Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Οι λέξεις του Πάσχα -και πάλι

Posted by sarant στο 28 Απριλίου, 2016


Φτάσαμε αισίως στη Μεγάλη Πέμπτη, και ως τώρα η άλλη επικαιρότητα δεν μας άφησε να μπούμε στο κλίμα των ημερών. Οπότε, με δεδομένο κιόλας ότι ταξιδεύω, σήμερα και αύριο θα έχω άρθρα λεξιλογικά και φρασεολογικά για το Πάσχα, που βέβαια, πρέπει να σας προειδοποιήσω, είναι επαναλήψεις από παλαιότερα. Ωστόσο, στο σημερινό άρθρο προσθέτω μερικά πράγματα σε σχέση με την περσινή του επανάληψη, και επικαιροποιώ κάποιες αναφορές, ώστε να μην παραπονεθούν οι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας ότι τους σερβίρω μόνο κονσέρβα.

Ξεκινώντας την περιήγησή μας στις πασχαλινές λέξεις, πρώτα πρώτα έχουμε το ίδιο το Πάσχα, που είναι λέξη άκλιτη, δάνειο από το αραμαϊκό pasha και αυτό από το εβραϊκό pesah (πέσαχ είναι το σημερινό εβραϊκό Πάσχα), από τον αόριστο ενός ρήματος που σημαίνει «αυτός προσπέρασε». Και το «προσπέρασε» μας πηγαίνει στην Παλαιά Διαθήκη, στην Έξοδο, όπου στη δέκατη πληγή του Φαραώ ο άγγελος Κυρίου θανάτωσε τους πρωτότοκους γιους των Αιγυπτίων· πέρασε γραμμή τα σπίτια και έσπειρε τον όλεθρο, είχε όμως προηγουμένως ειδοποιήσει τους Εβραίους να σφάξουν ένα αρνάκι και να βάψουν με το αίμα του την πόρτα του σπιτιού τους για να τα προσπεράσει. Ή, όπως το λέει στην Έξοδο: και παρελεύσεται κύριος πατάξαι τους Αιγυπτίους και όψεται το αίμα επὶ της φλιάς και επ’ αμφοτέρων των σταθμών͵ και παρελεύσεται κύριος την θύραν και ουκ αφήσει τον ολεθρεύοντα εισελθείν εις τας οικίας υμών πατάξαι. Άγρια πράγματα τα παλαιοδιαθηκικά, αλλά από εκεί θαρρώ προήλθε το αρνάκι που σουβλίζουμε –βέβαια με νέα σηματοδότηση μετά τη σταύρωση του Χριστού που ήταν ο αμνός ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου.

Το Πάσχα το λέμε και Λαμπρή, μια και είναι η μεγαλύτερη γιορτή, και παρόμοια ονομασία υπάρχει στα βουλγάρικα, όπου επισήμως το Πάσχα λέγεται βελικντέν, δηλαδή «μεγάλη μέρα», ενώ στους δυτικούς σλάβους λέγεται συχνά «μεγάλη νύχτα» (π.χ. Wielkanoc στα πολωνικά και αναλόγως στα σλοβένικα ή στα τσέχικα). Στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες η ονομασία προήλθε από το ελληνικό, συνήθως μέσω λατινικών, κι έτσι έχουμε το γαλλικό Pâques ή το ιταλικό Pasqua, αν και στα αγγλικά έχουμε easter, που προέρχεται από μια παγανιστική γιορτή προς τιμήν μιας τευτονικής θεάς της άνοιξης και του φωτός, της ανατολής του ήλιου (άλλωστε east είναι η ανατολή). Κάτι ανάλογο ισχύει και στα γερμανικά (Ostern).

Το φετινό Πάσχα πέφτει προς το τέλος της περιοχής ημερομηνιών του (οι πιθανές ημερομηνίες του ορθόδοξου Πάσχα πηγαίνουν από 4 Απριλίου έως 8 Μαΐου) και έχει πέντε βδομάδες διαφορά από το καθολικό, που φέτος ήταν στις 27 Μαρτίου. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη διαφορά που μπορεί να έχουν τα δυο Πάσχα. Του χρόνου θα συμπέσουν. Όπως είχε σχολιάσει εδώ πρόπερσι ο φίλος Βιοάννης: Το ορθόδοξο Πάσχα από το δυτικό διαφέρουν 1, 4, 5 εβδομάδες (το ορθόδοξο πάντα έπεται) ή συμπίπτουν. Ποτέ δεν διαφέρουν 2 ή 3 εβδομάδες. Η διαφορά των 4 εβδομάδων είναι σπάνια, μόνο στο 5,2% των περιπτώσεων για τα έτη 1583-2100. Από το 1583 έχουμε διαφορά στις ημερομηνίες εορτασμού, μια και εμφανίστηκε το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Καθώς τα χρόνια θα περνούν και θα αποκλίνει το ορθόδοξο από την αστρονομική πραγματικότητα, θα εμφανιστούν και διαφορές 6 εβδομάδων (πρώτη φορά το 2437) και θα εξαφανιστεί η ταύτιση (τελευταία φορά το 2698), όπως και θα εμφανιστεί διαφορά 2 εβδομάδων (το 2725) όχι όμως διαφορά 3 εβδομάδων (έως το 4100, που το έχω ψάξει). Να πω ότι αυτά δεν τα έχω τσεκάρει προσωπικά, κι έτσι αν το 2437 δεν εμφανιστεί διαφορά έξι εβδομάδων μην μου κάνετε επικριτικά σχόλια, σας παρακαλώ. Αλλά αυτό θα το συζητήσουμε τότε.

Πάντως, επειδή ο τρόπος υπολογισμού του Πάσχα είναι περίπλοκος, η εκκλησία κάθε χρόνο βγάζει το πασχάλιον του σωτηρίου έτους τάδε, το οποίο αναφέρει όλες τις κινητές γιορτές –και από εκεί βγήκε και η φράση «έχασε τα πασχάλια του» που τη λέμε όταν κάποιος έχει περιέλθει σε πλήρη σύγχυση. Και επειδή το Πάσχα έχει συνδεθεί αξεχώριστα με τα κόκκινα αυγά, η παροιμιακή αυτή φράση συμφύρθηκε με την άλλη που λέει «έχασε τ’ αυγά και τα καλάθια», για όποιον έχει πάθει μεγάλη ζημιά, κι έγινε «έχασε τ’ αυγά και τα πασχάλια», που εκ πρώτης όψεως είναι «λάθος» αλλά απόλυτα εύλογο. (Περισσότερα για τις εκφράσεις αυτές εδώ, ενώ για τα κόκκινα αυγά ειδικώς έχουμε ανεβάσει το 2013 ένα κείμενο του Εμμ. Ροΐδη).

Πέρα από τα αυγά, το Πάσχα έχουμε και τον οβελία. Οβελίας αρχικά ήταν οτιδήποτε ψήνεται στη σούβλα (ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές κάνει λόγο για οβελίαν άρτον, ψωμί στη σούβλα), αλλά έχει επικρατήσει πια να τη λέμε για το αρνάκι. Η λέξη οβελός για τη σούβλα είναι αρχαία, ήδη ομηρική: οι ήρωες του Ομήρου κατ’ επανάληψη παρουσιάζονται να κόβουν κρέατα και να τα περνούν σε οβελούς. Και επειδή κάποτε θα χρησιμοποιήθηκαν μικροί οβελοί από μέταλλο ως μονάδες συναλλαγής, υπήρχε στην Αθήνα το νόμισμα οβολός που ήταν το ένα έκτο της δραχμής. Και με τον εξαίσιο συντηρητισμό της γλώσσας, δυόμιση χιλιάδες χρόνια μετά, κι ας έχει στο μεταξύ καταργηθεί η δραχμή, ακόμα μας ζητούν να συνεισφέρουμε τον οβολό μας (όταν δεν μας τον παίρνουν δηλαδή, με το έτσι θέλω και με φοροεπιδρομές, και όχι μόνο τον οβολό αλλά και το πεντοχίλιαρο). Να πούμε πάντως ότι και η Ιόνιος Πολιτεία το 1819 είχε θεσπίσει ως νόμισμα τον οβολό, με μικρότερο νόμισμα τον ημιώβολο -απ’ όπου και η παλιά φράση «δεν έχω μιώβολο», αλλά και τα όβολα, λαϊκή ονομασία για τα χρήματα.

Βέβαια, ο οβελίας είναι λέξη αναστημένη από τους λογίους. Η σούβλα, πάλι, είναι δάνειο λατινικό (από το subula, που σήμαινε χοντρή βελόνα ή το σουβλί των παπουτσήδων), λέξη που εμφανίζεται ήδη από τον 3ο αιώνα μ.Χ. στη γραμματεία σε διάφορες περιγραφές βασανιστηρίων, και που επικρατεί εκτοπίζοντας τον οβελό. Υποκοριστικό της το σουβλάκι, που ήταν στην αρχή το καλαμάκι στο οποίο περνούσαν το κρέας (και δεν θα μπω στη διαμάχη Βορρά-Νότου για το αν είναι «λάθος» να λέμε σουβλάκι το φαγητό με τυλιχτή πίτα και γύρο).

Για το αρνάκι που σουβλίζουμε, τα είπαμε· ετυμολογικά η λέξη είναι αρχαία (αρνίον, ήδη της κλασικής εποχής, υποκοριστικό του αρήν, αρνός = πρόβατο, λέξη που είχε και δίγαμμα μπροστά και που παράγωγά της βρίσκουμε και σε επιγραφές της γραμμικής Β’), όπως τόσες άλλες λέξεις της δημοτικής που η καθαρεύουσα τις περιφρονεί. Ωστόσο, δεν είναι πανελλήνιο έθιμο το σούβλισμα: σε κάποια μέρη φουρνίζουν το «κουτάλι» (ένα χεράκι αρνιού), σε άλλα ολόκληρο κατσικάκι αλλά στον φούρνο, κάποτε σκεπασμένο με ζύμη.

Τα γαστρονομικά του Πάσχα κλείνουν με τη λαμπροκουλούρα ή το τσουρέκι, που ως λέξη είναι τουρκικό δάνειο (çörek, λέξη που αρχικά σήμαινε το στρογγυλό ψωμί αλλά και άλλα στρογγυλά αντικείμενα). Παρόμοιες λέξεις (και γλυκίσματα) υπάρχουν σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τα αρμένικα, όπου το λαμπρόψωμο λέγεται cheoreg και βάζουν μέσα και νόμισμα. Και πάλι, έχουμε τοπικές διαφορές: στην Κρήτη, πιθανώς και αλλού, λένε ή έλεγαν «κουλούρα» αυτό που οι Αθηνάιοι λένε «τσουρέκι», και αντίστροφα λένε «τσουρέκια» αυτά που εμείς θα λέγαμε κουλούρια.

Μπορεί ο Πόντιος Πιλάτος να ένιψε τας χείρας του (κάτι που έγινε παροιμιώδες, αλλά θα το δούμε αύριο μαζί με άλλες φράσεις) και να δήλωσε αθώος από του αίματος τούτου, ωστόσο δεν απέφυγε την ηθική καταδίκη. Από το όνομά του προέρχεται το ρήμα «πιλατεύω», που έχει τη σημασία «ταλαιπωρώ, βασανίζω». Στο μεσαιωνικό λεξικό του ο Κριαράς δίνει και το «πιλατήριο» με σημασία «μαρτύριο, βασανιστήριο» αλλά και «φυλακή». Βέβαια, όπως άκουσα χτες στο ραδιόφωνο (στην ετυμολογικού ενδιαφέροντος εκπομπή «Από πού κρατάει η σκούφια μας») στη σημερινή γλώσσα «πιλατεύομαι» σημαίνει «ασκούμαι κάνοντας πιλάτες». Αλλά βασανιστήριο δεν είναι κι αυτό;

Μια άλλη μεγαλοβδομαδιάτικη λέξη που έχει περάσει από τα Ευαγγέλια στη γλώσσα μας είναι ο Γολγοθάς. Γολγοθάς είναι ο λόφος της Ιερουσαλήμ όπου σταυρώθηκε, σύμφωνα με τους ευαγγελιστές, ο Ιησούς. Το όνομα παραδίδεται και στα τέσσερα Ευαγγέλια, π.χ. στον Ιωάννη: Παρέλαβον οὖν τὸν Ἰησοῦν·  καὶ βαστάζων αὑτῷ τὸν σταυρὸν ἐξῆλθεν εἰς τὸν λεγόμενον Κρανίου Τόπον, λέγεται Ἑβραϊστὶ Γολγοθᾶ, ὅπου αὐτὸν ἐσταύρωσαν, καὶ μετ’ αὐτοῦ ἄλλους δύο ἐντεῦθεν καὶ ἐντεῦθεν, μέσον δὲ τὸν Ἰησοῦν. ἔγραψεν δὲ καὶ τίτλον Πιλᾶτος καὶ ἔθηκεν ἐπὶ τοῦ σταυροῦ· ἦν δὲ γεγραμμένον, Ἰησοῦς ὁ Ναζωραῖος ὁ βασιλεὺς τῶν Ἰουδαίων.

Όπως μάς λέει ο Ιωάννης, Γολγοθά στα εβραϊκά σημαίνει «Κρανίου τόπος». Πράγματι, στα αραμαϊκά Gulgulthā είναι το κρανίο. Στην αρχή το γένος του Γολγοθά επαμφοτερίζει στα ελληνικά, π.χ. εδώ είναι θηλυκό, αλλά τελικά σταθεροποιήθηκε στο αρσενικό: ο Γολγοθάς. Κάποιοι λένε ότι η ονομασία «Κρανίου τόπος» οφείλεται στο ότι ο Γολγοθάς ήταν ο «συνήθης τόπος εκτελέσεων», άλλοι ότι ο λόφος ονομάστηκε έτσι απλώς επειδή είχε σχήμα κρανίου· αυτή η δεύτερη εκδοχή ακούγεται συχνότερα. Η κάποια φωνητική ομοιότητα μεταξύ Γολγοθά και Γολιάθ γέννησε τον γλωσσικό μύθο ότι ο λόφος ονομάστηκε έτσι επειδή ο Δαβίδ έθαψε εκεί το κρανίο του Γολιάθ. Μύθος είναι.

Στα ελληνικά, έχει μείνει και η έκφραση «κρανίου τόπος», που τη λέμε για ένα εξαιρετικά ξερό και αφιλόξενο μέρος, χωρίς απαραίτητα να τη συνδέουμε στο μυαλό μας με τον Γολγοθά και το μαρτύριο του Ιησού. Λέμε επίσης κρανίου τόπο ένα μέρος που έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή και ερήμωση· συχνά το χρησιμοποιούμε για περιπτώσεις πυρκαγιάς (π.χ. κρανίου τόπος το φοινικόδασος της Πρέβελης), αλλά και πιο μεταφορικά, π.χ. ότι η ελληνική διαφημιστική αγορά είναι κρανίου τόπος λόγω της κρίσης. Η βιβλική αναφορά μεταφράστηκε Calvariae Locus στα λατινικά, που έδωσε το αγγλικό calvary και το γαλλικό calvaire, που επίσης σημαίνουν όχι μόνο τον Γολγοθά καθαυτόν αλλά και μια μεγάλη ταλαιπωρία, δοκιμασία –έναν γολγοθά μεταφορικά.

Φυσικά και στα ελληνικά χρησιμοποιούμε το κύριο όνομα σαν ουσιαστικό, δηλ. τον Γολγοθά μεταφορικά, σαν μια σειρά από ταλαιπωρίες και βάσανα που περνάει κάποιος, μια μακρά πορεία πόνου και ταπεινώσεων – «Ο Γολγοθάς μιας ορφανής» ήταν μια παλιά ελληνική ταινία. Βέβαια, με τον γλωσσικό πληθωρισμό που επικρατεί σε ορισμένους δημοσιογραφικούς κύκλους, διαβάζεις ότι κάποια σταρ περνάει Γολγοθά και δεν ξέρεις αν χαροπαλεύει ή αν απλώς πήρε δυο κιλά που δεν μπορεί να τα χάσει (και όλα τα ενδιάμεσα στάδια), ωστόσο γενικά ο Γολγοθάς δείχνει μια επώδυνη και μακρόχρονη διαδικασία. Για παράδειγμα, τώρα που επικαιροποιώ το άρθρο βρίσκω τίτλους άρθρων που λένε για «Γολγοθά του Μαξίμου» σε σχέση με τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση, ενώ ο Δημ. Κουτσούμπας δήλωσε πρόσφατα ότι «η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης θα σημάνει νέο Γολγοθά για τους εργαζομένους».

Ο Γολγοθάς κατέληξε στη σταύρωση. Περιέργως, τόσα χρόνια δεν έχω γράψει άρθρο για τον σταυρό, ίσως επειδή το θέμα είναι πολύ εκτενές και με πιάνει δέος. Κάποτε θα το αποφασίσω, πού θα πάει. Πάντως, να πούμε προς το παρόν ότι στα αρχαία ελληνικά η λέξη «σταυρός» δεν δηλώνει το σημερινό σχήμα αλλά είναι, απλώς, ένας πάσσαλος. Πολλή συζήτηση γίνεται επίσης και για το σχήμα του ξύλου που πάνω του θανατώθηκε ο Ιησούς, αν συνέβη κάτι τέτοιο, δηλαδή αν ήταν πάσσαλος, δύο ξύλα σε σχήμα Τ ή δύο ξύλα σε σχήμα +. Ας το αφήσουμε κι αυτό για το επόμενο (αν και όταν) άρθρο, κι ας ευχηθούμε καλές γιορτές σε όλους!

 

Advertisement

153 Σχόλια προς “Οι λέξεις του Πάσχα -και πάλι”

 1. Κουνελόγατος said

  «κι έτσι αν το 2437 δεν εμφανιστεί διαφορά έξι εβδομάδων μην μου κάνετε επικριτικά σχόλια, σας παρακαλώ. Αλλά αυτό θα το συζητήσουμε τότε.».

  Όχι, τώρα θα το συζητήσουμε, έτσι κάναμε πάντα, κρύβαμε τα προβλήματα και ιδού που φθάσαμε. Καλημέρα.

 2. Κουνελόγατος said

  «δεν θα μπω στη διαμάχη Βορρά-Νότου για το αν είναι «λάθος» να λέμε σουβλάκι το φαγητό με τυλιχτή πίτα και γύρο».

  Αλλά και κάτω απτΑυλάκι υπήρχε (δεν ξέρω για τώρα) αυτή η λογική. Θυμάμαι τη δεκαετία των 70ζ, τα μεγαλύτερα ξαδέρφια μου, μού την έλεγαν.

 3. μήτσκος said

  Είπαμε για τη Βουλγαρία, είπαμε και για τη Σλοβενία, αλλά για ό,τι πέφτει ανάμεσα θα πρέπει να συμπληρώσουμε και τη λέξη Uskrs (Ускрс).

 4. Κουνελόγατος said

  Πολύ ωραία τα γλωσσικά για τη Λαμπρή. Αυτό με το παγανιστικό easter, κοίτα κάτι πράγματα. Και τα Χριστούγεννα, κάπως έτσι δεν προέκυψαν; Και άλλες γιορτές θαρρώ, είναι η προσπάθεια του «νέου» να γίνει αποδεκτό, πατώντας στο «παλιό».

 5. Γς said

  Καλημέρα

  >«έχασε τ’ αυγά και τα καλάθια», για όποιον έχει πάθει μεγάλη ζημιά

  http://caktos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_2.html

 6. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Καλημέρα, κι από μένα!

  Πολύ διαφωτιστικό και ενδιαφέρον το σημερινό, αλλά σαρωτικό το χιούμορ της τετάρτης παραγράφου του! Και μόνο γι’ αυτήν, θα το διαβάζω και θα το ξαναδιαβάζω κάθε φορά που ένας Γολγοθάς (ή ό,τι τέλος πάντων νομίζουμε για τέτοιον) θα απειλεί να με βάλει από κάτω!

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολυ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Δεν έχεις άδικο 🙂

  3 Αυτό το Ускрс πρέπει νάναι συγγενικό με το Χριστός βοσκρέσια που λένε οι Ρώσοι, άρα Ανάσταση

 8. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, που κάποιος παπάς βγάζει τα δώδεκα Ευαγγέλια…δεκατρία !

  Είναι και η λέξη «Πασχαλιά», ίσως ασαφής στο αν εννοεί την ίδια τη μέρα ή τη γενικότερη περίοδο της Μ.Εβδομάδας (κατά το «η καλοκαιριά»).

  Χα ! Το φοινικόδασος της Πρέβελης ή του Πρέβελη; Ο καλόγερος της Μονής λεγόταν Πρέβελης, η Μονή, Μονή (του) Πρέβελη, αλλά στη συνέχεια το τοπωνύμιο φόρεσε φουστάνια, και νομίζω τα πήρε και η Μονή…

  Κοντά στο Γολγοθά, στις κλισεδούρες μπήκε και η «Εβδομάδα των Παθών», με μεταφορική έννοια, και φέτος, νομίζω και κυριολεκτικά, λόγω της χρονικής ταύτισης με τα θρησκευτικά γεγονότα.
  Κοντά στα πάθη και η φράση «των Παθών μου τον τάραχο» (ή τον αυγοτάραχο, που κοροϊδεύει η μάνα μου), για ταλαιπωρία που μάλλον καταλήγει αίσια.

  Για το σχήμα του σταυρού πάντως, ο Άγιος Ανδρέας είχε παίξει ισοπαλία, και πήγε ταμείο…(Θου Κύριε…)

  Τέλος, για το 2437 βάζω στοίχημα 1 εκ. ευρώ ότι έχεις λάθος. Έχω δύο δικλείδες αν το χάσω, ότι δε θα είμαι εκεί για να το αποπληρώσω, και ότι δε θα υπάρχει ευρώ…

 9. Κουνελόγατος said

  Για το αρνί, θα πω ότι όταν ξεκίνησα να πηγαίνω στην Κρήτη (Πάσχα 2003), λίγοι σούβλιζαν αρνί, το έθιμο λέει στον φούρνο. Επειδή(ς) όμως αυξήθηκαν οι ξενομπάτηδες του χωριού, πλέον υπάρχουν αρκετοί που σουβλίζουν. Τι λέει γι αυτό η «γειτόνισσα» ΕΦΗ;

 10. Πέπε said

  > > και δεν θα μπω στη διαμάχη Βορρά-Νότου για το αν είναι «λάθος» να λέμε σουβλάκι το φαγητό με τυλιχτή πίτα και γύρο

  Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το «καλαμάκι» είναι ακριβώς εξίσου σωστό με το «σουβλάκι»:

  Αν κάτσουμε να σκεφτούμε πώς μπορεί να έφτιαχναν τις σούβλες για τα σουβλάκια σε προβιομηχανικές εποχές, είναι σαφές ότι το μόνο ξύλο που μπορεί, όντας τόσο λεπτό, να είναι αρκετά γερό χωρίς να χρειάζεται να το πελεκήσεις από χοντρό κλωνάρι σκληρού δέντρου (=άπειρος κόπος, ασύμφορο, άρα αποκλείεται) είναι το καλάμι. Σε δευτερόλεπτα μπορείς να σχίσεις με το μαχαίρι ένα καλάμι σε βεργούλες που είναι σκληρές και ανθεκτικές. Σήμερα οι βέργες για σουβλάκια φτιάχνονται βιομηχανικά από μπαμπού.

  Επομένως το «καλαμάκι» αναφέρεται στη βέργα, ακριβώς όπως και το «σουβλάκι».

 11. Πάνος με πεζά said

  @ 8 : Μάλιστα υπήρξε και πλοίο «Πρέβελης», προς αποκατάσταση της αλήθειας.

 12. Κουνελόγατος said

  Πασχάλια δε λένε τους «καρπούς» ενός δέντρου, που είναι λίγο σκληροί΄; Εμείς τους χρησιμοποιούσαμε σαν πολεμοφόδια στις (οθντκ) σφεντόνες μας. Τέσπα, από που πήραν το όνομα, λόγω εποχής;

 13. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Πάντως, οι Ισπανοί εύχονται Felices Pascuas για κάθε γιορτή γενικώς, ακόμη και για τα Χριστούγεννα. Ίσως να το έχω ξαναγράψει, μου φαίνεται, εδώ, αλλά αυτό είναι το μόνο απ’ τα ισπανικά που δεν μπόρεσα να χωνέψω (καλά, ίσως, και το ότι λένε «σάβανα» τα σεντόνια).

 14. Κουνελόγατος said

  «ή το τσουρέκι, που ως λέξη είναι τουρκικό δάνειο (çörek, λέξη που αρχικά σήμαινε το στρογγυλό ψωμί αλλά και άλλα στρογγυλά αντικείμενα)».

  No comment μέρες που είναι. :mrgreen:

 15. Πάνος με πεζά said

  @ 10 : Ναι, αλλά εφόσον η σούβλα ήταν αναγκαστικά από σκληρό, μασσίφ ξύλο, για ν’ αντέχει το βάρος του ζώου αλλά και για να μην καίγεται, το παιδί της το «σουβλάκι», κάτι αντίστοιχο πρέπει να ήταν… Ή ίσως το μεταλλικό ανοξείδωτο, όπως το μάθαμε στα εστιατόρια…Πάλι καλά που δεν ονομάσαμε το φαγητό «καλεμάκι» ή «βελονάκι»… Ή μήπως από καλεμάκι, μετά πήγε καλαμάκι; 🙂

 16. Κουνελόγατος said

  13. Και το Feliz Navidad τι είναι; Τραγούδι; 🙂

 17. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  16,

  ο κανόνας.

 18. gpoint said

  Ας μου απαντήσει ο Μπλογκ ότι νάναι για τους παραλογισμούς της Π.Δ.
  Αυτός ο Αγγελος Κυρίου έπαιρνε εντολές από τον Κύριο δεν είναι ;
  Εμ καλά κοτζαναμ δλδ κοτζαμάν-με πείσατε- Κύριος δεν ήξερε που μένουνε Εβραίοι και που Αιγύπτιοι και έπρεπε να σφαχτούν τόσα αρνιά για να τα ξεχωρίσει ο Αγγελος. Τι παντογνώστης ήτανε αν δεν μπορουσε να δώσει σωστές διευθύνσεις στον Αγγελο ;
  Η μήπως τ’οκανε ο ίδιος ; Τελικά ποιός είναι ο κύριος στο κομμάτι «και παρελεύσεται κύριος πατάξαι τους Αιγυπτίους και όψεται το αίμα επὶ της φλιάς και επ’ αμφοτέρων των σταθμών͵ και παρελεύσεται κύριος την θύραν και ουκ αφήσει τον ολεθρεύοντα εισελθείν εις τας οικίας υμών πατάξαι» ;

 19. gpoint said

  # 8

  Πάνε για τοευρώ δεν ξέρω αλλά για το ότι δεν θάσαι εκεί μην είσαι σίγουρος…

  κακό σκυλί κ.τ.λ. (φατσούλα χαμόγελου)

 20. Κουνελόγατος said

  18. Γι αυτό, μη διαβάζεις Π.Δ. που έχει παράλογα πράγματα, να προτιμάς την Κ.Δ. που όλα είναι πιο λογικά.

 21. sarant said

  12 Δεν τα ξέρω αυτά τα πασχάλια, μπορεί όμως να τα λένε έτσι.

 22. Πάνος με πεζά said

  @ 19 : A, τόσο σίγουρο το έχεις το ευρώ ! 🙂 Πάντως, κάπου εκεί θα πρέπει να λήγουν οι αποπληρωμές του χρέους μας…

 23. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  18,

  πάντως, μην νομίζεις, παρόμοιες γαστρονομικές εκκαθαρίσεις εφαρμόστηκαν κατά εβραίων και μουσουλμάνων και στην Ισπανία, μετά την επικράτηση των Καθολικών Βασιλέων και την Ανακατάληψη, τον καιρό του ορθού δόγματος, δηλαδή: περνούσαν οι ελεγκτές σπίτι-σπίτι κι έβαζαν τους ενοίκους τους να δοκιμάσουν χοιρινό: όποιος αρνιόταν ή έκανε εμετό … έχανε.

 24. Πάνος με πεζά said

  Το ΙΕΚ Ξυμή, βεβαίως, θα έχει προλάβει να ξεχρεώσει, και θα έχει καθαρό κούτελο :
  http://www.koutipandoras.gr/article/o-adonis-georgiadis-exymnei-megaloofeileti-xyni

 25. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  15: Πάνος μΠ >i>..Ή ίσως το μεταλλικό ανοξείδωτο..

  Για να μην κουραστείτε φέτος με το ψήσιμο 🙂 Q) , ιδού

 26. Γιάννης Ιατρού said

  25: Λεπτομέρεια: Ο μεγάλος τροχός, από παλιά ρόδα ποδηλάτου (λέγεται και ανακύκλωση … 🙂 )

 27. Πάνος με πεζά said

  @ 25 : 🙂 🙂 🙂 To πιο ακριβό μοντέλο, για ξεκούραστη περιστροφή, συνδέεται με το απορριματοφόρο;

 28. Σουμέλα Παπαδοπούλου said

  Καλημέρα,
  Το Πάσχα πάντα μου θυμίζει το βιβλίο του Πεντζίκη (ως γνήσια Θεσσαλονικά) «Ο πεθαμένος και η ανάσταση» γιατί το κείμενο αποπνέει θρησκευτικότητα, περιέχει αναφορές στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, στους ψαλμούς, στους χαιρετισμούς. Επίσης την Αποκάλυψη του Ιωάννη σε μετάφραση του Σεφέρη ή του Ελύτη!
  Σουμέλα

 29. Πάνος με πεζά said

  Έχω να καταγγείλω (ή να σας προφυλάξω, αν θέλετε), ότι πολλοί από αυτούς που φτιάχνουν ανοξείδωτες ψησταριές αρνιών, δεν έχουν ακριβώς στο μυαλό τους τη νόρμα, και τις φτιάχνουν λίγο «κοντές», ιδίως αν πάρετε μεγαλούτσικο αρνί…Προσέξτε το, γιατί πιθανώς να κάνετε πατέντες με στράβωμα στους υποδοχείς (!!!) της σούβλας, ή να γυρίσετε κανένα αποκεφαλισμένο αρνί !

 30. Πάνος με πεζά said

  Και θυμίζω τον κύριο Μανούσο Κλαπάκη, με τους μηχανισμούς του. Δύο μοντέλα, ένα με εγγύηση για 1000 χρόνια, κι ένα για 10.000 αρνιά. Διαλέγετε και παίρνετε.

 31. Πάνος με πεζά said

  Και για όσους προλάβατε (εγώ με το ζόρι), το σύνθημα «ΑΒΕΖ, ΑΒΕΖ, @#@%#$ Αλβαρέζ», πάει κι αυτός…
  http://www.newsit.gr/athlitika/Pethane-o-palaimaxos-podosfairistis-Oskar-Alvares/604378

 32. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  28,

  πολλά βιβλία έχει να σας προσφέρει για ανάγνωση η νεοελληνική λογοτεχνία, στο πνεύμα των ημερών, ιδίως αν είστε χριστιανή και θρησκευόμενη.
  Αν, μάλιστα, είστε και γνήσια θεσσαλονικιά ο κατάλογος σαφώς διευρύνεται.

 33. Πάνος με πεζά said

  Στο πνεύμα των ημερών, «τι είναι ο άνθρωπος», αλλά και το αρνί που έφαγε το Μιχαλάκη…Μια καταπληκτική προσπάθεια με εξαιρετικό αποτέλεσμα ο επιχρωματισμός της ταινίας, και μια σοβαρότατη υποθήκη και προοπτική για ανάπτυξη αυτού του τομέα στην Ελλάδα, κόντρα στην ανεργία…

 34. Πάνος με πεζά said

  πάντα το append από το ίδιο το youtube δε μεταφέρεται, προτιμήστε το youtubetime.com

 35. Γιάννης Ιατρού said

  26: Όχι ρε Πάνο, ο κάδος είναι συλλεκτικό κομμάτι από έκθεση των (λυκόπουλων) Εξαρχείων…. έχει μοτεράκι (δεξιά κάτω, πίσω, πολλαπλής χρήσης π.χ. δανεικό από γκαραζόπορτα κλπ.) 🙂

 36. Γιάννης Ιατρού said

  …στο σημερινό άρθρο προσθέτω μερικά πράγματα…..ώστε να μην παραπονεθούν οι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας ότι τους σερβίρω μόνο κονσέρβα..

  Νίκο, διαπιστώνω -με έκπληξη- ότι στο άρθρο σου δεν ενσωματώθηκε η πρόσφατη σχετική δημοσκόπιση 🙂

 37. smerdaleos said

  Για το αρνάκι που σουβλίζουμε, τα είπαμε· ετυμολογικά η λέξη είναι αρχαία (αρνίον, ήδη της κλασικής εποχής, υποκοριστικό του αρήν, αρνός = πρόβατο, λέξη που είχε και δίγαμμα μπροστά και που παράγωγά της βρίσκουμε και σε επιγραφές της γραμμικής Β’)

  Το δίγαμμα επιβιώνει μέχρι σήμερα στο τσακωνικό ϝάρνος > βάννε.

  Επειδή ο όρος ϝαρ-ήν ανάγεται στο ΙΕ *wr.-en-, υπάρχει και η ποικιλία ϝρ-ην, όπου το συλλαβικό ένηχο /r./ δεν ανέπτυξε /a/, αλλά τράπηκε σε κανονικό /r/.

  Έτσι η αρχαία κρητική πόλη Πολυρρήνια ήταν «Πολύαρνη» (πολύρρην και θεματικό πολύρρηνος).

 38. LandS said

  «κι έτσι αν το 2437 δεν εμφανιστεί διαφορά έξι εβδομάδων μην μου κάνετε επικριτικά σχόλια, σας παρακαλώ. Αλλά αυτό θα το συζητήσουμε τότε.»

  Κάποιος πάει να αποφύγει τη δέσμευση με τεχνάσματα του είδους «Αυτόματος Μηχανισμός Διόρθωσης Πασχάλιων Αποκλίσεων»

 39. Κασσάνδρα said

  @18,,ε, κάτι έπρεπε να κάνουν και οι Εβραίοι,όχι όλα στο πιάτο!.
  Μόνο για μας δεν αποφάσισε ακόμα ο Θεός, ξέρει (παντογνώστης ων), ότι είναι δύσκολο να βρεθεί ολόκληρο αρνί στις μέρες μας.
  Καλή Ανάσταση σε όλους!.

 40. Ριβαλντίνιο said

  Για τον Γολγοθά στην Ιαλυσό είπαμε ;

  0

  1

  2

  3

 41. cronopiusa said

  Η Μεγάλη Παρασκευή των Προσφύγων

  Συνέντευξη Τύπου στο Χώρο Στέγασης Προσφύγων CITY PLAZA

  Καλή σας μέρα!

 42. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  41 Απίστευτο αυτό της Φώφης 😉

  40 Ετσι λέγεται αυτή η διαδρομή;

  38: 🙂

  33: Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που διαφωνούν με τον επιχρωματισμό. Αλλά οι νεότεροι ίσως τον βρίσκουν καλύτερο.

  31 Θυμάμαι μια ολόκληρη Τούμπα να το φωνάζει.

 43. Γιάννης Ιατρού said

  41β, 42α: .. Απίστευτο αυτό της Φώφης..
  Εγώ συνεπέστατο το βρίσκω. Ξαφνικά εμφανίζεται με τρεις δράκους, παίρνει πίσω το βασίλειό της και φέρνει σοσιαλισμό 🙂

 44. Παναγιώτης Κ. said

  @ Sarant. Δεν μας χαλάει η επανάληψη παλαιότερων άρθρων όταν αυτά εμπλουτίζονται.
  Τα άρθρα λοιπόν μπορεί να είναι παλαιά τα σχόλια όμως είναι πάντα…φρέσκα ! 🙂

 45. cronopiusa said

  Χαλέπι: Νεκρά παιδιά και ο τελευταίος παιδίατρος της πόλης από βομβαρδισμό

  L’Ennemi

 46. Παναγιώτης Κ. said

  @25. Λες να αρχίσουν να μας κυνηγούν οι δήμαρχοι γιατί το ιστολόγιο εισάγει…καινά δαιμόνια;

 47. gpoint said

  # 22

  Πάνο το έχω ξαναγράψει, η χώρα θα γυρίσει στη δραχμή μόλις πάψουν να κυκλοφορούν στον κοσμάκη τα ευρά. Ηδη «ψήνεται» ενα κ.κ. (κάπιταλ κοντρολ) των 150 εβδομαδιαίως κ.λ.π.. Με δραχμή θα ξεχρεώσουμε ευκόλως και σε χρόνο ρεκόρ όπως και οι οφειλέτες τραπεζών που δεν θα μεταβιβασθεί το χρέος τους στα ξένα χαρτοφυλάκια που θα το μετατρέψουν αμέσως σε άλλο νόμισμα. Η καθυστέρηση της (νομοτελειακής) αλλαγής νομίσματος φτωχοποιεί συνεχώς τους εκτός νομενκλατούρας Ελληνες αλλά όλοι για την παραμονή στο ευρώ παλεύουμε λες και θα μας ξαναδώσουν πακέττα στήριξης όπως τα πρώτα χρόνια. Χωρίς αυτά δεν την βγάζουμε το ευρώ ακόμα κι αν μηδενίσουν μισθούς και συντάξεις, Εκτός και μείνουμε μόνο 2 με 3 εκατομμύρια, τόσους μπορεί να (καλο) θρέψει τούτος ο τόπος…

 48. Παναγιώτης Κ. said

  @42. Απίστευτο…ξεαπίστευτο εγώ και για το 2016 πάλι τη λέξη «εκπασοκισμός» θα προτείνω!

 49. LandS said

  Διαβάζω από το, μάλλον φιλικό για τη Φώφη, ρεπορτάζ του THETOC. http://www.thetoc.gr/politiki/article/i-fwfi-gennimata-anebase-mia-polu-periergi-fwtografia-sto-facebook
  «Ό,τι και να ήθελε να πετύχει η κ. Γεννηματά, το μόνο βέβαιο, είναι ότι έχει ιντριγκάρει τόσο πολύ τους φαν της σελίδας, που αναμένουν με φοβερή αγωνία το επόμενο ποστ-επεισόδιο»

  Και σκέφτομαι ότι δεν θα είχε άλλες μ@λ@κίες, η γυναίκα, για να μας τραβήξει το ενδιαφέρον. Μάλλον κατάλαβε ότι δεν μπορεί να απευθυνθεί πολιτικά και θέλει να μας ιντριγκάρει σαν πρωιναδικατζού.
  Anyway, she ain’t got the looks.

 50. Παναγιώτης Κ. said

  @47. Μπορεί και να μη πέφτεις έξω.
  Γνωρίζω άτομα που με μεθοδικό τρόπο παίρνουν κάθε εβδομάδα τα 420 € και τα κάνουν απόθεμα.
  Αν με αυτή τους τη συμπεριφορά …πυροβολούν τα πόδια τους -αυτό πιστεύω εγώ- είναι άλλο θέμα.

 51. Πάνος με πεζά said

  @ 47 : Καλά, ότι θα γυρίσουμε, θα γυρίσουμε… Το θέμα όμως είναι με το ιδιωτικό χρέος τί θα γίνει τότε, πόσο θα γιγαντωθεί κλπ…. Γι αυτό άλλωστε και σπεύδουν να το «πασσάρουν» σε funds, κόκκινο ή πράσινο…(όλων, ακόμα και των καλοπληρωτών, θα μεταβιβαστεί το χρέος, πιστεύω…)

 52. sarant said

  44 Ωραία τότε!

  49 Πρωιναδικατζού ή πρωινατζού;

 53. Παναγιώτης Κ. said

  Λένε ότι πριν κάποιο κομματικό στέλεχος βάλει υποψηφιότητα για αρχηγός, προηγείται κάποια μυστική συνήθως δημοσκόπηση , για να μετρήσουν την απήχηση που έχει στο κοινό. Αυτό έγινε με την Φώφη τελευταία , τον ΓΑΠ παλιότερα και δεν ξέρω και με ποιους άλλους ακόμα των διαφόρων κομμάτων.
  Μου προκαλεί κατάπληξη η ψήφιση της Φώφης. Η αίγλη του ονόματος να παίζει τόσο σημαντικό ρόλο;
  Προσωπικά πιστεύω ότι κάποιες παλιές καραβάνες την βοήθησαν να ανέβει τώρα που υπάρχει κάμψη στο κόμμα της για να αναλάβουν αυτοί όταν θα ανακάμψει.

 54. Μανούσος said

  Ενδιαφέρον είναι ότι το Πάσχα στην συριακή αραμαϊκή γράφεται με κάππα (δηλ. πασκα) εξ ου και στα λεπτομερή θρησκευτικά ημερολογιάκια που γράφει Νομικόν Φάσκα καθώς το φ και το κ μαζί με το μπ, γκ ντ, τ, μπορούν να δασύνονται στις ΒΔ Σημητικές γλώσσες χωρίς να αλλάζουν σημασία. Έτσι λοιπόν έχουμε το Φάσκα και το Πάσχα και επειδή το συγκεκριμένο χ είχε σκληρυνθεί πλέον στα αραμαϊκά από ανορθογραφία γραφόταν και ως κάππα, η οποία και έχει καθιερωθεί στα συριακά αραμαϊκά (δηλ. στην εκκλησιαστική αραμαϊκή).
  Επίσης να προσθέσω ότι Ηλί Ηλί ή ελωί ελωί που γράφουν τα Ευαγγέλια. Ορθογραφικά στην Αραμαϊκή γράφονται το ίδιο αλλά προφέρονται διαφορετικά αναλόγως την διάλεκτο (η κτητική αντωνυμία του α προσώπου ενικού γράφεται hwi αλλά σταδιακά έπαψε να προφέρεται εντελώς, δηλ. στην Έδεσα της Συρίας δεν πρόφεραν ούτε Ηλί ούτε Ελωί, αλλά μόνο Ελ).
  Γολγοθάς στα συριακά γκαγκούλθα , έχει και την σημασία του άμβωνος.
  Από αναδιπλασιασμό της ρίζας γκ-λ η οποία παράγει λέξεις με την σημασία σφαίρα και κύκλος (γκίγκλα στην αραμαϊκή)
  Κρανίο καρκαφθα, πάντως φαίνεται συγγενής η ρίζα γκ-ρ με το γκ-λ, όπως και καρκάνα/καρκάλα, κράνος/κρανίο, χουρχούδα, Κουρκούας.

  Κρανίου Τόπος.
  Στην εικόνα της Σταυρώσεως, κάτω από την βραχώδη κορυφή του Γολγοθά, που απεικονίζεται ως σπήλαιο πάνω στο οποίο είναι στημένος ο Σταυρός του Κυρίου, διακρίνεται, μέσα στο σπήλαιο, ένα κρανίο. Πάνω στο κρανίο αυτό στάζει το αίμα που πηγάζει από τα πόδια του Χριστού. Κατά μια αρχαία παράδοση που διασώζει πρώτος ο Ωριγένης, το κρανίο αυτό είναι το κρανίο του Αδάμ, ο οποίος πέθανε και θάφτηκε στον Γολγοθά (βλ. Ωριγένους, Εις το κατά Ματθαίον, ΒΕΠΕΣ 14, 390).

 55. sarant said

  53 Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 56. Κουνελόγατος said

  «για να αναλάβουν αυτοί όταν θα ανακάμψει».

  Μέρες που είναι, μάλλον πιστεύεις στην Ανάσταση νεκρών… 🙂

 57. gpoint said

  # 51

  Πάνο όταν σαρωθούν τα ευρώ θα γυρίσουμε στη δραχμή και θα αρχίσουν στην πράξη οι κατασχέσεις των ενυπόθηκων δανείων. Οι τιμές θα είναι εξευτελιστικές αλλά ο κοσμάκης στεγνός από χρημα καθότι ό,τι υπήρχε σε ευρώ τις τράπεζε θα έχει μετατραπεί σε δραχμή 1 προς 1. Επειδή το ίδιο θα γίνει και στα χρέη προς τράπεζες, όσα μπορούν από αυτά θα τα έχουν εκχωρήσει σε funds που θα τα έχουν μετατρέψει σε άλλο νόμισμα έτσι ώστε το κέρδοςτων τραπεζών από τις καταθέσεις να υπερκαλύπτει την ζημιά από τα απλήρωτα δάνεια.
  Το γέλιο είναι πως ζητάμε ρευστότητα για να έχουν οι τράπεζες να δανείζουν ενώ ξέρουν πως δεν θα πάρουν πίσω τα δανεικά, θα τα φάνε πάλι εφοπληστές και καναλάρχες !

 58. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλή Ανάσταση σε όλους.
  «Καγιάφα» θυμάμαι να λένε οι μεγάλο αρνητικά για κάποιον δύστροπο αλλά και τσιφούτη.
  9. Οφτό,μόνο οφτό,όχι αλάκερο τ΄ωζό 🙂
  Στη σούβλα κομμάτο κομμάτι ή αντικρυστό(στα πιο ορεινά που είχανε κοπάδια) :
  http://geitoniamou.gr/2013/05/36710/

 59. LandS said

  52 Πρωινάδικο είναι, δεν είναι πρωινό. 🙂

 60. Ιάκωβος said

  54, Μανούσος
  Στην εικόνα της Σταυρώσεως, κάτω από την βραχώδη κορυφή του Γολγοθά, που απεικονίζεται ως σπήλαιο πάνω στο οποίο είναι στημένος ο Σταυρός του Κυρίου, διακρίνεται, μέσα στο σπήλαιο, ένα κρανίο.
  _________

  Έτσι για να σκάει ο γέρων Βάταλος και η αχόρταγη γραία Βατάλαινα, που κάθε νύχτα στις δώδεκα, τον καλεί στην νυφική παστάδα:

  Εδώ, οι Χριστιανούληδες Γαλιλαίοι και άλλοι μπολσεβίκοι, φτιάχνουν ένα σενάριο , πολύ πιο ποιητικό από τις πορνό μουρνταριές του Πατέρα των Θεών των Αρχαίων ημών.

  Όταν ξηλώθηκε το σκηνικό του επίγειου Παραδείσου που έπαιξε στη σεκάνς της Γένεσης, ένα από τα δύο δέντρα, το Δέντρο της Ζωής, έμεινε όρθιο. Ο Αδάμ, τέλειωσε πια την περιπλάνηση στον κόσμο, κι ο Θεός τα οικονόμησε έτσι που στο τέλος τον θάψανε κάτω από το δέντρο αυτό.

  Περνάνε τα χρόνια, κι έχουμε δεύτερη αλλαγή σκηνικού, βρισκόμαστε στην Ρωμαϊκή Εποχή. Ο τόπος που ήταν το Δέντρο έχει ονομαστεί Γολγοθάς, αλλά το Δέντρο έχει κοπεί. Από το ξύλο του, όμως, κατασκευάζεται ο Σταυρός του Ιησού και μπήγεται ακριβώς στο ίδιο σημείο, πάνω από τον τάφο του Αδάμ. Όταν ο Χριστός αιμάσσει, το αίμα του ποτίζει τον τάφο και στάζει πάνω στα κόκκαλα. Και τότε τι γίνεται; Ο Χριστός βαφτίζει τον Αδάμ.

  Ο νέος Αδάμ, ο Χριστός, συγχωρεί τον παλιό, που αυτουνού τα λάθη πληρώνει η ανθρωπότητα. Το γεγονός συντελείται καθώς ο Ιησούς κρέμεται σαν καρπός κι αυτός, στο ξύλο του ίδιου του δέντρου που ο παλιός του καρπός μας καταδίκασε. Και αυτά γίνονται στον ίδιο τόπο, που είχε συντελεστεί κάποτε το προπατορικό αμάρτημα, το φίδι τυλιγμένο στο δέντρο, κλπ.

  Φυσικά τα σεναριακά κενά πολλά, αλλά δεν πειράζει.

  Γι αυτό πάντως, στην Βυζαντινή Αγιογραφία ο σταυρός εμφανίζεται πάνω σε σπηλιά με ένα κρανίο μέσα.Και στο Μεγαλόσχημο επάνω έχει αυτή την παράσταση κεντημένη.

  Φυσικά όλα τα δέντρα, ξύλα, Ιντγκραζίλ, φασολιές του Τζακ, το κηρύκειο, η Κουνταλίνι,η υδραίκη άγκυρα με το δελφίνι γύρω της, κλπ, κλπ, είναι παραλλαγές πάνω στο αρχέγονο θρησκευτικό θέμα axis mundi.

  Oι Οφίτες μάλιστα, αίρεση των Γνωστικών, παρουσιάζανε τον ίδιο τον Χριστό σαν ένα φίδι τυλιγμένο πάνω στο σταυρό. Είδα στη Βίκη, οτι ο Μπρονζίνο εδώ,παρουσιάζει έτσι ακριβώς το φίδι του Μωυσή, δεν ξέρω γιατί:

 61. cronopiusa said

 62. Παναγιώτης Κ. said

  @56. Εγώ δεν πιστεύω σε αυτά.Η πολιτική μου σκέψη συμβάδιζε πάντοτε με την πολιτική σκέψη μιας ισχνής κατά βάση μειοψηφίας.

 63. cyrus monk said

  @Ριβαλντίνιο καὶ @42:
  Πρόκειται γιὰ τὸ λόφο τῆς Φιλερήμου, ποὺ βρίσκεται στὰ ὅρια ἀνάμεσα Ἰαλυσὸ καὶ Παστίδα. Στὴν κορυφὴ ὑπάρχει ναὸς (πάνω στὰ ἐρείπια τοῦ ἀρχαίου ναοῦ χτίστηκε βυζαντινός) καὶ ὁ γιγάντιος σταυρός (ἀνακατασκευή, ἀφοῦ ὁ παλιὸς καταστράφηκε στὴν περίοδο τοῦ πολέμου, γιὰ νὰ μὴ δίνει στόχο στὸ παρακείμενο στρατιωτικὸ ἀεροδρόμιο τῆς Παστίδας). Ἡ διαδρομὴ ἀπὸ τὴν ἐκκλησία μέχρι τὸν σταυρὸ εἶναι τρόπον τινὰ ἀναπαράσταση τῶν παθῶν καὶ λεγόταν ἀπὸ τοὺς Ἰταλοὺς ποὺ τὴν ἔφτιαξαν Via Dolorosa. Ἀπὸ τὰ ὡραιότερα ἀξιοθέατα τοῦ νησιοῦ τῆς Ρόδου. Νὰ ἔρθετε νὰ τὸ δεῖτε ἀπὸ κοντά!

 64. gbaloglou said

  25, 46 Να θυμίσω σε όσους ίσως το ξέχασαν … ότι ο καδοβελίας ήταν εμπνευσμένος από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008.

 65. gpoint said

  Τώρα που η ΕΠΟ δεν μπορεί πια να κάνει ό.τι θέλει, για την άρνηση του ΠΑΟΚ να κατέβει στο γήπεδο …

  ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα και πρόστιμο ύψους 10 χιλιάδων ευρώ…

  Καταλάβατε τώρα, βαζελάκια, τι έγινε τότε με τις σαρδέλλες και αφαιρέθηκαν 3 βαθμοί από τα πλαίηοφφς, τότε που πήγατε στο CAS με τις εφημερίδες του γάβρου παραμάσχαλα και ΔΕΝ δικαιωθήκατε, το CAS κήρυξε τον εαυτόν του αναρμόδιο.

  Περισσότερους τίτλους μπορεί να έχετε την ηθική υπόσταση του ΠΑΟΚ ούτε είχατε ούτε έχετε, μπροστά στο συμφέρον όλα υποχωρούν. Το δείξατε και προ ημερών στο μοίρασμα των τηλεοπτικών όπου πρωτοστάτησε ο ΠΑΟΚ για να πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι οι μικροί κι ας χάσει ο ίδιος. Διεφώνησαν μόνο ΟΣΦΠ και ΠΑΟ, τα αιώνια κρυφοσυνεταιράκια….

 66. sarant said

  58 Ωστε μόνο κομμάτια,αλλά στη σούβλα. Ενδιαφέρον.

 67. Ριβαλντίνιο said

  @ 63 Cyrus Monk
  +1

  Όπως τα λες !!!

  Είχα έρθει το 200 . Κάμειρος, Ιαλυσός, Κρητηνία, Μονόλιθος, Πρασσονήσι, λαογραφικό μουσείο Αρχαγγέλου, Πεταλουδοκοιλάδα, Τσαμπίκα, Λίνδος ( εδώ θέλησα να φουρκίσω δυο άσεμνους αλλοδαπούς γλουτοεπιδιξιωμανείς περιηγητές 🙂 🙂 🙂 ) κ.λπ. θα μου μείνουν αξέχαστα !

 68. Πάνος με πεζά said

  @ 65 : Και το χειρότερο όλων, τα 10 χιλιάρικα του προστίμου, καταβάλλονται στον Ολυμπιακό !…

 69. Ριβαλντίνιο said

  @ 65 gpoint
  Αρχίσατε από τώρα την κλάψα επειδή θα τερματίσετε τελευταίοι στα πλέι οφ ; 🙂 🙂 🙂

  PAOK

 70. Ιάκωβος said

  …Και επειδή κάποτε θα χρησιμοποιήθηκαν μικροί οβελοί από μέταλλο ως μονάδες συναλλαγής, υπήρχε στην Αθήνα το νόμισμα οβολός που ήταν το ένα έκτο της δραχμής.

  Μιά δράκα, έξι . Εξ ου και η δραχμή με τους έξι οβολούς.

  Και φυσικά, εξοβελίζω, από την παύλα πάνω (ή διπλα 😉 στο νόθο κείμενο.

 71. Alexis said

  #10: Πέπε, η «διαμάχη Βορρά-Νότου» δεν έγκειται στο αν το σουβλάκι το πούμε σουβλάκι ή καλαμάκι αλλά στο γεγονός ότι οι Αθηναίοι λένε «σουβλάκια» τις πίτες (με οτιδήποτε μέσα) και «καλαμάκια» τα …σουβλάκια.
  Οι δε Θεσσαλονικείς λένε τις πίτες πίτες (ενίοτε και σάντουιτς) και τα σουβλάκια σουβλάκια.
  Δεν ξέρω αν κατάλαβες, προσπάθησα πάντως… 🙂

 72. Ριβαλντίνιο said

  (Ωχ, μάλλον το «επιδιξιωμανείς» παραπάνω γράφεται έτσι :επιδειξιομανής ).

 73. Γιάννης Ιατρού said

  70: Ιάκωβος
  Εκείνο που μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας, είναι ο οβελίας απασχολεί ιδιέτταιρα αυτήν την εποχή τα αμνοερίφια, που όσο να πεις περνούν αυτές τις μέρες μια ψυχική ταραχή, θέτοντας το μεταφυσικό ερώτημα «Υπάρχει ζωή μετά το Πάσχα;» 🙂

 74. Alexis said

  #0: ώστε να μην παραπονεθούν οι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας ότι τους σερβίρω μόνο κονσέρβα

  Τα λεφτά μας πίσω!!! 😀

  Άσχετη ερώτηση σε όποιον (μπορεί να) ξέρει:
  Ο Λεώνικος τι γίνεται;

 75. Γς said

  Χαιρε Καισαρ,οι μελλοθανατοι σε χαιρετουν..

 76. BLOG_OTI_NANAI said

  18: Και μη σου πω, ότι αυτό ήταν και κάπως δύσκολο, μια που τα παιδιά ήταν πολλά, και από την άλλη, ήταν και απλός άγγελος, μπορεί να μπερδευόταν, δεν ήταν δα και ο Θεός ο ίδιος.

  Το άλλο που είναι χειρότερο ακόμα, είναι που μέσα στον Παράδεισο ήταν οι τρεις τους όλοι κι όλοι, και όταν ο Αδάμ κρύφτηκε ο Θεός δεν ήξερε που ήτανε και ρώταγε «Αδάμ Πού είσαι;»! (Γεν. 3,9)
  Μην πούμε και για το εδάφιο ότι τάχα, «πνεύμα ο Θεός», ενώ η Γένεση υπονοεί σαφώς ο Θεός φοράει παπούτσια, αφού οι πρωτόπλαστοι τον άκουγαν που περπάταγε. Κοροϊδεύομαστε τώρα;

  Είναι ολοφάνερο Gpoint ότι ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι όπως εσύ που αποκαλύπτουν αυτά που μας τα έχουν κρυμμένα επί 20 αιώνες τώρα.

 77. sarant said

  75 Ο Λεώνικος είναι καλά και μας διαβάζει, και μάλιστα ενίοτε μού στέλνει και σχόλια, όπως αυτό εδώ σήμερα:

  Αυτή είναι η εβραϊκή άποψη για το Πέσαχ. Η γλωσσολογική είξαι ότι προέρχεται από το αιγυπτιακό ‘φασχ’ που σημαίνει ‘υπέρβαση’ και αναφέρεται στην ισημερία ότι η μέρα ξεπερνάει τη νύχτα (νομικόν φάσχα των παλιών ατζεντών)

  αβγά βάφουν και οι εβραίοι με κρεμμυδότσουφλα και γίνονται καφέ, λντέρεχ, για το δρόμο. Τα λέμε ‘χαμινάδος’ στην λαντίνο, διότι φαίνεται τα έβαζαν και στη θράκα.

  στα τσακώνικα το αρνί είναι βάρνα, και αυτό θεωρείται αποδειξη του δίγαμα

  Αυτά από μένα, τα πενιχρά

  Ο λόγος που δεν σχολιάζει είναι ότι δεν καταφέρνει να γραφτει και να μπει. Δεν το καταλαβαίνω, αλλά δεν θα έλεγε ψέματα.

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι σινεφίλ ανεβαίνουν τον Γολγοθά τους. Στην κορυφή του θα βρουν επιχρωματισμένες όλες τις αγαπημένες ασπρόμαυρες ταινίες. Μέχρι και τα «Κίτρινα γάντια» θα κιτρινίσουν οι ανίεροι εκσυγχρονιστές. 😊

 79. BLOG_OTI_NANAI said

  67: «Είχα έρθει το 200 .»

  Και τώρα, η ερώτηση της εβδομάδας: Πότε πήγε ο Ριβαλντίνιο στη Ρόδο;

  Το 200 π.Χ.;
  Το 200 μ.Χ.;
  Το 2001;
  Το 2002;
  Το 2003;
  Το 2004;
  Το 2005;
  Το 2006;
  Το 2007;
  Το 2008;
  Το 2009;

  🙂

 80. Γιάννης Ιατρού said

  80: Διατί αποσιωπάς το 2000; 🙂

 81. sarant said

  79 Το ερώτημα ειναι αν θα συνεχισουν να υπάρχουν και αχρωμάτιστες.

 82. Λ said

  Από τι ξύλο ήταν ο σταυρός;

 83. sarant said

  83 Τίμιο 🙂

  Σε λίγο τα μαζεύω και πετάω, θα τα πούμε αύριο με την αποκαθήλωση.

 84. gpoint said

  # 68

  Οχι Πάνο, το 80% μόνο δλδ 8 χιλιάρικα. Τι να καλύψουν από τα 10 μύρια που έχασαν επειδή δεν έληξε το πρώτο παιχνίδι ; Ακόμα κλαίνε, εμείς γελάμε.

 85. Γιάννης Ιατρού said

  84: Καλή πτήση κλπ. 🙂

 86. Γς said

  84:

  …κι από τους 6°C στους 25°C !

 87. antonislaw said

  8 η μονή ονομάζεται του Άη Γιάννη του Πρέβελη, ή σκέτο «μονή Πρέβελη» και συγκεκριμένα η Πίσω Μονή Πρέβελη ή του Άη Γιάννη του Θεολόγου γιατί υπάρχει και η παλιότερη πιο πριν,η Κάτω Μονή Πρέβελη, ή του Άη Γιάννη του Πρόδρομου. Επίσης σε αρσενικό γένος είναι η «λίμνη του Πρέβελη», «το φοινικόδασος του Πρέβελη» με του περίφημους φοίνικες Θεόφραστου (Phoeinix theophrastii) και οι ντόπιοι το λέμε πάντα στο αρσενικό γένος. Έχω παρατηρήσει πάντως ότι οι μη Ρεθεμνιώτες με το δικό τους γλωσσικό αισθητήριο το πηγαίνουν στο θηλυκό, η μονή Πρέβελη>η Πρέβελη. Η αλήθεια είναι με το γούγλισμα που έκανα οι τουριστικοί οδηγοί τείνουν να καθιερώσουν το θηλυκό γένος.

  Η συγκεκριμένη κουλούρα της λαμπρής στην Κρήτη λέγεται συνηθέστερα και «αυγοκουλούρα», γιατί είχε και ένα κόκκινο αυγό στη μέση

 88. Γιάννης Κουβάτσος said

  Από πότε οι εταιρείες έχουν ηθική υπόσταση; Δεν ζούμε στην εποχή της φανέλας, ζούμε στην εποχή των ΠΑΕ, των εκατομμυριούχων ιδιοκτητών τους και των λεγεωνάριων ποδοσφαιριστών τους. Οι μύθοι περί Μπαοκάρας που πάει κόντρα στο «κατεστημένο της Αθήνας» μπαγιάτεψαν για τα καλά.

 89. gpoint said

  # 69, 77

  Ριβαλντίνιε και Μπλογκοτινάναι δεν ξέρω αν είσαστε στην λίστα των μεταλληνιστών που λέει ο βάταλος ξέρω όμως πως έχετε κάτι κοινό όταν σας ρωτάνε και στριμώχνεστε. Αφήνετε την ταμπακιέρα και αμολάτε ότι άσχετο σας κατεβάσει ο νους. Εδώ όμως δεν είναι κατηχητικό, ούτε κουβέντα για πολιτικά στα καφενεία για να εφαρμόζετε τέτοιες μεθόδους και όλοι καταλαβαίνουν την αδυναμία επιχειρημάτων να αρθρώσετε μια σοβαρή απάντηση

 90. gpoint said

  # 89

  οσα δεν φτάνει η αλπή τ’ αφήνει κρεμαστάρια ή αλλιώς μην κριτικάρεις ότι δεν μπορεί να κατανοήσεις, βάζεις ένα Μπαοκάρα και νομίζεις πως καθάρισες. Ο Σαββίδη στα 90 χρόνια έλεγε να κατέβει η ομάδα, οι αντιδράσεις του απλού κόσμου τον έπεισαν να κάνει αποχή, ξέρεις πολλές εταιρείες να λειτουργούν έτσι ; Μην μπερδεύεις τα πρόβατα-οπαδούς άλλων ομάδων με τους ΠΑΟΚτσήδες

 91. (α) Πριν χρόνια, όταν ήμουν ακόμα στα …ντουζένια μου, έβαλα σε μαθηματική τάξη τον αλγόριθμο του Γκάους για τον υπολογισμό του ορθόδοξου Πάσχα. Κάτι ανάλογο έκανα και για το καθολικό Πάσχα.
  (β) Στις Σέρρες δεν λέγαμε ούτε τσουρέκι (τώρα λέμε!) ούτε κουλούρα. Λέγαμε κλίκ(ι), και επί το …λογιότερον κουλίκι.
  (γ) Εφέτος, που αξιώθηκα να γιορτάσω (στην Ισπανία) και το Πάσχα των Καθολικών, διαπίστωσα ότι ο τρόπος που γιορτάζουμε το ορθόδοξο Πάσχα είναι μεγαλειώδης, σε σύγκριση με αυτό της Παπικής εκκλησίας. Είναι μια πολύτιμη παράδοση από ιερά δρώμενα. Ένας θησαυρός πολιτισμού που ανήκει σε όλους μας: θρησκευόμενους και μη, έως και αδιάφορους ή και άθεους! Είναι κοινή μας κληρονομιά για την οποία μπορούμε να υπερηφανευόμαστε όλοι (των συνορθοδόξων σλάβων, και μη, συμπεριλαμβανομένων).
  (δ) ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

 92. ΚΑΒ said

  83. Από κέδρο λέει μια πολύ ωραία παράδοση.

  84. !

  καλό ταξίδι.

 93. BLOG_OTI_NANAI said

  81: Άντε ντε! 🙂

 94. G, θα σου απαντήσω με τα λόγια του Ροΐδη: αδικεί τον Ιουδαϊσμό όποιος αναζητεί βαθύτερο φιλοσοφικό νόημα πίσω από κάθε αιγυπτιακό, ελληνικό, ινδικό ή κινέζικο μύθο, και μόνο τους εβραϊκούς μύθους τους παίρνει κατά γράμμα, σαν πιστές εξιστορήσεις πραγματικών γεγονότων.
  Από το Ροΐδη πάλι (το άρθρο του για την Αλεξανδρινή Σχολή στο Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Μπαρτ-Χιρστ) η θαρραλέα (ισως και παράτολμη, αφού του στοίχισε μεταθανάτιο ανάθεμα) γνώμη του Ωριγένη:

  Ουδέν καινόν υπό τον ήλιον, λοιπόν!

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 96. Μαρία said

  97
  http://www.franceinfo.fr/actu/economie/article/loi-travail-les-premiers-corteges-sont-partis-ce-matin-785755

 97. BLOG_OTI_NANAI said

  90: Gpoint, παρά το αστείο του πράγματος, όπως είδες σου απάντησα με σαφήνεια, με ένα εδάφιο ακόμα χειρότερο από αυτό που σκέφτηκες. Ένα εδάφιο που λέει ότι ο Αδάμ… κρύφτηκε από τον Θεό! Και ακόμα χειρότερα, ο Θεός ψάχνει να τον βρει και ρωτάει «που είναι».
  Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι παρόμοια εδάφια υπάρχουν για συγκεκριμένους λόγους. Δεν πιστεύουμε ότι ο Θεός ονομάζεται «παντογνώστης» από ανθρώπους που απλώς είναι ηλίθιοι, και επί χιλιάδες χρόνια μελετούν τη Βίβλο, και όμως δεν είδαν το εδάφιο που είδες εσύ. Οι Πατέρες της Εκκλησίας ήταν πολύ μορφωμένοι, άρα, δεν μπορεί να μην είχαν δει αυτά τα εδάφια, ή να τα είχαν δει και να μην καταλαβαίνουν τι γράφουν.
  Άλλωστε, εδώ και πόσους αιώνες υπάρχουν ερμηνείες για τα εδάφια αυτά.

  Για τους Εβραίους η περικοπή αυτή θεμελιώνει την ύπαρξη τους ως ο λαός του Θεού. Για πρώτη φορά αναφέρονται ως «συναγωγή υιών Ισραηλ» και όπως αναφέρει το εβραϊκό κείμενο, αυτό αποδείκνυε ότι ο Θεός των Εβραίων ήταν ισχυρότερος από τους [ψεύτικους] θεούς των Αιγυπτίων (Αρ. 33,3).

  Για τους Χριστιανούς, που την εβραϊκή βίβλο έτσι όπως μεταφράστηκε από τους εβδομήκοντα, την ονόμασαν «Παλαιά Διαθήκη» επειδή δεν ήταν πλέον ένα αυτόνομο έργο όπως είναι για τους Εβραίους, αλλά είναι ένα έργο που το κλειδί της ερμηνείας του είναι η Καινή Διαθήκη, το αίμα στα ανώφλια συμβολίζει τη σωτηρία των ανθρώπων μέσω του βαπτίσματος, επιπλέον αποτελεί βιβλική θεμελίωση της δυνατότητας του νηπιοβαπτισμού (αφού και τα βρέφη των Εβραίων έλαβαν τη σωτήρια σφραγίδα χωρίς να ρωτηθούν τα ίδια, αλλά υπεύθυνες να τα προστατέψουν ήταν οι οικογένειες τους) και βεβαίως, το αίμα αυτό συμβολίζει τη σωτήρια θυσία του Χριστού αλλά και την ανατύπωση της μέσω της Θείας Ευχαριστίας.

  Στο παρακάτω απόσπασμα, ο Μ. Φώτιος αναφέρεται στην ερμηνεία που συχετίζει το αίμα στα ανώφλια με τον Χριστό:

  Όπως βλέπεις, γνώριζαν ότι ο άγγελος δεν είχε ανάγκη από τέτοια σημεία, αλλά τα εδάφια αυτά τα ερμήνευαν με βάση τον συμβολισμό τους.

 98. giorgos said

  Nά γιατί τό Πάσχα γιά τήν ορθοδοξία είναι ή μεγαλύτερη γιορτή .

  » Καθώς γνωρίζομε , δογματικά ό Χριστός είναι ό ((λόγος πού έγένετο σάρξ)) , δηλ. είναι ή ((έντολή)) τού Θεού πού επενδύθη στό σύνολο τών ανθρώπων . Αυτό όμως δέν εμπίπτει κατ’ άνάγκην στό οπτικό πεδίο ένός μοναχού .
  Ιδιαίτερα στήν Δύση , όπου ή ανθρώπινη φύση τού Χριστού ύπήρξε πιό έπείγουσα από ό,τι στόν χώρο τής Ανατολής , ή εκκλησία είχε ν’ άντιμετωπίση καί ηυξημένες δυσκολίες μέ τό σώμα τού ώργανωμένου μοναχισμού .
  Ο χώρος τού ανατολικού χριστιανισμού , ισχυρά επηρεασμένος άπό τίς φιλοσοφικές διεργασίες τού Μονοφυτισμού , όπως διεξοδικώτερα θά άναπτύξωμε σέ άλλην θέση , υιοθέτησε κυρίως τήν θεία φύση τού Χριστού (γι’ αύτό καί σ’ έμάς ή μεγαλύτερη γιορτή είναι τό Πάσχα , ή νίκη τού Θείου έπί τού άνθρωπίνου συμβάντος ) , γεγονός πού διηυκόλυνε τήν σχέση μοναχισμού καί εκκλησίας .
  Γιά τίς άνάγκες τής δυτικής χριστιανοσύνης ό Χριστός έπρεπε νά είναι περισσότερο άνθρωπος (τά Χριστούγεννα είναι ή μεγαλύτερη γιορτή τής Δύσης ) , γεγονός μή συνάδον πρός τίς μυστικές τάσεις θεώσεως τού μοναχισμού .
  Βλ. καί F.Dolger;((Der Byzantinishe Anteil an der Kultur des Balkans)), είς W.Gulich(Hg) ;((Volker und Kulturen Sudosteuropas)) ,1959,σελ.142, E.v.Ivanka; ((Handbuch der Ostkirchenkunde)),1971,σελ.565
  Βλ.έπίσης καί K.Rahner-H.Vorgrimler:((Kleines Theo.Worterbuch)), 13η έκδ.σελ.316.
  Η διαφορά στήν ευχαριστιακή λειτουργία δηλούται είς μέν τήν μία περίπτωση διά τού πώς ό άνθρωπος,θνητός ών , ημπορεί νά λάβη μέρος στήν ενσάρκωση τού θείου λόγου , ό οποίος διά τής εκκλησίας καθιστά οιονεί παρούσαν τήν έλευση τής μελλοντικής εσχατολογίας (έπ’ αυτού στηρίζεται ή κατά τόν τρέχοντα αίώνα ιστοριογραφική άποψη τής Ιστορίας ώς θείου συμβάντος (Heilsgeschehen),γεγονός πού αποτελεί ίσως τήν μόνη δυνατή διέξοδο τού προβλήματος τής ((ιστορικότητας)) .Βλ.καί ((Wiener Beitrage)) ,έ.ά.τόμ.1,σελ.157 κ.έ.) ένώ στήν άλλη , πώς ό άνθρωπος,άμαρτωλός καί πεπτωκώς ώς δημιούργημα , ήμπορεί διά τής λυτρωτικής ενεργείας τού Χριστού νά σωθή . (Βλ. π.χ. Ν.Α. Νησιώτου :((Οst und West in Bewegung-Erfahrung komplementarer Gegensalze)) είς ((UNA SANCTA)) ,τεύχ.2/1982,σελ.145).
  Η παλαιά ήδη θεολογική εξήγηση τής σχηματικώς διατυπουμένης αυτής διαφοράς έρείδεται έπί τής διαφοράς τών κοσμοαντιλήψεων τών δύο θεολογιών . Οί άνατολικοί πατέρες συνεκέρασαν στήν θεολογία των τήν αρχαία ελευσινιακή αντίληψη τού κόσμου , καθιστώντας τόν Θεό εσωτερικό στοιχείο τού κόσμου , τό όποίον, τρισυπόστατον όν, δρά διαρκώς διά τού Αγίου Πνεύματος , όχι μόνον διά της εκκλησίας , άλλά καί έκτός αύτής , όπως π.χ. στήν ρωσσική Λογοτεχνία παρά τώ Ντοστογιέφσκυ(Βλ.((UNA SANCTA)) έ.ά.σελ.85) . Γι’ αύτό καί ή περί Τριάδος αντίληψη αποτελεί τήν όλην βάση τής ανατολικής θεολογίας (βλ.π.χ.Στεφανίδου,μν.έ.σελ.343).
  Η δυτική θεολογία , αντίθετα , διά τής άριστοτελικής όρολογίας ,έξεχώρισε τήν χάρη από τόν ίδιο τόν Θεό (ή έριδα τού Βαρλαάμ πρός τούς ήσυχαστές συνίστατο στήν σαφή διάκριση τών ένεργειών , τίς οποίες εκείνοι έδέχονταν ανθρωπολογικές) καί κατέληξε στήν χρήση τών έννοιών ((έν τώ κόσμω)) καί ((υπέρ τόν κόσμο)) . Η χάρη ((έν τώ κόσμω)) δίδεται διά τής λυτρωτικής ενεργείας τού Χριστού , συνεπώς ό πιστός είναι δεμένος μέ τήν εκκλησία καί τήν επικρατούσα σ’ αυτήν ιεραρχία καί ήθική τάξη αύστηρότερα απ’ ότι ό πιστός τής Ορθοδοξίας . »
  Πρόκειται γιά απόσπασμα από τό βιβλίο «Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΉ ΜΕΣΌΓΕΙΟΣ ΩΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ»

 99. BLOG_OTI_NANAI said

  96: Άγγελε, αν έφταιγαν αυτά, ο Ωριγένης θα είχε καταδικαστεί πολύ νωρίτερα και όχι το 553 μ.Χ. Γενικά ήταν πολύ σεβαστό πρόσωπο, αν και οι Πατέρες πάντα γνώριζαν και καταδίκαζαν τις κακοτοπιές της διδασκαλίας του όπου έδειχνε ιδιαιτέρως επηρεασμένος από την ειδωλολατρική θεολογία. Αιτία της καταδίκης του ήταν φυσικά η έντονη λοξοδρόμιση του σε αρκετά σημεία, όμως αν δεν υπήρχαν ως αφορμή οι Ωριγενιστικές Έριδες που έφεραν τεράστιες ταραχές, πιθανόν δεν θα είχε ασχοληθεί περισσότερο η Εκκλησία μαζί του. Ήταν όμως μια εποχή τόσο έντονων αναταράξεων, η Εκκλησία απλώς υποχρεώθηκε να επιβεβαιώσει και επίσημα τη θέση που ανεπίσημα εξαρχής είχε, ότι ο Ωριγένης δηλ. σε πολλά σημεία ήταν αδύναμος να ξεχωρίσει με σαφήνεια τη διδασκαλία του Χριστού από την πλατωνική θεολογία. Και φυσικά, ποια ήταν η πλατωνική θεολογία γνώριζαν οι πάντες, αλλά οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας ήταν τόσο βαθείς γνώστες που όχι μόνο δεν μπερδεύτηκαν, αλλά κατάφεραν με τρόπο θαυμαστό και σαφή να ξεχωρίζουν το ένα από το άλλο, πράγμα που δεν μπόρεσε να κάνει επιτυχώς ο Ωριγένης.

 100. smerdaleos said

  @81, Γιάννη: 80: Διατί αποσιωπάς το 2000;:)
  —-

  Αποφράδιον έτος για τον Βλογ το 2000. Είχαν οι Καθολικοί το Μεγάλο Ιωβηλαίον στη Ρώμη! (μια φορά κάθε 25 χρόνια) 🙂 🙂 🙂

  https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Jubilee

 101. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Εκτός από τα σημαντικά του ιστολογίου σου, σου αξίζει και μιά φιλοφρόνηση για τα μικρά, αυτά που μόνο ένα μάτι με γλωσσικές κεραίες υψηλής ευαισθησίας πιάνει. Μου άρεσε αυτό το ερμήνευμα του Γολγοθά που καταχώρισες και πιθανότατα δεν περιλαμβάνεται σε κανένα λεξικό- «με τον γλωσσικό πληθωρισμό που επικρατεί σε ορισμένους δημοσιογραφικούς κύκλους, διαβάζεις ότι κάποια σταρ περνάει Γολγοθά και δεν ξέρεις αν χαροπαλεύει ή αν απλώς πήρε δυο κιλά που δεν μπορεί να τα χάσει». Και είναι αλήθεια! Αρκετές φορές διαβάζουμε (ιδίως σ’αυτά του κ–λου τα ειδησεογραφικά site) για «τραγωδίες», «Γολγοθάδες» ενός δημοσίου προσώπου κλπ και παρακάτω διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για τον θάνατο του αγαπημένου του παππού!

 102. Γιάννης Ιατρού said

  102: Αχα! Και πού ‘σαι, να φτάσει το νήμα ενα κάποιο αριθμό σχολίων … 🙂 🙂

 103. Γιάννης Ιατρού said

  103: Έχουμε και δικό μας, ντόπιο που λένε, κοντά στα Χανιά 🙂

 104. 13, …Felices Pascuas για κάθε γιορτή γενικώς…είναι το μόνο απ’ τα ισπανικά που δεν μπόρεσα να χωνέψω (καλά, ίσως, και το ότι λένε «σάβανα» τα σεντόνια)….

  Βάλε και την σερβιέτα (servilleta)
  για την (χαρτο)πετσέτα (του φαγητού).

  Υποθέτω η χαρτο-peseta ήταν ήδη καπαρωμένη
  πολύ πριν απ’ το ευρώ.

 105. κουτρούφι said

  Η έκφραση «με πορδές αβγά δεν βάφονται» μπορεί να θεωρηθεί πασχαλινή;

 106. 72, …οι Αθηναίοι λένε «σουβλάκια» τις πίτες (με οτιδήποτε μέσα) και «καλαμάκια» τα …σουβλάκια….

  O Χάρρυ, πάντως, σουβλάκι με πίτα, λέει! 🙂

 107. Γιάννης Ιατρού said

  107: Εφ΄όσον γίνεται χρήση της όλο το χρόνο, τι πασχαλινή; Παντός καιρού, που λένε

  Γενικώς, το θέμα θέλει προσοχή, γιατί ….. 🙂
  Βγήκε να πει τον καιρό, ξεκίνησε να …αερίζεται και τον απέλυσαν! «)

 108. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  44 – Μην εκπλαγείς αν στις επόμενες ( λίαν συντόμως) εκλογές βγεί τρίτο και ίσως δεύτερο κόμμα, ( για να κάνει αντιπολίτευση στον κούλη☺).

  50 – Αν τα κάνουν χρυσές λίρες και τις έχουν στο σπίτι, μια χαρά κάνουν, όποιος μισθοτώς έχει λεφτά στην τράπεζα

 109. Γιάννης Ιατρού said

  110a Ρε Λάμπρο, το α) δεν ταιριάζει στο 44, μήπως εννοείς 43; Για να ξέρω δηλαδή…

 110. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Γμτ, δεν τα καταφέρνω με την τεχνολογία, πάλι λάθος πάτησα στο τάμπλετ☺
  50 – Παναγιώτη, όποιος μισθωτός έχει λεφτά στην τράπεζα, πυροβολεί το κεφάλι του, γιαυτό, χρυσές λιρίτσες και στο σπίτι.

  96 – Όμως Άγγελε, αυτόν τον μύθο μας τον παρουσιάζουν για αληθινό, και το χειρότερο; μας τον επιβάλλουν ως θρησκεία, κι αυτή σαν την μοναδική αληθινή, όσο να πείς, έχει μια διαφορά από τους άλλους μύθους.☺

 111. gpoint said

  # 89 και άλλοι

  Η επανάσταση στον αθλητισμό ξεκ.ινησε από το βόλλεϋ…
  Ο τέταρτος της κανονικής περιόδου πρωτααθλητής !!

  http://sports.in.gr/volley/a1andrwn/article/?aid=1500074450

 112. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  111 – Χάος φίλε, για τον Γιάννη Ιατρού το έγραψα.☺

 113. Παναγιώτης Κ. said

  @94. Έχω μείνει έκπληκτος με την αντοχή στο χρόνο του κέδρου που χρησιμοποιούμε για φούρκες προς στήριξη των κλημάτων. Ήμουν στο χωριό, στην περιοχή της Κόνιτσας, την περασμένη εβδομάδα και χρειάστηκε να πακτώσω κάποιες κέδρινες φούρκες. Ρώτησα λοιπόν τη μάνα μου πόσων ετών είναι αυτά τα ξύλα και κάνοντας διάφορους συνειρμούς βγάλαμε ότι είναι πάνω από εξήντα χρόνια. Εξωτερικά δίνει την εικόνα ξύλου που έχει αρχίσει να σαπίζει.Εσωτερικά όμως πρόκειται για ένα κατάγερο ξύλο !

 114. gpoint said

  # 96

  Αγγελε το πρόβλημα αλλού είναι. Σωστά λέει ο Ροΐδης για τον Ιουδαϊσσμό ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως και οι άλλες ΜΥΘΟΛΟΓΙΕΣ, το πρόβλημα με τους θρησκευτικοβαρεμένους και τουςσυμμαρτυρούντες τους είναι πως προσπαθούν να τον πλασσάρουν σαν ιΙΣΤΟΡΙΑ κάτιπου δεν συμβαίνει στον ελληνισμό, τα όρια μυθολογίας και ιστορίας είναι ξεκάθαρα, δεν ξέρω βέβαια αν οι 12αθεϊστές τα μπερδεύουν όπως οι οπαδοίτων θρησκειών εξ αποκαλύψεως

 115. paolodrosi said

  Υπαρχει το βιβλιο του Παυλου Κυραγγελου, »ο Ιησους ηταν εδω».
  Κι αναφερει την τοπολογια του θειου δραματος, οτι ολα συνεβησαν στην Αττικη. Με Ιουδα Καραισκακη, Ηρωδη Αττικο, Κρανιου τοπο=Ακροπολη Κραναο.

 116. gpoint said

  # 99

  Κανένα πρόβλημα κι ο Δίας κι ο Βούδας φοράγανε σανδάλια αλλά εσύ όταν λες θεός εννοείς τον Γιαχβέ κι αυτός έχει άλλες προδιαγραφές από τους εφευρέτες του

 117. Γιάννης Ιατρού said

  113: Gpoint
  Ρε Γιώργο, δεν φαίνεσαι και τόσο καθαρά στη φωτό, για δείηε μου ακριβώς που είσαι 🙂

 118. Ριβαλντίνιο said

  @ 77 BLOG_OTI_NANAI
  Παλαιότερα με είχε ρωτήσει πού βρήκε γυναίκα ο Κάιν και νυμφεύθηκε ! 🙂

  @ 80 BLOG_OTI_NANAI
  🙂
  (2009 μ.Χ.)

  @ 90 gpoint
  Μα τι να σου απαντήσω. Συνεχίζεις να λες για «κρυφοσυνεταιράκια» απ’την στιγμή που ΠΑΟ και ΟΣΦΠ, διοικήσεις και οπαδοί, είναι στα μαχαίρια. Ταυτόχρονα σου έχω δείξει πως διαχρονικά είστε φιλικά σωματεία με τον ΟΣΦΠ. Δεν σας χαρακτηρίζουν τυχαία άλλωστε ως «γάβρους του Βορρά».
  Υ.Γ.
  Σε ηθική όχι μόνο εμάς δεν μπορείτε να φτάσετε , αλλά ούτε τους συμπολίτες σας ΗΓΣίτες και Αρούληδες.

  @ Άγγελος, BLOG_OTI_NANAI

  Έτσι για να προκαλέσουμε και τον Βάταλο :

  Ωριγένης ο ματαιόφρων εν Αλεξανδρεία κενοδοξών Ελληνικοίς δόγμασιν ενεωτέριζε. Τούτον Ευσέβιος ο Παμφίλου ως ομόφρων εκθειάζων συν αυτώ λογισθείη.

  (ο Ωριγένης) εις βάραθρον Ελληνικής τερατολογίας παρολισθήσας αποκατάστασιν και προΰπαρξιν εδογμάτισεν , έτερά και ανόσια δόγματα. Και δια τούτο του χορού των αγίων εξώσθη.

  (Γεώργιος Σύγκελλος)

 119. smerdaleos said

  @116, Gpoint: το πρόβλημα με τους θρησκευτικοβαρεμένους και τουςσυμμαρτυρούντες τους είναι πως προσπαθούν να τον πλασσάρουν σαν ιΙΣΤΟΡΙΑ κάτιπου δεν συμβαίνει στον ελληνισμό, τα όρια μυθολογίας και ιστορίας είναι ξεκάθαρα, δεν ξέρω βέβαια αν οι 12αθεϊστές τα μπερδεύουν όπως οι οπαδοίτων θρησκειών εξ αποκαλύψεως
  —-

  Υπάρχουν και θρησκευτικοβαρεμένοι που πάνε να πλασάρουν σαν ιστορία και την αρχαιοελληνική μυθολογία.

  Η αδυναμία του Βατάλου Πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός … διδάσκει στα παιδιά ότι η Ρώμη ήταν Ελληνική αποικία, επειδή ο Οδυσσέας άφησε εκεί μια θυγατέρα Ρώμη. 🙂 🙂 🙂

  [00:07:00-00:08:00]

 120. Ριβαλντίνιο said

  @ 121 smerdaleos
  Μπράβο στον παπα-Μέταλ !
  Συνεχίζει τον Ηρακλείδη τον Ποντικό :

  Ἡρακλείδης γὰρ ὁ Ποντικὸς οὐ πολὺ τῶν χρόνων ἐκείνων ἀπολειπόμενος ἐν τῷ Περὶ ψυχῆς συγγράμματί φησιν ἀπὸ τῆς ἑσπέρας λόγον κατασχεῖν, ὡς στρατὸς ἐξ Ὑπερβορέων ἐλθὼν ἔξωθεν ᾑρήκοι πόλιν Ἑλληνίδα Ῥώμην,

  Το τρισχιλιετές νερό δεν γίνεται !

  🙂

 121. gpoint said

  # 119

  είμαι κοντός, δεν φαίνομαι…

 122. gpoint said

  # 120

  Ο ΠΑΟ είναι το μικρό καχεκτικό πράσινο συνεταιράκι του ΟΣΦΠ ακριβώς όπως το ΠΑΣΟΚσυγκυβέρνησε με την ΝουΔου σαν μικρό καχεκτικό πράσινο συνεταιράκι ενώ πιο παλιά το έπαιζε αντιπολίτευση και εχθρός της δεξιάς

  Ο αρης (και η ΑΕΚ)είναιοι ομάδε που με το 44 φάγανε τα λεφτά των ποδοσφιριστών τους. Ο Ηρακλής έχει υποβιβασθεί για δωροδοκια σε παίκτη του ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟέχει γλυτώσει τα ίδια με την υπόθεση των λουλουδιών χαρη στην ψήφο του ΟΣΦΠ…
  Μάλλον μπερδεύεις την ηθική με κανένα απολυτίκιο…

 123. Ριβαλντίνιο said

  @ 124 gpoint
  ΠΑΟ :O μεγαλύτερος αθλητικός σύλλογος στην Ελλάδα.
  ΟΣΦΠ:Ο ΠΑΟΚ του Νότου.
  ΗΓΣ : Ο μεγαλύτερος σύλλογος της Θεσ/νικης.
  ΑΡΗΣ+AEK :…
  ΠΑ(Σ)ΟΚ: Οι πιο φανατικοί λάτρεις του Βενιζέλου. Αθλητικά η 3η ομάδα της Θεσ/νικης.

 124. cronopiusa said

 125. BLOG_OTI_NANAI said

  Υπήρχε σαφής παράδοση ότι οι Ρωμαίοι ήταν Έλληνες. Και ο Ιουλιανός το γράφει ότι οι και Ρωμαίοι ανήκουν στο ελληνικό γένος.

 126. spyridon said

  115

  Ο κέδρος είναι κατά πάσα πιθανότητα το ανθεκτικότερο σε υγρασία Ευρωπαικό ξύλο.
  Τώρα βέβαια το ανθεκτικότερο είναι το (από καταγωγή αμερικάνικο) ξύλο της ακακίας.
  Η τέλος πάντων αυτό που ονομάζουμε ακακία σχεδόν σε όλη την Ευρώπη αλλά πρόκειται γαι την ψευδοακακία ή ρομπίνια.
  Αντέχει και ως 100 χρόνια μεσα στη γη.

  Καλό Πάσχα να έχετε όλοι.

 127. ΚΑΒ said

  115, 128 . Ναι το ξέρω. Υπάρχει και σχετική παροιμία. Ανταποδίδω τις ευχές.

 128. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  προυχώρησεν η νύξ εις το Ρωμέικον και δεν θα δυνηθώ να είπω πολλά…

  1) Μοί προξενεί αλγεινήν εντύπωσιν πως ούτε ο νεαρός σφουγγοκωλάριος των Μεταλληνιστών και δεδηλωμένος Πανάθας, κ. Ριβαλδίνιος, ενεθυμήθη ότι σήμερον Μεγάλη Πέμπτη 28 Απρίλη 2016 συνεπληρώθησαν 45 έτη από τον μεγαλύτερον θρίαμβον του ενδόξου Παναθηναϊκού, μεσούσης της Χούντας (28-4-1971), που τον ωδήγησε πανηγυρικώς εις τον Τελικόν του Γουέμπλεϋ με τον Αίαντα Ολλανδίας. Την ιστορικήν νίκην είχε πανηγυρίσει και το «Φώς» του κύρ-Θόδωρου Νικολαΐδη, πράγμα αδιανόητον σήμερον…΄

  2) Συγχαίρω τον κ. Gpoint, διότι εν τω σχολίω 18 με μίαν απλήν ερώτησιν εξεκώλιασεν εσαεί τους Μεταλληνιστάς: Πώς είναι δυνατόν ο Γιαχβέ να μήν ηξεύρη εις ποίας οικίας κατοικούν οι περιούσιοι, ώστε να μή τους φονεύση ο Άγγελος; Αυτό και μόνον αποδεικνύει τί παραμύθια μάς λέγουν οι Γαλιλαίοι. Αι απαντήσεις του κ. Blog-oti-nanai (σχόλια 77 + 99) και του παραγιού του Ριβαλδίνιου είναι συγκινητικώς φιλότιμοι, ωστόσον προκαλούν ακρατήτους γέλωτας εις όλους όσους έχουν κάποιαν σχέσιν με την Αριστοτελικήν Λογικήν

  3) Συγχαίρω τον κ. Blog-oti-nanai διότι εν τω σχολίω 127 είχε το φιλότιμον να παραδεχθή πως ο θείος Ιουλιανός μάς διαβεβαιώνει πως οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι είναι πρώτα εξαδέλφια φυλετικώς. Το έχω αποκαλύψει από τον Ιούνιον του 2015 εις το παρόν Ιστολόγιον, αλλά το αναρτώ και πάλιν, μπάς και ξεστραβωθή κάποιος χριστιανός. Είναι από την Δημηγορίαν του «Ύμνος προς τον Βασιλέα Ήλιον» και το αποσπώ από τας εγκυρωτάτας εκδόσεις Loeb

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 129. Γς said

  130:

  >συνεπληρώθησαν 45 έτη από τον μεγαλύτερον θρίαμβον του ενδόξου Παναθηναϊκού, μεσούσης της Χούντας

  Να τι έγραφε η Νέλλη, μαθήτρια γυμνασίου τότε στο ημερολόγιό της:
  «Εφυγα για το φροντιστήριο στις 6 μμ και κατόρθωσα να φτάσω στο σύνταγμα στις 7.30 μμ. Το τι γινόταν ήταν κάτι το απερίγραπτο. Νικήσαμε με 3-0 και τώρα πια δεν έχουμε παρά τον τελικό στο Γουέμπλεϋ. Ολα τα αυτοκίνητα χτυπούσαν συνθηματικά το κλάξον. Οι άνθρωποι είχαν βγει στα μπαλκόνια και είχαν απλώσει ότι πράσινο είχαν. Στο σύνταγμα η κατάσταση ήταν αφόρητη. Μάθημα δεν κάναμε καθόλου. Η συγκοινωνία είχε διακοπεί και τα κλάξον σκέπαζαν κάθε άλλο ήχο. Ομάδες φιλάθλων έτρεχαν στους δρόμους φωνάζοντας.
  Λυπήθηκα το χάλι μας, τον άκρατο φανατισμό μας, Το βίαιο ξέσπασμά μας. Λυπήθηκα την Ελλάδα του πνεύματος. Ενώ έπρεπε να χαρώ ο ενθουσιασμός μου περιορίστηκε. Φυσικά είχαμε να ξεσπάσουμε από το 67, αυτό όμως δεν δικαιολογεί τίποτα»

  —-
  Εγώ, θυμάμαι τον πατέρα μου τον Παναθηναϊκάκια, τις χαρούλες που έκανε.
  Τον βάζελο που μερικά χρόνια αργότερα κατόρθωσε να κάνει Παναθηναϊκό και το πρώτο του εγγόνι, τον γιό μου.
  Μου είχε στοιχίσει.

  Αλλά που θα πάει Περιμένω σε λίγο καιρό την έλευση του γιού αυτού του βάζελου γιου μου. Τον Γς Β’.
  Να μην με λένε Γουσού αν δεν τον κάνω Ολυμπιακό!

 130. Γς said

  131:

  >Οι άνθρωποι είχαν βγει στα μπαλκόνια και είχαν απλώσει ότι πράσινο είχαν.

  http://caktos.blogspot.gr/2015/10/blog-post_93.html

 131. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  132: Τους πήρες και τα #$%%βρακα δηλαδή 🙂

 132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  66.>>μόνο κομμάτια,αλλά στη σούβλα.
  Βέβαια!
  Στην οικοσκευή (ταψιά,τετζερέδια,σίγλες,μασιές κλπ,) ήταν και η σούβλα,βασικό ΄βγόδομα (σκεύος, χρηστικό εργαλείο), ακριβώς επειδή το σουβλιστό περιλαμβανόταν οπωσδήποτε στο επίσημο τραπέζωμα και εκλεκτό συμπλήρωμα σε κάθε ευκαιρία,Κυριακή, γιορτή,έκτακτο σφάξιμο ζώου και τη Λαμπρή ανυπερθέτως! 😉
  Απλό, μακρύ, γύρω στο μέτρο, πλακουτσό μεταλλικό μαύρο βεργάλι ,όσο χρειαζόταν να φτάνει «το φορτίο» του από την παραστιά του τζακιού ως και την παραέξω θράκα που απλώναμε τα κάρβουνα. Είχε στη μια άκρη τη λαβή που σχημάτιζε ποδαράκι ώστε να την κρατάει κάπως ψηλά κι έτσι να σιγοψήνεται και να μην καίγεται αμέσως.
  » ‘Εκαμα καλή καρβουνιστιά φέρε το κρέας» ήταν η μαγική φράση για τη στιγμή που ξεκίναγε το σούβλισμα του οφτού.
  Σουβλισταρά,το κρέας μιας σούβλας (γύρω στο μέτρο),πάντα κομμάτια σε μέγεθος μέτριου μανταρινιού περίπου.
  Φυσικά έχω φάει κάμποσες φορές σουβλιστό (κοτόπουλο κυρίως) στα χωράφια,ψημένο σε φωτιά π΄ανάβαμε τσάκα τσάκα σε μιαν άκρη,περασμένο σε χλωρό πάσαλο που εκείνη την ώρα πήγαινε κι έκοβε με το τσεκούρι ο πατέρας μου. Ήταν η χαρά μου αυτή η διαδικασία με το άναμμα της φωτιάς στην εξοχή, καταμεσής του χειμώνα και το μοσχοβολιστό κρεατικό να στέλνει κύματα νοστιμάδας στην ατμόσφαιρα. Όταν πρωτοβγήκανε τα κατεψυγμένα κοτόπουλα,που ψήνονταν ευκολότερα απ΄του κοτετσιού, έβλεπες πολλούς καπνούς «ανωθρώσκοντες» στις πεζούλες και τα πλάγια κατά το λιομάζωμα. Εύκολο, καλό και ζεστό φαγητό στο χωράφι.

 133. gryphon said

  115
  Δεν νομιζω οτι αυτο το ξυλο (απο το οποιο και στο δικο μου χωριο φτιαχναν φουρκες ) ειναι το ιδιο.
  «Τα κεδρα» οπως τα λενε σε μας ειναι ενας θαμνος βασικα ενω ο κεδρος οπως ο κεδρος του Λιβανου απο τον οποιο μαλλον φτιαχτηκε ο Σταυρος του Ιησου ειναι ενα πολυ μεγαλο και ομορφο κωνοφορο δεντρο .
  Ασχετο ελαφρως αλλα επειδη ειχα ασχοληθει λιγο το ξυλο του κεδρου σαν καπακι για εγχορδα μουσικα οργανα ειναι πιο ελεφρυ για το ιδιο παχος απο καθε ειδος ελατου και εχει και την μεγαλυτερη ευαισθησια και ταχυτητα αποκρισης απο οποιοδηποτε ξυλο για καπακι δηλαδη δονειται πιανει να το πω ετσι και τον παραμικρο παλμο της χορδης.Ενω ομως ειναι το ιδιο σκληρος και ανθεκτικος με το ελατο καθετα με τα νερα του ξυλου ειναι αρκετα λιγοτερο απο αυτον κατα μηκος των νερων.Σκιζεται δηλαδη αρκετα πιο ευκολα.Επηρρεαζει αυτο και την αποδοση των χαμηλων συχνοτητων
  Γι’αυτο και σχεδον παντου εκτος απο μερικες κιθαρες χρησιμοπιειται ο ελατος.

 134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δεν ξέρω από τί ξύλο λέει ο θρύλος ότι είτανε το ξύλο του σταυρού του Ιησού, (λογικά κεδρινό) αλλά ξέρω για την αντοχή (και μοσκοβολιά)που είχαν τα κυπαρισσόξυλα κι ο κέδρος. Αυτό από προσωπική εμπειρία στο σπίτι των παππούδων (ψιλά στυλάρια κάθετα στα μεσοδόκια που πάνω τους άπλωναν κλάρες, πικροδάφνες κυρίως και τη χωμάτινη σκεπή) και την επιλογή για υποστυλώματα στα πρώιμα κηπευτικά που πρόλαβα να φέρνουν και να πουλούν δεμάτια από τη Μεσαρά (πεδιάδα του Ν.Ηρακλείου) προς τα μέρη μας(Ανατολική Κρήτη). Αυτά τα στυλάρια τα ξεριζώναμε στο τέλος της άνοιξης,με το τέλος της συγκομιδής των πρώιμων λαχανικών, ντομάτες βασικά και τα στοιβάζαμε στις άκρες του χωραφιού για την επόμενη χρονιά. Άντεχαν για δυο τρία και περισσότερα χρόνια Φυσικά με την επικράτηση και εξάπλωση των θερμοκηπίων αντικαταστάθηκαν από τυποποιημένη ξυλεία εισαγωγής, ή μεταλλοσωλήνες, αν πρόκειται για μεταλλικές κατασκευές.

 135. smerdaleos said

  @122, Ριβαλντίνιο: Μπράβο στον παπα-Μέταλ ! Συνεχίζει τον Ηρακλείδη τον Ποντικό (***καλά εσύ ξέρω ότι αστειεύεσαι, για τους άλλους δύο γράφω***)
  @127, Βλογ: Υπήρχε σαφής παράδοση ότι οι Ρωμαίοι ήταν Έλληνες. Και ο Ιουλιανός το γράφει ότι οι και Ρωμαίοι ανήκουν στο ελληνικό γένος.
  @130, Βάταλος: πως ο θείος Ιουλιανός μάς διαβεβαιώνει πως οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι είναι πρώτα εξαδέλφια φυλετικώς
  —-

  Και ο Ηρόδοτος έλεγε ότι στην Ινδία υπήρχαν τεράστια μυρμήγκια χρυσωρύχοι, των οποίων το μέγεθος ήταν μεγαλύτερο από αυτό της αλεπούς και μικρότερο από αυτό του σκύλου. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  [3.102] Ἄλλοι δὲ τῶν Ἰνδῶν Κασπατύρῳ τε πόλι καὶ τῇ Πακτυϊκῇ χώρῃ εἰσὶ πρόσουροι, πρὸς ἄρκτου τε καὶ βορέω ἀνέμου κατοικημένοι τῶν ἄλλων Ἰνδῶν, οἳ Βακτρίοισι παραπλησίην ἔχουσι δίαιταν. οὗτοι καὶ μαχιμώτατοι εἰσὶ Ἰνδῶν καὶ οἱ ἐπὶ τὸν χρυσὸν στελλόμενοι εἰσὶ οὗτοι· κατὰ γὰρ τοῦτο ἐστὶ ἐρημίη διὰ τὴν ψάμμον. 2 ἐν δὴ ὦν τῇ ἐρημίῃ ταύτῃ καὶ τῇ ψάμμῳ γίνονται μύρμηκες μεγάθεα ἔχοντες κυνῶν μὲν ἐλάσσονα ἀλωπέκων δὲ μέζονα· εἰσὶ γὰρ αὐτῶν καὶ παρὰ βασιλέι τῷ Περσέων ἐνθεῦτεν θηρευθέντες. οὗτοι ὦν οἱ μύρμηκες ποιεύμενοι οἴκησιν ὑπὸ γῆν ἀναφορέουσι τὴν ψάμμον κατά περ οἱ ἐν τοῖσι Ἕλλησι μύρμηκες κατὰ τὸν αὐτὸν τρόπον, εἰσὶ δὲ καὶ αὐτοὶ τὸ εἶδος ὁμοιότατοι· ἡ δὲ ψάμμος ἡ ἀναφερομένη ἐστὶ χρυσῖτις. 3 ἐπὶ δὴ ταύτην τὴν ψάμμον στέλλονται ἐς τὴν ἔρημον οἱ Ἰνδοί, ζευξάμενος ἕκαστος καμήλους τρεῖς, σειρηφόρον μὲν ἑκατέρωθεν ἔρσενα παρέλκειν, θήλεαν δὲ ἐς μέσον· ἐπὶ ταύτην δὴ αὐτὸς ἀναβαίνει, ἐπιτηδεύσας ὅκως ἀπὸ τέκνων ὡς νεωτάτων ἀποσπάσας ζεύξει. αἱ γάρ σφι κάμηλοι ἵππων οὐκ ἥσσονες ἐς ταχυτῆτα εἰσί, χωρὶς δὲ ἄχθεα δυνατώτεραι πολλὸν φέρειν.

  Οποιοσδήποτε γνωρίζει το αναπνευστικό σύστημα των εντόμων και τον νόμο διάχυσης του Fick, μπορεί εύκολα να καταλάβει γιατί είναι αδύνατον να έχουν υπάρξει τόσο μεγάλα έντομα.

  Αν εμείς τα τετράποδα έχουμε την τάξη μεγέθους που έχουμε, αυτό οφείλεται στο ότι η συνολική επιφάνεια ανταλλαγής αερίων στα πνευμόνια είναι ίση με την επιφάνεια μισού γηπέδου τέννις (700.000.000 μικροσκοπικές κυψελίδες έχουν και τα δύο πνευμόνια, οι οποίες έχουν μια συνολική επιφάνεια ανταλλαγής αερίων περίπου 70 τετρ. μέτρων).

  Προσπαθείστε να εφαρμόσετε έστω ένα κλάσμα ανάλογου ορθολογισμού όταν διαβάζετε παραμύθια αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων.

  Μόνο στον Πολύβιο και στον Πλούταρχο θα βρείτε καμιά ντουζίνα αναφορές στους Ρωμαίους ως «αλλόφυλους» και «βάρβαρους».

  Τώρα αν στον Στράβωνα υπήρχαν ελληνικά παραμύθια ότι οι Αρμένιοι ήταν τάχα άποικοι από την θεσσαλική πόλη Άρμενο και σε άλλους συγγραφείς παραμύθια για την ελληνική (ή τρωική) καταγωγή των Ρωμαίων, αυτά είναι όσο πιστευτά είναι και τα τεράστια ινδικά μυρμήγκια του Ηροδότου.

 136. Ανδρέας said

  130 […]εις όλους όσους έχουν κάποιαν σχέσιν με την Αριστοτελικήν Λογικήν[…]
  σχέση αρραβώνα ή ακόμα στα φλερτ είστε;
  137
  […]τα τεράστια ινδικά μυρμήγκια του Ηροδότου[…]
  Herodotus did not claim to have seen the gold-digging «ant» creatures, he stated that he was simply reporting what other travellers told him
  Gold-digging ant
  Gaumata δες εδώ

  Himalayan marmot in central Asia.

  Gold-digging ant is an insect from Medieval bestiaries. They were dog- or fox-sized ants that dug up gold in sandy areas. Some versions of the Physiologus said they came from Ethiopia, while Herodotus claimed they were located in India.

  αυτός ο ρημάδης ο μεσαίωνας να δούμε πότε θα βγεί απ’ τα μυαλά μας.

  Herodotus
  In Histories (Book 3, passages 102 to 105) Herodotus reports that a species of fox-sized, furry «ants» lives in one of the far eastern, Indian provinces of the Persian Empire. This region, he reports, is a sandy desert, and the sand there contains a wealth of fine gold dust. These giant ants, according to Herodotus, would often unearth the gold dust when digging their mounds and tunnels, and the people living in this province would then collect the precious dust.

  French ethnologist Michel Peissel claims that the Himalayan marmot on the Deosai Plateau in Gilgit–Baltistan province of Pakistan, may have been what Herodotus called giant «ants». Much like the province that Herodotus describes, the ground of the Deosai Plateau is rich in gold dust. Peissel interviewed the Minaro tribal people who live in the Deosai Plateau, and they have confirmed that they have, for generations, collected the gold dust that the marmots bring to the surface when digging burrows. The story was widespread in the ancient world and later authors like Pliny the Elder mentioned it in his gold mining section of the Naturalis Historia.

  In his book, The Ants’ Gold: The Discovery of the Greek El Dorado in the Himalayas, Peissel conjectures that Herodotus may have confused the old Persian word for «marmot» with that for «mountain ant» because he probably did not know any Persian and thus relied on local translators when travelling in the Persian Empire. Herodotus did not claim to have seen the gold-digging «ant» creatures, he stated that he was simply reporting what other travellers told him.

  h**ps://en.wikipedia.org/wiki/Gold-digging_ant

 137. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  137 – «Τώρα αν στον Στράβωνα υπήρχαν ελληνικά παραμύθια ότι οι Αρμένιοι ήταν τάχα άποικοι από την θεσσαλική πόλη Άρμενο και σε άλλους συγγραφείς παραμύθια για την ελληνική (ή τρωική) καταγωγή των Ρωμαίων, αυτά είναι όσο πιστευτά είναι και τα τεράστια ινδικά μυρμήγκια του Ηροδότου.»
  Τι σε κάνει να νομίζεις, πως δεν είναι πιστευτά τα ινδικά μυρμήγκια του Ηροδότου; (για τον Στράβωνα δεν το συζητώ-χαμόγελο). Είναι αποδεδειγμένο πως τα παραμύθια, ειδικά τα τερατώδη, είναι απολύτως πιστευτά από την συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, ενώ την αλήθεια δεν θέλουν ούτε να την δούν ούτε να την ακούσουν, κι όποιος τους την λέει ή την δείχνει, κινδυνεύει από το να τον χλευάσουν μέχρι και να τον σκοτώσουν.

 138. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  138 – Δεν παύει να είναι παραμύθι όμως, μια κι ο Ηρόδοτος, ασχέτως αν παράκουσε ή μπέρδεψε, ονομάζει μυρμήγκια τις μαρμότες, κι αυτό εξηγεί ο Σμερδαλέος στο παράδειγμα με τον Στράβωνα, (αυτό κατάλαβα εγώ) πως μπορεί να μην ήθελε ο Ηρόδοτος να παραμυθιάσει τον κόσμο, όμως σήμερα, βάση της γνώσης που έχουμε για την ανατομία των εντόμων, δεν είναι δυνατόν να τον πιστέψουμε, κυριολεκτικά τουλάχιστον. Βέβαια, εγώ ισχυρίζομαι πως τον πιστεύουν ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ, κι αυτόν και τον Στράβωνα, και τους παπάδες, και τους γκουρού, και τους ραβίνους, και τους μουλάδες, και τους Παπανδρέου, Σαμαρά, Τσίπρα, Μέρκελ, Ομπάμα, Τράμπ, κλπ.
  Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ-ΓΑΛΟΣ (χαμόγελο).

 139. Ανδρέας said

  Ηροδότου Ιστορίαι
  Βιβλίο Γ΄ (Θάλεια)
  Στο Γ΄ βιβλίο, Θάλεια, ξαναγυρίζει στην αρχή, στην εκστρατεία του Καμβύση εναντίον του Άμαση και στα αίτια που την προκάλεσαν. Περιγράφει τη μάχη του Πηλουσίου, την κατάκτηση της Αιγύπτου, την υποταγή της Κυρήνης και της Λιβύης, την εκστρατεία κατά των Αιθιόπων και των Αμμωνίων και την κατάκτηση της Κύπρου. Επίσης περιγράφει την εκστρατεία των Λακεδαιμονίων και Κορινθίων κατά της Σάμου, την εξέγερση του Ψευδοσμέρδη [Gaumata], την ανταρσία των Μάγων, το θάνατο του Καμβύση και την ανάδειξη του Δαρείου σε βασιλιά των Περσών. Παρεμβάλλει την περιήγηση της Ινδικής και πληροφορίες για τους Άραβες, τους Αιθίοπες και τους κατοίκους της Βόρειας Ευρώπης. Τέλος, περιγράφει την υποταγή της Σάμου στους Πέρσες, την εξέγερση των Βαβυλωνίων και την κατάληψη της Βαβυλώνας.

  Ἱστοριῶν τρίτη ἐπιγραφομένη Θάλεια
  Ιστορικό κείμενο

  Ἡρόδοτος

  102

  1 Ἄλλοι δὲ τῶν Ἰνδῶν Κασπατύρῳ τε πόλι καὶ τῇ Πακτυϊκῇ χώρῃ εἰσὶ πρόσουροι, πρὸς ἄρκτου τε καὶ βορέω ἀνέμου κατοικημένοι τῶν ἄλλων Ἰνδῶν, οἳ Βακτρίοισι παραπλησίην ἔχουσι δίαιταν. οὗτοι καὶ μαχιμώτατοι εἰσὶ Ἰνδῶν καὶ οἱ ἐπὶ τὸν χρυσὸν στελλόμενοι εἰσὶ οὗτοι· κατὰ γὰρ τοῦτο ἐστὶ ἐρημίη διὰ τὴν ψάμμον. 2 ἐν δὴ ὦν τῇ ἐρημίῃ ταύτῃ καὶ τῇ ψάμμῳ γίνονται μύρμηκες μεγάθεα ἔχοντες κυνῶν μὲν ἐλάσσονα ἀλωπέκων δὲ μέζονα· εἰσὶ γὰρ αὐτῶν καὶ παρὰ βασιλέι τῷ Περσέων ἐνθεῦτεν θηρευθέντες. οὗτοι ὦν οἱ μύρμηκες ποιεύμενοι οἴκησιν ὑπὸ γῆν ἀναφορέουσι τὴν ψάμμον κατά περ οἱ ἐν τοῖσι Ἕλλησι μύρμηκες κατὰ τὸν αὐτὸν τρόπον, εἰσὶ δὲ καὶ αὐτοὶ τὸ εἶδος ὁμοιότατοι· ἡ δὲ ψάμμος ἡ ἀναφερομένη ἐστὶ χρυσῖτις. 3 ἐπὶ δὴ ταύτην τὴν ψάμμον στέλλονται ἐς τὴν ἔρημον οἱ Ἰνδοί, ζευξάμενος ἕκαστος καμήλους τρεῖς, σειρηφόρον μὲν ἑκατέρωθεν ἔρσενα παρέλκειν, θήλεαν δὲ ἐς μέσον· ἐπὶ ταύτην δὴ αὐτὸς ἀναβαίνει, ἐπιτηδεύσας ὅκως ἀπὸ τέκνων ὡς νεωτάτων ἀποσπάσας ζεύξει. αἱ γάρ σφι κάμηλοι ἵππων οὐκ ἥσσονες ἐς ταχυτῆτα εἰσί, χωρὶς δὲ ἄχθεα δυνατώτεραι πολλὸν φέρειν.

  Λάμπρο, οι χρυσοθήρες σιγά μην αφήσουν ανεκμετάλλευτο τον Ηρόδοτο και άλλους συγγραφείς. Κάθε λογιώ »χρυσοθήρες» 😉

 140. smerdaleos said

  @138, Ανδρέας: Herodotus did not claim to have seen the gold-digging «ant» creatures, he stated that he was simply reporting what other travellers told him
  —-

  Όπως έχουν ήδη παρατηρήσει ορισμένοι μελετητές του Ηροδότου, αυτή είναι η «υπογραφή» του ότι λέει συνειδητά παραμύθια.

  Όταν βλέπεις τον Ηρόδοτο να γράφει «δεν ξέρω/το είδα, αλλά άκουσα από κάποιους ανώνυμους ότι…», σχεδόν πάντα λέεει συνειδητά ψέματα και διαχωρίζει το κοινό του σε εκείνους που το «χάφτουν» και σε εκείνους που καταλαβαίνουν τον κώδικα «εδώ λέω παραμύθια».

  Το ίδιο σύστημα κάνει για τους δύο «γίγαντες» και τα «αυτόματα ιπτάμενα δόρατα» που σηκώθηκαν μόνα τους στον αέρα και πολέμησαν τους Πέρσες στους Δελφούς.

  Ο Ηρόδοτος γράφει την ιστορία του γύρω στο 435, δεκαετίες μετά τους Ελληνο-Περσικούς. Ένα πρόβλημα που πρέπει να καλύψει είναι ο αρχικός μηδισμός του Μαντείου των Δελφών. Το μαντείο αρχικά μήδισε και, ότνα είδε ότι οι Έλληνες μπορούσαν να κερδίσουν, άλλαξε στάση και αυτοπαρουσιάστηκε ως η «ψυχή» της ελληνικής αντίστασης.

  Για να καλύψει την πρώτη φάση Μηδισμού του Μαντείου, ο Ηρόδοτος πρέπει να εξηγήσει γιατί οι Πέρσες, ενώ πέρασαν από δίπλα δεν το λεηλάτησαν.

  Παραθέτει, λοιπόν, μια ιστορία με «τέρας»/«θῶμα» (= θαῦμα) με «δύο γίγαντες» (Φύλακος και Αυτόνοος) που πετούσαν βράχους στους βάρβαρους Πέρσες, «κεραυνούς από τον ουρανό» και «αυτόματα, ιπτάμενα δόρατα» που απέκρουσαν τους Πέρσες … ισχυριζόμενος ότι αυτήν την ιστορία την άκουσε «από κάποιους Πέρσες που συνάντησε στην Περσία, οι οποίοι τα είδαν αυτά όταν ήταν στην Ελλάδα στην Περσική εκστρατεία». Περιέργως, δεν λέει ότι την άκουσε από το ίδιο το Μαντείο ή από τους ντόπιους Φωκείς, αλλά από «κάποιους Πέρσες τρεχαγυρευόπουλους στην Περσία».

  [8.37-9] ἐπεὶ δὲ ἀγχοῦ ἦσαν οἱ βάρβαροι ἐπιόντες καὶ ἀπώρων τὸ ἱρόν, ἐν τούτῳ ὁ προφήτης, τῷ οὔνομα ἦν Ἀκήρατος, ὁρᾷ πρὸ τοῦ νηοῦ ὅπλα προκείμενα ἔσωθεν ἐκ τοῦ μεγάρου ἐξενηνειγμένα ἱρά, τῶν οὐκ ὅσιον ἦν ἅπτεσθαι ἀνθρώπων οὐδενί. 2 ὃ μὲν δὴ ἤιε Δελφῶν τοῖσι παρεοῦσι σημανέων τὸ τέρας· οἱ δὲ βάρβαροι ἐπειδὴ ἐγίνοντο ἐπειγόμενοι κατὰ τὸ ἱρὸν τῆς Προναίης Ἀθηναίης, ἐπιγίνεταί σφι τέρεα ἔτι μέζονα τοῦ πρὶν γενομένου τέρεος. θῶμα μὲν γὰρ καὶ τοῦτο κάρτα ἐστί, ὅπλα ἀρήια αὐτόματα φανῆναι ἔξω προκείμενα τοῦ νηοῦ· τὰ δὲ δὴ ἐπὶ τούτῳ δεύτερα ἐπιγενόμενα καὶ διὰ πάντων φασμάτων ἄξια θωμάσαι μάλιστα. 3 ἐπεὶ γὰρ δὴ ἦσαν ἐπιόντες οἱ βάρβαροι κατὰ τὸ ἱρὸν τῆς Προναίης Ἀθηναίης, ἐν τούτῳ ἐκ μὲν τοῦ οὐρανοῦ κεραυνοὶ αὐτοῖσι ἐνέπιπτον, ἀπὸ δὲ τοῦ Παρνησοῦ ἀποῤῥαγεῖσαι δύο κορυφαὶ ἐφέροντο πολλῷ πατάγῳ ἐς αὐτοὺς καὶ κατέβαλον συχνούς σφεων, ἐκ δὲ τοῦ ἱροῦ τῆς Προναίης βοή τε καὶ ἀλαλαγμὸς ἐγίνετο.

  συμμιγέντων δὲ τούτων πάντων, φόβος τοῖσι βαρβάροισι ἐνεπεπτώκεε. μαθόντες δὲ οἱ Δελφοὶ φεύγοντας σφέας, ἐπικαταβάντες ἀπέκτειναν πλῆθός τι αὐτῶν. οἱ δὲ περιεόντες ἰθὺ Βοιωτῶν ἔφευγον. ἔλεγον δὲ οἱ ἀπονοστήσαντες οὗτοι τῶν βαρβάρων, ὡς ἐγὼ πυνθάνομαι, ὡς πρὸς τούτοισι καὶ ἄλλα ὥρων θεῖα· δύο γὰρ ὁπλίτας μέζονας ἢ κατ᾽ ἀνθρώπων φύσιν ἔχοντας ἕπεσθαί σφι κτείνοντας καὶ διώκοντας.

  τούτους δὲ τοὺς δύο Δελφοὶ λέγουσι εἶναι ἐπιχωρίους ἥρωας, Φύλακόν τε καὶ Αὐτόνοον, τῶν τὰ τεμένεα ἐστὶ περὶ τὸ ἱρόν, Φυλάκου μὲν παρ᾽ αὐτὴν τὴν ὁδὸν κατύπερθε τοῦ ἱροῦ τῆς Προναίης, Αὐτονόου δὲ πέλας τῆς Κασταλίης ὑπὸ τῇ Ὑαμπείῃ κορυφῇ. 2 οἱ δὲ πεσόντες ἀπὸ τοῦ Παρνησοῦ λίθοι ἔτι καὶ ἐς ἡμέας ἦσαν σόοι, ἐν τῷ τεμένεϊ τῆς Προναίης Ἀθηναίης κείμενοι, ἐς τὸ ἐνέσκηψαν διὰ τῶν βαρβάρων φερόμενοι. τούτων μέν νυν τῶν ἀνδρῶν αὕτη ἀπὸ τοῦ ἱροῦ ἀπαλλαγὴ γίνεται.

  Όλα αυτά τα «ἔλεγον δὲ οἱ ἀπονοστήσαντες οὗτοι τῶν βαρβάρων, ὡς ἐγὼ πυνθάνομαι» (τα έμαθε ο Ηρόδοτος από απονοστήσαντες Πέρσες πυο συνα΄ντησε ο Ηρόδοτος στην Περσία).

  Όλο αυτό το παραμύθι πλάστηκε για να κρύψει το γεγονός ότι το Μαντείο των Δελφών αρχικά είχε μηδίσει.

  Σημειώνω εδώ ότι κατά την πρώτη φάση των πολέμων, το Μαντείο των Δελφών εξέδιδε και «δικαιολογητικά μη συμμετοχής στην αντίσταση».

  Οι Κρήτες δεν συμμετείχαν στην ελληνική αντίσταση κατά των Περσών, γιατί η Πυθία τους υπενθύμισε «βρε μπουνταλάδες (νήπιοι) πότε σας βοήθησαν εσάς οι Έλληνες (= Ελλαδίτες), για να τους βοηθήσετε εσείς τώρα;» και τους έδωσε έναν δυσερμήνευτο χρησμό, εξαιτίας του οποίου οι Κρήτες δεν μπορούσαν να πολεμήσουν πριν τον κατανοήσουν.

  Αντίστοιχα δικαιολογητικά πήραν από το μαντείο και οι Αργείοι (που δεν γούσταραν να πολεμήσουν τους Πέρσες από αντιπάθεια για τους Σπαρτιάτες).

  🙂 🙂 🙂

  Μαντείο Δελφών/Πυθία προς Κρήτες:

  [7.169, 171] οὗτοι μὲν οὕτω διεκρούσαντο τοὺς Ἕλληνας. Κρῆτες δέ, ἐπείτε σφέας παρελάμβανον οἱ ἐπὶ τούτοισι ταχθέντες Ἑλλήνων, ἐποίησαν τοιόνδε· πέμψαντες κοινῇ θεοπρόπους ἐς Δελφοὺς τὸν θεὸν ἐπειρώτων εἴ σφι ἄμεινον τιμωρέουσι γίνεται τῇ Ἑλλάδι. 2 ἡ δὲ Πυθίη ὑπεκρίνατο “ὦ νήπιοι, ἐπιμέμφεσθε ὅσα ὑμῖν ἐκ τῶν Μενελάου τιμωρημάτων Μίνως ἔπεμψε μηνίων δακρύματα, ὅτι οἳ μὲν οὐ συνεξεπρήξαντο αὐτῷ τὸν ἐν Καμικῷ θάνατον γενόμενον, ὑμεῖς δὲ ἐκείνοισι τὴν ἐκ Σπάρτης ἁρπασθεῖσαν ὑπ᾽ ἀνδρὸς βαρβάρου γυναῖκα”. ταῦτα οἱ Κρῆτες ὡς ἀπενειχθέντα ἤκουσαν, ἔσχοντο τῆς τιμωρίης.

  ἀλλὰ τὰ μὲν κατὰ Ῥηγίνους τε καὶ Ταραντίνους τοῦ λόγου μοι παρενθήκη γέγονε· ἐς δὲ τὴν Κρήτην ἐρημωθεῖσαν, ὡς λέγουσι Πραίσιοι, ἐσοικίζεσθαι ἄλλους τε ἀνθρώπους καὶ μάλιστα Ἕλληνας, τρίτῃ δὲ γενεῇ μετὰ Μίνων τελευτήσαντα γενέσθαι τὰ Τρωικά, ἐν τοῖσι οὐ φλαυροτάτους φαίνεσθαι ἐόντας Κρῆτας τιμωροὺς Μενέλεῳ. 2 ἀπὸ τούτων δέ σφι ἀπονοστήσασι ἐκ Τροίης λιμόν τε καὶ λοιμὸν γενέσθαι καὶ αὐτοῖσι καὶ τοῖσι προβάτοισι, ἔστε τὸ δεύτερον ἐρημωθείσης Κρήτης μετὰ τῶν ὑπολοίπων τρίτους αὐτὴν νῦν νέμεσθαι Κρῆτας. ἡ μὲν δὴ Πυθίη ὑπομνήσασα ταῦτα ἔσχε βουλομένους τιμωρέειν τοῖσι Ἕλλησι.

  Τέτοια διαπλοκή το μαντείο των Δελφών! Τύφλα νά χουν οι «Γαλιλαίοι» με το Πατριαρχείο που αφόρισε τους Επαναστάτες και «νουθετούσε» τους ραγιάδες λέγοντάς τους ότι είναι θέλημα θεού η υποδούλωση στον Σουλτάνο, θα καούν στην κόλαση όσοι επαναστατήσουν κατά του Σουλτάνου!»

  🙂 🙂 🙂

  [27:05-28:30]

 141. smerdaleos said

  @139, Λάμπρο: Τι σε κάνει να νομίζεις, πως δεν είναι πιστευτά τα ινδικά μυρμήγκια του Ηροδότου; (για τον Στράβωνα δεν το συζητώ-χαμόγελο). Είναι αποδεδειγμένο πως τα παραμύθια, ειδικά τα τερατώδη, είναι απολύτως πιστευτά από την συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, ενώ την αλήθεια δεν θέλουν ούτε να την δούν ούτε να την ακούσουν, κι όποιος τους την λέει ή την δείχνει, κινδυνεύει από το να τον χλευάσουν μέχρι και να τον σκοτώσουν.
  —-

  Έχεις δίκαιο Λάμπρο εδώ. Λάθος όρο χρησιμοποίησα. Μάλλον «δεν είναι σοβαρά» έπρεπε να είχα γράψει παρά «δεν είναι πιστευτά».

  Ένα δισεκατόμμυριο άνθρωποι πιστεύουν ότι ο Θεός άνοιξε την Ερυθρά θάλασσα στα δύο για να περάσει ο … Charlton Heston … 🙂 🙂

 142. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  141 – «Λάμπρο, οι χρυσοθήρες σιγά μην αφήσουν ανεκμετάλλευτο τον Ηρόδοτο και άλλους συγγραφείς. Κάθε λογιώ »χρυσοθήρες»» Οι χρυσοθήρες την δουλειά τους κάνουν, δεν φταίνε αυτοί, αν κάποιοι «αγοράζουν» τα μπακίρια για χρυσό (χαμόγελο).

  142 – «Τέτοια διαπλοκή το μαντείο των Δελφών! Τύφλα νά χουν οι «Γαλιλαίοι» με το Πατριαρχείο που αφόρισε τους Επαναστάτες και «νουθετούσε» τους ραγιάδες λέγοντάς τους ότι είναι θέλημα θεού η υποδούλωση στον Σουλτάνο, θα καούν στην κόλαση όσοι επαναστατήσουν κατά του Σουλτάνου!»»
  Έχει ειπωθεί από παλιά (εδω σε σύγχρονη εκδοχή) πως, Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΚΑΪΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ (χαμόγελο).

  143 – «Ένα δισεκατόμμυριο άνθρωποι πιστεύουν ότι ο Θεός άνοιξε την Ερυθρά θάλασσα στα δύο για να περάσει ο … Charlton Heston …:)»
  Κι ενα σωρό άλλα δισεκατομμύρια άνθρωποι, πιστεύουν σε παρόμοιες παπαριές για κάποιον άλλον Χέστον, δηλαδή, χέστα κι άστα (χαμόγελο). Πουλάει το παραμύθι αδερφέ, ΠΟΥΛΑΕΙ, ρώτα και τον BLOG αν δεν με πιστεύεις (τρολάρω εδώ – χαμόγελο).

 143. Ανδρέας said

  Όπως έχουν ήδη παρατηρήσει ορισμένοι μελετητές του Ηροδότου, αυτή είναι η «υπογραφή» του ότι λέει συνειδητά παραμύθια.

  Η παρατήρηση των μελετητών που αναφέρεις ας πούμε ότι είναι σωστή. Τον λόγο που λέει συνειδητά παραμύθια όπως στην μαρμότα τον έχουν περιγράψει;

  Μήπως ισχύει κάτι διαφορετικό;
  Ας πούμε η λέξη μύρμηξ-μυρμηγκοφωλιά πως ετυμολογείται;

  Αν κοιτάξουμε σε όλη τη δυτική λεξικογραφία η μαρμίτα είναι marmit ή κάποια πολύ κοντινή λέξη.
  Πως ετυμολογείται;

  Αντιθέτως στο μέρμηγκας-μύρμηγκας την μορφή μυρ- (μυριάδες) μόνο η ελληνική την έχει.
  μύρμηξ -ηκος, ο (ουσ.) δωρ. μύρμαξ
  Στις άλλες γλώσσες λέγεται τελείως διαφορετικά, όπως ant, fourmi, ameise, formica.

  Για κοίταξε το να μάθουμε.
  Αυτό που έγραψε πρώτος ως μυρμήγκι ο Ηρόδοτος στην ελληνική είναι όντως αυτό που εννοούμαι σήμερα δηλ. το έντομο;
  Αν δεις κάνανε τελετουργίες, επιδείξεις (αγωνίσματα) επάνω σε μηρμύγκια, πτηνά κι ερπετά. Εκεί λοιπόν μας λέει ο ίδιος και τον φουκαρά τον μέρμυγκα. Πως κάνεις τοξοβολία (αγώνισμα-τελετή) σε μερμήγκι; Και καλά αυτοί στις μεταφράσεις δεν το πρόσεξαν ή επειδή έπαιζε χρυσός το φασκελοκουκούλωσαν;

  ταῦτα μὲν ἀτρεκέως ἔχω περὶ αὐτῶν εἰδὼς εἰπεῖν: τάδε μέντοι ὡς κρυπτόμενα λέγεται καὶ οὐ σαφηνέως περὶ τοῦ ἀποθανόντος, ὡς οὐ πρότερον θάπτεται ἀνδρὸς Πέρσεω ὁ νέκυς πρὶν ἂν ὑπ᾽ ὄρνιθος ἢ κυνὸς ἑλκυσθῇ. [2] Μάγους μὲν γὰρ ἀτρεκέως οἶδα ταῦτα ποιέοντας: ἐμφανέως γὰρ δὴ ποιεῦσι. κατακηρώσαντες δὲ ὦν τὸν νέκυν Πέρσαι γῆ κρύπτουσι. Μάγοι δὲ κεχωρίδαται πολλὸν τῶν τε ἄλλων ἀνθρώπων καὶ τῶν ἐν Αἰγύπτῳ ἱρέων. [3] οἳ μὲν γὰρ ἁγνεύουσι ἔμψυχον μηδὲν κτείνειν, εἰ μὴ ὅσα θύουσι: οἱ δὲ δὴ Μάγοι αὐτοχειρίῃ πάντα πλὴν κυνὸς καὶ ἀνθρώπου κτείνουσι, καὶ ἀγώνισμα μέγα τοῦτο ποιεῦνται, κτείνοντες ὁμοίως μύρμηκάς τε καὶ ὄφις καὶ τἆλλα ἑρπετὰ καὶ πετεινά. καὶ ἀμφὶ μὲν τῷ νόμῳ τούτῳ ἐχέτω ὡς καὶ ἀρχὴν ἐνομίσθη, ἄνειμι δὲ ἐπὶ τὸν πρότερον λόγον.

  Μήπως εδώ έχουμε μια γαλή που δεν είναι ούτε γάτα ούτε μέρμηγκας;

  The etymology of the word myriad itself is uncertain: it has been variously connected to PIE *meu- («damp») in reference to the waves of the sea and to Greek myrmex (μύρμηξ, «ant») in reference to their swarms.

  Νικοκύρη κάνε κι ένα tag μεσαιωνικά μεζεδάκια.

 144. Ανδρέας said

  το 145 στο 143
  όπου μαρμίτα-marmit είναι*marmot-μαρμότα

 145. Ανδρέας said

  The etymology of the term «marmot» is uncertain. It may have arisen from the Gallo-Romance prefix marm-, meaning to mumble or murmur (an example of onomatopoeia). Another possible origin is post-classical Latin, mus montanus, meaning «mountain mouse».

  ο μουρμούρης μέρμηγκας;

 146. smerdaleos said

  @145, Ανδρέα: Ας πούμε η λέξη μύρμηξ-μυρμηγκοφωλιά πως ετυμολογείται;
  —–

  ΙΕ είναι το μυρμήγκι. Η ρίζα είναι *morm-, αλλά δείχνει τάση αντικατάστασης του /m/ με άλλα χειλικά σύμφωνα (λ.χ. f,w κλπ).

  ελληνικό *morm- > μύρμηξ, αλλά και *morm- > *worm- > ὅρμικας

  λατινικό *morm- > form- > formica

  σλαβικό *morm- > morw- > *morwŭ > OCS mravŭ

  Και έτσι συνεχίζει σε άλλους 3-4 κλάδους.

 147. smerdaleos said

  Η μαρμότα είναι από το λατινικό mus montis «ποντικός του βουνού» > *murem montis > muremmont- κλπ

  https://en.wiktionary.org/wiki/marmot

 148. Ανδρέας said

  ναι το αρμένικο είναι παραπλήσιο
  μύρμηξ
  Etymology

  Of Proto-Indo-European origin. Related to Old Armenian մրջիւն ‎(mrǰiwn) and Latin formica and perhaps Sanskrit वल्मी ‎(valmī).

 149. Ανδρέας said

  149
  πρόσεξε και το ινδικό beast of pray

  μύρμηξ • ‎(múrmēx) m ‎(genitive μύρμηκος); third declension

  ant
  a beast of prey in India

  beast of prey
  Noun

  beast of prey ‎(plural beasts of prey)

  A carnivorous animal that hunts for its food, especially one that preys on vertebrates.

  https://en.wiktionary.org/wiki/beast_of_prey

 150. Ανδρέας said

  Κάτι μυστήριο συμβαίνει με τον μέρμηγκα όπως με την γαλή που είχαμε συζητήσει παλιότερα.

 151. Ανδρέας said

  αυτό το ινδικό πάλι θυμίζει το »θα σε φάει η μαρμάγκα»

  merimangë

  Albanian

  Alternative forms

  merimagë, mirëmangë, milëmangë, milingonë, merimajkë, merming

  Pronunciation

  IPA(key): /mɛɾimaŋɡə/

  Etymology

  Variant of conservative merming, from Greek μυρμήγκι ‎(myrmínki) ‘ant’.
  Noun

  merimangë f (indefinite plural merimanga, definite singular merimanga, definite plural merimangat)

  spider

  https://en.wiktionary.org/wiki/merimang%C3%AB

  κι αυτό πάλι σα μέρμηγκας »ηροδότειος» μοιάζει

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: