε να εμπλουτίζεται το λεξιλόγιό μας, γιατι η αγγλική και όχι κάποια άλλη γλώσσα κλπ….
    Πολλές απαντήσεις βρήκα εδώ:

    Από το 5ο ως το 10ο λεπτό περίπου…
    Ευχαριστώ

  33. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Για την …προσκομιδή δικαιολογητικών θα το βρούμε κι άλλες φορές δυστυχώς σε δημόσια έγγραφα. Μου συνέβη να το διορθώσω προσωπικά αλλά και να το πω να το διορθώσουν και εκπορευόταν από εκπαιδευτικούς πάλι.

    Στο κόκκαλο-κόκαλο υποθέτω «αλλαξοπίστησες» Νικοκύρη φαντάζομαι.
    Φέρτε ρετσίνα να πνίξω τον καημό μου 🙂 (Από πού βγαίνει η …ριτίνη;)

  34. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο Ευτύχης Μπιτσάκης στο 105.5 κόκκινο ράδιο.

    32. Εκνευρίστηκα γιατί καπνίζει.Δεν έχω αυτήν την ανοχή ΕΠΕΙΔΗ είναι ο τάδε, ενώ προγκάμε τον «ανώνυμο». Την Κανέλλη δεν την ακούω πια, απ αυτό (καλά είμαι ασήμαντη για να επηρεαστεί)

  35. To ωραίο είναι ότι σε τρία από τα έξι παραδείγματα του Θεοφανίδη (είμαι-am, ίσταμαι-stand, θου-do) υπάρχει όντως συγγένεια — όχι βέβαια δανεισμός, πρόκειται για ινδοευρωπαϊκές ρίζες.
    Επίσης, αν ήξεραν καλύτερα αγγλικά, οι Ελληνοφρενείς θα μπορούσαν να βάλουν ως υπότιτλο MALARKEY αντί THE PAPAR, φροντίζοντας βέβαια να μη φαίνεται ολόκληρο το ελληνικό παρώνυμο, μη φάνε και κανένα πρόστιμο από το ΕΡΣ 🙂

  36. nikiplos said

    Αγαπητέ Παναγιώτης Κ. 31:

    Ο τρόπος που διεξάγεται το πείραμα, δηλαδή η κλήρωση ενός σφαιριδίου από 5 διαφορετικές γυάλες, συνηγορεί ότι ο κάτοχος του λαχείου πράγματι ήταν κοντά στην ολοκληρωτική νίκη, τουλάχιστον κοντύτερα από εμένα που ας πούμε θα είχα το 35862. Αυτός έπιασε τις τέσσερις στις 5 κληρώσεις… Εγώ απέτυχα και στις 5…

    Το 12986 δεν είναι ένα σφαιρίδιο από τα 1000000 που υπάρχουν σε μια γιγάντια γυάλα, αλλά μια μόνο αποτυχία από 5 ανεξάρτητα πειράματα που έγιναν σε 5 ανεξάρτητες γυάλες. στις άλλες τέσσερις ο αριθμός 1298 X είχε απόλυτη επιτυχία… Σαφώς εννοείς ότι το «παρά λίγο» είναι το 7 που έγινε 6 και έχεις δίκιο γιατί το 12986 είναι το ίδιο άτυχο με το 12981 όσο και το 22987, το 19987 κοκ, δλδ ένα λάθος στα πέντε.

  37. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    29. σαργός— Άργος (αν το ψάρι δεν τα πάει καλά με τον τονισμό…)
    ή γαλέος—Γάλος (αν το ψάρι είναι και ανορθόγραφο…)

  38. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μη χάνετε το Μπιτσάκη.

  39. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    37. Σπάρος

  40. gpoint said

    # 30

    Θεϊκό !!

    # 31

    Νομίζω πως ο (πενταψήφιος) αριθμός σχηματίζεται με κλήρωση ψηφίο προς ψηφίο . Ετσι για κάθε πρώτο αριθμό υπάρχουν 5×9=45 λαχνοί που τον έχασαν για ένα νούμερο το οποίο γεγονός για ψυχολογικούς λόγους ωθεί οντζογαδόρο να ξαναπαίξει.
    Για τον ίδιο λόγο στο ΚΙΝΟ ενώ η εξαγωγή των 20 αριθμών είναι στγμιαία και σε γνώση του πράκτορααπό το τερματικό στους παίκτες παρουσιάζονται ένας ένας ο αριθμός και με πηδηχτούλικα σκέρτσα οπότε ακούς διάφορα για «την πουτάνα μπίλια που έκατσε στο 23 αλλά δεν στάθηκε κι πήγε στο 77 κι έχασα το 7άρι»
    Ενας γνωστός μου πράκτορας μάλιστα τους δούλευε στις τελευταίες πιλιές ξέροντας το αποτέλεσμα «έλα το 16 και τώρα το 37, μα ποιός είμαι !!» μέχρι να τον πάρουνε χαμπάρι και να του απαγορεύσουνε να τους χαλάει την αγωνία ποιό νούμερο θα σκάσει

  41. gpoint said

    # 39

    Εφη σκίζεις !!

    τηγανητός !!

  42. BLOG_OTI_NANAI said

    Ερώτηση: Ποιοι κατέχουν την Αλήθεια το Σύμπαντος;
    Ο Λεξάριθμος απαντά:
    Η ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ = 1181 = ΟΙ ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ

    Ερώτηση: Για ποιον λόγο οι παρακάτω λεξάριθμοι ταυτίζονται;
    ΕΠΕΚΛΩΣΑΝΤΟ ΘΕΟΙ = 1655 = ΚΛΑΙΕΙ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΜΝΗΜΑ
    Η απάντηση αναμένεται.

    Ερώτηση: Θέλω να φέρω στο μαγαζί ένα ντουετάκι που θα φέρει επανάσταση.
    Ο Λεξάριθμος απαντά:
    ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ = 846 = ΠΑΟΛΑ-ΤΕΡΛΕΓΚΑΣ

    Ερώτηση: Δεν έχω μαλλιά. Πρέπει να λέγομαι φαλακρός, ή καραφλός;
    Ο Λεξάριθμος απαντά: Είναι το ίδιο, διότι
    ΦΑΛΑΚΡΑ = 653 = ΚΑΡΑΦΛΑ

  43. Christos said

    14: mumble-mumble

  44. cronopiusa said

  45. BLOG_OTI_NANAI said

    Παλιά στα ουφάκια, παίζαμε ένα παιχνίδι που το λέγαμε ελληνοποιημένο «μπούμπλε-μπούμπλε»:

  46. Avonidas said

    Το τελεφερίκ: εγώ όταν ήμουνα μικρός το έλεγα τελεφτερίκ.

    Ίσως το είχα μπερδέψει με το τεφτέρι. Ή το φτερό :-p

  47. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    41.Τζη πσαρά, έφτιαξα τώρα δα ένα ψαρογλωσσικό
    Η γλώσσα …γλωσσολογά για τα άλλα θαλασσινά:
    Καλαμάρι από την Καλαμαριά,λούτσο από τη Λούτσα,Γαύρο από το Γαύριο(ή από Πειραιά), Μύδι από τη Μηδία, Αστακό από τον Αστακό, καβούρι από το Καβούρι, χέλι από το Πόρτο Χέλι, Μυλοκόπι από τους Μύλους,μπαλάς/Αθηνά, μαγιάτικο/μπαγιάτικο, γόπα από το Τασάκι, Σολομό από …τη Ζάκυνθο, Φαγκρί-Φραγκί, Κοκκινόψαρο από το 105.5. 🙂

    46.>>τελεφτερίκ.
    Ωραίο ραμόνι! βάνει φτερά 🙂

  48. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    44γ.Επιλογή στην καρδιά (όπως πάντα). Τα νερά του Αιγαίου,σκέφτομαι τώρα 😦

    Για το Σκύλο (μας)
    Βάλια Κάλντα – 2006
    Στίχοι/ Μουσική: Θανάσης Παπακωνσταντίνου
    Το νερό στη Βάλια Κάλντα το φυλάγουν οι αγγέλοι
    Μόνο τ’ αγριμάκια πίνουν κι όποιος άτυχος δεν ξέρει
    Το νερό στη Βάλια Κάλντα άμα θα το πιεις σε πίνει
    Σ’ αγκυλώνει και σ’ αφήνει να παραμιλάς

    Φέρνει από μακριά, λέξεις που δεν ξεχωρίζουν
    Ιστορίες που ανθίζουν κάτω από τη γη

    Το νερό στη Βάλια Κάλντα είναι πιο ζεστό απ’ το αίμα
    Έτσι εκεί τα μανιτάρια κάνουν την αλήθεια ψέμα
    Το νερό στη Βάλια Κάλντα μόνο με νερό δε μοιάζει
    Απ’ το πουθενά πηγάζει κι απ’ την άβυσσο

    Φέρνει από μακριά, λέξεις που δεν ξεχωρίζουν
    Ιστορίες που ανθίζουν κάτω από τη γη

  49. Πάντως, άμα λέμε τηλεφερίκ, να λέμε και Μητρό τον μητροπολιτικό σιδηρόδρομα!

  50. Téléféric, ta vie ne tient qu’ à un fil!
    Τελεφερίκ, η ζωή σου κρέμεται από μια κλωστή!
               (Από τον Αστεριξ στους Γότθους)
    (στα γαλλικά βγαίνει πιο ωραία το λογοπαίγνιο, γιατί είναι και η κλωστή του ραψίματος και το μεταλλικό σύρμα).

  51. Avonidas said

    Η διαφήμιση των
    Jumbo παροτρύνει σε άσκηση βίας κατά των γυναικών

    Οι διαφημισεις των Jumbo ετσι κι αλλιώς είναι εγκλήματα κατά του πολιτισμού…

  52. Ήθελα φυσικά να πω ότι η λέξη fil έχει και τις δύο σημασίες, αλλά για να μην ξαναλλάζω πληκτρολόγιο την παρέλειψα, επιφυλασσόμενος να την κοπυπαστώσω από την πρώτη σειρά, και… το ξέχασα 😦

  53. Το μούμπλε-μούμπλε πρέπει να μας ήρθε από τα ιταλικά Μικυ-Μάους (του Τερζόπουλου). Εγώ τουλάχιστον, που τα Μίκυ-Μάους του Πεχλιβανίδη τα διάβασα όλα και δη σε ηλικία που συγκρατεί κανείς ό,τι διαβάζει, δεν το θυμάμαι από κει. Απορία ψάλτου: στα ιταλικά γιατί το βάζανε; δεν μπορούσαν να μεταφράσουν την αγγλική λέξη; τους φαινόταν άραγε εκφραστική;

  54. Πέπε said

    Στο κουϊζάκι έφερα 20. Ωστόσο από τα σχόλια αποκάτω (αν τα διαβάζω σωστά) μάλλον, ό,τι και να φέρεις, πάντα σου λέει «κυρίες και κύριοι εδώ πρόκειται περί φαινομένου».
    Οι λέξεις ήταν:
    α) Στην πλειοψηφία τους εύκολες, με προφανέστατη λογική.
    β) Μερικές δύσκολες, με λιγότερο προφανή λογική. Ή και με λογική καθόλου προφανή μεν, αλλά που συχνά έχουν συζητηθεί.
    γ) Μία που κάποτε πριν 5-6 χρόνια την έγραψα λάθος σ’ ένα φόρουμ και μου την είπανε και από τότε τη θυμάμαι.
    δ) Μία όπου πρέπει απλώς να ξέρεις τι δέχεται ως σωστό η επίσημη γραμματική -ή μάλλον, τι φαντάζεσαι ότι θα νομίζει ο συντάκτης του άρθρου ότι δέχεται η επίσημη γραμματική. Αυτή δε θα έπρεπε να είναι στις ερωτήσεις.

  55. αρχαιόπληκτος όχι άλλης βαρεμάρας said

    Δυο γλωσσολογικές ερωτήσεις.
    1. Λέμε ΤΑ Χριστούγεννα. Γιατί ουδέτερο γένος, και γιατί πληθυντικός.
    2. Αρχαιόπληκτος ως αρχαιολάτρης. Ποια λέξη με την αντίθετη έννοια, το αντώνυμο, αυτός που βαριέται ότι έχει σχέση με αρχαία.

  56. Πέπε said

    @53:
    Μα δεν είναι εκφραστικότατες λέξεις;
    Δεν ήξερα ότι προέρχονται από τα ιταλικά, και δεν μπορώ να φανταστώ τι αίσθηση προκαλούν στους ιταλόφωνους. Αλλά στα ελληνικά είτε έχουμε μούμπλε μούμπλε, σομπ (αναστεναγμός), γκασπ (λαχάνιασμα, κοφτή ανάσα), ροαρ (βρυχηθμός αλλά και ονοματοποιία του βρυχηθμού), είτε ουάκ, σμπαρακουάκ κλπ., είτε σκεψ-σκεψ, εκφραστικότατα είναι.
    Θυμηθείτε δε ότι υπήρχε άλλο λεξιλόγιο επιφωνημάτων στα κόμιξ του Ντίσνεϊ (με επιπλέον μικρές παραλλαγές αναλόγως των ηρώων της κάθε ιστορίας – Μίκυ ή παπιά κλπ.), άλλο στον Ποπάυ, άλλο στα Τιραμολοειδή.

  57. @28: Ο μικρούλης Έφη μου πλέον περπατάει, σκαρφαλώνει και δεν αφήνει τίποτα όρθιο! Άσε που αν ασχοληθεί με κάτι πάνω από 1 λεπτό το βαριέται και πρέπει οπωσδήποτε να βρει κάτι άλλο! Με λίγα λόγια δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο στο σπίτι παρά να τρέχεις από πίσω του! 🙂

    Μόλις είδα αυτό και μου φάνηκε πολύ περίεργο. Γιατί «του μονόκερω»; Στέκει;

  58. raf said

    Στη συνέντευξη της Τομαή εντόπισα το εξής (μιλώντας για το Ολοκαύτωμα): «Το ειδεχθέστερο ποτέ διαπραχθέν έγκλημα…»

    Δεν πολυκολλάει στα ελληνικά.
    Ωραία ιδέα για άρθρο θα ήταν τέτοιου τύπου εκφράσεις που προήλθαν από τα αγγλικά ή και από άλλη γλώσσα και ίσως δε δείχνουν καλά στη ροή του ελληνικού λόγου.

    Παραδείγματος χάρη, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, η έκφραση «θα σε πάρω πίσω» όσον αφορά τις τηλεφωνικές κλήσεις, αποτελεί απ’ ευθείας μεταφορά της αγγλικής «i will call you back».

  59. Πέπε said

    @57:
    Λέμε σχετικά συχνότερα «του Αιγόκερω», ενώ σχεδόν ποτέ πια «του ρινόκερω».
    Αρχαία αττικόκλιτα. Παρέμειναν ίδια και στην καθαρεύουσα και, μέχρι τινός, και στη σχετικά λόγϊα δημοτική. Πλέον τείνουν να εγκαταλειφθούν. Το μόνο (νομίζω) παράδειγμα που παραμένει πλήρως ζωντανό είναι το Αιγάλεω – που όμως μοιάζει (για άσχετους συγκυριακούς λόγους) σαν να είναι απλώς μια άκλιτη λέξη. Δεν είναι άκλιτη, απλώς ο συνδυασμός αττικόκλιτων και δημοτικών καταλήξεων οδηγεί, σε όλες τις πτώσεις, στην ίδια κατάληξη,.

  60. Πέπε said

    Πέθανε, ψάχνοντας στο κρύο τον επί 11 χρόνια τετράποδο φίλο του (εδώ).

    Πριν γίνουν φίλοι πόσα πόδια είχε;

  61. Παναγιώτης Κ. said

    Δύο «τρανταχτά» γλωσσικά μεζεδάκια της μαθηματικής ορολογίας.

    Στο κεφάλαιο των ορίων υπάρχουν οι λεγόμενες απροσδιόριστες μορφές οπότε κάνουμε «άρση της απροσδιοριστίας» για να μπορέσουμε να βρούμε το όριο.
    Από ποιο ρήμα προέρχεται η άρση ; Από το…άρω….διότι γράφουν μερικοί : Άρω την απροσδιοριστία 😦
    Γιατί δεν γνωρίζουν το υπαρκτό αίρω και γνωρίζουν το ανύπαρκτο άρω δεν το έχω καταλάβει. 🙂

    Το άλλο αναφέρεται στην έκφραση «υψώνουμε στο τετράγωνο».
    Έχω ακούσει λοιπόν μαθητή να λέει: Το σηκώνουμε στο τετράγωνο. Προφανώς το άκουσε από κάποιον που του δίδαξε Μαθηματικά και νόμισε πως η αντικατάσταση του υψώνω με το σηκώνω τα κάνει πιο εύκολα.

    Κάποιες φράσεις είναι παγιωμένες και μόνο σύγχυση προκαλούμε όταν πάμε να τις αλλάξουμε. Εξάλλου σε κανένα μαθηματικό εγχειρίδιο δεν θα συναντήσουμε την φράση «σηκώνω στο τετράγωνο» :).

  62. Sarant said: “…ο καθηγητής άρχισε να τους λέει ότι βαρβαρίζουν και δεν μιλάνε σωστά ελληνικά…”

    Ενά γλωσσολογικό: Παλιότερα, στην περιοχή Σερρών το ρήμα βαρβαρίζω χρησιμοποιούνταν με τη μορφή μπαρμπαρίζω και με σημασία κάπως διαφορετική από την καθιερωμένη (βαρβαρίζω: κάνω γραμματικά λάθη κατά την εκφορά του λόγου). Έλεγαν σε κάποιον που μιλούσε (συνήθως παράμερα και χαμηλόφωνα) χωρίς να γίνεται ακουστός και καταληπτός: Τί μπαρ-μπα-ρίειζ εσύ εκεί πέρα; (η κατάληξη είναι συνήθης και στον σημερινό λόγο: Γνωρίειζ αντί γνωρίζεις, γυρίειζ αντί γυρίζεις κλπ).

  63. Αναρωτιέμαι αν όλοι αυτοί οι τρελοί με τους λεξάριθμους έχουν σκεφτεί ποτέ ότι το σύστημα δουλεύει μόνο με το ινδικό-αραβικό (και διόλου ελληνικό) σύστημα αρίθμησης. 🙂

  64. gpoint said

    # 47

    τσιπούρα από τσίπουρο και λυ-θρήνοι από …ΟΣΦΠ ειδικά μετά το δεύτερο κάζο στο βόλεϋ χθες

  65. gpoint said

    # 61

    Παναγιώτη στον καιρό μου στο Ναυτικό κάθε πρωί κι απόγευμα είχε έπαρση κι υποστολή σημαίας με τα αντίστοιχα παραγγέλματα, «αίρε’ και «υπόστειλον»..

    και να μου λέει το πιλάφι δίπλα » το υπόστυλον το βλέπω, αυτό το έρε που είναι ρε γμτ ; «

  66. Αιμ said

    14/20 με μισό καφέ, πανωλεθριαμβος ! Αστέρι λέει η επιτροπή

    Το όνομα στο 20 το έπιασα αλλά τι ρόλο βαράει ;

  67. Tsopanakos said

    Απίστευτοι οι λερναίοι… Μπράβο στον Ν. Σ. που επιμένει!

    Ένα ακόμα μεζεδάκι της Νομανσλάνδης από οινοφιλικό άρθρο της Καθημερινής που μας προτείνει τα κρασιά της Γασκώνης, της γνωστής γαλλικής … πόλης!
    http://www.kathimerini.gr/855827/article/ta3idia/ta3idiwtika-nea/h-glykia-ekdikhsh-toy-outsider

    Περιέργως η αρχική πηγή (η οποία κλασικά δεν αναφέρεται) ξέρει για τι μιλάει.
    http://edition.cnn.com/2016/03/24/foodanddrink/france-gascony-bordeaux-wine-food/
    Aλλά η δικιά μας δημοσιογράφος είπε να βελτιώσει το διασκευασμένο κείμενο… 😛

  68. Πέπε said

    @61:
    Μα και «υψώνω στο τετράγωνο», έχει κανένα λόγο να στέκει; Όσο φτάνει ο νους μου, όχι. Απλώς επικράτησε. Είναι στα όρια της επαγγελματικής αργκό.

  69. Neo Kid phone home said

    Oloi ypsono h shkono lene pagosmios. Oi eglezoi raise etc.

  70. gpoint said

    # 63

    στις πινακίδες (Πύλου, Φαιστού) οι υπολογισμοί φαίνονται να γίνονται σε εξαδικό σύστημα μάλλον επήρεια από το 60δικό των Βαβυλωνίων

  71. Νικοκύρη, κάτι έχει πιάσει η σπαμοπαγίς. Και είναι απάντηση στην ΕΦΗ²!

  72. Pedis said

    (Για να μην παρεξηγηθούμε: το παραπάνω είναι ειρωνικό).

    Αυτό, τώρα, γιατί το έβαλες; Φοβάσαι ότι κάποιοι αναγνώστες του ιστολογίου είναι χαιβάνια; Πρόσθεσε άλλο ένα ίδιο από κάτω και να δούμε τις αντιδράσεις. 🙂

  73. Pedis said

    Αυτή η Τομαή είναι κελεπούρι (πού την έχουν βάλει είπαμε;) Συνεργάζεται με την Αδωνίδεια ιστορική σχολή;

    – Πότε έγινε ουσιαστική δουλειά, ώστε να έρθουν στο φως άγνωστες πτυχές και πληροφορίες για το Ολοκαύτωμα;

    «Πρωτ’ απ’ όλα, όταν άρχισαν τα ίδια τα θύματα να μιλάνε. Κι αυτό, γιατί, είτε ντρεπόντουσαν γι’ αυτό που τους συνέβη και δεν ήθελαν ούτε τα παιδιά τους να μάθουν γι’ αυτή τους την ταπείνωση, αλλά κι επειδή κάποιοι τους νόμιζαν τρελούς για όσα απίθανα τους διηγούντο ότι τους συνέβησαν. Ένας άλλος παράγοντας ήταν η πτώση του τείχους του Βερολίνου και του άνοιγμα επτασφράγιστων αρχείων είτε στις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης είτε και στην ίδια τη Γερμανία κι αναφέρω ως παράδειγμα τα αρχεία στην γερμανική πόλη Μπαντ Άρολσεν, που περιέχουν 55 εκατομμύρια φακέλους συνολικά 17 εκατομμυρίων θυμάτων του Ναζισμού. Για το άνοιγμα τους, οι Γερμανοί προέβαλαν σθεναρή αντίσταση».

    Σαν να λέμε μέχρι το ’91 ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά για το ολοκαύτωμα. Με φταίξιμο των κουμουνιστών. 55 εκ φάκελλοι για 17 εκ θύματα σε μία μόνο πόλη. Σε όλο το σιδηρούν παραπέτασμα, πόσο; (Κι αυτός που της παίρνει συνέντευξη, μουσχάρι σκετο!)

    έχει κι άλλα πολλά στη συνέντευξη της (εκτός από αυτό με τους Κρητικούς που μπήκαν πρώτοι στη Καγκελαρία) … υπεράνω κριτικής …

  74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κάπως με τον τρόπο του Θανάση Παπακωσταντίνου στη Βάλια Κάλντα, κι ας νου συχωρεθεί
    Αιγαίο 2016
    Τ΄αλμυρό νερό του αιγαίου είναι πιο ζεστό απ΄το αίμα
    Έτσι εκεί παλιές γοργόνες κάνουν την αλήθεια ψέμα
    Τ΄αλμυρό νερό του αιγαίου έπαψε να ορίζεται
    δυο στεριές πια δεν ενώνει και δεν αρμενίζεται

    http://www.avgi.gr/article/6436874/nea-tragodia-me-prosfuges-sti-samo-pente-oi-nekroi-metaxu-ton-opoion-kai-ena-paidi

    λέξεις που δεν ξεχωρίζουν
    φέρνει απ΄τους αιώνες,
    Ιστορίες που ανθίζουν
    στο βυθό ανεμώνες

    λόγια και μουρμουρητά,
    νανουρίσματα
    στον αφρό μετά
    καραβοτσακίσματα 😦

    Μαύρο γιούσουρι φυτρώνει
    και το πέλαο φαρμακώνει

  75. Pedis said

    Στο «καλυμένος» … έκλεψες Νικοκύρη; (Εγώ την πάτησα.)

  76. Σχετικά με το τελεσίγραφο: Θυμάμαι πως την γκάφα αυτή την είχε κάνει ο (μακαρίτης πλέον) ηθοποιός Γιώργος Μούτσιος. Θα πρέπει να ήταν γύρω στο 2005 ή 2006.

  77. BLOG_OTI_NANAI said

    63: Νομίζεις ότι θα κοροϊδέψεις τον λεξάριθμο; Κάτσε να ρωτήσω:

    Ερώτηση: Ο Δύτης λέει ότι το ινδικό-αραβικό σύστημα αρίθμησης δεν είναι διόλου ελληνικό. Είναι σωστό αυτό;
    Ο Λεξάριθμος απαντά:
    ΙΝΔΟΑΡΑΒΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ = 1487 = ΟΧΙ ΔΙΟΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

    Να λοιπόν η επιστημονική αποδειξη: το Ινδοαραβικό σύστημα είναι και αυτό ελληνικό! Αμ πώς!

  78. ΓιώργοςΜ said

    «επιστρέψουν στο τετράγωνο ένα»:
    να ξεκινήσουν από την αρχή, ξανά-μανά από την αρχή, φτου κι απ’ την αρχή, ανάλογα την ελαφρότητα του ύφους. Ακριβές ανάλογο της έκφρασης δε μου’ρχεται…

    55-2: Μαθητής!

  79. ΓιώργοςΜ said

    67 «… και ο Λεωνίδας, με τα λίγα Περσικά που ήξερε, άπάντησε: Μολών Λαβέ!»

  80. ΓιώργοςΜ said

    «Η τιμαλφή λοιπόν, της τιμαλφής»
    Βρε τους παλιόπαιδα! (το έχω ακούσει με άλλη λέξη, αλλά δε θέλω να ρίξω το επίπεδο)

  81. Pedis said

    Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις, σύμφωνα με την Ντέλια Βελκουλέσκου, σημαίνουν: ομαδικές απολύσεις, μείωση έως απάλειψη της αποζημίωσης απόλυσης, άλλο θεσμικό καθεστώς για προκήρυξη απεργίας κ.ά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ εκνεύρισε ακόμα και τους Ευρωπαίους εκπροσώπους των δανειστών καθώς είναι τουλάχιστον αθέμιτο να ανοίγει τέτοια συζήτηση και μάλιστα με το εκβιαστικό δίλημμα «ή υπογράφεις δεσμευτικό προσύμφωνο ή δεν συναινώ στην αξιολόγηση» για ένα θέμα που είναι εκτός αξιολόγησης.
    http://www.efsyn.gr/arthro/neo-rantevoy-gia-agkathi-ton-epikoyrikon

    όχι ρε, δεν τα κάνουν ποτέ αυτά οι Ευρωπαίοι!

    Τώρα μας αγαπάει ο Σόιμπλε και μας μισεί το ΔΝΤ, χθες το ανάποδο … να περνάει ο καιρός να κλείνει τις δουλειές το ταιπεδ …

  82. Pedis said

    Υπογράφηκε η σύμβαση για τον ΟΛΠ – Αλ.Τσίπρας: «Κίνηση που θα καταστήσει τον δρόμο του Μεταξιού συντομότερο»

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με αυτήν την εξέλιξη επιτυγχάνεται, με απόλυτη επιτυχία, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Στο κόκκινο είναι περήφανοι! (http://www.stokokkino.gr/article/1000000000030033/Upografike-i-sumbasi-gia-ton-OLP—-AlTsipras-Kinisi-pou-tha-katastisei-ton-dromo-tou-Metaksiou-suntomotero)

  83. Μάθετε μπαλίτσα από τον άρχοντα! ❤

  84. Πέπε said

    @78:
    Πράγματι, εμείς λέμε φτου κι απ’ την αρχή. Το «τετράγωνο ένα» προέρχεται από παιχνίδι που στα ελληνικά ΔΕΝ έχει δώσει έκφραση.
    Το φτου κι απ’ την αρχή όμως, κι αυτό από παιχνίδι δεν προέρχεται; Ποιο;
    Φτύσιμο υπάρχει στο κρυφτό, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει σημείο όπου μετά από κάποιο φτύσιμο γίνεται ξαναξεκίνημα…

  85. Ο Ράφτης του Παναμά
    (The Tailor of Panama)
    John Le Carre
    Μετάφραση: Νατάσσα Ανδρίτσου
    Ήταν ένα εντελώς συνηθισμένο απόγευμα Παρασκευής στον τροπικό Παναμά, μέχρι που ο Άντριου Όσναρντ όρμησε στο κατάστημα του Χάρι Πέντελ, ζητώντας να του πάρουν μέτρα για ένα κοστούμι…

    Ο Χάρι Πέντελ είναι ο χαρισματικός, ευφυέστατος ιδιοκτήτης της επιχείρησης Πέντελ & Μπρέθγουεϊτ, όπου ράβεται όλη η καλή κοινωνία της Κεντρικής Αμερικής. Ο Άντριου Όσναρντ, αδίστακτος και φιλόδοξος, είναι κατάσκοπος. Η αποστολή του έχει δύο σκέλη: να παρακολουθήσει τους πολιτικούς χειρισμούς που θα οδηγήσουν στην παράδοση της Διώρυγας του Παναμά από τους Αμερικανούς, και να εξασφαλίσει στον εαυτό του τα πλούτη που ονειρεύεται και που ως τώρα πεισματικά του διαφεύγουν.

    Ο Χάρι είναι διάσημος για τις ιστορίες που αφηγείται, όσο και για τα κοστούμια του. Έτσι, όταν ο Όσναρντ, εκβιάζοντάς τον, τον υποχρεώνει να γίνει πληροφοριοδότης του, θα επινοήσει τα καλύτερα παραμύθια που διηγήθηκε ποτέ και θα δώσει στον αλαζονικό Όσναρντ το μάθημα που του αξίζει…

    […] Ημερομηνία έκδοσης: 5/2001, Εξαντλημένο

  86. …Στην πραγματικότητα, τα «σχεδόν 13 εκατομμύρια» είναι,… λίγο περισσότερο από 4 εκατομμύρια….

    Προφανώς τυπογραφικό λάθος:

    Ήταν να γράψουν

    «1+3 εκατομμύρια»
    (= 4 εκατομμύρια)

    αλλά ο συντάκτης αφαίρεσε το συν!
    🙂

  87. 78 και 84

    Η έκφραση «φτου κι απ’ την αρχή» μπορεί να μην προέρχεται από παιχνίδι, όπως το κρυφτό, αλλά από την επανέναρξη ενός έργου, πχ, ένα γεφύρι πούπεφτε κι έπρεπε να το ξαναχτίσουν, οπότε τα μαστόρια τους έφτυναν τα χέρια τους για καλοτυχιά. (λ.ε.τ.)

  88. …«δεν επιτρέπεται να ζητούν από τους πολίτες να προβαίνουν στην προσκομιδή δικαιολογητικών στα οποία περιλαμβάνονται οι πληροφορίες που περιέχονται από το ΟΠΣΕΔ».

    «δεν επιτρέπεται να ζητούν από τους πολίτες να προβαίνουν στην προσκομιδή δικαιολογητικώνά στα οποία περιλαμβάνονται οι με πληροφορίες που περιέχονται από το ΟΠΣΕΔ».

    Από 22 άφιλτρο, 13 λέξεις μετά το φιλτράρισμα (με ή χωρίς Μέφρυ).

    Κλασική περίπτωση Καρντούτσι για την πολυλογία:

    Chi riesce a dire con venti parole
    ciò che può essere detto in dieci,
    è capace pure di tutte le altre cattiverie.

    (Όποιος καταφέρνει να πει με είκοσι λέξεις
    ό,τι μπορεί να ειπωθεί με δέκα,
    είναι ικανός και για οποιεσδήποτε άλλες αθλιότητες.)

  89. 88

    Μιχάλη, περισσεύει ένα «με» πριν τις πληροφορίες: 12 οι λέξεις!

  90. …Η λεζάντα των Ελληνοφρενών με καλύπτει απόλυτα…

    «…εν μαλακαίς παπαρειαίς…»
    😐

  91. 89, Περισσεύει, όντως;
    Το πρόσθεσα γιατί νόμισα ότι χρειάζεται:
    «…δικαιολογητικά με πληροφορίες…»
    Αν γίνεται και με χωρίς με, ακόμα καλύτερα!

  92. 91

    Λάθος μου! Δεν περισσεύει, μεφρίστηκα!

  93. 92, Άφεριμε!

  94. …Στο τεστ πήρα 20/20,,,

    Από τις 20 λέξεις έχασα το «συνονθύλευμα», που νόμιζα ότι είναι με ένα ν.
    Κάτι σαν την Φιλανδία, ίσως – την αγάπη για τις Άνδεις…

  95. Ιάκωβος said

    Α said
    Είναι άραγε οι ελληνοκινεζικες σχέσεις μακραίωνες όπως είπε ο τσιπρας;

    Είναι μακραίωνες αλλά όχι και τόσο στενές,δεν μπορούσαν, τους στένευαν τα Ιμαλάια στις μασχάλες.

    Κυρίως περιοριζόντουσαν στο δρόμο του Μεταξιού και ίσως με τα Ελληνοβουδιστικά βασίλεια της Ινδίας και την αυτοκρατορία των Κουσάνων, που κάποια στιγμή είχε καταλάβει τις ερήμους και τις οάσεις τις κεντρικής Ασίας, εκεί που είναι σήμερα οι μουσουλμάνοι της Κίνας.
    Ο Κανίσκα, βασιλιάς των Κουσάνων, είχε και Ελληνικό αλφάβητο: ΒΟΔΔΟ, HΛΙΟΣ, κλπ

    Μετά οι Βυζαντινοί συνέχισαν το εμπόριο. Το Πεκίνο το έλεγαν Κάμπαλον, πόλη του Χάν, γιατί το έχτισαν οι Μογγόλοι, μετά την κατάκτηση της Κίνας.

    Φημολογείται ότι υπήρχε πόλη Ελληνιστική στο Σικιάνγκ και οτι την ψάχνουν οι αρχαιολόγοι.

    Είχα δει μια ταινία κινέζικη, υπερπαραγωγή θριντένια, με Τσάκι Τσαν και Κιούζακ, για μια αρχαία πόλη στην Κίνα , αλλά ήταν ρωμαϊκή.

  96. Πάνος με πεζά said

    O «δάσκαλος» Σαράντος Καργάκος αυτή την ώρα στον Αντώνη Πρέκα (Παραπολιτικά, 90.1)

  97. 48

    Νάσαι καλά, ΕΦΗ² μας! Το νερό στη Βάλια Κάλντα, βέβαια, είναι μπούζι!

    Πίστεψέ με!

  98. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα (και τα παλαιότερα) σχόλια. Να με συμπαθάτε, έβγαλε ήλιο και είπα να πάω να ελέγξω ένα φράγμα στο Βέλγιο να δω μήπως έχει ρωγμές.

    10: Εγώ ειμαι μάλλον μαζί σου, αλλά αν τα παιδιά το βρίσκουν στρωτό, τι να τους πούμε; Και οι δικές μου λένε «θα έρθω σε πέντε» που εγώ δεν το έλεγα.

    15 Ωχ ο Μέρφι! Και δεν μπορεί ούτε τον κορέκτορα να επικαλεστεί!
    Εκτός αν το είπε κανείς άλλος, και το τσιτάρει, τι να πω.

    20 Πάρα πολύς κόσμος είχε στο τραπέζι πάνω ή στον τοίχο μονίμως έναν χάρτη της Ευρώπης και σημείωνε με καρφίτσες ή άλλα μέσα τις γραμμές του μετώπου.

    30 Ωχ, με ξεσκέπασες, μην το δείξεις πουθενά!!

  99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    …«δεν επιτρέπεται να ζητούν από τους πολίτες να προβαίνουν στην προσκομιδή

    Να γράψω, να μη γράψω γι΄αυτό από το πρωί.
    Το Υπ.Εσωτερικών και Διοικητ.Ανασυγρότησης,παραμένει ο συντονιστής ΟΛΩΝ των υπουργείων ) περί τα διοικητικά και προπαντός, περί τα ηλεκτρονικά. Για το θέμα λοιπόν αυτό,μια χαρά το ανάρτησε μετά την κοινή συνάντηση με το Παιδείας:
    Κατάργηση προσκόμισης πιστοποιητικών δημοτολογίου στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
    http://www.minadmin.gov.gr/?p=15563

    Απαγορεύεται* η απαίτηση δικαιολογητικών με στοιχεία καταχωρημένα (ή καταχωρισμένα) στο ΟΠΣΕΔ.

    *Σ.Σ. Η άποψή μου: όταν αφορά στους πολίτες,απαγορεύεται το…απαγορεύεται. Να χρησιμοποιείται το «δεν επιτρέπεται», αλλά για υπηρεσίες (τους υπαλλήλους δηλαδή) καλύτερα το ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. μιας και βαρέθηκα να ακούω αναίτια (το χωρίς αντίκρυσμα) «θα βρω τον μπελά μου» ή «θα με κλείσουν μέσα», από ανεύθυνους/ευθυνόφοβους Δ.Υ. και για ασήμαντη αφορμή, ενώ ταυτόχρονα να έχουμε όλοι προ οφθαλμών μικρές και μεγάλες λαμογιές χωρίς λογοδοσία.
    Ξεσπάθωσα γιατί το Υπουργείο Παιδείας ακόμη δεν έχει ηλεκτρονικό πρωτόκολλο,προσβάσιμο από κάθε υπάλληλό του και εκπαιδευτικό, με αυτόματο σκανάρισμα των εισερχο/εξερχομένων εγγράφων! Προ ημέρων,το Μάρτη, συνέβη ένα έγγραφο εντός του, να κάνει 8 μέρες να διανεμηθεί/γνωστοποιηθεί στις κεντρικές Διευθύνσεις και δεινοπαθεί ακόμη και σ΄αυτό ο Φίλης να κουνήσει τα βαλτωμένα (και) ηλεκτρονικά νερά.

  100. sarant said

    Και συνεχίζω.

    35 Ναι, αλλά εσύ δεν ξέρεις ότι οι εγγλέζοι ήταν άγλωσσοι και τους τα έδωσαν οι προκατακλυσμιαίοι Έλληνες 🙂

    49 Α μπράβο, άριστο αντιπαράδειγμα!

    53 Ναι, Τερζόπουλος.

    55 Αρχαιόφοβος; Μισάρχαιος;

    57α Κυνήγα τον, κυνήγα τον!
    57β Αττικώς στέκει, για οσους ψάχνουν μεταξωτές φούντες. Εγώ λέω ο μονόκερος του μονόκερου.

    58 Ασφαλώς είναι αγγλισμός

    62 Πολύ ενδιαφέρον κι αυτό.

  101. 53, …Απορία ψάλτου: στα ιταλικά γιατί το βάζανε; δεν μπορούσαν να μεταφράσουν την αγγλική λέξη; τους φαινόταν άραγε εκφραστική;…

    Δεν ξέρω την απάντηση, αλλά έχω παρατηρήσει συχνά την ισπανόφωνη προφορά καθιερωμένης λέξης με αγγλική προέλευση, όπως Ινχενιέρο Χουίτε (White – περιοχή στο Μπουένος Άιρες), Ρενέ Χούσεμαν (Houseman, από την μουντιαλούχα του 1978) και o πρόσφατος Χάμες (James) Ροντρίγκες.

    Από φίλους μου Βενεζουελανούς είχα μάθει κι ένα αθυρόστομο τραγουδάκι για έναν περίφημο καουμπόη, ονόματι Kecko Jones, όπου στο ρεφραίν τον ονοματίζαμε και με την ισπανική προφορά (Que cojones).

  102. sarant said

    (Και συνεχίζω)

    63 Έλα ντε!

    67 Μερσί.Και πιο κάτω στην ίδια σελίδα, «του Στετίνο», ενώ η ονομασία Στετίνο είναι εξελληνισμένη!

    71 Συγνώμη, έλειπα.

    72 Όχι. Τους εδώ αναγνώστες δεν τους φοβάμαι. Τις αναδημοσιεύσεις και τις αποσπάσεις κομματιών φοβάμαι.

    73 Και πού να δεις πώς διοικεί τα αρχεία του Υπέξ….

    75 Έκλεψα στο κόκαλο/κόκκαλο. Το καλυμένος δεν το γράφω έτσι.

    76 Α, εσύ θυμάσαι πολλά! 🙂

    87 Α, βλέπω ότι το λ.ε.τ. του Πάνου καθιερώνεται.

  103. Γς said

    101:

    cojones.
    @@ δηλαδής

  104. venios said

    73: Αυτή η κυρία Τομαή (όπως και αρκετοί άλλοι) λέει «στις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης». Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης ποιες χώρες βρίσκονται πλέον στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Ευρώπη; Μήπως η Πορτογαλία;

  105. ΓιώργοςΜ said

    101 Η προφορά των ξένων λέξεων με τον τρόπο της μητρικής γλώσσας κάποιου είναι συνηθέστατο (και νομίζω προφανές) φαινόμενο: Είναι το ευκολότερο να κάνει κανείς! Στις γλώσσες που μοιράζονται το λατινικό αλφάβητο, δε μπαίνει στον κόπο κανένας μεταφραστής να βρει φθόγγους που ν’ αποδίδουν ονόματα με ήχο πιο κοντινό σε αυτόν της πρωτότυπης λέξης, ειδικά για εφήμερη χρήση. Εμείς έχουμε το πρόβλημα και το αντιμετωπίζουμε φορές-φορές με αμφιλεγόμενο έως αστείο τρόπο.
    Θυμάμαι πως μια φορά είχα ζητήσει από ένα κινέζο συμφοιτητή να γράψει το όνομά μου με ιδεογράμματα. Του περιέγραψα τον ήχο όσο καλύτερα μπορούσα και μου απάντησε μετά από ώρες, αφού έψαχνε λέξεις που αφ’ ενός να μοιάζουν ηχητικά και αφ’ ετέρου να έχουν ένα καλό νόημα. Eλπίζω να μην ήταν κάτι σαν τον Kecko Jones.

  106. ΓιώργοςΜ said

    Εκεί που έχουν και πρώην τετράποδους σκύλους (βλ 60) 🙂

  107. ΓιώργοςΜ said

    Με βοηθάτε τον αδαή με το λ.ε.τ.; Το γκούγκλ βγάζει Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο αλλά νομίζω πως εννοείτε κάτι άλλο 😀

  108. Πέπε said

    102:
    Στο κόκκαλο, έχουμε την περίπτωση που πρέπει να μαντέψεις ποια άποψη ασπάζεται ο συντάκτης του τεστ.
    Στο καλυμμένος δεν υπάρχει δεύτερη εναλλακτική – έχει 2 μ σύμφωνα με γνωστό κανόνα που έχει ένα σωρό κοινότατα παραδείγματα.

  109. 107
    λ.ε.τ. = λέω εγώ τώρα… 😉

  110. 60, 106

    Δυστυχώς, υπάρχουν και πρώην τετράποδοι σκύλοι. 😦

    Όταν οι άνθρωποι τους στέλνουν στον πόλεμο.

    http://www.wearethemighty.com/articles/this-military-working-dog-was-just-recognized-for-actions-that-cost-her-a-leg

    http://www.telegraph.co.uk/news/2016/04/05/military-dog-who-lost-leg-in-afghanistan-awarded-highest-war-med/

  111. Γιάννης Ιατρού said

    97: …Πίστεψέ με!..
    ΕΦΗ, όντως, για τη Βάλια Κάλντα

  112. ΣΠ said

    Οι Κύπριοι πρέπει να γράφουν το κόκκαλο με διπλό κάππα, αν κρίνω από τον τρόπο που το προφέρουν. Όπως ξέρετε οι Κύπριοι τα προφέρουν τα διπλά σύμφωνα.

  113. spiral architect said

    Mεζεδάκι απ’ τα παλιά:

  114. ΓιώργοςΜ said

    110 Φοβήθηκα τέτοια ερμηνεία όταν το έγραψα Σκύλε, αλλά μη σε παίρνει από κάτω, ο σκύλος πάλι τετράποδος είναι αλλά όχι αρτιμελής….

  115. spatholouro said

    54γ
    Να κάνω μαντεψιά το «παρεισφρέω»;

  116. 111

    Κοροϊδεύεις, Γιάννημ’, αλλά δεν έχω γράψει (δημόσια) ποτέ τίποτα για τη Βάλια Κάλντα.
    Όχι σαν κάτι άλλους!

    114

    Αφού τη γλίτωσε το φουκαργιάρικο το ζωντανό, πάλι καλά…

  117. sarant said

    104 Δεν το πρόσεξα αυτό, δίκιο έχεις!

  118. Γιάννης Ιατρού said

    116: Είδες τι παθαίνεις αμα ξεμένεις τελικά από μελάνι; 🙂 🙂

  119. 118

    Μπα, είμαι μεγάλη σουπιά, δεν ξεμένω ποτέ!
    Άσε που δεν με πιάνει εύκολα η λάσπη.

  120. Πρωτοσέλιδο σημερινό της Ελεύθερης Ώρας, είδαμε;

  121. ΚΩΣΤΑΣ said

    «β) δεν επιτρέπεται να ζητούν από τους πολίτες να προβαίνουν στην προσκομιδή δικαιολογητικών στα οποία περιλαμβάνονται οι πληροφορίες που περιέχονται από το ΟΠΣΕΔ. Όμως, επιτρέπεται η προσκομιδή δικαιολογητικού (πιστοποιητικού γέννησης) στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η άντληση των ηλεκτρονικών στοιχείων για τεχνικούς ή επιχειρησιακούς λόγους, τους οποίους θα πρέπει αποδεδειγμένα να αναφέρουν στους Δήμους.»

    Μου έχει τύχει να διαβάσω, μεταφρασμένα, διοικητικά έγγραφα και συμβολαιογραφικές πράξεις του πρώην οθωμανικού κράτους. Παρατηρώ ότι ο τύπος σύνταξης αυτών των εγγράφων δεν διαφέρει από τον τύπο των σημερινών εγγράφων, απλά αντικαταστάθηκαν οι τουρκικές λέξεις αρχικά από καθαρευουσιάνικες ελληνικές και κατόπιν από λέξεις της δημοτικής. Ακολουθούμε δηλαδή το τούρκικο τυπικό.

    Γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να μας απασχολούν μόνο τα γλωσσικά μεζεδάκια, προσκομιδές κλπ, αλλά να αλλάξει εντελώς η φιλοσοφία σύνταξης των δημοσίων εγγράφων. Θα θεωρούνταν σόλοικο αν η παραπάνω παράγραφος του υπουργείου είχε τη μορφή:
    Να μη ζητάτε δικαιολογητικά με στοιχεία που μπορείτε να βρείτε στο ΟΠΣΕΔ και αν δεν τα βρείτε εκεί, τότε ζητήστε να σας φέρουν πιστοποιητικό γέννησης.

  122. Οι λεξάριθμοι, Δύτη, ΔΕΝ προϋποθέτουν το ινδοαραβικό σύστημα αρίθμησης. Το γεγονός ότι π.χ. 2+30+1+20+4+10+1 = 69 είναι αριθμητική ταυτότητα, είτε έτσι το γράψεις είτε β΄+ λ΄+ α΄+ κ΄ + ε΄+ ι΄+ α΄ = ξθ΄. Ακόμα και οι πυθμενικοί λεξάριθμοι, που πιάνουν… πυθμένα βλακείας, παρόλο που ορίζονται συνήθως με τρόπο όπου υπεισέρχεται ουσιωδώς η ινδοαραβική αρίθμηση, είναι στην παραγματικότητα γτο υπόλοιπο της διαίρεσης των κανονικών λεξαρίθμων διά 9.

  123. Αλλωστε και οι γκεματρίες των καβαλιστών ακριβώς έτσι λειτουργούν, μόνο… στα εβραϊκά, και δεν βασίζονται βέβαια στην ινδοαραβική αρίθμηση.

  124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Άντε πάλι.Λεβαντίνικη μεγαλοπρέπεια στα μέρη μου.(Παραλία του Ριδάκινο λέτε ωρέ!)
    Πυρκαγιά σε δάσος του Σελάκανο της Ιεράπετρας Λασιθίου
    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=790999

  125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    111/116/119, Αλλού εσείς,αλλού εγώ :). Χάρισα το τραγούδι στο Σκύλο (της Βάλια Κάλντα) έχοντας στο νου την ποιητική/αλληγορική αναφορά του Θ.Π» στο παράξενο νερό που το λέει ζεστό σαν αίμα κλπ.Έλεγα πως υπονοεί τις κατεβασιές από παλιούς κλεφταρματωλούς,κατόπιν τους αντάρτες και τους νεότερους μετανάστες από το βορρά. Γι’ αυτό το τελευταίο ήταν που πήγε ο νους στα νερά του Αιγαίου κι έκανα αναλογική ποιητική (οθντκ) απόπειρα.

  126. sarant said

    122 Δεν προϋποθέτουν το μηδέν και το δεκαδικο σύστημα; -οι πυθμενικοί, εννοώ.

    Οι απλοί προϋποθέτουν αυτή τη σειρά των γραμμάτων 🙂

  127. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    126. Nίκο, όχι. Υποθέτωντας ότι «πυθμενικό» εννοείτε το digital root , ο Άγγελος λέει σωστά ότι είναι απλά το n mod9.
    Π.χ. Αριθμοβλακεία= 299. digital root=2 (2+9+9=20 ,2+0=2)
    Για να το βρει κάποιος αυτό, αρκεί να διαιρέσει το 299 με το 9 και να δει ότι αφήνει υπόλοιπο 2. Η διαίρεση είναι γνωστή από την εποχή των σφηνών τύρου των Σουμερίων και των παπακίων και των γκαμουζών των Αιγυπτίων, που δεν είχαν (επισήμως) ζέφυρο (που λέν και οι Αραπάδες το μηδέν) 🙂

  128. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Νομίζω όμως ότι ο Δύτης ήθελε να στηλιτεύσει τις λογικές «υπερβάσεις» (το λέω ευγενικά,γιατί είμαι από τζάκι!) των λεξαριθμοβλακών, όπως ας πούμε π.χ. ΑΛΦΑ = 1+30+500+1= 532 =>5+3+2= 10 => 1+0= 1 Τυχαίο;. Ε, εδώ ο αρχαίος λεξοτέτοιος (που δεν υπήρχε, αλλά ας πούμε…) θα σταμάταγε στο 10 ,δηλαδή το Ι . Στο ελληνικό αρ.σύστημα το Ι ήταν απλά ο επόμενος αριθμός από το Θ (το 9). Γιατί να διαιρέσει το Ι με το Θ να ούμε; (όπως κάνει ,ο σύχρονος λεξοβλάξ για να βγάλει -και καλά!- ΑΛΦΑ=1 )

  129. Corto said

    53 και 56 (περί επιφωνημάτων στα κόμικς):

    «στα ιταλικά γιατί το βάζανε; δεν μπορούσαν να μεταφράσουν την αγγλική λέξη;»

    Δεν υπήρχε αγγλική λέξη. Η συντριπτική πλειοψηφία των κόμικς της Ντίσνευ που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα ήταν ιταλικές δημιουργίες, όχι αμερικάνικες. Αφού η Ντίσνευ δεν έφτιαχνε κόμικς, απλώς πουλούσε το όνομά της σε επιμέρους εκδότες.
    Μεγάλη συζήτηση με προεκτάσεις που ούτε καν τις φαντάζεται κανείς!

  130. Πάνος με πεζά said

    @ 31 : Αυτό είχε βγει και ανέκδοτο με τη γυναίκα του αστυνομικού.
    «Άστα, χτες παρά λίγο να σκοτωθεί ο άντρας μου…Δεν άκουσες ότι σε μια ληστεία σκοτώθηκε ο αστυφύλάκας υπ. αριθμ. 94023; Ε, ο δικός μου είναι ο 94024…»

  131. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    «Ε, εδώ ο αρχαίος λεξοτέτοιος (που δεν υπήρχε, αλλά ας πούμε…) θα σταμάταγε στο 10 ,δηλαδή το Ι » …αν ήταν «πυθμενικός».
    Αν ήταν σκέτος, θα σταμάταγε στο φλβ (το 532) ήδη. 🙂

  132. Alexis said

    Από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, σήμερα:
    Εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι από την παραμονή των προσφύγων στο λιμάνι…
    Ναι, και όπου να ‘ναι θα γεννήσουν, συμπληρώνω εγώ…
    (Δεν πρόσεξα ποια το είπε γιατί δεν κοίταζα την τηλεόραση, άκουγα μόνο).

    Gpoint, ως ειδικός ψαρολόγος 🙂 σε παρακαλώ να μου λύσεις την εξής απορία:
    Είχα προχτές μια διαφωνία με κάποιον, σχετικά με το ποιο ψάρι είναι οι παστές ατζούγιες που αγοράζουμε από το μπακάλη. Ξέρεις αυτές στο ντενεκέ που είναι τίγκα στο αλάτι.
    Εγώ έλεγα γαύρο, αυτός έλεγε σαρδέλες.
    Και αν είναι γαύρος όπως λέω εγώ, τότε γιατί έχει καθιερωθεί να τις λέμε «παστές σαρδέλες»;

  133. BLOG_OTI_NANAI said

    Σκέφτηκα τώρα, ότι θα ταίριαζε να πούμε για την ονομασία που σφετερίστηκαν οι ταλιμπανέιρος γκάου-γκάου στην Αθήνα που πρωταγωνιστούν στα κανάλια αυτή τη στιγμή. Το σκέφτηκα διότι μια που ασχολούμαστε ήδη με αριθμολόγους και άλλους καραγκιόζηδες, θα ταίριαζαν και αυτοί εδώ:

    Είναι το πέρασμα του ποταμού Ρουβικώνα (στα λατινικά Rubico ή Rubicon) κατά τον Γενάρη του 49 π.Χ. που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου κατά της ρωμαϊκής συγκλήτου και οδήγησε σε τριετή εμφύλιο που έφερε τον Καίσαρα κύριο του ρωμαϊκού κόσμου.
    Ο δισταγμός του Καίσαρα οφειλόταν στο γεγονός ότι η απόφαση ήταν τολμηρή, καθώς η νομοθεσία απαιτούσε από τους στρατηγούς που έμπειναν στην Ιταλία από τον Βορρά να διαλύουν το στρατό τους πριν περάσει το ποτάμι αυτό. Άρα, με το πέρασμα, «ο κύβος ερρίφθη» και χαρακτηρίζει η φράση αυτή μια σημαντική απόφαση.

  134. sarant said

    131 Μα, αυτό λέω κι εγώ με τον πυθμενικό. Από το 532 δεν μπορείς να πας στο 10 αν δεν έχεις δεκαδικό σύστημα -ή κάνω λάθος;

    132 Ναι, και το αντίστροφο λάθος είναι να πεις ότι η κατάσταση ελλοχεύει μεγάλους κινδύνους 🙂

  135. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    134. Mπορείς ρε συ Νίκο, αν είσαι πυθμενικός. Προσθέτεις τα ψηφία του φλβ. φ+λ+β=ι . Αυτό λέει ουσιαστικά ο Άγγελος.
    Εκεί όμως, στο ι, θα σταμάταγε ο αρχαίος πυθμενικός (λέω εγώ. γιατί να διαιρέσει το ι με το θ ; makes no sense)

  136. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    135. Aνακαλώ. φ+λ+β δεν κάνει ι βέβαια ,αλλά απλά φλβ… Ναί, έχεις δίκιο τελικά. Δεν στέκει με καμία λογική υπέρβαση το πυθμενικό ,χωρίς το δεκαδικό θεσιακό σύστημα αρίθμησης. Το αρχαιοελληνικό προσθετικό αρ. σύστημα, απλώς ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ για λεξαριθμοβλακεία. (άλλη μια απόδειξη της υπεροχής της τρισχιλιετούς! εδώ που τα λέμε… 🙂 )

  137. ΣΠ said

    136
    Ο πυθμενικός λεξάριθμος στο αρχαιοελληνικό σύστημα αρίθμησης προκύπτει από το υπόλοιπο της διαίρεσης με το θ. Αν ο φλβ διαιρεθεί με το θ δίνει υπόλοιπο α. Τώρα γιατί δίνουμε επιχειρήματα στους λεξαριθμοανόητους;

  138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    132.β. Χωρίς δοκτορά στην ψαρολογία,εμπειρικά λέω πως είναι σαρδέλες οι παστές με τ΄αλάτι. Το κόκαλο και ο…σωματότυπος της σαρδέλας είναι διαφορετικός από του γαύρου.Αυτός έχει ισχνότερη και πιο λίγη σε «πλάτος» ραχοκοκαλιά. Θαρρώ θα διαλυόταν σε τόσο αλάτι ο τρυφερός γαβρούλης που έχει ελάχιστα λέπια ενώ η σαρδέλα αρκετά περισσότερα και πιο πλατιά που τα παστρεύουμε μαζί με τ΄αλάτι μετά.Ο γαύρος μαρινάρεται σε ξίδι.
    Κι αφού έγραψα όλα αυτά ,συνειδητοποιώ ότι λες για …ατζούγιες ,συμπεθεροπούλες ή είδος σαρδέλας; Άλλη ερώτηση,το μικρόφωνο στο Τζη. 🙂

  139. ΓιώργοςΜ said

    138 Βρε παιδιά, με κάνατε να το γκουγκλίσω γιατί θα ξεχάσω κι όσα λίγα ξέρω: Γαύρος είναι η αντσούγια, μην τρελλαθούμε. Παστά υπάρχουν και τα δύο. Την ετυμολογία δεν την ξέρω όμως-ιδού πεδίον δόξης, Νικοκύρη… εκτός αν ήδη έχει απαντηθεί στο παρελθόν.

  140. ΓιώργοςΜ said

    Άκυρο, εύκολο ήταν (lexigram.gr)

    Αρχική – Ριζική: αντσούγια < ιταλ. acciuga < δημώδες λατ. *apiu(v)a < αρχ. ἀφύη "μικρά ψάρια" Ετυμολογία: [<ιταλ. acciuga]

  141. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    137.Μα τι επιχειρήματα λες; Αυτό ακριβώς προείπαν τα παραπάνω σχετικά σχόλια. Αλλά γιατί να χρησιμοποιήσεις modulo 9 αριθμητική αν δεν έχεις δεκαδικό θεσιακό σύστημα αρίθμησης; Ποια η λογική να διαιρέσεις με το 9; Και γιατί όχι με το 5 ας πούμε που δίνει υπόλοιπο 2 ή με το 60 (αν είσαι σουμέριος…) με υπόλοιπο 52.
    Αυτό λένε και ο Δύτης και ο Νίκος. ¨οτι προϋποθέτει σκέψη σε δεκαδικό σύστημα ο αλγόριθμος της λεξαριθμοβλακείας. Και ως επέκταση ,αν αλλάξω modulo , δηλαδή αρ. σύστημα βγάζω σχεδόν ό,τι θέλω για οποιαδήποτε λέξη ή φράση.

  142. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    141. Το 532 mod 5 είναι 2 και το 532 mod 60 έιναι 52, εννοούσα στο 141.

  143. Alexis said

    #138: Αντζούγια όμως είναι άλλη ονομασία (ιταλική) για το γαύρο, γιαυτό κι εγώ λέω πως είναι γαύρος αυτό που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ.

  144. sarant said

    136-141 Α μπράβο, έτσι σκέφτηκα κι εγώ.

    140 Οπότε, είναι αντιδάνειο, Αυτή είναι η επικρατέστερη ετυμολογία αλλά δεν είναι ομόφωνα δεκτή.

  145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Είδα μετά στη βίκη,ότι ναι είναι η αντζούγια γαύρος
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82
    αλλά σε ένα παράλληλο που παραπέμπει»γάβρος αποσαφήνιση» βρήκα την πρώτη λέξη με «ββρ» :
    Γάββρος, μαγματογενές πέτρωμα.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%AC%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%82_(%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CE%B1%CF%86%CE%AE%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%B7)

  146. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    141. Δεκαδικό ΘΕΣΙΑΚΟ σύστημα αρίθμησης. Σημαντικό το θεσιακό, που θέλει απαραίτητα το 0 . Δεκαδικό ήταν και το αρχαιοελληνικό ,αλλά προσθετικό.

  147. raf said

    Σε είδηση του in.gr για τον David Cameron και τις αποκαλύψεις, και μεταφράζοντας τα λόγια του βρετανού πρωθυπουργού:

    «Λοιπόν, δεν ήταν μια σπουδαία εβδομάδα αυτή. Ξέρω ότι θα έπρεπε να είχα διαχειριστεί καλύτερα αυτήν την υπόθεση…»

    Αποδόθηκε ως «σπουδαία» προφανώς η αγγλική λέξη «great», αλλά πιστεύω πως δεν ταιριάζει στην περίπτωση αυτή η συγκεκριμένη νοηματική απόχρωση της λέξης. Τι λέτε;

  148. Παναγιώτης Κ. said

    @130. Καταπληκτικό! 🙂
    Πρόκειται για το …τέλειο (αντι) παράδειγμα για την λανθασμένη αντίληψη που έχει η πλειονότητα των ανθρώπων για το τυχαίο.

  149. Βάταλος said

    Εντιμώτατοι κύριοι,

    προυχώρησεν η νύξ και ΔΕΝ θα προλάβω να εξευτελίσω εντελώς απόψε τους υβριστάς της Θείας Ελληνικής Γλώσσης, κ.κ. Blog-oti-nanai (σχόλιον 30 και εξής) + Νεογίδιον (σχόλιον 128 και εξής)… Διό θα επανέλθω και σήμερον Κυριακήν το μεσονύκτιον…

    1) Χειρών αδίκων ήρξατο ο θανασίμως μισών την θείαν Ελληνικήν Γλώσσαν κ. Blog-oti-nanai (φανατικός Γαλιλαίος γάρ…), όστις εν τω σχολίω 30 ομιλεί διά «λεξαριθμίαν» εννοών την «ισοψηφίαν» που αναφέρεται από πλείστους αρχαιο-Έλληνας συγγραφείς, του Πλουτάρχου συμπεριλαμβανομένου. Άλλωστε, αι λέξεις «λεξάριθμος» + «λεξαριθμία» δεν υπάρχωσι εν τω Λεξικώ του Μπαμπινιώτου (η «ισοψηφία» υπάρχει), καθό,τι αμφότεραι είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών, με πρώτον διδάξαντα τον καθηγητήν Κοσμάν Μαρκάτον, συγγραφέαν του περιφήμου «Ισοψηφικού Λεξικού» (Λάρισσα 2005) που πωλεί μόνον 11 ευρώ (από 61) ο Άδωνις Γεωργιάδης. Διά να αντιληφθήτε τας απόψεις του Κοσμά Μαρκάτου (όστις ενεπνεύσθη την Ιδέαν υπό του περιφήμου Θεοφάνους Μανιά), αναγνώσατε την κάτωθι συνέντευξίν του

    2) Οι κ.κ. Blog + Νεογίδιος (όστις εν τω σχολίω 128 πλάθει και την λέξιν «λεξαριθμοβλάκες» προκειμένου να πλήξη τους Ισοψηφιστάς (οποία κατάντια διά το Ρωμέηκον: εν τη ελληνική wikipedia δεν υπάρχει λήμμα διά την «ισοψηφίαν» ενώ το λήμμα «isopsephy» εις την αγγλικήν είναι πλουσιώτατον!..), ας μάς είπη: Ήτο βλάξ και ο Μέγας Σουητώνιος, που υπήρξεν ο πρώτος όστις έκαμε ευρείαν χρήσιν της Ισοψηφικής μεθόδου (λεξαριθμικής διά τους αστοιχειώτους κ.κ. Blog + Νεογίδιον) εν τω περιφήμω έργω του «Οι βίοι των Καισάρων»;

    ΙΔΟΥ τί αποκαλύπτει η Αγγλική Wikipedia εις το λήμμα «ισοψηφία», το οποίον σάς συνιστώ πατρικώς να αναγνώσητε απαξάπαντες, μπάς και ξεστραβωθήτε…

    Συνεχίζω ευθύς αμέσως…

  150. Βάταλος said

    Σχολίου 149 συνέχεια…

    3) ΕΡΩΤΩ τους υβριστάς της Θείας Ελληνικής Γλώσσης κ.κ. Blog + Νεογίδιον: Είναι μαλάκες οι Εβραίοι που έχωσι αντιγράψει κατά λέξιν την Ελληνικήν Ισοψηφίαν εις την περίφημον «Καμπάλα» και την αποκαλούν gematria εκ της ελληνικής λέξεως «γεωμετρία»; Αύριον το μεσονύκτιον, θα προσφέρω το εξηφανισμένον από τους Γαλιλαίους σύγγραμμα «The Greek Qabalah alphabetical mysticism and numerology in the Ancient World», το οποίον το στοκατζίδικον του Μπέζου πωλεί 15 δολάρια. Η ανάγνωσις του μνημειώδους αυτού έργου (1η έκδοσις 1999) θα αναγκάση τους φανατικούς μισέλληνας κ.κ. Blog + Νεογίδιον να ζητήσουν συγγνώμην διά τας αισχρότητας που εξέμεσαν εν τω παρόντι νήματι, αν βεβαίως διαθέτουν ολίγα γραμμάρια φιλότιμον.

    Μετά της δεούσης τιμής
    Γέρων Βάταλος
    αιμύλος και σπουδαιόμυθος

    ΥΓ: Είναι τόσον «μοναχοφάης» και εγωΐσταρος ο κ. Blog, που (ενώ εις πλείστα σχόλιά του μάς δίδει το ισοψηφικόν άθροισμα δεκάδων λέξεων διά να κάμη ευθηνόν χιούμορ με την Θείαν Ελληνικήν Γλώσσαν), απαξιοί να ενημερώση τους λοιπούς αναγνώστας πώς να ευρίσκουν αυτομάτως το άθροισμα τούτο: Εμβήτε ενταύθα, αγαπητά μου τεκνία, και θα περάσετε διασκεδαστικάς ώρας. Ο γέρων Βάταλος, επί παραδείγματι, ανεκάλυψεν ότι η λέξιςΜεταλληνιιστής (=1.182) ισοψηφεί με την λέξιν ΑΡΠΑΧΤΙΚΟ και η λέξιςΓΑΛΙΛΑΙΟΙ (=165) με τας λέξεις ΑΙΔΟΙΟ και ΝΑΔΙΡ

  151. Pedis said

    # 102 – 73 Και πού να δεις πώς διοικεί τα αρχεία του Υπέξ….

    Ναι, ενημερώθηκα. Βέβαια, για την κ. Τομαή υπάρχει κι αυτό:

    https://xyzcontagion.files.wordpress.com/2013/07/2015-04-17-cf80cebfcebbcf85cebcceb5cebbceadcf82-cf80cf81cf89cf84cebfceb4ceb9cebaceb5ceafcebf-ceb1ceb8ceb7cebdcf8ecebd-cf84ceb5cebbceb5.jpg?w=389&h=395

    όπως επίσης, διαβάζοντας αυτό

    http://documents.tips/documents/-012-11-books-journal-025-2012-amtomaibooks-journal.html

    και συνυπολογίζοντας τις μπαρούφες που αμολάει στη συνέντευξή της ως ειδικός επί του ολοκαυτώματος, κατάλαβα ότι είναι τόσο σχετική με το θέμα που επιμελείται και «μελετά» όσο να είναι σε θέση να κάνει τέτοιες γελοίες παραποιήσεις που να τραβάς τα μαλλιά σου.

    Ε ρε τι κουμάσια κυκλοφορούν στην πιάτσα των ιστορικών!

  152. Pedis said

    Δηλ. τώρα αν έχει το θέο της! Διαβάζω στο
    http://documents.tips/documents/-012-11-books-journal-025-2012-amtomaibooks-journal.html

    Η ταινία βασίστηκε στον προαναφερθέντα πολυτελή τόμο της Φωτεινής
    Τομαή, Έλληνες στο Άουσβιτς-Μπίρ-κεναου (Παπαζήσης, 2009), σύμ-
    φωνα με τον οποίο, στις 7 Οκτωβρίου 1944, οι Γερμανοί επιχειρούν
    να οδηγήσουν 200 Έλληνες και Ούγγρους από το Κρεματόριο ΙΙΙ
    για εξόντωση. Όταν οι Γερμανοί αρχίζουν να εκφωνούν τα ονόματα των
    Ελλήνων δεν απαντά κανείς, ώσπου οι Έλληνες ορμούν στους γερμανούς
    φρουρούς, τους αφοπλίζουν, οχυρώνονται στο Κρεματόριο και με τα
    λίγα όπλα που διαθέτουν αναμένουν τους συντρόφους τους να κινηθούν:

    Η ομάδα στο Κρεματόριο ΙΙ κινείται άμεσα στους πρώτους πυ-
    ροβολισμούς. Ο επικεφαλής των Γερμανών και ένας στρα-
    τιώτης πετιούνται ζωντανοί στους φούρνους. Ένας άλλος
    στρατιώτης ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου. Η μάχη όμως αποδεικνύεται άνιση. Οι κρατούμενοι
    για να γλιτώσουν ανατινάζουν ένα διπλανό κρεματόριο και διαφεύγουν στο δάσος. Οι περισ-
    σότεροι πέφτουν ηρωικά κάτω από βροχή σφαιρών. Κάποιοι άλλοι οχυρώνονται σε έναν αχυρώνα, όπου τα Ες Ες τους καίνε ζωντανούς. Οι υπόλοιποι παραδίδονται και εκτελούνται επιτόπου. Σε λίγες ώρες τα πάντα έχουν ηρεμήσει. Από τους 300 Έλληνες Εβραίους που πήραν μέρος στην εξέγερση (συνολικά τα θύματα ήταν 450) επέζησαν μόνο 26. Κι εκείνοι θυμούνται πως ανάμεσα στους κρότους και τα ουρλιαχτά ακούγονταν τα λόγια του ελληνικού εθνικού ύμνου

    Πού τα βρηκε αυτά η βλαμμένη; Ενδεικτικά:
    http://auschwitz.org/en/museum/news/70th-anniversary-of-the-sonderkommando-revolt,1107.html

    Είναι δυνατόν να βρίσκεται σε υπεύθυνο πόστο;
    Κι όπως αναφέρεται στο παραπάνω άρθρο της κ. Δρουμπούκη στο φιλμ-ντοκυμαντέρ παραγωγής του υπουργείου με σχόλια και σπηκάζ της ίδιας (εκτός πολλών ανακριβειών και παραποιημένων ή ανακριβών πληροφοριών) γίνεται μοντάρισμα της μαρτυρίας ενός επιζήσαντα από άλλο στρατόπεδο συγκέντρωσης κοντά στο Μαουτχάουζεν ώστε δίνεται τελικά η εντύπωση ότι το Άσουβιστς απελευθερώθηκε από τους Αμερικανούς.

  153. gpoint said

    Για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι παίζεται (του Κοντονή κατά πάσανπιθανότητα συμπεριλαμβανομένου) :

    Ο ΟΣΦΠ δεν παίζει του χρόνου ξανά Ευρώπη είτε με Grexit είτε χωρίς, η φετεινή παρανομία δεν μπορει να επαναληφθεί, ειδικά όπως είναι εκτεθειμένος ο Ινφαντίνο. Οπότε το Grexit συμφέρει τον ΟΣΦΠ και απαλλάσσσει τον ΠΑΟΚ από την σκέψη μήπως βρεθεί κανένας από τους άφραγκους ΠΑΟ και ΑΕΚ με κανένα μπάτζετ 30 μύρια και πάνω από το πουθενά.

  154. gpoint said

    # 149

    …όστις ενεπνεύσθη την Ιδέαν υπό του περιφήμου Θεοφάνους Μανιά…

    Προφανώς ο Βάταλος-μειράκιον, τα διάβαζε στον Ελεύθερο Κόσμο του Κωνσταντόπουλου και του φαινότουσαν σοφίες…

  155. gpoint said

    Θυμίζω… μια δραχμή = έξη (6) οβολοί

  156. BLOG_OTI_NANAI said

    Βάταλε, ακόμα κι εσύ μπορείς να καταλάβεις ότι εδώ πρόκειται για απάτη που απευθύνεται σε αφελείς.
    Νομίζεις τα παραδείγματα που έφερα παραπάνω είναι από το μυαλό μου; Είναι κανονικότατοι λεξάριθμοι. Το «ΕΠΕΚΛΩΣΑΝΤΟ ΘΕΟΙ» που είχα βρει κάπου σε αρχαιοβαρεμένη ιστοσελίδα έχει λεξάριθμο 1655 και το «ΚΛΑΙΕΙ Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΜΝΗΜΑ» έχει επίσης τον ίδιο λεξάριθμο. Άρα, τι σημαίνει αυτό;

    Για παράδειγμα, κάπου διάβαζα από αρχαιοβαρεμένους ότι το 666 οι Χριστιανοί το ονόμασαν επίτηδες(!) «αριθμός του θηρίου» διότι μισούν… τους Έλληνες καθώς το… «ΕΛΛΗΝΟΠΡΕΠΗΣ» δίνει λεξάριθμο 666. Ναι αλλά το «ΕΛΛΗΝΟΠΡΕΠΗΣ» και το «ΕΙΣΑΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ» έχουν επίσης λεξάριθμο 666. Άρα;

    Φυσικά δεν κάθομαι με το χέρι να μετρήσω. Κάποιος γνωστός, γνωστού ώ γνωστέ, μου είχε στείλει ένα απλό προγραμματάκι, και την ώρα που πληκτρολογείς τα γράμματα εμφανίζει δίπλα αυτόματα τον λεξάριθμο. Με τον τρόπο αυτό, αν έχεις όρεξη, κάνεις διάφορες δοκιμές, αλλάζεις λέξεις, βάζεις και βγάζεις άρθρα, αφαιρείς ή προσθέτεις τελικό σίγμα, γράφεις τη λέξη στη δημοτική ή στην καθαρεύουσα και στο τέλος βγαίνει σχεδόν ό,τι γουστάρεις.
    Κάποιος στο διαδίκτυο, ήθελε να πει για πρόσωπο που το όνομα του είχε λεξάριθμο 395 ότι δήθεν έχει «ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΑΙΜΑ» που και αυτό έχει λεξάριθμο 395. Όμως, λεξάριθμο 395 έχει και το «ΠΑΝΙΒΛΑΚΑΣ». Άρα;

    Δν ξέρω αν υπάρχει στο διαδίκτυο, αλλά αν υπήρχε ένα προγραμματάκι που από μια βάση λέξεων μπορούσε αυτόματα να βρίσκει τους λεξάριθμους που εσύ θέλεις, θα έβγαιναν σε δευτερόλεπτα τα πιο διασκεδαστικά αποτελέσματα.

  157. gpoint said

    # 132β, 138

    Αν και λυθρινάς (καμία σχέση με δίχτυα κ.λ.π.) γνώριζα πως οι παστές σαρδέλλες είναι γάβροι όπως και οι παστοί μπακαλιάροι είναι γάδοι !!. Οι σαρδέλλες είναι στην κλασσική κονσέρβα

    Πάντως προσοχή γιατί οι αντζούγιες κάνουν αέρια !!!

  158. Γιάννης Ιατρού said

    150: Ρε Βάταλε, μήπως σου βρίσκεται κι αυτό το σύγγραμα να μας το ανεβάσεις;

  159. Γιάννης Ιατρού said

    Α, και καλημέρα σε όλους 🙂

  160. BLOG_OTI_NANAI said

    158: 😀

  161. Γιάννης Ιατρού said

    149: Βάταλον
    Να εδώ όλη η σοφία για το χόμπυ σου (Topic: Βλακεία + τρομπάρισμα = αριθμοσοφία) 🙂

    Έτσι, για να ευθυμήσουμε λίγο πρωινιατικα

  162. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Mη μου στεναχωρείτε τον καπετάνιο ρε, και τον χάσουμε! (αν και τελευταία, όλο λαμακίες δωρεές βιβλίων κάνει…)

  163. Γιάννης Ιατρού said

    162: Ρε Κίντο, αφού η βιβλιοθήκη του έχει πλέον αδειάσει, τι να προσφέρει ο έρμος; Όλα τα καλά κομμάτια τα έκανε δωρεά στον γαμβρό του, σύμβουλο του ελληνόψυχου Τράμπα, μπάς και ξεστραβωθεί και κερδίσει τ΄αφεντικό καμιά ψήφο, γιατί τώρα τελευταία συνέχεια χάνει …. (λάδια 🙂 )

  164. π2 said

    Το διαβόητο τρολ Σπελτσέκερ χτύπησε και στο ρεπορτάζ για τη νέα διοίκηση του ΙΚΥ:

    Στη θέση του Αντιπροέδρου τοποθετήθηκε ο Πολυμερής Βόγλης

    Θερμοπλαστικός, ελαστομερής ή θερμοσκληρυνόμενος ο αντιπρόεδρος;

  165. BLOG_OTI_NANAI said

    Αυτός ο Αργυρόπουλος πώς κάνει τόσο γρήγορα τα αθροίσματα; Διότι έχω δει ότι μετράει γρήγορα και λέξεις που του λένε άλλοι. Έχει άραγε κανένα περίεργο σύνδρομο ή γίνεται και με προπόνηση όπως τα ταχυδακτυλουργικά;

  166. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    164.:lol: Ενημερωμένο κάργα περί πολυμερών σε βρίσκω Π2… αν και δεν είναι το trade σου ,που λέμε και εις την Αραβικήν. 🙂

  167. Γιάννης Ιατρού said

    164: τι περίεργη γραμματοσειρά είναι αυτή που έχει η σελίδα που παραπέμπεις! Οι τόνοι στα ύψη 🙂

  168. Tsopanakos said

    Προς BLOG_OTI_NANAI:
    Ποια μετάφραση του Πλούταρχου (στο 133) παρέθεσες χτες; Ευχαριστώ.

  169. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    165. To πυθμενικό βγαίνει εύκολα γρήγορα(σχεδόν αστραπιαία), αφού για να δεις το mod 9 οποιουδήποτε αριθμού ή και αθροίσματος, αρκεί να προσθέσεις τα ψηφία. π.χ 100 + 35+ 69 βλέπεις χωρίς πράξεις γρήγορα ότι είναι 1 μοδ9 -1 mod 9* +6 μοδ 9 άρα 6.

    * 3+5=8 . Το 8 mod 9 ισοδυναμεί με -1 mod9

  170. π2 said

    166: Google is my friend.

    167: Τωόντι, τώρα το πρόσεξα.

  171. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    169. Και δεν χρειάζεται καν να προσθέσεις τα ψηφία δηλαδή. Αρκει να διαγραφεις 9άρια ή αθροίσματα ψηφίων που κάνουν 9 ,κι ό,τι μείνει είναι το πυθμενικό. Στο παράδειγμά μου ας πούμε ,βλέπεις αστραπιαία ότι 100+35=1+3+5=9–>φεύγει, το 9 από το 69 φεύγει, μένει το 6 μοναχό του.

  172. sarant said

    Καλημέρα από εδώ. Εκτός από προγραμματάκια υπάρχει και ένα σάιτ που σου βγάζει λέξεις και φράσεις για όποιον (λεξ)αριθμο του δώσεις.

  173. sarant said

    151-152 Τα λινκ του document.tips δεν μου ανοίγουν. Αλλά από όσα έχεις μεταφέρει, είναι να τραβάς τα μαλλιά σου. Τι Κουκκίδης, εδώ έχουμε νέο επίπεδο χάλκευσης.

  174. Ασύρματος said

    @102: Για την ερώτηση 16, νομίζω πως δέχεται και τις 2 απαντήσεις. Το «κόκκαλο» το εμφανίζει με ανοιχτό πράσινο, ενώ το «κόκαλο» με κανονικό πράσινο, όπου με πράσινο σημειώνονται οι σωστές απαντήσεις και με κόκκινο οι λανθασμένες. Δεν ξέρω βέβαια αν αυτό ίσχυε από την αρχή, σήμερα το δοκίμασα πρώτη φορά.

  175. Κουνελόγατος said

    Μοι προξενεί κατάπληξιν… Όχι, δεν είναι ο γνωστός, δείτε αν δε με πιστεύετε…
    http://tvxs.gr/news/ellada/ti-apanta-o-petheros-toy-adelfoy-toy-samara-gia-onoma-toy-sti-lista-lagkarnt

  176. αρχαιόπληκτος όχι άλλης βαρεμάρας said

    Ούτε το αρχαιόφοβος ούτε το μσάρχαιος. Κάτι που να δηλώνει βαριέμαι κουβέντες για αρχαία κάλλη. Τέλος πάντων. Για τα Χριστούγεννα δεν απαντήθηκε. Υπάρχουν πολλές λέξεις όπως τα Χριστούγεννα? Μού ‘ρχεται στο νου τα Θεοφάνια, αλλά και αυτή η λέξη είναι από την θρησκεία.

  177. sarant said

    176 Ουδέτερο δηλαδή. Δεν βρισκω μια λέξη -εκτός από το «μη ….»
    Για τα Χριστούγεννα, δεν λέμε τα σαράντα, τα εννιάμερα, καθώς και τα μπατίκια, τα πιστρόφια (όταν μπαίνει η νύφη / όταν επιστρέφει η συνοδεία της), τα θυρανοίξια, τα εγκαίνια κτλ.;

    174 Να σου πω, δεν δοκίμασα να βάλω «κόκαλο» και δεν ξέρω πώς το υπολογίζει. Μπορεί και να μας διαβάζουν, βέβαια.

  178. Γιάννης Ιατρού said

    173: Νίκο
    εδώ το link

  179. sarant said

    Eυχαριστώ Γιάννη!

  180. ΓιώργοςΜ said

    175 Μήπως θα ήταν καλύτερη προσέγγιση κάτι θετικό και όχι κάτι αντί- οτιδήποτε; Πχ «Φιλοσύγχρονος» ή κάτι τέτοιο;
    Για τα Χριστούγεννα, Θεοφάνεια, επινίκεια, μήπως είναι επίθετο ή τέτοιου είδους προσδιορισμός (επινίκεια δρώμενα, πχ) απ’ όπου εξέλιπε το ουσιαστικό ως εννοούμενο και συνεπώς μη απαραίτητο; λ.ε.τ. (τώρα που το ‘μαθα…)

  181. BLOG_OTI_NANAI said

    168: Το απόσπασμα είναι από τις εκδόσεις του Κάκτου, Πλούταρχος, «Βίοι Παράλληλοι. Αγησίλαος – Πομπήιος», σ. 264 και εξής. (είναι ακριβώς αυτό: http://www.kaktos.gr/000165 ).

  182. BLOG_OTI_NANAI said

    171: Ευχαριστώ 🙂

  183. BLOG_OTI_NANAI said

    176: Σχετικά με τον πληθυντικό στα Χριστούγεννα δες τα εξής που βρήκα:

    Παράθεμα 1

    Παράθεμα 2

    Παράθεμα 3

    Παράθεμα 4 (από παλιά γραμματική, κάτω από τον τίτλο: «Ανωμαλίες Ουσιαστικών«)

    Προσωπικά, δεν ξέρω να τα εξηγήσω. Δεν γνωρίζω το αντικείμενο. Απλά τα παραθέτω μήπως ψάχνεις κάτι τέτοιο. Αν όχι, το ψάχνουμε κι άλλο.

  184. BLOG_OTI_NANAI said

    Απ’ ότι κατάλαβα, τα Χριστούγεννα ανήκουν στα ελλειπτικά που έχουν μόνο πληθυντικό δηλώνοντας μεγαλοπρέπεια και συμμετοχή πλήθους.

  185. αρχαιόπληκτος όχι άλλης βαρεμάρας said

    Ευχαριστώ για τις προσπάθειες. Απλά στις μέρες των Χριστουγέννων το έφερε η συζήτηση, και επιπλέον αυτή η λέξη έχει μια πρόσθετη ανωμαλία. Είναι σύνθετη, δηλαδή «η γέννα του Χριστού» και θα ανέμενε κανείς η σύνθετη λέξη και αυτή να είναι θηλυκού γένους όπως «η γέννα». Κάτι σαν «Η» Χριστούγεννα, αλλά δεν σου έρχεται καθόλου να την πεις έτσι.

  186. Ποτέ δεν το είχα σκεφτεί, αλλά αφού τόσες αρχαίες γιορτές (Λήναια, Ανθεστήρια, Θεσμοφόρια, Πύθια, Νέμεα, Ολύμπια, Σατουρνάλια…) ονομάζονταν με πληθυντικό ουδετέρου, χωρίς να υπονοείται μάλιστα σαφώς κάποιο ουσιαστικό, και αφού αυτό συνεχίστηκε και σε μερικές χριστιανικές γιορτές και εκδηλώσεις (Θεοφάνεια = Φώτα, Εισόδια της Θεοτόκου, εγκαίνια, θυρανοίξια, βαφτίσια), εύλογο είναι κατ’ αναλογία η Χριστού γέννα να έγινε Χριστούγεννα. Δεν είναι δική μου σκέψη αυτή, συνοψίζω τα παραθέματα του Blog_oti_nanai, για όποιον δεν κάνει τον κόπο να τ’ ανοίξει.
    Σημειωτέον ότι και στα λατινικά πολλές γιορτές έχουν τέτοιον τύπο, πάλι χωρίς να υπονοείται σαφώς όνομα ουσιαστικό. Εκτός από τα Σατουρνάλια, που αναφέρθηκαν ήδη, έχουμε Lupercalia, Agonalia, Vinalia, Liberalia, suovetaurilia και πλήθος άλλα.

  187. BLOG_OTI_NANAI said

    Στην αρχαιότητα λεγόταν «Η γενέθλιος ημέρα» (του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού). Τα Χριστούγεννα αναφέρονται στον εορτασμό από τους πιστούς της γενεθλίου ημέρας.

  188. BLOG_OTI_NANAI said

    Το 187 => 185.

    186: Όντως, η «Χριστού Γέννα» ως ημέρα έγινε «Τα Χριστούγεννα» ως εορτή. Από εκεί και πέρα, τι άλλο θα μπορούσε να προσδιορίσει κάποιος για το ερώτημα του Αρχαιόπληκτου; Για ποιον λόγο η καθιέρωση του εορτασμού οδηγεί σε ουδέτερο και πληθυντικό;

  189. Παλιοσειρά said

    Εμένα αυτό το «καλή τη πίστη» μου φαίνεται χειρότερο από ανορθόγραφο (εκτός αν ήταν σκόπιμος υπαινιγμός). Γιατί έχω την εντύπωση ότι στην καθομιλουμένη προστρέχουμε στην ελληνικούρα αντί του νεοελληνικού «με καλή πίστη» όταν υπονοούμε ότι εμείς υπήρξαμε όχι απλώς καλόπιστοι, αλλά αφελώς εύπιστοι και μας έπιασε κορόιδα η άλλη πλευρά που δεν ήταν καθόλου.

  190. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    187. Μήπως επειδή υπονοείται «τα περί,γύρω από, τη Γέννηση,Θεοφάνεια κλπ, γεγονότα «;

  191. BLOG_OTI_NANAI said

    176: Δεν βρίσκω κάποια πραγματική λέξη, αλλά αν «Αρχαιομανής» = αυτός που ασχολείται με τα αρχαία με μανία, θα μπορούσε αυτός που λές να είναι «Αρχαιοβαρύς». Βέβαια, δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να σημαίνει «αυτόν που βαριέται τα αρχαία πράγματα» ή «αυτόν που γίνεται βαρετός ως προς τα αρχαία πράγματα».

  192. BLOG_OTI_NANAI said

    190: Ναι, ωραίο αυτό. «Τα σχετικά με», «αναφορά στα γεγονότα» κ.λπ. οπότε πάει ουδέτερο στον πληθυντικό. Μπορεί να είναι έτσι, μου φαίνεται λογικό τουλάχιστον.

  193. Παλιοσειρά said

    «Θα θεωρούνταν σόλοικο αν η παραπάνω παράγραφος του υπουργείου είχε τη μορφή:
    Να μη ζητάτε δικαιολογητικά με στοιχεία που μπορείτε να βρείτε στο ΟΠΣΕΔ και αν δεν τα βρείτε εκεί, τότε ζητήστε να σας φέρουν πιστοποιητικό γέννησης.»

    Τρόπον τινά ναι, γιατί οι νόμοι (υποχρεωτικά), αλλά και οι εγκύκλιοι (κατά παράδοση) χρησιμοποιούν απρόσωπη σύνταξη.

  194. Pedis said

    # 173 – 151-152 Τα λινκ του document.tips δεν μου ανοίγουν. Αλλά από όσα έχεις μεταφέρει, είναι να τραβάς τα μαλλιά σου. Τι Κουκκίδης, εδώ έχουμε νέο επίπεδο χάλκευσης.

    # 178 – Μερσί Γιάννη.

    Παράξενο που δεν το κοπυπάστωσα σωστά:
    http://documents.tips/documents/-2012-11-books-journal-025-2012-amtomaibooks-journal.html

    Τι Κουκκίδης Νικοκύριε, αυτό είναι πταίσμα, ιστοριούλα, ανεκδοτάκι μπροστά στις μπαρούφες που αμολάει χωρίς ντροπή η μαντάμ ειδικός.

    Πάντως, δείτε και το ντοκυμαντέρ (στο # 152 με καδραρίσματα Βούλγαρη, παραγωγής ΥπΕξ ) με το ελεεινότατο κείμενο γραμμένο και διαβασμένο από την ίδια. Αν κάποιος είναι ελάχιστα σχετικός με το θέμα θα πιστέψει ότι η μοναδική εξέγερση στα στρατοπεδα συγκέντρωσης έγινε μόνο από έλληνες στο Άουσβιτς … στο κείμενό της βρισκει γενναίους έλληνες εδώ, πολυμήχανους έλληνες εκεί, έλληνες, έλληνες … και ποιοι έλληνες δηλαδή; Oι έλληνες εβραίοι που τους είχαν στην πρέσσα και τελικά τους οδήγησαν στην εξόντωση εκείνοι ακριβώς οι έλληνες (σαν την κυρία υποθέτω) που πουλάνε ελληνοεθνικισμό διαχρονικά.

  195. Pedis said

    -> 194, Νικοκύριε, άσε που την ψευτοιστορία με τον Κουκκίδη δεν την γνωρίζει κανείς άλλος εκτός ελλάδας κι είναι ρεζιλίκια σε οικογενειακό διπλό, αυτά που λέει, όμως, για το Άουσβιτς και τα ρέστα τα ‘χει παρουσιάσει σε κοινό που ξέρει κι για αυτό πρόκειται για διεθνές ξεβράκωμα του Υπέξ και του ελληνικού κράτους.

  196. ΚΩΣΤΑΣ said

    193
    ευχαριστώ, μπορεί να έχεις δίκιο, αλλά εγώ επιμένω ότι η δημοτική γλώσσα ενώ έχει δικούς της συντακτικούς και εκφραστικούς κανόνες, στα δημόσια έγγραφα ακολουθεί τους τύπους της λόγιας, η οποία αποτελεί συνέχεια του τύπου της τουρκικής γλώσσας.

  197. 195

    Pedis

    Ψάξε την εμπλοκή της κυρίας στην ιστορία για την Πάτμο. Θέλανε κάποιοι Βρετανοί να εντοιχίσουν μια πλάκα στο νησί ότι απελευθερώθηκε από τους Βρετανούς κατά τον Β’ Π.Π. Κι ενώ οι ντόπιοι λέγανε πως όχι, ο Ιερός Λόχος (μετέπειτα Ταξιαρχία Ρίμινι) τους είχε απελευθερώσει, η Φωτεινή (παντογνώστριά μας) απεφάνθη ότι ναι.

  198. Παλιοσειρά said

    «αλλά εγώ επιμένω ότι η δημοτική γλώσσα ενώ έχει δικούς της συντακτικούς και εκφραστικούς κανόνες, στα δημόσια έγγραφα ακολουθεί τους τύπους της λόγιας, η οποία αποτελεί συνέχεια του τύπου της τουρκικής γλώσσας.»

    Δεν νομίζω ότι ο κανόνας της απρόσωπης σύνταξης έχει να κάνει με την επιλογή μεταξύ δημοτικής και λογίας, και τα έγγραφα που είχαν συνταχθεί στην (οΘντκ) «λόγια» αντιστοίχως άθλια ήταν. Μακάρι να είλκαν την καταγωγή τους από την τουρκική, φοβούμαι ότι άμεσος πρόγονος και γλωσσικό πρότυπο είναι ο Υπενωμοτάρχης Δημητσάνας 😦

  199. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    197. Μου φαίνεται το είχαμε ξαναπει εδώ για την ιστορία της Πάτμου.
    …Αντιδρώντας σε αυτές τις εξελίξεις, ο Σύλλογος των Απανταχού Πατμίων «Εμμ. Ξάνθος ο Φιλικός», σε υπόμνημά του προς τη Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (16.3.2016), αφού αναρωτηθεί για τη νομιμοποίηση των σχετικών παρεμβάσεων, υπενθυμίζει ότι οι τελευταίοι 60 Γερμανοί αποχώρησαν από την Πάτμο στις 22.9.1944 και από τα Δωδεκάνησα μόλις στις 8.5.1945, με τη συνθηκολόγησή τους στη Σύμη. Ακολούθησε η «βρετανική στρατιωτική διοίκηση και κατοχή για δυο ακόμα χρόνια» και, όπως αναφέρει, αποτελεί κοινή πεποίθηση των Δωδεκανησίων «ότι οι προθέσεις των Βρετανών για την τύχη των νησιών μας ήταν κακόβουλες, γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένα μνημείο απόδοσης τιμών σε Βρετανούς στα Δωδεκάνησα! Πώς άλλωστε, όταν υπήρχε ακόμα και απαγόρευση ανάρτησης της ελληνικής σημαίας;».

    http://www.avgi.gr/article/6372619/patmos-oi-bretanikes-parembaseis-kai-i-proistameni-tou-diplomatikou-arxeiou

  200. ΚΩΣΤΑΣ said

    198
    Δεν αναφέρομαι σε κατώτερους και γενικά αγράμματους κρατικούς υπαλλήλους, όπου βέβαια διέπρεψαν γενικώς οι υπενωμοτάρχες, (λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της Σελήνης παρά την λίμνην Δοϊράνην, εωράκαμεν τους Αλβανούς ληστάς … κλπ), ούτε στην απρόσωπη σύνταξη. Μιλώ γενικότερα για το τυπικό, όπου αντιγράφουμε το παλιό μετατρέποντας τις λέξεις από καθαρεύουσα σε δημοτική. Ας το αφήσουμε όμως, σεβαστή και η δική σας άποψη.

  201. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    199. Φσσσσσσσς! θεόπουλο!
    και παρακάτω η απάντηση στην ανακοίνωση του υπουργείου με τη μπερδεμένη διατύπωση και την …προσκομιδή
    https://pbs.twimg.com/media/CfbwWyHUYAAmMz4.jpg:large

  202. Pedis said

    # 197, 200 (Ευχαριστούμε ΕφηΕφη). Τι είναι ετούτη ωρέ!; Καλά, η θέση της οφείλεται σε επετηρίδα, αρχαιότητα, πρόκειται για ανάθεση;

  203. 203

    Δεν ξέρεις; Διορίστηκε υπεύθυνη αρχείου Υπ.Εξ. επί υπουργείας Τεό Πάγκαλου. Η θέση δημιουργήθηκε τότε. Εκείνη την εποχή, η Φωτεινή ήτο πανδρεμένη με τον κυρ-Νίκο, αγωνιστή της δημοκρατίας, δικηγόρο και πρόεδρο γνωστού κόμματος. ❤

  204. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    199. 😆 Σωστός ο πιτσιρικάς! (εγώ θάβαζα ότι θα έλεγε: «Mα τι μαλάκες γράφουν τα βιβλία σας!»… :mrgreen: )
    άκου τι θάλεγε το εδώλιο!…

  205. Pedis said

    # 204 – Το οικογενειακό ιστορικό της το έχω υπόψην μου. (Οι «μεγάλοι άντρες» κάνουν μεγάλα λάθη, ειδικά με τις γυναίκες, Σκύλε, επειδή, μάλλον, δεν τις θεωρούν σημαντικές, αμ δε! )

    Το διορίστηκε, όμως, δεν σημαίνει ότι εκλέχθηκε πάπας ή αρχιεπίσκοπος. Το «διορίζεται» οι προιστάμενοί της μπορούν, αν θέλουν και βλέπουν να συντρέχουν λόγοι, να ακολουθηθεί από το σουτάρεται, διωχνεται, αποπέμπεται από τη θέση που διορίστηκε.

  206. 206

    ¨Εκανε πολύ «καλή» δουλειά στο αρχείο του ΥπΕξ. Ξέρω προσωπικά ερευνητές που ζητούσαν το τάδε ή δείνα έγγραφο (κυρίως για εθνικώς «ευαίσθητα» θέματα) τους απαντούσαν «έχετε ξεπεράσει το ημερήσιο όριο των τριών φωτοτυπιών» και όταν πήγαιναν, την επομένη, το έγγραφο δεν υπήρχε! Το έγγραφο που είχαν δει και πιάσει! Εν ολίγοις, αξιοποίησε (εν αγνοία τους) κάποιους αρχειοδίφες για να «ξεκαθαρίσει» το αρχείο, βλέποντας ποιός ενδιαφέρεται για τι. Ποιός ξέρει πόσα έγγραφα καταστράφηκαν έτσι…

  207. Και για να το δέσομε με τη θεματολογία του θρεντ…

  208. Pedis said

    # 207 – από αυτά που έχω δει, όπως τα γράφει και το αναιδές θράσος που επιδεικνύει στη διαστρέβλωση την έχω ικανή και για αυτά που της καταμαρτυράς. Αλλά, πάλι, από τότε που την διόρισαν έχουν αλλάξει τόσες ηγεσίες στο υπουργείο. Τι είναι η θέση της, μόνιμη εφ’ όρου ζωής; Δεν καταλαβαίνουν ότι τους κάνει ρεζίλι; Μπιτ για μπιτ.

  209. 209

    Δεν καταλαβαίνεις πως ΔΕΝ τους κάνει ρεζίλι; Καθαρίζει για πάρτη τους.

  210. Pedis said

    # 210 – ναι, καθαρίζει τα αρχεία από διάφορες βρωμιές (τους) και το πληρώνουν με ρεζιλίκι αλλού. Αυτό θέλεις να πεις;

    (Τους εκπροσωπεί, Σκύλε, πρώτα αυτούς και μετά τους μαλάκες που πληρώνουν τα μισθά της. )

  211. sarant said

    185-186 Αλλά και για κοινούς ανθρώπους έχουμε σε πληθυντικό τα γεννητούρια.

    194-195 Μα αυτό λεω, ότι είναι μια σκάλα πιο πάνω.

    210 και πριν: Τέτοια μακροβιότητα πάντως, κι αν δεν είναι ανεξήγητη, είναι σκανδαλώδης.

  212. Ακριβώς! Και χεστήκανε για το ρεζιλίκι της.

  213. Μαρία said

    207
    Το άκουσα απ’ τον Καράβα στη βιβλιοπαρουσίαση:
    Όσο για τον περιώνυμο φάκελο του Υπουργείου, η απάντηση στον γρίφο θα δοθεί de facto το 2000. Ο φάκελος επιτέλους θα φτάσει στα χέρια του επίμονου ερευνητή, αλλά σε ελεεινή κατάσταση. Από τους πέντε υποφακέλους που τον απάρτιζαν είχε επιζήσει μόνον ένας. Κι αυτός ισχνός και άχρηστος, καθώς περιείχε υπηρεσιακές σημειώσεις της καθημερινής γραφειοκρατίας. Οι υπόλοιποι τέσσερεις υποφάκελοι είχαν εξαφανιστεί, προφανώς από τις αδιάκοπες μετακινήσεις στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του Υπουργείου. Οι δε τίτλοι των λανθανόντων υποφακέλων, που είχαν διαγραφεί με στυλό bic από το περίβλημα του φακέλου, εμπεριείχαν ένα κοινό στοιχείο: αφορούσαν όλοι την τουρκική απογραφή του 1905 στα μακεδονικά βιλαέτια. Ο γρίφος είχε λυθεί.
    http://www.avgi.gr/article/4855144/mustika-kai-paramuthia-apo-tin-istoria-tis-makedoni-1

    http://www.cohen.gr/new/articles/judaism/2785-2013-05-30-08-30-46

  214. 214

    Μαρία, στην επιστολή του Κοέν υπογράφει και η συγγραφεύς του 178

  215. Μαρία said

    215
    Έχει παλιώσει η διαμάχη.
    Δες το 2ο και 3ο άρθρο:
    https://enthemata.wordpress.com/2013/02/

  216. oaltracosa said

    Τούτο το λόγο θα σας πω
    δεν έχω άλλο κανένα
    μας κλεψανε τα χρηματα
    και τα χουνε κρυμμενα

    Κωστης Παναμας

  217. Pedis said

    # 214, 215, 216 – αφαιρούνται έγγραφα με σκοπό να αποφευχθεί κίνδυνος κακού προς το έθνος ή παραχωρούνται σε άλλους για να κάνουν πρώτοι τις εργασίες;

    Περαν αυτών των «λεπτομερειών» για τις οποίες, συχνά, ελλέιψει άλλων δεδομένων και μαρτυριών, ο λόγος του ενός τίθεται ενάντια στο λόγο του άλλου, τα κείμενα της Τομαή είναι αυτά που μένουν.

    # 213 – «Ακριβώς! Και χεστήκανε για το ρεζιλίκι της.»

    Ναι, καταλαβαίνω, προσωπικότητες … όπως αυτοι που πέρασαν από το ΥπΕξ

    Πάγκαλος, Παπνδρέου, Μπακογιάννη, Βενιζέλος, Αβραμόπουλος

    δεν φοβούνται τα ρεζιλίκια. Είναι προφανής ο λόγος.

  218. 57 – «Ο μικρούλης Έφη μου πλέον περπατάει, σκαρφαλώνει και δεν αφήνει τίποτα όρθιο! Άσε που αν ασχοληθεί με κάτι πάνω από 1 λεπτό το βαριέται και πρέπει οπωσδήποτε να βρει κάτι άλλο! Με λίγα λόγια δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο στο σπίτι παρά να τρέχεις από πίσω του!»
    To μόνο πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις, είναι να τρέχεις από πίσω του, αυτό θέλει αυτός ασυνείδητα, όμως, είναι σκέτη καταστροφή για όλους σας, και κυρίως για τον γιό σου.
    Σου συνιστώ ανεπιφύλακτα, να διαβάσεις-σετε το βιβλίο του Ρούντολφ Ντράϊκορς, «Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΟΝΕΙΣ» και φυσικά να εφαρμόσετε αυτά που λέει. Θα με θυμάσαι σε όλη την ζωή σου, κι ο γιός σου θα σας ευγνωμονεί που τον μεγαλώσατε με δημοκρατικό τρόπο.
    Το πιο εύκολο πράγμα στην ζωή, είναι να μεγαλώνεις παιδιά, και το μεγάλωμα και η συμβίωση μαζί τους, είναι ό,τι πιο όμορφο μπορείς να νιώσεις, το μυστικό, είναι μια λέξη, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

    Καθήκον των γονιών δεν είναι να κάνουν τα πάντα για το παιδι τους, αλλά να διδάξουν το παιδί τους να κάνει τα πάντα μόνο του.
    Ρούντολφ Ντράϊκορς.

    Υ.Γ – Και στο λέω εγώ αυτό, που έχω πεί πόσο μεγάλη, είναι επιρροή του Βίλχελμ Ράϊχ επάνω μου.

  219. 218α

    Δεν ξέρω λεπτομέρειες, πέρα από την αποφυγή της «εθνικής» βλάβης και την κηλίδωση των γνωστών τιτάνων της ηθικής, που ανέφερες.
    Αλλά δεν θα με εξέπληττε, καθώς όλα τα σινάφια έχουν τις μικροεκδουλεύσεις τους, εάν το έγγραφο που εντόπιζε κάποιος, εμφανιζόταν στην εργασία καποιανού αλλουνού, με καλύτερες δημόσιες σχέσεις. 😉
    Θέλει πολλή δουλειά η μελέτη αρχείων και ορισμένοι προτιμούν το κλεψιμέικο!

    Άιντε, Pedis, δεν θα πας πλατεία Συντάγματος; 6.00 η ώρα!

  220. Μιλώντας για κλεψιμέικα, εδώ είμαι με τη φώκια!

  221. sarant said

    217 Καλό το λογοπαίγνιο!

  222. 151 – «Πού τα βρηκε αυτά η βλαμμένη; – Είναι δυνατόν να βρίσκεται σε υπεύθυνο πόστο;»
    Γιατί εκπλήσεσαι Pedis; έχεις δεί πολλούς υπεύθυνους σε υπέυθυνα πόστα; έτσι δεν λειτουργεί το σύστημα; Από όλους τους πρωθυπουργούς και υπουργούς που έχεις γνωρίσει, πόσοι ήταν-είναι υπεύθυνοι; ε αναλογικά, το ίδιο ποσοστό υπευθύνων υπαλλήλων, είναι και στα υπεύθυνα πόστα.

    157 – «Αν και λυθρινάς (καμία σχέση με δίχτυα κ.λ.π.) γνώριζα πως οι παστές σαρδέλλες είναι γάβροι όπως και οι παστοί μπακαλιάροι είναι γάδοι !!. Οι σαρδέλλες είναι στην κλασσική κονσέρβα»
    Οι παστές σαρδέλες δεν είναι γαύροι, αλλά σαρδέλες κανονικές, οι παστοί γαύροι, είναι οι αντζούγιες, και μόνο από το μέγεθος, είναι εμφανής η διαφορά τους. Για τους μπακαλιάρους και τους γάδους, τα πράγματα είναι κάπως πιο δύσκολα, γιατί ουσιαστικά είναι το ίδιο ψάρι, αλλά αυτό που λέμε Γάδο, είναι δεύτερης ποιότητας.

  223. 217, 😀

  224. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    199 – Μέγιστος ο πιτσιρίκος, είναι από τις στιγμές που λέω, υπάρχει ελπίδα, δεν μπορεί το ανθρώπινο μυαλό να χειραγωγηθεί πλήρως, αν και είναι στην τρίτη δημοτικού ακόμα.

    Τώρα είδα το 223, τελικά είμαι μεγάλος στόκος με τα ηλεκτρονικά, τα έκανα μπάχαλο κι έβαλα το mail μου για nick, ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΡΕ, ΠΟΥ ΠΑΜΕ (χαμόγελο).

  225. Μαρία said

    225
    Για πιτσιρίκα πρόκειται.

  226. Νομίζω πως γάδος ή μουρούνα είναι ένα συγκεκριμένο ψάρι (Gadus morua), ενώ ως βακαλάος ή μπακαλιάρος κυκλοφορούν διάφορα ψάρια της οικογένειας.

  227. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    225. Kι αποκάλυψες,όχι μόνο το μέηλ σου,αλλά και πόσο χρονών είσαι! 😆 … και μετά θες να δίνεις και συμβουλές σε γονείς…θύμα αεκτζή!

  228. Γιάννης Ιατρού said

    228: ήταν Κίντο, όταν το έφτιαξε (τόοοοτε), μη του κρύβεις χρόνια 🙂 🙂

  229. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    229. Δε μιλάς ωραία! Το 61 γεννηθείς είναι ο άνθρωπος. Μην τον βγάλουμε και συνομήλικο του http://www.redicecreations.com/specialreports/wreich1.jpg

  230. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    226 – Ακόμα καλύτερα, πέρα που έχω ψώνιο με τα κορίτσια, πάντα έλεγα ότι μόνο από τις γυναίκες έχει ελπίδα σωτηρίας το ανθρώπινο είδος.

    227 – Άγγελε, απ΄όσο ξέρω, Γάδος, Μουρούνα, Μπακαλιάρος, είναι το ίδιο ψάρι, η ποιότητα των «κομματιών» είναι που κάνει την διαφορά, όμως μπορεί και να κάνω λάθος.

    228 – Την ηλικία μου δεν την έκρυψα ποτέ κιντάκο μου (55 ετών) για ένα λόγο, μ΄αυτά που έχω περάσει κι έχω δεί, θεωρώ μεγάλη τύχη που έχω φτάσει ως εδώ, άλλωστε δεν έχω και πολλά να ζήσω, αισθάνομαι πλήρης.

    » και μετά θες να δίνεις και συμβουλές σε γονείς» Δυό υπέροχες κόρες έχω μεγαλώσει, αν δεν δώσω εγώ συμβουλή σε νέους μπαμπάδες ποιός θα δώσει; (χαμόγελο).

    «θύμα αεκτζή!» Τώρα εσύ βαζελάκο κάτι είπες, αλλά εκεί στο βάθος που είσαι δεν σ΄ακούω (χαμόγελο).

  231. Μαρία said

    Λάλησαν τα αδωνορομποτάκια.

  232. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    230 – Ο παλιός καλός Νέο Kid Στο Block (χαμόγελο).

  233. Tsopanakos said

    @181
    Έπρεπε να το φανταστώ 😛
    «Ἀνερρίφθω» λέει ο καημένος ο Πλούταρχος, jacta est μεταφράζουν…

  234. Γιάννης Ιατρού said

    234 Κάτι τέτοιο…

  235. Πέπε said

    @223:
    Στην Κάρπαθο λένε παστή σαρδέλα την παστή μένουλα (ενώ στα φρέσκα λένε τη σαρδέλα σαρδέλα και τη μένουλα μένουλα). Δίνει την εντύπωση ότι με τη λέξη σαρδέλα εννοούν και τον τρόπο παρασκευής. Δεν ξέρω αν είναι τοπική παραξενιά αυτό ή συνηθίζεται κι αλλού.

  236. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    236 – Τι να σου πώ δεν ξέρω, εγώ από μικρό παιδί ξέρω τις παστές σαρδέλες και τις αντζούγιες, ίσως γιατί όταν αγοράζαμε από τον μπακάλη, παίρναμε σαρδέλες συνήθως, γιατί ήταν πιο φτηνές, αντζούγιες παίρναμε μόνο αν ερχόταν κάποιος επίσκεψη για ουζάκι.

  237. ΓιώργοςΜ said

    78,84,87 «φτου κι απ’ την αρχή»
    Δεν είναι κι η καλύτερη πηγή , είναι όμως λογικοφανές:
    h**p://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2202254/pos-vgike-i-frasi-ftou-ki-ap-tin-archi

  238. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Και το ζήτημα στην Ελλάδα το περνάμε εξ απαλών ονύχων »
    με στόμφο ένας κ.Μελάς καθηγητής πανεπιστημίου λέει,τώρα στο ράδιο Φλας 96.
    Μιλάει και για την ευρωπαϊκή τάση επαναδημοτικοποίησης του νερού(καλό αυτό) αλλά εμείς υπογράψαμε μέσω μνημονίων την ιδιωτικοποίηση του,την πώλησή του λέει.

  239. sarant said

    239 Που δείχνει πόσο κοινό είναι το λάθος.

  240. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    94.
    ο τομεάρχης παιδείας της Ν.Δ. χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «συνοθύλευμα διευθετήσεων με «συγχωροχάρτια»
    http://www.enikos.gr/politics/383443,Apoxwrhse-h-ND-apo-ton-dialogo-gia-thn-Paideia.html

  241. […] Greek translation & language Αλαλούμ με τις μεταφράσεις κρατικών εγγράφων Η σημασία του προγράμματος Παναμαϊκά μεζεδάκια […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: