Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πώς χτυπάνε οι άντρες;

Posted by sarant στο 22 Απριλίου, 2016


jumboΗ πασχαλινή διαφήμιση του Τζάμπο με την Άντζελα Δημητρίου συζητήθηκε αρκετά πριν από μερικές μέρες που πρωτοπαίχτηκε -και ακόμα περισσότερο τώρα που η αρμόδια αρχή αποφάσισε ότι η επίμαχη τελευταία φράση πρέπει να αφαιρεθεί.

Σε περίπτωση που δεν έχετε πάρει είδηση τη συγκεκριμένη διαφήμιση, μπορείτε να τη δείτε εδώ, όπως ήταν πριν τροποποιηθεί (αν τροποποιηθεί, δηλαδή). Το διαφημιστικό σποτ διαρκεί λίγο περισσότερο από ένα λεπτό: βράδυ Ανάστασης, κόσμος με λαμπάδες στους δρόμους, και η «λαίδη» Άντζελα τραγουδάει παραφρασμένη (σε πασχαλινό ύφος) μια παλιά της επιτυχία («ποια θυσία») στην οποία μέμφεται τον άπιστο που προτίμησε άλλην. Ξαφνικά, από την άλλη άκρη του δρόμου ξεπροβάλλει ο άπιστος. Πλησιάζονται. Εκείνος κρατάει ένα κόκκινο αυγό. Εκείνη τότε προτείνει το χέρι της με το δικό της κόκκινο αυγό και του λέει «Χτύπα. Χτύπα σαν άντρας». Εκείνος κάνει μια κίνηση, υψώνει το χέρι που κρατάει το αυγό, το κατεβάζει -και πέφτει πλάνο με καμπάνες να χτυπάνε και αναστάσιμες ευχές από τα Τζάμπο.

Εδώ και αρκετά χρόνια, η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Τζάμπο παρουσιάζει, με αρκετά μεγάλη συχνότητα, διαφημίσεις που δεν περνάνε απαρατήρητες, άλλες ευρηματικές και άλλες προκλητικές, με έμφαση στην παρωδία γνωστών τραγουδιών ή στη μίμηση καλλιτεχνικού ύφους. Με βάση τα περισσότερα κριτήρια, οι διαφημίσεις θα πρέπει να κριθούν πετυχημένες -αν και δεν ξέρω κατά πόσον έχουν συμβάλει στο να ξεχνάμε τις καταγγελίες των εργαζομένων για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στα καταστήματα της αλυσίδας, τις συμβάσεις των 180 ευρώ μηνιαίως για τετράωρη, τουλάχιστον στα χαρτιά, εργασία, που έχουν επιτρέψει στην αλυσίδα να πραγματοποιεί όχι ευκαταφρόνητα κέρδη σε καιρούς κρίσης. Πάντως, παρόλο που δεν εμπορεύονται συγκρίσιμα είδη, παρατηρώ ότι όταν θέλουν κάποιοι καλομαθημένοι να πουν ότι κάτι είναι ελαττωματικό, δεύτερης ποιότητας, δεν λένε «από τα Τζάμπο» αλλά «από τα Λιντλ». Ίσως παίζει και η διαφήμιση τον ρόλο της.

Αλλά ας έρθουμε στη συγκεκριμένη διαφήμιση και στην προβληματική τελευταία φράση, το «Χτύπα σαν άντρας», που σχολιάστηκε πολύ. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, όπως η ίδια ανακοινώνει, ζήτησε αρχικά από τον διαφημιζόμενο να αφαιρέσει την επίμαχη φράση από τη διαφήμιση, κι όταν αυτό δεν έγινε, θεωρώντας τη φράση «σεξιστική και επικίνδυνη», προσέφυγε στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνιών, μια ανεξάρτητη αρχή που προσωπικά αγνοούσα την ύπαρξή της. Το ΣΕΕ, σε μια απόφαση που μου φαίνεται μετρημένη και λογική, έκρινε μεν ότι η επίμαχη διαφήμιση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι προτρέπει σε πράξεις βίας, αλλά επειδή η βία κατά των γυναικών αποτελεί υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα και επειδή η επίμαχη φράση «μπορεί να έχει διφορούμενη σημασία, μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως, να δημιουργήσει διαφορετικούς συνειρμούς και να εκφράσει σεξιστικό υπονοούμενο» αποφάσισε ομόφωνα να απαιτήσει την αφαίρεσή της από το διαφημιστικό σποτ.

Μένει βέβαια να δούμε αν η απόφαση είναι δεσμευτική και αν η διαφημιζόμενη εταιρεία θα συμμορφωθεί. Από σήμερα το πρωί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η διαφήμιση πρέπει να έχει τροποποιηθεί. Υποθέτω πως έτσι θα γίνει, αν κρίνω από το γεγονός ότι ο ιστότοπος xtipasanantras.gr, που φτιάχτηκε από τη Jumbo σαν διαδικτυακό αδερφάκι της ραδιοτηλεοπτικής διαφήμισης, ήδη από χτες το απόγευμα είχε αντικατασταθεί από τον tsougkrasanantras (Τσούγκρα σαν άντρας), που προφανώς κρίθηκε από την εταιρεία ότι προσφέρεται πολύ λιγότερο σε διφορούμενες σημασίες και ποικιλότροπες ερμηνείες. (Παρεμπιπτόντως, η ύπαρξη του ιστότοπου δείχνει ότι η εταιρεία είχε έτσι κι αλλιώς σκοπό να εκμεταλλευτεί το σλόγκαν της διαφήμισής της, ακόμα κι αν δεν είχε αντιδράσει η Γραμματεία Ισότητας).

Μετά την απόφαση για τροποποίηση της διαφήμισης, πολλοί εκφράσανε τη διαφωνία τους -πρώτη η ίδια η ενδιαφερόμενη, που «ξέσπασε» δηλώνοντας ότι τότε πρέπει να «πάνε να απαγορέψουν και τη Βουγιουκλάκη, στην ταινία ‘Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο’, όπου οι καθηγητές χτυπούσαν τα μικρά παιδιά». Άλλοι εξέφρασαν σε διάφορους τόνους (ένα ιδιαιτέρως ανόητο παράδειγμα) την άποψη ότι «εδώ ο κόσμος χάνεται και οι γυναίκες υφίστανται τις μύριες διακρίσεις, τι σημασία έχει το αστείο της Άντζελας;» Κάποιοι άλλοι έκαναν λόγο για ελευθερία έκφρασης.

Προσωπικά, χωρίς να θεωρώ το θέμα πολύ σημαντικό, επικροτώ την ενέργεια της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, και θεωρώ την απόφαση σωστή και την εξέλιξη θετική. Δεν πρόκειται βέβαια για καμιά κοσμοϊστορική νίκη του γυναικείου κινήματος, ούτε θα εξαλείψει τις τεράστιες και ντροπιαστικές διακρίσεις κατά των γυναικών, τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στον δημόσιο βίο γενικά. Ωστόσο, δεν είναι κάτι αρνητικό και νομίζω πως οι επικριτές της απόφασης κάνουν μερικά λογικά λάθη.

Καταρχάς, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη διαφήμιση με μια κινηματογραφική ταινία. Το έργο τέχνης έχει πολύ μεγαλύτερο βαθμό προστασίας της ελευθερίας του, επιτρέπεται να πει σχεδόν τα πάντα. Αντίθετα, οι διαφημίσεις είναι συνηθισμένο να υπόκεινται σε περιορισμούς που θα ήταν αδιανόητοι για έργα τέχνης. Για παράδειγμα, σε πολλά κράτη απαγορεύεται η διαφήμιση του ενός ή του άλλου είδους (π.χ. διαφήμιση τσιγάρων ή ποτών ή φαρμάκων) -τέτοιος περιορισμός θα ήταν γκροτέσκος για ένα μυθιστόρημα ή μια κινηματογραφική ταινία. Σε άλλες περιπτώσεις, απαγορεύεται να προβάλλει η διαφήμιση συγκεκριμένους ισχυρισμούς. Οι διαφημίσεις που απευθύνονται σε παιδιά έχουν ακόμα περισσότερους περιορισμούς. Γενικά, η διαφήμιση έχει μηδενική ή ελάχιστη προστασία ως δημιουργικό είδος, και νομίζω ότι καλώς υπόκειται σε τόσους περιορισμούς. Οπότε, είναι έωλο να συγκρίνεται το οποιοδήποτε διαφημιστικό σποτ με ένα έργο τέχνης, όσην τέχνη κι αν έχει μέσα του.

Η διαφήμιση έχει διαφορά από το έργο τέχνης και ως προς τον τρόπο πρόσληψης. Το έργο τέχνης επιλέγεις να το δεις, η διαφήμιση έρχεται απρόκλητα και απρόσμενα. Το έργο τέχνης το βλέπεις συνήθως μία φορά, η διαφήμιση επαναλαμβάνεται μέχρι κορεσμού. Οπότε, είναι απολύτως λογικό να επιβάλλονται πρόσθετοι περιορισμοί σε ένα διαφημιστικό σλόγκαν, ιδίως όταν η διαφήμιση απευθύνεται (και) σε παιδιά.

Ούτε με πείθει το επιχείρημα για τον κόσμο που χάνεται -εννοώ το «εδώ ο κόσμος χάνεται, με τη διαφήμιση του Τζάμπο θα ασχοληθούμε;» Αν η ενασχόληση με τη διαφήμιση του Τζάμπο δεν εμποδίζει και την ενασχόληση με τα σημαντικότερα, και ιδίως αν η ενασχόληση με το έλασσον δεν χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τη μη ενασχόληση με το μείζον, δεν βλέπω γιατί να είναι κατακριτέα. Μάλιστα, έχω παρατηρήσει ότι πολλοί θιασώτες της λογικής «εδώ ο κόσμος χάνεται» επικαλούνται τα μεγάλα προβλήματα μόνο όταν θέλουν να ματαιώσουν την ενασχόληση με ορισμένα μικρότερα -είναι αυτό που έλεγε κάποιος στο Φέισμπουκ: Εκτός από τα αμιγώς πολιτικά σχόλια, ανεβάζω πού και πού σχόλια για τον Ολυμπιακό και σχόλια για δικαιώματα μειονοτήτων. Κάθε φορά που ανεβάζω ένα σχόλιο για μειονότητες και δικαιώματα, θα βρεθεί τουλάχιστον ένας που θα μου πει «Εδώ ο κόσμος χάνεται, θα ασχοληθούμε (π.χ.) με τους γκέι;» Ουδέποτε βρέθηκε ένας να μου πει «Εδώ ο κόσμος χάνεται κι εσύ ασχολείσαι με τον Ολυμπιακό».

Θεωρώ επίσης λάθος να επικεντρώνεται η συζήτηση σε θέματα «πολιτικής ορθότητας» και γλωσσικού σεξισμού.  Παρόλο που εκφράσεις όπως «σαν άντρας», «αντρίκειο φέρσιμο», «γυναικεία καμώματα», «σαν γυναίκα/γυναικούλα», «εγώ τιμάω τα παντελόνια που φοράω» κτλ. αποτελούν όντως ένδειξη σεξισμού, δεν ελπίζω ότι μπορούμε να τις εξοβελίσουμε όλες από τη γλώσσα αύριο το πρωί -θα είναι μια μακρά προσπάθεια που θα χρειαστεί δεκαετίες. Τέτοιες εκφράσεις καλά κάνουμε και τις αποδοκιμάζουμε, αλλά το κακό με τη φράση «χτύπα σαν άντρας» δεν βρίσκεται τόσο πολύ στο «σαν άντρας», βρίσκεται στο «χτύπα» ή μάλλον στο «χτύπα» σε συνδυασμό με το «σαν άντρας».

Σε μια χώρα όπου είναι χιλιάδες οι γυναίκες που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας χωρίς να τολμούν να το καταγγείλουν, όπου η έμφυλη βία θεωρείται από πολλούς συγχωρητέα αν ο δράστης επικαλεστεί το πάθος, όπου οι συζυγοκτόνοι συχνότατα πέφτουν στα μαλακά στο δικαστήριο, δεν μπορούμε να παίζουμε και να χαριτολογούμε με τη βία κατά των γυναικών.

Η απαγόρευση της διαφήμισης του Τζάμπο μπορεί να αύξησε την προβολή της επιχείρησης, αλλά ταυτόχρονα έκανε αρκετούς συμπολίτες μας να σκεφτούν και να προβληματιστούν γύρω από το ζήτημα της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας -και αυτό μάλλον θα είναι το μεγαλύτερο κέρδος από αυτή τη μικρή πασχαλινή ιστορία.

Υστερόγραφο: Κάτι που λογάριαζα να το γράψω, τελικά το ξέχασα, και μου το θύμισε μια φίλη στο FBook:

Κι αν δεχτούμε, για χάρη της συζήτησης, ότι η απαγόρευση είναι λάθος, ας γίνει και μια φορά λάθος υπέρ των αδικημένων, υπέρ των καταπιεσμένων. Κι επειδή η ενδοοικογενειακή βία είναι πανθομολογουμένως σοβαρό πρόβλημα, ας σκεφτούμε και το αγγλοσαξονικό it’s always better to err on the side of caution.

 

315 Σχόλια προς “Πώς χτυπάνε οι άντρες;”

 1. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Η διαφήμιση άλλαξε ήδη ! Η Άντζελα λέει : «Θα σου πρότεινα, κατόπιν εφαρμογής ισχυρής δυνάμεως ήτις είναι η μεγαλύτερη δυνατή ασκούμενη μεταξύ των δύο φύλων, να προκαλέσεις πλαστική κρούση στη διεπιφάνεια μεταξύ των δύο αυγών, εις τρόπον ώστε ένα εξ αυτών να θραυστεί !» . Μόλις το είπε, βεβαίως, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο…

 2. Πάνος με πεζά said

  Πληροφορίες λένε ότι ήδη αποσύρονται και τα κινητά τηλέφωνα με Αντρόιντ, μέχρι το λειτουργικό αυτό να μετονομαστεί…

 3. HeadWaiter said

 4. Neo Kid phone home said

  Eksipnadoules… Fysika kai den eprepe na provaloun tetoia protypa. Xoria pou (kai) oi Antzeles autou tou mpourdelou xoris Timh pou legetai Ellada, exoun perasei se polla nea koritsia to protypo tou «magga» kai «poly» antra gia opoious anandrous «rixnoun kai kana xastouki»…

 5. Πάνος με πεζά said

  Έχει, πάντως, ιστορία το Jumbo με τους κειμενογράφους του (κατά πολλούς είναι ο ίδιος ο Βοκάκης – που, θυμίζω, είναι ο πρώην κύριος «El Greco»). Έχει απαγορευτεί και στο παρελθόν αποκριάτικη ραδιοφωνική διαφήμιση με το σλόγκαν «Δεν έχει τί να βάλει η γριά στο καρναβάλι». Δε θυμάμαι το λόγο, αλλά κάτι σχετικό με την τρίτη ηλικία θα ήταν.

 6. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 7. Πάνος με πεζά said

  Aλήθεια, το «μην κάνεις σα γυναικούλα», μαζί με τα συμπαρομαρτούντα «να τιμάς τα παντελόνια σου» κλπ., πώς μας φαίνονται;

 8. Πάνος με πεζά said

  Εξάλλου, είναι πασίγνωστο ότι η γυναίκα είναι σκληρός άνθρωπος…

 9. Κουνελόγατος said

  Σωστά 100% όσα γράφεις, όμως, όπως λες στο τέλος, υπάρχουν κάποιες φράσεις που έχουν περάσει στο λεξιλόγιό μας, και που όλοι χρησιμοποιούμε, τουλάχιστον όσοι έχουμε αγόρια… 🙂 Δε θεωρώ πως ήταν προτροπή σε βία, έτσι νομίζω τουλάχιστον.
  Όσον αφορά τα jumbo (προϊόν-διαφήμιση), είναι άθλιο, απευθύνεται σε κόσμο που παίρνει για τα παιδιά του χαζοπαίχνιδα, αλλά δυστυχώς αρέσουν σε πολλά παιδιά, απ’ όσο έχω παρατηρήσει. Και ως γνωστόν, η φθήνια τρώει τον παρά.

 10. LandS said

  2. Και τότε ο Θρήπι-όου και ο Αρτού-ντιτού τι θα είναι;

 11. Γς said

  Jumbo Habari

  Γειά και καλημέρα

  στα σουαχίλι

 12. gpoint said

  Το πα να πει «Τσούγκρα σαν άντρας «;

  Καλύτερα… λούγγρα , σαν άντρας !!

 13. Κουνελόγατος said

  Και για να μη παρερμηνευτώ, τόσο το Κουνέλι, όσο και ο Γάτος, ξέρουν ταυτόχρονα με τις εκφράσεις, πως ποτέ δε χτυπάμε. Νομίζω λοιπόν πως η διαπαιδαγώγηση -όπως τη βλέπει κανείς- έχει να κάνει με την εν γένει βία. Ζούμε σε μια βίαιη κοινωνία, και οι γυναίκες το βιώνουν αυτό περισσότερο. Είναι λοιπόν κάτι που πρέπει να δούμε συνολικά, κάνοντας όπως είπες βήματα.

 14. gbaloglou said

  12 Έγραψες! [Βεβαίως εδώ λεξικολογούμε αντί να πολιτικολογούμε, οπότε … εγκαλώ τον νοικοκύρη για την μη ανάλυση του σχετικού ρήματος και της καινοτόμου (;) προστακτικής 🙂 ]

 15. gpoint said

  Εκτός από τα αμιγώς πολιτικά σχόλια, ανεβάζω πού και πού σχόλια για τον Ολυμπιακό και σχόλια για δικαιώματα μειονοτήτων. Κάθε φορά που ανεβάζω ένα σχόλιο για μειονότητες και δικαιώματα, θα βρεθεί τουλάχιστον ένας που θα μου πει «Εδώ ο κόσμος χάνεται, θα ασχοληθούμε (π.χ.) με τους γκέι;» Ουδέποτε βρέθηκε ένας να μου πει «Εδώ ο κόσμος χάνεται κι εσύ ασχολείσαι με τον Ολυμπιακό».

  Το περέργο είναι που δεν σου έχει γράψει ακόμα κανένας «Εδώ ο κόσμος χάνεται κι εσύ ασχολείσαι με την πολιτική». Εκτός καο ξέρει κανένα πρόβλημα που έλυσε ποτέ η πολιτική εκτό από την οικονομική ευμάρειαόσων την ασκούν.
  Η τελευταία εξαίρεση τους από τα νέα μέτρα που έκανε ο Βούτσης, φωτεινό παράδειγμα !!

 16. Γς said

  Θέλω τα χάδια μου
  και την σφαλιάρα μου
  από τον άνθρωπο
  που αγαπώ

 17. Σωτήρς said

  Καλημέρα.
  Ήταν η τηλεόραση ανοιχτή προχθές και άκουγα στο ΣΚΑΪ να παρουσιάζουν ως είδηση την απόφαση του ΣΕΕ και τον μέγα ημιμαθή Μπογδάνο να σχολιάζει «O tempora o mores». Και από δίπλα η δημοσιογράφος να χασκογελάει με την ευφυΐα του παρουσιαστή. Μάλλον επειδή βλέπω τηλεόραση μετά από καιρό, τα παίρνω τοις μετρητοίς όλα.

  Διαφημίσεις μέχρι να σου εντυπωθεί στο ασυνείδητο το τραγουδάκι αλλά από περιεχόμενο τίποτα το Τζάμπο. Μ’αρέσουν τα παιχνίδια και τα τοιαύτα αλλά στα Τζάμπο πολύ σαβούρα πουλάνε. Λες και έρχεται κατευθείαν το κοντέινερ από Ασία και ξεφορτώνει ό,τι βρει. Αυτό με τα Λίντλ αστείο μου φαίνεται αλλά δεν το καταλαβαίνω μιας και τις λίγες φορές που έχω ψωνίσει από Λίντλ δεν μου φάνηκαν χειρότερα από τα υπόλοιπα της γειτονιάς μου.

 18. spiral architect said

  Έτσι!

  (δεν με απαρατάτε πρωινιάτικα!)

 19. ΓιώργοςΜ said

  Το σωστό είναι σωστό και το λάθος λάθος, είτε μικρό, είτε μεγάλο. Δεν είναι σωστό να πετάς σκουπίδια στο δρόμο, είτε αυτά είναι η σακούλα με τα αποφάγια είτε η γόπα του τσιγάρου. Συνεπώς συμφωνώ με το σκεπτικό της απόφασης.

  Το θέμα του σεξισμού είναι όμως κάπως περίεργο. Σαφώς υπάρχει πρόβλημα νοοτροπίας και είναι μια μορφή ρατσισμού, όμως συχνά χάνεται η αίσθηση του μέτρου.
  Ένας δάσκαλος στο Δημοτικό είπε κάτι που μου άρεσε σαν περιληπτική περιγραφή της σχέσης των φύλων: «Ίσα είμαστε, ίδια δεν είμαστε».
  Δε συμφωνώ στην εξέλιξη που οδηγεί σε μια άφυλη κοινωνία: Είναι φυσικά μεμπτό ο εργοδότης/προϊστάμενος/καθηγητής που βρίσκεται σε θέση ισχύος να την εκμεταλλεύεται απέναντι στον εργαζόμενο/υφιστάμενο/φοιτητή κλπ. Θεωρώ γελοίο όμως το να θεωρείται ένα κομπλιμέντο, μια ματιά ή ένα χαμόγελο «παρενόχληση», όπως συμβαίνει συχνά στις αγγλοσαξωνικές (αλλά όχι μόνο) χώρες. Όπως δεν έχει νόημα, χάριν της ισότητας, να καταργήσουμε τη διάκριση ανδρών/γυναικών στον αθλητισμό, ή να καταργήσουμε τα ουρητήρια στις τουαλέτες ανδρών ως στοιχείο διάκρισης.
  Τόσα φώτα πήρε ο κόσμος από την τρισχιλιετή, χάθηκε να πάρει και την αίσθηση του μέτρου; Τσάμπα τα’ λεγε ο κακομοίρης ο Κλεόβουλος…

 20. Κουνελόγατος said

  Α, μπράβο spiral. Επίσης ένα καλό παράδειγμα, που ακυρώνει τέτοια πρότυπα.

 21. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ἡ συγκεκριμένη διαφήμιση δὲν προάγει τὸ σεξισμό, ἀλλὰ τὸν διακωμωδεῖ. Δυστυχῶς οἱ φανατικοὶ ἄνθρωποι δὲν μποροῦν νὰ κατανοήσουν τὴ διαφορά.

 22. ΓιώργοςΜ said

  Και μου κάνει εντύπωση πως τόσην ώρα κανείς δεν το έβαλε ήδη:

 23. cronopiusa said

  Las maltratadas silenciosas: un 13% de las muertas por violencia machista tienen más de 65 años

  No soy una de esas

  Καλή σας μέρα!

 24. spatholouro said

  «ούτε θα εξαλείψει τις τεράστιες και ντροπιαστικές διακρίσεις κατά των γυναικών, τόσο στην αγορά εργασίας […]»

  Επί της αγοράς εργασίας, λοιπόν, ας μου επιτραπεί να εκφράσω ένα ανάποδο παράπονο: περί της έμφυλης -όσο και αντισυνταγματικής, θαρρώ- διάκρισης που υπέστην, όταν υποχρεώθηκα επί 28 μήνες να υπηρετήσω στον στρατό, την ίδια στιγμή που οι συμφοιτήτριές μου μετρούσαν ήδη 28 μήνες εργασιακής εμπειρίας…

 25. atheofobos said

  Much Ado About Nothing

 26. spiral architect said

  @20: Nα με δεις που λες με χάρτινη μάσκα προσώπου και το μπαμπουδένιο χτυπητήρι στο μπαλκόνι να χτυπώ αλύπητα τα μάλλινα χαλιά και τις κουρελούδες και να γελάτε εσείς μαζί και το τεκνό της διαφήμισης!
  Κλαυσίγελως! :mrgreen:

 27. gbaloglou said

  21 Σε ανάλογο πνεύμα η συζήτηση εδώ:

  Όμως, ένα από τα πιο παλιά τεχνάσματα της σάτιρας είναι να κάνεις πως υιοθετείς την επιχειρηματολογία που θέλεις να χτυπήσεις, ακριβώς για να τη σαρκάσεις -την υιοθετείς βέβαια παρωδημένη, και μάλιστα στην ακραία μορφή της.

 28. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Πιθανώς, μια και τα αυγά τα τσουγκρίζουμε ή τα τσουγκράμε, η πρώτη επιλογή να ήταν το «τσούγκρα», αφού το τσούγκρισε δεν είναι τόσο ρυθμικό στη φράση καθότι τρισύλλαβο. Αλλά, κακά τα ψέμματα, αυτή η προστακτική ηχεί κάπως και ούτε έχει τριφτεί στη γλώσσα. Οπότε τι έμενε; Κάποιο συνώνυμο, χτύπα, βάρα, σπάσε ξερωγώ. Επιλέχτηκε το «χτύπα» που παραπέμπει και σε παλιές ταινίες που οι γυναίκες λένε απηυδισμένες στον καλό τους «χτύπα»!

  Για τα παιχνίδια του Τζάμπου έχω να πω ότι όντως η ποιότητα είναι σκατά. Παρόλα αυτά, συχνά τα παιδιά ζητούν ένα παιχνίδι με το οποίο θα παίξουν 1-2 φορές και μετά δεν θα το ξανακουμπήσουν. Ε σε τέτοιες περιπτώσεις τα σκατολοΐδια των 1-2-3 ευρώ βγάζουν το γονιό από τη δύσκολη θέση. Δηλαδή, ο γονιός πρέπει να ξέρει το παιδί και τα ενδιαφέροντά του και να καταλαβαίνει πότε να του πάρει ένα καλό, ποιοτικό κι ενδεχομένως ακριβότερο παιχνίδι και πότε να το «ξεγελάσει» με κάτι φτηνιάρικο, που ίσως η κακή του ποιότητα να κάνει και το παιδί να μην ασχοληθεί μαζί του ξανά (αυτό για περιπτώσεις που το παιδί ζητά κάτι που ο γονιός θα ήθελε να το κάνει μη ενδιαφέρον, χωρίς επιβολή απαγόρευσης).

  Όπως καταλαβαίνετε, μετά την απουσία προσφοράς από τον Γέροντα του μεσονυχτιού, βγάζω τα προς το ζην από το Τζάμπο… 😀

 29. gbaloglou said

  27 Εδώ

 30. gpoint said

  Αυτό για να ξέρουμε τι συμβαίνει σε άλλους χώρους με αφορμή την γιορτή του ΠΑΟΚ

  Ο ΠΑΟΚ έστειλε προσκλήσεις προς την ΕΠΟ, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, τον Ηρακλή, τον Άρη καθώς και σε πολλούς άλλους επίσημους φορείς. Βέβαια, εκπρόσωποι των συγκεκριμένων ομάδων δε βρέθηκαν στη γιορτή, ωστόσο κάποιοι άλλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

  Εκ μέρους του Πανιωνίου, το «παρών» έδωσε ο Νίκος Ζαμάνης, εκ μέρους της Ξάνθης, ο Άρης Πιαλόγλου, ενώ πολλοί ήταν και οι εκπρόσωποι από διάφορες ποδοσφαιρικές ενώσεις όλης της Ελλάδας.

  Παρών ήταν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ένωσης Χανίων, Γιώργος Βούρβαχης, ο οποίος ήταν με την πλευρά του Γιώργου Γκιρτζίκη, αλλά τώρα αντιπολιτεύεται τη νυν διοίκηση της ΕΠΟ.

  αγάλι-αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι, ήδη ο ΠΑΟΚ πρωτοστάτησε στην αναδιανομή των εσόδων υπέρ των μικρών ομάδων παρ’ οτι ήταν ο δεύτερος σε μερίδες λέοντος, ουδέτερη η ΑΕΚ, μοναδικοί αντιρρησίες υπήρξαν τα «αδερφάκια» ΟΣΦΠ και ΠΑΟ.

 31. gbaloglou said

  27, 29 https://sarantakos.wordpress.com/2016/01/15/charlie-hebdo-3/

 32. cronopiusa said

  Ο καραγκιόζης για την ισότητα των φύλων (α’ μέρος)

  Ο καραγκιόζης για την ισότητα των φύλων (β’ μέρος) https://www.youtube.com/watch?v=Vzrj54aGpqI

 33. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Τώρα διαβάζω τα σχόλια για τη διακωμώδηση μέσω του χτύπα σαν άντρας και δεν μου φαίνονται άτοπα. Άλλωστε η διακωμώδηση είναι κυρίαρχο στοιχείο σε όλες τις διαφημίσεις του εργοδότη μ… εεεε της εταιρείας Τζάμπο! 🙂

 34. Spiridione said

  Κυκλοφορεί πράγματι ο μύθος ότι τις διαφημίσεις του Τζάμπο τις φτιάχνει ο ιδιοκτήτης του, ίσως γιατί, ιδίως στην αρχή, φαίνονταν λίγο ερασιτεχνικές, ίσως γιατί είναι πολύ τρας (που παραμένουν βέβαια). Η αλήθεια είναι ότι είναι εντελώς επαγγελματικές, από διαφημιστική εταιρεία.

 35. Σουξουμούξου said

  Ψυχοπονιάρικα τα γράφεις,ατιμούλικο, και μη με παρεξηγήσεις, ρε φίλε, αλλάααα…όπου δεν πίπτει λόγος πρέπει να πίπτει ράβδος, με συλλαμβάνεις; . Αν η γυναίκα δεν βάζει το σερνικό της, κορώνα πάνω στην άδεια κεφάλα της, δικαιούται το σερνικό της, να τη συνεφέρει με καμιά ξανάστροφη, άμα λάχει να ‘ουμε, φτάνει μετά, να ακολουθήσει «κρεβάτωμα» όλο τρέλα- με «πιάνεις»;

 36. Γς said

  25:

 37. Σουμέλα Παπαδοπούλου said

  Αγαπητέ Sarant, συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλιά σας!!!
  Σουμέλα

 38. gpoint said

  # 30

  ούτε ο Λεβέντης δεν θα τολμούσε να προτείνει μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και του αριθμού των βουλευτών…αντ’ αυτού περικοπές στις (πληρωμένες ανταποδοτικά ) επικουρικές συντάξεις ! Και όχι με το τυπιό 32% που ανακοίνωσε το ταμείο γιατί αυτό είναι θεωρηιό. Υποτίθεται πως παίρνεις 273 και πληρώνεσαι 172 αν και…συνταξιούχος. Το 32% όμως εφαρμόζεται στα θεωρητικά 272 δλδ 87 ευρώ οπότε η πραγματική μείωση είναι μεγαλύτερη από 50 % !!!!!!!!

 39. Spiridione said

  Θυμάμαι μια άλλη διαφήμιση του Τζάμπο, την εποχή που άρχισε να γίνεται γνωστή η Χρυσή Αυγή και ήταν τρέντι, με το σλόγκαν «ε ρε jumbo που σας χρειάζεται» και την ανάλογη οπτική απεικόνιση με σανίδα κλπ.
  Βλέπω ότι και αυτή είχε κοπεί τότε
  http://www.lifo.gr/now/media/13115

 40. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  [IMG]http://i66.tinypic.com/vykutc.jpg[/IMG]

 41. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Ρε παιδί μου, εδώ το σωστό(;)

 42. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  31 και πριν: όπως γράφει και το άρθρο, άλλες ελευθερίες έχει η σάτιρα, πολιτική ή όχι, άλλες η διαφήμιση, λιγότερες. Την πρώτη την επιλέγει ο ακροατής, τη δεύτερη την τρώει στα μούτρα

  35 Το πρώτο σχόλιο του καθενός το κρατάει η καραντίνα

  18 Επειδή είναι ακόμα πρωί, για εξήγα το αυτό 😉

 43. sarant said

  39 Χρήσιμη υπενθύμιση

 44. chrismagr said

  Τα Jumbo αποσύρουν εντελώς τη διαφήμιση:

  Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί τόση αγάπη για τα Jumbo. Τα προϊόντα είναι κάκιστης ποιότητας. Ούτε μιας χρήσης. Όσο για τα παιχνίδια, πέρα από το ότι είναι φτηνιάρικα, δεν περνούν από κανέναν ποιοτικό έλεγχο με αποτέλεσμα να μην είναι ασφαλή. Ξέρω παιδί που παραλίγο να πνιγεί παίζοντας με «βρεφικό» παιχνίδι.
  Τα δε επώνυμα είναι στις ίδιες τιμές με αλλού, οπότε ουσιαστικά βγαίνει πιο ακριβά γιατί στα άλλα καταστήματα τα τυλίγουν κιόλας.
  Όσο για τα Lidl, έχω ψωνίσει πολλά πράγματα. Τα περισσότερα βγήκαν μια χαρά ποιοτικά.

 45. LandS said

  Ήταν παραπομπή σε βία. Όχι καραμπινάτη αλλά ήταν.

  Το «χτύπα» μπήκε στη θέση του «φέρσου» της έκφρασης που ακούγεται περισσότερο από όλες του τύπου «…σαν άντρας».
  Φέρσου σαν άντρας. Αναγνώρισε τις περισσότερες θυσίες που κάνω εγώ και δεν κάνει η αντίζηλος, ανταποδίδοντας τες με την συμπεριφορά σου. Τότε θα τσουγκρίσουμε τα αυγά (αναπόσπαστο κομμάτι του Πασχαλινού εθίμου της Αγάπης)
  Χτύπα σαν άντρας. Σήκωσε το χέρι σαν να ετοιμάζεσαι να ρίξεις κατακεφαλιά και, μετά που το κατεβάσεις, εγώ Κατερίνα Χέλμη στα «Κόκκινα Φανάρια»

 46. Γς said

  Χτύπα, σαν άντρας!

 47. Γς said

  35:

  Ολα τα λεφά!

 48. sarant said

  44 Ενδιαφέρουσα αναδίπλωση

 49. LandS said

  42 Το δικό μου πρώτο σχόλιο πες της να το κρατήσει. Έβαλα περίληψη στο 45

 50. Lamprini said

  #19 ΓιώργοςΜ

  Συμφωνώ με το αρχικό σας σχόλιο, το οποίο όμως φαίνεται να το αναιρείτε στη συνέχεια.

  Συνήθως το τι είναι υπερβολή και τι όχι τείνουν να το ορίζουν όσοι ανήκουν σε ομάδες άλλες από εκείνες που θίγονται. Η σεξουαλική παρενόχληση και η βία, αποτελούν πράξεις που πραγματοποιούνται από θέση ισχύος, δεν γίνονται επί ίσοις όροις, συνιστούν μια μορφή ψυχικής και φυσικά σωματικής (κατα)πίεσης, γι’ αυτό και λόγο για το πού βρίσκονται τα όρια (ή κατά πόσο αυτά είναι κινητά…) δεν μπορούν να έχουν όσοι δεν βιώνουν ή δεν κινδυνεύουν να βιώσουν την άλλη πλευρά της άνισης αυτής σχέσης που διαμορφώνεται μονομερώς.

  Από εκεί μέχρι τη δημιουργία «της άφυλης κοινωνίας» ή των κοινών τουαλετών υπάρχει νομίζω πολύ μεγάλη απόσταση αλλά και διάσταση. Ίσα ίσα, το θέμα είναι πώς μπορούν να (συν)υπάρχουν τα φύλα με όποιον τρόπο επιθυμεί ο καθένας να εκφράσει τον εαυτό του, χωρίς να ασκούν καταπίεση το ένα στο άλλο.

 51. LandS said

  44 Σε πολλούς ανθρώπους η γύρη προκαλεί αλλεργία. Just mentioned it, no pun intended.

 52. tamistas said

  Για τη σύζυγό μου, αγωνίστρια δασκάλα, ένας συνάδελφός της είπε τις προάλλες ότι «αντί να της στήσουν ανδριάντα…» κλπ.
  Υποθέτω ότι θεωρούσε ότι αγωνίζεται σαν άνδρας (συνδικαλισταράς).
  Όμως αυτή η σύζυγος με βάζει ενίοτε ν’ απλώνω τα ρούχα.
  Πριν από χρόνια άπλωνα στην ταράτσα του παλιού σπιτιού και η κυρά-Λένη από απέναντι (Θεός σχωρέστην) μου φώναξε:
  «Μπράβο, Τασούλη. Καλή νοικοκυρούλα είσαι…».

 53. Νάνσυ said

  Κι εκεί που βλέπω πολλές φεϊσμπουκικές επαφές μου να αναπαράγουν αποτροπιασμένοι βίντεο με μουφτήδες που συμβουλεύουν τους πιστούς μουσουλμάνους για τον τρόπο που θα πρέπει να χτυπούν τη σύζυγό τους, παρατηρώ τους ίδιους ανθρώπους να υπερασπίζονται τη διαφήμιση του τζάμπο μιλώντας για υστερία, υπερβολή, ελευθερία του λόγου και άλλα τέτοια όμορφα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Δεν είμαι σίγουρη. Πάντως αν κάτι με έπεισε ότι αυτή η κακόγουστη διαφήμιση θα έπρεπε σίγουρα να σταματήσει είναι το πάθος με το οποίο την υπερασπίζονται οι απανταχού σεξιστές.

 54. sarant said

  50μέσον: Ακριβώς!

  Κάτι που λογάριαζα να το γράψω, τελικά το ξέχασα, και μου το θύμισε μια φίλη στο FBook:

  Κι αν δεχτούμε, για χάρη της συζήτησης, ότι η απαγόρευση είναι λάθος, ας γίνει και μια φορά λάθος υπέρ των αδικημένων, υπέρ των καταπιεσμένων. Κι επειδή η ενδοοικογενειακή βία είναι πανθομολογουμένως σοβαρό πρόβλημα, ας σκεφτούμε και το αγγλοσαξονικό it’s always better to err on the side of caution.

 55. Corto said

  Την δεκαετία του ’30 ο σπουδαίος στιχουργός, συνθέτης, ηθοποιός και τενόρος Γιώργος Καμβύσης ηχογραφεί μια σειρά από ρεμπέτικα με στίχους που σήμερα θα σόκαραν.

  Η Ρόζα (από τις πιο χειραφετημένες γυναίκες της εποχής της) στο «κορόιδο άδικα γυρνάς» περιγράφει τον ιδανικό εραστή:

  «Θέλω να μαστουρώνεται/ για μένα να τσακώνεται,
  έξυπνος σαν την αλεπού/ και να με δέρνει πού και πού.

  Να ‘ναι ξεφτέρι στον χορό/ και να ‘χει γκόμενες σωρό,
  καρύδι κάθε καρυδιάς/ και μένα να’ χει της καρδιάς»

  Ο Πέτρος Κυριακός στον «τσακατσούκα» απευθύνεται στην γυναίκα του, που τον απαξιώνει για την φτώχεια του:

  «Ε ρε και θα ‘χουμε καυγάδες/ θα σ’ αρχίσω στους γιακάδες.
  Θα σ’ αρχίσω στα χαστούκια/ έτσι για το τσάκα τσούκα»

  Ο ίδιος ο Καμβύσης στον «καημό της φυλακής» απειλεί πως όταν βγει από την τούφα θα την σκοτώσει:

  «Κι ας ξαναμπώ στην φυλακή/ κι ας φάω κι άλλα δέκα
  δεν θα ‘ν’ μεγάλη η ζημιά/ θα λείψει μια γυναίκα.

  -Σιγά το πράμα. Μουτζουρώθηκε η γύφτισσα.»

 56. sarant said

  53 Τι ωραία κατακλείδα!

  55 Τι να μου κάνουν οι ντιντήδες κι οι μοντέρνοι, θέλω άντρα ν’αγαπάει και να δέρνει. Αρχοντό. όμως, όχι;

 57. Corto said

  56:
  «Πρέπει να φτάσουμε στο ‘ 55 και αργότερα ακόμα για να εμφανιστούν τα μαζοχιστικά γυναικεία του τύπου «Τι να μου κάνουν οι ντιντήδες κι οι μοντέρνοι, θέλω άντρα ν’ αγαπάει και να δέρνει», κι αυτά είναι πολύ πιο αξιοπρεπή από τα σύγχρονα ελαφρολαϊκά («Άσε με εσύ να φταις κι εγώ συγνώμη να ζητάω» κτλ.).»

  http://www.sarantakos.com/rempet.html

  Ωραιότατη ανάλυση! Ποιο ήταν το περιοδικό ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ;

 58. ΚΩΣΤΑΣ said

  Γενικώς είμαι κατά της λογοκρισίας, υπερασπίζομαι αρκετά το «απαγορεύονται οι απαγορεύσεις» αλλά…..

  και κάτι λεξιλογικό: «Πλησιάζονται», το ρήμα πλησιάζω το συναντάμε και ως μέσο ή παθητικό;

 59. cronopiusa said

 60. 57 Το περιοδικό της ΠΠΚ (Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης), ενός μετωπικού σχήματος του ΚΚΕ στο χώρο του πολιτισμού τη δεκαετία του ’80.

 61. Spiridione said

  Μια διόρθωση, το ΣΕΕ δεν είναι ανεξάρτητη αρχή, είναι αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει ιδρυθεί από την Ένωση εταιρειών διαφήμισης κλπ. Δεν έχει ακριβώς αρμοδιότητα να επιβάλλει κυρώσεις, είναι όργανο αυτοδέσμευσης και αυτοελέγχου, αλλά φαντάζομαι για διάφορους λόγους συμμορφώνονται οι διαφημιστικές εταιρείες – μέλη της ένωσής τους. Επίσης, ο Ν. 2863/2000 βάσει του οποίου συστάθηκε, προβλέπει ότι ένας τηλεοπτικός/ραδιοφωνικός σταθμός έχει δικαίωμα να αρνηθεί να προβάλλει μια διαφήμιση που κόπηκε από το ΣΕΕ χωρίς αυτό να αποτελεί παραβίαση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας. Από κει και πέρα και το ΕΣΡ, που είναι ανεξάρτητη αρχή, έχει αρμοδιότητα νομίζω και για τον έλεγχο των διαφημίσεων όπως κάθε άλλου προγράμματος.

 62. 60 Βλακεία έγραψα: https://sarantakos.wordpress.com/2010/01/17/stemnis/

 63. Corto said

  62:
  Πολύ ενδιαφέρον! Ευχαριστώ!

 64. Alexis said

  Τα Λιντλ έγιναν (μάλλον άδικα κατά τη γνώμη μου) συνώνυμα των φτηνιάρικων και χαμηλής ποιότητας προϊόντων επειδή τα πρώτα χρόνια της παρουσίας τους στην Ελλάδα είχαν σχεδόν αποκλειστικά ξένες (κυρίως γερμανικές) μάρκες προϊόντων που στα μάτια του Έλληνα καταναλωτή φαίνονταν εντελώς άγνωστες, άρα (συνειρμικά) «φτηνιάρικες», άρα κακής ποιότητας.
  Επίσης η προτίμηση που έδειχναν προς τα Λιντλ οι επαναπατρισμένοι Έλληνες της Γερμανίας (φυσιολογική, αφού η φίρμα τους ήταν οικεία) προκαλούσε ειρωνικά σχόλια από τους «αυτόχθονες» του τύπου «τέτοιες σαβούρες τρώγανε τόσα χρόνια στη Γερμανία», «κάνανε το σκατό τους παξιμάξι, γιαυτό γυρίσανε με λεφτά» κλπ. κλπ.

 65. cronopiusa said

  JUMBO: «Κέρδη στα ύψη, μισθοί στον πάτο, γονείς στο δικαστήριο»

  Οικοδόμος: «JUMBO»: Σέρνουν εργαζόμενο στην ανεργία και τα δικαστήρια

 66. sarant said

  57-62: Αυτό. Τότε που τα έγραφα ήμουν στο άνθος της ηλικίας μου.

  61 Καλά κάνεις και διευκρινίζεις, δεν το ήξερα.

  58 Δεν ξέρω αν είναι σωστό αυτό που έβαλα, το έβαλα με αμφιβολία.

 67. Alexis said

  …μισό δευτερόλεπτο αφού είχα πατήσει το κουμπί, είδα το «παξιμάξι»
  Φτου!

 68. Σουξουμούξου said

  @Γς
  😉

 69. cronopiusa said

 70. spiral architect said

  Προσωπικά, δεν θα υπερασπιστώ ακόμα μια από τις κακόγουστες διαφημίσεις των μαγαζιών συμφερόντων Βακάκη. Υπάρχουν πολλά περισσότερα για να καταφερθώ εναντίον τους όπως π.χ. αυτό http://goo.gl/1T5hvH ή τις εξωφρενικά απάνθρωπες και αντεργατικές εργασιακές σχέσεις στα μαγαζιά-γαλέρες του. Άλλωστε η ισότητα και η μη βία εκεί μέσα είναι καθεστώς, αλλά προς τα κάτω. Άντρες-γυναίκες ίσιωμα: https://goo.gl/FljR6m

  Χτυπάτε σαν άντρες λοιπόν χάνοντας το δάσος, για να κάνετε μάγκα το Βακάκη!

  Πες ότι θέλεις για μένα, βρίσε με αν θέλεις, αλλά σε παρακαλώ γράφε σωστά το όνομά μου.
  (κάποιου Αμερικανού εκατομμυριούχου)

 71. Corto said

  Ο γιος του Μποστ (όχι ο ηθοποιός, ο άλλος), ο Κώστας Μποσταντζόγλου, στο θεατρικό του έργο «ο ελέφας» βάζει τον μπρουτάλ, άξεστο και φαλλοκράτη, επαρχιώτη πρωταγωνιστή να εξαίρει τον Μάρκο Βαμβακάρη και το τραγούδι του «όταν με βλέπεις και περνώ».
  («την τρίτη και την τέταρτη/ κυρά μου βράσε ρύζι
  πάλι τις μάπες σου θα φας/ κι ο κόσμος ας με βρίζει»)

  Βεβαίως στην πραγματικότητα κάτι τέτοιοι τύποι μάλλον δεν γνωρίζουν ούτε καν το όνομα του Μ.Β., τα δε ακούσματά τους περιορίζονται στην κυρία της διαφήμισης…

 72. marulaki said

  Καλημέρα! Μα είχε βγάλει διαφημίσεις η Λιντλ, που έλεγε ας πουμε: «Πάσχα απο τα Λιντλ». Τα κατοπινά είναι παρωδίες των διαφημίσεων που έβγαζε κατά καιρούς, μέχρι πέρυσι σίγουρα με αυτό το καταληκτικό σχόλιο.

 73. sarant said

  70 Κατά τη γνώμη μου, και τα δύο πρέπει να καταγγέλλει κανείς -αν και ασφαλώς το πρωταρχικό είναι οι συνθήκες εκμετάλλευησης των εργαζομένων.

 74. Μπετατζής said

  1) Ούτε με πείθει το επιχείρημα για τον κόσμο που χάνεται -εννοώ το «εδώ ο κόσμος χάνεται, με τη διαφήμιση του Τζάμπο θα ασχοληθούμε;» Αν η ενασχόληση με τη διαφήμιση του Τζάμπο δεν εμποδίζει και την ενασχόληση με τα σημαντικότερα, και ιδίως αν η ε ν α σ χ ό λ η σ η μ ε τ ο έ λ α σ σ ο ν δ ε ν χ ρ η σ ι μ ο πο ι ε ί τ α ι ω ς ά λ λ ο θ ι γ ι α τ η μ η ε ν α σ χό λ η σ η
  μ ε τ o μ ε ί ζ ο ν, δεν βλέπω γιατί να είναι κατακριτέα.

  Μα αυτό ακριβώς είναι για μένα το επιχείρημα, ότι η ενασχόληση με το έλασσον χρησιμοποιείται ως άλλοθι. Και τολμώ να πω ότι αυτού του είδους οι αντιπερισπασμοί είναι χαρακτηριστικό της σημερινής αριστεράς που μας κυβερνάει αλλά και των απανταχού υποστηρικτών της. Έχουν ασχοληθεί με πάθος στο πρόσφατο παρελθόν με το σύμφωνο συμβίωσης, το Εθνικό Θέατρο, το Γιαν Φαμπρ, το σαρλί εμπντό, την ελευθερία της τέχνης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, το γλωσσικό κλπ. κλπ., την ίδια ώρα που με το ασφαλιστικό εξοντώνουν κυριολεκτικά 3 τουλάχιστον γενιές και εξαφανίζουν δραστικά ότι είχε απομείνει από τη μεσαία τάξη της χώρας. Και (νομίζουν ότι) με τον τρόπο αυτό κερδίζουν πόντους «αριστεροσύνης».

  Στο ίδιο πάντα πλαίσιο, χαμογέλασα πικρά, όταν διαπίστωσα ότι τείνει να καθιερωθεί σε κάποια συστημικά ΜΜΕ ο όρος «παράτυπος μετανάστης» αντί του παλιού «λαθρομετανάστης», την ίδια ώρα που οι κυβερνώντες, εβρωπαϊκή ένωση, ΝΑΤΟ κλπ έχουν οδηγήσει την πραγματική κατάσταση των ανθρώπων αυτών στην εξαθλίωση και ακόμα παρακάτω. Και αυτό που διαπιστώνω είναι μια ευθεία αναλογία μεταξύ της «προόδου» σε τέτοια ανώδυνα θέματα και της επιδείνωσης της πραγματικής κατάστασης. Οπότε αρχίζει κανείς να ψυλιάζεται.

  Χορτάσαμε λοιπόν περήφανες νίκες. Όμως τελικά οι νίκες αυτού του είδους, ουδέποτε είναι νίκες όσων υποφέρουν από την υπάρχουσα κατάσταση. Ούτε καν τους αφορούν.

  2) Από τραγούδια, να συνεισφέρω το βεμπικό (αστικό τραγούδι) : «Μα τον λατρεύω και είναι το φως μου γιατί ΄ναι βλέπεις, ο άνθρωπός μου. Όλο με βρίζει και με χτυπάει κλπ. κλπ.»

 75. sarant said

  74 Η ένσταση δεκτή. Ωστόσο, αν ήσουν μέλος μειονότητας, θα το έβλεπες αλλιώς.

 76. Κουνελόγατος said

  26. Μα γιατί, εγώ κάνω κάποιες λίγες δουλειές (εκτός σίδερο και μαγείρεμα), αλλά δε νιώθω άσχημα γι αυτό. Τώρα αν σε κάποιον που με βλέπει δίνω χαρά, ακόμη καλύτερα… 🙂

 77. Μπετατζής said

  75. Πρώτον, μπορεί και να είμαι. Δεύτερον, γνωρίζω μέλη «μειονοτήτων» (δεν αποδέχομαι τον όρο, αλλά δεν θέλω να χαώσω την κουβέντα) που λένε τα ίδια με μένα.

 78. Spiridione said

  74. Αυτό το επιχείρημα με το μείζον και το έλασσον θα μπορούσε να συνεχιστεί επ’ άπειρον και να καταλήξει σε αδιέξοδο. Σου λέω εγώ, γιατί να ασχολούμαστε και να καταγγέλουμε τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη βελτίωση της θέσης τους; Αυτό είναι το έλασσον, αφού απλά διαιωνίζει την καπιταλιστική εκμετάλλευση, και μας αποπροσανατολίζει από το μείζον, που είναι η αποχώρησή μας από την ΕΕ, το ευρώ και την εγκαθίδρυση δικτατορίας του προλεταριάτου.

 79. ΓιώργοςΜ said

  #50 Συμφωνώ μαζί σας, οπότε υποθέτω πως το τμήμα από το σχόλιό μου που αναφέρεστε ήταν ασαφές ή κακογραμμένο.

  Δεν ξέρω αν θα γίνω πιο σαφής, αλλά θα ξαναπροσπαθήσω:
  Εννοώ πως φυσικά η παρενόχληση πρέπει να ορίζεται εφόσον ο παρενοχλών είναι σε θέση ισχύος (υπήρξε παλιά και μια ταινία με τη Demi Moore ως παρενοχλούσα διευθύντρια και νομίζω τον Michael Douglas ως παρενοχλούμενο, με μια ενδιαφέρουσα αντιστροφή των συνηθισμένων ρόλων). Όμως έχω την εντύπωση πως όταν υπάρχει νομοθεσία που δεν την ορίζει ξεκάθαρα με τον τρόπο αυτό, δηλ τη θέση ισχύος αλλά ποινικοποιεί μια συμπεριφορά (πχ «με κοίταξε περίεργα», «μου έστειλε λουλούδια»), η θέση ισχύος μπορεί να μεταφερθεί στον (υποτιθέμενο) παρενοχλούμενο (άνδρα ή γυναίκα, δε διακρίνω), όταν οι ενδιαφερόμενοι είναι πχ συμφοιτητές ή συνάδελφοι, χωρίς ιεραρχική διαφορά.

  Για το θέμα της συνύπαρξης συμφωνώ απολύτως με τον τρόπο που το περιγράφετε, πιστεύω όμως πως εν πολλοίς υπάρχουν κι άλλες συμπεριφορές πέραν της σχετικής με το φύλο που μπορούν να καταπιέσουν. Δύσκολο σταυρόλεξο.

 80. spiral architect said

  Με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται Σπυρίδωνα. Όποιος θέλει ακολουθεί.
  (ή έστω, σκέπτεται) 😉

 81. Avonidas said

  Ουφ, αοιδίες…

  Με βάση τα περισσότερα κριτήρια, οι διαφημίσεις θα πρέπει να κριθούν πετυχημένες

  Αυτά τα εκτρώματα είναι πετυχημένα με βάση ένα και μόνο κριτήριο, ότι τα τζάμπο πουλάνε ακόμα. Και δεν είμαι σίγουρος αν είναι λόγω των διαφημίσεων, ή επειδή υπάρχει βασικά *μία* τέτοια αλυσίδα πολυκαταστημάτων. Όταν είσαι μονοπώλιο, μπορείς να ρίξεις όσο θες την ποιότητα των προϊόντων σου, καθώς και της διαφήμισης.

  Το ΣΕΕ, σε μια απόφαση που μου φαίνεται μετρημένη και λογική, έκρινε μεν ότι η επίμαχη διαφήμιση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι προτρέπει σε πράξεις βίας, αλλά επειδή η βία κατά των γυναικών αποτελεί υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα και επειδή η επίμαχη φράση «μπορεί να έχει διφορούμενη σημασία, μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως, να δημιουργήσει διαφορετικούς συνειρμούς και να εκφράσει σεξιστικό υπονοούμενο»

  Με άλλα λόγια το ΣΕΕ, όπως όλοι οι λογοκριτές, μας θεωρεί κρετίνους που δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το γυαλί από την πραγματικότητα.

  Θυμάστε, εκεί γύρω στα ’80, τις ανησυχίες ότι τα παιδάκια μπορεί να πηδήξουν από το μπαλκόνι, άμα δουν κάνα καρτούν με τον Σούπερμαν να πετάει, ας πούμε; Ήταν ηλίθιος φόβος τότε, και εξακολουθεί να είναι ηλίθιο επιχείρημα και σήμερα.

  Για παράδειγμα, σε πολλά κράτη απαγορεύεται η διαφήμιση του ενός ή του άλλου είδους (π.χ. διαφήμιση τσιγάρων ή ποτών ή φαρμάκων) -τέτοιος περιορισμός θα ήταν γκροτέσκος για ένα μυθιστόρημα ή μια κινηματογραφική ταινία.

  Γκροτέσκος ή όχι, ζει και βασιλεύει! Συγκρίνετε κάποια στιγμή μια ταινία του ’40 ή του ’50, για παράδειγμα, με μια οποιαδήποτε σημερινή ταινία που ΔΕΝ είναι εποχής, ή νουάρ. Μετρήστε πόσες σκηνές υπάρχουν όπου ο ήρωας ή η ηρωίδα καπνίζει. Κι αν ακόμα βρείτε τέτοια σκηνή σε σύγχρονα έργα, οπωσδήποτε δεν θα είναι αισθησιακή ή ερωτική ή με κάποιο τρόπο ελκυστική. Το ίδιο και με το ποτό, και φυσικά με κάθε είδους ναρκωτικά. Η αυτολογοκρισία είναι πανταχού παρούσα.

  Η διαφήμιση έχει διαφορά από το έργο τέχνης και ως προς τον τρόπο πρόσληψης. Το έργο τέχνης επιλέγεις να το δεις, η διαφήμιση έρχεται απρόκλητα και απρόσμενα. Το έργο τέχνης το βλέπεις συνήθως μία φορά, η διαφήμιση επαναλαμβάνεται μέχρι κορεσμού.

  Ειδικά η διαφήμιση των Τζάμπο. Η μάνα μου είχε το ραδιόφωνο ανοιχτό σχεδόν όλη μέρα, και υπέφερα βάναυσα από αυτή την ηχορρύπανση. Μισώ τα Τζάμπο, με πάθος. Είχα νιώσει άγρια χαρά όταν κάηκαν στις πυρκαγιές του 2007. Δυστυχώς επανήλθαν.

  Ωστόσο, δεν τα μισώ αρκετά για να υποστηρίξω τέτοιες πολιτικώς ορθές μπουρδίτσες.

 82. Σηλισάβ Σότσιτς said

  Το ότι οι γυναίκες υιοθετούν τα σεξιστικά πρότυπα του ανδρός δεν είναι άλλοθι για τη διαιώνιση αυτών.

 83. Ειμαι στην αρκετα αστεια θεση να συμφωνω απολυτα με ολα τα επιχειρηματα του κειμενου, αλλα οχι με την κυρια θεση. Δεν ειναι περιεργο, βεβαια, γιατι τα επιχειρηματα του κειμενου απαντουν σε γελοια αντεπιχειρηματα – αλλα αυτα σκαρωθηκαν σαν απαντηση σε μια γελοια απαγορευση – που ηρθε να κατσει σε μια γελοια διαφημιση [που, κατα την ταπεινη μου αποψη, γελοιοποιει το σεξιστικο προτυπο του «αντρα»]..
  Κι αν αυτη ηταν η αρχη για να πιστευουν τα μικρα παιδια οτι οταν λεμε «χτυπα σαν αντρας» εννοουμε «χτυπα αυγο το Πασχα»? Κριμα δεν ειναι να χαθει τετοια ευκαιρια αντισεξιστικης επανεκπαιδευσης που θα συνδυαζε αυτη την αθωα εικονα με αυτη τη σεξιστικη εκφραση, μονο και μονο γιατι εμεις οι μεγαλυτεροι συνδεουμε την εκφραση με τα παλια, δικα μας προτυπα?
  Επισης, το επιχειρημα «ειμαι σιγουρος οτι ειναι λαθος, γιατι το υπερασπιζονται σεξιστες/φασιστες/… ειναι μεν εντυυπωσιακο, αλλα ειναι περα απο τη Λογικη (με την αρχικη, μαθηματικη της εννοια) [Ενα υποσυνολο μπορει να ειναι γνησιο υποσυνολο!]. Ειναι λιγο σαν αυτους που λενε οτι ναζι και κομμουνιστες ειναι το ιδιο, γιατι και οι δυο ξεκινησαν απο σοσιαλιστικες ιδεες, εγκαθιδρυσαν δικτατοριες και σκοτωσαν εκατομμυρια αντιπαλων.

 84. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Δὲν εἶδα ὅμως ὅλους αὐτοὺς ποὺ τάχα μου θίχτηκαν ἀπὸ τὸ «σεξιστικὸ» μήνυμα τῆς διαφήμισης, νὰ ξεσηκώνονται ἐνάντια σὲ κατάπτυστες καὶ ἀντιπαιδαγωγικὲς διαφημίσεις τοῦ τύπου «ὁ χρυσὸς μᾶς φέρνει πιὸ κοντά», ἢ «θὰ εἶμαι καλὸ παιδὶ ἄριστὸς μαθητὴς ἀρκεῖ τὸ παριζάκι μου νὰ εἶναι ὑφαντὴς» ποὺ ἐξευτελίζουν κάθε ἀξία. Διυλίζομε τὸν κώνωπα καὶ καταπίωμεν τὴν κάμηλον. Φαρισαῖοι ὑποκριταί….

 85. 81 Επειδή είχα πρόσφατα αυτή την κουβέντα, χαζεύοντας στην ΕΡΤ τον Χριστό που ξανασταυρώνεται, θυμάμαι ότι στη δεκαετία του ’80 όντως α) ένα παιδί απαγχόνισε ένα άλλο παίζοντας μια σκηνή από το σήριαλ, β) ένα άλλο πήδηξε από το παράθυρο μιμούμενο τη Βιονική γυναίκα (αν τη θυμάται κανείς). Βασικά πρόκειται για παραδείγματα του πόσο λίγο εξοικειωμένη ήταν η ελληνική κοινωνία με την τηλεόραση τότε, φαντάζομαι, μια και πράγματι σήμερα φαίνεται απίστευτο.

 86. ΓιώργοςΜ said

  70-73 Μπορεί και να το θυμάμαι λάθος, αλλά έχω κάπου ακούσει το τσιτάτο «Η αιτία των περισσότερων πολέμων είναι το κακό γούστο» (κάποιος Γάλλος θα ήταν, υποθέτω).
  Με την προσέγγιση αυτή, από τη συγκεκριμένη αλυσίδα τι να περιμένει κανείς, η κακογουστιά διαχέεται σε όλα, από την ποιότητα ως την εταιρική ευθύνη. Έχετε παρατηρήσει πως πολλά αντικείμενα είναι εισαγμένα από το Jumbo Κύπρου; Μήπως έχει να κάνει με τη χαμηλή φορολογία εκεί; Ένα αντικείμενο που πωλείται 1€ στην Ελλάδα, φαίνεται να έχει κοστίσει 0.99 (αγορά από τη θυγατρική Κύπρου), οπότε ο φόρος είναι πάνω στο 0.01 με τον υψηλό ελληνικό συντελεστή, ενώ η αντίστοιχη διαδικασία για το ουσιώδες κομμάτι του κέρδους (τιμή πώλησης στην Ελλάδα μείον κόστος αγοράς από Κίνα) φορολογείται με τον χαμηλό κυπριακό συντελεστή. Νομίζω πως αυτός είναι ο ορισμός της τριγωνικής χρέωσης (ας μας διαφωτίσουν οι επαΐοντες..)

 87. Xρίστος Δάλκος said

  Ἀξιέπαινη ἡ ἑτοιμότητα ἀπέναντι σέ φαινόμενα γλωσσικοῦ σεξισμοῦ, δέν εἶδα ὅμως καμμιά εὐαισθησία γιά φαινόμενα γλωσσικοῦ πολιτισμικοῦ ἰμπεριαλισμοῦ. Στίς τσάντες τῆς συγκεκριμένης ἐπιχείρησης, ὅπως καί ἄλλων, φαντάζομαι, ὑπάρχει ἡ ἀγγλόφωνη εὐχή: Happy Easter. Τήν περασμένη χρονιά, περιηγούμενος τά καταστήματα τῆς περιοχῆς μου συνειδητοποίησα ὅτι τά περισσότερα μοῦ εὔχονταν Merry Christmas and a happy new year. Θά μοῦ πῆτε, ἐδῶ ὁ κόσμος χάνεται κ.λπ. κ.λπ. Αὐτό λέω κι ἐγώ: ὁ κόσμος μας χάνεται, ἤ μᾶλλον τόν κατεδαφίζουν συστηματικά, ἀντιστάσεως μή οὔσης. Ἐγώ ὅμως δέν ἀντέχω νά περνάω τίς πασχαλινές μου ἡμέρες easterικά.

 88. Γιώργος Πρίμπας said

  (σχόλιο 18)
  κι εγώ έτσι ακριβώς σαν άντρας το τινάζω (η σύζυγος έχει τη μέση της και κατά δήλωσή της, τι με έχει αν δεν της κάνω και κάτι τέτοιες δουλειές) αλλά δεν σκέφτηκα ότι αν το γράψω μπορεί να κατηγορηθώ για σεξισμό

 89. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Στα παιχνίδια, που το ξέρω καλά το θέμα έχω δυο παιδιά, 🙂 τα φτηνιάρικα παιχνίδια του Τζάμπου υπάρχουν τα ίδια ή τελοσπάντων ίδιας ποιότητας και στα κανονικά παιχνιδοπωλεία της πόλης που ζω. Η διαφορά είναι ότι τα μεν ακριβότερα (ποιοτικότερα) παιχνίδια το Τζάμπο τα πουλά 1-2 λεπτά φτηνότερα, τε δε φτηνιάρικα 1-2 ευρώ φτηνότερα.

 90. Spiridione said

  80. Spiral, δεν έχω αντίρρηση σ’ αυτό. Απλά μου φαίνεται πιο τίμιο το επιχείρημα ότι δεν θεωρώ τον σεξισμό πρόβλημα της κοινωνίας ή ότι το συγκεκριμένο διαφημιστικό δεν είναι σεξιστικό, παρά όλη αυτή την επιχειρηματολογία περί αποπροσανατολισμού.

 91. Μπετατζής said

  78. Δεν μίλησα εγώ για δικτατορία του προλεταριάτου, αν και πολύ θα το ήθελα, εσύ μίλησες. Εγώ μίλησα για συγκεκριμένη αναλογία που διαπιστώνω, και αν θεωρείς ότι αξίζει να μου απαντήσεις, θα ήθελα να μου απαντήσεις για αυτήν την αναλογία, εάν την διαπιστώνεις και εσύ, εάν την αποδέχεσαι κλπ. Για την δτπ άστο να μιλήσουμε άλλη φορά. Και αν θες να μιλήσουμε με μαρξιστικούς όρους, οι όροι που ταιριάζουν στη σημερινή ανάρτηση, είναι για μένα η αντίθεση βάσης – εποικοδομήματος (στο οποίο εποικοδόμημα ανήκουν αποκλειστικά όλα τα ενδιαφέροντα του είδους αυτού που στο αρχικό μου σχόλιο ενδεικτικά κατονομάζω και που αποτελούν την αγαπημένη απασχόληση της αριστεράς, την ίδια ώρα που εξαθλιώνει την υλική κατάσταση της κοινωνίας).

 92. Πάνος με πεζά said

  Θυμίζω ένα παλιό σλόγκαν που είχε -δικαιολογημένα- ανάλογη τύχη : «Οι ξύπνιοι οδηγούν Ρενώ». Κοίτα όμως να δεις, που τελικά έμεινε στο μυαλό, ακόμα και πριν από τριάντα τόσα χρόνια…

  Η όποια δεοντολογία, πάντως, θα ήθελα να μάθω πώς μεταφράζεται στην περίπτωση προεκλογικών διαφημίσεων… Όπου, και τί δεν έχουμε δει…

 93. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια! Πολύ μεστά!

  87 Έξοχο λογοπαίγνιο, Χρίστο!

 94. Πάνος με πεζά said

  Όσον αφορά τη συγκεκριμένη επιχείρηση, μάλλον θα έπρεπε να εστιάσουμε και στην επιτροπή ανταγωνισμού…Γιατι όταν ξεκινάς σαν παιχνιδάδικο, και φτάνεις να πουλάς και τρόφιμα, εκτός φυσικά από έπιπλα, οικιακά είδη κλπ., τότε κάτι δεν πάει καλά.

  Την «πατέντα» εσχάτως ανακαλύπτουν και άλλοι : π.χ. ο Cosmote, που ξαφνικά από εταιρία κινητής, άνοιξε και…βιβλιοπωλείο. Το «Πλαίσιο» που προμηθεύει το γραφείο μας, μας κάνει πλέον δώρο καφέδες και καφετιέρες, το δε καλοκαίρι πουλάει ομπρέλες θαλάσης, σωσίβια και σεζ-λονγκ…
  Είναι ολοφάνερο ότι με τέτοια -καθόλου αντρικά- χτυπήματα κάτω από τη μέση, είναι πολύ δύσκολο ο λεγόμενος «μικρός» να επιβιώσει…

 95. s.a. said

  Αυτή η επιτροπή που αναφέρετε θα έπρεπε να κόψει σχεδόν όλες τις διαφημίσεις γιατί σχεδόν όλες χρησιμοποιούν τις γυναίκες σαν αντικείμενα του σεξ και αναπαράγουν όλα τα στερεότυπα γι’αυτές.

 96. sarant said

  94 Μπα; Και τρόφιμα; Καλά έκανα και το χαρακτήρισα πολυκατάστημα.

 97. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  75. Ἐγὼ πάντως ἂν ἤμουν γκέι θὰ προτιμοῦσε νὰ καταργηθεῖ ὁ ΕΝΦΙΑ παρὰ νὰ μπορῶ νὰ παντρευτῶ. Καὶ τὶ νὰ τὸ ἔκανα δηλαδή. Οὔτε ἐπίδομα γάμου δίδεται πια, οὔτε μείωση φόρου ὅπως κάποτε. Καὶ πρέπει νὰ σκάσης κι ἕνα σκασμὸ λεφτὰ γιὰ νὰ χωρίσης…

 98. Πάνος με πεζά said

  Nαι, φυσικά. Σοκολάτες, γαριδάκια, χυμούς, και γενικώς αυτά που «τραβάνε» τα πιτσιρίκια. Μάλιστα, αρκετά τα έχει και παγωμένα, σε μικρά ψυγειάκια…

  Γιατί, το «Πλαίσιο» που πουλάει καθαριστικά τύπου ΑΖΑΞ; (καταλαβαίνεις ποιότητα, βεβαίως…)

 99. Alexis said

  #81: Αβονίδα, η διαφορά ανάμεσα στις διαφημίσεις και στις ταινίες είναι ότι στις διαφημίσεις υπάρχει (και πρέπει να υπάρχει) κώδικας δεοντολογίας ενώ στις ταινίες όχι.
  Σε μια ταινία μπορεί να δεις ό,τι πιο ακραίο υπάρχει, για την εξυπηρέτηση του σεναρίου.

  Η αυτολογοκρισία που λες πράγματι υπάρχει, είναι η λεγόμενη «πολιτική ορθότητα» και όταν γίνεται αυτοσκοπός είναι εξ’ ορισμού γελοία, γιατί σκέψου π.χ. μιά ταινία όπου ο άλλος ξεκοιλιάζει και βιάζει καμιά δεκαριά αλλά κατά τ’ άλλα δεν καπνίζει για να μη δώσει το κακό παράδειγμα!

 100. Spiridione said

  91. Απλά είπα ότι διαφωνώ με τη λογική του αποπροσανατολισμού, διότι αν τη γενικεύσουμε, δεν πρέπει να ασχολούμαστε με κανένα θέμα. Αυτό που ενοχλεί, ή αν θες μου κάνει εντύπωση, είναι ότι δεν λες στην ουσία τη γνώμη σου για το θέμα, αν είναι υπαρκτό ή όχι το πρόβλημα, αν πρέπει ας πούμε κάτι να αλλάξει κλπ, αλλά απλά κατακρίνεις όσους και όσο ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό, κατηγορώντας τους ότι δεν έχουν σωστά αξιολογικά κριτήρια.

 101. BLOG_OTI_NANAI said

  Όταν την πρωτοάκουσα, δεν σκέφτηκα την βία, επειδή έδειχνε αυγά. Κατόπιν σκέφτηκα ότι εννοεί χτύπα δυνατά το αυγό. Πραγματικά, την βία δεν τη σκέφτηκα. Αλλά να πω την αλήθεια, αν κάποιοι την σκε΄φτηκαν, καλώς να την αλλάξουν. Γενικά μου τη δίνουν οι διαφημίσεις που κινούνται στα όρια και πάνε να σοκάρουν, ή είναι σεξιστικές εξευτελίζοντας κυρίως τις γυναίκες κ.λπ.

  Μια που το blog λεξιλογεί, ως προς τις λέξεις που μπορούν να αντικαταστήσουν πολύ κοντινά τη ρίμα, λίγο δύσκολο, υπάρχουν κάποιες γενικές κυρίως, όχι ονομαστικές:

  Χτύπα σα χάντρας
  Χτύπα σα φλάντζας
  Χτύπα σα μάντρας
  Χτύπα σαν Σιγουράντσας (παπαδιαμάντης: ο καπετάν Κωνσταντής ο Σιγουράντσας)
  Χτύπα σαν Λωξάντρας
  Χτύπα σαν Πάντζας (Γιώργος, ηθοποιός)
  Χτύπα σα λάντζας
  Χτύπα σα ρομάντσας
  Χτύπα σαν Καλκάντζας (οικισμός στην Κομοτηνή)
  Χτύπα σα φράντζας
  Χτύπα σα γαλιάντρας
  Χτύπα σαν σαλαμάντρας
  Χτύπα σαν παλάντζας
  Χτύπα σαν κ@λοφεράντζας
  Χτύπα σαν μαλαφράντζας (αφροδίσιο νόσημα)

 102. sarant said

  101 Ο Πάντζας δεν χτυπούσε, ήταν αβρός

  97 Κι αν έμενες στο νοίκι;

 103. Pedis said

  Άντε να δούμε και καμιά γυναίκα (παραπάνω) να γράφει στο … ανδροκρατούμενο μπλογκ του Νικοκύρη.

  # 53 – !

  Αυτος που τη βρίσκει με τα «χτύπα σαν άνδρας» και τα ρέστα μου φέρνει σε … αδερφή.

  Ν.Β. Όχι ομοφυλόφιλος, αδερφή! Εντελώς διαφορετικά πράγματα.

 104. BLOG_OTI_NANAI said

  Τώρα που είπε ο Δύτης για Βιονική Γυναίκα, φυσικά την βλέπανε όλοι και ως προς αυτό, ως πιτσιρίκια δεν είχαμε σεξιστικές αναστολές: πυροβολούσαμε τφ-τφ-τφ-τφ-τφ όπως «ο λοχίας Σόντερς» και είμασταν δυνατοί όπως «η βιονική γυναίκα»… Βεβαίως, για να μη λέμε και μεγάλα λόγια, άμα βλέπαμε κανέναν φίλο να τον έχουν βάλει καταναγκαστικά τα κορίτσια να παίζει λάστιχο γιατί δεν είχαν τρίτο, κοροϊδεύαμε κανονικά «ου, ου, κορίτσι-κορίτσι»…
  Ήταν επιλεκτική η αντιμετώπιση.

 105. BLOG_OTI_NANAI said

  102: Σωστό 🙂

  Θυμάμαι αρκετές ελληνικές ταινίες που προς το τέλος, ο σύζυγος ή γενικά ο άνδρας-«αρνάκι», όταν γινόταν άνδρας-«άνδρας», η μεταμόρφωση επιτυγχανόταν με χαστούκι στη γυναίκα, και η γυναίκα (δυστυχώς) το απολάμβανε. Απίστευτα κακό πρότυπο… Να πω την αλήθεια, όταν το βλέπω πλέον -στις κατά τα άλλα πολύ ωραίες αυτές ταινίες-, φρικάρω.

 106. Γιώργος Πρίμπας said

  Τη συγκεκριμένη διαφήμιση, αν την ακούσεις, άντε να γελάσεις, αλλά την προσπερνάς.
  Επίσης το θέμα τελικά είναι το τι λέγεται σε μια διαφήμιση ή η διαφήμιση ως προϊόν, πλύση εγκεφάλου, κλπ;
  Αν ρωτήσεις για τα 180 ευρώ το μήνα, όπως γράφτηκε στην ανάρτηση, που δίνονται στις κοπέλες (που είναι η πλειοψηφία των υπαλλήλων στα τζάμπο) για το δήθεν τετράωρο = 10ωρο, τη γραμματεία ισότητας θα δηλώσει αναρμόδια (σωστά θα πεις).
  Νομίζω ότι οι ενστάσεις που ειπώθηκαν για στάχτη στα μάτια είναι σωστές. Σε τι συνίσταται η νίκη;

  Τα ίδια που θα πεις και θέλει ή θα ήθελε να ακούσει η γυναίκα σου ή η κοπέλα σου σε ιδιωτικές στιγμές αν τα πεις σε κάποια άγνωστη ή συνάδελφο σου είναι χυδαίος σεξισμός.
  Η ποινικοποίηση των λέξεων (χωρίς το ποιος και που) είναι μορφή ταλιμπανισμού.

  Άντε τώρα σε κάτι που είπε η γυναίκα σου για να σε προκαλέσει να της αναλύσεις τι θα έλεγε η γραμματεία ισότητας… θα έχει άδικο να στα φορέσει;

 107. Pedis said

  Μπετατζή, η εκμετάλλευση στη δουλειά, η καταπίεση της γυναίκας, η κοινωνική εξόντωση του μαύρου, η εθνική καταπίεση, η καταλήστευση του πλανήτη, η καταδίκη δισεκατομμυρίων υπάρξεων στην εξαθλίωση, ο ιμπεριαλισμός, ο πόλεμος κι οι μαζικοί θάνατοι είναι και πρέπει να τα βλέπουμε αλληλένδετα.

  Τρία πράγματα:

  1) όποιο νήμα και να πιάσεις θα σε οδηγήσει σε κόμπους με τα υπόλοιπα νήματα. Λύσε ή κόψε τους κόμπους όπου τους πετυχαίνεις.
  2) υπάρχουν νήματα πιο γερά και πιο μακριά. Ναι μα δεν είναι απαραίτητο πάντα και ανεξαιρέτως να ξεκινάς από αυτά, δηλ από την την οικονομία για να καταπιαστείς έπειτα με τα υπόλοιπα. Είναι, πώς το λένε, αντιοικονομικό. Δεν ξέρω αν με πιάνεις;
  3) Η πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας των τελευταίων σαράντα ετών έχει ως άλλοθι και φερετζέ, για τη συνειδητή και σχεδιασμένη εφαρμογή του πιο σκληρού νεοφιλελευθερισμού από το 1933, την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Συχνά ως προθέσεις ως προεκλογικά πυροτεχνήματα, σπάνια, δε, και στα χαρτιά όπου και παραμένουν.

 108. H άποψη ότι η ενασχόληση με τη διαφήμιση είναι «άλλοθι» για «τις αποτυχίες της αριστεράς» είναι εκτός τόπου και χρόνου.
  Για πολλούς λόγους, αλλά πρώτα απ’ όλα επειδή αυτοί που ασχολούνται με τη διαφήμιση δεν είναι αριστεροί, ή πάντως δεν ασχολούνται υπό αυτή τους την ιδιότητα.
  Η ΓΓΙ βέβαια μπορεί να συνδεθεί με την αριστερά, εφόσον, αν και δεν γνωρίζω τα μέλη της, φαντάζομαι ότι αυτά ορίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, δύσκολα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι «περισπασμός» να ασχολείται με θέματα ισότητας των φύλων. Αφού αυτή είναι η δουλειά της.

 109. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  105. Ἐγὼ φρίκαρα ὅταν ἄκουσα κορίτσι λίγο πάνω ἀπὸ τὰ 20 νὰ λέη ὅτι πάνω ποὺ ἦταν ἕτοιμη νὰ ἀφήση τὸ φίλο της ποὺ τὴν εἶχε στὰ ὤπα ὤπα, ἔμεινε μαζί του ὅταν τὴ χαστούκισε. Μέχρι τότε νόμιζα ὅτι ἦταν σενάριο ἑλληνικῶν ταινιῶν. Τελικὰ ἡ τέχνη ἐμπνεέται ἀπὸ τὴ ζωὴ κι ὄχι ἡ ζωὴ ἀπ’τὴν τέχνη. Φυσικὰ δὲ γενικεύω τὸ θέμα. Ἐπ’οὐδενὶ δὲν ἰσχύει γιὰ τὴν πλειοψηφία τῶν γυναικῶν. Ὅμως ἂν ποτὲ κάποια σᾶς πῆ «ἔτσι καὶ διανοηθεῖς νὰ σηκώσης χέρι πάνω μου χωρίσαμε» μὴν τὴν πιστέψετε. Καὶ πολὺ περισσότερο μὴ τὴ χτυπήσετε γιὰ νὰ τῆς δώσετε λόγο νὰ σᾶς χωρίση. Τότε εἶναι ποὺ δὲ θὰ τὸ κάνη

 110. ΑΝΑΛΕΤΡΙΟΣ said

  Μπράβο στην αντρογύναικα πρόεδρο της Γ.Γ. Ισότητας που επιβλήθηκε στις γυναικούλες της Αρχής και του Jumbo παρότι δεν είχε κανένα απολύτως σοβαρό επιχείρημα. Τους χτύπησε σαν άνδρας. Βέβαια η γυναικουλίστικη ευαισθησία της, και όσων μοιράζονται την ίδια άποψη, εκτόξευσε τη δημοτικότητα της διαφήμισης και ευνόησε τους στόχους των διαφημιστών που έστω και μ’αυτόν τον *ούστικο τρόπο πέτυχαν ό,τι ήθελαν. Ενώ αν απευθύνοντο με έναν αντρίκειο, στρέητ τρόπο στο κοινό τύπου «ψωνίστε από Jumbo» δεν θα έκαναν τη διαφορά.
  Όσες και όσοι υφίστανται βία πάντως, καλά θα κάνουν να αντρέψουν λίγο, να βγάλουν τα φουστανάκια και να σηκώσουν κεφάλι. Η βία θα υπάρχει όσο υπάρχουν θύματα και όσο υπάρχουν αρρωστημένοι εγκέφαλοι και ψυχές. Σαν αυτούς που είδαν σεξισμό στη διαφήμιση. Αλλά εμείς επειδή είμαστε άντρες και τιμάμε τα παντελόνια που φοράμε απαντάμε στη βία και την καταπίεση στα ίσα. Ζυγοστάθμιση η κοινωνία δεν μπορεί να υποστεί από κανέναν ψυχασθενή ή συμπλεγματικό.

 111. Σουξουμούξου said

  103 Pedis

  Πιθανά βγαίνει παγανιά και γυναί… στη σελί… but… καμώνεται τον …παπιό… , επειδήςςςςς..σκιάζεται την αντρική βαρβατίλα!

 112. Avonidas said

  #108.
  αλλά πρώτα απ’ όλα επειδή αυτοί που ασχολούνται με τη διαφήμιση δεν είναι αριστεροί, ή πάντως δεν ασχολούνται υπό αυτή τους την ιδιότητα.

  Μακράν ό,τι πιο ασυνάρτητο έχω διαβάσει εδώ και καιρό. Δεν ήξερα ότι οι διαφημιστικές εταιρείες ζητούν πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων πριν κάνουν προσλήψεις…

 113. Alexis said

  #109: Τελικὰ ἡ τέχνη ἐμπνεέται ἀπὸ τὴ ζωὴ κι ὄχι ἡ ζωὴ ἀπ’τὴν τέχνη

  Είναι αλληλένδετα και αλληλοτροφοδοτούμενα αυτά.
  Και η τέχνη περνάει πολλές φορές πρότυπα και συμπεριφορές στην πραγματική ζωή…

 114. Ριβαλντίνιο said

  «Δες άντρες»
  «δεν είναι άντρας αυτός»
  «θα κάνεις τον άντρα»

  🙂 🙂 🙂

 115. Alexis said

  Εδώ ο άντρας ο σωστός! 😀

 116. Νίκο ,μας απογοήτευσες σήμερα.. Δεν έχεις ΄μεζεδάκια εσύ ,δεν έχουμε κίνητρο για έρευνα εμείς. Καλησπέρα και καλή συνέχεια σε σένα και στους εκλεκτούς αναγνώστες σου.

 117. Πάνος με πεζά said

  Μην τρελαίνεστε… Και ο δικός μου ο πατέρας έβγαζε τη ζώνη και με χτύπαγε, κατά τα πρότυπα της..Γενικής Ασφάλειας. Το ίδιο έκαναν στα σχολεία οι δάσκαλοι με βίτσες, βέργες κλπ. Ούτε χειρότεροι άνθρωποι γίναμε, ούτε το κάνουμε κι εμείς στα παιδιά μας, και ούτε, φυσικά, είναι λάθος που η κοινωνία το απέβαλε, τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο ποσοστό…

  Απλώς, κάποιοι μεγάλωσαν κι έτσι, και δεν έτρεξε τίποτα !

 118. Avonidas said

  #105. Θυμάμαι αρκετές ελληνικές ταινίες που προς το τέλος, ο σύζυγος ή γενικά ο άνδρας-«αρνάκι», όταν γινόταν άνδρας-«άνδρας», η μεταμόρφωση επιτυγχανόταν με χαστούκι στη γυναίκα, και η γυναίκα (δυστυχώς) το απολάμβανε.

  Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Γιουλάκη στο «Μια Ιταλίδα απ’ την Κυψέλη», και ακόμα περισσότερο η Μαίρη Αρώνη στο «Μια τρελή, τρελή οικογένεια» — που ουσιαστικά ήταν μια σύγχρονη διασκευή στο «Ημέρωμα της Στρίγγλας». Μάλιστα, η ταινία διακωμωδεί τα μοντέρνα (τότε) ήθη, κι ανάμεσά τους και το στερεότυπο της γυναίκας που έχει σηκώσει μπαϊράκι και πρέπει να τη βάλουν στη θέση της…

  Κι ωστόσο, σχεδόν πάντα τα παραβλέπουμε και απολαμβάνουμε αυτές τις ταινίες. Και νομίζω σωστά, γιατί σήμερα όποιος φυσιολογικός άνθρωπος τις δει θα βρει γελοία αυτή την ίδια τη διακωμώδηση ηθών που έχουν πια επικρατήσει. Νομίζω ότι διασκεδάζουμε περισσότερο βλέποντας τι θεωρούσαν ακραίο κάποτε, ή τις φοβίες των αντρών για το τι θα συμβεί αν αφήσουν τις γυναίκες να τους πάρουν τον αέρα (τίποτα περισσότερο από αυτό που συνέβαινε πάντοτε).

  Ακόμα πιο ενδιαφέρων είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τις κωμωδίες του Αριστοφάνη, για παράδειγμα. Το μήνυμα της Λυσιστράτης είναι σαφέστατα «κοιτάξτε, γελοίοι συμπολίτες μου, πόσο θάλασσα τα ‘χετε κάνει, που ακόμα κι αυτές οι φύσει υποδεέστερες γυναίκες θα τα πήγαιναν καλύτερα». Κι όμως, τη χαιρετίζουμε σαν πρώιμο φεμινιστικό έργο.

 119. Πάνος με πεζά said

  Α propos, την Κυριακή υπάρχει αυτή η ωραία προβολή του ντοκιμαντέρ «made in Bangladesh» , περί κατασκευής ρούχων και λοιπών δυτικών αγαθών…
  http://24wro.com.gr/784078/provoli-toy-ntokimanter-made-in-bangladesh-se-alexandroypoli-thessaloniki-kai-athina/#

 120. Ριβαλντίνιο said

  «Χτύπα σαν Πάντζας»

 121. gpoint said

  # 105

  γιατί ρε μπλογκ είναι κακό πτότυπο ;

  τότε ο χριστούλης που γέρισε το άλλο μάγουλο και ζήτησε κι άλλο τι είναι ;;

 122. Στράτος said

  Oταν ο Τρύφωνας έκανε τη θλιβερή διαφήμηση (νομίζω πέρσι το καλοκαίρι) δεν είδα να αντιδρά καμμιά gay κοινότητα (ναι έχουν και κοινότητα) για την γελοιοποίησή τους…
  Μάλλον αυτό κάνει καλό στα μικρά παιδιά και δε προσβάλλει τους ομοφυλόφυλους…
  Ψάχνουμε φαντάσματα παντού χάρη της »πολιτικής ορθότητας» ..ορθότητας? μου φαίνεται…

 123. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα! Θα λείψω για κάμποσο.

 124. Pedis said

  # 117 – Μην τρελαίνεστε… Και ο δικός μου ο πατέρας έβγαζε τη ζώνη και με χτύπαγε, κατά τα πρότυπα της..Γενικής Ασφάλειας. Το ίδιο έκαναν στα σχολεία οι δάσκαλοι με βίτσες, βέργες κλπ. Ούτε χειρότεροι άνθρωποι γίναμε, ούτε το κάνουμε κι εμείς στα παιδιά μας, και ούτε, φυσικά, είναι λάθος που η κοινωνία το απέβαλε, τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο ποσοστό…

  Απλώς, κάποιοι μεγάλωσαν κι έτσι, και δεν έτρεξε τίποτα !

  Στη βάση πόσων «,,, γίναμε …» κρίνεις;

 125. Αλέξης said

  Από τις 9:47 μέχρι 14:19 υπάρχουν 113 σχόλια στο άρθρο.
  Σκέφτομαι.
  Τόση ανεργία υπάρχει τελικά;
  Δεν έχουμε τι άλλο να κάνουμε από το να ποστάρουμε;;;;
  Αρα τελικά ζούμε σε μια ευτυχισμένη και ιδανική κοινωνία……

  Για την ουσία του θέματος.Η βία υπάρχει όπως υπήρχε. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι στην πραγματικότητα υπάρχει και από τα δύο φύλα. Και είναι αυτονόητο το γιατί δν προβάλλεται η βία των γυναικών….. Είναιθ δυνατόν;;;;; ΄’Αντρες και να τρώνε ξύλο από γυναίκες;;;;; Λέγονται τέτοια;;;;;

  Καυμένε Αθανασόπουλε
  τι σού μελε να πάθεις……

 126. Xρίστος Δάλκος said

  Ἄσχετο, ἀλλά ἐπειδή τώρα εἶδα τήν ἀναφορά τοῦ Σμερδαλέου ὅτι οἱ «νεοελληνικές» ἀλλαγές κάνουν τήν ἐμφάνισή τους σέ κείμενα μ.Χ., παραθέτω ἕνα ἀπόσπασμα ἀπό βιβλίο πού, βέβαια, τό ξέρει, W. Sidney Allen, Vox Graeca, Η προφορά της ελληνικής την κλασική εποχή, μετάφραση Μαρία Καραλή, Γ.Μ. Παράσογλου, 2000, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σ. 11: «Η πλουσιότατη συλλογή υλικού από τον Teodorsson έχει ιδιαίτερη αξία για τις ορθογραφικές παραλλαγές· ο τρόπος όμως που τις ερμηνεύει συχνά εκπλήσσει, καθώς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι από τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. το φωνηεντικό σύστημα της αττικής ήταν ήδη σχεδόν το ίδιο με αυτό της νέας ελληνικής. Ο Teodorsson αποδίδει περισσότερη σημασία σε σχετικά σπάνιες “προοδευτικές” παραλλαγές παρά σε πολυαριθμότερους “συντηρητικούς” τύπους, θεωρώντας ότι οι δεύτεροι δεν εκπροσωπούν παρά μόνο τον τρόπο ομιλίας μιας μορφωμένης μειονότητας.»

 127. spiral architect said

  @116: Μεζεδάκια κάθε Σάββατο, αύριο με ψάρι. 🙂

 128. BLOG_OTI_NANAI said

  Για κάτσε ρε μάστρορα, εσύ έχεις μπερδέψει τα έργα!

  «έδωκε ράπισμα τώ Ιησού […] απεκρίθη αυτώ ο Ιησούς […] τι με δέρεις» (Ιω. 18,22)

  Δεν «του ζήτησε κι άλλες», του ζήτησε εξηξγήσεις για το χτύπημα!

 129. BLOG_OTI_NANAI said

  127 => 121

  120: Έχει χτύπημα Γιώργου Πάντζα εκεί;

 130. Ριβαλντίνιο said

  @ 128 BLOG_OTI_NANAI

  Πάτα το βιντεάκι και θα δεις !

 131. Ριβαλντίνιο said

  Σόρρυ 129β.

 132. BLOG_OTI_NANAI said

  130: Πάτησα, στην αρχή όλο γράμματα βγάζει, μετά είδα τις πρώτες σκηνές, μετά άρχισα να ψάχνω και τίποτα. Είναι και 1 1/2 ώρα για να τη δω… ολόκληρη!

 133. Ριβαλντίνιο said

  Περίεργο ! Εγώ όταν πατάω απάνω με πάει εκεί που πρέπει.

  Λοιπόν πήγαινε στο 56m50s.

  Και εδώ για μπόνους

  56m55s

 134. κ. (ή κα) Avonidas
  η επιτροπή που εξέδωσε την απόφαση και ζήτησε την απάλειψη της επίμαχης φράσης, δεν χρειάζεται να κάνει καμία «δήλωση». Έχει δημόσια παρουσία, και η παρουσία αυτή δεν σχετίζεται με την αριστερά.
  Ούτε και με την δεξιά βέβαια. Αλλά τούτων δεδομένων, η υποψία ότι η επιτροπή αυτή εξέδωσε την απόφαση προκειμένου να αποτρέψει τον κόσμο από το να ασχοληθεί με τις αποτυχίες της αριστεράς, εμφανίζεται μάλλον περισσότερο ασυνάρτητη.
  Εν πάση περιπτώσει, βερμπαλισμοί του τύπου «μακράν ό,τι πιο …» για ψύλλου πήδημα ίσως θα ήταν καλύτερα να αποφεύγονται.

 135. Πυθόκραντα said

  Gpoint
  Γνώρισα μορφονιά που δέρνει με το πασουμάκι τον άντρα της σε χρόνια βάση κάθε φορά που τσιτώνονται. Αυτός, ψηλός, εύσωμος. Αυτή μια μπάρμπι. Νομίζω ότι του αρέσει!

 136. spatholouro said

  117
  Προσυπογράφω την τότε καθημερινή ζωή εν Ελλάδι.
  Μεγαλώνοντας στον Πειραιά της δεκαετίας του 1960, δεν υπήρχε περίπτωση να βρεις καταφύγιο όπου να μην πίπτει σιδηρά πυγμή και ράβδος: στο σπίτι έπεφταν ψιλές, έβγαινες στον δρόμο έπεφταν πιο χοντρές, πήγαινες στο σχολείο εκεί να δεις ο σιδερένιος χάρακας (και από την ανάποδη της παλάμης, παρακαλώ), έως το 1977 εάν δεν ήξερες το μάθημα έπιπτε χαστούκιον πλέντυ… Και όχι σε κανένα χωριό, έτσι;

  Μια χαρά τη βγάλαμε (ορισμένοι…)

 137. Ριβαλντίνιο said

  Από εκεί και οι φράσεις

  -Πέφτει παντόφλα.
  -Πέφτει τσόκαρο.

  🙂 🙂 😉

 138. Υαλτις said

  Μοί προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν (χεχε!) ότι ο κ. Σαραντάκος δεν βρήκε ούτε μια λέξη να ειπει ,δια τα θεμελιωδη δικαιώματα των εν Ελλάδι Μαζοχιστών και Σαδιστριών .

 139. π2 said

  Δεν διάβασα όλα τα σχόλια αλλά συμφωνώ με το σχ. 21 ότι η διαφήμιση διακωμωδεί και δεν προάγει. Όχι απλώς επειδή το αστείο (οθντκ) του punchline προκύπτει ακριβώς από την ανατροπή ότι το «χτύπα σαν άντρας» αφορά το τσούγκρισμα, αλλά και από το όλο γκροτέσκο πλαίσιο της συνήθους αισθητικής των διαφημίσεων τζάμπο.

  Ο σεξισμός είναι υπαρκτό πρόβλημα, η βία κατά των γυναικών σοβαρότατο, αλλά ο ντόρος για τη συγκεκριμένη διαφήμιση μου φαίνεται τελείως άστοχος.

 140. π2 said

  30: Και ο Σαλπιγγίδης κύριε;

 141. BLOG_OTI_NANAI said

  133: Σωστά! Που το πέτυχες…

  Μου θύμισε το… χτύπημα του Αλαφούζου στην… Παράγκα!

 142. ΓιώργοςΜ said

  136 Πρόλαβα το τέλος της εποχής, όμως…

  Ένας πολύ καλός δάσκαλος που είχα, όταν ήρθε στην τάξη ένα παιδί με δίκαιη φήμη ατίθασου, είπε τη γνωστή ιστορία του Χότζα: Έδερνε το παιδί του πριν πάει να φέρει νερό, κι η γυναίκα του τον ρώτησε γιατί, αφού δεν έσπασε τη στάμνα. Η απάντηση ήταν, «άμα τη σπάσει θα είναι αργά»!
  Ακολούθησε κάμποσο ξυλίκι στον ατίθασο μαθητή, ο οποίος, αν και λιγότερο ατίθασος έκτοτε, δεν άλλαξε δραματικά.
  Μετά το γυμνάσιο δεν είχα νέα του, ώσπου κάποια στιγμή μετά από λίγα χρόνια είδα στις ειδήσεις τη σύλληψη δύο ληστών επ’ αυτοφώρω, και τον γνώρισα στις εικόνες της μεταγωγής….
  Θέλω να πω, το ξύλο δεν έκανε ίσως κακό (ή τόσο πολύ κακό), δεν ήταν όμως αυτό που συνέτισε όσους δεν τα πήγαν κι άσχημα στη ζωή τους. Θα ήταν σωστότερη πιθανόν εξήγηση πως τα πήγαν καλά παρ’ ότι έφαγαν ξύλο κάποτε.
  Ίσως μάλιστα να λειτουργεί και σαν εμβόλιο-αν έχεις φάει ξύλο, δεν το φοβάσαι και τόσο. Ίσως ακόμη να είναι λόγος να πέφτει και καμμιά ψιλή στα μαλακά των πιτσιρικάδων… Εγώ δεν το εφάρμοσα, αν έκανα καλά ή όχι, το μέλλον θα δείξει.

 143. Corto said

  Εάν η Πολιτεία από την δεκαετία του ’80 (και παλαιότερα, αλλά έστω) :

  – κατέστειλε τα σκυλομάγαζα με την μαφία τους, τις υγειονομικές και φορολογικές παρανομίες και τις πολεοδομικές παραβάσεις τους
  – καλλιεργούσε το μουσικό αισθητήριο του λαού με την διδασκαλία του αυθεντικού δημοτικού και λαϊκού τραγουδιού -ώστε ο χαρακτηρισμός του «ποιοτικού» να μην μονοπωλείται από αναιμικές, διανοουμενίστικες υποκρούσεις των τριών ακόρντων
  – απείχε από τον παρηκμασμένο θεσμό της Eurovision που στην Ελλάδα λειτουργεί ως καταξίωση του λαϊκοπόπ
  – δεν επέτρεπε στους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να λειτουργούν ασύδοτα
  – ασκούσε σοβαρό φορολογικό έλεγχο στους «καλλιτέχνες» της πίστας
  κλπ,

  ενδεχομένως δεν θα βρισκόταν σήμερα μια Άντζελα, κατάλληλη για να αξιοποιηθεί από τις πανούργες διαφημιστικές εταιρίες.

 144. Ριβαλντίνιο said

  @ 141 BLOG_OTI_NANAI

  χτύπημα του Αλαφούζου στην… Παράγκα!

  Τι να κάνει και η προεδράρα το φτωχαδάκι ! 😦

  ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ: »ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΑΛΛΑ ΛΕΦΤΑ»

 145. Ριβαλντίνιο said

  @ 143 Corto

  κατέστειλε τα σκυλομάγαζα
  δεκαετία του ’80
  καλλιεργούσε το μουσικό αισθητήριο του λαού
  «καλλιτέχνες» της πίστας

 146. Corto said

  145 (Ριβαλντίνιο):

  Ο ρόλος του κράτους: η Ρίτα, ο Ανδρέας, ο Άκης, ο Ευάγγελος και όλοι οι άλλοι…

 147. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εμένα άναψαν τα γλομπάκια από αυτό το χτύπα.Παραπέμπει σε μπουνιά κι ακριβώς επειδή η ενδοοικογενειακή βία εις βάρος των αδύναμων,γυναικών και παιδιών,καλά κρατεί, δεν είναι καλαμπούρι ή είναι πολύ κακό καλαμπούρι.Το μόνο άλλο που σκέφτηκα (πριν δω τη διαφήμιση) είναι ότι το «χτύπα» είναι το «πλήγωσε με κι άλλο, σκληρά»(σαν αντρικό γομάρι που ξέρω ότι είσαι,όπως λέμε -όχι δημόσια- εμείς τα παλιά κακά κορίτσια 🙂 ) αντέχω.
  Αποδοκιμάζω απόλυτα τη διαφήμιση και για το παραπάνω ότι η λαίδη είναι σαν το διάολο με τα τριγωνικά φρύδια.

  Θυμήθηκα το «Ονομάζομαι Βαρβάρα, βάρα βάρβαρέ μου βάρα.»

 148. Ιάκωβος said

  Δεν την είχα δει τη διαφήμιση, την είδα τώρα.
  Ναι, είναι σεξιστικό αυτό το τελευταίο.
  Παρ’όλα αυτά….

  Μάλλον κυριαρχεί η ειρωνεία και η γενική κοροϊδία όλων. Με το να βγει μια σιτεμένη, εντελώς άφωνη και βαμμένη σαν τραβεστί γυναίκα «με τα ούλα της» (πλην με ασπρισμένα δόντια), να τραγουδήσει παρωδία σκυλάδικου, να πει σε κάποιο λιμοκοντοράκι «χτύπα σαν άντρας» κι εκείνος να χτυπήσει ένα …αυγό, όλα γελοιοποιούνται και περισσότερο ο άντρας.

  Φυσικά κι ο Επιτάφιος-Ανάσταση γελοιοποιείται .

  Απορώ πως δεν ξεσηκώθηκαν οι θρήσκοι, που η διαφήμιση εξαφάνισε τον παπά, την ψαλμωδία και τον Χριστό από τον Επιτάφιο-Ανάσταση και τα αντικατέστησε με τη Μιλαίδη του κίτς, το σκυλάδικο και την Μπάρμπι.

  Είμαι κατά της θρησκείας (αν αυτό σημαίνει τίποτα πια) αλλά όταν η Αγορά γίνεται η Ιερή Αγελάδα, όταν μπαίνει τόσο άγρια σε παλιά χωράφια και αντικαθιστά την ιδεολογία του θρήσκου με την ιδεολογία του καταναλωτή, τότε μου γυρίζουν τα άντερα. Γιατί η πρώτη, έχοντας κι μια πνευματική πλευρά, άφησε πίσω της κι ένα Γλυκύ μου Έαρ κι ένα Παρθενώνα κι ένα Μπαχ. Ο καταναλωτισμός αφήνει ένα απίστευτο σκουπιδαριό και μια τραυματισμένη γη.

 149. Πάνος με πεζά said

  @ 124 : Noμίζω ότι στα δικά μου 47, οι περισσότεροι της γενιάς μου δεν έμειναν με κατάλοιπα απ’ όλα δαύτα, παρόλο που τα έζησαν. Προσωπική γνώμη ίσως. Και επίσης προσωπική γνώμη, ότι σε επόμενες γενιές έμειναν κατάλοιπα, από ίσως πιο ανώδυνα πράγματα.
  Δεν ξέρω αν απάντησα σε αυτό που ρωτάς.

 150. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Την διαφήμιση δεν την έχω δεί (ούτε εδώ τόλμησα) ούτε την έχω ακούσει, αν κι έχω ακούσει τον θόρυβό της. Κρίνοντας απ΄αυτά που γράφει ο Νικοκύρης, θεωρώ λα΄θος την απαγόρευσή της, και το σκεπτικό που στηρίχτηκε ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΟΥΡΔΑ, ή για να το πώ αλλιώς, διϋλίζουν τον κώνωπα, και καταπίνουν την κάμηλον, για τον σεξισμό και την βία κατά των γυναικών. Το μόνο που κατάφεραν, είναι να βοηθήσουν την εταιρεία να πετύχει τον στόχο της, που ολοφάνερα, ήταν να γίνει θόρυβος γύρω από το όνομά της, όπως κάθε φορά δηλαδή.
  Τα πράγματα είναι απλά, μεγαλώστε τα παιδιά με άμεση οικογενειακή δημοκρατία, μην ασκείτε σωματική και ψυχολογική βία επάνω τους, διδάξτε τους ότι ο αντρας και η γυναίκα, είναι 50%-50% του ανθρωπίνου είδους, το ίδιο οφείλουν να είναι τα δικαιώματα, ο σεβασμός και η εκτίμηση ανάμεσά τους, διδάξτε τα να είναι άνθρωποι κι όχι ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας (θέλουν ελάχιστο) στα πρώτα χρόνια στα παιδιά σας, γίνετε εσείς τα καλύτερα παιχνίδια τους, εσάς χρειάζονται και τίποτε άλλο, πάρτε παράδειγμα από τα υπόλοιπα θηλαστικά του πλανήτη που δεν αγοράζουν στα παιδιά τους παιχνίδια. Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε αυτά, ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΙΔΙΑ, θα σας ευγνωμονούν τα αγέννητα, αλλά και η κοινωνία για την προσφορά σας. Θα σας βρίζουν βέβαια τα Τζάμπο, τα καταναλωτικά μαγαζιά, οι εκκλησίες, και τα κόμματα, αλλά όλα στην ζωή έχουν ένα τίμημα, αυτό αξίζει τον κόπο να πληρωθεί.

  64 – Είναι φτηνιάρικα, και τα προϊόντα, ποιοτικά είναι δεύτερα γι΄αυτό και πιο φτηνά, άλλωστε τα «πρώτα» επώνυμα που έβαλαν μετά από καιρό, τα πουλούν ακριβότερα. Άλλη ποιότητα π.χ το ούζο ΖΑΧΟΣ που διαβάζω στα διαφημιστικά που μοιράζουν, κι άλλη ας πούμε το 12, αλλιώς κι ο ΖΑΧΟΣ την ίδια τιμή θα είχε ή παραπλήσια, όχι; Προσωπικά, δεν αγοράζω τίποτα από τα Λιντλ, γιατί είναι γερμανικών συμφερόντων, όπως δεν αγοράζω και τίποτε γερμανικό που μπορώ να αντιληφθώ, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία (χαμόγελο).

  80 – «Όποιος θέλει ακολουθεί.» Πού και ποιόν; μήπως «αυτόν» που ενώ οι συνθήκες έχουν σαπίσει, περιμένει ακόμα να ωριμάσουν;

  117 – «Ούτε χειρότεροι άνθρωποι γίναμε, ούτε το κάνουμε κι εμείς στα παιδιά μας»
  Από το 1992 που γεννήθηκε η πρώτη κόρη μου η Ελεωνόρα (μ΄αρέσει να το λέω-χαμόγελο) είμαι σε διαμάχη με όσους χτυπούν τα παιδιά τους, και δυστυχώς δεν έχει αλλάξει ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα από την δική μας εποχή (να με συγχωρείς που σε μεγαλώνω λίγο) μάλλον, μπορώ να σου πώ πως, το ποσοστό της γονεϊκής βίας έχει αυξηθεί, ενώ η ψυχολογική βία, έχει περάσει σε «επιστημονικό» επίπεδο. Μην κοιτάς που δεν χτυπάς εσύ τα παιδιά σουν αν «στήσεις» αυτί, θα ανακαλύψεις τραγικές καταστάσεις, ενώ θα ακούσεις το βουβό παιδικό βογγητό και θα μελαγχολήσεις.
  Σ΄αυτούς που μου λένε, «σιγά ρε τι θα πάθει με μερικές σφαλιάρες, κι εγώ που έφαγα ξύλο από τους γονείς μου τι έπθα;» τους απαντώ, έγινες έτσι, τι άλλο ήθελες να πάθεις.

 151. ΚΩΣΤΑΣ said

  Το ρατσιστικό έθιμο «το κάψιμο του Ιούδα» θα επιτραπεί φέτος και θα μεταδοθεί και από τα κανάλια; Επίσης το «σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα, σήμερα έβαλαν βουλή οι άνομοι Εβραίοι, οι άνομοι και τα σκυλιά και οι τρισκαταραμενοι» που τραγουδάνε τα παιδιά τη Μ. Παρασκευή, θα επιτραπεί φέτος να το τραγουδήσουν; Τώρα γιατί τα σκέφτηκα αυτά δεν ξέρω!

 152. Πάνος με πεζά said

  Τουλάχιστον ρε συ Λάμπρο, καταργήθηκε το ξύλο από τα σχολεία ! (Παρόλο που έκανε πλούσιο το Σακελλάριο). Και από πάρα πολλά σπίτια, νομίζω…Ναι, σήμερα ακούμε ακόμα και για θανάτους παιδιών, όπως προχτές στην πάτρα, βλέπεις όμως ότι τις περισσότερες φορές έχουν άιτιο ένα ζοφερό οικογενειακό περιβάλλον (όπως ναρκομανείς γονείς), που δεν είναι ο κανόνας…

 153. Πάνος με πεζά said

  Το προκλητικότατο ξύλο στα σχολεία, ξέχασα να γράψω…

 154. Ιάκωβος said

  Εν τω μεταξύ, τα 90% των διαφημίσεων θα έπρεπε να αποσυρθούν.

  Το ΕΣΡ και πριν και φαίνεται και τώρα, δεν ξέρει τι του γίνεται. Από τη στιγμή που έχουν εκπομπή κάποιος Χίος, διάφοροι Πλεύρηδες και άλλοι νεοναζί και δηλητηριάζουν την Ελληνική κοινωνία, όλες οι χαζές απαγορεύσεις διαφημίσεων ή τα πρόστιμα για κακά λόγια, είναι τρίχες.

  Εδώ είδαμε τη γυναίκα του Άδωνη να υποβάλλει σε εξευτελισμό διάφορα σούργελα με το τεστ αλήθειας και την Πάνια να κάνει καζούρα σε ΑΜΕΑ…

  Το ζήτημα είναι θεσμικό. Όταν μεν τα κανάλια είναι κρατικά εγκυμονεί ο κίνδυνος της μονοφωνίας, όταν όμως είναι στα χέρια των Μεγαλο-λαμόγιων και άλλων βρωμερά πλούσιων, έχουμε αυτόν τον άθλιο Θατσερικό Σταλινισμό που βιώνουμε. Μια πολυφωνία εικοσιπέντε καναλιών, που τι σύμπτωση, λένε ad nauseam τα ίδια ακριβώς ψέμματα.

  Δημοκρατία με τα ΜΜΕ στα χέρια ιδιωτών επιχειρηματιών δεν υπάρχει.

 155. Πάνος με πεζά said

  Το ΕΣΡ νομίζω ότι δε λειτουργεί αυτή την εποχή, μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού των αδειών, και γι αυτό έχουν ξεσαλώσει σε χυδαιολογία οι συνήθεις ύποπτοι (π.χ. Τράγκας)…

 156. Ιάκωβος said

  Για την ιστορία, το Τζάμπο είχε κάνει παλιότερα μια αντισημιτική διαφήμιση,με θέτρο σκιών, που έδειχνε τον Αβραμίκο σαν γλίσχρο τοκογλύφο. Είχε διαμαρτυρηθεί το ΚΙΣ και την κατέβασε:

  https://abravanel.wordpress.com/2010/08/05/antisemitism-in-tv-commercial/

 157. gpoint said

  # 128

  Δεν θέλω να σε αμφισβητήσω αλλά τότε αν δεν γύρισε το άλλο μαγουλάκι αναγόμαστε στο δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις. Ψέμματα μας έλεγε ο άλλος δάσκαλος στο σχολείο πως ο χριστούλης είπε αν σου τις βρέξουν στην μια παρειά να μην ανταποδώσεις κατά την Π.Δ. αλλά τώρα με την Ν.Δ. (όχι νέα Δημοκρατία) να στρέψεις αυτω και την άλλην παρειάν ;

 158. H Ιουδήθ παντως χτυπαει σαν αντρας 🙂 και μαλιστα θανασιμα.

  http://www.cnn.gr/reportaz/video/5381/vrethike-kata-lathos-pinakas-axias-120-ekat-eyro

  Ο «Αποκεφαλισμός του Ολοφέρνη από την Ιουδήθ» πρέπει να θεωρείται ως ο σημαντικότερος πίνακας μεγάλου ζωγράφου που έχει βρεθεί, μέχρι στιγμής, τα τελευταία 20 χρόνια» υπογράμμισε ο Γάλλος ειδικός Ερίκ Τιρκά

  Ο πίνακας, διαστάσεων 1,44 Χ 1,73 εκ., απεικονίζει τον αποκεφαλισμό του Ολοφέρνη, στρατηγού των Ασσυρίων, από την Ιουδήθ, τη βιβλική γοητευτική χήρα που κατάφερε να σώσει τους συμπατριώτες της, τους Ιουδαίους, από την επιδρομή των Ασσυρίων.

 159. gpoint said

  # 135

  άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, και Ανάβυσσος η αναψυχή του !!

 160. gpoint said

  # 140

  που τον θυμήθηκες…

  τα εν Νίκω (και οίκω) μη εν δήμω

 161. 159. Ορθοτερον θα ητο :

  «άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου,» πόσο μάλλον*, ** των γυναικών :-), η δε «Ανάβυσσος η αναψυχή του !!»

  * Στην αρχαία ελληνική, η έκφραση ήταν «πόσῳ μᾶλλον»

  ** «πολύ περισσότερο, ακόμα περισσότερο»

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/03/18/posomallon/

 162. gpoint said

  Περί ξύλου…

  Εννοείται πως σαν εκπαιδευτικός δεν διανοήθηκα ποτέ να κτυπήσω μαθητή, ευτυχώς σχεδόν όες τιςχρονιές είχα μεγάλους ηλικιακά μαθητές. Στα παιδιά μου υπήρξε η απειλή θα σας δείρω χωρίς να υλοποιηθεί ποτέ, ήταν φανερό πως ήταν το τελευταίο όπλο και δεν θα έβγαινε για ψύλλου πήδημα, αντίθετα η πρώην μου το χρησιμοποιούσε αλλά όχι μπροστά μου, τα σημάδια έβλεπα. Οταν το διαλύσαμε είπε στα παιδιά μου πως της έριξα δυο χαστούκια. Ηταν αλήθεια αλλά δεν είπε πως της τα έδωσα αφού της πήρα το τσεκούρι με το οποίο μου επιτέθηκε. Τα παιδιά μου ακόμα δεν ξέρουν για το τσεκούρι.

 163. 162 Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, πόσο μάλλον των γυναικών

 164. 164 πελωριο!!!

 165. Οθεν, προκυπτει η αναγκη δημιουργιας κια Συλλογων Ανδρων οπως

  Σύλλογος ψυχολογικά κακοποιημενων ανδρών
  (Λ.χ. Η συζυγος -προ οικ. κρισεως κακιζει τον συζυγο για το μικρο μεγεθος του ….ΕΙΧ του, λεγοντας :
  Τι ανδρας εισαι . Κοιτα του Γιαννη ποσο μεγαλο ειναι (το ΕΙΧ)!!! :-&

  Σύλλογος φυσικά κακοποιημενων ανδρών

  κ.ο.κ.

 166. Γς said

  162:

  >Ηταν αλήθεια αλλά δεν είπε πως της τα έδωσα αφού της πήρα το τσεκούρι με το οποίο μου επιτέθηκε.

  Η δικιά μου η μακαρίτισσα με είχε μαχαιρώσει!
  Αυτεπάγγελτη δίωξη, Καταδίκη. Εκανα το παν στο εφετείο για την αθώωσή της.

  Αστα ρε, Γιώργη

 167. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, πόσο μάλλον των γυναικών * (τρις, πολλακις)

  * Ομολογώ -ανευ ασκησεως βιας απο γυναικα- ότι είναι «κλεμμένο» από φίλο δικηγόρο.

 168. Πάνος με πεζά said

  @ 166, 162 : Η δικιά μου τρίτη γυναίκα πήγε από πιστόλι, γιατί τα δηλητηριασμένα μανιτάρια δεν τα έτρωγε με τίποτα… 🙂
  Ωχ Παναγία μου ιστορίες…Μου θυμίσατε τη Σπυριδούλα, που τη σιδέρωσαν, λες και ήτανε πλάκα…

 169. Πάνος με πεζά said

  Βάζοντας φιτίλια τώρα, έχω παρατηρήσει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις που ο άντρας σκοτώνει τη γυναίκα του, στη συνέχεια αυτοκτονεί (χτυπάει σαν άντρας, θα λέγαμε 🙂 ).
  Στην αντίθετη περίπτωση όμως, που η γυναίκα σκοτώνει τον άντρα της, συνήθως και με τη συμβολή τρίτου προσώπου, στη συνέχεια κάνει την πάπια τάχα μου αναζητώντας τον… Όχι;
  Τι λένε οι εγκληματολόγοι του ιστολογίου;

 170. Γς said

  168:
  Αν σου πω ότι το ίδιο είχε κάνει η τρελή (#165) στην πλάτη μου όταν κοιμώμουν.
  Στο δικαστήριο είπε ότι σιδέρωνε και της ξέφυγε το ηλεκτρικό σίδερο.
  Το είχε και πρωτοσέλιδο η έγκυρος STAR.
  Τι τραβήξαμε για να είμαστε κοντά στα παιδιά

 171. Γς said

  Και μεις που μεγαλώσαμε την εποχή του χάρακα

  http://caktos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_18.html

 172. gpoint said

  # 169

  Οπα, Πεζοπάνε, μηλες για εγκληματολόγους και μας πεταχτεί από καμιά μεριά ο Πανούσης…και δεν θάναι ο Τζιμάκος να γελάσουμε, θα πήξουμε στις θεωρίες!

 173. Γιάννης Ιατρού said

  Μοι προξενεί εντύπωση ότι κανείς δεν έθιξε την βία που ασκείται από το ωραίο φύλο, εκτός από τα σχόλια του Τζι (135) και του Ριβα (137).

  Τρανό παράδειγμα το καθημερινό μαρτύριο του σχολιαστή του μεσονυκτίου, που μόλις κάθεται να γράψει δυό λόγια, τον φωνάζει η γραία και τον διακόπτει. Aυτό λέγεται και c. interruptus (το c. για comment) :):)

 174. Κουνελόγατος said

  Τσεκούρια, μαχαίρια, πιστόλια, ξύλο, πέτυχε τον σκοπό της η ανάρτηση… :mrgreen:

 175. Γιάννης Ιατρού said

  173: Τώρα είδα και κάποια σχόλια του Γς, Πάνου κλπ. πιό πάνω. Δεν μου τα έδειχνε προηγουμένως, δηλ. πρωτού βάλω το σχόλιο, παρ΄ όλο που ε΄κανα ανανέωση. Άβυσσος η ψυχή του wordpress 🙂

 176. Corto said

  Και βέβαια η πιο σιχαμένη διαφήμιση της εν λόγω εταιρίας ήταν αυτή με το κοριτσάκι, ντυμένο πορνοαστυνομικίνα για τις Απόκριες.
  (Δεν βάζω τον σύνδεσμο)

 177. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Θλιβερά σχόλια σήμερα… κρίμα για αυτό το ιστολόγιο!

 178. Πάνος με πεζά said

  @ 175 : Είχε μπει το εγκληματολογικό, και τα «χτένιζε»… 🙂

 179. Γιάννης Ιατρού said

  178: 🙂
  Ξέρω γω ρε Πάνο, πάντως έκανα μια επανεκκίνηση και έσβησα και το History κλπ. γιατί κάτι πήγαινε πολύ στραβά. Τώρα έχει κανονική απόκριση. Ίσως κάποιο πρόβλημα του browser με την cache …

 180. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  155 Σωστό αυτό που λες, ότι έχουν ξεσαλώσει γι’αυτό το λόγο.

  158 Υπάρχουν αρκετοί που έχουν επιφυλάξεις αν είναι του Καραβάτζο ο πίνακας

  162 Ελπίζω να μη μας διαβάζουν

  169 Αυτό συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά η αυτοκτονία δεν ξεπλένει τη δολοφονία.

 181. 158, 180β

  Για το θέμα δεν θέλω να μιλήσω, περισσότερο συμφωνώ με τον Κίντο. 😦

  Επί του Καραβάτζιου, τώρα.
  Εδώ ο πρόσφατα ανακαλυφθείς και φερόμενος ως αυθεντικός:

  Κι εδώ ένας αποδεδειγμένα αυθεντικός του ιδίου με το ίδιο θέμα

  Η διαφορά είναι εμφανέστατη. Στον πρόσφατο οι φιγούρες είναι κάπως δύσκαμπτες, στον ορίτζιναλ ρέουν φυσιολογικά.

  Εάν με ρωτούσαν, θα πρότεινα πως είναι πλαστογραφία του Han van Meegeren, παρότι ο μακαρίτης (και αγαπημένος μου απατεών) δεν (φέρεται να) είχε πλαστογραφήσει Καραβάτζιους.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Han_van_Meegeren

 182. Προσθήκη στο 181:

  κι απ’ ό,τι διαβάζω στο ιν.γρ, ο πρόσφατα ανακαλυφθείς φαίνεται να έχει ζωγραφιστεί μεταξύ 1600 και 1610, ενώ ο ορίτζιναλ και καλύτερος το 1598-99. Πλυντήριο πλαστογραφίας μου μυρίζει!

 183. BLOG_OTI_NANAI said

  151: Ο «ΚΩΣΤΑΣ» με αυτό που έγραψε, μου θύμισε τον Κάπταιν Αμέρικα που σηκώθηκε από την κατάψυξη!
  Πριν 105 χρόνια η Εκκλησία είχε ήδη ζητήσει από τον λαό την κατάργηση του εθίμου του «Καψίματος του Ιούδα». Όσο για το Δημοτικό τραγούδι του 17ου αιώνα που… «τραγουδάνε τα παιδιά», φυσικά δεν είναι ούτε αυτό εκκλησιαστικό έθιμο, αλλά λαϊκό, με τη βοήθεια του οποίου ο λαός στην Τουρκοκρατία θρηνούσε τις ημέρες του Πάσχα και τους δικούς του νεκρούς.

  Πάντως είπανε ότι τελικά δεν θα μεταδοθεί φέτος κάτι τέτοιο, αλλά με τη βοήθεια της εκπομπής «το Αλάτι της Γης» θα ψαλλεί ο υπέροχος πραγματικά ύμνος της Σοβιετικής Ένωσης (κρίμα που αυτό το απίστευτης μουσικής έμπνευσης έργο δεν γράφτηκε για εθνικός ύμνος της Ελλάδας…) και θα μεταφερθούν με τιμές Αρχηγού Κράτους τα Ιερά Τίμια Λείψανα του Λένιν, διότι το πολίτικαλ κορέκτ επιβάλλει και μια προσαρμογή σε περίπτωση που εθιμοτυπικά παρεβρεθούν στην Ανάσταση και κάποιοι άθεοι.

  157: Ασφαλώς έλεγε ψέματα, διότι ο Χριστός όπως είδαμε δεν έκανε κάτι τέτοιο. Άρα, η ιστορία με το μάγουλο. ο ίδιος ο Χριστός μας έδειξε πως δεν σημαίνει «κάτσε να τις τρως χωρίς να μιλάς». Γενικά θέλει μια προσοχή, πρόσωπα που η διδασκαλία τους έχει μείνει στην ιστορία με κάποιο θετικό αντίκτυπο για χιλιάδες χρόνια, να μην αντιμετωπίζονται όπως αντιμετώπισε π.χ. το Κεφάλαιο του Μαρξ το πληθωρικό μοντέλο που διαφημίζει κολλαγόνο…

 184. Περί όνου σκιάς.

 185. gpoint said

  # 180 γ

  Νίκο δεν σε διαβάζουν αλλά τώρα πια 30ρίζουνε κι αυτά είναι 20 χρόνια πριν…σαν τα αρχεία της CIA ένα πράμα, μπορούν πια να δημοσιευθούν

 186. sxoliko said

  Με λύπη διαπιστώνει κανείς πως η κουλτούρα του «έλα μωρέ δεν παθαίνει τίποτα με λίγες ξυλιές – χρειάζεται κάπου κάπου – τότε ήταν πιο καλά – εμείς δεν πάθαμε τίποτα» είναι βαθιά ριζωμένη.
  Όχι ρε, πάθατε και παραπάθατε… παραδώσατε έναν κόσμο… τέτοιον

 187. gpoint said

  Μια που απεργούν τα ΜΜΑ σας πληροφορώ πως παρουσία 8 000 θεατών (!) ο ΠΑΟΚ νίκησε 3-1 τον Φοίνικα Σύρου έκανε το 2-0 στα παιχνίδια και θέλει άλλη μια νίκη για να στεφθεί ξανά πρωταθλητής και πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού παίζοντας όλα τα πλαίηοφφς με μειονέκτημα έδρας σαν 4ος της κανονικής περιόδου

 188. gryphon said

  154
  Eνδιαφεροντα θεματα θιγεις αλλα κατα την γνωμη μου οι αποψεις σου γι’αυτα ειναι εντελως λαθος.
  Π,χ αν πιστευεις οτι οι Χι «Πλευρηδες» εχουν την ιδια δυναμη επιρροης στην κοινη γνωμη η και στην κοινωνια γενικοτερα εισαι πολυ μακρια νυχωμενος. Η δυναμη της διαφημισης διαχρονικα ειναι τεραστια διαμορφωνει τροπους ζωης και συμπεριφορας και σε ατομε σε ολοκληρες ηλικιακες ομαδες και ολοκληρες κοινωνιες οπως ειπα.
  Για το αλλο θεμα με την πολυφωνια 25 καναλιων (και οχι μονο αυτων αλλα και εφημεριδων σαιτ κλπ) που λενε ακριβως το ιδιο πραγμα ειδικα σε συυγκεριμενα θεματα εχει αλλη εξηγηση απο αυτη που δινεις.
  Υπαρχει ενα κεντρικο χαλκειο εδω στην Ελλαδα .
  Λεγεται ΑΠΕ και καθε μερα που περναει θυμιζει ολο και περισσοτερο 2ο Γραφειο που μοιραζει κειμενο που υποχρεωτικα ναπαραγουν ολα τα μμε και που «φιλτραρει» ολες τις εγχωριες και ξενες πολιτικες ειδησεις συμφωνα με ρις αποψεις των αριστερων που το ελεγχουν.

  Οι διαφημισεις του Τζαμπο για μενα ειναι απο τις πιο κακογουστες και αντιαισθητικες που υπαρχουν.Ολες ανεξαιρετως που εχω δει.
  Πιο προσβλητικη για μενα θεωροω μια πριν καποια χρονια που εδειχναν διαφορες εικονες απο την καθημερινη οπου ολοι χρησιμοποιουν την σακκουλα του τζαμπο για μια σειρα πιθανες και απιθανες χρησεις ας πουμε για να καλυψει ενα σπασμενο παραθυρο.
  Ηθελε να δειξει την διαδοση της φιρμας και να προβαλλει μια εξωφρενικη και γελοια αποψη των τενεκεδων δημιουργων οπου περιπου καυχωνται για το οτι η πλαστικη παλιοσακκουλα που γραφει τζαμπο ειναι καποιο χαρακτηριστικο στοιχειο του συγχρονου ελληνικου «πολιτισμου».

  Σε αυτη την τελευταια διαφημιση ας πουμε εγω ξενερωννω με αυτο που λεει η Αντζελα «μια πετσουλα αρνι»
  Φαντασυ τωρα μια ωραια εντυπωσιακη γκομενα να λεει τετοιο πραγμα..Εγω θα εχανα καθε ιδεα.Αλλα γι΄αυτο βαλανε την Αντζελα γιατι ξερουν οτι ειναι βουρλο και δεν κολωνει.Θυμαμαι πριν μερικα χρονια εκαναν ενα ρεπορταζ για την κορη της που τοτε πηγαινε να βγει κι εκεινη στο τραγουδια και ειχαν μπει στο καμαρινι της και ειχε μπροστα της εναν κουβα με κανα δυο κιλα παιδακια και τα καταβροχθιζε.
  Μερικες διαφημισεις τους παντως μπορει να ειναι και διασκεδαστικες εστω κι με χοντροκομμενο τροπο
  Πιο παλια ειχαν και μια στο ραδιοφωνο για τις Αποκριες με τους παρακατω στιχους αν δεν με απατα η μνημη μου

  Ορκισου πως η περουκα σου δεν κρυβει μια καραφλα να
  Ορκισου πως ειναι τα αυθεντικααα
  Δικα σου μαλλια-αααα
  Τραγουδιεται με βαση την παλια επιτυχια της Σαμπρινας

  Επισης για το Ξυλο βγηκε απ΄τον Παραδεισο μια γνωμη.
  Πιστευω οτι σε αυτη την ταινια οι σκηνες με τα χαστουκια σαφως υποκρυπτουν καποιο ειδος σαδιστικης σεξουαλικης φαντασιωσης απο την μερια των δημιουργων αλλα πιστευω και ενος πολυ μεγαλου μερους αντρων διαχρονικα.
  Μπορει και αρκετων γυναικων αλλα στην περιπτωση τους προφανως θα ειναι μαζοχιστικη φαντασιωση

 189. Γιάννης Ιατρού said

  187: Gpont
  Φως φανάρι Τζί, τους είδα στην προπόνηση και τοπυς θαύμασα 🙂

 190. Corto said

  «Πες μου βρε τρελή τι σου `χω κάνει/ και μου ‘στειλες προψές τσι πολιτσμάνοι
  τους είπες με δυο λόγια πως στα παίρνω/ τα βράδια μεθυσμένος πως σε δέρνω»

 191. tasos said

  Με αφορμή τα παραπάνω θα γράψω κι εγώ τον πόνο μου. Αν και η βία κατά των αντρών αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ποσοστό της ενδοοικογενειακής βίας, στον ιστότοπο της Γραμματείας ισότητας αυτή αγνοείται παντελώς. Συμβουλευτικά κέντρα γυναικών, αντιμετωπιση της βίας κατά των γυναικών, womensos είναι οι δράσεις της γραμματείας. Ως εκ τούτου τη θεωρώ μια σεξιστική αρχή που κακώς χρηματοδοτείται με χρήματα των φορολογουμένων για να προωθεί πολιτικές μόνο υπέρ ενός φύλου.
  Ή να γίνει πραγματικα γραμματεία Ισότητας ή να κλείσει.

 192. Γς said

  Η σάρκα μου
  πάντα πονάει στα χτυπήματα
  πάντοτε χαίρεται στα χάδια.
  Ακόμα τίποτα δεν έμαθε

  Μόλις γύρισα απ την εκδήλωση με τον Τίτο Πατρίκιο

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/04/20/delta/#comment-350941

  Και κάποιος τον ρώτησε αν ήταν φίλος του Βάρναλη.

  Είπε ότι είχαν μεγάλη διφορά ηλικίας κι ότι ο Βάρναλης μάλλον δεν τον πήγαινε [παράπονο]

  Και μια άλλη κολλητή του Βάρναλη περιέγραψε μια συνάντηση με τον Βάρναλη σε μια ταβέρνα, όπου έγινε λόγος γι τον Πατρίκιο:

  -Μεγάλος, σπουδαίος ποιητής.

  τους είχε πει ο Κώστας Βάρναλης.

  Κι ο Πατρίκιος συγκινήθηκε.
  Σαν να λυτρώθηκε κάπως

 193. Γιάννης Ιατρού said

  191: μην παραβλέπεις ότι το ποσοστό είναι συντριπτικά μεγαλύτερο στη βία κατά των γυναικών….

 194. Γιάννης Ιατρού said

  192: Γς, ήθελα να έλθω κι εγώ, αλλά έμπλεξα σήμερα με κάτι δουλειές και είμαι πτώμα. Ίσως αύριο … 🙂

 195. Πάνος με πεζά said

  @180 (169) : Φυσικά και δεν την ξεπλένει, απλά μια διαπίστωση έκανα.
  @ 186 : Θα σου πω τι έπαθα, και θα εξηγήσω κι αυτό που έγραψα παραπάνω. Μια μέρα είμαι στο Μετρό, και είναι πια παρέα μαθητών Γυμνασίου. λένε, λένε, και κάποια στιγμή φτάνει η κουβέντα σε ένα συμμαθητή τους, απόντα εκείνη τη στιγμή.
  «Α, αυτουνού οι γονείς, χρωστάνε τα μαλλιοκέφαλά τους…» To είπε μια κοπελίτσα, όλο νάζι…
  Σε πληροφορώ ότι η κουβέντα αυτή εκείνη τη στιγμή άσκησε ψυχολογική βία σε μένα, που την άκουσα. Πώς και γιατί, δεν το ξέρω…Ασυναίσθητα. Φανταζόμουν το έρμο το παιδί, μέσα στο σχολείο τι θα τράβαγε, πίσω από τους ψίθυρους…Φανταζόμουν, σε πόσες κοπελίτσες τέτοιες θα είχε προσπαθήσει να τα ρίξει, και θα είχε βγει βούκινο μέσα στο σχολείο, ότι είναι πανί με πανί… Υποθετικά, μπορεί και να μη συνέβησαν ποτέ όλα αυτά – το εύχομαι.

  Αν έχω κι εγώ συμμετοχή στο περιστατικό, λόγω του κόσμου που έφτιαξα, πολύ ευχαρίστως την αποδέχομαι…Έτσι κι αλλιώς, κι εγώ δάνειο αποπληρώνω…

 196. Γς said

  Αναγνωστάκης:

  Ἐπίλογος

  Κι ὄχι αὐταπάτες προπαντός.
  Τό πολύ-πολύ νά τούς ἐκλάβεις σά δυό θαμπούς
  προβολεῖς μές στήν ὁμίχλη
  Σάν ἕνα δελτάριο σέ φίλους πού λείπουν μέ τή μοναδική λέξη: ζῶ.
  «Γιατί», ὅπως πολύ σωστά εἶπε κάποτε κι ὁ φίλος μου ὁ Τίτος,
  «Κανένας στίχος σήμερα δέν κινητοποιεῖ τίς μάζες
  Κανένας στίχος σήμερα δέν ἀνατρέπει καθεστῶτα»

  Ἔστω.
  Ἀνάπηρος, δεῖξε τά χέρια σου. Κρίνε γιά νά κριθεῖ

  Και το παράπονο του Τίτου, που πολλές φορές αποδίδουν το

  «Κανένας στίχος σήμερα δέν κινητοποιεῖ τίς μάζες
  Κανένας στίχος σήμερα δέν ἀνατρέπει καθεστῶτα»

  στον Αναγνωστάκη

 197. sarant said

  191-193 Ε βέβαια! Για να πάρουμε τη μία πράξη βίας που αναγκαστικά δηλώνεται και δεν επιδέχεται αποσιωπήσεις, εννοώ τον φόνο, στις συζυγοκτονίες το 80% των θυμάτων είναι γυναίκες.

 198. sarant said

  192 Γς, ευχαριστούμε για το ρεπορτάζ!

 199. tasos said

  193 Το ποσοστό είναι παρόμοιο. Αρκετοί άντρες διστάζουν να το παραδεχτούν απο φόβο μην γελοιοποιηθούν. Η αντιμετώπιση της κοινωνίας δεν είναι ίδια για τον άντρα που τρώει δυο χαστουκάκια σε σχέση με τη γυναίκα που υφίσταται παρόμοια βία. Στο σχόλιο 135 ο φίλος αναφέρει για τον άντρα θύμα βίας ότι «μπορεί να του αρέσει» η βία που υφίσταται.
  Τελος πάντων, η διάκριση στη χώρα μας ξεκινά απο τη Γραμματεία Ισότητας κι αυτό πρεπει συντομα να αλλάξει.

 200. 191. Συμφωνουμε. Εξ’ αλλου ποια ισοτης! Η ζυγαρια κλινει σταθερα υπερ των γυναικων.

  Επαναληψις 165

  «Οθεν, προκυπτει η αναγκη δημιουργιας και Συλλογων Ανδρων οπως

  Σύλλογος ψυχολογικά κακοποιημενων ανδρών
  (Λ.χ. Η συζυγος -προ οικ. κρισεως κακιζει τον συζυγο για το μικρο μεγεθος του ….ΕΙΧ του, λεγοντας :
  Τι ανδρας εισαι . Κοιτα του Γιαννη ποσο μεγαλο ειναι (το ΕΙΧ)!!! :mgreen

  Σύλλογος φυσικά κακοποιημενων ανδρών 😦

  κ.ο.κ.»

  Διοτι : Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου, πόσο μάλλον των γυναικών

 201. ΚΩΣΤΑΣ said

  183

  BLOG…: Σας διαβάζω, σας εκτιμώ, αλλά λυπάμαι πολύ γιατί παρανοήσατε πλήρως το σχόλιό μου. Πού είδατε να εμπλέκω και να αποδίδω αυτά τα έθιμα στην επίσημη εκκλησία; Γνωρίζω ότι η εκκλησία δεν αποδέχεται το έθιμο του καψίματος του Ιούδα και δεν μετέχει κληρικός σε τέτοιες εκδηλώσεις. Πρόκειται για λαϊκά έθιμα που κατά τη γνώμη μου τρέφουν το ρατσισμό. Μιας και τώρα άρχισε μια ευρύτερη προσπάθεια κατά του ρατσισμού, αναρωτήθηκα μέσα μου αν θα μείνουμε μόνο στην Άτζελα Δημητρίου και τα Jampo ή θα δούμε γενικότερα το θέμα, μιας και αφορμή ήταν άλλο πασχαλιάτικο έθιμο.
  Θα σας παρακαλέσω να ξαναβάλετε τον Κάπταιν Αμέρικα (Στηβ Ρότζερς) στην κατάψυξη – εσείς τον βγάλατε από εκεί – και μην τον αφήνετε να συνεχίζει να μάχεται άδικα για το καλό του κόσμου.

 202. Ανδρέας said

  και το ανέκδοτο
  – Μ: χτύπα με, βάρα με, κάνε να πονέσω…
  – Σ: όοοχι!

 203. 192. Μεγας ποιητης ακομη κι αν ειχε γραψει μονο αυτο το τετραστιχο

  Κι αν γυρίζει ο χρόνος πίσω στην αρχή
  όπως γυρίζει πίσω μια βιντεοκασέτα
  το ίδιο αδέξια, με την ίδια ταραχή
  τα ίδια θα κάναμε, άσ’ τα και γάμησέ τα.

 204. Pedis said

  # 193 <- 199, ρε τι θα διαβάσουμε, σήμερα!

 205. Pedis said

  Νικοκύρη, με τα σχόλια που ήρθαν στο φώς του ιστολογίου άμα σταυρώσουμε γυναίκα σχολιαστή να με φτύσεις.

  Θα είμαστε παρεούλα δωμέσα εσαεί σαν εξοδούχοι σε σουβλατζίδικο στο Διδυμότειχο.

 206. Γιάννης Ιατρού said

  199: Τάσο, ίσως τα πράγματα να έχουν αλλάξει με τα χρόνια στην Ελλάδα. Θα το ψάξω πάντως.

 207. sarant said

  205 Xαχαχά!

  199 Βρε Τάσο, τα χαστουκάκια μπορεί κάποιος να ντρέπεται και κάποια να φοβάται να τα δηλώσει. Τον φόνο, που αναγκαστικά τον δηλώνουν, και όπου η αναλογία των θυμάτων είναι συντριπτική, πώς τον προσπερνάς αγέρωχα;

 208. tasos said

  Νικοκύρη, οι φόνοι είναι η πιο ακραία και ευτυχώς η μικροτερη σε ποσοστό άσκηση ενδοοικογενειακής βίας. Η αναλογία τους σε βάρος των γυναικών πολύ φοβάμαι ότι δεν θα αλλάξει ίσως και λόγω ορμονικών διαφορών των δύο φύλων.
  Ενδοοικογενειακή βία δεν είναι όμως μόνο οι φόνοι. Σε χαμηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας τα ποσοστά είναι παρόμοια για τα δύο φύλα. Στο επίπεδο της ψυχολογικής βίας ίσως περισσότερα θύματα είναι άντρες. Το παράπονό μου είναι ότι η Γραμματεία Ισότητας δεν παρέχει εργαλεία για να δηλωθούν πράξεις βίας κατά αντρών. Δεν έχει ούτε μια γραμμή επικοινωνίας με έναν ουδέτερο τίτλο πχ «Κατα της ενδοοικογενειακής βίας» Ένας άντρας μπορεί να καταγγείλει το πρόβλημά του μόνο στην αστυνομία.
  Αυτό καποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Δεν παραβλέπω τις δολοφονίες αλλά ούτε κλείνω τα μάτια σε ένα πολύ σημαντικό ποσοστο περιπτωσεων βίας.

 209. Σουξουμούξου said

  Spatholouro
  διάβασες τους «Πειραιώτες» ;

 210. Γιάννης Ιατρού said

  207β Νίκο, ίσως να διαίσθάνονται τι πρόκειται να επακολουθήσει και την κάνουν εγκαίρως … 🙂 🙂

 211. odinmac said

  Ευτυχώς που λογοκρίθηκε η διαφήμιση και αποτρέψαμε ένα επερχόμενο κύμα βίας κατά των γυναικών, για τις επόμενες τουλάχιστον δύο γενεές, εξ αιτίας της ατάκας της αοιδού με το πασχαλινό αυγό παραμάσχαλα.

 212. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Μέρα πούναι (του Φραγκίσκου Χοιρομέρη με αυγά ) ένα δικό του αφιερωμένο στα παλικάρια που υποφέρουν από τη γυναικεία βία…

  She is my goods, my chattels, she is my house,
  My household stuff, my field, my barn,
  My horse, my ox, my ass, my any thing

  p.s για τους πολύ μάτσο που ρίχνουν και κανά χαστούκι στα γυναικάκια, προσοχή να μη σκίσετε το:

 213. Και όπως λέγαμε τις προάλλες, όποιος θέλει να δείρει γυναίκα, gentlemen meet Nia Jax! ❤

  https://twitter.com/niajaxwwe

 214. Γιάννης Ιατρού said

  213: και για κανένα δίτερμα, άμα λάχει, εδώ
  https://timedotcom.files.wordpress.com/2014/06/450633110.jpg?quality=75&strip=color&w=550

 215. Γιάννης Ιατρού said

  άσε πια αυτό στο 173β … (ώρα είναι τώρα 🙂 )

 216. Γιάννης Ιατρού said

  Άσε πια εκείνο στο 173β (ώρα είναι… 🙂 )

 217. Γιάννης Ιατρού said

  Ωχ, τι έγινε; Διπλό;;;

 218. Ανδρέας said

  το αφεντικό του βάτταλου τον σουτάρισε επειδή δεν μπόρεσε να βρει συνεργάτες στο σαραντάκειο κατέστημα
  huffingtonpost.com/entry/trump-institute-fired-veteran_us_5718fda7e4b024dae4f1517e?5vii8khzlc7db1emi

 219. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι, αν και η νύξ προυχώρησε, παρακαλώ επιτρέψατέ μοι ωρισμένας επισημάνσεις επί της παρούσης αναρτήσεως χωρίς την απειλήν νέας πορτοκαλιάς κάρτας…

  1) Μοί προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι επί 13 ώρας ουδείς εφιλοτιμήθη να ενημερώση το Ιστολόγιον διά τον σάλον που προυξένησαν αι ημίγυμνοι φωτογραφίαι του ελληνοψύχου (αρκεί να ίδητε τα τατουάζ του) μοδέλου Γιώργου Καβακάκη, που συμπρωταγωνιστεί με την Αγγελικήν Κιουρτσάκην εις το βίδεον των Jumbo. Διατί συνέβη αυτό; Τόσον πολύ σάς έχει επηρεάσει ο Ραββίνος Σαούλ που δεν ηνείχετο τα γυμνά σώματα, υπέστη κολούμπραν ότε ήλθεν εν Αθήναις να διδάξη τας παραφροσύνας των Γαλιλαίων και έδωκεν εντολήν εις τους οπαδούς του να συντρίβουν τα πέη των ελληνικών αγαλμάτων όπου τα συναντούν, με αποτέλεσμα να χαθώσι οριστικώς εκατοντάδες χιλιάδες αριστουργήματα της Ελληνικής Γλυπτικής;

  2) Όσον διά την ουσίαν της παρούσης αναρτήσεως, ώδινεν όρος και έτεκε μύν: Η βλακώδης απαγόρευσις του βίδεο από τας φεμινιστρίας του Σύριζα, το μόνον που κατώρθωσε ήτο να πληροφορηθώσι την ύπαρξιν το βιδέου των Jumbo εκατομμύρια Ρωμιών και ήδη η φράσις «Χτύπα σαν άντρας» κατέστη παροιμιακή εις το Ρωμέικον, αναπαραγομένη καθ’ έκαστον δευτερόλεπτον. Αρκεί να ρίψετε μίαν ματιάν εις το πρωτοσέλιδον του «Ποντικιού» της Πέμπτης

  3) Εξημέρωσεν η 23η Απριλίου 2016 και είναι απορίας άξιον πώς έν γλωσσικόν Ιστολόγιον ως το Σαραντάκειον, δεν επήρε «μυρουδιάν» ότι σήμερον συμπληρώνονται 400 έτη από τον θάνατον του ελληνοψύχου Γουλιέλμου Σαιξπήρου, διά τον οποίον μέχρι και η Γούγλ ήλλαξε προ ολίγου το λογότυπόν της

  Στοιχηματίζω την ημισείαν περιουσίαν μου ότι ο ρέκτης κ. Σαραντάκος δεν θα κάμη ούτε μισήν ανάρτησιν τας επομένας ημέρας διά τον Σαιξπήρον, φοβούμενος – προφανώς – μή μάθουν οι αναγνώσται του πόσον Ελληνόψυχος και Ελληνομαθής ήτο ο άνθρωπος που επηρέασεν όσο κανείς την Αγγλικήν Γλώσσαν και την έκαμε Παγκόσμιον Γλώσσαν. Άλλωστε, αυτό ήτο το μεγάλον Μυστικόν του αναμορφωτού της Αγγλικής Γλώσσης: Εγνώριζε ελληνικά!

  Όπως ακριβώς ο Νεύτων εφηύρε τον Νόμον της Βαρύτητος αναγιγνώσκων εις το πρωτότυπον τους Έλληνας, τοιουτοτρόπως και ο Σαιξπήρος έγραψε τα αριστουργήματά του αντιγράφων τους Έλληνας!.. Ιδέστε εδώ εν απόσπασμα του μνημειώδους βιβλίου του Πανεπιστημίου του Κέημπριτζ «Shakespeare’s Greek Drama Secret» (1η έκδοσις 2010), διά να αντιληφθήτε ότι ο γέρων Βάταλος δεν παπαρολογεί,όπως οι Γαλιλαίοι…

  Διά το πόσον ήλλαξεν ο Σαιξπήρος την Αγγλικήν Γλώσσαν μέσω της Ελληνογνωσίας του, αποκαλυπτικόν είναι το άρθρον του «History Channel».

  4) Περαίνων, επιτρέψατέ μοι να σάς προσφέρω το αποκαλυπτικόν σύγγραμμα του Πανεπιστημίου του Κέημπριτζ «Shakespeare and the classics», (1η έκδοσις 2004), προκειμένου να πληροφορηθείτε το στοιχειώδες που ουδέποτε θα σάς είπη ο κ. Σαραντάκος: Ο Μέγιστος βάρδος της Αγγλικής Γλώσσης ώφειλε τα πάντα εις την Ελληνογνωσίαν του και εις το ότι αντέγραψε τους Αρχαίους Έλληνας. Καταβιβάσατε ενταύθα, πρίν το εξαφανίση η Μεταλληνική Κλίκα.

  Επίσης, μού είναι αδύνατον να μή σάς προσφέρω την μνημειώδη έκδοσιν της Οξφόρδης (2002) με τα πλήρη σονέτα και τα ποιήματα του Σαιξπήρου. Καταβιβάσατε ενταύθα και ιδίως μελετήσατε τον εκτεταμένον πρόλογον, διά να πληροφορηθήτε πόσον ηγάπα ο Shakespeare την Ελληνικήν Παιδεραστίαν (ήτο φανατικός αναγνώστης της Παλατινής Ανθολογίας!..) χάρις εις την οποίαν ηδυνήθη να γράψη τα αριστουργήματά του

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ: Ώχ, ελησμόνησα κάτι βασικώτατον διά την παρούσαν ανάρτησιν και θα επανέλθω συντόμως, αν μοί το επιτρέψη η γραία Βατάλαινα…

 220. Y. G. said

  Μολις ειδα το περιφημο σποτ. Το βρηκα εμετικο.

  Η βια σαν μορφη δρασης εχει την ιδιοτητα να δημιουργει μονοδρομες δομες στην φαντασια. Για να μπορει να συνεχισει να ζει ο βιαιος (και ο ισχυρος) στην κοσμαρα του, την ευθυνη για το ερμηνευτικο εργο την αναλαμβανει το θυμα της βιας και ο ανισχυρος, που ετσι επωμιζεται οχι μονο το βαρος της εξτρα δουλειάς (δηλ. το ερμηνευτικο εργο για να καταλαβει τι γινεται… αυτο που λεμε… what the hell is going on here?), αλλα τεινει να συμπασχει με το θυτη.

  Σκετη δουλεία δηλαδη.

 221. Ανδρέας said

  Γιάννη
  α) κλείσε το πισι σου
  β) βγάλτο από τη μπρίζα
  γ) φώναξε ένα παπά να το διαβάσει
  δ) μετά από λίγα λεπτά ξανάνοιξε το
  Αν είναι λαπ
  α) κλείσε το λαπ σου
  β) βγάλτο από τη μπρίζα
  γ) αφαίρεσε την μπαταρία
  δ) φώναξε ένα παπά να το διαβάσει
  ε) μετά από λίγα επανατοποθέτησε την μπαταρία
  στ) ξανάνοιξε το

 222. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Νικοκύρη, μήπως, λέω μήπως ,κράτησε η παγίς κανα σχόλιό μου τ΄απόγεμα; Κάπου μετά το σχ.155 θα ήταν.Πάτησα ανάρτηση(έτσι νόμιζα) κι έφυγα αλλά τώρα δεν το βλέπω.
  Διατύπωνα την έκπληξή μου από κάποια σχόλια που δεν τα περίμενα και τη βεβαιότητα ότι όποιος δέχτηκε βία, απ΄οπου κι αν προερχόταν, σχολείο ή σπίτι του, θα την επιστρέψει οπωσδήποτε αργότερα εναντίον καινούργιων θυμάτων να συνεχίσει η αλυσίδα. Ας το σκεφτούν με ειλικρίνεια μέσα τους όσοι θεωρούν ότι οι ξυλιές εντάσσονται σε πατροπαράδοτο έθιμο που δεν αφήνει κατάλοιπα.
  Ευτυχώς διάβασα το σταράτο Κίντο και το Σκύλο
  177/181>>Θλιβερά σχόλια σήμερα…
  όπως και το
  Sxoliko 186,>>Όχι ρε, πάθατε και παραπάθατε… παραδώσατε έναν κόσμο… τέτοιον
  και «συνείφερα» λιγάκι.

  Pedis 205 🙂

 223. Ανδρέας said

  Νίκο στείλε το σχόλιο 219 στα τάρταρα μόνο και μόνο για αυτό που λέει στην τελευταία παράγραφο.

 224. Βάταλος said

  Σχολίου 219 συνέχεια

  5) Διά να φρίξουν αι αβίνητοι φεμινίστριαι που απηγόρευσαν το βίδεον των Jumbo, σάς παραπέμπω εις τα Μονόστιχα του Μενάνδρου διά τα οποία τηρεί σιγήν ιχθύος επί 8 έτη ο κ. Σαραντάκος. Δεν τολμώ να μεταφέρω ενταύθα μερικά από τα Μενάνδρεια μουνόστιχα, διά να μή εισπράξω νέαν πορτοκαλιάν κάρταν. Θα μεταφέρω μόνον το πλέον ανώδυνον εξ αυτών, που μάς έλεγον κατά κόρον επί Κατοχής εις το Δημοτικόν του Σαλβάνου όπου εφοίτησα: «Ο μή δαρείς άνθρωπος, ού παιδεύεται»!.. Ρατσιστικόν και αυτό, ώ αβίνητοι φεμινίστριαι;

  6) Με την λογικήν των αβινήτων φεμινιστριών, θα έπρεπε να απαγορεύσωμε δεκάδας ρωμέικας παροιμίας. Σάς παραπέμπω ενδεικτικώς εις το μνημειώδες σύγγραμμα του Ι. Βενιζέλου Παροιμία Δημώδεις προκειμένου να αντιληφθήτε ότι επί αιώνας ημείς οι Ρωμιοί επιστεύαμε ότι αι γυναίκες είναι ωσάν τις κοτολέτες: Όσον περισσότερον τας κτυπάς, τόσον απαλώτεραι γίγνονται…

  Μετά τιμής
  Β.

 225. Γιάννης Ιατρού said

  221: Ανδρέα, δεν φταίει το έρμο το laptop, μάλλον εγώ είναι κουρασμένος σήμερα, το ‘πα και πιό πριν (194), και μάλλον πατάω άλλα πλήκτρα αντι άλλων 😦
  Σας χαιρετώ και θα σας διαβάσω αύριο …

 226. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  225>>θα σας διαβάσω αύριο
  το λάπτοπ ο παπάς κι εσύ εμάς 🙂

 227. Γιάννης Ιατρού said

  226: 🙂

 228. spatholouro said

  209
  Τους διάβασα τους «Πειραιώτες», εννοείται. Εδώδιμο και αυτό το βιβλίο, και πάει πακέτο με το προηγηθέν «Εκ Πειραιώς»,
  Έχει πιάσει το πειραιώτικο «αεράκι» ο άνθρωπος και το αναδεικνύει, και λόγω καταγωγής από τα πέριξ (Μανιάτικα) αλλά και λόγω του τρόπου γραφής του.

 229. π2 said

  Για να μην παραπλανηθούν οι βιαστικοί αναγνώστες από τον καλό της Βατάλαινας, το «μνημειώδες βιβλίο του Πανεπιστημίου του Κέημπριτζ» είναι φυσικά έκδοση ενός από τους πολλούς εκδοτικούς οίκους που δημοσιεύουν ό,τι να ‘ναι (από μέτριες διατριβές όποιου βιάζεται να εμφανίσει έκδοση για το βιογραφικό του μέχρι βαρεμένους ποικίλων τάσεων) και δεν έχει καμιά σχέση με το Πανεπιστήμιο. Του Cambridge University Press είναι το βιβλίο του 2004 που είχε την καλοσύνη να προσφέρει ο καλός της Βατάλαινας, το οποίο φυσικά λέει το ακριβώς αντίθετο για το αν ο βάρδος είχε άμεση γνώση του ελληνικού δράματος στις σελ. 241 κ.ε.: ο Σαίξπηρ δεν είχε καμιά άμεση επαφή με το ελληνικό δράμα, είτε απευθείας από τα ελληνικά είτε από μετάφραση (αφού δεν υπήρχαν αγγλικές μεταφράσεις των τραγικών στην εποχή του), παρά μόνο έμμεση γνώση του από τους Λατίνους δραματουργούς.

 230. […] Νίκος Σαραντάκος Πηγή:  sarantakos.wordpress.com […]

 231. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  229: Π2
  Σκέτο δράμα ο σχολιαστής 🙂

 232. BLOG_OTI_NANAI said

  201: Δικό μου το λάθος τότε.

  Τα έθιμα αυτά μπορούν να διατηρήσουν τον ρατσισμό, αλλά πιστεύω μόνο αν οι άνθρωποι το θέλουν να τον διατηρήσουν. Ο Ιούδας π.χ. δεν είναι τόσο πολύ ένας Εβραίος όσο η έννοια του προδότη, γενικά.

  Το πρόβλημα με τον εβραϊκό λαό πηγάζει κυρίως νομίζω από το ναζιστικό ολοκαύτωμα. Εξαιτίας αυτού, έως σήμερα δεν έχουν ακόμη αρχίσει να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άλλους λαούς. Ας φανταστούμε π.χ. τα τραγούδια που έχουμε εμείς και αναφέρονται στην Τουρκοκρατία ή στα παιδομαζώματα, σε μάχες με Τούρκους κ.λπ., κι όμως, δεν τα λέμε ρατιστικά. Αυτοί οι έρμοι οι Γερμανοί πάλι, αναφέρονται ως δολοφόνοι σε όλα τα έργα που αφορούν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, οι Ιταλοί θα αισθάνονται άβολα που οι Ρωμαίοι πρόγονοι τους εμφανίζονται μονοδιάστατα ως αιμοβόροι λάτρεις και εφευρέτες αποτρόπαιων και βάναυσων θεαμάτων.
  Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση ότι οι Εβραίοι είχαν τραγούδι που εξιστορούσε τη σφαγή αμάχων Εβραίων στην Τριπολιτσά, δεν θα λέγαμε ότι είναι ρατσιστικό, απλά τα τραγούδια έχουν το χαρακτηριστικό ότι καταγράφουν το θέμα τους μονοδιάστατα και ένα αντίστοιχο τραγούδι θα έλεγε, «οι άτιμοι οι Έλληνες που διψάνε για αίμα κ.λπ. κ.λπ.».

  Βεβαίως, αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να ερμηνεύσει και το μοιρολόι της Παναγίας ρατσιστικά. Στην πραγματικότητα όμως είναι και αυτό όπως τα άλλα, που αναφέρονται σε συμβάντα της ιστορίας. Και αφού Εβραίοι πιστοί του ιουδαϊσμού επιδίωξαν τη Σταύρωση, αυτό λέει και το τραγούδι.

  Ταυτόχρονα όμως, καλό είναι να θυμούνται οι Χριστιανοί ότι η πρώτη μαγιά του Χριστιανισμού επίσης Εβραίοι ήταν, απλά εξαιτίας του Χριστού, Εβραίοι όχι πλέον τόσο πιστοί στον μεταιχμαλωσιακό ιουδαϊσμό.

 233. BLOG_OTI_NANAI said

  Την εποχή εκείνη τρελο-Βάταλε, στα σχολεία οι δάσκαλοι είχαν στη διάθεση τους σκλάβους, οι οποίοι αναλάμβαναν να κρατούν τεντωμένο το σώμα του άτακτου μαθητή για να μπορεί ο δάσκαλος να «του μετράει τα πλευρά» με ευκολία. Επίσης, είχαν και αστυνόμευση από παιδονόμους. Άμα ψάχνουμε ηθική από μια καθημερινότητα 25 αιώνων παλιά, για να την εφαρμόσουμε σήμερα, χαθήκαμε.

 234. BLOG_OTI_NANAI said

  Η βία κατά των ανδρών από γυναίκες, σίγουρα μόνο με μια μυθική διαστρέβλωση θα μπορούσε να φτάσει την αντίστοιχη κατά των γυναικών. Ένας άνδρας που δέχεται σωματική κακοποίηση, δεν είναι κάποιος που μεταμορφώνεται όπως η σαλαμάνδρα μόνο στο σπίτι του. Στην καθημερινότητα του θα είναι ένας πολύ υποχωρητικός, μαλακός άνθρωπος, και εφόσον η γαυναίκα του τον χτυπά, σίγουρα η γυναίκα αυτή θα είναι εμφανώς δεσποτική απέναντι του ακόμα και στις πιο απλές εκδηλώσεις της καθημερινότητας. Τέτοια ζευγάρια υπάρχουν γύρω μας, αλλά είναι ελάχιστα και άρα, ακόμα λιγότερα θα είναι αυτά όπου υπάρχει σωματική κακοποίηση. Με το σκεπτικό ότι τα αμέτρητα ζευγάρια γύρω μας όπου τον τελευταίο λόγο έχει πάντα ο άνδρας, δεν αντιστοιχούν και στα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας.

 235. san said

  Αν έλεγε δηλαδή «χτύπα σαν γυναίκα» δεν βγαίνει νόημα… όμως τους άμοιρους τους άντρες τους έχουμε για σαδιστές… δηλαδή αν κάποιον πρέπει να προσβάλει το σλόγκαν «χτύπα σαν άντρας» είναι τους ίδιους τους άντρες.

 236. sarant said

  222 Όχι, η (βαθιά) παγίδα δεν είχε τίποτα δικό σου, μόνο το σχ. 235

  229 🙂

 237. Γιάννης Ιατρού said

  208: Τάσος
  …Ένας άντρας μπορεί να καταγγείλει το πρόβλημά του μόνο στην αστυνομία….

 238. Ανδρέας said

  ερώτηση:
  Πώς χτυπάνε οι άντρες;*
  Posted by sarant στο 22 Απριλίου, 2016

  απάντηση:
  ούτε με τριαντάφυλλα

  *προφανώς το ερώτημα του νήματος αφορά σχέση άντρα και γυναίκας

 239. Γιάννης Ιατρού said

 240. nestanaios said

  Σε μία χώρα με πολιτισμό δεν περιμένουμε από μία διαφήμιση για να προβληματιστούμε για την ενδοοικογενειακή βία.
  Η βία είναι καρκίνωμα στην σχέση των μελών μίας οικογένειας. Η βία επιφέρει φόβο, ἄν μη τι άλλο, και όποιος σε
  φοβάται ποτέ δεν θα σε αγαπήσει.

  Είναι σίγουρο ότι η απαγόρευση της διαφήμισης ήταν μέρος της διαφήμισης. Και είναι κρίμα να μη βλέπουμε ότι μία τέτοια
  απαγόρευση παραβιάζει το πρώτο άρθρο του συντάγματος (των Η.Π.Α.). Εκεί δεν θα μπορούσε να σταθεί.

  Τελειώνοντας, θέλω να ρωτήσω ἄν γνωρίζει κάποιος την φορολογική έδρα της εταιρίας Jumbo;
  Αυτό πονάει πολύ και όχι το ξύλο του «άνδρα».

 241. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Άντε με το καλό στα «400 χτυπήματα» εδώ.

  Αυτά είναι:
  Χτύπα κι άλλο
  θα τ’ αντέξω
  δεν πεθαίνω έτσι απλά
  θα παλέψω
  κι αν νικήσεις
  κι άμα χάσω
  μη φοβάσαι θα το ξεπεράσω.

 242. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  240. Ευχαριστώ για την πάσα

  Ο Prince βρέθηκε σε αντιπαράθεση με τη σύζυγο του Al Gore, πρώην Αντιπροέδρου των Η.Π.Α για τους ερωτικούς του στίχους του. Η Tipper δεν ήθελε η κόρη της να «αποπλανιέται» από τα ερωτικά υπονοούμενα και ανάγκασε τη δισκογραφική να προσθέσει το γνωστό προειδοποιητικό σήμα ακαταλληλότητας για ανηλίκους στις κυκλοφορίες του….
  http://www.mixanitouxronou.gr/prince-o-prigkipas-tis-pop-itan-chortofagos-erastis-pollon-ginekon-ke-echthros-tis-ikogenias-tou-al-gkor-pou-ton-katingile-gia-apoplanisi-tis-koris-tous-mesa-apo-ta-erotika-iponooumena-ton-stich/

 243. Ανδρέας said

  Έχω παρατηρήσει την χρήση της λέξης »αναδίπλωση» όπως στο σχόλιο 44 αυτού του άρθρου επίσης και τα σχόλια 187, 194 στο h**ps://sarantakos.wordpress.com/2016/04/15/ellinikoures/.

  Την αναδίπλωση την ξέρω όπως όταν κάποιος διπλώνει και ξαναδιπλώνει χαρτί όπως φτιάχναμε παλιά τα χάρτινα αεροπλανάκια ή τις σαΐτες
  επίσης και στις πτυχώσεις του εδάφους στην γεωλογία.

  Κοιτώντας την έννοια της λέξης βρίσκω ότι περιγράφει μια στρατιωτική-πολιτική τακτική κάτι το οποίο δεν γνώριζα

  εδώ λοιπόν γράφει

  [Λεξικό Τριανταφυλλίδη]

  αναδίπλωση η [anaδíplosi] Ο33 : 1.η ενέργεια του αναδιπλώνω, σύμπτυξη και υποχώρηση: H ~ των στρατιωτικών δυνάμεων. || (μτφ.): H ~ των πολιτικών μας αντιπάλων. […]

  [λόγ.: 2: ελνστ. ἀναδίπλω(σις) -ση, αρχ. σημ.: `στρίψιμο΄· 1: σημδ. γαλλ. repli]

  επίσης
  [Λεξικό Γεωργακά]

  αναδίπλωση [ana∂íplosi] η, pl αναδιπλώσεις

  refolding, redoubling, lapping:
  ελαφριά ~ του ενδύματος |
  ~ του ιματίου κάτω από τη μασχάλη |
  το ιμάτιο ανεμίζει ελεύθερα σε πλούσιες αναδιπλώσεις |
  anat οι αναδιπλώσεις της κοιλιάς, περιτοναϊκή ~ |
  geogr η ~ (αναδιπλώσεις) του εδάφους, αναδιπλώσεις των βουνών |
  το κύμα έρχεται γεμάτο λευκές αναδιπλώσεις (Zappas)

  gym standing or sitting head to knee or hands to calves

  gramm repetition of words (in phrases), e.g. σιγά σιγά, λίγο λίγο, ψηλός ψηλός, το δρόμο δρόμο πήγαινα etc

  rhet repetition, duplication, anadiplosis (syn επαναδίπλωσις)

  fig turning or returning (syn στροφή or επιστροφή):
  ~ του ανθρώπου προς τον εαυτό του |
  σιωπή περισυλλογής … ~ της ψυχής |
  ~ της σκέψης (or του στοχασμού) reflection

  folding down, limiting, retraction or reduction (syn σύμπτυξη):
  μια απλή τακτική αναδιπλώσεως ύστερα από τις βίαιες αντικυβερνητικές εκδηλώσεις |
  ύστερα από την ~ του Eλληνισμού στο κράτος του Έβρου (1923) (Evelpidis)

  [fr kath αναδίπλωση ← AG, K ἀναδίπλωσις]
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CF%80%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7&dq=

  όπου συμπεραίνω ότι η εννοιολογική προσέγγιση της λέξης όσον αφορά την στρατιωτική ή πολιτική χρήση είναι πρόσφατο δάνειο στην ελληνική, ούτε εκατό χρόνων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα greek-language.gr.

  Όταν λοιπόν διαβάζουμε την λέξη αναδίπλωση στο σχόλιο 194 στις Ελληνικούρες
  »sarant said
  16 Απριλίου, 2016 στις 10:36
  […] Χαρακτηρίζω αναδίπλωση το ότι τώρα λέτε ότι δεν θεωρείτε λάθος τις χρήσεις αυτές. Δεν είναι ντροπή η αναδίπλωση, αντίθετα σας τιμά.»

  Πως γίνεται να τιμά κάποιον μια τέτοια λέξη;
  Ως αναγνώριση ότι αυτός έχει λάθος κι εσύ είσαι σωστός;

  Σοφιστεία* ακούγεται αυτό εκ μέρους σου και με το συμπάθιο δηλαδή.

  Να το θέσω διαφορετικά, μήπως και δεν το κατάλαβα καλά, τι ακριβώς εννοείς Νικοκύρη με την λέξη αναδίπλωση;

  * σοφιστεία η [sofistía] Ο25 : α. η ικανότητα κάποιου να φτιάχνει σοφίσματα. β. (συνήθ. πληθ.) κάθε λόγος που, συνειδητά ή ασυνείδητα, οδηγεί σε αναληθή συμπεράσματα και εντυπώσεις·[..]

  h**p://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1&dq=

 244. 239

  Γιάννη, στη Μάρκου Ευγενικού, που κατεβαίνει δυτικά από τον περιφερειακό Λυκαβητού προς Νεάπολη, λίγο πριν το φανάρι της Ασκληπιού, σε ένα τοιχαλάκι κάποιος πικραμένος έχει γράψει

  Ο ΣΑΝΤ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΝΤ ΜΟΥ

 245. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  243. Ε ναι, η αναδίπλωση έχει ακριβώς αυτήν έννοια.Της οπισθοχώρησης με ελιγμό αλλά επειδή εδώ δεν είναι πεδίο πολιτικής ή στρατιωτικής αντιπαράθεσης, η αναγνώριση, τεχνηέντως έστω, του λάθους, βεβαίως και τιμά τον ευφυή συνομιλητή. Είπαμε, οι ευφυείς αναδιπλώνονται,οι βλάκες επιμένουν.

  244. Ωραίο και μελαγχολικό!
  βλ. από το Μαρξ καλύτερη η σαρξ κι ακόμη καλύτερη η catty sark(ς) 🙂

 246. sarant said

  243-245 Με πρόλαβε η Έφη. Ακριβώς έτσι.

 247. Γιάννης Ιατρού said

  244: Σκύλε 🙂
  scripta manent !!!
  scripta manent !!!

 248. 248

  Ναι, μα data volant

 249. Γιάννης Ιατρού said

  248: data delebitur (με γραμματική 🙂 επιφύλαξη, πού ΄ναι οι νομικοί που τα ξέρουν καλά τα λατινικά;;;;)

 250. Ανδρέας said

  Έφη-Έφη σιβυλλικός ο λόγος σου 🙂
  Ελιγμό πάντως δεν είδα στην έννοια της αναδίπλωσης, ως σύμπτυξη και οπισθοχώρηση αναφέρεται.

  Αν θέλει ας μας πει ο Νίκος με δικά του λόγια ακριβώς πως το εννοεί για να λυθεί κι η απορία.

 251. Γιάννης Ιατρού said

  249 μάλλον ?? dolentis = participle present 🙂

 252. Ανδρέας said

  ελιγμός ο [eliγmós] Ο17 : 1.κίνηση με κατεύθυνση ελικοειδή, οφιοειδή, ημικυκλική κτλ., για την αποφυγή ή την παράκαμψη εμποδίου που δεν επιτρέπει ή κάνει επικίνδυνη την κίνηση σε ευθεία γραμμή: Kατάλληλος / επιδέξιος / απότομος ~. Kάνω ελιγμούς / ελιγμό, ελίσσομαι. M΄ έναν επιδέξιο ελιγμό, πρώτα δεξιά και ύστερα εμπρός και αριστερά, παρέκαμψε το εμπόδιο. Ο δρόμος ήταν γεμάτος λακκούβες και το αυτοκίνητο προχωρούσε με συνεχείς ελιγμούς. || ελικοειδής καμπή δρόμου, κατεύθυνση σχεδόν κυκλική· (πρβ. κλειστή στροφή, φουρκέτα): «Προσοχή! ~ σε 500 μέτρα». Ο δρόμος ανέβαινε ως την κορυφή με συνεχείς ελιγμούς. 2. (μτφ.) για οποιαδήποτε ενέργεια με την οποία κάποιος επιδιώκει να αποφύγει μια επικίνδυνη ή δύσκολη περίσταση, ή να αναγκάσει έναν αντίπαλο να αλλάξει θέση, άποψη, σχέδιο δράσης κτλ.: Πολιτικός / διπλωματικός ~. Οι ελιγμοί της αντιπολίτευσης έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. || (ειδ. στρατ.) συνδυασμός κινήσεων και ενεργειών στρατιωτικού τμήματος, για να αναγκαστεί ο αντίπαλος να αλλάξει τη διάταξη των δυνάμεών του: Tακτικός / στρατηγικός ~.

  [λόγ.: 1: αρχ. ἑλιγμός· 2: σημδ. γαλλ. circonvolution]

 253. Ιάκωβος said

  249,
  delentur ? deleantur?

 254. 253

  Ξέρω γώ; Ήξερα πως ο Γιάννης Ι. είναι παλιός μηχανικός αλλά όχι και τόσο παλιός!

  ρομαντικό δωράκι ❤

 255. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  252. » Το παιχνίδι των ελιγμών «

 256. Γιάννης Ιατρού said

  Ακόμα και στον Αστερίξ έχουμε σοβαρές ενδείξεις βίας κατά των ανδρών από γυναίκες, αρκεί ένα βλέμμα στον εξοπλισμό της συζύγου (Bonemine) του αρχηγού Μαζεστίξ, που την αποκαλεί χαϊδευτικά «Μιμίνα» (Mimine). Κάθε ομοιότητα με …γραίες και καταστάσεις του μεσονυκτίου είναι εντελώς συμπτωματική 🙂

  253: Ιάκωβε ευχαριστώ,
  θα δούμε και τι θα πουν κι άλλοι λατινομαθείς, ειδήμονες, φιλόλογοι κλπ. 🙂

 257. Γιάννης Ιατρού said

  254: Τι παλιός μηχανικός λες ρε φίλε, εγώ είμαι σχετικά σύγχρονος, από τότε που ο Tiberius Iulius ήταν ακόμα δόκιμος 🙂

 258. Ιάκωβος said

  229, κλπ
  Ο Σέξπιρ όχι μόνο δεν γνώριζε Ελληνικά αλλά και τα Λατινικά του ήταν ολίγιστα και γενικά ήταν ο λιγότερο διαβασμένος και καταρτισμένος από τους συγχρόνους του ποιητές των πανεπιστημίων. Ίσως και γι αυτό να έγινε αυτός που ήταν.

  Διατί όμως μας κρύβει ο γέρων Βάταλος την φήμη ότι και o Σεξπήρος ήταν Ελληνικής καταγωγής και ότι το αληθινό του όνομα ήταν Σάκης Σπύρος;

  Μήπως για να υποστηρίξει κρυφίως την ανθελληνική άποψη του Ιντρίς Σαχ, ο οποίος στο βιβλίο του Οι Σούφι, ισχυρίζεται οτι ο βάρδος ήτο άραψ σούφι με το όνομα Σεΐχ Πίρ ;

  (Όντως, έτσι λέει! Φυσικά ο συγκεκριμένος αραβολόγος αν και σφόδρα μουπώλητος δε νομίζω να χαίρει γενικής εκτίμησης)

 259. Ιάκωβος said

  256, δεν ξέρω, υπόθεση κάνω.

 260. 257 Εύστοχος!

 261. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τί θέλεις να πεις όμως;
  γιατί data ως δεδομένα (που καταστρέφονται) χλωμό το βλέπω
  do dedi datum dare/partic.perf. datus-a-um
  https://la.wiktionary.org/wiki/do

 262. Γιάννης Ιατρού said

  254α : 🙂 Σκύλε, εννοείς προφανώς την ακατάλληλη έκφραση απόγνωσης που αυθορμήτως εκφράστηκε τοιουτοτρόπως ατυχώς και εκτός των γενικώς παραδεκτών ορίων, πιθανώς από θύμα ψυχολογικής καταπίεσης, όπως π.χ. από αυτόν εδώ τον συμπολίτη:

 263. Α, όχι! Κυριολεκτούσα.
  Όταν θέλω να πω κάτι, απλά το λέω.

 264. Γιάννης Ιατρού said

  261: το data στη θέση του scripta ή verba και το dolentis σ΄αυτή του manent (τα γραπ[τά μένουν – τα δεδομένα καταστρέφονται)

 265. Γιάννης Ιατρού said

  Σας αφήνω για λίγο, πάω στον άλλο Γιάννη στη Ραφήνα 🙂

 266. sarant said

  250
  Στην αντιπαράθεση με την αρθρογράφο χαρακτήρισα αναδίπλωση το ότι ενώ αρχικά χαρακτήριζε λάθος κάποιες χρήσεις, στη συζήτησή μας είπε ότι δεν τις χαρακτήρισε λάθος.

  Σε σχέση με τη διαφήμιση, χαρακτήρισα αναδίπλωση ότι η εταιρεία δεν τροποποίησε τη διαφήμισή της, όπως της είχε ζητηθεί, αλλά την απέσυρε εντελώς.

  Και στις δυο περιπτώσεις, δεν έχουμε άτακτη υποχώρηση (έχουμε όμως υποχώρηση τακτική) ή συνθηκολόγηση ή αποδοχή ήττας. Αυτό θα το είχαμε στο α) αν η συντάκτρια παραδεχόταν ότι κακώς θεώρησε λανθασμένες τις συγκεκριμένες χρήσεις, ενώ στο β) αν η εταιρεία αναγνώριζε ότι το «χτύπα σαν άντρας» είναι προβληματικό και το άλλαζε.

 267. Ιάκωβος said

  Υπάρχει φυσικά και ζήτημα ενδοοικογενειακής βίας εναντίον των ανδρών

  https://en.wikipedia.org/wiki/Domestic_violence_against_men

  Στην περίπτωση της εξακολουθητικής κακοποίησης μιας γυναίκας σε μια σχέση, το πρόβλημα το έχουν κι οι δύο. Στη δική μας κοινωνία υπάρχει συγκεκριμένο ψυχολογικό προφίλ της γυναίκας που υφίσταται βία και δεν αντιδρά. Η εναλλαγή «δέρνω και μετά ζητάω συγγνώμη» του άντρα πάει παράλληλα με το δίπολο «υφίσταμαι βία-συγχωρώ και δικαιολογώ» της γυναίκας.

  Οι περισσότερες γυναίκες που κάθονται και υφίστανται τη βία παθητικά, συνήθως είναι κόρες κακοποιημένων μανάδων και η βία τους φαίνεται φυσική ή ασυνείδητα νοιώθουν να απαλλάσσονται από την ενοχή που ανάπτυξαν σαν παιδιά, όταν είδαν τον πατέρα να δέρνει τη μάνα.

  Έχω υπόψη μου μια τέτοια περίπτωση και νομίζω ότι η μάνα που υφίσταται βία και δεν κάνει τίποτα, είναι εξίσου προβληματική με τον δράστη, αλλά και εξίσου ένοχη απέναντι στα παιδιά.

 268. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το ρήμα delere (delent) αλλά ως χαρμάνι με το data μπα, αφού είναι θηλυκή μετοχή ενικού.
  Άσε να ρθει ο Κορνήλιος.

 269. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλά μου παιδιά και αγαπητοί εν ιστολογίω αδελφοί, αν δεν κάνετε πλάκα, μένω εμβρόντητη που επανέρχεστε στη βία εναντίον των ανδρών! Σκοτεινές σκέψεις με κατακλύζουν π.χ. τις μαύρες εκείνες περιπτώσεις που σε κεφαλαιώδη, πανανθρώπινα ζητήματα ανασύρεται το έλασσον ως προπέτασμα και πάει η μπάλα στο χέρσο. Τί γίνεται; η εγκληματική βία εναντίον του αδύναμου, γίνεται ξαφνικά πάλη (κυριολεκτικά) των φύλων;

 270. Ανδρέας said

  266
  στο α) μάλλον πρόκειται για μια γενικά λάθος χρήση της λέξης »μαργαριτάρια»

  μαργαριτάρι=αστείο λάθος μαθητή

  κάθε λάθος δεν είναι μαργαριτάρι και κάθε λάθος αν και αστείο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μαργαριτάρι

  στο β) πρόκειται για μιας αναμενόμενης εξέλιξης υπόθεση όλο το σκηνικό

  στημένο από την αρχή να αποσυρθεί νωρίς πετυχαίνει διάνα δημιουργώντας περισσότερο ντόρο (διαφημιστικό όφελος) από την απόσυρση
  παρά από την λιγοστή προβολή του

  1. με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνεις μεγιστοποίηση της διαφήμισης
  2. και οικονομία (φτηνότερη προβολή) λόγω λιγότερου χρόνου προβολής απ’ τα κανάλια.

  προχώ διαφήμιση λέμε.

 271. Ανδρέας said

  ζούμε τους καιρούς του ιντερνέτι και θα αρχίσουμε να το πλερώνουμε ακριβότερα εμείς οι χρήσται του ιντερνετιού δια να διαφημίζονται τζάμπα αι εταίραι εταιρείαι

  virtual reality λέμε…

 272. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μαργαριτάρια είναι τα διακεκριμένα λάθη.

 273. Ριβαλντίνιο said

  @ 256 Γιάννης Ιατρού

  Και στο Λούκυ Λουκ δυναμικές γυναίκες. Π.χ. :

  3η σειρά

  1-3η σειρά

  3-4η σειρά

 274. Ιάκωβος said

  Έχω παρατηρήσει πάντως, (κυρίως στο ίντερνετ) μέσα στη νεολαία (κάποια νεολαία , της Δύσης) ένα ρεύμα προς αναζήτηση ενός χαμένου ανδρισμού, ψάχνουν την «manly» εμφάνιση, την manly συμπεριφορά, και διάφορα άλλα που σε μας φαίνονται βλακείες πρώτου μεγέθους. Ίσως προέρχονται από την ενδυνάμωση του κοινωνικού ρόλου των γυναικών, ή ακόμα μπορεί η στροφή της κοινωνίας στη «γυναικεία» ατζέντα, μόδα και κατανάλωση και κουτσομπολιό, να τρόμαξε μερικούς νέους άνδρες και να προσπαθούν να οριοθετηθούν ξανά.

  Τώρα, πχ, κι εδώ, παρατηρώ ότι γενικεύεται η μόδα της γενειάδας και του κουρέματος. Τις ελάχιστες φορές που με σύρανε σε μπαρ, νόμισα ότι βρίσκομαι στο αρχηγείο του Άρη, ή μάλλον σε παρέα δανδήδων της Ελισαβετιανής εποχής.

  Όταν ρώτησα γιατί, πήρα την απάντηση, από κορίτσι, -Οι γυναίκες έχουν τα μαλλιά, οι άντρες τα γένια.

  Από την άλλη, στις ηλικίες 25 με 30συν δεν βλέπω πολλούς μόνιμους δεσμούς,αντίθετα υπάρχουν αρκετά μπακούρια και των δύο φύλων, που τη βγάζουν με κάνα one-night-stand-up-comedy,ή συχνές εναλλαγές, ενώ εμείς, παλιότερα,σ’ αυτές τις ηλικίες είμαστε ζευγάρια, πολλοί είμαστε παντρεμένοι και κάποιοι με παιδιά.

  Δεν έχω στατιστικές, αλλά κάπως έτσι μου φαίνεται.

  *
  Τώρα, αν τα δυο φύλα είναι ίδια ως προς τη λειτουργία του εγκεφάλου, είναι μεγάλη κουβέντα.

  (Φυσικά δεν είναι ίδια κι αυτό έχει να κάνει με τα εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια εξέλιξης. Όπως επίσης ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι καθόλου μια Λόκεια tabula rasa, αλλά φέρνει μαζί του τα σημάδια της ίδιας αυτής εξέλιξης).

 275. ΚΑΒ said

  data : μτχ ουδέτερου γ. πληθ. data delentur

 276. 274

  Ιάκωβε
  Μετά τη μόδα του metrosexual, κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, ήρθε η μόδα του lumbersexual (εκ του lumberjack=ξυλοκόπος)

  Εδώ, ένας γουστόζος Καναδός διακωμωδεί τη μόδα των Lumbersexuals

  http://www.boredpanda.com/country-style-dudeoir-photo-shoot-masika-may/

 277. Ανδρέας said

  Δεν ξέρω για σένα Έφη-Έφη εγώ πάντως έχω κατά νου τις κοτσάνες όταν περιγράφω κάτι εκτός σχολικών μαργαριταριών μπορεί να κάνω και λάθος, δεν επιμένω.
  Είναι κάτι όπως, πως το λέτε εσείς στο χωργίο σας ένα πράμα. 🙂

  Μαργαριτάρια και λεύκωμα πάνε πακέτο με την σχολική ηλικία.
  Το λεύκωμα πρέπει να ήταν η πρώιμη μορφή blogging-φατσοβιβλίου έμπαινε ο καθένας και έγραφε κάτι πάνω στον »τοίχο». 🙂

 278. Ιάκωβος said

  Lumbersexual ! Χαχα. Δεν τόχα ακούσει.

  Μου θυμίζει το γνωστό,εδώ στην γεροντική και μάλλον τελευταία (last οχι latest) εμφάνιση των Πάιθονς:

 279. Γαμάτοι! ❤

 280. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  277. Δεν ξέρω πώς καταχωρούνται στα λεξικά,αλλά μαργαριτάρια,ναι, ως μαθητικά γραπτά λάθη τα πρωτάκουσα κι εγώ, αλλά χοντρά,εξωφρενικά λάθη,αλλιώς θα ήταν μόνο λάθη, φο, όχι …μαργαριτάρια 🙂 . Οι κοτσάνες πιο πολύ στα προφορικά θαρρώ.

 281. spiral architect said

  Πώς χτυπάνε οι άντρες; Με στυλ.
  #sexy_koulis 😆

 282. Μαρία said

  280
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/02/24/margaritaria/

 283. Ανδρέας said

  282 ωραίο άρθρο και μαθαίνουμε πλέον ότι από μαργαρίτες έγιναν μαργαριτάρια. Πολύ ενδιαφέρον γιατί έτσι μας δείχνει μια πιθανή σχέση της Ανθολογίας και του απανθίσματος που μέσω αλλαγών έφτασε στα κοσμήματα μαργαριτάρια. Πάντως ο Ασμοδαίος την αναφέρει στην πολιτική διάσταση και μάλλον η έννοια του »μαργαριταριού» διασώθηκε μέσα στο σχολικό περιβάλλον.
  Η συγγένεια με τα γαλλικά δεν ξέρουμε λοιπόν πως προέκυψε. Να είναι συμπτωματική και να επανήρθε αργότερα τον 19ο στην ελληνική ως μαργαριτάρι; Ίσως το εντοπίσουμε μελλοντικά αυτό.

 284. Ανδρέας said

  τον 20ο* αντι 19ο

 285. Reblogged στις Michael Christoforou Trimithiotis Gerolakkos Cyprus.

 286. Ανδρέας said

  273 Ρίβα στο ίδιο μοτίβο με το ζευγάρι στο Λούκυ Λούκ είναι και η Αντζουλίνα χοντρή με τον Ζαχαρία.

  Η Χοντρή του Θησαυρού

  Η Χοντρή του Θησαυρού ήταν μια δημοφιλής γελοιογραφία του Βασίλη Χριστοδούλου, που δημοσιευόταν επί σειρά ετών στο ελληνικό περιοδικό ποικίλης ύλης «Θησαυρός». Επρόκειτο για μια παχύσαρκη κυρία, τεραστίων διαστάσεων, η οποία καταπίεζε τον μικροκαμωμένο σύζυγό της Ζαχαρία.

  Πρόγονος της συγκεκριμένης γελοιογραφίας υπήρξε η «Αντζουλίνα», μια προπολεμική εικονογραφημένη καρικατούρα του τουρκικού εντύπου «Ράμιζ», που μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από το σχεδιαστή Μιχάλη Γάλλια .

  Η «Χοντρή» έχει (ως εικόνα αλλά και περιεχόμενο) αποκτήσει έναν συμβολικό χαρακτήρα στη λαϊκή κουλτούρα, αποδίδοντας με γλαφυρότητα και χιούμορ τις διάφορες ευτράπελες καταστάσεις, τις σκέψεις και τα βαθύτερα συναισθήματα που διέπουν τον έγγαμο βίο. Κατά μια έννοια, στη δημιουργία αυτή ενυπάρχουν σε έντονο βαθμό, τα στοιχεία της γυναικείας χειραφέτησης και του φεμινισμού

  el.wikipedia.org/wiki/Η_Χοντρή_του_Θησαυρού

  Ζαχαρίας και Αντζουλίνα – Ζοζεφίνα Γενοβέζου
  1950

 287. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μαρία 282.
  Διάβαζα ως τώρα το νήμα της παραπομπής σου.Έμαθα κι εγώ το σεντέφι (φίλντισι το έλεγα) και απόλαυσα (και) την τότε παρέα με τα ουσιαστικά σας σχόλια.
  Σας διάβαζα και βούιζε τ΄αυτιά μου το απολυτίκιο των κρητικών Αγίων Δέκα, τόσες φορές στα παιδικάτα μου ακουσμένο,με τους «μαργαρίτας του Χριστού» :

  Την πολυθαύμαστον Κρήτην τιμήσωμεν, την εξανθήσασαν άνθη τα τίμια, τους μαργαρίτας του Χριστού, Μαρτύρων του ακρέμονας. Δέκα γαρ υπάρχοντες, αριθμώ οι μακάριοι, δύναμιν μυριόπλοκον των δαιμόνων κατήσχυναν· διό και στεφάνους εδέξαντο, Μάρτυρες Χριστού καρτερόψυχοι.
  Των 10 Μαρτύρων Εν Κρήτη (23 Δεκεμβρίου)

 288. κουτρούφι said

  Στήσου καμένε παλαβέ, κάμε και συ τον άντρα
  κι άμε και κλείδωσέ τηνε, σα σκρόφα μες στη μάντρα

  Προτροπή σε σύζυγο που η δημόσια συμπεριφορά της κυρίας του εθεωρείτο προκλητική.

  Από το βιβλίο του Ν.Γ. Σταφυλοπάτη «Τα λαϊκά τραγούδια και τα κάλαντα της Σίφνου (1829-1980)», Ελληνικά Γράμματα, 1997.

 289. νικος καβουρινος said

  -θα επισημάνω, κατ αρχήν, τη βάσιμη κριτική σου στη συγκεκριμένη αλυσίδα, και την αναφορά στη διαφημιστική τακτική της, διότι νομίζω
  οτι και τα δυό έπαιξαν το ρόλο τους στην κίνηση της γγ ισότητας.

  -Θα διευκρινίσω επίσης οτι το ΣΕΕ (συμβούλιο ελέγχου επικοινωνίας) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ανεξάρτητη αρχή, όπως έγραψες (όπως με παράξενη ευκολία αποδέχτηκες ορθότερα). Απ’ όσο μπόρεσα να διερευνήσω πρόκειται για μια επιτροπή μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που έχουν ιδρύσει από κοινού ορισμένες (ή ίσως και όλες;) οι διαφημιστικές προκειμένου να επιλύει ή να εξισορροπεί μεταξύ τους διενέξεις σύμφωνα με ένα δεοντολογικό κώδικα που έχουν θεσπίσει. Δεν είναι ούτε Αρχή, ούτε ανεξάρτητη (ευπρόσδεκτη κάθε πληρέστερη διερεύνηση). Το κύρος με το οποίο περιέβαλλε η γγ ισότητας τη συγκεκριμένη αστική εταιρεία προσφεύγοντας είναι αντικείμενο άλλης συζήτησης.

  -Στα μάτια οποιουδήποτε εξοικειωμένου με το οπτικοακουστικό το συγκεκριμένο -μέτριο ως κακό- διαφημιστικό μάλλον παρωδούσε παρά προέβαλλε το «ανδρικό στερεότυπο» που συνδέεται με την άλογη φυσική βία. Αλλά αυτό είναι ανάγνωση και επιδέχεται αμφισβήτηση και αντίλογο.

  Με βάση τις παραπάνω παραδοχές εκτιμώ την κίνηση της γγ ισότητας ως προσχηματικό πουριτανισμό. Στράφηκε κατά ενός, έτσι κι αλλιώς, υποπροϊόντος που κανένας δεν θα είχε διάθεση να υπερασπιστεί, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την «εμβληματική» προερμηνευμένη ανάγνωση ενός μηνύματος που επίσης κανένας δεν θα είχε τη διάθεση να υπερασπιστεί. Κατήγαγε έτσι μια εύκολη νίκη έναντι του ανεμόμυλου ώστε να μπορεί να νοιώθει αυτοπραγματομένη η αντίληψη που βρίσκεται στην αφετηρία αυτής της επιλογής. Μιά επίδειξη ισχύος προς αυτοκατανάλωση μ’ άλλα λόγια, στην καλή περίπτωση. Δε βλέπω όμως να εξελήφθει ως πειστική ευρύτερα, μπορεί όμως και να μη θέλω.

  επί της ουσίας:

  «Χτύπα σαν άνδρας», σε πρώτο επίπεδο σημαίνει χτύπα δυνατά, οι άνδρες χτυπάνε πιο δυνατά, είναι βαρύτεροι, με μεγαλύτερους μύες, πηδάνε ψηλότερα και μακρύτερα, τρέχουν γρηγορότερα ( η ΔΟΕ τα λέει αυτά, ως αρμόδια ανεξάρτητη αρχή(!) ).
  Σε δεύτερο επίπεδο σημαίνει χτύπα αποφασιστικά, αμφισβητείται η βασιμότητα της σύγκρισης, αλλά:
  Σημαίνει επίσης χτύπα χωρίς επιφύλαξη, δείξε την ισχύ σου. καυτό!! αλλά στα θηλαστικά το δικαίωμα στη αναπαραγωγή έτσι ακριβώς διεκδικείται μεταξύ των αρσενικών, με αναμέτρηση ισχύος. Ετσι ακριβώς εξελίχθηκαν σε βαρύτερους, γρηγορότερους κλπ κλπ.

  ακόμη ουσιαστικότερα:

  φαινόμενα κανιβαλικής βίας είναι διάχυτα στην κοινωνία. Αυτή η βία, που δεν είναι πάντα φυσική, εκδηλώνεται από τον ισχυρότερο
  προς όποιον δεν έχει περιθώρια άμυνας, προσοχή, όχι προς τον λιγότερο ισχυρό, δεν είναι αναμέτρηση, αλλά προς τον ανίσχυρο. Είναι προϊόν ανασφάλειας έως πανικού. Είναι εύκολη λύση ή εκτόνωση. Τη λέμε και εκφοβισμό. Εχει και πολιτική έκφραση.

  Ενδοοικογενειακά, εκδηλώνεται από τους γονείς προς τα παιδιά, και μεταξύ των συζύγων (ανεξαρτήτως φύλου), συχνά με τη συνεργασία/εμπλοκή και άλλων μελών του οικογενειακού περιβάλλοντος (πεθερικά, αδέλφια).

  Με δεδομένο οτι η ιδιότητα κανενός φύλου δεν συνιστά αναπηρία, ελλάτωμα ή αδυναμία -και χωρίς να αγνοώ οτι υπάρχει πράγματι η αντίληψη που αναθέτει σε κάθε γυναίκα (κι όχι μόνον) τέτοιες ιδιότητες, στα πλαίσια του παραπάνω κανιβαλισμού- βρίσκω οτι η σύνδεση της κανιβαλικής βίας με τα φύλα είναι το λιγότερο παραπειστική. Μας εμποδίζει δηλαδή να διαπιστώσουμε οτι στο σχήμα «κακοποιημένη γυναίκα» το πρόβλημα βρίσκεται στο «κακοποιημένη», όχι στο «γυναίκα». Κακοποιημένος είναι ο ανίσχυρος· εκείνος που δε μπορεί να αποδράσει απ το περιβάλλον που τον κακοποιεί. Είτε γιατί έχει πειστεί για την αδυναμία του, είτε γιατί βρίσκεται σε αντικειμενική αδυναμία. Δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προστατευεί ή να αποδράσει, ναι, κυριότατα την οικονομική, μιλώντας για ενηλίκους. Τα στερεότυπά μας (θαύμα!) μας εμποδίζουν και να φανταστούμε οτι στη θέση του ανίσχυρου μπορεί να βρεθεί άτομο οποιουδήποτε φύλου (μιλώντας για ενδοοικογενειακή βία), αν και οι παρατηρήσεις του πανομοιότυπου φαινομένου του «σχολικού εκφοβισμού» μας δείχνουν κι άλλες ατραπούς, του ευρύτερου κοινωνικού εκφοβισμού δε, γενικά, μπορούν και να μας εκπλήξουν.

  Δυστυχισμένοι οι άνθρωποι γίνονται (είτε ως «θύτες» είτε ως «θύματα») όχι λόγω «αντιπαλότητας μεταξύ των φύλων»!!! αλλά λόγω αδυναμίας
  να ανταποκριθούν ή να αντιμετωπίσουν το περιβάλλον τους, λόγω ανέχειας κυρίως, κι αυτό είναι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ταξικό μου φαίνεται.

  Η πολιτική ορθότητα δε μας καλεί να ερχόμαστε στη θέση του άλλου, αλλά να σκεφτόμαστε για λογαριασμό ενός ανύπαρκτου (άλογου, αταξικού, άφυλου, αδιάφορου κλπ) τρίτου, να μην επεξεργαζόμαστε, πάντως, τη δική μας θέση. Χειραγωγούμεθα ευκολότερα έτσι.

  Αν πρόκειται να επικαλεστούμε παραφράσεις τσιτάτων, στη θέση του «αν είναι να γίνει ένα λάθος, ας ευνοεί την πλευρά μου», θα αντιπροτείνω κάτι σε «καλύτερα χίλιες ανοησίες στον αέρα, παρά μια γνώμη φιμωμένη».

 290. sarant said

  289 Ευχαριστώ για το σχόλιο, που κρατήθηκε επειδή ήταν το πρώτο. Πρέπει να έχουμε συναντηθεί και αλλού στον κυβερνοχώρο.

  Για το ΣΕΕ στα σχόλια επισημάνθηκε ότι δεν είναι ανεξ. αρχή και κακώς το έγραψα (αποδέχτηκα; περίεργο)

  Δεν θα συμφωνήσω όμως στο ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν έχει την παράμετρο του φύλου. Και οι γυναίκες που σχολίασαν, όλες σχεδόν, ενοχλήθηκαν από τη διαφήμιση. Πάρε το κι αυτό υπόψη σου.

 291. Γιάννης Ιατρού said

  275: ΚΑΒ ευχαριστώ 🙂

  274: δ Ιάκωβε, αυτό είναι μιά πικρή/θλιβερή διαπίστωση κι από εμάς κι από πολλούς φίλους και γνωστούς μας. Το φαινόμενο παρατηρείται όχι μόνο εδώ, στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες (της Δ. Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης) 😦

 292. νικος καβουρινος said

  290:
  – σωστά, πάει πολύς καιρός, ευχαριστώ για τη φιλοξενία εδώ.
  – δεν το έχω δει, παρ ότι εξέφρασες έκπληξη, και παρ ότι οι ανεξάρτητες αρχές δεν είναι το πιο συνηθισμένο πράγμα, δεν ένοιωσες την ανάγκη να διασταυρώσεις, ενδεχομένως, τονίζω: ενδεχομένως, γιατί ήταν ικανοποιητική η «απόφαση».
  – δεν με εντυπωσιάζει, αλλά δεν είναι και καθολικό. προσπάθησα να το περιγράψω στην παρέμβασή μου, αυτή η αντίληψη των πραγμάτων κερδίζει στις μέρες μας, όχι αυθόρμητα νομίζω.

 293. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  292.>>οι ανεξάρτητες αρχές δεν είναι το πιο συνηθισμένο πράγμα,
  Kι όμως, κοντεύουν τις είκοσι !

  http://www.odigostoupoliti.eu/mi-sintagmatika-katochiromenes-anexartites-diikitikes-arches-ada/

  http://www.odigostoupoliti.eu/mi-sintagmatika-katochiromenes-anexartites-diikitikes-arches-ada/

 294. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο σχ.293 εκ παραδρομής έβαλα δυο φορές το ίδιο λινκ όπου δεν είναι και οι πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξ.Αρχές:
  http://www.odigostoupoliti.eu/sintagmatika-katochiromenes-anexartites-diikitikes-arches-ada/

 295. Ανδρέας said

  ΄΄Το κύρος με το οποίο περιέβαλλε η γγ ισότητας τη συγκεκριμένη αστική εταιρεία προσφεύγοντας είναι αντικείμενο άλλης συζήτησης.΄΄
  Ωραίος τρόπος ΄΄εξουσιοδότησης΄΄ μιας ιδιωτικής εταιρείας.
  Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει.

 296. Ανδρέας said

  294 Αυτοί όλοι είναι ιδιωτικοί οργανισμοί να υποθέσω Έφη.

 297. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για να έχουμε την εικόνα «στο πιάτο»

  Οι συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξ. Αρχές
  1. Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
  2. Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ)
  3. Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)
  4. Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ)
  5. Συνήγορος του Πολίτη

  Και,οι νομοθετικά κατοχυρωμένες
  1. Επιτροπή (Προστασίας) Ανταγωνισμού
  2. Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
  3. Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)
  4. Εθνική Αναλογιστική Αρχή
  5. Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ)
  6. Συνήγορος του Καταναλωτή
  7. Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής
  8. Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ)
  9. Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) (αρ.10 του Ν.3374/2005 & αρ.64 του Ν.4009/2011)
  10. Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (Ν.3691/2008)
  11. Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (Ν. 2912/2001)
  12. Ελληνική Στατιστική Αρχή (ν. 3832/2010)
  13. Σώμα Φορολογικών Διαιτητών (ΣΦΔ) (αρ. 31 του Ν.3943/2011)
  14. Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (Ν.4013/2011)

  (Η Εθνική Επιτροπή Ηλεκτρονικών Μέσων Επικοινωνίας καταργήθηκε με το άρθρο 23 του Ν.2644/1998)

  295. Αμφιβάλλω αν έχει αλλάξει επί σύριζα κανένα δ.σ. από αυτές, εκτός αν έληγε οι θητεία.Με λίγα λόγια οι πρακτικές,καλές ή λιγότερο καλές, μάς έρχονται από παλιά.

 298. Ανδρέας said

  Ο Συνήγορος του Πολίτη ασκεί και τα καθήκοντα του Συνηγόρου του Παιδιού και του Συνηγόρου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και έχει ορισθεί φορέας παρακολούθησης της εφαρμογής της Αρχής της Ίσης Μεταχείρισης

 299. Ανδρέας said

  Η Αρχή της Ίσης Μεταχείρισης έλαβε θέση έναντι της διαφήμισης του νήματος;

 300. Ανδρέας said

  Πεδίο εφαρμογής

  Η αρχή της ίσης μεταχείρισης συνδέεται με την απαγόρευση των άμεσων διακρίσεων * και των έμμεσων * διακρίσεων. Eφαρμόζεται σε όλα τα πρόσωπα, στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και στους δημόσιους φορείς. Το πεδίο της καλύπτει τους τομείς κοινωνικής προστασίας (συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης), των κοινωνικών πλεονεκτημάτων, της εκπαίδευσης, καθώς και την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης και των μεταφορών, και την παροχή αυτών.

  Μέτρα και συγκεκριμένες προσαρμογές θα πρέπει να προβλέπονται εκ των προτέρων, ώστε να επιτρέπουν στα άτομα με αναπηρία την αποτελεσματική και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα δεν πρέπει να συνιστούν δυσανάλογη επιβάρυνση. Αυτή η επιβάρυνση μπορεί να αντισταθμιστεί με μέτρα που εφαρμόζονται ήδη στο πλαίσιο των εθνικών πολιτικών ίσης μεταχείρισης.

  Η εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης όπως προβλέπεται από την πρόταση οδηγίας δε θέτει εν αμφιβόλω την εθνική νομοθεσία που σχετίζεται με τον λαϊκό χαρακτήρα και την οργάνωση εκ μέρους των κρατών μελών των εκπαιδευτικών τους συστημάτων. Η αρχή δεν εφαρμόζεται στις διαφορές μεταχείρισης λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων, όσον αφορά την πρόσβαση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα βάσει θρησκείας ή πεποιθήσεων. Επίσης, το πεδίο της πρότασης δεν καλύπτει τις διαφορές μεταχείρισης λόγω υπηκοότητας και λόγω νομικής κατάστασης των αλλοδαπών στην επικράτεια των κρατών μελών.

  Tα κράτη μέλη θα μπορούν να θεσπίζουν ή να διατηρούν διατάξεις που είναι ευνοϊκότερες για την προστασία της αρχής της ίσης μεταχείρισης από εκείνες που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία, καθώς και μέτρα θετικής διάκρισης που θα αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα που συνδέονται με θρησκεία ή πεποιθήσεις, αναπηρία, ηλικία ή γενετήσιο προσανατολισμό.

  Έννομα μέσα προστασίας

  Kάθε πρόσωπο που θεωρεί ότι έχει υποστεί βλάβη από τη μη τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης, ή που έχει έννομο συμφέρον να εξασφαλίσει ότι αυτή τηρείται, πρέπει να έχει πρόσβαση σε δικαστικές και διοικητικές διαδικασίες.

  Τα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την προσαρμογή του δικαστικού τους συστήματος, μεταξύ άλλων μοιράζοντας το βάρος της απόδειξης ανάμεσα στον ενάγοντα και τον εναγόμενο και με την εισαγωγή μέτρων που θα επιτρέπουν την προστασία των προσώπων που υπέβαλαν καταγγελία για λόγους διάκρισης έναντι ενδεχόμενων αντιποίνων.

  Πρέπει επίσης να θεσπίσουν ανεξάρτητους φορείς, τον οποίων οι αρμοδιότητες θα περιλαμβάνουν:

  την παροχή στήριξης προς τα θύματα ως προς τις νομικές διαδικασίες τους,
  τη δημοσίευση ερευνών και εκθέσεων σχετικά με τις διακρίσεις.

  Πλαίσιο

  Η πρόταση οδηγίας βασίζεται στις προτεραιότητες της ανανεωμένης κοινωνικής ατζέντας και της στρατηγικής-πλαίσιο για την απαγόρευση των διακρίσεων και ίσες ευκαιρίες για όλους.

  Είναι σύμφωνη με τις αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

  Λέξεις-κλειδιά της πράξης

  Άμεση διάκριση: διάκριση που προκύπτει όταν ένα πρόσωπο υφίσταται μεταχείριση λιγότερο ευνοϊκή από αυτήν που υφίσταται, υπέστη ή θα υφίστατο ένα άλλο πρόσωπο σε ανάλογη κατάσταση.
  Έμμεση διάκριση: διάκριση που προκύπτει όταν μια φαινομενικά ουδέτερη διάταξη, κριτήριο ή πρακτική θα έθετε άτομα σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση έναντι άλλων προσώπων. Εκτός αν αυτή η διάταξη, κριτήριο ή πρακτική δικαιολογείται αντικειμενικώς από θεμιτό σκοπό και τα μέσα για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι πρόσφορα και αναγκαία.

 301. Ανδρέας said

  Αυτοί όλοι είναι ιδιωτικοί οργανισμοί να υποθέσω Έφη.

  από τα λίγα που είδα δεν είναι ιδιωτικοί

 302. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  296 Ιδιωτικές; Κάθε άλλο! Ανήκουν σε υπουργεία (π.χ. η Εθν.Αναλογιστική Αρχή στο Εργασίας, ο Συνήγορος του Πολίτη,το ΑΣΕΠ, ο Ελεγκτης Δημ.Διοίκησης στο Διοικ,Μεταρρύθμισης κλπ) Ο αρμόδιος υπουργός προτείνει και μέσω Βουλής ορίζονται τα μέλη κλπ.

  Click to access %CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82%20%CE%91%CF%81%CF%87%CE%AD%CF%82%20(3139)%20-%20%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82%20%CE%A7%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%82.pdf

 303. Ανδρέας said

  η ελστατ τι καθεστώς έχει; δημόσιο ή ιδιωτικό;

 304. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  303.Πιο πάνω κι απ΄το δημόσιο: Εθνικό 🙂
  http://www.statistics.gr/documents/20181/300673/StatLaw3832_GR_30072015.pdf/7987f96c-e2fa-475f-bfb6-21004d098d13

 305. Ανδρέας said

  ααα μόνο που δεν νομοθετεί δηλαδή ή το κάνει κι αυτό;

 306. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ανδρέα,καλή μελέτη και καληνύχτα.

 307. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  305. Μόνο η Βουλή και ο ΠτΔ, νομοθετεί.

 308. Ανδρέας said

  γεια

 309. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  καταβολή ποσού 660 € που αφορά στην
  συνδρομή της ΕΡΤ στο Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας για τα έτη 2012 και 2013.
  file:///C:/Users/User/Downloads/%CE%92%CE%95%CE%96%CE%9B46%CE%A8%CE%A79%CE%A5-%CE%9C%CE%A8%CE%94.pdf

 310. Stella Tk said

  🙂 @281 Οι πραγματικοί άνδρες δεν χτυπάνε την γυναίκα, τα αυγά ίσως. Η πλειοψηφία όσων/ες χτυπάνε, έχουν κάποια προβλήματα. Εύστοχο το χιούμορ σου. @260 Βλέπω πως έχουμε κοινούς φίλους, ελπίζω να υπάρχει η συναίνεση του ιδιοκτήτη της φωτογραφίας για την δημοσίευση. Κ. Σαραντάκο, παραδέχομαι την επιλογή του θέματος.Εύχομαι να πιασει τόπο, γιατί στην ουσία αφορά την αξία και την αξιοπρέπεια της ζωής. Δείτε φωτογραφίες του Αλεξάνδρο Παλόμπο.(Πολόμπο κάπως έτσι..) Και ας μην ξεχνάμε,η αναγνώριση της βίας κατά των γυναικών, έχει συμβεί σχετικά τελευταία, περίπου αν θυμάμαι καλά την δεκαετία του 80 , είτε απο τον ΟΗΕ, είτε από την Ευρώπη. Σήμερα συμβαίνουν τραγικά στον πλανήτη που είναι ντροπή για την ανθρωπότητα, γνωστά σε όλους.Σε ότι αφορά τις δολοφονίες γυναικών από τους συζύγους (που διάβασα απο την άλλη,φ/β) είναι πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία. Είχα ακούσει μία διάλεξη εγκληματολόγου. Το δε «περίεργο» είναι, πως συχνά αλλοιώνονται οι πραγματικές ιστορίες,τραγικά, που κρύβουν πίσω τους, και απο την δημοσιογραφία, στις γυναίκες δολοφόνους. Είναι η προκατάληψη.Για να είμαι ειλικρινής, δεν με αποσχόλησε καθόλου η διαφήμηση και μάλλον με ενοχλεί που αυτο το θέμα έχει τόσα πολλα σχόλια. Τέλος, ορθά κατά την άποψή μου αποφάσισε η επιτροπή, τώρα που το σκέπτομαι. Η ανοχή δεν αντιμετωπίζει την βία, την διαιωνίζει και μας αφορά όλους, ας προβληματιστούμε! Καλό Πάσχα με υγεία,χαρά και ευτυχία σε όλους!

 311. Pedis said

  # 121 – Τζι

  http://www.synaxarion.gr/gr/cpgid/0c29aa7a773044feaacc9d19ffc3ee77/cmspage.aspx

  στ, 29. (κανόνισε … 🙂 )

 312. Ριβαλντίνιο said

  @ 286 Ανδρέας

  Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες !!!

 313. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Πού ζεί και αναπαράγεται ο φασισμός άραγε, σε μια μικρή μειοψηφία ακροδεξιών ρεμαλιών, ή στην μεγάλη πλειοψηφία των καθημερινών, υπεράνω πάσης υποψίας ΤΙΜΙΩΝ εργαζομένων;
  http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/29962/aystria-thriamvos-tis-akrodexias-stis-proedrikes-ekloges

 314. ΣΠ said

  Φοβάμαι ότι το «Χτύπα σαν άντρας» έχει γίνει ήδη σλόγκαν. Αυτό είναι το πιο αρνητικό αποτέλεσμα της διαφήμισης.

 315. ilias said

  Σκηνή από τον θβ (φαλακρός πράκτωρ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: