Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Παλαιά και νέα δεξιά

Posted by sarant στο 16 Μαΐου, 2016


Πριν από μερικές μέρες ιδρύθηκε ένα νέο πολιτικό κόμμα, το τρίτο που βλέπει το φως μετά τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου -είχαν προηγηθεί η Εθνική Ενότητα των Μπαλτάκου-Καρατζαφέρη και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Αυτή η πρόσκαιρη ισορροπία αριστεράς-δεξιάς στις μετεκλογικές ιδρύσεις δεν υπάρχει πια και η πλάστιγγα έγειρε αποφασιστικά προς τα δεξιά, αφού το νεοπαγές κόμμα όχι μόνο είναι δεξιό αλλά και φαίνεται: ο τίτλος του είναι Νέα Δεξιά, ιδρυτής του δε ο Φαήλος Κρανιδιώτης, παλιό εξέχον στέλεχος του ακροδεξιού-εθνικιστικού Δικτύου 21 και πρώην πρωτοπαλίκαρο του Αντώνη Σαμαρά.

Είναι και φαίνεται δεξιό το νέο κόμμα, και το φωνάζει. Σε κείμενο που δημοσίευσε στο Φέισμπουκ ο Φ. Κρανιδιώτης έγραψε, ανάμεσα σε άλλα, ότι «Η Δεξιά δεν μπορεί να είναι μόνο κατ’ όνομα ή με συνθετικά που την ακυρώνουν», εννοώντας μάλλον τον όρο «κεντροδεξιά».

Αν δεν με απατά η μνήμη μου, με εξαίρεση την Πατριωτική Δεξιά του καταδικασμένου για εκβιασμούς εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλου, που πήρε μέρος στις εκλογές του 1985 και απέσπασε μόλις 177 ψήφους, ποτέ ως τώρα δεν είχαμε στη χώρα μας κόμμα που να περιέχει τη λέξη «Δεξιά» στον τίτλο του, ενώ πάρα πολλά ήταν τα κόμματα που ο τίτλος τους είχε τη λέξη «Αριστερά» ή «Κέντρο» ή κάποιο παράγωγο. Βέβαια, η επιλογή του τίτλου δεν αποσκοπεί μόνο στο να διατρανώσει χωρίς αναστολές την ιδεολογική τοποθέτηση του νέου κόμματος, αλλά επίσης (ίσως και περισσότερο) στο να έχει το ίδιο ακρώνυμο (Ν.Δ.) με τη Νέα Δημοκρατία, από την οποία διαγράφτηκε πρόσφατα για ακραίες τοποθετήσεις ο ιδρυτής της Νέας Δεξιάς.

(Για να κάνω μια παρένθεση: αναρωτιέμαι αν υπάρχει κοπιράιτ στα ακρώνυμα, κι αν θα γίνει δεκτός ο τίτλος του νέου κόμματος. Η αλήθεια είναι πως αν κάποιος επιχειρούσε να ιδρύσει ένα ΚΚΕ (Κοινωνιστικό Κίνημα Ελλήνων) ή ένα ΠΑΣΟΚ (Προοδευτικό Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Οικολογικό Κόμμα), η ονομασία μάλλον δεν θα γινόταν δεκτή, αλλά στην προκειμένη περίπτωση των Ν.Δ. η προσπάθεια απομίμησης δεν είναι τόσο σαφής, ιδίως αν το νέο κόμμα δεν εμφανίσει ακρώνυμο).

Όπως και το κόμμα των Μπαλτάκου-Καρατζαφέρη, έτσι και το κόμμα του Φαήλου αποβλέπει στον χώρο μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Χρυσής Αυγής, ελπίζοντας σε εκείνο το κομμάτι των ψηφοφόρων που δεν αισθάνεται άνετα με την υποτιθέμενη κεντρώα στροφή του Κούλη Μητσοτάκη (μαύρη στροφή, δηλαδή, με τον Άδωνη Γεωργιάδη αντιπρόεδρο) και που ντρέπεται να ταυτιστεί με τους εγκληματίες της ναζιστικής συμμορίας, η οποία μάλιστα δεν αποκλείεται να έχει και δικαστικά ντράβαλα. Μάλιστα, για ένα διάστημα είχε αναφερθεί ότι ο Φαήλος θα συμμετείχε στην Εθνική Ενότητα, αλλά τελικά αποφάσισε να ακολουθήσει σόλο καριέρα.

Σε αυτό βρίσκω ότι υπάρχει μια ομοιότητα ανάμεσα στη Νέα Δεξιά και στην Πλεύση Ελευθερίας. Και τα δυο είναι προσωποπαγή εγχειρήματα, με βασικό όπλο την αναγνωρισιμότητα του επικεφαλής τους. Κι αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει πολλούς φανατικούς φίλους, δεν ξέρω αν ισχύει το ίδιο για τον πρώην αστέρα του Δικτύου 21. Τον Μάιο του 2012, ας πούμε, απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής στη Β’ Πειραιώς με τη Νέα Δημοκρατία, αφού ήρθε τρίτος σε σταυρούς. Τον Ιανουάριο του 2015 πάλι ήταν τρίτος, και μάλιστα η απόστασή του από τους δύο πρώτους ήταν αυξημένη (και τις δυο φορές η ΝΔ έβγαλε έναν βουλευτή στην περιφέρεια). Φάνηκε δηλαδή πως ο αυτοδιαφημιστικός θόρυβος και η υπερδραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρνει πολλά λάικ αλλά λίγες ψήφους. (Κάτι παρόμοιο έπαθαν και οι φίλοι της ΛΑΕ, οι οποίοι βασισμένοι στην αποδοχή που είχαν στο Φέισμπουκ ήλπιζαν ακόμα και διψήφιο ποσοστό και τελικά έμειναν εκτός Βουλής).

Οπότε, δεν θα στοιχημάτιζα υπέρ της ευδοκίμησης του νέου κόμματος. Μια όμως και ιδρύθηκε, λέω να αξιοποιήσω την ευκαιρία για να πω μερικά λεξιλογικά για τη Δεξιά, μια και έχουμε ήδη αναφερθεί στην Αριστερά σε παλιότερο άρθρο μας.

Η λέξη «δεξιός» είναι αρχαία, μάλιστα ήδη μυκηναϊκή. Πιθανώς να έχει απώτερη ετυμολογική σχέση με το «δέχομαι». Από πολύ νωρίς πήρε μια σειρά θετικές σημασίες, που οφείλονται στο ότι, για τους περισσότερους από εμάς, το δεξί χέρι είναι το πιο ικανό. Έτσι, ήδη από την αρχαιότητα, δεξιός σήμαινε και «επιδέξιος» ή «σωστός» ή «καλοφτιαγμένος» (π.χ. «Ευριπίδου δράμα δεξιώτατον»), ενώ επίσης πήρε τη σημασία «ευνοϊκός» στην οιωνοσκοπία -ενώ, όπως ξέρουμε, η αριστερή πλευρά θεωρήθηκε δυσοίωνη και γι’ αυτό για να ονοματιστεί χρησιμοποιήθηκαν ευφημισμοί, όπως «ευώνυμος» -αλλά και το «αριστερός» το ίδιο, παράγωγο του «άριστος».

Την ίδια προτίμηση την βλεπουμε και σε πολλές άλλες γλώσσες, όπου η λέξη για τη δεξιά πλευρά έχει επίσης σημασίες σχετικές με τη δικαιοσύνη, την καταλληλότητα ή την ευθύτητα. Για παράδειγμα στα αγγλικά right είναι ο δεξιός αλλά και ο σωστός, ο κατάλληλος, ο ευθύς, το δικαίωμα· στα γαλλικά droit, εκτός από τη δεξιά πλευρά, είναι το δίκαιο και ο ευθύς, και παρόμοιες συμπτώσεις σημασιών έχουμε και στις άλλες ρωμανικές και γερμανογενείς γλώσσες, αλλά και στις σλαβικές.

Κι επειδή όταν χαιρετάμε κάποιον τού δίνουμε το δεξι μας χέρι, το ρήμα δεξιούμαι πήρε τη σημασία «καλωσορίζω κάποιον» (δίνοντάς του το δεξί χέρι) -από εκεί και η δεξίωση. Επίσης, ευχόμαστε «να έρθουν όλα δεξιά» (δηλαδή ευνοϊκά), ενώ για να παινέψουμε έναν συνεργάτη μας για την ικανότητα και την προσφορά του λέμε ότι «είναι το δεξί μας χέρι». Όταν μπαίνουμε στο καινούργιο μας σπίτι ή μαγαζί μπαίνουμε με το δεξί πόδι, για να φέρει γούρι, ενώ όταν κάποιο εγχείρημα ξεκινήσει καλά λέμε ότι «ξεκινήσαμε με το δεξί».

Στην πολιτική, η Δεξιά, όπως και η Αριστερά, γεννήθηκαν με τη Γαλλική επανάσταση. Στις Γενικές Τάξεις, οι πιο ριζοσπαστικοί βουλευτές, εκείνοι που τάσσονταν υπέρ της κατάργησης της βασιλείας κάθονταν στα αριστερά έδρανα (όπως κοιτάζει ο πρόεδρος της συνέλευσης), ενώ οι πιο συντηρητικοί στα δεξιά. Αυτός ο διαχωρισμός σιγά-σιγά αποκρυσταλλώθηκε και παγιώθηκε στις επόμενες γαλλικές εθνοσυνελεύσεις, ιδίως μετά το 1815.

Πάντως, και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι σπάνια τα κόμματα που έχουν τη λέξη «Δεξιά» στον τίτλο τους. Προπολεμικά, το «Κόμμα της Δεξιάς» ήταν το κυβερνητικό κόμμα του Λουξεμβούργου, αλλά σε μεγαλύτερη χώρα θυμάμαι μόνο το νεοφασιστικό κόμμα του Φίνι (πριν ξεπλυθεί), που για ένα διάστημα ονομαζόταν Movimento Soziale Italiano – Destra Nazionale (Εθνική Δεξιά).

Και σε ατομικό επίπεδο, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ο δεξιός πολιτικός σπάνια θα πει ότι είναι δεξιός -θα πει φιλελεύθερος, παλιότερα θα έλεγε εθνικόφρονας, συχνά θα πει «κεντροδεξιός» -η προσθήκη του πρώτου συνθετικού κεντρο-, τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά λειτουργεί όπως το γάλα στον καφέ ή τα παγάκια στο ουίσκι: σπάει την αψάδα, διευκολύνει την κατάποση. Μόνο ακραίοι όπως ο Άδωνης επαίρονται ότι είναι δεξιοί -και δεν είναι τυχαίο πως ο Άδωνης επίσης μιλούσε για ‘δεξιά χωρίς κόμπλεξ’ και εξέφρασε λύπη (αν και όχι διαφωνία) για τη διαγραφή του Φαήλου από τον Κούλη Μητσοτάκη. Για να το πω αλλιώς, αν κάποιος πει ότι είναι δεξιός, είναι ακροδεξιός’ ο δεξιός λέει πως είναι κεντροδεξιός.

Οι αριστεροί αντίθετα διατρανώνουν την αριστεροσύνη τους -μερικοί μάλιστα κραδαίνουν και αριστερόμετρα για να μετράνε και την αριστεροσύνη των άλλων. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, τόσο εδώ όσο και σε άλλες χώρες, κάμποσα κόμματα εμφανίζονται που έχουν τη λέξη «Αριστερά» τον τίτλο τους.

Και εδώ είναι το παράδοξο. Ενώ υπάρχουν χιλιόχρονες προκαταλήψεις υπέρ του όρου δεξιά, ενώ ο όρος «αριστερά» συνδέεται με τόσα αρνητικά και ο όρος «δεξιά» με τόσα θετικά, σχεδόν μόνο οι τρελαμένοι ακροδεξιοί λένε με παρρησία πως είναι δεξιοί -οι άλλοι το μασκαρεύουν. Φαίνεται πως άρκεσαν δυο αιώνες κοινωνικών και πολιτικών αγώνων για να φτάσει να θεωρείται κακόσημη η λέξη «δεξιά»!

285 Σχόλια προς “Παλαιά και νέα δεξιά”

 1. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Στην Αραπιά το δεξί χέρι είναι το καλό, το πρέπον, για να τρως ,να χαιρετάς, να δίνεις κάτι σε κάποιον κ.λ.π. Με το αριστερό τρώει ο Σεϊτάν. (και πλένει και τον λοκώ του…αφού το νερό-μπιντέ είναι πάντα δεξιά του χέζοντος)
  (η πλάκα είναι βέβαια ότι η αραβική γραφή είναι ταμάμ για αριστερόχειρες. 🙂 )

 2. Ηλίας said

  Καλημέρα .
  Μάλλον χαίρομαι γιά την ύπαρξη πολλών δεξιών κομμάτων .
  Διαίρει και βασίλευε .

 3. Κουνελόγατος said

  «…το δεξί χέρι είναι το πιο ικανό».
  Όταν ξεκίνησα να γράφω, έγραφα με το αριστερό, έπεσε μπόλικο ξύλο από θείο με τον οποίο συγκατοικούσαμε, κι έκτοτε γράφω με το δεξί. Αλλά:
  – Έπαιζα μπάσκετ και χρησιμοποιούσα και το αριστερό (ειδικά στα λέι απ) και,
  – Όταν κλωτσάω μπάλα, χρησιμοποιώ μόνον το αριστερό πόδι, με το δεξί απλώς περπατάω… 🙂
  Καλημέρα…

 4. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 5. Κουνελόγατος said

  Α, και όταν μπαίνω σε σπίτι φίλου, πάντα μπαίνω με το αριστερό (για να σπάω τα νεύρα των άλλων που μπαίνουν με το δεξί). :mrgreen:

 6. Κουνελόγατος said

  «…λειτουργεί όπως το γάλα στον καφέ ή τα παγάκια στο ουίσκι».
  Αλλά υπάρχει και το -άσχετο- τραγούδι: το ούζο πίνει ανέρωτο και τον καφέ του σκέτο.

 7. Γς said

  Καλημέρα

  Ντεξτρόζη

  http://caktos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_3.html

 8. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  Ακόμη και ως αρχηγός ο Φαήλος του οποιουδήποτε κόμματος αποτελεί προσβολή και ντροπή για τη δημοκρατία μας.

 9. Κουνελόγατος said

  Για να κάνει το κόμμα πιο ελκυστικό, έβαλε στο καταστατικό του άρθρο που γράφει: σκοπός μπιριμπιρι και το φύτεμα ψηλών και λυγερών δέντρων και δη κυπαρισιών. Να πάει άκλαφτο το νέο κόμμα αν λέω ψέματα.

 10. Γς said

  αριστερά δεξιά, σκόρδο κρεμμύδι

 11. Κουνελόγατος said

  «…του καταδικασμένου για εκβιασμούς εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλου».
  Ακόμη μια άσχετη είδηση.
  http://left.gr/news/apokalyptikos-dialogos-toy-ekprosopoy-typoy-tis-nd-g-koymoytsakoy-me-kykloma-dimosiografon

  Η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου είπε πριν λίγο στον 105.5 πως υπάρχουν συνομιλίες -που δεν τις δημοσίευσε- με πρόσωπο που έχει θεσμικό ρόλο: νιάου.

 12. Κουνελόγατος said

  10. Κύριε Γς, ο πατέρας μου (γεννηθείς το 1919), έλεγε πως όταν ήταν λοχίας στον στρατό, υπήρχαν πολλοί φαντάροι που δεν κατανοούσαν τους όρους αριστερά-δεξιά και τους έμαθε το σκόρδο κρεμμύδι. Αλήθεια, ψέματα (ben trovato), ας μας γράψει κάποιος άλλος σοφός.

 13. Γς said

  Συμπόνια, όπως empathy

  http://caktos.blogspot.gr/2014/04/empayhy.html

 14. Κουνελόγατος said

  Αλήθεια, που βάζετε το πορτοφόλι στη δεξιά ή την αριστερή τσέπη; Κωλότσεπη, μπουφάν, σακάκι.

 15. αγάπες λάθρες said

  Για νάμαστε δίκαιοι, το ίδιο ισχύει και με την λέξη / έννοια «κομμουνιστής». Μπορεί κάποιος περίφανα να λέει ότι είναι αριστερός, σοσιαληστής, αναρχικός, αλλά προς θεού μη τον πεις ότι είναι κομμουνιστής. Θα σε ορμίσει να σε κατασπαράξει, όπωςε τό έκανε κάποιος γνωστός μου πρόσφατα. (Ο οποίος ήταν μέλος του ΚΚΕ και μεσαίο στέλεχος συνδικαλιστής, πρώην βουλευτής του Σύριζα κτλ)

 16. Γς said

  12:

  >Κύριε Γς, ο πατέρας μου (γεννηθείς το 1919), έλεγε πως όταν ήταν λοχίας

  Ε, όχι να με βγάλεις και σειρά του πατρός σου! Με ‘εσφαξες…

  Τεσ Πα.

  Ναι.
  Ηταν πολλοί φαντάροι τότε που είχαν μεγαλώσει στη Μικρά Ασία.

  Και στην τουρκία κυρίως ήταν που το έλεγαν.

  Το «σκόρδο» τουρκιστί λέγεται Sarımsak και το «δεξιά» sağ ενώ το «κρομμύδι» λέγεται Soğan και το «αριστερά» sol κι αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος να μαθαίνουν και να θυμούνται το διαχωρισμό οι γείτονες βάσει των πρώτων δυο κοινών γραμμάτων των λέξεων.

  Από το Σλανγκ.ΤζιΑρ. Αλλά κι εδώ τα έχουμε πει

 17. Θύτης said

  Καλημέρα

  Φάνηκε δηλαδή πως ο αυτοδιαφημιστικός θόρυβος και η υπερδραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρνει πολλά λάικ αλλά λίγες ψήφους.

  Αξίζει να δούμε την κουτοπονηριά στο twitter του Γεωργιάδη εδώ: http://jungle-report.blogspot.gr/2016/04/Adonis-retweetrs.html

  Αυτά γίνονται με scripts με προγράμματα που χρησιμοποιούνται καταρχήν για web testing («headless browsers»). Αλλά άμα κάνεις ταυτόχρονα like με 100 λογαριασμούς σε κάθε δημοσίευση, ακόμη και σε ένα tweet που λέει «Καλημέρα, πάω για καφέ», τότε σε παίρνουν και χαμπάρι. Τόσα likes και τόσο δύσκολο να μαζέψεις 50 υπογραφές να πας για πρόεδρας; Επίσης έχω ξεκάθαρες ενδείξεις για ορισμένους ενημερωτικούς ιστότοπους (κοπιπεϊστάδικα σάιτς) που διατηρούν δική τους αξιολόγηση σχολίων που είναι σκόπιμα τρωτή και λίγα μόνο άτομα προσθέτουν πολλές θετικές γνώμες στις απόψεις που προωθούν. Και βλέπουμε έτσι να αναδεικνύεται καλύτερο σχόλιο μια βρισιά ή στην καλύτερη μια ταυτολογία αντί για ένα σωστό επιχείρημα.

 18. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες !
  ο δεξιός πολιτικός σπάνια θα πει ότι είναι δεξιός -θα πει φιλελεύθερος, παλιότερα θα έλεγε εθνικόφρονας, συχνά θα πει «κεντροδεξιός»
  Aλήθεια, και ρωτάω τους παλιότερους, πριν από το σαρωτικό σύνθημα του ’81 «Ο λαός δεν ξεχνά τί σημαίνει Δεξιά», ίσχυε αυτό; Κρυβόταν τόσο πολύ ο κόσμος στη συγκεκριμένη λέξη;

 19. Γς said

  14:
  Οπου νά ‘ναι.

  Τώρα που είναι άδειο…

 20. Πάνος με πεζά said

  Επίσης υπάρχει και τα αδόκιμο «καραδεξιός», χωρίς το αντίστοιχό του, από την άλλη πλευρά – προφανώς λόγω του κακόηχου.

 21. Κουνελόγατος said

  16. Μα δεν είσαι σειρά του, πρέπει να είσαι καμμιά 50ριά χρόνια μικρότερος, αν θυμάμαι καλά. 🙂

  Καλή εξήγηση, μπορεί ο πατέρας μου -Αθηναίος εδώ και δεν ξέρω πόσες γενιές- να το άκουσε από πρόσφυγες όταν ήταν μικρός, ποιος ξέρει.

 22. Γς said

  18:

  >Κρυβόταν τόσο πολύ ο κόσμος στη συγκεκριμένη λέξη;

  Στα παιδικάτα μου κρυβόταν στην αντίθετη λέξη.
  Αριστερά, αριστερός.

  Βέβαια υπήρχαν κι οι εξαιρέσεις.
  Ο πατέρας μου π.χ. που φοβόταν ν αγοράσει την Εστία στο Βύρωνα

 23. Γς said

  21:

  Νεώτερη σειρά ο πατέρας μου απ τον πατέρα σου

 24. Κουνελόγατος said

  17. Κάποια στιγμή προεκλογικά, στα μέσα;;; στα τέλη;;;; του 2014;;; δε θυμάμαι, είδα σε site που έκανε ηλεκτρονική ψηφοφορία με κόμματα, ότι σχεδόν μόλις ξεκίνησε, κάποιο συγκεκριμένο μόρφωμα βρέθηκε δεύτερο με πολλές χιλιάδες ψήφους (δυστυχώς πρώτο ήταν άλλο κόμμα, το δυστυχώς πάει στη συνύπαρξη). Η ηλεκτρονική δημοσκόπηση (οθντκ), κράτησε κάποιες μέρες ακόμη. Τα πρώτα λεπτά είχαν ψηφίσει περίπου 40.000 άνθρωποι (λτ), και όλες τις επόμενες ημέρες άλλοι 1.000-2.000 περίπου.
  Αλλά -τι πρωτοτυπία- ξέφυγα από το θέμα, θα με μαλώσει ο Νίκος.

 25. spiral architect said

  Φαϋλος: Στα κύρια πιάτα δοκίμασα εξαιρετική μπριζόλα με πολύ φίνα κρούστα μυρωδικών (φοβερές πατάτες τηγανητές ), αρωματικότατα σουτζουκάκια και ζουμερή χοιρινή μπριζόλα με ανάλαφρη και μυρωδάτη σος από πελτέ ντομάτας στο πλάι.
  http://goo.gl/LX9Wga

 26. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  … Έτσι, ήδη από την αρχαιότητα, δεξιός σήμαινε και «επιδέξιος»…

  Κάτι που το εξέφρασε με την παράθεση του αντιθέτου κι η λαϊκή ρήση με τον χαρακτηρισμό (για τους ατζαμήδες) ..έχει δύο αριστερά χέρια…

  Δεν γνωρίζω αν η έκφραση είναι τρισχιλιετούς καταγωγής, δάνειο, αντιδάνειο κλπ., πάντως υπάρχει και στην επικυριαρχική (για το πόδι) to have two left foots και στα γερμανικά, γαλλικά κι ιταλικά (για τα χέρια) Er hat zwei linke Hände, avoir deux mains gauches, ci sono due mani sinistre

  Πάντως η χρήση του δεξιού χεριού σχετίζεται με την ενεργοποίηση του αριστερού μέρους του εγκεφάλου … Ίσως υπάρχει ελπίδα 

 27. Κουνελόγατος said

  Α, και μην ξεχάσουμε την κίνηση να φέρει τον Οτσαλάν στην Ελλάδα, θαρρώ πως δεν ήταν ό,τι πιο έξυπνο. Καλά δε θυμάμαι;
  Αυτό βέβαια δεν αθωώνει αυτούς που τον παρέδωσαν στους Τούρκους.

 28. Γς said

  26:

  >Έτσι, ήδη από την αρχαιότητα, δεξιός σήμαινε και «επιδέξιος»…

  Μέχρι τον Μεταξά [και τους Μεταξωτούς]

  —-
  Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν κι επιδέξιους κώλους

 29. giorgos said

  11. Πώ -πώ αλητεία ! Ρέ τί άνθρωποι κυβερνάνε …

 30. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  9: Ωχ!

  12: Πρέπει να το έχουμε συζητήσει κι άλλη φορά, ίσως στο λήμμα για το σκόρδο ή για το κρεμμύδι.

  15: Καθόλου δεν ισχύει το ίδιο για τη λέξη κομμουνιστής. Όλα τα μέλη του ΚΚΕ που ξέρω το λένε ευθαρσώς για τον εαυτό τους αλλά και για τους συντρόφους τους. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς άλλους εκτός ΚΚΕ -το δήλωσε και ο Κατρούγκαλος μάλιστα.

  17 Είναι καλό να αναδεικνύονται αυτα

  26 Νομίζω πως δεν είναι λαϊκή αυτόχθων έκφραση αλλά δάνειο στα ελληνικά. Μπορεί να πέφτω έξω.

 31. Μαρία said

 32. atheofobos said

  Να μην ξεχνάμε και την παντοδύναμη δεξιά του Κυρίου που δείχνει τι θέλει ο θεός και τι θέλει ο λαός του Χριστόδουλου μετά τις εκλογές του 2004 και την επικράτηση της ΝΔ .

 33. Γιάννης Ιατρού said

  3: Κουνελόγατος
  Αλλά:…

  Και το αριστερό πόδι του λαγού φέρνει γούρι…, λένε! Ο …γνωστός (πλέον) αυτοαποκαλυφθείς κρυπτο-αριστερός σχολιαστής να έχει το νου του κλπ. 🙂 🙂

 34. sarant said

  31 Ε, δεν το θυμόμουν αυτό! Του 1977 λοιπόν!

 35. Κουνελόγατος said

  Δε μπορούσα να φανταστώ πως γίνονται τέτοια πράγματα και μου στοίχισε πολύ ο αποκλεισμός, τον είχα αποδώσει σε ανικανότητα της Κυβέρνησης. Τώρα που έμαθα τι παίζεται ησύχασα.
  http://www.inewsgr.com/9/vomva-mouratidi-plironame-gia-ta-12aria.htm

  Τουλάχιστον αναγνωρίστηκε η πχιοτική ουκρανική (ή ουκρανέζικη) μουσική.

 36. Κουνελόγατος said

  33. Πολύ γέλασα, να είσαι καλά. Αλλά γιατί κρυπτο; :mrgreen:

 37. Γιάννης Ιατρού said

  Μια απορία:
  Γιατί βάζετε διαλυτικά στο όνομα του ιδρυτή του νέου κόματος ;;;;;

 38. Γιάννης Ιατρού said

  36: γι αυτό, το έγραψα! 🙂
  έπεσε μπόλικο ξύλο …., κι έκτοτε γράφω με το δεξί. Αλλά:

 39. Γς said

  37:

  Δεν το’ πιασα

 40. Θύτης said

  Αν δεν με απατά η μνήμη μου, με εξαίρεση την Πατριωτική Δεξιά του καταδικασμένου για εκβιασμούς εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλου, που πήρε μέρος στις εκλογές του 1985 και απέσπασε μόλις 177 ψήφους, ποτέ ως τώρα δεν είχαμε στη χώρα μας κόμμα που να περιέχει τη λέξη «Δεξιά» στον τίτλο του

  Κι όμως υπάρχει! και τα πήγε καλύτερα από την Πατριωτική Δεξιά παίρνοντας περίπου 1300 ψήφους το 2009, περίπου 300 το 2012 και ακριβώς 1 ψήφο Ιανουάριο του 2015!

  Ανεξάρτητη ανανεωτική αριστερά, ανανεωτική δεξιά, ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, όχι στον πόλεμο κόμμα επιχείρηση χαρίζω οικόπεδα χαρίζω χρέη σώζω ζωές Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος ΠΑΕΚΕ. (Μ. Τζαλαζίδης)

  🙂

 41. Κουνελόγατος said

  38: Μάλλον δεν έφαγα πολύ… 🙂

 42. Κουνελόγατος said

  37.-39. Νάτο χωρίς διαλυτικά. Φαύλος

 43. Γιάννης Ιατρού said

  31: Μαρία
  Το είδα κι εγώ, αλλά είναι περιοδικό, όχι κόμμα. Αλλά θα συμφωνήσω μαζί σου στο ότι αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης…

 44. Κουνελόγατος said

  42. Νάτο χωρίς διαλυτικά. Φαύλος. Δεν πάει, τι λες;

 45. Μαρία said

  34
  Υπάρχει κι η Nouvelle Droite ή GRECE επίσης ακροδεξιά. https://fr.wikipedia.org/wiki/Groupement_de_recherche_et_d'%C3%A9tudes_pour_la_civilisation_europ%C3%A9enne

 46. Κουνελόγατος said

  «Άσε του ροκά ρε μ…α τώρα, αυτά τα ροκάς τώρα δε μετράνε. Μετράει η οικογένεια. Σήμερα στον Έλληνα είναι η οικογένεια, ότι ξεκλέβει χρόνο και τα λοιπά και βρίσκεται με την οικογένειά του, μην μπερδεύεσαι, ποιος ροκάς; Ροκ είναι όλη σου η πολιτική καριέρα».

 47. Παναγιώτης Κ. said

  @12.Πάντα ήταν για μένα απορία.Αν τη λέξη αριστερά την αντιστοιχήσουμε στο σκόρδο και τη δεξιά στο κρεμμύδι ποιο εν τέλει πρόβλημα λύνουμε;
  Επιπροσθέτως πως ορίζεται η αριστερή πλευρά (οπότε η δεξιά θα είναι η αντίθετη); Μια απάντηση θα μπορούσε να είναι: αυτή που αντιστοιχεί στο μέρος της καρδιάς.
  Ως παιδί θυμάμαι ότι το χέρι που γράφαμε οι περισσότεροι το ορίζαμε ως… «καλό» και το λέγαμε δεξιό οπότε το αριστερό ήταν το άλλο. Όχι το αριστερό χέρι δεν το λέγαμε…κακό. 🙂 Ήταν από τις λίγες περιπτώσεις που δεν λειτουργούσε η…διπολική σκέψη. 🙂

 48. Πάνος με πεζά said

  Υπάρχουν άνθρωποι, πάντως, που μια ζωή μπερδεύουν το δεξιό με το αριστερό, και το αλάνθαστο τέχνασμα στο οποίο καταφεύγουν, είναι να κάνουν το σταυρό τους ! (αν ξέρουν τί είναι αυτό, βεβαίως…)

 49. Πάνος με πεζά said

  Και η συντομογραφία στις παλιές ταυτότητες, «Αποτύπωμα δείκτου δεξιάς».
  Aν δεν το έχετε πάρει πρέφα μετά από τόσα χρόνια, οι νέες ταυτότητες ΔΕΝ έχουν δακτυλικό αποτύπωμα, τουλάχιστον σε δημόσια θέα…

 50. Εγώ μπερδεύω πάντα το αριστερό με το δεξί, και χρησιμοποιώ συνήθως το ρολόι μου για να το βρω. Μεγάλο πρόβλημα στην προτεραιότητα σε διασταύρωση (ο εφιάλτης μου!).

 51. Γς said

  Το ρολόι για το αριστερά, Υποθέτω.
  Το δεξιά πως το βρίσκεις;

 52. Γιάννης Ιατρού said

  50: 🙂 Κι εγώ ενίοτε, αλλά όχι έτσι, όπως εσύ. *Μόνο* αν μου πεί κάποιος στρίψε δεξιά, εγώ τον χαβά μου: αριστερά στρίβω 🙂 🙂

 53. Ε, το δεξί είναι το χέρι χωρίς ρολόι 🙂

 54. Γς said

  44:
  Τέρας!

 55. spiral architect said

  Πολιτικές πολυδιασπάσεις. Κάποτε ίδιον της αριστεράς, τώρα και της δεξιάς.
  (καλημέρα είπα; δεν είπα;)
  Καλημέρα. 🙂

 56. Γς said

  55:

 57. sarant said

  Μας είχε τύχει να ρωτήσουμε κάποιον στο δρομο και να μας απαντησει: Δεξιά, από εκεί -και να δείξει αριστερά. Οπότε πας προς τα εκεί που δείχνει. (Περιττο να τον ρωτήσεις «δεξιά όπως δείχνετε ή δεξιά όπως λέτε;»)

  40 Δίκιο έχεις αλλά δεν είναι ακριβώς ιδια περίπτωση! 🙂

 58. Σωτήρς said

  Δεν αναφέρθηκε το ζερβά για το αριστερά. Ζερβός είναι ο ανάποδος και κατά αντιστοιχία ο αριστερός;

  Και βεβαίως βεβαίως η Παναγιά η Δεξιά στην συμπρωτεύουσα κατασκευασμένη το 1956.

 59. Γιάννης Ιατρού said

  Τι Δεξιά κι Αριστερά. Εξαρτάται από που το βλέπει κανείς!

  Μόνο ο ΛΑΜΠΡΟΣ (τι έγινε ρε, ακόμα απεξάρτηση κάνεις;;;) θα μας φώτιζε 🙂

 60. Γς said

  52:

  Κατάλαβα.

  Ανάβεις το αριστερό φλας και στρίβεις δεξιά.

  [για τελευταία φορά δεξιά]

 61. Πάνος με πεζά said

  @ 50 : Κι όπως θα έλεγε κι η παραλλαγή από ένα ανέκδοτο, «Βλέπεις το ρολόι στο αριστερό χέρι. Άρα, το φοράς στο αριστερό. Άρα δεν το φοράς στο δεξί. Άρα δεν είσαι @#στης !»
  «Εσύ; Έχεις κάποιο tip για να ξεχωρίζεις το δεξιό και το αριστερό;»
  «Όχι !»
  «Α, μωρή @#$στάρα !»

  Περί διασταυρώσεων τώρα, νομίζω -θα μας πουν και οι αμερικανοτραφείς- ότι στις ΗΠΑ η δεξιά στροφή (μια που δε διασταυρώνεσαι), επιτρέπεται ακόμα και με κόκκινο. Κι όταν είχε έρθει ο αδερφός μου ενδιάμεσα από το μεταπτυχιακό, μου έλεγε «να προσέξω να μην την πατήσω !»

  Ε, εντάξει, σήμερα, δεξιές-αριστερές, οι πιο πολλοί τις περνάνε με κόκκινο, κι έτσι έφυγε ο κίνδυνος !

 62. ΓιώργοςΜ said

  Για παράδειγμα στα αγγλικά right είναι ο δεξιός αλλά και ο σωστός,

  Είναι γνωστή η επισήμανση των Άγγλων σε όσους φεύγουν για Ευρώπη: «There they drive on the wrong side of the road» 🙂

 63. Γς said

  58:
  Εξαιρείται ο Ζέρβας. Ο Ναπολέων

 64. Πάνος με πεζά said

  Είναι και το γνωστό ιστορικό ανέκδοτο, που έχει διαδραματιστεί στην έξοδο της Σπάρτης. Αριστερά, πας για Μυστρά. Δεξιά, για Μαγούλα.
  https://www.instantstreetview.com/@37.073031,22.42049,-91.86h,-4.49p,0z
  Βγάζει λοιπόν το αριστερό φλας ο μπάρμπας με το ημιφορτηγάκι, αλλά ω του θαύματος, στρίβει δεξιά, προς Μαγούλα. Με αποτέλεσμα ο από πίσω, να τον «φιλήσει», που λέγαμε και παλιά
  – Ρε μπάρμπα, αφού βγάζεις αριστερό φλας, τί στρίβεις για τη Μαγούλα;
  – Το φλας κοιτάς; Δεν ξέρεις ότι το σπίτι μου είναι στη Μαγούλα;
  – …

 65. gryphon said

  Aν δυο ανθρωποι ειναι αντικρυστα ο ενας απο τον αλλο τοτε το δεξια του ενος ειναι αριστερα για τον αλλο.
  Ο Βεγγος στιε ταινιες για να μην γινεται μπερδεμα ζητουσε διευκρινηση π,χ αριστερα οπως μπαινουμε η οπως βγαινουμε;

 66. Γς said

  Το δεξιό είναι και το σωστό.
  Αλλά και το αριστερό το άριστο. Ενίοτε

  http://caktos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_9332.html

 67. Πάνος με πεζά said

  Ζητείται αριστερόχειρας, κατά προτίμηση αμφιδέξιος !

 68. LandS said

  50 και 51 Όπου και να φοράς το ρολόι σου, στην Ηπειρωτική Ευρώπη δεξιά είναι η πλευρά του συνοδηγού. Όπου και να οδηγείς, προτεραιότητα έχει αυτός που έρχεται από εκείνη τη πλευρά

 69. Παναγιώτης Κ. said

  @15. Το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο για τα μέλη του.Είναι κομμουνιστές ενώ οι του Σύριζα είναι …απλά αριστεροί και αν..!

  Διάβασα ότι σε παλαιότερες εποχές, για κάποιον που επρόκειτο να γίνει μέλος του κόμματος υπήρχε κάποιο τελετουργικό. Κάτι ανάλογο με αυτούς που θέλουν να μονάσουν δηλαδή, να γίνουν καλόγεροι.Πραγματικά έχω επιθυμία να πληροφορηθώ εάν υπάρχει κάτι ανάλογο σήμερα.
  Πάντως στην κηδεία του φίλου μου του Γιώργου, μέλος του κόμματος, εκτός από την κόκκινη σημαία με την οποία ήταν σκεπασμένο το φέρετρο εναλλάσσονταν οι νεολαίοι της ΚΝΕ. Κάτι σαν τιμητική φρουρά.

 70. Γς said

  64:

  Κι άμα ανάψω το φλας ξεχνάω να το σβήσω.

  Και μου κάνει νόημα ένας στα διόδια στην Εθνική Οδό. Και συνεχίζει.

  -Αμάν πιά. Από το ποτάμι το έχεις αναμμένο, Κηφισιά, Μαλακάσα, Χαλκίδα, πότε θα στρίψεις;

  -Στην Πλατεία Λαού. Στη Λαμία

 71. LandS said

  58 Δεξιά γιατί η εικόνα είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που η Παναγία κρατάει το Βρέφος στα δεξιά.

 72. giorgos said

  » Η ελληνική Δεξιά κατά τούτο διαφέρει άπό άλλες Δεξιές τής Εύρώπης , όπως τού Φράνκο π.χ. : ό Φράνκο έπήρε τήν χώρα του συντρίμματα καί τήν έφτιαξε κάτι , ή έλληνική Δεξιά τήν έπήρε συντρίμματα καί τήν έκανε πολτό . Στόν τομέα τής έξωτερικής πολιτικής , ή μεταπολεμική Δεξιά ένα καί μόνο πρόβλημα είχε νά άντιμετωπίση , πού ή ίδια άλλωστε έδημιούργησε : τό κυπριακό έν συνδυασμό μέ τόν έναπομείναντα έλληνισμό τής Τουρκίας (Κων/πολη) . Καί στά δύο άπέτυχε οίκτρωδώς . Τό κυπριακό δέν είναι πρόβλημα χειρισμών μιάς κυβερνήσεως ή ώρισμένων κακών στρατηγών , άλλά πρόβλημα μιάς συγκεκριμένης μεταπολεμικής πολιτικής . Καί αύτή τήν διεξήγαγε κατ’ άποκλειστικότητα ή Δεξιά . Ωστόσο γιά τά θέματα αύτά ή Δεξιά έχει άκόμη γνώμη , όπως καί γιά τό «γλωσσικό» πόύ ή ίδια μεταδικατορικά είσήγαγε…Αν έχει άλλάξει ή δέν έχει άλλάξει ώς πρός τίς έν γένει παλαιές νοοτροπίες της ή νύν Δεξιά , άποδεικνύεται άπό την φυσιογνωμία τής έκλογικής της συμπεριφοράς .
  Αν γιά τόν Αριστοτέλη ό άνθρωπος ήταν «ζώον πολιτικόν» , γιά τήν Δεξιά ήταν «ζώον έκλογικόν» , άλλά μόνο ζώον . Ζώον πού όσο πιό πολύ άγράμματος , κακομοίρης καί έσωτερικά έξαθλιωμένος εύρισκόταν τόσο «έλληνοχριστιανικώτερα » μπορούσε νά ψηφίζη.
  Σέ όλα τούτα , σύμμαχον ή Δεξιά είχε τήν βαθύτατη άδιαφορία τού νεοέλληνος –καί ίδιαίτερα τών άγροτικών περιοχών– , τήν ύποβαλλομένη άπό τήν θρησκευτική άγωγή τού «άς τό βρή άπ’ τόν Θεό» , πού σέ άλλη θέση περιγράψαμε . Ολα τούτα , όμως , είναι ίσως έκφράσεις έπιεικείς .
  Μέ τό μένος τής παλαιάς νοοτροπίας έχει καταβρωμέψει ή Δεξιά όλη τήν έλληνική ύπαιθρο . Δέν ύπάρχει πέτρα γιά πέτρα καί τοίχος γιά τοίχος πού νά μήν είναι πρωτόγονα λερωμένος μέ τά έλληνοχριστιανικά χρώματα τών συνθημάτων της. Καί μάλιστα , δέσμια τής αίωνίας νοοτροπίας της καί μή έχοντας κανενός είδους άνασχέσεις , ούδόλως όρρωδεί πρό τού νά μεταβάλη τά σήματα όδικής κυκλοφορίας σέ έκλογικά πανώ καί νά καταστρέφη τίς όδικές χαράξεις μέ μπογιές , πρός βαθύτατην περιφρόνηση καί αύτής άκόμη τής ζωής τού έκλογικού της ζώου . »
  Από τό βιβλίο «Επί της Δομής τού Νεοελληνικού Κράτους» .

 73. Πάνος με πεζά said

  Σύμφωνα με έναν παλιό, άτυπο οδηγικό κανόνα, όταν το προπορευόμενο, μεγάλων διαστάσεων όχημα, σε εθνική ή κυρίως επαρχιακή οδό, άναβε δεξί φλας στη μέση του πουθενά (χωρίς φυσικά να υπάρχουν διασταυρώσεις), σήμαινε ότι είχε ελέγξει, ως προπορευόμενος, την ορατότητα, και σου έκανε σήμα να βγεις και να τον προσπεράσεις (αν υποθέσουμε ότι μπορούσες να βασιστείς σε κάτι τέτοιο…)
  Παλιοί οδηγοί όμως ίσως να το ξέρουν.

 74. ΚΑΒ said

  >> ενώ επίσης πήρε τη σημασία «ευνοϊκός» στην οιωνοσκοπία

  Ο Έχτορας πάντως δεν πιστεύει στους οιωνούς είτε δεξιά είτε αριστερά αυτοί πετούνε:
  τύνη δ’ οἰωνοῖσι τανυπτερύγεσσι κελεύεις πείθεσθαι, τῶν οὔτι μετατρέπομ᾽ οὐδ᾽ ἀλεγίζω εἴτ᾽ ἐπὶ δεξί᾽ ἴωσι πρὸς ἠῶ τ᾽ ἠέλιόν τε, εἴτ᾽ ἐπ᾽ ἀριστερὰ τοί γε ποτὶ ζόφον ἠερόεντα (Ιλιάδα Μ 239)

  και σε μετάφραση Καζαντζάκη-Κακριδή: Κι εσύ ζητάς στ᾿ ανοιχτοφτέρουγα πουλιά να δώσω πίστη, που ούτε καθόλου εγώ τα γνοιάζομαι κι ουδέ τα λογαριάζω, δεξιά, κατά τον ήλιο αν λάμνουνε και την αυγή, ως πετούνε, για τα ζερβά, κατά το σύθολο στα δυτικά σκοτάδι.

 75. LandS said

  68 Πάρα πολύ μακρινή η αναλογία με «αυτούς που ήθελαν να μονάσουν». Ούτε καν «τελετουργικό» . Τουλάχιστον όχι με την έννοια των συμβολικών λόγων, κινήσεων, χειρονομιών κλπ.

  Εξάλλου η ορκωμοσία των Βουλευτών, Υπουργών, Δημόσιων Υπαλλήλων κλπ. Όπως και πάρα πολλά άλλα πράγματα, είναι τελετές και ακολουθούν κάποιο (αυστηρό πολλές φορές) τελετουργικό. Μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι «ανάλογο με αυτούς που ήθελαν να μονάσουν» ;

 76. Avonidas said

  Καλημέρα.

  «Οι αριστεροί αντίθετα διατρανώνουν την αριστεροσύνη τους -μερικοί μάλιστα κραδαίνουν και αριστερόμετρα για να μετράνε και την αριστεροσύνη των άλλων.»

  Η αριστεροσύνη δεν μετριέται με τα παχιά λόγια, μετριέται με τις πολιτικές. Και έχουμε ήδη ενάμισι χρόνο «αριστερής» διακυβέρνησης, που μας επιτρέπει να κάνουμε πολύ ακριβείς μετρήσεις.

  Και στο μεταξύ…
  Κουρουμπλής: Δεν μπορεί να κυβερνηθεί με απλή αναλογική ο τόπος

  Είναι γλυκιά η καρέκλα τελικά…

 77. ΚΑΒ said

  73. Σωστά

 78. Παναγιώτης Κ. said

  @64. Προτεραιότητα έχει αυτός που βρίσκεται στα δεξιά μας αν υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι. Κάτι τέτοιο γνωρίζω. Προσωπικά είτε έχω είτε δεν έχω προτεραιότητα εγώ προσέχωΔιότι εγώ ας πούμε, γνωρίζω τον κανόνα. Ο άλλος τον γνωρίζει; 🙂

  Ο… Τσαντίρης είχε πει ένα περιστατικό με τον ίδιο ως… συμπρωταγωνιστή.
  Είχε σταματήσει για να αγοράσει τσιγάρα σε κάποιο θεσσαλικό χωριό. Πήρε λοιπόν τα τσιγάρα μπαίνει στο αυτοκίνητο και κάποιος χωρικός με το γεωργικό, παραβιάζοντας την προτεραιότητα, παρ΄ολίγο να τρακάρει το Λάκη.
  -Πού πας ρε πατριώτη ; Δεν βλέπεις ότι έχω προτεραιότητα;
  Ο οπότε ο χωρικός του λέει το αμίμητο:
  -Στο θ΄κομ του χουργιό έ(χ)εις εσύ προτεραιότητα;

 79. Corto said

  Φαίνεται ότι στην λαϊκή αντίληψη ο προσδιορισμός δεξιά – αριστερά ενίοτε είχε και γεωγραφική σημασία. Τουλάχιστον αυτό δείχνει ο γνωστός θρήνος για την άλωση της Πόλης:

  «Πόλη μου, για δε χαίρεσαι; για δε βαράς παιγνίδια;
  «Το πώς μπορώ να χαίρομαι και να βαρώ παιγνίδια.
  Μέσα με δέρνει ο θάνατος, ν’ όξω με δέρν’ ο Τούρκος
  κι απ’ τη δεξιά μου τη μεριά Φράγκος με πολεμάει».

  Δίνεται η εντύπωση ότι όπως οι εκκλησίες έχουν προκαθορισμένο προσανατολισμό, με δεδομένες δεξιές και αριστερές πτέρυγες* ως προς την είσοδο, κατ’ αναλογία και η χωροταξία της Πόλης θα γινόταν κατανοητή ως μία προσανατολισμένη ενότητα, με συγκεκριμένο δεξιό και αριστερό τμήμα.

  Και σήμερα πάντως προσδιορίζονται γεωγραφικές θέσεις στην δεξιά ή την αριστερή όχθη ενός ποταμού -εννοείται ως προς την φορά των υδάτων.
  ————————–
  *Ως γνωστόν σε σχέση με το δεξιό ή αριστερό τμήμα του ναού καθορίζονται οι θέσεις των ψαλτών, οι χώροι ανδρών – γυναικών, οι έξοδοι των ιερέων κλπ.

 80. Μαρία said

  71
  Δέξα την έλεγαν οι παλιοί κι όχι Δεξιά κι έτσι την άκουγα επι 9 χρόνια που έμενα ακριβώς απο πίσω.

 81. sarant said

  74 Μπράβο, ενδιαφέρον αυτό!

 82. Anasto said

  @15 & 30 : Νικοκύρη θα συμφωνήσω με τον φίλο Αγάπες Λάθρες. Υπάρχει σε πολύ κόσμο ένας δισταγμός για να δηλώσει ότι είναι κομουνιστής. Όμως αυτό νομίζω ότι έχει να κάνει με το πόσο βαριά είναι η φανέλα (φιλοσοφικά, ηθικά, ιστορικά κ.λπ.), με το πόσο δηλαδή δικαιούσαι, αξίζεις και κατέχεις τον «τίτλο» παρά με το ότι ντρέπεται κάποιος να τον πουν κομουνιστή.

  Όσο για τα αριστερόμετρα, μην τα πολυμελετάς Νικοκύρη, τουλάχιστον για την κατάσταση στην Ελλάδα, γιατί τα αρνητικά μεγέθη δεν τα μετράνε. Μετά από τόσα χρόνια στην αριστερά και τον Σύριζα συγκεκριμένα, βίωσα την εξάλλαξη (γιατί η υπαρκτή λέξη «μετάλλαξη» δεν αρκεί να περιγράψει την εμπειρία) από τα μέσα και δεν χρειάστηκαν ούτε όργανα μέτρησης ούτε αναλύσεις ούτε εργαλεία. Η σήψη ήταν τόσο ραγδαία και τα σκουλήκια με ονοματεπώνυμα που ξεπετάχτηκαν από το πουθενά, τόσο εμφανή, που το μόνο που θα κατάφερνε κανείς με το… αριστερόμετρό του, θα ήταν να το μαγαρίσει.

 83. ΣΠ said

  …ενώ όταν κάποιο εγχείρημα ξεκινήσει καλά λέμε ότι «ξεκινήσαμε με το δεξί».

  Θα θυμώσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου! 🙂
  http://www.lifo.gr/now/politics/67058

 84. Anasto said

  Επίσης, νά ρωτήσω κάτι ρε παιδιά, τώρα άμα έρθει η Μέρκελ στην Ελλάδα, ο Τσίπρας θα τη δεξιωθεί ή θα την αριστεριωθεί; 😛

 85. gryphon said

  Φαίνεται πως άρκεσαν δυο αιώνες κοινωνικών και πολιτικών αγώνων για να φτάσει να θεωρείται κακόσημη η λέξη «δεξιά»!

  Δεν νομιζω οτι οφειλεται σε αυτο.Οφειλεται μαλλον στην περιβοητη ιδεολογικη κυριαρχια της Αριστερας και ειναι πιο πολυ φαινομενο που πηρε διασταδεις μετα το 81 με το πασοκ οπως ειπε ο Πανος μεΠεζα.
  Και οταν λεω ιδεολογικη κυριαρχια της Αριστερας εννοω την συστηματικη πλαστογραφηση της νεωτερης ελληνικης ιστοριας και την εξιδανικευση της αριστερας απο αυτους που ελεγχουν την πληροφορηση τα τελευταια 40 χρονια δηλαδη επονιτες εκδοτες κνιτες δημοσιογραφοι κλπ που ελεγα και παλαιοτερα. «Κουκια τρως κουκια μαρτυρας» που λεει και η παροιμια.
  Αφου ο μεσος ελληνας οτι νομιζει οτι ξερει το εχει μαθει μεσα απο π.χ τα «ιστορικα» ενθετα της παλαι ποτε Ελευθεροτυπιας τι να περιμενει
  Και αυτα βεβαια ισχτουν βασικα μονο για την Ελλαδα και καποιες ελαχιστες αλλες χωρες.

  Στις ΗΠΑ ας πουμε ειναι ακομη στιγμα να σε πουν κομμουνιστη.Ακομη και το socialist leftist ειναι κατι που θετει εν αμφιβολω τον πατριωτισμο καποιου αν και τωρα με τον Μπερνι Σαντερς προσπαθουν να το κανουν κατι αποδεκτο.
  Και τον Ομπαμα οταν καποιος παλαιοτερα υπαινιχθηκε οτι ειναι κομμουνιστης οτι ειχε σχεσεις με καποιον ακτιβιστη του νιου λεφτ ουσιαστικα απολογηθηκε και προσπαθησε αυτος και τα φιλικα του μεσα να βγαλουν απο πανω του την «ρετσινια» του κομμουνιστη.
  Υπαρχει και η γνωστη πανηλιθια απαντηση του Οσβαλντ στην ερωτηση εαν ειναι κομμουνιστης «Οχι κυριε δεν ειμαι κομμουνιστης ειμαι μαρξιστης»!!!!!

  Στην Ρωσια ειναι ακομη αρκετα δημοφιλες το Κομμουνιστικο κομμα και ειναι και αξιωματικη αντιπολιτευση αλλα εκει το ΚΚΣ ειναι σημερα στην ουσια ενα εθνικιστικο πατριωτικο κομμα που καρηγορει τον Πουτιν οτι ειναι υπερβολικα ανοικτος και φιλικος προς την Δυση και τον δυτικο τροπο ζωης και που διαμαρτυρηθηκε εντονα οταν τα σουργελα Πουσυ Ραιοτ εκαναν την περιβοητη «διαμαρτυρια» τους σε εκκλησια.
  Κατηγορησαν τους δικαστες οτι ηταν πολυ επιεικεις μαζι τους και απαιτησαν την πολυ αυστηροτερη τιμωρια τους οχι για θρησκευτικους λογους αλλα γιατι προσεβαλλαν την πατριδα Ρωσια.Τετοιο κομμουνιστικο κομμα το ψηφιζα κι εγω ανετα.

  Σε αλλες παλι ανατολικες κυριως χωρες αν δηλωσεις περηφανα οτι εισαι κομμουνιστης οι αντιδρασεις ποικιλλουν.
  Απο το να σου κρεμασουν κουδουνια που ελεγε παλια ο λαος δηλαδη να σε θεωρησουν χαζο και να γελανε μαζι σου μεχρι και να θυμωσουν και να σε κτνηγησουν να σε δειρουν

 86. Γιάννης Ιατρού said

  73: Κι αν το ξέρω…. Από την autoput… που πέρναμε για νά ‘ρθουμε στην πατρίδα το 6Χ-7Χ μ΄ένα opel record 🙂

 87. Μαρία said

  Φαήλος: Είμαστε πολλοί και θα ενωθούμε. Ο λαός δεν λέει τυχαία «όλα να πάνε δεξιά»http://www.dimokratianews.gr/content/62190/na-onomatizeis-einai-mia-exoysia

  82
  Εξαλλαγή

 88. ΓιώργοςΜ said

  78 Έχω ακούσει το άλλο παραμφερές, πολλλλλά χρόνια πριν, από διασταύρωση ΙΧ με ταξιτζή:
  «Μα πού πάτε, κύριε, δε βλέπετε πως έχω προτεραιότητα;»
  «Κι επειδή ρε έχεις προτεραιότητα πρέπει να την εκμεταλλεύεσαι;»
  Βρείτε ποιος είναι ο ταξιτζής… (χωρίς έπαθλο)

  82 Εξάλλαξη μπορεί να μην υπάρχει, υπάρχει όμως η κοντινή «εξαλλαγή», η οποία νομίζω είναι εντός θέματος… 🙂
  Αρχή άνδρα δείκνυσι, σωστά;

 89. Avonidas said

  Προσκομίζω φωτογραφικό ντοκουμέντο για την ιδεολογική τοποθέτηση της Νέας Δεξιάς

 90. Παναγιώτης Κ. said

  @75. Έχουν γραφεί βιβλία που επισημαίνουν αναλογίες ανάμεσα σε μια θρησκεία και την κομμουνιστική ιδεολογία και μάλιστα από αριστερούς στοχαστές.
  Ο Ινάτσιο Σιλόνε για παράδειγμα στο βιβλίο του «Εξοδος Κινδύνου», της δεκαετίας του ΄60, εκφράζει την απορία του πως συμβαίνει κομμουνιστές άνθρωποι να διατηρούν την μούμια ενός ανθρώπου και να περιμένουν ουρά οι άνθρωποι για να την τιμήσουν.

 91. Ριβαλντίνιο said

  το «αριστερός» το ίδιο, παράγωγο του «άριστος».

  Κανών Ζ
  (…) Αρειανούς μέν και Μακεδονιανούς και Σαββατιανούς και Ναυατιανούς τους λέγοντας εαυτούς καθαρούς και Αριστερούς και τους Τεσσαρεσκαιδεκατίτας είτουν τετραδίτας και Απολιναριστάς ……..Ευνομιανούς …….. και Μοντανιστάς τους ενταύθα λεγομένους Φρύγας και Σαβελλιανούς ………. και τας άλλας πάσας αιρέσεις επειδή πολλοί εισιν ένταύθα μάλιστα οι από της Γαλατών χώρας ορμώμενοι πάντας τους απ’ αυτών θέλοντας προστίθεσθαι τη ορθοδοξία ώς Έλληνας δεχόμεθα ………

  https://books.google.gr/books?id=yyxhAAAAcAAJ&pg=PA92&lpg=PA92&dq=%CE%91%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%82+%CE%BC%CE%B5%CE%BD+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%82+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%A3%CE%B1%CE%B2%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%82+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%9D%CE%B1%CF%85%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%82+%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82+%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82+%CE%9A%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%82+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%82&source=bl&ots=g8l1vwMg-2&sig=w3dHnvT3d90CnYKQjD_SsPhfxoY&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjW3ve6rd7MAhUoLMAKHV_LAhoQ6AEIITAA#v=onepage&q=%CE%91%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%82%20%CE%BC%CE%B5%CE%BD%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%82%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%A3%CE%B1%CE%B2%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%82%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%9D%CE%B1%CF%85%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%82%20%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82%20%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82%20%CE%9A%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%82%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%82&f=false

 92. alexisphoto said

  Μάλλον έτσι είναι πιο αντιπροσωπευτικό:
  «…..η πλάστιγγα έγειρε (απο)φασιστικά προς τα δεξιά, ….»
  Ίσως και χωρίς το περιεχόμενο των παρενθέσεων.
  καλημέρα.

 93. sarant said

  82 Ε δεν συμφωνούμε

  83 Σωστά, το είχα ξεχάσει

  85 Στις ΗΠΑ και το liberal είναι κακό

 94. Παναγιώτης Κ. said

  Συνηθισμένο φαινόμενο
  Δεξιός σχολιάζει ελέγχοντας υποτίθεται, κάποιον αριστερό γιατί δεν είναι κατά τη γνώμη του…γνήσιος αριστερός.
  -Και μας λέει ότι είναι και αριστερός…
  Το πειραχτήρι:
  -Δηλαδή είναι καλό πράγμα η Αριστερά;
  -…
  -Αφού είναι καλό πράγμα γιατί δεν την ψηφίζεις;
  -@#$%!^&*

 95. αγάπες λάθρες said

  Παρόμοιο περιστατικό με αυτόν τον Τέλλογλου ή Κούλογλου του tvxs (πάντα μπερφδεύω αυτά τα ονόματα). Όσο ήταν αρχόσχολος στην ΕΡΤ φορούσε τον μανδύα του κομμουνιστή. Πριν ένα χρόνο περίπου του το θήμισε μια γερμανίδα ευρωβουλευτίνα και έσκιζε τα ιμάτια του ότι δεν είναι. Ίσως να σφάλω και να μην ήταν ποτέ κομμουνιστής.

 96. Παναγιώτης Κ. said

  Συνεισφορά στο διάλογο περί δεξιάς και αριστεράς θεωρώ την κουβέντα του Μ.Χατζιδάκι.
  «Είμαι δημοκράτης,αστός ουμανιστής και αναθεωρητής της δεξιάς. Ποτέ δεν υπήρξα αντικομμουνιστής. Εγώ περιέχω τον αριστερό. Ο αριστερός όμως δεν με περιέχει».

 97. Spiridione said

  …. αναρωτιέμαι αν υπάρχει κοπιράιτ στα ακρώνυμα, κι αν θα γίνει δεκτός ο τίτλος του νέου κόμματος.

  Ο τίτλος γιατί να μην γίνει δεκτός; Υπάρχει σύγχυση με τον τίτλο Νέα Δημοκρατία; Κοπιράιτ, δικαίωμα χρήσης, υπάρχει και στα ακρώνυμα, τα οποία περιέχονται συνήθως στο έμβλημα του κόμματος. Αν χρησιμοποιήσει ο Φαήλος το ακρώνυμο Ν.Δ., μπορεί η Νέα Δημ. να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, αλλά μόνο για να μην χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο ακρώνυμο, όχι για τον τίτλο του κόμματος. Έτσι πιστεύω τουλάχιστον.
  Η σχετική νομοθεσία – άρθρο 29 Ν. 2023/2002:
  4. Το πολιτικό κόμμα με τη γνωστοποίηση του ονόματος και του εμβλήματος έχει το αποκλειστικό δικαίωμα της χρήσης τους.
  7. Σε περίπτωση διαφωνίας για τη χρήση του ονόματος και του εμβλήματος πολιτικού κόμματος, όπως περιέχονται στην εκλογική του δήλωση, αποφασίζει το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Με την απόφαση αναγνωρίζεται ως δικαιούχος του ονόματος και του εμβλήματος το πολιτικό κόμμα, το οποίο τα είχε γνωστοποιήσει με την κατάθεση της ιδρυτικής του δήλωσης και, κατά την κοινή αντίληψη, τα χρησιμοποιούσε. Το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφασίζει επίσης για διαφορές ως προς την ιδιότητα του Προέδρου ή μέλους της Διοικούσας Επιτροπής πολιτικού κόμματος.

 98. αγάπες λάθρες said

  Επείσης ενδιαφέρον είναι το ακρονύμιο ΠΑΣΟΚ. Ευτυχώς που υπάρχει, σκεφτείτε να πρέπει να καταλογίζουμε όλα τα δεινά μας στους σοσιαλιστές και οι κομμουνιστές να αναγκάζονται να δηλώνουν ότι δεν είναι σοσιαλιστές. Μπέρδεμα.

 99. Γιάννης Ιατρού said

  Θεράποντες του δεύτερου αρχαιότερου επαγγέλματος προσοχή 🙂
  Απορία:
  §7 N. 2013/02 (σχ. 97)

  Αν κάποιο κόμμα άλλαξε π.χ. το έμβλημά του, το παλαιό μπορεί να το χρησιμοποιήσει άλλο κόμμα, ή υπάρχει κάποια χρονική περίοδος που πρέπει να περάσει πρώτα (δηλ. κάποια πατέντα, όπως στην βιομηχανία κλπ.) ;;

  Από το σχετικό άρθρο πιό πάνω, κατ΄εμέ, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, αλλά ίσως από άλλη νομοθεσία κλπ.;;

 100. spiral architect said

  @85: Ειδικά για την πρώην Σ.Ε. άλλα λένε κάποια κιτάπια:
  http://goo.gl/zGgC66

  Ασε δε, που ο συνάδελφος Ουκρανοπόντιος που μας διαβάζει, μου είπε κάτι για το διαολοσημαδεμένο, που ντρέπομαι να το γράψω εδώ .. 😳

 101. Στο παρελθόν η Jennifer Lawrence έχει δηλώσει ότι μια ενδεχόμενη επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ θα σηματοδοτούσε «το τέλος του κόσμου».

  Αυτή τη φορά, η λαμπερή σταρ του Χόλιγουντ επέλεξε να απευθυνθεί στον δισεκατομμυριούχο υποψήφιο πρόεδρο των Ρεπουμπλικανών με ένα απλούστερο μήνυμα: “Hey, Trump, fuck you!”.

  Όλα αυτά στο «The Graham Norton Show», το οποίο προβλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

  Στο διάλογο συμμετείχε και ο Johnny Depp, ο οποίος ως επίσης καλεσμένος στην εκπομπή, μίλησε για τον ρόλο του σε ταινία- παρωδία που κυκλοφόρησε από το σατιρικό σάιτ Funny or Die, όπου υποδύεται τον Donald Trump.

  http://www.athensvoice.gr/article/

 102. cronopiusa said

  άντε ν´απαντήσω με το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου

  72
  Η ελληνική Δεξιά κατά τούτο διαφέρει από άλλες Δεξιές τής Ευρώπης , όπως τού Φράνκο

  Καλή σας μέρα!

 103. Γιάννης Ιατρού said

  101: Αφώτιστε 🙂
  Πάλι αδιάβαστος ήλθες! Για κοίτα λίγο το χθεσινό νήμα #104, #139 🙂

 104. Πάνος με πεζά said

  @ 99 : Σαν τα domain που μετά από λίγο βγαίνουν στο σφυρί, ε;

  Θεράποντες; Το Σάβατο ήταν του Αγίου Θεράποντος, μόλις πέρασε !

 105. Ιάκωβος said

  Για τη σχέση του «αριστερός-δεξιός» με τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τα δυο, εγκεφαλικά ημισφαίρια του φλοιού, (αριστερό-δεξί) πρωτοδιαβάσαμε στο κλασικό βιβλίο του Σαγκάν, Οι Δράκοι της Εδεμ

  n%3A-speculations-on-the-evolution-of-human-intelligence-cover.jpg

  Ήταν μια αποκάλυψη για μας τότε. Επίσης εκεί ανάφερε και την θεωρία του τριαδικού εγκέφαλου, που τώρα έχει μάλλον αναθεωρηθεί.

  Η λεγόμενη πλαγίωση, ο εντοπισμός δηλαδή διαφόρων ιδιοτήτων και δεξιοτήτων στο ένα από τα δύο ημισφαίρια είναι κάτι που οι επιστήμονες ακόμα το ψάχνουν.

  Δυο ενδιαφέροντα βιβλία για το ίδιο θέμα, είναι το The New Drawing on the Right Side of the Brain της Μπέτυ Έντουαντς και , «Οι παράλληλοι εαυτοί μας και το βουβό δεξί ημισφαίριο» της Ελένης Σαββάκη, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

  Η αλήθεια είναι ότι αν δει προσεχτικά κανείς τις διάφορες ιδιότητες της πλαγίωσης, βρίσκει κάποιες αντιστοιχίες μεταξύ της πολιτικής δεξιάς και του αριστερού ημισφαιρίου και τούμπαλιν.

  Για παράδειγμα οι δεξιοί κι αριστεροί αντιπρόσωποι των Γενικών Τάξεων. Μπορεί το που κάθησαν να ήταν τυχαίο, μπορεί όμως και να μην ήταν. Διότι δεν είχαν μόνο διαφορετική άποψη αλλά και διαφορετική οπτική γωνία του προεδρείου και του ομιλητή.
  Και αυτή η οπτική τους γωνία ίσως δεν ήταν άσχετη με την άποψή τους. Ο λόγος είναι οτι υπάρχει πλαγίωση (και χιασμός) στον τρόπο που βλέπουμε. Οπότε αναλόγως με το που κάθονταν οι εκπρόσωποι, δεξιά η αριστερά, η εικόνα που είχαν για τους ομιλητές εγγραφόταν σε διαφορετικό ημισφαίριο του εγκεφάλου.

  Μπορεί βέβαια απλά οι ευγενείς, συνηθισμένοι στο σπαθί, αντίθετα με τους εμπόρους και τους δικηγόρους, ασυναίσθητα να έπιασαν την πιο οχυρή θέση γι αυτούς, που ήταν με το αριστερό ώμο στον τοίχο, και με το χέρι του σπαθιού ελεύθερο.

 106. Ιάκωβος said

  Κι εγώ δηλώνω αμηχανία προς το δεξιά κι το αριστερά και πάντα, από παιδάκι μέχρι σήμερα, έπρεπε να κάνω την κίνηση του σταυρού ή του πιασίματος του μολυβιού, για να προσανατολιστώ.

  Γι αυτό μου είχε μείνει στη μνήμη ένα κομμάτι από τα …Ζητήματα Λενινισμού του Στάλιν. Για να κατακεραυνώσει κάποιους εχθρούς του, αναφέρει ένα κομμάτι από τον Γκόγκολ, νομίζω από τις Πεθαμένες Ψυχές: Ο αμαξάς ρωτάει κάτι το ξυπόλητο κοριτσάκι και εκείνο τα χάνει.Οπότε ο αμαξάς-Σήφης της λέει:
  -Εεεχ, μαυροποδαρούσα εσύ, δεν ξέρεις ποιο είναι το αριστερό σου και ποιο το δεξί σου.

  Και στα αριστερά κόμματα μέσα υπήρχε δεξιά κι αριστερά. Κέντρο ήταν πάντα αυτός που είχε την εξουσία να στέλνει τους άλλους στο διάολο.

  Ο Μάο για παράδειγμα. Γι αυτόν οι διάφοροι χαρακτηρισμοί, δεξιός, αριστεριστής, αντιμαρξιστής, Τροτσκιστής κλπ δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ετικέτες για να εξοντώνει τους αντιπάλους του. Πχ γιατί ο Λιού Σαοσί ήταν δεξιός ενώ ο Λιν Πιάο αριστεριστής;

  Δεν το ‘χω ψάξει πολύ αλλά από την άλλη μεριά, και οι ρετσέτες αυτές, άσχετα με το τι συνέβαινε στ’ αλήθεια, είχαν κάποια λογική.
  Ο αριστεριστής παρουσιάζεται πάντα σαν ο παρορμητικός, ο συναισθηματικός και όχι λογικός,εκείνος που βλέπει πάτερνς εκεί που δεν υπήρχαν, κλπ ενώ ο δεξιός είναι ο ανήθικος, ο αντιλαικός, ο ατομιστής κλπ. Περισσότερο αυτά εξηγούνται με τις ιδιότητες της πλαγίωσης.

 107. Γιάννης Ιατρού said

  105: Μου άρεσε Ιάκωβε, ειδικά αυτό με το Lateralization!

  ΥΓ: Για κάτι μαθητές που στο σχολείο από επιλογή όλο πίσω-πίσω (ή στο πρώτο) θρανίο κάθονταν, τι λέει η επιστήμη; 🙂

 108. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  1. Τὸ παρατήρησα κι ἐγὼ ὅταν πρωτοπῆγα σὲ Μουσουλμανικὴ χώρα (Ἰορδανία) ποὺ δὲν συγκρίνεται, βέβαια, μὲ τὴ Σ. Ἀραβία. Ὅταν τὸ καλοσκέφτηκα ὅμως, διαπίστωσα ὅτι γιὰ τὶς συνθῆκες ποὺ ἐπικρατοῦσαν (καὶ ἐπικρατοῦν ἀκόμα στοὺς Βεδουίνους) στὴν περιοχὴ, λόγῳ ἐλλείψεως νεροῦ, σωστὰ μπήκε ἡ διάκριση τῶν χεριῶν σὲ «καλὸ» γιὰ νά χαιρετᾶμε, τρῶμε κλπ. καὶ «κακὸ» γιὰ νὰ σκουπίζουμε τὸν ἀπαυτὸ μας. Ἐπίσης θυμᾶμαι, ὅταν πήγα νὰ πλησιάσω ἕνα σκυλὶ, σ’ ἕναν καταυλισμὸ Βεδουίνων, μὲ σκοπὸ μὲ σκοπὸ νὰ τὸ χαϊδέψω, πὼς μὲ ἀπἒτρεψε ὁ ξεναγὸς λέγοντάς μου ὅτι δὲν ἐπιτρέπεται (ἀπὸ τὴ θρησκεία) νὰ πιάνουν τὰ σκυλιὰ μὲ τὰ χέρια. Μετὰ βέβαια κατάλαβα πὼς αὐτὸ ἔγινε γιὰ τὸν ἐχινόκκοκο. Πολλοὶ βασικοὶ κανόνες ὑγιεινῆς ἔχουν ἐνσωματωθεῖ στὶς θρησκεῖες καὶ βοήθησαν σημαντικὰ στὸ νὰ μειωθοῦν κάποιες ἀρρώστιες σ’ ἐποχὲς πολὺ δύσκολες. Αὐτὸ,βέβαια, δὲν σημαίνει πὼς πρέπει νὰ καθωρίζουν οἱ θρησκεῖες τὴ ζωὴ μας σὲ κάθε λεπτομέρεια, ἀκόμα καὶ σήμερα.

 109. Avonidas said

  #107. ΥΓ: Για κάτι μαθητές που στο σχολείο από επιλογή όλο πίσω-πίσω (ή στο πρώτο) θρανίο κάθονταν, τι λέει η επιστήμη;

  Στην περίπτωση μου η επιστήμη απεφάνθη: νόμιζα πως ήμουν σπασικλάκι, τελικά είχα μυωπία 😛

 110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το ΄81 σε μια εφημερίδα, νομίζω στη Μεσημβρινή, έγραφαν «Έφυγαν οι δεξιοί και ήρθαν οι αδέξιοι».

  Δεξιοτέχνης

  Ζερβόδεξος,
  παλιός τοπικός χορός Ανατ.Κρήτης.

 111. Γιάννης Ιατρού said

  89: κι Σκύλος μας στο https://sarantakos.wordpress.com/2016/03/12/meze-210/#comment-341870 🙂

 112. gryphon said

  101-103
  Θα πηρε παραδειγμα απο την Χιλαρυ της οποιας το fuck you (και μικροπαραλλαγες fuck off what the fuck who the fuck κλπ) ειναι η αγαπημενη της φραση οταν απεθυνοταν στο υπαλληλικο και υπηρετικο προσωπικο του Λευκου Οικου την περιοδο που ηταν Πρωτη Κυρια.
  Ετσι βεβαιωνουν τουλαχιστον αρκετοι πρωην υπαλληλοι καμαριερες ανδρες της Ασφαλειας κλπ σε μια σειρα βιλιων που εξεδοθηκαν μετα την περιοδο Κλιντον .

 113. Γιάννης Ιατρού said

  112: Θα της είχε λείψει, φαίνεται 🙂

 114. Πάνος με πεζά said

  Δεν ξέρω την προέλευση της φράσης «να μη γνωρίζει η δεξιά σου τί ποιεί η αριστερά σου» (εσείς θα μου πείτε), αλλά μαθαίνοντας πιάνο, το άκουσα αρκετές φορές, ειδικά στα πρώτα χρόνια, που το ένα χέρι μπέρδευε το άλλο.
  Εγώ έμαθα με το σύστημα «μάθε την πρώτη βδομάδα χωριστά κάθε χέρι», και «παίξε τη δεύτερη βδομάδα το κομμάτι κανονικά». Γι αυτό και τα βιβλία μου του πιάνου, έχουν δίπλα στις εκάστοτε ημερομηνίες, τις ενδείξεις «1Χ» ή «2Χ».

  Σήμερα το σύστημα αυτό θεωρείται ξεπερασμένο και ίσως να μη χρησιμοποιείται στα ωδεία.

 115. Γς said

  113:

  Πάντως λάμβανε και τα μέτρα της

  http://caktos.blogspot.gr/2015/10/blog-post_99.html

 116. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  101. Τὶ τὸ θέλατε αὐτὸ; Μοῦ θυμήσατε τὸν «αἰμύλον καὶ σπουδαιόμυθον» ποὺ μᾶς ἀποχαιρέτησε «νύκτωρ». Τώρα ποιὸς θὰ μᾶς λέει γιὰ τὸν ἑλληνόψυχον Ντόναλδ (ἤ Δόναλντ-βαριέμαι νὰ ψαξω); Θὰ πάθουμε κανένα στερητικὸ σύνδρομο.

 117. Γς said

  114:

  Και το άλλο το όργανο;
  Με ποιο χέρι;

 118. Γιάννης Ιατρού said

  115: χαχαχαχαχαχα, απίθανος είσαι ρε Γς 🙂

 119. Γς said

  114:

  “Μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου”

  (Ματθ. στ’, 3).

 120. Τσούρης Βασίλειος said

  Απολαυστικοί είστε σήμερα!

  Νομίζω αξίζει ν΄ακούσετε και λίγο Σταμάτη γιατί ο μήνας έχει 16

  Ποιος μπορεί να μας απαντήσει στο ερώτημα γιατί χορεύουμε προς τα δεξιά ( αντίστροφα με τους δείκτες του αναλογικού ρολογιού ), γιατί οι αθλητές πάλι τρέχουν έτσι;

  Ρώτησα γνωστό μου συνταξιούχο καθηγητή της Ιατρικής στα Γιάννινα (ασχολιόταν και με την Βιολογία) αλλά δεν μπόρεσε να μου απαντήσει και είπε ότι θα το ψάξει..
  Η υποψία μου ότι η καρδιά μας είναι αριστερά πρέπει να παίζει ρόλο γιατί έτσι το έργο είναι λιγότερο;
  Να παίζει ρόλο σε ποιο ημισφαίριο της γης ζούμε;
  Πατριώτη Γς περιμένω τα φώτα σου.

 121. Idom said

  Δηλαδή, των θέμα των Πανελλαδικών δεν θα το σχολιάσουμε;;; :-/

 122. Πάνος με πεζά said

  @ 199 : A, ώστε Ευαγγελικό !
  (όσο για το άλλο όργανο, συνήθως με το δεξί !)

 123. Spiridione said

  99. Είναι ιδιόμορφη περίπτωση τα πολ. κόμματα, μέχρι την ισχύ του νόμου αυτού, 3023/2002, δεν ήταν ξεκάθαρο ακόμη και αν έχουν νομική προσωπικότητα, και σήμερα θεωρείται ότι έχουν μία sui generis νομική προσωπικότητα. Τα εμβλήματα σίγουρα δεν είναι σήματα ή διακριτικά γνωρίσματα, και το θέμα που ρωτάς θα κριθεί (φαντάζομαι, δεν ξέρω αν υπάρχει νομολογία), από το πραγματικό γεγονός της χρήσης ή όχι του εμβλήματος, και αναλογικά θα εφαρμοστούν κάποιες παρεμφερείς νομικές διατάξεις. Πρέπει να κριθεί δηλ. αν προκύπτει ότι ένα κόμμα έχει εγκαταλείψει εντελώς το έμβλημά του και χρησιμοποιεί κάποιο άλλο (και νομίζω έχει σημασία και ο χρόνος, να έχει περάσει δηλ. κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα που συνέβη αυτό). Και θα κριθεί πιθανόν και αν είναι συνέχεια ή παραλλαγή του παλιού σήματος, όπως π.χ., η Νέα Δημοκρατία που γράφει στο καταστατικό της ότι το νέο σήμα της αποτελεί συνέχεια και σύγχρονη σχεδιαστική απεικόνιση του παραδοσιακού σήματός της.

 124. Corto said

  114 και 119:

  Κωνσταντίνος Σκόκος (1854-1929)

  «Εις αδέξιαν πιανίστριαν:

  Τόσο πολύ χριστιανικά
  πάνε τα δάκτυλά σου,
  που δεν γνωρίζει η δεξιά
  τι κάνει η αριστερά σου.»

  http://para-tauta.blogspot.gr/p/blog-page_8070.html

  Υπάρχει και η εκδοχή:
  «Τόσο πολύ ποιητικά δουλεύουν τα μυαλά σου,
  που δεν γνωρίζει η δεξιά τι κάνει η αριστερά σου»
  (Νόμιζα ότι είναι του Σουρή, αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω.)

 125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  120. Στις δεκάξι Μάη μήνα, μ΄ένα μάξι η Μαρίνα 🙂
  Αύριο, αύριο έχουμε θεία Μαρίνα παίδες! Γιούπι!

 126. Γς said

  120:

  >Πατριώτη Γς περιμένω τα φώτα σου.

  Να το σκεφτώ λίγο

 127. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  97 Μάλλον έτσι πυο τα λες θα είναι. Λογικό ακούγεται.

  120 Καλά έκανες που το έβαλες, το σκεφτόμουν προχτές

  121 Δεν χρειάζεται άδεια από τον υπεύθυνο -αν το κρίνεις αξιοσχολίαστο, σχολίασέ το!

 128. Γς said

  121:

  Τι έπεσε; Στην έκθεση

 129. Πάνος με πεζά said

  Για όσους ραμονίζουν, ο αυθεντικός στίχος είναι «μ’ ένα αμάξι η Μαρίνα». Το λέω γιατί με κάνατε να ψαχτώ !

  Όσο για το πιάνο, μάλλον είναι θέμα επιδεξιότητας να μη γνωρίζει η δεξιά τί ποιεί η αριστερά. Αν π.χ. έχεις στο αριστερό τέσσερα δέκατα έκτα, και στο δεξί τρίηχο ογδόων (ίσο με τέσσερα δέκατα έκτα, χρονικά), θέλει δουλειά μέχρι να καταφέρεις να παίξεις όπως πρέπει – και πραγματικά το ένα χέρι να μην ακούει το άλλο !

 130. Γιάννης Ιατρού said

  125: ΕΦΗ
  «μ΄έν’ αμάξι» παίζει; 🙂

 131. Γς said

  129:

  >Το λέω γιατί με κάνατε να ψαχτώ !

  Αντε να φτιαχτείς κιόλας:

 132. Ιάκωβος said

  Και μια εντελώς περιττή πληροφορία. Σα σήμερα, στις 16 Mαίου 1966, εκδόθηκε η ομώνυμη ντιρεκτίβα του πολιτμπιρό του Κομμουνιστικού κόμματος Κίνας, που πυροδότησε την Πολιτιστική Επανάσταση.

  Τελευταία διάφοροι, κυρίως Αμερικάνοι, ξύπνησαν, μαγκέψανε και οργανώνουν μεθοδικά επαναστάσεις,εκείνες τις πολύχρωμες, Αραβικές και άλλες, που έχουν περισσότερα εξωτερικά σουσούμια μιας πραγματικής επανάστασης, από ένα απλό πραξικόπημα. Ανατροπές, λαοθάλασσες, ελπίδα. Φυσικά είναι σικέ.

  Οι Αμερικάνοι όμως έρχονται δεύτεροι και καταϊδρωμένοι. Προηγήθηκε πολλές δεκαετίες πριν ο Μάο στην οργάνωση μιας μαζικής σικέ Αντεπαναστατικής Επανάστασης.

  Ήταν απλό. Κάποια στιγμή το 1959, τα σαράντα εκατομύρια θύματα του Μεγάλου Λιμού προς τα Εμπρός, βρυκολάκιασαν και έσπρωξαν πολλά κομματικά στελέχη εναντίον του Μάο.

  Όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή μετά μερικά χρόνια, αφού συμμάχησε με τον αρχηγό της αεροπορίας Λιν Πιάο κι ένοιωσε πιο δυνατός, πήρε την εκδίκησή του. Οργάνωσε με χειρουργικά ελεχγόμενο στρατιωτικό τρόπο μια «εξέγερση εναντίον των αστών», μια «λαική» επανάσταση», που ήταν ουσιαστικά μια σκηνοθεσία εκατομμυρίων κομπάρσων και έτσι ξεπάστρεψε όλους όσους του είχανε πάει κόντρα.

  Μετά ξεπάστρεψε και τον Λίν Πιάο.

  Κι έπειτα ήρθε ο καπιταλισμός. Της Άγριας Δύσης.

  Και μην ακούω αηδίες ότι οι μισοί Ρώσοι θα ξαναγύριζαν στη Σταλινική εποχή. Απλά τη σοβιετική ένωση εκ των υστέρων την καλοβλέπουν, γιατί θέλουν κι αυτοί μια Αυτοκρατορία, που δεν έχουν.

  Αλλιώς γιατί ψηφίζουν μονοκούκι τον Πούτιν;

  Και βέβαια κάποιους, είν’ η άγρια πλευρά του Στάλιν που τους συγκινεί:

 133. Γς said

  130:

  >«μ΄έν’ αμάξι» παίζει;

  Εγώ έτσι νόμιζα ότι ήταν

 134. Γιάννης Ιατρού said

  121: Idom
  Ο τίτλος του θέματος (από το βιβλίο «Πρακτική φιλοσοφία» του Παπανούτσου): «Τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας και ο ρόλος των ΜΜΕ, δηλαδή των κοινωνικών δικτύων και η διαμόρφωση της γνήσιας φιλίας»

  Έλα, σου έδωσα έναυσμα :), λέγε!

 135. Ανδρέας said

  Δύση Δεξιά
  Ανατολή Αριστερά

  Για να πολιτικολογήσουμε και λίγο.
  Μικρός διάβασα στην Δομή στο λήμμα Έγελος ότι η αριστερά και η δεξιά στην πολιτική είναι οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

  Γκέοργκ Βίλχελμ Φρήντριχ Χέγκελ

  Ο Γκέοργκ Βίλχελμ Φρήντριχ Χέγκελ (Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Στουτγκάρδη, 27 Αυγούστου 1770 – Βερολίνο, 14 Νοεμβρίου 1831) ή Έγελος (όπως απαντάται ενίοτε στην ελληνική βιβλιογραφία) ήταν Γερμανός φιλόσοφος και κύριος εκπρόσωπος του γερμανικού ιδεαλισμού. Επηρέασε βαθιά τη δυτική φιλοσοφία και έγινε γνωστός για τη διαλεκτική θεωρία του.

  Ο Χέγκελ «ήταν σφόδρα αντιδιανοούμενος και απεχθανόταν τους «σοφούς καθηγητές» και την επίδειξη της επιστημοσύνης τους (erudition). Στην Ιστορία της Φιλοσοφίας του, τους περιγράφει ως εξής:

  «Είναι σαν ζώα που έχουν ακούσει με ευκρίνεια όλους τους ήχους μίας μουσικής, αλλά που δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν την ενότητα και την αρμονία του μουσικού έργου» (Α’ 9).

  Καταφέρεται μετά μανίας κατά των λατινικών, χάριν των οποίων «ημπορούμε να λέμε στα λατινικά πράγματα που θα ήταν γελοίο να εδιαβάζαμε ή να εγράφαμε» στα γερμανικά.

  «Ο Έγελος πίστευε ότι σε όλη την Ιστορία, μόνο οι Έλληνες είχαν συλλάβει την ουσιαστική σχέση του υποκειμένου με το σύμπαν. Το μόνον που τους έλειψε ήταν μία απολύτως ανθρώπινη θρησκεία… Μία τέτοια θρησκεία έπρεπε να καταργήσει μια για πάντα το παράλογο της τυφλής μοίρας [όπως εκφράζεται στην αρχαία τραγωδία] και την τυραννία της φύσης. Ο Χριστιανισμός [στην ορθόδοξη μορφή του] στην ελληνίζουσα εγελιανή ερμηνεία του, κάλυπτε αυτήν την επιτακτική ανάγκη».

  Ήταν ο δημιουργός των δυο σχολών της αριστερής πτέρυγας και της δεξιάς πτέρυγας του αμφιθεάτρου που δίδασκε.
  Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως αριστερή ή δεξιά κομματικά πολιτική τοποθέτηση.

  Left and Right Hegelianism

  Some historians have spoken of Hegel’s influence as represented by two opposing camps. The Right Hegelians, the allegedly direct disciples of Hegel at the Friedrich-Wilhelms-Universität, advocated a Protestant orthodoxy and the political conservatism of the post-Napoleon Restoration period. The Left Hegelians, also known as the Young Hegelians, interpreted Hegel in a revolutionary sense, leading to an advocation of atheism in religion and liberal democracy in politics.

  In more recent studies, however, this paradigm has been questioned. No Hegelians of the period ever referred to themselves as «Right Hegelians;» that was a term of insult originated by David Strauss, a self-styled Left Hegelian. Critiques of Hegel offered from the Left Hegelians radically diverted Hegel’s thinking into new directions and eventually came to form a disproportionately large part of the literature on and about Hegel.[citation needed]

  The Left Hegelians also spawned Marxism, which inspired global movements, encompassing the Russian Revolution, the Chinese Revolution, and myriad revolutionary practices up until the present moment.

  Twentieth-century interpretations of Hegel were mostly shaped by British Idealism, logical positivism, Marxism, and Fascism. The Italian Fascist Giovanni Gentile, according to Benedetto Croce, «… holds the honor of having been the most rigorous neo-Hegelian in the entire history of Western philosophy and the dishonor of having been the official philosopher of Fascism in Italy.»[48] However, since the fall of the USSR, a new wave of Hegel scholarship arose in the West, without the preconceptions of the prior schools of thought. Walter Jaeschke and Otto Pöggeler in Germany, as well as Peter Hodgson and Howard Kainz in America are notable for their recent contributions to post-USSR thinking about Hegel.

  πιο κάτω στο επόμενο κεφάλαιο του λήμματος αναφέρεται στην Τριάδα

  Triads
  Main article: Thesis, antithesis, synthesis

  https://en.wikipedia.org/wiki/Georg_Wilhelm_Friedrich_Hegel

  Πλατωνικός ήτανε.

 136. cronopiusa said

  Ενεργοποίηση του φλοιού, του δεξιού ημισφαιρίου
  του εγκεφάλου στην εκμάθηση γλώσσας

  Γιατί να μάθω Ισπανικά… large version.

 137. Τσούρης Βασίλειος said

  125,129
  Το δικό μου ραμόνι όταν ήμουν μικρός:
  Ποιο ματιφθό νερό.
  Φθονερό δεν ήξερα, αλλά ήξερα το νερό. Για το ματιφθό δεν ρώτησα ποτέ κανέναν.

 138. Γς said

  132:

  Και είχα τον φίλο μου τον Νίκο που μου έλεγε τότε να κάνω την Πολιτισμική μου Επανάσταση [για την τότε κυρά μου και τέτοια]

 139. Γς said

  136:

  Αυτή την στάση δεν την ξέρω…

 140. Ιάκωβος said

  Γιάννης Ιατρού said

  ΥΓ: Για κάτι μαθητές που στο σχολείο από επιλογή όλο πίσω-πίσω (ή στο πρώτο) θρανίο κάθονταν, τι λέει η επιστήμη;:)

  Δεν ξέρω, εμείς στο σχολείο είμαστε panopticon,τα θρανία ήταν σε σχήμα Π, δεν μπορούσες να λουφάρης εύκολα.

  Ρώτα τον Καραμανλή και τον Σαμαρά 🙂

  Τσούρης Βασίλειος said
  -Ποιος μπορεί να μας απαντήσει στο ερώτημα γιατί χορεύουμε προς τα δεξιά

  Υπάρχει Ζερβός χορός και στην Κάρπαθο.
  _____________

  Έχω ακούσει, ότι και στην Ινδία, που τρώνε με το χέρι, το αριστερό δεν κάνει να το χρησιμοποιείς για φαΐ, γιατί μ’ αυτό σκουπίζεσαι στην τουαλέτα (πάλι με το χέρι).

 141. Γς said

  125:

  >Αύριο, αύριο έχουμε θεία Μαρίνα παίδες! Γιούπι!

  Τι γιούπι;
  Πάλι στο περίμενε θα μας αφήσει ο Νικοκύρης…

 142. Υαλτις said

  Στην πόκα – ποκερ ομως ,μοιραζουμε αριστερά!
  Λέτε να ειναι κουμουνιστικός δάκτυλος;
  Υπάρχουνε πολλές θεωρίες για το ξεκίνημα του παιχνιδιού με άλλους να αναφέρονται στην Γερμανία και το παιχνίδι Pochspiel ενώ άλλοι να μιλούν για το γαλλικό παιχνίδι Pοque και Brelan.

 143. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οι ορισμοί της δεξιάς και της αριστεράς στην Ελλάδα δεν είναι σαφείς. Σαφής και διαχρονικός είναι ο διαχωρισμός που αναφέρει ο Ροΐδης:
  «Ως οι Ινδοί εις φυλάς, ούτω και οι Έλληνες διαιρούνται εις τρεις κατηγορίας:
  α) Εις συμπολιτευομένους, ήτοι έχοντας κοχλιάριον να βυθίζωσιν εις την χύτραν του προϋπολογισμού.
  β) Εις αντιπολιτευομένους, ήτοι μη έχοντας κοχλιάριον και ζητούντας εν παντί τρόπω να λάβωσιν τοιούτον.
  γ) Εις εργαζομένους, ήτοι ούτε έχοντας κοχλιάριον ούτε ζητούντας, αλλ’ επιφορτισμένους να γεμίζωσιν την χύτραν διά του ιδρώτος των. »
  Όσα αριστεροδεξιά κόμματα (θνησιγενή και αρχηγικά κατά κανόνα) κι αν κατασκευαστούν, αυτός ο θεμελιώδης διαχωρισμός παραμένει αναλλοίωτος.

 144. Avonidas said

  #1 Στην Αραπιά το δεξί χέρι είναι το καλό, το πρέπον, για να τρως ,να χαιρετάς, να δίνεις κάτι σε κάποιον κ.λ.π. Με το αριστερό τρώει ο Σεϊτάν. (και πλένει και τον λοκώ του

  #140. Έχω ακούσει, ότι και στην Ινδία, που τρώνε με το χέρι, το αριστερό δεν κάνει να το χρησιμοποιείς για φαΐ, γιατί μ’ αυτό σκουπίζεσαι στην τουαλέτα (πάλι με το χέρι).

  Ρε παιδιά, ήμαρτον, εκεί στην Ίντια και στην Αραπιά δεν το γνωρίζουν το σαπούνι;;

  Δηλαδή, οκ, το ‘βαλες το χεράκι, σκουπίστηκες, μετά τι, θα το αφήσεις έτσι με το άρωμα;

  Σαν το ανέκδοτο με τη γυφτ…, εε, τη Ρομά γυναίκα, θέλω να πω. Που της πέφτει κάτω το παιδί και λέει ο άντρας της «άστο, αυτό λερώθηκε, θα κάνουμε άλλο!» 😀

 145. Γς said

  143:

  😉

 146. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  129. Ε ναι αμάξι, αλλά τότε ήταν στη μόδα τα μάξι ! 🙂
  137. Ποιο ματιφθό νερό.
  -πιώμα τί φθονερό!

 147. Τσούρης Βασίλειος said

  146
  Μας πέθανες!! Ωραιότατο.

 148. Ανδρέας said

  Το ότι σκούπιζαν τον κώλο τους με πέτρες και φύλλα με το αριστερό χέρι το έχω ακούσει για τους αρχαίους Άτλαντες, προσφύγους στα ελλαδικά εδαφη, κι όχι για αραπινδοβαλτούς.

 149. Γιάννης Ιατρού said

  147: Αδιάβαστος πήγε πάλι, κι αντιγράφει!

  88: ΓιώργοςΜ
  .. Αρχή άνδρα δείκνυσι..

  Όχι μόνο αρχή αλλά και.. τέλος 🙂 🙂 ανδρών δείκνυσι!

  Όταν είσαι αριστερός, ριζοσπάστης και ανεξάρτητο πνεύμα, καμία κυβέρνηση δεν θα σε αναγκάσει να σταθείς προσοχή! Όταν όμως είσαι δεξιός και φιλελεύθερο πνεύμα τότε ξέρεις …

 150. Ανδρέας said

  …κεντρώα στροφή…
  …(μαύρη στροφή)…

  ε ζεμπεκιές είναι αυτές 🙂

 151. Γιάννης Ιατρού said

  149: Ανδρέας
  Από την Βούλτεψη θα τόχεις ακούσει…

 152. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!
  Με πέτρες και φύλλα, όλοι στο υπαιθρο.

 153. daeman said

  Τη γλάστρα που θωρείς ζερβά όντε στην πόρτα μπαίνεις
  τηνε παντώνεις στα δεξά σαν από μέσα βγαίνεις

 154. daeman said

  @ 101: http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?9747-Η-Μισέλ-Μπάκμαν-και-άλλα-τέτοια-αμερικάνικα-φρούτα&p=255889&viewfull=1#post255889

  http://www.nytimes.com/2016/02/11/movies/trump-movie-funny-or-die-johnny-depp.html?_r=0

  Trumpery

  noun (plural trumperies)

  [MASS NOUN]
  1. Attractive articles of little value or use:
  ‘None of your woollen drapery, nor linen drapery, nor any of your frippery or trumpery. I hate ostentation.’

  1.1. Practices or beliefs that are superficially or visually appealing but have little real value or worth:
  ‘he exposed their ideals as trumpery’
  ‘theatrical trumpery’

  adjective

  1. Showy but worthless: ‘trumpery jewellery’

  1.1. Delusive or shallow: ‘that trumpery hope which lets us dupe ourselves’

  Origin: Late Middle English (denoting trickery): from Old French tromperie, from tromper ‘deceive’.

  http://www.oxforddictionaries.com/de…glish/trumpery

  Mass noun, mass hallucination, mass manipulation.

 155. cronopiusa said

  Το κείμενο της ΕΚΘΕΣΗΣ είναι παράγραφοι από το βιβλίο «Πρακτική φιλοσοφία» του Παπανούτσου Το θέμα είναι: «Τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας και ο ρόλος των ΜΜΕ, δηλαδή των κοινωνικών δικτύων και η διαμόρφωση της γνήσιας φιλίας»

 156. Τσούρης Βασίλειος said

  153
  Σωστά αλλά προσέξτε! Ποτέ με συκόφυλλο ( που είναι και μεγάλο) Ο χωριανός Α.Π. το δοκίμασε και του έγινε τούμπανο, έκανε μέρες να ξεπρηστεί- φαίνεται ο χυμός του είναι επικίνδυνος!

 157. homeAlone said

  Για όσους μπερδεύονται με το αριστερά – δεξιά (μπαίνοντας ή βγαίνοντας διαλέξτε), μία βοήθεια παρέχεται εδώ.

 158. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1789 το υπό συζήτηση θέμα στη γαλλική εθνοσυνέλευση ήταν αν ο βασιλιάς θα είχε απόλυτο βέτο στις αποφάσεις της βουλής ή ανασταλτικό με περιορισμένη χρονική διάρκεια. Η συζήτηση τράβηξε σε μάκρος και κάποια στιγμή τέθηκε θέμα ταυτότητας. Πώς θα ομομάζονταν και θα διακρίνονταν οι οπαδοί του απόλυτου βέτο και πώς του προθεσμιακού; Απορρίφτηκαν πολλές ονομασίες, πριν καταλήξουν στη δεξιά και την αριστερά. Δεξιά κάθονταν οι οπαδοί του απόλυτου βέτο, αριστερά οι αντίπαλοί τους. Από εκείνη την ημέρα οι συντηρητικοί ονομάζονται δεξιοί και οι προοδευτικοί μεταρρυθμιστές αριστεροί.

 159. gpoint said

  Δεν ξέρω αν θυμόσαστε στις παλιές κασετίνες με τα τσιγάρα υπήρχε ένα ορθογώνιο χαρτάκι που χώριζε τα δέκα επάνω από τα δέκα κάτω τσιγάρα. Η χρησιμότητά του ήταν η εξής. Σε περιπτώσεις εξοχικής ανάγκης το διπλώναμε στα τέσσερα και κόβαμε λίγο στην γωνιά που δεν περιείχε άκρες.Το κομμτάκι αυτό του φυλάγαμε, περνάγαμε το δάχτυλο στην τρύπα που σχηματιζότανε στο κέντρο του χαρτιού, κάναμε τον καθαρισμό μας και μετά τραβώντας το χαρτί καθάριζε αυτόματα το δάκτυλο. Τέλος με την μυτερή γωνίτσα από το κομματάκι καθαρίζαμε το νύχι !!

 160. gpoint said

  # 143

  Ωραίο το κλέβω !

 161. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 162. Γιάννης Ιατρού said

  160: Α να χαθείς 🙂

 163. Νίκος Κ. said

  Αναρωτιέμαι αν η «Πλεύση Ελευθερίας» πρέπει να τοποθετείται στο αριστερό μέρος του πολιτικού φάσματος. Η ίδια η κ. Κωνσταντοπούλου είπε σχετικά με την ταυτότητα του κόμματος:
  «Ευπρόσδεκτοι στην Πλεύση Ελευθερίας είναι τόσο άνθρωποι που τοποθετούνται στην Αριστερά, όσο και τα κοινωνικά κινήματα, αλλά και όσοι διεκδικούν με δημοκρατικό πατριωτισμό,, την υπεράσπιση της πατρίδας μας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας… «.
  http://www.efsyn.gr/arthro/plano-tis-pleysis-eleytherias

  Επίσης στην αρχική σελίδα του κόμματος υπάρχουν 5 Δέλτα (Δημοκρατία • Δικαιοσύνη • Διαφάνεια • Δικαιώματα • Διαγραφή χρέους • Διεκδίκηση γερμανικών οφειλών) και κανένα Άλφα
  https://www.plefsieleftherias.gr/

  Καλύτερα να περιμένουμε να το δηλώσουν οι ίδιοι

 164. Ανδρέας said

  163 ξέχασε το κυριότερο ο τζι:
  και μετά αρχίζαμε τις χειραψίες (χαιρετούρες)

 165. sarant said

  164 Δεκτή η παρατήρηση.

 166. Γιάννης Ιατρού said

  156: Cronopiusa
  Αντικειμενικά τώρα, το φετινό θέμα έκθεσης θα έπρεπε να είναι το εξής:
  «Ποιό ήταν το αγαπημένο σας Eurogroup και γιατί»

 167. Γιάννης Ιατρού said

  Μιας κι ασχοληθήκαμε κατά παρότρυνση του Idom #121

 168. Υαλτις said

  Υπο τον φόβο νεας κίτρινης κάρτας . Γιατι τόσες ωρες αποσιωπείτε το γεγονός ,οτι οι περισσότεροι κύριοι και μάλιστα επι επαράτου καραδεξιάς, όταν πήγαιναν στον ράφτη τους,για παντελόνι, δηλωναν αριστεροί;

 169. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχει γίνει κάποια στατιστική έρευνα για το πόσες φορές έχει πέσει Παπανούτσος στις πανελλαδικές και σε λοιπές επίσημες εξετάσεις;

 170. Γιάννης Ιατρού said

  169: Υαλτις
  Σου διαφεύγει ότι τότε στον πολύ τον κόσμο δεν υπήρχε φράγκο, ούτε για …., τι πηγαίνανε στο ράφτη τους και τέτοια μας λες;
  Μήπως έχεις υπ’ οψη σου μόνο τους έχοντας και κατέχοντας της εποχής εκείνης;

 171. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Για τον προβληματισμό περί αντιωρολογιακής φοράς που έβαλε κάποιος φίλος πιο πάνω, αυτό το ενδιαφέρον:
  http://www.theguardian.com/notesandqueries/query/0,5753,-1416,00.html

  (προσωπικά, θεωρώ από όλες τις ενδιαφέρουσες θεωρίες που προτείνονται ,πιο πιθανή αυτή που υποστηρίζει απλά ότι μιας και το δεξί πόδι είναι πιο δυνατό για την πλειοψηφία των ανθρώπων ,είναι λογικό να τρέχεις ή να χορεύεις κυκλικά αντιωρολογιακά (αριστερόστροφα) αφού έτσι κοντράρεις τη φυγόκεντρο με το δεξί, δηλαδή πατάς πιο σταθερά και γερά στα βιράζ όπου η δύναμη(κόντρα) πέφτει κυρίως στο δεξί πόδι. Δεν ήταν λακαμάδες οι αρχαίοι έλληνοι που έτρεχαν αριστερόστροφα…ήξεραν την εργοφυσιολογία τους.

 172. Θυμάστε τις παλιές ραδιοφωνικές εκπομπές στα βραχέα για τα λιμάνια και τους φάρους τους, που κατέληγαν «δεξιά τω εισερχομένω»;

 173. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>αν κάποιος πει ότι είναι δεξιός, είναι ακροδεξιός’
  «Δεξιότερα της δεξιάς» ταινία του Νίκου Αντωνάκου
  http://votanikoskipos.blogspot.gr/2012/09/26.html

 174. Υαλτις said

  171
  ένα κουστουμάκι για γάμους και τοιαύτα ολοι πολυ λιγο έραβαν.

  Πάει ένας τύπος στον γιατρό

  – Γιατρέ μου, έχω έναν φοβερό πόνο στους όρχεις ο οποίος πάντα καταλήγει στην καρδιά μου. Τι είναι;

  Ο Γιατρός αφου τον εξετάζει προσεκτικά του ανακοινώνει με σοβαρό ύφος ότι πρέπει να του κόψει τους όρχεις ειδάλλως δεν την βγάζει καθαρή. Τι να κάνει ο τύπος, καλύτερα σου λέει χωρίς , πάρα να τα κακαρώσω και έτσι δέχτηκε.

  Μερικούς μήνες μετά από την εγχείρηση, πάει ο φίλος μας να ράψει ένα παντελόνι.

  -Αριστερός ή δεξιός; τον ρωτάει ο ράφτης.

  -Οπως νά’ναι, του απαντάει ο τύπος, δεν με απασχολεί.

  -Οοχι, πρέπει να μου πείτε! Γιατί αν είστε αριστερός και το ράψω για δεξιό ή το αντίστροφο, θα σας πιάνει ένας πόνος που θα ξεκινάει από τους όρχεις και θα καταληγει στην καρδιά!

 175. Γιάννης Ιατρού said

  Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο (θα φρίξετε!) για την ιδιωτική ασφάλιση, που γι αυτήν κόπτονται οι φιλελεύθεροι…, εδώ

 176. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μια δεξιά που αγαπήθηκε:
  «Η δεξιά τσέπη του ράσου» του Γιάννη Μακριδάκη

 177. ΣΠ said

 178. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  176. Τρίτος πυλώνας η ιδιωτική αφάλιση; πυλώνας να του μπει στο μάτι του του χρυσόψαρου.

 179. gpoint said

  κάποιο σχόλιό μου δεν ανέβηκε

 180. Νίκος Κ. said

  85 (Στις ΗΠΑ ας πουμε ειναι ακομη στιγμα να σε πουν κομμουνιστη.Ακομη και το socialist leftist ειναι κατι που θετει εν αμφιβολω τον πατριωτισμο καποιου αν και τωρα με τον Μπερνι Σαντερς προσπαθουν να το κανουν κατι αποδεκτο).

  Μάλλον η κρίση αγγίζει και τις ΗΠΑ και κάτι φαίνεται να αλλάζει:

  A majority of millennials now reject capitalism, poll shows, Harvard University survey

  The Harvard University survey, which polled young adults between ages 18 and 29, found that 51 percent of respondents do not support capitalism. Just 42 percent said they support it.

  With regard to socialism, by contrast, 49 percent of the young people in Pew’s poll had positive views, and just 43 percent had negative views.

  https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2016/04/26/a-majority-of-millennials-now-reject-capitalism-poll-shows/

 181. Spiridione said

 182. spiral architect said

  Και στα δικά μας οι ανύπαντρες! ❤

 183. spiral architect said

  … το μαγαρίσαμε το μαγαζί, Σπυρίδωνα!

 184. Spiridione said

  Χα, χα!

 185. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  181. Εγώ το έχω πει από καιρό ότι πλέον η μόνη αληθινά κομμουνιστική χώρα είναι η Αμερική. Κι έχουν αρχίσει όντως να το δηλώνουν φανερά. Εδώ στο ντεμέκ συντηρητικό Τέξας υπάρχει ομάδα Δυναμό (!) Χιούστον…τί να λέμε τώρα; 😆

 186. Γιάννης Ιατρού said

  180: Διατί και πως εχάθη το σχόλιον του Τζί; Ύποφτον 🙂

 187. Μαρία said

  Και η ιδρυτική διακήρυξη.
  http://www.altsantiri.gr/politika/sti-dimosiotita-idritiki-diakirixi-tis-neas-dexias-tou-failou-kranidioti/

 188. Γιάννης Ιατρού said

  182/183: Και το πουλί, πουλί!!!!

 189. cronopiusa said

 190. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  189. Γερακοπαπάγαλο εν φουντώσει

 191. Γιάννης Ιατρού said

  191: Αυτός ή το σήμα; 🙂

 192. Ανδρέας said

  189, 191 διαβάζει sarantako σας λιέου
  γρύπας απ το γιορού-γκρουπ είναι

 193. spiral architect said

  @132: Και μην ακούω αηδίες ότι οι μισοί Ρώσοι θα ξαναγύριζαν στη Σταλινική εποχή. Απλά τη σοβιετική ένωση εκ των υστέρων την καλοβλέπουν, γιατί θέλουν κι αυτοί μια Αυτοκρατορία, που δεν έχουν.

  H λέξη αξιοπρέπεια μπας και σου λέει κάτι;

 194. gpoint said

  περί δεξιάς…

  No mi toccare misero, n’ e la tua destra indegna…

  Aπό την πολυαγαπημένη όπερα, I due Foscari του Verdi η φράση, κι ένα άλλο απόσπασμα από την ίδια που πλησιάζει την τελειότητα με την φωνή μιας ντίβας

 195. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  180 Το έβαλα στο 195. Δεν την έχω ακούσει αυτήν την όπερα, σ’ ευχαριστώ!

  182-183 Τρολιά μου φάνηκε αλλά όχι, είναι αληθινό!

 196. Γς said

  169:

  >όταν πήγαιναν στον ράφτη τους,για παντελόνι

  Στην εφορία για παντελόνι;

  http://caktos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_7750.html

 197. Ανδρέας said

  και τα σοσονάκια του μωρού!

 198. Γς said

  160:

  Οχι ρε!

 199. π2 said

  188: Ισχύς, ισχυρός, ρωμαλέο, όπλα, ασφάλεια, έθνος, Ελλάδα, πατρίδα, σύνορα, ηθική, ρίζες, ταυτότητα, καθήκον.

  Μια απλή αποδελτίωση αρκεί.

 200. 170.

  Ε. Παπανουτσος for ever!

  «Μαθαμε να μαθαινουμε» σε καλο δημοσιο σχολειο (δημοτικο, 6-ταξιο γυμνασιο πρακτικο απο την τεταρτη με αρχαια 6 ετη). 15 1/12 απολυτηριο. Εισαγωγη με την πρωτη στο ΕΜΠ 1973 με 13,5/20.

  ΥΓ Νομιζω οτι ειναι -πλεον – επικαιρη η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Ε.Π.-ΑΦ:-) με βαση τα εξης δεδομενα:

  1. “η διεθνης ταση εχει μεταβληθει απο την υψηλοτερη δυνατη εκπαιδευση για ολους στην «βελτιστη για τον καθενα”, ασχετα απο οικογενειακες/κοινωνικες φαντασιωσεις/αυταπατες.

  2.Ειναι γνωστος ο υπερκορεσμος πτυχιουχων, ακομη και στις περιζητητες σχολες … σε σχεση με τις αναγκες της χωρας, προ της οικονομικης κρισης. ….εκτος απο το ΤΣΜΕΔΕ που εχει 2900 διαγραφες μηχανικων το 2013 και 2014 , παρατηρουνται διαγραφες σε ιατρους!!!! και Δικηγορους (περι τους 1000 το 2014)

  3.Εχει επελθει το τελος της ευρειας κοινωνικης κινητικοτητας της περιοδου 1960-2000 μεσω ανωτατων σπουδων, με την εξαιρεση του επαγγελματικου νεποτισμου**

  4.Τολμω να ονομασω αυτην την κριση ως κριση στρεβλης βασικης εκπαιδευσης και μαζικοτατων σπουδων στην τριτοβαθμια εκπαιδευση, με παραλληλη κατεδαφιση της ποιοτητας στην επαγγελματικη μεταλυκειακη εκπαιδευση.

  5. Βαθμιαια μειωση των εισαγομενων σε ΑΕΙ/ΑΤΕΙ και προωθηση των αποφοιτων λυκειων στην επαγγελματικη εκπαιδευση απο το σημερινο 75% στο 50% (μεσος ορος ΕΕ).Tο υπολοιπο 25% πρεπει να οδηγηθει σε εαπαρκους/υψηλου επιπεδου τεχνικη/επαγγγελματικη εκπαιδευση τεχνικων/τεχνιτων,…που να οδηγει σε επαγγελματα τουρισμου/πρωτογενους παραγωγης/μεταποιησης/…

 201. π2 said

  Να προτείνω και μασκότ για το νέο κόμμα;

 202. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  192.Το σήμα, το πήγαινε για γύπας αλλά βγήκε «για χέσιμο», όπως κωλοκάθονται τα πλια για να κουτσουλίσουν!
  άντε καλή πτωματοφαγία του.

  https://pbs.twimg.com/media/CiltklRW0AAWOQV.jpg:large

 203. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Δεν είμαι και πολύ Λαπαθιωτικός αλλά θα την δώ- υποθέτω και εσύ Νίκο. Στις 11 έχει στην ΕΡΤ 3 μιά παλιά ταινία του Σπετσιώτη, βιογραφική του Λαπαθιώτη..

 204. 210.β «Ειναι γνωστος ο υπερκορεσμος πτυχιουχων…»

  Ειναι -επισης- γνωστος ο υπερκορεσμος πολιτικων κομμματων, κομματιδιων και κινησεων, ιδιως προς τα δεξια, οπως το σημερινο του Φαηλου.

  Ο Ραγκουσης ηδη εκανε την ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
  http://epomeniellada.gr/pages/gr.php

 205. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  201 Ε. Παπανουτσος for ever!

 206. 206. Νομιζω οτι ειναι -πλεον – επικαιρη η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Ε.Π.-ΑΦ 🙂 με «χτισιμο» της γνωσης, με επιβραβευση της κριτικης σκεψης και της δημιουργικοτητας, με θεματα κλιμακωτης δυσκολιας,….

 207. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η διακήρυξη της Νέας Δεξιάς…Πόσες χαμένες και καμένες λέξεις για να ειπωθούν κοινοτοπίες που θυμίζουν πολιτικό κατηχητικό και Εθνική Ηθική Διαπαιδαγώγηση. Καραδεξιά αναχρονιστική και ανατριχιαστική.

 208. Μαρία said

  200
  Ελληνίδα Μάνα.

 209. Εμένα επιτρέψτε μου να ξεχωρίζω ανθρώπους και απανθρώπους. Και οι δύο κατηγορίες περιλαμβάνουν αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους (και όλα τα συνθετικά και παράγωγα).

 210. gryphon said

  Port και starboard η αριστερη και δεξια πλευρα αντιστοιχα ενος πλοιου η και αεροπλανου με κατευθυνση μπροστα προς την πλωρη η το ρυγχος του σκαφους.
  Και αντιστοιχα κοκκινο φωτακι παντα για την αριστερη πλευρα και πρασινο για την δεξια.
  Τωρα τελευταια το εμαθα αυτο καθοτι εντελως ασχετος με την ναυσιπλοια.

 211. Γς said

  204:

  Δεν την βλέπω στο πρόγραμμα.
  Πάντως περί αυτής πρόκειται [αν την χάσετε]:

 212. Ιάκωβος said

  spiral architect said
  H λέξη αξιοπρέπεια μπας και σου λέει κάτι;
  ____________

  Παρόλη την κατρακύλα στον καπιταλισμό, Spiral, στο λέω, δεν ξαναγυρνάνε στον «σοσιαλισμό»και ειδικότερα στο τρελοκομείο της Σταλινικής εποχής. Δεν θέλουν να ξαναγυρίσουν εκεί. Είδαν κι ‘έπαθαν να αναπνεύσουν λιγάκι, μετά το Εικοστό συνέδριο, δεν ξαναγυρνάνε στα Γκουλάγκ οι άνθρωποι, ούτε στο μονοκομματικό αστυνομικό κράτος.

  Απάντησέ μου, αφού τόσοι πολλοί προτιμάνε το παλιό σύστημα, γιατί δεν ψηφίζουν κομμουνιστικές δυνάμεις;
  Στη Βουλή έχει 92 έδρες ο Ζουγκάνωφ (και δε μιλάει κι αυτός για Σταλιν) 56 έδρες ο φασίστας Ζιρινόφσκι και 238 ο Πούτιν.

  Άλλωστε η κατάντια που ζούνε σήμερα, είναι απόρροια της τότε κατάστασης. Ακόμα και η σημερινή άρχουσα τάξη της Ρωσίας είναι το νόθο παιδί της συμμαχίας κάποιων κομματικών στελεχών-κλεφταράδων με τα κατακάθια των ποινικών του γκουλάγκ.

  Όσο για την εργατική τάξη, μην πιστεύεις τα θεωρητικά περιτυλίγματα της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης. Αν είχε τόση εξουσία, γιατί δεν υπερασπίστηκε το «κράτος των εργατών και αγροτών», όταν διαλυόταν η ΕΣΣΔ ;

  Διότι, εκτός από τα πρώτα χρόνια της επανάστασης, ουδέποτε υπήρξε εργατική εξουσία. Μια δικτατορία ενός ατόμου ήταν και μετά μια ανελεύθερη δικτατορία ενός κόμματος, που επιβαλλόταν με ιδιαζόντως βίαια μέσα, φυλακές, εκτελέσεις, βασανιστήρια, και Σιβηρία.

  Τωρα, οτι «χτίστηκε ο σοσιαλισμός», δηλαδή τα εργοστάσια και οι δρόμοι και οι πύραυλοι, δε μου λένε τίποτα. Το πολιτικό σύστημα είναι αυτό που μετράει. Και η ευτυχία των πολιτών, που χωρίς έμπρακτη κατοχύρωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη δεν μπορεί να υπάρξει.

 213. nestanaios said

  Ο «δεξιός» και ο «αριστερός». Δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.
  Θυμόμαστε τον Ανδρέα Παπανδρέου· «η αριστερά είναι τσόντα της δεξιάς».
  Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε πρόσφατα πως η παρούσα κατάσταση, το παρόν σύστημα αρέσει στο ΚΚΕ και αν κλυδωνιστεί,
  το ΚΚΕ θα το στηρίξει. (Νη ξεχνάμε το 1989 και το 2015.).

  Το νόμισμα το οποίο φέρει από την μία όψη την δεξιά και την άλλη όψη την αριστερά λέγεται «Georg Wilhelm Friedrich Hegel».
  Ανέπτυξε μια φιλοσοφία τραγελαφική. Την ονόμασε «αντικειμενικό ιδεαλισμό» για να διαφέρει από τον γνήσιο Ιδεαλισμό
  των μεγάλων φιλοσόφων όλων των αιώνων. Έβγαλε από το επίκεντρο τον άνθρωπο και έβαλε τον θεό για να δώσει
  στις μονοθεϊστικές θρησκείες μία ιδεολογία που μέχρι τότε δεν είχαν.

  Οι άθεοι που μόνον άθεοι δεν είναι, αντέδρασαν. Αυτόν τον «θεό» τον ονόμασαν «υλη» και εαυτούς «υλιστές». Ο δε Hegel,
  τους θεϊστές του ονόμασε δεξιούς οπαδούς του και τους υλιστές του ονόμασε αριστερούς οπαδούς του. Ένας από τους αριστερούς
  οπαδούς της φιλοσοφίας του Hegel ήταν και ο Marx.

  Στη συνέχεια ήρθαν εις γάμου κοινωνίαν και έγιναν οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.

 214. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @212. Σ’ αυτό που ανέβασες (και αυτό του Σπετσιώτη), μιλάει και κάποιος Ν. Σαραντάκος, προφανώς συγγενής του Νίκου.. (Δεν ξέρω να βάζω χαμογελαστό ανθρωπάκι!). Όχι, όμως, δεν είναι αυτό. Στην ΕΡΤ 3 έχει ταινία μυθοπλασίας.

 215. Γς said

  215:

  Μα κι αυτό του Σπετσιώτη είναι.
  κι Ν. Σαραντάκος που λες [στο 14:37 του βίντεο] δεν είναι συγγενής του Νίκου. Είναι ο ίδιος ο Νικοκύρης!

 216. Γς said

  Δεν πέτυχα να το παγώσω στο 14:37, γμτ

 217. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  204.Μετέωρο και Σκιά
  Όμορφη ατμοσφαιρική ταινία. Εμένα μου άρεσε πολύ.

 218. Γιάννης Ιατρού said

  217: Γς

 219. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @216. Εμφανώς αστειεύομαι για το «συγγενής»!

 220. gpoint said

  #220

  εξ αίματος ή εξ αγχιστείας ;

 221. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Μετέωρο και σκιά»…Ατμοσφαιρική αλλά οι ερμηνείες στα όρια της καρικατούρας.

 222. Γς said

  218:

  Ναι, Προσπαθώ να το βρώ κάπου, λλά δεν υπάρχει.

  Από την άλλη [με τις αλλαγές κατάργηση και επναφορά της ΕΡΤ] δεν βλέπω ΕΤ 3 στην τηλεόραση του γραφείου μου.

  Στην άλλη, την σαραντάρα, στην κρεβατοκάμαρα βλεπει η κυρά μου Factor και άλλες αηδίες [ΠΑΟ… Λεωφόρο]. Και στην παραάλη σαραντάρα, στην άλλη κρεβατοκάμαρα, απλώς δεν πάω τέτοια ώρα.

 223. 222 Κουβάτσος: δίκιο! ❤ Καρικατουρίτσες. Αλλά δεν φταίνε τόσο οι ηθοποιοί όσο η παραγωγή.

  Κατά τις λοιπές ειδήσεις, η σύγχρονη δεξιά παραμένει ξενοφοβικιά.

 224. sarant said

  222 Όλοι οι διάλογοι πάντως, είναι ντοκουμενταρισμένοι -δηλαδή αναπαράγουν συνομιλίες του Λ.

 225. gpoint said

  Λοιπόν τώρα που πέρασαν 24 ώρες μπορώ να γράψω ψύχραιμα πως δεν είναι μόνο ο ΟΣΦΠ που βρωμίζει το ποδόσφαιρό μας.Οποιος είδε τους (οπωσδήποτε) δασκαλεμένους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟ να κτυπούν ΄υπουλα να προκαλούν και να βρίζουν αγγλικά κι ελληνικά διαιτητή κι επόπτες πολλά κατάλαβε. Κόκκινη ο Τζιώλης (καλώς) που βρήκε πρώτα μπάλλα και μετά παίκτη, κίτρινη ο Κουτρουμπής που βρήκε μόνο πόδια και μάλλον από πρόθεση, Κοντρόλ με το χέρι ο Ζάκα …τίποτε, φακ οφφστον διαιτητή ο Μπέργκ, άντε γαμήσου μαλάκα ο Ταυλαρίδης στον επόπτη…τίποτε. διαμαρτυρήθηκε ο Τζαβέλλας στον επόπτη…κίτρινη !!
  Αν λάβουμε υπ’ όψιν την συμπεριφορά κι ατιμωρησία του Τζεμπούρ στην Τούμπα συμπληρώσαμε το ΠΟΚ. Απλά ΠΑΟ και ΑΕΚ διαμαρτύρονται για να πάρουν αυτοί την θέση του ΟΣΦΠ και μόνο. Δυστυχώς τόση σαπίλα υπάρχει.

 226. 226

  Ψήνεσαι;

 227. Ριβαλντίνιο said

  @ 226 gpoint

  Εμείς το βρωμίζουμε !

  🙂 🙂 🙂

  Εμείς δεν ανακατευόμαστε στις εκλογές της ΕΠΟ. Εσείς, η ΑΕΚ και ο ΟΣΦΠ αναμιγνύεστε. Αυτό είναι το νέο ΠΟΚ.

 228. Θύτης said

  Αξεπέραστε μπαρμπα-τρόλλη, πάτα το κουμπί!

  Vatality Fan Club

 229. sarant said

  229 Μα διάλεξε κι αυτός φωτογραφία!

 230. Ριβαλντίνιο said

  @ 230 Θύτης

  Βαλ’του και το κατάλληλο τραγουδάκι :

 231. ΚΑΒ said

  231. Φαηλεπιφάηλη φωτό.

 232. Πέπε said

  Το σήμα μάλλον αετό θέλει να δείξει, όχι γύπα. Ο οποίος κοιτάει αριστερά! 🙂 🙂
  Ο συνειρμός με τον φοίνικα, πράγματι, δεν είναι τερπνός, και δεν προσπάθησαν να τον αποφύγουν.
  Θυμίζει όμως και τον πυρσό της Νέας Δημοκρατίας (είδες; πήγα να γράψω ΝΔ και μετά θυμήθηκα ότι πλέον αυτό δεν είναι σαφές). Μπλε πυρσός με κόκκινη φλόγα δεν ήταν;

  Επίσης, δεν ξέρω αν είναι συμπτωματικό ή έχει κάποιο νόημα, αλλά θυμίζει και τον αετό των ΗΠΑ, ο οποίος πάντα μού φαινόταν κάπως τρομαχτικός.

  Και τέλος θυμίζει σήμα από μάρκα βενζίνης.

 233. Μαρία said

  Διαμαντοπούλου: Νέο κόμμα Λαικού Μεταρρυθμισμού
  http://www.aixmi.gr/index.php/diamantopoulou-neo-komma-laikou-metarrythmismou/

  Δύσκολο πράμα τα διαλυτικά.

 234. Ανδρέας said

  αν κάποιος ιδρύσει κόμμα πότε δικαιούται χρηματοδότηση από το δημόσιο;

 235. sarant said

  Kυρίως διαφήμιση θυμίζει το πουλί του Φαήλου.

  236 Όχι. Πρέπει να κατέβει στις εκλογές και να πάρει 1,5% (νομίζω). Τότε παίρνει ένα όχι ευκαταφρόνητο (αλλά ούτε και πλουσιοπάροχο) ποσό.

 236. Πέπε said

  235: Μεταρρυθμισμού;;!!

 237. Μαρία said

  237
  Ή να έχει εκλέξει ευρωβουλευτή.

 238. Ανδρέας said

  ενάμισο τοις εκατό μούμπλε μούμπλε μούμπλε
  με 3-4 εκατομμύρια ενεργούς ψηφοφόρους πόσο είναι; 50.000 ψήφοι περίπου;

 239. Ανδρέας said

  χμμμ αυτό το ευρωβουλευτή είναι πολύ δελεαστικό και έχει χαρακτήρα περιττό στην Ελλάδα η ευρωβουλή, ωραία κόλπα στημένα!!!

 240. Πέπε said

  Μιας και έγινε λίγη κουβέντα (δειλά δειλά) για το θέμα της Έκθεσης στις πανελλήνιες, είδα κάτι που θα ήθελα να το αναφέρω:

  Το κείμενο του Ππν (που, παρεμπιπτόντως, το βρήκα φτωχότατο) λέει κάπου, άκρες μέσες, το εξής: στην περίπτωση της ιδιοτελούς φιλίας, ο φίλος «αγαπά» τον φίλο με στόχο… κλπ.. Υπήρχε λοιπόν ερώτηση, γιατί ο συγγραφέας επιλέγει να χρησιμοποιήσει εδώ εισαγωγικά. Όθεν συνάγουμε ότι η σωστή χρήση των εισαγωγικών διδάσκεται.

  Αυτό είναι πολύ ωραίο. Αμ’ έλα που μαζί με τα θέματα μοιραζόταν κι ένα φυλλάδιο με οδηγίες προς τους εξεταζομένους, και μία από τις οδηγίες ήταν να μην «ξοδεύουν» άσκοπα σελίδες γιατί δε θα τους δοθεί δεύτερο τετράδιο απαντήσεων! Τι δουλειά έχουν εδώ τα εισαγωγικά; Η χρήση του «ξοδεύω», εδώ, είναι κατά τη γνώμη μου μεν κυριολεκτική, αλλά ακόμη κι αν κάποιος θεωρεί ότι η κυριολεξία του ρήματος είναι τόσο στενή ώστε δεν καλύπτει σελίδες χαρτιού αλλά μόνον άλλα αγαθά όπως το χρήμα ή ξέρω γω το νερό, και πάλι απέχει ελάχιστα. Αν ο συντάκτης των οδηγιών θεωρούσε ότι εδώ το ρήμα δε χρησιμοποιείται κυριολεκτιοκά, μπορούσε να βάλει ένα πιο κυριολεκτικό, π.χ. σπαταλώ (μη μου πείτε ότι κι αυτό δεν πάει!) και να αφήσει τις ποιητικές μεταφορές για άλλη περίσταση. Αλλά δεν ήταν, επιμένω, ποιητική μεταφορά.

  Ήταν απλώς περιττή χρήση εισαγωγικών. Δίπλα δίπλα με μια ερώτηση περί της σωστής τους χρήσης, το θεωρώ επικίνδυνο ατόπημα. Είναι σαν να διδάσκουμε στα παιδιά πως ό,τι μαθαίνουν για τις εξετάσεις δεν έχει σχέση με την πραγματική ζωή, π.χ. οι εξεταζόμενοι γλωσσικοί κανόνες δεν έχουν σχέση με τη γλωσσική επικοινωνία.

 241. Μαρία said

  Ο Φαήλος για τον αετό:https://www.youtube.com/watch?v=Pc4Dx9bEEAc

 242. Ανδρέας said

  χμ τι πουλάει; σαν ασφαλιστής φάνηκε

 243. Πέπε said

  @243:
  Καλά, κλειστή λέσχη είναι η Νέα Δεξιά;
  Στο βιντεάκι γράφει από κάτω « Μην ακούτε τι λένε οι άλλοι για εμάς. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας και διαμορφώστε μόνοι σας την άποψή σας: http://www.τάδε.gr». Πάω κι εγώ να μορφώσω ιδίαν άποψη, και η ιστοσελίδα δεν περιλαμβάνει απολύτως τίποτε πέρα από το ίδιο αυτό βιντεάκι, και τη δυνατότητα να γραφτώ. Άμα θέλετε, λέει, να δείτε την ιδρυτική διακήρυξη γραφτείτε και θα σας τη στείλουμε με μέιλ.

 244. Πέπε said

  (Στο 245 έγραψα μια τυχαία φτιαχτή ηλ. δ/νση, χωρίς να περιμένω ότι θα εμφανιστεί σαν λινκ. Μην το πατήσετε, δεν οδηγεί πουθενά.)

 245. gpoint said

  # 228

  Θα σου έβαζα καμια δεκαριά βιδδεο να στρωσις αλλά μην τους ακούς…μετά κάποια ηλικία δεν κουφαίνει, τυφλώνει !

 246. gpoint said

  Πάρε κι αυτό-ξεκάθαρα πράγματα, όχι ήταν,δεν ήταν- όλο τον χρόνο κάνετε τους αδικημένους και στα πλέη ωχ κλέβετε την πρωτιά κάθε χρόνο με πέναλτυ,οφφσάϊντ και τιμωρίες αλλά τέρμα αυτά και μάθε πως σαν τσάτσος του ΟΣΦΠ που είσαι, τελευταία χρονιά είναι μ’ αυτήν την ΕΠΟ, την τύχη του θα ακολουθήσεις

 247. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αφού έχετε το κουράγιο και την όρεξη, Τζι και Ριβαλντίνιο, να τσακώνεστε για ομάδες που προσφέρουν συστηματικά «θέαμα» σαν το κυριακάτικο και να μετράτε κλωτσιές και αγκωνιές εκατέρωθεν, διανθισμένα όλα αυτά με μόνιμη γκρίνια για τη διαιτησία, τι να πω! Χαρά στο κουράγιο σας! Και δεν σας τα λέω αυτά απέξω και αφυψηλού. Έχω διαρκείας στη Λεωφόρο.

 248. Μόνο σε μένα θυμίζει την αλεπού του κοκκινοτρίχη το σήμα του Φαήλου;

 249. Γς said

 250. Γιάννης Ιατρού said

  Άσε ρε Τζί και Ρίβα, εσείς είστε κολλημένοι με το ποδόσφαιρο!
  Διαδίδεται, ότι δεν ρωτάτε πλέον «τι ώρα είναι» αλλά «σε πιό λεπτό βρισκόμαστε» 🙂

 251. Γιάννης Ιατρού said

  224, 147: Σκύλε μου, υπάρχει κι άλλη απόψη… 🙂 🙂

 252. gpoint said

  # 252

  Η διαφθορά επικρατεί στο ποδόσφαιρο και στην πολιτική, απλά στο ποδόσφαιρο υπάρχει ελπίδα, στην πολιτική καμία- είναι πολλά τα λεφτά Αρη (Θεσ/νίκης)

  Οταν κατανοήσεις τοποδόσφαιρο κατανοείς και τους μηχανισμούς της πολιτικής, πως κοροίδεύουν τους οπαδούς όπως τα κόμματα τους ψηφοφόρους, πως λειτουργούν οι βουλευτές σαν τους παράγοντες του ποδοσφαίρου,τις μεταγραφές ( Δαμανάκη, Ανδρουλάκης, Κωνσταντοπούλου0 τις δωροδοκίες (Λαφαζάνης), τους διαιτητες (κάτι σαν τους προέδρους Δημοκρατίας-πάντα στο (ουσιαστικά) απυρόβλητο κ.λ.π.

  Αν αγνοείς πόσα και ποιά ΜΜΑ και δημοσιογράφους ελέγχει ο Μαρινάκης δεν θα το μάθεις από την πολιτική. Κι όπως είδες στον Πειραιά βγήκε για πλάκα ο αχυρανθρωπός του δήμαρχος όπως πιο παλιά ο Φασούλας ακριβώς γιατί δεν συσχετίζουν το ποδόσφαιρο με την πολιτική οι πολλοί.

 253. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα Τζι,

  όλα είναι ένας καθρέφτης της κοινωνίας…, άλλοτε επίπεδος κι άλλοτε παραμορφωτικός!

 254. Γιάννης Ιατρού said

  ΛΑΜΠΡΟ, αν διαβάζεις,
  14 και σήμερα! 🙂 🙂

 255. Γς said

  Καλημέρα
  Τι έγινε με τον Λάμπρο;
  Χάθηκε

 256. Γς said

  255:

 257. Γς said

  253:

  Πάντως είναι διακριτικός

 258. Γς said

  252:

  Κολλημένοι.
  Στην παράταση

 259. Γιάννης Ιατρού said

  257: Γς
  δες https://sarantakos.wordpress.com/2016/05/09/eurogroup/#comment-355324, αρχή και τέλος!

 260. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  238 Ε, μεταρρυθμίσεις έχουν κάνει πολλοί, μεταρρυθμισμούς όμως; Ε;Ε;
  Από τη θητεία στο «ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΧΑΡΙΝ ΠΑΙΔΙΑΣ» που έλεγε κι ο Καλαϊτζής, όλο και κάποια παραπάνω λέξη από αυτές που ξέρουμε οι κοινοί θνητοί θα έμαθε.

 261. π2 said

  Συμφωνώ απολύτως με τον Gpoint για το πώς η μελέτη της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο και της ποδοσφαιρικής προπαγάνδας στα ΜΜΕ είναι χρήσιμη για την κατανόηση και άλλων πραγμάτων.

  Ας μας πει τώρα και για τον Μηλιωρίδη.

 262. Στράτος said

  Eλπίζω να πατώσει το κόμμα του Φαύλου ώστε η εθονσωτήριος αριστερή μας κυβέρνηση να ολοκληρώσει το θεάρεστο δημιουργικό της έργο.

 263. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Μ’αρέσει ο παραμορφωτικος καθρέπτης στον οποίο καθρευτίζονται αυτάρεσκα μερικοί…
  Κουίζ: Ποιο είναι το μοναδικό γήπεδο (εκτός Καραϊσκάκη) στο οποίο ο προεδράρας βολτάριζε αμέριμνα με την κλασική πατσοκοιλιά έξω ;
  Βοήθεια: To γήπεδο διαθέτει προτομή γνωστού γιου ετεροδημότη ζαχαροπλάστη στον Μπειραιά, λάτρη της πράσινης τσόχας… (ο γιος. για τον μπαμπά δεν ξέρω)
  (για να ξέρουμε ποια είναι τα παραρτηματάκια του Θρήνου δηλαδή…)

  Επί της ουσίας, ο Γ. Κουβάτσος έχει δίκιο. Κάθισα ο ατυχής στο ιντερνέτι να δω λίγο ΠΑΟ-ΠΑΟΚ. Ούτε σε τοπικό Σαουδική αραβίας τέτοια χάλια…

 264. Κουνελόγατος said

  Αλήθεια, ξέρετε για ποιον λόγο η ΕΡΤ θα δείξει τον τελικό με διαφορά φάσης; Δεν ισχύει για την προβολή το παλιό «σε ένα ελεύθερο κανάλι»;

 265. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα!

  242 Πολύ εύστοχη παρατήρηση για τα εισαγωγικά, μπορεί να την κλέψω.

  257 Είχε πει πως θα αραίωνε, ελπίζω προσωρινά.

  266 Έλα ντε, κι εγώ το ίδιο νόμιζα.

 266. spiral architect said

  Τόσο τσίπηδες!

 267. Γιάννης Ιατρού said

  268: χαχαχα, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον!

 268. spiral architect said

  @269: Εννοείται ότι, οι Φαϋλοι δεν έχουν σκοπό να κατέβουν στις εκλογές αυτόνομοι.
  Θα κάνουν ό,τι έκανε ο Μπαλτάκος όταν είχε φύγει. Μαντρί έφτιαξαν για να κάνουν προεκλογικές συμμαχίες και κομπρεμί. 😉

 269. cronopiusa said

  Για το θέμα της Έκθεσης στις πανελλήνιες

  Όταν ζητούσαν αφορισμό του Παπανούτσου: Η δημοτική και το κυνήγι από τη Χούντα

 270. Γιάννης Ιατρού said

  270: Το ξανάπα, δεν θέλω διαλυτικά (ούτε νίτρου, ούτε από νέφτι κλπ.) 🙂

 271. cronopiusa said

  Ο nightmare των Άγγλων ξαναχτύπησε

  ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
  Πανελλαδικές εξετάσεις αγλωσσίας

 272. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  234.>>Το σήμα μάλλον αετό θέλει να δείξει, όχι γύπα. Ο οποίος κοιτάει αριστερά!
  Όπως οι γερμανικοί αετοί-εθνόσημα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, της Δημ.της Βαϊμάρης και του Γ΄Ράιχ.

 273. Ριβαλντίνιο said

  @ 247-248 gpoint

  Έχω απαντήσει για όλα πολλές φορές, αλλά εσύ τα ίδια και τα ίδια. Λοιπόν για τελευταία (ή και όχι) φορά :

  ΙΔΙΟΙ ΣΕ ΤΟΥΜΠΑ-ΠΕΙΡΑΙΑ
  Παοκτσήδες και υποστηρικτές του οσφπ διαχρονικά έχουν βρεθεί πολλές φορές σε κοινό μέτωπο.
  Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα υποστήριξης που έστειλε σύνδεσμος του οσφπ υπέρ του παοκ και των οπαδών του το 1962.
  Ακολούθησε η ζωηρή συμπαράσταση των οπαδών του οσφπ επί του παοκ στους τελικούς κυπέλλου ποδοσφαίρου του 1972 και του 1975 κατά του Παναθηναϊκού.
  Ακόμα και με σημαίες έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην κερκίδα του παοκ.
  Την σεζόν 1979-80 οι οπαδοί του παοκ ανταπέδωσαν και έκαναν κερκίδα υπέρ του οσφπ στο μπαράζ του Βόλου κόντρα στον άρη, έχοντας μάλιστα απλώσει πανό-ευχητήριο προς τους «ερυθρόλευκους».
  Ακόμα παοκτσήδες βρέθηκαν σε αγώνα του οσφπ στο εξωτερικό μαζί με αυτούς.

  http://www.leoforos.gr/theothers/story/95067/idioi-se-toympa-peiraia-pics

  ΜΠΑΟΚαταστάσεις

  Στην κερκίδα των περίπου 200 φίλων της αεκ υπήρχε και το πανό του παοκ από τη Νεάπολη , όχι ως λάφυρο.

  http://www.leoforos.gr/theothers/story/94703/dikefaloi-mazi-stin-toympa

  Ενδιαφέρον παρουσιάζουν παρόμοιες καταστάσεις σε κερκίδες της αεκ και του παοκ.

  http://www.leoforos.gr/theothers/story/95063/monoi-toys-exoyn-themata-pics

  «ΟΤΑΝ ΕΝΩΘΗΚΕ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Μόνο εναντίον του ΠΑΟ συσπειρώθηκαν οι οπαδοί των παοκ, άρη και ηρακλή
  23 Μαϊου1982.Απομένουν δύο αγωνιστικές για τη λήξη του πρωταθλήματος και ο Παναθηναϊκός παίζει καθοριστικό ματς με τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτή την δύσκολη αποστολή οι «πράσινοι» δεν είναι μόνοι τους καθώς μαζί του ανεβαίνουν
  στην Θεσσαλονίκη 1.500 οπαδοί του με τρένο.
  Με την άφιξη τους το πρωί στην συμπρωτεύουσα κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους. Από την άλλη μεριά οι Θεσσαλονικείς οπαδοί συσπειρώνονται κατά χιλιάδες ανεξαρτήτως χρώματος (μαύροι, κίτρινοι, μπλε) εναντίον τους και γύρω στο μεσημέρι ξεσπούν ομηρικές μάχες κάτω από τον Λευκό Πύργο. Στο αγωνιστικό μέρος οι «πράσινοι» σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό
  κλίμα χάνουν με 2-1 και ταυτόχρονα το πρωτάθλημα με τους Θεσσαλονικείς οπαδούς να πανηγυρίζουν»

  http://www.leoforos.gr/theothers/story/95068/otan-enothike-i-thessaloniki

 274. Ριβαλντίνιο said

  Ε, όχι και αδικημένος ο ΠΑΟΚ επί ’67-74.

  Τριπλάσιο ποσό ο ΠΑΟΚ από ΠΑΟ, όταν ο δεύτερος πήγαινε τελικό Ευρώπης.

  —————————————————————

  2000-2001. .
  Ακυρωθέν κανονικότατου γκολ του Βόκολου. ( βλ. 9.50 του βίντεο ). .
  3 λεπτά καθυστερήσεις. Στο 2.30 ( δηλαδή μισό λεπτό πριν την λήξη ) ο ΠΑΟ ξεχύνεται στην αντεπίθεση με 4 παίκτες και σίγουρο γκολ για το 2-3. Και ο διαιτητής το λήγει !!!

  ———————————————————–

  Δεν δίνεται πέναλτι στον Μικάελσεν και στην αντεπίθεση ο ΠΑΟΚ κάνει το 1-2 αντί για το 2-1.

 275. paolodrosi said

  Να συμβαλλω λιγο στην ποδοσφαιρικη κοντρα, θελω να ρωτησω το Ριβαλντινιο, τι γνωμη εχει για τον διαιτητη Λιτσα και τη ριψη δακρυγονων, στο ΠΑΟΚ-ΠΑΟ 0-2 του 1978 ?
  Για το φλυτζανι του καφε, που πεταξε ο προεδρος καπετανιος, στον ποδοσφαιριστη του Ηρακλη, Ορφανιδη, το 1979 (νομιζω) στη Λεωφορο, στο ΠΑΟ-Ηρακλης 2-1 ?
  Για την Ελληνοποιηση του Μπουμπλη, απο το Αιγαλεω ?
  Για την υποθεση Κιαππε ?

  Σαν γνησιος Θεσσαλονικιος και φιλοπαοκτσης στα νειατα μου, η εντυπωση που ειχα τοτε και συνεχιζω να εχω, ειναι πως ο Παναθηναικος του καπετανιου, εκανε τα ιδια και χειροτερα, του Ολυμπιακου των Ανδριανοπουλαιων.
  Με τη σειρα του ο Κοκκαλης εστησε την παραγκα, για να μην την προλαβει ο καπετανιος, ή ο Καρα-Μελισσανιδης.
  Που την ξεπαστρεψε για να στησει τη δικια του παραγκα, ο Πατερας με τον μιστερ MIG.
  Που με τη σειρα του τους καθαρισε ο Φαταουλ.

  Δε βλεπω πουθενα τον ΠΑΟΚ να ελεγχει την ποδοσφαιρικη εξουσια, απ’ οσο θυμαμαι.
  Μονο καθαρα αγωνιστικη υπεροπλια ειχε, λογω της συνειπαρξης Κουδα, Σαραφη, Αποστολιδη, Παριδη και λοιπων, τη χρυση 10ετια. Αλλά και παλι ενα μονο πρωταθλημα, κι αυτο για ξεκαρφωμα.

 276. nikiplos said

  ΠΑΟΚ aka Ολυμπιακός του Βορρά…

 277. Ριβαλντίνιο said

  @ 277 paolodrosi

  Τα παραπάνω που έβαλα αφορούν κυρίως τον Gpoint επειδή συνέχεια λέει πως η ομάδα μου αδιεκεί την δική του και πως είναι συνεταιράκια με τoν ΟΣΦΠ. Στο πλαίσιο αυτό τα έβαλα και όχι γιατί έχω κάτι κατά του ΠΑΟΚ.

  Αυτά του ’78 και ’79 δεν τα ξέρω. Πρέπει να τα ερευνήσω (από φιλοπαναθηναϊκές πηγές εννοείται 🙂 ). Πάντως τα ’78 και ’79 ΑΕΚ και ΟΣΦΠ έλεγχαν το ποδόσφαιρο.
  Ο ΠΑΟ τον Ρότσα τον είχε πάρει από την δεκαετία του ’70 και τον είχε ελληνοποιήσει (Μπουμπλής – Αιγάλεω )στα πλαίσια των τότε ελληνοποιήσεων («ομογενείς»). Έπειτα τον άφησε να φύγει γιατί δεν του έκανε. Ο παίκτης όμως πάντοτε του άνηκε για ευρωπαϊκή καριέρα. Το 1979 με τον επαγγελματισμό ο ΠΑΟ συγκέντρωσε όλο το έμψυχο δυναμικό του και φυσικά κάλεσε και τον Ρότσα-Μπουμπλή. Ε, όσο Έλληνας ήταν ο Λοσάντα του ΟΣΦΠ τόσο ήταν και ο Ρότσα. Απλώς είδε ο Ναταϊφάς ότι θα έχανε τα πρωταθλήματα του ’80 και του ’82 και το έκανε θέμα.

  Η υπόθεση Κιάπε δεν αφορά τον ΠΑΟ, αλλά τους ΟΣΦΠ και ΑΕΚ. Τι σχέση έχει ο ΠΑΟ ; (Μήπως βλέπεις Τάκη Τσουκαλά και δεν είσαι ΠΑΟΚ ; )

  Ο ΠΑΟ δεν έκανε παράγκα. Ο «καπετάνιος» 6 πρωταθλήματα πήρε ( ’84, ’86, 90, 91, 95, 96) με ταυτόχρονες ευρωπαϊκές πορείες : ’85 ημιτελικά Ευρώπης, ’88 προημιτελικά Ουέφα, ’92 προημιτελικά Ευρώπης και ’96 ημιτελικά Ευρώπης. 4 μεγάλες πορείες την περίοδο 1984-1996. Δηλαδή πόσα πρωταθλήματα έπρεπε να πάρει ; 4 ;

 278. sarant said

  277 Ήμουν μέσα στο ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 0-2. Κανονικό μου φάνηκε το αποτέλεσμα.

 279. 216 Εξαιρετικο!

 280. το κομούνι της αυγής said

  Τσα!κομούνια.Ακόμα γράφετε μετά τα αλλεπάληλα συριζαίικα αίσχη;Συνεχίζετε το χαβά σας με την αριστερά;Τη χορτάσαμε με τον Συριζα.Έτσι είσασταν πάντα.Θεωρία και κοροϊδιλίκι..Τώρα που θα σφίξει κι άλλο το ζωνάρι ετοιμάζεστε να τα μαζέψετε για το Παρίσι,την πολιτισμένη πρωτεύουσα του καπιταλιστικού κόσμου.Η εύλογη απορία είναι γιατί δεν τα μαζεύετε για την Πιονγκ-Γιάνγκ που βρίσκεται ο παράδεισός σας.

 281. Γιάννης Ιατρού said

  Μου φαίνεται ότι η (έστω και κουτσή) καθαρεύουσα νετατράπηκε σε μικρό χρονικό διάστημα σε δημοτική!

  χαμαιλέον
  http://s32.postimg.org/seddvlc3p/Screen_8.jpg!

 282. Γιάννης Ιατρού said

  108: Idom
  Βεβαίως και να σχολιάσουμε 🙂

 283. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αυτό το είπαμε;
  ΔΕΞΙΑ -ΝΕΟ ΔΕΞΙΟ ΚΟΜΜΑ
  Γκαθ ‏@Gath___ 13 Μαΐ
  Καμία φαντασία Φαήλο, θα σε μηνύσει ο Μαυρικος για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας

  http://www.altsantiri.gr/ellada/panagiotis-mavrikos-dexio-pedi-thavma-pou-sinelifthi-gia-ekviasmous/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: