Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τσερνομπίλ, τριάντα χρόνια μετά

Posted by sarant στο 26 Απριλίου, 2016


Συμπληρώνονται σήμερα, 26 Απριλίου, τριάντα χρόνια από το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, στην τότε ΕΣΣΔ, σήμερα στην Ουκρανία αλλά κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Γνωρίζοντας περίπου το προφίλ των αναγνωστών του ιστολογίου, στοιχηματίζω πως οι περισσότεροι θυμάστε τα γεγονότα, και περιμένω άλλωστε στα σχόλια να διαβάσω πώς εσείς βιώσατε τα του ατυχήματος -ωστόσο δεν βλάφτει μια σύντομη υπενθύμιση.

Το ατύχημα συνέβη στον αντιδραστήρα αριθ. 4 του σταθμού παραγωγής ενέργειας στις 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου 26 Απριλίου 1986 -αυτά με την τοπική ώρα, οπότε στη Δυτική Ευρώπη ήταν ακόμα 25 Απριλίου. Γινόταν δοκιμή μιας στροβιλογεννήτριας και σημειώθηκε έκρηξη, με αποτέλεσμα ο πυρήνας του αντιδραστήρα να έρθει σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Ξέσπασε πυρκαγιά και εκλύθηκε ραδιενέργεια. Το ατύχημα στοίχισε άμεσα τη ζωή σε 31 ανθρώπους, εργαζόμενους του σταθμού (δύο σκοτώθηκαν κατά την αρχική έκρηξη) και πυροσβέστες. Οι  μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της έκλυσης ραδιενέργειας στην αύξηση καρκίνων και λευχαιμιών είναι δυσκολότερο να υπολογιστούν -η Βικιπαίδεια αναφέρει εκτίμηση για 5.000 καρκίνους σε όλη την Ευρώπη.

Οι αρχές άργησαν να συνειδητοποιήσουν την έκταση του ατυχήματος και να το ανακοινώσουν. Η κοντινή πόλη Πριπυάτ εκκενώθηκε την επόμενη μέρα, υποτίθεται προσωρινά. Το ραδιενεργό νέφος μέσα στις επόμενες μέρες κινήθηκε προς την Δυτική και τη Νότια Ευρώπη, προκαλώντας πανικό.

Πριν προχωρήσω, να πω ότι κανονικά το τοπωνύμιο τονίζεται στην παραλήγουσα: Τσερνόμπιλ. Ωστόσο, τουλάχιστον στην Ελλάδα, πιο πολύ ακούστηκε ο τύπος «Τσερνομπίλ», μετά ο τύπος «Τσέρνομπιλ» και πολύ λιγότερο ο «Τσερνόμπιλ». Τιμής ένεκεν, στο άρθρο υιοθετώ τον «λανθασμένο» τύπο που χρησιμοποιούσαμε τότε.

Το Πάσχα του 1986 ήταν, όπως και το φετινό, αργοπορημένο. Το 1986 έπεσε στις 4 Μαϊου και το θυμάμαι με λαμπρό ήλιο. Το νέφος έφτασε στην Ελλάδα εκείνες τις μέρες, και κάθισε ως τις 9 Μαϊου. Πάρθηκαν μέτρα όπως απαγόρευση παραγωγής γάλατος και γαλακτοκομικών, καθώς και συστάσεις για αποφυγή κάποιων λαχανικών. Οι μανάβηδες έβαζαν ταμπέλες ότι τα λαχανικά τους είχαν μαζευτεί πριν από το Πάσχα, αλλά ο κόσμος δεν αγόραζε. Τα κορόμηλα τα είχαμε τότε βαφτίσει «τσερνομπίλια», και το ανέκδοτο έλεγε ότι οι Κνίτες είχαμε γραμμή να τα τρώμε μαζικά και επιδεικτικά για να δείξουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τη μεγάλη σοσιαλιστική πατρίδα.

Πάντως, ενώ είναι αλήθεια ότι ο Ριζοσπάστης και οι οπαδοί του ΚΚΕ, θέλοντας να υπερασπιστούν τη Σοβιετική Ένωση υποβάθμιζαν τον κίνδυνο από το ραδιενεργό νέφος, τόσο η κυβέρνηση (του ΠΑΣΟΚ) όσο και οι φιλικές της εφημερίδες επίσης προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τον πληθυσμό -χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρωτοσέλιδο του Βήματος ανήμερα του Πάσχα.

tserbima

Για κάμποσο καιρό μιλούσαμε όλοι για το καίσιο και το στρόντιο -έβγαλε κι ο Άκης Πάνου το «Ιώδιο καίσιο στρόντιο» και τ’ απαθανάτισε.

Ωστόσο, στη Βικιπαίδεια βλέπω ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν δείχνουν αύξηση στον αριθμό των καρκίνων του θυρεοειδούς ή των λευχαιμιών, αλλά ότι έγιναν 2500 εκτρώσεις από γονείς που φοβήθηκαν τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στο έμβρυο. Βέβαια, για ασθένειες οπως ο καρκίνος, τα 30 χρόνια ίσως δεν είναι αρκετό διάστημα για να φανεί το πλήρες φάσμα των συνεπειών.

Το ατύχημα του Τσερνομπίλ ήταν το πρώτο που το κατέταξαν στην κατηγορία 7 της κλίμακας των ατυχημάτων, την ανώτερη που υπάρχει. Ύστερα ήρθε κι η Φουκουσίμα, που κι αυτή στην ίδια κατηγορία κατατάσσεται. Προσωπικά, θεωρώ ότι τα ατυχήματα αυτά μάλλον συνηγορία για την πυρηνική ενέργεια αποτελούν παρά για την εγκατάλειψή της, αλλά εγώ είμαι μεροληπτικός διότι είμαι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας. Όσοι είναι εναντίον, αλλά και εναντίον των «βιομηχανικών» ανανεώσιμων πηγών, πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα περικόπτοντας γενναία την ατομική τους κατανάλωση ενέργειας.

Αλλά εμείς εδώ λεξιλογούμε και το Τσερνομπίλ ή Τσερνόμπιλ έχει ψωμί κι από αυτή την άποψη. Το τοπωνύμιο είναι σύνθετο από το τσέρνο (μαύρο) και μπιλ (φύλλο). Αλλά τσερνόμπιλ λέγεται στα ουκρανικά και μια ποικιλία του φυτού Artemisia vulgaris, της αψιθιάς ή αψίνθου, ενός φυτού που απο την αρχαιότητα ήταν γνωστό για τις θεραπευτικές του χρήσεις -και που από τα φύλλα του παράγεται το αψέντι, οινοπνευματώδες ποτό που θεωρήθηκε κοινωνική πληγή στη Γαλλία στο γύρισμα του εικοστού αιώνα -κι έτσι η «πράσινη νεράιδα» απαγορεύτηκε το 1915 στη Γαλλία και την ίδια εποχή σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες -αν και εδώ και μερικά χρόνια έχει επιτραπεί ξανά η παραγωγή και πώληση αψεντιού, πιθανώς όμως σε πιο λάιτ μορφή -τώρα που γράφω πίνω λίγο, κάτι σαν παστίς είναι, όμως πράσινο.

Διαβάζω σε ένα εντυπωσιακό άρθρο του Γ. Ντελόπουλου στο περιοδικό Γλωσσολογία (1986-7, υπάρχει ονλάιν), ότι η λέξη άψινθος υπάρχει και στην Αποκάλυψη του Ιωάννη (8.10-11):

Καὶ ὁ τρίτος ἄγγελος ἐσάλπισεν· καὶ ἔπεσεν ἐκ τοῦ οὐρανοῦ ἀστὴρ μέγας καιόμενος ὡς λαμπάς͵ καὶ ἔπεσεν ἐπὶ τὸ τρίτον τῶν ποταμῶν καὶ ἐπὶ τὰς πηγὰς τῶν ὑδάτων. καὶ τὸ ὄνομα τοῦ ἀστέρος λέγεται ὁ Ἄψινθος. καὶ ἐγένετο τὸ τρίτον τῶν ὑδάτων εἰς ἄψινθον͵ καὶ πολλοὶ τῶν ἀνθρώπων ἀπέθανον ἐκ τῶν ὑδάτων͵ ὅτι ἐπικράνθησαν.

Στη μετάφραση του Γ. Σεφέρη:

Και σάλπισε ο τρίτος άγγελος· κι έπεσε από τον ουρανό ένας μεγάλος αστέρας που καίγουνταν ωσάν λαμπάδα, κι έπεσε στο τρίτο από τους ποταμούς και στις πηγές των νερών.

Και το όνομα του αστέρα το λένε «ο Άψινθος»· και το τρίτο από τα νερά έγινε αψίνθι και πέθαναν άνθρωποι πολλοί από τα νερά που έγιναν φαρμάκι.

Άψινθος, δηλαδή Τσερνομπίλ, ο αστέρας που έπεσε από τον ουρανό και καιγότανε σαν λαμπάδα. Τσερνομπίλ, που μόλυνε τα νερά και πέθαναν πολλοί άνθρωποι -άντε να μην ανατριχιάσεις με τη σύμπτωση.

ΥΓ Υπάρχει κι ένα άλλο Τσερνομπίλ και αυτό μου έχει κάνει μεγάλη ζημιά. Ιός του Τσερνομπίλ ονομάστηκε ένας ιός που χτύπησε τους υπολογιστές όλου του κόσμου ανήμερα της δεκάτης επετείου του ατυχήματος, τον Απρίλιο του 1996. Θύμα του κι εγώ, και μιαν εργασία που είχα στα σκαριά και την έχασα (οι άντρες δεν παίρνουν μπακάπ, ως γνωστόν) ακόμα δεν την έχω ξαναγράψει.

 

275 Σχόλια προς “Τσερνομπίλ, τριάντα χρόνια μετά”

 1. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 2. Κουνελόγατος said

  Είχαμε μανάβικο τότε (ο πατέρας μου κι εγώ βοηθός-φοιτητής), κλάμα που ρίξαμε εκείνες τις ημέρες… Καλημέρα.

 3. Κουνελόγατος said

  «Τα κορόμηλα τα είχαμε τότε βαφτίσει «τσερνομπίλια», και το ανέκδοτο έλεγε ότι οι Κνίτες είχαμε γραμμή να τα τρώμε μαζικά και επιδεικτικά για να δείξουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τη μεγάλη σοσιαλιστική πατρίδα».

  Πάντως το μεγάλο πρόβλημα τότε ήταν οι φράουλες, που είναι και πιο ευαίσθητες. Χαμός γινόταν. Ναι, όλοι έλεγαν πως τα ζαρζαβατικά ήταν παραγωγής πριν το ατύχημα.

 4. Κουνελόγατος said

  Α, και ο αρακάς. Ακόμη και σήμερα, όταν βλέπουμε αρακά Βουλγαρίας, στο Τσέρνομπιλ πάει ο νους μας και σκιαζόμαστε (λέμε τώρα). Για να είμαι ειλικρινής, αμυδρά θυμάμαι πως κάτι έγραψαν τότε για τον αρακά, τι όμως δε θυμάμαι, κακό ήτανε…

 5. Κουνελόγατος said

  «Πριν προχωρήσω, να πω ότι κανονικά το τοπωνύμιο τονίζεται στην παραλήγουσα: Τσερνόμπιλ. Ωστόσο, τουλάχιστον στην Ελλάδα, πιο πολύ ακούστηκε ο τύπος «Τσερνομπίλ», μετά ο τύπος «Τσέρνομπιλ» και πολύ λιγότερο ο «Τσερνόμπιλ».

  Πάντως εγώ θυμάμαι ότι πιο πολύ λέγαμε Τσέρνομπιλ, όχι Τσερνομπίλ. Κάνω λάθος;

 6. LandS said

  4 Γιατί πάει το μυαλό σου στο Τσέρνομπιλ και όχι στο Κοζλοντούι;

 7. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  » Οι άντρες δεν παίρνουν μπακάπ» ++++ 😆
  Νικοκύρη, έγραψες! Ρητό για μια ζωή !

 8. Κουνελόγατος said

  6. Γιατί το λέγαμε από τότε, είναι δηλαδή απωθημένο της εποχής Τσέρνομπιλ. Αν δεν κάνω λάθος, ατύχημα στο Κοζλοντούι δεν έχει γίνει. Τι να πω;

 9. chrismagr said

  Ήμουν έκτη δημοτικού, και ο μεγαλύτερος καημός μας ήταν ότι είχαν απαγορευτεί ο σχολικές εκδρομές.
  Οι γονείς μου εκείνη την περίοδο ήταν στη Γαλλία, κι εγώ έμενα με τη γιαγιά μου και τον παππού μου. Ο παππούς μου, βαθειά κομμουνιστής, υποστήριζε ότι όλα είναι αντικομουνιστική προπαγάνδα και προσπαθούσε να αποδείξει ότι αποκλείεται να είχε φτάσει ραδιενέργεια μέχρι την Ελλάδα.
  Οι γονείς μου πάλι έλεγαν ότι τις πρώτες ημέρες τα Γαλλικά μέσα είχαν αποσιωπήσει το γεγονός και μόνο όταν ήρθαν διαδηλωτές από άλλες χώρες άρχισε να γίνεται ντόρος.

 10. Κουνελόγατος said

  Πάντως, η έκρηξη πήρε πολιτικές διαστάσεις, η Νέα Δημοκρατία με αρχηγό τότε τον Δρακουμέλ, έκανε πορεία στο Σύνταγμα.

 11. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  9: Ναι, στη Γαλλία υπήρξε αποσιώπηση, απαραίτητη η επισήμανσή σου.

  5: Λεγόταν και ΤσΕρνομπιλ. αλλά θαρρώ πως συχνότερο ήταν το ΤσερνομπΙλ.

 12. Κουνελόγατος said

  Στην πρώτη στροφή του «Πατησίων και Παραμυθιού γωνία», γίνεται αναφορά στο αψέντι, δεν ήξερα όμως αυτά που γράφεις, ευχαριστούμε.

  «Ξημερώνει στο γαλάζιο σου το στρώμα
  λιώμα ξύπνησα μα σ’ αγαπώ ακόμα
  στάξε εύθυμο φαρμάκι για το γλέντι
  με μισή μεζούρα τζιν και λίγο αψέντι».

  Αλήθεια, τι είναι το παστίς;

 13. spiral architect said

  Καλημέρα.
  – Φαντάρος, μεταξύ 6ου ΣΠ και Λιτοχώρου.
  – Στο τάγμα δεν καθόμασταν κάτω στο χώμα, όταν βγαίναμε για εκπαίδευση ή πορεία.
  – Οι φράουλες 🍓Πιερίας είχαν πάει στη χωματερή.
  Αυτά! 😦

 14. Σωτήρς said

  Καλημέρα, εγώ τότε μόνο μητρικό γάλα έτρωγα οπότε δεν μου έκανε διαφορά που δεν έφαγα τσερνομπίλια.

  Είχα διαβάσει για κάποιες επιδημιολογικές έρευνες μέσα στα χρόνια στην περιοχή του Τσερνομπίλ ότι τώρα ουσιαστικά στην περιοχή οι επόμενες γενιές έχουν μεγαλύτερες αντοχές σε καρκίνους και λευχαιμία. Το μεταφέρω από μνήμης, απ’αυτό το βιβλίο: Κι αν όλα όσα λένε οι οικολόγοι δεν είναι αλήθεια; Jean de Kervasdoue. Παρεμπιπτόντως, ο γαλλικός τίτλος του βιβλίου είναι: Les Prêcheurs de l’apocalypse, pour en finir avec les délires écologiques et sanitaires αλλά ο έλληνας μεταφραστής έγραψε το παραπάνω. Ποτέ δεν τον χώνεψα.

 15. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Ναι, αυτό με τον «άψινθο» έκανε αρκετούς αυτόκλητους «ερευνητές» της Αποκάλυψης, μεταξύ των οποίων και ο τρελάρας σμηναγός που είχαμε στο Στρατό, να ξεσαλώσουν μετά το δυστύχημα…Και ν’ αρχίσουν να μιλάνε για πολέμους στην Κωνσταντινούπολη το 2001, επιστροφή του Μαρμαρωμένου βασιλιά, και άλλα τετοια εμπριμέ, που σας έχω ξαναπεί…

  «οι άντρες δεν παίρνουν μπακάπ» : μου θύμισε το γνωστό ανέκδοτο. Ο Θεός, προκειμένου να μοιράσει την ηγεσία Κόλαση και παράδεισο, βάζει το Χριστό και το Διάβολο να γράψουν μια έκθεση. Η καλύτερη έκθεση θα βραβευόταν με την ηγεσία του Παραδείσου, η χειρότερη με της Κόλασης.
  Οι εξετάσεις είναι σύγχρονες, και οι δύο γράφουν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, με όλα τα βοηθήματα, λεξικά, ίντερνετ κλπ. Ώσπου ένα δευτερόλεπτο πριν από τη λήξη της προθεσμίας, γίνεται ξαφνικά διακοπή ρεύματος, και οι υπολογιστές νεκρώνονται,…
  -Εντάξει, λέει ο Θεός, θα βάλουμε τα μηχανήματα στο UPS και θα πάρουμε ό,τι είχατε γράψει μέχρι εκείνη τη στιγμή.
  -Μα…ψελλίζει ο Διάβολος, τί να πάρουμε, εγώ τα έχασα όλα !
  Από την άλλη, ο Χριστός, ατάραχος, σκύβει και βγάζει ένα μικρό φλασάκι από το USB.
  -Aγόρι μου, πόσο νέος είσαι… Ο Χριστός σώζει !

 16. Spiridione said

  Και όταν είχε ρίξει τότε μια βροχή, μας κυνηγούσαν να μην είμαστε έξω.

 17. Πάνος με πεζά said

  Θυμάμαι που εκείνη την εποχή τα είχανε βάλει με τις φράουλες ! Ωμές φράουλες, γρανίτες φράουλες, οτιδήποτε είχε σχέση με τη φράουλα, εξέπεμπε ραδιενέργεια !

 18. Γιάννης Ιατρού said

  Εδώ και ένα βιντεάκι με την εξάπλωση του ραδιενεργού νέφους από το Ινστιτούτο Προστασίας Ραδιενέργειας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας,(IRSN) το οποίο δείχνει μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, πώς εξαπλώθηκε η ραδιενέργεια πάνω από την Ευρώπη. Ο χάρτης καταγράφει την ραδιενέργεια από την 26η Απριλίου 1986 – ημέρα της έκρηξης – μέχρι και την 9η Μαΐου του ιδίου έτους, δηλαδή για δύο εβδομάδες.

 19. καλημέρες said

  Νικο, έδωσες ιδέα για θέματα, σε συναδελφό σου, με το τραγούδι του Άκη Πάνου, Θα γελάσει σε λίγο κάθε πικραμένος, και διαβασμένος φοιτητής, ενταύθα!
  😉
  Αναθυμούμαι την υστερία που έπεσε με την εφόρμηση στα σούπερ μάρκετ και λοιπά και λοιπά, ωστόστο κάπου είδα σε μια σελίδα για έναν ενενηντάχρονο που ποτέ του δεν έφυγε από το Τσερνόμπιλ, και έπιασε αισίως τα 90 το… παλληκάρι! (Τελικά αν θέλει να σε κρατήσει, ο Αποπάνω, σε κρατάει…Αν δε θέλει, μωρέ, δεν πα να τριπλοδιπλοκλειδώνεσαι και να φροντίζεις και την υγιεινή διατροφή σου, όσο θες! ο τύπος, ο Αχόρταγος , με το δρεπανάκι θα σου ξεφυτρώσει τσουπ! από κει που δεν το περιμένεις, σου λέω, φτου..φτου…ξορκισμένος με τον απήγανο!)

  Το πρόβλημα με το Τσερνόμπιλ είναι πως δεν έχει σταματήσει η πυρηνική αντίδραση, επειδή την καταπλάκωσαν με… πυροσβεστικά τσιμέντα, ας πούμε. Συνεχίζεται. Και καταβυθίζεται μέσα στο έδαφος με μια συγκεκριμένη ταχύτητα καταβύθισης (δεν ξέρουμε ποια είναι).
  Δεν επιθυμώ να τρομάξω κανέναν αλλά…όταν φτάσει αυτό το υπό συνεχή δράση ευρισκόμενο, εφιαλτικό σκηνικό… στον υδροφόρο ορίζοντα της γης, θα μολυνθούν από τη ραδιενέργεια τα νερά του πλανήτη (θα είναι το ένα τρίτο των νερών άραγε; )…προφητευμένο και τούτο από την Αποκάλυψη, όπως καλώς, μας υπενθύμισες…

  «Καὶ ὁ τρίτος ἄγγελος ἐσάλπισεν· καὶ ἔπεσεν ἐκ τοῦ οὐρανοῦ ἀστὴρ μέγας καιόμενος ὡς λαμπάς͵ καὶ ἔπεσεν ἐπὶ τὸ τρίτον τῶν ποταμῶν καὶ ἐπὶ τὰς ΠΗΓΑΣ τῶν ΥΔΑΤΩΝ (υδροφόρο ορίζοντα το σκέφτομαι αυτή τη στιγμή). καὶ τὸ ὄνομα τοῦ ἀστέρος λέγεται ὁ Ἄψινθος. καὶ ἐγένετο τὸ ΤΡΙΤΟΝ τῶν ΥΔΑΤΩΝ εἰς ἄψινθον͵ καὶ πολλοὶ τῶν ἀνθρώπων ἀπέθανον ἐκ τῶν ὑδάτων͵ ὅτι ἐπικράνθησαν» (δηλαδή μολύνθηκαν από τη ραδιενέργεια, σκέφτομαι..).

  Μέχρι πάντως να συμβεί αυτή η ολική καταστροφή
  ας ευχηθούμε να εορτάσωμεν γηθοσύνως, το των Ελλήνων Πάσχα!

 20. sarant said

  12 To παστίς (ετυμολογίας ίδιας με το παστίτσιο) είναι οινοπνευματώδες ποτό του γαλλικού Νότου με γλυκάνισο.

 21. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  άντε να μην ανατριχιάσεις με τη σύμπτωση.

  Ἄπιστε. Ἀκόμα καὶ μετὰ ἀπὸ αὐτὸ τὸ λὲς σύμπτωση;

  Αὐτὸ ποὺ θυμᾶμαι ἦταν ἡ ὑστερία τοῦ κόσμου στὰ σοῦπερ μάρκετ. Θυμᾶμαι χαρακτηριστικὰ μιὰ οὐρὰ εἰδικὰ γιὰ γάλατα μὲ τοὺς ἀνθρώπους ἀγχωμένους νὰ ζητᾶνε ὑπερβολικὲς ποσότητες συμπυκωμένου γάλακτος. Θυμᾶμαι χαρκατηριστικὰ μιὰ γιαγιὰ σὲ κατάσταση ὑστερίας νὰ φωνἀζη μὲ τὸ ποὺ ἔφτασε ἡ σειρά της «δῶσ’μου δέκα δῶσ’μου δέκα». Μιὰ κυρία ἀγόρασε θυμᾶμαι ἕνα ὁλόκληρο βαρέλι φέτα. Θυμᾶμαι ἐπίσης τὴν κόντρα μεταξὺ νεοδημοκρατῶν καὶ κνιτῶν ποὺ εἶχε ἀγγίξει ἂν ὄχι ξεπεράσει τὰ ὅρια τοῦ γηπεδικοῦ ὁπαδισμοῦ. Οἱ ἐφημερίδες ἦταν διχασμένες ἀνάμεσα στὸ Τσέρνομπιλ καὶ τὸ Τσερνομπίλ, ἀλλὰ τὸν πρῶτο τύπο χρησιμοποιοῦσαν κυρίως οἱ ἐφημερίδες καὶ οἱ ὁπαδοὶ τῆς Νέας Δημοκρατίας ἐνῶ τὸν δεύτερο οἱ τότε φιλοκυβερνητικές. Πλακατζὴς καθὼς ἤμουν δὲν μποροῦσα νὰ μὴν κάνω πλάκες. Ὅταν πήγαινα στὴ γιαγιά μου ποὺ ἦταν βαμμένη ΚΚΕ ἀρνιόμουν νὰ ἀγγίξω ὁτιδήποτε λαχανικό μὲ ἀποτέλεσμα νὰ τὴν κάνω κάθε φορὰ νὰ προσπαθῆ μὲ πείση ἀναμασόντας ὅλη τὴν ἐπιχειρηματολογία τοῦ Ριζοσπάστη ὅτι δὲν ὑπῆρχε κανένας κίνδυνος κι ὅτι ὅλα ἦταν προπαγάνδα τῆς Δύσης. Ἐπίσης ὅταν ἔβγαινα γιὰ φαγητὸ μὲ τὸν πατέρα μου, τὴν πρώην γυναίκα του καὶ τὶς κόρες της, καθ’ὅ,τι ἡ μία ἐκ τῶν δύο κορῶν ποὺ φοιτοῦσε στὸ κολλέγιο ἦταν ἄκρως τρομοκρατημένη μὲ τὴ ραδιενέργεια, ἀρνιόμουν νὰ φάω ¨οτιδήποτε ἤξερα ὅτι τῆς ἀρέσει τάχα μου ὅτι εἶχε ραδιενέργεια. Τελικὰ μὲ ἔπειθαν δῆθεν νὰ φάω, ἀλλὰ χρεαζόταν πολὺ περισσότερη ὥρα νὰ πείσουν τὴν ἴδια νὰ φάη.

 22. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  H περισσότερη ραδιενέργεια κατακάθισε στη Ρούμελη και ειδικά στο κεφάλι του Άρη στην πλατεία Λαού στη Λαμία. Θεία δίκη διά τους κομμουνιστάς…

 23. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Νὰ μὴν ξεχάσουμε ἐπίσης ὅτι ἡ ραδιενέργεια εἶχε εὐεργετικὰ ἀποτελέσματα στὶς κοντινὲς χῶρες. Ἔτσι ἡ Στεάουα Βουκουρεστίου πῆρε τὴν ἀπαραίτητη ἐνέργεια γιὰ νὰ γίνη ἡ πρώτη ὁμάδα τοῦ ἀνατολικοῦ μπλὸκ που κατέκτησε τὸ Κύπελλο Πρωταθλητριῶν κερδίζοντας ἂν θυμᾶμαι καλά, ἂν δὲ θυμᾶμαι διορθπωστε με, τὴ Μπαρτσελόνα μέσα στὴν Ἰσπανία, μὲ κύριο ἀποδέκτη τῆς ἐνέργειας τὸν τερματοφύλακα Ντουκαντὰμ ποὺ ἀπέκρουσε τέσσερα πέναλτι

 24. cronopiusa said

  Ντελόπουλος Γ. Α.: Τσερνόμπιλ, Πέλινο, Άψινθος, Αρτεμισία

  Η γαλάζια πέτρα

  Γκοϊάνια, Βραζιλία. Σεπτέμβρης του 1987: Δύο ρακοσυλλέκτες βρίσκουν ένα μεταλλικό σωλήνα πεταμένο σε ένα χερσότοπο. Τον σπάνε με μια σφυριά και ανακαλύπτουν μια πέτρα με γαλάζιο φως. Η μαγική πέτρα αντανακλά ένα φως που βάφει τον αέρα γαλάζιο και δίνει λάμψη σε οτιδήποτε την ακουμπά.

  Οι ρακοσυλλέκτες μοιράζουν τη λαμπερή πέρα και χαρίζουν τα κομματάκια της στους γείτονες. Όποιος τρίβει το δέρμα του με την πέτρα ακτινοβολεί μέσα στη νύχτα. Όλη η γειτονιά γίνεται μια πελώρια λάμπα. Η φτωχολογιά, λουσμένη ξαφνικά στο φως αρχίζει τη γιορτή.

  Την επόμενη μέρα οι ρακοσυλλέκτες κάνουν εμετό. Είχαν φάει μάγκο και καρύδα: Να φταίει άραγε αυτό; Ωστόσο όλοι στη γειτονιά κάνουν εμετό, όλοι έχουν πρηστεί και καίνε στον πυρετό. Το γαλάζιο φως ζεματάει, κατασπαράσσει σκοτώνει και καθώς το παίρνει ο άνεμος, η βροχή, οι μύγες και τα πουλιά η δράση του ξαπλώνεται.

  Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πυρηνικές καταστροφές στην ιστορία. Πολλοί άνθρωποι πέθαναν, αλλά πολύ περισσότεροι καταστράφηκαν για πάντα. Σ εκείνη τη γειτονιά των περιχώρων της Γκοϊάνια κανένας δεν ήξερε τι σημαίνει η λέξη ραδιενέργεια και κανένας δεν είχε ακούσει ποτέ να μιλούν για το Καίσιο 137. Το Τσερνομπίλ αντηχεί ακόμα στ αυτιά μας. Για την Γκοϊάνια δεν έμαθε ποτέ κανείς και τίποτα. Το 1992 η Κούβα παρέλαβε τα άρρωστα παιδιά της Γκοϊάνια και τους πρόσφερε δωρεάν ιατρική περίθαλψη.
  Αλλά ούτε αυτό ακούστηκε, παρότι οι διεθνείς κατασκευαστές της κοινής γνώμης ασχολούνται πολύ, όπως είναι γνωστό, με την Κούβα.

  Εδουάρδο Γκαλεάνο: Ένας κόσμος ανάποδα

 25. Γιάννης Ιατρού said

  Εμάς μας βρήκε το συμβάν στο Τολό στην Πελοπόννησο να κάνουμε λιγοήμερες (πασχαλινές) διακοπές στην Ελλάδα (τότε η μόνιμη κατοικία μας ήταν στο εξωτερικό), με την κυρά στον πέμπτο μήνα….
  Και θυμάμαι πολύ καλά την βροχούλα που αναφέρει ο Spiridione στο σχόλιο 16, νομίζω την 2η ή 3η μέρα μετά το ατύχημα, που μας ανάγκασε να παρατήσουμε την βόλτα που κάναμε στην παραλία και να γυρίσουμε άρον-άρον στο ξενοδοχείο….

 26. Κουνελόγατος said

  Ναι, στα sm είχε γίνει χαμός, ειδικά με τα εβαπορέ γάλατα. Γνωστός (που τα παιδιά του δεν ήταν και μωρά) είχε πάρει 2-3 κούτες ΝΝ. Βέβαια, τέτοιες ουρές ζήσαμε και λίγους μήνες μετά (Μάρτιος 1987) με άλλη αφορμή, όμως δε θα ξεστρατίσω, όχι ότι θέλω και πολύ… 🙂

 27. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  26. Τὸ σισμίκ

 28. Κουνελόγατος said

  24. Κρονοποιούσα, ΜΠΡΑΒΟ που το θύμησες, ούτε ξέρει κανείς για την ιατρική κάλυψη των Κουβανών (όχι μόνον στη χώρα τους, αλλά και τη συστηματική βοήθεια σε άλλες χώρες, πρόσφατα ας πούμε Βενεζουέλα), άμα όμως ήτανε κάνα ξώγαμο του Τσε ή του Φιντέλ θα το ξέρανε. Ούτε για την πρωτοπορία σε γενόσημα, ούτε για την παιδεία. Αλλά ας μην ξεφύγω, είπαμε, δε θέλω και πολύ. 🙂

 29. Τσούρης Βασίλειος said

  Καλημέρα
  Ο μεγαλέμπορος συμπέθερος είχε στις αποθήκες τόνους κακής ποιότητας πατάτας και σκέφτονταν τρόπους να τις πετάξει. Με το που έγινε το Τσερνομπίλ τις έβγαλε και τις μοσχοπούλησε όλες.
  Έβλεπαν ότι είναι μαραγκιασμένες κι έγιναν ανάρπαστες.
  Επειδή κανείς δεν αγόραζε φρέσκα λαχανικά οι «απατεώνες» πέρναγαν πχ ττον αρακά από ταχεία κατάψυξη και τον πούλαγαν για κατεψυγμένο.

 30. atheofobos said

  Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το πως αντιμετώπισε ο τότε τύπος το Τσερνόμπιλ υπάρχει εδώ
  http://www.tribune.gr/history/news/article/239725/akindino-tsernompil-opos-idan-tote-ta-ellinika-mme.html
  Μεταξύ άλλων ένα γλαφυρό δείγμα της αντιμετώπισης του θέματος από τον τότε Ριζοσπάστη είναι το ακόλουθο:
  Σε λαϊκότερο επίπεδο, την όλη στρατηγική θα εξηγήσει -με αφοπλιστική επιχειρηματολογία- ο Σπύρος Κομίνης: «Ας πούμε ότι ο αδελφός σου παρασύρει κάποιον με το αυτοκίνητο. Δε φταίει, είναι νύχτα, πετάχτηκε ξαφνικά μπροστά του… Θα πας στο δικαστήριο και θα υπερασπιστείς τον αδερφό σου. Εγώ σου λέω ότι θα τον υπερασπιστείς και με ψέματα, αλλά εσύ μπορείς να μου πεις ότι τέτοιο πράγμα δεν θα κάνεις και το δέχομαι.
  »Θα πεις, λοιπόν, στο δικαστήριο ότι ο αδερφός σου δεν πίνει, ενώ η υπεράσπιση του θύματος για να πάρει λεφτά θα λέει ότι ο αδερφός σου ήταν μεθυσμένος. Θα λες ότι ο αδερφός σου είναι προσεκτικός οδηγός, η άλλη πλευρά θα λέει ότι είναι άσχετος και ραλλιτζής.
  »Εσύ θα λες δεν έφταιγε, οι άλλοι θα λένε έφταιγε. Εσύ θα ξέρεις ότι λες την αλήθεια. Ούτε πίνει ο αδερφός σου ούτε τρέχει σαν τρελός, ήτανε ατύχημα, δεν μπορούσε να το αποτρέψει.
  »Αυτό κάνει ο «Ριζοσπάστης»: Υπερασπίζεται τον αδελφό του. Το σοβιετικό λαό και το σοσιαλισμό. Γιατί ξέρει ότι δεν πίνει, δεν οδηγεί επικίνδυνα, όπως εσύ θα κόβεις το κεφάλι για τον αδερφό σου. Και δεν λέει ψέματα» («Δεοντολογία, ιδεολογία και ουσία», «Ρίζος της Δευτέρας» 19.5.86).

 31. Πάνος με πεζά said

  @ 23 : Μην πας μακριά, το 1986 δεύτερος πίσω από τον Παναθηναϊκό τερμάτισε κάποιος…ΟΦΗ (σήμερα, υπό εκκαθάριση…), και στην πέμπτη, μακρινή θέση, πίσω από…Ηρακλή και Πανιώνιο, και φυσικά εκτός Ευρώπης, κάποιος…Ολυμπιακός !
  Τη θέση του ΠΑΟΚ εκείνη τη χρονιά, ας μας την πει ο G…Άντε, να το πάρει το ποτάμι, δέκατος στους 16…

  Ο ΟΦΗ, με δύο φορές ντοπαρισμένο τον Ίσις, αποφεύγει την οποιαδήποτε βαθμολογική απώλεια (που κανονικά ήταν -4 βαθμοί σε κάθε αγώνα), και κρατάει τη δεύτερη θέση, βγαίνοντας πρώτη φορά στην Ευρώπη. Έτσι, «αναγκάζει» την ΑΕΚ, λίγες μέρες πριν το Τσερνόμπιλ, στις 19 του μήνα, να προβεί στην υπόθεση Χρυσοβιτσάνου, δωρωροκία δηλαδή ποδοσφαιριστών του Πανσερραϊκού από πλευράς ΑΕΚ, που επεδίωκε το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Η ΑΕΚ, κερατάς και δαρμένος, χάνει τελικά το παιχνίδι με 2-0 μετά από κανονική διεξαγωγή του, της αφαιρούνται 3 βαθμοί αλλά από το επόμενο πρωτάθλημα, ο δε Πανσερραίκός, παρά τη νίκη του, υποβιβάζεται…

  Αν για όλα αυτά δε φταίει η ραδιενέργεια…

 32. Γιάννης Ιατρού said

  24γ: Κρόνη, Η γαλάζια πέτρα

  Ο σωλήνας προέρχονταν από ένα πεταμένο μηχάνημα ακτινοθεραπείας. Τα πτώματα των πρώτων θυμάτων τοποθετήθηκαν σε μολύβδινα φέρετρα και θάφτηκαν σε τάφους που είχαν επενδυθεί με μπετόν….

 33. Πάνος με πεζά said

  Έχει κι άλλα αυτό το πρωτάθλημα, με κάτι μπαράζ που δεν έγιναν η δεν τελείωσαν, διαβάστε εδώ.

 34. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα και τις αναμνήσεις!

 35. Spiridione said

  Και σήμερα το Τσέρνομπιλ έχει γίνει ένα απ’ τα μεγαλύτερα καταφύγια άγριων ζώων
  http://news.nationalgeographic.com/2016/04/060418-chernobyl-wildlife-thirty-year-anniversary-science/

 36. Φωτοτυπάκιας said

  Καλημέρα σας
  Μαύρη επέτειος η σημερινή. Όταν έγινε ήμουνα νεοσύλλεκτος φαντάρος στον Αυλώνα και θυμάμαι ότι μας λέγανε να μην κυκλοφοράμε ασκεπείς ή γυμνοί, αλλά να καλύπτουμε με ρούχα το δέμα μας για να μην έρχεται σε επαφή με τη βροχή (έβρεξε τότε μια δυο φορές). Ήταν δε από τις σπάνιες φορές που είχαμε για κάποιες μέρες στο γεύμα μας ωραία κόκκινα κεράσια!
  Αναρωτιέμαι τώρα κατά πόσο αυτό το γεγονός συνετέλεσε στη διάλυση μετά από μερικά χρόνια της ΕΣΣΔ. Βέβαια ο Γκορμπατσόφ ήταν ήδη πρόεδρος, αλλά έχω την εντύπωση ότι κάποια σχέση πρέπει να υπάρχει.
  Πάντως τότε υπήρχε σιγή ιχθύος από τα λαλίστατα κατά τ’ άλλα ΚΚΕ και ΚΝΕ. Θυμάμαι στη Θεσσαλονίκη εκείνη την περίοδο ΜΟΝΟ τους τότε οικολόγους να κάνουν πορείες διαμαρτυρίας.
  Δεν καταλαβαίνω, κ. Νίκο, γιατί γράφετε ότι «τα ατυχήματα αυτά μάλλον συνηγορία για την πυρηνική ενέργεια αποτελούν παρά για την εγκατάλειψή της». Πιστεύω ότι ύστερα και από το ατύχημα στη Φουκουσίμα, η πυρηνική ενέργεια πρέπει να εγκαταλειφθεί. Αλίμονο αν συμβεί κάποιο ατύχημα χειρότερο από αυτά τα δύο.

 37. giorgos said

  Τώρα μετά από αυτά τά ατυχήματα έχουν άλλάξει άραγε οί κανόνες ? ή όποιο κράτος θέλει μπορεί νά φτιάξει πυρηνικό εργοστάσιο .

 38. agapanthos said

 39. Κασσάνδρα said

  Ο πεθερός μου ,που είχε περιβόλι με λαχανικά στον κήπο του στο Μαρούσι ,μας διαβεβαίωσε ότι η ραδιενέργεια δεν έφτασε στο περιβόλι του.Ετσι φάγαμε, χωρίς φόβο, μαρουλασαλάτα το Πάσχα .

 40. Βαγγέλης από τη Χίο said

  Η γιαγιά μου, ποτέ δεν έμαθε το Τσέρνομπιλ, για εκείνη ονομαζόταν Τέρνομπιτς
  Το Πάσχα εκείνης της χρονιάς σουβλίσαμε στα Μελίσσια (γεννημένος στο Π. Φάληρο). Ήμουν τεσσάρων ετών.
  Οι κατά καιρούς δημοσιευμένες φωτογραφίες από παιδιά της περιοχής που ως έμβρυα εκτέθηκαν στη ραδιενέργεια και έχουν παραμορφωθεί, ακόμα με στοιχειώνουν.
  Χάρτης για τις περιοχές της Ελλάδας που είχαν υψηλές συγκεντρώσεις Καισίου είχε δημοσιευτεί στο αφιέρωμα του περιοδικού 7 Ημέρες της Καθημερινής 17-11-1996 (αν δεν κάνω λάθος) που όμως δεν υπάρχει σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο.

 41. Κουνελόγατος said

  Αλήθεια Νίκο, πως και είσαι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας; Πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, που είναι σεισμογενής περιοχή; Πως είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, όταν ακόμη και οι Ιάπωνες, που μάλλον είναι πιο καλοί από εμάς στις κατασκευές την πάτησαν;
  Όσον αφορά το επιχείρημα για την κατανάλωση, προσωπικά θεωρώ πως πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση, στην ανάγκη ας αλλάξει κατά τι κι ο τρόπος ζωής, όπου μπορώ άλλωστε κάνω οικονομία. Νομίζω όμως πως ο καπιταλισμός μπορεί να επιβιώσει μόνον σε βάρος της υγείας μας και του πλανήτη. Το κακό είναι πως και στις χώρες που ευαγγελίζονταν (λέμε τώρα) άλλο μοντέλο ανάπτυξης, τα ίδια έκαναν. Θαρρώ πως κάποια τεράστια λίμνη είναι «τελειωμένη» από αυτά που έριχναν μέσα, άλλοι θα ξέρουν περισσότερα, ας τα γράψουν.

 42. ΦΑΙΔΩΝ said

  Σάββατο πρωί 3/4/1986. Η γυναίκα μου έγκυος στον όγδοο μήνα , στο πρώτο μας παιδί… Νεαροί κουκουέδες τότε, πάμε στην λαϊκή αγορά στη Λαρίσης στου Αμπελόκηπους ( Αθήνα )… και με άνεση και στόμφο, λέμε στην κυρία πίσω από τον πάγκο να μας βάλει φράουλες!!! Το τι βρίσιμο φάγαμε δεν λέγεται!!! Μέχρι την Αστυνομία μας απείλησαν πως θα μας φέρουν!!! Φύγαμε ξεχνώντας και το καρότσι που κουβαλούσαμε τα τρόφιμα…

 43. Πάνος με πεζά said

  Θυμάμαι μια έκφραση από έντυπο της εποχής, «…το καίσιο (ή όποιο ήταν) έχει χρόνο υποδιπλασιασμού 20 χρόνια. Έτσι, μένει στο έδαφος, απ’ όπου βομβαρδίζει το διαβάτη…». Μέχρι σήμερα δεν την έχω ξεχάσει αυτή την έκφραση !

 44. ΦΑΙΔΩΝ said

  3/5

 45. Κουνελόγατος said

  42. Μήπως εννοείς 3/5/1986;

 46. Κουνελόγατος said

  Πρόκανες στο βιράζ!!!

 47. cronopiusa said

  Γιάννης Ρίτσος, [Ποτέ πια Χιροσίμες]

  (απόσπασμα από το ποίημα «Ο δωδεκάλογος της Γ’ Μαραθώνειας πορείας»)

  “…Πιστεύω στον άνθρωπο.
  Όλους μας μία κοινή μοίρα μας ενώνει:
  η πάλη κατά του πολέμου, κατά της δυστυχίας και του θανάτου
  η πάλη κατά της φτώχιας και του φόβου
  η πάλη κι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
  Βαδίζω ενάντια σ’ όλες τις προκαταλήψεις που χωρίζουν τους ανθρώπους
  βαδίζω για την Ειρήνη,
  κι αισθάνομαι στο πρόσωπό μου την ανάσα της Ανθρωπότητας.
  ……………………………………………….
  Δεν ξεχνώ το τρομερό νέφος που σαβάνωσε τη Χιροσίμα.
  Δεν ξεχνώ τους 200.000 νεκρούς της Χιροσίμα.
  Πέρασαν χρόνια από τότε. Δεν ξεχνώ.
  Δεν ξεχνώ την τερατώδη απειλή
  κατά της Ανθρωπότητας και του Πολιτισμού.
  Δεν ξεχνώ τα λόγια του Αϊνστάιν:
  «Σταματήστε τον πυρηνικό ανταγωνισμό, πριν οι άνθρωποι
  ξαναγυρίσουν στα σπήλαια και στα τόξα».
  Παλεύω για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων,
  των πυραύλων, των μέσων μαζικής καταστροφής.
  Παλεύω για την κατάργηση των στρατιωτικών βάσεων.
  Παλεύω για μια συμφωνία ανάμεσα στους λαούς.
  Για να μην υπάρξουν ποτέ πια Χιροσίμες.”

  (Γιάννης Ρίτσος, Συντροφικά τραγούδια, εκδ. Σύγχρονη εποχή)

  Ηλίας Σιμόπουλος: Το Δέντρο («Η Έκτη Εντολή»)

  Ο άνθρωπος, αγάπη μου
  Την ίδια ώρα
  γίνεται ποιητής ή δολοφόνος
  Ένας άγγελος τον παραστέκει
  Ένας δαίμονας του Χαμογελά.

  Σκυμμένος στις εξισώσεις του
  Με πολλούς αγνώστους
  Σπέρνει τον όλεθρο στη Χιρισίμα
  Εξακοντίζει τους Σπούτνικ στους αιθέρες.

  Ο άνθρωπος, αγάπη μου
  Μπορεί μονάχος του
  Να γίνεται φως ή νύχτα
  Να σκοτώνεται σ’ όλους τους πολέμους
  Για τη λευτεριά και τη δικαιοσύνη
  Και να λυντσάρει το μικρό νέγρο
  Που τόλμησε να ζητωκραυγάσει έξαλλος
  την ομορφιά μιάς άσπρης.

  Ο άνθρωπος, αγάπη μου
  Την ίδια ώρα
  Σηκώνει από τα Τάρταρα
  Τους ίσκιους του τρόμου
  Να φράξει το δρόμο μας
  Κι ανοίγει τους κρουνούς της ζωής
  Να μας χαρίσει το μέλλον
  Καθώς εσύ ανοίγεις την πόρτα σου
  και λες στους επισκέπτες
  -«Περάστε!».

  Ο άνθρωπος, αγάπη μου
  Ποτίζει μέρα νύχτα
  Με το αίμα του και με τα δάκρυά του
  Το δέντρο της ζωής
  Που μεγαλώνει αφάνταστα
  Για να μας δώσει κάποτε
  Τους πιο γλυκούς καρπούς του.

 48. «Τα λαχανικά μαζεύτηκαν πριν το ατύχημα». Αυτό μου θύμησε έναν πλανόδιο μανάβη που έχω εδώ κοντά ο οποίος πουλούσε φράουλες Μανωλάδας και μόλις έγινε η ιστορία με τους ξένους εργάτες και τα αφεντικά τους (δια των μπράβων) άλλαξε το επόμενο πρωΐ την ταμπέλα από «Φράουλες άρωμα Μανωλάδος» σε «φράουλες άρωμα Πάτρας».

 49. Πάνος με πεζά said

  @ 48 : Θυμίζει το ΣΕΒ = Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών > Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών = ΣΕΒ (όταν ξεπουλήθηκαν όλες…)

 50. cronopiusa said

  1990-ΟΝΕΙΡΑ-6-Το βουνό Φούτζι στα κόκκινα-grSub

  «…Λείψανα παλιών άστρων και γωνιές αραχνιασμένες τ΄ ουρανού σαρώνοντας η καταιγίδα που θα γεννήσει ο νους του ανθρώπου»
  «Προφητικόν» Οδυσσέας Ελύτης

  Plutonian Ode – Poem by Allen Ginsberg

  «Και θα αδειάσουν όλα τα εργοστάσια, και μετά πάλι με την επίταξη θα γεμίσουν, για να βγάλουνε όνειρα συντηρημένα σε κουτιά μυριάδες, και χιλιάδων λογιών εμφιαλωμένη φύση. Και θα΄ ρθουνε χρόνια χλωμά και αδύναμα μέσα στη γάζα. Και θα΄ χει καθένας τα λίγα γραμμάρια της ευτυχίας. Και θα΄ ναι τα πράγματα μέσα του κιόλας ωραία ερείπια…»

  ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟ

 51. Γιάννης Ιατρού said

  …σε ένα εντυπωσιακό άρθρο του Γ. Ντελόπουλου…

  Νίκο, όντως πολύ ωραίο το άρθρο και κατατοπιστικό. Ειδικά για τα δύο λ και δύο ν στην (αρχ.) Μακεδονική διάλεκτο..

  Επιτέλους κατάλαβα γιατί π.χ. η Θεσσαλονίκη είναι η λέξη που γράφεται με δύο σίγμα, αλλά προφέρεται με δύο λάμδα…. 🙂

 52. Corto said

  Προσωπική μαρτυρία:

  Τέλη Απριλίου του 1986 δεχτήκαμε οικογενειακώς επίσκεψη από συγγενείς μας που ζούσαν στην Σοβιετική Ένωση, στην Ουκρανία. Μετά τις αρχικές συγκινήσεις, προφανώς αρχίσαμε τα ερωτήματα:
  – Πώς ζείτε εκεί; Είστε ευχαριστημένοι; κλπ
  – Καλά είμαστε, αλλά τώρα ξέρετε, συνέβη το ατύχημα στο εργοστάσιο και είμαστε σε μεγάλη αναστάτωση.

  Δεν αντιλαμβανόμασταν τι ακριβώς προσπαθούσαν να μας μεταφέρουν. Οι συγγενείς μας έφυγαν, μεσολάβησαν κάποιες μέρες και μετά καταλάβαμε.

 53. Alexis said

  Πολύ καλή ιδέα να βάλεις άρθρο-αφιέρωμα στο Τσερνομπίλ Νίκο.
  Η «υστερία του εβαπορέ» είναι αυτό που μου έχει μείνει περισσότερο από την εποχή εκείνη.
  Ακόμα και άνθρωποι που δεν έπιναν ποτέ στη ζωή τους γάλα έτρεχαν ν’ αγοράσουν εβαπορέ, ολόκληρες κούτες!
  Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς ο άνθρωπος μετατρέπεται σε πρόβατο υπό την επήρεια της λεγόμενης «ψυχολογίας της μάζας».

 54. marulaki said

  Εμείς ήμασταν στις Σέρρες. Τραπέζι έξω, και αρχίζει η βροχή που περιγράφει το #25. Με μουσαμάδες με νερό σκέπασαν οι μεγάλοι τα τραπέζια. Ήμουν πολύ μικρή για να θυμάμαι, αλλά στις φωτογραφίες από την εκδρομή, κάθε φορά βλέπω τους μουσαμάδες γεμάτους νερά να κρέμονται επάνω από το κεφάλι μας και σκέφτομαι «Βροχή από το Τσέρνομπιλ». Και εγώ με το γαλάζιο φουστανάκι από κάτω.

 55. Πάνος με πεζά said

  Και βέβαια, με την αφορμή του γάλατος εβαπορέ, να θυμίσω, πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυα για τους κακούς Ευρωπαίους, που βάλανε στο γάλα προθεσμία 11 ημερών, για να προλαβαίνουν να μας στέλνουν το δικό τους και να εξαφανίσουν το δικό μας, ότι από τη δικιά μου γενιά και πίσω, έχουμε καταναλώσει ολλανδέζικο ΝΟΥΝΟΥ τάνκερ ολόκληρα, και μάλιστα πολύ πριν από την κρίση… Το τότε φρέσκο ελληνικό γάλα, με το αλουμινόχαρτο, από τους βασικούς καταναλωτές που είναι πάντα τα παιδιά, το έπιναν ελάχιστα…

 56. Πάνος με πεζά said

  Η βροχή που περιγράφετε, στην Αθήνα ήρθε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα… Όλοι ευχαριστηθήκαμε που άργησε, κι έτσι δε χάλασε το υπαίθριο ψήσιμο του αρνιού…

 57. ΓιώργοςΜ said

  40 ραδιομετρικοί χάρτες
  h**p://nuclear.ntua.gr/arcas/research/maps.el.html

  24 (Goiania) Το ατύχημα της Goiania είναι πολύ γνωστό, αλλά δεν είναι πυρηνικό ατύχημα. Απασχόλησε τη σχετική επιστημονική κοινότητα αρκετά, αλλά όχι το «γενικό πληθυσμό», γιατί τα αποτελέσματά του ήταν εξαιρετικά σοβαρά, αλλά τοπικά περιορισμένα. Για όποιον ενδιαφέρεται για τις λεπτομέρειες, h**p://www-pub.iaea.org/books/IAEABooks/3684/The-Radiological-Accident-in-Goinia

  Από τις αναμνήσεις δεν έχω κάτι που δεν έχει ειπωθεί, παρεκτός ένα απίστευτο τσιτάτο που είπε ένας θυμόσοφος στο χωριό που περνούσα τότε το Πάσχα: «Ραδιενέργεια; Όσοι είναι καλά θα πάθουν καρκίνο, ενώ όσοι έχουν θα γίνουν καλά τσάμπα..»

 58. spatholouro said

  Αυθημερόν τότε ποιήθηκε και το παρακάτω «ρεμπέτικο της ώρας» από το «Ευρετήριο» του Γιώργου Μανιάτη, και τραγουδιόταν σε συναυλίες και ταβέρνες:

  ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ
  Δε ‘μαστε με τα καλά μας
  χάσκουνε τα σύνορά μας
  Απ’ τον ουρανό κει πάνω
  ως το γάλα μέσα, χάμω

  (επωδός)
  Φιγουρίνι μου προφίλ
  φίλα με στο Τσερνομπίλ

  Ποιες διατάξεις του ζωδίου
  πρόκειται περ’ ιωδίου
  -Ήρθανε πληροφορίες;
  -Ραντιζόμαστε, κυρίες

  (επωδός) Φιγουρίνι κλπ

  Να χαρώ εγώ ειρήνη
  μοίρασες και τη Σελήνη
  Τι Αργοναύτες τι αστροναύτες
  τώρα τις ζωούλες κλάφτες

 59. Λ said

  Ήταν μεγάλη εβδομάδα. Ήμουν στη Μόσχα στο 5ο έτος. Δούλευα μέρα νύκτα γιατί έπρεπε να παραδώσω τη διπλωματική μου εργασία. Στην τηλεόραση κάτι άκουσα αλλά δεν έδωσα σημασία. Ούτε οι συμφοιτητές μου είπαν κάτι. Το έμαθα την Μεγάλη Παρασκευή μετά από τηλεφώνημα από την Κύπρο.Η πρώτη κουβέντα ήτα αν είμαι καλά που με ξάφνιασε.

 60. ΚΑΒ said

  Μικρή Πράσινη Θάλασσα Οδ. Ελύτη

  Μικρή πράσινη θάλασσα δεκατριῶ χρονῶ
  Πού θά ‘θελα νά σέ υἱοθετήσω
  Νά σέ στείλω σχολεῖο στήν Ἰωνία
  Νά μάθεις μανταρίνι καί ἄψινθο

 61. Spiridione said

  Δεν θα μπορούσε να λείπει αυτό το βιντεάκι. Τώρα που το άκουσα, το θυμάμαι αυτό το τραγουδάκι – παρωδία του τραγουδιού του Κηλαηδόνη. Επίσης, η Στάη ήταν τότε παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων!

 62. cronopiusa said

  Η “φτηνή και καθαρή” πυρηνική ενέργεια
  Άρθρο του Δημήτρη Σαραντάκου
  που δημοσιεύτηκε στις 22/03/2011 στο Εμπρός

 63. Γιάννης Ιατρού said

  57: ΓιώργοςΜ
  πολύ καλοί οι σύνδεσμοι, ειδικά ο δεύτερος! Ευχαριστώ πολύ

 64. Γς said

  >Τα κορόμηλα τα είχαμε τότε βαφτίσει «τσερνομπίλια», και το ανέκδοτο έλεγε ότι οι Κνίτες είχαμε γραμμή να τα τρώμε μαζικά και επιδεικτικά για να δείξουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τη μεγάλη σοσιαλιστική πατρίδα

  Κι ήταν μια εποχή που είχαμε υπερπαραγωγή κάποιου φρούτου, πορτοκάλια νομίζω, οπότε το κυβερνόν Πασόκ είχε αρχίσει μια καμπάνια «τρώγετε πορτοκάλια» και τέτοια.

  Κι ο φίλος μου ο νεοδημοκράτης Σπύρος:
  -Ποτκάλια αυτοί; Μανταρίνια εμείς!

 65. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Θυμήθηκα ἐπίσης μιὰ γελοιογραφία στὴν Ἐλευθεροτυπία, πρέπει νἆταν τοῦ Καλαϊτζῆ, μὲ ἕναν καλόγερο πάνω σὲ μιὰ ρουκέτα κι ἕναν ἄλλο νὰ τοῦ φωνάζη ἀπὸ τὴ γῆ: Ἀκάκιε τὰ μακαρόνια νὰ εἶναι κάτω τῶν 15 μιλιρέμ

 66. ΣοφίαΟικ said

  Εγώ θυμάμαι ότι με έστειλε η μητέρα μου στο σουπερμάρκετ να πάρω κανένα γιαούρτι (είμαι παιδιόθενν μεγάλη γιαουρτοφάγος) και δεν υπήρχε γαλακτοκομικό για δείγμα και είχα εκνευριστεί. Και μετά πήγα στη λαϊκή κι είχε φράουλες χύμα τσάμπα σχεδόν και κανένας δεν αγόραζε (και για όποιον θυμάται, οι φράουλες τότε ήταν ακόμα πολύ ακριβές και τις αγοράζαμε συντηρητικά).
  Κάτι θείοι μου που είχαν κατσίκες στην Πάτρα έφτιαξαν όλο το γάλα φέτα και το αποθήκευσαν τρεις μήνες. Έκαναν αυτό που έλεγαν οι επίσημες ανακοινώσεις για την ημιζωή των στοιχείων. Μετά το έφαγαν και μας έδωσαν κι εμάς. Πέθαναν πριν μερικά χρόνια γύρω στα 90 κι οι δύο, από εγκεφαλικό. Κατά τ’άλλα υγιέστατοι.
  Λίγες μέρες μετά το Πάσχα πήγα στο εργαστήριο πυρηνικής τεχνολογίας του ΔΠΘ να πάρω κάτι βιβλία και πριν προλάβω να περάσω το κατώφλι εμφανίζεται απο το πουθενά ένα χέρι με ένα μετρητή και το πλησιάζει στο λαιμό μου, χωρίς προειδοποίηση. Ήταν κάποιος από τους υπαλλήλους που είχε βρει ευκαιρία να συγκεντρώσει στοιχεία. Μου είπαν ότι «δεν είχα τίποτα» και ρώτησαν πού βρισκόμουν τις προηγούμενες μέρες. Όταν είπα Αθήνα- Πάτρα είπαν α, μάααααααλιστα, έτσι εξηγείται. Συμπέρασμα: τσάμπα δεν έφαγα τις φράουλες.

 67. Εγώ βρισκόμουν τότε στο Βέλγιο και δεν είχα καταλάβει τίποτα — είχα δηλαδή πληροφορηθεί πως κάτι σοβαρό είχε συμβεί σε πυρηνικό αντιδραστήρα της Ουκρανίας, αλλά δεν φανταζόμουν ότι μπορούσε να με αφορά. Έλαβα κάμποσα αησυχα τηλεφωνήματα από την Ελλάδα, αλλά δεν άλλαξα σε τίποτα τις διατροφικές μου συνήθειες (έτσι κι αλλιώς, κυρίως στο γραφείο ή σε εστιατόρια έτρωγα…)

 68. Κουνελόγατος said

  «οι φράουλες τότε ήταν ακόμα πολύ ακριβές και τις αγοράζαμε συντηρητικά».

  Και τώρα, όταν βγαίνουν πανάκριβες είναι. 🙂 Το ίδιο ισχύει και με τα κεράσια, τις βανίλιες και άλλα «καλοκαιρινά» φρούτα.

 69. Γς said

  >τώρα που γράφω πίνω λίγο, κάτι σαν παστίς είναι, όμως πράσινο.

 70. Γς said

  67:
  >Εγώ βρισκόμουν τότε στο Βέλγιο και δεν είχα καταλάβει τίποτα — είχα δηλαδή πληροφορηθεί πως κάτι σοβαρό είχε συμβεί σε πυρηνικό αντιδραστήρα της Ουκρανίας

  Εγώ τότε στο Τέξας και καάλαβα την υστερία που είχε καταλάβει τον κόσμο εδώ, όταν ο αδελφός μου μου μήνυσε ότι θα μας στείλει τα παιδιά του να μείνουν όσο γίνεται κοντά μας, στα ξαδέλφια τους!

 71. LandS said

  28 Δεν έχουν περάσει δυο χρόνια από τότε που οι Κουβανοί Γιατροί επαινέθηκαν για τη συμβολή τους στην καταπολέμηση του έμπολα, ή έστω στην περίθαλψη των ασθενών.
  Αν αυτό συνέβαλε στην ομαλοποίηση των σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας ή υπερτονίστηκε προπαγανδιστικά για να ξεπεράσει η αμερικάνικη κοινή γνώμη τα στερεότυπα της, δεν ξέρω.

 72. Είμαι άραγε ο μόνος που βρίσκω πως το άρθρο του Ντελόπουλου έχει μεν πολύ και ενδιαφέρον υλικό, αλλά σε μορφή ξύλων και πλίνθων και κεραμων ατακτως ερριμμένων;

 73. Γς said

  69:

  Absinthe Drinker – Pablo Picasso

 74. Εκτός από τους Νεοδημοκράτες, είχε κάνει πορεία και ο «χώρος» της εξψκοινοβουλευτικής αριστεράς. Θυμάμαι σοβαρό συνδικαλιστή με τη ντουντούκα να άδει «Το γάλα κυλάει εκδίκηση ζητάει» και κάτι πολύχρωμους γκέυδες της ΑΚΟΕ να φωνάζουν με κέφι «Κι εσύ Φλωράκη να πας στο Τσερνομπίλ, κι εσύ Ανδρέα στείλ’ τον Αρκουδέα». Τα γέλια, όμως, κράτησαν λίγο, γιατί λίγο παρακάτω, στα δικαστήρια της τότε Σανταρόζα, ένας @νεγκέφαλος έκαψε τη μηχανή ενός Ζητά και τα ΜΑΤ μας την έπεσαν στην Ομόνοια. Η ΔΑΚΕ, φυσικά, δεν άνοιξε τις αλυσίδες της και το κυνηγητό συνεχίστηκε ως το Μοναστηράκι.
  Στο ΕΜΠ, εκείνες τις μέρες, τα πηγαδάκια ήταν έντονα και η κατανάλωση φράουλας ανέβηκε κατακόρυφα. Σε βαθμό τσιρλίσματος, φυσικά.

  Ύστερα από καμιά δεκαετία, επισκέφθηκα το υπό ανέγερση σπίτι κάποια «φίλης» στον Άγιο Στέφανο. Ξύπνια κοπέλλα αλλά μεγάλη χίπισσα και μπαφιάρα, μου αποκάλυψε πως φοβόταν επειδή τα νέα κουφώματα του διώροφού της προέρχονταν από ξύλο Ουκρανίας. Της υπέδειξα ότι το σπίτι της βρισκόταν σχεδόν κάτω από τους πυλώνες υπερυψηλής τάσης κι αν έπρεπε να ανησυχεί για κάτι, δεν ήταν το Τσερνομπίλ αλλά τα καλώδια. 😦

 75. Πάνος με πεζά said

  Δεν ξέρω αν οι φράουλες ήταν/είναι ακριβές, σίγουρα όμως τότε το μέγεθός τους ήταν στο 1/4 του σημερινού… Ελπίζω να μη βοήθησε το Τσερνόμπιλ σε αυτό… 🙂
  Αφού καμιά φορά αναρωτιέμαι και λέω, αυτοί στα ζαχαροπλαστεία, που τις θέλουν για γαρνίρισμα, πλέον θα έχουν πρόβλημα οι άνθρωποι… Σα ντομάτες βγαίνουν πια οι φράουλες…

 76. Υπήρξε μεγάλος φόβος τότε. Η αφεντιά μου πήρε όποια μέτρα θεωρούσε πρόσφορα. Καμία εμπιστοσύνη στα πωλούμενα λαχανικά. Προσπαθούσαμε να βρούμε παραγωγές από γνωστά θερμοκήπια του περίγυρού μας. Κρατούσα τα παιδιά να παίζουν μέσα στο σπίτι. Μεγάλο πρόβλημα είχε προκύψει για την ηρτημένη εσοδεία των σιτηρών που θεωρούνταν ότι είχαν μολυνθεί από ραδιενεργό καίσιο. Αποφασίστηκε, μετά το αλώνισμα, να αποσυρθούν και να καταστραφούν τα σιτηρά της περιοχής, και να αποζημιωθούν αυτοί που τα είχαν συγκεντρώσει στις αποθήκες τους. Μετά από λίγο, κανένας δεν γνώριζε για την τύχη των αποσυρθέντων. Οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι όχι μόνο δεν καταστράφηκαν αλλά ξαναδιοχετεύτηκαν και πάλι στην κατανάλωση (ας παρηγορούνται οι συριζόπληκτοι, υπήρχαν και στο παρελθόν ίδιοι ή και χειρότεροι με τους σημερινούς κρατούντες!). Ακούω συχνά να λέγεται από «ειδήμονες» ότι στην ευρύτερη περιοχή οι θάνατοι από λευχαιμίες και κάθε είδους καρκινοπάθειες είναι αυξημένοι σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Ποιος ξέρει! Τέλος, στην περιοχή που ζω δεν είχα παρατηρήσει οποιαδήποτε διαφοροποίηση των κνιτών κλπ, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ο φόβος ήταν ίδιος σε όλους.

 77. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα και τις αναμνήσεις!

  35 Άρα ο άνθρωπος ειναι πολύ πιο θανατηφόρος από τη ραδιενέργεια 😉

  36 Εννοούσα ότι τελικά οι συνέπειες του ατυχήματος δεν ήταν πολύ μεγάλες. Σκέψου πόσες είναι σε άλλα βιομηχανικά ατυχήματα σε σταθμούς παραγωγής.

  38 Α γεια σου, υπήρχε κι αυτό.

  41 Δεν λέω για την Ελλάδα, που είναι σεισμογενής και ανοργάνωτη. Λέω όμως για τη Γαλλία.

  72 Κι εγώ την ίδια εντύπωση έχω.

 78. Akyla said

  Τις μέρες του Τσερνομπίλ ήμουν φαντάρος στις Σέρρες, στο στρατόπεδο Εμμανουήλ Παππά. Από έλλειψη πληροφόρησης δεν είχαμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος. Όσο θυμάμαι τις ποσότητες μαρουλιού που είχα καταναλώσει την Κυριακή του Πάσχα -συνοδεία στο λιγοστό ψητό αρνί που μας αναλογούσε (προηγούνταν οι επισκέπτες και διάφοροι «επίσημοι» που είχαν κατακλύσει το στρατόπεδο)- με πιάνει ακόμα σύγκρυο!..

 79. sarant said

  75 Ενώ οι ντομάτες σαν φράουλες 😉

 80. Κουνελόγατος said

  75. ΠμΠ, πήγα προχθές να πάρω φρούτα για το Κουνέλι, είδα τις φράουλες κι έφυγα, σα βανίλιες ή βερίκοκα έγιναν. Ναι, τότε ήταν «κανονικές», όμως αυτό ισχύει για τα περισσότερα είδη. Τα μόνα που παραμένουν «φυσιολογικά» ως προς το μέγεθος, τουλάχιστον, είναι τα μήλα (τα περισσότερα), τα αχλάδια και κάποια σποραδικά. Να μην πω για ντομάτες, κεράσια (ακόμη και των Βοδενών παραμεγάλωσαν) και άλλα, θα σας κουράσω.

 81. Γς said

  48:
  >και μόλις έγινε η ιστορία με τους ξένους εργάτες και τα αφεντικά τους (δια των μπράβων) άλλαξε το επόμενο πρωΐ την ταμπέλα

  ¨»Φράουλες χωρίς σκάγια»

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/05/28/quizekloges/#comment-220993

 82. Στράτος said

  Δυστυχώς τα αποτελέσματα του νέφους τα είδαμε στις τελευταίες εκλογές…

 83. 82

  Και στα σόσιαλ μήντια

 84. Corto said

  «η «πράσινη νεράιδα» απαγορεύτηκε το 1915″

  Σε ένα ντοκιμαντέρ για τον Τουλούζ Λωτρέκ έλεγαν ότι οι μποέμηδες στο Παρίσι εκείνη την εποχή αποκαλούσαν επίσης το αψέντι «παπαγάλο», λόγω του χρώματός του.
  Το αψέντι που κυκλοφορεί σήμερα νομίμως, δεν εμπεριέχει παραισθησιογόνες ουσίες. Υποτίθεται ότι πιο σωστά πίνεται με προσθήκη καραμελωμένης ζάχαρης.

 85. Πάνος με πεζά said

  Η μάνα μου τότε, στη λαϊκή, που πρωτοεμφανίζονταν οι μεγάλες φράουλες, μου έλεγε «αυτές έχουν ορμόνες»…Ήταν πολύ συνηθισμένο/αληθινό συνωμοτικό σενάριο των ογδόνταζ…

 86. Πάνος με πεζά said

  αληθινό/συνωμοτικό ήθελα να γράψω.

 87. cronopiusa said

 88. Xρίστος Δάλκος said

  «Προσωπικά, θεωρώ ότι τα ατυχήματα αυτά μάλλον συνηγορία για την πυρηνική ενέργεια αποτελούν παρά για την εγκατάλειψή της, αλλά εγώ είμαι μεροληπτικός διότι είμαι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας. Όσοι είναι εναντίον, αλλά και εναντίον των «βιομηχανικών» ανανεώσιμων πηγών, πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα περικόπτοντας γενναία την ατομική τους κατανάλωση ενέργειας.»
  Τυπικό δεῖγμα καταλοίπων τῆς κατ’ οὐσίαν καπιταλιστικῆς κνίτικης φιλολογίας περί «ἀνάπτυξης τῶν παραγωγικῶν δυνάμεων». Οἱ ὁποῖες ἀποδεικνύεται ὅτι εἶναι ἐξόχως ἀντιπαραγωγικές ἄν γίνῃ καμμιά «στραβή». Καί ἐπειδή ὁ κόσμος μας δέν πορεύεται βάσει κάποιων νευτώνειων «σιδερένιων» νόμων πού ἐφεῦρε ὁ γεωμετρικός νοῦς τοῦ μαρξισμοῦ ἤ ἡ κερδοσκοπική ὑστεροβουλία τοῦ νεοφιλελευθερισμοῦ ἀλλά εἶναι ἐκτεθειμένος στήν ἀπροσδιοριστία τοῦ χάους, ἡ «στραβή» μπορεῖ νά γίνῃ ἀνά πᾶσαν στιγμή. Ἤ, γιά νά ἀναφερθῶ σέ μιά ἄλλου εἴδους ἀπροσδιοριστία, ἔχει κάποιος τήν ἐντύπωση ὅτι ἔχουν λιγοστέψει οἱ ποικιλοειδεῖς μανιακοί πού εὐχαρίστως θά πατοῦσαν τό ὀλέθριο κουμπί στό ὄνομα ἑνός ἐπίγειου ἤ ὑπερουράνιου παραδείσου;

 89. sarant said

  84 Ναι, και το πουλάνε μαζί με ένα σύνεργο σαν τρύπιο κουτάλι, που βάζεις επάνω τη ζάχαρη και την ανάβεις, και χύνεις το ποτό από πάνω -ή κάτι τέτοιο.

 90. Κουνελόγατος said

  85. Ναι, το έλεγαν/λέγαμε από τότε, μάλλον όμως για να μας ξεφορτωθούν, 1.000 δρχ./κιλό ήταν αυτά… Κι εμείς στο μαγαζί, ούτε τις ακουμπούσαμε στην αρχή…

 91. Πέπε said

  Ήμουν 12 ετών. Αυτό που θυμάμαι είναι πιο πολύ να σχολιάζεται ο ακατάσχετος πανικός που είχε επικρατήσει στα σούπερ μάρκετ παρά κάτι ιδιαίτερο που να είδα ο ίδιος ή να το έζησα στο πετσί μου και να άλλαξε τις συνήθειές μας στην οικογένεια, το σχολείο κλπ..

  Το στερεότυπο ότι ο Έλληνας στα δύσκολα τρέχει ν’ αδειάσει το σούπερ μάρκετ τότε πρέπει να ξεκίνησε. Θυμάμαι να λένε (μάλλον για πλάκα, αλλά λογαριάζεις κιόλας; ) ότι πολλοί αγοράζανε με τα κιβώτια όχι μόνο γάλα εβαπορέ και μακαρόνια, αλλά μέχρι και χαρτί υγείας.

  Θυμάμαι επίσης ότι κάποια στιγμή, ίσως όχι κοντά στο ατύχημα αλλά μπορεί και μερικά χρόνια μετά, βγήκαν κάτι προφητείες (Νοστράδαμου; ) που τα είχαν προβλέψει όλα, αφού μέσα από ένα σύστημα γρίφων προέκυπτε η λέξη Τσερνομπίλ. (Εγώ οξύτονο το έχω συνηθίσει – και προπαροξύτονο πάντως το έλεγαν.)

 92. Πέπε said

  @89:
  Βάζεις το σουρωτηράκι, με ζάχαρη σε κύβους, πάνω στο ποτήρι. Σερβίρεις το ποτό από πάνω, να μουσκέψει αλκοόλ η ζάχαρη, την ανάβεις, κι αυτή αρχίζει να στάζει σε σταγόνες καραμέλας μέσα στο ποτό.

 93. Πάνος με πεζά said

  Καλά, κι εμείς το δικό μας το ποτό ηρωίνη το λέγαμε, αλλά δεν το πανηγυρίζαμε κιόλας ! :0

 94. Corto said

  89:
  Πράγματι έχει ολόκληρη φασαρία με αυτό το κουτάλι. Ίσως γιαυτό δεν έχει πιάσει στην Ελλάδα…

 95. takis#13 said

  Το καλοκαίρι εκείνο αρρώστησαν τα αγριοκούνελα και σε κάποιες περιοχές του νησιού σχεδόν εξαφανίσθηκαν . Όλοι είπαν ότι φταίει το Τσερνόμπιλ.

  Ο μπακάλης μας κράταγε και έδινε λίγα λίγα τα εβαπορέ στην γειτονιά.
  Μπαίνει φουριόζος ένας (όχι της γειτονιάς) και λέει:
  -Δώσε μου μια κούτα εβαπορέ
  -Τέσσερα κουτιά θα σου δώσω
  -Βρε δώσε μου μια κούτα μην έμπω ‘πο μέσα!
  -Πριν έμπεις εσύ ‘πο μέσα ‘α βγω ‘γω ‘πο ΄πόξω!
  Για χρόνια γελάγαμε όταν θυμόμασταν την σκηνή.

 96. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα! Παράπλευρο αποτέλεσμα των σημερινών σχολίων είναι ότι μαθαίνουμε ηλικίες! 😉

 97. ΣΠ said

  Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας τότε περνούσαν κάθε μέρα από το Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής διάφοροι μανάβηδες κλπ. κρατώντας σακούλες με ζαρζαβατικά για να τους μετρήσουν την ραδιενέργεια. Επικεφαλής του Εργαστηρίου ήταν ο καθηγητής Κ. Σύρος. Μια μέρα ένας απ’ αυτούς με μια τσάντα με αγγούρια πήγε κατά λάθος στον πάνω όροφο. Εκεί ρώτησε κάποιον να του πει πού είναι το εργαστήριο του Σύρου. Ο άλλος δεν άκουσε καλά και νόμισε ότι τον ρώτησε πού είναι το εργαστήριο του Σπύρου, οπότε τον έστειλε σε έναν φοιτητή Σπύρο που έκανε την Διπλωματική Εργασία του σε άλλο εργαστήριο. Φαντάζεστε την έκπληξη του Σπύρου όταν είδε να μπαίνει ένας τύπος με αγγούρια και να του λέει:
  – Ήρθα να μου τα μετρήσετε.

 98. Corto said

  Ένα άλλο χαρακτηριστικό της εποχής στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι και η κουτσή Μαρία μιλούσε για μπεκερέλ.

 99. Γς said

  98:
  Δεν ήμουν εδώ, αλλά φαντάζομαι ότι στο τύπο και σταν τηλεόραση θα είχαμε πήξει από πυρηνοδημοσιογράφους

 100. Corto said

  99:
  Είχαν προηγηθεί οι ριχτεροδημοσιογράφοι και αργότερα ακολούθησαν οι Spread-CDS-CDO-EFSF-ESMογράφοι.

 101. Πάνος με πεζά said

  Κι επίσης, όταν ρωτήσαμε πόσο κάνει ο μετρητής Γκάιγκερ (καλά το λέω;), για «να ξέρουμε», καταλάβαμε ότι δεν ήταν για τα μούτρα μας…Όχι; Ακόμα και σήμερα, δεν κάνουν πάνω από χιλιάρικο;

 102. Πάνος με πεζά said

  Όχι, βλέπω γύρω στα 400 ευρώ (αν φυσικά, δεν είναι καφεκούτια). Αλλά απαγορευτικό, και για τότε, και για τώρα…

 103. Γς said

  100:

  >Είχαν προηγηθεί οι ριχτεροδημοσιογράφοι

  Μπουμπούκια των μεγάλων σεισμών.
  Αλλά και οι πραγματικοί σεισμολόγοι δεν πήγαιναν πίσω με τους τσακωμούς τους.
  Και σ έναν τέτοιο μετά από ένα σεισμό ένας ακροατής διαμαρτύρεται:

  -Μα τι κακό είναι αυυό με δαύτους; Να μην μπορουμε να κουνηθούμε με την ησυχία μας…

 104. Corto said

  103:
  Πολύ γέλιο!

 105. ΓιώργοςΜ said

  Περί του υπέρ και κατά της πυρηνικής ενέργειας χρειάζεται κατά τη γνώμη μου ψύχραιμη προσέγγιση, κατά το δυνατόν χωρίς ιδεοληψίες και προκαταλήψεις.
  Οι υπέρμαχοι θα επιχειρηματολογήσουν με βάση το κόστος, το οποίο είναι συγκριτικά ελάχιστο: Το σχάσιμο υλικό που απαιτείται είναι λίγο και όντως η κιλο/μεγα/τεραβατώρα κοστίζει λίγο. Θα πουν επίσης πως τα 2-3 μεγάλα ατυχήματα που έχουν γίνει έχουν πολύ μικρότερη επίπτωση συγκρινόμενα πχ με το Μποπάλ ή το Σεβέζο.
  Οι αντιμαχόμενοι θα πουν ότι το κόστος διαχείρισης των πυρηνικών εγκαταστάσεων μετά το ωφέλιμο χρόνο ζωής τους δεν έχει συνυπολογιστεί και είναι ενδεχομένως άγνωστο, πως η μακροχρόνια αποθήκευση του αναλωμένου καυσίμου είναι προβληματική, πως η διάρκεια μιας ιστορικής εποχής με σχετική πολιτική σταθερότητα μετριέται σε δεκαετίες ή το πολύ καναδυό αιώνες ενώ το σχάσιμο υλικό σε εκατομμύρια χρόνια.
  Το στάτους κβο σε κάθε περίπτωση είναι πως πχ το Βέλγιο και η Γαλλία εξαρτώνται αποκλειστικά σχεδόν από την πυρηνική ενέργεια ενώ το μίγμα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών την περιλαμβάνει σε ικανό ποσοστό. Διάβαζα μάλιστα τις προάλλες πως σε κάποια (λίγα) χρόνια, οι ενεργειακές ανάγκες του διαδικτύου και των σχετικών υπηρεσιών στη Βρεττανία θα είναι περισσότερες από το σύνολο της παραγόμενης σήμερα ενέργειας. Κάθε γράμμα αυτής της σελίδας έχει και ένα μικρό πυρηνικό αποτύπωμα.
  Συνεπώς, αφού δεν είμαστε στο ’50, δεν πρόκειται να πάρουμε απόφαση για το αν θα χρησιμοποιήσουμε την πυρηνική ενέργεια ή όχι. Τίθεται μόνο το θέμα της στρατηγικής για το ορατό μέλλον.
  Αν τελεσφορήσει η πυρηνική σύντηξη, το άμεσο πρόβλημα ίσως επιλυθεί (προσωρινά πάντα) για σημαντικό χρονικό διάστημα.
  Το κύριο πρόβλημά μας όμως είναι -πιστεύω- η νοοτροπία μας σε σχέση με τον διαθέσιμο πλούτο στον πλανήτη.
  Συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε ένα σπιτάκι στο δάσος: Κόβουμε δυο δέντρα φέτος και τη βγάζουμε, άλλα δύο του χρόνου κλπ. Αν έρθουν άλλοι δέκα και κάνουμε χωριό, πάλι το δάσος θεωρείται «άπειρο». Αν έρθουν εκατό χιλιάδες, του χρόνου θα ψοφήσουμε απ’ το κρύο, ενώ σε δυοτρία χρόνια ο τόπος θα ερημώσει από τη διάβρωση.
  Αν οποιαδήποτε πρόταση για την εκμετάλλευση των φυσικών πηγών, όχι μόνο της ενέργειας αλλά και τροφής, νερού κλπ δεν εξασφαλίζει αειφορία, δηλ ότι αυτό μπορεί να γίνει με ουδέτερο αποτύπωμα στον πλανήτη, είναι ατελής. Και τέτοιες προτάσεις δε βλέπω πολλές.

 106. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  97. 😆 😆

 107. Η πολιτικη καθυστερηση της ελληνικης κοινωνιας κυριως της δεκαετιας 1981-1990 και η καπηλεια των οικολογικων προβληματων – των πρωτων χρονων του οικολογικου κινηματος -συνοψιζεται στο επομενο σατιρικο ποιημα.

  Ενω απο παλια ημουν οικολογος
  στο τελος εκαταντησα …..αναπτυξιολογος.

  Ι. Ουτε τον Μπουκτσιν, ουδε τον Σαμουελ(1982-1989)

  Οταν εσεις ω αφελεις με τα κομμουνιστικα
  τον Ανδρεα , τον Ακη, και τον Γεννηματα
  ηδη ασχολιομαστε με τα οικολογικα
  το νεφος λεξη αγνωστη, τα αλογονωμενα
  σουβλακια τρωγατε, λιπη υδρογονωμενα
  το Τσερνομπιλ εγεννησε μπολικη υστερια
  μετρησεις οι καθηγητες μεγαλη φασαρια
  (επρεπε καποιοι βοηθοι να κοιμηθουνε
  και μαγικα επαυριον, προφεσσορες να γενουνε)
  Αυθαιρετα σαν εκτιζαν γονεις και συγγενεις
  χωματερες στο πουθενα ειναι να απορεις
  στα ρεματα επεταγαν σκουπιδια και ψοφιμια
  και η πεινασμενη αριστερα μια απο τα ιδια
  Δημοσιοι υπαλληλοι, οι πιο καλοι στις ΔΕΚΟ
  απο την ντοπιολαλια μαθαινα τον ποιον βλεπω
  (τι κρητικους και πατρινους, απο αιτωλοακαρνανια
  μυτιληνιους, φθιωτιδα, λιγο μακεδονια,….)
  και νασου ξε-πετιεται η οικολογικη τριαδα
  γαλλομαθεις : δυο ψηλοι κι ενας ….κοντος
  οικολογος, ενεργειολογος, κι ενας μηχανικος
  εργολαβικα ανελαβαν να φερουν στην ελλαδα
  (πρασινη ειρηνη,αγρια ζωη, λεφτα για μη-κυ-ο
  νασου το θειο βρεφος, τζαμπα διακοπες
  ενα τσουρμο φρικια, ρηγαδες, Υπ. Νεας Γενιας,
  και Πανελλλαδικαριοι, ας τα μη τα ρωτας)
  Σιχαθηκα, ωρε παιδια την “οικολογικη” ομαδα
  μαλλον κακο παρα καλο εκαναν στην Ελλαδα
  ενω απο παλια ημουν οικολογος
  στο τελος εκαταντησα …..αναπτυξιολογος.

  01.05.2013

  Αφωτιστος Φιλελλην

  ΥΓ Επισημαινω το σχετικον αποσπασμα

  το Τσερνομπιλ εγεννησε μπολικη υστερια
  μετρησεις οι καθηγητες μεγαλη φασαρια
  (επρεπε καποιοι βοηθοι να κοιμηθουνε
  και μαγικα επαυριον, προφεσσορες να γενουνε)

 108. Πάνος με πεζά said

  Και φυσικά, τότε αναβίωσε κι ένας γνωστός ανόητος αστικός μύθος, ότι οι νεκροί στο Κοιμητήριο της Αγίας Παρασκευής δε λιώνουν γρήγορα, λόγω της γειτνίασής του με το «Δημόκριτο»… 🙂

 109. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

 110. Γιάννης Ιατρού said

  98: .Corto κλπ.
  ..Ένα άλλο χαρακτηριστικό της εποχής στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι και η κουτσή Μαρία μιλούσε για μπεκερέλ…

  Ναι, κι όλοι ήταν ειδικοί, τουλάχιστον πυρηνικοί και βάλε…

  Μια ιστοριούλα επ΄ αυτού, αληθινή:

  Στην παρέα φίλων έχουμε κι ένα που τον βαφτίσαμε «πυρηνικό γεωπόνο ενάλιας χλωρίδας». Ο φίλος είναι όντως γεωπόνος, αλλά ε, όσο νάναι, το «πυρηνικός» προσθέτει μια κάποια αίγλη, κι ιδού η απόδειξη:

  Σε παραθαλάσσια λουτρόπολη, στην παραλία έρχονταν από τις 8-9 το πρωί κυρίες συνήθως μιας κάποιας …ηλικίας, οι οποίες έπιαναν όλες τις ομπρέλες, καρέκλες που είχε βάλει ο δήμος, κι έβαζαν μάλιστα και τσάντες, ξαπλώστρες κλπ. γύρω-γύρω. Έτσι οι φίλοι που κατέβηκαν κατά τις 11 για να βουτήξουν δεν έβρισκαν μέρος ούτε να σταθούν. Να σημειώσω εδώ, ότι οι φίλοι είχαν παρατηρήσει ότι οι κυρίες, περίπου στις μία η ώρα το μεσημέρι τα μαζεύαν και πηγαίναν να μαγειρέψουν/ζεστάνουν κάτι (όπως έλεγε η μία στην άλλη) για να φάνε με τους δικούς τους, που προφανώς από το πρωί έκαναν αλλού στέκι, μάλλον για κανένα τάβλι κλπ. σε κάποιο καφενείο.

  Τέλος πάντων, οι φίλοι μπήκαν στη θάλασσα κι αρχίσαν την διασπορά ειδήσεων αμφιβόλου αξιοπιστίας, δηλ. την μαύρη προπαγάνδα:

  Άρχισαν λοιπόν να μιλούν μεγαλόφωνα για την μόλυνση των υδάτων και την ραδιενέργεια, και πόσο επιδρά αν κάθεται κανείς πολλή ώρα (τόνιζαν δε ότι η ώρα είχε φτάσει μία!) στο νερό που έχει μολυνθεί από το Τσέρνομπιλ και άλλα τέτοια….

  Μερικές από τις κυρίες που κολυμπούσαν κοντά, φύσει περίεργες, έστηναν αυτί. Έ, κουβέντα στη κουβέντα, οι φίλοι συνέχιζαν την πλάκα και σε σχετικές ερωτήσεις των κυριών ο ένας εξ αυτών έκανε αναφορά πότε-πότε στην ειδικότητα του άλλου φίλου… «κυρία μου, ο φίλος απ’ εδώ ξέρει, γιατί είναι πυρηνικός γεωπόνος ενάλιας χλωρίδας» κλπ. Τότε μόνο ακουγόταν συνήθως ένα, «αααα, μάλιστα, πυρηνικός! Ε, πήγε και μία η ώρα (11-12 ήταν ακόμα 🙂 ), να πάω να μαγειρέψω» κλπ. κλπ. και έβγαιναν από τη θάλασσα, έπαιρναν τα μπογαλάκια τους και δρόμο. Έτσι οι φίλοι, όταν μετά το μπάνιο έβγαιναν στην παραλία σε καμιά ώρα, όλο κι έβρισκαν μια κάποια ομπρέλα να καθίσουν κι αυτοί λίγο από κάτω, να μην τους τρώει ο ήλιος…

  Η πλάκα συνεχίστηκε αρκετές φορές, για ευνόητους λόγους όμως πάντα σε λίγο διαφορετικό μέρος της παραλίας. Του φίλου όμως του έμεινε το παρατσούκλι, «πυρηνικός γεωπόνος», ενίοτε και η ειδίκευση, «ενάλιας χλωρίδας» 🙂 🙂

 111. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Εἶναι κνίτης καὶ πίνει ἐβαπορὲ, νὰ φύγει ἀπ’ τὸ Κόμμα καὶ νά ‘ρθει στὸ Ντορὲ.

  Σύνθημα τῶν ἀναρχοαυτόνομων τῆς Θεσσαλονίκης ποὺ εἶχαν γιὰ στέκι τους τὸ Ντορὲ (καφετέρια ἤ κάτι σχετικὸ).

  Τὸ εἶχα διαβάσει τὸτε στὶς ἐφημερὶδες.

 112. Gpoint said

  Θυμάμαι τότε που βρέθηκα με την κάρτα του Νο 2 τη Νεστλέ την Ελλάδα στις αποθήκε της κάπου στα Λιόσια και πήρα δυο 48 άρες κούτες ζαχαρούχο να την βγάλει ο ο δίχρονος τότε γιός μου. Στην γειτονιά μου περίπου 12 χρόνια μετά χάσαμε κάποιους 30άρηδες και 40άρηδες από λευχαιμία.
  Το άλλο που δεν στηλιτεύτηκε ποτέ ήταν η αλλαγή στην διαφήμιση παγωτών της Δέλτα με την γκόμενα να χύνει γάλα από την καρδάρα και υπότιτλο ΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΜΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ που μετά το ατύχημα έγινε…ανακοίνωση πως τα παγωτά τους (εξ απ) ανέκαθεν γινότουσαν από γάλα σκόνη !!

 113. Γς said

  Αστεία, αστεία με τα γάλατα, θυμάμαι που πολλά λεγόντουσαν παλιά για κάποιο πυρηνατυχημα(τάκι) στα Πεί Μπα, που το πνίξανε για το καλό της Μικρής Ολλανδέζας και τα γάλατά της

 114. Corto said

  110:
  Κατά πώς λέγαμε πυρηνικός υδραυλικός!

 115. Πάνος με πεζά said

  Και τα πολύ της μόδας τότε «ραδιοϊσότοπα», που χάθηκαν έκτοτε, σπανίως τα ξανακούσαμε ως όρο.

 116. The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds Trailer

 117. ΓιώργοςΜ said

  Για τα 10 χρόνια από το Τσερνόμπιλ έγινε μια ημερίδα όπου μετά από 2-3 απολογιστικές ομιλίες από επίσημα χείλη παρουσιάστηκαν διάφορες εργασίες.
  Κάποιοι γιατροί ανακοίνωσαν πως παρουσιάστηκαν 3 περιστατικά καρκίνου του θυρεοειδούς σε παιδιά μια ή δύο χρονιές μετά το ατύχημα στην Χ (μεγάλη) γεωγραφική περιοχή, ενώ τον προηγούμενο χρόνο μόνο 2, οπότε υπήρξε 50% αύξηση στα κρούσματα…
  Έπεσε βέβαια ένα ευγενές κράξιμο από το ακροατήριο στους… ερευνητές, μου έκανε όμως εντύπωση που κάποιος που έχει πάει πανεπιστήμιο σκέφτηκε να βάλει τ’ όνομά του κάτω από τέτοια ανακοίνωση. Και ήμουν και πιτσιρικάς για τα επιστημονικά μέτρα.
  Η αλήθεια είναι φυσικά πως η επιβάρυνση ήταν πολύ μικρή και σε κάθε περίπτωση μη μετρήσιμη. Όπως πολύ εύστοχα είπε κάποιος, σχολιάζοντας τη δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων για την υγεία από πολύ μικρές δόσεις: «Μπορεί να έρθει ο διευθυντής του πυρηνικού εργοστασίου και να σας πει πως η ακτινοβολία σας έκανε καλό, μπορεί να έρθει και η Γρηνπής και να σας πει πως θα πεθάνετε. Και οι δύο λένε ψέμματα, δεν υπάρχει στατιστικά επαρκές δείγμα».

 118. Γς said

  http://paratolmosblog.blogspot.gr/2016/04/blog-post_990.html

 119. Gpoint said

  # 31

  Την προηγούμενη χρονιά με Καλαφάτη είχε πάρει πρωτάθλημα καταχρεωμένος και η προεδράρα ξπούλησε παίκτες πήρε τις μίζες του κι έρριξε μαύρη πέτρα πίσω του, κάτι ανάλογο με τον Αδραχμίδη και το κύπελλο της ΑΕΚ πριν λίγα χρόνια. Το πως τερμάτισε 10ος ήταν θαύμα, αν θυμάμαι καλά στοτέλος του πρώτου γύρου ήταν τελευταίος αλλά με τις κλασσικές» νίκες επί ΟΣΦΠ και Ασπονδύλων βελτίωσε ην θέση του !

  Επ’ ευκαιρία ο Σαββίδης έδειξε πως όταν λέει κάθαρση εννοεί κάθαρση και όχι ημίμετρα και κοροϊδίες-ορισμούς διαιτητών από υπόδικους. Με την πίεση των φιλάθλων να έχει σημαντικό ρόλο έδειξε ο ΠΑΟΚ πως είναι το μόνο πράγμα που εκπέμπει ελπίδα στην Ελλάδα, πέρα από τα οπαδικά. Ενας ΠΑΟΚ και στην πολιτική μας χρειάζεται

 120. BLOG_OTI_NANAI said

  Και ένα ωραίο ποίημα, από την Λουσίλα Βελάσκες και τη συλλογή της, «Το Δέντρο του Τσέρνομπιλ«:

 121. Πάνος με πεζά said

  @ 119 : Ο Τσακαλώτος είναι ΠΑΟΚ, αν αυτό σε γεμίζει αισιοδοξία… 🙂

 122. Γιάννης Ιατρού said

  110: Corto
  Ναι, ναι, από εκεί… 🙂

 123. Γιάννης Ιατρού said

  122 ==> 114

 124. Avonidas said

  Καλησπέρα.

  Κατά πώς λέγαμε πυρηνικός υδραυλικός!

  Ε, όχι, πυρηνικός υδραυλικός είμαι εγώ, που μελετάω υδροδυναμικά μοντέλα σε συγκρούσεις πυρήνων (μεταξύ άλλων) 😉

  Άψινθος, δηλαδή Τσερνομπίλ, ο αστέρας που έπεσε από τον ουρανό και καιγότανε σαν λαμπάδα.

  Το τι μας τα ‘χαν ζαλίσει στα θρησκευτικά δε λέγεται. Γυμνάσιο ΚΑΙ Λύκειο, μάλιστα στο Λύκειο μας έκανε παπάς… Εδώ που τα λέμε, μέσα σε δύο χιλιετίες μια σύμπτωση να την πετύχεις δεν είναι και τόσο αξιοσημείωτο. Κι άλλωστε, αυτό το «έπεσε από τον ουρανό» δεν κολλάει και τόσο, εκτός κι αν το ταιριάξεις με τις ραδιενεργές επιπτώσεις — αλλά αυτές προκαλούνται κυρίως από πυρηνικές εκρήξεις, όταν τα ραδιενεργά υλικά εκτοξεύονται μέχρι τη στρατόσφαιρα και σιγά σιγά καταπίπτουν σε μια τεράστια ακτίνα.

  Αναρωτιέμαι πάντως ποια να ήταν η πραγματική έμπνευση του Ιωάννη γι’ αυτή την περιγραφή. Ίσως κάποια ηφαιστειακή έκρηξη; Είναι το μόνο φυσικό φαινόμενο, εκτός από πρόσκρουση μετεωρίτη, που θα μπορούσε να συγκριθεί σε ένταση με μια πυρηνική έκρηξη, και που μπορεί να εκτοξεύσει τοξικά υλικά ως τη στρατόσφαιρα, που θα έμοιαζαν σαν να πέφτουν από τον ουρανό.

 125. Δεν με εκπλήσσει να χρησιμοποιεί τέτοιες αφίσες το FPÖ, αλλά, Γς, είδες τι άλλες «ειδήσεις» (ανα)δημοσιεύει ο συγκεκριμένος ιστότοπος; Μπρρρ!

 126. Stella Tk said

  Εύγε κ Σαραντάκο. Κάποια υπολείμματα από τις μετρήσεις που έκαναν τότε σε συνεργασία με τους αμερικάνους, παραμένουν ακόμη σε κάποια πλαγιά ψηλά στον Όλυμπο. Ατυχήματα θα γίνονται. Σωστά επισημάνθηκε η ενημέρωση, τελικά η ευθυκρισία είναι ατομικό ζήτημα. Το τσερνόμπιλ το πλήρωσαν ανθρώπινες ζωές που είναι αδύνατο εργαστηριακά να μετρηθούν. Ο συνδιασμός όμως, της γεννετικής επιβάρυνσης, το που ζει ο καθένας μας και το πως ζει, η διατροφή, η άσκηση κ.α, σε συνδιασμό και με άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως η αλόγιστη χρήση λιπασμάτων,φυτοφαρμάκων, της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και της ατμόσφαιρας, καθορίζουν την νόσο. Το τσερνόμπιλ ήταν ένας επιβαρυντικός παράγοντας, μεγάλος, δεν υπαρχει αμφιβολία. Τα καλά νέα είναι πως σε κάποια χρόνια, οι περισσότερες μορφές καρκίνου θα αντιμετωπίζονται ως χρόνιες παθήσεις.

 127. Avonidas said

  #124. Αν θυμάμαι καλά, σχετικά με αυτή την προφητεία του Άψινθου συζητάνε σε κάποιο σημείο στους Αδελφούς Καραμαζοφ του Ντοστογιέφσκι. Ο γερο-Καραμαζοφ αναφέρει τον αστέρα και τον συνδέει κάπως με το δίκτυο των σιδηροδρόμων που εκείνη την εποχή είχαν μόλις αρχίσει να εξαπλώνονται στην Ευρώπη. Σήμερα φαίνεται αστείο, αλλά εκεί γύρω στα 1830 που ξεκίναγαν οι σιδηρόδρομοι στη Βρεταννία, είχε γίνει ο κακός χαμός, τους συνέδεαν με όλα τα κακά του κόσμου: δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις, που θα ψοφάνε τα γελάδια τριγύρω, :-p υπερβολικές, λέει, ταχύτητες, που δεν μπορεί να τις αντέξει το ανθρώπινο σώμα κι άλλα τέτοια φαιδρά. Και φυσικά είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς πάντοτε θα βρει τρόπο κανείς να συνδέσει μια προφητεία με κάποιο γεγονός στην εποχή του, πετώντας στα σκουπίδια προηγούμενες ερμηνείες. Σε μερικούς αιώνες ίσως βρεθεί κάτι ακόμη πλησιέστερο στην προφητεία της Αποκάλυψης κι από το Τσερνόμπιλ.

 128. sarant said

  124 Με το να είμαι παλιότερος εγώ, δεν ήξερα πως (εύλογα) έγινε διάσημο. Πάντως οι κόρες μου μάλλον δεν το διδάχτηκαν.

 129. Corto said

  Αξιοσημείωτο είναι και το εξής γεγονός:
  Η Αποκάλυψη είναι το μοναδικό βιβλίο της Καινής Διαθήκης, του οποίου κανένα απόσπασμα δεν διαβάζεται μέσα στην ορθόδοξη εκκλησία.

 130. Avonidas said

  #128. Μα ούτε κι εγώ το «διδάχτηκα» — δεν ήταν με κανέναν τρόπο στην «ύλη» του μαθήματος — αν μπορεί να μιλήσει κανείς για ύλη στα θρησκευτικά. Όπως και να ‘χει, δεν ήταν στα βιβλία, ήταν απλώς αερολογίες που μας πέταγε ο θεολόγος κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

  Σχετικά με τα υπέρ και τα κατά της πυρηνικής ενέργειας: το μεγάλο πρόβλημα, το έχω ξαναπεί, είναι η διαχείριση των καταλοίπων. Κάθε άλλο ζήτημα ασφαλείας μπορεί να ρυθμιστεί με επαρκή προγραμματισμό και ανάλογη αύξηση του κόστους.

  Πάντως, όσοι ανησυχούν για τη ραδιενέργεια των πυρηνικών σταθμών μάλλον δεν έχουν πάρει χαμπάρι πόσο καρκινογόνοι είναι οι ρύποι που ξεχύνονται σε καθημερινή βάση στην ατμόσφαιρα από τα ορυκτά καύσιμα. Η περιοχή της Κρακοβίας, για παράδειγμα, όπου ζω αυτό τον καιρό, έχει ξεπεράσει τα όρια συναγερμού με το να καίει αβέρτα το κάρβουνο που, πράγματι, παράγει άφθονο η περιοχή…

 131. Idom said

  Αχ, Νικοκύρη, πολύ με πλήγωσες με την δήλωσή σου ότι υποστηρίζεις την πυρηνική ενέργεια. Ένα ένα τα ινδαλματά μου γκρεμίζονται…

  Το ατύχημα τού Τσερνόμπιλ βέβαια μόνο ατύχημα δεν ήταν. Οι τεχνικοί «έπαιζαν» με το σύστημα ψύξης τού αντιδραστήρα για να βελτιώσουν κάποια χαρακτηριστικά του – σε μία σειρά από πολυετή αποτυχημένα πειράματα. Την μοιραία δοκιμή την έκαναν με γυρισμένα στο χειροκίνητο τα συστήματα ασφάλειας, χωρίς να σκεφτούν όλες τις παραμέτρους. https://en.wikipedia.org/wiki/Chernobyl_disaster.
  Ωστόσο, μια και τα ανθρώπινα λάθη είναι δεδομένο ότι πάντα θα υπάρχουν, το «κόστος» τής πυρηνικής ενέργειας τα συμπεριλαμβάνει και αυτά.

  Στο #77 έγραψες: «Εννοούσα ότι τελικά οι συνέπειες του ατυχήματος δεν ήταν πολύ μεγάλες.»
  Και βέβαια ήταν πολύ μεγάλες. Μάλλον οι μεγαλύτερες, με διαφορά. Η Wiki παραθέτει αρκετά καλό (φαντάζομαι) κατάλογο ατυχημάτων:
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_industrial_disasters.
  Μάλιστα τα παραθέτει με υποκαταλόγους ανάλογα με το είδος τής βιομηχανίας. Ακόμα και αν το μετρήσουμε με απώλειες ανά παραγώμενη κιλοβατώρα, πάλι οι απώλειες σε βάθος χρόνου παραμένουν υψηλότατες.

 132. Avonidas said

  Αν πάντως η Αποκάλυψη όντως γράφτηκε επί Δομιτιανού, τότε γράφτηκε (ελάχιστα) ύστερα από την καταστροφή της Πομπηίας από την έκρηξη του Βεζούβιου. Να ήταν άραγε αυτή η καταστροφή μια από τις πηγές έμπνευσης;

 133. Οκαταρινεταμπελατσιτσίξ said

  Απ’ όσο μπορώ να θυμηθώ, το τοπωνύμιο αρχικά προφερόταν ως οξύτονο ή προπαροξύτονο, ανάλογα με τον εκφωνητή των ειδήσεων. Ο τύπος «Τσερνόμπιλ» εμφανίστηκε αρκετά αργότερα. Άλλο χαρακτηριστικό της εποχής ήταν το ότι στα δελτία ειδήσεων περιλαμβανόταν και η καθημερινή ανακοίνωση των μετρήσεων για ραδιενεργά στοιχεία (ακριβώς τότε ήταν που μάθαμε τα μπεκερέλ). Τέλος, λόγω της υστερίας του γάλακτος, όπως αυτή εκδηλώθηκε αρχικά, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές το γάλα σε σκόνη με την επωνυμία «Régilait». Στην ελληνική διαφήμιση το προϊόν αυτό προφερόταν «ρεγκιλέ», διότι, εάν τηρούνταν οι γαλλικοί κανόνες προφοράς, θα ήμασταν αναγκασμένοι να το προφέρουμε «ρεζιλέ», κάτι που μάλλον δεν θα ευνοούσε τις πωλήσεις.

 134. Idom said

  Από την στιγμή που αγκαλιάζουμε την απληστία καμία μορφή «πρώτης» ενέργειας δεν μάς είναι αρκετή. Ή ακόμα και αν μάς είναι αρκετή, οι επιπτώσεις της (θα) είναι αβάσταχτες.
  Ακόμα και για την πυρηνική σύντηξη, που «θα είναι για όλους και πάμφθηνη» (ναι, καλά…), «όλοι» κάνουν την κορόιδα για την θερμική μόλυνση που θα ενσκήψει.

 135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η Κρήτη ήταν πολύ μακριά τάχα για να φτάξει το Τσερνομπίλι. Μετά όμως θυμάμαι πως για εισαγόμενα στάρια, όσπρια και ξηρούς καρπούς, το κόλπο για να χαμηλώσουν στο επιτρεπτό τα μπεκερέλ ήταν πως τα ανάμειξαν με ανάλογες καθαρές ποσότητες κι έτσι τα φάγαμε όλα.Σιγά μην τα απέσυραν/κατέστεψαν οι μεγαλεμπόροι (και πού να τα πάνε,για θάψιμο ή κάψιμο; που θα μόλυναν κι έτσι… 😦 )

  Σ΄αυτή την ταινία ,La Terre Outragée*, για το Τσερνομπιλ, την έξοχη φωτογραφία έκανε ο δικός μας Γιώργος Αρβανίτης
  *Η Χώρα της λήθης/Land of oblivion της Michale Boganim,( France, Germany, Poland, Ukraine, 2011)

 136. sarant said

  130 Nαι, ο άνθρακας βγάζει ραδιενέργεια…

  131 Κοίταξε, νομίζω πως δεν είμαστε σε θέση να κόψουμε στο μισό την ενεργειακή μας κατανάλωση. Για την αιτία του ατυχήματος έτσι που τα λες είναι.

  Τώρα, για τις συνέπειες, θα συγκρίνεις όχι με ένα αλλά με όλα τα άλλα ατυχήματα του τομέα παραγωγής ενέργειας μαζί, ας πούμε.

 137. Idom said

  # 105
  Είναι δύσκολο να υπολογίσεις τις τρέχουσες, πόσο μάλλον τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των πυρηνικών και των χημικών ατυχημάτων. Μομπάλ, Σεβέζο, Τσερνόμπιλ κ.ά. είναι τρομακτικά. Το τελευταίο όμως θα βγάζει θύματα για πολλές δεκαετίες ακόμα (βλ. #19 κ.ά.). Τα ραδιενεργά υλικά έχουν πολύ μεγαλύτερο χρόνο μισής ζωής από όσο τα χημικά.

 138. Idom said

  Δεν υπάρχει περίπτωση να μην συνεχίσουν να γίνονται πυρηνικά ατυχήματα. Τα παλιά εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας αποσυναρμολογούνται και πωλούνται κοψοχρονιά σε φτωχές χώρες.
  Τα ανθρώπινα λάθη και οι κακοί χειρισμοί καθώς και τα ανθρώπινα σαμποτάζ πάντα θα υπάρχουν.
  Χώρες που σήμερα είναι ισχυρές και φτιάχνουν εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας λειτουργώντας τα με όλους τους κανόνες ασφαλείας, κάποτε θα φτωχύνουν και θα αρχίσουν να τα πουσάρουν και να κάνουν πλημμελή συντήρηση.
  Και φυσικά πάντα θα υπάρχουν και απρόβλεπτα γεγονότα, σεισμοί, μετεωρίτες, ανεμοστρόβιλοι… όπως θα υπάρχουν κατασκευαστές που θα τσιγκουνεύονται να υπολογίσουν ότι μπορεί να υπάρξει σεισμός 9 Ρίχτερ.
  Βάλτε μαζί και πολέμους και τρομοκρατία και νομίζω ότι η πυρηνική ενέργεια είναι καλή μόνο για κατάργηση. Αν μη τι άλλο, ας σκεφτόμαστε και τα παιδιά μας. Εμείς απολαμβάνουμε ενέργεια, εκείνα θα λαμβάνουν ραδιενέργεια.

 139. Idom said

  # 136
  Τόσο το χειρότερο για εμάς, αν δεν μπορούμε να γίνουμε πιο εγκρατείς στα ενεργειακά μας έξοδα. Αλλά οφείλουμε να σταματήσουμε να τρώμε και να μολύνουμε το φαγητό των επόμεων γενεών.
  Για να μην πω και για τα εγκλήματα έναντι των άλλων έμβιων ορφανισμών.

  Μα ναι, για αυτό έγραψα «Ακόμα και αν το μετρήσουμε με απώλειες ανά παραγώμενη κιλοβατώρα, πάλι οι απώλειες σε βάθος χρόνου παραμένουν υψηλότατες». Το οποιο βέβαια δεν το υπολόγισα…
  Πώς άλλωστε; Τι να συγκρίνω; Ολόκληρο τον Αμαζόνιο κομμένο για να λειτουργήσουν εργοστάσια ενέργειας με καύση ξύλου έναντι τεράστιων περιοχών βουτηγμένων στην ραδιενέργεια;
  Ακόμα και έτσι και παρά την παράνοια τής επιλογής, ο κομμένος Αμαζόνιος πιο γρήγορα θα επουλωθεί.

 140. ΓιώργοςΜ said

  131 Επειδή δεν ήθελα να είμαι υποκειμενικός και να γράψω «διαισθητικά», το έψαξα λιγουλάκι:

  Από τη βικιπαίδεια: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_accidents_and_disasters_by_death_toll#Nuclear_and_radiation_accidents

  Τα 5 πιο πολύνεκρα βιομηχανικά ατυχήματα
  3,787–19,000+ 2–3 December 1984 Bhopal disaster at Union Carbide , Bhopal, India
  1,784+ 1932–1968 Minamata disease, Japan
  1,549 26 April 1942 Benxihu Colliery explosion, China
  1,129 24 April 2013 Collapse of the Rana Plaza, Savar Upazila, Dhaka District, Bangladesh
  1,099 10 March 1906 Courrières mine disaster, Courrières, France

  Τα 5 πιο πολύνεκρα πυρηνικά και ραδιολογικά ατυχήματα
  200 Mayak nuclear waste storage tank explosion (Chelyabinsk, Soviet Union, 29 September 1957), 270,000 people were exposed to dangerous radiation levels.[58]
  31 to 4,000+ Chernobyl disaster, Soviet Union, 26 April 1986. The official report is 31 immediate deaths, 64 recorded cancer deaths by 2008, and potentially up to, but no more than 4,000 total cancer deaths. Far higher death toll estimates have been made, but are disputed.
  17 Instituto Oncologico Nacional of Panama, August 2000 – March 2001; patients receiving treatment for cancer receive lethal doses of radiation.[62][63]
  13 Radiotherapy accident in Costa Rica, 1996 (114 patients received an overdose of radiation)[64]
  11 Radiotherapy accident in Zaragoza, Spain, December 1990 (27 patients were injured)[65]

  ΔΕΝ δηλώνω υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας, όμως καλό είναι να θέτουμε τα πραγματα στη σωστή κλίμακα.
  Πιστεύω πως τα ισχυρά ανακλαστικά που έχουμε για την ακτινοβολία πηγάζουν κυρίως στις πολεμικές εφαρμογές· στις πρώτες βόμβες, στις δοκιμές που ακολούθησαν (και τους φαντάρους που έγιναν πειραματόζωα) αλλά κυρίως στη μεγάλη προβολή όλων των παραπάνω κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

 141. Idom said

 142. Pedis said

  #77 – Νικοκύρη, σε ποια στοιχεία στηρίζεις το συμπέρασμά σου ως προς την έκταση και τη σοβαρότητα των συνεπειών του πυρηνικού ατυχήματος;

  Η αμυντική τακτική του κκε το ’86 ήταν εντελώς κουτή.

  Σε πλήρη αντιδιαστολη με την περίπτωση του Τσερνομπίλ σήμερα, είναι χαρακτηριστική η παρασιώπηση των συνεπειών της πυρηνικής καταστροφής της Φουκούσιμα από τα πλανητικής εμβέλειας μμε .

  Ένα άλλο εξίσου σοβαρό θέμα σχετικό με τις συνέπειες της ραδιενέργειας είναι ο χιλιάδες πυρηνικές δοκιμές που έλαβαν χώρα από το ’45 μέχρι το ’90, πολλές εκ των οποίων στην ατμόσφαιρα. Η καλή μας Γαλλία, ως … μη κλασικό … παράδειγμα, έκανε τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’60 17 πυρημικές δοκιμές (4 εκ των οποίων στην ατμόσφαιρα) στην … Αλγερία, βεβαια κι όχι στην ιλ ντε φρανς. Μετά πήρε σβάρνα και διέλυε τις αττόλες.

  Γενικά στοιχεία:
  https://www.ctbto.org/nuclear-testing/history-of-nuclear-testing/nuclear-testing-1945-today/

  Για τη Γαλλία:
  https://www.ctbto.org/nuclear-testing/the-effects-of-nuclear-testing/frances-nuclear-testing-programme/

  Όπως σημείωσε ο Αβονιδας, αν δεν απατώμαι, το άλυτο μέχρι σήμερα πρόβλημα είναι η διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων. Επίσης, το πρόβλημα της ασφάλειας είναι δυσεπίλητο.

  Το κυριώτερο όμως ζήτημα είναι τι στο διάολο την «κάνουμε» την παραγόμενη ενέργεια. Για ποιο σκοπό και για ποιο λόγο την παράγουν εκείνοι που την καταναλώνουν ή με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μας επιβάλλουν να καταναλώσουμε τα προιόντα της.

 143. spiral architect said

 144. Avonidas said

  #139. Τόσο το χειρότερο για εμάς, αν δεν μπορούμε να γίνουμε πιο εγκρατείς στα ενεργειακά μας έξοδα. Αλλά οφείλουμε να σταματήσουμε να τρώμε και να μολύνουμε το φαγητό των επόμενων γενεών.

  Νομίζω πως δεν συνειδητοποιείς στο ελάχιστο τις βασικές ανάγκες ενός τεχνολογικού πολιτισμού που πρέπει να εξυπηρετήσει έναν πληθυσμό *δισεκατομμυρίων*.

  Ας φανταστούμε, για ένα λεπτό, πως είσαι διατεθειμένος να ζήσεις χωρίς ψυγείο, χωρίς θέρμανση το χειμώνα, χωρίς φωτισμό. Πιστεύεις ότι μας παίρνει να στερηθούν την ηλεκτροδότηση τα νοσοκομεία, π.χ.; Πιστεύεις ότι είδη καθημερινής ανάγκης μπορούν να παραχθούν, χωρίς ρεύμα να δουλέψουν τα εργοστάσια; Πιστεύεις ότι θα παράγονται και θα μπορούν να συσκευάζονται και να διανέμονται τρόφιμα (το φαγητό που λες) χωρίς ρεύμα;

  Ένας σύγχρονος, τεχνολογικός πολιτισμός θα έχει πάντοτε ενεργειακές ανάγκες περίπου ανάλογες προς τον πληθυσμό, όπως και να οργανωθεί η παραγωγή και η οικονομία. Αυτά που μπορούν να περικοπούν από την ατομική κατανάλωση είναι ψιλολόγια που θα τα απορροφήσει η αύξηση του πληθυσμού. Άρα, αν δεν θέλουμε να γυρίσουμε σε έναν προ-τεχνολογικό τρόπο ζωής (και σε προ-τεχνολογική θνησιμότητα, επομένως), το κυριότερο πρόβλημα είναι να συγκρατήσουμε την αύξηση του πληθυσμού.

  Και βεβαίως, να βρούμε πηγές ενέργειας άλλες από τα ορυκτά καύσιμα, που έχουν ορίζοντα μιας ακόμη γενιάς το πολύ.

 145. nestanaios said

  Όσοι ζούμε στην Ελλάδα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κανένα ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ, όπως και να τονίζεται,
  δεν μας έχει βλάψει τόσο όσο τα κυβερνόντα κόμματα από το 2009 ως και σήμερα.

 146. Avonidas said

  #144. Κι αφήνω κατά μέρος το ότι το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της γης ΔΕΝ έχει πρόσβαση σε επαρκή ενέργεια (για τα δικά μας δεδομένα), και φυσικά λιμοκτονεί και θερίζεται από τις ασθένειες. Η λύση σαφώς δεν είναι να γενικευτεί αυτή η κατάσταση, αλλά αντίθετα να βρούμε τρόπο να ανεβάσουμε και το δικό τους βιοτικό επίπεδο.

 147. Γς said

  143:

  >Πιστεύεις ότι μας παίρνει να στερηθούν την ηλεκτροδότηση τα νοσοκομεία, π.χ.;

  Τις ηλεκτρικές καρέκλες;

  Και δεν χτύπαγε το κουδούνι προχτες του οδοντογιατρού μου.
  -Μας τα έκανε μαντάρα η ΔΕΗ. Ούτε κλιματιστικό, ούτε …
  -Από τροχό; Πως πάμε;

  Και δεν απέφυγα την οδοντιατρική καρέκλα
  😦

 148. ΓιώργοςΜ said

  144 δεν είναι μόνο αναλογικό με τον πληθυσμό

  Πόσα τάμπλετ, τηλεοράσεις και πισιά χρειάζεται ο μέσος άνθρωπος;
  Γιατί να δουλεύουν τα κλιματιστικά με ανοιχτά παράθυρα;
  Γιατί να κλιματίζονται ανοιχτά γήπεδα (Αμερική);

 149. sarant said

  144 Kάπως έτσι.

  142 Βλέπε, περίπου, το σχόλιο 140

 150. Φωτοτυπάκιας said

  Η πυρηνική ενέργεια είναι ό,τι πιο επικίνδυνο έχει ανακαλύψει ο άνθρωπος. Κακά τα ψέματα. Όλοι είμαστε μαθητευόμενοι μάγοι, από τον πρώτο ως τον τελευταίο. Τα παιχνίδια όμως με την πυρηνική ενέργεια έχουν αμέτρητο κόστος.
  Άραγε μετά από 500, 1.000, 5.000 χρόνια, πόσα εκατομμύρια τόνοι πυρηνικά απόβλητα θα είναι θαμμένα σ’ αυτόν τον πλανήτη; Ποιος μας εξασφαλίζει από αυτά; Οι σημερινοί υπέρμαχοι της χρήσης πυρηνικής ενέργειας; Ούτε που τους νοιάζει αυτούς. (Όπως δεν νοιάζει και πολλούς από μας, γιατί τότε δεν θα ζούμε.) Πολλοί από τους υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας είναι υπάλληλοι ακριβοπληρωμένοι στη δούλεψη πολυεθνικών που κερδίζουν ατέλειωτο χρήμα.
  Ποιος έχει συμφέρον από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας; Εμείς που κάνουμε τις βασικές δουλειές μας χρησιμοποιώντας μικρές ποσότητες ηλεκτρισμού έτσι κι αλλιώς ή κάποιοι που κερδίζουν μυθικά ποσά από την πυρηνική ενέργεια;

  Αυτές οι τραγικές εικόνες δεν μας λένε τίποτα για τις ευθύνες του ανθρώπου πάνω στη γη;
  http://news.nationalgeographic.com/2016/04/160425-pictures-chernobyl-disaster-anniversary/#.Vx8Gto80rsY.facebook

 151. Γς said

  Ακούω στην τηλεόραση τώρα:

  -Σακ βουαγιάζ είναι το μπισκότο Σαβοΐας.

  Ντάξει δεν ακούω καλά. Μάλλον Σαβουαγιάρ είπε

 152. Πάνος με πεζά said

  148 : Ακριβώς. Άλλο να θες ρεύμα για το ψυγείο σου, κι άλλο για παγοδρόμιο στον 50ό όροφο, στο Ντουμπάι…

 153. Γιάννης Ιατρού said

  145: Ενώ τα πριν το 2009 μας ωφέλησαν, ε;

 154. Avonidas said

  #148. Να μιλήσουμε, αν θέλεις, για τα κλιματιζόμενα γήπεδα και τα κλιματιστικά με ανοιχτά παράθυρα. Τα τάμπλετ κι οι τηλεοράσεις είναι ανέκδοτο.

  Θυμήθηκα τη μάνα μου τώρα, που έσβηνε την τηλεόραση από το κουμπί, για να μη σπαταλάει ρεύμα το standby. Αυτό ναι, *είναι* επιχείρημα υπέρ του να κρατάς κλειστή την τηλεόραση, πάντα. Αν είναι να τσιμπάς με τέτοιες καμπάνιες…

 155. Avonidas said

  #150. Άραγε μετά από 500, 1.000, 5.000 χρόνια, πόσα εκατομμύρια τόνοι πυρηνικά απόβλητα θα είναι θαμμένα σ’ αυτόν τον πλανήτη;

  Για πυρηνικά απόβλητα δεν ξέρω να σου πω, αλλά πάντως ξέρω πόσο πετρέλαιο θα είναι θαμμένο, δηλαδή σχεδόν καθόλου.

 156. cronopiusa said

  πω πω γέλιο, ακόμα κλαίω από τα γέλια με τα Τσερνομπίλια, να είστε καλά Spiridione

  για τους γιαουρτοφάγους:

  Discovery Documentary Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant Disaster Full Documentaries

  Με αφορμή το Ιράν
  Η βία στην πυρηνική διπλωματία

  Ένα καταπληκτικό κείμενο που αξίζει να το ξαναθυμηθούμε Letter from Fukushima: A Vietnamese-Japanese Police Officer’s Account

  Η ομορφιά της νοοτροπία των Ιαπώνων! ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

 157. Pedis said

  # 149 – Α, καλάααα. Παρομοίως, διαπίστωσα ότι ο who σε έκθεσή του, ούτε λίγο ούτε πολύ, αφήνει με έντεχνο τρόπο να συναχθεί η ερμηνεία ότι όλα υπό έλεγχο με τη Φουκούσιμα.

  Click to access 9789241505130_eng.pdf

  # 144 – Αβονιδα, δεν περίμενα από σενα τέτοιου είδους νεοφιλελεύθερη επιχειρηματολογία … και μπας κλας …

  εδώ πάει η ενεργεια …

  κι απο δώ

  εκεί

  και ολόγυρα

  Σιγά, αν υπάρξει μείωση της υπερσπατάλης ενεργειας που θα ‘ναι οι φτωχοί που θα ζημιωθούν!

 158. Πάνος με πεζά said

  Από τις 6 άνοιξαν και τα ΜΜΕ, για όσους σας έλειψαν…

 159. Ο Νικολάι Λίνικ εγκατέστησε αυτά τα υπέροχα βιτρώ στο Τσερνομπίλ. Στις 23 Απριλίου 1986. Τρεις μέρες… 😦

  http://gooodnews.ru/index.php/pozitivnoe/pictures/5096-vitrazhi-chernobylskoj-aes

 160. Νίκος Κ. said

  Τα μειονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας δεν εξαντλούνται στις ανθρώπινες απώλειες. Η εκκένωση μεγάλων περιοχών μπορεί να αποβεί ανεπανόρθωτη. Στη Fukushima, σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην Ιάπωνα πρωθυπουργού Naoto Kan, φθάσαμε στα πρόθυρα της εκκένωσης του Τόκιο (50.000.000 κάτοικοι). Δηλαδή στο χείλος μιας καταστροφής παγκοσμίων διαστάσεων.
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/japan/12184114/Fukushima-Tokyo-was-on-the-brink-of-nuclear-catastrophe-admits-former-prime-minister.html
  Επίσης μην ξεχνάμε τη μερική τήξη του αντιδραστήρα στο Three Mile Island που τη γλύτωσε στο παρά τρίχα (κατηγορία πυρηνικού ατυχήματος = 5)
  https://en.wikipedia.org/wiki/Three_Mile_Island_accident

  Πέραν των ατυχημάτων ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το αφανές οικονομικό κόστος από την αποσυναρμολόγηση των αντιδραστήρων και τη διαχείριση των αποβλήτων. Επίσης (για την Ελλάδα) θα είψχαμε επιδείνωση του ισοζυγίου (αφού θα αγοράζαμε πανάκριβη εισαγόμενη τεχνολογία).

  Αγαπητέ Νικοκύρη, δεν θα περικόψω την κατανάλωση ενέργειας (πέραν όσο την έχω ήδη περικόψει) επειδή είμαι υπέρ των «βιομηχανικών» ανανεώσιμων πηγών.

  Και η προσωπική μου ιστορία: Την εποχή του Τσερνομπίλ υπηρετούσα τη θητεία μου και μέσα στην τρομοϋστερία ένας αξιωματικός (από τους πιο σκληρούς) έχοντας πανικοβληθεί με ρωτούσε αν η έγκυος γυναίκα του έπρεπε να κάνει έκτρωση. Φυσικά και τον απέτρεψα.

 161. Ανδρέας said

  142 Μετά πήρε σβάρνα και διέλυε τις αττόλες.

  τεχνητό τσουνάμι
  tsounami bomb
  The tsunami bomb was an attempt during World War II to develop a tectonic weapon that could create destructive tsunamis. The project commenced after US Navy officer E.A. Gibson noticed small waves generated by explosions used to clear coral reefs. The idea was developed by the United States and New Zealand military in a programme code named Project Seal. The weapons concept was deemed feasible, but the weapons themselves were never fully developed or used. A related concept, the bouncing bomb was developed and used in World War II, to be dropped into water as a means to destroy German dams and cause loss of industrial capacity and widespread flooding.
  en.wikipedia.org/wiki/Tsunami_bomb

 162. Ας μην υπερβάλλομε. Στο Τσερνομπίλ δεν συνέβη κανένα δυστύχημα: απλώς ο αντιδραστήρας κάλυψε το πενταετές ενργειακό του πλάνο εντός τεσσάρων μικροδευτερολέπτων. :mrgreen:

  Από ψεύτικο λογαριασμό του τουήτα

 163. Νίκος Κ. said

  Akira Kurosawa, Mount Fuji In Red, (το βουνό Φίτζι στα κόκκινα) από την ταινία «Όνειρα» (1990) του μεγάλου ποιητή της 7ης Τέχνης. Πραγματικά προφητικό για τη Fukoshima, 21 ολόκληρα χρόνια πριν το ατύχημα:
  http://www.trilulilu.ro/video-film/akira-kurosawa-mount-fuji-in-red

 164. Avonidas said

  #157. Αβονιδα, δεν περίμενα από σενα τέτοιου είδους νεοφιλελεύθερη επιχειρηματολογία … και μπας κλας …

  Τώρα τελευταία ο όρος «νεοφιλελεύθερος» έχει γίνει κάτι σαν βρισιά για όλες τις χρήσεις, ένα πράγμα. Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι επιλέγεις να τον χρησιμοποιήσεις για κάτι που απλά είναι μια εκτίμηση τάξης μεγέθους.

  Για να τα βάλουμε σε μια σειρά:

  * Συζητάμε κυρίως για τις διάφορες ενεργειακές πηγές, κι όχι για την κατανάλωση. Το επιχείρημά μου είναι ότι, όσο κι αν κόψουμε από σπατάλη, οι ενεργειακές μας ανάγκες αναμένεται να *αυξηθούν*. Θα μειωθούν μόνο αν μειωθεί ο πληθυσμός, ή αν κόψουμε από πράγματα που εσύ κι εγώ, όταν δεν μπουρδολογούμε διαδικτυακά, θεωρούμε ζωτικής σημασίας.

  * Στη φωτό του ΣΜ, αν ήταν ο διάδρομος με τα γάλατα πιστεύεις θα άλλαζαν πολύ τα νούμερα; Θεωρείς ότι η μαζική παραγωγή τροφίμων μπορεί να καταργηθεί; Πώς ακριβώς το φαντάζεσαι;

  * Ναι, παράγουμε και οδηγούμε πολλά αυτοκίνητα. Θα μπορούσαμε φαντάζομαι να πηγαίνουμε με το λεωφορείο. Ή με το ποδήλατο. Εξακολουθεί να μην είναι αρκετό για να αναστρέψει τη γενική τάση, ότι δηλαδή η κατανάλωσή μας θα αυξηθεί.

  * «Σιγά, αν υπάρξει μείωση της υπερσπατάλης ενεργειας που θα ‘ναι οι φτωχοί που θα ζημιωθούν!» Δεν ξέρω ποιος είναι ο ορισμός σου για τους «φτωχούς», αλλά όπως και να τους ορίσεις οι «φτωχοί» εκτός από καταναλωτές είναι και παραγωγοί όλων αυτών των αγαθών. Αν μειωθεί η παραγωγή στο ο,τιδήποτε, να είσαι βέβαιος ότι κάποιος, κάπου θα απολυθεί. Αυτό δεν είναι επιχείρημα για να μην μειωθεί η σπατάλη, βεβαίως, αλλά σημαίνει ότι πρέπει να οργανωθεί αλλιώς όλη η παραγωγή.

  Και βεβαίως, οι «φτωχοί» δεν σπαταλάνε απαραίτητα λιγότερο από τους πλούσιους, για τον ίδιο λόγο που είναι και παχύσαρκοι σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους πλούσιους: γιατί απλούστατα είναι οι κύριοι καταναλωτές φθηνών, κακής ποιότητας προϊόντων και ενεργοβόρων συσκευών, και γιατί δεν έχουν το χρόνο ή την οικονομική άνεση να βελτιώσουν τις συνήθειές τους.

  Με δυο λόγια, μολονότι η μείωση της σπατάλης είναι επιθυμητή για πολλούς λόγους, πρακτικούς και ηθικούς, στο συγκεκριμένο πρόβλημα που συζητάμε είναι ανεπαρκής: δεν θα λύσει το ενεργειακό. Ή θα βρούμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας πιο αποτελεσματικές από τα ορυκτά καύσιμα, ή θα πάψουμε να είμαστε ένας τεχνολογικός πολιτισμός.

 165. αγάπες λάθρες said

  Καλά όλα τα κουλά για τα τάμπλετ και ψυγεία, αλλά τα πραγματικά ενεργοβόρα είναι αλλού. Οι παραγωγή και κατανάλωση τσιμέντου για παράδειγμα. Ενδιαφέρον αν μπορούσε κάποιος να υπολογίσει ένα κυβικό μπετόν σε πόσα τάμπλετ αντιστοιχούσε. Εγώ λεώ καμιά εκατοντάδες χιλιάδες.

 166. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Οι 3 αγνωστοι Ηρωες του Τσερνομπιλ
  http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=255127

 167. spiral architect said

  Κανόνας: Ανεβαίνοντας ενεργειακό επίπεδο οι κίνδυνοι από αστοχία υλικών ή/και ανθρώπινο λάθος πολλαπλασιάζονται. Η πυρηνική ενέργεια για ηλεκτροπαραγωγή αυτή-καθαυτή δεν είναι κακή απλά είναι παρωχημένη, δαπανηρή (externalities) και ρυπαρή ως προς τα κατάλοιπά της. Η εξέλιξη είναι οι αντιδραστήρες θορίου που τους παλεύουν εδώ και κάτι χρόνια η Ινδική ΔΕΗ παρέα με πολυτεχνεία με ενθαρρυντικά για εμπορική χρήση αποτελέσματα, αν και τα συμφέροντα των GE, Toshiba, Mitsubishi και Alstom είναι ισχυρά.

 168. Μαρία said


  5) Asile Novinski, Minsk, Biélorussie 1997. Cet asile est le principal centre d’accueil pour enfants contaminés en Biélorussie.
  6) Foyer pour enfant, Minsk, Biélorussie 2000. Cet enfant de 3 ans est là depuis sa naissance. Il est inopérable: l’excroissance contient ses reins
  7) Orphelinat pour enfants abandonnés, Gomel, Biélorussie 1999. Sasha, 5 ans, souffre d’une quasi absence de système lymphatique. Son organisme produit des toxines que son corps ne peut donc plus éliminer.
  8) Asile Novinski, Minsk, Biélorussie 1997. Cet enfant est en état de terreur constant.

 169. Avonidas said

  #157. Κάτι ακόμα που δεν μοιάζει να συνειδητοποιούν πολλοί είναι ότι μερικά θέματα απλώς είναι άσχετα με την αγαπημένη μας πολιτική θεωρία, ή το προσφιλές μας οικονομικό μοντέλο.

  Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η ενεργειακή κρίση είναι προβλήματα που εν πολλοίς τα αγνόησε τόσο ο κομμουνισμός όσο και ο καπιταλισμός. Στο μεγαλύτερο μέρος του 19ου και του 20ου αιώνα, η διαμάχη αφορούσε αποκλειστικά την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και την οργάνωση της εργασίας, δηλαδή τη μοιρασιά της πίτας. Στα μοντέλα και των μαρξιστών και των καπιταλιστών, η φύση απλώς ήταν ένα Κέρας της Αμάλθειας χωρίς όρια…

  Στη ρητορική τους, βεβαίως, οι αριστεροί κατηγορούσαν τον καπιταλισμό για την απληστία του, εγγενή υποτίθεται, αλλά τα κομμουνιστικά καθεστώτα, στη μανία τους για εκβιομηχάνιση, ρήμαξαν το περιβάλλον όσο λίγοι καπιτάλες.

  Το περιβαλλοντικό και το ενεργειακό θα λυθούν, αν λυθούν, με εντελώς νέες ιδέες.

 170. Για την κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ
  ενδιαφέρον είναι το παρακάτω γράφημα, και σχετική συζήτηση σε
  δημοσίευση της Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

  Για το θέμα επάρκειας ενέργειας παγκοσμίως,
  κλασικά είναι τα άρθρα του (Νομπελίστα Χημείας) Ρικ Σμόλι
  και του (καθηγητή στο Καλτέκ) Νέιτ Λούις:

  Smalley, RE (2005). Future Global Energy Prosperity: The Terawatt Challenge, MRS Bull. 30(6): 412-417
  Lewis, NS (2007). Powering the Planet, MRS Bull. 32(10): 808-820.

  απ’ όπου και το παρακάτω (αισιόδοξο αλλά και τροφή για σκέψη) διάγραμμα
  για το πόση έκταση θα χρειαζόταν η ανθρωπότητα
  ώστε να καλυφθούν όλες οι ενεργειακές ανάγκες της
  με ηλιακά στοιχεία σημερινής τεχνολογίας.

  Το ουσιαστικό πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι «ενέργεια» αλλά
  «καθαρή ενέργεια σε πακέτο».

  Πχ, οι μεταφορές βασίζονται (για την ώρα) στην συντριπτική πλειοψηφία τους σε υγρά καύσιμα (λέγε με πετρέλαιο) ενώ στην παραγωγή ηλεκτρικού δεν χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου πετρέλαιο.


 171. Ανδρέας said

  169
  […]η ενεργειακή κρίση είναι προβλήματα που εν πολλοίς τα αγνόησε τόσο ο κομμουνισμός όσο και ο καπιταλισμός. […]

  […]Στα μοντέλα και των μαρξιστών και των καπιταλιστών, η φύση απλώς ήταν ένα Κέρας της Αμάλθειας χωρίς όρια… […]

  ναι αλλά πως;
  δημιουργώντας πολέμους και εκμεταλλευόμενοι τα λάφυρα, τις πρώτες ύλες (πετρέλαιο)

  μην είσαι τόσο σίγουρος
  κι απ’ τη μύγα ξίγκι λέει η παροιμία

 172. ΓιώργοςΜ said

  Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η διολίσθηση της συζήτησης προς το παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα.
  Οι περισσότερες όμως απόψεις που είδα είναι διαισθητικές ή «δογματικές»: «Σιγά μη φταίει» το ένα-το άλλο-το παράλλο…
  Εγώ ειλικρινά δεν ξέρω νούμερα απέξω. Σκέφτομαι όμως πως αλλάζοντας τρεις λάμπες, ένα δωμάτιο που φώτιζα με 150W το φωτίζω με 11. Βέβαια το κόστος αγοράς και μόνο των λαμπών led θα αποσβεστεί μετά από χρόνια, και δεν έχω υπολογίσει και το κόστος (οικονομικό, ενεργειακό και πρώτων υλών) παραγωγής της λάμπας.
  Υπάρχει κόσμος που ασχολείται μ’ αυτό, ενεργειακά αποτυπώματα κλπ. Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Νικοκύρη μου έβαλες εργασία… Αν κάποιος πάντως έχει έτοιμα νούμερα (πόσο καταναλώνεται που, πόσο μπορεί εύκολα να εξοικονομηθεί κλπ), ευπρόσδεκτα…
  Εξακολουθώ να θεωρώ πάντως τις «μικρές» σπατάλες ως σπατάλες και ως εκ τούτου καταρχήν αποφευκτέες. Το πόσο μικρές ή μεγάλες είναι, συζητήσιμο.

 173. ΓιώργοςΜ said

  170 Χάθηκε να το ανεβάσεις λίγο νωρίτερα; Θα έγραφα λιγότερα… 🙂

 174. Αν για κάποιο λόγο έχετε ακόμα κέφια και θέλετε να επανέλθετε στα κανονικά σας, δείτε αυτές τις συλλογές φωτογραφιών από το Πριπυάτ, την πόλη-φάντασμα, που κάποτε στέγαζε τους εργαζόμενους στο ενεργειακό συγκρότημα.

  http://englishrussia.com/?s=pripyat

 175. Ανδρέας said

  169
  https://en.wikipedia.org/wiki/Baghdad_Railway
  Αν πας στο άρθρο για τον σιδηρόδρομο της Βαγδάτης θα δεις αλλιώς τα πράματα.
  Οι ενεργειακοί πόλεμοι γίνονταν από πολύ παλιά.

 176. gryphon said

  Τον πρωτο καιρο μετα το ατυχημα θυμαμαι ειχε αυξηθει το ενδιαφερον του κοσμου να μαθει για την πυρηνικη ενεργεια και σαν συνεπεια ειχαν γεμισει που λεει ο λογος τα βιβλιοπωλεια με βιβλια εκλαικευμενης κατα καποιο τροπο επιστημης που εξηγουσαν το θεμα.
  Ειχα αγορασει κανα δυο πολυ καλα που ουτε τα θυμαμαι τωρα γραμμενα απο καποιους πανεπιστιμιακους κλπ.
  Πιο πολυ παρεθεταν ολο το χρονοδιαγραμμα απο την αρχικη παρατηρηση οτι ορισμενα σωματα ορυκτα κλπ εκπεμπουν μια μυστηριωδη ακτινοβολια ενεργεια κατι χωρις φανερη εξωτερικη αιτια μεχρι την κατανοηση της και την κουρσα για την κατασκευη της πρωτης ατομικης βομβας.Με ειχε συναρπασει αυτη η ιστορια στην οποια πολυ λιγη σημασια ειχα δωσει στο σχολειο.
  Πως θα αισθανθηκε δηλαδη π,χ ο Μπεκερελ το ζευγος Κιουρι κλπ οταν συνειδητοποιησαν τι γινεται
  .Ενα μικρο κομματι καποιου ραδιενεργου ορυκτου η μεταλλου π,χ ουρανιο ραδιο να στεκεται εκει να εκπεμπει ενεργεια η ακτινοβολια χωρις να την βλεπεις χωρις να την αισθανεσαι και κυριως χωρις να μπορεις να την σταματησεις. Θα πρεπει να τους φανηκε κατι τρομακτικο και ανεξελεγκτο
  Και σημερα ακομη σε καποιον αδαη μοιαζει σαν κατι μαγικο.
  Και ενα τραγουδι για την καταστροφη του πλανητη απο τον τιτανοτεραστιο Μαρβιν Γκει χρονια πριν το Τσερνομπιλ (για ερωτικο μου εκανε πιο πολυ αλλα δεν βαριεσαι)

 177. giorgos said

  Τό πρόβλημα είναι ό τρόπος άνάπτυξης τής τεχνολογίας
  http://katotokerdos.blogspot.gr/2009/04/5.html#more

 178. gryphon said

  176
  Συγγνωμη λαθος βιντεο

 179. Ανδρέας said

  170
  αν εξαιρεθεί το GDP το οποίο θεωρώ πλασματικό όρο (τουλάχιστον ως προς την κατανομή του στον πληθυσμό) τι μας λένε οι δείκτες;

  συνυπολογίζονται στους δείκτες τα έξοδα για να φτάσει εκεί το GDP συγκρίνοντας την Αμερική που είναι top of the pops με τις άλλες χώρες;

 180. 107, 169 Γνωστα, ηδη απο την δεκαετια του 1970 για οσους δεν αγωνιουσαν μονον για την Νικαραγουα, την Αγκολα,…., αμελωντας λ.χ. την αποξηρανση της Λιμνης Αραλης για αυξηση των αρδευομενων αναντη περιοχων (βλ. ΥΓ)

  «…..Απόσπασμα απο το βιβλίο «Οικολογία» του Πιερ Σαμουέλ
  …. «Χρειάζεται λοιπόν να βρεθούν λύσεις όχι αυταρχικές, όχι τεχνοκρατικές και, όσο γίνεται, λιγότερο βίαιες. Αυτό είναι αδύνατο αν βυθιστούμε στον καταστροφισμό.
  …. Οι παράγοντες της κρίσης συχνά συνεργούν και και αλληλοενισχύονται. Έτσι η αλλοτρίωση των ατόμων, που ανήκουν σε μεγάλους και καταπιεστικούς οργανισμούς, οδηγεί πλατιά στρώματα, στις δυτικές κοινωνίες, ν’ αναζητούν σαν υποκατάστατα της ελευθερίας και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, την υπερκατανάλωση και τη σπατάλη.

  Επιπλέον ο καταστροφισμός οδηγεί συχνά στην ακινητοποίηση. Έχω ακούσει συντηρητικούς εκπαιδευτικούς να ισχυρίζονται ότι η κατάσταση είναι τόσο άσχημη, που κάθε αλλαγή θα έχει σαν αποτέλεσμα να επισπεύσει την καταστροφή.

  (…) Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια κατευθυντήρια νήματα, που ήδη αναφέραμε: λύσεις φιλελεύθερες, ελάχιστα βίαιες, «οικολογικές». Προσθέτουμε ακόμα, σαν εξαίρετους φραγμούς, τις τέσσερεις οικολογικές αρχές, που τόσο καλά φώτισε ο Μπάρρυ Κόμμονερ:

  Καθετί συνδέεται με τα πάντα
  Καθετί πρέπει κάπου να πηγαίνει
  Η φύση ξέρει καλύτερα
  Δεν υπάρχει τζάμπα γεύμα.

  Σελίδες 13, 14
  «Οικολογία: Χαλάρωση ή δαιμονικός κύκλος» Pierre Samuel, εκδόσεις Νεφέλη, 1973…..»

  Και απο το 1987 ειναι γνωστος ο ορος βιοσφαιρα, επι της οποιας δραστηριοποιειται το ανθρωπινο ειδος.

  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  Συγγραφέας: ΠΑΣΕ ΡΕΝΕ
  Εκδότης: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ/ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

  Ως δραστηριότητα που έχει αντικείμενό της τον μετασχηματισμό του φυσικού περιβάλλοντος με σκοπό την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών, η οικονομία φαίνεται ν’ αποκαλύπτεται κυριολεκτικά, σύμφωνα με τα λόγια του A. Marchall, «σαν μια επιστήμη της ζωής, κοντινή με την βιολογία μάλλον παρά με την μηχανική». Η διαστρεβλωμένη όμως θεώρησή της που συνδέεται με τους υπολογισμούς αποδοτικότητας, απαιτεί να διαμορφώνονται τιμές μόνο στα αγαθά και στις υπηρεσίες που χαρακτηρίζονται σπάνια και να μη λογαριάζονται καθόλου οι ανθρώπινοι ή φυσικοί πόροι που φαίνονται να πλεονάζουν. Επομένως η σχέση του μέσου με τον σκοπό, αντιστρέφεται και η λογική των νεκρών πραγμάτων γίνεται ο ανώτατος νόμος. (. . .) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

  ΥΓ «Η Αράλη ήταν κάποτε η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου, μετά την Κασπία και την Σουπίριορ της Αμερικής, με έκταση 68.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου τη μισή έκταση της Ελλάδας, με μέγιστο βάθος 70 μ.(1930). Από τη δεκαετία του 1960 συρρικνώνεται σταθερά, καθώς τα δύο ποτάμια που την τροφοδοτούσαν, ο Συρ Ντάρια και ο Αμού Ντάρια, εκτράπηκαν επί Σοβιετικής Ένωσης προς την έρημο για να τροφοδοτήσουν έργα άρδευσης. Το 2004 η λίμνη είχε συρρικνωθεί στο 24% του αρχικού της μεγέθους, και ο πενταπλασιασμός της αλμυρότητάς της σκότωσε σχεδόν το σύνολο της χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενούσε….»

 181. Ανδρέας said

  όπου ακούς μεγάλα κεράσα, κράτα και μικρά καλάθια

 182. Ανδρέας said

  συνέχεια του 180
  αυτό μεταφράζεται με μεγάλα μπουμ όχι πυρηνικά αλλά οικονομικά

 183. Ανδρέας said

  πιθανά να εμπλέκονται και τα πυρηνικά μπουμ

 184. Ανδρέας said

  λέγανε το τάργκετ γκρουπ των δυτικών καπιταλιστών είναι τα 100 εκατομμύρια κινέζοι που έχουν εισόδημα από 10.000 δολλάρια και πάνω, το πάνω δίχως ταβάνι

  αν χρειάζονται ενάμισι δις άνθρωποι να συντηρούν αυτά τα πάνω πατώματα τις πυραμίδας, κάτι δεν πάει καλά και στην κίνα.

 185. 173, 🙂

  Ε, άντε, να βάλουμε τότε για μπόνους το παρακάτω γράφημα*
  για την συνολική εικόνα της ενέργειας στις ΗΠΑ
  (Από πού έρχεται, πού πατά, και πού πηγαίνει –
  Διαδραστική έκδοση του γραφήματος εδώ)
  _____________________
  * το οποίο έμαθα σχετικά πρόσφατα ότι λέγεται
  γράφημα Sankey ή Harness ή Minard – όλα ενδιαφέροντα!

 186. Avonidas said

  #172. Εξακολουθώ να θεωρώ πάντως τις «μικρές» σπατάλες ως σπατάλες και ως εκ τούτου καταρχήν αποφευκτέες. Το πόσο μικρές ή μεγάλες είναι, συζητήσιμο.

  Μα συμφωνώ, *κάθε* σπατάλη είναι καλό να αποφεύγεται, αν όχι για κανέναν άλλο λόγο επειδή κοστίζει στην τσέπη μας. Αλλά εδώ συζητάμε τα υπέρ και τα κατά της πυρηνικής ενέργειας, και απλώς λέω ότι επιχειρήματα του τύπου «αν δεν σπαταλούσαν οι καπιταλιστές, δεν θα χρειαζόμασταν πυρηνικούς σταθμούς» είναι γελοία.

  Φυσικά, αν το τραβήξει κανείς στα άκρα, τίποτα δεν είναι πραγματικά απαραίτητο, μπορείς να ζήσεις — δηλαδή να επιβιώσεις — με ένα δολάριο την ημέρα, αλλά μπορεί αυτός να είναι ο στόχος και η φιλοδοξία μας; Δεν νομίζω.

  Είναι γεγονός ότι, από τη βιομηχανική επανάσταση και έπειτα, ένας συγκεκριμένος τρόπος ζωής καθιερώθηκε στη Δύση, ένας τρόπος ζωής που, καλώς ή κακώς, έχει αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις. Είναι επίσης γεγονός ότι αυτή η ανύψωση του βιοτικού επιπέδου τροφοδοτήθηκε από το κίνητρο του κέρδους: κανείς δεν «χρειάζεται» μια τηλεόραση, έναν φούρνο μικροκυμάτων ή ένα μίξερ. Δυστυχώς ή ευτυχώς, όμως, αυτός ο τρόπος ζωής έχει διαδοθεί σε όλο πρακτικά τον πληθυσμό, και δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, τουλάχιστον όχι οικειοθελώς. Κι ακόμη, δεν θα έπρεπε να θέλουμε να γυρίσουμε πίσω, γιατί μ’ όλη τη σπατάλη μας και την πολυτέλεια και τα περιττά έχουμε επιτύχει και μια σχετική άνοδο του μορφωτικού επιπέδου και της ενημέρωσης του μέσου ανθρώπου. Και πριν μου πείτε ότι ο κόσμος αποβλακώνεται στο ίντερνετ και τα κανάλια, σκεφτείτε τι ποσοστό του πληθυσμού μπορούσε να διαβάσει και να γράψει κάποτε, μπορούσε να μάθει νέα πέρα από το στενό κύκλο του χωριού ή της γειτονιάς του, μπορούσε να μορφωθεί αρκετά για να ΕΧΕΙ άποψη για την παραγωγή ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς!

  Αν θέλουμε λοιπόν να βρούμε κάποτε λύση στα φοβερά προβλήματα που μας απασχολούν, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να διατηρήσουμε την τεχνολογία και τον πολιτισμό μας, γιατί είναι ο μόνος με αρκετή ισχύ για να διαμορφώσει τη μοίρα του πλανήτη. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο δυτικός πολιτισμός θα αποφασίσει για την επιβίωση της ανθρωπότητας στο σύνολό της.

 187. Minard’s classic diagram of Napoleon’s invasion of Russia, using the feature now named after Sankey.

  ΥΓ Ιστορικο διαγραμμα Sankey για απωλειες σε ανθρωπινους πορους 🙂

 188. Ανδρέας said

  Μιχάλη το emoticon έμεινε άναυδο (με ανοιχτό το στόμα) 🙂

 189. 179, …τι μας λένε οι δείκτες;…

  Για ένα θέμα τόσο ευρύ και περιεκτικό,
  διάφορα ενδιφέροντα από μακροσκοπικής πλευράς,
  αλλά σε πολύ αδρές γραμμές –
  τροφή για πολλές ειδικότητες να ασχοληθούν.

  Πχ, είναι πρακτικά ενέφικτο να κόψει κανείς, ξερωγώ, στο μισό
  την κατανάλωση ενέργειας μιας χώρας,
  χωρίς να κόψει περίπου στο μισό το ΑΕΠ της χώρας.

  Επίσης, διάφορες χώρες που αναπτύσσονται περισσότερο
  στον τομέα των υπηρεσιών,
  αντί στην βαριά βιομηχανία, αυξάνουν το ΑΕΠ τους
  χωρίς αντίστοιχη αύξηση κατανάλωσης ενέργειας –
  και αντιστρόφως.

  Οικονομικές κρίσεις εμφανίζονται επίσης σε τέτοιο διάγραμμα
  (όπως του 2008, που δεν φτάνει στο διάγραμμα που έβαλα).
  Εξοικονόμηση ενέργειας, επίσης, φαίνεται να παίζει κάποιον ρόλο.

  …συνυπολογίζονται στους δείκτες τα έξοδα για να φτάσει εκεί το GDP …

  To ΑΕΠ περιγράφει την οικονομική δραστηριότητα –
  προϊόντα και υπηρεσίες – από συναλλαγές στο εσωτερικό μιας χώρας
  .
  Ό,τι είναι έξοδο για κάποιον, είναι αναγκαστικά έσοδο για κάποιον άλλον.

  Για το κατά πόσο το ΑΕΠ ανταποκρίνεται σε επίπεδο ζωής
  γίνεται αρκετή συζήτηση,
  και είναι εμφανές πως ως δείκτης
  είναι μεν χρήσιμος, αλλά αφήνει πολλά κενά
  .

 190. MA said

  Καλησπέρα, εμείς λιαζόμασταν σε παραλία του Πόρου. Όντως ο καιρός ήταν υπέροχος. Θυμάμαι και τη στιγμή που το διάβασα : ήμουν στο Λεμονοδάσος απέναντι.
  Άμα τη επιστροφή, θυμάμαι και την υστερία στα σούπερ μάρκετ. Πλην όμως είναι δυστυχώς χαρακτηριστικό μας να αδειάζουμε σούπερ μάρκετ με κάθε αφορμή, χούντα, ίμια και και

  Να θυμηθούμε και μια πολύ καλή ταινία του Ιάπωνα Ιμαμούρα με τίτλο Μαύρη βροχή σχετική με τη Χιροσίμα

 191. Όλοι εμείς που κοντεύουμε να εξηνταρίσουμε θυμόμαστε πολύ καλά το ατύχημα που συνέβη στον αντιδραστήτρα του «Θρη-μάϊλ-άϊλαντ» στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ περί τα τέλη Μαρτίου του 1979: είχε καταγραφή ως «ατύχημα (βαθμού επικινδυνότητος και συνεπειών) κλάσης 5» (ή 6, δεν θυμάμαι καλά) και είχε ξεσηκώσει μαζικές κινητοποιήσεις παγκοσμίως κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή. Αποτέλεσμα του θορύβου που είχε γίνει τότε ήταν να γυριστεί αμέσως μετά και η «καταγγελτική» κιν/φική ταινία «Το Σύνδρομο της Κίνας» (με τους Τζακ Λέμμον, Τζέην Φόντα και Μάικλ Ντάγκλας) η οποία έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στο ελληνικό κοινό της εποχής εκείνης από το ίδιο το πραγματικό ατύχημα. Θυμάμαι, μάλιστα, ότι τότε έδιναν κι έπαιρναν στα πέτα των φοιτητικών αμπέχωνων οι πορτοκαλί κονκάρδες με το ακτινοβόλο ηλιόμορφο κόκκινο γελαστό πρόσωπο που περιτριγυριζότανε με χοντρά μαύρα γράμματα «ΝΙΟΥΚΛΗΑΡ ΕΝΕΡΤΖΥ? – ΝΟΟΥ, ΘΕΝΚΣ!»… Τα μετέπειτα ατυχήματα του Τσερνόμπιλ και της Φουκουσίμα καταγράφηκαν ως «ατυχήματα κλάσης 7» αλλά η κοινωνική αντίδραση υπήρξε σημαντικά μικρότερη. Και το ειρωνικό (κωμικοτραγικό!) είναι ότι στις (χλιαρές) αντιπυρηνικές διαμαρτυρίες η μόνη που ακούγεται είναι η ΒΡΟΜΙΚΗ «Γκρην-Πις» με το αμαρτωλό και σκοτεινό της δίκτυο παραπλάνησης!

  Για μένα (που προτού πάω στην Αγγλία για να στραφώ οριστικά στην Ιατρική είχα τελειώσει το Φυσικό Αθηνών και οι γνώσεις μου μού επιτρέπουν να εκτιμήσω πολύπλευρα το ζήτημα) η χρήση της ελεγχόμενης πυρηνικής σχάσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ΒΛΑΚΩΔΗΣ και εξακολουθεί να γίνεται ΜΟΝΟ & ΜΟΝΟ για λόγους ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΟΣ από εκείνους που διαφεντεύουν την μοίρα του πλανήτη και των κατοίκων του: παρουσιάζεται ως -τάχατες!- «οικολογική» και «καθαρή» η (παραγόμενη απ’ τους πυρηνικούς αντιδραστήρες ισχύος) ηλεκτρική ενέργεια ΜΟΝΟ & ΜΟΝΟ για να αποτελεί ένα (αφελές!) άλλοθι έναντι της ρυπογόνας καύσης υδρογονανθράκων και της γελοίας προπαγάνδισης στην χρήση των (ΑΧΡΗΣΤΩΝ) «ήπιων-εναλλακτικών» μορφών ηλεκτροπαραγωγής.
  Είναι γελοίο και μόνο να σκεφθή κανείς ότι ΒΑΣΙΚΑ οι Μεγάλοι Επιταχυντές στα διάσημα Κέντρα Πυρηνικών Ερευνών της Ευρώπης και των ΗΠΑ …»κινούνται» με τον ίδιο ΠΡΩΤΟΓΟΝΟ τρόπο που χρησιμοποιούσε ο …Νεαντερταλένσις για να ζεσταθή και ο «Σάπιενς-σάπιενς» για να …μαγειρέψει εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια: με …ΚΑΥΣΗ.
  Εάν, όμως, αντί να ξοδεύονταν ιλιγγιώδη ποσά αστρονομικής κλίμακας (εδώ και σχεδόν 70 χρόνια που μάς είναι πλήρως γνωστή η ΦΥΣΙΚΗ διαδικασία της ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΗΞΗΣ) για μεγαλεπήβολες αναζητήσεις (…εξωγήινων ή εξωτικών σωματιδίων «του …Θεού») είχε εντατικοποιηθή παγκοσμίως η εξειδικευμένη τεχνολογική έρευνα για την επίτευξη της πυρηνικής σύντηξης, τα θεαματικά αποτελέσματα -είμαι βέβαιος!- θα είχαν ήδη έρθη. Δεν γίνεται ο σύγχρονος άνθρωπος να κοκορεύεται πως βρήκε το σωματίδιο του …Θεού και την ίδια στιγμή να ζει παράγοντας και χρησιμοποιώντας ενέργεια με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά εκείνης των πρωτόγονων προγόνων του!
  Εξίσου εντυπωσιακό (και άξιο όχι μόνον απορίας αλλά και καχυποψίας) είναι το γεγονός ότι η φυσικοχημική έρευνα της πολλά υποσχόμενης «Ψυχρής» σύντηξης κινείται στο περιθώριο της επιστημονικής δραστηριότητας και είτε αποσιωπάται είτε λοιδωρείται ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ κάθε νέα ανακοίνωση των ελάχιστων (συγκριτικά) ερευνητών από την «συστημική» επιστημονική κοινότητα της καθεστηκύιας τάξης που αμοίβεται από τις …»χορηγίες» των …φιλοπρόδων μεγιστάνων και αλληλολιβανίζεται για να διαιωνίζει την απόκρυψη μιάς γνώσης που πρόκειται να απελευθερώσει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τον άνθρωπο από τα φυσικά και κοινωνικά δεσμά του οδηγώντας την ανθρώπινη κοινωνία στο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ποιοτικό άλμα της: το άλμα που θα την φέρει (για πρώτη φορά από την εμφάνισή της σε αυτόν τον πλανήτη) σε κάποια ομοίωση με τον «θεό».

  Από το 1977 παραλαμβάνω ταχυδρομικώς κάθε μήνα, μαζί με έναν απίθανο σκουπιδοσωρό από ιατρικά-φαρμακευτικά «προωθητικά» …ενημερωτικά έντυπα, και το «Μπούλετιν» της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που εδρεύει στη Βιέννη: δεν υπάρχει τεύχος που να μην διαφημίζει ανελλιπώς εδώ και …40 χρόνια τις συνεχείς …εξελίξεις στην κατασκευή ειδικών κοντέηνερς για «ασφαλή» αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων που είτε ποντίζονται στους ωκεανούς, είτε θάβονται στις ερήμους, είτε εκτοξεύονται με σκουπιδιάρικα του διαστήματος και δορυφοροποιούνται επάνω από τα κεφάλια μας…! Όσοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν την συνέχιση στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας (με την σημερινή μορφή «αξιοποίησής» της) είτε δεν ξέρουν τι τους γίνεται είτε έχουν συμφέροντα να το κάνουν.

  «ΝΟΟΥ ΝΙΟΥΚΣ…!», λοιπόν, μέχρι να γίνει πραγματικότητα το όνειρο της ελεγχόμενα εφαρμοσμένης πυρηνικής σύντηξης. Ή, μέχρις ότου ο άνθρωπος κατορθώσει κάποτε να θέσει την αστείρευτη ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ ενέργεια του …»αυτοκινούμενου» οχήματος, στο οποίο επιβαίνει, υπό τον απόλυτον έλεγχό του και την αξιοποιήσει άμεσα (σεισμούς, ηφαίστεια, φυσική ραδιενέργεια, γεωμαγνητισμό, βαρύτητα, κλπ) και επωφελώς για ολόκληρη την οικουμένη.

 192. Ανδρέας said

  176
  »Πως θα αισθανθηκε δηλαδη π,χ ο Μπεκερελ το ζευγος Κιουρι κλπ οταν συνειδητοποιησαν τι γινεται
  .Ενα μικρο κομματι καποιου ραδιενεργου ορυκτου η μεταλλου π,χ ουρανιο ραδιο να στεκεται εκει να εκπεμπει ενεργεια η ακτινοβολια χωρις να την βλεπεις χωρις να την αισθανεσαι και κυριως χωρις να μπορεις να την σταματησεις. Θα πρεπει να τους φανηκε κατι τρομακτικο και ανεξελεγκτο»

  Το 1912 η Μαρία Κιουρί χειρουργήθηκε στα νεφρά. Από το 1933 η υγεία της είχε κλονιστεί σημαντικά λόγω της έκθεσής της στην ραδιενέργεια. Έτσι, στις 4 Ιουλίου του 1934 η Μαρία Κιουρί απεβίωσε (έπασχε από λευχαιμία), αφήνοντας πίσω της πραγματικά μεγάλο έργο. Ενταφιάστηκε δίπλα στον άντρα της στο κοιμητήριο του Σο. Το 1995 τα οστά της μεταφέρθηκαν στο Πάνθεον, το μαυσωλείο στο οποίο βρίσκονται θαμμένοι οι «μεγάλοι άνδρες» της Γαλλίας. Η Μαρία Κιουρί θεωρείται από τον καθηγητή της Ιατρικής Πιερ Ρεγκό ένα από τα πρώτα θύματα της ραδιενέργειας.

  el.wikipedia.org/wiki/Μαρία_Κιουρί

 193. 186 . «κανείς δεν «χρειάζεται» μια τηλεόραση, έναν φούρνο μικροκυμάτων ή ένα μίξερ. »

  Μια τηλεοραση την χρειαζεσαι ως συσκευη ομαδικης ψυχαγωγιας, τον φούρνο μικροκυμάτων για να ξσταινεις φαγητο ομοιομορφα κια ενα μιξερ για να κανεις ζυμες, μιλκσεικ,….

  Ομως στην Ελλάδα έχουμε συνήθως απο 2 τετοιες ηλεκτρικες συσκευές 🙂 πλεον 2 ΕΙΧ, κακιστα ΜΜΜ, τραινα,…Και ολα αυτα σε 50 ετη (μαζι με ηλεκτρικες κουζινες, ψυγεια, πλυντηρια ρουχων και πιατων, ηλ. σκουπες,…. ). Δεν υπαρχει τιποτα χειροτερο απο τον φτωχο πεινασμενο για καταναλωση ( με γκαζιερα ή πετρογκαζ και ψυγειο παγου σε πολεις την δεκαετια του 60,…) που θα καταστει αιφνης ευπορος.

  Επισης* απο τα 4.105.637 κτίρια 2395772 σχεδον χωρις θερμικη μονωση (<1970 1.691.432 (41,2%) 1971-1980 704.340 (17,24%)

  *ΕΛΣΤΑΤ, Απογραφή Κτιρίων 2011

 194. 191

  Τι δραματικότατη ηθοποιάρα ο Τζακ Λέμον! Καλά λένε πως οι κωμικοί είναι οι καλύτεροι δραματικοί.

  https://en.wikipedia.org/wiki/The_China_Syndrome

 195. Avonidas said

  #191. Εάν, όμως, αντί να ξοδεύονταν ιλιγγιώδη ποσά αστρονομικής κλίμακας (εδώ και σχεδόν 70 χρόνια που μάς είναι πλήρως γνωστή η ΦΥΣΙΚΗ διαδικασία της ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΗΞΗΣ) για μεγαλεπήβολες αναζητήσεις (…εξωγήινων ή εξωτικών σωματιδίων «του …Θεού») είχε εντατικοποιηθή παγκοσμίως η εξειδικευμένη τεχνολογική έρευνα για την επίτευξη της πυρηνικής σύντηξης, τα θεαματικά αποτελέσματα -είμαι βέβαιος!- θα είχαν ήδη έρθη.

  Ε, με τόση βεβαιότητα που σε δέρνει, γιατί δε δοκιμάζεις να την πετύχεις εσύ τη σύντηξη, και να βρεις και το δοχείο που θα κρατήσει το πλάσμα;

  Άλλος ένας φωστήρας που νομίζει πως μπορούμε να κάνουμε εφαρμοσμένη έρευνα χωρίς βασική… Ό,τι και να πω χαμένο θα πάει. Τουλάχιστον, έχεις κάποια ιδέα πόσο περίπλοκα συστήματα μαγνητικής σταθεροποίησης απαιτούνται για να λειτουργήσουν αυτοί οι επιταχυντές και να παραχθούν ελεγχόμενες και συγκεντρωμένες δέσμες; Μιλάμε για μαγνητικό μπιλιάρδο σε πραγματικό χρόνο, μάστορα! Του είδους που απαιτείται για να λειτουργήσει η ελεγχόμενη σύντηξη, ένα πράγμα… Κατά τα άλλα, χαραμοφάηδες είμαστε.

  Καλά μυαλά.

 196. Καλησπέρα και απο εμένα. Μικρή λεπτομέρεια ως προς την αποκαλυπτική σύμπτωση με τον άψινθο. Φαίνεται ότι άλλο είναι το φυτό Artemisia Vulgaris, γνωστό και ως mugwort και άλλο το φυτό απο το οποίο παράγεται το αψέντι (Artemisia absinthium, wormwood). Φυτά και τα δυο του γένους Artemisia. Η λέξη Chernobyl (μαύρο φύλλο) αναφέρεται στο mugwort και όχι στο warmwood. Οι πηγές που βρήκα δεν είναι και οι πιο αξιόπιστες αλλά αν όντως είναι έτσι και μπορεί κάποιος βοτανολόγος να το επιβεβαιώσει, τότε η προφητεία είναι λίγο εκβιασμένη.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Artemisia_vulgaris
  https://en.wikipedia.org/wiki/Mugwort
  https://en.wikipedia.org/wiki/Artemisia_absinthium
  https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20070126134416AA12Bsd
  http://oneyearbibleblogentry.blogspot.gr/2012/01/revelation-8-does-chernobyl-really-mean.html

 197. Λεύκιππος said

  Άλλο κακό να μη μας βρει

 198. Μην εξάπτεσθε. Η κατάστασις είναι ήδη εκρηκτική. Και πού να δείτε το μεταμεσονύκτιον που θα έμβει ο γηραιός έμπορας πυρηνικών αντιδραστήρων (ο λεγόμενος και αντιδραστηκός) να μας εξηγήσει τα του τσιερνομπίλ και διατί το θρη-μάιλ-άιλαντ ήτο καλόν!

 199. MA said

  Και κάτι ακόμη: δεν το μετέδωσαν αμέσως τα μέσα του δυτικού τύπου. Επιπλέον στο Ντίσελντορφ οι αρχές απέκρυψαν μικρή διαρροή σε πυρηνικό εργοστάσιο της περιοχής, την οποία παραδέχτηκαν λίγο αργότερα όταν οι τιμές παρουσίαζαν διαφορές με τις υπόλοιπες περιοχές. Πηγή μου φίλος που σπούδαζε εκείνη την εποχή στη συγκεκριμένη πόλη

 200. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  159 Φοβερή σύμπτωση!

  160 Δεν συστήνω την πυρηνική ενέργεια για την Ελλάδα, απάντησα σε ένα σχόλιο παραπάνω. Όμως για την Ευρώπη, είμαι υπέρ. Και μένω πολύ κοντά σε πυρηνικό σταθμό.

  174 Αυτές οι φωτογραφίες με τα δέντρα μέσα στους δρόμους είναι φοβερές.

  196 Τη διαφορά την έχω δει, αλλά δεν ακυρώνει αναγκαστικά την προφητεία, ίσως απλώς απομακρύνει το αψέντι (το ποτό) από την εικόνα.

 201. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Από το Μαραμπού,1933 του Ν. Καββαδία

  Της είπα κι έσβησε το φως. Επέσαμε μαζί.
  Τα δάχτυλά μου καθαρά μέτρααν τα κόκαλά της.
  Βρωμούσε αψέντι. Εξύπνησα,ως λένε οι ποιητές,
  «μόλις εσκόρπιζεν η αυγή τα ροδοπέταλά της».

  Το αψέντι προέρχεται από το καντόνι του Νεσατέλ στην Ελβετία και παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 18ου αιώνα. Έγινε δημοφιλές ως αλκοολούχο ποτό στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα στη Γαλλία, ιδιαίτερα ανάμεσα στους Παριζιάνους καλλιτέχνες και συγγραφείς. Εξαιτίας εν μέρει τις συσχέτισής του με την μποέμικη κουλτούρα και το Παρακμιακό Κίνημα, η κατανάλωση αψεντιού βρήκε ενάντιους τους κοινωνικούς συντηρητικούς, καθώς και τους υποστηρικτές της ποτοαπαγόρευσης. Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο Σαρλ Μπωντλαίρ, ο Πολ Βερλαίν, ο Αρθούρος Ρεμπώ, ο Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ, ο Αμεντέο Μοντιλιάνι, ο Πικάσο, ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, Όσκαρ Γουάιλντ, ο Άλιστερ Κρόουλι, ο Ερίκ Σατί και ο Αλφρέ Ζαρί ήταν γνωστοί πότες αψεντιού.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%88%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B9

 202. 23, …ἡ ραδιενέργεια εἶχε εὐεργετικὰ ἀποτελέσματα…ἡ Στεάουα Βουκουρεστίου …κατέκτησε τὸ Κύπελλο Πρωταθλητριῶν κερδίζοντας…τὴ Μπαρτσελόνα μέσα στὴν Ἰσπανία, μὲ…τὸν τερματοφύλακα Ντουκαντὰμ ποὺ ἀπέκρουσε τέσσερα πέναλτι…

  Με μια καταπληκτική ατομική ενέργεια
  πήρε το παιχνίδι στα χέρια του!

 203. BLOG_OTI_NANAI said

  Την εποχή του Τσέρνομπιλ την θυμάμαι πολύ καθαρά καθώς είχαμε εισιτήρια για τη συναυλία των Saxon, αλλά αν και Άνοιξη, είχε συννεφιά και έριξε κατά διαστήματα βροχή, και όλοι τότε έλεγαν να μην βγαίνουμε έξω.
  Αλλά άμα είσαι νέος, δεν τα πολυσκέφτεσαι αυτά, καθώς και οι συναυλίες τότε ήταν σπάνιες. Είχε πάντως μερικές χιλιάδες κόσμο, αλλά όχι όσο θα αναμενόταν:

 204. Ανδρέας said

  entheogen για άθεους, θεομπαίχτες και θεοτούμπηδες λολ

 205. Ανδρέας said

  το 205 στο 201

 206. «Η μαμά του είναι στείρα
  αλλά έχει τον δικό της
  τον ατομικό της
  αντιδραστήρα»

 207. BLOG_OTI_NANAI said

  202: 😀

  Υπάρχει και κάποιο ανέκδοτο:

  – Μια ξανθιά κάθεται σε μια βόμβα και η άλλη ξανθιά ρωτάει:
  – Να κάτσω κι εγώ;
  – Α, δε γίνεται, είναι ατομική… 🙂

 208. Γς said

  201:

  >Ερίκ Σατί [πότης αψεντιού]

  Γκνοσιέν Νο 5 [Κνωσίτισσες ή Γνωσιανές]

 209. Μαρία said

  200

  http://www.lefigaro.fr/actualite-france/2016/02/22/01016-20160222ARTFIG00189-en-polynesie-francois-hollande-attendu-sur-le-dossier-des-tests-nucleaires.php
  Στις δοκιμές η αρχαιοελληνική μυθολογία είχε την τιμητική της https://fr.wikipedia.org/wiki/Liste_des_essais_nucl%C3%A9aires_fran%C3%A7ais#Essais_a.C3.A9riens_en_Polyn.C3.A9sie

 210. Ναι στη συμβιωτική απο-ανάπτυξη
  Συγγραφέας:
  Σερζ Λατούζ
  Άρδην τ. 75
  Όχι στην αειφόρο ανάπτυξη!
  «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η βιώσιμη ανάπτυξη
  είναι μια από τις πιο επιβλαβείς έννοιες»
  Νίκολας Γκεοργκέσκου-Ρέγκεν
  (αλληλογραφία με τον Τζ. Μπέρρυ, 1991)1.
  Μετάφραση:
  Χριστίνα Σταματοπούλου

  http://www.ardin.gr/?q=node/1803

  ΥΓ Πολυ ενδιαφερον και μεγαλης εκτασης κειμενο με πολλες αναφορες, εκ των οποιων αναρτω μονον 2.

  16. Ο Ρενέ Πασέ, Γάλλος καθηγητής των Οικονομικών, στη Σορβόνη, έγινε διάσημος το 1979 όταν εξέδωσε το έργο του L’ économie et le vivant (ελληνική έκδοση Οικονομία και Περιβάλλον, εκδ. Παρατηρητής) που στηριζόταν εν πολλοίς στο έργο του Νίκολας Γκεοργκέσκου-Ρέγκεν. Στη συνέχεια, ο Πασέ συμμετείχε ενεργά στο οικολογικό κίνημα, ενώ αποτελεί βασικό στέλεχος της οργάνωσης ATTAC, της μηνιαίας εφημερίδας Le Monde Diplomatique, και του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος. Τα τελευταία χρόνια εγκατέλειψε αρκετές από τις πιο ριζοσπαστικές απόψεις του και είναι ένας από εκείνους που εισήγαγαν τον όρο «εναλλακτική παγκοσμιοποίηση», ενώ συντάσσεται με τη «μηδενική ανάπτυξη». (Σ.τ.μ.).
  ………..
  18. Ο Νίκολας Γκεορκέσκου-Ρέγκεν (1906-1994), οικονομολόγος ρουμανικής καταγωγής, έζησε και δίδαξε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στις ΗΠΑ. Υπήρξε ο πατέρας της «βιο-οικονομικής επανάστασης» και εισήγαγε, για πρώτη φορά με συστηματικό τρόπο, τη φύση και τη φυσική στα σχήματα της οικονομικής αναπαραγωγής, την οποία αγνοούσαν μέχρι τότε τόσο οι κλασικοί και νεοκλασικοί, όσο και οι μαρξιστές οικονομολόγοι. Ο Γκεοργκέσκου-Ρέγκεν είναι εκείνος που πρώτος απέδειξε στο οικονομικό πεδίο πως η απεριόριστη ανάπτυξη είναι μια φενάκη και η αποανάπτυξη αναγκαία, στηριζόμενος ιδιαίτερα στον νόμο της εντροπίας (Σ.τ.μ.).

 211. Γς said

  [Από εδώ]

  «Μόλις είχε γίνει κι η δοκιμή της υδρογονοβόμβας στην ατόλη Μπικίνι. Και διάβαζε στο περιοδικό ΗΛΙΟΣ (της εγκυκλοπαίδειας) που έπαιρνε ο μπαμπάς ότι με ένα “φλιτζάνι τσάι σε 10 χρόνια θα μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί μια ολόκληρη πόλη”. Ναι έτσι ακριβώς προϊδεάζανε τους αναγνώστες για τις «Ειρηνικές Εφαρμογές της Πυρηνικής Ενέργειας».»

  Και πέρασαν 60+ χρόνια

 212. 195 >>> Avonidas said:

  1) «Ε, με τόση βεβαιότητα που σε δέρνει, γιατί δε δοκιμάζεις να την πετύχεις εσύ τη σύντηξη… …»

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γιατί η δική μου η δουλειά πλέον (εδώ και σχεδόν 25 χρόνια τώρα) είναι να μένω σκυμμένος πάνω από το μικροσκόπιο και να ταυτοποιώ καρκίνους εκ των οποίων ΠΟΛΛΟΙ προκαλούνται είτε από νεοπλασίες λόγω ακτινοβολίας, είτε από πνευμονοκοκκιάσεις (τύπου …Πτολεμαΐδος και …Μεγαλοπόλεως), είτε από χημική ή ηλιακή έκθεση, κοκ. Εγώ για να κάνω αυτή την εργασία πληρώνομαι.

  2) «Άλλος ένας φωστήρας που νομίζει πως μπορούμε να κάνουμε εφαρμοσμένη έρευνα χωρίς βασική… Ό,τι και να πω χαμένο θα πάει. Τουλάχιστον, έχεις κάποια ιδέα πόσο περίπλοκα συστήματα μαγνητικής σταθεροποίησης απαιτούνται για να λειτουργήσουν αυτοί οι επιταχυντές και να παραχθούν ελεγχόμενες και συγκεντρωμένες δέσμες; Μιλάμε για μαγνητικό μπιλιάρδο σε πραγματικό χρόνο, μάστορα! Του είδους που απαιτείται για να λειτουργήσει η ελεγχόμενη σύντηξη, ένα πράγμα…»

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φαίνεται πως είσαι νιόβγαλτο φυντάνι και δεν έχει πήξει ακόμα το μυαλό σου γιατί μάλλον …παρανερούλιασε από την …επιστήμη που, όπως θέλεις να μάς δείχνεις, εσύ την έφαγες με το κουτάλι (της σούπας)!
  Όχι μόνο τά ‘μαθες …όλα, μα όλα, αλλά θέλεις να μου κάνεις και τον …δάσκαλο! Για, σέ παρακαλώ…! Ξαναδιάβασε προσεχτικά, λέξη προς λέξη, ό,τι έγραψα πριν, βεβαιώσου πως έχεις κατανοήσει στο σύνολό του το παραπάνω σχόλιό μου, και φύλαξε να κάνεις την επίδειξη της …»σοφίας» σου στους άβγαλτους μαθητάκους σου που σού ‘ρχονται έτοιμα φλιπαρισμένα τούβλα από το Λύκειο και τα Φροντιστήρια. Υποτίθεται, άλλωστε, ότι δική σου δουλειά είναι να κάνεις τα …»περίπλοκα» απλά και να βρίσκεις λύσεις σε προβλήματα που ζητάς να σού λύσω εγώ: αυτό είναι το ΔΙΚΟ ΣΟΥ καθήκον απέναντι στην κοινωνία, άλλο τώρα που εσύ νομίζεις ότι αυτή η κοινωνία οφείλει να σε πληρώνει για να «παίζεις» δήθεν τον …ερευνητή και να της πουλάς φύκια για μεταξωτές κορδέλλες. Εγώ μιλάω για το ΚΑΘΗΚΟΝ που υπαγορεύει σε έναν εργαζόμενον επιστήμονα (και μάλιστα νέο) η συναίσθηση της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ και η ηθική του συγκρότηση.
  Ούτε, πάλι, εγώ είπα ρητά ή υπεννόησα ότι είναι για πέταμα η «βασική» έρευνα, απεναντίας. Αλλά, ήδη η βασική έρευνα ΕΧΕΙ ΛΥΣΕΙ πολλά από τα θεμελιώδη προβλήματα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Γιατί ΕΠΙ ΤΟΣΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ δαπανώνται ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ τέτοια δυσανάλογα ποσά για ΑΣΧΕΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (που μόνον κατά τύχη, ίσως, δώσουν κάτι μικρό και στον τομέα της σύντηξης) τριτεύουσας προτεραιότητας και δεν έχει ΙΕΡΑΡΧΗΘΗ ως το υπ’ αριθμόν #1 (πρωτεύον, επείγον, ΚΑΙ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ) παγκόσμιο ερευνητικό πρόγραμμα ΕΔΩ ΚΑΙ 70 ΧΡΟΝΙΑ το θέμα της σύντηξης; Εκεί θά ‘πρεπε (και θα περίμενε κάθε νοήμον όν αυτού του πλανήτη) να έχει ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ η επιστημονική δραστηριότητα της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ επιστημονικής κοινότητας! Και επί του ζητήματος αυτού ελάχιστη έως καθόλου …»βασική» έρευνα υπολείπεται να γίνει αφού πλέον ο μηχανισμός του φυσικού φαινομένου έχει εδώ και δεκαετίες γίνει γνωστός στις πιό μικρές του λεπτομέρειες. Τι άλλο, δηλαδή, ψάχνεις να βρεις επ’ αυτού; ΟΛΑ πλέον είναι ζήτημα ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ έρευνας και επάνω σ’ αυτήν έπρεπε να έχουν σκύψει πολυκλαδικά ΟΛΟΙ οι σχετικοί επιστήμονες του πλανήτη ανταγωνιζόμενοι με πάθος και ένθερμο ζήλο αναμεταξύ τους. Και όλες οι Κυβερνήσεις και όλοι οι διεθνείς ερευνητικοί …»Οργανισμοί» εκεί θά ‘τανε ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ να ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων κονδυλίων. Δεν είμαι αφελής ούτε παράφρων να απαξιόσω την βασική θεμελιώδη έρευνα (θεωρητική και πειραματική) στην Φυσική. Μίλησα για ΛΕΦΤΑ: για αυτούς που τα δίνουν και για αυτούς που τα παίρνουν και για χρηματοδότηση Ινστιτούτων και για χρησιμοποίηση «ονομάτων» που τα …»καθιστούν» …»έγκυρα». Μήπως, για να συμβαίνει αυτό το παράλογο υπάρχει σε παγκόσμια κλίμακα αυτό που στην ποινική δικονομία ονομάζεται αποχρών ΔΟΛΟΣ εκ μέρους αυτών που χρηματοδοτούν τέτοιες …»παράπλευρες» επιστημονικές δραστηριότητες αφήνοντας στην σκιά και αδέκαρους όσους καταπιάνονται ή θέλουν να καταπιαστούν με στοχευμένη έρευνα πάνω στην σύντηξη; Και τι συμβαίνει με την «ψυχρή» σύντηξη; Πόσοι δουλεύουνε (και πού;) πάνω στο Παλλάδιο -Υδρογόνο; Πόσες δημοσιεύσεις γίνονται συνολικά ετησίως επάνω στα ζητήματα ΣΥΝΤΗΞΗΣ (είτε «θερμής», είτε «ψυχρής») και ποιά είναι η αναλογία τους με τις δημοσιεύσεις όλων μαζί των άλλων κλάδων της έρευνας στην Φυσική και την Τεχνολογία;

  3) «… Κατά τα άλλα, χαραμοφάηδες είμαστε.»

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εγώ δεν μπορώ να ξέρω. Υποψιάζομαι, όμως, από πού τα παίρνουν οι εργοδότες σας για να σάς πληρώνουν. Εάν εσείς τρώτε χαράμι το ψωμί σας, εγώ δεν ξέρω. Αλλά για να το λές εσύ όλο και κάτι περισσότερο θα ξέρεις…

  4) «Καλά μυαλά.»

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ: » Έλα παππού να σου δείξω τ’ αμπελοχώραφά σου…» !
  Εύγε, νέε μου, σού ανοίγεται πεδίον λαμπρόν! Εκτός από σοφός απέδειξες ότι είσαι και χαρακτήρας αδαμάντινος. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΛΛΑ, σού αξίζουν!!!

 213. Ήταν κι ο Τζέιμς Μποντ στο The World Is Not Enough, όπου

  «…The group goes to Istanbul,
  where [good guy] Jones realises that
  if [bad guy] Renard were to insert the stolen plutonium
  into the submarine’s nuclear reactor,
  the resulting nuclear explosion would destroy Istanbul,
  sabotaging the Russians’ oil pipeline in the Bosphorus
  while dramatically increasing the value of [bad gal] Elektra’s oil…»

  …oil’s lack of importance for Elektricity generation notwithstanding
  (ιδέ σχ. 170)

 214. […] Πηγή:  sarantakos.wordpress.com […]

 215. Λ said

  Φτωχή μου Ουκρανία

 216. ΓιώργοςΜ said

 217. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Συμπλήρωμα στο 174 του Σκύλου.Από ντρον, το 2014, η πόλη-εφιάλτης
  https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2014/11/28/watch-what-chernobyl-looks-like-now-from-a-drone/

 218. Τα Χριστούγεννα η ευχή που κυριάρχησε ήταν:
  »Το νέον έτος καίσιον και ευτυχές»
  Το κακό είναι ότι σήμερα λειτουργούν 392 πυρηνικά εργοστάσια και κατασκευάζονται 76! (πώς ανεβάζω φωτογραφία;)
  Και το ακόμη χειρότερο είναι ότι στην Ουκρανία λειτουργούν 14 μονάδες σαν και αυτήν του Τσερνομπίλ!

 219. Νίκος Κ. said

  213: Η υποχρηματοδότηση της σύντηξης πρέπει να υποκρύπτει και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα (π.χ. αντίδραση μεγάλων ενεργειακών κολοσών). Το επόμενο στάδιο, η διεθνής συνεργασία ITER, συμφωνήθηκε το 1985 μεταξύ Reagan και Gorbachev και ο αντιδραστήρας τώρα μόλις έχει αρχίσει να κατασκευάζεται https://en.wikipedia.org/wiki/ITER#Reactor_overview

  Από την άλλη μεριά μην είμαστε σίγουροι ότι η επιστήμη θα μπορέσει να λύσει όλα τα προβλήματα, κανείς δεν το εγγυάται. Και υπάρχει πιθανότητα η ειρηνική χρήση της σύντηξης να αποδειχθεί ανέφικτη.

 220. nestanaios said

  153.
  Πριν το 2009 είχαμε πταίσματα και πλημμελήματα.
  Τώρα έχουμε κάτι άλλο πολύ πιο σοβαρό.

 221. nikiplos said

  Καλησπέρα…
  Τις ημέρες του ατυχήματος στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, ήμουν 17 ετών περίπου. Θυμάμαι μια βροχή που είχα φάει με το παπί και τις φράουλες στο Άλσος Παγκρατίου που πωλούνταν 50€/πακέτο-τιμή ασύλληπτη για την εποχή και τις οποίες φάγαμε αφού τις πλύναμε καλά στο Άλσος.

  Να προσθέσω πως η επαλήθευση (validation) των συνεπειών του ατυχήματος στο Τσερνομπίλ, είναι ακόμη μεθοδολογικά αλλά και εργαλειακά υπό διερεύνηση. Δηλαδή στον ΠΟΥ δεν έχουν καταλήξει σε κάποια μεθοδολογική πλατφόρμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

  Κατά καιρούς δημοσιεύονται διάφορες εργασίες που συσχετίζουν και ταξινομούν δείκτες, όλες όμως επιδέχονται αμφισβήτηση και η επαλήθευση με αυτές τις μεθοδολογίες εισάγει παράδοξα, όπως πχ την ίδια «ζημιά» με το Τσερνομπίλ, έχουν κάνει τα … χάρμπουγκερ που αρχίσαμε να καταναλώνουμε σαν τρελοί οι Ευρωπαίοι έκτοτε, ή και άλλα στοιχεία: αστικοποίηση του πληθυσμού, περιοχές με κακή υγεία, βιομηχανικά προϊόντα Ω ποιότητας, κονσερβοποίηση της διατροφής κοκ.

  Πάντως καίτοι παρατηρήθηκαν κάποιοι δείκτες που αυξήθηκαν όπως ο καρκίνος του Θυρεοειδούς αδένα, δύσκολα μπορεί να γίνει η πιστοποίηση της συσχέτισης με το ατύχημα.

 222. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  1) Διακόπτω την σιωπήν μου διά να ενημερώσω τους αγαπητούς χριστιανομπολσεβίκους αναγνώστας ότι η αποψινή νύξ της super Tuesday θα εξελιχθή εις έναν ακόμη θρίαμβον διά τον τυφώνα Ντόναλδ που σαρώνει την Ανατολήν. Ιδού αι τελευταίαι δημοσκοπήσεις διά τας 4 από τας 5 Πολιτείας που ψηφίζουν σήμερον (δεν υπάρχωσι μετρήσεις διά το μικροσκοπικόν Rhode Island που έλαβε το όνομά του από την ελληνικήν νήσον Ρόδον, πράγμα που μάς αποκρύπτει επί 7,5 έτη ο κ. Σαραντάκος)

  Όπως βλέπετε, ο Ντόναλδ σαρώνει και εις τας 4 Πολιτείας, αρπάζων και τους 172 εκλέκτορας

  2) Όσον διά την παρούσαν ανάρτησιν, ας μοί επιτρέψη ο κ. Σαραντάκος να τον ελέγξω διότι απεσιώπησε (τυχαίον; Δεν νομίζω…) την σχέσιν της Ελληνίδος Θεάς Αρτέμιδος με το Chornobyl. Παραθέτω φωτοτυπίαν των σελ. 307 + 308 του καλυτέρου συγγράμματος διά το Τσερνομπίλ που έχει γραφή μέχρι τούδε. Ομιλώ ασφαλώς διά το Chernobyl Record: The Definitive History of the Chernobyl Catastrophe του R.F Mould, που δύνασθε να
  καταβιβάσητε ενταύθα

  Επίσης, εις την σελ. 0 και 323 του ιδίου συγγράμματος, μανθάνομε τα εξής ενδιαφέροντα που συμπληρώνουν την ετυμολογίαν του Τσερνομπίλ που μάς έδωκεν ο κ. Σαραντάκος

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ: Δεν θα επανέλθω απόψε τα ξημερώματα με τα αποτελέσματα της super Tuesday, διότι ημείς οι Τραμβικοί δεν έχομε την παραμικράν ανησυχίαν διά τον τυφώνα Ντόναλδ…

 223. Δ. Λίνος said

  Επειδή έχω καταγωγή από καρασοχώρι, και τα κεράσια τότε είχαν πρόβλημα ως προς την πώληση.
  Θυμάμαι πως πριν το Τσέρνομπιλ είχε γίνει κυκλοφορήσει στη Θεσσαλονίκη η φήμη πως το παγωτό γίνεται από γάλα σκόνη και άρχισε να το αποφεύγει ο κόσμος. Οι εταιρείες προσπαθούσαν να μας πείσουν πως έχουν τα μηχανήματα του παγωτού σχεδόν κάτω από τους μαστούς των αγελάδων και μόλις αρμέγουν το γάλα το κάνουν παγωτό…
  Μετά το ατύχημα οι ίδιες εταιρείες, στις ίδιες εφημερίδες με παρόμοια στο μέγεθος δημοσιεύματα έλεγαν πως το παγωτό τους είναι από περσινό γάλα σκόνης ….

 224. vagelford said

  «Και σάλπισε ο τρίτος άγγελος· κι έπεσε από τον ουρανό ένας μεγάλος αστέρας που καίγουνταν ωσάν λαμπάδα, κι έπεσε στο τρίτο από τους ποταμούς και στις πηγές των νερών.

  Και το όνομα του αστέρα το λένε «ο Άψινθος»· και το τρίτο από τα νερά έγινε αψίνθι και πέθαναν άνθρωποι πολλοί από τα νερά που έγιναν φαρμάκι.»

  Αυτή η περιγραφή μοιάζει περισσότερο με πρόσκρουση αστεροειδή ή ατομική βόμβα (έπεσε από τον ουρανό αστέρας…) που μπορεί να έχει τέτοια αποτελέσματα στις πηγές και τα ποτάμια.

  Σχετικά με το ατύχημα τώρα, το βασικό πρόβλημα ήταν ότι οι αντιδραστήρες του τύπου αυτού είναι εγγενώς ασταθείς και ειδικά ο συγκεκριμένος είχε και κάποια σχεδιαστικά προβλήματα. Το άρθρο στη wikipedia τα λέει πολύ καλά. Ακόμα, τον σημαντικότερο ρόλο στο ότι είχε τις επιπτώσεις που είχε το ατύχημα τον έπαιξαν αυτοί που προσπάθησαν να διαχειριστούν την κρίση κρατώντας κρυφό το γεγονός τις πρώτες μέρες. Οι σημαντικότερες επιπτώσεις από ένα τέτοιο ατύχημα είναι από την διοχέτευση στο περιβάλλον κυρίως ραδιενεργού Ιωδίου-131 και μετά Καισίου-137. Αν τις πρώτες μέρες υπήρχε ενημέρωση και είχαν ληφθεί κάποιες προφυλάξεις και ο κόσμος είχε εκκενωθεί, όπως έγινε αργότερα, οι επιπτώσεις θα ήταν σημαντικά μικρότερες. Το δε Ιώδιο έχει ημιζωή περίπου 8 μέρες, οπότε πολύ γρήγορα εξαφανίζεται.

  Στο Τσερνόμπιλ, είχαμε έκρηξη του αντιδραστήρα που διέσπειρε σχάσιμο υλικό, με έκθεση του πυρήνα στην ατμόσφαιρα και το γραφίτη να καίγεται μέχρι που τον κάλυψαν με τσιμέντο. Αυτό προφανώς δεν έχει καμία σχέση με το τι έγινε στη Φουκουσίμα και στα σύγχρονα εργοστάσια δεν μπορεί να γίνει αυτό που έγινε στο Τσερνόμπιλ. Και οι νεότερες τεχνολογίες αντιδραστήρων είναι ακόμα πιο ασφαλείς.

  Το πρόβλημα με τη ραδιενέργεια, όπως σχεδόν και με το κάθε τι, είναι στη συγκέντρωση ή στη δόση. Αν κάποιος νομίζει ότι η ραδιενέργεια είναι επικίνδυνη σε οσοδήποτε μικρή δόση, τότε έχει μόνο μία επιλογή, να σταματήσει να τρώει, να πίνει και να αναπνέει. Ζούμε σε ένα ραδιενεργό σύμπαν.

  Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αδιαφορούμε για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της πυρηνικής ενέργειας. Αντίθετα σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, ειδικά όταν υπάρχει «σωστός» τρόπος για να γίνουν τα πράγματα. Κάθε βιομηχανικής κλίμακας δραστηριότητα πρέπει να γίνεται «σωστά», είτε είναι η παραγωγή ενέργειας (ανανεώσιμης/πράσινης ή μη), είτε είναι η εξόρυξη μεταλλεύματος είτε οτιδήποτε άλλο. Σε τελική ανάλυση, το πρόβλημα είναι η αισχροκέρδεια, γιατί αυτό συνήθως οδηγεί σε ελλειπή μέτρα ασφάλειας, κακό σχεδιασμό και αδιαφορία για το περιβάλλον.

  ps. Επειδή αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα είναι προβληματική για την εγκατάσταση μονάδων πυρηνικής ενέργειας, υπάρχουν και τα μικρής κλίμακας πυρηνικά, οι πυρηνικές μπαταρίες, που είναι υπό ανάπτυξη τελευταία. Με τα μικρής κλίμακας πυρηνικά μπορείς να έχεις μια μικρή συμπαγή μονάδα που να παράγει μερικές δεκάδες MW αντί των χιλιάδων MW που είναι οι μεγάλες μονάδες. Τέτοιες μονάδες είναι πολύ πιο εύκολο να τις διαχειριστείς και μπορείς να τις χρησιμοποιείς σε σειρά αν θέλεις να έχεις παραγωγή περισσότερης ισχύος.

 225. Idom said

  #144, 186

  Ακόμα πιο ισχυρά θα επαναλάβω αυτό που έγραψα στο 144: «Τόσο το χειρότερο για εμάς, αν δεν μπορούμε να γίνουμε πιο εγκρατείς στα ενεργειακά μας έξοδα. Αλλά οφείλουμε να σταματήσουμε να τρώμε και να μολύνουμε το φαγητό των επόμενων γενεών.»
  Αυτό είναι θέμα ηθικής και αν δεν το πετύχουμε απλά και με σαφήνεια είμαστε ανήθικοι.

  Προφανώς και έχει τεράστια σημασία ο υπερπληθυσμός, όπως τεράστια σημασία έχει και η υπερκατανάλωση. Προφανώς πρόκειται για πολλαπλασιαστικά μεγέθη.
  Προσωπικά συντάσσομαι με το μοντέλο «λίγοι άνθρωποι και καλές συνθήκες διαβίωσης».
  Το καλές συνθήκες διαβίωσης είναι σχετικό. Ο μέσος Έλληνας για τον μέσο Μπαγκλαντεσιανό είναι σπάταλος. Ο μέσος Έλληνας συγκρίνει τον εαυτό του με τον μέσο Αμερικανό και τον βλέπει εγκρατή. (Βλ. # 148)

  Αν θέλουμε ένα παγκόσμιο βιοτικό επίπεδο αντίστοιχο με αυτό βορειοευρωπαϊκής χώρας και ταυτόχρονα με επίδραση (impact) στο περιβάλλον αντίστοιχο με αυτό που είχαν οι ανθρωπίδες πριν γίνουν ανάφτες φωτιάς (fire makers), ο συνολικός πληθυσμός έπρεπε να είναι κάπου στο μισό εκατομμύριο, ίσως και λιγότερο. Από ‘κει και πέρα ότι κάνουμε το κάνουμε κλέπτοντες. Το ότι δεν μάς αρέσει η αλήθεια, δεν αλλάζει την αλήθεια.

  Οι φτωχοί είναι συχνά παραγωγοί των αγαθών ( # 164) αλλά ΔΕΝ είναι καταναλωτές τους. Άρα δεν πέφτει σε αυτούς το αμάρτημα. Η οικονομία λειτουργεί έτσι που για να επιτρέψουν οι ισχυροί στους παρίες να έχουν τα απολύτως απαραίτητα, τους ζητούν να παράγουν πακτωλούς αγαθών.

  Προφανώς η βαριά βιομηχανία είναι η πιο ενεργοβόρα. Ωστόσο η συνειδητοποίηση και η εκπαίδευση ξεκινάει από το σπίτι μας. Όταν το ένα τρίτο περίπου τού παγκόσμια παραγόμενου φαγητού καταλήγει στα σκουπίδια (http://www.worldfooddayusa.org/food_waste_the_facts και πολλές ακόμα ιστοσελίδες), κάτι δεν πάει καλά, ενώ σίγουρα πολλά θα μπορούσαν να διασωθούν.

 226. Idom said

  # 172
  Σωστός!

  # 185
  Πολύ χρήσιμο!
  # 207
  Χο, χο! Αυτό και αν είναι συνειρμός!

 227. sarant said

  225 Ιδέα δεν είχα για τα μικρά πυρηνικά.
  (Θα έχουν, βέβαια, προβλήματα ασφαλείας).

  223 Για το πελινο κτλ. λέει και ο Ντελόπουλος στο άρθρο που λίνκαρα.

 228. Idom said

  # 191

  Νεφαληγερέτη, ΔΕΝ αποτελεί πανάκεια η σύντηξη. Το μεγάλο, άλυτο πρόβλημα από την αλόγιστη χρήση ενέργειας, είναι η θερμική μόλυνση. Αν «απελευθερωθεί» η σύντηξη (απελευθερωθεί από τα οικονομικά τραστ εννοώ), με την απληστία που μάς δέρνει, σε λίγα χρόνια, θα λιώσουμε όλη την βιόσφαιρα από την ζέστη.

 229. Ανδρέας said

  Vagelford 144.000 λέει η Αποκάλυψη.

  Ἀποκάλυψις Ιωάννου 14:1-6 TR1894

  1 Καὶ εἶδον, καὶ ἰδοὺ, ἀρνίον ἑστηκὸς ἐπὶ τὸ ὄρος Σιών, καὶ μετ’ αὐτοῦ ἑκατὸν τεσσαράκοντατέσσαρες χιλιάδες, ἔχουσαι τὸ ὄνομα τοῦ πατρὸς αὐτοῦ γεγραμμένον ἐπὶ τῶν μετώπων αὐτῶν.

  2 καὶ ἤκουσα φωνὴν ἐκ τοῦ οὐρανοῦ, ὡς φωνὴν ὑδάτων πολλῶν, καὶ ὡς φωνὴν βροντῆς μεγάλης· καὶ φωνὴν ἤκουσα κιθαρῳδῶν κιθαριζόντων ἐν ταῖς κιθάραις αὐτῶν,

  3 καὶ ᾄδουσιν ὡς ᾠδὴν καινὴν ἐνώπιον τοῦ θρόνου, καὶ ἐνώπιον τῶν τεσσάρων ζώων καὶ τῶν πρεσβυτέρων· καὶ οὐδεὶς ἠδύνατο μαθεῖν τὴν ᾠδὴν, εἰ μὴ αἱ ἑκατὸν τεσσαράκοντατέσσαρες χιλιάδες, οἱ ἠγορασμένοι ἀπὸ τῆς γῆς.

  4 οὗτοί εἰσιν οἳ μετὰ γυναικῶν οὐκ ἐμολύνθησαν· παρθένοι γάρ εἰσιν. οὗτοι εἰσιν οἱ ἀκολουθοῦντες τῷ ἀρνίῳ ὅπου ἂν ὑπάγῃ. οὗτοι ἠγοράσθησαν ἀπὸ τῶν ἀνθρώπων, ἀπαρχὴ τῷ Θεῷ καὶ τῷ ἀρνίῳ.

  5 καὶ ἐν τῷ στόματι αὐτῶν οὐχ εὑρέθη δόλος· ἄμωμοί γάρ εἰσιν ἐνώπιον τοῦ θρόνου τοῦ Θεοῦ.

  6 Καὶ εἶδον ἄλλον ἄγγελον πετώμενον ἐν μεσουρανήματι, ἔχοντα εὐαγγέλιον αἰώνιον, εὐαγγελίσαι τοὺς κατοικοῦντας ἐπὶ τῆς γῆς, καὶ πᾶν ἔθνος καὶ φυλὴν καὶ γλῶσσαν καὶ λαόν,

 230. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Εγώ πέρα από το ατύχημα, θυμάμαι πως αν και είχα επτά χρόνια που είχα φύγει απ το κόμμα, δεν ήθελα να πιστέψω την πραγματικότητα, και επηρεασμένος από την γενική «συντροφική» γραμμή, έτρωγα τα κορόμηλα χωρίς καν να τα πλ3νω, όπως κάναμε πιτσιρικάδες. Φαίνεται πως, η βλακεία του δογματικού, είναι σαν τα ραδιενεργά κατάλοιπα, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.☺
  Επειδή διάβασα κάποια σχόλια που έχουν και διάφορες παραπομπές, ότι οι καρκίνοι από το ατύχημα είναι ελάχιστοι, θέλω να τονίσω πως θεωρώ λάθος τις μετρήσεις. Αρχές του1995 επειδή διαπίστωσα πως είχα παχύνει αρκετά χωρίς ιδιαίτερο λόγο, (και εργαζόμουν στην οικοδομή και γυμναζόμουν αρκετά αν και όχι πλέον σε τοπ επίπεδο, ενώ δεν είχα αλλάξει διατροφικές συνήθειες) αποφάσισα να πάω σε διατροφολόγο για να μου γράψει κάποια δίαιτα. Πήγα στο ιατρικό στον ενδοκρινολόγο Μόρτογλου, και από τις εξετάσεις που έκανα, μου είπε πως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις μειωμένων καύσεων που μπορεί να προέρχονται από δυσλειτουργία του θυρεοειδή, και καλό είναι να ξανακάνω εξετάσεις μετά από έξι μήνες. Πράγματι, μετά από έξι μήνες, κι ενώ ενδιάμεσα έκανα την δίαιτα που μου είχε δώσει, αλλά δεν έχασα βάρος, έκανα τις εξετάσεις στην κυρία Κουκουλομάτη όμως, που δούλευε στο Αλεξάνδρας, και μου τη σύστησε μια φίλη που είχε θυρεοειδή, σαν πολύ καλή και φτηνή, (μια κι ο γιατρός μου είχε πιάσει το σπληνάντερο☺). Η γιατρέσα με το που είδε τις εξετάσεις μου (υπέρηχο, αίματος και ούρων) μου το ξεκαθάρισε, «έχεις 4 μεγάλους όζους και 3 μικρούς, έχεις υποθυρεοειδισμό, θα κάνουμε μια αγωγή με τ4 125 για έξι μήνες, κι αν δεν υποχωρήσουν θα πρέπει να κάνουμε αφαίρεση του αδένα, γιατί θα εξελιχθεί σε καρκίνο πολύ επιθετικής μορφής. Υπάρχει κάποιο οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδούς; όχι. Είσαι πολύ μικρός ( στα35) για να έχεις τέτοια συμπτώματα, συνήθως συμβαίνουν από τα 45 και μετά, δυστυχώς προέρχονται από το τσερνόμπιλ, από τα δεδομένα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, περιμέναμε μια μεγάλη αύξηση κρουσμάτων επάνω στην δεκαετία.» Από τότε ( για καλή μου τύχη) ζώ με τ4, ενώ μετά από λίγο καιρό, ανακάλυψα πως πολλοί άνθρωποι σαν κι εμένα αλλά και αρκετά πιο νέοι, έπασχαν από θυρεοειδή, κι απ όσο γνωρίζω, είναι πάνω από το 10% του πληθυσμού. Αν δεν υπήρχαν τα χάπια και τα φάρμακα όπως τότε στην Ιαπωνία, ο καρκίνος θα θέριζε.
  Παρ’ ολα αυτά, είμαι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, θεωρώ πως είναι η λύση του ενεργειακού προβλήματος για το ανθρώπινο είδος, αλλά όχι από σχάση που είναι άκρως επικίνδυνη και ΜΕΓΑΛΗ απάτη, αλλά από σύντηξη. Τώρα γιατί τόσες δεκαετίες δεν προωθούν αυτή την έρευνα και δεν επενδύουν σε αυτήν τα κράτη, αλλά και οι ιδιώτες δεν ξέρω, ίσως δεν έχει βρεθεί ο κατάλληλος κερδοφόρος, μετρητής- διανεμητής.☺

  134 – Ενώ δεν ξέρουμε καλά καλά πώς να κάνουμε πυρηνική σύντηξη, εσύ ξέρεις από τώρα τα αρνητικά αποτελέσματα που θα έχει για το περιβάλλον από την θερμική μόλυνση που θα ενσκήψει (φαντάζομαι από τις πολύχρονες και διεξοδικές έρευνες- μελέτες που έχεις κάνει) αλλά κάνουν την κορόϊδα οι επιστήμονες. Ευτυχώς που υπάρχετε κι εσείς οι αγωνιστές «οικολόγοι» και ενημρώνετε το πόπολο. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.
  Μετά τον θρησκευτικό, τον κόκκινο, και τον μαύρο φασισμό, αποκτήσαμε και τον πράσινο.

 231. Pedis said

  # 164 – Αβονιδα * Συζητάμε κυρίως για τις διάφορες ενεργειακές πηγές, κι όχι για την κατανάλωση. Το επιχείρημά μου είναι ότι, όσο κι αν κόψουμε από σπατάλη, οι ενεργειακές μας ανάγκες αναμένεται να *αυξηθούν*.

  Η συζήτηση για τις ενεργειακές πηγές δεν είναι ακριβώς συζήτηση για το τι παράγεται, για ποιο σκοπό, με ποια μέσα, ποιος αποφασίζει και με ποιο κίνητρο; Και για ποιο σκοπό θα καταναλωθεί είτε από τα άτομα, είτε από τα κράτη;
  (Δεν πιστεύω να έχεις την άποψη ότι το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης είναι συνέπεια της ζήτησης του καταναλωτή; )

  Πώς συνάγεις ότι οι ενεργειακές ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν; Εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού; Έχεις υπόψην σου τι ποσοστό ενεργειακής κατανάλωσης αποτελεί η παραγωγή «σκουπιδιών» δηλ. ενεργειακής σπατάλης, σήμερα; Αλλά ακόμη κι αν οι ενεργειακές απαιτήσεις σημειώσουν αύξηση, δεν είναι σημαντικό να εκτιμηθεί ο ρυθμός της αύξησης; Και να περιορισθεί αν είναι επιζήμιοςγια τις μελλοντικές γενιές;

  Ξαναδές τις φωτογραφίες στο #157 και προσπάθησε να τις αναλύσεις ως προς το περίφημο επίπεδο της ποιότητας ζωής στον «δυτικό» δηλ. ορθολογιστικά καπιταλιστικό (αντίφαση στους όρους) κόσμο …

  https://tasmiahussainsaba.files.wordpress.com/2015/09/traffic_jam-us.jpg?w=608&h=273

  Υπάρχουν ορθολογιστικές λύσεις, η ηττοπάθεια άμα λείπει …

  http://urbanist.typepad.com/.a/6a00d83454714d69e2017d3c37d8ac970c-800wi

  Υ.Γ. (νεο)φιλελευθερισμός = καπιταλισμός (αλλά σκέφτηκα στο # 157 να μη χρησιμοποήσω ξύλινη γλώσσα …:) )

 232. cronopiusa said

  Déchets le cauchemar du nucléaire

 233. Ανδρέας said

  12 φυλές x 12.000 άτομα = 144.000

  12 ἔχουσα τεῖχος μέγα καὶ ὑψηλόν, ἔχουσα πυλῶνας δώδεκα, καὶ ἐπὶ τοῖς πυλῶσιν ἀγγέλους δώδεκα, καὶ ὀνόματα ἐπιγεγραμμένα, ἅ ἐστιν ὀνόματα τῶν δώδεκα φυλῶν τῶν υἱῶν Ἰσραήλ.

  13 ἀπ’ ἀνατολῶν πυλῶνες τρεῖς, καὶ ἀπὸ βορρᾶ πυλῶνες τρεῖς, καὶ ἀπὸ νότου πυλῶνες τρεῖς, καὶ ἀπὸ δυσμῶν πυλῶνες τρεῖς.

  14 καὶ τὸ τεῖχος τῆς πόλεως ἔχον θεμελίους δώδεκα, καὶ ἐπ’ αὐτῶν δώδεκα ὀνόματα τῶν δώδεκα ἀποστόλων τοῦ ἀρνίου.

  15 Καὶ ὁ λαλῶν μετ’ ἐμοῦ εἶχε μέτρον κάλαμον χρυσοῦν, ἵνα μετρήσῃ τὴν πόλιν καὶ τοὺς πυλῶνας αὐτῆς καὶ τὸ τεῖχος αὐτῆς.

  16 καὶ ἡ πόλις τετράγωνος κεῖται, καὶ τὸ μῆκος αὐτῆς ἴσον καὶ τὸ πλάτος. καὶ ἐμέτρησε τὴν πόλιν τῷ καλάμῳ ἐπὶ σταδίους δώδεκα χιλιάδων· τὸ μῆκος καὶ τὸ πλάτος καὶ τὸ ὕψος αὐτῆς ἴσα ἐστί.

  17 καὶ ἐμέτρησε τὸ τεῖχος αὐτῆς ἑκατὸν τεσσαράκοντα τεσσάρων πηχῶν, μέτρον ἀνθρώπου, ὅ ἐστιν ἀγγέλου.

  18 καὶ ἦν ἡ ἐνδόμησις τοῦ τείχους αὐτῆς ἴασπις, καὶ ἡ πόλις χρυσίον καθαρὸν, ὅμοιον ὑάλῳ καθαρῷ.

  19 οἱ θεμέλιοι τοῦ τείχους τῆς πόλεως παντὶ λίθῳ τιμίῳ κεκοσμημένοι· ὁ θεμέλιος ὁ πρῶτος ἴασπις, ὁ δεύτερος σάπφειρος, ὁ τρίτος χαλκηδών, ὁ τέταρτος σμάραγδος,

  20 ὁ πέμπτος σαρδόνυξ, ὁ ἕκτος σάρδιον, ὁ ἕβδομος χρυσόλιθος, ὁ ὄγδοος βήρυλλος, ὁ ἔνατος τοπάζιον, ὁ δέκατος χρυσόπρασος, ὁ ἑνδέκατος ὑάκινθος, ὁ δωδέκατος ἀμέθυστος.

  21 καὶ οἱ δώδεκα πυλῶνες δώδεκα μαργαρῖται· ἀνὰ εἷς ἕκαστος τῶν πυλώνων ἦν ἐξ ἑνὸς μαργαρίτου. καὶ ἡ πλατεῖα τῆς πόλεως χρυσίον καθαρὸν ὡς ὕαλος διαυγής.

  22 Καὶ ναὸν οὐκ εἶδον ἐν αὐτῇ· ὁ γὰρ Κύριος ὁ Θεὸς ὁ παντοκράτωρ ναὸς αὐτῆς ἐστι, καὶ τὸ ἀρνίον.

  23 καὶ ἡ πόλις οὐ χρείαν ἔχει τοῦ ἡλίου οὐδὲ τῆς σελήνης ἵνα φαίνωσιν αὐτῇ· ἡ γὰρ δόξα τοῦ Θεοῦ ἐφώτισεν αὐτήν, καὶ ὁ λύχνος αὐτῆς τὸ ἀρνίον.

  24 καὶ περιπατήσουσι τὰ ἔθνη διὰ τοῦ φωτὸς αὐτῆς, καὶ οἱ βασιλεῖς τῆς γῆς φέρουσι τὴν δόξαν καὶ τὴν τιμὴν αὐτῶν εἰς αὐτήν,

  25 καὶ οἱ πυλῶνες αὐτῆς οὐ μὴ κλεισθῶσιν ἡμέρας· νὺξ γὰρ οὐκ ἔσται ἐκεῖ·

  26 καὶ οἴσουσι τὴν δόξαν καὶ τὴν τιμὴν τῶν ἐθνῶν εἰς αὐτήν.

  27 καὶ οὐ μὴ εἰσέλθῃ εἰς αὐτὴν πᾶν κοινὸν καὶ ὁ ποιῶν βδέλυγμα καὶ ψεῦδος, εἰ μὴ οἱ γεγραμμένοι ἐν τῷ βιβλίῳ τῆς ζωῆς τοῦ ἀρνίου.

 234. vagelford said

  @228 Σε αυτό το σύνδεσμο για παράδειγμα έχει αρκετές πληροφορίες http://www.eoearth.org/view/article/156047/

  Γενικά είναι μοντέλα υψηλότερης ασφάλειας.

 235. Pedis said

  The Ecological Rift: Capitalism’s War on the Earth
  by John Bellamy Foster, Brett Clark and Richard York
  http://monthlyreview.org/product/ecological_rift/

  και όποιος κιοτεύει μπροστά στα «τούβλα»

  What Every Environmentalist Needs to Know About Capitalism: A Citizen’s Guide to Capitalism and the Environment
  Fred Magdoff and John Bellamy Foster
  http://monthlyreview.org/product/what_every_environmentalist_needs_to_know_about_capitalism/

  – μία ωραία άσκηση σχετικά με τις υποσχέσεις από τους … αντικειμενικούς ειδικούς για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κατανάλωσης με μόνη την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, ας ρίξει μια ματιά στο παράδοξο του Jevons (Jevon’s paradox):

  http://monthlyreview.org/2010/11/01/capitalism-and-the-curse-of-energy-efficiency/

 236. cronopiusa said

  Πυρηνική ενέργεια;
  Όχι, ευχαριστώ!

  Χρωστάμε σ’ όσους πέρασαν,
  θα ‘ρθούνε, θα περάσουν,
  κριτές θα μας δικάσουν
  οι αγέννητοι, οι νεκροί.

  Κωστής Παλαμάς

 237. Γιώργος Πρίμπας said

  To Μεγάλο Σάββατο του 1986 – 03.05.1986 – (υπηρετούσα στην Κοζάνη και είχα πάρει άδεια για το Πάσχα) ήταν να φύγω πρωί με το λεωφορείο για Αθήνα και μετά για Βραχάτι. Ο διοικητής , κάνοντας όσων πήραμε άδεια καψόνι, μας άφησε στις 12.00 οπότε θα έπρεπε να περιμένω μέχρι τις 14.30 (αν θυμάμαι καλά) που έφευγε το επόμενο ΚΤΕΛ, αλλά όμως έτσι δεν θα προλάβαινα το τελευταίο ΚΤΕΛ στην Αθήνα για Βραχάτι για να είμαι κάτω πριν την Ανάσταση. Θυμάμαι δεν είχα πάνω μου παρά 1,5 χιλιάρικο δρχ και το αεροπορικό εισιτήριο είχε 2 και κάτι χιλιάρικα (το αεροπλάνο έφευγε γύρω στις 14.00 και πριν τις 15.00 έφτανε στο Ελληνικό). Μου δάνεισε ένας φίλος (ήμασταν μαζί φαντάροι) και θυμάμαι πως πετούσαμε μέσα από σύννεφα (εκείνες τις μέρες είχε βοριάδες) που λίγο μετά έμαθα ότι μετέφεραν ραδιενέργεια από το Τσερνομπίλ.

  ————————————————————————————–

  Click to access OE_NuclearEnergy.pdf

  3.3.3.5 Οι επιπτώσεις στη Ελλάδα
  Ο κύριος όγκος του ραδιενεργού νέφους πρέπει να εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Μαΐου 1986. Στις περιοχές όπου ακολούθησαν ισχυρές βροχοπτώσεις, η βροχή παρέσυρε από την ατμόσφαιρα τους ραδιενεργούς ρύπους και τους εναπόθεσε αφ’ ενός μεν στα εδάφη, αφ’ ετέρου δε στα φυλλώματα, στους κορμούς και στους βλαστούς των φυτών. Τότε η ατμόσφαιρα κάθε περιοχής στην οποία έβρεξε πρακτικά απηλλάγη από τους ραδιενεργούς ρύπους, αλλά ρυπάνθηκαν τα εδάφη και τα φυτά. Η μέγιστη ραδιενέργεια του αέρα στην ύπαιθρο μετρήθηκε στις αρχές Μαΐου 1986 και ήταν αισθητά μεγαλύτερη από τη φυσική ραδιενέργεια. Μετά τις βροχοπτώσεις της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου, η ραδιενέργεια του αέρα μειώθηκε ραγδαία και επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα μετά τις 10 Μαΐου. Περί τα τέλη Μαΐου 1986, οι συγκεντρώσεις των ραδιενεργών ρύπων στην ατμόσφαιρα της Ελλάδος καθίστανται αμελητέες σε σχέση με τις συγκεντρώσεις φυσικών ραδιονουκλιδίων. Τις πρώτες ημέρες του Μαΐου και μέχρις ότου υπάρξουν ισχυρές βροχοπτώσεις, η κύρια οδός δόσεων στον πληθυσμό ήταν δια της αναπνοής. Εκτιμάται ότι οι μέσες πρόσθετες, λόγω του ατυχήματος, δόσεις από εισπνοή δεν υπερέβησαν το 2% της μέσης ετήσιας δόσης από φυσική ραδιενέργεια Μετά την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, οι άνεμοι απομάκρυναν το ραδιενεργό νέφος από την ατμόσφαιρα του ελλαδικού χώρου, οι δε βροχές που ακολούθησαν ξέπλυναν τους ραδιενεργούς ρύπους από τα οδοστρώματα και, γενικά, από τις επιφάνειες των πόλεων. Μετά από αυτό, η εξωτερική έκθεση από τους ρύπους του ατυχήματος κατέστη στις πόλεις ασήμαντη. Οι ραδιενεργοί ρύποι παρέμειναν όμως στα χώματα των εδαφών της υπαίθρου. Το μέγεθος της εναπόθεσης ραδιενεργών ρύπων στα εδάφη παρουσίασε μεγάλες διαφορές στις διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως λόγω των διαφορών των συγκεντρώσεων του νέφους και των διαφορών των βροχοπτώσεων τον Μάιο του 1986. Οι μεγαλύτερες εναποθέσεις Cs-137 μετρήθηκαν σε περιοχές της Βόρειας Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας. Στις άλλες περιοχές της χώρας οι εναποθέσεις Cs-137 υπήρξαν σημαντικά μικρότερες από αυτές της Βορείου Ελλάδος. Ελάχιστη εναπόθεση Cs-137 μετρήθηκε σε περιοχές της Πελοποννήσου, των νησιών του νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης. Με βάση τις τιμές της ραδιενεργού εναπόθεσης, η από το ατύχημα πρόσθετη δόση από εξωτερική ακτινοβόληση εκτιμάται ότι δεν υπερέβη για τον μέσο Έλληνα, για το 1ο έτος μετά το ατύχημα, το 2% της μέσης ετήσιας δόσης από φυσική ραδιενέργεια. Ένα έτος μετά το ατύχημα, εξαφανίσθηκαν με ραδιενεργό διάσπαση τα βραχύβια ραδιονουκλίδια του ραδιενεργού νέφους και παρέμειναν στο χώμα των υπαίθριων εδαφών τα ραδιοϊσότοπα Cs-134 και Cs-137. Μετά από λίγα έτη εξαφανίσθηκε πρακτικά (από άποψη ακτινοπροστασίας) και το Cs-134 λόγω του μικρού χρόνου ημιζωής (2 έτη). Παρέμεινε όμως στα εδάφη και θα παραμείνει ως σημαντικός μακροπρόθεσμος ρύπος των εδαφών επί πολλές δεκαετίες το μακρόβιο Cs-137 (χρόνος ημιζωής = 30 έτη). Εκτενείς μετρήσεις – αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 1994 έως το 1999 σε 41 πόλεις της Ελλάδος δείχνουν σαφώς ότι η πρόσθετη δόση στην Ελλάδα από εξωτερική ακτινοβόληση είναι αμελητέα σε σχέση με την αντίστοιχη δόση, και τις γεωγραφικές διακυμάνσεις της δόσης (π.χ. ο ρυθμός εξωτερικής δόσης είναι στη Θεσσαλονίκη περίπου διπλάσιος και στις Σέρρες περίπου τετραπλάσιος από αυτόν της Αθήνας), από τα φυσικά ραδιονουκλίδια. Αυτή η πρόσθετη δόση μειώνεται με την πάροδο του χρόνου λόγω της διάσπασης του Cs-137
  Η σημαντικότερη πρόσθετη δόση είναι η εσωτερική δόση που προκύπτει από την κατανάλωση ρυπασμένων τροφίμων. Οι μηχανισμοί ραδιενεργού ρύπανσης των φυτικών προϊόντων ήταν οι εξής:
  (α) άμεση ρύπανση, με εναπόθεση ραδιενεργών ρύπων, επί των καρπών και, γενικά, των φυτικών προϊόντων που βρισκόταν, τον Μάιο του 1986, επί των φυτών στο στάδιο της ανάπτυξης, ή ήταν ήδη ανεπτυγμένα, οι δε φυτικές ζωοτροφές αναπτύσσονταν, ή ήταν ανεπτυγμένες επί των εδαφών. Οι μέγιστες συγκεντρώσεις ραδιενέργειας φυτικών τροφίμων μετρήθηκαν κατά τον Μάιο – Ιούνιο του 1986 και οφειλόταν σχεδόν αποκλειστικά σε άμεση ρύπανση των καρπών. Μερικές εβδομάδες μετά την άφιξη του νέφους, τα βραχύβια ραδιονουκλίδια εξαφανίζονται με την ραδιενεργό διάσπασή τους και παύουν να αποτελούν ραδιενεργό ρύπανση του περιβάλλοντος και των τροφίμων. Το I-131 μειώθηκε γρήγορα και – 27 – οι τιμές του ήταν αμελητέες ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού του 1986. Οι συγκεντρώσεις καισίου ήταν ελάχιστες σε όλα τα νέα λαχανικά και κηπευτικά ήδη από το 1986.
  (β) έμμεση ρύπανση: ένα μέρος των ραδιενεργών ρύπων που εναποτέθηκαν στην επιφάνεια των φύλλων και των βλαστών των φυτών προσροφήθηκε και αποθηκεύθηκε στα φυτά. Οι αποθηκευμένοι ρύποι ήταν διαθέσιμοι για μεταφορά σε νέους καρπούς, φύλλα και βλαστούς, που αναπτύσσονταν αργότερα. Ως προς την παραγωγή αυτών μετά το 1986 ετών ο μηχανισμός αυτός υπήρξε καθοριστικός για τη ρύπανση των προϊόντων των πολυετών καλλιεργειών (καρποφόρων δένδρων, φρούτων κ.λπ.), ενώ προφανώς ο μηχανισμός αυτός δεν υφίσταται για τις μονοετείς καλλιέργειες, όπως πχ τα σιτηρά, για τις οποίες σχεδόν μοναδικός μηχανισμός ρύπανσης είναι η ριζική απορρόφηση. Κάθε έτος, αφού η ποσότητα καισίου που υπάρχει στο δένδρο μοιράζεται σε μεγαλύτερη μάζα, δηλαδή σε αυτήν που υπήρχε στο δένδρο ένα έτος πριν και στη μάζα των νέων βλαστών, φύλλων και καρπών που παρήχθησαν, η πυκνότητα του καισίου στο δένδρο μειώνεται κάθε έτος με τη νέα παραγωγή. Επί πλέον, κάθε έτος τα φύλλα πέφτουν και οι καρποί απομακρύνονται από το δένδρο, μεταφέροντας μαζί τους και αφαιρώντας έτσι κάποια ποσότητα καισίου από τη δεξαμενή του δένδρου, μειώνοντας συνεπώς τη συνολική ποσότητα του καισίου στο δένδρο. Με αυτόν τον μηχανισμό η πυκνότητα καισίου στους καρπούς μειώνεται κάθε έτος στο 35% έως 45% του προηγούμενου έτους. Ήδη από το 1987, η ραδιενέργεια του καισίου στα φρούτα και γενικά στους καρπούς των πολυετών καλλιεργειών είναι πολύ μικρή, τουλάχιστον μία τάξη μεγέθους μικρότερη από τη ραδιενέργεια του φυσικού ραδιοϊσοτόπου Κ-40, δηλαδή αμελητέα ως προς την ραδιολογική επιβάρυνση του ελληνικού πληθυσμού.
  (γ) ριζική απορρόφηση: με αυτήν οι ρύποι που έχουν εναποτεθεί στο χώμα είναι δυνατόν να μεταφερθούν στο φυτό διά του ριζικού του συστήματος. Μετά το πρώτο έτος καθίσταται ο μοναδικός μηχανισμός ρύπανσης των μονοετών καλλιεργειών, όπως είναι π.χ. τα σιτηρά και οι ζωοτροφές (χορτάρι) και, μακροπρόθεσμα, όλων των φυτών. Μετά το πρώτο έτος, οι μόνοι αξιόλογοι ραδιενεργοί ρύποι που παραμένουν στο έδαφος είναι τα ισότοπα του καισίου και, μετά από μερικά έτη, μόνο το Cs-137. Δεδομένου ότι το Cs-137 έχει μεγάλο χρόνο ημιζωής (30 έτη), θα παραμείνει σε αξιόλογες ποσότητες στα εδάφη που έχουν ρυπανθεί. Θα μπορούσε να ρυπαίνει τη φυτική παραγωγή επί πολλές δεκαετίες. Ευτυχώς όμως ο μηχανισμός της ριζικής απορρόφησης αποδείχθηκε αμελητέος ως προς το καίσιο διότι το καίσιο εγκλωβίζεται στην κρυσταλλική δομή της αργίλου του χώματος και δεν είναι διαθέσιμο για ριζική απορρόφηση και μεταφορά στους ιστούς των φυτών. Έτσι, στη χώρα μας, τα εδάφη της οποίας είναι αργιλώδη, το μέγιστο ποσοστό του καισίου είναι εγκλωβισμένο και συνεπώς μη διαθέσιμο για διακίνηση. Το 95% βρισκόταν, το 1987, και παραμένει μέχρι σήμερα, στα πρώτα 10 cm αδιατάρακτου (δηλαδή μη καλλιεργημένου μετά το 1986) εδάφους. Η δε πυκνότητά του υποδιπλασιάζεται σε κάθε 1,5 cm βάθους. H κατανομή αυτή του Cs στο έδαφος παραμένει σταθερή στον χρόνο από το 1987, που μετρήθηκε για πρώτη φορά. Αυτό σημαίνει ότι το μέγιστο ποσοστό του καισίου δεν είναι διαθέσιμο για διακίνηση εντός του εδάφους. Αυτό συνεπάγεται, πέραν της αμελητέας ριζικής απορρόφησης, και αδυναμία μεταφοράς του καισίου σε μεγάλα βάθη και συνεπώς, αδυναμία ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα.
  Οι συγκεντρώσεις Cs ήταν ελάχιστες σε όλα τα νέα λαχανικά και κηπευτικά ήδη από το 1986. Παρατηρήθηκε επίσης, δραστική μείωση των συγκεντρώσεων καισίου σε μονοετείς καλλιέργειες, όπως π.χ. των σιτηρών, ήδη από τη εσοδεία του 1987. Στις σοδειές μονοετών καλλιεργειών των ετών 1987, 1988 και 1989 η ρύπανση των καρπών (π.χ. σιταριού), ακόμα και της παραγωγής της πιο βεβαρημένης ανά την Ελλάδα περιοχής της Πτολεμαΐδας, είναι σχεδόν πάντα μικρότερη από 1 Bq/kg. (Για να γίνει αντιληπτό πόσο ασήμαντη είναι αυτή η συγκέντρωση από ραδιολογική άποψη, αρκεί να συγκριθεί με τη συγκέντρωση ραδιενέργειας από το φυσικό ραδιοϊσότοπο κάλιο-40, η οποία είναι π.χ. στο σιτάρι περίπου 160 Bq /kg) Όπως είναι αναμενόμενο, το ιστορικό της ρύπανσης των ζωικών προϊόντων ακολουθεί το ιστορικό των φυτικών ζωοτροφών, και από τον Αύγουστο του 1987 η ραδιενέργεια στα ζωικά προϊόντα επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Από όλα τα προηγούμενα προκύπτει ότι στην Ελλάδα η ραδιενέργεια των τροφίμων επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα περί τα τέλη του 1987 και ότι η επιβάρυνση του πληθυσμού υπήρξε κυρίως κατά το πρώτο έτος μετά το ατύχημα.
  Σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις, η πρόσθετη δόση από το ατύχημα κατά το πρώτο έτος, για τον μέσο Έλληνα είναι μικρότερη από το 28% της μέσης ετήσιας δόσης από φυσική ραδιενέργεια και από το 0,7% της τυπικής δόσης 50 ετών από φυσική ραδιενέργεια. Η θεωρητική πιθανότητα εκδήλωσης θανατηφόρου καρκίνου λόγω της δόσης αυτής κατά τα επόμενα 50 έτη ισούται με το 0,03% της συνολικής πιθανότητας θανατηφόρου καρκίνου στην Ελλάδα από όλες τις αιτίες για την ίδια περίοδο. Ως εκ τούτου η επίδραση του ατυχήματος στη δημόσια υγεία εκτιμάται ως αμελητέα σε σχέση με αυτήν πολλών άλλων υπαρκτών παραγόντων καρκινογένεσης. Τέλος, ως σημαντικότερες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού της Ελλάδος πρέπει να θεωρούνται αυτές που προέκυψαν ως συνέπεια του πανικού που προεκλίθη λόγω της αίσθησης ανασφάλειας ενώπιον του αόρατου και της άγνωστης φύσης, για το ευρύ κοινό, κινδύνου και της άγνοιας των πραγματικών διαστάσεων του κινδύνου. Ιδιαίτερα σοβαρός παράγοντας της πρόκλησης πανικού και υπερβολικής φοβίας του πληθυσμού υπήρξε η έλλειψη οργανωμένης ετοιμότητας του κράτους για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους πρωτόγνωρης διακινδύνευσης, με συνέπεια την απώλεια της εμπιστοσύνης του κοινού όχι μόνον στους πολιτικούς, αλλά ακόμη και στους επιστημονικούς αρμοδίους, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών ιατρών. Και αν οι ψυχολογικές συνέπειες ενδέχεται, ως μη μετρήσιμες, να μην είναι ορατές, οι τρεις χιλιάδες αναίτιες εκτρώσεις που έγιναν τους πρώτους μήνες μετά το ατύχημα αποτελούν την μεγαλύτερη μετρήσιμη συνέπεια στην υγεία του πληθυσμού στη χώρα μας.
  Το συμπέρασμα είναι ότι η έλευση του ραδιενεργού νέφους και η εναπόθεση ραδιενεργών ρύπων προκάλεσαν στη χώρα μας:
  (α) σοβαρή και πολύ μακροχρόνια ρύπανση εδαφών με Cs-137, σε μεγαλύτερο βαθμό στη Βόρεια Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία
  (β) σημαντικές οικονομικές συνέπειες, δεδομένου ότι αχρηστεύθηκε μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής του 1986
  (γ) αμελητέες ραδιολογικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και
  (δ) αξιόλογες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του πληθυσμού, ως συνέπεια υπερβολικού πανικού, που, όπως αποδεικνύεται, δεν ήταν επιστημονικά δικαιολογημένος, αλλά επιτάθηκε από την έλλειψη κρατικής ετοιμότητας και από ανεύθυνη κινδυνολογία

 238. Pedis said

  Διάνα, ο Παλαμάς, Κρόνη.

  Ἡ πενία μετρουμένη τῷ τῆς φύσεως τέλει μέγας ἐστὶ πλοῦτος• πλοῦτος δὲ μὴ ὁριζόμενος μεγάλη ἐστὶ πενία.

  Η φτώχεια, αν μετρηθεί με το φυσικό σκοπό της ζωής, είναι μεγάλος πλούτος. Ο πλούτος χωρίς όρια είναι μεγάλη φτώχεια.

  Επίκουρος

 239. Γς said

  222:

  >Τις ημέρες του ατυχήματος στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, ήμουν 17 ετών περίπου. Θυμάμαι μια βροχή που είχα φάει με το παπί και τις φράουλες στο Άλσος Παγκρατίου που πωλούνταν 50€/πακέτο-τιμή ασύλληπτη για την εποχή και τις οποίες φάγαμε αφού τις πλύναμε καλά στο Άλσος.

  Τις αρκουδες στο Αλσος Παγκρατίου τις πρόλαβες;
  Ούτε εγώ το 1950!

  http://www.omorfigeitonia.gr/article.php?id=809.

  Και δεν είχε ευρώ το 1950. Ούτε το 1986.

  Εκτός αν εννοείς το ισόποσο των 50€ [καμιά 20ριά χιλιάδες δραχμές]

  Κόψε κάτι!

 240. Idom said

  # 231

  Λάμπρο, ΤΙ λες;;;
  ΔΕΝ χρειάζεται να είσαι σπουδαγμένος, λίγη φυσική λυκείου χρειάζεται.
  Οι μετατροπές ενέργειας – πέρα από ειδικές περιπτώσεις / καμία σχέση με την «παραγωγή ενέργειας» για την οποία συζητάμε εδώ – έχουν απώλεια σε θερμική ενέργεια. Απλός 2ος νόμος τής θερμοδυναμικής. ΔΕΝ έχει σημασία το πώς θα «παράγεις» ενέργεια (καίγοντας ξύλα, συγκεντρώνοντας ακτίνες ηλίου, κάνοντας σχάση ή σύντηξη) ή η τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσεις. (Δηλαδή έχει, αλλά έχει απλά ως προς το ποσοστό τής συνολικής ενέργειας που θα μετατραπεί σε θερμότητα και θα «χαθεί» ( = θερμική μόλυνση). Δεν μπορεί όμως να μηδενιστεί.)
  Όσο περισσότερη ενέργεια παράγεις τόση περισσότερη θερμική μόλυνση θα έχεις. Νομοτελειακά για το Σύμπαν που ξέρουμε.

  Όσο για το ιταμό ύφος των γενικεύσεων, ντροπή.

 241. Γς said

  223:

  >το μικροσκοπικόν Rhode Island που έλαβε το όνομά του από την ελληνικήν νήσον Ρόδον,

  Αμ δε, δεν από την ελληνικήν νήσον Ρόδον. Είναι το Κόκκινο νησί. Από τους πρώτους κατοίκους του Rhode Island, τους Ολλανδούς: “Red Island” (Roodt Eylant).

  http://caktos.blogspot.gr/2014/08/rhode-island.html

  >πράγμα που μάς αποκρύπτει επί 7,5 έτη ο κ. Σαραντάκος

  Και το έχουμε συζητ’ησει στου Σαραντάκου

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/08/11/koromilo-2/#comment-236197

 242. Idom said

  Για να είμαι και εγώ πάντως πιο ακριβής στα τεχνικά θέματα, να πω ότι αυτό που ανέφερα ως «θερμική μόλυνση» αντιστοιχίζεται στο global warming. Η θερμική μόλυνση (thermal contamination) ή πιο σωστά, θερμική ρύπανση (thermal pollution) αναφέρεται ειδικότερα στην άνοδο τής θερμοκρασίας των υδάτων.

 243. Γς said

  223:

  > Όσον διά την παρούσαν ανάρτησιν, ας μοί επιτρέψη ο κ. Σαραντάκος να τον ελέγξω διότι απεσιώπησε (τυχαίον; Δεν νομίζω…) την σχέσιν της Ελληνίδος Θεάς Αρτέμιδος με το Chornobyl

  Τι παραπάνω από αυτά που είπε;

  >τσερνόμπιλ λέγεται στα ουκρανικά και μια ποικιλία του φυτού Artemisia vulgaris, της αψιθιάς [κλπ]

  Και στο κατω κάτω οι μισές επιστημονικές ονομασίες της χλωρίδας και τις πανίδας έχουν σχέση με τα ελληνικά και τα λατινικά.

  Οχι να βρεθούμε και πατριωτάκια με τους Ουκρανούς του Τσέρνομπιλ επειδή έχουμε κι εμείς Αρτεμη στη Ραφήνα.

  Είχαμε κι ένα άλλο μπρούτζινο άγαλμα, του Μαραθωνοδρόμου στη Διασταύρωση της Ραφήνας, αλλά το κλέψανε [ποιος ξέρει ποιοι γύφτοι για να το λιώσουν]!

 244. spiral architect said

  Πονεμένες ιστορίες:

  https://m.facebook.com/photo.php?fbid=1090181617691263

 245. spiral architect said

  @237: Τίποτα δεν είναι ακίνδυνο, ακόμα και η μπαταρία Li-ion του κινητού που έχεις στην τσέπη σου μπορεί να σκάσει.

 246. ΓιώργοςΜ said

  Πολλά σωστά και πολλά λάθος έχουν γραφτεί μέχρι τώρα. Δε φιλοδοξώ ν’ αλλάξω τη γνώμη κανενός, ελπίζοντας όμως να προσφέρω στους ειλικρινώς ενδιαφερόμενους και μη προκατειλημένους:
  -Οι επιπτώσεις στην υγεία στην Ελλάδα είναι αμελητέες (τεκμηριώθηκε παραπάνω). Μόνο στις γειτονικές στο ατύχημα περιοχές αναμένονταν αυξήσεις καρκίνου του θυρεοειδούς. Αν κάποιος έχει να παρουσιάσει στατιστικά σημαντική αύξηση στον πληθυσμό στα 7-10 χρόνια μετά το ατύχημα (οπότε και αναμένονταν) είμαι πρόθυμος να το ακούσω. Τα λεγόμενα ενός γιατρού που εύκολα και αβασάνιστα ρίχνει εδώ ή εκεί την αιτία δεν είναι θέσφατατο. Κάτι τέτοια κάνουν κάποιοι και παίρνει μπάλα όλο τον κλάδο το ρητό περί μωρότητος.
  -Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί παραγωγής ενέργειας από ραδιενεργά υλικά. Αναφέρθηκαν κάπου οι πυρηνικές μπαταρίες, υπάρχουν από δεκαετίες οι ραδιοϊσοτοπικές θερμοηλεκτρικές γεννήτριες:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Radioisotope_thermoelectric_generator
  Γεννήτριες σαν αυτές χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις για στρατιωτικούς κυρίως λόγους στην ΕΣΣΔ. Δεν ξέρω τι έλεγος υπήρχε πριν, με την κατάρρευσή της όμως χάθηκε, με συνέπεια ένα σωρό ραδιενεργές πηγές να είναι εκτεθειμένες και η επενάκτηση του ελέγχου να είνα πολύ δύσκολη και δαπανηρή:
  https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjU9qP4jK7MAhWEIMAKHeqiCpsQFgglMAE&url=https%3A%2F%2Fwww.iaea.org%2FOurWork%2FNE%2FNEFW%2FTechnical-Areas%2FWTS%2FCEG%2Fdocuments%2FCEG-Workshop-Vienna-2013%2FEnglish%2F2.7_Russian_RTG_program_paper_Eng.pdf&usg=AFQjCNGuK-sdmYysnPEZKKoeej9Ceyd8kg&sig2=ph7uyzJI1c14N9gwyu7WMg

  Καμμία μέθοδος συνεπώς δε μπορεί να είναι ασφαλής για χρήση αν δεν εξασφαλιστεί ο έλεγχος ενός ραδιοϊσοτόπου σε βάθος χρόνου τέτοιο ώστε αυτό να καθίσταται (ή καθιστάται; διορθώστε με μιας και λεξιλογούμε) ακίνδυνο. Όπως έχει ιστορικά αποδειχθεί, τα καθεστώτα έχουν διάρκεια μερικών δεκαετιών ή το πολύ λίγων αιώνων. Τα ισότοπα που συζητάμε έχουν από δεκαετίες έως εκατομμύρια χρόνια ημιζωή, συνεπώς αυτός είναι ο κύριος λόγος που η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ασφαλής: Δεν μπορεί να εξασφαλιστεί κρατικός ή άλλης μορφής έλεγχος σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου. Όσο ασφαλής κι αν είναι ένας σύγχρονος πυρηνικός σταθμός (και αυτοί που λειτουργούν δεν είναι όλοι σύγχρονοι), κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον με σχετική ακρίβεια σε βάθος μεγαλύτερο της δεκαετίας.
  Δεν ξέρω του κινδύνους της σύντηξης, λίγοι μπορούν να τους περιγράψουν ώσπου να υπάρξει εργοστάσιο παραγωγής, έχει όμως το προτέρημα να μη χρησιμοποιεί μακρόβια ισότοπα. Έτσι, το να κλείσει κανείς το «διακόπτη» είναι εύκολο σε περίπτωση ανάγκης.

 247. Κουνελόγατος said

  Δέκα παρά τέταρτο πήγε, ακόμη ν’ ανοίξει το μαγαζί; 🙂

 248. oglavas said

  Οι γονείς μου είχαν κλείσει να πάνε ταξιδάκι στη Σοβιετική Ένωση τότε. Φυσικά έμειναν Ελλάδα

 249. Γς said

  249:

  Κι όταν πήγαν [αν πήγαν] ειχε φύγει αυτή [η Σοβιετική Ενωση]

 250. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  248 Ανυπόμονε!

  247 … να καθίσταται…

  245 Οφσάιντ, θαρρώ, η κριτική.

 251. vagelford said

  @247 Το πρόβλημα με τη σύντηξη δεν είναι το ξοδεμένο καύσιμο, όπως είναι με τη σχάση (αν και υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί μέχρι κάποιο βαθμό το θέμα των μακρόβιων ισοτόπων, καθώς και των επικίνδυνων σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα παράγωγων όπως το πλουτώνιο). Το πρόβλημα είναι ότι αυτό της παραγωγή νετρονίων από την αντίδραση τα οποία φυσικά δεν μπορούν να περιοριστούν όπως το υπόλοιπο πλάσμα. Τα νετρόνια αυτά λοιπόν μετατρέπουν σιγά σιγά τον ίδιο τον αντιδραστήρα σε ραδιενεργό κατάλοιπο, αφού χτυπάνε τα διάφορα μέρη του αντιδραστήρα ενεργοποιώντας τα άτομα των διαφόρων υλικών σιγά σιγά. Τα μέρη του αντιδραστήρα σταδιακά θα παθαίνουν φθορά με αυτόν τον τρόπο και θα θέλουν αντικατάσταση. Τελικά δεν ξέρω αν η ποσότητα ραδιενεργών καταλοίπων θα είναι μεγάλη ή μικρή σε σχέση με τους αντιδραστήρες σχάσης. Αυτό φαντάζομαι θα εξαρτάται από τον σχεδιασμό του κάθε αντιδραστήρα.

 252. Παναγιώτης Κ. said

  @244. Οι γύφτοι τα κλέβουν και τα πουλάνε στους νομίμως λειτουργούντες τα χυτήρια. Κανονικοί λοιπόν κλεπταποδόχοι οι δεύτεροι!
  Τύπος, άρχοντες και από κοντά αρκετοί από μας, παριστάνουμε του έκπληκτους. 😦

 253. Φωτοτυπάκιας said

  Μάλλον θα πρέπει να γίνουν ακόμα 5-6 παρόμοια πυρηνικά ατυχήματα στη μέγιστη βαθμίδα καταστροφής 7, για να πειστούν κάποιοι ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την πυρηνική ενέργεια και να στραφούμε σε πιο ήπιες και ανανεώσιμες πηγές (ηλιακή, γεωθερμική, αιολική), για τις οποίες υπάρχουν πλέον μεγάλες δυνατότητες εφαρμογών! Το γεγονός ότι κάποιοι λίγοι πλουτίζουν παίζοντας ρωσική ρουλέτα εις βάρος όλου του πλανήτη τους είναι αδιάφορο και προσπαθούν με επιστημονικά και θεωρητικά επιχειρήματα να υπερασπιστούν αλλότρια συμφέροντα. Δυστυχώς οι επιστημονικές θεωρίες είναι ωραίες πριν συμβεί ένα ατύχημα. Μετά όλοι αυτοί οι σοφοί θεωρητικοί ισχυρίζονται ότι αυτό το ατύχημα οφειλόταν απλά …σε μια σειρά ανθρώπινων λαθών! Τα ίδια επιχειρήματα είχαν και οι Σοβιετικοί που διαφήμιζαν το Τσερνόμπιλ ως το πιο ασφαλές εργοστάσιο πυρ. ενέργειας. Όλα δούλευαν, έλεγαν, σωστά, αλλά δυστυχώς συνέβησαν πολλά συνεχόμενα ανθρώπινα λάθη!

  http://www.voria.gr/article/trianta-chronia-apo-ton-piriniko-olethro-tou-tsernompil-vids

 254. Μα σαφώς οφειλόταν σε εγκληματικά ανθρώπινα λάθη το ατύχημα του Τσερνομπιλ. Το ζήτημα είναι ότι οι αντιδραστήρες θα έπρεπε να είναι εκ κατασκευής πιο ανθεκτικοί ακόμα και σε τέτοια ανθρώπινα λάθη — όπως ισχυρίζονται οι Γάλλοι ότι είναι τα δικά τους μοντέλα.

 255. ΓιώργοςΜ said

  Ακόμα κι η ανθεκτικότητα σε ανθρώπινα λάθη (που είναι μέσα στο παιχνίδι, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δικαιολογία, πρέπει να προβλέπονται) και οι πολλαπλές γραμμές άμυνας σε περίπτωση κάθε νόσου και @@κίας, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα λειτουργούν σε 50 χρόνια. Η Φουκουσίμα πχ είναι λάθος σχεδιασμού, που εντοπίστηκε και δεν αντιμετωπίστηκε για λόγους κόστους. Τι θα γίνει αν μια χώρα με αντιδραστήρες πτωχεύσει, πχ;
  Η μακροβιότητα του κινδύνου είναι συνήθως το πρόβλημα, όχι η αντιμετώπισή του που -θεωρητικά- είναι εφικτή. «Θεωρητικά» επειδή αναφέρομαι στη Φουκουσίμα που είπα πριν: Τη λύση την είχαν προτείνει, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

 256. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  257. Τα αρχικά του oνοματεπώνυμου είναι συνεχόμενα γράμματα; Ήταν σε καινούργιο τότε φύλλο;Δε θέλω να το γράψω γιατί δεν το ξέρω σίγουρα,το υποθέτω και επί πλέον έχει πεθάνει προ 15ετίας περίπου.

 257. Γιάννης Ιατρού said

  258: Μπα. τσίμα-τσίμα ήταν τα γράμματα :), αλλά όχι καιμ συνεχόμενα 🙂

 258. Idom said

  # 247
  Άφεριμ!
  🙂

 259. vagelford said

  Αυτές είναι λύσεις πρακτικές

 260. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  204 – «Tην εποχή του Τσέρνομπιλ την θυμάμαι πολύ καθαρά καθώς είχαμε εισιτήρια για τη συναυλία των Saxon» Να δείς που στο τέλος θα βρεθούμε και συγγενείς (χαμόγελο) μέσα σ΄αυτές τις λίγες χιλιάδες που είχαν πάει στην συναυλία, είμουν κι εγώ, εντελώς άφοβος βέβαια, όπως είπα και πιο πάνω (χαμόγελο). Τελικά BLOG, έχω πέσει διάνα με σένα, δικαίως είσαι στην λίστα με αυτούς που θάθελα να συναντήσω κάποια φορά.

  241 – «Λάμπρο, ΤΙ λες;;;» Εγώ ξέρω πολύ καλά τι λέω φίλε μου, εσύ έχεις αντιληφθεί τι λές; Αφού αναφέρεις τον 2ο νόμο της θερμοδυναμικής, για πές μου μια οικολογική διαδικασία παραγωγής ενέργειας χωρίς θερμική «μόλυνση».
  Δές και τα πιο σοβαρά που είπες «Προφανώς και έχει τεράστια σημασία ο υπερπληθυσμός, όπως τεράστια σημασία έχει και η υπερκατανάλωση. Προφανώς πρόκειται για πολλαπλασιαστικά μεγέθη.
  Προσωπικά συντάσσομαι με το μοντέλο «λίγοι άνθρωποι και καλές συνθήκες διαβίωσης».» Μ΄αυτό το μοντέλο συντασόταν κι ο Χίτλερ, και σαν καλός ανθρωπιστής οικολόγος, προσπάθησε να καθαρίσει τον πλανήτη από τα περιττά μιάσματα που τον μόλυναν, αλλά πάνω που εφάρμοζε την ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ, τον έφαγαν τα μεγάλα συμφέροντα.

  «Αν θέλουμε ένα παγκόσμιο βιοτικό επίπεδο αντίστοιχο με αυτό βορειοευρωπαϊκής χώρας και ταυτόχρονα με επίδραση (impact) στο περιβάλλον αντίστοιχο με αυτό που είχαν οι ανθρωπίδες πριν γίνουν ανάφτες φωτιάς (fire makers), ο συνολικός πληθυσμός έπρεπε να είναι κάπου στο μισό εκατομμύριο, ίσως και λιγότερο.»
  Αφήνω στην άκρη τον ΠΑΡΑΛΟΓΟ συνδυασμό, και τον αυθαίρετο υπολογισμό, και σε ρωτώ, δεδομένου ότι ο πληθυσμός της Γής, είναι 7,5δις, πώς θα μπορέσουν να εξαφανιστούν τα 7δις για να ξεβρομίσει ο τόπος και να ανασάνει η Γή, χωρίς όμως θερμική μόλυνση; (κάτι που δεν είχε σκεφτεί ο μεγάλος οικολόγος, με την μέθοδο του φουρνίσματος). Ποιός και με ποιά κριτήρια θα αποφασίσει ποιοί θα μείνουν; (υποθέτω εσύ και η οικογένειά σου θα είστε μέσα στους εκλεκτούς) μετά με ποιό τρόπο θα μένει σταθερός ο πληθυσμός; έχω κάτι κατα νού, αλλά θα με ενδιέφερε η δική σου εκδοχή-μέθοδος.

  «Από ‘κει και πέρα ότι κάνουμε το κάνουμε κλέπτοντες.» Από ποιόν το κλέπτουμε βρε idom, ποιός είναι ο ιδιοκτήτης του παλνήτη;

  «Το ότι δεν μάς αρέσει η αλήθεια, δεν αλλάζει την αλήθεια.» ΑΚΡΙΒΩΣ!!!

  «Προφανώς η βαριά βιομηχανία είναι η πιο ενεργοβόρα. Ωστόσο η συνειδητοποίηση και η εκπαίδευση ξεκινάει από το σπίτι μας.» Η οποία ποιά πρέπει να είναι ωστε να μη μολύνουμε θερμικά τον πλανήτη;

  » Όταν το ένα τρίτο περίπου τού παγκόσμια παραγόμενου φαγητού καταλήγει στα σκουπίδια (http://www.worldfooddayusa.org/food_waste_the_facts και πολλές ακόμα ιστοσελίδες), κάτι δεν πάει καλά, ενώ σίγουρα πολλά θα μπορούσαν να διασωθούν.»
  Επίσης, το αναπτυγμένο ένα έβδομο (πλέον) του πληθυσμού, καταναλώνει 32 φορές περισσότερο από τους υπόλοιπους, που τους αρνούμαστε να ευημερήσουν για χάρη της «σωτηρίας» του πλανήτη και των μελλοντικών γενιών ΒΕΒΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ (εννοείται των ανεπτυγμένων, οι άλλοι άλλωστε δεν αξίζουν να ζούν, γι΄αυτό και τους λιμοκτονούμε αιώνες τώρα).

  «Αν «απελευθερωθεί» η σύντηξη (απελευθερωθεί από τα οικονομικά τραστ εννοώ), με την απληστία που μάς δέρνει, σε λίγα χρόνια, θα λιώσουμε όλη την βιόσφαιρα από την ζέστη.»
  Αυτό τώρα από ποιά μελέτη προκύπτει; Και πάλι όμως, όπως λέει ο δεύτερος νόμος, αν με την απληστία που μας δέρνει (όχι όλους, μόνο το ανεπτυγμένο ένα έβδομο) παράξουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε, έστω και με οικολογικό τρόπο, πάλι θα την λιώσουμε την βιόσφαιρα.

  «Όσο για το ιταμό ύφος των γενικεύσεων, ντροπή.» Όπως ίσως είδες, δεν γενικεύω εγώ αλλά εσύ, κι αυτά που λές, είναι άκρως παρεξηγήσιμα, κι αν πρέπει να αισθάνεται ντροπή κάποιος από τους δυό μας, (δεν πρέπει) μάλλον είσαι εσύ.

  Θα σου πώ ξεκάθαρα πώς βλέπω τους ανθρώπους. Όποιος λέει πως είναι πιστός και δεν τηρεί τους κανόνες της πίστης του, είναι απατεώνας (όπως οι ιεράρχες) ή ψεύτης. Όποιος λέει πως είναι επαναστάτης όπως οι σημερινοί αυτοαποκαλούμενοι κομουνιστές κλπ, και ζούν βολεμένοι στον καπιταλισμό καταναλώνοντας τα καλούδια του, ενώ ταυτόχρονα τον καταγγέλουν και τον βρίζουν, είναι απατεώνες (όπως οι ηγέτες και τα στελέχη των κρατικοδίαιτων κομμάτων) ή ψεύτες. Όποιος λέει πως είναι οικολόγος, και χρησιμοποιεί προϊόντα και αγαθά που επιβαρύνουν και καταστρέφουν το περιβάλλον, είναι απατεώνας (όπως η πληρωμένοι ηγέτες των «οικολογικών» οργανώσεων, πχ greenpeace) ή ψεύτης. Ο καθένας μπορεί να προσδιορίζει όπως θέλει τον εαυτό του, κι εγώ μπορώ να κρίνω τον καθένα από την σύγκριση των λόγων του και των πράξεών του.
  Φιλικά.

 261. nikiplos said

  @240, Γς προφανώς πρόκειται για lapsus… 50δρχ/κεσές ήταν η τιμή 🙂

 262. spiral architect said

  Ισχύει;

 263. sarant said

  264 Κάθε τόσο γίνεται αυτό.

 264. maria said

 265. Βάγια said

  Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλα ατυχήματα, οι συνέπειες των οποίων δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να ελεγχθούν, αλλά ούτε και να προβλεφτούν, καθώς τα χρησιμοποιούμενα υλικά έχουν τεράστιο χρόνο ημιζωής. Φυσικά, καμμία μέθοδος παραγωγής ενέργειας δεν είναι αθώα, όλες προκαλούν προβλήματα στη φύση και στην υγεία του ανθρώπου, αλλά, τουλάχιστον οι άλλες, με τη βοήθεια των νόμων (αν και όταν εφαρμόζονται) είναι ελέγξιμες και τα προβλήματα διορθώνονται με την επιστήμη (δασολογία, ιατρική).
  Σίγουρα, ο άνθρωπος του δυτικού ανεπτυγμένου κόσμου έχει τεράστιο πρόβλημα με την ενέργεια, όμως δεν είναι και θέμα καταναλωτικού μοντέλου, όταν πχ στην Ελλάδα ,προ κρίσης, είχε 2-3 αυτοκίνητα, τα οποία ρυπαίνουν όχι μόνο εν κινήσει, αλλά και όταν καταλήγουν στις χωματερές. Σίγουρα τα ανεπτυγμένα κράτη προκαλούν πρόβλημα (είχα διαβάσει κάπου ότι η Αμερική αγόραζε τα δικαιώματα σε καύση άνθρακα φτωχών χωρών, για να εκπέμπει χωρίς πρόστιμο των άνθρακα που εξέπεμπε και πριν). επίσης, σίγουρα δεν είναι λύση το να μην αναπτυχθούν οι φτωχές χώρες. Το μόνο πράγμα που μπορεί να βοηθήσει κάπως στο θέμα είναι η ΑΕΙΦΟΡΙΑ. Επίσης, χειρισμοί που μειώνουν τη σπατάλη ενέργειας, ακόμη και σε μικροζητήματα είναι απαραίτητοι.

 266. Βάγια said

  268. στο «δεν είναι και θέμα καταναλωτικού μοντέλου » βγάλτε το δεν . (δηλαδή είναι θέμα καταναλωτικού μοντέλου)

 267. Ουκρανία: Ξεκινούν οι επισκέψεις τουριστών στο Τσερνομπίλ, 32 χρόνια μετά το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα

  https://left.gr/news/oykrania-xekinoyn-oi-episkepseis-toyriston-sto-tsernompil-32-hronia-meta-megalytero-pyriniko

 268. sarant said

  271 Θα επιστρεφουν ακτινοβολώντας!

 269. Για σκληροπυρηνικούς προβλέπονται και
  ατομικές ξεναγήσεις!

 270. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  274 – Α ρε Μιχάλη αφού τόχεις γιατί δεν γράφεις; Για ξανασκέψου το λίγο και σούχω και μια ωραία πρόταση, να συνεργαστείτε με τον Σκύλο που επίσης τόχει αλλά κοπριτεύει στου χουργιό.☺
  Χωρίς πλάκα τώρα, πιστεύω πως θα βγεί απίθανο αποτέλεσμα.

 271. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  271. Θα κάνανε αυτά τα…πυρηνόκαρπα, απύρηνα 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: