Ο Όμηρος, τα μαθηματικά και η αγυρτεία
Posted by sarant στο 11 Απριλίου, 2016
Στην αρχή είπα πως θα είναι πρωταπριλιάτικο, διότι στα περισσότερα ηλεκτρονικά μέσα δημοσιεύτηκε ανήμερα την πρωταπριλιά, ωστόσο αυτό ήταν μάλλον ευσεβής πόθος μου -άλλωστε, τα πρώτα σχετικά άρθρα άρχισαν να δημοσιεύονται από τις 31 Μαρτίου (παράδειγμα). Εννοώ την είδηση ότι «Με μαθηματικό κώδικα έγραψε ο Όμηρος τα έπη» όπως διάλεξαν να την τιτλοφορήσουν τα Νέα, που είναι μια περίληψη της ανακοίνωσης που έκανε η φιλόλογος Αναστασία Τσώνη, δ.φ., στην 8η Μαθηματική Εβδομάδα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία-Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας από τις 30 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου.
Τα άρθρα που κατέκλυσαν τον ηλεκτρονικό τύπο (ίσως και τον έντυπο) έχουν όλα μία πηγή, και σχεδόν ταυτόσημο περιεχόμενο, αφού προέρχονται από συνομιλία της κ. Τσώνη σε συντάκτη του ΑΠΕ/ΜΠΕ. Δεν έχω ακόμη δει την ανακοίνωση της κυρίας Τσώνη, οπότε θα βασιστώ στο άρθρο που μεταφέρει τη συνέντευξη/συνομιλία μαζί της. Σε περίπτωση που το περιεχόμενο του άρθρου την αδικεί, ζητώ προκαταβολικά συγνώμη -και αν κάποιος φίλος έχει λινκ προς την ανακοίνωση, πολύ ευχαρίστως να το προσθέσει στα σχόλια. (Τα πρακτικά της Εβδομάδας, παρά τον αρχικό προγραμματισμό, δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, όπως έμαθα).
Η ανακοίνωση πάντως έγινε, ή τουλάχιστον περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Εβδομάδας, όπου το Σάββατο 2 Απριλίου και ώρα 16.00-16.20 ήταν προγραμματισμένη η ανακοίνωση της Αναστασίας Τσώνη: «Μια ανατρεπτική σπουδή για τα ομηρικά έπη. Ο ποιητής της Ιλιάδας και της Οδύσσειας διδάσκει Μαθηματικά και προσδιορίζει τη χρήση των αριθμών» (Πρόκειται για τον τίτλο, όχι για την περίληψη της ανακοίνωσης).
Σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύτηκε σε πάμπολλα διαδικτυακά μέσα, άριστος γνώστης των μαθηματικών, με ιδιαίτερη προτίμηση στον αριθμό 3 φαίνεται πως ήταν ο Όμηρος.
Για να δώσει μαθηματικές προεκτάσεις στους στίχους του, ο ‘Ομηρος χρησιμοποιεί, σύμφωνα με την κ. Τσώνη, τους λεξάριθμους, στους οποίους το γράμμα «άλφα» αντιστοιχεί στον αριθμό «ένα», το «Β» στο δύο και ούτω καθεξής (μετά το «κάππα» οι αριθμοί ανεβαίνουν ανά γράμμα σε δεκάδες και μετά το «ρο» σε εκατοντάδες). Ενδεικτικά αναφέρει, ότι αν οι πρώτες τέσσερις λέξεις της Α’ Ραψωδίας της Οδύσσειας («άνδρα μοι έννεπε, μούσα») «αποκωδικοποιηθούν» με λεξάριθμους προκύπτει ο αριθμός 1182, που αν αθροιστεί ανά ψηφίο, προκύπτει και πάλι ο αριθμός τρία.
«Ολόκληρες αριθμητικές παραστάσεις καταλήγουν στον αριθμό τρία και τα πολλαπλάσιά του» υποστηρίζει η κ. Τσώνη και προσθέτει ότι στην Ιλιάδα, ολόκληρο το κείμενο οργανώνεται μαθηματικά σε τρία επίπεδα.
Δεν χρειάζεται να παραθέσω άλλο -μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια στο λινκ. Υποστηρίζω ότι όσα λέει η ανακοίνωση (αν όντως τα λέει) για λεξάριθμους είναι ανοησίες και ότι κάκιστα έπραξαν οι διοργανωτές της Μαθηματικής Εβδομάδας που, πλάι σε σοβαρές και χρήσιμες ανακοινώσεις επέτρεψαν να παρουσιαστεί μια ανακοίνωση που προάγει την αγυρτεία.
Οι λεξάριθμοι είναι απάτη μεταξύ άλλων διότι από άπειρες σχέσεις διαλέγουν εκείνες που υποτίθεται ότι δείχνουν κάτι σημαδιακό, αγνοώντας όλες τις άλλες. Ο Αργυρόπουλος και άλλοι προπαγανδιστές της λεξαριθμικής θεωρίας, όπως έχουμε ξαναγράψει, επισημαίνουν, ας πούμε, ότι τα γράμματα της λέξης ΘΕΟΣ βγάζουν λεξάριθμο 284 (9+5+70+200), όπως και της λέξης ΑΓΙΟΣ (1+3+10+70+200), όπως και της λέξης ΑΓΑΘΟΣ, άρα, λένε οι υποστηριχτές της λεξαριθμικής θεωρίας, αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο: η ελληνικη γλώσσα έχει την ιδιότητα να μας δείχνει ότι ΘΕΟΣ = ΑΓΙΟΣ = ΑΓΑΘΟΣ. Βέβαια, τον ίδιο λεξάριθμο 284 βγάζουν και άλλες χιλιάδες λέξεις της ελληνικής, όπως ΑΓΡΟΙΚΟΙ, ΒΑΠΟΡΑΚΙ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΠΑΓΟΠΕΔΙΛΑ -περιέργως κανείς λεξαριθμιστής δεν μας είπε ότι η ελληνική γλώσσα δείχνει τη μυστική σχέση του Θεού με τα παγοπέδιλα.
Ειδικεύοντας στην ανακοίνωση της κυρίας Τσώνη, μας λέει ότι «ενδεικτικά» οι πρώτες τέσσερις λέξεις της ραψωδίας α της Οδύσσειας (άνδρα μοι έννεπε μούσα) βγάζουν λεξάριθμο 1182, που άμα το αθροίσουμε βγάζει 1+1+8+2 = 12 = 3 (αυτό, για να μαθαίνετε, λέγεται πυθμενικός λεξάριθμος). Και λοιπόν; Γιατί να διαλέξουμε τις τέσσερις πρώτες λέξεις όμως; Στο κάτω κάτω, ούτε αυτοτελές νόημα έχουν, ούτε στίχος ακέραιος είναι. «Τον άντρα πες μου θεά» -ποιον άντρα; Το λογικό είναι να πάρουμε τις πέντε πρώτες λέξεις («άνδρα μοι έννεπε μούσα πολύτροπον»), που βγάζουν αυτοτελές νόημα -αλλά βλέπετε, οι πέντε λέξεις έχουν το ελάττωμα να βγάζουν λεξάριθμο 2432, που δεν δίνει πυθμενικό 3, ούτε καν πολλαπλάσιό του κι έτσι χαλάει η σούπα. Και γιατί να μη διαλέξουμε τις πρώτες λέξεις της Ιλιάδας; Διότι, απλούστατα, οι 4 πρώτες λέξεις της Ιλιάδας βγάζουν λεξάριθμο 1141, ενώ οι πέντε πρώτες λέξεις, ο πρώτος στίχος δηλαδή (Μήνιν άειδε θεά πηληιάδεω Αχιλλήος) βγάζουν 2057 -και, ω της ατυχίας, κανείς από τους δύο αριθμούς δεν διαιρείται με το 3. Οπότε, εύλογα η κυρία Τσώνη διάλεξε τις τέσσερις πρώτες λέξεις της Οδύσσειας -«ενδεικτικά»!
Αυτό είναι κορφολόγημα (έτσι αποδίδω το αγγλικό cherry-picking). Με το κορφολόγημα μπορεί κανείς να αποδείξει περίπου ό,τι θέλει, όταν παρουσιάζει μόνο τα ευρήματα που επιβεβαιώνουν τη θεωρία του και αποσιωπά τα άλλα, και δυστυχώς το κάνουν κι άλλοι, και σε πιο σοβαρά πειράματα. Να προσέξουμε πάντως ότι η κυρία Τσώνη παίζει με πολύ καλές πιθανότητες, όταν λέει ότι «Ολόκληρες αριθμητικές παραστάσεις καταλήγουν στον αριθμό τρία και τα πολλαπλάσιά του». Διότι, βεβαια, εφόσον ο ένας στους τρεις ακέραιους αριθμούς είναι πολλαπλάσιο του 3, δεν είναι καθόλου περίεργο να υπάρχουν πάρα πολλές «αριθμητικές παραστάσεις» (ό,τι κι αν εννοεί με τον όρο αυτόν) που να καταλήγουν σε πολλαπλάσιο του 3. Το αξιοσημείωτο θα ήταν να μην υπάρχουν!
Θα μου πείτε, τους λεξάριθμους τους πίστευαν οι αρχαίοι, μιλούσαν για ισοψηφία (όταν δυο λέξεις έχουν την αυτήν ψήφον, δηλαδή τον ίδιο λεξάριθμο κατά τη σημερινή ορολογία), όπως επίσης ανάλογες δοξασίες πίστευαν και οι εβραίοι καβαλιστές, και άλλοι. Το ότι οι αρχαίοι Έλληνες, μαζί με τόσες άλλες δεισιδαιμονίες και προλήψεις, πίστευαν τους λεξάριθμους, δεν είναι υπέρ των λεξαρίθμων -είναι κουσούρι των αρχαίων Ελλήνων, απολύτως κατανοητό για την εποχή. Πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι τους έπαιρναν και πολύ στα σοβαρά, αν κρίνω από το επίγραμμα του Στράτωνος, στην «παιδική μούσα» του: «Πρωκτὸς καὶ χρυσὸς τὴν αὐτὴν ψῆφον ἔχουσιν· ψηφίζων δ’ ἀφελῶς τοῦτό ποθ’ εὗρον ἐγώ». Δεν μεταφράζω, τι τρισχιλιετείς είμαστε -αλλά θυμήθηκα ένα φίλο μου Γιώργο που ήθελε μία Ρένα, και λεξαριθμούσε με διάφορες παραλλαγές των δύο ονομάτων τους (Ειρήνη, Ρήνα, Ρηνιώ κτλ.) για να πετύχει ισοψηφία!
Αλλά η αναφορά στους αρχαίους μάς φέρνει στο επόμενο ερώτημα: με ποιο αλφάβητο θα μετρηθεί ο λεξάριθμος, εφόσον κάνουμε λόγο για τον Όμηρο; Ποιο αλφάβητο ήξερε ο Όμηρος; Ήξερε αλφάβητο; Το ελληνικό αλφάβητο δεν είχε πάντοτε τη μορφή που έχει σήμερα, οι αρχαίοι Αθηναίοι του χρυσού αιώνα, ας πούμε, δεν είχαν Ξ, Ψ και Ω, ενώ το Η το είχαν για δασεία (ΕΔΟΧΣΕ ΤΕ ΒΟΛΕ ΚΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΔΟΧΣΕΝ ΤΕΙ ΒΟΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟΙ ΔΕΜΟΙ γράφαν). Αλλά και το κείμενο του Ομήρου που έχουμε εμείς στα χέρια μας, ακόμα κι αν παρακάμψουμε όλη τη συζήτηση για το ομηρικό ζήτημα, που γεμίζει πολλούς τοίχους βιβλιοθήκης, είναι εκείνο που έχει προκύψει από την πεισιστράτεια διόρθωση, και βέβαια από τις αναρίθμητες μικροδιορθώσεις των φιλολόγων που ακολούθησαν -και βέβαια και η παραμικρή τροποποίηση αλλάζει τους λεξάριθμους. Από αυτά καταλαβαίνουμε πως αν είναι μία φορά εξωφρενική η λεξαριθμική θεωρία γενικώς, γίνεται δέκα φορές εξωφρενική σε σχέση με τα ομηρικά έπη.
Η αντίρρησή μου, να το τονίσω, αφορά τους λεξάριθμους ειδικά. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν συμβολισμοί συνδεδεμένοι με αριθμούς. Τέτοιοι υπάρχουν και στα ομηρικά έπη, και στα παραμύθια, και στη Βίβλο και παντού. Η τριαδικότητα είναι πανταχού παρούσα, τριάδες υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες, όχι μόνο στη χριστιανική. Μια εργασία που θα εστιαζόταν στο να αναδείξει τις τριάδες (ή τετράδες ή οτιδήποτε) στα ομηρικά έπη, χωρίς να βουλιάζει στον βάλτο των λεξαρίθμων, θα ήταν καλοδεχούμενη, αν και υποθέτω ότι τέτοια θέματα θα έχουν ήδη προ πολλού διερευνηθεί.
Αλλά βέβαια, η αναφορά στους λεξαρίθμους αρκεί για να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων οποιαδήποτε εργασία την περιέχει, χωρίς καν να κοιτάξουμε το υπόλοιπο περιεχόμενο. Είναι όπως αν ρίξεις μια κουταλιά του γλυκού δηλητήριο σε ένα καζάνι σούπα: αρκεί για να κάνει όλη τη σούπα ακατάλληλη προς βρώση.
Και χωρίς να θέλω να εστιάσω τη συζήτηση στη συντάκτρια της ανακοίνωσης, με λύπη μου παρατηρώ ότι σε άλλη εργασία της που την έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο, και που τη διδάσκει στους μαθητές της στο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, πιστεύει ότι οι επιστολές του Μενένιου Άπιου προς τον Ατίλιο Νάβιο τάχα βρέθηκαν σε Οξυρρύγχιους παπύρους και τους μετέφρασε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ενώ έχει από πολύ καιρό δηλωθεί επίσημα και σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται για μια φάρσα του Κωστάκη Τσάτσου -τα καλογραμμένα αυτά κείμενα που περιγράφουν τον χαρακτήρα των Ελλήνων δεν τα έγραψε κανείς Ρωμαίος αλλά ο ίδιος ο Τσάτσος! (Περισσότερα, στο παλιό μας άρθρο). Βέβαια, είναι συγχωρητέο να παραπλανηθεί κανείς με τους ανύπαρκτους παπύρους -ενώ είναι εντελώς ασυγχώρητο να μιλάει για λεξάριθμους σε επιστημονικό συνέδριο. Ασυγχώρητο όχι μόνο και όχι τόσο για την ίδια την καθηγήτρια, αλλά κυρίως για τους διοργανωτές του συνεδρίου, που άθελά τους έδωσαν κύρος στην αγυρτεία των λεξαρίθμων.
Κλείνοντας, όταν πρωτοσυζητήσαμε (στα σχόλια σαββατιάτικου άρθρου) το θέμα της λεξαριθμικής ανακοίνωσης, κάποιος σχολιαστής που φαίνεται να είχε σχέση με τη Μαθηματική Εβδομάδα, σχολίασε ότι το επίπεδο στις φετινές ανακοινώσεις ήταν υψηλό, και συμφώνησε ότι «σε καμία περιπτωση δεν θα έπρεπε να ξεφύγει αριθμολογική «εργασία»» -ειλικρινά, περιμένω περισσότερες διευκρινίσεις και σε αυτό αποβλέπει και το σημερινό άρθρο.
π2 said
ΕΔΟΧΣΕΝ ΤΕΙ ΒΟΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟΙ ΔΕΜΟΙ για την ακρίβεια.
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
Όπως λένε και στο χωργιόμ στη Ρούμελη «Τρία πλιά και δυο τσώνη α!»
argyris446 said
Reblogged στις worldtraveller70.
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
Παρατηρώ ότι μία στις τρεις λέξεις (περίπου…) του άρθρου του Νικοκύρη έχει λεξάριθμο πολλαπλάσιο του 3. Τρία! (με του σμπάθειου!) Τυχαίο! Δεν νομίζω…
Παλιοσειρά said
«Ασυγχώρητο όχι μόνο και όχι τόσο για την ίδια την καθηγήτρια, αλλά κυρίως για τους διοργανωτές του συνεδρίου»
Για το υπουργείο που επιτρέπει ακόμα σε αυτή την κυρία να διδάσκει στη μέση εκπαίδευση (και μάλιστα σε πειραματικό, τρομάρα) είναι συγχωρητό; Από την ελευθερία της επιστήμης μέχρι την ελευθερία της αγυρτείας υπάρχει μια κάποια απόσταση.
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!
Νικοκύρη, δε θέλω να κάνω το λαθοθήρα μα μιας και τα είδα, δυο παροράματα:
-αυτό, για να μαθαίνετε, [λέγετε] λέγεται
-[τους πέντε πρώτους στίχους] τις πέντε πρώτες λέξεις
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
6: Ωχ, στραβομάρα μου, ευχαριστώ!
sarant said
1: Και βέβαια το ΧΣ έχει πολύ μεγαλύτερο λεξάριθμο από το Ξ 🙂
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Το πρόβλημα δεν είναι της κυρίας Τσώνη ή των διοργανωτών της Μαθηματικής Εβδομάδας: είναι, δυστυχώς, γενικευμένο (μικρή είναι η απόσταση μεταξύ της όποιας Τσώνη και της Γιάννας Μυράτ, της οποίας την επιστολή για τον Φαμπρ σχολιάζαμε προ ημερών…)
Ένα έθνος, που έχει αποτύχει ν’ αποδείξει την σπουδαιότητά του στο σύγχρονο κόσμο, μέσα από σειρά υπερβολών και παλλινωδιών, ανατρέχει συνεχώς, με αμφίβολα -οπωσδήποτε- αποτελέσματα, στον αρχαίο ένδοξο κόσμο, του οποίου νομίζει ότι αποτελεί συνέχεια, για ν’ αποδείξει την ουσία και βαρύτητα της ύπαρξής του σήμερα.
Χρησιμοποιώντας λάθος όπλα, φαντασιώσεις κι εμμονές, που πόρω απέχουν απ’ τη σοβαρότητα.
Γς said
Καλημέρα
>τριάδες υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες, όχι μόνο στη χριστιανική
Οι τρεις παρθένες
«Η μία πρέπει να είναι [να ήταν] η κόρη μου»:
Αγάπη said
Με απογοητεύετε: δηλαδή πρέπει να πάψω να στηρίζομαι στην αριθμολογία για να κανονίζω τη ζωή μου; Τί μού απομένει πλέον; 🙂
ΓιώργοςΜ said
5 Ευτυχώς, η λόξα του καθενός δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με την ικανότητά του ή την απόδοσή του στο κυρίως επάγγελμά του. Πιθανόν η κυρία αυτή να είναι εξαιρετική δασκάλα ή μαθηματικός ή και τα δύο. Έχω κάποιο άλλο παράδειγμα στο νου και το λέω.
Είναι σαν το ανέκδοτο, που στην κατακλείδα του λέει «ρε φίλε, εγώ τρελλός είμαι, δεν είμαι βλάκας!»
Αν ήταν να φύγει κόσμος από τα Λύκεια λόγω ανεπάρκειας, θα έπρεπε ν’ αδειάσουν τα μισά… Σε πολύ μεγάλο ποσοστό (δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος να βρεθούν νούμερα, μιλάω από εμπειρία δική μου, γνωστών και φίλων), οι καθηγητές λειτουργούν ως πρωινοί μπεϊμπισίτερ, αποδεχόμενοι ότι όλη τη δουλειά τα παιδιά θα την κάνουν στα φροντιστήρια, ή, το συνηθέστερο και πιθανότερο, σπρώχνουν τα παιδιά προς τα κει για να κονομήσουν κανένα ιδιαίτερο.
Γς said
4:
Αυτό το τρία [που ενίοτε γίνεται τέσσερα] δεν μετράει
Κουνελόγατος said
Ένα παρόμοιο άρθρο ήταν η αφορμή να σε «γνωρίσω» ηλεκτρονικά, στο έχω γράψει κιόλας για μια «φίλη» που με είχε πρήξει με τέτοιας φύσης ρεζιλίκια… 🙂
Καλημέρα.
Γς said
11:
Στηρίξου επάνω μου.
[αφού με ξαναβάλεις στους φίλους σου στο ΦΒ]
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Ο τίτλος του σημερινού σου άρθρου, πάντως, μου θύμισε εκείνον του πρώτου κεφαλαίου του «Καπλανιού της βιτρίνας», της Ζέη (: «Οι βαρετές κυριακές, ο Ίκαρος και η προπαίδεια»)…
Alexis said
#12: Σωστή η παρατήρησή σου, θεωρητικά η κ. Τσώνη μπορεί να είναι μία καλή φιλολογος.
Θεωρητικά λέω, γιατί κάποιος που ψάχνει αλήθειες στους λεξάριθμους, ε δεν εμπνέει και πολύ εμπιστοσύνη για την επιστημονική του κατάρτιση και για τον τρόπο σκέψης του γενικότερα.
Πάνος με πεζά said
Ωχ Θεέ μου…
Θυμήθηκα το Σμηναγό-ερμηνευτή της Αποκάλυψης, που είχαμε στο στρατό, και μας πιπίλιζε με τον πόλεμο που θα γινόταν στην Κωνσταντινούπολη το 2001…
Γς said
10:
>τριάδες υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες
Και στα παραμύθια
[πάλι με την κόρη μου]
Κουνελόγατος said
Μοι προξενεί αλγεινήν εντύπωσιν πως κανείς από τους Ιουδαίους φίλους του ιστολογίου δεν ανέφερε τον αριθμό 7. Κατσικάκια, θαύματα, και άλλα, που αν προκληθώ από τη γνωστή κλίκα, θα παραθέσω…
Γς said
20:
Alexis said
#9: Μην μπλέκεις τη Γιάννα Μυράτ, είναι άλλη περίπτωση.
Σου είχα πει και σ’ εκείνο το άρθρο ότι δεν μπορούμε να πούμε την Μυράτ «ατάλαντη» επειδή δεν συμφωνούμε με τις απόψεις της. Εκτός κι αν έχουμε άποψη και γνώσεις για το καλλιτεχνικό της έργο.
Στην περίπτωση της Τσώνη όμως έχουμε να κάνουμε με μία «επιστημονική» ανακοίνωση σε ένα συνέδριο που αγγίζει τα όρια της αγυρτείας. Εδώ μπορούμε να πούμε πολλά για την επιστημονική της επάρκεια αλλά και τον τρόπο δουλειάς της.
Και για να πούμε και του στραβού το δίκιο, δεν διέκρινα στην επιστολή της Μυράτ κάποια ιδιαίτερη αρχαιοπληξία και προγονολατρεία…
Alexis said
#21: Γκολ και ξύλο στον (μπιιιιπ…. ) τον Θρύλο! 😡
Λ said
Με την ευκαιρία αυτή να ρωτήσω αν υπάρχουν παραλλαγές των ομηρικών επών ή μία και μοναδική βερσιόν.
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
22,
δεν σου είχα απαντήσει σ’ εκείνο το (διορθωτικό;) σχόλιό σου, γιατί το διάβασα με πολλή καθυστέρηση κι εν τω μεταξύ είχαν μεσολαβήσει πολλά άλλα, πιο ουσιαστικά, σχόλια, ώστε να μην επιθυμώ να δώσω την εντύπωση του «βαρεμένου» με τη Μυράτ. Βλέπω, όμως, ότι, για κάποιον δυσεξήγητο λόγο, σε πλήγωσα -πώς αλλιώς θα γυρνούσες τώρα στο περιεχόμενο εκείνου του σχολίου μου;-, γι’ αυτό, προκειμένου να ησυχάσεις κι εσύ (κι εγώ), αναγνωρίζω ότι δεν έχω επαρκή άποψη και γνώση του συνόλου της καλλιτεχνικής προσφοράς της.
Η αρχαιοπληξία της και η προγονολατρεία της, όμως, και να με συγχωρέσεις, μέσω της εν λόγω επιστολής της, κάνουν «μπαμ».
Και μπορώ ανερυθρίαστα να προσθέσω: και η βλακεία της!
Γς said
23:
Αντε γειά!
Κουνελόγατος said
Κύριε Γς, σύγγαυρος κι εσύ;
Υ.Γ. Σύγγαυρος=σύντροφος γαύρος…
Ηλίας said
Αν δεν με απατά η γέρικη και ασθενής μνήμη μου , ο γκαιμπελακος ή ο παρανοϊκός με το μουστάκι του Σαρλώ , επέμεναν πως με την κατάλληλη προπαγάνδα-πλύση εγκεφάλου , μπορούμε να πείσουμε το πόπολο πως 5χ5 κάνει 30 .
Αν ζούσαν στις μέρες μας και έβλεπαν αυτά που συμβαίνουν , θα άνοιγαν σαμπάνιες στου Σφακιανάκη τον καφενέ απ’ την χαρά τους .
Όταν γράφετε τέτοια άρθρα ( απεμπολων του πέρα δώθε κείθε εμβολων ανάλογα ) σας θαυμάζω .
Εύγε .
Νίκος Α. said
Ε όχι! Σε λίγο θα αρνηθούμε και τη σχέση του Θεού με την ιπτάμενη τσαγιέρα!
Γς said
27:
Σύγγαυρος
Διονύσης said
Το κυριότερο επιχείρημα για να απορριφθεί η οποιαδήποτε θεωρία που δίνει αξια στους λεξάριθμους και αναφέρει και τον πυθμενικό αριθμό (ο όρος πυθμενικόςχρησιμοποείται από τους αρχαίους μαθηματικούς αλλά όχι με την έννοια που εμφανίζεται π.χ. στο κ. Αργυρόπουλο) είναι το ζήτημα της μεθοδολογίας. Από τη λέξη π.χ. άνδρα (η οποία δίνει λεξάριθμο αν δεν κάνω λάθος 156) έχουμε το άθροισμα :ρνστ: (παράσταση με αρχαίο σύστημα μιας και αυτό χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι, σωστά;). Αυτό λοιπόν το άθροισμα όλοι οι αριθμολόγοι το μετατρέπουν σε σύγχρονο δεκαδικό (156) και μετά αναλύουν τον αριθμό στα ψηφία του και αθροίζουν την ονομαστική αξία των ψηφίων (12 και συνεχίζουν προσθέσεις μέχρι να φτάσουν στον λεγόμενο πυθμενικό ο οποίος ως εκ θαύματος είναι 3 ). Και δυστυχώς υπάρχουν κι επιστήμονες που δίνουν βάση σε τέτοιες θεωρίες. Το άθροισμα των ψηφίων ενός σύγχρονου δεκαδικού αριθμού δεν έχει κάμια αξία στα σύγχρονα μαθηματικά πόσο μάλλον στα αρχαία που δεν βασίζονταν και δεν γνώριζαν καν τους σύγχρονους δεκδικούς αριθμούς.
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα,
μιάς και μιλάμε για τους ΑΗΠ, μερικά σχόλια για τον αριθμό της λεγάμενης:
Ο αριθμός τρία είναι ο κατ’ εξοχήν «μαγικός αριθμός» στη αρχαία Ελλάδα, π.χ. Αριστ., Περί Ουρ. Ι. 268 α:
…και παρά ταύτα ουκ εστίν άλλο μέγεθος δια το τα τρία πάντα είναι και το τρίς πάντη. Καθάπερ γάρ φασι και οι Πυθαγόρειοι, το πάν και τα πάντα τοις τρισίν ώρισται τελευτή γαρ και μέσον και αρχή τον αριθμόν έχει τον του παντός, ταύτα δε τον της τριάδος…
Μάλιστα η σπονδή αποκτά μαγικό χαρακτήρα μέσω της τριπλής επανάληψης, π.χ. Θεοκρίτου, Ειδύλλια 2, Φαρμακεύτρια:
(Η Σιμαίθα κάνει τα μαγικά της για τον Δέλφη τον Μύνδιο. Κάνει λοιπόν τρεις σπονδές παρακαλώντας να ξεχάσει ο Δέλφης κάθε άλλον έρωτα -… τον νου σου συνονόματε 🙂 -, όπως ξέχασε ο Θησέας στη Νάξο την Αριάδνη.)
ες τρις αποσπένδω και τρις τάδε, πότνια, φωνώ
είτε γυνά τήνω παρακέκλιται είτε και ανήρ,
τόσσον εχοι λάθας όσον ποκά Θησέα φαντί
εν Δία λασθήμεν έυπλοκάμω Άριάδνας
(Μετάφραση: Δ. Ρήσος)
Τρεις φορές κάνω σπονδή και τρεις φορές αυτά, δέσποινα, φωνάζω:
Είτε είναι τώρα με γυναίκα είτε με άνδρα, (!!!!, τα θαυμαστικά δικά μου 🙂 )
να τους ξεχάσει, όπως ξέχασε κάποτε, καταπώς λένε, ο Θησέας
στη Νάξο την ομορφοπλέξουδη Αριάδνη
Και τροφή για τον μεταμεσονύκτιο σχολιαστή (αν ξέρει γερμανικά):
Η συμβολική σημασία του αριθμού τρία συνέχισε να υπάρχει και στον Χριστιανισμό, π.χ. Η. Usener, «Dreiheit», στο: RhMus LVIII (1903), 161-208.
Κουνελόγατος said
Μπορείτε να κάνετε και πειράματα

http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiDkcDJkobMAhUGGCwKHQl1Cg0QFggaMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.arithmosofia.com%2FThreadReplies.aspx%3Fp%3D1%26ThreadID%3D13&usg=AFQjCNE2rmyH98H1UGnxbzCQsVSnOGxw3g
cronopiusa said
Μ’ ότι δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις
Dialogues on Mathematics
by Alfred Renyi
προβλέπω αιμύλες και σπουδαιόμυθες μονομαχίες σήμερα
Καλή σας μέρα καλή βδομάδα!!!
Γς said
Ο Ομηρος [Simpson] και τα μαθηματικά του
Παναγιώτης Κ. said
Θέτω δύο ερωτήματα:1) Γιατί βρίσκουν απήχηση οι διάφορες αγυρτείες; 2) Τι μπορεί να σημαίνει η φράση «ξέρω Μαθηματικά;»
Με αφορμή το σημερινό άρθρο, ας μη μας διαφεύγει το γεγονός της αντιφατικής φύσης των ανθρώπων.
Ο Νεύτων για παράδειγμα είχε… ξοδευτεί να μετατρέψει τον μόλυβδο σε χρυσό χωρίς βεβαίως αυτή η εμμονή να μειώνει την αξία του ως πρωτοπόρου επιστήμονα.
cronopiusa said
ψάχνεται πολύ με τα μεταφυσικά με την κβαντική φυσική
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
«..αλλά βλέπετε, οι πέντε λέξεις έχουν το ελάττωμα να βγάζουν λεξάριθμο 2432, που δεν δίνει πυθμενικό 3…»
Σχολαστική παρατήρηση Νικοκύρη (μη μας πουν και μαθηματικώς «απρόσεκτους»! 🙂 ) Ο πυθμενικός μπορεί να είναι και 6 ή 9 για να ικανοποιεί το ομηρικοτσώνηο κριτήριο.
αριθμός ,με digital root 3,6,9 διαιρείται με το 3.
cronopiusa said
Γιάννης Ιατρού said
Για να συμπεριλάβουμε και τη λαϊκή παράδοση και τα παραμύθια στον κύκλο του «τρία», εδώ ένα ενδιαφέρον άρθρο με πολλές παραπομπές (και στον … Κακριδή, Ομηρικές έρευνες, Αθήνα 1944, (σ. 156-157)) από την Ιφιγένεια Τριάντου-Καψωμένου, με τίτλο Ο τρίτος ο μικρότερος στο λαϊκό παραμύθι: οι μυθολογικές καταβολές του φαινομένου και οι κοινωνιολογικές διαστάσεις του
Ένα μικρό απόσπασμα από το άρθρο:
……
Ένας από τους πιο σημαντικούς νόμους της λαϊκής ποίησης και αφήγησης είναι ο «νόμος του αριθμού τρία», σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει στο λαϊκό λόγο ένα σχήμα τριμερούς κλιμάκωσης ώστε τα μέλη μιας περιόδου λόγου έχουν την τάση να “αυξάνονται” ως προς το μέγεθός τους, έτσι ώστε το δεύτερο να είναι μεγαλύτερο από το πρώτο και το τρίτο μεγαλύτερο από το δεύτερο. Είναι ένας νόμος που παρατηρείται κατεξοχήν στα δημοτικά τραγούδια, ενώ τον βρίσκουμε συχνά και στα ομηρικά έπη.
Σύμφωνα με τον Δανό Axel Olrik, που πρώτος διατύπωσε τον επικό αυτό νόμο, «τρεις είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων και αντικειμένων που απαντούν στην παραδοσιακή αφήγηση (παραμύθια, μύθοι, τραγούδια, παραδόσεις)», ενώ «τίποτε δεν διαφοροποιεί τον μεγάλο όγκο της λαϊκής αφήγησης από τη νεότερη λογοτεχνία […] όσο ο αριθμός τρία».
Ο νόμος του αριθμού τρία συνδυάζεται συνήθως με έναν άλλο επικό ποιητικό νόμο, τον οποίο, επίσης, διατύπωσε ο Axel Olrik, τον «νόμο της επανάληψης» και ισχύει για όλα τα είδη του λαϊκού λόγου:
-το ένα (σπαθί) ΄ναι για τους φτωχούς, τ’ άλλο για τους αρκόντους,
το τρίτον το φαρμακερό για μας τους αντρειωμένους – (Σύμη)
Έτσι και στο ακριτικό τραγούδι του Πορφύρη:
Παρασκευή γεννήθηκε, Σαββάτον εβαφτίστη,
Την Τσεργατσήν εζήτησε κουτσά να κοκκαλίσει
Οι δύο αυτοί νόμοι που είναι βασικοί για τη λαϊκή δημιουργία, και η παρουσία τους διαγράφεται σε όλα τα είδη της προφορικής λαϊκής παραγωγής, φαίνεται ότι «στηρίζονται σε ένα κοινό ψυχολογικό υπόστρωμα, δηλαδή μιαν ενδιάθετη τάση του ανθρώπου να ολοκληρώνει την σκέψη του με τριαδικά σχήματα»
………
Γιάννης Ιατρού said
40: Sorry, το σωστό link: εδώ
Avonidas said
Καλημέρα.
Αλλά βέβαια, η αναφορά στους λεξαρίθμους αρκεί για να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων οποιαδήποτε εργασία την περιέχει, χωρίς καν να κοιτάξουμε το υπόλοιπο περιεχόμενο.
Διαφωνώ κάθετα. Δεδομένου ότι πολλοί στην αρχαιότητα χρησιμοποίησαν την ισοψηφία, γιατί να μην μπορεί να σταθεί μια μελέτη που *τεκμηριώνει* με σοβαρά επιχειρήματα τη χρήση της ισοψηφίας σε ένα έργο και την μελετά σαν δοξασία;
Για παράδειγμα, μια από τις κυρίαρχες ερμηνείες για τον Αριθμό του Θηρίου (χξς — εξακόσια εξήντα έξι, ή πιθανώς εξακόσια δέκα έξι) στην Αποκάλυψη, είναι ότι πρόκειται για ισοψηφία με κάποιο όνομα (ἀριθμὸς γὰρ ἀνθρώπου ἐστί). Θα πετάξουμε όλες τις σχετικές μελέτες στα σκουπίδια;
Τέλος, να επισημάνω μια αναντιστοιχία: αν κάποιος κάνει λόγο για αριθμητικούς κώδικες στη Βίβλο, είναι αγύρτης. Αν κάνει λόγο για προφητείες, είναι θεολόγος. Γιατί, εφόσον και στις 2 περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με ερμηνείες τραβηγμένες από τα μαλλιά;
παπαΣτρούμφ said
Από πού κι ως πού η 8η Μαθηματική Εβδομάδα είναι «επιστημονικό συνέδριο»; Μήπως ξεχειλώνουμε λίγο τον όρο, όπως όταν αποκαλούμε «επιστήμονα» άνθρωπο οποιονδήποτε πτυχιούχο τριτοβάθμιας και «καθηγητή» κάθε εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας; Μήπως τελικά δεν είναι και τόσο περίεργο που μιλάνε για λεξάριθμους σε μια τέτοια εκδήλωση;
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
42. Άλλον να μελετάς ως καταγεγραμένη ιστορία και δοξασία την ισοψηφία /αριθμοσοφία ,κι άλλο να την μεταχειρίζεσαι ως το κυρίως αποδεικτικό σου εργαλείο για να πεις ότι ο Όμηρος, ο Θουκιδίδης ,ο Αισχύλος ή ο Μπαγκς Μπάνυ έχουν εκούσια μαθηματικά μοτίβα. Πού ακόμα κι αν έχουν, ΔΕΝ αποδεικνύει αυτό καμία «μαθηματική δομή» η «μαθηματικότητα» (έννοιες κενές σαφούς περιεχομένου και ορισμού,άλλωστε…). Αποδεικνύει ίσως μια προτίμηση/μικρή λόξα τους, μικρολόξες που όλοι οι άνθρωποι/δημιουργοί διαχρονικά είχαν και έχουν.
Παναγιώτης Κ. said
Επίσης να θυμίσω την τρέλα στην εποχή του χρηματιστηρίου. Φιμπονάτσι, πιθανότητες, βαριά Μαθηματικά και δεν ξέρω τι άλλα ακόμη είχαν επιστρατευθεί. Και τότε διάφοροι επιστήμονες είχαν …αναλάβει να μας πουν πως θα γίνουμε πλούσιοι.
Στο βιβλίο του «Παγκόσμιος Μινώταυρος» ο Γιάνης ξεκινάει με το εξής περιστατικό.
Η βασίλισσα της Αγγλίας, με την έναρξη της κρίσης το 2008, κάλεσε τους ακαδημαϊκούς της βασιλικής ακαδημίας και τους επέπληξε λέγοντας : «Γιατί δεν το προβλέψατε;».
Με τα παραπάνω παραδείγματα ίσως μετριάζω την ευθύνη της κυρίας φιλολόγου… 🙂
Alexis said
#25: Ε, εντάξει δεν πληγώθηκα κιόλας 🙂 που είπες τη Μυράτ ατάλαντη, απλώς αναρωτήθηκα γιατί…
Ξέρεις έχω μία σχετική πετριά μ’ αυτό. Μπορεί να διαφωνώ μέχρι θανάτου με τις πολιτικές απόψεις ενός καλλιτέχνη, αλλά δεν μ’ αρέσει να μηδενίζω το έργο του, αν έχει κάτι να πει.
Μου έχει μείνει …τραύμα από την εποχή της αλήστου μνήμης «Αυριανής» που προσπαθούσε να βγάλει τον Χατζιδάκι …άμουσο και συνθέτη της πλάκας, επειδή δεν ήταν …ΠΑΣΟΚ. Η κουρ(αδ)οφυλλάδα, ποιόν; Τον μέγιστο Χατζιδάκι!!! 😡 😡 😡
Τώρα, για την προγονολατρεία της Μυράτ αυτό το «ξεφτιλίζει και τους Ολύμπιους Θεούς – σύμβολο του Ελληνικού λαού και της παράδοσης του» είναι οπωσδήποτε γραφικό και κάνει μπαμ, αλλά εγώ προσωπικά δεν θα την χαρακτήριζα αρχαιόπληκτη από αυτό και μόνο.
Αλλά ΟΚ, απόψεις είναι αυτές…
Avonidas said
#44. Εγώ σχολίασα το ότι μπορούμε να απορρίψουμε ΟΛΕΣ τις εργασίες που αφορούν λεξαρίθμους, χωρίς να δώσουμε σημασία στο περιεχόμενο.
Avonidas said
Η βασίλισσα της Αγγλίας, με την έναρξη της κρίσης το 2008, κάλεσε τους ακαδημαϊκούς της βασιλικής ακαδημίας και τους επέπληξε λέγοντας : «Γιατί δεν το προβλέψατε;».
Εμ, έπρεπε να χε βασιλικούς αστρολόγους, αυτοί κάνανε καλύτερη δουλεία. Βάλε κει κάναν Robertus a Fluctibus, κάναν John Dee, να σου πούνε τα μελλούμενα με ακρίβεια τρίτου δεκαδικού ψηφίου 😛
(Πού σαι ρε Ουμπέρτο με το Εκκρεμές σου, να τους ξεχέσεις καλά καλά…)
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
47. Ok. ίσως στο «Αλλά βέβαια, η αναφορά στους λεξαρίθμους αρκεί για να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων οποιαδήποτε εργασία την περιέχει, χωρίς καν να κοιτάξουμε το υπόλοιπο περιεχόμενο.» του Νίκου, πρέπει η «αναφορά» να γίνει «αναφορά ως αποδεικτικό εργαλείο»
Ανδρέας said
36
Εύστοχη ερώτηση.
Ως προς την 1η ερώτηση έχει να κάνει με τα δυο μέρη του εγκεφάλου νομίζω.
Το αριστερό αντιστοιχεί στις ‘λογικές’ διεργασίες και το δεξί στις ‘συναισθηματικές’ λειτουργίες.
Επίσης σε επιμέρους τμήματα-περιοχές όπως αυτά που σχετίζονται με τις λειτουργίες του εγκεφάλου όταν για παράδειγμα προσευχόμαστε ή αυτά που απενεργοποιούνται όταν σκεφτόμαστε τον Θεό.
Υπήρχε και υπάρχει μια έντονη τάση σε μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων προς τις λεγόμενες μεταφυσικές λειτουργίες όπως η προσέγγιση των θείων μέσω της πίστης.
Η θρησκεία το αποδέχεται και λέει ότι δεν υπάρχει λογικός τρόπος προσέγγισης του θείου. Η το πιστεύεις ως έχει ή όχι.
Εκεί που παύει η λογική ξεκινάει η διαίσθηση με λίγα λόγια.
Αυτό όμως το εκμεταλλεύονται και οι επονομαζόμενοι αγύρτες. Καφετζούδες, αστρολόγοι κλπ ειδικότητες. Βέβαια αγύρτες είχε και θα έχει ο κάθε επαγγελματικός κλάδος.
Δεν είμαι σίγουρος αν είναι μόνο κακό αυτό (η λειτουργία του δεξιού μέρους του εγκεφάλου). Πιθανά η διαισθητική αντιμετώπιση-λειτουργία δρα υπεραναπληρωματικά ως προς την επίτευξη ενός στόχου, σε συνολικά ανθρώπινο επίπεδο κι όχι μόνο στο άτομο.
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
46,
να δεις που, στο τέλος, θα καταλήξουμε κολλητοί!!!
(Μα… είναι ποτέ δυνατόν να σου θύμισα, ΕΓΩ!, την Αυριανή;)
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
28 Νάσαι καλά! (Ποιον Σφακιανάκη από τους δύο; )
31 Ε ναι…
36 O Νεύτωνας έκανε πολλά μαγικά και αλχημιστικά, κι αυτό δεν είναι ευρύτερα γνωστό -αλλά ήταν κι η εποχή τέτοια.
40 Ακριβώς! Έψαχνα χτες να βρω πώς λέγεται ο νόμος και δεν το βρήκα. Αλλά μακάρι να έμενε εκεί η εργασία, στις τριάδες των ομηρικών επών.
42-44: Εννοώ αυτό που λέει ο Νεοκίντ
Avonidas said
#49. Ούτε κι αυτό αρκεί. Γιατί βέβαια η Τσώνη δεν χρησιμοποιεί λεξάριθμους ως αποδεικτικό εργαλείο, δεν βρίσκει λεξαριθμικές σχέσεις. Ισχυρίζεται ότι ο Όμηρος έβαλε συνειδητά αυτές τις σχέσεις στο έργο του, και *αυτός* ο ισχυρισμός είναι εντελώς ατεκμηρίωτος.
Για παράδειγμα, στη Θεία Κωμωδία είναι εντελώς τεκμηριωμένα ολόκληρα επίπεδα συμβολισμού, με πιο φανερό το μοτίβο του 3 που ξεκινά από τη δομή της τερτσίνας (τρίστιχα), προχωρά στον αριθμό των Canto (33 σε κάθε βιβλίο, συν την εισαγωγή στην Κόλαση, σύνολο 100), και συνεχίζεται με τους Κύκλους της Κόλασης (3×3), τα επίπεδα του Καθαρτηρίου, τις Ουράνιες Σφαίρες κλπ. Όλα αυτά είναι αναντίρρητα εκεί, σκόπιμα και συνειδητά.
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
53β,
παρόμοια, φαίνεται, ήταν και η πρόθεση του «δικού» μας Καζαντζάκη, με τους 33.333 στίχους της «Οδύσειάς» του.
Με άλλα λόγια, 3 να είναι κι ό,τι νά ‘ναι!
Ανδρέας said
53
»Για παράδειγμα, στη Θεία Κωμωδία είναι εντελώς τεκμηριωμένα ολόκληρα επίπεδα συμβολισμού, με πιο φανερό το μοτίβο του 3 που ξεκινά από τη δομή της τερτσίνας (τρίστιχα), προχωρά στον αριθμό των Canto (33 σε κάθε βιβλίο, συν την εισαγωγή στην Κόλαση, σύνολο 100), και συνεχίζεται με τους Κύκλους της Κόλασης (3×3), τα επίπεδα του Καθαρτηρίου, τις Ουράνιες Σφαίρες κλπ. Όλα αυτά είναι αναντίρρητα εκεί, σκόπιμα και συνειδητά.»
Τότε το ερώτημα είναι γιατί δεν ανέφερε αυτά τα ονόματα παρά μίλησε για τον Όμηρο;
Μήπως τα ανάφερε κι αυτά;
Κουνελόγατος said
Κατά τον αείμνηστο Γιάννη Καλαϊτζή, υπήρχε και ο τρίτος ο μακρύτερος (ΓΑΠ)… 🙂
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
53β,
…επίσης, με 9 (3Χ3) πιάτα εικονογράφησε τη «Θεία Κωμωδία» και ο πορτογάλος συγγραφέας και καλλιτέχνης Lima de Freitas.
Κώστας said
ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ, ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ, ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ!
Μόλις χθές το βράδυ είχα μια ανάλογη τραυματική εμπειρία. Βγήκα για λίγο να πιω μια μπύρα πριν πάω για ύπνο, σε αξιόλογο στέκι της περιοχής, για το οποίο δεν θα δώσω περισσότερες πληροφορίες μιας και γενικά εκτιμώ τον ιδιοκτήτη του, και είναι και πολύ πιθανό άνθρωποι με σχετική προϊστορία στην περιοχή, όπως ο Νικοκύρης ή ο Πάνος με πεζά να γνωρίζουν. Όπου συνέβη το εξής: Ο ίδιοκτήτης και η κοπέλα που σέρβιρε, έκαναν «μπούλινγκ» (το βάζω σε εισαγωγικά, επειδή οι άνθρωποι ήταν ευγενέστατοι, απλώς η αντιμετώπισή τους ήταν ‘ό,τι και να λες εσύ είναι εξορισμού λάθος επειδή είσαι ξένος, ενώ εμείς ως Έλληνες είμαστε οι εκ θέσεως αρμόδιοι να έχουμε την σωστή άποψη σε θέματα που αφορούν την ελληνική γλώσσα’ — αυτό, στο πιο ευγενικό) σε έναν Γερμανό ή Αυστριακό, αγνώστων σε μένα λοιπών στοιχείων, ο οποίος, αν και πιωμένος, να το τονίσουμε αυτό γιατί είναι ενδεικτικό της γνώσης του 🙂 μιλούσε άπταιστα Ελληνικά, απλά με κάποια προφορά. Το τι άκουγα από δίπλα δεν λέγεται. Ότι έστω και ανεπαίσθητα προφέρουμε την δασεία, έστω και ανεπαίσθητα προφέρουμε διαφορετικά τα ι, η, υ, ει, οι, τα ο, ω, και τα ε, αι, την κλασική σύγχυση της φωνητικής με το αλφάβητο («το Η είναι μακρό Ι (σημ. όχι Ε, Ι!), δεν είναι τυχαίο ότι Η = δύο Ι σε παράθεση», τρικυμία εν κρανίω).
Ο άλλος ο άνθρωπος αντέτασσε λογικά επιχειρήματα, αλλά εις ώτα μη ακουόντων.
Αν και έχω κανόνα να μην μπλέκω σε τέτοιες συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο για πολλούς λόγους, μόνο ένας από τους οποίους είναι ότι Λογική vs. «Τα λόγια που σας έφερα σας χάιδεψαν τ’ αυτιά» σημειώσατε 2, κάποια στιγμή τον λυπήθηκα, και, έχοντας το θάρρος, είπα να μπω κι εγώ στην κουβέντα, μόνο και μόνο για να δώσω την σφραγίδα του Έλληνα (βλέπε πιο πάνω) στις απλές επιστημονικές αλήθειες που έλεγε.
Αυτό ψιλοδούλεψε. Π.χ. το αβυσσαλέας σοφίας επιχείρημα «αν όντως τα διάφορα ι προφέρονταν διαφορετικά, τότε δεν θα κάναμε και ορθογραφικά λάθη στα συγκεκριμένα, δεν νομίζετε; Το «μήνυμα» μπορεί να το γράψουμε κάποια στιγμή κατά λάθος «μύνημα», γιατί τα η και υ τα προφέρουμε απαράλλακτα» τους μπέρδεψε λίγο 😉 . Μετά όμως, η κοπέλα είπε «Αλλά και η μορφή των λέξεων σε σχέση με το τι σημαίνουν δεν είναι τυχαία», οπότε ξαφνικά θυμήθηκα ότι δουλεύω αύριο το πρωί, και την έκανα! 🙂
ΓιώργοςΜ said
43 Όποιος είναι απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οφείλει να (είναια άξιος για να) ονομάζεται επιστήμονας (επίσταμαι=γνωρίζω καλά) εξ ορισμού. Δεν είναι ξεχείλωμα του όρου, είναι ο πληθωρισμός και σε αυτόν τον τομέα που δημιουργεί το φαινόμενο. Είναι αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας να μπορούν να λύσουν ξερωγώ διπλά επικαμπύλια ολοκληρώματα με κλειστά μάτια αλλά να μην είναι σε θέση να χωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρο.
Υπάρχει ένα ανέκδοτο που αφορά (διορθώστε με οι επαΐοντες αν κάνω λάθος) τον Απελλή, μεγάλο ζωγράφο της αρχαίας Αθήνας: Όντας τελειομανής, άφηνε τα έργα του σε ορατό σημείο του εργαστηρίου του και αυτός κρυβόταν κάπου, ακούγοντας τα σχόλια των περαστικών. Ένας τσαγκάρης σχολίασε πως είχε κάνει λάθος στην αγκράφα ενός σανδαλιού, κι ο Απελλής αργότερα το διόρθωσε. Ξαναπερνώντας, ο τσαγκάρης είδε τη διόρθωση, πήρε αέρα κι άρχισε να σχολιάζει και για το σχήμα του τραπεζιού, τα πήλινα σκεύη κλπ, οπότε ο Απελλής από το βάθος φώναξε «Τσαγκάρη, περιορίσου στα υποδήματα!»
Θέλω να πω, όταν κάποιος ξεφεύγει από το πεδίο της γνώσης του διακινδυνεύει να κάνει χοντράδες και ενδεχομένως να εκτεθεί.
Δεν είναι βέβαια ακριβώς η σημερινή περίπτωση κάτι τέτοιο, έχει όμως μια τέτοια διάσταση.
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
Εγώ πιστεύω ότι η αγυρτεία ,ως χρήση ψευδομαθηματικών μεθόδων ανάλυσης και προσέγγισης, δεν είναι πάντα 100% αγυρτεία.
Υπάρχουν διαβαθμίσεις. Υπάρχουν ας πούμε αυτοί (αρκετοί) που αγαπούν αληθινά τα Μαθηματικά ,αλλά δεν τα κατέχουν σε ικανοποιητικό βάθος. Π.χ αυτοί που ακόμα και σήμερα πασχίζουν να τετραγωνίσουν τον κύκλο. Επίτευγμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΣ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ αδύνατο, εδώ και αιώνες. Υπάρχουν αυτοί που μάλλον δεν πιστεύουν στα αλήθεια τις παπαριές τους, απλά βγάζουν κανα μεροκαματάκι πασάροντας τες απο δώ κι από κει. Τέτοιοι είναι οι περισσότεροι λεξαριθμιστές μάλλον…
Τέλος , η συντριπτική πλειοψηφία ,στην οποία θεωρώ περιλαμβάνεται και η κ. Τσώνη , απλά επειδή ενδόμυχα θεωρούν κάτι το άπιαστα σπουδαίο (αφού αν δεν ήταν άπιαστο/πολύ δύσκολο, κάτι θα είχαν πιάσει κι αυτοί οι σπουδαίοι….) τα Μαθηματικά, προσπαθούν να προάξουν «μαθηματικότητα» σε καθημερινές εκφάνσεις της ζωής ή της λογοτεχνίας , κι αφού τα αληθινά Μαθηματικά τούς διαφεύγουν εντελώς , καταφεύγουν σε ψευδομαθηματικά. Ε, οι λεξάριθμοι είναι εύληπτο εργαλείο ψευδομαθηματικών, τι να κάνουμε;
Θεωρώ ας πουμε, πως αν ρωτησεις την κυρια ή άλλους «μελετητές» -φιλολόγους για τα ποιες ήταν οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ συνεισφορές του Πλάτωνα στα Μαθηματικά, σχεδόν όλοι θα σε κοιτάξουν σα χάνοι…
atheofobos said
Όσοι έχουν ασχοληθεί με επιστημονικά συνέδρια γνωρίζουν καλά πως αρκετές από τις εργασίες που εμφανίζονται σε αυτά είναι ή ανοησίες ή επαναλήψεις παλαιοτέρων ή πολύ χαμηλού επιπέδου ή και ανόητες σαν αυτήν με τους λεξαρίθμους .
Αν όμως οι διοργανωτές κάνουν ένα καλό ξεσκαρτάρισμα τότε θα μείνουν με λίγες αξιόλογες και αντίστοιχα με λίγες συμμετοχές που σημαίνει λίγα έσοδα με τον κίνδυνο να μπουν τελικά μέσα οικονομικά.
Έτσι λοιπόν όλες οι ανακοινώσεις γίνονται δεκτές και γι΄ αυτό και πολλές φορές οι ανακοινώσεις αυτές έχουν ως μόνο ακροατήριο τον προηγούμενο και τους επόμενους ομιλητές και αναπόφευκτα τους ατυχείς που βρίσκονται στο Προεδρείο!
sarant said
58 Πολύ καλά έκανες και μπήκες στη μέση, σκέτη πίκρα. (Ποια περιοχή, τουλάχιστον; )
Διονύσης said
Η Δρ Τσώνη (αλήθεια το θέμα της διατριβής ποιο ήταν;) και άλλοι πολλοί δυστυχώς μελετάν το υλικό, κάνουν μια διαπίστωση (όποια και αν είναι αυτή π.χ. χρήση του τρία) και αντί να εξηγήσουν επιστημονικά για ποιο λόγο ο Όμηρος έγραψε κατα αυτόν τον τρόπο (άλλη μεγάλη αντιεπιστημονική παραδοχή «ο Όμηρος έγραψε») προσπαθούν αν αποδείξουν ότι τελικά αυτές οι συνάφειες και οι σχέσεις είναι τελικά φαινόμενα πέρα από τον έλεγχο του «συγγραφέα» γιατί είναι εγγενή στην ελληνική γλώσσα.
Ο κάθε Όμηρος που θέλει έτσι χωρίς λόγο να παίξει με τους αριθμούς ( πολύ ωραίο παιχνίδι για τον χρήστη της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού αριθητικού συστήματος) λογίζεται ως μύστης χωρίς να υπάρχει η απόδειξη. Το συμπέρασμα ότι ο Όμηρος έκανε την πλάκα του τεκμηριώνεται με τον ίδιο τρόπο που τεκμηριώνεται το συμπέρασμα ότι ακολουθούσε κάποια «μυστική» οδηγία.
Οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν μεγάλη σημασία στις αναλογίες και σε συγκεκριμένους αριθμούς που στηρίζουν αυτές τις αναλογίες. Άλλη βαρύτητα, σε φιλοσοφικό ή θεολογικό επίπεδο, είχε η μονάδα και η δυάδα και άλλη ο αριθμός οκτώ.
Εξάλλου, για ποιο λόγο να μην θεωρήσουμε ότι πολλές από τις τριάδες που εμφανιζονται στον Όμηρο (ημερών, ανθρώπων, κλπ) να μην είναι ένα εργαλείο ευκολότερης απομνημόνευσης του έργου;
Και κάτι τελευταίο. Νομίζω πως δεν είναι εξακριβωμένο ότι την εποχή σύνθεσης των ομηρικών επών οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το αλφαβητικό σύστημα αρίθμησης.
Κώστας said
62: Βόρεια Εξάρχεια, Καλλιδρομίου.
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
63. Πολύ ωραίο και μεστό σχόλιο! Και πολύ σωστό, κι όχι ευρέως γνωστό, αυτό που γράψατε «Οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν μεγάλη σημασία στις αναλογίες» . Είχαν 10 ή 11 (αν θυμάμαι καλά) διαφορετικούς τύπους αναλογιών. Π.χ αρμονικός μέσος, κ.α
sarant said
63 Σωστή επισήμανση κι αυτή για το σύστημα αρίθμησης
64 Μερσί!
Ανδρέας said
59
Ξαναπερνώντας, ο τσαγκάρης είδε τη διόρθωση, πήρε αέρα κι άρχισε να σχολιάζει και για το σχήμα του τραπεζιού, τα πήλινα σκεύη κλπ, οπότε ο Απελλής από το βάθος φώναξε «Τσαγκάρη, περιορίσου στα υποδήματα!»
Πολύ ωραία παρομοίωση.
Ο Πυθαγόρας και οι Πυθαγόρειοι θεωρούσαν πως η αρμονία της ψυχής, η αρμονία των ήχων και αυτή η ίδια η αρμονία του σύμπαντος σχετίζεται με τον τέλειο αριθμό, την ιερά τετρακτύν
(1+2+3+4=10), της οποίας ενσαρκωτές είναι οι αριθμοί 1, 2, 3, 4. Ανακάλυψαν πως οι τέλειες συμφωνίες εκφράζονται ως αναλογίες αφενός μεν μεταξύ των αριθμών των ενσαρκωτών της ιεράς τετρακτύος, αφετέρου δε μεταξύ των γεωμετρικών στοιχείων
του κύβου («γεωμετρική αρμονία»).
Όταν ξεκινά μιλώντας για ψυχή γιατί δεν επαναστατούμε λέγοντας ότι πουλάει παραμύθια ο Πύθας;
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
Για τους 10 (τελικά!) διαφορετικούς μέσους των αρχ.ελλήνων (Tρεις την εποχή του Πυθαγόρα.Αριθμητικός, γεωμετρικός, αρμονικός), αυτό το εξαιρετικό άρθρο:
http://www.mathpages.com/home/kmath462/kmath462.htm
ΓιώργοςΜ said
67 τέλος: Για να πουλήσει κάποιος παραμύθι (και να είναι μεμπτό), θα πρέπει να ξέρει πως είναι παραμύθι. Για τους Πυθαγόρειους όλοι έχουμε ακούσει υποθέσεις, άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο τεκμηριωμένες. Μην ξεχνάμε όμως πως έχουν περάσει δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Συνεπώς, πρώτον, η εξερεύνηση της Γνώσης εν γένει ήταν στα πρώτα της βήματα (σε σύγκριση με το σήμερα), δεύτερον, οι πληροφορίες έφτασαν σ’ εμάς δεύτερο/τρίτο/…/εκατοστό χέρι, με τις συνακόλουθες αβεβαιότητες ως προς την ακρίβειά τους.
Είναι εξίσου θεμιτό να προσπαθείς να προσεγγίσεις τη νοημοσύνη με νευρωνικά δίκτυα σήμερα, με το να ψάχνεις τις βαθιές/μυστικιστικές/υπερβατικές μαθηματικές ιδιότητες της ψυχής τότε.
Ανδρέας said
69
Με λίγα λόγια μένει να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι.
Και ποιος είναι αυτός που είναι σε θέση να το κάνει αυτό υπολογίζοντας ότι στον λόγο του Πυθαγόρα η ψυχή είναι φύρα και τα υπόλοιπα όφελος;
Ανδρέας said
69
Όπως το βλέπω όλο αυτό είναι λούπα. Καταλήγει σε ανακύκλωση των εννοιών.
Διονύσης said
( @#67 Ο Πύθας πολύ πιθανό να πουλάει παραμύθια. Αφήνω και ένα παράθυρο να είχε βρει το νόημα της ζωής και να το ξαναχάσαμε. Ο Πύθας όμως ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι 10 = 1 γιατί 1+0 =1. )
Γενικό σχόλιο:
Η θεώρηση του Πυθαγόρα για τους αριθμούς μας προέρχεται από έμμεσες πηγές. Τα μαθηματικά «βγαίνουν» μεν αλλά η αναγωγή των μαθηματικών συμπερασμάτων στο φιλοσοφικό επίπεδο είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα.
Και για να είμαστε ακριβείς και να αποφύγουμε τη σύγχυση με την σύγχρονη «αριθμοσοφία» οι πηγές για τους πυθαγόρειους αναφέρουν είτε [α’ β’ γ’ δ’ ισούνται με ι’] είτε [ένα και δύο και τρία και τέσσερα ίσα με δέκα]. Αυτό προς αποφυγή της σύγχυσης ότι ο αριθμός χίλιαδιακόσιατριάντατέσσερα [ακροφωνικό: ΧΗΗΔΔΔΙΙΙΙ αλφαβητικό: ,ασλδ ισούται με δέκα [Δ : ι’]
Πολύ πιθανό οι πυθαγόρειοι να θεωρούσαν και κάποιες λέξεις «μαγικές» ακριβώς εξαιτίας του αθροίσματος των γραμμάτων τους σε κάποιον μαγικό αριθμό (και αυτή είναι μια λογική απόδοση της έννοιας του λεξάριθμου) Αλλά μέχρις εκεί. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύει καθολική εφαρμογή στην ελληνική γλώσσα, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί επιβεβαίωση της αλήθειας της πυθαγόρειας φιλοσοφίας.
Μην ξεχνάμε επίσης ότι τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου (για γραφή της ελληνικής) που τελικώς επικράτησαν στην όψιμη αρχαιότητα είναι 24 (παρεκβολή 2+4=6 τυχαίο; Ε, ναι… τυχαίο) και το τελικό σίγμα. Αντιθέτως τα γράμματα για παράσταση αριθμών 27. Αυτά που μας περισσεύουν γιατί έφυγαν από το αλφάβητο; Χάσαμε (σαν ελληνικός πολιτισμός) κάτι με τη απώλεια αυτών των αριθμών από το αλφάβητο μας;
Όλες μας οι γνώσεις για τα μαθηματικά των αρχαίων Ελλήνων βασίζονται στις επιγραφές, σε ό,τι αφορά την παράσταση αριθμών (που μπορούμε να θεωρήσουμε ώς ποιο αξιόπιστο μέσο διαχρονικά) και στις πηγές μέσω αντιγραφών, ειδικά των νεοπυθαγόρειων. Έχουμε σχηματίσει μια καλή άποψη για τον τρόπο αντίληψης των αριθμητικών πράξεων στην καθημερινότητα και ξέρουμε αρκετά καλά τις μεθόδους και αντιλήψεις των νεοπυθαγόρειων οι οποίοι φαίνεται ότι συγκέντρωσαν όλες τις προγενέστερες μαθηματικές παραδόσεις. Για απλούστευση μιλάμε για μαθηματικά των αρχαίων Ελλήνων, μιας και είναι δύσκολο να αποδείξουμε την καθολική αποδοχή και χρήση των μεθόδων, πόσω μάλλον την ευρεία διάδοση τους στον πληθυσμό, με την έννοια που έχουμε σήμερα.
Το εκπληκτικό είναι ότι κατάφεραν με ένα τέτοιο αριθμητικό σύστημα να διατυπώσουν και να αποδείξουν θεμελιώδεις θεωρίες (ισχυρή ένδειξη ότι το σύστημα παράστασης των αριθμών είναι αδιάφορο’).
Ριβαλντίνιο said
Θέλει μεγάλη προσοχή η ενασχόληση με τα μαθηματικά ! 🙂
Ήταν κεντρική αντίληψη των Πυθαγορείων ότι η ουσία κάθε όντος μπορεί να αναχθεί σε φυσικούς αριθμούς. Ο νεοπυθαγόρειος Φιλόλαος γύρω στα 450 π.Χ., έγραφε:
«Πραγματικά το καθετί που γνωρίζουμε έχει έναν αριθμό (δηλαδή φυσικό). Αλλιώς θα ήταν αδύνατο να το γνωρίσουμε και να το καταλάβουμε με τη λογική. Το ένα είναι η αρχή του παντός».
Η ανακάλυψη λοιπόν ότι υπάρχουν μεγέθη και μάλιστα απλά, όπως η υποτείνουσα τετραγώνου, τα οποία δεν μπορούν να εκφραστούν στα πλαίσια των φυσικών αριθμών, θεωρήθηκε αληθινή συμφορά για την πυθαγόρεια φιλοσοφία.
(…)η ανακάλυψη της ύπαρξης των άρρητων αριθμών έγινε από τον πυθαγόρειο Ίπασσο, όταν αυτός και άλλοι Πυθαγόρειοι ταξίδευαν με πλοίο. Η αντίδραση των Πυθαγορείων ήταν να πνίξουν τον Ίπασσο και να συμφωνήσουν μεταξύ τους να μη διαδοθεί η ανακάλυψη προς τα έξω.
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-A100/489/3185,12908/
(τελευταία σελίδα)
Pedis said
Κορφολόγημα το cherry-picking. Ωραίο!!
Νικοκύριε, πολύ καλά έκανες με τη δημοσίευση του σημερινού άρθρου.
Ενώ διασκεδάζω με τους απατεώνες με στυλ, γνώσεις και χάρη, μου τη δίνουν στα νεύρα τα χαιβάνια απατεώνες.
Ελεεινοί.
Ριβαλντίνιο said
Για τον τοίχο της Πομπηίας που κάποιος έγραψε την καψούρα του είπαμε ;
ΦΙΛΩ ΗΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΜΕ
Pedis said
Ελπίζω να δοθεί επίσημη συγγνώμη από τη Μαθ. Ετ. Να μην κρυφτούν δηλ. πίσω από το το ότι (εύχομαι να είναι έτσι) δεν έχουν επισήμως κριτές στη προέγκριση των ομιλιών.
Alexis said
#51: Ε, όχι, δεν μου θύμισες ΕΣΥ την Αυριανή, το να πεις κάποιον ατάλαντο ΔΕΝ είναι αυριανισμός, μην τρελαθούμε κιόλας…
Απλώς η …τραυματική εμπειρία της Αυριανής μου έχει μάθει να μη συσχετίζω την καλλιτεχνική ή λογοτεχνική αξία κάποιου με τις (όποιες) ιδέες του.
Avonidas said
#76. Εγώ ακόμα περιμένω κάποιες εξηγήσεις από την Ε.Ε.Φ. για τις ταρζανιές με την πατέντα του Ζωγράφου, το ρεύμα από νερό και τα λοιπά φύκια. Αλλά όπως καταλαβαίνεις, δεν πρόκειται να ‘ρθουν ποτέ.
Ανδρέας said
72
»Μην ξεχνάμε επίσης ότι τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου (για γραφή της ελληνικής) που τελικώς επικράτησαν στην όψιμη αρχαιότητα είναι 24 (παρεκβολή 2+4=6 τυχαίο; Ε, ναι… τυχαίο) και το τελικό σίγμα. Αντιθέτως τα γράμματα για παράσταση αριθμών 27. Αυτά που μας περισσεύουν γιατί έφυγαν από το αλφάβητο; Χάσαμε (σαν ελληνικός πολιτισμός) κάτι με τη απώλεια αυτών των αριθμών από το αλφάβητο μας; »
Διονύση μου θύμησες τον κυρ Θανάση τον Λάσκο.
Έχετε διαβάσει την ΡΙΑ;
Ε, χάνετε! μπροστά σε αυτόν όλοι οι άλλοι δεν πιάνουν μια 😀
Μιλάμε μύρια έτη φωτός μπροστά. Εγγυημένη ψυχαγωγία.
gbaloglou said
43, 59, 61 Αντιγράφω κατ αρχήν το σχόλιο που έγραψα εδώ (πριν λίγα λεπτά):
Η Μαθηματική Εβδομάδα είναι, παρά τις όποιες αδυναμίες της, μία αξιέπαινη προσπάθεια και συμβολή στην μαθηματική ζωή της Θεσσαλονίκης (και όχι μόνον) σε χαλεπούς καιρούς. Εστιάζεται κυρίως σε θέματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με κάποιες επεκτάσεις σε θέματα πρωτοβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δίνει βήμα σχεδόν σε όλους, κάτι που είναι περισσότερο καλό παρά κακό, κατά την ταπεινή μου γνώμη. Φέτος, αμέσως μετά την κύρια ομιλία, πήρε τον λόγο κάποιος που διαμαρτύρονταν επειδή δεν του δόθηκε ΚΑΙ φέτος το δικαίωμα να μιλήσει για δέκα λεπτά (για την τριχοτόμηση της γωνίας, αν κατάλαβα σωστά): καταλαβαίνετε λοιπόν τι είδους δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίζουν οι διοργανωτές…
Συνεχίζω:
Οι συμμετέχοντες στην Μαθηματική Εβδομάδα είναι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, εκπαιδευτικοί, και τα θέματα των ομιλιών είναι, σχεδόν πάντα, θέματα που άπτονται της διδασκαλίας των Μαθηματικών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για παρουσίαση πρωτογενούς έρευνας, εξαιρώντας ίσως το πεδίο της Διδακτικής των Μαθηματικών, το πολύ πολύ για μια καινούργια ματιά σε κάτι γνωστό. Αν αυτή η συγκεκριμένη πραγματικότητα καθιστά το συγκεκριμένο συνέδριο «επιστημονικό» ή όχι το αφήνω στον ορισμό και στην κρίση του καθενός.
Τέλος:
Όπως ήδη ανέφερα, τα κριτήρια αποδοχής εργασιών είναι χαλαρά. Το συγκεκριμένο θέμα της κ. Τσώνη δεν το πρόσεξα καν, αν και είμαι μέλος της «Επιστημονικής Επιτροπής» του συνεδρίου (χωρίς πάντως να έχω διατελέσει ποτέ κριτής για κάποια υποβαλλόμενη εργασία) και παρακολουθώ πολλές από τις ομιλίες του. Ο λεξαριθμισμός είναι κάτι που δεν με ενδιαφέρει γενικά, αν και, όπως ήδη επισημάνθηκε (πχ σχόλιο 53), δεν είναι εκ προοιμίου απορριπτέος. Το ότι δόθηκε βήμα στην κ. Τσώνη δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου, και φυσικά η όποια κριτική είναι καλοδεχούμενη εκ μέρους μου, και ας απαντήσει η ίδια ή άλλοι σε όσα της προσάπτονται. (Το άρθρο, όπως και τα Πρακτικά της 8ης Μαθηματικής Εβδομάδας γενικά, είναι πιθανό να είναι διαθέσιμα πολύ σύντομα.)
Avonidas said
#80. Μπαναϊαμ! Υπογραμμίσεις! Πολύχρωμο κείμενο! Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε, επιληπτικοί θαμώνες, θα πεθάνετε ωρέ!
Avonidas said
το #81 στο #79.
ΓιώργοςΜ said
81 Η επιλογή των χρωμάτων είναι επιπλέον κωδικοποίηση για τους μυημένους, γατάκια… Επιπλέον, ένας τρόπος κάθαρσης (δίκην Καιάδα) για τους επιληπτικούς και άλλες αντεθνικές δυνάμεις…
gbaloglou said
76 Όπως έγραψα στο #80, υπάρχει κριτική, αλλά είναι σχετικά χαλαρή. Σε προηγούμενη χρονιά έκανε κακά εντύπωση σε αρκετούς συνέδρους ότι επετράπη σε κάποιον να μιλήσει για την τριχοτόμηση της γωνίας — ότι δηλαδή αυτή είναι δυνατή με χρήση κανόνα και διαβήτη (κάτι που αποδείχθηκε αδύνατον από τον 19ο αιώνα). Φέτος απορρίφθηκε η αναλόγου περιεχομένου εργασία του … και προκάλεσε μικροεπεισόδιο αμέσως μετά την εναρκτήρια ομιλία (όπως έγραψα και στο #80).
Avonidas said
#84. Θα περίμενα ότι στα μαθηματικά συνέδρια τουλάχιστον, μπορούν να αποκλειστούν χωρίς πολλά πολλά ομιλίες που πραγματεύονται κάτι καταφανώς λάθος (όπως η τριχοτόμηση της γωνίας). Στο κάτω κάτω, δεν χωράνε ναι μεν αλλά στα μαθηματικά — αν έχει αποδειχτεί, έχει αποδειχτεί.
venios said
Παραβλέψατε όλοι ότι ο Όμηρος ήταν προπομπός του Παρμενίδη, καθώς το εν τρίτο περίπου των λέξεων που χρησιμοποιεί έχουν λεξάριθμο ο οποίος διαζιρούμενος δια του 3 αφήνει υπόλοιπο ΕΝ, δηλαδή την ΜΟΝΑΔΑ…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Δηλαδή δε δεσμεύεται ο εκπαιδευτικός της δημόσιας (και ιδιωτικής ασφαλώς) εκπαίδευσης από κανόνες λειτουργίας του και μπορεί να εκθέτει,διατυμπανίζει,διακηρύττει,ισχυρίζεται,προωθεί,κάνει φιγούρα(διαολίστηκα και τρέχουν τα ρήματα νεράκι) -με την ιδιότητά του- μπουρδολογίες για απόσταγμα σοφίας,πάνω στο γνωστικό του αντικείμενο,χωρίς λογοδοσία;
Τον άλλον με τα αιμοφόρα ν ξαναθυμήθηκα. Συγχίστηκα.
Αγγελος said
Ο Πυθαγόρας ή οι Πυθαγόρειοι ανακάλυψαν ότι οι ακουστικές αρμονίες έχουν απλή αριθμητική βάση, και από κει ξεκινώντας συνέλαβαν τη μεγαλειώδη ιδέα της μαθηματικής υφής του κόσμου. Όλες όμως οι συγκεκριμένες εφαρμογές αυτής της ιδέας που επιχείρησαν, εκτός ακουστικής, ήταν ανοησίες — αναγκαστικά, γιατί τους έλειπαν οι πιο βασικές γνώσεις για τον υλικό κόσμο, που μόνο με συστηματική παρατήρηση και πείραμα μπορούσαν να αποκτηθούν. Παρομοίως, ο Πλάτων, αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα πνεύματα των αιώνων, λέει πλήθος ανοησίες όταν προσπαθεί να φιλοσοφησει για τη γλώσσα, μεταξύ άλλων διότι επικεντρώνεται μόνο στην ελληνική και δεν λαμβάνει υπόψη ούτε καν τις γλώσσες που θα του ήταν σχετικά εύκολο να γνωρίσει, π.χ. περσικά. Σίγουρα οι ΑΗΠ είχαν τα φόντα να διαπιστώσουν π.χ. τη συγγένεια των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών, αν καταδέχονταν να μελετήσουν συστηματικά τις γλώσσες των γειτονικών τους βαρβάρων!
ΛΑΜΠΡΟΣ said
45 -«Επίσης να θυμίσω την τρέλα στην εποχή του χρηματιστηρίου. Φιμπονάτσι, πιθανότητες, βαριά Μαθηματικά και δεν ξέρω τι άλλα ακόμη είχαν επιστρατευθεί. Και τότε διάφοροι επιστήμονες είχαν …αναλάβει να μας πουν πως θα γίνουμε πλούσιοι.»
Κανένας επιστήμονας δεν είπε ποτέ, ότι ο Φιμπονάτσι θα μας κάνει πλούσιους, αλλά ότι είναι ένα εργαλείο, που με σωστή χρήση, μπορεί να μας βοηθήσει να κερδίσουμε στο χρηματιστήριο, (κάτι που ισχύει) και γιατί όχι, να γίνουμε πλούσιοι. Βασική προϋπόθεση όμως, είναι να γνωρίζει κάποιος τις δυνατότητες και την λειτουργία του εργαλείου, αλλιώς δεν φταίει το εργαλείο αλλά ο ίδιος. Ποιός όμως, από τους θολωμένους από το γρήγορο κέρδος έδωσε σημασία σ΄αυτή την λεπτομέρια, κι έκατσε να μάθει τι είναι ο δείκτης Φιμπονάτσι στο χρηματιστήριο; Πόσοι γνώριζαν (και πόσοι γνωρίζουν ακόμα και σήμερα) τι σημαίνουν και τι σηματοδοτούν αυτοί οι αριθμοί 38,2, 50 61,8; απ΄όσους χάσανε ή κερδίσανε ΚΑΝΕΙΣ, (δεν μιλώ για τους traders). Όταν κέρδιζαν ήταν όλοι παντογνώστες, όταν έχαναν, έφταιγαν οι άλλοι και το χειραγωγημένο χρηματιστήριο, ποτέ οι ίδιοι, το ίδιο συμβαίνει και τώρα, σε όλα τα επίπεδα.
Corto said
Κάτι το οποίο μάλλον παρακάμπτουν οι παραδοξολόγοι είναι το πιθανό ενδεχόμενο οι αρχαίοι και οι βυζαντινοί να επιδίδονταν σε αριθμητικές πράξεις ισοψηφίας, αποκλειστικά ως πνευματική άσκηση, χωρίς μεταφυσικές ή συμβολικές συνδηλώσεις.
Τέτοια διανοητικά παιχνίδια ήταν συνηθισμένα, π.χ. οι καρκινικές επιγραφές, οι ακροστιχίδες, το οστομάχιον (tangram), αλλά και τα μαγικά τετράγωνα του βυζαντινού μαθηματικού Μανουήλ Μοσχόπουλου (αρχές 14ου αιώνα), τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά το γνωστό παιχνίδι Sudoku.
ΓιώργοςΜ said
87 Ψυχραιμήστε! Ποια ιδιότητα δηλαδή; Δε βγήκε και ο Καραθεοδωρή να πει κανένα θέσφατο, ούτε δημοσίευση στο ΙΕΕΕ είναι, ούτε τίποτε, τον εαυτό της εκθέτει μόνο.
Για το λόγο αυτό στα βιογραφικά αναφέρονται στις δημοσιεύσεις «… σε διεθνή περιοδικά με κριτές».
Όποιος έχει υποβάλει ή πολύ περισσότερο κρίνει άρθρα προς δημοσίευση σε τέτοια περιοδικά αναπτύσσει αντισώματα στις @@κίες. Όχι πως δεν ξεφεύγουν φίδια και κουνέλια κατά καιρούς κι από εκεί, όταν αυτό συμβεί όμως είναι θέμα για πρωτοσέλιδο (όπως το θέμα για το εμβόλιο MMR που αναφέρθηκε νομίζω εδώ πρόσφατα).
Δια να ευθυμήσωμεν (κι άλλο): Τον παλιό καιρό που κυκλοφορούσαν έντυπες μόνο εφημερίδες, στη στήλη της αλληλογραφίας, όποιος είχε κάποια ιδιότητα την έγραφε, για να προσδώσει κύρος, πχ Τάδε Δεινόπουλος, παιδίατρος.
Κάποιος, μή έχοντας κάτι άλλο, έγραψε «Δείνα Παπαδόπουλος, First Certificate in English» 😀
ΛΑΜΠΡΟΣ said
12 – «Αν ήταν να φύγει κόσμος από τα Λύκεια λόγω ανεπάρκειας, θα έπρεπε ν’ αδειάσουν τα μισά…»
Πολύ λίγα λές, η πλειονότητα των εκπαιδευτικών, είναι ανισόρροποι και ακατάλληλοι να διδάξουν παιδιά, και θα έπρεπε να τους απαγορευτεί ακόμα και η προσέγγισή τους στα σχολεία, όμως κάνουν μια χαρά την δουλειά που τους έχει ανατεθεί.
Υ.Γ – Από όλους τους καθηγητές που γνώρισες, πόσοι επηρέασαν θετικά την ζωή σου, και πόσους θυμάσαι με θαυμασμό;
Ανδρέας said
88
Άγγελε κι αν για αυτούς δεν ήταν ξένες γλώσσες όπως το βλέπουμε σήμερα παρά βαρβαρίζοντα ελληνικά όπως λες π.χ. τα περσικά;
venios said
Τα Μαθηματικά των Πυθαγόρειων (όπως και των Αιγυπτίων ή των Βαβυλωνίων) δεν ήταν επιστήμη με τη σημερινή έννοια του όρου. Αφενός ήταν προνόμιο μιας κάστας μυστών, αφετέρου ήταν αναπόσπαστο τμήμα μιας κοσμοθεώρησης (μιας φιλοσοφικής άποψης;) και όχι οργανωμένο σύστημα γνώσεων με κοινά αποδεκτή μέθοδο και (σε χοντρές γραμμές τουλάχιστον) αντικείμενο μελέτης. Συμβατικά η αυτονόμηση των Μαθηματικών ως επιστήμη τοποθετείται στα «Στοιχεία» του Ευκλείδη (αδίκως ίσως γιατί υπήρχαν και προγενέστερες συνεισφορές με αυστηρά μαθηματικό περιεχόμενο, κατασκευές, υπολογισμοί εμβαδών και όγκων, αναλογίες, κτλ.): για παράδειγμα, ο Ευκλείδης μελετά τα 5 κανονικά πολύεδρα ως προς τις γεωμετρικές τους ιδιότητες, αλλά δεν κάνει ουδεμία μνεία για τη συσχέτισή τους με τα τέσσερα στοιχεία της ύλης και το σύμπαν. Αποδεικνύει αυτά που μπορεί να αποδείξει, κατασκευάζει αυτάα που μπορεί να κατασκευάσει, και στοπ, δεν αποδίδει συμβολισμούς ούτε εξωμαθηματικές ιδιότητες. Δεν κάνει καν μαθηματικές εικασίες, ενώ θα μπορούσε (π.χ. δεν υπάρχουν περιττοί τέλειοι αριθμοί, που είναι ανοιχτό πρόβλημα μέχρι σήμερα απόσο ξέρω).
Avonidas said
#89. Κανένας Φιμπονάτσι δεν θα σε βοηθήσει να κερδίσεις στο χρηματιστήριο. Ο μόνος τρόπος είναι να έχεις πληροφορίες από μέσα, που είναι ακριβώς ό,τι κάνανε τα λαμόγια. Η μαρίδα έμεινε με το πουλί στο χέρι…
Ανδρέας said
συνέχεια του 93
Εννοώ να μην αισθάνονταν την ανάγκη να κάνουν κάτι τέτοιο. Μην ξεχνάμε ότι οι »Πέρσες» ήταν οι Έλληνες της Ανατολίας κι όχι εκείνοι οι μακρινοί. Αλλά σίγουρα υπήρχαν τρόποι επικοινωνίας όταν μαθαίνουμε ότι ο τάδε Έλληνας αυτομόλησε στην αυλή του »Πέρση» ή ο δείνα Έλληνας πήγε και σπούδασε στην Αίγυπτο κ.ο.κ.
Ανδρέας said
94 Venios
σωστότερο δεν θα ήταν όταν γράφουμε
»Τα Μαθηματικά των Πυθαγόρειων (όπως και των Αιγυπτίων ή των Βαβυλωνίων) δεν ήταν επιστήμη με τη σημερινή έννοια του όρου. »
να προσδιορίζουμε και εποχές; αν μιλάμε για το 2500 π.Χ. ή για το 300 μ.Χ. έχει σαφέστατες διαφορές.
Άγγελε και στην σύγχρονη εποχή βασίζονται στον Πυθαγόρα με τις θεωρίες των υπερχορδών κλπ.
Η φιλοσοφία δίνει κατεύθυνση και η τεχνολογία τον τρόπο that’s it!
gpoint said
Αρχικά καλο είναι να μη μπερδεύουμε την αριθμολογία με τα μαθηματικά…έΝτερον εκάτερον
# 12
Πρωτοδιορισμένος στο Ν..Ψυχικό ο επιθεωρητής πέρναγε πρώτα από το φροντιστήριο του φίλου του να τον βλέπουν οι μαθητές και μετά ερχόταν στο σχολείο.Παρατηρήσεις σε μένα διότι ο καθηγητής δεν πρέπει να βαστάει κιμωλία, μόνο οι μαθητές παραδίδουν και γράφουν, οι καθηγητές παρακολουθούν !! Στην παρατήρησήμου πως εδώ αναλύω εγώ μαθηματικά και δεν τα καταλαβαίνουν, θα τα μάθουν από τον συμμαθητή τους ; χαρακτηρίσθηκα αγενέστατος και ξεροκέφαλος. Οταν του είπα πως έπρεπε νάρθει τον Σεπτέμβρη να μου πει πως να διδάξω καιόχι τον Μάρτη κατάλαβε την γκέλα του κι έφυγε
# 4α, γειά σου !
gpoint said
Επειδή μερικοί επιμένουν να κριτικάρουν καθηγητές και σχολεία υπενθυμίζω πως η παιδεία στην Ελλάδα έχει πεθάνει περίπου από την εποχή του Τρίτση (χρονολογικά)
Εκτός από το 5 % που μαθαίνει ΜΟΝΟ ΤΟΥ και με ιποιοδήποτε σύστημα η εκπαίδευσή μας παράγει εΠιΤΥΧΙΑ και μεταΧΑΡΤΙΚΑ για να καμαρώνουν οι γονείς «το καημένο επιστήμων σπουδάζει» (και με βίζιτα χρήματα βγάζει) όπως λέει και το σοφόν άσμα του Μούτση
gpoint said
# 43
α, γειά σου !
Δύτης των νιπτήρων said
96 Πέρσες ήταν οι Πέρσες των αρχαίων Ελλήνων, αυτοί που λες ήταν Ίωνες. Και ο Αισχύλος για τον Ξέρξη μιλάει, αλλιώς Χασαγιαρσά, όχι για τον …Αρισταγόρα.
ΓιώργοςΜ said
92 (ΥΓ) Είναι υποκειμενικό και με πολλούς τρόπους άδικο να κάνω τέτοια αναφορά. Πέρασαν τριάντα σχεδόν χρόνια από τότε και η μνήμη κρατάει μόνο τα εντυπωσιακά πράγματα, οπότε θ’ αδικήσω εκείνους που έκαναν τη δουλειά τους επαρκώς και ευσυνειδήτως αλλά τους έχω ξεχάσει. Επιπλέον, η αισιοδοξία της μνήμης απαλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις. Με όλα αυτά δεδομένα, θυμάμαι δύο από τους τρεις δασκάλους μου στο Δημοτικο, με χαρακτηρισμό «φιλότιμος/ευσυνειδητος» έως «εξαιρετικός», δύο φυσικούς κι έναν μαθηματικό στο Γυμνάσιο, έναν απίθανο φυσικό στην Α’ Λυκείου (που μας έκανε, εθελοντικά και σε όσους ήθελαν, δύο ώρες φροντιστήριο μετά το τέλος του μαθήματος κάθε δυο-τρεις βδομάδες, καλή του ώρα αν ζει, έμαθα αργότερα πως του προέκυψαν κάποια προβλήματα υγείας), καναδυό καλούς φιλολόγους (θετικής κατεύθυνσης η πορεία μου από τότε, τα φιλολογικά ήταν κάτεργο), μια καλή (αν και στρυφνή, εξαιρετικά καταρτισμένη) μαθηματικό.
Αυτά όμως που μας καθορίζουν δεν είναι μόνο οι έντονα θετικές επιρροές. Δε θυμάμαι το κακό που μου αναφέρουν τώρα των αδιάφορων καθηγητών, τουλάχιστον όχι σε έκταση όση φαίνεται να υπάρχει σήμερα. Υπήρξαν πολλοί συνεπείς «εργάτες» που, διεκπεραιωτικά έστω, έκαναν τη δουλειά τους και μου πρόσφεραν κάτι, κι ας μην τους θυμάμαι.
Ανδρέας said
101 Δύτη μην ορκίζεσαι κιόλας αλλιώς θα πιάσω ξανά το θυμιατήρι 🙂
BLOG_OTI_NANAI said
«ΕΔΟΧΣΕΝ ΤΕΙ ΒΟΛΕΙ»
Η παραπάνω φθαρμένη αρχαία επιγραφή μαρτυρά την προκατακλυσμιαία εξέλιξη των ΑΗΠ.
Έχει γραφτεί το 12.750 π.Χ. από μια μητέρα που άφησε σημείωμα ότι το παιδί της Έδωσε [εξετάσεις στα] ΤΕΙ [Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα] ΒΟΛΕΙ.
ΥΓ
Σχετικά με την Αποκάλυψη, να υπενθυμίσουμε ότι οι βιβλικοί συγγραφείς δεν έβλεπαν 666 αλλά το Χξς.
Πέρα από αριθμολογίες είναι ερμηνευτικά ενδιαφέρουσα η άποψη ότι τα τρία αυτά γράμματα προσδιορίζουν και σχηματικά κάποιον αντίθετο από τον Χριστό. Δηλαδή, το αρχικό και το τελευταίο γράμμα της λέξης «Χριστός» διαχωρίζονται από μια παρεμβολή: Χ ξ Σ σαν να δίνεται οπτικοποιημένος ο ρόλος του ανθρώπου αυτού, του αντιχρίστου που μπαίνει ανάμεσα, που παραποιεί και διαβάλλει το έργο του Χριστού.
Πάνος με πεζά said
Σημερινό σχόλιο των γονέων πριν από το κουδούνι του Δημοτικού της Ραφήνας.
«Ο Διευθυντής παραπονιέται ότι δε βρίσκει πάρκινγκ».
-Δίκο έχει, αλλά όπως βλέπω καθημερινά, έρχεται μετά από το κουδούνι ! Δεν έχει ακούσει το «αν κοιμηθώ νωρίς, θα σηκωθώ νωρίς κλπ.κλπ.;»
(Πλάκα-πλάκα, το Σχολείο, από την άδειά του, έχει καμιά δεκαριά-δωδεκαριά κατασκευασμένες θέσεις έξω από την περίφραξη -πέραν του χωραφιού και των δρόμων που παρκάρουμε εμείς οι περαστικοί – , νομίζω ότι η αναλογία για εκπαιδευτήρια είναι μία ανά αίθουσα.
Άντε τώρα όμως να πείσεις τον Έλληνα καφρογονιό, ότι οι θέσεις αυτές είναι για τους έχοντες μόνιμη παραμονή στο κτίριο, δηλαδή τους δασκάλους…
Τον καφρογονιό που μετά θα πάει στο Σκλαβενίτη και θα παρκάρει στη θέση του ΑΜΕΑ – στο μυαλό)
Pedis said
# 84 – » Σε προηγούμενη χρονιά έκανε κακά εντύπωση σε αρκετούς συνέδρους ότι επετράπη σε κάποιον να μιλήσει για την τριχοτόμηση της γωνίας »
# 80 – «Όπως ήδη ανέφερα, τα κριτήρια αποδοχής εργασιών είναι χαλαρά … Το ότι δόθηκε βήμα στην κ. Τσώνη δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου»
Αν ισχύουν αυτά που λες για τους διοργανωτές, τότε δεν κάνουν συνέδριο. Κάτι σε παιδική χαρά ή σε προσφορά θεραπείας συμπλεγμάτων πρωταγωνιστισμού.
Πού είναι το κακό; Να βοηθάνε τους συνανθρώπους τους, δεν λέω, (εύχομαι δίχως εκδουλεύσεις), χωρίς, όμως, να κάνουν κακό στους υπόλοιπους. Η κάθε Τσώνη μετά από τέτοιες προσκλήσεις έχει πιστοποίηση αναγνώρισης του «έργου» της.
Είναι ντροπή και πρέπει να το πούμε και να το αναγνωρισουν οι διοργανωτές.
(Πάντως, ο Αβονίδας στο 53 δεν έκανε λόγο για λεξάριθμους.)
Pedis said
# 97 – «Άγγελε και στην σύγχρονη εποχή βασίζονται στον Πυθαγόρα με τις θεωρίες των υπερχορδών κλπ.»
Μπαρδόν;
Ανδρέας said
101 πέραν της πλάκας αν κάνει λάθος ο Γρηγόρης, τότε κι εγώ σφάλλω.
Herodotus and the Logioi of the Persians
h**p://chs.harvard.edu/CHS/article/display/6365
gpoint said
# 106
Το ότι δόθηκε βήμα στην κ. Τσώνη δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου
ψάξτο λίγο, μάλλον πληρώνεις την σεμιναριακή εγγραφή σου και δίνεις διάλεξη για όποιο θέμα θελεις, φτάνει εν τη παλάμη κ.λ.π.
Pedis said
# 109 – Είπαμε, πρώτα έρχεται η χαρά του παιχνιδιού. Άμα ειναι και φιλοι ακόμη καλύτερα.
Avonidas said
#106. Πάντως, ο Αβονίδας στο 53 δεν έκανε λόγο για λεξάριθμους.
Για τη Θεία Κωμωδία; Όχι. Πάντως, αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε την αινιγματική αναφορά του Δάντη, ότι θάρθει ένας «πεντακόσια δεκαπέντε» να βάλει τάξη στην Ιταλία και στα καμώματα του Πάπα (ο Δάντης ήταν Γουέλφος, αλλά από την εξορία του και μετά τα σπασε μαζί τους, πώς μερικοί από μας απηύδισαν με την Π.Φ.Α., κάπως έτσι 😉 )
Έχουν δοθεί διάφορες ερμηνείες. Ο Καζαντζάκης στα σχόλια της μετάφρασής του δίνει το 515 σε λατινική γραφή σαν DXV, το οποίο με αναγραμματισμό δίνει DVX — dux, άρχοντας στα λατινικά, και το θεωρεί αναφορά στον αυτοκράτορα. Άλλοι το θεωρούν χρονολογική αναφορά, ξεκινώντας από το 800, την άνοδο του Καρλομάγνου στο θρόνο, οπότε παίρνουμε 1315, πιθανή αναφορά και πάλι στον Άγιο Ρωμαίο Αυτοκράτορα.
Εγώ λέω ότι ο Δάντης γούσταρε να τους βάζει να ψάχνονται 😛
Ανδρέας said
107 Pedis
Pythagoras could be called the first known string theorist. Pythagoras, an excellent lyre player, figured out the first known string physics — the harmonic relationship. Pythagoras realized that vibrating Lyre strings of equal tensions but different lengths would produce harmonious notes (i.e. middle C and high C) if the ratio of the lengths of the two strings were a whole number.
Pythagoras discovered this by looking and listening. Today that information is more precisely encoded into mathematics, namely the wave equation for a string with a tension T and a mass per unit length m.
h**p://www.superstringtheory.com/basics/basic4a.html
στο σχόλιο 97
»Η φιλοσοφία δίνει κατεύθυνση και η τεχνολογία τον τρόπο that’s it!»
Γιάννης Ιατρού said
105: …και θα παρκάρει στη θέση του ΑΜΕΑ..

Τι καφρογονιό Πάνο, εδώ ολόκληρη η (καφρο-)ακολουθία του Κούλη …. στην επίσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στις 3/4/2016 δεν είχε κανένα πρόβλημα να παρκάρει τα αμάξια της στις θέσεις των ΑΜΕΑ (στο κέντρο της Λάρισας)!
Avonidas said
#Ανδρέας
Όλη η κβαντική θεωρία σχετίζεται στενά με τον συντονισμό, τις αρμονικές συχνότητες και επομένως έμμεσα με τη μουσική θεωρία. Τις ίδιες όμως ακριβώς μαθηματικές διασυνδέσεις έχει και η κλασική κυματική θεωρία, οπότε είναι πολύ τραβηγμένο να αποδώσουμε στον Πυθαγόρα τον τίτλο του πρώτου θεωρητικού χορδών.
Αγγελος said
Ανδρέα, δεν σε καταλαβαίνω. Λες πολλά παράξενα πράματα. Δεν ήταν Πέρσες οι Πέρσες του Αισχύλου; Δεν μιλούσαν τελείως άλλη γλώσσα, που με κανέναν τρόπο δεν μπορούσε να εκληφθεί ως βαρβαρίζοντα ελληνικά; Βαρβαρίζοντα ελληνικά είναι το «Ι αρταμαν εξαρξαν απιαονα σατρα» του Οφθαλμού του Βασιλέως στον Αριστοφάνη; Βαρβαρίζοντα ελληνικά είναι το «Ου λήψι χρυσό, χαυνόπρωκτ’ Ιαοναύ» , του ίδιου λίγο παρακάτω,και η διαφορά είναι οφθαλμοφανής. Φυσικά, και οι βάρβαροι που είχαν σχέσεις με τους Έλληνες μάθαιναν ελληνικά, και οι Έλληνες που είχαν σχέσεις με βαρβάρους θα μάθαιναν τις γλώσσες τους. Αλλά δεν μιλούμε γι’ αυτό· αυτό που είπα είναι ότι οι ΑΗΠ ποτέ δεν θεώρησαν άξιο αντικείμενο συστηματικής, διανοητικής, επιστημονικής μελέτης τις γλώσσες των βαρβάρων, ακόμα κι όταν τις άκουγαν καθημερινά γύρω τους — ότι δεν δημιούργησαν τη γλωσσολογία, όπως δημιούργησαν τη γραμματική και τη φιλολογία (και τα μαθηματικά, που ως επιστήμη είναι σαφώς ελληνικό δημιούργημα, και τόσα άλλα.)
Ανδρέας said
114 Avonidas
»οπότε είναι πολύ τραβηγμένο να αποδώσουμε στον Πυθαγόρα τον τίτλο του πρώτου θεωρητικού χορδών»
Κάποιοι το θεωρούν τραβηγμένο και άλλοι όχι.
Γιάννης Ιατρού said
111: Εγώ λέω ότι ο Δάντης γούσταρε να τους βάζει να ψάχνονται
Dante’s 515 and Virgil’s 333, R. Hollander & H. Russo, Princeton University, 2003
ΓιώργοςΜ said
114 Σωστά, το πιθανότερο είναι κάποιος άλλος πρόγονός μας της τρισχιλιετούς-και-βάλε να είναι ο πρώτος θεωρητικός χορδών, όμως η αρχαιολογική σκαπάνη δεν τον έχει αποκαλύψει ακόμη! 🙂
Απόδειξη της μακραίωνης υπεροχής μας ως έθνους, πολλοί σύγχρονοι θεωρητικοί των *ορδών.
(Το ρίχνω το επίπεδο, αλλά δε μπόρεσα να κρατηθώ!)
Πάνος με πεζά said
@ 113 : Εν δυνάμει ΑΜΕΑ… Συγχαρητήρια, πάντως. Το σήμα ΑΜΕΑ εύκολα το παραβιάζεις, Αλλά να παρκάρεις μπροστά στα μούτρα του περιπτερά !
gbaloglou said
106, 109, 110 Δεκτή σε μεγάλο βαθμό η κριτική, και δεν αποκλείω την πιθανή επιρροή των προσωπικών γνωριμιών. Αλλά δεν είναι ακριβές ότι όποιος πληρώνει την εγγραφή μπορεί να μιλήσει. Όσον αφορά την κ. Τσώνη, με την δημοσιότητα που πήρε το θέμα … μάλλον κακό της έκανε η συμμετοχή παρά καλό!
Pedis said
# 112 – κι ο Φουριέ στη μέση …
(οι ανεξέλεγκτες συνέπειες της εκλαίκευσης, Αντρέα …)
Avonidas said
#116. Αυτό μου θύμισε τη λεζάντα του Κακοφωνίξ, στην περιγραφή των χαρακτήρων στον Αστερίξ: «Οι γνώμες για το ταλέντο του είναι διχασμένες: ο ίδιος βρίσκει τον εαυτό του μεγαλοφυή, όλοι οι άλλοι τον βρίσκουν αχαρακτήριστο»
Γιάννης Ιατρού said
117: κι εδώ Computers & Mathematics with Applications, Volume 17, Issues 4–6, 1989 – «515 – A symmetric number in Dante», L. de Freitas
ΛΑΜΠΡΟΣ said
95 – «Κανένας Φιμπονάτσι δεν θα σε βοηθήσει να κερδίσεις στο χρηματιστήριο. Ο μόνος τρόπος είναι να έχεις πληροφορίες από μέσα, που είναι ακριβώς ό,τι κάνανε τα λαμόγια.» Πως το γνωρίζεις αυτό, ασχολείσαι με το χρηματιστήριο; γιατί αυτή την άποψη, την έχουν όσοι τζογάρισαν και έχουν χάσει, και οι άσχετοι που όμως ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ, κανείς επενδυτής.
Θα το σπάσω σε πενηνταράκια για να κατανοηθεί καλύτερα, η λέξη κλειδί είναι, ΒΟΗΘΗΣΕΙ. Δεν έχει πεί ποτέ ΚΑΝΕΝΑΣ πως αμα τον χρησιμοποιήσεις θα κερδίσεις σίγουρα, αλλά πως είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για τεχνική ανάλυση, και βοηθάει να κάνει κάποιος επενδυτής (κι όχι τζογαδόρος) την όσο το δυνατόν καλύτερη και με τις περισσότερες πιθανότητες κίνηση για να κερδίσει, όμως το επαναλαμβάνω ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ. Το 75% π.χ είναι μεγαλύτερο από το 25%, αυτό δεν αποκλείει να κερδίζει συνεχώς το 25% αλλά στην πράξη δεν συμβαίνει, εκεί πάνω βοηθάει ο Φιμπονάτσι.
«Η μαρίδα έμεινε με το πουλί στο χέρι…» Αυτός είναι ο ρόλος της μαρίδας, να μένει με το πουλί στο χέρι, πότε ήταν διαφορετικά σε οτιδήποτε, πάρε παράδειγμα τις εκλογές.
Υ.Γ – Χειραγωγείται το χάος;
Μιχάλης Νικολάου said
…με ιδιαίτερη προτίμηση στον αριθμό 3 φαίνεται πως ήταν ο Όμηρος….
Μα φυσικά – για Τροία τραγούδησε ο άνθρωπος!
Ανδρέας said
Άγγελε το πρόβλημα έγκειται στο τι εννοούμε κάθε φορά λέγοντας Έλληνες, Πέρσες, Αιγύπτιοι κλπ.
Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στο τι ήταν ο καθένας.
Κάποτε πριν 200-300 χρόνια έλεγαν κάτι και θεωρούνταν σωστό και παγιωμένο. Σήμερα από αυτά που πίστευαν τότε και τα δίδασκαν στα πανεπιστήμια πόσα θεωρούνται σωστά; Ειδικά στον γλωσσολογικό τομέα, στην ιστορία και στις αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Πως ερμηνεύονται σήμερα όλα αυτά; Είναι ίδια ή έχουν διαφοροποιηθεί;
Αν λέω παράξενα πράγματα όπως είπες καλύτερα δεν είναι να τα λες εκείνη την ώρα που τα βλέπεις από το να γενικεύεις λέγοντας »λες παράξενα πράγματα»;
121
(οι ανεξέλεγκτες συνέπειες της εκλαίκευσης, Αντρέα …)
Το πρόβλημα έγκειται αλλού Pedis. Έγκειται στο ότι πολλοί έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι επιστήμονες ενώ δεν είναι τίποτα παρά πάνω από τεχνίτες.
Δύτης των νιπτήρων said
108 Να σου πω, ενδιαφέρον είναι αλλά κάτι δεν με πείθει, δηλαδή δεν έχει κάποιο επιχείρημα παρά μόνο μια υπόθεση. Και αναφέρεται σε ενα πολύ συγκεκριμένο χωρίο. Τι να πω όμως, αν περάσει ο π2 είναι οπωσδήποτε πιο ειδικός!
Γιάννης Ιατρού said
Τι λέτε τώρα όλοι σας… Οι αποκαλύψεις το μεσονύκτιον 🙂

For scientific minds 🙂 , εδώ προκαταρτικά, για να ετοιμαστείτε ψυχολογικά (είμαστε και σε μιά ηλικία πολλοί από εμάς εδώ… και πρέπει να προσέχουμε!)
Ανδρέας said
118
ν’ αρχίσουμε; πως το βλέπεις;
Ιάκωβος said
42,
Avonidas said
Για παράδειγμα, μια από τις κυρίαρχες ερμηνείες για τον Αριθμό του Θηρίου (χξς — εξακόσια εξήντα έξι, ή πιθανώς εξακόσια δέκα έξι) στην Αποκάλυψη, είναι ότι πρόκειται για ισοψηφία με κάποιο όνομα (ἀριθμὸς γὰρ ἀνθρώπου ἐστί). Θα πετάξουμε όλες τις σχετικές μελέτες στα σκουπίδια;
________________
Δεν πετάς στα σκουπίδια την ιστορική γνώση οτι υπήρξε αριθμοσοφία, πετάς στα σκουπίδια την ίδια την αριθμοσοφία.
Ο Ιωάννης γνώριζε τη γεματρία και για λόγους ακόμα και συνθηματικούς τη χρησιμοποίησε όταν έγραφε την Αποκάλυψη.
Δε θυμάμαι αν το έχω ξαναπεί εδώ, ο Ένγκελς σε ένα άρθρο του, που το είδα μεταφρασμένο σε μια παλιά έκδοση μαζί με την Κριτική της Φιλοσοφίας του Δικαίου του Χέγκελ, αναφέρει κάποιον φιλόλογο που βρήκε ότι όντως πίσω από τον αριθμό 666 κρύβεται ένα όνομα ανθρώπου, συγκεκριμένα του Νέρωνα. Αν το Ελληνικό Νέρων Καίσαρ μεταφερθεί στα Εβραϊκά βγαίνει το 666 και αν μεταγραφεί από τα λατινικά, δηλαδή από το nero caesar, το εβραϊκό νουν του τέλους εξαφανίζεται και έτσι δίνει το 616.
Όταν πέθανε ο Νέρωνας διαδόθηκε από τους φοβισμένους Χριστιανούς ότι, όχι, δεν έχει πεθάνει, απλά τραυματίστηκε και ότι θα ξανάρθει να σπείρει πάλι τον τρόμο.
Το τέρας με τα εφτά κεφάλια είναι η Ρώμη με τους εφτά λόφους. Όρη εισίν επτά. Και η γυναίκα που τα καβαλάει είναι πορφυρή, ποια άλλη θα ήταν…
ΓιώργοςΜ said
124-ΥΓ: Εντός και εκτός συμφραζομένων, ναι. Ένα μηχανικό ανάλογο: Αν σ’ ένα σώμα είναι δεμένες 500 κλωστές που τραβούν σε τυχαίες κατευθύνσεις, το πιθανότερο είναι το σώμα να μην κινείται. Αν βάλεις καμμιά πενηνταριά να τραβούν στην ίδια κατεύθυνση, το σώμα θα κινηθεί προς τα εκεί.
Αν στο ίδιο σώμα οι 500 κλωστές τραβούν σε μια γενική κατεύθυνση, η πενηνταριά μπορεί να το εκτρέψει, αλλά όχι πολύ.
Σε απλούστερα ελληνικά, ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται.
Μιχάλης Νικολάου said
Αποκρύπτετε, βλέπω, ότι προσθέτοντας ένα οξυγονωτικό ν, προκύπτει ότι
Οι Λέξεις έχουν την Δική τους Ιστορία = 3576
με πυθμενικό 3!
Τυχαίο;
Ανδρέας said
127
οκ!
Διονύσης said
#79 Ανδρέα τι ειν τούτο; Οφθαλμολογικό τέστ, τεστ για λαβύρινθο τι; Έκατσε κι έγραψε 150 τέτοιες σελίδες; Τους αρχαιολόγους το μέλλοντος λυπάμαι.
Avonidas said
#124. Πως το γνωρίζεις αυτό, ασχολείσαι με το χρηματιστήριο;
Όχι, ασχολούμαι με τα μαθηματικά. Το χρηματιστήριο, έτσι όπως το δουλέψαμε τότε στα τέλη του ’90, ήταν ουσιαστικά τζόγος. Και στον τζόγο, όταν είναι έντιμος, δεν μπορείς να κερδίσεις *συστηματικά* με καμιά συνταγή, απλούστατα γιατί οι πιθανότητες μακροπρόθεσμα εξισορροπούν. (Όταν δεν είναι έντιμος, κερδίζουν προφανώς οι μιλημένοι).
Αν λέγοντας «τεχνική ανάλυση» εννοείς ότι θα προβλέψεις τις τάσεις της αγοράς, καλή τύχη. Ακόμα κι αν το καταφέρεις, θα βασιστείς σε γνώσεις συγκεκριμένων παραγόντων της οικονομίας, όχι σε γενικές μαθηματικές αρχές. Και φυσικά, αν μπορείς να το κάνεις εσύ, μπορούν να το κάνουν κι ένα σωρό άλλοι. Αν πας στο χρηματιστήριο πιστεύοντας ότι μόνο εσύ κατέχεις ένα σούπερ-ντούπερ φοβερό σύστημα, είσαι ΑΦΕΛΗΣ.
Υ.Γ – Χειραγωγείται το χάος;
Βεβαίως και χειραγωγείται, μια χαρά. Το χάος έχει δομή. Αυτό που δεν μπορεί να χειραγωγηθεί με τίποτα είναι ο θόρυβος.
Γιάννης Ιατρού said
132: 🙂 🙂 🙂 (μου φαίνεται ότι βάζεις τσιτάτα από προέκδοση του μεταμεσονυκτιακού!)
Ανδρέας said
134 σου λέω χάνεις 🙂 συχωρέθηκε, καλή του ώρα.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
97 – «Η φιλοσοφία δίνει κατεύθυνση και η τεχνολογία τον τρόπο that’s it!»
Η ανάγκη δίνει την κατεύθυνση, και η τεχνολογία τον τρόπο, δημιουργώντας ταυτόχρονα καινούριες ανάγκες, η φιλοσοφία προσπαθεί να ερμηνεύσει.
102 – Διπλωματική απάντηση.
«Υπήρξαν πολλοί συνεπείς «εργάτες» που, διεκπεραιωτικά έστω, έκαναν τη δουλειά τους και μου πρόσφεραν κάτι, κι ας μην τους θυμάμαι.»
Υποτίθεται πως είναι λειτουργοί, κι όχι εργάτες που κάνουν την δουλειά τους, ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ.
Ανδρέας said
122 δεν είναι μόνο αυτή
https://www.google.gr/search?q=pythagoraw+and+superstrings&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=SaMLV6X2EIPWsAGZzonwAQ#q=pythagoras+and+superstrings&start=10
Ανδρέας said
pythagoras and superstrings
Περίπου 28.200 αποτελέσματα (0,22 δευτερόλεπτα)
Ανδρέας said
μόνο ο ΓιώργοςΜ βλέπει φορδές να τεντώνονται στο 118 λολ
ΓιώργοςΜ said
138 Δεν έχω λόγο να είμαι διπλωμάτης, προσπαθώ να είμαι ειλικρινής και ακριβής. Άλλωστε δε μας διαβάζουν οι παλιοί μου δάσκαλοι, ούτε έχω ανάγκη τους βαθμούς τους πλέον.
Το «εργάτες» το έβαλα σε εισαγωγικά γιατί δεν ήθελα να είμαι αναλυτικός, εννοώ αυτούς που φιλότιμα προσπάθησαν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Εφόσον συνέβαλαν θετικά, έστω και λίγο, τους αξίζει αυτή η αναγνώριση. Όλο αυτό σε αντίστιξη με όσους είτε βαριούνται είτε δολίως υποσκάπτουν το υποτιθέμενο λειτούργημά τους με σκοπό την κονόμα του ιδιαίτερου.
Όλες οι κατηγορίες υπήρχαν και παλιά, η αναλογία όμως βρίσκω πως είναι πολύ χειρότερη σήμερα.
Υαλτις said
«Ποιο αλφάβητο ήξερε ο Όμηρος; Ήξερε αλφάβητο;»
Άντε να δεχτούμε, ότι ο Όμηρος μπορεί να μην είναι ο συγγραφέας της Ιλιάδας.
Άντε και να μην ξέρουμε ποιο αλφάβητο χρησιμοποίησε .
Αλλά να αναρωτιέται ο καλός μας Νικοκύρης , μήπως ο Ομηρος ήταν αναλφάβητος ,δεν πάει πολύ;
Όπως θα του έλεγε κι η Βασιλιάδου,
– Οση αλφαβήτα υπήρχε, την πήρες του λόγου σου
Νίκος Α. said
Να μη ξεχνάμε βέβαια το «Τρία πουλάκια κάθονταν», το «Τρεις κι ο κούκος», «την τρίτη φορά του κλέφτη», «Τρεις λαλούν και δυό χορεύουν». Αυτό το γ… το τρία παντού χώνεται. Να κι άλλο: Βάζουμε και τρεις τελίτσες στα αποσιωπητικά. Και την γωνία ακόμα μανία να την τριχοτομήσουμε.
Νίκος Κ. said
Προσπάθησα να βρω τη διατριβή τής κας Τσώνη στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών ( http://www.didaktorika.gr/eadd/ ) αλλά δεν τα κατάφερα. Πιθανόν να έγινε η διατριβή σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού (Ποιό άραγε; Μήπως θα ήταν σκόπιμο να αναγράφεται;)
Όσο για τη διοργανώτρια Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία-Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας θα πρέπει να καταλάβει πως (υποτίθεται ότι) είναι επιστημονική εταιρεία και να αναλαμβάνει τις ευθύνες της για μια στοιχειώδη επιστημονική εγκυρότητα των διοργανώσεών της.
ΓιώργοςΜ said
141 Μη βαράτε μωρέ, ουδείς άσφαλτος…
Ανδρέας said
138
Το αρχαίο ελληνικό ρήμα “επίσταμαι” σημαίνει “γνωρίζω καλά”, “έχω έγκυρη, ορθή, ουσιαστική γνώση”. Στην κοινή γένεσή τους, στους προσωκρατικούς φιλοσόφους, φιλοσοφία και επιστήμη συμβαδίζουν και θέτουν το κοσμολογικό ερώτημα, τις πρώτες γνωσιολογικές έννοιες και τις πρώτες προσεγγίσεις της έγκυρης γνώσης. Στη συνέχεια, κατά τη χρυσή εποχή της Αθήνας, η φιλοσοφία ωριμάζει και προσφέρει, κυρίως με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, τις πρώτες πλήρεις και συστηματικές θεωρίες κατανόησης του κόσμου. Την εποχή αυτή το αντικείμενο μελέτης της φιλοσοφίας διευρύνεται, ώστε να εξετάσει όχι μόνο τα κοσμολογικά ερωτήματα, αλλά και τα ηθικά, τα πολιτικά, τα αξιολογικά. Ο κόσμος πλέον είναι ο ανθρώπινος κόσμος και όχι μόνο ο φυσικός.
Η επιστήμη λοιπόν θεμελιώνεται μαζί με τη φιλοσοφία και πάνω στη φιλοσοφία. Και οι δύο είναι δημιουργήματα του ελληνικού πνεύματος, επιτεύγματα μιας συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, που έγιναν στη συνέχεια κτήμα όλου του παγκόσμιου πολιτισμού. Σταδιακά κάποιες επιστήμες κατορθώνουν να αναπτύξουν δικά τους κριτήρια και μεθόδους, ώστε να μας δίδουν έγκυρη γνώση για το αντικείμενό τους. Τότε αυτονομούνται από τη φιλοσοφία και ακολουθούν τη δική τους πορεία εξέλιξης. Οι πρώτες επιστήμες που αυτονομήθηκαν -ήδη από τα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα- ήταν τα μαθηματικά (αριθμητική, γεωμετρία, αστρονομία) και η ιατρική. Σήμερα έχουμε πάρα πολλές επιστήμες που έχουν αποσπαστεί από τη φιλοσοφία και διδάσκονται στα πανεπιστήμια ως αυτόνομες ενότητες. Εντούτοις, όλες οι επιστήμες βρίσκονται πάντοτε σε έναν διάλογο με τη φιλοσοφία. Η κριτική εξέταση του τι είναι η επιστήμη, ποια η σχέση της επιστήμης με την ανθρώπινη πράξη και την κοινωνία, τι είδους γνώση δίνει, πώς διατυπώνονται οι επιστημονικές θεωρίες και σε τι αρχές στηρίζονται, όλα αυτά είναι προβλήματα που συζητά η φιλοσοφία της επιστήμης, είτε γενικά είτε ειδικά για κάθε επιστήμη ξεχωριστά. Έτσι, μιλάμε για φιλοσοφία των μαθηματικών, της ιατρικής, της βιολογίας, της οικονομίας, της ιστορίας κτλ. Πολλές φορές η φιλοσοφική αυτή συζήτηση πάνω στις αρχές και τα θεμέλια μιας επιστήμης αποβαίνει καρποφόρα για την ίδια την επιστήμη και της ανοίγει νέους δρόμους.
Ιάκωβος said
143,Ύαλτις
Αλλά να αναρωτιέται ο καλός μας Νικοκύρης , μήπως ο Ομηρος ήταν αναλφάβητος ,δεν πάει πολύ;
Εδώ, δεν είμαστε σίγουροι οτι υπήρξε ο Όμηρος, το «αναλφάβητος» δε πείραξε;
Νομίζω, το πιο πιθανό είναι, οι αοιδοί των αρχικών επών, να ζήσανε πριν από την εισαγωγή της ελληνικής γραφής, να τα λέγανε απέξω και άρα να ήταν αναλφάβητοι και γιατί όχι, αν υπήρξε, το ίδιο αναλφάβητος να ήταν κι ο Όμηρος;
Και αμάν με τα γράμματα. Η ποίηση δεν είναι τα γράμματα.
Απλά όποιος δεν νογάει από ποίηση, ‘οπωε η κυρία αυτή, και δε μένει εκστατικός με τον Όμηρο, ψάχνει για άλλες εκστάσεις, μεταφυσικές, αριθμητικές, παράλογες και ανύπαρκτες.
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
¨Επεσε δουλειά και δεν προλαβαίνω να σχολιάσω εκτενώς, απαντώ σε ένα που με αναφέρει:
143 Δεν θέλω να μπω στο ομηρικό ζήτημα, αλλά πάντως τα ερωτήματα του αν ο Όμηρος ήταν ένας ή πολλοί, κι αν τα έπη είναι γραπτή ή προφορική ποίηση, και κατ’ επέκταση αν ήξερε γραφή ο Όμηρος έχουν απασχολήσει πάρα πολλούς επιστήμονες, επί αιώνες. Οι κουτόφραγκοι δεν θα προσπέρασαν έτσι αγέρωχα.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
131 – «Αν στο ίδιο σώμα οι 500 κλωστές τραβούν σε μια γενική κατεύθυνση, η πενηνταριά μπορεί να το εκτρέψει, αλλά όχι πολύ.» Τι εννοείς «οχι πολύ» σε βάθος χρόνου η εκτροπή θα γίνει τεράστια. Κάθε φορά, οι ευαίσθητες αρχικές συνθήκες είναι που κάνουν την διαφορά στο αποτέλεσμα.
135 – «Όχι, ασχολούμαι με τα μαθηματικά.» Γι΄αυτό δεν πρόκειται να κερδίσεις στο χρηματιστήριο, κανείς μαθηματικός δεν κέρδισε βασιζόμενος στα μαθηματικά.
«Το χρηματιστήριο, έτσι όπως το δουλέψαμε τότε στα τέλη του ’90, ήταν ουσιαστικά τζόγος.» Το χρηματιστήριο, είναι ΚΑΙ τζόγος, όχι όμως μόνο αυτό, κυρίως είναι επένδυση, και φυσικά όπως με όλα, είναι για καλό και για κακό, εξαρτάται από την χρήση.
«Και στον τζόγο, όταν είναι έντιμος, δεν μπορείς να κερδίσεις *συστηματικά* με καμιά συνταγή, απλούστατα γιατί οι πιθανότητες μακροπρόθεσμα εξισορροπούν. (Όταν δεν είναι έντιμος, κερδίζουν προφανώς οι μιλημένοι)». Είναι προφανές πως δεν το ξέρεις το άθλημα, μια χαρά κερδίζεις συστηματικά, τα παραδείγματα πολλά, η απληστία είναι που φέρνει την χασούρα.
«Αν λέγοντας «τεχνική ανάλυση» εννοείς ότι θα προβλέψεις τις τάσεις της αγοράς, καλή τύχη.» Ευχαριστώ, αν και δεν εννοώ ακριβώς αυτό, αλλά δεν είναι για να το αναλύω εδώ.
«Ακόμα κι αν το καταφέρεις, θα βασιστείς σε γνώσεις συγκεκριμένων παραγόντων της οικονομίας,» Σε καμία περίπτωση, όπως σου είπα και πιο πάνω, δεν το ξέρεις το άθλημα, αλλά με λύπη μου (γιατί σε εκτιμώ πολύ, και στα περισσότερα συμφωνώ μαζί σου) βλέπω πως έχεις κι εσύ το ελληνικό κουσούρι, ΞΕΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ. Πώς μπορείς να κάνεις trade πενταλέπτου, βασιζόμενος σε γνώσεις συγκεκριμένων οικονομικών παραγόντων;
«όχι σε γενικές μαθηματικές αρχές.» Είπαμε, αυτές είναι βοήθημα όχι στήριγμα, όπως π,χ τα σχολικά βοθήματα.
«Και φυσικά, αν μπορείς να το κάνεις εσύ, μπορούν να το κάνουν κι ένα σωρό άλλοι.»
Φυσικά, αυτή την απορία είχα, γιατί δεν το κάνουν όλοι, μετά από αρκετά χρόνια βρήκα
την απάντηση, την έχω πεί κι εδώ.
» Αν πας στο χρηματιστήριο πιστεύοντας ότι μόνο εσύ κατέχεις ένα σούπερ-ντούπερ φοβερό σύστημα, είσαι ΑΦΕΛΗΣ.» Ευτυχώς που είμαι ΑΦΕΛΗΣ, γιατί τώρα δεν θα είχα να φάω, και θα έβριζα τους πολιτικούς που ψήφισα για την κατάντια μου.
«Υ.Γ – Χειραγωγείται το χάος;
Βεβαίως και χειραγωγείται, μια χαρά. Το χάος έχει δομή. Αυτό που δεν μπορεί να χειραγωγηθεί με τίποτα είναι ο θόρυβος.»
Κι ο θόρυβος από πού προέρχεται και τι δημιουργεί; Η μάλλον να το θέσω διαφορετικά γιατί δεν σκαμπάζω τίποτα από φυσική και δεν θέλω να σου κάνω τον έξυπνο. Μιλωντας πάντα για το χρηματιστήριο, χειραγωγείται η τυχαιότητα; ελπίζω να κατάλαβες τι θέλω να πώ, γιατί μέχρι εκεί φτάνω (χαμόγελο).
Σκύλος said
Πάντως υπάρχουν κι επιστήμονες που βγάλανε λεφτά στα καζίνα!
https://en.wikipedia.org/wiki/MIT_Blackjack_Team
ΛΑΜΠΡΟΣ said
142 τέλος – Η αναλογία σίγουρα είναι χειρότερη σήμερα, όμως το δομικό εκπαιδευτικό πλαίσιο, είναι το ίδιο, πάνω από ένα αιώνα παγκοσμίως, ενώ το Βόγιατζερ1 έχει βγεί από το ηλιακό σύστημα. Η στραβός είναι ο γιαλός, η στραβά αρμενίζουμε, ή κάποιος έχει όφελος απ΄αυτό.
ΓιώργοςΜ said
150 (131) Εννοώ πως όταν 450 νήματα τραβάνε βόρεια, τα 50 μπορούν να εκτρέψουν λίγο βορειοανατολικά ή λίγο βορειοδυτικά. Όταν 450 νήματα τραβάνε όπου να ‘ναι (δηλ κατά μέσο όρο πουθενά), τα 50 μπορούν να το πάνε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Στο χρηματιστηριακό ανάλογο (δεν είμαι καθόλου, μα καθόλου ειδικός, αλλά θα τολμήσω ένα παράδειγμα), όταν υπάρχει ένα σύννεφο από αντικρουόμενες πληροφορίες, μία συντονισμένη, έστω και περιορισμένης έκτασης, φήμη, μπορεί να κατευθύνει σε συγκεκριμένες κινήσεις (πχ μαζική αγορά ή πώληση μετοχών κάποιας εταιρείας). Όταν μια εταιρεία έχει καλά γνωστή δυναμική (πχ κολοσσός με πολύ καλά τεκμηριωμένη θέση), δύσκολο μια φήμη να την καταρρακώσει.
gregoriusworld said
Reblogged στις gregoriusworld.
Ανδρέας said
[…] ο ‘Ομηρος χρησιμοποιεί, σύμφωνα με την κ. Τσώνη, τους λεξάριθμους, στους οποίους το γράμμα «άλφα» αντιστοιχεί στον αριθμό «ένα», το «Β» στο δύο και ούτω καθεξής […]
Θα συμφωνήσω με τον Νικοκύρη εάν αναφέρθηκε η φιλόλογος σε λεξάριθμο.
Υπήρχε τρόπος να τοποθετηθεί η φιλόλογος χωρίς την λέξη λεξάριθμος αν ναι γιατί δεν το έκανε; Αν όχι τότε δεν έπρεπε να μιλήσει για αυτό.
Σήμερα η λέξη ‘λεξάριθμος’ είναι αρνητικά φορτισμένη μέσω της μαντείας ή άλλων τρόπων χρήσης της.
Αν κάποιο παιδί ή και ενήλικας γκουγκλίσει την λέξη θα πέσει στην χοάνη των μαντικών συστημάτων.
Μόνο και μόνο για αυτόν τον λόγο έπρεπε να αποφύγει την χρήση της λέξης σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Σπίτι του ή στον καφενέ ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει.
ΓιώργοςΜ said
152 «το δομικό εκπαιδευτικό πλαίσιο, είναι το ίδιο, πάνω από ένα αιώνα παγκοσμίως»
Δεν καταλαβαίνω πώς προκύπτει αυτό. Τα εκπαιδευτικά συστήματα αλλάζουν ακόμα και μέσα σε κάθε χώρα, πολύ δε περισσότερο από χώρα σε χώρα, με ορατά αποτελέσματα τόσο στην αιχμή των αποτελεσμάτων (μέγιστα επιτεύγματα, Βόγιατζερ κλπ) όσο και στο μέσο όρο (αναλφαβητισμός, γενικότερο μορφωτικό επίπεδο).
gregoriusworld said
Νίκο ,προσπαθώντας να αποκρούσεις τις υπερβολές και τους αγύρτες πέρασες στο αντίθετο και εκμηδενίζεις ή απαξιώνεις κάτι που δεν γνωρίζεις.Οι ακρότητες οριοθετούν την γνώση; Επανέρχομαι με ντοκουμέντα για Ομηρο,γραφή,λεξαρίθμους.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
147 – ««Η φιλοσοφία δίνει κατεύθυνση και η τεχνολογία τον τρόπο that’s it!»»
Εγώ σ΄αυτό σου απάντησα «Η ανάγκη δίνει την κατεύθυνση, και η τεχνολογία τον τρόπο, δημιουργώντας ταυτόχρονα καινούριες ανάγκες, η φιλοσοφία προσπαθεί να ερμηνεύσει.» Διάβασα το σχόλιό σου, αλλά δεν βρήκα κάτι που να αναιρεί την απάντησή μου.
Avonidas said
#150. Είναι προφανές πως δεν το ξέρεις το άθλημα, μια χαρά κερδίζεις συστηματικά, τα παραδείγματα πολλά, η απληστία είναι που φέρνει την χασούρα.
Κλασικό λάθος, λες «τα παραδείγματα». Αυτό είναι *το αντίθετο του συστηματικού*. Προφανώς και υπάρχουν τζογαδόροι που σταμάτησαν τη σωστή στιγμή, πήραν τα κέρδη τους και την έκαναν. Ενδεχομένως να νόμιζαν ότι ήταν το σύστημά τους που τους βοήθησε να κερδίσουν, σου λέω όμως χωρίς περιστροφές ότι ήταν απλά η ΚΩΛΟΦΑΡΔΙΑ τους.
Μιλάω για καθαρά τυχερά παιχνίδια, π.χ. ρουλέτα. Το να θυμάσαι στην τράπουλα τι έχει περάσει, για παράδειγμα, είναι θέμα τεχνικής, επιδέχεται συστηματοποίηση. Στη ρουλέτα, όμως, αν είναι τίμια, πώς ακριβώς ξέρεις πότε να σταματήσεις; Δεν το ξέρεις και δεν μπορεί να το ξέρεις. Αυτό είναι απλούστατα γεγονός, και δεν χρειάζεται να ξέρεις το άθλημα. Η απληστία είναι κάτι το υποκειμενικό. Αν αποφασίσεις ότι μάζεψες αρκετά — και βέβαια, για έναν τζογαδόρο εθισμένο αυτή η στιγμή δεν θα ‘ρθει ποτέ — και μόλις βγεις έρθει το νούμερό σου, θα πεις «τι βλάκας που ήμουν». Αν συνεχίσεις και χάσεις, πάλι το ίδιο θα πεις.
Σε καμία περίπτωση, όπως σου είπα και πιο πάνω, δεν το ξέρεις το άθλημα, αλλά με λύπη μου (γιατί σε εκτιμώ πολύ, και στα περισσότερα συμφωνώ μαζί σου) βλέπω πως έχεις κι εσύ το ελληνικό κουσούρι, ΞΕΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ.
Συνεννοούμαστε; Μου λες ότι δεν μπορώ να κερδίσω βασισμένος στα μαθηματικά. Το ίδιο λέω κι εγώ. Μου λες, επίσης, ότι δεν μπορώ να το κάνω βασισμένος σε συγκεκριμένες οικονομικές γνώσεις. Τότε, *πώς* ακριβώς, με ποιο τρόπο ισχυρίζεσαι ότι γίνεται; Ή που θα βρεις τα κόλπα του χρηματιστηρίου βασισμένος σε μαθηματικές ιδέες (οπότε το μελετάς όπως ακριβώς μελετάνε οι μετεωρολόγοι τον καιρό), ή που θα οσμιστείς κατά πού πάνε οι τάσεις της οικονομίας, ποια μετοχή θ’ ανέβει, ποια θα πέσει κλπ. Τι άλλη δυνατότητα υπάρχει, να καλέσεις κάνα δαίμονα και να τον ρωτήσεις πού θα κλείσει σήμερα ο δείκτης; 😛
Φυσικά, αυτή την απορία είχα, γιατί δεν το κάνουν όλοι, μετά από αρκετά χρόνια βρήκα
την απάντηση, την έχω πεί κι εδώ.
Ναι, ότι μας κάνει πλύση εγκεφάλου το σύστημα. Ωραία θεωρία, σου έχω πει τη δική μου; Δεν μπορούν να το κάνουν όλοι για τον ίδιο λόγο που, αν όλοι ξέρουν ποια ώρα δεν θα χει κίνηση για να βγουν στην Εθνική, θα ΕΧΕΙ κίνηση. Η δική μου θεωρία είναι λιγότερο συναρπαστική από τη δική σου, αλλά τη βρίσκω πιο ρεαλιστική.
Ευτυχώς που είμαι ΑΦΕΛΗΣ, γιατί τώρα δεν θα είχα να φάω, και θα έβριζα τους πολιτικούς που ψήφισα για την κατάντια μου.
Περίμενε λίγο καιρό, και θα διαπιστώσεις ότι κι εσύ δεν θα έχεις να φας, εκτός κι αν ακολουθήσεις τη λύση του μαυραγορίτη και φας το ψωμί του διπλανού σου. Δεν στο λέω από κακία αυτό. Απλούστατα, οι δυνατότητες είναι περιορισμένες: ή ο τόπος θα πηγαίνει καλά, και όλοι θα ευημερούμε, ή δεν θα πηγαίνει καλά, και θα ευημερούν λίγοι σε βάρος των πολλών. Να σωθείς χάρη στην καπατσοσύνη σου, χωρίς να εκμεταλλευτείς τους άλλους, δεν γίνεται.
(Να στα σπάσω κι εγώ για να τα καταλάβεις: από την κομπίνα του χρηματιστηρίου έχασες ΚΑΙ εσύ, σαν πολίτης αυτής της μπανανίας)
Κι ο θόρυβος από πού προέρχεται και τι δημιουργεί; Η μάλλον να το θέσω διαφορετικά γιατί δεν σκαμπάζω τίποτα από φυσική και δεν θέλω να σου κάνω τον έξυπνο. Μιλωντας πάντα για το χρηματιστήριο, χειραγωγείται η τυχαιότητα;
«Θόρυβος» σημαίνει «τυχαία διακύμανση». «Τυχαίο» σημαίνει «χωρίς συστηματική τάση». Εξ ορισμού, η τυχαιότητα δεν χειραγωγείται. Αν βρεις κάποιες κανονικότητες, δεν είναι τυχαιότητα. Το ερώτημα λοιπόν, που παραμένει ανοιχτό, είναι αν υπάρχει κάποιος κρυμμένος μηχανισμός στα πάνω-κάτω του χρηματιστηρίου, ή αν όλο αυτό το πράγμα κυμαίνεται τυχαία, δηλαδή κάτω από την επίδραση εξωτερικών παραγόντων (κατά τις παρορμήσεις των μετόχων, δηλαδή χαιρέτα μου τον πλάτανο).
Δε μιλάμε για προφανείς επιδράσεις, έτσι; Το ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα ρίξει τις μετοχές, ας πούμε, δεν είναι εκμεταλλεύσιμο στοιχείο, γιατί όλοι το περιμένουν. Λέμε τώρα αν είσαι τόσο γάτος που θα μελετήσεις το χρηματιστήριο και θα βρεις κάποια *εσωτερική* τάση που θα ανεβάσει ή θα κατεβάσει μια μετοχή εκεί που κανείς δεν το περιμένει. Ε, τέτοιο πράγμα δεν ξέρω να ‘χει βρεθεί, αυτό λέω. Τα κόλπα που κάνουν οι μεγαλοπαράγοντες βασίζονται σε πολύ πιο πεζές αρχές (πληροφόρηση εκ των έσω και δύναμη να διαμορφώνουν οι ίδιοι τις τάσεις).
Σκύλος said
αφήστε τις γκρίνιες και πάμε ξανά για μαθήματα!
Μιχάλης Νικολάου said
68, Κιντ, ωραίο, δεν το ήξερα.
Μιχάλης Νικολάου said
124, … Χειραγωγείται το χάος;…
Πολλές φορές ναι!
Ανδρέας said
Λάμπρο για να αναιρέσει κάτι κάποιος πρέπει να υπάρχει και λόγος.
Δεν προσπαθώ να αναιρέσω καμιά σκέψη σου.
Εσύ έγραψες ότι η ανάγκη προηγείται πράγμα που είμαι σύμφωνος μόνο που καταλήγεις στο ότι ο φιλόσοφος κάθεται και σκέφτεται αυτό που δημιούργησε ο επιστήμονας. Έτσι το κατάλαβα. Παραθέτω το σχόλιο σου:
»Η ανάγκη δίνει την κατεύθυνση, και η τεχνολογία τον τρόπο,
δημιουργώντας ταυτόχρονα καινούριες ανάγκες, η φιλοσοφία προσπαθεί να ερμηνεύσει.»
και σου έδωσα το κείμενο που λέει κατά λέξη:
»Η επιστήμη λοιπόν θεμελιώνεται μαζί με τη φιλοσοφία και πάνω στη φιλοσοφία.»
ΛΑΜΠΡΟΣ said
151 – Συστηματικά όμως, κι όχι επιστημονικά.
156 – Βρές μου μια χώρα στον πλανήτη, που να έχει λιγότερα (ή και περισσότερα) χρόνια μέχρι την αποφοίτηση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα τρίχρονο παιδί, αποδεδειγμένα μπορεί να μιλάει άνετα τρείς γλώσσες, αλλά για μάθει να (μη) μιλάει «καλά» την μητρική του, χρειάζεται 12, ενώ πλέον, τα νήπια χειρίζονται τα τάμπλετ πολύ καλύτερα από τους γονείς τους. Ας μείνουμε μόνο σ΄αυτά, γιατί μπορώ να σου γράφω μέχρι αύριο.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
163 – «μόνο που καταλήγεις στο ότι ο φιλόσοφος κάθεται και σκέφτεται αυτό που δημιούργησε ο επιστήμονας.» Όχι, είπα ότι προσπαθεί να ερμηνεύσει γενικώς, δεν δίνει κατεύθυνση, και δεν ανέφερα κανέναν επιστήμονα, ούτε εσύ στο πρώτο σχόλιο.
ΓιώργοςΜ said
164 Σε κάποιες χώρες μπορεί κανείς να τελειώσει το πανεπιστήμιο πριν κλείσει τα 20 (θα ψάξω παραδείγματα, νομίζω ΗΠΑ και Αυστραλία είναι μέσα σ’ αυτές).
Αυτό με το τάμπλετ δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει: Είναι σαφώς πιο εύκολο ν’ αποκτήσει κανείς δεξιότητες σε μικρή παρά σε μεγάλη ηλικία-και λοιπόν;
Ανδρέας said
165
Οκ προέκυψε παρερμηνεία. Δες στο σχόλιο 97 ξανά απαντούσα στον Venios
‘σωστότερο δεν θα ήταν όταν γράφουμε
»Τα Μαθηματικά των Πυθαγόρειων (όπως και των Αιγυπτίων ή των Βαβυλωνίων) δεν ήταν επιστήμη με τη σημερινή έννοια του όρου. »
να προσδιορίζουμε και εποχές; αν μιλάμε για το 2500 π.Χ. ή για το 300 μ.Χ. έχει σαφέστατες διαφορές.
Άγγελε και στην σύγχρονη εποχή βασίζονται στον Πυθαγόρα με τις θεωρίες των υπερχορδών κλπ.
Η φιλοσοφία δίνει κατεύθυνση και η τεχνολογία τον τρόπο that’s it!’
ΓιώργοςΜ said
166 συνέχεια:h**p://www.monash.edu/admissions/age-requirements
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
Μαρία said
168
http://www.theguardian.com/uk/2005/aug/21/highereducation.accesstouniversity
http://leplus.nouvelobs.com/contribution/1215362-j-ai-eu-mon-bac-a-14-ans-angoisses-petition-contre-moi-enfant-precoce-j-en-ai-bave.html
Μαρία said
170
http://www.letudiant.fr/bac/conseils-methodo/decrocher-son-bac-a-14-ans-et-apres-18092.html
giorgos said
http://katotokerdos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_20.html
BLOG_OTI_NANAI said
108, 115: Να πω την αλήθεια Ανδρέα, δεν καταλαβαίνω ποιο ακριβώς είναι το ζήτημα. Συνεχίζοντας πάντως αυτό που λέει ο Άγγελος να πω το εξής:
O Ηρόδοτος στο προοίμιο γράφει ότι θα μιλήσει για τα:
«θωμαστά, τα μεν Έλλησι, τα δε βαρβάροισι»
Ξεκινάει λοιπόν αμέσως διαχωρίζοντας σαφώς Έλληνες και Πέρσες και εφόσον οι Πέρσες δεν ονομάζονται Έλληνες, άρα είναι σαφώς βάρβαροι.
Ταυτόχορονα, ο Ηρόδοτος γράφει για το ακατανόητο των βαρβαρικών. οι βάρβαροι μιλούν σαν πουλιά:
«βάρβαροι ήσαν, εδόκεον δε σφι ομοίως όρνισι φθέγγεσθαι» (2,57)
Επίσης, ο Θουκυδίδης κατά την παρουσία του στην περσική Αυλή, δεν είχε κάποια εύκολη επικοινωνία, αλλά αναγκάστηκε να μάθει όχι μόνο τα ήθη και έθιμα των Περσών (άρα ήταν διαφορεετικά των Ελλήνων), επίσης όμως κάθισε να μάθει Περσικά και η ονομασία της διαφορετικής γλώσσας αναφέρεται σαφώς όπως και η δυσκολία του να την κατανοήσει:
«ο δ’ εν τω χρόνω ον επέσχε της τε Περσίδος γλώσσης όσα εδύνατο κατενόησε και των επιτηδευμάτων της χώρας» (1.157)
Το ίδιο ακριβώς μας λέει και ο Ηρόδοτος. Όταν ο Συλοσώντας παρουσιάστηκε στον Δαρείο, χρειάστηκαν διερμηνείς για να επικοινωνήσουν:
«στάντα δε ες μέσον ειρώτων οι ερμηνέες τις τε είη και τι ποιήσας […]».
Βεβαίως ο Gregory Nagy είναι ένας αναγνωρισμένος λόγιος.
Μήπως ενννοεί ότι η ιστοριογραφία των Περσών ήταν ένα αντικείμενο που είχε περιέλθει για κάποιο λόγο στα χέρια των κατακτημένων από τους Πέρσες Ελλήνων; Αλλά και πάλι, αυτή η υπόθεση θα πρέπιε να υιοθετηθεί για να γίνει αποδεκτή.
nikiplos said
48, Αγαπητέ Avonidas…
ΟΚ για τη Βασίλισσα της Αγγλίας… Να προσθέσω ότι ενδεχομένως σε ξενίζει γιατί μπορεί να μην είχες μέχρι σήμερα επαφή με το συγκεκριμένο σπορ… Εντούτοις η πρόβλεψη μακροοικονομικών δεικτών – που προβλέπει με ασφάλεια οικονομετρικούς δείκτες, κατά συνέπεια και κρίσεις, παίρνει τη μερίδα του Λέοντος όσον αφορά την χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας. Ο κλάδος είναι διεπιστημονικός, δεν έχει δηλαδή οικονομολόγους μοναχά, αλλά μαθηματικούς – από τους καλύτερους στον κόσμο, φυσικούς και μηχανικούς που μελετούν κυβερνητική, εργασιο-πληροφορική, θεωρία παιγνίων, οικονομετρία, συστήματα συνάφειας, συναρτησιακούς χώρους, ανάλυση δεδομένων (aka data mining) κοκ. Με το αγλάϊσμα των τεχνικών που υπάρχουν γύρω τους, αλλά και εξοπλισμού υπερυπολογιστών που ούτε διαννοούμαστε, προσπαθούν να «αποκωδικοποιήσουν» τις αγορές, τη ρύθμισή τους, να ανακαλύψουν τους «σκοτεινούς παίκτες», τα «θανατηφόρα σενάρια», τις «εμμονές μεγάλης μνήμης», την ανάδυση αυτόνομων «αυτόματων» σε αυτοτελείς οντότητες κοκ. Όλος αυτός ο επιστημονικός οργασμός παίρνει τα περισσότερα χρήματα, ακόμη και από την Ιατρική Έρευνα.
Ο ίδιος ο Stanley (του πανεπιστημίου του Stanford) είχε πει σε διάλεξή του: «την Παρασκευή πήγαμε όλοι για τη συνήθη διασκέδασή μας χωρίς να έχουμε ιδέα τι θα συμβεί τη Δευτέρα». Η κρίση του 2008 είχε αρχίσει… «κανείς μας δεν κατάφερε να προβλέψει την κρίση» είχε πει τότε ο Stanley στη πολύ γνωστή και διάσημη (για όσους ασχολούνται με αυτά) παρουσίασή του στην Collège de France, στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 2009… Με λίγα λόγια δηλαδή το καλύτερο και καλύτερα πληρωμένο επιστημονικό οπλοστάσιο είχε αποτύχει παντελώς…
Αυτό ήταν τεράστια ήττα… Και αυτό έθιξε η Βασίλισσα και είχε απόλυτο δίκιο… Τι στο διάολο σας πληρώνουμε τόσο πανάκριβα? θα μπορούσε να είχε διευκρινίσει, όταν μας ρίξατε όλους στον κουβά? επί το λαϊκότερον… 🙂
Κορνήλιος said
θυμᾶμαι ἕνα πολὺ παλιὸ ἄρθρο τῶν Νέων μὲ παρόμοια θεματολογία. Παρουσίαζε τὴν ἄποψι ἑνὸς ξένου, τὸ ὄνομα τοῦ ὁποίου μοῦ διαφεύγει, σύμφωνα μὲ τὸν ὁποῖον ἡ Ἰλιάδα ἦταν περίπου ἐγχειρίδιο ἀστρονομίας γραμμένο μὲ κώδικα ἢ κάτι τέτοιο. ἴσως νἄχω ἀκόμη τὸ ἀπόκομμα, ἂν τὸ βρῶ θὰ τὸ σκανάρω.
Κορνήλιος said
ἴοσως νὰ ἦταν αὐτό: http://www.ekivolos.gr/H%20Iliada%20tou%20Omhrou%20to%20arxaiotero%20syggramma%20astronomias.htm
BLOG_OTI_NANAI said
176: Είναι αυτό εδώ: http://tinyurl.com/zzduar9
Τώρα να δούμε τι κριτικές έχει.
Ριβαλντίνιο said
Όλοι καλώς γνωρίζουμε ότι οι Πέρσες ήταν περσόφωνοι Έλληνες ! 🙂
Ξέρξης ἔπεμψε κήρυκα ἐς Ἄργος πρότερον ἤ περ ὁρμῆσαι στρατεύεσθαι ἐπὶ τὴν Ἑλλάδα:
ἐλθόντα δὲ τοῦτον λέγεται εἰπεῖν ‘ἄνδρες Ἀργεῖοι, βασιλεὺς Ξέρξης τάδε ὑμῖν λέγει. ἡμεῖς νομίζομεν Πέρσην εἶναι ἀπ᾽ οὗ ἡμεῖς γεγόναμεν παῖδα Περσέος τοῦ Δανάης, γεγονότα ἐκ τῆς Κηφέος θυγατρὸς Ἀνδρομέδης. οὕτω ἂν ὦν εἴημεν ὑμέτεροι ἀπόγονοι. οὔτε ὦν ἡμέας οἰκὸς ἐπὶ τοὺς ἡμετέρους προγόνους στρατεύεσθαι, οὔτε ὑμέας ἄλλοισι τιμωρέοντας ἡμῖν ἀντιξόους γίνεσθαι, ἀλλὰ παρ᾽ ὑμῖν αὐτοῖσι ἡσυχίην ἔχοντας κατῆσθαι.
Pedis said
# 174 – «Αυτό ήταν τεράστια ήττα… Και αυτό έθιξε η Βασίλισσα και είχε απόλυτο δίκιο… Τι στο διάολο σας πληρώνουμε τόσο πανάκριβα? θα μπορούσε να είχε διευκρινίσει, όταν μας ρίξατε όλους στον κουβά? επί το λαϊκότερον…»
Τάχαμου.
Όλα πήγαν τέλεια. Τα σήκωσαν όλα κι έφυγαν. (Τα μοντέλα, που δεν θα δούλευαν, αλλά ήταν για άλλων το δούλεμα, δούλεψαν τζιτζί, αγαπητέ.)
nikiplos said
159, Αγαπητέ, Avonidas
Στη διένεξή σου με τον Λάμπρο για το Χρηματιστήριο Αξιών, μου έκανε εντύπωση η πίστη σου σε «θέσφατα» που προκύπτουν κυρίως από μακρά πλύση εγκεφάλου από τον Ελληνικό Τύπο, κυρίως μετά το 1999 γιατί πριν το είχαν γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Με μια ήκιστη παρατήρηση, πως ελάχιστο ποσοστό της παγκόσμιας οικονομίας τζογάρεται σήμερα στις κλασσικές παλαιές αξίες, αλλά η κρίση ήρθε με τα καινούρια σύνθετα χρηματιστηριακά παράγωγα που ανακατεύουν κλασσικές αξίες μαζί με σαπάκια και υπεσχημένους «λαγούς με πετραχήλια»…
Λοιπόν τα ίδια και χειρότερα πίστευα κι εγώ μέχρι που διάβασα το εξής βιβλίο που σου προτείνω ανεπιφύλακτα:
Click to access Rich%20Dad%20Poor%20Dad%20eBook.pdf
Ξεκινώντας από αυτό, μπορεί να αναθεωρήσεις κάποιες παγιωμένες απόψεις σου… εγώ τουλάχιστον το έκανα κάποτε… φιλικά πάντα 🙂
Κορνήλιος said
#177 μάλλον. πάντως ψάχνοντας ἔπεσα σὲ μὲ ἕνα ἀπόκομμα τοῦ 2004 στὴν στήλη τοῦ Ῥούσσου Βρανᾶ μὲ τὸν γνωστὸ λόγο τοῦ Ζολώτα.
Pedis said
# 174 – «που μελετούν κυβερνητική, εργασιο-πληροφορική, θεωρία παιγνίων, οικονομετρία, συστήματα συνάφειας, συναρτησιακούς χώρους, ανάλυση δεδομένων (aka data mining) κοκ. Με το αγλάϊσμα των τεχνικών που υπάρχουν γύρω τους, αλλά και εξοπλισμού υπερυπολογιστών που ούτε διαννοούμαστε, προσπαθούν να «αποκωδικοποιήσουν» τις αγορές, τη ρύθμισή τους, να ανακαλύψουν τους «σκοτεινούς παίκτες», τα «θανατηφόρα σενάρια», τις «εμμονές μεγάλης μνήμης», την ανάδυση αυτόνομων «αυτόματων» σε αυτοτελείς οντότητες κοκ.»
Αυτά μου θυμίζουν την ορολογία στα συγχρονα προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμια μαγαζιά. Από ουσία, στα πιο πολλά από δαύτα, λίγα πράγματα.
BLOG_OTI_NANAI said
177:Εδώ υπάρχει ένα 3σέλιδο review αλλά στα γαλλικά: http://tinyurl.com/h2bl5x5
Ανδρέας said
173 blog θα στο πω όσο πιο απλά μπορώ.
Πέρσες εννοεί αυτούς τους οποίους από άλλα συγγράμματα γνωρίζουμε ως μηδίζοντες. Οι Θηβαίοι κατηγορήθηκαν ως μηδίζοντες. Μια από τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν στους Θηβαίους ήταν ότι μήδιζαν και για αυτό καταστράφηκαν από τους Λοκρούς και Ακάρνανες ή Φωκείς αν θυμάμαι καλά. Όντας υποτελείς των Καδμείων αυτοί ήταν που επιτέθηκαν και ξεπάτωσαν την Θήβα και τους Θηβαίους.
Ο Αλέξανδρος απλά έκατσε και κοιτούσε κι ο Αριστοτέλης την κοπάνησε στο χωριό της μάνας του έξω από την Χαλκίδα αντιδρώντας σε αυτήν την σφαγή.
Αυτό είχε επαναληφθεί και πριν τον Τρωικό πόλεμο με τους επτά επί Θήβας. Μηδίζοντες όμως κατά καιρούς έχουμε και άλλους πλην των Θηβαίων. Δεν θα επεκταθώ άλλο για τους Θηβαίους. Πάντως κράτα στον νου σου ότι ο πατέρας του Αλέξανδρου εδώ ανδρώθηκε και έλαβε τα πάντα.
Όταν λοιπόν αναφέρονται σε Πέρσες και μηδίζοντες αυτό που εννοούν για τους κοντινούς γειτόνους είναι αυτοί που είναι υποτελείς ή συμμαχούν με την υψηλή πύλη που είναι τα Σούσα, η δεύτερη πόλη-πρωτεύουσα που ξεπάτωσε ο Άλεξ.
Οι οικονομικοί και πολιτισμικοί δεσμοί με την ανατολή είναι έντονοι και σε βάθος χρόνου.
Στην περίπτωση του Ηρόδοτου αν δούμε τον χάρτη δείχνει όλη την Μακεδονία και Θράκη συν την Ανατολία υπό περσική κατοχή κι αυτή είναι η αιτία των συνεχών ξεσηκωμών και πολέμων των Ιωνικών και Αιολικών περιοχών.
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Map_Greco-Persian_Wars-en.svg
Map showing the Greek world during the Greco-Persian Wars (ca. 500–479 BC).
Μετά το φάγωμα του ταμείου της Δήλου επακολούθησε ο χρυσός αιώνας των Αθηναίων. Εκείνη την εποχή γράφει κι ο Ηρόδοτος παίρνοντας σαφώς θέση υπέρ των ‘Ελλήνων’-Αθηναίων διαχωρίζοντας τους από τους Έλληνες-Ασιάτες-Ίωνες.
Ξαναδές το κείμενο του Γρηγόρη αν θες τώρα.
BLOG_OTI_NANAI said
178: Και ο Ηρόδοτος προσθέτει ότι αν η ιστορία αυτή αληθεύει, δεν μπορεί να εκφέρει γνώμη!
«Ει μέν νυν Ξέρξης τε απέπεμψε ταύτα λέγοντα κήρυκα ες Άργος […] ουδέ τινα γνώμην περί αυτών αποφαίνομαι«.
Τα χάσαμε τα πυρηνικά του Ιράν πατριώτη!
Pedis said
Πού ‘σαι Αβονιδα, μην χάνεις τον καιρό σου, πάρε καλύτερα ένα πιο πρόσφατο του ίδιου γκουρού που σου προτείνει ο Νικιπλος (#180)
Why We Want You to Be Rich: Two Men, One Message (2006) co-written with Donald J. Trump
Χρησιμότερο, αφού θα γίνεις πλούσιος, και περήφανος που θα μπεις με ευγνωμοσύνη στο φανκλαμπ και θα ‘χεις παρέα σου τον μίστερ Βάταλος (άσε που μπορεί να παρέμβει για λογαριασμό σου και να πάρεις αντίγραφο με αυτόγραφο του κουμπάρου του, του Δόναλδ)
BLOG_OTI_NANAI said
184:
– Ποιο είναι το κείμενο του Γρηγόρη δεν το είδα.
– Πέρσες διάφοροι των Ελλήνων υπάρχουν ή εννοούμε ότι δεν υπάρχουν καν Πέρσες, αλλά όλοι οι λεγόμενοι Πέρσες είναι Έλληνες;
– Ο Ηρόδοτος ξεχωρίζει ειδικά τους Πέρσες λογίους; Είναι δηλ. μόνο οι λόγιοι αυτοί κάτι άλλο, ή δεν υπάρχουν για τον Ηρόδοτο Πέρσες, παρά μόνο ονομάζονται Πέρσες οι κατακτημένοι Έλληνες;
Ανδρέας said
Νικοκύρη κατάπιε η σπαμιέρα ένα σχόλιο;
Ανδρέας said
187 εδώ
h**p://chs.harvard.edu/CHS/article/display/6365
Ανδρέας said
187 Πέρσες διάφοροι των Ελλήνων υπάρχουν…
Και βέβαια υπάρχουν είναι και Zαγοριανοί.
https://en.wikipedia.org/wiki/Zagros_Mountains
BLOG_OTI_NANAI said
190: Κατά συνέπεια ποια ακριβώς ήταν/είναι η αφορμή της συζήτησης;
gbaloglou said
174 Εκείνη την Παρασκευή ακριβώς (12-9-08) έλαβε χώρα, διαγωνίως απέναντι από το Τορόντο, το συμβατικό πάρτι μιας αντισυμβατικής συνταξιοδότησης, της δικής μου 🙂
Παναγιώτης said
Οι Βαλανιδοφάγοι στείλανε προχθές μια κάψουλα με προμήθειες στο διαστημικό σταθμό και ο πύραυλος που την έβγαλε στο διάστημα επέστρεψε μετά από λίγα λεπτά και προσγειώθηκε χωρίς γρατσουνιά σε μια μικρή πλατφόρμα στη θάλλασσα. Κι εσύ καϋμένε Έλληνα ψάχνεις για μαθηματικές δομές στον Όμηρο του 1000π.Χ. για να καλύψεις τη σημερινή σου ανικανότητα.
Πάντως ένα θεματάκι το έχουν οι φιλόλογοι με τα τρισχιλιετικά και τα Πορτοκαλικά, την έχουν την πετριά τους αρκετοί.
Ανδρέας said
191 δες σχόλια
88, 93, 96, 101, 108, 115, 127
cronopiusa said
Hyperbole and a Half
Παναγιώτης Κ. said
@92. Καίριο το ερώτημα του Υ.Γ το οποίο το παραλλάσσω ως εξής: Πόσους και ποιους από τους δασκάλους σας ( δάσκαλος=αυτός που διδάσκει, αφορά όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες) που γνωρίσατε στην εκπαιδευτική σας πορεία θυμάστε για κάτι που σας είχαν πει και σας ακολουθεί μέχρι σήμερα;
Εγώ θυμάμαι τρεις όλους και όλους.
Πχ ένας μαθηματικός, μας έθετε το ρητορικό ερώτημα: Πως μαθαίνουμε Μαθηματικά; Και έδινε ο ίδιος την απάντηση: ΞΑΝΑΛΥΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΛΥΜΕΝΑ. Ως δάσκαλος των Μαθηματικών ο ίδιος το επαναλάμβανα στους μαθητές και μπορώ να πω ότι έπιανε τόπο.Όχι σε όλους βέβαια διότι ως γνωστόν…δεν υπάρχει ούριος άνεμος γιαυτόν που δεν ξέρει που θέλει να πάει…:)
Επειδή απόρησα με την…περίπτωσή μου – μόνο τρεις!- έθεσα το ίδιο ερώτημα σε φίλους. Ίδια λοιπόν κατάσταση με μένα.
Όταν λοιπόν υπάρχουν δάσκαλοι χωρίς να έχουν αφήσει κάποιο στίγμα πάνω μας τότε η εκπαίδευσή που παίρνουμε μάλλον χωλαίνει.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
159 – «Προφανώς και υπάρχουν τζογαδόροι που σταμάτησαν τη σωστή στιγμή, πήραν τα κέρδη τους και την έκαναν. Ενδεχομένως να νόμιζαν ότι ήταν το σύστημά τους που τους βοήθησε να κερδίσουν, σου λέω όμως χωρίς περιστροφές ότι ήταν απλά η ΚΩΛΟΦΑΡΔΙΑ τους.» Δεν μιλώ για τζογαδόρους, αυτοί είναι χαμένοι από χέρι. Η επαναλαμβανόμενη κωλοφαρδία, παύει να είναι ΚΩΛΟΦΑΡΔΙΑ, όχι;
«Μιλάω για καθαρά τυχερά παιχνίδια, π.χ. ρουλέτα.» Εγώ όμως, μιλώ για το χρηματιστήριο, αλλά ακόμα και σ΄αυτά, υπάρχει σύστημα να κερδίζεις για να ζείς μπέϊκα, όχι όμως για να πλουτίσεις.
«Μου λες, επίσης, ότι δεν μπορώ να το κάνω βασισμένος σε συγκεκριμένες οικονομικές γνώσεις. Τότε, *πώς* ακριβώς, με ποιο τρόπο ισχυρίζεσαι ότι γίνεται;» Δεν μπορώ να σου το αναλύσω εδώ, και γιατί θέλει πολύ χρόνο, και γιατί θέλει πρακτική εξάσκηση τουλάχιστον ένα χρόνο, (χωρίς λεφτά για έξι μήνες με ντέμο, και με 1,000 ευρώ κεφάλαιο για άλλους έξι + μήνες) για να φανεί αν «τόχεις» γιατί δεν έχεις επενδυτική παιδεία. Βλέπεις, εμείς διδασκόμαστε πως να βγάζουμε λεφτά δουλεύοντας, ενώ οι πλούσιοι, πως να βάζουν τα λεφτά να δουλεύουν για λεφτά.
«Ναι, ότι μας κάνει πλύση εγκεφάλου το σύστημα. Ωραία θεωρία, σου έχω πει τη δική μου; Δεν μπορούν να το κάνουν όλοι για τον ίδιο λόγο που, αν όλοι ξέρουν ποια ώρα δεν θα χει κίνηση για να βγουν στην Εθνική, θα ΕΧΕΙ κίνηση. Η δική μου θεωρία είναι λιγότερο συναρπαστική από τη δική σου, αλλά τη βρίσκω πιο ρεαλιστική.» Δεν διαφωνώ με την θεωρία σου, είναι όντως πιο ρεαλιστική, αλλά θα ακολουθήσω την δική μου, γιατί εκτός από συναρπαστική, είναι πιο αποδοτική.
«Περίμενε λίγο καιρό, και θα διαπιστώσεις ότι κι εσύ δεν θα έχεις να φας, εκτός κι αν ακολουθήσεις τη λύση του μαυραγορίτη και φας το ψωμί του διπλανού σου.» Δεν υπάρχει περίπτωση, εκτός κι αν κλείσουν τα χρηματιστήρια, αλλά στους δύο προηγούμενους πολέμους δεν έκλεισαν, γιατί άραγε;
«Δεν στο λέω από κακία αυτό.» Το ξέρω. «Απλούστατα, οι δυνατότητες είναι περιορισμένες:» Είναι ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ.
» ή ο τόπος θα πηγαίνει καλά, και όλοι θα ευημερούμε, ή δεν θα πηγαίνει καλά, και θα ευημερούν λίγοι σε βάρος των πολλών.» Ποτέ δεν ευημερούσαν όλοι, πάντα οι λίγοι σε βάρος των πολλών, μη πιστεύεις σε παραμύθια τύπου «όλοι μαζί μπορούμε» κοίτα τον κόσμο γύρω σου, είσαι πολύ έξυπνος για να μην αντιληφθείς την πραγματικότητα.
«Να σωθείς χάρη στην καπατσοσύνη σου, χωρίς να εκμεταλλευτείς τους άλλους, δεν γίνεται.» Συμφωνώ απολύτως, βρές μου έναν που να συναλλάσεται με χρήματα και δεν εκμεταλεύεται άλλους.
«(Να στα σπάσω κι εγώ για να τα καταλάβεις: από την κομπίνα του χρηματιστηρίου έχασες ΚΑΙ εσύ, σαν πολίτης αυτής της μπανανίας)» Αν και δεν μιλώ για το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά για την Γουολ στρητ, δεν έγινε καμία κομπίνα (έτσι όπως νομίζεις εσύ αλλά και οι περισσότεροι Έλληνες) στο χρηματιστήριο, η αφέλεια και η απληστία της «μαρίδας» δημιούργησε την φούσκα, και φυσικά οι αετονύχηδες το εκμεταλεύτηκαν, τόσα μαζεμένα κορόϊδα δεν τα βρίσκεις κάθε μέρα μπροστά σου. Η μεγάλη κομπίνα που έφερε την «ανοιξη» των χρηματιστηρίων, έγινε πολύ μακριά από την χώρα μας, το 1992 στην μαμά Αμερική με υπογραφή Κλίντον, αλλά κανείς δεν πήρε είδηση (ούτε εγώ βέβαια, πριν 8 χρόνια το έμαθα). Υπό αυτή την έννοια, όλοι οι πολίτες του κόσμου έχουμε χάσει, όμως δεν τρέφω αυταπάτες για τον κόσμο που ζώ, και κυρίως, ξέρω πως δεν αλλάζει με «λαϊκές» (μέγα παραμύθι) επαναστάσεις, παρά μόνο με ατομική δημοκρατική βελτίωση, ωστε η αλλαγή να έρθει φυσιολογικά. Αυτός ο τρόπος θέλει πολλά χρόνια, αλλά η Γή έχει υπομονή.
» Εξ ορισμού, η τυχαιότητα δεν χειραγωγείται.» Γι΄αυτό κανείς δεν μπόρεσε και δεν θα μπορέσει ποτέ να προβλέψει ακριβώς, πότε, και τι θα γίνει, στο χρηματιστήριο. Για τον ίδιο λόγο, οι οικονομολόγοι, είναι αγύρτες, χειρότεροι κι από χαρτορίχτρες.
«Αν βρεις κάποιες κανονικότητες, δεν είναι τυχαιότητα. Το ερώτημα λοιπόν, που παραμένει ανοιχτό, είναι αν υπάρχει κάποιος κρυμμένος μηχανισμός στα πάνω-κάτω του χρηματιστηρίου, ή αν όλο αυτό το πράγμα κυμαίνεται τυχαία» Υπάρχουν κάποιες κανονικότητες, κάποιες απ΄αυτές προσδιορίζει ο Φιμπονάτσι, εγώ έχω βρεί κάποιο άλλο τρόπο, που τον ανακάλυψα παρακολουθώντας τις κινήσεις της κόρης μου τον πρώτο χρόνο που μάθαινε, και λειτουργούσε ενστικτωδώς και κυρίως χωρίς απληστία, και μέχρι τώρα μετά από 4 χρόνια επιβεβαιώνεται.
«Δε μιλάμε για προφανείς επιδράσεις, έτσι; Το ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα ρίξει τις μετοχές, ας πούμε, δεν είναι εκμεταλλεύσιμο στοιχείο, γιατί όλοι το περιμένουν. Λέμε τώρα αν είσαι τόσο γάτος που θα μελετήσεις το χρηματιστήριο και θα βρεις κάποια *εσωτερική* τάση που θα ανεβάσει ή θα κατεβάσει μια μετοχή εκεί που κανείς δεν το περιμένει. Ε, τέτοιο πράγμα δεν ξέρω να ‘χει βρεθεί, αυτό λέω.» Αυτά τα «έξυπνα και πονηρά» είναι για την μαρίδα, οι επενδυτές δεν λειτουργούν έτσι, ειδικά οι traders που διαχειρίζονται πολλά εκατομμύρια ημερησίως.
Υπάρχει ένα ρητό στην Wall Street, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ, ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ, τα συμπεράσματα δικά σου.
«Τα κόλπα που κάνουν οι μεγαλοπαράγοντες βασίζονται σε πολύ πιο πεζές αρχές (πληροφόρηση εκ των έσω και δύναμη να διαμορφώνουν οι ίδιοι τις τάσεις).» Δεν έχει σημασία τι κάνουν αυτοί, σημασία έχει τι θέλεις να κάνεις εσύ, κι αν γνωρίζεις το πώς, έχοντας πάντα την γνώση, πως αυτοί βάζουν τους κανόνες. Είναι ζήτημα επιβίωσης στην οικονομική ζούγκλα που γεννηθήκαμε για να ζήσουμε, χωρίς να διδαχτούμε όλους τους κανόνες επιβίωσης, παρά μόνο αυτούς που θα μας κρατούν εξαρτημένους από τους κεφαλαιούχους.
Παναγιώτης Κ. said
@174,179. Υπάρχει βέβαια και μια τρίτη εκδοχή το νόημα της οποίας θα μπορούσαμε να το κλείσουμε στη φράση: «Βρε άχρηστοι γιατί δεν μου είπατε τίποτα ; Ξέρετε πόσα έχασα από την προσωπική μου περιουσία;» 🙂
ΛΑΜΠΡΟΣ said
166 – «Σε κάποιες χώρες μπορεί κανείς να τελειώσει το πανεπιστήμιο πριν κλείσει τα 20 (θα ψάξω παραδείγματα, νομίζω ΗΠΑ και Αυστραλία είναι μέσα σ’ αυτές).»
Δεν είπα αν μπορεί «κάποιος» να τελειώσει πριν τα 20 το πανεπιστήμιο, αλλά αν υπάρχει μια χώρα με λιγότερα εκπαιδευτικά χρόνια, π.χ 11,10, 9 μέχρι το πανεπιστήμιο, εγώ λέω δεν υπάρχει, ΓΙΑΤΙ; Όταν ξεκίνησε η μαζική υποχρεωτική δημόσια εκπαίδευση, δεν ήξερε κανείς τι σημαίνει αεροπλάνο, κι όποιος ονειρευόταν να πετάξει, θεωρούνταν τρελός. Μετά από τόσα χρόνια απίστευτης τεχνολογικής εξέλιξης, γιατί δέν έχει μειωθεί ο χρόνος της εκπαίδευσης; (αλλά ούτε έχει αυξηθεί, και μάλιστα σε όλες τις χώρες).
«Αυτό με το τάμπλετ δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει: Είναι σαφώς πιο εύκολο ν’ αποκτήσει κανείς δεξιότητες σε μικρή παρά σε μεγάλη ηλικία-και λοιπόν;» Απάντησες μόνος σου, αν λάβουμε υπόψιν πως από τα 14 και μετά ο εγκέφαλος κατεβάζει ταχύτητα μαθήσεως, και λειτουργεί κυρίως εμπειρικά, καταλαβαίνεις πως ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ, και δεν έχει γίνει τίποτα πάνω σ΄αυτό. Με λίγα λόγια, ισχυρίζομαι πως ΑΝΕΤΑ θα μπορούσαμε να τελειώνουμε το πανεπιστήμιο μέχρι τα 14, κι ο λόγος που δεν γίνεται αυτό, είναι γιατί δεν πρέπει.
Παναγιώτης Κ. said
Επειδή εδώ λεξιλογούμε έχω να κάνω την εξής παρατήρηση:
Όσοι ασχολούμαστε με τα Μαθηματικά πάντα γράφουμε τη λέξη Μαθηματικά με το Μι κεφαλαίο. Όχι βεβαίως για να προσθέσουμε σε αυτά… μεγαλείο αλλά για να μη δημιουργείται σύγχυση στη γενική πληθυντικού.
Προσέξτε τις παρακάτω δύο εκφράσεις:
Δάσκαλος των Μαθηματικών: Αυτός που διδάσκει Μαθηματικά.
Ενώ, (δίνω παράδειγμα) «δάσκαλος των μαθηματικών» και εννοούμε κάποιον που κάνει μάθημα σε μαθηματικούς όταν π.χ αυτοί επιμορφώνονται.
Μου έχουν τύχει και άλλες περιπτώσεις που είναι αναγκαία αυτή η διάκριση. Δεν μου έρχονται όμως στο νου τούτη την ώρα.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
178 – «Τάχαμου.
Όλα πήγαν τέλεια. Τα σήκωσαν όλα κι έφυγαν. (Τα μοντέλα, που δεν θα δούλευαν, αλλά ήταν για άλλων το δούλεμα, δούλεψαν τζιτζί, αγαπητέ.)» Καμία σχέση Pedis, χάθηκαν τρελά δισεκατομμύρια, και κάποιοι χάθηκαν τελείως από τον χάρτη. Μόνο οι πολύ μεγάλοι σώθηκαν, κι επειδή φτιάχνουν τους νόμους, αποφάσισαν να πληρώσουν τα σπασμένα οι λαοί, αυτά πληρώνουμε τώρα, κι ας λένε ό,τι θέλουν τα ΜΜΑ για τεμπέληδες, μαζί τα φάγαμε, ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα κι άλλες παπαριές.
Ανδρέας said
178
φιλαράκι μη το γελάς καθόλου κι ο Αρσάκης o Αρμένης μας έφτιαξε και τις αρσακειάδες όπως την θεία Μαρίνα.;)
http://el.science.wikia.com/wiki/%CE%91%CF%81%CF%83%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα! Να με συμπαθάτε που έλειπα, είχα έξοδο 🙂
188: Ναι, το απελευθέρωσα τώρα –> 202
antpap56 said
Όλη αυτή η λεξαριθμητική μου θύμισε τις σχολικές μας μέρες όταν αθροίζαμε ό,τι νούμερα βρίσκαμε στα χέρια μας (π.χ. τα ψηφία του αριθμού του εισιτηρίου στο λεωφορείο) για να βρούμε ποιος ή ποια μας θυμήθηκε. Τα παιδία πάντοτε έπαιζε… Για την ιστορία, προσωπικά τότε προτιμούσα το 11 (Λ), αλλά δεν μου προέκυπτε όσο συχνά ήθελα.
smerdaleos said
Καλά όσο πάνε αποβλακώνονται και περισσότερο τα πιθηκάκια.
Η Ιλιάδα πρωτοκαταγράφτηκε γύρω στο 750 π.Χ, αλλά από πίσω της κρύβεται μια διαδιακασία «συρραφής» στερεότυπων στίχων (ῥαψωδός = αυτός που «ράβει» στίχους) που πραγματοποιήθηκε από εκατοντάδες ανώνυμους ραψωδούς και διήρκεσε πολλούς αιώνες.
Σοβαροί ΙΕστές γλωσσολόγοι και μελετητές της ΙΕ ποιητικής παράδοσης όπως λ.χ. ο μακαρίτης Calvert Watkins και ο Benjamin Fortson πιστεύουν ότι ορισμένοι «απολιθωμένοι» στίχοι της Ιλιάδας είχαν σχηματιστεί ήδη γύρω στο 1400 π.Χ., χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπήρχε τότε ένα «έπος» Ιλιάδα, απλώς υπήρχαν στίχοι που αποτέλεσαν την «πρώτη ύλη» της επικείμενης Ιλιάδας.
Υπάρχουν λ.χ. στίχοι που διατηρούν το μέτρο τους μόνον αν η αιτιατική (τὴν) ἀνδρότητα προφερθεί ως anr.tāta με το συλλαβικό ένηχο ακόμα υπαρκτό και χωρίς να έχει ακόμα συμβεί η ομοργανική επένθεση nr>ndr.
Στις πινακίδες της Γραμμικής Β το όνομα Ἀνδροφόντης γράφεται ακόμα a-no-qo-ta = /anorkwhontās/.
Φρασήματα όπως το «κλέος ἄφθιτον» που επιλέγει ο Αχιλλέας και μια παρομοίωση του Αγαμέμνονα ανάμεσα στους Αχαιούς με ταύρο που μεταπρέπει ανάμεσα σε μια αγέλη με θηλυκές αγελάδες ανάγονται πίσω στην Ελληνο-Άρια περίοδο, επειδή εμφανίζονται σχεδόν λέξη προς λέξη παρόμοιες και στα παλαιότερα Ινδοάρια κείμενα (IE *k’lewos n.-dhghi-tom > κλέϝος ἄφθιτον = σανσκ. śrávas akṣitam).
Η «Αύξουσα Τριάδα» του μακαρίτη ML West (τρία ουσιαστικά που συνδέονται με το ΙΕ συζευκτικό *kwe > τε~ca~que, το τελευταίο εκ των οποίων συνοδεύεται από ένα επίθετο) ανάγεται ακόμα πιο πίσω στην πρωτοϊνδοευρωπαϊκή περίοδο (ΠΙΕ).
Το ομηρικό φράσημα που γύρω στο 700 π.Χ. οι Αττικο-Ίωνες ραψωδοί (που έχασαν νωρίς το δίγαμμα) προέφεραν ως «ἔπεα πτερόεντα», γύρω στο 1100 π.Χ., οι Ραψωδοί το έλεγαν wekwea pterowenta (IE *wekwos > ἔπος, IE κτητικά επίθετα σε *went-) και, γύρω στο 1400 π.Χ., το έλεγαν wekweha pterowenta, όπως μαρτυρούν οι πληθυντικοί pa-we-a2 = /pharweha/ = φάρϝεα (ενικός φάρϝος > φᾶρος) και ke-re-a2 = /skeleha/ = «σκέλεα ~ σκέλη» των πινακίδων της Γραμμικής Β (το συλλαβόγραμμα που συμβολίζουμε ως a2 είχε την φωνητική αξία /ha/).
Τέλος, ο όρος «Ὅμηρος» είναι πολύ πιθανόν να σήμαινε «πανηγυρτζής ραψωδός» και να συνδέεται ετυμολογικά με τον σανσκριτικό ουδέτερο όρο samaryam που δήλωνε τους ποιητικούς διαγωνισμούς που γινόταν σε γιορτές και πανηγύρια. Έχει προταθεί ως κοινή ρίζα των δύο το ΙΕ *som-h2r-os = «συναρμογή, σύναξη, ομηγυρία (= *som-h2gor-»). Η μόνη διαφορά μεταξύ του ελληνικό και του σανσκρτικού όρου είναι η έκταση του νόμου του Wackernagel που συνέβει στο ελληνικό σύνθετο *ὁμό-αρος > ὅμᾱρος > Ὅμηρος (όπως στρατο-αγός > στρατᾱγός > στρατηγός, παν+ἄγυρις > πανᾱγυρις > πανήγυρις και ὁμο-άγυρις > ὁμᾱγυρις > ὁμήγυρις).
Avonidas said
#180. Στη διένεξή σου με τον Λάμπρο για το Χρηματιστήριο Αξιών, μου έκανε εντύπωση η πίστη σου σε «θέσφατα» που προκύπτουν κυρίως από μακρά πλύση εγκεφάλου από τον Ελληνικό Τύπο
Μια εσύ, μια ο Λάμπρος, δεν αφήνετε λέω γω τον εγκέφαλό μου στην ησυχία του; Μια χαρά είμαι και καμιά πλύση εγκεφάλου!
Δεν εννόησα ακριβώς ποια είναι τα θέσφατα που πιστεύω. Ότι δεν μπορούν να κερδίζουν όλοι τρελά ποσά σε μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται (δηλαδή δεν μεγαλώνει η πίτα); Αυτό δεν είναι τίποτα περίπλοκο, είναι απλά μαθηματικά.
Το χρηματιστήριό μας είναι ένας μηχανισμός αναδιανομής πλούτου, από τους πολλούς στους λίγους. Κάποιος πρέπει να πληρώσει τη λυπητερή. Αρνούμαι να είμαι το λαμόγιο που θα τα πάρει από αυτόν τον κάποιο, και αυτό είναι εντελώς συνειδητή μου επιλογή. Σταματήστε να υποτιμάτε τη νοημοσύνη μου.
Λοιπόν τα ίδια και χειρότερα πίστευα κι εγώ μέχρι που διάβασα το εξής βιβλίο που σου προτείνω ανεπιφύλακτα:
Α, ναι, το γνωστό τροπάρι: «είμαστε μια ανοιχτή, αξιοκρατική πλουτοκρατία και σας περιμένουμε στους κόλπους μας! Έλα κι εσύ να γίνεις πλούσιος, μπορείς!» Δε θα πάρω.
197. Βλέπεις, εμείς διδασκόμαστε πως να βγάζουμε λεφτά δουλεύοντας, ενώ οι πλούσιοι, πως να βάζουν τα λεφτά να δουλεύουν για λεφτά. — τα λεφτά είναι μάρκες. Κάποιος πρέπει να σου πληρώσει στο τέλος την αξία τους. Ποιος θα το κάνει; Εμείς που «διδασκόμαστε να δουλεύουμε», δηλαδή να παράγουμε πλούτο. Ούτε εσύ ούτε κανένας άλλος δεν ανακάλυψε το αεικίνητο. Ο πλούτος παράγεται με τη δουλειά. Άρα, αν δεν θέλεις να εκμεταλλευτείς τη δουλειά του άλλου, πρέπει να δουλέψεις. Διαλέγεις και παίρνεις.
Αν τώρα θέλεις να στείλεις στο διάολο αυτόν που τα βουτάει, ευχαρίστως να βοηθήσω…
μη πιστεύεις σε παραμύθια τύπου «όλοι μαζί μπορούμε» κοίτα τον κόσμο γύρω σου, είσαι πολύ έξυπνος για να μην αντιληφθείς την πραγματικότητα. — Ναι, είμαι. Επίσης, είμαι και ολίγον ευέξαπτος. Κι όπου νάναι έρχεται…
Δεν έχει σημασία τι κάνουν αυτοί, σημασία έχει τι θέλεις να κάνεις εσύ, κι αν γνωρίζεις το πώς, έχοντας πάντα την γνώση, πως αυτοί βάζουν τους κανόνες. Είναι ζήτημα επιβίωσης στην οικονομική ζούγκλα που γεννηθήκαμε για να ζήσουμε
Χμ, μάλλον δεν εξηγήθηκα σωστά:
Δεν θέλω να γίνω λαμόγιο.
ΔΕΝ θέλω να γίνω λαμόγιο.
ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΛΑΜΟΓΙΟ!!!!
…εντάξει τώρα;
gpoint said
Μερικά απλες χρήσιμες χρηματιστηριακές συμβουλές μια που έγιναν της μόδας
Ολοι οι δείκτες και οι οικονομολογικές προσεγγίσεις είναι μπούρδες. Το μόνο που μετράει σε μικρά χρηματιστήρια όπως της Αθήνας είναι η γνώση του fleafloat που μπορεί να σε οδηγήσει σε σωστή εκτίμηση της πορείας της μετοχής σ’ ένα ισχυρό οικονομικό ή πολιτικό γεγονός που θα προκύψει.
Οτι κι αν λέει ο Λάμπρος οι μεγαλοπαίκτες κερδίζουν στην πτώση, η μαρίδα στην άνοδο. Η μαρίδα ψάχνει την μεγάλη απόδοση γιατί τζογάρει λίγα ενώ ο ραντιέρης είναι θεός και με 10%όταν «σπρώξει΄χοντρά; την μετοχή που είχε κάνει 100% με τις ψιλοαγοραπωλησίες της μαρίδας προκαλώντας πανικό στην μαρίδα που αγοράζει για να φιάξει μουαγέν !!
Η πλάκα είναι πως σε μια τέτοια κάθετη πτώση οι εφημερίδες μιλάνε για εκατομμύρια που χάθηκαν λόγω της νέας αποτίμησης του συνολικού χαρτοφυλακίου λες και…αυγάτιζε εκατομμύρια όταν το ανέβαζε η μαρίδα !!! Τέτοια θέλουν να γράφονται οι ραντιέρηδες που την ίδια στιγμή τρίβουν τα χέρια τους.
Οποιος θεωρεί το χρηματιστήριο επένδυση τις μετοχές του τις βάζει στο σεντούκι και τις κοιτάζει μετά 12 χρόνια, απλά πράγματα, οι άλλοι τζογάρουν
Πέπε said
@92 και 196:
Δε συμφωνώ. κύριοι, με τον τρόπο που το βλέπετε.
Αν κάτσω να θυμηθώ έναν προς ένα τους δασκάλους στους οποίους οφείλω κάτι σημαντικό, ούτε εγώ βγαίνω με πάνω από 2-3. Αν όμως επιχειρήσω μια γενική, συνοπτική ανασκόπηση των σχολικών μου χρόνων, βγάζω ένα άθροισμα πολύ θετικό: στο μεν Δημοτικό θυμάμαι μια γενικότερη ατμόσφαιρα αγάπης, αποδοχής και ενθάρρυνσης, στο δε Γυμνάσιο και Λύκειο τα πράγματα ήταν λιγότερο θερμά αλλά υπήρχε γενικά καλό επίπεδο μόρφωσης (και της μόρφωσης που μας παρεχόταν και της μόρφωσης που ήδη διέθεταν οι περισσότεροι δασκάλοι).
Θα πει κανείς: εσύ μπορεί να ήσουν τυχερός, δεν είχαμε όλοι την τύχη σου.
Ναι, αλλά βλέπουμε ότι κι εγώ ο τυχερός δεν μπορώ να θυμηθώ πολλούς συγκεκριμένους που να μου άφησαν το ένα ή το άλλο. Αφού όμως ξέρω ότι όλοι τους μαζί μού άφησαν πολλά και σημαντικά, πάει να πει ότι όλοι οι υπόλοιποι εκτός από τους λίγους που θυμόμαστε δεν είναι κατ’ ανάγκην για τα μπάζα. Απλώς η μνήμη μου (μας) δεν τους εξατομικεύει.
Ηλίας. said
52 . { Νάσαι καλά! }
Εσύ νά’σαι καλά .
Εγώ περνάω ευχάριστα και ψυχαγωγούμαι .
Εσύ διδάσκεις …
{ (Ποιον Σφακιανάκη από τους δύο; ) }
Ε μα τώρα … αν είναι δυναμόν ;
Σαbάνιες σου γράφω , καφενέδες σου γράφω , ποιόν σφάκα λες να εννοΑω ;
Αυτόν που συχνάζει στο ψηλό Σεράϊ απέναντι από « Το Αυτόφωρο » ;
Τρελλός είμαι ; Θα μου το κλείσει το linuxάκι μου και δε με συΦέρει .
Καλό βράδυ .
Pedis said
# 206 – ποιος είσαι του λόγου σου ρε που θα πεις τους επενδυτές λαμόγια; Εεεε; (Όλους αυτούς που γίνονται θυσία για το καλό της οικονομίας!’Ντροπή σου.)
Θα πρέπε να μάσταν στα 1998, να ‘χει μπλογκ ο Νικοκύρης για να οργανώσει έρευνα μεταξύ αναγνωστών και σχολιαστών «παίζετε στο χρηματιστήριο;» …
Χλωμό να ‘ταν περισσότεροι από δύο (ο δεύτερος θα ήταν ο Αβονιδας) που δεν θα ‘ταν κολλημένοι μπροστά στην τηλεόραση στις 12 το μεσημέρι.
(Άσε που αυτό θα γινόταν αντιληπτό από την κατακόρυφη πτώση του αριθμού των σχολίων εκεί γύρω στο μεσημέρι.)
Υαλτις said
205 smerdaleos
Δεν σταματώ να θαυμάζω την εμβρίθεια σου και να μένω κυριολεκτικά άναυδος, συλλογιζόμενος πoσo κόπο έκανες και πόσες ώρες αφιέρωσες για την μεγάλη σου αγάπη ,την ετυμολογία.
Όσες φορές προσπάθησα και γω, τελείως ερασιτεχνικά βέβαια , να ασχοληθώ και να καταλάβω κάτι, δεν το κατάφερα.
Πάντα στην ΙΕ θεωρία. με σταματούσε και με αποθάρρυνε η πληθώρα κανόνων , εξαιρέσεων ,παρεκβάσεων κτλ ,που από κάποια στιγμή και μετά ,άρχισα να αμφιβάλω αν είναι μια επιστημονική μέθοδος η απλά μια τεχνική για την τεχνική.
Σε τέτοιο βαθμό που αναρωτιόμουν, αν ο Πορτοκάλος ήξερε τα εργαλεία αυτής της τέχνης ,τότε θα γελούσαμε με το μήλο και τον Μίλερ;
Avonidas said
#210. Μπορεί να μην είχαμε μπλογκ και τουίτερ και κολοντούτι, 😛
αλλά μια χαρά τη θυμάμαι εκείνη την εποχή.
Μια θεια μου είχε ζαλίσει τότε τη μάνα μου, «και είσαι κορόιδο που δεν επενδύεις» και «υπάρχει πολύ ψωμί», και «κάθε μέρα ανεβαίνει» και δε συμμαζεύεται.
Και γίνεται το μπαμ μια ωραία μέρα, και της λέει λοιπόν κι η μάνα μου, «έλεγες; …» 🙂
nikiplos said
Αγαπητοί φίλοι Pedis κι Αβονίδα…
case study:
Ένας άνθρωπος είναι λίγο πολύ απένταρος… τρώει όμως που και που καμία τυρόπιτα, έτσι τη λιγουρεύεται… κάνει και κανένα τσιγάρο, μισό πακέτο ημερησίως κρίσις γαρ…
Αυτά μόνο να εξοικονομήσει, μπορεί ν’ αρχίσει να επενδύει τα χρήματά του. Επειδή είναι λίγα (με 20 τυρόπιτες δεν φθάνει ν’ αγοράσεις ούτε … περίπτερο), δεν μπορεί ν’ αγοράσει ούτε γη («είπαμε η γη δεν χάνει την αξία της»), ούτε μαγαζί γωνία, ούτε βεσπάκι… επομένως αν θέλει να επενδύσει αυτά τα ολίγα και σιγά σιγά να τα αυγατίζει με ένα λογικό κέρδος, τότε μπορεί να τα επενδύσει σε πιο αποδοτικές αξίες.
Δεν είναι ανάγκη να προστρέξει σε hedge funds, ούτε σε άλλης μορφής σύνθετα παράγωγα. Για απλές καθαρές αξίες μιλάμε. Το 1999 πχ πολλοί όπως η θεία του Αβονίδα, πήγαινε κι αγόραζε μετοχές Δούδος που κόστιζαν πριν τους βομβαρδισμούς της Γιουκοσλαβίας 50-60€ κι ύστερα άρχισαν τα τρελά οκτάρια και έφθασαν τις 12000 δρχ αν δεν με γελάει η μνήμη μου. Ο Δούδος ήταν κλωστήρια, κάτι γερασμένα μπετονένια κτήρια στην Πειραιώς. Οι επενδύσεις του δεν ήταν από επενδύσεις οικονομίας ή οικονομική δραστηριότητα, αλλά από τα τρελλά 8ρια του χρηματιστήριου. Κανονικά αυτά τα χρήματα απαγορεύεται να επανεπενδυθούν στο χρηματιστήριο, ο χαμογελαστός υπουργός της καρδιάς μας όμως έκοψε κάθε έλεγχο… Έτσι ο Δούδος έδινε 8ρια κι ας ήταν μόνο μπετονένια κτήρια στην Πειραιώς, χωρίς επενδύσεις σε νέα μηχανήματα πχ κλπ. Η ίδια η Θεία του Αβονίδα (δίκην παραδείγματος) την ίδια περίοδο δεν θα αγόραζε ακίνητο στην Ακαδημία Πλάτωνος ή στην Αγίου Μελετίου, γιατί γνώριζε πολύ καλά ότι τα λεφτά είναι «για πέταμα».
Τι μας διδάσκει το παράδειγμα? Ότι ανεξαρτήτως τι λέει ο φίλτατος Αβονίδας, όλοι μας επενδύουμε τα όποια χρήματά μας. Ακόμη κι εκείνος που τρώει τυρόπιτες και πίνει καφέδες, επενδύει χωρίς να το καταλαβαίνει στην καφετέρεια ή στο τυροπιτάδικο, προσμένοντας κοινωνικές απολαβές, γνωριμίες, κοινωνική δραστηριότητα, φθηνή διασκέδαση…
Η θεία του Αβονίδα δεν επένδυσε σε ακίνητα «σαπάκια» γιατί έχει εμπειρία και «οικονομική μόρφωση» για το χρηματιστήριο αξιών ακινήτων. Αν έκανε λάθος επιλογές στο Χρηματιστήριο, αυτό οφείλεται σαφώς στην άγνοια που είχε για εκείνες τις αξίες. Μαζί με τη θεία του Αβονίδα πχ κι ο πατέρας μου που στα 90ς δανειζόταν σε ελβετικό φράγκο και σε γιέν χάνοντας πολύτιμα χρήματα που του έλειπαν για τη βασική του επιβίωση…
Αν θέλετε να μείνει κάτι στην κουβέντα, όσοι είστε τυχεροί κι έχετε έναν μισθό -γιατί το 80% της νεολαίας μας δεν έχει- ξανασκεφτείτε που τον επενδύεται… πχ θα επενδύατε στη ΔΕΗ? Και όχι αγαπητέ Pedis, καλύτερα να ξεκινήσει όποιος επιθυμεί από το πρώτο βιβλίο που πρότεινα, κι ύστερα ας φθάσει σε εκείνο που είπες εσύ… Κι ένα tip, η «αγορά» είναι και ήταν πάντοτε μοχλευμένη… Ακόμη και μέσα στο σπίτι μου, ας πούμε που κάνω την πάπια στην πενθερά και στη σύζυγο, γιατί άμα ανοίξο το στόματί μου, θα ξεχυθεί ένας ωκεανός καταπισεμένης κατάθλιψης…
nikiplos said
50-60€ –> 50-60 δρχ φυσικά ο Δούδος…
Βάταλος said
Εντιμώτατοι κύριοι,
προυχώρησε πάλιν η νύξ εις το Ρωμέικον και δεν θα δυνηθώ να σάς ξεστραβώσω πλήρως…
1) Είναι αδιανόητος η μελέτη της Ελληνικής Θεολογίας (βλέπε τα θρυλικά «Θεολογούμενα της Αριθμητικής» του Ιαμβλίχου, που δεν ηδυνήθησαν να εξαφανίσουν από προσώπου Γής οι μισάνθρωποι Γαλιλαίοι…) και των Ελληνικών Μαθηματικών χωρίς την έννοιαν της Ισοψηφίας. Σάς προσφέρω μετεφρασμένον εις τα ρωμέικα το μνημειώδες έργον «Η θεωρητική Αριθμητική των Πυθαγορείων» του κορυφαίου νεοπλανιστού όλων των εποχών Θωμά Ράπτου Thomas Taylor (1758-1835) ευελπιστών ότι θα εξυπνήσετε από τον βαθύν ύπνον εις όν σάς έχουσι βυθίσει αι αρλούμπαι των Γαλιλαίων. Επίσης, προσφέρω την (ουδέποτε μεταφρασθείσαν εις τα ρωμέικα, λόγω veto των μισελλήνων Γαλιλαίων!) θρυλικήν «Βιογραφίαν του Πυθαγόρου» του Ιαμβλίχου, μετεφρασμένην τω 1818 (!) υπό του ιδίου Thomas Taylor!.. Πιέσατε ενταύθα διά την καταβίβασιν. Πάρτε το χαμπάρι, αγαπητά μου τεκνία: Δεν νοούνται τα Ελληνικά Μαθηματικά χωρίς την Ισοψηφίαν (λεξάριθμοι εις τα ρωμέικα)
2) Επίσης, προσφέρω από την προσωπικήν μου βιβλιοθήκην αυτό που σάς υπεσχέθην επροχθές και το ελησμόνησα: Το μνημειώδες σύγγραμμα του Kieren Barry (1η έκδοσις 1999) «The Greek Qabalah, Alphabetic Mysticism and Numerology in the Ancient World», (καταβιβάσατε ενταύθα) το οποίον ξεβρακώνει οριστικώς τους Γαλιλαίους: Οι Πρώτοι Χριστιανοί και οι πλαστοί Σιβυλλικοί Χρησμοί εβασίσθησαν εις την Ισοψηφίαν και εχρησιμοποίησαν το θείον Ελληνικόν Αλφάβητον (π.χ. ΙΗΣΟΥΣ= 888) διά να εξοντώσουν την Πατρώαν Ελληνικήν Θρησκείαν και να επιβάλουν τας μαζοχιστικάς παραφροσύνας των. Δεν προλαμβάνω να αναρτήσω ενταύθα ωρισμένας σελίδας του βιβλίου, και γλυτώνουν προς το παρόν την κολπικήν μαρμαρυγήν ο κ. Blog-oti-nanai, ο παραγιός του Ριβαλδίνιος και οι άλλοι Μεταλληνισταί που ειρωνεύονται την Ισοψηφίαν
3) Συγχαίρω τον κ. Πέδην (σχ. 186) που εμνημόνευσε το αριστουργηματικόν βιβλίον του Ντόναλδ «Why We Want You to Be Rich: Two Men, One Message (2006)». Δεν προλαμβάνω να αναρτήσω ενταύθα ωρισμένας σελίδας του διά να αντιληφθή και ο έσχατος χριστιανομπολσεβίκος αναγνώστης πόσον Ελληνόψυχος τυγχάνει ο αυριανός Πλανητάρχης: Εις όλο το βιβλίον διακηρύσσει την λατρείαν του προς τους Αρχαίους Έλληνας και δηλοί ότι έγινε πάμπλουτος ακολουθών τας συμβουλάς του θείου Πλάτωνος και του Μεγίστου Αριστοτέλους!.. Αν ηκολούθει τας παλαβομάρας των Ραββίνων Σαούλ και Τζόσουα Μπέν Γιοζέφ, θα ήτο ακόμη πάμπτωχος ο Ντόναλδ, όπως είναι η πλειοψηφία των αποβλακωμένων Ρωμιών… Καταβιβάσατε ενταύθα το ανεκτιμήτου αξίας βιβλίον του Ντόναλδ, πρίν το εξαφανίση η Μεταλληνική Κλίκα
Μετά πάσης τιμής
Γέρων Βάταλος
αιμύλος και σπουδαιόμυθος
ΥΓ: Αγαπητό μου παιδί, νεαρέ Ύαλτι (σχόλιον 211) είναι μέγας ο κ. Σμερδαλέος, αλλ’ όχι επειδή είναι δεινός εις το ετυμολογείν. Σε ενημερώνω ότι ο κορυφαίος Γερμανός Ελληνιστής όλων των εποχών Ούλριχ Βιλαμόβιτς (1848-1931) είχε ξεστομίσει την αθάνατον ρήσιν… «ΦΥΛΑΞΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑΝ»…
ΛΑΜΠΡΟΣ said
206 – «ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΛΑΜΟΓΙΟ» Τότε να μην συναλλάσεσαι με χρήματα, αλλιώς, είτε εν γνώση σου, είτε εν αγνοία σου, θα τα παίρνεις από κάποιους πολλούς αδύναμους, και δεδομένου πως δεν υπάρχει τίμιο χρήμα, είσαι εν δυνάμει λαμόγιο. Το ότι μεγάλωσες με τις φαντασιώσεις που μας «ταΐζουν» οι κεφαλαιούχοι από την νηπιακή μας ηλικία, περι τίμιας δουλειάς και εργατιάς, δεν σημαίνει πως είναι πραγματικότητα. Το χρήμα που έχεις στα χέρια σου, ασχέτως πως το απόκτησες, το έχει παράξει η ΕΚΤ από το πουθενά, κι έχει την αξία που αποφασίζει κάθε φορά, ένας μη αιρετός μαφιόζος. Χρησιμοποιόντας το, συμμετέχεις στην μεγάλη κλοπή των πολλών και αδυνάτων από τους λίγους. Όλα τα ηλεκτρονικά καλούδια «και όχι μόνο» που έχεις αγοράσει με αυτά τα χρήματα, συμβάλλουν στην ξεδιάντροπη και απάνθρωπη απομύζηση των πολλών από τους λίγους. Αν ζείς σε μια κοινωνία που δεν χρησιμοποιεί χρήματα, πάω πάσο, αν ζείς στον δικό σου ονειρικό κόσμο, να μη σου χαλάσω το όνειρο, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΛΑΜΟΓΙΟ.
Βάταλος said
Σχολίου 215 συνέχεια…
Ελησμόνησα κάτι σημαντικόν, προτού παραδοθώ εις τας αγκάλας του Μορφέως: Οι βρωμεροί Γαλιλαίοι της «Boston Globe» έφθασαν εις το σημείον επροχθές Κυριακήν να κυκλοφορήσουν με μαϊμού εξώφυλλον διά να πλήξουν τον Ελληνόψυχον Ντόναλδ!.. Ρίψατε μίαν ματιάν εις το αντικειμενικόν ρεπορτάζ της Daily Mail, της εφημερίδος που εδημιούργησε τον θρύλον του ανυπάρκτου Κ. Κουκκίδη, διά να βαυκαλίζωνται οι Ρωμιοί ότι αναδεικνύουν ήρωας και μετά Χριστόν
Β.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
207 – Έχεις μείνει στις παπαριές που έλεγαν οι έντυποι παπαγαλοξερόλες για την μαρίδα. Ο Λάμπρος λέει πως και στην άνοδο μπορείς να κερδίσεις και στην πτώση, θα πληρώνουν πάντα οι μαλάκες, είτε μεγαλοπαίχτες είτε μικροί, μην του βάζεις λόγια που δεν είπε, και δεν ασχολείται με το ΧΑΑ, το αφήνει για τους ξύπνιους.
Avonidas said
#213. Από όσα έγραψα δηλαδή εσύ αυτό κατάλαβες, ότι η θεία μου χαντακώθηκε από τις λάθος επιλογές στο χρηματιστήριο. Καλά κρασιά.
Για το ότι αυτό το χρηματιστήριο στήθηκε εξαρχής πάνω σε στρεβλές βάσεις, για το ότι ήταν μια αεριτζίδικη μηχανή, για το ότι στην ουσία έφτιαχνε φούσκες (για τις οποίες βεβαίως χρειαζόταν τη συμβολή της κυρά Κατίνας και του κυρ Μήτσου, έλα μ@λ@κα να παίξεις τις οικονομίες σου), με δυο λόγια για την ταμπακέρα, μουυυύγκα.
Επιμένω στο αρχικό μου ερώτημα: ποιος βάζει χρήμα σε αυτή τη μηχανή; Ποιος πληρώνει τη μπάνκα; Δεν πρέπει να μας απασχολεί αυτό, ακόμα κι αν (προς το παρόν) κερδίζουμε; Και τι αξιώσεις σοβαρότητας μπορεί να έχει ένα βιβλίο που καμώνεται ότι θα διδάξει τους πάντες να κάνουν καλές επενδύσεις όταν η επιτυχία τους εξαρτάται από ένα τεράστιο πλήθος *κακών* επενδυτών;
(Ναι, ξέρω, μπορεί το παιχνίδι να μην είναι μηδενικού αθροίσματος, μπορεί η οικονομία να αναπτύσσεται. Αλλά για να στηριχτούν οι προσδοκίες κέρδους που είχαμε εκεί γύρω στο ’98, απαιτείται η ανακάλυψη καμιάς νέας ηπείρου. Ή της ψυχρής σύντηξης. Mit porden nicht vafen avgen, που λένε και οι Γκρόιτς 😉 ).
Από κει και πέρα, δικαιολογίες για να μπει στο παιχνίδι βρίσκει κανείς ένα σωρό. Ο εκσυγχρονιστής πρωθυπουργός μας, άλλωστε, μας το είπε φόρα παρτίδα, «παίξατε και χάσατε, μη ζητάτε ρέστα». Αυτό ήταν το ήθος του ανθρώπου. Η θεία μου, για να γυρίσουμε σιγά σιγά στο θέμα μας, ήταν παρόμοιου ήθους — βαμμένη πασόκα, άλλωστε, εκείνη την εποχή, αλλά τι να κάνουμε, την αγαπάμε. Ουσιαστικά κυνηγούσε το γρήγορο κέρδος, και καταλάβαινε ότι θα το βγάλει από τα κορόιδα. Απλώς δεν της πέρασε από το μυαλό ότι ρόδα είναι και γυρίζει.
Avonidas said
#216. Κι εσύ τώρα νομίζεις ότι λες κάτι διαφορετικό από το «μαζί τα φάγαμε».
gregoriusworld said
https://gregoriusworld.wordpress.com/2016/04/11/%ce%bf-%cf%8c%ce%84%ce%bc%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%ce%bf%ce%ba%ce%b7%cf%83%ce%af/
ΛΑΜΠΡΟΣ said
208 – Πέπε, στην ζωή θυμόμαστε τα σημαντικά βιώματα, που εν πολλοίς καθορίζουν την πορεία μας, τα ασήμαντα τα ξεχνάμε, το ίδιο συμβαίνει και με τους δασκάλους, θυμόμαστε με θαυμασμό, μόνο τους σημαντικούς, τους άλλους
τους θυμόμαστε ίσως, μόνο για τα παρατσούκλια και για τις πλάκες που τους κάναμε, κάτι που δεν συνέβαινε ποτέ με τους σημαντικούς. Αφού κι εσύ ο «τυχερός» κι εμείς οι «άτυχοι» έχουμε το ίδιο ποσοστό, κάτι λέει αυτό, και καλό είναι, να το λάβεις σοβαρά υπόψιν σαν εκπαιδευτικός που είσαι, για τα στερνά σου.☺
NM said
#193: Εσύ βέβαια κάνεις πλάκα. Αλλά ήδη υπάρχουν πολλοί που το πίστεψαν. Μεταξύ τους και ελληνικές «σοβαρές» εφημερίδες που αναφέρουν την είδηση ως πραγματική.
Avonidas said
#Nikiplos, Λαμπρος
Έτσι για να γλιτώσουμε χρόνο και να πάω ήσυχος για ύπνο, αυτό που μου λέτε στην ουσία είναι ή δεν είναι ότι, αφού δεν μπορώ να τους νικήσω, ας πάω μαζί τους; Με πολλές φιοριτούρες, βέβαια, αλλά πάντως αυτό μου λέτε: αποδέχεστε ότι η κοινωνία δεν αλλάζει, ότι αυτά τα αρπακτικά θα συνεχίσουν το αεριτζίδικο παιχνίδι τους κι ότι έτσι κι αλλιώς δεν μπορώ να παραμείνω αγνός κι αθώος, οπότε να μάθω τα κόλπα και να μπω κι εγώ στο παιχνίδι, κι όποιος πεθάνει με τα πιο πολλά λεφτά κερδίζει. Έχω λάθος;
ΛΑΜΠΡΟΣ said
220 – Άστο Avonida μου, δεν συνεννοούμαστε, μάλλον δεν μπορώ να διατυπώσω κατανοητά τις σκέψεις μου.☺
Avonidas said
#225. Δεν είναι ότι δεν μπορείς να τις διατυπώσεις κατανοητά. Είναι ότι δεν εννοείς να δεχτείς ότι τις καταλαβαίνω και τις απορρίπτω.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
224 – Όσον αφορά εμένα, έχεις λάθος, καληνύχτα.
Avonidas said
#216. Όταν πάω στο φούρνο και αγοράζω μια τυρόπιτα με ένα ευρώ (λέμε τώρα), εγώ ξέρω ότι δίνω ένα ευρώ για μια τυρόπιτα, κι ο φούρναρης επίσης ξέρει ότι δίνει μια τυρόπιτα για ένα ευρώ. Το ότι αυτό το ευρώ το έκοψε ένας αιρετός μαφιόζος δεν κάνει ούτε εμένα ούτε το φούρναρη λαμόγια. Και οι δύο λειτουργούμε, αν θέλεις, μέσα στο πλαίσιο που βρισκόμαστε, και από κει και πέρα μπορούμε να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε.
Αλλά όταν διαπλεκόμενοι πολιτικοί στήνουν μια μηχανή σαν το ΧΑΑ, κι εγώ αποφασίζω να το στηρίξω με τα λεφτά μου ξέροντας ότι κάποιοι άλλοι θα μπουν ανυποψίαστοι σε αυτή την ιστορία, κι όταν κρατάω το στόμα μου κλειστό, είμαι λαμόγιο.
Όταν επιπλέον βγάζω βιβλία που εξηγούν και σε άλλους πώς να στηρίξουν την κομπίνα, αντί να εξηγούν γιατί είναι κομπίνα και πρέπει να σταματήσει, ε, θα έπρεπε να υπάρχει ένας ιδιαίτερος κύκλος στην Κόλαση…
Υαλτις said
228
Συγγνώμη που παρεμβαίνω στην αντιπαράθεση σας
Αλλά Avonida και συ κάνεις λάθος.
Η τυρόπιτα που λες ότι αγοράζεις 1 Έυρ αποδεχόμενος το πλαίσιο είναι κι αυτό λάθος.
Η αποδεχόμαστε ότι τα μετρητά δεν αντικατοπτρίζουν τίποτε άλλο παρά την εμπιστοσύνη των συναλλασσομένων σ αυτά. η είμαστε αφελείς .
Είτε παίξεις στο χρηματιστήριο αξιολογώντας ότι η Δουδος έχει μια δικαία αξία και την αγοράζεις (γιατί εκείνη την στιγμή την εμπιστεύεσαι_)είτε αγοράζεις μια τυρόπιτα και δίνεις 1 ευρώ ενώ ξέρεις ότι η κυβέρνηση σου για να κρατήσει την τυρόπιτα στο 1 ευρώ έχει δανειστεί χωρίς αντίκρισμα 300 δις .είναι το ίδιο πράγμα.
Σκέψου μόνο αν, όπως και στο χρηματιστήριο ,σταματήσει στην Ελλάδα η δανειοδότηση της με μετρητά πόσο θα πάει η γαμημένη η τυρόπιτα.
Δανειζόταν χvriw αντίκρισμα όλες οι κυβερνήσεις και εμείς τους ψηφίζαμε.
Είμαστε όλοι λαμογια
Pedis said
# 220 – έλα ντε!
# 219 – «Ουσιαστικά κυνηγούσε το γρήγορο κέρδος, και καταλάβαινε ότι θα το βγάλει από τα κορόιδα. »
Ναι, γεια σου. Με το ίδιο σκεπτικό φτιάχνονται τα χαρτόμουτρα. Οι αλογομούρηδες, παρομοίως.
vagelford said
Ο Πυθαγόρας ήταν ο πρώτος θεωρητικός των χορδών με την ίδια έννοια που ένας βιολιτζής είναι πειραματικός των χορδών.
gpoint said
# 218
Ρε συ Λάμπρο πάλι ανεξεταστέος στα μαθηματικά πιάνεσαι… όταν αγοράζεις πληρώνεις, όταν πουλάς εισπράττεις, δεν γράφεις κέρδη με την αγορά δεν θέλει φιλοσοφία. Η μαρίδα υπολογίζει ότι ΘΑ κέρδιζε αν πουλήσει και παραμυθιάζεται αλλά αν πουλήσει πρέπει να ξανααγοράσει γιατί αλλιώς μετοχές…πάπαλα ενώ ο άλλος έχει πλέντυ. Ετσι αγοράζει συνεχώς πιο ακριβά απ’ ότι πούλησε στην άνοδο, φιάχνει φούσκα και βρίσκεται συνέχεια με όλο και πιο λιγες μετοχές λόγω τιμής ενώ στην κάθοδο μεγαλώνει το χαρτοφυλάκιο του φορτώνοντας το σκουπίδια φιάχνοντας δήθεν μουαγέν. Εν τάξει το χρηματιστήριο δεν είναι πια στη πρώτη γραμμή με τα παράγωγα και τα συναλλάγματα στα οποία δεν αναφέρθηκα, αλλά αυτά που έγραψα δεν είναι σοφίες αλλά αυταπόδεικτα πράγματα για τους έχοντες στοιχειώδες νιονιό κι όχι αεροθεωρίες μέσα στο κεφάλι τους
ΓιώργοςΜ said
Καλημέρα!
199 Λίγο τραβηγμένο από τα μαλλιά.
Αυτό το συνωμοσιολογικό δε με πείθει καθόλου, ειδικά αν δε στηρίζεται κάπου εκτός της προσωπικής αίσθησης.
Ο Piaget (αν τον γράφω σωστά) διατύπωσε τη θεώρηση περί μάθησης, «ο οποιοσδήποτε μπορεί να διδαχτεί οτιδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία αρκεί αυτό να γίνει με έντιμο τρόπο». Με άλλα λόγια, αν προσαρμόσεις τον τρόπο διδασκαλίας (αν μάλιστα τον εξατομικεύσεις, ακόμα καλύτερα), μπορείς ένα πράγμα να το διδάξεις σε οποιονδήποτε. Μπορεί να πάρει περισσότερο ή λιγότερο χρόνο, αλλά γίνεται.
Τα εκπαιδευτικά συστήματα φτιάχτηκαν ώστε να φέρουν το μέσο όρο ενός πληθυσμού σ’ ένα λειτουργικό επίπεδο. Δεν πάνε 100 χρόνια που ο αναλφαβητισμός στην Ελλάδα ήταν στο 20-30%. Στη γενιά των γονιών μου λίγα παιδιά τελείωναν ολόκληρο το δημοτικό (ο πατέρας μου, που τελείωσε το γυμνάσιο, θεωρείτο σπουδαγμένος). Σε τρεις γενιές είναι δύσκολο, εκτός αν έχεις τις καλύτερες συνθήκες και προθέσεις, να κάνεις τόσο μεγάλα άλματα στην εκπαίδευση. Εδώ αλλάζει κάθε δύο χρόνια ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια, για να δώσω μόνο ένα παράδειγμα.
Αυτό με το «τελειώνω στα 14» δε με βρίσκει σύμφωνο στη γενικότητά του. Άλλοι μπορούν στα 14, άλλοι στα 18, άλλοι ποτέ. Ένα καλό εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να φτάσουν το βέλτιστο των δυνατοτήτων τους όταν είναι έτοιμοι να το φτάσουν, ούτε νωρίτερα, ούτε αργότερα.
Έχουν προταθεί συστήματα, όπως αυτό της εντατικοποίησης (σοβιετικό μεταπολεμικό μοντέλο πχ, και όχι μόνο), που επικεντρώνεται στην ανεύρεση και ανάπτυξη ταλέντων (για να στελεχωθεί και να αναπτυχθεί η πυρηνική και διαστημική βιομηχανία), «καίγοντας» εκείνους που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν, με τη λογική «παίρνω την αφρόκρεμα, οι υπόλοιποι στα χωράφια και στα εργοστάσια». Ένα άλλο σύστημα μπορεί να έχει στόχο τη μαζική εκπαίδευση σε ένα «αποδεκτό» επίπεδο αδιαφορώντας για την ανίχνευση διανοιών.
Δε νομίζω πως είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο έχουμε φτάσει στο σημείο να ξέρουμε το καλύτερο σύστημα και να το υπονομεύουμε σκοπίμως για κάποιο λόγο.
Δύτης των νιπτήρων said
205 Σοβαροί ΙΕστές γλωσσολόγοι και μελετητές της ΙΕ ποιητικής παράδοσης όπως λ.χ. ο μακαρίτης Calvert Watkins και ο Benjamin Fortson πιστεύουν ότι ορισμένοι «απολιθωμένοι» στίχοι της Ιλιάδας είχαν σχηματιστεί ήδη γύρω στο 1400 π.Χ., χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπήρχε τότε ένα «έπος» Ιλιάδα, απλώς υπήρχαν στίχοι που αποτέλεσαν την «πρώτη ύλη» της επικείμενης Ιλιάδας.
——————————
Αυτό (ότι ατελείς μετρικοί στίχοι του Ομήρου βρίσκουν το μέτρο αν διατυπωθούν με τη μυκηναϊκή μορφή τους) το είχε υποστηρίξει και ο Προμπονάς. Σε κάποιο από αυτά: http://www.opac.ems.gr:92/cgi-bin/koha/opac-search.pl?q=au:%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%AC%CF%82,%20%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82%20%CE%9A.
ΓιώργοςΜ said
233 συνέχεια «άλλοι ποτέ.»- Εννοώ πως δεν είναι απαραίτητο να τελειώσει κάποιος την τριτοβάθμια εκπαίδευση ντε και καλά για να είναι ολοκληρωμένος άνθρωπος. Γνωρίζω πολλούς που τελείωσαν και δεν είναι, γνωρίζω πολλούς που είναι και δεν έχουν σπουδάσει.
Ειδικά (κι εδώ πιστεύω θα συμφωνήσουμε), όταν η εκπαίδευση στοχεύει στην κατάρτιση και όχι στη μόρφωση.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
219 – «Επιμένω στο αρχικό μου ερώτημα: ποιος βάζει χρήμα σε αυτή τη μηχανή;»
Το ερώτημα που θα έπρεπε να έχεις, είναι ποιός και πώς δημιουργεί τα χρήματα;
228 – Kατα τ΄άλλα καταλαβαίνεις τι λέω και απλώς τα απορρίπτεις. Δεν μου λές βρε Αvonida, σε κλειστή οικονομική κοινωνία ζείς; Η αξία του ευρώ είναι σταθερή; ποιός και πώς την καθορίζει; η αξία της τυρόπιτας είναι σταθερή; ποιός και πώς την καθορίζει; Η κλεπταποδοχή είναι έγκλημα ή όχι; όταν γνωρίζεις πως τα ευρώ που χρησιμοποιείς, τα δημιουργεί τα ελέγχει και τα μοιράζει ένας μαφιόζος, συμμετέχεις στο έγκλημα ή όχι; Όταν λειτουργείς εν γνώση σου, μέσα σε ένα μαφιόζικο πλαίσιο αποδεχόμενος τους νόμους και τους κανόνες του, είσαι τίμιος; Όταν γνωρίζεις πως με το δικό σου ευρώ που δεν αντιστοιχεί σε τίποτα, εδώ αγοράζεις μια τυρόπιτα, αλλά στην Μοζαμβίκη αγοράζεις 50 τι είσαι; Όταν ξέρεις πως το τάμπλετ ή το σμαρτφον που έχεις, έχει παραχθεί σε χώρες του τρίτου κόσμου κάτω από άθλιες εργασιακές συνθήκες, για ένα κομμάτι ψωμί, και παρ΄όλα αυτά το αγόρασες με τα ευρώ σου, τι είσαι; Όταν η χώρα σου που έχει ευρώ που δεν αντιστοιχεί σε τίποτα, το χρησιμοποιεί συναλλαγματικά για να πάρει σε εξευτελιστικές τιμές τις πρώτες ύλες που χρειάζεται, από τις αδύναμες χώρες, επιβάλλοντας την ισοτιμία που την συμφέρει, αδιαφορόντας για την καταστροφή που προκαλεί σ΄αυτές τις χώρες, εσύ που έχεις ευρώ τι είσαι; Όταν ψηφίζεις μονίμως τους διαπλεκόμενους πολιτικούς που στήνουν διάφορες μηχανές, τι είσαι; Όταν είσαι εργαζόμενος στα ΜΑΤ, σε πολεμικές βιομηχανίες, σε τράπεζες, στον στρατό, σε πολυεθνικές, κλπ, τι είσαι; Επειδή λέμε εκ του ασφαλούς μερικές επαναστατικές παπαριές στο διαδίκτυο, δεν σημαίνει πως είμαστε κι επαναστάτες. Μπορεί να θέλουμε την παγκόσμια δικαιοσύνη, ισότητα, αδελφοσύνη, αλλά συμμετέχοντας συνειδητά στις λειτουργίες του συστήματος, διαιωνίζουμε αυτά που υποτίθεται αντιπαλεύουμε. Για να κατανοήσεις καλύτερα αυτό που λέω, πήγαινε και ρώτα έναν πρόσφυγα πως βλέπει τους ευρωπαίους εργάτες. Και για να το κλείσω, επειδή δεν ασχολείσαι με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, δεν σημαίνει πως δεν τις τροφοδοτείς και δεν τις στηρίζεις με τον τρόπο που ζείς, κι ο μακαριστός Χριστόδουλος, όταν είχαμε χούντα μελέταγε και δεν την αντιλήφθηκε, αλλά είχαμε χούντα. Όσο για το «ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΠΛΟΥΣΙΟΣ» όταν σου δώσουν αύξηση να την αρνηθείς, κι αν έχεις περισσότερα από τον μέσο εργαζόμενο Έλληνα, να τα μοιράσεις σ΄αυτούς που έχουν λιγότερα.
Καλημέρα.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
232 – Στο επαναλαμβάνω Gee, δεν είναι έτσι τα πράγματα, αυτά είναι για την μαρίδα.
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
Κουίζ: O Λάμπρος είναι για τα Φορεξοχρηματιστηριακά ότι είναι ο Τζων Τάραμας για τα καζίνα, ήτοι:
α.τιμωρός
β. διαφημιστής
Ο απαντήσας ορθώς κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον παραχθέν υπο των Σινών.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
233 – «Αυτό το συνωμοσιολογικό δε με πείθει καθόλου, ειδικά αν δε στηρίζεται κάπου εκτός της προσωπικής αίσθησης.»
Δεν μιλώ για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά για το παγκόσμιο, και δεν θέλω να πείσω κανέναν, αν δεν βλέπεις το παράδοξο της τεχνολογικής εξέλιξης, και της στασιμότητας της χρονικής διάρκειας της εκπαίδευσης, δεν μπορώ να κάνω κάτι. Δεν πιστεύω στις διάφορες συνωμοσιολογίες, κι αυτό που λέω, στηρίζεται σε μελέτες πάνω στην φυσική λειτουργία του εγκεφάλου, να μαθαίνει νωρίς και γρήγορα μέχρι μια ορισμένη ηλικία, εξ ού και το παράδειγμα με το τρίχρονο που μιλάει άνετα τρείς γλώσσες, μετά δεν είναι λογικό γι΄αυτόν η μάθηση, λειτουργεί με τις γνώσεις που έχει αποκτήσει, και επηρεάζεται άμεσα από τις ορμονικές αλλαγές. Είναι άλλες οι προτεραιότητές του, ασχέτως αν εμείς του συμπεριφερόμαστε στα 14,15,18,20, σαν να είναι μωρό και παιδί, αυτός βιολογικά είναι ώριμος, γι΄αυτό δεν μαθαίνουν εύκολα οι έφηβοι, και ακόμα χειρότερα, από την καταπίεση αρρωσταίνουν.
Καλημέρα.
Υ.Γ – Παρατήρησε πως λειτουργούν οι μορφωμένοι άνθρωποι, και βρές πόσο αναπτυγμένη είναι η κριτική τους σκέψη, και γιατί.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
238 – Να δώ αν θα έχω την τύχη να σε γνωρίσω από κοντά ρε μπαγάσα.
Καλημέρα.
Πέπε said
@222
Λάμπρο καλημέρα. Τώρα είδα το σχόλιό σου:
> > Πέπε, στην ζωή θυμόμαστε τα σημαντικά βιώματα, που εν πολλοίς καθορίζουν την πορεία μας, τα ασήμαντα τα ξεχνάμε
Μα ακριβώς: το σημαντικό, λ.χ. ένα παράδειγμα ζωής που μου έδωσε κάποιος δάσκαλος, το θυμάμαι, αφού το εφαρμόζω. Το ασήμαντο που πολλές φορές ξεχνώ είναι αν ο δάσκαλος αυτός ήταν ο Α ή ο Β, και ποιο ήταν το περιστατικό.
Το πιστεύω πολύ σοβαρά αυτό, γιατί ακόμη και πολύ πιο χειροπιαστά πράγματα, καθαρά γνωστικά, δε θυμάμαι πώς τα έμαθα αλλά ξέρω ότι τα έμαθα καλά. Όσο κι αν σπάω το κεφάλι μου δεν μπορώ να θυμηθώ αν την προπαίδεια την έμαθα μετά κόπων και βασάνων ή σαν τραγουδάκι και παιχνίδι, την ξέρω όμως. Θυμάμαι σε σχετικά μεγάλη τάξη του Δημοτικού να είμαι τόσο ανορθόγραφος που η δασκάλα μου ανησυχούσε, και αργότερα να ξέρω ορθογραφία, αλλά το τι μεσολάβησε για να τη μάθω έχει διαγραφεί από τη μνήμη μου. Το ίδιο ακριβώς και για άλλα διδάγματα, πέρα από τη σχολική ύλη.
> > τους άλλους τους θυμόμαστε ίσως, μόνο για τα παρατσούκλια και για τις πλάκες που τους κάναμε
Πλάκα κάνεις! Όχι, από τέτοια πράγματα δε θυμάμαι απολύτως τίποτε.
> > Αφού κι εσύ ο «τυχερός» κι εμείς οι «άτυχοι» έχουμε το ίδιο ποσοστό, κάτι λέει αυτό
Δε δηλώσαμε ίδιο ποσοστό. Εγώ λέω: «οι καλοί δεν ξέρω ακριβώς πόσοι ήταν, σίγουρα αρκετοί, η μνήμη μου έχει διασώσει/ξεχωρίσει δυο-τρεις». Εσύ λες «δυο-τρεις καλούς είχα μόνο, και τους θυμάμαι». Άρα δε θυμόμαστε ίδιο ποσοστό επί των καλών αλλά επί του συνόλου καλών, κακών και αδιάφορων. Αυτό μάλλον λέει ότι τόσους ανθρώπους μπορεί κανείς να συγκρατήσει μετά από κάμποσα χρόνια.
(Εννοείται ότι ονόματα θυμάμαι παραπάνω από 2-3, αλλά χωρίς λεπτομέρειες.)
Μ’ εσένα μπορεί να είναι αλλιώς. Ο καθένας και άλλα βιώματα έχει αλλά και αλλιώς δουλεύει η μνήμη του. Αυτά που λες μπορεί να ισχύουν για σένα (προφανώς θα ισχύουν, αφού τα λες), αλλά εμένα μου φαίνονται αδιανόητα.
paolodrosi said
Τα χρηματιστηρια του κοσμου ειναι σκετα καζινα, με μεγαλυτερο της Νεας Υορκης.
Η πλασματικη οικονομια με τα παραγωγα, τα συνθετα και ολα τα προιοντα που τζογαρονται κυριως στη δευτερογενη αγορα, το οικονομικο ετος του 2014 στις ΗΠΑ, σημειωσε ανοδο 28% περιπου.
Στην πραγματικη οικονομια του μεροκαματου ομως, ειχαμε αυξηση 2% και κατι ψιλα.
Την πλασματικη οικονομια την πατροναρουν οι κυνερνησεις των χωρων, σε αγαστη συνεργασια με τους κεντρικους τραπεζιτες.
Αυτη η ποσοτικη χαλαρωση που εφαρμοζει προσφατα ο Ντραγκι, κι απ’ το 2008 ο Μπερνανκε και η Υελεν προσφατως, εχει γινει βαμπιρ που ρουφα το αιμα της πραγματικης οικονομιας και κατ’ επεκταση της μαριδας.
Η φουσκα ομως θα σκασει αργα ή γρηγορα. Το ασχημο ομως ειναι οτι θα την πληρωσει παλι ο λαουτζικος. Η μαριδα.
Γι αυτο και συμφωνω με τον Αβονιδα.
Αφου μας εχουν καταντησει να ειμαστε πιονια του συστηματος, ας εχουμε τουλαχιστον την αξιοπρεπεια μας.
Το ενα ευρω το δινω στον τυροπιτα για τον ιδρωτα και τον κοπο που εκανε για να παραξει την τυροπιτα. Να του δωσω τη χαρα και την ικανοποιηση οτι ανταμειβεται η προσπαθεια του.
Αν μπορουσα να κλεισω τα χρηματιστηρια-καζινα του κοσμου, θα το εκανα χτες.
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
240. Χλωμό το βλέπω Λάμπρε… προβλέπω να με τρώει η Αραπιά…
gpoint said
# 237
Ο γκουρού των χρηματοοικονομικών μίλησε !
«Στο επαναλαμβάνω Gee, δεν είναι έτσι τα πράγματα, αυτά είναι για την μαρίδα.»
Φοβερό επιχείρημα!!
Μόνο ρε συ Λάμπρο που για άλλα πράγματα κατεβάζεις σεντόνια των σεντονών ενω εδώ αρκείσαι σ’ ενα «απόφθεγμα»
Ο καθένας τα συμπεράσματά του
Pedis said
Δεν πήρε το μάτι μου κάποιο σχόλιο από κανέναν διοργανωτή ή συμμετέχοντα στο συνέδριο.
(Κάντε άλλο παράλληλο, κρυφό θρεντ. Μην αποκαλύπτετε τα μυστικά του πώς να γίνεις πλούσιος. Φάτα εσύ κι άσε τις κοροιδάρες να ζηλεύουν. )
(Οφείλω να σημειωσω ότι μεταξύ όλων των αρρώστων του τζόγου, στους χρηματηστηριομανείς απαντιέται το μεγαλύτερο, σχετικά, ποσοστό, … αλτρουιστών. Μωρέ!)
Αγγελος said
(243) Να οργανώσουμε κανένα ταξίδι στο Μπαχρέιν; Κι εγώ θα ήθελα να γνωρίσω τον ΝεοKid, κι αυτός (υποθέτω) με ευχαρίστηση θα δεχόταν επισκέψεις συμπατριωτών του 🙂
Pedis said
άλλος ένας που νομίζει ότι είναι έξυπνος κι όλοι οι άλλοι στόκοι: Δρίτσας, λέμε!
Όταν μίλησε ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία με την Cosco ξέσπασε ένας ορυμαγδός ότι ο πρωθυπουργός είναι νεοφιλελεύθερος. Την Κυριακή εξήγησα την προσπάθεια της κυβέρνησης αυτή την αποδοχή της συμφωνίας τη μετατρέψαμε για να υπάρξει μεγαλύτερη ωφέλεια για το ελληνικό δημόσιο, διευκρίνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.
Κατήγγειλε τέλος την «ενορχηστρωμένη επίθεση» που δέχθηκε, ενώ σημείωσε ότι όλη η κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια βελτιώνοντας και τροποποιώντας τη συμφωνία σε πολλά σημεία, ώστε να επιτευχθεί αναπτυξιακό πρόσημο και κοινωνικό μέρισμα.
https://left.gr/news/th-dritsas-veltiosame-ti-symfonia-gia-limani-stohos-na-yparxei-anaptyxiako-prosimo-me-koinoniko
… αναπτυξιακό πρόσημο και κοινωνικό μέρισμα. Άκουτα, στόκε!
Pedis said
Αν είναι η ίδια, τότε εκτός από ομηριθμητική ερευνά και στο πεδίο του αρχαιομακεδονικού χριστιανισμού.
http://makedonia2013.blogspot.it/2014/05/852014.html
nikiplos said
Αγαπητοί φίλοι άνωθεν… Αν θέτετε ζήτημα ηθικής στάσης και αποχής από παιχνίδια που δήθεν είναι σκληρός τζόγος, καλώς ήρθατε στην πραγματικότητα. Το ευρώ που δίνετε στον τυροπιτά, δεν υπάρχει. Είναι μια συμφωνία κάποιων σε κάποια γραφεία που αποφάσισαν πριν 6 μήνες ότι για την ώρα καλό είναι να σας περισσεύει 1€ να αγοράσετε τυρόπιτα… Ίσα ίσα αυτός είναι ο πιο τρελός εφιάλτης τους, μήπως και ξυπνήσετε κι αντί ν’ αγοράσετε τυρόπιτα, τσιγάρα και καφέδες, το γυρίσετε κι αρχίσετε να επενδύετε σε αξίες που νέμονται κατά κύριο λόγο και τεκμήριο οι ίδιοι.
Το 1€ είναι μια σύμβαση. Κάποιοι αποφάσισαν ότι αξίζει μια τυρόπιτα στην Ελλάδα, 2 εσπρέσσο στην Ιταλία, ένα σαντουϊτσάκι στην πορτογαλία ή μια ανθρώπινη ζωή μιας εβδομάδας στην Κίνα. Δεν λέω μπαγκλαντές ή Ινδία ή Πακιστάν ή Αφγα(τηγα)νιστάν, γιατί εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ας πούμε με 1 € μπορείς να αγοράσεις το 50% ενός δούλου και να τον έχεις να σου εργάζεται δωρεάν για όλη σου τη ζωή. Αυτοί οι ίδιοι αποφασίζουν και τα υπόλοιπα ας πούμε τον μισθό σου.
Αν η Ελλάδα δεν ήταν τσιμεντένια χαβούζα και ο πληθυσμός της ήταν σωστά κατανεμειμένος γεωγραφικά και οικονομικά, τα μεροκάματα θα ήταν υψηλότερα. Όμως με το να συμπιέσεις (aka Κινεζοποιήσεις) το 60% του πληθυσμού της, μπορείς να χειριστείς και να εξαναγκάσεις όλους αυτούς να έχουν ανάγκη την εργασία που προσφέρεις εσύ, κι όχι αυτοί οι ίδιοι…
Αν τα λάθη που είδα παραπάνω είναι τόσο προφανή, αναμφισβήτητα οφείλονται στο ότι συχνά μπερδεύουμε την Αξία με το Χρήμα. Όμως δεν είναι το ίδιο πράγμα… Με το να συμμετέχει κάποιος σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα, αυτοστιγμί συμμετέχει σε όλα. Εφόσον αποδέχεται ότι θα προσφέρει μια εργασία Α που θα πληρώνεται σε Β€, αυτό αμέσως υποδηλώνει τη συμφωνία του, συμμετοχή του, επιδοκιμασία του σε ένα σύστημα συγκεκριμένο. Λυπάμαι, αλλά από το 1990 και ένθεν, ένα είναι το σύστημα, όπως παλαιότερα ένα ήταν το κόμμα.
Κι επιβάλει κάποιοι εκτός Ελλάδας, να αποφασίζουν να μανιπουλάρουν, να χειριστούν, και τελικά να ποσοτικοποιήσουν σε ένα σύμβολο την ίδια την ανθρώπινη εργασία. Πλέον το σύμβολο είναι ένα ποσό νομίσματος, μια αξία σύνθετη. Κι όταν όλοι εμείς εδώ ιδρύσουμε μιαν εταιρία και εκδίδουμε βιβλία, πάλι σε ένα τέτοιο χρηματιστήριο αξιών θα συμμετέχουμε είτε «παίζουμε» είτε όχι.
Εκείνο που κανείς δεν λέει στον καθένα από εμάς, είναι ότι μπορούμε να επενδύουμε κι εμείς ανεξάρτητα σε αυτές τις αξίες… Κι από εδώ αρχίζει η ιστορία του βιβλίου που προσέφερα…
cronopiusa said
cronopiusa said
sarant said
246 Να πάμε, να πάμε! 😉
248 Μάλλον αυτή είναι.
smerdaleos said
@234, Δύτη: Αυτό (ότι ατελείς μετρικοί στίχοι του Ομήρου βρίσκουν το μέτρο αν διατυπωθούν με τη μυκηναϊκή μορφή τους) το είχε υποστηρίξει και ο Προμπονάς.
—-
Άλλο κραυγαλέο παράδειγμα αυτού που συζητάμε Δύτη.
Σε μερικά σημεία της Ιλιάδας, για να διατηρηθεί το μέτρο του στίχου, η δοτική «Αἴαντι» πρέπει να διαβαστεί με μακρό τελικό /ῑ/.
Η μυκηναϊκή Ελληνική των πινακίδων της Γραμμικής Β χρησιμοποιεί ακόμα την ΙΕ δοτική των αθεματικών ονομάτων σε *-ei (στιος πινακίδες -e = /-ei/ και όχι -i = /-i/), ενώ η ιστορική Ελληνική δοτική σε -ι, είναι στην πραγματικότητα η Μυκηναϊκή και ΙΕ τοπική (locative) πτώση (*-i).
Το μακρό ῑ στην δοτική «Αίαντῑ» δείχνει ότι, όταν σχηματίστηκαν αυτοί οι στίχοι, η δοτική ήταν ακόμα Αἴϝαντει με -ει (λ.χ. φρυγική δοτική materey = (τῇ) μητρί), το οποίο οι μεταγενέστεροι ραψωδοί άρχισαν να αποδίδουν ως «περιέργως» μακρό /ῑ/ σε μια προσπάθεια για να εναρμονίσουν τους πλααιούς αυτούς στίχους στην σύγχρονή τους δοτική σε -ι.
Γράφει πάντα ο μακαρίτης ML West:
Οι αναδομημένες ΠΙΕ πτωτικές καταλήξεις:
athem = αθεματικά ονόματα
dat = dative = δοτική *-ei
loc = locative = τοπική *-i
ΛΑΜΠΡΟΣ said
241 – Πέπε δε ξέρω για σένα, αλλά εγώ θυμάμαι όποιον σημαντικό επηρέασε θετικά την ζωή μου, γιατί δάσκαλος για μένα, δεν είναι μόνο ο σχολικός, αλλά ο οποιοσδήποτε μας διδάσκει στην ζωή, έστω και εν αγνοία του, π.χ ένας συγγραφέας, ένας φιλόσοφος, ή ένας απλός άνθρωπος που συναντήσαμε τυχαία. Επίσης, θυμάμαι όλα τα σημαντικά γεγονότα στην ζωή μου, που είναι αρκετά. Κρίνοντας από μένα, αλλά κι από αρκετούς γνωστούς μου, από την στιγμή που δεν θυμάσαι με θαυμασμό, πάνω από δυο τρείς δασκάλους, οι άλλοι ήταν ασήμαντοι για σένα (η ορθογραφία και η προπαίδεια, δεν είναι και τόσο σημαντικές στην ζωή μας, για να θυμάσαι ποιός στις έμαθε) αλλιώς θα τους θυμόσουν (το τονίζω) με ΘΑΥΜΑΣΜΟ. Μπορεί να κρίνω και λάθος βέβαια (χαμόγελο).
«τους άλλους τους θυμόμαστε ίσως, μόνο για τα παρατσούκλια και για τις πλάκες που τους κάναμε
Πλάκα κάνεις! Όχι, από τέτοια πράγματα δε θυμάμαι απολύτως τίποτε.»
Δεν κάνω πλάκα, ας πούν κι άλλοι εδώ (αν θυμούνται) πως θυμούνται τους ασήμαντους γι΄αυτούς δασκάλους.
Δε δηλώσαμε ίδιο ποσοστό. Εγώ λέω: «οι καλοί δεν ξέρω ακριβώς πόσοι ήταν, σίγουρα αρκετοί, η μνήμη μου έχει διασώσει/ξεχωρίσει δυο-τρεις». Εσύ λες «δυο-τρεις καλούς είχα μόνο, και τους θυμάμαι».
Όχι, λέω πως δυό τρείς θυμάμαι με θαυμασμό, απλά καλοί, είναι οι περισσότεροι (οι κακοί είναι στην φυλακοί – χαμόγελο) αλλά ήταν ασήμαντοι ως προς την επιρροή τους επάνω μου, (όχι γενικώς ασήμαντοι ως άνθρωποι, να εξηγούμαστε). Για να το κάνω πιο λιανά και εύθυμο, καλοί ποδοσφαιριστές υπάρχουν χιλιάδες, αυτοί που θυμόμαστε με θαυμασμό, και ήταν ινδάλματά μας (π.χ ο Μαύρος ο θεός) είναι λίγοι.
Θεωρώ πως με τους δασκάλους, θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
243 – «Χλωμό το βλέπω Λάμπρε… προβλέπω να με τρώει η Αραπιά…»
Ποτέ μη λές ποτέ με μένα, απ΄όσους ήθελα να συναντήσω από δω μέσα, τους περισσότερους τους συνάντησα χωρίς να το επιδιώξω ιδιαίτερα. Μάλιστα είχα και έξτρα μπόνους συναντήσεις, όπως ο υπέροχος Άγγελος (όνομα και πράμα) και πρόσφατα με μερικούς εκλεκτούς του ιστολογίου. Ακόμα και με τον σκύλο συναντήθηκα (άπαιχτο παλληκάρι) που τον είχα βάλει στόχο (χαμόγελο). Αν και στην πορεία, βγαίνουν και κάποιοι καινούριοι που μου τραβούν το ενδιαφέρον, από τους παλιούς, είσαι εσύ, ο Spiral, και το ρεμάλι της Θησέως του Αμαρουσίου, (ξέρει αυτός – χαμόγελο) που έχει σταματήσει να σχολιάζει, καλή του ώρα όπου κι αν βρίσκεται.
Αυτό με την Αραπιά το προσπερνάω, μη σε παίρνει από κάτω, ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΘΕΤΙΚΑ.
Γιάννης Ιατρού said
252 β 🙂 🙂 αυτή;;;

ΛΑΜΠΡΟΣ said
244 – «Ο γκουρού των χρηματοοικονομικών μίλησε !»
Gee με στεναχωρείς, αν κάποιος μίλησε σαν γκουρού, είσαι εσύ κι όχι εγώ, το βάρος της απόδειξης πέφτει σε σένα κι όχι σε μένα που αμφισβήτησα τις συμβουλές σου στο 207, εγώ δεν έχω δώσει ΠΟΤΕ συμβουλές αόριστα και δημοσίως.
207 «Μερικά απλες χρήσιμες χρηματιστηριακές συμβουλές μια που έγιναν της μόδας»
«Ολοι οι δείκτες και οι οικονομολογικές προσεγγίσεις είναι μπούρδες……» Με συγχωρείς, αλλά μπούρδες, είναι αυτά που λές και προτείνεις, και μάλιστα δημοσίως.
«Οτι κι αν λέει ο Λάμπρος οι μεγαλοπαίκτες κερδίζουν στην πτώση, η μαρίδα στην άνοδο.» Εγώ είπα πως, και στην άνοδο μπορείς να κερδίσεις και στην πτώση, θα πληρώνουν πάντα οι μαλάκες, είτε μεγαλοπαίχτες είτε μικροί, το πσοστό των βλακών είναι το ίδιο, και στους μεγάλους και στην μαρίδα, αλλά η μαρίδα είναι περισσότερη, κι οι μεγάλοι έχουν περισσότερο λίπος.
» Η μαρίδα ψάχνει την μεγάλη απόδοση γιατί τζογάρει λίγα ενώ ο ραντιέρης είναι θεός και με 10%όταν «σπρώξει΄χοντρά; την μετοχή που είχε κάνει 100% με τις ψιλοαγοραπωλησίες της μαρίδας προκαλώντας πανικό στην μαρίδα που αγοράζει για να φιάξει μουαγέν !!» Αυτά είναι πρακτικές του 90, και ειδικά αυτό με το μουαγιέν μόνο ΓΙΑ ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΥΣ.
«Οποιος θεωρεί το χρηματιστήριο επένδυση τις μετοχές του τις βάζει στο σεντούκι και τις κοιτάζει μετά 12 χρόνια, απλά πράγματα, οι άλλοι τζογάρουν»
Αυτό που λές, είναι ΕΓΚΛΗΜΑ, και καλό είναι, όταν γράφουμε δημοσίως γνωρίζοντας πως μπορεί να διαβάσει το σχόλιό μας και κάποιος άσχετος ή αφελής, να προσέχουμε τι λέμε όταν πρόκειται για επενδύσεις.
Επειδή βαριέμαι να ψάξω, μπές στο euro2day, η στο ΧΑΑ, και δές πόσες μετοχές του 2004, είναι εκτός διαπραγμάτευσης κι έχουν διαγραφεί. Όσοι ακολούθησαν αυτή την ηλίθια συμβουλή κάποιου γκουρού το 2004, τώρα έχουν κάνει ρολό τις μετοχές τους, και κάθονται επάνω, τα δε λεφτουδάκια τους έχουν αλλάξει τσέπη. Όντως, απλά είναι τα πράγματα, αλλά τις περισσότερες φορές, τσούζει ο κώλος των «εξυπνων» και πονηρών, κυρίως αυτών με την πληροφόρηση από ΜΕΣΑ.
232 – «Ρε συ Λάμπρο πάλι ανεξεταστέος στα μαθηματικά πιάνεσαι… όταν αγοράζεις πληρώνεις, όταν πουλάς εισπράττεις, δεν γράφεις κέρδη με την αγορά δεν θέλει φιλοσοφία.»
Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του ποιός είναι ο γκουρού.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
245 – Pedis, έχεις έστω και 10 ευρώ στην τράπεζα; γνωρίζεις τι κάνει μ΄αυτά η τράπεζα; Αν γνωρίζεις γιατί τα έχεις εκεί; αν δεν γνωρίζεις τι είσαι;
ΛΑΜΠΡΟΣ said
246 – ΜΕΣΑ Άγγελε, θα το τρελάνουμε το ρίφι (χαμόγελο).
gbaloglou said
258 Άπαιχτο(ς)! 🙂
Νίκος Κ. said
254 Λάμπρος: «λέω πως δυό τρείς θυμάμαι με θαυμασμό, απλά καλοί, είναι οι περισσότεροι … αλλά ήταν ασήμαντοι ως προς την επιρροή τους επάνω μου, (όχι γενικώς ασήμαντοι ως άνθρωποι, να εξηγούμαστε) …Θεωρώ πως με τους δασκάλους, θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.
Θα έπρεπε. Όμως δεν εξαρτάται μόνο από τους δασκάλους. Θυμάμαι με πολλούς από τους δασκάλους μου με θαυμασμό και ταυτόχρονα είμαι σίγουρος πως πολλοί από τους παλιούς συμμαθητές μου θα τους έχουν ξεχάσει. (Ίσως όμως να θυμούνται κάποιους άλλους που δεν τους θυμάμαι εγώ).
ΛΑΜΠΡΟΣ said
261 – Eπειδή εδώ και 30 χρόνια, τυχαίνει να έχω ασχοληθεί σοβαρά και σε βάθος με το θέμα εκπαίδευση, λέω πως είναι καθαρά θέμα δασκάλου να εμπνεύσει τους μαθητές τους. Όμως, με το τρόπο που γίνεται η διαλογή τους, και για τον λόγο που γίνονται οι περισσότεροι δάσκαλοι, δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, κι αυτοί που ξεχωρίζουν πάλι καλά να λέμε, γιατί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, και από το σύστημα, αλλά κυρίως από τους «συναδέλφους» τους.
Pedis said
# 258 – άσε ρε Λάμπρο. Σου απάντησε ο Αβονιδας στο # 220. (Να προσέχεις τι λες. Ακόμη κι αν έχεις την ανάγκη δικαιολογηθείς, πράγμα που είναι ολοφάνερο.)
ΛΑΜΠΡΟΣ said
263 – Kριτική, κριτική, κριτική, σύντροφε, μια ζωή ανέξοδη και ανώδυνη κριτική εκ του ασφαλούς κατά του συστήματος, χωμένοι βαθιά στο σύστημα που μας τρέφει πλουσιοπάροχα, και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ, αμ πώς.
Υ.Γ – Σιγά να μην έχω ανάγκη να δικαιολογηθώ, σε ποιόν και γιατί; δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν το ηθικό ανάστημα να με κρίνουν, τους άλλους τους έχω γραμμένους.
Πέπε said
@254:
Λάμπρο, είναι προφανές ότι αλλιώς σκεφτόμαστε, εσύ κι εγώ, αλλιώς θυμόμαστε κ.ο.κ., ακόμη και αλλιώς ονομάζουμε ορισμένα πράγματα. Αλλά έχω παρά ταύτα μια απορία:
Λες,
> > Πέπε δε ξέρω για σένα, αλλά εγώ θυμάμαι όποιον σημαντικό επηρέασε θετικά την ζωή μου
Πού το ξέρεις; Μπορείς να απαριθμήσεις νοερά εκείνους που δε θυμάσαι;
ΛΑΜΠΡΟΣ said
265 – Μα δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός που δεν θυμάμαι, ποιούς να απαριθμήσω;
Μήπως δεν έχω καταλάβει κάτι;
Idom said
Εξαιρετικό, εξαιρετικό!
Μάζεψα ένα σωρό χρήσιμα links!
Επίσης, μια και το εντόπισα, μην πάει χαμένο:
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ = ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟ =
= ΤΑ ΔΥΟ ΣΟΥ ΧΕΡΙΑ ΠΗΡΑΝΕ ΒΕΡΓΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΕΙΡΑΝΕ = 3471
Idom
Πέπε said
Είναι εξ ορισμού αδύνατον να ξέρεις αν ξεχνάς κάποιον ή όχι. Αν πεις «ήταν και ο Τάδε αλλά δεν τον θυμάμαι», ήδη κάτι θυμάσαι απ’ αυτόν. 🙂
voulagx said
#264 @Λαμπρος: «Ομφακες εισιν» ειπε η αλεπου και αποχωρησε καμαρωτη-καμαρωρτη.
paolodrosi said
249.
Απο τη στιγμη ομως που μπαινεις σ’ ενα παιχνιδι, που αλλοι βαζουν τους κανονες και τους αλλαζουν, κατα πως τους βολευει, δεν πρεπει ν’ αντιδρασεις ?
Αν καταλαβουν πολλοι, οτι τους χρησιμοποιει το συστημα και αντιδρασουν, θα εχουμε κοινωνικους αγωνες και ισως επανασταση.
Αν οχι, τοτε πρεπει εγω ή εσυ προσωπικα, να βρεις τροπους αντιδρασης.
Το ζητημα ειναι πρωτιστως ηθικο και αξιακο. Δηλαδη, τι θελεις να ελπιζεις για τον εαυτο σου και τους γυρω σου.
Αν νομιζεις πως εισαι καλος στο τρειντινγ, σαν το Λαμπρο, κι ευημερεις, ενω διπλα σου αυτοκτονουν ανθρωποι, τοτε κατι παει στραβα. (Απο ηθικης πλευρας).
Δεν εισαι μελος της κοινωνιας σου. Δεν ανηκεις εκει.
Παραδειγμα.
Τα κοκκινα δανεια στην Ελλαδα, υπολογιζονται σε περιπου 100 δις, ονομαστικη αξια. Στη δευτερογενη αγορα πωλουνται απο 12 μεχρι 15 σεντς στο ευρω.
Θα μπορουσε το Ελληνικο κρατος να δωσει απο 12 ως 15 δις και ν’ αγορασει ολα τα κοκκινα δανεια και στη συνεχεια να τα διαγραψει.
Επειδη ομως ολο το πολιτικο συστημα ειναι διεφθαρμενο και ξεπουλημενο, δεν κανει το αυτονοητο.
Αντ’ αυτου αφηνει τους Γυπες της αγορας, να συστησουν χετζ φαντς και ν’ αγορασουν αυτοι το συνολο των δανειων.
Οταν οι Γυπες θ’ αρχισουν να βγαζουν αποφασεις δικαστηριων για εξωσεις, υπολογιζουν να κανουν περιπου 100% κερδος.
Ο κοσμος ομως που θα χανει τα σπιτια του, θ’ αρχιζει να κλεβει, να σκοτωνει, ν’ αυτοκτονει.
Οπως βλεπουμε το χετζ φαντ, αλλαζει τους κανονες της αγορας κατα πως το συμφερει και κινειται νομιμα.
Ο, τι ειναι ομως νομιμο ειναι και ηθικο ? Που ελεγε και μια δοσιλογικη ψυχη.
Αυτη ειναι μια μορφη της περιβοητης αγορας, και καπως ετσι κινουνται τα χρηματιστηριακα συνθετα και παραγωγα.
Το θεμα ειναι εσυ κι εγω κι ο καθενας μας τι κανει ? Μας ευχαριστει αυτο ?
ΛΑΜΠΡΟΣ said
268 – Βρε Πέπε, «πόσους θυμάσαι με ΘΑΥΜΑΣΜΟ» λέω, γιατί τους περισσότερους τους θυμόμαστε, άλλους με αδιαφορία, άλλους σκοπτικά, και μερικούς με τρόμο ή και μίσος κάποιοι. Τους εμπνευσμένους δασκάλους όμως, μόνο με θαυμασμό, και τέτοιους, είναι θέμα τύχης να συναντήσει έστω και έναν ένα παιδί, σε όλη την σχολική περίδο της ζωής του. Θεωρώ πως θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο αλλά δεν.☺
269 – Με την ουρά την φουντωτή.☺
Παναγιώτης Κ. said
@262. Ο ρόλος του δασκάλου είναι σημαντικός έως καθοριστικός. Εμείς όμως οι δάσκαλοι λέμε: Δεν είναι αρκετό να σπείρεις. Πρέπει να είναι εύφορο και το χωράφι.
Είναι κάτι ανάλογο με τις ικανότητες που έχεις εσύ στα σπορ και δεν τις έχουμε οι περισσότεροι.
ΓιώργοςΜ said
272 Με δισταγμό, επειδή πλατειάζουμε με σχόλια που αρμόζουν μάλλον σε άρθρο για τον Πρωταγόρα και πόσο διδακτόν η αρετή είναι, να επεκτείνω λίγο:
Το εύφορο χωράφι της μεταφοράς είναι εύκολο να καρπίσει, αρκεί ο σπόρος. Η τέχνη του δασκάλου είναι, εκτός από το να πετύχει τη μέγιστη απόδοση από το εύφορο χωράφι, να μπορέσει να βρει τον κατάλληλο σπόρο και την κατάλληλη μέθοδο για να καρπίσει ένα «δύσκολο» χωράφι. Με εξαίρεση τη νοητική υστέρηση ή άλλα (σοβαρά ψυχολογικά ή κοινωνικά) προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζει ο μαθητής, κάτι μπορεί να βγει από όλους.
Να μην ξεχνάμε και την κοινή παρανόηση της ακρωτηριασμένης νοοτροπίας μας περί ευφυΐας, η οποία περιορίζεται στις κατευθύνσεις των βιβλίων: Μαθηματικά, φιλολογία, ιατρική, νομική. Τα υπόλοιπα θεωρούνται πάρεργα, κάτι γι’ αυτούς που «δεν τα παίρνουν τα γράμματα». Δε θυμάμαι, για να προτείνω αναφορά, πού το διάβασα, όμως οι τομείς ανάπτυξης της ανθρώπινης σκέψης είναι περισσότεροι. Διαφορετικής μορφής ευφυΐα έχει ένας καλός αθλητής (δεν αρκεί η γυμναστική για να αριστεύσεις), ένας μουσικός, ένας χορευτής, ένας ζωγράφος. Δεν είναι τυχαίες οι επτά Μούσες. Δυστυχώς (και αυτό είναι σημαντικός ψόγος και για το σχολείο, και για την κοινωνία μας), δε δίνονται ευκαιρίες για να διερευνηθούν όλες οι πλευρές των ικανοτήτων των παιδιών. Το να τοποθετηθούν δάσκαλοι γυμναστικής, θεάτρου, μουσικής και καλλιτεχνικών είναι μια αρχή, μέχρι όμως να φτάσουμε τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας να τους αποδεχτούμε ως εξίσου σημαντικούς με τους υπόλοιπους, είναι μόνο ένας φερετζές για το εκπαιδευτικό σύστημα.
Συγνώμη Νικοκύρη για το εκτός θέματος…
LandS said
Για Avonidas #48
https://aeon.co/essays/how-economists-rode-maths-to-become-our-era-s-astrologers
Έπεσα απάνω του εχτές το βράδυ και σκέφτηκα ότι ταίριαζε.
Το θυμήθηκα τώρα και το έβαλα
ΛΑΜΠΡΟΣ said
272 – Σχεδόν με υπερκάλυψε ο ΓιώργοςΜ στο 273, ειδικά στο τέλος συμφωνώ απόλυτα μαζί του, και μόνο τις αντιδράσεις των γειτόνων μου και λοιπών γονιών στον Γέρακα να έβλεπες για την εγκατάσταση του καλλιτεχνικού γυμνασίου, θα καταλάβαινες πόση βλακεία έχει η κοινωνία μας, ούτε ναρκωτικά να πούλαγαν στο σχολείο. Θα προσθέσω μόνο, πως ο τρόπος διδασκαλίας, είναι άκρως αντιεγκεφαλικός, θα έπρεπε να είναι προσαρμοσμένος στην φυσική λειτουργία του εγκεφάλου, στην έμφυτη ικανότητά του, να μαθαίνει γρήγορα και να αρχειοθετεί με τον δικό του τρόπο, στην απεριόριστη ουσιαστικά μνήμη του, (όσοι γνωρίζουν ή χρησιμοποιούν τους χάρτες εγκεφάλου για σημειώσεις, καταλαβαίνουν τι λέω) όμως, παρ΄όλο που υπάρχουν έρευνες και μελέτες από το 1970 ακόμα, για τις μαθησιακές δυνατότητες του εγκεφάλου, και έχουν προταθεί διάφορες δοκιμασμένες μέθοδοι, ΔΕΝ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΦΥΛΛΟ, 100 χρόνια η ίδια αποτυχημένη διαδικασία, που χωρίζει σε έξυπνους και χαζούς τους μαθητές, κι έρχεται μετά η ζωή να επαναφέρει την ισορροπία, με την διαφορά, πως αρκετοί σχολικά έξυπνοι, αλλά στην πράξη βλάκες, επειδή η κοινωνία λόγο τίτλου τους εμπιστεύεται, γίνονται μέχρι και πρωθυπουργοί, τα αποτελέσματα τα βλέπουμε.
Υ.Γ – Να διευκρινίσω για να μη παρεξηγηθώ, πως δεν λέω πως όσοι είναι πτυχιούχοι δεν είναι έξυπνοι και ικανοί, ίσα ίσα, έχουν φτύσει το γάλα που βύζαξαν οι περισσότεροι για να πετύχουν. Λέω πως δεν είναι ΟΛΟΙ τόσο έξυπνοι, όσο νομίζουν οι ίδιοι και η κοινωνία λόγο σπουδών, και δεν είναι οι υπόλοιποι τόσο χαζοί, το ποσοστό των βλακών, είναι το ίδιο και στις δύο ομάδες, ό,τι βλέπουμε στην καθημερινότητά μας δηλαδή.
«Είναι κάτι ανάλογο με τις ικανότητες που έχεις εσύ στα σπορ και δεν τις έχουμε οι περισσότεροι.»
Παναγιώτη Κ, κάνεις μεγάλο λάθος, όλοι έχουμε τις ίδιες ικανότητες στα σπόρ, (δεν μιλάω για πρωταθλητισμό) αλλά δεν ενδιαφερόμαστε όλοι το ίδιο, απλώς εμένα από μικρό με ενδιέφεραν ΟΛΑ (χαμόγελο) δεν είμαι τίποτα το ιδιαίτερο. Ισχυρίζομαι, πως το ίδιο συμβαίνει με τις ικανότητες και στο σχολείο, όπως και στα σπόρ, θα πρέπει να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του εγκεφάλου των παιδιών για να θέλουν, αλλά κυριαρχεί η αποθάρρυνση και η αντιεγκεφαλική εκπαίδευση.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
270 – «Αν νομιζεις πως εισαι καλος στο τρειντινγ, σαν το Λαμπρο, κι ευημερεις, ενω διπλα σου αυτοκτονουν ανθρωποι, τοτε κατι παει στραβα. (Απο ηθικης πλευρας).»
Ενώ άμα αυτοκτονούσε κι ο Λάμπρος (που δεν ευημερεί, απλώς επιβιώνει, προς το παρόν τουλάχιστον) που είναι τρία χρόνια άνεργος, τότε όλα θα πήγαιναν ίσια (από ηθικής πλευράς) μια χαρά τα έχεις στο «ηθικό» μυαλό σου. Θα σου κάνω την ίδια ερώτηση που έκανα και στον σύντροφο Pedis πιο πάνω, που πολύ έξυπνα πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Μια και βλέπω πως ενδιαφέρεσαι πολύ για την ΗΘΙΚΗ πλευρά, έχεις έστω και 10 ευρώ καταθέσεις στην τράπεζα; γνωρίζεις τι κάνει μ΄αυτά η τράπεζα; Αν γνωρίζεις, αφού είσαι ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ, γιατί τα έχεις εκεί; Αν δεν γνωρίζεις τι είσαι;
«Δεν εισαι μελος της κοινωνιας σου. Δεν ανηκεις εκει.»
Από την εφηβεία μου ακόμα, δεν ήθελα να είμαι μέλος αυτής της κοινωνίας, και σίγουρα δεν ανήκω σ΄αυτήν, εσύ όμως επάξια ΑΝΗΚΕΙΣ.
Υ.Γ – Η τοκογλυφία είναι ηθική;
nikiplos said
Αγαπητέ @270 paolodrosi,
Αφήνω εκτός τα ζητήματα της ηθικής· όχι για το γεγονός ότι ο Λάμπρος πιο πάνω απάντησε, αλλά κυρίως γιατί αφήνω την ίδια τη ζωή να μας διδάξει, ότι όλα τούτα τα φούμαρα, η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη, το μοίρασμα που μας ανεβάζει κλπ, δεν είναι παρά ηθικοπλαστικές φενάκες επιτήδειων. Τα πάντα είναι μπίζνα αγαπητέ, εταιρική ευθύνη αν προτιμάς και σε αυτό δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω ότι ο Μαρξ – και σαφώς όχι οι Μαρξιστές- είχε δίκιο… Το βλέπω στην καθημερινότητά μου, στις σχέσεις μου με τη σύντροφο, με τους φίλους, με τους γονείς, όλα δυστυχώς είναι εταίρειν και συνεταιρίζεσθαι. Αναπώλησε τη ζωή σου 5-10 χρόνια πίσω, ίσως και 20 δεν ξέρω την ηλικία σου, βρες τον πιο κολλητό σου φίλο και σκέψου αν σήμερα θα τολμούσες να τον πάρεις τηλέφωνο να βγείτε για φαγητό. Πριν καθοσιώσεις τα λεγόμενά μου, επίσης ζήτα από τη σύζυγό σου να σου επιτρέψει να δανείσεις 1000€ τον αδερφό σου επειδή τα φέρνει δύσκολα βόλτα, αρκεί να μην δανείσετε την αδερφή της 500€ να αγοράσει καινούρια παιδική κρεββατοκάμαρα… Βλέπεις? Τα πάντα αφορούν ατομικές/προσωπικές εταιρίες.
Εγώ μόνο σε αυτές πιστεύω, γι’ αυτό και είμαι φύσει Άθεος, ούτε σε θεούς ούτε σε δαίμονες. Πίσω από τους θεούς/δαίμονες κρύβονται επιτήδειοι που μανιπουλάρουν τις μάζες προς τα συμφέροντά τους. Μπορεί να μην ήταν πάντα έτσι και θα συμφωνήσω, όμως σήμερα τα πράγματα είναι δυστυχώς μόνον έτσι.
Είπες ένα ωραίο παράδειγμα που μας πήγε απευθείας στην καρδιά του προβλήματος, γι’ αυτό και το αναλύω λίγο παραπάνω αν μου επιτρέπεις.
Πρώτον αν ξέραμε όλοι μας τι πόλεμος μπορεί να γίνει, τι τα πάνω κάτω να έρθουν για να συμφωνήσουμε (όχι εμείς, αυτοί που πρέπει) σε αυτήν την αξία που δίνεις, τα 100 δις. Κοντολογίς, ούτε η Αίγυπτος, ούτε η Συρία θα είχαν αιματοκυλιστεί αν συμφωνούσαν έτσι εύκολα…
Δεύτερον υπάρχει και το «ηθικο» δλδ εταιρικό ζήτημα: Εγώ δεν πήρα ούτε 50λεπτά δάνειο. Να επιβαρυνθώ εγώ και τα παιδιά μου για εκείνους που φαντασμένοι και πιστεύσαντες το ελληνικό όνειρο, έκτισαν βιλίτσα με δάνεια στο Καπανδρίτι? Δεν το θεωρώ σωστό όπως και να το κάνουμε… Μπορώ να δεχθώ να βοηθηθεί εκείνος που έκανε τη γκάφα και έβαλε το κεφάλι του δάνειο επί πίνακι για 30 χρόνια, αλλά όχι και να σβηστεί η οφειλή ρε φίλε· σβήσιμο σημαίνει ότι θα το χρεώσουμε στα παιδιά μας, όλων ημών και πασών των Ρωσιών…
Τρίτον και φαρμακερότερον που μας πάει στην καρδιά του προβλήματος. Έστω ως case study, ότι έχεις δίκιο. Γιατί άραγε δεν επιτρέπεται (f**ck το κωλοκράτος των Αθηνών) εμείς οι ίδιοι να αγοράσουμε τα δάνεια αυτά στις τιμές που δίνεις? Πχ να αγοράσω εγώ 15 centimes το € το δάνειο ενός δίπλα και να πάρω μέρος της ΨΗΛΗΣ κυριότητας κι όχι της ΕΠΙΚΑΡΠΙΑΣ. Για τα εγγόνια μου ας πούμε… Φυσικά ανάλογα την περίπτωση. Αν κάποιος έχει πληρώσει 15 από τα τριάντα χρόνια, να μου ανήκει το 55% της ψηλής κυριότητας. Αν άλλος έχει πληρώσει το 5% της αξίας, να μου ανήκει το 95% της ψηλής κυριότητας κοκ… Γιατί όμως ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ούτε καν αυτό να γίνει για ημάς τους ημεδαπούς μπαμπουΐνους? έλα μου ντε?
χωρίς φυσικά την παραμικρή διάθεση να κάνω τον έξυπνο και με αμέριστο σεβασμό τα παραπάνω…
paolodrosi said
Σε μια ιδεατη κοινωνια, το κρατος ειναι αυτο που θα προστατευει τους φτωχους κι ανημπορους και γενικα τα κατωτερα κοινωνικα στρωματα. Μεσω των φορων και της ανταποδοτικοτητας αυτων. Με το κοινωνικο κρατος προνοιας και τα συναφη.
Εδω βλεπουμε το παραδοξο, το Ελληνικο κρατος να προστατευει τους ολιγαρχες και τους τραπεζιτες, σε βαρος του απλου κοσμου.
Κι αυτο γινεται γιατι οι ολιγαρχες και οι τραπεζιτες, εξασφαλιζουν την εξουσια στα κομματα της κυβερνησης, σε ρολο συγκοινωνουντων δοχειων.
Αντι λοιπον, οπως γινεται σε μια γνησια δημοκρατικη κοινωνια, ο πολιτης να ελεγχει την εξουσια και η εξουσια να λογοδοτει στον πολιτη, βλεπουμε οτι η εξουσια ελεγχει τον πολιτη. Οπως γινεται σε απολυταρχικα καθεστωτα.
Στο ερωτημα του Nikiplos στο 277.
Κανονικα αφου σαν Ελληνες φορολογουμενοι εχουμε ανακεφαλαιοποιησει τρεις φορες τις τραπεζες, με πανω απο 100 δις, θα επρεπε να εχουμε και τη διοικηση των τραπεζων. Γι αυτο το λογο θα επρεπε να σβηστουν τα χρεη των κοκκινων δανειων.
Επισης οι συνθηκες κατω απο τις οποιες παρθηκαν τα δανεια.
Αν εγω και η συζυγος μου δουλευαμε και ειχαμε εισοδημα 25 χιλ. ευρω το χρονο, λογικα θα μπορουσαμε να πληρωσουμε ενα δανειο.
Οταν ομως το κρατος υπερφορολογει και απολυει εργαζομενους, πώς ειναι δυνατον να συμβει αυτο ?
Συνεχιζω και απαντω και στον Λαμπρο στο 276.
Οι τραπεζες πρεπει να εχουν παντα σε ρευστο στα συρταρια τους, το 10% της καταθετικης τους βασης. Αν υπολογισουμε τις καταθεσεις κοντα στα 150 δις, θα επρεπε να εχουν 15 δις στα ταμεια τους.
Εχουν ?
Τοτε γιατι ανακεφαλαιοποιουνται ?
Οι τραπεζες θα οφειλαν να ειναι αναπτυξιακα ιδρυματα. Δηλαδη να μπορεις να παιρνεις ενα δανειο για επιχειρηματικο σκοπο, και η τραπεζα να συμμετεχει στο ρισκο σου.
Οχι να σου χρεωνει επιτοκια και εγγυησεις.
Το ερωτημα ειναι. Τι κοινωνια και κατ επεκταση, τί πατριδα θελουμε να εχουμε ?
Θελουμε να εχουμε ολους αυτους τους γυπες και απατριδες γραφειοκρατες, να μας κανουν κουμαντο ?
Κι αν οχι, τί αγωνα κανουμε εμεις καθημερινα, για να βελτιωσουμε την κατασταση ?
Για το υστερογραφο του Λαμπρου.
Την τοκογλυφια την απαγορευει ο Καθολικος Χριστιανισμος. Γι αυτο κι ανθησαν οι Εβραιοι τοκογλυφοι στις ΗΠΑ, δοξαζοντας το γιαχβε τους που δεν ειχαν φτασει νωριτερα οι Κινεζοι.
gpoint said
# 257
Για τελευταία φορά σου απαντώ στα παιδικά επιχειρήματά σου, έτσι κι αλλιώς μ’ αυτά που γράφεις είναι σαν να ψάχνεις αφελείς να ξεκινήσουν τζόγο στο φόρεξ
Εγώ είπα πως όσοι ασχολούνται με τέτοιες προβλέψεις λένε μπούρδες, τζογάρουν στα τυφλά και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει ή όχι. Μέχρι το μπαμ της χρηματιστηριακής κρίσης όλοι ήταν εξπέρ κανένας όμως δεν πρόβλεψε ούτε που θα φτάσει ούτε που θα σταματήσει η κατηφόρα. Και συ τώρα κοκορεύεσαι πως ζεις με τις συναλλαγματιικές ισοτιμίες και θέλεις να σώσεις τους άνεργους, δεν είμαι εγώ αυτός που λέω στον κόσμο να τζογάρει
Το ποιός κερδίζει στην άνοδο και ποιός στην πτώση μάλλον υπερβαίνει τα πλαίσια της αντίληψής σου,αφού δεν μπορεί να καταλάβεις πως κέρδη γράφεις όταν πουλάς και πιάνεις χρήμα, άστο καλύτερα γιατί θα πεις καμιά εξυπνάδα του στυλ και το χρήμα μετοχές είναι, όλοι είμαστε αδέρφια και την Κυριακή δεν έχει λαϊκή αγορά (γράφω στο στυλ σου)
Το μοαγέν είναι για πανηλίθιους φυσικά και όχι μόνο, όποιος ΤΖΟΓΑΡΕΙ εκεί που ΑΛΛΟΙ ελέγχουν το παιχνίδι αγνοώντας πως μπορεί να χάσει είναι πανηλίθιος, μην κοιτάς που εσύ είσαι…επενδύτης συγγνώμη επενδυτής
Τέλος όποιος είχε πάρει μετοχές Πίστεωςκαι Εργασίας το 78 και τις έβαλε στο σεντούκι μέχρι το 93 είχε πολλαπλασιάσει τα λεφτά επί 1000 (χίλια), ο καθένας που κάνει τον επενδυτή δεν θα έβαζε στο σεντούκι της μετοχές του Μπατατούδη και του Λαναρά παρά μόνο αν άκουγε δικές σου συμβουλές
Αγάπη said
Αυτό κάπου το έχουμε συζητήσει αλλά πού;
http://www.awakengr.com/ta-archea-ellinika-epanaprogrammatizoun-ton-egkefalo/
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Σχετικὰ μὲ τὸν διάλογο ποὺ ἀνοπτύχθηκε προηγουμένως γιὰ τὸ ἄν θυμόμαστε τοὺς δασκάλους μας καὶ πόσο ἐπέδρασαν στὴ ζωὴ μας.
Εἶμαι 64 χρόνων καὶ θυμᾶμαι τοὺς πιὸ πολλοὺς ἀπὸ τοὺς δασκάλους ποὺ εἶχα πρὶν ἀπὸ μισὸν αἰώνα καὶ βάλε.
Ἄν καὶ οὶ περισσότεροι δὲν πρέπει νὰ βρίσκονται μεταξὺ μας, θ’ ἀναφερθῶ μὸνο σ’αὐτοὺς ποὺ μοῦ ἄφησαν κάτι (στὸ μυαλὸ, στὴν καρδιὰ, στὸν χαρακτήρα).
1958. Πρῶτες μέρες μου στὸ δημοτικὸ στὴ Δρυοπίδα τῆς Κύθνου. Τὸ σχολεῖο τριθέσιο μὲ καμμιὰ ἐκατοπενηνταριὰ μαθητὲς καὶ δυὸ δασκάλους (ὁ τρίτος δὲν εἶχε ἔρθει ἀκὸμα). Συνδιδασκαλία τριῶν τάξεων (1ης, 2ας, 3ης) μὲ 70-80 παιδιὰ. Δασκάλα ἡ δεσποινὶς Γίτσα, καμμιὰ εἰκοσιπενταριὰ χρονῶν. Μάθημα θρησκευτικὰ 3ης δημοτικοῦ (τὰ πιὸ μικρὰ ζωγραφίζαμε). Ὅταν γύρισα σπίτι, τοὺς εἶπα μὲ κάθε λεπτομέρεια τὴν ἱστορία τοῦ Ἀβραὰμ, τοῦ Ἰσαὰκ καὶ τοῦ Ἰακώβ καὶ ἔμειναν μ’ἀνοιχτὸ τὸ στόμα.
!963-64. 2ο Δημοτικὸ Γαλατσίου, 6η τάξη. Δάσκαλος ὁ κύριος Ζαχαρίας. Αὐστηρὸς ἀλλἀ δίκαιος. Μάθαμε Γραμματικὴ (Καθαρευούσης τοῦ Ζούκη) καὶ Ἀριθμητικὴ. Ἐκεῖ πῆρα τὶς βάσεις γιὰ τὰ περαιτέρω.
Στὸ γυμνάσιο ἔπεσα πάνω στὶς συνεχεῖς ἀλλαγὲς τοῦ ἐκπαιδευτικοῦ συστήματος ποὺ συμβάδιζαν μέ τὶς πολιτικὲς ἀλλαγὲς.
1964-65. 1η γυμνασίου: Δημοτικὴ (Γραμματικὴ Μανόλη Τριανταφυλλίδη) μὲ κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου
1965-66. 2α γυμνασίου: Καθαρεύουσα (Γραμματικὴ Ζούκη πάλι, ἀλλα τὴν εἶχα μάθει καλὰ στὸ δημοτικὸ) μὲ κυβέρνηση «ἀποστατῶν»
1966-67. 3η γυμνασίου: Ἀρχαῖα (Γραμματικὴ/Συντακτικὸ Τζαρτζάνου) μὲ κυβερνήσεις (κατὰ σειρὰν) «ἀποστατῶν», Παναγιώτη Κανελόπουλου καὶ Χούντας.
1967-68. 4η γυμνασίου: Λατινικὰ (τὸ 1ο ἑξάμηνο μέχρι νὰ χωριστοῦμε σὲ Πρακτικὸ/Κλασσικὸ. Πῆγα πρακτικὸ καὶ ξεμπέρδεψα μὲ τὰ Λατινικὰ) μὲ κυβέρνηση Χούντας.
Τελικὰ, παρὰ τὸ μπέρδεμα, «δὲν ἔπαθα καὶ τίποτα κακὸ» ποὺ λέει κι ὁ Γιοκαρίνης https://www.youtube.com/watch?v=H0MMWc49itM
Ἀπὸ τὸ Γυμνάσιο (ἑξατάξιο τὸτε) θυμᾶμαι τρεῖς φιλολόγους(τὴν Παντζάρη, τὴ Μπουσίου καὶ τὸν Καρβέλη) ποὺ μᾶς ἔδειξαν τὸ δρόμο πρὸς τὴν λογοτεχνὶα καὶ τὴν ποίηση, σὲ δύσκολους καιροὺς μάλιστα, τὸ Μαντζάρα ποὺ μᾶς ἔβαλε τὶς βάσεις στὰ Μαθηματικὰ καὶ πάνω σ’αὐτές «χτίσαμε» στὰ φροντιστήρια καὶ τὸν Καλογερᾶτο ποὺ μᾶς ἔμαθε Φυσικὴ.
Ἄν κρίνω ἀπὸ τὸν ἑαυτὸ μου πιστεύω πὼς οἱ ἄνθρωποι ποὺ προανέφερα ἄφησαν τὰ σημάδια τους στὴ μετέπειτα ἐξέλιξή μου, ἀκόμα κι αὐτοὶ μὲ τοὺς ὁποίους κοντραριζὸμασταν, ὅπως ὁ θεολόγος τῆς 6ης γυμνασίου ποὺ τοῦ εἴχαμε κάνει τὴ ζωὴ δύσκολη μὲ τὶς τεκμηριωμένες ἀντιρρήσεις ποὺ εἴχαμε πάνω σὲ θέματα ποὺ ὁ ἴδιος (καὶ τὸ βιβλίο) θεωροῦσε «δεδομένα», ὅπως ὁ «ἔμφυτος ἠθικὸς νὸμος». Ἔτσι μάθαμε νὰ ἐπιχειρηματολογοῦμε καὶ νὰ ἐκφράζουμε τὴν ἄποψὴ μας μὲ τρὸπο συγκροτημένο καὶ τεκμηριωμένο, ἄν καὶ ὁ ἴδιος δὲν τὸ ἔκανε γι αὐτὸ.
ΣΠ said
217
Ποιος Ντόναλδ; Να ένας ελληνόψυχος πλανητάρχης:
🙂
sarant said
281 Ωραίος απολογισμός!
Αγάπη said
Συνωμοσία εναντίον εμού τής δύσπιστης: δυο φορές προσπάθησα να κάνω την ερώτηση και δυο φορές δέν έγινε. Τρίτη και φαρμακερή:
http://www.awakengr.com/ta-archea-ellinika-epanaprogrammatizoun-ton-egkefalo/
Αυτό το έχουμε συζητήσει και πού;
Δύτης των νιπτήρων said
Αγάπη, 284: βρήκα δυο πραγματάκια εδώ:
https://sarantakos.wordpress.com/2013/03/16/meze-57/#comment-163872 (σχ. 47 κ.εξ.)
https://sarantakos.wordpress.com/2013/01/22/markou-2/#comment-154340 (σχ. 73, ίσως και παρακάτω — δεν κοίταξα)
Νίκος Κ. said
Σε συνέχεια της άποψής μου (ότι η ανάμνηση των δασκάλων είναι έντονα υποκειμενική) θα αναφέρω ένα περιστατικό από το 17 Γυμνάσιο Αρρένων Αθήνας, εποχής χούντας (~1971).
Υπήρχε υποχρεωτικός εκκλησιασμός και αμέσως μετά ομιλία από θεολόγο. Ήταν επίσης η ημέρα που γράφαμε μαθητικές εκθέσεις για την αποταμίευση με βραβεία στις καλύτερες (από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο).
Εκείνο το πρωί την ομιλία την εκφώνησε ένας εξαιρετικός θεολόγος (Κωστόπουλος, μας έκανε και φιλολογικά μαθήματα λόγω αναγκών). Ξεκίνησε λέγοντας πως θα μιλήσει για την αποταμίευση, αλλά πριν γράψουμε την έκθεση να ακούσουμε και μια αντίθετη άποψη («μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις»). Και αμέσως μετά έκανε μια ομιλία εναντίον της αποταμίευσης, «δεδομένου ότι ο Ιησούς είχε πει αυτός που έχει δύο χιτώνες να δίνει τον έναν σε κάποιον που δεν έχει». Ακόμη θυμάμαι τις τρομαγμένες ματιές των υπολοίπων καθηγητών. Ευτυχώς έτυχε και δεν συνέβη τίποτα κακό στον Καθηγητή μας (με Κ κεφαλαίο). Μια πραγματική πράξη αντίστασης, χωρίς να περιμένει καμιά ανταμοιβή και καμιά αναγνώριση, που αμφιβάλλω αν την θυμάται κανείς.
Μαρία said
281
Τον και ποιητή Τάκη Καρβέλη πρέπει να εννοείς, που με άλλους σχολικούς συμβούλους επιμελήθηκε τα ανθολόγια Νεολλ. λογοτεχνίας για το Γυμνάσιο. Τον είχε καθηγητή κι ένας φίλος μου μακαρίτης στο Μεσολόγγι.
Μαρία said
284
https://sarantakos.wordpress.com/2009/04/08/tsegkies/
ΛΑΜΠΡΟΣ said
277 – «Για το υστερογραφο του Λαμπρου.
Την τοκογλυφια την απαγορευει ο Καθολικος Χριστιανισμος. Γι αυτο κι ανθησαν οι Εβραιοι τοκογλυφοι στις ΗΠΑ, δοξαζοντας το γιαχβε τους που δεν ειχαν φτασει νωριτερα οι Κινεζοι.»
Θέλει η πουτάνα να κρυφτεί, κι η χαρά δεν την αφήνει. Δεν θα ασχοληθώ άλλο μαζί σου, αρκετά λερώθηκα.
Αγάπη said
285 Ευχαριστώ 🙂
Πέπε said
@275:
> > και μόνο τις αντιδράσεις των γειτόνων μου και λοιπών γονιών στον Γέρακα να έβλεπες για την εγκατάσταση του καλλιτεχνικού γυμνασίου, θα καταλάβαινες πόση βλακεία έχει η κοινωνία μας, ούτε ναρκωτικά να πούλαγαν στο σχολείο.
Λάμπρο, εδώ στο Ηράκλειο το Καλλιτεχνικό (το 2ο από τα τρία όλα κι όλα στην Ελλάδα) προσελκύει κόσμο -δηλαδή γονείς- μεταξύ άλλων και με το εξής κριτήριο: Εφόσον το πρόγραμμα τραβάει πιο αργά από τα γενικά σχολεία, μέχρι 3 και κάποιες μέρες 3:45, αντί για 2, τα παιδιά τρώνε εκεί!!
Όμως η αρμόδια αρχή (δεν ξέρω αν είναι ο Δήμος ή το Υπουργείο) τους την έσκασε. Τουλάχιστον φέτος, γεύμα στο σχολείο δεν υπάρχει. Κάποιες άλλες χρονιές είχε, όχι όλες.
(Θα είχα και πολλά άλλα, πιο ουσιαστικά, να πω αλλά και να ρωτήσω σχετικά, αλλά πράγματι το έχουμε πλατύνει υπερβολικά το θέμα.)
(Για την άλλη παράλληλη συζήτησή μας Λάμπρο κατάλαβα τι εννοείς, και επιμένω να νομίζω ότι δε χρησιμοποιούμε τον ίδιο κώδικα.)
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Τὸν ἀποκαλούσαμε χαϊδευτικὰ (μεταξὺ μας οὶ μαθητὲς) ὁ θεῖος Τάκης. Θυμᾶμαι κάποια σχολικὴ γιορτὴ γιὰ τὴν 28η Ὀκτωβρίου ἐπὶ Χούντας. Τοῦ εἶχαν άναθέσει τὴν προετοιμασία τῆς γιορτῆς καὶ μεταξύ τῶν ἄλλων εἶχε ἐπιλέξει νὰ διαβάσει κάποιος συμμαθητὴς μου τὴν «Πορεία πρός τὸ Μέτωπο» ἀπὸ τὸ Ἄξιον Ἐστὶ τοῦ Ἐλύτη. Τελικὰ κόπηκε μετὰ ἀπὸ παρέμβαση τοῦ γυμνασιάρχη. Πάντως ἡ χορωδία τραγούδισε τὸ «Ἀπόψε θὰ πλαγιάσουμε σὲ μαλακὸ χορτάρι». Κάποια χρόνια ἀργότερα, μετὰ τὴ μεταπολίτευση τὸ ἄκουσα σὲ πολιτικὲς ἐκδηλώσεις τῆς ἀριστερᾶς κι ἔμαθα πὼς, ἄν καὶ παλιότερο, εἶχε γίνει πολὺ δημοφιλὲς κατὰ τὰ χρόνια τῆς ἀντίστασης.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Συγγνώμη γιὰ τὴν παράλειψη. Τὸ σχόλιὸ μου #292, ἀναφέρεται στὸ σχόλιο #287 τῆς Μαρίας.
Δύτης των νιπτήρων said
292 https://www.youtube.com/watch?v=kDb7uIuOtA0
Μαρία said
294
Απ’ αυτόν το δίσκο το ξέρω. Διαβάζω στο εξώφυλλο: PRODUCTION-REALIZATION:DEMOSTHENE VERGIS. Τότε άγνωστος. Είχε την εταιρεία DELTA.
https://www.discogs.com/label/263054-Delta-13
ΛΑΜΠΡΟΣ said
279 – Gee, το ξέρεις πολύ καλά, πως η αντιπαράθεση δεν με ενδιαφέρει, μόνο ο εποικοδομητικός διάλογος, κι αν σου απαντώ τώρα, είναι γιατί αυτά που γράφεις, εκτός από αφελή, είναι και επικίνδυνα, κατανοώντας βέβαια, πως σου είναι δύσκολο να παραδεχτείς δημοσίως πως έχεις λάθος, όπως η πλειονότα των ανθρώπων.
«Για τελευταία φορά σου απαντώ στα παιδικά επιχειρήματά σου, έτσι κι αλλιώς μ’ αυτά που γράφεις είναι σαν να ψάχνεις αφελείς να ξεκινήσουν τζόγο στο φόρεξ»
Όταν λέω, πως χρειάζεται πρακτική εξάσκηση τουλάχιστον 1-2 χρόνια, παράλληλα με επίμονη και εξαντλητική ενημέρωση, για να ξεκινήσει κάποιος να βγάζει χρήματα από το trading, (εγώ έχω κλείσει πενταετία, και το έχω δηλώσει εδώ πότε ξεκίνησα, παρ΄όλο που έχω εμπειρία 30 ετών στις μετοχές, και έχω κερδίσει το 99, το 2004, και το 2007 οπότε και σταμάτησα με τις μετοχές, γιατί έβλεπα αυτό που θα ερχόταν) είναι προφανές πως δεν απευθύνομαι σε αφελείς, (το «ψάχνω» το προσπερνάω) αλλά σε όποιον θέλει να μάθει να επενδύει, οι αφελείς έτσι κι αλλιώς ήδη τζογάρουν, είτε με λαχεία, προπό, στοίχημα, και μετοχές, είτε με την εκπαίδευση.
«Εγώ είπα πως όσοι ασχολούνται με τέτοιες προβλέψεις λένε μπούρδες, τζογάρουν στα τυφλά και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει ή όχι.»
Όχι, είπες αυτό «Ολοι οι δείκτες και οι οικονομολογικές προσεγγίσεις είναι μπούρδες. Το μόνο που μετράει σε μικρά χρηματιστήρια όπως της Αθήνας είναι η γνώση του fleafloat που μπορεί να σε οδηγήσει σε σωστή εκτίμηση της πορείας της μετοχής σ’ ένα ισχυρό οικονομικό ή πολιτικό γεγονός που θα προκύψει.» που εκτός του ότι είναι λάθος, είναι και επικίνδυνο, όποιος ασχολείται σοβαρά με τις επενδύσεις το ξέρει, κανένας μεγάλος επενδυτής όπως π.χ ο Γουόρεν Μπάφετ, δεν λέει τέτοιες αστειότητες.
» Μέχρι το μπαμ της χρηματιστηριακής κρίσης όλοι ήταν εξπέρ κανένας όμως δεν πρόβλεψε ούτε που θα φτάσει ούτε που θα σταματήσει η κατηφόρα»
Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει αυτό, κι όποιος το ισχυρίζεται, είναι ή απατεώνας, ή ηλίθιος, όσο γι΄αυτούς που τον πιστεύουν…….!
.» Και συ τώρα κοκορεύεσαι πως ζεις με τις συναλλαγματιικές ισοτιμίες και θέλεις να σώσεις τους άνεργους, δεν είμαι εγώ αυτός που λέω στον κόσμο να τζογάρει»
Δεν κοκορεύτηκα ποτέ, την αλήθεια είπα σε κάποια συζήτηση, πως ασχολήθηκα ξανά με το χρηματιστήριο γιατί έβλεπα αυτό που έρχεται, (και τελικά έμεινα άνεργος κι έκλεισα πέρυσι την μικρή εταιρεία μου) και έπρεπε να βρώ να κάνω κάτι για να επιβιώσω, μια και δεν έχω τις γνώσεις όπως ο Κίντ π.χ ούτε τις διασυνδέσεις για να πάω στο εξωτερικό να δουλέψω, και προκειμένου να αυτοκτονήσω όπως θα ήθελαν μερικοί ηλίθιοι εδώ μέσα, προτίμησα αυτό. Ασχολούμενος με το trading, ανακάλυψα πως έχουν αλλάξει πολύ οι χρηματιστηριακές συναλλαγές από το 2007, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, κι αυτό που θα έρθει (δεν ξέρω πότε ακριβώς, αλλά θα έρθει, εικάζω πολύ σύντομα) θα ξεπερνάει κάθε φαντασία, ακόμα και νοσηρή. Δεν θέλω να σώσω κανέναν άνεργο, και κανέναν γενικώς, δεν είμαι ούτε χριστός ούτε απατεώνας πολιτικός σωτήρας, όποιος θέλει ας σωθεί μόνος του, εγώ απλώς προτείνω εναν τρόπο με τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς που έχω αναφέρει, και μάλιστα έχω πεί πως όσοι είναι μέχρι τα 25 ΤΟ ΠΟΛΥ, έχουν αρκετές πιθανότητες να πετύχουν (όσο πιο μικροί τόσο καλύτερα) τα υπόλοιπα είναι δικές σου φαντασιώσεις και δεν με αφορούν.
«Το ποιός κερδίζει στην άνοδο και ποιός στην πτώση μάλλον υπερβαίνει τα πλαίσια της αντίληψής σου,αφού δεν μπορεί να καταλάβεις πως κέρδη γράφεις όταν πουλάς και πιάνεις χρήμα,»
Είναι φανερό πως υπερβαίνει την δική σου αντίληψη αυτό που λέω «και στην άνοδο μπορείς να κερδίσεις και στην πτώση, θα πληρώνουν πάντα οι μαλάκες, είτε μεγαλοπαίχτες, είτε μικροί, το πσοστό των βλακών είναι το ίδιο, και στους μεγάλους και στην μαρίδα, αλλά η μαρίδα είναι περισσότερη, κι οι μεγάλοι έχουν περισσότερο λίπος.» και δεν αντιλαμβάνεσαι γιατί δεν έχεις ασχοληθεί, αλλά όπως οι περισσότεροι ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ, πως και στην πτώση μπορείς να πουλήσεις, και μάλιστα, συνήθως, κερδίζεις περισσότερα από ότι στην άνοδο.
«άστο καλύτερα γιατί θα πεις καμιά εξυπνάδα του στυλ και το χρήμα μετοχές είναι, όλοι είμαστε αδέρφια και την Κυριακή δεν έχει λαϊκή αγορά (γράφω στο στυλ σου)»
Έχω δηλώσει πολλές φορές εδώ, πως δεν είμαι και τόσο έξυπνος, δεν είμαι όμως τόσο χαζός για να λέω εξυπνάδες, το αφήνω για τους έξυπνους.
«Το μοαγέν είναι για πανηλίθιους φυσικά και όχι μόνο, όποιος ΤΖΟΓΑΡΕΙ εκεί που ΑΛΛΟΙ ελέγχουν το παιχνίδι αγνοώντας πως μπορεί να χάσει είναι πανηλίθιος, μην κοιτάς που εσύ είσαι…επενδύτης συγγνώμη επενδυτής» Συφωνώ απολύτως, δεκτή η συγγνώμη σου.
«Τέλος όποιος είχε πάρει μετοχές Πίστεωςκαι Εργασίας το 78 και τις έβαλε στο σεντούκι μέχρι το 93 είχε πολλαπλασιάσει τα λεφτά επί 1000 (χίλια), ο καθένας που κάνει τον επενδυτή δεν θα έβαζε στο σεντούκι της μετοχές του Μπατατούδη και του Λαναρά παρά μόνο αν άκουγε δικές σου συμβουλές»
Όπως έχω πεί και πιο πάνω, εκτός από τις κόρες μου (τώρα το λέω αυτό) δεν έχω συμβουλεύσει ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ, τι να αγοράσει, και πίστεψέ με, με έχουν ρωτήσει πάνω από 100 άνθρωποι, από το 99 μέχρι και τώρα. Η μόνη συμβουλή που δίνω στα νέα παιδιά, γιατί οι μεγάλοι όπως είπα, δεν έχουν πιθανότητες (μόνο εξαιρέσεις, το σύστημα δεν παίζει για να χάσει) είναι να ασχοληθούν με τις χρηματιστηριακές επενδύσεις, και να διδαχτούν αφιερώνοντας αρκετό χρόνο και κόπο, πώς γίνονται.
Για να σου αποδείξω (χλωμό το βλέπω) πως το παράδειγμά σου, είναι εκτός από χαζό και ΜΕΓΑΛΟ λάθος, θα φέρω παράδειγμα την μετοχή Εθνικής απ΄ό,τι βλέπω θα τη πρότεινες (δεν είναι Λαναράς ή Μπατατούδης συμφωνείς;).
Από ενημερωτικό δελτίο της εθνικής τράπεζας προς τους μετόχους της το 2004.
Κατά το 2004, η τιμή της μετοχής της ΕΤΕ σημείωσε σημαντική άνο
δο (31.12.2004: € 24.28,
31.12.2003: € 15.95). Η ποσοστιαία μεταβολή της τιμής της υπερέ
βη κατά πολύ την απόδοση
της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των χρηματιστηρί
ων διεθνώς.
Όποιος το 2004 ακολούθησε την συμβουλή σου,
Κλείσιμο 13/04//2016
€
0,217
Διαφορά
-0,012 -5,24%
Συν.Όγκος
32.137.879
Όγκος τελ.πράξης
50
Ογκος πακέτων
Τζίρος
7.167.482
Πράξεις
2.484
σήμερα κλαίει με ΜΑΥΡΟ δάκρυ.
Ας βγάλει ο καθένας που είχε την ατυχή έμπνευση να διαβάσει το σχόλιό μου, ποιός λέει εξυπνάδες και κάνει τον γκουρού. Επειδή σε σέβομαι και σε εκτιμώ, δεν θα επανέλθω επί του θέματος.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
291 – Αχ ναί βρε Πέπε, το ξέχασα πως πήγες στο καλλιτεχνικό στην Κρήτη, το συζητάγαμε το καλοκαίρι. Πώς σου φαίνεται ρε φίλε η εμπειρία γενικώς, αλλά κυρίως με τα παιδιά; βλέπεις διαφορές με τα προηγούμενα σχολεία που ήσουν;
Αυτό το κριτήριο το είχαν αρκετοί κι εδώ τα πρώτα χρόνια, αν και από το 2009 μέχρι και το 2013 που τελείωσε η μικρή μου κόρη Δανάη, το είχαν κόψει, τώρα που ρώτησα την Ελεωνόρα, μου είπε πως έχουν.
«(Θα είχα και πολλά άλλα, πιο ουσιαστικά, να πω αλλά και να ρωτήσω σχετικά, αλλά πράγματι το έχουμε πλατύνει υπερβολικά το θέμα.)»
Επειδή με ενδιαφέρουν, αν θέλεις, πάρε το mail μου (αυτό που το έβαλα φαρδύ πλατύ σε κάποιο πρόσφατο νήμα -χαμόγελο) και τα λέμε από κεί.
«(Για την άλλη παράλληλη συζήτησή μας Λάμπρο κατάλαβα τι εννοείς, και επιμένω να νομίζω ότι δε χρησιμοποιούμε τον ίδιο κώδικα.)»
Δεν πειράζει φίλε μου, το σημαντικό, είναι να καταλαβαινόμαστε.
gpoint said
#296
παραβαίνω τις αρχές μου γιατί χρησιμοποιείς βρώμικες μεθόδους δήθεν αντικειμενικά.
«σήμερα κλαίει με μαύρο δάκρυ» = ΡΕΚΟΡ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ γιατί απλά δεν τρέχει τίποτε, μην κάνεις το κορόιδο.
Ο επενδυτής ΔΕΝ θα πουλήσει τις μετοχές του όταν το χρηματιστήριο είναι κάτω, τις φυλάει για τα εγγόνια του ΟΥΤΕ φιάχνει μουαγέν. Το ξέρεις αλλά κάνεις τον παλαβό και μου βάζεις παραδείγματα από το 2000 και μετά που έχει συνεχόμενη πτώση και η Ελλάδα είναι σε κρίση Για ηλίθιους μας περνάς ή τότε ξεκίνησε το χρηματιστήριο ; Μήπως δεν υπάρχουν άλλα χρηματιστήρια στον κόσμο να αντλήσεις παραδείγματα ; Και σου ξαναλέω ο επενδυτής αγοράζει και περιμένει να πουλήσει όταν πιάσει την τιμή στόχο. Οποιος βρίσκεται σε αναγκη να πουλήσει θα χάσει στο χρηματιστήριο αυτό παθαίνει η μαρίδα, αλλά ο επενδυτής βάζει τα χρήματα που ΔΕΝ τα έχει ανάγκη.
Μόνο εσύ «επενδύεις» για το καθημερινό σου μεροκάματο.
περί Εθνικής
Το σωτήριο έτος 1978 όταν υπηρετούσα μαζί με τον μετέπειτα πρόεδρο του ΧΑΑ τον άκουσα να λέει πως μετοχές του δημοσίου πρέπει να αποφεύγονται και να επενδύσουμε σε υγιείς ιδιωτικές με προοπτικές όπως η Πίστεως και η Εργασίας, Τότε δεν είχα λεφτά, αργότερα πολύ εμφανίστηκε και η Πειραιώς που απέκτησα με 80 δρχ κι έφτασε σε 5 χρόνια τις 11 000 δρχ αλλά εγώ πούλησα στις 8 000
και τέλος δημόσια δεν συμβουλεύεις αλλά σε κάθε ευκαιρία μοστράρεις το μέηλ σου για να συμβουλεύσεις ιδιωτικώς.
Λυπάμαι
Υαλτις said
Δυστυχώς αγαπητέ φαίνεται ότι δεν ξέρεις από χρηματιστηριακές συναλλαγές .
Πράγμα που δεν είναι καθόλου κακό .Το αντίθετο μάλιστα.
Αλλά μην δίνεις συμβουλές γιατί θα πάρεις ανθρώπους στο λαιμό σου .
Κάθε σοβαρός επενδυτής ,θεσμικός η μη χρησιμοποιεί τον αντίθετο κανόνα ,απ αυτόν που διατυπώνεις.
Κάνεις δεν πουλά σε τιμή στόχο.
Υπάρχει ένας μόνο χρυσός κανόνας και λέγεται stop loss
Δηλαδή ο επενδύτης χτίζει θέσεις σε μια μετοχή οταν ανεβαίνει και πάντα βάζει ένα όριο, κάτω απ το όποιο υποχρεωτικά θα πουλήσει.
Όσο η μετοχή ανεβαίνει ανεβάζει αυτό το όριο.
Όταν η μετοχή πέσει και το όριο αυτό σπάσει, πουλά και φεύγει, η με κέρδη η με περιορισμένες ζημίες.
Avonidas said
Επανέρχομαι για λίγο στη συζήτηση, απλώς για να μη μένουν εκκρεμότητες.
Λοιπόν Λάμπρο, λες ότι αν χρησιμοποιώ χρήματα ή έχω έστω κι ενα δεκάρικο στην τράπεζα, είμαι κι εγώ μέσα στο «σύστημα». Υποθέτω εννοείς ότι είμαι υπεύθυνος για όσα κάνουν οι τραπεζίτες με τα λεφτά που τους διαθέτω.
Έχω βεβαίως πολύ περισσότερα από 10 ευρώ στην τράπεζα, κι αν δεν είχα ξέρεις πολύ καλά ότι αύριο το πρωί θα ψοφούσα της πείνας. Παρομοίως, χρησιμοποιώ υπολογιστή και κινητό που ξέρω πολύ καλά πού και πώς κατασκευάζονται φτηνά. Αν θεωρείς ότι αυτό με κάνει εγκληματία και λαμόγιο, φαντάζομαι θα είσαι επίσης της άποψης ότι ο φόνος και η κλοπή φραντζόλας είναι όμοια αδικήματα.
Αν εσύ επιβιώνεις με το trading, με γεια σου με χαρά σου. Μην υποθέτεις όμως ότι όσοι δεν το κάνουμε είναι επειδή δεν μπορούμε να συλλάβουμε την τεχνική, ή επειδή μας έχουν ενσταλάξει τα ιδανικά της πτωχής πλην τίμιας εργασίας. Στο είπα και στο ξαναλέω: τα ταχυδακτυλουργικά με το χρήμα (γιατί γι’ αυτό πρόκειται) ούτε γίνεται ούτε θα ‘πρεπε να είναι μέσο βιοπορισμού των πολλών. Είναι μια ενασχόληση περί το τίποτα, η πλέον άχρηστη και ανούσια επί προσώπου γης, και βεβαίως *δεν είναι δυνατόν να διαρκέσει*. Είναι μια παθολογία, αν μπορείς να το αντιληφθείς, και μάλιστα μια παθολογία που στηρίζεται και απομυζεί την πραγματική εργασία, είτε του φουκαρά ασιάτη στα sweatshops είτε την πολύ πιο καλοπληρωμένη τη δική μου και του Kid, για παράδειγμα.
Ναι, αυτό το πληθωριστικό χρήμα που έχουμε, και που το αγοράζουν τα κράτη από ιδιωτικές τράπεζες, είναι ένα κάκιστο σύστημα. Ναι, επέτρεψε τη γέννηση και τον πολλαπλασιασμό των παρασίτων. Έχουν ήδη προταθεί πολύ καλύτερα συστήματα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο κάποιο ανταλλακτικό μέσο. Όπως και να ‘χει, είναι ουτοπικό να περιμένεις ότι όσοι διαφωνούμε με το σύστημα θα κλειστούμε σε μια σπηλιά και θα τρώμε ραδίκια. Ποτέ κανένας δεν λειτούργησε έτσι, ακόμα και οι μπολσεβίκοι χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα που τους παρείχε το τσαρικό καθεστώς και ο καπιταλισμός, μέχρι να κάνουν την επανάστασή τους.
Και τέλος, ας μιλήσω για μένα προσωπικά. Ο λόγος που κάνω επιστήμη, και πληρώνομαι γι’ αυτό, αντί να «βάζω το χρήμα να δουλεύει για μένα» είναι ότι *μου αρέσει*. Μου αρέσει αυτό που κάνω: έχει ένα νόημα, μαθαίνω πράγματα, αποκομίζω εμπειρίες, διδάσκω στο μικρό βαθμό που μπορώ κι άλλους. Μια μεγαλύτερη αμοιβή θα ήταν καλοδεχούμενη, αλλά ποτέ δεν θα παρατούσα τη δουλειά και τη ζωή μου για να βγάλω ακόμα περισσότερα. Μπορείς να με θεωρείς αν θες κορόιδο, το ίδιο μου κάνει. Το σίγουρο είναι ότι δεν ζηλεύω κανέναν Τραμπ.
Υαλτις said
300
Ναι αλλά ξεχνάς ότι για να κάνεις εσύ την επιστήμη σου επάγγελμα και να πληρώνεσαι πρέπει και κάποιοι να βγάζουν το χρήμα.
Σκέψου μόνο που θα ήμασταν, αν δεν υπήρχαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης , κοινώς παράγωγα, με τα όποια στο Σικάγο ο έρημος αγρότης η κτηνοτρόφος μπόρεσε επιτέλους να εξασφαλιστεί, απ οιοδήποτε ατυχές καταστροφικό γεγονός στη δουλειά του.
Το χρηματιστήριο δεν είναι παιχνίδι ούτε τζογος.Eιναι το αποκλειστικό εργαλείο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων καθώς και της διασφάλισης των, έναντι κίνδυνων .
Το να απαξιείς το χρηματιστήριο είναι σαν να λες ότι και οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι επιζήμιες .
Μετά να μην ξεχνάμε και το αρμπιτράζ
paolodrosi said
Κατι για το Λαμπρο.
Γραφεις στο 289,
»Θέλει η πουτάνα να κρυφτεί, κι η χαρά δεν την αφήνει. Δεν θα ασχοληθώ άλλο μαζί σου, αρκετά λερώθηκα.»
Ενταξει, δεν περιμενα να το πιασεις. Αλλά δεν εμαθες οτι κρινουμε και σχολιαζουμε επιχειρηματα και αποψεις, και ποτε προσωπα ?
Κι επειδη γραφεις στο 296
»κανένας μεγάλος επενδυτής όπως π.χ ο Γουόρεν Μπάφετ, δεν λέει τέτοιες αστειότητες»
καταλαβαινω τη συγχχυση και την κουτοπονηρια σου.
Οποτε, κουκουρουκου. (Βλεπεις που μπορω και γω να το κανω ?).
Παναγιώτης Κ. said
Εκείνη την εποχή, το 1999, με την τρέλα του χρηματιστηρίου, όπου κάποιοι το μουαγιέν το είχαν ακούσει…εμαγιέ και έλεγαν ότι κάνουν…εμαγιέ, κυκλοφορούσε και ένα μαθηματικό προβληματάκι: Αν υποθέσουμε ότι το λίμιτ απ ήταν 8% (έχω ξεχάσει ποιο ήταν το όριο τότε) πόσα διαδοχικά λίμιτ απ χρειάζονται για να διπλασιασθεί η αξία μιας μετοχής;
( Προφανώς δεν είναι 100:8. Είναι λιγότερα…)
giorgos said
#301# Η έπιστήμη βγάζει τό χρήμα ! Εκεί βρίσκεται καί ή διαφορά ή δικιά μας μέ τούς άλλους , τούς άνεπτυγμένους . Εμείς είμαστε φτωχοί γιατί δέν έχουμε επιστήμη , ενώ αυτοί έχουν .
spiral architect said
@304: Έχουμε κι εμείς απ’ αυτό αλλά δεν μας αφήνουν. Αυτό που μας επιτρέπουν είναι να πάμε το ΦΠΑ από το 23 στο 24%.
Κουνελόγατος said
305. Νομίζω τα παραλές από διάθεση αντιπολίτευσης. Μας επιτρέπουν κι άλλα πράγματα (περικοπές μισθών, αύξηση φόρων και άλλα). Νομίζω ότι η αντιπολίτευση έχει και τα όριά της… 🙂
Παναγιώτης Κ. said
Η φορολογία επί Τουρκοκρατίας πόσο ήταν;
Φοβερή γκανιότα αυτό το 23%. Σαν να μη νοιάζεται σχεδόν κανείς τι σημαίνει;
Και τώρα λοιπόν έχουν την μεγάλη ιδέα και προτείνουν 24% !!!
Πως το λέει ο καραγκιόζης; Θα με δείρει , θα με δείρει θα ιδρώσει θα αρρωστήσει και θα πεθάνει. 😦
giorgos said
#305# Μακάρι νά είναι έτσι αλλά πώς να τό πιστέψω όταν διαβάζω αυτό
http://www.cnn.gr/news/ellada/story/23662/apogoiteytikes-epidoseis-gia-toys-ellines-sta-mathimati
sarant said
303 Ήταν στο 8% τότε. Μετά πήγε 12 και τώρα παραπάνω. Ο Λίμιτ Ντακ, έλεγε κάποιος άλλος.
Παναγιώτης Κ. said
@308. Διάβασα την παραπομπή.
Παρακολουθώ-νομίζω με κάποια επάρκεια- το εκπαιδευτικό γίγνεσθαι στα Μαθηματικά κοντά σαράντα χρόνια και η κριτική είναι διαχρονικώς η ίδια. Κατά συνέπεια, δεν βρίσκω και τόσο παραγωγική την επανάληψή της χώρια που τέτοιες τοποθετήσεις δεν είναι άσχετες με την επιδίωξη να κερδηθούν πόντοι στην κατανομή κονδυλίων και γενικώς προώθηση επαγγελματικών στόχων.
Το μόνο εύκολο είναι να επενδύουμε στη διαφωνία, στην «ανάλυση» της πραγματικότητας και πέραν αυτών ουδέν: Η σύνθεση και οι συγκεκριμένες προτάσεις συνήθως αποφεύγονται.
Και όταν λέω συγκεκριμένες προτάσεις δεν εννοώ μόνον αυτές που αφορούν κατανομές και ανακατανομές πόρων.
Προτάσεις που μπορούν να αλλάξουν την φορά των πραγμάτων είναι αυτές που θα κινητοποιήσουν τους λειτουργούς της εκπαίδευσης μέσα από μια λογική όπου οι λύσεις δεν θα έρθουν από πάνω αλλά μέσα από συλλογικές δράσεις.
Το στοιχειώδες όπου ο χ καθηγητής θα έχει μια διαρκή επικοινωνία με τον ψ ομότεχνό του αυτό το «πως το κάνεις εσύ συνάδελφε» υπάρχει πολύ λίγο στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα. Το επίσης στοιχειώδες » έλα στην τάξη μου για να δεις πως διδάσκω και να μου επισημάνεις διάφορα πράγματα » είναι επίσης… αδιανόητο.
Κάπως έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ μια εφικτή πρόοδο.
Αυτά όμως προϋποθέτουν ότι δεν θα κάνουμε λοξές σκέψεις-όσοι τις κάνουμε-του τύπου » αυτές είναι λογικές που ενσωματώνουν το…κίνημα στο σύστημα». Και για να αποφύγουμε την ενσωμάτωση προτιμάμε την… περιθωριοποίηση…
giorgos said
Τί νά σάς πώ , δέν ξέρω , ούτε μέ τά μαθηματικά ούτε μέ τίς άλλες επιστήμες έχω κάποια σχέση΄, μέ ψάρια ασχολούμε . Θά βάλω άλλη μιά παραπομπή στήν όποία πιστεύω ότι εξηγούνται πολλά πράγματα σέ σχέση μέ τήν παιδεία .
http://katotokerdos.blogspot.gr/2014/04/7.html#more
Alexis said
Εντιμότατοι κύριοι.
Παρακαλώ συναισθανθείτε την κρισιμότητα των περιστάσεων.
Εδώ εις έτερον νήμα του Σαραντακείου ιστολογίου γίνεται προσπάθεια να βγάλουν το μελλοντικό πλανητάρχη μικροτσούτσουνο κι εσείς συζητάτε περί χρηματιστηρίων και παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος!
Μοι προξενεί κατάπληξιν, λέμε…
Κουνελόγατος said
312. Προφανώς είναι σε συνεχές limit … ντακ… 🙂
Παναγιώτης Κ. said
Όσοι έχουμε γνωρίσει τον Αστερίξ μόνο από το σινεμά, κατά μια έννοια…ακρωτηριασμένοι , θα συμβάλλουμε στο να κάνει ρεκόρ το παρόν νήμα… 🙂
Πέπε said
@301:
Για να μην ξεχνάμε και να λεξιλογούμε…
Γράφει ο Ύαλτις:
> > Το να απαξιείς το χρηματιστήριο …
Δεν ξέρω αν η ορθογραφία αυτή είναι από άποψη (οπότε είναι σεβαστή) ή από λάθος (οπότε ζητώ συγγνώμη αν φανώ εξυπνάκιας – δε θέλω να κάνω μάθημα στον Ύαλτι, απλώς βρίσκω αφορμή και παράδειγμα).
Το αρχαίο ρήμα ήταν (απ)αξιόω -ώ. Τα ρήματα σε -όω σήμερα έχουν πάρει τη μορφή -ώνω, γι’ αυτό και λέμε αξιώνω, απαξιώνω, αλλά βέβαια και δηλώνω (δηλόω -ώ), (υπο)δουλώνω (δουλόω -ώ) κλπ..
Κατ’ εξαίρεση έχουμε τρία ρήματα αυτής της κατηγορίας που διατηρούν* την αρχαία τους μορφή, και η κλίση τους είναι εν μέρει αναφομοίωτη. Το απαξιόω -ώ, το πληρόω -ώ και το δικαιόομαι -ούμαι. Ενώ και τα τρία έχουν κανονικά εξελιχθεί σε νεοελληνικά ρήματα σε -ώνω (σε απαξιώνω, πληρώνω τις δόσεις, ο αγώνας δικαιώνεται), ωστόσο υπάρχουν παράλληλα και οι αρχαίες συνηρημένες μορφές, με ελαφρώς -ή και περισσότερο- διαφορετική σημασία: απαξιώ να σου απαντήσω, πληρώ τις προϋποθέσεις, δικαιούμαι επίδομα.
Οι καταλήξεις ακούγονται παραπλήσιες προς των ρημάτων σε -ώ, -είς (ν.ελλ. Β΄ συζυγία, αρχ. συνηρημένα σε -έω), π.χ. επιτηρώ, αλλά αφενός σε κάποιους τύπους διαφέρουν (επιτηρείτε – απαξιούτε), αφετέρου και σε ομόηχες καταλήξεις διαφοροποιείται η ορθογραφία. Έτσι γράφουμε πληροίς, πληροί / απαξιοίς, απαξιοί.
Φαντάζει αλλόκοτο στα νέα ελληνικά να λήγει ένα ρήμα σε -οις, αλλά συμβαίνουν τέτοια αλλόκοτα με τα απολιθώματα.
_______________
*Για την ακρίβεια δεν πρόκειται ακριβώς για διατήρηση αλλά για νεκρανάσταση, δηλ. δάνειο από τα αρχαία, κατευθείαν από το χρονοντούλαπο, χωρίς να έχουν περάσει από πάνω τους όλα τα χρόνια που στα υπόλοιπα ρήματα επέφεραν τις εξελίξεις που προσιδιάζουν στη σημερινή μας γλώσσα. Τεράστιο ποσοστό του λεξιλογίου μας προέκυψε κατ’ αυτό τον τρόπο, συμπεριλαμβανομένων και γραμματικών κατηγοριών που στην καθαρή δημοτική δεν έχουν πρότυπο κλίσης κι όμως ξανααπέκτησαν.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
300 – «Λοιπόν Λάμπρο, λες ότι αν χρησιμοποιώ χρήματα ή έχω έστω κι ενα δεκάρικο στην τράπεζα, είμαι κι εγώ μέσα στο «σύστημα». Υποθέτω εννοείς ότι είμαι υπεύθυνος για όσα κάνουν οι τραπεζίτες με τα λεφτά που τους διαθέτω.» Όχι, ότι δεν είσαι άμοιρος ευθυνών.
«Έχω βεβαίως πολύ περισσότερα από 10 ευρώ στην τράπεζα, κι αν δεν είχα ξέρεις πολύ καλά ότι αύριο το πρωί θα ψοφούσα της πείνας.» Σε καμία περίπτωση, αλλιώς, όσοι τάχουν κάτω από το στρώμα τους, θα είχαν ήδη ψωφίσει, και πίστεψέ με, είναι πολλοί.
«Παρομοίως, χρησιμοποιώ υπολογιστή και κινητό που ξέρω πολύ καλά πού και πώς κατασκευάζονται φτηνά. Αν θεωρείς ότι αυτό με κάνει εγκληματία και λαμόγιο,» Ναί το θεωρώ. «φαντάζομαι θα είσαι επίσης της άποψης ότι ο φόνος και η κλοπή φραντζόλας είναι όμοια αδικήματα.» Όχι, είμαι της άποψης (φαντάζομαι κι εσύ) πως και τα δύο συνιστούν αδίκημα, εσύ εμπίπτεις στην κλοπή της φραντζόλας, μικρό αδίκημα, μικρό λαμόγιο, κλεφτρόνι δηλαδή (χαμόγελο).
«Αν εσύ επιβιώνεις με το trading, με γεια σου με χαρά σου. Μην υποθέτεις όμως ότι όσοι δεν το κάνουμε είναι επειδή δεν μπορούμε να συλλάβουμε την τεχνική, ή επειδή μας έχουν ενσταλάξει τα ιδανικά της πτωχής πλην τίμιας εργασίας.» Δεν υποθέτω, και ειδικά για το τελευταίο, είμαι απολύτως βέβαιος.
«Στο είπα και στο ξαναλέω: τα ταχυδακτυλουργικά με το χρήμα (γιατί γι’ αυτό πρόκειται) ούτε γίνεται ούτε θα ‘πρεπε να είναι μέσο βιοπορισμού των πολλών.» Πολλά δεν θα έπρεπε να είναι, όμως, ΕΙΝΑΙ.
» Είναι μια ενασχόληση περί το τίποτα, η πλέον άχρηστη και ανούσια επί προσώπου γης, και βεβαίως *δεν είναι δυνατόν να διαρκέσει*.» Προς το παρόν διαρκεί κάτι χιλιάδες χρόνια, κι όσο ζούμε μ΄αυτόν τον τρόπο στις αναπτυγμένες χώρες, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.
«Είναι μια παθολογία, αν μπορείς να το αντιληφθείς, και μάλιστα μια παθολογία που στηρίζεται και απομυζεί την πραγματική εργασία, είτε του φουκαρά ασιάτη στα sweatshops είτε την πολύ πιο καλοπληρωμένη τη δική μου και του Kid, για παράδειγμα.» Φτάσαμε και στο ζουμί της παθολογίας, γιατί η δική σου δουλειά και του Κίντ, είναι πολύ πιο καλοπληρωμένη από του φουκαρά ασιάτη; Πρίν διαβάσεις πιο κάτω, μείνε λίγο και σκέψου το αυτό.
«Ναι, αυτό το πληθωριστικό χρήμα που έχουμε, και που το αγοράζουν τα κράτη από ιδιωτικές τράπεζες, είναι ένα κάκιστο σύστημα.» Το αποδέχεσαι όμως, και με τον τρόπο που ζείς το στηρίζεις.
«Ναι, επέτρεψε τη γέννηση και τον πολλαπλασιασμό των παρασίτων.» Τα οποία τρέφεις εν γνώση σου.
«Έχουν ήδη προταθεί πολύ καλύτερα συστήματα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο κάποιο ανταλλακτικό μέσο.» Που θα πρέπει να αντισοιχεί σε κάποια εμπράγματη αξία, κι όχι σε αέρα κοπανιστό όπως τα χρήματα που μας δίνει το σύστημα.
» Όπως και να ‘χει, είναι ουτοπικό να περιμένεις ότι όσοι διαφωνούμε με το σύστημα θα κλειστούμε σε μια σπηλιά και θα τρώμε ραδίκια.» Δεν το είπα ποτέ αυτό, εσύ και κάποιοι άλλοι εδώ, έχετε αυτή την απαίτηση από μένα.
«Ποτέ κανένας δεν λειτούργησε έτσι, ακόμα και οι μπολσεβίκοι χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα που τους παρείχε το τσαρικό καθεστώς και ο καπιταλισμός, μέχρι να κάνουν την επανάστασή τους.» Σε μένα γιατί το αρνείσαι αυτό, όταν λέω πως πρέπει να κόψουμε το βασικό κεφάλι της συστημικής λερναίας ύδρας που είναι το κέρδος, αντί να αναλωνόμαστε σε άκαρπες προσπάθειες με τα υπόλοιπα κεφάλια (συστημικά χειραγωγημένα κόμματα) και προτείνω ένα διαφορετικό, και αναίμακτο τρόπο, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να απογορέψει;
«Και τέλος, ας μιλήσω για μένα προσωπικά. Ο λόγος που κάνω επιστήμη, και πληρώνομαι γι’ αυτό, (δεν ξέρεις γιατί πληρώνεσαι πραγματικά) αντί να «βάζω το χρήμα να δουλεύει για μένα» (ούτε αυτό το ξέρεις, δεν το διδάχτηκες ποτέ, αλλιώς θα το έκανες) είναι ότι *μου αρέσει*. Μου αρέσει αυτό που κάνω: έχει ένα νόημα, μαθαίνω πράγματα, αποκομίζω εμπειρίες, διδάσκω στο μικρό βαθμό που μπορώ κι άλλους.» Πολύ όμορφο και συγκινητικό αυτό, μπράβο σου. Βέβαια, ο λόγος που κάνεις επιστήμη, είναι πιο πεζός και καθόλου ρομαντικός, συγγνώμη αν σου χαλάω το όνειρο, αλλά το κάνεις γιατί όπως λές και πιο πάνω, ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΝΕΣΑΙ. Κόβω και τα δυό μου κεφάλια, πως αν πληρωνόσουν όσο κι ο φουκαράς ασιάτης, ή με τον κατώτερο μισθό που παίρνει η πλειονότητα των Πολωνών, (εκεί είσαι αν δεν κάνω λάθος) θα την είχες κάνει με ελαφρά πηδηματάκια, όχι; (δεν πιστεύω να πείς ναι, για να μείνω ακέφαλος; – χαμόγελο).
» Μια μεγαλύτερη αμοιβή θα ήταν καλοδεχούμενη,» Αν έχεις σκεφτεί πιο πάνω που σου είπα, θα αντιλήφθηκες, πως ακριβώς αυτή, είναι η βάση της παθολογίας που λές.
Γιατί ρε Avonida, αφού είσαι ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΣ, θα καλοδεχόσουν μια μεγαλύτερη αμοιβή; και σίγουρα, αν μετά από λίγο καιρό, σου έδιναν ακόμα μεγαλύτερη, πάλι θα ήταν καλοδεχούμενη, ποιό είναι το όριο που θα έλεγες ΣΤΟΠ, ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΑΛΛΑ, ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΣΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ; μάλλον δεν το ξέρεις. Βλέπεις την παθολογία; Αν δεν γνωρίζεις το όνομά της, λέγεται ΑΠΛΗΣΤΙΑ, και δεν έχει να κάνει με το μέγεθος, αλλά με την ύπαρξή της μέσα μας, και αναλόγως τις συνθήκες, μένει μικρή ή γίνεται τεράστια και ανεξέλεγκτη, σαν την γρίπη ενα πράμα.
«αλλά ποτέ δεν θα παρατούσα τη δουλειά και τη ζωή μου για να βγάλω ακόμα περισσότερα.» Ποτέ μη λές ποτέ στο καπιταλιστικό σύστημα που μεγάλωσες και ζείς. Ξανακόβω και τα δυό μου κεφάλια, πως αν σου πρότειναν μισθό 100,000 τον μήνα, για να πηγαίνεις βόλτα ένα σκύλο, (άσχετο, ο σκύλος που χάθηκε ρε παιδιά; καιρό έχει να γράψει) όχι απλώς θα παράταγες την δουλειά σου (που δεν είναι δική σου βέβαια) αλλά μέχρι που θα γαύγιζες.\
«Μπορείς να με θεωρείς αν θες κορόιδο, το ίδιο μου κάνει.» Θα είμαι ειλικρινής μαζί σου, όπως με όλους, ναί σε θεωρώ κορόϊδο (όχι μεγαλύτερο από μένα, αν αυτό σου λέει κάτι) γιατί είσαι πολύ ΕΞΥΠΝΟΣ.
«Το σίγουρο είναι ότι δεν ζηλεύω κανέναν Τραμπ.» Δεν κατάλαβα τι σημαίνει αυτό, αλλά το ίδιο σίγουρο, είναι ότι κι ο Τράμπ δεν ζηλεύει κανέναν Αvonida.
Tελειώνω μ΄αυτό το οικονομικό αξίωμα Αvinida, στην συγκεκριμένη οικονομική κοινωνία που ζούμε, το πλεόνασμα του ενός, βασίζεται στο έλλειμμα του άλλου. Για να καλοπληρώνεσαι εσύ, κάποιοι άλλοι πρέπει να κακοπληρώνονται, για να έχει αυτό το πλεόνασμα η Γερμανία στην Ε.Ε, όλες οι άλλες χώρες πρέπει να έχουν από μικρά έως τεράστια ελλείμματα, για να έχει ο δυτικός κόσμος πλεόνασμα, πρέπει να λιμοκτονεί ο υπόλοιπος. Με λίγα λόγια, ό,τι κι αν πιστεύεις για την αξία σου και τον μισθό σου, ζείς πλεονασματικά, γιατί κάποιοι άλλοι ζούν ελλειματικά, γιατί, ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΖΕΙΣ.
Καλημέρα.
spiral architect said
Λάμπρο, αν και πενηνταφεύγα, άμα βρίσκω χρόνο παίζω Grand Thef Auto, Need for speed, ή παιχνίδια τύπου Shoot ’em all, αλλά στην πραγματικότητα πάνω από 180km/h δεν έχω τρέξει, και τον Ράμπο τον αντιπαθώ σαν χαρακτήρα. 😉
ΛΑΜΠΡΟΣ said
304 – » Η έπιστήμη βγάζει τό χρήμα ! Εκεί βρίσκεται καί ή διαφορά ή δικιά μας μέ τούς άλλους , τούς άνεπτυγμένους.»
Σιγά μη βγάζει το γάλα, το χρήμα το βγάζουν οι τράπεζες των κεφαλαιούχων από το πουθενά, κι η διαφορά μας από τους άλλους αναπτυγμένους, βρίσκεται στην ισχύ. Όπως είχαν πεί κι οι Αθηναίοι, (έτσι νομίζω δηλαδή) «ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο ασθενής παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του.»
ΛΑΜΠΡΟΣ said
317 – Τι να σου πώ, με πιάνεις αδιάβαστο με τα παιχνίδια, για τον Ράμπο συμφωνώ μαζί σου, είναι αντιπαθητικός και παλιοχαρακτήρας (χαμόγελο).
giorgos said
#318# Ναί καί τό γάλα . http://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/102009326
ΛΑΜΠΡΟΣ said
320 – Χωρίς τα ζώα, το μόνο γάλα που μπορεί να βγάλει η επιστήμη, είναι του «χειρωνάκτη» επιστήμονα (χαμόγελο).
Αγγελος said
Δεν ξέρω αν εξακολουθεί να ενδιαφέρει κανέναν, αλλά χοντρικά, όταν κάτι αυξάνεται κάθε φορά κατά α%, χρειάζεται 72/α αυξήσεις για να διπλασιαστεί. Ετσι, με αύξηση 8%, χρειάζεται 9 αυξήσεις, και με αύξηση 12%, 6 αυξήσεις.
Οποιος θυμάται τους λογαρίθμους που μας μαθαίνανε στο σχολείο, εύκολα βλέπει ότι η ακριβής απάντηση είναι λογ2/λογ(1+α/100)
spiral architect said
Λάμπρο σ’ έχασα, δεν σε βλέπω!
Υαλτις said
315 pepe
«Δεν ξέρω αν η ορθογραφία αυτή είναι από άποψη (οπότε είναι σεβαστή) ή από λάθος (οπότε ζητώ συγγνώμη αν φανώ εξυπνάκιας – δε θέλω να κάνω μάθημα στον Ύαλτι, απλώς βρίσκω αφορμή και παράδειγμα).»
Μα γιατί άλλο είμαστε όλοι εδώ μέσα
Γιατί λίγο η πολύ την έχουμε την ψώρα μας με τις λέξεις
Σ ευχαριστώ για την παρατήρηση
Όχι δεν το γραφώ από άποψη. εξ άλλου είμαι τρομερά ανορθόγραφος. Ετσι παιδεύομαι με τον αυτόματο διορθωτή του γουερντ το όποιο δεν δίνει ως αυτόματη διόρθωση το Απαξιοι.
Ο καλός ο Νικοκύρης το Απαξιοι το έχει σχολιάσει εδώ
https://sarantakos.wordpress.com/2012/01/06/fwta/
Πάντως επειδή είμαι και λίγο βίδας, όταν το θυμηθώ θα το γράφω καμία φορά με οι το απαξιεί, για να τους την δίνω στα νεύρα
ευχαριστώ
Μαρία said
324
Τρομερά ανορθόγραφος αλλά αριστούχος. Φαίνεται οτι οι παλιοί καθηγητές περιφρονούσαν την ορθογραφία.
Υαλτις said
325
Δέν σε είχα για τόσο εμπαθή.
Μιάς και έχεις φάει κόλημα με την αφεντιά μου, ζήτησε απ τον καλό τον Νικοκύρη το μειλ μου,να τα πούμε .και να σου δώσω ‘οσες εξηγήσεις και αποδείξεις σου χρειάζονται.Αν είσαι και γεματούλα τόσο το καλύτερο,
BLOG_OTI_NANAI said
Και ΧΟΥΝΤΙΚΗ Λεξαριθμία!
Το παρακάτω τεκμήριο, σύμφωνα με το περιοδικό «Αντί«, βρέθηκε στην κάλπη του χουντοδημοψηφίσματος του 1973, όπου ο δημιουργός του με μια διαφορετική αριθμολογία (γράμματα Α έως Ω = αριθμοί 1 έως 24 ) βρήκε ότι η φράση «Εν τούτω Νίκα» και το επώνυμο του δικτάτορα, «Παπαδόπουλος» δίνουν λεξάριθμο 148, οπότε, 1+4+8=13= γράμμα «Ν» που σημαίνει «ΝΑΙ» και «ΝΙΚΗ«!!!
Και το κερασάκι: «Ζήτω η Δημοκρατία«.
BLOG_OTI_NANAI said
327: Διόρθωση: Το παραπάνω δεν ήταν σε ψηφοδέλτιο, αλλά ήταν προκήρυξη για εκστρατεία υπέρ του «ΝΑΙ»! (άλλωστε έπρεπε να παρατηρήσω ότι έχει βγει από τυπογραφείο και όχι από χέρι, οπότε φτιάχτηκε σε πολλά αντίτυπα για να ότι μοιραστεί).
Alexis said
Δεν θα ήταν παράξενο να βρεθεί και στην κάλπη αντί ψηφοδελτίου, είτε από άγνοια κάποιου ηλικιωμένου ψηφοφόρου, είτε εσκεμμένα για να ειρωνευτεί την τότε κατάσταση.
BLOG_OTI_NANAI said
329: Βέβαια θα μπορούσε γα τους λόγους που λες. Δευκρινίζω όμως διότι το συνοδευτικό κείμενο έλεγε όντως την λέξη «προκήρυξη», αλλά με μπέρδεψαν οι αναφορές του σε κάλπη και νόμισα ότι βρέθηκε σε κάλπη.
sarant said
327 Μπλογκ, αυτή είναι πιο απλή λεξαριθμία, αφού έχει απλώς τη θέση στο αλφάβητο, όχι δεκάδες και εκατοντάδες (δηλ. π.χ. Π ίσον 16 και όχι Π ίσον 80).
BLOG_OTI_NANAI said
331: Ναι. Δεν είχα ψάξει βεβαίως αν προυπήρχε αυτό το σύστημα σαν αυτά που βρίσκουν οι νεοπαγανιστές. Έλεγα μήπως ήταν εφεύρεση του μάστορα που το τύπωσε.
Stazybο Hοrn said
Πιθανότατα αναγνωρίζοντας, μεταξύ άλλων, τη συμβολή της Δρ. Τσώνη στα Ομηρικά Μαθηματικά, το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Παιδείας έχει εγκρίνει τη μετάταξή της σε θέση ΕΔΙΠ ΑΕΙ -υποθέτω του ΑΠΘ (μαζί με άλλες 363 αιτήσεις στις 12/10 -εκκρεμούν πολλές ακόμη).
Υπέροχη είδηση από μια μεριά, θα πάψει να καίει παιδικά μυαλά.
Κι έτσι χτίζεται άλλη μια λαμπρή καριέρα… Αρκεί πλέον μια απόφαση της Κοσμητείας του οικείου Α.Ε.Ι., ύστερα από σχετική εισήγηση τριμελούς επιτροπής, η οποία αποτελείται από δύο Καθηγητές και ένα μέλος Ε.ΔΙ.Π. που ορίζονται από τον Κοσμήτορα.
παρεμπίπ., μετάταξη που δεν αιτήθηκε η κ. Μπαζιάνα με τη φωτογραφική -υποτίθεται γι’ αυτήν- διάταξη.
Stazybο Hοrn said
Εκείνα τα πρακτικά που μας υποσχέθηκαν τι έγιναν βρε παιδιά;
Ο Όμηρος, τα μαθηματικά και η αγυρτεία, ξανά « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία - QuoterLand said
[…] σημερινό άρθρο αποτελεί συνέχεια ενός άρθρου που είχα δημοσιεύσει, σχεδόν με τον ίδιο τίτλο, πριν […]