Ασφαλιστικά μεζεδάκια
Posted by sarant στο 7 Μαΐου, 2016
Το σημερινό άρθρο γράφεται στο τέλος της λαμπροβδομάδας, ενώ στη Βουλή συζητιέται το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο και ενώ έχει κηρυχθεί απεργία στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στα περισσότερα μέσα συγκοινωνίας και ενώ περιμένουμε τη Δευτέρα το κρίσιμο Γιούρογκρουπ που ίσως καθορίσει τις επόμενες εξελίξεις.
Κατά συνέπεια, θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τα σημερινά μας μεζεδάκια: λαμπροβδομαδιάτικα, μεταπασχαλινά, απεργιακά, ευρωομαδικά, γιουρογκρουπικά (!) ή και του Θωμά. Μερικές από αυτές τις ονομασίες τις έχω χρησιμοποιήσει παλιότερα, άλλες τις αφήνω για επόμενη φορά -τελικά διάλεξα το «ασφαλιστικά», αφού η συζήτηση στη Βουλή θα κυριαρχήσει τούτο το Σαββατοκύριακο.
Δεν αποκλείεται καθόλου η συζήτηση στη Βουλή να παράξει (σικ, ρε) και κάμποσα φρέσκα μεζεδάκια, αλλά αυτά θα τα δούμε την επόμενη βδομάδα. Πάντως, συζήτηση στη Βουλή έγινε και χτες, και είδα κάπου ότι ο Κ. Ζουράρις χρησιμοποίησε, πιθανώς χαριτολογώντας, τον όρο «υποδεεστερότερος» -που, αν όντως ειπώθηκε, είναι πολύ χειροτερότερο από το «καλυτερότερος».
* Και ξεκινάμε με μια μεγα-γκάφα του Μέγκα, που την σχολίασε χαιρέκακα και ο Δημήτρης Ψαρράς στην Εφ.Συν. πριν από μερικές μέρες. Το Μέγκα πρόβαλε, το Μεγάλο Σάββατο, ενδιαφέρουσα αποκλειστική συνέντευξη με τον Ράινερ Ες, τον εγγονό του Ρούντολφ Ες, του διοικητή του Αουσβιτς.
Μόνο που το «μεγάλο κανάλι» μπέρδεψε τον Ρούντολφ Ες του Αουσβιτς (Rudolf Höss, 1901-1947) με τον στενό συνεργάτη του Χίτλερ Ρούντολφ Ες (Rudolf Hess, 1894-1987), και συνόδεψε τη συνέντευξη του εγγονού του πρώτου Ες με φωτογραφικό υλικό που αναφερόταν στον δεύτερο Ες!
Οι δυο τους γράφονται διαφορετικά στά γερμανικά, αλλά μεταγράφονται το ίδιο στα ελληνικά, κάτι σχεδόν αναπόφευκτο, ενώ Ες επίσης (και όχι Χες για ευνόητους λόγους) θα μεταγράφαμε και την παλιά εταιρεία Hoesch ή την πόλη Esch, ένα ακόμα παράδειγμα που δείχνει πως η αντιστρεψιμότητα της μεταγραφής είναι ανέφικτη.
Την ομογραφία ανάμεσα στους δυο επιφανείς ναζιστές την έχουμε συζητήσει ξανά στα μεζεδάκια, και σχετικά πρόσφατα. Το λάθος είναι συγγνωστό όταν το διαπράττει ένας ιδιώτης σε ιστολόγιο, αλλά ασυγχώρητο όταν γίνεται από ένα μεγάλο κανάλι, που δείχνει ότι δεν σέβεται όχι τους θεατές του αλλά ούτε καν τις αποκλειστικότητές του. Θα μου πείτε όμως ότι δεν είναι σωστό, ότι είναι unfair που θα έλεγε και κάποιος, να επικρίνουμε ένα ετοιμοθάνατο κανάλι.
* Συνεχίζουμε με ένα μικρομεζεδάκι που μου έστειλε φίλος. Άρθρο σε φιλοζωικό σάιτ, παρουσιάζει ένα βίντεο με την απελευθέρωση ενός αιλουροειδούς στο Περού. Πρόκειται, όπως διαβάζουμε, για ένα «λιοντάρι του βουνού», και πράγματι στα αγγλικά χρησιμοποιείται ο όρος mountain lion, αλλά στα ελληνικά η απόδοση «λιοντάρι του βουνού» είναι λάθος, όπως λέει ο φίλος μου, διότι απλούστατα πρόκειται για το ζώο που αποκαλείται στα ελληνικά Πούμα ή Κούγκαρ (επιστημονική του ονομασία: Puma concolor).
Δίκιο έχει ο φίλος μου, αλλά εγώ πρόσεξα κάτι άλλο: ενώ το άρθρο στον ελληνικό ιστότοπο είναι πρόσφατο, το συμβάν δεν είναι. Η απελευθέρωση του περουβιανού πούμα έγινε πριν από έξι-εφτά μήνες, πέρσι τον Νοέμβριο. Ένα ακόμα παράδειγμα της «ισοπέδωσης του χρόνου» που είναι τόσο χαρακτηριστική στην ιντερνετική «ειδησεογραφία», αν και στην προκείμενη περίπτωση η επικαιρότητα της είδησης δεν έχει τόσο καίριο χαρακτήρα.
* Το αναπόφευκτο κακό με τα μεζεδάκια είναι ότι βρίσκουν εναύσματα για σχολιασμό ακόμα και σε άρθρα ή ρεπορτάζ για σοβαρά ή και τραγικά γεγονότα. Αυτό συνέβη και στο τραγικό συμβάν με το πεντάχρονο παιδί στην Κοζάνη, που το κατασπάραξαν τα ροτβάιλερ. Ο τίτλος γνωστού ιστοτόπου ήταν: Σοκάρουν οι περιγραφές της επίθεσης στο 5χρονο παιδάκι των ροτβάιλερ.
Άλλη μια «ξεκάρφωτη γενική» που έχει ως αποτέλεσμα έναν κωμικό ή και ασαφή τίτλο (Ποιος επιτέθηκε στο μικρό ροτβάιλερ; ). Ο καλός γραφιάς πρέπει να προσέχει να συνδέει τη γενική πτώση άμεσα με τον όρο τον οποίο αναφέρεται -κι έτσι: Σοκάρουν οι περιγραφές της επίθεσης των ροτβάιλερ στο 5χρονο παιδάκι.
* Κι άλλος ένας τίτλος με αμφισημία, φοβάμαι εγγενή. «Η κλοπή φαγητού από άπορο που πεινάει δεν είναι έγκλημα«. Ο άπορος είναι ο κλεμμένος ή ο κλέφτης; Φταίει εδώ η ονοματική σύνταξη, που έχει δώσει κι άλλους αμφίσημους τίτλους, που τους έχουμε δει κι εδώ (π.χ. «Απελευθέρωση της Παλμύρας από το ISIS» -ποιος απελευθέρωσε την πόλη; ) Ωστόσο, φράσεις σαν του παραδείγματος είναι καθιερωμένο να εκφέρονται ονοματικά. Με ρηματική φράση (που δεν είναι βέβαια τόσο οικονομική) η αμφισημία αίρεται: Άπορος που κλέβει φαγητό επειδή πεινάει δεν θεωρείται ότι διαπράττει αδίκημα.
* Ευπρεπιστικό μαργαριτάρι τεραστίων διαστάσεων σε μετεωρολογικόν ιστότοπο, που μετατρέπει την Εφταλού της Λέσβου σε… Ευθαλού. Ώρες είναι να δούμε και τον Αργύρη Ευθαλιώτη!
* Ένα όνομα που κακόπαθε τις τελευταίες μέρες ήταν το όνομα του πολεμικού πλοίου που επισκέφτηκε το Πάσχα ο πρωθυπουργός, παρόλο που είναι όνομα ιστορικό.
Έτσι, η φρεγάτα Αδρίας μετονομάστηκε σε «Αδριάς» (με τον τόνο στη λήγουσα) από το (οΘντκ) έγκυρο Βήμα, και ακόμα χειρότερα σε «Ανδριάς» από άλλους ιστοτόπους (παράδειγμα).
Και όμως είναι «Αδρίας» -και πρόκειται για όνομα με ιστορία στο ναυτικό μας. Η σημερινή φρεγάτα είναι το τρίτο πολεμικό πλοίο με το όνομα αυτό, πρώτο ήταν το αντιτορπιλικό Αδρίας, που πολέμησε στον 2ο Παγκ. Πόλεμο. Aδρίας είναι η Αδριατική θάλασσα.
* Φίλη γλωσσολόγος επισήμανε μιαν αστεία ασυνέπεια σε γκρινιάρικη συνέντευξη του πολύ καλού συγγραφέα Θανάση Βαλτινού. Παρόλο που δεν είναι φρέσκο, έχει γούστο αλλά και γλωσσικό ενδιαφέρον. Αντιγράφω το σχόλιό της:
Διάβασα πριν λίγο μια συνέντευξη του Θ. Βαλτινού, όπου μεταξύ άλλων λέει «Βλέπω κοριτσάκια που σου μιλούν με έναν απίστευτο ξενικό τρόπο. Ακούς να σου λένε «καλή συνέχεια», επηρεασμένα από τα τηλεοπτικά προγράμματα, και μου τη δίνει πάρα πολύ». Προηγουμένως όμως στην ερώτηση «Οι πολιτικοί γαλούχησαν τον λαό, αλλά δεν υπάρχουν ευθύνες και στους πολίτες»; ο Βαλτινός απαντάει «Φυσικά, το τανγκό χρειάζεται δύο». Πατροπαράδοτη έκφραση, ε; (Όχι ότι εγώ έχω κάνα πρόβλημα…)
It takes two to tango, όπως έλεγαν και οι προπαππούδες μας…
* Και άλλο ένα μεζεδάκι από το τραγικό συμβάν της Κοζάνης. Σύμφωνα με περιγραφή του δικηγόρου του ιδιοκτήτη των σκύλων, «Τα σκυλιά φυλάσσονταν σε έναν χώρο περίπου 3 με 4 μέτρα. Δίπλα στο κούφωμα της πόρτας υπήρχε ένα μικρότερο πορτίδιο, περίπου 60 – 70 εκατοστών από το οποίο βγαίνουν τα σκυλιά το βράδυ»
Αυτό το… πορτίδιο το βρίσκω εντελώς αταίριαστο -λόγιο υποκοριστικό επίθημα σε λαϊκή λέξη θυμίζει φράκο με πέδιλα. Πορτάκι λέει ο κόσμος και έτσι το έγραψαν άλλοι ιστότοποι. Και πάλι καλά που το τ είναι μακριά από το ν στο πληκτρολόγιο.
* Κι ένα μεγαλούτσικο μαργαριτάρι που ο δημιουργός του το απαρνήθηκε. Δημοσιεύτηκε λοιπόν σε διάφορους ιστότοπους (παράδειγμα) ότι
«Δεκάδες χιλιάδες εγκαταλείπουν οχυρό στον Καναδά λόγω πυρκαγιάς
Τεράστια πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε δασώδη έκταση στον Καναδά ανάγκασε 60.000 άτομα να εγκαταλείψουν το οχυρό Μακ Μάρεϊ (ο αριθμός αντιστοιχεί στον πληθυσμό μιας ολόκληρης πόλης).
(…)
Όπως αναφέρει το BBC, η φωτιά έχει «καταπιεί» τα σπίτια σε δύο γειτονιές, ενώ έχει επεκταθεί στον αυτοκινητόδρομο 63 -τον δρόμο που οδηγεί στο οχυρό».
Όπως σημείωσε ο φίλος Δαεμάνος στη Λεξιλογία: Δεν είναι οχυρό, πόλη είναι —έστω «αστική περιοχή», επισήμως. Το Φορτ Μακμάρεϊ. Ανοχύρωτη μπροστά στην πυρκαγιά αλλά και στην προχειρότητα, όπως φαίνεται.
Το πιο αστείο είναι ότι ο συντάκτης συνειδητοποίησε ότι ο αριθμός των 60.000 ταιριάζει σε πόλη και όχι σε οχυρό, και αισθάνθηκε την ανάγκη να βάλει επεξηγηματική παρένθεση, αντί να το ερευνήσει περισσότερο!
Πάντως, πρέπει να πούμε ότι ο αρχικός ιστότοπος, το in.gr, αντιλήφθηκε την κοτσάνα (που βέβαια διαιωνίζεται στις πάμπολλες αναδημοσιεύσεις) και προσπάθησε να τη διορθώσει, το έκανε όμως κάπως εμβαλωματικά -αφού λέει για «την πόλη του πρώην οχυρού Μακ Μάρεϊ» και πιο κάτω επιμένει ότι «Η εκκένωση του οχυρού Μακ Μάρεϊ είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Αλμπέρτα».
Α, ναι -το σωστότερο είναι, πιστεύω, «της ΑλμπέρταΣ» αφού το τοπωνύμιο προσαρμόζεται ευχερέστατα στο ελληνικό τυπικό.
* Σε μια… ρηξικέλευθη έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, διάβασα ότι:
Μία εξονυχιστική έρευνα μπορεί να αποδείξει ότι οι δύο γλώσσες, Ελληνική και Λατινική, μοιάζουν καταπληκτικά. Ας ακούσουμε παρακάτω και μερικά ρηξικέλευθα συμπεράσματα για το θέμα τούτο:
Η Ελληνική και η Λατινική ΔΕΝ ήταν δύο διαφορετικές γλώσσες. Ήταν μόνο διαφορετικές εξελίξεις και διαμορφώσεις της ίδιας γλώσσας που μιλούσαν ΟΛΟΙ όσοι πήραν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο και ήταν της ίδιας εθνότητας. Αυτός ο πόλεμος, χώρισε αυτή τη γενιά στα δύο. Μετά από αυτόν, οι νικητές εξουσίασαν την Ανατολική Μεσόγειο και οι νικημένοι βρήκαν νέα πλατιά χώρα στη σημερινή Ιταλία στο Λάτιο, στη Δυτική Μεσόγειο.
Στο επίθετο πλατύς αποβλήθηκε το αρχικό π και έτσι έγινε το Latium και από το νέο Λάτιο ονομάστηκε η γλώσσα Λατινική. Με αυτή τη ματιά όλη η Ιστορία μας μπαίνει στη σωστή τροχιά!
Προσέξτε ότι η έρευνα ήταν εξονυχιστική! Ένα μόνο σημείο έχει μείνει αδιευκρίνιστο: πώς αποβλήθηκε το αρχικό π από το επίθετο «πλατύς»; Με δεύτερη κίτρινη ή με απευθείας κόκκινη;
* Τυχεροί οι Λαρισαίοι. Ιδρύθηκε στην πόλη τους Ελληνική Γλωσσική Εταιρεία, που έχει στόχο να παίξει το ρόλο «φύλακα της γλώσσας».
Δυστυχώς, η πρωτοβουλία αυτή ξεκινάει την πορεία της δηλώνοντας υπακοή στην αγυρτεία και την παραπληροφόρηση:
Δύτης των νιπτήρων said
Εγώ περίμενα να δω και τη στρογγυλοποίηση των μαγισσών 🙂
https://sarantakos.wordpress.com/2016/05/06/xrhma-3/#comment-354449
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
Από τις αναγγελθείσες δράσεις/στόχους της λαρισαίικης εταιρείας:
«-Η αντίδραση διά παντός νομίμου μέσου, κατά των βαρβαρισμών, των σολοικισμών και της χρήσης ξένων γλωσσικών στοιχείων. »
Kαι πιο κάτω: «Σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας αποτελείται από τους Ευάγγελο Καραμανές, πρόεδρο, Αλέξ. Τρελλόπουλο Α΄ αντιπρόεδρο, Μαρία Παπαλιάγκα Β΄ αντιπρόεδρο, Αθαν. Καρατόλια γενικό γραμματέα, Μαρία Αράπκουλε ειδική γραμματέα, Νικ. Γκιρμπάτση ταμία, και Χριστίνα Γιώτσα κοσμήτωρ.»
(Ωχχχ! Την καημέgn τη Μαρία Αράπκουλε ….θα ακηθεί πάνω της παν νόμιμο μέσο από την ίδια την εταιρεία στης οποίας είναι στο ΔΣ! άλου Αράπκουλε! 😆
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
1. 😆 Μου είχε διαφύγει αυτό. Τι εννοεί ο ποιητής όμως με το «στρογγυλοποίηση»; Μάλλον τον «κύκλο των μαγισσών», ε;
Δύτης των νιπτήρων said
Μα δες και λίγο παρακάτω, τεμπέλη!
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
2. Kαι οι κύριοι του ΔΣ των οποίων τα ονόματα αρχίζουν με το παλαιοπερσικό «Καρά-» διεν τσ γλιέπου καθόλ καλά! H Iτιρία θα μιριμνής διά παν νόμιμου μέτρουν!
Μιχάλης Ππ said
Αναρωτιέμαι, στις ειδήσεις που προβάλλουν τα κανάλια υπάρχει κανένας διορθωτής ή επιμελητής κειμένων, όπως στις εφημερίδες; Είναι απίστευτα μεγάλος ο όγκος των ανορθόγραφων λέξεων, των όρων και των ονομάτων που αποδίδονται λάθος. Αλλά σκασίλα τους, έτσι δεν είναι;
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
4. Δύτα, βοήθεια! Μπορεί να φταίει ότι δεν έχω τελειώσει ακόμα τον πρωινό μου καφέ, αλλά δεν διακρίνω εξήγηση παρακάτω. (εκτός αν είναι στο βιντεάκι, που βαριέμαι να δω… 🙂 )
Δύτης των νιπτήρων said
Στα. παρακάτω. σχόλια. της. χθεσινής. συζήτησης. εδώ. ΕΔΩ. rounding up=σύλληψη! Άντε, πιες το καφεδάκι σου με τον μαϊντανό 🙂
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
8. A, οκ. όχι και μαϊντανό! Turkish coffee with cardamon (μπλιάχ! λόγω αυτού του αηδούς καρδάμου που βάζουν στο καφέ τους εδώ, ξανάρχισα το νέσκαφέ γμτ…)
Δύτης των νιπτήρων said
Α μπράβο, κάρδαμο! Κάτι δεν μου πήγαινε καλά με τον μαϊντανό…
Γιάννης Κουβάτσος said
Τη Χριστίνα Γιώτσα την κοσμήτωρ…😊 Κατά τ’ άλλα…τρέμετε, βαρβαρισμοί! Όλες αυτές οι εταιρείες προστασίας της γλώσσας αποτελούνται από ημιμαθείς γκρινιάρηδες ή είναι η ιδέα μου;
Ναι, κι εγώ είχα ακούσει τον παππούλη μου να χρησιμοποιεί αυτή την έκφραση. Συγκεκριμένα, είχε πει «Το ταγκό θέλει δύο, μωρέ κορώνι Δρακούλη! »
Αυτό με τους υποτιθέμενους ευπρεπισμούς της γλώσσας έχει καταντήσει πολύ ενοχλητικό. Δεν τολμάς να πεις «της Σαπφώς» , αμέσως θα πεταχτεί το μπαμπινιωτάκι της παρέας να σε διορθώσει:
-Της Σαπφούς, ρε φίλε! Έλεος, δηλαδή, είσαι και δάσκαλος!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Spiridione said
Καφέ με κάρδαμο; για να καρδαμώσεις ε;
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!
1 Είχε κλείσει η ύλη όταν αναφέρθηκε η στρογγυλοποίηση, αλλά καλά έκανες και την ανέφερες διότι είναι κρίμα να περάσει απαρατήρητη
2 Όσο είναι πρόεδρος ο Καραμανές, η Αράπκουλε δεν έχει φόβο!
Λ said
Καλημέρα. Κούγκαρ λένε επίσης τη γυναίκα με νεαρότερο σύντροφο.
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
12. Άστα Σπύρο! Έτσι τον πίνουνε. Έτσι τον πουλάνε. Πρέπει να φέρω Λαϊκού όταν πάω κι έρθω πίσω.
ΓιώργοςΜ said
Το θέμα του Ες το είχα δει μερικές μέρες πριν στο δίκτυο, όπου αναφερόταν χαρακτηριστικά στην σχεδόν ομόηχη εκφορά των επωνύμων Hoess (δεν ξέρω να βάζω ουμλάουτ) και Hess από τον ίδιο τον Ράινερ Ες: Ήταν η δικαιολογία που χρησιμοποίησαν οι γονείς του όταν κάποια στιγμή γύρισε στο σπίτι και τους ρώτησε για τον παππού του, ότι τάχα ήταν γραμμένο λάθος το όνομα του άλλου Ες. Αν ξεσήκωσαν το άρθρο από κει, το φάουλ είναι μεγαλύτερο. Είναι όμως, όπως σωστά αναφέρεται, κρίμα να κλωτσάμε κάποιον πεσμένο κάτω…
ΓιώργοςΜ said
14 Γιατί να είμαστε τόσο περιφραστικοί όταν υπάρχει ο ελληνοπρεπέστατος ακριβής όρος «τεκνατζού»; 🙂
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
Δεν είναι μεζεδάκι. Είναι όμως αξιοσημείωτο (και κάπως παρήγορο, μες στη ρατσιστικοξενοφοβική λαίλαπα των ημερών που ζούμε). Ο φίλος (Sadhik στα αράπικα σημαίνει φίλος) βγήκε δήμαρχος στο Λάντον! Glory,glory Man.United! 🙂
http://www.nooz.gr/world/o-mousoulmanos-santik-dimarxos-tou-londinou
Λ said
Εγώ μόνο το Φορτ Γουέρθ του Τέξας ξέρω και κατά διαβολική σύμπτωση θα μπορούσε να αναφερθεί στο χτεσινό άρθρο γιατί εκεί βρίσκεται το δεύτερο νομισματοκοπείο της Αμερικής (το πρώτο είναι στη Γουάσινγκτον Ντισί) και εκεί φτιάχνουν μόνο 50δόλλαρα
LandS said
15 Δεν ξέρω αν πρόκειται για τον ίδιο καφέ, αλλά όταν είχα βρεθεί Δαμασκό, τα παλαιά τα χρόνια του πατέρα Άσσαντ, χάρηκα που ο σερβιτόρος με ρώτησε αν θέλω τούρκικο καφέ. Μου έφερε αντί για τον καϊκμακαλί ένα μαυροζούμι που δεν μπόρεσα να το πιώ. Την επόμενη φορά, ακολουθώντας συμβουλές, το ζήτησα με κάρδαμο. Είδα βελτίωση.
Δεν δοκιμάζεις το αντίστροφο μπας και;
smerdaleos said
Η Ελληνική και η Λατινική ΔΕΝ ήταν δύο διαφορετικές γλώσσες. Ήταν μόνο διαφορετικές εξελίξεις και διαμορφώσεις της ίδιας γλώσσας που μιλούσαν ΟΛΟΙ όσοι πήραν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο και ήταν της ίδιας εθνότητας. Αυτός ο πόλεμος, χώρισε αυτή τη γενιά στα δύο. Μετά από αυτόν, οι νικητές εξουσίασαν την Ανατολική Μεσόγειο και οι νικημένοι βρήκαν νέα πλατιά χώρα στη σημερινή Ιταλία στο Λάτιο, στη Δυτική Μεσόγειο.
Στο επίθετο πλατύς αποβλήθηκε το αρχικό π και έτσι έγινε το Latium και από το νέο Λάτιο ονομάστηκε η γλώσσα Λατινική. Με αυτή τη ματιά όλη η Ιστορία μας μπαίνει στη σωστή τροχιά!
—
Νίκο, επειδή είσαι συγγραφέας και μαζεύεις τέτοια μεζεδάκια εδώ και χρόνια, είσαι ο κατάλληλος άνθρωπος για την συγγραφή ενός βιβλίου «οι ΙΕ γλώσσες και οι φαντασιώσεις των Ελληναράδων», όπου μαζεύεις όλα αυτά τα μαργαριτάρια. 🙂
Εδώ πρέπει να πω ότι η συσχέτιση του λατινικού τοπωνυμίου Latium με το λατινικό επίθετο lātus = «πλατύς» -αν και αναφέρεται συχνά και σε μερικά ακαδημαϊκά βιβλία (συνήθως όχι τόσο γλωσσολογικά, αλλά ιστορικά)- δεν είναι καθόλου βέβαιη, επειδή το Λάτιο έχει βραχύ /a/ και το lātus μακρό (/ā/).
Από εκεί και μετά, το λατινικό επίθετο lātus = «ευρύς, πλατύς» δεν είναι ΙΕ συγγενής του ελληνικού επιθέτου πλατύς, αλλά του ελληνικού ρηματικού επιθέτου στρωτός.
*sterh3- «στορέννυμι/στρώννυμι» (απλώνομαι) > *str.h3-tos > «στρωτός» και στην Λατινική συνέβη σύγχυση των υγρών (R>L) και προέκυψε το *stl.h3-tos > *stlātos το οποίο, στη συνέχεια, έχασε το αρχικό /st/, όπως το stlocus > locus = «τόπος».
https://en.wiktionary.org/wiki/stlatus#Latin
https://en.wiktionary.org/wiki/latus#Etymology_2
https://en.wiktionary.org/wiki/locus#Latin
Όποιος ενδιαφέρεται για τους πραγματικούς συγγενείς ολόκληρης της ελληνικής σειράς απογόνων της ΙΕ ρίζας *pleth2- (σιγμόληκτο ουδέτερο ουσιαστικό πλάτος, υ-ληκτο επίθετο πλατύς, πλατεῖα, πλατύ (ΙΕ ρίζα *pleth2-) και τα τοπωνύμια Πλάταια και Πλαταμών) ας διαβάσει αυτήν την ανάρτηση.
https://smerdaleos.wordpress.com/2015/05/03/%ce%b7-%ce%b9%ce%b5-%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%b1-pleth2-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%ac%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%84%cf%8d%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%ce%bb%ce%ac%cf%84/
Η σχέση Ελληνικής και Λατινικής στην ΙΕ οικογένεια είναι αυτή μεταξύ «δεύτερων ξαδέλφων».
Που να μάθουν όλοι αυτοί και για τις πραγματικές Ελληνο-Άριες «αδελφές» της Ελληνικής (Ινδο-Ιρανικός κλάδος, Αρμενική, Φρυγική).
https://en.wikipedia.org/wiki/Graeco-Aryan
Στην ρίζα *pleth2- οι αντιστοιχίες με την Βεδική/Σανσκριτική είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες.
1) σιγμόληκτο ουδέτερο *pleth2os > σανσκ. prathas ~ ελληνικό *πλέτος > πλάτος (λόγω αναλογικής επίδρασης του μηδενόβαθμου υ-ληκτου επιθέτου πλατύς, όπως στα θέρσος, βένθος, κέρτος/κρέτος > θάρσος/θράσος, βάθος, κράτος, λόγω των μηδενόβαθμων υ-ληκτων επιθέτων θρασύς, βαθύς, κρατύς).
2) υ-ληκτο μηδενόβαθμο επίθετο *pl.th2-us, *pl.th2(e)w-ih2, *pl.th2-u: σανσκριτικό pr.thu-/ pr.thvī (και αβεστικό pərəθu-/pərəθβī) ~ ελληνικό πλατύς / πλατέϝια > πλατεῖα / πλατύ
3) θηλυκό ουσιαστικοποιημένο επίθετο με φωνηεντοποίηση του λαρυγγικου΄*h2 *Pl.th2-w-ih2: η «ευρύστερνος» βεδική θεά Γη Pr.thivī και το ελληνικό τοπωνύμιο Πλαταϝια > Πλάταια (*h2>i στον ινδοϊρανικό κλάδο και *h2>a στην Ελληνική).
4) Παράγωγη αφηρημένη έννοια σε *-men- *pleth2-mon-s > σανσκ. prathiman- «πλατύτης, ευρύτης» ~ ελληνικό *πλεταμών (όπως τελαμών) > πλαταμών (λόγω αναλογικής έλξης από το μηδενόβαθμο πλατύς και εδώ) = «πλατύς παράλιος/παρόχθιος βράχος»
Γς said
>όταν γίνεται από ένα μεγάλο κανάλι, που δείχνει ότι δεν σέβεται όχι τους θεατές του αλλά ούτε καν τις αποκλειστικότητές του. Θα μου πείτε όμως ότι δεν είναι σωστό, ότι είναι unfair που θα έλεγε και κάποιος,
ουδείς ψόγος
>να επικρίνουμε ένα ετοιμοθάνατο κανάλι.
Να και το unfair…
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα,
21: Που να μάθουν όλοι αυτοί και για τις πραγματικές Ελληνο-Άριες «αδελφές»….
Άντε ρε Σμερδαλέε, που θα μας πεις κιόλας ότι έχουμε συγγένεια με τόπους και λαούς απ΄ όπου έρχονται σήμερα πρόσφυγες! Απετάξω τη Βεδική/Σανσκριτική κλπ. και έμπτυσον αυτοίς 🙂
17: ΓιώργοςΜ
Ο ελληνοπρεπέστατος όρος που αναφέρεις δεν αποδίδει όμως ικανοποιητικά την ενέργεια / διάθεση να ορμά κλπ. που διαθέτει το κούγκαρ 🙂
Λ said
Άσχετο αλλά σκέφτηκα πως θα είναι ίσως ωραίο επιδόρπιο. Κοιτάξτε το φεστιβάλ που έχουν αυτό το Σαββατοκύριακο
https://m.facebook.com/goldendonkeys/
Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said
Ρεπορτάζ καναλιού την περασμένη εβδομάδα, για το κοριτσάκι που χάθηκε και το ξαναβρήκαν περιπλανώμενο, μετά από μιά ημέρα: «Το κοριτσάκι υποβλήθηκε σε εξέταση από γιατρούς, για το ενδεχόμενο [υπονοούνταν ‘σεξουαλικής’] κακοποίησης, που είναι βέβαια το ζητούμενο σε τέτοιες περιπτώσεις». (..έχω, όμως, κάθε λόγο να πιστεύω ότι το ρεπορτάζ δεν ετοιμάστηκε για παιδοφιλικό site..)
Corto said
Sarant:
Ενημερώνω ότι η δακτυλογράφηση προχωράει με βήμα σταθερόν!
Αρχιμήδης Αναγνώστου said
Καλημέρα. Εγώ το «καλή συνέχεια» το χρησιμοποιώ πολύ. Δεν μπορώ να θυμηθώ όμως αν ξεκίνησε να λέγεται από κάποια στιγμή και μετά. Άλλωστε έχασα πολλά επεισόδια την περίοδο που έλειπα για σπουδές εκτός Ελλάδος. Ούτε το «έχω χάσει επεισόδια» θυμάμαι αν λεγόταν πριν φύγω, είναι όμως λογικό να καθιερώθηκε όταν φύτρωσαν πολλά κανάλια και προβάλλονταν πολλές σειρές παρά πριν φύγω που είχαμε ακόμη τα δύο κανάλια. Όσον αφορά το « καλή συνέχεια» θυμάμαι όμως ότι ξεκίνησα να το λέω όταν σχολούσα από την εφημερία στους εναπομείναντες και ποτέ δεν το συνέδεσα με τηλεοπτικές σειρές. Ισχύει το ότι προήλθε από εκεί;
Γιάννης Ιατρού said
27: Corto

Άξιος! Η ηθική ανταμοιβή σε περιμένει 🙂
Ζητήστε ένα δωρεάν μασάζ στα χέρια σήμερα κιόλας…
Γς said
17:
>ο ελληνοπρεπέστατος ακριβής όρος «τεκνατζού»;
http://caktos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_16.html
sarant said
26 Μπρρ…
27 Νάσαι καλά!
Δύτης των νιπτήρων said
Ένα φρέσκο μεζεδάκι από τον Σκάι: λόγω των απεργιών, λέει, η χώρα δεν βρίσκεται σε παράλυση αλλά σε παραλυσία 🙂
ΓιώργοςΜ said
27 Βέβαια ένας κακεντρεχής εξυπνάκιας μπορεί να παρατηρήσει ότι και το «σημειωτόν», σταθερό είναι… 🙂 Ευτυχώς το είδος σπανίζει.
cronopiusa said
Ακούτε, βλέπετε, την συζήτηση για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο;
Γιάννης Ιατρού said
34: https://www.youtube.com/watch?v=Ru5ns3ivWRU (live, άρχισε εδώ και καμιά ώρα)
Σκύλος said
Learning English in Japan
Δύτης των νιπτήρων said
36 Ασταδγιάλα! Αυτό θα πει παραλυσία 😉
Ριβαλντίνιο said
Γιατί οι Ιάπωνες φτιάχνουν τους χαρακτήρες των καρτούνς τους με χαρακτηριστικά λευκών ;
Γς said
35:
>live, άρχισε εδώ και καμιά ώρα
Είναι το κανάλι της Βουλής, που εκπέμπει συνεχώς. Το παρακολουθώ απ το πρωί
ΓιώργοςΜ said
38 Απλή, γνήσια, ανόθευτη ξενομανία (δεν έχουμε την αποκλειστικότητα). Για τον ίδιο λόγο τα κορίτσια εκεί μαζεύουν λεφτά για πλαστική στα βλέφαρα, ώστε τα μάτια τους να δυτικοφέρνουν.
Όταν τα πρότυπα είναι αυτά που είναι, οι νέοι τα ακολουθούν, κι όταν οι νέοι μεγαλώσουν γίνονται καθεστώς, και οι μετέπειτα νέοι επαναστατούν προς την ανάποδη….
Γς said
38:
Λευκών;
Εννοείς καυκάσιους;
Μα και οι Ιάπονες κοκέιζανς λογίζονται
Γς said
Ντάξει ΙάπΩνες
failedevolution (@failedevolution) said
Τραπεζίτες über alles
http://bit.ly/1SVMTcd
Γς said
41, 42
Χμ, μάλον όχι.
Πάντως λευκοί είναι κι αυτοί
[κι έτσι κατατάσσονται στις ΗΠΑ]
Γιάννης Ιατρού said
39: Διαδικτυακά ρε Γς, εγώ εδώ και 2 ώρες άρχισα να το βλέπω 🙂
36: Ίσως να μην του προσδίδουν την σημασία που νομίζουμε εμείς εδώ (;)
Αλλιώς…. τι να πει κανείς!! Ξέρεις σε τι ηλικίες απευθύνεται;
Παύλος said
Δυστυχώς για κάποιους είναι μεζεδάκι:
https://enthemata.wordpress.com/
Ριβαλντίνιο said
@ 40 ΓιώργοςΜ
«ξενομανία»
ΗΠΑνική πολιτισμική διείσδυση δηλαδή !
@ 41 Γς
Λευκοί, Ευρωπαίοι, Ροζούληδες, Χλομά πρόσωπα, όπως θες πες τους.
Οι Ιάπωνες λευκοί ; Πάνε δηλαδή οι χαρακτηρισμοί «λεμονομούρηδες», ‘κιτρινομούρηδες» κ.λπ. ; ! 🙂
smerdaleos said
@24, Γιάννης: Άντε ρε Σμερδαλέε, που θα μας πεις κιόλας ότι έχουμε συγγένεια με τόπους και λαούς απ΄ όπου έρχονται σήμερα πρόσφυγες! Απετάξω τη Βεδική/Σανσκριτική κλπ. και έμπτυσον αυτοίς:)
—-
Mιας και μίλησες για πρόσφυγες, θυμήθηκα τους «αδελφούς» πρόσφυγες Χουρραμίτες Κούρδους (Ιρανόφωνος λαός, δηλαδή γλωσσικοί «αδελφοί», στα βυζαντινά κείμενα «Πέρσαι») του Βαβέκ (Bābak = «Μπακάκας») και του Θεόφοβου-Νασρ με τους οποίους «συμπεθεριάσαμε» και πιο πρόφατα (πέρα από τους μακρινούς προϊστορικούς γλωσσοπολιτισμικούς δεσμούς), όταν με δύο κύματα (14.000 άνδρες το 834 και άλλοι 16.000 το 836/7) εισήλθαν ως πρόσφυγες στην Ρωμανία (είχαν ξεκινήσει εξέγερση κατά του Χαλιφάτου την οποία ο Χαλίφης χρειάστηκε 20 χρόνια για να καναπνίξει) και ο αυτοκράτορας Θεόφιλος, σύμφωνα με τον Γενέσιο, τους εκχριστιάνισε, τους προσάρτησε στην Ρωμαϊκή Πολιτεία, τους στρατολόγησε στους «ρωμαϊκούς καταλόγους» και τους πάντρεψε με Ρωμαίες, ώστε ν΄αποκτήσουν και δεσμούς αγχιστείας με τους Ρωμαίους ([Γενέσιος, 3.3] τῷ τε Ῥωμαϊκῷ πολιτεύματι τοὺς Πέρσας συναριθμήσας ἀξιωμάτων τε βαθμοῖς καὶ στρατείας πρὸς ἀγχιστείαν τε Ῥωμαίων ἐν γάμοις ἁρμόζεται).
Αργότερα, επειδή οι 30.000 «Πέρσες» εξεγέρθηκαν όταν ήταν συγκεντρωμένοι στη Σινώπη, ο Θεόφιλος διέταξε να χωριστούν σε τούρμες των 2000 ανδρών και να διασπαρθούν σε όλα τα θέματα της αυτοκρατορίας. Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζει ο Γενέσιος, συνέβη ο «ἀφανισμός» των Περσών (δλδ η αφομοίωσή τους) και το μόνο που επιβίωνε από αυτούς στις μέρες του Γενέσιου (έναν αιώνα αργότερα δλδ) ήταν το όνομα «Περσικές» για τις τούρμες που είχε σχηματίσει ο Θεόφιλος.
https://en.wikipedia.org/wiki/Babak_Khorramdin
https://en.wikipedia.org/wiki/Theophobos
Παναγιώτης Κ. said
@6. Πόσο δίκιο έχεις!
Τον Νικοκύρη γενικώς τον βρίσκω…αλληλέγγυο προς τους συντάκτες που κάνουν τα φάουλ.:)
Θέλω να πω ότι δεν είναι επαρκώς αυστηρός. Πίσω από το λάθος βρίσκεται οπωσδήποτε η πλημμελής γνώση η οποία μπορεί και να συγχωρεθεί! ( Για το συντάκτη μιλώ…)
Πιο πίσω όμως από την πλημμελή γνώση υπάρχει ο * χ/σμός ( μαθητικός γλωσσικός γρίφος 🙂 ) ο οποίος βεβαίως, είναι ασυγχώρητος.
Θυμάμαι πριν από κάμποσα χρόνια είχα τηλεφωνήσει στο…έγκυρο Βήμα για να τους κάνω κάποια διορθωτική επισήμανση και ούτε λίγο ούτε πολύ μου απάντησαν: Έτσι γουστάρουμε!
Εννοείται ότι έφαγε χ το… έγκυρο Βήμα.Δεν το ξανάπιασα στα χεριά μου.Όχι βεβαίως από αυτό το γεγονός μόνο.Αυτή η συμπεριφορά ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Οι διάφορες επιχειρήσεις στην Ελλάδα λειτουργούν με…ελληνικό τρόπο.Βάζουν τον χ εργαζόμενο στη δουλειά και δεν μπαίνουν στον κόπο να τον επιμορφώσουν. Η επιμόρφωση εκτός από αυτά που περιμένει η κάθε επιχείρηση από τον κάθε εργαζόμενο σε αυτή, να του επισημάνει και τα συνηθισμένα λάθη τα οποία και να αποφεύγει. Διότι σε κάθε δουλειά κάποια λάθη επαναλαμβάνονται.
Ριβαλντίνιο said
@ 45β Γιάννης Ιατρού
Μια ανωμαλία/διαστροφή (σύμφωνα με τα δικά μας/μου κριτήρια) την έχουν πάντως !
Ριβαλντίνιο said
@ 48 smerdaleos
Γιατί οι Χουραμίτες ήταν Κούρδοι ;
Κουρδική προπαγάνδα μυρίζομαι …
🙂
Παναγιώτης Κ. said
@20.Την πρώτη φορά που βρέθηκα στην γείτονα επιστράτευα τον ξεναγό για την παραγγελιά του καϊμακλίδικου. Πίνεις καλόν καφέ στην Τουρκία!
Στις επόμενες όμως επισκέψεις έβαλα τον ξεναγό να μου γράψει την παραγγελιά σε ένα χαρτί οπότε το παρουσίαζα στον σερβιτόρο και…όλα καλά.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μεζεδάκι δεν το λες, αλλά εξασφαλισμένο φαγοπιοτί μάλλον.
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
smerdaleos said
@ Τα βυζαντινά βιβλία που έχω έτσι τους περιγράφουν.
https://en.wikipedia.org/wiki/Khurramites
Ο Warren Treadgold στο «The Byzantine Revival» γράφει:
[σλδ 361] Then there were the 30.000 Khurramites, most of them probably Kurds, who arrived between 834 and 837.
O Mark Whittow στο «The Making of Orthodox Byzantium: 600-1025» γράφει:
[σλδ 195-6] […] and Byzantine sources talk of «Persian» warriors seeking refuge in the 830s from the caliph’s armies by taking service under the Byzantine emperor Theophilos. Not all Persians are Kurds, but given the warlike nature of Kurdish tribal society which for centuries to come was to export warriors all over the Near East it seems quite likely that many of these «Persians» were in fact Kurds.
smerdaleos said
Το σχόλιο #55 είναι για τον Ριβαλδίνιο #51.
Δύτης των νιπτήρων said
Εγώ δεν βλέπω καμία αναφορά σε κάποια ιδιαίτερη εθνοτική σύσταση των Χουρραμιτών, μιας κατά τα άλλα πολύ ενδιαφέρουσας αίρεσης: http://www.iranicaonline.org/articles/korramis Φυσικά δεν αποκλείεται να ήταν Κούρδοι όσοι γειτνίαζαν με το Βυζάντιο και κατέφυγαν σ’ αυτό. Γιατί όμως να μην ήταν και Αζέροι π.χ.;
Ως πιστός αναγνώστης του Μπόρχες, βέβαια, περισσότερο συγκινήθηκα με τη σχέση τους με τον προσωπιδοφόρο προφήτη της Μερβ: ακόμα και ο Ναπολέοντας, λέει η βίκι, είχε γράψει ένα διήγημα (πολύ-πολύ σύντομο, περισσότερο δημοσιογραφική βινιέτα ας πούμε) γι’ αυτόν! Το λινκ της βίκης δεν δουλεύει, αλλά υπάρχει π.χ. εδώ: http://www.intratext.com/IXT/FRA0575/_P1.HTM
Ριβαλντίνιο said
@ 55 smerdaleos
Χμμμ, διακρίνω καταβολή θλιβερής προσπάθειας να πρωτοτυπήσουν ! 🙂
Α ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ ΚΟΥΡΔΟΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ
ΓιώργοςΜ said
49 Όταν ο μόνος διορθωτής είναι ο Σπελ Τσέκερ, και μάλιστα σε μια γλώσσα τοσο *χ: (που το θυμήθηκες, ΠαναγιώτηΚ!) των σχετικών εταιρειών (μικρός ο πληθυσμός, ποιος ασχολείται), αυτό είναι το αποτέλεσμα. Στα Αγγλικά, διορθώνει αρκετά καλά και τη γραμματική.
Τον παλιό καιρό, υπήρχαν διορθωτές και επιμελητές στις εφημερίδες, τώρα με το ζόρι στα βιβλία (των καλών εκδοτικών οίκων).
Είναι το κυνήγι της ταχύτητας (να βγάλουμε πρώτοι την είδηση), η βιασύνη του οποίου με τον καιρό γίνεται συνήθεια, η απουσία του ξεχέσματος από το διορθωτή και τον τυπογράφο, είναι και η αγραμματοσύνη των αναγνωστών (αρκεί να δει κανείς τα σχόλια), δένει το γλυκό.
Ριβαλντίνιο said
Πάντως αν ήταν Κούρδοι (και όχι Παλαιοαζέροι που λέει και ο Δύτης ή κάτι άλλο) θα ήταν Κούρδοι Γκορανί που στην Μ.Ασία θα βρήκαν εγκατεστημένους συγγενείς τους Σλάβους Γκορανί.
🙂 🙂 🙂
https://en.wikipedia.org/wiki/Gorani_language
https://en.wikipedia.org/wiki/Gorani_people
smerdaleos said
@57, Δύτη: Γιατί όμως να μην ήταν και Αζέροι π.χ.;
—-
Μπορεί. Η εξέγερσή τους ξεκίνησε στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ήταν γλωσσικό μεθόριο ανάμεσα στην Κουρδική Ιρανική και το σώμα των Περσικών διαλέκτων.
Εγώ απλώς σημείωσα τι γράφουν τα βιβλία που έχω, όταν ασχολούνται να προσθέσουν κάποια υποσημείωση για αυτούς τους «Πέρσες».
Οι Βυζαντινοί τους παρουσιάζουν ως «απογόνους των Αχαιμενιδών Περσών», αλλά αυτό πιστεύω πως είναι λόγια προσθήκη.
Τους έχω περιγράψει στην παρακάτω ανάρτηση ως παράδειγμα «εθνοτικής κατηγορίας» (δλδ πληθυσμού που που περιγράφεται από τα μάτια «άλλων», οι «άλλοι» εδώ είναι οι βυζαντινοί λόγιοι).
https://smerdaleos.wordpress.com/2016/04/30/%cf%84%ce%bf-%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%8a%ce%ba%cf%8c-%ce%b3%ce%b5%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ae%ce%b8%ce%bf%cf%82/
Δύτης των νιπτήρων said
Ριβαλντίνιο, πλάκα κάνεις έτσι; Καμία σχέση δεν έχουν οι «βουνίσιοι» του Κοσόβου με τους Κούρδους γκουράνι, πέρα από την μακρινή κοινή ΙΕ καταγωγή των εθνωνυμικών τους!
Δύτης των νιπτήρων said
Άμα δεις το άρθρο της Encyclopaedia Iranica, εστίες Χουρραμιτών είχαν ξεκινήσει ήδη πριν από τον Μπαμπάκ σε πολύ πιο «περσικά» μέρη (Ράι, Χορασάν, Μπαλχ…) αλλά και τη Σογδιανή… Έχω την αίσθηση ότι ήταν πρωταρχικά θρησκευτική και όχι εθνοτική κατηγορία, έστω και αν αποτελούν ενδεχομένως την τελευταία έκφραση της περσικής αντίδρασης στην αραβική κυριαρχία.
Ριβαλντίνιο said
@ 62 Δύτης των νιπτήρων
Ε, ναι ! Αφού έβαλα 3 χαμογελαστές μουτσούνες…
smerdaleos said
@60, Ριβαλδίνιο: θα ήταν Κούρδοι Γκορανί που στην Μ.Ασία θα βρήκαν εγκατεστημένους συγγενείς τους Σλάβους Γκορανί.
:):):)
—-
Δεν ξέρω αν το είπες τυχαία ή αν το έψαξες, αλλά οι όροι μπορεί να είναι όντως ΙΕ συγγενείς.
Το κουρδικό Gorani/Gurani = «Βουνίσιοι» είναι πιθανό να ανάγεται στην πρωτο-ιρανική ρίζα *gari που έδωσε το αβεστικό gairi = «βουνό», που με τη σειρά του ανάγεται στο ΙΕ *gwor(Η)- = «βουνό», που έχει δώσει και το σλαβικό «βουνό» gora, απ΄όπου βγαίνει το σλαβικό εθνικό Gorani = «Ορεινοί».
https://en.wikipedia.org/wiki/Gorani_language
The name Goran appears to be of Indo-Iranian origin. The name may be derived from the old Avestan word, gairi, which means mountain.
https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Slavic/gora
Σημειώνω, για την συζήτηση, ότι οι το πρωτοϊρανικό *septm. > *hapta ~ ἑπτά, στην Kουρδική εξελίχθηκε σε heft, το οποίο θυμίζει το νεοελληνικό εφτά.
https://en.wiktionary.org/wiki/heft#Kurdish
smerdaleos said
@63, Δύτη.
Έτσι είναι όπως το είπες. Ξεκίνησαν ως θρησκευτική μουσουλμανική αίρεση πριν από τον Βαβέκ που προσπάθησε να ενσωματώσει [παραδοσιακά] ζωροαστρικά στοιχεία στο ισλαμικό δόγμα και ο Βαβέκ, ο οποίος γεννήθηκε στην όχθη της Κασπίας (άρα όχι στις Κουρδικές δυτικές περιοχές του Αζερμπαϊτζάν) εκμεταλλεύτηκε την αίρεση, για να διαχωρίσει ιδεολογικά τους αντάρτες του από την επίσημη ισλαμική θρησκεία του Χαλιφάτου.
Pedis said
Το επεισόδιο με τον Ες δεν είναι απλό ατύχημα. Αποτελεί απόδειξη του πόσο ανεύθυνοι αλλά και ανερμάτιστοι είναι οι δημοσιογράφοι που έστησαν την εκπομπή.
Άντε και δεν ξέρεις γερμανικά και δεν μπορείς να ψάξεις και να καταλάβεις τη διαφορά, άντε και είχε προβλήματα η σύνδεση στο ιντερνετ και δεν έχεις πρόσβαση ενώ ο χρόνος τρέχει, μα ρε κερατά, δεν ξέρεις ότι ο ένας το ’41 πέταξε στην Αγγλία, παρέμεινε αιχμαλωτος και φυλακισμένος μέχρι τα βαθιά γεράματα. Πώς στο διάολο θα ήταν διοικητής στο Άουσβιτς που άρχισε να λειτουργεί κανονικά μετά το ’41 και που ο διοικητής του εκτελέστηκε;
Και άντε, έχεις δει πολλούς στη θέση του Παππά (έτσι για παράδειγμα) να χρήζονται διευθυντές σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων;
Είπαμε, είναι ανερμάτιστοι κι άσχετοι.
Δύτης των νιπτήρων said
65 Και στα νεότερα/σύγχρονα περσικά είναι heft το εφτά.
Pedis said
-> 67 – Το ίδιο λάθος είχε γίνει και στο κείμενο του Κιούση στον τόμο «οι Δίκες της Νυρεμβέργης» της σειράς «Οι Μεγάλες Δίκες» της «Ε».
Ριβαλντίνιο said
@ 65 Σμέρδ
Δεν το έψαξα τώρα. Το είχα βρει παλαιότερα. Τα κοιτάω αυτά γιατί μου αρέσει η εθνιλογία.
Και είχα σπαστεί γιατί δεν μπορούσα να καταλάβω αν αυτοί οι Gorani είναι Βούλγαροι ή Σέρβοι ; Τελικά κατέληξα ότι όλοι αυτοί οι Γκορανί, Τορμπές κ.λπ. είναι σαν τους Πομάκους, Βούλγαροι δηλαδή.
Αυτοί οι Γκορανί θα ίδρυσαν και τους Γοράνους της Λακωνίας ! 🙂 🙂
Έχω βρει και έναν σαρματικό (;) λαό «Βοράνοι» ή κάπως έτσι στην Κριμαία.
Για τους Κούρδους Γκοράνι , τους είχα βρει όταν έψαχνα να δω τι στο καλό ήταν αυτοί οι Ζάζα Κούρδοι.
Δεν μου κάνει εντύπωση αν έχουν πολύ μακρινή ονομαστική ινδοευρωπαϊκή συγγένεια. Και για τους Σέρβους και τους Κροάτες(Χρωβάτους) λένε πως έχουν ιρανικά ονόματα.
Για τέλος να πω ότι οι Ινδιάνοι Σενέκα Ιροκέζοι των ΗΠΑ είναι μακρινοί απόγονοι του Ρωμαίου Σενέκα, Mάλλον… ! 🙂
Pedis said
Eπιστολή Τσακαλώτου στο Eurogroup
https://www.alfavita.gr/arthron/apokalyptiki-epistoli-tsakalotoy-sto-eurgogroup-gia-ta-nea-mnimonia
Αποκαλυπτικότατος.
πολλές από τις μεταρρυθμίσεις χρειάζονταν πολύ πολύπλοκη νομοθέτηση και απαίτησαν τη βοήθεια όχι μόνο της τεχνικής υποστήριξης που παρασχέθηκε
Οι τελευταίες περιλαμβάνουν το άνοιγμα του συνόλου της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), εκτός από κάποια προσωρινή προστασία δανείων που σχετίζονται με πρώτη κατοικία, και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Προτείναμε έναν αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των δαπανών του προϋπολογισμού –με αναφορά σε κάθε υπουργείο και λίγες συγκεκριμένες εξαιρέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας και προστασίας των ασθενέστερων στρωμάτων- ώστε να παράσχουμε την πρόσθετη διασφάλιση που απαιτούν χώρες-μέλη ότι θα είμαστε σε τροχιά για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Αυτό σίγουρα είναι προς το συμφέρον όχι μόνο των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των δανειστών μας.
(Αυτή είναι μία πιθανή θέση σε … μη Ευκλείδιες γεωμετρίες.)
Όμως μια τέτοια λύση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη όχι μόνο για τους πιστωτές μας και τους θεσμούς, αλλά και για τους Έλληνες πολίτες, που σε τελική ανάλυση πρέπει να έχουν την «ιδιοκτησία» του προγράμματος και να μπορούν να το διατηρήσουν.
(Σαν;) Συνεταιράκια.
smerdaleos said
Θα πω και ένα άλλο μιαςκ αι αρχίσαμε την Ιρανοσυζήτηση.
Ως γνωστόν η παρελθοντική αύξηση *e- είναι ένας αποκλειστικός νεωτερισμός των ελληνο-αρίων ΙΕ γλώσσων που δεν απαντά στις άλλες ΙΕ γλώσσες.
Λ.χ. η ΙΕ ρηματική ρίζα *bher- «φέρω» έχει ελληνο-άριο παρατατικό *e-bher-om > έφερον ~ αρμεν. eber ~ σανσκριτικό abharam ~ αβεστικό και αρχαίο περσικό abaram.
Στα σύνθετα ρήματα πυο έχουν ως πρώτο συνθετικό κάποια πρόθεση, όλες οι γλώσσες προσθέτουν κατά κανόνα την αύξηση μετά την πρόθεση (λ.χ. προσφέρω > προσέφερα).
Ωστόσο, στα Νεοελληνικά, συχνά κάποιος ακούει τύπους με διπλή αύξηση όπως επροσέφερα (συνειδητή «λάθος» προσθήκη της αύξησης πριν από την πρόθεση και ασυνείδητη «κανονική» προσθήκη της αύξησης μετά την πρόθεση).
Σε μία από τις αρχαίες επιγραφές του Δαρείου στο Μπαχιστούν (~500 π.Χ.), ο Πέρσης γραφέας, όντας «Ελληνο-Άριος αδελφός», έκανε το ίδιο σφάλμα και έβαλε διπλή αύξηση στο σύνθετο ρήμα.
Το περιγράφω εδώ:
https://smerdaleos.wordpress.com/2015/06/04/%ce%b4%ce%b5%ce%af%ce%b3%ce%bc%ce%b1-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%b5%cf%81%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b3%ce%bb%cf%8e%cf%83%cf%83%ce%b1%cf%82/
Το σύνθετο ρήμα είναι το IE *peri-h1ey- (ελληνικός απόγονος το ρήμα περι-εἶμι, εἶμι = «πάω») και ο Πέρσης γραφέας έγραψε *e-peri-e-h1y- > *eperiēy- > αρχ. περσ. apariyāya(n).
Όπως και στην ελληνική, έτσι και στην αρχαία Περσική, όταν το ρήμα αρχίζει από φωνήεν η αύξηση δηλώνεται με έκταση (λχ. ἀγοράζω > ἠγόρασα, οἰκέω > ᾤκησᾰ).
Ο Ben Fortson, που δεν ξέρει ο κακομοίρης ότι οι «Ελληνο-Άριοι» είμαστε επιρρεπείς στο σφάλμα της διπλής αύξησης (επροσέφερα, (υ)πά(γ)ω > επήγα) μιλάει για «a curious form, apparently containing a double augment«. 🙂 🙂 🙂 🙂
Pedis said
Από την οπτική μας έχουμε παραδώσει όσα υποσχεθήκαμε – σε κάποιες πτυχές περισσότερα.
Ευκλείδης ο γαλαντόμος.
Pedis said
Για εμπέδωση (ξαναβάζω ολοκληρη την παράγραφο)
Εχουμε τώρα συμφωνήσει με τους τέσσερις Θεσμούς όσα περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση, όχι μόνο το δημοσιονομικό πακέτο του 3% του ΑΕΠ αλλά και όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Οι τελευταίες περιλαμβάνουν το άνοιγμα του συνόλου της αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), εκτός από κάποια προσωρινή προστασία δανείων που σχετίζονται με πρώτη κατοικία, και το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Γιάννης Κουβάτσος said
Αφιέρωμα στο «πάρκο Γουδή» στην Εφσυν του Σαββατοκύριακου. Άλλη μια νίκη του Μπαμπινιώτη. Αριστεροί και δεξιοί, όλοι στο πάρκο Γουδή πια. Συνωστισμός. Ας πάει και κανένας στο άλσος Παγκράτη ή για κάνα ποτό σε μπαράκι του Κουκάκη. 😊
Υαλτις said
«ΑΔΡΙΑΣ ήταν η αρχαία ονομασία της Αδριατικής Θάλασσας. Το όνομά της αυτό το όφειλε στην ομώνυμη πόλη η οποία είχε ιδρυθεί στις εκβολές του Πάδου ποταμού από τον Βασιλιά Αδρία, υιό του Μεσσαπίου Παύσωνος και πατέρα του Ιλλυριού Ιονίου.»
http://www.hellenicnavy.gr/el/monades/fregates/typou-s/f-g-adrias
smerdaleos said
@70 Δεν μου κάνει εντύπωση αν έχουν πολύ μακρινή ονομαστική ινδοευρωπαϊκή συγγένεια. Και για τους Σέρβους και τους Κροάτες(Χρωβάτους) λένε πως έχουν ιρανικά ονόματα.
—-
Είναι μια σχετικά παλιά θεωρία που ακόμα και ο John Fine στην δίτομη ιστορία του για τα μεσαιωνικά Βαλκάνια έχει θεωρήσει ως πιθανή.
Ωστόσο, την θεωρώ πολύ απίθανη.
Ο Florin Curta, πιο πρόσφατα, παρουσίασε ένα εθνογενετικό μοντέλο των Κροατών, σύμφωνα με το οποίο, «Κροάτες» αρχικά αποκαλούνταν μόνον οι ζουπάνοι (τοπάρχες) του όρους Βέλεμπιτ που ήταν οι πρώτοι που ασπάστηκαν τον Καθολικισμό και έγιναν υπήκοοι του Καρλομάγνου.
https://en.wikipedia.org/wiki/Velebit
Επομένως, οι «Κροάτες» Hrvati μπορεί να είναι ένας σλαβικός όρος με την σημασία «Βουνίσιοι» (λ.χ. ρωσικό Xrebet = οροσειρά), που επηρεάστηκε από γερμανική προφορά (b>v, Hrbat > Hrvat).
https://en.wiktionary.org/wiki/%D1%85%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%82
Οι Σέρβοι, από την άλλη, και αυτοί μάλλον έχουν σλαβικό εθνωνύμιο, επειδή υπάρχουν και οι (άσχετοι γλωσσικά) δυτικοί σλάβοι Σόρβοι στην Γερμανία.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sorbs
Υαλτις said
Αποχώρησε σύσσωμη η ομάδα «Ενθέματα» της ΑΥΓΗΣ – Σκληρή γλώσσα κατά ΣΥΡΙΖΑ
Η δήλωση του Μπουρνάζου είναι ενδεικτική για τους λόγους αποχώρησης: «Νιώθω πια πολύ μακριά από τον Σύριζα και την κυβέρνηση, πιστεύω ότι ο κορμός της πολιτικής τους είναι λάθος και –κάτι ακόμα πιο βαρύ– δεν νιώθω πλέον πολιτική εμπιστοσύνη απέναντί τους.»
http://www.topontiki.gr/article/169005/apohorise-syssomi-i-omada-enthemata-tis-aygis-skliri-glossa-kata-syriza
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
67: Νομίζω πως ζητάς πολλά, αν περιμένεις να κάνει τέτοιους πολύπλοκους νοητικούς συνδυασμούς.
69 Χειρότερο αυτό, θαρρώ
78 Τα γράφει και η ίδια η Αυγή. Ο Στρατής ήταν καταπληκτικός σε αυτό που έκανε, έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
ΣΠ said
Νίκο, θα ηθελα την γνώμη σου. Είναι σωστό να κλίνουμε όλες τις λέξεις που μπορούν να προσαρμοστούν στο ελληνικό τυπικό (όπως της Αλμπέρτας); Λόγου χάρη, μπορούμε να λέμε: το ρεπό – του ρεπού και το τσουνάμι – του τσουναμιού; Υπάρχουν κάποιοι κανόνες;
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
Το ανέκδοτο της δεκαετίας! To πιο ανύπαρκτο Επιμελητήριο του κόσμου…απειλεί! 😆 😆
http://www.nooz.gr/greece/tee-apeilei-me-diagrafi-tous-mixanikois-vouleutes-tou-suriza
Μαρία said
Αφιερωμένο στους οπαδούς του ατονικού.
sarant said
82 Όχι όλες, αλλά πολλές. Παίζει ρόλο και η χρήση. Ας πούμε, το «του ρεπού» ξενίζει αλλά «τα ρεπά» τα λέει η πιάτσα. Αντίθετα, τα παροξύτονα δεν έχουν κανένα πρόβλημα: του καζίνου, του πιάνου, του πόστου, του φιάσκου, τα τσίρκα, τα καζίνα, τα πιάτα. Στα τοπωνύμια πάντως, ο προσωπικός μου κανόνας είναι να κλίνω όλες τις χώρες και πολιτείες που έχουν όνομα θηλυκό σε -α. Στα ουδέτερα, δεν θα κλίνω το Όσλο, αλλά θα κλίνω το Μεξικό. Το Μονακό δεν θα το κλίνω με βαριά καρδιά.
Πάνος με πεζά said
Αργοπορημένη καλημέρα σήμερα…
Έλειπα από το πρωί στην ιδιαίτερη πατρίδα, τη Λακωνία. Κι οφείλω να πω ότι δεν είμαι και τόσο ευχαριστημένος από το νέο τμήμα που παραδόθηκε, το Λεύκτρο-Σπάρτη…Κοντά τριάντα χιλιόμετρα παραπάνω, λόγω της τεράστιας απόκλισης προς Μεγαλόπολη, αρκετό στροφιλίκι στη χάραξη (ακολουθεί την κοιλάδα του Ευρώτα, και τα χωράφια των ντόπιων, βλέπεις…) και το μόνο παρήγορο, ότι το έκανα τσάμπα. Τα διόδια (νομίζω 2.85 ΜΟΝΟ για το τμήμα αυτό), θα μπουν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (όλα τα αγγούρια μαζεμένα τότε…).
Πάντως, Ραφήνα-Σπάρτη είναι πια γύρω στις 2:15, με 120-140 ταχύτητα, συν μερικά picks των 160…
Διαβάζω, κι επανέρχομαι.
Corto said
Sarant:
Έχω αποστείλει μέηλ.
Μαρία said
85
Ξενίζει! Να μην γκρινιάζεις τότε, όταν διαβάζεις του παλτό 🙂
Ο φορέας του δανεισμού, λαϊκός ή λόγιος, είναι καθοριστικός για τη μορφολογική προσαρμογή.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
85.Το Μονακό δεν θα το κλίνω με βαριά καρδιά.
Μα γιατί, ενώ είναι δεν είναι και μακριά απ΄τη σκάλα του Μιλάνου 🙂 Ξέρω, κείνες οι όμορφες πριγκίπισσές του φταίνε.
Πάνος με πεζά said
Διακαινήσιμα μεχεδάκια, υπάρχει πάντα και αυτός ο τίτλος, από την ομώνυμη μεταπασχαλινή εβδομάδα ! Κράτα τον και αυτόν !
(χωρίς ανάγνωση σχολίων)
Άκου πορτίδιο ! Κάποιο πορνίδιο θα είχε στο μυαλό ο δικηγόρος ! Και φυσικά δεν ήθελε να το παίξει και αβοκάτος, λέγοντας «πορτέλο»…
Έλα ρε συ, ο Κουνάδης ξεκίνησε τα 5 εκατομμύρια λέξεις; Δεν το φανταζόμουνα, και δεν το είχα προσέξει εδώ, τόσον καιρό ! Δεν καθόταν εκεί με τα σιδηρά του στο ΕΜΠ…(τον πρόλαβα, αν και τον κατάπιε στη συνέχεια η τρόικα, Βάγιας-Ερμόπουλος-Ιωαννίδης, που άλλωστε είναι και σύγχρονοι, και πολυγραφότατοι πλέον, με τους Ευρωκώδικες…
Ωραία και τα υπόλοιπα μεζεδάκια.
Πάνος με πεζά said
Για το Μονακό, αν και μπορεί να υπάρχουν λόγοι για να κλιθεί, επειδή δεκαετίες τώρα μιλάμε για τον Αλβέρτο του Μονακό, τη Στεφανία του Μονακό, το γκραν-πρι του Μονακό, κατά κάποιο τρόπο το καθιερώσαμε…
Ευτυχείς και άφοβοι από ελληνική κλίση, φυσικά οι Γερμανοί…Άντε να κλίνεις το Χοκενχάιμ και το Νίρμπουργκρινγκ…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
88. >>Ο φορέας του δανεισμού, λαϊκός ή λόγιος, είναι καθοριστικός για τη μορφολογική προσαρμογή.
Μαρία,εναργέστατο. Μπραβίσιμο ! π.χ.λέγαμε ο κόλπος του Μεξικού ενώ το πριγκιπάτο του Μονακό.
Γιάννης Κουβάτσος said
Η μερίδα του λέοντος της διαφημιστική πίτας των τραπεζών στο συγκρότημα Αλαφούζου; Δεν επηρεαζόμαστε, κύριοι, ό, τι κι αν κάνετε θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του ελληνικού λαού στη φτώχεια, στην ανεργία, στην κακοπληρωμένη ή και απλήρωτη εργασία και σε όλες αυτές τις αξίες που σφυρηλατούν την ψυχή και διαμορφώνουν ακέραιο χαρακτήρα. Όσες διαφημίσεις κι αν μας δώσετε, δεν θα μας λυγίσετε. Με τον Μπάμπη, με τον Πάσχο, τον Οικονόμου και τ’ άλλα παιδιά προχωράμε και νικάμε…
cronopiusa said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
90.Άκου πορτίδιο ! Κάποιο πορνίδιο θα είχε στο μυαλό ο δικηγόρος !
ή …πορδίδιο
Υποψίαν έχω ότι θα βγει αυτός με τα παραμεσαιωνικά λεξικά και θα βρει πορτίδιο.
Εγώ πάλι θυμήθηκα το ξώπορτο 🙂
Λ said
Εγώ λέω με μεγάλη ευκολία του παλτού ακόμα και του Μονακού αλλά δυσκολεύομαι με το ππόλο και το στέρεο
LandS said
83 Ε όχι και το ΤΕΕ το πιο ανύπαρκτο. Υπάρχει και το ΟΕΕ που το ξεπερνάει σε ανυπαρξία. Pun intented
Γιάννης Κουβάτσος said
Πάντως στο γήπεδο, όπου τα γλωσσικά προβλήματα είναι λυμένα, η εξέδρα φωνάζει «Ρε Αλαφούζο, τι παλτά είναι αυτά που αγόρασες πάλι; » Τα παλτό μόνο σε επιδείξεις μόδας ακούγονται.
Αν πούμε το Μονακό-του Μονακού, τότε την ποδοσφαιρική ομάδα του πριγκιπάτου πώς θα την κλίνουμε; Η Μονακώ-της Μονακούς ή της Μονακώς;
Γιάννης Ιατρού said
98:
Πάνος με πεζά said
Δεν είναι καθόλου ανύπαρκτο το ΤΕΕ…Μάλιστα ο Στασινός θέλει να πάρουμε δική μας την τράπεζα Αττικής, να γίνεται εκεί το αλισβερίσι των ασφαλιστικών μας εισφορών και των συντάξεων, και να πούμε bye-bye στους Κατρουγκαλοκομμουνιστές με τα σφυροδρέπανα στο μαντηλάκι…
Αλλά δεν προκάνουμε, μάλλον…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
98.>>τότε την ποδοσφαιρική ομάδα του πριγκιπάτου πώς θα την κλίνουμε;
όπως τη Δυναμό Μόσχας 🙂
Πάνος με πεζά said
@ 93 : Οι οποίοι Πορτοσαλτομπάμπηδες, χτες που απεργοσπάσανε, λέγανε για τις χορηγίες των τραπεζών στην Αυγή, των χιλίων φύλλων, και ότι το αγγελιόσημο της Καθημερινής και του Βήματος, που εισπράττεται γιατί οι εφημερίδες αυτές «έχουν καλό προϊόν», το καρπώνονται, μέσω του κοινού κορβανά, «τέτοιες μικρότερες εφημερίδες»…
Κακά τα ψέματα, δημοσιογραφία ανεξάρτητη δεν υπήρξε ποτέ… Αλλά χωρίς την τραπεζική χορηγία, δε θα υπάρει καν δημοσιογραφία, όχι σε 24 ώρες, σε 24 λεπτά… Βάλτε τα σποτάκια στα ρολογάκια των ραδιοφώνων, βάλτε τις τρέσσες κάτω από τους τίτλους των εφημερίδων, βάλτε και τα ολοσέλιδα μέσα, κάντε τα λεφτά, και πείτε μου πώς μπορεί να υπάρξει όλη αυτή η δημοσιογραφία χωρίς αυτά…
Α ! και πείτε μου πού τα βρίσκουν και οι τράπεζες,που τα δίνουν !
Γιάννης Ιατρού said
102: Α ! και πείτε μου πού τα βρίσκουν και οι τράπεζες,που τα δίνουν!
Οι μεγάλοι καρχαρίες
Γιάννης Ιατρού said
http://www.thepressproject.gr/banks/test.html
Μιχάλης Νικολάου said
19, …Εγώ μόνο το Φορτ Γουέρθ του Τέξας ξέρω…
Πρόκειται για εξαιρετικό οχυρό,
(Worthy of its fame)
στα γνωστά υψηλά στάνταρ του Τέξας,
αλλά, για να μην μεροληπτώ,
ας βάλω και μια φωτογραφία
από το Οχυρό Λόντερντεϊλ της Φλωρίδας
(όπου βρέθηκα πρόσφατα για συνέδριο),
προσφιλή προορισμό φοιτητών
από τον χιονισμένο Βορρά
στο εκάστοτε Σπρινγκ Μπρέικ.
Μιχάλης Νικολάου said
14, 17

Παρακαλώ λίγο σέβας 🙂 – Cougar είναι η επίσημη μασκότ του University of Houston!
Ανδρέας said
79 τρολ πολυτελείας 🙂
28.4531.165 δίχως τα cents αυτά που παρουσιάσανε
χώρια το ότι από 200.000 και κάτω δεν τα παρουσιάσανε
και δεν πληροφορούν γιατί δεν τα παρουσιάσανε
θέλει ψάξιμο κι αυτό
84 τρολάρει ε;
89 η σκάλα του Μιλάνου είναι διαφορετική από την σκάλα του Μιλάνο
η πρώτη ήταν ρεμπεκλερί η δεύτερη είναι οπερακλερί 🙂
Αδελφοί Μιλάνοι – Η Σκάλα του Μιλάνου
Κάποτε υπήρχε ένα μικρό καπηλειό στον Βόλο που το έλεγαν «Σκάλα» και επειδή ο ιδιοκτήτης ονομάζονταν Μιλάνος (Στέφανοςς) κάποιος σοφός πελάτης το πέταξε και καθιερώθηκε σαν η ¨Σκάλα του Μιλάνου¨ Ο νονός ήταν ο διευθυντής της Βολιώτικης εφημερίδας «Θεσσαλία» Τάκης Οικονομάκης που με ένα άρθρο στην καθημερινή του στήλη το 1938 παρομοίασε με πολύ θράσος την γνωστή Σκάλα του Μιλάνου με το ταβερνάκι της πλατείας Αγ.Νικολάου – το τόσο μικρό και χαμηλοτάβανο καπηλειό. Η ¨σκάλα¨ δημιουργήθηκε λοιπόν από τον πατέρα Στέφανο (έναν πολύ καλό μουσικό της εποχής του μεσοπολέμου που μύησε τα παιδιά του στο ρεμπέτικο, σμυρνέϊκο, λαϊκό αλλά και στο ταβερνείο του παλιού Βόλου) και συνέχισε την παράδοση με τα δύο αδέρφια Κάρολο και Νίκο Μιλάνο καπηλειό επί 87 συνολικά χρόνια!!!!.
Η αλήθεια είναι ότι το ¨Σκάλα» δεν σήμαινε θέατρο ή κλίμακα αλλά ¨σκάλωμα¨γιατί ότι όποιος πήγαινε κόλλαγε και ξαναπήγαινε – «σκάλωνε» και ακόμα μπορεί να μην ήταν τόσο διάσημη σαν τη σκάλα του Ιταλικού Μιλάνου, αλλά είχε τόση πολύ μουσική ατμόσφαιρα που την συναγωνίζοταν !!
Πάνος με πεζά said
Ωραίο οχυρό ! Το καλοκάιρι θα έχει και τίποτα μπάλες, ολούθε στην άμμο (από τις επιδρομές 🙂 )
Πάνος με πεζά said
Εμένα μου αρέσει το «μιλφάκι» (και σαν το μιλφάκι δεν έχει, εδώ που τα λέμε…). Αλλά είναι υποσύνολο, πρέπει να έχει τεκνοποιήσει…
Γιάννης Ιατρού said
105: Fort Lauderdale ….
Τι μου θύμισες ρε Μιχάλη!
Το 1984/86 δούλευα εκεί, στην τότε Μοτορόλα …
http://www.trbimg.com/img-5633b4de/turbine/fl-motorola-plantation-plant-20151101-003/750/750×422
Πάνος με πεζά said
H αντίστοιχη είδηση στα ελληνικά θα ήταν:
«60 χιλιάδες κάτοικοι, πανικόβλητοι από την πυρκαγιά, εγκαταλείπουν έντρομοι το Σιδηρόκαστρο, ενώ από την υψηλή θερμοκρασία έχουν αρχίσει πλέον και τα τείχη του να λιώνουν…Ζούμε τον περσινό εφιάλτη του Ξυλόκαστρου, που λόγω των εύφλεκτων υλικών του έγινε παρανάλωμα του πυρός» 🙂
Γιάννης Ιατρού said
106: Cougar είναι η επίσημη μασκότ του University of Houston..
Ναι, αλλά έβαλες τη λάθος φωτογραφία !!!!
Alexis said
#109: Μιλφάρα.
Και καυλόγρια ενίοτε…
Alexis said
Το ΤΕΕ ανύπαρκτο;
Ήμαρτον ρε!
Ρε και ξανα-μανα-ήμαρτον!!!
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
Με χαρά να ακούσω από τους συσχολιαστές τί το σπουδαίο έχει κάνει το ΤΕΕ τα τελευταία 20 χρόνια, για τους μηχανικούς-μέλη του, και για την τεχνική παιδεία και κουλτούρα και το αστικό,περιαστικό και βιομηχανικό περιβάλλον εν γένει, όπως είναι η αποστολή του.
Πάνος με πεζά said
Βγάλαμε υπουργάρα Δημοσίων Έργωνε, ρε ! Δεν είδες δρόμο που παρέδωσε; (περιγράφω παραπάνω)
(Θα μου πεις τέτοιος Υπουργός είχε γίνει και κάποιος άλλος πρόεδρος ΤΕΕ, που λέγανε ότι είχε γεμίσει τα Β.Π. με αυθαίρετα – ας μη θίξουμε οικογένειες…)
Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι μηχανικοί από παλιά, λέγανε ότι το ΤΕΕ είναι μόνο για να μαζεύει τις συνδρομές (ωχ, τι το θυμήθηκα, 2 χρόνια, 130 ευρώ…) και να στέλνει το περιοδικό…Το οποίο περιοδικό, κόπηκε και αυτό λόγω κρίσης (είχε, πάντως, όπως θυμάσαι, τις καλύτερες εξειδικευμένες σελίδες αγοράς εργασίας – αλλά δυστυχώς τον καιρό που δεν ήταν και τόσο περιζήτητη η εργασία), κι από κει και πέρα, συστήνει υποτίθεται κάτι επιτροπές για πραγματογνωμοσύνες (Ποντίων Πιλάτων, μη φανταστείς…).
Σα να λέμε ΤΙΠΟΤΑ ! Ωστόσο, είναι καλό που υπάρχει γιατί μπορεί (λ.ε.τ) ν ακρατήσει κάποια αντίσταση στα επαγγελματικά δικαιώματα…Αλλιώς, θα μπουν οι ξένες εταιρίες και θ’ αλωνίσουν…
Αλλά μπορεί να μην το κάνει ούτε αυτό.
Το ΤΕΕ επίσης, δημιουργεί μια εμπλοκή σε όσους θέλουν, λόγω ανεργίας, να απασφαλιστούν για κάποιο διάστημα. «Πρέπει να ξεδηλωθείτε από μηχανικοί», λέει, δηλαδή να παραδώσεις την άδεια. Κι αυτό ανεπίτρεπτο. Ωστόσο, διακρίνω ότι στη γενικότερη δίνη. ξύπνησε από το λήθαργο, και το παλεύει κάπως. Από την άλλη, ο Σπίρτζης στην κυβέρνηση, είναι η στάχτη στα μάτια…
Ίδωμεν…
Γιάννης Ιατρού said
Γιά όσους αρέσουν οι παλιές φωτογραφίες ….
Άλμπουμ 152 παλιών συλλεκτικών φωτογραφιών της Αθήνας κι όχι μόνο
Corto said
Ελληνική και Λατινική:
Ίτε παίδες Ρωμαίων! ROMANI ITE DOMUM
Brian: Third person plural present indicative, «they go».
Centurion: But, «Romans, go home» is an order. So you must use…?
Brian: Aaagh ! The imperative !
Centurion: Which is…?
Brian: Aaaagh ! Er, er, «i» !
Centurion: How many Romans?
Brian: Aaaaagh ! Plural, plural, er, «ite» !
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
116. Nαι… τα είπες όλα συνάδερφε! Ειδικά αυτές οι «εμπλοκές», θεάρεστον!
«Ωστόσο, είναι καλό που υπάρχει γιατί μπορεί (λ.ε.τ) ν ακρατήσει κάποια αντίσταση στα επαγγελματικά δικαιώματα…Αλλιώς, θα μπουν οι ξένες εταιρίες και θ’ αλωνίσουν…» Το άλλο με τον Πάοκ που πήρε πρωτάθλημα το ξέρεις;
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
116. Προσωπικά, είμαι μέλος του ΤΕΕ, του ΕΤΕΚ (επιστημ.τεχν.επιμελ.Κύπρου) και του Επιμελητηρίου μηχανικών του βασιλείου του Μπαχρέιν. Η πρώτη άδεια εξασκήσεως είναι for life, οι άλλες δύο ,η κυπριακή και η αράπικη, πρέπει να ανανεώνονται (δηλαδή απλά να πληρώνεται η συνδρομή) ετησίως. Η μόνη άδεια που πήρα με «εξετάσεις» (υποτυπώδεις, αν όχι αστείες ,όπως ξέρεις) ήταν του ΤΕΕ. Η μόνη που συνδέει την ισχύ της με ασφαλιστικές εισφορές είναι η ελληνική. Στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο επιτρέπεται να αυτασφαλιστείς ιδιωτικώς ή να μην ασφαλιστείς καθόλου ,γιατί είσαι άφραγκος ή γιατί έτσι σου γουστάρει. Δεν σε εμποδίζει να δουλέψεις ,αποσυνδέοντας ,όπως είναι λογικό και δίκαιο, το επαγγελματικό δικαίωμα από το χαράτσι του μπουρδέλου. Μη μιλάμε λοιπόν για «προστασία» επαγγ. διακαιωμάτων …
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα!
90 Ώστε είχες χάσει τον Κουνάδη; Να που έχουν αξία οι υπομνήσεις.
98 Εμείς οι παλαιότεροι το παλτό πάντα το κλίναμε, είτε κυριολεκτικό ήταν είτε μεταφορικό.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
122. Kαλό, ΕΦΗ-ΕΦΗ! 🙂 (αλλά αυτά τα λεφτά ,μάλλον για Ρεάλ Σοσιεδάθ,κι άν… 🙂 )
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
123. Ναι, το λέει άλλος παρακάτω:τόσα δίνουν οι φορ της Ρεάλ στο ανηψάκι τους για χαρτζιλίκι. Εξάλλου δεν είναι πολλά.Ούτε χιλιάρικο τη μέρα, για κάποιαν που έχει το δεύτερο καλύτερο-μετά τον Κούλη- βιογραφικό στη χώρα! 🙂
Νέο Kid L'Errance d'Arabie said
124. Nαι… κι απ τον Ερυθρό Σταυρό λέει τα έπαιρνε… το σταυρό σας μέσα!
Γς said
Αν άκουσα καλά στο κανάλι της Βουλής, τώρα:
Δένδιας:
«Εχετε στην Ηρώδου του Αττικού τρεις κλούβες, ενώ εμείς μία»
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
126. Δε βλέπω τηλεόραση, αλλά αυτό είναι σοβαρό 🙂 🙂 🙂
christosdtsatsaronis said
…εν τω μεταξύ ο θίασος των σαλτιμπάγκων με προεξάρχοντα τον ιταμοατιμοψεφταρογελοιοκοθωνογάιδαρο νομοθετεί στη Βουλή….
Αίσχος!
Ανδρέας said
διόρθωση σχολίου 107
28.453.165* είναι το σωστό
Γς said
121:
>Εμείς οι παλαιότεροι το παλτό πάντα το κλίναμε
Και είναι να μην κείσει το άτιμο…
[Αν είναι το ξυλινο του Τσιφόρου]
ΛΑΜΠΡΟΣ said
111 – Ζωγράφισες Πάνο!!!
113 – Μου έβαλες ιδέα για σκηνικό με την κυρά το βράδυ (χαμόγελο).
119 τέλος – Δεν είχε πολλή δουλειά σήμερα Κίντο; μεγάλα κέφια βλέπω, σαν το καλό κρασί είσαι ρε μπαγάσα (χαμόγελο).
120 – Γενικά, η ασφάλεια στην Ελλάδα, είναι άγρια φορολόγηση των ανυποψίαστων ραγιάδων, αλλά δεν είδα ΚΑΝΕΝΑ κόμμα να το επισημαίνει δεκαετίες τώρα, όλα γλύφτες της οικονομικής ελίτ.
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
Στην τηλεόραση έχει τον Κόκοτα να τραγουδάει, με το μαλλί πιο μαύρο απ΄ όσο το είχε το 1970.
Γς said
126:
Στο ίδιο επίπεδο:
Ενας άλλος [Φάμελος] έκανε μια τρομερή ανακάλυψη μόλις τώρα:
«Ξέρετε γιατί δεν ψηφίζετε το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο; Δεν ξέρετε;»
Σασπένς
«Ε, δεν το ψηφίζετε διότι είναι γραμμένο στα Ελληνικά!»
Γιάννης Ιατρού said
133: Είναι κι ο βούβαλος εκεί, που ανέβασε σημερα μια selfie … στο φβ του. Τό ‘κλεισα.
Πάνος με πεζά said
@ 132 (113) : Τα εν οίκω, μη εν δήμω ! 🙂
@ 133 : Το άφθονο μαλλί του Κόκοτα, συν τη φαβορίτα, ως γνωστόν παλαιόθεν, διασκευάστηκε έτσι ώστε να καλύπτει το ένα του αυτί, που από άγνωστη αιτία (σε μένα) είναι κομμένο. Αυτά συνέβησαν κάπου μετά την ταινία «Διπλοπεννιές», όπου είναι με στρατιωτικό κούρεμα.
ΓιώργοςΜ said
117 Είδες τις λεζάντες; Ούτε ο Σπελ Τσέκερ…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
cronopiusa said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Γς said
134:
Αμ, ο άλλος;
Φωκάς [του Λεβέντη] τώρα¨
«Οι καρέκλες δημιουργούν αιμοριίδες στον εγκέφαλο»
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
135. Γι΄αυτόνε λες;
https://twitter.com/dim70
Γιάννης Κουβάτσος said
Η «Απολογία του Σωκράτη» στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Από τον Δήμο Αβδελιώδη. Στα αρχαία ελληνικά, στο πρωτότυπο κείμενο. Θα υπάρχουν υπότιτλοι στα νέα ελληνικά. Ο σκηνοθέτης ισχυρίζεται πως δεν το κάνει για να πρωτοτυπήσει, αλλά για να αισθανθούν βιωματικά οι θεατές τα αισθήματα και τις ιδέες του Σωκράτη, αφού και η πιο αξιόπιστη μετάφραση χάνει την ουσία, κατά τον σκηνοθέτη πάντα. Μια από τις απορίες μου:Τότε οι υπότιτλοι σε τι χρειάζονται; Δηθενιά μού μυρίζει.
Γς said
143:
αιμορροΐδες
lapsus αηδίας, ουπς, calami
Γιάννης Ιατρού said
144: Ναι 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
144/135 Για τον «Στην Υγειά σας κοροϊδάρες! Μαζί τα φάγαμε! Πασοκάρα φορ εβερ! » λέω
145. Ο Αβδελιώδης, ίσαμε τώρα τουλάχιστον, δε δείχνει δήθεν στις δουλειές του, απ΄το σινεμά ίσαμε το θέατρο. Το θέμα είναι να «του βγει» ,να έχει επιτυχία ,να το κάνει καλά εν ολίγοις αυτό που επέλεξε για την παράσταση.
Γιάννης Ιατρού said
120: Κιντο
Τι να πείς ρε Κίντο, εδώ στον άλλο βολευτή ηρθε ένα email απο το b0urdeΙa.gr και του λεει οτι θα τον διαγραψουν απο μελος εαν ψηφισει το ασφαλιστικο!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Giorgos Patoulis .πριν από 5 ώρες
Πειθαρχική δίωξη των ιατρών βουλευτών μελών του ΙΣΑ που θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο #isa #asfalistiko
Ερατώ@KIRKH_
@George_Patoulis
ΟΥΣΤ λαμογια.Δομημένα,χρηματιστήριο,πι ες αι,δεν διαγράψατε κανένα.ΛΩΠΟΔΥΤΕΣ
Γιάννης Ιατρού said
148: Αυτόν ΕΦΗ εννοούσα στο 147, ποιόν άλλο 🙂 .
ΥΓ: Τον συνάδελφό σου, δίπλα του, τον είδα πρό μηνός στο μονομελές…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
151α γράφαμε ταυτόχρονα 🙂
Fofi Gennimata @FofiGennimata
Θέλουμε μεταρρυθμίσεις ασπίδα στον πολίτη. Δεν θέλουμε νέα θύματα με ή χωρίς μνημόνια. Συνέντευξή μου στη @Real_gr
Ο χρήστης bill adams έκανε Retweet Fofi Gennimata
Ο χρήστης bill adams πρόσθεσε,
Tι μου θυμισες τωρα ρε Φωφη…τα ιδια ελεγε και ο Βενιζελος οταν εκανε το PSI …..ασπίδα στον πολίτη!!!
Μαρία said
145, 148
Μικρό δείγμα: https://www.youtube.com/watch?v=dERXc4NAWrM
Απο το σημείωμα του βιντεακιού:
Σκοπός λοιπόν της εκφοράς του ίδιου του αρχαίου πλατωνικού κειμένου κατά την παράσταση, δεν είναι κάποιος λόγος πρωτοτυπίας ή μιας στενά φιλολογικής ή ιστορικής αναζήτησης, αλλά η ανάγκη, από το άκουσμα της φωνής του αυθεντικού έργου, να αφουγκρασθούμε και να νοιώσουμε βιωματικά τα αισθήματα και το ήθος του Σωκράτη.
Οι πρόβες ξεκίνησαν τον Μάιο του 2012, με τη συγκεκριμένη μέθοδο που χρησιμοποιώ για την ερμηνεία ενός κειμένου –παρακάμπτοντας την Εράσμια και την Προσωδιακή εκφορά καθώς και τη χρήση των πλάγιων ήχων της βυζαντινής μουσικής– με αποτέλεσμα ο αρχαίος λόγος να ακούγεται φυσικός και οικείος, έχοντας παρόμοιους ήχους και ρυθμούς με τις μεταγενέστερες έως τις σύγχρονες διατυπώσεις της ελληνικής γλώσσας.
Παρόμοιες μπούρδες τον άκουσα να λέει και σε εκπομπή της ΕΡΤ.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Γιάννη, αυτό δε βαστιέται, έχω πέσει κάτω
ΝτιπκαταντιΠ
@samoporadidop
Στον Αλφα εχει Λιανη-Παγκαλο-Τσοβόλα λειπει ο Ντεταρι κ ο Γιομπαζολιας με τον Βικτωρα Νέτα στο τηλεφωνικο κεντρο
ΝτιπκαταντιΠ @samoporadidop πριν από 1 ώρα
Παραπάχυνε η Ροζίτα Σώκου
https://twitter.com/adamsbill033
Μαρία said
Αυτό το κελεπούρι το θυμάστε;
Στην Ελλάδα έγινε γνωστή ως επικεφαλής της εννιαμελούς Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής (επιτροπής σοφών το 2010) για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου συγκαταλέγονταν καθηγητές κορυφαίων πανεπιστημίων από όλη την υφήλιο. http://www.thetoc.gr/new-life/creatives/article/linta-katexi-i-ellinida-mixanikos-pou-apodeiknuei-oti-oi-gunaikes-mporoun
UC Davis chancellor placed on leave as officials launch probe into alleged misconduct http://www.latimes.com/local/lanow/la-me-ln-uc-davis-chancellor-20160427-story.html
Δύτης των νιπτήρων said
153 Α έτσι, με υπέρτιτλους, για να ξέρεις τι χειροκροτάς.
Pedis said
(πείτε ποιες πιστεύετε ότι θα ήταν οι διαφορές στο επεισόδιο αν είχε συμβεί στην Ελλάδα.)
sarant said
145-148-153 Εντελώς άσκοπο το βρίσκω, και ακόμα πιο αστήρικτη βρίσκω την αιτιολογία.
Γιάννης Ιατρού said
154: 🙂 Πάει και στον Πατ0ύλη του 150α
Υαλτις said
141
δηλαδή πιστεύετε οτι με το παρόν νομοσχέδιο θα πληρώσουμε, οι μικρομεσαιοι, λιγότερα στην εφορία;
Γιάννης Ιατρού said
160: Υαλτις

Τι λιγότερα ρε;
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
155/158 Ω γαμώτο! Έμεινα στο Δέντρο που πληγώναμε, την Εαρινή Σύναξη και τη γυναίκα της Ζάκυθος που μ΄άρεσε.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
161.
Γς said
161:
Οχι και ρε!
Τον κύριο [του #141]
Γιάννης Ιατρού said
163: Τι λές ρε ΕΦΗ. Δεν θα τ΄έχεις υπόψη σου, αλλά ήδη άρχισαν οι αγγελίες:
Υγιέστατος νεαρός,εμφανίσιμος με ορμές ταύρου,
χαρίζει αχαλίνωτη ηδονή σε πάσης φύσεως συνταξιούχες
Δεκτά όλα τα ταμεία
Γς said
Το κανάλι της Βουλής τώρα:
Αφιέρωμα στον Ροβήρο Μανθούλη
«Ψηλά τα χέρια Χίτλερ»
Τα πούλμαν της εποχής. Η καρότσα των φορτηγών.
Τα πρόλαβα.
«6χρονα ήμασταν και περιμέναμε με τα ρουχαλάκια μας μέσα στο χαρτοκούτι «Γάλα Νουνού» να περάσει το αυτοκίνητο για να μας πάει στην κατασκήνωση στην Πεντέλη. Ένα ανατρεπόμενο φορτηγό ήταν που μάζευε τα σκουπίδια στο Δήμο Βύρωνος, λόγω τιμής.»
http://caktos.blogspot.gr/2015/01/blog-post_23.html
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
@KaterinaU2 Στρόγγυλα δεν χτυπάει καλά στο μάτι!Κανονικά 348,19 έπρεπε να είναι να έχει ουσία.
Νίκος @Groupteamlogist Πριν από 4 ώρες
-348€ σύνταξη
Κανονικά ήταν να γινει 350€
αλλα τι ειναι 2€ για σένα ; Ενα Φρεντάκι με νερό… Για τους δανειστές ομως..;;;!!
-Με 348€ σύνταξη το μονο που θα μείνει μετα για περικοπή θα ειναι το σύμβολο του € και μερικά γράμματα απο την λέξη » σύνταξη «
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
155. Θυμήθηκα τους «σοφούς» της εποχής:
(τον Μάιο του 2009), έγινε γνωστή η ανάληψη από την Κατέχη της θέσης του Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Davis. Ένας Γερουσιαστής της Καλιφόρνια, ο Leland Yee, εξέφρασε αντιρρήσεις για το μισθό της (που βρίσκεται περίπου στον μέσο όρο των μισθών που λαμβάνουν οι άλλοι Πρυτάνεις μεγάλων Πανεπιστημίων).
http://panaretos.blogspot.gr/2010/09/blog-post_29.html
Pedis said
Τι λέει ο στόμας του!
Pedis said
Κι από άλλα βίντεο με τον Τσακαλώτο που έχω δει κατά καιρούς και από αυτά που βλέπω τώρα από τη συζήτηση για το νιοστό μηνμόνιο σκέφτομαι ότι είναι θλιβερό για τον ίδιο να γουστάρει να δείχνει ταμπεραμέντο μαγκιόρικης πολιτικάντζας από τη μια και να ‘χει αγγλική παιδεία από την άλλη. Με λίγο φλέγμα και πνεύμα λ.χ. θα μπορούσε, τουλάχιστον, να σώσει κάτι από την εικόνα του ακαδημαικού.
Γς said
6 Μαΐου σήμερα.
Μητέρα. μάνα, μαμά
gpoint said
# 171
Καλημέρα Γς
έχεις μια διαφορά φάσης ίσαμε δυο μέρες !!
Παναγιώτης Κ. said
@85. Συμπεραίνω λοιπόν ότι η καλή χρήση της γλώσσας έχει να κάνει περισσότερο με το γλωσσικό αισθητήριο και την καλλιέργεια του κάθε ανθρώπου και μετά ακολουθούν οι γραμματικοί κανόνες.
Παναγιώτης Κ. said
@79. Ο Ριζοσπάστης δεν υπάρχει στον πίνακα!
Αυτό το σκηνικό εγώ το ονομάζω διαπλοκή!
Και για να μαθαίνουν οι νεότεροι ας προσθέσω και το εξής ιστορικό δεδομένο: Εκείνη λοιπόν την άγρια περίοδο της δεκαετίας του ΄40 με τα στρατοδικεία και τις εκτελέσεις, μέρος της υπερασπιστικής γραμμής του υπόδικου που κινδύνευε να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα ήταν η πληρωμή στην τοπική εφημερίδα -ας πούμε των Ιωαννίνων- δεν ξέρω πόσες λίρες ήταν η ταρίφα, για να γραφτεί ένα κομμάτι ευνοϊκό για εκείνον. Το παρουσίαζε λοιπόν ο δικηγόρος στο δικαστήριο και ο υπόδικος γλίτωνε.
Περιστατικά σαν και αυτό ερμηνεύστε τα όπως θέλετε!
Γιάννης Ιατρού said
Καλημέρα,
172: Είναι τριφασικός Τζί :), 120°
Γς said
171, 172, 175:
>6 Μαΐου σήμερα
8 Μαΐου ήθελα να πω
Η γιορτή της Μητέρας
sarant said
Καλημέρα από εδώ!
cronopiusa said
Καλή σας μέρα!
Γς said
178:
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Γιορτή της μητέρας, από τα πιο χαζά πράγματα που έχει βγάλει η χαζή καταναλωτική κοινωνία μας, ίσως πιο χαζό κι απ΄την γιορτή των ερωτευμένων.
Καλημέρα.
Παναγιώτης Κ. said
@180. Συνεννοημένοι ήμασταν; 🙂
Pedis said
Ωρέ καταναλώστε τώρα που «συμφέρει» …
– Αυξάνεται σε 24% ο ΦΠΑ για έσοδα 450 εκατ. ευρώ
– Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα και τον καπνό
– Αύξηση ειδικού φόρου για την μπύρα και κατάργηση της εξαίρεσης του 50% για τους φόρους κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα
– Επιβάλλεται αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης και της βενζίνης, και του πετρελαίου ντίζελ για τις μεταφορές, και του πετρελαίου για τη θέρμανση, και για το υγραέριο, και για την κηροζίνη και για το φυσικό αέριο
– Μπαίνει «φόρος πληρότητας» σε ξενοδοχεία από δύο αστέρια και πάνω, αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια πάνω από δύο κλειδιά
– Μπαίνει «ευρυζωνική εισφορά» για τους συνδρομητές 5% και εισφορά 10% για τους συνδρομητές καλωδιακής τηλεόρασης
http://www.topontiki.gr/article/169043/deite-ti-mas-perimenei-apo-1i-ioynioy-mono-foro-poy-tha-anapneoyme-den-tha-plironoyme
Πάντως, και η τρόικα και τα τροικόπουλα είναι καρμίρηδες. Ένα τοις εκατό εδώ, πέντε της εκατό εκεί, δέκα τοις εκατό αλλού, ούτε τα έξοδα από τις επισκέψεις, τη διαμονη και το per diem εκτός έδρας δεν βγάζουν. Και είναι τόσο διαθέσιμοι σε τεχνική υποστήριξη και γεναιόδωροι σε συμβουλές όπως μας είπε ο Ευκλείδης.
Τι διάολο, χώρα διευθύνουν ή ψιλικατζίδικο;
Ριβαλντίνιο said
@ 77 Σμερδαλέος
Μάλλον όπως τα λες είναι. Έχουν πλάκα όμως αυτές οι θεωρίες καταγωγής.
Γενικά αν θυμάμαι καλά, σύμφωνα με αυτές τις θεωρίες πιστεύεται πως οι Πρωτοσέρβοι και οι Πρωτοκροάτες ήταν λαοί που η πλέμπα/ ο κατιμάς ήταν Σλάβοι, ενώ η άρχουσα τάξη ήταν Σαρμάτες(Ιρανοί). Κάτι σαν τους Ούγγρους δηλαδή που ο λαός ήταν Φιννοούγγροι, ενώ η ηγεσία ήταν Κάβαροι ( χαζαρική φυλή), ίσως γι’αυτό και στον μεσαίωνα οι Βυζαντινοί ανέφεραν τους Ούγγρους ως «Τούρκους», χώρια την ξεπερασμένη σήμερα ουραλοαλταϊκή θεωρία. Ομοίως και οι Πρωτοβούλγαροι που εγκαταστάθηκαν στην Βουλγαρία ήταν τουρκικής καταγωγής (μάλλον μικτοί γιατί π.χ. το όνομα του Ασπαρούχ θεωρείται ιρανικής προέλευσης) και αποτέλεσαν την άρχουσα τάξη και το πόπολο ήταν Σλάβοι (7 Γενεές -Σεβερείς).
Ξαναγυρνώντας στους Σερβοκροάτες η wiki έχει συγκεντρωμένες τις διάφορες θεωρίες :
h**ps://en.wikipedia.org/wiki/Origin_hypotheses_of_the_Serbs
h**ps://en.wikipedia.org/wiki/White_Serbia
(Η Λευκή Σερβία μοιάζει να είναι κοντά στους Σόρβους που ανέφερες).
h**ps://en.wikipedia.org/wiki/Origin_hypotheses_of_the_Croats
h**ps://en.wikipedia.org/wiki/White_Croatia
h**ps://en.wikipedia.org/wiki/White_Croats
Σμερδ αν είχες χρόνο θα άξιζε να κάνεις μια ανάρτηση αναφέροντας και ανασκευάζοντας τις διάφορες θεωρίες.
———————————————————————-
(Οι αστερίσκοι εμπνευσμένοι από τον Ανδρέα για να μην βαραίνουμε και τα νήματα που ζήτησε και ο ΚΩΣΤΑΣ)
Pedis said
Η σύνταξη πάντα ήταν ένα πρόβλημα.
Μην το σκέφτεστε πια.
Δύτης των νιπτήρων said
183 Μην το κάνετε αυτό με τους αστερίσκους και μας παιδεύετε… δεν βαραίνουν όλα τα λινκ το νήμα, τα βιντεάκια κι οι εικόνες το βαραίνουνε (νομίζω).
Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί «ξεπεράστηκε» η ουραλοαλταϊκή θεωρία και, με τις φτωχότατες γλωσσολογικές γνώσεις μου, βγαίνω απ’ τα ρούχα μου όταν διαβάζω ότι οι ουραλικές και οι αλταϊκές γλώσσες συγγενεύουν με τις ινδοευρωπαϊκές. Όποιος έχει μελετήσει γλώσσα συγκολλητική και με φωνηεντική αρμονία καταλαβαίνει (μου φαίνεται) ότι δεν έχει καμία σχέση ούτε με τις ΙΕ ούτε (π.χ., για να δείξω τη διαφορά) με τις συμφωνικές ρίζες των σημιτικών γλωσσών.
Ριβαλντίνιο said
@ 185 Δύτης
Εγώ δεν ξέρω αν οι ουραλικές συγγενεύουν με τις ινδοευρωπαϊκές. Ίσως να έχουν δάνεια μεταξύ τους γιατί Ινδοευρωπαίοι και Ουράλιοι ζούσαν κοντά. Αλλά πλέον κανείς δεν χρησιμοποιεί τον όρο ουραλοαλταϊκές, παρά μόνο ουραλικές και αλταϊκές.
Υ.Γ. Ε, δεν θα μας βγάλεις τώρα και τους Σουμέριους και τους Δραβίδες συγγενείς των Αλτάιων επειδή οι γλώσσες τους είναι συγκολλητικές ! 🙂
Υ.Γ.1 Να σε ρωτήσω , το «Ατατούρκ» σημαίνει «ο πατέρας των Τούρκων» ή «ο Τούρκος πατέρας» ;
sarant said
184 Να κάνει και λογοπαίγνιο ανάμεσα σε pensione και pensiero; Αλλά δεν είναι υποχρεωτικό
Δύτης των νιπτήρων said
Συγκολλητικές είναι και άλλες γλώσσες (τα ινδιάνικα αν δεν κάνω λάθος, ίσως και τα καυκασιανά), συγκολλητικές και με φωνηεντική αρμονία όμως; Παραβλέπω τα άλλα κοινά χαρακτηριστικά που βλέπω στο λινκ (π.χ. αυτό ονομάζει zero copula, δηλ. η απουσία «ρήματος» («είναι») στο κατηγορούμενο στον ενεστώτα, υπάρχει και στα ρώσικα, και στα αραβικά). Παρεμπιπτόντως, τα ίδια δύο χαρακτηριστικά εχει και η ιαπωνική-κορεάτικη ομάδα. Η λογική μου λέει ότι τρεις μεγάλες ομάδες, με κοινά χαρακτηριστικά, σε γειτονικές περιοχές, ε, κάτι κοινό θα έχουν. Αντίθετα δεν μπορώ να δω καμία σχέση με τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες. Δεν είμαι γλωσσολόγος βέβαια, να τα λέμε αυτά.
Ατατούρκ σημαίνει «ο πατέρας των Τούρκων», ή τουλάχιστον αυτό ήθελε να σημαίνει ο Κεμάλ γιατί κανονικά δεν σημαίνει τίποτα έτσι όπως είναι! Εδώ εχει την ιστορία του ονόματος, όπου βλέπουμε ότι αρχικά είχε διαλέξει τη μορφή «Τουρκατά» ή (το σωστότερο) «Τουρκατασί» και άλλαξε γνώμη μετά από παρέμβαση ενός σοφού βουλευτή του Ικονίου, στο πρότυπο του «ατάμπεη».
Stazybο Hοrn said
185α: (ι) Πιθανή συνήθεια από τα νιουζγκρουπς, ή (ιι) τρόπος αποφυγής της σπαμοπαγίδας…
Ριβαλντίνιο said
@ 188 Δύτης των νιπτήρων
Σε ευχαριστώ πολύ !
Σκύλος said
Να προσέχουτε τι κάνουτε, όταν περιμένουτε να απογειωθεί το αερόπλανο!
Επιβάτης αεροσκάφους θεωρήθηκε ύποπτος επειδή έλυνε… εξισώσεις
http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1500075522
Γιάννης Ιατρού said
180/181: Ρε σεις, είστε τσίπιδες και γιαυτό λέτε με κάτι τέτοια. και ελπίζετε ν’ αποφύγετε το τραπέζι και την έξιδο σήμερα, ενδεχομένως και μετά δημοσίων θεαμάτων!! 🙂
Pedis said
# 187 – 184 Να κάνει και λογοπαίγνιο ανάμεσα σε pensione και pensiero; Αλλά δεν είναι υποχρεωτικό
Δεν το σκέφτηκα πριν, αλλά, και τώρα που το λες, δεν μου φαίνεται. Δεν ταιριάζουν φωνητικά και δεν νομίζω ότι είχαν λέξη ως τρίτο κοινό πρόγονο ούτε στα αρχαία σανσκριτικά 🙂
Levatevi il pensiero = Βγάλτο από το μυαλό σου, μην το σκέφτεσαι πλεόν (το πρόβλημα επειδή έχει εξαλειφθεί η αιτία).
Ο Στάθης είναι πιο παραστατικός
Δύτης των νιπτήρων said
Α καλά, μόλις είδα τη συλλογιστική των υπέρμαχων της ευρασιατικής θεωρίας. Μόνο λέξεις και καθόλου γραμματική/σύνταξη — συν, «μαθηματική ιστορική γλωσσολογία»*. Dismissed, in my book.
* Για τις (τουλάχιστον) επιφυλάξεις μου παραπέμπω εδώ και σε μια ωραία εγχώρια κουβέντα εδώ.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Γκαθ @Gath___ πριν 4 ώρες
Με τροπολογία στο ασφαλιστικό τα έντυπα υποχρεώνονται να υποβάλλουν στοιχεία κόστους για τις “προσφορές” τους. Εξαιρετικά ενδιαφέρον.
sarant said
193 Βέβαια, στα ελληνικά δεν είναι ίδιο το χέρι με τα πέντε δάχτυλα.
Ανδρέας said
183 και 185
το κάνω επειδή αν δει το wordpress πάνω από ένα λινκ σε ρίχνει στην σπαμοπαγίδα.
Ανδρέας said
και για να μην ασχολείται ο Νίκος να ξεσπαμάρει συνεχώς
Ανδρέας said
194 δύτη αυτό που λες είναι σωστό αλλά αφορά τις γλώσσες που έχουν αποτυπωθεί σε γραπτό λόγο σχετικά πρόσφατα.
Αν παρατηρήσεις αυτό που λες ότι δεν υπάρχει παρατηρείται στις από πολύ παλιά καταγεγραμμένες γλώσσες όπως η Λατινική, Ελληνική, Σανσκριτική, όλο το φάσμα της Σουμερικής μέχρι πρόσφατα κ.ο.κ.
Στα Ελληνικά λοιπόν για να καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα κωδικοποίησης αναφέρουν πάμπολλλες ακόμα και σύγχρονες λέξεις με έναν αφηρημένο όρο προελληνικές λέξεις.
Έλα όμως που οι αφηρημένα χαρακτηρισμένες λέξεις ως προελληνικές υπάρχουν και σε άλλες γλώσσες όπως της Αφροασιατικής ομογλωσσιάς αλλά και στις καυκάσιες γλώσσες που ακόμα ψάχνονται σε ποιον κλάδο να τις κατατάξουν-κωδικοποιήσουν.
Ανδρέας said
Με λίγα λόγια είναι νωρίς στο να πει κάποιος ότι είναι ή δεν είναι έτσι.
Δύτης των νιπτήρων said
199 Να πω την αλήθεια δεν κατάλαβα σχεδόν τίποτα! Μου συμβαίνει κι εμένα όταν γράφω βιαστικά 🙂 Λέω ότι απ’ ό,τι είδα, το επιχείρημα όσων βλέπουν συγγένεια ΙΕ και αλταϊκών γλωσσών έχει να κάνει μόνο με λέξεις και αγνοεί πλήρως τη χαώδη διαφορά στη δομή των γλωσσών. Όπως το βλέπω εγώ, μια κοινή λέξη μπορεί να οφείλεται σε ένα σωρό παράγοντες (από τύχη μέχρι αλληλεπίδραση), η βασική δομή της γλώσσας όμως πρέπει να δείχνει κάτι σαν κοινή καταγωγή. Μ’ άλλα λόγια, και η ΙΕ ομογλωσσία ανακαλύφθηκε επειδή κάποιοι παρατήρησαν ότι brother (αγγλ.) = Bruder (γερμ.) = frater (λατ.) = φρατήρ (αρχ.ελλ.) = birader (περσ.) και πάει λέγοντας, ωστόσο (κτγμ πάντα) η ύπαρξή της θεμελιώνεται περισσότερο στην κοινή βαθιά δομή (την κλίση με πτώσεις και γένη, τους διθεματικούς χρόνους, τον μηχανισμό των δευτερευουσών προτάσεων κ.ο.κ. Μπορεί να λέω και βλακείες, είπαμε δεν είμαι ειδικός· αλλά γνωρίζοντας πεντ’ έξι ινδοευρωπαϊκές, μία αλταϊκή και μία σημιτική γλώσσα θαρρώ πως βλέπω καθαρά τη διαφορά.
cronopiusa said
Χραχουδοπριγκιπική τράπεζα κρίσεως
Σκύλος said
Δεν πρόκειται για μεζεδάκι (αβλεψία ή άγνοια) αλλά για φόλα (ΔΟΛιότητα)
Γράφει ο Βηματοδότης:
Χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα:
«Ήταν να πάει φαντάρος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως μου εξιστορούν ως ανέκδοτο τα στρατιωτικά παθήματα του υπουργού Οικονομικών. Μια κοινότητα της Οξφόρδης (όπου σπούδαζε) έστειλε σχετική επιστολή η οποία έφθασε στον στρατηγό Τσακαλώτο, θείο του μελλοντικού υπουργού. Ζητούσε μειωμένη θητεία, ένα εξάμηνο δηλαδή, επειδή σπούδαζε και κυρίως επειδή δεν γνώριζε καλά ελληνικά.
Ο στρατηγός Τσακαλώτος, νικητής τοτυ εμφυλίου πολέμου, μόλις έλαβε την επιστολή εξεμάνη και έστειλε στον ανιψιό του ένα λακωνικό γράμμα, στο οποίο έγραφε τα παρακάτω:
«Ουδείς Τσακαλώτος υπηρέτησε μειωμένη θητεία». Οπότε τι να κάνει ο Ευκλείδης; Αποδέχθηκε θέλοντας και μη την υπόδειξη – εντολή του στρατηγού και εκπλήρωσε στο ακέραιο τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Δηλαδή 24 μήνες».
Πηγή: Βηματοδότης
το βρήκα εδώ: http://www.newsit.gr/politikh/Evale-vysma-o-Tsakalotos-gia-na-kanei-6-mines-strato/606444
Μόνο που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (γενν. 1960) πρέπει να είναι της κλάσης του ’81. Και αφού ήταν ήδη φοιτητής, θα πρέπει να πήγε φαντάρος, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’80.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82_%CE%A4%CF%83%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8E%CF%84%CE%BF%CF%82
Ο θείος Θρασύβουλος, πάλι, είχε αποστρατευτεί από το 1952. Λιγάκι δύσκολο να περνούσε ο λόγος του στο ΓΕΕΘΑ μετά 30 χρόνια, κι ας είχε δηλώσει έμμεση υποστήριξη στο ΠΑΣΟΚ.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%98%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%8D%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%A4%CF%83%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8E%CF%84%CE%BF%CF%82
Pedis said
# 203 – Ε, και; Σε τι ποσοστό όσων οπι οικογενειες έχουν επιρροή, κύρος και γνωριμίες έκανε στρατό σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Στοιχηματίζω, δε, ότι 7 στους 10 που ψέγουν τους μεγαλοβυσματίες είχαν και οι ίδιοι, για παράδειγμα, κάνει λούφα τη μεταθέση στα σύνορα.
Το πρόβλημα δεν ειναι αν ο Ευκλείδης γλύτωσε τα καψόνια αλλά τα καψόνια που μας κάνει.
Γς said
187, 184, 193:
Ναμπούκο παίζει;
Va pensiero.
Σκύλος said
204 Pedis. Ορθά! Ορθότατα!
Άρα ο Ψυχάρης, που ως γνωστόν αυτός κι ο γιόκας του υπηρέτησαν μεθόριο, ας τον χτυπήσει στο «σήμερα» και όχι σε ένα πιθανώς επινοημένο «χθες»!
Γιάννης Ιατρού said
Διατί αποκρύπτετε ότι ο επιφανής γαμβρός γνωστού σχολιαστή, σύμβουλος του Δόναλντ, έδωσε συνέντευξη σε διακεκριμένη δεξιά φυλλάδα (σημερινή έκδοση) για την πολιτική στήρηξη του ελληνόψυχου Δ. προς την Ελλάδα κλπ. εδώ (με δική σας ευθύνη…)
Σκύλος said
207
Διότι φαίνεται πως ο έτερος έλλην διαπρύσιος κήρυξ του ελληνοψύχου Δόναλδ φέρει ορισμένας αρχαιοελληνικάς έξεις!
Μιχάλης Νικολάου said
191, Η είδηση της χρονιάς – Θα στοιχημάτιζα πως ήταν από το Κουλούρι! 🙂
Ανδρέας said
207-208 Σαν τους πρωτοχριστιανούς στην Ρώμη κάνετε και οι δύο. λολ
Γιάννης Ιατρού said
208: χα χα χα
Δεν κρύβεται ρε φίλε, η χαρά της π&^%%$νας, δεν κρύβεται!!! Πρέπει να έχεις εσωτερική πληροφόρηση 🙂 🙂
Ανδρέας said
Always Look on the Bright Side of Life
Σκύλος said
209 Και τόχε πει ο μακαρίτης ο Αλβέρτος!
210 Μα σκανδαλιζόμεθα! Και υποφέρομεν εις τους οδόντας των λεόντων!
Σκύλος said
211 It runs in the family 😉
spiral architect said
ΣΠ said
215
Κατά λάθος ίσως να βγαίνει και νόημα:
http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%22%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%80%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82+-%CE%B1+-%CE%BF%22&dq=
smerdaleos said
@201, Δύτη: Να πω την αλήθεια δεν κατάλαβα σχεδόν τίποτα! Μου συμβαίνει κι εμένα όταν γράφω βιαστικά:) Λέω ότι απ’ ό,τι είδα, το επιχείρημα όσων βλέπουν συγγένεια ΙΕ και αλταϊκών γλωσσών έχει να κάνει μόνο με λέξεις και αγνοεί πλήρως τη χαώδη διαφορά στη δομή των γλωσσών.
—-
Δύτη δεν χρειάζεται να χάσεις το χρόνο σου, για να ανασκευάσεις παραμύθια της χαλιμάς.
Όποιος έχει ανοίξει έστω ένα βιβλίο Ιστορικής Γλωσσολογίας (Historical Linguistics) ξέρει ότι η ταξινόμηση των γλωσσών δεν γίνεται με «λέξεις», αλλά με νεωτερισμούς της κλιτικής/λειτουργικής μορφολογίας,γιατί η κλιτική/λειτουργική μορφολογία είναι εξαιρετικά απίθανο να δανειστεί (αντίθετα με το λεξιλόγιο και τις φωνολογικές αλλαγές που τείνουν να διαχέονται)
Για να πεις ότι δύο γλώσσες συνδέονται φυλογενετικά πρέπει να αποδείξεις ότι συμμερίζονται τουλάχιστον 3 νεωτερισμούς της κλιτικής/λειτουργικής μορφολογίας.
Από τις σελίδες 5-6 IE γλωσσολογίας του James Clackson
Παράδειγμα του κανόνα αυτού. Στα 1200 χρόνια που τα Αρβανίτικα, τα Βλάχικα και η Βουλγαρική/Σλαβομακεδονική είναι σε επαφή με την μεσαιωνική Ελληνική, έχουν δανειστεί πολλές λέξεις και συμμετέχουν σε πολλές κοινές μεσαιωνικές φωνολογικές τροπές.
Ωστόσο, καμία γλώσσα δεν κατάφερε να δανειστεί την μορφολογική εναλλαγή ∅~s μεταξύ ενεστώτα και σιγματικού αορίστου του τύπου χωνεύω > (ε)χώνευσα ~ χώνεψα ~ να χωνέψω, παίζω ~ έπαιξα ~ να παίξω κλπ
Αυτοί που μελετάνε το Balkan Sprachbund έχουν παρατηρήσει ότι η Αλβανική, η Βλαχική, η Ρουμανική και οι Σλαβικές Γλώσσες των Βαλκανίων δανείζονται τα ελληνικά ρήματα στην μορφή της υποτακτικής αορίστους που στην μεσαιωνική ελληνική παίζει το ρόλο περιφραστικού απαρέμφατου (λ.χ. θέλω να παίξω, δεν μπορώ να χωνέψω).
Όλες οι γλώσσες δανείζονται τους σιγματικούς τύπους «παγωμένους» (προσθέτοντας τα δικά τους μορφολογικά επιθήματα στο «παγωμένο» θέμα) και δεν μπορούν να δανειστούν την εναλλαγή ∅~s παρόλο που πρόκειται για κοινό ΙΕ φαινόμενο (αλλά δεν είναι τόσο εμφανές σε αυτές τις γλώσσες όσο είναι στην Ελληνική).
Έτσι ενώ ένας ομιλητής της Ελληνικής ήδη πριν αρχίσει το σχολείο αρχίζει να χρησιμοποιεί την εναλλαγή λείπω/ἔλειψα/να λείψω, χωνεύω/χώνευσα/να χωνέψω, παίζω/έπαιξα/να παίξω ασυνείδητα στις γειτονικές γλώσσες βλέπουμε το εξής.
Βλαχική:
http://www.vlahoi.net/greek-vlach-dictionary/alfa.html
αγαπώ > να αγαπήσω > βλαχικός ενεστώτας αγαπισ-έσκου (παγωμένο το σιγματικό θέμα αγαπήσ-)
αγριεύω > να αγριέψω > βλαχικός ενεστώτας αγριψ-έσκου (παγωμένο αγριέψ-)
αλλάζω > να αλλάξω > βλαχ. ενεστ. αλαξέσκου (παγωμένο το αλλάξ-)
Αρβανίτικα:
Από το λεξικό του Μάρκου Μπότσαρη πυο μιλούσε άνετα και Ελληνικά παρακαλώ!
αφιερώνω > να αφιερώσω > αρβανίτικος ενεστώτας afieros-urë (παγωμένο σιγματικό θέμα στο οποίο κόλλησε η αλβανική ρηματικη΄κατάληξη)
αγαπώ > να αγαπήσω > αρβ. ενεστ. aγapis
φέγγω > να φέξω > αρβ. ενεστ. feks
αναστενάζω > να αναστενάξω > αρβ. ενεστ. anastenaks
φυτεύω > να φυτέ>b>ψω > αρβ. ενεστ. fiteps
Σλαβομακεδονικά (το ίδιο ισχύει και για τα Βουλγαρικά):
Παραθέτω μερικά παραδέιγματα από την διάλεκτο της Βοβοστίτσας κοντά στην Κορυτσά, την οποία μελέτησε ο Andre Mazon την δεκαετία του 30.
αδικώ > να αδικήσω > (da) aδikìsa
απαντώ > να απαντήσω > (da) apandìsa
ασκητεύω > να ασκητέψω > (da) ašketepsa
διδάσκω > να διδάξω > (da) δiδàksa
Σερβική:
λείπω > να λείψω > lipsa-ti (απαρέμφατο σε -ti): ενεστώτας lipšem με αόριστο lipsah
https://en.wiktionary.org/wiki/lipsati
Ρουμανική:
λείπω > να λείψω > lipsi
https://en.wiktionary.org/wiki/lipsi#Romanian
Το αστείο είναι ότι το «χ» του αορίστου lispah είναι φυλογενετικά ο ίδιος ΙΕ σιγματικός αόριστος, όπως αυτός της ελληνικής (που στις σλαβικές γλώσσες γενικεύτηκε σε *s>š>χ, από τις ρίζες πυο τελειώνουν σε R,U,K,I στις οποίες εφαρμόστηκε ο κανόνας RUKI).
Ελπίζω αυτό το παράδειγμα να εξηγεί γιατί οι γλώσσες ταξινομούνται μόνο βάσει της κλιτικής/λειτουργικής τους μορφολογίας.
Από την άλλη, 5000 χλμ. μακριά από την Ελληνική η Σανσκριτική είχε ακριβώς ολόιδιο Ελληνο-Άριο παρατατικό με την Ελληνική φθόγγο προς φθόγγο.
Παραθέτω τον παρατατικό των ρημάτων *bher- «bharami/φέρω» και *h2eg’- «ajāmi/άγω» στις δύο γλώσσες:
*e-bher-om > abharam ~ ἔφερον και *e-h2eg’-o-m > *ah2ag’-om > *āg’om > ājam ~ αττικοϊωνικό ἦγον (πρωτοελληνικό ἆγον, με αττικοϊωνικη΄τροπή ᾱ>η).
ἄγω > ἦγον
και το φέρω > ἔφερον
Pedis said
# 206 – Άρα ο Ψυχάρης, που ως γνωστόν αυτός κι ο γιόκας του υπηρέτησαν μεθόριο, ας τον χτυπήσει στο «σήμερα» και όχι σε ένα πιθανώς επινοημένο «χθες»!
Και γιατί να το κάνει; Καλύτερους από αυτούς δεν θα βρει να κάνουν τη δουλειά. Παίζει λίγο εκβιασμός και δήθεν εκατέρωθεν, αλλά αν καταφέρουν να μείνουν άλλους έξι μήνες επάνω θα τα βρουν όπως τα βρήκαν κι άλλοι πριν από δαύτους.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Alexandros Charoulis @FragileAlex Πριν από 30 λεπτά
Το πρόβλημα της χώρας είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είπε ο Βενιζέλος! Πες μας Βαγγέλη πως πέρασες το Πάσχα με τον Θεοχάρη Ιωαννίδη…
Alexandros Charoulis Πριν από 31 λεπτά
Στο Αλφιέρε ήπιε το καφεδάκι του ο Κούλης Μητσοτάκης με τον υπόδικο Παπασταύρου! Μετά πήγε στη #Βουλη να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας…
Μαρία said
Ριβαλντίνιο said
Να βάλουμε και δυο πολύ ωραία άρθρα του Σμερδαλέου που έτσι μου ήρθαν στο μυαλό με την συζήτηση .
Η ΙΕ κοιτίδα #2: η επίθεση κατά της γλωσσολογίας
(όταν μπερδεύονται οι επιστήμες)
H δήθεν αυτοχθονία των Βλάχων
(γιατί οι Βλάχοι δεν μπορεί να είναι εκλατινισθλεντες ελληνόφωνοι)
cronopiusa said
sarant said
222α 🙂
215 Κορέκτορας δούλεψε, αλλά και πάλι…
Βάταλος said
Εντιμώτατοι κύριοι,
ευχαριστώ τον πιστόν οπαδόν μου κ. Ιατρού Ιωάννην (σχ. 207) που σάς ενημέρωσε διά την αποκλειστικήν συνέντευξιν του γαμβρού μου και αυριανού υπουργού Ενεργείας των ΗΠΑ, Γεωργίου Παπαδοπούλου, εις την γεροντοκόρην της οδού Σωκράτους. Μοί δίδει και εμέ την ευκαιρίαν να αναρτήσω ωρισμένα αποσπάσματα διά τους τεμπελχανάδες, που θα βαρεθούν να την αναγνώσουν ολόκληρον ενταύθα
Μετά τιμής
Β.
ΥΓ: Μή χάση κανείς την αποψινήν μεταμεσονύκτιον παρέμβασίν μου (αν μοί επιτρέψη η γραία Βατάλαινα) εις την σημερινήν ανάρτησιν περί Κωστή Μπαστουνοπούλου και όσα μάς απέκρυψαν ο κ. Σαραντάκος, ο κ. Κόρτος και οι Μεταλληνισταί, με πρώτον και καλύτερον ότι ο Μπαστουνόπουλος υπήρξεν ο Αρχιλογοκριτής του μπαρμπα-Γιάννη Μεταξά («Διευθυντής Γραμμάτων της 4ης Αυγούστου). Ιδέστε το κατωτέρω βίδεον, όπου ο μακαριστός Ρένος Αποστολίδης (1997) τα αποκαλύπτει όλα (8:35 και εξής, σύν πλήν έν λεπτόν)
Stazybο Hοrn said
Κατά πεθερό και κύρη…
Γιάννης Ιατρού said
224: Πάντως δεν αναφέρει πουθενά ότι είναι γαμβρός σου, ουτε καν αν είναι παντρεμένος ή.και αν έχει παιδιά αναφέρει!!! Σύμφωνα με σοβαρές πηγές ΔΕΝ είναι παντρεμένος, οπότε προσπαθείς να μας δουλέψεις!!
Ριβαλντίνιο said
αν μοί επιτρέψη η γραία Βατάλαινα
sarant said
224 Ισχύει ότι ο Μπαστιάς συνεργάστηκε με το καθεστώς Μεταξά και δεν το αποκρύψαμε. Αλλά δεν έβαλα βιογραφικό του.
Pedis said
Αυτό δεν το είχε παίξει ούτε το πασόκ!
«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τις σημερινές ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων στη διαδήλωση στο Σύνταγμα και τη χρήση δακρυγόνων, η οποία οδήγησε και στον τραυματισμό διαδηλωτών, καθώς και στελεχών της ΛΑΕ.
Αναμένουμε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να διεξαγάγει εξονυχιστικό έλεγχο και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Τα κρούσματα αστυνομικής βίας και η ασυλία όσων τα υποθάλπουν πρέπει να τελειώσει.»
Ανδρέας said
213 ΄΄Μα σκανδαλιζόμεθα! Και υποφέρομεν εις τους οδόντας των λεόντων!΄΄
τα φουκαριάρικα δε τα λυπάστε;
http://tinyurl.com/hol2wk9
Ανδρέας said
Γς said
Φορολόγησαν και το Ιντερνετ.
Και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Την πίπα όμως όχι ακόμα.
[Την απλή πίπα. Την παραδοσιακή]
Γς said
232:
cronopiusa said
για την Γιορτή της μητέρας
Madres de Plaza de Mayo LF recordaron el primer día de la Plaza hace 39 años
Καλή σας μέρα!
sarant said
Καλημέρα και από εδώ!