Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα Δέλτα της Πλεύσης

Posted by sarant στο 20 Απριλίου, 2016


plefsi-eleutheriasΧτες έγινε η εναρκτήρια εκδήλωση ενός νέου πολιτικού κόμματος, της Πλεύσης Ελευθερίας, που χαρακτηρίστηκε από το σύνολο σχεδόν των σχολιαστών «κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου». Η ίδια βέβαια στην ομιλία της χρησιμοποίησε κατά το μεγαλύτερο μέρος το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, αλλά προς το παρόν το νεοπαγές κόμμα δεν φαίνεται να διαθέτει άλλες πολιτικές προσωπικότητες συγκρίσιμης εμβέλειας.

Δεν είναι παράδοξο σε καιρούς κρίσης να ιδρύονται νέες πολιτικές κινήσεις, ιδίως όταν έχουν προηγηθεί διασπάσεις και αποχωρήσεις σε υφιστάμενα κόμματα. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι, συνεργάστηκε ως ανεξάρτητη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου με τη Λαϊκή Ενότητα, αλλά δεν εντάχθηκε στο νέο κόμμα και πάντοτε ακολουθούσε προσωπική πορεία (από το 2012, που πρωτομπήκε στην πολιτική, θα έλεγε κανείς). Ίσως τώρα να βρίσκεται επιτέλους στη θέση που ανέκαθεν επιδίωκε να καταλάβει.

Δεν θα πω πολλά για το νέο κόμμα, που άλλωστε είναι πολύ νωρίς για να το κρίνουμε. Προσωπικά απογοητεύτηκα από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου αρκετό καιρό πριν από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας του κάκιστου τρόπου με τον οποίο ασκούσε τα καθήκοντά της ως Πρόεδρος της Βουλής. Και παρόλο που δεν αποκλείω εντελώς το ενδεχόμενο να ευδοκιμήσει το νεαρό κόμμα, δεν θα στοιχημάτιζα για τις προοπτικές του. Την εναρκτήρια ομιλία της ΖΚ (μεταδόθηκε διαδικτυακά κι έτσι την άκουσα) τη βρήκα προβλέψιμη και μάλλον πομπώδη, και πολύ θα δυσκολευόμουν να ξεχωρίσω κάτι -πάντως πρόσεξα ότι η ομιλήτρια απέφυγε επιμελώς να τοποθετήσει την Πλεύση Ελευθερίας στα αριστερά του πολιτικού φάσματος.

Ίσως είμαι προκατειλημμένος, αλλά πρέπει να πω ότι βρήκα αστείο και απρόσφορο το όνομα του νέου κόμματος, ιδίως το ανεκδιήγητο «Πλεύση», μια λέξη που ταιριάζει πάντως στον γλωσσικό συντηρητισμό που διακρίνει την Ζωή Κ. Αλλά βέβαια, το όνομα δεν παίζει παρά μικρό ρόλο στις πολιτικές τύχες ενός κόμματος. Αντίθετα, το έμβλημα του κόμματος, το καράβι με τα έξι πανιά, το βρήκα καλούτσικο σαν έμπνευση αν και ίσως η υλοποίηση μπορούσε να είναι αρτιότερη.

Το καράβι της Ζωής Κωνσταντοπούλου έχει έξι πανιά επειδή το κόμμα της έχει ως στόχους 6 λέξεις/φράσεις που αρχίζουν από το γράμμα Δ: Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Διαφάνεια, Δικαιώματα Διαγραφή (του χρέους) και Διεκδίκηση (των γερμανικών οφειλών). Βέβαια, τα πανιά είναι σχεδιασμένα σαν ορθογώνια σκαληνά τρίγωνα, ενώ συνήθως το Δ το αντιστοιχίζουμε με ισοσκελές τρίγωνο ή και ισόπλευρο, αλλά αν τα κάναν ισοσκελή δεν θα χωρούσαν όλα στο λογότυπο χωρίς να αλληλοκαλύπτονται.

Οπότε, μετά το Δέλτα του Νείλου και τα Δέλτα του Διαστήματος (του Ρέι Μπράντμπερι ή μάλλον του μεταφραστή του), έχουμε και τα Δέλτα της Πλεύσης. Θα το καταλάβατε, η πλεύση της Πλεύσης Ελευθερίας στο άρθρο αυτό σταματάει εδώ (αν και στα σχόλια εσείς μπορείτε να σχολιάσετε το νέο κόμμα όσο θέλετε) διότι στη συνέχεια του άρθρου εγώ σκοπεύω να λεξιλογήσω ή ίσως να αλφαβητολογήσω για το γράμμα Δ, με ένα ακόμα από τα περιστασιακά άρθρα που βάζω για τα γράμματα του αλφαβήτου (πριν από λίγο καιρό είχαμε άρθρο για το πι).

Το Δ είναι το τέταρτο γράμμα του αλφαβήτου μας, και προέρχεται από το φοινικικό γράμμα dalet, που σημαίνει «πόρτα», το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη ενός ιδεογράμματος που σήμαινε την πόρτα. Στα σημερινά εβραϊκά, άλλωστε, η πόρτα είναι delet -και φυσικά, το γεγονός ότι οι ονομασίες των φοινικικών γραμμάτων κάτι σήμαιναν, ενώ οι αντίστοιχες ονομασίες στα ελληνικά δεν σήμαιναν τίποτα (παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ελληνοβαρεμένων να βγάλουν κάποιο κρυμμένο νόημα από το «άλφα, βήτα, γάμμα, δέλτα», βασανίζοντας βάναυσα γλώσσα και λογική) είναι ίσως η πιο τρανή απόδειξη για τη σημιτική προέλευση του αλφαβήτου.

Από το ελληνικό Δ προήλθαν το λατινικό D, το κυριλλικό Д και το κοπτικό Ντάλντα (Ⲇ). Στο αρχαιοελληνικό αλφαβητικό σύστημα αρίθμησης, που το διατηρούμε και σήμερα σε μερικές εφαρμογές (δεν εννοώ τους λεξαρίθμους!) το Δ έχει αξία 4. Στην Ιλιάδα η ραψωδία Δ έχει τίτλο «Ορκίων σύγχυσις. Αγαμέμνονος επιπώλησις», και διηγείται την παράβαση των συμφωνιών από τους Τρώες και την επιθεώρηση του στρατεύματος των Αχαιών από τον Αγαμέμνονα. Η δ της Οδύσσειας έχει τίτλο «τα εν Λακεδαίμονι» και είναι η τελευταία της Τηλεμάχειας: διηγείται τι έκανε ο Τηλέμαχος στη Σπάρτη και τη συνάντησή του με τον Μενέλαο και την Ελένη.

Το Δ είναι μάλλον σπάνιο γράμμα -έχει τη 17η θέση ανάμεσα στα 24 γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου (συχνότητα 1,55%). Όμως, ως αρχικό γράμμα λέξεων είναι αρκετά συχνό -κάποιοι μέτρησαν τα λήμματα του ΛΚΝ κι έβγαλαν τις λέξεις από Δ στην έβδομη θέση. Ο λόγος γι΄ αυτή την αναντιστοιχία είναι οι πάρα πολλές λέξεις που έχουν πρώτο συνθετικό την πρόθεση δια-.

Κάποτε που είχαμε μελετήσει τα αλφαβητικά ρεκόρ και αναζητούσαμε λέξεις με πολλά Δ είχαμε καταλήξει στο δωδεκαδακτυλίτιδα με 4Δ (πάθηση του δωδεκαδακτύλου). Λέξεις με διπλό δ είναι ελάχιστες στα ελληνικά και φαίνεται πως είναι όλες δάνεια από τα εβραϊκά: Σαδδουκαίοι, Θαδδαίος, Αρμαγεδδών. Ο φθόγγος που αποδιδόταν με το γράμμα Δ κατά την αρχαιότητα ήταν ένα ηχηρό κλειστό σύμφωνο, ένα ντ, και όχι το σημερινό εξακολουθητικό σύμφωνο, κι αυτό μάλλον εξηγεί και την έλλειψη διπλού δ.

Κατά την ελληνιστική περίοδο τα τρία ηχηρά κλειστά σύμφωνα (b d g) μετατράπηκαν σε εξακολουθητικά (v β δ γ) αν και παρέμειναν κλειστά όταν βρίσκονταν ύστερα από ρινικό σύμφωνο. Δηλαδή, η λέξη «δένδρον» προφερόταν déndron στην κλασική αρχαιότητα, ενώ στην ελληνιστική εποχή πήρε την προφορά δéndron. Αυτό σημαίνει ότι όταν σήμερα προφέρουμε δένδρο, Αλέξανδρος κτλ. δεν ακολουθούμε την προφορά των αρχαίων αλλά, θα έλεγα για να πάρουμε το αίμα μας πίσω, βαρβαρίζουμε -η λαϊκή γλώσσα (δέντρο, Αλέξαντρος) βρίσκεται πιο κοντά στην αρχαία προφορά!

Στο διεθνές φωνητικό αλφάβητο ο φθόγγος δ συμβολίζεται με ð. Οι περισσότερες γλώσσες της Ευρώπης δεν έχουν τον φθόγγο αυτόν και οι ομιλητές τους δυσκολεύονται να τον αποδώσουν. Τον έχουν όμως τα ισπανικά, τα ουαλικά, τα αγγλικά, τα αλβανικά -καθώς και τα αραβικά. Γάλλοι και Γερμανοί μπορεί να καταφύγουν στο z όταν έχουν να προφέρουν το δ, ενώ στα ελληνικά ο αρχετυπικός ξένος λέει «ντεν καταλαβαίνει».

Η αρχαία λέξη «δέλτος», που τη χρησιμοποιούμε σε λόγιο ύφος (π.χ. «το όνομά του θα γραφεί με χρυσά γράμματα στις δέλτους….» και γύρευε για ποιον σκερβελέ το λέμε) και η κοινότατη λέξη «δελτίο» που προέρχεται από αυτήν είναι αβέβαιης ετυμολογίας, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και αυτη σημιτικό δάνειο, όπως και το δέλτα.

Πάντως, στα ελληνικά η λέξη «δέλτα» πέρα από την ονομασία του γράμματος, δεν άργησε να προσλάβει και άλλες σημασίες, ονοματίζοντας αντικείμενα που έχουν τριγωνικό σχήμα, με πρώτο και καλύτερο το δέλτα των ποταμών, την τριγωνικού σχήματος έκταση στις εκβολές τους, ιδίως στους μεγάλους ποταμούς, σαν τον Νείλο ή τον Δούναβη. Ο Ηρόδοτος πρώτος, περιγράφοντας τον Νείλο, αναφέρει «το καλεόμενον Δέλτα», αλλά στην αγγλική Βικιπαίδεια διαβάζω ότι, αντίθετα με τον δημοφιλή μύθο, δεν έπλασε ο Ηρόδοτος τη λέξη. Δεν καταλαβαίνω τι εννοεί, και η πηγή την οποία δίνει δεν είναι δημόσια προσβάσιμη, θέλει συνδρομή, οπότε αν κάποιος έχει πρόσβαση ας το διαβάσει και ας μας πει τι εννοεί. Εννοεί ότι ο Ηρόδοτος δεν χρησιμοποιεί το Δέλτα ως τεχνικό όρο αλλά ως συγκεκριμένο τοπωνύμιο για τον Νείλο, και ως όρος για τα ποτάμια γενικώς εμφανίζεται αργότερα, στο έργο του Στράβωνα όταν μιλά για τον Ινδό ποταμό και αναφέρει τον Ὀνησίκριτο (“καλεί δε την νήσον δέλτα”).

Να αναφέρουμε ακόμα τον δελτοειδή μυ, κάπου στον ώμο, την εταιρεία γαλακτοκομικών Δέλτα, τις σχολές Δέλτα, την αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta και την Πηνελόπη Δέλτα. Η Πηνελόπη ήταν το γένος Μπενάκη, Δέλτα είναι το επώνυμο του άντρα της, του φαναριώτη Στέφανου Δέλτα. Νόμιζα ότι ο άνθρωπος λεγόταν Δέλτας στην ονομαστική, αλλά βλέπω στη Βικιπαίδεια να τον γράφουν «Στέφανος Δέλτα». Νομίζω ότι είναι λάθος, ας μας πουν όσοι ξέρουν. Ο Στέφανος Δέλτας (ή Δέλτα) ήταν ιδρυτής του Κολεγίου Αθηνών και σύμφωνα με ανυπόστατες φήμες άφησε μυστική διαθήκη στην οποία ορίζει να απολύονται οι καθηγητές που πιάνουν απογόνους του να αντιγράφουν. Υπάρχει και ο μουσικός Μιχάλης Δέλτα, αλλά αυτό νομίζω πως είναι ψευδώνυμο.

Μετά τον Καλλικράτη, υπάρχει και δήμος Δέλτα, στη Θεσσαλονίκη, με πρωτεύουσα τη Σίνδο. Υποθέτω πως εννοείται το δέλτα του Αξιού.

Κάκιστη φήμη απέκτησαν τα τελευταία χρόνια, πριν τους διαλύσει η τωρινή κυβέρνηση, οι αστυνομικοί της Ομάδας Δέλτα ή Δελτάδες, με ιδιαίτερες επιδόσεις στην άγρια καταστολή διαδηλώσεων. Νομίζω πως στη δική τους περίπτωση, το Δ είναι ακρώνυμο, άρα ΔΕΛΤΑ: Δύναμη ΕΛέγχου Ταχείας Αντίδρασης.

Για τα Δ σε τίτλους βιβλίων, τραγουδιών και ταινιών περιμένω τη δική σας συμβολή. Πάντως, για το βιβλίο του Ρέι Μπράντμπερι που ανέφερα στην αρχή, ο τίτλος «Τα Δ του Διαστήματος» είναι αποκλειστικά ελληνικός -ο πρωτότυπος είναι S is for Space.

Σημαντική παρουσία έχει το Δ και στις επιστήμες, όπου συμβολίζει τη διαφορά, και την αλλαγή κάποιας ποσότητας (π.χ. Δx) ενώ στα μαθηματικά του γυμνασίου θα θυμόμαστε ότι συμβολίζει τη διακρίνουσα στις δευτεροβάθμιες εξισώσεις. Εκτός από το Δ υπάρχει και το ανεστραμμένο Δ, που λέγεται «ανάδελτα» (\nabla) και που σε μιαν άλλη ζωή ήξερα τι είναι, όχι όμως τώρα πια.

Τέλος, στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, η Λυσιστράτη εξηγεί στις συντρόφισσές της: «κἀν τοῖς χιτωνίοισι τοῖς Ἀμοργίνοις γυμναὶ παρίοιμεν δέλτα παρατετιλμέναι», που ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος το μεταφράζει «κι αν στα πουκαμισάκια μας αυτά τ’ αμοργινά, αφήσουμε τα σώματα να φαίνονται γυμνά, και το κουρέψουμε κι αυτό». Αυτό; Ποιο αυτό. Ο Ταχτσής στη δική του μετάφραση, σε πεζό, το αποδίδει «κάνουμε αποτρίχωση εκεί που ξέρεις», οπότε ξέρετε τι εννοεί. Η σημασία διατηρείται και στα καλιαρντά, χωρίς ανάγκη για ανάδελτα, πράγμα που αποδεικνύει, θαρρώ, τη συνέχεια της φυλής και της γλώσσας.

 

 

 

Advertisement

389 Σχόλια προς “Τα Δέλτα της Πλεύσης”

 1. Κουνελόγατος said

  Καλημέρα.
  Πολλές φορές διαβάζω πως το τάδε γράμμα προφερόταν έτσι κάποτε και το δείνα αλλιώς. Αφού δεν έχουμε ηχητικά 🙂 ντοκουμέντα, πως το ξέρουμε αυτό;

 2. Δεν μπορώ να καταλάβω τι πάει να εκφράσει η Κωνσταντοπούλου. Ο Λαφαζάνης, που επίσης διαχώρισε τη θέση του εκ των υστέρων, έχει ένα πολιτικό στίγμα, η Κωνσταντοπούλου τι ακριβώς ιδεολογία έχει και πότε την ανέλυσε; Να καταχωρηθεί παρακαλώ και η Πλεύση στα «προσωπικά μαγαζάκια».

 3. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 4. Παρεμπιπτόντως, το μπροστινό πανί στο άλμπουρο είναι το μικρότερο σε ένα ιστιοφόρο. Και εδώ αστοχία!

 5. Κουνελόγατος said

  Για την ουσία θα πω ότι δεν απογοητεύτηκα ακριβώς, πιστεύω όμως πως ακόμη κι εκεί που είχε 1.000.000.000.000.000% δίκιο, το έχανε με τη συμπεριφορά της, η οποία κατάντησε τόσο εκνευριστική στην πορεία.
  Επίσης, προσπαθούσε να φιλοτεχνήσει ένα προσωπικό προφίλ, που δε μου άρεσε (όπως δε μου αρέσει γενικά στον χώρο της αριστεράς γενικότερα, για να τα λέμε όλα). Άνθρωποι πάντως που εμπιστεύομαι την κρίση τους και τη γνώρισαν σε χαλαρή φάση το 2014, μου είπαν καλά λόγια για το πόσο απλή είναι, πόσο ευγενική και άλλα, τι να πω, ίσως η πολλή δημοσιότητα την πείραξε… 🙂
  Άποψή μου είναι πως δε θα μακροημερεύσει, η πρότασή της εξαντλείται σε θέματα χρέους και αποζημιώσεων (ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ σημαντικά θέματα βεβαίως-βεβαίως), όμως δεν έχει ολοκληρωμένη -θαρρώ- άποψη για το μέλλον, κοσμοθεωρία θα έλεγα καλύτερα.
  Μπορεί να κάνω λάθος, θα δείξει.

 6. Βαγγέλης από τη Χίο said

  Καλημέρα

  Υπάρχει βέβαια και ο τηλεοπτικός σταθμός «Δέλτα tv» της Θράκης που ονομάστηκε έτσι από το Δέλτα του Έβρου.

  Στη Χίο έχουμε το εξής «ανέκδοτο»
  Λέει ο δάσκαλος στο Χιώτη μαθητή: Πες μου την άλφα-βήτα
  – Άλφα, βήτα, γάμμα, έψιλον, ζήτα, ήτα…
  -Δέλτα ;
  -εν έχει.

 7. Κουνελόγατος said

  Η δωδεκαδακτιλίτιδα μου θυμίζει την προσπάθεια να βγάλουμε λέξη ή φράση με καμιά 10ριά ου.

 8. chrismagr said

  Καλημέρα με μια ταινία που είχε μεγάλο σουξέ στα 80s

 9. Σπύρος said

  Καλημέρα! Σε κάποιες περιπτώσεις το d προφέρεται δ και στα δανέζικα. Μάλιστα το dd διαβάζεται -δντ όπως στη λέξη uddannelse (ούδντανελσε) που σημαίνει εκπαίδευση.

 10. LandS said

  αλλά αν τα κάναν ισοσκελή δεν θα χωρούσαν όλα στο λογότυπο χωρίς να αλληλοκαλύπτονται

  Λες και τα τέσσερα πρώτα από αυτά μπορούν να υπάρξουν χώρια το ένα από το άλλο.

  Γενικά, ενώ του πατέρας της του άρεσαν οι τριάδες (π.χ. Δημοκρατική, Ανανεωτική και Οικολογική Αριστερά ή Ανανεωτική, Ριζοσπαστική και Οικολογική Αριστερά ή κάποια άλλη τριάδα προσδιορισμών) στην ίδια αρέσουν τα μακρινάρια, όπως τότε με το Χρέος που το έβγαλε και μη νόμιμο και παράνομο στην ίδια φράση «παράνομο, μη νόμιμο, απεχθές, επονείδιστο, και μη βιώσιμο» Αν βάλεις και το «επαχθές» έφτιαξες την εξάδα.

 11. Ανάδελτα: https://drsiebenmal.wordpress.com/2010/06/27/anadelta/

 12. vagelford said

  Ο ισχυρισμός είναι ότι ο Ηρόδοτος δεν χρησιμοποιεί το Δέλτα ως τεχνικό όρο αλλά ως συγκεκριμένο τοπωνύμιο για τον Νείλο.
  Ο όρος «δέλτα» ως τεχνικός όρος που χαρακτηρίζει όλα τα ποτάμια εμφανίζεται, σύμφωνα με το άρθρο, στο έργο του Στράβωνα όταν μιλά για τον Ινδό ποταμό και αναφέρει τον Ὀνησίκριτο ( «καλεί δε την νήσον δέλτα», cited in Strabo’s Geography 15:1/33).

 13. ΣΠ said

  Στα μαθηματικά υπάρχει το δέλτα του Kronecker και συνάρτηση δέλτα του Dirac.

 14. Μαρία said

 15. LandS said

  «τα τρία ηχηρά κλειστά σύμφωνα (b d g) μετατράπηκαν σε εξακολουθητικά (v δ γ)»

  Λέμε βεβαίωση και γράφουμε νενέωση;

  Καλά, και δεν αλλάξαμε πληκτρολόγιο και πήγε το δαχτυλάκι ένα κλικ αριστερά.

 16. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  1. Δεν είμαι ειδικός, αλλά νομίζω τρόπος να προσεγγίσεις τους αρχικούς ήχους μπορεί να είναι μελετώντας διαλέκτους/γλώσσες που δεν άλλαξαν τόσο (ή δεν πρόλαβαν να ισοπεδωθούν τελείως), όπως τα Ποντιακά, τα Τσακώνικα, τα Κρητικά, τα Κυπριακά. Γι’ αυτό και η απώλειά τους (όπως και όλων των διαλέκτων) είναι μεγάλο πλήγμα στη γλωσσολογία.
  Εγώ, για να καταλάβω όσα κουτσοκαταλάβαινα όταν μιλούσαν οι γιαγιάδες μου ποντιακά μεταξύ τους, επιστράτευα τα ακόμα πιο κουτσά αρχαία της 1ης Λυκείου.

 17. Παναγιώτης Κ. said

  Όταν κάποιος-α έχει μεγαλώσει σε οικογενειακό περιβάλλον όπου η φύση της εξουσίας κατά κάποιο τρόπο έχει αποδομηθεί και πιστεύει στον δικαστικό…σοσιαλισμό τότε χάνει την αίσθηση του μέτρου και πάνω από όλα, δεν παίρνει μαθήματα από την εμπειρία του στενού του περιβάλλοντος αλλά και του ευρύτερου πολιτικού.

 18. Παναγιώτης Κ. said

  @5. Δεν κάνεις λάθος!

 19. ΓιώργοςΜ said

  Όσο για το θέμα της ημέρας, αυτή η παρήχηση του Δ μου θυμίζει το «Χίλιοι Χιώτες..» κλπ (δεν το γράφω αναλυτικά από σεβασμό στους Χιώτες συνθαμώνες).

 20. Κουνελόγατος said

  16. Λογικό ακούγεται αυτό, αλλά πως ξέρουμε ποιες άλλαξαν πολύ, λίγο ή καθόλου; :mrgreen:

 21. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Αξίζει άρθρο, αλλά το εικάζουμε από α) τις καταγραφές ήχων π.χ. βη βη τα πρόβατα (άρα μπεεε), β) τα δάνεια σε άλλες γλώσσες γ) την εξέλιξη σε διαλέκτους,

  6: Μπράβο, έπρεπε να αναφέρω ότι σε πολλά νησιώτικα ιδιώματα τρώνε το δέλτα (αλλά και τα β, γ) όταν είναι ανάμεσα σε φωνήεντα και ο γάιδαρος γίνεται γάρος 🙂

  9: Α, ευχαριστώ!

  11: Δεν ήξερα ότι είχε ενδιατρίψει ο Δόκτορας στο ανάδελτα!

  12: Σε ευχαριστώ. Πάντως, στον Ηρόδοτο εμφανίζεται η λέξη με αυτή τη σημασία για πρώτη φορά.

 22. sarant said

  15 Είναι το αγγλικό V όχι το Ν. Αλλά έχεις δίκιο, δεν φαίνεται.

 23. giorgos said

  Σάν τά CD στίς έφημερίδες γίνανε τά κόμματα , κάθε μέρα καί καινούργιο κόμμα .

  » » ΝΕΑ» ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ -ΑΠΟ ΠΑΛΗΑ ΥΛΙΚΑ
  Η έλπίδα άποτελεί τήν παντοτινή μοίρα τού άνθρώπου , ποιός είν’ αύτός πού δέν θέλει τήν Αλλαγή ? Η Αλλαγή άποτελεί νόμο όλων τών κοινωνιών τού κόσμου , όποιες κι’ άν είν’ αύτές , διότι αύτή δέν είναι παρά ή μεταβολή πρός ένα στάδιο διάφορο τού νύν ύπάρχοντος .
  Οί κοινωνίες γιά νά έπιβιώσουν , έλεγεν ό στρατηγός Ντέ Γκώλλ , έχουν άνάγκη άπ’ τήν πεποίθηση ότι «προχωρούν» . Αλλαγή μπορεί νά σημαίνη άπό Επανάσταση μέχρι τήν άπλή προεκλογική άγγελία προέδρου κοινότητος χωριού .
  Είναι όμως γιά όλες τίς κοινωνίες σήμερα δυνατή μιά Αλλαγή καί γιατί ? Σέ τί έν τέλει μπορεί συγκεκριμένως νά συνίσταται αύτή ?
  Βασίλισσα ή Ελλάδα στίς άπόπειρες Αλλαγής ! Η ίστορία της δέν είναι τίποτε άλλο παρά ή διαρκής άπόπειρα γιά τήν » Αλλαγή » . Καί όμως : τόσο έδώ μέ τόν Βενιζέλο π.χ. όσο καί στήν Τουρκία μέ τό κίνημα τών νεοτούρκων , ύπήρξαν κινήματα Αλλαγών , χωρίς όμως νά κατωρθώσουν οί χώρες αύτές νά βελτιώσουν σέ κάτι τήν θέση τους στό διεθνές σύστημα .
  Είδικά στήν βασίλισσα Ελλάδα , ή σειρά τών κινημάτων Αλλαγών άποτελεί μαθηματικόν μέγεθος .
  Καθ’ ένας πού θά βγή στήν Εξουσία , βγαίνει πάντα μέ τήν πρόθεση τής Αλλαγής . Τούτο άπό ύπάρξεως νεοελληνικού κράτους . Τό φαινόμενο τούτο , όπως θά δείξωμε , όφείλεται άκριβώς στήν άντικειμενική έλλειψη συνθηκών γιά τήν όποιαδήποτε Αλλαγή .
  Ιδού τό άμεσον έρώτημα : μπορεί ή όποιαδήποτε Αλλαγή σέ μιά χώρα νά έπιτευχθή μέ μόνην τήν πρωτοβουλία τής πολιτικής ήγεσίας ? Είναι κλήρος τών χωρών μέ μακρειά θητεία στά κοινωνικο-πολιτικά πραξικοπήματα νά πιστεύουν σέ μιάν τέτοιαν άπλότητα τών πραγμάτων .
  Αλλαγές όμως έκ τών «άνω» , δηλ. μέ μόνην τήν πρωτοβουλία τών πολιτικών –καί ίδιαίτερα στίς χώρες όπου ή πολιτική ύπάρχει σέ έγγενή διάσταση μέ τήν κοινωνία — ούτε δυνατές είναι ούτε ύπήρξαν ποτέ .
  Αύτό πού όνομάζεται » ώρίμανση τών συνθηκών » γιά μιάν Αλλαγή , δέν είναι τίποτε άλλο άπό τήν συμμετοχή τής πνευματικής ήγεσίας μιάς χώρας σέ μιά διαδικασία Αλλαγής , ή όποία Αλλαγή μέσω αύτής έκφράζεται .
  Η διαφορά μεταξύ μιάς Αλλαγής — τής όποίας άκραία κοινωνική έκφραση είναι ή Επανάσταση — καί ένός Πραξικοπήματος είναι άκριβώς , ότι άπό τό δεύτερο λείπει ή συμμετοχή τής ή κάποιας πνευματικής ήγεσίας . Σέ χώρες συνεπώς πού άπό διαφόρους λόγους εύρίσκονται σέ μιάν μόνιμη κατάσταση πολιτιστικής κρίσης , δηλ. σέ χώρες χωρίς πολιτιστικήν ταυτότητα όπως ή Ελλάδα , ή άπόπειρα όποιασδήποτε Αλλαγής άποτελεί κατ’ άνάγκην πραξικοπηματική διαδικασία .
  Γι’ αύτό άκριβώς στήν Ελλάδα –άποτελούσα τό τυπικώτερο παράδειγμα κράτους μέ όλικώς άνύπαρκτη οίανδήποτε πνευματικήν ένιαιότητα — ή κάθε έξαγγελία Αλλαγής είναι πάντα ταυτόσημη μέ τό σύνθημα είτε τής «άνανέωσης » είτε τής δημιουργίας κάποιου «κομματικού φορέα» .
  Πρόκειται γι’ αύτό πού άνακαλύπτει κανείς ώς «πολιτική ίστορία» τού νεώτερου κράτους , άλλά κυρίως σήμερα στήν τρέχουσα έκφραση τών ύπαρχόντων κομματικών όργανισμών .
  ( από τό βιβλίο «ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ » )

 24. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα

  … τα τρία ηχηρά κλειστά σύμφωνα (b d g) μετατράπηκαν σε εξακολουθητικά (v δ γ)…

  μάλλον (β δ γ) ήθελες να πείς; Στο πληκτρολόγιο το άτιμο το ν είναι δίπλα στο β 😦

 25. Κουνελόγατος said

  Να τρώμε και κάνα ψάρι εεεεεεεε;;;;; 🙂

 26. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Στο χωριό μου αντί να πεις στον άλλο «αλίμονό σου» κ.τ.ο. λέμε «άι κακιά σου δέλτα κι μαύρη σ’»! 😀 Ποια είναι αυτή η κακή και μαύρη δέλτα δεν ξέρω και περιμένω να μου το πει η συλλογική σοφία του ιστολογίου! 🙂

  Νικοκύρη έχεις μέιλ.

 27. atheofobos said

  Δεν ξέρω αν το καράβι της Ζωής και τα 6 Δ είχαν σκοπό να συμβολίσουν με τι μπορείς να σύρεις ένα καράβι.
  Πάντως ο μεταμεσονύκτιος γέρων θαυμαστής του ξανθού τραμπούκου θαυμαστού της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων 7-Eleven, έχει επισημάνει στο παρελθόν ότι η διαφορετική έννοια του Δ προΰπαρχε των καλιαρντών.
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/07/30/tetroika/#comment-303436

 28. sarant said

  24 Δες 22

  27 Και στον Αριστοφάνη, λέμε

 29. Παναγιώτης Κ. said

  Το ανάδελτα είναι ένας τελεστής που χρησιμοποιεί μερικές παραγώγους.

  Είναι αυτά τα σύμβολα που όταν κάποιος γεμίζει έναν πίνακα εντυπωσιάζει το ακροατήριο!

  Έγινε κάποια έρευνα για οικονομολογικά κείμενα είναι αλήθεια όχι επιστημονικά και αυτά που είχαν πλούσιο μαθηματικό φορμαλισμό ήταν ψηλότερα στη συνείδηση των αναγνωστών έναντι των άλλων όπου ήταν φτωχά σε μαθηματικό φορμαλισμό.
  Όχι η έρευνα δεν εξέταζε τι καταλάβαιναν οι αναγνώστες από αυτά που έβλεπαν. 🙂

  Το ανάδελτα λοιπόν,
  επί διανυσματικής συναρτήσεως λέγεται grad
  επί διανύσματος εσωτερικά λέγεται div
  και επί διανύσματος εξωτερικά λέγεται rot.

 30. LandS said

  4 «το μπροστινό πανί στο άλμπουρο είναι το μικρότερο σε ένα ιστιοφόρο»

  Επειδή στα τριγωνικά ορθογώνια πανιά η υποτείνουσα βλέπει την πρύμνη (μόνο σε βοηθητικά θα δεις να βλέπει η υποτείνουσα μπροστά) το πανί της πρύμνης στο έμβλημα του νέου κόμματος είναι το μεγαλύτερο. Στη περίπτωση που είχε μόνο δυο κατάρτια θα είχαμε να κάνουμε με αυτό που λέγεται sloop και όλα θα ήταν καλά. Όμως επειδή έχουμε (πολύ) περισσότερα από δύο, μάλλον είναι λάθος. Συνήθως με πολλά ιστία είναι οι σκούνες που όλες τους έχουν το μπροστινό κατάρτι μεγαλύτερο ή ίσο από τα υπόλοιπα.

  Υ.Γ. Προσέξατε την «αριστοτεχνική» 🙂 χρήση της λέξης «ιστίο» και «κατάρτι» στην ίδια πρόταση;
  Νικοκύρη θα έχουμε ποτέ κάποιο άρθρο για τις ναυτικές λέξεις και τις ιστορίες τους;

 31. sarant said

  30 Φοβερά πλατύ θέμα σαν την ίδια τη θάλασσα…

  15-24 Επειδή το v (πεζό V) δεν διαφερει από το ν (πεζό Ν) άλλαξα το v σε β για να μη μπερδευόμαστε.

 32. vagelford said

  @29 grad είναι όταν δράσει σε βαθμωτή συνάρτηση.

 33. δοκιμή said

 34. ΓιώργοςΜ said

  Για τις στατιστικές: Με μια πρόχειρη έρευνα σ’ ένα δείγμα 30.000 ατόμων περίπου, το 3.8% έχει επώνυμο και το 6.7% όνομα που αρχίζει από Δ.

 35. Corto said

  Οι λέξεις «δέλτος» και «δελτίο» δεν προέρχονται από τον δελτοειδή τρόπο με τον οποίο διπλώνονταν οι επιστολές;
  Έχουμε και τα επιστολικά δελτάρια, ενώ υπάρχουν επίσης οι λέξεις «αποδελτίωση» και «αποδελτιώνω».

  Για το Δέλτα επίσης παρατηρούμε ότι μαζί με το Άλφα είναι τα μόνα γράμματα του αλφάβητου των ασυρματιστών (αεροπλάνων, πλοίων κλπ) τα οποία προφέρονται περίπου όπως στα ελληνικά (Alpha και Delta αντιστοίχως).

 36. μυλοπέτρος said

  Νιν βεβαίως

 37. Βαγγέλης από τη Χίο said

  @21 κύριε Σαραντάκο έτσι είναι στα μεν Μαστιχοχώρια είναι γάρος στα δε Καμπόχωρα γάδαρος. Λόγω διαφόρων συνθηκών (διαμόρφωση εδάφους, τειχισμένα χωριά) στο ιδίωμα της Χίου υπήρχαν διαφορές ακόμα και σε κοντινά χωριά.

  Και για την καπετάνισσα Ζωή-Μπουμπουλίνα-Κωνσταντοπούλου και το καραβάκι της «Πλεύσης Ελευθερίας» αφιερώνω το αμίμητο του Θανάση Βέγγου:
  Το σκάφος αν θα βυθιστεί κι αν θα βρεθεί στον πάτο
  να πνίξουμε τη πλοίαρχο να σώσουμε το γάτο.

 38. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Με έξι σκαληνά,
  η Ζωή ξανά στα κοινά… 🙂

  Και βέβαια, τα έξι «δέλτα» θα μπορούσαν να μεταφραστούν και ως Δικτατόρισσα (δικτατορίσκισσα;), Δηκτική, Δερβέναγας, Δεσποτική, Διορίστρια ,Δραχμολάγνα…(Νομισματοκοπείο, κύριε !)

 39. sarant said

  35α: όχι, δεν είναι από εκεί η δέλτος, ή τουλάχιστον τα λεξικά έτσι λένε.

 40. Γιάννης Ιατρού said

  Το αρχείο που δεν έχεις πρόσβαση και αναφέρεις Νίκο, εδώ, σε pdf για κάθε ενδιαφερόμενο 🙂

 41. μυλοπέτρος said

  Τα έκανα μπαχαλο.
  Ήθελα να πω για «το Δέλτα της Αφροδίτης» της Ανα.ίς…Νιν.

 42. Κουνελόγατος said

  37. Κλαίω.

 43. Corto said

  39:
  Λάθος πληροφόρηση είχα!

 44. voulagx said

  Πλεύση Ελευθερίας στο Ποτάμι. Τελεία και Παύλα.
  Μας λείπει η Παύλα.

 45. Πάνος με πεζά said

  Δελτοειδής, ένας μυς, νομίζω στην ωμοπλάτη, Δέλτα συνήθως και το τρίγωνο του αυτοκινήτου, Δέλτα και αυτό το εξάρτημα, που κανονικά λέγεται ναυτικό κλειδί.

 46. μυλοπέτρος said

  Στη Χίο δεν υπαρχουν Μαστχοχώρια. Υπαρχουν ομως Μαστοχοχωρα ή Νοτιόχωρα, οπως και βορειόχωρα, και Καμπόχωρα.
  Με δεδομένο το ότι μσστίχι δεν παραγεται αλλού τα Μαστιχόχωρα πρέπει να θεωρηθέι οτι έιναι η αηθεντικη ονομασια των συγκεκριμένων χωριων.

 47. Καλημέρα

  Αδιανόητα ανιστόρητο μου φαίνεται το ότι το νέο κόμμα διεκδικεί από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις από τον ΠΡΩΤΟ παγκόσμιο πόλεμο…

  Επίσης, στο έμβλημα του κόμματος τα πανιά είναι σκάφους που πλέει προς τα αριστερά αλλά το ίδιο είναι σαν να ταξιδεύει προς τα δεξιά

 48. Πάνος με πεζά said

  Είχα και μια φίλη που έμενε στην Αίγυπτο. Είχε δύο σπίτια πάνω στο Νείλο. Ένα ψηλά, κι ένα έξω-έξω. Να δεις πώς τη λέγανε…
  Πηγή Δέλτα !

 49. Πάνος με πεζά said

  Να συμπληρώσουμε και το αυτονόητο, ότι το σκέτο κεφαλαίο Δ συμβολίζει σε συντομογραφία τη Δύση (τας «Δυσμάς»…) και την κατεύθυνση προς ή από εκεί…

 50. ΓιώργοςΜ said

  45 Ο δελτοειδής είναι ο μυς που περιγράφει τον ώμο, ακριβώς πάνω από την άρθρωση. Το σχήμα του μοιάζει με ανεστραμένο Δ (κανονικά δηλ θα έπρεπε να λέγεται Αναδελτοειδής μύς 🙂 !)

 51. Πάνος με πεζά said

  Έκανε κι ο Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή (περί ασφάλειας), μόλις τώρα αναφορά στη διάλυση της ομάδας «Δ»…Λες να «μπαίνει» στο Σαραντάκο;

 52. Κουνελόγατος said

  «Κάκιστη φήμη απέκτησαν τα τελευταία χρόνια, πριν τους διαλύσει η τωρινή κυβέρνηση, οι αστυνομικοί της Ομάδας Δέλτα ή Δελτάδες, με ιδιαίτερες επιδόσεις στην άγρια καταστολή διαδηλώσεων. Νομίζω πως στη δική τους περίπτωση, το Δ είναι ακρώνυμο, άρα ΔΕΛΤΑ: Δύναμη ΕΛέγχου Ταχείας Αντίδρασης».

  Μόλις τώρα έλεγε γι αυτούς στη Βουλή ο ΠΘΠ.

 53. Κουνελόγατος said

  Ε, όχι!!!

 54. Γιάννης Ιατρού said

  την ομάδα Δέλτα την αναφέραμε;

 55. Βαγγέλης από τη Χίο said

  @46 στη Χίο τα λέμε Μαστιχοχώρια (πρώην δήμος Μαστιχοχωρίων)- Χωριά της μαστίχας, αλλά και Μαστιχόχωρα ως αναφορά προς την περιοχή. Βέβαια Μαστιχοχώρια είναι και δυο Καμπόχωρα (Θυμιανά-το σωστότερο Θήμιανα και το Νεοχώριο ή Νεχώρι.

 56. Βαγγέλης από τη Χίο said

  @55 διόρθωση λάθους: Θημιανά

 57. ΣΠ said

  Ακόμα στα μαθηματικά με δέλτα συμβολίζεται η σταθερά του Feigenbaum δ=4,669201609… που σχετίζεται με την μετάβαση στο χάος μέσω μιας ακολουθίας διπλασιασμών περιόδου.

 58. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΙΓΙΩΤΗΣ said

  Καλημέρα @nikosarantakos .Φοινικοεμπνευσμένο ,ανιστόρητο και εμπαθές δημοσίευμα εναντίον της @ZoeKonstant & @pl_eleftherias .Θα επανέλθω με ιστορικά και γλωσσολογικά στοιχεία περι »ΦΟΙΝΙΚΙΚΟΥ ΑΛΑΦΑΒΗΤΟΥ ‘.

 59. IN said

  Χωρίς να διαβάσω τα σχόλια και άρα ζητώντας συγγνώμη αν κάποιος άλλος το έχει ήδη πει, το «Στέφανος Δέλτα» (αντί «Δέλτας») μπορεί να μην είναι αναγκαστικά λάθος. Μπορεί το επώνυμο να είναι στη γενική. Για κάποιο λόγο δεν έχουμε πρόβλημα με ανδρικά επώνυμα σε γενική που τελειώνει σε -ου (π.χ. Ιωάννου, Γεωργίου, Παπανδρέου), αλλά άλλες γενικές έχουμε την τάση να τις ξανακάνουμε ονομαστικές. Θυμάμαι μικρός έβλεπα ένα ματς στην τηλεόραση με Κυπριακή ομάδα και υπήρχε ένας παίκτης «Σάββα» και αναρωτιόμουνα που το βρήκε αυτό το εξωτικό επώνυμο (πήγαινε το μυαλό μου, βλέπεις, στη… βασίλισσα του Σαβά) μέχρι που κατάλαβα ότι ήταν απλώς γενική, Σάββας του Σάββα.

  Ίσως το πιο παράξενο τέτοιο επώνυμο που έχω συνταντήσει ήταν ένας κύριος που λεγόταν «Μπάμπους» γενική της λέξης «Μπάμπω» ή «Μπάμπου» με την τοπική προφορά, δηλ. γρια, διάφοροι εκλεπτισμένοι γράφουν και «βάβω»). Όταν ήταν μικρός άκουγα την γιαγιά μου να μην το κλίνει («καλημέρα κ. Μπάμπους») και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί. Φυσικά, νομίζω ότι πλέον οι απόγονοι του εν λόγω κυρίου λέγονται «Μπάμπος» στην ονομαστική και κλίνουν κανονικά το επίθετό τους.

 60. Γιάννης Ιατρού said

  30: Lands
  …Συνήθως με πολλά ιστία είναι οι σκούνες…

 61. Corto said

  Εκτός των άλλων συμβολισμών, το Δ και το δ είναι βασικά μεγέθη του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και καθορίζουν τις ελάχιστες απαιτούμενες αποστάσεις της κατασκευής από τα όρια του οικοπέδου.
  (π.χ.
  Δ = 3,00+0,10Η)

 62. AK (o) said

  Ένα τραγούδι για το Δ, από ένα βιβλίο της Παυλίνας Παμπούδη με τίτλο «Με το Άλφα και το Βήτα», που μου διάβαζαν πριν μάθω να διαβάζω και πρόσφατα βρήκα πως έχει μελοποιηθεί από τον Πέτρο Περάκη με τίτλο «Μελωδόνια» και είχε εκδοθεί από το Σείριο τη χρονιά μάλιστα που γεννήθηκα:

  Δικαστές και Δικηγόροι (Παμπούδη – Περάκης):

 63. Triant said

  Ιστός: κατάρτι, άλμπουρο
  Ιστίο: πανί

  ενα κατάρτι: (bermuda) sloop
  δύο κατάρτια: Schooner (το πρυμιό μεγαλύτερο ή ίσο με το πλωριό), αλλοιώς ketch ή yawl ανάλογα με το πόσο πρύμα είναι το δεύτερο κατάρτι (mizzen – μετζάνα).
  τρία κατάρτια: ξέρω μόνο ένα (του club med) και δεν ξέρω πως λέγεται 🙂

  Το πλωριό πανί είναι κατά κανόνα το μεγαλύτερο.

  Αυτά βέβαια ισχύουν στα μοντέρνα σκάφη με τριγωνικά πανιά. Τα παλιά, κλασσικά (tall ships) έχουν πολλές παραλλαγές και πολλά, τετράγωνα πανιά.

 64. Κουνελόγατος said

  Ακούω τη συζήτηση στη Βουλή, μιλάει τώρα ένας κεντρώος πολιτικός.

 65. Γς said

  Εχουμε δει παλιά καραβάκια εμείς οι παλιοί…

 66. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  41 Είπα κι εγώ, τι εννοείς 😉

  44 Χαχαχά!

  47 Το πρόσεξα αυτό για τον πρώτο παγκόσμιο και έχω απορία πού να στηρίζεται

  59 Να μάθουμε όμως πώς είναι.

 67. Κουνελόγατος said

  Και συνεχίζει: δεν επιδέχεται αμφισβήτηση-ς… Λυπάμαι που στο γράφω μη στενοχωρηθείς, μάλλον δε σε διαβάζει…

 68. Γς said

  «Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό;
  Σε μάχεται η θάλασσα, δεν τη φοβάσαι;
  Ανέμοι σφυρίζουν και πέφτει νερό,
  πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό;»

 69. Γς said

 70. Πάνος με πεζά said

  Και τα περισσότερα μαζεμένα δέλτα σε ατάκα ελληνικού κινηματογράφου, από τον μοναΔικό Λάμπρο Κωνσταντάρα…

 71. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Αν θυμάμαι καλά, το φοινικικό dalet, δεν σήμαινε απλώς «πόρτα» οποιουδήποτε σχήματος αλλά πόρτα τριγωνική, εξ ού και το ιδεόγραμμα και το γράμμα κλπ

 72. Γς said

 73. Πάνος με πεζά said

  @ 61 : Και μεταξύ κτιρίων ευρισκόμενων στο ίδιο οικόπεδο.

  Υπήρχε και το ποιηματάκι «Μετά το ’85, ή κολλάς ή δέλτα». Που σημαίνει ότι μετά το 1985, ένα σπίτι ή θα κόλλαγε στο σύνορο του οικοπέδου, ή θα άφηνε συγκεκριμένη απόσταση «δ’, τίποτα άλλο μεσοβέζικο…Μάλιστα ο ΓΟΚ δημιουργούσε την εξής «μαχαιριά», αν ο ένας γείτονας, παρότι έχτισε μετά το ’85, ΔΕΝ είχε κολλήσει, αφήνοντας «δ», τίποτα δεν εμπόδιζε εσένα, να πας και να του κολλήσεις μέσα στα μούτρα ! Δεν εφαρμοζόταν συμμετρικά δηλαδή η διάταξη, «ας κολλάγατε κι εσείς, κύριε, αφού χτίσατε μετά το 85…'»

 74. Γς said

 75. Γς said

 76. Γς said

 77. Γς said

 78. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  65 Νοσταλγικο και πολυ ωραιο 🙂

 79. Γς said

  Και το «Noor One», που μετέφερε τη «μαμούθ» ποσότητα ηρωίνης δύο τόνων και 120 κιλών, τη μεγαλύτερη που έχει βρεθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος, στην περιοχή Βλήχας Ελευσίνας

 80. Πυθόκραντα said

  To (μπιπ) της Ζωής θα σύρει το καράβι της Εξουσίας (νομίζει η Ζωή). Εξού και η «Πλεύση»(μα τι λέξη και αυτή, τι φιδίσιος, σερνάμενος ήχος «fss»!) κατ’ υποσυνείδητη αντιστοιχία προς τη «γεύση», και πάνω απ’ όλα, βεβαίως, τη …»ρεύση». Και η πρώτη εναρκτήρια εκδήλωση έγινε στο Χυτήριο . Τυχαίο; Δεν νομίζω! Κοινώς η δίμετρη Ζωάρα το έπιασε το συλλογικό bisexual ιθαγενές υποσυνείδητο και προς αυτό απευθύνεται. Σκέφτηκε, μάλλον, η πρώην κ. Πρόεδρος της Βουλής: «Ο Τσίπρας, ο λουκουμάς, από μένα είναι καλύτερος;Σαφώς και δεν είναι!»
  Δώσε και εσύ λαέ βασανισμένε, σύντομα μιαν απάντηση.
  Υ. Γ. Α! Και η Ζωή δεν είναι σκούνα. Πρόκειται για τραμπάκουλο, ή σε μια άλλη λιγότερο κακεντρεχή εκδοχή, πρόκειται για πολεμικό δρόμωνα, ή φρεγάτα.

 81. Alexis said

  Καλημέρα.
  Όταν λέμε ότι δεν υπάρχει ο φθόγγος δ στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες τι ακριβώς εννοούμε;
  Στα αγγλικά π.χ. μιά χαρά προφέρεται το δ σε πολλές λέξεις π.χ. this, that, there κλπ.

  #59: Για ποιά περιοχή μιλάς; Υπάρχει και στην περιοχή της Πρέβεζας το επώνυμο Μπάμπος. Δεν είχα σκεφτεί ότι μπορεί να βγαίνει από τη γενική «(της) Μπάμπως»

 82. Ζαπ said

  Επισης εχουμε κai στα λατινικα το ρημα καταστρεφω στο γ’ ενικο που κανει delet

 83. Γς said

  Α, και το δικό μου το δ!
  Το δέλτα μου
  [κι η Βαγγελίτσα]

  http://caktos.blogspot.gr/2010_12_01_archive.html

 84. Γς said

  81:

  Ωχ, λάθος:

  http://caktos.blogspot.gr/2010/12/1950_29.html

 85. Γς said

  83, 84:

  … που βλέπω τώρα ότι το σχολιάζει κι ο Βάταλός μας

 86. Corto said

  73 (Πάνος με πεζά):

  Αν ο όμορος σε πλευρικό όριο έχει «κολλήσει» το κτίριο και συγχρόνως έχει αφήσει ανοίγματα (π.χ. παράθυρα φωταγωγών), υποχρεούμαστε να τηρήσουμε πλευρικό δ;

 87. Πάνος με πεζά said

  Υπήρξαν και οι παλιές σχολές Δέλτα (τεχνικές δεν ήταν;) που μετά μπήκαν σε ενιαίο σχήμα με την ΚΟΡΕΛΚΟ και τη ΣΒΙΕ και σήμερα είναι ΙΕΚ με διάφορες κατευθύνσεις. DELTA και η εταιρία πληροφορικής του Δοξιάδη, γνωστή από τις αείποτε βραδιές εκλογών.

 88. Πάνος με πεζά said

  @ 86 : Δεν το ξέρω σίγουρα, αλλά με τη λογική δεν υπάρχει καμία υποχρέωση.Φωταγωγούς ολόκληρους σίγουρα τους έχω δει να κλείνουν από την όμορη πλευρά, τα δε παράθυρα (συνήθως είναι κάτι «κλεφτά» παράθυρα μπάνιων, με υαλότουβλα), πάλι νομίζω ότι δε δεσμεύουν το γείτονα…Εξάλλου, παράθυρο στο σύνορο είναι από μόνο του παράλογο…

 89. Γιάννης Ιατρού said

  ..σύμφωνα με ανυπόστατες φήμες άφησε μυστική διαθήκη στην οποία ορίζει να απολύονται οι καθηγητές που πιάνουν απογόνους του να αντιγράφουν..
  🙂 🙂 🙂 🙂 απίθανος είσαι ρε Νίκο. Που το θυμήθηκες!

 90. Corto said

  88:
  Αυτό νομίζω και εγώ, αλλά μου έλεγαν σε Τεχνική Υπηρεσία Δήμου ότι εξαρτάται αν το (όμορο) κτίριο είναι προ του ’77 ή νεότερο και με προβλημάτισαν. Ελπίζω να ισχύει αυτό που λες εσύ -δηλαδή το λογικό.

 91. IN said

  47, 66 γ: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν λέει (νομικά) βλακείες για τις επανορθώσεις που δικαιούται η Ελλάδα για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Γερμανία. Πράγματι, προβλέπονται τέτοιες επανορθώσεις, αφού η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις νικήτριες δυνάμεις του Α’ Π.Π. Νομικά, ισχύει ακόμη η σχετική Συμφωνία που υπογράφηκε στη Χάγη, με συμμετοχή και της Ελλάδος, την 20η Ιανουαρίου 1930, και η οποία εντάσσεται στο λεγόμενο σχέδιο Young για την οριστική διευθέτηση των Γερμανικών επανορθώσεων από τον Α’ Π.Π. Για την Ελλάδα προβλέπονται επανορθώσεις (σε είδος) συνολικής αξίας 5,25 δις Ράιχσμαρκ, αν διαβάζω καλά το παράρτημα της συμφωνίας.

  Το πλήρες κείμενο της σχετικής Συμφωνίας εδώ: https://pca-cpa.org/wp-content/uploads/sites/175/2016/01/Agreement-regarding-the-Complete-and-Final-Settlement-of-the-Question-of-Reparations-from-Germany.pdf

  Λόγω της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης μετά το 1929, κηρύχθηκε ετήσιο μορατόριουμ στις πληρωμές της Γερμανίας το 1931, ενώ τον Ιούλιο του 1932, στη Λοζάννη, Αγγλία Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν να χαριστούν οι επανορθώσεις στη Γερμανία, υπό τον όρο να παραιτηθούν και οι ΗΠΑ από την διεκδίκηση των (τεράστιων) ποσών που τους όφειλαν Αγγλία και Γαλλία από τα δάνεια που είχαν πάρει για τις ανάγκες της διεξαγωγής του Α’ Π.Π. Το Αμερικανικό Κογκρέσο αρνήθηκε να συναινέσει, αλλά στην πράξη οι Γερμανοί δεν ξαναπλήρωσαν ποτέ επανορθώσεις. Άλλωστε, τον Ιανουάριο του 1933 ανέβηκε στην εξουσία ο Χίτλερ.

  Βλ. και https://en.wikipedia.org/wiki/Lausanne_Conference_of_1932

  Η περίφημη Συμφωνία του Λονδίνου για τις Γερμανικές Οφειλές του 1953 (που κάποτε, προ της ανόδου στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ τη θεωρούσε πρότυπο για μια μελλοντική συμφωνία για το Ελληνικό Χρέος) ΔΕΝ αφορούσε, άμεσα, τις οφειλές από τις επανορθώσεις του Α’ Π.Π., παρά μόνον κάποια ομόλογα που είχε εκδώσει η Γερμανία σ’ αυτά τα πλαίσια. Τις επανορθώσεις του Α’ Π.Π. (αλλά και τα πολεμικά χρέη της Αντάντ προς τις ΗΠΑ) τις «ξέχασαν» όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Τυπικά εξακολουθούν να οφείλονται, αλλά κανείς δεν τα διεκδικεί.

  Βεβαίως, νομικά δεν είναι βλακείες αυτά που λέει η ΖΚ, αλλά (και αυτό είναι, νομίζω, γενικότερο χαρακτηριστικό του τρόπου που σκέπτεται η ΖΚ), πολιτικά όχι απλώς η Ελλάδα δεν έχει καμιά ελπίδα να πάρει αποζημιώσεις για τον… Α’ Π.Π. από τους Γερμανούς, αλλά μάλλον θα γίνει και διεθνώς περίγελος αν αρχίσει να τις διεκδικεί. Εξάλλου, ναι μεν υπάρχει αυτή η Διεθνής Συμφωνία του 1930 που ανέφερα παραπάνω, αλλά δεν υπάρχει αρμόδιο Διεθνές Δικαστήριο στο οποίο να μπορεί να προσφύγει κανείς, ούτε τρόπος να επιβάλει την εφαρμογή της. Θα μπορούσε να προσθέσει κανείς στο τέλος της προηγούμενης πρότασης «εκτός αν η Ελλάδα κηρύξει πόλεμο στη Γερμανία, και τον κερδίσει» αλλά ακόμη και τότε μπορεί να μη γίνεται τίποτε, όπως αποδεικνύει, ακριβώς, η ιστορία με τις Γερμανικές επανορθώσεις του Α’ Π.Π. Γι’ αυτό, άλλωστε, υπάρχει και μία ολόκληρη συζήτηση αν το Διεθνές Δίκαιο είναι «Δίκαιο» με την νομική έννοια του όρου, αφού δεν υπάρχει, κατά κανόνα, κάποια αρχή που να μπορεί να επιβάλει την εφαρμογή του.

 92. Αλέξη (80), όταν λέμε ότι δεν υπάρχει ο φθόγγος δ στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες εννοούμε ακριβώς αυτό που λέμε: «στις περισσότερες». Στα αγγλικά φυσικά υπάρχει, και στα ισπανικά επίσης — καθώς και στις άλλες γλώσσες που αναφέρει ο Νικοκύρης.

 93. IN said

  81 (εννοώ το σχόλιο του Αλέξη, βλέπω ότι έχει κουνηθεί λίγο η αρίθμηση): Η περιοχή είναι Δυτική Μακεδονία. Και, παρεμπ. βλέπω τώρα ότι το σχόλιο 59 λέει «Όταν ήταν μικρός…» ενώ ήθελα να γράψω «Όταν ΗΜΟΥΝ μικρός…»

 94. Πάνος με πεζά said

  Και φυσικά, το σχήμα του μικρού «δ’ είναι ασύλληπτα κοντά στη μουσική ρυθμική αξία του όγδοου.

 95. BLOG_OTI_NANAI said

  Δυστυχώς εκπέμπει φιλαρχία αυτό το κόμμα όπως και η ίδια η Ζωή. Το όνομα όντως πολύ μέτριο. Αν επέμενε, θα προτιμούσα το «Πορεία Ελευθερίας«. Είναι όμως κακό όνομα. Όπως και το «Ποτάμι». Με κορυφαίο βέβαια το «Ταύροι» που επικράτησε σαν όνομα στο κόμμα «Φιλελεύθεροι».

  ΥΓ
  Πότε θα φτάσουμε στο γράμμα «Ε»; Ενδιαφέρομαι για την «Ομάδα Έψιλον». Βεβαίως, με την ομάδα αυτή θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε και στο γράμμα «Ψ» από το «ψεκασμένοι» αλλά αργεί αυτό.

 96. Ριβαλντίνιο said

  Τέτοια κόμματα (Λαφαζάνη, Ζωής, αν κάνει ο Βαρουφάκης κ.λπ.) θα αλληλοεξουδετερωθούν. Δεν έχει να φοβάται τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά. Ούτε καν ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 97. Κουνελόγατος said

  91. Πολύ καλό αυτό, δεν το ήξερα, ευχαριστούμε.

 98. Corto said

  94:
  Ενώ στην βυζαντινή μουσική υπάρχει η νότα Δι (που μάλλον προέρχεται από το Δέλτα).

 99. Κουνελόγατος said

  Πάει κι ο Βόγλης, έμεινε το «στάσου μύγδαλα»…

 100. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  91.`».. Θα μπορούσε να προσθέσει κανείς στο τέλος της προηγούμενης πρότασης «εκτός αν η Ελλάδα κηρύξει πόλεμο στη Γερμανία, και τον κερδίσει»…»

  Ιδου αφηγημα εις το οποιο συμβαινει και αυτο 🙂

  Σημειωνω οτι ειναι καθαρα σαρκαστικη μυθοπλασια και εχει γραφτει το 2011, οποτε στις ημερομηνιες προσθεστε ν ετη

  ΠΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;) –PLAN B

  (Σχεδίασμα αφηγηματικού δοκιμίου)
  Επικαιρο Αποσπασμα

  [….]
  Μετά από την επανένωση της Γερμανίας … ήρθε η ώρα να γίνει η τελική «σύμβαση ειρήνης» – όπως αναφέρθηκε στη συνθήκη του Λονδίνου του 1953. Αλλά αυτό αποφεύγεται συνειδητά και -αντ’ αυτού- καταρτίζεται μία «Σύμβαση 2+4», που ναι μεν κανονίζει την παραίτηση από απαιτήσεις πολεμικών αποζημιώσεων -αλλά μόνο με τις τέσσερις «Μεγάλες Δυνάμεις», δηλαδή ανάμεσα στους τότε συμμάχους. Η Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες δεν καλούνται στην αναίρεση της σύμβασης και δεν μπορούν να προβάλουν αξιώσεις -ούτε όμως και να παραιτηθούν από ενδεχόμενες αξιώσεις.

  Σχεδόν όλοι οι νομικοί … ειδικευμένοι στο θέμα, συμφωνούν στο ότι με αυτή τη «Σύμβαση 2+4» έχει αναιρεθεί η Συνθήκη του Λονδίνου. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα για χώρες και ίσως και για ιδιώτες, να διεκδικήσουν τις παλιές τους απαιτήσεις – αυτές τις απαιτήσεις, για τις οποίες η Γερμανία είχε πάρει παράταση πληρωμής το 1953, λόγω της Σύμβασης του Λονδίνου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα και για την Ελλάδα και για Έλληνες πολίτες.)”
  ……………………………………………………………………………………………………
  VΙΙΙ. Ιούνιος 2013

  Η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου απόσεισης του χρέους, μη μπορώντας να περιμένει άλλο (60 έτη μετά την συνθήκη του Λονδίνου του 1953 «περί εξωτερικών Γερμανικών Χρεών») κηρύσσει μονόπλευρο συμψηφισμό των απαιτήσεων που διατηρούσε από τις προαναφερόμενες αποζημιώσεις ύψους 162 δις, αλλά ατυχώς την χρονική στιγμή εκείνη, το μερίδιο της Γερμανίας επί του δανείου του μνημονίου και τα ελληνικά ομόλογα στο θησαυροφυλάκιο γερμανικών πιστωτικών ιδρυμάτων ανερχόταν μόλις στα 80 δις.

  Οι πιο ριζοσπάστες της κυβέρνησης απαίτησαν και επέτυχαν να επιδιωχθεί η άμεση είσπραξη και μέρους των υπολοίπου της οφειλής, με κατάσχεση γερμανικής περιουσίας λ.χ. των σημαντικότερων εταιρειών Γερμανικών συμφερόντων, από το σύνολο 120 περίπου με έδρα στην Ελλάδα, και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.
  …………………………………………………………………………………………………………

  Ταυτόχρονα, μόλις προσγειώθηκαν σε ελληνικά αεροδρόμια τα πρώτα είκοσι αεροπλάνα της LUFTHANSA και άλλων γερμανικών εταιρειών πτήσεων charter, κατασχέθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, οι δε επιβάτες τους, πάνω από 3700, φιλοξενηθήκαν υπό περιορισμό, αναγκαστικά διασκορπιζόμενοι σε διάφορα μέρη.

  Επίσης η είσπραξη μέρους του υπολοίπου της γερμανικής οφειλής, συνεχίσθηκε με τις κατασχέσεις του υπολειπόμενου χρόνου εκμετάλλευσης του αεροδρομίου ” Ελευθέριος Βενιζέλος” από την εταιρία «Hochtief» (που είχε κατασκευάσει και το καταφύγιο του Αδόλφου Χίτλερ), της Siemens Hellas, θυγατρικών φαρμακευτικών εταιρειών, κ.λ.π.

  Η γερμανική κυβέρνηση, προ των επερχομένων εκλογών, σκλήρυνε την στάση της και κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα.

  Γερμανικά πολεμικά αεροπλάνα εμφανίσθηκαν μετά από 72 έτη στον ελληνικό εναέριο χώρο για να ασκήσουν πίεση. Από τον γερμανικό σχηματισμό 2 αεροπλάνα με πιλότους, που ήταν εγγονοί παρασημοφορημενων χιτλερικών αεροπόρων βομβαρδιστικών καθέτου εφορμήσεως Junkers Ju 87 «Stuka» της Luftwaffe, ενεπλάκησαν σε σκληρές και επικίνδυνες αερομαχίες με ισάριθμα ελληνικά καταδιωκτικά. Κατά τους ελιγμούς πάνω από την Κέρκυρα συγκρούσθηκαν 2 αντίπαλα αεροπλάνα και κατέπεσαν στο Ιόνιο. Παρακούοντας τις κατευναστικές διαταγές του ελληνικού κέντρου επιχειρήσεων, 2 καταδιωκτικά με πιλότους , εγγονοί σφαγιασθεντων παππούδων στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα, εκτόξευσαν ακαριαία όλους τους διαθεσίμους πυραύλους αέρα-αέρα και καταρριφθήκαν τρία γερμανικά αεροπλάνα .

  Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ με πολύ αυστηρές ανακοινώσεις καταδίκασαν τις απαράδεκτες – για πολιτισμένα (λέμε τώρα) κράτη-συμμάχους στο ΝΑΤΟ και εταίρους στην ΕΕ – πολεμικές εμπλοκές πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο καθώς και τον -σε bungalows- περιορισμό Γερμανών τουριστών (οι περσότεροι των οποίων δεν είχαν αντίρρηση για την δωρεάν πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία, την δε βραδινή ικανοποίηση των ενδιαφερομένων Γερμανίδων, ανέλαβαν – σχεδόν μυστικά και λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους ημεδαπούς- αγγλομαθή και γερμανομαθή βαλκάνια γκαρσόνια).

  Μετά την Τουρκία στην Κύπρο το 1974, ήταν η δεύτερη φορα που μέλος του ΝΑΤΟ επιτίθεται σε άλλο μέλος του . Η κυβέρνηση έξαλλη απεφάσισε την έξοδο μας από το ΝΑΤΟ . Ευτυχώς, εκτός ΝΑΤΟ, θα γλυτώναμε ένα σωρό ετήσιες δαπάνες για εξοπλισμούς που βάρυναν από την δεκαετία του ‘60 τους ελληνικούς προϋπολογισμούς, καθώς και τα τρέχοντα έξοδα του πολεμικού μας ναυτικού ( τροφοδοσία προσωπικού, καύσιμα, πολεμοφόδια και εκτός έδρας) για τις περιπολίες έναντι της πειρατείας που είχε αναπτυχθεί στα παράλια της Βορείου Αφρικής, μετά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις, εξεγέρσεις και διαμάχες που συνέχιζαν από το 2011 έως σήμερα, μεταξύ ΝΑΤΟ και αραβικών κρατών, αραβικών κρατών και νέων ασταθών κρατών και φυλών….

  ΙΧ. Σεπτέμβριος 2013

  Όμως η γερμανική κοινή γνώμη μεταστράφηκε (όπως είχε ήδη διαφανεί καθ’ όλη την διάρκεια του 2011, με τις διαδοχικές πανωλεθρίες που υπέστησαν το FDP και οι Χριστιανοδημοκράτες, κατά τις εκλογές στα περισσότερα κρατίδια) και τις ομοσπονδιακές εκλογές κέρδισαν – κατά κράτος – οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι. Σχηματίσθηκε λοιπόν κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων με την ανοχή του κόμματος της Αριστεράς(Die Linke).
  ………………………………………………………………………………………………..

  ”Στις 3 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 24 χρόνια από την ένωση των δυο Γερμανιών. Ίσως σε καμία άλλη περίπτωση μια τόσο λαμπρή επέτειος δεν προκάλεσε τόσο αρνητικά σχόλια και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

  Οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι η ενοποίηση ήταν πρόωρη και πως η Δυτική Γερμανία απλώς εξαγόρασε την Ανατολική για ένα κομμάτι ψωμί. Ο τότε επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών, Όσκαρ Λαφοντέν, προειδοποιούσε ότι η ενοποίηση θα δημιουργήσει ένα εσωτερικό χάσμα αντικαθιστώντας το φυσικό τείχος του Βερολίνου με ένα ταξικό τείχος ανάμεσα σε δυτικογερμανούς και ανατολικογερμανούς. Κανένας δεν ήθελε όμως να τον ακούσει.

  Και ύστερα η Γερμανία ανέλαβε και επισήμως το ρόλο της οικονομικής ατμομηχανής της Ευρώπης, αντιλαμβανόμενη την ΕΕ ως ένα πολύτιμο εργαλείο για την κυριαρχία της. Τα πλεονάσματα που παρουσιάζει σήμερα σε αντίθεση με τα τεράστια χρέη της ευρωπαϊκής περιφέρειας, που οδήγησαν σε κοινωνικές και οικονομικές περιπέτειες την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, ήταν μια μόνο από τις συνέπειες που πολλοί προέβλεπαν αλλά ελάχιστοι ήθελαν να αντιμετωπίσουν κατάματα. Ευρώπη δυο ταχυτήτων και Γερμανία δυο ταχυτήτων.. Χρόνια Πολλά Βερολίνο. Οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν”(ενόψει του Γ’ Γερμανο-ευρωπαϊκού πολέμου😉

  Υπό το κράτος της επετείου της πτώσης του τείχους, ο 68χρονος πλέον Daniel Cohn-Bendit, υπουργός εξωτερικών της νέας γερμανικής κυβέρνησης και γνωστός υποστηρικτής της χώρας μας στην Ε.Ε., μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά – με το σκεπτικό ότι η ενσωμάτωση του σχεδόν αλκοολικού και αδιάφορου για εργασία πληθυσμού της πρώην ανατολικής Γερμανίας και άλλα παρόμοια βαρίδια που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η νέα γερμανική κυβέρνηση όπως αύξηση των επί δεκαετία καθηλωμένων μισθών των Γερμανών εργαζομένων, η ανόρθωση του κοινωνικού κράτους,… καθιστούν ανεδαφική την άμεση αποπληρωμή των 162-80=82 δις, συμφωνήθηκε η αποπληρωμή των γερμανικών οφειλών να γίνει με ευρωομόλογα που βαρύνουν την Γερμανία και που θα διατίθενται σε δέκα ετήσιες δόσεις.

  Με τις δόσεις αυτές θα άρχιζε να μειώνεται το συνολικό ελληνικό χρέος που το 2011 ήταν 340 δις και -μετά από επεισοδιακή Σύσκεψη Κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2013 – αποφασίσθηκε τελικά η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους των 110 δις σε 20 έτη με επιτόκιο 2% (δηλ. όσο σχεδόν δανείζονταν το τέλος του 2013 οι τράπεζες από το ΕΚΤ).

  Tο δημόσιο χρέος μας είχε ανέλθει στα 400 δις στο τέλος του 2013. Η επιτροπή εντοπισμού του ανήθικου/επαχθούς χρέους εργάσθηκε συστηματικά από την ίδρυση της, επί 3 σχεδόν έτη και με εξέταση των προαναφερόμενων τριών όρων υπολόγισε το επαχθές χρέος και τους τόκους που προέρχονται απ’ αυτό .

  Έξη μήνες μετά την κυβερνητική μεταβολή, ψηφίσθηκε στην ελληνική βουλή η διαγραφή των απεχθών χρεών (των δημοσίων δαπανών που δεν χρησιμοποιήθηκαν προς όφελος των πολιτών, αλλά ήταν το αποτέλεσμα της διαφθοράς, των υπερτιμολογήσεων κλπ), που ανερχόταν στο 30% του συνολικού χρέους των 400 δις, δηλ. 120 δις. Αν αφαιρέσουμε από το συνολικό χρέος των 400 δις, τα 80 δις που συμψηφίσαμε με μέρος των γερμανικών κατοχικών αποζημιώσεων και το απεχθές χρέος των120 δις, απομένει χρέος μόνον 200 δις.

  Η φράση “ the greek pride” ή “ the greek filotimo” μεταφράζεται ως υπερηφάνεια, φιλότιμο, φιλοτιμία , υπεροψία (που για τους πραγματικούς φιλέλληνες αποδίδεται καλύτερα με την υπεροψία απέναντι σε κάθε ηλίθιο καθολικό ή προτεσταντικό κανόνα) εξηγούσε συνοπτικά τι πραγματικά συνέβη.

  Κυρίως, λόγω των επανειλημμένων καυστικών σχολίων γερμανικών εφημερίδων και περιοδικών (Focus, Spiegel, κ.λ.π.), με ελληνικό πείσμα και εφευρετικότητα, και με εργώδεις προσπάθειες, αύξηση παραγωγικότητας, παραγωγής και εξαγωγών, αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 30%, το δε β’ εξάμηνο του 2013, με μείωση δαπανών και αύξηση σχεδόν κατά 50% του ΠΔΕ, καταφέραμε, το τέλος του 2013, το ΑΕΠ να ανέλθει στα 240 δις, οπότε το εναπομένον χρέος, από 140% το 2011, μετά την παρέμβαση των θεών στην ελληνική τραγωδία «the greek dept/το ελληνικό χρέος (παιζόταν στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους), δηλ. «τους από μηχανής θεούς (διαγραφή και συμψηφισμό)», κατήλθε μόλις στο 83.3% του ΑΕΠ.

  Το 2013, ήταν μια χρονιά που άφησε άναυδους τους Γερμανούς, τους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, του ΕΚΤ, του EFSF και της Ε.Ε., ενώ το τραγούδι από το ελληνικό μετα–punk συγκρότημα “The Greek Dept” που παιζόταν στα ραδιόφωνα και στις ιδιωτικες τηλεοράσεις όλης της Ευρώπης με τίτλο “I made it with my Greek way” ήταν –συμβολικά- η επιτυχία που αποτελούσε την καλύτερη εκδίκηση, και που αποστόμωσε δια παντός τους πικρόχολους αναλυτές κάθε είδους, γεννήτορες των κακών κριτικών για μια πενταετία………»

 101. sarant said

  67 Tον άκουσα

  81 Ε, στις περισσότερες αριθμητικά δεν υπάρχει δέλτα, όχι με βάση αριθμό ομιλητών

 102. Πυθόκραντα said

 103. Γιάννης said

  Καλημέρα, μιας και έπιασες την πολιτική έστω και ξώφαλτσα, είδα πρόσφατα αυτό και σε σκέφτηκα. Δεν ξέρω τι λες. https://www.youtube.com/watch?v=_aFo_BV-UzI

 104. Ριβαλντίνιο said

  @ 95 BLOG_OTI_NANAI
  «Ομάδα Ε»

  Διαβάζετε με δική σας ευθύνη :

  Και όμως, σύμφωνα με τον Βουλπιώτη υπήρχε ομάδα «Ε» και είχε ιδρυθεί από Έλληνες επιστήμονες στην εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία.

 105. Σηλισάβ Σότσιτς said

  1. η προφορά των φθόγγων έχει επιβιώσει σε πολλές λέξεις σε γλωσσοδάνεια. Η επιστήμη της συγκριτικής γλωσσολογίας ασχολείται με το αντικείμενο αυτό. Χάρις στη θεία λειτουργία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχουμε την προφορά μιας αρχαίας γλώσσας, των λατινικών. Μέσω αυτών μπορούμε να εικάσουμε με αρκετή βεβαιότητα για την προφορά των αρχαίων ελληνικών. Πιχί το β ήταν μπου, για τον φθόγγο βου ή ου οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν το υ. Έτσι, στις λατινογενείς γλώσσες το β έχει επιβιώσει ως μπ, ενώ και στα ελληνικά χρησιμοποιούμε το υ ως βου, πχ ευηχος. Εξού και το «υμείς» δεν είχε την ίδια προφορά με το «ημείς», οι αρχαίοι Έλληνες δεν συμπαθούσαν τις παρανοήσεις (δικό μου αυτό)

 106. Spiridione said

  91. Είχαμε συζητήσει και παλιότερα (τώρα άντε βρες το), ότι είχε εκδοθεί μια διαιτητική απόφαση κάπου τη δεκαετία του ’70 σχετικά με γερμανικές αποζημιώσεις του Α’ΠΠ και είχαμε πάρει τότε κάποια χρήματα.

 107. Γιάννης Ιατρού said

  91: IN

  … Γι’ αυτό, άλλωστε, υπάρχει και μία ολόκληρη συζήτηση αν το Διεθνές Δίκαιο είναι «Δίκαιο» με την νομική έννοια του όρου, αφού δεν υπάρχει, κατά κανόνα, κάποια αρχή που να μπορεί να επιβάλει την εφαρμογή του.

  Είναι και κάτι συμμαχίες «προθύμων» που αναλαμβάνουν κάτι τέτοιες υποθέσεις κατ΄αποκοπήν και μετά άντε να ξεμπλέξεις ….

 108. Corto said

  99:
  Και ο Ερρίκος Μπελιές…

 109. Κουνελόγατε (1), εν αναμονή του σχετικού άρθρου του Νικοκύρη 🙂 δες και τη δική μου άποψη, που νομίζω ότι απηχεί το consensus των ειδικών:
  Για την εικαζόμενη προφορά της αρχαίας ελληνικής, και ειδικότερα της αττικής διαλέκτου της κλασικής εποχής, υπάρχουν πλήθος ενδείξεις που κατά το πλείστον συγκλίνουν: μεταγραφές σε άλλες γλώσσες (όχι μόνο λατινικά, παρά και ινδικές γλώσσες, που τη φωνητική τους την έχουν περιγράψει αναλυτικά οι Ινδοί γραμματικοί), μεταγραφές από άλλες γλώσσες, μαρτυρίες γραμματικών, ορθογραφικά λάθη, τα βη-βη, μηκώμαι, μυκώμαι και άλλα ηχοποίητα (που βεβαίως ποικίλλουν από γλώσσα σε γλώσσα, αλλά εντός ορίων — δεν πιστεύω να υπάρχει γλώσσα που να αποδίδει ως vi-vi τη φωνή τoυ προβάτου!), και το γενικό πλαίσιο της φωνητικής (είναι απίθανο να τραπεί το α σε ι χωρίς να περάσει από ενδιάμεσο στάδιο κάποιου είδους ε). Η κοινώς παραδεκτή άποψη για την προφορά της αρχαίας ελληνικής, και μάλιστα της αττικής και της ελληνιστικής κοινής, είναι εξίσου θεμελιωμένη όσο και η κοινώς παραδεκτή άποψη για οποιοδήποτε ιστορικό γεγονός για το οποίο δεν σώζονται… κινηματογραφικά επίκαιρα.
  Αντίθετα, στο συγκεκριμένο ζήτημα οι διαφορές των σημερινών ιδιωμάτων δεν πολυβοηθούν, γιατί οι περισσότερες φωνητικές αλλαγές έγιναν στα ελληνιστικά χρόνια, όταν η γλώσσα (που γι’ αυτό λέγεται «ελληνιστική κοινή») ήταν λίγο -πολύ ενιαία.

 110. Πάνος με πεζά said

  Την ομάδα «Ε» είχε…παρουσιάσει πλειστάκις και ο «ανεξήγητος» Κώστας Χαρδαβέλλας, στις «Πύλες του ανεξήγητου»… Μετά, κάτι που πέθανε ο Φουράκης, κάτι που ο Γούδης λάλησε, κάτι που εξαφανίστηκε ο Λιαντίνης, κάτι που ο Τσαγκρινός το έριξε στο classic rock, κάτι που σταμάτησε η εκπομπή, τελικά η ομάδα «Ε» μάλλον μετουσιώθηκε σε κανάλι, πανομοιότυπο του ALTER…

 111. Κουνελόγατος said

  105. & 109. και άλλοι: Σας ευχαριστώ πολύ, θα περιμένω και όσα γράψει ο Νίκος (καθότι το έταξε), πόσο ενδιαφέροντα είναι όλα αυτά!!!

 112. Γιάννης Ιατρού said

  65: Γς
  στο old spice η σημαία ανεμίζει λάθος 🙂

  Λές νά ΄ναι σημαδιακό;

 113. IN said

  106: Ναι, έτσι είναι, τη θυμήθηκα κι εγώ αυτή τη συζήτηση, αλλά αν δεν κάνω λάθος αφορούσε ειδικότερο θέμα, αποζημιώσεις από ζημιές σε πλοία. Θα μας τη βρει η Μαρία αυτή τη συζήτηση :), ίσως και να το έχει ήδη κάνει μέχρι να τελειώσω την πληκρολόγηση αυτού του σχολίου 🙂

 114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  (Δεν έχω ακόμη διαβάσει τα σχόλια)

  ωχωχωχ! ακούω Βουλή και νωρίτερα ο Κ.Μητσοτ (θέλοντας να συνδέσει τους μπαχαλάκηδες με το Σύριζα) είπε πώς η βαριοπούλα οδηγεί στη μολότοφ και η μολότοφ στο καλάσνικοφ. Τώρα ο Καμμένος αντιγυρίζει πώς μ΄αυτή τη λογική, πρέπει να ενταχθεί και το τσεκούρι του Βορίδη που «ενθηλακώσατε στη Ν.Δ.» .

 115. Pedis said

  άλλος για το αμπάρι …

  (τα γατάκια γίνονται ναυτάκια)

 116. Γιάννης Ιατρού said

  Χάσαμε και τον Γιάννη Βόγλη !

 117. Xρίστος Δάλκος said

  Διαβάζοντας τήν συνοπτική ἔκθεση τῶν ἀπόψεων τοῦ Νίκου περί τῆς φωνητικῆς ἀξίας τοῦ ἀρχαίου δέλτα (πού συμβαίνει νά εἶναι καί οἱ ἀπόψεις τῆς νευτώνειας νεογραμματικῆς θεωρίας) δέν μπόρεσα νά μήν ἀνακαλέσω τήν ἀτάκα τῆς μάννας τοῦ Ληναίου στήν «Κόμισσα τῆς φάμπρικας»: Αὐτά τά λένε οἱ ξένοι ἀλλά στήν Ἑλλάδα γίνονται ἀλλιῶς τά πράγματα (ἤ κάπως ἔτσι). Ὄντως στήν Ἑλλάδα γίνονται ἀλλιῶς καί δέν ὑπακούουν σέ τέτοιους αὐστηρούς, γεωμετρικούς κανόνες, τ.ἔ. τό ἀρχαῖο δέλτα ῆταν καί ἠχηρό κλειστό d, ἀλλά καί τριβόμενο σάν τό δικό μας. Αὐτό τό ἔχουνε πάρει χαμπάρι σέ ὡρισμένες περιπτώσεις καί οἱ νεογραμματικοί, ἀλλά, δέσμιοι ὅπως εἶναι τῆς γεωμετρικῆς ἀντίληψής τους γιά τήν γλῶσσα, ἀποδίδουν τίς «περίεργες» αὐτές ἐναλλαγές (π.χ. βέφυρα / γέφυρα / δέφυρα) στήν λεγόμενη «προελληνική». Ὅμως οἱ ἐναλλαγές αὐτές εἶναι δυνατές μόνο ἄν τό δέλτα (καί τά β, γ ἐπίσης) εἶναι ἠχηροί τριβόμενοι φθόγγοι (πρβλ. τό βλέπω / γλέπω πού στήν πατρίδα τοῦ Σαραντάκου τό λένε καί δλέπου). Εἶναι φανερό ὅτι, ἄν θέλουμε νά ἀποκτήσουμε μιά εὐκρινέστερη εἰκόνα γιά τήν φωνητική συμπεριφορά τόσο τῆς ἀρχαίας ὅσο καί τῆς λεγόμενης «προελληνικῆς» πρέπει νά τίς μελετήσουμε ἐν ἀντιπαραβολῇ πρός τήν νέα ἑλληνική.

 118. Σηλισάβ Σότσιτς said

  Νικοκύρη, εγώ είμαι μεγάλος φαν της Ζωής. Ανέλαβε πρόεδρος με συγκεκριμένους στόχους, να προωθηθούν οι δικογραφίες, οι εξεταστικές επιτροπές κλπ. Όταν λες ότι δεν σου άρεσε ως πρόεδρος της Βουλής, οφείλεις να το εξηγήσεις (σε εμάς τους φανς κοινούς της Ζωής και εσού)

 119. Σηλισάβ Σότσιτς said

  117. Τί εννοείτε ως «νέα ελληνική»; τα ελληνικά που μας μαθαίνουν στο σχολείο ή τη γλώσσα των γιαγιάδων μας? Διότι η σύγχρονη ελληνική είναι φτιαχτή γλώσσα επιβαλόμενη δια της ράβδου του δασκάλου και της τηλεόρασης

 120. Ιάκωβος said

  «Τον έχουν όμως τα ισπανικά, τα ουαλικά, τα αγγλικά, τα αλβανικά -καθώς και τα αραβικά»

  Και βέβαια τα Ισλανδικά, που χρησιμοποιούνε και το συγκεκριμένο γράμμα έδ, ð.
  Το είχαν και τα παλιά Αγγλικά και προφερόταν δ και θ.

 121. Ιάκωβος said

  112, Γιάννης Ιατρού said
  στο old spice η σημαία ανεμίζει λάθος

  Γιατί; Πολύ σωστά κυματίζει.

 122. Xρίστος Δάλκος said

  Νέα ελληνική εἶναι καί αὐτή πού μᾶς μαθαίνουν στό σχολεῖο καί αὐτή πού μᾶς μαθαίνουν στό σπίτι, καί αὐτή πού ὑπάρχει κατατεθειμένη στήν ἀχανῆ γραμματεία μας καί στίς ποικίλες διαλέκτους καί ἰδιώματα, καί αὐτή πού δημιουργοῦμε καθημερινά σέ πεῖσμα τοῦ ἀγγλικοῦ ἐρωτηματικοῦ σας. Καθόλου φτειαχτή καί καθόλου ἐπιβαλλόμενη (μέ δύο λ παρακαλῶ) διά (μέ τόνο, παρακαλῶ) τῆς ράβδου. Μέ τό ματσούκι ἐπιβλήθηκε τό βλέπω / γλέπω πού ὑπάρχει καί στούς ἀρχαίους; (πρβλ. «ποτιγλέποι», «βλέφαρον» / «γλέφαρον»). Ράβδος πού μᾶς χρειάζεται.

 123. Γς said

  112:

  Μα αφού έρχεται από τη Γαλιλαία…
  Και δεν είναι σημαία:

  Ένα καράβι έρχεται από τη Γαλιλαία έχει τον [μπιπ] ναύαρχο και το [μπιπ] σημαία.

  Πάρε κι ένα χωρίς σημαία
  [Να δω τι θα βρεις]

 124. Alexis said

  #112: Γιατί λάθος; Μια χαρά ανεμίζει η σημαία!

 125. Γς said

  116:

  Ναι ρε γμτ. Σήμερα, πρν λίγες ώρες…

 126. Παναγιώτης Κ. said

  Και είχα νομίσει ότι τα δικά μου σχόλια περνούν ανενόχλητα από την σπαμοπαγίδα 🙂

 127. Alexis said

  Στην απόδοση ελληνικών με λατινικούς χαρακτήρες (π.χ. γκρίκλις) υπάρχει κανόνας για την απόδοση του δ; Και πώς διαχωρίζεται από το ντ;

 128. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Το πιο μεγάλο ανθρώπινης κατασκευής Δέλτα λέγεται Deltawerken και θα το βρείτε στις ακτές της Ολλανδίας στη Βόρεια Θάλασσα: https://goo.gl/8Ulycr

  Ένα Δέλτα που συνεχίζει να επεκτείνεται.

  Για το χθεσινό δέλτα οσονούπω. 👿

 129. Πάνος με πεζά said

  Και το επίσημο soundtrack του κόμματος !

 130. Γς said

  121, 123:

  για [μπιπ] καλά …

  «Το [μπιπ] όντας αφρίζει σαν καράβι αρμενίζει»

 131. Πάνος με πεζά said

  @ 125 : Αυτή τη σκηνή, κατά δήλωσή του, τον είχε βάλει ο Γεωργιάδης να τη γυρίσει, κατακαλόκαιρο+ντυμένος με την κάπα+τρέχοντας μέσα στο οργωμένο χωράφι, κοντά στις είκοσι φορές ! Εμ, έτσι γίνεσαι ηθοποιός !

 132. Spiridione said

  Σχετικά με τον Στέφανο Δέλτα, στα γουγλοβιβλία θα δείτε ότι αναφέρεται ως Στέφανος Δέλτας, όπως ομοίως και διάφοροι άλλοι συνεπώνυμοί του ή συγγενείς του.
  Σε μια επιστολή του όμως προς τον Βενιζέλο υπογράφει «Στέφανος Δέλτα» (υπάρχουν και άλλες επιστολές του στο αρχείο Βενιζέλου αλλά έχει κάποιο πρόβλημα το σάιτ). Ίσως το άλλαξε αυτός για να το κάνει πιο εντυπωσιακό;

 133. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Να με συμπαθάτε για τη λειψή παρακολούθηση των σχολίων, αλλά ο Μέρφι σήμερα βάλθηκε να δουλέψει υπερωρίες.

  108-116: Τους έχει θερίσει όλους ο Κούλης, μιλάμε,… 😦

  118 Το ότι ανέλαβε ΠτΒ με συγκεκριμένους στόχους δεν την απάλλασσε από την υποχρέωση να τηρεί τα πεζά, καθημερινά καθήκοντά της. Δεν ήταν αμερόληπτη όταν προέδρευε, έριχνε μπηχτές χωρίς να υπάρχει λόγος, δημιουργούσε (φυσικά, όχι μόνο με δική της ευθύνη -αλλά και κάποια με 100% δικό της φταίξιμο) επεισόδια μέσα στη Βουλή.

  Ο ιδανικός ΠτΒ, σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων πρέπει να είναι τροχονόμος, όσο λιγότερο ακούγεται τόσο καλύτερα.Η ΖΚ δεν ήταν. Και δεν φταίνε οι άλλοι στόχοι που είχε γι’ αυτή της την αποτυχία.

 134. Παναγιώτης Κ. said

  Να…χαλάσω λίγο τη διάθεση κάποιων που προέρχονται από τις θετικές επιστήμες και μετράνε κάμποσα χρονάκια στην πλάτη τους; 🙂
  Ορισμός ορίου συνάρτησης στο Χο κατά Cauchy ( Xo σ.σ του Α και τα σχετικά) ή εψιλοντικός ορισμός. ( Υπάρχει και ορισμός κατά Heine όπου χρησιμοποιούνται ακολουθίες).
  limf(X)=l ανν για κάθε ε>0, υπάρχει δ>ο έτσι ώστε, για κάθε χ που ανήκει στο πεδίο ορισμού Α της f με 0<|Χ-Χο|Xo
  συνεπάγεται |f(X)-l|<ε .
  Πάντως από όλο αυτό το μακαρόνι είναι απαλλαγμένη η νέα γενιά και ευτυχώς!
  Στάικος σας θυμίζω ότι λεγόταν ο συγγραφέας του βιβλίου της Ανάλυσης όπου υπήρχαν όλα αυτά και Βαρουχάκης κ.λπ το βιβλίο από το ΄81 και μετά μέχρι κάποια χρονιά που τώρα όμως δεν θυμάμαι…

  Στη Θεσσαλονίκη υπήρξε ένα σημαντικό όνομα στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με πλούσιο συγγραφικό έργο. Λεγόταν Καζαντζής. Στην αντιπαράθεση που είχε με κάποιον και προκειμένου να τον μειώσει είχε πει το εξής αμίμητο: Η αξία του δεν είναι καν ε ! Είναι μηδέν!

 135. Pedis said

  # 134 – Τι εννοείς «Πάντως από όλο αυτό το μακαρόνι είναι απαλλαγμένη η νέα γενιά και ευτυχώς!», μήπως ότι δεν καταχωρείται πλέον στις απαραίτητες δεξιότητες του μαθητή;

 136. Ανδρέας said

  127
  https://www.teicrete.gr/users/kutrulis/Ergalia/ELOT743.htm

 137. Ιάκωβος said

  «Πλεύση»;
  Μπλιάχ.
  Μου θυμίζει μια μόδα με τα φραγκολεβαντίνικα τριτόκλιτα ονόματα εταιριών, τύπου «Edrasis», «Anosis» κλπ

  Το καράβι, ναι, είναι χάλια. Δεν υπάρχει τύπος με τόσα κατάρτια που να έχει μόνο πανιά τρίγωνα.

  Φαίνεται πως η διεθνής φούσκα των χρηματιστηρίων επηρεάζει πια τα μυαλά όλων . Αέρα στα πανιά πουλάει κι Ζωή, «οξυγόνο» δηλαδή αέρα κοπανιστό κι ο φον Μητσοτάκης.

 138. Γιάννης Ιατρού said

  127: Alexis
  Αν αντιστρέψεις την μετάφραση, έχεις κι απαντήσεις 🙂

 139. Ιάκωβος said

  Θα συμφωνούσα με ότι λέει η Κωνσταντοπούλου (που είναι όλα αυτά που λέγαμε όλοι πριν την αλλαγή πλεύσης του σύριζα) αλλά τελικά, όχι, δε θα πάρω.

  Δεν είναι πολιτικοί αυτοί. Αυτοί είναι σούργελα μικροπωλητές και μικρομαγαζάτορες. Που ούτε καν έχουν κάβλα για την εξουσία, που χωρίς αυτή την ιδιότητα δεν νοείται πολιτικός. Για την οποία εξουσία πρέπει να έχει κανείς υπομονή.

  Και λέγοντας εξουσία, δεν εννοώ μέσα στην παρεούλα μας στο Χυτήριο. Δεν κατάλαβα, γιατί έφυγε από την Λαική Ενότητα; (Ενότητα, τι ειρωνεία!) Δεν κάνουν έτσι οι πολιτικοί.

  Πολιτικός ήταν ο Τεγκ Σιάο Πιγκ. Υπέστη τα πάνδεινα από το Μάο, μεταπηδούσε από υπουργείο σε εξορία και τούμπαλιν, οι ερυθροφρουροί πέταξαν από τον πέμπτο όροφο τον γιό του και σήμερα είναι παράλυτος, αλλά όταν ήρθε η ώρα άλλαξε την Κίνα και κατά συνέπεια τον κόσμο.

  Βέβαια, ευτυχώς, δε ζούμε σε τέτοιες άγριες εποχές. Όμως τα πράματα θα αγριέψουν κι εδώ, δεν μπορούνε να παίζουνε τις κουμπάρες.

  Πιστεύω ότι κανένα από τα αποκόμματα, Ζωή, Λ.Ε, Καρατζαφύρερ,Τελείες και παύλες δεν πρόκειται να επιζήσει.

 140. Ανδρέας said

  127 Ίσως υπάρχει και ένα πρόσφατο elot, ψάχτο Αλέξη.

 141. Πάνος με πεζά said

  Και το δελταπλάνο, για πραγματικές πλεύσεις ελευθερίας…
  https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT4tOcfMhGa5-OUSKcYqsulXl8gwWjdJokV19MBco7JkTthkhr0

 142. gpoint said

  # 21 α

  Δεν ξέρω από πότε έχεις να ακούσεις γιδοπρόβατα αλλά η κραυγή τους είναι τόσο κοντά το μπέεεε όσο και στο βήηηηη. Δεν περιγράφονται οι φωνές των ζώων με ανθρώπινους φθόγγους, το έχω ξαναγράψει νιάου εμείς μιού οι Αμερικάνοι, μπαρκ, γαβ, υλάκ για την φωνή του σκύλου και δεν συμμαζεύεται

 143. Masif said

  Δημοσιευμένο αμέσως την ημέρα της αναγγελίας

  http://www.huffingtonpost.gr/manos-sifonios/-6-_5_b_9713566.html?utm_hp_ref=greece

 144. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πλεύση ή πνεύση Ζωής, μάλλον.
  Εμένα μ΄άρεσε ως πρόεδρος της Βουλής (αν εξαιρέσεις μια στέρφα τυπολατρεία της σε καναδυό φάσεις. Ως πρόεδρος κόμματος μάνι μάνι, δε λέει. Επιβεβαιώνει τους επικριτές της ότι το πήγαινε με χίλια για χαλίφισσα. Πολύ καλή νομικός αλλά καθόλου οξυδερκής πολιτικά. Χρειαζόταν στη Βουλή λίγο ακόμη.Μόνο εκείνη θα κατάφερνε να λειτουργήσει ο αντικαπνιστικός νόμος μέσα στο κτίριο της Βουλής (τουλάχιστον).

  Το τεύχος τέταρτο (Δ) από τα φεκ, είναι ας πούμε το τεύχος του φυσικού περιβάλλοντος. Αιγιαλοί, ρέματα,δάση,εκτροφεία θηραμάτων,καταφύγια, δρυμοί κλπ, εκεί.

 145. Γς said

  134:

  >υπάρχει δ>ο [όμικρον]

  Γουστάρω σχεση διάταξης.

  Διατεταγμένη αλφάβητος 😉

 146. Γς said

  145:

  Κάτσε να αρχίσει η στελέχωση.
  Κι οι διαγραφές.

  Θα διαγράψει [ή θα διαγραφεί κι η ίδια]

 147. sarant said

  132 Καλά το σκέφτηκες να δούμε πώς υπέγραφε. Είναι ούτως ή άλλως περίεργο είτε Δέλτα είτε Δέλτας.

 148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στέφανος Δέλτας
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%94%CE%AD%CE%BB%CF%84%CE%B1%CF%82

  Σπανιούτσικο το δέλτα στα ονόματα;
  Όποιος έχει πάνω από ένα δέλτα στο ονοματεπώνυμό του, τί κερδίζει;

 149. Ανδρέας said

  133
  (φυσικά, όχι μόνο με δική της ευθύνη -αλλά και κάποια με 100% δικό της φταίξιμο)

  Την στιγμή που είχε την στάση αυτή απέναντι σε »λυμένα» ζητήματα (αποζημιώσεις), δεν θα γινόταν θύμα μπούλινγκ;
  Όταν στοχοποιείται κάποιος αναμενόμενο είναι να έχει και την ανάλογη αντίδραση.

 150. Vrach said

  Το αντεστραμμένο δέλτα πάντως το έχω βρει σε τουαλέτες στο εξωτερικό ως σύμβολο των ανδρών ενώ το σύμβολο των γυναικών ήταν ο κύκλος. Σύμβολο που με εξέπληξε (αν και ευνόητη η εικαστική αφαίρεση), και με οδήγησε στο λάθος χώρο, καθώς διαχρονικά, νομίζω, (ας θυμηθούμε π.χ. προϊστορικά αγάλματα) συνδέεται με το γυναικείο φύλο.

 151. Ανδρέας said

  Ο Γιάννης έχει δίκιο. Προς τα εκεί που φυσάει ο άνεμος και φουσκώνουν τα πανιά πρέπει να είναι και η φορά της σημαίας-ανεμοδείκτη. Προς την πορεία του πλοίου δηλαδή.

 152. sarant said

  151 Περίεργο αυτό.

  149 Θα έλεγα ότι είναι σπανιούτσικο γενικώς -είπαμε, 17ο σε συχνότητα. Αλλά ως αρχικό γράμμα λέξεων, είναι αρκετά πιο συχνό.

 153. Ουάου! Τι χαμός είναι αυτός από σχόλια; Και είναι ακόμα μεσημέρι! 🙂
  Χαιρετώ την παρέα, και κάνω στα γρήγορα την ερώτησή μου προς τον Νικοκύρη, απολογούμενος εκ των προτέρων αν έχει θιχτεί το θέμα από άλλο σχόλιο, γιατί δεν προλαβαίνω να τα διαβάσω τώρα όλα.

  Νικοκύρη, γράφεις:
  «το ανεκδιήγητο «Πλεύση», μια λέξη που ταιριάζει πάντως στον γλωσσικό συντηρητισμό που διακρίνει την Ζωή Κ»

  Γιατί γλωσσικός συντηρητισμός το «πλεύση»;
  Υπάρχει άλλη λέξη, πιο σύγχρονη, που να περιγράφει την πλεύση;
  Δηλαδή θα καταλάβαινα να χαρακτηρίζαμε γλωσσικό συντηρητισμό τον «πλου», αλλά η «πλεύση» θεωρώ πως είναι σε χρήση και ούτε μπορώ να σκεφτώ μια λέξη που να την έχει αντικαταστήσει, κάνω λάθος;

 154. Spiridione said

  148. Ναι, περίεργο επώνυμο, ήθελα να ξερα από πού προήλθε. Υπάρχουν αρκετές ανευρέσεις πάντως «Στέφανος Δέλτα». Και εδώ σε αυτό το βιβλίο με πρόλογο του Παύλου Ζάννα «Στέφανος Δέλτα» είναι.
  http://www.biblionet.gr/book/70712/%CE%A3%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF/%CE%95%CE%B3%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BD._%CE%95%CE%B9%CF%82_%CE%B5%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CE%BD._%CE%8E%CE%BC%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CE%94%CE%AF%CE%B1

 155. sarant said

  154 Το πλεύση δεν το είπα ανεκδιήγητο επειδή είναι καθαρευουσιάνικο, που δεν είναι. Το είπα ανεκδιήγητο επειδή ελάχιστα λέγεται. Δεν θα πεις η πλεύση του πλοίου τάδε, θα πεις το ταξίδι. Η ΖΚ όμως, που είναι συντηρητική γλωσσικά (ακόμα έχω στ’ αυτιά μου το «κύριοι βουλευτές και κυρίες βουλευτές») δεν εξετάζει τη χρήση.

 156. BLOG_OTI_NANAI said

  Διδάσκαλος, διδάκτωρ, διδάσκει δημόσιο διεθνές δίκαιο.
  Δωροδοκία, δηλαδή, διά δώρων διαφθορά.
  Διακρίνονται διότι δηλώνουν δύο διαφορετικές διαστάσεις.

  Και ο οργασμός του «δ«:

  (Χατζηστεφανίδης, «Ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης», Παπαδήμας, 1986)

 157. Πάνος με πεζά said

  @ 152 κ.πριν. : Νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση η σημαία πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση λόγω αδράνειας, ιδίως αν το καράβι έχει αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Είναι και θέμα του υλικού της, πόσο ελαφριά είναι, και πόσο προσβαλλόμενη επιφάνεια, που τελικά ο άνεμος δεν την επηρεάζει. Αν αυτό π.χ. ήταν ένα μάτσο σερπαντίνες, προς τα εκεί που φαίνεται θα πήγαινε…

 158. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Αλλαγή βάρδιας…

 159. Πάνος με πεζά said

  πόση προσβαλλόμενη επιφάνεια (ελάχιστη). Άλλο η σημαία στο κτίριο, άλλο πάνω στο καράβι.

 160. Γιάννης Ιατρού said

  143 Gpoint
  Τέλος ο Τζόρτζεβιτς από τον ΠΑΟ, αναλαμβάνει η Κωνσταντοπούλου, μέχρι το τέλος της σεζόν 🙂 🙂

 161. Ανδρέας said

  155 »Ναι, περίεργο επώνυμο, ήθελα να ξερα από πού προήλθε»

  Από το Δέλτα του Νείλου.

 162. Πάνος με πεζά said

  Να, κι αυτό που είναι εν κινήσει…

 163. Γς said

  154:

  Το αρμένισμα
  [του Κουμανταρέα]

  😉

 164. Ανδρέας said

  163 κοίτα στην εικόνα που έβαλε ο Γιάννης στο 112 τι είδους σημαία είναι και που βρίσκεται.

 165. Xρίστος Δάλκος said

  Κι ἕνα σχετικό ποίημα τοῦ ὑποφαινομένου:

  Πρός τόν κ. Δέλτα

  Ἐγώ πού εἶμαι ἐνάντιος
  στήν ἐκμετάλλευση ἀνθρώπου ἀπό ἄνθρωπο
  καταλαβαίνετε, φαντάζομαι, πόσο ἀντιτίθεμαι
  στήν ἐκμετάλλευση ἀνθρώπου ἀπό γαϊδούρι.

  Υ.Γ. Ἀπάντηση γιά τήν φωνητική ἀξία τοῦ δέλτα (117) δέν ἔλαβα.

 166. Ανδρέας said

  163 έχεις δίκιο Πάνο.

 167. sarant said

  166 Τα δέλτα του Δάλκου!

 168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πλεύση,πλους,απόπλους,λίγο εξεζητημένα
  Βγαίνει η βαρκούλα του ψαρά.
  Ξεκινάει μια ψαροπούλα απ το γιαλό. Απ΄το γιαλόο!

  Διαολοδιάολε,το λέτε κι εσείς ή μόνο γω;

  Άντε πάλι! ο Μητσοτακούλης αγωνίζεται να σχετίσει τους τρομοκράτες με το Σύριζα

 169. Γς said

  Είναι και το δέλτα του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, δίπλα στο Πάρκο Καραμανλή.

  Ιδιωτική παραλία για σκύλους στην Ραφήνα

 170. Γιάννης Ιατρού said

  Διαβάζω ότι η Κωνσταντοπούλου θα παραχωρήσει αυτή την Κυριακή συνέντευξη στο ΣΚΑΪ στην εκπομπή “Ακραίως” με τον Τάκη Χατζή στις 10.00 το πρωί !

 171. Ιάκωβος said

  151, Vrach
  Το αντεστραμμένο δέλτα… σύμβολο των ανδρών

  Δεν είναι ακριβώς δέλτα, είναι ένα τρίγωνο. Το τρίγωνο με την μια πλευρά παράλληλη με το έδαφος, σε όλες τις κουλτούρες συμβολίζει την αρσενική αρχή, τη φωτιά, την ανοδική κίνηση ενώ το αντεστραμμένο συμβολίζει τη μήτρα, τη θηλυκή αρχή, την καθοδική κίνηση, κλπ.

  Στην Καμπάλα, το άστρο του Δαβίδ συμβολίζει την ένωση των αντιθέτων, τα αντρικά σεφιρώθ πάνω από τα γυναικεία.

  Πιστεύω, ότι οι Ναζί, που ήταν ψεκασμένοι με τον αποκρυφισμό, δεν διάλεξαν τυχαία τα κόκκινα, μαύρα και ροζ τρίγωνα των στρατοπέδων να κοιτάνε προς τα κάτω.

 172. Γς said

  171:

  Α, γιατί όχι με την Σία Κοσιώνη;

 173. 170

  χωρίς ξαπλώστρες και κοκτέιλζ; πφφφφ…

 174. Πάνος με πεζά said

  @ 170 : Ναι, εχμ…δεν είναι ακριβώς δέλτα, είναι η εκβολή ενός ρέματος. Που μαζεύει ακόμα κι από Ντράφι και Πικέρμι… Σε πολύ μεγάλες βροχές, το χώμα διαστρώνεται μέχρι καμιά διακοσαριά μέτρα μέσα στη θάλασσα…Δεν ξέρω αν αυτό το γεγονός έχει δημιουργήσει το πρόβλημα, ή η αναμονή μεγαλύτερων πλοίων (ρε μανία με τα καράβια, σήμερα !) , αλλά πάντως αυτή την εποχή γίνεται εκβάθυνση του λιμανιού της Ραφήνας.

 175. spatholouro said

  Το ωραίο συγκροτηματάκι από το 1970 με τον εξαίρετο Κιουρτσόγλου, τόπαμε;

 176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  172.>>Δεν είναι ακριβώς δέλτα, είναι ένα τρίγωνο.
  Μόλις τελευταία, άκουσα την έκφραση για γυναίκα, ανάξια διευθύντρια, ότι έπαιρνε τις προαγωγές «με το τριγωνάκι» (προφανώς ανάποδο όμως απ΄αυτό που λες ,με την ακμή προς το έδαφος 🙂 ).

  Λέω να πα να δω το ντοκιμαντέρ
  Φωτιά στη Θάλασσα
  Fuocoammare

 177. καλησπέρες said

  well..well….νομίζω αδέρφια μου, ψαχτήρια παλιά, ότι το σωστό, αναμφίβολα, είναι «Στέφανος Δέλτα» , χωρίς ς τελικό, όπως το σωστό είναι και «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή» (ο μεγάλος Έλληνας επιστήμονας, ισάξιος του Αινστάιν…) Το σημειώνει εμβριθώς κι’ η Βικιπαίδεια ότι είναι το σωστό, χωρίς ς δηλαδή: «Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (Βερολίνο, 13 Σεπτεμβρίου 1873 – Μόναχο, 2 Φεβρουαρίου 1950) ήταν μαθηματικός ελληνικής καταγωγής, υπήκοος Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Καραθεοδωρή ήταν γνωστός εκτός Ελλάδας ως Konstantin Carathéodory και συχνά αναφέρεται (λανθασμένα) ως Καραθεοδωρής».

  Προφανώς αυτό υπήρξε χαρακτηριστικό οικογενειών Φαναριώτικων και υπήκοων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το πάλαι…

 178. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  http://en.allexperts.com/q/Sailing-1650/2008/11/Ship-flags.htm

 179. Γιάννης Ιατρού said

  163: Πάνο, κανένα τριγωνάκι με δυνάμεις (πλεύση, άνεμος, πανιά) παίζει;
  Αντίθετα από τον άνεμο πάντως ποτέ δεν δείχνει η σημαία …

 180. Γ.Δ. said

  133
  Η Κωνσταντοπούλου είναι και έντιμη και μαχητική. Και ιδιαίτερα διαβασμένη επίσης, με καλό backround εκπαίδευσης και επαγγελματικής ενασχόλησης (π.χ. μεταπτυχιακά σε Σορβόννη και Κολούμπια συν μαχόμενη δικηγόρος).
  Ίσως βέβαια να έχουν δίκιο όσοι αναφέρουν ότι υπάρχει ένα έλλειμμα πολιτικής οξυδέρκειας. Πιθανόν να πρόκειται και για απειρία. Θα δείξει.
  Ναι, έριχνε μπηχτές στη Βουλή. Το συζητάμε αν έπρεπε ή όχι να ακολουθεί αυτή την τακτική. Όμως, κατ’ εμέ, οι μπηχτές ήταν πετυχημένες και δικαιολογημένες, όσο δεν παίρνει!
  Ο ρόλος του τροχονόμου για τον ΠτΒ είναι το έλασσον. Έχει πολύ σπουδαιότερες αρμοδιότητες και καλώς η Ζωή ξεσκόνισε τα κιτάπια και έκανε τις επιτροπές και όχι μόνο. Τώρα κανείς δεν παρακολουθεί Βουλή και με το Βούτση όλα περνάνε νυσταλέα και ανώδυνα.
  Δεν είδα πάντως να της κάνετε κριτική πριν ξεκινήσει η διάστασή της με το ΣΥΡΙΖΑ…

 181. Γς said

  174:
  Κόπιασε και θα τα βρούμε

 182. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κάτι συμπτώσεις:
  {…}
  ο Καρυωτάκης, που δεν έγραφε τίποτε τυχαία, χρησιμοποιεί τους όρους «Ο κύριος Αλφα», «ο Βήτα», «ο Γάμα» για να καταλήξει στον «Δέλτα»
  {…}
  Ο Καρυωτάκης, που είχε διατελέσει υπάλληλος στο υπουργείο Πρόνοιας για την αποκατάσταση των προσφύγων της Μικράς Ασίας, είχε δει πολλά. Στον Αυτόνομο Οργανισμό Αποκατάστασης Προσφύγων, όταν ιδρύθηκε, μετείχαν ένας Αμερικανός, ένας εκπρόσωπος της Κοινωνίας των Εθνών και δύο Ελληνες, ο Περικλής Αργυρόπουλος και ο Στέφανος Δέλτας (βλέπε Γ. Δάλκου «Κωνσταντίνος Γεωργίου Καρυωτάκης»).
  http://www.taxheaven.gr/acforum/blogs/entry/476-%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%AE/

 183. sarant said

  183 Κοίτα να δεις σύμπτωση!

  181 Μην το λέτε ότι κανείς δεν παρακολουθεί Βουλή. Αν δείτε, αρκετά σχόλια εδωπέρα αφορούν πράγματα που ειπώθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση.

  Τα σχόλια για την ΖΚ, θετικά και αρνητικά, τα κάνω συνήθως στο FB, όχι εδώ.

 184. π2 said

  Στα της Ζωής, δύο μόνο σχόλια:
  Το ένα είναι ότι το «έβδομο δέλτα = δραχμή» που έβγαλαν αμέσως στο τουίτερ δεν μου φαίνεται γραφιστική σύμπτωση με το καραβάκι της δραχμής αλλά απολύτως συνειδητή αναφορά (έξι δέλτα οι αφηρημένες έννοιες αλλά υπάρχει και το έβδομο δέλτα της καρίνας). Για γραφιστικό clin d’oeil το κόβω.

  Το άλλο σχόλιο είναι ότι η ιδρυτική διακήρυξη, αρκετά καλογραμμένη, δεν έχει οικονομικό πρόγραμμα. Έχει πατρίδες, λαούς, δημοκρατίες, αξιοπρέπειες κλπ. αλλά από οργάνωση της οικονομίας σχεδόν τίποτε. Δεν ξέρω πολλά κόμματα που αγνοούν προγραμματικά την οικονομία.

  Στα του δέλτα, άλλα δύο σχόλια:
  – To Δ δεν χρησιμοποιείται στην αρίθμηση μόνο στο (ύστερο) ελληνικό αλφαριθμητικό σύστημα, αλλά και στο ακροφωνικό αριθμητικό σύστημα.

  – Διπλό δέλτα δεν υπάρχει μόνο σε μεταγραφή εβραϊκών λέξεων αλλά και σε διάφορες διαλέκτους ως απόδοση διπλού συμφώνου μετά από φωνητικό φαινόμενο. Έτσι, ο μικιχιζόμενος (το ανήλικο αγόρι) στη λακωνική επιγραφική είναι μικιχιζόμενος (υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα σχετικών αγωνιστικών επιγραφών.

  – Όσο για τις γνώσεις μας για την προφορά (σχ. 1), καλά τα είπε ο Άγγελος στο 109. Να προσθέσω μόνο ότι μια από τις πηγές, τα ορθογραφικά «λάθη» στις επιγραφές, είναι η κύρια πηγή μας για τη φωνολογική εξέλιξη της γλώσσας.

 185. π2 said

  Και τελικά έκανα τρία σχόλια αντί για δύο. Πάλι καλά που δεν έκανα δ΄ ή Δ.

 186. sarant said

  185 Μπράβο, είναι και το ακροφωνικό σύστημα.

 187. Ανδρέας said

  155 ίσως και από το Δέλτα Δουνάβεως τώρα που το ξανακοίταξα.

  Γιάννη το είδα ξανά το καράβι και είναι μπέρδεμα. 🙂

  «Slave girl» in Chinese, «woman» in Sumerian

 188. π2 said

  Κι άλλο τυπογραφικό: μικιχιδδόμενος εννοούσα στη λακωνική επιγραφική.

 189. Πάνος με πεζά said

  @ 180 : Σαφώς και είναι σχετικά όλα. Με μικρή ταχύτητα πλοίου και μεγάλη ταχύτητα/λοξότητα ανέμου, ε, τί να σου κάνει η σημαία,θα ακολουθήσει τον άνεμο…Αλλά με τον καιρό πρύμα, λογικότερο είναι να πάει προς τα πίσω. μόνο και μόνο από το πεδίο που δημιουργεί η υπήνεμη πλευρά του πλοίου καθώς κινείται με ταχύτητα.

  Ας πούνε και οι φυσικοί. Θα έλεγε κανείς ότι εφόσον η ταχύτητα του πλοίου δε μπορεί να ξεπεράσει την ταχύτητα του (ούριου) ανέμου (ή μπορεί;), σαν συνισταμένη, θα έβγαινε πάντα προς τα μπροστά. Αλλά κάπου δε μου κολλάει…

 190. Πάνος με πεζά said

  Πάντως, υπάρχουν αρκετά όμοια τέτοια λογότυπα, με τη σημαία προς τα πίσω, αν ψάξεις στο google…

 191. Ανδρέας said

  εδώ κι αν έχει τρίγωνα
  The Cuneiform Alphabet and Examples

 192. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ψάχνοντας όλα τα φεκ του 1923,μήπως βρω τον ορισμό της επιτροπής αποκατάστασης προσφύγων(ΕΑΠ) που ήταν ο Δέλτα(ς) για να δούμε πώς λεγόταν-γραφόταν τότε,δεν το βρήκα αλλά έπεσα πάνω στο νέο Πολιτικό Ημερολόγιο και το βάζω,μιας και συχνά πυκνά,από διάφορες αιτίες, αναφερόμαστε σ΄αυτό

  ΝΔ 25-//1923 (ΝΔ ΦΕΚ Α 24 1923): Περί του νέου «Πολιτικού Ημερολογίου»
  Αρθρον 1
  1) Από της 16 Φεβρουαρίου 1923 καθ΄ άπασαν την Ελλάδα αντικαθίσταται εν ταις πολιτικαίς εν γένει,σχέσεσι το ισχύον ήδη Ιουλιανόν Ημερολόγιον δια νέου τοιούτου, όπερ αποκαλείται » Πολιτικόν Ημερολόγιον».
  2) Το νέον Ημερολόγιον προπορεύεται του ήδη ισχύοντος Ιουλιανού κατά δέκα και τρεις πλήρεις ημέρας. Επομένως η 16 Φεβρουαρίου 1923 έσται εν πάσαις ταις πολιτικαίς σχέσεσιν η πρώτη Μαρτίου 1923.
  3) Διατηρείται εν ισχύι το Ιουλιανόν Ημερολόγιον όσον αφορά εν γένει την Εκκλησίαν και τας θρησκευτικάς εορτάς.
  4) Η πρώτη Ιανουαρίου του νέου Ημερολογίου έσται η πρώτη εκάστου νέου έτους. Η Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου και πάσαι αι κατά τους κειμένους νόμους εορτάσιμοι και εξαιρετέαι ημέραι ρυθμίζονται κατά το Ιουλιανόν Ημερολόγιον.

 193. Γιάννης Ιατρού said

  179, 180, (188β), 190, (191)
  Εντάξει, τα ίδια λέμε, μ΄άλλα λόγια. Μη χαλάμε το νήμα 🙂
  http://whitemountainsailing.com/images/Points of Sail.bmp

 194. Γιάννης Ιατρού said

  194: Λάθος link, αυτό εννοούσα 🙂

 195. GM said

  Και το ΔΕΛΤΑ της γαλακτοβιομηχανίας αποτελεί αρκτικόλεξο Δασκαλόπουλος ΕΛληνικά Τυροκομικά Αγαθά

 196. Ανδρέας said

  191 ίσως παλιοί πίνακες ναυμαχιών να βοηθούσαν. Μάλλον δεν είναι απόλυτο ότι η φορά είναι πίσω ή εμπρός αναλόγως την ρότα του πλοίου από όσα είδα.

  This is a picture of the Egyptian alphabet that was used to create script for the purpose of recalling larger amounts of information.
  http://iwcmediaecology.pbworks.com/f/alphabet.bmp

 197. sarant said

  196 Σοβαρά; Πού να το υποψιαστώ!

 198. μυλοπέτρος said

  Αγαπητέ μου Βαγγέλη από τη Χίο.
  1. Τα Μαστιχόχωρα είναι Μαστιχόχωρα. Άλλο πράγμα ο τ. δ’ημος μαστιχοχωρίων! ή μάλλον είναι υποσύνολο του Συν’ολου των Μαστιχοχώρων. Μιλάμε βέβαια για τα Αρμόλια το Πυργί τα Μεστά κλπ.
  2. Τα Θυμιανά ορθογραφούνται με -υ- από το Θύμος, το Θυμάρι δηλαδή. Παλαιότερα το έγραφαν ευφημιανά. Λάθος βεβαίως. Πολύ θα ήθελα να μού έλεγες, δεν είναι ειρωνικό αυτό, πώς προ’εκυψε το -η-.
  3. Η λέξη γάρος (δεν έχει σχέση με τον γάρο των Βυζαντικών) προέρχεται από τον γάδαρο. στα Νοτοόχωρα έχουμε το φαιμόμενο το τ, το δ, και το θ, μεταξύ δύο φωνηέντων να μην προφέρονται. δες σπι, σπίτι, φί φίδι, το, εν έχει, βεβαίως κλπ. Ο γάδαρος λοιπόν γίνεται γάρος. με βαρύ στην προφορά του το α. απαντάται δε αυτό μόνο στα Νένητα (η λέξη αυτή προέρχεται από τα Νεώνητα, σύμφωνα με χρυσόβουλο του 1259 που υπογράφει η Μιχαήλ η’ Παλαιλόγος). στα γύρω χωριά λέγεται λεγότανε πιο σωστά γιατί δεν υπάρχει όυτε ένας πλέον, γάερος. Πιο σωστή πιο πιστή δηλαδή θεωρώ την εκδοχή των Νενητούσων.
  τόσο τα Νένητα όσο και όλα τα Νοτιόχωρα ανήκουν στα Μαστιχόχωρα, ακόμα και αυτά που συγκροτούσαν το δήμο Μαστιχοχωρίων.

 199. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για την άλλη Δέλτα-πληροφορική,το Δ ήταν και του Ανδρέα Δρυμιώτη που το 1984 μαζί με την Alpha Bank και την εταιρία Ηλεκτρονικοί Διερευνητές Δοξιάδη, ίδρυσαν την εταιρία ΔΕΛΤΑ

 200. Γς said

  Σημασία δεν εχει τόσο προς τα που δείχνει η σημαία ενός πλοίου, όσο κάτω από ποια σημαία ταξιδεύει.

  [φοβερό, ε;]

 201. Γιάννης Ιατρού said

  200: Και τα 3 Δέλτα με τα υφάσματα, Δημητριάδη κλπ.

 202. Ιάκωβος said

  Και υπάρχει κι ένα μακρινό ξαδερφάκι του δικού μας δέλτα, από τη Μογγολία.

  Η τρίγωνη πόρτα δεν έχει τη μια της πλευρά, και δεξιά έχει ένα πόμολο. Είναι επειδή προήρθε από το Αραμαϊκό Dālath.

  Οι Μογγόλοι, Ουιγκούροι και άλλοι, καθετοποίησαν την παλιά σημιτική γραφή και την έκαναν πιο Κινέζικη, πιο αυτοκτατορική…

  Η γραφή αυτή έχει περάσει στην αχρηστία, η δε άλλη γλώσσα που χρησιμοποιούσε τα ίδια γράμματα, η γλώσσα των Μαντσού, που ήταν το έθνος στο οποίο ανήκε η τελευταία δυναστεία της Κίνας, οι Τσίνγκ, έχει πια σχεδόν εξαφανιστεί. Την μιλάνε μόνο 17 γέροι σε κάποιο χωριό της Μαντζουρίας.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Manchu_language#Current_situation

  ________________

  Μόλις άκουσα Τσίπρα: Είπε ότι είμαστε αντίθετοι στα «προγκρόμ». Για τα μεταγκρόμ δεν είπε.

 203. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  199>>μόνο στα Νένητα
  Νενητούσικος ή Τρίπατος ή Δώδεκα Χρονών κορίτσι
  Η Δόμνα Σαμίου στο τηλέφωνο από τη Ν.Υόρκη ενώ ο Σωτήρης Λουλούδης στη Χίο εκτελεί το ωραίο τραγούδι

 204. π2 said

  Υπάρχει και η Τρίδελτος (https://en.wikipedia.org/wiki/Delta_Delta_Delta), γυναικεία πανεπιστημιακή αδελφότητα, μια από τις ιδρύτριες της οποίας είχε το πολύ ταιριαστό (μακρινός πρόγονος των γυναικείων αδελφοτήτων ήταν οι σύλλογοι κοριτσιών με αφορμή τη λατρεία της Άρτεμης) μεσαίο όνομα Δορκάς.

 205. BLOG_OTI_NANAI said

  Κάποια παλιά με ονόματα κ.λπ. Δέλτα:

  Δέλτας, τραπεζίτης, 1860.

  Δέλτας, ποιητής, Νουμάς 1907.

  Ο Ψυχάρης μάλλον μαλώνει με κάποιον Δέλτα, Νουμάς 1906.

  Δέλτα = αποτρίχωση, Λαογραφία 32,248.

  Στέφανος Δέλτα = απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής το 1881.

  Μέγας Φώτιος, Μυριόβιβλος, σύνοψη Πτολεμαίου Χέννου (μια ενδιαφέρουσα σύνδεση με τα γράμματα του αλφαβήτου. Λέει κάπου: «οι Κρητικοί το καλό το λένε δέλτον«).

  Τίτλος εντύπου του 1625 για το πώς προφέρεται το «Δ».

  ΥΓ
  104: Ω, ρε μάνα…

  110: Σε ποιο κανάλι; Του Καρατζαφέρη;

 206. sarant said

  203 Στην τριτολογία το είπε; Κι όμως την άκουσα σχεδόν ολόκληρη -θα ήταν τη στιγμή που χτύπησε τηλέφωνο.

 207. Γς said

  Κι η Δέλτα-Δέλτα η διαφημιστική εταιρεία του Νίκου Δήμου

 208. Ανδρέας said

  Δεν το πήρε πριν

  This is a picture of the Egyptian alphabet that was used to create script for the purpose of recalling larger amounts of information.

 209. ΣΠ said

  Δέλτα-Δέλτα ονομαζόταν μια παλιά διαφημιστική εταιρεία του Νίκου Δήμου. Η γνωστότερη δημιουργία της το σήμα ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ για την Κύπρο.

 210. Pedis said

  Η Ζωή ήταν ενήμερη και σύμφωνη σε όλα με τον Μικρό.

  (λ.χ. συμφωνία της «αριστεράς» με τον Καμμένο της δεξιάς πολύ πριν τις εκλογές.
  Άλλωστε τα ‘χει βρει και συνεννοείται περίφημα με τη Μακρή και τους ομόκεντρους κύκλους της
  μοντέρνας εθνικής καρα(ακρο)δεξιάς).

  Η Ζωή θα έμενε στητή πάνω στο κάρο αν οι στροφές παίρνονταν πιο ανοικτές και η τελική αναστροφή γινόταν (που θα γινόταν, και το ήξερε και ήταν σύμφωνη)
  με μεγαλύτερη ακτίνα καμπυλότητας.

  Η Ζωή καμάρωνε σα γύφτικο σκεπάρνι όταν έκαναν μία από τις πολλές ριζοσπαστικές αριστερές κινήσεις, να δώσουν την προεδρία της δημοκρατίας στον
  καραδεξιό Παυλόπουλο.

  Η Ζωή έκανε κάποιες, ας τις ονομάσω, περίεργες κινήσεις να περάσει από την κολυμπήθρα των θεσμών τους χαβγίτες.

 211. Pedis said

  Επίσης,

  Η Ζωή βιώνει το μειονέκτημα να είναι γυναίκα με φιλοδοξίες σε μία βλαχο-πατριαρχική κοινωνία. Και στο ζήλο της να το παίξει κριάρι, της βγαίνει σε χήνα.

  Η Ζωή έχει περισσότερες προσωπικές ικανότητες από τα δειλά τα νιανιά του σύριζα και από την πλειοψηφία των στελεχών που χώθηκαν στο βρακί του χεσμένου του Λαφαζάνη.

  Η Ζωή έδειξε ότι δεν μασάει και ξέρει να προετοιμάζεται σωστά όταν μόνη της κατατρόπωσε την μέγκα-τετράδα στην οποία σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι της στο σύριζα επί χρόνια, είτε στην αντιπολίτευση είτε στην κυβέρνηση, έτρεχαν να κάνουν τον μπιντέ.

  Η Ζωή, σε άλλη χώρα μα στις ίδιες συνθήκες εθνομαλακίας, θα είχε τα εχέγγυα να κερδίσει την υποστήριξη από τους ισχυρούς και να το παίξει Λεπέν εθνικής σωτηρίας, και χωρίς το βάρος να έχει μπαμπά φασίστα.

  Η επιλογή του ονόματος του νέου κόμματος είναι η αποθέωση του απολιτίκ. Σε όλη την ευρώπη, ο τίτλος του κόμματος θα παρέπεμπε σε κραγμένο φιλελέ.
  Αλλά εδώ είναι Βαλκάνια, και ειδικά στη χώρα του τραμπάκουλα όλα είναι εφικτά. Μέχρι κυβέρνηση αριστεράς σε συνεργασία με την ακροδεξιά, μέχρι ακραίος νεοφιλελευθερισμός από συγκινημένους προσκυνητές στην Καισαριανή.

 212. Πάνος με πεζά said

  Φυσικά, το πιο γνωστό «Δου» είναι αυτό της ΝΔ (εκτός αν το υποσκέλισε αυτό του ΔΝΤ). Και κατ’ αναλογία, όλες οι παρατάξεις με το «Δου» στα αρχικά, καταλαβαίνεις αμέσως πού πρόσκεινται… (ΔΑΠ, ΔΑΚΕ, ΔΗΚΝΙ κλπ)

 213. Ανδρέας said

  και φάιναλλυ όπως λεν και στα χωργιά μας

  Nabla Νάβλα, η
  The nabla is a triangular symbol like an inverted Greek delta: \nabla or ∇. The name comes, by reason of the symbol’s shape, from the Hellenistic Greek word νάβλα for a Phoenician harp, and was suggested by the encyclopedist William Robertson Smith to Peter Guthrie Tait in correspondence.

  νάβλα , ἡ,
  A.a musical instrument of ten or (acc. to J.AJ7.12.3) of twelve strings, cj. in S.Fr.849, cf. LXX 1 Ki.10.5, al.:—also νάβλας , α, ὁ, Sopat.16, Philem.44, Str.10.3.17; cf. “ναῦλον” 1. (Semitic word, cf. Hebr. nēbel; Phoenician, acc. to Ath.4.175b.).

 214. Γιάννης Τ. said

  Να σας θυμίσω την Αριάδνη του Σεφέρη;

 215. Πέπε said

  @98:
  Ναι, η νότα Δι είναι από το Δέλτα. πΑ, Βου, Γα, Δι, Κε, Ζω, νΗ = Α Β Γ Δ Ε Ζ Η + ένας ακόμη φθόγγος εκάστοτε για να βγει συλλαβή.

  __________

  Το σύμβολο «ð» του Διεθνούς Φωνητικού Αλφαβήτου προέρχεται από το γράμμα κάποιων σκανδιναβικών αλφαβήτων (ισλανδικού και δε θυμάμαι τίνος ακόμη) για τον φθόγγο «δ». Το κεφαλαίο είναι D με μια οριζόντια κεραία στη μέση της κατακόρυφης. Ονομάζεται «εδ». Αντίστοιχα υπάρχει και γράμμα «θ», ονομάζεται θορν και γράφεται σαν συνδυασμός b και p, δηλ. με την κεραία να εκτείνεται κιαι προς τα πάνω και προς τα κάτω.

  Συνεπώς και κάποιες ακόμη ευρωπαϊκές γλώσσες έχουν αυτούς τους φθόγγους. Παρά ταύτα, έχουμε την τάση να τους θεωρούμε (μαζί με το γ) ως ιδιαίτερους της γλώσσας μας.

 216. Xρίστος Δάλκος said

  Ὁ Ν. Σαραντάκος στίς «Λέξεις πού χάνονται» ἀναφέρεται στό «μπάμ τρελελέ» ἤ «μπάμ τερλελέ» ἤ «μπάμ τιρλελέ» ἤ «μπάμ τιριλέμ» (= τό μικρό γενάκι πού μερικοί συνηθίζουν νά ἀφήνουν μεταξύ κάτω χείλους καί σαγονιοῦ). Εἶναι προφανῶς τό ἀλλοῦ λεγόμενο «τάμ τιριρίμ», πρβλ. καί τάμ τιριλές (= τό ὑπογένειον) Στερελλ. (Αἰτωλ.), καί τό ἀναφέρω διότι ἡ ἔκφραση «θά σοῦ γ… τό τάμ τιριρίμ» ἀξιοποιεῖ, νομίζω, τήν ὁμοιότητα τοῦ ὑπογενείου μέ τό ἀνεστραμμένο δέλτα τῶν γυναικῶν.

 217. Ανδρέας said

  201 αυτό ξαναπές το! 🙂

  και για να στεναχωρέσουμε (απ’ το στενάχωρα) τον Νικοκύρη στην δεύτερη και παλιότερη στήλη το Δέλτα λάμπει διά της απουσίας του 🙂

 218. sarant said

  217 Aυτό εγώ το ξέρω «ταμ τιριρί». Η ιδέα πάντως ενδιαφέρουσα.

  216 Ιδιαίτεροι δεν είναι, αλλά είναι αρκετά λιγότερες οι γλώσσες που τους έχουν από εκείνες που δεν.

  211 Ακριβώς, περίεργες (στο τέλος) Ακόμα δεν τις έχω ερμηνεύσει

  210 Νομίζω το ένα Δ ήταν όρθιο και το άλλο ανεστραμμένο ή όχι;

 219. Ιάκωβος said

  Ουδέποτε υπήρξα grammar nazi, το προγκρόμ του Τσίπρα το συγχωρώ, μηχανικός είναι ο άνθρωπος 🙂 που γεννήθηκε το 74, τι να περιμένει κανείς.

  Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι ούτε αυτός, ούτε η Ζωή μιλάνε για κρατικές επενδύσεις, αν και εκείνες θα ήταν η μόνη πλεύση μακρυά από την κρίση.

  Είπαμε, τα οικονομικά μού είναι γρίφος σκοτεινός και δύσκολος, αλλά αυτό δεν είναι η πεμπτουσία της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής; Η κρατική οικονομία δεν είναι ο πυρήνας του Κευνσιανισμού, του New Deal, κλπ,κλπ;

  Το κράτος δεν θα έπρεπε να πληρώνει εργάτες να ανοίγουν τρύπες στο χώμα και μετά άλλους να τις ξανακλείνουν; Δεν έπρεπε, κατά Κέυνς, το κράτος να γεμίσει παλιά ορυχεία με μπάζα, να κρύψει μέσα μπουκάλια με δολάρια, και να πληρώνει τους εργάτες να σκάβουν και τα τα βρίσκουν;
  (Σχήμα λόγου, εννοούσε ότι ακόμα κι αυτό είναι καλύτερο από το τίποτα).

  Ποιες ξένες επενδύσεις περιμένουν, κι αυτός ο Μητσοτάκης φον Ζήμενς και οι άλλοι, οι «δικοί» μας…

  Το έχω ξαναπεί. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη, δεν θα χρηματοδοτούσα, αν είχα, ούτε το κοριτσάκι με τα σπίρτα. Καλύτερα σουβλατζίδικο στην Κίνα :-), όπου, σε μερικές επαρχίες ο κατώτερος μηνιαίος μισθός είναι 165 Ευρώ. Και στη Γεωργία 15 Ευρώ.

  Ποια ανάπτυξη περιμένουν έτσι;

 220. aerosol said

  @211+212:
  Είσαι θεούλης. Απλά και σταράτα έτσι είναι. Ούτε «δεν ήξερα», ούτε «δεν ήθελα», ούτε «δραχμολαγνεία» και παπαρδέλες που έχουν κάψει τον εγκέφαλο όσων ακόμα παρακολουθούν ΜΜΕ.

  Προσθέτω:
  Δεν φαίνεται να το έχει επικοινωνιακά με τον κόσμο (μα… πλεύση;). θα χρειαστούν πολλές γκέλες για να της βγει.

  Η όλη ιστορία με τις αποζημιώσεις δεν αφορά τις αποζημιώσεις. Εκτός ελαχίστων ημίτρελων ο βασικός λόγος που τις επικαλείται κανείς είναι για το ψευτο-ηθικό παιχνίδι της επικοινωνιακής πλευράς μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας. Παίχτηκε τρελά το χαρτί περί ανήθικων, ψευδόμενων Ελλήνων που «θα μας καταστρέψουν με τα χρέη που μας έκρυβαν» και τώρα πρέπει να ακολουθήσουν τον δύσκολο δρόμο της αρετής γιατί δεν είναι δυνατόν (και σώφρον και προτεστάντικο και καπιταλιστικό και δεν ξέρω τι άλλο…) να μας το σκάσει δια μιας επίσημης και αποδεκτής χρεωκοπίας.
  Η ιστορία με τις αποζημιώσεις βασικά υπενθυμίζει στην Γερμανία πως στον 20ο αιώνα χρεωκόπησε ΚΑΜΠΟΣΕΣ φορές και έπεσαν λυτοί και δεμένοι για να πέσει στα μαλακά -οπότε τα ηθικοπλαστικά είναι παραμύθια
  Ασφαλώς αν διατηρήσεις την παπαρολογία περί αποζημιώσεων πάντα υπάρχει και η πιθανότητα να προκύψει και κάποιο άλλο άσχετο όφελος.
  [Αυτά για τα «λυμένα» θέματα που μπορεί να μην είναι και λυμένα τελείως αν κάπου σου είναι χρήσιμα.]

 221. antpap56 said

  Δεν διάβασα αναλυτικά όλα τα σχόλια, αλλά δεν νομίζω ότι αναφέρθηκε κάπου η Δύναμη Δέλτα (Delta Force) του Αμερικανικού Στρατού, που ειδικεύεται στη διάσωση ομήρων (και άλλες «συγκεκαλυμμένες» — covert — επιχειρήσεις).

 222. Πάνος με πεζά said

  222 (Αθήνα-Ζωγράφου) σχόλια, πού να τα διαβάσεις όλα…Για τη Ζωή ! Αυτά θα βλέπει, και θα ονειρεύεται Βουλή !

 223. ΣΠ said

  219 τέλος

  Ναι, στο κάτω μέρος της εικόνας είναι το σήμα της εταιρείας με το όρθιο και το ανεστραμμένο δέλτα.

 224. Ανδρέας said

  221 σε μένα απευθύνεσαι;

 225. Βαγγέλης από τη Χίο said

  @199 1 Νομίζω πως και οι δυο όροι είναι δόκιμοι Μαστιχόχωρα (η περιοχή της Μαστίχας) Μαστιχοχώρια (τα χωριά που παράγουν Μαστίχα). Για παράδειγμα ο Ζερβούδης δεν αναφέρεται στα Καμπόχωρα αλλά ΣΤΗΝ Καμποχώρα. Ως νοτιοχωρούσης όπως πιθανόν να είστε, να έχετε δίκιο.. Γνωρίζω το χρυσόβουλο του Παλαιολόγου όπου αναφέρεται στα περιουσιακά της Νέας Μονής, όπου τα Νεώνητα δλδ τα «νεοαγορασμένα κτήματα». Και τη λέξη γάρος (δλδ γάιδαρος) την έχω ακούσει από Νενητούση.
  2 Το Ευφημιανά ήταν το ορθό (βλ Κώδικα Αγίου Γεωργίου Συκούση -Ευφημιανά και Νεαμονήσια Γρ Φωτεινού που αναφέρεται ως Φημιανά. Θυμάρι φυτρώνει σε όλη τη Χίο και γιατί να ονομαστεί έτσι το συγκεκριμένο χωριό; Κατά τον Ζολώτα (τ Α1 σσ 554-555) η ονομασία προέρχεται από κάποιον γαιοκτήμονα τον «Ευφημιανό», όπως αντίστοιχα Πετρανός-τα Πετρανά. Γενικά στα Καμπόχωρα υπάρχουν τοπωνύμια που προέρχονται από επώνυμα ή ιδιότητες αξιοματούχων Βερβέρης-Βερβεράρτο, Στρατηγός-Στρατηγάτο, Καναβούτσης-Καναβουτσάτο. Ακόμα και στα Βορειόχωρα τα Μάρκου, τ’ Αγγέλου

  Ελπίζω ως Θυμιανούσης να σας κάλυψα

 226. gryphon said

  Ας πουμε οτι ειναι ετσι οτι οι ονομασιες των ελληνικων γραμματων προερχονται απο παρομοιες σημιτικες φοινικικες κλπ.
  Και το αλφα και το βητα το γαμμα το δελτα κλπ
  Ας παρουμς το δελτα.Εμειις το ειπαμε δελτα ενω οι σημιτες το ελεγαν dalet.Ωραια;
  Καθονται ας πουμε οι υπευθυνοι μαρκετινγκ της Λαντσια και ψαχνουν καποιΟ ονομα για την σειρα αυτοκινητων που προκειται να βγαλουν.
  Και ξεσκονιζουν λεξικα για να βρουν καποι εξωτικο εντυπωσιακο γι’αυτους ονομα που θα αρεσει και στους πελατες τους.
  Και θα επσαν πανω στο δελτα και διπλα θα ηταν και το dalet .Γιατι ομως και με πιο κριτηριο επελεξαν το δελτα ;
  Και γιατι στο 99% παρομοιων περιπτωσεων οπου αγγλοι γαλλοι πορτογαλλοι αμερικανοι ιταλοι κλπ ψαχνουν να ονομασουν κατι ενα προιον ενα μοντελο αυτοκινητου ενα καινουργιο επιστημονικο ορο επιλεγουν τις ελληνικες ονομασιες και ας υπαρχουν παρομοιες σημιτικες ινδιανικες η κινεζικες.
  Απαντηση δικη μου που με ικανοποιει και απολυτα σαν ελληνοβερεμενο.
  Επιλεγουν ελληνικες ονομασιες με καθαρα ακουστικα κριτηρια Εχουνε το δελτα εχουν και το dalet και κρινουν οτι το δελτα ειναι απειρως πιο καλοηχο και εντυπωσιακο στα δικα τους αυτια.

  142
  Τα πρωτα δελταπτερυγα αεροσκαφη που πεταξαν σχεδιαστηκαν απο τον πρωτοπορο Αlexander Lippisch ο οποιος επισης ονομασε την σειρα Δελτα 1,2 3 κλπ.

 227. nikosr said

  1,21: Επιπλέον βασικοί τρόποι υπόθεσης των αρχαίων προφορών βασίζονται σε α. Μελέτη των ‘λαθών’ που βρίσκουμε κατά καιρούς σε αρχαία γραπτά. Πολλά λάθη ορθογραφίας γίνονται γιατί η ορθογραφία δεν συνάδει με την προφορά της εποχής. Αρα αυτού του τύπου τα λάθη μας πληροφορούν για την προφορά της εποχής και β. Εχουν προκύψει αρκετοί ‘κανόνες’ προφοράς που αφορούν τις πιθανές και απίθανες εκφορές φθόγγων με βάση φυσιολογικά χαρακτηριστικά του συστήματος παραγωγής της ομιλίας. Ο συνδυασμός ΟΛΩΝ λοιπόν των μεθόδων μας οδηγεί πια, με αρκετή ασφάλεια για τις πολυμελετημένες γλώσσες και αυτές που έχουν πολλά γραπτά μνημεία, όπως η ελληνική, σε βάσιμες υποθέσεις για την προφορά.

 228. spiral architect said

  (συνέχεια απ’ το 128): Μπορεί κάποιοι να χολώθηκαν με την ανεξαρτητοποίηση της Ζ.K., τη δημιουργία «κόμματος» και τώρα να την αποκαλούν πομπώδη και προβλέψιμη, (για τα τελευταία δεν έχουν κι άδικο) εγώ όμως την αποκαλώ κοινή υποκρίτρια. Το ότι, με διάφορα προσχήματα δεν έφερε στην Ολομέλεια της Βουλής την πρόταση νόμου για την κατάργηση των μνημονίων θα την κυνηγάει πάντα.
  Στο κάτω-κάτω της γραφής «αντιμνημονιακός» ήταν και ο Σαμαράς όταν ήταν στην αντιπολίτευση, όπως και δυστυχώς τo’ χουμε ξαναδεί το έργο.

  Ας είναι λοιπόν ελαφρύ το χώμα που θα μπαζώσει την Πλεύση. 😦

 229. Νίκος Κ. said

  Μια και για Δέλτα ο λόγος, ας θυμηθούμε και το Τρίγωνο των Βερμούδων κι ας ελπίσουμε ότι το νεότευκτο κόμμα της Ζ. Κωνσταντοπούλου δεν θα το ξεπεράσει στις μυθοπλασίες.

 230. 227

  Gryphpn αναρωτήθηκε: Καθονται ας πουμε οι υπευθυνοι μαρκετινγκ της Λαντσια και ψαχνουν καποιΟ ονομα για την σειρα αυτοκινητων που προκειται να βγαλουν.
  Και ξεσκονιζουν λεξικα για να βρουν καποι εξωτικο εντυπωσιακο γι’αυτους ονομα που θα αρεσει και στους πελατες τους.
  Και θα επσαν πανω στο δελτα και διπλα θα ηταν και το dalet .Γιατι ομως και με πιο κριτηριο επελεξαν το δελτα ;

  για να την «πούνε» στην Alfa Romeo 😉

 231. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  » Να αναφέρουμε ακόμα τον δελτοειδή μυ, κάπου στον ώμο, την εταιρεία γαλακτοκομικών Δέλτα, τις σχολές Δέλτα, την αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta και την Πηνελόπη Δέλτα» Να προσθέσω και τα πρώτα άκρως επικίνδυνα αιωρόπτερα Δ, των πρωτοπόρων αιωροπτεριστών, χωρίς αντιβύθιση, συνθετικά πανιά, και άλλα πολλά σύγχρονα ππροστατευτικά, που κάνουν την σημερινή πτήση, ακίνδυνη απόλαυση. Προσπαθώ να βρώ τόση ώρα κάποιο βίντεο από εκείνη την εποχή με τους απίθανους τύπους να βουτάνε στο κενό και δεν μπορώ γμτ. Όποιος ξέρει και μπορεί ας βάλει κάτι, δεν παίζονται οι άνθρωποι, ο ορισμός της μούρλας, με τέτοιους πάει ο κόσμος μπροστά, όχι με τις ξενέρωτες-τους και ανέραστες-τους.

  Για την αστεία Κωνσταντοπούλου και το πιο αστείο κόμμα της, δεν έχω να πώ κάτι, με κάλυψε ο Pedis στα 211-212.

 232. spiral architect said

  @219, 224: Νίκος Δήμου. 😉

 233. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  229 τέλος>>ελαφρύ το χώμα που θα μπαζώσει την Πλεύση.
  που θα …εκπνεύσει 🙂
  Πλεύση Ελευθερίας, Ελεύθερη Πλεύση,ελεύθερη πτώση.

  Πώς είχε πει ο Αρσένης το δικό του κόμμα; Κοινωνική Συμφωνία ή Συμφωνία των Πολιτών. Αφωνία,από τότε.

 234. LandS said

  227 Θέλεις να πεις ότι το ΝΤΕΛΤΑ (γιατί έτσι το προφέρουν αυτοί που λες) ηχεί στα αυτιά τους καλύτερα από ότι το ΝΤΑΛΕΤ;

  Νομίζω ότι η εξήγηση είναι και πιο απλή και το ίδιο, αν όχι περισσότερο, ικανοποιητική για «ελληνοβαρεμένους» ή μη.
  Επειδή παλιά τα μόνα βιβλία που διάβαζαν οι μορφωμένοι ήταν γραμμένα στα Αρχαία και στα Λατινικά τους ήταν πολύ φυσιολογικό να διαλέξουν χαρακτήρες με τους οποίους ήταν εξοικειωμένοι. Επίσης, τα συγγράμματα τους ήταν γραμμένα στα Λατινικά. Για να μη μπερδεύονται λοιπόν διάλεγαν ελληνικούς χαρακτήρες για σύμβολα. Άσε που η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν είχε δει ποτέ, ή ήξερε την ύπαρξη, του Φοινικικού ΝΤΑΛΕΤ.

 235. Παναγιώτης Κ. said

  @135. Η πρόσβαση στην έννοια του ορίου γίνεται πλέον με διαισθητικό τρόπο δηλαδή μέσω της γραφικής παράστασης της συνάρτησης.
  Ο ορισμός αυτός δεν διδάσκεται και επομένως δεν υπάρχουν οι ανάλογες ασκήσεις που παλαιότερα ήταν μέρος των δεξιοτήτων του μαθητή.
  Οι έρευνες πάνω στη Διδακτική των Μαθηματικών κατέδειξαν ότι ο ορισμός αυτός είναι απολύτως δυσπρόσιτος για την συντριπτική πλειονότητα των μαθητών.

 236. Ανδρέας said

  231
  Αnonima Lombarda Fabbrica Automobili
  Alfa Romeo

  η alphabet όμως;

  Alphabet Inc. (commonly known as Alphabet, and frequently informally referred to as Google)

  As well as explaining the origin of the company’s name:

  We liked the name Alphabet because it means a collection of letters that represent language, one of humanity’s most important innovations, and is the core of how we index with Google search! We also like that it means alpha‑bet (Alpha is investment return above benchmark), which we strive for!

  Alpha is a measure of the so-called active return on an investment, the performance of that investment compared to a suitable market index. An alpha of 1 means the investment’s return on investment over a selected period of time was 1% better than the market during that same period, an alpha of -1 means the investment underperformed the market. Alpha is one of the five key measures in modern portfolio theory: alpha, beta, standard deviation, R-squared and the Sharpe ratio.

  όπως λέμε είναι άλφα-άλφα, πάρτο

  τα χρηματιστηριακά ο Λάμπρος τα ξέρει καλύτερα να τα εξηγεί

  σκύλο για πε…
  🙂

 237. MA said

  καλησπερίζω,
  λέγαμε και για τη διακρίνουσα Δ στις δευτεροβάθμιες εξισώσεις ή κάνω λάθος;

 238. LandS said

  234 ΕΦΗ-ΕΦΗ για θυμήσου τι έλεγε ο κόσμος για τον Λεβέντη παλιότερα. Να μη θυμηθώ τι έλεγε για τον ΣΥΝ και τον Νίκο τον πατέρα της όταν ανέλαβε πριν είκοσι τόσα χρόνια!
  Μη ξεχνάς ότι το 89, όταν κατέβηκαν αυτόνομα ο σημερινός ΠτΒ μαζί με μισή ντουζίνα και βάλε σημερινούς υπουργούς και κάμποσους σημερινούς κυβερνητικούς βουλευτές, είχαν πάρει 0,97%.
  Ξέρω, αυτοί δεν ήταν «νεογέννητοι» πολιτικά και ιδεολογικά.

 239. gryphon said

  232
  Λεω παραπανω.Μεχρι και σημερα τα αιωροπτερα gliders βασιζονται στα πρωτοποριακα σχεδια του Lippisch.
  Ειχε φτιαξει εκει προς το τελος του Β΄Παγκοσμιου και το πρωτο και μοναδικο μεχρι σημερα πυραυλοκινητο αεροσκαφος το me 263 η Κomet οπως ειναι πιο γνωστο.
  Οσοι τα πεταγαν αυτα δηλαδη γερμανοι πιλοτοι της Λουφτβαφε ηταν πραγματικοι μαγκες πιλοτοι.
  Δεχονταν ολη την τεραστια επιταχυνση αφου στην ουσια εκτοξευονταν προς την στρατοσφαιρα με την ωθηση του πυραυλου σε κοκπιτ χωρις συμπιεση και χωρις ειδικη στολη και αφου αντεχαν αυτο επρεπε μετα οταν τελειωνε το καυσιμο σε μερικα λεπτα να προγειωσουν το αεροσκαφος σαν αιωροπτερο και χωρις σκελη προσγειωσης
  Ενα αεροσκαφος με εκπληκτικα πτητικα χαρακτηριστικα σαν glider μεχρι και σημερα και που το σχημα του εχει επηρεασει και τα σημερινα .

 240. 30, …Προσέξατε την «αριστοτεχνική»:) χρήση της λέξης «ιστίο» και «κατάρτι» …

  Αριστοτεχνική η κατάρτιση του ιστ(ι)ολογούντος!
  🙂

 241. gryphon said

  235
  Ντελτα ναι.Εμενα να σου πω την αληθεια πολλες αρχιοελληνικες λεξεις μου αρεσουν ακουστικα παντα πιο πολυ με την ερασμιακη αν το λεω καλα προσορα.
  Με το αλλο δεν συμφωνω.Γιατι και τωρα που ολοι εχουν προσβαση σε ολες τις γλωσσες και τις λεξεις του κοσμου οταν ψαχνουν εξω απο την δικη τους γλωσσα για καποια ελκυστικη καλοηχη γι’αυτους παντα λεξη για να ονομασουν κατι συνηθως στα αρχαια ελληνικα καταφευγουν.

 242. Είπαμε για τη δύναμη Δέλτα των αμερ΄κάνων αλλά σε άρθρο -έστω και έμμεσο- για τη Ζωή δεν θα έπρεπε να λείπει και η σχετική ταινία

 243. Λ said

  Έχουμε και τον φθόγγο δ αντί τ σε αγγλικές λέξεις όπως father και mother που σύμφωνα με το νόμο του Verner προέκυψε όταν η λέξη τονιζόταν στην παραλήγουσα.

 244. Pedis said

  # 236 – Δεν είπα να μην τον διδάξουν και με εικόνα (τι άλλο θα έχει η εικόνα από τα εψιλον και δελτα που περιεχει κι ο ορισμός), αλλά δεν είναι σωστό να κάνει κανείς σκόντο στη λιτή γλώσσα των μαθηματικών, διότι, σε αντιθετη περίπτωση, θα γίνει κι ο μαθηματικός λόγος «περίπου», «έλα μωρέ ντάξει».

 245. Πέπε said

  227, 235, 237:
  Τι νομίζω σχετικά:
  Alfa, Beta, Delta, Omega (τα ρολόγια) κλπ. είναι ονομασίες που ναι μεν ακούγονται εξωτικές στον μέσο Δυτικό καταναλωτή, αλλά όχι και απόλυτα άγνωστες. Όλο και σε κάποιους θα μισοξυπνάνε κάποιον συνειρμό, ο οποίος λόγω αρχαίας Ελλάδας θα οδηγεί σε ιδέες σοφίας και κύρους. Μπορεί να μην είναι πολλοί αυτοί, αλλά είναι κι αυτό μέρος του κόλπου: όταν μιλάμε για σοφία και κύρος μιλάμε για ελιτισμό.

  Το Alef, Beth, Gimmel, Daleth θα ήταν ακόμη πιο εξωτικό αλλά και εντελώς ακατανόητο, οπότε ο εξωτισμός του θα πήγαινε περίπατο.

 246. Pedis said

  -> 245 : Ποια είναι η άποψη του Βένιου, αν μας διαβάζει;

 247. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Delta,σταθμός του μετρό και του σιδηρόδρομου στις Βρυξέλλες.
  Γενικά το Delta, «φοριέται» πολύ εκεί.
  https://fr.wikipedia.org/wiki/Delta_(m%C3%A9tro_de_Bruxelles)

 248. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  239. Αν ξέραμε τη μεγάλη φούσκα που ετοιμάζονταν με τα πρόστυχα οικονομικά τερτίπια των νεοφιλελέδων, θα ξέραμε κι ότι σε χ τέρμινα θα κέρδιζε τις εκλογές η αριστερά.Τα πρόσωπα μπορεί και να μην τα ονοματίζαμε,σχεδόν. Ο καπιταλισμός τρώει τα ίδια τ΄άντερά του κι εδώ είναι στενός ο τόπος και νιώθεται η βρωμιά πλιότερο γι΄αυτό και η άμεση ανάγκη μιας έστω μικρής ανάσας, είναι πολύ πιο ισχυρή από τις απλωσιές της Εσπερίας.

 249. Πάνος με πεζά said

  @ 231 : Aλλά και η Lancia Delta HF Integrale άφησε εποχή, οργώνοντας μάλιστα και τα ελληνικά βουνά στα Ράλλι Ακρόπολις που αγαπήσαμε…Ακολουθεί πανέμορφο βίντεο.

 250. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  229: Θα μπαζώσει!; Καλό!

  234: Ο Αρσένης είχε φτιάξει (εν έτει 1987) το ΕΣΚ, Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Κοινωνική Συμφωνία ήταν το κόμμα Κατσέλη-Καστανίδη.

  239: Στις δε επόμενες πήραν 0.29% ή κάτι τέτοιο.

 251. …έχει έξι πανιά επειδή το κόμμα της έχει ως στόχους 6 λέξεις/φράσεις που αρχίζουν από το γράμμα Δ…

  Αποκρύπτετε ότι η χρήσις έξ ίσων τριγώνων, δίκην έξ Δ, είναι ευρέως διαδεδομένη.
  Ιδού:


  Περαίνων, παραθέτω την εκλεκτήν αδελφότητα γυναικών ΔΔΔ, εκ των μειζόνων της National Panhellenic Conference.

 252. spyridon said

  Μετά τις πλημμύρες του 1953 στην Ολλανδία εκπονήθηκε το Σχέδιο Δέλτα για αντιπλημμυρικά έργα. Οι εργασίες των έργων επικράτησε να λέγονται Εργασίες Δέλτα (Deltawerken). Είναι το μεγαλύτερο αντιπλημμυρικό έργο που έχει πραγματοποιηθεί. Ανάλογα έργα αλλά σε μικρότερη κλίμακα πραγματοποιούνται τώρα σε Βενετία και Νέα Ορλεάνη. Υπήρξε και ένα προσχέδιο για ένα ανάλογο έργο στο Μπαγκλαντές αλλά είναι πολύ ακριβό και χωρίς διεθνή χρηματοδότηση δεν μπορεί να γίνει.

  http://www.deltawerken.com/en/10.html?setlanguage=en

 253. Ανδρέας said

  να βάλουμε και το διπλό ΔΔ δείτε το dwo

 254. Πάνος με πεζά said

  @ 238 : Ναι, η διακρίνουσα του τριωνύμου…β^2-4*α*γ… Aν ίση με το μηδέν, μία διπλή ρίζα, αν θετική, δύο ρίζες, [-β +/- ρίζα Δ] / 2α, αν αρνητική, πάμε για τους μιγάδες… Έγραψα τίμια, χωρίς να γκουγκλάρω, τσεκάροντας τη μνήμη μου, και μου λείπει μόνο η διπλή ρίζα…Μούμπλε, μούμπλε, νομίζω -β/2α…

 255. Πάνος με πεζά said

  @ 252 : Θά’ θελες ! Μόνο ο NOSOTROS έχει ΜΟΝΟ έξι τρίγωνα…

 256. Πάνος με πεζά said

  Έχει ΑΚΡΙΒΩΣ έξι, εννοούσα !

 257. Μαρία said

  251
  Απο το ’96, οπότε διεκδίκησε την ηγεσία του πασοκ, έμεινε το λογοπαίγνιο: Είμαι αρσενικός αντισημίτης.

 258. Πάνος με πεζά said

  Στον Αρσένη δεν αποδίδεται η φράση «Γιώργο, χάσαμε !» ;

 259. smerdaleos said

  @Νίκο: Λέξεις με διπλό δ είναι ελάχιστες στα ελληνικά και φαίνεται πως είναι όλες δάνεια από τα εβραϊκά
  —-

  Στο αττικοϊωνικό d+y>dz>zd = «ζ» αντιστοιχούσε το «δυτικό» (δωρικό, βοιωτικό και ΒΔ) διπλό «δδ» (το φαινόμενο είναι αντίστοιχο της διτυπίας *melitya > μέλιττα ~ *μέλιτσα > μέλισσα).

  Έτσι όλα τα ρήματα σε -ίζω και -άζω στις δυτικές διαλέκτους ήταν -ίδδω και -άδδω αντίστοιχα: ψᾱφίδδω = ψηφίζω, μῡσίδδω = μῡθίζω (λακωνικό), δικάδδω = δικάζω κλπ.

 260. Ανδρέας said

  253 αν θυμάμαι καλά αυτό το έργο κατά κάποιο τρόπο ένωσε τις κάτω χώρες προ ΕΟΚ

  χτες διάβαζα ενώθηκε πρώτη φορά ο Ολλανδικός και Γερμανικός στρατός. Πρώτη φορά στην ιστορία αποκτά τόση δύναμη η Γερμανία μετά το τέλος του Β’ΠΠ

 261. Γς said

  Και το καραβάκι της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  http://caktos.blogspot.gr/2014/01/blog-post_9.html

 262. 256, …έξ ίσων τριγώνων… 🙂

  H HSBC έχει 6 ίσα ισοσκελή ορθογώνια (μετράμε και τα άσπρα 🙂 ).
  Η Μιτσουμπίσι 6 ίσα ισόπλευρα (κόκκινα)
  Το αστέρι του Δαυΐδ 6 ίσα (άσπρα)
  Το Asia News Network 6 ίσα ισοσκελή ορθογώνια (μετράμε και τα άσπρα 🙂 )
  Το PBK 6 ίσα ισόπλευρα (μετράμε και το άσπρο 🙂 )

 263. gmich said

  Δεν ξέρω αν το κόμμα της Ζ.Κ θα μακροημερεύσει και αν έχει να προσφέρει κάτι θετικό στην πολιτική σκηνή της Χώρας αλλά τουλάχιστον έγινε αφορμή να μάθω τόσα πολλά για το Δ. (Πόσο άσχημα αισθάνομαι που δικαιολογούσα την αδικαιολόγητη συμπεριφορά της το διάστημα που ήταν πρόεδρος της Βουλής)

 264. Παναγιώτη Κ, να σου πω την αλήθεια διαβάζοντας το 134 δεν κατάλαβα πού κόλλαγε ούτε γιατί θα μας χάλαγε τη διάθεση. Χρειάστηκε να φτάσω στο 146 του Γς για να λύσω την πρώτη μου απορία (η δεύτερη παραμένει…)
  Φυσικά την έννοια του ορίου με γραφικές παραστάσεις, τελίτσες με σημείο συσσώρευσης, οριζόντιες ασύμπτωτες κλπ. θα την εξηγήσουμε. Σοβαρά όμως, έχει πάψει να διδάσκεται ο εψιλοντικός ορισμός; Και πώς αποδεικνύεται οποιαδήποτε ιδιότητα των ορίων χωρίς αυτόν;
  Μια που μιλούμε για μαθηματικά και αφού θίξαμε το ανάδελτα, ας επισημάνουμε και κάτι το ξέρουν βέβαια οι ειδήμονες, θα είναι τελείως ακατανόητο στους αδείς, αλλά ίσως ενδιαφέρει εκείνους που ξέρουν μεν τι θα πει μερική παράγωγος, δεν έχουν όμως προχωρήσει πάρα πέρα: ο λόγος που έχει αρκετή σημασία ώστε να διαθέτει και ειδικό σύμβολο είναι ότι παριστάνει αναλλοίωτη ιδιότητα του αντικειμένου του, ανεξάρτητη δηλαδή απ΄ το συγκεκριμένο σύστημα (καρτεσιανών) συντεταγμένων. Μ’ άλλα λόγια, αν f είναι μια βαθμωτή συνάρτηση και v = (a, b, c) ένα διανυσματικό πεδίο ορισμένα στον τρισδιάστατο ευκλείδειο χώρο, όποιο σύστημα καρτεσιανών συντεταγμένων και να διαλέξουμε, τα διανύσματα ∇f = (∂f/∂x, ∂f/∂y, ∂f/∂z) και ∇xv = (∂c/∂y-∂b/∂z, ∂a/∂z-∂c/∂x, ∂b/∂x-∂a/∂y) και η ποσότητα ∇·v = ∂a/∂x+∂b/∂y+∂c/∂z θα είναι ίδια. Ως εκ τούτου, και η ποσότητα ∇·∇f = ∂²f/∂x²+∂²f/∂y²+∂²f/∂z² — που κι αυτή συμβολίζεται Δf, οπότε ξανακολλάμε στο θέμα μας 🙂 — είναι κι αυτή ανεξάρτητη από την εκλογή συστήματος καρτεσιανών συντεταγμένων.
  Από δω ξεκινάει όλη η ιστορία με τα συμμεταβλητά και αντιμεταβλητά μεγέθη κλπ., που όσοι τα ξέρουν τα ξέρουν, και οι υπόλοιποι δεν θα τα μάθουν από ιστολόγιο γλωσσοπολιτικού ενδιαφέροντος…

 265. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  251. Ευχαριστώ.Κακώς δεν ανέτρεξα στο γκουγκλ. Θέλω να ξεχνάω μερικά 🙂 .Θυμόμουν δυο κοντινές Συμφωνίες, η άλλη ,είδα,του Λοβέρδου,Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα.

 266. Πάνος με πεζά said

  @ 263 : A, σωστά, δεν είδα το «ίσων». Αν και η πάλι στο Asia κλέβεις : πρώτον, τα άσπρα τρίγωνα είναι ανοικτά και ακαθόριστα, κι από την άλλη, η δικιά μου φαντασία θέλει, με πρώτη ματιά, ακόμα κι έτσι, να δεί 5 στο σύνολο, κι όχι 6. Μπορούμε να πάρουμε και στατιστική, από τους σχολιαστές !

 267. Πάνος με πεζά said

  Το γελάκι ξέχασα, μην το πάρεις τοις μετρητοίς (αν και, ποιος πληρώνει πια τοις μετρητοίς…) 🙂

 268. Ανδρέας said

  ΕΦΗ-ΕΦΗ σε τοπική διάλεκτο τζε, τζες ή κάπως έτσι είναι είδος αξίνας; Ψάχνω και δε μπορώ να το βρω. Ηρακλειώτης μου το ‘χε πει.

 269. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  269. Tζισβές μήπως; είναι το μπρίκι ,για καφέ- όχι το καραβάκι 🙂

 270. Ανδρέας said

  όι 🙂

 271. ΓιώργοςΜ said

  Μετρήστε τα Δ κι εδώ! Με πρώτη ματιά εγώ τα βγάζω 7:

 272. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 273. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  271.Πάσο,δε γατέω. (δεν κατέχω,κατέω,γατέω-για την πορεία της λέξης 🙂 )
  Η αξίνη η ομηρική,όπως έμαθα εδώ,στο Σαραντάκειο σχολείο, είναι το κρητικό μπικοσκάπετο ή μαναροσκαλίδα. Από τη μια μεριά τσεκούρι κι απ΄την άλλη μυτερή σκαλίδα (όπως η μια πλευρά της κοινής αξίνας)

 274. 268. Ε, βέβαια! 🙂
  Ας βάλουμε κι αυτό απ’ τα παλιά:

 275. Πάνος με πεζά said

  Τα Δ (με την κανονική φορά δηλαδή) είναι μόλις 2. Τα τρίγωνα πράγματι είναι 7.

 276. Στρατος Βασδεκης said

  1: «Ενδείξεις για την προφορά του Αρχαίου Ελληνικού Β σαν [b]»: http://www.foundalis.com/lan/betapro.htm

 277. Γιάννης Ιατρού said

  181: Γ.Δ.
  .. Τώρα κανείς δεν παρακολουθεί Βουλή και με το Βούτση όλα περνάνε νυσταλέα και ανώδυνα…

  Για να δείτε ότι όλες οι προφητείες επαληθεύονται, θυμίζω μόνο αυτό:

 278. Δημήτρης said

  Μπορούμε να κατηγορούμε για πολλά την ΖΚ, αλλά το ότι στην διακήρυξή της δεν έχει οικονομικό πρόγραμμα είμαστε μάλλον υπερβολικοί. Γιατί, οι άλλοι που είχανε, όλοι οι άλλοι, εφάρμοσαν τίποτε;

 279. Κόκκινος Πλανήτης said

  Η πρώτη Lancia ονομάζεται Alpha! και μετά παίρνει η μπάλα 12 τουλάχιστον Ελληνικά γράμματα για ονόματα μοντέλων της: Beta, Gamma, Delta, Epsilon, Zeta, Eta, Theta, Jota, Kappa, Lamda, Omicron και Ypsilon.

 280. Πέπε said

  @260:
  > > Στο αττικοϊωνικό […] «ζ» αντιστοιχούσε το «δυτικό» (δωρικό, βοιωτικό και ΒΔ) διπλό «δδ» (το φαινόμενο είναι αντίστοιχο της διτυπίας *melitya > μέλιττα ~ *μέλιτσα > μέλισσα).

  Η επαφή μου με τα σύγχρονα 12νησιακά ιδιώματα μού αποκάλυψε γιατί οι αρχαίοι γραμματικοί ονόμαζαν το ζ διπλό. Για όποιον έχει ακούσει καρπάθικα, κασιώτικα και καλύμνικα, οι ανωτέρω συσχετισμοί του Σμερδαλέου είναι σχεδόν προφανείς.

  Στην Κάρπαθο, στο παλιό ιδίωμα, το σσ προφέρεται σαν το κοινό νεοελληνικό τσ, και το ζ σαν ντζ. (Προσωπικά θεωρώ ότι το ν του ντζ είναι νεότερη εξέλιξη, κατ’ αναλογίαν προς τα b – g – d που προφέρονται πάντοτε προερρινισμένα, ακόμη και στην αρχή λέξης η πρότασης. Ότι άρα, δηλαδή, το ζήτα προφερόταν αρχικά ως τζ.) Ενώ όμως αυτή την προφορά την έχω ακούσει μόνο από σχετικά ηλικιωμένους Ολυμπίτες, για τα υπόλοιπα χωριά μόνο βιβλιογραφικά την ξέρω.

  Στο νεότερο ιδίωμα, που το άκουσα σ’ όλα τα υπόλοιπα χωριά από μικρούς και μεγάλους, το σσ προφέρεται με κάποια διάρκεια και πιο «ψιλό» (εννοώ το αντίθετο του «παχύ» όταν λέμε ότι sh = παχύ σ), με τη γλώσσα πιο κοντά στα δόντια, απ’ ό,τι για το μονό σίγμα. Το ζ είναι το αντίστοιχο ηχηρό. Το ταυ-σίγμα και το ταυ-ζήτα / νι-ταυ-ζήτα προφέρονται ίδια όπως τα σσ και ζ αντίστοιχα, με αποτέλεσμα λ.χ. κάποια ονόματα από Χατζη- να γράφονται με σκέτο ζ (πράγμα που βέβαια προκαλεί αστείους συνειρμούς), και να μη διακρίνονται το παζάρι από το παντζάρι.

  Η ίδια αυτή τελευταία προφορά ισχύει και στην Κάσο. Στην Κάλυμνο είναι βασικά πάλι η ίδια, με τη διαφορά ότι η διάρκεια και η «ψιλή» άρθρωση των σσ – ζ τονίζονται πιο έντονα, και ότι τουλάχιστον το ταυ-σίγμα (για το ταυ-ζήτα δεν έχω πρόχειρη ανάμνηση) διακρίνεται, προφερόμενο κλειστό (στιγμιαίο) αλλά εξίσου «ψιλό». Με τους Καλύμνιους κάτι άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι προφέρουν δάφορους συνδυασμούς συμφώναν με j ως συριστικά, π.χ. θ+j = τσ (τσα = θεια), τ+j = τζ ελαφρώς παχύ (σπίτζα = σπίτια), δ+j = ακριβώς το ίδιο (παιτζά = παιδιά), ττ+j = ψιλό τσ όπως το θ+j (το έχω εντοπίσει σε μία λέξη: δραμιτσά = δραμιττιά, ένα δέντρο) κλπ..

  Όλα αυτά βγάζουν τους αρχαίους κανόνες τύπου τ+j = σσ από το νεκρό χαρτί και τους φωτίζουν μ’ ένα φως εντελώς ζωντανό. Επίσης καθιστούν απόλυτα σαφή τη σχέση ανάμεσα στο ζ και το διπλό σ.

 281. Κώστας Κούβαρης said

  Ξέχασα το καλύτερο Esatau = στ’

 282. Lancia beta είχε κι ο πατέρας μου το 1978, αλλά δεν ήξερα πως υπήρχαν και alfa και gamma (η delta ναι, ήταν πασίγνωστη). Λογικό είναι, βέβαια — αλλά μήπως υπήρξε, έξω από τα εργαστήρια της Microsoft, Windows 9; (Αλήθεια, πώς φτάσαμε στο 7; Μέτρησαν άραγε τα 95, 98 και ΧΡ ως 4, 5 και 6; και το Vista αποφασίστηκε — δικαιολογημένα — να ξεχαστεί;)

 283. ΓιώργοςΜ said

  282 Αν δεν κάνω πολύ λάθος, τα windows δεν έπαψαν την αρίθμησή τους «εσωτερικά» από την αρχή. Οι περισσότεροι θυμόμαστε τα 3.0, 3.11 for workgroups κλπ, υπήρξαν και τα 1.0 που ήταν ένα χονδροειδώς γραφικό περιβάλλον για DOS. Άλλαξε κατά καιρούς η εμπορική ονομασία για λόγους μάρκετινγκ

 284. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  240 – Αν και δεν είδα να λές για αιωρόπτερα, μάλλον δεν λέμε το ίδιο πράγμα, εγώ αιωρόπτερο εννοώ τον αετό που πετάμε από βουνό. Τα πρώτα είχαν δελτοειδές σχήμα, αν και η ουρά τους ήταν επιμηκυμένη, και πτητικά, δεν ήταν καθόλου αξιόπιστα, και συνέβαιναν πολλά σοβαρά και θανατηφόρα ατυχήματα. Τα σημερινά, είναι απείρως πιο ασφαλή και αξιόπιστα, και το σχήμα των πτερύγων, είναι σαν το επιβατικών αεροπλάνων.

  249 – «Αν ξέραμε την μεγάλη φούσκα που ετοιμάζονταν με τα πρόστυχα οικονομικά τερτίπια των νεοφιλελέδων» Όμως γιατί δεν ξέραμε ΕΦΗ, αφού ήταν ολοφάνερη; Το μόνο που είχαμε να κάνουμε, ήταν να κοιτάξουμε στο σωστό μέρος, και υπήρχαν πολλοί που φώναζαν πού να κοιτάξουμε, παρ’ ολα αυτά, ελάχιστοι κοίταξαν, κι ακόμα λιγότεροι είδαν. Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και τώρα, αλλά, κανείς δεν ιδρώνει.Πάντως τα σύννεφα, ξαναέχουν γεμίσει με πολύ κόσμο.☺

 285. Ανδρέας said

  282 Άγγελε πολλά από αυτά είναι RC-δοκιμαστικά κι όχι εμπορικές-τελικές εκδόσεις.
  Preview: Microsoft’s Windows Longhorn
  By Loyd Case on October 30, 2003

  15 Απρ 2005 – Windows Longhorn First Take After the release of Windows XP Professional x64 on April 25, 2005, Microsoft’s next major upgrade to the Windows

  4 Αυγ 2005 – Windows Vista (formerly code named Longhorn) is the next evolution of Microsoft’s operating system.

  30 Μαΐ 2006 – Expand Collapse. Windows 7. You can view a summary of important information about your computer by opening System in Control Panel. You can see basic …

  29
  2009 Windows 8 Concept – YouTube
  The reason why Microsoft didn’t make windows 8 like this and instead look like an awful coloured boxes that ..

 286. Δημήτρης said

  Μου προξενεί ιδιαιτέραν εντύπωση, που θάλεγε και κάποιος, που πέρασαν τα μεσάνυχτα και δεν υπάρχει ούτε ένα σχόλιο σχετικά με την εξαίρεση βουλευτών, περιφερειαρχών και δημάρχων στα μέτρα Κατρούγκαλου. Τόσοι πολλοί «πρώην» αυτών των κατηγοριών σχολιάζουμε στο ιστολόγιο; (πικρό χαμόγελο)

 287. Ανδρέας said

  281 Πέπε πολύ ωραίο σχόλιο.

 288. ἂν καὶ δὲν προτίθεμαι νὰ ψηφίσω τὸ νέο κόμμα εὔχομαι στὴν ἱδρύτρια καλὴ ἐπιτυχία! ὅσο κι ἂν διαφωνῶ ἰδεολογικὰ σὲ πολλὲς ἀπὸ τὶς καίριες ἰδεολογικὲς καὶ πολιτικὲς ἐπιλογές της δὲν μπορῶ νὰ ἀγνοήσω τὸ γεγονὸς ὅτι κατ’ἐμὲ ὑπῆρξε ἡ καλύτερη Πρόεδρος τῆς Βουλῆς.

 289. Ώρα για μούζικα!

  Προσέχτε τη μπαγκέτα του μαέστρου! ❤

 290. κουτρούφι said

  #281.
  Στη Σίφνο η μετατροπή του -ζ σε -τζ ή -ντζ έπιβιώνει έντονα. Π.χ. τα ρήματα σε -ίζω, -άζω γίνονται -ί(ν)τζω, -ά(ν)τζω (θερί(ν)τζω, φωνά(ν)τζω). Το ζεστό γίνεται (ν)τζεστό, κλπ. Λόγω λοιπόν αυτού, προκειμένου να είμαστε εξευγενισμένοι όταν συζητάμε με άλλους, σε λέξεις που στην κοινή ελληνική έχουν -τζ- αφαιρούμε το τ. Λόγω αυτής της σύγχυσης, δεν ξέρω τι να λέω: Ζάνειο ή Τζάνειο;

 291. sarant said

  281-291 Ωραία σχόλια!

 292. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι, προυχώρησεν η νύξ εις το Ρωμέικον και δεν θα προλάβω να είπω πολλά απόψε…

  1) Μετά τον χθεσινόν θρίαμβόν μας εν Νέα Υόρκη, οι Γαλιλαίοι ετρομοκρατήθησαν εις την προοπτικήν να κυβερνήσωμε τον Πλανήτην ημείς οι Ελληνόψυχοι και έχουν γεμίσει το Διαδίκτυον με ψευδείς δηλώσεις του Ντόναλδ, ότι τάχα καθύβρισε τον Ραββίνον Χριστόν ως αποτυχημένον, μαμόθρεφτον, looser κλπ.

  Επιτρέψατέ μοι να ενημερώσω τους εκλεκτούς αναγνώστας σας ότι πρόκειται διά χόακας, εις τους οποίους έχομε απαντήσει από τον περασμένον Αύγουστον. Ιδέστε έν κλάσμα των όσων κυκλοφορούν οι αληταράδες Γαλιλαίοι εις τον ουρανόν του Διαδικτύου με σκοπόν να πείσουν τους αφελείς χριστιανούληδας να μή ψηφίσουν τον Ντόναλδ


  Εδώ που τα λέμε, ημείς οι πιστοί της Πατρώας Θρησκείας συμφωνώμεν απολύτως με όσα «αναφέρει» ο Τράμπ εις αυτούς τους χόακας, αλλ’ ουδείς θα ήτο τόσον ηλίθιος να τα βάλη με τον πανίσχυρον Ραββίνον Χριστόν, παραμονάς των πλέον κρισίμων Εκλογών της Υφηλίου, πόσον μάλλον ο μεγαλοφυής Ντόναλδ…

  Συνεχίζω ευθύς αμέσως, διότι δεν το δέχεται όλον η wordpress

 293. Γς said

  278:

  >Για να δείτε ότι όλες οι προφητείες επαληθεύονται, θυμίζω μόνο αυτό:

  «καὶ ὠργίσθη ὁ δράκων ἐπὶ τῇ γυναικί, καὶ ἀπῆλθεν ποιῆσαι πόλεμον μετὰ τῶν λοιπῶν τοῦ σπέρματος αὐτῆς»

  Αποκάλυψη του Ιωάννου

  Καμία σχέση

  Ὕπαγε, Σατανᾶ· γέγραπται γάρ Κύριον τὸν θεόν σου προσκυνήσεις καὶ αὐτῷ μόνῳ λατρεύσεις»

 294. Βάταλος said

  Σχολίου 293 συνέχεια…

  2) Όσον διά την παρούσαν ανάρτησιν, τα είπατε όλα διά το ελληνικώτατον γράμμα Δέλτα και δεν έχω να προσθέσω τι… Επιτρέψατέ μοι, απλώς, να συμπληρώσω ότι σάς διέφυγε η Ελληνόψυχος (ελληνικής καταγωγής) Βρετανίδα πορνοστάρ Delta White (κατά κόσμον Άννα Παναΐδη), που ψηφίζει «δαγκωτόν» Ντόναλδ, καθό,τι έχει λάβει την αμερικανικήν υπηκοότητα. Αν προκληθώ, θα αναβιβάσω σχετικά δοκουμέντα

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ: Μή τολμήση κανείς Μεταλληνιστής να ισχυρισθή ότι η 35ετής Delta White είναι ρατσίστρια επειδή εδιάλεξε τοιούτον «άρειον» καλλιτεχνικόν ψευδώνυμον ή επειδή ψηφίζει «δαγκωτόν» Τράμπ. Μία απλή περιήγησις εις τα γνωστά sites, θα πείση και τον πλέον φανατικόν Γαλιλαίον ότι η Delta White (κατά κόσμον Άννα Παναΐδη) είναι φανατική αντιρατσίστρια και αρέσκεται εις το Interracial με νέγρους και λοιπούς εγχρώμους επιβήτορας

 295. Γς said

  284:

  >υπήρξαν και τα 1.0 που ήταν ένα χονδροειδώς γραφικό περιβάλλον για DOS

  http://caktos.blogspot.gr/2015/06/my-fair-lady.html

 296. vagelford said

  @190 Σε πλεύση κατά-πρίμα ο φαινόμενος άνεμος είναι από πίσω, αφού τα σκάφη εκτοπίσματος δεν μπορούν να ταξιδέψουν πιο γρήγορα από τον άνεμο. Στις άλλες πλεύσεις, ο φαινόμενος μπορεί να έχει αρκετή διαφορά από τον πραγματικό ανεμο.

 297. vagelford said

  @265 Πρώτη φορά βλέπω τους όρους «συμμεταβλητά και αντιμεταβλητά μεγέθη». Εμείς στην πιάτσα τα λέμε συναλλοίωτα και ανταλλοίωτα.

 298. Γς said

  290:

  Ποιο πέταγμα της μέλισσας;
  Το πεταγμα του μπάμπουρα, είναι.

  [Flight of the Bumblebee]

  http://caktos.blogspot.gr/2015/09/blog-post.html

 299. Pedis said

  Πάντως, διαβάζοντας την ιδρυτική διακήρυξη, προσωπικά δεν βλέπω περισσότερα από δύο-τρία σημεία που θα διαφωνούσαν στα λόγια, δηλ στις παρλαπίπες, τουτέστιν στις πασοκιές … πρώτος και καλύτερος ο σύριζα, αλλά και το ποτάμι με τη φώφη, έχει μαλλιάσει η γλώσσα τους για διαφάνεια και τα ρέστα, ο γαπ με τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και το ιντερνετ, ο λεβέντης … πάντα τα ‘λεγε αυτά τα λεβέντικα, σιγά μην μείνει απόξω. Αμ ο κούλης, τι άλλο επιδιώκει από Ελευθερία στην πιο πούρα εκδοχή;

  Ο μπαμπάς πάντα τόλεγε Δεξιά κι Αριστερά και το ‘χε καημό. Κυβερνήσεις συνεργασίας. Όλοι τους πατριώτες είναι. Πατριωτάκια, να πούμε. Θα συνεννοηθούν στο τέλος όπως γίνεται κάθε φορά.

 300. gpoint said

  # 21 α

  Επανερχόμενος στο θέμα της ερασμιακής προφοράς χωρίς να έχω μελετήσει αλλά κρίνοντας με απλή λογική μου φαίνεται (αισθητικά) αδύνατον να μήν υπήρχε η προφορά του βήτα σαν «v» αλλά μόνο σαν «b» Δηλαδή έλεγαν έbνοια την εύνοια και εbάριθμο τον ευάριθμο ;; (για το εουάριθμοΝίκο, τέτοια χασμωδία δεν θα την άντεχα ούτε εγώ ! )
  Οταν είναι ολοφάνερη η συσχέτιση του ύψιλον με το u από το οποίο προέκυψε το v (quo—>qvo ) για να ξεχωρίζει η διαφορετική προφορά του u ;

 301. spiral architect said

 302. Alexis said

  #302: Το λεν οι πετροπέρδικες… 😀

  Δηλαδή οι αρχαίοι όταν ήθελαν να πουν βάφω έλεγαν μπάφο; 🙂

 303. Παναγιώτης Κ. said

  @272. Μπράβο στην παρατηρητικότητά σου για τον συγκεκριμένο λογότυπο που ανάρτησες!
  Πάντως και εγώ 7 τα βγάζω.

 304. Alexis said

  Διατί ο γνωστός μεταμεσονύκτιος επισκέπτης αποκρύπτει από τους αναγνώστας του παρόντος ιστολογίου ότι το ίνδαλμά του, ο «ελληνόψυχος» Ντόναλδ, εκκλησιάζεται «ως καλός χριστιανός»όπως βεβαιώνει και η αγαπημένη του Θεμο-φυλλάς;

 305. Γιάννης Ιατρού said

  305: Εμ τι νόμιζες, να χάσει την πελατεία;

 306. gpoint said

  Η διαχρονική επίδραση της επαράτου επταετίας στον (μέσο) Ελληνα
  Μερικοί, μιας κάποιας ηλικίας «πετυχημένοι», μπορει να αναγνωρίσουν εαυτούς και αλλήλους (και πάσαν την ζωήν αυτών) στα γεγονότα που περιγράφονται επί τη «επετείω»…

 307. Κουνελόγατος said

  «Δηλαδή οι αρχαίοι όταν ήθελαν να πουν βάφω έλεγαν μπάφο;».

  Τώρα κατάλαβα το άσμα: «πίνω μπάφο και παίζω προ». 🙂 Ησύχασα, τώρα μπορεί να τ’ ακούει κι ο γάτος…

 308. Κουνελόγατος said

  Μέρα που είναι, να ευχηθώ στον κύριο Βάταλο-Μπατάλωφ για τον αρρεβωνιάρη τση εγγονής του.

 309. sarant said

  Kαλημέρα!

  301 Θα πρέπει να βάλουμε άρθρο για την προφορά των αρχαίων

 310. π2 said

  301: Μπερδεύεις γραφή και φθόγγο. Ασφαλώς δεν έλεγαν έbνοια, δεν το ισχυρίστηκε ποτέ κανείς αυτό. Στην πραγματικότητα στις αρχαίες (αρχαίες ήδη για τα δεδομένα της αρχαιότητας) διφθόγγους, ο δεύτερος φθόγγος ήταν εξαρχής ημίφωνο μάλλον παρά φωνήεν, οπότε δεν υπήρχε χασμωδία. Τα υ των διφθόγγων δηλαδή ήταν w περισσότερο, πράγμα που εξηγεί και τη μεταγενέστερη προφορά β. Εουνόια, με τον τρόπο που προφέρουμε σήμερα τα γράμματα αυτά, δεν υπήρξε ποτέ. Φαντάσου ένα πολύ πιο κλειστό ου, στα όρια του β, κι ένα σαφώς υποταγμένο ι.

 311. ΓιώργοςΜ said

  190/297 κλπ Νομίζω συζητάμε το προφανές: Η πρυμναία συνιστώσα του ανέμου σπρώχνει το καράβι. Ανάλογα με το είδος του καραβιού, μπορεί να ταξιδεύει περισσότερο ή λιγότερο «όρτσα», σε γωνίες δηλ πιο κοντά στο «αντίθετα στον άνεμο» (τελείως αντίθετα με πανιά δε γίνεται, με άλλο αιολικό μηχανισμό ίσως). Στην περίπτωση λοιπόν με τον άνεμο πρίμα, η σημαία κυματίζει προς τα εμπρός, αφού, για να σπρώχνει το καράβι, ο άνεμος έχει έστω και ελάχιστα μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτό. Όταν υπάρχει γωνία σημαντικά διαφορετική από το «κατάπρυμα», η σημαία, ανάλογα από τη θέση παρατήρησης, μπορεί να κυματίζει φαινομενικά προς τα πισω.

 312. ΓιώργοςΜ said

  312 (συνέχεια) Όλα αυτά βέβαια δεδομένου ότι το καράβι δεν το… σέρνει κάτι… 🙂

 313. Γς said

  313:

  Εν προκειμένω δεν το σέρνει απ(α)λώς.
  Το μαστιγώνει κιολας!

 314. ΓιώργοςΜ said

  313, ε, τι, ημίμετρα; Ή σέρνει ή δε σέρνει…

 315. Alexis said

  #307: Πολύ ωραίο κείμενο Τζί!

 316. Alexis said

  #313: Γειά σου Γς, κίνκι μπόι! :mrgreen:

 317. Ανδρέας said

  δέλτα, το
  (άκλιτο) || κάθε τι που έχει το σχήμα Δ, ιδιαίτερα όνομα νησιών στις εκβολές μεγάλων ποταμών π.χ. Νείλου || το γυναικείο αιδοίο || παράγ. δέλτος, δελτάριον (υποκ.) δελτίον, το (ουσ.) πινακίδα για γραφή, έγγραφο, επιστολή, δελτόομαι -ούμαι (ρ.) καταγράφω σε πινακίδες || σύνθ. δελτογράφος, -ον (επίθ.) [δέλτος+γράφω], αυτός που γράφει σε πίνακα, δελτογράφημα, το (ουσ.) η επιγραφή.

  Να προσθέσουμε και το -δε όπως στο θήβασδε σε τροπή θήβαζε

  -δε
  (αχώριστο εγκλ. μόριο)
  προστίθεται στο τέλος ονομάτων για να δηλώσει κίνηση σε τόπο ή σκοπό ή στη δεικτική αντωνυμία για να δώσει έμφαση || οἶκόνδε · στην πατρίδα || ἅλαδε· στην θάλασσα || θήβαζε [Θήβας+δε (συνεκφορά)], στη Θήβα || ὅδε· αυτός εδώ.

 318. μυλοπέτρος said

  Αγαπητέ μου Βαγγέλη από τη Χίο
  για κάποιους τέτοιους λόγους το να πηγαίνει κανείς Χιώτικα είναι καλύτερα από το να πηγαίνει μονήρης. Αναφέρομαι στο ότι συμπληρώνει ό ένας τον άλλο, όπως κάματε και εσείς με τα Θυμιανά. τα στοιχεία που λέτε δεν τα ήξερα. Την εκδοχή Θυμιανά την επιβεβαίωσε φίλος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του οποίου η σοβαρότητα αλλά και η κατάρτιση είναι χωρίς αμφισβήτηση. όσον αφορά το σημαντικότατο βιβλίο του Ζερβούδη (ΧΙΟΣ κλπ) βεβαίως κάμνει λόγο για την καμποχώρα το βρίσκω εν τούτοις σωστό και το θεωρώ ότι ερμηνεύει σε ένα βαθμό την προέλευση του όρου καμπόχωρα (τα). η λέξη εν τούτους Μασιχοχώρια είναι εντελώς εσφαλμένη, ως εισαγόμενη. Είναι δηλαδή αποτέλεσμα αλλοτρίων επηρεασμών και αντιστοιχεί πιστεύω σε μια προσπάθεια να στρογκυλευτεί η τοπική ορολογία και να γίνει πιο εύκολα προσπελάσιμη από κάποιους ανυποψίαστους «ξένους», οι οποίοι άσχετοι και ημιμαθείς μας κοροϊσδεύουν για την τοπική ομιλία. Για παράδειγμα την κατάλληξη -ούσης αγνοώντας την αρχαία της προέλεση. Με τη χρήση του όρου Μαστιχοχώρα δεν έχω καμιά αντίρηση. Αντίθετα τον θεωρώ πιο σωστό από τον όρο Μαστιχόχωρα, ως παλαιότερο από αυτόν.
  Μυλοπέτρος

 319. gpoint said

  # 311

  …πράγμα που εξηγεί και τη μεταγενέστερη προφορά β…

  και γιατί όταν ξεκίνησε αυτή η μεταγενέστερη προφορά να μην ήταν ήδη γνωστός ο φθόγγος β και συμβολιζόμενος με το βήτα αλλά να «ανακαλύφθηκε» τότε ;

 320. gpoint said

  # 316

  Ευχαριστώ, Αλέξη

 321. Πάνος με πεζά said

  @321 : Άκουγα χτες ζωντανά από ένα ράδιο της Θεσσαλονίκης (Arena FM) την εκδήλωση για τα 90 χρόνια του ΠΑΟΚ… Έπρεπε να πάρω χαρτί κοντά μου να σημειώνω πόσες φορές άκουσα, στις αναγγελίες και το σύντομο βιογραφικό των τιμώμενων, τη φράση «Το καθηναϊκό κατεστημένο»… 🙂

 322. silia said

  Γι αυτό το ανεστραμμένο Δ… δυο λόγια ακόμα δια στόματος Τίτου Πατρικίου:

  ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  Ταράτσες με ραγισμένες μαλτεζόπλακες.
  Ρουφώντας τη βροχή πλυσταριά χαμηλοτάβανα.
  Γούρνες με παλιές καπελιέρες και στοίβες περιοδικά.
  Μπρούντζινες βρύσες, λιωμένο σαπούνι της μπουγάδας.
  Σκάλες ξύλινες πλυμένες με ποτάσα και σκάλες
  σιδερένιες εξωτερικές σαν ορθά κοχύλια γυμνωμένα.
  Κι όπως τις ανεβαίναν τρέχοντας,
  Η Θέκλα, η Θοδώρα, η Θεώνη
  Σε κάθε σκαλί φανέρωναν μια γωνιά της σάρκας τους.
  η Θέκλα, η Θοδώρα, η Θεώνη.
  Με τα κινούμενα θήτα της ιδρωμένης τους μασχάλης,
  Τ’ ανάποδο δέλτα κάτω από τη φούστα
  και τα κυματιστά ωμέγα
  στεφανωμένα με το φιόγκο της ποδιάς.

  Τίτος Πατρίκιος
  (Αντικριστοί καθρέφτες, εκδόσεις Στιγμή, 1988)

 323. sarant said

  323 Ωραίο!

 324. » Ψεύσμα Φοινικικόν » και … Φοινικολαγνεία. http://wp.me/p7pUmz-8w

 325. smerdaleos said

  @301/311 Gpoint/Π2

  @310, Νίκο: Θα πρέπει να βάλουμε άρθρο για την προφορά των αρχαίων

  Νίκο επιβάλλεται.Είναι «φαγητό» που έχει ζήτηση και όπου υπάρχει ζήτηση έχει και μύθους.

  Προσπάθησα πριν μερικά χρόνια να κάνω μια ανάρτηση στα γρήγορα, χωρίς να αφιερώσω πολύ χρόνο. Όποιος θέλει μπορεί να ρίξει μια ματιά.

  https://smerdaleos.wordpress.com/2013/11/15/%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82/

  Gpoint, σου απάντησε ήδη ο Π2 για την προφορά των διφθόγγων αυ/ευ ως /aw/, /ew/. Γιαυτό το μερικές φορές βρίσκουμε το δίγαμμα ϝ = /w/ (όπως στο αγγλικό wait και wind) στη θέση του /υ/ (λ.χ. ἀϝτός = αὐτός).

  Έτσι σε κρητική επιγραφή του 6ου π.χ. αιώνα διαβάζουμε:

  ϝετίων = ϝετέων (= ετών, πληθυντικός του όρου *wet-es- > ϝέτος. Aπό τον λατινικό απόγονο της ίδια ΙΕ ρίζας, οι Βλάχοι το λένε vitulj ~ βιτούλι το κατσικάλι ενός έτους.

  τὸν αϝτὸν … αϝτὸν … καϝτὸν = (αὐτόν, αὐτόν, καὐτόν).

  Η Ερασμιακή προφορά στέκει ως γενικό θεωρητικό υπόστρωμα. Η απόδειξη της γενικής ορθότητάς της είναι οι λόγοι που έχει ήδη εξηγήσει ο Νίκος. Από εκεί και μετά, υπάρχει μια μεταβατική περίοδος (400-200 π.Χ) όπου η εξακρίβωση της προφοράς είναι αβέβαιη, γιατί αρχίζει να συμβαίνει η στροφή προς την επονομαζόμενη νεοελληνική φωνολογία.

  Γύρω στο 500 π.Χ. πρακτικά όλοι οι ελληνόφωνοι θα προέφεραν την Βοίβη ως /Boybē/ (y= ημιφωνικό/ημισυμφωνικό «ι»)

  Γύρω στο 250 π.Χ. ένα ουκ αμελητέο ποσοστό των ελληνοφώνων θα προέφερε την Βοίβη ως /Büvē/ (με μονοφθογγοποιημένη δίφθογγο και τριβοποίηση μόνο σε μεσοφωνηεντική θέση), αλλά ως «ορθή» προφορά διδασκόταν ακόμα η προηγούμενη.

  Γύρω στο 150 μ.Χ. πρακτικά όλοι οι ελληνόφωνοι προέφεραν την Βοίβη ως /Vüvī/

  Γύρω στο 300 μ.Χ. πρακτικά όλοι οι ελληνόφωνοι προέφεραν την Βοίβη ως /Vüvi/.

  Ύστερα από μια μακροχρόνια διαδικασία λεξικής διάχυσης, γύρω στο 1000 π.Χ. πρακτικά όλοι οι ελληνόφωνοι προέφεραν τν Βοίβη ως /Vivi/.

  Τώρα, αφού κάποιος καταλάβει την ερασμιακή προφορά της αρχαίας ελληνικής ως υπόβαθρο, μπορούν να γίνουν ορισμένες συζητήσεις.

  1) Γιατί στην Κόρινθο του 650 π.Χ. κάποιος γράφει την λέξη ἀμοιβᾱ (δωρικά η ἀμοιβή) με δίγαμμα (ἀμοιϝά);

  Ο C.D. Buck στο «The Greek Dialects» πίστευε επειδή ο συγκεκριμένος ελληνόφωνος ήδη προέφερε το μεσοφωνηεντικό «β» ως /v/ αντί για /b/.

  [σλδ 47] Conversely, ϝ is used in place of β in ἀμοιϝά = ἀμοιβά of an early Corinthian inscription. […] It presumably represented a frivative pronunciation like that of English V and so is best transcribed as /v/ (w in German publications).

  2) Γιατί τα ποιήματα των αρχαϊκών αιολέων ποιητών όπως η Σαπφώ και ο Αλκαίος διασώθηκαν με την παραδοσιακή γραφή «βρ-» του /wr-/ (λ.χ. βρόδον = ϝρόδον = αττικοϊωνικό ῥόδον [wr>hr>rh]);

  Πάντοτε ο Buck στην σλδ 51 γράφει:

  ϝρ- apeears as βρ-, indicating a pronunciation vr-, in Lesbian words quoted by grammarians and in our texts of the Lesbian poets (βρήτωρ, βρόδον etc), though this has become simply ρ- at the time of our earliest inscriptions.

  3) Ποια φωνητική αξία είχε το γράμμα «ζ» στις Ηλειακές επιγραφές γύρω στο 500 π.Χ.; Η Ηλειακή ανήκει σε εκείνες τις διαλέκτους όπου στο αττικοϊωνικό d+y > dz > zd = «ζ» αντιστοιχεί το διπλό «δδ» (λ.χ. δικάδδω = δικάζω). Επομένως, στους Ηλείους περίσσευε το γράμμα «ζ», το οποίο όμως γύρω στο 500 π.Χ. χρησιμοποιούν στην θέση αναμφίβολου «δ» (λ.χ. ζέκα, Ἑλλᾱνοζίκας, ζίκαια, ζᾱμιουργία = δέκα, Ἑλληνοδίκας, δίκαια, δημιουργία).

  Ο Geoffrey Horrocks ρέπει προς την θέση του Mendez-Dosuna πως οι Ηλείοι χρησιμοποίησαν το «παραπανίσιο» (γι΄αυτούς) γράμμα «ζ», για να δηλώνσουν την τριβόμενη (fricative) προφορά του «δ» ως /d/>/δ/ (δλδ την νεοελληνική προφορά).

  Δεξιά σελίδα κάτω: «The spelling with Z of what elsewhere would be represented by Δ, […] probably represents the early fricativization of /d/>/δ/.

 326. smerdaleos said

  @326, διόρθωση: γύρω στο 1000 π.Χ. πρακτικά όλοι οι ελληνόφωνοι προέφεραν τν Βοίβη ως /Vivi/.

  Εννοείται γύρω στο 1000 μ.Χ. (μετά Χριστού).

 327. Γς said

  323:

  Τίτος Πατρίκιος, που θα τον έχουμε αύριο κοντά μας, Αννούλα.

  Συνάντηση με τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο την Παρασκευή 22/4 στην Βιβλιοθήκη Ραφήνας

  http://www.irafina.gr/sinantisi-me-ton-piiti-tito-patrikio-tin-paraskevi-224-stin-vivliothiki-rafinas/

 328. Βαγγέλης από τη Χίο said

  @319 Μυλοπέτρος
  Ευχαριστώ για την απάντηση. Από εδώ και πέρα μόνο Μαστιχόχωρα.

  Θουκυδίδης Ολόρου Αλιμούσιος

 329. μυλοπέτρος said

  Ευχαριστώ και εγώ.
  Αλλά και προς Φιλιππισίους, ο τωρινός δεσπότης των οποίων είναι Βουνούσης.

 330. 329, 330

  Βρε, τους Χιώτες! Δυό-δύο, κατά το στερεότυπο.
  Κι ένας εγώ, εκ γενετής και ουχί εκ καταγωγής. Βρονταδούσης.

 331. Ηλεφούφουτος said

  326 Σημειωτέον ότι και στα σημερινά Ιταλικά της Κάτω Ιταλίας το dd χρησιμοποιείται για να αποδώσει την προφορά του ανακεκαμμένου -ντ- (το οποίο, άσχετο αυτό, προέρχεται απ το διπλό λ, πράγμα που με βοήθησε να καταλάβω τη σχέση που έχει το «δάκρυ» με το λατινικό lacryma – τέλος άσχετης παρένθεσης).

  Σκέφτομαι ότι θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι και το d στο /dz/ του αρχαίου ζ ήταν ανακεκαμμένο, δηλαδή προφερόταν με την άκρη της γλώσσας στον ουρανό και όχι στο φατνίο.
  Νομίζω ότι μερικές εξελίξεις όσον αφορά το «ζ» φαίνονται ευκολότερες με βάση αυτή την υπόθεση.

 332. smerdaleos said

  319: Για παράδειγμα την κατάλληξη -ούσης αγνοώντας την αρχαία της προέλεση
  —-

  Οι μόνοι εν Ελλάδι που μπορούν να το ισχυριστούν αυτό είναι οι Αρβανίτες και οι Βλάχοι, γιατί το υποκοριστικό επίθημα -uš- που διαθέτουν είναι αρχαίο, αλλά όχι ελληνικό.

  Εξηγώ το γιατί εδώ:

  https://smerdaleos.wordpress.com/2016/04/08/%ce%bf-%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%b2%cf%8d%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%bf-%ce%ba%cf%8d%ce%b4%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%83%ce%b7%ce%bc%cf%8d%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1/

 333. Spiridione said

  326. Σμερδαλέε ωραίο το άρθρο σου.
  Έχεις υπόψη σου τον Chrys Cαragounis; Υποστηρίζει ότι από τον 4-5 αιων. π.Χ. μέχρι σήμερα πολύ λίγες αλλαγές έχουν γίνει στην προφορά της ελληνικής.

  Click to access un-greek.pdf

  https://books.google.gr/books?id=xstiL4r_p0gC&printsec=frontcover&dq=chrys+caragounis&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiLs8yKhKDMAhUjC8AKHflJAn0Q6AEISTAG#v=onepage&q=chrys%20caragounis&f=false
  Και μια πρόχειρη απάντηση εδώ
  http://www.aoidoi.org/articles/caraerror.html

  Βάζω ένα απόσπασμα του Καρ. για το θέμα με τα β-γ-δ:
  «Analogical considerations to the above in the case of Β, Γ and Δ lead to the conclusion that these letters already in Attic times were sounded as v, gh (a sound which, before α, ο, ω, and ου as well as the consonants β, δ, λ, μ, ν, ρ, χ is impossible to reproduce in English, but which before and ε, ι, η and υ it = y in «yet» or German «j») and th (as English «then»), though it appears that in some positions (i.e. after a nasal) they could have had the sound of b, g, and d, as they do today, especially in uncultivated Greek, just as the double ΓΓ and ΓΚ: άγγελος (= agelos) and έγκλισις (= eglisis). The pronunciation of Β, Γ, Δ as v, gh, and th (as Eng. «then») becomes clear from the following considerations:
  1. The κ of the preposition εκ before Β, Γ, and Δ as well as before Λ, Μ, and Ν is regularly changed to Γ for euphonic reasons. This circumstance clearly supports the sound gh rather than that of g.
  2. The pronunciation of β as v is, in addition to the above, borne out also by the confusion of this letter with the υ of the diphthongs αυ, ευ, ηυ, which have already been treated (above). Moreover, the β replaces almost always the F (digamma), which was sounded as v. Furthermore, the LXX transliterated with this letter the Hebrew waw: e.g. Δαβίδ, Ιεχοβά. Finally the Latin U or V is often transliterated with the β in Greek, e.g. Βεργίλιος (Vergilius), Βαλέριος (Valerius), Βατίνιος (Vatinius), Βενύσια (Venusia), Βεντίδιος(Ventidius), Βαλεντία (Valentia), Βέσβιος (Vesuvius), Βιέννα (Vienna), Βινίκιος (Vinicius), and Βονώνης (Vonones). The transliteration of Greek B with Latin B and conversely is due to the historical spelling. Moreover, the frequent transliteration of Latin U (V) with ου [e.g. Ουεργίλιος (Vergilius), Ουεσπασιανός (Vespasianus), Ουιτέλλιος (Vitellius), Ουάρρων (Varro)], indicates that when Latin U (V) is rendered by Greek B the sound of the latter is not b, but v, i.e.
  not Bergilios, but Verghilios, hence it can also be spelled OUerghílios.

  With regards to Δ, in addition to what has been said above, it may be pointed out that μηθείς, μηθέν, μηθενός, ουθείς, ουθέν ουθενός etc. occur from 378 B.C. side by side with the earlier μηδείς, μηδέν ουδείς, ουδέν, etc., from 300 B.C. to about 60 B.C. they dominate, and from that time on the older forms take over again. The fact that δ does not become τ, shows that the sound of δ was closer to that of the θ and was not sounded as d. Δ interchanges with B, e.g. Δελφός – Βελφός, οβελός – οδελός, which again precludes the sound of d. Also έβδομος and όγδοος speak against the d-sound; it is physiologically easier to pronounce evthomos (or evdhomos) than [h]ebdomos (and we know that the various modifications in spelling — contraction, elision, crasis, avoidance of hiatus, etc. — were undertaken for the sake of achieving a smooth, easy
  and well-sounding pronunciation). Now to sound a word such as εκγδημία as
  ekgdemia (i.e. as three consecutive stops k-g-d) is almost impossible. Here one should bear in mind that Greek, basically a polysyllabic, vowelloving language, avoids the concentration of unnecessary, difficult-to-pronounce consonants so characteristic of German, cf. e.g. Nietzsche and other words with six or even seven consecutive consonants. Greek pronunciation cannot be determined by what is possible or acceptable in other languages».

 334. smerdaleos said

  @332, Ηλεφούφουτος:πράγμα που με βοήθησε να καταλάβω τη σχέση που έχει το «δάκρυ» με το λατινικό lacryma – τέλος άσχετης παρένθεσης).

  Οι εναλλαγές D~L είναι μεγάλο κεφάλαιο.

  *dakru- > lacrima που ανέφερες

  *dn.g’weh2 (λ.χ. tongue) > παλαιό λατινικό dingua > μεταγενέστερο lingua

  Ὀδυσσεύς ~ Ὀλυττεύς ~ Οὐλίξης/Ὀλυσεύς > λατιν. Ulixes

  Δᾱμᾱτηρ, *Δεύς (διαλεκτικός τύπος του όρου Ζεύς) > λυδικά Lametru, Lev

  https://www.google.it/search?q=dingua+lingua+odor+olor&btnG=Cerca+nei+libri&tbm=bks&tbo=1&hl=it&gws_rd=cr&ei=Ef4YV7aTA8naU-PRkKAB#hl=it&q=lydian+lametru+lev&tbm=bks

 335. sarant said

  Και αντίστροφη εναλλαγή: σέλινο – sedano

 336. Βαγγέλης από τη Χίο said

  @330 Ο Προκόπιος Τσακουμάκας

 337. Ριβαλντίνιο said

  @ smerdaleos

  Δύο απορίες (μπορεί και να είναι βλακείες, μην κράξεις 🙂 ).
  1) Ισχύει ότι στην αρχαία Βοιωτία και Κορινθία τα «ει» και «ου» τα πρόφεραν όπως σήμερα ;

  2) Πώς ήταν δυνατόν στην Αθήνα του Θουκυδίδη να μπερδέψουν τα λοιμός και λιμός αν το «λοιμός» προφερόταν σαν «λοϊμός» ;

 338. smerdaleos said

  334, Spiridione

  Διαβάζοντας αυτά που παρέθεσες στο σχόλιό σου πρέπει να πω ότι διαφωνώ με τον Καραγκούνη.

  Σαφώς έχουν υπάρξει πολλές αλλαγές από το 400 π.Χ. στην φωνολογία μέχρι σήμερα.

  Η βασική περίοδο φωνολογικής αλλαγής είναι η 400 π.Χ. – 300 μ.Χ. Από εκεί και μετά η ελληνική φωνολογία είναι σταθερή, με εξαίρεση την προφορά του «υ» και την προφορά των διπλών συμφώνων (οι δύο αλλαγές μετά το 300 μ.Χ. που αυτή την στιγμή μου έρχονται κατά νου).

  Τώρα τα λάθη του Καραγκούνη (πάντα από αυτά που παρέθεσες):

  1) μηδείς ~ μηθείς. Ο τύπος με το «θ» είναι υπεραττικισμός που όντως πρωτοεμφανίζεται κατά τον 4ο π.χ. αιώνα, αλλά δεν μας λέει τίποτε για την προφορά του «δ» (ή του «θ»). Το γεγονός ότι δεν υπήρχε μέχρι τότε δείχνει ότι δεν συνέβη «φυσική» δάσυνση *d+h>dh>th όπως στο καθείς/καθένας, τέθριππον κλπ.

  2) Δελφοί ~ αιολικό Βελφοί κλπ Αυτού του είδους η εναλλαγή συμβαίνει όταν από πίσω υπάρχει χειλοϋπερωικό *gw.

  H εξέλιξη των ΙΕ χειλουπερωικών (τα οποία υπήρχαν μέχρι το 1200 π.Χ. -τουλάχιστον- όπως μαρτυρούν οι πινακίδες της Γραμμικής Β, λ.χ. qa-si-re-u = /gwasileus/ > βασιλεύς, su-qo-ta = /sugwōtās/ = συβώτης) στην ιστορική ελληνική ήταν:

  1) πριν από ο,α χειλικά: kw>p, gw>b, gwh>kwh>φ, όπως στα *h1ek’wos > μυκην. i-qo > ἵππος, *gwous > βοῦς, *n.-h1gwh-ō > νήφω

  2) πριν από ε,ι και πρωτογενές η οδοντικά: kw>t, gw>d , *gwh>kwh>θ, όπως στα *kwei- > τῑμή, τίσις (αλλά το ο-βαθμο ομόρριζο *kwoi-neh2 > ποινή), *gwels-/gwols- > βούλομαι ~ δέλλομαι ~ δήλομαι ~ βέλλομαι κλπ, *gwhedh- > θέσσασθαι (αλλά το ομόρριζο *gwhodh-os > πόθος)

  3) όταν το χειλοϋπερωικό γειτνιάζει με /u/ τότε τρέπεται σε απλό υπερωικό. Αυτός ο κανόνας ονομάζεται και «νόμος του Βουκόλου» (the Boukolos rule) γιατί:

  -kwolos > -πόλος στα ἱπποπόλος, αἰ(γ)πόλος, ταυροπόλος κλπ, αλλά *gwou-kwolos > βουκόλος με «κ» ήδη στις πινακίδες της γραμμικής Β (qo-u-ko-ro)

  Έτσι γύρω από «υ»: *kw>k, *gw>g (λ.χ. *gwon-eh2 > gwunā > γυνή) και *gwh > g

  Κύριες διαλεκτικές εξαιρέσεις:

  α) Στην αιολική τα χειλοϋπερωικά γίνονται χειλικά ΚΑΙ πριν από ε,ι (λ.χ. *penkwe > πέμπε = πέντε, *kwēle- > Πειλέμαχος/Πηλέμαχος = Τηλέμαχος, *gwelbhus > Δελφοί, αλλά αιολικό Βελφοί).
  β) Στην Αρκαδο-Κυπριακή πριν από ε,ι τα χειλοϋπερωικά ουρανώθηκαν και έγιναν προστριβόμενα (*kwis > tsis/sis = τις, *gwelh1- > αρκαδικό ζέλλω = βάλλω, *gwerh3- > αρκαδικό ζέρεθρον ~ βάραθρον).

  Οι Αρκάδες της κλασσικής περιόδου είχνα στο αλφάβητό τους ειδικό γράμμα για τον προστριβόμενο φθόγγο, το λεγόμενο αρκαδικό «τσαν».

  https://en.wikipedia.org/wiki/San_(letter)#Arcadian_.22Tsan.22

  Επομένως η διτυπία Δελφοί ~ Βελφοί δεν μας λέει κάτι για την προφορά των δ,β, απλώς μας δείχνει ότι από πίσω κρύβεται υπερωικό.

  Αντίστοιχα υπήρχε η διτυπία ἵππος ~ ἵκκος (λ.χ. ο ολυμπιονίκης Ἴκκος ο Ταραντίνος και τα μακεδονικά ονόματα Ἰκκότᾱς = Ἱππότης και Ἰκκότῑμος = Ἱππότῑμος), ενώ στην Β:Θεσσαλία (Περραιβία και Πελασγιώτιδα) αντί για *kwis > τις βρίσκουμε κις.

  Οι Βοιωτοί έλεγαν αντί για γυνή, γυναίκα βάνα, βανήκα επειδή στο *gwon-eh2 έγινε αρκετά νωρίς αφομοίωση *gwonā > *gwanā > βάνᾱ, αντί να εφαρμοστεί ο νόμος του Cowgill (η τροπή o>u ανάμεσα σε χειλικό και ένηχο).

  https://en.wikipedia.org/wiki/Cowgill%27s_law

 339. smerdaleos said

  @Ριβαλδίνιο:

  Δύο απορίες (μπορεί και να είναι βλακείες, μην κράξεις 🙂 ).

  1) Ισχύει ότι στην αρχαία Βοιωτία και Κορινθία τα «ει» και «ου» τα πρόφεραν όπως σήμερα ;

  2) Πώς ήταν δυνατόν στην Αθήνα του Θουκυδίδη να μπερδέψουν τα λοιμός και λιμός αν το «λοιμός» προφερόταν σαν «λοϊμός» ;
  —-

  Γιατί να σε κράξω βρε; Ενδιαφέρουσες είναι οι ερωτήσεις σου.

  1) Στην κλασική περίοδο τα «ει» και «ου» ήταν μακρά φωνήεντα και τα σημερινά είναι βραχέα /i/ και /u/ αντίστοιχα. Επομένως διέφεραν σε έκταση (vowel length). Ωστόσο, οι μη Αττικοϊωνικοί πληθυσμοί, από τον 4ο αιωνα και μετά χρησιμοποιούν την γραφή «ου» για να αποδώσουν το γνήσιό τους /u/ που διέφερε από το αττικοϊωνικό «υ» = /ü/.

  Έτσι οι Βοιωτοί (και άλλοι φυσικά) γράφουν Ὄλιουμπος για να περιγράψουν την αττικοϊωνική προφορά Olümpos που οι αττικοΐωνες απέπιδαν ως Ὄλυμπος. Ο Fortson χρονολογεί την αττικοϊωνική τροπή u>ü στο δεύτερο μισό του 6ου π.χ. αιώνα, με τις άλλες διαλέκτους να ακολουθούν καθυστερημένα.

  Επομένως, σε αυτό ταιριάζουν με εμάς που γράφουμε μιούζικαλ για να αποδόσουμε το αγγλικό musical.

  Οι Βοιωτοί και οι Θεσσαλοί, από νωρίς (ήδη από τα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα) συμβολίζουν με «ει» το πρωτοελληνικό «η» (λ.χ. *kwēle- Πειλέμαχος = Τηλέμαχος) και η προφορά αυτού του θεσσαλοβοιωτικού φθόγγου εκτιμάται «ρέπουσα προς το ī» (όχι ακριβώς, αλλά ρέπουσα), όπως συνέβη αιώνες αργότερα πανελληνίως με το ελληνιστικό «η».

  2) Ο λόγιος Αθηναίος της εποχής του Θουκυδίδη (~400 π.Χ.) προέφερε τον όρο λοιμός ως /loymos/. Τα κατώτερα στρώματα μάλλον είχαν ήδη μονοφθογγοποιήσει την δίφθογγο «οι» σε κάτι σαν /ü/. Από αυτά που έχω διαβάσει μέχρι τώρα, μου φαίνεται πολύ απίθανος ο ιωτακισμός ü>i τόσο νωρίς. Το πρώτο σίγουρο παράδειγμα ολοκλήρωσης του ιωτακισμού είναι στον Πόντο γύρω στον 200 μ.Χ. η γραφή γινή = γυνή.

 340. smerdaleos said

  @340 συμπλήρωμα @Ριβαλδίνιο:

  στα ονόματα Πειλε- = Τηλέ- πρόσεξτε το διπλό τύπο Πειλεκλείδας = Πειλεκλίδας = Τηλεκλείδης για να καταλάβεις το «ρέπουσα προς το ī» για την προφορά του «ει» στην Θεσσαλοβοιωτία.

 341. Ριβαλντίνιο said

  @ Σμερδαλέος

  Θερμότατες ευχαριστίες !!!!!!!!!

 342. π2 said

  339: Ασχέτως των γλωσσολογικών λεπτομερειών (στις οποίες δεν είμαι και ειδικός), ο Καραγκούνης έχει δίκιο κατά τη γνώμη μου στο κεντρικό του επιχείρημα, ότι η ερασμιακή προφορά είναι μια ανιστορική σύμβαση, που δημιουργεί την ψευδαίσθηση της προφοράς «όπως το έλεγαν οι αρχαίοι». Είναι όμως τέτοιος ο διαλεκτικός πλούτος της αρχαίας ελληνικής, τόσες οι φωνητικές μεταβολές από την πρώιμη κλασική περίοδο και τόσο μεγαλύτερος ο όγκος των κειμένων που προέρχονται από άλλες εποχές και άλλες περιοχές, που η σύμβαση καταντά προβληματική. Ακόμη και ως σύμβαση για να καταλαβαίνονται μεταξύ τους τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας είναι προβληματική, καθώς δεν υπάρχει μία ερασμιακή προφορά, λόγω των υποχρεωτικών επιρροών από τις σύγχρονες γλώσσες. Αν ακούσει κανείς έναν Γάλλο, έναν Ιταλό, έναν Άγγλο κι έναν Γερμανό φιλόλογο να διαβάζουν το ίδιο κείμενο, δύσκολα θα καταλάβει ότι πρόκειται για το ίδιο κείμενο. Παλιά προσπαθούσα όταν μιλούσα σε ξενόγλωσσο κοινό να τα προφέρω ερασμιακά τα κείμενα, κι ένιωθα τύψεις για τα λάθη μου. Τώρα τελευταία πετυχαίνω ακόμη και ξένους να μιλούν τα αρχαία με σχεδόν νεοελληνική προφορά, πρόσφατα δε μου έτυχε και το ακραίο να ζητάει συγγνώμη ξένος ιστορικός για την ερασμιακή προφορά που χρησιμοποιούσε, «έτσι τα συνήθισα, με συγχωρείτε».

 343. smerdaleos said

  @343: Ασχέτως των γλωσσολογικών λεπτομερειών (στις οποίες δεν είμαι και ειδικός), ο Καραγκούνης έχει δίκιο κατά τη γνώμη μου στο κεντρικό του επιχείρημα, ότι η ερασμιακή προφορά είναι μια ανιστορική σύμβαση, που δημιουργεί την ψευδαίσθηση της προφοράς «όπως το έλεγαν οι αρχαίοι».

  Εδώ έχεις απόλυτο δίκαιο. Τόσο η «ερασμιακή προφορά» όσο και η «ΠΙΕ προφορά» είναι ευριστικές συμβάσεις.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Heuristic

  A heuristic technique (/hjᵿˈrɪstᵻk/; Ancient Greek: εὑρίσκω, «find» or «discover»), often called simply a heuristic, is any approach to problem solving, learning, or discovery that employs a practical method not guaranteed to be optimal or perfect, but sufficient for the immediate goals. Where finding an optimal solution is impossible or impractical, heuristic methods can be used to speed up the process of finding a satisfactory solution.

  Αν έχει να διδάξει κάτι η κοινωνιογλωσσολογία αυτό είναι πως σε καμία στιγμή δεν υπήρχαν αμιγώς ομοιογενείς γλωσσικές ομάδες. Εμείς μπορούμε να ανασυνθέσουμε την επικρατούσα προφορά, αλλά η πλήρης έκταση του διαλεκτικού/πολυτυπικού φάσματος μας είναι απρόσιτη.

  Ο πατέρας της κοινωνιογλωσσολογίας William Labov σε μάι έρευνα έδειξε ότι στην Νέα Υόρκη υπάρχουν 16 διαφορετικά φωνολογικά συστήματα της αμερικανικής αγγλικής (τα περισσότερα είναι τυπικές προφορές σε κάθε γειτονιά).

  https://en.wikipedia.org/wiki/William_Labov

  Στο Brooklin λ.χ. επειδή μεγάλο κλάσμα του πληθυσμού ήταν ιταλικής καταγωγής και η ιταλική δεν έχει «θ/δ» το αγγλικό th προφέρεται δαν t/d (dat = that, tis = this).

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα μπρουκλινικής προφοράς είναι στην ταινία My Cousin Vinny, όπου ο Joe Pesci λέει «the two youths» μπρουκλινιστί «the two youts» και ο δικαστής δεν καταλαβαίνει τι λέει.

 344. smerdaleos said

  Μπα, θα μπω στα μεζεδάκια του Νίκου το Σάββατο! 🙂

  Πήγα να κάνω τον έξυπνο και αντί να γράψω Μπρούκλιν έγραψα Brooklin, ενώ γράφεται Brooklyn.

 345. Spiridione said

  339. Ευχαριστώ.
  343. Ναι σωστά, αλλά φαντάζομαι ότι είναι άλλο πράμα η ερασμιακή προφορά, που είναι μια σύμβαση, και άλλο η επιστημονική προσπάθεια διακρίβωσης των αρχαίων προφορών. Ο βασικός του ισχυρισμός είναι να αντικατασταθεί η ερασμιακή προφορά με την σημερινή ελληνική, χρησιμοποιώντας (και) το επιχείρημα ότι η προφορά της ελληνικής δεν έχει αλλάξει ουσιωδώς από τον 4-5 αιώνα μέχρι σήμερα. Λέει ας πούμε:
  Even though we may not be altogether sure of the exact quality of sound for each letter we have considered above, we have sufficient evidence to know that the present Greek pronunciation was in all essentials establishing itself already in Vth and IVth c. B.C. This process was in some cases completed rather soon, while in other cases it was protracted. This means that the so-called «Modern Greek pronunciation of Greek» is not modern at all. Hence, it is not correct to speak of «the Modern Greek» and of «the scientific (i.e. Erasmian) pronunciation» of Greek. The correct procedure rather is to speak of the Greek or (still better) the historical Greek pronunciation of Greek and of the un-Greek, or artificial, or Erasmian, or Etacistic pronunciation of Greek

 346. smerdaleos said

  Άλλο παράδειγμα όπου ο James Caan προσπαθεί να κάνει τον Hugh Grant να μιλήσει «μαφιόζικα»:

 347. smerdaleos said

  @346: This means that the so-called «Modern Greek pronunciation of Greek» is not modern at all
  —-

  Σε αυτό έχει απόλυτο δίκαιο.

  Η «νεοελληνική» προφορά ήταν ήδη στην θέση της τον 1ο μ.Χ. αιώνα αν αξαιρέσεις τα μακρά φωνήεντα, το «υ» και την προφορά των διπλών συμφώνων.

  Μετά το 200 μ.Χ. που έχουν πάψει να υφίστανται και τα μακρά φωνήεντα, υπάρχουν 4 αιώνες μέχρι το τέλος της αρχαιότητας όπου η μόνη διαφορά από την «νεοελληνική» προφορά ήταν το «υ» και τα διπλά σύμφωνα. Αλλά ανσκεφτείς ότι υπάρχουν «νεοελληνικές» διάλεκτοι που σήμερα ακόμα προφέρουν τα διπλά σύμφωνα (λ.χ. Κύπρος και νησιά ΝΑ Αιγαίου) και ότι ήδη γύρω στο 200 μ.Χ. κάποιος στον Πόντο γράφει γινή αντί για γυνή, τότε ουσιαστικά έχουμε «νεοελληνική» προφορά από το 200 μ.Χ. και μετά.

 348. gpoint said

  # 328

  ρε συ αυτός πάει για τα 95 !!

 349. Γιάννης Ιατρού said

  349: Άστα Τζί, δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα…

 350. gpoint said

  # 348

  Σμερδαλέε έχεις προσέξει πως η μεγαλύτερη διαφορά με τους ερασμιακούς στα σύμφωνα εντοπίζεται στα τρία πρώτα στη σειρά σύμφωνα σαν να ξεκίνησε μια διαδικασία διαφοροποίησης της προφοράς ;

 351. gpoint said

  # 350

  ωχ κι ακόμα δεν αρχίσανε τα πλέη-ωχ !!

  από πολιτικούς παρευρέθηκαν οι Καμμένος και Ζουράρις των Ανελ και ο (αρειανός) Μπουτάρης όχι μόνο υποχρεωτικά από δημαρχιλίκι

  πάντως η τρίωρη γιορτή, καμμιά σχέση με τις φιέστες των λιμανίσιων,άλλη κουλτούρα

 352. ΣΠ said

  350
  Να και η απάντηση
  http://www.gazzetta.gr/football/article/910151/o-kostas-mitsotakis-eyhetai-ston-paok-kai-pairnei-mythiki-apantisi-pic

 353. Γιάννης Ιατρού said

  352: Τζί τώρα που γραφτήκανε και νέα μέλη (φανατικοί σου λέω!) δεν υπάρχει περίπτωση να μην κερδίσει

 354. smerdaleos said

  @351, Gpoint: Σμερδαλέε έχεις προσέξει πως η μεγαλύτερη διαφορά με τους ερασμιακούς στα σύμφωνα εντοπίζεται στα τρία πρώτα στη σειρά σύμφωνα

  Καλά, έτυχε τα β,γ,δ να είναι συνεχόμενα στο ελληνικό αλφάβητο.

  Αυτό που έχει σημασία γλωσσολογικά είναι ότι κατά την αρχαϊκή περίοδο (και παλαιότερα φυσικά) τα τρία αυτά γράμματα αντιστοιχούσαν πρακτικά πανελληνίως σε ηχηρά κλειστά b,d,g. Μετά άρχισε η πολύπλοκή τους ιστορία.

  ηχηρά κλειστά: b,g,d = β,γ,δ
  άηχα κλειστά: p,k,t = π,κ,τ
  άηχα κλειστά δασέα: ph,kh,th = φ,χ,θ

  Η «οντότητα» αυτών των τριάδων εξασφαλίζεται από τις φωνολογικές αντιστοιχίες με τον γερμανικό κλάδο και την Αρμενική που έχουν αλλάξει en bloc αυτές τις τριάδες.

  PIE *p,t.k > ελληνικά p,t,k ~ αγγλικά f,th,h
  PIE *bh,dh,gh > ελληνικά ph,th,kh ~ b,d,g
  PIE *b,d,g > ελληνικά β,γ,δ ~ αγγλικά p,t,k

  Για την εξιχνίαση των εξελίξεων στην πρωτογερμανική (ο πρόγονος της Αγγλικής) πρέπει κάποιος να γνωρίζει τους νόμους του Grimm και Verner (ο δεύτερος εξηγεί τις εξαιρέσεις του πρώτου)

  https://en.wikipedia.org/wiki/Grimm%27s_law
  https://en.wikipedia.org/wiki/Verner%27s_law

  Έτσι:

  ΠΙΕ *perd- > ελληνικό πέρδομαι/πορδή ~ αλβανικό pjerdh ~ αγγλικό fart

  ΠΙΕ *k’erd- > ελληνικό καρδιά ~ παλαιοσλαβωνικό srĭdĭce ~ αγγλικό heart

  ΠΙΕ *dek’m. > ελληνικό δέκα ~ λατινικό decem ~ πρωτογερμανικό και γοτθικό *tehun (> αγγλικό ten)

  Αντίστοιχα στην Αρμενική συνέβη η en bloc αλλαγή:

  PIE *bh,dh,gh > PArm b,d,g
  PIE *b,d,g > PArm p,t,k
  PIE *p,t,k > EPArm (Early Proto-Armenian) ph,th,kh = p’,t’,k’ (ακολούθησαν επικείμενες τροπές ειδικές για κάθε θέση, λ.χ. το *p’ χάθηκε σε αρκτική θέση και τράπηκε σε *w στο εσωτερικό).

  Έτσι:

  ΠΙΕ *domh2 > dōm > ελληνικό δώμα/δωμάτιον ~ αρμενικό tun = «σπίτι»

  PIE *septm. > ελληνικό ἑπτά ~ αρμενικό *hep’t’an > παλαιό αρμενικό ewtʿn (με δασύ th=t’ και *p>*p’>w)

  Ελληνοάριος παρατατικός *e-bher-om > ελληνικό ἔφερον ~ αρμενικό eber

 355. Γς said

  352:

  >πό πολιτικούς παρευρέθηκαν οι Καμμένος και Ζουράρις των Ανελ και ο (αρειανός) Μπουτάρης

  Σκουλήκια:
  Οι Αρειανοί. Δίοικηση, παίκτες, δήμαρχοι, ούπς, οπαδοί και οποιοσδήποτε έχει ή είχε ποτέ σχέση με τον Άρη Θεσσαλονίκης. Τον χαρακτηρισμό έδωσαν αρχικά οι Παοκτσήδες, αλλά έχουν πλέον υιοθετήσει και οπαδοί άλλων ομάδων.
  Σλανγκ.ΤζιΑρ

 356. 327 Σμερδ.

  Μετά Χριστόν, λέμε!

 357. Ριβαλντίνιο said

  @ 354 Γιάννης Ιατρού
  φανατικοί

 358. Γιάννης Ιατρού said

  357: 🙂 🙂

 359. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 360. Γιάννης Ιατρού said

  358: erga omnes 🙂

 361. nestanaios said

  Οι άνθρωποι χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία υπάρχουν αυτοί που οδηγούν. Στην δευτέρα κατηγορία υπάρχουν αυτοί που ακολουθούν
  και την τρίτη υπάρχουν αυτοί που παρεμβάλουν και εμποδίζουν. Η Ζωή ανήκει στην πρώτη κατηγορία και το έχει αποδείξει.

  Το στοιχείο, το γράμμα και ο χαρακτήρας «Δ» ανήκει στα εννέα «άφωνα σύμφωνα». Τα εννέα άφωνα σύμφωνα χωρίζονται σε τρία ψιλά, τρία μεσαία και τρία δασέα.
  Τα εννέα άφωνα σύμφωνα επίσης χωρίζονται σε τρία λαρυγγικά, τρία οδοντικά και τρία χειλικά.

  Όλες αυτές οι ομάδες των εννέα αφώνων συμφώνων τα καθιστούν συγγενή και δεν μπορεί το ένα να διαφέρει του άλλου στην καταγωγή.
  Τα εννέα άφωνα σύμφωνα είναι όλα ελληνικά και αυτό αποδεικνύεται επειδή πολλά από αυτά και επί το πλείστον τα μεσαία και τα δασέα
  οι ξένοι δεν μπορούν να τα προφέρουν. Τα εννέα άφωνα σύμφωνα είναι για τους ξένους ξένα σώματα.

  Δεν υπάρχει λαός πέρα του ελληνικού λαού που μπορεί να προφέρει και τα εννέα άφωνα σύμφωνα και αυτό καθιστά και τα εννέα ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

 362. smerdaleos said

  @357,Σκύλο: Μετά Χριστόν, λέμε!
  —-

  Είχα να το γράψω ολόκληρο κάτι χρόνια και … το ξέχασα 🙂 🙂

  «Use it or lose it» που λένε και οι Αμερικάνοι.

  http://dictionary.cambridge.org/it/dizionario/inglese/use-it-or-lose-it

  Νικοκύρη, σου έρχεται κάποια αντίστοιχη δική μας παροιμία;

 363. Γς said

  363:
  Οι εκφράσεις
  «Ο,τι αφήνεις σε αφήνει»
  «πέτρα που κυλά δεν χορταριάζει»
  κλπ

 364. gpoint said

  # 354

  …Τζί τώρα που γραφτήκανε και νέα μέλη (φανατικοί σου λέω!) δεν υπάρχει περίπτωση να μην κερδίσει…

  Ο Τσίπρας τις εκλογές εννοείς !!!!!!!!

 365. μυλοπέτρος said

  Στο τέλος θα βρεθούμε συγγενείς! Κάποιοι πρόγονοί μου ήταν Βρονταδούσοι ενώ κάποιων άλλων η καταγωγή ήταν απόο τα Θυ(η)μιανά.
  πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο σχετικό με το γιατί λένε ότι πάμε οι Χιώτες ανα δύο.
  https://chiosopinion.gr/2016/03/15/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b5-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%cf%87%ce%b9%cf%8e%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%ac%ce%bd%ce%b5-%ce%b4%cf%85%ce%bf-%ce%b4%cf%85%ce%bf/
  το υπογράφει κάπιος με το διόλου χιώτικο επώνυμο Ζησιμόπουλος.

 366. μυλοπέτρος said

  συμληρώνω #329 και 330.

 367. sarant said

  Kαλημέρα!

  363 Όχι, δεν μου έρχεται καμιά αντίστοιχη. Εγώ λέω «άμα το αφήσεις, σε αφήνει»

  366 Πάντως μερικούς μύθους δεν τους δέχεται, πάλι καλά.

 368. Βαγγέλης από τη Χίο said

  @366 Ο Γ. Ζησιμόπουλος έχει γράψει άρθρα σε τοπικά περιοδικά σχετικά με την περιοχή Βουνού-Φλατσίων και διαμένει στα Φλάτσια (Φυλάκια, που λόγω του τσιτακισμού μεταβάλλεται σε Φυλάτσια-Φλάτσια). Αν δεν κάνω λάθος είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Το Ζησιμόπουλος εννοείται πως δεν είναι χιώτικο. Ίσως πρόγονός του (πατέρας 😉 να ήλθε στο νησί ως δημόσιος υπάλληλος κατά το 1912 με την απελευθέρωση της Χίου. Αλλά εννοείται πως είναι δική μου εικασία.

  Πάντως πολύ ωραία και τεκμηριωμένη εξήγηση του μύθου. Επιτρέψτε μου να αναφέρω την πραγματικότητα για το θέμα των προνομίων της Χίου που ο κ. Ζερβούδης κάνει μονάχα μια νύξη: Πράγματι σε πολύ μικρό βαθμό συνεισέφερε η παραγωγή μαστίχας στα χιώτικα προνόμια. Τα Μαστιχόχωρα είχαν προνόμια περισσότερα από της υπόλοιπης Χίου: Βρίσκονταν υπό την προστασία της Βαλιδέ Σουλτάνας (Σουλτανομήτορος) και είχαν ελαφρότερη φορολογία από την λοιπή Χίο. Τα κύρια προνόμια της Χίου, δηλαδή η αυτοδιοίκηση, η απαγόρευση παιδομαζόματος, η απαγόρευση διαμονής μουσουλμάνων Οθωμανών, εκτός μιας μικρής φρουράς κ.α πηγάζουν από τον Αχτιναμέ που εκδόθηκε μετά την κατάληψη της Χίου (1566). Ο λόγος ήταν πως η Χίος όπως οι Κυκλάδες αλλά και η Αττική, δεν ήταν δορύλατος, αλλά παραδόθηκε χωρίς μάχη. (Γ, Ζολώτας Ιστορία της Χίου).

 369. Xρίστος Δάλκος said

  348 (Σμερδαλέος) Παραθέτω ἕνα ἀπόσπασμα ἀπό βιβλίο πού, βέβαια, τό ξέρει, W. Sidney Allen, Vox Graeca, Η προφορά της ελληνικής την κλασική εποχή, μετάφραση Μαρία Καραλή, Γ.Μ. Παράσογλου, 2000, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σ. 11: «Η πλουσιότατη συλλογή υλικού από τον Teodorsson έχει ιδιαίτερη αξία για τις ορθογραφικές παραλλαγές· ο τρόπος όμως που τις ερμηνεύει συχνά εκπλήσσει, καθώς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι από τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. το φωνηεντικό σύστημα της αττικής ήταν ήδη σχεδόν το ίδιο με αυτό της νέας ελληνικής. Ο Teodorsson αποδίδει περισσότερη σημασία σε σχετικά σπάνιες “προοδευτικές” παραλλαγές παρά σε πολυαριθμότερους “συντηρητικούς” τύπους, θεωρώντας ότι οι δεύτεροι δεν εκπροσωπούν παρά μόνο τον τρόπο ομιλίας μιας μορφωμένης μειονότητας.»

 370. μυλοπέτρος said

  #369 Βαγγέλη από τη Χίο
  ξέρεις πολλά και κατά την κρίση μου καλά
  πράγματι οι Χιώτες ο λόγος που είχαν τα προνόμια δεν τα είχαν λόγω του μαστιχιού, αλλά επειδή κατακτήθηκαν το 1566 από τον Πιαλή πασά χωρίς μάχη. είχε προηγηθεί δήλωση υποταγής των Χίων. την πηγή δεν μπορώ τωρα να τη βρώ. Αν μπορείς να με ενημερώσεις σχετικά θα σου ήμουν ευγνώμων.
  Να είσαι καλά
  Μυλοπέτρος

 371. smerdaleos said

  @370 (Χρίστο Δάλκο)

  Καλά κάνατε, κύριε Δάλκε, και παραθέσατε το μνημειώδες έργο του Allen Vox Graeca, το οποίο δεν μπορεί να λείπει από αυτή τη συζήτηση.

  Τώρα σχετικά με την κριτική του Allen στον Teodorsson: «ο τρόπος όμως που τις ερμηνεύει συχνά εκπλήσσει, καθώς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι από τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. το φωνηεντικό σύστημα της αττικής ήταν ήδη σχεδόν το ίδιο με αυτό της νέας ελληνικής. Ο Teodorsson αποδίδει περισσότερη σημασία σε σχετικά σπάνιες “προοδευτικές” παραλλαγές παρά σε πολυαριθμότερους “συντηρητικούς” τύπους, θεωρώντας ότι οι δεύτεροι δεν εκπροσωπούν παρά μόνο τον τρόπο ομιλίας μιας μορφωμένης μειονότητας.»

  Εδώ πρώτα απ΄όλα πρέπει να ξέρουμε τι ακριβώς αννοεί ο Teodorsson όταν ο Allen γράφει γι΄αυτόν ότι πιστεύει πως «ότι από τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. το φωνηεντικό σύστημα της αττικής ήταν ήδη σχεδόν το ίδιο με αυτό της νέας ελληνικής».

  Τι θα πει το «σχεδόν ίδιο»; 70% όμοιο; 80% όμοιο; 90% όμοιο;

  Δυστυχώς, ο όρος «σχεδόν» ενέχει υποκειμενικότητα και, κατα συνέπεια, αβεβαιότητα. Εγώ λ.χ. δεν θα τον χρησιμοποιούσα για την ελληνική του 4ου π.Χ. αιώνα, αλλά θα τον χρησιμοποιούσα για την ελληνική του 1ου μ.Χ. αιώνα, προσθέτοντας την φράση «πρακτικά ίδια με την νεοελληνική» για την ελληνική του 250 μ.Χ.

  Από εκεί και μετά, δεν με πείθει και ο Allen όταν μιλάει για «σπάνιες προοδευτικές» προφορές και «πολυαριθμότερες συντηρητικές».

  Αν η κοινωνιογλωσσολογία διδάσκει κάτι αυτό είναι πως «συντηρητικές» είναι οι υψηλότερες κοινωνιόλεκτοι που είναι τυπικές της ολιγάριθμης αριστοκρατίας, η οποία καταλαμβάνει το στενό πληθυσμιακά χώρο κοντά στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας. Αντίθετα, οι «προοδευτικές» προφορές πρωτοεμφανίζονται στις χαμηλώτερες κοινωνιολέκτους που είναι τυπικές των «πληβείων» πληθυσμών της ευρείας βάσης της πυραμίδας.

  Επομένως, μου φαίνεται λογικότερο ότι οι «προοδευτικές» προφορές είναι ανά πάσα στιγμή οι «πολυαριθμότερες» και οι «συντηρητικές» είναι οι «σπάνιες» δημογραφικά, αλλά παραταύτα οι «επίσημες».

  Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω με ένα ενδιαφέρον παράδειγμα.

  Ως γνωστόν, η Κλασική Λατινική του Καίσαρα και του Κικέρωνα (1ος π.Χ. αιώνας) μετά από πολλούς αιώνες έγινε Ύστερη Δημώδης Λατινική και τελικά πρωτορωμανική (ο συμβατικός κοινός πρόγονος των λατινογενών/ρωμανικών γλωσσών).

  Δύο από τις πολλές φωνολογικές τροπές που χαρακτηρίζουν αυτήν την εξέλιξη είναι η «ψίλωση» (h>∅ σε αρκτική και μεσοφωνηεντική θέση) και η μονοφθογγοποίηση της διφθόγγου *ai ~ ae > ē > e.

  Έτσι στα Λατινικά aestas = «θέρος» και haedus = «τράγος» εξελίχθηκαν στο ιταλικό estate και στο βλαχικό/αρουμανικό edu αντίστοιχα.

  Ωστόσο, ο σύγχρονος του Καίσαρα και του Κικέρωνα Μάρκος Τερέντιος Βάρρων έκανε την εξής παρατήρηση:

  «εμείς μέσα στην πόλη (qui in urbe) λέμε haedus, ενώ αυτοί στην επαρχία του Λατίου (in Latio rure) λένε ēdus»

  Ποιοι ήταν περισσότεροι κατά τον 1ο π.Χ. αιώνα; Οι συντηρητικοί «αστοί» ομιλητές που έλεγαν haedus ή οι «προοδευτικοί» επαρχιακοί ομιλητές του Λατίου που ήδη έλεγαν ēdus;

 372. smerdaleos said

  Διέπραξα και το σφάλμα «χαμηλώτερες» για το οποίο διόρθωσα τον Βάταλο λίγες μέρες πριν. Διορθώστε σε χαμηλότερες.

 373. sarant said

  373 Ναι, αλλά το είδες αμέσως 🙂

 374. Ανδρέας said

 375. Ανδρέας said

 376. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  376. Ωραίο αυτό! Μου θύμισε κάτι που είχε πει ο μεγάλος μαγειάρος επιστήμονας Nemafny, όταν τον είχαν ρωτήσει «πόσα δεκαδικά ψηφία του π θυμάται»
  Όλα! Απλώς δουλεύω ακόμα το να τα βάζω στη σωστή σειρά. 🙂

 377. Xρίστος Δάλκος said

  372 (Σμερδαλέος) Ἴσως μιά ἰδέα γιά τό πόσο εὐρέως ἦταν διαδεδομένη μιά ἐκφορά τοῦ λόγου παρεμφερής πρός τήν «νεο»ελληνική μᾶς δίνει τό ἀπόσπασμα τοῦ Κρατύλου τοῦ Πλάτωνα 418.b.7 – 418.c.6 τοῦ ὁποίου κάνει χρήση καί ὁ Teodorsson καί τό ὁποῖο μᾶς πληροφορεῖ: «ΣΩ. Οἶσθα ὅτι οἱ παλαιοὶ οἱ ἡμέτεροι τῷ ἰῶτα καὶ τῷ δέλτα εὖ μάλα ἐχρῶντο, καὶ οὐχ ἥκιστα αἱ γυναῖκες, αἵπερ μάλιστα τὴν ἀρχαίαν φωνὴν σῴζουσι. Νῦν δὲ ἀντὶ μὲν τοῦ ἰῶτα ἢ εἶ ἢ ἦτα μεταστρέφουσιν, ἀντὶ δὲ τοῦ δέλτα ζῆτα, ὡς δὴ μεγαλοπρεπέστερα ὄντα. […] Οἷον οἱ μὲν ἀρχαιότατοι ἱμέραν τὴν ἡμέραν ἐκάλουν, οἱ δὲ ἑμέραν, οἱ δὲ νῦν ἡμέραν.» (: «Ὅτι οἱ παλιοὶ χρησιμοποιοῦσαν πολὺ τὸ γιῶτα καὶ τὸ δέλτα, τὸ ξέρεις… πρὸ πάντων δὲ οἱ γυναῖκες, οἱ ὁποῖες σώζουν τὴν παλιά μας γλώσσα μέχρι σήμερα συστηματικότερα ἀπ᾿ ὅ,τι ἐμεῖς. Τώρα, ὅμως, συνηθίζουμε στὴ θέση τοῦ γιῶτα νὰ βάζουμε τὸ ἔψιλον ἢ τὸ ἦτα καὶ στὴ θέση τοῦ δέλτα τὸ ζῆτα, διότι τὰ γράμματα αὐτὰ προσδίδουν τάχα μεγαλοπρέπεια στὸν ὁμιλοῦντα. […] Θὰ σοῦ πῶ ἕνα παράδειγμα: τὴν “ἡμέρα” οἱ πολὺ παλιοὶ τὴν ἔλεγαν ἱμέρα· οἱ μεταγενέστεροί τους τὴν ἔλεγαν ἑμέρα, ἐμεῖς τὴ λέμε ἡμέρα» (βλ. Πλάτων, Κρατύλος, εἰσαγωγὴ – μετάφραση – σχόλια Γιῶργος Κεντρωτής, ἐκδ. Πόλις, Ἀθήνα 2005, σ. 259).
  Νά λοιπόν πού ἡ «ἰωτακιστική» ἐκφορά τοῦ ἦτα πού χαρακτηρίζει τήν νεοελληνική εἶναι ἕνα παλαιό, πρωτογενές χαρακτηριστικό πού δέν ἀνάγεται σέ μεταγενέστερους χρόνους. Ὅσον ἀφορᾷ μάλιστα τό ἡμέρα, ἡ νεοελληνική ἀποδεικνύεται ὅτι συντηρεῖ μόνο τόν πρωτογενῆ καί ὄχι τόν παραγόμενο στήν ἀρχαία τύπο ἀπό τό παράδειγμα τῶν ἀ.ἑ. μεσημβρία, μεσημβριάζω, πού φανερά προέρχονται ἐκ τῶν *μεσημερία, μεσημεριάζω (πρβλ. δωρ. μεσαμέριον, ν.ἑ. μεσημέρι).

 378. smerdaleos said

  @378, Χρίστο Δάλκο: Θὰ σοῦ πῶ ἕνα παράδειγμα: τὴν “ἡμέρα” οἱ πολὺ παλιοὶ τὴν ἔλεγαν ἱμέρα· οἱ μεταγενέστεροί τους τὴν ἔλεγαν ἑμέρα, ἐμεῖς τὴ λέμε ἡμέρα» (βλ. Πλάτων, Κρατύλος, εἰσαγωγὴ – μετάφραση – σχόλια Γιῶργος Κεντρωτής, ἐκδ. Πόλις, Ἀθήνα 2005, σ. 259).
  Νά λοιπόν πού ἡ «ἰωτακιστική» ἐκφορά τοῦ ἦτα πού χαρακτηρίζει τήν νεοελληνική εἶναι ἕνα παλαιό, πρωτογενές χαρακτηριστικό πού δέν ἀνάγεται σέ μεταγενέστερους χρόνους. Ὅσον ἀφορᾷ μάλιστα τό ἡμέρα, ἡ νεοελληνική ἀποδεικνύεται ὅτι συντηρεῖ μόνο τόν πρωτογενῆ καί ὄχι τόν παραγόμενο στήν ἀρχαία τύπο ἀπό τό παράδειγμα τῶν ἀ.ἑ. μεσημβρία, μεσημβριάζω, πού φανερά προέρχονται ἐκ τῶν *μεσημερία, μεσημεριάζω (πρβλ. δωρ. μεσαμέριον, ν.ἑ. μεσημέρι).
  —–

  Προσοχή με τα γλωσσολογικά του Πλάτωνα στο Κρατύλο, κύριε Δάλκε. Επειδή σχεδόν ποτέ δεν λέει κάτι το σωστό, πολλοί μελετητές έχουν υποθέσει ότι εσκεμμένα κάνει πλάκα με αυτές τις γλωσσολογικές του κοτσάνες, ενδεχομένως για να διακωμωδήσει τους «ετυμολόγους» της εποχής του. Αυτοί που δεν δέχονται ότι «εσκεμμένα σπάει πλάκα», πιστεύουν ότι λέει κοτσάνες ως γλωσσολογικά ακατάρτιστος επειδή πολύ απλά έζησε 2200 χρόνια πριν την γέννηση της γλωσσολογίας ως επιστήμης.

  Ο αττικοιωνικός όροςἧμαρ ανάγεται στον πρωτοελληνικό όρο *ἆμαρ (*āmar ~ *āmer-, μα μακρό ᾱ και χωρίς δασεία). Το πρωτοελληνικό *ἆμαρ, με τη σειρά του, ανάγεται στο ΙΕ ετερόκλιτο ουδέτερο *Ηeh2-mr. (παράγωγο της ρηματικής ρίζας *Heh2- «καίω», δηλαδή «η περίοδος όπου καίει ο ήλιος», όπως το αγγλικό *dhegwh- «καίω» [λ.χ. ελληνικό τέφ-ρᾱ, αλβανικό djeg = «καίω», λατινιό febris = «πυρετός» και foveo = «θερμαίνω»] > *dagaz > day), όπως και η αρμενική «ημέρα» awr.

  Η αττικοϊωνική τροπή ᾱ>η (λ.χ. δᾶμος > δῆμος, μᾶκος > μῆκος) χρονολογείται κατά τον 9ο π.Χ.αιώνα, επειδή το νέο μακρό ᾱ που προέκυψε από την Δεύτερη Αναπληρωματική Έκταση (ΑΕ2 ~800 π.Χ., λ.χ πάνσα > πᾶσα) δεν πρόλαβε να υποστή την τροπή ᾱ>η. Οι άλλες διάλεκτοι διατήρησαν τον πρωτοελληνικό «ψιλωτικό» όρο ἆμαρ/ἀμέρα (ᾱμαρ/ᾱμερ-) αν και η αττικοϊωνική δασεία πέρασε και στις άλλες διαλέκτους αργότερα (λ.χ. ἁμέρα).

  Παραθέτω μίαεπιγραφή από την δυτική Λοκρίδα του 5ου π.Χ. όπου βρίσκουμε τους δυτικούς τύπους αὐτᾱμαρόν = αὐθημερόν (προσέξτε το ψιλωτικό αὐτ-) και ἀμάραι (ἀμέραι με τυπική δυτική τροπή ερ>αρ του τύπου ἱερός > ἱαρός).

  Η δασεία του όρου ἧμαρ/ἡμέρα προστέθηκε κάποια στιγμή δευτερογενώς, όπως συνέβη και με τον αττικό δασυμένο τύπο ἕως = ἠώς (πρωτοελληνικό ᾱϝώς, εκ του ΠΙΕ *h2ewsōs).

  Επομένως, είναι εντελώς αβάσιμη η «ετυμολογία» του πλάτωνα ότι η ἡμέρα ήταν κάποτε ἱμέρα.

  Αν ενδιαφέρεστε, έχω περιγράψει τα ετερόκλιτα ουδέτερα σε *-r. (*wod-r. > ὕδωρ), *-wr. (*peh2-wr. >πῦρ, *per-wr. > πείραρ, *h1ed-wr. > εἶδαρ),*-sr., *-mr. (ἦμαρ, τέκμαρ/τέκμωρ) στην παρακάτω ανάρτηση:

  https://smerdaleos.wordpress.com/2015/03/22/%cf%84%ce%b1-%ce%b9%ce%b5-%ce%b5%cf%84%ce%b5%cf%81%cf%8c%ce%ba%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b1-%ce%bf%cf%85%ce%b4%ce%ad%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1-rn/

 379. spiral architect said

  Αρχίσαμε:
  Πρώτο ταξίδι έτυχε ναύλος για το Νότο,
  δύσκολες βάρδιες, κακός ύπνος και μαλάρια.
  Είναι παράξενα της Ίντιας τα φανάρια
  και δεν τα βλέπεις, καθώς λένε με το πρώτο.

 380. Και μόνο το παρατιθέμενο απόσπασμα του Καραγκούνη δείχνει άνθρωπο άσχετον από γλωσσολογία. Ας μην ξεκινήσω ολόκληρο σεντόνι τώρα, αλλά και μόνο η φράση «gh (a sound which, before α, ο, ω, and ου as well as the consonants β, δ, λ, μ, ν, ρ, χ is impossible to reproduce in English, but which before and ε, ι, η and υ it = y in «yet» or German «j») » μαρτυρεί στοιχειώδη σύγχυση φθόγγων και γραμμάτων. Το ίδιο και ο ισχυρισμός ότι the various modifications in spelling — contraction, elision, crasis, avoidance of hiatus, etc. — were undertaken for the sake of achieving a smooth, easy and well-sounding pronunciation ή ότι η
  λέξη Nietzsche έχει έξι-εφτα συνεχόμενα σύμφωνα.
  Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι την εποχή των Εβδομήκοντα δεν είχε αρχίσει ήδη το σαρωτικό κύμα των αλλαγών που μέσα σε λίγους αιώνες έκανε αγνώριστο τον ήχο της ήδη κοινής ελληνικής. Φυσικά είχε αρχίσει, και το μόνο ζήτημα είναι ως πού είχε φτάσει.

 381. Xρίστος Δάλκος said

  379 (Σμερδαλέος) Φοβᾶμαι ὅτι ἡ συζήτηση ἐξετράπη τοῦ θέματος. Ἐγώ δέν ἀναφέρθηκα στήν ἐτυμολόγηση τοῦ «ἡμέρα» ἀπό τόν Πλάτωνα (ἤ τόν Σωκράτη) πού εἶναι, ὄντως, ὅπως καί οἱ περισσότερες τοῦ «Κρατύλου», ἄστοχη (ἵνα μή τι χεῖρον εἴπω), ἀλλά στήν πληροφορία πού δίνεται ὅτι ἡ παλαιότερη ἐκφορά τοῦ ἦτα ἦταν ἡ «ἰωτακιστική», ἡ ταυτιζόμενη μέ τήν «νεο»ελληνική. Ἐκτός ἄν ὑπονοῆτε ὅτι μαζί μέ τίς τραβηγμένες ἀπό τά μαλλιά ἐτυμολογήσεις πρέπει νά ἀπορρίψουμε καί τίς πληροφορίες, πρᾶγμα πού δέν δέχομαι. Καί δέν τό δέχομαι διότι, σύν τοῖς ἄλλοις, τά πάμπολλα «ὀρθογραφικά δεδομένα» πού παραθέτει ὁ Sven-Tage Teodorsson -στό ἔργο του The Phonemic System of the Attic Dialect 400-340 B.C., Studia Graeca et Latina Gothoburgensia XXXII, Acta Universitatis Gothoburgensis, printed by Berlingska Boktryckeriet, Lund 1974- πείθουν καί τόν πλέον δύσπιστο ὅτι ἡ ἀνεπίσημη «ἰωτακιστική» ἐκφορά συνυπῆρχε ἀπό παλιά μέ τήν ἐπίσημη «ἠτακιστική»: hερμῖς (600/575 π.Χ.), Ἀγάπι (τέλος 6ου αἰ.π.Χ.), καλὶ Θάλεια (500/475 π.Χ.), χρίματα (453/2 π.Χ.), Ἀθινᾶ (5ος αἰ. π.Χ.) Διμοσθένις (5ος αἰ. π.Χ.) κ.ἄ. Ἑπομένως ὁ Πλάτων δέν μίλαγε στόν βρόντο.

 382. smerdaleos said

  @382: ἀλλά στήν πληροφορία πού δίνεται ὅτι ἡ παλαιότερη ἐκφορά τοῦ ἦτα ἦταν ἡ «ἰωτακιστική», ἡ ταυτιζόμενη μέ τήν «νεο»ελληνική. Ἐκτός ἄν ὑπονοῆτε ὅτι μαζί μέ τίς τραβηγμένες ἀπό τά μαλλιά ἐτυμολογήσεις πρέπει νά ἀπορρίψουμε καί τίς πληροφορίες, πρᾶγμα πού δέν δέχομαι
  —-

  Εγώ απλώς επεσήμανα ότι τα γλωσσολογικά του Κρατύλου θέλουν πρέπει να διαβαστούν πολύ προσεκτικά.

  Κατάλαβα ότι από το εν λόγῳ χωρίο σας ενδιέφερε η πληροφορία για την «παλαιά αττική προφορά» του «η».

  Ωστόσο και αυτή η πληροφορία πρέπει να διαβαστεί προσεκτικά.

  Προσέξτε, δεν αμφιβάλλω για τα συμπεράσματα του Teodorsson για την προφορά των χαμηλών αττικών κοινωνιολέκτων του 4ου π.Χ. αιώνα, αλλά για την παρατήρηση του Πλάτωνα ότι αυτή ήταν η παλαιά προφορά του «η».

  Ότι κατά τον 4ο π.Χ. κάποιες χαμηλότερες αττικές κοινωνιόλεκτοι είχαν ήδη τρέψει το «η» σε «κάτι προς «ῑ»» (αν και όχι ακριβώς /ῑ/), αυτό το δέχομαι.

  Αφού έγινε στην Θεσσαλία και στην γειτονική της Αττικής Βοιωτία, δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην έγινε και στις χαμηλότερες κοινωνιολέκτους της Αττικής.

  Επομένως, ο Teodorsson έχει δίκαιο (και παρουσιάζει τη θέση του με στέρεες επιγραφικές μαρτυρίες). Αντίθετα, ο Πλάτων στον Κρατύλο θέλει προσεκτικό διάβασμα, έστω και αν εν μέρει επιβεβαιώνει τον Teodorsson.

  Γράφει ο CD Buck για την θεσσαλο-βοιωτική γραφή η>ει ήδη από τα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα (όταν η Αττική υιοθέτησε το ιωνικό αλφάβητο και σιγά σιγά ακολούθησαν και οι άλλες περιοχές):

  [σλδ 25 του The Greek Dialects] 16. ει from η in Thessalian and Boeotian. In these dialects the sound was so close that with the introduction of the Ionic alhpabet it was uniformly denoted not by η but by ει, which at that time represented a close ē.

  Thess. & Boeot. μεί = μή, ἀνέθεικε = ἀνέθηκε, μεινός = μηνός, στατεῖρας

  Thess. Βασιλεῖος = (τοῦ) Βασιλῆος)

  Boeot. μάτειρ, πατείς = -τηρ.

  Σημειώνει στην συνέχεια ο Buck μερικά παραδείγματα όπου το «η» έφτασε μέχρι «ῑ»: κυπριακά ἴ = ἤ («or»), -ίσως- ὄπι =ὅπη (?), παμφυλιακά Μάνῑτους και Μάνειτυς (γενική του ονόματος Μάνης, όπως Μάγνης > τοῦ Μάγνητος) και μερικά υστεροβοιωτικά παραδείγματα, όπως λ.χ. παρῖς δίπλα στο παρεῖς (βοιωτ εἶς = ἦς ~ αττικό ἦν).

  Μάλιστα, υπάρχει μία λέξη που δείχνει «παράξενη» πρώιμη αττική τροπή της «νόθου» διφθόγγου ει>ῑ. Είναι η πανελλήνια λέξη «χίλια». Η ΙΕ ρίζα είναι *g’heslyos > πρωτοελληνικό *χέλλjος. Αυτό έπρεπε να δώσει το αττικοϊωνικό χείλιος (δίπλα στο δωρικό χήλιος και στο αιολικό χέλλιος), όπως είναι αναμενόμενο για την Πρώτη Αναπληρωματική Έκταση (ΑΕ1: *h1es-mi > *ἐσμί > αττικοϊωνικό εἰμί, δωρικό/βοιωτικό/αρκαδικό ἠμί και αιολικό ἔμμι).

  Ωστόσο, περιέργως, βρίσκουμε ανώμαλο αττικό «ῑ» ως προϊόν της ΑΕ1. χεσλ- > χῑλ-.

  χίλιοι

  εἰμί

 383. smerdaleos said

  @383, διόρθωση

  μάτειρ, πατείς … εννοείται πατείρ

 384. smerdaleos said

  @382: χρίματα (453/2 π.Χ.), Ἀθινᾶ (5ος αἰ. π.Χ.) Διμοσθένις (5ος αἰ. π.Χ.) κ.ἄ. Ἑπομένως ὁ Πλάτων δέν μίλαγε στόν βρόντο.
  —-

  Παραθέτω την ενδιαφέρουσα επιγραφή του 5ου π.Χ. στην οποία αναφέρεστε (Ἀθηναία > Ἀθηνάα > Ἀθινᾶ, Δημοσθένης > Διμοσθένις, Ἄρης > Ἄρις).

 385. Xρίστος Δάλκος said

  383 (Σμερδαλέος) «Επομένως, ο Teodorsson έχει δίκαιο (και παρουσιάζει τη θέση του με στέρεες επιγραφικές μαρτυρίες). Αντίθετα, ο Πλάτων στον Κρατύλο θέλει προσεκτικό διάβασμα, έστω και αν εν μέρει επιβεβαιώνει τον Teodorsson.»
  Χαίρομαι πού συμφωνοῦμε στά βασικά καί πού τό ἐπιβεβαιώνετε καί σεῖς μέ τίς ἀπείρως περισσότερες ἀπό τίς δικές μου γνώσεις ἐπί τοῦ θέματος. Συμφωνῶ ἐπίσης ὅτι ὁ Πλάτων στόν Κρατύλο θέλει προσεκτικό διάβασμα, γιατί ἔχω τήν ἐντύπωση ὅτι δέν ἀναφέρεται σέ ἕνα εἶδος «χαμηλῶν κοινωνιολέκτων τοῦ 4ου π.Χ. αἰ.». Ὁ Πλάτων (Κρατύλος, 421 d) κάνει λόγο γιά «παλαιὰν φωνὴν» καί ἔχει, νομίζω, τήν διορατικότητα νά διακρίνῃ πίσω ἀπό τήν φαινομενικά «βαρβαρίζουσα» ἐπιφάνεια τόν (πρωτο)ελληνικό χαρακτῆρα αὐτῆς τῆς «παλαιᾶς φωνῆς»: «διὰ γὰρ τὸ πανταχῇ στρέφεσθαι τὰ ὀνόματα, οὐδὲν θαυμαστὸν [ἂν] εἰ ἡ παλαιὰ φωνὴ πρὸς τὴν νυνὶ βαρβαρικῆς μηδὲν διαφέρει» (: «Διότι, ἀφοῦ τὰ ὀνόματα ἀλλάζουν γενικῶς εἴτε μὲ τὸν ἕνα εἴτε μὲ τὸν ἄλλο εἴτε μὲ τὸν παράλλο τρόπο, κανονικὰ δὲν πρέπει ν᾿ ἀποροῦμε καθόλου ποὺ ἡ παλιά μας γλώσσα, συγκρινόμενη μὲ τὴ σημερινή, δὲν ἔχει καμμία διαφορὰ ἀπ᾿ τὴ γλώσσα τῶν Βαρβάρων.» (Μετάφραση Γ. Κεντρωτῆ, βλ. Πλάτων, Κρατύλος, 2005).
  Γνωρίζω, βέβαια, ὅτι λόγῳ τῶν «νεογραμματικῶν» σας πεποιθήσεων ἀνατριχιάζετε ἀκόμα καί στήν ἰδέα τοῦ πλατωνικοῦ «πανταχῆ στρέφεσθαι τὰ ὀνόματα», δέν ἀποκλείεται ὅμως ὁ Πλάτων νά ἀναφέρεται σέ ἕνα φαινόμενο φωνητικῆς ρευστότητας πού χαρακτηρίζει, διαπιστωμένα, αὐτό τό παλαιό γλωσσικό ὑπόστρωμα τό ὁποῖο σήμερα ἀποκαλεῖται «προελληνικό». Οἱ ἐκπλήσσουσες ἀντιστοιχίες στοιχείων τοῦ «προελληνικοῦ» θεωρουμένου ὑποστρώματος, λεξιλογικῶν καί φωνολογικῶν / φωνητικῶν, πρός πολλά «νεο»ελληνικά, ἴσως σημαίνουν ὅτι ἐπέστη ὁ καιρός νά διερευνήσουμε καί αὐτήν τήν διάσταση τῶν σχέσεων ἀρχαίας καί νέας ἑλληνικῆς. Ὅμως αὐτό δέν μπορεῖ νά γίνῃ στό πλαίσιο μιᾶς διαδικτυακῆς συζήτησης. Θά χρειαζόταν ἕνα συνέδριο ἤ ἡμερίδα γιά τήν λεγόμενη «προελληνική» (ἔχω κάνει μιά σχετική πρόταση στόν Νίκο), ὅπου, ἀκόμα κι ἄν ἐμμένατε μέ ἀπόλυτο τρόπο στίς νεογραμματικές σας ἀπόψεις, θά συμβάλλατε μέ τίς γνώσεις σας στήν διερεύνηση ἑνός σχετικά παρθένου γιά τήν νεοελληνική γλωσσολογία τοπίου.

 386. Λαφιατης said

  @366,369
  «Το ότι λοιπόν ποτέ δεν εντοπίστηκε άξια λόγου Εβραϊκή κοινότητα στη Χίο»
  ειναι τουλαχιστον ανακριβες. Ισραηλιτικη κοινοτητα υπηρχε απο την εποχη του Ηρωδη (ναι, του γνωστου μας) μεχρι και την κατοχη οποτε εκτοπιστηκε βιαια απο τους Γερμανους στην Ιταλια η τελευταια οικογενεια Μενασση. Αν ηταν η κοινοτητα αυτη αξια λογου , ριχτε μια ματια στα αρχεια των εβραιων της διασπορας του Ισραηλιτικου κρατους.

 387. sarant said

  386 Χρίστο, συνέδριο ή ημερίδα δεν αισθάνομαι άξιος ή κατάλληλος να οργανώσω.

 388. ΄Αγγελος Σιμωνετάτος said

  Αν η λέξη πλεύση είναι συνώνυμη με την λέξη πλους-δες λεξικό Μπαμπινιώτη- τότε γιατί δεν χρησιμοποίησε τη δεύτερη που είναι πιο κομψή?Προφανώς φοβήθηκε ότι ο πλους είναι λιγάκι άγνωστος στα νεώτερα, ενώ η πλεύση είναι πιο κατανοητή και παράλληλα χορταστική και πιασάρικη.

  Παρόλα αυτά,προσωπικά αντιλαμβάνομαι περισσότερο τη πλεύση ως ικανότητα περί του πλειν του πλεούμενου και όχι ως το ίδιο το ταξίδι προς την ελευθερία που υπονοεί ή θέλει να υπονοήσει ο τίτλος του κόμματος και ως εκ τούτου-ο τίτλος- μου φαίνεται κάπως σόλοικος.

  Asimos.

  .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: