Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Υπέρ δικτατορίας (Μποστ)

Posted by sarant στο 21 Απριλίου, 2016


Συμπληρώνονται σήμερα 49 χρόνια από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967. Η στρογγυλή επέτειος θα είναι του χρόνου, μισός αιώνας, αλλά και φέτος, όπως κάναμε και προηγούμενες χρονιές, θα αφιερώσουμε το άρθρο στο γεγονός που σημάδεψε τη νεότερη ελληνική ιστορία.

Κάποια επετειακά άρθρα τα αφιερώσαμε στο πώς βιώσαμε την 21η Απριλίου εμείς, που τη ζήσαμε τότε παιδιά, ή έστω νέοι -παράδειγμα, το αντίστοιχο άρθρο του 2011. Αυτό μπορεί να γίνει και στο σημερινό άρθρο, μπορείτε δηλαδή να αναφέρετε στα σχόλιά σας τι θυμάστε από εκείνη τη μέρα -ιδίως αν δεν είχατε σχολιάσει πριν απο πέντε χρόνια.

Ωστόσο, το σημερινό άρθρο το συνδυάζω με μιαν είδηση ευχάριστη για τους φιλέρευνους και τους κυβερνοπόντικες, που τέτοιους έχουμε πολλούς στο ιστολόγιο. Το Πάντειο Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι έχει ψηφιοποιήσει (σχεδόν) το σύνολο των τευχών του περιοδικού ΑΝΤΙ. Το περιοδικό ΑΝΤΙ κυκλοφόρησε μέσα στη δικτατορία, τον Μάιο του 1972. Το πρώτο τεύχος ήταν ιδιαίτερα τολμηρό για την εποχή, αφού ανάμεσα στ’ άλλα περιείχε μελέτη του Μίκη Θεοδωράκη, άρθρο του Γεωργίου-Αλέξανδρου Μαγκάκη για τη δημοκρατία, ευθυμογράφημα του Μποστ με τίτλο «Υπέρ Δικτατορίας» κ.ά. Δεύτερο τεύχος ετοιμάστηκε αλλά δεν πρόλαβε να βγει διότι η Χούντα έδρασε σε δύο επίπεδα: αφενός με την προσπάθεια να διασπάσει το επιτελείο του περιοδικού και, όταν αυτό δεν έπιασε, με τη σύλληψη του εκδότη του περιοδικού, του Χρήστο Παπουτσάκη, ο οποίος δοκίμασε και τα βασανιστήρια του καθεστώτος.

Το περιοδικό ξανακυκλοφόρησε στις 7 Σεπτεμβρίου 1974, ενάμιση μόλις μήνα μετά την κατάρρευση της χούντας, πάλι με τεύχος αριθ. 1, και για να τιμήσει το πρώτο ηρωικό εκείνο τεύχος στο εξώφυλλο είχε την ένδειξη «Περίοδος Β΄». Σταμάτησε την έκδοσή του το 2008 και είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια είχε μπει σε φάση παρακμής.

Τα σκαναρισμένα τεύχη του ΑΝΤΙ από το Πάντειο βρίσκονται εδώ. Είναι σχεδόν όλα, από τα δύο τεύχη αριθ. 1 έως το τεύχος 919 (το 2008) -πρέπει να λείπουν καμιά εικοσαριά τεύχη. Ο Νίκος ο Λίγγρης στη Λεξιλογία είχε την καταπληκτική έμπνευση να βάλει τα τεύχη στη σειρά, από εδώ και πέρα.

Το πρώτο τεύχος του ΑΝΤΙ του 1972 το βρίσκετε εδώ. Από το τεύχος αυτό αποσπώ και δημοσιεύω πιο κάτω το ευθυμογράφημα «Υπέρ δικτατορίας» που δημοσίευσε ο Μποστ στο σημαδιακό εκείνο τεύχος, με τη γνωστή του άγνοια κινδύνου. Το είχα ανεβάσει σε μορφή εικόνας στον παλιό μου ιστότοπο σε ανύποπτο χρόνο, αλλά τώρα το δημοσιεύω σε κείμενο -κρατώντας βέβαια την ορθογραφία του Μποστ, αν και δεν αποκλείω να μου έχουν ξεφύγει μερικά λαθάκια, δηλαδή σωστά.

Δεν επιχείρησα να ξεδιαλύνω και να επεξηγήσω τους πάμπολλους υπαινιγμούς και τις μπηχτές του κειμένου για την επικαιρότητα της εποχής και τη χούντα. Όποιος εντοπίσει κάτι, το λέει στα σχόλια. Να προσέξουμε επίσης ότι ο Μποστ έχει και μια αλφαβητική εμμονή: επιμένει ότι οι δικτάτορες έχουν ονόματα που αρχίζουν από τα τελευταία γράμματα του αλφαβήτου, από το Μ και μετά. Το 1973, όταν με τη χαλάρωση της λογοκρισίας ξανάρχισε να δημοσιεύει σκίτσα στον Ταχυδρόμο, εξειδίκευσε αυτή την ιδέα εστιάζοντας εύγλωττα στο γράμμα Π (ο Παπαντόκ, ο Πινοσέτ, ο Πάγκαλος και ο Περόν απέδειξαν το γράμμα Π πως είναι τυχερόν). Κάποτε θα τα δημοσιεύσουμε κι αυτά τα σκίτσα.

Προς το παρόν, όμως, ας δούμε το Υπέρ Δικτατορίας.

dik

O λόγος διά τoν οπίον έχω αποσυρθή τελείος από το προσκήνιον της πνεβματικής μας ζοής επί μίαν πενταετίαν, είνε διότη τας ημέρας αφτάς τελιώνω ένα επιστημονικόν Μου βιβλίον με θέμα την Δικτατορίαν. Η μελέτη Μου αφτή, γεμάτη χρυσών σελίδων, είνε προϊόν μεγάλου μόχθου και κόπου που με απησχόλη χρόνια, διότη ήθελον να δόσω μίαν διατριβήν πολή πλήρη κε εξονηχιστικήν σχετικός με τας παρατηρήσεις Μου, όστε να αποτελέσουν ένα χρήσιμον Εβανγκέλιον κε διά τον απλόν Έλληνα πολίτην, αλά και διά τον φοιτητήν της Χαϊλδεμβέργης που διψά διά μίαν ανωτέραν μόρφωσιν και κατάρτησιν. Έχω ταξινομήση εις διάφορα κεφάλεα τους υπάρξαντας δικτάτωρ αλφαβητικός (έτος γενήσεος – θρήσκεβμα — διάρκεια ασκήσεος επαγκέλματος) και εις άλλα πάλι κεφάλεα δίδω γενικά συμπεράσματα κε παρατηρήσεις ιστορικού περιεχομέ­νου. Αντίγραφον της μελέτης μου είχα υποβάλη κε εις την Γερμανικήν πρεσβίαν διά να μου το μεταφρά­σουν, όστε εις περίπτοσιν κε συνφονήσομαι, να κηκλοφορήση το μνημιώδες έργον Μου εις φυλάδεια ταφτοχρόνως εις τας δύο αφτάς φιλικός χώ­ρας, διανεμόμενα είτε δι’ αεροπλάνου ή με όποιον τρόπον ήθελεν μου υποδειχθή, χορίς τούτο να προκαλέση προστριβάς των δύο χωρών εξ αιτίας της απαγογής ολίγων χηρογράφων Μου.

Σταχιολογώ περετέρω ολίγα είδη των κεφαλέων Μου προς χάριν των αναγνοστών σας, ώστε εάν κυκλοφο­ρήσω και τούς ενδιαφέρω, να με αναζητήσουν το ταχήτερον.

 

ΚΕΦΑΛΕΟΝ A’

ΦΗΣΙΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ

Ο δικτάτορ είνε φήσις δισηπόστατος. Όταν οι άνθρωποι ζουν εις περίβώλον δημοκρατικών κε χέροντε ήσηχοι τας ελευθερίας των, τότε ζη ανήσηχος ο δικττάτορ. Όταν όμος ο κηκλοθημικός δικτάτωρ είναι ήσηχος κε χέρετε εις την εξουσίαν, τότε οι πολίται περιφέρονται περίλυποι κε ζουν εις διαρκή ανησηχίαν. Περίπτοσις να είνε άμφότεροι ήσηχοι και να διάγουν ομαλώς κε εγκαρδίως, δεν έχη παρατηρηθή ιστορικώς. Ταφτόχρονος χαρά δικτάτορος κε πολίτων, στατιστικώς έ­χει αποδειχθή ότι δεν ηπάρχει. Η χα­ρά του ενός είνε πένθος των πολλών κε η κατήφια του ενός, άγαλίασις των μαζών.

 

ΣΚΙΑΓΡΑΦΙΕ ΤΩΝ ΓΕΝΑΙΩΝ.

Εις το κεφάλεον αφτό, δίδω αγνόστους πληροφορείας διά Χίτλερ κέ Μουσολίνη. Ο Μουσολίνη ήσκησεν το επάνγκελμά του κε εδήλοσεν δικτάτωρ (εις την Ιταλίαν είσε ότη δηλόσης) το έτος 1922 κε ο Χίτλερ το 1933. Μελετήοας τον βίον των επισταμένως, επρόσεξα με μεγάλην απο­ρείαν κε έκπληξιν ότι ανφότεροι οι δύο ενώ εις τας πρώτας πενταετίας εσημίοναν εις τας χώρας των μεγά­λας εβημερίας, μετά παρέλεφσιν ολίγων ετών, όλα τα κέρδη της σταθε­ράς διακηβερνήσεός των επήγαν πε­ρίπατον εξ αιτίας δύο μηραίων περιπάτων. Του ενός εις την Αβησηνίαν κε Ελλάδα κε του άλλου εις Αφρεικήν κε Μόσχαν. Εξ αφτών συμπερένομεν, ότη αι περιοδείαι εις Αφρικήν, είναι ακτίνες φοτός διά τούς ζόντας υπό προσορινήν αναστολήν του συντάγματος λαούς κε γενούν πολάς ελπίδας συντόμου κυβερνητι­κής μεταβολής. Εις το κεφάλεον αφτό σημιόνω κε ένα επιτηχές σλόγκαν «ΕΙΣ ΤΑΣ ΣΚΟΤΙΝΑΣ ΕΠΟΧΑΣ ΟΙ ΛΑΟΙ ΑΣ ΕΝΘΑΡΥΝΟΝΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ Α­ΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΝ ΤΗΣ ΜΑΒΡΗΣ ΗΠΕΙ­ΡΟΥ» Δηλαδή: Από ασημάντους εμπλοκάς κε διεισδήσεις, ενίοτε προέρ­χονται απίθαναι εξελίξεις με εφχάριστα αποτελέσματα.

Δεφτέρα σπουδέα παρατήρησίς Μου είνε ότη μακροβία παραμονή ενός σκληρού κε αφταρχικού ανδρός εις την εξουσείαν δεν σημένει κε μακροβιότητα αφτού. Είκοσι δύο έτη ήτο ακλόνητος ο Ιταλός και 12 ο Γερμα­νός. Δηστηχός εις την ακμήν της ηλικίας των εχάθησαν ανφότεροι. Κατά την γνόμην Μου, όσον πιο πολή κάθε­ται ένας δικτάτωρ και εδρεούτε εις βαθμόν εξοργιστηκόν, τόσον κε μεγαλητέραν αισιοδοξείαν οφείλουν να έχουν οι πολίται μιας χειμαζομένης χώρας, διότη το μηρέον φηγείν αδήνατον κε ο πανδαμάτωρ χάρων ενεδρέβει παντού. Ακόμη κε ο Στάλην που εθεορήτο κορυφή, κε αφτός ακόμη ελήγισεν κε δεν κατόρθωσεν να εύρη, όπος με επληροφόρησαν, ένα ήσηχον θάνατον ως άνθροπος εκ των βασάνων. Αλλά μήπος κε ο δικτάτωρ τοϋ Πακιστάν είχε καλλιτέραν τήχην; Επί 13 συναπτά έτη με στιβαράν χή­ραν έβαζε την ιπποδομήν διά μακρό­πνοα έργα, ετοιμάζων το Πακιστάν του έτους 2000 όστε να καταστή το Πακιστάν κάφχημα της Ασίας κε εντός μιας νηκτός τον έσηρον οι αχά­ριστοι υπήκοοί Του εις το ειδικόν δικαστήρειον με σκοπόν την δησφήμισίν του. Αλλά δηστηχός εις όλας τας ηπείρους υπάρχουν φάβλοι κέ δημαγογοί. Παρόλον που μελετήσας μέ πολλήν συνμπάθιαν, δπστηχώς με ανησηχεί ελαφρώς η κατάστασις του Φράνκο όστις θεορήται κατ’ έμέ ο Μα­θουσάλας των Δικτατόρων, διότη τελεφτέως οι αναρχικοί φοιτηταί και ξε­νόδουλοι της Ισπανείας θα του δη­μιουργήσουν ασχήμους συνθήκας εκπνέφσεως, ενώ κε το όνειρον αφτού ήτο να αφίση εφχαρίστους εντυπώσεις εκ της διαβάσεώς του εις την Ηφήλιον.

Η μοίρα των ανθρώπων είνε ο θά­νατος. Διά τους δικτάτορας όμος μηραίον είνε το αναπάντεχον γεγονός κε ο αστάθμητος παράγων. Αλλ’ εκείνο το οποίον προκαλεί σεβασμόν προς το πρόσοπόν των, είνε η τρομε­ρά εσιοδοξία υπό της οποίας άπαντες ενφορούνται, που προκαλεί το δέος εις πάντα υγιώς σκεπτόμενον άνθροπον. Παρ· όλους τους απροσδοκήτους θανάτους κε την κακήν φήμην κε αντιπάθειαν που συνοδέβει τους προκατόχους των κατά την εκφοράν — εί­τε εν Λατινική Αμερική αποδημούν εις Κύριον, είτε εν Κογκό αφήνουν τα λεφκά των κόκαλα, είτε εις άλλας επικρατείας της ηφηλίου οριζοντιούνται διά βενζίνης ή αιορούνται ανηρτημένοι από τα δένδρα— ουδείς πτοείται, αλλ’ όλοι επιχειρούν μίαν άφθαστον μακροβιότητα και αιονιότητα, παραγόμενοι κατά δεκάδας κε εμφανιζόμενοι εφνηδίως κε αλεξιπτοτιστικός εν μέσω μακροβίων κε φιλησήχων πολιτών. Εξ αφτού εξάγεται το συμπέρασμα ότι η αισιοδοξεία των είναι ανοτέρα του μέσου όρου ενός φιλοσοφημένου πολίτου, ενώ η μακροβιότης των υστερεί.

dikkΕάν θέσομαι εις ένα χαρτί το όνο­μα ενός εκάστου κατά σειράν ασκήσεος της εξουσίας κε σημιόσομαι παραπλέβρως τα έτη π.χ.

ΦΡΑΝΚΟ                   έτη  36
ΣΤΑΛΙΝ                      »  29
ΜΟΥΣΟΛΙΝΗ           »  22
ΧΙΤΛΕΡ                     »  12
ΜΠΟΥΤΟ Πακιστάν  »  11
Πάγκαλος                   »   1

βλέπομαι αφτομάτως αθροίζοντες το συνολον ότι έχομαι έτη 112 τά οποία εάν διαιρέσομαι διά του 6, μας δίδη πηλίκον 18, όστις είνε ο μέσος όρος δικτατορέφσεως. Συνεπώς οι ζώντες επί μίαν 17ετίαν υπό δικτατορικόν καθεστώς, έχουν βασίμους ελπίδας ότι εις ένα χρόνον θα έχουν κοινοβουλεφτισμόν. Δι’ ημάς τους Έλληνας αφτό δεν ισχύει, διότη ναι μεν ο Πάγκαλος εκάθισεν μόνον ένα έτος κε επηκολούθησεν δημοκρατική διαδικασία, αλλά διά τας άλλας χώρας τού κόσμου ο κανών αφτός ισχύει και αποδεικνύεται μαθηματικός, κε όταν ένας κηβερνήτης αφταρχικός διοικεί φέρ’ ειπείν μίαν χώραν επί πενταετίαν, οι Λαοί οφείλουν να αποβλέπουν με εμπιστοσύνην και να κάνουν θεάρεστον υπομονήν διά την υπόλοιπον δεκατριετίαν η οποία τόσον γρήγορα παρέρχεται που ουδείς σχεδόν την αντιλαμβάνεται. Οι δικτάτορες, αν μη τι άλλο, είναι χρήσιμοι εις την ανθροπότητα διότη προκαλούν εις τον ό­χλον μίαν πειθαρχημένην ελπίδα εις το βάθος του χρόνου κε όπος ένας καμηλιέρης που βασανίζεται από την δίψαν εις την έρημον βλέπει οάσεις και ανακουφίζεται, έτσι και ένας Λα­ός που διψά διά ελευθερίαν οφείλει να αρκείται εις τους χρησίμους αφτούς αντικατοπτριομούς διά να αντλή δηνάμεις έως ότου λήξη το μαρτήριόν του.

Μία μεγίστη παρεξήγησις που επικρατεί μεταξή των δημοκρατικών πολιτών είναι η σφαλερά διάδοσις ότι οι δικτάτορες δεν αγαπούν τας τέχνας κε τα γράματα. Αλλά αφτά είναι υβριστική συκοφαντία. Βεβέως υπάρχει βάσις μικρά εις αφτό, επειδή εκ των 24 γραμάτων οι περισσότεροι προέρ­χονται κατά σατανικήν σύμπτωσιν από τα τελεφτέα γράματα του αλφαβήτου και ουδενός το όνομα άρχίζει από τα 12 πρότα, με μοναδικήν παγκόσμιον εξέρεοιν τον αείμνηστον στρατάρχην Αντωνέσκο, του οποίου το όνομα ήρχιζεν από άλφα. Από το Μ όμος κε πέραν η αθρόα κατάταξις εις τας δέλτους των δικτατόρων με επικεφαλής το δεσπόζον όνομα του Μουσολίνη προκαλεί έβλογον ανησηχίαν κε υ­ποδεικνύει εις τούς λαούς με τρόπον, ποιους επιβουλεβομένους την ελεφθερίαν του οφείλουν να προσέχουν περισότερον διαβάζοντες εφημερίδας και σημειόνοντες τα ύποπτα ονόματα ιδιαιτέρως. Και δι’ αφτό η μελέτη μου καλύπτει μέγα κενόν και θα αποβή χρησιμοτάτη δι’ όλους τους λαούς εις το μέλλον, εάν συγκεντρώνουν την προσοχήν των μόνον εις τα τελε­φτέα γράματα.

Έχω τύψεις μεγάλας που δεν ησχολήθην με το φλέγον αφτό θέμα προ τριακονταετίας, διότη εάν όλοι είχον κατά νουν τας παρατηρήσεις Μου οι Λαοί θα ήσαν περισότερον προσεκτικοί και δεν θα ενεπιστέβοντο εφκόλως τας τύχας των εις τα κατοτέρω ονόματα που παραθέτω, π.χ.

Μουσολίνη, Μπούτο, Μεντερές, Ναπολέων, Στάλιν, Τσόμπε, Φράνκο, Ντυβαλιέ και ιός αφτού Παπαντόκ, Περόν, Σαλαζάρ, Ντεγκόλ, Πάνγκαλος κε άλ­λοι όπος Νάσερ, Τρουχίλο, Χίτλερ, κ.ο.κ. που δεν έχουν τελιομόν.

Κε αφτά όσον αφορά τους δικτάτο­ρας της πολιτικής, διότη διά να είνε πλήρης η μελέτη μου αναφέρω και τούς δικτάτορας που δρουν εις άλλους τομείς και οι οποίοι πάλιν είναι συγκεντρομένοι εις τα τελεφτέα γράματα του αλφαβήτου όπος ό δικτάτωρ της μόδας Ντιόρ, Πάκο Ραμπάν κε Τσεκλένης. Επίσης άλλο κεφάλεον έ­χω με σπουδέας παρατηρήσεις διά τούς δικτάτορας των θαλασών Ωνάσην κε Νιάρχον. Αλλά ο χόρος δεν επαρκή διά μίαν πλήρη επέκτασιν του θέματός μου κε ούτε οικονομικώς με συνφέρει να δόοω δορεάν ολόκληρα κεφάλεα της μελέτης μου εις έν περι­οδικόν, διότη τότε ουδείς θα με αγοράση. Σταματώ λοιπόν εδώ κε με συνχορήτε που δεν επεκτίνομαι.

 

208 Σχόλια προς “Υπέρ δικτατορίας (Μποστ)”

 1. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Πάντως ,το να μπαίνει ο Περόν στο ίδιο καζάνι με τα άλλα τομάρια…είναι κάπως-εως πολύ!- άδικο. Όχι;

 2. Γς said

  Καλημέρα

  Πέρασαν κιόλας 50 χρόνια σχεδόν.

  http://caktos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_4699.html

  Διαβάστε και το πρ’ωτο σχόλιο

 3. Κουνελόγατος said

  Αλήθεια, ο Μποστ πως τη γλύτωσε; Ή όχι; Καλημέρα.

 4. Κουνελόγατος said

  «Ο Νίκος ο Λίγγρης στη Λεξιλογία είχε την καταπληκτική έμπνευση να βάλει τα τεύχη στη σειρά, από εδώ και πέρα.».

  Τι να πω για όλους αυτούς; Τους θαυμάζω; Λίγο είναι.

 5. Κουνελόγατος said

  «(εις την Ιταλίαν είσε ότη δηλόσης)».

  Και σε κάποια άλλη χώρα ισχύει αυτό, έτσι έχω ακούσει από παλιότερους… :mrgreen:

 6. Κάπου έχω ξαναγράψει ότι ο Μποστ συμπεριέλαβε και αυτό το κείμενο μαζί με άλλα 17 (βέβαια) –φαντάζομαι όλα από το Αντί– στο βιβλιαράκι «18 Αντι-κείμενα» –λογοπαίγνιο με τα περίφημα «18 Κείμενα» του Κέδρου.

 7. Κουνελόγατος said

  «ανφότεροι οι δύο».

  Μου θυμίζει το εξαπανέκαθεν.

 8. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  2: Γς
  Έχεις ρεύμα ρε παιδί μου, πως να το κάνουμε 🙂

 9. Κουνελόγατος said

  «Μία μεγίστη παρεξήγησις που επικρατεί μεταξή των δημοκρατικών πολιτών είναι η σφαλερά διάδοσις ότι οι δικτάτορες δεν αγαπούν τας τέχνας κε τα γράματα.».

  Λες γι αυτό μετά να το γυρνάει στο πιο ελαφρύ, ότι δηλαδή τα επώνυμά τους προέρχονται από συγκεκριμένα γράμματα ή όχι;

 10. Κουνελόγατος said

  Αλήθεια, ξέρει κανείς αν ο Μποστ βρισκόταν τότε σε κάποιο κόμμα, λ.χ. Κ.Κ.Ε.εσ.; Αν όχι, που ήταν προχουντικά; Να υποθέσω στην Ε.Δ.Α.; Μου κάνει εντύπωση που βάζει τον Στάλιν μαζί με όλους τους άλλους.

 11. Γς said

  8:
  >Έχεις ρεύμα ρε παιδί μου, πως να το κάνουμε

  Καθιστώς!

  http://caktos.blogspot.gr/2014/08/sato.html

 12. spiral architect said

  Aχ, αφτός ο κυνοβουleftισμός! 🙄

 13. Κουνελόγατος said

  Βρήκα και κάποιες λεπτομέρειες, ήξερα μόνον το περιστατικό.
  http://www.nooz.gr/greece/o-nomos-tis-xointas-pano-apo-to-irakleio

 14. spiral architect said

  @10: Για να σκιτσάρει για την Αυγή, τι νομίζεις;

 15. Πάνος με πεζά said

  Σαν σήμερα, 21.4.1999, ξυπνάω και στεναχωριέμαι πολύ με το θάνατο του Νίκου Ρίζου (κοίτα να δεις, όπως ο Βόγλης χτες…) και σαν να μην έφτανε αυτό, αργότερα στο δρόμο για τη δουλειά, γλυστρώντας με τη μηχανή στο εργοτάξιο του Καρφούρ στο Γέρακα, κάνω συντριπτικό κάταγμα κνήμης-περόνης…
  Λίγο αργότερα, το απόγευμα, είχα μπει στο γύψο…

  Καλημέρες !

 16. Κουνελόγατος said

  Καλά ντε μη βαράς, είπα μήπως υπήρχε ανοχή τότε, όπως σήμερα… :mrgreen:

 17. ΓιώργοςΜ said

  7 Ολόκληρος ο πλεονασμός είναι «αμφότεροι και οι δύο ομού μαζί».

 18. atheofobos said

  Η μπηχτή για την περιοδεία στην Αφρική αφορά τον Παττακό είχε κάνει επίσημη επίσκεψη στην ΑΦΡΙΚΗ Στο ΚΟΝΓΚΟ, ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ, ΣΕΝΕΓΑΛΗ
  http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=21110&autostart=0

  Και οι αναμνήσεις μου από εκείνη την μέρα
  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1967 -ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2009/04/1967.html

 19. Ηλίας said

  – Κάναμε Επανάσταση .
  – Έλα βρε συ …και σε μας σε λέτε τίποτα ;
  – …και γω που νόμιζα πως τις Επαναστάσεις τις κάνει ο Λαός .

 20. Κουνελόγατος said

  Και βέβαια μεγάλη στιγμή κι αυτή.
  http://tvxs.gr/news/san-simera/21-aprilioy-1975-i-eisboli-ton-diadiloton-stin-amerikaniki-presbeia-binteo

  Σε κάποιο βιβλίο με συνεντεύξεις του Θ.Μ. στον Οδυσσέα Ιωάννου, έλεγε πως μπήκε μαζί με τον αδελφό του τον Ανδρέα (χωρίς σχόλιο) και πήραν στην αμερικανική σημαία από την πρεσβεία, την οποία έχασε!!!! σε κάποια μετακόμιση. Θαρρώ πως λέει και για τη Μαρία Δημητριάδη, δε μπορώ όμως εδώ που είμαι να το επαληθεύσω.

 21. ΓιώργοςΜ said

  9 Ιδού παιδίον δώξης λαμπρόν, η λεξαρυθμική επηβεβέοσις!

 22. giorgos said

  Θά βάλω κι’ γώ ένα μικρό απόσπασμα από τό βιβλίο «επί τής δομής τού νεοελληνικού κρατους» ,γλωσσολογικού ενδιαφέροντος πού λέει γιά τά …»υπέρ» τής χούντας.
  «…όλες όμως οί μετά τόν πόλεμο καί πρίν τήν Δικτατορία γενηές έμαθαν τά λίγα γραμματικά στοιχεία τής γλώσσας των άπό τό μοναδικώς ύπάρχον διδακτικό έγχειρίδιο τής Αρχαίας Ελληνικής τού Τζαρτζάνου.
  Ορθότατο βέβαια άπό έπιστημονικής άπόψεως έγχειρίδιο άλλά καί άκρως άμέθοδο . Αν ζητούσε κανείς μιάν άλλη Γραμματική τής γλώσσας δέν εύρισκε κι’ ούτε ύπήρχε καμμία ώς τό 1970 . Καμμία άπό τίς «έθνικές Κυβερνήσεις » τού παρελθόντος δέν μπορούσε νά έπιτρέψει τήν έκδοση τέτοιων πραγμάτων καί μόνον ή Χούντα — πού προφανώς δέν είχε ίδέα άπό τίς άνομολόγητες τούτες συμβάσεις κατά τού έλληνισμού– κατάφερε καί είδαν τό φώς μερικές Γραμματικές καί άλλα βοηθήματα τής έλληνικής γλώσσας . Καί όχι μόνο αύτό , άλλά άνυποψίαστη προχώρησε καί σέ γενναιότερα βήματα , όπως π.χ. ή μετάφραση τού έτυμολογικού Λεξικού τού Χόφμαν πού θεωρείται παγκοσμίως άπό τά καλύτερα στό είδος του . Πιό πολλά πράγματα γιά νά πέση δέν έχρειάζοντο…»

 23. Παύλος said

  Το Βήμα μιμείται τη γλώσσα του Μοστ:
  Γκάμπριελ: Οι Ευρωπαίοι έχουν «απηυδήσει» με τη Γερμανία
  http://www.tovima.gr/world/article/?aid=794354

 24. Κουνελόγατος said

  Μπορεί να το έχω ξαναγράψει, όμως είναι πολύ καλό το βιβλίο του Διονύση Ελευθεράτου, με τίτλο «λαμόγια στο χακί», κυρίως για εμάς τους νεότερους :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: που δεν τα θυμόμαστε πολύ καλά. Για να τα μάθουμε (από ποιον άραγε, ούτε για το 40 δε μας λένε), ούτε λόγος.

 25. ΣΠ said

  19

 26. Γς said

  -Ρε δε με χέζετε πρωί πρωί!
  Νόμιζε ότι γυρίζουν έργο …

  http://caktos.blogspot.gr/2013/06/21-1967.html

 27. raf said

  Φλερτάρω με το «Λαμόγια στο χακί» εδώ και αρκετό καιρό. Πιστεύεις πως είναι εμπεριστατωμένη μελέτη;

  Να ρωτήσω και κάτι άλλο, μιας και πιάσαμε σήμερα τη χούντα. Ο Σόλων Γρηγοριάδης είχε κάποια σχέση με το καθεστώς;

 28. spiral architect said

  Καλλιτέχνες και χούντα από το μπλογκ του Θοδωρή: http://teddygr.blogspot.gr/2013/11/blog-post_12.html

 29. Πάνος με πεζά said

  Να θυμίσουμε, μέρα που είναι, και τον Παναγιώτη Ελή, από την Κομοτηνή (που τον τίμησε με δρόμο στο όνομά του). Υπήρξε αγωνιστής και εξορισμένος στη Μακρόνησο μετά τον πόλεμο, για να συλληφθεί και πέσει νεκρός, κατά πολλούς ως το πρώτο θύμα της Χούντας, στον Ιππόδρομο, τις πρώτες ημέρες, όταν συγκεντρώθηκαν εκεί εκατοντάδες αγωνιστές, για να εξοριστούν… Δολοφόνος του έχει καταγραφεί, με κάθε επιφύλαξη φυσικά, ο Ανθιπύλαρχος Κωνσταντίνος Κότσαρης.
  Περισσότερα εδώ.

 30. Κουνελόγατος said

  26. Αυτό μου θυμίζει κάτι αυτοκόλλητα στα σχολικά βιβλία μας (αρχές 70ζ). Με τη μεταπολίτευση μας έβαλαν να τα σκίσουμε, ο μικρός (χιχιχι) όμως κουνελόγατος δεν κατάλαβε τότε γιατί γινόταν αυτό.
  27. Ειδικός δεν είμαι, δυνατότητα -και βεβαίως-βεβαίως χρόνο- δεν έχω να επαληθεύσω όλα όσα γράφει, το θεωρώ όμως καλό, αλλιώς δε θα το σύστηνα… 🙂

 31. 10 Έχει και τον Ντεγκόλ. 😉
  Τώρα θυμήθηκα ότι στο επόμενο κείμενό του προτείνει ειδικές εξετάσεις για τη σχολή Ευελπίδων, όπου (βάσει της σημερινής μελέτης) πας υποψήφιος με αρχικό από το δεύτερο μισό του αλφαβήτου θα κόβεται!

 32. Κουνελόγατος said

  31. Σωστά, γίγας Δημοκράτης κι αυτός. Είπαμε είναι-ήταν ωραίος…

 33. ΚΑΒ said

  >>Μία μεγίστη παρεξήγησις που επικρατεί μεταξή των δημοκρατικών πολιτών είναι η σφαλερά διάδοσις ότι οι δικτάτορες δεν αγαπούν τας τέχνας κε τα γράματα.

  Πριν συνεχίσω την ανάγνωση περίμενα να γράψει ο Μποστ ότι οι δικτάτορες ανεγείρουν μεγαλοπρεπείς ναούς,αλλά ασχολήθηκε με τα «γράμματα»

  http://www.iefimerida.gr/news/80334/%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%AC%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CE%B8%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%AD%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%C2%AB%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%B1%E1%BF%96%CE%BF%CF%82%C2%BB-%CE%BD%CE%B1%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-25-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AF%CE%BF%CF%85-2021

  Αν θυμάμαι καλά, μας είχαν υποχρεώσει να αγοράσουμε κουπόνι των 20 δρχ. στο πανεπιστήμιο για το περίφημο τάμα. Το θυμάται κάποιος συνομίληκος;

 34. ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

  Κάπου μεταξύ 1966-67, είχε γίνει γνωστό ένα «σαμποτάζ» σε οχήματα στρατιωτικής Μονάδας στον Έβρο (με παροχέτευση ζάχαρης στους κινητήρες). Ο αείποτε ανεύθυνος Τύπος της Χώρας χωρίστηκε σε …Πράσινους και Βένετους! Οι μισές εφημερίδες «αποφαίνονταν» ότι το «σαμποτάζ» ήταν έργο των αριστερών, και ο άλλος μισός ότι επρόκειτο για «προβοκάτσια».

  Μέσα στον στρατό όμως (που τότε υπηρετούσα), κάποιες ακριτομυθίες έκαναν λόγο για έναν «Νασέρ του στρατεύματος», που δεν ήταν άλλος από τον Διοικητή της παραπάνω Μονάδας και μετέπειτα δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο. (ως γνωστόν, ο Νασέρ ήταν ο Αιγύπτιος συνταγματάρχης που κατέλαβε «σοσιαλιστικά» την εξουσία και δοξάστηκε εκδιώκοντας τους Αγγλο-Γάλλους από το Σουέζ. Ο «δικός μας» Νασέρ, απλά παρέδωσε την Κύπρο στους Τούρκους!).

  Και έτσι μας …μπήκε το 1967. Η πολιτική κατάσταση ήταν κρίσιμη (μην ρωτάτε πότε δεν ήταν!). Μας επισκέφθηκε ο τότε Αρχηγός του ΓΕΣ και είπε (σε συγκέντρωση στη λέσχη αξιωματικών) να μην ανησυχούμε διότι «ο στρατός είναι εδώ»! Δεν δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή, αφού τέτοιες …κορώνες ήταν κάτι το σύνηθες.

  Περισσότερο μας απασχολούσαν τα μεγαλεπήβολα σχέδια με τα οποία μας …έπρηζε καθημερινά ο Γιάννης (μας άφησε χρόνους δυστυχώς). Τα σχέδιό του ήταν να κάνουμε πραξικόπημα οι …έφεδροι (δόκιμοι και ανθυπολοχαγοί)!
  – «Είμαστε τρεις σειρές», έλεγε, «όλοι γνωστοί και φίλοι, και υπηρετούμε σε όλες σχεδόν τις Μονάδες. Θα συνεννοηθούμε, και μια μέρα θα μπούμε όλοι μαζί Αξιωματικοί Υπηρεσίας. Είναι το μόνο εύκολο πράμα, αφού όλοι ψάχνουν ευκαιρία να λουφάρουν»!
  – Και μετά;
  – «Μετά θα κηρύξουμε συναγερμό, αφού κλείσουμε στο πειθαρχείο τον (μονιμά) Επόπτη Ασφαλείας. Θα βάλουμε στην κεντρική πύλη κάθε στρατοπέδου τρία γερά παιδιά και, μόλις έρχονται οι μονιμάδες, κατευθείαν στο πειθαρχείο»!
  Τέτοια έλεγε ο Γιάννης, και τα συμπλήρωνε με λεπτομέρειες …επί χάρτου: Ένα τανκ στον ΟΤΕ, άλλο ένα στη ΔΕΗ κλπ, κλπ.
  Ύστερα, μοίραζε σε όλους μας από ένα υπουργείο! Δεν έδινε κανένα υπουργείο στον εαυτό του αλλά άφηνε κενή τη θέση του …πρωθυπουργού!
  – «Πρωθυπουργός ποιος θα είναι»; Τον ρωτούσαμε.
  – «Ε! Πρωθυπουργός ή εγώ ή εσύ», έλεγε σε όλους!
  Έπεφτε πολύ πλάκα με τα …σχέδια του Γιάννη. Αυτός όμως επέμενε. Σχεδόν καθημερινά επανέφερε το θέμα και το εμπλούτιζε με νέες ιδέες. Όταν απολύθηκα από το στρατό (8 Απριλίου 1967) με αντικατέστησε από το …μάχιμο πόστο με άλλον έφεδρο και με …διόρισε συντονιστή.

  Και έτσι, ένα πρωί ξυπνήσαμε υπό τους ήχους ωραίων δημοτικών τραγουδιών, ου μην αλλά και …εμβατηρίων! Κάποιος είχε φροντίσει να βάλει ένα μεγάφωνο πάνω από ένα κεντρικό καφέ-μπαρ ώστε να …ενημερώνονται οι πολίτες από το κρατικό ραδιόφωνο. Στο τέλος κάθε «επίσημης» ανακοίνωσης, ακούγονταν: «Ο πρωθυπουργός, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου» (αγνώστων λοιπών στοιχείων)!
  Κανένας δεν ήξερε τι είχε γίνει. Μάθαμε ότι έχουν κοπεί οι συγκοινωνίες και ότι απαγορεύονταν η απομάκρυνση από την πόλη.
  Άφησα την παρέα και άρχισα να περιφέρομαι στην πόλη, μήπως και συναντήσω καμιά στρατιωτική περίπολο με γνωστούς και μπορέσω να ενημερωθώ. Και έπιασα διάνα! Σε έναν κεντρικό δρόμο, συναντώ μια εποχούμενη περιπολία: Ένα τζιπ με έναν αξιωματικό και δύο στρατιώτες, σταματά μπροστά μου. Αναγνωρίζω τον Γιάννη, που κατεβαίνει ασθμαίνων από το τζιπ για να με …επιπλήξει!
  – Να μ@@@@α, δεν σας τάλεγα! Μας πρόλαβαν άλλ(οι)!

 35. cronopiusa said

  ένα σχόλιό μου έχει πνιγεί

  Μαραίνομ’ ο καημένος σαν τον βασιλικό
  Όπου τόνε ποτίζουν με θαλασσονερό

 36. spiral architect said

  Θες Παπαδόπουλο, μαλάκα; https://kollectnews.org/2016/04/21/thes-papadopoulo-malaka/

 37. spiral architect said

  @1: Τα πράγματα και οι καταστάσεις πρέπει να τίθενται στο σωστό τους ιστορικό πλαίσιο. 😉

 38. cronopiusa said

  Ροβήρος Μανθούλης: Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ

  ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ – Eίμαι Ρωμιά!
  Τραγούδι από το πρόγραμμα «Deux sur la Deux Τζο Ντασέν (1970)»

  Καλή σας μέρα!

 39. atheofobos said

  33
  Εκτός από τον Μποστ και ο Μεσογαίας!
  Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΟΥΝΤΙΚΟΥ ΤΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2012/06/blog-post_12.html

 40. Κουνελόγατος said

  Και η άλλη πλευρά, εδώ ο κόσμος καϊγετάι και οι άλλοι…
  http://www.news.gr/ellada/koinonia/article-wide/262902/sthn-pisina-toy-hilton-thn-proth-hmera-ths-hoyntas.html

 41. Alexis said

  #30: Το θυμάμαι κι εγώ αυτό Κουνελόγατε, με το σκίσιμο των σελίδων που είχαν το «πουλί»!

  #0: Χαϊλδεμβέργη αντί Χαϊδελβέργη, δε νομίζω να ‘ναι τυχαίο.

  #1, 31: Πράγματι έχει Ντεγκόλ και Περόν, αλλά υποψιάζομαι ότι τους έχει βάλει (όπως και το Στάλιν) για να θολώσει λίγο τα νερά λόγω της κατάστασης (λογοκρισία κλπ.)
  Αλλά και πάλι, περίεργο είναι…

 42. atheofobos said

  ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ (21-4-1967)
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2015/04/21-4-1967.html

 43. Εντύπωσιν μοι προκάλεσεν και εμού το εντός παρενθέσεως (εις την Ιταλίαν είσε ότη δηλόσης), όπερ μέχρι τώρα αποδίδεται είς τον Ιωάννην Τσαρούχην. Μήπως είναι παλαιότερον του Τσαρούχεως;

 44. Κουνελόγατος said

  Λοιπόν κοίτα σύμπτωση, την καταγγέλλω!!!
  Το κουνέλι μου παίζει ποδόσφαιρο (παιδικό), τα φύλλα αγώνα υπάρχουν στον ιντερνέτ. Είδα πως η αντίπαλη ομάδα δηλώνει 22 παίκτες, εκ των οποίων μόνον 4 έχουν επώνυμο που αρχίζει από τα πρώτα γράμματα. Οι υπόλοιποι 18 έχουν επώνυμο από Μ και μετά.

 45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πρόσφορη μέρα για όλα αυτά μία απ’ τις τόσες του Απρίλη

  Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών.
  Στίχοι:Γιώργος Κακουλίδης
  Μουσική:Γιώργος Κριμιζάκης

  Παίρνετε μια ντουζίνα τανκς, ένα μυστρί και μία πλάκα
  κι αφού ξορκίσετε τον Μαρξ θεμελιώνετε ατάκα.
  Διαλέγετε ένα πτηνό ει δυνατόν με 2 κεφάλια
  το στήνετε στον Υμηττό με τα φτερά του σαν βεντάλια.

  Ελλάς ελλήνων Χριστιανών
  άνευ βουλής και εκλογών
  έτσι τα έθνη μόνο ζουν
  ταρατατζούμ ταρατατζούμ ταρατατζούμ

  Βάζετε για πρωθυπουργό της Σαντορίνης τον ωραίο
  και δε πειράζει για μετά τ’ αδίκημα είναι στιγμιαίο.
  Συγκέντρωσις είναι εφικτή το μάξιμουμ ενός ατόμου
  κι έτσι αποφεύγεται η ειρκτή και η εξάρθρωσις του ώμου.

  Ελλάς ελλήνων Χριστιανών
  άνευ βουλής και εκλογών κύριοι
  έτσι τα έθνη μόνο ζουν
  ταρατατζούμ ταρατατζούμ ταρατατζούμ

  Συλλήψεις είναι αποδεκτές Τρίτη, Τετάρτη και Σαββάτο
  αλλά μπορείτε κι από χθες για να τους έχετε από κάτω.
  Πρόσφορη μέρα για όλα αυτά μία απ’ τις τόσες του Απρίλη
  αρχίζετε πρωί πρωί και τελειώνετε το δείλι.

 46. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια! Ο Μέρφι είχε και σήμερα πολλά κέφια κι έτσι μόλις τώρα βρίσκω ευκαιρία να γράψω.

  1: Εδώ έχει βάλει και τον Ντε Γκολ.

  10: Βάζει και τον ΝτεΓκολ. Γράφει επί χούντας, άλλωστε. Ο Μποστ ήταν στην ΕΔΑ, το 1964 είχε κατεβεί και υποψήφιος βουλευτής. Επί χούντας ειδοποιήθηκε πολύ έγκαιρα από τον Ρένο Αποστολίδη που είχε δει τανκς στο δρόμο και κρύφτηκε αρκετές μέρες, έτσι απέφυγε τη σύλληψη με το πρώτο κύμα. Ωστόσο, τότε χάθηκε το αρχείο του.

  27 Όχι, απ’ όσο ξέρω

  34 Η ζάχαρη προστέθηκε στην ιστορία μετά. Χρειάζεται άρθρο.

  41 Δεν είναι τυχαίο, έχει πολλούς υπαινιγμούς και λογοπαίγνια

  43 Πλάκα κάνει

 47. Κουνελόγατος said

  46 (10): Μα και τον Μίκη κάποιος τον ειδοποίησε νυχτιάτικα, αλλά δε θυμάμαι ποιος είχε δει τανκς στον δρόμο.

 48. cronopiusa said

  Λαμόγια στο χακί

  ¿Por qué EEUU/OTAN derrocaron a Gaddafi?

 49. Θεοδώρα said

  Για να παινέψω λίγο το «σπίτι» μου: δείτε και άλλα περιοδικά (π.χ. Ουτοπία, Δοκιμές) που έχει η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Παντείου εδώ: http://pandemos.panteion.gr/index.php?lang=el&op=record&pid=cid:19

 50. sarant said

  47 Ο Μποστ ειδοποίησε τον Μίκη.

 51. Κουνελόγατος said

  Συγγνώμη που επιμένω, μα ήταν στον δρόμο εκείνη την ώρα; Θαρρώ πως ο Μίκης γράφει σε κάποιο βιβλίο του ότι τον ειδοποίησε κάποιος στο σπίτι του από τηλεφωνικό θάλαμο (ή περίπτερο, δε θυμάμαι) στο κέντρο. Θα το δω το απόγευμα.

 52. Ανδρέας said

  ηανδαμάτωρ
  αυτό θέλει μάλλον το πι του συμφώνως με την μποστείια ορθογραφία βεβαίως, βεβαίως

 53. giorgos said

  Αυτή πάντως πού έκανε διάνα στην πρόβλεψη και τους ειδοποίησε όλους , ήταν ή Αυγή πού λίγο πρίν από την 21/4/’67 έγραφε πώς ουδείς κίνδυνος δικτατορίας υπάρχει .

 54. sarant said

  49 Σωστά, έχει και τα Σύγχρονα Θέματα

  51 Ο Ρένος ήταν στο δρόμο και είδε τα τανκς.
  Νομίζω.

  52 Το οσιάρ, βλέπεις

  53 Αυτό το πρωτοσέλιδο δεν το έχω δει, και αν δεν είναι το φ. της 21.4.67, που δεν το έχω, δεν υπάρχει.

 55. Ανδρέας said

  δπστηχώς
  το πι μπήκε αλλά σε λάθος σημείο 🙂

 56. Ανδρέας said

  54
  ναι το ρημάδι!

 57. Alexis said

  #46: Η ζάχαρη προστέθηκε στην ιστορία μετά.
  Μετά; Εγώ είχα διαβάσει (δεν θυμάμαι σε ποιό βιβλίο) ότι αυτό ακριβώς ήταν το περιεχόμενο του υποτιθέμενου σαμποτάζ, ότι δηλαδή «κομμουνιστικά στοιχεία» έκαναν δολιοφθορά προσθέτοντας ζάχαρη στα ντεπόζιτα καυσίμων των τανκς.
  Τέλος πάντων, θα αναμένουμε το άρθρο…

 58. alexisphoto said

  Ο Ρένος Αποστολιδης ειδοποίησε τον Μποστ;
  Ο ίδιος που πριν λλίγα χρόνια σκυλόβριζε τπν Γεώργιο παπανδρέου και τον αποκαλούσε προδότη;
  Ο ίδιος που λίγα χρόνια αργότερα ανέλαβε να ξεπλύνει τη δικτατορία με το πρόσχημα της μη λογοκρισίας των λογοτεχνών;
  Ο ίδιος άνθρωπος έιναι;
  μυστήρα πράγματα…

  Υπάρχει σήμερα στον ηλεκτρονικό τύπο μια «άρνηση» του θέματος ή έιναι ιδέα μου;
  Σε λίγες ιστοσελίδες είδα αναφορά στη σημερινή μέρα και μάλιστα δυτερότριτο θέμα.
  Σαν να το ξέχασαν, σαν να το αποφεύγουν, σαν να είανι η τρέχουσα επικαιρότητα πιοα σημαντική…
  Ιδέα μου είναι;
  ευχαριστώ

 59. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Οι αληθινοί καραδεξιοί «πατριώτες» γιόρτασαν χθές την ‹σωστή» επέτειο.

 60. giorgos said

  #54# Εδώ το διάβασα https://erodotos.wordpress.com/2013/04/21/xounta-ergatiko-kinima/

 61. Πάνος με πεζά said

  @ 57 : Όχι, ήταν ψιλο-μούφα η ζάχαρη, τα φόρτωσαν και σ’ ένα φανταράκο που τον τρελλάνανε (δε θυμάμαι τώρα το όνομα), και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…

 62. Κουνελόγατος said

  Για τη ζάχαρη, κι εγώ ξέρω πως ήταν αυτό που ανακοινώθηκε, κάτι παραπάνω όμως θα ξέρει ο Νίκος… 🙂

  Όσον αφορά το περίφημο φύλλο της Αυγής, αλλού γράφει 20/4/1967, αλλού 21/4/1967 (αλλά δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει).

  Κάπου όμως διάβασα πριν χρόνια (που όμως γ@#$μτ;;;), πως αυτό είναι «μύθος», η αλήθεια είναι ότι υπήρχε μια -πως να το πω- εισήγηση κάποιου στελέχους του κόμματος, η οποία δε δημοσιεύτηκε ακριβώς.

  Ψάχνοντας, βρήκα και μια παλιά συνέντευξη της Κίττυ Αρσένη, που με μπέρδεψε περισσότερο:
  «Κίττυ Αρσένη: Ήμουνα στην Θεσσαλονίκη με έναν θίασο και είχαμε γυρίσει ξημερώματα στο ξενοδοχείο που μέναμε γύρω στις 5:00 η ώρα, γιατί είχαμε πάει στα μπουζούκια και διασκεδάζαμε, και γύρω στις 6:00, 6:30 μας ξύπνησε όλους ένας κεραυνός μέσα μας, δηλαδή γινήκαμε κομμάτια όλοι. Για μένα ήμουν απ’ αυτούς που επειδή δεν ήθελα δεν πίστευα ότι θα γινότανε δικτατορία. Διάβαζα εξάλλου την «Αυγή», που η Αυγή είχε βγει εκείνη την ημέρα με τον τίτλο «Γιατί δεν θα γίνει δικτατορία».».

  Μα είναι δυνατό να πρόλαβε να διαβάσει εφημερίδα -την Αυγή- τη στιγμή που υπήρχε ο στρατός στους δρόμους, πολύ περισσότερο στη Θεσσαλονίκη;

  Μάλλον πρέπει να γράψει και γι αυτό ο Νίκος, να δούμε τι θα πρωτοκάμει… 🙂

 63. Κουνελόγατος said

  61. Σωστά, μούφα ήταν, όμως αυτό -αν θυμάμαι καλά- ανακοινώθηκε, εννοείται πως ήταν ψέμματα. Τότε έκανε και την περίφημη αγόρευση στη Βουλή ο Ηλίας Ηλιού.

 64. sarant said

  57.61.62 Aυτό που θέλω να πω είναι ότι ναι, υπήρξε πλεκτάνη για δήθεν σαμποτάζ, αλλά στο αρχικό κατηγορητήριο και στον τύπο δεν έλεγαν ότι το σαμποτάζ έγινε με ζάχαρη. Για κάποιο περίεργο λόγο, η αναφορά των εφημερίδων στη ζάχαρη ήρθε εκ των (αρκετά) υστέρων και τώρα όλοι ξέρουν για την υπόθεση της ζάχαρης.

  58 Ο Ρένος ήταν φιλος με Μποστ και Μίκη.
  Και δεν ήταν χουντικός, άσχετο που συνεργάστηκε μαζί τους.

  60-62 Δεν αποκλείω το φύλλο της 21.4.67, αυτό που είχε τυπωθεί αλλά δεν κυκλοφόρησε, να είχε τέτοιον πρωτοσέλιδο τίτλο. Δεν το έχω δει. Άλλο φύλλο του Απριλίου 1967 δεν είχε τέτοιο πρωτοσέλιδο, αυτό λέω μόνο.

 65. Spiridione said

  Τελικά κυκλοφόρησε ή δεν κυκλοφόρησε το φύλλο της Αυγής της 21-4-1967; Γιατί οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Ο Μίκης πάντως (αν είναι σωστή η αναδημοσίευση) λέει ότι η Αυγή ήταν η μόνη εφημερίδα που πήγε σε όλα τα σπίτια την 21-4-1967 και αυτός την πήρε το πρωί και διάβασε το άρθρο του Άγγ. Διαμαντόπουλου «γιατί δεν θα γίνει δικτατορία».
  https://protovouliaeydap.wordpress.com/2010/08/10/%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%B7-21-%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-1967-%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B8%CE%B1-%CE%B3/

 66. Pedis said

  Τι καλά! Χρόνια πολλά στη Δημοcrashία!

 67. Κουνελόγατος said

  64α. Ε, λοιπόν αυτό δεν το ήξερα, δεν το έχω διαβάσει πουθενά. Πάλι μάθαμε κάτι χρήσιμο. 🙂

 68. Spiridione said

  Για το σαμποτάζ του Έβρου αναλυτικό άρθρο εδώ του Καλλιβρετάκη. , Η αναφορά σε ζάχαρη δεν ήταν και πολύ εκ των υστέρων, ξεκίνησε από δημοσίευμα του Ελληνικού Βορρά της 11-6-1965 και από εκεί ξεκίνησε ο μύθος (την ίδια ημέρα τα δημοσιεύτα της Ακροπέλως και του Εθνικού Κήρυκα που έφερναν στην επιφάνεια την υπόθεση δεν ανέφεραν τίποτα για ζάχαρη, όπως δεν πρόεκυψε κάτι τέτοιο από το πόρισμα και τις καταθέσεις.
  http://helios-eie.ekt.gr/EIE/handle/10442/8688

 69. Περί του πρωτοσέλιδου της Αυγής, δεν γνωρίζω.
  Γνωρίζω όμως περί τυπογραφείων και εφημερίδων.
  Οι πρωινές εφημερίδες, όπως η Αυγή, που τότε ήταν ολιγοσέλιδες και μεγάλου σχήματος, τυπώνονταν μέσα σε λίγες ώρες, πριν ακόμη ξημερώσει η μέρα κυκλοφορίας τους.
  Άρα αποκλείεται να διανεμήθηκαν εκείνο το πρωί, αφού τα τανκς και ο στρατός είχαν βγει αχάραγα…

 70. spiral architect said

  @64κλπ: Τα άρματα μάχης ήταν βενζινοκίνητα τότε;
  (γιατί σε βενζινοκίνητους κινητήρες με καρμπυρατέρ ξέρω ότι πιάνει το κόλπο με τη ζάχαρη)

 71. 70

  Σπειροειδή

  Ναι, βενζινοκίνητα, γαλλικά AMX-30, σαν κι αυτό που μπήκε στο πολυτεχνείο

  https://en.wikipedia.org/wiki/AMX-30

 72. 70, 71

  Ούπς! Λάθον! Δήζελ!

 73. 70, 71, 72

  Και ξαναλάθον, διότι τα γαλλικά ήρθαν το 1969

  In 1969, the Greek military junta agreed to procure a total of 190 AMX-30s and 14 AMX-30Ds, making Greece the first foreign nation to purchase the French tank.[113]

  Άρα ήταν αμερ’κάνικα, άρα όντως μπεζινοκίνητα.

 74. alexisphoto said

  @64
  Ευχαριστώ

 75. sarant said

  66 Ευτυχώς που οι περισσότεροι καταλαβαίνουμε τη διαφορά.

 76. cronopiusa said

  1. Η 21η Απριλίου 1967 – 2. Η «αναίμακτος»
  Από το βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη «Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού κράτους 1830 -1974»

 77. Στο τουήτερ

  https://twitter.com/hashtag/21aprilioufacts

  https://twitter.com/hashtag/21agr

 78. Pedis said

  # 75 – «66 Ευτυχώς που οι περισσότεροι καταλαβαίνουμε τη διαφορά.»
  Σύμφωνοι.

  Σαφέστατα! Υπάρχει διαφορά από το να κάνουν ό,τι θέλουν από τη μιά, κι από την άλλη να σε ρωτάνε πριν κάνουν το ίδιο, δηλ. ό,τι θέλουν.

  Ν’ αρχίσω τα παραδείγματα της σεβαστής λαικής βούλησης, χρονιάρα μέρα;

  Κούρεμα γουλί (στις δικτατορίες) με ισοδύναμα σε μπριγιαντίνη για τους φαλακρούς (στη δημοκρατία).

  «Με τσ’υγείες σας» (μας) που λέγε κι ο μπαρμπέρης.

 79. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ένας από το εκτελεστικό απόσπασμα ή Ο εκτελεστής/
  Σκηνοθεσία, Μάνος Ζαχαρίας 1968

 80. Γς said

  70, 71, 72, 73:

  Με κάρβουνο [και μπρικέτες] ήταν!

 81. Avonidas said

  #78. Σε παρακαλώ πολύ, τι πράγματα είναι αυτά; Ο λαός ήξερε τι ψήφιζε!

  …επίσης, ήξερε τι θα γινόταν έτσι και δεν ψήφιζε αυτό που ψήφισε.
  Θέλεις δηλαδή να βγεί η Δεξιά;! Αυτό θέλεις; 😛

  ΥΓ1. Θεός ο Μποστ! Και προσοχή σ’ αυτό το άτιμο το 2ο μισό του αλφαβήτου, το Μ, το Π, το Τ…

  ΥΓ2. Η πρώτη μου επαφή με το ΑΝΤΙ ήταν εκείνο το αμίμητο ειδικό τεύχος για τις εκλογές του ’77. Ειδικά η γελοιογραφία του οπισθόφυλλου, μας λες κι ήταν φτιαγμένη για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015…

 82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ηταν μεταξύ 2 και 3 μετά τα μεσάνυχτα της 21ης Απριλίου του 1967 όταν χτύπησε το τηλέφωνο στο σπίτι του Θεοδωράκη. Η Μαρία Μποσταντζόγλου, η γυναίκα του αείμνηστου Μπόστ, ήταν αυτή που πρώτη τον ειδοποίησε για το πραξικόπημα.» Της είχε τηλεφωνήσει ο Ρένος ο Αποστολίδης λέγοντας ότι βλέπει κίνηση τανκς στο Σύνταγμα και φοβάται για τη ζωή μου. Ετσι αφού έκανα τα απαραίτητα τηλέφωνα και είδα ότι ήταν όλα κομμένα, χαιρέτησα τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου και κατά τις τεσσερισήμισι με πέντε βγήκα μες τη νύχτα. Πράγματι βάδισα προς το σπίτι του πατέρα μου που καθόταν στη στροφή της Νέας Σμύρνης. Βρήκα τον πατέρα μου με τον αδελφό μου. Τους είπα ότι έγινε δικτατορία.
  http://www.mikis-crete.gr/highlights/337-mikis-theodorakis

 83. Avonidas said

  #81.
  * μα λες

 84. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Να παρατηρήσω-μια και δεν το έκανε άλλος ήδη- την τυπικά μποστική λάθος ναζιστική σβάστικα. Αριστερόστροφη (στρέφει τα κοίλα ναριστερά), ενώ η χιτλερική είναι δεξιόστροφη.

 85. Avonidas said

  «Ευτυχώς που οι περισσότεροι καταλαβαίνουμε τη διαφορά.»

  Η διαφορά είναι ότι κάποτε υπήρχαν ψηφοφόροι και πολιτικοί αποφασισμένοι να χαράξουν ανεξάρτητη πορεία. Η διαφορά είναι ότι τέτοιες πολιτικές δυνάμεις δεν ήταν εύκολο να χειραγωγηθούν με τα συνηθισμένα εργαλεία της δημοκρατίας (προπαγάνδα, κινδυνολογία, εκβιαστικά διλήμματα, επίκληση στην τσέπη μας, επίκληση στην κατσίκα του γείτονα), και επομένως η μόνη εναλλακτική ήταν η βίαιη καταστολή τους. Η διαφορά είναι ότι κάποτε οι σκλάβοι πράγματι μόνο τις αλυσίδες τους είχαν να χάσουν.

 86. cronopiusa said

 87. cronopiusa said

 88. sarant said

  82 Α μπράβο, κάτι τέτοιο είχα διαβάσει κι εγώ.

 89. Άνθιμος σε πρώτο πλάνο, Χριστόδουλας (ΜΑΓΑΡΙCΤΟC! ) στο βάθος, δεξιά (πάντα!)

 90. Κι επειδή εδώ ΣαρλιΕμπντολογούμε…

 91. Avonidas said

  #90. Επιτέλους κατάλαβα την έκφραση «μια μάντρα @@» 😐

 92. Γς said

  91:

  μια μάντρα πέρδικες

 93. Avonidas said

  #92. The famous gRAUS

 94. Earion said

  Αυτή η ιδέα του Μποστ με τα γράμματα, με συγχωρείτε, μου φαίνεται χαζή. Δεν είμαστε με τα καλά μας να το συζητάμε. Δηλαδή τι; Να κοιτάμε τα επώνυμα των κυβερνητών μας; Τσίπρας, Παπάς, Φλαμπουράρης, Σταθάκης, Τσακαλώτος, Πολάκης, Φωτίου, Χριστοδουλοπούλου, και πάει λέγοντας;

 95. Avonidas said

  #94. Συ είπας…

 96. Ιάκωβος said

  Θα έπρεπε να αναφέρουμε ότι το πρώτο Αντί είχε δημοσιεύσει και τη συνεντευξη, που ο αδερφός του Μίκη είχε πάρει από τον Μιχάλη Κατσαρό, με την ευκαιρία της δεύτερης έκδοσης των Σαδδουκαίων, για την οποία ο ίδιος ο Γιάννης Θεοδωράκης είχε πιέσει και τον εκδότη και τον ποιητή.

  Ο τίτλος ήταν η Επάνοδος του ποιητή (στη σελ. 51 του

  http://pandemos.panteion.gr/getfile.php?uri=http://localhost:8080/fedora/objects/iid:16333/datastreams/PDF1/content&mimetype=application%2Fpdf&filename=anti1_1972.pdf )

  και έγινε η αφορμή ακριβώς γι αυτό, δηλαδή την επάνοδο του ποιητή μετά από το άγριο θάψιμο που του είχε κάνει η κομματική αριστερά επί 20 χρόνια. Τότε τον γνώρισαν και οι νέοι της εποχής, που τον αγνοούσαν και που μετά τη χούντα άρχισαν να τον διαβάζουν και να τον θαυμάζουν. Όχι όλοι βέβαια. Κυρίως οι Ρηγάδες. Οι τροτσκιστές είχαν προηγηθεί. Οι κνίτες άργησαν κάποια χρόνια 🙂 .Τώρα με την αναστήλωση της εικόνας του Στάλιν δεν ξέρω τι λένε.

 97. Γς said

  93:

  http://www.slang.gr/definition/20269-klase-mas-mia-mantra-perdikes

  http://caktos.blogspot.gr/2013/03/blog-post_2007.html

 98. Ιάκωβος said

  Ο Μίκης κρυβόταν στο σπίτι της Ρηνιώς Παπανικόλα. Τον είχε βάλει σε ένα ευρύχωρο πατάρι και σαν πράξη μελοδραματικής αυτοθυσίας του έδωσε να βάλει πάνω στο στρώμα μια ακριβή γούνα μινκ που είχε από τη μάνα της. Αργότερα είχε γίνει έξαλλη όταν ο Μίκης περιγράφοντας την περιπέτειά του είπε στο δημοσιογράφο οτι κοιμόταν πάνω σε …προβιά.

  Έχουν πλάκα καμιά φορά ο ιστορίες αυτές ταραγμένων εποχών, που βγαίνει ο χαρακτήρας των ανθρώπων. Η ίδια η Παπανικόλα, βρέθηκε στη Μπουμπουλίνας επειδή συμμετείχε στην αντίσταση, είχανε βάλει ένα Ούχερ σε οικοδομή στο κέντρο της Αθήνας που ανέκρουε Θεοδωράκη και την πιάσανε. Δεν την πείραξε ούτε η φυλακή ούτε τίποτα. Έλεγε -Ακούς εκεί να το κάνει ο Λάμπρου αυτό σε μένα, να με βάλει στο ίδιο κελί με τη μάνα μου. Και πήγε και παραπονέθηκε για να της αλλάξουν κελί.

 99. 98β

  ψυχολογικό βασανιστήριο!

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  94.>>η ιδέα του Μποστ με τα γράμματα
  Μα θαρρώ το έβαλε ξέροντας για ποιους ήθελε να αναφερθεί και ταίριαζε …γάντι η «θεωρία» των τελευταίων γραμμάτων 🙂
  Το Π του Π»δόπουλου ,που ήταν βέβαια το κυρίως θέμα,το καμουφλάρισε με Περόν και Πάγκαλο.

 101. Κουνελόγατος said

  Στο βιβλίο του Παύλου Πετρίδη με τίτλο «ο πολιτικός Θεοδωράκης» γράφει στη σελίδα 136: «… σύμφωνα με μαρτυρία του Γρ. Φαράκου: στις 21 Απριλίου η Αυγή, που επρόκειτο να κυκλοφορήσει, είχε άρθρο που εξηγούσε γιατί δε μπορεί να γίνει πραξικόπημα».
  Ώστε μαρτυρία του Φαράκου… Θα βρω και άλλα (ελπίζω).

 102. Κουνελόγατος said

  Εδώ δε γράφει για το τηλεφώνημα στο σπίτι του, θα ψάξω αλλού.

 103. Triant said

  @94

  Ενώ ο Βαρουφάκης, the pool.

 104. Κουνελόγατος said

  Συνεχίζω:
  Στην ας πούμε αυτοβιογραφία του με τίτλο «οι δρόμοι του Αρχάγγελου», στον τόμο 5 (σελίδα 133), γράφει (μεταφέρω με συντομία):
  1) Το βράδυ της 20ης προς 21η Απριλίου, οργάνωσαν συνεδρίαση της Σπουδάζουσας των Λαμπράκηδων, όπου εξήγησαν για ποιους ακριβώς λόγους δεν πρόκειται να έρθει η Χούντα κλπκλπκλπ….
  2) Στο φύλλο της Αυγής της 21ης Απριλίου ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ, υπήρχε το πρώτο από δυο άρθρα κλπκλπκλπ…

 105. sarant said

  94 Και να σκεφτείς ότι εκδιώχθηκαν-αποχώρησαν από την κυβέρνηση/το κόμμα πολλοί εκπρόσωποι των πρώτων 12 γραμμάτων: Βαρουφάκης, ΖΚ, Λαφαζάνης, Ησυχος, Λεουτσάκος, Ζερδελής, Βαλαβάνη, Λαπαβίτσας.
  Τίποτα δεν είναι τυχαίο, όλα τα είχε προβλέψει ο Μποστ.

 106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  104. Κούνι >> » Οι δρόμοι του Αρχάγγελου»

  1ος Τόμος,σελ.623-629

 107. 105

  Ναι αλλά ο Καμμένος (στα πρώτα 12) έδιωξε το Νικολόπουλα (τελευταία 12). Είναι ή δεν είναι ανίερη αυτή η συμμαχία; Ε;

 108. 101, 104

  Κούνελε, σόρρυ αλλά εγώ το μακαρίτη το Φαράκο δεν τον εμπιστεύουμαι ως αφηγητή της Ιστορίας. Έχω την αίσθηση πως με τις κατά καιρούς αφηγήσεις του έβγαζε από την πλάτη του χαλίκια και φόρτωνε πέτρες στους άλλους.

  Αλλά, θα μου πεις, όλοι έτσι δεν κάμνουν; 😦

 109. ΣΠ said

  Ο Μποστ κάνει ένα λάθος με τα γράμματα. Βάζει το Μ στα 12 τελευταία. Όμως το Μ, όντας το δωδέκατο γράμμα, ανήκει (έστω οριακά) στα 12 πρώτα. Μήπως ο Μουσολίνι ήταν οριακά δικτάτορας;

 110. Avonidas said

  #109. Κι ο Μποστ από Μ αρχίζει. Μάλιστα, έχει και διπλή δόση, καθώς ήταν Μέντης Μποσταντζόγλου.

  Ομόζυγη τάση προς τη δικτατορία, δηλαδή…

 111. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 112. Avonidas said

  #105. Με τον Βαρουφάκη έχουμε πρόβλημα, καθώς τις περισσότερες φορές τον γράφανε είτε Μπαρουφάκη είτε, λατινιστί, Varoufakis. Είναι ένα θέμα αυτό με το λατινικό αλφάβητο.

  Ο Στάλιν, πάλι, πρέπει να πάει με το κυριλλικό, νομίζω. Έτσι είναι το σωστό.

 113. gpoint said

  # 62

  απ’ όσα θυμάμαι λογικό μου φαίνεται η Αυγή να κυκλοφόρησε την 21/4 στην Θεσ/νίκη και πιθανόν στην επαρχία αλλά όχι στην Αθήνα. Τότε οι πρωινές για να είναι πρωινές στην θεσ/νίκη κι αλλοά τυπωνότουσαν πριν από τις 12 το βράδυ της προηγούμενης. Μπορεί λοιπόν να έφτασαν Θεσ/νίκη και να μοιράστηκαν πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος.
  Κάπως έτσι γινότανε και με τις μόνες πρωίνές της Δευτέρας, τις αθλητικές εφημερίδες, που βγαίνανε στα πόστα της Ομόνοιας κατά τις 12 τοβράδυ της Κυριακή;. Είπαμε ποδόσφαιρο και πολιτική την ίδια βαρύτητα έχουν αλλά όχι την ίδια σοβαρότητα

 114. Γς said

  21 Απριλίου 1967

  και

  δεν ξεχνώ

 115. Avonidas said

  #115. Ούτε εγώ ξεχνώ:

 116. Σκύλε (43), ο Τσαρούχης γεννήθηκε το 1910. Κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν είπε πριν από το 1972 τη γνωστή φράση που του αποδίδεται και την οποία καταφανώς παρωδεί εδώ ο Μποστ.

 117. 117

  Ναι, Άγγελε, το ξέρω. Αλλά αυτή η φράση μοιάζει να έχει κάτι από τον αέρα των έιτιζ, όταν πολλοί δήλωναν αντιστασιακοί κλπ κλπ

 118. Γς said

  117:

  Αγγελε, η πατρότητα της διάσημης φράσης «Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις», που αποδίδεται στον Γιάννη Τσαρούχη, ανήκει στον Τζαβαλά Καρούσο, σύμφωνα με παραδοχή του ίδιου του Τσαρούχη, ο οποίος ανέφερε ότι απλά τη διέδωσε, όπως ο Απόστολος Παύλος τον Χριστιανισμό

  http://www.sansimera.gr/biographies/760

  Κι ο Καρούσος πέθανε το 1969

 119. Αυτό το έχομε δει;

  Η δημοκρατία φταίει. Φόραγε μίνι και τους προκαλούσε!

 120. sarant said

  107 Άσε που έδιωξε (από την κυβέρνηση) και τον ξάδερφο Καμμένο 🙂

  109 Καλά λες, δεν το είχα προσέξει.

 121. Κουνελόγατος said

  106. Έλειψα για λίγο, πήγα τον Γάτο αεροδρόμιο, πετάει τώρα για Σητεία… 🙂
  Δυστυχώς;;; έχω παλαιότερη έκδοση (πριν το 1995), οπότε ψάχνω ακόμη. Που θα πάει; Θα θυμηθώ.

 122. Κουνελόγατος said

  108. Σκύλε αν το προσέξεις καλύτερα (και με λίγη φαντασία) συμφωνούμε, γι αυτό το έγραψα έτσι… 🙂

 123. Νίκος Κ. said

  Γιάννης Νεγρεπόντης, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Μικροαστικά. Μια πρώιμη μουσική άνοιξη μέσα στη χούντα. Τα νέα ρεύματα της τότε ελληνικής κοινωνίας (που δύσκολα τα αποκρυπτογραφεί κανείς στην ώρα τους).

 124. Ηλίας said

  120 @ Σκύλος

  … εδώ το ανθυποσίχαμα , ο μπόου γκντάνοουζ , είπε πως φταίνε οι « Πολυτεχνείοι » γιά την εισβολή στην Κύπρο .

  https://www.google.gr/search?q=%CF%84%CE%BF+%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF+%CF%86%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%B5%CE%B9+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%BF+%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%B3%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82&gws_rd=cr,ssl&ei=lwEZV_D2Aubp6ASY87eQBA

  Εντάξει . Το ατερμάτιστο .

 125. Ευχαριστώ, Γς. Δεν το ήξερα. Επιβεβαιώνεται όμως ότι η φράση είναι αρκετά παλιότερη από ό,τι θα νόμιζε ο Σκύλος.

 126. Pedis said

  # 120 – Παίρνει τα μέτρα της, πλέον, η δημοκρατία για να μη δίνει δικαιώματα για δικτατορία.

  Αρχειοθετείται η υπόθεση του ρατσιστικού πογκρόμ – “Άγνωστοι” οι δράστες
  https://www.kar.org.gr/2016/04/21/archiothetite-i-ypothesi-tou-ratsistikou-pogkrom-agnosti-i-drastes/

 127. 125

  Ηλία, σιχαίνομαι τα σκατά αλλά ως σκύλος τα σκαλίζω πού και πού…

  Πρόσφατα, το μπογδανοκόφινο είπε πως ο σγός Τσολάκογλου ήταν ένας γενναίος στρατιώτης, που αφού πολέμησε λυσσαλέα, παρέδωσε τη χώρα για να γλιτώσουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές ζωές.
  Αν δεν τα λέει για να προκαλέσει θόρυβο γύρω από το όνομά του, τότε τα λέει διότι είναι απλά ηλίθιο!

 128. Spiridione said

  Να πω και μια ιστορία του πατέρα μου από τη Χούντα, που τη λέει πάντα σε οικογενειακές συγκεντρώσεις κλπ, η οποία έχει κάποια σχέση και με τα γλωσσολογικά που συζητάγαμε στο άλλο νήμα, με τα β-γ-δ: Ο πατέρας μου, χωρίς να έχει καμία σχέση με αντιδικτατορικές οργανώσεις κλπ, έφτασε να βρεθεί στην ΕΣΑ και να γνωρίσει τους Μάλλιο, Μπάμπαλη και λοιπές προσωπικότητες. Τι είχε συμβεί; Επειδή έκανε παρέα με κάποιους ανθρώπους που θεωρούνταν ύποπτοι, τον είχαν υπό παρακολούθηση. Κάποια στιγμή, λέει σε κάποιον φίλο του «πάω να πάρω ένα κιλό βόπες», εννοώντας γόπες, όπως τις λένε στην Κέρκυρα απ’ όπου κατάγεται. Ο πράχτορας άκουσε βόμπες ή βόμβες και πάει και τον συλλαμβάνει αμέσως! Τουλάχιστον έτσι μας διηγείται την ιστορία της σύλληψής του.

 129. Μαρία said

  129
  Χα, χα, αυτό θυμίζει τον αναλφάβητο Σλαβομακεδόνα που προδικτατορικά δούλευε σε ασβεσταριό και μετέφερε ένα κομμάτι ασβέστη τυλιγμένο στην Αυγή. Στον μπάτσο που τον μπουζούριασε επέμενε οτι δεν ασχολείται με πολιτικά, δουλεύει στο koma (=χώμα).

 130. Ριβαλντίνιο said

  @ 128 Σκύλος
  Κάτσε σε αυτό με τον Τσολάκογλου πού διαφωνείς ;

  Να ξέρεις ότι Τσολάκογλου και Ράλλης δεν καταδικάστηκαν στην πραγματικότητα γι’αυτά που οι περισσότεροι νομίζουν αλλά για την αντιβασιλική (και συνεπώς αντισυμμαχική) τους στάση κατά την κατοχή.

  Τσολάκογλου – Απρίλιος 1941 :

  Οι υπεύθυνοι της εθνικής συμφοράς έφυγαν από τας Αθήνας και εγκατέλειψαν το πάτριον έδαφος.(..) Κυβέρνησιν που ετράπη εις φυγήν ουδέν δικαίωμα έχει να απαιτεί από τον Ελληνικόν Λαόν θυσίας (…)Εφεξής δε μακράν παντός ξένου συμφέροντος και οδηγούμενοι απλώς και μόνον από το ακραιφνές Ελληνικόν συμφέρον (…)

  Ράλλης Απρίλιος 1943 :

  Ο Ελληνικός Λαός γνωρίζει , ότι η εις την Πατρίδα μας ενσκήψασα θύελλα είναι δυστυχώς έργον εκείνων, οι οποίοι επιλήσμονες γενόμενοι των ιερών των υποχρεώσεων, επέβαλον εις την ελευθέραν Χώραν μας εν τυραννικόν καθεστώς, το οποίον απερισκέπτως ήγαγεν ημάς εις την δύνην του πολέμου, ενώ ηδύνατο η μικρά Ελλάς δια σόφρωνος και νουνεχούς διακυβερνήσεως να παραμείνη εκτός αυτής.

 131. giorgos said

  Κι’ γώ γιά τόν Τσολάκογλου άλλαξα γνώμη , διαβάζοντας καί μαθαίνοντας κάποια πράγματα όπως εδώ
  http://www.iefimerida.gr/news/44914/%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CE%B4%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%AE%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BF-%CF%84%CF%83%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CF%85

 132. giorgos said

  Καί εδώ http://katotokerdos.blogspot.gr/2011/10/blog-post_27.html

 133. Γιάννης Ιατρού said

 134. Ριβαλντίνιο said

  @ Giorgos
  Ο Τσολάκογλου πέτυχε την πρώτη μας επιθετική νίκη στο μέτωπο της Κορυτσάς στον Ελληνοϊταλικό. Του έλεγαν από το επιτελείο να παίξει άμυνα 4-2-4, αλλά αυτός πέρασε αυτοβούλως σε επίθεση 4-3-3 με το Γ Σώμα.
  Ο δε Κατσιμήτρος που πέτυχε την πρώτη μας αμυντική νίκη ήταν υπουργός του Τσολάκογλου .

 135. Stella said

  Σχόλιο 105 Sarant «Και να σκεφτείς ότι εκδιώχθηκαν-αποχώρησαν από την κυβέρνηση/το κόμμα πολλοί εκπρόσωποι των πρώτων 12 γραμμάτων…»
  Σωστά. Η αρχή είχε γίνει με τον Αλαβάνο!

 136. spiral architect said

  [Άσχετο mode on]

  2016. Η μεγάλη έξοδος: Prince Dead at 57

  (γαμημένη χρονιά σε όλα της) 😦

  [Άσχετο mode off]

 137. Pedis said

  # 131 – Δεν υπάρχει τίποτα το καινούριο σε αυτό. Οι φασίστες λ.χ. χρησιμοποιούν την ίδια επιχειρηματολογία για τη φασιστοχιτλερική τους κυβέρνηση στο Σαλό (βλ. την επίσημη καταγραφή του επιχειρήματος στο έργο του ακαδημαικού Ντε Φελίτσε που επιχείρησε να αποκαταστήσει τους φασίστες, βαπτίζοντας τους μαζί με τους παρτιζάνους, όλους πατριώτες).

  Οι Πεταινικοί με τον ίδιο τρόπο δικαιολογήθηκαν.

  Δεν το ανακάλυψε ο Μπογδάνος (σιγά!) αλλά ο σκοπός είναι … να εκστασιαστεί από την αποκάλυψη ο … Ριβαλντίνιο, ας πούμε, ώστε να αναζητήσει, λέμε τώρα, τη βασιμότητα της … χώνοντας τη μύτη του εκεί που ο Σκύλος, λόγω σκυλίσιας συνήθειας, χώνει τη μουσούδα του και βγάζει τα σκατά στη φόρα μαζί με κείνους που τα δικαιολογούν πιάνοντάς τους από το αυτί και, για λόγους δημόσιας υγείας, τραβώντας τους έξω με την τσιμπιδά. Σωστά, Σκύλε;

  Πρόκειται για επιχείρημα με ιδιότητα «παγκόσμιας σταθεράς» όλων των καθαρμάτων: λόγοι ανωτέρας βίας και πράξη αυτοθυσίας για το καλό της πατρίδας.

 138. giorgos said

  #135# Ναί μωρέ τελικά έχουμε φάει πολύ παραμύθι από τούς λεγόμενους «ίστορικούς» Μας έχουνε τρελάνει . Εμένα τό συμπέρασμα μου είναι ότι μεγαλύτερη ζημιά έκαναν στήν Ελλάδα οί Αγγλοι παρά οί Γερμανοί .

 139. Κουνελόγατος said

  Τότε αυτοί που αμύνονται-πολεμούν μέχρι εσχάτων είναι προδότες, διότι δε λογαριάζουν τη ζωή των φαντάρων, ώστε να συνθηκολογήσουν. Τώρα κατάλαβα γιατί κανείς δε θέλει να θυμόμαστε το Στάλινγκραντ. Βλάκες ήταν, έπρεπε να παραδοθούν.

 140. Κουνελόγατος said

  139. Ωπ, αυτή ήταν η γραμμή του Άρη. Εντάξει, προβοκάρω, μη δω τίποτα σεντόνια.

 141. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Ο Αυτοκράτορας δεν θα έπρεπε να βρίσκεται με τα άλλα αποβράσματα στη γελοιογραφία του Μποστ…

  Αλλάζοντας θέμα, τουλάχιστον από σήμερα θα έχουμε να θυμόμαστε την 21η Απριλίου για κάτι άλλο

 142. Spiridione said

  130. Καλό κι αυτό.

 143. Ριβαλντίνιο said

  @ 138 Pedis
  Τι με πειράζεις βρε άνθρωπε ; Σε ενοχλώ εγώ ; Εσύ γιατί με ενοχλείς ; 😦 😦 😦

  @ 139 Giorgos
  Και στους δύο παγκοσμίους πολέμους κάναμε καλές επιλογές , διαλέξαμε σωστά, βρεθήκαμε με τους νικητές και είχαμε και οφέλη (Δυτ.Θράκη, Δωδεκάνησα). Αυτό πρέπει να είναι και ο οδηγός μας στο μέλλον : οι σωστές επιλογές που θα μας οδηγούν στο πλευρό των νικητών.

  @ 140 Κουνελόγατος
  Ο Πάουλους όταν είδε ότι όλα είχαν κριθεί παραδόθηκε και καλά έκανε.

 144. Γς said

  144:

  >παραδόθηκε και καλά έκανε.

  Και μια διαφήμιση τράπεζας:

  Γιγαντοαφίσες με το χάρτη του Χιούστον και τα υποκαταστήματα της τράπεζας στην περιφέρεια της πόλης.

  «Παραδοθείτε! Είστε κυκλωμένοι!»

 145. Κουνελόγατος said

  Ο Τσολάκογλου όμως έγινε και πρωθυπουργός, δεν παραδόθηκε μόνο. Τώρα εκ του ασφαλούς, να γράφω τι θεωρώ σωστό, δε λέει. Πάντως, θαυμάζω άλλους… όχι αυτόν.

 146. Ριβαλντίνιο said

  Καλά έκανε και έγινε πρωθυπουργός και προστάτευσε ότι κατάφερε να προστατεύσει (προστασία από τον βουλγαρικό επεκτατισμό, προστασία από τα αντίποινα όσο τα κατάφερε, κυνήγι στους μαυραγορίτες, δεν θυμάμαι αν έσωσε και Εβραίους). Και πολλά διακεκριμένα πολιτικά πρόσωπα επιδοκίμσαν σιωπηλά ή φανερά τις πρωτοβουλίες του . Από το να αναλάμβαναν απευθείας οι Γερμανοί και να έκαναν ότι γούσταραν καλύτερα αυτός.
  Και ο Κατσιμήτρος που του έλεγαν από το γενικό επιτελείο να υποχωρήσει για στρατηγικούς λόγους , αλλά αυτός για λόγους ηθικού των Ηπειρωτών στρατιωτών του έμεινε εκεί μπάστακας και τελικά απέκρουσε τους Ιταλούς, ανέλαβε κατοχικός υπουργός. Τι έγινε ρε γαμώτο ; Όλοι ξαφνικά από ήρωες έγιναν προδότες ;

  Πάντως, θαυμάζω άλλους… όχι αυτόν.

  Y.Γ. Και εγώ ! Τον Θεμιστοκλή, τον Δημάρατο, τον Αλκιβιάδη… 🙂

 147. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  122. Κοπάνα μια μέρα; Δεν είναι νωρίς για Σητεία; 🙂

  Καήκαμε πάλι δυτικότερα (της Σητείας)
  http://www.hxonews.gr/

 148. Pedis said

  Με πειράζει η μπόχα που απελευθερώνεται από το σκάλισμα το Σκύλου μέσα στα σκατά. Και δεν εννοώ τον Μπογδάνο ο οποίος, τουλάχιστον, δεν κρύβει ότι συστηματικά υπερασπίζεται, επί πληρωμή, τα καθάρματα.

 149. Γς said

  Τσολάκογλου.
  [Τα Απομνημονεύματά του εδώ]

  Οχι όμως να πάρουμε φόρα τώρα κι όποιον πάρει ο χάρος

  http://ekorinthos.gr/2015/08/11/tsolakogloy-tsipras-mia-endiaferoysa-sygkrisi-arthro-toy-d-boyzoynara/

 150. Ριβαλντίνιο said

  Και ποιον εννοείς ; Και τι εννοείς ; Μίλα ξεκάθαρα ! Με θεωρείς φιλοχιτλερικό ; Ναζί ; ΧΑτη ; Πες ρε παιδί μου για να προσπαθήσω να σου αποδείξω ότι δεν είμαι !

  Εγώ π.χ. θεωρώ ότι είσαι ένα κνιτομποτάκι – κομματόσκυλο. 🙂 🙂 🙂

 151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο αρχηγός του Ελληνικού Στρατού, αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, σε τηλεγράφημά του προς το Τμήμα Στρατιάς Ηπείρου, κατήγγειλε την πρωτοβουλία του Τσολάκογλου ως αντίθετη προς τα συμφέροντα της πατρίδας, διέταξε την αντικατάσταση του Τσολάκογλου και αγώνα «μέχρι εσχάτου ορίου δυνατοτήτων». Ήταν όμως ήδη αργά.
  Την επόμενη ημέρα (21 Απριλίου) στην Λάρισα, ο Τσολάκογλου, «υπό το κράτος βίας», υπέγραψε ως διοικητής της Ελληνικής Στρατιάς Ηπείρου και Μακεδονίας την άνευ όρων παράδοση του Ελληνικού Στρατού στους Γερμανούς. Εκ μέρους των Γερμανών, το πρωτόκολλο της παράδοσης συνυπέγραψε ο αρχηγός των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, στρατηγός φον Γκράιφφενμπεργκ (von Greinffenberg).
  Στις 23 Απριλίου, ο Τσολάκογλου αναγκάσθηκε να υπογράψει στην Θεσσαλονίκη και τρίτο πρωτόκολλο με τον Γερμανό στρατηγό Άλφρεντ Γιοντλ (Alfred Jodl) και τον Ιταλό στρατηγό Αλμπέρτο Φερρέρο (Alberto Ferrero), για να ικανοποιηθεί και το γόητρο των Ιταλών.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A4%CF%83%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%BB%CE%BF%CF%85

 152. gryphon said

  Εκτος απο ταπροσωπικα του ο Πρινς ειχε γραψει ωραια απλα τραγουδακια και για αλλους η μαλλον αλλες

 153. sarant said

  129: Ωραία ιστορία αυτή!

  136: Μη σου πω και για τον Κουβέλη!

 154. Γιάννης Ιατρού said

  148: ΕΦΗ ..Καήκαμε πάλι δυτικότερα (της Σητείας)..

  Δεν έχει μείνει ούτε κουνέλι σου λέω!

 155. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  144 – «οι σωστές επιλογές που θα μας οδηγούν στο πλευρό των νικητών.» Aν κρίνουμε από τους ηττημένους Γερμανούς, μαλλον μαλάκες πιαστήκαμε.

 156. gpoint said

  # 152

  Εφη είσαι σίγουρη ; γιατί εγώ ξέρω πως όταν τελευταία στιγμή ζήτησαν από τον Παπάγο να αναλάβει αυτός αρνήθηκε λέγοντας πως ο ελληνικός στρατός είναι ένα πτώμα, δεν χρειάζεται στρατηγό αλλά παπά.
  Ο Τσολάκογλου καλά έκανε και παραδόθηκε πριν τον κυκλώσουν τον στρατό στην Ηπειρο οι Γερμανοί από κάτω αφού δεν εύρισκαν καμμιά αντίσταση στην προέλασή τους, γλυτωσε τους στρατιώτες του από πολύ χειρότερες καταστάσεις

 157. Γς said

  148:

  > Κοπάνα μια μέρα;

  Διαβάζω σε ένα ημερολόγιο [και αντιγράφω στη ζούλα]:

  Η Κοπάνα

  Αγαπημένο μου ημερολόγιο, ποιος ήταν μαθητής και δεν σκέφτηκε ή δεν έκανε κοπάνα;
  Είναι φαίνεται παγκόσμιο φαινόμενο.

  Ετσι κι εγώ με τη φίλη μου Ναμπέρα το σκάσαμε απ το σχολείο μια μέρα και τραβήξαμε προς το άγνωστο, σε δρόμους που πρώτη φορά περπατούσαμε. Χαιρόμασταν τη δροσούλα του δάσους τα κελαϊδίσματα των πουλιών, τις κραυγές των πιθήκων.
  Και ξαφνικά να μπροστά μας ένα ποτάμι, μεγάλο και φουσκωτό. Μας έκοψε τη φόρα. Μας χάλασε τη διάθεση για περιπέτεια.
  Και δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Δεν θέλαμε να τελειώσει έτσι άδοξα η πρώτη μας κοπάνα.

  Κι έτσι χωρίς να το πολυσκεφτούμε πήραμε την απόφαση να το νικήσουμε που μας έκοβε το δρόμο.
  Αλλά πώς να περάσουμε απέναντι, που δεν ξέραμε κολύμπι και ούτε είχαμε δει ποτέ κανέναν να κολυμπάει.
  Η Ναμπέρα φοβόταν και για να την ενθαρρύνω μπήκα πρώτη στο νερό. Και καλά στην άκρη, που το νερό ήταν μέχρι τα γόνατα μετά άρχισε να μας σπρώχνει η ορμή του νερού και ξαφνικά μας έριξε κάτω. Θυμάμαι την Ναμπέρα να με κοιτάει με γουρλωμένα φοβισμένα μάτια. Να τρέμει σαν ψάρι χωρίς να κάνει κάτι. Τι να έκανε η καημένη. Μικρή ήταν και αυτή!
  Και εκεί είναι που τα χρειαστήκαμε. Προσπαθούσαμε να σηκωθούμε αλλά ήταν αδύνατο. Το νερό μας παρέσυρε μακριά και ήταν έτοιμο να μας καταπιεί.

  Απεγνωσμένα άπλωνα τα χέρια μου μέσα στα αφρισμένα νερά για να κρατηθώ από κάπου. Μάταια όμως.
  Είχα μετανιώσει αλλά ήταν ήδη αργά για ένα θαύμα. Κι όμως έγινε. Τα χέρια μου ακούμπησαν σε κάτι κλαδιά. Προσπάθησα να κρατηθώ απ αυτά, αλλά γλιστρούσαν μέσα από τα χέρια μου. Και προσπαθούσα πάλι και πάλι μέχρι που ένοιωσα ότι κι αυτά προσπαθούσαν να με πιάσουν, να με συγκρατήσουν, να σταματήσουν την ξέφρενη πορεία μου στο άγριο ποτάμι.

  Κι όταν πιασμένη χέρι χέρι με τους πάπυρους του ποταμού προσπάθησα να πατήσω στα πόδια μου, είδα ότι το ποτάμι ήταν πολύ βαθύ κει πέρα. Ετσι από κοτσάνι σε κοτσάνι των παπύρων και τα κλαδιά των άλλων δέντρων προσπάθησα να φτάσω στην όχθη.
  Κι ήταν τα φυτά σαν να με αγκάλιαζαν και να με έσφιγγαν σον κόρφο τους για να με σώσουν.

  Δεν θυμάμαι πως τα κατάφερε κι η Ναμπέρα να γλυτώσει τελικά.
  Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι περπατώντας στο γυρισμό οι ποδιές στέγνωσαν κάπως. Φθάνοντας στο σπίτι, μπήκα από τη πίσω πόρτα και έπεσα κατευθείαν στο κρεβάτι χωρίς να φάω εκείνη την ημέρα απολύτως τίποτα, αλλά ούτε νερό!

  Κάνεις δεν έμαθε ποτέ τίποτα από τότε για το συμβάν, γιατί καμιά μας δεν τόλμησε να μιλήσει για αυτό. Εσύ είσαι ημερολόγιο που το μαθαίνεις πρώτος. Μετά τόσα χρόνια!

 158. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  157. Από το λινκ της βίκης τα αντέγραψα.

  Απόψε είδα την ταινία του Μιχάλκοφ, Ψεύτης Ήλιος 2 -Έξοδος. Εκεί,στις επικές μάχες του ’41,΄42 κανείς δεν κάνει πίσω, δεν παραδίδεται. Τα γερμανικά τανκς έλιωσαν μέσα σε 20 λεπτά τους 240 επίλεκτους στρατιώτες του Κρεμλίνου που πήγαν κατ΄εντολήν του Στάλιν να συμπολεμήσουν πάνω στο ζόρι με μια στρατιά πρώην κρατούμενων.

 159. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  158. Ωραίο,αλλά πού εκτυλίσσεται; κάπου στην Αφρική;

 160. 131

  Ρίβα, σε θεωρώ καλόγουστο άνθρωπα.

  Ωραία, ο Τσολάκογλου «έσωσε» κόσμο. Κι ο Πεταίν το ίδιο; Κι ο Κουίσλινγκ επίσης;
  Όχι, φίλος! Λιγούρια της Εξουσία ήτανε!

  Κι ο ΝτεΓκώλ γούσταρε εξουσία. Και την διαπραγματεύθηκε ρεαλιστικά. Αντιστάθηκε, έστω και με ξένα κόλλυβα, κάπως!
  Κι έκανε και τα στραβά μάτια όταν σαμποτάρανε τον πολωνό στρατηγό Σικόρσκυ στο Γιβραλτάρ, λένε…

 161. Και, αγάπες μου γλυκές, μην βάζετε λινκ από το Iefimerida.gr.

  ΟΚ, εγώ σκύλος είμαι και δεν με πειράζει να μυρίζω σκατούλες. Αλλά όχι και του Ράπτη, ρε γμτ!

 162. cronopiusa said

  Δήλωση Σεφέρη εναντίον της Χούντας

 163. Παναγιώτης Κ. said

  Όποιοι έχετε τελειώσει το Μαθηματικό Αθήνας γνωρίζατε ότι ο Μάλλιος που μας έκανε Διαφορική Γεωμετρία στο Δ΄ έτος ήταν αδερφός του γνωστού Μάλλιου της Ασφάλειας και εκτελεσμένου από την 17Ν;
  Εγώ το πληροφορήθηκα πριν δυό-τρία χρόνια και μένω με την απορία γιατί αυτό το πράγμα ήταν άγνωστο σε μένα.
  Και να πεις ότι δεν διάβαζα εφημερίδες και περιοδικά ή δεν έπαιρνα μέρος στις γενικές συνελεύσεις;

 164. Γς said

  160:

  Ναι, στην Αφρική.

  Κι άλλη μια σελίδα:

  Το φίδι.

  Ημερολόγιό μου, είναι τόσο εύφορη η γη και τόσο άφθονες οι βροχές εκεί κάτω, που οι αγροτικές καλλιέργειες είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που ξέρουμε εδώ. Και πρώτα πρώτα οι σοδιές. Σπέρνουν και θερίζουν δυο και τρεις φορές το χρόνο. Κι οι μπανάνες, ο καφές, το μπαμπάκι.

  Το μπαμπάκι. Κάναμε το μάθημα στη σχολή εδώ στην Ελλάδα κι ο νους μου πήγαινε στις μπαμπακιές που είχαμε εκεί. Καμιά σχέση. Ηταν μεγάλες και γεμάτες καρπούς, τις κάψες με τα σπόρια και πλούσιες σε κατάλευκες ίνες.

  Ωραία ήταν. Θα ήταν όμως πιο ωραία αν είχαμε κινητά τηλέφωνα τότε. Δεν είχαμε όμως ακόμη και μ έστειλε ο πατέρας μου να φωνάξω τον αδελφό του που ήταν μέσα στις μπαμπακιές.
  Κι εγώ έτρεξα.
  Ηταν μεσημέρι κι ο ήλιος γέμιζε τα πάντα. Τον ουρανό τα χωράφια, τα φυτά, την φύση όλη. Και τραγουδούσα όταν ένα φίδι τα χάλασε όλα.

  Στεκόταν όρθιο. Με δύο κεφάλαια και να με κοίταζε. Από την τρομάρα μου πάγωσα, το αίμα μου ανέβηκε στο κεφάλι, έτρεμα σαν το ψάρι. Και μετά άρχισα να τρέχω με όλες μου τις δυνάμεις.

  Αισθάνθηκα ότι με κυνηγούσε με ψηλά το δυο του κεφάλια. Φθάνοντας στο σπίτι, πάλι δεν είπα τίποτα σε κανέναν.

  Όμως τώρα που το σκέπτομαι, πιστεύω ότι δεν είχε δυο κεφάλαια κι ότι δεν με κυνηγούσε. Μια κόμπρα πρέπει να ήταν, που με κοίταζε με τα δυο της μεγάλα μάτια. Mε τα δυο της μεγάλα ψεύτικα μάτια.

  Τρομαγμένη κι αυτή σαν εμένα.

 165. 164

  Μπορεί και να ντρεπόταν ο άνθρωπος.

 166. sarant said

  164 Έμενε στο Παλιό Φάληρο, ήξερα (ελάχιστα) την κόρη του.

 167. Γς said

  164:

  Και λοιπόν;
  Ούτε εγώ το ήξερα.
  Δεν με πρόλαβε. Ημουν παλιότερος.

  Πώς ήταν στις εξετάσεις;
  Σας βασάνιζε, σσν τον αδελφό του;

 168. Ριβαλντίνιο said

  @ Σκύλος

  Ο Πεταίν για μένα είναι αμφιλεγόμενος. Ο Κουίσλινγκ δεν νομίζω να έχει από κανέναν συμπάθεια κα ήταν και λιγούρι για την εξουσία. Πεταίν και Τσολάκογλου δεν νομίζω ότι ήταν εξουσιομανείς.

 169. Παναγιώτης Κ. said

  @139. Ο Γλέζος αναφέρει πως το υπόβαθρο για τον Εμφύλιο φτιάχτηκε από τους Γερμανούς καθ΄όλη την περίοδο που αυτοί ήταν στην Ελλάδα.
  Είναι κάτι που δεν έχει επαρκώς συζητηθεί. Βρίσκω ουσιαστική την άποψη του Γλέζου διότι έχουμε έναν πολύ ικανό κατακτητή-απόδειξη ότι όλος σχεδόν ο κόσμος συνασπίστηκε για να τον αντιμετωπίσει- και επομένως είχε και το…know how για να σπείρει τη διχόνοια . Να μη μας διαφεύγει επίσης η μεγάλη οικονομική διείσδυση που είχε προπολεμικά στην Ελλάδα η ναζιστική Γερμανία. Είχε ξεπεράσει και αυτή την ίδια την Αγγλία στο άρμα της οποίας ήμασταν δεμένοι.

 170. 169

  Στρατηγοί; Και δεν ήταν εξουσιομανείς;
  Μα τι ακούνε τα αυτάκια μου;

 171. Ανδρέας said

  Βίοι Παράλληλοι
  el.wikipedia.org/wiki/Κριστίνο_Νικολαΐδης
  http://tinyurl.com/hzc6rb2

 172. Παναγιώτης Κ. said

  @168. Αν θέλεις ένα καλό παράδειγμα για την επιστημονική αλλοτρίωση του Μαθηματικού Αθήνας δεν έχεις παρά να εξετάσεις την περίπτωση του συγκεκριμένου καθηγητή ο οποίος βέβαια δεν ζει πλέον.
  Ονομάζω επιστημονική αλλοτρίωση το φαινόμενο εκείνο όπου ο χ καθηγητής διδάσκει κάποιο επιστημονικό αντικείμενο αδιαφορώντας αν και τι καταλαβαίνουν οι φοιτητές του και οι φοιτητές μοιρολατρικά δέχονται αυτή την κατάσταση δίχως να αντιδρούν για ποικίλους λόγους και μέσα σε αυτούς και οι ενοχές που αισθάνονται επειδή γενικώς δεν διαβάζουν.
  Με την ωριμότητα της ηλικίας μου συν την διδακτική μου πείρα χωρίς καμιά επιφύλαξη λέω ότι το πρόβλημα το έχουν οι διδάσκοντες. Απομένει να εντοπίσουμε την αιτία γι αυτή τους τη συμπεριφορά.

 173. cronopiusa said

  Ρηνιώ Παπατσαρούχα – Μίσσιου : Γυάρος, Απρίλης 1967

  Αλίντα Δημητρίου – Τα κορίτσια της βροχής

 174. Ανδρέας said

  »Να μη μας διαφεύγει επίσης η μεγάλη οικονομική διείσδυση που είχε προπολεμικά στην Ελλάδα η ναζιστική Γερμανία. Είχε ξεπεράσει και αυτή την ίδια την Αγγλία στο άρμα της οποίας ήμασταν δεμένοι.»

  έχουμε στεριανά vs θαλασσινά συμφέροντα
  επικοινωνίες σιδηρόδρομοι γερμανία
  στόλος σίτυ
  από πολύ παλιά

  Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, η Οθωμανική αυτοκρατορία ενεργοποίησε το σχέδιο κατασκευής του Σιδηρόδρομου της Βαγδάτης κάτω από γερμανικό έλεγχο, με πιστώσεις γερμανικών τραπεζών, που έγινε μια πηγή διεθνούς έντασης.
  Τα αρχικά βήματα προς την κατασκευή μιας γραμμής από την Κωνσταντινούπολη στη Βαγδάτη ξεκίνησαν το 1888, όταν μια γερμανική εταιρεία που διευθυνόταν από την Γερμανική Τράπεζα έλαβε άδεια παραχώρησης από τους Τούρκους ηγέτες, ώστε να επεκτείνει τη σιδηροδρομική γραμμή Χαϊντάρ Πασά-Ισμίτ από Κωνσταντινούπολη προς Άγκυρα. Μετά την ολοκλήρωση της γραμμής στην Άγκυρα στα μέσα 1893, εκχωρήθηκε νέα άδεια για να κατασκευαστεί μια νέα σιδηροδρομική γραμμή από την Άγκυρα στο Ικόνιο (Konia), η οποία γραμμή σιδηροδρόμων ολοκληρώθηκε μέσα 1896. Οι δύο γραμμές ήταν τα πρώτα δύο τμήματα του Σιδηρόδρομου της Βαγδάτης, που σχεδιάστηκε να επεκταθεί σε μια απόσταση 2200 χλμ από την Κωνσταντινούπολη προς στη Βαγδάτη.
  Τα άλλα ευρωπαϊκά έθνη, αρχικά, έδωσαν λίγη προσοχή στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής, ώσπου το 1903 η οθωμανική κυβέρνηση έδωσε άδεια στην «Επιχείρηση σιδηροδρόμων της Βαγδάτης», που ελεγχόταν από τις γερμανικές τράπεζες, να χτίσει τη γραμμή σιδηροδρόμων από το Ικόνιο στη Βαγδάτη. Η κατάπληξη από το γεγονός αυτό ανάμεσα στην Ρωσία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία ήταν μεγάλη, όταν αναλογίστηκαν ιδιαίτερα τις επιπτώσεις του γερμανικού σχεδίου να κατασκευαστεί ένας μεγάλος σιδηρόδρομος από το Βερολίνο ως τη Βαγδάτη, η επιδίωξη έγινε προφανής. Ένας σιδηρόδρομος που θα σύνδεε το Βερολίνο με τον Περσικό Κόλπο θα παρείχε στην Γερμανία μια αποδοτική σύνδεση και έναν πρόσφορο τρόπο μεταφοράς και επικοινωνίας με τις αποικίες της στην Αφρική, δηλαδή με τη Γερμανική Ανατολική Αφρική (Τανζανία) και Γερμανική νοτιοδυτική Αφρική (Ναμίμπια).

  Από τη μια οι Άγγλοι θεωρούσαν την κατασκευή του έργου απειλή τα βρετανικά συμφέροντα λόγω της εύκολης γερμανικής πρόσβασης στον Περσικό Κόλπο στη συνέχεια με την αφρικανική αποικιακή ενδοχώρα και το εμπόριο με την Ινδία, από την άλλη διότι η βιομηχανία της Γερμανίας θα προμηθευόταν άφθονο και φτηνό πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή, δηλαδή θα ελευθερώνονταν από τους περιορισμούς που επέβαλλαν ο ισχυρός βρετανικός στόλος και η πανίσχυρη βρετανική ναυτιλία, η οποία έλεγχε τις κύριες θαλάσσιες οδούς. Αυτός ο ανταγωνισμός, και αυτός ο πιθανός σιδηρόδρομος ήταν η ουσιαστική αιτία (παρά η ανεξήγητη σύνδεση μεταξύ μιας σχετικά ασήμαντης δολοφονίας στη Βοσνία) για τον τιτάνιο πόλεμο μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν η γερμανική απώλεια όλου του ελέγχου στη Μέση Ανατολή και σε όλες τις αποικίες της στην Αφρική, όπως και ένας πολυετής φόρος στη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας, όπως προέβλεπε η Συνθήκη των Βερσαλλιών.
  el.wikipedia.org/wiki/Σιδηρόδρομος_της_Βαγδάτης

 175. O Πεταίν ήταν η νόμιμη εξουσία. Του την είχε παραδώσει η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας στην κατάρρευση για να σώσει ό,τι μπορούσε. Αλλο ζήτημα τι πορεία ακολούθησε μετά τη χειραψία της Montoire (αλλά και πριν — το Commissariat aux questions juives δεν του επέβαλαν οι Γερμανοί να το ιδρύσει, ήδη το 1940.)
  Ο Κουίσλιγκ ήταν απλός προδότης. Επωφελήθηκε από τη γερμανική εισβολή για να προσφέρει στους Γερμανούς τη συνεργασία του και να καταλάβει όση εξουσία μπορούσε με την προϋπάρχουσα φασιστική του ομάδα.
  Ο Τσολάκογλου είναι ενδιάμεση περίπτωση. Η συνθηκολόγησή του μάλλον ήταν δικαιολογημένη στρατιωτικά: ο λοχαγός που πολεμά μέχρι τον τελευταίο του άντρα είναι ήρωας, ο στρατηγός που κάνει το ίδιο είναι εγκληματίας (δεν είναι δική μου σκέψη, αλλά μου φαίνεται σοφή κουβέντα.) Η μετέπειτα πολιτεία του… Πάντως παρέδωσε την εξουσία αρκετά γρήγορα.

 176. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι, προυχώρησε πάλιν η νύξ εις το Ρωμέικον και δεν θα προλάβω να είπω πολλά. Ας μοί επιτραπή – ωστόσον – να θέσω ωρισμένας στοιχειώδεις ερωτήσεις, χωρίς τον φόβον νέας πορτοκαλιάς κάρτας!

  1) Διατί ο μακαριστός Μπόστ δεν αναφέρει ούτε λέξιν διά τον ερυθρόν Δικτάτωρα της Ρωμουνίας, Νικόλαον Τσαουσέσκου; Προφανώς, διότι το ΚΚΕ εσωτερικού (εις ό ανήκε τότε (1972) η κλίκα του «Αντί»), τα χονδρο-έπαιρνε από τον σύζυγον της μεγάλης ακαδημαϊκού, Έλενας Τσαουσέσκου, όπως έχει ομολογήσει κι ο ίδιος ο βραχνοκόκκορας Λεωνίδα Κύρκος…

  2) Διατί ο Μπόστ καταφέρεται κατά των «δικτατώρων των θαλασσών» Ωνάση και Νιάρχου, και δεν λέγει λέξιν διά τον Γιάννην Λάτσην και τους Βαρδινογιανναίους, που τότε (1972) έκαμαν χονδρόν παιγνίδι με την Χούνδαν, μέσω Νικολάου Μακαρέζου; Η απάντησις είναι απλουστάτη: Διότι – ως γνωστόν – ο Λάτσης και οι Βαρδινογιανναίοι ήσαν από τους βασικούς χρηματοδότας της προχουνδικής «Αυγής»!.. Αν προκληθώ, θα αναρτήσω τα ήδη δημοσιευμένα αρχεία… Κατά τά άλλα… αυτό θα πή… «Μπόστειος αντικειμενικότης»…

  3) Μοί προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι εις έν άρθρον διά την λέξιν «δικτάτωρ» ο κ. Σαραντάκος αποσιωπά επί 15 ώρας τα εξής θεμελιώδη:

  3α) Ο πρώτος που εισήγαγε την λέξιν «δικτάτωρ» εις την θείαν Ελληνικήν Γλώσσαν ήτο ο ιστορικός Πολύβιος γύρω εις το 150 πρό Ραββίνου Χριστού. Και, βεβαίως, την γράφει με ωμέγα εις όλας τας πτώσεις, διότι – όπως εξηγεί εις τον πρόλογον της μνημειώδους Ιστορίας του, τα εκ των Ρωμαϊκών προερχόμενα γράφονται με ωμέγα εις όλας τας πτώσεις, πράγμα που αποσιωπούν ο Μπαμπινιώτης, ο χριστιανούλης Χαραλαμπάκης και ο ρέκτης κ. Σαραντάκος!..

  Περιττόν να προσθέσω ότι και ο Μέγας Πλούταρχος εις τους «Βίους Παραλλήλους» γράφει συνεχώς και εις όλας τας πτώσεις με ωμέγα τον δικτάτωρα και την δικτατωρίαν!..

  3β) Το χειρότερον που αποσιωπώσι ο κ. Σαραντάκος και οι αναγνώσται του είναι άλλον: Ολίγα έτη πρίν έλθη εις την Γήν ο Ραββίνος Χριστός και καταστρέψη τους Έλληνας, ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς (60 έως 7 π.Χ.) εις το 5ον βιβλίον της «ΡωμαΪκής Αρχαιολογίας» του δηλοί σαφώς ότι οι Ρωμαίοι ΑΝΤΕΓΡΑΨΑΝ το πολίτευμα της Δικτατορίας από τους Έλληνας!..

  Με φωνάζει ήδη η γραία Βατάλαινα και διακόπτω δι’ αύριον το μεσονύκτιον

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 177. Παναγιώτης Κ. said

  Ότι υπάρχουν και σήμερα άνθρωποι που βλέπουν τη δικτατορία μάλλον ως θετικό περιστατικό στην πολιτική ιστορία της χώρας μας δεν χωρεί αμφιβολία. Συνήθως επικεντρώνονται στην οικονομική πλευρά την οποία αξιολογούν θετικά. Προσωπικά δεν το πιστεύω.
  Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι δεν ταλαιπωρήθηκαν οπότε έχουν την πολυτέλεια να λένε ανοησίες.
  Δεν άκουσα λοιπόν κανέναν να αντιμετωπίζει αυτή την κατηγορία ανθρώπων με το εξής απλό επιχείρημα: Ποιος έδωσε το δικαίωμα να κάνουν συλλήψεις, εκτοπίσεις και να ταλαιπωρήσουν τον κόσμο;
  Ακόμη και οι ταλαιπωρημένοι …παίζουν στο οικονομικό πεδίο στο οποίο κάνουν την κουβέντα οι απολογητές της δικτατορίας και παραγνωρίζουν όλα τα υπόλοιπα.
  Είναι διαχρονικό το λανθασμένο κατά την γνώμη μου επιχείρημα όπου κάποιος κρίνεται από το αν έκλεψε ή όχι και δεν δίνεται σημασία στις υπόλοιπες πλευρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

 178. cronopiusa said

  58 alexisphoto

  ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ – ΜΠΟΣΤ (ΜΕΝΤΗΣ ΜΠΟΣΤΑΝΤΖΟΓΛΟΥ)

  22.48

  …Τη νύχτα της 21ης Απριλίου 1967 στις 3 η ώρα με πήρε ο Ρένος ο Αποστολίδης και ειδοποίησε ότι έγινε δικτατορία…

 179. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  164 – Παναγιώτη, ακόμα ζωντανός είναι στα 90φεύγα, του είχα φτιάξει κάτι στέγαστρα στο σπίτι του στο Μαρούσι πριν μερικά χρόνια, και μούλεγε ιστορίες για την «επανάσταση».

 180. Pedis said

  # 176 – Πάντως παρέδωσε την εξουσία αρκετά γρήγορα.
  18 μηνάκια στα 42 της γερμανικής κατοχής. Λίγα;

  Σύμφωνα με τη λεζάντα σε σχετικό άρθρο της efsyn, εδώ (εκτελώντας το πατριωτικό του καθήκον) καταθέτει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων γερμανών στην Κρήτη.

  Πάντως, τα φασιστόπουλα στην Ελλάδα έχουν δίκιο να θεωρούν αδικημένη την ιστορική μνήμη ελάχιστων μεν μη αποκατεστημένων δε, καθαρμάτων και ιδεολογικών τους προγόνων. Εμ κι αυτοί δεν άφηναν χαραγμένο το όνομά τους σε κολόνες και μνημεία. Μήπως θα τους έσβηναν οι σύμμαχοι «αντιφασίστες» νικητές;

 181. Μαρία said

  Ο Τσολάκογλου καθιέρωσε και το αγγελιόσημο για την κατάργηση του οποίου και οι απεργίες αυτών των ημερών.
  Ν.Δ. 465/1941 http://www.et.gr/index.php/2013-01-28-14-06-23/search-laws

 182. Γς said

  180:
  Στα 84 του είναι, απ ότι βλέπω στο διαδίκτυο.

  Και πόσο θα χαρεί αν του σφυρίξουν το παρόν σχόλιό σου. 😉

  Αλλά δεν βαριέσαι. Στη χειρότερη περίπτωση δεν θα σε ξαναφωνάξει για στέγαστρα και τέτοια.

  Και θυμάμαι τον πατέρα ενός φίλου μου που μας έλεγε για τις μυστικές κατασκευές στο σπίτι ενός γνωστού εφοπλιστή.

  Στην αρχαιότητα κάτι τέτοιους κατασκευαστές τους σκότωναν

  http://caktos.blogspot.gr/2015/03/blog-post_57.html

 183. BLOG_OTI_NANAI said

  – Βιβλίο & βιβλιόσημο πριν τη χούντα (1966)

  – Βιβλίο & βιβλιόσημο στη χούντα (1968)

  – Βιβλίο χωρίς βιβλιόσημο μετά τη χούντα (1976)

 184. BLOG_OTI_NANAI said

  184: Ο ΙΩ. ΚΑΜΠΑΝΑΣ, μήπως έκανε χρυσές δουλειές μόλις βγήκε η χούντα, και ενώ πριν είχε μόνο τη βιβλιοδεσία, μετά πήρε και την εκτύπωση και τη βιβλιοδεσία; Και μόλις έφυγε η χούντα τα έχασε όλα;! (δεν το έψαξα όμως, να πω την αλήθεια).

 185. alexisphoto said

  @179:
  Πολύ ωραίο, σε ευχαριστώ.
  καλημέρες

 186. spiral architect said

  Οι χουντικοί στα γήπεδα:

 187. gpoint said

  # 168, 173

  Παναγιώτη ούτε εγώ το ήξερα για τον Μάλλιο. Τώρα για τα άλλα συμπεράσματά σου εκτός από το ότι η Δ.Γ. δεν ήταν από τα ευκολοχώνευτα μαθήματα τουλάχιστον εκείνη την εποχή κάθε καθηγητής δίδασκε ένα κομμάτι της ύλης, συνήθως εκείνο που τον απασχολούσε στην καριέρα του αδιαφορώντας για την δυσκολία στους μαθητές του. Αλλά μήπως και οι καθηγητές στην Μ.Ε, δεν φιάχνουν το πρόγραμμα εξετάσεων όπως βολεύει αυτούς αδιαφορώντας γιατο αν θα βγάλει το λάδι ων μαθητών ;. Στην εποχή μου ο Μάλλιος ήταν η αιτία που έπαιρναν ΠΤΥΧΙΟ 5-10 άτομα την εξεταστική μέχρι που ερχόταν ο Ζαχαρίου(;) να κάνει τις εξετάσεις κάθε λίγα χρόνια να «ξεμπλοκάρει» το σύστημα. Μετά ένας εγκέφαλος της χούντας σκέφτηκε αντί για 50 να βάζουν 450 κάθε χρόνο κι έτσι να υπάρχουν φοιτητές που να παίρνουν πλέον… εΠιΤΥΧΙΟ κατάσταση που διαιωνίσθηκε και παγιώθηκε μεταπολιτευτικά

 188. gpoint said

  # 189

  Βάλε και την Δέσποινα με τον Δομάζο !

 189. spiral architect said

  @189: Πάρε!

 190. Παναγιώτης Κ. said

  @180. Λάθος λοιπόν πληροφορία μου μετέφεραν και έτσι τον πέθανα τον άνθρωπο!

  @188. Είναι έτσι όπως τα λες και όχι μόνο για τον συγκεκριμένο καθηγητή. Η κατάσταση γενικώς έχει βελτιωθεί. Εξακολουθούν όμως κάποιοι να είναι ταμπουρωμένοι στο οχυρό που εξυπηρετεί την καριέρα τους αλλά και τους ίδιους ως διδάσκοντες διότι αποφεύγουν με αυτό τον τρόπο ενοχλητικούς φοιτητές που θα τους υποχρέωναν να καθίσουν οι ίδιοι οι καθηγητές να μελετήσουν. Ο πολύς κόσμος θεωρεί αυτονόητο ότι ο χ διδάσκων γνωρίζει το…μάθημα του. Δεν είναι όμως αυτονόητο κάτι τέτοιο και ξέρω τι λέω…
  Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών που είναι αποξενωμένοι από τους φοιτητές τους είναι η μη κριτική στάση απέναντι στο αντικείμενό τους. Είναι βολεμένοι στην λεγόμενη Παιδαγωγική της Έκθεσης και μένουν παγερά αδιάφοροι στην ιστορική εξέλιξη μιας έννοιας αυτό δηλαδή στο οποίο απαντά η Ιστορία των Μαθηματικών.

 191. Παναγιώτης Κ. said

  @187. Στρατιώτης πήγα το ΄77. Με το ποδόσφαιρο δεν ασχολούμαι αλλά είχα διαπιστώσει στις διάφορες μονάδες από τις οποίες είχα περάσει ότι η συζήτηση περί το ποδόσφαιρο ήταν απολύτως επιτρεπτή και αν θυμάμαι καλά στο υπασπιστήριο κάποιας μονάδας κρατούσαν βιβλίο το οποίο και ενημέρωναν με τα στοιχεία του πρωταθλήματος!

 192. sarant said

  192 Εννοείται, στρατός χωρίς ποδοσφαιρική συζήτηση δεν υπάρχει 🙂

 193. gbaloglou said

  Για το πρωτοσέλιδο της Αυγής της 21-4-67 και τις σχετικές αντικρουόμενες μνήμες παραπέμπω εδώ, ακριβέστερα στην υποσημείωση:

  Η εφημερίδα Αυγή στο φύλλο της, της 21ης Απριλίου 1967 που δεν κυκλοφόρησε θα δημοσίευε το τρίτο και τελευταίο μέρος μιας σειράς κειμένων που εξηγούσαν γιατί δεν μπορεί να γίνει δικτατορία στην Ελλάδα. Αντ’ αυτού τα πρωτοσέλιδα της ημέρας εκείνης εξηγούσαν γιατί έγινε δικτατορία.

 194. atheofobos said

  Δεν θυμάμαι αν είναι ο Λογοθετόπουλος ή ο Τσολάκογλου που γράφει στα απομνημονεύματα του, προς υπεράσπιση του βέβαια, ότι προτίμησαν τον διορισμό της κατοχικής κυβέρνησης με Έλληνες, για να αποφευχθεί ο διορισμός κάποιου γκαουλάιτερ από τους Γερμανούς.

 195. Γς said

  195, 150:

  Τσέκαρε το.

  Τα πομνημονεύματα του Τσολάκογλου εδώ

 196. Pedis said

  Kαθηγητές πανεπιστημίου που συνεργάστηκαν με την Χούντα
  Από το περιοδικό Πολίτης (τ. 2 1975)
  http://diktiospartakos.blogspot.it/2016/04/blog-post_506.html

 197. gbaloglou said

  Μία ακόμη επέτειος

 198. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  178.Δεν είναι βασική αρχή πως αρνούμαστε και την πιο «φιλολαϊκή» δικτατορία αφού η δημοκρατία, ο κοινοβουλευτισμός, με όποιες παρεκκλίσεις κι αν έχει ,είναι το καλύτερο για τον ελεύθερο άνθρωπο πολίτευμα;

  195. >>για να αποφευχθεί ο διορισμός κάποιου γκαουλάιτερ από τους Γερμανούς.
  Ο ντόπιος κυβερνήτης καλμάρει καλύτερα τον υπό κατοχή λαό. Ξέρει τη γλώσσα και τα χούγια και καμουφλάρει το πρόσωπο της πραγματικής εξουσίας/επιβολής με το ψευδεπίγραφο «δικός μας»,γι΄αυτό και είναι ντε φάκτο προδοτικός ο ρόλος του.

 199. Pedis said

  # 199β – έτσι! (τόσο απλό που όποιος δεν το κατανοεί είναι επειδή υπερασπίζεται τους προδότες.)

 200. 124. Και καντρυ ροκ, ψυχεδελεια και ροκ και πολλα αλλα 1967-1974

  ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ (1972) – Γαρύφαλλε

  ΑΝΑΔΕΛΤΑ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΡΙΑ

  Υπηρχαν οι στρατευμενοι και οι πιο αποτελεσματικοι μη στρατευμενοι.

  Φανταζετααι κανεις λ.χ. τον Δ.Πουλικακο στην ΚΝΕ ;

 201. sarant said

  201 Είχε όμως εκπομπή στον 902 🙂

 202. ….στον 902:)

  Ε, τοτε παω να γραφτω «αλληλεγγυος» στην ΚΝΕ Βετερανων 🙂

 203. […] Πηγές: https://sarantakos.wordpress.com/2016/04/21/mpost-6/ & http://freedomgreece.blogspot.gr/2013/07/blog-post_19.html […]

 204. raf said

  Προς τη συλλογική γνώση του ιστολογίου!

  Στο οπισθόφυλλο του πρώτου αυτού τεύχους του Αντί εμφανίζονται διάφορα σκίτσα κι αφίσες ( https://4.bp.blogspot.com/-pTdcZ0GaNH0/VxjxjJwVsTI/AAAAAAAAV04/u7ZVdfsOrEEj8FeSyaTo3adryoojm-6rwCLcB/s1600/a%2BLIFO%2BSapranidis%2B2.JPG )

  Βλέπουμε και το «Bus only» του Δημήτρη Σαπρανίδη. Η αφίσα κάτω αριστερά, με την κλεψύδρα, για την οποία αδυνατώ να βρω κάποια πληροφορία, είναι μήπως το «Χρονοδιάγραμμα», επίσης του Σαπρανίδη;

  Ευχαριστώ. 🙂

 205. sarant said

  Δεν ξέρω την απάντηση, αλλά το ανεβάζω μήπως το δει άλλος.

 206. Γκουγκλάρισα «Σαπρανίδης χρονοδιάγραμμα»

  http://www.lifo.gr/articles/san_simera/98085

  Τον Μάιο του 1972 κυκλοφορεί από τον Χρήστο Παπουτσάκη το πρώτο τεύχος του περιοδικού αντί. Στο οπισθόφυλλο μια διαφήμιση ενός ποστεράδικου στη Λόντου στα Εξάρχεια, του Δελφινιού. Εκεί, στη διαφήμιση, ανάμεσα στα πόστερ του Τσε, του Jimi Hendrix και των Santana, ανάμεσα στον Δον Κιχώτη του Picasso και τον Καραγκιόζη με το Κολλητήρι, υπήρχαν και δύο αντιδικτατορικές αφίσες – η μία ήταν το BUS ONLY του Δημήτρη Σαπρανίδη (και η άλλη πιθανώς δική του να ήταν). Το περιοδικό θα βρει τον μπελά του και γι’ αυτό το λόγο, αφού ως γνωστόν το αντί θα κυκλοφορούσε ξανά πια στη Μεταπολίτευση.

  Επίσης βρήκα ετούτο sapranidisgreekcartoonhistory.blogspot.gr

 207. raf said

  Ευχαριστώ πολύ Σκύλε! Τα έχω κοιτάξει αυτά. Από αύριο μάλλον θα ψάξω στα βιβλία του Σαπρανίδη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: