Γιατί η θεία μου η Μαρίνα μπορεί και να πήγε στον Παράδεισο – VΙI (Δημ. Σαραντάκος)
Posted by sarant στο 3 Μαΐου, 2016
Εδώ και λίγο καιρό δημοσιεύουμε σε συνέχειες τη συλλογή διηγημάτων του πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, «Γιατί η θεία μου μπορεί και να πήγε στον Παράδεισο«. Έχουμε ήδη περάσει στη δεύτερη από τις τρεις νουβέλες που απαρτίζουν το βιβλίο, που είναι και η εκτενέστερη. Σήμερα έχουμε το έκτο κεφάλαιο της νουβέλας. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ. Η θεία Μαρίνα χωρίζει με τον Ανέστη για να παντρευτεί τον μεσήλικα εφοριακό Κωστάκη.
6
Έτσι η Μαρίνα χώρισε τον Ανέστη και σε τρεις μήνες έγινε σύζυγος του Κωστάκη.
Η Μαρίνα με τον Κωστάκη εγκαταστάθηκαν στο Νέο Ηράκλειο, στην άκρη της πόλης όπου νοίκιασαν ένα μεγάλο και ευρύχωρο σπίτι με αυλή. Για πρώτη φορά στη ζωή της ένοιωθε ασφαλής. Παράλληλα όμως κοντά στον Κωστάκη έπληττε θανασίμως. Ο νέος της σύζυγος ήταν μονόχνωτος, μίζερος, φιλάσθενος ή μάλλον κατά φαντασίαν ασθενής και υπερβολικά τσιγκούνης. Κατά τα άλλα ήταν ήσυχος, πράος και σοβαρός άνθρωπος. Αυτό το τελευταίο ήταν το κυριότερο γνώρισμά του. Δε γελούσε σχεδόν ποτέ και δε μπορούσε να ανεχτεί αστεία και πειράγματα. Στην πραγματικότητα ήταν απλώς σοβαροφανής. (Ο πατέρας μου όταν τον γνώρισε τον χαρακτήρισε: μηδενικόν υπό το προσωπείον της σοβαρότητος καλυπτόμενον).
Της Μαρίνας της έλειψε η ανοιχτή καρδιά του Ανέστη, οι φίλοι του, τα φτωχικά γλεντάκια μαζί τους, που τα ομόρφαινε το τραγούδι και το κέφι του. Ακόμα πιο πολύ της έλειπε η φλόγα και τα χάδια του Θρασύβουλου. Τώρα συνειδητοποιούσε πολύ οδυνηρά πόσο τον είχε αγαπήσει. Τις νύχτες πολλές φορές έμενε άγρυπνη καθώς θυμόταν το Θρασύβουλο και το πρωί ξύπναγε λυσσασμένη από τη μνησικακία και τη στέρηση που ένοιωθε. Ξαναθυμήθηκε τη μαγική της τέχνη και έριχνε κατά του επίορκου φριχτές κατάρες.
Αποφάσισε να μπεί στην καλή κοινωνία και να αποζημιωθεί για όλες τις ταπεινώσεις κι απογοητεύσεις της είχαν προξενήσει οι προηγούμενοι άντρες της ζωής της. Για το σκοπόν αυτόν αλλά και για να γεμίζει τις ατέλειωτες ελεύθερες ώρες της η Μαρίνα έγινε εθελόντρια νοσοκόμος. Ξημεροβραδιαζόταν στον Ευαγγελισμό και στον Ερυθρό Σταυρό, φορώντας την ειδική στολή του Σώματος. Στο περιβάλλον αυτό γνωρίστηκε με αρκετές όμοιές της καθώς και με παράγοντες της Τετάρτης Αυγούστου. Κι η ίδια άλλωστε ήταν ένθερμη οπαδός του Μεταξά. Η πολιτική της αυτή τοποθέτηση την απομόνωσε από το μικρότερον αδερφό της, που η γυναίκα του, η προσφυγοπούλα, ήταν «μια παλιοκομμουνίστρια», κι από τις ξαδέρφες της, τις κόρες της θείας Ευθυμίας, που η μια είχε παντρευτεί ένα δημοκρατικό αξιωματικό, απότακτο ήδη του Κινήματος του ΄35 κι η άλλη ήταν ακόμη σοβαρότερη περίπτωση, γιατί είχε παντρευτεί ένα μανιάτη κομμουνιστή. Ό,τι χειρότερο δηλαδή μπορούσε να συμβεί.
Η Μαρίνα δεν συγχώρησε αυτή την «παρασπονδία», όπως βάφτισε την πολιτική τοποθέτηση των συγγενών της, τελείως αυθαίρετα βέβαια, γιατί ανέκαθεν όχι μονάχα όλη η οικογένεια του θείου της, αλλά κι ο πατέρας της ήταν βενιζελικοί και δημοκράτες. Ο μόνος αντιβενιζελικός ήταν ο άντρας της μικρότερης ξαδέρφης της, της Ελένης, αλλά αυτός, είπαμε ήταν κάτι χειρότερο από βενιζελικός. Πάντως ευκαιρίας δοθείσης δεν παρέλειπε να σχολιάζει με τους μεγαλουσιάνους φίλους της τις πεποιθήσεις των συγγενών της, χωρίς να παραλείπει ονόματα. Τα κυνηγητά κι οι κατατρεγμοί που γνώρισαν επί Τετάρτης Αυγούστου οι άντρες των ξαδερφάδων της κι ο μικρότερος αδερφός της είχαν εν πολλοίς τη ρίζα τους στους σχολιασμούς της εκείνους.
Ο κύκλος των νέων γνωρίμων της εκτός από τη φιλανθρωπία καταγινόταν και με τον πνευματισμό. Η Μαρίνα ενστερνίστηκε με ενθουσιασμό τη λόξα αυτή, που κατά κάποιον τρόπο τη συνταίριαζε με τις περί την μαγεία επιδόσεις της. Έψαξε μέσω του πνευματισμού να μάθει τι είχε απογίνει ο Θρασύβουλος. Το τραπεζάκι όμως έμενε πεισμόνως σιωπηλό. Τελικά οι ομοτράπεζοι της, της διευκρίνισαν πως μόνο με πνεύματα νεκρών μπορεί να επικοινωνεί με επιτυχία. Εκείνη τότε στράφηκε σε πιο σίγουρες πηγές πληροφοριών, που της εξασφάλισαν οι νέες της διασυνδέσεις. Κάποιος από τους νέους γνωρίμους της ήταν υπάλληλος του νεοσύστατου Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και υποσχέθηκε να τη βοηθήσει. Πράγματι, ύστερα από λίγους μήνες πήρε ολόκληρο ραπόρτο. Η παλιά της αγάπη είχε γίνει αστέρας του υποκόσμου. Απάτες, εκβιασμοί, λαθρεμπόρια ναρκωτικών, προστασία λεσχών, μαστροπεία, απ’ όλα είχε ο μπαξές του φακέλου του. Για την ώρα βρισκόταν υπόδικος στις φυλακές Συγγρού, στην Καλλιθέα. Η Μαρίνα πάλεψε πολύ με τον πειρασμό να πάει να τον δει με τη στολή της εθελόντριας αδελφής, έτσι για να ικανοποιηθεί ο εγωισμός της, αλλά τελικά φοβήθηκε. Ίσως ο Θρασύβουλος να εκμεταλλευόταν αυτή τη συνάντηση και ν΄ άρχιζε τίποτα εκβιασμούς. Κι άντε τότε να ξεμπερδέψεις με τον Κωστάκη.
Αφιερώθηκε στην οργάνωση του κύκλου της και στην κοινωνική της προβολή. Ο Κωστάκης δυστροπούσε στην αρχή όταν του ζητούσε χρήματα για να ετοιμάσει κάποια συγκέντρωση στο σπίτι τους, γιατί βέβαια το δικό της εισόδημα από τα ενοίκια του προικώου της δεν το άγγιζε, αλλά η Μαρίνα σύντομα του πήρε τον αέρα και ο κακομοίρης, που απεχθανόταν τις λογομαχίες, υποτάχθηκε στη μοίρα του. Σιγά σιγά μάλιστα άρχισαν να του αρέσουν οι συναναστροφές με τους συνοδούς των φιλενάδων της γυναίκας του, που ήταν κατά κανόνα πληχτικοί και λιγόλογοι, σαν κι αυτόν.
Τα πολιτικά γεγονότα τούς έβγαλαν από την πλήξη τους. Ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Μαρίνα βρήκε θέμα συζήτησης. Όπως ήταν φυσικό ήταν θαυμάστρια του Χίτλερ, που θα ‘φερνε τη «νέα τάξη πραγμάτων» στην Ευρώπη και του Μουσολίνι, του «μεγαλύτερου πολιτικού του αιώνα» και γι΄ αυτό της ήρθε λίγο ανάποδα η εξέλιξη των πραγμάτων, όταν αντί να συμμαχήσουμε με τους Ιταλούς βρεθήκαμε να τους πολεμάμε και το πιο περίεργο να τους νικάμε.
— Μα τι περιπέτεια κι αυτή!
σχολίαζε όταν έμενε μόνη με τον Κωστάκη, που σε γενικές γραμμές συμφωνούσε μαζί της
— Να τα βάλουμε με μιαν αυτοκρατορία σαράντα εκατομμυρίων! Ως πότε θ’ αντέξουμε.
Φυσικά δεν εξωτερίκευε τις απόψεις της. Ως εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού ήταν επισήμως πατριώτις και ξημεροβραδιαζόταν στα νοσοκομεία, δίπλα στους τραυματίες. Όταν όμως έμενε μόνη μαζί τους, πολλές φορές δεν κρατιόταν
— Και τι κατάλαβες; Και το πόδι σου έχασες και στο τέλος οι Ιταλοί θα νικήσουν.
Οι περισσότεροι τραυματίες συνήθως, απορροφημένοι από τα βάσανά τους δεν της απαντούσαν, μια φορά όμως ένας λεβέντης ρουμελιώτης δεν της το χάρισε
— Τι κρένεις μωρή τσουράπω;
βροντοφώναξε, αρπάζοντας την από το μπλε κάλυμμα της κεφαλής της, που έμεινε στα χέρια του.
Έγινε μέγα σκάνδαλο καθώς στις τρομαγμένες φωνές της έτρεξαν άλλες εθελόντριες και γιατροί. Η Μαρίνα προσπάθησε να βγάλει τον τραυματία τρελό, αλλά προς μεγάλην έκπληξη της δεν έγινε πιστευτή. Αγνοούσε ότι το παλικάρι ήταν παρασημοφορημένο με χρυσό αριστείο ανδρείας κι είχε μεγάλο κύρος μέσα στο νοσοκομείο. Η Μαρίνα κλείστηκε σπίτι της δηλώνοντας ασθένεια. Άλλωστε σε λιγότερο από ένα μήνα οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα.
Γς said
Καλημέρα
Η αγωνία συνεχίζεται…
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Καλημέρα.
Σχεδόν βέβαιο πως θα έκλεινε προς τον φασισμό και τον μυστικισμό, η συγκινησιακή πανούκλα την είχε πλέον κατακλύσει.
Γς said
Ωραία χρόνια.
Ηδη από το 1929 υπήρχε στο Εθνικό και Καποδ. Πανεπιστήμιο της Αθήνας το μάθημα της Πειραματικής Τηλεπάθειας, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή της Θεολογικής και της Φιλοσοφικής Σχολής, Θεόφιλου Βορέα, ενώ το 1933, στο ίδιο πρόγραμμα σπουδών, συμπεριλήφθηκε και η Μεταφυσική.
Ωραία πράγματα δηλαδής 😉
Κι ήταν κι η εποχή που ο Τανάγρας είχε ιδρύσει την Εταιρία Ψυχικών Ερευνών.
Μαθήτρια του και το υπέρλαμπρον μέντιουμ, η Ελένη Κικίδου.
http://www.mixanitouxronou.gr/tag/kikidou/
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Κι όμως Γς, σήμερα που έχει εξαλειφθεί ο αναλφαβητισμός, η συντριπτική πλειονότητα γνωρίζει την αστρολογία και πιστεύει στα ζώδια, ενώ για την αστρονομία ούτε ξέρει ούτε ενδιαφέρεται να μάθει.😢
sarant said
Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
3 Ο Τανάγρας γνωστός -αλλά ότι υπήρχε μάθημα στο ΕΚΠΑ θα ήθελα κάποια τεκμηρίωση.
Γς said
4:
Ναι.
Και νόμιζα ότι τα είχα ακούσει όλα με τα φλυτζάνια του καφέ που στέλνουν με κούριερ στις καφετζούδες, όταν προχθές άκουσα δυο θεούσες να μιλούν για εξομολόγηση δια τηλεφώνου
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Χριστός Ανέστη, και στα δικά μας, αμήν!
Τί ωραία!Καφές με τσουρέκι και η Τρίτη της θειας Μαρίνας σήμερα. Μπερεκέτι! αλλά πάλι «η συνέχεια στο επόμενο». Λίγο λίγο για να έχουμε.Στη φούρια των καιρών,μια και κάτω όλα, είναι καλή άσκηση στην αναμονή.
Σα να ψιλοφωτίζεται το μυστήριο της μιας και μόνης καλής πράξης της κακίστρως. Μάλλον κατέληξε να «συναλείφεται «(έτσι το λέγανε το ανίερο πάρε δώσε) με τους κατακτητές και κάποια φορά θυμήθηκε να φερθεί τουλάχιστον σαν κανονικό ζώο(αφού βλέπουμε οδηγήθηκε πέρα κι απ΄ των ζώων τις ενστικτώδεις συμπεριφορές προστασίας των ομοίων τους) και να μην παραδώσει στην απάνθρωπη βαρβαρότητα κάποιον άνθρωπο- το είδος που γενετικά ανήκε.
2. Λάμπρο χρόνια πολλά! Δια βάζοντας τη συνέχεια αυτή,σε σκέφτηκα, αλλά βλέπω έγραψες λίγα… 🙂
Γς said
5:
«Γνωρίζατε πως υπήρχε μία εποχή στην Ελλάδα όπου πραγματοποιούνταν επιστημονικές έρευνες πάνω στα παραφυσικά φαινόμενα; Όπου μεγάλο μέρος της επιστημονικής αφρόκρεμας αποδέχονταν την ύπαρξή τους και μαθήματα πειραματικής τηλεπάθειας (και αργότερα ολόκληρη σειρά ψυχικών φαινομένων) διδάσκονταν στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ελλάδας;»
Και
Η δράση της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών είχε ως αποτέλεσμα το 1929 να εισαχθεί στο Εθνικό Πανεπιστήμιο το μάθημα της πειραματικής τηλεπάθειας, το οποίο δίδασκε ο καθηγητής Βορέας. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1933 στο πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου συμπεριλήφθηκε ολόκληρη σειρά ψυχικών φαινομένων.
Παναγιώτης Κ. said
@6. Μαθαίνω τελευταία για μερικές καφετέριες στη Θεσσαλονίκη όπου λένε και το…φλυτζάνι. 😦 😦
Μια ροπή σε αυτά έχουν ορισμένες γυναίκες και με πανεπιστημιακές σπουδές παρακαλώ!
Προσποιούνται ότι διασκεδάζουν το όλο σκηνικό εγώ όμως έχω παραδείγματα για το πόσο τις επηρέασε η μάνα τους που η ίδια πίστευε σε αυτά.
Θυμάστε το Ρέιγκαν που είχε προσωπικό αστρολόγο ή τον Ανδρέα που στη δύση του βίου του έγινε…ευλαβής;
Γύρευε πόσοι και πόσες είναι σε αυτό το κλίμα!
Γς said
7:
Ναι. Χρόνια Πολλά Λάμπρο!
Alexis said
#7, τέλος: Και όχι μόνο έγραψε λίγα αλλά δεν σχολίασε και επί …της ειδικότητάς του:
Τις νύχτες πολλές φορές έμενε άγρυπνη καθώς θυμόταν το Θρασύβουλο και το πρωί ξύπναγε λυσσασμένη από τη μνησικακία και τη στέρηση που ένοιωθε
Κάτι δεν πάει καλά…
sarant said
8: Μερσί, θα το ψάξω ίσως
Λάμπρο, χρόνια πολλά ρε συ!
Georgios Bartzoudis said
Όταν ήμουνα στραβάδι στο κέντρο νεοσυλλέκτων της Κορίνθου, μας έκανε μια επίδειξη κάποιος Καρράς, της εταιρείας του Τανάγρα (νομίζω μάλιστα ότι ήταν και Πρόεδρός της). Πρώτα μας κάλεσε όλους (μερικές εκατοντάδες) να περιπλέξουμε τα δάχτυλα των χεριών μας και να τα κρατήσουμε σφιχτά, σκεφτόμενοι κάτι ορισμένο. Οι περισσότεροι είχαμε πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, στο να ξανανοίξουμε τα χέρια μας. Υπήρχαν όμως και μερικοί που είχαν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Δεν μπορούσαν να ξανανοίξουν με τίποτα τα χέρια τους! Τελικά τα κατάφεραν με την επέμβαση του Καρρά. Από αυτούς διάλεξε 2-3 ζευγάρια, τους έβγαλε στη μέση του γηπέδου, μίλησε για λίγο μαζί τους και τους υπέβαλε σε ένα είδος ύπνωσης: Είσαι στο τάδε μέρος. Μπροστά σου είναι η Μαρία. Τώρα την αγκαλιάζεις, την φιλάς κλπ, κλπ. Και έβλεπες τον φανταράκο να επιδίδεται σε περιπτύξεις με …τον άλλο φανταράκο.
Πάντως στη συνέχεια ο Καρράς, μας εξήγησε ότι δεν πρόκειται για κανένα μεταφυσικό φαινόμενο αλλά για μια φυσιολογική λειτουργία, στην οποία όλοι είναι επιδεκτικοί, λίγο ή πολύ.
Γς said
Και τελικά κατάφερε το μέντιουμ να πιάσει επαφή με το πνεύμα του άντρα της χήρας.
-Θανάση! Μ’ ακούς;
-Σ’ ακούω.
-Πως περνάς;
-Θαύμα! [που γλύτωσε πό δαύτην]
-Τόσο ωραία είναι στον Παράδεισο;
-Ποιο Παράδεισο μωρή; Στη Κόλαση είμαι!
Λ said
Ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη να έχουμε τη συνέχεια την Τρίτη αντί την Τετάρτη. Για τον Ανέστη υπάρχουν νεότερα; Θέλω να πιστεύω ότι έζησε ευτυχισμένος το υπόλοιπο της ζωής του.
Γς said
13:
>Και έβλεπες τον φανταράκο να επιδίδεται σε περιπτύξεις με …τον άλλο φανταράκο.
Πάντως στη συνέχεια ο Καρράς, μας εξήγησε ότι δεν πρόκειται για κανένα μεταφυσικό φαινόμενο αλλά για μια φυσιολογική λειτουργία, στην οποία όλοι είναι επιδεκτικοί, λίγο ή πολύ.
Και με τον άλλο ναύτη, υποθέτω
[Την αεροπορία να την αφήσετε ήσυχη]
Νίκος Κ. said
Φαίνεται πως ο ναζισμός είχε καλές σχέσεις με την «τηλεπάθεια». Για παράδειγμα, στο «Εμπρός» 31/1/1947 διαβάζουμε την ακόλουθη είδηση:
Ψυχικαί Έρευναι. Αύριον Σάββατον 4 μ.μ. τακτικόν μάθημα εις τας «Ψυχικάς ερεύνας» με θέμα «Η τηλεπάθεια κατά την στιγμήν του θανάτου». Την Κυριακήν ώραν 11 διάλεξις «Ο Χίτλερ ως Μέντιουμ» υπό του κ. Άγγ. Τανάγρα. Είσοδος ελευθέρα.
http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=54510&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AScASPASTASNASYASEASQASNASRASJ&CropPDF=0
Κι όλα αυτά μετά τον πόλεμο.
Γιάννης Κουβάτσος said
Μόνο ο Ρίγκαν; Αμ οι δικοί μας; Ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο ανοιχτόμυαλος εκσυγχρονιστής, συμβουλευόταν μια τσιγγάνα χαρτορίχτρα απ’ τα Εξάρχεια που του την κουβάλαγε η αδερφή του, ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ο τεχνοκράτης οικονομολόγος, συμβουλευόταν το πνεύμα του Ελευθερίου Βενιζέλου μέσω του μέντιουμ Δώρας Κασσιανίδου, και για την καφετζού του Κώστα Μητσοτάκη και τον αστρολόγο της Μιμής θα τα θυμάστε. Προαιώνια και διαταξική, λοιπόν, η καταφυγή των ανθρώπων στα μέντιουμ και στους πάσης φύσεως τσαρλατάνους.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
13.Οι περισσότεροι είχαμε πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, στο να ξανανοίξουμε τα χέρια μας. Υπήρχαν όμως και μερικοί που είχαν πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Αυτό ισχύει και χωρίς ταναγραίους. Τί μυαλό κουβαλάς έχει σημασία.(Εκτός αν στο τσάι είχαν βάλει κάποια ψυχότροπη ουσία). Στη Μονή,το νησάκι απέναντι από την Αίγινα, πρι καμιά τριανταριά χρόνια ήταν μια ομάδα που έκανε τέτοια ψυχομπερδέματα και φαγώθηκαν οι φιλενάδες μου να παν να δοκιμάσουνε.Από πριν,ξέροντάς τες, είπα ποια θα «επηρεαστεί» και ποιες καθόλου.Τελικά έπεσα έξω γιατί και οι τέσσερις αποβληθήκαμε ως περιπαίχτριες του υπνωτισμού (δε θυμάμαι πώς το ονόμαζαν) κι ότι δεν προσήλθαμε με πνεύμα θέλησης. Κάτι τέτοια συμβαίνουνε, και μην το επεκτείνουμε ,τουλάχιστον όσο με αφορά. Ευχαριστώ.
Το πρόγραμμα σπουδών του 1933 κ.ε θα το βρει η Μαρία, να είστε βέβαιοι. 🙂
Γς said
Άγγελος Ευαγγελίδης το πραγματικό όνομα του Αγγελου Τανάγρα.
Ας βάλουμε και μια Ταναγραία [αυθεντική]
Νίκος Κ. said
3, 12: Αντιγράφω από το «Εμπρός» 17/4/1930:
Το συνέδριον ψυχοφυσιολογίας.
Κατά το προσεχές συνέδριον της 20 Απριλίου ελληνικαί εργασίαι θα ανακοινωθούν του κ. Αγγέλου Τανάγρα περί «Τηλεπαθείας» εκ της λανθανούσης μνήμης
…
Ο καθηγητής Φυσιολογίας κ. Δοντάς ειδοποίησε δια του υφηγητού κ. Κοτσαύτη τον κ. Τανάγραν ότι θέτει εις την διάθεσιν τού συνεδρίου το φυσιολογικόν εργαστήριον του Πανεπιστημίου.
http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=108&pageid=-1&id=48357&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AScASPASTASNASYASEASQASNASRASJ&CropPDF=0
ΚΑΒ said
Εγώ, να σας εξομολογηθώ, χάρηκα με το επεισόδιο με τον Ρουμελιώτη και βέβαια το ανεπανάληπτο τσουράπω. Δε θυμάμαι αν ήταν άσχημη.
Αγγελος said
Και στη Σοβιετική Ένωση είχαν γίνει πειράματα τηλεπάθειας, ακόμα και με κοσμοναύτες, κατά το πλείστον βέβαια μυστικά και με την ελπίδα στρατιωτικών εφαρμογών. Και παλιότερα και ο Crookes, των γνωστών σωλήνων, είχε κάνει σειρά πειραμάτων με μέντιουμ, εκτοπλάσματα κλπ. Το κακό δεν είναι βέβαια που έκανε πειράματα, είναι που είχε και αποτελέσματα!
Πάντως είχαν και το καλό τους οι εποχές όπου γίνονταν διαλέξεις και επιδείξεις σε Παρνασσούς και άλλα σωματεία και αποτελούσαν και κοινωνικά γεγονότα. Το έζησα λίγο κι εγώ με τον Ελληνικό Εσπεραντικό Σύνδεσμο στη δεκαετία του 1960…
Γς said
21:
>Αγγέλου Τανάγρα περί «Τηλεπαθείας» εκ της λανθανούσης μνήμης
Λες; Cache memory και τέτοια το 1930;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
22. (Από το λινκ της εφημερίδας,κέντρο): Α ρε Χαλανδριάκι πρωτοπόρο! Στη στήλη Αι επιστολαί -ΧΑΛΑΝΔΡΙ ένας τύπος καταγγέλλει το Κοινοτικό Συμβούλιο (!) γιατί δε συμφώνησε (έκανε και το παν για τη να ματαιώσει) με την εκδήλωση των χορών υπο την στρατιωτική μπάντα.
Λεύκιππος said
Στην Αγγλία η Λέστερ πήρε το πρωτάθλημα και θεωρείται θαύμα, στην Ελλάδα που το παίρνει συνέχεια η ίδια ομάδα, θεωρείται φυσιολογικό!!!!
Αφώτιστος Φιλέλλην said
«…Έψαξε μέσω του πνευματισμού να μάθει τι είχε απογίνει ο Θρασύβουλος. […] Κάποιος από τους νέους γνωρίμους της […] υποσχέθηκε να τη βοηθήσει. Πράγματι, ύστερα από λίγους μήνες πήρε ολόκληρο ραπόρτο. Η παλιά της αγάπη είχε γίνει αστέρας του υποκόσμου. Απάτες, εκβιασμοί, λαθρεμπόρια ναρκωτικών, προστασία λεσχών, μαστροπεία, απ’ όλα είχε ο μπαξές του φακέλου του. Για την ώρα βρισκόταν υπόδικος στις φυλακές Συγγρού, στην Καλλιθέα. Η Μαρίνα πάλεψε πολύ με τον πειρασμό να πάει να τον δει με τη στολή της εθελόντριας αδελφής, έτσι για να ικανοποιηθεί ο εγωισμός της, αλλά τελικά φοβήθηκε. Ίσως ο Θρασύβουλος να εκμεταλλευόταν αυτή τη συνάντηση και ν΄ άρχιζε τίποτα εκβιασμούς. Κι άντε τότε να ξεμπερδέψεις με τον Κωστάκη….»
Το καλυτερο τμημα της σημερινη συνεχειας. Λουμπεν, πολυ λουμπεν.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Δύσκολα θα μπορούσα να πώ πως συμφωνώ ολοκληρωτικά με την άποψή σου για τους έμφυλους τύπους των ουσιαστικών αλλά δεν έχω το κουράγιο να συλλέξω μπόλικα δείγματα αντιθέτων -αλλά δόκιμων και επιτυχημένων- χειρισμών από λογοτεχνικά και άλλα κείμενα, ώστε να σου αντιπαρατεθώ. Άν και όταν, όμως, βρώ αυτό το κουράγιο, θα συμπεριλάβω σ’ αυτά τα παραδείγματα και την φράση του πατέρα σου «Ως εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού ήταν επισήμως πατριώτις»!. (Πάντως, αν ο ρουμελιώτης ήταν όσο χρειάζονταν λεβέντης, θα έπρεπε να της είχε πάρει ολόκληρο το σκάλπ..).
ΓιώργοςΜ said
16 Ο επίσκοπος πηγαίνει απροειδοποίητα στην εκκλησία και ρωτά το νεωκόρο πού είναι ο παπάς.
«Μεσημέρι είναι δέσποτα, θα κοιμάται»
«Α, είναι στας αγκάλας του Μορφέως»
«Ε… δέσποτά μου δεν ξέρω τ’ όνομά του, ένας ναύτης ήτανε….»
Alexis said
#22: Μπα, καλούτσικη ήταν εμφανισιακά, αλλά είχαν πια περάσει τα χρόνια. Το ’41 που έγινε το επεισόδιο με τον ρουμελιώτη θα είχε περάσει τα πενήντα.
cronopiusa said
Καλή σας μέρα,
η μόνη φωτεινή περίοδος στη γκρίζα κι άραχνη ζωή της ο έρωτας
καημένη Μαρίνα, και μετά απ’ τον Θρασύβουλο στον Καιάδα, απ’ τον αποκρυφισμό στο ναζισμό, απ’ τη Σκύλα στη Χάρυβδη,
και για τον Λάμπρο
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
23.Για τους Σοβιετικούς, είχα διαβάσει,αρκετά παλιά σε εφημερίδα για πείραμα (με σκοπό την εφαρμογή σε τυφλούς) για ανάπτυξη ενός είδους «όραση» χωρίς να μετέχουν τα μάτια. Δηλαδή κάποιος με στραμένη την πλάτη στον πίνακα, μπόρεσε να διαβάσει τί έγραψαν. Δε θυμάμαι περισσότερα, αλλά τότε όπως το διάβασα, δε μου είχε φανεί απίθανο.
Το αναπάντητο ερώτημα για μέντιουμ και συναφή είναι γιατί δεν «προβλέπουν» ως προς τον εαυτό τους. π.χ όταν συνέβη να δολοφονηθούν.Ιστορίες για …αγρίους.
ΚΑΒ said
28. Τι να το κάνει το σκαλπ της Μαρίνας; Να ήταν καμιάς κοπελιάς, να το κρατήσει για ενθύμιο, μπορεί.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
28 >>ήταν επισήμως πατριώτις»!.
Μα νομίζω χρησιμοποιεί ειρωνικά το γλωσσικό τύπο που έλεγαν οι καθεστωτικοί μεταξύ τους , δια …τας ελληνιδας.
Γιάννης Κουβάτσος said
Οι εθνικόφρονες, Έφη, στην καθαρεύουσά τους νομίζω πως έλεγαν φιλόπατρις. Ίσως αυτό το γιώτα να προκάλεσε το μπέρδεμα. Αν υπάρχει, βέβαια, μπέρδεμα.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@34. Πιθανότατα έτσι είναι, Έφη! Επιπλέον, το «πατριώτισσα» στέκει μιά χαρά.. Απλώς το διασκέδασα που ψάρεψα έναν τέτοιο τύπο, φαινομενικά τουλάχιστον αντίθετο με αυτά που πρεσβεύει ο υιός Σαραντάκος! (Αν ήξερα να βάζω εικονίδια στο κείμενό μου, θα έβαζα ένα χαμογελάκι..)
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
35. Πατριώτις, κατά το » Η ωραία ανθοπώλις», Γς ρίξε εικόνα 🙂 κάπου τα έχουμε ξαναπεί. Αλλά δε γίνεται πλέον -φευ- κι ο συγγραφέας να μας εξηγήσει πώς σκέφτηκε κι έγραψε αυτό κι όχι το άλλο.Υποθέτουμε μόνο.
cronopiusa said
17
Ναζί και αποκρυφισμός
Το παρασκήνιο μιας σκοτεινής σχέσης
Πίτερ Λεβέντα
μετάφραση: Κατερίνα Χαλμούκου
Αγγελος said
Γιατί «φαινομενικά τουλάχιστον αντίθετο με αυτά που πρεσβεύει ο υιός Σαραντάκος»; Ο Νικοκύρης υποστηρίζει τη χρήση έμφυλων τύπων, ακόμη κι όταν δεν πολυσυνηθιζονται ακόμη (δικάστρια, βουλεύτρια…), και αυτό ακριβώς κάνει εδώ και ο πατέρας του (εθελόντρια, πατριώτις).
spiral architect said
Λάμπρου μ’, Χρόνια σου Πολλά! 🙂
gpoint said
# 27
Και μένα αυτό το κομμάτι μου χτύπησε καμπανάκι αλλά διαφορετικό. Αφού το διήγημα αναφέρεται σε πραγματικούς ανθώπους και δεν είναι αφηγηματικό πως το ήξερε ο συγγραφέας ;
Πέπε said
Νίκο, κάτι τρέχει με τη στίξη:
Όπου έχουμε πρόσωπα του έργου να μιλάνε σε ευθύ λόγο, η προηγούμενη πρόταση (του αφηγητή) τελειώνει μετέωρα, χωρίς σημείο στίξης. Όχι πάντα όμως, έχει και μία εξαίρεση με τελεία. Μήπως στα άλλα είχε διπλή τελεία και κάτι έπαθε; Διπλές τελείες μέσα στο κείμενο βλέπω να υπάρχουν κανονικά.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
41, Αν το δούμε από τη σκοπιά ότι είναι ο λογοτεχνικός τρόπος που λέει,εκθέτει,τις πληροφορίες, τις κρίσεις, τους σχολιασμούς του ο συγγραφέας ; Μπορεί να μην είναι ακριβώς βιογραφία η νουβέλα αυτή. Μυθιστορηματική βιογραφία ίσως.
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@39. Το «φαινομενικά» σχετίζεται στο συγκεκριμένο παράδειγμα (και προκύπτει) με/από την ερμηνεία (πιθανώτατα ορθή) που έδωσε η Έφη στο @34. Αυτά που εσύ αναφέρεις (δικάστρια, βουλεύτρια) είναι ακριβώς αυτά με τα οποία ΔΕΝ συμφωνώ με τον Νίκο.
Υαλτις said
Σχετικά με την ύπνωση-υπνοθεραπεία.
Μετά από 20 χρόνια ενασχόλησης με την ψυχοθεραπεία, ως εκπαιδευμένος ψυχαναλυτής (γεια σου Μαρία- ακόμα περιμένω μέιλ),δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός, ότι και η ψυχανάλυση ξεκίνησε απ τον προ προηγούμενο αιώνα ως μια μυστικιστική θεωρία.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε τις σπουδαίες μελέτες -εργασίες πάνω στην ύπνωση ,τόσο του Σκωτσέζου χειρουργού Τζέιμς Μπρέιντ (James Braid) (1843) όσο μετέπειτα ,του διακεκριμένου γιατρού Γιόζεφ Μπρόιερ (1842-1925 καθώς και του Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ.
Στις αρχές του 1900 τόσο η ύπνωση όσο και η ψυχανάλυση, θεωρούνταν πολύ σοβαρές θεωρίες. Ήταν καινοτόμες και θεμελιωμένες όχι από κομπογιαννίτες αλλά απ την αφρόκρεμα των ιατρών- επιστημόνων της εποχής.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>(δικάστρια, βουλεύτρια) είναι ακριβώς αυτά με τα οποία ΔΕΝ συμφωνώ με τον Νίκο.
Μα αφού δεν υπάρχουν στη γλώσσα μας θηλυκά πρώτης κλίσης σε -ης και τα όλα υπόλοιπα σχηματίζονται έτσι; :Αθλήτρια, πωλήτρια,κομμώτρια, σπουδάστρια, χορεύτρια.
Διαπραγματεύτρια θα πούμε και τη Ντέλια, (ο Θεός να δώσει!) 🙂
Για ποιο λόγο να φτιάξουμε έναν καινούργιο τύπο (στην τρισχιλιετή 🙂 ) μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε εξοικειωθεί;
spiral architect said
@46 τέλος: Εισάγεις «καινά δαιμόνια» και θα τιμωρηθείς! 👿
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
18 Σαν να θυμάμαι και για τον Μπρέζνιεφ κάτι.
21 Μάλιστα!….
22 Βασικά ήταν ξινή
28 Ήταν όμως και ανάπηρος ο Ρουμελιώτης.
42 Ο πατέρας μου ήταν λίγο ιδιόρρυθμος στη στίξη
Λ said
Η Μαρίνα η ναζού (δεν είναι δική μου επινόηση. Κάποιος άλλος είχε χρησιμοποιήσει τη ναζού παλιά εδώ)
Σκύλος said
…κι η άλλη ήταν ακόμη σοβαρότερη περίπτωση, γιατί είχε παντρευτεί ένα μανιάτη κομμουνιστή. Ό,τι χειρότερο δηλαδή μπορούσε να συμβεί.
Εντάξ’, περί του παππού πρόκειται, βεβαίως, αλλά κι εγώ θα το θεωρούσα αξιόλογο σχολιασμού το ότι βρέθηκε μανιάτης κομμουνιστής!
Κατά τα λοιπά, η θεία Μαρίνα θα τροφοδοτούσε άνετα πέντ’-έξι διδακτορικά στην Ψυχιατρική επιστήμη. ❤
Λ said
Ήταν και ο Σοβιετικός Κίρλιαν που κατάφερε να φωτογραφίσει την ανθρώπινη αύρα.
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
51. Βασικά ,αυτό που κατάφερε να φωτογραφίσει ο Κιρλιάν …ήτανε νερό. (υγρασία του περιβάλλοντος το αντικείμενο αέρα,δηλαδή)
http://www.lightstalking.com/what-is-kirlian-photography-the-science-and-the-myth-revealed
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
52. » Despite the ready availability of this accurate scientific explanation, New Age proponents of Kirlian photography will still argue that the person whose hands showed a larger, brighter glow is a natural healer when they are really just sweaty.» 😆
(παρντόν που το πήρα αμετάφραστο, αλλά λυπήθηκα να χαλάσω το λεπτό σαρκαστικό αγγλοσαξωνικό χιούμορ στο τέλος…)
Μιχάλης Νικολάου said
23, …και ο Crookes, των γνωστών σωλήνων,
είχε κάνει σειρά πειραμάτων με μέντιουμ,..
…σχεδόν ανταποκρινόμενος στην ερμηνεία του ονόματός του, by Hooke or by Crook!
(Αν και η βιβλιογραφία με πληροφορεί ότι
«…A medium tube containing a realtively large amount of residual gas…
The Crookes tube for X-ray photography…«)
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@46 Ξέρεις πολύ καλά Έφη (καλύτερα από εμένα) ότι αυτός ο διακανονισμός δεν γίνεται με γραμματικές συμμορφώσεις. (Αν δεν απατώμαι, ο Νίκος τα χαρακτήρισε κάποτε «προπύργια»!) Υπάρχουν αμέτρητα γλωσσικά φαινόμενα που δεν υπακούουν στις γραμματικές νόρμες. Αθλήτριες και πωλήτριες θα βρείς εκατοντάδες στα διάφορα έντυπα αλλά όταν συναντήσεις δικάστριες ή βουλεύτριες, πες μου να το δώ κι εγώ!
ΚΑΒ said
54.
https://www.google.gr/search?q=%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CF%82+%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%3B&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=Ip0oV_7YCYe9UYyqk9gG
Γιάννης Κουβάτσος said
Το βουλευτρια το χρησιμοποιούσαν και ο Ηλίας Τσιριμώκος και ο Σπύρος Μαρινάτος πριν από 60 χρόνια. Δεν είναι καινοφανές, συνάδει απολύτως με το κλιτικό σύστημα της γλώσσας μας και πολλές εκπρόσωποι του ελληνικού λαού στο κοινοβούλιο το προτιμούν. Ένα γκουγκλάρισμα αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές. Το δικάστρια όντως σπανίζει, ίσως λόγω του παραδοσιακού συντηρητισμού των δικαστικών λειτουργών. Αν δεν πρωτοστατήσουν στη χρήση του οι ίδιες οι δικάστριες, τότε ποιος θα πρωτοστατήσει;
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
@46 (και πάλι Έφη!). Αν ήθελα να προχωρήσω σε μιά πιό «γραμματική» εξήγηση -πέρα από το ανεξοικείωτο- για πολλές από τις περιπτώσες που νιώθουμε ότι δεν μπορούμε εύκολα να γυρίσουμε σε δικάστρια, συγγράφισσα κλπ [σε αντιπαράθεση με την δική σου «ομαλοποίηση» αφού «δεν υπάρχουν στη γλώσσα μας θηλυκά πρώτης κλίσης σε -ης»] θα κατέφευγα σε ένα κλειδί που το παίρνω από την εξαιρετική Γραμματική του Τσομπανάκη. Το ως άνω ζήτημα το διεξέρχεται ο Τσομπανάκης σε ένα υποκεφάλαιο που το τιτλοφορεί «Ανάμεσα στο ουσιαστικό και το επίθετο- Επαγγελματικά» και ίσως εκεί κρύβεται μιά κάποια εξήγηση: Ίσως επειδή πολλά από αυτά τα ονόματα έχουν έναν ενδιάμεσο -μεταξύ ουσιαστικού και επιθέτου- χαρακτήρα και μέχρι που να εξοικειωθούμε με την έμφυλη επέκτασή τους (ο αποκλειστικά αρσενικός «δικαστής» που γίνεται με τα χρόνια και «δικάστρια») τα χειριζόμαστε/ -μασταν ως διγενή και μονοκατάληκτα επίθετα.
Υαλτις said
57
η αρχαιολογίνα όντως σπανίζει, ίσως λόγω του παραδοσιακού συντηρητισμού των αρχαιλολόγων. Αν δεν πρωτοστατήσουν στη χρήση του οι ίδιες οι αρχαιολογίνες , τότε ποιος θα πρωτοστατήσει;
Γιάννης Κουβάτσος said
Για τις αρχαιολογίνες δεν ξέρω κάτι, αγαπητέ, αφού για τα θηλυκά σε -ος δεν έχει τεθεί ζήτημα. Ξέρω, όμως, ότι τις συναδέλφους μου τις δασκάλες κάποτε τις λέγαν διδασκάλισσες. Γι περισσότερα σε παραπέμπω στον Σαραντάκο. Αρχηγού παρόντος… 😊
Christos said
38: Αυτό εδώ πιάνει την κλωστή από ακόμα νωρίτερα:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Occult_Roots_of_Nazism
BLOG_OTI_NANAI said
Η πιο γνωστή, ίσως, «τσουράπω«, στο απίστευτο διήγημα του Βλαχογιάννη, «Ο Πετεινός» (1914), με πρωταγωνιστές δύο νεαρά παιδιά από τη Ρούμελη, τον Στέφανο και τη Μοσκούλα, ή αλλιώς «ο Κοκκοράκης» και «η Τσουράπω» όπως έλεγαν ο ένας τον άλλον που το ειδύλλιο τους κορυφώνεται στο τέλος της ιστορίας, τη στιγμή που ένας μισοσφαγμένος πετεινός πιτσίλιζε τα πάντα με το αίμα του.
Πάνος με πεζά said
Nαι ρε Λάμπρο, χρόνια πολλά κι από μένα ! Αν και έγραψα αρκετές φορές, τα ξέχασα κι εγώ !
Στο κείμενο, διακρίνονται τα παλαιού τύπου έμφυλα έμφυλα : (η) νοσοκόμος, πατριώτις.
Eπίσης μου αρέσει και αυτό το τελευταίο «άλλωστε» : Η Μαρίνα κλείστηκε σπίτι της δηλώνοντας ασθένεια. Άλλωστε σε λιγότερο από ένα μήνα οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα.
Το «άλλωστε», πρωθύστερα εισάγει προφανώς την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ίσως και την διακοπή λειτουργίας του τμήματος του ΕΣ όπου εργαζόταν. Μας αφήνει να καταλάβουμε ότι μάλλον τέρμα ο εθελοντισμός στη συνέχεια του διηγήματος…
Γιάννης Ιατρού said
Έμπλεξα με κάτι ηλεκτρονικά κι επισκευές σήμερα και έχασα το πρωϊνό πάρτυ. Αλλά κάτι κλεφτές ματιές έρριχνα 🙂
Ενδιαφέρουσα η σημερινή συνέχεια. Ωραία τα λεξιλογικά.
32: ΕΦΗ
..Το αναπάντητο ερώτημα για μέντιουμ και συναφή … και συναφή περί μέντιουμ κλπ.
Αυτό το μέντιουμ σας τα βρίσκει όλα, δεν αφήνει αναπάντητα ερωτήματα 🙂

Μιχάλης Νικολάου said
32, …πείραμα (με σκοπό την εφαρμογή σε τυφλούς) για ανάπτυξη ενός είδους «όραση»…
Μερική αποκατάσταση της όρασης σε τυφλούς, με τεχνητά μέσα, συμβαίνει ήδη σε αξιοθαύμαστο βαθμό.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
58.>>δικάστρια, συγγράφισσα κλπ
Δικάστρια ξενίζει, αλλά ανακρίτρια όχι ( πια 🙂 ). Με το διοικήτρια έχουμε ήδη εξοικειωθεί νομίζω.
Συγγράφισσα δεν το λέμε αφού συγγραφέας,γραμματέας,ταμίας κλπ.
https://sarantakos.wordpress.com/2013/02/27/bouleutria/
gpoint said
Εντελώς άσχετο αλλά ανάγκη (μάλλον νοσταλγική επιθυμία) ξέρει κανείς που μπορώ να βρω σπόρους από μοσχομπίζελα ; Αυτά που μυρίζανε γιατι οι σπόροι από το αγοραστό φακελλάκι δεν φυτρώνουν καλά δεν ανθίζουν πολύ και δεν μυρίζουν καθόλου
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Κλέβω και από το σχόλιο του Κορνήλιου στο αμέσως από πάνω (σχ.66)λινκ του 2013
«ποιοῦμαι δικάστριαν ἔγωγε» στὸν Λουκιανὸ (Ἀναβιοῦντες ἢ Ἁλιεύς)
sarant said
60 Ακριβώς, για τα σε -ος δεν έχει τεθεί ζήτημα.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
7-10-12-40-63- Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, να στε όλοι καλά.
31 – Εσένα Κρόνι σ΄ευχαριστώ ξεχωριστά, όχι για το «δώρο» που μου έκανες, αλλά γιατί από πολύ καιρό, θέλω να σου πώ πως, ενώ για όλους όσοι μ΄ ενδιαφέρουν εδώ μέσα, έχω πλάσει μια στέρεη εικόνα, και με όσους έτυχε να συναντηθώ έπεσα σε μεγάλο βαθμό μέσα, με σένα δεν βγάζω άκρη, δεν ξέρω πως να φτιάξω την εικόνα σου, εκεί που λέω σε τσάκωσα, πάντα κάτι μου διαφεύγει. Έχω καταλήξει πως είσαι τελείως φευγάτη, η μάλλον φευγαλέα σαν το νετρίνο, και σ΄έχω συνδυάσει μ΄αυτή την απίθανη ομάδα, και εκφραστικά θα μπορούσες να είσαι μέλος της. Το τραγούδι αυτής της ομάδας, είναι αφιερωμένο σε σένα, στο ατίθασο κρι κρι του Χαλανδρίου, στην καταπληκτική Σερραία, και στις άλλες αλλά λίγες θηλυκές παρουσίες, που ομορφαίνετε και κρατάτε το μέτρο στο ανδροκρατούμενο μεν, αλλά δημοκρατικότατο δε ιστολόγιο του Νικοκύρη.
Γς said
Της την παίφτει ή μου φαίνεται;
Γς said
ντάξει. Πέφτει
ΚΩΣΤΑΣ said
Βουλεύτρια, δικάστρια, συγγράφισσα κλπ μπορεί να είναι σύμφωνες με κάποιους γλωσσικούς κανόνες και τελικά να επικρατήσουν. Δεν παύει όμως να είναι μια επιβολή εκ των άνω, την επιβάλλουν κάποιοι γραμματιζούμενοι, όπως έγινε και με την καθαρεύουσα, εμένα με ξενίζουν και δεν μ’ αρέσουν. Προτιμώ τους λαϊκούς τύπους βουλευτίνα, δικαστίνα και τον επικρατήσαντα λόγιο τύπο (η) συγγραφέας. Δεν είμαι ειδικός, απλά την άποψή μου εκφράζω, σέβομαι βέβαια και τις διαφορετικές απόψεις άλλων σχολιαστών – στριών.
ΣΠ said
Άραγε οι γυναίκες που σχολιάζουν στο ιστολόγιο αυτοπροσδιορίζονται ως σχολιάστριες;
Alexis said
#71: Όχι ρε, ο Λάμπρος είναι του συλλόγου «πνεύμα και ηθική» όπως εσύ και ο Ιατρού! 😀
Χρόνια πολλά Λάμπρο! 🙂
ΚΑΒ said
Λάμπρο, σου ζητώ συγνώμη γιατί έπρεπε να σε σκεφτώ και να σου στείλω τις ευχές μου. Εν πάση περιπτώσει πιστεύω να τις δεχτείς έστω λίγο καθυστερημένα. Υγεία και πάντ’ ανοιχτά, πάντ’ άγρυπνα τα μάτια της ψυχής σου.
Γιάννης Κουβάτσος said
Η επιβολή εξ των άνω δεν είναι εκ προοιμίου κακή. Χάρη σ’ αυτή λέμε φαρμακοποιός κι όχι σπετσιέρης, εφημερίδα κι όχι γαζέτα, στρατιώτης κι όχι σολδάτος κι ένα σωρό άλλες λέξεις που ηχούν αυτονόητες πλέον.
Γς said
76:
Ολάνοιχτα τα έχει!
[#70]
ΚΑΒ said
>>λεβέντης ρουμελιώτης
Τα εθνικά, όταν είναι ΕΠΙΘΕΤΑ, εξακολουθούν να γράφονται στην αρχή με κεφαλαίο. Επομένως: λεβέντης Ρουμελιώτης.
https://sarantakos.wordpress.com/2013/02/20/ethnonyms/
sarant said
74 Πώς αλλιώς μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν;
ΚΑΒ said
78. και αυτά τα μάτια για να βλέπει πάντα το ωραίο.
Alexis said
#73: Κι εγώ προτιμώ τους λαϊκούς τύπους Κώστα, αλλά δυστυχώς οι τύποι αυτοί (σε -ίνα) είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να επικρατήσουν επίσημα, γιατί ακριβώς επειδή είναι λαϊκοί έχουν κάποιες φορές μία ελαφρώς ειρωνική-μειωτική χροιά.
Στην καθημερινή μας κουβέντα πολύ εύκολα χρησιμοποιούμε τον τύπο «γιατρίνα», σκέψου όμως μια επιγραφή έξω από ένα ιατρείο που θα έγραφε:
κυρία Τάδε Ταδοπούλου
γιατρίνα μικροβιολόγος
Δεν θα ήταν αστεία;
Έτσι, νομίζω πως είμαστε τελικά αναγκασμένοι 🙂 να δεχτούμε κάποιους τύπους όπως βουλεύτρια, δικάστρια γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική.
#74: Εννοείται! (απαντάω για λογαριασμό τους) 🙂
ΛΑΜΠΡΟΣ said
7 τέλος – Αφού μ΄έχεις μαλωμένο και τιμωρία στο ένα πόδι στην γωνία (ωραία δασκάλα είσαι, συγχαρητήρια -χαμόγελο) πών να γράψω σεντόνι;
11 – Μ΄έχει τιμωρία η δασκάλα λέμε (χαμόγελο). Συμπτωματικά χθές, είχα μια σχετική συζήτηση με την μικρή μου κόρη Δανάη, που αποφάσισε να διαβάσει την Μαζική ψυχολογία του φασισμού, του Ράϊχ, για την σύνδεση της σεξουαλικής καταπίεσης με την ροπή των ανθρώπων προς τον φασισμό. Για την Μαρίνα, πρέπει να είχα γράψει κάτι σχετικό απ΄όταν την παράτησε ο Θρασύβουλος, ή και πιο νωρίς δεν θυμάμαι.
16 – » Και με τον άλλο ναύτη, υποθέτω
[Την αεροπορία να την αφήσετε ήσυχη]» Ε ναί, είναι γνωστό πως στην αεροπορία πάνε ΜΟΝΟ σκληρά και τρελά αγόρια (χαμόγελο).
19 – Με τον διαλογισμό-αυθυποβολή όμως, συμβαίνουν διάφορα απίθανα πράγματα, και περιμένω υπομονετικά εδω και 35 χρόνια, όντας φύση ΑΠΙΣΤΟΣ Θωμάς, να δοθεί επιστημονική εξήγηση στο π.χ ερώτημα, είναι δυνατόν να βλέπεις την καρδιά σου να πάλλεται; ή είναι κατασκεύασμα του εγκεφάλου που έχει δεί τέτοια εικόνα ή έχει ακούσει γ΄αυτήν; Εγώ κλείνω προς την δεύτερη εκδοχή, όμως όπως και νάχει, έστω και φαντασιακή, είναι πολύ εντυπωσιακή εμπειρία.
23 – «Και στη Σοβιετική Ένωση είχαν γίνει πειράματα τηλεπάθειας, ακόμα και με κοσμοναύτες, κατά το πλείστον βέβαια μυστικά και με την ελπίδα στρατιωτικών εφαρμογών.» Ο Λε Πα, όμως, τελειοποίησε την μέθοδο, και την πρόσφερε δωρεάν στον λαό, μια τεράστια προσφορά του καλλιτέχνη προς την ανθρωπότητα, που δεν του έχει αναγνωρισθεί, μια που την γλιτώνει ανέξοδα από το AIDS και τα αφροδίσια νοσήματα (χαμόγελο).
ΣΠ said
Αφού λοιπόν λέμε (σωστά) η σχολιάστρια και όχι η σχολιαστής, γιατί δυσκολευόμαστε να πούμε η δικάστρια και όχι η δικαστής.
Γς said
Δν παίζεται…
ΚΩΣΤΑΣ said
77
Δεν τα ξέρω τόσο καλά και δεν είμαι τόσο σίγουρος, νομίζω όμως αυτό το σκοπό είχε η καθαρεύουσα, να «καθάρει» τις ξένες-δάνειες λέξεις. Εδώ υπάρχουν καθαρά ελληνικές λαϊκές λέξεις και απλά εκ των άνω επιβάλλουμε διαφορετικούς τύπους.
Και κάτι για το σχόλιό σου 60: «ότι τις συναδέλφους μου τις δασκάλες κάποτε τις λέγαν διδασκάλισσες» Από όσο ξέρω ήταν διδάσκαλος -διδασκάλισσα, δάσκαλος – δασκάλα, ο – η συνάδελφος και μετά η συναδέλφισσα. Αν αυτό σε βοηθάει ή αν κάποιος ξέρει καλύτερα ας το αναλύσει πιο εξειδικευμένα.
Γιάννης Κουβάτσος said
Κι αν θέλουμε να ‘μαστε συνεπείς, θα πρέπει η πινακίδα να γράφει γιατρίνα μικροβιολογίνα. 😊
Γιάννης Ιατρού said
75α: Στον εν λόγω σύλλογο μέλη είναι μόνο λυκόπουλα. Κι απ΄ ό,τι θυμάμαι, η Μαρία δεν τον έχει γράψει ακόμα 🙂 🙂
Γιάννης Κουβάτσος said
Κι εγώ, Κώστα, έχω πολλές απορίες και αμφιβολίες ως μη ειδικός. Γιατί π.χ. λέμε τόσο αβίαστα διευθύντρια, αλλά σκοντάφτουμε στο διοικήτρια; Και τα δύο σε θέσεις ευθύνης αναφέρονται κι όμως…Τα μυστήρια της γλώσσας. 😊
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
65. Ε τώρα η συγγράφισσα είναι πρόχειρη κατασκεή χάρη κουβέντας. Γραφιάνα, ίσως, θα μπορούσε να έλεγε ο Κοτζιούλας.
87. Μην κάνουμε πλάκα όμως αφού για τα σε -ος δεν τίθεται θέμα. Η αοιδός, η νοσταλγός κ.ο.κ. Τα θηλυκά σε -ης είναι φτιαχτά.
ΚΩΣΤΑΣ said
82 Alexis, 84 ΣΠ
Δεν λέω ότι είναι λάθος, απλά το δικό μου γλωσσικό και αισθητικό κριτήριο έχει αυτή την προτίμηση. Για το γιατρίνα δεν το θεωρώ και προσβλητικό, έχω ακούσει να προσφωνούν «κυρά γιατρίνα» γυναίκα γιατρό. 🙂 (μήπως κι εδώ έπρεπε να πω γιατρίνα; )
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
89. >>λέμε τόσο αβίαστα διευθύντρια, αλλά σκοντάφτουμε στο διοικήτρια;
Μάλλον άργησε πολύ να χρειαστεί η λέξη 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
65.>>Μερική αποκατάσταση της όρασης σε τυφλούς, με τεχνητά μέσα, συμβαίνει ήδη σε αξιοθαύμαστο βαθμό.
Ευχαριστώ για το λινκ. Πράγματι θαυμαστά όλα αυτά. Κάτι σχετικό με τη «βιονική όραση»,αν το λέω καλά, πρέπει να ήταν αυτό που θυμάμαι ότι είχα διαβάσει πριν χρόνια.
Ξανα στη Μαρίνα
>>Τα κυνηγητά κι οι κατατρεγμοί που γνώρισαν επί Τετάρτης Αυγούστου οι άντρες των ξαδερφάδων της κι ο μικρότερος αδερφός της είχαν εν πολλοίς τη ρίζα τους στους σχολιασμούς της εκείνους.
Αν ήταν άντρας θα ήταν προδότης, αλλά ως γυναίκα, θα λέγαμε στην καθομιλούμενη, προδότρα, ενώ λέμε δότρια και αιμοδότρια.
Υαλτις said
87

πνίγηκα απ τα γέλια!Να σαι καλά
ΛΑΜΠΡΟΣ said
64 – Γι΄αυτό δεν σήκωνες το κινητό;
71 – Εσύ το λές αυτό Γς, που ξέρεις πως πέρα ότι είμαι ταγμένος, λειτουργώ αυθόρμητα; Κι εγώ δεν θα σε ξαναφιλήσω μπροστά στην Ειρήνη (μόνο όταν θα είμαστε μοναχούλια – χαμόγελο).
75 – Ακριβώς έτσι Αλέξη, ειδικά με τον Γς, έχουμε «σκοτεινό» παρελθόν, αλλά το παρόν είναι ολοφώτεινο και στέρεο. (ο Ιατρού, είναι υπο εξέταση ακόμα, αν πληρεί τις παρελθοντικές προϋποθέσεις-χαμόγελο) Ευχαριστώ για τις ευχές.
76 – Ο θεός συγχωρεί, ο Λάμπρος ποτέ, γι΄αυτό θα τιμωρηθείς με Ο,ΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΣΥΜΒΕΙ. Ευχαριστώ πολύ ΚΑΒ.
Υαλτις said
83
Λάμπρο τις θερμότερες ευχές μου,για υγεία,κέρδη και εκπληρωμένους έρωτες.
Σε σκέφτηκα την Λαμπρή, αλλά μιας και έχεις δηλώσει άθεος θεώρησα οτι θα γιόρταζες μόνο τα γενέθλιά σου.
ΚΩΣΤΑΣ said
Και κάτι για τη Μαρίνα, ξεκίνησε ως μία γλυκύτατη δασκαλίτσα και κάθε μέρα πάει απ το κακό στο χειρότερο. Γιατί τελικά μπορεί να πήγε και στον παράδεισο; Αναμένονται εκπλήξεις!!! Υπομονή!
Γιάννης Ιατρού said
95α ΛΑΜΠΡΟΣ ..Γι΄αυτό δεν σήκωνες το κινητό;
????
Λοιπόν μπερδεμένο σε βρίσκω (τα χρόνια πολλά στα είπα χθές 🙂 ).
Δεν έχω κλήση από ΄σένα ρε Λάμπρο!
Γς said
Και τι ζητάω, μια ευκαιρία στον Παράδεισο να πάω
Γς said
98:
Καιρός αίθριος
[εως ολέθριος]
Corto said
«Απάτες, εκβιασμοί, λαθρεμπόρια ναρκωτικών, προστασία λεσχών, μαστροπεία, απ’ όλα είχε ο μπαξές του φακέλου του. Για την ώρα βρισκόταν υπόδικος στις φυλακές Συγγρού, στην Καλλιθέα.»
Δύο καταπληκτικά τραγούδια του Καμβύση για τις φυλακές του Τσυγγρού:
Πρώτον: Γιάννης ο χασικλής (μουσική του Δραγάτση, τραγουδάει ο ίδιος)
«Μες στου Τσυγγρού τη φυλακή/ βρίσκεις λουλά και τουμπεκί -ώπλες
έχει φίνους χασικλήδες/ που ‘ναι όλοι μερακλήδες»
(Και το επιφώνημα – καρφί: Τι είπες ρε ντιγκιντόνγκ!)
Το ηχογράφησε και ο Μπέζος με εξαιρετικό τρόπο.
Δεύτερον: Μες του Τσυγγρού τη φυλακή (μουσική του Νταλγκά, ο οποίος το ερμηνεύει)
«Θα τον τσακώσω τον λεμέ/ και σένανε σουρουκλεμέ
θε να σας πιάσω τσιμπητούς/ θε να σας κάνω τσακωτούς»
ΛΑΜΠΡΟΣ said
96 – Ευχαριστώ Υαλτι. Άθρησκος έχω δηλώσει, για τον θεό, αν υπάρχει πιστεύω, αν δεν υπάρχει δεν πιστεύω. Για την ονομαστική γιορτή, ό,τι αποφασίσει η οικογένεια, το ίδιο και για τα γενέθλια, εγώ όπως και στον γάμο μου, χαβαλέ κάνω. Προσωπικά γιορτάζω κάθε μέρα που βλέπω την ανατολή ή την δύση του ήλιου, τα αστέρια την νύχτα, κάθε φορά που φιλάω την Παπέν μου, που βλέπω τις κόρες μου να χαμογελάνε, η απλώς να μιλάνε, που ακούω τον σκύλο μου τον Πέπε να γαβγίζει, ή που πάμε βόλτα, όταν περπατάω στον δρόμο και με φυσάει ο άνεμος, με βρέχει η βροχή (ποτέ δεν τρέχω αν τύχει και δεν έχω ομπρέλα, μ΄αρέσει να περπατάω κανονικά και γίνομαι μούσκεμα) με ζεσταίνει ο ήλιος, όταν βουτάω βαθειά στην θάλασσα, όταν είμαι στον αέρα, όταν ακούω μουσική, όταν λέω χαζομάρες με τους φίλους μου, όταν γράφω εδώ όπως τώρα σε σένα. Για μένα γιορτή είναι το τίποτα, το καθημερινό, το ασήμαντο, το καθημερινό αληθινό σ΄αγαπάω, το απλό καθημερινό χαμόγελο σ όλους και σε όλα, το γύρισμα της Γής. Οι έρωτές μου για καλή μου τύχη, έχουν εκπληρωθεί στον καιρό τους, τα κέρδη ξεχειλίζουν, ό,τι αξίζει αληθινά, είναι δωρεάν, τα λεφτά είναι λεφτά, η ζωή δεν είναι λεφτά έχω πεί στις κόρες μου.
Υγεία, ο ορισμός της καλής ευχής, επειδή έχω σκληρές εμπειρίες γνωρίζω την αξία της, γι΄αυτό σ΄ευχαριστώ ξεχωριστά γι΄αυτήν.
ΛΑΜΠΡΟΣ said
98 – Όπως το βλέπω το πράμα εδώ πάνω στα σύννεφα, αύριο, ή θα βρέξει ή θα χιονίσει, ή καλό καιρό θα κάνει (χαμόγελο).
Ήμουν στο Μαρούσι στο σταθμό για μια δουλίτσα, και σε πήρα στις 11,24, μήπως ήσουν εύκαιρος να βρεθούμε. Μετά από μερικά χτυπήματα, βγήκε η γραμματέας σου (χαμόγελο) και μου είπε ευγενικά πως η κλήση μου προωθείται, την ευχαρίστησα κι έφυγα για Γέρακα.
smerdaleos said
Γειά σου Νίκο.
Χρειάζομαι τη βοήθειά σου (και των σχολιαστών) στην ετυμολογία του όρου κλωτσιά.
Προέρχεται από το ιταλικό calcio = «κλωτσιά, ποδόσφαιρο» (/kaltšo/, με τη σειρά του εκ των λατινικών calx/calcem = «φτέρνα» και calcō = «πατάω, σκοντάφτω»), είναι παλαιότερο ρωμανικό δάνειο στην μεσαιωνική Ελληνική (όπως λ.χ. η σούβλα και ο βαρβάτος) ή εντελώς ανεξάρτητο των ρωμανικών όρων;
https://en.wiktionary.org/wiki/calcio#Italian
https://en.wiktionary.org/wiki/calcaneus
https://en.wiktionary.org/wiki/calco#Latin
Γιάννης Ιατρού said
103a : ΛΑΜΠΡΟ, δεν έχω τηλεφωνήματα από σένα. Σου στέλνω mail 🙂

Γιάννης Ιατρού said
103β: Αφιερωμένο στον μετεωρολόγο υπηρεσίας 🙂
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
84-89 Καλό παράδειγμα με τις διευθύντριες Και το ειρωνικό είναι ότι οι δικάστριες υπερτερούν καθαρά (αν και όχι στα ανώτερα πόστα) σε αριθμούς.
104 Το ΛΚΝ λέει
[μσν. κλότσος ίσως < υστλατ. *colcio -ς (πρβ. λατ. calx `φτέρνα ζώου΄, ιταλ. calcio, ισπαν. coz `κλότσος΄) με μετάθ. του υγρού [l] ]
Τα ίδια ο Μπαμπινιώτης χωρίς το "ίσως"
Πάνος με πεζά said
Δεν ξέρω με τη γιατρίνα, αλλά το «Ειδικός παθολόγος» , «Οικογενειακός γιατρός» ή «Κλινικός ψυχολόγος», εμένα μου δείχνει άσχημο σε πινακίδα (εννοείται, γυναίκας).
BLOG_OTI_NANAI said
104: Ο Στυλιανός Αλεξίου γράφει αυτό:
Γιάννης Ιατρού said
108: Για δοκίμασε το «Ειδική παθολόγος / γιατρός/ ψυχολόγος», μήπως ακούγεται καλύτερα;
cronopiusa said
Donald Trump, el disfraz más usado en Feria Nacional del Burro
«φευγαλέα σαν το νετρίνο»
😀
ευχαριστώ Λάμπρο, η τελευταία μου φωτογραφία και το άζμα που με εκφράζει
ΚΩΣΤΑΣ said
108 Πάνος …
Και σε μένα χτυπάνε άσχημα, όμως μια χαρά δέχομαι τα: ειδική παθολόγος, οικογενειακή γιατρός, κλινική ψυχολόγος. Μήπως αποκτούν άλλη σημασία έτσι οι λέξεις; Δεν ξέρω, τι να πω;
Πάνος με πεζά said
@ 110, 112 : Φυσικά ! Έτσι εννοούσα ότι θα έπρεπε να γραφτούν. Κατά το Νοικοκύρη βεβαίως, υπερισχύει η έλξη.
Πάνος με πεζά said
Και σας έχω ξαναπεί αυτό με μια φίλη μου, που μου είπε «παντρεύονται οι τάδε, και είμαι κουμπάρος» !!!
sarant said
113 Όχι, κι εγώ «ειδική παθολόγος» θα έβαζα, και όλα τα άλλα που λες.
Ωστόσο, ΔΕΝ θα έβαζα χημική μηχανικός, πολιτική μηχανικός. Ίσως επειδή εννοώ τον τίτλο ως ένα αδιάσπαστο σύμπλεγμα.
smerdaleos said
@107,109
Ευχαριστώ!
@Βλογ: ωραίο αυτό το κλωτζάτον. Ξέρουμε του πότε είναι η δημώδης απόδοση του Χωνιάτη;
cronopiusa said
«συνελήφθη γυναίκα εφοριακός για χρηματισμό»
«πρώτη γυναίκα Αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας»
Γιάννης Ιατρού said
115:β Νίκο, αυτό είναι ακριβώς, το «αδιάσπαστο συμπλεγμα», αν το σκεφτεί κανείς σαν *μια* λέξη, τότε είναι αμέσως κατανοητό
105: Καλάαααα …, διάβασα κι έφριξα ρε 🙂 🙂
Γιάννης Ιατρού said
117: Κρόνη, απορία: Το καπετάνιος/καπετάνισσα (όχι της θάλασσας, αυτοί του βουνού εννοώ περισσότερο, κάτι σαν την πασιονάρια..) πως είναι στα ισπανικά;
Πάνος με πεζά said
@ 115 : Κι αυτό σωστό, γιατί η μηχανικός δεν είναι «χημική» με την έννοια του επίθετου, όπως η χημική ένωση. Όπως η ειδική, η οικογενειακή, η κλινική. Είναι μια χημικός, με κατεύθυνση μηχανικού.
Αντίστοιχα και με το σχεδόν ουσιαστικοποιημένο «πολιτικός». Άλλο η πολιτική απόφαση, με τη λέξη ντάλα επίθετο, άλλο η πολιτικός και η πολιτικός μηχανικός.
sarant said
120 Ναι, έτσι.
Γιάννης Ιατρού said
120: Αν είχαμε σύνθετες λέξεις (επ΄ αυτού), όπως π.χ. στα γερμανικά, θα λέγαμε π.χ. χημικομηχανικίνα, ίσως …
cronopiusa said
La Capitana
Rosario dinamitera
La faraona
ΣΠ said
120
Κι όμως το «χημικός» έχει θέση επιθέτου. Τουλάχιστον έτσι ήταν αρχικά (πρβλ. chemical engineer, όχι chemist engineer). Με την χρήση φαίνεται να ουσιαστικοποιήθηκε κατ’ αναλογία με τα μηχανολόγος μηχανικός και ηλεκτρολόγος μηχανικός. Ο χημικός μηχανικός δεν είναι χημικός (chemist), είναι μηχανικός (engineer). Το «χημικός» προσδιορίζει τι είδους μηχανικός είναι.
Γιάννης Ιατρού said
123: 🙂

Γιάννης Ιατρού said
124: Αν λέγαμε «μηχανικός κτισμάτων» ή «χημείας» κλπ. θα ήταν καλύτερα;
cronopiusa said
LA HUELLA DE LA COMANDANTA RAMONA
ΣΠ said
126
Πιο κοντά στην πραγματικότητα. Κατά την γνώμη μου ο πιο σωστός τίτλος του χημικού μηχανικού είναι μηχανικός χημικών διεργασιών.
BLOG_OTI_NANAI said
116: Απ’ ότι καταλαβαίνω, τον 14ο αι.
Διότι στο Beck Hans-Georg, «Η βυζαντινή χιλιετία» λέει:
«Ενα παράδειγμα είναι το ιστοριογραφικό έργο του Νικήτα Χωνιάτη από τις αρχές του 13ου αίώνα. Δεν θέλω να πω ότι έγινε, τον 14ο αιώνα, μετάφραση αυτού του έργου στη δημώδη γλώσσα, αλλά διάφορες απαρχαιωμένες λέξεις της λόγιας γλώσσας αντικαταστάθηκαν με πιο τρέχουσες εκφράσεις της καθομιλουμένης, δύσκολες συντακτικές κατασκευές πήραν αναλυτικότερη μορφή και το ύφος απλουστεύτηκε.«
Γιάννης Ιατρού said
128: Σύμφωνοι. Επομένως το θέμα είναι πιό πολύ η συνήθεια του πως το λέμε ή το πως έχει κατοχυρωθεί σαν ακαδ. τίτλος/επάγγελμα κλπ., κι όχι ότι δεν υπάρχουν σχετικά απλοί τρόποι να το εκφράσουμε σωστά (και για τα δύο φύλλα).
Γς said
102:
😉 😉 😉
Πάνος με πεζά said
«Μηχανικός κτισμάτων» είναι εξίσου περιορισμένο όπως και το «Πολιτικός». Υπολογίζοντας γέφυρες εκτός σχεδίου, το λέω… 🙂
Και σίγουρα, το «χημικός» δε μπορεί να είναι επιθετικός προσδιορισμός ενός μηχανικού, γιατί θα θύμιζε το ανέκδοτο :
– Ξέρεις κανέναν καλό πλαστικό χειρουργό;
– Και γιατί δεν πας σ’ ένα σιδερένιο;
Ο χημικός μηχανικός είναι μηχανικός (ξέρει από τάσεις, παραμορφώσεις, πιέσεις και σια), με ειδικές γνώσεις Χημείας. Όπως ένας γιατρός αγγειολόγος έχει γενικές γνώσεις ιατρικής, και ειδικές αγγειολογίας.
Λεύκιππος said
102 Σε χαίρομαι
Μαρία said
Μηχανικός κατασκευών λένε οι Βέλγοι.
Γιάννης Ιατρού said
134: Άστα Μαρία, όπως και να το πιάσεις, πάντα μπορεί να υπάρξει κάποια παρανόηση, π.χ. κατασκευή είναι και ένα μοτέρ αυτοκινήτου, που στην περίπτωση αυτή είναι εκτός του αντικειμένου του … Εϊναι μάλλον θέμα συνηθείας, πώς το καταλαβαίνει κανείς σε μιά χώρα / γλώσσα κλπ.
Γς said
Η Google αφιερώνει σήμερα το Doodle της στην Αμερικανίδα πολεοδόμο Jane Jacobs για την 100η επέτειο των γενεθλίων της και ο νους μου πήγε πίσω στην εποχή που ο δικός μας πολεοδόμος Κωνσταντίνος Δοξιάδης δημιοργούσε το τεχνικό γραφείο Δοξιάδη και το Αθηναϊκό Τεχνολογικό Όμιλο.
Εντυπωσιασμένος τότε ο πιτσιρικάς Γς από τις μακέτες, το Ισλαμαμπάντ την «Οικουμενόπολη» στο επιβλητικό κτίριο Δοξιάδη στο Κωλονάκι, ονειρευόταν μια πόλη διφορετική.
Φεύ, σκατά!
Ο Καραμανλής ξύλωνε τα τράμ, τα νεοκλασικά γκρεμίζονταν τα ποτάμια σκεπάζονταν για να γίνουν δρόμοι.
Ούτε ωραία έγινε η πόλη, ούτε παντρευτήκαμε…
Και το επιβλητικό κτίριο Δοξιάδη στο Κωλονάκι έγινε διαμερίσματα
Βάταλος said
Εντιμώτατοι κύριοι, εις 3 ώρας θα έχωμε τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, ωστόσον ανεκοινώθησαν προ ολίγου τα exit polls: Έπεσε και το κάστρον της Ινδιάνας, ο Ντόναλδ είναι ασταμάτητος. Τον θέλει ο απλούς Αμερικάνος και είναι πλέον Ηλίου φαεινότερον ότι θα είμεθα Πλανητάρχαι τον Νοέμβριον ημείς οι Ελληνόψυχοι. Ήδη ήρχισε να μάς φοβήται και η Αμερικάνικη Αστυνομία, που – ως γνωστόν – δεν αστειεύεται: Δεν ετόλμησε να συλλάβη έναν ελληνόψυχον εις το Λός Άντζελες που εμαύρισε στο ξύλο την πρεζού ζωγράφον του κώλου, Ίλμαν Γκόρ, ήτις ετόλμησε να απεικονίση εις τον γνωστόν πίνακα τον Ντόναλδ με μικρόν πέος (φίφαν), ενώ είναι παγκοίνως γνωστόν ότι διαθέτει «μπάραν» (15 cm τουλάχιστον)
1) Μοί προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι συνεπληρώθησαν 95 ώραι (από τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου που εκυκλοφόρησεν η πασχαλιάτικη «Καθημερινή και ουδείς αναγνώστης είχε το φιλότιμον να ενημερώση τον κ. Σαραντάκον διά κάτι πολύ σοβαρόν: Ο νεοφιλελές δημοσιογραφίσκος Πάσχος Μανδραβέλης εστοχοποίησε τον κ. Σαραντάκον ότι τάχα τάσσεται υπέρ των καταλήψεων κτηρίων διά να στεγασθούν οι λαθροπρόσφυγες. Αναρτώ τα επίμαχα αποσπάσματα του άρθρου και φρονώ ότι πρέπει να απαντήση ο κ. Σαραντάκος, διότι το άρθρον του Μανδραβέλη έχει ήδη αναπαραχθή μαζικώς εις τας τάξεις των εθνικοπαραφρόνων
2) Επειδή προυχώρησεν η νύξ εις το Ρωμέικον και πρέπει να παρακολουθήσω τον εξελισσόμενον θρίαμβόν μας εν Ινδιάνα, αναρτώ εδώ μίαν απάντησιν εις την κατάπτυστον προσπάθειαν των κ.κ. Σμερδαλέου και Blog-oti-nanai να μάς πείσουν ότι η μεσαιωνική λέξις κλοτσιά έχει λατινικήν προέλευσιν, ενώ εις τον 2ον τόμον των «Ατάκτων» του μάς βεβαιοί ότι οι Λατίνοι εδανείσθησαν την λέξιν «calx» (= πτέρνα) από την ελληνικωτάτην λέξιν «λάξ» – λακτίζω κλπ!.. Ποίος έχει μεγαλυτέραν εγκυρότητα κ. Σαραντάκο; Ο τουρκόφιλος Ανδριώτης, όν παραθέτει ο μισέλλην αρχηγός των Μεταλληνιστών, ή ο Μέγας Κοραής που παραθέτει και πηγήν, ενώ ο Ανδριώτης ουχί;
3) Με την ευκαιρίαν, κ. Σαραντάκον, σάς ενημερώνω ότι η ορθή φράσις εις την θείαν Ελληνικήν Γλώσσαν ΔΕΝ είναι «πύξ – λάξ», όπως υπεστηρίξατε εις κάποιον παλαιόν άρθρον σας του Ιουνίου 2013 αλλά… «λάξ πύξ»: Πρώτος ο Φιλήμων κατέγραψε εις την Θείαν Ελληνικήν Γλώσσαν την φράσιν ως… «παίει τε λάξ πύξ, ώστε μ’ εκθανείν», πράγμα που αγνοούν τόσον ο χριστιανούλης Χαραλαμπάκης, όσον και ο ελληνόψυχος Μπαμπινιώτης
Μετά πάσης τιμής
Γέρων Βάταλος
αιμύλος και σπουδαιόμυθος
ΥΓ: Ελησμόνησα να δώκω τα θερμά μου συγχαρητήρια εις την ελληνόψυχον θείαν Μαρίναν. Αλλά, διατί ο πατήρ Σαραντάκος μάς αποκρύπτει αν ο μεσήλιξ σύζυγός της εφοριακός Κωστάκης επίστευεν εις τον ραββίνον Χριστόν (όπως υποψιάζομαι), διό και ήτο τόσον καρπαζοεισπράκτωρ; Από την διήγησιν του πατρός Σαραντάκου, ΑΠΟΚΛΕΙΩ να επίστευεν η ελληνόψυχος Θεία Μαρίνα εις τας παρλαπίπας των Γαλιλαίων…
Μαρία said
135
Ε ναι. Οι Βέλγοι π.χ. το πολιτικός το χρησιμοποιούν για όλους τους μηχανικούς που δεν είναι στρατιωτικοί. Έτσι αν πεις σε ένα Βέλγο οτι είσαι ingenieur civil, δεν θα καταλάβει τι σόι μηχανικός είσαι.
Γς said
117:
>πρώτη γυναίκα Αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας
Και η δεύτερη;
Λες;
http://caktos.blogspot.gr/2016/05/blog-post_4.html
Γς said
137:
>ενώ είναι παγκοίνως γνωστόν ότι διαθέτει «μπάραν» (15 cm τουλάχιστον)
Γιάννης Κουβάτσος said
Το ζήτημα με κάποιους δημοσιογράφους και δημοσιολογούντες είναι ότι καταδικάζουν μονίμως την παραβατική συμπεριφορά των λεγόμενων κατώτερων τάξεων, συμπεριφορά που συνήθως πηγάζει από ανάγκη και απελπισία. Δεν καταδικάζουν ποτέ την αντικοινωνική συμπεριφορά των πλούσιων, που υπαγορεύεται πάντα από απληστία και αρπακτικότητα. Ίσως επειδή τους θεωρούν δυνάμει επενδυτές, που πρέπει να ενισχύονται με κάθε τρόπο.😉
Γς said
141:
>Ίσως επειδή τους θεωρούν δυνάμει επενδυτές, που πρέπει να ενισχύονται με κάθε τρόπο.
Ελα τώρα, μη γίνεσαι Τασία. Δεν μιλάμε για Σύρους πόσφυγες
Γς said
πρόσφυγες
sarant said
Καλημέρα από εδώ, της νύχτας τα καμώματα έχουν πλάκα ενίοτε!
Πάνος με πεζά said
@ 139 : Όχι γυναίκα-αντιστράτηγος.
Αντιστρατήγισσα !
Αντιστρατηγίνα !
spiral architect said
@137: Κοίτα Βάτταλε, αφού ο Κιμ δεν πάτησε το κουμπί, ευχόμεθα ολοψύχως να το πατήσει ο Δοναλδ!
ΣΠ said
139
Καλή η δεύτερη αλλά δες στην Γερμανία:
http://www.huffingtonpost.gr/2016/05/04/instagram-germania-astiunomikos-gr-viral_n_9835184.html
Γιάννης Ιατρού said
Με φάγανε οι δουλειές σήμερα 😦
147: Άντε ρε ΣΠ, τι Γερμανία κλπ. ΕΔΩ, εν δυνάμει αρχιστρατηγίνα, ελληνόψυχη 🙂 🙂

Σκύλος said
148
Δεν είναι μπάτσα, Γιάννη μ’! Είναι η Πία Μίλλερ-Λογιόλα. 😦
https://en.wikipedia.org/wiki/Pia_Miller
http://www.fashionmodeldirectory.com/models/pia_loyola/
Γιάννης Ιατρού said
149: ‘Εεεελα ρε, θα της μοιάζει μόνο! Δεν βλέπεις από πίσω την αυστηρή επίπλωση του αστ. τμήματος και το ελληνοπρεπές πηλίκιο ;;; 🙂
ΥΓ: Η κακία θα σου μείνει ρε 🙂 🙂 Πάει το δόλωμα 😦
ΣΠ said
149
Κι έλεγα πού την ξέρω.
Σκύλος said
Δημήτρης Μαρτῖνος said
148, 149, 150, 151. Καμία σχέση μὲ τὸν Ἰγκνάθιο!
(https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE%B3%CE%BD%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9B%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%8C%CE%BB%CE%B1)
Λ said
Εγώ είμαι υπερ των βουλευτριών, δικαστριών, διοικητριών και γιατί όχι τών κοσμονατριών- αστροναυτριών, ακόμη και τών εραστριών, καλλιεργητριών κοκ. Ο τύπος υπάρχει από παλιά και μας κάνει.Οι ράπτριες ας πούμε υπήρχαν από τη μινωική εποχή ενώ οι προγραμματίστριες (υπολογιστών) την τελευταία εικοσαετία. Ας τελιώνουμε και με τα ενδιάμεσα.
Φοβάμαι όμως ότι πάλι θα μας μείνουν εκκρεμότητες. Θα μπορούμε πχ να πούμε η πυροτεχνουργή;
Τον μοδίστρο πρέπει να τον κάνουμε μοδιστή;
Γς said
154:
>Τον μοδίστρο πρέπει να τον κάνουμε μοδιστή;
Τον μόδιστρο να τον κάνουμε [το πολύ] μόδιστo.
Λ said
Εμείς τονίζουμε αλλιώς. Καλύτερα Μόδεστο όμως να προστατεύει τα ζα😊
ΓιώργοςΜ said
154/55/56 πάντως τα σχετικά καταστήματα γράφουν «υλικά μοδιστών».
sarant said
154 Tα εις -ος θα μείνουν. Ο μόδιστρος επίσης.
Κουνελόγατος said
Να δούμε τι άλλο θα κάνει…
Άρτι αφιχθείς από Κρήτη, είπα να ξεκινήσω από αυτό… που έχει αγωνία. 🙂 Τα υπόλοιπα σιγά-σιγά.
Χρόνια πολλά σε όσους γιόρταζαν, να είστε όλοι καλά, χάρηκα που σας ξαναβρήκα (αν και δε διάβασα σχόλια).
sarant said
Χρόνια πολλά!
Σκύλος said
159
Καλά σε είδα στην (Οθντκ) εθνική
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
159. Καλώς εκοπιάσατε! Αληθώς Ανέστη 🙂
161.Στην Εθνική Κρήτης εννοείς ; Έχω ξεριζώσει προφυλαχτήρα για να πατήσω έναν μασκαράκο που έβγαινε λες και με κορόιδευε μπροστά μου στις κοδέλες.Κατά την Αρκαδία μεργιά (ποτέ στην Κρήτη- έχουμε λίγους 🙂 ). Σιγά και μην του άγγιξα τον ίσκιο 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
162. Στη Στεία ήσουνε; Ο Παπαδημούλης ήτονε κατά κει (συζυγοχωργιό γαρ) κι ανέβασε και τη φρέσκια στειακή μαντινάδα : Αυτοί που μασε φέρανε σ΄αυτό το μαύρο χάλι, θέλουν να φύγει ο σύριζα να μασε σώσου μ πάλι.
Ανεβατά, εχορτάσετε;
Κουνελόγατος said
163. Απεκεί είναι ο πεθερός μου, τον έχουμε συχνά -αν και όχι τόσο συχνά πλέον- στα μέρη της Λ…. Ταξιδεύαμε μαζί όταν πηγαίναμε. Δε γράφω ολόκληρο το όνομα του χωριού δημοσίως, διότι είναι τόσο ωραίο (και με τόσο σπουδαίους γαμπρούς), που θα πλακώσουνε μιλιούνια με τα Κουνέλια και τα Γατιά τους… 🙂
Κουνελόγατος said
Όϊ, δεν κατέω ίντα είναι τανεβατά… Καλά το πάω; Μα φάγαμε κατσικάκι μ’ αγγινάρες ( από το κτήμα του «μπαμπά» ), λουκούμι, φάγαμε σταφιδωτά κλπκλπ. Φέτος δε φάγαμε το παραδοσιακό κρητικό κοκορέτσι, ούτε σουβλίσαμε το πατροπαράδοτο κρητικό αρνί…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
165.
Καλά πας.Άξιος!
Τ΄ανεβατά καλιτσούνια (γιατί είναι ανεβατή-φουσκωτή,με προζύμι ή μαγιά, η ζύμη τους), τα λέμε και στειακά, οι γεραπετρίτες. «Καλιτσούνια» λέμε τα λιχναράκια και «ανεβατά καλιτσούνια» ή στειακά, αυτά τα διπλωμένα τετράγωνα που δείχνει το λινκ στο 163.
Ριφάκι μ΄αγκινάρες αυγολέμονο,κλασικό πασχαλινό. Αλλά και οφτό οπωσδήποτε στη σούβλα ε; και στη σαλάτα φεταλάκια αγκινάρα φρέσκια,ωμή λεμονάτη απαραιτήτως ,αλλιώς να κάμεις ένσταση του χρόνου 🙂 . Τ’ αρνί και το κοκορέτσι δεν είναι παραδοσιακό. Ναι μεν σουβλίζουν αλλά από τα νεότερα χρόνια κι από τους …ξενομπάτηδες συμπέθερους 🙂
Κουνελόγατος said
«Τ’ αρνί και το κοκορέτσι δεν είναι παραδοσιακό. Ναι μεν σουβλίζουν αλλά από τα νεότερα χρόνια κι από τους …ξενομπάτηδες συμπέθερους».
Ε, μα, το ξέρω, γι αυτό το έγραψα, να ιντριγκάρω τους σύντεκνους…
Τώρα κατάλαβα, ναι, τέτοια έφερα και στην Αθήνα. Μολονότι δε μ’ αρέσει ν’ ανακατεύω γεύσεις (αλμυρό-γλυκό-ξινό), από τότε πού ‘μαθα τανεβατά, κάνω εξαίρεση.
Ο «μπαμπάς» είναι από Κρήτη, μα η «μαμά» κάτω απ’ τ’ Αυλάκι, οπότε εν κατέουμε… και τα πάντα-όλα (που λέει κι ένας φιλόσοφος, με ράμφος ή χωρίς;)…