Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Άνθρωποι και σκυλιά

Posted by sarant στο 5 Μαΐου, 2016


Πολλή συζήτηση έγινε τις τελευταίες μέρες με αφορμή το τραγικό περιστατικό της Κοζάνης, όταν πεντάχρονο παιδάκι, σε οικογενειακή επίσκεψη ανήμερα του Πάσχα, κατασπαράχτηκε από δυο ροτβάιλερ, από τα οχτώ (!) συνολικά που διατηρούσε ο οικοδεσπότης, απόστρατος στρατηγός 72 χρονών.

Προχτές, ξεκίνησα μια συζήτηση στον τοίχο μου στο Φέισμπουκ, που συνεχίζεται ως σήμερα με εκατοντάδες σχόλια, αλλά στο ιστολόγιο δεν συζητήσαμε παρά ελάχιστα και ξώφαλτσα το θέμα -αισθάνθηκα λοιπόν πως πρέπει να επανορθώσω. Αλλά δεν θα εστιαστώ στο συγκεκριμένο τραγικό συμβάν, που μας δίνει βέβαια το έναυσμα για τη συζήτηση, διότι δεν θέλω οι ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης περίπτωσης να μας κρύψουν τη γενικότητα.

Φιλόζωος δεν είμαι, αλλά ούτε και φοβάμαι ή απεχθάνομαι τα κατοικίδια. Το είδος ζωής που έχω αναγκαστεί ή επιλέξει να κάνω, με συχνές πολυήμερες μετακινήσεις, δεν μου επέτρεψε να έχω μεγάλα κατοικίδια στην ενήλικη ζωή μου, αλλά όταν ήμουν παιδί και έφηβος είχαμε σκυλιά και γάτες στην οικογένεια, πιο πολύ στην αυλή (και διάφορα άλλα ζώα κατά καιρούς, κότες, κουνέλια, ινδικά χοιρίδια, μέχρι κι ένα κατσίκι). Με τα χρόνια έφτασα να εκτιμώ περισσότερο τη θηλυκή ανεξαρτησία της γάτας από την αρσενική αφοσίωση του σκύλου, αλλά η σχέση μου παραμένει πλατωνική. Έτσι κι αλλιώς, όμως, το θέμα μας δεν είναι οι γάτες.

Με αφορμή λοιπόν το τραγικό συμβάν της Κοζάνης, μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης ή τοποθετήθηκαν στη μπλογκόσφαιρα αρκετοί «ειδικοί» ή ειδικοί, φιλόζωοι, εκπαιδευτές σκυλιών ή κτηνίατροι ειδικευμένοι στη συμπεριφορά των ζώων (παράδειγμα). Υποστήριξαν λοιπόν ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνες φυλές γενικώς (μεγαλύτερο ρόλο στο αν το σκυλί θα αναπτύξει επιθετικότητα, είπαν, παίζει, η άμεση γενετική γραμμή) και ότι δεν υπάρχουν επιθετικά σκυλιά αλλά κακοί ιδιοκτήτες, που τα έχουν εκπαιδεύσει ανεπαρκώς ή καθόλου, που δεν τα έχουν κοινωνικοποιήσει κτλ.

Ασφαλώς έχουν δίκιο οι φιλόζωοι και οι εκπαιδευτές κτλ. ότι για την επιθετικότητα του σκυλιού φταίει ο ιδιοκτήτης, ο οποίος άλλωστε έχει και τις συνέπειες απέναντι στον νόμο για όποια ζημιά προκαλέσει το «δεσποζόμενο» ζώο του. Θα μπορούσα να δεχτώ επίσης, για χάρη της συζήτησης, ότι δεν υπάρχουν γενικά επικίνδυνες φυλές (ράτσες) σκυλιών.

Υπάρχουν όμως μεγαλόσωμες και μικρόσωμες ράτσες σκυλιών. Και οι μεγαλόσωμες ράτσες, τα ντόμπερμαν, τα ροτβάιλερ, τα πιτ-μπουλ και άλλα μπορούν εύκολα να τραυματίσουν έναν ενήλικα και να κατασπαράξουν ένα παιδί -κάτι που, δυστυχώς, έχει γίνει πολλές φορές, και που έχει οδηγήσει αρκετές χώρες, κάποιες φορές υπό το κράτος των εντυπώσεων από τέτοια τραγικά γεγονότα, να θεσπίσουν περιορισμούς σε συγκεκριμένες ράτσες σκυλιών ή και ολοκληρωτικές απαγορεύσεις (breed-specific legislation λέγεται αυτό στα αγγλικά, και εδώ βρίσκετε έναν κατάλογο των χωρών και των μέτρων, που όπως βλέπετε κυμαίνονται από την ολοκληρωτική απαγόρευση έως την υποχρέωση εκπαίδευσης του ιδιοκτήτη ή σύναψης ασφαλιστήριου συμβολαίου αστικής ευθύνης).

Έχουν και ένα άλλο έμμεσο κουσούρι αυτές οι μεγαλόσωμες ράτσες: ότι προσελκύουν ως ιδιοκτήτες αφενός διάφορους στρατόκαυλους, ακροδεξιούς, ξενόφοβους, φασίστες, που θεοποιούν τη στρατιωτική πειθαρχία, ή, αφετέρου, διάφορους νεόπλουτους που αναζητούν τον «απόλυτο φύλακα» στις καρακιτσάτες βίλες τους. Για να μη μου κόψετε την καλημέρα, δεν λέω ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ροτβάιλερ (κτλ.) είναι στρατόκαυλοι, ακροδεξιοί κτλ. ή νεόπλουτοι κτλ. απλώς υποστηρίζω, από διασταυρωμένες εμπειρικές παρατηρήσεις, ότι το ποσοστό των δύο αυτών κατηγοριών μεταξύ των ιδιοκτητών ροτβάιλερ κτλ. είναι αισθητά υψηλότερο απ’ό,τι το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό.

Και οι μεν και οι δε, λοιπόν, εκπαιδεύουν τα σκυλιά τους έτσι που να γίνουν επιθετικά, όπως προκύπτει και από τις μαρτυρίες εκπαιδευτών. Όμως, άλλη ζημιά μπορεί να κάνει ένα επιθετικό ημίαιμο σκυλί μεσαίου μεγέθους κι άλλη ένα ροτβάιλερ, ιδίως αν είναι ειδικά εκπαιδευμένο για να κάνει ζημιά (χρησιμοποιώ καταχρηστικά τον όρο «ροτβάιλερ» για κάθε μεγαλόσωμη ράτσα -ξέρω ότι σκυλιά από άλλες ράτσες, π.χ. την αργεντίνικη, θεωρούνται πολύ πιο επικίνδυνα). Οπότε, δεν είναι παράδοξο να απαιτούνται ειδικοί περιορισμοί για τις ράτσες αυτές, ή ακόμα και να επιβάλλεται απαγόρευσή τους. Για να πάμε σε μιαν αναλογία που αρκετά χρησιμοποιήθηκε,  με το αυτοκίνητο, άλλες απαιτήσεις επιβάλλονται από τον νόμο στον οδηγό απλού ιδιωτικού αυτοκινήτου και άλλες στον οδηγό επαγγελματικού ή πολύ περισσότερο νταλίκας. Υπάρχουν μάλιστα και «φυλές» αυτοκινήτων που η κυκλοφορία τους στον δημόσιο δρόμο απαγορεύονται εντελώς -οι φόρμουλες.

Το άλλο πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα ακόμα και οι υποχρεώσεις που ο νόμος περί κατοικιδίων επιβάλλει δεν τηρούνται και μάλιστα θεωρείται αυτονόητο το να μην τηρούνται. Πιθανόν να συμβαίνει αυτό και σε άλλες χώρες, αλλά εγώ για την Ελλάδα ξέρω. Για παράδειγμα, ο νόμος λέει ότι «για την αποφυγή ατυχημάτων [ο ιδιοκτήτης] υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του».

Όπως θα έχετε διαπιστώσει, συχνά, και ιδίως σε πάρκα, αυτό δεν συμβαίνει. Πολλοί φίλοι που έχουν το χόμπι να τρέχουν έχουν δεχτεί επιθέσεις από λυτά σκυλιά -τα οποία, βέβαια, μπορεί να ήθελαν απλώς να παίξουν, αλλά πώς να ξέρει ο καημένος ο δρομέας ή ο περιπατητής στο πάρκο ότι το θηρίο που τον πλησιάζει τρέχοντας και γαβγίζοντας είναι εκπαιδευμένο άρτια και όχι κακομαθημένο; Χώρια δηλαδή που πολλοί ιδιοκτήτες σχεδόν σε επιπλήττουν αν τρομάξεις από το πλησίασμα του σκύλου ή αν διαμαρτυρηθείς («Έλα Αζόρ, ο κύριος δεν θέλει παιχνίδια!»)

Με βρίσκει σύμφωνο αυτό που έγραψε ένας φίλος στο Φέισμπουκ: Εμπιστεύομαι τα σκυλιά, δεν εμπιστεύομαι τους Έλληνες ιδιοκτήτες. Στη συνοικία μου τα πεζοδρόμια έχουν μια κουράδα κάθε 10 μέτρα. Θα εμπιστευτώ τον ιδιοκτήτη που δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτό, στο θέμα της εκπαίδευσης ενός σκύλου κτηνώδους δύναμης; Ή τον φασίστα ή τον νεόπλουτο που είδε πίτμπουλ στην τελευταία ταινιά του Στίβεν Σιγκάλ; Όχι δα.

Διότι, βλέπετε, το μεγάλο αμάρτημα των Ελλήνων ιδιοκτητών σκύλων είναι ότι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία (ή πλειονότητα, αν είστε της άλλης φράξιας) δεν καταδέχονται να ασχοληθούν με τα «βιοδηλωτικά ίχνη» (κοινώς τις κουράδες) του σκύλου που συνοδεύουν, θεωρώντας ότι οι άλλοι πρέπει να τα θεωρήσουν ως αναπόφευκτο φυσικό φαινόμενο, σαν τη βροχή ας πούμε, ή ότι πρέπει να τα αναλάβει το κράτος ή ο δήμος. Η συνήθεια που έχουν στο εξωτερικό, να αγοράζουν οι ιδιοκτήτες σακουλίτσα και φτιαράκι και να μαζεύουν τις κουράδες, θεωρείται μάλλον ότι απάδει στη λεβεντιά της φυλής, διότι ελάχιστους έχω δει να την εφαρμόζουν. Βέβαια, θα έπρεπε να υπάρχουν σε περισσότερα σημεία της πόλης σημεία διάθεσης (ή πώλησης) -αλλά και πρόστιμα θα έπρεπε να επιβάλλονται στους ασυνείδητους ιδιοκτήτες.

Όπως επίσης θα ήταν καλό να δεσμευτούν κάποιοι χώροι, περιφραγμένοι, ειδικά για σκύλους και ιδιοκτήτες -ώστε να μπορεί κάποιος να αφήσει το σκυλί του να τρέξει ή να του πετάει το ξύλο (ή ό,τι άλλο) κι εκείνο να το φέρνει πίσω, μια άσκηση που όπως έχω προσέξει αρέσει πολύ και στους μεν και στους δε.

Και βέβαια, θα πρέπει να θεσπιστούν κάποιοι περιορισμοί για τους ιδιοκτήτες μεγαλόσωμων φυλών, ας πούμε υποχρέωση εκπαίδευσης του σκυλιού και του ιδιοκτήτη, απαγόρευση να κατέχουν τέτοιους σκύλους οι ανήλικοι ή οι υπερήλικες, ακόμα και υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης ή ειδικό τέλος για τις ράτσες που θα θεωρούνται επικίνδυνες. Αλλά δεν αισιοδοξώ ότι θα γίνει αυτό -ή ότι θα τηρηθεί, κι αν ακόμα θεσπιστεί, όπως μας δείχνει το φιάσκο με τον αντικαπνιστικό νόμο.

Αλλά για το κάπνισμα θα πούμε άλλη φορά.

ΥΓ Πολλοί φιλόζωοι υποστηρίζουν ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι περιττά ή αναποτελεσματικά, διότι «είναι θέμα παιδείας». Δεν διαφωνώ βέβαια, αλλά και δεν νομίζω ότι αυτό καταργεί την ανάγκη για περιοριστικά μέτρα. Και η ενδοοικογενειακή βία, ας πούμε, είναι θέμα παιδείας, αλλά ο νομοθέτης δεν λαμβάνει μόνο μέτρα διαπαιδαγώγησης.

364 Σχόλια προς “Άνθρωποι και σκυλιά”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  >Με τα χρόνια έφτασα να εκτιμώ περισσότερο τη θηλυκή ανεξαρτησία της γάτας από την αρσενική αφοσίωση του σκύλου, αλλά η σχέση μου παραμένει πλατωνική

  ε;
  Ναι.

 2. gak said

  Καλημέρα!

  Κάτι που επίσης χρειάζεται σχολιασμό είναι οι σκύλοι που προορίζονται για φύλακες. Αυτοί οι σκύλοι συχνά είναι εκπαιδευμένοι να επιτίθενται σε όποιον μπαίνει στην αυλή και η παρουσία τους υποτίθεται ότι αποτρέπει τους διαρρήκτες. Τι λέει ή τι θα έπρεπε να λέει ο νόμος για αυτό; Δηλαδή δικαιούται κάποιος για ασφάλεια να εχει έναν σκύλο που δαγκώνει όποιον μπαίνει στην αυλή του;

 3. Γς said

  >αυτές οι μεγαλόσωμες ράτσες προσελκύουν ως ιδιοκτήτες στρατόκαυλους, ακροδεξιούς, ξενόφοβους, φασίστες […] το ποσοστό των δύο αυτών κατηγοριών μεταξύ των ιδιοκτητών ροτβάιλερ κτλ. είναι αισθητά υψηλότερο απ’ό,τι το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό.

  Αυτές οι μεγαλόσωμες ράτσες φταίνε. Που προσελκύουν ως ιδιοκτήτες κλπ

 4. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «Έχουν και ένα άλλο έμμεσο κουσούρι αυτές οι μεγαλόσωμες ράτσες: ότι προσελκύουν ως ιδιοκτήτες αφενός διάφορους στρατόκαυλους, ακροδεξιούς, ξενόφοβους, φασίστες, που θεοποιούν τη στρατιωτική πειθαρχία, ή, αφετέρου, διάφορους νεόπλουτους που αναζητούν τον «απόλυτο φύλακα» στις καρακιτσάτες βίλες τους. Για να μη μου κόψετε την καλημέρα, δεν λέω ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ροτβάιλερ (κτλ.) είναι στρατόκαυλοι, ακροδεξιοί κτλ. ή νεόπλουτοι κτλ. απλώς υποστηρίζω, από διασταυρωμένες εμπειρικές παρατηρήσεις, ότι το ποσοστό των δύο αυτών κατηγοριών μεταξύ των ιδιοκτητών ροτβάιλερ κτλ. είναι αισθητά υψηλότερο απ’ό,τι το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό.»

  Couldn’t agree more with you,dear!
  (άκου οχτώ ροτβάιλερ!…του έλειπαν τα στρατιωτάκια του μάλλον…)

 5. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Δεν ξέρω τι λέει η νομοθεσία για τους σκύλους-φύλακες, ομολογώ.

  3: Ναι, έχουν τον γνωστό μαγνήτη 🙂

 6. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Θυμάμαι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, πριν αρκετά χρόνια σε πολωμένες Νουδουπασοκοεκλογές (τέλη 80’ς αρχές 90’ς πρέπει να ήταν) ένα συγκεκριμένο πικάπ-θεριό κάποιου κομματόσκυλου (no pun intended! ) με μόνιμα 2 ντόπερμαν πάνω στην καρότσα (ανάμεσα στα στυλιάρια, τσεκούρια, αφίσες, τι άλλο διάλο είχε…) Αηδία!

 7. sarant said

  4: Λες να τα έβγαζε και σε αναφορά λόχου κάθε πρωί;

 8. Γς said

  Επ ευκαιρία. Που γυρίζει ο δικός μας σκύλος δω μέσα.
  Στη Βάλια Κάλντα;
  Δεν ακούω να γαυγίζει.

 9. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !
  Η μάνα μου από παλιά μου έλεγε για ένα περιστατικό «…τα σκυλιά του παπά, που φάγανε την κοπέλα…». Πρέπει να ήταν στα ογδόνταζ…

  Ένα ζώο, λειτουργεί με το ένστικτο και όχι με τη λογική. Ποτέ δε μπορείς να ξέρεις πώς θ’ αντιδράσει. Μου έχει τύχει, με δικό μας σκυλί, να πάμε Πάσχα στην επαρχία, και ξαφνικά, ενώ μιλάμε για σκυλί-Ραν Ταν Πλαν, να επιτεθεί σε δεκάχρονο τότε παιδί των ανθρώπων που μας φιλοξενούσαν, με γαβγίσματα βέβαια, και όχι με δαγκωνιές…

  Έχοντας κάνει καμιά οχτακοσάρα ώρες σκοπιά στα πυρομαχικά της Ελευσίνας, έχω κάνει -ιδιότυπες, μέσα στο σκοτάδι, χωρίς να βλέπω πρόσωπα- γνωριμίες με συνοδούς σκύλων («σκυλάδες», που τους λέγαμε), και κατά κάποιο τρόπο και με τους σκύλους τους. όταν λέμε γνωριμία με το σκύλο, εννοώ απλώς να δεις αν έχει τέσσερα πόδια. Δεν είναι για πολλά-πολλά.
  Οι στρατιωτικοί σκύλοι περνάνε κανονικά εκπαίδευση, βγαίνουν κανονικά ελεύθεροι υπηρεσίας, όταν δε μπορούν να φυλάξουν για κάποιο λόγο, περνάνε από επιδείξεις, για τις οποίες στην όποια αποτυχία είναι υπεύθυνος και τιμωρούμενος ο συνοδός, και γενικά είναι πολύ διαφορετική περίπτωση, δε νομίζω ότι ακόμα και τα πιο άγρια οικιακά σκυλιά έχουν τέτοια προσόντα. Η συνεννόηση συνοδού και σκύλου γίνεται με σύντομες ΑΓΓΛΙΚΕΣ λέξεις, του στυλ «sit», «leave» και τέτοια. Τα δε σκυλιά αυτά, μετά από ολίγιστα χρόνια υπηρεσίας, λόγω των δυσμενών συνθηκών (πεντάωρες διανυκτερεύσεις καθημερινά σε εξωτερικό περιβάλλον), αποσύρονται από το πόστο τους. Περίπου σε μια πενταετία.

  Από κει και πέρα, στα οικιακά σκυλιά, χωρίς να είμαι και ειδικός, πολλά έχουμε δει… Γείτονας, απέναντι, με 4-5 σκυλιά, έπαθε ανακοπή, έπεσε πεθαμένος στο περιβόλι του, και τα σκυλιά του τον μισοέφαγαν, για να τον βρουν μέρες μετά οι δικοί του…

  Σίγουρα ένα νομικό καθεστώς ασφαλιστικής αποζημίωσης και αστικής ευθύνης θα πρέπει να υπάρξει. όπως επίσης και μια καλύτερη συμπεριφορά από τους ιδιοκτήτες. Δεν είναι λίγες οι φορές που σκυλιά «επιδείξεων» σε πάρκα, κινήθηκαν προς το μέρος μου, κι όταν εφάρμοσα το πανάρχαιο κόλπο του να κάνω ότι παίρνω πέτρα, οι αντίστοιχοι ιδιοκτήτες μου τσαμπουκαλεύτηκαν άγρια… Για να χεστούμε αγρίως, στη συνέχεια, και να τους απειλήσω ότι θα φωνάξω αστυνομία…

 10. Γς said

  Θυμάμαι άλλο ένα τέτοιο έγκλημα που πριν πολλά χρόνια δυο ντόπερμαν ενός παπά είχαν κατασπαράξει μια μεγάλη κοπέλα, σε ένα παραθαλάσιο κτήμα του, κάπου στην Εύβοια θαρρώ

 11. sarant said

  9 τέλος: Πολύ χαρακτηριστικό αυτό με την αντίδραση των αφεντικών!

 12. Δεν είναι μόνο οι κουράδες, είναι και το γάβγισμα στα μπαλκόνια. Προβλέπεται πρόστιμο για τους ιδιοκτήτες που αφήνουν τα σκυλιά τους στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα να γαβγίζουν στις ώρες κοινής ησυχίας. Συνήθως βέβαια το θέμα λύνεται με ένα «Σκάσεεεε!»

 13. Γς said

  9:

  Με πρόλαβες Πάνο!

 14. Πάνος με πεζά said

  Kι εσύ το συμπλήρωσες, απομένει η χρονολογία…

 15. Γς said

  Μα κι αυτά είναι πολλές φορές απρόβλεπτα.

  Θυμάμαι ένα γλυκό κοπρόσκυλο από κάποιο κοντινό κτήμα που μας έκανε όλη την ημέρα παρέα σε μια ερημική αμμουδιά στη Ρόδο.
  Μέχρι που εδυσε ο ήλιος.
  Μετατράπηκε σε θεριό ανήμερο. Τρομάξαμε να γλυτώσουμε από τα δόντια του

 16. Γς said

  14:

  Μπορεί και πάνω από 30 χρόνια

 17. Alexis said

  #9, 10: Τέλη ’70ς το περιστατικό με τα σκυλιά του παπά που κατασπάραξαν μία κοπέλα που έκανε βόλτα με το ποδήλατό της. Το 1978, αν θυμάμαι καλά (τεστάρω τη μνήμη μου τώρα, θα επανέλθω με λινκ 🙂 ). Στην Εύβοια, ναι. Είχε κάνει πάταγο τότε!

  Συμφωνώ με το άρθρο.
  Μπορώ να πω ότι με εκφράζει απόλυτα!

 18. cronopiusa said

  Οι «επικίνδυνες» φυλές σκύλων και η αλήθεια

  Γιατί ένας σκύλος μπορεί να δαγκώσει ένα παιδί;

  Αργύρης Γέρου, εκπαιδευτής σκύλων: «Εξιλαστήριο θύμα θα είναι τα Ροτβάιλερ αν θανατωθούν»

  Έχω έναν ελληνικό ποιμενικό κι έναν αλήτη κεραμιδόγατο, και οι τρεις έχουμε τον ίδιο χαρακτήρα, είμαστε αγαπησιάρηδες…

  Καλή σας μέρα!

 19. Καλογραμμένο το κείμενό σου Νικοκύρη!
  (Οχτώ ροτβάιλερ; Πόσα λεφτά χρειάζονται για διατροφή και συντήρηση; Προκύπτουν από την σύνταξη και την περιουσία του ιδιοκτήτη, ή από κρυφούς αγώνες;)

 20. Avonidas said

  Καλημέρα.

  «πεντάχρονο παιδάκι, σε οικογενειακή επίσκεψη ανήμερα του Πάσχα, κατασπαράχτηκε από δυο ροτβάιλερ, από τα οχτώ (!) συνολικά που διατηρούσε ο οικοδεσπότης, απόστρατος στρατηγός 72 χρονών»

  Όσοι από μας παρακολουθούν Game of Thrones στάνταρ έχουν φρικάρει αυτή τη στιγμή. 😐

 21. Πάνος με πεζά said

  Έχω ακούσει ότι στην Ελβετία κάποιες ακριβές ράτσες κατοικίδιων σκύλων θεωρούνται τεκμήριο, και φορολογούνται. Όποιος ξέρει, ας επιβεβαιώσει. (Κι ας μη δίνω και ιδέες…)

 22. gbaloglou said

  15 Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά!

 23. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Το παιδί σου και το σκυλί σου, όπως το μάθεις, τα υπόλοιπα για τις ράτσες είναι μπούρδες. Είναι στη φύση του σκύλου να είναι φύλακας, είναι στην φύση του μαλάκα, να κάνει τον σκύλο του σαν κι αυτόν. Έχει δεί κανείς σκύλο αγίου Βερνάρδου άγριο; κι όμως, είχα έναν γνωστό στην Ν.Μάκρη, που είχε κάνει αυτό το τεράστιο αρνί, με άγρια βασανιστήρια και στερήσεις, κανονικό λύκο. Κατά την γνώμη μου, όποιος έχει σε αστικό περιβάλλον άγριο σκύλο, είναι ψυχασθενής και θα πρέπει να του απαγορεύεται η κατοχή σκύλου.

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  Συμφωνώ απολύτως με το σχόλιο στο φουμπού. Ό, τι πέσει στα χεράκια του άξεστου μέσου νεοέλληνα μετατρέπεται σε εργαλείο όχλησης για το κοινωνικό σύνολο, είτε αυτοκίνητο είναι αυτό είτε μηχανάκι είτε τσιγάρο είτε σκύλος είτε, είτε…Έχει γεμίσει ο τόπος από φουκαριάρικα αδέσποτα, που τα βαρέθηκαν οι κρετίνοι ιδιοκτήτες τους και τα παράτησαν στον πιο μισητό χώρο για τους Έλληνες, στον δημόσιο χώρο. Έλλειψη παιδείας και σ’ αυτό το θέμα όπως και σε τόσα άλλα.

 25. Πάνος με πεζά said

  Η αλήθεια είναι ότι μετά τον ολυμπιακό «μπόγια» το 2004, αραίωσαν αρκετά τα αδέσποτα, ακόμα και από περιφερειακά σημεία της Αθήνας. (Γύρευε, βεβαίως, τί απόγιναν εκείνα τα σκυλιά…)

 26. Avonidas said

  Για παράδειγμα, ο νόμος λέει ότι «για την αποφυγή ατυχημάτων [ο ιδιοκτήτης] υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του».

  Όπως θα έχετε διαπιστώσει, συχνά, και ιδίως σε πάρκα, αυτό δεν συμβαίνει.

  Ο αδελφός μου έχει ένα κινέζικο λιοντάρι, τον Ερμή. Τους τελευταίους μήνες, όταν ήταν ετοιμόγεννη η γυναίκα του και τώρα μέχρι να μεγαλώσει κάπως η ανιψούλα μου, τον Ερμή τον κρατάει ο πατέρας μου (όχι για λόγους ασφαλείας, αλλά για να τους ελαφρώσει λίγο τα οικογενειακά βάρη).

  Λοιπόν, όποιος δει τον Ερμή πρώτη φορά, μπορεί και να τρομάξει, είναι σωστό γαϊδούρι. Αλλά στα πρώτα 5 λεπτά θα καταλάβει τι χαδιάρικο και φοβητσιάρικο πλάσμα είναι — φοβάται τα μωρά, τις γάτες και τα μπαλόνια 🙂

  Μια-δυο φορές τον έχω βγάλει βόλτα, και τον άφησα λυτό σε ένα παρκάκι για τα «χοντρά»… Ασφαλώς είναι γαϊδουριά να αφήνει κανείς το σκύλο του να τα κάνει στο πεζοδρόμιο, αλλά νομίζω ότι σε ένα πάρκο ή σε ένα δασάκι το πράγμα δεν είναι και τόσο φοβερό. Όσο για το αν θα μπορούσε ποτέ να επιτεθεί σε άνθρωπο, τι να πω… το βρίσκω πιο πιθανό να τον δαγκώσει άνθρωπος 😉

 27. Γς said

  18 @ Cronopiusa

  >Έχω έναν ελληνικό ποιμενικό κι έναν αλήτη κεραμιδόγατο, και οι τρεις έχουμε τον ίδιο χαρακτήρα, είμαστε αγαπησιάρηδες…

 28. cronopiusa said

 29. Πάνος με πεζά said

  Όταν το μήνυμα διατυπώνεται με αισθητική !

 30. Λ said

  Ανεξάντλητο το θέμα.

 31. Γς said

  30

  >Ανεξάντλητο το θέμα.

 32. Pedis said

  Σωστά τα είπες, Νικοκύριε.

  Θέμα για το μέλλον (;)
  – Κατοικίδια και μοναξιά (σε πολλές μεγάλες ευρωπαικές πόλεις λίγες οικογένειες δεν έχουν κατοικίδιο)

  Στην Ελλάδα η πεζοπορία ή η ποδηλασία (συχνά εκτός μα κι εντός των πόλεων) είχε πάντοτε τον κίνδυνο να στην πέσουν αγέλες αδέσποτων, σκυλιά-φύλακες που είχαν εξοδόχαρτο από ανοικτές μάντρες κλπ.

  Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθει και ο κίνδυνος … του έλληνα ιδιοκτήτη (σκύλου).

 33. Πάνος με πεζά said

  Και πού να πιάσουμε το θέμα να «την πεις» σε ποδηλάτη, επειδή περνάει κόκκινο…

 34. κουτρούφι said

  Όταν ήμουν στην Αμερική, τέλη εικοστού αιώνα, μου είχε κάνει εντύπωση η στάση κάποιων γνωστών μου που είχαν σκυλί. Ενώ το υπεραγαπούσαν, με την πρώτη εκδήλωση επιθετικότητας σε άνθρωπο, δεν υπήρχε δεύτερη κουβέντα και το θανάτωναν («put to sleep» όπως λένε). Είχα διαπιστώσει ότι οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θεωρούσαν δεδομένη την ευθανασία, παρά τη λατρεία που είχαν για τα σκυλιά τους. Μου δόθηκε λοιπόν η εντύπωση ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων, γενικά, στην Αμερική το ξέρουν και είναι προετοιμασμένοι ότι αν κάτι πάει στραβά, η ευθανασία των σκυλιών είναι μονόδρομος και απ’ ό,τι βλέπω στο wikipedia η επιθετικότητα θεωρείται λόγος για ευθανασία των σκυλιών.
  Σχετικά με τα περιττώματα σκύλων στους δρόμους νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση είναι αρκετά βελτιωμένη. Τουλάχιστον στη γειτονιά μου, (Πειραιάς) οι περισσότεροι που βγάζουν το σκυλί βόλτα κρατάνε πάντα μια σακούλα. Αυτό δεν γινόταν πριν μερικά χρόνια. Πάλι στην Αμερική, μου είχε κάνει εντύπωση ότι ακόμη και σε λιβάδι να βγάζανε βόλτα το σκυλί πάντα μαζεύανε τα περιττώματα.

 35. Λ said

  Ο Σόπενχαουερ έλεγε «Wenn es keine Huende gaebe moechte ich nicht leben» περίπου αδένες υπήρχαν σκύλοι δεν θα θέλα να ζω.

 36. ΓιώργοςΜ said

  Του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει. Ούτε του σκύλου του. Ούτε των αδέσποτων εν Ελλάδι σκύλων.
  Τηλεγραφικά (;) οι σχετικές εμπειρίες μου:
  -Πιτσιρικάς μεγάλωσα σε γειτονιά-χωριό, παρ’ ότι εντός λεκανοπεδίου. Τα ελεύθερα σκυλιά ήταν φόβος και τρόμος. Μια φορά, ενώ γυρνούσα σπίτι, μια αγέλη μου όρμησε. Ευτυχώς (ήταν βροχερή μέρα), κρατούσα μια αυτόματη ομπρέλα, την άνοιξα και άρχισα, ενστικτωδώς, να ουρλιάζω. Το κόλπο πέτυχε, αλλιώς τα 10-15 σκυλιά της αγέλης κι εγώ θα ήμασταν στις στατιστικές.
  -Στην Αγία Παρασκευή που μένω, υπάρχει μια περιοχή κοντά σε αθλητικές εγκαταστάσεις που ο φιλοζωικός σύλλογος της περιοχής φροντίζει (ταΐζει) αδέσποτα. Πηγαίνοντας τα (πολύ μικρά τότε) παιδιά μου για τις αθλητικές τους δραστηριότητες προμηθεύτηκα μετά από λίγο μαγκούρα, για να εισπράξω παρατήρηση ότι τρομάζω τα σκυλάκια (που αυτός ήταν ο σκοπός άλλωστε). Το ότι τρόμαζα εγώ, αδιάφορο. Όπως επίσης το τι θα γινόταν αν το οποιοδήποτε σκυλάκι έκρινε σκόπιμο να ορμήσει.
  -Στο πεζοδρόμιο μπροστά στην πολυκατοικία που μένω κόλλησα στα δέντρα τις γνωστές πινακίδες εναντίον των… βιοδηλωτικών. Έτσι, οι φιλότιμοι συμπολίτες μου φροντίζουν ώστε τα σκυλάκια τους να … βιοδηλώνουν πέντε μέτρα εκατέρωθεν, όπου δεν υπάρχει σήμανση. Τα αδέσποτα δυσκολεύονται στην ανάγνωση των πικτογραμμάτων.
  -Στην παιδική χαρά, με εμφανή σήμανση απαγόρευσης για σκύλους, ούτε η απειλή αστυνομίας πτοεί ιδιαίτερα εκείνες τις κυρίες που βρίσκουν ευχάριστη τη δροσιά των δέντρων για τις ίδιες και τα σκυλάκια τους
  -Ιστορία τρίτου, που θυμάμαι κάθε φορά που υπάρχει τέτοια συζήτηση: Σ’ ένα εξοχικό σπίτι με τεράστιο κήπο, τα παιδιά των ιδιοκτητών και των φιλοξενούμενων έπαιζαν με το λυκόσκυλο της οικογένειας, το οποίο δεν είχε επειδείξει μέχρι τότε επικίνδυνη συμπεριφορά. Ξαφνικά, χωρίς κανένα προφανή λόγο, γύρισε και δάγκωσε το -τετράχρονο- παιδάκι της φιλοξενούμενης οικογένειας στο πρόσωπο. Το παιδάκι γλίτωσε μετά από πολύωρο χειρουργείο.

  Στις ιστορίες δεν υπάρχει τέλος και ίσως είναι κουραστικό να επαναλαμβάνονται. Σημαντικές θα ήταν οι λύσεις.
  Τα προβλήματα:
  -Ενόχληση (γάβγισμα, περιττώματα).
  -Κίνδυνος ή αίσθηση κινδύνου απόεπίθεσης, κίνδυνος από ασθένειες.
  -Το κέρδος από τη βιομηχανία κατοικιδίων είναι πολύ μεγάλο.

  Για την ενόχληση από θόρυβο, οι ιδιοκτήτες είναι εντοπίσιμοι και εύκολο να γίνουν συστάσεις κλπ.
  Για τα … βιοδηλωτικά, οι συστάσεις που έκανα στους φιλότιμους με στεναχώρησαν («μα κοιτάξτε, κύριε, έχω εφημερίδα και τα μαζεύω») ενώ στους μη φιλότιμους είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα (από απλή αδιαφορία έως κυνική χυδαιότητα-των ιδιοκτητών, όχι των σκύλων).
  Δε βρίσκω το βίντεο, η Βρεττανία είχε κάνει μια εξαιρετική διαφημιστική καμπάνια με έναν τυπικό εγγλέζο που έπαιρνε την εφημερίδα του, έβγαινε στο πεζοδρόμιο και αφόδευε διαβάζοντας, με προφανή την έκφραση αηδίας των περαστικών. Το μότο ήταν «You wouldn’t. Don’t let your dog».
  Εκτός από την ευαισθητοποίηση, υπάρχει και η αστυνόμευση:
  h**p://www.dailymail.co.uk/news/article-3035127/100-spot-fines-dog-walkers-don-t-poop-scoop-bags-public-outrage-waste-grows.html
  Βέβαια σε μια πόλη όπου δεν υπάρχει ούτε ένα τετράγωνο του οποίου το γύρο μπορεί να κάνει κανείς σπρώχνοντας ένα παιδικό καροτσάκι καθώς είναι όλα γεμάτα με παρκαρισμένα αυτοκίνητα ή άλλα εμπόδια, η απαίτηση για σκυλοαστυνόμευση είναι μάλλον αστεία.
  Δεν ξέρω σε πόσες χώρες εκτός της τρισχιλιετούς μας υπάρχουν ανεξέλεγκτα αδέσποτα. Κτηνίατρος μου είπε πως στη Βρεττανία αν χάσεις το σκυλάκι σου θα πρέπει να δραστηριοποιηθείς αμέσως, γιατί θα το μαζέψει η σχετική υπηρεσία και θα του γίνει ευθανασία με συνοπτικές διαδικασίες εντός εβδομάδας το πολύ. Δεν καταλαβαίνω γιατί βάζουμε δολώματα, δηλητήρια κλπ για αρουραίους και ψεκάζουμε για τα κουνούπια (έμβια όντα είναι κι αυτά και έχουν δικαιώματα) και θα πρέπει τα αδέσποτα ζώα να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

  Δεν ξέρω τι εντύπωση δίνουν τα παραπάνω, τα ζώα τα αγαπώ πολύ. Για το λόγο αυτό δε διατηρώ σκύλο στο διαμέρισμα, θα είχα ίσως αν έμενα σ’ ένα σπίτι με μεγάλο κήπο. Λέγεται (δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω), πως τα ζώα συντροφιάς λειτουργούν πολύ θετικά στην ψυχή των ανθρώπων που τα διατηρουν, δε θα έπρεπε όμως αυτό να γίνεται σε βάρος όλων των υπολοίπων. Είναι όμως πολλά τα λεφτά…

 37. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  26 – «Μια-δυο φορές τον έχω βγάλει βόλτα, και τον άφησα λυτό σε ένα παρκάκι για τα «χοντρά»… Ασφαλώς είναι γαϊδουριά να αφήνει κανείς το σκύλο του να τα κάνει στο πεζοδρόμιο, αλλά νομίζω ότι σε ένα πάρκο ή σε ένα δασάκι το πράγμα δεν είναι και τόσο φοβερό.»
  Αν το κάνουν καμιά τριανταριά αυτό, το πάρκο θα γίνει κοπρώνας, όπως έχει γίνει η νησίδα στην εθνικής αντιστάσεως στον Γέρακα. Εκτός από μένα, και τις κόρες μου, δεν έχω δεί άλλον να μαζεύει τα κακά του σκύλου του. Στην ερώτησή μου γιατί δεν τα μαζεύουν, οι περισσότεροι λένε πως ξέχασαν να πάρουν γάντια ή σακουλάκια, οι υπόλοιποι λένε αυτό που λές κι εσύ, «σιγά μωρέ, δεν είναι και τόσο κακό, θα ανακυκλωθούν στην φύση».

  » Όσο για το αν θα μπορούσε ποτέ να επιτεθεί σε άνθρωπο, τι να πω… το βρίσκω πιο πιθανό να τον δαγκώσει άνθρωπος» Αυτή, είναι μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις που έχουν όσοι έχουν ήμερα σκυλιά, ΠΟΤΕ ΛΥΤΟ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΟΣΜΟ, ΟΣΟ ΗΜΕΡΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ, ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ.
  Ο σκύλος έξω, πρέπει να είναι πάντα δεμένος και κοντά στο αφεντικό του, που οφείλει να ξέρει τις στάσεις του σώματος του σκύλου του, και μόνο αυτός να επιτρέπει να τον χαϊδέψουν άλλοι. Μία φορά στις χίλιες, είναι αρκετή για να γίνει το κακό.

 38. Τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπίσει και το λαϊκό κίνημα που ενδιαφέρεται για την ειρήνη και την ασφάλεια του απλού ανθρώπου στο δημόσιο χώρο. Όπως το θέτεις, Νίκο, καλά κάνεις και υπαινίσσεσαι πως κάποια κυνοφιλία έχει και δεξιοφασιστική διάσταση.
  Ποδηλάτες, δρομείς και βαδιστές μεγάλων αποστάσεων βρίσκονται στο έλεος του θεού (τους). Και μάλιστα οι κάτοχοι προσωπικών οχημάτων δεν αντιλαμβάνονται αυτούς τους κινδύνους του δημόσιου χώρου, επειδή οι ίδιοι, εντελώς καταχρηστικά, σταθμεύουν μπροστά στο σπίτι τους.
  Θέλω να πω πως ένας προοδευτικός-κινηματικός οδηγός μπορεί (και) να γελάσει αν του πεις πως κινδυνεύεις από τα σκυλιά, πηγαίνοντας σπίτι σου. Δεν έχει καταλάβει το ζήτημα.
  Κάπου που είχα κάνει σχετική συζήτηση, ένα παιδάκι μου είπε πως ο ιδιοκτήτης του γωνιακού σπιτιού από όπου περνούσα (και είχα τρομάξει ένα απόγευμα) είχε αλλάξει και ο νέος (αργότερα έβαλε ψηλές περιφράξεις) εργαζόταν σε άσυλο σκυλιών και ταχτικά …έπαιρνε δουλειά στο σπίτι. Για τα σκυλιά που κατεβαίνουν στον ερημικό εξοχικό δρόμο απρόκλητα, ποιος έχει γράψει κάτι. Και δεν ξεχνούμε τα σκυλιά του παπα-Χανιωτάκη, που είχαν ξεσκίσει, πριν χρόνια, μια γυναίκα.

 39. ΓιώργοςΜ said

  «αλλά νομίζω ότι σε ένα πάρκο ή σε ένα δασάκι το πράγμα δεν είναι και τόσο φοβερό.»

  Δηλαδή δικαίωμα στη βόλτα στα πάρκα έχουν οι σκύλοι, όχι τα παιδιά; Δεν περισσεύουν ούτε τα δάση ούτε τα πάρκα στο λεκανοπέδιο! Επειδή έχω την τύχη να κατοικώ κοντά σε περιαστικό πράσινο, είναι αδύνατο να μη δεις κουράδες σε οποιοδήποτε μονοπάτι. Αν θέλεις να τρέξεις, θα πρέπει να ρυθμίζεις το βηματισμό σου για να τα αποφεύγεις (γυμναστική από μόνο του, δε λέω…)

 40. Γς said

  35:

  >αδένες υπήρχαν σκύλοι δεν θα θέλα να ζω.

  Αδένες; Τι αδένες

  http://caktos.blogspot.gr/2013/03/blog-post_2007.html

 41. Πάνος με πεζά said

  Είναι αξιοσημείωτο πάντως, ότι στα έξι αυτά χρόνια της κρίσης, ένας κλάδος που αύξησε ραγδαία τον αριθμό καταστημάτων του, είναι τα pet shop… Μάλιστα, νομίζω ότι υπάρχουν ήδη δύο αλυσίδες, αλλά υπάρχουν και μεμονωμένα. Αντίστοιχα, αυξήθηκαν και τα ιατρεία μικρών ζώων.

 42. Γς said

  Και ήταν τόσο ήσυχο το πίτμπουλ της κόρης μου.
  Η Γουίλη.

  http://caktos.blogspot.gr/2016/05/blog-post_5.html

 43. Πάνος με πεζά said

  Αδένες…

 44. odinmac said

  Θυμήθηκα ένα πολύ ωραίο πεζογράφημα που είχα διαβάσει στα νιάτα μου και το συνιστώ:
  http://www.bookia.gr/index.php?action=book&bookid=122464&booklabel=Μαύρα%20σκυλιά

 45. Reblogged στις "Δημόσιος Χώρος Γ. Ρέντζος" και σχολίασε
  Μαζί με τον αποτροπιασμό μου για τον τραγικό θάνατο του πεντάχρονου αγοριού.

 46. Πάνος με πεζά said

  – Έβγαλα το σκύλο βόλτα !
  – Μα όνομα είναι αυτό, ρε άνθρωπε;

 47. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πριν από δύο χρόνια, καλοκαίρι, σε παραθαλάσσια καφετέρια των Καμένων Βούρλων. Τύπος, κλασική φάτσα χρυσαβγίτη, πίνει καφέ. Δίπλα του κοπελιά τύπου Μπάρμπι, στα πόδια του ευμεγέθης σκύλος ξαπλωμένος, με το λουρί περασμένο στο πόδι της καρέκλας του αφεντικού του. Πέρασα από δίπλα τους και κάθισα σε παρακείμενο τραπέζι, χωρίς να μου δώσει σημασία ο σκύλος. Ύστερα από λίγο πέρασε ένας Πακιστανός, πλανόδιος μικροπωλητής. Ε, ρε, ποιος είδε τον σκύλο και δεν τον φοβήθηκε! Πετάχτηκε όρθιος, γάβγιζε κι έδειχνε τα δόντια του στον φουκαρά τον αλλοδαπό, το λουρί του τέντα να σπάσει. Τον ηρέμησε με κοφτές εντολές ο ιδιοκτήτης του κι ο Πακιστανός ακόμα τρέχει. Πού να πλησιάσει ο σερβιτόρος για να πληρωθεί!
  -Μη φοβάσαι, τον καθησύχασε το αφεντικό μ’ ένα σκληρό χαμόγελο. Τον έχω εκπαιδεύσει να την πέφτει μόνο σε αλλοδαπούς.
  Η Μπάρμπι χασκογέλασε.
  Φίλοι ιδιοκτήτες σκύλου με διαβεβαίωσαν ότι τέτοιου είδους επιλεκτική στοχοποίηση δεν μπορεί να επιτευχθεί. Εγώ, όμως, ξέρω τι είδα.

 48. Γς said

  41:

  >Αντίστοιχα, αυξήθηκαν και τα ιατρεία μικρών ζώων.

  Και τα νοσοκομεία [στη γειτονιά μας]

  42:

  Αυτό ήθελα να βάλω:

  http://caktos.blogspot.gr/2015/12/blog-post_12.html

 49. Avonidas said

  #37. οι υπόλοιποι λένε αυτό που λές κι εσύ, «σιγά μωρέ, δεν είναι και τόσο κακό, θα ανακυκλωθούν στην φύση».

  #39. Επειδή έχω την τύχη να κατοικώ κοντά σε περιαστικό πράσινο, είναι αδύνατο να μη δεις κουράδες σε οποιοδήποτε μονοπάτι.

  Καταλαβαίνω τη σιχαμάρα σας, αλλά δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ: όταν μαζεύετε τα κακάκια του σκύλου και τα αδειάζετε μετά στη λεκάνη (ή μήπως τα θάβετε; ), συνειδητοποιείτε ότι αυτός ο σωλήνας κάπου βγαίνει; Τα κακάκια του σκύλου σας, μαζί με τα πολύ περισσότερα δικά σας, θα πάνε να καθίσουν σε κάποιο ωραίο, βαθύ μέρος, μακριά από ευαίσθητα ανθρώπινα βλέμματα.

 50. Λ said

  35, 40 Συγγνώμη για τους αν δεν (ες). Πρέπει να του πάρω τον αέρα του αυτόματου διορθωτή.

 51. ΓιώργοςΜ said

  47 Στοχοποίηση με βάση διαβατήριο είναι αδύνατη, με βάση τη μυρωδιά όμως ναι. Όσοι έχουμε συγχρωτιστεί με αλλοδαπούς (εγώ ως φοιτητής), υπάρχουν περιπτώσεις που δε χρειάζεται μύτη σκύλου για να ξεχωρίσεις την καταγωγή μερικών… Είναι φορές θέμα ατομικής υγιεινής, είναι σίγουρα θέμα διατροφής, είναι όμως και θέμα δέρματος. Συνεπώς ο σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί στο ν’ αναγνωρίζει κάποιες μυρωδιές. Είναι μάλιστα λογικό να δείχνει τα ένστικτά του της προστασίας απέναντι στις «ξένες» μυρωδιές, χωρίς ειδική εκπαίδευση.
  Στην «Ακαδημία Πλάτωνος» μάλιστα, ο σκηνοθέτης έχει παίξει πολύ ωραία με αυτό το θέμα: Ο ρατσιστής ήρωας (Καφετζόπουλος) είναι ο μόνος στη γειτονιά τον οποίο γαβγίζει ένας συγκεκριμένος σκύλος, που υποτίθεται πως γαβγίζει μόνο τους Αλβανούς…

 52. spiral architect said

  Το παιδί σου και το σκυλί σου όπως τα μάθεις, έλεγε η μητέρα μου.
  (για το γατί δεν ισχύει απολύτως)

 53. ΓιώργοςΜ said

  49 Και τα απορίμματα (που είναι ο συνήθης τόπος που καταλήγουν οι ακαθαρσίες των σκύλων) και τα λύμματα, τυγχάνουν διαχείρισης. Και τα δύο είναι το ίδιο ή περισσότερο επικίνδυνα από τα περιττώματα των σκύλων. Στη χωματερή όμως δεν πάνε τα παιδιά για να παίξουν, ούτε στη Ρεβυθούσα.
  Στα πάρκα, στη Σκωτία όπου έζησα ένα χρόνο, υπήρχαν μάλιστα ειδικοί κάδοι για τις ακαθαρσίες των σκύλων, χώρια από τους κανονικούς, όπου αναφερόταν και το πρόστιμο σε περίπτωση μη χρήσης τους.

 54. Δεν ήξερα τι ακριβώς έγινε στην Κοζάνη και από ό,τι βλέπω τώρα, ούτε όλες οι πτυχές του θέματος είναι γνωστές, ούτε η συζήτηση εστιάζεται στο συγκεκριμένο.

  Στο πλαίσιο, λοιπόν, ενός γενικότερου προβληματισμού έχω να πω: το θέμα των σκυλιών είναι ΕΝΑ από τα πολλά που με κάνουν να λέω πόσο είμαστε για σφαλιάρες ως λαός (καλύτερα: ως συνονθύλευμα κατοίκων του ωραίου μας τόπου).

  Και μην ακούσω ότι υιοθετώ και αναπαράγω στερεότυπα. Εντάξει, ο βασικός ένοχος είναι ο ιμπεριαλισμός και ο νεοφιλελευθερισμός. ΟΜΩΣ, ας δούμε τι γίνεται και σε επίπεδο πολιτισμικό. Η σύγκριση Ελλάδας-Γερμανίας είναι καταλυτική, αν όχι συντριπτική. Περιορίζομαι σε δύο σημεία:
  1. Στη Γερμανία προχωρείς με το ποδήλατο (σε ειδικούς δρόμους, πολλοί είναι ποδηλατο-πεζόδρομοι), κουδουνίζεις από μακριά και ο ιδιοκτήτης σπεύδει αμέσως να πιάσει τον σκύλο από τη λαιμαριά ή το λουρί και να τον τραβήξει παράμερα. Κι όταν βλέπεις στο ύφος του ότι είναι έτοιμος να σου ζητήσει συγγνώμη, άσε που πολλές φορές το κάνει κιόλας, τότε νιώθεις κι εσύ αυθόρμητα τη διάθεση να του πεις «ευχαριστώ». Στην Ελλάδα τρέχεις στο πάρκο και τα νεόπλουτα, στρατόκαυλα κ.ο.κ. αφεντικά σπεύδουν να σε επιτιμήσουν κιόλας.
  2. Έχω δει νεαρούς να οδηγούν τα βράδια, ειδικά τα χειμωνιάτικα που κρατούν πολύ, ποδήλατα χωρίς φώτα. Παράνομο και κακώς που δεν τους πιάνουν, έχει κι εδώ ο δημόσιος τομέας τις περικοπές του (μια φορά πρόπερσι, πάντως, την πάτησα εγώ, κλείνει η παρένθεση).
  Δεν έχω δει όμως ΟΥΤΕ ΜΙΑ φορά σκύλο να κυκλοφορεί το βράδυ χωρίς ειδικό φωτάκι, συνήθως στον λαιμό. Και πάντα ελεγχόμενος, εννοείται.

  Δεν ξέρω πόσο πιο αυστηρή είναι, και ούτε καν αν είναι, η νομοθεσία «στο εξωτερικό». Βλέπω, όμως, ότι του Έλληνος ο τράχηλος από νόμους δεν καταλαβαίνει.

  Κατά τ’ άλλα, περιμένουμε να αναστηθούμε και να εκτοξευθούμε. Σήμερα στη Δύση γιορτάζουν της Αναλήψεως με ωραίο καιρό, ακόμη μια ευκαιρία για όμορφες βόλτες.

 55. Λ said

  Στα περίχωρα της Μόσχας προχτές βρήκαν ένα λεγόμενο καταφύγιο σκύλων και γάτων που έμοιαζε ερισσότερο με στρατόπεδο συγκέντρωσης. Τα ζώα ήταν σκελετωμένα και χιλιάδες κουφάρι ήταν πεταμένα δίπλα από τα κλουβιά.

 56. Λ said

  κουφάρια

 57. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  49 – Συνειδητοποιείς τι λές; Πάντως για πληροφόρησή σου, τα μαζεύουμε σε σακουλάκι ή γάντι μιας χρήσεως, ψεκάζουμε με απολυμαντικό σπρέϊ το μέρος, και τα πετάμε σε κάδο σκουπιδιών. Όσο για τον σωλήνα της λεκάνης, αναρωτιέμαι τα δικά σου κακάκια πού ακριβώς καταλήγουν; εκτός κι αν έχεις σπιτικό βιλογικό καθαρισμό, και τα κάνεις λίπασμα για τον κήπο σου, ή το πουλάς σε αγρότες.

 58. Γς said

  55:
  Και μου έλεγε ο επιστάτης ενός τέτοιου καταφύγιου αδέσποτων σκύλων στη Ραφήνα ότι πολλές φορές έρχονται και πετούν μέσα σκυλάκια που θέλουν να ξεφοτωθούν.

  Τα οποία αμέσως κατασπαράζσονται ως εισβολείς από τους μόνιμους τροφίμους 😦

 59. Σωτήρς said

  41: Επιδοτήσεων γαρ. Ήξερα τουλάχιστο δύο που άνοιξαν pet shop γιατί έδιναν επιδοτήσεις και το καλό είναι ότι δουλεύουν ακόμη μετά τέσσερα χρόνια.

  Αυτό που μερικοί λένε και ξαναλένε «δεν υπάρχουν ράτσες επικίνδυνες«, εάν θεωρείτε ότι ένα Πάγκ (Pug), που είναι και της μόδας, το αναθρέψεις να μουντάρει όποιον βρει είναι πιο επικίνδυνο από ένα ατσούμπαλο πίτμπουλ ή τσοπανόσκυλο τότε δεν ξέρω τι σας φοβίζει και τι σας ηρεμεί.

 60. Πάνος με πεζά said

  @ 53 : Διορθωσούλα, στην Ψυττάλεια. Η Ρεβυθούσα έχει δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LPG).
  H διάθεση από την Ψυττάλεια, αφού προηγουμένως βέβαια γίνει ο βιολογικός καθαρισμός, ξήρανση κλπ., γίνεται, όπως μας είχαν πει σε εκδρομή του ΕΜΠ, σε βάθος 200 μέτρων, απ’ όπου είναι μαθηματικά αδύνατο να ξαναβρεθούν στην επιφάνεια, αλλά επιπλέον, δεν είναι και επιβλαβή.

  (Η εκδρομούλα ήταν γύρω στο 1988-89. Ψυττάλεια τότε, φυσικά δεν υπήρχε. Μας πήγαν στον Ακροκέραμο, σε ένα τεράστιο πεταλοειδή αγωγό, απ’ όπου…φλάαααατς, όλα στο Σαρωνικό. Είχε και μαρμάρινη πλάκα από τη θεμλίωση του «έργου», με το όνομα κάποιου βασιλιά, νομίζω Παύλου. Και μας περιέγραψαν τα υπόλοιπα που θα γίνονταν στο μέλλον. Ο υποθαλάσσιος υπήρκε κατασκευασμένος από τότε, και μάλιστα μας είπαν ότι στην παραλαβή του έργου, για λόγους ασφαλείας, δεν περπάτησαν μέσα στον αγωγό με τα πόδια, αλλά τοποθέτησαν ρομποτική κάμερα, που τον «επιθεώρησε». Ε, όποιος φυλάει τα ρούχα του…

  Στις παλιές αυτές εγκαταστάσεις αυτές εργάζονταν κάποιοι νέοι, σχετικά, άνθρωποι, για τους οποίους πρώτη φορά είδα ζωντανεμένο το τσιτάτο του Χάρρυ Κλυνν :
  -Συγχαρητήρια, πόσων χρονών είστε;
  -Γκουχ…γκουχ…ει..κο…σιεπτά !

  Πολύ γέρασμα τα σκ… )

 61. Γς said

  κατασπαραζονται

 62. Avonidas said

  #57. Όσο για τον σωλήνα της λεκάνης, αναρωτιέμαι τα δικά σου κακάκια πού ακριβώς καταλήγουν;

  Εκεί που καταλήγουν και των άλλων, είπα εγώ κάτι διαφορετικό; Είπα ότι στα πάρκα μας ενοχλούν επειδή είναι μες τη μούρη μας, ενώ το αποχετευτικό μας σύστημα ούτε που μας απασχολεί συνήθως, με εξαίρεση τον Κατακουζηνό.

  Κι ωστόσο και στο παρκάκι δεν θα αφήσω τον σκύλο να τα κάνει μέσα στο πέρασμα, ούτε στο δασάκι πάνω στο μονοπάτι. Αλλά από εκεί μέχρι του να καθαρίσουμε τελείως τις πόλεις από κάθε είδους ζωϊκά απορρίμματα, ανθρώπινα ή μη, υπάρχει μια απόσταση. Το να μαζεύουμε και να θανατώνουμε τα αδέσποτα είναι δηλαδή προτιμότερο από το να ανεχόμαστε λίγο σκατό κάτω από τα δέντρα; Και μετά φαντάζομαι θα φορέσουμε βρακιά στα περιστέρια.

  Βεβαίως θα νομίζετε ότι όλα αυτά τα λέω επειδή σιχαίνομαι να μαζεύω σκατά, ή είμαι υπεράνω. Έχω μαζέψει όμως κουράδες γάτων στους διαδρόμους του Φυσικού Αθηνών, που όσο να πεις είναι πιο ταιριαστό σε δόκτορα.

  (Τη χέσαμε την κουβέντα, πραγματικά)

 63. cronopiusa said

  27 🙂

  «Κρονο-Δανεική μνήμη είναι αυτή»

  Πολλές ευχές και από μένα, υγεία, χαρά, ευτυχία, επιτυχίες, γλέντια, ταξίδια και ό,τι άλλο επιθυμείτε!!!

 64. Ευάγγελος said

  Στην περιοχή που μένω, μερικοί »φιλόζωοι» υιοθετούν μερικά αδέσποτα αλλά τα ταΪζουν και τα ποτίζουν έξω από την αυλόπορτά τους,στο πεζοδρόμιο..¨Ενας θρασύς μάλιστα έχει τοποθετήσει και σκυλόσπιτο.Τα σκυλιά λοιπόν θεωρούν »χώρο» τους- και αυτόν υπερασπίζονται-
  το πεζοδρόμιο και το κομμάτι δρόμου που τους αντιστοιχεί.
  Με αυτό οι γείτονες πετυχαίνουν μ ένα σμπάρο δυό τρυγόνια.Απο τη μια απολαμβάνουν μια σχετική ασφάλεια,που τους προσφέρουν μερικά σκυλιά έξω από την πόρτα του κήπου τους,χωρίς όμως από την άλλη να έχουν και τις ευθύνες που συνεπάγεται η κατοχή σκυλιών.
  Είτε ηθικές (εμβολιασμοί,καθαριότητα )είτε αστικές και ενδεχομένως ποινικές.
  «Δεν είναι δικά μου κύριε»,ακόμα θυμάμαι την απάντηση του »φιλόζωου» στις φωνές μου όταν ,νέος στην περιοχή,έκανα πανευτυχής την πρώτη- και τελευταία -βόλτα με το ποδήλατό μου.
  Μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει τα βράδια με τους έρημους τους ντελιβεράδες..

 65. Avonidas said

  #37. ΠΟΤΕ ΛΥΤΟ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΟΣΜΟ, ΟΣΟ ΗΜΕΡΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ

  Μα, δεν είπα ρε Λάμπρο ότι τον αμολάω μέσα στον κόσμο! Για λίγο τον λύνω, και σε μέρος μακριά από περαστικούς, άλλωστε κι εκείνος δεν γουστάρει κοινό όταν κάνει την ανάγκη του 😛

  Αλλά δεν θα πάω βέβαια και στην έρημο για να τον αφήσω.

 66. cronopiusa said

 67. Κων/νος said

  Ποτέ δεν κατάλαβα τι θέση έχει ένας σκύλος-φύλακας στην εποχή μας, ιδίως στην πόλη ή στα προάστια. Έχω την εντύπωση πως ένας καλός συναγερμός, που όταν ενεργοποιείται ειδοποιεί παράλληλα και κάποια εταιρεία σεκιούριτι, κοστίζει συνολικά λιγότερο από έναν σκύλο και είναι πολύ αποτελεσματικότερος.

  Εκτός αν ζει κανείς σε ένα πολύ απομονωμένο κτήμα μέσα στα βουνά και στα λαγκάδια, οπότε και αλλάζει το πράγμα, αλλά νομίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών σκύλων-φυλάκων δεν εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία.

 68. Spiridione said

  Και στην Κύπρο υπάρχουν απαγορεύσεις φυλών σκύλων
  http://www.reporter.com.cy/multimedia/article/4366/oi-4-ratses-skylon-poy-den-epitrepontai-stin-kypro
  Μου αρέσουν και οι ονομασίες των νόμων στην Κύπρο. Ο περί σκύλων νόμος.

  Click to access 2002_1_184.pdf

 69. Γς said

  65:

  Κι ο νους μου πήγε σ εναν ωραίο φυλόζωο πάνω στην Αγία Τριάδα Ραφήνας που είχε απεναντι από την ταβέρνα που μαζευόμασταν το κατάλυμα του αγαπημένου του ζώου.
  Ζώο που κάθε τόσο το άφηνε ελεύθερο να σουλατσάρει στους δρόμους.
  Καλπάζοντας!
  Ναι, ήταν άλογο

  Την τελευταία φορά που πέρασα από εκεί είδα ότι έχει πάρει και δεύτερο.

 70. Γιάννης Ιατρού said

  8: Γς, ο Σκύλος είναι στο ερημητήριό του, κάτω απ΄το αυλάκι :).

 71. ΓιώργοςΜ said

  60 Στέκομαι διορθωμένος! Στην Ψυττάλεια δούλευε μάλιστα φίλος στις εγκαταστάσεις. Επειδή βλέπω συχνά και τη Ρεβυθούσα, μπέρδεψα τα ονόματα.
  Εν παρόδω: Με την Ψυττάλεια είχε γίνει θέμα λίγο παλιότερα για το θέμα της μυρωδιάς, οι σύλλογοι, οι κάτοικοι, ο δήμος (έβρισκαν βήμα και) έπαιζαν για καιρό στα κανάλια. Σταμάτησαν να παίζουν όταν δημοπρατήθηκε (προσοχή:όχι όταν κατασκευάστηκε) η εγκατάσταση ξήρανσης της λυμματολάσπης. Ηθικόν δίδαγμα: Αν έχετε κάποιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, φροντίστε ώστε η λύση του να περιλαμβάνει δημόσια έργα κάποιας εμβέλειας…

 72. gpoint said

  # 47

  το επιβεβαιωνω και με Αλβανούς !!

 73. Γιάννης Ιατρού said

  67: τι θέση έχει ένας σκύλος-φύλακας στην εποχή μας…

  Ίσως για να ξεκαθαρίζει κάποια μεταφυσικά ερωτήματα που μας απασχολούν 🙂

 74. Πάνος με πεζά said

  Διορθώνω κι εγώ τον εαυτό μου, φυσικά LNG (Liquid Natural Gas). Το LPG είναι νομίζω το υγροποιημένο βουτάνιο του καμινέτου…

 75. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  αχ δόκτορα,αχ δόκτορα!
  παράτησες το ρότορα
  και έπιασες τον πρώκτoρα…

  (ποίημα του πρωκτού… 🙂 )

 76. Γιάννης Ιατρού said

  ΛΑΜΠΡΟ !!!!!

 77. Γουφ!

  Για το περιστατικό των ντόμπερμαν του παπά στην Εύβοια, που κατασπάραξαν την κοπέλλα, να συμπληρώσω πως κάποια χρόνια μετά ο πάτερ πήγε να τα μεταφέρει με το Ι.Χ. του, τα έβαλε στο πίσω κάθισμα και τον γαμοδάγκωσαν κι αυτόν.

  Για τα σκλιά, τώρα, τα ροτβάιλερ αυτά δεν ήταν εκπαιδευμένα, ήταν κακοποιημένα. Οι σκύλοι φύλακες είναι εκπαιδευμένοι. Π.χ. ένας ελληνικός ποιμενικός, ονόματι Άρης. εδώ στα χωριά μας, μόλις πέφτει ο ήλιος βάζει το μοσχαράκι του κτήματος στο παχνί του, τα αρνιά στο δικό τους, τις κότες ομοίως και κλείνει τις αντίστοιχες πόρτες με το μουσούδι του. Μετά, πηδάει πάνω από τη μάντρα και περιπολεί όλη νύχτα. Κι όταν ένας βλαξ διαρρήκτης, μη βλέποντας ανθρώπινη παρουσία, σκέφτηκε να μπουκάρει, ο Άρης έπεσε πάνω του (60+ κιλά) και τον ακινητοποίησε για κάνα 24ωρο, μέχρι να ΄ρθει το αφεντικό.
  Περιττό να σας πώ πώς μύριζε μετά ο φουκαράς ο μπουκαδόρος.

 78. Πάνος με πεζά said

  @ 71 : Το κτίριο ξήρανσης, τεράστιο και πανύψηλο, με καμιά δεκαριά γιγάντιους ανεμιστήρες, φυσικά μεταφέρει τη μυρωδιά στα…περίχωρα. Αλλά νομίζω ότι αυτή η «ξινή» μυρωδιά των χωματερών, είναι πολύ χειρότερη… Δεν ξέρω αν το θέμα της μυρωδιάς μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί τεχνικά, μέσω κάποιων φίλτρων…

 79. Akyla said

  Στο Μπεζιέ της νότιας Γαλλίας (κοντά στο Μονπελιέ) ο δήμαρχος Ρομπέρ Μενάρ, που πρόσκειται στο Εθνικό Μέτωπο της Λε Πεν, ξεκίνησε εκστρατεία κατά των… βιοδηλωτικών ιχνών προτείνοντας τη λήψη βιολογικού υλικού απ’ όλα τα τετράποδα της πόλης και τη δημιουργία αντίστοιχης βάσης δεδομένων. Ειδική υπηρεσία του Δήμου θα στέλνει για ανάλυση DNA τα… παρατημένα κουράδια, οπότε θα εντοπίζεται άμεσα ο αμελής ιδιοκτήτης, ο οποίος θα τιμωρείται με τσουχτερό πρόστιμο. Το λινκ για τους γαλλομαθείς: http://www.lefigaro.fr/politique/2016/04/22/01002-20160422ARTFIG00378-beziers-robert-menard-veut-ficher-l-adn-des-chiens-pour-lutter-contre-les-crottes.php

 80. fainomenon said

  περιορισμοί (κανόνες) ανθρώπινων πράξεων και συμπεριφορών χρειάζονται και όχι σκύλων. Σε ευνομούμενες χώρες όπου υπάρχει σωστή εκπαίδευση και δικλείδες εξακρίβωσης της καταλληλότητας του κάθε υποψήφιου κηδεμόνα σκύλου, αλλά και απουσιάζει το καταχρηστικό σκυλεμπόριο, υπάρχουν πολύ (θεωρητικά) ‘αγριότερες’ ράτσες σκύλων αλλά δε συμβαίνουν τέτοια περιστατικά.

 81. Γιάννης Ιατρού said

  47: Γιάννης Κουβάτσος, 57: ΓιώργοςΜ, 72: Gpoint κλπ.

  Οφείλεται στην όσφρησή τους, εδώ τους χρησιμοποιούν ακόμα και για να ανιχνεύουν ασθένειες, π.χ. εδώ:
  Οι σκύλοι μυρίζονται και ανιχνεύουν καρκίνους

 82. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  LNG σημαίνει Liquefied natural gas , υγροποιημένο φυσικό αέριο.

 83. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ναί ἀλλὰ οὔτε μιὰ λεξιλογικὴ ἀναφορὰ περὶ σκύλου; Οὔτε μιὰ νύξη στὴν ἀγαπημένη φράση «μωρὸ δάγκωσε σκυλί»;

 84. cronopiusa said

 85. Γς said

  69, 73:

  Γιαννάκη δεν έχω τέτοιες ανησυχίες.

  Πάουλο Κοέλο, «Παράδεισος και κόλαση» (παραμύθι)

  Ένας άνδρας, το άλογο και ο σκύλος του περπατούσαν σε ένα δάσος. Καθώς περνούσαν κάτω από ένα δένδρο έπεσε ένας κεραυνός και τους έκανε στάχτη! Όμως ο άνδρας δεν κατάλαβε ότι είχε εγκαταλείψει αυτόν τον κόσμο και συνέχισε την πορεία του με τα δύο του ζώα. Κάποιες φορές περνάει κάποιος χρόνος μέχρι να συνειδητοποιήσουν οι νεκροί την καινούργια κατάσταση. Ο δρόμος ήταν πολύ μακρύς και ανέβαιναν σε ένα λόφο. Ο ήλιος ήταν πολύ δυνατός και αυτοί ίδρωναν και διψούσαν. Σε μια στροφή του δρόμου είδαν μια πανέμορφη μαρμάρινη πύλη, που οδηγούσε σε μια πλατεία στρωμένη με πλάκες από χρυσάφι. Ο διαβάτης κατευθύνθηκε προς τον άνθρωπο που φύλαγε την είσοδο.

  – «Καλημέρα».

  – «Καλημέρα», απάντησε ο φύλακας.

  – «Πώς λέγεται αυτό το τόσο όμορφο μέρος;».

  – «Αυτός είναι ο παράδεισος».

  – «Τι καλά που φτάσαμε στον παράδεισο, γιατί διψάμε».

  – «Μπορείτε, κύριε, να μπείτε και να πιείτε όσο νερό θέλετε», είπε ο φύλακας και του έδειξε την πηγή.

  – «Το άλογο και ο σκύλος μου διψούν επίσης».

  – «Λυπάμαι πολύ», είπε ο φύλακας, «αλλά εδώ απαγορεύεται η είσοδος στα ζώα».

  Ο άνδρας αρνήθηκε με μεγάλη δυσκολία, μια και διψούσε πολύ, αλλά δεν ήθελε να πιει μόνο αυτός. Ευχαρίστησε τον φύλακα και συνέχισε την πορεία του.

  Αφού περπάτησαν για αρκετή ώρα στην ανηφοριά, εξαντλημένοι πλέον και οι τρεις έφτασαν σε ένα άλλο μέρος, η είσοδος του οποίου ξεχώριζε από μια παλιά πόρτα περικυκλωμένη από δέντρα. Στη σκιά ενός δέντρου καθόταν ένας άνδρας και είχε το κεφάλι του καλυμμένο με ένα καπέλο. Μάλλον κοιμόταν.

  – «Καλημέρα», είπε ο διαβάτης. Ο άνδρας έγνεψε ως απάντηση με το κεφάλι του.

  – «Διψάμε πολύ το άλογό μου, ο σκύλος μου κι εγώ».

  – «Υπάρχει πηγή ανάμεσα σε εκείνα τα βράχια», είπε ο άνδρας δείχνοντας το μέρος. Μπορείτε να πιείτε όσο νερό θέλετε.

  Ο άνδρας, το άλογο και ο σκύλος του πήγαν στην πηγή και έσβησαν τη δίψα τους. Ο διαβάτης γύρισε πίσω να ευχαριστήσει τον άνδρα.

  – «Μπορείτε να ξανάρθετε όποτε θέλετε», του απάντησε εκείνος.

  – «Επί τη ευκαιρία, πώς ονομάζεται αυτό το μέρος;», ρώτησε ο άνδρας.

  – «Παράδεισος».

  – «Παράδεισος; Μα ο φύλακας της μαρμάρινης εισόδου μού είπε ότι εκείνο το μέρος ήταν ο παράδεισος».

  – «Εκείνο δεν ήταν ο παράδεισος, αλλά η κόλαση», απάντησε ο φύλακας. Ο διαβάτης έμεινε σαστισμένος.

  – «Θα έπρεπε να τους απαγορεύσετε να χρησιμοποιούν το όνομά σας. Αυτή η λάθος πληροφορία μπορεί να προξενήσει μεγάλο μπέρδεμα», είπε ο διαβάτης.

  – «Σε καμία περίπτωση», αντέτεινε ο άνδρας, «στην πραγματικότητα μας κάνουν μεγάλη χάρη, διότι εκεί παραμένουν όλοι όσοι είναι ικανοί να εγκαταλείψουν τους καλύτερους φίλους τους!

 86. aerosol said

  #36:
  «Δεν καταλαβαίνω γιατί βάζουμε δολώματα, δηλητήρια κλπ για αρουραίους και ψεκάζουμε για τα κουνούπια (έμβια όντα είναι κι αυτά και έχουν δικαιώματα) και θα πρέπει τα αδέσποτα ζώα να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.»

  Δεν καταλαβαίνεις γιατί τα ανωφελή και επικίνδυνα όντα (που έχουν ξεπαστρέψει τεράστια τμήματα της ανθρωπότητας κατά καιρούς) δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ίδια με αγαπητά ζώα που έχουν συμβιώσει αρμονικά με τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια; Συγνώμη αλλά αφήνεις την ενόχληση που νιώθεις από κάποια πράγματα να σου σκοτίσει την λογική.
  Αυτή η απίστευτη εμμονή με την αίσθηση τάξης και καθαριότητας («για τα παιδιά μας») ονειρεύεται πόλεις όπου κυκλοφορούν μόνο άνθρωποι, ποντίκια και κατσαρίδες. Είμαστε αρκετοί στην κοινωνία που αυτό το θεωρούμε δυστοπία.

  Δεν έχω κατοικίδιο, μένω μπροστά σε πάρκο όπου πολλοί βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους και, ναι, έχω πατήσει σκυλοκούραδα και δεν μου άρεσε. Αλλά από αυτό μέχρι να θέλω να εξαφανιστεί ότι έμβιο δεν συνάδει με τα γούστα μου υπάρχει χάος. Βλέπω πάντως πως πλέον είναι πολλοί που κυκλοφορούν με σακούλες ενώ κάποτε ήταν μικρή μειονότητα.
  Παιδιά και σκυλιά δεν ανταγωνίζονται για τα πάρκα και τηρώντας βασικούς κανόνες χωράνε όλα μια χαρά μαζί και απολαμβάνουν το ένα την παρουσία του άλλου -όπως βλέπω να συμβαίνει και στην πλατεία μπροστά στο σπίτι μου.

  [Έχετ παρατηρήσει μια ψιλο-μόδα με περιφραγμένες μικρές παιδικές χαρές όπου απαγορεύονται τα ΠΑΝΤΑ εκτός από γονείς με παιδί; Ποτέ δεν είδα άνθρωπο μέσα, σαν να βγήκαν από θρίλερ. Διότι ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΕΤΣΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ και ακόμα και αυτοί που το απαίτησαν συνήθως δεν πατάνε πόδι σε αυτά τα ανατριχιαστικά μέρη!]

  Απειλή αστυνομίας επειδή δυσφορείς στην παρουσία ζώων δεσποζόμενων; Να μην τα βγάζουν βόλτα ή να μην έχουν για να μην υπάρχει κάτι να σε ενοχλεί; Η σφαίρα του χώρου που επιθυμούμε να ελέγχουμε πόσο εκτείνεται τελικά;

  Φροντίζουμε 3-4 αδέσποτα γατιά που τριγυρνάνε στην γωνία μας (και φυσικά ΕΞΩ από την πολυκατοικία). Η ενόχληση που δείχνουν κάποιοι -ευτυχώς μειοψηφούντες- φτάνει σε σημείο παρενόχλησης δικής μου. Η αίσθηση «ευταξίας» τους ταράζεται τόσο που πασχαλιάτικα βγήκαν μετά το αρνί και πέταξαν ένα μικρό κουτί που είχα αγοράσει και μονώσει για να βρίσκουν καταφύγιο στα κρύα. Κουτί που βρισκόταν μισοχωμένο σε φυτά της πλατείας (όχι από τα περιποιημένα), μακριά από το πεζοδρόμιο. Παλιότερα έχουν πετάξει τα πήλινα πιατάκια για φαγητό και νερό. Επειδή τα ζωντανά που βρίσκονται κάμποσους ορόφους παρακάτω στο δρόμο, στειρωμένα και φροντισμένα, τα σιχαίνονται και τα κλωτσάνε μήπως και «κολλήσουν ψύλλους» τα παιδιά τους. Πάντως το αμάξι τους το τσεκάρουν ανελλειπώς, κάμποσες φορές την ημέρα και πάντα γυαλισμένο.

  Αν τους ρωτούσα, πιθανόν να έλεγαν πως «αγαπάν τα ζώα, αλλά…». Δεν αγαπάει κανείς τίποτα έτσι. Αγαπά έναν αποστειρωμένο προσωπικό χώρο που εκτείνεται μίλια πέρα από αυτόν και ανέχεται την ιδέα κάποιων καρτουνίστικα χαριτωμένων όντων που ζουν σε άλλο πλανήτη και που αν ήθελε κάποτε μπορεί να πήγαινε τα παιδιά του να τα δουν -περιφραγμένα καλού κακού.

  Αυτά τα σχολιάζω αναγνωρίζοντας πλήρως πως υπάρχουν πολλοί κάτοχοι κατοικίδιου που δεν μπορούν να φροντίσουν σωστά ούτε λάχανο, εγκληματώντας απέναντι σε ζώα και τους γύρω ανθρώπους.

 87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Νικοκύρη μας! καλέ μου άνθρωπε, πες τα χρυσόστομε, γράψε τα, που έχεις υπομονή και κουράγιο, με κρίση και ενάργεια.
  Έχω πει πως όταν συνταξιοδοτηθώ (τον άλλο αιώνα το βλέπω…) θα γράψω βιβλίο «Ιστορίες με σκύλους». Καταθέτω κόπι ράιτ στο ιστολόγιο τώρα 🙂 . Φυσικά έχω στο νου μου τις ιστορίες των ιδιοκτητών των σκύλων. Διάολε πόσο η σχέση με τους σκύλους αντικατοπτρίζει τη ζωή, τη ζωή του αφεντικού τους και στις υπόλοιπες εκφάνσεις της (ισορροπία ή χάος, μοναξιά ή σάλεμα, φιλοζωία ή «ανθρωποποίηση» του ζώου).

  52.>>Το παιδί σου και το σκυλί σου όπως τα μάθεις, έλεγε η μητέρα μου.
  Αλλά υπάρχει πάντα και το απρόβλεπτο ,(στο 20,30% της συμπεριφοράς) που θα κάνει του κεφαλιού του και το παιδί ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ κι εκεί παίζεται «η μια φορά» η μοιραία.
  >>(για το γατί δεν ισχύει απολύτως)
  για τη γάτα ισχύει «όπως σε μάθει 🙂 «

 88. Πάνος με πεζά said

  Οι Γάλλοι δεν έχουν και την καλύτερη συμπεριφορά στο θέμα «σκυλιά»…Θυμάμαι ήδη από τα ογδόνταζ, στο Paris-Μatch, μια φωτογραφία με τίτλο «La photo de la honte» (της ντροπής), με δεκάδες σκυλιά που κείτονταν ξαπλωμένα, ψόφια, σε μια εθνική οδό. Αν θυμάμαι καλά το άρθρο, προσπαθώντας να ακολουθήσουν τους ιδιοκτήτες τους που τα παράτησαν φεύγοντας διακοπές…
  To μαγικό διαδίκτυο με βοήθησε, και αναβίωσε η μνήμη μου…Δυστυχώς δεν βρήκα το τότε άρθρο. Αλλά κάτι τέτοια κάνανε τη BB ορκισμένη προστάτιδα των αδέσποτων…

 89. Πάνος με πεζά said

  Να και κάποιοι σχολιασμοί της φωτογραφίας :
  http://petinthecity.fr/2015/07/21/lhorreur-de-labandon-en-une-photo/
  http://wamiz.com/chiens/actu/la-photo-choc-qui-rappelle-que-l-abandon-est-toujours-une-realite-6620.html
  http://www.lebergerallemand.fr/l-actualite-du-berger-allemand/s-p-a-la-photo-choc-de-1980

 90. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  65 – Δεν το έγραψα τόσο για σένα, αλλά για όσους τυχών επισκέπτες το διαβάσουν. Οι περισσότεροι, έχουμε πλήρη άγνοια για την ψυχολογία του σκύλου, και ακόμα χειρότερα, του συμπεριφερόμαστε σαν να είναι άνθρωπος και εξαναγκάζουμε και τον ίδιο να συμπεριφέρεται έτσι, κάτι που αντιβαίνει την φύση του (τα ίδια και πολλές φορές χειρότερα συμβαίνουν και με τις γάτες). Για παράδειγμα, πολλοί παίρνουν αγκαλιά το σκυλί τους, αυτό όμως δυσανασχετεί με τη αγκαλιά, γιατί αισθάνεται εγκλωβισμένο, κι αν το κάνει το αφεντικό του που το έχει μεγαλώσει συνήθως το υπομένει, αν όμως το κάνει ένα παιδί, ενδεχομένως να αντιδράσει άσχημα, ίσως και να το δαγκώσει. Ένα άλλο, είναι σε άγνωστο αλλά ήμερο σκυλί, να απλώνουμε αμέσως το χέρι να το χαϊδέψουμε στο κεφάλι, ΛΑΘΟΣ, πρέπει πρώτα να το αφήσουμε να μας μυρίσει, και μετά χαλαρά και ήρεμα, να απλώσουμε το χέρι με την παλάμη προς τα πάνω χαμηλά κάτω από το σαγόνι του, κι αφού έχουμε δεί να κουνάει την ουρά του χαρούμενα. Με το χέρι από πάνω, ενδεχομένως να αισθανθεί ότι προσπαθείς να κυριαρχίσεις επάνω του, και να αντιδράσει άσχημα, γιατί δεν σε γνωρίζει. Καλό θα ήταν να υπήρχε από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ενημερωτικό μάθημα για την συμβίωση με τα σκυλιά και γενικώς τα κατοικίδια, και τουλάχιστον, η πολιτεία, θα έπρεπε να μοιράζει ενημερωτικά φυλλάδια, και στους επίδοξους ιδιοκτήτες, και στους άλλους πολίτες, αλλά……!

 91. Βλέπει κανείς αυτό τα πρωινά του Σαββατοκύριακου στο Σταρ; Μου το θύμισε η περιγραφή του Σκύλου στο #77. 🙂

 92. ΓιώργοςΜ said

  62 Στο Παρίσι, το ’91, ήταν αδύνατο να περπατήσεις στους δρόμους από τη βρώμα, όχι μόνο λόγω των κατοικιδίων αλλά και λόγω των συνηθειών των Παριζιάνων να πετάνε τα σκουπίδια τους όπου βρουν.
  Ένα χρόνο αργότερα (νομίζω), τα ίδια σιχαμερά πεζοδρόμια γυάλιζαν. Αφενός ο καθαρισμός έγινε καλύτερο (χρησιμοποίησαν κάτι μικρά οχήματα σαν αυτοκινητάκια του γκολφ με σύστημα αναρρόφησης, σαν ηλεκτρικές σκούπες), αλλά έγινε προφανώς προσπάθεια και με άλλους τρόπους (ενημέρωση; αστυνόμευση; δεν ξέρω, το αποτέλεσμα είδα). Συνεπώς, ο αστικός χώρος μπορεί να είναι καθαρότατος, όταν υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος, οι χώρες και οι πόλεις που το έχουν πετύχει είναι αρκετές. Στα πάρκα της Σκωτίας που προανέφερα, δε θυμάμαι να είδα ακαθαρσίες σκύλου, ενώ κυκλοφορούσαν αρκετοί, ενώ η έκταση κάποιων από αυτά ξεπερνούσε τον Εθνικό Κήπο.
  Το να μη μαζεύουμε τις βρωμιές των σκύλων είναι λάθος σε περιαστικούς χώρους αναψυχής, τελεία και παύλα. Κάθε τι άλλο είναι, κατά τη γνώμη μου, προφάσεις εν αμαρτίαις. Και ναι, προτιμώ τη θανάτωση των αδέσποτων ελλείψει άλλου μέτρου. Η αντίθετη λογική θα όριζε να μαζεύουμε σε ειδικούς χώρους και τους αρουραίους και να τους ταΐζουμε αντί να βάζουμε ποντικοφάρμακο στα υπόγεια.
  Αν φυσικά όσοι δεν το θέλουν αυτό (δήμος, σύλλογοι, φιλόζωοι ιδιώτες κλπ) μαζεύουν τα αδέσποτα από τους δρόμους και τα φροντίζουν, τόσο το καλύτερο.

 93. Παναγιώτης said

  @60 «Ο υποθαλάσσιος υπήρκε κατασκευασμένος από τότε, και μάλιστα μας είπαν ότι στην παραλαβή του έργου, για λόγους ασφαλείας, δεν περπάτησαν μέσα στον αγωγό με τα πόδια, αλλά τοποθέτησαν ρομποτική κάμερα, που τον «επιθεώρησε». Ε, όποιος φυλάει τα ρούχα του…»

  Δεν ήταν ο φόβος της κατάρευσης αλλά η έλειψη οξυγόνου. Είναι πάων από χιλιόμετρο και χωρίς εγκατράσταση παροχής αέρα ή ατομικό εξοπλισμό είναι επικίνδυνο. Έχω ακουσε διαφορες φαεινες ιδεες για να μπει εργαζόμενος σε σήραγγα ή αγωγό μεγάληγς διαμέτρου (να δτελνει άερα το κομπρεσέρ κ.λπ. όλες αυτες είναι σχλαμάρες.

 94. BLOG_OTI_NANAI said

  Επίσης, συχνά όσοι ασχολούνται με τη διακίνηση ναρκωτικών έχουν δίπλα τους σκύλους και μάλιστα αγριεμένους που επιτίθενται μόλις θεωρήσουν ότι κάποιος περάσει έστω και κοντά στο αφεντικό τους, κι ας είναι περαστικός.

 95. Γς said

  Ο Λεβέντης τώρα στον ΣΚΑΪ¨

  -Με πήρε προ ολίγου ο Γ. Παπανδρέου
  [Για το κόμμα του στην Σοσιαλιστική τέτοια και άλλα τέτοια]

  Βρε πως αλλάζουν οι καιροί

 96. Βλέπω υπάρχουν κι εδώ οπαδοί του Αμπντουλχαμίτ!
  https://en.wikipedia.org/wiki/Sivriada

 97. 94

  Στα Εξάρχεια ισχύει 100%.

 98. cronopiusa said


  Αλέξης Πανσέληνος, Ιστορίες με σκύλους, Κέδρος (1993)

 99. aerosol said

  #90:
  Αυτός ακριβώς είναι ο σωστός τρόπος προσέγγισης σκύλου -αρκετά συχνά και γάτας. Θα σημειώσω πως πολλά σκυλιά δεν δυσανασχετούν καθόλου με τις αγκαλιές αλλά τις αποζητούν, αυτό όμως απαιτεί οικειότητα και εμπειρία. Πιο απρόθυμες οι γάτες.
  Τα δεσποζόμενα ζώα (τουλάχιστον όσα από αυτά έχουν «κοινωνικοποιηθεί») ανέχονται περισότερα από τα παιδιά γιατί αναγνωρίζουν πως είναι παιδιά. Αλλά έχουν όρια και τα παιδιά είναι άτσαλα: ποτέ δεν πρέπει να προσεγγίζουν μόνα τους ζώο που δεν είναι της οικογένειας και ακόμα και τότε πάει ανά περίπτωση. Σε περιπτώσεις που παιδί και σκυλί μεγαλώνουν μαζί συχνά το ζώο ανέχεται από το παιδί πράγματα που δεν θα ανέχονταν οι ίδιοι οι γονείς του -φυσικά αυτό δεν αναιρεί την ανάγκη εκπαίδευσης και του παιδιού για τα όρια του ζώου του.

 100. Πάνος με πεζά said

  Όπως λένε τα σχόλια της παραπάνω φωτογραφίας, που φυσικά «στήθηκε» ως μήνυμα, απεικονίζει 140 εγκαταλειμμένα σκυλιά, μετά από ευθανασία που τους έκανε η σχετική υπηρεσία. Κι ο αριθμός αυτός αφορούσε μόνο τα εγκαταλειμμένα μόλις σε ένα διήμερο αναχώρησης για διακοπές…

 101. Πάνος με πεζά said

  (διόρθωσα και κάποια ερμηνεία που η τότε παιδική μου φαντασία είχε προσθέσει…)

 102. Αν ήμουνα …Παυλόπουλος (ή Τσίπρας) θα απένειμα «κρεμμυδούν αριστείον» για την …πολιτικοποίηση του τραγικού θανάτου του παιδιού στην Κοζάνη. Θα πρότεινα μάλιστα στον νοικοκύρη να λάβει μέτρα εναντίον του Avonidas (26), αφού οι απλές διαμαρτυρίες των ΛΑΜΠΡΟΣ (37) και ΓιώργοςΜ (39) δεν επαρκούν. Νομίζω ότι πρέπει να αποβληθεί από το μπλόγκ ο Avonidas ως αδιόρθωτος (49, 65) και …δεξιόστροφος. Να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή ο dimosioshoros (38) που διέπεται από την επιθυμητή (ως φαίνεται) αριστεροφασιστική διάσταση! Αν θέλει συμπαραστάτη, ο Γιάννης Κουβάτσος (47) είναι κατάλληλος!
  Τώρα εμένα, βάλτε με όπου θέλετε: Δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω. Καρφί δεν μου καίγεται! Με τίποτα όμως δεν θέλω να είμαι μαζί με κοπρανθρώπους ή απανθρώπους (είτε δηλώνουν συριζαίοι είτε χρυσαυγίτες κλπ, κλπ). Είναι αυτοί που αφήνουν τα κόπρανα των σκύλων τους στα πεζοδρόμια, στα πάρκα κλπ. Είναι αυτοί που, παριστάνοντας τον φιλόζωο, τριγυρνούν παρέα με έναν σκύλο απλώς και μόνο για να κάνουν το (αριστερό ή δεξιό!) κέφι τους. Και όταν τους περάσει το κέφι εγκαταλείπουν το ζώο. Αν μπορούσα να πλάσω μια λέξη θα τους έλεγα «μισόζωους» (κατά το μισάνθρωπος).
  Σαν από χωριό χωριάτης που είμαι, μεγάλωσα παρέα με σκυλιά γάτες, γαϊδούρια, γουρούνια, άλογα, βόδια, βουβάλια, αρνίθες και …όλα τα πετεινά του ουρανού και της γης. Κάθε σπίτι είχε ένα ή δυο σκυλιά. Ήταν λυτά, μέσα σε περιφραγμένη αυλή από την οποία όμως εύκολα μπορούσαν να βγουν έξω. Ήταν ντόπιες ράτσες. Τα πιο μεγαλόσωμα από αυτά τα μαντρόσκυλα χρησιμοποιούνταν και για τσομπανόσκυλα. Όχι σπάνια είχαμε δαγκώματα από σκυλιά συγχωριανών. Ποτέ όμως δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα απλό τραύμα.
  Από τα χρόνια εκείνα τα αγαπώ τα σκυλιά. Τώρα όμως δεν έχω κατάλληλο μέρος για να διατηρώ σκυλί. Κάποια αδέσποτα, κοντά σε ένα εξοχικό καλύβι μου (γεννήματα των απανθρώπων που προείπα) τα ταΐζω και τα περιποιούμαι όσο μπορώ, ιδίως τον χειμώνα που ερημώνει ο τόπος.
  Έτσι, μου λείπουν οι παλιοί φίλοι μου. Θυμάμαι ένα μαντρόσκυλο στο πατρικό σπίτι. Το είχα γιατρέψει από επικίνδυνα δαγκώματα γειτονικών σκύλων. Κάθε φορά που έφευγα από το χωριό ήθελε να μπει στο λεωφορείο για να έρθει μαζί μου.
  Ναι. Τα σκυλιά έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το αίσθημα ευγνωμοσύνης. Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, που συνήθως τον διακρίνει η αγνωμοσύνη. Λέγεται ότι, μετά τη μάχη του Βατερλό, ένα ανθρωπάκι των νικητών πλησίασε τον νικημένο Ναπολέοντα και το έφτυσε! Τότε ο Βοναπάρτης ρώτησε το ανθρωπάκι: Εσένα κανένα καλό δεν σε έκανα! Γιατί με φτύνεις;

 103. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Από βδομάδα (Κυριακή) ξεκινάω το 1200άρη αγωγό. Στα 12-14 μέτρα βάθος . Σωλήνα Polycrete σούπερ έξτρα κουάλιτυ, TBM κινέζικο άλφα-άλφα να σκάβει. Όποιος εθελοντής είναι για επίσκεψη σε βαθύ βαρυτικό αγωγό αποχέτευσης ,ευπρόσδεκτος! Χάρνες σετ και φουλ βεντιλέισον κιτ αβέιλαμπολ. Γκας ντηντέκτορ επίσης. Safety first! 🙂

 104. Λέμε κι εμείς για τ’ αδέσποτα. Στη Φλόριντα τι να πούν;

 105. LandS said

  @72 για @47

  Εντάξει, για τους Πακιστανούς το καταλαβαίνω. Η ευαίσθητη μύτη του σκυλιού πιάνει το κάρυ. Για τους Αλβανούς όμως; Όσο κρεμμυδίλα/σκορδίλα μυρίζουμε εμείς οι μη-αλλοδαποί άλλο τόσο μυρίζουν και αυτοί.

  Σοβαρά τώρα, δεν πρόκειται για θέμα παιδείας και θα ξεμπερδέψετε αφού περάσετε από το ιατρείο/εκπαιδευτήριο για να σας τη δώσω. Στο σκυλί-παρέα κάνεις παρέα και δεν σε νοιάζει να είναι ούτε άγριο ούτε δυνατό ούτε μεγάλο. Μπορεί να σου τύχει δυνατό ή και μεγάλο όχι όμως άγριο. Τέτοιο δεν σου τυχαίνει, ούτε θέλεις να το κάνεις άγριο.
  Αν το καλοσκεφτείς ούτε το σκυλί-φύλακας το θέλεις άγριο (το προδίνει η αγριάδα του και τραβάει τα σπρέι απάνω του) για αυτό τα εκπαιδεύουν έτσι ώστε να συνεργάζονται πάντοτε με άνθρωπο και να είναι άχρηστα μόνα τους.

 106. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  81 – Ο σκύλος δεν ανιχνεύει εθνικότητα, εκτός κι αν αυτή μυρίζει. Έχω ακούσει εκατοντάδες τέτοιες παπαριές, αλλά από το 95 και μετά, που την έκαναν οι Έλληνες από την οικοδομή, είχα στο συνεργείο μου διάφορους αλλοδαπούς, κυρίως Αλβανούς. Σε διάφορα σπίτια που πηγαίναμε και είχαν άγριο σκύλο, το ίδιο όρμαγαν σε όλους μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που το λέω κάθε φορά που κάποιος λέει πως «το είδα με τα μάτια μου» είναι μια φορά το 2000 στα Βρηλήσσια που πήγα με τρία αδέρφια Αλβανούς, τον Λάντι τον Έντι και τον Φέϊζο (στην Αλβανία πλέον από το 2004, αλλά ακόμα μιλάμε) να φτιάξουμε μια σκεπή. Όταν ανεβήκαμε στην επάνω βεράντα, ο σκύλος όρμησε στον Λάντι (ο μεγάλος) που είχε διαφορετικό χρώμα από τ΄αδέρφια του (ξανθός) κι ο ιδιοκτήτης μου είπε, ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ, και αυτούς εδώ γιατί δεν τους πειράζει; – Αλβανοί είναι; – δεν ξέρω, πάντως κι οι τρείς είναι αδέρφια. Παρ΄όλα αυτά, δεν ήθελε να το πιστέψει, ακόμα κι όταν μίλαγαν αλβανικά, διατηρούσε την αμφιβολία του. Σίγουρα μετά θα εξακολουθούσε να πιστεύει πως ο σκύλος του, ξεχώριζε τους Αλβανούς. Είναι γνωστό πως η βλακεία δεν έχει όρια.

 107. Λάμπρο μ’, λαμπραντόρ και πάλι λαμπραντόρ!

 108. aerosol said

  «Το να μη μαζεύουμε τις βρωμιές των σκύλων είναι λάθος σε περιαστικούς χώρους αναψυχής, τελεία και παύλα.»
  Συμφωνώ.

  «Και ναι, προτιμώ τη θανάτωση των αδέσποτων ελλείψει άλλου μέτρου.»
  Προτιμάς την θανάτωση χιλιάδων ζώων για να μην τύχει να πατήσεις βρωμιά σκύλου μια φορά το εξάμηνο και λερωθεί η σόλα του παπουτσιού σου; Πολύ ανοιχτοχέρης είσαι με την ζωή όταν δεν αφορά την δική σου!
  Τους ανθρώπους μας ανέχεσαι ή στερούμε ζωτικά αγαθά από τους αγαπημένους σου; Άσε που δημιουργούμε κίνηση στον δρόμο, κάνουμε φασαρία σε ώρες κοινής ησυχίας και γενικά είμαστε μια ενόχληση βρε αδερφέ…

 109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μεγάλωσα σε επαρχία και πάντα σπίτι μας είχαμε σκυλί. Έχω πολλές ωραίες ιστορίες με την παρέα και την αφοσίωση των σκύλων. Κάποτε, θα ήμουν 7-8 χρονών με «ξέχασαν» με τις κατσικούλες της γιαγιάς μου πέρα, έξω από το χωριό. Ο ένας νόμιζε ότι πέρασε ο άλλος και μας πήρε σπίτι, κι εγώ νόμιζα ότι αργούσαν γιατί κάτι θα έτυχε(π.χ.άργησαν να πάρουν το νερό για τον ποτό) και δεν ανησύχησα καθόλου, ούτε κίνησα να πάω στο χωριό μην περάσουν και δε με βρουν,απλώς περίμενα.Είχε πέσει το σκοτάδι τα ζώα άραξαν δίπλα μου μηρυκάζοντας και ο σκύλος μας ήρθε και κουλουριάστηκε στο πλάι μου και περιμέναμε μαζί. Μέχρι που πρώτος άκουσε να με φωνάζουν απ΄το χωριό καθώς ερχόντουσαν να με βρουν μόλις κατάλαβαν το μπέρδεμα και πετάχτηκε κι άρχισε μαζί μου απαντητικά γαυγίσματα 🙂
  Αλλά στην Αθήνα δεν διανοήθηκα να έχω σκύλο στο διαμέρισμα για κανένα λόγο. Πιστεύω ότι βασανίζονται, όσο συχνά κι αν βγαίνουν βόλτα. Τώρα αυτά τα μικρόσωμα,τις λουλούδες, σχεδόν δεν τα θεωρώ σκυλιά αλλά έμψυχα λούτρινα παιχνιδάκια που ζούνε στους καναπέδες και τρώνε γλυκά,πάνε κομμωτήριο και κάνουν κακά σε πάνες.Καλύπτουν σίγουρα διάφορες ανάγκες, κάποιες φορές θεμιτές(εγώ η ίδια μεσολάβησα στο φιλοζωικό να βρούμε ένα σκυλάκι συντροφιάς στην κυρούλα που μένει μόνη της όταν ψόφησε το δικό της). Με αφορά όμως όταν γαβγίζουν, είτε σε ώρες κοινής είτε μη κοινής ησυχίας .Το γάβγισμα ενός σκύλου δεν είναι όχληση που οφείλω να ανεχτώ στην πόλη.Είναι διατάραξη και αυτό δεν αλλάζει ούτε στις 10 το πρωί ούτε στις 10 το βράδυ.

 110. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  104. 😆 Τα κακά του παντορροϊκού αποχευτευτικού συστήματος… 🙂

 111. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  86 – Τα σέβη μου Αerosol, ήθελα πολύ να απαντήσω στο 36, αλλά μάλλον θα αδικούσα και τον σχολιαστή, και εμένα, και το προσπέρασα. Εσύ που γράφεις πολύ όμορφα και νηφάλια με κάλυψες πλήρως.

 112. ΓιώργοςΜ said

  86 Ενδεχομένως λόγω οικονομίας στο χώρο να μην εξηγήθηκα καλά.

  «Απειλή αστυνομίας επειδή δυσφορείς στην παρουσία ζώων δεσποζόμενων; Να μην τα βγάζουν βόλτα ή να μην έχουν για να μην υπάρχει κάτι να σε ενοχλεί; Η σφαίρα του χώρου που επιθυμούμε να ελέγχουμε πόσο εκτείνεται τελικά;»
  Τα δεσποζόμενα ζώα, και οι δεσπότες τους, στο συγκεκριμένο χώρο (ενός στρέματος περίπου) είχαν την επιλογή να μετακινηθούν 100 μέτρα, εκτός της παιδικής χαράς. Δεν ενοχλήθηκα μόνο εγώ, αλλά όλοι οι γονείς των οποίων τα παιδιά έπαιζαν εκεί. Άλλωστε από το νόμο απαγορεύονται τα ζώα στις παιδικές χαρές, αν δεν κάνω λάθος.
  Φυσικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα δεσποζόμενα ζώα, κάθε άλλο, είναι ζώα που τα χαίρομαι χωρίς να έχω τις ευθύνες τους 🙂 , η κατοχή τους όμως περιλαμβάνει και υποχρεώσεις και ευθύνη.

  δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ίδια με αγαπητά ζώα που έχουν συμβιώσει αρμονικά με τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια
  Η λύσσα έχει επανακάμψει σαν ασθένεια πρόσφατα. Τα δεσποζόμενα ζώα εμβολιάζονται και αποφεύγεται η επιδημία τέτοιων ασθενειών, τι γίνεται όμως πχ με τα αδέσποτα; Με τη λεϊσμανίαση;
  Είναι γεγονός πως ο σκύλος έχει μικρό αριθμό ανθρωποζωονόσων ή ανθρώπινων νόσων στις οποίες είναι ξενιστής σε σύγκριση με άλλα ζώα, δεν παύει όμως ο κίνδυνος να υπάρχει, ειδικά κοντά σε αγροτικές περιοχές όπου υπάρχει στενή επαφή με αλεπούδες, λύκους, νυχτερίδες κλπ.
  Η αρμονική συμβίωση δεν αφορά μεγαλουπόλεις όπως είναι αυτές που δυστυχώς ζούμε σήμερα. Αν ήταν αρμονικές, δε θα συζητούσαμε σήμερα. Αν ζούσα (και πολύ θα το ήθελα) σε επαρχία, πιθανότατα να είχα σκύλο, γάτες, κότες και καναδυό κατσικάκια σ’ ένα μεγάλο κτήμα. Η συμβίωση ήταν εν πολλοίς μια σχέση δούναι και λαβείν: Σκύλος-φύλακας, σκύλος-κυνηγός, γάτα-ποντικοδιώκτης κλπ. Η συναισθηματική σχέση είναι αναπόφευκτη, αλλά δεν ήταν μέχρι τα τελευταία 100-200 χρόνια ο κύριος λόγος της σχέσης ανθρώπων και ζώων.

  πέταξαν ένα μικρό κουτί που είχα αγοράσει και μονώσει για να βρίσκουν καταφύγιο στα κρύα. Κουτί που βρισκόταν μισοχωμένο σε φυτά της πλατείας (όχι από τα περιποιημένα), μακριά από το πεζοδρόμιο. Παλιότερα έχουν πετάξει τα πήλινα πιατάκια για φαγητό και νερό
  Αλήθεια, αυτό το κουτί κλπ γιατί να μην είναι μέσα στην πολυκατοικία; Δημόσιος χώρος δεν είναι ένα μέρος που αυθαιρετούν όλοι! Αν γίνει κάτι σε δημόσιο χώρο πρέπει να γίνεται με μελέτη (και ευθύνη) εκείνου που τον διαχειρίζεται.
  Για παράδειγμα, στη ρεματιά Χαλανδρίου, κάποιοι απελευθέρωσαν κάποιους παπαγάλους (νομίζω ένα pet shop που έκλεισε, μπορεί να θυμάμαι λάθος), οι οποίοι πολλαπλασιάστηκαν και μείωσαν σημαντικά τον πληθυσμό άλλων πουλιων. Αυτοί που τους απελευθέρωσαν σίγουρα θεωρούσαν πως έκαναν μια καλή πράξη.
  Οι γάτες είναι ένα μικρό και στην πράξη άγριο (=μπορεί να ζήσει χωρίς εξάρτηση από άνθρωπο) ζώο, ενοχλεί ελάχιστα και σπανίως δημιουργεί πρόβλημα (εκτος ίσως από το Γενάρη 🙂 και την περίπτωση της αρχετυπικής γεροντοκόρης με τα 47 γατιά) και μου κάνει εντύπωση η ύπαρξη παραπόνων, δεν το ακούω συχνά τουλάχιστον.

 113. Alexis said

  Δεν βρήκα λίκνο για τα σκυλιά του παπά στην Εύβοια, ενώ θυμάμαι ότι πριν από αρκετό καιρό το είχα γκουγκλάρει. Τέλος πάντων βαριέμαι να ψάξω άλλο, η υπόθεση είναι αρμοδιότητα της Μαρίας πλέον… 🙂
  Πάντως θυμάμαι με σχετική βεβαιότητα ότι ήταν καλοκαίρι του 1978.

  #23: Το παιδί σου και το σκυλί σου, όπως το μάθεις, τα υπόλοιπα για τις ράτσες είναι μπούρδες
  Δεν είμαι σίγουρος αν είναι μπούρδες και σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι αυτό είναι αρμόδιοι να το βεβαιώσουν κάποιοι ειδικοί (κτηνίατροι, βιολόγοι, εκπαιδευτές κλπ.)

  Κατά την γνώμη μου, όποιος έχει σε αστικό περιβάλλον άγριο σκύλο, είναι ψυχασθενής και θα πρέπει να του απαγορεύεται η κατοχή σκύλου.
  Εδώ ρε Λάμπρο βλέπεις ψυχικά διαταραγμένους να οπλοφορούν, και κάποιοι απ’ αυτούς νόμιμα, τι ψάχνεις τώρα… 😦

  #106 τέλος: Φαντάζομαι ότι ο σκύλος θα τιμωρήθηκε μετά αυστηρά που δεν αναγνώρισε και τους υπόλοιπους Αλβανούς! 🙂

 114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο χωργιό όποιος σκύλος έπνιγε κότα, κουνέλι κλπ ή έκανε επίθεση σε χωργιανό, υπέγραφε τη θανάτωσή του. Και σε ξένους, μέχρι γαύγισμα επιτρεπόταν, όχι επίθεση με ή χωρίς δαγκωνιά. Αυτό συγχωρούνταν μόνο στα τσομπανόσκυλα που συνόδευαν τα κοπάδια όταν περνούσαν απ΄τα μέρη μας, κατεβαίνοντας στη γιαλιά ή γυρνώντας προς τα πάνω.Γι΄αυτό μας ειδοποιούσαν από πριν να μην πλησιάζουμε το Χάνι (ένα μισογκρεμισμένο-μόνο οι τοίχοι κρατούσαν- χτίρι) όπου μάντριζαν οι βοσκοί τα ζώα για διανυχτέρευση και το πρωί συνέχιζαν την πορεία τους. Για τα μαντρόσκυλα ,έτσι τα λέγαμε, ήταν αυτονόητο ότι δάγκωναν,γι΄αυτό μακριά.

 115. aerosol said

  #109:
  Τα μικρόσωμα σκυλιά κακοποιούνται όταν ζουν σαν «έμψυχα λούτρινα παιχνιδάκια». Δεν είναι. Κάποιες από αυτές τις ράτσες είναι υψηλής ενέργειας, ακόμα και κυνηγιάρικα. Σπάνια παίρνουν την άσκηση που έχουν ανάγκη και γι αυτό συχνά είναι δύστροπα και γαβγίζουν συνέχεια. Οι κυρίες που -συνήθως- τα έχουν, συχνά δεν έχουν ιδέα τι χρειάζεται το ζώο τους. Δεν χρειάζονται κομμωτήριο, χρειάζονται σωστές βόλτες και αρκετό έντονο παιχνίδι.

 116. LandS said

  @108 Aerosol δεν είσαι εντάξει. Την πέφτεις στον άνθρωπο επειδή ζητά ευθανασία στα αδέσποτα «ελλείψει άλλου μέτρου». Μπορούσες να του πεις ότι υπάρχουν άλλα μέτρα και δεν χρειάζεται να φτάσουμε στη θανάτωση των αδέσποτων. Η στείρωση είναι ένα από αυτά και αρκετοί Δήμοι σε συνεργασία με τους κτηνίατρους της περιοχής τους το παίρνουν αυτό το μέτρο με επιτυχία. Και άλλα, που μας έμειναν ως ένα από τα λίγα καλά των Ολυμπιακών Αγώνων. Πάλι καλά που με τους Αγώνες έγινε και κάτι καλό, γιατί από τους άλλους ολυμπιακούς καλό δεν βλέπεις.

 117. Γς said

  105:

  >Για τους Αλβανούς όμως; Όσο κρεμμυδίλα/σκορδίλα μυρίζουμε εμείς οι μη-αλλοδαποί άλλο τόσο μυρίζουν και αυτοί.

  Κάποτε μισοαστεία μισοσοβαρά θεωρούσαν την ποδαρίλα [οσμή] ως έθνικ μάρκερ των Αλβανών.

 118. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αγαπητέ Μπαρτζούδη, δεν καταλαβαίνω γιατί με αναφέρεις επιτιμητικά στο σχόλιό σου και δεν με ενδιαφέρει κιόλας. Υποψιάζομαι απλώς τι μπορεί να σε ενόχλησε, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό.

 119. Avonidas said

  #5. αχ δόκτορα,αχ δόκτορα!
  παράτησες το ρότορα

  Δεν είχα γίνει ακόμα δόκτορας, τότε. Εξ ου και το σχετικό σχόλιο μεταπτυχιακής με υπέροχα βέβηλο χιούμορ: «τελικά πρέπει να φας πολύ σκατό για να πάρεις διδακτορικό!»

  (Εκτός από τον Τσίπρα, που κάνει μια βολτούλα τ’ απέναντι και τον κάνουν δόχτορα οικονομικών)

 120. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Eγώ δεν έxω ακούσει σκυλιά να ξεχωρίζουν …ράτσες ανθρώπων ή εθνικότητες. Αυτό που έχω ακούσει είναι ότι τα σκυλιά ξεχωρίζουν τσι καλόψυχοι από τους μαυρόψυχοι ,και προγκάνε τους δεύτεροι. Δεν ξέρω αν ισχύει, εμένα πάντως όλα τα σκυλιά μ’αγαπάνε και δεν με γαβγίζουνε σχεδον ποτέ. 🙂

 121. ΓιώργοςΜ said

  108 Προτιμώ τη θανάτωση των αδέσποτων γιατί αποτελούν κίνδυνο. Δεν την επιθυμώ. Οποιαδήποτε άλλη λύση περιορισμού τους αποδεκτή, αλλά μάλλον ανεφάρμοστη εν μέσω κρίσης.
  Φοβόμουν να κυκλοφορήσω στη γειτονιά μου όταν ήμου μικρός εξαιτίας τους, όχι τόσο επειδή συχαινόμουν τις κοπριές τους αλλά επειδή με τρόμαζαν τα δόντια τους. Δε βρίσκω λογικό να πηγαίνω συνοδεία με τα παιδιά μου στα αγγλικά για να απολαμβάνουν τα αδέσποτα σκυλάκια την ελευθερία τους.
  Σεβαστή η άποψή σου, έχω κι εγώ τη δική μου.

 122. ΚΩΣΤΑΣ said

  102 🙂 🙂 🙂

 123. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «(Εκτός από τον Τσίπρα, που κάνει μια βολτούλα τ’ απέναντι και τον κάνουν δόχτορα οικονομικών)»

  Εντάξει, μην παραγνωρίζεις ότι ο Τσίπρας είναι και μυαλό δυνατό και τα παίρνει εύκολα τα γράμματα! 🙂

 124. aerosol said

  #116:
  Αν κάποιος έχει απαυδήσει από επιθέσεις στην γειτονιά από αγέλη αδέσποτων θα το καταλάβαινα (χωρίς να συμφωνώ απαραίτητα). Αλλά μαζική ευθανασία για… σκατούλες; Ακόμα κι αν δεν υπήρχε άλλο μέτρο το βρίσκω ανεκδιήγητο και νοσηρό.
  Όσο για τους Ολυμπιακούς, μέσα σε τρεις μήνες εξαφανίστηκαν τα περισσότερα αδέσποτα σκυλιά της Αθήνας. Αυτό δεν γίνεται με στείρωση, η στείρωση είναι μέτρο που αποδίδει με τα χρόνια. Τα πήρε και τα σήκωσε τα σκυλιά, δια λόγους ευταξίας (ο τουρισμός, ο διεθνής τύπος, τα παιδιά μας, η «εικόνα της χώρας στο εξωτερικό», διαλιέχτε και πάρτε).
  Απόδειξη δεν έχω, δεν ήμουν παρών, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

 125. Στο 109 η σοφή ΕΦΗ² είπε: Τώρα αυτά τα μικρόσωμα,τις λουλούδες, σχεδόν δεν τα θεωρώ σκυλιά αλλά έμψυχα λούτρινα παιχνιδάκια που ζούνε στους καναπέδες και τρώνε γλυκά,πάνε κομμωτήριο και κάνουν κακά σε πάνες

 126. Πάνος με πεζά said

  Οι παιδικές χαρές φυσικά και οφείλουν να είναι περιφραγμένες (φυσικά όχι με πόρτες ετοιμόρροπες να καταπλακώσουν παιδιά…). Πρώτα και κύρια για να μη φύγει κάποιο παιδί στο δρόμο, και δεύτερον για να μην εισέρχονται αδέσποτα ζώα. Και, υποτίθεται, με τον νέο Νόμο που όλο και αναβάλλεται, θ’ αποκτήσουν και φύλακα-επιστάτη να τις προσέχει και να τις κλειδώνει, καθώς και ωράριο.

  Δεν είναι καθόλου θρίλερ, δεν είναι καθόλου άδειες από παιδιά, μια χαρά είναι. Φυσικά οι … πάντα υπάρχουν, όπως αυτός εδώ, στην Αγία Παρασκευή, που θεώρησε τα παιδιά που παίζουν ως αποκρουστικό θέαμα για την ησυχία των θαμώνων των τραπεζιών του, κι έτσι περιέβαλε το σύνορό του με αυτή την -από τις καλύτερες- παιδική χαρά της πλατείας, με μια ωραία λινάτσα (σήμερα περισσότερο εκτεταμένη από όσο στη φωτογραφία)…Και τον θίγω, επειδή η λινάτσα είναι τοποθετημένη απέξω…
  https://www.instantstreetview.com/@38.012698,23.820623,-32.49h,-8.37p,0.34z

  Τέλος πάντων, όλα αυτά ίσως τα αγνοεί κανείς ή τα ανέχεται, μέχρι ν’ αποκτήσει παιδιά και να δει τα προβλήματα…

 127. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  99 – «Θα σημειώσω πως πολλά σκυλιά δεν δυσανασχετούν καθόλου με τις αγκαλιές αλλά τις αποζητούν, αυτό όμως απαιτεί οικειότητα και εμπειρία. Πιο απρόθυμες οι γάτες.»
  Αυτό συμβαίνει κυρίως με τα μικρόσωμα που αισθάνονται έτσι κι αλλιώς ανασφάλεια, και αφού έχουν μεγαλώσει από κουτάβια έτσι. Στα μεγαλύτερα, μάλλον κυριαρχεί το ένστικτο της φυγής, το ξέρω γιατί από μικρός είχα πάντα κάποιο μεσαίο σκύλο, αλλά έιχα και τον Περίπου που ήταν μικρούλης (και καμιά δεκαριά ράτσες). Το βλέπω και τώρα με τον Πέπε, εναν μεσαίο ημίαιμο, που τον μάζεψε η κόρη μου πεταμένο κουταβάκι ημερών από το δρόμο, που ενώ έχει μεγαλώσει με αγκαλιές, όταν τον παίρνει και τον σφίγγει, δυσανασχετεί, και της το έχω πεί, όμως έχει μεγαλώσει μαζί της, και το ανέχεται. Οφείλουμε να σεβόμαστε τα κατοικίδιά μας, και να μην τα καταπιέζουμε υπεραγαπώντας τα.

 128. Ιάκωβος said

  96,
  Υπάρχει κι εκείνη η ταινία με τα κινούμενα σχέδια για την υπόθεση του Σιβρί Αντά και τη Γενοκτονία των Σκύλων.

 129. Γιάννης Ιατρού said

  Κι η δική μας σκυλίτσα, 4,5 ετών, ζει ελεύθερα στο οικόπεδο (1 στρέμμα, Πεύκη), είναι το 3ο μας σκυλί (τα άλλα μας άφησαν χρόνους όταν γέρασαν, 14..15 ετών). Πότε-πότε γαυγίζει, αν έρχεται κανείς άγνωστος κολλητά στη μάντρα. Τους γείτονες κλπ. τους ξέρει όλους, κι εμάς μας καταλαβαίνει από τουλάχιστον 100 μέτρα, ακόμα και τα αυτοκίνητα (παιδιών, δικό μας κλπ.) αναγνωρίζει από μακρυά. Α, και τον ΛΑΜΠΡΟ δεν τον γαυγίζει! Πολύ περίεργο 🙂 🙂

 130. Σωτήρς said

  96: Υπάρχει στην Κόστα Ρίκα κάποιος που σκέφτεται σαν τον Αμπντουλχαμίντ αλλά στο πιο στοργικό. Territorio de Zaguates, η Γη των Αδέσποτων.

 131. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  107 – Ακόμα κι αυτά, μπορεί να δαγκώσουν ένα μικρό παιδί, τα μικρά παιδιά είναι αδέξια, και όλοι οι σκύλοι, (όπως κι οι άνθρωποι) ανεξαρτήτως ράτσας, δεν είναι ίδιοι, γι΄αυτό, ΠΟΤΕ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΜΕ ΣΚΥΛΟ.

 132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  116.LandS >>Η στείρωση είναι ένα από αυτά
  Η στείρωση δεν εμποδίζει να γαυγίσει, να αποπατήσει ή και να δαγκώσει (αυτή τη μία έστω σπάνια φορά).
  Η υστερία, η χωρίς νοητική επεξεργασία σκυλοφιλία -σκυλομανία με κάνει να πυκνώνω την ένστασή μου.
  Η ζωοφιλία του νεοέλληνα πολλές φορές μοιάζει (όπως σε πολλά) της παροιμίας εκείνης με του τρελού το χέσιμο. Υπάρχει πρόβλημα (κορίτσι μου αγόρι μου,αγάπη μου,κοπέλα μου για ένα σκυλί ωρέ! ) ,χάθηκε η ισορροπία κι αν δεν το αναγνωρίσουμε, απλώς εθελοτυφλούμε.Τα δικαιώματα των ζώων, τα ίδια τα ζώα,πήραν διαστάσεις πάνω κι απ΄τους ανθρώπους μες την κεφάλα των μικρονοϊκών και γίναν εργαλεία επιβολής για βλαμένους διαφόρων ειδών.

 133. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μακάρι τα σκυλιά να ξεχώριζαν τους καλόψυχους απ’ τους μαυρόψυχους. Αν συνέβαινε αυτό, πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων θα έπρεπε να φοβούνται και πολλοί ανυποψίαστοι περαστικοί θα γλίτωναν από δυσάρεστα συναπαντήματα. Αλλά δυστυχώς δεν ισχύει αυτό. 😊

 134. ΓιώργοςΜ said

  126 Α, γεια σου!
  Βέβαια, προς (απρόθυμη) υπεράσπιση του … λινατσοθέτη, η παιδική χαρά είναι στρωμένη με χαλίκι, το οποίο τυχαίνει καμμιά φορά να πέφτει οριζόντια…
  Πολύ καλύτερη θα ήταν βέβαια η αποκατάσταση της περίφραξης με τα φυτά, αλλά ποιος ασχολείται…. Όπως επίσης η χρήση κατάλληλου τάπητα αντί για χαλίκι, το οποίο είναι ξεπερασμένο έως επικίνδυνο.

 135. gpoint said

  # 85

  Η βασική ιδέα υπάρχει στη Μαχαμπαράτα με τον Γιουντιστίρα κι ένα σκυλί που τον ακολουθεί

 136. Γς said

  132:

  >Η στείρωση δεν εμποδίζει να γαυγίσει, να αποπατήσει ή

  Να [μπιπ]ήσει όμως;

 137. Πάνος με πεζά said

  Μια φορά λοιπόν, κάποιοι οικογενειακοί μας φίλοι, μας έδωσαν (ξέρετε, υπό δοκιμή) ένα κουταβάκι. Δεν είχαν παιδιά, κι όπως συνήθως συμβαίνει, είχαν κάμποσα (τρία) σκυλιά, ωραία Σέττερ, την κανελλιά ράτσα (το λέω γιατί νομίζω πως βγαίνει και σε άλλα δύο χρώματα !).
  Πήραμε το σεττεράκι, γλύκα, άρχισε να ζει μαζί μας, και σε λίγες μέρες που μιλήσανε με τη μάνα μου…

  -Όλα εντάξει;
  -Α, μια χαρά είναι το ζωντανό !
  -Ε δε σας το δώσαμε για να το λέτε και «ΖΩΝΤΑΝΟ» !!!

  Με συνοπτικές διαδικασίες το κουταβάκι πήγε και βρήκε τους φυσικούς του γονείς…

 138. Σωτήρς said

  132: Έφη οι επιθέσεις σκύλων συνήθως είναι από ιδιοκτήτες παλαιάς κοπής. Ψευτοτσοπάνηδες και λοιπούς γκασμάδες. Πριν τρία χρόνια στο χωριό μου μια γυναίκα περπατούσε στο λόγγο και της επιτέθηκαν γύρω στα εφτά μαντρόσκυλά. Ζει επειδή έτυχε να περάσει ένας με αμάξι και της έκαναν 50+ ράμματα. Όλα αυτά από έναν ηλίθιο που είχε ένα «περιβολο-μαντρι-αποθήκη» στο λόγγο.

 139. Γς said

  133:
  >Μακάρι τα σκυλιά να ξεχώριζαν τους καλόψυχους απ’ τους μαυρόψυχους

  Ξεχωρίζουν όμως τους φοβητσιάρηδες από τους θαρραλέους.

  Από την μυρωδιά του ιδρώτα τους

 140. ΓιώργοςΜ said

  136 Έλα τώρα, για τέτοιου είδους επιθέσεις δεν κατηγορήθηκαν….

 141. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  98. Ωχ! Κρόνη, εγώ θα ήμουν η άνομη! Ακριβώς «Ιστορίες με σκύλους» έχει γράψει ο Αλέξης Πανσέληνος βλέπω! Ευχαριστώ!
  Λες όμως να το ήξερα και δεν το θυμόμουν προς στιγμήν; Κρυπτομνησία άκουσα πρόσφατα να το λέει αυτό το φαινόμενο (ποιός; ο Μάνος Ελευθερίου ίσως)

 142. Γς said

  137:

  ωραία Σέττερ, την κανελλιά ράτσα (το λέω γιατί νομίζω πως βγαίνει και σε άλλα δύο χρώματα !)

  Στο χρώμα της μάνας του δηλαδή[το εργοστασιακό]

 143. Πάνος με πεζά said

  @ 134 : Φυσικά, ελαστικός τάπητας υπάρχει παντού, σε μια περιοχή κάτω από τα παιχνίδια. Και το χαλίκι, από μνήμης θα το αρνιόμουν, αλλά το επιβεβαιώνει η φωτογραφία. Η οποία κρύβει και το βαθύτερο λόγο : τα τραπέζια σήμερα είναι τα διπλάσια, και φτάνουν μέχρι το κάγκελο…Βάλε ότι εκεί τοποθέτησε και σερβάντα με πιατοπότηρα κλπ., που τους έρχεται σκόνη, δικαιολογία σίγουρα έχει (αν βεβαίως, και αυτός είναι νόμιμος…)

  Πάντως ρε παιδί μου, αν παλιά άνοιγε κάπου μια παιδική χαρά, θα κάνανε κρα όλοι να πάνε να πιάσουν πόστα, να κάθονται οι γονείς, να έχουν κάποια σίγουρη πελατεία… Σήμερα, γενικώς, διακρίνω μια απέχθεια προς τα παιδιά… «Παίζουν» όλοι στις ηλικίες 16-26. Ή είναι η ιδέα μου;

 144. Σωτήρς said

  Και μην ξεχνάτε αυτό το βίντεο. Άλλη μια φορά που γίναμε διάσημοι πριν χρόνια στον παγκόσμιο ποδηλατικό κόσμο.

  25 τσοπανόσκυλα εναντίον ποδηλάτη

 145. gpoint said

  # 117

  Γς στα μικρά χωιά είναι εύκολο ο ιδιοκτήτης να μάθει στον σκύλο του προληπτικά ποιοί είναι οι Αλβανοί και μετά το σκυλί να τους γαυγίζει ακόμα και χωρίς να τους βλέπει όταν περνάνε απ’ έξω. Αυτό κάνει ο Θιβετιανός γίγαντόσκυλος του διπλανού μου στο χωριό.

 146. Σωτήρς said

  εδώ το βίδεο: 25 wild dogs against a cyclist

 147. Γς said

  145:

  Διόρθωσε το λίκνο σου

 148. Και πού να ήταν το διάσημο νεοζηλανδικό κριάρι Rambro

 149. ΓιώργοςΜ said

  144 Αν δεις την ηλικιακή πυραμίδα (πρόσφατα σε άρθρο εδώ, δε θυμάμαι σε ποιο), καταλαβαίνεις πως τα παιδιά σπανίζουν. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν ξεβολεύονται για να κάνουν παιδιά, κρίνοντας από το περιβάλλον μου, και η κατάσταση χειροτερεύει, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους. Έχω την εντύπωση μάλιστα πως κάποιοι δεν τα κάνουν με αγάπη, αλλά περισσότερο από κοινωνικό ψυχαναγκασμό, κατηγορώντας τα μετά κι από πάνω.
  Στην ηλικία 16-18 είναι σε κάποιο βαθμό λογική η αποστασιοποίηση, είναι παιδιά που θέλουν να είναι μεγάλοι κι έτσι τα «μικρά» είναι αδιάφορα όντα. Στις λίγο μεγαλύτερες ηλικίες είναι τόσο διάχυτο το «θέλω να ζήσω τη ζωή μου» με τελείως εγωκεντρική έννοια «να ξενυχτήσω», «να ταξιδέψω», «να πάρω ωραίο αυτοκίνητο»… Λες και το να μεγαλώνεις παιδιά είναι η ζωή κάποιου άλλου. Η γνώση έρχεται αργά, πολλοί ξεκινάνε να το σκέφτονται μετά τα 35, άλλοι το επιδιώκουν κι άλλοι όχι, κι από αυτούς που το επιδιώκουν άλλοι τα καταφέρνουν κι άλλοι όχι…

  Ίσως είναι η εκδίκηση του καταναλωτισμού: Δε μπορείς να τον υπηρετείς και να κάνεις και παιδιά, οπότε μερικές δεκαετίες μετά δε μένει κανείς ούτε να παράγει, ούτε να καταναλώσει.

 150. LandS said

  @121 Και λύσεις υπάρχουν και εφαρμόζονται. Απόδειξη ότι, από το 2004 και μετά, τα αδέσποτα έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Εκτός από τη στείρωση, οι Δήμοι που εφαρμόζουν τέτοια προγράμματα τα εμβολιάζουν, τους βάζουν τσιπάκι, τα πάνε να μένουνε σε ειδικούς χώρους και, γενικά, την ελέγχουν τη κατάσταση.
  Όμως, το λες ο ίδιος, έχεις φοβία με τα σκυλιά από μικρός. Ξέρεις, με αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα όσοι δεν έχουμε ή έχουμε ξεπεράσει παρόμοιες φοβίες. Για αυτό που λες για τα παιδιά σου, και εγώ όταν ήταν μικρά τα δικά μου δεν τα άφηνα να πλησιάζουν ξένα σκυλιά. Ούτε και εγώ βέβαια, αν και τα τραβάει η μυρουδιά του δικού μου πάνω μου. Τι να κάνουμε; Εδώ μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς!
  Για παρηγοριά, έχω να σου προτείνω να παρατηρήσεις ότι στα σχόλια εδώ μας απασχόλησε η προχτεσινή περίπτωση και άλλη μια που έγινε πριν από τριάντα χρόνια και βάλε. Καμία άλλη δεν βρήκαμε άξια λόγου.
  Και οι δύο αφορούσαν δεσποζόμενα «επιθετικής» ράτσας με αφεντικό που, πιθανότατα, στα τούρκικα θα τον λέγαμε κιοπόγλου κιοπέκ. Δεν βρήκαμε καμία με αδέσποτα. Ούτε και την εποχή των «σκυλιών του Πειραιά», (δεκαετία του 70 ήταν γεμάτος από αγέλες αδέσποτων των 10-20 σκυλιών η κάθε μία), είχαμε κρούσματα.
  Και ο Λουκάνικος αδέσποτος ήταν. Υπάρχουν και σήμερα τρεις τέσσερις μούργοι στο Σύνταγμα που δεν δίνουν σημασία στο κόσμο γύρω τους, εκτός από την ώρα που ο Δήμος και οι εθελοντές τους πάνε φαγητό και νερό.

 151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  142. Άχρηστη παροιμία για το σκυλοσκοτωμένο παιδάκι.
  Σκύλε, επειδή είσαι συ, δε σου λέω τίποτα που μου βάνεις αυτή τη γλυκούλα (μπλιαχ) φωτό. ΔΕ χρειάζεται ν΄αγκαλιάζει το μωρό ένας σκύλος εκτός αν είναι τελείως ορφανό, και πάλι. Χάσαμε το μπούσουλα στοπ.Υποκαθιστά το ζώο την ανθρώπινη τρυφερότητα, γιατί; γιατί;
  Ξέρω, φευ γιατί…

 152. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ένα βίντεο που αποδεικνύει ότι τα σκυλιά είναι θύματα των κρετίνων αφεντικών τους. Βέβαια ο νεαρός ισχυρίστηκε ότι δεν είναι ναζιστής και ότι έκανε πλάκα. Μα τόσο πολύ ντρέπονται για την ιδεολογία τους και την αποποιούνται με την πρώτη στραβή; Όχι πως έχουν άδικο να ντρέπονται, δηλαδή…
  http://www.protothema.gr/world/article/571917/deite-video-nearos-mathainei-sto-skulo-tou-na-haireta-nazistika/

 153. Πάνος με πεζά said

  Να θυμηθούμε, μέρα που είναι, και κάποια άλλα, δίποδα ζώα, 6 χρόνια πριν…Χάααθηκε κι αυτή η υπόθεση, στο αρχείο…
  http://panpou.blogspot.gr/2010/05/23.html

 154. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δεν το απαγορεύει σου λέει ο νόμος!
  https://www.zoosos.gr/dikastes-den-epitrepei-ten-paramone-5-skulion-se-monokatoikia-eno-nomos-den-apagoreuei/

 155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η περίπτωση της Εβοιας.
  http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/408748/eretria-tragikos-thanatos-ilikiomenis-apo-agria-skylia

 156. atheofobos said

  Τα 8 σκυλιά του συνταξιούχου εκ των πραγμάτων αποτελούσαν αγέλη και ο κίνδυνος από αυτά είναι σίγουρο ότι από καιρό θα ήταν γνωστός στην περιοχή, αλλά επικρατούσε στους περιοίκους η γνωστή ελληνική νοοτροπία :εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα;
  Ποτέ πάντως δεν ξέρεις πως θα συμπεριφερθεί ένας σκύλος.
  Ένα τελείως αγαθό και ήρεμο κόλεϋ του κουμπάρου μου δάγκωσε ξαφνικά και απρόβλεπτα ένα κηπουρό και γινόταν επιθετικό όταν έβλεπε κανένα με παλιόρουχα .
  Όσο για τις κουράδες στα πεζοδρόμια οι περισσότερες συνήθως είναι από τα αδέσποτα που κυκλοφορούν στην πόλη , κατάσταση που δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα .
  Προσωπικά αγαπάω τα ζώα αλλά όχι μέσα στο σπίτι.
  Αν έμενα σε σπίτι με κήπο θα είχα ένα σκύλο έξω από αυτό .
  Πάντως σαν τον Δουμά και τον Ροΐδη έχω ιδιαίτερη αγάπη στις γάτες και γι΄αυτό όταν βρίσκομαι στην Κρήτη οι γάτες της περιοχής ξέρουν ότι υπάρχει πάντα τροφή γι΄ αυτές σε ένα δοχείο όπως γράφω στο ποστ μου
  Ο ΔΟΥΜΑΣ, Ο ΡΟΪΔΗΣ, ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ CATS
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2014/03/cats.html

 157. ΓιώργοςΜ said

  151 Το ύφος το βρίσκω λίγο πατερναλιστικό και να με συμπαθάς.

  Δεν χρειάζεται να πάσχεις από κάποια φοβία όταν σου επιτίθενται δέκα σκυλιά για να φοβηθείς.

  Θα προτιμούσα συζήτηση επί επιχειρημάτων και στη βάση αυτών που γράφω.
  Δεν έγραψα πχ ότι επιτρέπω/δεν επιτρέπω στα παιδιά μου να πλησιάζουν ξένα σκυλιά, έγραψα πως δε θα έπρεπε να υπάρχει ανάγκη συνοδείας ώστε ένα παιδί δέκα χρονών να πάει δύο τετράγωνα παρακάτω χωρίς να του την πέσουν πέντε αδέσποτα, ή έστω και ένα.
  Δε βρίσκω πως έχω ανάγκη παρηγοριάς, αλλά κι αν είχα, δε με παρηγορεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι καμμιά δεκαριά άνθρωποι (συνομήλικοί μου ή και μεγαλύτεροι:-) )δε θυμούνται την ετήσια στατιστική επιθέσεων από σκύλους. Επειδή λοιπόν θα ήθελα να είμαι ακριβέστερος έριξα μια πρόχειρη ματιά στο διαδίκτυο και πρόχειρα βρήκα ετούτο:
  h**p://www.preveza-info.gr/node.php?id=3609
  Σε μια πόλη 20.000 κατοίκων υπήρξαν λοιπόν 35 επιθέσεις-τραυματισμοί ανθρώπων από σκύλο σ’ ένα χρόνο. Η γενίκευση στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού είναι φυσικά τελείως χονδροειδής. Όταν ένα γεγονός δεν έφτασε στα κανάλια (ενδεχομένως ούτε σε μηνύσεις), δε σημαίνει πως δεν υπήρξε. Άλλωστε, ο ορισμός της μη-είδησης είναι το «σκύλος δάγκωσε άνθρωπο».
  Το ότι ένας σκύλος δεν επιτέθηκε ποτέ δεν είναι με τον ίδιο τρόπο ικανό για γενικεύσεις του είδους «τα αδέσποτα είναι ακίνδυνα».
  Όπως και να ‘χει, καλοσωρίζω μια νηφάλια και αντικειμενική τοποθέτηση. Ακόμη κι αν μεροληπτώ, τόσο εγώ όσο και οποιοσδήποτε εδώ, προς τη μία ή την άλλη άποψη, η τεκμηριωμένη εικόνα της πραγματικότητας θα μας βοηθούσε. Όπως επίσης και η διεθνής πρακτική, τι κάνουν και στον υπόλοιπο κόσμο οι κουτόφραγκοι και άλλοι.

 158. 156

  ΕΦΗ², αυτό το περιστατικό είναι μεταγενέστερο. Μιλάμε για πολύ παλιότερο.

 159. smerdaleos said

  @104, Σκύλος: Λέμε κι εμείς για τ’ αδέσποτα. Στη Φλόριντα τι να πούν;
  —-

  Στην Φλώριντα δεν έχουν μόνο τους αλιγάτορες, αλλά και επέισακτους πύθωνες που βγήκαν από τα κλουβιά τους ότan ο τυφώνας Κατρίνα διέλυσε τα petshop!

  Βρήκαν πρόσφορο οικοσύστημα οι πύθωνες στα Everglades και πολλαπλασιάζονται απειλητικά!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Burmese_pythons_in_Florida

 160. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο Γέρακα, προς το νεκροταφείο,πριν 3-4 χρόνια, ένα βραδυ,όχι πολύ αργά, μια αγέλη επιτέθηκε σε μια φίλη μου και «καθαρισε» μόνο γιατί ως χωριατάκι κι αυτή ήξερε το κόλπο.Δήθεν πέτρα και άφοβο δυνατό χούγιαγμα.
  Έχουμε κάθε τόσο επιθέσεις σκυλιών σε παιδιά και απορώ που λέτε ότι είναι σπάνιο.
  Πού είναι η Καρδαμάδα;
  http://www.kounoupi.gr/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/skylos-epitethike-se-paidi-esteile-athina-me-pollapla-traymata-sto-prosopo-kai-sto-kefali

  Και στην Πάτρα
  http://www.patrasevents.gr/article/120914-sklires-eikones-skilos-epitethike-se-pedi

 161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  161. Το Λίβερπουλ είναι στην Πάτρα; 🙂 . Πιτμπούλ θάχει,Λίβερπουλ μπα! (Θυμάμαι όμως κι εκεί περιστατικό,αλήθεια)

 162. ΓιώργοςΜ said

  158 (συνέχεια) αν γκουγκλίσει κανείς «περιστατικά επίθεσης σκύλου» περιορίζοντας πχ από 1/1/15-1/1/16 θα βρει αρκετά περιστατικά. Σαφώς περισσότερα εκεί που υπάρχει κακή διαχείριση, πχ
  h**p://magnesianews.gr/volos/%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CE%BA%CF%8D%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CF%83%CE%B5-%CE%B1.html

 163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πάρτε κι άλλο, και σταματώ και μη σας τύχει. Εγώ τα λέω αυτά που νομίζω ότι και με λύκους θα έκανα τακίμι. Μόνο φίδι δεν έχω ημερέψει. Μέχρι σαύρα, ναι. Και μην ξεχάσω να πάρω γάλα για τα δυο γατόνια που άφησε αυτές τις μέρες μια άγνωστη γάτα στον κήπο και τα υιοθέτησε μια άγεννη ακόμη δικιά μου.Αυτή τα χουχουλιάζει κι εγώ προσφέρω το γάλα.Αραιωμένο εβαπορέ.
  http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1316396&srv=95

 164. 21, …Έχω ακούσει ότι στην Ελβετία κάποιες ακριβές ράτσες κατοικίδιων σκύλων θεωρούνται τεκμήριο, και φορολογούνται….

  Στις ΗΠΑ, πάντως, με το αστρονομικό κόστος των ιατρικών υπηρεσιών κάθε είδους, πολλοί αγοράζουν ιατρική ασφάλεια για τα κατοικίδιά τους (pet insurance).

 165. nestanaios said

  Εγώ είμαι ζωόφιλος αλλά δεν μου αρέσουν τα σαρκοφάγα. Μου αρέσουν πολύ τα χορτοφάγα ζώα. Αυτά παρέχουν πολλά αγαθά στον άνθρωπο.
  Δεν μου αρέσουν οι ζωόφιλοι (σαρκοφάγων) διότι αναγνωρίζουν μόνον τα δικαιώματά τους, ελευθερίες τους και παραβλέπουν τις υποχρεώσεις τους.
  Πόσες φορές έχετε δει ζωόφιλο να πηγαίνει βόλτα τον σκύλο του και να κατέχει αυτό που επιβάλλουν οι νόμοι, γραπτοί και άγραπτοι;

  Εδώ εγώ θέλω να πω κάτι για την ετυμολογία των σκύλων.
  Το όνομα είναι «σκύλος». Οι συλλαβές είναι σ – κυλ – ος.
  Το «σ» είναι επιτατικό και στερητικό μόριο.
  Το «κ» είναι ψιλό χωρικό και αναφέρεται στον χώρο τον ψιλό που δεν είναι άλλος από τον χώρο του ανθρώπου. «Κ» είναι ο άνθρωπος.
  «υ» είναι το στερητικό μόριο.
  «λ» είναι το στοιχείο της διαστολής και συνεκδοχικά το διαστέλλω αυξάνω επεκτείνω και πολλά άλλα.

  Γνωρίζοντας τις ιδιότητες των στοιχείων μπορούμε να ετυμολογήσουμε την λέξη «σκύλος» και όχι μόνον.
  «κυλ» είναι αυτό που στερείται επέκταση στον χώρο του ανθρώπου.
  «λυκ» είναι αυτό που στερείται επέκταση στον χώρο του ανθρώπου.
  Τα στοιχεία είναι τα ίδια. Η έννοια είναι η ίδια. Οι συνεκδοχικές σημασίες είναι πολλές αλλά πάντοτε συνυφασμένες με την μία και μόνον έννοια.

  «λύκ-ος» είναι το ζώο που δεν είναι κατοικίδιο. Δεν συνυπάρχει στον χώρο του ανθρώπου.
  «σ – λύκ –ος» είναι το ζώο που μερικές φορές και υπό ορισμένες προϋποθέσεις συνυπάρχει στον χώρο του ανθρώπου. Υπάρχουν άγριοι σλύκοι και ήμεροι σλύκοι.
  Πιστεύω να έχετε καταλάβει τι είναι «σλύκος».

  Υπάρχει και μία άλλη εκδοχή.
  Έχουμε το θέμα «λυκ» και όπως έχω πει «λυκ» είναι αυτό που στερείται επέκταση στον χώρο του ανθρώπου.
  Αυτή η εκδοχή είναι «το φως το άγιο» που δεν το κατέχει ο άνθρωπος.

 166. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  159.>>αυτό το περιστατικό είναι μεταγενέστερο. Μιλάμε για πολύ παλιότερο.
  Το ήξερα,σε γνώση μου το έβαλα το νεότερο που συνέβη κι αυτό στην Εύβοια γιατί ο Lands στο 151,(όπως κι άλλοι) δε θυμόταν καθόλου το πολύ πρόσφατο που εμένα με είχε συγκλονίσει.

 167. Pedis said

  # 145, 148 – Σε παρόμοια περιστατικά αναφερόμουν στο # 32. Όχι, στα ζώα, αλλά για ιδιοκτήτες ζώα.
  (Η πλειοψηφία των αδέσποτων είναι αφημένα από ανεύθυνους ιδιοκτήτες είτε κατοίκους των πόλεων είτε από τσοπαναραίους.)

 168. Παναγιώτης Κ. said

  Ο σκύλος έχει την εξυπνάδα του αφεντικού του.
  Ο κάθε άνθρωπος με το σκύλο του αισθάνεται αυτοκράτορας.
  Δυο φράσεις που χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους που έχουν σκύλο.

  Αν δεν έχει αφεντικό και το φροντίζει ολόκληρο το χωριό τότε έχει τη συλλογική…σοφία του χωριού. 🙂
  Τέτοιος είναι ο Τζαβέλας ( αυτό το όνομα του έχουν δώσει ) ένας αδέσποτος σκύλος που επισκέπτεται τους λίγους κατοίκους του χωριού και τον ταΐζουμε.
  Δεν του δίνω μόνο να φάει αλλά απολαμβάνω την τάξη με την οποία τρώει το φαΐ του.Κοντολογίς στέκομαι δίπλα του μέχρι να τελειώσει. Μιλάμε για …άρχοντα!
  Άρχοντας κανελής καμιά 25-ριά κιλά τον κόβω. Έχετε σκεφτεί τι σημαίνει να πέσει πάνω σου ένας τέτοιος σκύλος καθώς τρέχει διότι θέλει να παίξει; Εξασφαλισμένη η ισοπέδωση ! Και δεν μιλώ θεωρητικά διότι την έχω υποστεί !
  Τον έπαιζαν τα παιδιά και καθώς περνούσα από το δρόμο νόμισε ότι ανήκω και εγώ στην ομάδα και ήρθε καταπάνω μου προσφέροντας μου την εμπειρία να βρεθώ στην άσφαλτο και για μερικές μέρες να αισθάνομαι τον πόνο στο γοφό. Διότι, όπως γνωρίζετε, δεν είναι το…καλύτερο για έναν μεγάλον άνθρωπο να βρίσκεται απρόσμενα στο έδαφος. 🙂

  Πάντως, έχω ένα θέμα με τους κατόχους σκύλων. Λένε σχεδόν όλοι την ίδια ανοησία καθώς πλησιάζεις ένα σπίτι που έχει σκύλο και σε γαβγίζει: «Μη φοβάσαι…δεν δαγκώνει». Λες και ο φόβος είναι ζήτημα επιλογής!

 169. Υαλτις said

  γνωρίζει κανεις ,πως μπορώ να στειλω προσωπικό μηνυμα στον Κο Σαραντάκο;

 170. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  165.>>πολλοί αγοράζουν ιατρική ασφάλεια για τα κατοικίδιά τους (pet insurance).
  Άλλοι τ΄αφήνουν κληρονόμους:
  (Θα το θεωρούσα τρολιά αλλά κάποιος, όπως ακούστηκε προ καιρού, στις Η.Π.Α. θέλει ν΄αφήσει το λούτρινο ή το ηλεκτρονικό; ζώο του κληρονόμο! Ξεφύγαμε, θα ξαναπώ.)
  Ο Tommaso, ένα 4χρονο πρώην αδέσποτο γατί, είναι πλέον η πλουσιότερη γάτα στον κόσμο, κληρονόμος των 13.400.000 δολαρίων σε ακίνητα γύρω από την Ιταλία, σύμφωνα με άρθρο της Guardian.
  http://www.tokafeneiomas.eu/2011/12/13400000.html

 171. Λιζα said

  Νίκο, οι Ελληναρες επισης δεν στειρώνουν τα ζώα τους. Και πάνε επισης και αγοράζουν απο πετσοπαδικα, οπου συνήθως τα σκυλιά προέρχονται απο παπυμιλλαδικα και αρα ειναι ήδη προβληματικά. Στην περιπτωση της Κοζάνης, ο ηλίθιος ιδιοκτήτης πήγαινε επισης να τα αγριέψει, για τον όποιον λογο και τα κρατούσε συνήθως στο υπόγειο.

  Σχετικά τώρα με την επανεκπαιδευση των σκύλων, δες σε παρακαλώ τα σχετικά επεισόδια της σειράς Dogtown και την υπόθεση Βικ:

 172. Δημητρης said

  Και για οσους πιστευουν και νομιζουν διαφορα,απλα για ενημερωση.
  Ρατσα σκυλου θανατοι απο επιθεση και ποσοστο % των θανατων που προκαλεσε στις ΗΠΑ 2005-2015.
  Pit bull 232 64.4%
  Rottweiler 41 11.4%
  German shepherd 13 3.6%
  Mastiff/Bullmastiff 12 3.3%
  Husky 12 3.3%
  Mixed breed 11 3.1%
  American bulldog 11 3.1%
  Unknown 10 2.8%
  Combination 6 5 %

 173. Για να δείτε πώς λειτουργούν σε άλλες χώρες τα συστήματα, διαβάστε αυτό:

  Στην Αμερική: Πριν από λίγε μέρες ένα 5χρονο παιδί είχε χαθεί από το σπίτι του. Ολόκληρο το βράδυ τον έψαχναν οι γονείς (νομίζω πως υπήρχε μόνο μητέρα) και η αστυνομία. Κάποιος περαστικός από ένα δασάκι άκουσε το κλάμα του παιδιού και έτσι βρέθηκε. Τότε διαπιστώθηκε ότι δίπλα στο παιδί, κρατώντας το ζεστό, έμεινε όλη νύχτα ο σκύλος της οικογένειας.

  Στο τέλος της είδησης, σε μία σειρά, έλεγε: Η κοινωνική Πρόνοια επενέβη, προκειμένου να διαπιστώσει τις συνθήκες διαβίωσης του παιδιού, (διότι οι υπεύθυνοι αναρωτήθηκαν: πώς ένα παιδί 5 χρόνων έφυγε από το σπίτι του και δεν το πήρε κανείς χαμπάρι; Οι γονείς τι έκαναν;

  Σ΄αυτήν την τελευταία αράδα Κυρίες και Κύριοι κρύβεται όλη η διαφορά ανάμεσα σε ένα Κράτος οργανωμένο και σε ένα Κράτος μπάχαλο, καθώς και σε μία κοινωνία, που περισσότερο ενοχλείται με κάποιον που ταΐζει περιστέρια, παρά με κάποιον που ξυλοφορτώνει το παιδί του.

  Και τέτοια κοινωνία είναι η ελληνική. Αυτοί είμαστε. Μισούμε τα ζώα, μισούμε τα παιδιά μας, μισούμε τους άλλους.

  Έχουμε μια θρησκεία που μιλάει για αγάπη, έχουμε παπάδες που όλη μέρα το πιπιλάνε, αλλά το Υπέροχο «εκκλησίασμα» μιας ελληνικής ορθοδόξου εκκλησίας, μόλις τελειώσει η λειτουργία, πάει σπίτι του να συνεχίσει την ανατριχιαστική καθημερινότητά του.

 174. 60, …Η Ρεβυθούσα έχει δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LPG)….

  Μικρή σχολαστική παρατήρηση 🙂 για το εκ παραδρομής «LPG», που είναι Liquefied Petroleum Gas, το υγραέριο (κυρίως προπάνιο – όπως σε μπουκάλες γκαζιού – και βουτάνιο – όπως σε αναπτήρες – σε χαμηλή σχετικά υπερπίεση και θερμοκρασία περιβάλλοντος) που μπαίνει και στα αυτοκίνητα.

  Το υγροποιημένο φυσικό αέριο, όπως πολύ σωστά αναφέρφθηκε για την Ρεβυθούσα, είναι LNG (liquefied natural gas – σχεδόν αποκλειστικά μεθάνιο) σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, (-162C περίπου) για να μείνει υγροποιημένο και αποθηκεύσιμο.

 175. Μαρία said

  165
  Γερμανία Hundesteuer
  https://de.wikipedia.org/wiki/Hundesteuer

  Στη Γαλλία καταργήθηκε το 1971.

 176. aerosol said

  #112:
  Η λύσσα, οι τυχόν επιθέσεις και τα ατυχήματα συνέβαιναν και όλα τα χιλιάδες χρόνια πριν την αστυφιλία. Μάλιστα ήταν ιδιαιτέρως εντονότερα από σήμερα. Είναι πιθανότερο να πεθάνεις από πιάνο στο κεφάλι παρά από λύσσα, ακόμα και τώρα που υπήρξαν κρούσματα -όχι σε ανθρώπους. Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως κανείς δεν αγαπά τα κουνούπια και πάρα πολλοί αγαπούν τα γατόσκυλα. Συνεχίζεις να παραβλέπεις την συλλογική ανθρώπινη εμπειρία σε αυτό το θέμα.
  Το ότι αυτά τα ζώα δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη πόλη είναι μια άποψη που παραβλέπει πως το μεγαλύτερο ποσοστό της ανθρωπότητας κατοικεί πλέον σε μεγάλες πόλεις και γενικά δεν συμφωνείτε. Δεν νομίζω πως οφείλουν να εξολοθρευτούν είδη επειδή είπαμε να αλλάξουμε κατάλυμα. Ασφαλώς και πρέπει πάση θυσία ο καθένας να περπατά ασφαλής στον πόλη του βέβαια, ούτε μπορούμε να γεμίζουμε αδέσποτα.

  Το εν λόγω κουτί δεν ήταν στην πολυκατοικία διότι (1) δεν κάνουμε ότι θέλουμε μέσα στην πολυκατοικία και (2) τα αδέσποτα δεν έχουν κλειδιά. Το μικρού μεγέθους κουτί που φρόντιζα και καθάριζα ο ίδιος λες να έπρεπε να το υποβάλλω στην πολεοδομία; Σε μια πόλη (που όποιος φέρνει κουβά για μπάζα τον αφήνει κανά εξάμηνο) ήταν σοκαριστικό το σαν μεγάλο κουτί παπουτσιών πράμα μισοχωμένο στα βάτα που δεν πλησιάζει κανείς;
  Οι γάτες είναι ελάχιστο πραγματάκι (το πολύ να χαλάσει κανενός την γλάστρα) αλλά σχεδόν σε κάθε γειτονιά υπάρχει ο «καλός» συνάνθρωπος που φροντίζει να ξεπαστρεύει όσες μπορεί ή τουλάχιστον να κάνει την ζωή δύσκολη σε όσους τις ταϊζουν.

  #132:
  Η στείρωση μπορεί να μειώσει δραματικά τον αριθμό των αδέσποτων και η σωστή νομοθεσία και ενημέρωση για όσους έχουν ή θέλουν ζώα στο σπίτι μπορεί να αποτρέψει την λάθος (ή και βασανιστική) διαβίωση ζώων που τα κάνει επιθετικά.
  Αν η εναλλακτική είναι να θανατώνουμε ή να απαγορεύουμε οτιδήποτε έχει την παραμικρή πιθανότητα να φέρει ζημιά τότε αγγίζουμε τη νεύρωση. Παραδόξως, όταν μιλάμε για τα παλιά καλά χρόνια της αγροτικής ζωής τα άπειρα δαγκώματα από τα ημιάγρια σκυλιά των χωριών θεωρούνται γραφικά, ενώ τα σχεδόν ανύπαρκτα που μπορούν να τύχουν στην πόλη -και κυρίως από εγκληματίες «ζωόφιλους»- εγείρουν συμπάθειες για σενάρια εξολόθρευσης!

  Το ουσιαστικό ερώτημα σε αυτή και κάθε συζήτηση είναι: κουβεντιάζουμε όντως το θέμα ή απαντάμε στον υποθετικό «αντιπαθητικό αντίπαλο» που έχουμε στο μυαλό μας;
  Και πραγματικά, Έφη, δεν καταλαβαίνω με τι κριτήρια μπορείς να αποφασίζεις πια τρυφερότητα είναι «καλή» και ποια «κακή». Η σχέση ανθρώπου-ζώου δεν έχει την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, είναι πιο απλή και σαφής. Αυτό μπορεί να κάνει και συναισθηματικά στερημένους ανθρώπους να προσπαθήσουν να αντλήσουν από ζώα την αγάπη που δεν παίρνουν από τους ανθρώπους. Αλλά σε ένα παιδί και το σκυλί του (που και τα δυο μπορούν να δώσουν χάδι και τρυφερότητα σε αφθονία) πώς θεωρείς ότι ξέρεις πως ΔΕΝ πρέπει η αγκαλιά; Μια-δυο γενιές πριν θεωρούνταν η τρυφερότητα απέναντι σε παιδιά «υπερβολική» και κατακριτέα και ο τρόπος που μεγάλωσα εγώ παραξένευε τους παπούδες μου.

  Τι τρέχει με όλο τον κόσμο που βλέπει τον δίπλα και αποφασίζει πως τα μισά που του δίνουν χαρά είναι «λάθος»;

 177. smerdaleos said

  @166: Εδώ εγώ θέλω να πω κάτι για την ετυμολογία των σκύλων.
  —–

  ΙΕ *skol-os = «κουτάβι»

  Ελληνικά: σκύλαξ/σκύλος (με τροπή o>u πριν από ένηχο, όπως στο *h2gor- > ἀγορά > ἄγυρις)

  Αλβανικό: *(s)kol-usos > *kalūša > këlysh = «κουτάβι» (το επίθημα *-us-/-ūs- > -ush/-ysh είναι υποκοριστικό στην αλβανική, λ.χ. ari > arushë = «θηλυκή αρκούδα»)

  https://en.wiktionary.org/wiki/k%C3%ABlysh
  https://en.wiktionary.org/wiki/arush%C3%AB

  Λιθουανικό: kalė = «σκύλα» και skalikas = «λαγωνικό»

  https://en.wiktionary.org/wiki/kal%C4%97
  https://en.wiktionary.org/wiki/skalikas

 178. Γς said

  154:

 179. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα και να με συμπαθάτε που έλειπα τόσες ώρες!

  36 Πες το κι αυτό με το καροτσάκι και τα πιασμένα πεζοδρόμια!

  41 Λες; Και πού να οφείλεται αυτό;

  47 Μπρρρ

  52 Οι γάτες μάς εκπαιδεύουν εκείνες 🙂

  59 Ωστε επιδοτήσεις; !

  79 Αυτός έχει προτείνει διάφορα κατά καιρούς, και ομάδες απο βιτζιλάντες ήθελε να φτιάξει

  80 Και όμως, είναι πολλές οι ευνομούμενες χώρες που έχουν θεσπίσει περιορισμούς ή απαγορεύσεις σε ράτσες σκύλων

 180. sarant said

  83 Θα θέλαμε βιβλίο, όχι άρθρο για να τα πούμε κι αυτά

  88 Ωωω δεν το ήξερα αυτό -αν και ξέρω το φαινόμενο να παρατάνε τα σκυλιά τους στις διακοπές

  96 Το νησί των σκυλων, που ήταν κρατούμενος και ο Μεντερές. Το έχουμε πει και στο ιστολόγιο

  131 Σε ένα λινκ που το έβαλε και η Κρόνη πιο πάνω, ένας κτηνίατρος εξηγεί γιατί τα σκυλιά μπορεί να δαγκώσουν παιδιά.

  145 Θα πέρασε τρομάρα ο έρμος…

  170 Το μέιλ είναι sarantπαπάκιpt.lu

  172 Γεια σου Λίζα!

 181. aerosol said

  Ο βιτζιλάντης / οι βιτζιλάντες;
  Γιατί όχι;

 182. Υαλτις said

  ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΥΛΩΝ
  Δεν θέλεις να χαϊδεύουν οι περαστικοί τον σκύλο σου; Φόρεσέ του κίτρινη κορδέλα

  iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/265465/den-theleis-na-haideyoyn-oi-perastikoi-ton-skylo-soy-forese-toy-kitrini-kordela#ixzz47nAw7gId

 183. Γιάννης Ιατρού said

  Από ΛΑΜΠΡΟ (μέσω εμού)

 184. cronopiusa said

 185. 184 μα τι αιμοδιψές κτήνος! ❤

 186. Και για να μην γκρινιάζομε μόνο, να κι ένα καλό νέο:

  http://left.gr/news/neoi-dioikites-se-11-dimosia-nosokomeia-syntoma-viografika

  δυό-τρεις, που ξέρω, είναι εξαιρετικοί επιστήμονες.
  όχι σαν τον Χάρη τον Τομπούλογλου, βέβαια, αλλά είναι καλά και φιλότιμα παιδιά!

 187. Γιάννης Ιατρού said

  Ρε Σκύλε, μια απορία διατυπώθηκε εδώ από τον Λάμπρο
  Εισαι αδέσποτος;

 188. 188

  Σόρρυ, δεν την είδα.
  Σαφώς δεσποζόμενος!
  Έχω Α.Δ.Τ., ΑΜΚΑ, Α.Φ.Μ., και κυρίως τρόπους!

 189. Ιάκωβος said

  Στην Κίνα έχουν περί πολλού το Θιβετιανό Μαστίφ.

  Μπορεί να πουληθεί και ενάμισι εκατομμύριο δολάρια.

  Στάτους.Κι όταν οι Κινέζοι ανταγωνίζονται για στάτους…

  http://www.alux.com/worlds-most-expensive-dog-tibetan-mastiff/

  Το είχανε στο Θιβέτ για να πολεμάει τους λύκους και τις αρκούδες.

  Σε μας, στα βαλκάνια, το πιο δυνατό είναι το σαρπλανίνατς,γιουγκοσλάβικο σκυλί, που μάλλον ήρθε από την Ασία. Και ο μολοσσός, που είναι ντόπιος.

  Εδώ ο σαπλανίνατς νικάει το λύκο. Ίσως σκηνοθετημένο.Ο λύκος μάλλον ήταν πράκτορας της κομιντέρν.

 190. 192

  Οι μεγαλόσωμες ράτσες με πυκνό τρίχωμα χρειάζονται από ένα-δύο βουνά για να τρέχει το κάθε σκυλί. Βλέπω μαλάκες που παίρνουν ποιμενικό Καυκάσου (80+ κιλά) και το περιορίζουν σε μισό μπαλκόνι. 😦

 191. sarant said

  182 Ναι

  193 Και πού να δεις εκείνον που είχε κατοικίδιο λύκο (κανονικό λύκο) τι τρέξιμο έκανε (μαζί με τον λύκο) κάθε μέρα

  Ο Τζαφέρ, Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας και ΑΜΕΑ, με τον σκύλο του τον Σύντροφο.

 192. Γιάννης Ιατρού said

  191: Καλά που το ξεκαθάρισες με τους τρόπους, γιατί υπήρχει μιά παλιά φήμη περί αυτού …

 193. 194

  Ο σύντροφος Τζαφέρ έρχεται συχνά στο Στέκι Μεταναστών με το σύντροφο Σύντροφο. Κατά την απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές για τα «λευκά» κελιά είχε πάθει σοβαρή νευρολογική ζημιά. Έκτοτε έχει βελτιωθεί αρκετά αλλά δυσκολεύεται ακόμα να περπατήσει.
  Μια νύχτα, που γυρνούσε στο σπίτι του με το εικονιζόμενο επαναφορτιζόμενο καρούλι, είδε κάτι μπασκίνες να δέρνουν μετανάστες και σταμάτησε να διαμαρτυρηθεί. Ε, οι μπάτσοι τον πήγαν μέσα για αντίσταση κατά της Αρχής και άσκηση βίας. Μα τι μουσκάρια, γμτ!

 194. 195

  Καλά, στο φαΐ δεν έχω πάντα τρόπους.

  Τέτοιους τρόπους τουλάχιστον.

 195. ΓιώργοςΜ said

  187 Από περγαμηνές εντάξει δείχνουν, δεν αρκούν όμως αυτές. Ακόμη κι αν έχουν τις αγαθότερες προθέσεις, έχουν να παλέψουν με θηρία.
  Το κείμενο έχει και τα γλωσσικά του ενδιαφέροντα: το μεζεδάκι «τον διδάκτωρ» στον δεύτερο της λίστας (μάλλον ξέφυγε, αλλού είναι σωστά).

 196. ΓιώργοςΜ said

  196 δε λες πάλι καλά που δεν είχε επιθετικές ζαρτινιέρες στην περιοχή;

 197. 176,
  Hundesteuer
  macht Hünde teuer!

 198. 171, …τα κατοικίδιά τους…Άλλοι τ΄αφήνουν κληρονόμους:…

  Διάσημη είχε γίνει η περίπτωση της (εκκεντρικής και ευρέως αντιπαθέστατης πολυεκατομμυριούχου) Λιόνας Χέλμσλι, που με την διαθήκη της είχε κληροδοτήσει $12 εκ. στην σκυλίτσα της, πριν καμμιά δεκαριά χρόνια.

  Το σχόλιο που κυκλοφορούσε ήταν «Rich bitch; the dog, that is!«

 199. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  177.Aerosol >>Αλλά σε ένα παιδί και το σκυλί του (που και τα δυο μπορούν να δώσουν χάδι και τρυφερότητα σε αφθονία) πώς θεωρείς ότι ξέρεις πως ΔΕΝ πρέπει η αγκαλιά;

  Oχι,όχι, προς θεού! δεν είναι (στη φωτό) ένα παιδί με το σκυλί του, είναι ένα μωρό! Αλίμονο να αναφερόμουν στη φιλία και το παιχνίδι σκυλιών και παιδιών! Βέβαια τα παιδιά όπως και τα σκυλιά που λέμε, ζουν την αφύσικη ζωή της μεγαλούπολης και των διαμερισμάτων.Από κουτί σε κουτί ζουν τον πιο πολύ χρόνο.Σπίτι-αυτοκίνητο-σχολείο. Γενικά δε θεωρώ απαραίτητη την «τρυφερότητα» κανενός ζώου για ένα μωρό παιδί.Αν υπάρχει δυνατότητα(χώρος και τρόπος να το κρατάει κάποιος όταν το παιδί λείπει σχολείο) σε πιο μεγάλη ηλικία να έχει σκυλάκι, πάντα μικρόσωμης ράτσας, είναι πολύ ευεργετικό ως συντροφιά και άσκηση υπευθυνότητας (να μάθει να το φροντίζει, να το σέβεται κλπ). Αυτονόητα αυτά, τί τα λέω.
  Πιτσιρίκα, έχω μείνει για ώρα,σχεδόν αποκοιμήθηκα, στο μισοβάρελο με τ΄άχυρο που είχε για παχνί στο γαϊδαράκο ο παππούς μου.Από πάνω μου φύσαγε τη μουσούδα ο Μαυριάς κι έσμιγε κατά μπρος τις αυτούκλες του αλλά τίποτ΄άλλο. Έμπαινα στο σκοτεινό σταύλο κι έπαιζα με τα ζώα. Μ΄άρεσε να τα ξαφνιάζω και να τ΄αγκαλιάζω όπως είτανε ξαπλωμένα δεμένα στους χαλκάδες.Τα μικρούλια κατσικάκια τα φιλούσα στο στόμα.Ακόμα θυμάμαι τη γαλατίλα τους. Τα σκυλιά μας είταν πάντα πιστά κι αξιαγάπητα,όμως ελάχιστες φορές έμπαιναν στο σπίτι και μόνο αν τα καλούσε τ΄αφεντικό(ο πατέρας ή ο παππούς μου) Σκυλιά και μωρά «ανακατεμένα», των ποτών ποτέ. Επί των γατιών είχε κράτος κι εξουσία η γιαγιά η οποία τις έκραζε πάντα «να κατσουλάκι», κι ας τους είχαμε ονόματα κατά καιρούς.
  Επεκτάθηκα πάλι αλλά έχω καημό μ΄αυτή την αντιστροφή του κατόπτρου ζωοφιλίας που αισθάνομαι ότι συμβαίνει με τα σκυλιά.Οι δικοί μου κάτω ξεπέρασαν τα όρια.Συγκεντρώνουν,τρεις οικογένειες,δέκα σκυλιά που τα σκυλονταντεύουν με επιμέλεια! κι όχι από επιλογή.Σχεδόν όλα είναι μαζεμένα από κουτάβια σε παρατημένες σ΄ άκρες δρόμου και χωράφια κούτες /κατ! κατ σκηνοθέτη! ΚΟΥΤΑβια επειδή τα βρίσκουν στις κούτες ! 🙂 🙂

 200. cronopiusa said

 201. Παναγιώτης Κ. said

  Ο σκύλος και η φιλμογραφία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον θέμα.
  Έχουμε δει αρκετές ταινίες όπου η παρουσία και η δράση ενός σκύλου τις κάνει πολύ τρυφερές!
  Σε πολλές περιπτώσεις ο σκύλος θυσιάζεται και σώζεται κάποιος άνθρωπος.

  Γυρίζω πενήντα χρόνια πίσω και θυμάμαι μια ασπρόμαυρη ταινία με φόντο τον πόλεμο στην Κορέα. Ο Λόμπο, αυτό ήταν το όνομα του σκύλου, πεθαίνει σώζοντας τον στρατιώτη και τελειώνει η ταινία με ραγισμένη την παιδική μας καρδιά. Θα επιθυμούσαμε να σωθούν και οι δύο πρωταγωνιστές!

  Αλήθεια πως κατορθώνουν και υποτάσσουν το σκύλο για τις ανάγκες του έργου; Είναι λοιπόν σε τέτοιο βαθμό εκπαιδεύσιμος ; Τι λέει πάνω σε αυτό ο…Σκύλος του ιστολογίου;

  Επίσης υπάρχουν πολλοί τίτλοι λογοτεχνικών έργων όπου υπάρχει η λέξη σκύλος.
  «Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου» ήταν το βιβλίο του Σκαμπαρδώνη που διάβασα τελευταία.

 202. My Life as a Dog: Τρυφερή και ευαίσθητη Σουηδική ταινία των 80ς.

 203. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Να μην ξεχάσουμε, σύντροφοι, τον Ντικ
  το φίλο μας τον Ντικ
  που γαύγιζε τις νύχτες στην αυλόπορτα άντικρυ στη θάλασσα
  κι αποκοιμιόταν τα χαράματα
  στα γυμνά πόδια της Λευτεριάς
  με τη χρυσόμυγα του αυγερινού
  πάνω στο στυλωμένο αυτί του

 204. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  204>>Ο σκύλος και η φιλμογραφία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον θέμα.
  Ο ανδαλουσιανός σκύλος
  Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας
  ο Ασπροδόντης
  Γενικά τα σκυλιά (και τα παιδιά) στις ταινίες είναι σκληροί ανταγωνιστές για τους ηθοποιούς, αφού τραβούνε το ενδιαφέρον και τη συμπάθεια των θεατών «άμα τη εμφανίσει».Δίκοπο μαχαίρι να συμπρωταγωνιστείς μαζί τους.

 205. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 206. 204 Παναγιώτης Κ. αναρωτήθηκε

  Αλήθεια πως κατορθώνουν και υποτάσσουν το σκύλο για τις ανάγκες του έργου; Είναι λοιπόν σε τέτοιο βαθμό εκπαιδεύσιμος ; Τι λέει πάνω σε αυτό ο…Σκύλος του ιστολογίου;

  Ο σκύλος είναι αγελαίο ζώο. Ως εκ τούτου προστατεύει την αγέλη του, ακόμα κι αν αυτή είναι αμιγώς δίποδη. Έχω διαβάσει για ένα σκυλάκι που μάζεψαν οι Βρετανοί φαντάροι στη Βόρειο Αφρική, και το οποίο από ευγνωμοσύνη για τη γαλέτα και το μοσχάρι κονσέρβας βάραγε «γερμανικές» σκοπιές. Η οξύτατη ακοή του το πληροφορούσε πότε πλησιάζουν ύπουλα εχθρικές περίπολοι και πλακωνόταν στο γαύγισμα. Ένα άλλο τέτοιο μπασταρδάκι σε κάποιο βορεινό λιμάνι της Αστράλιας, πάλι κατά τον Β’ Π.Π. το είχαν περιμαζέψει οι λόχοι αντιαεροπορικής άμυνας, που προστάτευαν το τοπικό αεροδρόμιο από τα ιαπωνικά βομβαρδιστικά. Ε, ο κερατούκλης τα άκουγε να έρχονται κάνα δεκάλεπτο πριν τα ακούσουν οι άνθρωποι. Κι έμπηγε τα σκουξίματα, δίνοντας πρώτος το παράδειγμα.
  Αλλά δύσκολα θα πείσεις το ζώο να θυσιαστεί για πάρτη σου.
  Υπάρχει μια ιστορία με ένα μικροσκοπικό διαβολάκι της ράτσας Τζακ Ράσελ, που συνόδευε κάθε μέρα τα παιδιά της οικογένειας προς και από το σχολείο. Κάποια (κακή ώρα) εμφανίστηκαν δύο πίτμπουλ τρελαμένα και μούνταραν στα παιδιά. Ο μικρούλης σκυλάκος μπήκε μπροστά κι επιτέθηκε αυτοκτονικά, δίνοντας στα παιδιά 10-15 πολύτιμα δευτερόλεπτα για να ξεφύγουν.

  Οι Σοβιετικοί προσπάθησαν να εκπαιδεύσουν σκυλιά να ορμάνε κάτω από τα γερμανικά τανκς. Σκοπός τους ήταν να είναι οι δόλιοι σκύλοι φορτωμένοι με εκρηκτικά, που θα ανατινάσσονταν με χρονοδιακόπτη. Για να τα καταφέρουν, κατέφυγαν σε παβλωφικές τεχνικές, κρύβοντας το φαϊ των σκύλων κάτω από τανκς, που είχαν τους κινητήρες τους να δουλεύουν. Μόνο που τα τανκς ήταν, φυσικά, σοβιετικά.
  Κι έτσι, όταν εμφανίστηκαν τα ναζιστικά ατσάλινα μεγαθήρια, είπαν οι σύντροφοι να αμολήσουν τα σκυλιά του πολέμου. Αλλά τα σκυλιά πήγαν και χώθηκαν κάτω από τα σοβιετικά τανκς, που ο ήχος τους τούς ήταν οικείος. Μπουμ!

 207. Πάνος με πεζά said

  Γκομενομαγνήτης;

 208. 208

 209. Γιάννης Ιατρού said

  208: Για *ποιόν* Σκύλο μιλάς ρε ΕΦΗ 🙂 🙂 🙂 Μήπως αποκρύπτεις τι;

 210. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  204. Η μητέρα του Σκύλου
  κι ένα τραγούδι με το Στελάρα

 211. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  212. 🙂

 212. cronopiusa said

 213. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι άντρες σχολιαστές ας μην ξεχνάμε τα σκυλιά στα στρατόπεδα που υπηρετήσαμε φαντάροι. Η καλύτερη παρέα στη σκοπιά σε εποχές που δεν υπήρχαν τα κινητά και η ώρα δεν πέρναγε με τίποτα. Άσε που παίρναν εγκαίρως χαμπάρι τους εφοδεύοντες και ειδοποιούσαν. 😊 Ποτέ δεν έμαθα, όμως, γιατί σ’ όλες τις μονάδες τα θηλυκά σκυλιά τα φώναζαν Λίζα.

 214. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στη γειτονιά του Σκύλου είναι μία κυρία που έχει τρία σκυλιά (πολλές είναι αλλά γι΄αυτήν ξέρω) και τα πάει αχάραγα και βράδυ βράδυ στο Πεδίο του Άρεως να τρέξουν. Τα υπεραγαπά,τα φροντίζει και μένει μαζί τους στο διαμέρισμα, όμως για τους μετανάστες(όταν ήταν στο Πεδίο), είχε τα χειρότερα αισθήματα.
  Συμπέρασμα: Οι σκύλοι δεν εξανθρωπίζουν (ούτε εξανθρωπίζονται ασφαλώς!)

 215. 216

  Λίζα, όντως!

  217

  Είναι και μερικοί που από την πολλή ζωοφιλία γίνουνται μισάνθρωποι.

  Για τους στρατιωτικούς σκύλοι εδώ: http://www.wearethemighty.com/search/dogs

 216. Pedis said

  # 209 – Σκύλε, αυτές είναι ιστορίες που λένε μεταξύ τους οι σειρούλες σκύλοι για να περνάει η θητεία;

 217. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Παρόλο που σε προτιμώ να μιλάς για λέξεις, το σημερινό κείμενό σου, Νίκο, ήταν εύστοχο, ζουμερό και μελετημένο, και έσυρε πολλά ουσιαστικά σχόλια φίλων. Μιά καλή ιδέα θα ήταν να το ξαναδημοσιεύσεις εμπλουτισμένο (λχ στην Αυγή), τώρα που είναι ζωντανή ακόμη η φρικτή επικαιρότητα του θέματος, μπας και φιλοτιμηθεί κάποιο κυβερνητικό στέλεχος να αναλάβει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες (αστική ευθύνη, συντριπτική αυστηροποίηση ποινών κλπ) που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα πράγματα..

 218. nikiplos said

  Ευάγγελος @64, πολλοί ανόητοι το κάνουν αυτό. Δηλαδή «υιοθετούν» δήθεν σε δημόσιο χώρο αδέσποτα, συχνά επικίνδυνες ράτσες. Και είναι κυρίως ανόητοι το λιγότερο, για να μην πω τίποτε χειρότερο.

  ΓιώργοςM @92, στο Παρίσι του μιλένιουμ δεν υπάρχουν αδέσποτα… Και αυτό είναι το σωστό. Τα αδέσποτα απομακρύνονται από τη δημοτική αρχή. Το που πάνε και τι τους συμβαίνει ύστερα, είναι άλλου ιερέως ευαγγέλιο. Το πόσο χαλασμένος είναι ο λαός μας για τέτοια και άλλα θέματα και τι μαλακία μας δέρνει, φάνηκε από το Σήφη στην Κρήτη… Αντί να ξεμπερδεύουμε με ένα καλάσνικοφ, ρίξαμε γάλλους σαυροκυνηγούς…

  Πιστεύω γενικώς πως είμαστε χαλασμένος λαός. Μας έχουν αποβλακώσει τελείως και σε μεγάλο βαθμό. Αυτή μας η συμπεριφορά φαίνεται ιδιαίτερα με τη σχέση μας με τα κατοικίδια και το να βαφτίζουμε «φιλοζωΐα» τον μισανθρωπισμό μας. Όσον αφορά τα σκυλιά τώρα:

  1. Δεν υπάρχει αγάπη από το σκύλο στον άνθρωπο. Υπάρχει κυρίως η αφοσίωση και η ηλίθια δουλική υποταγή του ζώου, προς τον αρχηγό της Αγέλης. Συχνά πυκνά, αυτοί που αναζητούν τέτοιους «φίλους» φαίνονται και από τον μισανθρωπισμό τους, αλλά και από το γεγονός ότι σπανίζουν οι φίλοι τους… Η μαλακία που μας δέρνει συχνά κάνει πολλούς να συμπεριφέρονται στα σκυλιά όπως σε ανθρώπους.

  2. Ο νόμος επιβάλλει και φίμωτρο στα μεγαλόσωμα ζώα. Σε καφετέρεια στο παγκράτι, το σκυλί ενός μαλάκα, δάγκωσε μια γνωστή μου και το ηλιθιωδέστερο κι από το σκύλο «όργανο» της τάξεως αγνοούσε παντελώς τους νόμους που ισχύουν. Χρειάστηκε η παρέμβαση φίλου δικηγόρου, για να εξαφανιστούν το είδος του πενταμάλακα με το σκύλο και του δωδεκαμάλακα οργάνου από το χώρο.

  3. Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόπερσυ, επιβεβαίωσε ότι είμαστε Μπανανία. Επιτρέπονται τα κοπρόσκυλα του κάθε ηλιθίου στις παραλίες λουομένων ανθρώπων. Και ως γνωστόν τα σκυλιά δεν έχουν «τακτ» (για ποιό λόγο άραγε), ώστε να μην ουρήσουν ή να αφοδεύσουν στη θάλασσα… Όμως εμείς το χαβά μας. Να επιβεβαιώσουμε την μαλακία και το μισανθρωπισμό μας. Προσωπικά την Κίρκη, τη σκύλα μου την πηγαίνω 5 χιλιόμετρα πορεία πριν τη βάλω σε ερημική παραλία στη θάλασσα. Σε αυτή την παραλία έχουμε κατοχυρώσει να πηγαίνουμε εμείς οι «σκυλάδες». Ποτέ δεν την πάω βόλτα χωρίς λουρί, κι ας είναι ακίνδυνη τελείως ράτσα – λαμπραντορίτσα…

  4. Το αυτό στα πλοία της γραμμής. Κατάργησα τα πλοία-μόνο αεροπλάνο πλέον, καθώς στο τελευταίο μου ταξίδι, τα σκυλιά ήταν περισσότερα από τους ανθρώπους. Είμαι σίγουρος πως στα επόμενα χρόνια, στα σαλόνια των επιβατηγών της χώρας μας θα βλέπεις μόνο σκύλους, ενώ οι άνθρωποι θα είναι σε ειδικό χώρο στα υποφράγματα του πλοίου. Καταννοώ την ανάγκη μερικών να διακοπεύσουν με τα ζώα τους (τους φυσικούς τους συγγενείς δλδ), όμως δεν μπορώ εγώ να υποχρεωθώ να συνταξιδεύσω στο διπλανό κάθισμα με το κοπρόσκυλο του οποιουδήποτε κοπρόσκυλου-συμπολίτη μου…

  5. Έχω σώσει δύο φορές την Κίρκη από φόλα-ευτυχώς είναι γερή κράση. Αυτός είναι ο κυρίαρχος λόγος που δεν τη βγάζω βόλτα χωρίς λουρί ΠΟΤΕ. Εντούτοις πιστεύω πως οι φόλες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων. Δηλαδή εγώ θα ήθελα να ρίξω φόλα στο αφεντικό τους, χωρίς τύψεις ουμανισμού… Φυσικά καταννοώ εκείνους που ρίχνουν φόλες στα σκυλιά στο δρόμο, όμως φανταστείτε ένα σκυλί να φάει τη φόλα και πριν τα τινάξει να γλύψει ένα 5χρονο παιδάκι στο πρόσωπο…

  6. Εκείνοι που φιλούν τα σκυλιά στο στόμα, ξέρουν ότι είναι στο ένστικτο του σκύλου να τρώει τα περιττώματα-σκατά των άλλων σκυλιών? Όχι? τι καλά! (ένας κατάλληλος σταφυλόκοκκος χρειάζεται, αλλά τα παιδιά τους δεν φταιν σε τίποτε).

  7. Καίτοι έχω σκυλιά και ιδιαίτερη συμπάθεια και σε άλλα ζώα, έχω απομακρύνει με τη βία σκυλιά άλλων ηλιθίων που τα έβαζαν να επιτίθενται σε γάτες και άκακα αδέσποτα… Με έναν ακροδεξιάς αντίληψης γείτονα κάποτε αναγκάστηκα να του στρέψω το κυνηγετικό μου όπλο – καραμπίνα που σκοτώνει ακαριαία… στον ίδιο, ουχί στο σκύλο του…

 219. cronopiusa said

 220. στο διλημμα φιλοζωοι ή μισανθρωποι

  απαντω

  φιλανθρωποι και ζωοφιλοι.

 221. «The factory of the future will have only two employees, a man and a dog.
  The man will be there to feed the dog.
  The dog will be there to keep the man from touching the equipment.»

  Warren G. Bennis; As cited in: Mark Fisher (1991) The millionaire’s book of quotations. p. 151.

 222. Υαλτις said

  @sarantakos

  το σχόλιο μου το κράτησε η παγίδα η δεν έτυχε της έγκρισης σας;

 223. Γιάννης Ιατρού said

  224: Αυτά να τα πείς στο Λάμπρο, Μιχάλη 🙂 🙂

 224. Πάνος με πεζά said

  @ 216 : ‘Εχω γράψει στο μακρινό @9 κάτι για στρατιωτικούς σκύλους.

 225. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  220.Πράγματι στη βράση να θεσμοθετηθεί αυτό για τους μεγαλόσωμους σκύλους. Όπως με την οπλοφορία, να χρειάζεται ειδική άδεια εάν πράγματι θεωρηθεί αναγκαία η διατήρηση μεγάλου ζώου. Τα τελευταία χρόνια αυστηροποιήθηκε ο νόμος για την προστασία και τα δικαιώματα αδέσποτων και δεσποζόμενων ας προστεθεί τώρα κι ένα προληπτικό μέτρο ελέγχου για προστασία του ανθρώπου από μη αναγκαία θηριώδη οικόσιτα.

  221.ρίξαμε γάλλους σαυροκυνηγούς… (γέλασα πολύ)
  και στο τέλος ,προυτς, ψόφησε μόνος του από κρύο ή από ζέστη-δε θυμάμαι πια- τον κορκομακαρίτη !

  Και μια παροιμία: Και του φίλου μου ο σκύλος είναι και δικός μου φίλος. (για τη μεγάλη και απέραντη φιλία)

  Σκυλίσια Μέρα, η ταινία με τον Αλ Πατσίνο

 226. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @!41. Τον όρο κρυπτομνησία τον είδα για πρώτη φορά, Έφη, γύρω στο ’75 (ίσως ταυτόχρονα και ο Ελευθερίου!) σε ένα κείμενο του Α. Μπελεζίνη, στην Καθημερινή. (Ήταν η εποχή που οι έγκυρες εφημερίδες διέθεταν συνεργάτες- δασκάλους κι εμείς διδασκόμασταν..)

 227. Ριβαλντίνιο said

  @ 209 Σκύλος

  Είδαν οι σκύλοι ότι έχουν να κάνουν με τίγρεις και πάνθηρες και έκλασαν μαλλί ! 🙂

 228. cronopiusa said

 229. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  229.Πρόσφατα τ΄ακουσα στο ραδιόφωνο από τον προσκαλεσμένο τους ,νομίζω ήταν σε εκπομπή με τον Ελευθερίου,που μίλησε (στο περίπου θα το πω)για την περίπτωση που ενθυλακώνει η μνήμη ένα στίχο, μια φράση, κι ενώ το έχεις ξεχάσει εντελώς το ξαναγεννάς σαν δικό σου,( σ΄ένα νέο σύνολο ασφαλώς ,εντελώς νέο -αν είσαι ο Ελευθερίου λέω γω 🙂 ). Αυτό έλεγε και ο Μπελεζίνης;

 230. Λαφιατης said

  Τα χριστουγεννα η κορη μου (μοντελο 2000) μου ζητησε Τζακ Ρασελ – ολες οι φιλες της ανεβαζαν σελφις στο Fb με σκυλακια. Πανικοβλητος της υποχεθηκα 5 μερες στο Λονδινο το καλοκαιρι… Τι λετε, καλα εκανα;

 231. Υαλτι, έχεις αρκετό καιρό εδώ μέσα ώστε να ξέρεις ότι ο Νικοκύρης μόνο σε πολύ ακραίες περιπτώσεις λογοκρίνει. Μάλλον θα έχεις πολλά λινκ στο σχόλιό σου, ή θα αναφέρει ονομαστί τον Στpάβωvα 🙂

 232. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  221 – «Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόπερσυ, επιβεβαίωσε ότι είμαστε Μπανανία. Επιτρέπονται τα κοπρόσκυλα του κάθε ηλιθίου στις παραλίες λουομένων ανθρώπων. Και ως γνωστόν τα σκυλιά δεν έχουν «τακτ» (για ποιό λόγο άραγε), ώστε να μην ουρήσουν ή να αφοδεύσουν στη θάλασσα… Όμως εμείς το χαβά μας.»
  Όντως, παρ΄όλο που λές ότι έχεις σκυλί, και ως γνωστόν τα σκυλιά, σε αντίθεση με τους κοπρίτες τους ανθρώπους δεν κατουράνε ούτε χέζουν μέσα στην θάλασσα γιατί δεν μπορούν, εσείς το χαβά σας. Με τέτοιους κατοίκους λογικό είναι να είναι μπανανία το Ελλαδιστάν.
  Υ.Γ – Ο νόμος λέει ότι το κοπρόσκυλο του κάθε ηλίθιου, για να μπορεί να κολυμπήσει μέσα στα κατρουλιά, στα σκατά, στα σκουπίδια, στα λάδια, και στα πετρέλαια των έξυπνων, πρέπει να έχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού και βιβλιάριο υγείας, που δεν υποχρεούται να έχει ο κάθε αρρωστιάρης έξυπνος. Αλλά ποιός μπανανανοκάτοικος της μπανανίας διαβάζει τους νόμους της;

 233. cronopiusa said

 234. fainomenon said

  Το έβαλα σχόλιο στο φατσομπούκι το βάζω (αναθεωρημένο) και εδώ να υπάρχει.

  κύριε Νίκο, η απαγόρευση ρατσών δεν λειτουργεί και εξηγώ γιατί. Αμέσως μόλις μόλις απαγορευτούν τα ροτβάιλερ ας υποθέσουμε, παίρνουν τη θέση τους άλλες ράτσες οι οποίες δεν ήταν αλλά γίνονται πανεύκολα επιθετικές στα χέρια των κρετίνων. Τα σκυλάκια στο προφίλ μου είναι σε μέγεθος όσο δύο με δυόμιση ροτβάιλερ αλλά είναι αρνάκια. Αναρωτηθείτε το γιατί. Και ναι, μεγάλωσα την κόρη μου από βρέφος με αυτά τα τεράστια σκυλιά μέσα στο σπίτι και με τα άλλα παιδάκια φιλαράκια της που από νήπια έρχονταν στο σπίτι και παίζανε με τα απολύτως ισορροπημένα σκυλιά μας. ΚΑΙ σε αυτή την ανατροφή χρωστάει την προσωπικότητα που με κάνει υπερήφανη ως μάνα για την υπευθυνότητα, την κοινωνική ευφυία, την ισορροπημένη σκέψη, την υγεία την ψυχολογική και την στοργή που την διακρίνει σαν άνθρωπο και νέα επιστήμονα.

  Τα όπλα σκοτώνουν αλλά δεν μπορείς να απαγορεύσεις τα όπλα διότι κάπου χρειάζονται, όπως και τα αυτοκίνητα. Αυτό που μπορείς και επιβάλλεται να κάνεις λοιπόν είναι να βάλεις κριτήρια καταλληλότητας των αγοραστών / χρηστών (δίπλωμα αυτοκινήτου, άδεια οπλοφορίας, άδεια κατοχής σκύλου, κοκ) με ορθολογικούς όρους. Και επειδή αυτό δεν αρκεί, αφήνει παραθυράκια, ελέγχεις το εμπόριο όπως προανέφερα: κλείνεις τα μαγαζιά εισαγωγής που πουλάνε υποπροϊόντα κυνοχρησίας από αναξιόπιστες πηγές (σκυλοπαραγωγούς χειρίστης ποιότητας) διότι αυτά τα μαγαζιά διαθέτουν γενετικά σκουπίδια προβληματικού χαρακτήρα, ψυχολογικά κακοποιημένα στο κρισιμότερο στάδιο της ανατροφής τους κουτάβια, στερημένα σωστής κοινωνικοποίησης, κλπ, και τα πουλάνε σε όποιον νάναι.

  Κλείνεις επίσης τα εγχώρια εργοστάσια μαζικής παραγωγής κουταβιών χαμηλών προδιαγραφών και τους καταχρηστικούς ιδιώτες που πουλάνε σκυλάκια της συφοράς. Ετσι ο υποψήφιος αγοραστής θα πάει στον υπεύθυνο εκτροφέα ο οποίος δεν δίνει κουτάβια σε κρετίνους. Αν ψάξετε πού και γιατί δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα συνύπαρξης ανθρώπων και σκύλων, θα δείτε ότι πρόκειται ΜΟΝΟΝ για χώρες όπου έχει απαγορευτεί η πώληση κατοικίδιων (σκύλων και γάτων) από καταστήματα και μεταπωλητές / εισαγωγής. Αυτή είναι η λύση και οι σωστοί περιορισμοί που ψάχνετε. Διότι πολύ σωστά λέτε ότι αν περιμένουμε να βελτιωθεί η παιδεία και οι σκυλοχρήστες βρέξε Μάη μου. Οτιδήποτε άλλο είναι ημίμετρο χωρίς αποτέλεσμα – το πρόβλημα αναφύεται πάλι με άλλο δράστη. Έλεγχος προμηθευτών και διάθεσης χρειάζεται, θεραπεία της νόσου αντί του συμπτώματος, Επίσης αν ο προμηθευτής που πώλησε το σκύλο στον κρετίνο αντιμετώπιζε και αυτός κυρώσεις, και έτρωγε μια προστιμάρα 50 χιλιάρικα ευρώ πχ σε περίπτωση σωματικής βλάβης από το ‘προϊόν’ του, θα προσέχαν πολύ περισσότερο οι διάφοροι επιτήδειοι σε τι χέρια παραδίνουν τα σκυλάκια που εμπορεύονται και τι εκπαιδευτές συστήνουν.

  Γράφω χρόνια επίσης για το θέμα των εκπαιδευτών που είναι ξέφραγο αμπέλι και είσαι ότι δηλωσεις αλλά η πολιτεία είναι αδαής επ αυτών και έχει κακούς συμβουλάτορες που υπηρετούν συμφέροντα. Το κλειδί σε όλη την υπόθεση είναι η πηγή προέλευσης του σκύλου – ο σωστός εκτροφέας ή ο σκυλέμπορας. Γιατί αν ο πωλητής όπλων είναι ανεξέλεγκτος να πουλάει σε ψυχάκηδες είναι επόμενο ότι θα υπάρξουν θύματα. Είπατε και σεις ότι φταίει ο άνθρωπος, να ληφθούν μέτρα λοιπόν που θα δίνουν λύσεις σε προβλήματα προερχόμενα από τον ανθρώπινο παράγοντα. Γιατί ο σκύλος είναι ότι τον κάνει το αφεντικό του. Και οι άνθρωποι ότι τους κάνει η κοινωνία τους και η ανατροφή τους σε σημαντικό βαθμό επίσης.

  Για τους παθολογικά κυνόφοβους βέβαια ο φταίχτης είναι ο σκυλος, αλλά αυτοί δεν μπορούν να απαγορέψουν σε όλους τους υπολοίπους σωστούς κηδεμόνες το δικαίωμα να έχουν σκύλους. Όπως δεν μπορούν ν’ απαγορέψουν και τ΄αυτοκίνητα ή τα πλοία και τ’ αεροπλάνα κλπ. Για τις φοβίες υπάρχουν και οι ψυχίατροι. Πέφτουν και τα αεροπλάνα ενίοτε αλλά η φοβία της πτήσης αντιμετωπίζεται ψυχολογικά και όχι με απαγορεύσεις πτητικών μηχανών. Απλά φροντίζουμε να ελέγχονται οι χειριστές, οι μηχανικοί και η ποιότητα των αεροπλάνων, και δεν τα αγοράζουμε από ύποπτες πηγές. Και συμπληρώνω ότι συμφωνώ με τα άλλα μέτρα που προτείνετε, εκπαίδευση & υποχρεωτική ασφάλιση, υποχρεωτική καταγραφή όλων των σκύλων και σήμανση (είναι νόμος άλλωστε αν δεν έχει αλλάξει κάτι) αλλά και με την προϋπόθεση εξυγίανσης του επαγγέλματος εκπαιδευτή σκύλων. Εύκολο θεωρητικά αλλά όχι τόσο στην πράξη. Φορολογία ναι άλλα όχι χαράτσι που θα πλήξει την υγιή κυνοφιλία και θα αυξήσει τα αδέσποτα – στοχευμένη και ορθολογική ώστε να προωθεί την υπεύθυνη κηδεμονία σκύλου και να χτυπάει την εκμετάλλευση σκύλων και κοινού. Ασχολούμαι με το αντικείμενο πολλές δεκαετίες και γνωρίζω την κατάσταση από μέσα. Λύσεις υπάρχουν απλές και εφαρμόσιμες αλλά ουδείς έχει τολμήσει να θίξει το κύκλωμα του σκυλεμπορίου και των πετ σοπ.

  Να προσθέσω και κάτι για το απαράδεκτο με τα κόπρανα – που είναι έλλειψη πολιτισμού απλά – αλλά μήπως μας ενοχλεί υπερβολικά η παρουσία των σκυλων στην πόλη γιατί μας φταίει η ίδια η πόλη; και μια αντίληψη ότι τα κατοικίδια είναι μόνο για το χωριό και την εξοχή και εκτός σπιτιού (που δημιουργεί το φαινόμενο του μπαλκονάτου κατοικίδιο) αντίληψη που δεν τη συμμερίζονται άλλοι λαοί που έχουν κυνοφιλική παράδοση (εμείς δεν έχουμε και οφείλουμε να το παραδεχτούμε και να το δούμε σαν θέμα προς επίλυση – γιατί έχει δημιουργήσει π.χ. ένα εκατομύριο αδέσποτα και τα μύρια όσα έπονται αυτού). Και επειδή δεν γίνεται τίποτα για το αίτιο (πάλι) το οποίο είναι μια υπεραστυφιλική κοινωνία, μια υπερ-πόλη τέρας που δεν παρέχει τα βασικά στους κατοίκους της – και το δικαίωμα στο πράσινο, στα πάρκα, στις καθαρές γειτονιές, αλλά και χώρους για τα κατοικίδια σκυλιά να ασκηθούν και να παίξουν, μια στοιχειώδη ποιότητα ζωής; Η διαφορά με τη Σόφια π.χ. και άλλες πόλεις στη Βουλγαρία τεράστια – οι πολυκατοικίες είναι γεμάτες σκυλιά και κανείς δεν ενοχλείται γιατί υπάρχουν αχανείς αδειανοί χώροι και πάρκα πρασίνου ολόγυρα που χωράνε όλοι να αναψυχθούν χωρίς να΄ναι πατείς με πατώ σε και χωρίς να κινδυνεύουν από αυτοκίνητα…το ίδιο και σε όλες τις άλλες πρωτεύουσες που έχω επισκεφτεί – από το τεράστιο Λονδίνο μέχρι πολύ μικρότερο αλλά απλόχωρο Δουβλίνο .

  Συγνώμη για το μακροσκελές αλλά νομίζω ότι αν σκεφτείτε και αυτά ίσως αναθεωρήσετε για τα δρακόντεια μέτρα. Και για όσους τυχόν δεν κατανοούν ότι ο σκύλος δεν είναι αγρίμι, αλλά κατοικίδιο παράλληλης εξέλιξης και συνδιαμόρφωσης με τον άνθρωπο και συνδιαμορφωτής του ανθρώπου, μια πολύ απλή εκλαϊκευμένη παραπομπή που εξηγεί ότι χωρίς σκύλο δεν θα υπήρχε ούτε ανθρώπινος πολιτισμός. Υπάρχουν και πολλές άλλες μελέτες για όποιον ανοιχτόμυαλο θέλει να το ψάξει, όποιος έχει κάτι ανάλογο στα ελληνικά παρακαλώ να το συμπληρώσει. Ευχαριστώ και από εδώ.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Origin_of_the_domestic_dog#Convergent_evolution_between_dogs_and_humans

 235. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  233 – «Πανικοβλητος της υποχεθηκα 5 μερες στο Λονδινο το καλοκαιρι… Τι λετε, καλα εκανα;» Όχι, ΜΕΓΑ και ακριβό λάθος, καλύτερο θα ήταν να της εξηγήσεις πως το σκυλί δεν είναι μόδα ούτε αντικείμενο, και έχει μεγάλες ευθύνες, σίτιση, καθαρισμό, βόλτα πρωϊ βράδυ, όπως και κάποια έξοδα, ίσως και ενδεχόμενες αντικειμενικές δυσκολίες, όπως π.χ χώρου, κι αν δεν μπορεί να τις αναλάβει, δεν μπορεί να έχει σκυλάκι. Έτσι δημιούργησες δεδικασμένο δωροδοκίας, και ανευθυνότητα στην κόρη σου, αν την επόμενη (γιατί θα υπάρξει) σου ζητήσει να της πάρεις φίδι, πού θα την στείλεις;

 236. cronopiusa said

 237. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  235. >>πρέπει να έχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού και βιβλιάριο υγείας, που δεν υποχρεούται να έχει ο κάθε αρρωστιάρης έξυπνος.
  Άντε πάλι. Αδικημένοι οι σκύλοι που ζουν σ΄αυτόν τον πλανήτη των κωλανθρώπων. Φόλα στους αμπόλιαστους κωλανθρώπους.’Οξω ρε άρρωστοι από τις παραλίες των λουόμενων σένιων σκύλων. 🙂
  Λάμπρο, μια φορά πιτσιρίκια ψήσαμε τη γιαγιά και βάλαμε το γάιδαρο στη θάλασσα κι απάνω εμείς καβάλα. Πολύ χαβαλές Ο αδελφός μου έκανε ταχα σκι με την ουρά. Ξέρεις τί ωραία!Αξέχαστα. Δελφίνι ο Καζόλιος!
  Άραγε μόνο οι σκύλοι επιτρέπεται να συγκολυμπούν με τς αθρώποι τώρα; οι γάιδαροι(οι 4Χ4; ) Μπα, δεν έχουν βιβλιάριο υγείας αυτοί. μεγάλη γαϊδουριά μας δηλαδή.

 238. fainomenon said

  192 : σωστά αυτά που γράφετε για το Θιβετιανό, αλλά ο σκύλος στη φωτογραφία είναι Αλάσκαν Μάλαμιουτ

 239. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  224 – 226 – Αυτό το ήξερα για το πιλοτήριο στα αεροπλάνα (χαμόγελο).

 240. Υαλτις said

  234 @Αγγελος
  «Υαλτι, έχεις αρκετό καιρό εδώ μέσα ώστε να ξέρεις ότι ο Νικοκύρης μόνο σε πολύ ακραίες περιπτώσεις λογοκρίνει. Μάλλον θα έχεις πολλά λινκ στο σχόλιό σου, ή θα αναφέρει ονομαστί τον Στpάβωvα:)»

  Αγγελε τιποτα απ τα δύο.
  Ειχα γραψει ενα αιχμηρό σχόλιο και του το έστειλα για έγκριση.Και επειδή απ τις 17.00 δεν
  εχω πάρει απάντηση δεν ξερω αν το έλαβε η το απερριψε.

 241. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  169 – «Ο κάθε άνθρωπος με το σκύλο του αισθάνεται αυτοκράτορας.»
  Γι΄αυτό και με τα σκυλιά όως και στις οικογένειες με τα παιδιά, πρέπει να λειτουργούμε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ (χαμόγελο).

 242. gpoint said

  Ο κύων έχει σχέση με το ντύσιμο (κυνεή) κιο σκύλος με το γδύσιμο (σκυλεύω)

 243. cronopiusa said

  η Σαν Παπιέ

 244. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  174 – Καλά μεγάλε άστο, ψάξε να βρείς πόσες χιλιάδες παιδιά είναι κακοποιημένα και εγκαταλελειμμένα στις ΗΠΑ, πόσα βρίσκουν άσυλο στις συμορίες του δρόμου, και είναι χρήστες και διακινητές ναρκωτικών, και μετά μας ξαναλές πόσο οργανομένο κράτος είναι οι ΗΠΑ, και πόσο κωλοχανίο εμείς.

 245. Ευτυχια said

 246. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @232. Δεν θυμάμαι λεπτομερώς τα συμφραζόμενα, Έφη (πρέπει να ήταν κείμενο κριτικής της λογοτεχνίας) αλλά αυτό εννοούσε. (Το φαινόμενο, βεβαίως, είναι υπαρκτό αλλά με την διαπίστωσή και καταγραφή του γεννήθηκε το ιδανικό άλλοθι για τις λογοκλοπές!)

 247. nestanaios said

  178.
  Πριν λίγο καιρό έγραψες ότι είσαι άθεος.
  Έκτοτε, εγώ δεν έχω σταματήσει να γελάω.

 248. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  240 – Ρε συ ΕΦΗ, τι δεν καταλαβαίνεις; τι δουλειά έχει η αδικία ή η δικαιοσύνη για τα σκυλιά; Δηλαδή συμφωνείς με τα γραφόμενα του 221; Έτσι για να καταλάβω, ενοχλείσαι από κάποιο νόμιμα λουόμενο σκυλί (που από την φύση του, δεν κάνει τίποτα μέσα στο νερό) γιατί πιστεύεις ότι κινδυνεύεις να αρρωστήσεις, και δεν σε ενοχλούν όλα αυτά (κι άλλα πολλά) που γράφω πως κάνουν οι άνθρωποι, και δεν φοβάσαι μην αρρωστήσεις; Η δική μου λογική δεν μπορεί να φτάσει σε τέτοια ύψη.

  Υ.Γ – Αυτό με την φόλα το προσπερνάω σαν αστείο, αν και παγομένο, τα στάνταρ του χιούμρ σου είναι πολύ ψηλά, μη τα χαραμίζεις. Πάντως, ξαναδιάβασε στο 221 το επίμαχο σημείο, διάβασε και τί έγραψες εσύ έστω (ελπίζω) και σαν αστείο, και θα δείς να σέρνεται κάτι, που είναι το μοναδικό που εχθρεύομαι.

 249. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  243. Στοίχημα ότι ο Νικοκύρης(που έχει ώρα να φανεί) δεν το έχει ακόμη δει αν είναι στην παγίδα για κάποιο λόγο. Ξαναβάλτε το . Κατ΄αρχάς και κατ’ αρχήν θα το έγραφε αν και γιατί το κράτησε.Περιμένετε και θα δείτε

 250. Γς said

  207:

  Κι η θρυλική Λάση [που πάντα την υποδύονταν αρσενικά κόλεϊ].

  Η Lassie των χρόνων της αθωότητας.
  [της μικρής Ελίζαμπεθ Τέιλορ αλλά και όλων μας]

 251. cronopiusa said

 252. Γς said

  235:

  >πρέπει να έχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού και βιβλιάριο υγείας,

  http://caktos.blogspot.gr/2014/02/blog-post_7317.html

 253. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  251. Όχι βρε συ Λάμπρο. Αστείο ήταν όλο. Ούτε οι σκύλοι ούτε οι άνθρωποι μ΄ενοχλούν προσωπικά αλλά αν πρέπει να παραμεριστεί ένα δικαίωμα,ας είναι του σκύλου παρά του (έστω φοβικού) ανθρώπου. Εγώ θα έκανα πίσω στον άνθρωπο που θα ενοχλούνταν από το σκύλο μου για οποιοδήποτε λόγο.Δε θα πρότασσα το νόμο. Είμαι με τους ανθρώπους πριν από τους σκύλους.Τί να γίνει; η υπερτέρα αξία που λέμε 🙂

 254. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα! Να με συμπαθατε, είχα βγει μιαν ωραία βόλτα σε Ακρόπολη-Θησείο κτλ.

  220 Γιώργο, διαβάζουν κι από εδώ 🙂

  221.1 Δυστυχώς έχεις δίκιο. Ο σκύλος δεν είναι ‘φίλος του ανθρώπου’ γενικώς αλλά αφοσιωμένος στον αφεντικό του.

  225 Δεν υπάρχει δικό σου σχόλιο στην παγίδα, ούτε κανενός άλλου άλλωστε.

  233 Καλά έκανες 🙂

  234 Όχι, δεν υπάρχει κανένα σχολιο, ούτε στα σπαμ ούτε στα pending

  237 Πολλά απ’ αυτά που γράφεις είναι σωστά και φαινεται ότι το έχεις μελετήσει το θέμα. Για πάρκα σκύλων γράφω κι εγώ.

  Στο Λουξεμβούργο έχουν και συλλόγους (Hundsportverein) με γήπεδα όπου διαγωνίζονται οι εκπαιδευμένοι σκύλοι, αλλά ας μείνουμε στα πάρκα.

  243 Α ναι. Το έστειλες με μέιλ όμως, και μάλιστα με άλλο όνομα στον αποστολέα. Οπότε το διάβασα απρόσεχτα και νόμισα πως είναι μέιλ κάποιου αναγνώστη.

  Ξαναστείλε το σαν κανονικό σχόλιο. Δεν δαγκώνουμε 🙂

 255. Pedis said

  # 247 – Και να δεις πόσο οργανωμένη είναι η αστυνομία που πλακώνει μία μεραρχία ύστερα από τα σίριαλ κιλερμπάιν στα σχολεία κάθε λίγο και λιγάκι … για ασφάλεια.

 256. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  254β. Ταιριάζει τελικά και σε μερικές άλλες συζητήσεις αυτό του Αρκά. 🙂

 257. Υαλτις said

  διασταυρωμένες εμπειρικές παρατηρήσεις,

  @sarantakos

  “δεν λέω ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ροτβάιλερ (κτλ.) είναι στρατόκαυλοι, ακροδεξιοί κτλ. ή νεόπλουτοι κτλ. απλώς υποστηρίζω, από διασταυρωμένες εμπειρικές παρατηρήσεις, ότι το ποσοστό των δύο αυτών κατηγοριών μεταξύ των ιδιοκτητών ροτβάιλερ κτλ. είναι αισθητά υψηλότερο απ’ό,τι το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό.”

  Εδώ καλέ μας Νικοκύρη μας τα χάλασες.

  Πως αποκαλουμε αυτούς που εχθρεύονται τους μετανάστες ,επειδή σύμφωνα με τις ‘διασταυρωμένες εμπειρικές παρατηρήσεις τους», τους θεωρούν ως κλέφτες;

  Αμ τους άλλους που βασιζόμενοι στις «διασταυρωμένες εμπειρικές παρατηρήσεις τους» θεωρούσαν τους ομοφυλόφιλους ως ντιτιντιδες και έτοιμους να σου κάνουν πουστιά;.Αυτους πώς να τους αποκαλούμε;

  Τους άλλους που σύμφωνα με τις «διασταυρωμένες εμπειρικές παρατηρήσεις»,θεωρουν τους εγχρώμους ως άτομα κατώτερης νοητικής υπόστασης πως θα τους αποκαλεσουμε.

  Α και να μη ξεχαστούμε

  Όχι πολύ παλια σύμφωνα με τις περίφημες» διασταυρωμένες εμπειρικές παρατηρήσεις» θυμόμαστε ,τι ελεγαν για τους αριστερούς και τους χαρακτήριζαν ως μιάσματα;.

  Αφήστε λοιπόν κατά μέρος τις διασταυρωμένες εμπειρικές παρατηρήσεις, γιατι με βάση αυτόν τον παράλογο και αναπόδεικτο ισχυρισμό , κλείσανε και τους άλλους σε στρατόπεδα εργασίας και στο τέλος τους έκαναν σαπούνι.

  υγ προς αποφυγη παρεξηγησης Δεν ειμαι κατοχος κανενος κατοικίδιου ζωου.

 258. cronopiusa said

  Διάσωση αδέσποτων ζώων: 10 συμβουλές για αρχάριους και μη!

 259. cronopiusa said

 260. 237, 257 …Για πάρκα σκύλων…

  Τα δέκα κορυφαία πάρκα σκύλων στο Χιούστον, σε περίπτωση που αμφιταλαντευόσαστε πού να πάτε.
  Το νούμερο 1, λέει, (Millie Bush Bark Park) ονομάστηκε από την σκυλίτσα του μπαμπά Μπους στον Λευκό Οίκο

 261. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι, παρά τον κίνδυνον να δεχθώ νέαν πορτοκαλιάν κάρταν, θα είμαι αρκούντως σκληρός απόψε…

  1) Μοί προκαλεί αλγεινήν εντύπωσιν ότι εις έν θέμα διά τους κύονας, επί 16 ολοκλήρους ώρας ουδείς εφιλοτιμήθη να αναρτήση το αριστούργημα του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, τον κυνηγετικόν σκύλον της Θεάς Αρτέμιδος (520 πρό Ραββίνου Χριστού), με τον οποίον (και μόνον!..) εφωτογραφήθη ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, τον Αύγουστον του 2012 που είχε επισκεφθή το Ρωμέικον!.. Κι αυτό, διότι όπως εδήλωσε τότε, πρόκειται περί λακωνικού κύωνος, ωσάν και αυτούς που εχρησιμοποίει ο Προφητάναξ Δαυΐδ εις τα κυνήγιά του, δεδομένου ότι οι Λάκωνες και οι Εβραίοι είναι φυλετικώς συγγενείς. Η φωτογραφία του Σιμόν Πέρες με τον κύωνα της Αρτέμιδος είχε γίνει πρωτοσέλιδον τότε (Αύγουστος 2012) εις όλας τας Ισραηλινάς (και πολλάς Αμερικανικάς) εφημερίδας και αν προκληθώ, θα τας αναρτήσω ενταύθα

  2) Ακόμη αλγεινοτέραν εντύπωσιν μοί προξενεί το γεγονός ότι ουδείς εφιλοτιμήθη (αποκλείω να υπάρχει τοσαύτη αγραμματοσύνη ακόμη και μεταξύ των φιλολόγων του Ιστολογίου κ.κ. Πέπε, Αγγέλου, Κορνηλίου, Αρχιμήδους Αναγνώστου, Blog-oti-nanai κλπ) να αναρτήση το περίφημον απόσπασμα του Διογένους Λαερτίου από τον βίον του Πυθαγόρου, το οποίον χρησιμοποιείται από όλην την παγκόσμιον βιβλιογραφίαν περί των Ζώων εν τω Κλασικώ Κόσμω, διά να αποδείξη το αυτονόητον: Ημείς οι οπαδοί της Μετενσαρκώσεως – Μετεμψυχώσεως αγαπώμεν τα ζώα, διά τον απλούστατον λόγον ότι πιθανόν να είναι η μετεμψύχωσις κάποιου φίλου, συγγενούς ή προγόνου μας!.. Αντιθέτως, οι Γαλιλαίοι μισούν θανασίμως τα ζώα (υπάρχουν δεκάδες βιβλία που το αποδεικνύουν και αν προκληθώ, θα τα αναρτήσω) όπως τα εμίσει και ο Ραββίνος των ο Χριστούλης, όστις διέταξε τα δαιμόνια των Γαδαρηνών να μεταβούν εις το κοπάδι των χοίρων και να το πνίξουν εις την θάλασσαν. Ιδού το μνημειώδες απόσπασμα του Διογένους Λαερτίου που αποτελεί εδώ και 16 αιώνας το συντριπτικώτερον επιχείρημα των ζωοφίλων και της παγκοσμίου βιβλιογραφίας διά να παύσουν οι άνθρωποι να βασανίζουν τα ζώα

  3) Μνημειώδες είναι και το σύγγραμμα του δωδεκαθεϊστού ιερέως Πλουτάρχου (περιλαμβάνεται εις τα περίφημα «Ηθικά» του) διά την ευφυΐαν των ζώων, όπου γίγνεται μακρά αναφορά εις τους κύονας, αλλά προυχώρησεν η νύξ εις το Ρωμέικον και δεν προλαμβάνω να είπω περισσότερα…

  4) Περαίνων, ενημερώνω τον κ. Σαραντάκον διά κάτι που είναι βέβαιον ότι αγνοεί: Από την στήλην «80 χρόνια πρίν» της «Καθημερινής» της 4ης Μαΐου επληροφορήθημεν ότι ο αγαπημένος του Γιώργης Κοτζιούλας εδημοσίευσεν εις την φιλολογικήν σελίδα της «Καθημερινής» της 4ης Μάη 1936 το γλειψηματικόν ποίημά του «Στον Αριστομένη Προβελέγγιο» που είχε πρωτοδημοσιευθή τον Οχτώβρην του 1932 εις την επαρχιακήν εφημερίδα «Σίφνος»

  ΕΡΩΤΩ τον κ. Σαραντάκον: Α) Τί βύσμα είχεν ο 27ετής χριστιανομπολσεβίκος Κοτζιούλας διά να δυνηθή να δημοσιεύση τοιούτον μέτριον ποίημα εις την βασιλομεταξικήν «Καθημερινήν» του 1936;

  Β) Διατί επί 8 έτη μάς έχει αποκρύψει από το παρόν Ιστολόγιον το εν λόγω γλειψηματικόν ποίημα του Γιώργη Κοτζιούλα προς τον Αριστομένην Προβελέγγιον;

  Μετά της προσηκούσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

 262. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  255 – ☺☺☺

  256 – Δεν διαφωνώ, κι εγώ το ίδιο κάνω, και πέρυσι που φαγώθηκε η Ελεωνόρα να βάλουμε τον Πέπε στην θάλασσα, πήγαμε μετά τις 8 το απόγευμα, που ήταν ελάχιστοι στην παραλία, και κανένας μέσα, λέγοντάς της, πως δεν υπάρχει λόγος να προκαλούμε το κοινό αίσθημα, γιατί δεν γνωρίζουν. Άλλωστε, και το πρωΐ, το αργότερο 10.30 που πλακώνει ο κόσμος, εγώ έχω φύγει. Αυτό που με ενόχλησε στο 221, είναι που για να στηρίξει την ( απαράδεκτη για μένα) άποψή του, έγραψε φοβερές ανακρίβειες, και πώς να βρεί το δίκιο του το σκυλάκι που δεν τα κάνει μέσα στην θάλασσα;☺

  ΥΓ- Ταπεινή συγγνώμη για την έστω και φευγαλέα αμφιβολία.😢

 263. Γς said

  264:

  >πρόκειται περί λακωνικού κύωνος, ωσάν και αυτούς που εχρησιμοποίει ο Προφητάναξ Δαυΐδ εις τα κυνήγιά του

 264. fainomenon said

 265. Ριβαλντίνιο said

  Αυτός ο Δαβίδ πρέπει να ήταν πολύ φιλέλληνας (για να μην πω Ελ) : λακωνικά σκυλιά, μάρμαρο, από την Πάρο κ.α.

  🙂

 266. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Δυὸ ἀποφθέγματα.

  Τοῦ Μποστ:
  Γνώρισα τὸν ἄνθρωπο καὶ ἀγάπησα τὰ ζῶα.

  Ἑνὸς κτηνιάτρου:
  Δεῖξε μου τὸ σκύλο σου, νὰ σοῦ πῶ ποιὸς εἶσαι.

 267. cronopiusa said

  Επειδή μέρα που είναι υπάρχει επίθεση από τα φασιστάκια, που σκυλεύουν τους νεκρούς της Marfin, δύο πράγματα να θυμίσω μόνο-ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

 268. Ριβαλντίνιο said

  Και τις Ιουδαίες η Λακωνία τις έντυνε :

  ΗΣΑΪΑΣ 3,22 καὶ τὰ ἐπιβλήματα τὰ κατὰ τὴν οἰκίαν καὶ τὰ διαφανῆ Λακωνικὰ.

  🙂 🙂 🙂

 269. Γς said

  221:

  >τι μαλακία μας δέρνει, φάνηκε από το Σήφη στην Κρήτη… Αντί να ξεμπερδεύουμε με ένα καλάσνικοφ, ρίξαμε γάλλους σαυροκυνηγούς…

 270. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  258 – Για το καλό τους βρε.☺

  260 – Βάλε και την διαστρέβλωση της αλήθειας ( δεν είναι ότι δεν αγαπάω τα σκυλιά, αλλά τα κάνουν μέσα στην θάλασσα τα κοπρόσκυλα☺) στο 221, και δένει το γλυκό.

 271. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @264. Σεβαστέ μοι πρεσβύτα.
  Οἰ ὑφ’ ὑμῶν μνημονευόμενοι «κύονες» (sic) εἶναι μετὰ «κυονοκράνων»;

 272. Pedis said

  Επειδή δεν έχουμε γίνει αμερική που επιτρέπεται, αν δεν επιβάλλεται, να έχεις στο σπίτι σου τόσα όπλα όσα το σετ μαχαιροπήρουνων, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιτρέπεται στην πόλη η κατοχή μεγαλόσωμων σκύλων και εν δυνάμει (ντάξει, κατόπιν ηθελημένης εκπαίδευσης, άντε και κακής εκπαίδευσης που είναι ο κανόνας, ιδιωτική «αγορά», γαρ) επικίνδυνοι για τους δίπλα.

  [Και με τα όπλα το ίδιο ψηστήρι: «άμα είσαι εκπαιδευμένος, έχεις μάθει να ελέγχεις τα νεύρα σου, ακολουθείς τους κανόνες χρήσης, βγάζεις βάζεις την ασφάλεια στο πι και φι και πάνω από όλα διαπνέεσαι από ιπποτικό πνεύμα δεν θα φας λάχανο τον άλλον «. Καααλά! ]

  Θες παρέα; Πάρε ένα, (άντε και δεκάκιλο) τετράποδο να το ‘χεις συντροφιά (αν έχεις πήξει με τα δίποδα), να το πηγαίνεις βόλτα εσύ κι όχι αυτό,

  Αν είναι χρήσιμοι οι μεγαλόσωμοι σκύλοι λ.χ. στους τσοπάνηδες για να φυλάνε τα κοπάδια από τα άγρια ζώα, πάσο. Να τους δώσει τότε η πολιτεία, κατόπιν ελέγχου, πιστοποιητικό εκπαίδευσης, όπως καλλιώρα στους αστυνομικούς (μπρρρ) και να τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά για την οποία τους θέλει το αφεντικό.

 273. Γς said

  274:

  κυονοκράνων;

  Κιονοκράνων ή κυανοκράνων;

  Μάφρι;

 274. Γς said

  276:

  Ντάξει. Τόπιασα

 275. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  274.Τὰ κιονόκρανα εἶναι γιὰ τοὺς κίονες. Τὰ «κυονόκρανα» εἶναι γιὰ τοὺς «κύονας» (sic) τοῦ «γέροντος».
  Ὡς γνωστὸν ὁ κύων, τοῦ κυνὸς.

 276. gpoint said

  # 278

  Κάθε τρολλ που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να κάνει κάποια «λάθη» για ξεκάρφωμα

 277. spiral architect said

  Άιντε, ξεκουνάτε, πιείτε κάνα καφέ και κατεβείτε κάτω. Μας την πέσαν λυσσασμένα σκυλιά ντόπια και εισαγωγής. 👿

 278. Alexis said

  #278, 279: Λογοπαίγνιο του γέροντος ήτο βρε κακοπροαίρετοι για να ευθυμήσουμε!
  Καθότι ο λακωνικός κύων ήτο μαρμάρινος 🙂

 279. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το θέμα, αγαπητέ Βάταλε, δεν είναι διά τους κύονας, είναι διά τους κύνας. 😊 Αφού σε χαλάει η καθαρεύουσα, γιατί δεν την κόβεις;
  Υπερτέρα αξία ο άνθρωπος, αγαπητή Έφη, κι ας έχει άδικο, ε; Δεν διαφωνώ, δεν με συμφέρει ως άνθρωπο να διαφωνήσω. Απλώς αναρωτιέμαι πώς ανέχονται τη φασιστική διδακτορία του είδους μας τα υπόλοιπα πλάσματα του πλανήτη και δεν επαναστατούν για να μας ξαποστείλουν σε κάναν ακατοίκητο πλανήτη και να ησυχάσουν από μας. 😊

 280. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δικτατορία του είδους μας, διορθώνω. 😊

 281. Δε μου λέτε, συλλογική σοφία και ιδία σχολιαστές πρωτευούσης, ξέρει κανείς αν υπάρχει κάτι που να κινείται σήμερα στην Αθήνα; Απ’ ό,τι καταλαβαίνω μόνο λεωφορεία, αλλά αλλού βλέπω ότι ούτε απ’ αυτά έχει. Αν ξέρει κανείς να μου πει θετικά μέσα στην επόμενη μισή ώρα, θα είμαι ευγνώμων 🙂

 282. ΚΩΣΤΑΣ said

  ΕΦΗ ΕΦΗ

  Ο μόνος λόγος που δεν άφησα σχόλια σε αυτή την ανάρτηση είναι γιατί με καλύψατε πλήρως με τις θέσεις και τις απόψεις σας. Το κατέχετε το θέμα γιατί έχετε και προσωπικά βιώματα με οικόσιτα ζώα, το ίδιο κι εγώ. Να είστε καλά!

 283. sarant said

  Καλημέρα από εδώ, αν κινείται τίποτα σήμερα δεν το ξέρω.

 284. cronopiusa said

  Πανελλαδική απεργία : Ποιοι απεργούν από σήμερα 6/5 και ποια ΜΜΜ συμμετέχουν

 285. ΓιώργοςΜ said

  284 σε περίπτωση που δεν το διαπίστωσες ήδη, μόνο διαθέσιμο μέσο εκτός ΙΧ ο ποδαρόδρομος σήμερα-αύριο

 286. Μερσί 🙂

 287. Πάνος με πεζά said

  Ακόμα και ο Ζαμπέτας έλεγε «ετάισε τους κύνας….κατόπιν τας γαλάς…»

 288. cronopiusa said

 289. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  282 – Καλά, δεν είναι και πολλά είδη που έχουν πρόβλημα από μάς, σε σύγκριση με τα υπάρχοντα, ζήτημα να είναι το ενα δισεκατομμυριοστό, άλλο αν ζούμε με την βλακώδη ματαιοδοξία μας, πως ελέγχουμε τον πλανήτη. Μόνο τα βακτήρια που κουβαλάμε πάνω μας, και τα τρέφουμε, είναι δεκαπλάσια από τα κύταρά μας. Απ΄ό,τι φαίνεται, οσο πιο γρήγορα εξελίσεται ένα είδος, τόσο πιο γρήγορα εξαφανίζεται.

 290. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γιώργου Κοτζιούλα/ Πικρή Ζωή και άλλα πεζογραφήματα/Νηρέας 2014
  Ο δάσκαλος που είχε σκυλοφοβία σελ.91.
  (Ο υπότιτλος δικός μου για το κομμάτι που αντιγράφω)

  Ο δάσκαλος ο Κεφαλονίτης ωστόσο φοβόταν όλα τα σκυλιά. Τις πρώτες μέρες, που τον είχαν πάρει ο ένας κι ο άλλος μουσαφίρη,είδαν κι έπαθαν να τον καθησυχάσουν.Μόλις άκουγε γαύγισμα, τον έπιανε τρομάρα.Κοίταζε ανήσυχα προς το μέρος του σκύλου, χειρονομούσε χωρίς λόγο, προσπαθούσε να κρυφτεί. Αλλά το σκυλί όσο σε βλέπει να φοβάσαι .τόσο ξεθαρρεύει και σε κυνηγά.
  -Μα γιατί δεν τα δένετε; φώναζε ο δάσκαλος απελπισμένος.Αυτά είναι θηρία,αυτά μπορούν να σε κάμουν κομμάτια.Πρώτη φορά στη ζωή μου το βλέπω αυτό.Τί σόι άνθρωπο είστε εσείς,πώς δεν τα φοβάστε;
  Για το αντίθετο ίσα ίσα παραξενεύονταν οι χωριανοί μου: πως βρίσκονταν άνθρωπος που να τρέμει τα σκυλιά.Όσο για το δέσιμο,δεν άξιζε να γίνεται λόγος γι΄αυτό.Έτσι τα είχαν ανέκαθεν,απολυτά.Το σκυλί δε ζει στον άλυσο, θα ψοφήσει ,έπειτ΄ αγριεύει περισσότερο δεμένο.Σίγουρα δεν ήξερε τί λέει ο δάσκαλος απ΄την Κεφαλονιά.
  -Πώς δε φοβάστε; συνέχιζε εκείνος .Τα σκυλιά έχουνε λύσσα.Μπορεί να λυσσάξει κανείς αν τον δαγκώσουν.
  Οι χωριανοί γελούσανε μαζί του,μπρος του κρυφά και πίσω φανερά. Τώρα θα ΄ρχόταν αυτός να τους μάθει πότε λυσσάζει ένας άνθρωπος ! Τί έχεις να φοβηθείς από σκυλί που δεν τόπιασε η λύσσα; Αμ΄αν είταν έτσι, θάχαν λυσσάξει όλοι απ΄το χωριό,γιατί τους περισσότερους θα τους είχε δαγκώσει κάποτες ένα σκυλί.
  -Τί σόι άνθρωποι είναι κι αυτοί στα νησιά! λέγαν.Σκιάζουνται τα ζαγάρια, με το τίποτε βάνουν ιδέα.
  Και γελούσαν ξανά με την υπεροχή τους. Δε συλλογιόταν ωστόσο πόσο τρέμανε κι αυτοί όταν αντίκρυζαν θάλασσα,κι ας μην το φανερώναν.
  Οπωσδήποτε ο Κεφαλονίτης αναγκάστηκε απ΄το φόβο των σκυλιών να περιοριστεί στο κέντρο του χωριού,στην περιοχή του σκολιού.Εκεί είταν μαγαζιά και δεν είχε φόβο από τους σκύλους.Έκανε καμιά γύρα κι ως το λαγκάδι,για περίπατο,που κι εκεί πάλι είταν ακατοίκητο το μέρος,δίχως τετράποδα που να βαβίζουν.

 291. Pedis said

  # 280 – Μας την πέσαν λυσσασμένα σκυλιά ντόπια και εισαγωγής
  Τα ντόπια δεν είναι σκυλιά; Λύκοι που φυλάν τα πρόβατα, είναι.

 292. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Άκου μετεμψύχωση κανενός συγγενή σε σκύλο! Σιγά τα …βάταλα

  291. Δε θυμάμαι κι ο Ηρακλής τί είχε κάνει τον Κέρβερο, πού τον πήγε 🙂
  «Κέρβερος ωμηστής Αΐδεω κύων χαλκεόφωνος πεντηκοντακέφαλος», (= Κέρβερος άγριος σκύλος του Άδη, με ηχηρή φωνή και 50 κεφάλια)

 293. 118: «…δεν καταλαβαίνω γιατί με αναφέρεις επιτιμητικά στο σχόλιό σου … Υποψιάζομαι απλώς τι μπορεί να σε ενόχλησε, αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό»

  Αν ξέρω καλά την έννοια του «επιτιμώ»=κατηγορώ, σε βεβαιώνω ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Απλώς μου έκανε εντύπωση ότι ανακάλυψες κάποιον «χυσαβγίτη» από τη «φάτσα» του. Επίσης δεν συνυπολόγισες ότι η φράση του «φίλου μας»: «Τον έχω εκπαιδεύσει να την πέφτει μόνο σε αλλοδαπούς» είναι (ίσως) ένα απλό καλαμπούρι.
  Σε κάθε περίπτωση, συνηθίζω να κάνω κριτική, ενίοτε σκληρή, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν …μοιράζω επιτίμια. Αν παρά ταύτα σε έθιξα, ζητώ συγγνώμη!

 294. sarant said

  293 Η ίδια αφήγηση και από εδώ:
  http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/kotzioulas_grammata2.html

 295. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι Μαρτίνε (σχ. 274 + 278) και Κουβάτσε (σχ. 282),

  ετολμήσατε να ψέξετε τον γέροντα Βάταλον δι’ έν πταίσμα οφειλόμενον εις την βιασύνην της δακτυλογραφήσεως («κύονος» αντί του ορθού «κύωνος» κλπ.), αλλά δεν εφροντίσατε να γουγλίσετε την αγραμματοσύνην σας, με αποτέλεσμα να διασυρθήτε ισοβίως. Άχναν δεν εβγάλατε διά τας συγκλονιστικάς αποκαλύψεις του σχολίου 264: Το μόνον που ενδιαφέρει υμάς τους μισανθρώπους Γαλιλαίους είναι να βγάλετε αγράμματον τον γερο-Βάταλον!..

  Διά να ξεστραβωθήτε, επιπόλαια μειράκια Μαρτίνε + Κουβάτσε, σάς παραπέμπω εις τον περίφημον λόγον «Προς Μαθηματικούς» του ιστορικού του Ελληνο-Ρωμαϊκού Σκεπτικισμού Σέξτου Εμπειρικού (3ος αιών μετά Ραββίνον Χριστόν), προκειμένου να αντιληφθήτε ότι η ορθή κλίσις είναι «ο κύων – του κύωνος κλπ.», αλλ’ επεκράτησε το «κύων – του κυνός κλπ.» από μίαν «καραμπόλαν» φωνητικών νόμων της Θείας Ελληνικής Γλώσσης, που εξηγεί λεπτομερώς ο Σέξτος.

  ΑΝ δεν σάς κάμνη ο Σέξτος ο Εμπειρικός, σάς παραπέμπω εις το μνημειώδες Περί Κλίσεως Ονομάτων του Ηρωδιανού. Κι αν ακόμη και τώρα δεν πείθεσθε, σάς παραπέμπω εις έναν ελληνόψυχον Γαλιλαίον Επίσκοπον, τον κορυφαίον (ίσως) Ελληνιστήν του Βυζαντίου, Ευστάθιον Θεσσαλονίκης (1115-1195), όστις εις τα περίφημα Σχόλια εις τον Όμηρον όχι μόνον συμφωνεί και επαυξάνει ότι η ορθή κλίσις είναι «ο κύων – του κύωνος», αλλά και αποκαλύπτει κάτι συγκλονιστικόν, που αν το έλεγα εγώ, θα με χαρακτήριζε «πορτοκαλιστήν» ο κ. Σαραντάκος: Ο κύων ετυμολογείται εκ του ομηρικού ρήματος «κύω» που σημαίνει «φιλώ»!..

  ΕΡΩΤΩ ευθέως τους Μεταλληνιστάς κ.κ. Blog-oti-nanai, Ριβαλδίνιον και λοιπούς πιστούς χριστιανούληδες: Είναι «πορτοκαλιστής» και ο Ευστάθιος Θεσσαλονίκης, αυτή η δόξα της Ορθοδόξου Εκκλησίας;

  Μετά πάσης τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ: Μή χάση κανείς την εντός ολίγων λεπτών παρέμβασίν μου εις το αποψινόν νήμα περί Χρήματος. Θα αποκαλύψω κάτι πασίγνωστον εις ΗΠΑ, αλλά αποκρυπτόμενον επί 200 έτη εις το Ρωμέικον (ακόμη και ο κ. Σαραντάκος το αποκρύπτει επιμελώς επί 8 έτη) διά να μή αρχίσωμε να συνειδητοποιώμεν πόσον Μέγιστοι υπήρξαν οι Αρχαίοι Έλληνες, προτού τους αποβλακώσουν οι ραββίνοι Σαούλ + Τζόσουα Μπέν Γιοζέφ. Ο περίφημος «Νόμος του Γκρέσαμ» («Το κακόν χρήμα διώχνει το καλόν») είναι μία ανακάλυψις του Αριστοφάνους «Βάτραχοι» 721 έως 732!..

 296. Ριβαλντίνιο said

  Βάταλε, τώρα που δεν μας ακούει κανένας άλλος , να σου πω ότι και εγώ τον Ντόναλντ υποστηρίζω για δύο λόγους :

  1.Γιατί όλοι τον βρίζουν.
  2.Γιατί πιστεύω ότι είναι ο μόνος που δεν θα μας κάνει να πλήξουμε. 🙂

 297. smerdaleos said

  @298, Βάταλος: προκειμένου να αντιληφθήτε ότι η ορθή κλίσις είναι «ο κύων – του κύωνος κλπ.», αλλ’ επεκράτησε το «κύων – του κυνός κλπ.»
  —–

  Απαράδεκτη διαφθορά της θείας Ελληνικής γλώσσας φίλτατη Δώτορ!

  Επιτρέπεται ένας λεοντόχλαινος σαν και εσένα να μην ξέρει ότι η γενική είναι του κυνός;

  Για να ξέρεις, η ονομαστική είναι ο ανώμαλος τύπος. Η «ανωμαλία» σχηματίστηκε πολύ πριν σχηματιστεί η «θεία Ελληνική γλώσσα». Είναι μια «ανωμαλία» της μητρικής ΠΙΕ.

  Μία έκτακτη εφαρμογή του νόμου του Sievers (πολύ συχνός στην Σανσκριτική Cy ~ Ciy και Cw ~ Cuw).

  https://en.wikipedia.org/wiki/Sievers%27_law

  Η νόμος περιγράφει την μετάπτωση, υπό ορισμένες συνθήκες, ενός ημιφωνικού ένηχου σε σύμπλεγμα φωνηεντοποιημένης ποικιλίας με ημιφωνική «ουρᾲ» (y~iy, w~uw, R ~ R.R)

  Στην Ελληνική, η εναλλαγή συνέβη στο δύϝω > δύω, αλλά δϝώδεκα > δώδεκα (και, για τα πιο έμπειρα μάτια, στο *septm. / *septm.mos > ἑπτά/Ἕβδομος)

  Ονομαστική: *k’won-s > *k’wōn > *k’uwōn > κύων

  Γενική: *k’won-òs > kwunos > κυνός (η τροπή *-won- > -wun- είναι εξαιτίας του νόμου του Cowgill).

  https://en.wikipedia.org/wiki/Cowgill%27s_law

  Ιδού η κλίση του όρου *k’uwōn ~ *k’won- και στις υπόλοιπες θυγατέρες της ΠΙΕ

 298. smerdaleos said

  Διορθώστε:

  φίλτατη > φίλτατε
  Η νόμος > Ο νόμος

 299. Μαρία said

  Σημερινό.
  Και δεμένο το σκυλί και της γιαγιάς του μπέμπη. http://france3-regions.francetvinfo.fr/alsace/bas-rhin/epfig-un-bebe-de-18-mois-aurait-ete-tue-par-son-chien-991811.html

  En 16 ans, 24 personnes ont été tuées par des chiens, dont 12 enfants, souvent par les chiens de la famille.
  En janvier 2008, un garçonnet de deux ans et demi était ainsi tué par le rottweiler de la famille à Charnay (Rhône). Un an plus tard, dans le village de Grandes Loges (Marne), près de Chalons-en-Champagne, c’est une fillette de six ans qui a succombé aux deux dogues allemands de la famille. En 2010, en Eure-et-Loir, un bébé de 18 mois était tué par le berger malinois de ses parents, pendant que sa mère était partie amener son aîné à l’école.
  Et en 2013, à la Réunion, un garçon de 7 ans a été tué dans le jardin de sa maison, à Bois-de-Nèfles.

 300. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  299 – Ντόναλντ Ντάκ, και τα μυαλά γιαούρτι (χαμόγελο).

 301. smerdaleos said

  @300, διόρθωση 2η:

  https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/%E1%B8%B1w%E1%B9%93

  Τελικά, η αναδομημένη γενική ενικού έχει γνήσιο /u/: k’un-òs.

  Άλλες πτώσεις (λ.χ. αιτιατική ενικού, ονομαστική πληθυντικού) έχουν θέμα *k’won-, όπου στην Ελληνική εφαρμόστηκε ο νόμος του Cowgill (*kwon- > kwun- > κυν-).

 302. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  302.Συμβαίνει και εις Παρισίους δυστυχώς.Εκεί το πάνε για ευθανασία,εδώ το σκέφτονται ακόμη. Λένε μαζί με την είδηση ότι αφέθηκε ελεύθερος ο στρατηγός σκυλοϊδιοκτήτης κι ότι τα σκυλιά-φονιάδες είναι στο κυνοκομείο.

  Λάμπρο, στο 302 η Μαρία μας μεταφέρει για σημερινή θανάσιμη επίθεση σε μωρό 18 μηνών από σκύλο της οικογένειας. Αυτά αυτά που λέγαμε κι εσύ κι εγώ για τα σκυλιά και τα παιδιά. Στη Γαλλία,λέει, σε 16 χρόνια, 24 άνθρωποι μεταξύ των οποίων 12 παιδιά, κατασπαράχθηκαν από σκύλους,συχνά δικούς τους.

 303. Ανδρέας said

  ζηλεύει γιατί παύει να είναι το επίκεντρο της προσοχής κι ορμάει
  άλλα όμως τα φυλάνε

 304. Μαρία said

  305
  Τα λέει κι ο κτηνίατρος στο λινκ του άρθρου.
  Δες λεπτομέρειες για το άλλο περιστατικό http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2010/05/05/97001-20100505FILWWW00306-un-enfant-tue-par-son-chien.php. Η τελευταία παράγραφος επιβεβαιώνει αυτό που τονίζει κι ο κτηνίατρος, οτι η επιθετικότητα δεν σχετίζεται με τη ράτσα. Το σκυλί που δάγκωσε το πιτσιρίκι δεν ανήκε στις κατηγορίες των «επικίνδυνων», ήταν βέλγικος ποιμενικός … υπεράνω πάσης υποψίας.

 305. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  306. Αυτή η ψυχανάλυση των σκύλων να έλειπε κάθε φορά.Εξήγηση με ανθρώπινους όρους για τα συμβάντα λες και δικάζεται το ζώο. Είπαμε ως αγελαίο, την αγέλη του «προστατεύει». Τα ζωντόβολα που έχουν αυτά τα θηρία θένε κυνοκομείο τελικά.
  Να μην πλησιάζουν τα εγγόνια τη γιαγιά ορίστε μας.. ερεθίζουν το ζηλιάρη σκύλο.
  Ω θεοί παλιοί και νέοι.

 306. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  307.>>βέλγικος ποιμενικός … υπεράνω πάσης υποψίας.
  Ε βέβαια! Αυτά με τις ράτσες και τα ανακατεμένα αίματα δεν στέκουν.Τα είπαν και οι εδώ κτηνίατροι. Τα μεγαλόσωμα και «δυνατόσωμα» ας πούμε-ο ποιμενικός είναι φύλακας «αίλουρος»-δε μπορείς να τα κάνεις εύκολα και γρήγορα καλά. Πάρε μια λουλού-υβρίδιο κει πέρα ρε γιαγιά να χεις να το κουμαντάρεις. Απ΄την άλλη και μια γάτα προ καιρού επιτέθηκε και σκότωσε τελικά από αιμορραγία των τραυμάτων την κυρά της, μια φουκαριάρα γριούλα. Δε θα γίνουμε υστερικοί προς την άλλη μεριά αλλά και να σκοτώνουν παιδάκια τα σκυλιά μες τα σπίτια είναι εξωφρενικό.

 307. nestanaios said

  300
  Η μετάβαση από τον «κύνα» στον «σκύλο» έχει λειτουργήσει ως αυτοάμυνα στην Θεία ελληνική γλώσσα.
  Ο «κύνας» και ο «σκύλος» διαφέρουν ως προς το «σ». Το «σ» είναι επιτατικό και στερητικό μόριο και καθιστά
  το ζώο σε αυτή την περίπτωση και άγριο και κατοικίδιο. Ο κύνας είναι μόνο άγριο και ο σκύλος είναι και σε άγρια
  μορφή και σε ήμερη μορφή με την βοήθεια του «σ». Τα κατοικίδια δεν είναι κύνες.

  Η διαφορά μεταξύ του «ν» και του «λ» είναι ασήμαντη. Το «ν» σημαίνει δύναμη χρονοπορείας (The power to go on)
  και το «λ» σημαίνει το «επεκτείνω» και τα όμοια.

  Η ονομαστική ενική είναι πράγματι σε πολλές περιπτώσεις ανώμαλη λόγω της αδυναμίας των ανθρώπων να προφέρουν
  τα απαραίτητα γράμματα. Η γραπτή γλώσσα δεν έχει πρόβλημα.

  Πρόσεξε πως λειτουργεί η θεία ελληνική γλώσσα για να σταματήσεις να πιστεύεις σε ανύπαρκτους θεούς.
  Το θέμα είναι «κυν»
  Τα στοιχεία είναι το «κ», το «υ» και το «ν».
  Η έννοια έγκειται στο θέμα και την προσδιορίζουν τα στοιχεία.
  Του θέματος εκπορεύονται πολλές συνεκδοχικές σημασίες, αν το θέμα γίνει μέρος του λόγου (όνομα).
  Για να γίνει το θέμα όνομα πρέπει να προστεθεί σε αυτό πτωτική κατάληξη. Η πτωτική κατάληξη της ονομαστικής ενικής
  στην θεια ελληνική γλώσσα είναι, ήταν το «σ».

  Έχοντας ως θέμα το «κυν» και κατάληξη το «σ» έχουμε «κυν – ς» στην ονομαστική, «κυν-ος» στην γενική,
  «κυν-ι» στη δοτική και «μα τον κύνα» στην αιτιατική.

  Το πρόβλημα το είχαν οι άνθρωποι με την ονομαστική που δεν μπορούσαν να προφέρουν τα ημίφωνα «ν» και «σ» μαζί.
  Τώρα δεν έχουμε πρόβλημα να πούμε ο κύνς του κυνός. Επίσης δεν έχουμε πρόβλημα να πούμε ο λέοντς του λέοντος,
  ο γέροντς του γέροντος, ο έχοντς του έχοντος, το πρόβληματς του προβλήματος και γιατί όχι το άλφατς του άλφατος για
  να καταλάβουμε ότι όλα είναι ελληνικά και έχουν ετυμολογία.

 308. Μαρία said

  309
  Υπάρχει και σύλλογος κατά των φυλετικών σκυλοδιακρίσεων κι έχει καταγράψει τα περιστατικά απ΄το ’84.
  http://www.collectif-4c.org/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=83&Itemid=503

 309. Ηλίας said

  221 @ Nikiplos

  « 3. Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόπερσυ, επιβεβαίωσε ότι είμαστε Μπανανία. Επιτρέπονται τα κοπρόσκυλα του κάθε ηλιθίου στις παραλίες λουομένων ανθρώπων. Και ως γνωστόν τα σκυλιά δεν έχουν «τακτ» (για ποιό λόγο άραγε), ώστε να μην ουρήσουν ή να αφοδεύσουν στη θάλασσα… Όμως εμείς το χαβά μας. »

  Είστε απολύτως σίγουρος πως έχετε σκύλο ;
  Ας το θέσω διαφορετικά .
  Ο δικός σας σκύλος αφοδεύει ΕΝΤΟΣ της θαλάσσης ;
  Στην παραλία είναι σίγουρο πως θα το κάνει , μη σας πω μετά χαράς .
  Αλλά ΜΕΣΑ στη θάλασσα ;
  Τέλος πάντων . Ευτυχώς οι περισσότεροι αναγνώστες-σχολιαστές ΔΕΝ μισούν τα ζώα …

 310. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  311.Απ΄όλες τις ράτσες λοιπόν. Και βλέπω το πιτμπουλ ,που εδώ το έχουν για φονιά, ίδιο «μερίδιο» με τα «τιπ νορντίκ». Tα χάσκι πιο πολλά…
  Δε φιλοξενούν,αφού έχουν χώρο και χρήματα διαθέσιμα, κανένα προσφυγάκι,να λαϊκίσω κι εγώ τέτοια ώρα, που δε δαγκώνει κιόλας;

 311. voulagx said

  Σκυλι που γαβγιζει μην το φοβασαι, λενε.

  http://www.eleftheria.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1/%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1/item/112344-%CF%84%CF%85%CF%81%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B8%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%AC%CE%B3%CF%81%CE%B9%CF%89%CE%BD-%CF%83%CE%BA%CF%8D%CE%BB%CF%89%CE%BD.html

 312. UK Companies Introduce ‘Pawternity Leave’ for Pet Owners

 313. ΓιώργοςΜ said

  312 Περί υγιεινής: Το «μέσα στη θάλασσα» και «στην αμμουδιά» μικρή διαφορά έχει. Ίσως μάλιστα στην αμμουδιά να είναι χειρότερα, δεδομένου ότι αυτός που θα απλώσει την πετσέτα του μεθαύριο μπορεί να μη δει τα διασκορπισμένα «βιοδηλωτικά».
  Μίσος για τα ζώα είναι πολύ φορτισμένη κουβέντα. Και αυτοί που τα συμπαθούν και αυτοί που τα αντιπαθούν και αυτοί που τους είναι αδιάφορα έχουν δικαίωμα να υποστηρίζουν τεκμηριωμένα και νηφάλια την άποψή τους.
  Στην περίπτωση της παραλίας, όπως και οπουδήποτε αλλού, μπορούν να βρεθούν λύσεις. Ο Α που συχαίνεται πχ τον παιχνιδιάρη σκύλο που ενδεχομένως με χαρά τον γλείφει στο πρόσωπο θα πρέπει να χαίρεται την παραλία το ίδιο με τον Β που του αρέσει αυτή η εκδήλωση. Θα μπορούσε να ισχύσει ένας άγραφος κώδικας (όπως αυτός με το κίτρινο κορδελάκι) όπου οι σκυλόφιλοι να διαλέγουν μια μεριά, οι σιχασιάρηδες μιαν άλλη, και όλοι ευχαριστημένοι. Το να πάω εγώ που δε θέλω το σκύλο επίτηδες εκεί που είναι σκυλιά και να κάνω φασαρία, ή το να φέρει κάποιος τα σκυλιά του εκεί που κάνω μπάνιο εγώ κυματίζοντας το ΦΕΚ που το επιτρέπει δεν είναι δείγματα ωριμότητας και νηφαλιότητας.
  Θα βοηθούσε πολύ, πιστεύω, πολύ, αν η νομοθεσία εφαρμόζεται μέχρι κεραίας, κι έτσι ξέρω με σιγουριά πως το ζωάκι δίπλα μου είναι τουλάχιστον ασφαλές από την άποψη αυτή.

  Κάτι που άφησα μισό τις προάλλες, στα πλαίσια της τεκμηρίωσης: Στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν αναφέρονται περιστατικά επίθεσης σκύλων, αναφέρονται όμως λοιμώδη νοσήματα. Η συχνότητα της λεϊσμανίασης (καλά-αζαρ) είναι μεγαλύτερη από αυτή της λεπτοσπείρωσης (που αποδίδεται στα τρωκτικά), ενώ δεν είναι αμελητέα και η εχινοκοκκίαση. Αυτών δεδομένων, όπως επίσης και της υπόθεσης ότι οι ιδιοκτήτες προσέχουν τα ζώα τους και άρα κάνουν ότι χρειάζεται (εμβόλια, φαρμακευτική προφύλαξη κλπ), τα αδέσποτα ζώα είναι πρόβλημα προς λύση.
  Στη Βρεττανία, που όπως δείχνει το 315 τα ζώα τα αγαπούν πολύ, τα αδέσποτα μαζεύονται αμέσως από τους δρόμους, φυλάσσονται σε κυνοκομεία για 7 ημέρες στη διάρκεια των οποίων ο ιδιοκτήτης τους μπορεί να τα αναζητήσει ή κάποιος άλλος να τα υιοθετήσει, ενώ αν δε συμβεί τίποτε από τα δύο τους γίνεται ευθανασία. Σκληρό ή όχι, το αποτέλεσμα (βρήκα τη στατιστική αλλά δεν κράτησα το λινκ) είναι ότι ενώ στην αρχή τα σκυλιά που θανατώνονταν ήταν το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των συλλεχθέντων, μετά από κάποια χρόνια έγινε αμελητέα ποσότητα και σχεδόν όλα τα συλλεχθέντα κατέληγαν σ’ έναν ιδιοκτήτη, δικό τους ή άλλο. Βοηθά βέβαια και το γεγονός ότι εκεί η νομοθεσία εφαρμόζεται.

 314. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  305 – Aυτό το τραγικό συμβάν που έβαλε η Μαρία, αποδεικνύει ότι η βλακεία δεν έχει εθνικότητα, κι ότι με τα κατοικίδια, γίνεται ο κακός χαμός παντού, και καταρρίπτει των μύθο των επικίνδυνων ρατσών. Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι πως στις δυτικές χώρες (κι εμείς ανήκωμεν εις την δύσην -χαμόγελο) στα αστικά κέντρα, η χαριτωμένη εικόνα που έχουν για τα σκυλιά, είναι η τηλεοπτική όπως της Λάσης (που με οδύνη έμαθα από τον Γς, πως ήταν αρσενικός, μπορεί όμως να ήταν αμφι – χαμόγελο) που όμως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αντιθέτως, βιάζει την προσωπικότητα, και κατ΄επέκτασην τα δικαιώματα των σκυλιών, που ευτυχώς τα περισσότερα παραμένουν ζώα, και δεν γίνονται αρρωστημένα υβρίδια των βλαμμένων αφεντικών τους. Αυτή η φωτογραφία με το μωρό στην «αγκαλιά» ενός σκύλου, που έβαλε ο Σκύλος (νομίζω) μάλλον μόνο εμάς τους δύο ανατρίχιασε, παρ΄όλο που είναι ο ορισμός της ηλιθιότητας. Να το πώ άλλη μια φορά, ΠΟΤΕ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΣΚΥΛΙΑ, ΟΣΟ ΗΜΕΡΑ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ, γιατί αντίθετα με την λανθασμένη αλλά πλατειά διαδεδομένη άποψη, τα σκυλιά δεν αισθάνονται καθόλου ευχάριστα με τα μικρά παιδιά, ειδικά με τα νήπια, γιατί έχουν ανεξέλεγκτη συμπεριφορά, και δεν μπορούν να καταλάβουν αν είναι επιθετικά μαζί τους. Ποτέ ένα ήμερο οικόσιτο σκυλί, δεν θα δαγκώσει ένα παιδί για να το «φάει» παρά μόνο γιατί αισθάνθηκε ενοχλημένο, αλλά μια μέτρια δαγκωνιά σε ένα παιδάκι, μπορεί να αποβεί μοιραία, όπως έγινε στην Γαλλία.

  313 – «Δε φιλοξενούν,αφού έχουν χώρο και χρήματα διαθέσιμα, κανένα προσφυγάκι,να λαϊκίσω κι εγώ τέτοια ώρα, που δε δαγκώνει κιόλας;»
  Μη το κάνεις αυτό να χαρείς ό,τι αγαπάς, ΜΕ ΞΕΝΕΡΩΝΕΙΣ, κι ο Πέπε, ασυνόδευτο προσφυγάκι του δρόμου ήταν, όπως πολύ σωστά έχεις πεί, μη βάζουμε ανθρώπινες εξηγήσεις για τα σκυλιά. Κι όσοι ταϊζουμε αδέσποτα γατάκια, ή τα έχουμε σπίτι μας, θα μπορούσαμε να ταϊζουμε ένα προσφυγάκι, (για τα πεινασμένα ελληνάκια δεν γίνεται λόγος, αφού δεν τα δείχνει η τηλεοραση, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ).

 315. Ριβαλντίνιο said

  @ 317 ΛΑΜΠΡΟΣ

  «τα σκυλιά δεν αισθάνονται καθόλου ευχάριστα με τα μικρά παιδιά»

  Στο 0.26 είναι σαν να του λέει για λίγο : «μου πήρες την μπάλα παλιοχαρακτήρα» . 🙂

 316. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  317β. Α, άμα ειν ο σκύλος μας… εγγύηση!
  Μη μου επαινείς το σκύλο, μείνε στα κορίτσια και στην Παπέν :).
  Σκυλοσυζήτηση τέλος, αν έχεις μεγαλόσωμο ζώο σε διαμέρισμα! Αν μένεις σε φάρμα, σόρι. Το ότι ήταν παρατημένος,για την κουβέντα μας δεν αρκεί. (μη λες προσφυγάκι,με πειράζει για τους ανθρώπους). Στο Γέρακα έχουμε ταϊσει κοκκαλιασμένα και τραυματισμένα σκυλιά (πίσω και δίπλα από το Καρφούρ) αλλά ταυτόχρονα ειδοποιήσαμε το φιλοζωικό, δεν τα υιοθετήσαμε αφού μένουμε στα τσιμεντένια κουτιά ,σε μια υπερκορεσμένη πόλη.

 317. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο Γέρακα επίσης, για να μην πετάξουμε άκαρδα στα σκουπίδια το ψοφισμένο σκυλάκι της γειτόνισσας ,ψάξαμε όλες τις λύσεις για να το χωματίσουμε κάπου.Δε βρήκαμε να υπάρχει από επίσημο φορέα πού θάβεις ζώα και στο τέλος σκάψαμε σ΄ένα οικόπεδο φίλης και τέλος. Από το φιλοζωικό βρήκαμε για την κυρία Ειρήνη το επόμενο σκυλάκι συντροφιάς που της ταίριαζε.Το είχε πάλι μια γιαγιά που θα έπρεπε να πάει στην επαρχία με τα παιδιά της (ανημπόρεψε) και δε χόραγε και ο σκύλος στη νέα κατάσταση. Αυτό τουλάχιστον μας είπαν από το σύλλογο όταν ήρθαν κι έκαναν αυτοψία για τον άνθρωπο και το χώρο που θα παρέδιδαν την Ίρμα.Απλά και όμορφα.

 318. Ηλίας said

  316 @ ΓιώργοςΜ

  Όχι . Διαφωνώ . Το μέσα στην θάλασσα είναι απείρως καλύτερο από το πάνω στην άμμο . Τους λόγους δεν τους εξηγώ , είναι προφανείς .
  Αυτό που ήθελα να δείξω , είναι πως ο σχολιαστής ΜΑΛΛΟΝ δεν έχει ζώο .
  Αν έχει ( οπότε του ζητώ συγγνώμη ) , αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση ( το ζώο , όχι ο σχολιαστής ) .
  Άλλα ζώα ξέρω , τα οποία αφοδεύουν μέσα στην θάλασσα .
  Διαβάζοντας σήμερα όλα τα σχόλια , είδα πως και ο ΛΑΜΠΡΟΣ το επισήμανε πιο πριν .
  Καλό μεσημέρι .

 319. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  318 – Αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα σκυλιά (αλλά κι αυτό) συμπεριφέρονται πάντα έτσι, αν έκανε μιά απότομη κίνηση το μωρό για να πάρει το μπαλάκι από το στόμα του σκύλου, και το σκυλί πηγαίνοντας για το μπαλάκι του άρπαζε το χέρι; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, κι όπως νάχει, είναι κάποιος εκεί και παρακολουθεί, πολλοί αφήνουν το σκυλί να φυλάει το παιδί.

  319 – Δεν μένω σε φάρμα, αλλά ούτε σε διαμέρισμα, κι ο σκύλος είναι στην αυλή,
  και δεν είπα πουθενά ότι ο δικός μου σκύλος είναι εγγύηση, για όλα τα σκυλιά το ίδιο λέω, τα υπόλοιπα τα προσπερνάω.

 320. echthrosofer said

  συμφωνω σε ολα οσα γραψατε. Ειμαι φιλοζωος γενικα αλλα αγαπω περισσοτερο τα σκυλια. Στο ευοσμο θεμα με τις κουραδες ευτυχως ειμαι απο τους λιγους και κυκλοφορω με την εφημεριδα και το σακουλακι

 321. fainomenon said

  δύο έρευνες από Ιρλανδία και Ολλανδία που δείχνουν ότι η στοχοποίηση / απαγόρευση συγκεκριμένων φυλών σκύλων όχι μόνο δεν έχει αποτελέσματα αλλά αυξάνει κιόλας τα κρούσματα.

  Η μέθοδος δοκιμάστηκε εδώ και είκοσι χρόνια και απέτυχε. Αλλά βέβαια όλα έρχονται στην Ελλάδα με 15-20 χρόνια καθυστέρηση, αφού έχουν πρώτα αποτύχει αλλού.

  Το μόνο που λειτουργεί είναι – εκπαίδευση υπέθυνης διαχείρισης σκύλου στα σχολειά (στην Ελλάδα ο σκύλος στα σχολειά είναι ταμπού) – απαγόρευση πώλησης σκύλων από καταστήματα μεταπώλησης – έλεγχος καταλληλότητας υποψηφίων κατόχων σκύλου. Αλλά σιγά μην εφαρμοστούν αυτά ποτέ στο ντοβλέτι…

  Ο αριθμός των αδέσποτων στη χώρα δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα σοβαρό, κοινωνικό. Και δε θα λυθεί με απαγορευτικά μέτρα ούτε με την εξόντωση γιατί με μαθηματική ακρίβεια το ανεξέλεγκτο εμπόριο από τα πετ σοπ και οι ακατάλληλοι κηδεμόνες θα τροφοδοτούν συνεχώς τον πληθυσμό των αδέσποτων.

  https://www.researchgate.net/publication/275333996_Human_hospitalisations_due_to_dog_bites_in_Ireland_1998-2013_Implications_for_current_breed_specific_legislation

  https://www.researchgate.net/publication/38057453_Dog_bites_in_The_Netherlands_A_study_of_victims_injuries_circumstances_and_aggressors_to_support_evaluation_of_breed_specific_legislation

 322. s.a. said

  Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που γράφετε.

 323. ΣΠ said

  http://www.huffingtonpost.gr/2016/05/10/gr-viral-odhgos-zhthse-apo-tyflh-kopela-na-katevei-apo-to-leoforio_n_9881594.html

 324. Γιάννης Ιατρού said

  326: ΣΠ
  κοιτα τώρα, μπήκα να ποστάρω κι εγώ το ίδιο, από αλλη πηγή, αλλά το ίδιο περιστατικό 🙂 Με πρόλαβες
  Οδηγός λεωφορείου κάλεσε την αστυνομία γιατί μια τυφλή κοπέλα ανέβηκε με το σκύλο οδηγό της!

  Ενδιαφέρουσες είναι οι νουθεσίες/απόπειρες συμβιβασμού της αστυνομίας… Ευτυχώς, δεν μάσησε η κυρία!

 325. Μανούσος said

  Έχω την εντύπωση ότι ο φυσικός χώρος του σκύλου ΔΕΝ είναι το διαμέρισμα ή η ανθρώπινη κατοικία. Ξεκινώντας από αυτό οι περαιτέρω περιορισμοί είναι επιβεβλημένοι.
  Δυστυχώς μεγάλη ευθύνη φέρουν οι Δήμοι, οι οποίοι δεν φροντίζουν για περιφραγμένα πάρκα μόνο για σκύλους. Ένα υπάρχει στην Νέα Σμύρνη και αυτό δημιουργήθηκε (από ό,τι μου είπαν) από «χρησικτησία» όταν το πρωτόφτιαχνε ο Δήμος.

 326. fainomenon said

  ο φυσικός χ’ωρος του κατοικίδιου είναι η ανθρώπινη κατοικία. Ο σκύλος δεν είναι φυσικό είδος άγριου ζώου αλλά είδος που προέκυψε από την ανθρώπινη επιλογή & αναπαραγωγή. Ο φυσικός χώρος του ανθρώπου ΔΕΝ είναι βέβαια το διαμέρισμα – και από κει προκύπτουν όλα τα περαιτέρω προβλήματα.

 327. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  18 Μαΐου 2016
  Άγρια επίθεση σκύλου στην αφεντικίνα του
  Το λυκόσκυλο, το οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες δεν είχε επιδείξει ποτέ επιθετική συμπεριφορά, επιτέθηκε με μανία στην αφεντικίνα του και της προκάλεσε σοβαρά τραύματα στην ωμοπλάτη.
  http://www.antenna.gr/news/m/article?aid=443844

 328. Κουνελόγατος said

  Χθες βράδυ ήμουν στο γήπεδο (εκεί που παίζουν ποδόσφαιρο ο Κούνελος και ο Γάτος).
  Κατά τις 10και, μπαίνει πανικόβλητη μια κυρία, όχι πολύ ηλικιωμένη, τρέμοντας.
  Ένας σκύλος την είχε δαγκώσει πολύ στο χέρι (έτρεχε αρκετό αίμα) και κάπως λιγότερο στο πόδι.
  Και λοιπόν; Γιατί το γράφεις, θα πει κάποιος, δεν έγινε πρώτη -ούτε τελευταία- φορά.

  Κοιτάξτε λοιπόν τι μας είπε όταν την περιποιόταν η γιατρός της ομάδας.
  1) Ο κύριος που είχε τον σκύλο, όταν τον είδε να της επιτίθεται και να τη δαγκώνει, του φώναζε: «τι είναι αυτά που κάνεις, ντροπή».
  2) Μετά την επίθεση, την άφησε αβοήθητη και συνέχισε τη βόλτα του.

  Αλήθεια; Ψέματα; Μόνον η ίδια ξέρει…
  Αν όμως είναι έτσι, σηκώνω ψηλά τα χέρια.

  Υ.Γ. Εκείνη την ώρα, βρήκαν πολλοί την ευκαιρία να βγάλουν ένστικτα του τύπου: φόλα σε όλα τα σκυλιά και άλλες κακίες. Θέλει προσοχή και ψυχραιμία.

 329. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα Κουνελόγατε,
  Λίγο περίεργη η ιστορία που είπε η κυρία, γιατί ο σκύλος (μάλιστυα συνοδευόμενος από το αφεντικό του) δεν επιτίθετε έτσι από μόνος του, αν δεν του δοθεί εντολή, αν δεν νιώσει ότι απειλείται ή για να υπερασπίσει κάτι. Και μετά την άφησε με ένα δάγκωμα στο πόδι κι ένα στο χέρι (μόνο); Τι να πώ, πάντως αν όντως έγινε έτσι, μάλλον ο σκύλος συνοδεύονταν από το αφεντικό του !

 330. Γιάννης Ιατρού said

  επιτίθεται γμτ $%^%$

 331. Γιάννης Ιατρού said

  332 … μάλλον το αφεντικό συνοδευόταν απ΄τον σκύλο ήθελα να πω, στο τέλος 🙂

 332. Κουνελόγατος said

  Μα αυτό γράφω Γιάννη, ήταν μπροστά την ώρα που τη δάγκωνε. Η κυρία δεν είπε πως του έδωσε κάποια εντολή. Όμως, αν την έβλεπες, δεν έδινε εντύπωση πως ήθελε να απειλήσει. Ψιλο-ηλικιωμένη ήταν, πολύ αδύνατη και «εύθραυστη».

  Για ένα είμαι σίγουρος: είδα πληγές στα χέρια της από δαγκωματιές, έτρεχε πολύ αίμα και η γιατρός μας της έβαλε ράμμα. Στο πόδι ήταν λιγότερο και δεν κοίταξα πολύ καλά.
  Καλημέρα.

 333. Γιάννης Ιατρού said

  335: !!! δηλαδή το σκυλί ήταν δεμένο; Τι να πει κανείς! Δεν με λές, είχε/κράταγε καμιά μαγκούρα η άμοιρη κυρία;

 334. Κουνελόγατος said

  Αν κατάλαβα καλά (διότι δεν ήταν σε θέση να πει και πολλά, το μόνο που επαναλάμβανε ήταν αυτό που γράφω στο 1), ήταν δεμένο. Η κυρία ούτε πορτοφόλι δεν είχε (αν είδα καλά). Βεβαίως το μέλημά μας ήταν να την ηρεμήσουμε και να τη δέσει η γιατρός.
  Τι να πω ρε Γιάννη, κι εγώ χαμένα τα έχω.

 335. Γιάννης Ιατρού said

  Πάλι καλά που ήταν εκεί γιατρός! Άσε, που μπορεί να είχε πάθει και τίποτα άλλο, απ΄την τρομάρα της, να είχε πέσει και να χτύπαγε, σ΄αυτή την ηλικία κλπ. Η κακομοίρα!

 336. Κουνελόγατος said

  Η ομαδάρα μας έχει εδώ και 3 χρόνια γιατρό και στις προπονήσεις των Ακαδημιών της, όχι μόνον στους αγώνες. Τώρα κάνω διαφήμιση. 🙂

  Υ.Γ. Σήμερα που θα δω τη Μαρία, θα μάθω τι έγινε με την κυρία…

 337. Γιάννης Ιατρού said

  Μαρία είναι η αναφερόμενη γιατρίνα;
  Αααα, ώστε έτσι, ε;;; Ε, τι Κούνελος θα ήσουν…. 🙂 🙂 🙂 Σκέτη Γάτα!

 338. Κουνελόγατος said

  Η κυριούλα έφυγε καλύτερα αργά το βράδυ. Τώρα, θα δείξει…

 339. Κόνυ (δεν ξέρω αν θα το δεις αλλά τέσπα…)

  Μήπως η κυριούλα … χαμογέλασε στο σκ’λί; Τα σκυλιά σαλτάρουν όταν τους δείχνεις τα δόντια σου, γιατί νομίζουν πως τα απειλείς.
  Το κάνω συχνά σ’ ένα ασυμπάθηστο πομεράνιαν (https://i.ytimg.com/vi/JNiCVRS4dQE/maxresdefault.jpg) μιας αχώνευτης καβαλοκαλάμως και το μαλακιστήρι με γαβγίζει και η μαλάκω δεν ξέρει γιατί και ντρέπεται! ❤

 340. fainomenon said

  σε δαγκώματα ζώων δεν πρέπει να κλείνεται η πληγή με ράμματα διότι αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης. Στοιχειώδες.

 341. Γιάννης Ιατρού said

  342: Αυτό ρε το κάνεις μιά χαψιά 🙂 Αλλά αμα φωνάξει τον φίλο του (με την κυρία) θα σου πω εγώ!

 342. 344

  Ποιμενικός Καυκάσου! ❤

  Αν είχα δύο βουνά, φίλε, τέτοιον θα έπαιρνα. Δύο, για την ακρίβεια

 343. Κουνελόγατος said

  342. Σκύλε δεν ήμουνα μπροστά, εγώ είδα μια γυναίκα σε κρίση πανικού, η οποία έτρεμε. Το μόνο που επαναλάμβανε, είναι πως το σκυλί είναι κάποιου από την περιοχή και συνέχεια βγάζει μια επιθετικότητα. Καθώς όμως δε γνωρίζω πράγματα για τα ζωντανά, θα είναι άδικο να πάρω θέση, πέρα από μια καταγραφή. Άλλωστε, αν κάτι αξίζει από το συμβάν (που ευτυχώς δεν υπήρξε καθοριστικό), είναι η απαθής στάση του «κυρίου».
  344. Φίλη σου;

 344. Γιάννης Ιατρού said

  346β: γειτόνισσα 🙂

 345. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πάτρα: Πιτ μπουλ επιτέθηκε σε 11χρονη και την έστειλε στο νοσοκομείο
  http://www.pronews.gr/portal/20160619/environment/katoikidia/84430/patra-pit-mpoyl-epitethike-se-11hroni-kai-tin-esteile-sto

 346. ΣΠ said

  http://www.koolnews.gr/ellada/ekanan-eythanasia-sta-4-apo-ta-8-rotvailer-poy-katasparaxan-ton-5hrono-stin-kozani

 347. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο νοσοκομείο παραμένει το κοριτσάκι που δέχθηκε επίθεση από ροτβάιλερ
  Το μόλις 20 μηνών κοριτσάκι, μετά την επίθεση μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια στην παιδοχειρουργική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου.
  Η γενική κλινική κατάσταση του κοριτσιού χαρακτηρίζεται καλή και αντιμετωπίζεται το κάταγμα ινιακού οστού, αλλά υπάρχει ανησυχία από τους γιατρούς για το αριστερό του μάτι, αφού δέχθηκε μεγάλο τραύμα πάνω από το φρύδι.
  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500092722

 348. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σκύλος κατασπάραξε 3χρονο αγόρι – Η ιδιοκτήτρια το άφησε ανεξέλεγκτο
  http://cyprustimes.com/2016/08/19/skylos-katasparaxe-3chrono-agori-idioktitria-afise-anexelegkto-pic/

 349. Βάγια said

  Πάντως, απ’ ότι παρατηρώ, οι περισσότερες επιθέσεις οφείλονται σε δεσποζούμενα ζώα. Τα αδέσποτα μπορούν να θεωρηθούν πρόβλημα μόνο λόγω των ασθενειών, οι οποίες μπορούν να περιοριστούν με κατάλληλο χειρισμό των αδέσποτων από το Δήμο και τις Φιλοζωικές Εταιρίες (εμβολιασμός, στείρωση κλπ). Δε συμφωνώ καθόλου όμως με τη μαζική εξόντωση των αδέσποτων, καθώς είναι περισσότερο πρόβλημα των ιδιοκτητών που τα παράτησαν ή/και κακής διαχείρησης από τους Δήμους, παρά πρόβλημα από τα ίδια τα ζώα. Αναγνωρίζω βέβαια ότι όταν είναι πολλά μαζί τους βγαίνει το ένστικτο της αγέλης, αλλά εγώ προσωπικά οι μόνες φορές που παρατήρησα επιθετικές συμπεριφορές από σκυλιά ήταν από σκυλιά φύλακες -κακοεκπαιδευμένα και δεμένα όλη την ώρα, που τα ‘χαν αμολήσει οι ιδιοκτήτες τους έξω από τα σπίτια, για να πάρουν αέρα.
  Σίγουρα δεν είναι σωστό τα πολύ μωρά να έρχονται σε επαφή με παιδιά. Ο σκύλος μπορεί να παρεξηγήσει τη συμπεριφορά του μωρού και μετά… Μόνο από μια ηλικία και πέρα που το παιδί μπορεί να καταλάβει.
  Για όσους λένε ότι η πόλη και ειδικά τα σπίτια δεν είναι μέρος για σκύλους , θα πω ότι έχουν δίκιο, όχι όμως με τον τρόπο που νομίζουν! Οι σύγχρονες πόλεις και τα διαμερίσματα είναι ακατάλληλα πρώτα-πρώτα για τους ίδιους τους ανθρώπους. Για αυτό, όπως λένε όλες οιμελέτες, το αστικό και περιαστικό πράσινο είναι απαραίτητο, για τη βελτίωση των αστικών συνθηκών. Κι αν υπάρχει αρκετό πράσινο, θα μπορούν να σχεδιαστούν χώροι παιχνιδιού και βόλτας για σκύλους.
  Αυτά από εμένα, μια κολλημένη λάτρη των ζώων

 350. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Εκπαιδευμένο για κυνομαχίες το πίτμπουλ που κατασπάραξε τον 30χρονο στο Βόλο

 351. Μαρία said

  Ένα κοριτσάκι 14 μηνών έχασε την ζωή του, αφού του επιτέθηκε και το δάγκωσε ο σκύλος της οικογένειας της http://www.altsantiri.gr/kosmos/gallia-ena-koritsaki-14-minon-skotothike-apo-epithesi-skylou-tis-ikogenias-tis/

  Και καλού κακού η επιβεβαίωση http://france3-regions.francetvinfo.fr/picardie/aisne/fillette-tuee-chien-saint-aubin-02-attaque-rare-violence-1178703.html

 352. nikiplos said

  Στη δύσμοιρη χώρα μας, ο κάθε τυχαίος μπορεί να έχει οπουδήποτε ένα επικίνδυνο όπλο, επικίνδυνο όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τους άλλους γύρω του. Γιατί όχι και επικίνδυνο κατοικίδιο? Προτείνω λοιπόν πιο hard ιδέες:
  α. Κροκόδειλους για τους κήπους. ακόμη και το απλό δάγκωμα σκοτώνει.
  β. Κόμπρες, οχιές, μάμπα, είναι πολύ αποτελεσματικά αν είστε μισάνθρωπος.
  γ. Γκαζόφιαλες. Τιπ για το πως εκρήγνηνται: Πρέπει να είναι κάτω από τη μέση άδεια (αυτό διαπιστώνεται εύκολα με μια ζυγαριά) ώστε να μπορεί να προσροφήσει οξυγόνο από τη διαφορά πίεσης. Ύστερα τη βάζετε και δαγκώνει ένα φιτίλι και βρίσκετε τον πιο μάγκα της γειτονιάς να το ανάψει.
  δ. Γκαζάκια. Δένετε 4 μαζί με σύρμα και στη μέση ένα στουπί από πετρέλαιο. Το ανάβεται και βάζετε φόκο σε όποιο αμάξι γείτονα δεν γουστάρετε. Ή και σε οποιοδήποτε έχει αθηναϊκές πινακίδες.
  ε. ΑΝΦΟ. Φτιάχνεται πολύ εύκολα. Βάζετε ένα τσουβάλι λιπάσματος νιτρικού αμωνίου και το περιχύνετε με πετρέλαιο (aka πετρελαιωμένη αμωνία). Το αφήνετε να ξεραθεί κι όταν γίνει κάπως σαν πλαστελίνη εκρήγνυται πολύ θεαματικά. Δεν είναι εύλεκτο, για να εκραγεί απαιτεί έκρηξη. Μια γροθιά από αυτό μπορεί να χαλάσει αυτοκίνητο, να γκρεμίσει τοίχο, να καταστρέψει οτιδήποτε δεν γουστάρετε ή νομίζετε ότι σας την σπάει: εκρήγνυται με μια φωτοβολίδα της λαμπρής, αρκεί να έχετε βυθίσει τη φωτοβολίδα μέσα στη μάζα και να έχετε τη μάζα σχετικά περίκλειστη πχ σε αλουμινόχαρτο.
  στ. Για πιο θεαματικά αποτελέσματα δοκιμάστε 4 τσουβάλια ΑΝΦΟ με μια γκαζόφιαλη στη μέση. Απαραίτητη προϋπόθεση για το τελευταίο να είστε πάνω από 100 μέτρα απόσταση. Πάλι λοιπόν βρίσκουμε τον πιο μάγκα (aka trimalaka) να το ανάψει αφού πρώτα μετρήσει ως το 100.

  ζ. Μισείτε το κράτος, τους γύρω σας, όποιονδήποτε? Ακόμη καλύτερα. Ρίξτε στο υδραγωγείο της πόλης σας πλουτώνιο ή πολώνιο. Αυτά είναι δύσκολο να τα βρείτε, αλλά όχι όσο νομίζετε… στο dark web υπάρχουν διάφορα δίκτυα με τέτοια υλικά…

  tip: καλού, κακού αν κάνετε το ε, στ, ή το ζ, αφήστε κι ένα μήνυμα αλάχου ακμπάρ για το θεαθήναι. Θα βρεθούν οπωσδήποτε ηλίθιοι να αναλάβουν την ευθύνη…

  για να μην παρεξηγηθώ, όλα τα παραπάνω είναι ειρωνικά… πλην κυνικά για την κατάντια μας…

 353. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πιτ μπουλ επιτέθηκε σε 3χρονο αγόρι στην αγορά της Μυτιλήνης. (Τί γύρευε ο μεγαλόσωμος σκύλος στην αγορά;)
  http://www.lesvospost.com/2017/09/3_6.html

 354. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Την κατασπάραξαν τα σκυλιά της κατά τη διάρκεια βόλτας
  ews247.gr/eidiseis/kosmos/frikiastiko-skhniko-thn-katasparaksan-ta-skylia-ths-kata-th-diarkeia-voltas.4990259.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

 355. Γιάννης Ιατρού said

  375: ΕΦΗ
  Αυτό το κοπυπάστωμα.. Σου έφαγε ένα «n» στην αρχή 🙂
  news247.gr/eidiseis/kosmos/frikiastiko-skhniko-thn-katasparaksan-ta-skylia-ths-kata-th-diarkeia-voltas.4990259.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

 356. sarant said

  Τα δικά της σκυλιά;!

 357. Μαρία said

  Πολύ περίεργο!
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-5186531/Virginia-woman-mauled-death-pit-bulls.html

 358. Κουνελόγατος said

  Πριν λίγο καιρό, μάλλον κατά τον Φλεβάρη, είχαμε πάλι παρόμοιο περιστατικό (βλ. παραπάνω, σχόλιο 331 κλπκλπ), αλλά την πλήρωσε ο παππούς που έβγαλε βόλτα τον σκύλο. Τον έριξε κάτω ένα θηρίο, ιδιοκτησίας του γιου του. Όταν πήγαμε να βοηθήσουμε, ο σκύλος μας την έπεσε και κρυφτήκαμε, αφού ειδοποιήσαμε ασθενοφόρο και αστυνομία. Τελικά ήρθε η γυναίκα του, έδεσε τον σκύλο και ασχολήθηκε με τον άντρα της.
  Το θυμήθηκα χτες, όταν είδα κάτι πιτσιρίκια (από 6 μέχρι 10 χρόνων το πολύ), που είχαν πάρει ένα λυκόσκυλο και το πήγαν βόλτα. Ακούγοντας τα άλλα σκυλιά, το θηρίο αγρίεψε και φυσικά τα παιδάκια δε μπορούσαν να το κάνουν καλά. Δεν είδα τη συνέχεια, φαντάζομαι όλα πήγαν καλά.
  Αυτό που με ενοχλεί πάρα πολύ, είναι που παίρνουν μεγάλα σκυλιά (ή με προδιαγραφές να μεγαλώσουν), τα οποία δίνουν είτε σε γέρους, είτε σε παιδιά, που ωστόσο δε μπορούν να τα κάνουν καλά. Κοινή λογική δεν έχουν, μάλλον νομίζουν ότι είναι παιχνίδι. Οπότε, κάποιος πρέπει να ασχοληθεί, για να μην έχουμε τέτοια πράγματα ξανά.

 359. Κουνελόγατος said

  Πάλι τα ίδια, αλλά μυαλό δε βάζουν…

  https://www.altsantiri.gr/ellada/tragodia-sta-glyka-nera-to-rotvailer-eskise-ti-sita-mpike-sto-spiti-kai-arpaxe-to-moro/

 360. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ηράκλειο: 10χρονος εσπευσμένα στο χειρουργείο – Τον δάγκωσε σκύλος στο πρόσωπο!
  https://www.ekriti.gr/kriti-irakleio/irakleio-10hronos-espeysmena-sto-heiroyrgeio-ton-dagkose-skylos-sto-prosopo#sthash.G0s1ZWgZ.dpbs

  362 Ροτβάιλερ σκότωσε βρέφος 3 μηνών στα Γλυκά Νερά (επειδή με τον καιρό τα λινκ δεν ανοίγουν)

 361. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Νέα επίθεση Ροτβάιλερ στην Πέλλα – Δάγκωσε δίχρονο κορίτσι στο πρόσωπο
  https://www.news247.gr/koinonia/epithesi-rotvailer-pella-dagkose-dichrono-koritsi-prosopo.7508157.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos4

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: