Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποιοι το είπαν; (Προεκλογικό κουιζάκι)

Posted by sarant στο 12 Μαΐου, 2016


Question_mark_(black_on_white)Καιρό έχουμε να βάλουμε κουίζ. Τα αποφεύγω, παρόλο που είναι εύκολα στο στήσιμο, επειδή σας έχει φοβηθεί το μάτι μου, βρίσκετε τις απαντήσεις αμέσως. Τέλος πάντων, ας προχωρήσουμε, αν και δεν πιστεύω ότι και το σημερινό θα αντέξει πολύ.

Πριν από δυόμισι χρόνια είχαμε βάλει ένα κουίζ με ερώτημα «Ποιος το είπε;» -σας ζητούσα να βρείτε ποιος πολιτικός είχε κάνει κάποιες δηλώσεις. Είχα σκοπό να βάλω κι άλλα κουίζ της ίδιας κατηγορίας, αλλά το αμέλησα.

Συνεχίζω τώρα, με την ερώτηση σε πληθυντικό αριθμό: ποιοι το είπαν; Θα παραθέσω ένα απόσπασμα από ένα προεκλογικό πρόγραμμα και θα σας ζητήσω να βρείτε ποιο πολιτικό κόμμα (ελληνικό ή ξένο) είχε παρουσιάσει αυτές τις θέσεις.

Προειδοποιώ ότι έχω κάνει μικρές αλλαγές στο κείμενο για να αφαιρέσω κάποιες λέξεις που έδιναν πολλές πληροφορίες. Όταν βρείτε τη σωστή απάντηση, θα παραθέσω το κείμενο αυτούσιο.

Πάμε λοιπόν:

Το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα δεν εξυπηρέτησε τα ζωτικά συμφέροντα ούτε του κράτους, ούτε του λαού. Χρειάζεται μια νέα τάξη πραγμάτων, που πρέπει να οικοδομηθεί από κάτω προς τα πάνω.

Περιεχόμενο και στόχος αυτής της νέας κοινωνικής και οικονομικής τάξης δεν μπορεί να είναι πια η καπιταλιστική επιδίωξη του πλούτου και του κέρδους, αλλά η ευημερία του λαού μας. Μια σοσιαλιστική οικονομική τάξη πραγμάτων πρέπει να προσφέρει στον λαό μας ένα οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο που να συμφωνεί με τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ατόμου, να εξυπηρετεί την πνευματική και υλική ανάπτυξη της χώρας μας και να διασφαλίζει την ειρήνη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Στόχος κάθε οικονομικής δραστηριότητας είναι να ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού.

Λοιπόν; Ποιο πολιτικό κόμμα είχε αυτό το φιλολαϊκό προεκλογικό πρόγραμμα; Επικουρικά, πότε διατυπώθηκαν αυτές οι θέσεις;

(Μπορεί να είναι ελληνικό ή ξένο κόμμα. Όποιος ξέρει την απάντηση, ας μου κάνει τη χάρη να μην απαντήσει αμέσως).

ΥΓ Από κακό χειρισμό, το άρθρο εμφανίστηκε για λίγο στον κυβερνοχώρο χτες το βράδυ αλλά ευτυχώς το πήρα είδηση σχεδόν αμέσως και το έκρυψα ως το πρωί, αν και αρκετοί θα το είδατε φευγαλέα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τελικά το βρήκατε σχετικά γρήγορα, πρώτος ο φίλος Ζαχαρίας.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που επεξεργάστηκε το γερμανικό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, το CDU της Βρετανικής Ζώνης Κατοχής, στο Ahlen το 1947 ενόψει των βουλευτικών εκλογών στο ομόσπονδο κράτος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (και τότε και τώρα το πολυπληθέστερο γερμανικό ομόσπονδο κράτος) που έγιναν στις 20 Απριλίου 1947. Τελικά στις εκλογές εκείνες το CDU πρώτευσε με 37,5% αλλά δεν ξέρω αν η νίκη του οφείλεται στο φιλοσοσιαλιστικό προφίλ που πρόβαλε -δεύτερο ήρθε το SPD με 32% και τρίτο το Κομμουνιστικό Κόμμα, ακόμα νόμιμο, με 14%. Το πνεύμα της εποχής, με νωπή την αντιφασιστική νίκη και πριν ακόμα ξεκινήσει ο ψυχρός πόλεμος, έδινε σοσιαλιστική απόχρωση ακόμα και στο πρόγραμμα του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.

Στη συνέχεια του προγράμματος, το CDU κάνει σαφέστατες αναφορές στην αξία της ατομικής ελευθερίας, αλλά δεν παραλείπει να ζητήσει και εθνικοποίηση των ορυχείων άνθρακα, όπως και σχεδιασμό της οικονομίας για μια περίοδο. Όλο το κείμενο, στα αγγλικά, εδώ. Ευχαριστώ τον φίλο Νίκο Λούντο, που μου το υπέδειξε.

Στο κείμενο που παρέθεσα πιο πάνω είχα αφαιρέσει κάποιες χαρακτηριστικές λέξεις και φράσεις που έδιναν πολλές πληροφορίες. Εδώ το επαναλαμβάνω χωρίς τις παραλείψεις:

Το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα δεν εξυπηρέτησε τα ζωτικά συμφέροντα ούτε του κράτους, ούτε του λαού. Μετά την τρομερή πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάρρευση που ήρθε ως αποτέλεσμα εγκληματικής εξουσιαστικής πολιτικής, χρειάζεται μια νέα τάξη πραγμάτων, που πρέπει να οικοδομηθεί από κάτω προς τα πάνω.

Περιεχόμενο και στόχος αυτής της νέας κοινωνικής και οικονομικής τάξης δεν μπορεί να είναι πια η καπιταλιστική επιδίωξη του πλούτου και του κέρδους, αλλά η ευημερία του λαού μας. Μια σοσιαλιστική οικονομική τάξη πραγμάτων πρέπει να προσφέρει στον γερμανικό λαό ένα οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο που να συμφωνεί με τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ατόμου, να εξυπηρετεί την πνευματική και υλική ανάπτυξη της χώρας μας και να διασφαλίζει την ειρήνη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Με βάση τα παραπάνω, η κομματική συνδιάσκεψη (?) του CDU τον Μάιο του 1946 διατύπωσε τις ακόλουθες αρχές:

Στόχος κάθε οικονομικής δραστηριότητας είναι να ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού.

Νέα προσθήκη:

Στο μεταξύ βρήκα το γερμανικό πρωτότυπο, το οποίο έχει κάποιες ουσιαστικές διαφορές από την αγγλική μετάφραση που είχα υπόψη μου και στην οποία βασίστηκα για την δική μου απόδοση.

Das kapitalistische Wirtschaftssystem ist den staatlichen und sozialen Lebensinteressen des deutschen Volkes nicht gerecht geworden. Nach dem furchtbaren politischen, wirtschaftlichen und sozialen Zusammenbruch als Folge einer verbrecherischen Machtpolitik kann nur eine Neuordnung von Grund aus erfolgen.

Inhalt und Ziel dieser sozialen und wirtschaftlichen Neuordnung kann nicht mehr das kapitalistische Gewinn- und Machtstreben, sondern nur das Wohlergehen unseres Volkes sein. Durch eine gemeinschaftliche Ordnung soll das deutsche Volk eine Wirtschafts- und Sozialverfassung erhalten, die dem Recht und der Würde des Menschen entspricht, dem geistigen und materiellen Aufbau unseres Volkes dient und den inneren und äußeren Frieden sichert.

Η πιο βασική διαφορά είναι στον όρο gemeinschaftliche Ordnung, που ο Άγγλος μεταφραστής τον απέδωσε socialist economic order. Φυσικά, άλλο το ένα κι άλλο το άλλο, αν και πράγματι το gemeinschaftliche δύσκολα αποδίδεται.

 

 

 

 

Advertisement

285 Σχόλια προς “Ποιοι το είπαν; (Προεκλογικό κουιζάκι)”

 1. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Δεν ξέρω την απάντηση, την κατ’ εκτίμηση απάντηση την αφήνω για αργότερα, μήπως πετύχω κέντρο στα τυφλά από τύχη και το χαλάσω.

 2. Κουνελόγατος said

  Πονηρό μου φαίνεται, συνεπώς δε θα είναι τίποτις αναρχοκομμουνιστές. Έχει γούστο να είναι κάνας Χίτλερ ή Μουσολίνι… Άρα, δεκαετία 1920;
  Καλημέρα.

 3. Γς said

  >Όποιος ξέρει την απάντηση, ας μου κάνει τη χάρη να μην απαντήσει αμέσως.

  Σεβαστόν

 4. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Δεν απαντάω προς το παρόν σε μαντεψιές. Θα λείψω καμιάν ωρίτσα και μετά θα δούμε.

 5. Κουνελόγατος said

  4. Καλά κάνεις… 🙂
  Γιατί υπάρχουν και μικρά παιδιά που πετάγονται… 🙂

 6. gak said

  Και εγω συμφωνώ με κουνελόγατο, κατι μου θυμίζει αυτό το κείμενο.θα ψαξω να βρω την πηγή.

 7. Το κείμενο δεν ανήκει σε μαρξιστικό κόμμα. Το «καπιταλιστική επιδίωξη του πλούτου και του κέρδους», για παράδειγμα, είναι πολύ απλοϊκό για πολιτικό πρόγραμμα κομμουνιστικού ή αριστερού κόμματος). Είναι μισόλογα.
  Θα μπορούσε σε νεο-ναζιστικό κόμμα (εθνικοσοσιαλιστικό δηλαδή), μια και κάτι λέει για «σοσιαλισμό», αλλά φαίνεται μετριοπαθές το κομμάτι που βάλατε. Βέβαια, σε κείμενά τους πολλές φορές χρησιμοποιούν τον όρο «λαός» αντί «έθνος».
  Λέω: ΠΑΣΟΚ του 1978, όταν βγήκαν και οι προγραμματικές του θέσεις.

 8. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Το ΑΚΕΛ στην Κύπρο. Την ίδια εποχή που ο Χριστόφκιας είπε το ιστορικό: Υοu made me pass like Messi!

 9. spiral architect said

  Η υπόσχεση που δόθηκε ήταν μια αναγκαιότητα του παρελθόντος. Ο λόγος που δεν κρατήθηκε είναι μια αναγκαιότητα του παρόντος.
  Νικολό Μακιαβέλι

  Kαλημέρα.

 10. spiral architect said

  Ωπα, ώπα, στάκα Νικοκύρη! Προεκλογικό κουιζάκι; 😮
  Ξέρεις κάτι insider;

 11. Κουνελόγατος said

  10. Αυτό ήθελα να γράψω Spiral, όμως είπα να μην τον φέρω σε δύσκολη θέση… 🙂
  Από την άλλη, μήπως ο τίτλος ταιριάζει με το πρόγραμμα;

 12. Corto said

  «μια νέα τάξη πραγμάτων»

  Πάντως το παραπάνω παραπέμπει σε Χίτλερ (όπως γράφτηκε και πριν).

 13. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !

  Γενικώς, τo «ποιοί το είπαν», έχει απάντηση.
  Το «ποιοί το έκαναν», τις πιο πολλές φορές όχι…

 14. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Να βάλει ο Νικοκύρης Χιτλερο-Μουσολινικά προεκλογικά ,παίζει μισό-μισό. Πα να πει(στο μυαλό μου),ότι υπάρχουν κατά 50% λόγοι να θυμηθούμε την άνοδο του φασισμού/ναζισμού με τί ρητορία ανέβηκε και τί έγινε μετά, και άλλο 50% λόγοι να μη δώσουμε ιδέες/τροφή στους ανεγκέφαλους, αυτή την ώρα.

 15. gpoint said

  Μουσολίνι (αφού τον Αδόλφο τον καπαρώσανε, αλλιώς θα τόστριβα αλλά πάλι μπενίτο θα κατέληγα λόγω ordine nuovo

 16. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>Στόχος κάθε οικονομικής δραστηριότητας είναι να ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού.
  Μοιάζει πάντως με την ρήση του ΠτΔ περί χρημάτων. Όχι;

 17. giorgos said

  Δεδομένου ότι στήν Ελλάδα δέν υπάρχει καπιταλισμός , μάλλον γιά Ευρωπαικό κόμμα θά πρόκειται .
  Βέβαια υπάρχει περίπτωση νά είναι καί τό ΚΚΕ πού υποστηρίζει ότι ή Ελλάδα όχι μόνο είναι καπιταλιστική χώρα αλλά καί ιμπεριαλιστική !

 18. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  10-11: Προεκλογικό τότε, όχι τώρα.

  Αν και εκλογές θα γίνουν και εδώ, μάλλον το 2019. Ίσως τον Σεπτέμβριο ίσως τον Μάιο μαζί με ευρωεκλογές.

 19. Μου θυμίζει την ιδρυτική διακήρυξη γνωστής δεξιάς αντιστασιακής οργάνωσης τη δεκαετία του ’40!

 20. raf said

  Για μετάφραση μου φαίνεται..

 21. Ανδρέας said

  Ντάισελμπλουμ: Στην Ελλάδα υπάρχει πλούτος αλλά είναι κρυμμένος ή έχει μεταφερθεί στο Λονδίνο

 22. Ανδρέας said

  «Οι πολίτες θα χρειαστεί να πληρώσουν φόρους – δεν θα είναι δημοφιλές, ιδιαίτερα σε κρίση, αλλά χρειάζεται να γίνει για να οικοδομηθεί μια χώρα. Το πιο λυπηρό πράγμα σχετικά με την Ελλάδα είναι ότι υπάρχει πολύς πλούτος, αλλά είναι κρυμμένος ή έχει μεταφερθεί στο Λονδίνο».

 23. nikiplos said

  Από μαντεψιά θυμίζει έντονα το Χίτλερ και τους Ναζί των 30ς. Θυμάμαι ότι είχα διαβάσει ότι χρησιμοποιούσαν τον όρο «λαός» περισσότερο από το «έθνος» ακριβώς για να κλέψουν αφήγηση από την τότε παραπαίουσα σοσιαλιστική αριστερά…

  Το «νέα τάξη πραγμάτων» είναι που με οδήγησε εκεί…
  Βέβαια το είπε και ο Μπους junior aka jack-ass αλλά όμως αυτός δεν μίλησε (φτου κακά) για σοσιαλισμό, οπότε απορρίπτεται δια ροπάλου…

  Το ΠΑΣΟΚ του 1978 μίλησε για αλλαγή κι όχι για «νέα τάξη πραγμάτων»… Βέβαια με τον «πλουραλιστή» Αντρέα ποτέ δεν ξέρεις… 🙂

 24. Μην είναι κανένα ΕΣΚ του μακαρίτη του Αρσένη; Ιδέα δεν έχω, longshot μου φαίνεται, σαν τη Λέστερ ένα πράμα!

 25. Κουνελόγατος said

  Συγγνώμη που βάζω κάτι τόσο άσχετο, με είχε όμως συγκλονίσει κι ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ τότε πάρα πολύ, όπως και κάθε φορά που πεθαίνει κάποιο από τα κορίτσια.
  Ελπίζω ο Α.Λ. να μας αφήσει τόπο -βουλευτικό- πολύ γρήγορα, να εξαφανιστεί, διότι όταν τον βλέπω μου γυρίζει τ’ άντερα.

  http://left.gr/news/antio-maria-0

 26. Το «να διασφαλίζει την ειρήνη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», είναι ΠΑΣΟΚογενές. Ποντάρω στον Αρσένη.

 27. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 28. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Να δώσω την πρώτη βοήθεια: το κόμμα αυτό (ελληνικό ή ξένο) υπάρχει ακόμα.

 29. Κουνελόγατος said

  Έχει γούστο να το βρήκε ο Μιχάληςππ. Αυτό με τίποτα.

 30. spiral architect said

  @23: Ο ΑΓΠ μιλούσε για «νέα τάξη πραγμάτων» στα ύστερά του. Πάντα «Αλλαγή» έλεγε.

 31. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ξαναδιαβάζοντας:
  >>Το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα δεν εξυπηρέτησε τα ζωτικά συμφέροντα ούτε του κράτους, ούτε του λαού. Χρειάζεται μια νέα τάξη πραγμάτων, που πρέπει να οικοδομηθεί από κάτω προς τα πάνω.
  Προεκλογικά του Αγγλικού εργατικού κόμματος;

 32. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  28. Πάνω ποὺ ἐλεγα ὅτι ἦταν τὸ ΚΟΔΗΣΟ

 33. gpoint said

  # 28

  Movimento Sociale… αστείο για τα γνωστά ιταλικά τσιγάρα MS, αλλιώς morto seguro

 34. sarant said

  Μετά τις 12 η δεύτερη βοήθεια

 35. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Δύο ἐπαναστατικὰ κινήματα στὸ Μεξικὸ τὸ 1917; PDPR καὶ EPR;

 36. Σουμέλα Παπαδοπούλου said

  Οι προτάσεις είναι τόσο γενικόλογα ειπωμένες που θα μπορούσαν να ανήκουν σε οποιοδήποτε κόμμα ανεξάρτητα από την τοποθέτησή του. Θα έλεγα ότι είναι λόγια του Μiliband του Εργατικού κόμματος της Βρετανίας?

 37. atheofobos said

  Υποψιάζομαι τα Χρυσά Αυγά.

 38. gak said

  «Η κυβέρνηση αμέσως κατάλαβε ότι εδώ δεν έχουμε ένα ψευτοδίλημμα μεταξύ της ανάγκης εύρεσης δικαστικών αιθουσών για την απόδοση Δικαιοσύνης και ενός συγκροτημένου αναπτυξιακού σχεδίου», σχολίασε η κ. Δούρου.

  Διπλή άρνηση!

 39. gpoint said

  Για όσους δεν πιστεύουν όσα έγραψα για τον Τζεμπούρ υπάρχει και φωτοστόρυ

  http://www.sport24.gr/football/ellada/SuperLeague/h-apisteyth-psyxraimia-toy-vellidh.4053582.html

 40. Ο Μουσολίνι μπορεί (δεν το ξέρω) να χρησιμοποιούσε πιο συχνά τον όρο ‘λαός’ αντί του όρου ‘έθνος’ είτε για να δημαγωγεί, είτε από κεκτημένη ταχύτητα (μην ξεχνούμε πως είχε ξεκινήσει ως σοσιαλιστής, και ήταν, αν δεν κάνω λάθος, και αρχισυντάκτης της Avanti!). Για τον Χίτλερ όμως τέτοιο θέμα δεν τίθεται: Volk στα γερμανικά (όπως και народ στα ρωσικά) είναι και ο λαός και το έθνος.
  Στο μεταξύ όμως μας διευκρίνισε ο Νικοκύρης ότι το ζητουμενο κόμμα υπάρχει και τώρα. Άρα ούτε ο ένας είναι ούτε ο άλλος, πίσσα στα κόκκαλα τους…

 41. Chequechak said

  Ένωση Κεντρώων μήπως;

 42. nikiplos said

  Να δοκιμάσω μια δεύτερη μαντεψιά από τους … οπορτουνιστές αυτή τη φορά… Σκέψη Μάο Τσε Τουνγκ και Κομουνιστικό Κόμμα Κίνας…

 43. Alexis said

  Θα έλεγα ΠΑΣΟΚ του 1974 αλλά μου το χαλάει η «νέα τάξη πραγμάτων». Ανεπίτρεπτο για την εποχή και τις περιστάσεις.
  Οπότε θα ψηφίσω ΚΚΕ!
  (Στο κουίζ, εννοείται!) 🙂

 44. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  43. Δὲν ἔδωσα τὴν πρέπουσα σημασία στὴ φράση. Αὐτὸ λεγόταν πολὺ τὸ 1991 μετὰ τὸν πόλεμο τοῦ Κόλπου

 45. Avonidas said

  #42. «Σκέψη Μάο Τσε Τουνγκ και Κομουνιστικό Κόμμα Κίνας…»

  Ο Νικοκύρης είπε ότι είναι από προεκλογικό πρόγραμμα. Για να υπάρχει προεκλογικό πρόγραμμα πρέπει να υπάρχουν και εκλογές… άρα, όχι.

 46. nikiplos said

  @45, σωστός ο Άβο… Τότε πρέπει να «πετάξω» στους άλλους οπορτούνες:
  Σαλβατόρ Αλιέντε ή στους Περονιστές… άντε μέχρι τους Σαντινίστας του Ορτέγκα…

 47. #43: Η έκφραση «Νέα Τάξη Πραγμάτων» δεν συνδέεται μόνο με ακροδεξιές οργανώσεις, Ίσως επειδή την πολυχρησιμοποιούσε ο Γκαίμπελς, να γίνεται η αντιστοίχιση. Και το ΠαΣοΚ την χρησιμοποίησε και σε κείμενα και προφορικά, όπως αντίστοιχα και η Αριστερά τη λέξη «Αλλαγή» ή και «Νέα Δημοκρατία» ακόμα ( βλ.πολιτικό πρόγραμμα του ΚΚΕ επί δικτατορίας). Επιμένω στο ΠαΣοΚ, που «υπάρχει ακόμα».
  Οι πρώτοι χρήστες της έκφρασης ήταν κομμουνιστές:

  http://giati-baba.blogspot.gr/2016/05/blog-post_1.html

 48. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ξηλώσανε τη Ρούσεφ

 49. ΓιώργοςΜ said

  Τώρα που κύλησε κάμποσο νερό στ’ αυλάκι, η δική μου αρχική εντύπωση είναι ΠΑΣΟΚ του ’76 (νομίζω το ’81 στρογγύλεψε λίγο τη ρητορική του). Ισχύει και το «υπάρχει ακόμα» (τύποις…)

 50. sarant said

  Να δώσω μια δεύτερη βοήθεια.

  Πρόκειται για κόμμα ευρωπαϊκής χώρας. Οχι ελληνικό.

  Και ως τώρα, δεν το έχει αναφέρει κανείς.

 51. Ζαχαρίας said

  CDU 1947 Γερμανία

 52. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Luxembourg Socialist Workers’ Party

 53. cronopiusa said

 54. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Die Linke (στο Λουξεμβούργο. «Ντέι λενκ» πως διάλο το λένε στα ψευτογερμανικά τους… 🙂 )

 55. 52 Κίντο: http://lolsnaps.com/funny/162793/an-engineer-dies-and-goes-to-hell

  Επί του θέματος: περισσότερο με ενδιαφέρει το τι κάνει ο καθένας. Δυστυχώς: http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/100299

 56. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Piratepartei Lëtzebuerg 🙂

 57. Ζαχαρίας said

  Ξέχασα και να καλησπερίσω κιόλας (μην είμαστε και αγενείς).
  Αν δεν κάνω είναι από το ahlen programm για τις εκλογές στο δυτικό και αγγλοδιαχειρζόμενο τμήμα της Γερμανίας.

 58. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  55. Παλιό, γνωστό, και αληθές! 😆

 59. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ρὲ Κίντ αὐτὸ πήγαινα νὰ γράψω

 60. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  59. Ποιο απ’όλα; Έγραψα 3. 🙂

 61. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ἔψαχνα τὰ κόμματα τοῦ Λουξεμβούργου

 62. giorgos said

  ΚΚ Ιταλίας

 63. ΣΠ said

  Γερμανία, Χρηστιανοδημοκρατικό κόμμα, 1947

 64. sarant said

  51-57

  Το βρήκε ο Ζαχαρίας, είναι το προεκλογικό «πρόγραμμα του Άλεν» του CDU, του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της αγγλικής ζώνης της Γερμανίας, το 1947.

  Ακολουθεί προσθήκη στο άρθρο.

 65. Λεύκιππος said

  25 Κουνελόγατε, την ίδια άποψη τρέφω κι εγώ για τον Λοβέρδο. Και το επισημαίνω γιατί, είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς, που, για μένα, διαψεύδει το «πρόσωπο καθρέφτης ψυχής» στο οποίο πιστεύω ακράδαντα.

 66. Φαεσίμβροτος said

  Podemos πιθανώς…

 67. cronopiusa said

 68. Του CDU; των Χριστιανοδημοκρατών; λαϊκισμός, όχι αστεία!

 69. sarant said

  68 Είδες;!

 70. Κουνελόγατος said

  ΔΕΝ είναι δυνατόν. Τι άλλο θα μάθουμε;

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να είναι, θα είχε πολύ περισσότερα νι το κείμενο. Για κομμουνιστικό κόμμα δε μοιάζει. Πιο πολύ μοιάζει με κέντρώο κόμμα που χρησιμοποιεί αριστερές αοριστολογίες. Κάτι σαν το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα δηλαδή.
  Και κάτι παρεμπιπτόντως: αυτή τη στιγμή βλέπω να παρκάρει μια μερσεντάρα μαύρη στη λεωφορειολωρίδα έξω απ’ τον ΟΤΕ στην Πατησίων. Κατεβαίνει άνετος ο οδηγός, ούτε αλάρμ ούτε τίποτα, και μπαίνει μες στον ΟΤΕ. Κοιτάω την πινακίδα: Μητροπολίτης Αρμενίων. Λέτε να πάρει κλήση; 😊

 72. ΓιώργοςΜ said

  9: Διαχρονικές αξίες…

 73. Alexis said

  «Το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα δεν εξυπηρέτησε τα ζωτικά συμφέροντα ούτε του κράτους, ούτε του λαού.»

  Και το λένε Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες το 1947!
  Απίστευτο!

 74. ΓιώργοςΜ said

  71 (τέλος): Ξέρω κι ένα με τον Τοτό, αλλά το δικό σου είναι καλύτερο. 🙂

 75. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Η Αγγέλα πάντως μένει πιστή σ’αυτή τη διακήρυξη . Έκλεψε λεφτά καταθετών με τον τσαμπουκά, και τα μισά τα τσέπωσε και τα άλλα μισά τα έδωσε στις τράπεζες. Δεν το λες και καταπιταλιστικό αυτό… :mrgreen:

 76. Ανδρέας said

  Πάντως νέα τάξη γράφει όχι νέα τάξη πραγμάτων
  το νέα τάξη πραγμάτων παραπέμπει συνειρμικά στο NWO New World Order Νικοκύρη.

  Παίζεις με cheat το παιχνίδι 🙂

 77. sarant said

  76 Η νέα τάξη είναι νέα τάξη πραγμάτων. Αλλά το σκέφτηκα πριν το βάλω. Δυστυχώς δεν βρήκα το γερμανικό πρωτότυπο να δω πώς το είχε.

 78. Οταν το 1947 έχεις δίπλα σου 100 μπαρουτοκαπνισμένες μεραρχίες του Κόκκινου Στρατού λες άλλα τραγούδια!

 79. Ανδρέας said

  Εντωμεταξύ στο σχόλιο 47 γράφτηκε κάτι για κομμουνιστές δεν κατάλαβα καλά τι. Εδώ οι επινοητές του όρου σύμφωνα με τη Βίκυ είναι οι
  Ουίλσον και Τσώρτσιλ.

  During the 20th century, many politicians, such as Woodrow Wilson and Winston Churchill, used the term «new world order» to refer to a new period of history characterised by a dramatic change in world political thought and the balance of power after World War I and World War II. They all saw the period as an opportunity to implement idealistic proposals for global governance in the sense of new collective efforts to address worldwide problems that go beyond the capacity of individual nation-states to solve, while always respecting the right of nations to self-determination. These proposals led to the creation of international organizations (such as the UN and NATO), and international regimes (such as the Bretton Woods system and the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT)), which were calculated both to maintain a balance of power in favor of the United States and to regularize cooperation between nations, in order to achieve a peaceful phase of capitalism. These creations in particular and liberal internationalism in general, however, were regularly criticized and opposed by American ultraconservative business nationalists from the 1930s on.

  https://en.wikipedia.org/wiki/New_World_Order_%28conspiracy_theory%29#History_of_the_term

 80. Ανδρέας said

  Εδώ
  h**ps://de.wikipedia.org/wiki/Ahlener_Programm
  Neuordnung

  Inhalt und Ziel dieser sozialen und wirtschaftlichen Neuordnung kann nicht mehr das kapitalistische Gewinn- und Machtstreben, sondern nur das Wohlergehen unseres Volkes sein.

  https://en.wikipedia.org/wiki/New_Order_%28Nazism%29

  The New Order (German: Neuordnung) or the New Order of Europe (German: Neuordnung Europas) was the political order which Nazi Germany wanted to impose on the conquered areas under its dominion.

 81. Ανδρέας said

  Με λίγα λόγια η Νέα τάξη (σκέτη είναι ναζιστικός όρος προ Β’ΠΠ και η Νέα τάξη πραγμάτων είναι Αγγλοαμερικανικός όρος μετά τον Β’ΠΠ. Η συνέχεια του αγώνα δηλαδή. 🙂

 82. Ανδρέας said

  α ξέχασα να συμπληρώσω (χαμηλόφωνα) ζουν ανάμεσα μας 😀

 83. Pedis said

  Στόχος κάθε οικονομικής δραστηριότητας είναι να ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού. CDU

  Κι αν δεν τις ικανοποιεί, ακόμη καλύτερα. Μεγαλώνει η μίζα.

  Συγκινήθηκα! Μου ήρθαν στο μυαλό «σοσιαλισμός στις 18», «λεφτά υπάρχουν», «φέρτε μου τα μνημόνια να τα σκίσω». Αλλά αυτοί είναι «αριστεροί», εδώ μιλούμε για «δεξιούς».

  Εποχές κι αυτές!

  Ο Ρούσβελτ, το 1944, υποσχόταν «a second Bill of rights» (εδώ http://www.presidency.ucsb.edu/ws/?pid=16518)

  γενικούρες που θα έφερναν ανατριχίλα στον Γερούν κι από συμπάθεια, τρέμουλο στον Τσακαλώτο, ενώ ακόμη και στον ίδιον τον πράιμ μίνιστερ θα φαινόταν ακατόρθωτο να πρέπει να κατεβάσει άλλες δύο σκάλες τη φωνή πιο μπάσα για να ξεστομίσει με τη δέουσα σοβαρότητα και αίσθηση του καθήκοντος το εν δέκατον από αυτά που υποσχόταν ο FDR στα στρατά του.

  Αν, τώρα, η μεταπολεμική ευρωπαική αριστεροκεντροδεξιά είχε υιοθετήσει τέτοια σλόγκαν, ασφαλώς δεν το έκανε για λόγους εκκεντρικότητας.

 84. Κουνελόγατος said

  Διάβασα πριν κάποια χρόνια το μυθιστόρημα;;; «ο κήπος με τα θηρία», φαίνεται πως ένα σημαντικό μέρος της άρχουσας τάξης στην Αμερική ήταν με τον Χίτλερ. Η λογική αυτή (όχι η πολιτική απαραίτητα) φαίνεται και στον Στάινμπεκ (τα σταφύλια της οργής). Αλήθεια, τι όνειρο είδαν οι «σύμμαχοι» των Γερμανών κι έκαναν επίθεση στους Αμερικανούς το 1941; Δεν έχω διαβάσει κάποια εικασία.

 85. ΓιώργοςΜ said

  81 Είναι «νέα τάξη» (γερμανικά) και «νέα παγκόσμια τάξη» (αγγλικά) αν μεταφραστεί αυτολεξεί.
  Προφανώς η μετάφραση πρόσθεσε το «πραγμάτων» για να είναι σαφέστερη η έννοια, καθώς «νέα τάξη», παγκόσμια ή μη, θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό από την αστική, την εργατική κλπ, (ή άλλη μια τάξη στο γυμνάσιο, για να προλάβω όσους, όπως εγώ, δε μπορούν να συγκρατήσουν τις εξυπνάδες 🙂 ).
  Να που βρήκαμε και κάτι λεξιλογικό τελικά, κατεξοχήν στα χωράφια του Νικοκύρη (μετάφραση).

 86. 85 Κόνυ,

  Ισχύει. Ο μάστρο-Φορντ έκανε μπίζνες με τους νάτσι. Ο μπαπούς Κένεντι, ως πρέσβης στη Λόντρα, αν δεν απατώμαι, γουστάριζε τον Άντολφ. Ο παπούς Μπους έκανε μπίζινες με το Γάμα Ράιχ. Η ΙΒΜ πούλαγε μηχανές οργάνωσης, που χρησιμοποιήθηκαν στην κατάταξη των κρατουμένων στα στρατόπεδα. Η ΚόκαΚόλα δεν έπαψε την παραγωγή της, απλώς έβγαλε και τη Φάντα, για να μην πολυκαρφώνεται. Αν ψάξεις θα βρεις πολλά παραδείγματα.

  Για την Ιαπωνία, τώρα, που ως μιλιταριστική χώρα ήθελε να επεκταθεί σε όλη τη «ζώνη ευμάρειας της ανατολικής Ασίας», αι ΗΠΑ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την κρατήσουν μακριά από τα καουτσουκόδεντρα και τις πετρελαιοπηγές που έλεγχαν οι ίδιες στην ΝΑ Ασία. Μιλάμε για μεγάλη στρατιωτική και οικονομική πίεση.
  Κάτι όχι πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι γίνεται τώρα με την Κίνα, η οποία φτιάχνει τώρα τεχνητά νησιά για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Και οι ΗΠΑ στέλνουν πολεμικά πλοία κι αερόπλανα στην άλλη άκρη του κόζμου για να ασκήσουν το «δικαίωμά τους στην ελεύθεση ναυσιπλοΐα επί διεθνών υδάτων». 😦

 87. takis#13 said

  http://www.efsyn.gr/arthro/horis-kinima-occupy-den-tha-ypirhe-o-santers
  τότε δεν υπήρχε το πρεκαριάτο ! (πριν από λίγο διάβασα την συνέντευξη και νόμιζα ότι έγινε λάθος στην μετάφραση!)

 88. Ανδρέας said

  85 τι όνειρο είδαν

  Επενδυτικό όνειρο, ότι έχαναν τις επενδύσεις που είχαν κάνει σε παρελθόντα χρόνο.

  88
  http://www.slang.gr/lemma/17665-prekariat

 89. Πάνος με πεζά said

  Άσχετο : για τους μαθηματικούς του ιστολογίου, βγαίνει σήμερα στις αίθουσες αυτή η ενδιαφέρουσα ταινία.

 90. sarant said

  83 Όχι, δεν το έκαναν απο εκκεντρικότητα. Ήταν η αντιφασιστική νίκη στη μέση.

 91. Κουνελόγατος said

  85.-89. Μα τους πείραζε κανείς; Αντίθετα, θα επέτρεπαν στο τέρας να προσπαθήσει να εξοντώσει πιο εύκολα τους μισητούς Μπολσεβίκους και ίσως να το κατάφερνε, πόσο θ’ άντεχαν ακόμη χωρίς στήριξη; Ή όχι;

 92. 92 Από τους Σοβιετικούς, οι Γιάπωνες την είχαν ήδη πιεί αγρίως στη Μαντζουρία (μάχη του Χαλκίν Γκιόλ όπου πρωτοδιακρίθηκε ο Ζούκωφ) και τους εφοβόντουσαν.

  Οι Αμερκάνοι τους πίεζαν πολύ και τους στερούσαν από βασικές πρώτες ύλες, προκειμένου να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους, να γαμήσουν ολάκερη την Κίνα. Επιπλέον, η Ιαπωνική κυβέρνηση, όταν εντελώς μιλιταριστική, είχε βάλει κάθε διπλωματία στην μπάντα και πίστευε ότι γαμεί και δέρνει. Εντάξει, τους Κινέζους μπορεί να τους κατάφερνε, αλλά αποδείχτηκε πως τις ΗΠΑ όχι. Άλλωστε, το αρχικό σχέδιο του Περλ Χάρμπορ προέβλεπε συντριπτικό πλήγμα κι εξουδετέρωση ολάκερου του στόλου του Ειρηνικού (δεν επετεύχθη) και ειρήνευση μέσα σε έξι μήνες. Αποδίδεται στο ναύαρχο Γιαμαμότο (τον σχεδιαστή του Περλ Χάρμπορ) το ρητό «Κύριοι, μόλις ξυπνήσαμε έναν τεράστιο άγριο σκύλο», σαν έμαθε πως τα αεροπλανοφόρα δεν είχαν καταστραφεί.
  Εν ολίγοις, οι Ιάπωνες πίστευαν πως με ένα σκληρό και αστραπιαίο χτύπημα θα μούδιαζαν τους Αμερικάνους. Αντίθετα, τους έδωσαν μια υπέροχη πρόφαση να κυριαρχήσουν στην ανατολική Ασία.

 93. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  90. «Στην αυγή του 20ού αιώνα, ο αυτοδίδακτος Ινδός μαθηματικός κατάφερε να αμφισβητήσει με τα αντισυμβατικά του θεωρήματα τον αλαζονικό δυτικό ορθολογισμό όσο ελάχιστοι στην Ιστορία. …» Πςςς! (μα ποιοι γράφουν αυτές τις βαρύγδουπες μπαρούφες; Άκου «αντισυμβατικά» τα θεωρήματα του Ραμάνουτζαν! Kαι πώς ένας καθόλα ορθόδοξος αριθμοθεωρητικός αμφισβητεί ακριβώς τον «αλαζονικό δυτικό ορθολογισμό»;; Eκτός αν εννοούν τη μικρή λόξα που είχε ο Ραματζού να λέει ότι κάποιες λαμπρές ιδέες του τού τις αποκάλυπτε στον ύπνο του η θεά Κάλι… 🙂

  υγ. Μού τη δίνει πολύ και ο τίτλος! Ο άνθρωπος που γνώριζε το άπειρο ήταν ο Γιώργης ο Κάντορας ,και μόνο!
  υγ2. μεζεδάκι ψιλό και το : «καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Τζ.Χ. Χάρντι» Godfrey Harold τον έλεγαν το μακαρίτη ,πόθεν το Τζ.; (είδαν G. σου λέει βάλε ένα Τζ. …) Γκού βρε γίδια, γκού!

 94. Κουνελόγατος said

  Σκύλε ωραία αυτά, έχεις δίκιο. Εγώ όμως ρωτάω, ακόμη κι αν έχαναν ολόκληρο τον στόλο του Ειρηνικού (και μούδιαζαν), είχαν φαντάζομαι κι άλλον αρκετό, είχαν χρήμα, είχαν στρατό και αεροπορία.
  Δεν είμαι και πολύ ειδικός (καθόλου δηλαδή) 🙂 αλλά όλα ήρθαν για μας πολύ βολικά (λέμε τώρα βολικά καμμιά 100 εκατομμύρια νεκρούς).

 95. Παναγιώτης Κ. said

  @71. Γιάννη, δεν ξέρεις την συνομοταξία των περισσοτέρων κατόχων μερσεντέ…που μαζί με το αυτοκίνητο νομίζουν ότι αγόρασαν και τον δρόμο και γιαυτό παρκάρουν όπου τους γουστάρει αδιαφορώντας αν παρεμποδίζουν την κυκλοφορία; Από κοντά και οι περισσότεροι κάτοχοι μπεμβέ με παρόμοια συμπεριφορά.
  Όσο με το περιστατικό που ανέφερες, μάλλον η ιδιότητα του κατόχου υπερίσχυσε. Εξουσία γαρ… 😦

 96. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τόσο στον «Κήπο με τα θηρία» όσο και στην εξαιρετική «Σκοτεινή ήπειρο» του Μαζάουερ γίνεται σαφές ότι ο Χίτλερ και οι ναζιστές, με όλον τον αυταρχισμό τους και τον αντισημητισμό τους, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία και δεν χάλαγαν καθόλου τις κοινωνικοικονομικές ελίτ Ευρώπης και ΗΠΑ αλλά και τις αντίστοιχες μικροαστικές μάζες. Το ιδεολόγημα περί ευρωπαϊκών αξιών είναι κυρίως μεταπολεμικό και αποδεικνύεται ετοιμόρροπο όποτε σκάει βαθιά οικονομική κρίση όπως στις μέρες μας.

 97. 95 Δεν είχαν τόσο στόλο, μετά τον ναυπήγησαν. Ο στρατός τους ήταν ακόμη μικρός και ανοργάνωτος και η αεροπορία ήταν δέσμια του στρατού. Οι Ιάπωνες, αντίθετα, είχαν μεγάλο και εμπειροπόλεμο στρατό.

  Και οι Ιάπωνες πίστευαν πως θα τους τρομοκρατούσαν. Υπάρχει μια θεωρία συνωμοσίας πως (κάποιοι) Αμερικάνοι είχαν πληροφορηθεί την επικείμενη επίθεση στο Περλ Χάρμπορ αλλά την άφησαν να εξελιχθεί.

  Αλλά, οι Αμερικάνοι έβαλαν τις γυναίκες στη βιομηχανία, κάτι που δεν θα γινόταν ποτέ στη Νιππόν. Και όταν είδαν πως ξεμένουν από άντρες στα όπλα, κάλεσαν και τους μαύρους. Τους έστειλαν στον πόλεμο και μετά έκαναν 20 χρόνια να τους θεωρήσουν ισότιμους.

 98. Γιάννης Κουβάτσος said

  Παναγιώτη, κάποια πράγματα στην Ελλάδα δεν αλλάζουν με καμιά κυβέρνηση. Οι ελληνικές παθογένειες, που λένε και οι δημοσιολογούντες.

 99. Κουνελόγατος said

  97. Ακριβώς.
  98. Πάλι θεωρίες συνωμοσίας, αλλά γιατί μου φαίνεται λογική; Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις. Και οι Σοβιετικές δούλεψαν ή αυτές είναι εκτός συζήτησης επειδή θεωρείται αυτονόητο να δουλεύουν σ’ ένα εργατικό σοσιαλιστικό κράτος, πολύ περισσότερο που δέχεται άμεση επίθεση;

 100. Pedis said

  # 91 – 83 Όχι, δεν το έκαναν απο εκκεντρικότητα. Ήταν η αντιφασιστική νίκη στη μέση.
  ναι, αυτό εννοώ κι εγώ.

  Για παρόμοιους λόγους ο Ρούσβελτ πετούσε τα «παπανδρεικά» του το 1944 στο

  http://www.presidency.ucsb.edu/ws/?pid=16518)

  που έβαλα παραπάνω.

 101. 97 Πολύ σωστή κουβέντα.

  100 Οι σοβιετικές όχι μόνο δούλεψαν αλλά και πολέμησαν. Ο μπάρμπα-Σήφης, αν και ψιλοπίπας στην ανάλυση πληροφοριών, είχε εκπαιδεύσει μεγάλο τμήμα της νεολαίας. Η στρατιωτικοποίηση της νεολαίας, φυσικά, σήμαινε και καλύτερο έλεγχό της. Αλλά όταν έγινε το «μπαμ!» βρέθηκε με χιλιάδες νέους και νέες εκπαιδευμένους στα αλεξίπτωτα και τα ανεμόπτερα και εκατομμύρια εκπαιδευμένα παιδιά στη σκοποβολή και τον χειρισμό των όπλων. Κι όταν ανασυγκροτήθηκε, τότε… https://pbs.twimg.com/media/CiBO3S-WEAAk9w7.jpg

 102. ΓιώργοςΜ said

  100, 98 και πριν: Διάβασα κάποια σειρά από άρθρα στο «Ποντίκι» γύρω στο ’90 (ίσως ήταν παρουσίαση κάποιου από τα βιβλία που προαναφέρθηκαν), η κατακλείδα του οποίου ήταν πως η Γερμανία άρχισε την κατιούσα όταν η Αμερική της έκλεισε την κάνουλα με το πετρέλαιο. Με λίγα λόγια, μέχρι που αναγκάστηκε με το Περλ Χάρμπορ, ή μέχρι τη στιγμή που είδε πως η αναδυόμενη υπερδύναμη παραμεγάλωνε, ήταν και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ, αρκεί να πλήρωναν τους λογαριασμούς. Νομίζω πως το δόγμα τους καλάρεσε και το συνεχίζουν: Ένας πόλεμος, οι εταιρείες πουλάνε πυρομαχικά και καύσιμα, ισοπέδωση, οι εταιρείες πουλάνε ανοικοδόμηση. Δεν είμαι ειδικός, μπορεί να είναι υπεραπλουστευμένο, εγώ όμως το βρίσκω λογικό.

 103. #98: Οι Γιαπωνέζοι κινήθηκαν στρατιωτικά για να συνεχίσουν διπλωματικά. Ξέρανε ότι οι αμερικάνοι κατασκεύαζαν ήδη από το 1935-1940 νέα αεροπλανοφόρα που θα τίθονταν σε υπηρεσία το 1942. Ξέρανε για τις κολοσσιαίες δαπάνες του Ρούσβελτ ενόψει της σύγκρουσης που δεν θα αργούσε. Έψαξαν όμως τα αεροπλανοφόρα στο Περλ Χάρμπορ για να κερδίσουν χρόνο και να σταθεροποιηθούν στις νέες κτήσεις τους.

  Η πολιτική πίεσης του Ρούζβελτ, σε σχέση με την Κίνα, το εμπάργκο πετρελαίου και χάλυβα, αποσκοπούσε στην κήρυξη πολέμου με την Ιαπωνία. Προφανώς και περίμενε επίθεση, ίσως και την συγκεκριμένη, αν και δεν έχει τόση σημασία αν κάποιος είπε το περιβόητο «forget it» στο ραντάρ που έδειχνε τα βομβαρδιστικά των ιαπωνέζων. Αρκούσε να δείχνουν χαλαροί. Ομως τα εργοστάσια στις ΗΠΑ είχαν βάλει μπροστά τις μηχανές!

 104. Ανδρέας said

  Ο Β’ΠΠ δεν έγινε εκ παρθενογενέσεως. Είχαν προηγηθεί πολέμοι επί πολέμων.
  Να μην πάμε πολύ πίσω ας σταθούμε στον Α’ΠΠ.
  Χτυπώντας την οθωμανική αυτοκρατορία η Αντάτ έθετε σε κίνδυνο τις επενδύσεις την Αυστροουγγαρίας (Γερμανίας). Οι Γερμανοί ήταν οι πρώτοι που βοήθησαν τον Κεμάλ παρέχοντας του υλικοτεχνική βοήθεια. Εκείνη την περίοδο ο Λένιν εκπλήρωσε την παλιά διαμάχη Τσάρου-Γενεύης (λόγω χρεών του Τσάρου που δεν τα πλήρωνε) αποκαθηλώνοντας τον. Την στιγμή που η Οθωμανική αυτοκρατορία (Ανατολία) έπεφτε, έπρεπε να αποκοπεί η πορεία προς ανατολή. Έτσι λειτουργώντας εξισορροπητικά στον χάρτη πρώτοι οι Ιταλοί και αμέσως μετά οι Άγγλοι οπισθοχωρούν από την Ανατολία αφήνοντας τον οπλισμό πίσω τους. Επικεντρώνονται στο Σουέζ και πέφτουν οι απόγονοι των Μαμαλούκων που εκφράζονταν μέσω της Καβαλιώτικης γραμμής(*). Εμείς πάμε να εκπληρώσουμε(;) την χάρτα του Ρήγα και μένουμε με ένα ποδάρι.
  Αυτά όλα όμως δεν τέλειωσαν τότε. Την συνέχεια την ξέρεις. Έχει ξαναδοθεί η παραπομπή δες εδώ:
  el.wikipedia.org/wiki/Σιδηρόδρομος_της_Βαγδάτης
  en.wikipedia.org/wiki/Baghdad_Railway

  (*)en.wikipedia.org/wiki/Egypt_Eyalet
  en.wikipedia.org/wiki/Mamluk

  Επίσης για την αιτία εμπλοκής Ιαπωνίας-Κίνας ταυτόχρονα δες εδώ αλλά πρέπει κανείς να ανατρέξει πιο πίσω στην εποχή του μεγάλου αυτοκράτορα (της ταινίας και νωρίτερα τον 19ο αιώνα) όταν τεμαχίστηκε η Κίνα από τις μεγάλες δυνάμεις.

  Asia

  The Kuomintang (KMT) party in China launched a unification campaign against regional warlords and nominally unified China in the mid-1920s, but was soon embroiled in a civil war against its former Chinese communist allies. In 1931, an increasingly militaristic Japanese Empire, which had long sought influence in China as the first step of what its government saw as the country’s right to rule Asia, used the Mukden Incident as a pretext to launch an invasion of Manchuria and establish the puppet state of Manchukuo.

  Too weak to resist Japan, China appealed to the League of Nations for help. Japan withdrew from the League of Nations after being condemned for its incursion into Manchuria. The two nations then fought several battles, in Shanghai, Rehe and Hebei, until the Tanggu Truce was signed in 1933. Thereafter, Chinese volunteer forces continued the resistance to Japanese aggression in Manchuria, and Chahar and Suiyuan. After the 1936 Xi’an Incident, the Kuomintang and communist forces agreed on a ceasefire to present a united front to oppose Japan.

  en.wikipedia.org/wiki/World_War_II#Background

  Οι μισητοί μπολσεβίκοι ήταν και παρέμειναν μισητοί στα χαρτιά (ψυχρός πόλεμος-βίρτουαλ ρεάλιτυ μέσω ΜΜΕ) και όχι έμπρακτα με πόλεμο.

 105. Ανδρέας said

  το σχόλιο 105 στο 92

 106. Κουνελόγατος said

  102. «… ο μπάρμπα Σήφης…».
  Από έγκυρη πηγή, έχει καταγωγή από Κρήτη… :mrgreen: Τι λέει η ΕΦΗ;

  Ναι μωρέ, το πιο σημαντικό, πολέμησαν κιόλας.
  Τέσπα, τεράστια συζήτηση. Παλιότερα, που δεν είχα Κουνέλι (πόσο μάλλον Γάτο) 🙂 αυτές -κι άλλες ιδεολογικού περιεχόμενου- ήταν οι αγαπημένες μου συζητήσεις, ώρες ατέλειωτες, ενίοτε επαναλαμβανόμενες, εν τούτοις όχι κουραστικές, πάντα κάτι ωραίο και χρήσιμο άφηναν.
  Τώρα, με τόσες υποχρεώσεις, χρόνος πολύς δεν υπάρχει, άσε που όταν βρισκόμαστε και καταπιανόμαστε με τέτοιες συζητήσεις (κι όχι με παιδιά, σκυλιά-γατιά δεν έχουμε, ουπς, αντίφαση), πιο πολύ μένουμε στα τρέχοντα. Αλλά έτσι είναι η ζωή.

 107. Παναγιώτης Κ. said

  Αφού είμαστε στον Β΄ΠΠ σας προτείνω το ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ του ΄70, γαλλικής παραγωγής, που μεταδίδει το κανάλι της Βουλής με τίτλο «οι μεγάλες μάχες».Υπήρξαν… δαιμονικές οι ικανότητες των εμπολέμων στα τέλη του πολέμου και από τον χαρακτηρισμό δεν ξεφεύγει ούτε η ίδια η Γερμανία παρόλη την ισοπέδωση από τους φοβερούς βομβαρδισμούς.
  Είδα μόνο ενάμιση επεισόδιο. Αναζήτησα στο διαδίκτυο όλη τη σειρά ( με υπότιτλους) αλλά δεν…

 108. Κουνελόγατος said

  Εγώ πάλι γιατί πιστεύω πως ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους που πριμοδοτήθηκε ο Β΄ Π.Π., ήταν η εξόντωση του αντίπαλου, ώστε να εκλείψει το σάπιο -στο καφάσι- μήλο, που μπορεί να χάλαγε και τ’ άλλα; Υπερβολή; Μπορεί. Κι ευτυχώς (λέμε τώρα) που ήταν πρόεδρος ο Ρούσβελτ.
  Αλήθεια, ιδέα μου είναι ή κάποιος Αμερικανός (Ροθ;;;) έχει γράψει μυθιστόρημα για το ενδεχόμενο (ή την πραγματικότητα), πως κέρδισε ο άλλος τις εκλογές; Το έχει διαβάσει κανείς; Είναι καλό;

 109. Alexis said

  #107: Διώξατε και το Λάμπρο απ’ το ιστολόγιο, και μετά ζητάτε και εξηγήσεις για το Περλ Χάρμπορ! 🙂

 110. Κουνελόγατος said

  Και κάτι σχετικό:
  http://www.inewsgr.com/97/leventis-an-o-chitler-kerdize-ton-polemo-tha-ekane-kalyteri-symfonia-me-tous-ittimenous.htm

 111. 107

  Ντεν έκω ντουλειά, ντεν έκω παιντιά, έκω κρόνο, καρντγιά μου. 😦

  Και μια φωτογραφία με τον Χοιροχίτο να βαράει κλαρίνο και τον Μακάρθουρ να στέκεται Ντάγκλας, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του ως γενικός δερβέναγας της Ιαπωνίας.

  Μια σημαντική λεπτομέρεια της αμερικανικής νίκης, είναι η τεχνολογική υπεροχή της. Δεν είναι, δηλαδή, που είχαν απλώς την αφθονία πρώτων υλών και τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα στρατό 2,5 εκατομμυρίων, αλλά και ο σχεδιασμός των όπλων τους ήταν πολύ καλύτερος. Πχ, τα πιστολοντούφεκά τους ακόμα δουλεύουν, ενώ των γιαπωνέζων έσκαζαν στα χέρια τους. Τα αεροπλάνα τους ήταν θωρακισμένα και είχαν αυτοσφραγιζόμενες δεξαμενές καυσίμων, ενώ τα γιαπωνέζικα ήταν ιπτάμενα καντήλια.
  Εντάξει, χτίζοντας βιαστικά τα αεροπλανοφόρα τους, ορισμένα ήταν πλωτά φέρετρα. Ειδικά τα μικρά αεροπλανοφόρα συνοδείας ήταν γ.τ.π.κ. αλλά την έκαναν τη δουλειά τους.

  Αντίθετα, οι Γιαπωνέζοι διέθεσαν μεγάλο μέρος των πολύ πιο περιορισμένων πόρων τους να φτιάξουν τα μεγαλύτερα θωρηκτά του κόζμου, τα οποία πήγαν άπατα.

 112. Κουνελόγατος said

  110. Αλήθεια, έτσι έγραψε; Ελπίζω να κάνεις πλάκα, αν κρίνω από το ανθρωπάκι στο τέλος…

 113. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  Στο μεταξύ βρήκα το γερμανικό πρωτότυπο, το οποίο έχει κάποιες ουσιαστικές διαφορές από την αγγλική μετάφραση που είχα υπόψη μου και στην οποία βασίστηκα για την δική μου απόδοση.

  Das kapitalistische Wirtschaftssystem ist den staatlichen und sozialen Lebensinteressen des deutschen Volkes nicht gerecht geworden. Nach dem furchtbaren politischen, wirtschaftlichen und sozialen Zusammenbruch als Folge einer verbrecherischen Machtpolitik kann nur eine Neuordnung von Grund aus erfolgen.

  Inhalt und Ziel dieser sozialen und wirtschaftlichen Neuordnung kann nicht mehr das kapitalistische Gewinn- und Machtstreben, sondern nur das Wohlergehen unseres Volkes sein. Durch eine gemeinschaftliche Ordnung soll das deutsche Volk eine Wirtschafts- und Sozialverfassung erhalten, die dem Recht und der Würde des Menschen entspricht, dem geistigen und materiellen Aufbau unseres Volkes dient und den inneren und äußeren Frieden sichert.

  Η πιο βασική διαφορά είναι στον όρο gemeinschaftliche Ordnung, που ο Άγγλος μεταφραστής τον απέδωσε socialist economic order. Φυσικά, άλλο το ένα κι άλλο το άλλο, αν και πράγματι το gemeinschaftliche δύσκολα αποδίδεται.

 114. 108, Παναγιώτη Κ., το έχω δει και τα σπάει επειδή όταν γυρίστηκε ζούσαν ακόμη οι πρωταγωνιστές.

  Ψάξε στο Κανάλι της Βουλής, όπου προβάλλεται και ξαναπροβάλλεται. Εκεί, κατά τις 9.00 μ.μ.

  Αλλιώς στον συσωλήνα με το γαλλικό του τίτλο Les Grandes Batailles

 115. giorgos said

  http://cosmoidioglossia.blogspot.gr/2014/06/blog-post_6135.html

 116. sarant said

  110-113 Δεν πήρα κάτι τέτοιο είδηση. Πότε έγραψε ο Λάμπρος τέτοιο πράγμα;

 117. Ανδρέας said

  το gemeinschaftliche
  αποδίδεται ως συντροφικός-ομαδικός στο λεξικό

  μεταφρασμένα αυτολεξεί μπερδεύονται οι πολιτικοί όροι 🙂

 118. Ριβαλντίνιο said

  @ 102 Σκύλος

  Ας μην του έδιναν υλικοοικονομική βοήθεια οι ΗΠΑ και θα είχαν φτάσει τα πάντσερ ως το Ιρκούτσκ ! 🙂

  @ 108 Παναγιώτης Κ.

  +1

  Το βάζει από την εποχή που ήταν πρόεδρος της Βουλής η Ζωή. Πραγματικά εξαιρετικό.

 119. 119α, ισχύει αλλά εν μέρει. Βασικό ελάττωμα του Σήφη ήταν η δυσπιστία του προς τις πληροφορίες των κατασκόπων του. Βασικό του προτέρημα το ότι άφηνε τους στρατηγούς να κάνουν τη (βρωμο)δουλειά τους, αντίθετα από τον μυστακιοφόρο δεκανέα που άλλαζε σχέδια κάθε τόσο.

  119β. Τυχαίο; Δε νομίζω! ❤

 120. Alexis said

  #113, 117: Η φατσούλα του #110 είναι για το «διώξατε». Κατά τ’ άλλα όχι δεν κάνω πλάκα, είχε γράψει σε πρόσφατο σχόλιό του (στο περίπου, το μεταφέρω από μνήμης): «Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιοι και γιατί έβαλαν τους Ιάπωνες να χτυπήσουν τους Αμερικάνους στο Περλ Χάρμπορ…» και ακολουθούσε η γνωστή ανάλυση ότι οι ΗΠΑ ήταν ο μόνος μεγάλος νικητής του Β’ Π.Π., αφού έγιναν παγκόσμια στρατιωτική και οικονομική υπερδύναμη. Πράγμα που είναι σωστό.
  Αλλά από αυτό μέχρι να πούμε ότι οι ΗΠΑ προκάλεσαν το Περλ Χάρμπορ, υπάρχει νομίζω απόσταση…

 121. 121

  Ο Λάμπρος ελπίζω να έρχεται συχνά.
  Δεν είπα ότι οι ΗΠΑ προκάλεσαν το Περλ Χάρμπορ. Απλώς, ότι πίεσαν εξαιρετικά την Ιαπωνία, ελπίζοντας να της στερήσουν ζωτικό χώρο και πρώτες ύλες.

 122. ΓιώργοςΜ said

  114 μήπως θα αποδιδόταν καλύτερα το νόημα με τη λέξη social αντί socialist για το gemeinschaftlich; Τα Γερμανικά μου είναι πιο σκουριασμένα από τα βυθισμένα υποβρύχια του ΒΠΠ, αλλά νομίζω συνάδει καλύτερα με την ιδεολογία του χώρου.

 123. Ιάκωβος said

  Η νέα τάξη με μπέρδεψε και το πήγαινα κι εγώ προς Μουσολίνι και Χίτλερ.

  Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια, Νεοταξίτης σήμαινε φασίστας, ναζιστής. Υπήρχαν και οργανώσεις με τέτοια ονόματα, Όρντινε Νουόβο κλπ. Όπως σε πολλές περιπτώσεις, έτσι κι εδώ, η ακροδεξιά βγάζει τη ρετσινιά από πάνω της και προσπαθεί να την κολλήσει στους άλλους.
  Είναι μέσα στο ψυχολογικό τους προφίλ.
  -Κόκκινε σημαίες εσείς; Κόκκινες κι εμείς.
  -Λαός εσείς; Λαικός σύνδεσμος κι εμείς.
  -Συναγωνιστές εσείς; Συναγωνιστές κι εμεις.
  -Genossen εσείς; Folksgenossen εμείς.
  -Νεοταξίτες εμείς; Νεοταξίτες εσείς.

  Παράδειγμα και η λέξη φασίστας, που έχει πια αλλάξει εντελώς νόημα. Δεν σημαίνει αυστηρά τον ακροδεξιό, αλλά γενικά τον τσαμπουκά και τον βίαιο.

 124. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Παιδιά, να κάνω και γω μια κάπως πιο απλοϊκή ανάλυση;
  Οι Ναζιστές και οι Ιαπωνομιλιταρισταί ήταν απλώς …ηλίθιοι! Μια απλή ματιά σε μια υδρόγειο σφαίρα και στο γεωγραφικό μέγεθος της Ρωσίας και της Αμερικής…θα αρκούσε σε κάθε εχέφρονα ηγέτη για να πει «Πού πα ρε Καραμήτρεν Σαν??» 🙂

 125. Pedis said

  … He [Σημ. Roosevelt] brought up the event that we are likely to be attacked perhaps next Monday, for the Japanese are notorious for making an attack without warning, and the question was what we should do. The question was how we should maneuver them into the position of firing the first shot without allowing too much danger to ourselves

  από το ημερολόγιο του Υπ. Πολέμου H. Stimson με ημερομηνία 25/11/1941.

  Μετά, άντε να τα μαζέψεις …

  http://www.jstor.org/stable/1897543?seq=1#page_scan_tab_contents
  https://www.archives.gov/publications/prologue/1996/fall/butow.html

 126. Alexis said

  #122: Ασφαλώς, η τελευταία μου παράγραφος δεν αναφερόταν σε σένα.

 127. sarant said

  126 E, δεν έγινε την άλλη Δευτέρα η επίθεση, έγινε την παράλλη -αμάν κι εσύ!

 128. Ιάκωβος said

  Όσο για τους σοσιαλδημοκράτες, οι σύντροφοι της άλλης όχθης, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί και πιο σκεπτικοί.

  Ιστορικά το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ξεκίνησε σαν εργατικό μαρξιστικό κόμμα. Και ο Λένιν, η Λούξεμπουργκ και λοιποί, σοσιαλδημοκράτες αποκαλούσαν τους εαυτούς τους. Η αριστερή πτέρυγα.
  Το ερώτημα είναι ποιος είχε τελικά δίκιο; Η απάντηση πρόχειρα, και οι δύο είχαν λάθος.

  Όμως η Ιστορία μάλλον έχει αποφανθεί υπέρ της δεξιάς πτέρυγας της σοσιαλδημοκρατικής ιδεολογίας, που κήρυττε την ταξική ειρήνη και μάλιστα έτσι όπως αυτή εφαρμόστηκε στις σκανδιναβικές χώρες.

  Γιατί η ταξική ειρήνη έχει δυο πλευρές. Η μία είναι το ξεπούλημα της ελπίδας για μια δικτατορίας του προλεταριάτου από την πλευρά της εργατικής τάξης. Η άλλη πλευρά όμως είναι οι παροχές που έδωσαν οι καπιτάλες στο λαό.

  ‘Εχω την εντύπωση, ότι ποτέ άλλοτε άρχουσα τάξη δεν είχε παραχωρήσει τόσα προνόμια στις κατώτερες τάξεις από όσο οι αστοί στους εργαζόμενους στην Ευρώπη, μετά τον πόλεμο. Δωρεάν παιδεία, δωρεάν περίθαλψη, πληρωμένες διακοπές, συντάξεις στο ύψος σχεδόν του τελευταίου μισθού, κλπ.

  Το πόσο μοναδικό φαινόμενο ήταν αυτό, αρχίζουμε να το καταλαβαίνουμε τώρα, που τα παίρνουν όλα πίσω.

  Ίσως τότε, μετά το χουνέρι του Αδόλφου, πολλοί σκέφτηκαν το αυτονόητο, εκείνο για το οποίο τους είχε προειδοποιήσει ο Κέυνς και δεν τον άκουσαν: Μην εξωθείτε το ανθρώπινο ζώο μέχρι τα όριά του γιατί έχει την τάση, όπως όλα τα ζώα, να τρελαίνεται, και θα το φάτε το κεφαλάκι σας.

  Είναι αυτό ακριβώς που δεν βλέπουν σήμερα και ξεζουμίζουν τον πλανήτη. Και θα θα το φάνε το κεφαλάκι τους και αν όχι το δικό τους, σίγουρα το δικό μας.

 129. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ναι, ο Φίλιπ Ροθ έγραψε τη «Συνωμοσία κατά της Αμερικής», όπου ο Ρούσβελτ χάνει τις εκλογές του 1940 από τον όντως απομονωτιστή, αντισημίτη και φιλοναζιστή Τσαρλς Λίντμπεργκ. Στη συνέχεια οι φτωχοί αμερικανοεβραίοι περνούν τα πάνδεινα. Οι πλούσιοι αμερικανοεβραίοι έχουν, όπως πάντα οι πλούσιοι, διαφορετική αντιμετώπιση. Πολύ καλό βιβλίο.

 130. 125

  Κίντο, μπέημπυ, είπες τη λάθος λέξη: «εχέφρων»! Καλμ γιόρ τιτς!

  Ούτε υδρόγειο δεν ήθελε. Αριθμητική του δημοτικού:

  50 μύρια οι Βρεττανοί. Συν τοις αποικίες: 400 μύρια ώλλ όβερ δη γκλόουμπ. Συν πρώτες ύλες.
  250 μύρια οι Αμερκάνοι. Συν απυρόβλητο λόγω απόστασης. Συν πρώτες ύλες.
  350 μύρια οι Σοβιετικοί. Συν επτά ωριαίες ατράκτους. Συν πρώτες ύλες.

  100 μύρια οι Ιάπωνες. Χωρίς πρώτες ύλες.
  60 μύρια οι Γερμανοί. Με λίγες πρώτες ύλες.
  30 εκατομμύρια οι Φασίστι. Αλλά αυτοί έχασαν τον πόλεμο γιατί στη Βόρειο Αφρική επέμεναν να μαγερεύουν σπαγκέτι για τα στρατεύματά τους. Το οποίο θέλει πολύ νερό. Το οποίο δεν υπήρχε.

 131. Ριβαλντίνιο said

  Πάντως η μέγιστη επέκταση των ναζοσαμουράι ήταν εντυπωσιακή :

 132. 132 όντως. Αλλά στο τέλος, όπως έλεγαν πικρόχολα οι Βερολινέζοι, ο Αδόλφος είχε βελτιώσει τόσο τις συγκοινωνίες που για να πας από τη μια άκρη του Ράιχ ώς την άλλη, ήθελες ένα τέταρτο με το τραμ! 😉

  Κατά τις λοιπές ειδήσεις, στα Εξάρχεια φτώχεια!

 133. Ιάκωβος said

  Οι δε αριστεροί σοσιαλδημοκράτες,Λένιν και Στάλιν, κι αυτό μετράει στη σύγκριση, ουδέποτε εφάρμοσαν μια δικτατορία του προλεταριάτου. Η ΕΣΣΔ είχε πάντα μια δικτατορία ΕΠΙ του προλεταριάτου. Και μάλιστα μια δικτατορία ενός ατόμου, του Στάλιν.

  Εξ ου και το ανέκδοτο με τον Τσούκτσα, ας πούμε τον εσκιμώο της Σιβηρίας. Στείλαν έναν εκπρόσωπο των Τσούκτσι στη Μόσχα επί Στάλιν και όταν γύρισε στη Σιβηρία και τον ρωτήσανε τι είδε τους είπε: -Έμαθα εκεί ότι όλα γίνονται για τον Άνθρωπο. Το σύστημα υπηρετεί τον Άνθρωπο. Η οικονομία είναι για τον Άνθρωπο. Μάλιστα,μας πήγαν το Κρεμλίνο και γνώρισα προσωπικά,εγώ ο ίδιος, εκείνον τον Άνθρωπο.
  ____________
  125, Οι Ναζιστές και οι Ιαπωνομιλιταρισταί ήταν απλώς …ηλίθιοι!

  Θα έλεγα τρελοί. Σε κάποια φάση, όπως ένα άτομο έτσι κι οι λαοί, όταν πιεστούν πολύ, παθαίνουν μια ελευθερία και χάνουν την αίσθηση των ορίων. Τότε έρχεται κι καταστροφή.

  Οι Ελληναράδες πχ είναι βαρεμένοι ακριβώς μ’ αυτό τον τρόπο. Όσο το μαγαζάκι τους ή το μαγαζάκι Η Ελλάς συρρικνώνεται, τόσο εκείνοι ονειρεύονται μια Ελλάδα από την Κωσταντινούπολη, ως το Γιουνάν της Κίνας και τις Άνδεις.

  Κι ο Χίτλερ έτσι λάλησε.

 134. Ριβαλντίνιο said

  @ 133 Σκύλος
  » ο Αδόλφος είχε βελτιώσει τόσο τις συγκοινωνίες που για να πας από τη μια άκρη του Ράιχ ώς την άλλη, ήθελες ένα τέταρτο με το τραμ!»

  🙂 🙂 🙂

 135. Εντωμεταξύ είδατε αντίδραση μουρουτοδεξιών στα κιτσάτα γενέθλια Πολλάκη (το δεύτερο λινκ στο σχόλιο 55);;;;;

  Τους λες και ανεγκέφαλους.

 136. Ανδρέας said

  124 κοτζαβασισμός-κοτσαβασισμός 1894

  Τώρα πρώτην φοράν ἐγνώρισα τί θά εἰπῆ κοτζαβασισμός. Ὁποία κατάστασις κτηνώδης! αὐτοί οἱ θεομπαίκται εἶναι μάστιγες τῶν ἀνά τήν Ἀνατολήν καί Τουρκίαν ἐν γένει χριστιανικών κοινοτήτων! εἷναι οἱ προδόται καί λυμεῶνες τοῦ λαοῦ ἐκμεταλλευόμενοι τήν ἀμάθειάν του καί τήν ἀγριότητα τῶν τυράννων.

  ἆρά γε δέν θά ἔλθῃ μία ἡμέρα νά πνεύσῃ άνεμος σφοδρός ὁ ἄνεμος της προόδου τῶν φώτων νά τούς ἀφαιρέση τήν λεοντῆν καί νά φανῶσιν εἰς τήν πραγματικήν των κατάστασιν; Κοτσαβασισμός! τέρας γηγενές ὅμοιον πρός τόν μυθολογούμενον εκείνον τυφώνα!

 137. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  107. >>Από έγκυρη πηγή, έχει καταγωγή από Κρήτη…
  Ένας από γύρω μας είχε και το ίδιο …επίθετο, μπορεί και μακρινοσυγγενής οπότε..:)

  110. Αλέξη ,από χθες ήθελα να γράψω κάτι πειραχτικό για το Λάμπρο. Του το γράφω τώρα:
  Πού είσαι Λάμπρε; Μήπως κλαις τίποτε λεφτά από τα φαντς της πυραμίδας Ουαλία-Κρήτη-Ουκρανία-Αμερική- Παρθένες κλπ ; 🙂 🙂

 138. Ανδρέας said

  γνώρισα προσωπικά,εγώ ο ίδιος, εκείνον τον Άνθρωπο.

  είδε το μανιτού φαντάρο

 139. 138α. Ντζουγκαζβιλάκης;

  138β. Πρέπει νάχει δουλειές. http://left.gr/news/ayxisi-1-ston-ogko-tis-oikodomikis-drastiriotitas

 140. Avonidas said

  #129. ‘Εχω την εντύπωση, ότι ποτέ άλλοτε άρχουσα τάξη δεν είχε παραχωρήσει τόσα προνόμια στις κατώτερες τάξεις από όσο οι αστοί στους εργαζόμενους στην Ευρώπη, μετά τον πόλεμο.

  Το έκαναν επειδή υπήρχαν οι Απέναντι. Αν εξαθλίωναν τελείως τους εργάτες τους, μπορεί και να τους έμπαινε καμιά τρελή ιδέα, όπως ας πούμε ότι καλύτερα είναι η Σοβιετία, να τρώμε τουλάχιστον κάτι…

  Η τραγική ειρωνεία είναι ότι τα κομμουνιστικά καθεστώτα ωφέλησαν τους εργάτες… της Δύσης. Τους δικούς τους εργάτες τους έκαναν λίπασμα για το επέκεινα.

  Μετά την κατάρρευση, επιστρέψαμε στις μπίζνες ας γιούζουαλ, και δεν βλέπω φως για τα επόμενα πολλά χρόνια, γιατί δεν έχει και κανένας καμιά σοβαρή ιδέα, η αλήθεια να λέγεται. Προβλέπω να ξεπατώνουμε απλώς τους φυσικούς πόρους, και όταν θα τα ‘χουμε διαλύσει όλα δεν θα παίζει και μεγάλο ρόλο ποιος κατέχει τα μέσα παραγωγής, γιατί η πίσσα και το καυσαέριο δεν τρώγονται.

 141. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν τους λες ανεγκέφαλους, Σκύλε. Όντως ο Βελουχιώτης πολέμησε εναντίον της χώρας. Της Γερμανίας. Αυτό δεν του συγχωρούν οι τύποι. 😉

 142. 142 ❤ http://who-is-awesome.com/who-is-awesome.jpg

 143. sarant said

  132 Τη Σουηδία γιατί την έχει με πράσινα ο χάρτης;

 144. Κουνελόγατος said

  138. Υπάρχει επώνυμο Σταλινάκης; Διότι μέχρι τώρα ήξερα μόνον γυναίκειο όνομα. 🙂

 145. 144 Η Σουηδία παρέμεινε ουδέτερη. Πούλαγε, μεν, εκλεκτό σιδηρομετάλλευμα στη Γερμανία, επέτρεπε δε τη διέλευση συμμαχικών βομβαρδιστικών από τον εναέριο χώρο της.

  Κατά τις λοιπές ειδήσεις: 😦

 146. Ριβαλντίνιο said

  Γιατί ήταν μη ναζί, σαν Πορτογαλία, Ισπανία.

 147. Ριβαλντίνιο said

  Την Ελβετία την έχει με κίτρινο για να ξεχωρίζει εκεί στο κέντρο. 🙂

 148. Corto said

  Ὑπάρχει Ἐθνικὸς Δημοκρατικὸς Ἑλληνικὸς Σύνδεσμος, Ε.Δ.Ε.Σ., ὅστις ἔχει τὸν κάτωθι καθωρισμένον σκοπόν:

  Νὰ ἐγκαθιδρύση εἰς τὴν Ἑλλάδα τὸ Δημοκρατικὸν πολίτευμα, σοσιαλιστικῆς μορφῆς, οἱανδήποτε καὶ ἂν θὰ εἶναι ἡ ἔκβασις τοῦ πολέμου.
  (…)
  Νὰ ἀποκαθάρη καὶ νὰ ἀνακαινίση ἐκ βάθρων τὴν κρατικὴν μηχανὴν εἰς τρόπον ὥστε στρατὸς ξηρᾶς, ἀέρος καὶ θαλάσσης, Χωροφυλακὴ καὶ Ἀστυνομία πόλεως, Δικαστικὴ ἐξουσία, διοικητικαὶ ὑπηρεσίαι πάσης φύσεως, τραπεζιτικὰ Ἱδρύματα καθὼς καὶ ποικίλοι ὀργανισμοὶ ἀπαλλαγῶσιν ἀπὸ οἱονδήποτε μέλος τὸ ὁποῖον δὲν θὰ ἔχη ἀποδεδειγμένως Ἐθνικὴν Δημοκρατικὴν σοσιαλιστικὴν συνείδησιν…
  (…)
  Ἡ Δημοκρατικὴ Σοσιαλιστικὴ Ἑλλὰς θὰ θεσπίση νόμους καὶ θὰ λάβη μέτρα τοιαῦτα, τὰ ὁποῖα θὰ δώσουν εἰς τὸν Ἑλληνικὸν Λαὸν Κοινωνικὴν Δικαιοσύνην, θὰ ἐξαλείψουν δὲ ἐντελῶς τὴν μαύρην ἀδικίαν καὶ ἐγκληματικὴν ἀνισότητα…

 149. 147

  Ε, καλά, την Ισπανία πρέπει να την είχε λιγάκι κοκκινισμένη. Αλώνιζαν οι γερμανοί πρόξενοι και οι κατασκόποι της Αμπβέρ. Όχι πως δεν το εκμεταλλεύτηκαν αρκετά αυτό οι Εγγλέζοι. 😉

 150. Corto said

  Ιδρυτικό κείμενο ΕΑΜ:

  Σκοπός του Εθνικού Μετώπου είναι:

  α) Η απελευθέρωσις του Έθνους μας από τον σημερινόν ξένον ζυγόν και η απόκτησις της πλήρους ανεξαρτησίας της χώρας μας.
  β) Ο σχηματισμός προσωρινής κυβερνήσεως του ΕΑΜ αμέσως μετά την εκδίωξιν των ξένων κατακτητών, μοναδικός σκοπός της οποίας θα είναι η προκήρυξις εκλογών δια συντακτικήν εθνοσυνέλευσιν…
  (…)

  (απουσιάζει η λέξη σοσιαλισμός)

 151. ΚΩΣΤΑΣ said

  Ποιοι το είπαν;

  «Αν ο Χριστός σας είναι Εβραίος, το αυτοκίνητό σας ιαπωνικό, η πίτσα που τρώτε ιταλική, η δημοκρατία σας ελληνική, οι αριθμοί σας αραβικοί, τα γράμματά σας λατινικά, τότε γιατί ο γείτονάς σας είναι ξένος;»

 152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  145. Ε όχι και στο ληξιαρχείο !
  Είπαμε, σ΄εμάς, Αγγλία βαφτίσανε, αλλά όχι και Στάλιν.Μα άμα σου βγει το όνομα… 🙂
  146. Το φουκαριάρικο τ΄αρκούδι.Πόνεσε η ψυχή μου. Μα εδώ φράζουν τς αθρώποι, (κλΕιδομένη), τ΄αρκούδια θα τους κόψουν;

 153. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ένα τραγούδι για τους πρόσφυγες από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κρόκου Κοζάνης. Στίχοι και μουσική του δάσκαλου Βασίλη Πετρίδη. Τελικά, υπάρχουν και κάποιοι εκπαιδευτικοί που δεν αποβλακώνουν τα παιδιά. 🙂

  http://3pointmagazine.gr/%CF%84%CE%BF-2%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%BF%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%86%CE%B7%CE%B3%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%84%CE%BF/

 154. sarant said

  154 Αυτό να στέλναμε στη Γιουροβίζιον

 155. Λεύκιππος said

  141 Τελικά λες να είναι τόσο απλά τα πράγματα;

 156. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολύ καλή ιδέα, Νίκο. Αλλά θα το καταψήφιζαν στον ημιτελικό οι τύποι με τις ευρωπαϊκές …αξίες. Και σ’ αυτή την περίπτωση δεν θα το καταψήφιζαν για αισθητικούς λόγους.

 157. cronopiusa said

  Για το Λάμπρο ❤

 158. Κουνελόγατος said

  153. Δεν το έγραψα για την Κρήτη ΕΦΗ, άλλος το έκανε στο παιδί του. Φήμες -κακοήθεις- λένε ότι το 1956 άλλαξε όνομα…

 159. 97
  Τόσο στον «Κήπο με τα θηρία» όσο και στην εξαιρετική «Σκοτεινή ήπειρο» του Μαζάουερ γίνεται σαφές ότι ο Χίτλερ και οι ναζιστές, με όλον τον αυταρχισμό τους και τον αντισημητισμό τους, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία και δεν χάλαγαν καθόλου τις κοινωνικοικονομικές ελίτ Ευρώπης και ΗΠΑ αλλά και τις αντίστοιχες μικροαστικές μάζες. Το ιδεολόγημα περί ευρωπαϊκών αξιών είναι κυρίως μεταπολεμικό και αποδεικνύεται ετοιμόρροπο όποτε σκάει βαθιά οικονομική κρίση όπως στις μέρες μας.
  ————————————-
  Υπάρχει και το σχετικό βιβλίο του Τραβέρσο, «Οι ρίζες της ναζιστικής βίας». Εδώ ωραία παρουσίαση από τον μεταφραστή του: https://simiomatariokipon.wordpress.com/2014/01/27/%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%AD%CF%81%CF%83%CE%BF/

  Η γαλλική σειρά στην τηλεόραση της Βουλής, που λέτε, ωραία είναι όντως — αλλά επειδής είναι γαλλική, τη βλέπεις και νομίζεις ότι λίγο πολύ το Βερολίνο το κατέλαβε ο ντε Γκολ. 🙂

 160. Ιάκωβος said

  Είδα χτες στην ΕΡΤ τον Τζαβάρα της ΝΔ να εξηγεί «γιατί φτάσαμε ως εδώ» . Αν το πιστεύει άνθρωπος, είπε ότι φταίνε και οι συντάξεις που δόθηκαν στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που ρίξανε έξω τον προϋπολογισμό!!!

  Θυμίζει το μύθο του Αισώπου. Γάτα ερωτεύτηκε νέο και ζήτησε από το Δία να την μεταμορφώσει σε κορίτσι για να τον παντρευτεί. Στο γαμήλιο τραπέζι όμως, ξαφνικά περνάει ένα ποντίκι.Η πρώην γάτα, με το που το βλέπει, τα παρατάει όλα και ορμάει στα τέσσερα να το πιάσει και να το φάει.

  Δεν αλλάζουν οι τύποι, είναι κωμικοτραγικό.

 161. sarant said

  161 Έτσι!

 162. spiral architect said

  @136:

  😉

 163. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ευχαριστώ πολύ, Δύτη, δεν το είχα υπόψη αυτό το βιβλίο, παρόλο που το θέμα μ’ ενδιαφέρει εξαιρετικά. Θα το προμηθευτώ αύριο κιόλας. 👍

 164. Ανδρέας said

  Translation and Meaning of şehitler in Almaany English-Turkish Dictionary

  the fallen:
  şehitler

  lol

  şehitler in Greek
  translation and definition «şehitler», Turkish-Greek Dictionary online
  add translation
  Translations into Greek:

  en.wiktionary.org
  μάρτυρας
  (Noun m)

  Automatic translation:
  πεσόντων
  Similar phrases in dictionary Turkish Greek. (2)

  şehit
  ιερομάρτυρας; μάρτυρας
  şehit etmek
  βασανίζω

 165. Καλόοοοο!

 166. Ιάκωβος said

  Είναι αλήθεια, πριν από τον πόλεμο ο Χίτλερ είχε σε όλες τις χώρες οπαδούς. Θυμήθηκα την καταπληκτική γιουγκοσλάβικη ταινία «Ko to tamo peva» ,» Ποιος τραγουδάει εκεί κάτω» με το λεωφορείο στην εμπόλεμη Γιουγκοσλαβία. Αν δεν τοχετε δει, το συστήνω ανεπιφύλακτα. Υπάρχει και στα κατεβασάδικα. Στυλ Κουστουρίτσα προς το πιο κωμικό.

 167. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, πάω για ιμάμ μπαϊλντί!

 168. Ανδρέας said

  εντωμεταξύ απ’ άκρη σ’ άκρη είναι γεμάτη η Τουρκία με τοπωνύμια şehitler σεχιλιάδες

  ο σεχιτλερ έχει την τιμητική του στην γείτονα χώρα

 169. Ανδρέας said

  κουταλού κιοζάλ

 170. Σεχίτ είναι αρχικά ο μάρτυρας του ιερού πολέμου (αλλά και ο μάρτυρας του δικαστηρίου), και σήμερα είναι όποιος πεθάνει στον πόλεμο. Οι πεσόντες που λέμε. Πώς ξεκίνησε αυτή η κουβέντα;

 171. Ανδρέας said

  όταν σε είδα το θυμήθηκα και μια που παίζει χιτλερ σήμερα εμπλουτίζουμε το κείμενο

  και ο ιερομάρτυρας επίσης είναι ο σεχιτλερ

 172. gryphon said

  Για το Περλ Χαρμπορ ειναι αρκετα διαδεδομενη η αποψη οτι σε καποιο ανωτατο επιπεδο της στρατιωτικης και πολιτικης ηγεσιας ειχαν πληροφοριες για επικειμενη επιθεση των Ιαπωνων.
  Υπαρχει και μια περιεργη εντολη του ιδιου του Ρουσβελτ να παρκαρουν να το πω ετσι τα καταδιωκτικα αεροπλανα στις βασεις σε κυκλικο σχηματισμο με τους ελικες των αεροσκαφων στο κεντρο.
  Πολυ παραξενο να περεμβαινει προσωπικα ο Προεδρος για ενα στρατιωτικο θεμα σαν να βγαλει ας πουμε ο Τσιπρας εγκυκλιο για το πως θα γινονται οι περιπολιες στα στρατοπεδα.
  Ο λογος που επικαλεστηκε ηταν οτι ειχαν πληροφοριες για σαμποταζ απο κατασκοπους των ιαπωνων.
  Αυτο που συνεβη ομως στην πραξη ηταν πως οταν πια δοθηκε τελικα ο συναγερμος λεπτα της ωρας πριν φτασουν τα ιαπωνικα αεροπλανα εξαιτιας αυτης της διαταγης τα αμερικανικα καταδιωκτικα για την προστασια του ναυσταθμου χρειαστηκανα καποια κρισιμα λεπτα παραπανω μεχρι να απεμπλακουν και να καταφερουν να απογειωθουν λεπτα που επτρεψαν στους ιαπωνες να προλαβουν να πετυχουν το σκοπο τους.
  Και η ιδια η τοποθεσια του κεντρικου υποτιθεται ναυσταθμου ηταν επισης.πολυ παραξενη επιλογη γιατι απειχε χιλιαδες μιλια απο την ηπειρωτικη Αμερικη.Το ειχανε ας πουμε σαν προβατο επι σφαγη το Περλ Χαρμπορ και τον κοσμο που ηταν εκει.
  Eξαλλου τα αεροπλανοφορα ελειπαν και δεκαδες αλλα πλοια ναυπηγουνταν αλλου.
  Και ο Διοικητης της Βασης που ατιμαστηκε μετα δηλαδη του αφαιρεθηκαν οι βαθμοι αργοτερα εβγαλε και καποιο βιββλιο οπου ελεγε ακριβως αυτο οτι ηταν σε γνωση της στρατιωτικης ηγεσιας και του Προεδρου μερες πριν οτι θα γινει επιθεση αλλα επειδη χρειαζοταν στον Ρουζβελτ μια τεοια καταστροφη για να πειστει η αμερικανικη κοινη γνωμη να μπει η Αμερικη στον πολεμο.

 173. Alexis said

  Εντιμώτατοι κύριοι
  Μετά τον αποκλεισμόν από τον τελικόν της Ευρωθεάσεως (αγγλιστί Eurovision) νέον ισχυρόv πλήγμα για το ρωμέικον:

  Ρόμπες γίναμε διεθνώς… τέταρτοι από το τέλος! 😦

 174. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  174. Αμ οι Λατίνοι εραστές, οι Ιταλοί; 🙂

 175. Ριβαλντίνιο said

  Μάπα η μέτρηση. Άλλες μετρήσεις μας δείχνουν πολύ πιο ψηλά. 😡

 176. Γιάννης Κουβάτσος said

  Είναι επιστημονικώς έγκυρη η δειγματοληψία; Έχουν συμπεριλάβει και Παναθηναϊκούς ή μόνον Ολυμπιακούς; 😜

 177. 171, …Σεχίτ είναι αρχικά ο μάρτυρας του ιερού πολέμου (αλλά και ο μάρτυρας του δικαστηρίου), και σήμερα είναι όποιος πεθάνει στον πόλεμο. Οι πεσόντες που λέμε….

  Οπότε αν ακούσει «Πέστε, μάρτυς…» ξέρει αν πρέπει να πει ή να πέσει; 🙂

 178. Ανδρέας said

  171 Συγκεκριμένα το είχα δει όταν μιλούσαμε για τον ποταμό Άλυς το Ερζερούμ και τους Χάλυβες με τα μεταλλεία και μου έκανε εντύπωση.

  Στο νταμάρι είχε τόπο εκτέλεσης που το λένε Σεχιτλερ.

  Κάποια εταιρεία που κάνει έρευνες-εκτιμήσεις χρυσού στις αρχές του 2009 είχε κλείσει ντηλ με την εταιρεία Κουτσούκος για το Σεχιτλερ και με την Ελ Πάσσο στην βόρεια Ελλάδα το 2009, πιθανά να ήταν η εποχή που φυτεύανε με την γλάστρα δέντρα στο Τουρκικό πάρκο για όσους θυμούνται.
  h**p://tinyurl.com/hlzeufg

 179. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «Είναι επιστημονικώς έγκυρη η δειγματοληψία;»
  Mάλλον ήταν δειγματοληψία για τον @@ούτσο…

 180. ΣΠ said

  176
  Π.χ. https://www.buzzfeed.com/patricksmith/a-very-important-guide-to-penis-sizes-around-the-world?utm_term=.niXZBmnxk#.gbD0p3D2y

 181. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  181. To Koνγκό και η Κορέα πάντως, σταθερές αξίες στα μάξιμα και μίνιμα αντίστοιχα. 🙂

 182. Κουνελόγατος said

  «…χρειαζοταν στον Ρουζβελτ μια τεοια καταστροφη για να πειστει η αμερικανικη κοινη γνωμη να μπει η Αμερικη στον πολεμο».
  Τι μου θυμίζει; Αλλά, μπα, συνωμοσία των Εβραίων και των κομμουνιστών θα ήταν.

  Υ.Γ. Κοίτα τώρα από ένα κουίζ, που φτάσαμε, στο μ.τ.π. 🙂

 183. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #167
  Δεν πιστεύω πώς μπορεί να γνωρίζεις το Ko To Tamo Peva! 🙂
  Εκ των υστέρων έχει θεωρηθεί (από τους Γιουγκοσλάβους) η ταινία που περιγράφει καλύτερα τι σημαίνει να είσαι Γιουγκοσλάβος (της εποχής Τίτο).
  Το λεωφορείο ξεκινάει για Βελιγράδι τη μέρα που οι Γερμανοί θα επιτεθούν και ο βομβαρδισμός ξεκινά μόλις φτάσουν. Ο Κουστουρίτσας βάζει το Underground να ξεκινά εκεί που τελειώνει το Ko To Tamo Peva!
  Η γυναίκα μου με έβαλε να δω την ταινία όταν πρωτογνωριστήκαμε… 😀

 184. Γς said

  177:

  Μαλμπεζέ βάζελε;

  😉

 185. Γς said

  184:
  >Δεν πιστεύω πώς μπορεί να γνωρίζεις το Ko To Tamo Peva!

  Γιατί;
  Πασίγνωστη

 186. ΓιώργοςΜ said

  182 κλπ γ.τ.π.: Θυμάμαι, πολλά-πολλά χρόνια πριν, την παρουσίαση στο ραδιόφωνο μιας αντίστοιχης «έρευνας» για τους όρχεις. Ο παρουσιαστής είπε λοιπόν πως οι μικρότεροι αναφέρονταν στην Κίνα και οι μεγαλύτεροι στην Ολλανδία, με το φαρμακερό σχόλιο: «Γνωρίζοντας ότι η Ολλανδία έχει πληθυσμό καμμιά δεκαριά εκατομμύρια και η Κίνα πάνω από δισεκατομμύριο, αβίαστα δικαιώνεταο το ουκ εν τω πολλώ το ευ«

 187. Ριβαλντίνιο said

  @ 150 Σκύλος

  Πάντως ο Φράνκο τον έκλασε στα ίσα τον Αδόλφο όταν ήρθε η κρίσιμη στιγμή. ( Κάτι είχε πει μου φαίνεται ότι θα προτιμούσε να τον ξεδοντιάσουν ή να τον βάλουν σε μια φωλιά φιδιών παρά να ξαναδιαπραγματευτεί με τον Φράνκο).

  ———————————————————————————

  @ 149-151 Corto

  Μου ήθελε και σοσιαλισμό ο Ζέρβας , που ο Πλαστήρας έλεγε ότι κακώς τα βάλαμε με 2 υπερδυνάμεις και οι Πάγκαλος και Γονατάς ήταν υπέρ των ταγμάτων ασφαλείας. Ο Πυρομάγλου το έγραψε το κείμενο … ; 🙂

  —————————————————————
  Οι «καημένοι» οι Ιάπωνες τράβηξαν χειρότερα από ότι οι Γερμανοί με την Enigma. Από το 1921 τους είχαν αποκρυπτογραφήσει οι ΗΠΑνοι και τους κατάφεραν να μειώσουν τον στόλο τους στον Ειρηνικό. Όποιος έχει όρεξη για περισσότερες πληροφορίες :

  https://en.wikipedia.org/wiki/Purple_(cipher_machine)

  https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Chamber

  https://en.wikipedia.org/wiki/Herbert_Yardley

  κ.λπ. κ.λπ.

 188. Γς said

  174:

  Και μεά λέει ο Βάταλος ότι οι Αλεξανδρείς, επιστράτευσαν Αιθίοπα και όχι Σουδανό που ήταν και πιο κοντινός

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/05/10/prasinaloga-2/#comment-355784

 189. Γς said

  176:

  >Άλλες μετρήσεις μας δείχνουν πολύ πιο ψηλά

  Εδειχναν θες να πεις. Τότε στην εποχή μας

 190. Alexis said

  #182: Φαίνεται ότι οι Κορεάτες και οι Κογκολέζοι είναι οι μόνοι που απαντάνε με ειλικρίνεια στις σχετικές δημοσκοπήσεις! 😀

 191. cronopiusa said

 192. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  168.Δε θα φάει, θα ακούσει τους Ιμάμ Μπαϊλντί
  https://www.facebook.com/imambaildi/

 193. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  KOYIZ: Απεικονιζεται η Αγγέλα Μέρκελ σε επίσκεψη:
  http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=751214&v=0&q=80&w=300&h=225

  α. Στο εργοστάσιο λουκάνικων Riesenfranfurter
  β. Στην Κορέα
  γ. Στο Κονγκό

 194. Γς said

  Στο Σουδάν [#174]

 195. Γς said

  193:

 196. sarant said

  193 Ακριβώς. Πολύ κέφι!

 197. cronopiusa said

  The Assassination Complex: Inside the Government’s Secret Drone

 198. spyridon said

  @ 83
  Ο Ρούζβελτ εφάρμοσε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδιανομής πλούτου προπολεμικά. Ενα πρόγραμμα σοσιαλιστικότερο πολλών μετέπειτα σοσιαλιστικών χωρών.
  Αααα κι ο Παπανδρέου ήταν ο μόνος με ένα πραγματικό πρόγραμμα αναδιανομής πλούτου στην Ελλάδα (στα 2 πρώτα χρόνια της κυβέρνησής του). Τα οικονομικά μέτρα του έκαναν ακριβώς αυτό.
  Μείωση της αξίας του κεφαλαίου (πληθωρισμός) και αύξηση της αξίας της εργασίας.
  Είμαι μαρξιστής χωρίς προκαταλήψεις και δεν μπορώ να βγάλω άλλο συμπέρασμα από αυτό.

  Οι Χριστιανοδημοκράτες σε Βόρεια Ρηναν-Βεστφ. και Ολλανδία δεν ήταν πεντακάθαρα δεξιοί όπως οι ντεμέκ ΧΔ του Γιουνανιστάν.
  Δυσκολεύτηκα πολύ να το καταλάβω αυτό όταν βρέθηκα στην Ολλανδία. Εγκλωβισμένος στην διαίρεση των κομμάτων όπως την ήξερα στην Ελλάδα. Κυβέρνηση του ΧΔ Ruud Lubbers τότε. Ο γραφικός (Ολλανδός) πρώην γγ του Νάτο Λουνς δήλωνε ότι μένει Βρυξέλλες γιατί δεν ήθελε να κατοικήσει σε μια χώρα με κομουνιστική κυβέρνηση.
  Θυμάμαι ‘οτι διαδήλωνα κατά της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση εκείνη είχε θεσπίσει φοιτητικά επιδόματα ανάλογα με τα εισοδήματα της οικογένειας και κατάφεραν να σπουδάσουν για πρώτη φορά στην Ολλανδία παιδιά λαικών τάξεων. Στην ουσία είχε δημιουργηθεί ένα σύστημα βασικού μισθού για όλους.
  Ο Γερούν που δηλώνει σήμερα Σοσιαλδημοκράτης δεν είναι φυσικά αριστερότερος του Λούμπερς. Έχει καταφέρει να μειώσει στο ελάχιστο τις κοινωνικές παροχές. Οι φοιτητές προέρχονται από την ανώτερη μεσαία τάξη και πάνω και η φορολογία των υψηλών εισοδημάτων μειώθηκε από 65 % για το ποσό πάνω από 150.000 σε 49%. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ο Λούμπερς θα μου φαινόταν κομμουνιστής σήμερα.

  Υπήρχε βαθιά ριζωμένη αριστερή συνείδηση σε μια μεγάλη μερίδα των ΧΔ. Πολύ συχνά δεν ψήφιζαν μέτρα της κυβέρνησης που τα θεωρούσαν αντίθετα στα συμφέροντα των ασθενέστερων. Και είχα ακούσει αρκετά αντικαπιταλιστικά από ΧΔ. Οχι γιατί έπρεπε να βοηθηθούν οι κατώτερες τάξεις αλλά γιατί έπρεπε να βοηθηθούν οι ασθενέστεροι. Χριστιανικός ανθρωπισμός κτλ. Στην πράξη αυτή η λογική έκανε αρκετούς ΧΔ να συμπράττουν ευκαιριακά με αριστερούς συναδέλφους τους.

  Το 1989-90 δημιουργήθηκε (σχεδόν παράλληλα με τον τότε Συνασπισμό στην Ελλάδα) το κόμμα της Πράσινης Αριστεράς.
  Ιδρυτικά κόμματα ήταν
  – PSP (Pacifistische Socialistische Partij) Ειρηνευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα
  – PPR (Politieke Partij Radicalen) Πολιτικό Κόμμα Ριζοσπαστών
  – EVP (Evangelische Volkspartij) Ευαγγελικό Λαικό Κόμμα
  – CPN (Communistische Partij Nederland) Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

  Για κάποιον που δεν ξέρει τις Χριστιανικές (Προτεσταντικές) ρίζες της Ολλανδικής αριστεράς είναι δύσκολος συνδυασμός ο παραπάνω.
  Το ΚΚ αντλούσε τους περισσότερους ψηφοφόρους του από τον προτεσταντικό βορά των Κάτω Χωρών και ήταν ανύπαρκτο στο Καθολικό Νότο.
  Υπάρχουν αναλογίες με τη Βόρεια Ρην-Βεστφαλία.

 199. Βάταλος said

  Εντιμώτατοι κύριοι,

  προυχώρησεν η νύξ εις το Ρωμέικον και θα είπω όσα προλάβω.

  1) Ασφαλώς και αστειεύεσθε (ο αυτοεξόριστος εν τη Αραβική Χερσονήσω κ. Νεογίδιος εχαλάλισε 3 σχόλια!) που παίρνετε στα σοβαρά τον (εικαστικώς έξοχον, καθό,τι προήλθεν από γνωστόν porno-site) πίνακα του σχολίου 174 με τα μεγέθη των ψωλών. Διά να αντιληφθήτε ότι είναι ματαιοπονία να ασχολήσθε με ψωλομετρήσεις, σάς λέγω το εξής από την εμπειρίαν μου εν ΗΠΑ: Πανθομολογουμένως, ο πορνοαστήρ με το μεγαλύτερον πέος όλων των εποχών υπήρξεν ο θρυλικός John Holmes (1944-1988) όστις εκοιμήθη από aids και προσφάτως η θρυλική Cicciolina απεκάλυψεν εις τον Γρηγόρην Αρναούτογλου ότι δοξάζει τον Θεόν που δεν εκόλλησεν έητζ κατά την μίαν και μοναδικήν ταινίαν που εγύρισαν μαζί (1986). Ε, λοιπόν, επί 30 έτη εις τας Ηνωμένας Πολιτείας ερίζουν εκατομμύρια άνθρωποι διά το πόσον ήτο το μήκος της ψωλής του John Holmes. Αι μαρτυρίαι ποικίλουν τόσον πολύ που είναι διδακτικαί: Η πρώτη του σύζυγος το εξετίμα εις 10 ίντσας (25 cm), ενώ η πλέον αβανταδόρικη μαρτυρία ωμίλει διά 13,5 ίντσας (34,3 cm)! Ιδέστε το σχετικόν υποκεφάλαιον της Wikipedia (Penis size) εις το λήμμα που έδωκα και θα αντιληφθήτε αμέσως διατί είναι ματαιοπονία αι ψωλομετρήσεις.

  Και σάς ερωτώ: Όταν οι Αμερικανοί αδυνατούν να συμφωνήσουν επί 30 έτη διά το μέγεθος του πέους ενός μόνον πολυφωτογραφημένου ανθρώπου, πώς υμείς οι Ρωμιοί πιστεύετε τας μετρήσεις που αφορούν ολόκληρα έθνη;

  2) Προχωρώ περισσότερον: Οι Αμερικανοί δεν έχουν καταλήξει (μετά από 100 έτη ερευνών!) αν η περιτομή μειώνει και πόσο το μέγεθος του ανδρικού πέους. Γουγλίστε τας λέξεις «circumcision reduce size penis» και θα λάβετε 380.000 αντικρουόμενα αποτελέσματα. Η ορθή απάντησις είναι «ΟΥΔΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ», διά τον απλούστατον λόγον ότι το 99,99% των περιτετμημένων περιετμήθησαν νήπια.

  3) Εντιμώτατον κύριον Γς (σχόλιον 189): Ότε οι αρχαίοι Έλληνες ωμίλουν δι’ Αιθίοπας, ηννόουν τους Νέγρους συλλήβδην

  4) Περαίνων και αφού ζητήσω δημοσίως συγγνώμην από τον κ. Καραποτόσογλου που χθές τα ξημερώματα και ών ελαφρώς μεθυσμένος διεστρέβλωσα ακουσίως το επίθετόν του, προχωρώ εις μίαν ακόμη συνταρακτικήν αποκάλυψιν, διά την οποίαν επί 7,5 έτη δεν έχει βγάλει άχναν το παρόν Ιστολόγιον: Οι αρχαίοι Έλληνες ελάτρευον τα μικρά πέη και εθεώρουν βαρβαρικά τα μεγάλα… Αντιθέτως, τα πρωτεξάδελφά των οι Ρωμαίοι ελάτρευον τας μεγάλας ψωλάς. Είναι πασίγνωστος η ιστορία της Τζούλιας (Ιουλίας), της μοναχοκόρης του ελληνοψύχου Αυτοκράτορος Οκταβιανού Αυγούστου, ήτις εβινείτο από μονομάχους, δούλους κλπ. ψάχνουσα τα μεγάλα μεγέθη, πράγμα που έκαμε τον Αυτοκράτορα πατέρα της να την στείλη εξορίαν εις έν ξερονήσι, όπου και απέθανεν ατιμωτικώς…

  Διά να αντιληφθήτε πόσον μέγα είναι αυτό το θέμα (διατί οι Έλληνες ελάτρευον τα μικρά πέη, ενώ οι Ρωμαίοι τα υπερμεγέθη), αναρτώ εν απόσπασμα από το αριστουργηματικόν σύγγραμμα του Θωμά Χίκμαν «God’s Doodle: The Life and Times of the Penis» (1η έκδοσις 2013). Αν προκληθώ από τους Μεταλληνιστάς, θα προσφέρω δωρεάν το βιβλίον και ας γίνη του Κουτρούλη ο Γάμος

  Μετά τιμής
  Γέρων Βάταλος
  αιμύλος και σπουδαιόμυθος

  ΥΓ: Τσιμουδιά οι Μεταλληνισταί και οι λοιποί χριστιανούληδες διά την χθεσινήν αποκάλυψίν μου ότι η Εκκλησία των Γαλιλαίων πρωτο-αφώρισε τον Μέγαν Ωριγένην, επειδή εξεκωλιάσθη υπό ενός Αιθίοπος (Νέγρου) που είχον μισθώσει οι Έλληνες της Αλεξανδρείας. Διατί, άραγε;

 200. sarant said

  199 Παρόμοια είναι κι η δική μου εντύπωση -αλλά εσύ τα ξέρεις πολύ καλύτερα.

 201. Βάταλος said

  Σχολίου 200 μικρά συμπλήρωσις:

  Διά να αντιληφθήτε πόσον ανεκτιμήτου αξίας είναι το σύγγραμμα του Θωμά Χίκμαν περί πέους εις ό παρέπεμψα, ιδού εν απολαυστικόν άρθρον του «Economist» δι’ αυτό το αριστούργημα

  Β.

 202. Pedis said

  # 199 – Ο Ρούζβελτ εφάρμοσε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδιανομής πλούτου προπολεμικά. Ενα πρόγραμμα σοσιαλιστικότερο πολλών μετέπειτα σοσιαλιστικών χωρών.

  Πολύ ισχυρή θέση αυτή, Σπύρο. Ποια δεδομένα την υποστηρίζουν;

  (Για την «αναδιανομή» του Παπανδρέου, ας μη μιλήσουμε. Αν μας διαβάζει ο … Δρεττάκης, ας μας πει τον καυμό του.)

 203. Συμβαίνουνε μερικές φορές …περίεργα πράματα:

  εγώ, π.χ., (συνήθως) ούτε απασχολούμαι συστηματικά με τις εσωτερικές διεργασίες διαφόρων κομμάτων, ούτε μέ ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι προεκλογικές τους καμπάνιες, ούτε μ’ αρέσει να κατατρίβομαι μ’ εκείνες τις σκοτεινές λεπτομέρειες της ιστορικής διαδρομής τους που αναδύονται (ολόκληρες ή μισές) στο φως, χρόνια πολλά μετά από τότε που διαδραματίστηκαν (και, πολύ συχνά, φέρνουν τα πάνω κάτω στις προηγούμενες «επιστημονικές» …αναλύσεις τους) θορυβωδώς ή αθόρυβα στην κοινωνία.

  Ο βασικός λόγος γι’ αυτή μου την «απροθυμία» (πείτε την, άν θέλετε, και «αδιαφορία» ή «δυσφορία») είναι ότι δυσκολεύομαι αφάνταστα να μείνω σταθερά νηφάλιος μελετητής της (κομματικής, κυρίως) πολιτικής πρακτικής. Εάν και συχνά βρίσκω τον εαυτόν μου να ασχολείται με θέματα πολιτικής θεωρίας, η έρευνα θεμάτων πολιτικής πρακτικής («κομματολογίας», άς πούμε) με κάνει δύσθυμο και μού ταράζει την νηφαλιότητα που οφείλει να διατηρεί ένας ερευνητής.

  Και δεν είμαι νηφάλιος όταν τύχει να μελετώ τέτοια ζητήματα επειδή κατά βάθος ΜΙΣΩ τα κόμματα! Ανεξαιρέτως Ο-Λ-Α τα κόμματα, όπου γης. Σχεδόν τίποτε άλλο και κανέναν δεν μισώ στη ζωή μου. Αλλά ΜΙΣΩ αυτήν την ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΗ «κοινωνική» εφεύρεση που διαμερίζει τα ανθρώπινα όντα σε, ανισοδύναμες, εχθρικές μεταξύ τους κλάσεις.
  Ακόμα και αυτή τούτη η λέξη «κόμμα» μέ ενοχλεί από αηδίας έως θανάτου (δικής μου αηδίας και δικού μου θανάτου): διότι ο,τιδήποτε συντελεί στην περιχαρακωμένη διαίρεση των ανθρώπων μεταξύ τους και ο,τιδήποτε τους προξενεί πρωτόγονες (και άγονες) αντιπαλότητες και μίση με την υπόσχεση της επικυριαρχίας του …ορθού «Δικαίου» των μεν έναντι του …λαθεμένου «Αδίκου» των δε, μέ ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ…! Επιτέλους, ο …Μεσαίωνας στην ανθρώπινη σκέψη και πράξη συντηρείται συνειδητά ή ασυνείδητα;;;

  Μισώ, λοιπόν, τα κόμματα συλλήβδην.
  Και τα μισώ και για άλλους λόγους, όπως, π.χ., διότι η εμφάνιση, ο σχηματισμός και η «δημιουργία» των κομμάτων ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ανθρώπινη πράξη και ΟΥΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ κοινωνική δράση. Είναι απόρροια ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ, αλλά και ΔΙΧΑΣΜΟΥ ή ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ, ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ή ΕΞΙΛΑΣΜΟΥ, απόρροια, δηλαδή, πάσης φύσεως σκοπιμότητος που βασίζεται στην εκμετάλλευση των πλέον αγαθών αλλά και των πλέον ιταμών ενστίκτων του ζώου της ανθρώπινης αγέλης. Μισώ, λοιπόν, τα κόμματα γιατί διατηρούν τον άνθρωπο σε καθεστώς αγέλης «πείθοντάς» τον (ή υποβάλλοντάς τον) στην ιδέα ότι είναι καθήκον του να συμπεριφέρεται έτσι επειδή ακριβώς αυτό είναι και το …σωστό!
  Θά ‘λεγα, χαριτολογώντας, ότι από τά κόμματα προτιμώ τις …τελείες. Αλλά, ο,τιδήποτε «κόβει» τους ανθρώπους ως μέλη της ανθρώπινης κοινωνίας και την ίδια την «χαλάει» (κάνοντάς την να διαχωρίζεται στα συστατικά της όπως περίπου τα ένζυμα «κόβουν» το γάλα και το «χαλάνε» και το διαχωρίζουν στα συστατικά του κάνοντάς το ΑΧΡΗΣΤΟ) μού είναι ΑΣΥΖΗΤΗΤΙ ΕΧΘΡΙΚΟ και το αποστρέφομαι μετά βδελυγμίας. Και διατηρώ κάθε εύλογον σκεπτικισμό και καχυποψία για εκείνους τούς …»πρωτοπόρους» της κοινωνίας που …»ανακάλυψαν» για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών την …αναγκαιότητα των κομμάτων για την πρόοδο (δήθεν!) της κοινωνίας «τους». Πολλά θα μπορούσα να συνεχίσω να λέω επ’ αυτού αλλά ήδη έχω μακρυγορήσει βγαίνοντας κατά πολύ-πολύ εκτός θέματος.

  Ο επόμενος, εξ ίσου καίριος, λόγος για την προαναφερθείσα «απροθυμία» μου (στην ιστορική έρευνα περί τα κομματικά …»σκηνικά» και τα …»παρασκήνια») έγκειται στο ότι μού φαίνεται σχεδόν αδύνατον να βρεις την πάσαν αλήθεια μέσα από την πληθώρα των ιστορικών «πηγών» που φέρονται κάθε στιγμή διαθέσιμες στον μελετητή. Εάν υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να φωτιστή, αυτό -ο κόσμος να χαλάσει!- θα παραμείνει σκοτεινό! Όλα όσα «διατίθενται» προς έρευνα είναι ΜΟΝΟΝ όσα επιτρέπονται ή όσα έχουν επίτηδες «κατασκευασθή» έτσι (έχουν «χαλκευθή» έτσι) για να χρησιμοποιηθούν παραπλανητικά.

  Και κινδυνεύεις πάντα να χάσεις τον δρόμο σου περιπλανώμενος (και συχνά …παραπλανώμενος) στον λαβύρινθο των «ντοκουμέντων», αναζητώντας τόσο τα ίδια τα γεγονότα όσο και τις αιτίες που τα προκάλεσαν αλλά και τα συνακόλουθά τους αποτελέσματα.

  Πρόκειται για ένα χάος όπου, εάν εισχωρήσεις μέσα του, μπορεί να περάσεις ολόκληρη την ζωή σου ψάχνοντας και (νομίζοντας πως κάτι σπουδαίο βρήκες) να καταλήξεις σε «τεκμηριωμένα» συμπεράσματα που μέλλουν αργότερα να πεταχτούν στον σκουπιδοτενεκέ σαν άχρηστα ή ανόητα! Να ζεις, δηλαδή, ολόκληρη την ζωή σου σαν ποντικός των βιβλιοθηκών για να καταλήξεις (εάν είσαι τυχερός και οι συνθήκες σού επιτρέψουν να τό αναγνωρίσεις εσύ ο ίδιος προτού τελειώσει η ζωή σου και φύγεις απ’ αυτήν κρατώντας τις αυταπάτες σου!) ότι τα πράγματα ούτε καταπώς τα μελέτησες ήταν, ούτε τα συμπεράσματά σου απηχούν την πραγματικότητα…! Μόνο και μόνο επειδή «κάτι» έλειπε, «κάτι» άλλο φάνηκε πως τελικά ήτανε ψέμμα, «κάτι» τρίτο αμφίβολο σού «θόλωσε τα νερά», και κάποιες «αθώες» εικασίες που έκανες στην πορεία σου (για να «συγκολλήσεις» μερικά δυστεκμηρίωτα θραύσματα της ιστορικής μνήμης, που συνάντησες, προκειμένου να δώσεις την αναγκαία συμπάγεια στην συνολική σου θεώρηση) απεδείχθησαν εσφαλμένες, έτυχε και …ΑΠΕΤΥΧΕΣ. Μιά ζωή, δηλαδή, χαμένη σε μιαν έρευνα ματαιόσπουδη και (το χειρότερο!) η παρεπόμενη δικιολογημένη απογοήτευσή σου όταν το οικοδόμημα, που (με ζήλο και μ’ εμπιστοσύνη στις μεθόδους σου, πάντα επηρρεασμένος λιγότερο ή περισσότερο από τις προσωπικές σου ιδεοληψίες) έχτισες πετραδάκι-πετραδάκι για να εξηγήσεις τα γεγονότα, καταρρέει!
  Η …»πραγματικότητα» που επεξηγήθηκε τεκμηριωμένα από τις μελέτες σου απεδείχθη απλώς …εικονική! Τζάμπα, δηλαδή, η τόση προσπάθεια…! Άνθρακες ο θησαυρός που έφερε στην επιφάνεια η υπομονή και η φανατική επιμονή σου!!!
  Και, φυσικά, ισχύει πάντα η Αρχή της …Αδράνειας: είτε (ασυνείδητα) προσκολλημένος γερά στις ιδεοληψίες σου και απόλυτα βέβαιος για την «εγκυρότητα» κι αυθεντικότητα των «εργαλείων» σου καθώς και για την ακρίβεια του «χειρισμού» τους, είτε (ξαφνικά) ανακαλύπτοντας ότι το συμφέρον σου θίγεται στην αναθεωρημένη και πιθανότερη εκδοχή των πραγμάτων, εσύ παραμένεις σταθερά αμετακίνητος στις (αποδεδειγμένες εκ του αποτελέσματος ως λαθεμένες και σαθρά δομημένες) αρχικές πρώτες αντιλήψεις που διαμόρφωσες συνθέτοντας τόσο περίτεχνα (αλλά, δυστυχώς, τόσο …λάθος!) το παζλ και -σαν άλλος Πυγμαλίων- το πίστεψες, το …ερωτεύτηκες και το …παντρεύτηκες.
  Ίσως είναι μία φυσική άμυνα που έχει η ψυχοσυναισθηματική υπόσταση του ανθρώπου για να μην τον οδηγήσει στην ταυτόχρονη ολοκληρωτική διάλυση και κατάρρευση της προσωπικότητάς του με την διαπίστωση ότι βιώνει την παταγώδη κατάρρευση του διανοητικού του οικοδομήματος, αφού στα ιστορικο-κοινωνικά φαινόμενα (ιδιαιτέρως στα χρονικώς πιό κοντινά του) κανένας δεν μπορεί να ορκισθή πως θα παραμείνει ψύχραιμος κριτής τους όταν το μέλλον αναδείξει τα σφάλματα των «μελετών» του παρελθόντος.

  Γι’ αυτό, λοιπόν, εγώ, συνήθως απέχω από τέτοιες «έρευνες» και δυσφορώ κάπως με τέτοιες ιστορικές αναδιφήσεις στην πολύχρωμη διεθνή κομματοχώρα, μολονότι ωστόσο δεν παραγνωρίζω το προκλητικά μεγάλο ενδιαφέρον που κρύβουν. αλλά και την ανεκτίμητη παιδαγωγική αξία που μπορούν (υπό όρους) να λάβουν κάποτε τέτοιες μελέτες.

  Για εμέναν προσωπικώς, η προσέγγιση της Ιστορίας (ιδίως της Πολιτικής Ιστορίας) ήτανε πάντα προτιμότερο να γίνεται μέσω (προσαρμοσμένων, βέβαια) καθιερωμένων φυσικοεπιστημονικών (κι όχι «κοινωνιολογικών») μεθόδων και, οσάκις την επιχειρούσα, το έκανα μόνον για περιόδους του παρελθόντος αρκετά μακρυνές (προς τα πίσω) από τον χρόνο που καθόμουνα να κάνω τέτοιες «μελέτες»: προτιμούσα (και προτιμώ) να μην υπήρχε άμεση βιωματική «αντίληψη» ούτε από εμένα τον ίδιον, ούτε από τους γονείς μου, ούτε από τους παπούδες μου, ούτε από τους προ-παπούδες μου, αρκεί όμως να υπάρχει διαθέσιμο κάποιο ιστορικό «υλικό» για να ξεκινήσω. Όχι, δηλαδή, ότι αυτό το αμφισβητούμενης, άλλωστε, αξίας «υλικό» αποτελεί πάντα το βαρύκεντρο των αναζητήσεών μου (πώς τό ‘χε γράψει ο σοφός; «Όποιος είναι καλά «πληροφορημένος», ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ») με την βοήθεια του οποίου θα προσπαθήσω να …εγγράψω τα γεγονότα και να …περιγράψω τα πρόσωπα. Το δικό μου γνωσιοθεωρητικό πλαίσιο, στις ιστορικο-κοινωνικές πολιτικές προσεγγίσεις που κάποτε επιχειρώ, είναι φυσικά η Αρχή της Αιτιότητος. Επειδή, όμως, οι «συστατικές» μονάδες του συστήματός μου είναι οι ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ (που δεν είναι απλά στοιχεία ενός «απομονωμένου» …θερμοδυναμικού φυσικού συστήματος αλλά από μόνες τους πολύπλοκα συστήματα οι ίδιες) προσπαθώ να δω την αμοιβαίως αλληλεπιδρώσα συμπεριφορά τους (και των μεμονωμένων ανθρώπων ξεχωριστά, και των ομάδων, και των εθνών, κλπ), όσο μπορώ μέσα από την εγγενή …»αβεβαιότητα», στο …κβαντικό «πεδίο» ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ (το οποίο είναι -κατά την γνώμη μου- μία άλλη, διαυγέστερη, όψη της ΑΝΑΓΚΗΣ, επειδή από εκείνη την πλευρά διακρίνεται ευκρινέστερα η «σύγκρουση» των «μορίων» του συστήματος που θεμελιωδώς μέ απασχολεί να μελετήσω).

  Όλα τα παραπάνω καθόλου δεν τά ‘γραψα για να συστηθούν καλύτερα οι πεποιθήσεις μου στο (ούτως ή άλλως εχθρικό απέναντί μου) κοινό του Σαραντάκου, αλλά για να εξηγήσω πώς συνέβη εχθές την νύχτα (όταν κατά λάθος διάβασα προκαταβολικά το σημερινό άρθρο του ΝΙΚΟκύρη) ΚΑΙ έτυχε ΑΜΕΣΩΣ ΜΟΛΙΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ να βρω την απάντησή του: ΤΗΝ ΗΞΕΡΑ γιατί ΤΗΝ ΕΙΧΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ τα περασμένα Χριστούγεννα μαζί με πολλές άλλες (περισσότερο ή λιγότερο ανούσιες) δηλώσεις των …»μαιευτήρων» που έφεραν στο φως του κόσμου την μεταπολεμική Γερμανία. Εδώ και 3 χρόνια έχω αφιερώσει όλον τον ελεύθερο χρόνο μου στην μελέτη του πώς προέκυψε ο μεταπολεμικός κόσμος στον οποίον γεννηθήκαμε και που τόσο ραγδαία άλλαξε όταν κανείς δεν έδειχνε να περιμένει στο ορατό μέλλον τέτοιες κοσμογονικές αλλαγές. Ειδικώς, όμως, από το περασμένο καλοκαίρι που (με την ολέθρια στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνησης «της -ματαιωμένης- νέας ελπίδας» και τους προδοτικούς χειρισμούς του Τσίπρα ως Πρωθυπουργού της) η εθνική συμφορά μας συνεχίζει για 7η χρονιά να επωάζει ακόμα τις δραματικότερες εξελίξεις της που θα βρεθούν μπροστά μας, η μελέτη των ιστορικών λεπτομερειών που συνδέονται με την ιδιόμορφη θεμελίωση της μεταπολεμικής Γερμανίας έγινε για μένα το «κλειδί» για την αποκρυπτογράφηση όσων συνέβησαν κι όσων συμβαίνουν (αλλά κι όσων θα συμβούν!) στην χώρα μας και στον κόσμο ολόκληρο. Έχω σχηματίσει μιάν «αυτοσυνεπή» θεωρία που μού επιτρέπει να εξηγώ το ύποπτο ιστορικό παρελθόν και να διαβλέπω (με πιθανότητα τείνουσα σε βεβαιότητα) το ζοφερό μέλλον της χώρας μας. Οι απαρχές της προσωπικής μου θεωρίας εδράζονται κυρίως ΚΑΙ στην ιστορική ίδρυση και ιστορική εξέλιξη του «γερμανικού» κόμματος της «Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης»: οι συνθήκες της εποχής εκείνης, τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν, οι πολιτικές και κομματικές «συμμαχίες», οι «αρχές» και οι διακηρύξεις, οι εκλογικές διαδικασίες, η μεταπολεμική γεωγραφία της Ευρώπης ως μέρους ενός «νέου» (ψυχροπολεμικού και δυνάμει προ-νεοπολεμικού) μεταπολεμικού κόσμου, κλπ, μπορούν περίφημα να εξηγήσουν την σημερινή κατάσαταση! Η απόσυρση του «μπαμπούλα» του σταλινικού σοβιετικού κομμουνισμού από την παγκόσμια γεωστρατηγική σκακιέρα και η αντικατάστασή του από τον (νέον) «μπαμπούλα» της φονταμενταλιστικής ισλαμικής τρομοκρατίας, η μαζικώς προκληθείσα μετακίνηση πληθυσμών της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη, η καπιταλιστική παραγωγική παγκόσμια μονοκρατορία της (…»κομμουνιστικής»!!!) Κίνας, η ασύγκριτη εκπαιδευτική, τεχνολογική και επιστημονική υπεροχή της Ινδίας, του Πακιστάν και άλλων «τριτοκοσμικών» χωρών του Ινδικού (χωρών διάσημων για τους …παρίες τους!) έναντι των «γηραιών» παραδοσιακών δυνάμεων του …»χριστιανικού» παλαιού και νέου κόσμου, το «Ισλαμικό» (ψευδο)Κράτος, η (μέσω ΨΕΥΤΟ»δημοκρατικών» διαδικασιών ή μέσω ΨΕΥΤΟ»λαϊκών» …επαναστάσεων) ανάρρηση σε κυβερνητικούς θώκους ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είτε προσώπων με αποδεδειγμένα βεβαρυμένο παρελθόν είτε πειθήνιων ανδρεικέλλων, κλπ, κλπ, κλπ, είναι ένα κουβάρι του οποίου μία άκρη βρίσκεται και στο CDU του 1947, όταν διεκήρυσσε τις μεγαλόστομες υπνωτιστικές ψευδολογίες του (που οι περισσότεροι σχολιαστές εδωμέσα, υφολογικως κρίνοντάς τις, εύλογα απέδωσαν σε ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ πολιτικά σχήματα είτε του «αριστερού» είτε του «δεξιού» πολιτικού οχετού!) προεκλογικά στις τοπικές εκλογές…! Ένα κόμμα, δηλαδή, που «γεννήθηκε» νόθο και «υιοθετήθηκε» από «Νονούς» της διεθνούς μαφίας και το οποίο ακόμα και από τα …βαφτίσια του έδειξε την ΑΠΑΤΗ που κουβαλούσε: ΟΥΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ, ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ υπήρξε ποτέ. Μόνον η «ΕΝΩΣΗ» περιέγραφε τον σκοπό του. Γι’ αυτό, άλλωστε, είχε και …δίδυμο νόθο αδελφάκι στην πάλαι ποτέ Λ.Δ.Γερμανίας: «χριστιανικό» …ΚΑΙ «δημοκρατικό» στην υπό σοβιετική κατοχή Ανατολική Γερμανία! Και, το χειρότερο: ούτε κάν …»γερμανικό»! Η κατασκευή και η ύπαρξη της «Γερμανίας» ως ενιαίου «κράτους» (και η …ξεχωριστή Αυστρία!) είναι ΑΠΑΤΗ ακόμα μεγαλύτερου μεγέθους.

  Υπάρχει, άραγε, ακόμη νοήμων άνθρωπος σε αυτήν την χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας που να πιστεύει πως η οιαδήποτε «στρατηγική» συνδιαλλαγή τού ΚΝιτογενή «πατριώτη» Τσίπρα και των συντρόφων του στην ελληνική κυβέρνηση, λ.χ., με την (χαφιεδοσταλινικιά πρακτόρισσα της Στάζυ) φράου Μέρκελ και το …χριστιανικό & …δημοκρατικό κόμμα της, συνιστά υπερήφανη πατριωτική κίνηση ανάλογη της αυτοθυσίας εκείνων που στήθηκαν απέναντι στις κάννες των ναζιστικών μυδραλλίων;;;

  Γι’ αυτό, παραφράζοντας τον Τζων Ντον, εγώ θά ‘λεγα:
  -Ποτέ μη ρωτάς ποιός είπε «Das kapitalistische Wirtschaftssystem ist den staatlichen und sozialen Lebensinteressen des deutschen Volkes nicht gerecht geworden. Nach dem furchtbaren politischen, wirtschaftlichen und sozialen Zusammenbruch als Folge einer verbrecherischen Machtpolitik kann nur eine Neuordnung von Grund aus erfolgen. Inhalt und Ziel dieser sozialen und wirtschaftlichen Neuordnung kann nicht mehr das kapitalistische Gewinn- und Machtstreben, sondern nur das Wohlergehen unseres Volkes sein. Durch eine gemeinschaftliche Ordnung soll das deutsche Volk eine Wirtschafts- und Sozialverfassung erhalten, die dem Recht und der Würde des Menschen entspricht, dem geistigen und materiellen Aufbau unseres Volkes dient und den inneren und äußeren Frieden sichert». Το ‘πε για σένα! Για να σού κλείσει τα μάτια και το στόμα και να κυριαρχήσει στο μυαλό σου έτσι που να μπορείς από μόνος σου να πεις «-ΕΓΩ, το λέω! Και το πιστεύω! Και ακολουθώ…»

  Συμβαίνουνε, μερικές φορές, …περίεργα πράματα!

  « Ήρθαν, ντυμένοι φίλοι, αμέτρητες φορές οι εχθροί μου, τα πανάρχαια δώρα κομίζοντες… » (ΟΔ. ΕΛΥΤΗΣ, «Άξιον Εστί»)

  __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  Αυτό το μακροσκελέστατο κείμενο-σχόλιο εν γνώσει μου το καταθέτω αυτήν την ώρα, ξημερώματα Παρασκευής με την εωθινή μου έγερση, όταν (φυσιολογικά) όλα λίγο-πολύ όσα είχαν να ειπωθούν επί του θέματος από τους λοιπούς φίλους συναναγνώστες σχολιαστές θα είναι μάλλον ήδη ειπωμένα και, εν αναμονή του νέου σημερινού άρθρου, υποθέτω δεν θα ζημιωθούν πολλοί από την κατάχρηση του χώρου που κάνω (και για την οποία απολογούμαι στον ΝΙΚΟκύρη μας) εδωπέρα.

  Καλημέρα σας.

 204. Γς said

  Καλημέρα

  Πιες και κανένα καφεδάκι …

  😉

 205. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το θέμα δεν είναι, Βάταλε, η προτίμηση των αρχαίων Ελλήνων στα μικρά πέη, αφού ως γνωστόν όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Το θέμα είναι ποια ήταν η προτίμηση των αρχαίων Ελληνίδων, προτίμηση που μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ, αφού η συμμετοχή τους στον δημόσιο διάλογο ήταν ανύπαρκτη.

 206. Γς said

  200:

  >Αντιθέτως, τα πρωτεξάδελφά των οι Ρωμαίοι ελάτρευον τας μεγάλας ψωλάς

  «Στο Εθνικό Μουσείο της Νάπολης, αν ενδιαφέρεσαι να δεις τα «απόκρυφα της Πομπηίας» λες στο αφτί του φύλακα: «Per il settore Porno, per favore».

  Περιμένει να του βάλεις 10 Ευρώ στην τσέπη του, ενώ κάνει πως δεν αισθάνεται τίποτα. Στη συνέχεια χαμογελάει και σου ανοίγει μια πόρτα και βλέπεις πέος εδώ πέος εκεί και πέος παραπέρα, σε 5 αίθουσες, σε τεχνοτροπία της Αρχαίας Πομπηίας συν μερικά γλυπτά σε ανάλογες σκηνές.»

 207. giorgos said

  204. Oί πατριώτες ποιοί είναι ?

 208. gpoint said

  # 206

  Αλλο η θεωρία (κυριολεκτικά) και άλλο η πράξη. Κι ένα μεγάλο στήθος τραβάει το μάτι αλλα τελικά μπορει να αποδειχθεί ανοικονόμητο. Οι πρακτικές προτιμησεις ανδρών και γυναικών νομίζω πως είναι διαχρονικές αλλιώς κάποιες κατηγορίες θα είχαν εξαφανισθεί από την αναπαραγωγή. Πάντως αρκετές γυναίκες έχουν στραφεί στην ομοφυλοφιλία από τον πόνο που τους προκαλούσαν «προικισμένοι» άνδρες.

 209. Y. G. said

  206- «Το θέμα δεν είναι, Βάταλε, η προτίμηση των αρχαίων Ελλήνων στα μικρά πέη, αφού ως γνωστόν όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια.»

  Για την συγκεκριμμενη περιπτωση αρμοζει αντιστροφη του σλογκαν => όσα φτάνει η αλεπού δεν τα κάνει κρεμαστάρια

 210. Y. G. said

  @204

  !

 211. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

 212. Corto said

  188 (Ριβαλντίνιο):

  Τώρα είδα το σχόλιο. Πράγματι πολύ πιθανόν, να ήταν ο Πυρομάγλου αυτός που έδωσε σοσιαλιστική χροιά στην διακήρυξη του ΕΔΕΣ. Αλλά και ο Ζέρβας δεν θα ήταν αντίθετος με μια τέτοια φρασεολογία, αφού ήταν αντιμεταξικός (είχε φυλακιστεί από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου) και προφανώς θα ήθελε να τονιστεί το Δημοκρατικό στοιχείο.

 213. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Βλέπω λυσσαλέα εκτεταμένη προσπάθεια αποδόμησης του νήματος. Άρα, πέτυχε!
  Η περιπατισιέν και άλλα γενήματα σε δράση. Βρε ουστ!

 214. Κουνελόγατος said

  Ιντάγινε ΕΦΗ;

 215. Earion said

  Ποιος το είπε αυτό;

  «Θεωρώ σημαντική τη συμβολή στο τελικό αποτέλεσμα της συμφωνίας, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του ΟΧΙ. Εάν δεν υπήρχε το ΟΧΙ, να είστε βέβαιοι, ότι οι ακραίες ευρωπαϊκές δυνάμεις την δεδομένη στιγμή, θα είχαν επιχειρήσει να υλοποιήσουν το Γκρέξιτ».

  Η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται εδώ.

  Έχω την περιέργεια να μάθω ποιος από τους σχολιαστές του ιστολογίου συμφωνεί με αυτή την άποψη.

 216. Pedis said

  # 199 (83, 203) – Σπύρο (κι άλλοι)

  το άρθρο του Garraty πριν από 40 τόσα χρόνια ξάνοιξε τον ορίζοντα στο θέμα του (των προπολεμικών) New Deal, ίσως επειδή ήταν (και είναι) «ιερόσυλο».

  The New Deal, National Socialism, and the Great Depression
  John A. Garraty
  The American Historical Review
  Vol. 78, No. 4 (Oct., 1973), pp. 907-944
  (διαβάζεται online)
  http://www.jstor.org/stable/1858346?seq=1#page_scan_tab_contents

  (είναι πολύ πιθανό το συγκεκριμένο αρθρο να είναι ήδη γνωστό στους κατ’ επάγγελμα ιστορικούς του ιστολογίου).

  Ακόμη, βρείτε, αν έχετε κέφι (και χρήματα ή διασυνδέσεις τορρενσιοειδείς) το παρακάτω βιβλίο στο οποίο μελετούνται εκτενέστερα και διεξοδικότερα τα κύρια σημεία του άρθρου του Garraty:

  Three New Deals: Reflections on Roosevelt’s America, Mussolini’s Italy, and Hitler’s Germany, 1933-1939
  by Wolfgang Schivelbusch
  http://www.goodreads.com/book/show/350048.Three_New_Deals

 217. 202,
  Μια που φαλλοσοφούμε άνευ… μετ’ ευτελείας
  παραπέμπω και στον Tζάρεντ Ντάιμοντ
  και το βιβλίο του The Third Chimpanzee
  ,
  όπου θέτει για μια ακόμα φορά το επιστημονικό ερώτημα,
  πώς εξηγείται, ως εξελικτικό πλεονέκτημα,
  το μέγεθος του αντρικού οργάνου.

  Ενδιαφέρον έχει πως ενώ φημισμένη είναι
  η αγορίλα του γορίλα
  (πρβλ Μπρασένς, )
  το κείμενο πληροφορεί πως είναι κάθε άλλο παρά,
  σε αντίθεση μ’ εκείνην του ταπεινού πλην πριμοδοτημένου χιμπατζή.

 218. Ιάκωβος said

  Για τους αρχαίους και τα πέη των.

  Σε ένα άλλο νήμα είχα αναφερθεί σε ένα πιθανό λόγο που οδήγησε τους αρχαίους Έλληνες να απεικονίζουν μικρά πέη στα αγάλματα. Είχα πει ότι, αντίθετα με άλλες ερωτογενείς ζώνες και σημεία του σώματος που μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει και να κρίνει σαν ωραία ή όχι, με τα γεννητικά όργανα αυτό είναι ανέφικτο. Η όψις τους είναι τόσο δυνατή, που σε βγάζει από το χώρο της αισθητικής. Αλλιώς, δεν υπάρχουν ωραία ή άσχημα γεννητικά όργανα.

  Επιμένω σ’ αυτή την απλή αλήθεια, αλλά βάζω κι άλλα δύο στοιχεία.

  Το ένα. Οι αρχαία Ελληνική ομοφυλοφιλία ήταν κατά βάση παιδόφιλη και αυτό κάπως πρέπει να επηρέασε την εμφάνιση του γυμνού αγάλματος.

  Και δεύτερο. Δεν το ήξερα, αλλά ψάχνοντας στοιχεία για τον πρώτο ισχυρισμό μου έπεσα πάνω σε μια πληροφορία που αγνοούσα παντελώς:

  Οι αρχαίοι ναι μεν δεν ντρεπόντουσαν να εμφανιστούν γυμνοί, πχ στο γυμναστήριο, όμως τους προξενούσε ντροπή να δείξουν τη βάλανό τους. Γι αυτό συχνά χρησιμοποιούσαν την «κυνοδέσμη» ένα σκοινάκι που έδενε την ακροβυστία για να μην αποκαλυφτεί η βάλανος και γίνουν ρεζίλι.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Kynodesme

  Αυτό ήταν απλά μια συνήθεια που θα τους είχε μείνει από παλιά, από τότε που ήταν ντιπ βάρβαροι. Υπάρχουν και άγριες φυλές με τέτοιες συνήθειες.

  Ίσως βέβαια, να ήθελαν έτσι να ξεχωρίσουν από τους Ανατολικούς και νότιους γείτονες, που ήταν περιτμημένοι.

 219. Βάταλε (200ΥΓ), το ίδιο το ομολογουμένως ενδιαφέρον παράθεμα που μας έδωσες ΔΕΝ λέει ότι ο Ωριγένης την έφαγε από τον Αράπη, ούτε ότι γι’ αυτό το λόγο διώχτηκε απ’ την Αλεξάνδρεια. Εγώ τουλάχιστον καταλαβαίνω ότι για να μην πάθει «την τοσαύτην ύβριν» δείλιασε και είπε «εντάξει, θα προσφέρω λιβάνι στον Σέραπι», αλλά όταν ήρθε η ώρα να το κάνει αρνήθηκε, και (ίσως επειδή ο Αράπης είχε φύγει ή του είχε πέσει) οι γύρω εθνικοί του βάλανε λιβάνι στα χέρια και του τα σκούντησαν ώστε να το ρίξει στη φωτιά· και οι ομολογητές και μάρτυρες, με την υπερηφάνεια αυτών που δεν είχαν κάνει δήλωση ούτε μπροστά στα θηρία, τον διέγραψαν από το κόμμα την εκκλησία για την έστω στιγμιαία του λιποψυχία και διότι φάνηκε τελικά, έστω και εξαναγκαζόμενος, να προσφέρει λιβάνι στα είδωλα — όχι δηλαδή για τη νίλα που μάλλον ΔΕΝ έπαθε τελικά από τον Αράπη.
  Εξάλλου, το ζήτημα είχε απασχολήσει την αρχαία Εκκλησία, η οποία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι παρθένες που έπεσαν θύματα βιασμού για την πίστη τους συγκαταλέγονται στις παρθενομάρτυρες, καθότι η αληθινή παρθενία είναι της καρδιάς. (Δεν έχω παραπομπή αυτή τη στιγμή, αλλά θα τη βρει εύκολα ο Bog_oti_nanai αν χρειαστεί.) Αν δηλαδή την είχε πάθει υπέρ πίστεως ο Ωριγένης, μάλλον καύχημα παρά όνειδος θα το είχε, κι αυτός κι η εκκλησία του!

 220. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Τῷ Βαττάλῳ (#200):
  Διατὶ, σεβαστὲ γέρον, ἐξανέστητε πρό τινων ἡμερῶν διὰ τὴν «φίφαν» τοῦ ἑλληνοψύχου ἐπιδόξου πλανητάρχου. Βάσει τῶν ὑφ’ ὑμῶν ἀναφερομὲνων, τῇ ἐπικουρίᾳ τῶν λόγων τοῦ Θωμὰ Χίκμαν (ἐν τῷ παρατεθέντι ἀποσπάσματι) τὸ τοιοῦτον δὲν ἀποτελεῖ ψόγον. Τοὐναντίον μάλιστα, δεικνύει τοῖς πάσιν ὅτι ὁ ἐπίδοξος πλανητάρχης τυγχάνει, οὐχὶ μόνον ἑλληνόψυχος , ἀλλὰ καὶ ἑλληνόψωλος.

 221. Γιάννης Ιατρού said

  221: ρε αυτός είναι ταλέντο μεγάλο! Και δεν γκουγκλίζεται το ἑλληνόψωλος 🙂 🙂 🙂

 222. 221

  Δημήτρης Μαρτῖνος said:

  « Τῷ Βαττάλῳ (#200):
  Διατὶ, σεβαστὲ γέρον, ἐξανέστητε πρό τινων ἡμερῶν διὰ τὴν «φίφαν» τοῦ ἑλληνοψύχου ἐπιδόξου πλανητάρχου. Βάσει τῶν ὑφ’ ὑμῶν ἀναφερομὲνων, τῇ ἐπικουρίᾳ τῶν λόγων τοῦ Θωμὰ Χίκμαν (ἐν τῷ παρατεθέντι ἀποσπάσματι) τὸ τοιοῦτον δὲν ἀποτελεῖ ψόγον. Τοὐναντίον μάλιστα, δεικνύει τοῖς πάσιν ὅτι ὁ ἐπίδοξος πλανητάρχης τυγχάνει, οὐχὶ μόνον ἑλληνόψυχος , ἀλλὰ καὶ ἑλληνόψωλος. »
  __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  Ε Υ Σ Τ Ο Χ Ο & Ε Υ Λ Ο Γ Ο ! ! ! ! !
  Σάς παραδέχομαι! Έχω σκάσει στα γέλια…

 223. Γιάννης Ιατρού said

  Μεζεδάκι ;

 224. ΓιώργοςΜ said

  Το αγγούρι, η ντομάτα, οι ελιές είναι μεζεδάκια. Αυτό είναι μόνο κοτσάνα.

 225. ΓιώργοςΜ said

  Κι ένα κουιζάκι: Ποια είπε «Δε μιλάω Αραβικά. Δεν είμαι Αραβίδα!»

 226. sarant said

  226 Η Λαίδη

  224 Χμ, δεν είμαι βέβαιος. Ναι μεν δεν είναι αραβική χώρα το Ιράν, αλλά είναι η Αίγυπτος. Αν για κάποιο λόγο θέλεις να βάλεις πρώτη την Αίγυπτο (ως σημαντικότερη για σένα) δεύτερο το Ιράν και μετά κάποιες άλλες χώρες, που τυχαίνει να είναι όλες αραβικές, πώς θα το πεις; «Η Αίγυπτος, το Ιράν και αραβικές χώρες»; Τότε θα σου πει ο αλλος «Καλά, δεν ξέρεις ότι και η Αίγυπτος είναι αραβική»;

  Σαν να λες «Ηρθε η Μαρία [πρώτη], μετά ο Θανάσης, και μετά μερικές άλλες κοπέλες» Δεν συνάγεται ότι ο Θανάσης είναι κοπέλα.

 227. Ανδρέας said

  γενικά πετρελαιοπαραγωγές εννοεί όπως δείχνει

 228. ΓιώργοςΜ said

  227 Δεν μπορώ να το πω με σιγουριά παρά να δώσω τη δική μου εντύπωση, αλλά αν ήμουν ο Θανάσης θα ψιλοπαρεξηγιόμουν. Είναι αμφίσημο, καλή περίπτωση για λογοπαίγνιο. Πιστεύω πως ξέφυγε, γιατί ακόμη και λόγω της αμφισημίας θα έπρεπε να ειπωθεί με τρόπο που να μην επιδέχεται παρερμηνεία, πχ «και οι Αραβικές χώρες» όχι «και λοιπές Αραβικές χώρες» ή κάπως διαφορετικά τελοσπάντων.

 229. sarant said

  229 Είπαμε, αν πεις «Η Αίγυπτος, το Ιράν και οι αραβικές χώρες» θα σου πει ο αλλος «Καλά, δεν ξέρεις ότι και η Αίγυπτος είναι αραβική»;

 230. 221, 😀

  «Οὐ πολλοῦ δέω χάριν ἔχειν,…καὶ πειράσομαι ἐπιδεῖξαι ἐμαυτὸν ἐπαίνου μᾶλλον ἄξιον ἢ [ψόγου]»

 231. Γιάννης Ιατρού said

  227 β: …πώς θα το πεις;

  Ναι, δεν έβαλα τυχαία το ερωτιματικό 🙂

  Ίσως με κάποιον γενικότερο γεωγραφικό προσδιορισμό π.χ. κι άλλες χώρες στην ευρύτερη (ή σ΄αυτη την) περιοχή.. να ήταν καλύτερα.

 232. Γιάννης Ιατρού said

  ερωτηματικό γμτ %$$#$^% !

 233. ΓιώργοςΜ said

  230 Σωστά, το παράδειγμά μου δεν ήταν καλό. Σίγουρα όμως υπάρχει τρόπος να το εκφράσει κανείς με άλλο τρόπο. Για παράδειγμα «..στο Ιράν, αλλά και στην Αίγυπτο, και σε άλλες Αραβικές χώρες».
  Δεν επιμένω πάντως.

  Τώρα παρατήρησα πως το πιθανό μεζεδάκι είναι η χρήση ονομαστικής αντί αιτιατικής, σωστά;

 234. Γιάννης Ιατρού said

  231: ήσουν καλόοοος στην α’ (ή β’) γυμανσίου 🙂

 235. sarant said

  232-234 Aσφαλώς έτσι είναι καλύτερα -αλλά με περισσότερες λέξεις (και το τουί έχει όριο)

 236. Γιάννης Ιατρού said

  236: Σωστά μεν, αλλά με π.χ. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις δημιουργούν την ευκαιρία να ανοιχτούμε σε χώρες όπως η Αίγυπτος, Ιράν κι άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή έχουμε 132 χαρακτήρες με τα κενά 🙂

 237. Ανδρέας said

  ο βάτταλος λουφάρει η μου φαίνεται;

 238. ΓιώργοςΜ said

  234 (αυτοαναφορά) υπάρχει τρόπος να το εκφράσει κανείς με άλλο τρόπο
  Τι λογοτέχνης…
  Αποσύρομαι (η νυξ κλπ κλπ)

 239. Ανδρέας said

  έγραψε προχτές για τον Ωριγένη λάθος και σήμερα λούφαξε
  χάθηκε στη μετάφραση, πάντως μου θύμισε το ανέκδοτο με τον αιθίωψ και το μαντήλι

 240. Γιάννης Ιατρού said

  239: ….η Γιώργαινα ;

 241. atheofobos said

  207
  Πάντως όταν πήγα σε αυτό το μουσείο πριν 7 χρόνια πλην μια ταμπέλας που έλεγε ότι η αίθουσα έχει περιεχόμενο ακατάλληλο για ανήλικους δεν υπήρχε πρόβλημα να την δεις και να φωτογραφίσεις.
  Φωτογραφίες στο ποστ μου
  ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΜΠΗΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΚΟΛΑΝΟ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2009/06/blog-post_15.html

 242. Πέπε said

  Η ονομαστική σωστή είναι (δε θα πήγαινε «σε χώρες όπως την Αίγυπτο» ή «όπως στην Αίγυπτο»). Μια πιο σωστή διατύπωση θα ήταν «χώρες όπως το Ιράν, ή η Αίγυπτος και άλλες αραβικές χώρες».
  Αυτό που είναι αν όχι μεζεδάκι πάντως κακό στυλ είναι το άρθρο στην Αίγυπτο και η απουσία άρθρου στο Ιράν. Ίσως συγγνωστό για τα άκρως λακωνικά δεδομένα του τουΐτερ.

 243. spyridon said

  203, 217

  Αναλύσεις για την πραγματική άνοδο του εισοδήματος σε χαμηλόμισθους είχα κάνει συστηματικά την εποχή που ήμουν φοιτητής.
  Πολύ παλιάαάααα δηλαδή.
  Δεν έχω αριθμούς τώρα και όπως βλέπεις διαβάζω και γράφω (εδώ) μια φορά την ημέρα συνήθως αργά και δεν έχω πολύ χρόνα να ψάξω.
  Η πραγματική αύξηση του εισοδήματος των κατώτερων τάξεων που πέτυχε ο Ρούζβελτ ήταν τεράστια.
  Οι δομικές αλλαγές και οργανισμοί που δημιούργησε ξηλώνονται από τον πόλεμο και μετά στις ΗΠΑ και ακόμα δεν τα ξήλωσαν όλα.
  Αν και πρέπει να παραδεχτώ ότι ο Ομπάμα τα πήγε πολύ καλά σε αυτό.
  Εδώ μερικά
  https://en.wikipedia.org/wiki/Farm_Security_Administration
  https://en.wikipedia.org/wiki/Fannie_Mae
  https://en.wikipedia.org/wiki/Tennessee_Valley_Authority
  Το FSA μόνο είναι από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην αγροτική οικονομία που έγιναν ποτέ.
  Τα μεγάλα έργα επίσης υπάρχουν ακόμα και δεν ξεπεράστηκαν ποτέ στις ΗΠΑ. Στον δημόσιο τομέα πάντα.
  Θα προσπαθήσω να διαβάσω αυτό που έστειλες.

  Ο Δρεττάκης είναι ακριβώς μια πονεμένη υπόθεση. Τότε ο Παπανδρέου έδειξε ότι θα το πήγαινε για αλλού.
  Το τωρινό με Βαρουφάκη και τον ψευτοΠαπανδρέου είναι παράλληλο.
  Με τη διαφορά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε ούτε ένα αριστερό μέτρο. Ενα μέτρο που να αυξάνει δηλαδή το εισόδημα των εργαζομένων σε σχέση με την αξία του κεφαλαίου.

 244. Γς said

  229:

  >αν ήμουν ο Θανάσης θα ψιλοπαρεξηγιόμουν

 245. Pedis said

  # 244 – Να ‘σαι καλά Σπύρο.

  Επειδή έκανες λόγο για τις διαστάσεις της προπολεμικής αναδιανομής σου έγραψα κι όχι για τα μέτρα προσωρινής ανακούφισης των φτωχών κι ανέργων (μέσω της χρηματοδότησης δημοσίων έργων) που προώθησε. Τα οποία μέτρα, όμως, βρήκαν ισχυρή αντίσταση από το Ανώτατο Δικαστήριο και τη Γερουσία και εφαρμόστηκαν, πέραν από τα πλαίσια του προγράμματος των πρώτων εκατό ημερών, σπασμωδικά, με πολλά πισωγυρίσματα, έγινε προσπάθεια επανεκκίνησης το 1935 και ιδιαίτερα με την επανεκλογή τον επόμενο χρόνο και η κατάσταση κατέληξε έτσι ώστε το 1938 η ανεργία να εξακολουθεί να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, συγκρίσιμα εκείνων της περιόδου της μετακραχ-ιανής ύφεσης. Μόλις, δε, το 1943 η ανεργία μειώθηκε σημαντικά και κατέβηκε κάτω από τις τιμές του (προ κραχ) 1929.

  [Δες, χαρακτηριστικά

  – Κεφ. 6, Monopoly Capitalism, P. Baran & P. Sweezy (σχετικά με την αύξηση των δημόσιων δαπανών και το γεγονός ότι αν δεν παρουσιαζόταν ο πόλεμος τα μέτρα του New Deal δεν θα οδηγούσαν σε έξοδο από τη μεγάλη ύφεση.)

  Annual Estimates of Unemployment in the United States, 1900-1954
  http://www.nber.org/chapters/c2644.pdf, πίνακες σελ. 6-7

  – American Capitalism, J.K. Galbraith. Χαρακτηριστικά στη σελίδα 65 (κεφ. V) o Galbraith συμπεραίνει:

  The very notion that depressiOns in the United States were self-correcting – that there were corners that would be turned became a national jest. As If to sharpen the point, a modest recovery prior to the summer of 1937, which however had left between seven and eight million still unemployed, was followed by a slump in production that was even sharper than the one follOWing 1929. The Great Depression of the thirties never came to an end. It merely disappeared In the great mobilization of the forties. For a whole generation became the normal aspect of peacetime life in the United States – the thing to be both feared and expected.

  ]

  Από αυτά που έχω διαβάσει δεν μπορώ να δεχτώ ότι έγινε αναδιανομή του πλούτου όπως από την άλλη, δεν ήταν στους στόχους του new deal (πέραν της ερμηνείας των κατά καιρούς και τις περιστάσεις σλόγκαν).

 246. Pedis said

  (συνέχεια)

  Διαμορφωθηκαν, βέβαια, σαφώς βελτιωμένοι όροι για την εργατική τάξη που είχε εργασία μέσω της στήριξης από την κεντρική κυβέρνηση των συνδικάτων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. [Υπόψην, δε, ότι μέχρι το 1932 ήταν σε ισχύ ο χαρακτηριστικός αντεργατικός νόμος των yellow-dog contracts σύμγωνα με τον οποίον ο εργοδότης μπορούσε να επιβάλλει κατά τη σύναψη του σύμβασης εργασίας την απαγόρευση στον εργαζόμενο να εγγραφεί στο συνδικάτο του κλάδου του.]

  Η αξία της εργατικής δύναμης αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του ΙΙ ΠΠ, όταν συνυπήρχε ζήτηση χεριών (λόγω της στρατολόγησης) και έντονες απαιτήσεις για αυξημένη παραγωγή (στο φουλ).

  Είναι, εντούτοις, σημαντικό να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του New Deal παρατηρήθηκε σχεδόν ολοκληρωτική έλλειψη πολιτικών κοινωνικών μέτρων με στόχο τη βελτίωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

 247. Γς said

  243 κλπ:

  Αμάν με την Αίγυπτο πιά …

 248. 208
  Giorgos said: « 204. Oί πατριώτες ποιοί είναι ? »
  ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Αληθινά, δεν ξέρετε;

  Να ένας απ’ αυτούς:

  «…Τότε, από τ’ άλλο μέρος φάνηκε αργά βαδίζοντας να ‘ρχεται Αυτός με το Σβησμένο Πρόσωπο,
  που σήκωνε το δάχτυλο κι οι ώρες ανατρίχιαζαν στο μεγάλο ρολόι των αγγέλων.
  Και σε όποιον λάχαινε να σταθεί μπροστά, ευθύς οι άλλοι τον αρπάζανε
  από τα μαλλιά και τον εσούρνανε χάμου πατώντας τον.
  Ώσπου έφτασε κάποτε η στιγμή να σταθεί και μπροστά στο Λευτέρη.
  Αλλά κείνος δε σάλεψε. Σήκωσε μόνο αργά τα μάτια του και τα πήγε μεμιάς τόσο μακριά – μακριά
  μέσα στο μέλλον του – που ο άλλος ένιωσε το σκούντημα κι έγειρε πίσω με κίντυνο να πέσει.
  Και σκυλιάζοντας, έκανε ν’ ανασηκώσει το μαύρο του πανί, ναν του φτύσει κατάμουτρα.
  Μα πάλι ο Λευτέρης δε σάλεψε.
  Πάνω σε κείνη τη στιγμή, ο Μεγάλος Ξένος,
  αυτός που ακολουθούσε με τα τρία σειρήτια στο γιακά, στηρίζοντας στη μέση τα χέρια του,
  κάγχασε: ορίστε, είπε, ορίστε οι άνθρωποι που θέλουνε, λέει, ν’ αλλάξουνε την πορεία του κόσμου.
  Και μη γνωρίζοντας ότι έλεγε την αλήθεια ο δυστυχής, καταπρόσωπο τρεις φορές του κατάφερε το μαστίγιο.
  Αλλά τρίτη φορά ο Λευτέρης δε σάλεψε. Τότε, τυφλός από τη λίγη πέραση πού ‘χε η δύναμη στα χέρια του,
  ο άλλος, μη γνωρίζοντας τι πράττει, τράβηξε το περίστροφο και του το βρόντηξε σύρριζα στο δεξί του αυτί.»

 249. Γιάννης Ιατρού said

  Το οικόπεδο με τις τσουκνίδες

 250. Γς said

 251. Γιάννης Ιατρού said

 252. Γς said

  Ο ρουφιάνος του ιστολόγιου 😉

 253. Γιάννης Ιατρού said

  Έχουμε και τις ρουφιάνες…. Αυτές σε μια άλλη ευκαιρία 🙂

  Ο Δάντης (όχι ο τραγουδιστής, ο άλλος 🙂 ) για τους ρουφιάνους: 18η Ωδή

  και το σχετικό από τον Doré

 254. 252 – 253
  ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ: Ο Τσίπρας, λ.χ., έκανε (στις …17 ώρες της …»μάχης» του) κάτι λιγότερο απ’ αυτόν που έχετε σε πρώτο πλάνο στην φωτογραφία;;;

 255. Γιάννης Ιατρού said

  255:

 256. 256
  Μού απαντάτε εσείς ή ο γιός σας;
  Πείτε μου, όμως: Αυτό το ευτυχισμένο παιδάκι που μού δείχνετε χρωστάει την ευτυχία του στους προχθεσινούς …153 ;;;

 257. 253
  Γς said: « Ο ρουφιάνος του ιστολόγιου😉 »
  __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Εφόσον εξακολουθεί να ισχύει ότι «scripta manent», ο …»ρουφιάνος» του ιστολογίου είναι το ίδιο το ιστολόγιο: Αυτό κρατάει τις μνήμες ζωντανές και ξαναβγάζει στη φόρα τα περασμένα και ξεχασμένα (για να ξέρουμε με ποιούς έχουμε να κάνουμε):

  Εσύ δεν ήσουνα που πέρυσι το καλοκαίρι, όταν τά ‘χες παίξει με το πλειοψηφούν «ΟΧΙ» του (ψευτο)δημοψηφίσματος, δεν κρατήθηκες και μάς φανέρωσες τα μυαλά και τον χαρακτήρα που κουβαλάς;;;
  Κάνε, λοιπόν, λίγο «κράτει» για να μην εκτίθεσαι.

 258. Γιάννης Ιατρού said

  εχθρός γαρ μοι κείνος ομώς Αΐδαο πύληισιν
  ός χ’ έτερον μεν κεύθη ενί φρεσίν, άλλο δε είπηι

 259. @ 259

  Γιάννης Ιατρού said:

  « εχθρός γαρ μοι κείνος ομώς Αΐδαο πύληισιν
  ός χ’ έτερον μεν κεύθη ενί φρεσίν, άλλο δε είπηι »

  ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Μπα!… Είσαι, δηλαδή, και …μέντιουμ να πούμε;

  Εγώ, κυρ Γιάννη μου, ό,τι έχω να πω, ό,τι βγαίνει από το στόμα μου ή την γραφίδα μου, είναι ΠΑΝΤΑ αυτό ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ που βγαίνει από την ψυχή μου (από τον νου και την καρδιά μου) και το λέω ΠΑΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ (άν και με λίγο …πάθος, ενίοτε, ίσως).
  Επομένως, αλλού αυτά τα πλάγια …ομηρικά σου κι όχι σ’ εμένα.

 260. Γιά μια στιγμή, να ανακεφαλαιώσουμε.
  Ο Νεφεληγερέτης είπε πως κάθε άλλο παρά πατριωτική πράξη αντίστασης ήταν η συμπεριφορά της Κυβέρνησης στις πρόσφατες συνομιλίες της με αυτούς από τους οποίους προσδοκά οικονομική βοήθεια. Πράξη αντίστασης σαφώς δεν ήταν, αυτό κανείς δεν το αμφισβητεί. Κατά πόσον ήταν αντικειμενικά πατριωτική, συντελούσε δηλαδή στο καλό της χώρας, αυτό συζητείται. Μπορεί να υποστηριχτεί η άποψη ότι η αντίσταση, η άρνηση δηλαδή τυχόν βοήθειας, θα έβλαπτε περισσότερο τον τόπο από την αποδοχή της βοήθειας με του όρους που τη συνοδεύουν.
  Ο Giorgos ρώτησε «οι πατριώτες ποιοι είναι;»
  Ο Νεφεληγερέτης απάντησε δίνοντας ως υπόδειγμα πατριωτισμού ένα ήρωα του Ελύτη, μυθιστορηματικό μεν, εμπνευσμένο όμως από την πραγματικότητα (γιατί η ματωμένη δεκαετία του 1940 ανέδειξε πλήθος ήρωες, και δυστυχώς και πλήθος καθάρματα). Ο Γιάννης Ιατρού έδωσε τον τίτλο του έργου και παρέθεσε μια φωτογραφία από την ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης», που έδειχνε ακριβώς το κάθαρμα εν δράσει. Και ο Γς σχολίασε «ο ρουφιάνος του ιστολογίου 🙂 «, χωρίς να είναι απόλυτα σαφές ποιον εννοεί, ίσως όμως τον Γιάννη Ιατρού, που φανέρωσε (αν και υποθέτω πως οι περισσότεροι εδώ μέσα το ξέρανε, οι δε νεότεροι μπορεί και να το είχαν διδαχτεί στο σχολείο — εγώ δεν το ήξερα) την πηγή του παραθέματος. ΕΑΝ αυτό εννοούσε, ο εν λόγω Γιάννης Ιατρού, και μόνον αυτός, θα είχε δικαίωμα να προσβληθεί· η λέξη ‘ρουφιάνος’ είναι ακόμα, για το δικό μου τουλάχιστον γλωσσικό αίσθημα, βαριά βρισιά, και δεν τη χρησιμοποιώ γι’ αστείο· αλλά το ιδιότυπο χιούμορ του Γς το ξέρουμε εδώ μέσα.
  Και κάπου εδώ χάθηκε ο έλεγχος.
  Ο Γιάννης Ιατρού μίλησε υπαινικτικά για ‘ρουφιάνες’· αυτό μπορεί να αναφέρεται στο ρεμπέτικο με τα μούσμουλα και τους ναργιλέδες που συζητήθηκε σε άλλο νήμα, ΕΑΝ όμως ο Νεφεληγερέτης είναι η κυρία απ’ τη Γενεύη, θα μπορούσε να το πάρει προσωπικά και εύλογα να προσβληθεί.
  Η απάντησή του όμως ήταν μια άγρια επίθεση κατά του Τσίπρα: «ο Τσίπρας, λ.χ., έκανε (στις …17 ώρες της …’μάχης’ του) κάτι λιγότερο απ’ αυτόν που έχετε σε πρώτο πλάνο στην φωτογραφία;», τον κουκουλοφόρο καταδότη δηλαδή! Ε, όχι, διάβολε, μπορεί να χειρίστηκε λάθος την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, αλλά κανέναν δεν κατέδωσε, ούτε αληθινά ούτε συκοφαντικά, ούτε παρέδωσε κανέναν στο δήμιο. Μη χάνουμε την αίσθηση του μέτρου!
  Μετά απ’ αυτό ο Νεφεληγερέτης επανήλθε με μια λογικότατη παρατήρηση, ότι δηλαδή το ιστολόγιο δεν χρειάζεται ρουφιάνους, αφού ό,τι γράφεται εκεί παραμένει εκεί εσαεί και δεν κρύβεται, αλλά στο ίδιο ποστ επιτέθηκε στον Γς για τη στάση που είχε κρατήσει πέρυσι, τον καιρό της δέσμευσης των τραπεζικών καταθέσεων και του δημοψηφίσματος. Είναι γεγονός ότι ο Γς είχε γράψει τότε κάμποσες ιερεμιάδες για κείνη τη τρομακτική (κατά τη γνώμη του) καταστροφή και είχε ανακληθεί και αυτός στο σεβασμό του μέτρου — δεν ήταν το χειρότερο που είχε συμβεί, και μάθαμε να ζούμε με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς· αλλά δικαίωμά του επιτέλους να επικρίνει ένα κυβερνητικό μέτρο!
  Και τέλος — ως εδώ έχω διαβάσει τώρα που γράφω — ο Γιάννης Ιατρού εγκάλεσε ΄τον Νεφεληγερέτη για διπροσωπία, μομφή που αυτός την απέρριψε μετά βδελυγμίας. Και πάλι, θα είχε ίσως κάποιο νόημα η μομφή αν ο Ν. είναι η κυρία απ’ τη Γενεύη, αν και ακόμα κι έτσι, διαδικτυακή διπροσωπία θα έλεγα ότι δεν συνιστά το να έχεις δύο ψευδώνυμα, αλλά μάλλον το να λες διαφορετικά και αντικρουόμενα πράματα με το καθένα. Αν ο Ν. ΔΕΝ είναι η κυρία απ’ τη Γενεύη, ίσως να μην έχει καν καταλάβει τι του προσάπτουν.
  Ηρεμήστε λοιπόν και μην τσακώνεστε. Ανίκανοι καραγκιόζηδες είναι σίγουρα πολλοί Έλληνες πολιτικοί, συνειδητοί προδότες όμως όχι, και μην επιρρίπτουμε τέτοιες μομφες ελαφρά τη καρδία, και ει δυνατόν ούτε κατόπιν ωρίμου σκέψεως 🙂
  Καληνύχτα!

 261. Ανδρέας said

  Άγγελε έχεις μνμ παραδίπλα στα μούσμουλα.

 262. Γιάννης Ιατρού said

  261: Αγγελος

  Μιας και έθιξες το θέμα, ας εξετάσουμε λοιπόν (ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά) τας διαφόρους πτυχάς 😉

  – Ο Γς σχολίασε «ο ρουφιάνος του ιστολογίου» αναφερόμενος στο #253 στην εικόνα του #252 (που προηγείτο)

  – Η επίθεση του συννεφομαζώχτρη στον Γς ήταν και αδικαιολόγητη και το ύφος κλπ. απαράδεκτο. Ήταν προσωπική επίθεση χωρίς να έχει καθόλου προκληθεί ο ίδιος από τον Γς!

  – Το σχόλιο #259 δεν έχει αναφορά σε συγκεκριμένο σχόλιο, όποιος είχε την μύγα, μυγιάστηκε… 🙂

  Γενικά, από την αρχή, εμφανέστατα, ξύνεται στην γλίτσα του τσομπάνη… Κανείς δεν του είπε κάτι, μόνος του άρχισε, και με τον Γς και μετά μ΄ εμένα, γιατί προφανώς δεν του άρεσε το σχόλιο #256, το oποίο έγινε ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος που γράφεις κι εσύ: ..αλλά κανέναν δεν κατέδωσε, ούτε αληθινά ούτε συκοφαντικά, ούτε παρέδωσε κανέναν στο δήμιο. Μη χάνουμε την αίσθηση του μέτρου!

  Σαν πολύ ασχολήθηκα…, κέχωδεν η φορβάς εν τη άλω 🙂

 263. @ 261

  Αγγελος said:

  1- «« Ο Giorgos ρώτησε «οι πατριώτες ποιοι είναι;» Ο Νεφεληγερέτης απάντησε δίνοντας ως υπόδειγμα πατριωτισμού ένα ήρωα του Ελύτη, μυθιστορηματικό μεν, εμπνευσμένο όμως από την πραγματικότητα (γιατί η ματωμένη δεκαετία του 1940 ανέδειξε πλήθος ήρωες, και δυστυχώς και πλήθος καθάρματα). Ο Γιάννης Ιατρού έδωσε τον τίτλο του έργου και παρέθεσε μια φωτογραφία από την ταινία «Ουζερί Τσιτσάνης», που έδειχνε ακριβώς το κάθαρμα εν δράσει. … … »»
  2- «« Ο Γιάννης Ιατρού μίλησε υπαινικτικά για ‘ρουφιάνες’· αυτό μπορεί να αναφέρεται στο ρεμπέτικο με τα μούσμουλα και τους ναργιλέδες που συζητήθηκε σε άλλο νήμα, ΕΑΝ όμως ο Νεφεληγερέτης είναι η κυρία απ’ τη Γενεύη, θα μπορούσε να το πάρει προσωπικά και εύλογα να προσβληθεί. »»
  3- «« Η απάντησή του όμως ήταν μια άγρια επίθεση κατά του Τσίπρα: «ο Τσίπρας, λ.χ., έκανε (στις …17 ώρες της …’μάχης’ του) κάτι λιγότερο απ’ αυτόν που έχετε σε πρώτο πλάνο στην φωτογραφία;», τον κουκουλοφόρο καταδότη δηλαδή! Ε, όχι, διάβολε, μπορεί να χειρίστηκε λάθος την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, αλλά κανέναν δεν κατέδωσε, ούτε αληθινά ούτε συκοφαντικά, ούτε παρέδωσε κανέναν στο δήμιο. Μη χάνουμε την αίσθηση του μέτρου! »»
  4- «« Και τέλος — ως εδώ έχω διαβάσει τώρα που γράφω — ο Γιάννης Ιατρού εγκάλεσε ΄τον Νεφεληγερέτη για διπροσωπία, μομφή που αυτός την απέρριψε μετά βδελυγμίας. Και πάλι, θα είχε ίσως κάποιο νόημα η μομφή αν ο Ν. είναι η κυρία απ’ τη Γενεύη, αν και ακόμα κι έτσι, διαδικτυακή διπροσωπία θα έλεγα ότι δεν συνιστά το να έχεις δύο ψευδώνυμα, αλλά μάλλον το να λες διαφορετικά και αντικρουόμενα πράματα με το καθένα. Αν ο Ν. ΔΕΝ είναι η κυρία απ’ τη Γενεύη, ίσως να μην έχει καν καταλάβει τι του προσάπτουν. »»
  5- «« Ανίκανοι καραγκιόζηδες είναι σίγουρα πολλοί Έλληνες πολιτικοί, συνειδητοί προδότες όμως όχι, και μην επιρρίπτουμε τέτοιες μομφες ελαφρά τη καρδία, και ει δυνατόν ούτε κατόπιν ωρίμου σκέψεως:) »»

  __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  1- Δηλαδή, ο Ιατρού (στην κιν/φική* φωτογραφία του) «εικονογράφησε» το είδος του …πατριώτη που εγώ επεχείρησα να υποδείξω στον Giorgos (γιατί έτσι κατάλαβε ο …εύστροφος Ιατρού, διαβάζοντας μάλλον διαγωνίως το προηγούμενο μακρυνάρι μου). Και στήριξε την γνώμη του για μένα στο γεγονός ότι (δήθεν) χαρακτήρισα «πατριώτη» το …κάθαρμα (ίσως επειδή το παράθεμα από τον Ελύτη που έδωσα ξεκινάει με τον άνθρωπο της κουκούλας) της λογοτεχνικής αναφοράς που έκανα…! Επιπολαιότητά του; Μυωπία του; Κανείς δεν τον υποχρέωσε να πάρει θέση κι ωστόσο βιάστηκε, ανάμεσα στις πολλές άλλες κουτσομπολίστικες χαριτωμενιές του στα πιό πρόσφατα νήματα που σχολιάζει, τσακίστηκε να έρθει να μέ βρει (αντί να περιμένει τον Giorgos) για να μού …την «πει»! Προφανώς θέλοντας να μέ βγάλει εμένανε τον ίδιο και …»Αρτέμη Μάτσα» συν τοις άλλοις…! Εεε, όχι ρε φούστη μου! Θα το αφήσω να περάσει έτσι αυτό;;; Εσύ θα τό ανεχόσουνα αυτό, ρε Άγγελε;

  2- Δεν μπορώ να ξέρω τι σήμαινε ο όρος «ρουφιάνες» του Ιατρού, κι ούτε έδωσα κάποιαν ιδιαίτερη σημασία στον πληθυντικό του θηλυκού γένους (είμαι συνηθισμένος, εδώ κι έναν χρόνο που διαβάζω τον Σαραντάκο, σε διαλογικές σαχλαμάρες «κωδικοποιημένες» τρόπον τινά από τους σχολιαστές) αλλά μέ ΠΕΙΡΑΞΕ (και μέ ΕΘΙΞΕ…!) το γεγονός ότι σε μιά ποιητική αναφορά μου για το αρχετυπικό πρότυπο του θυσιαζόμενου πατριώτη ακολουθεί σε 3 συναπτά σχόλια-απαντήσεις μόνη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ η αναφορά στον προδότη, στον θρασύδειλο καταδότη, στον ρουφιάνο: δηλαδή, σαν αυτός ο «τύπος» ανθρώπου να κυριαρχεί στην απάντηση που είχα δώσει του Giorgos, σαν να είναι αυτός ο τύπος ανθρώπου ο …πατριώτης που υποδεικνύω σχηματικά στον (άδολα;;;) ερωτώντα με Giorgos. Μέσα σε 3 σχόλια (που ούτως ή άλλως περίττευαν, αφού ο διάλογός μου δεν γινότανε με τους Ιατρού και Γς κι ούτε ήταν πλέον επίκαιρος για να ελκύσει το ενδιαφέρον των πολλών άλλων σχολιαστών, καλά-καλά ούτε ο ίδιος ο Giorgos -ως φυσικός αποδέκτης της απαντήσεώς μου στο ερώτημα το οποίο εκείνος μού είχε προκλητικά θέσει- δεν εμφανίστηκε καν να πει το οτιδήποτε!), μέσα σε 3 «πεταχτά» σχόλια δύο κατ’ εξοχήν αδολεσχών σχολιαστών γίνεται συνεχής αναφορά στην …ρουφιανιά και μ’ εμένα στο βάθος του κάδρου! Εεε, όχι ρε φούστη μου! Πολύ πάει, πάρα πολύ, ακόμη και για μένα που συνήθως «αγρόν αγοράζω» στις π@π@ριές που κατά καιρούς διαβάζω εδωμέσα και που, εξάλλου, από την ιδιοσυγκρασία μου δεν συνηθίζω να ταυτίζω ηθικολογικά τον άνθρωπο με τις ιδέες του κρίνοντας μόνον τις δεύτερες όταν χρειάζεται…! Αλλά, …ΠΟΛΥ ΠΑΕΙ. Για σταθείτε, ρε σείς.
  Και ποιά είναι, τέλος πάντων, αυτή η …»κυρία από τη Γενεύη»; Είναι κάποιος ακόμα μυστικός «εσωτερικός κώδικας» αυτού του μπλογκ; Σημαίνει κάτι αυτή η έκφραση; Ή, μήπως, είναι κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, γνωστό σας για τις δηλωμένες πεποιθήσεις του που σάς βρίσκουν αντίθετους και που μέ ταυτίζετε με αυτό το πρόσωπο όπως ακριβώς προτύτερα μέ ταυτίσατε με τον «γερο»-Βάταλο;;; Και τι δουλειά θα μπορούσα να έχω εγώ με μιά γυναίκα από την Γενεύη; Και σεις, από πού κι ώς πού παίρνετε το θάρρος (κι έχετε και το θράσος!) να συσχετίζετε διαφορετικά πρόσωπα; Και,εντάξει, πάει στο γεροδιάολο και εμένα «να!» και στα π@π@ρι@ μου η συσχέτιση που μού κάνετε. Την «άλλη», αυτήνε την «κυρία από την Γενεύη», τη ρωτήσατε εάν της αρέσει να την ταυτίζετε μαζί μου; Λοιπόν, εμένα κάτι τέτοια παιχνίδια σας μού προκαλούν ναυτία. Εδώ πάει το θα «ξεΧάσω» με ΡΩ το ΧΙ, Άγγελε.
  Δηλαδή, πώς δεν αμφιβάλλετε ο ένας για τον άλλονε εδωμέσα και βρήκατε όλοι σας εμένα να μού φορτωθείτε; Απορώ!… Ρε, πάτε καλά;;;

  3- Εδώ, κανονικά, ήθελα να επικεντρώσω την απάντησή μου Άγγελε αλλά ας όψεται η ταραχή που μού προκάλεσε η όλη ιστορία της …ρουφιανιάς από τους Ιατρού και Γς.
  Δηλαδή, τι ιστορία; Για την σκιά του γαϊδάρου πρόκειται, αλλά εγώ δεν θέλω να βρίσκομαι εκεί που τσακώνονται τέτοια πρόσωπα. Αλλά, πάλι, τι νά ‘κανα; Να άφηνα να περάσει έτσι από πάνω μου η αγένεια (για να μην πω τίποτε βαρύτερο) δυό απρόσκλητων «συνομιλητών» που για άγνωστους σ’ εμένα λόγους είναι προκατειλημένοι εναντίον μου;;;
  Για τον Τσίπρα, την ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ και την …χαμένη αίσθηση του δικού μου μέτρου, θα έχουμε να μιλάμε σ’ όλη την υπόλοιπη ζωή μας. Αρκεί να επιζήσουμε…! Κι επειδή για νά ‘χεις τις απόψεις που έχεις εσένα Άγγελε σέ κόβω για βολεμένο, διορθώνω: «Αρκεί να επιζήσω…», και να μπορώ νά ‘χω ίντερνετ για να σού φέρνω μαντάτα από εκεί που εσύ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΒΡΕΘΕΙ και ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΚΟΣΜΟ. Βέβαια, εσύ που υπηρέτησες όλη σου τη ζωή τις ανάγκες της λαοφίλητης ΕΟΚ και αυτή με τη σειρά της σού κάλυψε γενναιόδωρα τις ανάγκες της δικής σου ζωής, μπορείς να έχεις την …»ιδεολογία» για ντεκόρ της βιβλιοθήκης σου. Άλλοι, που εγώ ξέρω, την έχουνε για σημαία τους και άλλοι για …κολόχαρτο. «Ο καθείς και τα όπλα του», έτσι δεν λένε; Να: Εκεί που σε άλλους, ο «κόφτης», λ.χ., θα περάσει ξώφαλτσα, σε άλλους θα αφήσει αμυχές, σε άλλους βαθειές ουλές, ενώ άλλους θα τους κάνει κυμά. Είναι πιό ανθρώπινο, λοιπόν, προτού πεις κάτι ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΕΣΥ το μέτρο Άγγελε γιατί δεν πρόκειται για την «αίσθησή» του γενικώς αλλά για την δική μου ύπαρξη και πολλών σαν κι εμένα ΕΙΔΙΚΩΣ. Ένα σού λέω: ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ, ΜΗ ΜΙΛΑΣ.

  4- Μπλα, μπλα, μπλα, …μέ δικαιώνεις, δηλαδή, στην αντίδρασή μου Άγγελε αλλά δεν θες πάλι να τα χαλάσεις και με τα φιλαράκια σου, έε; Ενώ εγώ που είμαι ένας αντιδραστικός άγνωστος είμαι αλλοιώς…
  Αλλά, σού αρέσει να παριστάνεις τον αδέκαστο δικαστή!
  Και νά σου πάλι που ξεπροβάλλει η μυστηριώδης …»κυρία από τη Γενεύη» για να θολώσει το τοπίο και να μέ ανακατέψει στις αμαρτίες της.
  Τι στο διάολο, τέλος πάντων, σάς έχει κάνει η ευλογημένη τύπισσα αυτή και την έχετε τόσο άχτι που φορτώνετε τις αμαρτίες της στον καθένα που δεν πάει με τα νερά σας; Την γουστάρατε όλοι σας και δεν έκατσε (παρά μόνο στον Γς που τελικά τον έφτυσε κι αυτόν) σε κανένα σας; Κάτι τέτοιο υποψιάζομαι…!

  5- Καλά, Άγγελε, τώρα…! …εάν εσύ έβγαλες το Πρίνσετον για να μπορείς να λες με τόση άνεση δημόσια κάτι τέτοιο και να είσαι μάλιστα ΤΟΣΟ ΑΠΟΛΥΤΑ σίγουρος για την ακρίβεια των λόγων σου, περιττεύει να σού απαντήσω!… Τί να πώ; Πάω πάσσο!!!

  Καληνύχτα. Κι άντε, καλή καρδιά.

  ———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————
  * εγώ νόμιζα ότι η φωτογραφία ήταν από την κιν/φική απόδοση ενός διηγήματος του Φρέντυ Γερμανού: από το «Ένα Γελαστό Απόγευμα», που είχε γίνει ταινία (με τον Νίκο Κούρκουλο, την Μπέτυ Λιβανού κλπ) περί το 1976-1977 και η σκηνή αναφέρεται στα παιδικά χρόνια του γόη «επαναστάτη» πολιτικού (λέγε με ΠΑΣΟΚ) όταν ο πατέρας του ήταν κουκουλοφόρος καταδότης στην υπηρεσία των ναζί… Την είχα δει στο «Αττικόν», θυμάμαι.

 264. Γς said

  Σ τ α μ α τ ή σ τ ε!

  Δεν σας διαβάχω άλλο.
  Τίποτα από όλα αυτά:

  Ο Γς είπε τον Γς ρουφιάνο!

  Συγκεκριμένα.
  Ο Γιάννης Ιατρού έγραψε στο #250:

  >Το οικόπεδο με τις τσουκνίδες

  Κι εγώ [μην έχοντας παρακολουθήσει την συζήτηση] θυμήθηκα τον Ελύτη:

  «Το αυτοκίνητό μας αναγκάστηκε να σταματήσει για μία στιγμή και βάλθηκα να το παρατηρώ. Χλωμά, βρώμικα, σκελετωμένα, με ρουφηγμένα πρόσωπα. Τριγυρίζανε μέσα στις τσουκνίδες του οικοπέδου ανάμεσα σε τρύπιες λεκάνες και σωρούς σκουπιδιών. Αυτή ήταν η τελευταία εικόνα που έπαιρνα από την Ελλάδα»

  και … έβαλα μια φωτό του ποιητή [#251]

  Ακολούθησε ο Γιάννης Ι. με την φωτό του καταδότη στο #252, που την εξέλαβα αστεϊσμό εις βάρος μου για την αποκάλυψη της πηγής του #260.

  Και αυτοσαρκαζόμενος επανέλαβα στο #253 τον χαρακτηρισμό, που και άλλες φορές έχω πεί:

  >Ο ρουφιάνος του ιστολόγιου

  ——-
  Αυτή είναι η αλήθεια κύριε Πρόεδρε.
  Οζι αυτά που λέει η μάνα της…

 265. Γς said

  >Δεν σας διαβάχω άλλο.

  διαβάζω

  >Οζι αυτά που λέει η μάνα της…

  Οχι αυτά που

 266. Γς said

  Τώρα που διαβάζω τα σχόλια που είχαν προηγηθεί, βλέπω ότι τα είχατε πει όλα.

  [Η κυρία απ την Γενεύη όμως δεν κατάλαβα ακόμα ποια είναι. Που

  >Την γουστάρατε όλοι σας και δεν έκατσε (παρά μόνο στον Γς που τελικά τον έφτυσε κι αυτόν)]

  Κι όσο σκέφτομαι ότι το μένος του Νεφέληγερέτη είχε σαν αφορμή αυτό που του πέταξα στο #205

  [>Καλημέρα. Πιες και κανένα καφεδάκι]

  όταν με την τσίμπλα στα μάτια βάλθηκα [και σταμάτησα] να διαβάζω το σεντόνι που ανάρτησε στις 5 το πρωί [#204].

  Λάθος μου [που σταμάτησα. Και που άρχισα].

  Συγγνώμη Νεφεληγερέτη μας [για το καφεδάκι. Το εννοούσα πάντως]

 267. gpoint said

  # 227

  Διαφωνώ, το λοιπόν το χαλάει γιατί παραπέμπει στο ίδιο είδοςπ.χ, όταν λέμε η Μ. το Χ. και οι λοιπές κοπέλλες το Χ ή είναι κοπέλλα ή είναι ξεκάρφωτο, ξεκούδουνο κ.λ.π.

 268. gpoint said

  Τσακωθείτε αλλά μη μαλώνετε!. Η κυρία από την Γενεύη πήρε την στράτα στρατούλα και σαφώς είναι γνωστή του Νεφεληγερέτη…αφού αυτός ξέρει σε ποιόν κάθισε και σε ποιούς όχι !!!

  ( βαλτός είμαι ; )

 269. giorgos said

  204. Δέν συμφωνώ κ.Νεφεληγερήτη.Ούτε προδότες , άλλά ούτε καί ανίκανοι είναι όλοι τους , ύπήρξαν πιστεύω καί ίκανότατοι άνθρωποι πού προσπάθησαν αλλά δέν κατάφεραν τίποτε…Τό πρόβλημα είναι ίστορικό , έχει νά κάνει μέ τόν τρόπο πού φτιάχτηκε αυτό τό κράτος .

  » η εννοια «δημοκρατια» ειναι σαν την εννοια «ιατρικη» εφαρμοζεται επι φυσιολογικων καταστασεων . οταν εχη κανεις να κανη με φυσικα κακοπλασματα,τοτε η επικληση ιατρικων κανονων δεν ειναι μονο ματαιη και επικινδυνη,αλλα και συνειδητη τσαρλατανια. και η ελλαδα, δυστυχως, ειναι ενα ιστορικο κακοπλασμα. τα στοιχεια του παροντος βιβλιου σκοπουν να δειξουν ακριβως τουτο ,οτι υπο οιονδηποτε καθεστως και οποιεσδηποτε συνθηκες , η κρατικη υποσταση της ελλαδος παραμενει ενας μηχανισμος διαρκους κοινωνικου εγληματος. και ενω η κυβερνητικη συμμετοχη πολλων μικρων κομματων θα μπορουσε να μειωση την εγκληματικοτητα του ελληνικου καθεστωτος …το μονο που ακουμε ειναι η εξασφαλιση της «κυβερνητικης πλειοψηφειας» για την σωτηρια του τοπου!….αλλα κυβερνητικες πλειοψηφιες στην ελλαδα υπηρξαν κατ΄εξοχην. και μαλιστα αν σκεφθουμε το μεταπολεμικο καθεστως των βιων και νοθειων , σχεδον χωρις κανεναν ελεγχο. παρατηρουμε ομως επι μισον αιωνα τωρα, οτι αυτες οχι μονον δεν εδωσαν καποιο ιστορικο αποτελεσμα , αλλα μεχρις αυτη την στιγμη δεν επαψαν να οδηγουν τον τοπο απο κριση σε κριση . οι «πλειοψηφειες»…αυτο που κανενας πολιτικος δεν θα ηταν διατεθειμενος να ΄πη στους ψηφοφορους του ειναι ακριβως ο,τι προτιθεται να αποδειξη το βιβλιο τουτο , οτι το προβλημα δεν βρισκεται στις «πλεοψηφειες» και τα «εκλογικα προγραμματα» αλλα στην δικαιακη υποσταση του ελληνικου κρατους . και αν η δομη του ελληνικου δικαιου ειναι τετοια ,ωστε να εξασφαλιζει τις «πλειοψηφειες» στη βουλη (τα βαθυτερα ιστορικα αιτια θα τα ιδουμε στο κειμενο του βιβλιου) ειναι ακριβως γι΄αυτον τον λογο που το καθε κομμα ερχομενο στη εξουσια και υποκειμενο στην νομοθεσια αυτη ειναι μαθηματικως υποχρεωμενο να κανη τα ιδια με το προηγουμενο. αποτελεσμα,αυτο που πιστευει σιωπηρως ολος ο ελληνικος λαος, χωρις καθολου να κανη λαθος στην πραξη , πως ολα τα κομματα ειναι το ιδιο.. η αναμφισβητητη αυτη αληθεια οφειλεται στο γεγονος , οτι η εκαστοτε βουλη αποκοβεται απο τον λαο μεσω της διοικησης-οπως αυτη καθοριζεται απο την νομοθεσια-,ωστε τελικως να μεταβαλλεται σε συντεχνια επι μονομου βασεως. εχομε δηλαδη στην ελλαδα μιαν συνεχη πολιτικη δικτατορια , η οποια απλως καλυπτει την φυση της μεσω των τυπικων «εκλογων» . μονες οι εκλογες ως σκηνοθετημα δεν αρκουν βεβαια, για να χαρακτηρισουν ενα καθεστως ως δημοκρατια. εσωτερικες εκλογες εχουν ολα τα ολοκληρωτηκα καθεστωτα. αυτο που χαρακτηριζει την δημοκρατικη λειτουργια ενος πολιτευματος , ειναι ο καθ΄ημεραν αμεσος και αυτοματος ελεγχος της διοικησης μεσω της νομοθεσιας . ειναι αυτο που με αλλο ονομα λεμε» ανθρωπινα δικαιωματα»η «δικαιωματα του πολιτη».. η ελληνικη νομοθεσια ειναι ομως τετοια ωστε, ακριβως να εμποδιζη και κατα πραξιν να απαγορευη αυτο το πραγμα. ποια ειναι η ιδεα που εχουν ολοι οι ελληνες περι ελληνικου κρατους και διοικησεως , δεν χρειαζεται να πουμε. ειναι ομως απαραιτητο να συμπληρωσουμε , οτι οι δικαστες αυτα τα πραγματα τα ξερουν . η ευθηνη δηλαδη δεν βαρυνει μονο τους πολιτικους , αυτοι καπου αλλου στηριζονται. η ελλαδα ειναι η μονη χωρα , οπου το ανεξαρτητον της δικαιοσυνης (απο την» εκτελεστικη εξουσια»)ειναι ταυτοσημον με το ανεξελεγτον των δικαστηριων . εξ ου και ο χαρακτηρισμος της δικαιοσυνης ως «καστρου»(εννοειται βεβαια απορθητου και αδιαπεραστου…)!!! αλλα γνωριζομε φυσικα οτι τα πραγματα δεν μπορουν να ειναι ετσι. η διοικητικη ανεξαρτησια της δικαιοσυνης καθολου δεν σημαινει το κοινωνικως ανεξελεγκτον αυτης, αλλα το ακριβως αντιθετο. ο ελεγχος των δικαστων απαγορευεται να γινεται απο τους υπουργους και βουλευτες , διοτι εναποκειται στην πνευματικη εξουσια , δηλαδη στην διανοηση καθε λαου. τα παραδειγματα του ζολα και του ντοστογιεφσκυ ειναι αρκετα για να μας υπενθυμισουν το πραγμα. και μονο το γεγονος οτι στην ελλαδα μεταπολεμικα υπηρξαν δικες τερατουργηματα χωρις καν ιχνος φωνης μιας διανοησης (καθηγητων,ακαδημαικων,ελευθερων διανοουμενων κ.λ.π.)ειναι ακριβως η αποδειξη σε ποιες συνθηκες μεσα λειτουργει η ελληνικη δικαιοσυνη και γιατι αυτη ειναι μεχρι σημερα..».καστρο») καθε αλλο βεβαια παρα ο ελεγχος της δικαιοσυνης «νομικες γνωσεις» απαιτει, εκει που «απαιτουνται» τετοιες «γνωσεις» ειναι ειδικα στις κοινωνικες δικτατοριες, οπου και η ελλαδα υπαγεται. το αν μια εγκυος γυναικα που σκοτωνει το παιδι της τελη υπο τις συνθηκες φυσιολογικου ανθρωπου κατα την διαρκεια της εγκυμοσυνης , ωστε να δικασθει με τους συνηθεις νομους-ερωτημα που εθεσε ο ντοστογιεφσκυ καποτε-δεν ειναι ερωτημα «νομικων γνωσεων»… το θεμα που προσπαθουμε να θεσωμε με το κειμενο τουτο ειναι, κατα ποσον αυτη η ελληνοπαραδοτη ταξη πραγματων , μπορει να συνεχισθη μεσα στην σημερινη διαταξη του κοσμου . κοινωνικες και ιστορικες ερμηνειες των υπαρχοντων πραγματων επιχειρησαμε σε αλλα βιβλια μας , εδω μας εφανηκε οτι μερικα απο αυτα επρεπε να τα εξετασωμε πολιτικωτερα καπως. και τουτο βεβαια , εξ αιτιας των στοιχειων που «ετυχε» να εχωμε στα χερια μας -στοιχεια κατα πασαν πιθανοτητα μοναδικα… ο συγγραφεας τουτων των γραμμων υπαγεται εις την κατηγοριαν των ανθρωπων εκεινων που δεν καταλαβαν ποτε τους τι θα ΄πη «ελλην» ,»εθνος»,»γενος»,»ρωμηοσυνη» κ.λπ. το μονο που καλα καταλαβε ειναι, οτι μονιμως αυτα τα πραγματα καποιαν υποπτη κατασταση εμπαιγμου ενειχαν για οσους ετυχαινε να τα χρησιμοποιουν και να τα επικαλουνται.εμπαιγμο προς τους αλλους δηλαδη. υπαγομενος ο ιδιος σε μιαν διασταση του «μειζονος ελληνισμου»-οπως και πολλοι αλλοι» ελληνες» εξ αλλου-μπορεσε στο τελος να «ανακαλυψη» οτι αυτα τα πραγματα δεν ησαν στερημενα μιας ιστορικης σημασιας,οτι υπηρξαν εμφορτα νοηματος στο παρελθον ,δεν μπορουσε ομως να τα εντοπιση ως ζωσες πραγματικοτητες στα πλαισια του συγκεκριμενου νεοελληνικου κρατους .»
  Από τό βιβλίο «Η ΕΛΛΑΣ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ»

 270. Θα τα πω βιαστικά γιατί έχω εφημερία* Κυριακάτικα και πρέπει να φύγω για το Νοσοκομείο.

  Το λοιπόν:

  1). Στενοχωριέμαι που πίκρανα τον Γς και ΤΟΥ ΖΗΤΑΩ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ.
  Αλλά πρέπει να παραδεχτεί κι αυτός ότι ο παιδικός αυθορμητισμός και η «ελλειπτικότητα» των σχολίων του γεννάει παρεξηγήσεις.
  Το καφεδάκι το προχτεσινό, Γς, το ήπια στο πόδι γιατί, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, μερικοί συνάδελφοι ξεσηκωνόμαστε και πάμε και κάνουμε εθελοντικό «Κοινωνικό Ιατρείο» από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 5:30 το απόγευμα.
  Το μακρύ μου σχόλιο τό ‘χα γραμμένο αποβραδις και το βρήκα όταν ξύπνησα κι άνοιξα τον υπολογιστή, οπότε τό ‘στειλα πριν καλά-καλά μπω στο λουτρό.
  Τώρα μπορώ να καταλάβω την σχέση άσπονδης φιλίας που διατηρεί με τον συνάδελφό μου Λεώνικο…!

  2). Στον Ιατρού δεν έχω να πω τίποτ’ άλλο επί του προκειμένου παρά μόνο ότι λυπάμαι.
  Εάν είναι οδοντογιατρός, θέλω να του φανερώσω ότι τα τελευταία χρόνια μού έχει στείλει 3-4 φορές υλικό ασθενών του και τού έχω στείλει πίσω τις σχετικές εκθέσεις. Δεν γνωριζόμαστε προσωπικά αλλά γνωριζόμαστε επαγγελματικά. Άρα, μπορεί (σαν λαγωνικό που είναι) να βρει ποιός είμαι. Του ζητώ πάντως να σεβαστεί και να μού κρατήσει το incognito. Εάν, πάλι, δεν είναι αυτός που λέω, …καλή καρδιά.

  3). Στον Άγγελο θέλω να πω ότι όλοι μας έχουμε δικαίωμα να διατηρούμε τις πεποιθήσεις μας αλλά καλό θά ‘τανε να μην είμαστε δογματικοί και απόλυτοι σε τίποτα ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Όμως, εάν υπάρχουν αποδείξεις που στοιχειωθετούν καταγγελτικές δηλώσεις να κάνουμε πέρα τις πεποιθήσεις μας για να δούμε την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

  4). Στον Gpoint θέλω ν’ απαντήσω ότι η αναφορά μου στην άγνωστή μου και μυστηριώδη «κυρία από την Γενεύη» σχετικά με τους λοιπούς κυρίους αυτού του μπλογκ έγινε επειδή όλοι σας με ιντριγκάρατε αφάνταστα. Και αφού είναι γνωστό, στους αναγνώστες εδωμέσα, ότι ο Γς έχει ιδιαίτερη ακαταμάχητη έφεση (και πέραση, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται) στο ωραίο φύλο, γιαυτό και η …υποψία μου που τον ενέπλεξε εκόντα-άκοντα στα μαργιόλικα δίχτυα της.

  5). Τέλος, εάν υπάρχει κάποιος καλός άνθρωπος εδωμέσα να μού σφυρίξει κι εμένα κάτι παραπάνω για την εν λόγω διάσημη κυρία (όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση, μέιλ, ο,τιδήποτε) που -κατά τα λεγόμενά σας- τόσο μοιάζουμε (στις απόψεις; στο γράψιμο; στα εκδηλούμενα αισθήματα οργής για τα τρία κακά της μοίρας μας;) εμείς οι δύο, να το κάνει το ταχύτερο δυνατόν: έχω κυριολεκτικά «ανάψει» (από περιέργεια, εννοείται: γιατί άν είναι έτσι όπως μού τα λέτε, αυτή η γυναίκα πρέπει να είναι στ’ αλήθεια η …»αδελφή ψυχή») και έχω μεγάλο ενδιαφέρον να τη γνωρίσω αυτοπροσώπως. Αρκεί, βέβαια, να μην μάθει τίποτα η γυναίκα μου…

  ———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

  * καίτοι η ΚΥΡΙΑ ιατρική ειδικότητά μου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κλινική και ο βαθμός μου με απαλλάσσει από υποχρέωση εφημεριών, επειδή μία από τις Κλινικές του Νοσοκομείου μας είναι τόσο υποστελεχωμένη (32 κλίνες, 4 ειδικευόμενοι, 1 ειδικευμένος Επιμελητής Α’ εκτελών χρέη …Διευθυντού) το Εργαστήριο του οποίου προΐσταμαι, και το οποίο συνεργάζεται στενά με την συγκεκριμένη Κλινική, απεφάσισε να διαθέσει 2 ιατρούς (εμέναν και μίαν ακόμη συνάδελφο, που έχουμε ΚΑΙ την βασική ειδικότητα της Κλινικής) που με την άδεια τής Διοίκησης «προσκολληθήκαμε» στο οργανικό δυναμικό της Κλινικής. ΚΑΙ κάνουμε εφημερίες, ΚΑΙ δεν τις πληρωνόμαστε (ακόμα!).
  Αυτά να έρθετε να δείτε κύριε Άγγελε, σαν επισκέπτης, όχι σαν ασθενής, για να καταλάβετε σε τι κατάσταση έχει περιέλθει η χώρα και ο λαός της. Κι όσο δεν μάς περισσεύουν ώρες για να ζήσουμε ανθρώπινα, άλλο τόσο δεν μάς περισσεύουν χρήματα: ίσα για να επιβιώνουμε, Άγγελε, και ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΛΛΩ ΚΑΘΟΛΟΥ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πλήρους διάλυσης που έχει επέλθη στο ΕΣΥ και το οποίο μετά το πέρασμα του ΣπυρΑδωνη και του Βορίδη και των λοιπων ΤΟΜΑΡΙΩΝ, σήμερα βρίσκεται στην πιό ΑΘΛΙΑ κατάσταση και καθόλου εδώ και ενάμισυ χρόνο δεν βελτιώθηκε τίποτε, απεναντίας…! Γιαυτό, αφήστε -σάς παρακαλώ- τον ρόλο του συνήγορου αυτής της Κυβέρνησης με τα ελαφρυντικά που επιχειρείτε να της βρείτε διότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ.
  Κι όσο για τον κ. Giorgos που ζητάει να τού υποδείξω «πατριώτες», ας κάνει τον κόπο να περάσει από ένα, οποιοδήποτε, Νοσοκομείο να δει πώς εργάζεται το προσωπικό ΣΗΜΕΡΑ.

  Αυτά. Έφυγα.

 271. cronopiusa said

  Κάποιος που καλλιεργεί τον κήπο του όπως θα ήθελε ο Βολταίρος.
  Κάποιος που νιώθει ευγνωμοσύνη γιατί στον κόσμο υπάρχει η μουσική.
  Αυτός που ανακαλύπτει με χαρά μια ετυμολογία.
  Δύο πελάτες που σε κάποιο καφενείο παίζουν το σιωπηλό τους σκάκι.
  Ο πηλοπλάστης που προκαθορίζει ένα σχήμα ή ένα χρώμα.
  Ο στοιχειοθέτης που στήνει όμορφα τούτο το κείμενο και που ίσως δεν τ’ αρέσει.
  Μια γυναίκα κι ένας άντρας που διαβάζουν μαζί τις τελευταίες στροφές ενός ποιήματος.
  Κάποιος χαϊδεύοντας ένα ζωάκι που κοιμάται.
  Κείνος που συγχωρεί ή θέλει να συγχωρέσει το κακό που του ’γινε.
  Κάποιος που νιώθει ευγνωμοσύνη γιατί σ’ αυτόν τον κόσμο έζησε ο Στήβενσον.
  Κάποιος που προτιμά να ’χουν δίκιο οι άλλοι.
  Οι άνθρωποι αυτοί, που μεταξύ τους δεν γνωρίζονται, έχουν σώσει τον κόσμο.

  Οι δίκαιοι – του Χόρχε Λουίς Μπόρχες
  Από τα Ποιήματα, εισαγωγή, ανθολόγηση, μετάφραση, σημειώσεις Δημήτρης Καλοκύρης, Πατάκης, Αθήνα 2014.

  Καλή σας μέρα!

 272. Γς said

  Καλημέρα

  >εάν υπάρχει κάποιος καλός άνθρωπος εδω μέσα να μού σφυρίξει κι εμένα κάτι παραπάνω για την εν λόγω διάσημη κυρία (όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση, μέιλ, ο,τιδήποτε)

  Στείλε το ε-μέλι σου στο caktos papaki gmail.com

  Ρουφιάνος [καταδότης, προαγωγός, συκοφάντης]

 273. sarant said

  Καλημέρα. Ομολογώ πως δεν παρακολούθησα τον καβγά, που πρέπει να έγινε κυρίως από παρεξήγηση.

 274. Παναγιώτης Κ. said

  Οι άνθρωποι αυτοί που μεταξύ τους δεν γνωρίζονται, έχουν σώσει τον κόσμο.!!!!!

 275. Παύλος said

  @271.5
  Αν βάλεις στρατα στρατουλα site:sarantakos.wordpress.com στην γούγλη θα έχεις πλήρη ενημέρωση!

 276. Γς said

  276, 273:

  Ρε φίλε, ψάχνοντα στο ιστολόγιο για την κυρία αυτή θα βρει ο Νεφεληεργέτης τα προσωπικά δεδομένα που θέλει (όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση, μέιλ);

  Και γιατί μου παίρνεις τον πελάτη;

  Ο ρουφιάνος [καταδότης, προαγωγός, συκοφάντης] του ιστολόγιου.

 277. Παύλος said

  277:
  Ομολογώ ότι δεν θα βρει τέτοιες λεπτομέρειες στο ιστολόγιο. Μόνο μια γενική εικόνα της/του κυρίας/ου. Οπότε η προσπάθειά μου να σου πάρω τον/την πελάτη/τισσα απέτυχε!

 278. Γς said

  278:

 279. gpoint said

  # 271

  Αρχικά να πω πως όντως σαν Δ.Υ. οι καθηγητές και οι γιατροί είναι διαχρονικά οι πιο αδικημένοι μισθολογικά

  Και εγώ όταν δίδασκα σε σχολείο είχα λόγους να μην εμφανίζομαι με το ονοματεπώνυμό μου πράγμα που πιθανόν ισχύει και για σένα. Από την πρώτη όμως μέρα γνωστοποίησα τα στοιχεία μου στον Νικοκύρη ώστε να ξέρει ποιός είμαι γιατί όπως ξέρεις κυκλοφορούν διάφορα και διάφοροι στο διαδίκτυο και φιλοξενούσε τις απόψεις μου στον χώρο του που τον θεωρώ όαση στην έρημο του διαδικτύου. Υπάρχουν και άλλοι με ψευδώνυμα εδώ μέσα με τους οποίους έχουμε γνωρισθεί δια ζώσης σε εκδηλώσεις και τσιμπούσια τα οποία πάντα ήσαν ανοικτά σε όλους. Λογικό είναι όποιος δεν ταυτοποιείται να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη μια που κάποιοι μπαίνουν, ασχημονούν (που είσαι ρε Βάταλε, με κόλλησες αρχαιοπρέπεια ! ) τρώνε κόκκινη και ξαναμπαίνουν αλλάζοντας νικνέιμ.

 280. Νεφεληγερέτα, να διευκρινίσω τα περί κυρίας απ’ τη Γενεύη:
  Σε τούτο το ιστολόγιο έγραψε κάποιες φορές κάποιος άνθρωπος με το χρηστώνυμο La péripatéticienne (Poutana Potanidou) [για όσους δεν ξέρουν γαλλικά, péripatéticien είναι βεβαίως ο περιπατητικός φιλόσοφος, αλλά στο θηλυκό, péripatéticienne, είναι.. η τροτέζα.] Αργότερα εμφανίστηκε μία Strata Stratoula, κατά δική της δήλωση ερευνήτρια στο CERN και σύζυγος γιατρού, αλλά που σοβαρές ενδείξεις μας έκαναν να υποπτευθούμε ότι ήταν η ίδια με την péripatéticienne. Τα σχόλιά της ήταν συχνά ενδιαφέροντα, αλλά απέπνεαν πολλές φορές και αδικαιολόγητο μένος (υποκειμενική μου γνώμη, αλλά όχι μόνο δική μου.) Ε, λοιπόν, μερικά από τα δικά σου σχόλια θύμιζαν πολύ το ύφος της, σε σημείο να υποπτευθώ ότι επανήλθε με άλλο χρηστώνυμο. Αφού μας διαβεβαιώνεις ότι δεν είσαι εκείνη, πάσο. Ακυρα όλα όσα είπα σ’ αυτή τη βάση· νομίζω πάντως ότι πάντοτε τόνιζα «ΑΝ είσαι». ΔΕΝ είσαι, σβήνονται.
  Αν έχεις περιέργεια να δεις τα σχόλιά της, όπως σωστά είπες, δεν χρειάζεσαι ρουφιάνο — μια αναζήτηση στο google με τη λειτουργία site:sarantakos.wordpress.com θα σου τα βγάλει όλα. Αλλο τίποτε γι’ αυτήν, πέραν των όσων η ίδια είπε, δεν ξέρω. Αν ο Γς ξέρει και είναι διατεθειμένος κακώς ίσως) να σου τα αποκαλύψει, δεν είναι δική μου δουλειά.

  Και κάτι ακόμα. Εμφανίζεις ως υπόδειγμα πατριώτη τον ήρωα του Ελύτη που αρνήθηκε να φοβηθεί στο μπλόκο. Παραθέτει κάποιος, χωρίς άλλο σχόλιο, μια φωτογραφία ταινίας με σκηνή μπλόκου με κουκουλοφόρο καταδότη. Πώς είναι δυνατόν να φανταστείς ότι αυτόν θεώρησε ότι υποδείκνυες ως «πατριώτη»; Κύριε των Δυνάμεων!

  Τέλος, χωρίς να θέλω ν’ανοίξω κουβέντα για πράματα που δόξα των Θεώ όντως δεν με επηρεάζουν άμεσα, δεν αμφιβάλλω ότι — δικά σου λόγια παραθέτω — η κατάσταση στο ΕΣΥ μετά το πέρασμα του ΣπυρΑδωνη και του Βορίδη είναι άθλια, και ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν κατάφερε να τη βελτιώσει. Εξακολουθώ όμως να εκτιμώ ότι άλλο αντικειμενική αδυναμία ή ανικανότητα και άλλο προδοσία — και επειδή τις αλληλοκατηγορίες περί προδοσίας τις έχουμε πληρώσει με πολύ αίμα πριν από όχι τόσο πολλές δεκαετίες, δεν θέλω να τις ξανακούω. Αυτό, και όχι οι όποιες σπουδές μου στο Πρίνστον (που δεν με προίκισαν με πολιτική σκέψη, τα σχετικά μαθήματα τα απέφευγα συστηματικά τότε), υπαγορεύει τη στάση μου αυτή.

 281. Παύλος said

  @271 5 Αν βάλεις στη γούγλη strata stratoula site:sarantakos.wordpress.com/ θα έχεις πλήρη ενημέρωση.

 282. Παύλος said

  282 Αυτό το σχόλιο ήταν παγιδευμένο, το ξαναέγραψα και τώρα εμφανίζονται και τα δύο.

 283. sarant said

  Ναι, το απελευθέρωσα χωρίς να τσεκάρω ότι είχε ξαναμπεί

 284. π2 said

  Και σ’ ένα άλλο νήμα είχε γίνει συζήτηση για τη μικροφαλλία στην αρχαιοελληνική τέχνη, αλλά δεν το βρίσκω τώρα, οπότε το βάζω εδώ:

  http://www.lifo.gr/articles/archaeology_articles/121346

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: