Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Μαΐου, φέτος ετεροχρονισμένο

Posted by sarant στο 2 Μαΐου, 2016


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως, αλλά όχι φέτος, την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Φέτος, επειδή η χτεσινή 1η του μηνός ήταν Κυριακή του Πάσχα, το Μηνολόγιο αυτονόητα μετατέθηκε για σήμερα, 2 του μηνός. Σήμερα έχει μεταφερθεί, όπως συχνά συμβαίνει, και η ονομαστική εορτή του συχνότερου αντρικού ελληνικού ονόματος -γιορτάζουν σήμερα οι Γιώργηδες, οπότε το ιστολόγιο τούς εύχεται Χρόνια πολλά, με ένα προπέρσινο άρθρο.

Περνάμε λοιπόν στο Μηνολόγιο.

Κυ 1

Τα Ανθεστήρια – Ημέρα των ανθέων και των εργατών. Γενέσιον Ιωάννη Ρίτσου του βάρδου της ρωμιοσύνης και Τελευτή Αλεξάνδρου Παναγούλη του τυραννοκτόνου. Και των 200 της Καισαριανής.

Δε 2

† Λεονάρδου ντα Βίντσι

Τρ 3

Τελευτή Αθανασίου Βέγγου, του καλού ανθρώπου. Και Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθεροτυπίας

Τε 4

Αρίονος του κιθαρωδού

Πε 5

Γενέσιον Καρόλου Μαρξ

Πα 6

Ας είμαστε ρεαλιστές, ας επιδιώξουμε το αδύνατο: γαλλικός Μάης του 1968

Σα 7

Των εν Αιγίνη εκτελεσθέντων

Κυ 8

† Γουσταύου Φλωμπέρ

Δε 9

Αναστασίου Τούση και λοιπών εν Θεσσαλονίκη πεσόντων διαδηλωτών

Τρ 10

Καραολή και Δημητρίου απαγχονισμός

Τε 11

Γέννησις Λασκαρίνας Πινότση ή Μπουμπουλίνας

Πε 12

Της νίκης των επαναστατών εις Βαλτέτσιον Αρκαδίας

Πα 13

Κωνσταντίνου Θεοτόκη του ρεαλιστού πεζογράφου

Σα 14

Αισχύλου, τραγικού και σαλαμινομάχου

Κυ 15

Γενέσιον Πέτρου Κιουρί

Δε 16

† Καρόλου Περό και των δημιουργημάτων του: Σταχτοπούτας, Κοκκινοσκουφίτσας, Ωραίας Κοιμωμένης

Τρ 17

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών

Τε 18

† Γουσταύου Μάλερ

Πε 19

† Χο Τσι Μινχ του απελευθερωτού

Πα 20

† Γρηγορίου Δικαίου Παπαφλέσσα τελευτή -και έναρξη της Μάχης της Κρήτης

Σα 21

Τα Αναστενάρια

Κυ 22

† Βίκτωρος Ουγκώ, του δημιουργού των «Αθλίων»

Δε 23

† Ερρίκου Ίψεν και Γεωργίου του Μετοίκου

Τρ 24

† Νικολάου Κοπερνίκου

Τε 25

Αιμιλιανού Ζαπάτα και Άρεως Βελουχιώτου εκκίνησις

Πε 26

Γενέσιον Αλεξάνδρου Πούσκιν και τελευτή Μιχαήλ Παπαγιαννάκη

Πα 27

Γρηγορίου Λαμπράκη τελευτή’ και Ροβέρτου Κωχ

Σα 28

Πρώτη πρόβλεψις ηλιακής εκλείψεως υπό Θαλού του Μιλησίου

Κυ 29

Εάλω η Πόλις – Η Ρωμανία πάρθεν (αποφράς ημέρα)

Δε 30

† Θανή Βολταίρου του διαφωτιστού

Τρ 31

Αποκαθήλωσις της ναζιστικής σημαίας υπό Εμμανουήλ Γλέζου και Αποστόλου Σάντα

Ο Μάιος ή Μάης ετυμολογείται, όπως και όλοι οι μήνες του ημερολογίου μας, από τα λατινικά, και συγκεκριμένα από το λατινικό Maius (mensis), δηλ. μήνας της Μαίας, μιας ρωμαϊκής θεότητας. Λαϊκή ονομασία ευρέως γνωστή δεν έχει, αν και βρίσκω το “Κερασάρης” σε κάποιες πηγές, επειδή τότε ωριμάζουν τα κεράσια (με το παλιό ημερολόγιο σκεφτείτε ότι ο Μάιος πιάνει και αρχές Ιουνίου).

Η πιο γνωστή παροιμία για τον Μάιο είναι μάλλον η «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» (που είχε αρχική μορφή “Ζήσε μαύρε μου να φας τον Μάη τριφύλλι», όπως είχαμε γράψει παλιότερα). Επίσης γνωστή είναι η “Στον καταραμένο τόπο τον Μάη μήνα βρέχει”, που δεν την έβγαλαν βέβαια φίλοι των εκδρομών και των περιηγήσεων, αλλά αγρότες, επειδή οι βροχές του Μάη όχι μόνο δεν ωφελούν, όπως στους προηγούμενους μήνες, αλλά αντίθετα βλάφτουν τη σοδειά, εξού και “Μάης άβροχος, τρύγος άμετρος”. Ο Μάης είναι μήνας για αγροτικές εργασίες (“Τον Μάη βάζε εργάτες κι ας είν’ και ακαμάτες”), όχι όμως και για παντρειές, που θεωρείται γρουσουζιά (“Απού παντρευτεί το Μάη, κακοποδωμένα πάει” λέει μια κρητική παροιμία από ένα βιβλίο που είχα παρουσιάσει εδώ πριν από μερικά χρόνια).

Γιατί θεωρούνται γρουσουζιά οι μαγιάτικες παντρειές; Κατά πάσα πιθανότητα, επειδή  στις αγροτικές κοινωνίες είναι τόσο πολλές οι δουλειές τον Μάη, που η αναστάτωση και η χαλάρωση που μοιραία φέρνει ο γάμος σε όλο το σόι και το χωριό είναι αντιπαραγωγική. Μια άλλη εξήγηση είναι πως τον Μάη έχουν οίστρο οι γαϊδάροι (“Νάμουν το Μάη γάιδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλο το χρόνο πετεινός και γάτος το Γενάρη” λέει η παροιμία) οπότε θεωρείται ανοίκειο να παντρεύονται κι οι ανθρώποι, αλλά νομίζω πως η εξήγηση αυτή επινοήθηκε εξηγητικά, εκ των υστέρων. Εκτός κι αν ισχύει η απάντηση που έδωσε κάποιος ευφυολόγος (ο Μπέρναρ Σόου; ) όταν τον ρώτησαν γιατί είναι γρουσουζιά να παντρεύεται κανείς την Παρασκευή: και γιατί να αποτελεί εξαίρεση η Παρασκευή;

Από τον Μάιο έχουμε το μαγιάπριλο (αλλά αυτό το αναφέραμε στο μηνολόγιο του περασμένου μήνα), το μαγιοβότανο, ένα βότανο με το οποίο μαστουρώνουν οι γάτες, το μαγιάτικο, που είναι ψάρι, και το μαγιόξυλο που είναι ένα ξύλο ή κλαδί στολισμένο με λουλούδια που το περιφέρουν τα παιδιά την Πρωτομαγιά, είναι όμως και ευτράπελη λαϊκή ονομασία για το αντρικό μόριο.

Ο Μάης είναι από τους λίγους μήνες (μαζί με τον Απρίλη και, έμμεσα, τον Ιανουάριο) που η πρώτη μέρα του έχει δικό της όνομα. Η 1η του Μάη είναι η παγκόσμια μέρα των εργατών ή αλλιώς η εργατική Πρωτομαγιά σε ανάμνηση της σφαγής του Χεϊμάρκετ, το 1886 στο Σικάγο, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ σε (αναρχικούς ως επί το πολύ) εργάτες που διαδήλωναν για το οχτάωρο χωρίς να σκέφτονται τις αρνητικές συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου στην ανταγωνιστικότητα.

1mΠρωτομαγιά επίσης έγινε στην Καισαριανή η εκτέλεση 200 κομμουνιστών κρατουμένων σε αντίποινα για τον φόνο ενός Γερμανού στρατηγού από αντάρτες στους Μολάους. Αριστερά βλέπετε την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη μέρα (30.4.1944) στις εφημερίδες.

Να σημειωθεί ότι οι «Έλληνες Εθελοντές» που «εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς» ήταν τα «Πρότυπα Τάγματα Χωροφυλακής Πελοποννήσου» και η εκτέλεση των 100 έγινε με διαταγή του αρχηγού του Β’ Αρχηγείου Χωροφυλακής Πελοποννήσου, του διαβόητου Συνταγματάρχη (τότε) Διονυσίου Παπαδόγγονα, γνωστού, μεταξύ των άλλων, και επειδή έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο Χίτλερ για την διάσωσή του μετά την απόπειρα της 20ης Ιουλίου 1944, όπου έγραφε «Κύριε, διαφύλασσε τον Φύρερ». Όπως γράφει ο Μάγερ, ο Παπαδόγγονας και ο Γερμανός Στρατηγός Κρεχ που σκοτώθηκε στην ενέδρα είχαν συνεργαστεί και εκτιμούσαν ο ένας τον άλλον, οπότε ο Παπαδόγγονας πήρε προσωπικά τον φόνο του στρατηγού και, χωρίς να ρωτήσει κανέναν από τους προϊσταμένους του, Έλληνες και Γερμανούς, διέταξε την εκτέλεση «100 κομμουνιστών και υπόπτων ανταρτών που είχε συλλάβει». Έτσι είναι οι αληθινοί φίλοι.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός από τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής, του Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Ο Σουκατζίδης, ως γερμανομαθής, εκτελούσε χρέη διερμηνέα στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, και διάβασε το όνομά του στον κατάλογο των διακοσίων που επρόκειτο να πάνε για εκτέλεση, Όταν ο Γερμανός διοικητής τον διάταξε να βγει από τις γραμμές των μελλοθάνατων εκείνος αρνήθηκε αν επρόκειτο να μπει κάποιος άλλος στη θέση του. Και εκτελέστηκε.

(Να μην ξεχνάμε ότι οι κρατούμενοι που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή είχαν πιαστεί όχι από τους Γερμανούς αλλά από το προδοτικό καθεστώς της Τετάρτης Αυγούστου, το οποίο τούς παρέδωσε στους Γερμανούς).

Γράφτηκε οχτώ χρόνια νωρίτερα, για τον απεργό Τάσο Τούση, αλλά θα μπορούσε να αναφέρεται και στους διακόσιους της Πρωτομαγιάς, το «Μέρα μαγιού μου μίσεψες», του Γιάννη Ρίτσου, από τον Επιτάφιο που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης και που τραγούδησε υποδειγματικά ο Μπιθικώτσης:

Αλλά αφού σήμερα έχουμε 2 Μαΐου, ας πούμε κάτι και για τη σημερινήν ημερομηνία, που είναι, ανάμεσα στ’άλλα, η ημερομηνία της εξέγερσης των Ισπανών εναντίον των Γάλλων του Ναπολέοντα το 1808.

Ο Γκόγια απαθανάτισε την εξέγερση αλλά και την ωμή καταστολή της σε δυο πίνακες. Ο πρώτος, με τίτλο El Dos de Mayo de 1808 en Madrid:

800px-El_dos_de_mayo_de_1808_en_Madrid

Και ο επόμενος, διάσημος αυτός, πίνακας με τίτλο El Tres de Mayo

800px-El_Tres_de_Mayo,_by_Francisco_de_Goya,_from_Prado_thin_black_margin

Φορτωμένος αίματα ο Μάης…

Καλό μήνα, ωστόσο!

93 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Μαΐου, φέτος ετεροχρονισμένο”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Παγκόσμια Ημέρα των Blogger η σημερινή

 2. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, και ετερχρονισμένο καλό μήνα. Σήμερα, δευτέρα Μαϊου 1919, γίνεται η είσοδος του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, γι αυτό και ο ένας πλαϊνός δρόμος της πλατείας Νέας Σμύρνης έχει την ονομασία αυτής της ημερομηνίας, μοναδικός μάλιστα σε όλο το σχετικό κατάλογο οδών της Ελλάδας.

 3. Η Πρωτομαγιά δεν είναι ακριβώς η επέτειος της σφαγής στο Χάιμάρκετ. Φυσικά έχει σχέση με αυτήν, αλλά η απόφαση με την καθιέρωση παγκόσμιας ημέρας εργατών έχει πολιτικό σκοπό, δεν είναι μόνο μέρα μνήμης

  Η προέλευση της Πρωτομαγιάς
  http://giati-baba.blogspot.gr/2016/05/blog-post_1.html

 4. Γς said

  Είναι και η γιορτή της Μητέρας.

  Τη δεύτερη Κυριακή του Μάη

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  1: Ε, δεν το ήξερα!

  2: Καλά λες, τον θυμάμαι αυτόν τον δρόμο αλλά δεν ήξερα πως είναι μοναδικός.

  3: Σωστά.

 6. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!
  Σαν σήμερα, το 1933, οι ναζιστές απαγόρευσαν τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων στη Γερμανία, αλλά και σαν σήμερα, το 1945, έπεσε το Βερολίνο και ο Ερυθρός Στρατός κατέλαβε το Ράιχσταγκ. Έγκλημα και τιμωρία.
  Αλήθεια, πώς άραγε θα παρουσίαζαν σήμερα τη σφαγή του Σικάγου κάποια ελληνικά ΜΜΕ; «Ασυνείδητοι ταραχοποιοί ξάπλωσαν στο οδόστρωμα αναιτίως, λερώνοντάς το με κόκκινο υγρό, δεν σηκώνονται με τίποτα, παρακωλύοντας έτσι την κυκλοφορία.»;

 7. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Με βιολί και κοντυλιές της μικρής πατρίδας, καλη μέρα.»Χριστός Ανέστη» θα με διόρθωναν οι παλιοί-μάλλον θα λέγαν Αληθώς Ανέστη, για να με εγκαλέσουν :).
  Χρόνια Πολλά στις Γεωργίες και στους Γιώργηδές μας.

 8. Λ said

  Είναι και η ημέρα ή μάλλον η νύχτα μουσείων στις 18, που περιμένω πάντα με ανυπομονησία. Φέτος θα μας τη χαλάσουν οι εκλογές φοβάμαι. Οι υποψήγιοι δεν μας αφήνουν σε χλωρό κλαρί.

  Έχουμε και την γιορτή του Κωνσταντίνου και Ελένης που μόνο άγιοι δεν ήταν.

  Μετά ο Μάης είναι ο μήνας των ερωτευμένων αηδονιών που δεν σε αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες ( και όχι μόνο των ερωτευμένων γαιδάρων).

 9. Παναγιώτης Κ. said

  Για άλλη μια φορά άκουσα το «μέρα Μαγιού μου μίσεψες» και πάλι θέλω να θυμίσω αυτό που είχα γράψει παλαιότερα. Στον Επιτάφιο λοιπόν συναντιούνται τέσσερα ψηλά βουνά της Ελληνικής δημιουργίας! Μίκης στη σύνθεση, Ρίτσος στο στίχο, Μπιθικώτσης στο τραγούδι και σολίστ ο Χιώτης.Ειδικά για την άποτίμηση της συνεισφοράς του τελευταίου ταιριάζουν οι στίχοι αυτού του τραγουδιού: «Τόσα όσα, μήτε του γιαλού/δεν φτάνουν τα χαλίκια» !

 10. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα, καλή βδομάδα, καλό Μάη και καλή ετεροχρονισμένη Πρωτομαγιά

 11. Γιάννης Ιατρού said

  …και το μαγιόξυλο που είναι..

  Για το μαγίοξυλο πολλά έχουν γραφτεί. Σ΄αντιπαράθεση έχουμε ..την μαλλιαρή .. 🙂

  Εδώ μερικά λαογραφικά (για τη μαλλιαρή, ντε 🙂 )

  Το πιάσιμο της μαλλιαρής γιορτάζεται σε μερικά μέρη της Αναλήψεως (σαράντα μέρες μετά την Ανάσταση κι επομένως πάντοτε Πέμπτη). Συμφωνα με την παραδοση (εκτός των άλλων), βουτάνε στη θάλασσα και πιάνουν τη μαλλιαρή, μιά πέτρα χορταριασμένη, γεμάτη φύκια κλπ . Τη βάζουν γιά γούρι κάτω απ’ το κρεβάτι. Στη Σάμο π.χ. οι ανυπαντρες τη βάζουν κάτω απ’ το κρεβάτι τους, γιά να δουν στον ύπνο τους ποιόν θα πάρουν.

  Αλλά κι αλλού (βλ. και Το έθιμο της «Μαλλιαρής» στη Ζάκυνθο) το βράδυ της τελευταίας ημέρας του Ιουλίου, και ενόψει της Σαρακοστής του Δεκαπενταύγουστου που ξεκινά την επομένη, οι Ζακυνθινοί της πρωτεύουσας του νησιού, «τση Χώρας», συγκεντρώνονται στους παραλιακούς δρόμους που βρίσκονται στις άκρες της πόλης -της Αγίας Τριάδας και του Αγίου- και περιδιαβαίνουν τραγουδώντας και ανταλλάζοντας σκαμπρόζικα αλληλοπειράγματα, περιμένοντας να πάει η ώρα δώδεκα τα μεσάνυχτα.

  Με το που αλλάζει η μέρα και μπαίνει η 1η Αυγούστου, τα καμπανάρια που σημαίνουν την έλευση της Σαρακοστής, δίνουν το σύνθημα στους ζακυνθινούς, που βγάζουν τα παπούτσια τους, ανασηκώνουν τα φουστάνια ή τα μπατζάκια τους και μπαίνουν στην θάλασσα, στην άκρη, εκεί που σκάει το κύμα, «για να πιάσουνε τη μαλλιαρή».

  Είναι η μαλλιαρή, που την ανασύρουν σαν τρόπαιο και την φέρνουν στο σπίτι τους κρατώντας την ψηλά στο χέρι, και την τοποθετούν κάτω από το κρεββάτι. Η μαλλιαρή, κατά παράδοση αιώνων, φέρνει καλοτυχία για όλη τη χρονιά, και, επιπλέον, διώχνει τα κουνούπια από το σπίτι.

  Όσο δε περισσότερο μαλλιαρή είναι η πέτρα, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουν οι ανύπαντρες να δούνε τον άντρα που θα παντρεφτούν στον ύπνο τους. Για αυτό δεν ψάχνουν απλώς για μια μαλλιαρή, αλλά …για την πιο μαλλιαρή (παρακαλώ οι επιγνώμονες να σχηματίσουν μονολεκτικά τον υπερθετικό, εγώ παραιτούμαι 🙂 🙂 )

  Κανείς όμως δεν ξέρει αν το έθιμο γίνεται περισσότερο για τις μεταφυσικές ιδιότητες της χορταριασμένης πέτρας ή για το διονυσιακό κέφι από την ανταλλαγή λογοπαίγνιων σχετιζόμενων με τη λέξη μαλλιαρή
  …..

 12. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

 13. Yannis Mattos (Stockholm) said

  Κάτι για τον ίδιο το Σαραντάκο. Δύο ο μήνας σήμερα, είδα ότι έχει γενέθλια 2 Νοεμβρίου (που είναι και τα γενέθλια του γιου μου Θύμιου, σύμπτωση). Μετά είδα έτος γέννησης 1959, πολύ κοντά στο δικό μου (1960), και μετά ΕΜΠ, κι άρχισα να αναρωτιέμαι πού θα μπορούσαμε να είχαμε συναντηθεί στο Πολυτεχνείο τα χρόνια 1978-1982 αφού εγώ ήμουν τότε στους ‘πολιτικούς’ (βλ καθηγητές Χαΐνη, Σακελλαρίδη, Θεοχάρη, Τάσιο κλπ κλπ)……..

 14. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ένα ζευγάρι μαντινάδες που δε μπορώ να τους ξεφύγω αφού τις ακούω από παιδί.

  Το Μάη αθίζουν τα κλαδιά
  κι όλες τση γης οι βιόλες
  και τσι μυρίστηκα κι εγώ
  μα δε μυρίζουν όλες

  Έβαλες πάλι σήμερο
  το άσπρο που σου πάει
  κι επαραπονεθήκανε
  τα λούλουδα του Μάη

 15. Λ said

  Ο Μάης είναι και της τρελής ροδιές που είναι τώρα ανθισμένη.

 16. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ένα τρισαγαπημένο τραγουδάκι του Σταύρου Κουγιουμτζή, κι ας μου πει ποιος δεν το έχει τραγουδήσει και χορέψει και κλάψει.
  Το πρώτο βράδυ που σε πήρα αγκαλιά
  θυμάμαι είτανε γλυκειά πρωτομαγιά.
  Κι ήσουν ωραία όταν γελούσες…
  Χάρισμά σας

 17. Γς said

  >19 † Χο Τσι Μινχ του απελευθερωτού

  http://caktos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_1725.html

 18. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  9: Και καμιά φορά τον Χιώτη τον ξεχνάμε (ως προς τον Επιτάφιο εννοω)

  13: Σίγουρα θα συναντηθήκαμε, ιδίως αν πήγαινες σε συνελεύσεις 🙂

 19. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  O Γς στο χθεσινό νήμα /νωρίτερα σχ.78 :
  >>και ξέρετε ότι στην Βουλγαρία πιο πολύ γιορτάζουν τον Αγιο Γεώργιο από το Πάσχα.
  Ederlezi is the Romani name for the Bulgarian, Macedonian and Serbian Feast of Saint George. It is celebrated on 6 May [O.S. 23 April] (occurring approximately 40 days after the spring equinox). The various Balkan spellings (Herdeljez, Erdelezi) are variants of the Turkish Hıdırellez, a holiday signaling the beginning of spring, occurring on the same day.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ederlezi_(song)

 20. Λ said

  Σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, είνα ημέρα των παιγνιδιών όπως λέμε εδώ. Μιλούμε για ομαδικά παιγνίδια στην πλατεία του χωριού. Σακουλοδρομίες, γαιδουροδρομίες, διτζίμι, ζίζιρο, σούσες, σκατούλικα κοκ

 21. Γιάννης Ιατρού said

  …η εκτέλεση των 100 έγινε με διαταγή του αρχηγού του Β’ Αρχηγείου Χωροφυλακής Πελοποννήσου, του διαβόητου Συνταγματάρχη (τότε) Διονυσίου Παπαδόγγονα, γνωστού, μεταξύ των άλλων, και επειδή έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο Χίτλερ για την διάσωσή του μετά την απόπειρα της 20ης Ιουλίου 1944…

  Και η σχετική απάντηση…

  Και πάει σόϊ το βασίλειο …

  Παιδί του Διονυσίου, υπήρξε ο Αλέξανδρος Δ. Παπαδόγγονας, αντιναύαρχος ε.α. και πολιτικός, που εξελέγη βουλευτής με την ΝΔ (ΕΡΕ) και έγινε Υπουργός Συγκοινωνιών και Εμπορικής Ναυτιλίας.

  Πολιτική σταδιοδρομία ακολούθησε και ο εγγονός του Διονυσίου, Διονύσιος Α. Παπαδόγγονας, και αυτός με την ΝΔ. Τώρα παίζει και ρόλο μεσολαβητή μεταξύ του νεοϊδρυθέντος κόμματος του πρώην δεξιού χεριού του Σαμαρά, του Μπαλτάκου, με την τέως βασιλική οικογένεια των Γλύξμπουργκ …., και συγκεκριμένα με τον πρωτότοκο γιο του Κωνσταντίνου, τον Παύλο.

 22. sarant said

  19-20-21 Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά!

 23. (13 – 18β) Τώρα που το λέτε, κι εγώ θα ήταν δυνατό να είχα συναντήσει τον Νικοκύρη στο Πολυτεχνείο, όπου χρημάτισα [εντάξει, αμειβόμουν, αλλά γιατί το λέμε έτσι;] βοηθός («επιστημονικός συνεργάτης») του Γαλανή για ένα μικρό διάστημα την άνοιξη του 1981. Αλλά σε συνελεύσεις δεν πήγαινα…

 24. IXB said

  ο ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗΣ και το κείμενο της 30.4.1944, από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία:

  .

 25. sarant said

  23 Τον θυμάμαι τον Γαλανή, είχαμε το μάθημά του. Σε καμιάν επιτήρηση ίσως να σε πέτυχα. Αλλά δεν θα ήσουν εκείνος ο επιτηρητής, που όταν τον ρώτησα, πρωτοετής, αν επιτρέπεται το κάπνισμα, μου απάντησε «Επιβάλλεται!»

  24 Λοιπόν δεν την ήξερα αυτή τη σειρά.

 26. ΣΠ said

  Καλημέρα και Χρόνια Πολλά στους Γιώργηδες και τις Γεωργίες.

  Τρολάροντας θα έλεγα ότι λείπουν από το μηνολόγιο η γέννηση του Σωκράτη, η Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας και η γενοκτονία των Ποντίων.

  25 Μια και πιάσαμε την περίοδο των σπουδών μας στο ΕΜΠ, εγώ σπούδασα Χημικός Μηχανικός 1973-78 και πήγαινα στις συνελεύσεις. Μάλλον έχουμε βρεθεί στον ίδιο χώρο.

 27. sarant said

  26 α Χαχά!
  β Σειρά με Προκοπάκη-Πετρουλά;

 28. Υαλτις said

  Απ την Ιθάκη

  Τον Απρίλη λαι τον Μάη
  το μουνί φαρομανάει
  και κατα τον θεριστή
  του ρχεται να βουρλιστεί

  Καλό μήνα

 29. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γράφτηκε οχτώ χρόνια νωρίτερα, για τον απεργό Τάσο Τούση, αλλά θα μπορούσε να αναφέρεται και στους διακόσιους της Πρωτομαγιάς, το «Μέρα μαγιού μου μίσεψες», του Γιάννη Ρίτσου,
  Και για τον Παναγούλη μετά
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=361175

 30. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  http://www.photos-mai68.com/1968_mai_paris_manif_1090.html

 31. Pedis said

  9 Μάη 1800: γέννηση του John Brown. Θερμός υποστηρικτής της κατάργησης της δουλείας στις ΗΠΑ. Τον Οκτ. του 1859 επιχείρησε τη έναρξη ένοπλου αγώνα με στόχο την απελευθέρωση των σκλάβων. Ηγήθηκε της επίθεσης ενάντια στο οπλοστάσιο του Harper’s Ferry της Βιρτζίνια. Η επιχείρηση απέτυχε, συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο με εκτέλεση δια απαγχονισμού στις 2 Δεκ. του 1859.

  http://law2.umkc.edu/faculty/projects/ftrials/johnbrown/brownaccount.html

  «I, John Brown, am now quite certain that the crimes of this guilty land will never be purged away but with blood. I had, as I now think, vainly flattered myself that without very much bloodshed it might be done.»

 32. Alexis said

  #6: «Αναρχικά στοιχεία και γνωστοί-άγνωστοι, θέλοντας να προκαλέσουν χάος, προσέκρουσαν εσκεμμένα πάνω στις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας, των οποίων τα όπλα εκπυρσοκρότησαν κατά λάθος»
  του απεσταλμένου μας Μπάμπη Παπαδημητρίου 🙂

  Καλό μήνα σε όλους!

 33. ΣΠ said

  27
  Ναι, Προκοπάκη, Πετρουλά, Ριζόπουλο. Με τον Πετρουλά συνυπήρξαμε και κατά τα μεταπτυχιακά μας στο Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα (ή μήπως Μιννεσότας;)

 34. Ανδρέας said

  Hoagy Carmichael – Georgia on My Mind

  Written in 1930 by Hoagy Carmichael (music) and Stuart Gorrell (lyrics) ©

  Gorrell wrote the lyrics for Hoagy’s sister, Georgia Carmichael. However, the lyrics of the song are ambiguous enough to refer either to the state or to a woman named «Georgia».

  Carmichael’s 1965 autobiography, «Sometimes I Wonder», records the origin: a friend, saxophonist and bandleader Frankie Trumbauer, suggested: «Why don’t you write a song called ‘Georgia’? Nobody lost much writing about the South.» Thus, the song is universally believed to have been written about the state.

 35. gpoint said

  # 34

  Ναι μεν αλλά… αυτή η εκτέλεση είναι αλησμόνητη

 36. Ανδρέας said

  τζι συμφωνώ, έβαλα την πρώτη έκδοση

 37. Γς said

  21:

  >Τώρα παίζει και ρόλο μεσολαβητή μεταξύ του νεοϊδρυθέντος κόμματος του πρώην δεξιού χεριού του Σαμαρά, του Μπαλτάκου, με την τέως βασιλική οικογένεια των Γλύξμπουργκ

  Υψηλές διασυνδέσεις ο μικρός

 38. Γιάννης Ιατρού said

  34: Στο έργο «Η ΣΕΙΡΗΝΑ ΤΗΣ ΜΑΡΤΙΝΙΚΑ» (Τo have and have not – 1944) απ΄όπου η φωτό, η Lauren Bacall και ο Carmichel Hoagy τραγουδάνε ένα άλλο κομμάτι του, πάντως όχι το Georgia on my Mind. Επομένως, στην φωτογραφία στο #34, μόνο ο Hoagy Carmicael στο πιάνο είναι το μόνο στοιχείο που συνδέει την φωτό με το Giorgia on my Mind 🙂

 39. Γιάννης Ιατρού said

  37: Για το ατύχημα της φοράδας στ΄αλώνι, σου έχω πεί; 🙂

 40. Πάνος με πεζά said

  5 (2) : Και τελικά δεν είναι και ο μοναδικός δρόμος.Υπάρχει 2ας Μαϊου και την Καισαριανή.
  https://www.instantstreetview.com/@37.965586,23.770262,18z,1t
  Απομένει να εξετάσει κανείς αν ονομάστηκε από το ίδιο γεγονός, ή από την ανάμνηση των εκτελεσθέντων της προηγούμενης μέρας…

 41. Γιάννης Ιατρού said

  Ωχ, ωχ, ωχ!
  Τι διαβάζω εδώ; Στάχτες έγινε ορθόδοξη εκκλησία στο Μανχάταν!

  Να τι γίνεται, μέλη της κλίκας του Μεταλληνού, όταν εξοργίζετε μεταμεσονύκτιους σχολιαστές 🙂 Και μετά την κάνουν για το ερημητήριό τους…..

 42. Καλό μήνα, 9 Μάη είναι και η Ημέρα της Νίκης (επί του ναζισμού στην Ευρώπη).

  https://en.wikipedia.org/wiki/Victory_Day_%289_May%29

  Η καλή παρέλαση, βέβαια, έγινε τον Ιούνη αλλά ποτέ δεν είναι νωρίς για λίγο π0ρνό. 😉 ❤

 43. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  37. Άλλαξε κανα δυο γράμματα να νοηματοδοτηθεί η κατάσταση

 44. Γιάννης Ιατρού said

  42: Κι έχει και eurogroup στις 9/5, αν δεν κάνω λάθος!

 45. #43: Ναι, ο Παπαδημούλης έκανε μια, ας πούμε, ανιστόρητη σύνδεση του Eurogroup και της αντιφασιστικής νίκης.

 46. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  33 Εγώ θα έλεγα Μινεσότας

  40 Μάλλον στο ίδιο γεγονός αν σκεφτούμε πως και η Καισαριανή προσφυγικός συνοικισμός ήταν

  45 To put it mildly, που λένε.

 47. Λ said

  Στα μέσα του Μάη του 1909 είδε για πρώτη φορά τη Νατάσα Ροστώβα ο πρίγκιπας Αντρέι Μπολκόβσκι.Ήταν μια ή δύο μέρες πριν την πανσέληνο. Άραγε αυτό στέκει;

 48. Λ said

  Η απάντηση είναι όχι. Ο Τολστόι δεν το γκούγκολ ίσες καλά.
  http://www.fullmoon.info/en/fullmoon-calendar/1909.html

 49. Μαρία said

  Όλα ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου 1986, όταν το φορτηγό πλοίο «Αλφονσίνα» κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης φορτωμένο με 9.000 τόνους αραβοσίτου (καλαμποκιού), προερχόμενο από το Κόπερ της Γιουγκοσλαβίας. http://www.sansimera.gr/articles/809

  Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Νικόλαος Αθανασόπουλος http://www.efsyn.gr/arthro/pethane-o-proin-ypoyrgos-toy-pasok-nikolaos-athanasopoylos

 50. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  141. «…σερβική ορθόδοξη εκκλησία στο Μανχάταν…»

 51. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  141 => 41

 52. sarant said

  49 Ήμουν σειρά με τον γιο του στον στρατό, Νεοσύλλεκτος, έλυνε κι έδενε.

 53. Γιάννης Ιατρού said

  45: Μιχάλης Ππ
  το σχόλιό σου δεν ταιριάζει στο #43. Μήπως εννοείς το #44; Κι αν ναι, η όποια δική μου σύνδεση είναι μόνο με το «Ημέρα της Νίκης» (του Σκύλου στο #42) 🙂

  50/51: Αφώτιστε, κι αυτή των Γαλιλαίων είναι… Δεν αλλάζει κάτι για τον λεγάμενο.

 54. 53α

  για το 44

  εδώ ταιριάζει το «τώρα, μ’ εμένα είσαι ή με την αρκούδα;» του ανεκδότου.

 55. Ανδρέας said

  48 μ’αρέσει η κυπρέικη εκφορά λόγου 🙂
  »Ο Τολστόι δεν το γκούγκολ ίσες καλά»

  γκούγκο-λίσες αντί του γκούγκλισες-γκούγκλαρες

 56. Ανδρέας said

  γκούγκολ-ίσες*

 57. Γιάννης Ιατρού said

  52: Με ποιόν από τους δύο;

 58. Γιάννης Ιατρού said

  54: 🙂

 59. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ας ενισχύσουμε την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από Θεσσαλονίκη μεριά μέσω φουμπού για να καθιερωθεί η 3η του Μάη διεθνής ημέρα του πιτόγυρου. Σαφώς πιο σοβαρό εγχείρημα από τις διάφορες παρεξηγήσιμες ημέρες ελληνοφωνίας. 😊

 60. Ανδρέας said

  59 σουβλάκι κύριε! από τα σέρρας μάντρες

 61. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Νομίζω, Νίκο, πως άδικα κοπιάζεις να επαναλαμβάνεις κάθε μήνα (για το Μηνολόγιο) το «συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον» γιατί είναι θεωρητικά απίθανο να εξαντληθεί κάποτε το ενδιαφέρον γι αυτό. Εκτός του ότι είναι από μόνο του ΠΟΛΥΤΙΜΟ, μας δίνει την αφορμή να θυμηθούμε, να σχολιάσουμε, να επαναλάβουμε και να εμπεδώσουμε πάμπολλά σημαντικά ιστορικά γεγονότα, οπότε ξέχνα το ενδεχόμενο έλλειψης σχετικού ενδιαφέροντος..

 62. sarant said

  61 Νάσαι καλά Γιώργο!

 63. Alexis said

  Μικρό πασχαλινό μεζεδάκι:
  Η φρεγάτα στην οποία έκαναν Πάσχα Τσίπρας-Καμμένος λέγεται φυσικά «Αδρίας» και όχι «Ανδριάς» όπως έλεγαν διάφορα κανάλια.
  Σιγά μη λεγόταν και «Προτομή» δηλαδή… 🙂

 64. sarant said

  Το έχω στην πιατέλα για το ερχόμενο Σάββατο. Και είναι και ιστορικό όνομα, πανάθεμά το.

 65. Corto said

  Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά!

  4 Μαΐου: μνήμη Αλέξη Δαμιανού, του μεγίστου των Ελλήνων κινηματογραφικών σκηνοθετών.

 66. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  25, 26, 27. Ἤμουν κι ἐγὼ ἐκεῖ (1970-75). Μὲ τὸν Νῖκο δὲν συμπέσαμε, ἀλλὰ μὲ τὸν ΣΠ ὅλο καὶ σὲ κάποια συνέλευση θὰ βρεθήκαμε (συμμετεῖχα ἀνελλιπῶς). Ἤμουνα ὁ (πιὸ) ψηλὸς μὲ τὰ γένια.

  Καὶ μιὰ (καθηστερημένη) συνεισφορὰ μου γιὰ τὴν Πρωτομαγιὰ (ἡ περσινὴ μου ἀνάρτηση στὸ slang.gr.) Τότε δὲν εἶχα μάθει ἀκόμα νὰ πληκτρολογῶ στὸ πολυτονικὸ.

  «Ο Μάης σε λαϊκά αποφθέγματα

  Με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, ιδού μερικά αποφθέγματα σχετιζόμενα με το μήνα Μάιο. Τυχόν συνεισφορές, σχόλια, ή διορθώσεις, ευπρόσδεκτα.

  «Τον καιρό πού ‘πρεπε δεν έβρεχε, το Μάη εδροσολόγα». Λέγεται για κάτι που γίνεται καθηστερημένα και πολλές φορές κανει κακό, αντί να καλυτερέψει τα πράγματα, όπως οι βροχές του Μάη κάνουν κακό σε καλλιεργειες, όπως τα σιτηρά.
  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

  Τι να μου κάνει το σπίτι της γιαγιάς τώρα που το κληρονόμησα ; Δεν πουλιέται, δεν νοικιάζεται και πρέπει να πληρώσω και το φόρο κληρονομιάς. Τον καιρό πού ‘πρεπε δεν έβρεχε, το Μάη εδροσολόγα!

  «Στον καταραμένο τόπο το Μάη μήνα βρέχει». Παραπλήσιο με το προηγούμενο, υποδηλώνει κακοτυχίες που πέφτουν μαζεμένες.
  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

  Δε φτάνει πού’χαμε τα χάλια μας οικονομικά, ήρθε κι η αρρώστια του Τάκη και τα συμπλήρωσε. Στον καταραμένο τόπο το Μάη μήνα βρέχει!

  Του ναυτη η γυναίκα Μάη μήνα χήρεψε. Ναυτική έκφραση, που υποδηλώνει την αστάθεια του καιρού το Μάη, με τα ξαφνικά μπουρίνια που «πετάει».
  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

  Το νου σου! Μην ξεθαρεύεις, πού φτιαξ’ ο καιρός και μην ξανοίγεσαι με το καρυδότσουφλο. Του ναυτη η γυναίκα Μάη μήνα χήρεψε!

  Αφού σας «έφτιαξε» η διάθεση ας περάσουμε σε πιό ευχάριστα:

  Νά’μουν το Μάη γάδαρος, τον Αύγουστο κριάρι, όλο το χρόνο πετεινός και γάτης το Γενάρη. Ο ακόρεστος πόθος των σερνικών «παλαιάς κοπής», που ποτέ δεν «το» χόρταιναν και ήταν πάντα «επί σκοπόν» και όχι με το «όπλο παρά πόδα», όπως είμαστε σήμερα.

  Κλείνω με μερικά στιχάκια από το «Μάη», που αποτελεί ένα είδος «εθνικού ύμνου» για τους Θερμιώτες, όπως αποκαλούμαστε, όλοι όσοι έτυχε να γεννηθούμε σ’ αυτόν τον αιγαιοπελαγίτικο βράχο (από τα «Θερμιά», μεσαιωνική ονομασία του νησιου, λόγω των θερμών, ιαματικών πηγών του).

  Στα στιχάκια αυτά περιγράφεται η σκληρή αγροτική ζωή κατά το θερισμό (μέχρι τη δεκαετία του ’60, έσπερναν κριθάρι σε ολόκληρο σχεδόν το νησί, στις αναβαθμίδες ή «σκάλες» στη ντοπιολαλιά, φτιαγμένες με ξερολιθιά για να συγκρατούν το λιγοστό και άγονο χώμα),αλλά και η εποχιακή μετανάστευση των νέων για να δουλέψουν στα «καμίνια», τα κεραμοποιεία της Αθήνας, που τότε λειτουργούσαν τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ερωτικό στοιχείο όμως είναι διάχυτο.

  Ο ΜΑΗΣ

  Ήρχεν ο Μάης μάτια μου, ήρχε το καλοκαίρι
  ήρχε ο καιρός πουλάκι μου για να γινούμε ταίρι.
  Μάη μου με τα λουλούδια και με τα γλυκά τραγούδια.
  Άλλο δεν εβαρέθηκα μόν’ το βαρύ δρεπάνι
  μέσα στη σκάλα τη φαρδιά με το κοντό κριθάρι.
  Κρίθινο ψωμί και λίγο κι όλη μέρα μεσ’ στον ήλιο.
  Ανοίξαν τα σπαρθόπουλα*, φεύγουν τα θερμιωτόπουλα.

  * σπαρθόπουλα: τα σπάρτα με τα χαρακτηριστικά κίτρινα λουλούδια που ανθίζουν το Μάη.»

 67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αντιγράφω δυο παροιμίες από τις 18.000 των Σαμιωτάκη-Σηφάκη που έχουν να κάνουν με το κρασί και το Μάη:
  -Το Μάη κρασί μην πίνετε κι έξω μην κοιμηθείτε
  -Το Μάη πίνε το νερό, το Θεριστή το ξίδι
  τον Αλωνάρη το κρασί, να γίνεις παληκάρι

  Άραγε επειδή έχει γενική αναστάτωση με τις πρώτες ζέστες το σώμα, γι΄αυτό δεν συνιστάται το κρασί; Ενώ τον Ιούλιο, έχει πια συνηθίσει στη ζέστη;

 68. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  67. Σχετικὴ καὶ αὐτὴ:
  Μήνα ποὺ δὲν ἔχει ρὸ βάζε στὸ κρασὶ νερὸ.

 69. Λ said

  48 56. To πρώτο μεγάλο λάθος είναι ότι μιλούμε για το 1809 και όχι το 1909. Μετά είναι το λάθος που προέκυψε από διόρθωση που έκανε το σμάρτφοουν. Και για τα δύο φταίω εγώ. Ο Τ. φταίει που ήθελε ντε και καλά να ερωτευτεί ο 31 Αντρέ την 17χρόνη Νατάσα με ελαφρυντικό την Μαγιάτικη πανσέληνο.

 70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  66.Αντιγράφω δυο ακόμη παροιμίες που μιλάνε ακριβώς για την αστάθεια του καιρού
  -Μάη μήνα μη δουλέψεις,Μάη μην ταξιδευτείς.
  -Των ναυτικών οι γυναίκες τον Απριλομάη χηρεύουν (παραλλαγή)

  Βέβαια η δουλειά το Μάη (μη δουλέψεις εσύ-αλλά να πάρεις εργάτη κι ας είναι κι ακαμάτης- λέει άλλη παροιμία), είναι επειδή έχει μεγαλώσει η μέρα και βγαίνει πολλές ώρες δουλειάς τότε που δούλευαν από ανατολή μέχρι δύση του ήλιου.

  Ως προς το κρασί που δεν συστήνεται να πίνει κανείς το Μάη, αλλά κάνει καλό να πίνει τον Ιούλιο (ενώ ο Ιούνιος έχει καλό ξίδι),σκέφτηκα τώρα, μήπως επειδή αρχίζουν να χαλάνε τα κρασιά όσα είναι να ξινίσουν, τον άλλο μήνα ξεκαθαρίζει το πράμα,ενώ παραμετά, όσα βάσταξαν είναι ό,τι πρέπει!

 71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λ. Χρόνια Πολλά σου!
  69>>με ελαφρυντικό την Μαγιάτικη πανσέληνο.
  Πάντως η παροιμία λέει «Ο ήλιος του Μάη, τ΄Αυγούστου το φεγγάρι» 🙂

 72. sarant said

  66 A γεια σου!

 73. RON GOODWIN Wedding Dance

  ΥΓ Το εστειλε παλιος φιλος αρχτεκτων με 10k CD, 15k Βινυλια

  1k=1000

 74. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 75. Ανδρέας said

  ο ακατονόμαστος των καθόλικς
  huffingtonpost.gr/2016/05/02/culture-life-u2-edge_n_9818982.html?utm_hp_ref=greece

 76. Ανδρέας said

  Μεταφραστικό γατοκολάρο
  καιρός να ανοίξετε τα κιτάπια σας εσείς οι μεταφραστές και να βγάλετε τις γατολέξεις στην επιφάνεια να μαθαίνει ο κόσμος, μην τις αποκρύπτεται και τις κρατάτε μακρυά από τους γατολαούς.

  huffingtonpost.gr/2016/05/02/viral-ektypotis-ixeio-mikrofono_n_9821568.html?utm_hp_ref=greece

 77. Ηλίας said

  Αίματα ο Μάης φορτωμένος…

  Γιά μας τους « μιάς κάποιας ηλικίας » , αυτές οι τέσσερεις λέξεις μας δυσκολεύουν την κατάποση . Ένας κόμπος …

  Μπράβο Νικοκύριε .

 78. ΣΠ said

  66 (Δημήτρης Μαρτῖνος)
  Προσπαθώ να σε θυμηθώ. Σίγουρα έχουμε βρεθεί σε κάποια συνέλευση. Από την χρονιά σου ήξερα τους Κοσμαδάκη και Μαρινάκη, που έμεναν, όπως και εγώ, στην Φοιτητική Εστία, ενώ βέβαια όλοι ήξεραν την Δαμανάκη και την Μοροπούλου. Αργότερα στην Μιννεσότα ήμουν στο ίδιο γραφείο εκτός από τον Πετρουλά και με τον Κυριάκο Ζυγουράκη. Καλός φίλος.

 79. Spiridione said

  Χρόνια πολλά και καλό μήνα σε όλους.
  Η πρόληψη για την αποφυγή των γάμων τον Μάη υπάρχει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και έχει ρωμαικές ή και πιο μακρινές παγανιστικές ρίζες.
  Ο Οβίδιος δίνει την εξήγηση ότι αυτό συνέβαινε εξαιτίας της γιορτής των Λεμούριων που γινόταν τον Μάιο, του εξορκισμού δηλ. των κακών πνευμάτων (ο Πλούταρχος που το αναφέρει και αυτός δίνει και άλλες εξηγήσεις)
  Nec viduae taedis eadem. nec virginis apta
  tempora; quae nupsit, non diuturna fuit.
  hac quoque de causa, si te proverbia tanguit,
  mense malas maio nubere volgus ait.
  http://www.loebclassics.com/view/ovid-fasti/1931/pb_LCL253.297.xml?readMode=reader
  Για τα Λεμούρια ή Λεμουράλια
  http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/secondary/SMIGRA*/Lemuralia.html

  Εδώ περιγράφεται και ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε διάφορες περιοχές στην Ελβετία ή τη Γαλλία από τον 16ο αιώνα, το «creux de Mai», η κάμψη των γεννήσεων τον Μάιο, και δίνονται διάφορες ενδιαφέρουσες εξηγήσεις. Θα είχε ενδιαφέρον αν έχει γίνει κάποια έρευνα και στην Ελλάδα για το ποιους μήνες προτιμούσαν περισσότερο να παντρεύονται τις παλιότερες εποχές.
  https://books.google.gr/books?id=py0LAAAAIAAJ&pg=PA87&dq=%22creux+de+Mai%22+first+appears&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwirtLbgvr3MAhUHCsAKHeaEDA8Q6AEIGzAA#v=onepage&q=%22creux%20de%20Mai%22%20first%20appears&f=false

 80. sarant said

  79 Πολύ ενδιαφέρον αυτό

 81. Λαρισαίος said

  Καλό Μήνα και Χριστός Ανέστη! Προτείνω να συμπεριληφθεί στο Μηνολόγιο και η Cinco de Mayo! https://en.wikipedia.org/wiki/Cinco_de_Mayo εθνική εορτή του Μεξικού, και επέτειος μιας θρυλικής και ανέλπιστης νίκης τους επί των Γάλλων. Φαντάζομαι ότι το ιστολόγιο (όπως και ο υπογράφων) αγαπάει τη Γαλλία, αλλά μια νίκη ξυπόλυτων επί τακτικού στρατού είναι σίγουρα αξιομνημόνευτη.

 82. sarant said

  Νάσαι καλά, θα σκεφτώ την πρόταση του χρόνου!

 83. Γς said

  19:

 84. Γς said

  19:

  Είναι κι ο Αϊ Γκιόργκι των Τούρκων στον Πρίγκηπο…

 85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  83. Τώρα Στοκόκκινο μια ωραία εκτέλεση

 86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  85.Αυτή η απόδοση
  Τ’ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ (ΕDERLEZI) – ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

 87. Λ said

  Δεν είνσι μόνο ο Μας ματοβαμμένος
  http://www.inred.gr/68-chronia-apo-ti-sfagi-350-fantaron-sto-makronisi/

 88. Γς said

  86:
  Το τραγούδι αποδίδεται στον Γκόραν Μπρέγκοβιτς αν και δεν είναι ούτε ο συνθέτης ούτε ο τραγουδιστής αλλά ο ενορχηστρωτής του τραγουδιού

  Παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι στα Βαλκάνια

  Εδώ το Σβέτι Γκεόργκι [Свети Георги, Αγιος Γεώργιος] της Βουλγαρίας:

 89. Γς said

  88:

  Κι εμείς εδώ:

  Άγιε μου Γιώργη Σκυριανέ
  μεγαλομάρτυρα τρανέ
  και του νησιού καμάρι
  ασημένιε καβαλάρη.

  Ψηλά ειν’ τα σκαλοπάτια σου
  στο βράχο τα παλάτια σου
  και κάθεσαι στα κάστρα
  για να γειτονεύεις τ’ άστρα.

 90. Λ said

  88 Λαοφιλής ο δρακοκτόνος

 91. Γς said

  90:

  >Λαοφιλής ο δρακοκτόνος

  Και μιας και μιλάμε για την Βουλγαρία [και της πολύ πρωινής ζώνης του ιστολογίου] να και ένας άλλος … κτόνος:

  http://caktos.blogspot.gr/2013/12/blog-post_30.html

 92. geobat said

  To μηνολόγιο (τουλάχιστον) στη δική μου οθόνη είναι κομμένο στις τελευταίες συλλαβές

 93. Ριβαλντίνιο said

  11/5/330 Εγκαίνια Κων/πολης.

  22/5/337 Πεθαίνει ο Μέγας Κωνσταντίνος.

  1/5/408 Γίνεται αυτοκράτορας ο Θεοδόσιος Β.

  21/5/878 Οι Άραβες κυριεύουν τις Συρακούσες.

  15/5/912 Πεθαίνει ο Λέων ΣΤ ο Σοφός.

  1/5/1068 Γίνεται αυτοκράτορας ο Ρωμανός Δ Διογένης.

  29/5/1508 Καταστρεπτικός σεισμός πλήττει την Κρήτη.

  6/5/1799 Με κοινή διακήρυξη του Ρώσου ναυάρχου Ουσάκωφ και του Τούρκου ομολόγου του Καδήρ μπέη ανακοινώνεται ότι τα Ιόνια νησιά θα είναι ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Κέρκυρα και θα διοικείται από 14μελή εκλεγμένη Γερουσία ( στις εκλογές θα συμμετέχουν οι αριστοκράτες και υπό προϋποθέσεις οι αστοί).

  1/5/1821 Ο Ιάκωβος Τομπάζης καίει τουρκική γολέτα κοντά στην Χίο.

  3/5/1821 Οι Τούρκοι στέλνουν στην Κύπρο στρατό για να εμποδίσουν την εξέγερση.

  4/5/1821 Αποκεφαλίζονται στην Κων/πολη οι αρχιερείς Δέρκων Γρηγόριος, Αδριανουπόλεως Δωρόθεος, Τυρνάβου Ιωαννίκιος και Θεσσαλονίκης Ιωσήφ, ο πρώην μέγας διερμηνέας της Πύλης Γεώργιος Καλλιμάχης και 2 μέρες αργότερα ο Νικόλαος Μουρούζης.

  7/5/1821 Ο Άνθιμος Γαζής και ο αρματολός Κυριάκος Μπασδέκης κηρύσσουν την Επανάσταση στο Πήλιο.

  8/5/1821 Χάνι της Γραβιάς : Οδυσσέας Ανδρούτσοας vs Κιοσέ Μεχμέτ , Ομέρ Βρυώνης./Ο Λυκούργος Λογοθέτης κηρύσσει την Επανάσταση στην Σάμο.

  12-13/5/1821 Νίκη στο Βαλτέτσι (Μαυρομιχαλαίοι, Φλεσσαίοι, Μπουραίοι, Μητροπέτροβας, Τσαλαφατίνος, Πλαπούτας, Κολοκοτρώνης κ.α.)

  18/5/1821 Ο Εμμανουήλ Παππάς κηρύσσει την Επανάσταση στο Άγιο Όρος και στην Χαλκιδική. Νίκη στα Δολιανά Κυνουρίας (Νικηταράς) και στα Βέρβαινα Κυνουρίας (Κολοκοτρώνης, Θεοδώρητος Βρεσθένης).

  26/5/1821 Συνέλευση Καλτετζών. Ίδρυση Πελοποννησιακής Γερουσίας. Εκτελείται ο Βλαδιμηρέσκου (Τυργοβίτσι Μολδαβίας).

  27/5/1821 Ο Δημ. Παπανικολής πυρπολεί τουρκικό δίκροτο στην Ερεσό της Λέσβου.

  28/5/1821 Νίκη στο Αγρίνιο (Βλαχόπουλος, Μακρής, Γρίβας, Σαδήμας).

  12/5/1821 Νίκη έξω απ’τα Χανιά.

  15/5/1821 Χουρσίτ πασάς και Ομέρ Βρυώνης καταλαμβάνουν το Σούλι.

  7/5/1823 Ιδρύεται στην Κέρκυρα η Ιόνιος Ακαδημία από τον Άγγλο ύπατο αρμοστή Επτανήσων Φρειδερίκο Νορθ, κόμη του Γκίλφορδ.

  25/5/1823 Παίρνουμε το φρούριο Κισσάμου στην Κρήτη.

  11/5/1825 Παραδίδουμε το Νεόκστρο.

  20/5/1825 Μάχη στο Μανιάκι. Νίκη στον Καφηρέα (καταστρέψαμε το τουρκικό δίκροτο 62 πυροβόλων «Χαζέν Γκεμισί».)

  31/5/1825 Φονεύεται η Μπουμπουλίνα.

  24/5/1827 Παράδοση Ακρόπολης.

  3/5/1837 Εγκαινιάζεται το πανεπιστήμιο. Στεγάζεται στην οικία Κλεάνθη, ΒΑ της Ακρόπολης.

  14/5/1854 Αποκλεισμός Πειραιά από τους Αγγλογάλλους. Μας φέρνουν και χολέρα.

  10/5/1859 Σκιαδικά.

  6/5/1865 Επαναλειτουργούν για πρώτη φορά μετά την αρχαιότητα οι εγκαταστάσεις ανακαμίνευσης αργυρομολύβδου του Λαυρίου.

  4/5/1882 Συμφωνία μεταξύ ελληνικού δημοσίου και εταιρείας Μεταλλουργεία Λαυρίου για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών-Λαυρίου με διακλάδωση προς την Κηφισιά.

  3/5/1890 Πεθαίνει ο Ρόκος Χοϊδάς.

  2/5/1893 Πρώτο συλλαλητήριο των Ελλήνων σοσιαλιστών στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Μίλησε ο ιδρυτής του κινήματος Πλάτων Δρακουλης.

  17/5/1895 2μ.μ. Στην σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Πειραιώς τέθηκαν σε λειτουργία οι σταθμοί Μοναστηρακίου και Ομόνοιας .

  2/5/1899 Ο Δημήτριος Βικέλας ιδρύει τον «Σύλλογο προς διάδωσιν ωφελίμων βιβλίων».

  12/5/1902 Ιδρύεται το πρώτο ελληνικό τσιμεντοποιείο («ΤΙΤΑΝ») στον Πειραιά απ’τους Χατζηκυριάκους.

  31/5/1903 Πρώτη Διεθνής Έκθεση Αθηνών.

  4/5/1904 Ίδρυση Μακεδονικού Κομιτάτου στην Αθήνα.

  31/5/1905 Δολοφονείται ο Δηλιγιάννης από τον Μανιάτη Κωσταγερακάρη.

  1/5/1907 Πεθαίνει ο εθνικός ευεργέτης Γρ. Μαρασλής.

  9/5/1907 Ο Μίνως Κυπριάδης θα ανελκύσει τα απομεινάρια του τουρκοαιγυπτιακού στόλου από το Ναβαρίνο. Το 1909 εγκαταλείπει γιατί άρχισε να πονάει η τσέπη του.

  17/5/1913 Συνθήκη Λονδίνου.

  19/5/1913 Ελληνοσερβική αμυντική συμμαχία.

  17/5/1914 Πρωτόκολλο Κέρκυρας.

  13/5/1916 Παράδοση Ρούπελ.

  25/5/1916 Θαλάσσιος αποκλεισμός από την Αντάντ.

  17/5/1918 Μάχη του Σκρα.

  2/5/1919 Αποβίβαση στη Σμύρνη.

  19/5/1919 Αποβίβαση Κεμάλ στη Σαμψούντα.

  14/5/1920 Παίρνουμε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

  16/5/1948 Εντοπίζεται το πτώμα του Πολκ.

  10/5/1956 Εκτελούνται Καραολής και Δημητρίου.

  31/5/1957 Πάει ο Σαράφης.

  4/5/1967 Εξορίες στη Γυάρο.

  22/5/1967 Πτώμα Μανδηλαρά στη Ρόδο.

  1/5/1976 Σκοτώνεται ο Παναγούλης.

  14/5/1982 Πάει η Κυρά της Ρω.

  21/5/1990 Αναγνωρίζουμε διπλωματικά το Ισραήλ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: