Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα φρασεολογικά της Μεγαλοβδομάδας

Posted by sarant στο 29 Απριλίου, 2016


Και το σημερινό άρθρο είναι επανάληψη ανάλογων άρθρων που έχουν δημοσιευτεί προηγούμενες χρονιές, με κάποια αναδιάταξη, προσθήκες και επικαιροποίηση του υλικού. Μια αρκετά συντομευμένη μορφή του άρθρου, θα δημοσιευτεί στο πασχαλινό φύλλο της Αυγής, το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο. Συνήθως, τα άρθρα αυτά τα δημοσιεύω στο ιστολόγιο μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα, αλλά σήμερα, εξαιτίας του ειδικού περιεχομένου θα κάνω μιαν εξαίρεση.

Μια και το φέρνει φέτος η σύμπτωση να γράψω στο πασχαλιάτικο φύλλο, σκέφτηκα, μέρα που είναι, να μην παρακολουθήσω την πολιτική επικαιρότητα, αλλά να μείνω στο κλίμα των ημερών. Το 2010 που είχε συμβεί κάτι ανάλογο, είχα εξετάσει τις λέξεις του Πάσχα, οπότε για να μην επαναλαμβάνομαι είπα σήμερα να φρασεολογήσω, δηλαδή να δούμε μερικές φράσεις που μπήκαν στη φρασεολογία μας από τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Όπως γράφει στο άρθρο του «Οι ακολουθίες της Μεγ. Εβδομάδας και η επίδρασή τους στη νεοελληνική γλώσσα» ο Δημ. Λουκάτος:

Τα δώδεκα Ευαγγέλια και τα τροπάρια που ψάλλονται τη Μ. Εβδομάδα στην εκκλησία, έδωκαν στο λαό μας πολύ υλικό να πλουτίσει το λεξικό του. Είναι γνωστό πως ο κόσμος θέλει συχνά να λογιωτατίζει με αρχαϊκότερα ρητά, είτε για να στολίσει τις κουβέντες του, είτε για να τούς δώσει μεγαλύτερο κύρος. Και δανείζεται τότε λέξεις ή φράσεις ολόκληρες από κείμενα γνωστά, που έχουν πάρει κάποια επίσημη θέση στη συνείδησή του και που τα θεωρεί, χωρίς αμφιβολία, σοφά.

Ο λαός μας, ιδίως στα χρόνια της σκλαβιάς του, έζησε πολύ μέσα στο περιβάλλον της εκκλησίας και του εντυπώθηκε βαθιά κάθε τι που του διηγήθηκαν τα βιβλία της, τα Ευαγγέλια κι οι Υμνωδίες. Η φρασεολογία τους, πλαισιωμένη από θρησκόληπτο μυστικισμό, έπαιρνε την αίγλη μιας ανώτερης γλώσσας, θεόπνευστης και σοφής. Έτσι, ο λαός μεταχειριζόταν στις συζητήσεις του φράσεις και λέξεις εκκλησιαστικές, που του έκαναν ρητορικότερη την ομιλία, έστω κι αν δεν καταλάβαινε πολλές φορές τη σημασία τους. Τις χρησιμοποίησε στην αρχή σα για να παίξει ή να δείξει κάποια εγκυκλοπαιδική κατάρτιση στους άλλους. Μα σιγά-σιγά, οι ξένες αυτές έννοιες αφομοιώθηκαν κι έγιναν μέλη οργανικά της νεοελληνικής γλώσσας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας παρανόησης έχουμε στη φράση Περνάει ζωή χαρισάμενη,  που τη λέγαμε παλιά, τώρα όλο και πιο σπάνια, για όποιον ζει ζωή ευτυχισμένη. Η φράση είναι από το δοξαστικό της Ανάστασης, «Χριστός ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος». Ο λαός παρανόησε την έννοια της μετοχής «χαρισάμενος», τη σύνδεσε με τη «χαρά» και, αλλάζοντας το γένος, έπλασε το «ζωή χαρισάμενη», γεμάτη χαρά.

Μια άλλη παράδοξη χρήση έχουμε στη φράση του ενός ληστή προς τον Ιησού, «Μνήσθητί μου κύριε όταν έλθης εν τη βασιλεία σου», η οποία στο αρχικό κείμενο έχει ικετευτική σημασία αλλά εμείς χρησιμοποιούμε το πρώτο σκέλος της (Μνήσθητί μου Κύριε) σαν έκφραση αγανάκτησης, κατάπληξης ή έσχατης απορίας μπροστά σε κάτι παράλογο που μας συμβαίνει.

Από την αφήγηση για τη Μαρία Μαγδαληνή που πήγε στον τάφο και πρώτη «εώρακε τον Κύριον», σε συμφυρμό με τον ύμνο του Πάσχα «Προλαβούσαι τον όρθρον αι περί Μαριάμ», πλάστηκε η φράση «όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε», για κάτι που δεν επαρκεί για όλους, επομένως χρειάζεται ταχύτητα για να προφτάσει κάποιος να το αποκτήσει –ή για πρόσκαιρες ευεργετικές διατάξεις που πρέπει να σπεύσει κάποιος να επωφεληθεί πριν καταργηθούν.

Για κάποιον που έχει μείνει φτωχός, μόνος και αβοήθητος, λέμε ότι έμεινε «επί ξύλου κρεμάμενος». Η φράση προέρχεται από τον ύμνο της Μεγάλης Πέμπτης «Επί ξύλου, βλέπουσα, κρεμάμενον, Χριστέ, (…) η σέ ασπόρως τεκούσα εβόα πικρώς». Ξύλο βέβαια είναι ο σταυρός, και στην εδραίωση της φράσης συνέβαλε και ο πασίγνωστός ύμνος «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας». Ασφαλώς η εικόνα του εσταυρωμένου Ιησού, βασανισμένου, σχεδόν γυμνού, απαρνημένου, έρχεται στο νου πολλών όταν χρησιμοποιούν την έκφραση. (Στην έκφραση αυτή έχουμε αφιερώσει ειδικό άρθρο παλιότερα).

Από το ευαγγελικό «άρον, άρον, σταύρωσον αυτόν» που φώναζε ο όχλος παρακινώντας τον Πιλάτο να σταυρώσει τον Ιησού πλάσαμε το επίρρημα «άρον άρον», με τη σημασία «βιαστικά, χωρίς προετοιμασία», ή «με τη βία, αναγκαστικά». Το αρχαίο άρον είναι προστακτική του αίρω (σηκώνω), ενώ από το τίμημα της προδοσίας του Ιούδα έμεινε η φράση «για τριάκοντα αργύρια», που τη λέμε για να χαρακτηρίσουμε την αμοιβή μιας πράξης που τη θεωρούμε προδοτική.

Για κάποιον που βασανίζεται στον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας και τον παραπέμπουν από τον έναν αρμόδιο στον άλλον, λέμε ότι τον στέλνουν «από τον Άννα στον Καϊάφα». Αρχή της φράσης είναι η ευαγγελική διήγηση για την απαγωγή του Ιησού προς τον Άννα ο οποίος μετά τον παρέπεμψε στον αρχιερέα Καϊάφα («απέστειλεν ουν αυτόν ο Άννας δεδεμένον προς Καϊάφαν τον αρχιερέα».

Πολλές φορές, για να αποποιηθούμε με έμφαση την ευθύνη για κάτι, ιδίως όταν προσπαθήσουμε μάταια να πείσουμε κάποιον, ή για να δηλώσουμε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε κάτι, λέμε «νίπτω τας χείρας μου». Η φράση είναι παρμένη από το επεισόδιο με τον Πόντιο Πιλάτο, που το αφηγείται το Κατά Ματθαίον, αν και στο ευαγγελικό κείμενο δεν υπάρχει αυτούσια. Το σχετικό χωρίο είναι: λαβὼν ὕδωρ ἀπενίψατο τὰς χεῖρας ἀπέναντι τοῦ ὄχλου, λέγων, Ἀθῷός εἰμι ἀπὸ τοῦ αἵματος τούτου· ὑμεῖς ὄψεσθε (Ματθ. 27.24). Στη λαϊκή χρήση υπήρχε παλιότερα το «νίβομαι κι απονίβομαι» (με ίδια έννοια όπως και το ‘νίπτω τας χείρας μου’) ενώ από το ίδιο χωρίο έχει επίσης περάσει στη λαϊκή γλώσσα το «ας όψεται» (ή «ας όψονται») για να δηλώσουμε τον υπεύθυνο ενός κακού (υπάρχει και τραγούδι του Καζαντζίδη, «Η καρδιά μου ας όψεται«).

Για να υπαινιχθούμε τον λόγο που μας ανάγκασε να αποφύγουμε κάτι ή και απλώς για να δείξουμε ότι έχουμε πάρει τα μέτρα μας για κάθε ενδεχόμενο, χρησιμοποιούμε κάποτε τη φράση «διά τον φόβο των Ιουδαίων». Κι αυτή έρχεται από το Ευαγγέλιο («ουδείς μέντοι παρρησία ελάλει περί αυτού διά τον φόβον των Ιουδαίων»), ενώ κι ένα ιδιόμελο της Μεγάλης Παρασκευής ξεκινάει με τη φράση αυτή.

Μια φράση που τη λέμε, συνήθως σε πιο λόγιο ύφος, όταν θέλουμε αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι κοπιαστικό, είναι «το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής». Την είπε ο Ιησούς προς τους μαθητές του στον κήπο της Γεθσημανής και τη χρησιμοποιούμε σχεδόν απαράλλαχτη και χωρίς αλλαγή σημασίας.

Στον εσπερινό της Μεγάλης Παρασκευής, ψάλλεται ένα τροπάριο με στίχους από τον Ψαλμό 103, «Σε τον αναβαλλόμενον το φως ώσπερ ιμάτιον» (εσένα, που τυλίγεσαι το φως σαν ρούχο, έξοχη ποίηση). Ίσως επειδή διαρκεί πολύ, έδωσε αφορμή για τη λαϊκή έκφραση «του έψαλε τον αναβαλλόμενο, που τη λέμε όταν επιπλήττουμε κάποιον αυστηρά και για πολλήν ώρα.

Για κάποιον που διαμαρτύρεται έντονα για μια απαράδεκτη κατάσταση, ή για την αθωότητά του, λέμε ότι διαρρηγνύει ή διέρρηξε τα ιμάτιά του. Η φράση από το Ευαγγέλιο, όπου ο αρχιερέας Καϊάφδας «διέρρηξε τα ιμάτια αυτού» όταν άκουσε το, υποτίθεται βλάσφημο, «συ είπας» του Ιησού.

Τέλος, μια φράση που προσωπικά δεν την έχω ακούσει, αλλά που την καταγράφει ο Δ. Λουκάτος, δείχνει μια ενδιαφέρουσα παρανόηση. Λέμε καμιά φορά, λέει ο Λουκάτος, στους φίλους μας «Βλέπω, είσαι ζεστός και θερμαινόμενος». Η φράση είναι παρμένη από τα Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης, που αναφέρουν πως «Ην δε Σίμων Πέτρος εστώς και θερμαινόμενος». Η μετοχή «εστώς» ήταν ακατανόητη για τον λαϊκό άνθρωπο, ενώ με την προσθήκη του αρχικού ζ μετατράπηκε σε κάτι εύλογο και κατανοητό!

Κι άλλες φράσεις έχουν μπει στη φρασεολογία μας από τις μεγαλοβδομαδιάτικες λειτουργίες, όπως και μεμονωμένες λέξεις (π.χ. κουστωδία, ήμαρτον, τετέλεσται). Η μεγαλοβδομάδα καταλήγει βέβαια στην Ανάσταση· η δικιά μας εβδομάδα των παθών, που βαστάει ήδη καμιάν εξαετία;

302 Σχόλια προς “Τα φρασεολογικά της Μεγαλοβδομάδας”

 1. παραθέτω και ένα απόσπασμα από το ευαγγέλιο του Ματθαίου (ι-9-23) από το οποίο παρήχθη η γνωστή συγχρονη λέξη : «και λεγει αυτοίς: ος αν απολύση την γυναίκα αυτού και γαμήση άλλην, μοιχάται επ’ αυτήν. και εαν γυνή απολύσασα τον άνδρα αυτής γαμηθή άλλω, μοιχάται»

 2. η φράση είχε την έννοια του παντρεύομαι.

 3. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλημέρα! Επίσης, αραιά βέβαια, συνηθίζεται και η φράση: ου, μαζεύτηκαν εκεί «αι γενεαί αι πάσαι» , όταν θέλουμε να πούμε ότι κάπου συναθροίστηκαν πολλοί και διάφοροι.

 4. ΚΩΣΤΑΣ said

  «Η μεγαλοβδομάδα καταλήγει βέβαια στην Ανάσταση· η δικιά μας εβδομάδα των παθών, που βαστάει ήδη καμιάν εξαετία;»
  Τελειώνουν τα βάσανά μας στις 9 Μαΐου, συνεδριάζουν οι θεσμοί, δείτε το λινγκ:

 5. *ο αρχιερέας Καϊάδας.
  (Εβραίοι και Χρυσή Αυγή, ενδιαφέρον…)

 6. ndmushroom said

  Για κάποιον που διαμαρτύρεται έντονα για μια απαράδεκτη κατάσταση, ή για την αθωότητά του, λέμε ότι διαρρηγνύει ή διέρρηξε τα ιμάτιά του. Η φράση από το Ευαγγέλιο, όπου ο αρχιερέας Καϊάδας «διέρρηξε τα ιμάτια αυτού» όταν άκουσε το, υποτίθεται βλάσφημο, «συ είπας» του Ιησού.

  Το οποίο «συ είπας» επίσης χρησιμοποιείται σήμερα, και επίσης προέρχεται μάλλον από το εν λόγω χωρίο.

 7. Τσούρης Βασίλειος said

  Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή… λέγεται και σήμερα.

  Μεγάλη Παρασκευή σήμερα ρίξτε μια ματιά εδώ:
  http://epirusgate.blogspot.gr/2016/04/blog-post_961.html#more

  ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:Αναβιώνει και φέτος το ιδιαίτερο ταφικό έθιμο στο Γηρομέρι Φιλιατών
  Οι συγγενείς του νεκρού, παραγγέλνουν το αγαπημένο τραγούδι του όσο ήταν στη ζωή

 8. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ας θυμηθούμε και το αμίμητο «Μόσχος η πορδούλα σου, Χριστούλη μου!», που φημολογείται ότι αναφώνησε ευλαβής γριούλα, όταν άκουσε τον ιερέα να ψάλλει «…λαβών ο Ιησούς άρτον και ευλογήσας έκλασε και δους τοις μαθηταίς…» (Ματθαίος 26/κσ 26-29). 😊

 9. Παύλος said

  Ο ταβερνιάρης θα σκέφτηκε ότι αν έκανε το κέφι των άθεων θα έχανε όλη τη θεούσα πελατεία του Άνθιμου!
  http://luben.tv/stream/78727

 10. cronopiusa said

  Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί

  Ο Κώστας Βάρναλης απαγγέλει
  Η Μάνα του Χριστού

 11. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά !
  Το «εστώς», σπάνιο μεν, αλλά στο κλασικό πράσινο βιβλιαράκι με τις ακολουθίες (MEΓΑΛΗ EΒΔΟΜΑC, Εκδόσεις Παπαδημητρίου), σε σημεία που έχει σχόλια για το τελετουργικό, γράφει «ο προεστώς», εννοώντας τον κορυφαίο ιερέα, ή τέλος πάντων, απλώς τον ιερέα, σε μικρότερες εκκλησίες.

  Στο σημερινό Ευαγγέλιο κατά Ματθαίον, υπάρχει «από μακρόθεν θεωρούσαι» (στο τελείωμά του), ενώ σε κάποιο από τα χτεσινά, σκέτο «μακρόθεν». Παρατήρησα όμως ότι η έκδοσή μου το είχε σκέτο «μακρόθεν», ο ιερέας όμως το διάβασε από το δικό του, χτες, «από μακρόθεν», επίσης.

  Α, και χτες, ο Ιερώνυμος πέταξε ένα «υπέρ του ευσεβούς ημών κράτους«, αντί έθνους…Και λέω, το αλλάξανε κι αυτό;

  Θυμίζω και το σημερινό έθιμο. Μακριά από χαρτοπαιξία, στοιχήματα κλπ.

 12. Πάνος με πεζά said

  Και μια κακιούλα, που λέγαμε για κορίτσι που λεγόταν ότι έχασε γρήγορα, τέλοσπάντων ό,τι πολυτιμότερο είχε :
  – Αυτή μόλις πήγε δεκάξι, ύμνον την ταφήν σου…

 13. #8 είμαστε στο ίδιο πνεύμα!

 14. gpoint said

  Ωραίο άρθρο

 15. sarant said

  Καλημέρα, από τα πάτρια πλέον κι εγώ. Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5: Ενδιαφέρον πληκτρολογικό λάθος, πράγματι 🙂

  11: Το Ευαγγέλιο του Ματθαίου στη βερσιόν του TLG τουλάχιστον έχει δύο «από μακρόθεν». Αλλά και τα σημερινά λεξικά έχουν «εκ του μακρόθεν», μόνο στο απ’ανέκαθεν στριτζώνουνε.

 16. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Η φράση από το Ευαγγέλιο, όπου ο αρχιερέας Καϊάφδας «διέρρηξε τα ιμάτια αυτού» όταν άκουσε το, υποτίθεται βλάσφημο, «συ είπας» του Ιησού.

 17. Ωραίο.
  Έχω ακούσει από θεολόγο πως «σύ είπας» (που αναφέρθηκε σε σχόλιο) σημαίνει «όπως το λες» ή «μπράβο, γεια στο στόμα σου» και όχι «άποψή σου» ή «δεν λέω εγώ κάτι τέτοιο».
  Και του χρόνου Νίκο.

 18. Χαχα… συνέπεσε με την ανάρτηση του κόμικς.

 19. Avonidas said

  «Η μεγαλοβδομάδα καταλήγει βέβαια στην Ανάσταση· η δικιά μας εβδομάδα των παθών, που βαστάει ήδη καμιάν εξαετία;»

  Όπως έλεγε κι ο Βάρναλης:


  Ποιος θα μας σώσει; Ανατολή γιά Δύση;
  Ποιος Έλληνας ή βάρβαρος θεός;
  Μπροστά καινούργιος κόσμος θα βαδίσει,
  γιά πίσου θα γυρίζει ο παλαιός;
  […]
  Δε θα μας σώσει Ανατολή γιά Δύση
  μήδ’ Έλληνες ή βάρβαροι θεοί
  Μπροστά καινούργιος κόσμος θα βαδίσει,
  άμα ξυπνήσουν κάποτε οι λαοί.

 20. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κώστας Μόντης:
  Καθ΄οδόν προς το Γολγοθά.
  Μαχαίρι που μου κάρφωσε στην καρδιά,εκείνο το Εδώ στεκόταν η μητέρα Του.

 21. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  19. >>Όπως έλεγε κι ο Βάρναλης:
  Ποιος θα μας σώσει; Ανατολή γιά Δύση;
  Ποιος Έλληνας ή βάρβαρος θεός;
  Μπροστά καινούργιος κόσμος θα βαδίσει,
  γιά πίσου θα γυρίζει ο παλαιός;

  και ο Γκάτσος:
  Πάντα στον κόσμο θα ‘ρχεται
  Πασκευή Μεγάλη
  και κάποιος θα σταυρώνεται
  για να σωθούν οι άλλοι

  Μα τώρα σταυρώνονται οι πολλοί)λαοί ολόκληροι) για να σωθούν οι …»μίες» που τις λένε Τράπεζες.

 22. sarant said

  16 Δεν το ήξερα αυτό το κόμικς

 23. ΚΑΒ said

  Εκτός κλίματος,αλλά το 5 με παρέσυρε:

  http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/i-ee-xrimatodotei-toys-neonazi-tis-xrysis-aygis-kai-oxi-mono

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είπε πράγματι ο Ιερώνυμος «…υπέρ του ευσεβούς ημών κράτους»; Του …ευσεβούς ελληνικού κράτους που όλοι γνωρίζουμε και …λατρεύουμε; Και δεν εσχίσθη αυτοστιγμεί απ’ άνωθεν έως κάτω εις δύο το καταπέτασμα του ναού; Πολύ υπομονετικός και μεγάθυμος ο Ύψιστος! 😊

 25. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο κόκκινο,105.5 , για τον Τσιτσάνη

 26. cronopiusa said

  Ο μαρξιστής που σεβάστηκε το Ευαγγέλιο «Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» του Πιερ Πάολο Παζολίνι

 27. BLOG_OTI_NANAI said

  Προσωπικά θεωρούσα ότι αυτό με την «Ένωση Άθεων» ήταν από τα κλασικά «προϊόντα μυθοπλασίας» που κυκλοφορούν ώστε να υπάρχει μια αναστάτωση τις ημέρες αυτές. Πραγματικά, θεωρούσα ότι δεν μπορεί να συμβαδίζει αυτή η ηλιθιότητα με μια ένωση άθεων, που θα είχε την στοιχειώδη κριτική σκέψη να κατανοήσει ότι είναι καταδικασμένη σε πνευματικό θάνατο οποιαδήποτε κίνηση αντί να επιμείνει σε έναν αυτοπροσδιορισμό, καταφεύγει στην χειρότερη επιλογή, αυτή του ετεροπροσδιορισμού. Εάν πράττεις ανοησίες που ουσιαστικά μετονομάζουν την δήθεν ένωση άθεων σε μια σοβιετικού τύπου πολεμική ένωση αντιχριστιανών, τότε προφανώς οι ηγέτες και οι οπαδοί τους επιβεβαιώνουν πως η ανθώπινη βλακεία μπορεί να τείνει διαρκώς στο άπειρο, κατακτώντας διαρκώς όλο και μεγαλύτερη εμβέλεια.
  Βεβαίως, αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα καθώς η Ελένη Λουκά έχει πλέον τους πραγματικούς μή χριστιανούς ομοτίμους της.

 28. ΚΑΒ said

  «του ναού το καταπέτασμα διερράγη διχώς» λέει ιδιόμελο της Μ.Πέμπτης.

 29. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στον κήπο της Γεσθημανής
  Βασίλης Δημητρίου/Αναστασία Μουτσάτσου/ Αντώνης Τσαγρής
  Στον κήπο της Γεσθημανής
  ένα Σαββάτο βράδυ
  έριξα την ψυχούλα μου
  στο πιο βαθύ πηγάδι
  να μάθει στο σκοτάδι
  να βγάζει το σταυρό

 30. Ο ΔΑΗΜΩΝ said

  Νίκο ,το άρθρο είναι μόνο για την Αυγή.Η αριστερίστικη θολοκουλτούρα στα καλλίτερά της. ! 1.προθήκες (;) μάλλον προσθήκες .Άλλο πράμα οι προθήκες..2.»επικαιροποίηση (;) ανύπαρκτο ρήμα στα Ελλ.λεξικά.( μπορεί στην Αργκω ).3.Συντομευμένη(;) δεν υπάρχει συντομεύομαι ρήμα.Μονο συντομεύω..4. «δημοσιεύω..μετά την δημοσίευση (=αναδημοσιεύω )…Δεν έχω χρόνο για άλλη διόρθωση..Καλή ανάσταση ,Καλή Λαμπρή σε όλες και όλους.

 31. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  24/28
  Το καταπέτασμα, το τρώτε κι εσείς καμιά φορά ; 🙂
  (Είπε το βλαμμένο μέρα που είναι 😦 )

 32. Corto said

  Κάποιες συμπληρώσεις (που πιθανότατα έχουν αναφερθεί σε αλλα άρθρα) που σχετίζονται με την ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης:

  1) Αντί του μάννα χολή (αχαριστία έναντι του ευεργέτη). Προέρχεται από το αντίφωνο ιβ’: «Τάδε λέγει Κύριος τοις Ιουδαίοις. Λαός μου τι εποίησά σοι, ή τι σοι παρηνώχλησα;»
  2) αγγαρεία. Προφανώς η λέξη προϋπάρχει της Καινής Διαθήκης, αλλά η διαχρονική της επιβίωση μάλλον οφείλεται στο Έκτο Ευαγγέλιο της Μ.Πέμπτης (Κατά Μάρκον, ιε’): «Και αγγαρεύουσι παράγοντα τινα Σίμωνα Κυρηναίον…ίνα άρη τον Σταυρόν αυτού.»
  3) αυθημερόν. Παρομοίως η διαχρονική επιβίωση της λέξης μάλλον οφείλεται στο εξαποστειλάριον: «Τον ληστήν αυθημερόν».
  4) φόβος και τρόμος: «Κύριε, αναβαίνοντός σου εν τω Σταυρώ, φόβος και τρόμος επέπεσε τη κτίσει».

 33. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 34. cronopiusa said

  Κωνσταντίνος Καβάφης «Δέησις»

  Η θάλασσα στα βάθη της πήρ’ έναν ναύτη.-
  Η μάνα του, ανήξερη, πηαίνει κι ανάφτει

  στην Παναγία μπροστά ένα υψηλό κερί
  για να επιστρέψει γρήγορα και νάν’ καλοί καιροί –

  και όλο προς τον άνεμο στήνει τ’ αυτί.
  Aλλά ενώ προσεύχεται και δέεται αυτή,

  η εικών ακούει, σοβαρή και λυπημένη,
  ξεύροντας πως δεν θάλθει πια ο υιός που περιμένει.

  Δ.Χόρν & Β.Μοσχολιού – απολείπειν ο Θεός Αντώνιον

  Λιαντίνης – Για την ποίηση του Καβάφη

  http://www.kavafis.gr/

 35. Corto said

  Ορισμένα αρχαία ροδιακά νομίσματα θεωρήθηκαν κατά τον Μεσαίωνα από τους Δυτικούς, ότι είναι κάποια από τα τριάκοντα αργύρια του Ιούδα. Η παρεξήγηση οφείλεται εν μέρει στην ανάγνωση της επιγραφής ΡΟΔΙΩΝ ως ΗΡΟΔΙΟΝ.

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο (με βιβλιογραφίκή τεκμηρίωση) για το είδος των νομισμάτων που μπορεί να ήταν τα τριάκοντα αργύρια και για την χρήση τους ως ιερά κειμήλια:

  http://leipsanothiki.blogspot.gr/2013/05/83.html

 36. ΣΠ said

  Μερικές φράσεις ακόμα:

  Το φιλί του Ιούδα.
  Μάχαιρα εδώσες μάχαιρα θα λάβεις.
  Πριν αλέκτωρ λαλήσει.

 37. κουτρούφι said

  Σε μια οικογενειακή συγκέντρωση όπου η συντριπτική πλειοψηφία ήταν γυναίκες οι οποίες συζητούσαν ακατάπαυστα βρισκόταν και ο παππούς μου. Καθόταν βαριεστημένος και αμίλητος χωρίς να συμμετέχει καθόλου στα τεκταινόμενα. Δεν θα άκουγε κιόλας, καθότι βαρήκοος. Η γιαγιά μου, κάποια στιγμή, τον είδε έτσι ανέκφραστο και αμέτοχο, και της βγήκε αυθόρμητα το σχόλιο:
  «Ο δε Ιησούς εσιώπα»
  (είναι από το τρίτο ευαγγέλιο της Μ. Πέμπτης)

 38. Alexis said

  Μετά βαϊων και κλάδων
  Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές
  Η ζωή εν τάφω

 39. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «… Το λαμπρόν ορθογώνιον Κουβούκλιον, σελαγίζον από σειράν λαμπάδων πάμφωτον, εκρατείτο από εξ ρωμαλέους ναυτικούς, ο λαός ηκολούθει λαμπαδηφορών, οι άνδρες, είτα αι γυναίκες. …»

  Το άρθρο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Από τα νησιώτικα έθιμα», δημοσιεύτηκε στις 17 Απριλίου του 1905 στην εφημερίδα «Σκριπ».

  Σύρε, Μητέρα μ’, στο καλό και στην καλή την ώρα
  και μένα να με καρτερής το Σάββατο το βράδυ,
  όταν σημαίνουν οι εκκλησιές και ψάλνουν οι παπάδες
  τότες και συ, Μαννούλα μου, νάχης χαρές μεγάλες.
  Ούτω πως προανήγγειλε, κατά την λαϊκήν Μούσαν, την ιδίαν Ανάστασίν του ο Χριστός, ομιλών από του Σταυρού προς την Παναγία μητέρα του. Εις αυτήν οι Απόστολοι είχον δείξει προ ολίγου μακρόθεν τον Γολγοθάν, όπου ετελείτο το φρικτόν μυστήριον.
  Βλέπεις εκείνο το βουνό με κόκκινη παντιέρα,
  εκεί σταυρώσαν το Χριστό, των πάντων Βασιλέα.
  Τι αλησμόνητοι εκείνοι οι χρόνοι! Όταν είμεθα παιδία του Δημοτικού Σχολείου, ετρέχαμεν όλοι εις τους αγρούς, από την εσπέραν της Μεγάλης Τετάρτης, δια να δρέψωμεν άνθη, κατακόκκινες παπαρούνες, ολίγα ία και κρίνους, κι εκλέπταμεν από τους ακανθωτούς φράκτας των κήπων τα πρώτα μπομπούκια των ρόδων του Απριλίου. Κατασκευάζομεν καλάμινο Σταυρόν, τον αρματώναμεν, εξεκολλούσαμεν από το Χτωήχι την Σταύρωσιν, και λίαν πρωί της Πέμπτης εγυρίζαμεν εις τα σπίτια κι ετραγωδούσαμεν το ανωτέρω άσμα. Αι ευσεβείς οικοκυράδες μας εφόρτωναν “καλές χρονιές” και μας εφίλευαν, ζεστά ακόμη τα μόλις βαφέντα κόκκινα αυγά. Με τις ολίγες πεντάρες που μας εδιδαν πότε-πότε, αγοράζαμεν σπίρτα, καψύλια και πυροκρόταλα, δια να εορτάσωμεν εν κρότω την Ανάστασιν.
  Τι χαρές, τι συγκινήσεις ήσαν εκείναι! Όταν ανέτελλεν η Μεγάλη Παρασκευή, κορίτσια, γυναίκες, παιδιά, με κοφίνας και φορτώματα ανθέων έτρεχαν εις τον ναόν, δια να στολίσουν τον Επιτάφιον. “Ανεδήσω γαρ στέφανον ύβρεως, ο την γην ζωγραφήσας τοις άνθεσιν”. Ο στέφανος , με τον οποίον, εστεφάνωσεν τον Χριστόν η ακανθοφόρος Συναγωγή, έπρεπε να εξαλειφθή, να ταφή υπό βουνά ανθέων, τα οποία προσέφερε χαίρουσα και φρίσσουσα η γη, εις εκείνον όστις δι αυτών την εζωγράφησε. Και τι θαύμα χάριτος, κομψότητος, καλλονής ήτον ο στολισμός εκείνος του ιερού Κουβουκλίου! Αυτοφυές, όπως τα άνθη του αγρού, και το καλλιτεχνικόν αίσθημα των γυναικών και κορασίδων, αμιλλωμένων ποία να υπερβή εις την φιλοκαλίαν την άλλην.
  Το απομεσήμερον, αφού εψάλλησαν οι Ώραι και ο Εσπερινός, και αφού ησπάσθησαν τον Επιτάφιον, έπρεπεν όλα τα παιδία,μεγάλα και μικρά,να περάσουν τρεις φορές αποκάτω από το ιερόν Κουβούκλιον. Και όταν είχε νυκτώσει, αν και η ακολουθία του Επιταφίου ώφειλε να ψαλή, κατά το τοπικόν έθιμον, προς το πρωί, μετά τα μεσάνυκτα, ο ναός έμενεν ανοικτός, και κορίτσια ανέβγαλτα, κοπάδια-κοπάδια, ήρχοντο, μετά την αμφιλύκην, να προσκυνήσουν τον Επιτάφιον. Και ολίγαι γυναίκες, προνομιούχοι χήραι και γραίαι έμενον την νύκτα εις την Εκκλησίαν, δια να “ξενυχτίσουν τον Χριστόν!”. Ήσαν αύται αι νεώτεραι Μυροφόροι.
  Τέλος μεγάλη κλαγγή κωδώνων μας εξύπνα την μίαν μετά τα μεσάνυκτα. Όλοι εις την εκκλησίαν. Εψάλλετο η Ακολουθία. Περί ώραν τετάρτην εγίνετο η έξοδος της ιεράς Λιτανείας. Οι κρότοι των κωδώνων μας προέπεμπον, η σελήνη φθίνουσα μας προϋπήντα εξ ανατολών, ο φλοίσβος των κυμάτων εχαιρέτιζε την ιεράν πομπήν από τους αιγιαλούς μας. Το λαμπρόν ορθογώνιον Κουβούκλιον, σελαγίζον από σειράν λαμπάδων πάμφωτον, εκρατείτο από εξ ρωμαλέους ναυτικούς, ο λαός ηκολούθει λαμπαδηφορών, οι άνδρες, είτα αι γυναίκες. Το ιερόν Επιτάφιον υφίστατο ενίοτε κυματοειδείς λικνισμούς, ως μυστηριώδες πλοίον, το οποίον “σκαμπανεβάζει”, εις τας ανωφερείας και κατωφερείας του δρόμου, και ήτο μακρόθεν έκλαμπρον θέαμα. Εις όλα τα παράθυρα και τας πεζούλας των οικιών, πήλινα θυμιατήρια και τινες μεγάλαι κεραμίδες εκάπνιζον, διαχέοντα ευωδίαν. Από ημίκλειστα παράθυρα, και τινας εξώστας, γυναίκες μαυροφορούσαι, λυσίκομοι – ω, δεν έλειπον κι αυτά – προέκυπτον μεγαλοφώνως θρηνωδούσαι. Είχον θάψει προσφάτως γονείς, συζύγους ή τέκνα κι ελάμμβανον το θάρρος να εκφράσωσι προς τον Χριστόν και προς τον κόσμον δημοσία τον πόνον των.
  Τέλος επιστρέφομεν εις τον ναόν. Τώρα κατά τα νησιωτικά μας έθιμα έμελλε να διαδραματισθή μεγάλη επική σκηνή – η διαρπαγή των λαμπάδων.Αι λαμπάδες, αι ανημμέναι επί του Επιταφίου, είναι εξόχως θαυματουργοί και μάλιστα εν ώρα τρικυμίας εις την θάλασσαν. Όθεν οι ναυτικοί, όσοι τυχόν επεδήμουν εις το χωρίον, εφιλοτιμούντο να τας αρπάσωσιν όλας, ζηλοτύπως δε απηγόρευον εις γεωργούς ή χειρώνακτας να τολμήσουν να βάλωσι χείρα. Πριν το κουβούκλιον φθάση εις την θύραν του ναού και πριν εκφωνηθή το “Άρατε πύλας” εκ τρίτου, οι βαστάζοντες ύψωνον το ιερόν κενοτάφιον υψηλά υπεράνω της κεφαλής έως όπου έφθανον οι βραχίονές των, ετεντώνοντο πατώντες επ’ άκρων ονύχων· διότι μερικοί τολμητίαι εκ δεξιών και αριτερών, επεχείρουν ν’ αρπάσωσι τας λαμπάδας προ της ώρας. Τέλος υψιτενές το Επιτάφιον εισήρχετο εις τον ναόν, ενώ τα τυφέκια των πολιτοφυλάκων υψωμένα επροσπάθουν να εμποδίσωσι τας ανατεινομένας χείρας. Εκεί άλλοι επάτουν επάνω εις το παγκάρι, άλλοι εκαβαλίκευαν υχηλά εις τας κορυφάς των στασιδίων και εν ριπή οφθαλμού εγίνετο η διαρπαγή των λαμπάδων. Και όπως ειε όλα τα πράγματα, η ανισότης επικρατει κι εδώ. Άλλος έπαιρνε δύο ή τρεις, άλλος μίαν και άλλος καμμίαν.
  Είτα, αφού ανέτελλε το Μέγα Σάββατον, εψάλλετο το “Ανάστα ο Θεός” κι εγέμιζεν ο ναός από πέταλα ανθέων, όλη η ημέρα, όπου πρέπει να “σιγά πάσα σαρξ”, αφιερώνετο εις τας ετοιμασίας του Πάσχα. Βελάσματα αρνίων, κοπαδίων, κωδωνισμοί, σούβλες, σφάγια. Ανάστασις…
  http://www.sansimera.gr/anthology/481#ixzz3XWVqwx5W

 40. Alexis said

  Ιδού ο νυμφίος έρχεται
  Απελθέτω απ΄εμού το ποτήριον τούτο
  Μετά φανών και λαμπάδων
  Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι

 41. Alexis said

  Άλλους έσωσε, εαυτόν ου δύναται σώσαι
  Ανάστα ο Κύριος («Ανάστα ο Θεός» είναι η ακριβής εκκλησιαστική φράση)

 42. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αξιον εστί
  Αι γενεαί πάσαι
  Ουκ οίδα τον άνθρωπο
  Εν μέσω δύο ληστών

 43. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εκτός νυμφώνος
  Οι μωρές παρθένες

 44. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!
  24-28-31: Για το καταπέτασμα, και πώς φτάσαμε να το τρώμε, πρέπει να έχω γραψει παλιότερα. Ναι, έχω γράψει αν και όχι πολύ αναλυτικά:
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/10/27/skasmos2/

  32 Πολύ σωστά, ιδίως τα 1 και 4

  30 Αν στα δικά σου λεξικά δεν υπάρχει το επικαιροποιώ δεν σου φταίω, το έχει και ο Μπαμπινιώτης και το Χρηστικό. Κι επειδή όλες σου οι παρατηρήσεις είναι στο ίδιο στενοκέφαλο υπερσυντηρητικό στιλ, κι επειδή ούτε κι εγώ έχω χρόνο, ιδίως για να απαντάω σε κακόπιστες παρατηρήσεις χρονιάρες μέρες, και επειδή δεν μου αρέσουν οι χαρακτηρισμοί, ιδίως όταν τεκμηριώνονται με τέτοια επιχειρηματολογία, θα σε παρακαλούσα να μην ξαναγράψεις εδώ, με οποιοδήποτε ψευδώνυμο.

 45. sarant said

  Ευχαριστώ και για τις νεότερες προσθήκες. Μέχρι και βιβλιαράκι βγαίνει 🙂

 46. Alexis said

  Ίδε ο άνθρωπος
  (έχει δώσει και τίτλο βιβλίου, ελαφρά παραλλαγμένο «Ιδού ο άνθρωπος» του Ανδρέα Λασκαράτου)

 47. Avonidas said

  #46. Ίδε ο άνθρωπος
  (έχει δώσει και τίτλο βιβλίου, ελαφρά παραλλαγμένο «Ιδού ο άνθρωπος» του Ανδρέα Λασκαράτου)

  Και στα αγγλικά:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Behold_the_Man_%28novel%29

  ωραίο διήγημα, αν και δεν θα το συνιστούσα στον BLOG 😉

 48. Stella said

  Σχόλιο 34 – Κ. Καβάφης, Δέησις
  Κ.Π.Καβάφης – Αλεξάνδρεια, 29.04.1863 – 29.041933

 49. Υαλτις said

  Με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος το Άγιο Φως στην Αθήνα

 50. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  44α. Είδα το παλιό νήμα.Μα τι ωραίοι που είσασταν-τα άρθρα και τα σχόλια- και πριν σας συναντήσω!
  Ώστε καταπέτασμα είναι το τραπεζομάνδηλο! 😦

  44γ.Ως κι ο Μητσοτάκης την ξέρει την επικαιροποίηση. :
  ΔΙΔΑΔ/Φ.34/35/οικ.14888/24.05.2013 (Α.Δ.Α.: ΒΕΧ4Χ-5ΞΕ), με θέμα: «Επικαιροποίηση προσωπικών μητρώων υπαλλήλων»

 51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τετέλεσται

 52. ΚΑΒ said

  και έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης Ματθ.ΚΖ’ 64 από το 12ο ευαγγέλιο της Μ. Πέμπτης

 53. Alexis said

  #47: ωραίο διήγημα, αν και δεν θα το συνιστούσα στον BLOG
  Εγώ πάλι θα συνιστούσα σε όλους τους έχοντες χιούμορ (χριστιανούς και μη) αυτή την ταινία.
  Η καλύτερη σάτιρα-παρωδία για τη ζωή του Χριστού που έγινε ποτέ! (ever!!! που λεν και στο χωριό μου 🙂 )

 54. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  51. Είναι στο νήμα
  Ίδωμεν το φως το αληθινόν 🙂

 55. Alexis said

  #51: Επικό, πώς και το ξεχάσαμε;

 56. Corto said

  46 και 47, σχετικά με το «Ίδε ο άνθρωπος»:

  Υπάρχει επίσης το έργο του Νίτσε «Ιδού ο άνθρωπος» (Ecce homo: Wie man wird, was man ist).

 57. Alexis said

  Νίκο, ευχαριστώ για τη χθεσινή σου απάντηση για τον Λεώνικο, δεν πρόλαβα να γράψω χθες.
  Χαίρομαι που είναι καλά.

 58. Avonidas said

  #53. Blessed be the cheesemakers, αδελφε! 😉

 59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μυστικός Δείπνος.
  (πότε τριών, πότε τεσσάρων)

 60. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 61. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  27 – Ξεκόλλα ρε BLOG, μη θές να κάνεις το νήμα θρησκευτικό μπάχαλο. Κανένας άθεος, άθρησκος, που σέβεται τον εαυτό του, δεν ανήκει σε καμία τέτοια ένωση, τ΄αφήνει για τους βαρεμένους «πιστούς» Η ΖΩΗ – Ο ΣΩΤΗΡ κλπ. Η εν λόγω ένωση, αν έβγαλε όντως αυτή την ανακοίνωση, είναι ένωση ΗΛΙΘΙΩΝ. Άλλωστε το λές κι εσύ «Πραγματικά, θεωρούσα ότι δεν μπορεί να συμβαδίζει αυτή η ηλιθιότητα με μια ένωση άθεων» κι έτσι είναι.

 62. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  59 – «Μυστικός Δείπνος.
  (πότε τριών, πότε τεσσάρων)» Αμ δεν είναι μυστικός αυτός ο δείπνος, ολοφάνερος είναι, και το κακό, είναι πως το γεύμα είμαστε εμείς, το χειρότερο;

 63. Corto said

  Μία (επικίνδυνη;) παρατήρηση αυστηρώς φιλολογικού περιεχομένου:
  Στο βιβλίο Γλώσσας της Στ’ Δημοτικού το μοιρολόι «σήμερον μαύρος ουρανός, σήμερον μαύρη μέρα» παρουσιάζεται «στρογγυλεμένο» σε κάποια αμφιλεγόμενα σημεία . Η επεξεργασία οδήγησε τελικά σε αυτόν τον στίχο:

  (…)
  παίρνουν τον δρόμο, το δρομί, στρατί το μονοπάτι.
  Το μονοπάτι τούς έβγαλε εις του χαλκιά την πόρτα.

  Ώρα καλή σου, μάστορα! Τι είναι αυτά, που φτιάχνεις;
  – Τρία καρφιά παράγγειλαν οι φίλοι μου οι Pωμαίοι
  μα γω για το χατίρι τους πέντε θε να τους φτιάξω(…)

  Η διασκευασμένη εκδοχή:
  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-F102/415/2783,10570/

  Μία αυθεντική εκδοχή:
  http://www.dogma.gr/ellada/simera-mavros-ouranos-to-moiroloi-tis-panagias-video/2990/

  Θεωρώ το αποτέλεσμα ατυχές. Καλύτερα οι συντάκτες να απέφευγαν εντελώς κάποιους «επίφοβους» στίχους.
  Ποια είναι η γνώμη σας; Απευθύνομαι σε όλους προφανώς.

  (Επαναλαμβάνω και τονίζω ότι πρόκειται για καθαρά φιλολογική παρατήρηση, χωρίς υπονοούμενα για το βιβλίο συνολικά, για καφετιέρες, για παιδαγωγικές πολιτικές και χωρίς καμία ιδεολογική ή πολιτική προέκταση οποιασδήποτε κατεύθυνσης.)

 64. Γς said

  >Τις χρησιμοποίησε στην αρχή σαγια να παίξει ή να δείξει κάποια εγκυκλοπαιδική κατάρτιση

 65. ΣΠ said

  Παράδειγμα της χρήσης της λέξης Γολγοθάς:
  http://www.gazzetta.gr/stili/to-mauro-kouti/article/914207/o-golgothas-toy-paok

 66. Παύλος said

  Η Παναγία πόσων χρονών πέθανε;

 67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο αμνός του Θεού
  Εγκώμια
  Επιτάφιος (καραστολισμένη με πολλά κρεμαντόλια)

  » Το ίδωμεν/ίδομεν; ή είδομεν (που βλέπω να γράφουν οι πολλοί) το φως το αληθινόν «, πώς στο Γιούδα γράφεται; Αόριστος β΄έλεγα κατά το ελάβομεν πνεύμα επουράνιον που ακολουθεί.Δεν έχω και κανένα Συνέκδημο να το δω…

 68. Alekos81 said

  Γνωστό είναι άλλωστε ότι όταν ένα λύκειο από την Θεσσαλονίκη διοργάνωσε μεγάλη εκπαιδευτική εκδρομή στο Los Angeles για να επισκεφθεί το περίφημο ενυδρείο του με τους διάσημους και σπάνιους καρχαρίες, αυτό κατέστη αδύνατο λόγω ασθενείας των καρχαριών. Παρά την επιμονή μαθητών και καθηγητών, οι υπεύθυνοι ήταν καθετοι:
  «το μεν πνεύμα πρόθυμον, οι δε sharks ασθενείς»

 69. Μαρία said

  63
  Και μη χειρότερα!

  Σχετικά: http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=172624

  http://www.iospress.gr/ios2004/ios20040411a.htm

 70. Avonidas said

  #69.
  «H Ορθόδοξη Εκκλησία ανταπαντά ότι ο αντισημιτισμός των ύμνων έχει θεωρητικό χαρακτήρα» — ννναιιιι….

  «Οπωσδήποτε μπορούμε να πούμε ότι στην Εκκλησία υπάρχει μια δόση αντισημιτισμού η οποία όμως με κανέναν τρόπο δεν νοείται να συγκριθεί με τον αντισημιτισμό της Δύσεως, κορυφαία έκφραση και έκφανση του οποίου υπήρξε το Ολοκαύτωμα του B´ Παγκοσμίου Πολέμου». «

  Εκείνα τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών, πού πρωτοεκδόθηκαν, για θυμίστε μου; Το погром ποιάς δυτικής γλώσσας λέξη είναι;

 71. Corto said

  69:
  Στο δεύτερο άρθρο «το φάντασμα του Ιούδα» κάτω υπάρχει μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση για την γνωστή ταινία του Μελ Γκίμπσον:
  «κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό, αλλά μάλλον οι Ρωμαίοι θα έπρεπε να διαμαρτυρηθούν».

  Και στην σχολική διασκευή του μοιρολογιού της Παναγίας μια αντίστοιχη προσέγγιση υπάρχει.

 72. Γιάννης Ιατρού said

  Ρε τι διαβάζει κανείς. Μια συνεισφορά για τους γαλλόφωνους 🙂

 73. Corto said

  70:
  Σύμφωνοι, η Οχράνα όμως δεν ήταν όργανο της Ρωσικής Εκκλησίας.

 74. Avonidas said

  #69. Αυτό το περίφημο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των θρησκειών, πάντως, είναι μια μεγάλη ανοησία. Είναι αδύνατον να υπάρξει συνεργασία, συμφιλίωση και συνεννόηση μεταξύ ανθρώπων που πιστεύουν ακράδαντα πράγματα για τα οποία δεν μπορούν να γνωρίζουν. Κι αν ακόμη εξαλείψεις τα προσβλητικά εδάφια, παραμένει το γεγονός ότι η Χριστιανική πίστη είναι θεμελιωμένη σε ένα αξίωμα που για τον Ιουδαϊσμό αποτελεί το αποκορύφωμα της βλασφημίας.

  Οπότε ας λέγονται τα πράγματα καλύτερα ωμά, να ξέρει κανείς πού βαδίζει. Quo Vadis, για να είμαι και στο πνεύμα των ημερών.

 75. Avonidas said

  #73. Ούτε η ΚΥΠ ήταν όργανο της Ελλαδικής Εκκλησίας, αλλά όλοι γνωρίζουμε ποιες και πόσες ήταν οι σχέσεις των Ιεραρχών μας με τη Χούντα, στην πλειοψηφία τους. Στα λόγια, ήταν ουδέτεροι και δεν ανακατεύονταν με τα εγκόσμια. Στην πράξη, είχαν διαλέξει πλευρά.

 76. Avonidas said

  #73. Κι άλλωστε, μπορεί κανείς με παρόμοιο τρόπο να βγάλει λάδι και την Καθολική Εκκλησία, λέγοντας ότι η Ιερά Εξέταση, για παράδειγμα, ήταν βραχίονας του κράτους κι όχι άμεσα της Εκκλησίας, ή ότι τα εκκλησιαστικά δικαστήρια είχαν δικαιοδοσία μόνο σε κληρικούς και άρα ήταν εσωτερική τους υπόθεση, ή ότι οι κατηγορίες κατά του Γαλιλαίου ήταν κατά βάση αποτέλεσμα ακαδημαϊκής αντιζηλίας, και πάει λέγοντας.

 77. Corto said

  75:
  Για την Ρώσικη Εκκλησία μπορεί κανείς να πει πολλά – και στην KGB μετείχαν αργότερα κάποιοι ιεράρχες.
  Τα τροπάρια όμως ποιος τα έγραψε; Οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών; Προφανώς όχι. Και δεν πιστεύω να άκουγαν βυζαντινά τροπάρια ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα.
  Το ερώτημα, επαναλαμβάνω, είναι καθαρά φιλολογικό. Πρέπει να γίνεται στρογγύλεμα/ λογοκριτική παρέμβαση/ διασκευή σε δημοτικά τραγούδια και εκκλησιαστικά κείμενα; Ή μήπως είναι καλύτερα να παραλείπονται εντελώς κάποιοι στίχοι, όταν διδάσκονται σε μικρές ηλικίες στο σχολείο;

 78. Avonidas said

  Ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Δημήτρης Καϊμάκης δηλώνει ότι στα κείμενα αυτά «δεν υπάρχει αντισημιτισμός διότι προέρχονται από μια εποχή όπου δεν είναι αναπτυγμένο το στοιχείο του αντισημιτισμού έτσι όπως το εννοούμε σήμερα.

  Φοβερή γυριστή! Δυστυχώς για τον κ. καθηγητή, ο αντισημιτισμός όπως τον εννοούν οι νορμάλ άνθρωποι υπάρχει από την αρχαιότητα, μολονότι δεν περιορίζεται στους χριστιανούς. Προτού ο Χίτλερ λανσάρει την ψευδογενετική ποικιλία του αντισημιτισμού (στην οποία αν είσαι «φυλετικά Εβραίος», τελείωσες, και δε σε σώζει κανένα αλλαξοπίστεμα), η Ευρώπη είχε παράδοση αιώνων στον αντισημιτισμό, με τρανταχτό παράδειγμα τον Λούθηρο. Πιο πριν έχουμε τα Canterbury Tales του Τσώσερ, που επαναλαμβάνουν τον γνωστό λίβελλο ότι οι Εβραίοι απαγάγουν παιδιά και πίνουν το αίμα τους.

  Και βεβαίως, στα ίδια τα ευαγγέλια, είναι σαφής η προσπάθεια να ενοχοποιηθούν οι Εβραίοι για τη Σταύρωση, μολονότι την έκαναν οι Ρωμαίοι. Μάλλον επειδή έπρεπε η νέα θρησκεία να πουλήσει στους Εθνικούς, οι Εβραίοι δεν τσίμπαγαν.

 79. Avonidas said

  #77. το ερώτημα, επαναλαμβάνω, είναι καθαρά φιλολογικό. Πρέπει να γίνεται στρογγύλεμα/ λογοκριτική παρέμβαση/ διασκευή σε δημοτικά τραγούδια και εκκλησιαστικά κείμενα;

  Αυτό λέω, δεν πρέπει να γίνει κανένα στρογγύλεμα. Τα κείμενα είναι αυτά που είναι, απλώς δεν πρέπει να λέμε ευχάριστα παραμυθάκια για το νόημα και το σκοπό τους. Δικαίως αγανακτεί ένας Εβραίος που τα ακούει ή τα διαβάζει σήμερα. Για να προσβάλουν και να στιγματίσουν γράφτηκαν.

 80. BLOG_OTI_NANAI said

  61: «Είμαι μπαχαλάκιας, τι να κάνουμε;!» ( η φράση προφέρεται ΕΤΣΙ )

 81. Avonidas said

  Ορίστε και η πασίγνωστη περικοπή, από το Κατά Ματθαίον:


  Οἱ δὲ ἀρχιερεῖς καὶ οἱ πρεσβύτεροι ἔπεισαν τοὺς ὄχλους ἵνα αἰτήσωνται τὸν Βαραββᾶν τὸν δὲ Ἰησοῦν ἀπολέσωσιν. 21 ἀποκριθεὶς δὲ ὁ ἡγεμὼν εἶπεν αὐτοῖς, Τίνα θέλετε ἀπὸ τῶν δύο ἀπολύσω ὑμῖν; οἱ δὲ εἶπαν, Τὸν Βαραββᾶν. 22 λέγει αὐτοῖς ὁ Πιλᾶτος, Τί οὖν ποιήσω Ἰησοῦν τὸν λεγόμενον Χριστόν; λέγουσιν πάντες, Σταυρωθήτω. 23 ὁ δὲ ἔφη, Τί γὰρ κακὸν ἐποίησεν; οἱ δὲ περισσῶς ἔκραζον λέγοντες, Σταυρωθήτω. 24 ἰδὼν δὲ ὁ Πιλᾶτος ὅτι οὐδὲν ὠφελεῖ ἀλλὰ μᾶλλον θόρυβος γίνεται, λαβὼν ὕδωρ ἀπενίψατο τὰς χεῖρας ἀπέναντι τοῦ ὄχλου, λέγων, Ἀθῷός εἰμι ἀπὸ τοῦ αἵματος τούτου· ὑμεῖς ὄψεσθε. 25 καὶ ἀποκριθεὶς πᾶς ὁ λαὸς εἶπεν, Τὸ αἷμα αὐτοῦ ἐφ’ ἡμᾶς καὶ ἐπὶ τὰ τέκνα ἡμῶν.

  Όταν λοιπόν έρχεται κανείς αντιμέτωπος με αυτή τη φράση — που δεν βρίσκεται σε κανένα τροπάριο, αλλά στα ίδια τα ευαγγέλια — αναρωτιέμαι τι ερμηνεία μπορεί να δώσει, άλλη από το ότι στιγματίζεται ένα ολόκληρο έθνος με μια υποτιθέμενη θεοκτονία. Καλά το «ἐφ’ ἡμᾶς», αλλά το επί «τὰ τέκνα ἡμῶν»; Πώς μπορεί λοιπόν ένας χριστιανός, αντιμέτωπος σήμερα με έναν Εβραίο, να επικαλεστεί καλές προθέσεις, όταν το παραπάνω είναι θεμέλιο της πίστης του;

 82. BLOG_OTI_NANAI said

  Τα κείμενα που εκφράζουν ιστορικά γεγονότα, δεν μπορεί να χαρακτηρίζονται ρατσιστικά, διότι τότε κάθε ιστορία, ιστορικό τραγούδι κ.λπ. θα ονομαζόταν ρατιστικό. Όπως είπαμε, πρέπει ο εβραϊκός λαός να επιθυμεί πλέον να αντιμετωπίζεται ισότιμα με όλους τους άλλους λαούς.
  Ας φανταστούμε π.χ. τι θα έλεγαν όσοι είναι πιστοί του ιουδαϊσμού, αν οι Αιγύπτιοι απαιτούσαν την κατάργηση όλων των αναφορών και κεφαλαίων της εβραϊκής βίβλου που διαβάζονται στις συναγωγές και είναι επιθετικές κατά των Αιγυπτίων.

  Αυτά είναι βλακώδη και απλώς χαρακτηρίζουν αρνητικά αυτούς που τα αναπαράγουν.

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εις άφεσιν αμαρτιών
  Λάβετε φάγετε

 84. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στα μαθητικά τα χρόνια τα δικά μας λογόκριναν τον Καβάφη. Διδασκόμασταν την «Ιθάκη» άνευ ηδονικών μυρωδικών. Οπότε, ναι, καλύτερα να εντάσσονται στα σχολικά βιβλία μόνο πολιτικώς ορθά κείμενα, αφού το στρογγύλεμα και το πείραγμα έργων τέχνης είναι επιεικώς απαράδεκτα πράγματα, κάτι σαν σωβρακάκια σε αρχαία γυμνά αγάλματα.

 85. Corto said

  81:
  Εβραίος ήταν ο Ματθαίος.

 86. BLOG_OTI_NANAI said

  81: Avonida, έχω διαβάσει ότι σε περιπτώσεις παράκρουσης, βοηθάει πολύ το τίλιο. Βράσε νερό, βάλε τίλιο σε ένα μπρίκι, ρίξε το νερό και άστο 10 λεπτά περίπου, πιες το, και θα δεις πόσο καλύτερα θα νιώσεις.
  Σε κανέναν δεν αξίζει να προσβάλλει τον εαυτό του με τέτοιο τρόπο, ψάχοντας κείμενα και μέσω αυτών να θέλει να βρει άλλοθι στην ιδεοληψία του. Αν κάποιος δεν πιστεύει, είναι έτσι κι αλλιώς δικαίωμα του, το να καταφεύγει όμως σε απαιτήσεις λογοκρισίας ιστορικών κειμένων, σαν να θέλει π.χ. το Ιράν να εξαφανιστούν από την αρχαία γραμματεία όλα τα επιθετικά λεκτικά σχήματα κατά των Περσών, αποτελεί νομίζω μια κατάντια άνευ προηγουμένου.

 87. BLOG_OTI_NANAI said

  85: Μόνο ο Ματθαίος; Αυτά δεν λέγαμε και τις προάλλες;

 88. Πάνος με πεζά said

  @40 : «Παρελθέτω» νομίζω πως είναι το σωστό (= να φύγει από μπροστά μου, να περάσει – όχι να απέλθει=αποχωρήσει), και το κάνουμε και συχνά λάθος. Δεν έχω όμως τώρα πρόχειρο το ευαγγελικό κείμενο.

 89. Avonidas said

  #85. Κι ο Ιησούς επίσης.
  Κοίτα, καταλαβαίνω πολύ καλά πώς λειτουργεί το πράγμα: θέλουμε να αλλάξουν νόημα και σκοπό οι λέξεις, επειδή τις έχουμε συνηθίσει. Επειδή όλα αυτά λέγονται και ψάλλονται αιώνες τώρα, τα θεωρούμε απλές τελετουργίες. Λέω λοιπόν πως αυτό δεν αλλάζει τα ιστορικά γεγονότα, και πως τα κείμενα αυτά υπαγορεύτηκαν από μισαλλοδοξία. Ασφαλώς και δεν πιστεύω ότι ένας χριστιανός που ακούει ή διαβάζει αυτά τα κείμενα σήμερα νιώθει μίσος για τους Εβραίους, κάποτε όμως και το μίσος και η βία ήταν πολύ αληθινά. Δεν μπορούμε λοιπόν να ονομάζουμε γραφικό όποιον προσβάλλεται.

 90. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλά, ο «ΙΟΣ» της Κυριακής με το άρθρο «Οι Σταυρωτήδες και η Εκκλησία», βρέθηκε για άλλη μια φορά στον πάτο της ξεφτίλας.

 91. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  63 Δεν σε καταλαβαίνω, τους επίφοβους στίχους για τους άνομους εβραίους τους απέφυγαν εντελώς οι συντάκτες (και καλά έκαναν)

  72 Προσεγγιστικά γαλλικά πάντως

  79 Τότε δεν πρέπει να μπαίνουν σε σχολικά βιβλία τα δημοτικά αυτά τραγούδια

  88 Ούτε εγώ το έχω πρόχειρο αλλά νομίζω πως είναι παρελθέτω

 92. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  77 – Μα το εκπαιδευτικό σύστημα, γνωρίζει πως μόνο στις μικρές ηλικίες διδάσκονται οι άνθρωποι, μετά απλώς ΑΝ θέλουν μαθαίνουν, αλλά σπανίως διδάσκονται. Γιαυτό μην αγχώνεσαι για τα παιδιά, θα διδαχτούν αυτά που πρέπει. Όλα είναι σοφά καμωμένα στην οικονομική κοινωνία που ζούμε.☺

  80 – Μα επειδή είσαι στο είπα, άλλωστε έχεις δηλώσει συριζαίος ( έστω υποστηρικτής).☺

 93. Corto said

  89:
  Μπορεί να γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση για αυτά τα θέματα, οπότε θα πρέπει να συμπεριλάβουμε όλες τις περιπτώσεις (π.χ. Ταλμούδ, Κοράνι κλπ).
  Συγχρόνως θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε: οι Πέρσες (Ιρανοί) αθλητές στίβου λαμβάνουν μέρος σε Μαραθώνιο ή το θεωρούν προσβλητικό;
  Πάντως ως γνωστόν στα ιντερνετικά πλαίσια αυτές οι συζητήσεις είναι ατέρμονες.

 94. Avonidas said

  #86. Αν κάποιος δεν πιστεύει, είναι έτσι κι αλλιώς δικαίωμα του, το να καταφεύγει όμως σε απαιτήσεις λογοκρισίας ιστορικών κειμένων

  Ενώ εγώ γράφω:

  Αυτό λέω, δεν πρέπει να γίνει κανένα στρογγύλεμα. Τα κείμενα είναι αυτά που είναι, απλώς δεν πρέπει να λέμε ευχάριστα παραμυθάκια για το νόημα και το σκοπό τους.

  Οπότε ας λέγονται τα πράγματα καλύτερα ωμά, να ξέρει κανείς πού βαδίζει.

  Όσο βράζω λοιπόν εγώ το τίλιο, φάε κι εσύ κάνα καρότο που κάνει καλό στην όραση.

  Με κατηγορείς ότι έχω πάθει παράκρουση, κι όμως εσύ αρνείσαι να δεχτείς τις συνέπειες αυτών που πιστεύεις. Εγώ πράγματι δεν πιστεύω, γιατί δεν έχω κανέναν καλό λόγο να πιστεύω. Εσύ που πιστεύεις αυτά που πιστεύεις, γιατί αρνείσαι να αναγνωρίσεις την ξεκάθαρη καταδίκη των Ιουδαίων από τη θρησκεία σου, όταν τα κείμενα είναι απολύτως ξερά και χωρίς περιστροφές;

  Δεν την καταλαβαίνω αυτή την τακτική, του να λες «αυτό που διαβάζεις τώρα μπορεί να σου φαίνεται ωμό, βάρβαρο, προσβλητικό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι». Όχι, είναι έτσι, αλλά επειδή εσύ, φυσιολογικά, δεν είσαι βάρβαρος και σκληρός, σου φταίω εγώ που το επισημαίνω, κι όχι αυτός που πήγε και το γραψε.

  Για οποιοδήποτε άλλο κείμενο, θα κρίνεις τον γράφοντα από το κείμενο, όπως κάνεις συνεχώς με κείμενα από την αρχαία ελληνική γραμματεία. Ο Πλάτωνας είναι κατακριτέος, επειδή ήθελε να κάψει τα βιβλία του Δημόκριτου. Ο Ματθαίος γιατί δεν είναι κατακριτέος;

 95. Πάνος με πεζά said

  «Διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου», νομίζω ότι δεν τι είπαμε.

  Επίσης, μια φράση που θα μπορούσε να καθιερωθεί, από τα χτεσινά Ευαγγέλια, είναι αυτή προς τον Ιούδα «Συ όψει»,
  (ΜΑΤΘ. ΚΖ 3-32 : «…μεταμεληθείς απέστρεψε τα τριάκοντα αργύρια τοις αρχιερεύσι και τοις πρεσβυτέροις, λέγων ήμαρτον παραδούς αίμα αθώον. Οι δε είπον. Τι προς υμάς; σύ όψει». Σε ελεύθερη απόδοση θα το λέγαμε «δικό σου θέμα», «δικός σου λογαριασμός».

 96. Corto said

  91 (Sarant);

  Εννοώ ότι κατά την γνώμη μου, δεν τους απέφυγαν τους στίχους. Τους παραποίησαν. Η φράση «οι φίλοι μου οι Ρωμαίοι» είναι των συντακτών. Δεν υπάρχει σε καμία αυθεντική μορφή του τραγουδιού. Οι συντάκτες θα μπορούσαν να το παραθέσουν, αφαιρώντας εντελώς τους στίχους που αναφέρονται στον χαλκιά, χωρίς να βάλουν δικά τους λόγια.

 97. BLOG_OTI_NANAI said

  94: Σε κανένα ανεψάκι σου απευθύνεις το τελευταίο χαβαλέ ερώτημα;

  Σε ρώτησα σαφώς αν οι Εβραίοι πρέπει να αλλάξουν τη βίβλο τους, και αν οφείλουμε να κόψουμε κομμάτια από την αρχαία γραμματεία που προσβάλλουν τους Πέρσες.
  Και συνέπεια όλων αυτών, είναι αν θα πρέπει να ασκηθεί μια παγκόσμια λογοκρισία με βάση έναν υπερεθνικό οργανισμό πυο θα δέχεται αιτήματα λαών για να κόβονται περικοπές από αρχαία κείμενα.

  Υπάρχει κανείς που να κατανοεί σε τι παρανοϊκούς εγκεφάλους ανήκουν οι εξετάσεις των ιστορικών κειμένων με αυτό το άρρωστο πρίσμα του «ποιος προσβάλλεται;

  Για εμένα κανένας απολύτως κατακριτέος συγγραφέας ιστορικών κειμένων δεν υπάρχει στον πλανήτη που ζούμε. Όσοι υβρίζουν τους Έλληνες για σφαγές και καταπιέσεις, όπως υβρίζουν οι Εβραίοι τον Αντίοχο τον «επιμανή» που θέλησε με τη βία να τους μεταρέψει στην ειδωλολατρία, πολύ καλά κάνουν. Και αν βρίζουν τον Χριστό στο Ταλμούδ, με γεια τους και με χαρά τους, και εγώ φασίστας, που να απαιτεί λογοκρισίες στον θησαυρό των ιστορικών κειμένων δεν θα γινόμουν ποτέ σαν τα φασιστάκια του ΙΟΥ της Κυριακής.

 98. Avonidas said

  #91. Τότε δεν πρέπει να μπαίνουν σε σχολικά βιβλία τα δημοτικά αυτά τραγούδια

  Δηλαδή, το πρόβλημά μας είναι και πάλι το φαίνεσθαι. Να μη τα διαβάζουν τα παιδιά και σοκάρονται, αλλά να παίρνουν τη λαμπάδα τους και να γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού που σκότωσαν αυτοί οι κακοί, κακοί άνθρωποι.

  93. Πάντως ως γνωστόν στα ιντερνετικά πλαίσια αυτές οι συζητήσεις είναι ατέρμονες.

  Μπα, την τερμάτισε ο BLOG τη συζήτηση, που επειδή δε γούσταρε να σκοτιστεί Μ. Παρασκευή με πραγματικά επιχειρήματα άρχισε την ψυχανάλυση και τις ιατρικές συμβουλές.

  Αυτός, βλέπεις, προσβάλλεται όταν πάνε να φάνε κρέας οι άθεοι τη Μ. Παρασκευή. Οι Εβραίοι δεν κάνει να προσβάλλονται με 2 ψωροχιλιετίες λίβελλους, μα τι μυγιάγγιχτοι! Μον ντιε…

 99. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν τίθεται θέμα προσβολών, ποια είναι η γνώμη των συμμετεχόντων στη συζήτηση για τους αφορισμούς κατά των αρχαίων Ελλήνων που διαβάζονται την Κυριακή της Ορθοδοξίας σε όλες τις εκκλησίες της χώρας; Θα πρέπει να απαλειφθούν;

 100. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Εντάξει, εδώ που τα λέμε ,ο Χριστός δεν ήταν ο πρώτος ούτε ο τελευταίος Παλαιστίνιος που σκότωσαν οι Εβραίοι, μην το κάνουμε θέμα χρονιάρες μέρες.

 101. (88-91δ) Όποιος είναι συνδεδεμένος με το Διαδίκτυο έχει πρόχειρη την Αγία Γραφή, π.χ. εδώ. Δεν ξέρω βέβαια πώς εμφανίζεται στα εξυπνόφωνα… Και όντως το κείμενο της Αποστολικής Διακονίας «εἰ δυνατόν ἐστι, παρελθέτω ἀπ᾿ ἐμοῦ τὸ ποτήριον τοῦτο· πλὴν οὐχ ὡς ἐγὼ θέλω, ἀλλ᾿ ὡς σύ» λέει (Μτ. ΚΣΤ΄ 39) Το κατά Μάρκον (ΙΔ΄ 35-36) έχει ελαφρά διαφορετική διατύπωση («προσηύχετο ἵνα, εἰ δυνατόν ἐστι, παρέλθῃ ἀπ᾿ αὐτοῦ ἡ ὥρα, καὶ ἔλεγεν· ἀββᾶ ὁ πατήρ, πάντα δυνατά σοι· παρένεγκε τὸ ποτήριον ἀπ᾿ ἐμοῦ τοῦτο· ἀλλ᾿ οὐ τί ἐγὼ θέλω, ἀλλ᾿ εἴ τι σύ») και το κατά Λουκάν (ΚΒ΄ 42) χρησιμοποιεί το ίδιο ρήμα («πάτερ, εἰ βούλει παρενεγκεῖν τοῦτο τὸ ποτήριον ἀπ᾿ ἐμοῦ· πλὴν μὴ τὸ θέλημά μου, ἀλλὰ τὸ σὸν γινέσθω.») Ο Ιωάννης δεν αναφέρει υην αγωνία στη Γεσθημανή.

 102. Avonidas said

  #97. Σε κανένα ανεψάκι σου απευθύνεις το τελευταίο χαβαλέ ερώτημα;

  Όχι. Τα ανιψάκια μου κάνουν τίμιες κουβέντες.

  Σε ρώτησα σαφώς αν οι Εβραίοι πρέπει να αλλάξουν τη βίβλο τους, και αν οφείλουμε να κόψουμε κομμάτια από την αρχαία γραμματεία που προσβάλλουν τους Πέρσες.
  Και συνέπεια όλων αυτών, είναι αν θα πρέπει να ασκηθεί μια παγκόσμια λογοκρισία με βάση έναν υπερεθνικό οργανισμό πυο θα δέχεται αιτήματα λαών για να κόβονται περικοπές από αρχαία κείμενα.

  Κι εγώ τοποθετήθηκα σαφώς, πριν καν με ρωτήσεις, ΟΧΙ και ΟΧΙ. Κανείς δεν θα πρέπει να περικόψει και να λογοκρίνει τίποτα. Πόσες φορές να το πω;

  Το πρόβλημα έγκειται στο ότι εσύ θέλεις να ερμηνεύσεις ως καλοπροαίρετο αυτό που με κανέναν τρόπο δεν είναι, και φυσικά έχω πρόβλημα με αυτό. Λες «αν βρίζουν τον Χριστό στο Ταλμούδ, με γεια τους και με χαρά τους». Αναγνωρίζεις, λοιπόν, ότι αυτό που κάνουν είναι να τον βρίζουν. Ε, το μόνο που περιμένω είναι να αναγνωρίσεις κι εσύ ότι αυτό που κάνει ο Ματθαίος είναι να κατηγορεί τους Εβραίους συλλήβδην για θεοκτονία. Πώς να το κάνουμε, δηλαδή; Και επιπλέον, δεν μπορείς να πεις έτσι απλά «αφού έτσι συνέβη, τι να κάνουμε;», γιατί το ότι συνέβησαν έτσι τα πράγματα είναι απλώς αυτό που πιστεύουν οι Χριστιανοί.

  Α, και αν έχεις την εντύπωση ότι μεροληπτώ υπέρ των Εβραίων σε αυτό το θέμα, πάλι λάθος κάνεις. Όταν γράφω:

  Είναι αδύνατον να υπάρξει συνεργασία, συμφιλίωση και συνεννόηση μεταξύ ανθρώπων που πιστεύουν ακράδαντα πράγματα για τα οποία δεν μπορούν να γνωρίζουν.

  εννοώ ΟΛΟΥΣ τους πιστούς κι όλες τις μεταξύ τους φαγωμάρες αιώνων, που σαφώς δεν οδηγούν πουθενά, και σαφώς θα ήταν καλύτερα να λείπουν. Εγώ προσωπικά αποφεύγω τέτοιες φαγωμάρες με το να μην πιστεύω ασυναρτησίες. Οι πιστοί, αν κρίνω από αυτή τη συζήτηση, τις αποφεύγουν με το να αλλάζουν νόημα στη γλώσσα.

 103. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  99. Tι λένε αυτοί οι αφορισμοί κατά των αρχαίων; Δεν έχω ιδέα.

 104. BLOG_OTI_NANAI said

  98: Από αυτά, μας είπες πάλι. Απάντηση δεν βλέπω επί της ουσίας, αν επιθυμείς μια νεοσταλινική τάξη πραγμάτων που θα κόβει και θα πετάει τα μνημεία της αρχαίας γραμματείας, όπως οι Ταλιμπάν και ο ΙΣΙΣ ΣΗΜΕΡΑ, καταστρέφουν κάθε τι που προσβάλλει την σκέψη, την πίστη ή την ηθική τους. Δηλαδή, υπάρχει ηθικό δικαίωμα οι χριστιανοί να ζητήσουν να ασκηθεί λογοκρισία στο Ταλμούδ για τις επιθέσεις κατά του Χριστού;

  ΥΓ
  99: Οι αναφορές έχουμε πει αφορούν την αρχαία θρησκεία, δηλ. την ειδωλολατρία και όχι το έθνος των Αρχαίων Ελλήνων. Όπως είπαμε η Εκκλησία έχει επικυρώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο, και μάλιστα σε δογματικό της κείμενο, ότι η παιδεία των Χριστιανών βασίζεται στην παιδεία (λογοτεχνία, επιστήμη κ.λπ.) των αρχαίων ελλήνων. Το μόνο που ξεκαθαρίζεται σαφώς είναι ότι οι Χριστιανοί δεν ασπάζονται την θεολογία που εμπεριέχουν τα αρχαία κείμενα.
  Και βεβαίως, πρέπει να ρωήσουμε αν οφείλουν να λογοκριθούν τα κείμενα κατά των Χριστιανών του Ζώσιμου ή του Ιουλιανού.

 105. sarant said

  Κανένα κείμενο δεν θα λογοκριθεί γενικώς, αλλά στην 6η Δημοτικού δεν μπορεί να υπάρχει «οι άνομοι οι Εβραίοι».

 106. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  81 – Εκτός από επαγγελματίες τύπου blog, τους βαρεμένους τύπου Λουκά, και κάποιους λίγους μορφωμένους, πιστούς και μη, που ενδιαφέρονται για την θρησκεία, ΚΑΝΕΙΣ άλλος απλός χριστιανός, δεν ξέρει τι λένε τα ευαγγέλια, ούτε και τα καταλαβαίνει ( δεν ξέρω, αλλά νομίζω πως το ίδιο συμβαίνει με όλες τις θρησκείες και τους οπαδούς τους), άλλωστε κανείς δεν διαμαρτύρεται για τα ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ.☺ Οι συνειδήσεις των λαών, δεν διαμορφώνονται μέσω των «ευαγγελίων» πλέον, υπάρχουν πιο απλοί τρόποι.

  89 τέλος – Με συγχωρείς, αλλά πώς αλλιώς πρέπει να τον ονομάζουμε:

 107. Avonidas said

  #104. Στο #102 είναι η απάντηση που ζητάς, αν και ήμουν σαφής από την αρχή στο θέμα της λογοκρισίας. Πραγματικά απορώ πώς είδες στα όσα γράφω το εντελώς αντίθετο επιχείρημα. Γράφω ΚΑΤΑ της λογοκρισίας, όχι υπέρ. Και αν η Εκκλησία είχε απαντήσει στις κατηγορίες για τις περικοπές «έτσι είναι κι έτσι θα μείνουν», δεν θα είχα κανένα θέμα, μα κανένα απολύτως. Προτίμησαν όμως να ισχυριστούν ότι δεν καταλαβαίνουμε τι διαβάζουμε.

 108. Γς said

  Τώρα
  Σε όλο το Ρωμαίικο.

 109. BLOG_OTI_NANAI said

  Εάν είχες φάει κι εσύ τα καρότα σου, πριν λίγο είχα αναφέρει ότι εφόσον οι Εβραίοι επιθυμούσαν την καταδίκη του Χριστού, και συνέβαλαν στην θανάτωση του, αυτό ακριβώς καταγράφεται στα κείμενα. Για ποιον λόγο να προσβάλλει σήμερα κάποιους εγώ δεν κατάλαβα.

  Και επίσης, γιατί από τους γνωστούς ταλιμπάν να μην επισημαίνεται ως αντιρατσιστικός λόγος του Παύλου, «ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην […] πάντες γάρ υμείς είς εστε εν Χριστώ Ιησού«; Γιατί να μην επισημαίνεται ως αντιρατσιστικός ο λόγος «αγαπάτε τούς εχθρούς υμών, καλώς ποιείτε τοίς μισούσιν υμάς«; Γιατί να μην επισημαίνεται ως αντιρατσιστικός ο λόγος «Πάτερ, άφες αυτοίς ου γάρ οίδασι τι ποιούσι» που άλλωστε αφού ειπώθηκε από τον Χριστό τον Θεό, υπερισχύει κάθε άλλη θέσης «ρατιστικής»;

  Λίγη σοβαρότητα χρειάζεται μόνο.

 110. Corto said

  105 (Sarant):

  Θεωρώ πολύ σωστό να αποφύγουν να αναφέρουν σε παιδιά 6ης Δημοτικού τους στίχους με τους Εβραίους. Αλλά συγχρόνως θεωρώ ότι η προσθήκη της λέξης Ρωμαίοι, σε παραδοσιακό τραγούδι που έλκει την αρχή του από τα βυζαντινά χρόνια, είναι τουλάχιστον ατυχής.

 111. Avonidas said

  #106. Εκτός από επαγγελματίες τύπου blog, τους βαρεμένους τύπου Λουκά, και κάποιους λίγους μορφωμένους, πιστούς και μη, που ενδιαφέρονται για την θρησκεία, ΚΑΝΕΙΣ άλλος απλός χριστιανός, δεν ξέρει τι λένε τα ευαγγέλια, ούτε και τα καταλαβαίνει

  Μια χαρά τα καταλαβαίνουν. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα, αλλά στη γενικότερη στάση τους, που την έχω συναντήσει άπειρες φορές.

  Αναφέρεις, ας πούμε, πάνω στην κουβέντα, κάποια χοντράδα από τα ευαγγέλια, ή τέλος πάντων κάτι τόσο κεντρικό στην πίστη τους που δεν το προσέχουν καν συνήθως. Κι αρχίζει η λιτανεία:

  -Γιατί το λες τώρα αυτό, τέτοιες μέρες; [και πότε να το πω, τις άλλες μέρες που κανείς από όλους αυτούς τους ευσεβέστατους δεν ασχολείται με τη θρησκεία;]

  -Μη χαλάς την εορταστική ατμόσφαιρα!

  -Εκείνες ήταν άλλες εποχές [τα λυντσαρίσματα δεν πόναγαν]

  -Έλα τώρα, τα ‘χουμε ξανακούσει αυτά [κι απάντηση δε δώσατε. Πρέπει να έχει όνομα αυτή η λογική πλάνη, όταν απαντάς σε ένα επιχείρημα με το να μην έχεις απαντήσει ποτέ]

  -Αν πίστευες πραγματικά, δεν θα το έβλεπες έτσι [εδώ πάω πάσο]

  -Απλά ψάχνεις μια δικαιολογία για να μην πιστεύεις! [πώς στην ευχή τους έχει κολλήσει ότι χρειάζομαι μία;]

 112. BLOG_OTI_NANAI said

  105: Επειδή το θέμα είναι μεγάλο και στα σχόλια δεν μπορεί να αναπτυχθεί, αυτό που πιστεύω είναι πως ούτε η ιστορία πρέπει να αλλάζει, αλλά ούτε και να διδάσκονται σε κάθε τάξη πράγματα περισσότερα από αυτά που μπορεί να αντέξει η κριτική σκέψη κάθε ηλικίας.
  Το λέω αυτό διότι ξέρουμε ότι οι παρερμηνείες επάνω σε αυτό μπορούν να οδηγήσουν σε δικαιολόγηση όρων όπως «συνωστισμός», μην τυχόν και η αναφορά σε σφαγές οδηγήσει τα παιδιά σε ρατσιστική αντιμετώπιση των Τούρκων.
  Εάν δηλ. υπήρχαν άνθρωποι με εγγυημένες τις καλύτερες των προθέσεων, προσωπικά δεν θα είχα αντίρρηση στην διαμόρφωση των κειμένων ώστε σταδιακά τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τα νοήματα.
  Γιατί, μήπως θα ήταν καλό να διδάσκουμε τη θέση της γυναίκας στην ελληνική αρχαιότητα; Ή τις σεξουαλικές συμπεριφορές του Δία;

 113. Ανδρέας said

  ο blogotinanai με το φραγγέλιον ανά χείρας ξεφραγγελώνει τον οσιομάρτυρα Λάμπρον και υπολοίπους πιστούς ολίγες ώρες προ της Λαμπρής

 114. Ανδρέας said

  ολίγας ώρας*

 115. daeman said

  Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός…

  Φως εκ φωτός και σκότους, του Βάρναλη:

  Θεριά οι ανθρώποι δεν μπορούν
  το φως να το σηκώσουν
  δεν είναι η αλήθεια πιο χρυσή
  απ’ την αλήθεια της σιωπής

 116. ΚΩΣΤΑΣ said

  63 Corto

  Ωραίο το θέμα που έθεσες. 🙂 Το είχα θέσει και εγώ παράλληλα και με το κάψιμο του Ιούδα, σε προηγούμενη ανάρτηση (πώς χτυπάνε οι άντρες, σχόλιο 151), αλλά ο BLOG… με αποπήρε λίγο. Δεν ήξερα ότι ο θρήνος της Παναγίας περιλαμβάνεται και σε αναγνωστικό του Δημοτικού Σχολείου. Με ενδιαφέρον παρακολουθώ και τα υπόλοιπα σχόλια επ’ αυτού. Ευχαριστώ.

 117. Avonidas said

  #109. πριν λίγο είχα αναφέρει ότι εφόσον οι Εβραίοι επιθυμούσαν την καταδίκη του Χριστού, και συνέβαλαν στην θανάτωση του, αυτό ακριβώς καταγράφεται στα κείμενα. Για ποιον λόγο να προσβάλλει σήμερα κάποιους εγώ δεν κατάλαβα.

  Γιατί το κείμενο του ευαγγελίου σαφώς το παρουσιάζει σαν μια κληρονομική ενοχή, που βαραίνει τους Εβραίους στο διηνεκές — και μάλιστα με τελετουργικό τρόπο, ξεπλένεται ο Πιλάτος από την ενοχή και την φορτώνονται οι Ιουδαίοι. Γιατί πάμπολλοι χριστιανοί απολογητές είχαν την ίδια άποψη, και παρουσίαζαν την εβραϊκή διασπορά σαν θεία τιμωρία. Γιατί ξανά και ξανά, για αιώνες, αυτή η υποτιθέμενη ενοχή χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει εγκλήματα κατά των Εβραίων.

  Κι αν είχες τη σοβαρότητα που ζητάς από τους άλλους, μετά από τόσους αιώνες διωγμών θεμελιωμένων σ’ αυτά τα εδάφια δεν θα ρώταγες «γιατί ρε παιδιά να προσβάλλονται;» Γιατί εσύ, μέσα στη μεγαλοψυχία σου, μπορείς να διαβάζεις το Ταλμούδ χωρίς να προσβάλλεσαι, αλλά δεν είσαι ό,τι απέμεινε από την Τελική Λύση, οπότε πραγματικά δεν γίνεται σύγκριση ανάμεσα στον (φημολογούμενο) θάνατο ενός και στους πραγματικούς θανάτους εκατομμυρίων.

  Για τα υπόλοιπα: σαφώς και υπάρχουν αξιέπαινα εδάφια σε όλη την Χριστιανική παράδοση και γραμματεία. Αυτό απλώς αποδεικνύει το προφανές για μένα, οι συγγραφείς τους ήταν άνθρωποι με τις καλές και τις κακές πλευρές τους, με τις καλές και τις ανάποδες μέρες τους. Όταν λοιπόν γράφουν κάτι φρικτό, αντί να το γυρίζουμε 10 φιόγκους, θα ‘ταν καλύτερα να λέμε «τόσα ξέρουν τόσα λένε».

  Τώρα, για τον Πιλάτο και την καταδίκη, δεν είναι νομίζω δύσκολο να μαντέψουμε τι συνέβη στον πλανήτη γη, κι όχι στη φαντασία των ευαγγελιστών: ο Πιλάτος δεν ήταν ούτε φιλόσοφος, ούτε διστακτικός χριστιανός ούτε τίποτα, απλώς ένας αξιωματούχος της Ρώμης σταλμένος σε μια επαρχία που 9 στις 10 βρώμαγε μπαρούτι. Του φέραν έναν ταραχοποιό και τον έστειλε για σταύρωση με συνοπτικές διαδικασίες, όπως θα ‘χε κάνει με εκατοντάδες άλλους.

 118. sarant said

  111 Καλή συλλογή φράσεων αυτή 🙂

 119. Avonidas said

  #118. Καλή, δε λέω, αλλά χωρίς μεγάλη συλλεκτική αξία, όλοι οι άθεοι έχουν από μια ίδια 😉

 120. Ανδρέας said

  Λουκιανός ο Σαμοσατεύς
  (π. 120 μ.Χ. – 190 μ.Χ.)
  Δίκη Συμφώνων (τοῦ Σίγμα πρὸς τὸ Ταῦ ὑπὸ τοῖς ἑπτὰ φωνήεσιν)

  […] Οὕτω μὲν οὖν ὅσον ἐς φωνὴν ἀνθρώπους ἀδικεῖ· ἔργῳ δὲ πῶς; κλάουσιν ἄνθρωποι καὶ τὴν αὑτῶν τύχην ὀδύρονται καὶ Κάδμῳ καταρῶνται πολλάκις, ὅτι τὸ Ταῦ ἐς τὸ τῶν στοιχείων γένος παρήγαγε· τῷ γὰρ τούτου σώματί φασι τοὺς τυράννους ἀκολουθήσαντας καὶ μιμησαμένους αὐτοῦ τὸ πλάσμα ἔπειτα σχήματι τοιούτῳ ξύλα τεκτήναντας ἀνθρώπους ἀνασκολοπίζειν ἐπ᾿ αὐτά· ἀπὸ δὲ τούτου καὶ τῷ τεχνήματι τῷ πονηρῷ τὴν πονηρὰν ἐπωνυμίαν συνελθεῖν. τούτων οὖν ἁπάντων ἕνεκα πόσων θανάτων τὸ Ταῦ ἄξιον εἶναι νομίζετε; ἐγὼ μὲν γὰρ οἶμαι δικαίως τοῦτο μόνον ἐς τὴν τοῦ Ταῦ τιμωρίαν ὑπολείπεσθαι, τὸ τῷ σχήματι τῷ αὑτοῦ τὴν δίκην ὑποσχεῖν.

  https://el.wikisource.org/wiki/Δίκη_συμφώνων

 121. Avonidas said

  #120. Και το Χι δεν πάει πίσω, όμως

 122. BLOG_OTI_NANAI said

  Mην ξεχνάμε ότι ο Χίτλερ δεν εξόντωσε σαν χριστιανός τους Εβραίους. Ο Χίτλερ απεχθανόταν τον Χριστιανισμό. Και οι άθεοι όπως έχουμε πει άφησαν πίσω τους καθεστώτα με τις πιο μαζικές εκκαθαρρίσεις που είδαν τα μάτια ανρθώπου στον πλανήτη γη. Κανείς στην ανθρώπινη ιστορία δεν εξόντωσε πιο μαζικά, πιο ανελεητα, πιο βάναυσα, τόσο μεγ΄’αλους αρισθμούς ανθρώπων σε τόσο ελάχιστο χρόνο όσο τα αθεϊστικά καθεστώτα και ο Χίτλερ, όλοι τους φανατικοί αντιχριστιανοί.

  Με τέτοια εκγλήματα στην πλάτη μου, και τα δικά σας κριτήρια, θα ντρεπόμουν ακόμα και να πω δημοσίως ότι είμαι άθεος. Εσείς όμως όχι. Εδώ υπάρχει μια αντίφαση, αλλά σίγουρα χρειάζεστε λίγο χρόνο για να την αντιληφθείτε.

  ΥΓ
  Η τελευταία δήλωση της «ένωσης άθεων» για το αποτυχημένο γεύμα, κατεβαίνει στον πυθμένα της γελοιοποίησης και πραγματικά αμφιβάλλω αν εχέφρονες άνθρωποι εξακολουθούν να παραμένουν εκεί. Χωρίς προηγούμενο είναι και η φράση «ελπίζουμε το πνεύμα της πίστης σας να σας αγγίξει έστω και λίγο«. Φανταστείτε το επίπεδο: αγωνίζονται υποτίθεται κατά μίας κακής πίστης, την οποία σε επίσημη δήλωση τους δικαιώνουν, ως περιέχουσα τέτοιο πνεύμα, που ακόμα και ένας άθεος θεωρεί εξαιρετικό το πνεύμα αυτό να αγγίξει τους ανθρώπους…

  Ελπίζοντας ότι η δήλωση αυτή είναι πραγματική, έχω πάρει ήδη την οθονιά γιατί θα το λέω και δεν θα με πιστεύουν.

 123. Πάνος με πεζά said

  @ 108 : Γς, κατεβαίνω στην Παντοβασίλισσα για Επιτάφιο. Μόνος θα είμαι, αλλά πάω εκεί γιατί μου αρέσει η Φιλαρμονική. Θα σε πετύχω;

 124. Πάνος με πεζά said

  Και μην τσαντίζεστε, ο κόσμος τους χωράει όλους !
  http://www.newsit.gr/ellada/Atheoi-Eironeies-gia-toys-Xristianoys-kai-party-kreatofagias-apopse-Megali-Paraskeyi/604728

 125. Avonidas said

  #122.

  «Ακολουθεί ηχογραφημένο μήνυμα…»

  Με τέτοια εκγλήματα στην πλάτη μου, και τα δικά σας κριτήρια, θα ντρεπόμουν ακόμα και να πω δημοσίως ότι είμαι άθεος.»

  Να σου πω, δεν την κόβεις την κασέτα; πάλιωσε. Δεν έχω κανένα έγκλημα στην πλάτη μου, και καμία ντροπή να δηλώσω άθεος. Τα «αθεϊστικά καθεστώτα» λειτούργησαν με βάση την πεποίθηση ότι οι πιστοί πρέπει να εξοντωθούν ή να φυλακιστούν, κι ότι πρέπει να εξαναγκαστούν να αποκηρύξουν δια της βίας. Ποτέ δεν υποστήριξα κάτι τέτοιο, και νομίζω το ξέρεις.

  Δεν σε κατηγόρησε κανείς ότι εσύ, σήμερα, είσαι ένοχος για εγκλήματα. Η κατηγορία είναι ότι θέλεις να αρνηθείς εγκλήματα του παρελθόντος, και τα κίνητρά τους. Σαφώς θανατώθηκαν Εβραίοι στο παρελθόν από χριστιανούς, σαφώς αφορμή ήταν παρόμοια εδάφια. Μη μου λες, λοιπόν, οτι αυτά τα κείμενα δεν είναι μισαλλόδοξα, γιατί είναι.

 126. Ανδρέας said

  121 πολύ σωστό για τον χιαστή σταυρό Χ
  τον έχουν ως έμβλημα σε μια μεγάλη σέχτα που ονομάζεται σκοτεινή και σε άλλες δυο τρεις ακόμα με αρχηγό τον αρχιτρομοκράτη άγιο Ανδρέα με μότο
  In My Defens God Me Defend» (Scots)
  «In my defence God me defend
  άστα δράμα σου λέω

 127. BLOG_OTI_NANAI said

  120: Εδώ υπάρχει μία συγκέντρωση στοιχείων: http://tinyurl.com/j2xv4gl

  Δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα, καθώς τα τεκμήρια είναι συντριπτικά, ότι ο Σταυρός του Χριστού ήταν σε σχήμα ΤΑΥ «Τ» ή παρόμοιο ( † ). Η Επιστολή βαρνάβα, ο Λουκιανός, ο Ωριγένης, ο Κέλσος, ο Τερτυλλιανός και πολλοί άλλοι μαρτυρούν αυτό ακριβώς. Ο λουκιανός σε δύο του έργα μαρτυρά με τον πιο σαφή τρόπο το σχήμα του εκτελεστικού οργάνου και τον τρόπο της σταύρωσης.

 128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φρασεολογικά
  Αθώος (από) του αίματος
  Διεμερίσαντο τα ιμάτια
  Ο καιρός (μου) εγγύς

  110.Corto, συμφωνώ.Έψαξα κι εγώ μην και υπάρχει καμιά παραλλαγή με Ρωμαίους αλλά τίποτα. Δεν κατα(ανα)σκευάζεις την παράδοση. Ας μην περιλαμβανόταν καθόλου στο βιβλίο.
  Μετά το σχόλιο της Μαρίας σχ.69.
  περίλυπος εστίν η ψυχή μου (να συμπληρώσω και τα φρασεολογικά)

 129. Ανδρέας said

  Να βάλω και το κείμενο που απαγόρεψε η καθολική κατά άλεξ εκκλησία;

  […] Στο έργο αυτό, εκτός από ορισμένα αυτοβιογραφικά, έχουμε και τα πολυσυζητημένα χωρία για το Χριστό και τους Χριστιανούς, τα οποία το έκαμαν να συμπεριληφθεί στο κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων (Index Librorum Prohibitorum) των ρωμαιοκαθολικών, αλλά και να αποκηρυχθεί τον 10ο αιώνα ως κληρονόμος του πυρός μετά του σατανά κατά το λεξικό Σουίδα.[…]

  ορίστε

  Περί της Περεγρίνου τελευτής
  https://el.wikisource.org/wiki/Περί_της_Περεγρίνου_τελευτής

 130. Avonidas said

  Ρε BLOG, μπας και νομιζεις οτι ανεβασα την εικονα με τον χιαστό σταυρό για να υποστηριξω οτι ο σταυρός του Χριστου ηταν… χιαστί, και παραθετεις αποσπασματα;;

  Για καλαμπουρι τον ανεβασα! Ελεος, δηλαδή!

 131. Ανδρέας said

  Avonidas σε μένα απευθύνθηκε μην εξανίστασαι.

 132. Avonidas said

  Ανδρέα, δεν εξανίσταμαι, προλαμβάνω! 🙂

 133. gpoint said

  # 78

  Μάλλον επειδή έπρεπε η νέα θρησκεία να πουλήσει στους Εθνικούς, οι Εβραίοι δεν τσίμπαγαν.

  Και βέβαια βρε Αβονίδα… όταν έχεις την ονείρωξη πως αποτελείς τον περιούσιο λαό, θα την αφήσεις να γίνεις ίδιος με την πλέμπα; Τι διάολο ρατσιστής είσαι ;

 134. Ανδρέας said

  προλαμβάνεις τας ομηρικάς οθόνας ε;
  🙂

 135. BLOG_OTI_NANAI said

  Πάντως βλέπω και σε παλαιότερα σχολικά βιβλία, δεν αναφέρονται οι Εβραίοι.
  π.χ.
  http://tinyurl.com/h8tdmr9 1959,

  http://tinyurl.com/jhogzla 1970,

  http://tinyurl.com/zy7dlje 1980

 136. Μαρία said

  128
  Εννοείται οτι δεν υπάρχει. Πειραγμένο το σερβίρουν.
  Η θεία μου το τραγουδούσε πάντα τέτοια μέρα κι ουδέποτε διανοηθήκα να το συνδέσω με συμμαθήτριά μου Εβραία.

  Εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2012/04/05/mpost-korai/#comment-152619 άλλο ένα καθιερωμένα πειραγμένο.

  «Πεθαίνω περίλυπος» ήταν το παρατσούκλι κάποιου οικογενειακού γνωστού.

 137. BLOG_OTI_NANAI said

  131: Όντως για το σχόλιο του Ανδρέα το ανέβασα.

 138. gpoint said

  # 122

  Κανείς στην ανθρώπινη ιστορία δεν εξόντωσε πιο μαζικά, πιο ανελεητα, πιο βάναυσα, τόσο μεγ΄’αλους αρισθμούς ανθρώπων σε τόσο ελάχιστο χρόνο όσο τα αθεϊστικά καθεστώτα και ο Χίτλερ, όλοι τους φανατικοί αντιχριστιανοί.

  Ελα ρε μπλογκ σοβαρέψου. οι εκκαθαρίσεις για να συγκριθούν πρέπει να έχουν ποσοστώσεις επι των πληθυσμών κάθε εποχής, την τεχνολογία (πιο εύκολα καθαρίζεις με πολυβόλο παραμε δόρυ και ασπίδα και άλλα πράγματα.

  Αν το δεις πιο αντικειμενικά στην κορυφή των μακελλάρηδων πρέπει να είναι ο Κων/ος γι αυτό τον είπανε και μέγα κι επειδή από το σφάξε-σφάξε έγιναν πλειοψηφία οι χριστιανοί τον κάνανε και άγιο.

 139. giorgos said

  Δύσκολα θέματα αυτά , πού γιά νά βγάλει κάποιος σωστά συμπεράσματα θά πρέπει νά διαθέτει υψηλού επιπέδου σχολική παιδεία . Εδώ ένα απόσπασμα πού τό φαινόμενο τής Ι.Εξέτασης τό έρμηνεύει τελείως διαφορετικά …

  «Μερικοί συγγραφείς καταδικάζουν άπερίφραστα τήν Ιερά Εξέταση ,συσχετίζοντάς την μέ τίς άρχές τού όλοκληρωτικού κράτους (1) , άπό τό σύνολο όμως τής μακράς έπ’ αύτής φιλολογίας πρέπει νά ύπομνησθή ότι ή Ι . Εξέταση είναι ένα σύνθετο ίστορικό φαινόμενο , μή προσφερόμενο σέ εύκολες σημερινές άποτιμήσεις . Οί αίρετικοί τού μεσαίωνα δέν άπειλούσαν μόνο τά θρησκευτικά θεμέλια τής χριστιανικής κοινωνίας , άλλά όλόκληρη τήν πολιτικο-κοινωνική δομή , διότι άπέρριπταν τόν όρκο , ό όποίος άποτελούσε τήν βάση τών σχέσεων τού φεουδαλικού συστήματος καί μέ τήν άντίθεση των πρός τά δικαστήρια , πού τά έθεωρούσαν προιόντα τού κακού Θεού , έσταματούσαν κάθε έξέλιξη τής έννοίας τού δικαίου .
  Τό κάψιμο έφαρμόσθηκε πρώτα άπό τούς πολιτικούς ήγέτες , ίδιαίτερα στήν βόρεια Εύρώπη πού έπικρατούσε καισαροπαπισμός , ή δέ έκκλησία κατ’ άρχήν άντιστάθηκε στό ((έθιμο)) αύτό (2) , έπτεπε όμως ταυτόχρονα νά διατηρήση τήν δικαιοδοσία της άπό άπόψεως δικαίου έπί τών βασιληάδων . Πρό τού 1200 ό ίδιος ό λαός προέβαινε σέ έκτελέσεις συλληφθέντων αίρετικών , διότι έφοβείτο ότι ό κλήρος θά έδειχνόταν ((πολύ μαλακός)) (3) .
  Καί δέν ήταν μόνο ό καθολικισμός , άλλά σύνολη ή ((έξουσία)) τότε , έξ ίσου καί οί προτεστάντες άργότερα , πού έσυμμερίζονταν τήν διαδικασία αύτή καί έπαιρναν μέρος σέ έκτελέσεις μαγισσών .
  Οί αίρέσεις στόν πρώιμον μεσαίωνα είχαν καί μιάν άλλη κοσμοιστορικής σημασίας συνέπεια : ότι έπετάχυναν τήν διαδικασία σχέσεων έκκλησίας καί κράτους , ή όποία έξεφράσθη διά τού άγώνος μεταξύ τού Πάπα Γρηγορίου VII καί τού Ερρίκου V . Τό Βατικανό έπρεπε νά έπιζητήση τήν ίδεολογική διαχείριση τών θρησκευτικών πραγμάτων μέσα στό αίρετικογενές σώμα τών τότε Γερμανών καί τής βορείου Εύρώπης γενικώτερα , στό όποίο ή άνάμιξη τών λαικών στά θρησκευτικά πράγματα θά είχε ώς φυσική συνέπεια τήν κομματικοποίηση τών αίρέσεων , δηλ. τήν έπαύξηση των , καί συνεπώς τήν ένδυνάμωση τού κινδύνου διαλύσεως όλοκλήρου τού δυτικού θρησκευτικού όργανισμού . Μία άπόδειξη τού γεγονότος αύτού είναι ή άποψη ή θεωρούσα ότι ή διαμάχη τού Πάπα μέ τόν Ερρίκο έδυνάμωσε τίς αίρέσεις , διότι αύτό πού θέλησε ν’ άποφύγη ό Πάπας , ήτοι τήν άνάμιξη τών λαικών , έσυνέβη άφ’ έαυτού στό έπίπεδο τού λαού , λόγω τής έπακολουθησάσης διαμάχης ( τής τακτικής τού έπιστρέψαντος Ροβέρτου Γυισκάρδου– τού γνωστού άρχηγού τών Νορμανδών , ό όποίος πέθανε στήν Κεφαλλονιά καί πρός τιμήν τού όποίου ώνομάσθη ή γνωστή μας πόλη Φισκάρδο — μή βοηθούσης γιά μιάν κατάπαυση τών πνευμάτων ) .
  Κατά τό μέτρο πού αύτή ή γνώμη εύσταθεί γιά τήν διαμάχη Πάπα καί γερμ. Αυτοκράτορα , κατά μεγαλύτερο ποσοστό θά ίσχυε στις διενέξεις μεταξύ Αύτοκράτορα καί φεδουαρχών, όπως άλλωστε άπέδειξαν καί άφ’ έαυτών τά πράγματα (1) .
  Αύτό ίσως πού θάπρεπε ίδιαίτερα νά σημειωθή είναι ότι , παρά τίς περιπέτειες αύτές τού δυτικού θρησκευτικού σώματος , οί Πάπες δέν άνέκοψαν μιάν άλλη ίστορική διαδικασία , ή όποία βασικά δέν τούς έξυπηρετούσε στήν δίωξη τών αίρέσεων , άφού μπορούσε ίδεολογικά νά τίς ένισχύση .
  Εννοούμε τό κίνημα τού Ούμανισμού , δηλ. τήν μεταφορά τής έλληνικής παιδείας τής Ανατολής πρός τίς δυτικές κοινωνίες , ή όποία σέ άλλη θέση θά ίδούμε πώς καί βάσει ποίων διαδικασιών έτελέσθη.
  Οί Πάπες μπορεί νά έκαιγαν αίρετικούς , άλλά ούτ’ έπί στιγμή διανοήθηκαν νά σταματήσουν τήν καλλιέργεια τών γραμμάτων καί τήν μορφωτική διαδικασία , όσο καί άν δέν τούς έξυπηρετούσε .
  Βέβαια οί θρησκευτικές δράσεις , δηλ. οί άρχέγονες ίστορικές μεταβλητές , έχουν τούς δικούς των νόμους πού δύσκολα μπορεί νά διαγνώση κανείς . Καί σήμερα άν προσέξη κανείς τούς ((έπαγγελματικούς)) χαρακτηρισμούς γιά τήν πολιτική τού Βατικανού , θά τούς βρή ταυτόσημους μέ τήν ((μαύρη μαγεία)) (1) . Μά στά περίπλοκα τούτα πράγματα τών καιρών μας θά έπανέλθωμε σέ άλλη θέση .

 140. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  111 – «Μια χαρά τα καταλαβαίνουν. «…….
  «Αναφέρεις, ας πούμε, πάνω στην κουβέντα, κάποια χοντράδα από τα ευαγγέλια, ή τέλος πάντων κάτι τόσο κεντρικό στην πίστη τους που δεν το προσέχουν καν συνήθως. Κι αρχίζει η λιτανεία:»

  Mα το λές κι ο ίδιος, «δεν το προσέχουν καν» γιατί; γιατί δεν το ξέρουν, και κυρίως όταν το ακούν στην εκκλησία που έχουν παέι από συνήθεια ή για χαβαλέ όπως αυτές τις «αγιες» μέρες, δεν το καταλαβαίνουν, εξ άλλου, εκτός από αυτούς που ανέφερα πιο πάνω, ποιός νομίζεις ότι ενδιαφέρεται τι λένε τα ευαγγέλια, γνωρίζεις πολλούς χτιστιανούς που να τηρούν ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ; εγώ ΚΑΝΕΝΑΝ, και πίστεψέ με, γνωρίζω πάρα πολλούς.

  «Δεν είναι εκεί το πρόβλημα, αλλά στη γενικότερη στάση τους, που την έχω
  συναντήσει άπειρες φορές.» Ώπα, εδώ τα πράγματα σοβαρεύουν, η στάση αυτή δεν έχει να κάνει με την θρησκεία και την όποια προσπάθεια προστασίας της, αλλά με το αυγό του φιδιού. Οι εβραίοι δεν διώχτηκαν για την θρησκεία τους, αλλά για οικονομικούς λόγους, (όπως τώρα οι Παλαιστίνιοι από τους Ισραηλινούς) για τον ίδιο λόγο και οι χριστιανοί της Ευρώπης τους κάρφωναν και έπαιρναν τις περιουσίες τους, όπως έκαναν κι εδώ οι ευλαβικοί πιστοί χριστιανοί, ιδίως στην Θεσσαλονίκη. Άσε τον blog να παραληρεί, την δουλειά του κάνει, εργάζεται ο άνθρωπος, όμως αυτή η στάση δεν είναι «προνόμιο» των χριστιανών, Ελλήνων και μη, αλλά παγκόσμια. Ο θρησκευτικός μυστικισμός, είναι ένα μέσο διαδόσεως του φασισμού, τα άλλα, είναι η εκπαίδευση και τα κόμματα, που λειτουργούν στην ίδια μυστικιστική βάση, κι όλα μαζί συγκροτούν αυτή την όμορφη αγγελικά πλασμένη ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κοινωνία που ζούμε, εξυπηρετώντας, ποιούς άραγε;

 141. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  122 – «Mην ξεχνάμε ότι ο Χίτλερ δεν εξόντωσε σαν χριστιανός τους Εβραίους. Ο Χίτλερ απεχθανόταν τον Χριστιανισμό.» Δεν τον κυνήγησε όμως, μια χαρά συνεργάστηκαν στην εξόντωση των εβραίων, και στην κλοπή των περιουσιών τους.

  «Και οι άθεοι όπως έχουμε πει» Εσείς έχετε πεί, αλλά εκτός από τα αυτιά σας, και μερικούς χτυπημένους από την πάχνη, δεν σας άκουσε ΚΑΝΕΙΣ άλλος.

  » άφησαν πίσω τους καθεστώτα με τις πιο μαζικές εκκαθαρρίσεις που είδαν τα μάτια ανρθώπου στον πλανήτη γη.» Κόψε κάτι ρε blog, τι διάολο, με το μέγεθος τις παπαριάς που λές πληρώνεσαι; Αυτοί που τόσα χρόνια βομβαρδίζουν το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τις αραβικές χώρες, και τώρα την Συρία, ΑΘΕΟΙ ΕΙΝΑΙ;

  Υ.Γ – Ο ανθρωπιστής Τρούμαν που μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ΕΞΑΫΛΩΣΕ πάνω από 200,000 χιλιάδες αμάχων ανθρώπων ήταν άθεος; Συγκρίνεται με τους ερασιτέχνες Χίτλερ, Στάλιν, και Μάο, που αναφέρεις συνεχώς;

  Μέρες που είναι, να σου βάλω και μια προσευχούλα.

 142. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  122 – «Με τέτοια εκγλήματα στην πλάτη μου, και τα δικά σας κριτήρια, θα ντρεπόμουν ακόμα και να πω δημοσίως ότι είμαι άθεος. Εσείς όμως όχι. Εδώ υπάρχει μια αντίφαση, αλλά σίγουρα χρειάζεστε λίγο χρόνο για να την αντιληφθείτε.»

  Kαλά εδώ το τερμάτισες, αν και δεν έχει τέρμα ο θρησκευτικός παραλογισμός. Εδώ παλληκάρι μου, δεν ντρέπεσαι να λές πως είσαι πιστός σε αναπόδεικτο θεό, που στο όνομά του, σφαγιάστηκαν και σφαγιάζονται εκατομμύρια, ακόμα και τώρα που ξύνουμε τα τέτοια μας εδώ, δεν ντρέπεσαι, ενώ δεν τηρείς τους κανόνες του παράλογου και διεστραμένου δόγματός σου, και θα ντρεπόσουν να να πείς πως είσαι άθεος; γιατί υπάρχει θεός; αν υπάρχει απόδειξέ το, αλλιώς συνέχισε να κοροϊδεύεις και αν δημιουργείς, όσους αφελείς μπορείς για να ζείς, αλλά μη τα λές σε νοήμονες ανθρώπους αυτά, γιατί σε παίρνουν στην πλάκα.
  Όσο για την ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ προσπάθειά σου, να συνδέσεις μερικούς κρετίνους που προσπαθούν να κερδίσουν τα 15 λεπτά της δημοσιότητας για να ισορροπήσουν, με τους συνειδητούς άθεους που δεν εκπροσωπούν, είναι για γέλια από μερους μας, και για κλάματα για σένα, τόση ένδεια επιχειρημάτων; ΚΡΙΜΑ!

 143. Γιάννης Ιατρού said

  Δεν τα είπε κι άσχημα ο Αρχιεπίσκοπος στο Σύνταγμα …

 144. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  124 – «Και μην τσαντίζεστε, ο κόσμος τους χωράει όλους !»
  Η Γή μπορεί, ο κόσμος όχι, να το θυμάσαι αυτό, το πιθανότερο, είναι να το ζήσουμε, σίγουρα όμως τα παιδιά μας. Όποιος έχει μεγάλη δύναμη, αργά η γρήγορα θα την χρησιμοποιήσει. Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ, αλλά κάνει διακρίσεις (χαμόγελο).

 145. BLOG_OTI_NANAI said

  141: Λάμπρο εγώ δεν μιλάω για θύματα, ακόμα και άμαχους κατά τη διάρκεια πολέμου, έστω και αν ήταν θύματα βομβαρδισμών που μοναδικό σκοπό είχαν το σπάσιμο του ηθικού. Με είδες να λέω γιατί έστελνε ο Χίτλερ τις Ιπτάμενες Βόμβες κατά αμάχων; Δεν μιλάμε εδώ για θύματα στα πλαίσια ενεός πολέμου. Μιλάω για φονικές εκκαθαρίσεις και ένα ανελέητο σύστημα που δεν υπολόγιζε τον άνθρωπο καν.

  Τώρα εμείς ξέρουμε πολλά για την πυρηνική ενέργεια, αλλά οι Αμερικανοί είχαν χιλιάδες θύματα στις μάχες για την κατάληψη περιοχών στην Άπω Ανατολή. Σαφώς έκαναν δοκιμές στην πλάτη των Γιαπωνέζων, αλλά μην ξεχνάμε ότι ήταν πόλεμος, και μόνο το επιχείρημα ότι σε μερικές ημέρες τερματίζουμε τον πόλεμο και τα παιδάκια σας γυρνάνε σπίτι από το μέτωπο της Άπω Ανατολής, ήταν υπέραρκετο για να έχει στήριξη κοινής γνώμης, η οποία μάλιστα ιδέα δεν είχε ούτε για την υγεία του πλανήτη, ούτε για τερατογενέσεις κ.λπ.

  Άρα, μιλάμε για εκκαθαρίσεις, και όπως είχαμε ξαναπεί, όσο θα έχουμε λαϊκιστές άθεους, τόσο θα ανοίγεται πρόσφορος ορίζοντας για ανάλογη χρήση της ιστορίας εις βάρος των άθεων που το παίζουν πονηροί, και όταν αρχίζει ο λαϊκισμός να γυρίζει μπούμεραγκ τότε τσιρίζουν.

  ΥΓ
  138: Gpoint πριν ασχοληθείς με τον Μ. Κων/νο κάνε τον κόπο ν’΄ανοίξεις κανένα βιβλίο ιστορίας πρώτα, κι αν πάλι βαριέσαι, γιατί να μην ασχολείσαι με τα αθλητικά που τα ξέρεις και καλύτερα;

 146. Παύλος said

  Δυστυχώς δεν κατάφερα να πάω στο ψητοπωλείο «Γυριστρούλα», στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων, όπου έγινε το πάρτι των άθεων. Λένε ότι απολαύσανε ένα αξέχαστο κοκορέτσι!

 147. NM said

  Μπροστά απ’το μπαλκόνι μου μόλις περάσανε δυο Επιτάφιοι (κατοικώ στα όρια 2 ενοριών). Παρατήρησα τις εξής καινοφανείς συνήθειες του ευσεβούς εκκλησιάσματος:
  α) Το 99% κράταγε αναμένα κεράκια (μερικά χρόνια πριν – ούτε το 1/10)
  β) Όχι μόνο τα κρατάνε, αλλά φεύγοντας τα κουβαλάνε αναμένα στο σπίτι τους, λες και πρόκειται για το Αγιο Φως, όπως επιβάλει το έθιμο.
  Είδα πολλούς να περνάνε έτσι και διερωτώμαι τι υπόγεια διανοητική διεργασία τους προδιαθέτει για κάτι τέτοιο.
  Είναι παραπλήσια με την επέκταση της μπακαλιαροφαγίας ΚΑΙ στην 28η Οκτωβρίου;

 148. Corto said

  116 (ΚΩΣΤΑΣ), 128 (ΕΦΗ), 135 (ΒLOG), 136 (Μαρία) κ.α.:

  Τώρα διάβασα τα σχόλια σας. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.
  Το ζήτημα αφορά τον τρόπο διδασκαλίας της γραμματείας μας, και σε καμία περίπτωση την θρησκεία, την ιδεολογία ή την πολιτική (με την στενή έννοια).
  Νομίζω ότι η φράση «οι φίλοι μου οι Ρωμαίοι», παραπέμπει στην ατάκα «οι Γερμανοί είναι φίλοι μας», στον Αστερίξ, στον Μπεν Χουρ, στην Τσινετσιτά, στους Μόντυ Πάιθονς. Σε δημοτικό τραγούδι, όχι, δεν αρμόζει.

 149. ΚΩΣΤΑΣ said

  Κανείς δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα πως δημιουργήθηκε το σύμπαν. Είναι πιο κοντά στην κοινή λογική αυτοί που πιστεύουν ότι υπάρχει μια γενεσιουργός αιτία του σύμπαντος, που τη θεοποιούν, άλλοι την ονομάζουν Χριστό, άλλοι Βούδα, άλλοι Αλλάχ, άλλοι Δία κλπ. παρά οι άθεοι, που ούτε αυτό δεν μπορούν να σκεφτούν ή το ξέρουν και δεν μας το μαρτυράνε 🙂
  Το ότι οι θρησκείες μπερδεύουν το υπαρξιακό και με κοσμικά θέματα, το ότι προκύπτει και οικονομικό όφελος και το ότι βάζουν και πολλές χαζομάρες μέσα στη θεωρία τους είναι πραγματικότητα, αλλά είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.
  Το ότι θέλουν κάποιοι να είναι άθεοι και επιθυμούν τη Μ. Παρασκευή να τρώνε κρέας είναι δικαίωμά τους, το ότι όμως το διατυμπανίζουν για να προκαλέσουν τους πιστούς χριστιανούς, φανερώνει ότι είναι κομπλεξικοί.
  Έτσι νομίζω εγώ, μπορεί να κάνω και λάθος.

 150. Πάνος με πεζά said

  @144 : 1982, δευτέρα Γυμνασίου, αγόρασα αυτό το δίσκο μόνο για τον κεραυνό στο εξώφυλλο, χωρίς να ξέρω περί Dire Straits τιποτα…
  Πάντως, εκεί μέσα, έχει ένα στίχο, στο «Industrial Disease» :
  Two men say they’re Jesus – one of them must be wrong…

 151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  136. Διάβασα όλο το νήμα για το σας-μας που δεν το ήξερα! Πλάκα είχε που ξεκίνησα από το τέλος ,είδα και τα βίντεα με τα Καραμανλοέργα και τις μποστικές δι-ανοίξεις κι ανέβηκα ως την κορφή για να βρω την λουμπινιά 🙂 . Ωραία πέρασα και πράγματι είσασταν για βράβευση. Ήταν τότε(το 2012) και η υπερπεζοδρόμηση Πανεπιστημίου-Πατησίων στα σκαριά που υστερότερα …ξεμασκαριάστηκε. Τί να πρωτοθυμηθεί κανείς.Να τα κάνει χάρτινα ο Νικοκύρης σιγά σιγά μη γενεί κανένας ηλεπόλεμος καμιά ώρα και χαθούν που είσασταν εξαιρετικοί .

 152. Πάνος με πεζά said

  @ 149 : Ακριβώς αυτό θα έλεγα κι εγώ, με αφορμή και το Θησείο : άλλο να είσαι άθεος, άλλο να είσαι τρόμπας…
  Υπάρχουν εκατοντάδες ταπεινά σουβλατζήδικα, που μπορεί να τα έχουν και άθεοι, που σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή (κάποια, και όλη τη Μεγαλοβδομάδα), μένουν κλειστά.
  Υπάρχουν χαρτοπαίχτες, ίσως κι από τις χειρότερες φάρες, που σήμερα δεν πιάνουν φύλο στο χέρι (δείτε και το κρέμασμα του βαλέ, στην αρχή του θέματος).
  Το θέμα σε μια θρησκεία είναι, ίσως περισσότερο κι από το περιεχόμενο, να σου αρέσει η κουλτούρα της…

 153. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ούτε ο Στάλιν έκανε τα εγκλήματά του επειδή ήταν άθεος, ούτε ο Τρούμαν έριξε τις ατομικές βόμβες επειδή ήταν χριστιανός. Πώς; Αυτονόητο; Μακάρι να ήταν. Οπαδιλίκι και στα μεταφυσικά ζητήματα;

 154. Πάνος με πεζά said

  Φύλο; Όχι, φύλλο ! Το φύλο το πιάνουν !

 155. Ριβαλντίνιο said

  @ 81 Avonidas

  Η φράση αυτή (Τὸ αἷμα αὐτοῦ ἐφ’ ἡμᾶς καὶ ἐπὶ τὰ τέκνα ἡμῶν.) δεν νομίζω ότι μπορεί να διαβαστεί ως μια διαχρονική ενοχή των Εβραίων.

  1)Αφορά τους Εβραίους που το είπαν και όχι γενικά όλους. Οι πρώτοι χριστιανοί ήταν Εβραίοι.
  2) Κατά την γνώμη μου προφητεύεται (ή «προφητεύεται» για τους μη χριστιανούς) η καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τους Ρωμαίους που αφορούσε την γενιά αυτών που σταύρωσαν τον Ιησού (30 μ.Χ.) και τα παιδιά τους (εποχή καταστροφής της Ιερουσαλήμ).
  3) Είναι μια μπηχτή ότι οι συγκεκριμένοι Εβραίοι δεν τηρούσαν την ίδια την θρησκεία τους και τα λόγια των προφητών τους. Ο Ιερεμίας και ο Ιεζεκιήλ τους είχαν πει να κόψουν την παροιμία που έλεγαν : «οι γονείς έφαγαν τα φρούτα και τα ούλα των δοντιών των παιδιών τους μούδιασαν». Καθένας θα είναι υπεύθυνος για τις δικές του αμαρτίες τους είχαν πει οι προφήτες.

  ————————————————————-
  @ 145 BLOG_OTI_NANAI
  «γιατί να μην ασχολείσαι με τα αθλητικά που τα ξέρεις και καλύτερα

 156. gpoint said

  # 145 τέλος

  Πες αλεύρι !!

 157. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  145 – «Λάμπρο εγώ δεν μιλάω για θύματα, ακόμα και άμαχους κατά τη διάρκεια πολέμου, έστω και αν ήταν θύματα βομβαρδισμών που μοναδικό σκοπό είχαν το σπάσιμο του ηθικού. Με είδες να λέω γιατί έστελνε ο Χίτλερ τις Ιπτάμενες Βόμβες κατά αμάχων; Δεν μιλάμε εδώ για θύματα στα πλαίσια ενεός πολέμου.»
  Μέχρι το 1492 που οι χριστιανοί ανακάλυψαν την Αμερική, ζούσαν βόρεια και νότια εκατομμύρια αλόθρησκοι, μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα είχαν μείνει μερικές χιλιάδες, ξέρεις γιατί;

  «Μιλάω για φονικές εκκαθαρίσεις και ένα ανελέητο σύστημα που δεν υπολόγιζε τον άνθρωπο καν.»
  Μήπως γνωρίζεις πού βασίστηκαν και βασίζονται ακόμα και σήμερα για την ανάπτυξή τους οι ανεπτυγμένες χώρες; Γνωρίζεις πόσα εκατομμύρια σκλάβοι εξοντώθηκαν γι΄αυτό; (θα μου πείς βέβαια πως ήταν μαύροι, ε ναί) Είναι έστω και μία απ΄αυτές άθεη;

  «Τώρα εμείς ξέρουμε πολλά για την πυρηνική ενέργεια, αλλά οι Αμερικανοί είχαν χιλιάδες θύματα στις μάχες για την κατάληψη περιοχών στην Άπω Ανατολή. Σαφώς έκαναν δοκιμές στην πλάτη των Γιαπωνέζων, αλλά μην ξεχνάμε ότι ήταν πόλεμος, και μόνο το επιχείρημα ότι σε μερικές ημέρες τερματίζουμε τον πόλεμο και τα παιδάκια σας γυρνάνε σπίτι από το μέτωπο της Άπω Ανατολής, ήταν υπέραρκετο για να έχει στήριξη κοινής γνώμης, η οποία μάλιστα ιδέα δεν είχε ούτε για την υγεία του πλανήτη, ούτε για τερατογενέσεις κ.λπ.»

  Στις 15 Αυγούστου, οι Ιάπωνες άκουσαν για πρώτη φορά τη φωνή του Αυτοκράτορα Χιροχίτο από το ραδιόφωνο να αναγγέλλει την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας, ενώ ο φερόμενος ως «πατέρας της ατομικής βόμβας», δρ Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, είπε στον Αμερικανό πρόεδρο X. Τρούμαν: «Λερώσαμε τα χέρια μας με αίμα». Κι ο Τρούμαν του απάντησε: «Με λίγο νερό θα το ξεπλύνουμε».
  Και μην ξεχνάς, ποιοί ώθησαν τους Ιάπωνες να επιτεθούν στις ΗΠΑ, ενώ για το ποιοί ευθύνονται για τον β΄π.π, είναι εύκολο να το βρεί κάποιος, αρκεί να κοιτάξει ποιοί χρηματοδοτούσαν τον Χίτλερ για να αναπτύξει τον στρατό του, ποιοί τον τροφοδοτούσαν με πρώτες ύλες όπως π.χ πετρέλαιο κατά την διάρκεια του πολέμου, και ποιοί βγήκαν στο τέλος κερδισμένοι. Αν κοιτάξεις προσεχτικά, ακόμα κι εσύ, θα δείς πως ήταν χριστιανοί, όσο για την στήριξη της κοινής γνώμης, την είχαν γραμμένη ξέρεις πού, άλλωστε δεν την ρώτησαν για να αποφασίσουν, αν το έβλεπε αυτό που έγραψες ο Τρούμαν, θα πέθαινε απ΄τα γέλια, όπως ο Κίσιγκερ όταν του έδωσαν τον νόμπελ ειρήνης.

  «Άρα, μιλάμε για εκκαθαρίσεις, και όπως είχαμε ξαναπεί, όσο θα έχουμε λαϊκιστές άθεους,»
  Πόσοι τέτοιοι βρίσκονται σήμερα στην ηγεσία κάποιας ισχυρής χώρας, και πόσοι πιστοί;

  Δές κι αυτό, μια φορά άθεοι δεν ήταν, ανθρώπινα τα λάθη, ξομολογήθηκαν όμως και πήραν συγχώρεση, αν κι εγώ πιστεύω πως ήταν θέλημα θεού, γιατί βοηθούσαν αλόθρησκους.
  http://www.euro2day.gr/news/highlights/article-news/1417607/hpa-anthropino-lathos-o-vomvardismos-nosokomeioy-st.html

  Ερμήνευσέ τα όπως θέλεις αυτά blog, αλλά στο είπα και πιο πάνω, μην τα λές σε νοήμονες ανθρώπους, γιατί σε παίρνουν στην πλάκα, όπως κι εγώ τώρα, και είναι κρίμα, γιατί δεν σε θεωρώ της πλάκας, όπως έχω πεί αρκετές φορές, πραγματικά σε συμπαθώ, και μπορεί κάποια μέρα να τα φέρει ο γιαραμπής και να τα πούμε από κοντά.

  Καληνύχτα.

 158. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  147 – «Είδα πολλούς να περνάνε έτσι και διερωτώμαι τι υπόγεια διανοητική διεργασία τους προδιαθέτει για κάτι τέτοιο.»
  Σιγά μην είναι υπόγεια, ευθύγραμμο εγκεφαλογράφημα είναι, όταν πιστεύεις σε παραλογισμούς, η λογική πάει περίπατο, και λειτουργείς παράλογα.

 159. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  147.Είναι παραπλήσια με την επέκταση της μπακαλιαροφαγίας ΚΑΙ στην 28η Οκτωβρίου;
  Ντουζ πουάν 🙂
  Είν’ ένα τουί για τα παντού κεριά κάπως έτσι: ωραία μπίζνα τα κεριά : κάνεις γενέθλια;κεριά, βαφτίζεσαι κεριά,ψοφάς κεριά,παντρεύεσαι κεριά και γαμώ,κεριά!
  Μια φίλη μου πήγε στο Όσλο σε κάτι συγγενείς Νορβηγούς και τηλεφωνιόμαστε και μου λέει, ρε συ αυτοί εδώ κάνουν καθημερινό πρωινό με ψάρια και κεριά!

 160. sarant said

  147 Επιβεβαιώνω την παρατήρηση ως προς τα κεριά.

 161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  160.Είπα μην ήταν για τα δικά μου κεριά κι έχω ξεραθεί στο γέλιο.

 162. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  149 – «Κανείς δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα πως δημιουργήθηκε το σύμπαν.» Οι άθεοι όμως, προσπαθούν να το ερμηνεύσουν μέσω των παρατηρήσεων, των πειραμάτων και των αποδείξεων, δεν επιβάλλουν δια της βίας την όποια γνώση τους, ούτε είπαν ποτέ πως έχουν το αλάθητο, πιστεύουν μόνο ό,τι αποδεικνύεται, κι αυτά όχι σαν θεό, για τα υπόλοιπα περιμένουν να εξελιχθεί η γνώση της ανθρωπότητας, για να δώσει μια λογική εξήγηση, δεν χρειάζονται θεό ή θρησκεία για να ζήσουν ευχαριστημένοι, τους αρκεί η απλή λογική σκέψη.

  «Είναι πιο κοντά στην κοινή λογική αυτοί που πιστεύουν ότι υπάρχει μια γενεσιουργός αιτία του σύμπαντος, που τη θεοποιούν, άλλοι την ονομάζουν Χριστό, άλλοι Βούδα, άλλοι Αλλάχ, άλλοι Δία κλπ. παρά οι άθεοι, που ούτε αυτό δεν μπορούν να σκεφτούν ή το ξέρουν και δεν μας το μαρτυράνε:-)»
  Είναι αποδεδειγμένο πως η κοινή λογική, είναι χειραγωγημένη, άλλωστε, όταν γεννήθηκες ήσουν σκέτος άνθρωπος, όπως όλλα τα νεογέννητα, μετά έγινες Έλληνας, χριστιανός, μουσουλμάνος, κλπ, παναθηναϊκός, παοκτζής, κλπ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ κλπ, έμαθες ελληνικά, συγκεκριμένη ιστορία, κλπ, κι ενημερώνεσαι από τα ΜΜΑ, μέσω αυτών των επιρροών, σε γενικές γραμμές λειτουργείς, δεν την λές και αμερόληπτη την κοινή λογική σου, (χαμόγελο).

  «Το ότι θέλουν κάποιοι να είναι άθεοι και επιθυμούν τη Μ. Παρασκευή να τρώνε κρέας είναι δικαίωμά τους, το ότι όμως το διατυμπανίζουν για να προκαλέσουν τους πιστούς χριστιανούς, φανερώνει ότι είναι κομπλεξικοί.
  Έτσι νομίζω εγώ, μπορεί να κάνω και λάθος.» Δεν κάνεις λάθος, κομπλεξικοί είναι, από πού κι ως πού όμως, μια χούφτα κομπλεξικών εκπροσωπούν (εν αγνοία τους) όλους τους άθεους της χώρας; Τι λέει οι κοινή λογική γι΄αυτό; η απλή λογική πάντως, λέει πως είναι φασιστικό ένα τέτοιο συμπέρασμα.

  150 – Θεϊκός στίχος (χαμόγελο) το private investigations το θεωρώ το κορυφαίο τους κομμάτι.

 163. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  153 – Το πλέον δύσκολο, είναι να κατανοηθεί το αυτονόητο, ειδικά όταν θίγει οικονομικά συμφέροντα.

 164. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  157/162 Λάμπρε,λαμπρέ, λαμπριάτικα (προ-χρόνια πολλά κιόλας!) κόντυνε τας συνδόνας! (Σ΄εσένα έχω το θάρρος, σ΄εσένα το λέω).Κανείς δεν αλλάζει όταν τον βολεύει μια θέση. Να γυρίσομε στα συνθήματα: Δεν μπορείς να ξυπνήσεις κάποιον που κάνει ότι κοιμάται. 🙂

 165. Γς said

  123 @ Πάνος Με Πεζά

  >Γς, κατεβαίνω στην Παντοβασίλισσα για Επιτάφιο. Μόνος θα είμαι, αλλά πάω εκεί γιατί μου αρέσει η Φιλαρμονική. Θα σε πετύχω;

  Δεν πήγα.

  Ημασταν στης κόρης μας και στου γαμπρού μας στην Αθήνα, όταν γυρίσαμε εσπευσμένα στην Ραφήνα, στο Κόκκινο Λιμανάκι, για έναν άλλο Επιτάφιο Θρήνο:
  Μιάς φίλης μας που έχασε από καρδιά το Γλύκύ της Εαρ. Τον γιο της. Παλικάρι 40 χρνών πατέρα δυό ανήλικων.

  Ανήμπορη η ίδια, είμαστε κοντά της τις δύσκολες αυτές ώρες.

  Είναι να σου ματώνει η καρδιά.

 166. Πάνος με πεζά said

  @165 : …

 167. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  165. Γς
  Ωχ Παναγία μου! Αυτό είναι όντως δράμα.Καλό κουράγιο!

 168. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  μερικάς φοράς ημείς οι Ελληνοαμερικανοί αναγνώσται του Ιστολογίου έχομε την εντύπωσιν ότι προσπαθείτε να ανακαλύψετε τον Τροχόν. Αυτό κατ’ εξοχήν συμβαίνει απόψε, καθώς επιχειρήτε επί 14 ώρας να σμπαραλιάσετε τα σαθρά επιχειρήματα του κ. Blog-oti-nanai και του παραγιού του Ριβαλδίνιου και αποτυγχάνετε…

  1) Ό,τι δοκουμέντα και να προσκομίσετε, οι Μεταλληνισταί θα σάς διαβεβαιώνουν ότι οι Ραββίνοι Σαούλ και Τζόσουα Μπέν Γιοζέφ είναι γεμάτοι Αγάπην δι’ όλον το Ανθρώπινον Γένος, ουδέποτε είχον σκοπόν να προξενήσουν κακόν εις τους Εβραίους, ο Χριστιανικός Αντισημιτισμός προήλθεν από φανατικούς που δεν εκατάλαβαν το Μήνυμα της Χριστιανικής Αγάπης κλπ – κλπ.

  Η μόνη λύσις διά να αντιμετωπίσετε τους Μεταλληνιστάς είναι να τους υπενθυμίσετε τί λέγουν οι ίδιοι οι Εβραίοι διά τον Χριστιανικόν Αντισημιτισμόν και πόθεν προήλθε. Αυτό θα κάμη ευθύς αμέσως ο γερων Βάταλος, αναρτών ελάχιστα μόνον αποσπάσματα του λήμματος «Αντισημιτισμός» που περιέχεται εις τον 2ον τόμον (από τους 22!) της «Εβραϊκής Εγκυκλοπαιδείας» (Encylopaedia Judaica, 2α έκδοσις 2007). Το πλήρες λήμμα δύνασθε να το αναγνώσετε καταβιβάζοντες ενταύθα τον τόμον αυτόν, που ανεβίβασα από την προσωπικήν μου βιβλιοθήκην (σελίδες 206 έως 246)

  Συνοψίζω μερικά από όσα υποστηρίζει η Encyclopaedia Judaica και οφείλουν να δεχθούν πάραυτα οι κ.κ. Blog-oti-nanai και Ριβαλδίνιος, ειδάλλως θα σταμπαρισθούν ισοβίως ως αντισημίται:

  Α) Ο Χριστιανικός Αντισημιτισμός ήτο απείρως χειρότερος του Παγανιστικού.
  Β) Πηγάζει κατευθείαν μέσα από τα Ευαγγέλια του Ματθαίου και του Ιωάννου: Βασίζεται εις τα λόγια του ιδίου του Χριστού προς τους Εβραίους (Ιω. 8,44 «υμείς εκ τού πατρός τού διαβόλου εστέ») και εις την φράσιν του Ματθαίου 27,25 («και αποκριθείς πάς ο λαός είπε· το αίμα αυτού εφ ημάς και επί τα τέκνα ημών»), που είναι γνωστή εις την παγκόσμιον βιβλιογραφίαν ως «η συκοφαντία του αίματος»
  Γ) Τον Αντισημιτισμόν εκαλλιέργησαν με αξιοθαύμαστον τρόπον ΚΑΙ οι Πατέρες της Εκκλησίας, οι δε Αυτοκράτορες του Ρωμέικου απλώς εφήρμοσαν τον Αντισημιτισμόν των Πατέρων διά να αποκλείσουν τους Εβραίους από κάθε πτυχήν του Δημοσίου Βίου και να τους στερήσουν κάθε ανθρώπινον δικαίωμα…

  2) Μή λησμονώμεν την ξηρανθείσαν συκήν που (συμφώνως με όλους τους Πατέρας) είναι η Εβραϊκή Συναγωγή, Μή λησμονώμεν το 5ον Κεφάλαιον των Πράξεων των Αποστόλων, όπου οι Απόστολοι προσάγονται ενώπιον του Ιουδαϊκού Συνεδρίου και ο Πέτρος επιβεβαιώνει την Συκοφαντίαν του Αίματος, τουτέστιν πως όλοι οι Εβραίοι είναι κατηραμένοι, διότι εσταύρωσαν τον Ραββίνον Χριστόν!.. ΑΝΑΡΤΩ το σχετικόν απόσπασμα

  3) Ακόμη και μετά το 1453 που έχασαν την Πόλιν, οι Ρωμιοί παρέμειναν φοβεροί αντισημίται. Αρκεί να είπω το εξής: Ποία ήσαν τα δύο πρώτα βιβλία που ετύπωσε τον Ιούνιον του 1627 εις το πρώτον Ελληνικόν Τυπογραφείον εν Κωνσταντινουπόλει ο Μεγάλος Πατριάρχης Κύριλλος Λούκαρις; Μίαν πραγματείαν του Πατριάρχου Κυρίλλου Κατά Ιουδαίων και τους περιφήμους «Οκτώ Λόγους Κατά Ιουδαίων του Ιωάννου Χρυσοστόμου, εις τους οποίους εστηρίχθη ο Αδόλφος τω 1933-1945 διά να εξολοθρεύση τους Εβραίους!..

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 169. Ίσως δεν ξέρω καλά τα θρησκευτικά συνήθεια, αλλά νόμιζα πως ανέκαθεν πηγαίναμε με κεριά στον Επιτάφιο, απλώς ήταν κίτρινα σκούρα, ενώ της Ανάστασης ήταν άσπρα. Λάθος κάνω;

 170. ΚΩΣΤΑΣ said

  162
  Στους συγκεκριμένους άθεους που το διατυμπανίζουν με σκοπό την πρόκληση αναφέρθηκα, δεν γενίκευσα. Άλλωστε νωρίτερα είπα ότι είναι δικαίωμά τους κάποιοι να είναι άθεοι και να τρώνε ότι θέλουν Μ. Παρασκευή κλπ.
  Και λίγη αυτοσυγκράτηση, μην φτάσουμε να καταλήγουμε γενικά ότι κάθε διαφορετική άποψη είναι φασιστική.

 171. Alexis said

  Corto έβαλες μια φιτιλιά στο #63 κι ακόμα τσακώνονται για το ποιοί σφάξανε περισσότερους, οι χριστιανοί, οι εβραίοι, οι μουσουλμάνοι, οι άθεοι, οι ειδωλολάτρες, οι αγνωστικιστές…

  Επί της ουσίας, το θέμα που έθεσες έχει τεράστιο ενδιαφέρον και βέβαια είμαι κι εγώ της άποψης ότι είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να αλλάζει ή να «στρογγυλεύει» ένα λογοτεχνικό κείμενο (εν προκειμένω ένα δημοτικό τραγούδι) για οποιονδήποτε λόγο. Αν κρίνουμε ότι αυτά που γράφει μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά σε μια ομάδα αναγνωστών όπως είναι τα παιδιά, να υποδαυλίσουν μισαλλοδοξία, φανατισμό, ρατσισμό κλπ, απλά δεν το επιλέγουμε για ένα σχολικό βιβλίο της ΣΤ Δημοτικού, ή παραλείπουμε τους επίμαχους στίχους (τα περισσότερα λογοτεχνικά κείμενα άλλωστε των σχολικών βιβλίων είναι αποσπάσματα), αλλά επ’ ουδενί, δεν το αλλάζουμε!!!

  Και όχι, δεν είναι άτοπο ένα δημοτικό τραγούδι να μιλάει γενικά για Ρωμαίους αφού διηγείται μια ιστορία που έγινε επί Ρωμαιοκρατίας. Αλλά η φράση «οι φίλοι μου οι Ρωμαίοι» ναι, είναι γελοία και ακούγεται «κάπως» μέσα σ’ ένα δημοτικό τραγούδι.

 172. Πάνος με πεζά said

  @ 169 : Φυσικά. Κεριά, αλλά και φαναράκια, παλιότερα. Φαναράκια, όπως της Ανάστασης.

 173. nikiplos said

  Ένα λάθος που κάνουν πολλοί όσον αφορά τον Ιουδαϊσμό και τα παράγωγά του, δλδ το Χριστιανισμό και το Ισλάμ. Δεν ήρθαν ποτέ, δλδ δεν έδωσαν ποτέ δυάρα, να εξηγήσουν τον κόσμο, τα φυσικά φαινόμενα και το μυστήριο της διδύμου γέννεσης.

  Τέτοια τέθηκαν δήθεν μετά το Διαφωτισμό και μόνο στη Δύση, στην καθ’ημάς ανατολή ποτέ δεν μας απασχόλησαν τέτοια πράγματα…

  Οι 3 ανωτέρω μισαλλόδοξες θρησκείες ήρθαν με άλλο σκοπό: Να καθυποτάξουν τις μαζες στην υποταγή στους άρχοντες. Να επιλύσει δηλαδή εξ’ αρχής το σκοπό που προορίζεται χωρίς μαγγανείες, τερτύπια και μάγια. Ο Ιουδαϊσμός είναι η θρησκεία που οραματίζονται όλοι οι άρχοντες, τύρρανοι, βασιλιάδες. Το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι δεν ήταν οικουμενικός δλδ απευθυνόταν μόνο στο Ισραήλ και στον εκλεκτό λαό του Θεού. Αυτό ήρθε ο Χριστιανισμός να το επιλύσει και ύστερα τον ιδεολογικό του αχταρμά να τον επιλύσει το Ισλάμ.

  Μια παρένθεση εδώ: Στα 10.000 χρόνια της ανθρώπινης ιστορίας μόλις τα 500, κυβερνάν τις μάζες και μη θρησκευτικοί ηγέτες. Επομένως το να λέμε ότι η θρησκεία εξυπηρετεί κάτι είναι εξ’ ορισμού περιττό, πλεονασμός. Η Θρησκεία και ο Κλήρος ΗΤΑΝ η εξουσία πάνω στις αμόρφωτες μάζες.

  Ο Ιουδαϊσμός και ο Χριστιανισμός, αλλά και το Ισλάμ, ήρθαν να διδάξουν τις μάζες να φοβούνται το θεό. Να φοβούνται τη μεταθάνατο ζωή που δήθεν θα είναι αιώνια… Την αιώνια τιμωρία. Χέστηκαν για το αν η γη γυρίζει ή ότι άλλο τέλος πάντων… Μπορεί κατά καιρούς να τέθηκαν τέτοια ζητήματα «δόγματος» «γραφών» κλπ, όμως επί τοις ουσίας ο καβγάς ήταν για το πάπλωμα, δλδ για τη χειραγώγηση της μάζας…

  Άλλωστε και ο Κομμουνισμός, όπως τέθηκε στο προσκήνιο, τον 20ο, αιώνα είχε αρκετά θεολογικά χαρακτηριστικά. Ως γραφές φυσικά ήταν τα έργα των Μαρξ και Έγκελς και οι μετέπειτα «σκέψεις» των. Δεν είναι τυχαία και η εφεύρεση του σφυροδρέπανου, που ως σύμβολο προσπαθεί να συνενώσει την ημισέληνο με το Σταυρό…

  Η γνώμη μου είναι πως στο μέλλον θα αποτελέσει τη νέα «Θρησκεία», γιατί μπορεί να ηττήθηκε αφού είχε ισχυρότερο αντίπαλο, όμως οι ίδιοι οι νικητές του, θα εκμεταλλευτούν στο μέλλον αυτό το αφήγημα ως διαφυγή… φυσικά τροποποιημένο, όπως κάποτε ο Μ. Κωνσταντίνος πήρε να νάματα των Ζηλωτών και των Εσσαίων και κατασκεύασε το Χριστιανισμό.

 174. Το Μεγαλοπαρασκευιάτικο τσιμπούσι των στρατευμένων αθέων μου θύμισε κάτι που έχω διαβάσει σε μία βιογραφία της Εμμας Γκολντμαν, ότι δηλαδή η κυριότερη δραστηριότητα των πρώτων αναρχικών της Ν. Υόρκης (που ήταν σχεδόν όλοι Εβραίοι από την τότε Ρωσία) ήταν… χοροί την Ημέρα του Εξιλασμού. Αν βέβαια τους είχαν γανώσει το κεφάλι στα τσιφουτοχώρια τους (η λέξη είναι του Ροΐδη) με εντολές τύπου «μην καπνίζεις, είναι Σάββατο» ή «μην τρως τυρί, έχει γίνει με πυτιά κατσικιού», τους καταλαβαίνω, ως ένα σημείο. Θα καταλάβαινα και το Γιανναρά π.χ. — αλλά πόσοι σημερινοί άθεοι στη σημερινή Ελλάδα έχουν άραγε υποστεί τέτοιες εμπειρίες και δεν έχουν ακόμα συνέλθει;

 175. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  169. Εμείς σίγουρα δε φέρναμε το φως του Επιταφίου στο σπίτι. Ναι,πηγαίναμε με σκούρες λαμπάδες στην περιφορά, όπως περιγράφει κι ο Παπαδιαμάντης βλ.σχ.39 >> ο λαός ηκολούθει λαμπαδηφορών, οι άνδρες, είτα αι γυναίκες.

 176. Pedis said

  Και οι μεν και οι δε είναι κομπλεξικοί. Οι μεν διότι υπακούν στους μαγικούς συνδυασμούς δίετας των γκίλι ντάιετ των τραγοπαπάδων προσπαθώντας να σώσουν τη ψυχή τους (οι Ινδοί με τη δίετα που ακολουθούν θα ‘χουν κλείσει πρώτη θεη για παράδεισο, άμα λάχει), οι δε επειδή αντιδρούν στο φονταμενταλισμό των ηθών του κράτους-κοινωνίας ΧΟ με παιδαριώδη τρόπο.

  Όμως, αυτά που κάνουν οι δεύτεροι ας τα κάναν στην επαρχία αλλά να ‘χουν ανάγκη … τα πρόβατα-γίδια ΧΟ, εκεί να τους δω! Θα τα κάναν αυτά τα μάγκικα χοληστερινούχα;

 177. «κάποτε ο Μ. Κωνσταντίνος πήρε να νάματα των Ζηλωτών και των Εσσαίων και κατασκεύασε το Χριστιανισμό.»
  Ε όχι, Νικιπλέ! Να έλεγες «ο Απόστολος Παύλος», δεν θα συμφωνούσα, αλλά θα το καταλάβαινα. Αλλά ο Μέγας Κωνσταντίνος; Μόνο φιλοσοφικές ανησυχίες δεν είχε ο άνθρωπος!

 178. Υαλτις said

  Ο Ρότζερ Πένροουζ στον «Τελευταίο Αυτοκράτορα» αναλύει πως O Άλαν τουρινγκ προσπαθούσε να συνθέσει εκείνο το πείραμα, που θα αποκάλυπτε αν ένας απομονωμένος παρατηρητής θα μπορούσε να εξακριβώσει ότι συνδιαλέγεται με μια μηχανή( πχ κομπιούτερ) η με έναν άνθρωπο.
  θα ανέλθουν ποτέ οι μηχανές σε επίπεδο ανθρώπινης αυτοσυνείδησης ή η ίδια η φύση έχει θέσει περιορισμούς που απαγορεύουν αυτό το ενδεχόμενο;
  Πολλές φορές σκέπτομαι ότι θα είχα τις πιθανότητες με το μέρος μου, να αποδείξω ότι η τεχνική νοημοσύνη δεν θα εξομοιωθεί ποτέ με την ανθρώπινη.
  Η πρώτη , εκ των ενόντων αποκλείεται να θέτει στον εαυτό της μεταφυσικά ερωτήματα. πχ για τη ύπαρξη θεού,
  Μια μηχανή εκ ορισμού είναι άθεη. Ποσό μάλλον να έχει πίστη σε κάτι αναπόδεικτο.
  Η διαίσθηση μου κατατείνει στο, ότι η πίστη είναι ένα χάρισμα.
  Μια ιδιότητα παράλογη μεν αλλά υπαρκτή.
  Η γιόγκι είσαι η δερβίσης ,σαμάνος η μια γιαγιά σε εικονοστάσι, έχεις το χάρισμα να νοιώθεις κάτι ,που καμία μηχανή δεν θα μπορέσει να αισθανθεί.
  Γι αυτό θλίβομαι στενοχωριέμαι όταν κάποιος δηλώνει άθεος.
  Δεν γίνεται να τον πείσεις, όπως δεν γίνεται να πείσεις το ον
  ενός δυσδιάστατου κόσμου, για την ύπαρξη και τρίτης διάστασης.

  Η ευχή μου πάντα είναι μια μηχανή να είναι ευτυχισμένη έστω και χωρίς την ολοκλήρωση γαλήνης που δίνει αυτό το χάρισμα.

  Καλή Ανάσταση

 179. Ανδρέας said

  Όλα χτίστηκαν επάνω στην λέξη ψυχή.
  Καταργώντας την λέξη ψυχή δεν απομένει τίποτα επάνω στο όποιο θρησκευτικό σύστημα αναφέρεται η λέξη. Πότε και υπό ποιες συνθήκες εμφανίζεται η λέξη ψυχή με την θρησκευτική της διάσταση όπως αποδίδεται σήμερα;

 180. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εμείς σπίτι (στα παιδικάτα μου) το είχαμε λυμένο το θέμα με τις νηστείες.Γενικά υπήρχε, με την καλή έννοια 🙂 ,φιλελεύθερο πνεύμα. Νωρίς κατάλαβα ότι η γιαγιά που κράταγε το τέμπο σ΄αυτά (κανόνιζε τα σαρακοστιανά πιο πολύ φαγητά) έκανε μόνο η ίδια πραγματική νηστεία, μαγείρευε τα πρεπά αλλά κι αν ξεφεύγαμε οι υπόλοιποι(τυρί,αυγό και γάλα συνήθως,κρέας πού να το βρούμε αφού δε μαγείρευε) είχε την επωδό:
  Ο θεός δε σε ρωτά ίντα ΄φαες κι ίντα ΄πιες
  μόνο ρωτά ίντα ΄καμες κι ίντα ΄πες.

 181. Ανδρέας said

  Επειδή είναι υποθετικό αυτό που αναφέρω ως προς την λέξη ψυχή, για να κατανοήσει κάποιος καλύτερα την έννοια ας αντικαταστήσει το καταργώντας με το αφαιρώντας.

 182. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  164 – Ευχαριστώ για την ευχή, και για την σοφή συμβουλή σου μαγική ΕΦΗ, αν και δεν νομίζω πως έγραψα σεντόνια, φαίνονται μεγάλες οι απαντήσεις μου, γιατί βάζω και το σχόλιο στο οποίο απαντώ. Όσο για το « ξύπνημα» ξέρεις πολύ καλα, πως δεν προσπαθώ να ξυπνήσω κανέναν, είτε κοιμισμένο είτε κάνει πως κοιμάτε, τις δύο που ήθελα να ξυπνήσω, πιστεύω πως το κατάφερα, για τους άλλους, όποιος θέλει ας ξυπνήσει μόνος του, εδώ, στο πλαίσιο του συνήθως φιλικού, αλλά ανέξοδου και ανώδυνου διαλόγου, ( για να περνάει η ώρα που λένε☺) απλώς λέω την άποψή μου, δεν αλλάζω δα και τον κόσμο.☺

 183. Μαρία said

  175
  Οι σωστοί χριστιανοί άλλωστε μετά την περιφορά δεν πηγαίνουν στο σπίτι ούτε την πέφτουν στις ταβέρνες αλλά επιστρέφουν στην εκκλησία για τη συνέχεια της ακολουθίας 🙂 Εκεί τους περιμένουν οι γριές κι οι γέροι που δεν πήγαν στην περιφορά.

 184. Ανδρέας said

  178
  Γιάλτα, μάλλον η ανθρώπινη συνείδηση θα ψηφιοποιηθεί, θα μετακινείται στον χωροχρόνο και τις διαστάσεις με την ταχύτητα του φωτός κι αν είναι λεπτότερη από αυτό θα είναι πανταχού παρούσα.

 185. Ανδρέα, η ιδέα ότι ο άνθρωπος έχει και κάτι άλλο εκτός από το σώμα του, κάτι που φεύγει από το σώμα του οριστικά με το θάνατο, πρέπει να είναι πανάρχαιη. Βεβαίως, αυτό το κάτι δεν είναι αναγκαστικά η χριστιανική ψυχή, μπορεί να είναι και απλώς μία ζωική δύναμη — από τη στιγμή όμως που συνδέεται με την ατομικότητά μας, την πλησιάζει πολύ.

 186. Υαλτις said

  184
  εκτός κι αν αυτό, εχεί ηδη συντελεστεί

 187. νομίζω πὼς πέρυσι εἶχα σχολιάσει ὑπενθυμίζοντας τὴν λέξι κορβανᾶς λέξιι ἀπὸ τὰ εὐαγγέλια τῆς Μ. Ἑβδομάδας καὶ αὐτή, εὔχρηση σήμερα στὴν φράσι «δημόσιος κορβανᾶς».

  Καλὴ Ἀνάστασι!

 188. Ανδρέας said

  186 εμ! μάτριξ+virtual reality εφαρμογή
  Άγγελε κάπου στην Νινευή κοντά
  Shanidar 4, whose body lay beside a flower that can either be explained as evidence of burial rituals or animal contamination.

  The site is located within the Zagros Mountains in the Arbil governorate and lies close to the Great Zab river valley.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Shanidar_Cave

 189. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  178 – Μη θλίβεσαι και στεναχωριέσαι γιαυτούς που δηλώνουν άθεοι, θα αρρωστήσεις άδικα, γιατί αυτοί αισθάνονται ευχαριστημένοι και ελεύθεροι χωρίς θεούς. Αυτό που αισθάνονται ο γιόγκι, ο δερβίσης, κι η γιαγιά ( γι αυτήν έχω πολλές αμφιβολίες) μια χαρά μπορεί να τα αισθανθεί κι ο άθεος. Μάλιστα, από έρευνες που έχουν γίνει για τον διαλογισμό, ( αλλά και προσωπικής εμπειρίας) επειδή είναι απαλλαγμένος από τις θρησκευτικές προλήψεις – προκαταλήψεις, τις αισθάνεται πιο έντονα και βαθύτερα. Είναι πολύ εύκολο να φτάσεις σε βαθύ επίπεδο, χωρίς ομ, στροφές, επαναλαμβανόμενες προσευχές και άλλα μυστικιστικά και περίεργα, μόνο κατευθύνοντας την σκέψη σου προς ένα συγκεκριμένο στόχο που ορίζεις από πρίν και κατα την διάρκεια του διαλογισμού, που δεν είναι τίποτε άλλο, από αυθυποβολή. Είναι πολύ αστείο, να βλέπεις πως το μαγικό, το μοναδικό, το χαρισματικό, έχει απλή λογική εξήγηση, και τίποτε το θεϊκό, και μπορεί να το κάνει ο καθένας με ελάχιστη προσπάθεια και « μύηση» μιλάμε για πολύ γέλιο.
  Δεν χρειάζεται να πιστεύεις πουθενά, είναι υπεραρκετό να πιστεύεις στον εαυτό σου. Είναι τυχαίο λές, που από την βρεφική ηλικία, όλοι και όλα προσπαθούν να σε αποτρέψουν από αυτή την πίστη;
  Πάντως, κανένας γιόγκι, δερβίσης, η γριά στο εικόνισμα, δεν είναι πλούσιος- α, γιατί άραγε;

  Υ.Γ – Αν ασχοληθείς κάποτε σοβαρά με τις δυνατότητες του εγκεφάλου, θα πάθεις μεγάλο σοκ, ειδικά για τον τρόπο που τον λειτουργούμε και του συμπεριφερόμαστε, θα θέλεις να βάλεις τα κλάματα.

 190. Παναγιώτης Κ. said

  Βρέθηκα ως εκδρομέας στην Τουρκία και ακούγοντας τον ξεναγό να μας αναφέρει ότι τα λόγια που λέει ο χότζας κ.λπ είναι στα Αραβικά και φυσικά, αγνοεί το περιεχόμενό τους, δοκίμασα προς στιγμήν έκπληξη. Συντόμως συνήλθα διότι παρομοίως δεν συμβαίνει με την πλειονότητα των δικών μας ιερέων; Αυτά που διαβάζουν ελάχιστα έως καθόλου τα κατανοούν.

 191. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  183.>>επιστρέφουν στην εκκλησία για τη συνέχεια της ακολουθίας
  Σκηνή απ΄ τον περσινό επιτάφιο. Πήγαμε σε χωριό της Πελοποννήσου όπου είναι παπάς ο ξάδελφος φίλης μας που τον αγαπάμε ιδαίτερα. Είναι ωραίος τύπος, καλόκαρδος, ακούραστος παπάς, ικανός για ένα σωρό δουλειές,γεωργός, μελισσοκόμος, πολύ άξιος γονιός είναι από τους πολύ λίγους που δίδαξε στα παιδιά του την αγάπη για τη γη και την καλλιέργειά της. Σπούδασαν όλα αλλά και φοιτητές όταν ήταν κανονίζανε και κατεβαίνανε για το μάζεμα των ελιών και της πατάτας. Είμασταν λοιπόν στην περιφορά που την κάνει πέρα πέρα ως την τελευταία άκρη του χωριού, με τη γυναίκα του, άλλο απίθανο πλάσμα,αθηναία σπουδαγμένη που συναποφάσισαν αφ΄ενός να γίνει εκείνος παπάς και επί πλέον να πάνε στην επαρχία.
  Είχε ένα πρόβλημα με το πόδι της και μείναμε πίσω πίσω και μετά στη μέση της διαδρομής της είπε η κόρη της να κόψουμε δρόμο γιατί θα κλατάρει το γόνατό της. Θα τ΄ακούσουμε βέβαια από τον Παπα Γιάννη! ,μου λέει γελώντας. Μα με τόσο κόσμο πού θα δει, λέω γω. Ήδη το ξέρει ότι σταματήσαμε από την περιφορά, μου λέει, γελώντας πάλι.
  Ανεβήκαμε λοιπόν,κονταίνοντας την απόσταση από ενδιάμεσα χέρσα, στον απάνω δρόμο κοντά στην εκκλησία που θα ‘φτανε κι ο επιτάφιος σε λίγο.Ήταν κι άλλοι,αρκετοί, που είτε περίμεναν εξ αρχής εκεί είτε έκοψαν κι αυτοί δρόμο κι «ανακατευτήκαμε». Όταν έφτασε η πομπή και προχωρούσαμε προς στην εκκλησία μου λέει η παπαδιά, «το είδες που έστριψε με νόημα τα βλέφαρα περνώντας; και η Νίκη (η κόρη) δίπλα μας του έκανε «σουτ!» με το δάχτυλο ; Αυτός είναι ο παπα Γιάννης,έχει το νου του σε όλα ,κι όλα θέλει να γίνονται με την τάξη τους.»
  Στο τέλος της λειτουργίας κατέβηκε να μας χαιρετήσει.Ήταν και η στιγμή που εκεί κατά το έθιμο ξεστολίζουν το επιτάφιο παίρνοντας όλοι από λίγα λουλούδια (σ΄εμάς αυτό γίνεται μετά τον Όρθρο του Μ. Σαββάτου).Πιάνει λοιπόν ο παπάς και δίνει στην πεθερά μου (που δεν άντεχε να περπατήσει καθόλου κι έμεινε στην εκκλησία κατά την περιφορά) ένα ματσάκι άνθη κι ένα από τα τέσσερα κεριά του επιταφίου,σ΄εμένα λίγα λουλούδια κι από ένα κλαράκι στην κόρη και τη γυναίκα του λέγοντας με μάτια γελαστά,του χρόνου θα πάρετε ολόκληρο που θα κάνετε κι ολόκληρο το γύρο!

 192. Παναγιώτης Κ. said

  Το παραπάνω εξ΄αφορμής του #106

 193. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  185 – Το σίγουρο Άγγελε, είναι πως την εξωσωματική εμπειρία, μπορεί να την νιώσει ο καθένας, είτε τυχαία σε κάποια στιγμή της ζωής του, είτε συνειδητά, με αρκετή όμως εξάσκηση , κατα πόσο είναι πραγματική ή είναι εγκεφαλική κατασκευή, δεν έχει απαντηθεί επαρκώς. Το πράγμα περιπλέκεται αρκετά με την εσωσωματική εμπειρία, την παρατήρηση και τον έλεγχο των οργάνων, όπως η καρδιά, και η συνειδητή μείωση των παλμών της μέχρι και 2 στο λεπτό. Φυσικά δεν είναι μεταφυσικά κι άλλες βλακείες, σίγουρα έχουν λογική εξήγηση, το πιθανότερο απλή, αλλά όπως γνωρίζουμε κι από τις επιστημονικές ανακαλύψεις, αυτή η ρημάδα η απλή εξήγηση, τις περισσότερες φορές, θέλει πολύχρονη και πολύπλοκη σκέψη.☺

 194. Ανδρέας said

  h**p://www.thetoc.gr/magazine/den-kanei-tin-papia-einai-athwa
  βρε τι μου θυμίζει αυτό το άρθρο

 195. Παναγιώτης Κ. said

  Συναισθηματικά η πλειονότητα των συμπατριωτών μας είναι αντιεβραίοι.
  Όταν λοιπόν αναρωτήθηκα από που πηγάζει αυτή η αντίθεση, κάποιος φίλος, μεγαλωμένος σε σπίτι έντονα θρησκευόμενο μου απάντησε: Διότι σταύρωσαν τον Χριστό για να συμπληρώσει ο ίδιος τη σημασία των παιδικών εγχαράξεων και πόσο αυτές μας ακολουθούν στη ζωή μας.

 196. Ηλίας said

  66 @ Παύλος .

  Από έγκυρη πηγή , καμιά 60ριά .

  Να , αν δε με πιστεύεις .

  http://www.dogma.gr/diafora/poson-eton-koimithike-i-panagia-kai-poia-itan-i-zoi-tis/5066/

 197. Ηλίας said

  44 @ Sarant .

  Αυτά τα troll ή τα στέλνεις στα άδυτα του net από την αρχή ή τους χαρίζεις δόξα ( τζάμπα και βερεσέ ) παρακαλώντας τα να σου αφήσουν ήσυχο το σπίτι . Είναι η άποψή μου , χωρίς να σημαίνει πως , σώνει και καλά , είναι η μόνη σωστή .

  Ο τυπάκος με το ιδιαιτέρως « απλό και καθημερινό » ψευδώνυμο « Ο ΔΑΗΜΩΝ » ( με κεφαλαία γιά να μην ξεχνάμε και την Naziάρικη πρακτική ) θα καυχιέται πως τους τάπωσε τους θολοκουλτουροαριστερούλιδες .

  … δε βγάζεις άκρη με δαύτα …

 198. Της Μηχανής Ραψίματα said

  180. ΕΦΗ και η γιαγιά μου η Γιαννιώτισσα κάτι τέτοια μας έκανε. Κι αν εμείς σαν παιδιά αρταίναμε που και που, μας έλεγε «δεν επειράζει παιδιά μου την όποιαν αμαρτίαν την επαίρνω ούλη εγώ απάνου μου»

 199. Παναγιώτης Κ. said

  Υποστηρίζω ότι κάνουμε λάθος όταν θέλουμε να εξετάσουμε τα ζητήματα πίστης – στο υπερβατικό, στο κόμμα, σε οτιδήποτε -με όρους λογικοκρατίας.Είναι αρμοδιότητα του συναισθήματος τα ζητήματα της πίστης. Αυτό είναι το ένα.
  Παρακολουθώντας την σκέψη σύγχρονων ορθόδοξων στοχαστών έχω συμπεράνει ότι δεν έχει σχέση με τον τύπο του θρησκόληπτου ανθρώπου και συγχρόνως ακαλλιέργητου αλλά αποπνέει η σκέψη αυτή μια φιλοσοφία για την ίδια τη ζωή.
  Σπεύδουμε πολλές φορές να καταδικάσουμε τις απόψεις εκείνου που θρησκεύεται ως…μεταφυσικές αγνοώντας κατά βάση τι πράγμα είναι η Μεταφυσική.
  Ακόμη και όσοι θέλουμε να λογαριάζουμε τους εαυτούς μας αυστηρούς οπαδούς τους λογικοκρατίας αν πάμε στο βάθος-βάθος των πραγμάτων θα συναντήσουμε τελικά κάποιας μορφής μεταφυσική. Ναι! Στο βάθος των πραγμάτων λανθάνει πάντα κάποιας μορφής Μεταφυσική.
  Όταν μιλώ για Μεταφυσική δεν έχω κατά νου μόνο το υπερβατικό…

 200. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  195 >> αντιεβραίοι.
  Δεν το πιστεύω καθόλου αυτό. Μέχρι σήμερα ούτε μου πέρασε απ΄το νου να συνδυάσω τους Εβραίους της εποχής του Χριστού με τους σύγχρονούς μας. Μα ούτε και οι δικοί μου ,απ τους πιο παλιούς ακόμη, δεν είχαν ποτέ, μα ποτέ συσχετίσει τα των Παθών με οποιοδήποτε σημερινό άνθρωπο.Οι Εβραίοι ήταν για μας αυτοί που υπέστησαν τον πιο αιματηρό διωγμό από τους μακελάρηδες του Χίτλερ.
  Και υπάρχει η έκφραση Οβρέε καταραμένε, αν κάποιος βασανίζει με τη συμπεριφορά του. Μπορεί να το έλεγε ακόμη και μια θυμωμένη μάνα στο άταχτο παιδί αλλά καθόλου δε θα το πρόβαλα στο σήμερα αυτό. Είναι και παραμένει η αναφορά στα βάθη της ιστορίας, όπως οι αθηναίοι που καταδίκασαν το Σωκράτη.

 201. Pedis said

  Οι αραβόφωνοι χριστιανοί -το ποίμνιο του Πατριαρχείου- πανηγυρίζουν και τραγουδούν ρυθμικά «δικός μας είναι ο Χριστός, δικό μας είναι το Αγιο Φως». Αντιθέτως οι Ελλαδίτες προσκυνητές κρατώντας ελληνικές σημαίες φωνάζουν «ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Ορθοδοξία, ζήτω το ελληνικό Πατριαρχείο».

  Μέσα στο κλίμα του γενικότερου ενθουσιασμού, πολλοί βλέπουν να ανάβουν καντήλια, άλλοι πύρινες σφαίρες να στριφογυρίζουν μέσα στον Ναό της Αναστάσεως, ενώ κάποιοι «χαϊδεύουν» τη φλόγα που σύμφωνα με την παράδοση τα πρώτα δευτερόλεπτα «δεν καίει». Για άλλη μια χρονιά το Θαύμα της Αφής του Αγίου Φωτός έχει συντελεσθεί. Μια παράδοση που αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη …

  … Για ποιο λόγο όμως γίνεται ένα τέτοιο θαύμα, διερωτώνται πολλοί. «Το θαύμα γίνεται για να δείξει ο Χριστός την παρουσία του, …

  Κύριοι, γεγονότα, ανάλυση, αξιολόγηση κι εμβάθυνση από την έγκυρη Καφρημερινή.
  http://www.kathimerini.gr/283119/article/epikairothta/ellada/8ayma-h-ellhniko-pronomio-to-agio-fws

  Πέρσι ο Ζέλιγκ πατριάρχης, φέτος τι;

  (Ας τον δω λαμπάδα αναμμένη από άγιο φως που δεν καίει και μετά, αντί για βραδυνό με γιαουρτάκι αρτήσιμο, να φάω δύο μερίδες καλαμαράκια, δυο χταποδια στα κάρβουνα, τρεις μερίδες πατάτες και σαλάτα σπέσιαλ χωρίς λάδι για βραδυνό νηστήσιμο του επιταφίου κι ας πάω σκασμένος στα δεξιά του κυρίου.)

 202. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://pbs.twimg.com/media/ChIvyTbWYAAKCSe.jpg:large

 203. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  202
  Με ειδικά κεριά προσπαθούν οι ελβετοί αγρότες να αντιμετωπίσουν το ψύχος που απειλεί τα αμπέλια, εντυπωσιακό

 204. BLOG_OTI_NANAI said

  173: Αυτά που γράφεις είναι εντελώς ανεδαφικά.

  – Ο Χριστιανισμός δεν είναι επιστημονικό κίνημα. Πάντως, θυμίζω ότι μια τεράστια ανάπτυξη των επιστημών έγινε σε εδάφη όπου κυριαρχούσε και κυριαρχεί ο χριστιανισμός και ουδέποτε κυριάρχησε η αθεΐα, αυτό το τελευταίο είναι βέβαιο. Κατά συνέπεια, η ευρεία αποδοχή της επιστήμης σε εδάφη χριστιανικά και σε καμία περίπτωση αθεϊστικά, ασφαλώς δεν μας λέει τίποτα για τον αθεϊσμό. Μην ξεχνάμε ότι οι πρωτεργάτες των επιστημών, Αρχαίοι Έλληνες, ήταν σε μηδαμινό ποσοστό άθεοι, αντιθέτως ήταν τόσο θρησκευόμενοι που σε κάθε γωνιά των πόλεων τους είχαν θρησκευτικά κτίσματα. Και είχαν και εμπόδια θρησκευτικά, αν σκεφτούμε ότι ο Σωκράτης θεωρούσε την αστρονομία ασέβεια.

  – Ο Χριστιανισμός αναπτύχθηκε σαφώς μέσα σε μή θεοκρατικά πλαίσια. Ο Απόστολος Παύλος αφιερώνει μεγάλο κομμάτι του έργου του σε αυτό ακριβώς, στη συνύπαρξη με την εξουσία, που στην εποχή του ήταν αντιχριστιανική. Το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι σε πλήρη σύγχυση που νομίζουν ότι στο Βυζάντιο υπήρξε θεοκρατία, δεν σημαίνει ότι αυτό συνέβη κιόλας. Τα τεκμήρια πείθουν και τον πλέον ξεροκέφαλο ότι η εξουσία ήταν πρωτίστως κοσμική στο Βυζάντιο. Όπως είχαμε ξαναπεί η νομοθεσία του Ιουστινιανού επηρέασε τις νομοθεσίες πολλών ανεπτυγμένων κρατών. Είναι τραγικό να μην μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει ποιο καθεστώς ονομάζεται θεοκρατία. Πολλοί μπερδεύουν τη δύναμη της Εκκλησίας που οφείλεται στο μεγάλο πλήθος του λαού που ασπαζόταν την επικρατούσα πίστη, με την θεοκρατία πράγμα εντελώς διαφορετικό. Θεοκρατικές δομές θα δεις σε ομάδες όπως οι Μανιχαίοι (οι πρώτοι διδάξαντες όλων των επομένων) οι Παυλικιανοί, οι Δουχοβόροι, οι Αναβαπτιστές κ.λπ. Ομάδες δηλαδή που αποκυρρήσουν την κοσμική εξουσία, φυσικά με κριτήρια θεοκρατικά και μανιχαϊστικά πρωτίστως, όπου υπάρχει η αναγνώριση δύο ισοδύναμων εξουσιών του καλού και του κακού και υπάρχει έντονος ο διαχωρισμός «κακής» ύλης και κόσμου και «καλού» πνεύματος.
  Και εκεί βεβαίως, η λογοτεχνία που αντιδρά επιφανειακά στα φαινόμενα αυτά έχει αφήσει την «καταστροφική» υπογραφή της, αποσιωπώντας της εξωφρενικές παθογένειες που εμπεριέχουν τα θεοκρατικά καθεστώτα.

  – Επίσης έχεις πλάκα που αναφέρεσαι στη Δύση, σαν να μην ήταν θρησκευόμενοι εκεί όπου ο παπισμός κυριαρχούσε και εξακολουθούσε να κυριαρχεί και μετά τον Διαφωτισμό… Επίσης, αναφέρεσαι στους Αρχαίους Έλληνες που ήταν θρησκευόμενοι όσο δεν πάει, και τους ονομάζεις… αγράμματους…

  – Τι να πω για τις απιθανολογίες σου, ότι ο Χριστιανισμός σφαζόταν επί τρεις αιώνες, για να… χειραγωγήσει τις μάζες.

  Δυστυχώς, αν μετρήσω πόσες φορές έχω έρθει αντιμετωος στο διαδίκτυο με ανάλογα «επιχειρήματα» αντιθρησκευόμενων, θα αποδείξει ότι μπορούν να μετρηθούν ακόμα και τα άστρα. Σε κάποιους προφανώς αξίζει η ένωση άθεων που έχουν.

 205. Παύλος said

  #196 Ευχαριστώ Ηλία. Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση γεννήθηκε το 16 π.Χ. και πέθανε το 43 μ.Χ.

 206. sarant said

  Καλημέρα, πολλά σχόλια βλέπω μέσα στη νύχτα, που εγώ ήμουν εκτός δικτύου.

  194 Νατσουλισμός και το μέγα έλεος. Ακόμα και την τρελοκαμπέρω έχει, που το έχουμε ανασκευάσει εδώ.

  195 Αυτό πράγματι ήταν πολύ έντονο παλιότερα. Ο πατέρας μου έκανε στρατό με τρεις φίλους του εβραίους, και ο λοχίας που του εκπαίδευε τους είχε πει «εσείς είστε πολύ καλά παιδιά, τον Χριστό γιατί τον σταυρώσατε;»

 207. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα και καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους!

  κι ν’ αρχίσετε τις προετοιμασίες για τον οβελία, πανάρχαια συνήθεια….., τα έγραφε κι Όμηρος μίστυλλόν τ’ ἄρα τἄλλα καὶ ἀμφ’ ὀβελοῖσιν ἔπειραν (Ο. Ιλ. Α 465) 🙂

  165: Γς …πολύ λυπηρό, και τέτοια μέρα μάλιστα. Καλό κουράγιο!

 208. giorgos said

  Καλημέρα καί καλό Πάσχα σέ όλους .

  Νομίζω , ότι όταν μιλάμε περί Χριστιανισμού , εκκλησίας , Ορθοδοξίας κλπ. θά πρέπει νά έχουμε υπ’ όψιν ότι μέ όλα αυτά ή χρεωκοπημένη ίστορικά καί πνευματικά ελληνική έκκλησία δέν έχει καμία σχέση .

 209. Νίκο,
  είχα υποβάλλει χθές (γύρω στις 22.00) ένα σχόλιο για τα αναθέματα κατά των Ελλήνων το οποίο δεν έχει δημοσιευθεί. Είχε και ένα σύνδεσμο μέσα. Μπορείς να δείς τι έγινε ή να το επανυποβάλλω;

  Καλημέρα σε όλους.

 210. BLOG_OTI_NANAI said

  136: Το Δημοτικό Τραγούδι για το πάρσιμο της Πόλης δεν έχει καθιερωθεί πειραγμένο. Ευτυχώς -αν και είναι κουραστικό- η ψηφιοποίηση σχολικών βιβλίων μας επιτρέπει να αποσαφηνίσουμε μερικά πράγματα. Απ’ όσο κοίταξα λοιπόν, είναι πάρα πολλές οι εκδόσεις σχολικών βιβλίων που ο στίχος γράφει «πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά σας είναι«, και παλιές εκδόσεις και νεώτερες.

  Για παράδειγμα:

  http://tinyurl.com/gltv5cb [1932]
  http://tinyurl.com/jr2nns3 [1936]
  http://tinyurl.com/zyjybrg [1940]
  http://tinyurl.com/j46d8sf [1943]
  http://tinyurl.com/zxe7wnv [1968] (εδώ μάλιστα αναφέρει ότι η εκδοχή προέρχεται από τον Ν.Γ. Πολίτη)
  http://tinyurl.com/zlhp372 [1977] (επανέκδοση με αναφορά στον Πολίτη)

 211. Corto said

  171 (Alexis):
  Τώρα είδα το σχόλιό σου. Χαίρομαι που συμφωνούμε!

 212. Πάνος με πεζά said

  H συνέχεια της ακολουθίας, πάντως, μετά την επιστροφή του Επιταφίου, κι αν βεβαίως περιμένεις τη σειρά να περάσεις από κάτω, είναι όλο κι όλο ένα Ευαγγέλιο.
  Η συνέχεια της ακολουθίας μετά την Ανάσταση, είναι περίπου μιάμιση ώρα, με Θεία Κοινωνία και τον κατηχητικό λόγο στο τέλος, «Εν αρχή ην ο λόγος…».

 213. Πάνος με πεζά said

  Που είναι και αυτή, φράση που «πέρασε»…

 214. κουτρούφι said

  #212. Το «Εν αρχή ειν ο λόγος…» είναι από το Ευαγγέλιο (Ιωάννη Θεολόγου) που διαβάζεται στη λειτουργία.
  Ο κατηχητικός λόγος είναι του Χρυσόστομου. Εκεί υπάρχουν τα «δέχεται τόν ἔσχατον καθάπερ καί τόν πρῶτον», «νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες» και το «επικράνθη» που επαναλαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.

 215. Για να γλωσσολογήσουμε και λίγο, και επειδή ο Νοικοκύρης έστειλε — και με το δίκιο του — για μπάνιο τον Δαήμονα (30) χωρίς να ανασκευάσει όλες του τις ανοησίες, ας επισημάνουμε ότι παθητικές μετοχές παρακειμένου σχηματίζονται στα ελληνικά από πλείστα όσα ρήματα που κατά τα άλλα δεν χρησιμοποιούνται στην παθητική φωνή: αγανακτισμένος, αηδιασμένος, αρρωστημενος, διψασμένος, ιδρωμένος, κρυωμένος/κρυολογημένος, μπαφιασμένος, πεινασμένος, στομαχιασμένος, χορτασμένος…

 216. Παναγιώτης Κ. said

  @215. Πολύ μου άρεσε η παρατήρησή σου Άγγελε.!

 217. Πολύ σωστά συνόψισε το ζήτημα ο Blog_oti_nanai:
  «ούτε η ιστορία πρέπει να αλλάζει, αλλά ούτε και να διδάσκονται σε κάθε τάξη πράγματα περισσότερα από αυτά που μπορεί να αντέξει η κριτική σκέψη κάθε ηλικίας.»
  Για το συγκεκριμένο μοιρολόι, καλύτερα να μη διδάσκεται στην ΣΤ’ Δημοτικού, και οπωσδήποτε όχι παραποιημένο. Αν όμως πρέπει να γίνει λόγος για «άνομους Εβραίους» που σταυρώσαν το Χριστό, ας δοθεί η εξήγηση ότι πρώτον ο Χριστός και οι Απόστολοι ήταν Εβραίοι και δεύτερον ότι τη θανάτωση του Χριστού την εκτέλεσαν μεν οι Ρωμαίοι, που ειχαν την κοσμικη εξουσια, την προκάλεσε όμως το ιερατείο του Ναού, που αφενός είχε ενοχληθεί από τη βίαιη εκδίωξη των εμπόρων, αφετέρου φοβόταν μην προκληθούν ταραχές και αρχίζουν να σφάζουν αβέρτα οι Ρωμαίοι. Νομίζω ότι αυτή η εξήγηση και σχετικά πιστή στα γεγονότα είναι και κατανοητή από μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού.

 218. Παναγιώτης Κ. said

  Μοιρολόι από την μοίρα ή μΥρολόι από τον θρήνο;
  Εγώ κρατώ το δεύτερο το οποίο πρωτοσυναντούμε στον Όμηρο.
  Δεν έχω αυτή τη στιγμή πρόχειρο τον Δημητράκο όπου το είδα, για να δώσω παραπομπή του στίχου της Ιλιάδας.

 219. ΣΠ said

  215
  Άσε που το συντομεύω έχει παθητική φωνή:
  http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CF%8D%CF%89&dq=

 220. 103:
  Νέο Kid […],
  αφού κανείς δεν έχει δώσει ένα σύνδεσμο για να δείς τι είναι τα περίφημα «αναθέματα», ας το κάνω εγώ:
  Πρόκειται για επτά αναθέματα, ένα τροπάριο και ένα μακαρισμό τα οποία μέχρι σχετικά πρόσφατα διαβάζονταν στις εκκλησίες την Κυριακή της Ορθοδοξίας.
  Αν είναι έγκυρη η ενημέρωσή μου, κάποια στιγμή είχαν αρχίσει -ανεπίσημα- να αποσιωπούνται, μετά (και) από σχετική τοποθέτηση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου με αφορμή επιστολή που του είχε αποστείλει έλληνας πολίτης από τη Γερμανία.
  Εδώ τα αναθέματα και το σχετικό ιστορικό: http://erinya-hellenica.blogspot.gr/2008/03/blog-post_16.html

 221. sarant said

  209-220 Να με συμπαθάς, το σχόλιο ήταν κρατημένο στη βαθιά σπαμοπαγίδα και δεν το είχα δει.

  218 Μοιρολόι, αλλά κι ο Παπαδιαμάντης Μυρολόγι τόγραφε

  215-219 Ε μα!

 222. BLOG_OTI_NANAI said

  220: Προφανώς ο κ. Χατζηθεοδώρου Γεώργιος είναι μέλος της ομάδας «Ε». Επίσης, αν κρίνω από όσα γράφει προφανώς είναι αστοιχείωτος και νομίζει ότι τα αναθέματα αφορούν το… ελληνικό έθνος. Ταυτόχρονα, όπως ο κ. Κατέλης ήταν αναμενόμενο να βρει φιλοξενία στην Αννίτα Πάνια, έτσι και η επιστολή αυτή βρήκε φιλοξενία στα αντίστοιχα ελληναράδικα blog του κιλού.

  Αλλά, είναι δυνατόν (αν δεχτούμε ότι η απάντηση είναι πραγματική), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι τόσο άσχετος όσο ο κ. Χατζηθεοδώρου και αντί -αν δεν ξέρει- να ρωτήσει κάποιον «ρε παιδιά τι λένε τα αναθέματα αυτά», να απαντάει σε αυτές τις γελοιότητες;! Είναι δυνατόν να απαντάει ο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αυτόν τον τρόπο σε ελληναράδες συνωμοσιολόγους;!…

  Και μετά κοροϊδεύουμε που βγαίνουν οι κάμερες στους δρόμους και ρωτάνε μαθητές στοιχειώδη και δεν γνωρίζουν. Εδώ απαντάει με τέτοιον ανόητο τρόπο ένας πρόεδρος της Δημοκρατίας σε κάποιον που γράφει ότι… «Ο Ελληνισμός βογγάει κάτω από την ταφόπλακα των 1.700 χρόνων«!!!

  Ε, γι’ αυτό πάμε για φούντο…

 223. Γιάννης Ιατρού said

  222: Ο Βάταλος θ’ απάντησε΄, «αντ΄αυτού»
  ‘Oλη η παλαιά διανόηση της Ελλάδας έχει πάει στις ΗΠΑ πλέον. Εδώ πίσω έχουν μείνει μόνο κάτι ρεμάλια 🙂

 224. 222:
  Τον σύνδεσμο τον έδωσα για να δεί ο άνθρωπος που ρώτησε παραπάνω (#103) α) τα αναθέματα β) το σχετικό ιστορικό, μιας και κανείς δεν του είχε απαντήσει.

  Στο ιστοσελίδα τα αναθέματα παρατίθενται αυτούσια /αναλλοίωτα και αυτό είναι το σημαντικό.
  Το να σχολιάζεις αν είναι «ελληναράδικο» blog ή όχι καθώς και να ειρωνεύεσαι εικάζοντας αυθαίρετα πως ο συντάκτης της επιστολής ανήκει στην «Ομάδα Ε» είναι -ειλικρινά- φτηνή επιχειρηματολογία ( ; ) και απλώς αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση.
  Αν ήθελες να κάνεις κάτι χρήσιμο, θα μπορούσες ίσως -αν γνωρίζεις- να μας πεις άν τα αναθέματα εξακολουθούν να διαβάζονται την Κυριακή της Ορθοδοξίας – προσωπικά δεν το γνωρίζω.

  Αφού όμως σε ενοχλεί η πηγή, μπορώ να παραθέσω και «ορθόδοξο» σύνδεσμο. Είναι διασκεδαστικοί οι παιδαριώδεις λογικοί και λεκτικοί ακροβατισμοί μέσω των οποίων επιχειρείται να «δικαιολογηθεί» η βαρύτητα των αναθεμάτων και να ανασκευαστεί η ουσία τους. Πάντως παραθέτω το σύνδεσμο από το «αντιαιρετικό εγκόλπιο»:
  http://www.egolpion.com/anathemata_sunodikou.el.aspx και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

  Καλό απόγευμα.

 225. Βασίλης (#224) = Bill Dekleris(#220)
  συγγνώμη για το μπέρδεμα, έκανα λάθος κατά τη σύνδεση.

 226. Μαρία said

  224
  Γιατί σήμερα δεν διαβάζονται τα αναθέματα την Κυριακή της Ορθοδοξία http://iereasanatolikisekklisias.blogspot.gr/2015/03/blog-post_3.html
  Φαίνεται όμως πως είναι προαιρετικό 🙂

 227. sarant said

  225 Ενδιαφέρον κι αυτό

 228. Πάντως ο Πειραιώς Σεραφείμ πριν από λίγα χρόνια όχι μόνο τα είχε διαβάσει την Κυπριακή της ειδωλολατρίαςΟρθοδοξίας, παρά είχε προσθέσει και δικά του, (Λούθηρο, Καλβίνο, Δαρβίνο… — μπορεί να κανω λαθος για τον συγκεκριμένο) και είχε γίνει και σχετικό σούσουρο.

 229. Μαρία said

  228
  Πάπα Βενέδικτο, Ερρίκο Η’, ραβίνους και δε συμμαζεύεται.
  Το παραπάνω είναι του ’12.
  Ενώ οι εσφιγμενίτες ( μετά το 44′ περίπου και με δυσκολία στην ανάγνωση) κρατούν την παράδοση. https://www.youtube.com/watch?v=IaBZ2QwS7Ho

 230. Και μια που τον μελετήσαμε, ας σημειώσω καθαρά γλωσσικά μία φράση από τη νηφαλια και ενδιαφέρουσα εγκύκλιό του για τα αναθέματα: Ἡ»Η φαιδρότης των αληθεστάτων δογμάτων της πίστεως πάντοτε φανερώνεται, μέ συνέπεια η Ορθόδοξος Εκκλησία του Χριστού να αστράπτει καί νά λάμπει μέσα στό φως της αληθείας.» Ξέρουμε βέβαια τι σήμαινε στα αρχαία ‘φαιδρός’, αλλά γραφόμενο σήμερα, μάλλον είναι μεζεδάκι!

 231. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλή Ανάσταση σε όλους! Την ευχή του Αγίου Αμβροσίου να ‘χουμε και να τον ευχαριστήσουμε που μας δίνει μαθήματα φανατισμού και μισαλλοδοξίας, ώστε να πάρουμε μια ιδέα του τι συνέβαινε και συμβαίνει σε καθεστώτα που έχουν το απόλυτο κουμάντο οι παντός δόγματος Αμβρόσιοι.

 232. sarant said

  230 Φαιδρό πρόσωπο 🙂

 233. ΚΩΣΤΑΣ said

  222
  Ρε BLOG … τι είναι αυτά που λες στο Βασίλη; Δέχεσαι σήμερα εσύ να διαβάζει η εκκλησία αναθέματα; Άσε που άρχισα να κάνω και δεύτερες σκέψεις για σένα, ενώ σε είχα σε εκτίμηση. Εγώ, σαν χαλαρός χριστιανός, χθες κατά τις 8.30 μμ έφυγα από το σπίτι μου και πήγα στην εκκλησία της γειτονιάς μου όπου άκουσα τα εγκώμια και συμμετείχα και στην περιφορά του Επιταφίου. Εσύ όλη αυτή την ώρα έγραφες σχόλια. Τι σόι χριστιανός είσαι; πότε εκκλησιάζεσαι;

 234. BLOG_OTI_NANAI said

  224: Αγαπητέ Βασίλη. Η φτηνιάρικη ιστοσελίδα στην οποία παραπέμπεις, λαμβάνει το βραβείο απάτης, διότι κοροϊδεύει τον κόσμο ότι αναθεματίζει την αρχαία γραμματεία, το εδάφιο που αποτελεί την πλέον έγκυρη επιβεβαπιωση από την Εκκλησία, ότι η παιδεία των Ορθοδόξων βασίζεται επάνω στην Αρχαία Γραμματεία, λογοτεχνική, φιλοσοφική, επιστημονική γραμματεία, ΠΛΗΝ ΜΟΝΑΧΑ της ειδωλολατρίας!

  Και εδώ βλέπεις την εικόνα, όχι από ιστοσελίδα, αλλά από το επίσημο εκκλησιαστικό βιβλίο που λέγεται «Τριώδιο» και περιέχει τα αναθέματα:

  Βλέπεις και με τα μάτια σου ότι ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ είναι αυτά που εγκρίνει και επικυρώνει η Εκκλησία ως κατάλληλα «ΔΙΑ ΠΑΙΔΕΥΣΙΝ»; Βλέπεις με ποιον τρόπο η Εκκλησία αποδέχεται ότι με τους αρχαίους ημών προγόνους έχει την ίδια ακριβώς παιδεία; ΠΛΗΝ, μόνο ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑΣ! Όλα «τα Ελληνικά μαθήματα» αποτελούν εργαλεία εκπαίδευσης («διά παίδευσιν μόνον»). ΗΜΑΡΤΟΝ δηλαδή. ΗΜΑΡΤΟΝ με την ασχετοσύνη και την αγραμματοσύνη!!!

  Και όπως είχα ξαναγράψει, αυτό που αναφέρει επίσημα το «Συνοδικόν της Ορθοδοξίας», είναι αυτό ακριβώς που επιβεβαιώνει ο αυστηρός μοναχός Θεοφάνης τον 8ο αιώνα, ότι η ελληνική παιδεία -αυτή που οι νεοπαγανιστές ταλιμπάν μας λένε ότι ΔΗΘΕΝ αναθεματίζεται(!!!)- αποτελεί την πολιτισμική βάση ολόκληρου του οικοδομήματος που λέγεται Βυζάντιο, και εκεί ακριβώς υπάρχει η ισχυρότερη βάση για τη διαπίστωση της ελληνικής ταυτότητας του Βυζαντίου:

  Εδώ βλέπουμε τον Θεοφάνη να μας βεβαιώνει ότι η παιδεία των Βυζαντινών, είναι η… «αναθεματισμένη» αρχαία γραμματεία! Τι να πει κανείς;
  Βλέπεις λοιπόν ότι σε κοροϊδεύουν; Βλέπεις ότι σε εμπαίζουν; Βλέπεις ότι δεν διστάζουν να παραποιούν και να ξεφτιλλίζουν ακόμα και τα αυτονόητα;

  Διάβασε τι γράφει ο Μ. Βασίλειος στο «Προς τους νέους όπως αν εξ ελληνικών ωφελοίντο λόγων» και θα καταλάβεις ότι ουδέποτε υπήρξε κανένας… αναθεματισμός στην ελληνική παιδεία.

  Και μην βλέπω ισχυρισμούς για σοβαρή συζήτηση με ιστοσελίδες. Το εγκόλπιο, την ΟΟΔΕ ή τους νεοπαγανιστές κ.λπ. κ.λπ. ΕΛΕΟΣ!!! Λες να με νοιάζει τι γράφει το αντιαιρετικό εγκόλπιο;! Δεν υπάρχει συζήτηση με ιστοσελίδες τέτοιες. Δεν τις κοιτάω καν, είναι σαν να μην υπάρχουν για μένα. Μόνο την χειρότερη εντύπωση μπορώ να ααποκομίσω όταν κάποιος με στέλνει σε ιστοσελίδες τέτοιες…
  Οι μόνο ιστοσελίδες που μπορεί να δεχτεί εχέφρων άνθρωπος είναι αυτές που είτε είναι τεκμηριωμένες με βιβλιογραφία και υποσημειώσεις μέχρι αηδίας, είτε που αναπαράγουν αυτούσια επιστημονικά κείμενα (με την ελπίδα βεβαίως ότι όντως τα αναπαράγουν αυτούσια και ΟΛΟΚΛΗΡΑ, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση παρανόησης)

 235. Γιάννης Ιατρού said

  234: Δεν απάντησες όμως στο ερώτημα του Κώστα, 233 στο τέλος 🙂

 236. BLOG_OTI_NANAI said

  233: Κώστα, φυσικά κι εγώ στην περιφορά του Επιταφίου ήμουν, αλλά όταν δεν γνωρίζεις τίποτα για κάποιον και τη ζωή του, καλό είναι να αποφεύγεις την κριτική και μάλιστα σε αυτό το ύφος διότι ο άλλος μπορεί να είναι ανάπηρος, να έχει άλλα προβλήματα υγείας, ή να είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται δίπλα σε κάποιον ανήμπορο που δεν μπορεί να μένει μόνος του και για να βγει από το σπίτι θα πρέπει κάποιος να τον αντικαταστήσει.
  Φιλικά λοιπόν σε συμβουλεύω, απόφυγε τα αυτά αν δεν ξέρεις σε ποιον απευθύνεσαι γιατί κάνουν πολύ κακή εντύπωση. Παρά ταύτα, μια εμένα μπορείς να κάνεις όποιες σκέψεις θέλεις και κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό.

  Για το άλλο θέμα τώρα: όπως είπαμε χθες, εμένα δεν μου αρέσουν οι επιβεβλημένες «πολίτικαλ κορέκτ» αλλαγές στα κείμενα, διότι φτάνουμε σε τραγικά σημεία όπως τα «νίκας τοίς Βασιλεύσι / ευσεβέσι» κ.λπ. Θέλει πολύ προσοχή. Εάν μου άρεσαν οι αναθεματισμοί δεν θα είχα γράψει ότι διαφωνώ με τον τρόπο που μιλάνε και ο Πειραιώς και ο Αμβρόσιος.

 237. ΚΩΣΤΑΣ said

  236
  Παρ’ ότι δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση, αν πραγματικά, άθελά μου, σας έθιξα ή σας στεναχώρησα, ζητώ ειλικρινά και ταπεινά συγγνώμη και σας εύχομαι «ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.»

 238. Γς said

  235:

 239. Γς said

  237:

  Συγχωρεμένος!

  Καλή Ανάσταση

 240. BLOG_OTI_NANAI said

  236: Ευχαριστώ πολύ, Κώστα, Καλή Ανάσταση!
  Σε καμία περίπτωση δεν σκέφτηκα ότι μπορεί να είχες την παραμικρή πρόθεση να με προσβάλεις. Αυτό είναι βέβαιο.

  Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία δεν είναι τα δικά μου προβλήματα.
  Γι’ αυτό, φεύγοντας τελείως από τα δύο μεταξύ μας σχόλια, να πω τη σκέψη ότι σε τέτοια ζητήματα είναι σημαντική μια σιωπηλή συμφωνία πως ακόμα και τα καυστικότερα σχόλια δεν πρέπει να φτάνουν σε βάθος να αγγίζουν τα προβλήματα που απασχολούν τις οικογένειες, τα παιδιά ή τους οικείους ή τον καθένα προσωπικά, αλλά να αφορούν όσες γνώσεις, θέσεις και απόψεις διατυπώνονται από τον κάθε σχολιαστή.

 241. ΚΩΣΤΑΣ said

  Καλή Ανάσταση σε όλους και ιδιαίτερα στους πριν λίγο συνομιλητές μου, Γιάννη Ιατρού και Γς 🙂

 242. Γς said

  Το Αγιο Φως

 243. gpoint said

  # 204

  Ρε συ Μπλογκ το ψυλλιαζόμουνα πως από το πολύ διάβασμα έχεις ξεχάσει να χρησιμοποιείς το μυαλό σου, τώρα είμαι σίγουρος.
  Ούτε πως οι αρχαίοι Ελληνες ήταν στην πράξη άθεοι δεν κατάλαβες. Τι θεούς πιστεύανε όταν μπλέκανε μαζί τους σεξουαλικά ; Και μη μου πεις για τον Δία γιατί και την Αφροδιτούλα κάποιος βοσκός την βόλευε, ΄έτσι ; Εχουν καμιά σχέση με τον Γιαχβέ, τον μετέπειτα Θεό σου ;
  Ούτε το συν Αθηνά και χείρα κίνει δεν σε έπεισε ;
  Και κοίτα να μάθεις καλύτερα ελληνικά γιατί ΣΑΦΩΣ ένας άθεος μπορεί να είναι βαθύτατα θρησκευόμενος, το ένα δεν εμποδίζει το άλλο.
  Καλή Ανάσταση !

 244. Γιάννης Ιατρού said

  241: Ευχαριστώ και αντεύχομαι 🙂

 245. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  199 – «Υποστηρίζω ότι κάνουμε λάθος όταν θέλουμε να εξετάσουμε τα ζητήματα πίστης – στο υπερβατικό, στο κόμμα, σε οτιδήποτε -με όρους λογικοκρατίας.»
  Τι εννοείς λογικοκρατία Παναγιώτη; ένα λογικό όν πώς αλλιώς πρέπει να εξετάζει το οποιοδήποτε ζήτημα;

  «Είναι αρμοδιότητα του συναισθήματος τα ζητήματα της πίστης.»
  Το συναίσθημα όμως από πού προέρχεται; Μπορούμε να πούμε από τα βιώματα των σωματικών αισθήσεων και μεταβολών, όμως τα πράγματα με τις ψυχικές αισθήσεις γίνονται πολύπλοκα, κυρίως λόγο της βιωμένης σχέσης. Η κατανόηση των συναισθημάτων, τόσο των δικών μας όσο και των άλλων, σχετίζεται με την εμπειρία μας και με το συναισθηματικό γνωσιακό μας επίπεδο.
  Οι συναισθηματικές μας εμπειρίες, καθορίζουν τόσο εμάς όσο και την καθημερινότητα μας. Συχνά δυσκολίες που συναντάμε στη ζωή μας φαίνονται να παραπέμπουν σε κάποια προηγούμενη εμπειρία και συνήθως σε κάποια εμπειρία από την παιδική ηλικία. Οι δυσκολίες που ταυτίζονται με στιγμές από την παιδική μας ηλικία συνήθως δεν μας αφήνουν να ανακαλύψουμε νέους τρόπους διαχείρισης των δυσκολιών, ενώ μοιάζουν να καθορίζονται από συναισθήματα όπως ο φόβος και ο θυμός. Αν τώρα λάβουμε υπόψιν, πώς μέχρι την ηλικία των έξι ετών, που καθορίζει την μετέπειτα πορεία του ατόμου στην ζωή, η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών, μεγαλώνει σε αυταρχικό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, με κυρίαρχο μέτρο επιβολής και βιωμένου αισθήματος τον φόβο, με την παράλληλη εκμηδένιση της αυτοεκτίμησης, βγαίνει αβίαστα το λογικό συμπέρασμα, για την ανάγκη του ατόμου να ενταχθεί σε κάποια κοινωνική ομάδα, και να ταυτιστεί με τους κανόνες της, έστω κι αν γνωρίζει πως είναι παράλογοι. Ο εξαρτημένος χαρακτήρας του, μπροστά στον φόβο της ατομικής ελευθερίας που δεν γνώρισε, παραβλέπει τον παραλογισμό των όποιων δογμάτων, και τον μετρατρέπει σε λογικό, πλέον τα συναισθήματα του επηρεάζονται άμεσα από την εμπειρική βίωση, καλή ή κακή του όποιου δόγματος, η ατομική υποταγή στην εξουσία έχει επιτευχθεί, και η λογική έχει πάει βόλτα στο υπερπέραν, γι΄αυτό βλέπουμε τις μάζες να αποδέχονται για αλήθεια τα θρησκευτικά και κομματικά παραμύθια, και να εναντιόνονται στην αλήθεια.

  «Παρακολουθώντας την σκέψη σύγχρονων ορθόδοξων στοχαστών έχω συμπεράνει ότι δεν έχει σχέση με τον τύπο του θρησκόληπτου ανθρώπου και συγχρόνως ακαλλιέργητου αλλά αποπνέει η σκέψη αυτή μια φιλοσοφία για την ίδια τη ζωή.»
  Όλες οι στοχαστικές σκέψεις, αποπνέουν μια φιλοσοφία για την ζωή, όσο και αν ψάξεις όμως, δεν θα βρείς θρησκευτικό αλλά και κομματικό στοχαστή, να περιλαμβάνει στους στοχασμούς του, την κινητήριο δύναμη της ζωής και του ανθρώπου, τον σεξουαλικό βαθύ οργασμό.

  «Σπεύδουμε πολλές φορές να καταδικάσουμε τις απόψεις εκείνου που θρησκεύεται ως…μεταφυσικές αγνοώντας κατά βάση τι πράγμα είναι η Μεταφυσική.»
  Προσωπικά τις καταδικάζω ως παράλογες, γιατί μεταφυσική δεν υπάρχει, είναι συγκινησιακός παραλογισμός που κατά βάση απορρέει από την κοινωνική σεξουαλική καταπίεση και στέρηση. Οτιδήποτε συμβαίνει μέσα στο σύμπαν, είναι φυσικό, η προσωρινή άγνοια λογικής εξήγησής του, δεν μπορεί να ονομάζεται μεταφυσική, αλλά αδυναμία και έλειψη γνώσης. Παλιά που δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο του κεραυνού, έδιναν την μεταφυσική εξήγηση πως τον έριχνε ο Δίας ή ο θεός, εσύ ποιός λές ότι ρίχνει τους κεραυνούς; (χαμόγελο). Η λογική λέει πως για την εξήγηση των φυσικών φαινομένων, το σωστό είναι να ρωτήσει κανείς, τον όποιο Pedis ή Avonida κι όχι τον κάθε κρετίνο ιερωμένο, αλλά η μεταφυσική βλακεία, έχει κερδίσει κατα κράτος την λογική, γι΄αυτό βλέπουμε να γίνονται λιτανείες για να βρέξει ή να μη βρέξει, ΜΑΝΙΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΟ ΤΟΤΕΜ (χαμόγελο).

  «Ακόμη και όσοι θέλουμε να λογαριάζουμε τους εαυτούς μας αυστηρούς οπαδούς τους λογικοκρατίας αν πάμε στο βάθος-βάθος των πραγμάτων θα συναντήσουμε τελικά κάποιας μορφής μεταφυσική. Ναι! Στο βάθος των πραγμάτων λανθάνει πάντα κάποιας μορφής Μεταφυσική.» Στο βάθος των πραγμάτων για την παράλογη συμπεριφορά των ανθρώπων, υπάρχουν τρείς λέξεις, ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ, από κει και το άγριο μίσος για την ζωή..

  «Όταν μιλώ για Μεταφυσική δεν έχω κατά νου μόνο το υπερβατικό…»
  Θα με ενδιέφερε τι έχεις κατά νού.

  Όποιος δεν αγαπάει τον εαυτό του, δεν μπορεί να αγαπήσει τίποτα και κανέναν.

 246. Γς said

  Εμ τουά ε του λε μοντ τ’εμερά

 247. Γς said

  245, 246:

  Δεν διάβασα καλά την κατακλείδα σου

 248. Υαλτις said

  Λάμπρο Χρόνια Πολλά

  νομίζω οτι κάνεις, οτι δεν καταλαβαίνεις.
  Μου θυμίζεις τον τύπο στην ταινία ,που όντας καθηγητής Πανεπιστημίου , ειχε γραψει το σύγγραμμα «ερως αισθημα ανύπαρκτον».
  Μετα γνώρισε την Ζωίτσα την Λασκαρη…..
  Καλή Ανάσταση

 249. Πάνος με πεζά said

  @ 214 : Δεύτερη χρονιά που κάνω το ίδιο λάθος… Ε, απόψε που θα το ξανακούσω, πού θα πάει, θα μου μείνει σωστά !

 250. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  217 – «Πολύ σωστά συνόψισε το ζήτημα ο Blog_oti_nanai:
  «ούτε η ιστορία πρέπει να αλλάζει, αλλά ούτε και να διδάσκονται σε κάθε τάξη πράγματα περισσότερα από αυτά που μπορεί να αντέξει η κριτική σκέψη κάθε ηλικίας.»

  Όμως τα θρησκευτικά διδάσκονται από την τρίτη δημοτικού, αντέχει η κριτική σκέψη των παιδιών την έννοια του θεού; Λογικά θα έπρεπε να διδάσκονται στις τάξεις του Λυκείου, όχι;

  Xρόνια πολλά.

  222 – «Ε, γι’ αυτό πάμε για φούντο…» Όχι blog, δεν είναι γι΄αυτό, είναι γιατί στην τεχνητή οικονομική κοινωνία που ζούμε, αντί να κάνουμε μάθημα στο δημοτικό, για όλους τους ΝΟΜΙΜΟΥΣ τρόπους να κερδίζουμε χρήματα, μια και η ζωή μας εξαρτάται από αυτά, μαθαίνουμε θρησκευτικά και ιστορία, ενώ στο γυμνάσιο και λύκειο, μόνο τους τρόπους που θα μας κρατούν εξαρτημένους από τους κεφαλαιούχους. Και ζούν οι κεφαλαιούχοι, η εκκλησία και τα κόμματα μια χαρά εις υγείαν των κορόϊδων, μια και κανείς τους δεν πληρώνει φόρους, κι εμείς χειρότερα. Είναι τόση η αποβλάκωση των εκπαιδευμένων, που όχι μόνο δεν διαμαρτύρονται που σώνουν με το αίμα τους τις χρεοκοπημένες ιδιωτικές τράπεζες, μέτοχοι των οποίων, είναι και οι τρείς προαναφεόμενοι, αλλά το θεωρούν και σωστό. Ακούς επιστήμονα άνθρωπο να λέει, δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία χωρίς τράπεζες, και δεν ξέρεις τι να κάνεις, να πυροβοληθείς ή να τον πυροβολήσεις, κι αυτό, είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ.

  Χρόνια πολλά.

 251. 234:
  «Blog»,

  Φοβάμαι πως δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.

  Εξακολουθείς, να αναφέρεσαι στην ιστοσελίδα /στις ιστοσελίδες στις οποίες παρέπεμψα προκειμένου κάποιος να δεί -επιτέλους!- τα «αναθέματα», παρ’ότι διευκρίνισα οτι το σημαντικό για μένα ήταν αν τα αναθέματα αναφέρονται σωστά (η επιλογή της ιστοσελίδας έγινε λίγο-πολύ τυχαία).

  Εξακολουθείς να μήν έχεις δώσει μια ευθεία/σαφή απάντηση: είναι ή όχι αυτά τα αναθέματα που διαβάζονται / διαβάζονταν την Κυριακή της Ορθοδοξίας;

  Λές οτι «οι μόνες ιστοσελίδες που μπορεί να δεχτεί εχέφρων άνθρωπος είναι αυτές που είτε είναι τεκμηριωμένες με βιβλιογραφία και υποσημειώσεις μέχρι αηδίας είτε που αναπαράγουν αυτούσια επιστημονικά κείμενα (με την ελπίδα βεβαίως ότι όντως τα αναπαράγουν αυτούσια και ΟΛΟΚΛΗΡΑ, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση παρανόησης)». Συμφωνούμε, αλλά εσύ
  α) αποφεύγεις να δώσεις έστω και έναν τέτοιο σύνδεσμο όπου θα μπορούν και οι «εχέφρονες άνθρωποι» να βρούν τα αρχικά κείμενα.
  β) κάνεις copy-paste μια εικόνα του «Τριωδίου» (χωρίς να δίνεις το λινκ) και το κόβεις -αιδημόνως…- στο «ανενδοιάστως,».

  Δίνω λοιπόν εγώ το λινκ: το Συνοδικό της Ορθοδοξίας είναι εδώ: http://www.paterikiorthodoxia.com/2013/09/128.html
  Τα αναθέματα είναι οι παράγραφοι 46, 47, 49, 51, 52, 54, 77.

  Δεν χρειάζεται «κολαούζος» ή πνευματικός καθοδηγητής για να καταλάβει κανείς (τόσο από τα αναθέματα όσο και από άλλα κείμενα, πατερικά ή μή) τη σχέση της εκκλησίας με την ελληνική παιδεία.

  Επίσης, πόθεν προκύπτει οτι η «ελληνική ταυτότητα του Βυζαντίου» (για την οποία, παρεμπιπτόντως, έχουν επί δεκαετίες διασταυρώσει τα ξίφη τους σημαντικοί βυζαντινολόγοι) συνεπάγεται αυτομάτως την μή εχθρότητα της χριστιανικής εκκλησίας προς τα «των ελλήνων δυσσεβή δόγματα»;

  Το να προσπαθείς να πείσεις οτι η χριστιανική εκκλησία -πλήν (ελαχίστων) εξαιρέσεων- υπήρξε φιλική προς την αρχαιοελληνική παιδεία και κοσμοθεωρία είναι γραφικό και ανιστόρητο. Οποιοσδήποτε «εχέφρων άνθρωπος» μπορεί να αντιληφθεί σε τι ατραπούς οδηγούν τα πάσης φύσεως «αναθέματα» και «τροπάρια» όπως «Ναούς ειδώλων καθείλετε αθλούντες, και εαυτούς της Τριάδος θείους ναούς εδομήσασθε»… Η ιστορία άλλωστε το έχει δείξει – τώρα αν ορισμένοι ακόμη και τώρα δεν έχουν το ιδεολογικό θάρρος να το παραδεχθούν, αυτό είναι άλλο θέμα.

  Διάβασα κάπου οτι το «αγαπητέ Χ» (όταν αυτό απευθύνεται προς αγνώστους μας στο διαδίκτυο) το χρησιμοποιούμε όταν απλώς θέλουμε να πούμε με εύσχημο τρόπο στον συνομιλητή μας οτι είναι μ@@@κας. Γέλασα (γιατί είναι αλήθεια), και έκτοτε αποφεύγω τον πειρασμό να το χρησιμοποιώ. Δε θα ήταν κακό να κάνεις το ίδιο – δε γνωριζόμαστε, για να σου είμαι «αγαπητός».

  Ειλικρινά μένω άφωνος με την ευκολία με την οποία έσπευσες να με εντάξεις στους δωδεκαθειστές/αρχαιολάτρες/νεοπαγανιστές/ουφολόγους/ξέρω γω τι άλλο, με μόνο κριτήριο το λινκ που έδωσα (με την ίδια ευκολία που κατηγοριοποίησες ως «ελληναράδικο» το blog ή ως «μέλος της ομάδας Ε» τον αποστολέα της επιστολής). Καλύτερα να μη σχολιάσω κάν δε την ευκολία με την οποία υποτιμάς τη νοημοσύνη του συνομιλητή σου: «σε εμπαίζουν»,»σε κοροϊδεύουν» – κι όλα αυτά κάνοντας αυθαίρετα λογικά άλματα από ένα λινκ!

  Επειδή λοιπόν όσα γράφεις ουδόλως με αφορούν -μιας και ούτε δωδεκαθειστής («νεοπαγανιστής», κατά το χριστιανικής εμπνεύσεως υποτιμητικότερον…) είμαι, ούτε «ταλιμπάν» κάποιου θρησκευτικού δόγματος γενικώς – δεν προτίθεμαι να συνεχίσω την (απρόκλητη) αντιπαράθεση του είδους που επέλεξες στα δύο σχόλιά σου (#222,#234).

  Καλή Ανάσταση σε όλους!

 252. Γιάννης Ιατρού said

  Τι καλή Ανάσταση και καλή Ανάσταση κλπ.

  Χλωμό το βλέπω …. Στα 666 σχόλια θα φτάσει το νήμα, προβλέπω 🙂

 253. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  248 – Χρόνια πολλά Yάλτι.
  Ειλικρινά δεν κατάλαβα από πού έβγαλες αυτό το συμπέρασμα, μάλλον έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη για τον έρωτα, πάντως, σίγουρα αυτό που ένιωσε ο στερημένος και καταπιεσμένος ανθρωπάκος στην ταινία, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΡΩΤΑΣ. Ο έρωτας ελευθερώνει τον άνθρωπο, η καψούρα τον υποτάσει, σε αυταρχικές πατριαρχικές κοινωνίες, κυριαρχεί η δεύτερη εκδοχή και εξοβελίζεται η πρώτη. Μη χάσουν την κουτάλα μαζί με τα ζουμιά, ΑΜΑΡΤΙΑ.

 254. Ανδρέας said

  99,
  Το ζήτημα που διαπραγματεύεστε το είχε θίξει πρώτη η ομάδα του περιοδικού Δαυλού. Το 2008 όταν είχε ψηφιοποιείσει όλα τα τεύχη έκφρασε την χαρά του στο ιστότοπό του ο κος Λάμπρου, αν θυμάμαι καλά, κι έγραφε ότι επιτέλους σταμάτησαν να διαβάζουν στις λειτουργίες τα επίμαχα σχόλια ή δε ξέρω κι εγώ πως να τα πω. Ψαλμωδίες; Όπως και να έχει πριν τόσα χρόνια είχε λυθεί το ζήτημα. Τώρα τι συνέβη, ξανάρχισαν να τα διαβάζουν και το κάνετε ζήτημα ή σε δουλειά να βρισκόμαστε;

 255. BLOG_OTI_NANAI said

  251: Βασίλη, απλώς προσπαθείς να βρεις τρόπο να ξεγλυστρίσεις. Με την απολύτως απαραίτητη παραπομπή, σου δείχνω ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν εμπλακεί σε έναν παραλογισμό: η Εκκλησία ξεκαθαρίζει ότι η παιδεία των βυζαντινών είναι η ελληνική παιδεία. Από τον τρόπο που αντιδράς καταλαβαίνω ότι το είδες και το κατάλαβες το παράθεμα, απλά αιφνιδιάστηκες διότι δεν είχες καταλάβει ότι το σημείο αυτό εγκρίνει αυτό που νόμισες ότι καταδικάζει.
  Δεν είσαι ο πρώτος που τον κοροϊδεύουν, αυτό είναι βέβαιο.

  Κατά συνέπεια, όταν σε ένα απόσπασμα, η Εκκλησία καθαρά εγκρίνει την ελληνική παιδεία, άρα, δεν μπορεί να την καταδικάζει ταυτόχρονα. Και εξηγώ, ότι αυτό που καταδικάζει, είναι η ειδωλολατρία. Δεν υπάρχει, και ούτε έχει εφευρεθεί τρόπος να γλυτώσει κανείς από αυτό το συμπέρασμα. Η Εκκλησία, εγκρίνει σε δογματικό της κείμενο την ελληνική γραμματεία «διά παίδευσιν μόνο». Και εκεί τελειώνει το θέμα. Άλλωστε, αυτά που γράφω είναι αυτονόητα. Αυτοί που κοροϊδεύουν τον κοσμάκη τι κάνουν; Απλώς εκμεταλεύονται τον διπλής σημασίας όρο έλλην-ελληνικός, που αναφέρεται και στην ειδωλολατρία.
  Γι’ αυτό εκείνος που έστειλε την επιστολή στον Στεφανόπουλο, γράφει για «ελληνικό έθνος», διότι θέλει να εξαπατήσει τον Στεφανόπουλο, και δυστυχώς, ο Στεφανόπουλος αποδείχτηκε απρόσεκτος, αφού έπρεπε πρώτα να ρωτήσει, αν δεχτούμε βεβαίως ότι όντως ο Στεφανόπουλος απάντησε.

  Για το άλλο που γράφεις, το οποίο δείχνει ότι δεν έχεις μελετήσει το θέμα, σου έφερα πηγή, μία από τις σημαντικότερες που μαρτυρά την ελληνικότητα του βυζαντίου ως προς την παιδεία και τη γλώσσα.
  Και σε άλλη συζήτηση όμως, είχα παραθέσει εκτενώς τη θέση της επιστημονικής βιβλιογραφίας επί του θέματος, όπως στα τρία επόμενα λινκ:

  https://sarantakos.wordpress.com/2015/11/20/koranio-2/#comment-321684
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/11/20/koranio-2/#comment-321686
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/11/20/koranio-2/#comment-321687

  Πήγαινε στα λινκ που σε στέλνω, διάβασε από ποιους είναι και τι γράφουν, και προσπάθησε να καταλάβεις ότι σε κοροίδεύουν. Όπως ακριβώς στο είπα. Διάβασε αυτά τα χαρακτηριστικά αποσπάσματα. Διάβασε τα με καθαρό μυαλό και σκέψου ότι στο θέμα αυτό ομονοούν τόσοι επιστήμονες: η αρχαία ελληνική παιδεία ήταν η παιδεία των ορθοδόξων βυζαντινών.
  Τότε θα καταλάβεις ότι όλοι αυτοί στα blog τους απλώς κοροϊδεύουν τον κόσμο.

 256. Παναγιώτης Κ. said

  @245. Λάμπρο, καλά κάνεις και μου βάζεις…δύσκολα ζητήματα… 🙂

  Κατά πρώτο ας διευκρινίσω πρώτα τι εννοώ εγώ με τον όρο Μεταφυσική.(Αυτό βεβαίως που εννοώ δεν είναι αυθαίρετο. Προσπαθώ η αντίληψή μου περί Μεταφυσικής να είναι κατά το δυνατόν κοινή με την αντίληψη και των άλλων)
  Ερευνά λοιπόν η Μ.το «μετά την φύσιν» και ως φύση εννοεί την υλική υπόσταση των πραγμάτων.
  Μετά την φύσιν είναι οι αφηρημένες έννοιες του πολιτισμού όπως η αντίληψη, η συνείδηση, το νόημα, η ελευθερία, η ψυχή, η δικαιοσύνη, το κάλλος,το κίνητρο, η πρόθεση, η λογική και αν σωστά αντιλαμβάνομαι τα ζητήματα αυτά οι Αριστοτελικές κατηγορίες και πληρέστερα, οι Καντιανές κ.ο.κ
  Η Μ. λοιπόν επιχειρεί να διεισδύσει εκεί όπου απουσιάζει κάθε εμπειρικός έλεγχος.
  Γράφοντας ότι στο βάθος των πραγμάτων κρύβονται πάντα κάποια άλλα πράγματα μεταφυσικού χαρακτήρα, εννοώ τις «ουσίες» για τις οποίες γίνεται λόγος στον μαρξισμό. Δηλαδή την αναγωγή των πραγμάτων στα πρωταρχικά ή στα έσχατα στοιχεία.

  Πριν ένα μήνα περίπου ήταν ο Γαβράς στη Θεσσαλονίκη στο ΚΘΒΕ όπου έγινε μια καλή συζήτηση για το έργο του συνολικά.
  Όπως ίσως γνωρίζεις έκανε και την ταινία Το Κεφάλαιο όπου αναφέρεται στον απατηλό κόσμο των τραπεζών.Είχα διαβάσει παλαιότερη συνέντευξή του από την οποία προέκυπτε ότι ερεύνησε αρκετά το ζήτημα χρήμα-τράπεζες προκειμένου να κάνει τη συγκεκριμένη ταινία. Επειδή όμως απευθύνεται στον πολύ κόσμο είναι υποχρεωμένος ο κάθε δημιουργός για να κάνει εύληπτο το έργο του να αποφεύγει τα βαθιά νερά.Το λέω αυτό για να μην εμπλακούμε σε κάποια σχοινοτενή συζήτηση περί επιφανειακότητας και διάφορα τέτοια…
  Στο τέλος λοιπόν της συζήτησης τον πλησίασα και του λέω: Να κάνετε μια ακόμα ταινία με θέμα: » Η μεταφυσική του χρήματος». Χαμογέλασε συμφωνώντας υποθέτω.
  Εσύ λοιπόν που έχεις στέρεες περί το οικονομικό γίγνεσθαι απόψεις τι νομίζεις, υπάρχει ή δεν υπάρχει μεταφυσική στη λειτουργία που λέγεται χρήμα;
  Λάβε υπόψη το στοιχείο της πίστης-εμπιστοσύνης που προϋποτίθεται στην λειτουργία του χρήματος.

  Με αυτό το σχόλιο προσπάθησα να σου απαντήσω τι εννοώ με τη φράση «δεν έχω κατά νου μόνο το υπερβατικό» όπου υπερβατικό είναι η θεότητα…

  Όπως αντιλαμβάνεσαι, αυτά τα ζητήματα δεν είναι μέρος της εκπαίδευσής μας οπότε ο καθείς εξ ημών βαδίζει ψάχνοντας…

  Για τα άλλα, σε επόμενο σχόλιό μου.

 257. 255:
  Blog,
  Δεν μπαίνεις στον κόπο να διαβάσεις αυτά που γράφω (πολύ δε περισσότερο να απαντήσεις), αντί αυτού προβαίνεις διαρκώς σε υποτιμητικές για το συνομιλητή σου εικασίες: «Προσπαθείς να ξεγλυστρίσεις», «δεν είσαι ο πρώτος που τον κοροϊδεύουν», «δεν έχεις μελετήσει το θέμα», «αιφνιδιάστηκες διότι δεν είχες καταλάβει».

  Αυτό δεν είναι λογική συζήτηση / ανταλλαγή απόψεων, αλλά κάτι άλλο. Ισως προσιδιάζει στη δική σου πνευματική συγκρότηση, αλλά για εμένα είναι εντελώς αλλότριο. Καλή συνέχεια.

 258. odinmac said

  Σωστά αυτά που γράφεις Παναγιώτη Κ για την Μεταφυσική.
  Για να συμπληρώσω τις σκέψεις σου, διαυγάζοντας λίγο την έννοια της Μεταφυσικής, θα λέγαμε πως η Μ. διερευνά αυτό που όντως υπάρχει με λογικά επιχειρήματα και όχι μέσω άμεσης ή μυστικιστικής ενόρασης.
  Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, την Υπερβατική και την Εμμενή.
  Η πρώτη θεωρεί ότι αυτό που όντως υπάρχει υπερβαίνει την συνήθη εμπειρία ενώ η δεύτερη υποστηρίζει ότι η πραγματικότητα συνίσταται αποκλειστικά από τα αντικείμενα αυτής ( της εμπειρίας ).
  Ο Καντ και η σχολή των λογικών θετικιστών ( με μια μικρή διαφοροποίηση μεταξύ τους την οποία δεν τη θυμάμαι ), αρνούνται την νομιμοποίηση της Υπερβατικής γιατί θεωρούν ότι τα απριόρι στοιχεία της σκέψης μας δίνουν γνώση μόνο εάν εφαρμοστούν στα δεδομένα της εμπειρίας.
  Πρωταρχική συνιστώσα της Μ. είναι η Οντολογία η οποία αναγνωρίζει ή μη τη ύπαρξη των αντικειμένων και των πραγμάτων όπως τα γνωρίζουμε, το πνεύμα και τις καταστάσεις του και τις αφηρημένες οντότητες ή Καθολικές Εννοιες.

  Σε γενικές γραμμές κάπως έτσι έχει η κατάσταση με την Μ., θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε με την διαφωνία της Ύπαρξης, δηλαδή εάν είναι μία (μονιστές, Σπινόζα, Χαίγκελ…) ή υπάρχουν πολλές ( πλουραλιστές;, δεν θυμάμαι πως ονομάζονται αυτοί).

  Ας αναφέρω και ένα παράδειγμα από τον τιτανοτεράστιο Γκαίντελ όπως αυτό της «Οντολογικής απόδειξης του Θεού» :
  https://en.wikipedia.org/wiki/Gödel%27s_ontological_proof

  Και εδώ ένα ενδιαφέρον κείμενο πάνω σ’ αυτό:

  Click to access Godel.final.revision.PDF

 259. Παναγιώτης Κ. said

  @245,258. Συνεχίζοντας αυτό που άρχισα στο 256…

  Τον προβληματισμό μου στα ζητήματα αυτά μεταξύ άλλων τον καθορίζουν και οι παρακάτω τοποθετήσεις:
  1.Η αξιωματική λεγόμενη μέθοδος που χρησιμοποιείται στα Μαθηματικά αλλά και σε κάθε τομέα του επιστητού όπου φιλοδοξούμε να τον καταστήσουμε επιστημονικό.
  Η επιλογή των αξιωμάτων δηλαδή των προκείμενων, έχει σημασία και φυσικά το σύνολο αυτών των αξιωμάτων (αξιωματικό σύστημα) πρέπει να πληροί τις αρχές της Συνέπειας (να μην αντιφάσκουν μεταξύ τους τα αξιώματα αλλά και κάθε πρόταση του συγκεκριμένου αξιωματικού συστήματος), της Ανεξαρτησίας (κανένα αξίωμα δεν πρέπει να προκύπτει από τα άλλα) και της Πληρότητας (για κάθε πρόταση του αξιωματικού συστήματος στο οποίο αναφερόμαστε διατυπωμένη με τους όρους και τα αξιώματα του συστήματος να μπορούμε να αποφανθούμε αν είναι αληθής ή ψευδής)
  Προσθέτω ότι μετά την απόδειξη του θεωρήματος Μη Πληρότητας από τον Kurt Godel to 1931 η Αρχή της Πληρότητας τίθεται σε αμφιβολία.Το θεώρημα του Godel αφορά την Αριθμητική.

  2. Ο Ντεκάρτ απαιτούσε οι προκείμενες να μην δημιουργούν αμφιβολία περί της ισχύος τους.

  3. Ο Ράσελ, με παιγνιώδη ίσως διάθεση, έλεγε ότι δεν είναι και τόσο σοφό να θέλουμε να πάμε πολύ προς τα πίσω. Εντάξει αυτή η κουβέντα αναιρεί σε κάποιο βαθμό τις προηγούμενες τοποθετήσεις αλλά δεν την ρίχνω όμως στον κάλαθο των αχρήστων… όταν για παράδειγμα εξετάζουμε ζητήματα προϊστορίας , κοσμολογίας κ.λπ

  4. Στη Λογική έχουμε το λεγόμενο modus ponens. Πρόκειται για έναν κανόνα που λέει τα εξής:
  Αν μια πρόταση p είναι ΑΛΗΘΗΣ και από την p=>q τότε και η q είναι αληθής.
  Για την χρήση αυτής της πρότασης χύθηκε πολλή μελάνη…
  Υποστήριξαν ότι την p μπορούμε αυθαιρέτως να την θεωρούμε αληθή και ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο ορθός τρόπος υλοποίησης της συνεπαγωγής. Με αντιπαραδείγματα όμως αποδείχτηκε ότι η p πρέπει να είναι αληθής πέραν πάσης αμφιβολίας.( Ντεκάρτ)
  Πλάνες και …εξαπατήσεις (σκόπιμες πλάνες) προκύπτουν όταν ακριβώς είναι αμφιλεγόμενη η ισχύς της p.Τότε μπορείς να οδηγηθείς όπου θέλεις.

  5. Η διατύπωση των θέσεων-προτάσεων δεν πρέπει έρχεται σε αντίθεση με τον κανόνα της αντιθετοαντιστροφής.
  ( p=>q -q=>-p )

  6.Στο κυβερνάν, το ψυχαναλύειν και το εκπαιδεύειν (συμπληρώστε και όποιον άλλο τομέα γνωρίζετε και μου διαφεύγει) τα αποτελέσματα είναι πιθανολογούμενα.

  Όμως θα συνεχίσω σε επόμενο σχόλιο…

 260. Pedis said

  # 252 – «Χλωμό το βλέπω …. Στα 666 σχόλια θα φτάσει το νήμα, προβλέπω»
  Μπα, είναι Blob στο στομάχι ο τύπος. Ό,τι δεν καταφέρνουν οι κατάρες του Αμβρόσιου, έχει βάλει σκοπό να το κάνει ο ίδιος σε … ανυποψίαστους σχολιαστές.

  «η αρχαία ελληνική παιδεία ήταν η παιδεία των ορθοδόξων βυζαντινών»

  Κάλλιο να φας μαγειρίτσα για ανίχριστους παρά να τα βάλεις με τον Blog_whatever.

 261. Ανδρέας said

  Χωρίς δόγματα δεν γίνεται δουλειά.
  Τα πάντα στηρίζονται σε δόγματα, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει αυτό.
  Θέλοντας να ξεκινήσεις κάτι πάντα απαιτεί ένα υπόβαθρο. Αυτό που ονομάζουμε αρχή. Από την φύση της κάθε αρχή είναι δόγμα.
  Γεννιόμαστε και συμβαίνει να αποκτάμε συνείδηση (διαχωρισμός του εγώ από το συνολικό περιβάλλον, φύση) ως είδος (άνθρωπος) στην μέση της δημιουργίας χρονικά, τοπικά όπως θέλει μπορεί να το πει κάποιος στο σύμπαν κι όχι εξ αρχής. Προσπαθούμε λοιπόν να θέσουμε βάσεις (λογική ή διαισθητική αντίληψη) βρισκόμενοι ήδη σε μια κατάσταση αδυναμίας. Σαν τον ναυαγό στο μεσοπέλαγο ψάχνουμε αγωνιωδώς να πιαστούμε από την σανίδα (δόγμα) της σωτηρίας (ζωής ή ψυχής) κι εκεί επάνω αυτό το οποίο μπορεί να βελτιώσει τους όρους συνύπαρξης (στον πλανήτη) το δίνει ο πολιτισμός κι αν δεν υπάρχει αυτός, η θρησκεία. Δεν συνεπάγεται ότι η θρησκεία (μέσω της νουθεσίας-manual) είναι αντίθετη του πολιτισμού. Μάλλον αποτέλεσμα του είναι αν δεν είναι τελείως συνυφασμένα και τα δυο.

  Τα απλούστερα παραδείγματα δογμάτων είναι:

  Το Χάος
  Στη Θεογονία του Ησίοδου, το Χάος, η Γαία και ο Έρως αποτέλεσαν την πρωταρχική τριάδα απ’ την οποία γεννήθηκαν οι θεοί της μυθολογίας. Η Νύχτα άφησε στους κόλπους του Ερέβους το Κοσμικό Αβγό οπότε και δημιουργήθηκαν το Χάος, η Γαία, ο Τάρταρος (τα σπλάχνα της Γαίας) και ο Έρωτας. Κατά άλλες εκδοχές, το Χάος προϋπήρχε όλων, και από αυτό δημιουργήθηκαν τα παιδιά του, η Γαία, ο Τάρταρος, ο Έρως ή Φάνης, η Νύχτα και ο Έρεβος.

  Ο Ουρανός και η Γαία

  Ο Ουρανός (αρχ. ελλ. Οὐρανός) ήταν, κατά την αρχαία Μυθολογία, η προσωποποίηση του Ουράνιου θόλου και κυρίαρχος της πρώτης γενιάς στη Γη.
  Απολλόδωρος(1,1,1): Οὐρανὸς πρῶτος τοῦ παντὸς ἐδυνάστευσε κόσμου

  Ο Ανού και η Κα
  Anu (in Akkadian; Sumerian: An, from An «sky, heaven») is the earliest attested Sky Father deity. In Sumerian religion, he was also «King of the Gods», «Lord of the Constellations, Spirits and Demons», and «Supreme Ruler of the Kingdom of Heaven», where Anu himself wandered the highest Heavenly Regions. He was believed to have the power to judge those who had committed crimes, and to have created the stars as soldiers to destroy the wicked. His attribute was the Royal Tiara. His attendant and vizier was the god Ilabrat

  Ο Νου(ς)
  Nu (mythology)

  Nu (/nuː/; «watery one»), also called Nun (/nʌn/ or /nuːn/; «inert one») is the deification of the primordial watery abyss in ancient Egyptian religion. In the Ogdoad cosmogony, the word nu means «abyss».

  Η Αιγυπτία Nουτ, Νηίθ κατά το τοπικότερο που αγκαλιάζει τον Γκέμπ-Γη
  Nut (goddess)

  Nut
  Goddess of the Sky, Stars, the Sun, the Moon, Light, Heaven, Astronomy, the Universe, Air, and the Winds

  Symbol the Sky, Stars, Cows
  Consort Geb
  Parents Shu and Tefnut
  Siblings Geb
  Offspring Osiris, Isis, Set, Nephthys, and sometimes Horus

  Nut or Neuth (/nuːθ/ or /njuːθ/; also spelled Nuit or Newet) is the goddess of the sky in the Ennead of ancient Egyptian religion. She was seen as a star-covered nude woman arching over the earth, or as a cow.

  Κατά Ιωάννη
   Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ λόγος, καὶ ὁ λόγος ἦν πρὸς τὸν θεόν, καὶ θεὸς ἦν ὁ λόγος. 2 οὗτος ἦν ἐν ἀρχῇ πρὸς τὸν θεόν. 3 πάντα δι’ αὐτοῦ ἐγένετο, καὶ χωρὶς αὐτοῦ ἐγένετο οὐδὲ ἕν. ὃ γέγονεν 4 ἐν αὐτῷ ζωὴ ἦν, καὶ ἡ ζωὴ ἦν τὸ φῶς τῶν ἀνθρώπων· 5 καὶ τὸ φῶς ἐν τῇ σκοτίᾳ φαίνει, καὶ ἡ σκοτία αὐτὸ οὐ κατέλαβεν.

  Θεωρία γέννησης του σύμπαντος, Big Bang

  Για την σούπα αμινοξέων, (απλοποιημένα) χρειάζεται η γαβάθα και η φωτιά, κ.ο.κ.

  On atheism, Sagan commented in 1981:

  An atheist is someone who is certain that God does not exist, someone who has compelling evidence against the existence of God. I know of no such compelling evidence. Because God can be relegated to remote times and places and to ultimate causes, we would have to know a great deal more about the universe than we do now to be sure that no such God exists. To be certain of the existence of God and to be certain of the nonexistence of God seem to me to be the confident extremes in a subject so riddled with doubt and uncertainty as to inspire very little confidence indeed.

  Για τον αθεϊσμό, ο Sagan σχολίασε το 1981:

  Ένας άθεος είναι κάποιος που είναι βέβαιος ότι δεν υπάρχει Θεός, κάποιος που έχει αδιάσειστα στοιχεία κατά της ύπαρξης του Θεού. Γνωρίζω ότι δεν υπάρχουν τέτοια αδιάσειστα στοιχεία. Επειδή ο Θεός μπορεί να εξουσιάζει σε απομακρυσμένους χρόνους και τόπους και σε απόλυτες αιτίες, θα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για το σύμπαν από ό, τι γνωρίζουμε τώρα για να είμαστε σίγουροι ότι τέτοιος Θεός δεν υπάρχει. Με το να ‘μαστε σίγουροι για την ύπαρξη ή την ανυπαρξία του Θεού μου φαίνεται ότι είμαστε σίγουροι σε ακραίες ερμηνείες για ένα θέμα τόσο αμφίβολο και αβέβαιο και είναι κάτι το οποίο εμπνέει πολύ λίγη εμπιστοσύνη πράγματι.

  ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

  The idea that God is an oversized white male with a flowing beard who sits in the sky and tallies the fall of every sparrow is ludicrous. But if by God one means the set of physical laws that govern the universe, then clearly there is such a God. This God is emotionally unsatisfying… it does not make much sense to pray to the law of gravity.

  Η ιδέα ότι ο Θεός είναι, ένας λευκός γίγαντας με γενειάδα που ανεμίζει καθισμένος πάνω στον ουρανό λογαριάζοντας τις πτώσεις κάθε σπουργιτιού είναι αστεία. Αν όμως με την λέξη Θεός κάποιος εννοεί την ομάδα φυσικών νόμων που διέπει το σύμπαν, τότε είναι σαφές ότι υπάρχει ένας τέτοιος Θεός.
  Αυτός ο Θεός είναι ανικανοποίητος συναισθηματικά … δεν έχει και πολύ νόημα να προσευχόμαστε στο νόμο της βαρύτητας.

  Sagan also commented on Christianity, stating «My long-time view about Christianity is that it represents an amalgam of two seemingly immiscible parts, the religion of Jesus and the religion of Paul. Thomas Jefferson attempted to excise the Pauline parts of the New Testament. There wasn’t much left when he was done, but it was an inspiring document.»
  Regarding the relationship between spirituality and science, Sagan stated: «Science is not only compatible with spirituality; it is a profound source of spirituality. When we recognize our place in an immensity of light-years and in the passage of ages, when we grasp the intricacy, beauty, and subtlety of life, then that soaring feeling, that sense of elation and humility combined, is surely spiritual.»
  An environmental appeal, «Preserving and Cherishing the Earth», signed by Sagan with other noted scientists in January 1990, stated that «The historical record makes clear that religious teaching, example, and leadership are powerfully able to influence personal conduct and commitment… Thus, there is a vital role for religion and science.»
  In reply to a question in 1996 about his religious beliefs, Sagan answered, «I’m agnostic.» Sagan maintained that the idea of a creator God of the Universe was difficult to prove or disprove and that the only conceivable scientific discovery that could challenge it would be an infinitely old universe. Sagan’s views on religion have been interpreted as a form of pantheism comparable to Einstein’s belief in Spinoza’s God.His son, Dorion Sagan said, «My father believed in the God of Spinoza and Einstein, God not behind nature but as nature, equivalent to it.»

  Gödel’s ontological proof

  4. There are other worlds and rational beings of a different and higher kind.
  5. The world in which we live is not the only one in which we shall live or have lived.
  13. There is a scientific (exact) philosophy and theology, which deals with concepts of the highest abstractness; and this is also most highly fruitful for science.
  14. Religions are, for the most part, bad—but religion is not.

  Τώρα, αν μαθαίνουμε για τους κοκορετσάδες »άθεους», οκ είναι αλλουνού ιερέα βαγγέλιο ο οποίος δεν παύει, πάραυτα, να είναι ιερέας. 😉

 262. Ανδρέας said

  παρ’ ολ’ αυτά*

 263. Παναγιώτης Κ. said

  Ο Έριχ Φρομ σχολιάζει λέγοντας ότι το ερώτημα δεν είναι αν υπάρχει ή όχι Θεός αλλά αν έχεις ή δεν έχεις την ανάγκη της υπάρξεως κάποιου Θεού.
  Εμμέσως για τον Θεό μας μας λέγει ότι πρόκειται για μια ψυχολογική κατασκευή από τον ίδιο τον άνθρωπο.

 264. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  147. >>Είναι παραπλήσια με την επέκταση της μπακαλιαροφαγίας ΚΑΙ στην 28η Οκτωβρίου;

  Η θεία μου με το αλτσχάιμερ έφερε το τσουρέκι και βρήκα φλουρί.

 265. Παναγιώτης Κ. said

  @245. Με βάση αυτά που έγραψα μπορώ να απαντήσω στο πρώτο σου ερώτημα ως προς το τι εννοώ με τον όρο «λογικοκρατία».
  Εννοώ την αυστηρή χρήση του modus ponens.
  Δηλαδή δεν είναι αρκετό να είναι ορθός-λογικός ο τρόπος μετάβασης από τη μια πρόταση στην άλλη αλλά να είναι ΑΛΗΘΗΣ και η αφετηρία του συλλογισμού. Η p που λέγαμε, πρέπει να είναι αληθής πέραν πάσης αμφιβολίας.

  Ρώτησαν τον Ράσελ αν πιστεύει στο Θεό και εκείνος τους απάντησε:
  Πρώτα να μου πείτε τι είναι ή τι σημαίνει Θεός και μετά θα απαντήσω στο ερώτημά σας.

 266. giorgos said

  «…Επικρατεί συνήθως παρ’ ήμίν ή γνώμη , ότι «Ελληνες» ώνομάζονταν άπό τούς χριστιανόύς οί είδωλολάτρες . Τούτο , όσο χρηστικό γιά τά τρέχοντα έλλαδικά μας ίδεολογικά πράγματα κι’ άν φαίνεται , σωστό πάντως δέν είναι . Οί άρχαίοι Ρωμαίοι είδωλολάτρες ώνόμαζαν μέχρι καί τών μέσων τού 5ου μ.Χ. αίώνος τούς χριστιανούς «Graeci» (4) , πράγμα πού δηλοί ότι στήν άντίληψη τών συγκαιρινών χριστιανισμός καί έλληνισμός ήσαν πράγματα ταυτόσημα . Ο Χριστιανισμός ύπήρξε κατά μέγα μέρος «Hellas im Evangelioum», όπως άποδεικνύει –τουλάχιστον μέχρι πρό τινος — ή θεωρητική Θεολογία , ύπήρξε όμως και «Evangelioum in Hellas» , καθώς άπό μιάν άποψη θέλομε ν’ άποδείξωμε , πράγμα πού ίστορικώς είναι μέν τό ίδιο , άλλα ταύτοχρόνως δηλοί ότι ή διάκριση τών έννοιών συνέβη πολύ άργότερα .
  Τό πρόβλημα τών σχέσεων χριστιανισμού καί έλληνισμού άπέχει βέβαια πολύ άπό τού νά έχη βρή μεταξύ τών ίστορικών καί θεολόγων τήν όριστική του λύση. Μερικοί ίστορικοί , στηριζόμενοι στόν A.von Harnack , θεωρούν τήν θεολογία τών πατέρων σάν μιά ((χριστιανική μεταγραφή έλληνικής φιλοσοφίας (Wolfson) , ή όποία είναι άσυμβίβαστη μέ τίς βιβλικές έννοιες . Αλλοι πάλι , έξ αίτίας τού άσυμβιβάστου τής άποκαλύψεως καί τών πλατωνικών ίδία έννοιών , άμφισβητούν τήν ύπαρξη μιάς πράγματι ((χριστιανικής φιλοσοφίας)) κατά τούς χρόνους τών πατέρων : έλληνισμός καί χριστιανισμός ύπήρξαν τεχνικώς συνυπάρξαντες στό Βυζάντιο , χωρίς νά έπέλθη μιά νέα σύνθεση (E.Brehier) , ένώ άλλοι , τέλος , συμφωνούν γιά τήν ύπαρξη μιάς χριστιανικής φιλοσοφίας μέν , άλλ’ ή όποία στά κεντρικά θέματα , όπως τής Δημιουργίας , τής Ελευθερίας κλπ. , έλαβε διαμετρικά άντίθετες θέσεις άπό έκείνες τού είδωλολατρικού έλληνισμού (Florofsky) (1) .
  (4) C.Scheider, έ.ά. , σελ.317 .
  (1) Βλ.Th.R/Enzykl.τομ.8, 1981 , σελ.517,παρ.2.5/35-45 .
  Γιά τήν σχέση χριστιανισμού καί έλληνισμού κατά τούς πρώτους μετά Χριστόν αίώνας ύπάρχει ένα περιεκτικώτατο (καί γι’ αύτό ίσως άκρως κακοποιημένο τυπογραφικά ! ) άρθρο τού Ι . Ζηζιούλα στόν ΣΤ’ τόμο τής ((Ιστορίας τού Ελληνικού Εθνους )) σελ.519 κ.έ. , τής ((Εκδοτικής Αθηνών)) .
  Στό άρθρο αύτό ό κ. Ζηζιούλας , έκκινών άπό κριτήρια τού καθαρώς θρησκευτικού διαλόγου , φέρεται άποκλίνων πρός τίς άπόψεις τού R.Bultmann , περί τής μέσω τού ίουδαισμού έπαφής τού χριστιανισμού πρός τόν έλληνισμό , καί άρα περί τής δράσεως τού Παύλου ώς τού κατ’εξοχήν , άν μή μοναδικού , παράγοντος τής στροφής τού χριστιανισμού πρός τόν έλληνιστικόν κόσμο.
  Η άποψη όμως αύτή , όσο καί άν άνταποκρίνεται στά έπιστημονικά δεδομένα τής θρησκειολογικής έρεύνης , άφήνει ούσιωδώς άναπάντητο τό έρώτημα– τό ίδιαιτέρως ένδιαφέρον άπό ίστορικής καί κοινωνιολογικής άπόψεως– γιατί ό χριστιανισμός νά στραφή πρός δυσμάς , δηλ. πρός τόν έλληνικό κόσμο , καί όχι πρός τήν Περσία . Είναι γνωστό ότι ή ίουδαική διασπορά δέν άπετελείτο άπό τούς ((έλληνίζοντας)) ίουδαίους μόνον , άλλά καί άπό τούς ((περσίζοντας)) . Οί Φαρισαίοι , τούς όποίους έμάχετο κατ’ έξοχήν ό Χριστός , άναγνωρίζοντες τόν ((νόμο)) , άλλά καί τήν παράδοση –έν άντιθέσει πρός τούς Σαδδουκαίους πού τήν άπέρριπταν (όχι όμως γιά τούτο λιγώτερο έχθρευόνοι τόν Χριστό ) –ήσαν οί φορείς τών περσικών έπιδράσεων στόν ίουδαικό κόσμο (1) .
  Αύτή ή όδηγούσα πρός άνατολάς ((παράδοση)) , άφού οί ίδουαίοι δέν είχαν πρό τών έλληνιστικών χρόνων ((παράδοση)) στόν έλληνικό κόσμο , μοιάζει ν’ άποτελή στοιχείο συνειδητής άποφυγής άπό τούς πρώτους ίδρυτές τόύ χριστιανισμού (2).
  1) Βλ.Saec.Weltgesch.τομ.3,σελ.74 κ.έ.
  2) Οί Φαρισαίοι (άπό τό Peruscha , πληθυντ.Peruschim (διηρημένοι) , άραμαικά Perixhaya καί έλλ.Φαρισαίοι ) , οί «άπέχοντες» άπό «άκάθαρτα» πρόσωπα καί πράγματα καί τών όποίων οί προηγηταί μπορούν νά άναχθούν στούς χρόνους τής έξέγερσης τών Μακκαβαίων , άρχισαν νά κερδίζουν έδαφος είς βάρος τών Σαουδδουκαίων κατά τούς χρόνους τής Αλεξάνδρας (76-67 π.χ.) , ώργανωθέντες σέ τάγματα κατά αύστηρόν συνωμοτικό τρόπο . Τήν συνωμοτική τακτική τών Φαρισαίων έπήρε ό Παύλος , όπως καί ό ίδιος ό Χριστός («μή γνώτω ή άριστερά σου τί ποιεί ή δεξιά») , καί σ’ αύτήν όφείλει κατ’ έξοχήν τό έργο του , άφού ώς άνθρωπος ήταν έπιληπτικός καί καθόλου καλός ρήτορας (γι’ αύτό κιόλας έγραψε έπιστολές . Η πίστη του καί ή φλόγα πού είχε μέσα του τόν έκόρωναν κάθε φορά πού ήθελε νά μιλήση . Τά στοιχεία αύτά έχουν θετικά άποτελέσματα έν γένει στό κατηχητικό έργο ώς στοιχεία ύποβολής ) .
  Η βασική «γραμμη» τους ήταν ή άντίδραση έναντίον τού έλληνισμού καί κάθε μορφής γνωστισμού γιά τήν γνώση τού «Νόμου’ , δέν άντετίθεντο πρός τήν ρωμαική κυριαρχία (βλ.Ev.K/Lex.III ,743) ,(Γι΄αύτό κιόλας άντιμάχονταν τόν Χριστό , τού όποίου τό νόημα τού κοινωνικού κηρύγματος ήταν προφανές ) . Ανατολικώς προσανατολισμένοι οί Φαρισαίοι , άπέρριπταν ώστόσο πολλές «παραδόσεις» άνατολικο-περσικών έπιδράσεων καί έκοίταζαν νά κρατήσουν τόν έβραισμό στά πλαίσια τής δικής του άνατολικής παράδοσης . Ερμηνευτές τού «Νόμου» ήσαν κατ’ αύτούς μόνο οί «γραμματείς» , οί ραββίνοι , τήν άποψή τους δέ αύτή έκράτησε άργότερα καί τό Ισλάμ . Ηταν μιά τάξη πού άντιπροσώπευε τά «μικροαστικά» στρώματα τού πληθυσμού (βλ. Max Weber : «Gesammelte Aufsalze zur Religionssoziologie» , τόμ.ΙΙΙ , σελ.401 κ.έ . Κατά τόν Ιώσηπο όμως άντιπροσώπευαν τό σύνολο τού λαού , Αρχ. ΧΙΙΙ , 10,6) .
  Ο Παύλος είναι άσφαλώς ή προεξάρχουσα μορφή γιά τήν στροφή τού χριστιανισμού πρός τόν έλληνικό κόσμο , άλλά ή δράση του φαίνεται κατευθυνομένη άπό τήν βεβαιότητα τής ύπάρξεως προσφόρων συνθηκών γιά τήν νέα ίδεολογία . Κατά τούς χρόνους τών άποστόλων άλλωστε ό άνατολικός έλληνισμός έχει πάθει όριστικήν άλλοίωση , ώστε νά καταστή αυτοτελής στήν άνατολικότητά του καί άρκετά όμοιος μέ τούς άλλους έλληνόφωνους λαούς τής Ανατολής , άρα καί μέ τούς ίουδαίους .
  Είναι συνεπώς σκόπιμο μέσα στίς συνθήκες αύτές τό έρώτημα , μήπως ό χριστιανισμός , άνεξάρτητα τής καθ’ οίονδήποτε τρόπο έλληνικής έπ’ αύτού έπίδρασης , κοινωνιολογικά καί ίστορικά έξεταζόμενος , άποτελεί μιά καθαρά έλληνική ύπόθεση , ώς ή μόνη δυνατή ίστορική διευθέτηση τής ύπαρχούσης έλάσσονος άνατολικής πολυεθνίας , τής όποίας ή ίδεολογική ύπαρξη συνίστατο σέ ((φιλοσοφικές σχολές)) . Αν αύτό τό έρώτημα εύσταθή , τότε ό χριστιανισμός άπετέλεσε άπό πρακτικής άπόψεως μιά καθαρώς ((έλληνική)) ύπόθεση , προκειμένου νά διατηρηθή ίστορικά ή δομή τού μεσανατολικού χώρου –καθώς θά θελήσωμε νά δείξωμε στό δεύτερο μέρος τού παρόντος — , όπότε , χωρίς κάν νά χρειάζεται νά είναι έμφανής ή έπίδραση τού έλληνισμού , είναι ούσιαστικά ή μόνη προυπόθεσή του . Ο χριστιανισμός , καταργώντας τό παρόν (δηλ. τήν ((φιλοσοφία)) ) άπό τήν ζωή τών άνθρώπων , προσέδωσε στίς κοινωνίες τήν έννοια τής Ιστορίας . Μιά έννοια πού δέν ύπήρχε στήν άρχαία έλληνική σκέψη , όπως θά ίδούμε άλλού , άφού γιά τήν γένεσή της προυποτίθεται ή τελολογική ύπέρβαση τού παρόντος πρός κάποιαν έννοια «μέλλοντος». Η σκέψη τών άρχαίων , στατική καί όντολογική , έκκινούσα άπό τήν ((φυσική)) γιά νά καταλήξη στήν ((μεταφυσική)) καί όχι άντιστρόφως–όπως έκανε ίστορικά ό χριστιανισμός προκειμένου νά καθορίση τήν ((φύση)) τών πραγμάτων καί τού άνθρώπου–έπεζητούσε τό διαρκώς παρόν. Ενα διαρκές παρόν ήταν καί τό ((Ον)) πού έψαχνε νά βρή. Η Αθήνα καί ή Σπάρτη , ήτοι , μπορούσαν νά ύπάρξουν ((όντοτικά)) , σέ μιά συνείδηση ((αύτοτελείας)) πού τούς έπέτρεπε νά δημιουργούν διαρκώς πελοποννησιακούς πολέμους . Τό ίδιο καί ό βαλκάνιος μέ τόν μικρασιάτη ή αίγύπτιον έλληνα , όπως άπέδειξαν οί χρόνοι τών διαδόχων . Αύτό λοιπόν τό ((όντολογικό παρόν)) έπρεπε νά άρη ίστορικά ό χριστιανισμός , άρα προυποθετικά καί νά έπηρεάζεται καθ’ όλοκληρίαν άπ’ αύτό στήν ίστορική αύτή συνεισφορά του . »
  Από τό βιβλίο «Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΩΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ»

 267. Παναγιώτης Κ. said

  @259. Αντιθετοαντιστροφή: p=>q -q=>-p

 268. Παναγιώτης Κ. said

  @267. Φτου να πάρει… Αυτά τα δύο σύμβολα >και q είναι ισοδύναμη με την -q=>-p

 269. Παναγιώτης Κ. said

  @267. Μεταξύ της q και της -q θεωρήστε ότι υπάρχει το ισοδυναμεί.

 270. Παναγιώτη και άλλοι, μας μπλέξατε με βαθιά φιλοσοφία 🙂 ανακατεμένη και με προφανείς κοινοτοπίες (ΦΥΣΙΚΑ για να είναι αξιόπιστα τα συμπερἀσματα πρέπει ΚΑΙ οι προκείμενες να είναι αληθινές ΚΑΙ η συνεπαγωγή να είναι λογικά σωστή, χρειάστηκε να το πει ο Καρτέσιος αυτό;) Μάθε πάντως ότι άμα θέλεις να εμφανίσεις τα σύμβολα < και > σε σχόλιο, πρέπει να γράφεις &lt; και &gt; αντιστοίχως, αλλιώς το σχόλιο γίνεται μαντάρα. — Στο ίδιο πνεύμα, Giorgo, όταν παραθέτεις Κακλαμάνη, μη βάζεις διπλές παρενθέσεις (( )) αντί για εισαγωγικά «»!

 271. Υαλτις said

  266
  Δεν έχω πειστεί ,αλλα ειναι πολυ ενδιαφέρουσα θεώρηση.Ευχαριστώ

 272. giorgos said

  271 . Κι’ γώ σάς ευχαριστώ όλους εδώ μέσα καί ίδιαιτέρα τόν κ.Σαραντάκο , πού διατηρεί ένα μπλόγκ πραγματικό Πανεπιστήμιο .
  270. Θά τό προσπαθήσω .

 273. Παναγιώτης Κ. said

  @270.Άγγελε, δεν είναι και τόσο προφανή όσο νομίζουμε. Απόδειξη γιαυτό είναι τα λανθασμένα θέματα γενικών εξετάσεων. Λάθη που δεν είχαν φανεί με πρώτη ματιά αλλά αναδείχθηκαν ως τέτοια με την εκ των υστέρων κριτική. Πέραν αυτών έχω εμπεριστατωμένη άποψη για το τι είναι και τι δεν είναι κοινός τόπος στην μαθηματική κοινότητα αλλά και ευρύτερα στην επιστημονική!

 274. Παναγιώτης Κ. said

  @245. Λάμπρο, άραγε στα ογδόντα σου θα υποστηρίζεις με την ίδια ζέση τις απόψεις που τώρα έχεις περί την λίμπιντο; 🙂
  Η ερώτηση είναι πρόσκληση για βαθύτερη σκέψη επί των διακυμάνσεων της σεξουαλικής συμπεριφοράς των ανθρώπων…

 275. Γιάννης Ιατρού said

  274α: Θα τον γράψει κι αυτόν στα λυκόπουλα η Μαρία

 276. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  275 – EIΣΑΙ ΘΕΟΣ ΛΕΜΕ!!!
  Χρόνια πολλά Γιάννη.

 277. Γιάννης Ιατρού said

  276: Επίσης Λάμπρο, να ‘σαι καλά και να χαίρεσαι την Παπέν σου και τα παιδιά σου 🙂

 278. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  256 – «Μετά την φύσιν είναι οι αφηρημένες έννοιες του πολιτισμού όπως η αντίληψη, η συνείδηση, το νόημα, η ελευθερία, η ψυχή, η δικαιοσύνη, το κάλλος,το κίνητρο, η πρόθεση, η λογική και αν σωστά αντιλαμβάνομαι τα ζητήματα αυτά οι Αριστοτελικές κατηγορίες και πληρέστερα, οι Καντιανές κ.ο.κ
  Η Μ. λοιπόν επιχειρεί να διεισδύσει εκεί όπου απουσιάζει κάθε εμπειρικός έλεγχος.
  Γράφοντας ότι στο βάθος των πραγμάτων κρύβονται πάντα κάποια άλλα πράγματα μεταφυσικού χαρακτήρα, εννοώ τις «ουσίες» για τις οποίες γίνεται λόγος στον μαρξισμό. Δηλαδή την αναγωγή των πραγμάτων στα πρωταρχικά ή στα έσχατα στοιχεία.»
  Δυστυχώς Παναγιώτη δεν με έπεισες ότι υπάρχει μεταφυσική. Πριν καμιά εικοσαριά χρόνια, επηρεασμένος από τις ανακαλύψεις της σωματιδιακής φυσικής και με την εξάπλωση των υπολογιστών, είχα κάνει την σκέψη, πως η λογική, η σκέψη, η φαντασία, οι αφηρημένες ένοιες κλπ, πρέπει να έχουν υλική υπόσταση. Mετά την ανακάλυψη του μποζονίου Χίγκς, είμαι πεπεισμένος, τίποτα δεν είναι άυλο, συνεπώς, ούτε μεταφυσικό. Όλα είναι πληροφορία, πληροφορία όμως χωρίς ύλη δεν υφίσταται (μέχρι εκεί φτάνει ο συλλογισμός μου προς το παρόν, παραπέρα είναι για τους φυσικούς – χαμόγελο).

  «Πριν ένα μήνα περίπου ήταν ο Γαβράς στη Θεσσαλονίκη στο ΚΘΒΕ όπου έγινε μια καλή συζήτηση για το έργο του συνολικά.
  Όπως ίσως γνωρίζεις έκανε και την ταινία Το Κεφάλαιο»
  Την είδα την ταινία του αγαπημένου μου σκηνοθέτη και απογοητεύτητκα, κι αν όπως λές είχε ερευνήσει πολύ πριν την κάνει, μία λέξη μόνο, ΑΡΠΑΧΤΗ, κρίμα, περίμενα απ΄αυτόν ότι θα αποκάλυπτε την μεγάλη απάτη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και πώς γίνεται ο έλεγχος των κρατών, και πώς μέσω των «αιρετών» κυβερνήσεων μεταβιβάζεται ο πλούτος των πολλών στους λίγους, με την σύμφωνη όμως γνώμη των χειραγωγημένων πολλών, αλλά αντ΄αυτού, πέταξε έναν Ρομπέν των πλουσίων και καθάρισε. Σε μένα πάντως, μ΄αυτή την ταινία αποδομήθηκε ο μύθος του, πλήρης η υποταγή του στο σύστημα που κατηγορούσε τόσα χρόνια.

  «όπου αναφέρεται στον απατηλό κόσμο των τραπεζών.» Αυτό σηκώνει πολλή κουβέντα Παναγιώτη. Απατηλός, είναι ο δικός μας κόσμος, των τραπεζών, είναι ο πραγματικός, και το ερώτημα που γεννάται (ή θέτω) είναι γιατί αντιστρέφουμε τις έννοιες; Πώς είναι δυνατόν, αυτοί που ελέγχουν από την γέννησή μας τις ζωές μας, και εν πολλοίς και τον θάνατό μας, να ζούν σε απατηλό κόσμο, κι εμείς στον αληθινό;
  Όσοι δουλεύουν για λεφτά, αλλά λένε «εγώ δεν θέλω πολλά λεφτά, αλλά τόσα οσα για να ζώ αξιοπρεπώς (μια λέξη λάστιχο) ενώ ταυτόχρονα, κατηγορούν το σύστημα που ζούν και υπηρετούν με συνέπεια και ευσυνειδησία, σε τι κόσμο ζούν αν όχι σε απατηλό; Τα λεφτά που τους πληρώνει το σύστημα, αναρωτήθηκαν ποτέ από που βγαίνουν; μάλλον νομίζουν πως τα βγάζει καμιά λεφτουδιά (χαμόγελο) για να μην πώ για το τι κάνουν οι τράπεζες με τις καταθέσεις τους.

  «Στο τέλος λοιπόν της συζήτησης τον πλησίασα και του λέω: Να κάνετε μια ακόμα ταινία με θέμα: » Η μεταφυσική του χρήματος». Χαμογέλασε συμφωνώντας υποθέτω.»
  Αν όπως λές το είχε ερευνήσει, λάθος υποθέτεις, μάλλον χαμογέλασε με συγκατάβαση, για την άγνοιά σου για την σημερινή έννοια, χρήμα.

  «Εσύ λοιπόν που έχεις στέρεες περί το οικονομικό γίγνεσθαι απόψεις τι νομίζεις, υπάρχει ή δεν υπάρχει μεταφυσική στη λειτουργία που λέγεται χρήμα;»
  ΟΧΙ, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ μεταφυσική, μόνο η εξήγηση που δίνω στο 245, «αδυναμία και έλειψη γνώσης». Έλειψη γνώσης για την παραγωγή και λειτουργία του χρήματος, και αν αποκτηθεί η γνώση, αδυναμία για να αλλάξει κάποιος κάτι.

  «Λάβε υπόψη το στοιχείο της πίστης-εμπιστοσύνης που προϋποτίθεται στην λειτουργία του χρήματος.» Αυτό δεν είναι μεταφυσική, είναι καθαρά θέμα χειραγωγημένης νοημοσύνης, όπως συμβαίνει και με τις θρησκείες και τα κόμματα. Πώς μπορεί νοήμων άνθρωπος, να εμπιστεύεται ληστές και εγκληματίες; Θα σου κάνω μερικές ερωτήσεις Παναγιώτη, και θάθελα να απαντήσεις ειλικρινά στον εαυτό σου, εγώ γνωρίζω την απάντηση. Γνωρίζεις ποιός και πώς δημιουργεί τα χρήματα; ποιός και πώς ορίζει την αξία τους; πότε και γιατί υπογράφηκε η συνθήκη Μπρέτον Γουντς; ποιός και πότε κατήργησε τον κανόνα του χρυσού; ποιός και τι υπέγραψε το 1992; τι είναι η παγκοσμιοποίηση; τι είναι τα παράγωγα και η μόχλευση; (είναι κι άλλες, αλλά κι αυτές είναι αρκετές). Είναι απλά και φανερά τα πράγματα Παναγιώτη, η μόνη μεταφυσική θα μπορούσαμε να πούμε πως, είναι η μαζική τύφλωση των ανθρώπων, αλλά κι αυτή έχει απλή εξήγηση με ονοματεπώνυμο, Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

  ‘Όπως αντιλαμβάνεσαι, αυτά τα ζητήματα δεν είναι μέρος της εκπαίδευσής μας οπότε ο καθείς εξ ημών βαδίζει ψάχνοντας…» Το ίδιο συμβαίνει και μ΄αυτά που λέω εγώ.

 279. Ανδρέας said

  278
  »τίποτα δεν είναι άυλο, συνεπώς, ούτε μεταφυσικό»

  Λάμπρο μπορείς, αν θες, να προσδιορίσεις όπως το αντιλαμβάνεσαι τι είναι υλικό και τι είναι άυλο;

 280. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  265 – «Δηλαδή δεν είναι αρκετό να είναι ορθός-λογικός ο τρόπος μετάβασης από τη μια πρόταση στην άλλη αλλά να είναι ΑΛΗΘΗΣ και η αφετηρία του συλλογισμού. Η p που λέγαμε, πρέπει να είναι αληθής πέραν πάσης αμφιβολίας.»
  Άρα εκ προοιμίου, η μεταφυσική πάει περίπατο, ή δεν κατάλαβα καλά;

  274 – » Λάμπρο, άραγε στα ογδόντα σου θα υποστηρίζεις με την ίδια ζέση τις απόψεις που τώρα έχεις περί την λίμπιντο;:)»
  Τι αν σου πώ Παναγιώτη μου, υπέγραψέ μου εσύ πως μετά από 25 χρόνια θα είμαστε ζωντανοί, και μετά σου απαντάω, αλλιώς περίμενε μέχρι τότε (χαμόγελο).

  «Η ερώτηση είναι πρόσκληση για βαθύτερη σκέψη επί των διακυμάνσεων της σεξουαλικής συμπεριφοράς των ανθρώπων…»
  Δεν καταλαβαίνω πού κολλάνε οι χρονικές σεξουαλικές διακυμάνσεις με αυτά που λεώ για την καταπιεσμένη σεξουαλικότητα και την επιροή του οργασμού στην συμπεριφορά των ανθρώπων. Ένας γενετήσια πλήρης άνθρωπος, ακολουθεί μια φυσιολογική, ήρεμη και χωρίς φόβο πορεία προς τον θάνατο, ανάλογη πορεία ακολουθούν και οι σεξουαλικές ορμές του. Η χρόνια στέρηση και σεξουαλική πείνα, δημιουργούν την αρρωστημένη στρέβλωση που βλέπουμε στην αυταρχική πατριαρχική κοινωνία μας. Ειδικά οι πεινάλες γεροξεκούτηδες, (δυστυχώς δεν προκαλούν μόνο γέλιο) όταν έχουν δύναμη, σπέρνουν την καταστροφή και τον θάνατο, κυρίως στους νέους που φθονούν θανάσιμα.

 281. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  279 – Υλικό, είναι ό,τι αποτελείται από ύλη, τα υπόλοιπα είναι άυλα.
  Οι γνώσεις και οι πράξεις ενός υπολογιστή, είναι υλικές ή άυλες; είναι μήπως μεταφυσικές;

 282. Ανδρέας said

  281 Πες ότι όταν μιλάμε για μια πέτρα, συμφωνούμε και οι δυο ότι είναι μια κατάσταση της ύλης που από κοινού την λέμε πέτρα, την βλέπουμε την πιάνουμε κ.λ.π.. Εδώ νομίζω συμφωνούμε. Αλλά επειδή δεν μπορώ να περιγράψω σε σένα το άυλο, πως θα το περιέγραφες εσύ σε μένα μήπως συμφωνούσα και μπορούσαμε να συνεννοηθούμε;

 283. Παναγιώτης Κ. said

  Πως να σε πείσω Λάμπρο; Πρόκειται για έναν λεκτικό όρο που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο για να εννοούμε μέσω αυτού όλα όσα είπα και κάποια ακόμη που δεν περιέλαβα.

  » Όλα είναι πληροφορία «. Γνωρίζω αυτή την φράση αλλά δεν ξέρω πράγματα γιαυτή. Πράγματι αξίζει να μας διαφωτίσουν οι φυσικοί του ιστολογίου.

  Αντί της υποχρεωτικής εκπαίδευσης τι έπρεπε να έχουμε; Προαιρετική;
  Η επιστροφή στα… σπήλαια τότε, θα ήταν βέβαια.

  Πριν μερικά χρόνια είχα διαβάσει κάποια είδηση η κεντρική ιδέα της οποίας έχει ως εξής:
  Η Αφρική γενικώς μαστίζεται από το AIDS. Περιοχές λοιπόν στις οποίες η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είναι υποχρεωτική είχαν κατά 25% λιγότερα κρούσματα έναντι περιοχών που τα παιδιά δεν υποχρεώνονταν να πάνε στο σχολείο.

  Γύρω από το θέμα χρήμα έχω διαβάσει σχετικά και επειδή διάβασα γιαυτό και μίλησα για… «μεταφυσική του χρήματος». Ενδεχομένως να βαφτίζω μεταφυσική την απάτη που υπάρχει σε αυτό το κατασκεύασμα που λέγεται χρήμα ( μου θυμίζει το μύθο της Π.Διαθήκης όπου οι συμπατριώτες του Μωυσή είχαν φτιάξει ένα χρυσό μοσχάρι και το λάτρευαν) αλλά και τις απορίες μου περί αυτό… 🙂

 284. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  282 – Μα αφού δεν πιστεύω ότι υπάρχει το άυλο, πώς να στο περιγράψω; Απόδειξέ μου κάτι που δεν αποτελείται από ύλη, κι εγώ θα το δεχτώ, δεν είμαι δογματικός πιστός (χαμόγελο). Οι νότες είναι άυλες; το byte είναι άυλο; οι αριθμοί είναι άυλοι; Ξέρεις, από πολλά χρόνια, έχω την αναπόδεικτη άποψη, πως οι άνθρωποι δεν δημιουργούν τίποτα, μόνο ανακαλύπτουν αυτά που περιέχει το σύμπαν.

 285. Παναγιώτης Κ. said

  @280 α. Το αντίθετο! Όταν η p είναι ασαφής-αόριστη τότε αρχίζει η μεταφυσική…και οι συλλογισμοί που ακολουθούν μπορούν να μας οδηγήσουν κατά τις επιθυμίες μας…

 286. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  283 – «Αντί της υποχρεωτικής εκπαίδευσης τι έπρεπε να έχουμε; Προαιρετική;
  Η επιστροφή στα… σπήλαια τότε, θα ήταν βέβαια.»
  Δηλαδή πρίν 150 χρόνια οι άνθρωποι ζούσαν στα σπήλαια; Όσο για την Αφρική, το 25% δεν το λές και κάνα σοβαρό επίτευγμα, μάλλον αποτυχία της εκπαίδευσης δείχνει. Το βασικό ερώτημα, είναι εκπαίδευση για ποιό λόγο; μετά βλέπουμε τι εκπαίδευση πρέπει να έχουμε. Το βέβαιο, είναι πως αυτή που έχουμε, είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ για την κριτική σκέψη, και εξυπηρετεί την οικονομική ελίτ.

 287. Ανδρέας said

  284 »Μα αφού δεν πιστεύω ότι υπάρχει το άυλο, πώς να στο περιγράψω; Απόδειξέ μου κάτι που δεν αποτελείται από ύλη, κι εγώ θα το δεχτώ, δεν είμαι δογματικός πιστός (χαμόγελο). Οι νότες είναι άυλες; το byte είναι άυλο; οι αριθμοί είναι άυλοι; »

  Αν λοιπόν περιοριστούμε στις ανθρώπινες αισθήσεις όπως το θέτεις. Δηλαδή υπάρχει αυτό που αντιλαμβάνομαι με τις αισθήσεις μου, και ότι δεν πέφτει στην αντίληψη μου απλά δεν υπάρχει, θα έπρεπε να προσθέσεις το για μένα.. Με λίγα λόγια περιορίζεις το περιβάλλον ως υπαρκτό μόνο για ότι αντιλαμβάνεσαι, το άλλο στερείται ύπαρξης για σένα, σωστά;

 288. Παναγιώτης Κ. said

  Να π.χ το ρήμα πιστεύω που χρησιμοποίησες στην κατηγορία των άυλων υπάγεται.
  Γενικώς οι νοητικές κατασκευές μέσω των οποίων διεκπεραιώνεται αυτό που λέμε γνώση είναι άυλα «πράγματα».

 289. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  285 – Καλά, μπέρδεψα την p….a με την βούρτσα, αν θές να συνεννοούμαστε μη ξαναχρησιμοποιήσεις τέτοια διαβολικά πράγματα, κοίτα να κατέβεις καμιά πενηνταριά σκαλοπάτια, να προσπαθήσω κι εγώ να ανέβω δυο τρία, και μάλλον θα συνατηθούμε (χαμόγελο).

 290. Γς said

  281:

  Ολα είναι χάρτινα.
  Εκτός απ το χαρτί που είναι από ξύλο.

 291. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  287 – «Με λίγα λόγια περιορίζεις το περιβάλλον ως υπαρκτό μόνο για ότι αντιλαμβάνεσαι, το άλλο στερείται ύπαρξης για σένα, σωστά;» Όχι, λέω πως το σύμπαν που με συμπεριλαμβάνει, και αντιλαμβάνομαι ενα απειροελάχιστο κομμάτι του, αποτελείται από ύλη, άρα, ότιδήποτε λειτουργεί μέσα του, έχει υλική υπόσταση, είτε το αντιλαμβάνομαι είτε όχι. Το ρήμα πιστεύω π.χ που λέει ο Παναγιώτης πιο πάνω, πως είναι άυλο, από τη στιγμή που είναι νοητικό κατασκεύασμα θεωρώ πως είναι υλικό, γιατί η νόηση δεν μπορεί να εκφραστεί χωρίς υλικό φορέα, είτε νευρώνες είναι αυτοί, είτε στοιχειώδη σωματίδια. Το ότι ονομάζουμε άυλα πράγματα και καταστάσεις που δεν βλέπουμε και δεν κατανοούμε, δεν νομίζω πως είναι κι όλας, αλλά μέχρι εδώ, έχω ήδη υπερβεί τα όριά μου (χαμόγελο) ελπίζω να κατάλαβες τον συλλογισμό μου.

 292. Ανδρέας said

  278
  »τίποτα δεν είναι άυλο, συνεπώς, ούτε μεταφυσικό»

  Κατάλαβα ότι τα πάντα υπόκεινται σε κάποια κατάσταση της ύλης, άρα είναι υλικά. Σωστά;
  Αν ναι ο όρος μεταφυσικό που χρησιμοποίησες γιατί από κει ξεκίνησα να σε ρωτάω πως μεταφράζεται; Αν θες να πεις κατάσταση πλάνης είναι δεκτό.
  Για να το προσδιορίσουμε καλύτερα, η μεταφυσική ως έννοια-πλάνη που εισήχθη κάποια στιγμή ήταν μια μπαρούφα κι επάνω σε μπαρούφες χτίζονται καριέρες και καριέρες. Και αυτών που την δέχονται και αυτών που την απορρίπτουν αλλά την σχολιάζουν και την αναπαραγάγουν. Συμφωνούμε;

 293. Ανδρέας said

  metaphysics (n.)
  1560s, plural of Middle English metaphisik, methaphesik (late 14c.), «branch of speculation which deals with the first causes of things,» from Medieval Latin metaphysica, neuter plural of Medieval Greek (ta) metaphysika, from Greek ta meta ta physika «the (works) after the Physics,» title of the 13 treatises which traditionally were arranged after those on physics and natural sciences in Aristotle’s writings. The name was given c.70 B.C.E. by Andronicus of Rhodes, and was a reference to the customary ordering of the books, but it was misinterpreted by Latin writers as meaning «the science of what is beyond the physical.» See meta- + physics. The word originally was used in English in the singular; plural form predominated after 17c., but singular made a comeback late 19c. in certain usages under German influence.

  etymonline.com/index.php?term=metaphysics

 294. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  292 – «Κατάλαβα ότι τα πάντα υπόκεινται σε κάποια κατάσταση της ύλης, άρα είναι υλικά. Σωστά;» Σωστά κατάλαβες, και για πιο κάτω, ναί συμφωνούμε.

  293 – Μη μου βάζεις σε παρακαλώ παραπομπές στα αγγλικά, δεν γνωρίζω, και δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιήσω ποτέ μεταφραστήρι. Μερικές φορές, ξεστραβώνομαι για να διαβάσω κάποια μικρά κείμενα (σαν το δικό σου π.χ) μερικών φίλων εδώ μέσα, και συνήθως έχω την βοήθεια κάποιας κόρης μου, ή της συντρόφου μου, σαν να τραβάω κουπί σε τρικυμία φίλε, πολύ ζόρι και λίγο όφελος (χαμόγελο).

 295. Ανδρέας said

  Εν ολίγοις η λέξη μεταφυσικά-μεταφυσική εμφανίζεται στην αγγλική γλώσσα την δεκαετία του 14ο αιώνα. Στα 70 π.Χ. έγραψε ο Ανδρόνικος ο Ρόδιος τα δεκατρία βιβλία ‘Μετά τα φυσικά’ αναφερόμενος σε έργα του Αριστοτέλη, οι Λατίνοι αντιγραφείς κάναν λάθος και τα μεταφράσανε ως ‘Η επιστήμη που είναι μετά-πέραν του φυσικού’ κι από κει και πέρα πάει συρί-γαϊτάνι μέχρι σήμερα με τελευταίους και καταϊδρωμένους τους Γερμανούς τον 19ο αιώνα μέσω της λατινικής πάντα.

 296. Ανδρέας said

  γράψε πλην στην δεκαετία 🙂

 297. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  295 – Ευχαριστώ για την εξήγηση, η αλήθεια είναι ότι το διάβασα, και σε γενικές γραμμές αυτό που εξήγησες κατάλαβα, αλλά αν δεν γνωρίζεις κάτι καλά, η αμφιβολία σε κυριεύει.☺
  Το εντυπωσιακό οχι μόνο σ’ αυτή την περίπτωση, είναι που οι άνθρωποι επιμένουν σε ένα λάθος, ακόμα κι όταν αποδεικνύεται πως είναι λάθος, και μάλιστα αρκετές φορές με φανατισμό.

 298. Παναγιώτης Κ. said

  Η γλώσσα , η άλλη δηλαδή πλευρά της λογικής, (αξεδιάλυτα μεταξύ τους) , είναι αναπτυγμένη στο επίπεδο των αναγκών του ανθρώπου και πρόκειται για ένα «εργαλείο». Κάπως έτσι απάντησε ο Ράσελ όταν του επεσήμαναν κάποιοι συνομιλητές του τις αντιφάσεις που μπορούμε να εντοπίσουμε στην εξέλιξη του γλωσσικού φαινομένου καθώς και στη χρήση της γλώσσας.
  Αν υποθέσουμε ότι παρακολουθούσε το διάλογό μας ένας έξυπνος μαθητής θα μπορούσε να θέσει το αφελές (;) ερώτημα: Τι είναι ύλη;

  Η γνώμη μου για αυτά τα περίπλοκα πράγματα είναι ότι αυτό που ονομάζουμε σκέψη είναι σχέσεις μεταξύ επί μέρους πραγμάτων.

 299. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  298 – Ο ίδιος μαθητής όμως, θα μπορούσε να θέσει και το ερώτημα, τί είναι άυλο, όρεξη νάχεις, και τα φιλοσοφικά ερωτήματα είναι ατελείωτα. Το ζητούμενο, είναι αν οι απαντήσεις μπορούν να τεκμηριωθούν, κι αν όχι, αν είναι σωστό όντας ατεκμηρίωτες, να φτάνουμε να τις κάνουμε αναμφισβήτητες δοξασίες, ειδικά κάποιες που έχει αποδειχτεί πως είναι λάθος.

 300. Παναγιώτης Κ. said

  @299.Κατά την γνώμη μου η αντίληψη που έχουμε για την ύλη είναι ικανοποιητική σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο νοητικών αναγκών. Για μια βαθύτερη θεώρηση ίσως αυτή μας η αντίληψη να είναι εμπόδιο. Η ιστορία της επιστήμης είναι γεμάτη με αναθεωρήσεις κάποιων προηγούμενων αντιλήψεων.
  Πάντως και οι δικές μου στοχαστικές αφετηρίες είναι ματεριαλιστικές.

  Κάνω χάζι πάντως με κάποιους φανατικούς ημιμαθείς (εδώ που τα λέμε ο φανατικός είναι και ημιμαθής) που νομίζουν ότι έχουν περάσει στο «προοδευτικό στρατόπεδο» ( τα εισαγωγικά για να τονίσουν την συμβατικότητα των όρων ) επειδή απλά έχουν πει ότι είναι πολέμιοι του…ιδεαλισμού. Προφανώς αγνοούν και τον υλισμό και τον ιδεαλισμό και αυτό διότι οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι ξέρω ότι δεν ανοίγουν βιβλίο…
  Προσοχή! Δεν κάνω κάποιον υπαινιγμό.

  Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας, πληροφορήθηκα μόλις τώρα την έκδοση ενός βιβλίου 600 σελίδων με τίτλο : Το χρήμα στην Ελλάδα
  1821-2001 (η χρονιά που περάσαμε στο ευρώ). Η ιστορία ενός θεσμού.
  Θα το αναζητήσω για να δω αν μπαίνει σε ότι εγώ ως ουσία. Με άλλα λόγια αν αναδεικνύει και την απατεωνίστικη πλευρά του χρήματος.

  Αναφορικά με αυτό που συμβαίνει με το παρόν ιστολόγιο-πανεπιστήμιο το χαρακτήρισε κάποιος σχολιογράφος- να προσθέσω κάτι που μου φαίνεται και λίγο αστείο. Ενώ υπάρχουν νέες αναρτήσεις έχεις τη δυνατότητα να «συνομιλείς» και περίπου αποκτά τον χαρακτήρα προσωπικού … μέιλ . 🙂

 301. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  300 – Βαθύτερη θεώρηση για ποιό πράγμα Παναγιώτη; η αντίληψη που έχουμε για την ύλη σήμερα, είναι πιο σωστή και ολοκληρωμένη απ΄αυτή που είχε ακόμα κι ο Αϊνστάϊν όταν δημοσίευε την θεωρία της σχετικότητας, σκέψου από τους προηγούμενους επιστήμονες και φιλοσόφους, που μιλούσαν περί ύλης και άυλου. Κι όμως, επικαλούμαστε ακριβώς αυτούς, για να στηρίξουμε τις άυλες δοξασίες, χωρίς βέβαια να μπορούμε να αποδείξουμε, όπως κι αυτοί, τίποτε άυλο, όπως πνεύμα, ψυχή, θεός, κλπ.
  Αυτό που έχω καταλάβει εγώ με το λίγο μου μυαλό, είναι πως η δική μας γενιά, είναι μεταβατική προς μια νέα αντίληψη-κοσμοθεώρηση που θα έχει σαν βάση τα δεδομένα της μεγάλης και τρομερά γρήγορης τεχνολογικής εξέλιξης, όπως π,χ η πληροφορική. Η νέες γενιές, όλο και θα απαλλάσονται από τις αγκυλώσεις που έχει η δική μας, στο να αποδεχτεί τις νέες συνταρακτικές ανακαλύψεις, (την βαρύτητα έτσι όπως την αντιλαμβανόμαστε, την θεωρούμε άυλη, αν βρεθεί το θεωρητικό βαρυτόνιο τι θα είναι;). Δυστυχώς, η τεχνολογία εξελίσεται πολύ πιο γρήγορα από τον ρυθμό αφομοίωσης του καινούριου, που έχουμε, τα νεογέννητα, γεννήθηκαν σ΄αυτόν τον ρυθμό. Καλό είναι από μέρους μας, να προσπαθήσουμε εμείς να τα φτάσουμε, παρά να τα συγκρατούμε εναγωνίως.

  «Κάνω χάζι πάντως με κάποιους φανατικούς ημιμαθείς (εδώ που τα λέμε ο φανατικός είναι και ημιμαθής) »
  Δεν θα τόλεγα, υπάρχουν πολλοί φανατικοί που, είναι άριστοι γνώστες του αντικειμένου τους, μερικοί τέτοιοι, γράφουν καμιά φορά και στο ιστολόγιο. Αν φύγουμε από την ειδικότητα-εξειδίκευση, τότε όλοι ημιμαθείς είμαστε, παντογνώστης είναι μόνο ο θεός, αλλά αυτός δεν υπάρχει (χαμόγελο).

  «Θα το αναζητήσω για να δω αν μπαίνει σε ότι εγώ ως ουσία. Με άλλα λόγια αν αναδεικνύει και την απατεωνίστικη πλευρά του χρήματος.»
  Αν είναι να το πάρεις γι΄αυτό τον λόγο, μη το πάρεις (κι ας με βρίσει ο συγγραφέας-χαμόγελο) θα γλυτώσεις και χρόνο και χρήμα. Όλα τα κοινωνικά μέσα-αγαθά (δεν μου έρχεται άλλη λέξη αυτη τη στιγμή) έχουν και την απατεωνίστικη πλευρά, π.χ δικαιοσύνη, ιατρική, πολιτική, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, (ο ορισμός της απατεωνιάς) κλπ, γιατί κολλάς με το καημένο το χρήμα;(χαμόγελο). Δεν ευθύνεται το μέσο για το όποιο κακό, αλλά ο χειριστής-διαχειριστής, με λίγα λόγια, η μεγάλη ευθύνη, βρίσκεται στο τί, στο πώς και στο γιατί διδασκόμαστε.

 302. […] Και το σημερινό άρθρο είναι επανάληψη ανάλογων άρθρων που έχουν δημοσιευτεί προηγούμενες χρονιές, με κάποια αναδιάταξη, προσθήκες και επικαιροποίηση του υλικού.  […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: