Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Παπικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 16 Απριλίου, 2016


Το σημερινό μας άρθρο δημοσιεύεται σε μια μέρα που, σύμφωνα με το πρόγραμμα, προβλέπεται να επισκεφτεί τη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τον Πρωθυπουργό -από εκεί λοιπόν και ο τίτλος «παπικά».

Προσέξατε ότι χρησιμοποίησα τη διατύπωση «σύμφωνα με το πρόγραμμα προβλέπεται». Το γράφω έτσι επιφυλακτικά, διότι διάβασα ότι ο μητροπολίτης Γλυφάδας προσεύχεται (εδώ και μερικές μέρες, μάλιστα) να αναβληθεί η επίσκεψη του ποντίφικα.

Ταυτόχρονα, ορισμένοι φοιτητές της Θεολογικής του ΑΠΘ που λένε ότι ανήκουν στον φοιτητικό σύλλογο του οσίου Πορφυρίου (αν υπάρχει -ο σύλλογος, όχι ο όσιος Πορφύριος) προειδοποίησαν ότι αν ο «αιρετικός» Πάπας επισκεφτεί τη χωρα μας, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες: Με αφορμή την επίσκεψη του αιρετικού πάπα Ρώμης στην υπερευλογημένη μας Ελλάδα, μια επίσκεψη που ικετεύουμε με δάκρυα να ακυρωθεί διότι αλλιώς οι συνέπειες θα είναι ολέθριες, καλεσμένος μάλιστα του ιδίου του Μακαριωτάτου, ήρθε στο νου μας ένας άλλος αρχιεπίσκοπος, ο οποίος μάλιστα εκοιμήθη την 10 Απριλίου 1998, ο Μακαριώτατος Σεραφείμ Τίκας.

Όπως βλέπετε, η προφητεία των φοιτητών του οσίου Πορφυρίου επαληθεύτηκε ήδη -πριν ακόμα επισκεφτεί ο Πάπας την Ελλάδα, οι συνέπειες είναι ολέθριες για το συντακτικό των ανακοινώσεων του συλλόγου «Όσιος Πορφύριος», διότι βέβαια τέτοια τρικυμισμένη σύνταξη δεν είναι καθόλου… ορθόδοξη,

* Οπότε, την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές θα ξέρουμε αν έπιασαν τόπο οι μισαλλόδοξες προσευχές του αγίου Γλυφάδας και των πορφυροφοιτητών.

* Η φίλη μας η Έφη πρότεινε χτες να ονομαστούν τα σημερινά μεζεδάκια «Εξεταστικά», επειδή χτες έγινε στη Βουλή η συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Πράγματι, θα μπορούσα να τα ονομάσω και έτσι, επειδή όμως δεν παρακολούθησα αρκετά τη συνεδρίαση προτίμησα να μην της αφιερώσω τον τίτλο του άρθρου.

* Από το λίγο που παρακολούθησα, πρόσεξα στη δευτερολογία του πρωθυπουργού μια αναφορά στην εποχή των «παχυλών αγελάδων» που αμέσως διορθώθηκε σε «παχιών αγελάδων». Με τις παροιμιώδεις παχιές αγελάδες είναι πολύ συνηθισμένο ένα άλλου είδους λάθος. Πολλοί, επειδή θεωρούν ότι το «παχιών αγελάδων» παραείναι λαϊκό, το ευπρεπίζουν σε «παχέων αγελάδων». Έτσι όμως κάνουν γκάφα, διότι το «παχέων» είναι αρσενικό. Το θηλυκό είναι «παχειών» ή, πολύ πιο στρωτά, «παχιών».

* Στην ανταπάντησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέταξε ένα «της ΕΣΗΕΑς», που βέβαια δεν στέκει σε γραπτό λόγο, αλλά στον προφορικό θα το δεχτούμε. Δίνει μάλιστα στον αριστοκράτη αρχηγό της ΝΔ μια νότα λαϊκότητας, αφού φέρνει στο νου λαϊκές γενικές όπως «το παιδί της Έβγας».

* Πάλι από τη Βουλή, πρόσεξα ότι ο βουλευτής της ΝΔ κ. Τζαβάρας επέμεινε στην ομιλία του για την πολύ κακή γλωσσική ποιότητα της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ωστόσο, έφερε ένα μόνο παράδειγμα κακών ελληνικών, τη φράση «πολιτικά κόμματα συνέχισαν να δανειοδοτοτούνται με ανύπαρκτες ή εικοτολογικές εξασφαλίσεις», εστιάζοντας στη λέξη «εικοτολογικές».

Η λέξη ασφαλώς υπάρχει, αλλά εγώ εδώ θα έβαζα «εικαζόμενες».

* Και πάμε στα υπόλοιπα, τα… εξωκοινοβουλευτικά μεζεδάκια της εβδομάδας. Διάβασα λοιπόν ότι τον τροχό τον ανακάλυψαν Πόντιοι Καππαδόκες πριν από 17.000 χρόνια. Απολαύστε υπεύθυνα!

* Η σχιζολεξία της εβδομάδας από τον Βηματο-δότη (σικ, ρε) του Βήματος, ο οποίος πρόσφατα χρησιμοποίησε τον τύπο «Μπαρουτο-καπνισμένοι». Αν ενδώσουν στη σαγήνη της σχιζολεξίας και παλιοί δημοσιο-γράφοι, δεν πάμε καθόλου καλά.

(Παρεμπιπτόντως, ένας παράγοντας που αυξάνει τις τάσεις σχιζολεξίας πρέπει να είναι και οι κορέκτορες που έχουμε στα κινητά και τις ταμπλέτες. Ο δικός μου τουλάχιστον, όπως έχω παρατηρήσει, μόλις η λέξη που γράφω φτάσει στα 10-12 γράμματα κυριεύεται από ακατάσχετη επιθυμία να την τεμαχίσει).

* Η γενικομανία της εβδομάδας από το thefaq.gr: Το μάθαμε και δεν χωράει αμφισβήτησης, γράφουν. Όχι βέβαια. Δεν χωράει αμφισβήτηση. Δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Δεν σηκώνει αμφισβήτηση. Επίσης, δεν χωράει γενική, δεν σηκώνει γενική, δεν επιδέχεται γενική.

* Και δεύτερη γενικομανία που την είδα στη Λεξιλογία. Σε άρθρο του popaganda.gr που έχει γλωσσικό ενδιαφέρον αλλά για τα αγγλικά, υπάρχει και η πρόταση: Έτσι οι άνθρωποι μετέρχονται διαχρονικά διάφορων λεκτικών τρικ, για να συνεχίσουν με καθαρή τη συνείδηση τους να τα πίνουν

Δυο πράγματα δεν μου αρέσουν εδώ. Πρώτο φάουλ, το «μετέρχομαι» συντάσσεται με αιτιατική, όχι με γενική. Δεύτερο, που κατά τη γνώμη μου είναι εξίσου σοβαρό, αν και τυπικά δεν είναι λάθος. Το ρήμα «μετέρχομαι», λόγιο καθώς είναι, δεν μου φαίνεται να ταιριάζει με το «τρικ». Μετέρχεται διάφορα τεχνάσματα, αλλά χρησιμοποιεί/καταφεύγει σε διάφορα τρικ. Βέβαια, αυτό είναι προσωπική προτίμηση που δεν είστε υποχρεωμένοι να συμμεριστείτε, ενώ η σύνταξη με αιτιατική είναι κάτι αναντίρρητο.

* Και κάτι που ήθελα να το βάλω τις προηγούμενες εβδομάδες αλλά τη μία δεν χώρεσε λόγω πληθώρας ύλης, την άλλη το ξέχασα κτλ.

varn

H προτομή που βλέπετε αριστερά, βρίσκεται στην Αργυρούπολη, σε μια πλατεία που νομίζω πως λέγεται πλατεία Βάρναλη.

Είναι προτομή του Κώστα Βάρναλη αλλά δεν ξέρω αν τιμά τον ποιητή ή αν αντίθετα τον προσβάλλει.

Καταρχάς, βρίσκω πως η προτομή και άσχημη είναι και δεν μοιάζει με τον ποιητή.

Κατά δεύτερο, την έχουν βανδαλίσει.

Και εντάξει, απ’ αυτά το πρώτο είναι υποκειμενικό ενώ για το δεύτερο δεν φταίει ο δήμος.

Αλλά κι οι ευλογημένοι που στήσανε την προτομή, δεν μπορούσανε προηγουμένως να συμβουλευτούν μιαν εγκυκλοπαίδεια; Έχουν λάθος τη χρονολογία θανάτου: ο Βάρναλης πέθανε τον Δεκέμβριο του 1974, θα το θυμάστε όσοι είστε της γενιάς μου.

Και καλά, έγινε το λάθος. Τόσα χρόνια κανείς δεν το αντιλήφθηκε, κανείς δεν το επισήμανε ή κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να το διορθώσει;

* Η ρατσιστική χοντράδα της εβδομάδας, σε πρόσφατη επιφυλλίδα του Τάκη Θεοδωρόπουλου, όπου, επικρίνοντας όσους εξεγέρθηκαν για την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα, αναφέρει: «Επιτέλους, η συμπαράσταση προς τους πρόσφυγες αποκτά τη σοβαρότητα που της αρμόζει, αν σκεφθείτε ότι μέχρι στιγμής την κοινότητα του δυτικού κόσμου εκπροσώπησε το μελό Ρεντγκρέιβ και Αντζελίνα Τζολί, κοντά και ο πιθηκόμορφος Κινέζος performer».

Ο «πιθηκόμορφος Κινέζος» είναι ο Ai Wei Wei, βέβαια! Όπως βλέπετε, η σοβαρή Χρυσή Αυγή είναι εδώ.

Το ολίσθημα αυτό του Θεοδωρόπουλου επικρίθηκε (και σωστά) από τα κοινωνικά μέσα, αλλά πέρασε απαρατήρητη μια άλλη αναφορά από το ίδιο άρθρο. Προς το τέλος του άρθρου, ο ΤΘ γράφει: Και όπως έλεγε ο Κόντογλου, όταν μάλλον του είχε σαλέψει, «η καθολική εκκλησία είναι ο Εωσφόρος μεταμορφωμένος σε τούβλα».

Δεν ξέρω αν το είπε αυτό ο Κόντογλου, ο οποίος πράγματι στα τελευταία του κείμενα έχει γράψει κάμποσα μισαλλόδοξα και φανατικά. Αλλά το «μάλλον του είχε σαλέψει» είναι ασέβεια. Και δοκιμάζω τον πειρασμό να σκεφτώ ότι η ασεβής αναφορά ίσως και να οφείλεται στο γεγονός ότι, κατά πάσα πιθανότητα, ο Κόντογλου θα συνεχίσει να διαβάζεται (αν και όχι όλα του τα κείμενα) ακόμα και όταν δεν θα υπάρχει πάνω στον πλανήτη κανείς που να θυμάται τον Τάκη Θεοδωρόπουλο.

* Η απορία της εβδομάδας, από ερώτημα φίλου, που σας το μεταφέρω αυτούσιο (εντάξει, πρόσθεσα τόνους γιατί ο φίλος δεν βάζει).

Είχα μια απορία σχετικάμε μια έκφραση που ήταν πολύ κοινή στην επαρχία όπου μεγάλωσα (Βόρεια Ελλάδα, κάπου στα ογδόνταζ/ενενήνταζ). Δεν την βρήκα στο σλανγκ.γρ και ούτε το γκουγκλάρισμα απέδωσε. Δύσκολο με τέτοιους κοινούς όρους.

Λοιπόν, όταν κάποιος έλεγε κάτι που ήταν αυτονόητο και δεν χωρούσε αμφιβολία, απαντούσαμε με το «Χαρίλαος Τρικούπης» ή, πιο σύντομα, «Χαρίλαος», με το ανάλογο ελαφρώς ειρωνικό ύφος της σιγουριάς.

Έχεις ακούσει κάτι σχετικό;
Ξέρεις πώς προέκυψε;

Ομολογώ πως δεν έχω ακούσει άλλη φορά την ατάκα «Χαρίλαος Τρικούπης», είμαι άλλωστε και χαμουτζής, αλλά και παλιότερος. Εμείς μόνο «Κωστής Παλαμάς» λέγαμε, και καταλαβαίνετε σε τι συμφραζόμενα.

Οπότε, μεταφέρω το ερώτημα σε σας. Έχετε ακούσει την ατάκα αυτήν;

* Ένας φίλος μού στέλνει ένα άρθρο της Μηχανής του χρόνου (που δεν είναι καινούργιο) και με ρωτάει αν δέχομαι την ακλισιά του τίτλου:

Η συνέντευξη του θρυλικού μέντιουμ Ελένη Κικίδου που ανακάλυψε και «έστειλε» στο εκτελεστικό απόσπασμα τον Δράκο της Βουλιαγμένης…

Όχι, δεν τη δέχομαι. Η συνέντευξη του μέντιουμ Ελένης Κικίδου. Αλλά προσέξτε τι γίνεται: επειδή η λέξη «μέντιουμ» είναι άκλιτη, έλκει και το ονοματεπώνυμο που ακολουθεί. Αν είχαμε ένα άλλο επάγγελμα ή ιδιότητα, κλιτά, κανείς δεν θα άφηνε άκλιτο το ονοματεπώνυμο, π.χ. «η συνέντευξη της μεγάλης ποιήτριας Ελένης Κικίδου».

Επικουρικά, προσέξτε τα άχρηστα εισαγωγικά («έστειλε») στον τίτλο -είναι αυτό που λέμε, τώρα μ’ έστειλες.

Πάντως, το άρθρο έχει ενδιαφέρον.

vrouts* Τις ξέρετε τις γραμμές του οφσάιντ στα γήπεδα; Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βρούτσης μόλις τις ανακάλυψε -υπάρχουν, και είναι βαμμένες με μπογιά.

.
.
.

Απορώ πάντως, πώς γίνεται τόση φασαρία, σχεδόν σε κάθε ποδοσφαιρικό ματς, για τα αμφισβητούμενα οφσάιντ. Μα καλά, δεν βλέπουν τις γραμμές;

tauro* Ένας φίλος στέλνει αυτή τη φωτογραφία από Ταύρο.

Αν κάνουμε κάποτε διαγωνισμό για τις πιο μικρές συντομεύσεις, θα διεκδικήσει κάποια διάκριση και η ΣΥΓΚΟΙΝ/ΝΙΑ, όπου η κάθετος εξοικονομεί ένα ολόκληρο γράμμα!

(Βέβαια, το γράμμα αυτό είναι το Ω, που είναι κάπως πιο φαρδύ από τα περισσότερα άλλα, οπότε και η συντόμευση δεν είναι και τόσο άχρηστη).

* Και κλείνουμε το άρθρο με τη λαθροχειρία ή τη μούφα της εβδομάδας, που δεν είναι μόνο τούτης της εβδομάδας.

Δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες σε κάποιον ιστότοπο και αναδημοσιεύτηκε σε δεκάδες ιστολόγια (παράδειγμα) μια είδηση με τίτλο: «Εσβησε χτες αθόρυβα 24χρονος αστυνομικός, θύμα κουκουλοφόρων το 2007».

Το άρθρο, αν κάνετε τον κόπο να το διαβάσετε, λέει ότι ένας νεαρός αστυνομικός χτυπήθηκε από κουκουλοφόρους σε επεισόδια που έγιναν το 2007 στο Ελληνικό, και βρισκόταν σε κώμα όλα αυτά τα χρόνια. Και καταλήγει με εύγλωττες σπόντες, ότι για τον θάνατο αυτόν κανείς «ψευτοδημοκράτης» δεν θα γράψει ούτε μια γραμμή και ότι δεν θα εμφανιστεί η μητέρα του διότι δεν είναι παρά ένας μπάτσος, γουρούνι, δολοφόνος.

Κάτι δεν πάει καλά εδωπέρα, θα πείτε, και αυτό βέβαια είναι η ηλικία του αστυνομικού. Αν πέθανε πριν από μερικές μέρες στα 24 χρόνια του, το 2007 που τραυματίστηκε δεν ήταν παρά 15 χρονών -κάτι βέβαια αδύνατο, δεν παίρνει ανήλικους η αστυνομία.

Αν γκουγκλίσετε τις λέξεις «έσβησε χτες αθόρυβα» θα φανερωθεί η αλήθεια. Προκειται για χόακα, ψεύτικη είδηση, που αναπαράγεται συνεχώς και κοπυπαστηδόν από το 2008, απαράλλαχτο, με τον αστυνομικό να μένει αιωνίως 24χρονος και να σβήνει αθόρυβα.

Όπως και σε πολλούς άλλους μύθους, υπάρχει ένα στοιχείο αλήθειας: υπήρξε το 2007 συμπλοκή και ξυλοδαρμός αστυνομικού, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του και από τότε είχαν διαδοθεί φήμες ότι ο τραυματίας βρήκε τον θάνατο. Τον υποτιθέμενο θάνατο του αστυνομικού τον χρησιμοποίησε σε δηλώσεις του ο Κορκονέας, ο φονιάς του Γρηγορόπουλου -και, αν προσέξετε, το κείμενο με το «έσβησε αθόρυβα» έχει μερικούς ευθείς υπαινιγμούς στην υπόθεση Γρηγορόπουλου.

Όπως είπαμε, ο χόακας επανέρχεται περίπου ανά εξάμηνο, πάντα με την ίδια διατύπωση. Στα ελληνικά hoaxes, τεκμηριωμένο άρθρο του Ιανουαρίου 2014 καταγράφει διάφορες αναδημοσιεύσεις του. Και από το 2014 ως σήμερα έχει εμφανιστεί κι άλλες φορές, ας πούμε τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε μάλιστα ο Κούλης Μητσοτάκης, φρέσκος τότε αρχηγός της ΝΔ, έσπευσε να δώσει συλλυπητήρια. Εδώ η καταγραφή αυτού του προηγούμενου αθόρυβου σβησίματος, που βέβαια έχει πλέον καταντήσει κωμικό: Έσβησε ξανά χτες αθόρυβα 24χρονος αστυνομικός που είχε τραυματιστεί το 2007 … Όλο αυτό το διάστημα ουσιαστικά αναβόσβηνε.

Έτσι είναι, η καπηλεία καταντάει γελοία.

Καλό σαββατοκύριακο!

Advertisement

549 Σχόλια προς “Παπικά μεζεδάκια”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Μόλις προσγειώθηκε ο Πάπας

 2. LandS said

  Το γκουγκλομεταφραστήρι σε Άντροϊντ δίνει για το conjectual «εικαστικός». Οπότε μη παραπονιέστε για το «εικοτολογικός» που το δίνει και το translatum.
  Εγώ θα προσπαθούσα λίγο περισσότερο για να αποδοθεί η χρηματοοικονομική ουσία. Κάτι σαν ανύπαρκτες, εικονικές, αμφίβολης αξίας ή σκέτο αμφίβολος κλπ.

 3. Γς said

  Ζήτησε λένε ο Παπας να πάρει μαζί του στην Ιταλία 10 πρόσφυγες.
  Εγώ λεω να κάουμε δήθεν τους δυσκολους.
  [μπας και καταφέρουμε να πάρει περισσότερους].

  Κατεβαίνει τώρα από το αεροπλάνο της Alitalia

 4. Γς said

  Και να ο Πάπας.

  [Ο κύριος δίπλα στον Τσίπρα]

 5. LandS said

  Με εκδικήθηκε, για το αδερφάκι του, το συμπληρωτήρι του πληκτρολογίου.

 6. Έλεγα τι μου θύμιζε η σύνταξη κλπ της ανακοίνωσης του συλλόγου φοιτητών Άγιος Πορφύριος… Θυμάστε τον Γυρόλαμο της Κάφφας στο Όνομα του Ρόδου του μακαρίτη;

 7. Γς said

  3:
  Κι έναν τενεκέ λάδι Μυτικήνης

 8. Alexis said

  Καλημέρα.
  Διμέτωπη επίθεση κατά Τσίπρα από Λαφαζάνη και Αλαβάνο γράφει το in.gr
  Διμέτωπη επίθεση κάνει κάποιος όταν επιτίθεται ταυτόχρονα σε δύο αντιπάλους. Ή «διμέτωπο αγώνα» αν θέλετε, όταν μάχεται συγχρόνως με δύο αντιπάλους, σε δύο μέτωπα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η σωστή διατύπωση είναι: «Διπλή επίθεση κατά Τσίπρα από Λαφαζάνη και Αλαβάνο»

  Θλιβερή η αντίδραση των φοιτητών της Θεολογικής. Για τον επιπλέον λόγο ότι είναι φοιτητές και νέα παιδιά… 😦

 9. alexisphoto said

  γιατί το «όσιος Πορφύριος» μου θυμίζει παλιότερη τρολιά;
  ιδέα μου είναι;
  καλημέρες.

 10. Κουνελόγατος said

  Χορτάσαμε, καλημέρα.

 11. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Οπως βλέπουμε η επίσκεψη του Πάπα έγινε, άρα οι προσευχές του αγίου Γλυφάδας πήγαν στράφι.

  8: Κι εγώ το ίδιο σκέφτηκα όταν το είδα, αλλά σκέψου ότι έχει χρησιμοποιηθεί και με τη σημασία αυτή, ας πούμε η Σερβία στον Α’ ΠΠ δέχτηκε διμέτωπη επίθεση -και κατέρρευσε.

  9: Ο τίτλος και σε μένα θύμισε τρολιά αλλά το κείμενο δεν δίνει λαβή να το υποθέσουμε.

 12. atheofobos said

  Επικουρικά, προσέξτε τα άχρηστα εισαγωγικά («έστειλε») στον τίτλο -είναι αυτό που λέμε, τώρα μ’ έστειλες.

  Προσωπικά πιστεύω πως σωστά έχουν μπει, γιατί προφανώς δεν τον έστειλε αυτή στο εκτελεστικό απόσπασμα αλλά η υποτιθέμενες πληροφορίες που έδινε στην αστυνομία.

 13. Γς said

  10:

  >Χορτάσαμε, καλημέρα.

  Να σου βάλουμε και μερικούς καρδινάλιους;

 14. Κουνελόγατος said

  Όϊ, φέρε κάτι πιο εκλεκτό. 🙂

 15. spiral architect said

  Kαλημέρα και είθε να έχετε την ευλογίαν των προκαθημένων. 😛

  Δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες σε κάποιον ιστότοπο και αναδημοσιεύτηκε σε δεκάδες ιστολόγια (παράδειγμα) μια είδηση με τίτλο: «Εσβησε χτες αθόρυβα 24χρονος αστυνομικός, θύμα κουκουλοφόρων το 2007».

  Δεν καταλάβατε καλά. Ο αστυνομικός από το 2007 απλώς αναβοσβήνει, τον δε χόακα τον έχει χάψει ολόκληρος πτυχιούχος του Χάρβαρντ:

  Στην ηλεκτρολογία το παραπάνω φαινόμενο αποκαλείται κακή επαφή. 😀

 16. spiral architect said

  @13: Ναι ρε, φέρε και κάναν ιλουμινάτι να φτιαχτούμε! 😛

 17. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !
  Πω πω, τι πολλά μεζεδάκια…Και Σάβατο σήμερα, μπα σε καλό μου, που λέει και ο Καζαντζίδης, τρέχω να φύγω σε δουλειές…

  -Κοντά στη μέση διάβασα και εστίασα λίγο στο «Χαρίλαος Τρικούπης», σαφώς και δεν το έχω ξανακούσει ποτέ, ούτε χρησιμοποιήσει, πολύ περισσότερο.
  Συνήθως όμως ο συμπαθής Γιώργος Γεωργίου, όταν τον ρωτάνε «Και τί γίνανε τα χρέη της τάδε (ομάδας) ρε Γιώργο;» απαντάει «Χαρίλαος Φλωράκης», υπονοώντας ότι θα χρησιμοποιούσε το ρήμα «χαρίστηκαν»…

  – Μπράβο, αυτό με τον αστυνομικό το είχα ξαναδιαβάσει, κανα-δυο χρόνια πριν !
  Και, ως γνωστόν, είναι κι ένα παλικάρι στον Ευαγγελισμό από τροχαίο, που χρειάζεται αίμα, Μισιριώτης Βαγγέλης…Ίσως ο μακροβιότερος τηλε-ασθενής της Εντατικής…

  Τώρα φεύγω, αλλά…Θα ξανάρθω, Ζήκο…

 18. Γς said

  16:

  Εφτασε!

 19. Πάνος με πεζά said

  Θυμάμαι μια παλιά δωρεά εν ζωή, του παππού μου, που στο συμβόλαιο έγραφε «…ως ένδειξη της παππικής αγάπης…». Ναι, την έχουμε κι εμείς αυτή τη λέξη, με δύο «π», βεβαίως βεβαίως…

 20. Κουνελόγατος said

  Στο Καραϊσκάκη πάντως (όπου παίζουμε ημείς οι γαύροι) υπάρχουν γραμμές οφσάιντ, κι έτσι πριν μερικά χρόνια έγινε εφικτό να «συλληφθεί» ο Κατσουράνης. Με κόκκινη βεβαίως βεβαίως μπογιά.

 21. atheofobos said

  Δυστυχώς οι προσευχές του μητροπολίτη Γλυφάδας δεν εισακούστηκαν και φαίνεται πως και ο ομότιμος καθηγητής πατήρ Μεταλληνός έχει πια γεράσει για να ηγηθεί, όπως το 2011 του αντιπαπικού αγώνα.
  Ούτε ο πατριάρχης άλλα ούτε και ο αρχιεπίσκοπος μπορούν να αντιμετωπίσουν όπως ο μακαριστός Σεραφείμ με σθένος τις επισκέψεις. καθολικών προσωπικοτήτων.
  Τελικά μόνο η Λουκά θα μείνει να αγωνίζεται!
  Αντιγράφω από εδώ:
  http://www.kathimerini.gr/856067/article/epikairothta/ellada/o-papas-kai-oi-ellhnes
  Τώρα που ο Πάπας έρχεται ξανά στην Ελλάδα, νέες συγκινήσεις περιμένουν τους πιστούς του χριστιανισμού και του σουρεαλισμού. Γιατί σ’ αυτές τις περιπτώσεις τίποτα δεν αποκλείεται. Πράγμα που έμαθε και η Μητέρα Τερέζα το 1986, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα και πήγε να υποβάλει τα σέβη της στον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ. Στην Αγία Φιλοθέη βρήκε την πόρτα ήταν κλειστή. Ενας συνεργάτης βγήκε βιαστικός κι ενοχλημένος. «Ο Αρχιεπίσκοπος λείπει σε ταξίδι για δουλειές», της είπε. Και η Μητέρα Τερέζα αναχώρησε, κάνοντας παραξενεμένη τον σταυρό της.

 22. Γς said

  19:

  Μα ποιος ήταν;
  Ο Μέδικος Πάπας Λέων o 10ος με Πεζά;

 23. BLOG_OTI_NANAI said

  Μια σκέψη για το «Χαρίλαος Τρικούπης»:
  Υπάρχει ένα έργο του Παπαδιαμάντη (κάπου είδα ότι έχει ειπωθεί και πως είναι νόθο) με τίτλο «Ο Χαρίλαος Τρικούπης» (Τριανταφυλλόπουλος, Άπαντα, 5, 334-336). Εκεί, ο γνωστός πολιτικός περιγράφεται ως παντογνώστης (σ. 335). Αν αυτό είχε μπει ποτέ σε σχολικό βιβλίο, θα μπορούσε να προκύψει και να διαδοθεί η ρήση.

 24. Κουνελόγατος said

  Αυτή η φωτογραφία -που κόβουν ένα γράμμα- έχει θαρρώ αντίστοιχο προηγούμενο, κάπου σε νοσοκομείο, ίσως το έχεις σχολιάσει κι εσύ.

 25. Γς said

  21:

  Και κοίτα συμπτωση με την Λουκά και τον Πάπα που λες:

  Χτες το βράδυ σ ένα κείμενό μου σε μια συγκέντρωση της ομάδας μας «Δημιουργικής κλπ κλπ» έλεγα:

  «Και πως να ταιριάξεις
  Μπιθιγκότση και Μπουγά τον πλανητάρχη,
  τον Πάπα με την Ελένη Λουκά,
  τη Λίμνη των Κύκνων του Τσαικόφσκι με τα παλλόμενα πέη του Φάμπρ».

 26. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα

  12: Αθεόφοβε, είναι μια απλή μεταφορά. Αν βάζεις εισαγωγικά σε αυτό, τότε πρέπει να γεμίζεις εισαγωγικά το κάθε σου κείμενο. Να «γεμίζεις» μάλιστα, διότι δεν το γεμίζεις κυριολεκτικά.

  15: Χμ, κάτι λέει και η τελευταία παράγραφος για τον Κούλη του Χάρβαρντ -αλλά καλά έκανες κι έβαλες την οθονιά.

  23: Κάποιο ίχνος είναι αυτό

  24: Ναι, έχουμε ξανασχολιάσει ανάλογα με συντμήσεις.

 27. spiral architect said

  (Παρεμπιπτόντως, ένας παράγοντας που αυξάνει τις τάσεις σχιζολεξίας πρέπει να είναι και οι κορέκτορες που έχουμε στα κινητά και τις ταμπλέτες. Ο δικός μου τουλάχιστον, όπως έχω παρατηρήσει, μόλις η λέξη που γράφω φτάσει στα 10-12 γράμματα κυριεύεται από ακατάσχετη επιθυμία να την τεμαχίσει).

  Συμβουλή: Σε android 5 ή 6 ρυθμίστε τις επιλογές αυτόματης διόρθωσης (για ελληνικές λέξεις) στο χαμηλό ή μέτριο. Στο χαμηλό ίσα που μπαίνουν οι τόνοι, στο μέτριο δεν κάνει σχιζολεξίες στις πολυσύλλαβες. Με απενεργοποιημένη την αυτόματη διόρθωση δεν μπαίνουν τόνοι και στο υψηλό κάνει του κεφαλιού του.
  Μην χρησιμοποιείτε πληκτρολόγια τύπου swipe γιατί όσο καο βολικά να είναι για κάποιους στην πληκτρολόγηση, στο λεξικό γίνεται χαμός!

  Δοκιμασμένο στο δικό μου κινητό με android 6 και UI-πληκτρολόγιο-λεξικό της LG, όσο και στο Nexus5 της θυγατέρας που έχει καθαρό android 6. 😉

 28. Ζωή Σ said

  Για τον «Χαρίλαο» που αναφέρει ο fellow-βορειοελλαδίτης, έχω απάντηση. Αντί να απαντήσουμε στο αυτονόητο με ένα «χαίρω πολύ», λέγαμε «Χαιρόπουλος» ή «Χαρίλαος», ίσως και διάφορα άλλα ονόματα ή λέξεις σχετικές με χαρά / χαίρω.
  Άλλη μια τέτοια απάντηση ήταν: «Χαίρω πολύ, Ματσάγγος». Αλλά γι’ αυτήν δεν έχω εξήγηση! 🙂

 29. sarant said

  27 Σε ευχαριστούμε, δάσκαλε!

  28 Λοιπόν, το βρήκες. Σίγουρα αυτό είναι! Προηγήθηκε λοιπόν το Χαρίλαος, κι έγινε μετά Χαρίλαος Τρικούπης, ως ο διασημότερος Χαρίλαος (πριν από τον Φλωράκη).

  Το «χαίρω πολύ Ματσάγγος» έχω την εντύπωση πως είναι από παλιά διαφήμιση,

 30. ΣΠ said

  Ίσως το «Χαρίλαος Τρικούπης» το λένε αντί του «χαίρω πολύ!», που λένε ειρωνικά όταν κάποιος πει κάτι προφανές. Κάτι σαν το «Χαιρόπουλος» που λέγαμε παλιότερα.

 31. spiral architect said

  @26γ: Φυσικά και το είδα, αλλά το μετέφερα έτσι, καθότι το φαινόμενο της κακής επαφής αγγίζει και τον Κυριάκο. 🙂

 32. ΣΠ said

  28
  Με πρόλαβες.

 33. spiral architect said

  Η ελβετική φρουρά ήρθε;

 34. giorgos said

  Μερικά ιστορικά στοιχεία από τό βιβλίο «Η Ανάτολική Μεσόγειος ώς Ευρωπαική Ιστορία»
  » Οί πρώτοι Πάπες , έπί τών όποίων άρχισε ή έκκλησιαστική διαφορά , ήσαν σχεδόν στό σύνολό τους Ελληνες έκ τού «μείζονος έλληνισμού» . Από τό 685 ώς τά μέσα τού όγδόου αί. οί ίταλοί Πάπες άποτελούν μειονότητα έπί τού έπισκοπικού θρόνου μέ άναλογία 10″1 . Ο Ιωάννης IV δαλματός , ό Θεόδωρος (642/49) παλαιστίνιος , ό Αγαθίας έλλην έκ Σικελίας . Ομοίως έλληνες οί τρείς Πάπες Ιωάννης V , VI , VII . O Σισίνος σύρος καί έπίσης ό μετ’ αύτόν Κων/νος ό I . Σύρος έπίσης ό Γρηγόριος III καί ελλην τής Σικελίας ό Ζαχαρίας . «

 35. BLOG_OTI_NANAI said

  Τελικά το «Χαρίλαος» είχε πολύ πιο πεζή λύση 🙂

 36. smerdaleos said

  Όταν οι ηρωικοί επαναστάτες του 1821 ζητούσαν από τον Πάπα να τους αναγνωρίσει ως εμπόλεμο έθνος, με αντάλλαγμα την αλλαγή της πίστεώς τους στον Καθολικισμό.

  [13:40-14:05]

 37. sarant said

  33 Τον είχε ο Στάθης σε γελοιογραφία με τη στολή των Ελβετών φρουρών.

 38. Γιάννης Ιατρού said

  Νίκο, μ΄έπιασε η παγίδα 🙂

 39. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  περιμένω σε λίγο να γράψουν ότι ετοιμαζεται να το πετάξει στους αστυνομικούς …..

 40. Ένα καλό μεζεδάκι σερβίρισε και ο «δημοσιογράφος» Κώστας Στούπας, ο οποίος είπε στο τουήτα

  «Οι φασίστες του μέλλοντος θα λέγονται αντιφασίστες. Ουίνστον Τσώρτσιλ»

  Κάποιοι του απάντησαν και μάλιστα με βιντεοτζιφάκι τον Ουίνστον να λέει

  «Οι φασίστες του μέλλοντος θα αυτοαποκαλούνται φιλελεύθεροι»

  Στη Βικιτσιτάτα βρήκα, πάντως, πως ο γέρο-Ουίνστον είχε πει:

  I am reminded of the professor who, in his declining hours, was asked by his devoted pupils for his final counsel. He replied, «Verify your quotations.»

  The Second World War, Volume IV : The Hinge of Fate (1951).

 41. sarant said

  38-39: Κάτι θα της έκανες κι εσύ!

 42. Καλόοοοοο!

 43. Γιάννης Ιατρού said

  39: 🙂

 44. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

  Λοιπόν, όταν κάποιος έλεγε κάτι που ήταν αυτονόητο και δεν χωρούσε αμφιβολία, απαντούσαμε με το «Χαρίλαος Τρικούπης» ή, πιο σύντομα, «Χαρίλαος», με το ανάλογο ελαφρώς ειρωνικό ύφος της σιγουριάς.

  Στην παρέα του αδελφού μου η αντίστοιχη απάντηση ήταν «διαμπερές εξ αδιαιρέτου»

 45. Γιάννης Ιατρού said

  43 ==> 41

 46. alexisphoto said

  @15:
  ο νεαρος αστυνομικός πόσο χρονών ήταντο 2007; 🙂
  περίεργα πράγματα..

 47. spiral architect said

  Πάντως, αυτός ο έρμος o διαχειριστής των Ελληνικών hoaxes (και πρώην ναρκαλιευτής του στρατού, κατά δήλωσή του) τρέχει και δεν φτάνει. 🙄

 48. Γς said

  45:
  Το καταλάβαμε

 49. sarant said

  47 Προφανώς, θέλει πλήρη απασχόληση η δουλειά αυτή!

 50. Παναγιώτης Κ. said

  Όταν μιλώ για γλωσσικά ολισθήματα προσέχω να μην έχει θριαμβολογικό χαρακτήρα η επισήμανση επειδή παραμονεύει ο νόμος του Μέφρι. 🙂
  Το παρακάτω περιστατικό αναφέρεται για να υποστηρίξει την διαπίστωση στην τρίτη παράγραφο.

  Η τηλεόραση παίζει εγώ μαστορεύω ένα μοτέρ και σε μια διαφήμιση ακούγεται : » των βακτηριών» και δεν εννοούσε βεβαίως …μπαστούνια αλλά τα…συνηθισμένα βακτήρια. Είπε και μια ακόμη χοντράδα με λανθασμένο τονισμό αλλά δεν την συγκράτησα.

  Μου φαίνεται ότι στο χώρο της διαφήμισης έχουν μαζευτεί οι πιο αδύνατοι γλωσσικά άνθρωποι.
  Η επιπολαιότητα, νόμιζα μέχρι τώρα, ότι είναι χαρακτηριστικό των επιγραφοποιών. Ετοιμάζεται νέος κλάδος που θα τους κλέψει τη δόξα. Οι διαφημιστές νέας εσοδείας. 😦

 51. Γιάννης Ιατρού said

  48: Γς

 52. gpoint said

  Οταν λέω πως το ποδόσφαιρο είναι πιο σοβαρό από την πολιτική κάτι ξέρω. Να πως βλέπουν τον ΣυριζΑ στον ΟΣΦΠ που δεν έχει πρακτικά ιμωρηθί ποτέ. Διαθέστε 5 και κάτι λεπτά να το διαπιστώσετε το βίντεο (ειδικά ο Γς να το δει)

 53. spiral architect said

  Πέρα από την πλάκα, οι πιο επικίνδυνοι διαδικτυακοί χόακες, περισσότερο κι από τους αεροψεκασμούς, το HAARP και τους αναβοσβήνοντες μπάτσους, είναι οι χόακες άρνησης εμβολιασμών. Εδώ πια, έχουμε σοβαρό πρόβλημα, γιατί αυτοί οι χόακες έχουν βρει ευήκοα ώτα κυρίως σε γονείς, που συνεπικουρούσης της «κρίσης» και με το πρόσχημα της ένδειας, δεν κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια στα παιδιά τους.

 54. Παναγιώτης Κ. said

  Συνειρμοί…

  @50. Είναι γνωστή η ασπρόμαυρη φωτογραφία που τραβήχτηκε μετά την λήξη του εμφυλίου και δείχνει τον σύζυγο πάνω στον γάιδαρο και την σύζυγο να ακολουθεί. Η συγκεκριμένη λοιπόν φωτογραφία χαρακτήριζε μιαν Ελλάδα ανδροκρατική.
  Ο μύθος λέει ότι γυναίκα της φωτογραφίας βρέθηκε και όταν της μίλησαν για τον καλοπερασάκια σύζυγο εκείνη μισοπονηρά, μισοαθώα τους είχε πει. Θυμόμουν ότι οι αντάρτες είχαν βάλει νάρκες στην περιοχή και φοβόμουν να είμαι εγώ μπροστά από τον άντρα μου. 🙂

  @46. Μια υπάλληλος μουσείου ξεναγεί ένα γκρουπ επισκεπτών.
  -Εδώ έχουμε έναν δεινόσαυρο 4.000.017 ετών.
  -Μπαρντόν; ρωτάει ένας επισκέπτης. Πόθεν…το 17;
  -Προσλήφθηκα στο μουσείο πριν 17 χρόνια και τότε μου είχαν πει ότι είναι 4 εκατομμυρίων. Άρα, τώρα είναι 4.000.017.

 55. Παναγιώτης Κ. said

  Της ΕΣΗΕας, της ΔΕΗς, ο ΟΤΕς, ο ΣΥΡΙΖΑς …

 56. Παναγιώτης Κ. said

  ΕΣΗΕΑς

 57. spiral architect said

  Επ’ αφορμή του βίντεο και του σχολίου του Τζι στο #53 ένα όχι μεζεδάκι, αλλά ξεγύμνωμα:
  Επανέρχεται ο περιορισμός των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τις επενδύσεις

 58. ζαπ said

  http://noznewz.com/%CE%B5%CF%83%CE%B2%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CF%87%CF%84%CE%B5%CF%83-%CE%B1%CE%B8%CE%BF%CF%81%CF%85%CE%B2%CE%B1-24%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%83-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA/ Απο εδω συναγεται το συμπερασμα οτι ηταν 24 χρονων ο αστυνομικος οταν τον χτυπησαν

 59. Pedis said

  «Άλλος ένας «ξαφνικός θάνατος» στο NOOR ONE»
  http://www.efsyn.gr/arthro/allos-enas-xafnikos-thanatos-sto-noor-one

  κερδίζουν πάντα … θες με τους νόμους, θες με το έγκλημα. (σε αρκετές περιπτώσεις … εφοπλιστές … νόμος κι έγκλημα δεν βρίσκονται στους αντίποδες.)

 60. sarant said

  54 Φυσικά -και τέτοιοι χόακες έχουν διεθνή εξάπλωση. Γράψαμε κάτι τις προάλλες για τον Γουέικφιλντ

 61. gpoint said

  # 28, 29 β

  Το Χαρίλαος Τρικούπης κατά την γνώμη μου έχει την έννοια του αναπόφευκτου γεγονότος λόγω της γνωστής φράσης του Τρικούπη » Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»

 62. Παναγιώτης Κ. said

  @58. Αφού έχουμε κυβέρνηση Αριστεράς. Εξ΄ορισμού φιλεργατική.
  Έχει νόημα να μιλάμε για συνδικαλιστικά δικαιώματα; 🙂

 63. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  54 – Δεν έχει να κάνει με την κρίση, Spiral, αυτή η επικίνδυνη ηλθιότητα, το αντίθετο θα έλεγα, μιάς και γνωρίζω πολλούς ηλίθιους που την υποστηρίζουν από το 95 ακόμα, και κάποιοι απ΄αυτούς ήταν παιδαγωγοί και ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών. Είχα αρπαχτεί πολλές φορές μαζί τους μέχρι το 2000, μετά μπήκε «δυναμικά» και η ΕΠΙΣΤΗΜΗ της ομοιοπαθητικής, κι άντε μετά να πείσεις τον βλάκα, ότι εκτός από
  βλάκας, είναι και επικίνδυνος για τα παιδιά του, αλλά και για την δημόσια υγεία. Αργότερα με την νανοτεχνολογία, έγιαναν ακόμα χειρότερα τα πράγματα, (ελέγχουν το μυαλό μας με μικρορομπότ – ΤΟ ΠΟΙΟ;) οπότε σήκωσα ψηλά τα χέρια, ποιός είμαι εγώ που θα αμφισβητήσω την «επιστήμη» (χαμόγελο, πικρό).

 64. sarant said

  59 Από πού συνάγεται (ή, μάλλον: από πού το συνάγετε) αυτό;

 65. Παναγιώτης Κ. said

  …Μεζεδάκι! Το πρόσεξα μετά από δύο χρόνια!
  Στο ορθογώνιο όπου αρχίζουμε να γράφουμε τα σχόλια γράφει: «Γράψτε τΟ σχόλιά σας εδώ»

 66. αμαν, μας πιάσανε!

 67. κουτρούφι said

  Εδώ και κάποιο καιρό έχω μια λογοπαιγνιώδη διάθεση με τους τίτλους των Μητροπολιτών. Λέμε π.χ. ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. Για συντομία λέμε ο Πειραιώς Σεραφείμ και καμιά φορά απαλείφεται και το όνομα. Έτσι έχουμε σκέτα τον Πειραιώς. Με αφορμή την παράλειψη της ιδιότητας (Μητροπολίτης) το λογοπαίγνιο είναι ότι τη βρίσκω με το να κλίνω ολόκληρο τον τίτλο ως ονοματεπώνυμο:
  Ο Ηλείας Γερμανός
  Του Ηλεία Γερμανού
  Τον Ηλεία Γερμανό
  Για τον Γλυφάδας-καλή ώρα- έχουμε:
  Ο Γλυφάδας Παύλος
  Του Γλυφάδα Παύλου
  Τον Γλυφάδα Παύλο
  ή
  Ο Γλυφάδος Παύλος
  του Γλυφάδου Παύλου
  τον Γλυφάδο Παύλο
  (κ.ο.κ.)
  Υπάρχουν μερικά περίεργα. Π.χ.
  Ο Πειραιώς Σεραφείμ. Πώς θα γίνει η γενική και η αιτιατική; Κατά το ενεστώς; Εν τοιαύτη περιπτώσει έχουμε:
  Του Πειραιώτα (-ώτος), τον Πειραιώτα κλπ.
  Ο Καλαβρύτων, του Καλαβρύτωνος (-να),
  Ο Θηβών και Λεβαδείας–> Του Θηβώνος (-να) και του Λεβαδεία.
  Ο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος: Του Αθηνώνα και Πάση Ελλάδου κ.ο.κ.
  Ο άγιος Δράμας, του αγίου Δράμα

  Υπάρχουν και οι τύποι όπως ο Σύρου, ο Χίου που μένουν ως έχουν όπως στα αντίστοιχα επίθετα (Ιωάννου, Νικολάου κλπ). Εναλλακτικά και εδώ μπορούμε να αλλάξουμε την ονομαστική ξεκινώντας από τη γενική αυτή τη φορά:
  από το «του Σύρου Δωρόθεου» στο » ο Σύρος Δωρόθεος», από το «του Χίου Μάρκου» στο «ο Χίος Μάρκος».
  Μπορεί να ακούγεται σαχλαμάρα αλλά ορισμένα τα βρίσκω γουστόζικα. Δεν ξέρω δε, αν έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποιο κείμενο.

 68. ζαπ said

  Το συναγω απο αυτο το αποσπασμα αν κανω λαθος διορθωστε με.

 69. ζαπ said

  Χθες έσβησε ο αστυνομικός που είχε δεχθεί επίθεση από κουκουλοφόρους σε συναυλία στο Ελληνικό το καλοκαίρι του 2007. Όλο αυτό το διάστημα ήταν ουσιαστικά ζωντανός-νεκρός. Δεν ήταν αρκετά νέος, ήταν ήδη 24 ετών

 70. ζαπ said

  το αποσπασμα το ανεβασα μετα γιατι μου το φαγε την πρωτη ο δαιμων του διαδικτυου χςρις αποσιωπητικά

 71. Γιάννης Ιατρού said

  67: Το άλλο…., το έβαλα στο άλλο νήμα 😦
  https://sarantakos.wordpress.com/2016/04/15/ellinikoures/#comment-349483

 72. spatholouro said

  59/65
  ΟΤΑΝ τον χτύπησαν ήταν 24 χρόνων, Νίκο, λέει ο/η Zan στο 59, και πράγματι έτσι προκύπτει από το δημοσίευμα (2007-1983=24)

 73. spiral architect said

  @64: Δεν είπα ότι έχει να κάνει με την «κρίση», είπα συνεπικουρούσης της «κρίσης». Προφανώς, πάντα υπήρχε φαρμακοφοβία, αλλά τώρα το κακό έχει παραγίνει, γιατί -αν θες- δουλεύει πιο πολύ το διαδικτυακό Λερναίο, απ’ ότι την εποχή του Dial-up και της μόδας της ομοιοπαθητικής. Η σύντροφος που κινείται στο χώρο της υγείας σε νοσοκομείο, παλιά δεν μου’ λεγε τέτοια, τώρα μου λέει τουλάχιστον ένα γεγονός τη βδομάδα από ενήλικα κορίτσια, που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία και που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο καρκίνου της μήτρας. Ψάχνοντας το βιβλιάριό τους, ανακαλύπτει ότι, δεν έχουν κάνει πολλά από τα εμβόλια που θα’ πρεπε να’ χουν κάνει από παιδιά. 😮

 74. spiral architect said

  @73:
  – Κι εικοσιτεσσάρων χρονώ να ήταν, γιατί «σβήνει» κάθε χρόνο;
  – Ονοματεπώνυμο, μάνα, πατέρα, αδέρφια, γκόμενα δεν είχε;
  – Μια φωτογραφία -έστω παλιά από την παραλία- δεν υπάρχει;

 75. Μην του το πείτε αλλά όταν ο γηραιός κοιμάται, η γραία του βγαίνει γι’ αφισσοκόληση!

 76. spiral architect said

  @73 κλπ σχετικά: Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, όπου φαίνεται ότι ο «24άρης» τώρα είναι τριαντατριών.
  Επίσης, από τον χόακα λείπει το νοσοκομείο όπου έσβησε η λάμπα ο αστυνομικός, για προφανείς λόγους. 😉

 77. spiral architect said

  @76: Δεν κωλώνουμε ρε!

 78. 77 Σπειροειδή, από το μπατσολίνκ που παρέθεσες:

  Ο δεύτερος αστυνομικός (γεν. 1972), επίσης νοσηλευόμενος φέρει ρωγμώδες κατάγματα στο αριστερό χέρι και μώλωπες στα πλευρά.

 79. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  8 – «Θλιβερή η αντίδραση των φοιτητών της Θεολογικής. Για τον επιπλέον λόγο ότι είναι φοιτητές και νέα παιδιά.» Της ΘΕΟ»λογικής» όμως.

 80. […] Νίκος Σαραντάκος Πηγή:  sarantakos.wordpress.com […]

 81. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  74 – Ναι δεν είπες ότι φταίει η κρίση, συγγνώμη, για τα υπόλοιπα, τα χειρότερα έπονται, και για να επαναφέρω το γνωστό μου κόλλημα, αφού έχει εξαλειφθεί ο αναλφαβητισμός, η λογική κρίση πού βόσκει;

 82. sarant said

  70-73-75 και προηγούμενα: Έχετε δίκιο, δεν πρόσεξα το (γεν. 1983).

  Από την άλλη όμως, ο τίτλος του χόακα λέει καθαρά: Έσβησε χτες αθόρυβα ο 24χρονος…
  Προφανώς, εδώ αναφέρεται στην ηλικία που είχε χτες και όχι όταν τραυματίστηκε!

 83. ζαπ said

  75 Δεν αμφισβητει κανεις οτι ειναι hoax ισα ισα εχει βγει τοσες φορες που γελαει ο κοσμος,την ηλικιακη διαφορα εντοπισα κ σχολιασα τιποτα αλλο!

 84. Παναγιώτης Κ. said

  @80. Είναι και νέοι άνθρωποι! Έχουν τελειώσει και το Λύκειο!! Έχουν περάσει και στο Πανεπιστήμιο!!!
  Φυσικά είναι και ψηφοφόροι και ως τέτοιοι κανένα κόμμα δεν πρόκειται να τους …κακοκαρδίσει.

 85. Μάγκες την υγειά μας νάχουμε και μη μας χτυπήσει κάνας ιός Noor1

 86. Avonidas said

  διάβασα ότι ο μητροπολίτης Γλυφάδας προσεύχεται (εδώ και μερικές μέρες, μάλιστα) να αναβληθεί η επίσκεψη του ποντίφικα.

  Γελοιότητες. Αν είχε αντιρρήσεις, θα μπορούσε να τις εκφράσει ανοιχτά. Αλλά ποιος έχασε τ’ @@ του για να τα βρουν οι μητροπολίτες μας…

 87. 88 Avonidas

  Γλειφάδας είναι το σωστό! ❤

 88. Avonidas said

  Εδώ η καταγραφή αυτού του προηγούμενου αθόρυβου σβησίματος, που βέβαια έχει πλέον καταντήσει κωμικό

  Είμαι σίγουρος ότι δεν είναι καθόλου κωμικό για τον ίδιο και την οικογένειά του, κι αναρωτιέμαι τι θα έλεγαν όσοι διαδίδουν τον μύθο (και υποτίθεται συμπαθούν τους αστυνομικούς), αντιμέτωποι με την μητέρα του, π.χ.

  Ίσως είναι καιρός να σταματήσει αυτό το αθόρυβο αναβόσβημα, και να βγει κάποιος συγγενής του στα κανάλια, για να βουλώσει αυτούς τους κάφρους δις — μια για τον χόακα και μια για τον υπαινιγμό του κουκουλώματος.

  (Και φυσικά εξακολουθεί να μην υπάρχει σύγκριση με τον Γρηγορόπουλο, γιατί ο Γρηγορόπουλος δεν είχε κάνει κανένα συμβόλαιο να βάζει τη ζωή του σε κίνδυνο σαν μέρος της δουλειάς του. Ούτε κράταγε κουμπούρι.)

 89. spatholouro said

  77
  Αυτό με τη λάμπα και τον αστυνομικό ήταν χιούμορ;

 90. gpoint said

  # 87

  εδώ όμως οι νεκροί αντί να δικαιωθούνε θα τα φορτωθούνε !!!!

 91. LandS said

  Η προσευχή του Πάπα σήμερα την ακούσαμε μεταφρασμένη λέξη προς λέξη από τα Ιταλικά. Φυσικό είναι να προκύψουν μεζεδάκια. Σε κάποιο σημείο άκουσα «χρειάζεται πιο ευρεία αναπνοή » και μάλλον δεν εννοούσε κάτι σαν μακράς πνοής. Ιταλομαθείς βοηθήστε.
  Αυτά βέβαια καταπίνονται.
  Όμως η επιτόπου ρεπόρτερ της ΕΡΤ να μας τσαμπουνάει «ο Πάπας Βενέδικτος» δεν καταπίνεται με τίποτα.

 92. gpoint said

  # 88

  άσε που απέδειξε το άσκοπον της προσευχής του !

 93. Alekos81 said

  Στη φωτο του αγάλματος του παπα Λεοντος του δεκατου (Γς, 22), το Χ που σχηματιζουν τα αμφια ειναι τυχαιο ή ενδεικτικο της αριθμησης του;

 94. 91 Σπαθόλουρο

  Χιούμορ ήτανε, επειδή αυτή η «είδηση» εμφανίζεται κι επανεμφανίζεται εδώ και χρόνια σαν να συνέβη (σε κάθε περίπτωση) μόλις χθες. Έτσι, ο άνθρωπος (που φυσικά ευχόμαστε να έχει αναρρώσει πλήρως) εμφανίζεται να «σβήνει» και να «ξανασβήνει» όποτε του «φωτίσει» του κάθε αναδημοσιευτή.

 95. kanapes said

  @68
  Αν τον Χίου αντί Μάρκο τον λέγανε Στέφανο…

 96. Alekos81 said

  #51 Θυμηθηκα το «ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΜΑΣΧΑΛΗΣ» που ειχα δει παλιοτερα σε καταλογο υγειονομικου υλικου και υπεθεσα φυσικα οτι η εν λογω μασχαλη ηταν πολυ καιρο απλυτη. Αλλους συνειρμους δημιουργησε βεβαια το «ΜΑΛΑΚΑ ΚΟΛΑΡΑ», σαν επισημανση ενος παρατηρητικου μελους αντροπαρεας στο δρομο οταν περναει καλιπυγος νεαρα…

 97. Pedis said

  # 87 – Σκύλε, # 60. Ευνομούμενη πολιτεία, λέμε. Καθωσπρέπει άνθρωποι οι εφοπλιστές. Θεμέλια του έθνους και της οικονομίας, λέεεμμμε!

  Στο κάτω-κάτω ούτε στον ασβέστη τον εξαφάνισαν, ούτε βρέθηκε στο αριστερό του χέρι το περίστροφο με το οποίο αυτοπυροβολήθηκε στο δεξί κρόταφο.

 98. 98

 99. boban said

  24: Αυτή η φωτογραφία -που κόβουν ένα γράμμα- έχει θαρρώ αντίστοιχο προηγούμενο, κάπου σε νοσοκομείο, ίσως το έχεις σχολιάσει κι εσύ.

  Κουνελόγατε, μάλλον αυτήν πρέπει να εννοείς

 100. Pedis said

  Θα απαιτήσει παραγραφή του σχίσματος. Ακύρωση των αναθεματισμών.

  Δεν μπορεί να στηθεί στα πόδια της η μεγάλη Ευρώπη που ονειρευόμαστε, εκείνη του Καρόλου του V, χωρίς να αναγνωριστουν τα σφάλματα του Καρλομάγνου και η διαφθορά του Βυζαντινού κράτους.

 101. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  93 Είπε Βενεδικτος το αστέρι;

 102. Γς said

  74:

  Και μου θύμησε ένα γκράφιτι στο πανεπιστήμο:

  Κορίτσια, η παρθενιά είναι αρρώστια, Εμβολιαστείτε!

 103. Avonidas said

  #103 Είπε Βενεδικτος το αστέρι;

  Ε, μα, τι σας φταίει κι αυτή η έρμη η ρεπόρτερ; Κάποτε οι Πάπες έκαναν θητεία για χρόνια, μέχρι να πάνε να βρούνε τον Μεγάλο. Τώρα ξαφνικά τους αλλάζουν σαν τα πουκάμισα, ε, μπερδεύτηκε η γυναίκα!

 104. BLOG_OTI_NANAI said

  36: Σμερδαλέε, ασχολήσου καλύτερα με την ετυμολογία, και μην μπλέκεις με πράγματα που αγνοείς.
  Καταρχάς, στην παγωμένη εικόνα του βίντεο, βλέπεις ποιος είναι αυτός που τα λέει αυτά; Εάν το βλέπεις ότι λέγεται Πιζάνιας τότε τι μας μεταφέρεις αυτές τις μπαρούφες;
  Δεν έχεις μάθει ακόμα ότι κάθε τι που αφορά φορτισμένα γεγονότα για την ελληνική ιστορία, και υπογράφεται από ονόματα όπως Βερέμης, Ρεπούση, Πιζάνιας, Κρεμμυδάς, Λιάκος, θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθεί από τα τεκμήρια;

  Προσέχουμε τι ακριβώς λέει με τόσο θράσος ο Πιζάνιας:
  «Η πρόταση που έχουν να κάνουν στον Πάπα, οι Έλληνες, είναι ότι εάν βοηθήσει την ελληνική επανάσταση, αν την αναγνωρίσει, τότε, οι Έλληνες Χριστιανοί, θα τεθούν υπό την ηγεσία του Βατικανού«.

  Φυσικά, όπως μας λέει ο Σπηλιάδης αυτοί δεν ήταν «οι Έλληνες» όπως θα ήθελε ο Πιζάνιας, αλλά μια ομάδα κυβερνητικών στελεχών χωρίς ουδεμία εξουσιοδότηση.
  Και φυσικά, η ιδέα, φορέας της οποίας ήταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός(!), δεν αφορούσε καμία… «υποταγή στο Βατικανό», αλλά συζήτηση για τις προϋποθέσεις ΕΝΩΣΗΣ των ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ! Φυσικά, αυτά είναι ψιλά γράμματα για την προπαγάνδα του Πιζάνια.

  Και φυσικά, το άνοιγμα της συζήτησης αυτής, όπως λέει ο Βακαλόπουλος, ήταν ένα κλασικό όπλο -και μάλιστα το βαρύτερο- της διπλωματίας των Ελλήνων διότι αυτή η συζήτηση πάντα δελέαζε τον Πάπα. Όπως σημειώνει ο Σπηλιάδης, ο μοναδικός σκοπός μιας τέτοιας συζήτησης που δεν είχε καν εθνική εξουσιοδότηση (διαψεύδει δηλ. την απατηλή διατύπωση του Πιζάνια) ήταν να πειστεί η Δύση ότι οι Έλληνες δεν έλπιζαν μόνο στους Ρώσσους αλλά καλοδέχονταν κάθε βοήθεια.
  Και ο Charles Frazee βεβαιώνει ότι επρόκειτο για διπλωματική κίνηση και όχι για αίτημα των Ελλήνων, καθώς γράφει, «είναι σίγουρο ότι η ιδέα του Γερμανού για μια πιθανή ένωση των Εκκλησιών θα εύρισκε μικρή υποστήριξη μέσα στην Ελλάδα«.

  Μάλιστα, η άρνηση του Πάπα ακόμα και να συζητήσει με την ελληνική αντιπορσωπεία, μας βεβαιώνει ότι επρόκειτο για ελληνικό τέχνασμα της ύστατης στιγμής, διότι εκείνη την εποχή, η κατάσταση ήταν τόσο δύσκολη λόγω Ιεράς Συμμαχίας, που όλοι οι Ευρωπαίοι αρνούνταν να δεχτούν καν να αναγνωρίσουν ξεχωριστά τους Έλληνες. Έτσι, με το διπλωματικό τέχνασμα αυτό, αν ο Πάπας δεχόταν να τους συναντήσει επίσημα, θα είχαν στα χέρια τους την πρώτη επίσημη αναγνώριση της ύπαρξης τους. Όμως, ο Πάπας ακριβώς γι’ αυτό αρνήθηκε οποιαδήποτε συνάντηση.

  Επαναλαμβάνουμε όμως ότι ακόμα κι αν ήταν αλήθεια ότι υπήρχε συνολική εξουσιοδότηση, και πάλι, τίποτα δεν δικαιολογεί την ταλιμπανίστική διατύπωση του Πιζάνια, καθώς, οποιαδήποτε συζήτηση για τις προϋποθέσεις ένωσης των εκκλησιών, δεν αποτελεί… αίτημα «υποταγής στον Πάπα»!

  Αλλά βεβαίως, το γεγονός ότι ουδέποτε «οι Έλληνες» εξουσιοδότησαν μια τέτοια συζήτηση το επιβεβαιώνει και ο κάλός ιστορικός, Χρυσόστομος Παπαδόπουλος:

  Ήταν χρήσιμο το βιντεάκι όμως, ώστε να φανεί ακριβώς η μέθοδος είτε εξευτελισμού της ελληνικής ιστορίας, είτε η στρατευμένη προσπάθεια συγκεκριμένων ιστορικών να αποσυνδέσουν με το ζόρι τον επαναστατημένο ελληνισμό του 1821 από τη θρησκευτικότητα του. Είδαμε πρώτα τα χαΐρια του Κρεμμυδά, και τώρα του Πιζάνια. Να τους χαιρόμαστε που θα μας φτιάξουν και σχολικά βιβλία ιστορίας…

 105. Pedis said

  -> 102 – όλο άσχετους βλέπω. Ο ξεσκέπαστος στον Μήτσο μου φέρνει.

 106. Pedis said

  Μην αρχίσετε τα σεντόνια. Έλεος.

  # 93, στα ιταλικά ή στα ισπανικά μίλησε;

 107. Pedis said

  Ο πάπα-Φρανσίσκο είναι μεγάλη μούρη. Έχει πιάσει το νόημα. Πολιτική άλα ΜπιΠι που προωθεί την γκρινεκόνομυ, άμα λάχει.

  Βέβαια, να πούμε και του στραβού το δίκιο, υπάρχουν και θετικά για τους ανθρώπους που υποφέρουν. Για παράδειγμα και σε αντίθεση με το ημεδαπές ψιλικατζίδικο -με μότο «μην χάσουμε πελάτη»- έχει βραχυκυκλώσει τα καθάρματα και αποτρέπει τους «καλούς πιστούς και οικογενειάρχες» να γίνουν αντηχεία των κραυγών των ρατσιστών και των προσφυγοφάγων.

 108. Ανατριχίλα και μόνο!

  news.in.gr/features/article/?aid=1500072023

 109. Γς said

  03:

  >ο Πάπας Βενέδικτος

  Francisco Vs Benedicto

 110. Γς said

  111 -> 93

 111. Γς said

  102, 4:

  Αυτός δίπλα στον Τσίπρα ποιος είναι;

 112. Κασσάνδρα said

  Επαληθεύτηκε η προφητεία Νικοκύρη,εγινε σεισμός στην Ιαπωνία.

 113. Γς said

  Παπ ιζ κίλερ

 114. spiral architect said

  Από τα γραφόμενα του συλλόγου φοιτητών του οσίου Πορφυρίου ο συλλογος μάλλον έχει για σύνθημά του «καλύτερα τούρκικο φέσι παρά φράγκικη τιάρα». 🙄

 115. Γς said

  37:

  >Τον είχε ο Στάθης σε γελοιογραφία με τη στολή των Ελβετών φρουρών

 116. 118 Αυτός όμως είναι ο Πετρουλάκης, όχι ο Στάθης!

 117. Γιάννης Ιατρού said

  76:, 89:,104: Σκύλε, Γς

  Μεγάλα κέφια 🙂 🙂 Νά ΄στε καλά, πολύ γέλασα

  97: Καναπέ
  Πολύ καλό !!!

 118. agapanthos said

  Έχω την αίσθηση ότι είναι ο δεύτερος αστυνομικός που αναβοσβήνει. Πριν τα επεισόδια του 2007 αναβόσβηνε αυτός:

  https://athens.indymedia.org/post/247472/

  υπάρχει και άρθρο στο indymedia με την πληροφορία ότι έσβησε (γύρω στο 2005, αλλά δεν μπόρεσα να το βρω)

 119. Γς said

  119:

  Ωχ!
  Δίκιο έχεις

 120. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  106 – Ηρέμισε

 121. 110 Σκύλε: μπέρδεμα με τους Ες, ε;
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BB%CF%86_%CE%95%CF%82_%28%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82%29
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BB%CF%86_%CE%95%CF%82_%28%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82%29

 122. εντωμεταξύ στον Καναδά, ο Τρυντός επισκέφθηκε ένα πολυτεχνείο και κάποιος μπόγδανος τον ρώτησε ειρωνικά για τους κβαντικούς υπολογιστές. Κι ο κουλ Τρυντός (πούχει και δύο Σιχ υπουργούς) του απάντησε με ένα μίνι μάθημα περί quantum computing. Χατζηκαρατάπα περιωπής!

 123. 124

  Γράφεται Χος, ο «σωστός», ο διοικητής του Άουσβιτς. Αυτουνού ο εγγονός είναι.

  Υποθέτω στα γερμανικά ακούγεται η διαφορά μεταξύ του ενός και του αλλουνού

 124. Γιάννης Ιατρού said

  116: Ρε Γς, τι έβαλες ρε φίλε, θα γίνει σεισμός τα μεσάνυχτα, ακου εκεί ΟΤΙ_ΝΑΝΑΙ !! Συνομωσία !!! 🙂 🙂

 125. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  106- Γμτ το τάμπλτ😠Πάμε απ’ την αρχή. Ηρέμησε blog, ανεξαρτήτως τι λέει ο κάθε απίθανος, δεν αλλάζουν οι λαοί θρησκεία σε μια νύχτα, επειδή το αποφασίζουν κάποιοι περίεργοι. Εδώ 70 χρόνια αθρησκείας στην ΕΣΣΔ, και το μόνο που κατάφεραν, ήταν να γίνει ο Πούτιν χριστιανός ορθόδοξος.😂

 126. Γς said

  119:

 127. sarant said

  118-119 Ε, θυμόμουν λάθος!

 128. Μαρία said

 129. 130

  Νικοκύρη, μάλλον τσίμπησες με τις στολές, επειδή ο Στάθης γουστάρει να ζωγραφίζει στολές εποχής.

 130. sarant said

  126 και πριν Rudolf Höss ο διοικητής του στρατοπέδου, Rudolf Hess ο αρχιναζισταράς
  Διαφέρουν λίγο στην προφορά

 131. Με στολές εποχής έκανε και ωραίες εικονογραφήσεις στη Νεανική Βιβλιοθήκη του Καστανιώτη: Κίπλινγκ και τέτοια.

 132. Γιάννης Ιατρού said

  126 Σκύλε Rudolf Franz Ferdinand Höss,
  Γιοα μη γερμανόφωνους, με δύο τελίτσες αποπάνω, όχι ο. Σαν ε, αλλά κλειστό, προφέρεται (δεν έχουμε τέτοια ντόπια λαλιά εδώ 😦 ) Υπάρχει και ο Rudolf Hess, υπαρχηγό του Αδόλφου.

 133. Γιάννης Ιατρού said

  133: Δεν τό ειδα εγαίρως Νίκο, sorry 🙂

 134. 135

  Hössτους και Hessτους!

 135. Γιάννης Ιατρού said

  135, 136 και πληκτρολόγια ταμπλέττας για τα μπάζα 🙂 γμτ#$%^

 136. Πάνος με πεζά said

  Στιγμιότυπο από τον αγώνα του πρώτου γύρου…

 137. Γιάννης Ιατρού said

  137: το πρώτο περισσότερο στο χώστους φέρνει 🙂

 138. Pedis said

  # 135 και πάνω, αν δεν με απατά η μνήμη μου (δεν το έχω εύκαιρο) στο τομίδιο της Ε για τη δίκη της Νυρεμβέργης στη σειρά ‘οι μεγάλες δίκες’ κάποιος τζερεμές είχε υποπέσει στο ίδιο λάθος και τα ‘χε κάνει μαντάρα.

 139. Γς said

  140:
  Στα τρία μέτρα [κατά Πολακη]

 140. Γς said

  136:

  Πόσο εγαίρως;

 141. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  126 – Πριν πολλά χρόνια, είχα διαβάσει το βιβλίο του για το Άουσβιτς, και μου είχαν κάνει μεγάλη εντύπωση οι προβληματισμοί του, για το πώς θα εξοντωθούν περισσότεροι άνθρωποι σε μια μέρα, και η αγωνία του, αν θα λειτουργήσει καλά το νέο σύστημα με τα αέρια, ήθελε να κάνει καλά την δουλειά του, όμως, αν και εξόντωνε πάνω από 1000 την ημέρα, δεν του έβγαιναν τα νούμερα που του ζήταγαν οι ανώτεροι, αυτά είναι ΜΕΓΑΛΑ ΒΑΣΑΝΑ. Από τότε, σε διάφορες δύσκολες τοπικές και παγκόσμιες καταστάσεις, κάνω την σύγκριση για το πώς μας αντιμετωπίζει η οικονομική ελίτ. Το κακό, είναι πως όπως και τότε, έτσι και τώρα, το κοπάδι βόσκει αμέριμνο. ΤΑ ΒΟΔΙΑ, ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΕΧΟΥΝ ΤΡΟΜΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ, ΑΛΛΑ ΑΜΑ ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙΣ ΕΝΑ ΕΝΑ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ, μεγάλη κουβέντα, και την έχει πεί χιλιανός φασίστας γμτ.

 142. Γιάννης Ιατρού said

  125: Απίθανος! Εδώ η συνέχεια του βιντεακίου 🙂

 143. Πάνος με πεζά said

  @ 142 : Καλά, κι αυτός ο Πολλάκης, τόσες κηδείες έχει δει, δεν ξέρει ότι σκάβουμε ένα μέτρο;

 144. Γιάννης Ιατρού said

  142 Γς
  Να έτσι, τι ρωτάς; 🙂

 145. Γς said

  135:

  >δεν έχουμε τέτοια ντόπια λαλιά εδώ

  Κι αυτή ντόπια λογίζεται πια.

  Οπως και τα τυριά

  http://caktos.blogspot.gr/2015/07/blog-post_0.html

 146. spiral architect said

  Το άσμα της ημέρας:

 147. ΣΠ said

  Για τον επισκέπτη του μεσονυκτίου:
  http://www.huffingtonpost.com/entry/boston-globe-trump-fake-front-page_us_5709b903e4b0885fb50d4f41

 148. 145

  Είναι κουλ, ήξερε τα βασικά, και κυρίως τον χειροκροτούσανε σαν τρελλοί επειδή τους έδωσε 50 επιπλέον μύρια (κανέιντιαν ντόλλαρζ) για έρευνα. Κι εγώ άμαν ήμουν ακαδημαϊκός και μου σκάγανε 50 επιπλέον μύρια, μέχρι και τον Αδώνιδα θα χειροκρούσα. Αλλά θα μου πεις, ο Αδώνιδας θα τόκλεινε το μαγαζί, δεν θα το επιχορηγούσε… 😦

 149. ΣΠ said

  Ξηλωθείτε
  http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/forologia/trelo-senario-gia-foro-sto-ellhniko-internet.4011533.html

 150. BLOG_OTI_NANAI said

  127: Καταγγέλω την πλαστοπροσωπία διότι όταν φτιάχνω βίντεο, υπογράφω ως «VIDEO_OTI_NANAI», όταν φτιάχνω ηχητικά, ως «AUDIO_OTI_NANAI», στο ραδιόφωνο ως «RADIO_OTI_NANAI», άρα, στα μπλογκ, ως «BLOG_OTI_NANAI» 😀

 151. Avonidas said

  @152. Αν είναι πραγματικά ηλίθιοι, θα βάλουν ογκοχρέωση.

  Επίσης, τα μπλογκ που στηρίζουν την κυβέρνηση κανονικά θα πρέπει να φορολογηθούν με αυξημένο συντελεστή, λέω εγώ τώρα 😉

 152. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  141 Κάτι μού θυμίζει αυτό που λες.

 153. gryphon said

  H προτομη του Βαρναλη (υποτιθεται) που ειναι και υδροκεφαλη συν τοις αλλοις ερχεται να προστεθει σε μια σειρα αλλων προτομων που εχω δει να γινονται τα τελευται 25 χρονια τουλαχιστον και που ολες εχουν ενα κοινο χαρακτηριστικο.
  Εαν δεν δει καποιος το ονομα στην προτομη απο την μορφη ειναι αδυνατον να καταλαβει ποιον η ποιαν απεικονιζει.
  Προχειρα θυμαμαι της Βουγιουκλακη του Καζαντζιδη του Παπανδρεου το αγαλμα του ΜΑλεξανδρου επι Λιανη .Και ποιος ξερει ποσα αλλα .
  Δεν ξερω ακριβως ποιοι ειναι οι «καλλιτεχνες» σε καθε περιπτωση αλλα θεωρω δεδομενο οτι μαλλον προκειται για ελληνες που θα επελεγησαν καθε φορα καποιοι σχετικα αναγνωρισμενοι με σπουδες κλπ.
  Επισης θεωρω δεδομενο οτι μιας και μιλαμε για ιστορικα πραγματικα προσωπα με γνωστη φυσιογνωμια θα τους ζητηθηκε η οσο το δυνατον πιο πιστη απεικονιση τους με βαση φωτογραφιες .
  Οποτε προκυπτει αβιαστα το ερωτημα.
  Τι στο καλο τους μαθαινουν εκει στην Σχολη Καλων Τεχνων; Ουτε καν τις βασικες αναλογιες του ανθρωπινου σωματος δεν μπορουν να αποδωσουν Η θα ειναι υδροκεφαλοι πυγμαιοι η γιγαντες με μικροκεφαλια Για τα ιδιατερα χαρακτηριστικα ουτε λογος να γινεται. Μιλαμε για αλμπανηδες ανθρωπους απολυτως αταλαντους και ανικανους να φτιαξουν μια μορφη που να εχει εστω και μακρινη σχεση με την πραγματικη του προσωπου που θελουν να απεικονισουν.
  Υποψιαζομαι δε οτι γι’αυτο πολλοι μοντερνοι «καλλιτεχνες» γλυπτες ζωγραφοι κλπ δηλωνουν οτι ακολουθουν τα συγχρονα ρευματα αφητημενης τεχνης. Οχι πραγματικα απο αποψη αλλα για να κρυψουν οτι η ικανοτητα τους με το πινελο η την σμιλη ειναι αναλογη με αυτη ενος χιμπαντζη

 154. Μαρία said

  110
  Εδώ στο σποτ για τις ευρωεκλογές του ’14 για λογαριασμό της νεολαίας του σουηδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

 155. Stella said

  Σχόλια 24+101 Σε περίπτερο της οδού Πειραιώς (πριν δεκαετίες) υπήρχε η επιγραφή:
  ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ
  ΛΕΜ/ΔΕΣ ΠΟΡ/ΔΕΣ

 156. smerdaleos said

  @108, Pedis: Μην αρχίσετε τα σεντόνια. Έλεος.

  Φίλε Pedis ξέρω ότι θα μου πεις «τι τά θελες»; 🙂 🙂 🙂

  @106, Βλογ:

  Λοιπόν Βλογ, αν και θα μου κάνει παρατήρηση ο Pedis που αποφάσισα να απαντήσω στο σχόλιό σου, θα σε «τσιγκλήσω» λίγο έτσι για να γίνει η παραδοσιακή μας κουβέντα.

  Αν γινόταν αυτό που λέει ο Πιζάνιας τότε θα επέστρεφαν οι Έλληνες (= Ελλαδικοί) στον πατροπαράδοτό τους αρχιερέα από τους οποίους τους απέσπασε ο «αιρετικός» και «σαρακηνόφρων» εικονοκλάστης αυτοκράτορας Λέων Γ΄ ο Ίσαυρος ή, κατ΄άλλους, ο εξίσου «αιρετικός» και «Κοπρώνυμος» γιος του Κων/νος E’, αυτοκράτορες που εσείς οι Ορθόδοξοι έχετε προ πολλού αφορίσει ως «τρισκατάρατους εικονομάχους». Για εμάς του άθεους, αμφότεροι ανήκουν στο top-5 των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, αυτοί που συνέβαλαν τα πλείστα στην επιβίωση της Ρωμανίας και του σταματημού των Αράβων στην οροσειρά του Ταύρου.

  Μέχρι τα μέσα του 8ου αιώνα, η δικαιοδοσία του Πάπα της Ρώμης έφτανε -κανονικά- μέχρι τον Νέστο. Ο Ελλαδικός χώρος (το νότιο ή ανατολικό Ιλλυρικό στην ορολογία εκείνης της εποχής) μεταφέρθηκε στην δικαιοδοσία της Κων/πόλεως κάποια στιγμή μεταξύ 730-750 (οι απόψεις διίστανται για το ποιος αυτοκράτορας έκανε την μεταφορά τη δικαιοδοσίας, ο Λέων Γ΄ ή ο γιος του Κων/νος) και για τον επόμενο αιώνα, ένα σωρό Πάπες διαμαρτύρονται συνεχώς «φέρτε μου πίσω την Γραικία, φέρτε μου πίσω το νότιο/ανατολικό Ιλλυρικό». Σου έβαλα το παράπονο του Πάπα Αδριανού, αλλά αν ψάξεις θα βρεις και άλλους πολλούς μέχρι τα χρόνια του Φωτίου. Θέλουν πίσω την «Γραικία» τους οι άνθρωποι.

  Σου θυμίζω τα πατροπαράδοτα σύνορα της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας Ρώμης και Νέας Ρώμης.

  Τα σύνορα αυτά διαμορφώθηκαν κατά τον 4ο αιώνα, όταν τελικά οι γιοι του Μεγάλου Κων/νου αποφάσισαν πως θα μοιράσουν την αυτοκρατορία και επιλέχθηκε ο Νέστος (σύνορο Ιλλυρικού και Θράκης) ως σύνορο των εδαφών που θα έλεγχε η Ρώμη και η Νέα Ρώμη.

  Από τα μέσα του 4ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 8ου αιώνα, για 400 χρόνια οι Ελλαδικοί ανήκουν στο ποίμνιο του Πάπα της Ρώμης.

  Και έρχονται οι «αιρετικοί» και «τρισκατάρατοι» Εικοκλάστες Ίσαυροι και λένε όχι οι «γαρασδοειδείς όψεις εσθλαβωμένες» της Ελλάδος θα βαπτιστούν από την Νέα Ρώμη Κων/πολη και όχι από την Παλαιά Ρώμη, γιατί ε΄χουμε σκοπό να τους κατακτήσουμε και να τους προσαρτήσουμε στην Ρωμανία.


  Επομένως, ο μόνος λόγος που δεν είσαι «φραγκοσυριανός» σήμερα είναι οι «τρισκατάρατοι» και «αιρετικοί» εικονοκλάστες Ίσαυροι που ο «ορθόδοξος» Θεοφάνης βρίζει συνεχώς ως «Σαρακηνόφρονες» και «Κοπρώνυμους».

 157. MA said

  Καλησπέρα, η υστερία των καναλιών λόγω κάποιων προβλημάτων μετάδοσης
  της παπικής επίσκεψης σχολιάστηκε στην σημερινή Εφημερίδα των Συντακτών. Ο Σκαει θα μετέδιδε προφανώς …καλύτερα.

  Για τα εμβόλια: φίλος παιδίατρος πέρασε ένα χρόνο περίπου από όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Βύρωνα για να συστήσει εμβολιασμούς. Είχε μεγάλη επιτυχία η προσπάθειά του.

 158. ΚΩΣΤΑΣ said

  Το «πιθηκόμορφος» του Τ. Θεοδωρόπουλου απαράδεκτο και απολύτως κατακριτέο.

  Προς το τέλος όμως ο Τ.Θ. γράφει και τούτο, αναφερόμενος στους φοιτητές του συλλόγου οσίου Πορφυρίου:

  «Θα μου πείτε, παιδιά της ημετέρας παιδείας είναι κι αυτοί και δεν λένε τίποτε διαφορετικό από τους νεολαίους της ριζοσπαστικής αριστεράς. Και για τους μεν και για τους δε, ο δυτικός κόσμος είναι παιδί του Σατανά.»

  Μήπως κι εδώ το παρατραβάει;

 159. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  161 Δίκιο έχεις, είναι απαράδεκτο κι αυτό.

  156 Λοιπον, να που συμφωνούμε σε κάτι (για τις αγνώριστες προτομές)!

 160. Καλησπέρα! η έκφραση κοπυπαστηδόν μου γέννησε την απορία αν υπάρχει άρθρο με λέξεις σε -δον. Συγκεκριμένα, αναρωτιέμαι αν υπάρχει στ’ αλήθεια η λέξη «κοπαδόν» από το κοπάδι ή μου ήρθε στο μυαλό επειδή συνηχεί με το κοπυπαστηδόν. Επίσης ωραία η εννοιολογική σχέση του «σωρηδόν» με το κοπυπαστηδόν, μπράβο. Και για να μην ξεχνιόμαστε: άρθρο με τα σε -δον υπάρχει να το διαβάσουμε; καλή συνέχεια!

 161. sarant said

  163 Όχι, δεν έχω γράψει άρθρο για τους… δον της αρχαίας ή της καθαρεύουσας. Κοπαδόν δεν υπάρχει και δεν ξέρω αν μπορεί να σχηματιστεί -κοπάδιον, κοπαδηδόν ίσως.

 162. MA said

  163, 164
  αγεληδόν ;

 163. BLOG_OTI_NANAI said

  159: Καταρχάς κάνεις λάθος. Ο Λέοντας -αν και το έκανε για λόγους πολιτικούς- δεν έκανε τίποτε άλλο από το να παραδώσει και τυπικά τον ελλαδικό χώρο στον πνευματικό χώρο όπου εξαρχής ανήκε, στην Κων/πολη δηλ. Όπως και το Βυζάντιο, έτσι και οι βυζαντινοί Έλληνες που ήταν εντελώς ξένοι με τον λατινικό πολιτισμό, ανέκαθεν υπάγονταν πνευματικά στην Κων/πολη όπως πολύ ωραία το αναλύει ο Ιω. Αναστασίου:

  Μόνο ονομαστικά λοιπόν ανήκε η Ελλάδα στην παπική δικαιοδοσία, ενώ στην πραγματικότητα ήταν πνευματικό παιδί της Κων/πολης και του ελληνισμού.

  Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το παρατσούκλι στον Κοπρώνυμο δόθηκε διότι ήταν σφαγέας ανάλογος του Μάο στην Κίνα. Και πάλι όμως, όπως γράφει ο Ostrogorsky, οι ορθόδοξοι βυζαντινοί ποτέ δεν ξέχασαν τις στρατιωτικές επιτυχίες του.

  ΥΓ
  Και εσύ, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δεν μιλάς τουρκικά είναι το ανθεκτικό περίβλημα της ορθοδοξίας μέσα στο οποίο άντεξε ο ελληνισμός, και φυσικά γενικά ο ελληνικός προσανατολισμός της Εκκλησίας και του Πατριαρχίου Κων/πόλεως:

  Ήταν η εμμονή στην θρησκευτική διαφοροποίηση αυτή που επέτρεψε και την εθνική διαφοροποίηση. Άλλωστε Ορθοδοξία-Ελληνισμός, Ισλάμ-Τουρκιμός ήταν όροι συνώνυμοι ακόμα και έως τον 20ο αιώνα.

 164. π2 said

  106: «Είδαμε πρώτα τα χαΐρια του Κρεμμυδά, και τώρα του Πιζάνια.»
  Το ότι έπαψαν πολλοί να σου απαντούν δεν δικαιολογεί το πρώτο πληθυντικό. Μ’ εκνευρίζει πολύ η λαθροχειρία αυτή. Είναι όπως όταν εισάγεται μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πρόταση, βάση ενός επιχειρήματος, με την καραμέλα «όπως όλοι ξέρουμε».

  «Δεν έχεις μάθει ακόμα ότι κάθε τι που αφορά φορτισμένα γεγονότα για την ελληνική ιστορία, και υπογράφεται από ονόματα όπως Βερέμης, Ρεπούση, Πιζάνιας, Κρεμμυδάς, Λιάκος, θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθεί από τα τεκμήρια;»
  Αυτό η διατύπωση μ’ ενδιαφέρει. Βρίσκω συναρπαστικό το πώς τα τεκμήρια (στα οποία μπλέκονται φύρδην μίγδην τεκμήρια και απόψεις -αλλά απόψεις των άλλων, των «καλών» ιστορικών) έφτασαν να νοούνται ως πλήρως ανεξαρτητοποιημένα από τον ιστορικό λόγο. Λες και είναι πάντοτε μονοσήμαντα, σαφή, χωρίς το δικό τους ρητορικό βάρος. Πρόκειται για μια Αγκάθα Κρίστι εκδοχή του ιστορικού λόγου, στην οποία αρκεί να ανακαλύψει ο Πουαρώ τα κρυφά στοιχεία για να ανασυστήσει με απόλυτη ασφάλεια την πορεία του εγκλήματος, κουνώντας το δάχτυλο με αυταρέσκεια στους θεατές, αθώους και ενόχους.

  Αυτή η αντίληψη δεν προέρχεται μόνο από στρατευμένους ανθρώπους, που χρειάζονται καλούς και κακούς, σκιτζήδες εθνομηδενιστές και σοβαρούς εθνικόφρονες, άθεες λέρες και σεβαστικούς επιστήμονες. Κυριαρχεί ακόμη και όταν δεν υπάρχει a priori ένοχος στο μυαλό του Πουαρώ. Πρόκειται για μια μαχητική επιστροφή του αρχαιοδιφισμού, η οποία αναμφίβολα σχετίζεται με την παραπλανητική ευκολία πρόσβασης «στις πηγές» και θέτει προγραμματικά εκτός ιστορίας τους ιστορικούς. Βλέπω τριγύρω με νοσηρό ενδιαφέρον την τάση.

 165. sarant said

  165 Ε, ναι, αυτό στέκει.

 166. BLOG_OTI_NANAI said

  Είναι να μην το αναφέρεις. Εκτός από συνήθη, πρηνηδόν, οκλαδόν, βαθμηδόν, ομοθυμαδόν, αναφανδόν, σωρηδόν, βουστροφηδόν
  και τα:

  αιφνηδόν [αιφνηδόν επέλθη όλεθρος]
  μετωπηδόν [μετωπηδόν ποιούμενος την έφοδον]
  ποταμηδόν [έρεε το αίμα]
  αμοιβαδόν [=αμοιβαία, εναλλάξ, διαδοχικά]
  μεληδόν [κατατέμνεται]
  κρουνηδόν [αιμορραγεί]
  ριζηδόν [ουρανοί ριζηδόν παρελεύσονται]
  κλιμακηδόν [διατεταγμένων κλιμακηδόν]
  βροχηδόν [πίπτουν]

 167. smerdaleos said

  @166, Βλογ: Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το παρατσούκλι στον Κοπρώνυμο δόθηκε διότι ήταν σφαγέας ανάλογος του Μάο στην Κίνα. Και πάλι όμως, όπως γράφει ο Ostrogorsky, οι ορθόδοξοι βυζαντινοί ποτέ δεν ξέχασαν τις στρατιωτικές επιτυχίες του.
  —-

  Δηλαδή μας λες ότι το παρατσούκλι «Κοπρώνυμος» για τον τρανότερο αυτοκράτορα από τον Ηράκλειο μέχρι τον Νικηφόρο Φωκά δεν ήταν μεταγενέστρη εικονόφιλη πραπαγανδιστική λάσπη για τις εικονοκλαστικές του πεποιθήσεις; Σε κατάλαβα καλά;

  Γι΄αυτόν τον δήθεν «σφαγέα και κοπρώνυμο που υποτίθεται ότι έχεσε στην κολυμπήθρα κατά το βάπτισμά του» ο Λέων ο Διάκονος αργότερα γράφει (έγραψε την ιστορία του κατά το διάστημα 995-1000) πως ήταν ό μόνος Ρωμαίος (μέχρι τον Τσιμισκή) που κατάφερε να νικήσει τους Μυσούς/Βούλγαρους στο δικό τους έδαφος (το γράφει αυτό στον πρόλογο της εισβολής του Τσιμισκή στην Βουλγαρία).

  Ῥωμαίους δὲ ἀντεπιέναι τούτοις· τοὺς δὲ τὴν ἐκείνων οὐχ ὑφισταμένους ἀλκὴν, ἐπ’ ἀμφιλαφῶν χωρίων λόχμας καταδύεσθαι, καὶ ταῖς δυσχωρίαις τούτους καταγωνίζεσθαι. πολλῶν τοιγαροῦν ἐκ τοῦ κατ’ ἐκείνου καιροῦ καταῤῥαγέντων πολέμων, καὶ γενναίων στρατηγῶν ὀλωλότων, Νικηφόρου τε, τοῦ παλαιτάτου αὐτοκράτορος, πεσόντος πρὸς τῶν Μυσῶν, παρὰ μόνου Κωνσταντίνου λέγεται Κοπρωνύμου ἡσσηθῆναι Μυσοὺς, καὶ αὖθις παρὰ τοῦ ἐγγόνου αὐτοῦ Κωνσταντίνου τοῦ τῆς Αὐγούστης Εἰρήνης υἱοῦ, καὶ τὰ νῦν δὲ πρὸς Ἰωάννου τοῦ αὐτοκράτορος, ὃς τὰς τῶν Μυσῶν πόλεις αἰχμῇ παρεστήσατο· οὐχ ἱστόρηται δέ τις Ῥωμαίων ἕτερος, τούτους ἐπὶ τῆς σφετέρας γῆς καταγωνισάμενος. ἀλλὰ περὶ μὲν τούτων ἅλις.

  Θα παρατήρησες ότι για λόγους εικονόφιλης προπαγάνδας ο Λέων ο Διάκονος πρσθέτει «και τον εγγονό του Κωνσταντίνο τον γιο της Αυγούστης Ειρήνης», αλλά ο εγγονός του όχι μόνο δεν πέτυχε καμία νίκη, αλλά στην πραγματικότητα ηττήθηκε κατά κράτος την μόνη φορά που επιχείρησε να τους αντιμετωπίσει το 792.

  Σου παραθέτω το σχόλιο των μεταφραστών του Διακόνου στην Αγγλική γι΄αυτό το χωρίο.

  Γι’ αυτόν λοιπόν τον Κοπρώνυμο, ακόμα και ο εικονόφιλος Θεοφάνης που τον έχει καταλασπώσει στην χρονογραφία του γράφει πως, πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του, μετά από μια Ρωμαϊκή ήττα από τους Βούλγαρους στις αρχές της βασιλείας του Λέοντα του Αρμένιου, οι «δυσσεβείς» Ρωμαίοι στρατιώτες πήγαν στον τάφο του «θεοστυγούς κοπρώνυμου που τώρα κατοικεί [στην κόλαση] μετά δαιμόνων» και τον παρακαλούσαν αναστηθεί, ώστε να τους οδηγήσει ξανά σε νίκες εναντίον των Βουλγάρων.

  [Θεοφάνης, 501] τῆς δὲ πόλεως λιτανευούσης μετὰ τοῦ ἀρχιερέως ἐν τῷ ναῷ τῶν ἁγίων ἀποστόλων, τινὲς τῶν δυσσεβῶν τῆς μιαρᾶς αἱρέσεως τοῦ θεοστυγοῦς Κωνσταντίνου μοχλεύσαντες τὴν
  πύλην τῶν βασιλικῶν τάφων
  , μηδενὸς προσέχοντος διὰ τὴν συνοχὴν τοῦ ὄχλου, ἀθρόως ἀνοιχθῆναι μετά τινος κτύπου παρεσκεύασαν, ὡς ἐκ θείας τινὸς τερατουργίας· καὶ ἔνδον εἰσπηδήσαντες προσέπιπτον τῷ τοῦ πλάνου μνήματι τοῦτον ἐπικαλούμενοι καὶ οὐ θεόν, «ἀνάστηθι,» λέγοντες, «καὶ βοήθησον τῇ πολιτείᾳ ἀπολλυμένῃ·» διαφημίσαντες, ὅτι ἀνέστη ἔφιππος καὶ πορεύεται πολεμῆσαι Βουλγάρους ὁ τάρταρον οἰκῶν μετὰ δαιμόνων.

  Όσοι ενδιαφέρεστε για τα της Ρωμανίας καλό είναι να μην δυσφημείτε έναν από τους ικανότερους αυτοκράτορες των μεσαιωνικών Ρωμαίων.

  Η πραπαγάνδα των εικονόφιλων αναλύεται διεξοδικά στο σχετικά πρόσφατο βιβλίο της Leslie Brubaker «Inventing Byzantine Iconoclasm» (2012):

  http://www.amazon.co.uk/Inventing-Byzantine-Iconoclasm-Studies-Medieval/dp/1853997501/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1460833771&sr=8-1&keywords=inventing+byzantine+iconoclasm

  Στις τελευταίες σελίδες γράφει η Brubaker:

  [σλδ 121] Some of the rewriting of the past was, however, part of the a determined campaign aimed at vilifying the Isaurian dynasty inaugurated by Leo III in 717. In its early phases, this was simply a means of neutralizing the achivements of Leo III and, especially, Constantine V, who had masterminded the administrative and military reorganization that resulted in the restoration of state stability, and had engineered the revival of empire after the disasters of the seventh century.

  Φαντάζομαι καταλαβαίνεις το αγγλικό κείμενο, οπότε δεν μεταφράζω γιατί βαριέμαι.

 168. Corto said

  Και έστησεν ούτος το άγαλμά του, «το άψυχον βρέτας», εις τον μεμιασμένον τόπον όπου αναβλύζει το αίμα, εκεί όπου κείνται οι αρχαίοι υπηρέται του σατανά, ο Νέρων, ο Δέκιος, ο Διοκλητιανός, ο Μαξέντιος και οι όμοιοί των, και εβόησε δια των κηρύκων αυτού και είπεν, ως ο αρχαίος εκείνος Ναβουχοδονόσωρ:
  «Ακούσατε, λαοί, φυλαί και γλώσσαι! Όταν ηχήσουν τα μύρια όργανά μου, πέσατε και προσκυνήσατε το είδωλόν μου. Διότι εγώ είμαι ο
  πρώτος μεταξύ των ανθρώπων, εγώ είμαι ο αλάνθαστος, μόνον εγώ και ο Θεός, και ουδείς άλλος, μήτε προφήτης, μήτε άγιος, μήτε άγγελος. Έλθετε λοιπόν όλοι, ειδωλολάτραι, μωαμεθανοί, βουδδισταί, και προσκυνήσατε τον θρόνον μου, τον οποίον έστησα εκεί όπου ίσταντο οι θρόνοι των Καισάρων, παρά το Κολοσσαίον. Αλλά πριν από όλους, έλθετε σεις οι πεπλανημένοι χριστιανοί, οι οποίοι επλανήθητε από την αληθινήν πίστην(…)»

  (Φώτη Κόντογλου, τι είναι ο η Ορθοδοξία και τι είναι ο Παπισμός)

 169. Corto said

  «Όλοι γνωρίζουν ότι οι παπικοί κατασκοπεύουν εις ποίον μέρος υπάρχει μεγάλη φτώχεια, και εκεί στήνουν τας παγίδας των υπό τύπον σχολείων και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, και εξαγοράζουν τας ψυχάς με τον πλέον αντιχριστιανικόν τρόπον. Ενδύουν τον γυμνόν, δίδουν τροφήν εις τον πεινασμένον, μανθάνουν γράμματα εις τον αγράμματον, και ως αντάλλαγμα ζητούν από τον ευεργετηθέντα να γίνη κατόλικος*.
  Δεν το ζητούν αυτό αποτόμως και φανερά, αλλά συγκεκαλυμμένα, με τρόπον, όπως είναι εις όλα υποκριταί. Αφήνουν να πέση μόνη της εις τα χέρια των η ψυχή του πτωχού παιδιού, που δεν γνωρίζει τι κρύπτεται οπίσω από την φαινομενικήν φιλανθρωπίαν, και λέγει μέσα του: «Τι καλωσύνην έχουν αυτοί οι άνθρωποι! Να, αυτοί είναι αληθινοί Χριστιανοί. Θα γίνω κατόλικος!» Έτσι τον τυλίγει η αράχνη. Αυτό είναι το αγόρασμα μιας ψυχής. Άλλως τε οι παπισταί αγοράζουν τα πάντα, διότι έχουν πολλά χρήματα, το Βατικανόν έχει τα πλούτη του Κροίσου.»

  *Δεν λέγω «καθολικός», διότι οι Λατίνοι μετεχειρίσθησαν πονηρώς την ελληνικήν λέξιν, και την παρουσίασαν ως λατινικήν.

  (Φώτη Κόντογλου, τι είναι ο η Ορθοδοξία και τι είναι ο Παπισμός)

 170. Corto said

  Το ψεύδος εν παντί και πάντοτε! Επλάσθησαν ψευδείς αποφάσεις και εγκύκλιοι αρχαίων Παπών, πλαστοί κανόνες αρχαίων Συνόδων, πλαστοί αρχαίοι βασιλικοί νόμοι, κλπ . Μεταξύ αυτών των κατασκευασμάτων είναι και η παιδαριώδης ιστορική πληροφορία ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος, κατά τον Δ’ αιώνα, εχάρισεν ως δώρον την Ρώμην εις τον επίσκοπόν της! Να γελάση κανείς, ή να κλαύση;
  Αλλά το ψεύδος επροχώρησε και περαιτέρω. Παρουσιάσθη ως ιστορικόν γεγονός η αποστολή προς ένα Πάπαν μία επιστολής την οποίαν έγραψεν ο απόστολος Πέτρος και την οποίαν έστειλεν από τον Παράδεισον! Ο Πάπας Στέφανος, διά να του δοθή στρατιωτική βόηθεια από τον βασιλέα Παπίνον, είπε ότι έλαβεν αυτόγραφον επιστολήν του αποστόλου Πέτρου, με την οποίαν ο Απόστολος παρήγγελλε εις τους Φράγκους ηγεμόνας να σπεύσουν να σώσουν την Ρωμαϊκήν Εκκλησίαν! Και πράγματι ο Πιπίνος, αφού τον έχρισεν ο Πάπας αυτοκράτορα, εισήλασεν εις την Ιταλίαν και κατέλυσε το Βυζαντινόν Εξαρχάτον, και το εδώρησεν εις τον Πάπαν. Με αυτόν τον τρόπον ιδρύθη η ονομασθείσα Εκκλησιαστική Πολιτεία, που είχε περισσοτέρας από είκοσι πόλεις, με ηγεμόνα τον Πάπαν. Από τότε έγινε κοσμικός ηγεμών ο Πάπας, κατά το 754 μ.Χ. Τότε εχαλκεύθη και η δωρεά του Μεγάλου Κωνσταντίνου, δια την οποίαν ωμιλήσαμεν ανωτέρω, και κατά την οποίαν παρεχώρει ο αυτοκράτωρ εις τον Πάπαν το πρωτείον εις τον θρόνον του Πέτρου, καθώς και το παλάτιον του Λατερανού, τιμή βασιλικήν και εξουσίαν επί της Ρώμης και επάνω εις όλας τας δυτικάς χώρας. Και προσέθετεν, ότι εκείνος (ο Μ. Κωνσταντίνος) μεταφέρει την πρωτεύουσαν εις το Βυζάντιον, διότι δεν είναι πρέπον να εδρεύη η πολιτική εξουσία εις την αυτήν πόλιν μαζί με την εξουσίαν ουρανίου βασιλέως.

  (Φώτη Κόντογλου, τι είναι ο η Ορθοδοξία και τι είναι ο Παπισμός)

 171. smerdaleos said

  Μιας και αρχίσαμε την συζήτηση για την Εικονομαχία ας κάνω και λίγο διαφήμιση στην Brubaker.

  Το «μικρό» της βιβλίο που ανέφερα (Inventing Byzantine Iconoclasm, ούτε 150 σελίδες) είναι μια περίληψη για τους φοιτητές της του «μεγάλου» βιβλίου (πάνω από 1000 σελίδες) που συνέγραψε μαζί με τον John Haldon.

  http://www.amazon.co.uk/Byzantium-Iconoclast-Era-c-680-850/dp/1107626293/ref=sr_1_8?ie=UTF8&qid=1460835845&sr=8-8&keywords=john+haldon

  Για όποιον ενδιαφέρεται, ο John Haldon έβγαλε φρέσκο βιβλίο με θέμα «γιατί επιβίωσε η Ρωμανία κατά την κρίσιμη περίοδο 650-750 ενάντια σε κάθε στοίχημα».

  http://www.amazon.co.uk/Empire-That-Would-Not-Die/dp/0674088778/ref=sr_1_3?s=books&ie=UTF8&qid=1460835937&sr=1-3

 172. gpoint said

  Αφού το τραγούδι βγαίνει από την τραγωδία μήπως τα χαρούμενα πρέπει να τα λέμε κωμούδια ;;

 173. Μερσί π2, κουράστηκα να τα λέω μόνος μου!

 174. Μαρία said

 175. Ανδρέας said

  167 Π2
  Ενδιαφέρον πολύ, ομολογώ, το θέμα που επισημαίνεις.
  Το πρόβλημα της στράτευσης δεν αγγίζει όλα τα στρατόπεδα που συμμετέχουν στην πολεμική;
  Η όποια »χάλκευση» είναι ίδιον μόνο ενός στρατοπέδου ή αποτελεί μέθοδο προπαγάνδας-διαφήμισης όλων όσων κατέχουν αυτή την τακτική;

 176. Πάνος με πεζά said

  Όταν είχε πρωτοστηθεί η προτομή του Νίκου Γούναρη στον Παράδεισο Αμαρουσίου, εκτός από το γεγονός ότι ήταν…κάποιου άλλου, θυμάμαι στα γραφόμενα της εποχής ότι «…ήταν εντελώς κακής αισθητικής η ιδέα να προσπαθεί ένας ξεκοιλιασμένος «Γούναρης» να ισορροπήσει στην άκρη της κιθάρας του..» (γλύπτης του έργου ο Κ.Ίσαρης).

  Η προτομή δεινοπάθησε όπως ακόμα περισσότερο, καθώς για χρόνια μπροστά της έστεκε -υποτίθεται- περιφερόμενη καντίνα για κρέπες, καλύπτοντάς την πλήρως, μέχρι αυτή η καντίνα να πάει σε μόνιμο μαγαζί στην απέναντι πλευρά του δρόμου, ως «Κρεπηλατείον» (επειδή εδώ λεξικολογούμε κιόλας…)
  Τουλάχιστον σήμερα πια η καντίνα έχει φύγει, κι όπως βλέπετε, μπορείτε κάλλιστα να καμαρώσετε την προτομή…μέσα από μια στάση, που κόλλησαν μπροστά της !
  https://www.instantstreetview.com/@38.037572,23.799669,97.44h,-8.93p,1z

  Τώρα, περί αισθητικού αποτελέσματος προτομών, επιλογής καλλιτέχνη και λοιπά συμπαρομαρτούντα, παραπέμπω στην ταινία «Ένας ήρως με παντούφλες»…

 177. Πάνος με πεζά said

  Συμπλήρωμα : εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην παρακάτω φωτογραφία από το Γκουγκλόχημα, η προτομή έχει…φλουταριστεί, όπως συμβαίνει στους έμψυχους απεικονιζόμενους ή τις πινακίδες των αυτοκινήτων, για προστασία των προσωπικών δεδομένων…
  Μέχρι και η Google αποφάνθηκε για το αισθητικό αποτέλεσμα…
  https://www.instantstreetview.com/@38.037716,23.799837,165.5h,-8.84p,1z

 178. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  171-3: Ευχαριστούμε!

  179 Να δω μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος με τίτλο ουδέτερο ουσιαστικό και να μην έχει νι στο τέλος, και τι στον κόσμο.

 179. Πάνος με πεζά said

  Προτομές πάντως (όχι μεγάλα αγάλματα), διαπιστώνω ότι γίνονται και εν ζωή, όπως π.χ. αυτή του Πέτρου Γαλακτόπουλου…
  Και φυσικά, φεύγοντας η σημαία ή το όποιο καλυπτήριο, ενδιαφέρον θα είχε η έκφραση του ζώντος απεικονιζόμενου, ενώπιον του καλλιτεχνικού δημιουργήματος… (γενικά το λέω, όχι για τη συγκεκριμένη)

 180. Μαρία said

  110
  Συνέντευξη και στη Βένα http://www.efsyn.gr/arthro/o-pappoys-moy-o-dioikitis-toy-aoysvits

 181. Γς said

  179:
  >καμαρώσετε την προτομή…μέσα από μια στάση, που κόλλησαν μπροστά της !
  https://www.instantstreetview.com/@38.037572,23.799669,97.44h,-8.93p,1z

  ¨Η κάπως καλύτερα:

  https://www.instantstreetview.com/@38.037644,23.799755,134.09h,-11.47p,1.33z

 182. BLOG_OTI_NANAI said

  167: Όπως θα έχεις καταλάβει, στις εξυπνάδες και τα λογίδρια έχω ανοσία.
  Θα έπρεπε να σου κάνει εντύπωση όχι αυτό που έγραψα, αλλά αυτό που λέει ο Πιζάνιας και μοιάζει με αυτά που «μας τα έχει κρυμμένα η ομάδα Ε΄». Διότι, όπως έχεις ακούσει έστω και κατά τύχη για προσπάθειες Ένωσης των Εκκλησιών στο Βυζάντιο, έτσι θα είχες ακούσει και για τις αντίστοιχες προσπάθειες στα 1821 που ξεφουρνίζει ο Πιζάνιας. Όμως, δεν έχεις ακούσει ποτέ τίποτα τέτοιο. Δεν σου κάνει εντύπωση που το βρήκε ο Πιζάνιας;

  Ο καθένας μας κρατά την ιδεολογία του, αλλά πρέπει να μπορεί να ακούει και αυτά που δεν του αρέσουν, ειδικά όταν είναι αυτονόητα όπως το συγκεκριμένο. Όταν ο άλλος για λόγους ιδεολογικούς βάζει το κεφάλι στην άμμο και κάνει ότι δεν βλέπει, αυτό είναι όντως μια κατάσταση νοσηρότητας.

  Συγκεκριμένοι ιστορικοί έχουν συγκεκριμένη ιδεολογική μέθοδο επάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Αυτό που κάνουν αποτελεί μέθοδο, όπως και η επιλογή λεξιλογίου της Ρεπούση να μιλήσει για συνωστισμό. Γίνεται επίτηδες και ο στόχος είναι ιδεολογικός και όχι γνωστικός.

 183. Γς said

  182:

  Προτομή για την οποία εχω γραψει σχετικώς

  http://caktos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_490.html

 184. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  1) Εσχάτως, από το έγκριτον Ιστολόγιόν σας, υπήρξαν αρκεταί προκλήσεις γνωστών χριστιανομπολσεβίκων εναντίον του αυριανού Πλανητάρχου και των οπαδών του (βλέπε π.χ. τα σχόλια 76 + 78 του παρόντος νήματος). Επιτρέψατε, λοιπόν, και εις ημάς τους Τραμβιστάς να απαντήσωμε με μίαν γελοιογραφίαν που εδημοσιεύθη πρό τριμήνου εις τον Αμερικανικόν Τύπον, ότε ο Αιρεσιάρχης Πάπας ετόλμησε να αποκαλέση ρατσιστήν τον Ντόναλδ.

  Ως γνωστόν, ο Ντόναλδ μισείται θανασίμως υπό των χριστιανομπολσεβίκων, διότι είναι αποφασισμένος να σταματήση την μαζοχιστικήν τακτικήν του αποφοίτου χριστιανικών κατηχητικών, Βαράκ Ομπάμα, που υποχρεώνει τους σκληρώς εργαζομένους Αμερικανούς να ταΐζουν τα εκατομμύρια των πεινασμένων του πλανήτου Γή, εν ονόματι των παρανοϊκών διδασκαλιών του Ραββίνου Χριστού…

  Ας μάς επιτραπή να ερωτήσωμε: Διατί ο φιλεύσπλαγχνος ποντίφηξ Φραγκίσκος δεν παίρνει καμμιά χιλιάδα λαθροπρόσφυγες της Λέσβου, διά να τους περιθάλψη εντός των τειχών του Βατικανού; Οι άνθρωποι θα κερδίζουν τον άρτον των με τον ιδρώτα του προσώπου των βινούντες τρίς της ημέρας τους γηραιούς καρδιναλίους και τους λοιπούς ευρυπρώκτους υπαλλήλους της Αγίας Έδρας…

  2) Με την ευκαιρίαν, σάς ενημερώνομεν ότι προτού αναχωρήση διά το Ρωμέικον, ο Αιρεσιάρχης Πάπας συνήντησε τον εβραιομπολσεβίκον Μπέρνι εις το Βατικανόν. Ουδέποτε ο ελληνόψυχος Ντόναλδ θα κατεδέχετο να γλείψη τους όρχεις του Πάπα, διά να εξασφαλίση μερικάς χιλιάδας ρωμαιοκαθολικών ψήφων, όπως έκαμε ο Ιουδαίος εις το θρήσκευμα, γερο-Μπέρνι…

  3) Συγχαίρω τον «Σάθαν του 21ου Αιώνος» κ. Σμερδαλέον που εν τω σχολίω 170 διέσυρε την Μεταλληνικήν Κλίκαν. Ο Αρχηγός της εν λόγω κλίκας κ. Blog-oti-nanai (σχόλιον 166) μάς εκλαμβάνει διά τόσον κάφρους, που προσπαθεί να μάς πείση ότι η Ιστορία ωνόμασε «Κοπρώνυμον» και «Καββαλίνον» τον ελληνόψυχον Κωνσταντίον Ε΄ επειδή ήτο σφαγεύς αντάξιος του Μάο και του Αδόλφου!..

  Προφανώς, ο αξιότιμος κ. Blog αναμασά τας ύβρεις του εικονοφίλου μοναχού Θεοφάνους του Ομολογητού, όστις εις την Χρονογραφίαν του γράφει τα εξής απολαυστικά δι’ αυτόν τον Μεγάλον Άνδρα…

  Αλλά κ. Blog, θα διαψεύσητε και τον αγαπημένον σας Κ. Παπαρρηγόπουλον, όστις γράφει τα εξής διά τον Κοπρώνυμον:

  Τί, όμως, είχε κάμει ο Κοπρώνυμος εις τους εικονοφίλους Γαλιλαίους και διέδωσαν την βρωμεράν φήμην ότι εκόπρισεν εις την κολυμβήθραν κατά το Άγιον Βάπτισμα, με αποτέλεσμα να γίνη αιμοβόρος, σφαγεύς και διεστραμμένος; Μάς το λέγει το «Βυζαντινόν Λεξικόν της Οξφόρδης», που ασφαλώς δεν θα τολμήση να διαψεύση ο κ. Blog

  ΣΥΝΟΨΙΖΩ: Άρπαξε την Εκκλησιαστικήν Περιουσίαν και (μιμούμενος τον Θείον Ιουλιανόν!..) απηγόρευσε εις τους εικονοφίλους Γαλιλαίους να εργάζωνται εις το Δημόσιον, εις τον Στρατόν και εις την Εκκλησίαν, απηγόρευσε την λειψανολατρίαν, υπεχρέωσε τους τεμπελχανάδες μοναχούς να εργάζωνται εις τους αγρούς και εποίκισε την Κωνσταντινούπολιν με ελληνικάς οικογενείας!.. Δι’ αυτό τον μισούν τόσον θανασίμως οι Μεταλληνισταί… Δι’ αυτό και οι εικονόφιλοι Γαλιλαίοι εξέθαψαν (τον 9ον αιώνα) τα οστά του από τον Ναόν των Αγίων Αποστόλων και τα επέταξαν εις την θάλασσαν…

  Σταματώ, διότι με καλεί η γραία Βατάλαινα, ευελπιστών ότι θα συνεχίσω συντόμως…

 185. Γς said

  173:

  >Φώτη Κόντογλου, τι είναι ο η Ορθοδοξία και τι είναι ο Παπισμός

  Εγκαινιάζεται το ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 7 μ. μ. στους χώρους της Σχολής Μακτζώρτζ η μεγάλη αναδρομική έκθεση του κορυφαίου μας αγιογράφου Πέτρου Βαμπούλη. Την έκθεση διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής Ραφήνας. Πρόκειται για σημαντικό πολιτιστικό γεγονός καθώς είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται μεγάλο μέρος του έργου του μοναδικού σήμερα εν ζωή από τους δημιουργούς που μαθήτευσαν και εργάστηκαν δίπλα στον Φώτη Κόντογλου.

 186. sarant said

  187 Ούτε μια τρίχα του Ομπάμα δεν αξίζουν

 187. BLOG_OTI_NANAI said

  170: Σμερδαλέε, άντε να δεις αν έρχομαι πρώτα… Στην εικόνα που είναι ένα στρέμμα παραπάνω, βλέπεις τα λόγια του Ostrogorsky για την ωμή βία επί Κοπρωνύμου. Πότε θα σταματήσεις λοιπόν τα παιδιάστικα, «blog μας λες τώρα».

  Δεν τα λέω ΕΓΩ… Ο OSTROGORSKY τα λέει. Αν θέλεις γυαλιά, άντε να αγοράσεις.
  Διότι το ίδιο γράφει και η Χριστοφιλοπούλου:

  Tο ίδιο γράφει και o Καραγιαννόπουλος:

  Εσύ λοιπόν που ζεις; Προηγήθηκε η βαναυσότητα του Κων/νου Ε΄ και αυτό οδήγησε στο παρατσούκλι του. Άλλο οι επιτυχίες του στη διοίκηση τις οποίες παραδέχθηκαν όλοι, και άλλο η βαρβαρότητα με την οποία εκδηλώθηκε η ιδεοληψία του την οποία επιλέγεις να αποσιωπήσεις.

  Επίσης, αυτό με την ανάσταση του Κοπρώνυμου, ΕΓΩ το έγραψα.
  Οπότε, τι να πω…
  Είχες έτοιμη μια απάντηση από πριν, και άσχετα με το τι θα γράψω, δεν κάθισες καν να δεις το σχόλιο μου και έβαλες την απάντηση που είχες προγραμματίσει; Δεν βλέπεις ότι απλώς επαναλαμβάνεις όσα γράφω;…

 188. smerdaleos said

  @187, Βάταλο: Συγχαίρω τον «Σάθαν του 21ου Αιώνος» κ. Σμερδαλέον που εν τω σχολίω 170 διέσυρε την Μεταλληνικήν Κλίκαν. Ο Αρχηγός της εν λόγω κλίκας κ. Blog-oti-nanai (σχόλιον 166) μάς εκλαμβάνει διά τόσον κάφρους, που προσπαθεί να μάς πείση ότι η Ιστορία ωνόμασε «Κοπρώνυμον» και «Καββαλίνον» τον ελληνόψυχον Κωνσταντίον Ε΄ επειδή ήτο σφαγεύς αντάξιος του Μάο και του Αδόλφου!.. /
  —-

  Ωχ, πλάκωσε το αντίπαλο των μεταλληνιστών δέος!

  Δώτορ μου, τι το θέλες αυτό το «ελληνόψυχος»; Οι εικονοκλάστες ήταν χειρότεροι από τους εικονόφιλους σ΄αυτό το θέμα. Αν οι εικονόφιλοι ήταν μια φορά «ανθέλληνες» … οι εικονοκλάστες ήταν δύο !!!


 189. Παναγιώτης Κ. said

  @101. Πρώτα έχουμε την τρισχιλιετή…
  Αν αυτή την ξεχνάμε έχουμε έναν πανέξυπνο λαό! 🙂
  Αυτά και πολλά ακόμα είναι ακριβώς τα καμώματα ενός…πανέξυπνου λαού!

 190. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  181τέλος – Το καπηλειό στον Γέρακα.☺

 191. Παναγιώτης Κ. said

  @106. Θέλεις να πεις ότι όλοι αυτοί επιλέγουν έναν, ας πούμε αιρετικό τρόπο, για να διακριθούν στην κοινότητα των ιστορικών και γενικώς να πλασάρουν τους εαυτούς τους στην κοινωνία;
  Μήπως υπάρχει κάτι άλλο που μας διαφεύγει;

 192. Ανδρέας said

  Η εχθροπάθεια, το μίσος κι ένα επικίνδυνο νομοσχέδιο
  https://sarantakos.wordpress.com/2011/03/03/echthropathy
  έχει στα σχόλια υλικό να φαν κι οι κότες

 193. Παναγιώτης Κ. said

  @152,154. Οι…οιονεί εξαγορασμένοι είναι ικανοί για όλα!!!

  Αξίζει να ξαναδιαβάσουμε:
  » Η θεωρία της αργόσχολης τάξης » Thorstein Veblen (1857-1929)
  » Η πολιτική ως επάγγελμα» . Max Weber

  Κάθε φορά που διαβάζω για φορολογικά και άλλα μέτρα, μέτρα που κάποιοι βουλευτές τα ψηφίζουν, μου έρχεται στο νου πρώην βουλευτής από την Καστοριά εκείνο το …Διαμάντι του κοινοβουλευτισμού που όταν ο πρόεδρός του και πρωθυπουργός είπε να μη πάρουν τα αυτοκίνητα πολυτελείας εκείνος άρχισε την… επανάσταση του περιφρουρώντας την καλοπέρασή του.

 194. Βάταλος said

  Σχολίου 187 συνέχεια…

  Προυχώρησεν ήδη η νύξ και δεν θα προλάβω να προβώ εις τας συγκλονιστικάς ανακοινώσεις που θα αφήσουν αναύδους απαξάπαντας τους αναγνώστας του Σαραντακείου Ιστολογίου… Συνεχίζω, όσον μού επιτρέπει η νύξ και η γραία Βατάλαινα…

  4) Ενημερώνω τους λάτρεις του Λαπαθιώτου (ο κ. Σαραντάκος ασφαλώς θα το γνωρίζη) ότι απηλευθερώθησαν τα Άπαντά του και δύνασθε να τα αναγνώσητε συγκεντρωμένα ενταύθα. Ιδιαιτέρως με εντυπωσίασαν τα Λαπαθιωτικά «Ποιήματα της Σκιάς», διά τα οποία ουδέποτε μάς ανέφερε γρύ ο ρέκτης κ. Σαραντάκος. Διατί, άραγε; Αναρτώ έν, προκειμένου να ερωτήσω: Ποίος είναι ο Ντερτιλής, που υμνεί ο Λαπαθιώτης; Έχει σχέσιν με τον Βασίλειον Ντερτιλήν, Ιδρυτήν των Ταγμάτων Ασφαλείας και πατέρα του χουνδικού συνταγματάρχου Νικολάου Ντερτιλή;

  5) κύριον Σμερδαλέον (σχόλιον 191): Λίαν αγαπητέ μου «Σάθα του 21ου Αιώνος», σάς το έχω ξανα-είπει: Αυτοεξευτελίζεσθε, αντλών τα επιχειρήματά σας από την αγράμματον και αστοιχείωτον Ελενίτσαν Αρβελέρ, που σείς ο ίδιος έχετε πολλάκις παραδεχθή πως λέγει βλακείες. Σάς υπενθυμίζω ότι η Ελενίτσα (καίτοι «το παίζει» άθεη ΕΠΟΝίτισσα) έχει βραβευθεί δίς (τω 2006 υπό του Χουντόδουλου και τω 2010 υπο του Ιερωνύμου Λιάπη) με το ανώτατον παράσημον της Ελλαδικής Εκκλησίας (τον Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου) διά τας «ανυπολογίστους υπηρεσίας που προσέφερεν εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν» , όπως επί λέξει λέγει το αναμνηστικόν δίπλωμα. Εμπιστεύεσθε ως αδέκαστον ιστορικόν εν τοιούτον φερέφωνον της Εκκλησίας των Γαλιλαίων; Αν προκληθώ, θα αναρτήσω ενταύθα όλας τας κατά καιρούς αγραμματοσύνας της 90χρονης κυρίας Αρβελέρ, διά να γελάση και το παρδαλόν κατσίκι.

  6) Περαίνω με μίαν πολύ σοβαράν είδησιν: Απαγορεύεται – πλέον – η άνοδος εις τον Ιερόν Βράχον με ογκώδη σακκίδια, διότι υπάρχουσι πληροφορίαι (σ.σ.: ως μοί είπεν η εγγόνα μου, τας έδωκε η CIA εις την ΕΥΠ) ότι οι φανατικοί Ισλαμισταί σκοπεύουν να ανατινάξουν τον Παρθενώνα, προκειμένου να εκδικηθούν τον Δυτικόν Πολιτισμόν. Στοιχηματίζω την μισήν μου περιουσίαν, πως οι πρώτοι που θα χαρούν αν οι Ισλαμοπίθηκοι επιτύχουν τον σκοπόν των, θα είναι οι Μεταλληνισταί και οι λοιποί φανατικοί Γαλιλαίοι. Είναι κάρφος εις τους οφθαλμούς των Μονοθεϊστών η ύπαρξις του Παρθενώνος…

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ: Μή χάση κανείς την αυριανήν (ξημερώματα Δευτέρας) μεταμεσονύκτιον παρέμβασίν μου: Εκτός από έν μνημειώδες σύγγραμμα διά τον πρώτον λαθοθήρα της Παγκοσμίου Ιστορίας, Φρύνιχον τον Αράβιον θα προβώ εις καταιγιστικάς ανακοινώσεις που ενδιαφέρουν απαξάπαντας τους αναγνώστας του Σαραντακείου Ιστολογίου

 195. Παναγιώτης Κ. said

  Πάπας, Πατριάρχης, Αρχιεπίσκοπος, Πρωθυπουργός και πίσω από αυτούς τι; Μα φυσικά το επικοινωνιακό.
  Όταν ακούω «επικοινωνία» σκέφτομαι λαό. Όχι ως υποκείμενο της ιστορίας και όλα αυτά τα… ανώτερα αλλά ως αντικείμενο προς χειραγώγηση ώστε να δοξαστούν οι διάφοροι αρχηγοί!

 196. Pedis said

  Σμερδαλέε, (με τον Μπλογκ δεν ασχολούμαι διότι δεν έχω όρεξη, σήμερα, να του ψέξω την ανάγκη του για οπαδιλίκι στον έναν ή στον άλλον αυτοκράτορα του Βυζαντίου), δεν βγαίνει άκρη με την παράθεση αξιολογικών κρίσεων και συμπερασμάτων του ενός ή του άλλου ιστορικού.

  Καταπιαστείτε με ένα γ@μημένο συγκεκριμένο πρόβλημα, με μία σειρά ντοκουμέντων, δεδομένων, μαρτυριών και πάνω σε αυτά ας γίνουν συζητήσεις και διαξιφισμοί για την ερμηνεία τους, το ιστορικό πλαίσιο κλπ.

  Μπορεί, για παράδειγμα, ένας ιστορικός (σοβαρός) να μην παραποιεί ή να αποκρύπτει δεδομένα. Μα, δεν είναι σπάνιο, τα συμπεράσματά του να μην αποτελούν συνέχεια ης λογικής ερνηνείας των δεδομένων, ακόμη περισσότερο να βρίσκονται σε σύγκρουση μαζί τους.

  Φαντάσου τι γίνεται με την πλειονότητα των συγγραφέων της ιστορίας οι οποίοι, όσο περισσότερο άγνωστοι είναι, τόσο περισσότερο έχουν την ελευθερία να συμπεράνουν ότι τους γουστάρει επειδή, εκτός από την ανάγκη τους να κάνουν κερκίδα, και την ικανοποιούν ως ένα βαθμό, εθελοντές υπάρχουν πάντα, κανείς ή λίγοι θα ασχοληθούν μαζί τους για να τους βάλουν στη θέση τους.

  Αλλά ακόμη και η δουλειά των τοπ οβ δε τοπ, αν αυτή απορριφθεί από τον συνομιλητή από «καπρίτσο», δύο επιλογές υπάρχουν. Ή τον γράφεις ή αν εξακολουθείς να έχεις κέφι, φέρνεις τα ντοκουμέντα και την ερμηνεία τους από τον τοπ οβ δε τοπ, (συνιστάς το έργο του, όπως συχνά κάνεις) και δινεις την ευκαιρία σε άλλους να μάθουν.

 197. Ὁ Πάπας εἶναι ἀρχηγὸς κράτους καὶ ὡς ἐκ τούτου καλῶς τὸν ὑπεδε΄χθη ὁ Τσίπρας. Ἀπὸ κεῖ καὶ πέρα τί δουλειὰ εἶχε ὁ Πατριάρχης καὶ ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν δὲν κατάλαβα. Ἄντε καὶ μὲ τὸν ἐπικεφαλῆς τῶν Μαρτύρων τοῦ Ἰεχωβᾶ εὔχομαι σὲ λίγο….

 198. alexisphoto said

  @197:
  Αγράμματη η Αβρελέρ;!!!
  μήπως το παρακάνουμε λίγο;

 199. Γς said

  Ο Πάπας κι ο καθηγητής μου.

 200. Γς said

  Αφεντικό,
  καλημέρα.

  Μου έπιασε η παγίδα έναν Πάπα.

  😦

 201. Γς said

  Είχαμε κι εμείς έναν Πάπα.

  Που μας έφερε την Κόκα Κόλα.
  [και την Χούντα]

  Τον Τομ Πάπας

 202. Γς said

  Κι εκείνο το ανέκδοτο που προσπαθούσε η Κόκα Κόλα να πείσει τον Πάπα να την διαφημίσει

  http://caktos.blogspot.gr/2015/10/blog-post_97.html

 203. Γς said

  Κι εκείνη η παροιμία που
  «νομίζει ότι έχει πιάσει τον Πάπα απ τ @@»

 204. Γς said

  Κι αν έχει πέσει στον «Πάπα» του Ροΐδη;

 205. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα

  207: Έλα ντε 🙂

  Μία γενική παρατήρηση/σχόλιο:

  Είναι ακατανόητο να γίνεται προσπάθεια μείωσης της ωφέλειας της επίσκεψης του Πάπα (και των άλλων δύο ιεραρχών της Ορθοδοξίας) στην Λέσβο.

  Και με ωφέλεια εννοώ την εστίαση των ΜΜΕ (Α) στο προσφυγικό και στην Ελλάδα και γενικά τον επηρεασμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού σε πολλά κράτη στη Δ. Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει.

  Το να ξεκινάμε τώρα εδώ ιστορικά θέματα (εικονομαχία, παπισμός, βυζαντινή ιστορία κλπ.) συμβάλει (κατ΄εμέ) μόνο στον αποπροσανατολισμό από το προσφυγικό και τις όποιες προσπάθειες της χώρας μας, ειδικά αν ληφθεί υπ΄ όψη η (οικονομική κλπ.) κατάσταση, στην οποία βρίσκεται.

 206. Γιάννης Ιατρού said

  Εικόνα διάλυσης στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη. Στο συνέδριο δεν υπήρχε κόσμος από το χθές πρωί. Τελικά το συνέδριο ολοκληρώθηκε χωρίς εκλογές για την ανάδειξη Κεντρικής Επιτροπής.

 207. Γς said

  209:

  Το να ασχολούμαστε με ιστορικά θέματα κλπ δε σημαίνει ότι συμβάλουμε στον αποπροσανατολισμό απ το προσφυγικό και τις όποιες [αλήθεια ποιες;] προσπάθειες της χώρας μας.

  Απεναντίας μάλιστα.
  Μόνο μην το παρακάνουμε και πάθουμε και τίποτις.

  Γι αυτό σου λεω. Ασε να κάνουμε και λίγο την πλάκα μας μέσα στην μαυρίλα [κι ασπρίλα του Πάπα] που ενέσκηψε αιφνιδίως.

  Κι έφυγε ο Πάπας παίρνοντας στο αεροπλάνο 12 μουσουλμάνους. Κι ούτε εναν χριστιανό.
  Τον Τσίπρα π.χ.

 208. Γς said

  210:

  Τράτζικ!
  Και πως θα τ αντέξουμε;

 209. gpoint said

  # 208

  Ο Don Mateo κάπου στη Lyon έχει βάψει κάτι σκαλάκια και ζωγραφίσει κάποια γυναίκα που βαστάει ένα βιβλίο με τίτλο : «LeS FeMMeS Qui LiSeNT SoNT DaNGeReuSeS!»

  που να δεις οι άντρες που το παρακάνουν !!

 210. Γιάννης Ιατρού said

  210 τέλος:
  Ναι ρε Γς, αλλά δεν φαίνεσαι ενημερωμένος.
  Φέρεται ( 🙂 ) να είπε Τσίπρας στον Hollande: Ή θα κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που αποφασίσαμε τον Ιούλιο ή εγώ φεύγω…
  Φήμες λένε οτι είναι ο μυστηριώδης 13ος πρόσφυγας που ήθελε να πάρει ο Πάπας μαζί του!

 211. Γς said

  213:

  Οι γυναίκες που διαβάζουν είναι επικίνδυνες, επειδή διαβάζοντας απέκτησαν (και ίσως εξακολουθούν να αποκτούν) γνώσεις και εμπειρίες που δεν προορίζονταν για εκείνες.

 212. Γς said

  214:

  -Φύγε ρε!
  -Δεν φεύγω.
  -Ε, μη φεύγεις!
  -Οχι ρε! Θα φύγω!

  Αβυσσος αι επιθυμίαι αυτών των πράιμ μίνιστερς

 213. alexisphoto said

  @202:
  και αλλουνού δάσκαλος.
  Ο πρώην πάπας.
  καλήμέρα και καλή Κυριακή.
  http://ndimou.gr/el/keimena/synenteyxeis/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-schooligans-(%CE%BD%CE%B5%CE%B1)-6122008-(1)/

 214. Γιάννης Ιατρού said

  Γς, κάνε κανένα refresh ρε! Τα μπέρδεψες στην αρίθμιση 🙂

 215. gpoint said

  # 214

  Ναι ρε, αλλά πως να ανεβάζω εικόνες ακόμα δεν μούπες !

 216. gpoint said

  #218 συνέχεια

  Δεν πειράζει όμως, είμαι περιγραφικός τύπος !!

 217. Γς said

  218:

  Τι μπέρδεψα;

 218. Γς said

  219:

  >Ναι ρε, αλλά πως να ανεβάζω εικόνες ακόμα δεν μούπες !

  Θα σου ετοιμάσω ένα «Οδηγίες προς εικονολάτρες» στον Κάκτο

 219. Γιάννης Ιατρού said

  220: π.χ 215 ==> 214 αντί 213, 211 ==> 210 αντί 209 🙂

 220. Γιάννης Ιατρού said

  221 ==> 219 αντί 218, γιά ξαναδές το 🙂

 221. Γς said

  Ναι χαλάει την αρίθμηση μία ανάρτησή μου που
  «Το σχόλιό σας θα ελεγχθεί πρώτα από συντονιστή» και που δεν βλέπευε εσείς.

  Είναι ο Παπας που μου κρατάει [από τα μπιπ] η παγίδα
  [και που θα τον απελευθερώσει ο Νικοκύρης]

  17 Απριλίου, 2016 στις 04:42

 222. BLOG_OTI_NANAI said

  194: Ζητάω συγγνώμη για το μακρυνάρι, αλλά δεν μπορώ να εξηγηθώ αλλιώς.

  Αυτό που λέω είναι το εξής: Όλοι οι ιστορικοί είναι άνθρωποι, και ως άνθρωποι έχουν μέσα τους δομημένες ιδεολογικές θέσεις. Το παρακάτω απόσπασμα του μεγάλου βυζαντινολόγου μας Σπύρου Βρυώνη, δίνει το στίγμα με τον καλύτερο τρόπο. Σε μια διαφωνία ιστορικών που κράτησε δεκαετίες (φαντάσου, επιστήμονες ιστορικοί διαφωνούσαν για δεκαετίες), όλες οι πλευρές, όπως μας λέει, κατέφυγαν στο σύστημα της επισήμανσης αποκλειστικά των στοιχείων που επιβεβαιώνουν τις δικές τους θέσεις. Και βεβαίως, αναφέρει το παράδειγμα του βυζαντινολόγου Romilly Jenkins (ο οποίος κατέχει αναρίθμητές παραπομπές στη βιβλιογραφία) που ενώ κατείχε σε απόλυτο βαθμό τη γνώση της ελληνικής, κατέληξε στο τραγικό σημείο να κάνει βιασμένες μεταφράσεις προκειμένου να αποδείξει τις θέσεις του:

  Το τελικό συμπέρασμα του Βρυώνη, ότι δηλαδή ακόμα και οι λαμπρότεροι επιστήμονες δεν είναι απαλλαγμένοι από την ανάγκη να κάνουν τα πάντα για να αποδείξουν τις δικές τους θέσεις, είναι ένα σοβαρό ζήτημα.

  Στην Ελλάδα λοιπόν, η Χούντα εκτός των άλλων προβλημάτων, δημιούργησε μια μακρά πορεία ενός εθνοφοβικού λόγου. Ήταν τόση η απέχθεια για τα πεπραγμένα της Χούντας, ώστε κάθε τι που παραμορφώθηκε από αυτούς, πετάχτηκε ως χουντική ιδέα. Αυτός λοιπόν ο εξαιτίας της Χούντας εθνοφοβικός λόγος, δημιούργησε μέσα στο διάστημα που μεσολάβησε και μια έννοια πολιτικής ορθότητας στη χώρα μας: κάθε διατύπωση με αναφορά σε πατρίδα, έθνος, σημαίας κ.λπ. τοποθετήθηκε εκτός πλαισίου πολιτικής ορθότητας και χαρακτηρίστηκε χουντικός ή ακροδεξιός λόγος.

  Όπως ήταν φυσικό, καθώς και το αίτημα αποχουντοποίησης της χώρας ήταν σε ημερήσια διάταξη, όλες οι δημόσιες πανεπιστημιακές θέσεις θέσεις ήταν πλέον δεδομένο ότι θα δοθούν σε εκείνους που κινούνταν στα πλαίσια της νέας πολιτικής ορθότητας, μακριά από οποιαδήποτε έννοια ή λεξιλόγιο που θα μπορούσε να θεωρηθεί χουντικό: Πατρίδα, Έθνος, Εκκλησία, Σημαία κ.λπ.. Αυτό τώρα, δημιούργησε ένα κακό: συνέδεσε την πολιτική ορθότητα με τη ίδια την επιβίωση του ιστορικού καθώς συγκεκριμένων ιδεών καθηγητές αυτονόητα προωθούν ομοιδεάτες φοιτητές μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής ορθότητας.

  Φυσικά, με τη Δημοκρατία εδραιωμένη εδώ και δεκαετίες, αυτή η κατάσταση πλέον μόνο ως αρρωστησμένη μπορεί να χαρακτηριστεί, όταν ακούμε και σήμερα ακόμη τα ίδια συνθήματα. Προσωπικά αν και έχω @εσμένη τη Νέα Δημοκρατία ως κόμμα, εντούτοις, δεν μπορώ να ακούω ακόμα το, «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά». Όχι μόνο επειδή στην Κίνα του Μάο θα μπορούσαν να φωνάζουν «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει αριστερά», αλλά επειδή η Χούντα έφυγε. Και αν η προσκόλληση μας στην αρχαία προγονολατρεία μπορεί να γίνει εμπόδιο όταν είναι εμμονή, το ίδιο και η προσκόλληση μας σε μια έστω αναγκαία έως τα τέλη του 70 πολιτική ορθότητα αποχουντοποίησης.

  Επάνω στο έδαφος αυτό της ελληνικής αντιχουντικής πολιτικής ορθότητας, βρήκαν γόνιμο πεδίο κάποιες εισαγώμενες θεωρίες ως προς τη δημιουργία του έθνους, οι οποίες προωθούσαν τον πολιτικό φονταμενταλισμό, δηλ. την προτεραιότητα της κρατικής γραφειοκρατίας έναντι των δομικών χαρακτηριστικών ενός έθνους. Παρά το γεγονός ότι οι πρωτεργάτες των θεωριών αυτών συναντούν δυσκολίες απέναντι σε ιστορικά έθνη όπως το κινεζικό ή το ελληνικό, εντούτοις, πολλοί Έλληνες ιστορικοί υιοθέτησαν τις θεωρίες αυτές «για κάθε χρήση».

  Άρα, η μεταχουντική πολιτική ορθότητα επιβάλλει από τη μία να μην δίνονται πόντοι στην «Εκκλησία» διότι έχουμε φωτογραφίες με ιεράρχες να χαριεντίζονται με χουντικούς, άρα, ο πρωταγωνιστικός ρόλος της πίστης στην Επανάσταση οφείλει να υποβαθμιστεί, και από την άλλη, εφόσον υιοθετούμε την άποψη ότι η δημιουργία του έθνους είναι κατασκευή του κράτους, δεν υπάρχουν ούτε καν Έλληνες, αλλά μόνο ελληνόφωνοι, σε σημείο που πλέον αγγίζει τα όρια του βιολογικού φονταμενταλισμού, όπως οι Σουλιώτες για παράδειγμα ονομάζονται… Αλβανοί!

  Αυτό το πλαίσιο οδηγεί τον ιστορικό να εκφράζεται με συγκεκριμένο τρόπο, αυθόρμητα να χρησιμοποιεί λεξιλόγιο που θα χτυπήσει τις «αντίπαλες» ιδεολογικά ιδέες. «Ποια ορθόδοξη πίστη; Εδώ οι Έλληνες στα 1821 ήταν έτοιμοι να την πετάξουν στα πόδια του Πάπα. Άρα, τι παραμύθια μας λέει η Εκκλησία;».
  Αυτό είπε στην ουσία ο Πιζάνιας παραπάνω.
  Όμως για να το κατανοήσει κάποιος, θα πρέπει να έχει μελετήσει πολύ τον τρόπο έκφρασης και τις ιδέες που υπάρχουν από πίσω. ΑΝ δεν γνωρίζεις τα θέματα, δεν μπορείς με την πρώτη ματιά να τα δεις. Κι αν ανήκεις σε μια άλλη ιδεολογική οπτική γωνία, είσαι δύστιστος για τις επισημάνσεις.

  Στην περίπτωση αυτή όμως, άκουσε τον Πιζάνια, είδες και μια διαφορετική άποψη. Ψάξε λοιπόν: υπήρχε συλλογική κατεύθυνση των Ελλήνων για υποταγή στο Βατικανό αρκεί να αναγνώριζε την ελληνική επανάσταση; Αν δεν υπήρχε, τότε τι λέει ο Πιζάνιας; Αλήθεια, ή ψέματα; Έχουμε διάθεση να πούμε ότι παρά το γεγονός ότι είμαστε ομοιδεάτες του Πιζάνια, εντούτοις η διατύπωση του ήταν παραπλανητική; Ή θα κρυφτούμε πίσω από θεωρητικολογίες;

  Κάθε ένας που είναι διατεθιμένος να ασπαστεί το «αυτός έφα» ακόμη κι αν βλέπει ότι υπάρχει πρόβλημα, ή υπερασπίζεται το «αυτός έφα» χωρίς καν να ψάξει να δει πώς έχουν τα πράγματα, αυτός κάνει κακώς.

  Εδώ θυμίζω τη δική μου στάση:
  Υπερασπίστηκα τον Παπάζογλου ως πηγή, ψάχνοντας ασταμάτητα για εβδομάδες κάθε τι που μπορούσα και επικοινωνόντας ακόμη με ιστορικούς που είχαν ασχοληθεί με το αντικείμενο. Από τη μία υπήρχαν δύο σοβαρά στοιχεία ενάντια στην πηγή, από την άλλη όμως υπήρχε ένα πλήθος ικανών ιστορικών που την είχαν ασπαστεί. Ταυτόχρονα, είχα επιδιώξει να βρω από άλλο δρόμο τον κρίκο που έλειπε: την αξιοπιστία του Παπάζογλου. Πάλι έψαξα, πάλι επικοινώνησα και τίποτα. Όταν βρέθηκε όμως το τεκμήριο που χτυπούσε την αξιοπιστία του Παπάζογλου, το θέμα είχε πλέον τελειώσει. Όλα πλέον εξηγούνταν.
  Το δικό μου το συναίσθημα που είχα υπερασπιστεί την πηγή του Παπάζογλου (και επισημαίνω ότι πρόκειται για ιστορική επιτυχία του Δύτη αν κανείς δεν καταφέρει να αντικρούσει τη μελέτη του) ήταν απλώς ανακούφιση: επιτέλους, έφευγε το ψέμα από τη μέση.

  Όταν λοιπόν κάποιος, με νύχια και δόντια, προκειμένου να κρατήσει κάτι προβληματικό, είτε κάνει ότι δεν βλέπει, είτε αποφεύγει να το ερευνήσει για να μην δει την αλήθεια, αυτός κάνει κακώς, κάκιστα.
  Δεν αναφέρομαι καν στην ιδεολογική χροιά των απόψεων. Αυτή είναι δεδομένη και αποδεκτή. Εννοώ το θάρρος να παραδεχτεί κάποιος ότι μια τοποθέτηση έχει ουσιαστικό πρόβλημα και παραμορφώνει τα δεδομένα.

 223. Γς said

  Κι ο Πάπας της Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής

 224. Γιάννης Ιατρού said

  224: Εγώ βλέπω μία δική σου τέτοια με παρόμοιο περιέχομενο, στο 208

 225. Γιάννης Ιατρού said

  208==> 206

 226. Γς said

  226, 227:

  Είπαμε έχω διαφορετική αρίθμηση εγώ διότι υπάρχει μια ανάρτησή μου [που αναμένει έγκριση] και που δεν βλέπευαι εσείς.

  Ο πάπας της υπό έγκρισης ανάρτησης έχει @@ αλλά δεν αναφέρομαι σ αυτά.

 227. Πάνος με πεζά said

  Το Μαξίμου διέψευσε το ηχηρό Χατζηνικολάκειο δημοσίευμα…

 228. sarant said

  Καλημέρα. Ελευθέρωσα ένα σπαμοπιασμένο του Γς, που πρέπει να είχε και εικόνα, αλλά του έβαλα καινούργια χρονοσήμανση

 229. Γς said

  Ευχαριστώ Νίκο για την απελευθέρωση του Πάπα Αλεξανδρείας

 230. BLOG_OTI_NANAI said

  208: Και αυτό είναι απαράδεκτο, όπως και η μετατροπή πολιτικών ή πολιτισμικών γεγονότων σε θρησκευτική εσχατολογία. Ναι μεν, τα κείμενα του Κόντογλου παραπάνω αναφέρονται στο πραγματικό, ιστορικό φαινόμενο εκμετάλλευσης της Τουρκοκρατίας από τον παπισμό προς απόκτηση σφαιρών επιρροής, και ναι μεν υπάρχει στην ορθοδοξία η πληγή της Ουνίας κ.λπ., αλλά δεν είναι δυνατόν με εμμονή μια επίσκεψη του Πάπα να καταλήγει σε εσχατολογίες και φοβικά σύνδρομα. Σίγουρα και ο Πάπας έχει κάποιους στόχους στο μυαλό του πριν πράξει κάτι, αλλά δεν είναι δυνατόν να αρνείται κάποιος ακόμα και την επικοινωνία ή τον διάλογο.
  Αντίστοιχα, προβλήματα υπάρχουν και με εμμονικές συνδέσεις του… 1821 με κάθε επίσκεψη Τούρκου αξιωματούχου στην Ελλάδα, ή Έλληνα στην Τουρκία, όπως και με τις συνδέσεις κάθε γερμανού με τους Ναζί κ.λπ.

 231. Γιάννης Ιατρού said

  233: Παρ’ όλο το ΟΤΙ_ΝΑΝΑΙ :), σωστή η παρατήρησή σου!

 232. spiral architect said

  Παπικά μεζεδάκια και Pasteis de Belém – πορτογαλικά γλυκά.
  (διαβάζοντας την ειδησεογραφία των ημερών -επιτέλους- σε κανονική οθόνη υπολογιστή) 🙂
  Οπότε, δεν θα’ χουμε πια επιτροπές Μακάρθι όπως στην εποχή του Ντάσιελ Χάμετ, αλλά ευρωπαϊκές οδηγίες «για να μην επηρεάζονται αρνητικά η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ εταίρων στους τομείς των επιχειρήσεων και της έρευνας».

 233. π2 said

  Δεν ξέρω αν αναφέρθηκε η νέα χοντροκοπιά του ΤΘ, που καταφέρνει να κατηγορήσει τη Βαγενά ταυτόχρονα ως Μαρία Αντουανέτα και ως βλαχάρα: http://www.kathimerini.gr/857004/opinion/epikairothta/politikh/mia-aristokratis-sth-voylh.

  Έχει πλέον φτάσει στα δυσθεώρητα επίπεδα Τζήμερου ο διανοητής.

 234. Δεν επισήμανες όμως και το «Συγχωρήστε μου το άκομψο «βουλεύτρια», όμως νομίζω ότι ταιριάζει απολύτως στην περίσταση.»!

 235. Κι ένας νατσουλιζμός για να πάνε κάτω τα μεζεδάκια, τώρα που κρυώσανε

  http://news247.gr/eidiseis/mixani-tou-xronou/mhxanh-toy-xronoy-giannhs-kerna-kai-giannhs-pinei-pws-vghke-h-frash.4012769.html

 236. Corto said

  188 (Γς):

  Πολύ ενδιαφέρον!
  Έκθεση Πέτρου Βαμπούλη, εικαστική τέχνη -αλλά και με μουσική:

  «Την Κυριακή 8 Μαΐου θα είναι επισκέψιμη από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, όπου στις 12 θα δοθεί συναυλία του βιολιστή Αναστάση Μαυρουδή με έργα Μπετόβεν, Μπραμς και Σαινς Σανς, πάντα με ελεύθερη είσοδο.»

 237. spiral architect said

  @238: Το μενού έχει και φρούτο:
  Ο κύριος «έχω ένα φίλο που ξέρει από κομπιούτερ» 😀 έδρασε στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και τα’ κανε πτάνα.
  (κλάμα ο Κούλης …)

 238. 240

  Δεν μπορεί, ο Τσίπρας πρέπει να τους πληρώνει!

 239. spiral architect said

  … ακόμα γελάω Σκύλε! 😆

 240. Γς said

  239:

  Κοπιάστε

 241. Και τα κάνανε πουτάνα όλα, ρε φίλε. Τουλάχιστον, ο καημένος ο ΓΑΠ μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είχε πάρει και μια σκούπα ότι και καλά. Αυτοί τίποτε, σαν τα γουρούνια στα σκατά τους!

  Δες στο τουήτα το #syn_onned16 να φτιάξεις συκώτι.

 242. Ανδρέας said

  236
  αυτός ο τύπος πόθεν έσχες;
  νεορατσιστής-εθνομηδενιστής είναι;
  τερκυμία εν cranum

  ααα απ’ το χαράμ του χαρεκιά. οκ

 243. smerdaleos said

  @199, Pedis: Σμερδαλέε, (με τον Μπλογκ δεν ασχολούμαι διότι δεν έχω όρεξη, σήμερα, να του ψέξω την ανάγκη του για οπαδιλίκι στον έναν ή στον άλλον αυτοκράτορα του Βυζαντίου), δεν βγαίνει άκρη με την παράθεση αξιολογικών κρίσεων και συμπερασμάτων του ενός ή του άλλου ιστορικού.

  Καταπιαστείτε με ένα γ@μημένο συγκεκριμένο πρόβλημα, με μία σειρά ντοκουμέντων, δεδομένων, μαρτυριών και πάνω σε αυτά ας γίνουν συζητήσεις και διαξιφισμοί για την ερμηνεία τους, το ιστορικό πλαίσιο κλπ.
  —-

  Γιατί, βρε Pedis, εσύ νομίζεις ότι εγώ έχω όρεξη (ή πιστεύω ότι είναι δυνατόν) να «διαξιφιστώ» σοβαρά με έναν σαν τον Βλογ;

  Ο άνθρωπος ισχυρίστηκε ότι ο ΠΠ Γερμανός και μια ντουζίνα κατσαπλιάδες «ήταν διατεθειμένοι να συζητήσουν την ένωση των δύο εκκλησίων» !!! 🙂 🙂 🙂 🙂

  Τι να συζητήσεις σοβαρά με έναν τέτοιο άνθρωπο;

  Να του πεις ότι το επίσημο Πατριαρχείο (δλδ το ΟΥΕτΡ = Οθωμανικό Υπουργείο Ελέγχου των Ραγιάδων) είχε καταδικάσει επίσημα την Επανάσταση, αφορίζοντας ένα σωρό κόσμο και «νουθετώντας» τους ραγιάδες με τα λόγια «θα καείτε στην κόλαση όσοι επαναστατήσετε κατά του Σουλτάνου!».

  [27:45-28:35]

  Να κάτσω λοιπόν να «διαξιφιστώ σοβαρά» (όπως το έθεσες) με έναν που πιστεύει ότι ο ΠΠ Γερμανός και μια ντουζίνα ηρωικών κατσαπλιάδων μπορούσαν να συζητήσουν με τον Πάπα για την ένωση των δύο εκκλησίων;

  Θέλει μεγάλη σκέψη ότι η πρόταση που έγινε στον Πάπα ήταν: αναγνώρισέ μας τώρα ως εμπόλεμο έθνος και στήριξέ μας όσο μπορείς και αν καταφέρουμε να σχηματίσουμε ένα κρατίδιο, η εθνική εκκλησία αυτού του κρατιδίου θα τεθεί στην δικαιοδοσία του Βατικανού.

 244. Corto said

  243 (Γς):
  Ευχαρίστως!

 245. Γιάννης Ιατρού said

  188, 243, 247: Εναγωνίως αναμένουμε τις διασαφηνίσεις για το post event / follow up 🙂 🙂

 246. Η κουτοπονηργιά του Αδώνιδα

  η πηγή της είδησης είναι το έλευσις ελλήνων, όπου ο ίδιος παραδίδει (οθντκ) μαθήματα ιστορίας.

  πέραν του ότι οι Γάλλοι κινητοποιούνται για εντελώς άλλα πράματα…

 247. Άλατις!

 248. Γς said

  248:

  Σε περιμένουμε

 249. BLOG_OTI_NANAI said

  246: Μια που είδαμε το επίπεδο μελέτης του νηπιαγωγείου, που παίζει στην παιδική χαρά με τα βιντεάκια του youtube, ας δούμε τώρα και τις πλέον επίσημες πηγές.
  Όπως βλέπουμε στην δημοσίευση της γαλλικής εφημερίδας, στις 22 Σεπτεμβρίου του 1821, στην επιστολή της Πύλης προς τον Ρώσο Πρέσβη, τα γεγονότα είχαν ως εξής:

  1) Η αποστολή αναθεμάτων αποτελούσε υποχρεωτική διαδικασία κατ’ απαίτηση των Τούρκων.
  2) Οι Τούρκοι ομολογούν ότι οι επαναστάτες όχι μόνο έδειξαν πλήρη αδιαφορία για τα αναθέματα, αλλά αντιθέτως, συνέχισαν με μεγαλύτερη ένταση τη δράση τους.
  3) Οι Τούρκοι γνωρίζουν από προδότες ότι ο Πατριάρχης ήταν γνώστης των γεγονότων και ηγεική μορφή στην επαναστατική συνομωσία και σχολιάζουν μάλιστα την ένταση της Επανάστασης στη γενέτειρα του τα Καλάβρυτα.
  4) Ο Πατριάρχης εκτελέστηκε από τους Τούρκους ως προδότης.

  Και φυσικά, τα ίδια επιβεβαιώνει η έκθεση του Ολλανδού επιτετραμμένου στην Κων/πολη.

  Οπότε, άντε να δεις αν έρχομαι, και παιχνίδια κάνε με κανέναν στα μέτρα σου.

 250. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  225 – «Όταν λοιπόν κάποιος, με νύχια και δόντια, προκειμένου να κρατήσει κάτι προβληματικό, είτε κάνει ότι δεν βλέπει, είτε αποφεύγει να το ερευνήσει για να μην δει την αλήθεια, αυτός κάνει κακώς, κάκιστα.
  Δεν αναφέρομαι καν στην ιδεολογική χροιά των απόψεων. Αυτή είναι δεδομένη και αποδεκτή. Εννοώ το θάρρος να παραδεχτεί κάποιος ότι μια τοποθέτηση έχει
  ουσιαστικό πρόβλημα και παραμορφώνει τα δεδομένα.»

  ΕΥΓΕ ΒLOG, με εκπλήσεις ευχάριστα, δεν το περίμενα από σένα αυτό. Ό,τι συμβαίνει και μ΄αυτούς που επιμένουν ότι υπάρχει θεός, χωρίς να αποδεικνύουν τίποτα, άσε που αυτοί, είναι χειρότεροι, γιατί μας υποχρεώνουν επι 12 χρόνια, να διδαχτούμε τα παραμύθια τους στο σχολείο. Και πάλι ΕΥΓΕ!!!

 251. Γιάννης Ιατρού said

  251: Βάλε και καμιά διεύθυνση και streetview ρε φίλε, να ξέρει ο κόσμος 🙂

 252. BLOG_OTI_NANAI said

  253: Λάμπρο, θέλω όταν αντεπιχειρηματολογείς, να βάζεις τα δυνατά σου για να μπορεί να υπάρχει συζήτηση. Όταν η συζήτηση είναι είτε άσχετη με όσα απαντάς (έβαλες την ύπαρξη του… θεού σε μια συζήτηση για την ιστορία;), ή αν τα επιχειρήματα είναι χοντροκομμένα του στιλ «μας υποχρεώνουν επι 12 χρόνια, να διδαχτούμε τα παραμύθια τους στο σχολείo, ουγκ, ουγκ, δεν υπάρχει καν συζήτηση.
  Γράψε ωραία πράγματα, λογικά, με κάποιον ειρμό, σχετικά με αυτά που λέει ο άλλος. Αν φαίνεσαι απλά ξεροκέφαλος, ο άλλος δεν θα συζητήσει μαζί σου.

 253. Μαρία said

 254. Γς said

  254:
  Τι να τα κάνεις.
  Εσύ είσαι αετός!

 255. Γιάννης Ιατρού said

  256: χαχαχαχαχαχαχαχαχα!

 256. Γιάννης Ιατρού said

  256:

 257. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  255 – Mα δεν επιχειρηματολόγησα σε κάτι, για να αντεπιχειρηματολογήσω blog, δεν συμμετείχα (με τι προσόντα) στην συζήτησή σου με τον Σμερδαλέο, απλώς μου άρεσε αυτή η διατύπωση – διαπίστωση που έκανες στο τέλος του σχολίου σου στο 225, γιατί βρήκα πως έχει καθολική ισχύ, κι ακριβώς γι΄αυτό το λόγο, λέω πως δεν το περίμενα από σένα, εξ ου και το παράδειγμα που έφερα, και μπράβο σου που την έβαλες, (εκτός κι αν σου ξέφυγε εν τη ρύμη του λόγου) πάντως δεν βλέπω τι το ιστορικό έχει.
  Όσο για το χοντροκομμένο επιχείρημα των 12 υποχρεωτικών χρόνων, δεν ξέρω που πήγες σχολείο εσύ, αλλά εγώ, τα παιδιά μου, τα μικρά ανίψια μου, κι όσοι γνωρίζω, το βιώσαμε και το βιώνουν. Αν όμως εσύ θεωρείς ότι δεν είναι παραμύθια και θές να το συζητήσουμε, φέρε μου αποδείξεις, γιατί με παραδείγματα του τύπου, «ο θεός, είναι ενα υπέρλαμπρο φώς μέσα στο σκοτάδι, αλλά μπορεί να το δεί κανείς μόνο με τα μάτια της ψυχής» θα γίνεις σαν κι αυτούς που κατηγορείς, οπότε ας το αφήσουμε καλύτερα.

 258. Γς said

  259:

  Πάντως ο δικός μας ο Μελής «σωθηκε».

  Τον πήραν μαζί τους η νήφη μου κι ο γιος μου στην Γερμανία.
  [όπου και διασκορπίζει τα ελληνικά του γατογονίδια]

 259. Alexis said

  Σμερδαλέε, χωρίς να είμαι ειδικός, νομίζω ότι στο #36, διαπράττεις ένα μικρό (εσκεμμένο; ) λογικό άλμα.
  Αυτό που λέει ο Πιζάνιας στο βίντεο «…οι Έλληνες χριστιανοί θα τεθούν υπό την ηγεσία του Βατικανού» μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους αλλά όχι απαραίτητα με την «αλλαγή της πίστεως τους στον Καθολικισμό» όπως γράφεις εσύ από πάνω.
  Με χίλια χρόνια (τουλάχιστον) παρουσίας του Ορθόδοξου δόγματος στην Ελλάδα, θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι πρακτικά ανέφικτο (ούτε και υπάρχει αντίστοιχο ιστορικό προηγούμενο) και αυτό το γνώριζαν και οι Έλληνες που έκαναν την (όποια) πρόταση και βεβαίως ο Πάπας.

 260. Γιάννης Ιατρού said

  256: Μαρία, αυτή δεν είναι που έλεγε ότι δεν μπορούσε να ζήσει με τα 5,5 χιλιάρικα βουλευτική αποζημίωση;

 261. Είχα καιρό να ακούσω την απάντηση Κωστής Παλαμάς! Θυμάμαι ότι εμείς εκεί στα έιτιζ και νάιντιζ λέγαμε: «Στ’ αρχίδια μας κι εμάς, Κωστής Παλαμάς. Στ’ αρχίδια μου κι εμένα, Μαρία Μαγδαλένα.»

 262. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  262 – Ό,τι μαθαίνεις στην μικρή ηλικία, είναι σχεδόν αδύνατο να το αρνηθείς μετά, γ΄αυτό και οι βαφτίσεις γίνονται νωρίς. Δύο πράγματα δεν αλλάζουμε με τίποτα, θρησκεία και ομάδα (εξαιρέσεις τύπου Gee απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα-χαμόγελο) μπορεί να αδιαφορίσουμε, αλλά μαγαζί δεν αλλάζουμε, και τα δύο τα μαθαίνουμε μικροί, ΤΥΧΑΙΟ;(χαμόγελο).

 263. Γς said

  263:

  http://luben.tv/stream/63904

 264. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα και από εδώ!

  264 Το σχόλιό σας έμεινε στην καραντίνα. Εγώ πάλι δεν ήξερα αυτό με τη Μαγδαλένα.

  256 Ακόμα γελάω!

  236 Και γιατί όχι «αριστοκράτισσα»; (Τι ψάχνω, θα μου πεις)

 265. Γιάννης Ιατρού said

  266: Ναι, αυτή, thanks Γς

 266. smerdaleos said

  @262, Αλέξη: Σμερδαλέε, χωρίς να είμαι ειδικός, νομίζω ότι στο #36, διαπράττεις ένα μικρό (εσκεμμένο; ) λογικό άλμα.
  Αυτό που λέει ο Πιζάνιας στο βίντεο «…οι Έλληνες χριστιανοί θα τεθούν υπό την ηγεσία του Βατικανού» μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους αλλά όχι απαραίτητα με την «αλλαγή της πίστεως τους στον Καθολικισμό» όπως γράφεις εσύ από πάνω.
  —-

  Αλέξη, πες μου αν θέλεις ποιες είναι οι άλλες δυνατότητες του διαβάσματος της φράσης «τίθεμαι υπό την έκκλησιαστική ηγεσία του Βατικανού».

 267. Γς said

  267:

  Μαρία Μανταλένα;

 268. κουτρούφι said

  #270. Καμία σχέση.
  Στα έιτις έπαιζε αυτό:

 269. Γς said

  http://caktos.blogspot.gr/2014/05/blog-post_8400.html

 270. κουτρούφι said

  #272. Αφού φτάσαμε στην Αλίκη:

 271. Γς said

  Κι η Sainte Marie Madeleine Παρισίων

 272. Μαρία said

  Η Ραχήλ πήγε για offshore και βρήκε τα… κοινόχρηστα του Θεοχάρη http://www.altsantiri.gr/parapolitika/tin-gkafa-tou-eona-ekane-rachil-berdepse-parastatiko-kinochriston-offshore/

 273. Γιάννης Ιατρού said

  275: Έτσι είναι οι δουλευταράδες Μαρία, από μικροί στα βάσανα. Από διαχειριστής πολυκατοικίας άρχισε την καρριέρα του… Τελικά ανέβηκα κι έφτασε να γίνει διαχειριστής στο TAXIS 🙂

 274. Idom Genikhsxrhshs said

  @ 54, 74
  Στο προπατορικό ερώτημα «να κάνω εμβόλιο ή όχι;» ταιριάζει η θεωρία παιχνιδιών:
  Η πιθανότητα σοβαρής παρενέργειας εξ αιτίας εμβολιασμού είναι – ας πούμε – μία στις λίγες εκατοντάδες χιλιάδες.
  Η πιθανότητα να σε μολύνει μικρόβιο, αν δεν έχεις εμβολιαστεί αλλά ζεις στο κέντρο ενός πληθυσμού 10000000 εμβολιασμένων ανθρώπων, είναι αμελητέα, αφού το μικρόβιο δεν θα βρίσκει φορείς για να φτάσει σε εσένα (εξαρτάται βέβαια και από το μικρόβιο).
  Οπότε, αν αφήσουμε κατά μέρος την ηθική και άλλους συναισθηματισμούς, που είναι τελείως αντιπαραγωγικοί για το νεοφιλελεύθερο πεπρωμένο μας, έναν άνθρωπο τον συμφέρει ο ίδιος να μην εμβολιαστεί και να πείσει «όοοολους τους άλλους να εμβολιαστούνε.

 275. Idom Genikhsxrhshs said

  @ 55
  Παναγιώτη, βάλε μπόλικα μηδενικά μετά το 4000000, γιατί αλλιώς θα πρέπει να ξαναγραφτεί η εξελικτική ιστορία.
  😉

 276. Μαρία said

  276
  Μόνο που στο ενδιάμεσο έπεσε σε κακούς διαχειριστές: Λίμαν μπράδερς, Ασπίς, Παπακ.

 277. Pedis said

  # 269 – «Αλέξη, πες μου αν θέλεις ποιες είναι οι άλλες δυνατότητες του διαβάσματος της φράσης «τίθεμαι υπό την έκκλησιαστική ηγεσία του Βατικανού».»

  σε ποιο ντοκουμέντο αναφέρεται αυτό;

 278. Μαρία said

  http://www.unhcr.org/pages/49e486566.html

 279. Alexis said

  #269: Η φράση του Πιζάνια στο βίντεο δεν αναφέρει τη λέξη «εκκλησιαστική», είναι ακριβώς όπως την έγραψα στο σχόλιο 262.
  Ο Πάπας, και τότε και σήμερα, εκτός από εκκλησιαστικός ηγέτης είναι και φορέας πολιτικής εξουσίας.
  Το «οι Έλληνες χριστιανοί τίθενται υπό την ηγεσία του Βατικανού» μπορεί να ερμηνευθεί ως εξής:
  -Ο Πάπας, με μια διακήρυξή του, δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στον αγώνα των Ελλήνων (χριστιανικό έθνος που πολεμάει με μουσουλμάνους κλπ. κλπ.)
  -Παράλληλα βοηθάει την Επανάσταση οικονομικά, πολιτικά-διπλωματικά, στρατιωτικά (αυτό το τελευταίο με ερωτηματικό)
  Ως (πολιτικά) ανταλλάγματα σ΄ αυτό θα μπορούσαν να δοθούν τα εξής (με τη μορφή υπόσχεσης πάντα γιατί οι επαναστάτες δεν είχαν ακόμα τίποτα χειροπιαστό να προσφέρουν):
  -Η Εκκλησία του μελλοντικού ελληνικού Κράτους να αποκοπεί από το Πατριαρχείο και να αναπτύξει στενές σχέσεις με το Βατικανό.
  -Η Καθολική Εκκλησία να έχει πλήρη ελευθερία δράσης στο κράτος αυτό, ως ισότιμα αναγνωρισμένη με την Ορθόδοξη (π.χ. ίδρυση εκκλησιών, σχολείων, ιδρυμάτων κλπ.)
  -Προνόμια και ειδικές ρυθμίσεις για τους Έλληνες Καθολικούς.

  Εγώ, ως μη ειδικός επαναλαμβάνω, μέχρι εκεί μπορώ να προχωρήσω τη σκέψη μου.

  Αλλά μαζική μεταστροφή των Ελλήνων στον Καθολικισμό, πώς και με ποιά διαδικασία μπορεί να γίνει κατόπιν συμφωνίας;
  Μιλάμε για 19ο αιώνα και όχι για την εποχή του …Θεοδόσιου και του Ιουστινιανού.

 280. smerdaleos said

  @280, Pedis: σε ποιο ντοκουμέντο αναφέρεται αυτό;

  Μιλάμε για την σημασία της φράσης του Πιζάνια στο βίντεο που παρέθεσσα στο #36.

  Λέει ο Πιζάνιας «Και η πρόταση που έχουν να κάνουν στον Πάπα (Πίο Ζ΄) είναι ότι αν βοηθήσει την ελληνική επανάσταση, αν την αναγνωρίσει, τότε οι Έλληνες Χριστιανοί θα τεθούν υπό την ηγεσία του Βατικανού».

  Ο Αλέξης πιστεύει ότι αυτή η φράση του Πιζάνια δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι η εθνική εκκλησία του νεοσύστατου κράτους που θα προκύψει θα είναι Ρωμαιοκαθολική, αλλά υπάρχουν εναλλακτικά διαβάσματα τα οποία παραθέτει στο #282.

  Εσύ Pedis πως κατανοείς τα λόγια του Πιζάνια;

 281. BLOG_OTI_NANAI said

  282: Ασφαλώς και ήταν αδύνατο να γίνει και το ήξεραν και οι εκπρόσωποι και ο Πάπας.

  Όμως, αυτά που πολύ σωστά γράφεις και κατανοείς, αν κάποιος δεν τα έλεγε, θα έμεναν μερικοί με την εντύπωση ότι επειδή το είπε ο Πιζάνιας έτσι θα είναι. Γι’ αυτό άλλωστε την πάτησε ο Σμερδαλέος που το έβαλε ακριβώς για να τρολάρει.

  Για τον Πιζάνια πάντως δεν μπορεί να βρεθεί άλλοθι με τίποτα. Δεν λέει απλά «οι Έλληνες». Λέει «οι Έλληνες Χριστιανοί«. Ξέρει λοιπόν καλά τι λέει ο Πιζάνιας, και η βιβλιογραφία τεκμηριώνει το ζήτημα του διπλωματικού τεχνάσματος με ενδεχόμενη δελεαστική πρόταση προς τον Πάπα την συζήτηση Ένωσης των Εκκλησιών. Εκεί ακριβώς αναφέρεται ο Πιζάνιας και επιβεβαιώνει και το πλαίσιο της εκπομπής, διότι εκεί περιγράφεται ακριβώς το δυσμενές κλίμα της Ιεράς Συμμαχίας. Γι’ αυτό η διατύπωση του Πιζάνια είναι απαράδεκτα παραπλανητική για καθηγητή πανεπιστημίου. Ο λόγος που το κάνει αυτό, περιγράφεται στο σχόλιο 225.

 282. spiral architect said

  Αλ. Τσίπρας προχθές στην ΕΡΤ και στον Πάνο Χαρίτο: «Αφού το Προσφυγικό είναι πρόβλημα καθολικό, ήρθε ο προκαθήμενος των καθολικών»…
  (ο Χαρίτος ατάραχος μετά την έκρηξη της ρουκέτας, συνηθισμένος ων σε εκρήξεις πιο βαρέων βλημάτων)

 283. Γς said

 284. Γς said

  286:

  Ντάξει:

  13 μέρες !

 285. Alexis said

  #285: Απίστευτο!
  Αν δεν έβλεπα το βίντεο δεν θα το πίστευα ότι το είπε!!!
  Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών Ορθοδόξων Καθολικώς Διαμαρτυρόμενων (γι’ αυτά που ακούνε τ’ αυτιά μας).

 286. Pedis said

  # 285 – έλα μωρέ θέλει να κάνει χαζόπλακα και δεν του βγαίνει … το ότι είναι «λίγος» ο μικρός δεν θα το αποφασίσω από αυτήν την ατάκα επειδή το επιβεβαιώνει, τώρα πια που είναι κουρασμενος, σχεδόν κάθε μέρα.

 287. Pedis said

  # 283 – Σμερδαλέος – «Εσύ Pedis πως κατανοείς τα λόγια του Πιζάνια;»
  Δεν θα έδινα προσοχή στα λόγια του Πιζάνια διότι ενέχουν ήδη το δικό του συμπέρασμα. Θα με ενδιέφερε να δω ποια ειναι τα ντοκουμέντα στα οποία στηρίζει την κρίση του. Δεν μπορώ να βρω την περιβόητη επιστολή του ΠΠ Γερμανού και του Μαυρομιχάλη στον Πάπα. Σε αυτήν δεν αναφέρεστε;

  Από το # 284 του Μπλογκ … καταλαβαίνω ότι υπάρχει ψωμί επειδή προσπαθεί να το κάψει.

 288. smerdaleos said

  @290, Δεν θα έδινα προσοχή στα λόγια του Πιζάνια διότι ενέχουν ήδη το δικό του συμπέρασμα. Θα με ενδιέφερε να δω ποια ειναι τα ντοκουμέντα στα οποία στηρίζει την κρίση του. Δεν μπορώ να βρω την περιβόητη επιστολή του ΠΠ Γερμανού και του Μαυρομιχάλη στον Πάπα. Σε αυτήν δεν αναφέρεστε;

  Καλά, με τον Αλέξη συζητάμε τι εννοεί ο Πιζάνιας με τα λόγια που χρησιμοποιεί, όχι τα ντοκουμέντα/γεγονότα στα οποία αναφέρεται ή αν τα αποδίδει σωστά.

  Εσύ όταν ακούς κάποιον να λέει πως κάποιοι Χριστιανοί «ενδιαφέρονται να τεθούν υπό την ηγεσία του Βατικανού», τι καταλαβαίνεις ότι εννοεί ο ομιλητής;

  Τώρα για τα ντοκουμέντα και τα πραγματικά γεγονότα που λες, και εγώ έψαξα να βρω τις επιστολες και δεν κατάφερα να τις βρω ολόκληρες, μόνο αποσπασματικές αναφορές σε αυτές.

  Αυτά που βρήκα μέχρι τώρα είναι τα παρακάτω.

  Τα περισσότερα είναι από εδώ:

  https://books.google.it/books?id=Khk7AAAAIAAJ&pg=PA55&dq=Greek+revolution+Pope+Pius+VII&hl=it&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

  Η σκηνή είναι το συνέδριο της Βερόνας το 1822, όπου οι μεγάλες δυνάμεις συζητούν το θέμα της Ελληνικής Επανάστασης. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής επαναστατικής κυβέρνησης (ένας κόμης Μεταξάς και ο Γάλλος φιλέλληνας Jourdain) έφτασαν στην Αγκόνα με τρεις επιστολές γραμμένες απ΄οτον Μαυροκορδάτο (μία προσωπική για τον Πάπα, μία προσωπική για τον Τσάρο της Ρωσίας και μία γενική για να διαβαστεί ανοιχτά στο συνέδριο), αλλά οι αρχές (με εντολή του Μέττερνιχ) δεν τους επέτρεψαν να φύγουν από το λιμάνι της Αγκόνας (για να φτάσουν στην Βερόνα), επικαλούμενοι κανόνες καραντίνας.

  Εκεί οι εκπρόσωποι έστειλαν τις επιστολές και έγραψαν μία νέα για τον Πάπα Πίο Ζ΄ (έβδομο) προσπαθώντας να τον καλοπιάσουν, ώστε να μπορέσει να επέμβει εκ μέρους τους στην Βερόνα. Στο καπάκι φτάνει και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός λέγοντας πως ήρθε να δει τον Πάπα για να συζητήσει την «ένωση των δύο εκκλησιών», αλλά ούτε αυτός μπόρεσε να βγει από την καραντίνα.

  Στις πρώτες επιστολές γίνεται πολλάκις αναγνώριση του Παπικού Πρωτείου (ο Πάπας χαρακτηρίζεται ο Πατέρας και η Κεφαλή της Χριστιανοσύνης) και «αν βοηθήσει τους Έλληνες θα δει ότι αυτοί αξίζουν την αποστολική του ευλογία».

  Βρήκα και μια ερμηνεία της κατάστασης από την Ελπίδα Βόγλη (δυστυχώς, όμως, χωρίς να εξηγεί λεπτομερώς τα γεγονότα και χωρίς να παραθέτει τις επιστολές) πως εδώ οι Έλληνες επαναστάτες, για να προσεταιριστούν τον Πάπα, ρίχνουν το δόλωμα ότι ενδιαφέρονται να ιδρύσουν Χριστιανικό κράτος, αλλά όχι κατ΄ανάγκη Ορθόδοξο.

 289. BLOG_OTI_NANAI said

  290: Στο blog αυτό, μπορεί να έχω φέρει ίσα με 1.000-2.000 τεκμήρια βιβλιογραφίας με ατέλειωτες ώρες διαβάσματος ή ψαξίματος και έχεις το θράσος να μου μιλάς εμένα για «μαγειρέματα»; Ε, απάενεπόδω που βαριέσαι να πας να διαβάσεις και μόνο μιλάς… μπλα, μπλα, μπλα, μπλα. Τουλάχιστον να μιλάς, αλλά να βλέπουμε και πράξεις μαζί.

  Όπως ακριβώς τα έγραψα είναι και δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στο οποίο μπορεί να αναφέρεται για την επχοή εκείνη ο Πιζάνιας ο -το λιγότερο- παραπλανεί με αυτά που λέει.

 290. Pedis said

  # 291 – τα κοίταξα ευχαριστώ. Με την προυπόθεση ότι ο Frazee ερμηνεύει ορθά τις τρεις επιστολές και ιδιαίτερα το ντοκουμέντο βάσει του οποίου ο ΠΠ Γερμανός ήταν εξουσιοδοτημένος να συζητήσει την ένωση των υο εκκλησιών, τότε (και) ο Πιζάνιας έχει δίκιο σε αυτά που λέει.

  Για τους καχύποπτους, η καθολική εκκλησία ανέχεται και εγκρίνει διαφορες μορφές ορθόδοξης λειτουργίας και πρακτικής ακόμη και διπλα στα αχαμνά της. Για παράδειγμα,
  http://www.abbaziagreca.it/
  (οπότε κάποια λύση θα προτεινόταν, σε αυτά οι παπάδες κάνουν παπάδες, ιδιαίτερα για να πιεστεί ο εκπρόσωπος των ραγιάδων να αναλάβει καμιά πρωτοβουλία στο αφεντικό του με σκοπό τον συμβιβασμό … )

  Πάντως, θα είχε ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς τα πρωτότυπα.

 291. BLOG_OTI_NANAI said

  291: Μου δείχνεις ακριβώς που αναφέρεται κατά γράμμα η αναγνώριση του παπικού πρωτείου; Ρωτάω επειδή η μετάφραση του Frazee πουθενά δεν αναφέρει σε ολόκληρο το βιβλίο τη λέξη αυτή. Δείξτη μου τουλάχιστον να ξέρω να το ψάξω.

 292. Pedis said

  # 292 – Ε, κάνε έναν κόπο παραπάνω, αν τα έχεις διαθέσιμα, να ποστάρεις ή να μας πεις, πού να αναζητήσουμε τα πρωτότυπα. (Αν δεν τα γνωρίζεις, δεν είναι κακό, μην εξάπτεσαι χωρίς λόγο, δεν είσαι δικηγόρος υπεράσπισης του ΠΠ Γερμανού για συκοφαντική δυσφήμηση … )

  Βοήθεια από κάναν επαγγελματία του φιλντ; Κυρ-Δύτη;

 293. BLOG_OTI_NANAI said

  293: Τι λες βρε ταλιμπάν της παραχάραξης; Βρε Πιζάνια Νο2;

  Κρατάω το σχόλιο σου ώστε να θυμόμαστε την μεγαλειώδη απάτη σου:
  Ιδού τι γράφει ο Frazze:

  Και ο παραχαράκτης το μεταφράζει ότι δήθεν ο Frazee μιλάει για ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ. Τότε γιατί λέει βρε παραχαράκτη ότι είναι ΣΙΓΟΥΡΗ η μικρή υποστήριξη αν ταυτόχρονα μιλάει για εξουσιοδότηση;
  Και θυμίζω, ο Πιζάνιας μιλάει για εξουσιοδότηση από τους Έλληνες, που σημαίνει συλογική απόφαση, ο Frazee το διαψεύδει και εσύ τον παραχαράσσεις μέσα στα μούτρα μας;

 294. Pedis said

  # 296 – Moreover, Germanos was empowered to speak to the pope concerning the possibility of reunion between the Latin and the Orthodox churches.
  Frazee, p 56
  https://books.google.it/books?id=Khk7AAAAIAAJ&pg=PA55&dq=Greek+revolution+Pope+Pius+VII&hl=it&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

 295. smerdaleos said

  @295, Blog: Μου δείχνεις ακριβώς που αναφέρεται κατά γράμμα η αναγνώριση του παπικού πρωτείου;
  —-

  Έτσι για νά χουμε να γελάμε με τον Pedis, δώσε μας την δική σου ερμηνεία των χαρακτηρισμών του Πάπα και της Ιερής Έδρας του Βατικανού ως (από τις σελίδες του Freeze που παρέθεσα και υπογράμμισα με μπλε):

  (αριστερή σελίδα) The fact that the Greek president could speak of the Papacy as the «head of Christendom» (= η κεφαλή της Χριστιανοσύνης).

  (δεξιά σελίδα) […] addressed to the Pope, «the common father of the faithful and head fo the Christian religion» (ο κοινός πατέρας των πιστών και η κεφαλή της Χριστιανικής θρησκείας).

 296. BLOG_OTI_NANAI said

  297: Άκουσε με. Δεν θα τη γλυτώσεις έτσι εύκολα. O Frazee δεν μπορεί να λέει ταυτόχρονα ότι ο Γερμανός είχε εξουσιοδότηση ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ να υποτάξει τους ορθοδόξους στο βατικανό, που λέει ο Πιζάνιας, και ταυτόχρονα να λέει πάλι ο Frazee ότι η ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΘΑ ΕΒΡΙΣΚΕ ΜΙΚΡΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

  Άρα, ο Frazee δεν λέει τίποτε περισσότερο από αυτό που είπεα στην αρχή: μπορεί να υπήρξε συννενόηση μια ομάδας κυβερνητικών στελεχών, αλλά σε καμία περίπτωση εξουσιοδότηση από συλλογική απόφαση που φυσικά θα αφορούσε και το Πατριαρχείο.
  Άρα, όπως είπαμε εξαρχής, άλλο η σύμφωνη γνώμη μιας κυβερνητικής ομάδα, αλλά ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ που λέει παραπλανητικά ο Πιζάνιας.

  Θα κάνεις για πολύ ώρα ακόμα τον Κινέζο;

 297. 299 Το πατριαρχείο τι σχέση μπορεί να είχε εκείνα τα χρόνια, έχοντας αποκηρύξει επίσημα (δεν εξετάζω γιατί) την επανάσταση και όσους συμμετείχαν, συμπεριλαμβανομένου φαντάζομαι του Παλαιών Πατρών; Κουραστικό πάντως να παίζουμε με τις λέξεις, τη μια τα κείμενα εκφράζουν τους Έλληνες, την άλλη μια μικρή ομάδα… ό,τι νάναι. Εγώ πάντως δεν έχω ιδέα για αυτή την ιστορία. Έτσι ο Γερμανός ε; Στα απομνημονεύματά του δεν λέει τίποτα;

 298. Ανδρέας said

  δεν γνωρίζω τον άνθρωπο που το έγραψε αλλά γεια στα χέρια του

  Ο Νακρατζάς δεν ενδιαφέρεται να προσεγγίσει την ιστορία επιστημονικά αλλά καθαρά ιδεολογικά. 100% ιδεολογικά. Βάζει έναν προκαθορισμένο στόχο και τον «επαληθεύει» ως μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία διανθίζοντας τον δρόμο με συμπιλήματα, συρραφές και πηγές που «ταιριάζουν». Δημιουργεί έτσι μια καθαρά ιδεολογική ιστορία, όπως ακριβώς όλοι οι στρατευμένοι ιδεολογικά ιστορικοί ή ιστοριοδίφες. Στο ίδιο επίπεδο ιδεολογικής τύφλωσης είναι και ο Λιθοξόου. Ο Λιθοξόου την ίδια ώρα που θεωρεί τους Έλληνες ως Ρωμιούς, θεωρεί τους αλβανόφωνους ως εθνικά Αλβανούς και ανακαλύπτει Μακεδόνες στον 18ο αιώνα, κοινώς χρησιμοποιεί την εθνικιστική λογική για τους άλλους και την αναθεωρητική για τους Έλληνες… Οι τύποι (γ)καβλώνουν να βρίζουν την Ελλάδα, έρχονται σχεδόν σε στύση όταν τους βρίζουν, γουστάρουν αφάνταστα να προκαλούν και να θεωρούνται προδότες. Ο Κωστόπουλος δεν είναι …τόσο βιτσιόζος και μάλιστα στο βιβλίο του «Πόλεμος και εθνοκάθαρση» αποδεικνύει με επιστημονικό τρόπο τις υπερβολές ημών των ποντίων. Ο Νακρατζάς και ο Λιθοξόου είναι η μία όψη του νομίσματος της ιδεολογικής τύφλωσης. Η άλλη όψη είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Λιακόπουλος, ο Βελόπουλος, ο Σαρρής και πολλοί άλλοι που μέχρι πρότινος ήταν η mainstream εκδοχή της ιστορίας (τρισχιλιετές ελληνικό έθνος, κρυφά σχολειά κ.λπ.) και τώρα βλέπουν ότι η επιστημονική κοινότητα που χρηματοδοτείται αβέρτα από τον Σόρος, τους μασόνους, τους εξωγήινους, τα στρουμφάκια και τους Εβραίους αρχίζει και δηλητηριάζειτην κοινωνία με ντοκυμαντέρ στον Σκάι. Ένα ντοκυμαντέρ επίσης με σαφές ιδεολογικό περιεχόμενο όπου παρουσιάζονται μισές αλήθειες από μια άλλη συμμορία, αυτής του νεοφιλελεύθερου Βερέμη…
  Και όμως, ενδιάμεσα σε αυτόν τον φανατισμό πρέπει ένας υποψιασμένος αναγνώστης, ερευνητής, ιστορικός, να μπορεί να βλέπει τις υπερβολές, να έχει την οξύνοια και την ευθυκρισία που μπορεί να έρθει μόνο με διάβασμα και μελέτη. Κι εκεί, ο Νακρατζάς, ο Σαρρής, ο Λιθοξόου, ο Βερέμης είναι χρήσιμοι διότι παραθέτουν πηγές. Εκεί λοιπόν πρέπει να καταλήξει κανείς. Στις πηγές και να σχηματίσει δική του γνώμη. Πολλές φορές διαβάζοντας τις πρωτογενείς πηγές αντιλαμβάνομαι ότι αυτός που τις παραθέτει τις χρησιμοποιεί για ιδεολογικούς σκοπούς με κύριο στόχο να φτάσει σε συμπεράσματα που συνάδουν με την κοσμοθεωρία του…

  https://sarantakos.wordpress.com/2011/03/03/echthropathy/#comment-60808

  για να παραφράσουμε και τον Χατζιδάκι

  εσύ πάντως Gaumata απ’ την πλευρά του αηδόνειδος-κακοφωνίξ λιακού, βελού και ουφολόγων δεν είσαι

  και μην ξεχνάμε και τον μέγιστο αρχηγό (όλοι οι άλλοι είναι γατάκια μπροστά του) και pioneer τουρκομαγιάρο Μπουλκαρμάγκ. 🙂

 299. BLOG_OTI_NANAI said

  298: Η αναγνώριση του παπικού πρωτείου που είπες είναι μπαρούφα, διότι αυτή είναι πράξη καθαρά εκκλησιαστική. Άρα, δεν τίθεται θέμα.

  Όμως, σττο ίδιο βιβλίο ο Frazee αναφέρει επιστολή του Καποδίστρια που ονομάζει τον Πατριάρχη «κεφαλή της αγίας εκκλησίας» ενώ σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας απαγορεύεται να ονομάζεται άνθρωπος «κεφαλή της Εκκλησίας» διότι κεφαλή είναι ο Χριστός. Όπως λέει τον 17ο αιώνα η Ομολογία Κριτοπούλου, δογματικό κείμενο της Εκκλησίας, «ουδέποτε γαρ ηκούσθη παρά τη Καθολική Εκκλησία άνθρωπον θνητόν και μυρίαις αμαρτίαις ένοχον κεφαλήν λέγεσθαι της Εκκλησίας«.

  Προφανώς, ήταν θέμα κολακείας προς τον Πάπα και όωπς και ο Καποδίστριας, δεν ασχολούνταν σε βάθος με την δογματική σημασία. Αν ήταν επιστολή από Πατριάρχη ή Σύνοδο θα είχε λόγο να ερευνηθεί.

 300. smerdaleos said

  @297, Pedis

  Pedis, έχουν γίνει ταινίες γι΄αυτό που τραβάμε εμείς τώρα εδώ 🙂 🙂 🙂

 301. BLOG_OTI_NANAI said

  300: «τη μια τα κείμενα εκφράζουν τους Έλληνες, την άλλη μια μικρή ομάδα»

  Όχι, τα κείμενα σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ΔΕΝ αφορούν τους Έλληνες και σίγουρα όχι την Εκκλησία που ΜΟΝΟ αυτή θα εκτελούσε διαδικασία Ένωσης…
  Χωρίς επίσημη απόφαση των Πατριαρχείων για Ένωση, ο Πιζάνιας απλώς παραπλανεί.

  Όσο για την… αποκήρυξη της επανάστασης δες το 252, σε αρμονία με την έκθεση του Ολλανδού στην Κων/πολη και βεβαίως με το βιβλιογραφημένο δεδομένο ότι ο Γρηγόριος Ε΄ ήταν ενήμερος για την Φιλική Εταιρεία. Πέρα βεβαίως από το γεγονός ότι ήταν εν γνώση των επαναστατών όχι οι αφορισμοί θα έβγαιναν με εντολή έτσι κι αλλιώς.

  Οπότε, όταν κάποιος λέει τα αντίστροφα, δεν λέγεται απλώς παιχνίδι με τις λέξεις… Λέγεται κάπως αλλιώς.

 302. Απ’όλα αυτά που παραθέτετ, ο άσχετος εγώ συμπεραίνω πως κυκλοφόρησε σε κάποιους κύκλους της εκκλησιαστικής και πολιτικής ηγεσίας της επαναστατημένης Ελάδας η ιδέα να γλείψουμε τον Πάπα μήπως μας δώσει ή καταφέρει να μας δοθεί καμιά βοήθεια. Ιδέα καθεαυτήν πολύ λογική. Τώρα, να μιλάμε για ένωση των εκκλησιών σ’ αυτή τη συνάρτηση είναι κωμικό, αλλά ακόμα και σχέδιο υπαγωγής της ελλαδικής εκκλησίας στον Πάπα, αν μαθευόταν, θα προκαλούσε εξέγερση του λαού και του κατώτερου κλήρου. Είναι βεβαίως παμπόνηρη η Δυτική Εκκλησία και έχει, όπως επισημάνθηκε, πλήθος τρόπους να χρυσώνει το χάπι — αν η ηγεσία της εκκλησίας των επαναστατημένων εδαφών αναγνώριζε την επικυριαρχία του Πάπα, εκείνος θα έβρισκε σίγουρα συμβιβαστικές λύσεις στα θέματα λειτουργικής και άλλης πρακτικής (ημερολόγιο, ράσα, γένεια, άζυμα, μετάληψη χωρίς κρασί…), που είναι τα μόνα στα οποία θα αντιλαμβανόταν τυχόν αλλαγές ο λαός (και, ας προσθέσω, και ο κατώτερος κλήρος, κατά το πλείστον αγράμματος τότε), ώστε να δυστροπήσει. Αλλά βέβαια όλα αυτά είναι ιστορική φαντασία και όχι ιστορία…

 303. Spiridione said

  Για αρχή ψάξτε να δείτε τι λέει ο Σιμόπουλος
  https://books.google.gr/books?id=LBItAQAAIAAJ&q=%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE+%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD+%CE%A0%CE%B1%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BD+%CE%93%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D+%CE%A0%CE%AC%CF%80%CE%B1%CF%82&dq=%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE+%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD+%CE%A0%CE%B1%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BD+%CE%93%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D+%CE%A0%CE%AC%CF%80%CE%B1%CF%82&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwj3wf2foZjMAhXPOSwKHUFrAvQQ6AEIHTAA

 304. smerdaleos said

  @305, Άγγελο: η ιδέα να γλείψουμε τον Πάπα μήπως μας δώσει ή καταφέρει να μας δοθεί καμιά βοήθεια.
  —-

  Αυτό λέει και ο καημένος ο Πιζάνιας στο βίντεο, βρε Άγγελε.

  Όταν βρέθηκαν στα ζόρια στο συνέδριο της Βερόνας, οι επαναστάτες έπαιξαν ad hoc και αυτό το χαρτί της δήθεν αλλαξοπιστίας για να φλερτάρουν τον Πάπα μήπως και τους βοηθήσει.

  Όλες οι άλλες ντουζίνες σχολίων που διάβασες είναι γιατί έχουμε να κάνουμε με φονταμενταλιστή ταλιμπάν συσχολιαστή.

 305. BLOG_OTI_NANAI said

  305: Φυσικά και είναι κωμικό. Είναι προφανές.

  Άλλωστε, με αυτό ακριβώς το σχόλιο ερμηνεύει και ο Σπηλιάδης τις ανοησίες του Πιζάνια:

  Αλλά τη θέση των επιχειρημάτων εδώ και ώρα έχουν τα βιντεάκια του youtube…

 306. BLOG_OTI_NANAI said

  307: Δεν πειράζει, φέρε εσύ βιντεάκια να φέρνω εγώ τις πηγές. Ό,τι μπορεί ο καθένας…

 307. Ανδρέας said

  306 οι διπλωματικές επαφές είναι παραδοσιακές και πάνε πολύ πίσω στον χρόνο
  ένα σχετικά πρόσφατο από το 1463-79:

  Πρώτος Βενετοτουρκικός πόλεμος

  Ο πρώτος πόλεμος μεταξύ της Δημοκρατίας της Βενετίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που διήρκεσε από το 1463 ως το 1479. Ο πόλεμος έληξε με τη συνθήκη ειρήνης του 1479 που υπέγραψαν τα δύο αντιμαχόμενα μέρη, και στην οποία συμφωνούνταν οτι στη κατοχή της Βενετίας θα παρέμεναν όλα τα λιμάνια και πόλεις που κατείχε και πριν με την εξαίρεση του Άργους και της Εύβοιας. Αυτές οι δυο περιοχές αποδόθηκαν στους Τούρκους. […]

  […] Οι εχθροπραξίες σταμάτησαν για λίγο καιρό κάτι που βοήθησε και τις δυο δυνάμεις να ανασυντάξουν στρατό και στόλο. Οι Βενετοί επίσης, άρχισαν διαβουλεύσεις με τους δυτικούς ηγεμόνες και τον Πάπα για να διοργανώσουν μια καινούρια σταυροφορία εναντίον των Τούρκων. Όμως δεν βρήκαν ανταπόκριση από κανένα. […]

  […] Όταν ο βενετσιάνικος στόλος έφτασε στο Ναύπλιο άρχισε αμέσως τις εχθροπραξίες κατά των Τούρκων στο Άργος. Εν τω μεταξύ η Βενετία αποφάσισε να ενισχύσει τα στρατεύματά της και διέταξε τον Μπερτόλντο Έστε να πάρει 20,000 άντρες και να πάει στο Ναύπλιο να βοηθήσει την κατάληψη του Άργους. Οι Τούρκοι είχαν κυριεύσει και τα άλλα μέρη γύρω από το Άργος και το Ναύπλιο ενώ ένα κομμάτι του στρατού είχε εκστρατεύσει κατά της Μεθώνης, για να δημιουργήσει αντιπερισπασμό. Όταν έφτασε ο ‘Εστε, αποβίβασε το στρατό του και με προκηρύξεις κάλεσε τους Έλληνες να τον βοηθήσουν ενάντια στους Τούρκους. Πράγματι, πολλοί Αρκάδες και Μανιάτες κινήθηκαν και ενώθηκαν με τον βενετσιάνικο στρατό. Ο Λορεντάνο, πάλι πήρε το στόλο και ξεσήκωνε τα νησιά σε αποστασία εναντίον των Τούρκων, και την 1η Αυγούστου του 1463 ξαναενώθηκε με τον Έστε, μπροστά στο Ναύπλιο. Και οι δυο μαζί βάδισαν εναντίον του Άργους που τελικά το ξαναπήρανε. Ενθαρρυμένοι από την επιτυχία τους, αποφασίζουν να στραφούν προς τη Κόρινθο και να την πάρουν πίσω και αυτή. Οι Τούρκοι οχυρώθηκαν στον Ισθμό και όταν έφτασε και ο Μεγάλος Βεζύρης, Μαχμούτ Πασάς, με 80,000 στρατιώτες, οι Βενετσιάνοι εγκατέλειψαν το μέρος. Ο Μαχμούτ Πασάς προχώρησε και ξαναπήρε το ‘Αργος, προχώρησε μέχρι το Λεοντάρι και πήρε όλες τις βενετσιάνικες περιοχές, αιχμαλωτίζοντας και λεηλατώντας. […]

  […] Η Συνθήκη Ειρήνης

  Η ειρήνη τελικά ήρθε το 1479. Σύμφωνα με τη συνθήκη ειρήνης που γράφτηκε στη κοινή ελληνική, η Βενετία κράτησε το Ναύπλιο, τη Μονεμβασιά, τη Κορώνη, τη Μεθώνη και το Ναβαρίνο. Επίσης, κράτησε τη Ναύπακτο, τα Κύθηρα, τη Κέρκυρα, τις βόρειες Σποράδες, τη Κρήτη και μερικά άλλα μικρότερα νησιά. Η Εύβοια και το Άργος έμειναν στους Τούρκους. […]
  el.wikipedia.org/wiki/Πρώτος_Βενετοτουρκικός_πόλεμος

 308. BLOG_OTI_NANAI said

  306: Αυτό λέμε τόση ώρα… Αυτά γράφει και ο Frazee γι’ αυτό την πάτησε ο Pedis. Το ότι είχε εξουσιοδότηση αφορά ιδέα μιας κυβερνητικής ομάδας. Όπου και ο Frazee και ο Σπηλιάδης γνωρίζουν ότι δεν είχε καμία τύχη μια τέτοια σκέψη αφού δεν υπήρξε κάποια συναπόφαση. Ένωση Εκκλησιών δεν κάνουν οι κυβερνήσεις αλλά οι… Εκκλησίες.

 309. Έχουν πλάκα αυτές οι συζητήσεις (αν έχεις κέφι) γιατί ο καθένας υποστηρίζει μια απάντηση σε διαφορετικές ερωτήσεις. Εγώ πάντως καταλαβαίνω απ’ όσα είδα μέχρι τώρα ότι η τότε κυβέρνηση (με την όποια νομιμοποίηση είχε…) πήγε να προτείνει ένωση των εκκλησιών. Προφανώς και δεν ήταν κάτι που θα τελεσφορούσε, προφανώς ήταν κάτι που θα έμενε κενό γράμμα, πάντως το να λέει ο Πιζάνιας εν τη ρύμη του λόγου «οι Έλληνες» αντί για «η κυβέρνηση των επαναστατών» δεν είναι και καμιά, ξερωγώ, λαθροχειρία.

  Ακόμα δεν έχω δει την πρώτη-πρώτη πηγή αυτής της ιστορίας πάντως, μόνο σχολιασμούς επ’ αυτής. Και ξαναρωτάω, τίποτα δεν γράφει ο Γερμανός; Για να πούμε την αλήθεια, ωραίος ιεράρχης αν πήρε τέτοια πρωτοβουλία ερήμην της Εκκλησίας :mrgreen:

 310. Ανδρέας said

  »Όταν έφτασε ο ‘Εστε, αποβίβασε το στρατό του και με προκηρύξεις κάλεσε τους Έλληνες να τον βοηθήσουν ενάντια στους Τούρκους. Πράγματι, πολλοί Αρκάδες και Μανιάτες κινήθηκαν και ενώθηκαν με τον βενετσιάνικο στρατό. Ο Λορεντάνο, πάλι πήρε το στόλο και ξεσήκωνε τα νησιά σε αποστασία εναντίον των Τούρκων, και την 1η Αυγούστου του 1463 ξαναενώθηκε με τον Έστε, μπροστά στο Ναύπλιο. Και οι δυο μαζί βάδισαν εναντίον του Άργους που τελικά το ξαναπήρανε.»

  Αυτήν την παράγραφο μπορούμε να την ερμηνεύσουμε άνετα:

  Κοτζαμπάσηδες και Λατίνοι ενώθηκαν ενάντια στους φτωχούς κολίγους τούρκους, εβραίους έλληνες και μετά από ανασκολοπισμούς τους ανάγκασαν να δίνουν αυξημένους φόρους ώσπου αργότερα τους λύτρωσαν οι Οθωμανοί σταλμένοι από τον πύλη. Επιτέλους απελευθερώθηκαν από τον δυτικό ιμπεριαλιστικό ζυγό και ζήσαν ευτυχισμένοι.

  Είδατε τι ωραία ταιριάζει; να το στείλουμε στον Βογντάνιο για αναμετάδοση στο μπαμ του-βου.

 311. Pedis said

  Μπλογκ, λυπάμαι που στο ξαναλέω, αλλά, εκτός από ασβός … είσαι και κουτοπόνηρος για τα μέτρα πολλών σχολιαστών εδώ μέσα, τουτέστιν, χαζός.

  Ανέφερες τον Frazee ότι δεν γράφει ότι ΠΠ Γερμανός είχε πάει με εξουσιοδότηση, όπως σημείωσα απευθυνόμενος στον Σμερδαλέο, και με αποκαλείς παραχαράκτη. Σου απαντώ:

  # 296 – Moreover, Germanos was empowered to speak to the pope concerning the possibility of reunion between the Latin and the Orthodox churches.
  Frazee, p 56

  κι δεν αισθάνεσαι ντροπή κι επανέρχεσαι.

  Τώρα, αφού γνωρίζεις τόσο καλά το θέμα ώστε να σε πνίγει το δίκιο σου …
  -διαθέτεις τις τρεις επιστολές για τις οποίες κάνει λόγο ο Frazee
  -και τις αναφορές του στον Jourdain και στον Χ. Παπαδόπουλο όταν κάνει την αναφορά στις προθέσεις του εξουσιοδοτημένου ΠΠ. Γερμανού να συνομιλήσει με τον Πάπα

  ή όχι;

 312. Pedis said

  # 312 – Έχουν πλάκα αυτές οι συζητήσεις (αν έχεις κέφι) γιατί ο καθένας υποστηρίζει μια απάντηση σε διαφορετικές ερωτήσεις. Εγώ πάντως καταλαβαίνω απ’ όσα είδα μέχρι τώρα ότι η τότε κυβέρνηση (με την όποια νομιμοποίηση είχε…) πήγε να προτείνει ένωση των εκκλησιών. Προφανώς και δεν ήταν κάτι που θα τελεσφορούσε, προφανώς ήταν κάτι που θα έμενε κενό γράμμα, πάντως το να λέει ο Πιζάνιας εν τη ρύμη του λόγου «οι Έλληνες» αντί για «η κυβέρνηση των επαναστατών» δεν είναι και καμιά, ξερωγώ, λαθροχειρία.

  ναι, έτσι φαίνεται.

  Αλλά, μιας και ο Μπλογκ σκίζεται για την αλήθεια θα ‘χει υπόψην του τις επιστολές και θα μας πει πού να τις αναζητήσουμε ή ακόμη καλύτερα θα τις ποστάρει.

 313. π2 said

  Τα bold, τα κεφαλαία, οι χαρακτηρισμοί, μου θυμίζουν το εξής:

  Μια γριά Βατάλαινα θα μας σώσει.

 314. Ανδρέας said

  ο Βογκντανιος συγγενεύει με το Βογόμηλους και το πραγματικό του όνομα είναι Bogdanović bye δε γουέι που λεν και στα χωργιά μας.

 315. Pedis said

  # 303 – Είδες τι γίνεται όταν πιάνεις ένα γ@μημένο συγκεκριμένο πρόβλημα που σου λέγα παραπάνω και προσπαθεις να του βάλεις τον κώλο χάμου να σκεφτεί. Όσο πιο πολύ σβουρίζεται τόσο περισσότερο ανοίγει την τρύπα στην οποία χώνεται.

 316. Ανδρέας said

  314α) Όχι πάντα μην τα ισοπεδώνουμε όλα.
  Αν γράφαμε όλοι όσο κι ο μπλογκ να ‘σαι σίγουρος θα κάναμε πολύ χειρότερες γκάφες.

 317. Ανδρέας said

  316 λολ

 318. Pedis said

  Πάντως, το πρόβλημα είναι ενδιαφέρον. Αναρωτιέμαι αν κάποιος ειδικός μπορεί να βοηθήσει (βλ. 314-τέλος).

 319. BLOG_OTI_NANAI said

  314: Το κρυφτούλι που συνεχίζεις απλώς διαιωνίζει το ζήτημα. Τα σχόλια του στιλ «είμαστε παρεούλα» δεν σε απαλλάσσουν.
  Ψεύδεσαι λοιπόν, καθώς, εδώ υπάρχει μόνο ΜΙΑ συζήτηση: Αν υπάρχει εξουσιοδότηση θρησκευτικής υποταγής ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στον παπισμό. Όμως, τέτοια εξουσιοδότηση θα πρέπει να είναι όντως εθνική που σημαίνει ταυτόχρονα και εκκλησιαστική, διότι είτε ο Πιζάνιας είναι ανόητος είτε παραμορφώνει το γεγονός.

  Διότι «Έλληνες» ως σύνολο και αλλαγή πίστης, σημαίνει εθνική απόφαση, εθνική, συλλογική και μαζί με εκκλησιααστική απόφαση για έναρξη ενωτικών συνομιλιών.
  Όμως, ο Πιζάνιας είναι τόσο ακραίος, που ούτε καν για ενωτικές συζητήσεις μιλάει! Αναφέρεται απευθείας σε υποταγή! Άρα, λαϊκίζει σε βαθμό ακραίο.

  Εσύ λοιπόν Pedis, επικαλέστηκες τον Frazee που σε διαψεύδει ως προς την εξουσιοδότηση ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, κι όμως, εσύ λες πως ο Frazee σε δικαιώνει, ενώ εκείνος στην επόμενη παράγραφο λέει, ότι το εγχείρημα δεν θα είχε τύχη. Και όμως, εξακολουθείς να είσια προκλητικός;
  Δεν περιμένω βεβαίως να παραδεχτείς κάτι, αλλά τουλάχιστον θα το θυμάσαι.

  Το συμπέρασμα είναι ότι υποταγή θρησκευτική του ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, γίνεται μόνο με Εκκλησιαστική Ενωτική Διαπραγμάτευση, την οποία όμως διαψεύδουν οι Frazee, Σπηλιάδης και Χρυσ. Παπαδόπουλος. Κατά συνέπεια, το ζήτημα για μένα δεν είναι ο Πιζάνιας, που από αυτόν το περίμενα, αλλά η κατάντια του να θέλει κάποιος να προστατέψει την ιδεολογική του παρέα με κάθε κόστος.

 320. Ανδρέας said

  321 υπάρχει κι άλλη λύση εφαρμοσμένη στο περίπου:

  Δεν ὑπῆρχε Παλαιών Πατρών Γερμανός κῖ ὅλα αὐτὰ ἦτο κατασκευασμένοι μύθοι πρός πλουτισμόν διαφόρων Ἑλλαδέμπορων ἐκδοτῶν.
  Ἠ ἰδία τακτική ἐχρησιμοποιήθη εἷς τό παρελθόν ἀπό διαφόρους Σουσαμεμπόρους (sumeriology) ἐκδότας κατά κόρον, ἀναφερόμενοι κυρίως εἷς τάς Βαβυλωνιακάς κατακτήσεις.

 321. π2 said

  312:

  Εγώ πάντως καταλαβαίνω απ’ όσα είδα μέχρι τώρα ότι η τότε κυβέρνηση (με την όποια νομιμοποίηση είχε…) πήγε να προτείνει ένωση των εκκλησιών. Προφανώς και δεν ήταν κάτι που θα τελεσφορούσε, προφανώς ήταν κάτι που θα έμενε κενό γράμμα, πάντως το να λέει ο Πιζάνιας εν τη ρύμη του λόγου «οι Έλληνες» αντί για «η κυβέρνηση των επαναστατών» δεν είναι και καμιά, ξερωγώ, λαθροχειρία.

  Ναι αλλά αυτό που καταλαβαίνεις δεν έχει δικαίους και αδίκους, σκοτεινούς παραχαράκτες και έντιμους λογίους, παρτιζάνους και ταλιμπάνους. Δεν έχει γούστο δηλαδή.

 322. BLOG_OTI_NANAI said

  Πάντως στο ιστορικό έργο του ο Π.Π. Γερμανός, μιλάει μόνο για γνωστοποίηση του ελληνικού ζητήματος και έρανο στην Ευρώπη και στον Πάπα. Δεν αναφέρει συζητήσεις για Ένωση. Θα το ψάξω όμως καλύτερα και θα επανέλθω.

 323. Ανδρέας said

  323 συνέχεια
  Βάλε τόνο στο αρχικό δεν τύπωσε το σε κιτρινισμένο χαρτί και θα ‘χεις έναν Πόδασγλη μούρλια να τον πιεις στο ποτήρι.

 324. BLOG_OTI_NANAI said

  324: Αφού πετάγεσαι που πετάγεσαι, γιατί δεν αναφέρεις ότι το σχόλιο που επικαλείσαι, είναι του pedis, που ήδη αλλοίωσε την θέση του Frazee ώστε να μπορέσει να κάνει την αναφορά του Πιζάνια «να μην έχει… γούστο».

 325. Ανδρέας said

  Το Frazee γιατί το γράφεται έτσι; Φραντζής λέγεται ο άνθρωπος. Μου θυμίζει τας αρσακιάδας του πμ ζορρό.

 326. Pedis said

  # 322 – Μπλογκ, σου ‘δωσα (και δεν σου έπρεπαν) δύο ευκαιρίες και δεν τις εκμεταλλεύτηκες. Μου επιβεβαιώνεις την άποψη ότι εκτός από εντιμότητα χάνεις και σε νιονιό.

  Μιας που ο Μπλογκ δεν έχει ιδέα για ποιο θέμα εξοργίζεται, πανικοβάλλεται και υβρίζει, αφού δεν έχει υπόψην του

  -τις τρεις επιστολές και τις ενδείξεις ή τα ντοκουμέντα πάνω στα οποία στηρίχθηκε ο Frazee (# 291, βλ. επ. 297) να αναφερθεί στην εξουσιόδοτηση που είχε ο ΠΠ Γερμανός να συζητήσει την ένωση των δύο εκκλησιών με τον Πάπα με αντάλλαγμα την υποστήριξη του Βατικανού
  – που τις αναφέρει κι ο Σιμόπουλος (στο χωρίο του #306 που παραθέτει ο Σπύρος) αλλά κι ο ίδιος ο Πιζάνιας στο βίντεο που παρέθεσε ο Σμερδαλέος στο # 36,

  και που, αν δεν δω τα χοτ … ντοκουμέντα, δεν θα μπορέσω να αποκτήσω μία πρώτη εικόνα αν, δηλ. οι παραπάνω έχουν πάρει (γενικά) σωστή θέση ή έχουν φτάσει σε σωστή ερμηνεία ή όχι.

  Πέραν από το συγκεκριμένο πρόβλημα, θα προτιμούσα η περίπτωσή του Μπλογκ να ήταν για γέλια αλλά, μάλλον, είναι για λύπηση.

 327. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

 328. π2 said

  Κάπου εδώ να θυμίσω ότι η όλη Πιζανιάδα άρχισε με αυτό το κατηγορητήριο:

  Φυσικά, όπως μας λέει ο Σπηλιάδης αυτοί δεν ήταν «οι Έλληνες» όπως θα ήθελε ο Πιζάνιας, αλλά μια ομάδα κυβερνητικών στελεχών χωρίς ουδεμία εξουσιοδότηση.

  Ο Σπηλιάδης βεβαίως (σελ. 440), του οποίου ο χαλκέντερος Πουαρώ παραθέτει την υποσημείωση αλλά όχι το κυρίως κείμενο, γράφει ρητά ότι η αποστολή Π. Πατρών Γερμανού και Μαυρομιχάλη ορίσθηκε από την Κυβέρνηση κι όχι από «μια ομάδα κυβερνητικών στελεχών», ό,τι κι αν αυτό σημαίνει, κι ότι στόχος της αποστολής ήταν η ένωση. Η αναφορά στην Κυβέρνηση εξάλλου από τον Σπηλιάδη είναι αυτονόητη, αφού η αποστολή προέρχεται από επίσημη απόφαση της Προσωρινής Διοικήσεως (την έχει ο Καμπούρογλου, σελ. 46-47, μεταξύ άλλων). Ο ίδιος ο Γερμανός (βλ. την πρώτη του επιστολή προς τον Ιγνάτιο στη σελ. 47 του Καμπούρογλου), έχει πλήρη επίγνωση του εθνικού του ρόλου: «διωρισμένοι παρά της Σεβαστής Πατρίδος» λέει.

  Δεν μ’ ενδιαφέρει να μπω στην ουσία του θέματος, κι ούτε θέλω να παραστήσω τον ειδικό σε θέμα στο οποίο είμαι άσχετος. Αλλά όταν γράφονται σχόλια επί σχολίων επειδή κάποιος αρχίζει και κουνάει το δάχτυλο για έναν ιστορικό που απλώς αναπαράγει την ερμηνεία ενός γεγονότος που δίνουν καλά πληροφορημένες πηγές της εποχής κι επειδή φωνάζει ΔΥΝΑΤΑ, με κεφαλαία και με bold, «λαθροχειρία», κάνοντας ο ίδιος λαθροχειρία, κάπου πάνε στράφι και τα τόσα bytes, όχι;

 329. Θρασύμαχος said

  Από τη χθεσινή Αυγή, συντακτικοί νεωτερισμοί πολιτευόμενου καθηγητή της Φιλοσοφικής: http://www.avgi.gr/article/6457165/dimosies-bibliothikes-mellon-kai-prooptikes «Μελετώντας πιο συστηματικά τον θεσμό και συνεργαζόμενοι με τις βιβλιοθήκες, έγινε σαφές ότι τα θέματα που χρήζουν άμεσης διευθέτησης αφορούν …»

 330. smerdaleos said

  @330, Γρηγόρη:

  Τι να σου κάνουν οι BZD … εδώ έχουν μπλοκάρει τελείως οι υποδοχείς GABA και δεν ενεργοποιούνται «ούτε χειροκίνητα». 🙂

 331. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #331
  Τι τόθελες; Τώρα να δεις τι σε περιμένει. Θα πάει το bold και ενίοτε τα caps γόνα! 😀

 332. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #333
  Γιατρέ μου! Εντυπωσιάζομαι! 😀

 333. Ανδρέας said

  Καλά, αν είμαστε σοβαροί!
  Μιλάμε για βιβλίο της δεκαετίας του ’60 το οποίο συνοδεύεται από την ατμόσφαιρα της εποχής. Το πρώτο που πρέπει να κοιτάξει ο ερευνητής-σχολιαστής είναι το περιβάλλον και την εποχή που τοποθετείται το σύγγραμμα. Τι είχε γίνει το ’70 που εκδόθηκε το βιβλίο; Τζάμπα καίει η λάμπα λέμε… Ψάξτε την αντικειμενικότητα με αυτό τον τρόπο λολ.
  Βρε μόνο για μουσειακό δείγμα αξίζει αυτό το βιβλίο. Ή για μελέτες της προπαγάνδας μέσα στον χρόνο.
  Τον είπα και Φραντζή τον Κάρολο.

 334. Γιάννης Ιατρού said

  281: Μαρία
  Πιστεύω ότι το έχεις υπ΄οψη, ε;
  http://demasamere.blogspot.gr/2007/03/to-dr-from-demasamereatyahoocom-re.html

 335. Και το όνομα αυτού: Boaty McBoatface! Οι βρετανοί τρολλοσύντροφοι νίκησαν!

 336. Pedis said

  το κακό είναι ότι ξεφτιλίστηκε χωρίς να έχει υπόψην του ποιο είναι το θέμα. Το ότι η ελληνική αντιπροσωπεία, με εξουσιόδοτηση της κυβέρνσησης, πήγε στην Ιταλία με σκοπό να μεταβεί τελικά στη Βερόνα αναφέρεται σε πλήθος μελετών και βιβλίων που ακόμη κι μη ειδικοί μπορούν να αναζητησουν στο ίντερνετ. Παρόμοια, αναφέρεται και η πρόθεση του ΠΠ Γερμανού να συνομιλήσει για ένωση των Εκκλησιών.

  Με την προυπόθεση ότι οι επιστολές και τα ντοκουμέντα είναι πραγματικά και οι ιστορικοί που βασίζονται σε αυτά έχουν γνώση και δεν αντιγράφει ο ένας τον άλλον, ο Μπλογκ, αν θέλει να αντεπιχειρηματολογήσει θα πρέπε να τα ‘χει υπόψην του και να φέρει αποδείξεις ότι όλοι τους ψεύδονται, υπερβάλλουν, παραπληροφορούν κλπ. Αντί αυτού επιλέγει να ξεφτιλιστεί (και χωρίς σπουδαίο λόγο) και να βγάλει τρελούς, παραχαράκτες, απατεώνες. Ποιος; Ο Μπλογκ! Μωρέ μπράβο!

 337. smerdaleos said

  @331,333: Τι τόθελες; Τώρα να δεις τι σε περιμένει. Θα πάει το bold και ενίοτε τα caps γόνα!
  —-

  «The Empire Strikes Back» 🙂 🙂 🙂

 338. Ανδρέας said

  331 Δεν ξέρω αλλά αυτά τα αρχεία είναι επιβεβαιωμένα από ξένες πήγες παράλληλα ή μόνο από τα ελληνικά αρχεία; Επιβεβαιώνονται ας πούμε από την καθολική εκκλησία ή μόνο στην ελληνική αλληλογραφία στηρίζονται; Αναφέρεται πουθενά σε αυτό ο Frazee ή οι Έλληνες που μας έδωσες;

 339. Γς said

  Η παγίδα.

  Μου κράτησε αυτή τη φορά έναν Παναγιωταρέα.

  281, 137:

 340. Γς said

  ->337:

 341. Ανδρέας said

  Τότε το ’60-70 έγραψε αυτό που συζητάτε. Μετά έγραψε το
  Catholics and Sultans: The Church and the Ottoman Empire 1453-1923Jun 22, 2006 by Charles A. Frazee
  Έχω την απορία τι μπορεί να γράφει εκεί μέσα αλλά δεν πρόκειται να αφιερώσω ούτε λεπτό. Αν μιλάει κατά της Ελλάδας θα το μάθουμε από τον gaumata κι αυτό είναι σίγουρο στανταράκι. Είναι λαγωνικό σε τέτοια.

 342. BLOG_OTI_NANAI said

  Επίσης, να προσθέσω:

  ούτε τα απομνημονεύματα του ΠΠ Γερμανού αναφέρουν τίποτα για Ένωση των Εκκλησιών.
  – ούτε τα υπομνήματα του.

  Σε αυτά, οι εντολές αναφέρονται γενικές, να απευθυνθούν στους μονάρχες και στον Πάπα και να ζητήσουν την ανεξαρτησία του Έθνους ή δάνεια.
  Παράδειγμα:

  – Επίσης ο Καμπούρογλου στη μελέτη του για τον ΠΠ Γερμανό, παρά το γεγονός ότι αναφέρεται στην αλληλογραφία του και στις πράξεις του λεπτομερώς και ανά μήνα, δεν αναφέρει κάτι για Ένωση. Μάλιστα, ο Χρυσ. Παπαδόπουλος που καταλήγει ότι ο ΠΠ Γερμανός ΔΕΝ είχε εξουσιοδήτηση για να κανονίσει Ένωση Εκκλησιών, επικαλείται και τον Καμπούρογλου.

  Επίσης, τα γράμματα προς τον Πάπα υπάρχουν σε ελληνική μετάφραση και ούτε το κυβερνητικό γράμμα προς τον Πάπα της της 29/8/1822, ούτε αυτό της 3/11/1822 περιέχει οποιαδήποτε αναφορά σε Ένωση των Εκκλησιών.

  Και βεβαίως, ΑΝ ο Frazee αναφέρεται σε αυτά τα γράμματα προς τον Πάπα, η ελληνική μετάφραση δεν λέει ότι «ο Πάπας είναι αρχηγός της Εκκλησίας», αλλά λέει η ελληνική κυβέρνηση, «δώστε τα γράμματα που σας στέλνουμε στους μονάρχες της δύσης, διότι είστε αρχηγός στην Εκκλησία που ανήκουν οι περισσότεροι μονάρχες της δύσης». ΑΝ εκεί αναφέρεται ο Frazee, τότε ο δύο διατυπώσεις έχουν τεράστια διαφορά.

  Τελευταίο, που δείχνει και τελειωτικά και περίτρανα ότι ο Πιζάνιας δεν τιμά τη θέση του, είναι από τον Βακαλόπουλο, που αναφέρεται με λεπτομέρειες στο γεγονός, και εντούτοις, εκτός ότι βεβαιώνει πως επρόκειτο για συνεννόηση μια ομάδας κυβερνητικών, καταλήγει ότι «τέτοιος ΠΕΡΙΠΟΥ» ήταν ο σκοπός του Γερμανού! Κατά συνέπεια, ο Πιζάνιας και οι υποστηρικτές του, είναι εκτεθειμένοι από κάθε πλευρά, και όπως από την πρώτη στιγμή είπα βάση της βιβλιογραφίας, δεν υπήρχε καμία υπόσχεση υποταγής των Ελλήνων όπως ο απαράδεκτος Πιζάνιας είπε παρά μόνο ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ συμφωνία ΜΕΡΙΚΩν κυβερνητικών μελών και ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ πρωτοβουλία του ΠΠ Γερμανού, χωρίς ΟΥΤΕ και αυτό να είναι βέβαιο:

  Έτσι κάπως τελείωσε το πανηγυράκι… και τώρα βάλτε βιντεάκια της παρηγοριάς.

 343. BLOG_OTI_NANAI said

  Η απάτη του Π2 καταντάει αηδία, όταν στο κάτω μέρος της ΙΔΙΑΣ σελίδας ξεκινάει η υποσημείωση όπου ο Σπηλιάδης λέει ξεκάθαρα για ΟΛΙΓΑ ΑΤΟΜΑ, και η εικόνα για γκαβούς, υπάρχει στο σχόλιο 308.

  Αν αυτό δεν είναι ρεζιλίκι του Π2 τότε τι είναι; Δεν είδε την υποσημείωση άραγε; Μόνο αυτό μένει να μας πει.

  Επίσης δεν μας είπε, σε ποιο σημείο ο Καμπούρογλου μιλάει για εντολή Ένωσης, και για να είμαστε ακριβείς, «υποταγή στο βατικανό».

  Περιμένω…

 344. Spiridione said

  Τέτοιος ΠΕΡΙΠΟΥ; 🙂 Τι είναι αυτό πάλι; Έγραψε τέτοιο πράμα ο Βακαλόπουλος;

 345. BLOG_OTI_NANAI said

  Επίσης, επειδή οι συνομιλητές τείνουν να το «ξεχνάνε», δεν συζητάμε τα πόσα καντάρια απάτης περιέχει η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ διατύπωση του Πιζάνια:

  «οι Έλληνες Χριστιανοί, θα τεθούν υπό την ηγεσία του Βατικανού«.

  Και φυσικά, αυτό δεν σβήνεται με τίποτα.
  Άρα:

  1η Απάτη:
  – Προβαίνει σε απατηλούς ισχυρισμούς ο Πιζάνιας, όταν γνωρίζει ότι μια πολιτική κυβερνητική ομάδα ΔΕΝ μπορεί να εγγυηθεί υποταγή θρησκευτικής πίστης όλων των Ελλήνων.
  2η Απάτη:
  – Προβαίνει σε απατηλούς ισχυρισμούς ο Πιζάνιας, όταν ξέρει ότι για κάτι τέτοιο, τουλάχιστον για να έχουν ουσία όσα λέει, απαιτείται εκκλησιαστική Συνοδική απόφαση.
  3η Απάτη:
  – Δεν υπάρχει κανένα τεκμήριο που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του Πιζάνια για «υποταγή στο Βατικανό».

  Τα μόνα στοιχεία που έχουμε είναι, η υπόθεση ή η υποψία (διότι καμία συνάντηση δεν υπήρξε), ότι ο ΠΠ Γερμανός, με πρωτοβουλία δική του και συμφωνία με ομάδα κυβερνητική, θα έλεγε ως ψευδές επιχείρημα στον Πάπα για συζήτηση περί Ένωσης. και όχι υποταγή κάτω από την ηγεσία του Βατικανού.

 346. Γς said

  337:

  http://caktos.blogspot.gr/2014/09/said-13-2014-at-1454.html

 347. π2 said

  334: Μην ανησυχείς. Μπήκα είναι η αλήθεια στον πειρασμό να γράψω ένα μακρινάρι à la manière de, αλλά είμαι too old for this shit.

 348. Spiridione said

  308. Ο Σπηλιάδης όταν μιλάει για ολίγα άτομα δεν εννοεί για ολίγα άτομα μέσα στην κυβερνητική ομάδα, στην κυβέρνηση, αλλά ότι τα μέλη της κυβέρνησης είναι ολίγα άτομα σε σχέση με το σύνολο των Ελλήνων. Αυτό καταλαβαίνω τουλάχιστον εγώ από την υποσημείωση του Σπηλιάδη.

 349. BLOG_OTI_NANAI said

  347: Δεν βλέπεις την εικόνα; Τι ρωτάς;

  350: Δεν ξέρω αν είσαι too old για να μας ζαλίζεις, αλλά σίγουρα δεν είσαι too old για να πεις για ποιον λόγο διαστρέφεις τον Σπηλιάδη όταν ο ίδιος μιλάει για ολίγα άτομα; Και πόσο ντροπιαστικό είανι να βλέπεις την εικόνα στο σχόλιο 308 που έβαλα τα λόγια του Σπηλιάδη και εντούτοις να τον διαστρέφεις; Για αυτά δεν είσαι too old ή μήπως θα κρυφτείς πίσω από τη σωρεία των συμμαχικών σχολίων με τις εικονίτσες και τα βντεάκια σαν τον Pedis και τον Σμεραλέο που μεττρέπουν το νήμα σε διαδικτυακό νηπιαγωγείο με τις ανοησίες που αναρτούν καταστρέφοντας τη ροή των σχολίων;

 350. 346 Τα ολίγα άτομα που λέει ο Σπηλιάδης είναι σαφέστατα η κυβέρνηση. Εννοεί πώς μια ολιγομελής σχετικά κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβάλει σε ολόκληρο το ελληνικό έθνος κλπ. (εφόσον «η Κυβέρνησις είχε δώσει οδηγίας προς τον Π.Πατρών και τον Μαυρομιχάλην να παρενείρωσι προς τον Πάπα και την ένωσιν της ανατολ. Εκκλησίας με την δυτικήν«. Τίποτα φοβερό δεν έγινε τελικά, αλλά φυσικά αυτό που είπε ο Πιζάνιας στέκει.

 351. https://www.instagram.com/monicabellucciofficiel/

 352. Ουπς, βιάστηκα λίγο. Να τι γράφει ο Τρικούπης: «Εσκόπευε δ’ ο Π.Πατρών να παρενείρη, κατ’ εισήγησίν τινων των εν τοις πράγμασι, προς ευόδωσιν του πολιτικού σκοπού, την ένωσιν των εκκλησιών».
  Βέβαια, ο Τρικούπης έγραφε δέκα χρόνια μετά τον Σπηλιάδη, ο οποίος μοιάζει να είναι η πηγή του, και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να παρερμηνεύει τον δεύτερο (μια και η διατύπωση που αντιγράφω στο #353 είναι αρκετά σαφής).

 353. BLOG_OTI_NANAI said

  351: Ο Σπηλιάδης, απλώς διαψεύδει τον Πιζάνια. Αυτό το γιγάντιο πράγμα, δηλ. μια πραγματική εκστρατεία πειθούς, που να αλλάξει τα όσα πίστευαν οι ορθόδοξοι, ώστε να τεθούν υπό τον Πάπα, που ο Πιζάνιας το έβαλε σε μια πρόταση σαν να ήταν κουλουράκια του Πάσχα, ο Σπηλιάδης μας λέει ότι ήταν αδιανόητο να έχει κάποιος στο μυαλό του ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί διότι ήταν ένα τεράστιο εθνικό ζήτημα. Αυτό λέει ο Σπηλιάδης. Άλλωστε όμως και ο Βακαλόπουλος μιλάει για «ΜΕΡΙΚΑ ΜΕΛΗ»

  ΥΓ
  Να πω καταρχάς πώς ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ εμφανίστηκε εδώ από τους «ερευνητές» της συμφοράς δεν είναι ΤΙΠΟΤΕ άλλο από όσα στοιχεία έδωσα ΕΓΩ ο ΙΔΙΟΣ στο σχόλιο 106. Το γεγονός ότι πάνε κάποιοι να μου κάνουν τον έξυπνο με όσα εγώ τους έδωσα, είναι θέμα ψυχανάλυσης.

  Το ζήτημα είναι ότι την δήθεν πρόταση της όντος ΑΛΛΑΞΟΠΙΣΤΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, δηλαδή μια εντελώς κωμική υπόθεση (όπως ωραία το γράφει ο Άγγελος στο 305), πάει ο Πιζάνιας να μας πείσει ότι ήταν γεγονός ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ. Χωρίς να ντρέπεται, το αναφέρει σαν να περιμένανε όλοι το νεύμα του Πάπα και ήταν έτοιμοι να αλλαξουν πίστη. Ε, αυτό λέγεται τουλάχιστον παραπλάνηση..

  Με τις προυποθέσεις που αναφέρονται, και με τα στοιχεία πυο υπάρχουν και τα τόσα που δεν υπάρχουν, αφού οι συναντήσεις δεν έγιναν ποτέ, όλο αυτό δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα διπλωματικό τέχνασμα. Αυτό δηλ. που είπα εξαρχής. Όχι όμως και να μετατρέπεται αυτό από τον Πιζάνια σε όντος πρόταση αλλαξοπιστίας των Ελλήνων, όταν ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο θα είχε ξεκινήσει και τρίτο εμφύλιο τουλάχιστον εκείνη την εποχή.

 354. sarant said

  Ευχαριστώ και για τα από εδώ νεότερα!

  Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί λαθροχειρία αυτο του Πιζάνια.Υπήρξε επίσκεψη, υπήρξε εξουσιοδότηση και αυτονόητα θα γινόταν μια κουβέντα όπως αυτή που λέει ο Άγγελος στο 305.

 355. BLOG_OTI_NANAI said

  353: Φυσικά δεν στέκει, αλλά είναι και εντελώς παράλογο να το αναφέρει ο Πιζάνιας με τέτοιο τρόπο όπως αναφέρω στο 356.

  Και βεβαίως, ξεχνάς και πάλι Δύτη, ότι το ζητούμενο σας είναι ούτε καν συζητήσεις για Ένωση, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν δεκάδες διαφορετικά χαρακτηριστικά.
  Ο Πιζάνιας θα λούζεται εσαεί την απάτη, διότι δεν υπάρχει τεκμήριο που να τον επιβεβαιώνει, για «ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ».

  Μέχρι στιγμής, ακόμα και οι συζητήσεις για Ένωση είναι ενδεχόμενες και υποθετικές, αφού ούτε καν συνάντηση έγινε, ο Βακαλόπουλος δεν παρέχει βεβαιότητες, ο Χρυσ. Παπαδόπουλος το αρνείται, στα Απομνημονεύματα του ΠΠ Γερμανού δεν βρήκα αναφορά ούτε καν σε Ένωση, στα υπομνήματα του ΠΠ Γερμανού δεν βρήκα επίσης αναφορά ούτε καν σε Ένωση, στον Καμπούρογλου επίσης δεν βρήκα αναφορά ούτε καν σε Ένωση.

  Και όμως, δεν ψάχνουμε ούτε καν αίτημα για συζήτηση περί Ένωσης: ψάχνουμε τεκμήρια για «ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ» και μάλιστα με προϋποθέσεις που να αναδεικνύουν την εγκυρότητα του Πιζάνια, δηλ. με τις προϋποθέσεις κοινής αποδοχής Κλήρου και λαού ώσττε τότε και μόνο τότε να έχει νόημα η φράση του Πιζάνια.
  Διαφορετικά, δεν βγαίνει λάδι με τίποτα.

  Θα έπρεπε να πει:
  «μερικοί Έλληνες σκέφτηκαν να ανοίξουν κουβέντα για Ένωση των Εκκλησιών». Μόνο αυτό θα δικαίωνε τον Πιζάνια αλλά όχι αυτό που τελικά λέει στο βίντεο.

 356. BLOG_OTI_NANAI said

  357: Νίκο απαντώ ξεκάθαρα στο 358. Έπρεπε να πει αυτό που λέω στο τέλος. Τα τεκμήρια δεν δικαιολογούν τίποτε περισσότερο από αυτό, πόσο μάλλον τσουβάλι όλοι οι Ελληνες, έτοιμοι απίκο να περιμένουν τι θα πει ο Πάπας για να αλλάξουν πίστη. Ήμαρτον.

 357. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Κι επειδή εδώ λεξιλογούμε, η παρομοίωση κάποιος βάζει κάτι κάπου «σαν να ήταν κουλουράκια του Πάσχα» είναι δόκιμη;
  Αν ναι, μοι προξενεί αλγεινοτάτην εντύπωσιν η μη επισήμανσίς της υπό του ρέκτου κ. Σαραντάκου εις τον μακρόν βίον του παρόντος ιστολογίου; Διατί την απέκρυψεν; Εάν προκληθώ θα προβώ σε αποκαλύψεις άνευ φόβου νέας πορτοκαλιάς κάρτας!

 358. Ο Σπηλιάδης και ο Τρικούπης μιλάνε καθαρά για πρόταση για ένωση. Το κατά πόσο αυτό ήταν διπλωματικό τέχνασμα (που προφανώς ήταν, όπως στο κάτω-κάτω και η δήλωση υποτέλειας στην Αγγλία) είναι άλλο θέμα. Το ζητούμενό μου, θα έπρεπε να είχες καταλάβει, είναι να βρω τι ξέρουμε για αυτή την ιστορία. Ούτε να δικαιώσω κανέναν ούτε να σας φλομώσω στα μπολντ, τα κεφαλαία και τους χαρακτηρισμούς. Να σου πω και κάτι; Είμαι σίγουρος ότι αν ο Πιζάνιας είχε πει με πολλή προσοχή «ο Παλαιών Πατρών πήγε με μυστηριώδη εξουσιοδότηση να προσφέρει στον πάπα την ένωση» πάλι ψεύτη θα τον έβγαζες! Ωραίος ιεράρχης όμως, χωρίς συνοδική απόφαση… 😉

 359. smerdaleos said

  @348: θα έλεγε ως ψευδές επιχείρημα στον Πάπα για συζήτηση περί Ένωσης. και όχι υποταγή κάτω από την ηγεσία του Βατικανού.
  —-

  Για πες μας τώρα ποια η διαφορά ανάμεσα στην «υποταγή» στον Πάπα και στην «ένωση των δύο εκκλησιών».

  Ενωτικοί όπως ο Ισίδωρος του Κιέβου και ο Βησσαρίων έγιναν ή δεν έγιναν Καθολικοί και υφιστάμενοι του Πάπα;

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%83%CE%AF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9A%CE%B9%CE%AD%CE%B2%CE%BF%CF%85

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B7%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%89%CE%BD_%CE%BF_%CE%A4%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%82

  Δες το όλο (μικρό είναι), αλλά απλώς σου εστιάζω την προσοχή στο τι θα πει «ενωτικός».

  [00:30] |Έχει (ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ οΠαλαιολόγος μαζί του στις επάλξεις) τον Ισίδωρο του Κιέβου, ο οποίος είναι μητροπολίτης του Κιέβου Έλληνας, αλλά δέχονται τα πρωτεία του Πάπα.

 360. π2 said

  352: Στα σοβαρά τώρα, αν νομίζεις ότι έχω την παραμικρή όρεξη ν’ ασχολούμαι επί μακρόν με τα δικολαβίστικά σου διαβάζεις τον διαδικτυακό σου περίγυρο με την ίδια οξύνοια με την οποία ερμηνεύεις τα ιστορικά τεκμήρια.

 361. 353-354 Και μόνο από το ρήμα που χρησιμοποιεί, θαρρώ, είναι μάλλον βέβαιο ότι πηγή του Τρικούπη ήταν ο Σπηλιάδης. «Παρενείρω» σημαίνει, λέει, παρεμβάλλω.

 362. BLOG_OTI_NANAI said

  363: Στα σοβαρά τώρα, αν υπάρχει κάτι που είναι θετικό για σένα, τον pedis και στον σμερδαλέο στην περίπτωση αυτή, είναι ότι τα συμμαχικά παιχνιδάκια στο διαδίκτυο, και τα παρεΐστικα υποστηρικτικά μηνυματάκια, πάντα προσφέρουν μια παρηγοριά.
  Αρκέσου σε αυτήν, κι αν εξακολουθείς να αμφιβάλεις, που δεν πιστεύω ότι θα σκεφτόσουν να το κάνεις, τα θέματα ιστορία είναι χιλιάδες, και αφού τα κατέχεις τόσο καλά, είμαι εδώ τριγύρω πάνω από 3 χρόνια τώρα, και εδώ είμαστε να σε δω… «μεγάλε ερευνητή».
  Αλλά, ξέχασα, καλύτερα να υποθέσω ότι στα δεκάδες θέματα που συζητήθηκαν εδώ, εσύ απλά «δεν ασχολείσαι»… Οπότε, άμα ασχοληθείς, δίδαξε μας και κάτι.

  362: Σμερδαλέε ο Μάρκος Ευγενικός δεν πήγε στη Φερράρα; Αυτός ο αρχηγός των ανθενωτικών τελικά, δεν πήγε εκεί για να συζητήσει την Ένωση; Λες να εννοούσε με την ένωση την υποταγή στον Πάπα; Επιστροφή στις αποφάσεις των Οικ. Συνόδων και στην Πενταρχία με πρωτείο τιμής χωρίς φιλιόκβε κ.λπ. εννοούν με την Ένωση οι Ορθόδοξοι…
  Και η ίδια η έννοια της Ένωσης δηλ. απέχει χιλιόμετρα από την Πιζανιά περί «υποταγής» που συζητάμε.

  Επίσης, λέει η Αρβελέρ ότι ο Παλαιολόγος ήταν ενωτικός; Διότι μπορεί να υπέμεινε πολλά λόγω της θέσης του, αλλά λέει ότι ήταν ενωτικός; Επειδή βαριέμαι να το δω το συγκεκριμένο.

 363. BLOG_OTI_NANAI said

  364: Και τον ερμηνεύει ως «κατ’ εισήγησίν τινων» όπως ακριβώς και ο Βακαλόπουλος.

 364. ΟΚ Μπλογκ, είσαι σοβαρότερος ερευνητής από τον π2… γιαυτό τις προάλλες στην πρεμούρα σου έφερες τους Οθωμανούς να κάνουν παιδομάζωμα στην Κρήτη έναν αιώνα πριν πατήσουν το πόδι τους στο νησί :mrgreen:

 365. Pedis said

  # 361 – Ναι, μωρέ, Δύτη.

  Πάντως, ο τύπος είναι άπαιχτος. Η τακτική του λειτουργεί στον προφορικό λόγο, όχι στον γραπτό. Και δεν υπάρχει κανείς να τον μαζέψει. Κάνει συνέχεια σκρίνινγκ ο Αντρέας (κάτι μου θυμίζει αυτό, αλλά άλλος είναι ο μπαλαδόρος και τους συγχέω) να ξεγλιστρήσει αλλά πού; Στόκος.

  Και στο κάτω-κάτω της γραφής σε όλων (των ξένων δυνάμεων) το βρακί μπήκαν. Τι το κακό θα ήταν να έμπαιναν και στου πάπα; Θα τους αφόριζαν αυτοί που τους είχαν αφορισμένους;

  Σμερδαλέε, είδες πώς έγινε από μόνος του ρόμπα; (και χωρίς σεντόνια.)

 366. smerdaleos said

  @365, Βλογ: Επίσης, λέει η Αρβελέρ ότι ο Παλαιολόγος ήταν ενωτικός; Διότι μπορεί να υπέμεινε πολλά λόγω της θέσης του, αλλά λέει ότι ήταν ενωτικός; Επειδή βαριέμαι να το δω το συγκεκριμένο.

  Το λέει. Μπες στον κόπο και δές το από το [00:30] για καμιά δεκαριά δευτερόλεπτα. Τόσα σεντόνια δεν βαρέθηκες να γράψεις, τα λ3 λεπτά βίντεο σε χάλασαν;

  Παραθέτω τα λόγια της Αρβελέρ από το [00:30] και μετά.

  Έχει (ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ ο Παλαιολόγος μαζί του στις επάλξεις) τον Ισίδωρο του Κιέβου, ο οποίος είναι μητροπολίτης του Κιέβου Έλληνας, αλλά δέχονται τα πρωτεία του Πάπα. Ο ίδιος ο Κων/νος ο ενδέκατος, έχιε κάνει πριν λίγες μέρες Ενωτική λειτουργία στην Αγιασοφιά. Τι κάνουνε οι ανθενωτικοί; […] Ο Γεννάδιος, ο οποίος γίνεται μετά Πατριάρχης από τον Μωάμεθ, έχει τοιχοκολλημένο Ανάθεμα εναν΄τιον του Κων/νου στο κελί του.

 367. Ανδρέας said

  364
  παρενείρω σημαίνει κάπως το ενώνω.

  είρω ρίζα *σερ.
  συνάπτω, συνδέω, πλέκω, έρμα, ορμιά
  σερ*jω είρω
  παράγ. ειρμός, περιδέραιο κλπ

 368. BLOG_OTI_NANAI said

  360: Η πρόταση δεν είναι δόκιμη, μου ήρθε ενώ έγραφα. Βλέποντας τη γυναίκα μου με τα παιδιά να κάνουν κουλουράκια του Πάσχα, δυσκολεύονται πολύ περισσότερο από το πώς γυρίζει με ευκολία ο Πιζάνιας τις πηγές σαν κοκορέτσι. Αυτό είναι πιο δόκιμο διότι το γύρισμα γίνεται πιο εύκολα.

 369. π2 said

  365: Με όλα τα θέματα μπορώ να ασχοληθώ. Μ’ εσένα είπα ότι δεν έχω καμιά όρεξη να ασχοληθώ.

 370. BLOG_OTI_NANAI said

  372: Ασχολήσου εσύ με τα θέματα ιστορίας και μη σε νοιάζει θα καθόμαστε σε μια γωνίτσα να λαμβάνουμε τη σοφία σου.

 371. Ανδρέας said

  παρενείρω
  βάζω κάτι ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα πράγματα

  πιθανά μεσολαβώ;

 372. Pedis said

  # 369 – άμα τον βγάζεις στα ανοικτά πάρε και τα ρίσκα σου. Γίνεται χέλι ο γοβιός.

  Το νήμα παραβάρυνε. Τις επιστολές δεν τις βρήκαμε, μεν, αλλά φαίνεται ότι διάφοροι ιστορικοί θεωρούν βέβαιο πώς ο ΠΠ Γερμανός κίνησε για του πάπα με εξουσιόδοτηση να συζητήσει και καυτά θέματα μπας και κερδίσουν τη διεθνή υποστήριξη. Θα επανέλθω αν βρω λόγο για διασκέδαση.

 373. smerdaleos said

  @368, Pedis: Σμερδαλέε, είδες πώς έγινε από μόνος του ρόμπα; (και χωρίς σεντόνια.)
  —-

  Στην δικιά μας παροιμία «αγύριστο/αρβανίτικο κεφάλι» αντιστοιχεί η βουλγαρική «Sopka dərvena glava» («Σιόπικο ξύλινο κεφάλι», από τους Σιόπηδες/Šopi).

  Οι Βούλγαροι λένε το εξής ανέκδοτο.

  Ήταν ένας Σιόπης που διαφωνούσε με τους φίλους του για το αν υπάρχουν καμηλοπαρδέλεις. Αφού είδαν και απόειδαν μάταια οι φίλοι του να του εξηγήσουν ότι υπάρχουν καμηλοπαρδάλεις, τελικά έβαλαν τον Σιόπη στο τρένο και τον πήγαν στον ζωολογικό κήπο. Μόλις έφτασαν στο κλουβί και ο Σιόπης αντίκρυσε την καμηλοπάρδλη ζωντανή … έμεινε για λίγο άφωνος και τελικά είπε «βρε δεν υπάρχει τέτοιο ζώο λέμε!» 🙂 🙂

  https://en.wikipedia.org/wiki/Shopi#The_Shopi_in_literature_and_anecdotes

  Once a Shop went to the zoo and saw the giraffe. He watched it in amazement and finally said: «There is no such animal!» (Е, те такова животно нема!)
  So even seeing the truth with his own eyes, he refuses to acknowledge it.

 374. Ανδρέας said

  βλέπετε που ακόμα και η ερμηνεία αλλάζει;
  μμσε τα είναι η κατάσταση, τραγική
  και όλοι αυτοί κάναν τους καμπόσους με τα όπλα κι από μυαλό κουκούτσι

 375. Ανδρέας said

  368 πως μας συγχέεις βρε pedis;
  άλλα γράφω εγώ και από μπολντ νάδα, δείγμα δεν κατέω

 376. 375 Ο Σπηλιάδης είναι απομνηματογράφος και φαίνεται να είχε ίδιαν εμπειρία: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CF%80%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82

 377. π2 said

  375: Ποιες επιστολές;

 378. Ανδρέας said

  Παλικάρια και κοπέλες όσο δεν υπάρχει σύγκριση κειμένων από διαφορές πηγές και δη λατινικές ή οθωμανικές όλα αυτά είναι μυθιστορήματα κι όλα αυτά ισχυρίζεται επίσημα η επιστήμη της ιστορίας και αρχαιολογίας.

 379. smerdaleos said

  @380, Π2: Ποιες επιστολές;

  Ανέβα πάνω στο #291.

  Οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης έφτασαν στην Αγκόνα με τρεις επιστολές, μία ε κτων οποίων ήτνα γραμμενη απ΄οτον Μαυροκορδάτο για τον Πάπα. Καθώς περίμεναν καραντίνα στην Αγκόνα, έγραψαν και μία δεύτερη επιστολή για τον Πάπα (σε αυτές τις δύο ο Frazee αναφέρεται με υποσημείωση Jourdain στο βιβλίο που παραθέτω στο #291, από το όνομα του γάλλου φιλέλληνα που ήταν μέλςο της ελληνικής αντιπροσωπείας μαζί εμ τον επτανήσιο κόμη Μεταξά).

 380. spatholouro said

  παρενείρω=παρεισάγω/παρενθέτω/παρεμβάλλω

 381. Pedis said

  # 380 – δες στο # 291 του Σμερδαλέου που μεταφέρω εδώ

  «They were equipped with three letters … and a third to be delivered to the Pope»

 382. Pedis said

  # 379 – Μερσί, Δύτη.

 383. π2 said

  Μα η επιστολή προς τον πάπα υπάρχει στον Σπηλιάδη. Και φυσικά δεν λέει τίποτε για ένωση, δεν θα μπορούσε να μιλάει ανοιχτά για το θέμα ένα τέτοιο κείμενο. Το ότι η απόφαση της Προσωρινής Διοικήσεως διακριτικά αναφέρει ότι οι τα περιθώρια εξουσιοδότησης του ΠΠ Γερμανού είναι μεγάλα και το γεγονός ότι ο καλά πληροφορημένος Σπηλιάδης μιλάει ορθά κοφτά για ένωση με απόλυτη βεβαιότητα ενώ σπεύδει στην περίφημη υποσημείωση να δικαιολογήσει την προσπάθεια εξηγούν την περιρρέουσα ασφαλή υπόθεση για το ποιο ήταν πραγματικά το διαπραγματευτικό χαρτί με το οποίο πήγαιναν στη Ρώμη.

 384. Pedis said

  # 386 – Δεν συγχέονται οι επιστολες (και η μια με αποδέκτη τον Πάπα) με την εξουσιόδοτηση που είχε ο ΠΠ Γερμανός για ένωση.

 385. Ακριβώς, άλλο οι επίσημες επιστολές και άλλο η περίφημη αποστολή.

 386. Spiridione said

  Και ο Jourdain εδώ
  https://books.google.gr/books?id=4LoUAAAAQAAJ&pg=PA166&dq=Philippe+Jourdain+memoires+historiques+archeveque+Germanos&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiMo6SU7JjMAhUI2SwKHXRrADoQ6AEIGzAA#v=onepage&q&f=false

 387. Ανδρέας said

  spatholouro από ποιο λεξικό είναι η ερμηνεία που μας έδωσες;
  Στο δικό μου της σύγχρονης έχει μόνο το παρενθέτω.
  Η γλώσσα που χρησιμοποιεί στο κείμενο είναι λόγια. Δεν είναι νεοελληνική.

 388. Pedis said

  # 389 – Μπράβο!!!

 389. spatholouro said

  Επίτομο Λεξικό του Δημητράκου

 390. π2 said

  projet proposé par les Hellènes, χμμ για εθνομηδενιστή τον κόβω και δαύτον.

 391. Ανδρέας said

  389
  Ωραίο δείγμα του 1828 spiridione. Επειδή δεν κατέω φραντσέζικα τι λέει εκεί;

 392. Ανδρέας said

  392 υπάρχει τρόπος να δεις στο λεξικό σε ποια εποχή αναφέρεται ανά λήμμα;
  393 τελείως 🙂

 393. Και ένα Κυκλαδονήσι για έδρα των Ιωαννιτών ιπποτών!! Για αυτό όμως είναι φαντάζομαι unus testis (nullus testis).

 394. Spiridione said

  394. Να μας το μεταφράσει ο βλογ ο μεγαλοερευνητής 🙂

 395. Ανδρέας said

  368 Κάνει συνέχεια σκρίνινγκ ο Αντρέας (κάτι μου θυμίζει αυτό, αλλά άλλος είναι ο μπαλαδόρος και τους συγχέω) να ξεγλιστρήσει αλλά πού; Στόκος.

  τι εννοείς κάνω σκρίνινγκ;
  https://en.wikipedia.org/wiki/Screening
  και τι σου θυμίζει αυτό;

  το παρεξήγησες δεν βοηθάω κάποιον. Απλά δεν συμφωνώ με κανέναν από τους τρεις σας agnostic, blog και σένα. Επιτρέπεται να μην συμφωνώ μαζί σας;

 396. π2 said

  Λογοτεχνική απορία:

  Διαβάζω εδώ (http://www.newsociology.gr/teyxh/pdfs/38.pdf), 120 κ.ε. ένα άρθρο για τον Σπηλιάδη και το μεταφραστικό του έργο, ιδίως το σύγγραμμα περί ηθικής του Ζουί (https://en.wikipedia.org/wiki/Victor-Joseph_%C3%89tienne_de_Jouy). Ο συγγραφέας του άρθρου λέει (134) ότι ο Σπηλιάδης μιλάει και περί των πανταχού και πάντοτε παρόντων Ιεφερίων, όπου Ιεφέριοι είναι οι Ιαβέρηδες του Ουγκό, Jefferies στο πρωτότυπο.

  Τι εννοεί Jefferies; Javert δεν είναι ο Ιαβέρης;

 397. spatholouro said

  395
  Το επίτομο δεν έχει τέτοια κατάστρωση.
  Στο πολύτομο, το λήμμα έχει ως εξής:

  παρενείρω: μτγν, μσν κ. νεώτ. βάλλω τι εν τω μεταξύ, παρεισάγω, παρεμβάλλω: Σωρ. 2,50 παρενείρειν χείρα, κ. μτφ: Πλούτ. Ηθ. 793 D εαυτόν εις πάντα παρενείρων/παρεισάγων εαυτόν εις παν πράγμα. // παρενθέτω, παρεμβάλλω: Αλέξ. Αφρ. Τοπ. 521, 34 τω λόγω περιττάς προτάσεις παρενείρειν, Άνν. Κομν. Ι, 338 παρενείρειν τι μεταξύ των λόγων, πρβλ. Ευστ. 7,39

 398. Λέει ότι ο Γερμανός και ο γιος του Πετρόμπεη είχαν αποστολή στην Αγία Έδρα, αλλά ο πάπας υπό την πίεση των Αυστριακών αρνήθηκε να τους δεχτεί. «Και όμως», γράφει, «τίποτα δεν θα είχε μεγαλύτερη σημασία από την ένωση των εκκλησιών, άμεσος στόχος της οποίας θα ήταν να γλιτώσει το ελληνικό έθνος από κάθε ξένη επιρροή. Για να πείσουν την αγιότητά του» (συνεχίζει), «οι Έλληνες απεσταλμένοι είχαν επιφορτιστεί να του προσφέρουν, με κάποιες προϋποθέσεις, κάποιο από τα νησιά των Κυκλάδων, για να το κάνει έδρα των Ιωαννιτών της Μάλτας» και μετά εξηγεί δια μακρών την ωφέλεια αυτής της ιδέας.

 399. Ανδρέας said

  Σας ευχαριστώ spatholuro και Δύτη.
  Δύτη λέει η πηγή από που είναι; Εννοώ από την ελληνική ή την παπική αλληλογραφία;

 400. π2 said

  402: Συνόδευε την ελληνική αποστολή.

 401. Ανδρέας said

  Προσωπική μαρτυρία, ενδιαφέρον.

 402. Ανδρέας said

  Τελικά τα δάνεια τα πήραν; Τι λέει ο αυτόπτης μάρτυρας;

 403. smerdaleos said

  Νίκο, έγκριση. Ευχαριστώ.

 404. BLOG_OTI_NANAI said

  Και μένα το εξαφάνισε; Αν θες Νίκο κοίτα μήπως είναι στα σπαμ;

 405. BLOG_OTI_NANAI said

  397: Όχι παιδιά, τα αιτήματα πλέον πάνε προς Π2.

 406. BLOG_OTI_NANAI said

  367: Την πηγή στην έδειξα οπότε δεν ξέρω τι μου λες. Εσύ δεν θυμάσαι που έβγαλες την Ελλάδα χωρίς βίαιους εξισλαμισμούς, και μου πρότεινες βιβλιογραφία να διαβάσω που σε διέψευδε, καθώς είχες… ξεχάσει το παιδωμάζωμα όπου με τη βία εξιλαμίζονταν νέοι και παιδιά από 10 έως 20 ετών;
  Γι’ αυτό σε προτιμώ όταν μιλάς σοβαρά.

 407. Ναι, πηγή του 1574, που αναφέρεται στην ηπειρωτική Ελλάδα… κι εσύ την έβγαλες να μιλάει για την Κρήτη επειδή ο παραλήπτης ήταν Κρητικός. Άσε…
  (Εγώ, να σου πω, δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχτώ ότι πράγματι είχα συμβάλει στο χάωμα της κουβέντας, μια και μίλαγα για μαζικούς βίαιους εξισλαμισμούς πληθυσμών και όχι μεμονωμένους, χωρίς να το έχω διευκρινίσει, ως ώφειλα)*

  *Είδες πόσο πιο ωραία είναι τα πλάγια από τα έντονα;;

 408. (για αυτά μιλάμε: https://sarantakos.wordpress.com/2016/03/24/1821-6/ )

 409. Μαρία said

  399
  Πιδύε, καμιά σχέση με τον Ιαβέρη. Αυτόν εννοεί αλα γαλλικά https://en.wikipedia.org/wiki/George_Jeffreys,_1st_Baron_Jeffreys

  σ. 142 https://books.google.gr/books?id=ckdAAAAAcAAJ&pg=PA145&lpg=PA145&dq=Victor+Joseph+etienne+Jefferie&source=bl&ots=wwifc6rwUA&sig=IM0oy-oWN7l-FXjyOpZoa0V0Wsk&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwj8zqi5_JjMAhVMWywKHW6WDt0Q6AEILjAE#v=onepage&q&f=false

  https://en.wikipedia.org/wiki/Rye_House_Plot

 410. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Σμερδαλέε είσαι μεγάλο ανακατοσούρικο ζουζούνι τελικά, και δεν σου τόχα (χαμόγελο). Αλλά κι εσύ ρε blog, να τσιμπάς χωρίς δόλωμα σαν χάνος; με απογοητεύεις. Δεν το βλέπεις πως σπάνε πλάκα μαζί σου, γιατί δεν έχουν τι να κάνουν για να περάσει η ώρα τους, οι παλιοχαρακτήρες; Είναι σοβαρό θέμα τώρα αυτό, για να αναλώνεσαι να κρατήσεις ψηλά την τιμή της εκκλησίας; χέστηκε ο Σταλόνε στ΄αλώνια. Τι διάολο, τόσο πολύ σ΄έχουν στην πρίζα οι δραχμοκίλερ εργοδότες σου;

 411. Ανδρέας said

  σσσσ Λάμπρο έπεσε διαλογισμός και σιωπή στο νήμα

 412. BLOG_OTI_NANAI said

  362 & 369: Ευτυχώς, πολύ έξυπνα η Αρβελέρ δεν λέει ότι ήταν Ενωτικός. Λέει μόνο ότι έκανε την ενωτική λειτουργία. Ο πληθυντικός, «αλλά δέχονται τα πρωτεία του Πάπα» αν δεις δείχνει με το χέρι εκείνη την ώρα η Αρβελέρ, εννοούσε «αυτοί δέχονται» και όχι ο Κων/νος (βεβαίως, νομίζω ότι σε κάποιο βίντεο λέει όπτι ήταν Ενωτικός ο Παλαιολόγος αλλά δεν είμαι σίγουρος).

  Πάντως, ο Κων/νος, σύμφωνα με τον ιστορικό Δούκα -αυτό δεν το λέει συνήθως η Αρβελέρ- ήταν Ανθενωτικός και απλώς εξαπατούσε τον Πάπα ότι ήταν υπέρ της Ένωσης για να σώσει την Πόλη:

  Ρωτάει η Αρβελέρ «Τι έκαναν οι ανθενωτικοί μοναχοί»; Και λέει ο Σφρανζτής στο «Μικρό Χρονικό» ότι καταγράφτηκαν κανονικά στα κατάστιχα όλων όσων θα εκτελούσαν αμυντικές υπηρεσίες:

  Και επίσης, ο Ανθενωτικός Λουκάς Νοταράς ήταν μαζί με τον Ιουστινιάνη και τον Παλαιολόγο στην πρώτη γραμμή.

  Να προσθέσουμε η Αρβελέρ έχει φάει ένα κόλλημα με αυτό, αλλά τοιχοκολλημένο δεν υπήρχε τίποτα στο κελί του Σχολαρίου. Στην πόρτα ήταν καρφωμένο και φυσικά δεν εμπεριείχε όχι μόνο ανάθεμα, αλλά ούτε μια αναφορά σε βασιλιά ή αυοκράτορα. Και βεβαίως, δεν το έβαλε όταν… πολεμούσε ο Παλαιολόγος(!) αλλά 7 μήνες πριν, 1η Νοεμβρίου:

  Και επιπροσθέτως, αναιρεί τα περί «αναθέματος» το κείμενο που μοίρασε ο Σχολάριος στις 27 Νοεμβρίου όπου ορκιζόταν ειλικρινή αγάπη για την πατρίδα και τον Παλαιολόγο:

  Δυστυχώς, αυτά που λέει η Αρβελέρ για ανθενωτικούς και αφορισμούς δεν ξέρω από που επιβεβαιώνονται.

 413. smerdaleos said

  Καταλήξαμε κάπου βρε παιδιά;

  Σας παραθέτω τις βιβλιοαναφορές του Frazee για τις επιστολές:

  Γραμμένη από την Ελλάδα: Μαυροκορδάτος προς κάποιο Καρδηνάλιο (πηγή Georg Hofmann)
  Γραμμένη από την Ελλάδα: Κανακάρης προς Πάπα (πηγή Hofmann)
  Γραμμένη στην Αγκόνα για τον Πάπα: πηγή Jourdain

  Το βιβλίο του Gerog Hofmann είναι αυτό: «Η Παποσύνη και η Ελληνική Επανάσταση: 1821-1829»

  https://books.google.it/books?id=OygQAQAAMAAJ&q=Georg+Hofmann+Das+Papsttum+und+der+Griechische+Freiheitskampf+vol+136&dq=Georg+Hofmann+Das+Papsttum+und+der+Griechische+Freiheitskampf+vol+136&hl=it&sa=X&ved=0ahUKEwjK_6H8-JjMAhXGhywKHYw9ATQQ6AEIHzAA

 414. sarant said

  415-416 Τα απελευθέρωσα.

  399-412 Τότε είναι μαργαριτάρι του συγγραφέα του άρθρου, όχι;

 415. Ανδρέας said

  415 ωραίος! του Hoffman όμως είναι του 1952 από όσο είδα. Ο Κανακάρης όμως εμφανίζεται αργά. Από Πάτρα ή από Λιβαδειά είναι αυτός;

 416. smerdaleos said

  @415, Βλογ:

  Δεν έχω την δύναμη ν΄ανοίξω νέο μέτωπο, γιατί για να σου απαντήσω σε τι συμφωνώ και σε σε διαφωνώ πρέπει να κάτσω να ξαναδιαβάσω τον Dοnald Nicol επειδή έχουν περάσει 4 χρόνια από τότε που τον διάβασα.

  http://www.amazon.co.uk/Last-Centuries-Byzantium-Donald-Nicol/dp/0521439914/ref=sr_1_sc_1?ie=UTF8&qid=1461012438&sr=8-1-spell&keywords=the+last+cenuries+of+byzantium

 417. Ανδρέας said

  Άκυρο το #418 γιος του Μπενιζέλου Ρούφου είναι και πέθανε λίγο μετά το 1823.

 418. smerdaleos said

  @418, Ανδρέα: 415 ωραίος! του Hoffman όμως είναι του 1952 από όσο είδα. Ο Κανακάρης όμως εμφανίζεται αργά. Από Πάτρα ή από Λιβαδειά είναι αυτός;
  —-

  Θες μ**νί το θες και ξυιρσμένο; 🙂 🙂 🙂

 419. Ανδρέας said

  το 420 στο 416

 420. Ανδρέας said

  χαχαχα 421

 421. Pedis said

  # 410 – Είναι άνω ποταμών. Μα τόσο αισχρός! (Και «μαστουρωμένος» να ‘ταν, μετά από τόσες «κατακεφαλιές» θα ‘χε βάλει την ουρά κάτω απ’ τα σκέλια.)

  Τέλος πάντων, ο Jourdain είναι η μαρτυρία από πρώτο χέρι στην οποία αναφέρεται ο Franzee, και δεν ξέρω αν ο Σπηλιαδης αναφέρεται αε αυτήν ή έχει ιδίαν άποψη. Κι όλοι οι υπόλοιποι, από ό,τι καταλαβαίνω, από δω αντλούν την περιγραφή της αποστολής του ΠΠ Γερμανού. Λήξις. (Τα υπολοιπα είναι ερμηνείες και παρερμηνείες για όποιον αισθάνεται ότι του βάζουν αγγούρι στο πισινό.)

 422. Ανδρέας said

  Άκου είναι ωραία ιστορία αυτή. Κλέφτηκε η πλούσια νύφη με την συγκατάθεση της λέει εδώ από τον Μπενιζέλο.

  el.wikipedia.org/wiki/Αγγελική_Κανακάρη

 423. Ανδρέας said

  το 425 στον Σμέρδη.

 424. Μαρία said

  417
  Ε ναι, αυτουνού, του Π. Φ. Χριστόπουλου.

 425. smerdaleos said

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B7

 426. Pedis said

  # 416 – Ναι, οι επιστολές υπάρχουν, η κυβέρνηση έστειλε πληρεξούσιους να κάνουν ό,τι μπορούν (και στον πάπα), ο ΠΠ Γερμανός, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ήταν εξουσιοδοτημένος να ζητήσει ένωση εκκλησιών.

  Ο Μπλογκ μας τα ζάλισε με αισχρό, βλακώδη, ελεεινό τρόπο όπως συνηθίζει, ιδιως όταν πιστεύει ότι θα αποδείξει στον θεό της αγάπης και της αλήθειας ότι είναι άξιος πιστός του.

 427. smerdaleos said

  @429, Pedis: Ο Μπλογκ μας τα ζάλισε με αισχρό, βλακώδη, ελεεινό τρόπο όπως συνηθίζει
  —-

  {Μην μην}* αρχίζεις τώρα νέο μέτωπο! Καλά ηρεμήσαμε.

  *= Το μην-μην φαντάσου το όπως του Ηλιόπουλου στον Ιππότη της Λακούβας.

  [00:28:40]

 428. Ανδρέας said

  416 με το μπλάνκο τι σβήστηκε άραγε στο 54;
  428 ναι ναι τα έχω δει, δες εδώ αυτό μοιάζει στημένο απ’ τους δυο 🙂

  Όταν ήταν μικρός δέχθηκε επίθεση στο ίδιο του το σπίτι από έναν ψυχοπαθή Οθωμανό, ο οποίος εκμεταλλευόμενος την απουσία των γονιών του επιτέθηκε στον μικρό τότε Αθανάσιο, που άρχισε να φωνάζει. Ευτυχώς για αυτόν έσπευσαν σε βοήθεια οι έμποροι Νικόλαος Σταθακόπουλος και Ζαχαρίας Θωμόπουλος, οι οποίοι κατάφεραν να τον σώσουν. Από τότε η οικογένεια Ρούφου-Κανάκαρη διατήρησε στενές σχέσεις με τις οικογένειες αυτών των δύο.

 429. smerdaleos said

  @431: 416 με το μπλάνκο τι σβήστηκε άραγε στο 54;

  Ο Χριστός κι η Παναγία!! 🙂

  Εσύ πουλάκι μου είσαι ανύποιστος … σαν την έφοδο του Νορμανδικού Ιππικού στην Αλεξιάδα!

  Δεν σβήστηκε τίποτα, απλώς είναι υποσημειώσεις από τρεις διαφορετικές σελίδες που τις έβαλα μαζί. Έχω δώσει σύνδεσμο στο βιβλίο (#291) μπορείς να διαβάσεις ολόκληρες τις σελίδες.

 430. π2 said

  412, 417, 427: Μα πώς του ‘ρθε;

 431. Ανδρέας said

  432 οκ οκ αλλά δεν φαίνεται έτσι; για κοίτα το.

 432. Pedis said

  Θα ηρεμήσουμε, εύχομαι, τη μεγάλη εβδομάδα που θα έχει νηστεία και προσευχή και θα εξομολογηθεί το κόλλημά του για να κοινωνήσει. (Η απόδειξη ότι δεν υπάρχει ο θεός των χριστιανών, τουλάχιστον αυτός, είναι ότι, ως πάνσοφος, θα φρόντιζε να βάζει λίγο νιονιό στους πλασιέ του να μην του χαλάνε τις δουλειές.)

 433. Ανδρέας said

  Στο βιβλίο δεν δείχνει έτσι είναι κανονικό. Στην εικόνα στο σχόλιο 416 είναι σαν μπλανκο. Κάτι με το σκρινσοτ βγήκε λάθος.

 434. Ανδρέας said

  pedi μην στεναχωριέσαι θα λατρέψουμε τον μεγάλο Mανιτού παρέα 🙂
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Manitoo.svg

 435. Ανδρέας said

 436. Μαρία said

  433
  Το περίεργο είναι οτι παραπέμπει και στο πρωτότυπο στις σελίδες 133 κεξ, λίγο πριν απο κει που παρέμπεμψα, όπου παρά την παραμόρφωση του αγγλικού ονόματος φαίνεται καθαρά η ταυτότητα και η ιδιότητα αυτού του κυρίου κι εν πάση περιπτώσει οτι πρόκειται για εγγλέζικη υπόθεση.

 437. Ανδρέας said

  353
  «η Κυβέρνησις είχε δώσει οδηγίας προς τον Π.Πατρών και τον Μαυρομιχάλην να παρενείρωσι προς τον Πάπα και την ένωσιν της ανατολ. Εκκλησίας με την δυτικήν«

  Μήπως το παρενείρω συγγενεύει εννοιολογικά με το pontifex-γεφυροποιός και κάτι μας διαφεύγει ως προς την χρήση του;

 438. Spiridione said

  Το θέμα έχει ενδιαφέρον άσχετα από το τι λέει ο Πιζάνιας. Μια διδακτορική διατριβή: Σχέσεις Ορθοδοξίας και Ρωμαιοκαθολικισμού στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της επαναστάσεως.
  Εδώ μια περίληψη από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου
  http://www.parembasis.gr/index.php/menu-teyxos-77/3078-2002-77-17
  Η θρησκευτικά αδιάφορη πολιτική ηγεσία της Επαναστάσεως, ο κίνδυνος που διέτρεξε η Ορθοδοξία, ο Γερμανός που σαμπόταρε τις διαπραγματεύσεις. Αναφέρεται και η συμφωνία με τους Ιωαννίτες Ιππότες, με τη μεσολάβηση του Ζουρντέν, που τελικά δεν υλοποιήθηκε.
  Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της διατριβής: Για άλλη μια φορά λοιπόν αποδεικνύεται ότι η θρησκευτικά αδιάφορη πολιτική ηγεσία της επαναστάσεως δεν δίστασε να αξιοποιήσει χρηστικά τον θρησκευτικό παράγοντα στην επιδίωξη υλοποιήσεως των πολιτικών στόχων της, εκμεταλλευόμενη κατάλληλα τις υπάρχουσες διαφορές μεταξύ των δύο εκκλησιών, αλλά και χρησιμοποιώντας προς τον σκοπό αυτό έναν ανώτερο κληρικό της εν Ελλάδι ορθοδόξου εκκλησίας.

  Ο συγγραφέας πρέπει να πούμε ότι ερμηνεύει την υποσημείωση του Σπηλιάδη περί ολίγων ατόμων, ότι λίγα μέλη και όχι όλη η κυβέρνηση είχε την άποψη περί διαπραγματεύσεων για την ένωση των εκκλησιών, και συγκεκριμένα μόνο ο Μαυροκορδάτος και ο Νέγρης.
  Ένα άλλο που πρέπει να τονισθεί είναι ότι ο Σπηλιάδης αναφέρει ότι η πρόταση για ένωση των εκκλησιών υποβλήθηκε και εγκρίθηκε και από την Πελοποννησιακή Γερουσία (σελ. 441 του λινκ του Π2 παραπάνω). Το αναφέρει βέβαια και αυτό η διατριβή, που είναι ένα στοιχείο όμως που, νομίζω, ότι αδυνατίζει την παραπάνω ερμηνεία περί ολίγων ατόμων..

  Εδώ είναι οι δύο επίμαχες σελίδες
  http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/getPicture?id=21222&p=155&r=0
  http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/getPicture?id=21222&p=156&r=0
  http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/getPicture?id=21222&p=157&r=0

  Και εδώ ολόκληρη η διατριβή (από τη σελ. 150 το θέμα μας)
  http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/21222#page/152/mode/1up

 439. Spiridione said

  Ο Σπηλιάδης ήταν τότε γραμματέας της Πελοποννησιακής Γερουσίας.

 440. Ανδρέας said

  https://en.wikipedia.org/wiki/French_brig_N%C3%A9arque_%281804%29
  From June 1803 lieutenant de vaisseau Jean-Philippe-Paul Jourdain remained at Lorient to supervise the construction of Néarque.[4] He would remain her commander until the British captured her.

  On 27 April 1805, Jourdain and Néarque captured the British 16-gun brig Heros after an engagement that lasted half an hour and in which Jourdain sustained two wounds.[5][Note 1]

  Between early September 1805 and end-December, Néarque carried dispatches from Lorient to Martinique and back, then troops from Belle Île to Lorient, patrolled the southern coast of Brittany, and escorted a convoy from Lorient to Bénodet, returning to Lorient.[7] Then in February 1806 she sailed from Groix to Concarneau.[8]
  Capture and fate

  On 28 March a French squadron composed of the two 40-gun frigates Revanche, Commodore Amand Leduc, and Guerrière, Captain Paul-Mathieu Hubert, 36-gun frigate Sirène, Captain Alexandre Lambert, and Néarque, sailed from Lorient, on a cruise off the coast of Iceland, Greenland, and Spitzbergen, for the purpose of destroying British and Russian whaling ships.[9] It quickly became evident that Néarque was a far worse sailer than the frigates and that she could not follow; Leduc detached her so that she would carry out her orders independently.[10]

  At about 10a.m. Niobe, Captain John Wentworth Loring, cruising between the Glénans and the isle of Groix, discovered the French squadron. He followed and at 10p.m. was able to capture the sternmost, which was Nearque. He reported that she had 97 men on board and stores and provisions for a five-month cruise.[11] James reports that although Nearque made signals, the three French frigates continued on their mission, leaving her to her fate. Furthermore, she surrendered after a volley of small arms fire from Niobe that «fortunately injured no one».[9]

  Lloyd’s List reported Nearque’s arrival at Plymouth, and gave her complement as 103 men. It further reported that Glory and Niobe had continued in pursuit of the rest of the French squadron.[12]

  Nearque arrived in Plymouth on 3 April 1806. The Royal Navy never commissioned her; instead, the Admiralty placed her in ordinary.[1] The commissioners of the Navy put her up for sale at Plymouth in July 1814.[13] She sold there on 21 July for £400

 441. Ανδρέας said

  https://books.google.gr/books?id=scW2VfbPk1MC&pg=PA10&lpg=PA10&dq=Jean+Philippe+Paul+Jourdain&source=bl&ots=w_OjM6DnaK&sig=AUI5wRnrePaCSiJ9g9uZrBJpoU4&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjzreP5q5nMAhWLXBQKHYBEDYkQ6AEIKzAC#v=onepage&q=Jean%20Philippe%20Paul%20Jourdain&f=false

 442. Μαρία said

  441
  Ωραίο και το λοιμοκαθαρτήριο της Αγκόνας 🙂

 443. Ανδρέας said

  Συνταγματάρχης του ελληνικού στρατού ήταν. Δεν νομίζω λοιπόν ότι ξεφύγαμε και πολύ ως προς την »αντικειμενικότητα» των πηγών.
  Το δάνειο τότε το πήρανε άραγε; Αυτό που μάθαμε τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι Άγγλοι μας χρωστάνε από τότε 1-2 φρεγάτες. Πληρώθηκαν αλλά δεν παραδόθηκαν εδώ ποτέ.
  Τα δάνεια αυτά τα ξοφλήσαμε πρόσφατα πάντως.

 444. Ανδρέας said

  441
  Αν δεις παραπάνω στα λινκς ο δεύτερος πλουσιότερος Πατρινός ο Μπενιζέλος ήταν καθολικός. Οπότε ταιριάζει αυτό που λες για την Πελοποννησιακή Γερουσία.

 445. Pedis said

  # 441 – Ναι, μπράβο και πάλι. Το θέμα είναι ενδιαφέρον, όχι μόνο από την ιστορική του πλευρά αλλά και από την προσέγγισή του. Διότι υπάρχουν τα δεδομένα από την αποστολή και τους σκοπούς των πληρεξούσιων της κυβέρνησης, από τη μία και μαρτυρίες για τους σκοπούς του Γερμανού ως εξουσιοδοτημένου να προσπαθήσει να κερδίσει την εύνοια του Πάπα υποσχόμενος την ένωση των δύο εκκλησιών**.

  Οι διάφορες ερμηνείες είναι αποδεκτές για συζήτηση, οι βάσιμες και αξιόπιστες ή όχι μαρτυρίες σχετικά με την αποστολή του Γερμανού κι αυτές (δεν είμαι αρμόδιος και ειδικός στο έργο αυτών που το αναφέρουν για να εκφέρω άποψη) ας συζητηθούν, η ελληνική κυβέρνηση εξουσιόδοτησε την αποστολή να προσεγγίσει ΚΑΙ τον πάπα με κάποιο, ασφαλώς, δούναι και λαβείν.

  Ένα από τα ζητούμενα, προσωπικά, ήταν να διαπιστώσω ότι δεν αντιγράφει ο ένας ιστορικός τον άλλον, αλλά αντίθετα υπάρχει σχετικά πρόσφορο έδαφος (πρωτογενείς αναφορές και πηγές) ώστε να έχουν το δικαίωμα, καταρχήν, να καλλιεργηθούν οι ερμηνείες που κυκλοφορούν σε διάφορα κείμενα που με την ευκαιρία βρήκα δημοσιευμένα (όπως επίσης κι αυτή η απόψη του Πιζάνια).

  Σε όλα αυτά και σε ακόμη περισσότερα και καλύτερα αποτελεσματα θα μπορούσε να φτάσει το νήμα με σχετική ηρεμία και σοβαρότητα, αν έλειπε το εξωφρενικό τρολλάρισμα, η παρελκυστική τακτική, οι αήθεις επιθέσεις, η υστερική συμπεριφορά, η παιδαριώδης φανατίλα, η εξοργιστική παραποίηση των σχολιών των διαφόρων σχολιαστών, η στάση καταγγελάις αλλαντάλλων, όλα αυτά, δηλαδή, που συστηματικά, όταν πρόκειται για ευρύτερα θέματα «εθνους» και «εκκλησίας», ο Μπλογκ θεωρεί ότι είναι ο (καθηγιασμένος;) τρόπος ώστε να επιβάλλει την άποψή του, διαλύοντας τη συζήτηση, δίωχνοντας, αεισιχτιρίζοντάς τον, όλους όσοι τυχαίνει (ή όπως αυτός ο ίδιος αντιλαμβάνεται) έχουν αντίθετη, διαφορετική, άποψη από τη δική του.

  **δεδομένου ότι, τηρουμένων των αναλογιών, ενδεχόμενη ένωση του Αγ. Μαρίνου με την Ιταλία, άνετα μπορεί να ερμηνευθεί προσάρτηση ή υπαγωγή του στην Ιταλία, αλλά δεν θα τα χαλάσουμε σε αυτό.

 446. BLOG_OTI_NANAI said

  386: Δυστυχώς όπως βλέπουμε τα τεκμήρια που βρίσκουν οι πέντε ερευνητές δεν μπορούν να προχωρήσουν ούτε βήμα πέρα από αυτά που περιέγραψα στο σχόλιο 106. ότι δηλ. ένα διπλωμαιτκό τέχνασμα, ο Πιζπάνιας το μετέτρεψε σε παράδοση της πίστης των Ελλήνων, το οποίο από ιδεοληψία προσπαθούν να το δικαιολογήσουν χωρίς τεκμήρια.

  Προσέξτε την απίστευτη κατάσταση:
  Οι επιστολές δεν γράφουν τίποτα. Αυτό το «τίποτα», ο Π2 το μετέτρεψε σε άλλη Πιζανιά λέγοντας, «και τι έγινε που δεν λένε, σιγά μην λέγανε»!
  Ξεπερνώντας αυτή την αστειότητα πάμε στο κυρίως θέμα, όπου έχουν πετσοκόψει τον Σπηλιάδη όλοι μαζί.
  Προσέξτε ποιο είναι το στήριγμα τους:

  «ο καλά πληροφορημένος Σπηλιάδης μιλάει ορθά κοφτά για ένωση με απόλυτη βεβαιότητα»

  Μα ο «καλά πληροφορημένος Σπηλιάδης» δεν μιλάει για Ένωση! Μιλάει μόνο για διπλωματικό τέχνασμα. Ο Σπηλιάδης σαν να είχε τους πέντε μπροστά του, και μαζί τον Πιζάνια, λέει, μόνο ένας βλάκας θα έλεγε ότι μια ομάδα ανθρώπων ετοιμάζονται για Ένωση! Οι αναφορές σε Ένωση δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η ιδέα που είχαν να πείσουν τους Δυτικούς ότι οι Έλληνες δεν έλιπζαν μόνο στους Ρώσους!
  Δηλαδή, αν δεν μιλάμε για τα άνω όρια της ιδεοληψίας, τότε μιλάμε για ομαδική παραχάραξη του Σπηλιάδη που φαίνεται καθαρά τι γράφει γελοιοποιώντας οποιαδήποτε συμπεράσματα εκτός του διπλωματικού τεχνάσματος:

  Η σαφής ερμηνεία του Σπηλιάδη, και η πλήρης απουσία τεκμηρίων που να αναφέρουν οτιδήποτε για υποταγή στο Βατικανό, ελπίζω ότι τελειώνει οριστικά τα πράγματα στην ακριβή τοποθέτηση που έκανα στο σχόλιο 106.
  Η Πιζανιά παραμένει ως μνημείο παραπλάνησης, όπου το μηδέν τεκμήριο, μετατρέπεται σε υποτιθέμενη συλλογική απόφαση των ελήνων για υποταγή στο Βατικανό. Μιλάμε για τον ορισμό του ιστορικού ταλιμπανισμού.
  Για την αντίθεση άποψη, περιμένουμε ακόμη τα τεκμήρια… Και θυμίζω πως περιμένουμε τα τεκμήρια της ακριβούς θέσης του Πιζάνια, διότι ούτε καν οι αναφορές σε υποτιθέμενη Ένωση δεν αρκούν, εκτός ότι και αυτές είναι εντελώς αβέβαιες.

  ΥΓ1
  Δύτη, αν ο ΠΠ Γερμανός, έπαιρνε διπλωματικά τα πάντα λέγοντας ένα ψέμα στον Πάπα έστω και χοντροκομμένο, αυτό θα τον έκανε Νο1 Διπλωμάτη στην ελληνική ιστορία. Δεν ζει ο Γερμανός πλέον. Δεν βλάπτει το να παραδέχεσαι την ευφυία ενός ιστορικού προσώπου

  ΥΓ2
  Χωρίς να ξαναδιαβάσω το άρθρο, ας δεχτώ ότι η ταχύτητα στα σχόλια, και μια επιστολή από Κρητικό, που πήγαινε σε Κρητικό, μαζί με την επικεφαλίδα του άρθρου, μαζί με την αναφορά σε παιδωμάζωμα και την αναφορά «για το κακό με τα παιδιά ΕΔΩ», με μπέρδεψε. Βεβαίως, είχα ήδη προσκομίσει την Διατριβή που εσύ επικαλέστηκες, και τον Ψιλάκη, αλλά και την μαρτυρία του Ψιλάκη για τον Γερμανό περιηγητή. Κι εσύ απλά τα αρνιόσουν, οπότε συνέχιζα να ψάχνω.
  Αν σοβαρά φτάνεις στο σημείο να με ειρωνεύεσαι γι’ αυτό, εγώ τι θα έπρεπε να πω όταν ένα οθωμανολόγος, ξενχνά ότι έγιναν βίαιοι εξισλαμισμοί στην Ελλάδα, τουλάχιστον με το παιδωμάζωμα;
  Αν το παραπάνω απαξιώνει εμένα, αυτό τι σε κάνει εσένα;
  Γι’ αυτό, ας μην φτάνουμε σε ακρότητες.

 447. BLOG_OTI_NANAI said

  441: Φυσικά να πούμε ότι όπως γράφω στο 449, ο ίδιος ο Σπηλιάδης διαψεύδει τις εικασίες σου περί συλλογικότητας, διότι ενώ γνωρίζει τα παραπάνω (αφού αυτός τα γράφει!), εντούτοις ο Σπηλιάδης εμμένει ΚΑΙ στα «ολίγα άτομα» ΚΑΙ απορρίπτει οποιαδήποτε περίπτωση να εννοούσε η κυβέρνηση να μιλήσει για Ένωση. Δεν είανι δυνατόν να επικαλείσαι μια μαρτυρία με τρόπο σαν να διαψεύδει ο Σπηλιάδης τον εαυτό του…
  Χαιρετίσματα λοιπόν.

 448. BLOG_OTI_NANAI said

  442: Τώρα είδα, αυτό το άψογο σχόλιο, άρα η διάψευση του Πιζάνια και της «ομάδας των πέντε» έρχεται από την πλέον έγκυρη πηγή: τα περί Ένωσης λοιπόν αφορούσαν όχι φυσικά «υποταγή στο Βατικανό», αλλά το τέχνασμα των Ελλήνων για να πείσουν ότι δεν στρέφονται μόνο στους Ρώσσους και μας βεβαιώνει γι’ αυτό μέλος της Γερουσίας. Αν όντως ο Σπηλιάδης κατείχε τότε τη θέση αυτή, τότε έκανες μεγάλη γκάφα (στην ουσία βεβαίως, έδωσες απλά επιχειρήματα προς την κατεύθυνση της αλήθειας και ήταν σωστό να το αναφέρεις. Αλλα οι υπόλοιποι της παρέας σου μάλλον θα το θεωρήσουν γκάφα).

 449. BLOG_OTI_NANAI said

  451: Πράγματι, «ο θεός αγαπάει τον κλέφτη ή τους κλέφτες» αλλά ευτυχώς, όχι μόνο αυτούς. Η διάψευση λοιπόν του Πιζάνια, έρχεται από τα πλέον επίσημα χείλη. Όχι μόνο υποταγή δεν υπήρχε, αλλά όπως εξαρχής είπα, μας δηλώνεται επισήμως ποιος ακριβώς ήταν «ο σκοπός της Κυβερνήσεως«: απλώς ένα διπλωματικό τέχνασμα χωρίς «οποίον δικαίωμα» για όσα δηλώνει με θράσος ο Πιζάνιας. Και ο Σπηλιάδης, όντως αποτελεί την επισημότερη διάψευση του ιστορικού ταλιμπανισμού καθώς όντως κατείχε τη θέση αυτή στην περίοδο που συζητάμε:

  (John Petropulos, «Πολιτική και συγκρότηση κράτους στο ελληνικό βασίλειο 1833-1843», τ. Α΄, ΜΙΕΤ 1985, 142)

 450. BLOG_OTI_NANAI said

  Και βεβαίως, ο Σπηλιάδης δεν άρχισε την υπηρεσία το 1823, αλλά βρισκόταν στη θέση αυτή ήδη το Καλοκαίρι του 1822 και έτσι γνωρίζει ακριβώς όλα τα γεγονότα στην πλήρη εξέλιξη τους από το Καλοκαίρι-Φθινόπωρο-Χειμώνα του 1822, και έγκυρα διαψεύδει την λαθροχειρία του Πιζάνια βεβαιώνοντας μας ότι από την Κυβέρνηση υπήρξε απλώς διπλωματία, και δεν υπήρχε ούτε πρόθεση, ούτε δυνατότητα για «θρησκευτικήν τινά σύμβασιν«:

 451. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Νοσταλγώ το γιατρό και την ορθή του παίδηση…

 452. π2 said

  Σάββατο: 11-12, 4 το απόγευμα με λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Κυριακή, ημιαργία: στασίδι 09:39-10:20, 19:41-20:21. Δευτέρα, βάρδια: 13:02-23:55 non stop, σύντομη ανάπαυση, επιστροφή στα χαρακώματα στις 05:11.

 453. 449 ΥΓ2 — Το θέμα είναι ότι αυτή η χρήση της «κρητικής επιστολής» είναι απολύτως ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείς τις πηγές, πρωτογενείς και δευτερογενείς (χωρίς μάλιστα καμία διάκριση μεταξύ τους)…

  Για χάρη όσων πραγματικά τους κίνησε το ενδιαφέρον αυτή η ιστορία, θα προσπαθήσω ίσως αργότερα να κάνω μια σύντομη σύνοψη με το τι μάθαμε στ’ αλήθεια για το θέμα.

 454. sarant said

  449 Δεν υπάρχει καμία πιζανιά και καμία διάψευση. Ο Πιζάνιας στο βίντεο λέει:

  Και η πρόταση που έχουν να κάνουν στον Πάπα οι Έλληνες είναι ότι: αν βοηθήσει την ελληνική επανάσταση, αν την αναγνωρίσει, τότε οι Έλληνες χριστιανοί θα τεθούν υπό την ηγεσία του Βατικανού.

  Αυτό είναι σωστό: αυτή την πρόταση (θα) έκαναν. Αυτό λέει και ο Σπηλιάδης στο κείμενό του και επεξηγεί, σε υποσημείωση, όπως έχουμε πει κι εμείς σε εκατοντάδες σχόλια, ότι αυτό ήταν τέχνασμα, και ότι ακόμα κι αν το εννοούσαν στα σοβαρά οι διαπραγματευτές, δεν είχε πιθανότητα να πραγματωθεί.

 455. Alexis said

  Οπλίστηκα με υπομονή και διάβασα όλη την …Πιζανιάδα, στην οποία, άθελά μου, συνέβαλλα κι εγώ στο ξεκίνημα, με τα σχόλια 262 και 282.

  Δύο παρατηρήσεις έχω να κάνω:

  1) Ρε BLOG, εσύ και 2-3 άλλοι εδώ, παίρνετε αναβολικά;
  Αλλιώς δεν εξηγείται το να ξενυχτάτε ανταλλάσσοντας σεντόνια για το τι εννοεί ο Πιζάνιας, αν ο Σπηλιάδης είναι έγκυρη πηγή ή όχι και αν ο Γερμανός είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του την Ένωση !!!

  2) BLOG ειλικρινά δεν καταλαβαίνω το μένος σου με τον Πιζάνια, ειδικά για όσα λέει στο βίντεο του #36:
  «Οι Έλληνες χριστιανοί θα τεθούν υπό την ηγεσία του Βατικανού»
  Δεν μιλάει ούτε για υποταγή, που λες εσύ, ούτε κάν για Ένωση, ούτε βέβαια για αλλαγή δόγματος (δες και το το σχόλιό μου στο 282).
  Πού είναι το «προδοτικό» και το «αντεθνικό» του πράγματος;
  Όντας αφορισμένη από το Πατριαρχείο η Επανάσταση, στρέφεται στον πλέον ισχυρό χριστιανό θρησκευτικό ηγέτη της εποχής, τον Πάπα, (που λέω και πάλι ότι έχει και πολιτική εξουσία) και ζητάει στήριξη.
  Τι ποιό φυσιολογικό από αυτό;

  Φυσικά δε συμφωνώ ούτε με τη διατύπωση του Σμερδαλέου στο #36:
  «Όταν οι ηρωικοί επαναστάτες του 1821 ζητούσαν από τον Πάπα να τους αναγνωρίσει ως εμπόλεμο έθνος, με αντάλλαγμα την αλλαγή της πίστεώς τους στον Καθολικισμό.»
  που είναι σα να λέει «ωραίοι ήρωες, έτοιμοι να ξεπουληθούν στον Πάπα»
  Επαναλαμβάνω, ουδέν μεμπτόν κατά τη γνώμη μου, έπραξαν το απολύτως αυτονόητο.

 456. Alexis said

  Εν τέλει, τώρα που το σκέφτομαι, αυτή η (λεπτή ειν’ αλήθεια) ειρωνία του Σμερδαλέου για τους «ηρωικούς επαναστάτες» είναι που άναψε τα λαμπάκια του BLOG.
  Αλλά θεωρώ ότι το τράβηξε πολύ μακρυά και αδίκως κατά τη γνώμη μου…

 457. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ρε συ blog, βρίσκεσαι πλέον σε παραλήρημα, τι έχεις πιεί; Απ΄τον φόβο μου μην πάθεις κάτι, μ΄έκανες να κάτσω να δώ το βίντεο με τον Πιζάνια, πού είδες ¨παλληκάρι μου να λέει για ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ εξουσιοδότηση; ποιός από τους ΠΕΝΤΕ ή άλλος σχολιαστής, μίλησε για συλλογική εξουσιοδότηση; Όλοι λένε, ότι η ομάδα που πήγε να ζητήσει την βοήθεια ΚΑΙ του πάπα, ήταν εξουσιοδοτημένη από την κυβέρνηση, ο Πιζάνιας στο βίντεο λέει αυτό «Η πρόταση που έχουν να κάνουν στον Πάπα, οι Έλληνες, είναι ότι εάν βοηθήσει την ελληνική επανάσταση, αν την αναγνωρίσει, τότε, οι Έλληνες Χριστιανοί, θα τεθούν υπό την ηγεσία του Βατικανού.» κι εσύ, έχοντας κάψει φλάντζα πλέον, το ερμηνεύεις άαρωωμααα «Φυσικά, όπως μας λέει ο Σπηλιάδης αυτοί δεν ήταν «οι Έλληνες» όπως θα ήθελε ο Πιζάνιας, αλλά μια ομάδα κυβερνητικών στελεχών χωρίς ουδεμία εξουσιοδότηση.» Τι λές βρε γίγαντα της σκέψης, ώστε δεν ήταν οι Έλληνες, μάλιστα, κι αφού ηταν κυβερνητικά στελέχη ΚΑΙ ΜΕ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ τι ηταν Τούρκοι; Δηλαδή ρε blog, ο ακροδεξιός πρωθυπουργός μας με την αριστερή προβιά, που διαπραγματεύεται (λέμε και καμιά μαλακία να περνάει η ώρα) με τους θεσμούς (sic) δεν έχει κυβερνητική εξουσιοδότηση; δεν μιλάει στο όνομα των Ελλήνων; οι ξένοι δεν λένε, «οι Έλληνες ζήτησαν αυτά ενώ δεν έκαναν τα άλλα;» έχει καμιά συλλογική εξουσιοδότηση των Ελλήνων; το 61% δεν ψήφισε ΟΧΙ; Τι δεν καταλαβαίνεις;

  «Και φυσικά, η ιδέα, φορέας της οποίας ήταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός(!), δεν αφορούσε καμία… «υποταγή στο Βατικανό», αλλά συζήτηση για τις προϋποθέσεις ΕΝΩΣΗΣ των ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ! Φυσικά, αυτά είναι ψιλά γράμματα για την προπαγάνδα του Πιζάνια.»

  Όπως σου είπε κι ο Σμερδαλέος ή ο Pedis δεν θυμάμαι, δεν τίθεται θέμα άμεσης υποταγής, η καθολική εκκλησία (όπως φαντάζομαι, και η κάθε εκκλησία που θέλει να επεκταθεί) έχει ανοχές, της αρκεί ο έλεγχος και με τα χρόνια θα αλλάξουν και οι συνειδήσεις, έτσι γίνονται αυτά. Θα σου φέρω πάλι πολιτικό παράδειγμα (άλλωστε θρησκεία και πολιτική, είναι οι δύο όψις του ίδιου νομίσματος της εξουσίας). Το 79 υπογράφτηκε η ένταξή μας στην ΕΟΚ, χωρίς να μας ρωτήσει ΚΑΝΕΝΑΣ, δηλαδή, χωρίς συλλογική εξουσιοδότηση, και μάλιστα εν μέσω αντιευρωπαϊκών συνθημάτων και λαϊκής οργής, θαμάσαι, ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ, ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ, κι άλλα όμορφα και χαριτωμένα, τελικά ΓΙΝΑΜΕ ευρωπέη. Το ίδιο συνέβει και με το ευρώ, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μια ομάδα κυβερνητικών στελεχών, με κυβερνητική αλλά ΟΧΙ λαϊκή συλλογική εξουσιοδότηση, διαπραγματεύτηκε (το είπα και πιο πάνω, για να περνάει η ώρα) και την άλλη μέρα ξυπνήσαμε με ευρώ, και η δραχμή πήγε γοα ύπνο. Μας πήρε κάτι χρόνια να το συνηθίσουμε, κάποιοι επέμεναν και μετά από 5 χρόνια να λογαριάζονται σε δραχμές, στο δημοψήφισμα του 15 όμως, ΟΛΟΙ ήταν υπέρ του ευρώ.
  Κοντολογής, αυτά που γράφεις περι προπαγάνδας του Πιζάνια, βρίσκονται στην φαντασία σου, ο άνθρωπος απαντάει στο «οι Έλληνες δεν διστάζουν να ζητήσουν και την στήριξη του πανίσχυρου πάπα» του παρουσιαστή, βάση των ιστορικών ΑΔΙΑΜΦΙΣΗΤΗΤΩΝ στοιχείων, τίποτε παραπάνω τίποτε παρακάτω, άλλο αν εσύ τα διστρεβλώνεις κατ΄εντολήν.
  Καλημέρα.

 458. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  459 – Μετά από εμπεριστατομένη έρευνα, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΩ πως άλλη είναι η πονηρή σουπιά που έριξε το μελάνι της, και την έκανε με ελαφρά τινάγματα (χαμόγελο) και το όνομα αυτής, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ. σχόλιο 194 και ΟΥΔΕΝ αλλο. Ο ορισμός του προβοκάτορα (χαμόγελο). ΟΜΩΣ ΕΧΩ ΜΥΤΗ ΕΓΩ!!!

 459. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Μ αρέσει που αντέχετε και διαβάζετε τις σεντονιάδες-γιουτουμπιάδες του Σμερντάλοφ… ΉΡΩΕΣ ΕΙΣΤΕ!

 460. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Kαι φυσικά η μαζική επίθεση εναντίον του Μπλογκ ό,τι νάναι, από δικαίους και αδίκους, σχετικούς και ασχέτους, αντισυριζαίους παλιpediζοντες και αναρχοτρελοαυτόνομους, είναι αδικαιολόγητη. O Σμερντάλοφ πήγε να ξαναβγάλει σκάρτη την επανάσταση του γένους και το ρόλο των παπάδων σ’αυτή. Καλά έκανε και τον έβαλε στη θέση του.

 461. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Λοιπόν, αυτό που φαίνεται και μαθαίνουμε, κατά τη γνώμη μου, από την ακατάσχετη «Πιζανιάδα», μετά και την καταλυτική συμβολή του Σπύρου στο 441, είναι το πόσο επισφαλής καθίσταται η προσπάθεια συγγραφής ιστορικού λόγου με βάση τις αφηγηματικές πηγές, δηλαδή κείμενα που γράφτηκαν με σκοπό να γίνουν δημόσια γνωστά. Αντίθετα οι αρχειακές πηγές είναι αυτές που πολύ καλύτερα αποκάλυψαν τα κίνητρα αλλά και τα ίδια τα γεγονότα. Είναι αυτό που έγραψε ο Δύτης για τις κύριες και δευτερεύουσες πηγές. Αυτό είναι ένα σοβαρότατο μεθοδολογικό ζήτημα κι αν αδιαφορούμε γι’αυτό το αποτέλεσμα είναι «ιστορικός λόγος» σαν αυτόν που με τόσο πάθος αρθρώνει ο δεν-θέλω-καν-να-γράψω-το-όνομά-του! 🙂

 462. Μόνο του Σμερδαλέου, βρε ΝεοKid; Οι άλλοι δηλαδή δεν γράφουν σεντόνια, όταν έχουν κάτι να πουν που δε λέγεται σε δυο γραμμές, ή έστω όταν τους πιάνει το μένος;

 463. Pedis said

  Α πλάκωσε ο Κιντούλης! Το ‘χει κάνει ο Μπλογκ κλαμμένη και οδυρμένη χήρα ο Κιντ θα τα κάνει πουτάνα.

  Εγώ περιμένω τη σύνθεση του Δύτη.

 464. Pedis said

  # 457 – Συμφωνούμε, Νικοκύριε.

  (Ο καθένας σημερα μπορεί να λέει ό,τι θέλει μετά από 200 χρόνια εθνοσωτηρίας ορθοδοξηε εκαπίδευσηα, η υπαγωγή πάντως της εκκλησίας της πελοποννήσου και περιχώρων στο Βατικανό δεν θα σήμαινε πολλά πράγματα για κάποιους που θα συνέχιζαν να κάνουν το σταυρό τους με τον ίδιο τρόπο με πριν. )

 465. Pedis said

  # 455 – Μπα, άμα δεν μπει μεγάλη βδομάδα ησυχία δεν βρίσκουμε.

  Κάτι πουλάει σε κάποιους (να ‘χει και μια φορά δίκιο ο Λάμπρος …) δεν δικαιολογείται τόσο μένος, ζήλος και να μην καταλαβαίνει ότι γίνεται ρεζίλι. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πρόκειται για τόσο μεγάλο ψυχάκια!

 466. Alexis said

  Διορθώσεις στο #458:
  -συνέβαλα αντί συνέβαλλα
  -Τι πιο φυσιολογικό αντί Τι ποιο φυσιολογικό

  Ουδείς άσφαλτος…

 467. Alexis said

  #465: Βρε Άγγελε, ο Νεοκίντ πετάει την πέτρα για ν’ αρχίσει ο δεύτερος γύρος της …Πιζανομαχίας:
  Πιζανομάχοι vs Πιζανολάτρες :mrgreen:

 468. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  463 – Είναι ολοφάνερο ότι στο 36 ο Σμερδαλέος τρολάρει, για να τσιμπίσει ο blog, κάτι που πέτυχε τελικά, κι απ’ το βίντεο που έβαλε, αλλά και τις Ο,ΤΙ ΝΑΝΑΙ απαντήσεις του blog, δεν προκύπτει κανένα από τα συμπεράσματα που έβγαλες. Ψιλοτρολάρεις ή μου φαίνεται;☺

  Υ.Γ – Ο ρόλος των παπάδων, εξ ορισμού, είναι παρασιτικός και σκάρτος για την κοινωνία, εξυπηρετεί μόνο την διαιώνηση της πατριαρχικής και γενικώς εξουσίας, γι’ αυτό και δεν έχουν προτρέψει ΠΟΤΕ σε επανάσταση τον λαό. Αυτό που κάνουν, είναι να προσαρμόζονται στις καταστάσεις, και να πηγαίνουν πάντα με τον νικητή, τα κεκτημένα τους θέλουν να κρατήσουν, και τον λαό τον έχουν χεσμένο. Αν διδάσκει κάτι η ιστορία, που ΔΕΝ, είναι αυτό.

 469. Ανδρέας said

  436
  »Kαι φυσικά η μαζική επίθεση εναντίον του Μπλογκ ό,τι νάναι, από δικαίους και αδίκους, σχετικούς και ασχέτους, αντισυριζαίους παλιpediζοντες και αναρχοτρελοαυτόνομους, είναι αδικαιολόγητη.»

  καλέ πως τα λες, καλέ πως τα λες…

 470. Ανδρέας said

  469 Αλέξη το συνέβαλλα δεν φαίνεται να είναι λάθος.
  Λέξη: συνέβαλλα (Κλιτικό Νέας), Ετυμολογία: [<αρχ. συμβάλλω < σύν + βάλλω]
  http://www.lexigram.gr/lex/newg/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1#Hist1

 471. Λοιπόν, χωρίς τρολαρίσματα ας δοκιμάσω να τα βάλω κάτω.
  Πρωτογενείς πηγές:
  α) ο Σπηλιάδης (Απομνημονεύματα, 1851), κατά τεκμήριο αξιόπιστος ή τουλάχιστον άνθρωπος που ήξερε τα πράγματα από μέσα λόγω της θέσης του, λέει (σελ. 439-41): πρώτον, η αποστολή του ΠΠατρών και του Μαυρομιχάλη είχε μαζί της επιστολή (και) προς τον Πάπα, η οποία έλεγε διάφορα γλειψιματικά και του ζητούσε να μεσολαβήσει υπέρ των Ελλήνων· δεύτερον, «η Κυβέρνησις είχε δώσει οδηγίας προς τον Π.Πατρών και τον Μαυρομιχάλην να παρενείρωσι προς τον Πάπα και την ένωσιν της ανατολ. Εκκλησίας με την δυτικήν». Μάλιστα, «δια να δώσωσι δε πλειοτέραν επισημότητα εις τας οδηγίας των, ελθόντες εις Τριπολιτσάν, τας καθυπέβαλον εις την Γερουσίαν, ήτις και τας επεκύρωσε». Εδώ μπορούμε να σπεκουλάρουμε με τις λέξεις για πολύ ώρα. Εγώ πάντως καταλαβαίνω ότι οι οδηγίες για πρόταση ένωσης ήταν της Κυβέρνησης και μάλιστα επικυρωμένες από την Γερουσία (αν και αυτή η τελευταία επικύρωση μπορεί να αφορούσε μόνο τις επιστολές· όπως το καταλαβαίνω εγώ, πάντως, μοιάζει να εννοεί και την πρόταση για ένωση).
  Η περίφημη υποσημείωση στα της ένωσης λέει: «Ο σκοπός της Κυβερνήσεως αναφερούσης την ένωσιν των δύω εκκλησιών απέβλεπε να εννοήσωσιν εκ τούτου οι Δυτικοί ότι, οι Έλληνες δεν ελπίζουσιν εις μόνους τους Ρώσσους· άλλως οποίον δικαίωμα είχον ολίγα άτομα, μέλη της Κυβερνήσεως, να υποχρεώσωσι το έθνος εις θρησκευτικήν τινα σύμβασιν». Όπως το καταλαβαίνω εγώ (και όχι μόνο), τα «ολίγα άτομα» είναι η Κυβέρνηση (σε αντιδιαστολή με το σύνολο του έθνους)· η ερμηνεία μου θαρρώ ενισχύεται από την αρχή της φράσης («ο σκοπός της Κυβερνήσεως») αλλά και από το κυρίως κείμενο («η Κυβέρνησις είχε δώσει οδηγίας…»).
  β) ο Jourdain (Mémoires historiques et militaires sur les événements de la Grèce…, 1828), που συνόδευε την ελληνική αποστολή, γράφει (σελ. 166 κ.εξ.) ότι ο Γερμανός και ο γιος του Πετρόμπεη είχαν αποστολή στην Αγία Έδρα, αλλά ο πάπας υπό την πίεση των Αυστριακών αρνήθηκε να τους δεχτεί. «Και όμως», γράφει, «τίποτα δεν θα είχε μεγαλύτερη σημασία από την ένωση των εκκλησιών, άμεσος στόχος της οποίας θα ήταν να γλιτώσει το ελληνικό έθνος από κάθε ξένη επιρροή. Για να πείσουν την αγιότητά του» (συνεχίζει), «οι Έλληνες απεσταλμένοι είχαν επιφορτιστεί να του προσφέρουν, με κάποιες προϋποθέσεις, κάποιο από τα νησιά των Κυκλάδων, για να το κάνει έδρα των Ιωαννιτών της Μάλτας» και μετά εξηγεί δια μακρών την ωφέλεια αυτής της ιδέας.
  γ) Για τις συστατικές επιστολές του ΠΠατρών έχουμε τον Καμπούρογλου (σελ. 44 κ.εξ.), ο οποίος πέρα από τη γνωστή επιστολή προς τον Πάπα (βλ. παραπάνω, α) έχει το συνοδευτικό έγγραφο της Προσωρινής Διοίκησης (σημ. 118), το οποίο λέει (σελ. 46-7): «διορίζεσαι παρά της Διοικήσεως μέλος της Ικεσίας, αποστελλομένης προς τον Άγιον Θρόνον της Ρώμης κατά τας δοθησομένας προς την πανιερότητά σας οδηγίας οφείλετε να ενεργήσετε δια να επιτύχετε τον σκοπόν της ικεσίας ταύτης αφορώσης εις το να γνωρισθή η Ελληνική Διοίκησις από την Αυλήν της Ρώμης» κτλ. Αυτές οι «δοθησόμενες οδηγίες» είναι που μας λείπουν. Η επιστολογραφία του ΠΠατρών, όπως την αναλύει ο Καμπούρογλου στη συνέχεια, δεν μας διαφωτίζει καθόλου για τη φύση της αποστολής του (πέρα από τις προσπάθειες για τη σύναψη δανείου). Στις σελ. 60 κ.εξ. του Καμπούρογλου γράφει ο ΠΠατρών και για τη ματαίωση της συνάντησης με τον Πάπα — τίποτα για την ταμπακέρα. (Μαθαίνουμε παρεμπιπτόντως ότι περιμένοντας πήγε και στην Μπολώνια «για τα εκεί λουτρά»). Μια αναφορά σε γνώμες «περί των Ιππέων της Μάλτας» (σελ. 84 κ.εξ.) θα μπορούσε να αναφέρεται σε αυτά που λέει ο Jourdain για τους Ιωαννίτες: άλλωστε διαβάζουμε (σελ. 87) ότι «οι Ιππείς απέστειλαν δύο Γάλλους, τον Ζουρδαίν και τον Σατελαίν, με γράμματα προς τον Μαυροκορδάτον περιέχοντα τους όρους των και τας ζητουμένας νήσους».

  Δευτερογενείς πηγές:
  α) ο Σπυρίδων Τρικούπης στην ιστορία του της Επανάστασης (τ. Γ’, Λονδίνο 1856, τ. Γ΄, σελ. 23) αντλώντας προφανώς (όπως φαίνεται από τη διατύπωση και το λεξιλόγιο) από τον Σπηλιάδη, παραθέτει τη γνωστή μας επιστολή προς τον Πάπα, λέει όπως και ο Ζουρνταίν ότι εκείνος «απεποιήθη να δεχθή εν τη καθέδρα του τους απεσταλμένους, όχι εκ θελήσεως, αλλ’ εξ αιτίας της αυστριακής επιροής, εις ην υπέκειτο», και προσθέτει: «Εσκόπευε δ’ ο Π.Πατρών να παρενείρη, κατ’ εισήγησίν τινων των εν τοις πράγμασι, προς ευόδωσιν του πολιτικού σκοπού, την ένωσιν των εκκλησιών· αλλ’, απαγορευθείσης της εις Ρώμην αναβάσεώς του, ουδέν είπε τοιούτον ουδ’ ενήργησεν». Εδώ εγώ πιστεύω ότι ο Τρικούπης κάνει μια διασταλτική ερμηνεία της αναφοράς του Σπηλιάδη, για την οποία είπα τη γνώμη μου παραπάνω.
  β) Δεν εξετάζω τις μεταγενέστερες μια και βασίζονται στο υλικό που έχουμε δει μέχρι τώρα.
  Μια ωραία σύνοψη έχει η διατριβή που βρήκε ο Spiridione στο σχ. 441. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί και τις επιστολές των καρδιναλίων που δεν μπορώ να δω εγώ (κανείς με πρόσβαση σε αυτό, σελ. 134;), από τις οποίες φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι πρόθεση του Παλαιών Πατρών ήταν να «εισέλθη με την Αυτού Αγιότητα σε διαπραγματεύσεις και συνομιλίες για τη θρησκεία». Δέχεται την πληροφορία, εξετάζει την άποψη του (όχι πολύ αξιόπιστου, από προσωπική πείρα σε άλλο ζήτημα) Τωμαδάκη ότι επρόκειτο για «τόλμημα του ΠΠατρών Γερμανού να προχωρήση πέρα των εσκαμμένων» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Γερμανός ακολουθούσε μυστικές οδηγίες. Ερμηνεύοντας την σημείωση του Σπηλιάδη α λα Μπλογκ μιλά για μια φράξια της κυβέρνησης και φωτογραφίζει τον Μαυροκορδάτο και τον Νέγρη. Όπως όμως επεσήμανε ο Spiridione, η ερμηνεία αυτή αδυνατίζεται και από την πληροφορία του Σπηλιάδη για έγκριση από τη Γερουσία (της οποίας γραμματέας ήταν ο Σπ.).

  Αυτά. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του. Εγώ δεν βλέπω ούτε καμιά συγκλονιστική κίνηση που μας κρύβουν κλπ., αλλά ούτε βέβαια καμιά λαθροχειρία των εθνομηδενιστών δια στόματος Πιζάνια. Άμα θέτε, το γράφω και με μπολντ αυτό για να φαίνεται 😉

 472. Ανδρέας said

  469 στον αόριστο γράφεται με ένα λάμβδα ως συνέβαλα
  και στον παρατατικό με δύο ως συνέβαλλα

 473. Ανδρέας said

  Δύτη γεια σου.
  Να σε ρωτήσω για εκείνη την λέξη μιλαέτι που συναντάμε στην βιβλιογραφία. Είναι αραβικής αρχής;

 474. 476 Μιλέτι ξέρω, βιλαέτι ξέρω, μιλαέτι όμως…

 475. Ανδρέας said

  ναι μιλέτι εννοώ

 476. Ναι, μίλλα είναι η θρησκεία, το δόγμα, η (θρησκ.) ομολογία (και αλ-μίλλα «η» θρησκεία, το Ισλάμ δηλ.) στα αραβικά. Στα οθωμανικά σήμαινε επίσης θρησκεία, αλλά και θρησκευτική κοινότητα, όπως και «τμήμα λαού», «κράτος, χώρα» και τελικά «έθνος», σημασία που επικράτησε και στα σημερινά τουρκικά.

 477. Pedis said

  # 474 – Δύτη, τα συμπεράσματά σου σέβονται τις πληροφορίες των πηγών. Ωραία σύνθεση.

  (1. Εμένα δεν μου φαίνεται ότι το συμπέρασμα του Πιαζάνια στο συγκεκριμένο σημείο δεν συνάγεται απο τις πηγές.

  2. άλλο, σημαντικό, κατά τη γνώμη μου: οι άνθρωποι κάναν επανάσταση, είχαν βάλει το κεφάλι τους στον ντορβά και αν σε κάτι διαφέρει η επανάσταση από το κατηχητικό είναι ότι τα μυαλά των ανθρώπων στροφάρουν και δεν έχουν πρόβλημα να αναζητήσουν λύσεις εκεί που οι καντηλανάφτες, οι συνταξιούχοι και οι θεούσες φρικάρουν. Αυτά είναι τα καλά της επανάστασης. Βγάζει τα μυαλά από τη ναφθαλίνη. )

 478. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #474
  Ευχαριστούμε Δύτη!
  Δηλαδή το ζωμίον είναι ότι η επαναστατική ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να δελεάσει τον Πάπα με την Ένωση και γι’αυτό το σκοπό του έστειλε έναν ιεράρχη, να γίνει πιο πειστικός. Πάντως μου φαίνεται ότι ο Γερμανός από μόνος του δεν προώθησε την υπόθεση που είναι και το φυσιολογικό κατά τη γνώμη μου.

 479. Spiridione said

  Ευχαριστούμε Δύτη.
  Μπλογκ, πριν συνεχίσεις να μας λες τα ίδια και τα ίδια διάβασε και αυτή τη διατριβή, είναι και της μεταλλινικής κλίκας 🙂 (επιβλέπων ο παπά-Μεταλληνός), αξίζει, πλέον των άλλων, και για τον τρόπο που προσεγγίζει και ερμηνεύει διάφορα γεγονότα αυτή η πλευρά. Επιχειρείται να συνδεθεί η θεωρούμενη ως, λίγο ή πολύ, δυτικότροπη ή ας πούμε αντιθρησκευτική τακτική της πολιτικής ηγεσίας (τα Συντάγματα που ψηφίστηκαν με τις θρησκευτικές ελευθερίες, την επικρατούσα θρησκεία κλπ), με την προσέγγιση με την Αγία Έδρα και την επιλογή των διαπραγματεύσεων για την ένωση των εκκλησιών, όπως βεβαίως και με τη συμφωνία με το Τάγμα των Ιωαννιτών που δεν υλοποιήθηκε τελικά. Η πρόταση για την ένωση των εκκλησιών σαφέστατα μπορούμε να πούμε εκ των πραγμάτων ότι ήταν ένα διπλωματικό όπλο (επειδή όλο αυτό το πρότζεκτ ήταν σε κάθε περίπτωση δύσκολα εφαρμόσιμο για πολλούς λόγους), αλλά ταυτόχρονα διακρίνω και μια αμηχανία απέναντι σε αυτή την τακτική. Δηλαδή εντάξει, διπλωματικά τεχνάσματα, αλλά μέχρι πού μπορούν να φτάσουν; Φαίνεται ότι και τότε υπήρχαν διάσταση απόψεων, όπως η αναφερόμενη διάσταση μεταξύ Βουλευτικού και Εκτελεστικού, η διαφωνία του Κοραή ας πούμε ή η συμφωνία του Ιγνάτιου με την τακτική αυτή κλπ. Επίσης, αυτήν τη συμφωνία με το Τάγμα των Ιωαννιτών, που είχε γίνει κάποιο προσχέδιο, δύσκολα τη χαρακτηρίζεις ως διπλωματικό τέχνασμα, είναι περίεργη ιστορία, και πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της εποχής της. Κάτι άλλο: είναι εντυπωσιακό ότι ο Μητροπολίτης Ναυπακτίας, στη σύνοψη της διατριβής, λέει το ίδιο πράγμα για το οποίο εσύ τόσο εξανίστασαι, ότι δηλαδή η πολιτική ηγεσία της επανάστασης ήθελε την υποταγή στον Πάπα! Ούτε τεχνάσματα ούτε τίποτα!

 480. Ανδρέας said

  Αν εντοπίσουμε πότε παρουσιάζεται η λέξη Τέρμιλος ίσως κατανοήσουμε καλύτερα τι σήμαινε.
  Οι Τέρμιλοι είχαν παρουσία πριν ή μετά τους Σόλυμους στην Λυκία, Κιλικία και Παμφυλία. Αποδίδουν την ονομασία ως συγγενή της λέξης Σόλυμος.
  Η περιοχή ονομαζόταν Μιλυάς αναφέρει ο Ηρόδοτος.

  […] Ο Ηρόδοτος αναφέρει (Ιστορίαι 1, 173, 4):

  «Καθώς φιλονικούσαν στην Κρήτην δια την βασιλείαν οι υιοί της Ευρώπης, ο Σαρπηδών και ο Μίνως, επεκράτησε ο Μίνως και εξόρισε τον Σαρπηδόνα και όσους εξεγέρθησαν κατ’ αυτού. Αυτοί λοιπόν αφού εξεδιώχθησαν, έφθασαν εις την Ασίαν, εις την γην της Μιλυάδος, την οποία τώρα νέμονται οι Λύκιοι. Αυτή η χώρα την παλαιά εποχή ήταν η Μιλυάς, οι δε Μιλύες τότε ονομάζοντο Σόλυμοι.» […]

  http://el.science.wikia.com/wiki/%CE%A4%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%AF%CE%BB%CE%B5%CF%82

 481. 483 Παρντόν; Μιλλέτ από τους Τέρμιλους; Όχι δα!
  Η Encyclopaedia of Islam λέει ότι είναι μάλλον αστήρικτες οι απόψεις Αράβων φιλολόγων ότι πρόκειται για προϊσλαμική αραβική λέξη και ότι μάλλον προέρχεται από την εβραϊκή και αραμαϊκή λέξη μίλλα που σημαίνει «λόγος». Μάλλον, προσθέτουν οι συγγραφείς, ο ίδιος ο Μωάμεθ τη δανείστηκε και την επέβαλε στα αραβικά.

 482. sarant said

  474 Ωραία σύνοψη. Βγήκε κάτι.

 483. Να πω ότι και για μένα το πιο εντυπωσιακό είναι αυτό με τους Ιωαννίτες και το νησί.

 484. smerdaleos said

  @465, Άγγελο: Μόνο του Σμερδαλέου, βρε ΝεοKid;
  —-

  Αυτός είναι ξεχωριστή περίπτωση Άγγελε. Είναι πιο πρωτόγονα τα κίνητρά του. Έχει αποθημένα επειδή φαίνεται ότι του πάτησα κάποτε την ουρά (2-3 χρόνια πριν) και, έκτοτε, αν εγώ συμμετέχω σε μια συζήτηση υποστηρίζοντας ότι η γη κινείται … αυτός μαίινει να υποστηρίξει τον αντίστοιχο Βλογ που θα υποστηρίζει ότι η γη είναι ακίνητη.

  Επομένως, μη τον θεωρείς εμπλεκόμενο στην «Πιζανιάδα». Περαστικός είναι.

  @457, Νίκο – @474, Δύτη. Παρόλο που κάθε νουνεχής άνθρωπος τα έχει καταλάβει όλα αυτά που εξηγείτε 200 σχόλια πιο πριν … δεν πιστεύω να ευελπιστείτε, σε αυτό το σημεί,ο ότι μπορείτε να νουθετήσετε τον «μαινόμενο ταύρο» Βλογ.

  @461, Λάμπρο: Είναι ολοφάνερο ότι στο 36 ο Σμερδαλέος τρολάρει, για να τσιμπίσει ο blog, κάτι που πέτυχε τελικά

  Λάμπρο, όταν έκανα το πρώτο σχόλιο με τον Πιζάνια 300 σχόλια πιο πάνω δεν είχα κατά νου τον Βλογ. Βέβαια είχα κατά νου τους ομοϊδεάτες του τύπου «Πάπα ουστ» που ανέφερε ο Νίκος στην ανάρτησή του. Το μόνο κίνητρο που είχα ήταν να θυμίσω ότι όταν οι μεγάλες δυνάμεις μας είχαν με την πλάτη στον τοίχο, παίξαμε και το χαρτί της προσέγγισης και χαϊδέματος του Πάπα.

  Από εκεί και μετά, αν αποφάσισα να εμπλακώ περαιτέρω είναι μόνο και μόνο επειδή ο Βλογ «τσίμπησε» -όπως λες εσύ- με τον συνήθη του παράλογο τρόπο.

  Το μόνο καλό που πιστεύω ότι βγήκε από την ιστορία -για τους νουνεχείς αναγνώστες- είναι ότι, από ένα σημείο και μετά, άρχισαν να παρατίθενται ένα σωρό ενδιαφέρουσες πηγές γι΄αυτήν την διπλωματική κίνηση των επαναστατημένων Ελλήνων.

  Αν δεν ξεκινούσε η συζήτηση δεν θα μαθαίναμε ποτέ ούτε για τον Frazee και τον Hofmann που ασχολήθηκαν με αυτό το λεπτό ζήτημα (Παποσύνη και ελληνική επανάσταση), ούτε για τα απομνημονεύματα του Jourdain ούτε για ένα σωρό άλλα πράματα.

 485. Ανδρέας said

  Να σου πω την αλήθεια δεν κατάλαβα το σχόλιο σου. 🙂
  Εδώ βρίσκεται πάντως το κείμενο του Ηροδότου.
  http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/library/browse.html?page=28&text_id=30
  Όμως για να μην κουράζεσαι να μου απαντάς κατάλαβα ότι για κάποιον λόγο δεν πάει ο νους σου σε παλιότερα γλωσσικά υποστρώματα (για να το στρογγυλέψω λιγάκι).

 486. Ανδρέας said

  Όμως, για να μην κουράζεσαι να μου απαντάς, κατάλαβα ότι για κάποιον λόγο δεν πάει ο νους σου σε παλιότερα γλωσσικά υποστρώματα (για να το στρογγυλέψω λιγάκι).
  αχ αυτά τα κόμματα…

 487. Αντρέα, από πού κι ως πού να συνδέεται η ονομασία ενός αρχαίου φύλου της Μικρασίας με τη λέξη που δανείστηκε ο Μωάμεθ τον 7ο αιώνα μΧ από τα συριακά ή αραμαϊκά για να πει «θρησκευτική ομολογία»;

 488. Ριβαλντίνιο said

  Ωραία τα συνόψισε ο Δύτης. Διαφωνώ με την ερμηνεία που κάνει στον Σπηλιάδη και συμφωνώ με τον Τρικούπη. Ο Φραντζής (βλ. παρακάτω) βέβαια φαίνεται (;) να συμφωνεί με τον Δύτη και να γενικεύει πολύ.

  Τα είπατε όλα και δεν έμεινε τίποτα για εμάς τους μαθητευόμενους ερασιτέχνες. Δεν προσφέρουν τίποτα αλλά για να μην πάνε χαμένες δυο φευγαλέες αναφορές που βρήκα :

  Φραντζής
  http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/2/5/9/metadata-39-0000531.tkl&do=149768_03.pdf&pageno=401&pagestart=1&width=322&height=530&maxpage=598&lang=en

  Κανέλλος Δεληγιάννης
  Ο δε Παλαιών Πατρών, όταν εστάλη μετά του Γεωργάκη Μαυρομιχάλη ικέται εις τον Πάπαν της Ρώμης και δεν τους εδέχθη, αλλ’έμειναν διά τινα καιρόν εις την Αγκώναν…
  ———————————————
  Τώρα ο κος Πιζάνιας είναι πολύ περίεργος :

  «ε οι Κουτσόβλαχοι Σλάβοι είναι … οι Βλάχοι δλδ Σλάβοι είναι, οι Σαρακατσαναίοι είναι κάτι ενδιάμεσο, οι Αρβανίτες Σλάβοι είναι».

  https://smerdaleos.wordpress.com/2016/03/12/%ce%bf-%ce%bc%cf%8d%ce%b8%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84-2/#comment-4410

  ——————————————————————-
  Οι μπατίριδες Ιωαννίτες θα μας βοηθούσαν να πάρουμε δάνειο (ή θα μας δάνειζαν αυτοί), θα μας αναγνώριζαν ανεξάρτητους, δεν θα διεκδικούσαν εδάφη μας σε Εύβοια και Πελ/σο, θα τους δίναμε Ρόδο και Κάρπαθο και προσωρινά θα τους δίναμε κάτι μεσσηνιακά νησάκια και έδρα στις Κυκλάδες. Το μεγαλύτερο μέρος του δανείου θα το κράταγαν αυτοί για έξοδα εγκατάστασης στο ελλαδικό χώρο.

  Φυσικά δεν έγινε τίποτα.
  Εγώ θα ερχόμουν σε επαφή με τους Λαζαρίτες που ήταν Παναθηναϊκοί και πιο ξηγημένοι !

  https://en.wikipedia.org/wiki/Order_of_Saint_Lazarus#Symbol

  Τα μόνα μας τελικά πάρε – δώσε με τους Ιωαννίτες ήταν :

  Το 1828 ο Αλέξανδρος Κοντόσταυλος διορίστηκε από τον Καποδίστρια μέλος της οικονομικής επιτροπής και στάλθηκε στη Μάλτα, απ’ όπου και αγόρασε από τους Ιωαννίτες τα μηχανήματα του πρώτου νομισματοκοπείου, με τα οποία κόπηκαν στην Αίγινα τα πρώτα ελληνικά νομίσματα του Φοίνικα, το Εθνικό Νομισματοκοπείο Αιγίνης.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82

 489. Ανδρέας said

  Καθορίζοντας την ρίζα της λέξης millet ίσως βοηθηθούμε.
  Αν αφαιρέσουμε την θρησκευτική έννοια όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα τι μας μένει;
  Κόσμος μαζεμένος γύρω από κάτι -πλην αυτού που αποκλειστικά αντιλαμβανόμαστε σήμερα ως θρησκεία.
  https://en.wiktionary.org/wiki/%D9%85%D9%84%D8%AA#Persian
  Persian
  Alternative forms

  ملّت ‎(mellat) — with a tashdid.

  Etymology

  From Arabic مِلَّة ‎(milla).
  Noun

  ملت • ‎(mellat) ‎(plural ملل ‎(melal))

  nation
  people

  με το nation, people, να μην κολλήσουμε σε αναλύσεις τι είναι έθνος κλπ, παίρνουμε το people ως κόσμος, λαός.

  Η επόμενη ονομασία της περιοχής είναι Παμφυλία,
  η ονομασία είναι πρόδηλη και δεν χρειάζεται νομίζω ανάλυση.
  Μετά αν έχουμε κουράγιο περνάμε σε άλλες κοντινές η μακρινές ονομασίες όπως Μίλητος κλπ. και φτάνουμε κι ως την περίεργη »κόκκινη μηλιά» που όλοι έχουν ακούσει και κανείς δεν ξέρει που είναι ψάχνοντας για μήλα lol. Αν υπάρχει μπορεί να φάμε και κανά κόκκινο μήλο κάτω από την σκιά της.

  Το Arabic مِلَّة ‎(milla) δεν το έχουν ανεβάσει ακόμη.

 490. Ανδρέας said

  το 492 στο 490

 491. Ανδρέας said

  τερμιλοι = κάτι σαν το τριεθνές στην καθομιλουμένη.

 492. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  487 – Δεν έχω λόγο να μην σε πιστέψω, αλλά τόσο το ξεκάρφωτο του σχολίου σε σχέση με το νήμα, οσο και ο τίτλος του, εμένα μου δίνουν την εντύπωση καθαρού τρολαρίσματος, με στόχο τον Βλόγ (διακρίνω μίαν ελληνόψυχον επιρροήν☺) δεδομένου πως εκτός ΙΣΩΣ από άλλον έναν, δεν έχει άλλους ομοϊδεάτες (φανερούς τουλάχιστον) ο παπαούστ εδώ μέσα, άλλωστε μόνο αυτός τσίμπησε στο γυμνό αγκίστρι.☺ Για τα υπόλοιπα έχω να πώ πως, σε όλα υπάρχουν θετικά κι αρνητικά, το καλό και το κακό στην ζωή, είναι σαν την δυστυχία και την ευτυχία, κυρίως, είναι θέμα επιλογής.☺

 493. smerdaleos said

  @480, Pedis: 2. άλλο, σημαντικό, κατά τη γνώμη μου: οι άνθρωποι κάναν επανάσταση, είχαν βάλει το κεφάλι τους στον ντορβά και αν σε κάτι διαφέρει η επανάσταση από το κατηχητικό είναι ότι τα μυαλά των ανθρώπων στροφάρουν και δεν έχουν πρόβλημα να αναζητήσουν λύσεις εκεί που οι καντηλανάφτες, οι συνταξιούχοι και οι θεούσες φρικάρουν. Αυτά είναι τα καλά της επανάστασης. Βγάζει τα μυαλά από τη ναφθαλίνη.
  —-

  Αυτό είναι ένα ωραίο θέμα για σοβαρή συζήτηση.

  Πίσω από όλες τις πνευματικές «Αναγεννήσεις» και το κινήματα «Διαφωτισμού» κρύβονται κατά κανόνα αστοί έμποροι που, λόγω του πρακτικού τους τρόπου σκέψης, μπορούν να υπερβούν τις θρησκοληπτικές δεισιδαιμονίες.

  Κάτι άλλο παρόμοιο θέμα με αυτό που συζητάμε.

  Ο Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος προχώρησε στην Ένωση των Εκκλησιών το 1274 στην Σύνοδο της Λυών μόνο και μόνο για να «αφοπλίσει» τον Κάρολο τον Ανδεγαυό που -έχοντας αποκτήσει την Αλβανία ως ορμητήριο– ετοίμαζε πανδυτική εκστρατεία για την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης.

  Η διπλωματική κίνηση του Μιχαήλ ήταν επιτυχής, γιατί κατάφερε να αποσπάσει τον Πάπα με το μέρος του (κάτι που διέλυσε το «πανδυτικό» μέτωπο του Καρόλου) και, κατά συνέπεια, ο Μιχαήλ κατάφερε να σώσει την «εύθραστη» ακόμα Παλαιολόγεια Αυτοκρατορία.

  Η άλλη του διπλωματική κίνηση κατά του Καρόλου ήταν η οργάνωση της εξέγερσης του Σικελικού Εσπερινού, η οποία κυριολεκτικά σκότωσε τα βαλκανικά κατακτητικά σχέδια του Καρόλου.

  Πως ανταμείφθηκε από τον λαό του αυτός ο ευέλικτος διπλωμάτης (Μιχαήλ) που κατάφερε να σώσει το κράτος του και το λαό του από δεύτερη «φραγκοκρατία»; Αφορίστηκε, πέθανε άθαφτος και η ίδια του αδελφή η Ευλογία πίστευε ότι -εξαιτίας της Ένωσης των Εκκλησιών- «η ψυχή του είχε χάσει κάθε ευκαιρία μεταθανάτιας σωτηρίας».

  O Donald Nicol λέει με αφορμή την τελική μοίρα του Μιχαήλ πως ο «homo Byzantinus» ήταν ένα «παράλογο θρησκόληπτο ζώο» (a religious irrational animal) που δεν επιθυμούσε να ανταλλάξει την «αιώνια σωτηρία» της ψυχής του με «επιχθόνια» διπλωματικά κέρδη.

 494. εμένα μ’ αρέσουν οι ομηρικοί καυγάδες! ❤

 495. Ριβαλντίνιο said

  Με τους Ελληνοκαθολικούς πάλι (εξαίρεση ο Τερτσέτης και μερικοί ακόμη ) δεν τα πηγαίναμε καλά :

  Βουτιέ
  Οι κάτοικοι της Σύρου, καθολικοί στο θρήσκευμα, υπό την προστασία της Γαλλίας, είχαν λιγότερο υποφέρει από τους Τούρκους, και νόμισαν ότι έπρεπε να διαχωρίσουν την τύχη τους από των αδελφών τους. Δεν ξέρω αν είναι περισσότερο εκτιμηταίοι στα μάτια των άλλων, αλλ’ασφαλώς το Έθνος τους περιφρονούσε.Και όταν η Ελλάδα κατακτήσει την ελευθερία της , όπως δεν συμμερίστηκαν τους κινδύνους της , θα είναι ανάξιοι να συμμεριστούνε την ευτυχία της.

  Κ.Μεταξάς
  Αλλά δεν δύναμαι εν σιγή να παρέλθω τη απέχθειαν και το μίσος κατά της Ελληνικής Επαναστάσεως των εν τοις νήσοις του Αιγαίου κατοίκων της Δυτικής εκκλησίας , Καθολικών, οίτινες ου μόνον ουδέν συνεισέφερον κατά το 1822 επί της Αρμοστείας μου, αλλά και εις αυτήν την περίστασιν της νεοσυλλεξίας ουδείς εξ αυτών έλαβε μέρος, και εκτός τούτου αντενήργουν πάντι σθένει διασπείροντες την απελπισίαν κα τον φόβον.

  Πηγή
  http://www.biblionet.gr/book/60414/Τσιμπιδάρος,_Βάσος/Το_1821_χωρίς_δάφνες_και_στεφάνια

  ———————————————–
  @ 497 Σκύλος

  Κλαίω !!! 🙂 🙂 🙂

 496. BLOG_OTI_NANAI said

  Όπως βλέπω, από τα σχόλια 449 έως 453 έκλεισαν οι συζητήσεις και έπεσαν οι τόνοι, ώστε πλέον αξίζει να επισημάνω ότι γράφτηκαν 400 σχόλια, για να μην μπορέσει να βγει τίποτε περισσότερο από όσα είχα γράψει στο σχόλιο 106. Τώρα αν μπορέσατε να προστατέψετε τον Πιζάνια, νομίζω ότι το θέμα ανήκει αποκλειστικά στο οπαδικό ιδεολογικό πεδίο. Άλλωστε, όταν ένας καθηγητής πανεπιστημίου χρειάζεται να τον υποστηρίξουν με ερμηνευτικά παιχνίδια πιθανοτήτων (και τρολαρίσματα) μπας και δικαιολογηθούν όσα λέει, εμένα μου αρκεί.

  456: Αυτά που γράφεις είναι μικρόψυχα, διότι αυτά που σου έγραψα ιδιωτικά, αντιστοιχούν ακριβώς με όσα παραδέχτηκα και δημόσια για σένα. Εσύ όμως, παρά το γεγονός ότι είδες χρήσιμα τεκμήρια από εμένα, όμως, δημοσίως πρεσβεύεις την πλήρη απαξίωση μου. Αν αυτό σε τιμά, τι να σου πω από εκεί και πέρα…

 497. Αντρέα, νομίζω καλό είναι να μην μπαίνουμε στα χωράφια γλωσσολόγων που έχουν φάει τη ζωή τους με τις μικρασιατικές και τις σημιτικές γλώσσες με αφορμή μια επιφανειακή ομοιότητα. Αν μη τι άλλο (για να μην πιάσουμε όλα τα άλλα και κυρίως την καθιερωμένη σύνδεση με τη σημιτική λέξη για το «λόγο») το διπλό λάμδα στο αραβικό μίλλα δεν μπαίνει στην τύχη, έχει σημασία αν ένα σύμφωνο στις σημιτικές γλώσσες είναι μονό ή διπλό. Πώς να ξεφύτρωσε; Άσε τα υπόλοιπα, πού εξαφανίστηκε η λέξη τόσους αιώνες, ότι το ότι σημαίνει λαός είναι μια απλή υπόθεση που κάνεις εσύ, κλπ κλπ. Αυτό δεν είναι επιστήμη, είναι λογική ενός επιφανούς μέλους της κοινότητας των σχολιαστών εδώ που… μα ας μη ρίξω λάδι στη φωτιά.

 498. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  497. 😆 Είναι τρελοί αυτοί οι Κινέζοι! 😆
  (αλλά δεν είναι Bulldozer battle, αλλά Loader battle. Λαστιχοφόροι φορτωτές είναι οι μαχητές, κι όχι μπουλντόζες. 🙂 )

 499. BLOG_OTI_NANAI said

  498: Από τη στιγμή που κανείς πλέον δεν πιστεύει ότι υπήρξε περίπτωση να υπάρχει σοβαρότητα στα περί Ένωσης και «υποταγής», και δεν κινδυνεύουμε να αρχίσουμε νέα σεντόνια, μπορούμε να πούμε ότι η έλλειψη σοβαρότητας στα περί «υποταγής» φαίνεται και από το κλίμα που υπήρχε την εποχή αυτή:

  Αν και Έλληνες, «είναι υπό τα δόγματα του Πάπα και εκ τούτου φέρουν μίσος και κάποτε και καταδρομάς» προς τους ορθοδόξους«.

 500. smerdaleos said

  @491, Ριβαλντίνιο: Τώρα ο κος Πιζάνιας είναι πολύ περίεργος
  —-

  Ωχ ωχ … Ριβλαντίνιο … τώρα ανοίγεις άλλο μέτωπο για την «Πιζανιάδα»». Θα φτάσει τα 1000 σχόλια η ανάρτηση!!! 🙂 🙂 🙂

  Ας ειδοποιήσει κάποιος τον κύριο Πιζάνια στο FB να έρθει και αυτός στην συζήτηση.

  Πάντως, χωρίς να θέλω να κατηγορήσω τον Πιζάνια, όπως έγραψα στο σχόλιο που παρέθεσες δεν θα περίμενα ποτέ ένας ακαδημαϊκός ιστορικός να πει έτσι ξερά ότι «οι Βλάχοι και οι Αρβανίτες είναι Σλάβοι και οι -ελληνόφωνοι- Σαρακατσάνοι είναι «ημισλάβοι»».

  Άλλο να πεις ότι οι μη σλαβόφωνες βαλκανικές γλωσσικές ομάδες έχουν εν μέρει σλαβική καταγωγή και άλλο να πεις εντελώς ξερά πως «οι Βλάχοι και οι Αρβανίτες είναι Σλάβοι και οι -ελληνόφωνοι- Σαρακατσάνοι είναι «ημισλάβοι»».

 501. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Πας μη Σλάβος Βαρβάρα!

 502. BLOG_OTI_NANAI said

  463: 😀 😀

 503. 499 Πάω να αγιάσω και δεν μ’ αφήνεις. Έχεις μια αξιοσημείωτη και αξιοθαύμαστη ικανότητα να βρίσκεις πηγές (ή, πράγμα εξίσου αξιοθαύμαστο, έχεις κάνει μια λεπτομερή αποδελτίωση χρόνια και χρόνια) αλλά, πώς να το κάνουμε, βρίσκω λειψή τη μέθοδό σου στην αξιολόγηση και το συνδυασμό τους. Χωρίς να έχω καμία διάθεση να σε προσβάλλω, νομίζω ότι τείνεις να εκκινείς από μια ιδεολογική βάση και να στριμώχνεις τις πηγές στο συμπέρασμα που έχεις εκ των προτέρων. Το παράδειγμα με τους Τουρκοκρητικούς και τη σχετική συζήτηση είναι χαρακτηριστικό, όχι μόνο για τη βιασύνη με την οποία έριξες στη μάχη το άρθρο της Αγγελομάτη, αλλά και για τη σιγουριά με την οποία χρησιμοποιείς πηγές που γράφουν αιώνες μετά τα γεγονότα, την τσαπατσούλικη απαξίωση ανθρώπων και έργων που δεν σε βολεύουν, την επιλεκτική αντιμετώπιση της δευτερογενούς βιβλιογραφίας (ο μεν είναι αξιοσέβαστος επειδή τον παραπέμπουν διάφοροι, ο δε είναι απατεώνας επειδή …είναι εθνομηδενιστής) κ.ο.κ. Εγώ όπως είδες παραδέχτηκα ότι άθελά μου συσκότισα τα νερά με το να μη διευκρινίσω για τι είδους εξισλαμισμούς συζητούσα, αν εσύ μετά από όλη εκείνη την κουβέντα επιμένεις ότι είναι αξιόπιστη η πληροφορία του Ψιλάκη π.χ. τι να πω. Ότι δέχεσαι την πληροφορία που δίνει ο Κρητικός για το παιδομάζωμα, όχι όμως και την κρίση του σχετικά (άνθρωπος της εποχής ήταν κι εκείνος) επειδή υπάρχουν και άλλες αντίθετες κρίσεις τι σου λέει; Προσωπικά, και επειδή δεν μ’ αρέσει ο καβγάς και το τρολάρισμα ούτε (πλέον) τα γινάτια, ξανακοίταξα το 456 και να σου πω το βρήκα νηφάλιο και μετριοπαθές, όχι μικρόψυχο. Τα ίδια προβλήματα εντοπίζω συχνά και σε άλλους σχολιαστές που δεν έχουν ασχοληθεί επαγγελματικά με την ιστορική επιστήμη, τι να κάνουμε. (Παρεμπιπτόντως, η κρίση του Donald Nicol στο 496 για τον «βυζαντινό άνθρωπο» μου φαίνεται τουλάχιστον προβληματική, για να μην πω κάτι βαρύτερο!)

 504. smerdaleos said

  @487, Λάμπρο: 487 – Δεν έχω λόγο να μην σε πιστέψω, αλλά τόσο το ξεκάρφωτο του σχολίου σε σχέση με το νήμα, οσο και ο τίτλος του
  —-

  Γιατί βρε συ σου φάνηκε τόσο «ξεκάρφωτο» το σχόλιό μου; «Παπικά μεζεδάκια» δεν βάπτισε ο Νικοκύρης την ανάρτηση; Αναφέρει ή δεν αναφέρει ο Νίκος τους «Πάπα-ούστ» στην ανάρτησή του;

  Εγώ μόλις διάβασα στην ανάρτηση του Νίκου για «προσευχές για την ακύρωση της επίσκεψης του Πάπα», δεν πέρασε ούτε λεπτό μέχιρ να θυμηθώ τα λόγια του Πιζάνια για την διπλωματική κίνηση προσέγγισης του Πάπα την εποχή του συνεδρίου της Βερόνας.

  Τώρα θα μου πεις, ο συνειρμός που έρχεται στον καθένα από το ίδιο δεδομένο/ερέθισμα είναι υποκειμενικός και διαφέρει από άτομο σε άτομο.

 505. Ανδρέας said

  500 Δύτη συζήτηση κάνουμε δεν καταδικάζουμε κανέναν και τίποτα. Αν δεν έχουν γίνει ακόμη οι κατάλληλες και »επίσημες» συνδέσεις μεταξύ λέξεων, εννοιών και κατ’ επέκταση γλωσσών, αυτό δεν αναιρεί την όποια προσέγγιση που μπορεί να κάνει κάποιος.

 506. Ανδρέας said

  498
  »Βουτιέ
  Οι κάτοικοι της Σύρου, καθολικοί στο θρήσκευμα, υπό την προστασία της Γαλλίας, είχαν λιγότερο υποφέρει από τους Τούρκους, και νόμισαν ότι έπρεπε να διαχωρίσουν την τύχη τους από των αδελφών τους. Δεν ξέρω αν είναι περισσότερο εκτιμηταίοι στα μάτια των άλλων, αλλ’ασφαλώς το Έθνος τους περιφρονούσε.Και όταν η Ελλάδα κατακτήσει την ελευθερία της , όπως δεν συμμερίστηκαν τους κινδύνους της , θα είναι ανάξιοι να συμμεριστούνε την ευτυχία της.»

  Η ιστορία όμως εκδικείται. Οι πλέον ευνοημένοι, με την δημιουργία της δεύτερης Σμύρνης εκεί λόγω του λιμανιού. Λέτε να έβαλε το χεράκι του κι ο Πάπας ή μόνον οι αστοί πλοιοκτήτες, τραπεζίτες χοντρέμποροι το αποφάσισαν; 🙂

 507. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #497
  Παίζει να είναι ό,τι πιο σουρεάλ έχω δει στον ενήλικο βίο μου! 😀

 508. Pedis said

  # 487 – Το μόνο καλό που πιστεύω ότι βγήκε από την ιστορία -για τους νουνεχείς αναγνώστες- είναι ότι, από ένα σημείο και μετά, άρχισαν να παρατίθενται ένα σωρό ενδιαφέρουσες πηγές γι΄αυτήν την διπλωματική κίνηση των επαναστατημένων Ελλήνων.
  Α, γεια σου!

  Προσωπικά, όταν διαβάζω ιστορικά κείμενα, αισθάνομαι αμήχανα όταν ο συγγραφέας μου πετάει το συμπέρασμα του στη μούρη δίχως να αναλύει τον τρόπο με τον οποίο έγινε η συναγωγή του από τις πηγές. Και η αμηχανία μου είναι τόσο πιο μεγάλη όσο λιγότερο το συμπέρασμα μου φαίνεται μετέωρο στη βαση των γνώσεών μου κι όσο πιο άσημος (και κατά συνέπεια, τόσο λιγότερο πιθανό το έργο του να υποστεί κριτική από τους ειδικούς).
  Πάντως, χωρίς να ψέξω το συγγραφέα (διότι, πολύ πιθανά το φταίξιμο είναι δικό μου, δηλ. η άγνοιά μου), επιχειρώ να αναζητήσω τις πηγές του.

 509. Pedis said

  -> 511 – «όσο λιγότερο το συμπέρασμα μου φαίνεται » -> «όσο περισσότερο το συμπέρασμα μού φαίνεται»

 510. sarant said

  Οι φήμες ότι ο σχολιαστής που θα κάνει το υπ’ αρ. 666 σχόλιο θα βραβευτεί με τα Άπαντα του Πιζάνια, ελέγχονται ως ανακριβείς!

 511. Ανδρέας said

  500 μ’ έβριξες ή μου φάνηκε; lol

 512. smerdaleos said

  @511, Pedis: Προσωπικά, όταν διαβάζω ιστορικά κείμενα, αισθάνομαι αμήχανα όταν ο συγγραφέας μου πετάει το συμπέρασμα του στη μούρη δίχως να αναλύει τον τρόπο με τον οποίο έγινε η συναγωγή του από τις πηγές. Και η αμηχανία μου είναι τόσο πιο μεγάλη όσο λιγότερο το συμπέρασμα μου φαίνεται μετέωρο στη βαση των γνώσεών μου κι όσο πιο άσημος (και κατά συνέπεια, τόσο λιγότερο πιθανό το έργο του να υποστεί κριτική από τους ειδικούς).
  Πάντως, χωρίς να ψέξω το συγγραφέα (διότι, πολύ πιθανά το φταίξιμο είναι δικό μου, δηλ. η άγνοιά μου), επιχειρώ να αναζητήσω τις πηγές του.
  —-

  Ο ιστορικός συγγραφέας που αναλύει γραπτά ένα ιστορικό γεγονός πρέπει:

  1) πρώτα να παραθέτει αυτούσιες τις πρωτογενείς (ή έστω πλησιέστερες χρονικά) πηγές.
  2) κατόπιν να παραθέτει τις κύριες απόπειρες ερμηνείας των πηγών που έχουν ήδη προηγηθεί, ξεκαθαρίζοντας ποια από αυτές τις ερμηνείες είναι η περισσότερο αποδεκτή από την ιστορική κοινότητα και ποια η λιγότερο αποδεκτή.
  3) τέλος, να παραθέτει την δική του ερμηνεία/σύνθεση των πηγών.

  Έτσι ο ανειδίκευτος αναγνώστης αμέσως αποκτά γνώση των πηγών και του προϋπάρχοντος ερμηνευτικού φάσματος, αποκτά γνώση των περισσότερο και λιγότερο αποδεκτών ερμηνειών των ειδικών και, με αυτόν τον τρόπο αποκτά κάποια -έστω υποτυπώδη- «κρίση» ώστε να αξιολογήσει -όσο μπορεί- την ερμηνεία που παραθέτει στο τέλος ο ιστορικός.

 513. smerdaleos said

  @513, Νίκο: Οι φήμες ότι ο σχολιαστής που θα κάνει το υπ’ αρ. 666 σχόλιο θα βραβευτεί με τα Άπαντα του Πιζάνια, ελέγχονται ως ανακριβείς!
  —–

  Χαχαχαχα !!!! 🙂 🙂 🙂

  Έγραψες!!!

  Ο «Πιζάνιας» έχει λεξάριθμο 359 … με τι άλλο είναι «ισοψήφιος»;

 514. Pedis said

  # 515 – Σπάνια, γίνονται όλα αυτά που σωστά λες. Εξαιτίας χρόνου, χώρου, ίσως κι επειδή μερικά είναι τετριμμένα για τους ειδικούς (ο μάχιμος ιστορικός όταν γράφει έχει στο μυαλό του τους συναδέλφους του) και όχι σπάνια επειδή είναι ιδεολογικά -πολύ- φορτισμένος (ενίοτε και πολιτικά αφού ζητάει χρηματοδοτήσεις δεξιά κι αριστερά).

  (Δεν αναφέρομαι στις καραμπινάτες χιλιάδες περιπτώσεις απολογητικής ή ακόμη περισσότερο σε βρωμιαρέους).

  Τέλος πάντων, έστω κι έτσι, δηλ με αυτά τα προβλήματα, το πράγμα έχει, ίσως, μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

 515. Ριβαλντίνιο said

  @ 496 Σμερδαλέος

  Ο Μιχαήλ Η Παλαιολόγος ήταν πολύ καλός αυτοκράτορας και διπλωμάτης , αλλά παλιάνθρωπος. Τύφλωσε τον 12χρονο Ιωάννη Δ Λάσκαρι. Όπως λέει και ο Παχυμέρης :

  «έβαλε την εφήμερη δόξα πάνω από τον φόβο του Θεού και πήρε απόφαση που τον απομάκρυνε από τον Θεό και έστειλε να τυφλώσουν το παιδί , παιδί απαλό που ακόμη δεν είχε μάθει να χαίρεται ή να λυπάται.» 😦 😦 😦

  Αντίθετα ο γιός του Ανδρόνικος Β ήταν πολύ καλός, επισκέφτηκε το 1290 στον τόπο εξορίας του στην Μ.Ασία τον τυφλό Ιωάννη και του ζήτησε συγχώρεση.
  (ΙτΕ, ΔΟΜΗ, τόμος 8)

  ——————————————-

  @ 503 Σμερδαλέος
  «εν μέρει σλαβική καταγωγή»

  Κι εγώ αρχικά αυτό σκέφτηκα πριν το ακούσω κα είπα «Ώχου ! Τι υπερβολικός ο Σμερδλέος. Ο άνθρωπος θα εννοούσε μερικής σλαβικής καταγωγής.» Μετά όμως το άκουσα και μου φάνηκε να έχει άγνοια ! Βέβαια παίζουν κι άλλοι αστάθμητοι παράγοντες (να βιαζόταν να κλείσει και να μην προλάβαινε να εξηγήσει, προς στιγμήν να μην είχε διαύγεια νου, ηλικία κ.λπ.)

 516. Ριβαλντίνιο said

  Για όλες τις προσπάθειες ένωσης που έχουν γίνει στο παρελθόν και θα γίνουν στο μέλλον νομίζω ότι έχουν διαχρονικότητα τα λόγια του Παπαδιαμάντη (Γυφτοπούλα) για την Σύνοδο της Φλωρεντίας :

  (…)Οἱ ἐπίσκοποι τῆς Ἀνατολῆς ὑπέγραψαν σύμπαντες τὸν ὅρον τῆς παπικῆς συνόδου. Ἀλλ᾽ ἀντιπροσώπευον οἱ ἄνδρες ἐκεῖνοι τὰς θρησκευτικὰς δοξασίας τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ, ἢ ὄχι; Ἐὰν ναί, διατί ὁ λαὸς ὁ ἑλληνικὸς δὲν ἀπεδέχθη τὰ ὑπ᾽ αὐτῶν ἐψηφισμένα; Ἐὰν ὄχι, τί παθόντες ὑπέγραψαν δόγματα, ἃ δὲν εἶχον ἐντολὴν νὰ παραδεχθῶσιν; Ἀλλ᾽ ἴσως ἔπραξαν τοῦτο οἰκονομικῶς, ὅπως ἀναπαύσωσι τὸ θηρίον, καὶ αὕτη εἶναι ἡ πιθανωτέρα λύσις, ἣν δύναταί τις νὰ εὕρῃ ἀναγινώσκων τὰ χρονικὰ τῆς ἐποχῆς ἐκείνης καὶ διαπορῶν. Διότι εἶναι γεγονὸς πασιφανέστατον, ὅτι ὁ ἑλληνικὸς λαὸς καὶ μετὰ τὴν ὑπογραφὴν τοῦ ἀστόργου καὶ παρανόμου ἐκείνου ὅρου ἔμεινεν εἴπερ ποτὲ ὀρθόδοξος.
  (…)
  Παιδαριώδους βεβαίως πανουργίας τέχνασμα πρέπει νὰ ἦτο τὸ πραξικόπημα τοῦτο, ἂν ἦτο ὄντως τέχνασμα. Οἱ ἀνατολικοί, ἐν τῇ ἀφελεῖ αὐτῶν πονηρίᾳ, τί ἐνόμιζον ἆρα, ὅτι ἠδύναντο νὰ πείσωσι τοὺς δυτικοὺς περὶ τῆς εἰλικρινείας των; Ἀλλ᾽ οἱ ἐν Ρώμῃ ἦσαν ἀείποτε πονηρότεροι τῶν ἐν Κωνσταντινουπόλει, καὶ δὲν ἐπείθοντο οὐδὲ διὰ τῶν ψηλαφητῶν τεκμηρίων. Οἱ ἐν Ρώμῃ ἦσαν δυσπιστότεροι καὶ τοῦ Θωμᾶ αὐτοῦ, καὶ δὲν ἐπίστευον οὐδὲ τὰ ἀναμφηρίστως ἀποδεδειγμένα.

 517. Γς said

  518:

  >Ο Μιχαήλ Η Παλαιολόγος ήταν πολύ καλός αυτοκράτορας και διπλωμάτης , αλλά παλιάνθρωπος.

  Πλην ομοεφούλης:

 518. smerdaleos said

  @518, Ριβαλδίνιο: Ο Μιχαήλ Η Παλαιολόγος ήταν πολύ καλός αυτοκράτορας και διπλωμάτης, αλλά παλιάνθρωπος. Τύφλωσε τον 12χρονο Ιωάννη Δ Λάσκαρι. Όπως λέει και ο Παχυμέρης :
  —-

  Καλά αυτή είναι «στάνταρντ» κίνηση κάθε ιδρυτή δυναστείας. Μην ψάχνεις «συμπόνοια» εδώ.

  Πριν σφετεριστεί πραξικοπηματικά την επιτροπεία και «προστασία» του νεαρού Ιωάννη από τον Μουζάλωνα, ο Μιχαήλ Παλαιολόγος είχε ήδη κατηγορηθεί δύο φορές ότι σχεδίασε αποστασία/σφετερισμό. Την πρώτη φορά κατέφυγε στην αυλή του Σελτζούκου Σουλτάνου για 1,5 χρόνο.

  Το τύφλωμα του Ιωάννη έγινε με καθαρά πολιτική διάθεση, για να μην του δημιουργήσει προβλήματα διαδοχής στο μέλλον.

  Τα τυφλώματα και οι ευνουχισμοί των γόνων των παλαιών δυναστειών από επιτυχημένους σφετεριστές ήταν «ψωμοτύρι» στο Βυζάντιο.

  Ο Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρις πέθανε αφήνοντας την «επιτροπεία» και προστασία του ανήλικου γιου του Ιωάννη στον Γεώργιο Μουζάλωνα. Λίγο αργότερα οι στρατιωτικοί αριστοκράτες εξεγείρονται και ο Μουζάλων σκοτώνεται από τους Λατίνους μισθοφόρους που διοικούσε λίγα χρόνια πριν ο Μιχάηλ ως Μέγας Κοντοσταύλος.

  Το αποτέλεσμα ήταν η αριστοκρατία να εκλέξει ως νέο επίτροπο τον Μιχαήλ. Κατά τους επόμενους μήνες, ο Μιχάηλ αναρριχίθηκε πρώτα σε Μέγα Δούκα, ύστερα σε Δεσπότη (2η αξίωμα κάτω από τον Αυτοκράτορα) και, τελικά, στέφθηκε συναυτοκράτορας μαζί με τον νεαρό Ιωάννη από τον Πατριάρχη Αρσένιο και, αργότερα, όταν είχε πια εξασφάλίσει την θέση του … τύφλωσε τον Ιωάννη για να τον «καθαιρέσει» από τη θέση του συναυτοκράτορα.

  Η καριέρα του Μιχαήλ ήταν ανάλογη του Φιλίππου του Β΄.

  Ο Φίλιππος ξεκινάει την καριέρα του ως ικανός στρατιωτικός που ανέλαβε την επιτροπεία και προστασία του ανήλικου ανηψιού του Αμύντα Δ΄, ότνα πέθανε ο πατέρας του τελευταίου Περδίκκας Γ΄. Όταν ο στρατός αποφάσισε να αποδεχτεί τον Φίλιππο ως βασιλιά, επειδή είχε αποδείξει την ικανότητά του, ο Φίλιππος είχε την πολυτέλεια να αφήσει ζωντανό τον ανηψιό του. Αργότερα τον πάντρεψε με την κόρη του Κυνάνη.

  Ωστόσο, ο φίλιππος χρειάστηκε να σκοτώσει 8 ενήλικες συγγενείς του, για να σιγουρέψει τη θέση του.

  Όταν όμως πέθανε ο Φίλιππος, και η θέση του Αλεξάνδρου δεν ήταν ακόμα τόσο βέβαιη, ο Αλέξανδρος σκότωσε τον ξάδελφό του Αμύντα, προφανώς επειδή φοβόταν ότι στα μάτια μερικών ίσως φαινόταν πιο νόμιμος διάδοχος.

 519. Ένα άσχετο μεζεδάκι από το σημερινό

  Τι καταλαβαίνετε από τον τίτλο της είδησης; Εγώ, ότι κάποιο απαίσιο κατασκεύασμα των πολεμικών βιομηχανιών απαγορεύτηκε αλλού και γίνονται προσπάθειες να πλασαριστεί σε ευρωπαϊκούς στρατούς. Όχι όμως, δεν είναι αυτό…
  Αφετέρου, δροσερά χαριτωμένη είναι η διατύπωση του τίτλου της διπλανής είδησης!

 520. «από το σημερινό in.gr», ήθελα να πω.

 521. Και η Ειρήνη η Αθηναία, που έχει και φήμη αγίας διότι αποκατέστησε τις εικόνες, δεν τύφλωσε το γιο της Κων/νο ΣΤ’; Εντάξει, οι πράξεις των αυτοκρατόρων δεν κρίνονται με την κοινή ηθική, αλλά όταν το έμαθα στη βυζαντική ιστορία του σχολείου, δεν μπόρεσα να μη σκεφτώ «Α, τη σκύλα!»

 522. 522 Χαχά, κι εγώ αυτό κατάλαβα!

 523. Γιάννης Ιατρού said

  522: Να προσφέρη κι η χώρα μας το κάτι τις! Βλήματα έχουμε, κάθε διαμετρήματος 🙂

 524. Ανδρέας said

  522 Τεχνητή γονιμοποίηση θύμισε.

 525. sarant said

  522 Κι αυτό το «τοσοδά» σε τίτλο είδησης, κάπως με ξενίζει.

 526. Ριβαλντίνιο said

  Γερβίνος

  http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/1/b/7/metadata-247-0000000.tkl&do=69554_01.pdf&pageno=469&pagestart=1&width=336&height=562&maxpage=542&lang=en,

  (469, 2η παράγραφος)

  Μεταξάς-Πάπας(φιλάνθρωπος Πίος)

  http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/1/b/7/metadata-247-0000000.tkl&do=69554_01.pdf&pageno=470&width=336&height=562&maxpage=542&lang=en,

  (470)

  «ο επίσκοπος Γερμανός και εις των υιών του Πετρόμπεη, κομίζοντες εις τον Πάπαν αγγελίαν σπουδαίαν , μέλλουσαν να προσεγγίση το Ελληνικόν Έθνος προς την ρωμαϊκήν έδραν και την καθολικήν εκκλησίαν.»
  Ο Πάπας που εξηρτάτο από την Αυστρία, που κατείχε την χώρα του, αρνήθηκε την ευπρόσδεκτη πρόταση.

  —————————————————-
  Άσχετο. Εδώ

  http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/1/b/7/metadata-247-0000000.tkl&do=69554_01.pdf&pageno=471&width=336&height=562&maxpage=542&lang=en,

  γραμμή 8

  θα δείτε «άσπλαγχνοι Ινδιάρχαι» που κάνουν μαγείες. Να εννοεί Ινδούς ; Πάντως αν εννοεί Ινδιάνους , και στα απομνημονεύματα του Κανέλλου Δεληγιάννη έχω δει να αναφέρονται οι Ινδιάνοι ως πολύ κακοί και αιμοδιψείς !!!

  ————————————————————————
  http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?filename=%2Fvar%2Fwww%2Fanemi-portal%2Fmetadata%2F1%2Fb%2F7%2Fattached-metadata-247-0000000%2F69554_02.pdf&rec=%2Fmetadata%2F1%2Fb%2F7%2Fmetadata-247-0000000.tkl&do=69554_02.pdf&width=364&height=558&pagestart=1&maxpage=588&lang=el&pageno=11&pagenotop=11&pagenobottom=387

  σελ.11

  Ιωαννίτες – αγύρτες Ιππότες -θέλαν την παλιά τους δόξα-παραιτούνταν από Εύβοια και Πελ/σο – Θέλαν Ρόδο,Κάρπαθο, Αστυπάλαια, Σύρο, Σαπιέντζα- δάνειο 10μύρια φράγκα- καραγκιόζηδες οι Ιωαννίτες- οι πονηροί Έλληνες τους είπαν γκόου του χελ- εντούτοις είχαμε όφελος γιατί κινήθηκαν οικονομικά τα εγγλεζάκια.

  ————————————————-
  @ Ανδρέας
  @ Ανδρέας
  @ Ανδρέας
  @ Ανδρέας
  @ Γς
  @ Γς
  @ Γς
  @ Γς

  Θυμάστε που λέγαμε για τον Σουηδό Φιλέλληνα Saβ που τον έφαγαν οι Σουλιώτες ;

  Εδώ
  http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/1/b/7/metadata-247-0000000.tkl&do=69554_02.pdf&pageno=19&pagestart=1&width=364&height=558&maxpage=588&lang=el

  αναφέρεται πάλι το γεγονός του φόνου και κινδύνευσε να καταστραφεί και η οικία του Βύρωνος.
  —————————————————–
  Υ.Γ. Ο Γερβίνος λέει τους Σουλιώτες Αλβανούς,

  http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/1/b/7/metadata-247-0000000.tkl&do=69554_01.pdf&pageno=68&width=336&height=562&maxpage=542&lang=en,

  αλλά μας υπερασπίζεται έναντι του Φαλμεράυερ.

  Ξεκινάει εδώ
  http://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/1/b/7/metadata-247-0000000.tkl&do=69554_01.pdf&pageno=115&pagestart=1&width=336&height=562&maxpage=542&lang=en,

  σελ.115- 132

  Αξίζει να διαβάσετε αν έχετε χρόνο, να δείτε τι πίστευαν τον 19ο αι.

  – Οι «Βλάχοι Αρκάδες», οι Βοιωτοί και οι Ολύμπιοι θεωρούσαν τους αρχαίους Έλληνες όχι ως προγόνους τους αλλά ως μυθικούς γίγαντες.
  κ.λπ.
  κ.λπ.

 527. BLOG_OTI_NANAI said

  506: Η υπερβολή από μέρους σου είναι στην αξιολόγηση της κατάστασης. Εδώ κανείς μας δεν καλείται να εκπονήσει διατριβή. Και η ταχύτητα των διαλόγων, απαιτεί εξίσου ταχύτητα στα ευρήματα. Άρα, τι δουλειά έχει η αναφορά στην επαγγελματική ενασχόληση με την ιστορία;
  Αν ήταν στο χέρι μου δεν θα άφηνα ούτε ένα λάθος, αλλά εδώ είναι blog και όλοι είμαστε πιο άνετοι. Κι έχω στείλει σε 3 1/2 χρόνια, ας πω ένα νμούμερο, 1.000 τεκμήρια και μάλιστα το 99% όχι από την googloμηχανή, άρα απαιτούν χρόνο. Το γεγονός ότι εσύ έχεις κάνει σχόλια λίγο μετά τα οποία διαπιστώνεις πως κάποιο λινκ που έστειλες ή εύρημα, δεν αντιστοιχεί σε αυτό που νόμισες, έχει καμία σχέση με την επαγγελματική ενασχόληση με την ιστορία;

  Όχι όμως και να υπονοείς ότι θα έγραφα οτιδήποτε ακόμα και ανύπαρκτο για να βολέψω την ιδεολογία μου. Αυτά είναι εντελώς απαράδεκτα. Ιδεολογία έχω, όπως και όλοι εδώ, όπως και οι ιστορικοί. Όλοι γράφουν με ιδεολογία χωρίς εξαίρεση. Στο βιντεάκι, που έχουμε και ζωντανή ομιλία, δεν βλέπεις την πολυγραφότατη Αρβελέρ ότι μιλάει με ιδεολογία κατά των Ανθενωτικών όπως πάντα;

  Όσο γι’ αυτό που λες για την «κρίση του κρητικού», πρόσεξε την δική σου ιδεολογία: είναι εντυπωσιακό ότι θυμάσαι αυτό που έγραψα εγώ(!) και δεν παρατήρησες καν την ίδια ακριβώς αξιολογική κρίση που παρεμβάλει η Αγγελομάτη για τη γνώμη του Κρητικού. Και την βλέπουμε εδώ:

  Οι πάντες έχουν ιδεολογία Δύτη. Ακόμα και αν είναι του χαρακτήρα μου να μιλάω για κάποιους συγκεκριμένης σχολής ιστορικούς με τρόπο άσπρο-μαύρο όταν αφορά θέματα που γνωρίζω, αυτό και πάλι σου θυμίζω γίνεται στα χαλαρά πλαίσια ενός blog. Με τον ίδιο τρόπο γράφουν δεκάδες πρόσωπα, μερικούς μάλιστα από τους οποίους εσύ σιγοντάρησες και στην προσπάθεια προστασίας του Πιζάνια. Όμως οι πάντες έχουν ιδεολογία όπως κι εσύ. Φαίνεται σε όσα γράφεις, φαίνεται στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιείς ακόμα και στα γραπτά σου.

  Τέλος πάντων, θα έλεγα ότι για αυτά τουλάχιστον που έχεις δει ως θετικά, να δείχνεις μία ανάλογη συμπεριφορά, ακριβώς όπως κάνω κι εγώ.

 528. BLOG_OTI_NANAI said

  524: Να πούμε ότι όντως δεν είναι αγία. Παρά το γεγονός ότι δεν παραπέμπω στο διαδίκτυο και δεν είμαι fan του ιστότοπου, εντούτοις υπάρχουν κάποια κείμενα που αξίζουν, όπως αυτό το ιδιαίτερα λεπτομερές που αποδεικνύει ότι υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη για την δήθεν αγιότητα της Ειρήνης στην Ορθοδοξία.

 529. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο Σμερδαλέος, οφείλω να παρατηρήσω, μοιάζει να έχει… υποθυρεοειδισμό, καθώς ήταν λαλίσττος σε όλο το νήμα ειδικά στις τρολιές, είναι λαλίστατος τώρα τελευταία για το Βυζάντιο, ήταν λαλίστατος και με προέτρεψε απανωτά να ακούσω τι λέει η Αρβελέρ και μάλιστα μου έκανε και απομαγνητοφώνηση. αλλά ξαφνικά, όταν απάντησα στις προκλήσεις στο σχόλιο 415 του ήρθε μια ξαφνική κούραση…
  Το λέω μήπως πρέπει να κάνει πάλι εξετάσεις…

 530. 530 Η αναφορά στην επαγγελματική σχέση με την ιστορία έχει να κάνει απλώς με τη χρήση της μεθόδου. Ξεκινάμε από τις πρωτογενείς πηγές, εξετάζουμε μετά τις σχετικές κρίσεις των δευτερογενών, ούτε τις δεύτερες όμως παίρνουμε ως θέσφατα, όπως κάνεις εσύ ή ο Σμερδαλέος, ούτε τις πρώτες παίρνουμε τοις μετρητοίς χωρίς να σκεφτούμε το πλαίσιο στο οποίο γράφτηκαν, τα κίνητρα των συγγραφέων, τις πιθανές διαφορετικές οπτικές κλπ. Οι πηγές και οι γνώμες δεν είναι τουβλάκια που τα πετάμε κατακέφαλα στο συνομιλητή μας, αυτό θέλω να πω με δυο λόγια. Προφανώς και οι γνώμες έχουν ιδεολογία, και οι πηγές επίσης: άμα δέχεσαι όμως ότι η Αρβελέρ ή ο ξερωγώ Πιζάνιας επηρεάζονται από τις προκαταλήψεις τους (και γιατί όχι;), να το δέχεσαι και για τον Βακαλόπουλο ή, ας πούμε, τον Ψιλάκη. (Και δεν σου είπα ότι θα έγραφες κάτι ανύπαρκτο, προς θεού, σου είπα ότι τείνεις να στριμώχνεις τις πηγές στο συμπέρασμα που έχεις εκ των προτέρων.)

  Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, π.χ., τι να την κάνω τη γνώμη της Αγγελομάτη; Έχει την ίδια αξία με την εξυπνάδα του Νίκολ για τον «βυζαντινό άνθρωπο» που μας πέταξε ο Σμερδ., ή μάλλον μικρότερη αξία μια και δεν πρόκειται παρά για ένα επίθετο που δεν προσφέρει τίποτα στο ερώτημά μας. Μ’ ενδιαφέρει ότι κάποιος άνθρωπος του 16ου αιώνα εκφράζει αυτή τη γνώμη για το παιδομάζωμα. Άλλος, άλλη· αν μαζέψω αρκετές γνώμες, θα σχηματίσω τη δική μου «αξιολογική» κρίση — και μάλιστα, θα την επιμερίσω (είναι πιθανό να βγει ότι άλλη άποψη έχουν οι άνθρωποι στα χωριά, άλλη στις πόλεις, άλλοι οι ιεροκήρυκες, κλπ.). Νομίζω –θέλω να πιστεύω τέλος πάντων– ότι η παρουσία μου εδώ χαρακτηρίζεται από κάτι τέτοιο, δηλαδή ότι ειλικρινά ψάχνω· μου έχει συμβεί συχνά να αλλάξω γνώμη στην πορεία. Στο σημερινό, για παράδειγμα, ο Σπυρίδων Τρικούπης με κλόνισε και δεν δίστασα να τον παραθέσω, μετά ξαναείδα τον Σπηλιάδη και τις άλλες πηγές και επέστρεψα στην αρχική μου γνώμη.

 531. Pedis said

  # 533 – Δύτη, συμφωνώ μαζί σου 100%; (Είσαι πολύ ψηλά στη εκτίμησή μου, όχι πώς σου λέει τίποτα, αλλά το καλό να λέγεται.)

  Ξεκινάμε από τις πρωτογενείς πηγές, εξετάζουμε μετά τις σχετικές κρίσεις των δευτερογενών, ούτε τις δεύτερες όμως παίρνουμε ως θέσφατα, […] ούτε τις πρώτες παίρνουμε τοις μετρητοίς χωρίς να σκεφτούμε το πλαίσιο στο οποίο γράφτηκαν, τα κίνητρα των συγγραφέων, τις πιθανές διαφορετικές οπτικές κλπ
  Οι πηγές και οι γνώμες δεν είναι τουβλάκια που τα πετάμε κατακέφαλα στο συνομιλητή μας, αυτό θέλω να πω με δυο λόγια.

  Ω, ναι!

  (έχω παραλείψει τις προσωπικές αναφορές για να μείνει καλύτερα η ουσία)

 532. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Βρε βρε,τα παπικά του Σαββάτου πάνε για 550 σχόλια.Θα μου πεις τι παπικά θα ήταν!
  Τώρα που δε μας βλέπουνε,να ρωτήσω η πονηρή: ο τίτλος μήπως κάνει κοντράστ στο αλάθητο; 🙂 🙂

 533. Γς said

  στο άσφαλτο

 534. 534 Τόξερα ότι θα είχε σουξέ αυτό με τα τουβλάκια 🙂

 535. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  537.>>σουξέ αυτό με τα τουβλάκια
  Μα τουβλάκια σαν τους μηχανικούς! βοτσαλάκια πες,κοτζάμ δύτης! 🙂 .
  «Κοτζάμ»είπα, να σχετίζεται με το …χότζα ; Το έχετε πει αυτό; Στα τουρκόφερτα φαντάζομαι.
  Το κοίταξα τώρα:κοτζάμ < τουρκική kocam, κτητικός τύπος τού koca

 536. Ανδρέας said

  529
  »Αξίζει να διαβάσετε αν έχετε χρόνο, να δείτε τι πίστευαν τον 19ο αι.
  – Οι «Βλάχοι Αρκάδες», οι Βοιωτοί και οι Ολύμπιοι θεωρούσαν τους αρχαίους Έλληνες όχι ως προγόνους τους αλλά ως μυθικούς γίγαντες.»

  τι σε εκπλήσσει σε αυτό;

 537. smerdaleos said

  @532, Βλογ: Ο Σμερδαλέος, οφείλω να παρατηρήσω, μοιάζει να έχει… υποθυρεοειδισμό
  —-

  Αφού χρησιμοποιείς μεταφορικά την παθολογία του θυρεοειδούς, μάλλον μου φαίνεται ότι εσύ πάσχεις από νόσο του Graves.

  Εγώ σταμάτησα γιατί ό,τι είχα να πω το είπα.

  Η νόσος του Graves είναι μια κατάσταση υπερθυρεοειδισμού όπου ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί «τσιτωμένος» επειδή κυκλοφορούν στο αίμα αντισώματα που έχουν παρόμοια δομή με την ορμόνη TSH που εκκρίνει η υπόφυση για να διεγείρει τον θυρεοειδή.

  Επειδή τα αντισώματα αυτά τυχαίνει να μοιάζουν στην ορμόνη TSH (Thyroid Stimulating Hormone), μπορούν να ενεργοποιήσουν τον υποδοχέα της. Αυτή η υπέρμετρη ενεργοποίηση των υποδοχέων της TSH προκαλεί υπερλειτουργία του θυρεοειδούς και κλινικό υπερθυρεοειδισμό.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Graves%27_disease#Cause

 538. gryphon said

  501
  Σωστα.Loader η φορτωτης.Dozer ειναι το αλλο ποθ σπρωχνει η προωθητης νομιζω το οποιο οι αμερικανοι και οι ισραηλινοι κυριως καταλαβαν οτι ειναι και πολυ αποτελεσματικο στρατιβτικο οχημα γιατι με αυτο το τεραστιο κομματι ατσαλι μπροστα σαν ασπιδα δεν το σταματαει ουτε αντιαρματικο που λεει ο λογος.Με τετοια φκρεμιζουν και τα σπιτιατων παλαιστινιων…
  Ενα απο τα αγαπημενα μου χομπυ μικρος ηταν να παρακολουθβ επι ωρες τετοια οχηματα.
  Στον Σκαι παντως ειπαν οτι ηταν εκσκαφεις.
  Ασχετο αλλα ειπαν επισης οτι στο ναυαγιο προχθες νομιζω στην Μεσογειο καποιοι απο τους δυστυχεις που πνιγηκαν ηταν απο την Νεα Ερυθραια.

 539. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Δύτης, η φωνή της απλής λογικής του νήματος, και όχι μόνο. Πάντα διάβαζα τα μετρημένα (από κάθε άποψη) σχόλιά σου, σ΄αυτό το νήμα με εντυπωσίασες, κυριολεκτικά σε ανακάλυψα, κι ας υπήρχες πάντα εκεί ολοφάνερος, σαν την Αμερική.
  Σημασία δεν έχει να κοιτάζει κανείς, αλλά να βλέπει.
  Είναι όμορφο που ξέρω πως υπάρχουν ωραία μυαλά σαν το δικό σου στον κόσμο.

  Αυτό το αγαπημένο μου κομμάτι για σένα.

 540. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Καιρό είχα να διαβάσω τέτοιο ωραίο σχόλιο σαν το 533. του Δύτη! Βάζει στη θέση τους τα πράγματα και τα εξηγεί απλά να τα καταλαβαίνουμε κι εμείς οι καλουψιήδες. Και βάζει και στη θέση του τον έχοντα το παπικό αλάθητο πανεξυπνητζή Σμερντάλοφ. Ο Μπλογκ ,έχει κι αυτός τα κολλήματά του, αλλά τουλάχιστον δεν το παίζει πάπας, σαν τον παπαντζή Σμέρντυ.

 541. BLOG_OTI_NANAI said

  543: Το παναθηναϊκό αίμα νερό δεν γίνεται 🙂

 542. BLOG_OTI_NANAI said

  533: Πολύ ωραία όσα γράφεις, αλλά είναι δυνατόν να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στα σχόλια ενός μπλογκ; Μου φαίνεται ουτοπικό. Κατά τη γνώμη μου -και παρά το γεγονός ότι δεν είμαι οπαδός της Βικιπαίδεια- έχω αναφέρει πολλές φορές ότι ως προς τις διαδικτυακές δημοσιεύσεις αυτού του επιπέδου δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για κάτι περισσότερο από τη λεγόμενη «επαληθευσιμότητα»:
  http://tinyurl.com/hlr7n8m

  Δηλαδή, όχι πρωτότυπη έρευνα, αλλά παραπομπή σε αξιόπιστη αρθρογραφία ή βιβλιογραφία, «επιχειρήματα που έχουν δημοσιευθεί ήδη από έναν αξιόπιστο εκδότη«.
  Μια μέθοδος που απαιτεί όσα έγραψες και εμπεριέχει οπωσδήποτε και στοιχεία πρωτότυπης έρευνας πώς μπορεί να αποτελέσει ρουτίνα δημοσίευσης σχολίων σε ένα μπλογκ με μια τέτοια καθημερινή ταχύτητα. Τότε δεν θα γράφαμε κανένα σχόλιο μέχρι να ολοκληρώνουμε πλήρεις έρευνες. Η «επαληθευσιμότητα» όμως είναι ένας εφικτός στόχος που -με κάποιο κόπο βέβαια- μπορεί νομίζω να τον πετύχει ο καθένας.
  Αυτή τουλάχιστον είναι η γνώμη μου.

 543. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Πρωινή βάρδια…

 544. Pedis said

  # 543 – ραδιούργο παράσιτο
  # 545 – προσωπικά, και βάσει αυτών που μας έχει δείξει δεν περιμένω από σένα την παραμικρή τιμιότητα. Ό,τι πιάνεις το διαστρέφεις για να τη βγεις ντε και καλά.

 545. Ριβαλντίνιο said

  @ 539 Ανδρέας

  Δεν με εκπλήσσει κάτι Ανδρέα.

 546. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  547. Παράσιτο είσαι και φαίνεσαι ρε κομματόσκυλο! Α πάγαινε ρε παπάρα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: