Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η Άννα Διαμαντοπούλου αυτοκαταστρέφεται

Posted by sarant στο 4 Ιουνίου, 2016


Επειδή μέχρι τη Δευτέρα θα μπαγιατέψει, αλλά και για να θυμίσω τον ιδρυτικό μύθο του ιστολογίου, σήμερα θα έχουμε εκτάκτως και δεύτερο άρθρο.

Η εκσυγχρονίστρια Άννα Διαμαντοπούλου, που από ορισμένους προβάλλεται ως η πιο επιτυχημένη υπουργός Παιδείας και που θεωρείται μια από τις χρυσές εφεδρείες του πολιτικού μας συστήματος, ανάρτησε πριν από λίγο στην προσωπική της σελίδα στο Φέισμπουκ την εξής «φωτογραφία εξωφύλλου»:

annadiam

Με αυτήν δηλαδή τη φωτογραφία υποδέχεται η πρώην υπουργός τους επισκέπτες στην προσωπική της σελίδα, εδώ (τουλάχιστον μέχρι να την αλλάξει). Κι αν κλικάρετε πάνω στη φωτογραφία της σελίδας, μπορείτε να τη δείτε ολόκληρη, που αξίζει διότι είναι «κάτι το ωραίον» για να θυμηθούμε και τον τίτλο του τόμου που είχε αφιερώσει το περιοδικό ΑΝΤΙ στο κιτς:

annadiam2

Θαυμάστε την αρχαιοκίτς γραμματοσειρά και τα τρία θαυμαστικά στο τέλος, σήμα κατατεθέν των κειμένων  που χαρακτηρίζονται ψεκασμένα και που καταλήγουν σε «ΔΙΑΔΩΣΤΕ!!!», πράγμα που μας θυμίζει ότι ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα των αεροψεκασμών δεν έκανε ο Καμμένος αλλά ο Μάκης Βορίδης και, δυστυχώς, ο Φώτης Κουβέλης.

Αλλά δεν είναι μόνο η αισθητική χρεοκοπία της κ. Διαμαντοπούλου, είναι και το κείμενο που διάλεξε να κρεμάσει στην πιο περίοπτη θέση του ψηφιακού της σαλονιού. Για όσους δεν το ξέρουν, είναι ένα κείμενο που αποδίδεται από ελληναράδικους κύκλους στον Ισοκράτη, και το οποίο, τις ταραγμένες μέρες του Δεκέμβρη του 2008 είχε κοσμήσει το πρωτοσέλιδο του Ελεύθερου Τύπου. Πράγματι, η εφημερίδα κυκλοφόρησε έχοντας στην πρώτη σελίδα της με τεράστια γράμματα σε κατάμαυρο φόντο το εξής ρητό, δήθεν του Ισοκράτη:

aaaimage002Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα,  την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.

Λέω «δήθεν» ρητό, διότι αυτά τα πράγματα ο Ισοκράτης δεν τα είπε ποτέ· άλλωστε δεν θέλει και πολλή αρχαιομάθεια για να υποψιαστούμε πως η φράση «η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται» ακούγεται πολύ μοντέρνα. Ας δούμε λοιπόν τι είπε όντως ο Ισοκράτης, στον Αρεοπαγιτικό λόγο του.

Οἱ γὰρ κατ’ ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ’ ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ’ ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ’ ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν.

Βέβαια, μετάφραση δεν μας χρειάζεται διότι όλοι εμείς οι Έλληνες την έχουμε μία και ενιαία και τρισχιλιετή. Επειδή όμως μπορεί να μας διαβάζει και κανείς αλλοδαπός που δεν μετέχει της ημετέρας παιδείας, μεταφράζω πρόχειρα το απόσπασμα:

Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.

Μ’ άλλα λόγια, ο Ισοκράτης δεν μίλησε για «δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται». Αυτό είναι προϊόν ερμηνείας, για να μην πω προϊόν φαντασίας. Όπως προϊόν φαντασίας, που καμιά σχέση δεν έχει με το πραγματικό ρητό του Ισοκράτη, είναι και η ατάκα ότι η δημοκρατία «κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας». Το απόσπασμα είναι πειραγμένο, ή χακεμένο για να χρησιμοποιήσω μια λέξη του συρμού.

Να πούμε πάντως ότι το πλαστό ρητό δεν το κατασκεύασε ο Ελεύθερος Τύπος. Κυκλοφορούσε από παλιότερα στο Διαδίκτυο, κυρίως σε ελληνοκεντρικά ιστολόγια, ενώ ένας φίλος με ενημέρωσε πως το είχε δει κορνιζαρισμένο σε αστυνομικό τμήμα του υπολοίπου Αττικής. Αν όμως δεν είναι υπεύθυνη για τη λαθροχειρία η εφημερίδα, ασφαλώς έφταιξε που ανεξέταστα έβαλε στην πρώτη σελίδα της κάτι τόσο χτυπητό χωρίς να το ελέγξει· για να μην πω ότι στάθηκε πολύ πρόθυμη να υιοθετήσει την ελληναράδικη πλαστογραφία.

Χαρακτήρισα το πειραγμένο ρητό του Ισοκρατη ιδρυτικό μύθο του ιστολογίου, επειδή μόλις είδα το πρωτοσέλιδο εκείνο κάθισα και έγραψα εν θερμώ ένα άρθρο στον παλιό μου ιστότοπο (δεν είχα τότε ιστολόγιο), που το επαναλαμβάνω εν μέρει εδώ, στο οποίο αποκάλυπτα τη λαθροχειρία. Η μεγάλη δημοσιότητα που είχε το άρθρο εκείνο, αλλά και η δυσκολία να απαντήσω γρήγορα και δημόσια στα σχόλια που λάμβανα, ήταν ένας από τους παράγοντες που με έσπρωξαν να ανοίξω, δυο μήνες αργότερα, το ιστολόγιο.

Βέβαια, η Διαμαντοπούλου (ή ο εκπρόσωπός της, μικρή σημασία έχει) παρουσιάζει το ρητό ανυπόγραφο. Ωστόσο, και μόνη η ιστορία του ρητού αλλά, καθοριστικά, και η αισθητική του, δείχνουν ολοκάθαρα ότι η «εκσυγχρονιστική πρωτοπορία» του τόπου στην πραγματικότητα ψωνίζει την επιχειρηματολογία της από τα πιο ξεφτελισμένα ακροδεξιά πανέρια -και την παρουσιάζει χωρίς, ούτε καν, να αλλάζει την κιτσάτη συσκευασία!

277 Σχόλια προς “Η Άννα Διαμαντοπούλου αυτοκαταστρέφεται”

 1. ΑχΜπανναΐαμ’!

 2. Δεν έβαλες όμως και τα ὑποκάμισσα του Πατρών…

  (όχι, δε βάζω και τον Γόη)

 3. Θύμμαχος Θύτης said

  Αναρωτιέμαι πόσοι άνθρωποι την παίρνουν χαμπάρι και πόσοι θα λένε «Ω! τι έβαλε».

 4. Gerry said

  Το καταπληκτικο αυτο βιβλιο του ΑΝΤΙ το ειχα αγορασει και χαρισει αρκετες φορες, και φυσικα το εχω ακομα…

  Τωρα, για την Αννουλα μας («μας» γιατι την ειχαμε καποτε υπουργο μας, και ολοι θυμομαστε τις καιριες και σωτηριες παρεμβασεις της στην παιδεια, που συνεχισε και ολοκληρωσε ο ογκολιθος Αρουλης – ή αναποδα τα λεω;), δεν θελω να πω τιποτε. Αφες τους νεκρους θαπτειν εαυτων νεκρους. Για τους τυχον παρεπιδημουντες στο ιστολογιο αλλοδαπους: Ποιος την χεζει…

 5. Emphyrio said

  (Ο αποπανω ειναι γνωστος και ως Emphyrio)

 6. Κουνελόγατος said

  Υπενθυμίζω και αυτό που είχα γράψει παλαιότερα (Οκτώβριος 2014) σε κείμενό σου με τίτλο «…. και η καμμένη τράπεζα».

  Καλησπέρα σας.
  Βρήκα ένα βιβλίο (δώρο από το μακρινό 2003) στη βιβλιοθήκη μου, και ξεκίνησα να το διαβάζω, επειδή ταυτόχρονα προσπαθώ να διαβάσω την ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου και το θέμα είναι «συναφές».
  Ο συγγραφέας είναι κάποιος STEVEN PRESSFIELD και το βιβλίο του TIDES OF WAR (Άνεμοι πολέμου). Απ’ ότι είδα υπάρχει στο διαδίκτυο η «αυθεντική» του μορφή.
  Αυτό που μ’ εντυπωσίασε, είναι μια φράση που αποδίδεται στον Σωκράτη (προσοχή SOCRATES, όχι στον Ισοκράτη), που μιλάει για τη δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται γιατί είναι αδύναμη (σελ. 24). Στην αυθεντική (Αμερικανική) έκδοση, γράφει τη λέξη wickedness (σελ. 17-18), που αν δεν κάνω λάθος σημαίνει κακή (κι όχι αδύναμη, οπότε θα έγραφε weak ή κάτι τέτοιο).
  Μήπως έχουμε κι άλλο λερναίο (μιλώ για τη ρήση) ή αγνοώ κάτι (πράγμα όχι απίθανο);
  Υ.Γ. Ο συγγραφέας βέβαια, στη σελίδα με τις ευχαριστίες, γράφει ότι πρόκειται για μυθιστόρημα (κι όχι ιστορία), όμως δεν πείθει.

 7. 6

  Κόνυ, κάπου τόχαμε δει αυτό ξανά. Εδώ μέσα, εννοώ.

 8. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ως επιτυχημένη υπουργό Παιδείας θεωρούν τη Διαμαντοπούλου, εκτός φυσικά από τα εκσυγχρονιστικά παπαγαλάκια, οι πωλητές φωτοτυπικών μηχανημάτων και τα χαρτοπωλεία. Αν χρειαστώ συμπληρωματικό εισόδημα, θ’ ανοίξω φωτοτυπάδικο. Ειδικότης κτηθείσα εν τω σχολείω επί ημερών Άννας «Επιτυχημένης» Διαμαντοπούλου.

 9. Κουνελόγατος said

  Κατά τα λοιπά, θέλω να μου υποδείξετε 1 (έναν) Υπουργό από τους εκσυγχρονιστές του Σημίτη, που να έχει κάνει κάτι ουσιαστικό.
  Ποιον να θυμηθώ;
  Τον Αλέκο Παπαδόπουλο; Τον Γιαννίτση; Τον Πάγκαλο; Ποιον; Τον Βενιζέλο που έλεγε πως ο λογαριασμός του Άκη είναι αριθμός τηλεφώνου; Ποιον;

 10. Κουνελόγατος said

  Ναι Σκύλε, κοίταξε την εισαγωγή.

  Αλήθεια, καλά θυμάμαι πως παλιά γράφαμε κάτι σαν κύτταξε, κύττα κλπ;

 11. 10

  Είδα τα παλιότερα και την αναφορά σου στον Πρέσφηλντ αλλά σα να θυμάμαι (γμτΑλτσχάιμερ!) πως κάπως είχαμε εντοπίσει μιαν αναφορά σε επιγραφή σε κάποια βιβλιοθήκη στις ΗΠΑ σε ρητό του Σωκράτη.

 12. sarant said

  Καλημέρα και από εδώ, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια!

  6 Τώρα το θυμήθηκα αυτό που λες, μπορεί να συνέβαλε το μυθιστορηματικό απόφθεγμα του Σωκράτη ώστε να φτιαχτεί το ελληναράδικο απόφευγμα του Ισοκράτη

 13. ΓΙΑΤΊ ΤΑ ΑΡΧΑΊΑ ΈΧΟΥΝ ΤΌΝΟΥΣ ΣΤΟ ΚΕΊΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΕ Η ΆΝΝΑ ;

 14. 13

  ΕΠΙΣΗΣΓΙΑΤΙΔΕΝΕΧΟΥΝΚΕΝΑΜΕΤΑΞΥΤΟΥΣΟΠΩΣΕΚΑΝΑΝΟΙΑΗΠ;

 15. LandS said

  13 Γιατί το κείμενο είναι γραμμένο σε μονοτονικό

 16. Κουνελόγατος said

  11. Σκύλε, αν αυτό που λες υπάρχει πριν το 2000 τόσο, ίσως από εκεί το πήρε ο Pressfield, αλλιώς το αντίθετο.

 17. alexisphoto said

  @9:
  καλημέρα,
  δεν θέλω να ξελασπώσω το Πασοκ από το βολυρκο που έχει κυλιστεί, αλλά μήπως είανι λίγο ισοπεδοτικό αυτό που γράφεις;
  Ενδεικτικά σου αναφέρω: Στ. Μπένος σαν υπουργός δημόσιας διοίκησης, Αλ. Παπαδόπουλος σαν οικονομίας, Ν.Γκεσούλης σαν παιδείας, Αν.Πεπονής και άλλοι.
  Στο στόμα όλων των οικονομολόγων (όλου του πολιτικού φάσματος) είανι ότι αν είχε ακουστεί ο Τ. Γιανίτσης τότε μάλλον δεν θα είχαμε πολλά από τα σημερινά προβλήματα..
  Ακόμα και η Διαμαντοπούλου, σαν επίτροπος στην Ευρώπη είχε σπουδαίο έργο.
  Και πάλι ξαναλέω ότι δεν έχω καμιά διάθεση ξεπλύματος, δεν μπορώ όμως να μην αναγνωρίσω το ότι οι περισσότεροι ήταν στην πολιτική λόγο ιδεολογίας.
  Μετά κατρακύλησαν..Είχε γράψει ένα πολύ ωραίο κειμενάκι ο pitsirikos στα πρώτα του χρόνια…
  Ευχαριστώ

 18. 17: Άστο. Το αν η ΑΔ ήταν πετυχημένη επίτροπος, δεν θα το μάθεις στην Ελλάδα, από τα ελληνικά φερέφωνα. Προφανώς πρόκειται για διάνοια, που από το πολυτεχνείο, έγινε απευθείας νομάρχης, πρόεδρος ΕΟΜΜΕΧ, βουλευτής, επίτροπος, κι όλα τα άλλα… Ε, καλά που είχε και συγγενείς εξ αίματος κι αγχιστείας που δούλεψαν παράλληλα με τις καρέκλες της…

 19. 11: Δεν λες αυτό; https://sarantakos.wordpress.com/2014/10/27/diotogenes/

 20. 19

  Μα τι ηλίθιος που είμαι. Ναι, αυτό εννοούσα. Που θέλω και να θυμάμαι, ο χαζός. Θενκς, Στάζυ.

 21. Pedis said

  Αλλά δεν είναι μόνο η αισθητική χρεοκοπία της κ. Διαμαντοπούλου …

  Αυτό το τέρας μόρφωσης και κύρους! Πωπώ ζημιά!

  Και να το ‘χε πει ο Ισοκράτης; Και τι με αυτό;

  Ο Ισοκράτης, ένας από τους μεγάλους αντιδραστικούς διανοητές. Μισάνθρωπος, υπέρ της ελίτ. Δείτε το έργο του «Βούσιρις» πώς θεωρεί ότι η καλή διοίκηση είναι εκείνη που έχει την εγγύηση της θεικής καταγωγής και πώς πρέπει να εκπαιδεύεται ο λαός στη θρησκοληψία, στην αμάθεια και στην υποταγή για να πηγαίνκυν όλα ρολόι.

  Τώρα το τι λέει η κάθε μα.’.κω …

 22. sarant said

  21 Μ’ αρέσει που βάζεις και τόνο στη τελίτσα 🙂

 23. Κουνελόγατος said

  17. Δεν ισοπεδώνω τίποτα, με τους υπερτιμημένους έχω πρόβλημα.

 24. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  17.>>Ακόμα και η Διαμαντοπούλου, σαν επίτροπος στην Ευρώπη είχε σπουδαίο έργο.
  η κ. Διαμαντοπούλου πρότεινε να γίνουν τα αγγλικά επίσημη γλώσσα της χώρας μας
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/04/09/onevote/

 25. ΓιώργοςΜ said

  Καλησπέρα!
  Κύριε, κύριε, να πώ κι εγώ ένα, να πω;;;

  «With great power comes great responsibility»

  «Η μεγάλη ισχύς απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα»

  Θείος του Σπάιντερμαν

  Βρείτε σοφότερο απόφταιγμα, γατάκια… 🙂

  (ναι, νταξ, ξέρω: «Τα πάντα είναι ατμός», Θρασύβουλας….)

 26. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν θυμάμαι καλά, ο Σημίτης, για να τη στείλει επίτροπο, την υποχρέωσε να κάνει εντατικά ιδιαίτερα αγγλικών, γιατί το λόουερ δεν ήταν αρκετό.

 27. LandS said

  Επίσης αυτή η τεράστια βλακεία ότι «αν είχαμε ακούσει τον Γιαννίτση…» που συνοδεύεται με την σε βαθμό απαταιωνιάς ανακρίβεια ότι «όλοι» οι οικονομολόγοι συμφωνούν σ’αυτό κλπ. με βγάζει από τα ρούχα μου.
  Πριν να είχε ξεσπάσει η Κρίση θα είχε καταρρεύσει η Κοινωνία. Του Γιαννίτση το τέτοιο δεν ήθελε βιώσιμο σύστημα, βιώσιμο Ταμείο, ήθελε κερδοφόρους χρηματασφαλιστικους οργανισμούς.

 28. Idom said

  Νικοκύρη, ΤΙ εννοείς «Επειδή μέχρι τη Δευτέρα θα μπαγιατέψει…»;;;
  Σήμερα είναι Σάββατο – θα μπορούσες να το δημοσιεύσεις, αύριο Κυριακή. Την έχεις καπαρώσει για κάτι άλλο; Δεν λέω ότι κακά έκανες που το δημοσίευσες, αλλά μήπως ιππενίσσεσαι ότι άυριο ΔΕΝ θα έχουμε Νικοκύριο ανάγνωσμα – και θα σπάσει το σερί των 10000 συνεχόμενων ποστς;

  [Εντάξει, το ‘γραψα ανορθόγραφα, αλλά στο σχολειό διδάχτηκα πολλά αρχαία ελληνικά και τώρα μπλέκω τοις μηροί μου.]

 29. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  22.>>21 Μ’ αρέσει που βάζεις και τόνο στη τελίτσα:)
  Αμέ, να μπερδευτεί με τη μάικω; ! 🙂

 30. Κουνελόγατος said

  Το σωστό είναι ιππενίσσομαι, διότι προέρχεται από τους ελλιγμούς του αλόγου. Άλογο;

 31. Idom said

  «… και που θεωρείται μια από τις χρυσές εφεδρείες του πολιτικού μας συστήματος»

  Ε, αυτό δεν θα το προσπεράσουμε έτσι. Θέλουμε πηγές!

 32. IN said

  17: «Στο στόμα όλων των οικονομολόγων (όλου του πολιτικού φάσματος) είναι ότι αν είχε ακουστεί ο Τ. Γιανίτσης τότε μάλλον δεν θα είχαμε πολλά από τα σημερινά προβλήματα..»

  Ο καθένας πιάνεται απ’ αυτό που του χτυπάει. Κάποτε θα ήθελα να γράψω ένα βιβλίο με θέμα «οι μύθοι του μνημονίου» και αυτό με το Γιαννίτση σίγουρα θα άξιζε ένα κεφάλαιο. Επειδή ο Γιαννίτσης, ως αρμόδιος Υπουργός του Σημίτη, έκανε κάποιες προτάσεις που σκοπό είχαν να περιορίσουν το κόστος του ασφαλιστικού συστήματος, εναντίον των οποιων εκείνες τις ωραίες εποχές ξεσηκώθηκε όλος ο κόσμος, με αποτέλεσμα να τις πάρει πίσω ο Σημίτης, βρήκαμε τι μας φταίει για τα μνημόνια και μάλιστα κατά τη γνώμη «όλων των οικονομολόγων όλου του πολιτικού φάσματος» (περιλαμβάνεται, λ.χ. κι ο Λαπαβίτσας σ’ αυτούς; ή είναι εκτός φάσματος; πάντως οικονομολόγος είναι ο άνθρωπος).

  Αφενός, η κρίση και τα μνημόνια ΔΕΝ προήλθαν (μόνο ή κυρίως) από τις δαπάνες του ασφαλιστικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι στην κρίση συντέλεσαν και οι δαπάνες του ασφαλιστικού συστήματος, δικαιούμαι να αμφιβάλλω για το αν οι μεταρρυθμίσεις Γιαννίτση, ακομη κι αν είχαν υιοθετηθεί το 2001 (αν θυμάμαι καλά τότε δεν ήτανε;), θα είχαν προλάβει να κάνουν κάτι ως το 2008. Πέραν αυτού, οι διάφορες ρυθμίσεις που έγιναν τώρα στο ασφαλιστικό είναι πολύ αυστηρότερες από του Γιαννίτση και βλέπουμε πόσο ευεργετικές επιδράσεις είχαν στην ανάπτυξη της όμορφης πατρίδας μας (τι όχι;).

  Και προκαταβολικά συγγνώμη για το κάπως επιθετικό ύφος, δεν τα έχω με σένα προσωπικά, αλλά με τους μύθους του μνημονίου και τη λογική του «καλά να πάθετε που απορρίψατε τις προτάσεις Γιαννίτση» (ή για ο,τιδήποτε άλλο) που κρύβεται πίσω από αυτούς τους μύθους.

 33. IN said

  27: Α, βλέπω δεν είμαι ο μόνος 🙂

 34. Idom said

  @ 30
  Ναι, έτσι το ετυμοαπαύτωσα και εγώ και μάντεψα την ορθογραφία του.
  Χαίρομαι που είχα δίκιο τελικά. 🙂

 35. […] Νίκος Σαραντάκος Πηγή:  sarantakos.wordpress.com […]

 36. Κουνελόγατος said

  Λοιπόν, το παραμύθι με τους εκσυγχρονιστές του Σημιταριού να σταματήσει.
  Ποτέ δεν έφταιξε που ήταν για χρόνια άτοκα τα αποθεματικά των ταμείων, ποτέ δεν έφταιξε που έριξαν τα υπόλοιπα αποθεματικά στο χρηματιστήριο (τότε που ο Γιάννος, άλλη μορφή αυτός, το πήγαινε για 2.000.000 μονάδες), ποτέ το PSI του μέσα σε όλα Βενιζέλου, αλλά που δεν ακούσαμε τον Γιαννίτση.
  Κάτι θα έλεγα για τη φοράδα στ’ αλώνι, αλλά δε φταίει ο Νίκος να του κοπρίσω (κυριολοεκτικά) το μαγαζί.
  Και δε ζητάω (από το Σημιταριό) συγγνώμη για το κάπως επιθετικό μου ύφος, μπορώ και χειρότερα (για το Σημιταριό).

  Υ.Γ. Δε δικαιολογώ ό,τι έγινε ως καλώς καμωμένο, έτσι;

 37. Κουνελόγατος said

  (κυριολοεκτικά)==== κυριολεκτικά, είδες; τα νεύρα είναι κακός σύμβουλος. 👿

 38. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  28 Αύριο έχουμε φιλολογικό άρθρο, είναι καθιερωμένο και μόνο σε πολύ έκτακτες περιπτώσεις το αλλάζουμε!

 39. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Της Άννας της τρομοκρατήσανε το κόμμα…Φως φανάρι!

  anna diamantopoulou
  ‏@adiamantopoulou 6 ώρες
  Οτι συνέβη στη Βουλη αποδεικνύει οτι ο Συριζανελισμός ως μορφή Αυριανισμου τρομοκρατει κόμματα και πρόσωπα.
  Ξεφοβηθειτε!!

 40. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  30. Τὸ σωστὸ εἶναι ὑπενήσσομαι καὶ προέρχεται ἀπὸ τὸ «ὑπὸ τὴν νήσσαν», δηλ. κρύβομαι κάτω ἀπὸ τὴν πάπια (ὄπως τὸ παπὶ). Τουτέστιν τὰ λέω στὰ μουλωχτὰ, ἀλλὰ σκεπάζω καὶ τὸν ἀπαυτό μου. 🙂 🙂 🙂

  Τὸν ἔσκισα τὸν Πορτοκάλο.

 41. Idom said

  @ 38
  Σωστά…

 42. Κουνελόγατος said

  40. 🙂
  τον Πορτοκάλος λέμε, λίγη προσοχή, διαβάζουν και μικρά παιδιά…

 43. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  41. Τώρα ποὺ ἔμαθα πῶς μπαίνουν οἱ φατσοῦλες τὶς βάζω μὲ τὴ σέσουλα.

 44. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  43. Στὸ 40, ὄχι στὸ 41.
  42. Μ’ ἀρέσουν οἱ παρατηρήσεις, διορθώνομαι.
  🙂 🙂 🙂

 45. ΓιώργοςΜ said

  40 θα μπορούσα να αντιτείνω πως προέρχεται από το γνωστό αρχαίο «ποιώ την νήσσαν», εννοώντας ότι λέω κάτι, κι αν κάποιος μου ζητήσει το λόγο, κάνω την πάπια (ή το Γερμανό, ή τον Κινέζο, ή σφυρίζω αδιάφορα κλπ) 🙂

 46. Γιάννης Ιατρού said

  Διαδλιδεται αστραπιαία 🙂

 47. 40kos goes viral

  http://left.gr/news/i-anna-diamantopoyloy-aytokatastrefetai

 48. Κουνελόγατος said

  Κι εδώ.
  https://left.gr/news/i-anna-diamantopoyloy-aytokatastrefetai

 49. Κουνελόγατος said

  47. γκρρρρρρρρρρρρρρρρρ, στο βιράζ.

 50. Κουνελόγατος said

  Γενικά έχει την τιμητική του, το ξέχασα προχθές.
  http://fantomarimbaud.blogspot.gr/2016/06/blog-post_3.html

 51. lpanoss said

  #3 Την καταλαβαίνουν όσοι καταλαβαίνουν πόσο μεγάλος καλλιτέχνης είναι και ο Λιάκος

  http://www.altsantiri.gr/viral/poso-simantikos-ine-simfona-tous-ellines-filotechnous-o-ilias-atmatzidis-video/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

 52. IN said

  Πριν ανακαλύψει τον ψευδο-Ισοκράτη, η τέως Υπουργός Παιδείας είχε προλάβει να ζητήσει την ίδρυση νέου κόμματος Λαϊκού Μεταρρυθμισμού (sic).

  http://www.aixmi.gr/index.php/diamantopoulou-neo-komma-laikou-metarrythmismou/

 53. BLOG_OTI_NANAI said

  Παρακαλώ να πιστωθεί το εύρημα ( 🙂 ), ότι κατά 99% το απόφευγμα αυτό προέρχεται από μια δημιουργική επεξεργασία επάνω στο περιεχόμενο του 8ου Βιβλίου της Πολιτείας του Πλάτωνα (περ. 555 – 565) όπου πραγματικά, το θέμα είναι ακριβώς οι μορφές εκτροπής της Δημοκρατίας. Εκεί αναφέρονται όλοι σχεδόν οι όροι του αποφεύγματος. Όμως, πιστεύω πως παραμένει απόφευγμα εφόσον παρουσιάζεται ως δήθεν μετάφραση κάποιου αυτούσιου κομματιού.

 54. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 55. Γιάννης Ιατρού said

  Τι να πεί κανείς….

  Οι προγονόπληκτοι έχουν μια πολύ περίεργη σχέση με την ελληνική γλώσσα. Τίποτε απ’ ό,τι λένε γι’ αυτήν δεν ισχύει. Αλλά βλέπετε, η επίκληση και μόνο των ΑΗΠ λειτουργεί σαν ξόρκι που καθαγιάζει την κάθε αγυρτεία …. Μάλιστα, αν συνδυαστεί το τρισχιλιετιλίκι και με ορθοδοξία, ε, τότε αποκτάει κύρος η κάθε παπαριά!

 56. sarant said

  53 Λες; Και τότε γιατί πιστώνεται στον Ισοκράτη. Θα το ψάξω πάντως, ευχαριστώ!

 57. 18. Ευγε

  Οι «μεταρρυθμιστες» Κ. Χατζηδακης και της Α. Διαμαντοπουλου

  «Ομως η ενασχοληση των παραπάνω «μεταρρυθμιστών» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την πολιτικη απο το 1ο ετος σπουδων τους και στη συνεχεια, αμεσως μετα την αποφοιτηση τους ως δηθεν «παιδια -θαυματα» η επιλογη πολλων απ’ αυτους σε πολυ μικρη ηλικια για σημαντικες πολιτικες θεσεις χωρις ουσιαστικη επαγγελματικη εμπειρια (νομαρχης, προεδρος ΔΕΚΟ,ευρωβουλευτης, Επιτροπος, υφυπουργος, υπουργος)τους καθιστουν τουλαχιστον υποπτους » προταξης των σπαταλών στον δημόσιο τομέα και των υπεξαιρέσεων δημόσιου πλούτου από οργανωμένα συμφέροντα συντεχνιών ή από φατρίες μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών,επιχειρηματιών.»,οπως γραφει πολυ ευστοχα ο Κ.Χ.

  Να το διατυπωσω ωμα: οι εκλογικοι στρατοι λ.χ. του Κ.Χατζηδακη και της Α.Διαμαντοπουλου και η υποστηριξη ΜΜΕ, επιχειρηματιων ,…δεν εξασφαλιζουν την εκλογη τους σε οποιοδηποτε εκλογικο σχημα;

  Αρα οι «μεταρρυθμιστές» της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι «λερωμένοι» και κίβδηλοι.

  Ο αριστερος μεταρρυθμιστης ειναι πνιγμενος ;
  Γιατι να πιανεται απο τα μαλλιά του;
  Ας απαντηθεί το ερώτημα «Ποιος τελικά ωφελείται;»
  Αν δυσκολευεστε, ειτε με ευρω η με δραχμη, οι 100 έως 300 μεγιστανες του πλουτου στην χωρα, τα παραρτηματα των πολυεθνικων και καμια 20000 στελεχη και μεγαλοεπαγγελματιες. Απλως με ευρω θα ευνοηθει και ολιγον ο «σοφος λαος» που εχει επιλεξει το πολιτικο προσωπικο που ολοι γνωριζουμε απο το 1974 εως σημερα.

  Καλη σας νυχτα.

  Ευχομαι να μην διαρκέσει δεκαετίες.

  13-1-2012

  Αφωτιστος Φιλελλην

 58. sarant said

  Εβαλε και ένα σχόλιο στον τοίχο της (η ίδια ή ο διαχειριστής της)

  Η παραπάνω φράση, αποτυπώνει δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή πραγματικότητα. Νομίζω ότι θα είναι πιο χρήσιμο να συζητήσουμε για την ουσία. Η κάθε κριτική είναι χρήσιμη και λαμβάνεται υπόψη, όχι όμως η …γνωστή κακοήθεια που προσπαθεί με κάθε τρόπο να επικεντρωθεί σε προσωπικές επιθέσεις, σε γενικευμένα αλλοπρόσαλλα συμπεράσματα και σε στομφώδεις …αποκαλύψεις.

 59. 58

  Ωραίο!

  Σε στυλ «Είς οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης» αλλά >..νομίζω ότι θα είναι πιο χρήσιμο να συζητήσουμε για την ουσία. Η κάθε κριτική είναι χρήσιμη και λαμβάνεται υπόψη, όχι όμως η …γνωστή κακοήθεια που προσπαθεί με κάθε τρόπο να επικεντρωθεί σε προσωπικές επιθέσεις, σε γενικευμένα αλλοπρόσαλλα συμπεράσματα και σε στομφώδεις …αποκαλύψεις.

 60. περί πάρτης 🙂

 61. Παύλος Γλουτής said

  Σιχαίνομαι την Άννα Διαμαντοπούλου (ποτέ δεν ψήφισα Πασόκ), αλλά θα κάνω τον δικηγόρο της: Ποιός έκανε μεγαλύτερη γκάφα, η Αννούλα η Πασοκογκόμενα, ή ο πατήρ Σαραντάκος που στηρίζει το περίφημο διήγημά του «Λύχνου σβεσθέντος πάσα γυνή Λαΐς» σε μιά ανύπαρκτη (ας είναι καλά το TLG) ρήση του Διογένη Κυνικού;

  Κι ο γιός, ο ευαίσθητος στα λάθη κ. Νίκος Σαραντάκος, αντί να κράξει επί τόσα χρόνια το λάθος του πατέρα του (τυπωμένο και σε βιβλίο!), επαναλαμβάνει κι ο ίδιος την γκάφα του σε ανάρτηση για τον Λαπαθιώτη (16 Δεκεμβρίου 2012), χωρίς μάλιστα να δίνει παραπομπή:

  «Η γνώμη αυτή μου θυμίζει εκείνους που υποστηρίζουν πως «λύχνου σβεσθέντος πάσα γυνή ομοία». Είναι κι’ αυτό μιά ιδέα»

  Ας μάς πεί κάποιος αναγνώστης από πού ψάρεψε την ατάκα για την Λαΐδα και τον λύχνο ο πατήρ Σαραντάκος και κατάφερε να πείσει ακόμη και τον ειδήμονα γιό του. Θα σάς το πώ εγώ: Από ένα βιβλίο του ηθοποιού Δημήτρη Μυράτ που έκανε θραύση στην Αθήνα τις δεκαετίες 1960 και 70, αλλά δεν μπορώ τώρα να το βρώ και να το ανεβάσω να πειστείτε. Θυμάμαι, πάντως, ότι την ατάκα «λύχνου σβεσθέντος πάσα γυνή ομοία» την χρησιμοποιούσε συχνά κι ο πατέρας μου, ο νονός μου, και όλη η καλή κοινωνία των Αθηνών την δεκαετία του εξήντα

 62. BLOG_OTI_NANAI said

  Επέλεξα κάποια κομμάτια. Ο διάλογος με τον Σωκράτη έχει τις αναφορές στην Δημοκρατία που χαρακτηρίζεται από ελευθερία και ισότητα, που όμως μπορούν να καταντήσουν τυρρανία, η οποία τυρρανία πηγάζει από την ελευθερία που γίνεται ασυδοσία. Πάντως, η αναφορά στον Ισοκράτη έχει και αυτούσια ζευγάρια αξιών, ενώ αυτά στην «Πολιτεία» μοιάζουν μεν αλλά δεν αντιστοιχούν ακριβώς. Σίγουρα πάντως υπάρχει και εδώ η βασική ιδέα του αποφεύγματος:

 63. sarant said

  61 Καταρχας, μια γκάφα δεν αναιρεί μιαν άλλη.
  Κατά δεύτερο, εγώ δεν επανέλαβα τη ρήση του πατέρα μου, ούτε την απέδωσα σε κάποιον συγκεκριμένο αρχαίο ή νεότερο.
  Η φραση λέγεται. Κι επειδή ήξερα πως δεν είναι του Διογένη, κι επειδή τον πατέρα μου να τον διορθώσω δεν μπορούσα διότι ειχε φύγει από τη ζωή, έγραψα «λένε κάποιοι».

  Θα σας παρακαλέσω να ζητησετε συγνώμη στο μέρος που με αφορά.

 64. BLOG_OTI_NANAI said

  Η Διαμαντοπούλου λέει φυσικά δικαιολογίες: Η «αρχαία» γραμματοσειρά, και τα Αδωνικά «κατεχράσθη» και «ισότητος» σαν σημαδούρες μέσα σε ένα κείμενο που είναι όλο γραμμένο στη Δημοτική, αποδεικνύουν ότι το κείμενο το θεώρησε απόφθεγμα των ΑΗΠ.

 65. Παύλος Γλουτής said

  κ. Σαραντάκο (63): Είναι προς τιμήν σας ότι παραδέχεστε την γκάφα του πατέρα σας, που απέδωσε (σε εισαγωγικά, παρακαλώ!) στον Διογένη Κυνικό μιά ανύπαρκτη ρήση, επειδή την άκουσε στον περίγυρό του. Γιατί, όμως, δεν επεμβήκατε στην διόρθωση του βιβλίου «Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους», προκειμένου να τον διασώσετε από τον διασυρμό; (υπήρχε και τότε το TLG). Το «λένε κάποιοι» δεν ταιριάζει σε ειδήμονες, όπως εσείς.

  Κατά τα άλλα, αν νομίζετε πως σάς έθιξε η κριτική μου, ζητώ συγνώμη…

 66. BLOG_OTI_NANAI said

  «Παύλος Γλουτής», το καλλιτεχνικό σου είναι Βάταλος; Διότι, έχεις αφήσει ίχνη αντιχριστιανισμού, αναφορών σε Γαλιλαίους, σε Γιαχβέ, σε Ρωμέικο και λινκ για κατέβασμα από το Scribd…

 67. Ω θεοι του διαδικτυου, ελεος με την Α.Δ. !

 68. gbaloglou said

  Νομίζω ότι το ταῦτα στο τὴν δ’ ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν αναφέρεται στις προηγούμενες τρεις (παρα)ταυτίσεις, οπότε «ευδαιμονία (δεν θα έπρεπε να) είναι η δυνατότητα/εξουσία να ταυτίζεις την ασυδοσία με την δημοκρατία, την παρανομία με την ελευθερία, την αναίδεια με την ισονομία» — νομίζω…

 69. Spiridione said

  Πάντως η φράση είναι αρχαία, την έχει ο Πλούταρχος σε μικρή παραλλαγή.
  πάσα γυνή του λύχνου αρθέντος η αυτή εστί
  https://books.google.gr/books?id=qz9FAQAAMAAJ&pg=PA172&dq=%CF%80%CE%AC%CF%83%CE%B1+%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%AE+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%BB%CF%8D%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85+%CE%B1%CF%81%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%82+%CE%B7+%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AE+%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%AF&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjc4vmZ5I7NAhWELMAKHSunCxcQ6AEIKjAC#v=onepage&q=%CF%80%CE%AC%CF%83%CE%B1%20%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%AE%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CE%BB%CF%8D%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%20%CE%B1%CF%81%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%82%20%CE%B7%20%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AE%20%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%AF&f=false

 70. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η συμπληρωματική ανάρτηση της πρώην υπουργού φανερώνει ευελφάλεια. Ευελιξία, διότι ντριπλάρουμε ζογκλερικά τον τύπο και σκοράρουμε στην ουσία, και ασφάλεια, διότι μπορούμε να λέμε ανακρίβειες εκ του ασφαλούς, αφού, αν γίνουμε τσακωτοί, μπορούμε πάντα να προσάψουμε στον τσακώσαντα ιδιοτελείς σκοπούς. Απλούστατο! 😊

 71. sarant said

  69 Ναι, ακριβώς. Αξίζει αρθράκι, κάπου έχω κάτι σημειώσεις.

 72. Παύλος Γλουτής said

  κ. Spiridione (69), σέβομαι την δεινότητά σας στην εξερεύνηση των παλαιών βιβλίων, αλλά προφανώς μάς εκλαμβάνετε για κάφρους, στην προσπάθειά σας να δικαιολογήσετε τον πατέρα Σαραντάκο: Έχει καμιά σχέση η ατάκα της γυναικός προς τον Φίλιππο (την αναλύει παρακάτω ο Πλούταρχος) με την διαστροφή που της έκανε την δεκαετία του εξήντα ο Μυράτ, για να απαντήσει σε αυτούς που του έλεγαν ότι είναι τυχερός που έχει τόσο όμορφη γυναίκα (Βούλα Ζουμπουλάκη); Και είναι δυνατόν ένας συγγραφέας (Δ. Σαραντάκος) να την κάνει τίτλο διηγήματός του σε εισαγωγικά και να την αποδίδει στον Διογένη Κυνικό, σε μιά εποχή (αν δεν κάνω λάθος) που υπήρχε TLG; Και ο γιός (Ν. Σαραντάκος) που δικαίως θεωρείται ειδήμονας περί τα γλωσσικά, να μήν προστατεύει τον πατέρα του από την γκάφα;

  Το χειρότερο είναι άλλο: Επειδή έκανα το λάθος και το επισήμανα, θα δεχτώ τώρα όλη την μήνι των αναγνωστών που θα θελήσουν να προστατέψουν τον κ. Σαραντάκο. Αν είναι αυτό δημοκρατικός διάλογος, τί να πώ; Ούτε Τουρκία να είμασταν που απαγορεύεται να κρίνεις τον Ερντογάν

 73. 69

  Κι ο Τενγκ Χσιάο Πινγκ δεν είχε πει κάτι παρόμοιο «άσπρος γάτος, μαύρος γάτος, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια» αλλά στο πιο εξωτίκ;

  70

  Αυτό στο χωριό μου λέγεται «ααααχχχ… ένα ζαρκάδι!»

 74. Κε Γλουτή, μόνος σας βλέπουτε την μήνιν.

 75. spiral architect said

  (μα ρε πούστη μου, ο κώλος τους τους τρώει;)

 76. Μαρία said

  66
  Χα, χα, αυτά τα έχασα https://sarantakos.wordpress.com/2015/08/16/ppd15aug/#comment-305667

 77. BLOG_OTI_NANAI said

  76: Το μόνο που αλλάζει είναι η δημοτική ή η ψευτοκαθαρεύουσα αλλά τα κλισέ παραμένουν 🙂

 78. Idom said

  @ 38
  Για αυτό τα προλαβαίνετε όλα, Νικοκύρη μας!
  Επειδή έχετε πρόγραμμα.

  🙂

 79. Ριβαλντίνιο said

  Ναι ! Βάταλος που όλοι αγαπήσαμε = Παύλος Γλουτής

  https://smerdaleos.wordpress.com/2015/10/17/%ce%b7-%ce%b9%ce%b5-%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%b1-wes-%ce%bd%cf%84%cf%8d%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b1%ce%b9/#comment-3779

 80. sarant said

  78 Ε, ναι 🙂

  79 Πω πω αυτή η μήνις! 🙂

 81. ουστ σκουπιδια said

  Γράφουν άρθρα αυτοί που δεν κάνουν ΟΧΙ για αρθρογράφοι αλλά ΟΥΤΕ για αναγνώστες. Πίσω στην τρύπα σου αμόρφωτε κατινιάρη γραικύλε, και πάρε και όλη σου την σοβαροφάνειά μαζί.

 82. φαντάζομαι ότι η αυθάδεια, η παρανομία, η αναίδεια, και η αναρχία είναι κάτι που αφορά όοοολους τους άλλους πλην της αρχιαναιδούς «κυρίας» ψηφοφόροι της ας προσέχατε…

 83. 81 Ουχ; https://pbs.twimg.com/media/CkBbQ_hUoAEdnbV.jpg

 84. Earion said

  Βλέπω μια απόρριψη των κυβερνήσεων Σημίτη από μεριάς αρκετών σχολιαστών με τόση οργή που μου προκαλεί απορία. Εγώ, που ποτέ δεν ψήφισα ΠαΣοΚ (φυσικά είναι κάτι που δεν μπορώ να το αποδείξω, όποιος θέλει το πιστεύει), δεν διακατέχομαι από τόσο μένος εναντίον του Σημίτη. Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί. Δεν έγινε τίποτε αξιομνημόνευτο επί των κυβερνήσεών του; Εννοώ τίποτε άξιο επαίνου. (Η είσοδος στην Ευρωζώνη, ας πούμε;). Ή, ας το ρωτήσω πιο απλοϊκά: Η διακυβέρνηση Σημίτη ήταν, συνολικά μιλώντας, Κάτι Καλό (a Good Thing?) ή Κάτι Κακό (a Bad Thing?).

  Βέβαια, το ομολογώ πρώτος, τέτοιες ερωτήσεις (συνολικής αποτίμησης) δεν είναι εύκολες. Ίσως ούτε και επιθυμητές. Αν ρωτούσα, για παράδειγμα, τι θα είχε μείνει στη χώρα από τη διακυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, αν σταματούσε αυτή τη στιγμή, ποιο δείγμα έργου δηλαδή έπειτα από ενάμισο χρόνο στην εξουσία, που να μην το έχει επιβάλει η Τρόικα, τι θα μου λέγατε;

 85. leonicos said

  Ποια είναι η Αγγελοπούλου;

 86. Gerassimos Zorbas said

  Το κείμενο το οποίο αναρτήθηκε από την Α.Δ. χωρίς προηγούμενη εξέταση περιέχει πράγματι τις ιδέες του Ισοκράτη αλλά όπως είναι διαρθρωμένο και βασανισμένο δεν μπορούμε να το αποδώσουμε στον Ισοκράτη. Το ακριβές κείμενο το δίνει ο Ν. Σαραντάκος και ανήκει στο λόγο Αρεοπαγιτικός (20). Ανάλογο κείμενο του Ισοκράτη θα βρούμε και στο λόγο του Παναθηναικός(131). Η αναφορά του 53@ στη Πολιτεία του Πλάτωνα είναι σωστή με την έννοια οτι και ο Πλάτωνας εκφράζει κριτικές για τη δημοκρατία.
  Τελικά και στο Ιστολόγιο δεν κάνουμε τίποτα άλλο. Δυό χιλιάδες χρόνια μιλάμε για τη δημοκρατία, χωρίς πάντοτε να ξέρουμε πως ακριβώς τη θέλουμε και τι νοούμε με αυτη την όμορφη λέξη.

  Οσον δε αφορά τον ρόλο της Α.Δ. σαν επίτροπος μην την αδικούμε τσάμπα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ηταν ιδιαίτερα πετυχημένος ( το ίδιο ισχύει και για τη Β. Παπανδρέου) αν και με ένα ολιγομελές πολιτικό γραφείο ( 6 στελέχη) και μια Γενική Διεύθυνση που δούλευε. Για την ιστορία, οι οδηγίες κατά των διακρίσεων και τη παρενόχληση είναι δικό της επίτευγμα. Επίσης κάτι που δεν έχει ειπωθεί μέχρι τώρα είναι ότι οι συμβασιούχοι δεν θα είχαν βρει λύση στο πρόβλημα τους αν ο Αλέκος Αλαβάνος ( τότε ευρωβουλευτής) δεν έσπρωχνε πιεστικά τη Α.Δ. και αυτή με τη σειρά της τον Ρέππα και τον Σημίτη, ο οποίος και ενοχλήθηκε από αυτές τις πιέσεις. Το σχετικό νομοθέτημα του Παυλόπουλου είναι η συνέχεια αυτών των δράσεων.

 87. Πάνος με πεζά said

  Αφιερωμένος συλλεκτικός Πάριος, από 45άρι : «Αννούλα», λαϊκό βαλσάκι, Κατσαρού-Πυθαγόρα.
  Αννούλα, Αννούλα που πήγες;
  Μαθαίνω τα βράδια πως κλαις.
  Ευθύνες εσύ κράτα λίγες
  και παίρνω εγώ τις πολλές.

 88. gpoint said

  Ρε Αλεξίσφωτε

  καλά, οπωσδήποτε δεν διορίζουμε ιατροδικαστές εδώ μέσα αλλά μου φαίνεται ένα πιστοποιητικό για ψυχοπάθειες δεν θά ήτανε άχρηστο. Ακου πετυχημένη Υπ. επειδή το βάπτισε Δια βίου μάθησης ; Το ότι έθαψε μισθολογικά όλους τους εκπαιδευτικούς μπορεί να την έκανε καλή υπουργό ΜΟΝΟ στον που την υπουργοποίησε που του γλύτωσε λεφτά και που χέστηκε για την εκπαίδευση. Οσο για το χρυσή εφεδρεία, τι να σου πω…ξεφεύγεις από τα όρια του απλού οπαδού της και πλησιάζεις επικίνδυνα τα των ασπονδύλων (οπαδών του Aris για τους άσχετους)

 89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  86.>>Το σχετικό νομοθέτημα του Παυλόπουλου είναι η συνέχεια αυτών των δράσεων.
  Και τακτοποίησε τους δικούς της (πασόκους κατά καταλυτική πλειοψηφία) μια χαρά (και δυο τρομάρες-πλαστές προϋπηρεσίες).Αφήστε το, κάποιοι ξέρουμε…

 90. sarant said

  86 Αυτό το τελευταίο με τους συμβασιούχους δεν είναι πράγματι γνωστό.

 91. Avonidas said

  #25. Βρείτε σοφότερο απόφταιγμα, γατάκια…

  Challenge accepted:

  https://xkcd.com/643/

 92. nirevess said

  Σίγουρα είναι δυσάρεστο που οι πολιτικοί δεν έχουν γερή κλασική παιδεία και δεν διαβάζουν τα μπλογκ και τους ιστότοπους που πρέπει. Αλλά οι πολιτικοί είναι σε μεγάλο βαθμό εναλλάξιμοι στα πόστα τους. Σήμερα στο Παιδείας, αύριο στο Πολιτισμού, κλπ. Είναι ή πρέπει να είναι καλοί στη διαχείριση, στην οργάνωση, στη σύνθεση, στο συντονισμό. Κάποιος που πιστεύει ότι δεν χρειάζονται τα Αρχαία για να μάθεις Νέα, είναι ανακόλουθο να πιστεύει ότι ένας υπουργός Παιδείας ξεφτιλίζεται επειδή δεν γνωρίζει τα του ψευδοϊσοκράτειου λερναίου, δηλ. ένα φιλολογικό, εντέλει, ζήτημα. Πολύ πιο βαρύ ατόπημα θεωρώ τη δήλωση της Αννούλας στη στερνή υπουργική της 25η Μαρτίου, ότι «οι Έλληνες απέδειξαν το 1821 πως όταν ήταν ενωμένοι έριξαν μια αυτοκρατορία»!! Ακόμα κι αυτή η τερατώδης μπαρούφα, όμως, δεν αποδεικνύει τίποτα για την αξία της ως υπουργού Παιδείας.

 93. 28, …στο σχολειό διδάχτηκα πολλά αρχαία ελληνικά και τώρα μπλέκω τοις μηροί μου….

  Νομίζω ότι μεμψιμηρείς! 🙂

 94. 86. «οι συμβασιούχοι δεν θα είχαν βρει λύση στο πρόβλημα τους αν ο Αλέκος Αλαβάνος ( τότε ευρωβουλευτής) δεν έσπρωχνε πιεστικά τη Α.Δ. και αυτή με τη σειρά της τον Ρέππα και τον Σημίτη, ο οποίος και ενοχλήθηκε από αυτές τις πιέσεις. Το σχετικό νομοθέτημα του Παυλόπουλου είναι η συνέχεια αυτών των δράσεων.»

  Για να βολευτουν 400.000 επρεπε να φθασουμε στο 1.500.000 ανεργους στον Ιδιωτικο Τομεα.

  Ωραιος! Σαν τον Αλέξη Ζορμπά.

  «Ένας άγγλος συγγραφέας, ο Μπάζιλ, καταφτάνει σ’ ένα μικρό χωριό της Κρήτης με απώτερο σκοπό να ανοίξει και να ξαναλειτουργήσει τα από πολλών ετών εγκαταλειμμένα ορυχεία λιγνίτη που κληρονόμησε από τον Έλληνα πατέρα του. Σαλπάροντας από τον Πειραιά για την Κρήτη, γνωρίζεται πάνω στο πλοίο με έναν ζωηρό και πληθωρικό τύπο, τον Αλέξη Ζορμπά, τον οποίον προσλαμβάνει ως οδηγό αλλά και ως επιστάτη για τα ορυχεία. Οι εργασίες ξεκινούν κάτω από δύσκολες συνθήκες και οδηγούν στην πλήρη αποτυχία και την καταστροφή, ..»

 95. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μα, αν κάποιος υπουργός πρέπει να έχει γερή παιδεία, να ξέρει γράμματα, που λέγαν κάποτε, αυτός είναι ο υπουργός Παιδείας, για προφανείς λόγους. Δεν φτάνει να είναι ικανός διαχειριστής, πώς να το κάνουμε; Αν ανοίγει το στόμα του και πετάει βατράχια, γίνεται εύκολος στόχος. Τόσο βαρύ είναι πια να απαιτούμε από τους υπουργούς Παιδείας αυτό που απαιτούμε από τα δεκαοχτάχρονα στις πανελλαδικές; Τόσο δύσκολο είναι να βρούμε πολιτικούς που να μιλάνε σαν μορφωμένοι άνθρωποι κι όχι σαν τεχνοκρατικά ρομπότ;

 96. 86. Να προσθεσω και τα γεγονοτα που περιγραφονται ηπιως στο 89.
  Πασοκ-νεοδημοκρατ-ισμος : το ανωτατο σταδιο του διορισμου επαρχιωτων στο δημοσιο, μεσα απο το παραθυρο των συμβασιουχων. Απαιτουνται μονον :
  1. πτυχιο «Α» ΤΕΙ, χαμηλοβαθμων ΑΕΙ
  2. 4 εως 6 οικογενειακοι ψηφοι ανα τεκνο στο ΠΑΣΟΚ και μετα αλλοι τοσοι σε ΝΔ*.

  * Ουτως εξηγειται η ιδιοτελης επαμφοτεριζουσα εκλογικη συμπεριφορα της μικροαστικης ταξης.

 97. alexisphoto said

  @88:
  Για εμένα είναι το σχόλιό σου;
  Δεν το καταλαβαίνω.
  Ψιλιάζομαι ότι νομίζεις πως γράφω με δύο υπογραφές.
  Αν είανι αυτό είσαι λάθος. Είμαι από την αρχή του ιστολογίου ο alexisphoto.
  Μπορεί να στο επιβεβαιώσει ο Νικοκύρης.
  Εδώ έχω μόνο το σχόλιο 17.
  Και αυτό σαν μια δικιά μου ανάγνωση όχι στο σύνολο του τότε Πασοκ, αλλά συγκεκριμένων στελεχών του – που τα θεωρούσα (και θεωρώ ακόμα) αξιόλογα, αξιοπρεπή, υπεύθυνα κλπ.
  Διαβάζω με προσοχή τα σχόλια, εχω τη διάθεση να το συζητήσω και να πεισω ή να πειστώ.
  Ψυχοπάθεια γιατί όμως;

 98. spiral architect said

  Ασε μας ρε Αφώτιστε, με την καραμέλα του ιδιωτικού τομέα, μηχανικός πράμα!
  Ποιος ιδιωτικός τομέας; Ο μεταπρατικός και κρατικοδίαιτος ή ο ιδιωτικός τομέας των μπετών και του μικρεμπορίου;

 99. 91: Resistance?

 100. 98. Ζητωσαν οι παραγωγικοι 🙂 μονιμοποιηθεντες του Δημοσιου !

 101. spiral architect said

  Καλά, συνέχιζε να γράφεις πίπες … 😛

 102. Μα δεν έχετε καταλάβει ότι όλοι αυτοί από το τουίτερ ενημερώνονται πλέον και βγάζουν πολιτικά επιχειρήματα; Με αποτέλεσμα να την πατάνε χοντρά με τσιτάτα και δήθεν απόψεις;

 103. ΓιώργοςΜ said

  91 😀
  Πολύ καλό! Ακριβέστερο το δικό σου, το δικό μου λακωνικότερο και ρυθμικότερο όμως 🙂

 104. 101. Το επιστρεφω πολλαπλασιασμενο επι 10.

  Αδιορθωτος. Το προλεταριατο ειναι κυριως μεταναστες χειρωνακτες.

 105. giorgos said

  95. Συμπέρασμα : Στήν ελληνική κοινωνία οί μορφωμένοι άνθρωποι είναι μηδαμινή μειοψηφία . Η Ελλάδα δέν μπορεί νά μορφώση . Αυτή είναι δυστυχώς ή πραγματικότητα .

 106. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

 107. […] https://sarantakos.wordpress.com/2016/06/04/annadiamant/ […]

 108. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

  Το απόσπασμα διδάσκεται στην Πρώτη Λυκείου, στο μάθημα Πολιτική Παδεία. Το έχει το σχολικό βιβλίο στη σελίδα 82 σαν παράθεμα. Είναι ακριβώς το ίδιο:

  «Η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέ-
  φεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα
  της ελευθερίας και της ισότητας, διότι
  έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την
  αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανο-
  μία ως ελευθερία, την αναίδεια του
  λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως
  ευδαιμονία.»
  (Ισοκράτης, Περί ειρήνης)

  Click to access 22-0228_Politiki-Paideia_A-Lyk_BM.pdf

  Αυτοί είναι οι σχετικοί με το βιβλίο
  \ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  Πρόεδρος: Σωτήριος Γκλαβάς
  ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

  ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
  Παύλος Φ. Μάραντος
  Κώστας Ν. Θεριανός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής, Κοινωνιολόγος,
  Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

  ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ
  Δρ. Χρήστος Πατσός, Σχολικός Σύμβουλος Κοινωνιολόγων, Συντονιστής Επιτροπής Κρίσης
  Αθανάσιος Ανδρέου, Οικονομολόγος, Med Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης, Διευθυ-
  ντής 10ου ΓΕΛ Λάρισας
  Δρ. Γιώργος Μπίκος, Πολιτικός Επιστήμονας, Κοινωνιολόγος, Εκπαιδευτικός
  ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
  Γιώτα Κωνσταντάτου, Φιλόλογος
  ΕΞΩΦΥΛΛΟ
  Παύλος Φ. Μάραντος – Κώστας Ν. Θεριανός

  Μου φαίνεται λίγο τραβηγμένο να έχουν κάνει λάθος εφτά μορφωμένοι και ειδικοί με το θέμα άνθρωποι.

  Το βιβλίο είναι από πρόπερσι που διδάσκεται.

 109. Κατοπιν αυτων προτεινω ενα καλο ροκ διάλειμμα με τους Dire Straits εις την δευτεραν γλωτταν της πατριδος (κατα Α.Δ.) 🙂

  Dire Straits – The Best Of Dire Straits (Full Album)

  0:00:00 01. Sultans of Swing ❤ ❤
  0:05:39 02. Lady Writer
  0:09:14 03. Romeo And Juliet
  0:15:02 04. Tunnel of Love ❤
  0:22:57 05. Private Investigations
  0:28:35 06. Twisting by the Pool
  0:32:03 07. Love over Gold (Live)
  0:35:32 08. So Far Away ❤
  0:39:25 09. Money for Nothing ❤
  […]

 110. Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ … ΒΟΡΕΙΩΝ (ΣΧΕΔΙΟ)

  […]
  …………………………………………………………………..
  Οι πρώτοι βόρειοι εκπρόσωποι της ΕΦΕΕ που ’ρθανε Αθήνα
  από την ίδια παράταξη παίζανε …ξύλο, τέτοιος διάλογος
  Λέγαμε : ήρθαν οι βάρβαροι – είναι μια λύση ;

  Κι ύστερα ήρθαν -που λετε- στην Αθήνα την εποχή του «σοσιαλισμού»
  αναμειγνυόμενοι με τους γηγενείς ή μάλλον τους πρώτης γενιάς πρωτευουσιάνους
  βαριοί κι ασήκωτοι-κεφάλι ελαφρύ
  με αιτήματα «ΑΡΣΗ ΑΔΙΚΙΩΝ » « ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΞΟΥΣΙΑΣ»

  Τα αποτελέσματα γνωστά :
  «Σοσιαλιστές» υπουργοί να κάνουν «χρυσούς» γάμους
  ή να διακηρύττουν από τις καμπάνες του GRAND RESORT
  την ….αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο λαό πίνοντας pina colada
  και «εκσυγχρονιστές» να προτείνουν την καθιέρωση της ….αγγλικής ❤
  ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στην Ελλάδα.

  Τεμπέληδες κυβερνήτες ανήψια τουρκόφωνων αλήδων
  ξανθές νηπιαγωγούς να …κάνουν εγχειρήσεις
  «εθνικόφρονες» τραγουδιστές νομάρχες, δήμαρχοι αθλητές
  θρησκευτικές οργανώσεις να υποστηρίζουν δεξιούς μα και «σοσιαλιστές»
  κι από κοντά πνευματικοί από το Άγιο Όρος,
  φιλόλογους να πηδάνε νότιες και …να μην τις διορίζουν
  ……………………………………………………………….
  Την βυζαντινή ίντριγκα , την αδικία εσείς σπείρατε πόντιοι, βόρειοι κι ανατολίτες,
  προσπαθώντας χωρίς προσλαμβάνουσες, πείρα , κουλτούρα, ήθος ρε αλήτες
  να γίνετε γνωστοί στο πλήθος
  μ΄ αγωνία σπρώχνοντας παντού
  τους νότιους …ξάδελφούς σας

  […]

  05.01.2009

  http://politicalreviewgr.blogspot.gr/2011/06/blog-post_9542.html

 111. ΣΠ said

  108
  Αυτό δεν το περίμενα!

 112. Μαρία said

  111
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/03/19/isocrates2-3/

 113. BLOG_OTI_NANAI said

  Δεν νομίζω ότι στον «Περί Ειρήνης» υπάρχει κάτι τέτοιο. Μάλιστα, στις εκδόσεις «Ζήτρος», μέσα στο κείμενο του «Περί Ειρήνης» μας στέλνει στην υποσημ. 370 στην οποία (σ. 212) και πάλι ο μεταφραστής μας παραπέμπει στον «Αρεοπαγιτικό» ως εξής:

  «στον Αρεοπαγιτικόν §20 ο Ισοκράτης λέει πως τον παλιό καιρό οι άνθρωποι δεν ανατρέφονταν κατά τέτοιον τρόπο ωσθ’ ήγεισθαι την μεν ακολασίαν δημοκρατίαν […] κ.λπ. κ.λπ.»

  Οπότε, μάλλον στο κείμενο που λέει ο Νίκος καταλήγουμε.
  Με κάποια επιφύλαξη βεβαίως, αλλά το πέρασα όλο το κείμενο και δεν είδα κάτι τέτοιο.

 114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  90.>>86 Αυτό το τελευταίο με τους συμβασιούχους δεν είναι πράγματι γνωστό.
  Όταν άρχισαν να κρίνονται αντισυνταγματικές οι Εφεδρείες των μονίμων και χρειαζόντουσαν κι άλλα κεφάλια, θυμήθηκαν(μεταξύ άλλων) να ψηφίσουν αναδρομικό άνοιγμα κι επανεξέταση των φακέλων των τακτοποιημένων με το Π.Δ. Παυλόπουλου, που ήξεραν καλά ότι δε θα ΄μενε ρουθούνι.Στρατιές με εικονικές προϋπηρεσίες και συμβάσεις της πυρκαγιάς. Συγκυβερνούσαν ,Μητσοτάκης και Χριστοφιλοπούλου στο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης κι έστελναν κάτι χιλιάδες μ΄αυτή τη διάταξη στη διαθεσιμότητα, κι ας τους είχε διορίσει το ίδιο τους συνάφι. Απλά και κυνικά όταν δεν τους έβγαιναν οι αριθμοί,την έπεσαν στις Μαρούσκες.
  http://www.ethnos.gr/politiki/arthro/epaneksetasi_stous_monimous_tou_paulopoulou-63960712/

 115. BLOG_OTI_NANAI said

  Γενικά, οι ιστορίες με τον Διογένη που αναφέρει ο πατέρας του Νίκου στο σχετικό κειμενάκι τις βρήκα όλες στις πηγές (Λαέρτιος, Αθήναιος κ.ά.) και γενικά για τον Διογένη υπάρχουν πλήθος ιστορίες και επιγράμματα όπως και κάποιες εκτεταμένες λαϊκές εξιστορήσεις με πρωταγωνιστές την Λαΐδα και τον Διογένη. Είδα πολλές από αυτές στο περιοδικό «Μπουκέτο» («Η αισθηματική ζωή Λαΐδος της Κορινθίας»).
  Αυτή τη συγκεκριμένη ιστορία μόνο δεν βρήκα, σχετικά με το ξεγέλασμα του Διογένη που πήγε με την υπηρέτρια. Πιθανόν όμως να είναι και αυτή μια νεώτερη λαϊκή ιστορία. Εκτός αν καταφέρει και τη βρει κάποιος άλλος.

  Πάντως, τη φράση που έγραψε ο πατέρας του Νίκου, την βρήκα σε αξιόλογη έκδοση και συγγραφέα, αλλά δυστυχώς χωρίς παραπομπή, και με την αλλαγή, «λυχνίας σβεσθείσης«. Εάν λοιπόν έκανε λάθος ο Δημάκης αυτό σημαίνει ότι η φράση κυκλοφορούσε με τρόπο που ξεγελούσε και τους ειδικούς, και έτσι πολύ περισσότερο μπορούμε να δεχτούμε ένα λάθος από έναν λογοτέχνη:

  ΥΓ
  Επίσης Βάταλε, η φράση προυπήρχε και αν ο Μυράτ την έγραψε το ’60-’70 όπως λες, άρα την πήρε από τον Καρθαίο το 1946 και απλά πρόσθεσε εκεί την Λαΐδα. Και βεβαίως, στην ανάρτηση του Νίκου δεν κοίταξες καλά, και νόμισες ότι η φράση ήταν σε κείμενο του Νίκου και επαναλάμβανε του πατέρα του, όμως στην πραγματικότητα, αυτό που διάβασες ήταν ακριβώς η παράθεση του κειμένου του Καρθαίου από τη Νέα Εστία και μπουρδουκλώθηκες:

 116. BLOG_OTI_NANAI said

  Να πούμε ότι η αρχική φράση, το πιθανότερο, είναι αυτή του Πλούταρχου:

 117. sarant said

  115-116 Μερσί, μαζεύεται το υλικο για το άρθρο 🙂

 118. Παύλος Γλουτής said

  Συγχαίρω ειλικρινά τον κ. Μπλόκ (115+116) που ανακάλυψε ότι η πηγή της γκάφας του πατρός Σαραντάκου είναι ο Κ. Καρθαίος στη Νέα Εστία του 1946. Προφανώς, και ο Μυράτ από τον απατεώνα Καρθαίο ψάρεψε την κατασκευασμένη ατάκα που τόσο άρεσε στους Αθηναίους του 1960 + του 70.

  Επίσης, συγχαίρω τον κ. Μπλόκ γιατί απέδειξε ότι η απάτη του Καρθαίου αναπαρήχθη από έναν τόσο έγκυρο εκδοτικό οίκο όσο ο Παπαδήμας το 1994 και ουδείς το επεσήμανε στα 22 χρόνια που μεσολάβησαν. Οι δύο αυτές ανακαλύψεις του Μπλόκ ασφαλώς και δίνουν ελαφρυντικά στον πατέρα Σαραντάκο για την γκάφα του. Ωστόσο, οι ευθύνες του κ. Νίκου Σαραντάκου παραμένουν: Όταν ελέγχει τους άλλους για πολύ μικρότερα λάθη (π.χ. την Αννούλα σήμερα, η οποία αντέγραψε από το σχολικό βιβλίο, όπως μάς θύμισε ο κ. Τηλυκράτης στο 108), ΟΦΕΙΛΕ να προστατεύσει από την γκάφα (καθότι τυπώθηκε σε χαρτί βιβλίου) τον αείμνηστο πατέρα του.

  Περιμένω με αγωνία την ανάρτηση του κ. Σαραντάκου για το θέμα, προσδοκώντας ότι θα μνημονεύσει τα ονόματα εμού και του κ. Μπλόκ, για την ιστορική σημερινή μας ανακάλυψη, που θα αφήσει εποχή και θα την μνημονεύουν οι απόγονοί μας, καθότι η «ατάκα του Διογένη» προς την Λαΐδα είναι ακόμη σε χρήση από χιλιάδες παλαιούς Αθηναίους που παραπλανήθηκαν από τους απατεώνες Καρθαίο + Μυράτ. Δόξα νάχει το TLG…

  Όλες οι πρόοδοι στην Γλωσσολογία είναι εξωπανεπιστημιακές και γίνονται συνήθως από ερασιτέχνες, όπως π.χ. η σημερινή (5 Ιουνίου 1952) 64η επέτειος της αποκρυπτογραφήσεως της Γραμμικής Γραφής Β΄ από τον αρχιτέκτονα Μιχαήλ Βέντρις. Ο οποίος, ακριβώς επειδή απέδειξε ότι η Γραμμική Β΄ είναι 100% ελληνικά, βρήκε τον θάνατο σε ένα μυστηριώδες τροχαίο 4 χρόνια αργότερα (1956) που έστησαν οι Φοινικιστές και οι Ινδοευρωπαϊστές

  Τα λέει όλα ο Andrew Robinson στην περίφημη βιογραφία του Βέντρις, «Michael Ventris:The man who deciphered Linear B΄» (2002 + 2012). Παρακαλώ τους Ελληνοαμερικανούς αναγνώστες του Ιστολογίου να το αναρτήσουν για κατέβασμα, ώστε να πληροφορηθούν την αλήθεια για την δολοφονία του Βέντρις και οι Ρωμιοί εδώ στην Πατρίδα. Επίσης, υπάρχουν και δύο βιβλία για την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β΄ του ιδίου του Βέντρις και του συνεργάτη του τού Τσάντγουικ , που έχουν όλες τις αποδείξεις ότι τα μυκηναϊκά είναι ελληνικά. Αν τα βρεί κάποιος, ας τα προσφέρει και γιά μάς που δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε από τον Μπέζο, ώστε να πάψουν να λένε τις παπαριές τους οι φοινικιστές και οι ινδοευρωπαϊστές

  Click to access ARGO_ON_VENTRIS.pdf

 119. voulagx said

  Ρε μηχανικοι του ιστολογιου ( αφωτιστοι και πεφωτισμενοι), κι αλλοι πηραν ενα κωλοπτυχιο μηχανικου αλλα δεν το κανουν βουκινο, μπαστα!

 120. spiral architect said

  Έλα ντε! 🙂

 121. Νίκος Κ. said

  Η κ. Διαμαντοπούλου διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο του χειρότερου υπουργού Παιδείας. Θα δυσκολευτεί όμως να τον κερδίσει γιατί έχει ισχυρότατο συναγωνισμό: Λοβέρδος, Γ. Παπανδρέου, Αρβανιτόπουλος, Πετσάλνικος, Ανθόπουλος (και οι υφυπουργοί έχουν ψυχή)

 122. NM said

  Ιιιι!!!
  Απορώ για το πως διέλαθε της προσοχής του αξιολογότατου επιτελείου της η σημερινή γκάφα.
  Μια άλλη φορά -κάτι ανάλογο- στο παρατσακ το προλάβανε:
  http://www.youtube.com/watch?v=1XmvEl5e1ZQ

 123. odinmac said

  ΄Ωστε υπάρχει στο σχολικό βιβλίο το “γνωμικό”, ενώ το άρθρο μας διαβεβαιώνει ότι αποδίδεται από ελληναράδικους κύκλους.

  Μάλιστα.

  Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι υπάρχει δόλος:

  Μετά την ανάγνωση του έντεχνου άρθρου είμαστε πλέον πεπεισμένοι για τους “κύκλους” της Κυρίας Διαμαντοπούλου.

  Είναι αυτό που λέμε και για την δημοσιογραφία ότι η μισή αλήθεια…

  Υγ: Γράφω “έντεχνου” ακριβώς γιατί το είχατε δημοσιεύσει παλαιότερα ενώ τώρα το αποφύγατε.
  Μάλλον θα το ξεχάσατε.

 124. sarant said

  108-123 Ζητάω συγνώμη που δεν είδα νωρίτερα το σχόλιο του Τηλυκράτη.

  Δεν είναι κάτι άγνωστο αυτό, το έχουμε αναφέρει στο ιστολόγιο πέρσι.
  https://sarantakos.wordpress.com/2015/03/19/isocrates2-3/

  Κάποιος από τους συντελεστές του βιβλίου μου είχε στείλει μέιλ στο οποίο ζητούσε συγνώμη και μου είχε πει ότι θα έστελναν διορθωτικό. Δεν ξέρω βέβαια αν έγινε αυτό.

 125. Γς said

  122:

  Κάτι ανάλογο με τη δική μου πλακίτσα, που την έκανα ζωντανά στην TV

 126. Μαρία said

  Επιμένει παρά το κράξιμο https://www.facebook.com/diamantopoulou
  Κι έχει κι ανοιχτό προφίλ για μας που δεν έχουμε φουμπού.

 127. Μα, Παύλο Γλουτή, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι — όπως απέδειξαν οι Βέντρις και Τσάντουικ — η Γραμμική Β υποκρύπτει αρχαιότατα ελληνικά. Πώς όμως έρχεται αυτό σε αντίθεση με τις «θεωρίες των ινδοευρωπαϊστών και φοινικιστών», ότι δηλαδή (α) η ελληνική γλώσσα κατάγεται, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες και διάφορες γλώσσες της Πρόσω Ασίας, Αρμενίας, Περσίας και Ινδίας, από μία και την αυτή παλαιότερη γλώσσα, και (β) ότι το αλφάβητο με το οποίο άρχισε να γράφεται η ελληνική γλώσσα μερικούς αιώνες αφού είχε ξεχαστεί η Γραμμική Β προέρχεται από το φοινικικό σύστημα γραφής; Και ποιος θα είχε συμφέρον να δολοφονήσει τον Βέντρις γι’ αυτό το λόγο;

 128. gpoint said

  # 121

  Πολλούς έχεις ξεχάσει,των Τρίτση, Κοντογιαννόπουλου, Αρσένη συμπεριλαμβανομένων, όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους. Πάντως ο κορυφαίος είναι μακραν ο Απ Κακλαμάνης

 129. gpoint said

  # 127

  Αγγελε

  εαν πιστεύεις -όπως γράφεις- πως για μερικούς αιώνες από την γραμμική Β μέχρι την γραφή με το αλφάβητο δεν υπάρχουν γραπτά κείμενα, πως το εξηγείς ;

 130. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κύριε Λεξίμαχε, μην έχετε τυφλή εμπιστοσύνη στην ορθότητα του περιεχομένου των σχολικών βιβλίων και στην επάρκεια των συγγραφικών ομάδων τους. Προχτές ένα πιτσιρίκι της ΣΤ δημοτικού τσίμπησε ένα «επέλεξε» στην προστακτική στο βιβλίο των μαθηματικών. Όσο για το διαβόητο βιβλίο μαθηματικών της Ε δημοτικού, το αγαπημένο μας παιχνίδι είναι το λαθοθηρικό σαφάρι ανά κεφάλαιο. Και τα λάθη αυτά επαναλαμβάνονται σε κάθε επανέκδοση των βιβλίων.

 131. cronopiusa said

  «Αἰὼν παῖς ἐστι παίζων, πεσσεύων• παιδὸς ἡ βασιληίη»

 132. sarant said

  130 Ενώ αν έγραφε «διάλεξε» ο συγγραφέας θα έπεφτε το κύρος του!

 133. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

  #130
  Κύριε Κουβάτσο, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.
  Θέλησα να δείξω πόσο εύκολα κι αβασάνιστα υιοθετούνται και καθιερώνονται διάφοροι βερμπαλισμοί και περισπούδαστες «αλήθειες», και μάλιστα όχι από ένα αλλά από πολλούς ειδικούς μαζί.

  Ιδού κι ένα ακόμη συζητήσιμο σημείο, από σχολικό εγχειρίδιο (Ιστορία Α’ Λυκείου)

  «Η αρχαία Αίγυπτος
  Η κοινωνία. Η συμμετοχή των Αιγυπτίων στην παραγωγική διαδικασία είχε τις συνέπειες της στη διάρθρωση της κοινωνίας. Στην κορυφή βρισκόταν ο φαραώ, ο οποίος ενσάρκωνε τον επίγειο θεό αλλά και το κράτος. Σ’ αυτόν ο λαός εναπέθετε τις ελπίδες του για την επιτυχία των συλλογικών του προσπαθειών. Ήταν απροσπέλαστος και η θέληση του αποτελούσε νόμο για τους υπηκόους. Στην κοινωνική ιεραρχία κάτω απ’ αυτόν βρίσκονταν οι ιερείς, οι ανώτατοι κρατικοί υπάλληλοι και οι γραφείς που συγκροτούσαν την τάξη των ισχυρών. Ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα αποτελούσαν οι επαγγελματίες στρατιωτικοί, που κληρονομούσαν το επάγγελμα και στους οποίους ο φαραώ παραχωρούσε εκτάσεις γης για καλλιέργεια. Το μεγαλύτερο όμως μέρος της αιγυπτιακής κοινωνίας αποτελούσαν οι ελεύθεροι πολίτες, γεωργοί ή τεχνίτες, που εργάζονταν σκληρά για το μεγαλείο του φαραώ.»

  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-A102/750/4894,22373/

  Μαθαίνουν, λοιπόν, οι μαθητές της Α’ Λυκείου ότι στην αρχαία Αίγυπτο την περίοδο των φαραώ η πλειοψηφία των κατοίκων ήταν ελεύθεροι πολίτες, δηλαδή είχαν πολιτικά δικαιώματα. Ενώ λίγο πριν παρουσιάζει μια κοινωνία αυταρχική, στην οποία όλοι οι υπήκοοι υπακούουν τυφλά στη θέληση του φαραώ.

  Το πρόβλημά μου δεν είναι κυρίως το τι γράφει το σχολικό εγχειρίδιο («ελεύθεροι πολίτες στη θεοκρατική κοινωνία»), αλλά που κάποιοι συνάδελφοι φιλόλογοι στο Λύκειο δε θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα. Ορισμένοι μού λένε ότι το «ελεύθεροι πολίτες» το γράφει για να τους ξεχωρίσει από τους δούλους που παρουσιάζει παρακάτω. Σωστό θα ήταν να χρησιμοποιήσει τις επαγγελματικές κατηγορίες (γεωργοί, τεχνίτες), όπως κάνει και για τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις και επαγγελματικές κατηγορίες, λίγο πριν.

  Για το επέλεξε: συχνά λέω: «αντέγραψέ το, παιδί μου». Η προστακτική με τονιζόμενη αύξηση διεκδικεί μερίδιο στον προφορικό λόγο. Το επέτρεψε, που είναι γραμματικό λάθος, αντί επίτρεψε, μου ακούγεται πιο «φυσιολόγικό». Επομένως μια κατανόηση στους συγγραφείς μαθηματικών εγχειριδίων να τη δείχνουμε, όχι όμως στους υπεύθυνους για τη φιλολογική επιμέλεια.

  #112 Την είχα διαβάσει την ανάρτηση, αλλά δεν τη θυμόμουνα.

 134. BLOG_OTI_NANAI said

  (Είχα ετοιμάσει το σχόλιο από χθες, αλλά το βάζω παρά ότι αναφέρθηκε στα σχόλια 130, 133)

  Γενικά πάντως, αν θέλουμε να είμαστε εντάξει και σίγουροι για τις πληροφορίες που μεταδίδουμε, δεν επιτρέπεται να αντλούμε κατά γράμμα βεβαιότητες από τα σχολικά βιβλία, αν αυτή ήταν τελικά η πηγή της Διαμαντοπούλου. Ασφαλώς, επιστήμονες τα γράφουν και γενικά θα έπρεπε να μπορούμε να στηριχτούμε στα σχολικά βιβλία ως έργα αποδεικτικά για τα γραφόμενα τους. Όμως, επειδή απευθύνονται σε μαθητές, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο αποσιωπήσεων των λεπτομερειών, των γενικεύσεων, των επιφανειακών προσεγγίσεων, των ελεύθερων μεταφράσεων και παραφράσεων διότι εκεί προέχει η διδακτική προσέγγιση και όχι η επιστημονική κατάρτιση.
  Όσο έχω ασχοληθεί με αυτά τα πράγματα, μπορώ να πω ότι, αν για κάποιο εύρημα, δεν μπορεί να βρεθεί τίποτε άλλο ως στήριγμα εκτός από αναφορά σε σχολικό βιβλίο, τότε, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το προσδιορίσουμε, «βρήκα αυτό, ΑΛΛΑ μόνο στο τάδε σχολικό βιβλίο». Που σημαίνει, επιφύλαξη. Από τα σχολικά βιβλία μπορεί βεβαίως να ξεκινά κανείς, με την έννοια ότι υπάρχει καπνός άρα πολύ πιθανόν και φωτιά, όμως δεν μπορεί να τερματίζεται η έρευνα στα σχολικά βιβλία. Αν μια πληροφορία υπάρχει τελικά μόνο σε σχολικό βιβλίο, το πρώτο που μας έρχεται στο νου είναι αυτό που προανέφερα, ότι φανερώνει κάποιο «ενδεχόμενο αποσιωπήσεων των λεπτομερειών, των γενικεύσεων, των επιφανειακών προσεγγίσεων, των ελεύθερων μεταφράσεων και παραφράσεων«.
  Η Διαμαντοπούλου, ως πολιτικός, ξέρει πόσο ρόλο παίζουν οι λεπτομέρειες στα κείμενα, και θα τις έχει χρησιμοποιήσει άπειρες φορές στην καριέρα της. Έτσι λοιπόν, ενώ θα μπορούσε να γράψει, «παραφράζοντας τον Ισοκράτη από το τάδε έργο του, θα λέγαμε ότι και σήμερα ισχύουν αυτά» και έτσι θα ήταν όλα άψογα, τελικά γράφει το απόφευγμα και δεν αποφεύγει την κριτική.

 135. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  133: Τηλυκράτης Λ.

  Όντως ενδιαφέρων ο προβληματισμός που αναφέρετε.

  Από την άλλη, πως να χαρακτηρήσει κανείς (αν θέλει/χρειάζεται να το κάνει) τους υπόλοιπους κατοίκους σε αντιδιαστολή με τους δούλους; Βεβαίως σε διαφορετικές περιόδους η αντίληψη/ο ορισμός του ποιός είναι ελεύθερος πολίτης/κάτοικος είναι διαφορετική. Πως το έβλεπαν αυτό οι «μη δούλοι» στην αρχαία Αίγυπτο δεν μπορούμε να το πούμε σήμερα, τουλάχιστον με σιγουριά. Και σήμερα και στο παρελθόν υπήρχαν καθεστώτα αυταρχικά/δημοκρατικά/θεοκρατικά κλπ. κλπ., αλλά αυτό το ορίζουμε με την εκάστοτε επικρατούσα αντίληψη!

  Δύσκολο να γράψεις βιβλίο για την εκπαίδευση…. Ακόμα πιό δύσκολο να μεταφέρεις τα σωστά νοήματα στους μαθητές!

 136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  94 – «Για να βολευτουν 400.000 επρεπε να φθασουμε στο 1.500.000 ανεργους στον Ιδιωτικο Τομεα.»
  Καλά Αφώτιστε, μ΄αυτά τα φωτισμένα που γράφεις, δικαιώνεις το χρηστόνυμό σου. Αν πιστεύεις πως για τους πάνω από 2,000,000 ανέργους (τα επίσημα νούμερα είναι εσκεμμένα λάθος, μαγειρεμένα δηλαδή, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο, εγώ πχ δεν είμαι γραμμένος) ευθύνονται οι 400,000 που βολεύτηκαν, ή γενικώς οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν παράγουν (όπως υπαινίσσεσαι για τον Σπιραλ) θα μείνεις αφώτιστος για πάντα.
  Υ.Γ – Εκτός κι αν τα έφαγες παρέα με τον Πάγκαλο!

 137. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  95 – «Μα, αν κάποιος υπουργός πρέπει να έχει γερή παιδεία, να ξέρει γράμματα, που λέγαν κάποτε, αυτός είναι ο υπουργός Παιδείας, για προφανείς λόγους.»
  ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ, η εκπαίδευση έχει συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης και στόχο, γι΄αυτούς τους ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ λόγους, επιλέγονται οι καλύτεροι, και όλοι ΠΕΤΥΧΑΝ.

  » Τόσο δύσκολο είναι να βρούμε πολιτικούς που να μιλάνε σαν μορφωμένοι (γιατί το λές αυτό, δεν έχουν σπουδάσει;) άνθρωποι κι όχι σαν τεχνοκρατικά ρομπότ;
  «Ποιό εύκολα θα έβρισκε άνθρωπο, ο Διογένης με το φανάρι».

 138. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  98 – Δεν υπάρχει ιδιωτικός τομέας πουθενά στον κόσμο, ούτε κρατικός, τα πάντα κινούνται από τα κρατικά χρήματα, που τα «τυπώνουν» και τα ελέγχουν οι τράπεζες, που είναι ΟΛΕΣ ιδιωτικές.

  105 – Είναι παγκόσμιο το φαινόμενο, αλλιώς θα είχε καταρρεύσει το σύστημα.

  119-120 – Γι΄αυτό τρολάρισε ο γάτμαν ΑΛ, ΑΧ, ΚΙΝΤ, ΙΜΠΝ ΑΜΗΝ, και τσίμπησαν κάποια εξυπνόψαρα στο αγκίστρι χωρίς δόλωμα.

  135 – «Δύσκολο να γράψεις βιβλίο για την εκπαίδευση.» Καθόλου δύσκολο, αρκεί να αναλύεται ποιός είναι ο πραγματικός στόχος της εκπαίδευσης, κι όχι οι φαντασιώσεις, που υποτίθεται πως υπηρετεί.

  «Ακόμα πιό δύσκολο να μεταφέρεις τα σωστά νοήματα στους μαθητές!»
  Λογικό, γιατί πρέπει να καταλήξουμε πρώτα, ποιά είναι αυτά. Είναι αυτά που διδάσκονται μέχρι να ενηλικιωθούν, και που τα φέρνει αντιμέτωπα με μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, και ανήμπορα να λειτουργήσουν, γίνονται έρμαιο του κάθε αμόρφωτου πονηρού πολιτικάντη και «εργοδότη»;

 139. Ριβαλντίνιο said

  @ 127 Αγγελος

  Και ποιος θα είχε συμφέρον να δολοφονήσει τον Βέντρις γι’ αυτό το λόγο;

  Το όλο στόρυ των αρχαιοβαρεμένων γκαγκάδων συνωμοσιολόγων θέλει την επιστημονική κοινότητα να κάνει πόλεμο στο Βέντρις και να προσπαθεί να τον κατευθύνει στο διάβασμα της Γραμμικής Β ως προελληνικής/μεσογειακής/αιγαιακής ή σημιτικής. Όταν απέδειξε ό τι ήταν ελληνική θύμωσαν πολύ μαζί του και τον καθάρισαν σε «τροχαίο».

 140. Πάντως, αυτά που είπε ή υπονόησε ο Ισοκράτης είναι χειρότερα από αυτά που υπονοούν οι κακοί μεταφραστές του.

  Γιατί είπε ότι το κράτος (μας) δεν ειναι φιλελεύθερο (δηλαδή είναι αυταρχικό) ούτε και πιο πράο από όλα (δηλαδή είναι βίαιο και κατασταλτικό). Ότι είναι ένα ένα μη δημοκρατικό πολίτευμα που εκπαιδεύει τους πολίτες του στην ασυδοσία, ότι έχει αντικαταστήσει την ελευθερία με την παρανομία και την αυθαιρεσία, την ισονομία με την αναίδεια . Ότι είναι ένα πολίτευμα που δεν κάνει όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους, αλλά χειρότερους και ανόητους…

 141. Γιάννης Ιατρού said

  139: Ρίβα
  Τώρα, σε λίγο, θα δεις τι έχει να γίνει! 🙂 🙂

  Χωρίς αξιολόγηση, μόνο πληροφοριακά (φυσικά με την… πηγαία μου διακριτικότητα) σε πληροφορώ ότι:

  Προβλέπω λίαν προσεχώς πεδίον δόξης λαμπρόν για ερευνητές, ειδήμονες και σχολιαστές 🙂 καθότι έχει αρχίσει να δημοσιεύεται (διαδώστε ρε!) σε αρκετούς ειδησεογραφικούς (κι άλλους…) ιστότοπους (π.χ. εδώ, εδώ και σε πολλά άλλα…) ένα άρθρο «περί της καταγωγής των αρχαίων Μακεδόνων» κάποιου Χρήστου Μπαρμπαγιαννίδη (συγγραφέα κ.ά. που όπως αναφέρεται π.χ. στο biblionet …τον συναρπάζει να γράφει φανταστικές ιστορίες που όμως προκαλούν αληθινά συναισθήματα σε πραγματικούς ανθρώπους). Το άρθρο που αναδημοσιεύεται προέρχεται (αρχική ανάρτηση) από εδώ 🙂 🙂

 142. Ριβαλντίνιο said

  @ 141 Γιάννης Ιατρού

  Μπα , τίποτα δεν θα γίνει. Τι επειδή τους λέει Αιολείς και όχι Δωριείς ; Για να γίνει χαμός θα έπρεπε να τους λέει Ιλλυριούς ή Φρύγες ή συγγενείς των Ελλήνων , αλλά όχι Έλληνες.

 143. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  119, 120., 136. Η αδελφη μου που ητο πιο χαζη ❤ εισηχθη στην Νομικη Αθηνων και εκτος απο την φωτογραφικη της μνημη, δεν εχει καποιο αλλο ιδιαιτερο προσον, ουτε εχει γραψει τιποτα αλλο εκτος απο δικαστικες αποφασεις.

  Αλλα στα σοβαρα, οι ανθρωποι , αλλα και οι μηχανικοι ΕΜΠ οπως ο ΑΦ, κρινονται -κυριως- απο το εργο τους στην διαρκεια της ζωης τους. Ευθυνομαι 🙂 οπως οι προηγουμενοι της γενιας μου και οι επομενοι ελευθεροι επαγγελματιες μηχανικοι, για τα σχολεια που φοιτησαν τα παιδια μας, τα ξενοδοχεια οπου ζησαμε μικρους ή μεγαλους ερωτες,τα μεσα μεταφορας κια επικοινωνιας που ανεπτυξαν, σχεδιασαν και εξελιξαν μηχανικοι, μηχανηματα, …., τα εργα υποδομης,…., μεθοδους κατασκευης προϊοντων, οργανωση παραγωγης,….

  Αλλα σε μερικους μηχανικους , αυτο δεν εφθανε και προχωρησαν και σε αλλες ερασιτεχνικες ή επαγγελματικες δρατηριοτητες.
  Και απομενει σε μερικους σχολιαστες ο εξυπνακισμος, η λεκτικη επιθεση, η ξυνιλα,….

  Υ Γ Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015
  Αφωτίστου Φιλέλληνος : Homo Universalis

  Περισσότερο υγιής είναι οποίος προσπαθεί να γίνει έστω και κατά ένα μέρος και όσο δύναται "Homo Universalis" *, αναδεικνύοντας τις κρυμμένες ικανότητες του ή τις αναβαλλόμενης εφαρμογής δυνατότητες/δεξιότητες του λoγω φόρτου εργασίας, πεποιθήσεων περί εξειδίκευσης ή καταμερισμού εργασίας ή "θέσης" του στο παραγωγικό σύστημα) , πέρα απο την επιστημονική/επαγγελματική ειδίκευση του.

  Λ.χ. προσωπικά
  1.καθαρισα και επισκεύασα την μηχανή esperesso (κέρδος 2,5(Δεξαμενή) έως 4,0(Floral) ευρώ την ημέρα, διότι τον πίνω διπλό),
  2.μαζεψα πειραματικά 4 κιλά ελιές (ποικιλία καλαμών) απο το δέντρο έξω απο το σπίτι μου που μέχρι πρότινος μάζευαν Αλβανοί και φέτος έπεφταν στο πεζοδρόμιο, χάραξα τα 2 κιλά, τις επεξεργάστηκα παραδοσιακά (πίκρισμα, άλμη 10%, ξύδι, λεμονί, κλαράκια θρούμπι) και έκανα τα 4 πρώτα βαζάκια σε παρθένο ελαιόλαδο (2 πήγαν δώρο με εξαιρετικές κριτικές)….τα υπόλοιπα 2 κιλά θα γίνουν με τον κλασσικό τρόπο (αχάρακτες)
  3. κόλλησα η έραψα μερικά απο τα υποδήματα μου (ο Αλβανός τσαγκάρης ζήτησε 20 ευρώ που τα θεώρησα πολλά )
  4. 2 φορές εβδομαδιαίως μαγειρεύω για το μεσημέρι (λ.χ. πατατο-κολοκυθο σαλάτα με καπνιστό τόνο, γραβιέρα, κρεμμυδάκι, μαϊντανό, κάπαρη) με πολύ καλά υλικά

  Παράλληλα προσπαθώ να τελειώσω το Πόλεμος και πόλεμος (είμαι στην σελ 250 απο 370) , διόρθωσα κάποια μελέτη του 2013 (οι παρατηρήσεις άργησαν να έλθουν) και απο αύριο θα κάνω διορθώσεις σε μια άλλη μελέτη.

  *”Homo Universalis είναι ο χαρακτηρισμός του ιδανικού ανθρώπου της Αναγέννησης (15ος-16ος αιώνας).[…] είναι ο χαρακτηρισμός ενός ανθρώπου που συμπύκνωνε όλα τα ιδανικά της εποχής της Αναγέννησης: ερευνητικό και κριτικό πνεύμα, φιλοπεριέργεια, και κυρίως μία τάση για ενασχόληση με κάθε αντικείμενο της τέχνης και της επιστήμης. Ο όρος αναφέρεται στο εύρος ή την επιθυμητή "καθολικότητα" της πολυμάθειας που μπορούσε να αποκτήσει κανείς.

  […]

  http://ypotheseis61.blogspot.gr/2015/12/homo-universalis.html

  πηγή : βικιπαίδεια

 144. Τὸ ἀπόσπασμα ὑπάρχει στὸν Ἰσοκράτη αὐτούσιο. Τὸ ἂν εἶναι καλὴ ἢ κακὴ ἡ ἀπόδοσις στὰ νέα ἑλληνικά (χωρὶς ὅμως νὰ διαστρέφει τὸ νόημα τοῦ πρωτοτύπου), εἶναι ἄσχετο. Ἐσεῖς φταῖτε γι᾿ αὐτό, ἄλλωστε, ποὺ εἶστε ὑπὲρ τῆς καταργήσεως τῶν ἀρχαίων. Ἐγώ, ὅταν παραπέμπω στοὺς ἀρχαίους, παραθέτω πάντοτε τὸ πρωτότυπο κείμενο.

 145. Ηλίας said

  144 Ι-Κτήνε .

  Στην παραπομπή σας , αναφέρεται το εξής :

  « πῶς ἡ δημοκρατία στὶς μέρες του ἐξοκέλλει (δηλαδή αὐτοκαταστρέφεται) » .

  Είστε συγγενής με τον Βάtrollo ;

 146. Ηλίας said

  Συγγνώμη … δεν είμαι καλός στα ονόματα και στην ορθογραφία . Μπερδεύτηκα λίγο .
  ( το ρήμα της πρώτης πρότασης , είναι στο γάμα Ενικό . Πριχού τα μπέρδεψα κομμάτι ) .
  Γειά .

 147. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  143 – Χαρά στην τυχερή που πήρε τέτοιον χρυσοχέρη homo universalis, κοντόφθαλμος βέβαια, αλλά κανείς δεν είναι τέλειος, μόνο ο θάνατος.😕

 148. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #129
  Η Γραμμική Β΄ δημιουργήθηκε για να ανταποκριθεί σε ανάγκες της διοίκησης και, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δεν έχουν εντοπιστεί π.χ. λογοτεχνικά κείμενα. Με την κατάρρευση του μυκηναϊκού κόσμου και της ανακτορικής διοίκησης η γραφή δεν είχε λόγο να διατηρηθεί.

 149. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  148. Γρηγόρη, χωρίς όπως ξέρεις να είμαι ούτε κατά διάνοια ειδικός 🙂 , εντοπίζω στο επιχείρημα αυτό μια κάποια λογική αντίφαση , και θα με ενδιέφερε η άποψή σου . Εξηγούμαι:
  «Διοικητικά» κείμενα ,τί σημαίνει; Σημαίνει προφανώς λίστες, κατάλογοι αγαθών και εμπορευμάτων, ξερω γω «υπηρεσιακά σημειώματα» που θα λέγαμε σήμερα, και τέτοια. Σωστά; Kι αν δε κάνω λάθος, τέτοιες είναι οι ταμπλέτες που έχουν διαβαστεί σε Γραμμική Β, όντως.
  Δε βγάζει πολύ νόημα να εξαφανιστεί μια τέτοια «γλώσσα» ,επειδή η χρήση της θα απαιτούσε εμπλοκή λαϊκών στρωμάτων και στοιχειώδη γνώση της από αυτά. Εμπόρων, καπεταναίων, φορτοεκφορτωτών. Έπρεπε να ξέρουν να διαβάζουν τις «παραγγελιές» και τις λίστες.
  Πιο εύκολο μού φαίνεται να εξαφανιστεί μια «λογοτεχνική» γλώσσα ,όταν θα συντριβεί ή εκλείψει η άρχουσα τάξη ,οι «καλλιεργημένοι».

 150. 149 Kiddo

  είχανε τους γραφιάδες, ειδικούς έξυπνους σκλάβους, γι’ αυτή τη δ΄λειά.
  Και οι εμπόροι και οι καπεταναίοι.
  Η γλώσσα εξαφανίστηκε όταν εξαφανίστηκε και ο πολιτιζμός της, γιου νόου τσουνάμι, Θήρα φσσσστττ… μπόινγκ!

 151. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  150. Κάτσε ρε μάστορα. Το φσσστ μπόινγκ έγινε τση Κρήτης τση Μίνωοι με τη Linear A , no? Τους άλλοι τους καταυλακιώτες Παναχαϊκαίους που είχαν την βέρσιον Β υποτίθεται τους κυρίευσαν οι Δωριαίοι . Δεν ηξηφανισθησαν από προσώπου γης εν μία νυκτί.
  Λάθος τα θυμάμαι γμτ; 🙂
  Tεσπά ,εμένα η ενστασή μου ήταν βασικά τεχνικής φύσεως ως προς το επιχείρημα «εξαφανίστηκε επειδή δεν είχε παράξει λογοτεχνία «. Δεν μού κάθεται.
  Αν σήμερα ας πούμε πέσει μια φωτιά εξ ουρανών και γυρίσουμε στις σπηλιές (όσοι προλάβουμε) ,ποια γλώσσα θα μείνει; Ο Ρεμπώ ή ο μπαρμπα μήτσος με το τεφτέρι; Tρεις έντεκα τρεις δώδεκα τρεις δεκαπέντα κι έντεκα. Φρέσκα τα σέσκουλα!

 152. 151

  Μάλλον πάλι λάθος έκαμα.
  Άμα πέσει φωτιά εξουρανών θα καούνε όλα.
  Μόνο οι τάφοι και οι επιγραφές στα μνημεία θα μείνουνε. Ούτε Ρεμπώ, ούτε τεφτέρι!
  ΥΓ καλή ιδέα!

 153. 152

  Α, ναι, και οι επιγραφές ΑΚΤΩΡ στις γέφυρες της εθνικής. Και θα ψάχνουν οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος ποιός ήταν αυτός ο θεός Άκτωρ!

 154. Ριβαλντίνιο said

  Οι πινακίδες Γραμμικής Β που έχουν βρεθεί είναι του 1700-1200 π.Χ.

  Το ελληνικό αλφάβητο είναι από τον 8ο αι. π.Χ. και μετά.

  Στο ενδιάμεσο 12ος αι. π.Χ. – 8ος αι. π.Χ. δεν έχουμε βρει τίποτα. Έτσι υπάρχει πεδίο για να κάνουν θεωρίες οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί. 🙂

 155. sarant said

  144 Αυτούσιο ασφαλώς δεν υπάρχει.

 156. BLOG_OTI_NANAI said

  144: Αγαπητέ Φειδία, πώς γράφεις τη λέξη «αυτούσιο» όταν στην ιστοσελίδα σου δεν μπορείς να πλησιάσεις σε κάτι περισσότερο από μια παράφραση; Η λέξη «αυτούσιο» έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, δεν είναι ούτε περίληψη, ούτε νόημα, αλλά λέξη προς λέξη το αρχαίο κείμενο ή έστω μια λέξη προς λέξη μετάφραση του. Δεν μας διαφωτίζουν ως προς αυτό όσα αναφέρεις.

 157. BLOG_OTI_NANAI said

  155-156: Αυτό είναι συγχρονισμός!

 158. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «Στο ενδιάμεσο 12ος αι. π.Χ. – 8ος αι. π.Χ. δεν έχουμε βρει τίποτα. Έτσι υπάρχει πεδίο για να κάνουν θεωρίες οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί.»
  Είναι παράξενο πάντως. Εύλογη η απορία του ΜπαοκGee νομίζω.

 159. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  153. ΑΚΤΩΡ! Θεός όντως! Πιστεύω εις έναν Μπόμπολαν … :mrgreen:

 160. 159 http://lolsnaps.com/upload_pic/fc892caf-mrw-i-totally-thought-muhammed-ali-died-a-long-time-ago.gif

 161. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #149
  Από όσο είναι γνωστό μέχρι σήμερα, τη Γραμμική Β΄ τη χρησιμοποιούσαν μόνο στα ανάκτορα για την καταγραφή των αγαθών κλπ και γι’αυτό το σκοπό υπήρχαν ειδικοί γραφείς. Με την κατάρρευση των ανακτόρων δεν υπήρχε λόγος να συνεχιστεί η χρήση. Οι παραγωγοί, οι έμποροι και οι καπεταναίοι δεν χρησιμοποιούσαν τη γραφή, από όσο τουλάχιστον ξέρουμε.
  Εγώ δεν έγραψα ότι η Γραμμική Β΄ «εξαφανίστηκε επειδή δεν είχε παράξει λογοτεχνία». Είπα ότι δεν έχουν βρεθεί λογοτεχνικά κείμενα. Αυτό σημαίνει ότι, αν υπήρχε λογοτεχνική παραγωγή στα μυκηναϊκά χρόνια, αυτή έμεινε στο προφορικό στάδιο.
  Να πω και κάτι γενικότερο, η κατάρρευση του μυκηναϊκού κόσμου και των ανακτόρων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη αποκάλυψη και φωτιά εξ ουρανού. Για την ακρίβεια, τα δεδομένα δείχνουν ότι καταστράφηκαν μόνο τα ανάκτορα, όχι οι οικισμοί γύρω γύρω. Αυτό έχει ερμηνευθεί πολλαπλά, μέχρι και ως «επανάσταση» του λαού! 😀

 162. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #161
  Για να μην γράφω και ανακρίβειες, έχουν βρεθεί (αν θυμάμαι καλά) κείμενα με προσευχές ή ύμνους προς θεούς, αλλά και πάλι στα πλαίσια καταγραφής ποσοτήτων προσφορών και τελετουργικού. Κάπως έτσι. 😉

 163. Spiridione said

  72. Προς Βάταλο (Παύλο Γλουτή).
  Αυτό που λέει ο Πλούταρχος έχει ουσιαστικά το ίδιο νόημα που έχει η φράση και σήμερα. Λέει «τούτο προς τους μοιχικούς και ακολάστους είρηται καλώς». Δηλαδή, ένας άντρας που ψάχνει μόνο για επιφανειακή ομορφιά ή μόνο για σεξ, μπορεί να ικανοποιηθεί με οποιαδήποτε γυναίκα στο σκοτάδι.
  Η φράση πάντως σίγουρα δεν έγινε παροιμιώδης ούτε από τον Μυράτ, ούτε από τον Καρθαίο (όπως φαίνεται και από τη διατύπωσή του).
  Για παράδειγμα τη χρησιμοποιεί ο Στέφανος Ξένος το 1852, σχετικά με την παγκόσμια έκθεση του 1851 στο Λονδίνο και τους νέους λύχνους και λαμπτήρες που παρουσιάστηκαν τότε.
  https://books.google.gr/books?id=LngTAAAAYAAJ&pg=RA1-PA15&dq=%22%CF%80%CE%AC%CF%83%CE%B1+%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%AE%22+%CE%BB%CF%8D%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85+%CE%A0%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%82&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwi7hrft0ZDNAhWoK8AKHbHEAG8Q6AEIJTAB#v=onepage&q=%22%CF%80%CE%AC%CF%83%CE%B1%20%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%AE%22%20%CE%BB%CF%8D%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%20%CE%A0%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%82&f=false

  Υπάρχει η φράση και στα λατινικά σε διάφορες παραλλαγές, και τη χρησιμοποιεί και ο μεγάλος Καζανόβα.
  https://books.google.gr/books?id=8ZewYH2PLFEC&pg=RA1-PA215&dq=sublata+lucerna+casanova&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwi554SiiJHNAhXqKsAKHZVyDhMQ6AEIGjAA#v=onepage&q=sublata%20lucerna%20casanova&f=false

  Και εδώ, sublata lucerna, συντομευμένη
  https://books.google.gr/books?id=vybsAgAAQBAJ&pg=PT217&dq=sublata+lucerna+casanova&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwi554SiiJHNAhXqKsAKHZVyDhMQ6AEIITAB#v=onepage&q=sublata%20lucerna%20casanova&f=false

  Την έχει και ο Έρασμος τη φράση από τον Πλούταρχο, αλλά την παρερμηνεύει.
  http://jvpoll.home.xs4all.nl/back/Web/erasweb24.htm#ra2377_00912

  https://books.google.gr/books?id=J_P8xVdZzKsC&pg=PA49&lpg=PA49&dq=sublata+lucerna+apostolius&source=bl&ots=5GcQo-HH6F&sig=cFg3PYWD_Qhy4v5kW5vL-F4V8XQ&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjUzNP90JDNAhXqK8AKHdq5A3AQ6AEIIzAB#v=onepage&q=sublata%20lucerna%20apostolius&f=false

 164. spiral architect said

  @151, 152: Μόνο οι τάφοι και οι επιγραφές στα μνημεία θα μείνουνε. Ούτε Ρεμπώ, ούτε τεφτέρι!

 165. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #149
  Δίνω κι ένα λινκ από βιβλίο της προσωπικής μου βιβλιοθήκης (χαχα), με επιμελητές σαφώς ελληνόψυχους (χαχαχα). http://en.bookfi.net/md5/6A08B02FF7D9DDEC24D763381BD84517 Προλάβετε πριν το εξαφανίσει η μεταλληνική κλίκα (χαχαχαχα) 🙂

 166. Γιάννης Ιατρού said

  156: ΟΤΙ_ΝΑΝΑΙ
  Καλέ ρε, μπήκες ολούθε και δεν «φαρμακώθηκες» ;; 🙂

  161: Γρηγόρη, μέχρι και ως «επανάσταση» του λαού…
  Θα βγήκε κανένας δόναλδ και θα τά ‘κλεισε τα σχολιά, μετά όλοι μόνο στο σπίτι εκπαίδευση (άσε που μπορεί να πάτησε και κανένα κομβίον) 🙂
  163: Έγραψες με την προσωπική…. 🙂 θνξ!

  163: Σπύρο: Καλά έκανες και τον κόλλησες στον τοίχο με τις παραπομπές. Και φαίνεται κι αυτονόητο, κάτι τόσο προφανές, να μην έχει ειπωθεί σεξαπανέκαθεν. Μάλιστα τότε, που δεν είχαν ΔΕΗ…, ψηλαφιστά το έψαχναν το θέμα 🙂

 167. Γιάννης said

  Εγώ πολλά αρχαία δεν ξέρω, ούτε και μπορώ να κρίνω το έργο της Διαμαντόπουλου.
  » Όσον αφορά στον χώρο της Παιδείας ο κ. Νανόπουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του. «Αυτά που συμβαίνουν στην Παιδεία σήμερα, μας γυρνάνε πίσω, ενώ ο νόμος Διαμαντοπούλου μάς πήγαινε μπροστά. Το να τα ξηλώσουμε όλα και να ξαναγυρίσουμε τώρα πίσω στον νόμο του 1982, πραγματικά τσιμπιέμαι.
  Πηγή: Νανόπουλος: Μας γυρνάνε πίσω όσα συμβαίνουν στην Παιδεία | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/205458/nanopoylos-mas-gyrnane-piso-osa-symvainoyn-stin-paideia#ixzz4AijHHhbw

  Ξέρω πως είναι δύσκολο να το δεχτεί κανείς αλλά ότι προοδευτικό και ότι αναπτυξιακό έγινε τα τελευταία 50 χρόνια στην έγινε στα είκοσι χρόνια διακυβέρνησης τ ΠΑΣΟΚ και έχει σφραγίδα ΠΑΣΟΚ.

 168. (167 τέλος) Ε, όχι. Τον επίσημο τερματισμό του εμφυλίου (και τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ), την καθιέρωση της δημοτικής στην παιδεία και γενικά στην επίσημη χρήση, τη μεταρρύθμιση του Αστικού Κώδικα, όλα αυτά τα έκανε η μεταπολιτευτική ΝΔ. Τη λογική τους κατάληξη όμως — επαναπατρισμό όλων των Ελλήνων το γένος πολιτικών προσφύγων, μονοτονικό, πολιτικό γάμο — χρειάστηκε να ῤθεί το ΠΑΣΟΚ για να την κάνει.

 169. Θύμμαχος Θύτης said

  Επειδή μέχρι τη Δευτέρα θα μπαγιατέψει…

  μάντης είσαι; το άλλαξε ήδη 🙂

 170. antpap56 said

  Για όλα φταίει τελικά ο Ισοκράτης, που χρησιμοποιώντας την εκ του αντιθέτου ρητορική επιχειρηματολογία του για να περιγράψει αυτό που θέλει δεν μας δίνει να καταλάβουμε ξεκάθαρα αν τελικά η πολιτεία που έφτιαξαν ο Σόλων και ο Κλεισθένης επιδοκίμαζε ή αποδοκίμαζε την ασυδοσία, την παρανομία και την αναίδεια. Όπως λένε οι κανόνες της γραφής, όταν μπορείς να πεις κάτι καταφατικά μην το λες αρνητικά.

  (Λέτε γι’ αυτό να ψήφισαν πέρυσι ΝΑΙ όλοι εκείνοι που κατά βάθος σκέφτονταν ΟΧΙ;…)

 171. BLOG_OTI_NANAI said

  166: Μάλλον με τα χρόνια αποκτάς ανοσία!
  Αν κάποιος θέλει να εφαρμόσει τον ελληναράδικο… Μιθριδατισμό, μπορεί να ρίξει μια ματιά εδώ: http://tinyurl.com/hfzabp3 (για να μην πάρουν τα κλικ, έχω περάσει το λινκ μέσα από μια διεύθυνση που λειτουργεί σαν το donotlink )
  Διαβάστε με δική σας ευθύνη!

 172. spiral architect said

  @171: Αρχίδ(ι)αμος! 😛
  (ευχαριστούμε για το http://rbutr.com/)

 173. BLOG_OTI_NANAI said

  172: Μιλάμε για τον ορισμό των φευγάτων!

 174. BLOG_OTI_NANAI said

  Επίσης, ως προς την αναφορά του πατέρα του Νίκου να πούμε και τα εξής:

  – Ο Καρθαίος δεν συνδέει την παραλλαγή του «πάσα γυνή» με τον Διογένη. Δεν αναφέρει καν πηγή. Άρα, ο μπαμπάς του Νίκου δεν θα την πήρε από εκεί. Μάλιστα, ο ίδιος γράφει ( http://www.sarantakos.com/arx/arx_lais15.htm ) ότι «το θέμα της ιστορίας της ερωτικής νύχτας του Διογένη με την κακάσκημη υπηρέτρια της Λαϊδας, το έχει κι αυτό συμπεριλάβει ο αθεόφοβος ο Βοκκάκιος στο Δεκαήμερό του, στο διήγημα ‘το πάθημα του Επισκόπου’«. Βεβαίως, έριξα μια ματιά στο «Δεκαήμερο» του Βοκκάκιου στα αγγλικά ( The Decameron ) αλλά δεν κατάφερα να βρω κάτι. Ίσως ο Νίκος γνωρίζει αν είχαν το βιβλίο αυτό και αν πήρε από εκεί την ιστορία ο πατέρας του.

  – Βεβαίως, η σύνδεση της ρήσης του Πλούταρχου με τον Διογένη είναι σημαντικό ότι αναφέρεται και από τον Δημάκη. Ο Δημάκης έχει κάποιο επιστημονικό έργο και στον πρόλογο του εν λόγω βιβλίου του δηλώνει ότι περιλαμβάνει μελέτες επάνω στην Ιστορία του Δικαίου με αξιώσεις επιστημονικότητας. Βεβαίως, η υποσημείωση στην οποία αναφέρει τον Διογένη, είναι κάπως χαλαρή, δεν αποτελεί κάποιο κομμάτι που χρειάζεται επιστημονική επεξεργασία επάνω στο Δίκαιο. Αλλά όπως και νά ‘χει, δεν νομίζω ότι θα έβαζε μια εντελώς λαϊκή πληροφορία της πιάτσας. Προφανώς είχε εμφανιστεί η πληροφορία αυτή κάπου που ενέπνεε εμπιστοσύνη.

  – Βεβαίως, η χρήση της TLG από τον πατέρα του Νίκου, ακούγεται μάλλον σαν ανέκδοτο. Δεν νομίζω ότι είχαν μάθει οι παλαιότεροι να ασχολούνται με τέτοια εργαλεία, επίσης, ο τίτλος της σειράς «Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους», δηλ. ιστορίες γραμμένες με εύθυμη διάθεση, είχαν καθαρά λογοτεχνικό στόχο και όχι την επιστημονική κατάρτιση επάνω στις πηγές για τον Διογένη…

  – Γιατί δεν το έψαξε ο Νίκος; Μάγος δεν είμαι, ίσως από σεβασμό στον πατέρα του, για να μην τον διορθώσει, ή το απλούστερο, επειδή δεν το σκέφτηκε. Δεν θέλει και φιλοσοφία. Άλλωστε, θρασίμια που να κατηγορούν τον νεκρό πατέρα σου για «γκάφες», ήταν μάλλον κάτι που δεν θα το περίμενε κανείς να συμβεί.

 175. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  143. «Αλλα στα σοβαρα, οι ανθρωποι , αλλα και οι μηχανικοι ΕΜΠ οπως ο ΑΦ, κρινονται -κυριως- απο το εργο τους στην διαρκεια της ζωης τους. Ευθυνομαι:-) οπως οι προηγουμενοι της γενιας μου και οι επομενοι ελευθεροι επαγγελματιες μηχανικοι, για τα σχολεια που φοιτησαν τα παιδια μας, τα ξενοδοχεια οπου ζησαμε μικρους ή μεγαλους ερωτες,τα μεσα μεταφορας κια επικοινωνιας που ανεπτυξαν, σχεδιασαν και εξελιξαν μηχανικοι, μηχανηματα, …., τα εργα υποδομης,…., μεθοδους κατασκευης προϊοντων, οργανωση παραγωγης,….»

  Τωρα εβλεπα στην ΕΡΤ2 την ταινια «ο δρομος του χρηματος» και ενας χρηματιστης που μολις ειχε απολυθει απο μια χρηματιστηριακη που κατερρεε, και πρωην πολτικος μηχανικος το 1986 ειχε κατασκευασει μια γεφυρα μηκους 280 μετρων πανω απο εναν ποταμο και υπολογιζε οτι καθημερινα εξυπηρετουνται 12.000 ΙΧ, ενω ο οδηγος καθε ΙΧ γλυτωνε 75 χιλομετρα ημερησιως,….., με αποτελεσμα οι ανθρωποι να εχουν γλυτωσει πανω απο 5000 ετη οδηγησης.

 176. Μαρία said

  168
  Σαν να μην θυμάσαι καλά.
  Η ΝΔ μπορεί να νομιμοποίησε το ΚΚΕ αλλά η εθνική αντίσταση αναγνωρίστηκε απ’ το ΠΑΣΟΚ το ’82. Ξέχασες τον Αβέρωφ που αποχώρησε με όλο το κοπάδι πλην Κανελόπουλου;
  Έπρεπε δε να περιμένουμε μέχρι το 1989 -κυβέρνηση Τζανετάκη- για την άρση των συνεπειών του εμφυλίου και την επίσημη μετονομασία του συμμοριτοπόλεμου σε εμφύλιο και των συμμοριτών σε Δημοκρατικό Στρατό.

 177. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  antpap56 said (#170):

  «(Λέτε γι’ αυτό να ψήφισαν πέρυσι ΝΑΙ όλοι εκείνοι που κατά βάθος σκέφτονταν ΟΧΙ;…)»

  ἥ καὶ τὸ ἀντίστροφο (ποὺ τελικὰ βγῆκε).

  🙂 🙂 🙂

 178. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  171 – Ρε συ blog τι είναι αυτό που έβαλες; CHAOS (χαμόγελο). Έχω μείνει πολύ πίσω, στους ΕΛ. Πάντως το εξωγήινο προτότυπο δεν το είδα πουθενά, μόνο την μετάφραση (τις πρώτες γραμμές δηλαδή – χαμόγελο).

 179. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  174 – «Άλλωστε, θρασίμια που να κατηγορούν τον νεκρό πατέρα σου για «γκάφες», ήταν μάλλον κάτι που δεν θα το περίμενε κανείς να συμβεί.»
  Από τα θρασίμια μπορείς να περιμένεις το οτιδήποτε σιχαμερό, δεν είναι δυνατόν όμως να ασχολείσαι μαζί τους, και να λαμβάνεις υπόψιν την όποια γνώμη τους, εκτός του ότι τους δίνεις λόγο υπάρξεως, η ζωή έχει πολύ πιο όμορφα και δημιουργικά πράγματα να ασχοληθείς, και ευτυχώς ΚΑΙ για μάς, ο Νικοκύρης αυτό κάνει.

 180. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σαμαράς καλεί την Άννα την προσηλωμένη στο …μεταρρυθμισμό.

  … προτείνει, «την κυρία ∆ιαμαντοπούλου και τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Μανιάτη, στελέχη που έχουν δείξει προσήλωση και συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις», άρα ικανά να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

 181. Παύλος Γλουτής said

  Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει υποβόσκουσα λογοκρισία στο Ιστολόγιο, γι’ αυτό θα τα πώ συγκρατημένα:

  1) Spiridione (163): Με τα ευρήματά σας (στα οποία βγάζω το καπέλλο) κάνετε χειρότερα τα πράγματα. Κατ’ αρχάς αποδυναμώνετε τα ευρήματα του κ. Μπλόκ, αφού βλέπουμε πως και ο απατεών Καρθαίος από αλλού είχε ξεσηκώσει την φράση. Το να μάς λέτε ότι όλη πλαστογραφία της κοσμαγάπητης φράσεως για τις γυναίκες και το σκοτάδι (από Έρασμο, Καζανόβα, Ξένο, Καρθαίο, Μυράτ μέχρι και τον Δ. Σαραντάκο) ξεκίνησε από την αρχική φράση του Πλουτάρχου, το αντιλαμβάνεται αμέσως όποιος ψάξει την φράση για 5 λεπτά στα GoogleBooks. Κλασική περίπτωσις του «κομίζειν γλαύκαν εν Αθήναις»

  2) Μπλόκ (174): Κι εσείς πάτε (μέσω του υποκριτικού χριστιανικού ύφους του «ερευνάτε τας γραφάς») να κάνετε ακόμα χειρότερα τα πράγματα για τον πατέρα Σαραντάκο. Μάς λέτε ότι αυτός ήταν που πρωτοσυνέδεσε την Πλουτάρχεια φράση με τον Διογένη και την Λαΐδα, ενώ εγώ σάς βεβαιώνω πως ήταν ο Δ. Μυράτ. Θα βρώ και θα αναρτήσω το βιβλίο του και θα κλαίτε μαύρο δάκρυ για την επιπολαιότητά σας.

  Επίσης, αφήνετε να εννοηθεί ότι ο Δ. Σαραντάκος επικαλέστηκε το «Δεκαήμερο» του Βοκκακίου χωρίς να το έχει ψάξει!. Άλλη μιά αγγαρεία για τον κ. Νίκο Σαραντάκο, να αποδείξει στο άρθρο του από πού παρασύρθηκε ο αείμνηστος πατέρας του μνημονεύοντας τον Βοκκάκιο

  Απορώ με την λογική σας: Επειδή το αναφέρει ο Δημάκης (τον οποίο εκτιμάτε), πάει να πεί ότι υπάρχει μιά έγκυρη πηγή από την οποία αντλούν όλοι και την οποία δεν έχουμε βρεί ακόμα εμείς; Ο Αριστοτέλης θα σάς έλεγε πως το πιθανότερο είναι ο Δημάκης να έγραψε μιά παπαριά σε εποχή που δεν υπήρχε TLG για να εντυπωσιάσει τους χαχόλους

  Ποτέ δεν κατηγόρησα τον Δ. Σαραντάκο επειδή δεν συμβουλευόταν το TLG. Απόρησα, απλώς, πώς του επέτρεψε να κάνει μιά τέτοιου βεληνεκούς γκάφα ο ειδήμων υιός του κ. Νίκος Σαραντάκος, σε μιά εποχή (2009) που είχε TLG και η κουτσή Μαρία. Με την ευκαιρία, ας βγεί κι ας μάς πεί ο κ. Νίκος: Είχε μάθει στον πατέρα του την δυνατότητα να συμβουλεύεται το TLG; Ο φίλος μου ο Νίκος Μπελογιάννης μέ έχει διαβεβαιώσει πως η μαμά του η Έλλη Παππάστα 3 τελευταία χρόνια της ζωής της (2006-2009) χρησιμοποιούσε ανέτως το TLG, το θεωρούσε ΜΕΓΑΛΗ ΗΔΟΝΗ και ήταν τότε πάνω από 86 χρονών. Γιατί να μή το χρησιμοποιούσε και ο πατήρ Σαραντάκος που εκοιμήθη μόλις 82 του (αν δεν κάνω λάθος…) και είχε γιό τον επαΐοντα σε αυτά τα θέματα κ. Νίκο;

  Για το τελευταίο που γράφετε, δεν θα απαντήσω όπως σάς αξίζει, ακολουθώντας την συμβουλή του Χριστού μας να γυρνάμε και το άλλο μάγουλο σε αυτόν που μάς χαστουκίζει: Αν όντως είναι θρασίμι όποιος ασχολείται με τις γκάφες των επωνύμων πεθαμένων, τότε εσείς κ. Μπλόκ είσαστε το μεγαλύτερο θρασίμι που υπάρχει. Εκτός κι αν θέλετε να πείτε ότι ο μόνος πεθαμένος υπεράνω κριτικής είναι ο αείμνηστος πατήρ του κ. Σαραντάκου, οπότε διαπράττετε ακόμη μεγαλύτερη ΥΒΡΙ…

  ΥΓ-1: Γενικώς οι κ.κ. Spiridione και Μπλόκ με την εμμονή τους να δικαιολογήσουν την γκάφα του Δ. Σαραντάκου και να βγάλουν θρασίμι και αγράμματο εμένα που την έφερα στο φώς, πήγαν να διορθώσουν ένα λάθος, κάνοντας ένα πολύ μεγαλύτερο: Μού θυμίζουν την πασίγνωστη Γαλλική ιστορία με έναν από τους Λουδοβίκους, που – ασφαλώς – γνωρίζει άριστα ο γαλλομαθής κ. Νίκος Σαραντάκος. Την παραθέτω στα ελληνικά, όπως την βρήκα σε κάποιο μπλόγκ, αν και στα γαλλικά δεν είναι ακριβώς έτσι

  «Την εποχή του Λουδοβίκου 13ου μαζί με την Βασιλική οικογένεια κατοικούσαν στις Βερσαλλίες και κάπου 2.000 ευγενείς.
  Κάποια μέρα, ένας από αυτούς που έχαιραν του ιδιαίτερου προνομίου να εισχωρούν στα ενδότερα των βασιλικών δωματίων, μπήκε αθόρυβα στην κάμαρα της βασίλισσας και βλέποντας κάποιον σκυμμένο στο παράθυρο πλησίασε και του έπιασε τον κώλο.

  Ο ευγενής τρόμαξε, όταν αναγνώρισε πως αυτός στον οποίο έκανε πουνιάζειν ήταν ο ίδιος ο Λουδοβίκος, ο οποίος φυσικά εξαγριώθηκε. Και τότε ο ευγενής για να δικαιολογηθεί, του λέει: «Ω!!! Συγγνώμη Μεγαλειότατε, νόμιζα πως ήσασταν η Μεγαλειοτάτη….»

  ΥΓ-2: Για όσους το αγνοούν, «πούνιον» στα αρχαία Ελληνικά είναι το μεσαίο δάκτυλο και «πουνιάζειν» σημαίνει «βάζω το μεσαίο δάκτυλο στον πρωκτό», όπως μάς βεβαιώνει ο Ησύχιος

 182. BLOG_OTI_NANAI said

  178: Εγώ διάβασα και τα σχόλια! Και λέω, αυτοί τώρα κοροϊδεύονται αναμετάξυ τους; Είναι όσο να πεις, προχωρημένες περιπτώσεις…

 183. Νίκος Κ. said

  167. («Ο νόμος της Διαμαντοπούλου μας πήγαινε μπροστά»)
  Πολλά μπορεί να πει κανείς γι αυτό το απαράδεκτο νομοθέτημα. Ας σταθούμε σε ένα:
  Τα Πανεπιστήμια είναι πλήρως αυτοδιοικούμενα (Σύνταγμα της Ελλάδος: άρθρο 16 παράγραφος 5). Τι έκανε ο νόμος Διαμαντοπούλου; (δηλαδή ο νόμος ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ): έβαλε τα Συμβούλια να αποφασίζουν ποιοί υποψήφιοι (για Πρυτάνεις και Πρόεδροι των Τμημάτων) επιτρέπεται να παραμείνουν υποψήφιοι (και ποιοί να αποκλεισθούν). Στη συνέχεια το εκλογικό σώμα (τα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων) ψήφιζαν κάποιον από αυτούς που τους επιτράπηκε να είναι υποψήφιοι.
  Αν αυτό δεν είναι χουντικής έμπνευσης, τότε τί είναι;

 184. Μαρία said

  Έβγαλε τον Ισοκράτη κι έβαλε Τσόκλη η Δ.

 185. sarant said

  183 Είναι μακαρθισμός

 186. BLOG_OTI_NANAI said

  181: Αυτό που έχω να πω με την εμμονή σου για τον πρωκτό, είναι ότι αν ήμουν γείτονας σου και αρρώσταινα, θα προτιμούσα να βγω έξω να πάρω καινούριο, παρά να δανειστώ δικό σου θερμόμετρο.

  Από εκεί και πέρα, στο 2) φαίνεται ότι δεν κατάλαβες καν τι έγραφα.
  Επίσης, ούτε στον χειρότερο εχθρό μου δεν θα πήγαινα στο ιστολόγιο του να κατηγορήσω τον πατέρα του. Αν ο εγκέφαλος σου δεν οξυγονώνεται αρκετά, μπορείς να λες: «Ννννννννννν», τρεις φορές την ημέρα πριν το φαγητό.
  Και εγώ ήξερα κάποιον που ήταν 95 χρόνων και ήθελε να κάνει bungee jumping. Για την πλειοψηφία μιλάμε.

 187. Γιάννης Ιατρού said

  Για δες, τέτοια ώρα ξαναζωντανεύει ο σχολιασμός στο νήμα 🙂 Οι εφεδρείες που λένε!
  Μέχρι κι ο λεγάμενος στην ώρα του (αυτός δεν λογίζεται στις εφεδρείες, περισσότερο στους βρυκόλακες – η ώρα που βγαίνουν)

  180: ΕΦΗ
  Πολύ πίκρα βρε παιδί μου, ακόμα να το χωνέψει ο Σαμ!
  Πάντως την φωτο την άλλαξε η Α.Δ στο φατσοβιβλίο κι έβαλε την βάρκα του Τσόκλη. Χωρίς να υποτιμώ το έργο καλλιτεχνικά, *ναυάγιο* έβαλε 🙂

 188. 187

  Σκέφτηκες κανένανε; https://twitter.com/Lampatzampa/status/739463227151683584

 189. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  182 – » Εγώ διάβασα και τα σχόλια!» Έχεις περάσει σε άλλο επίπεδο, ΑΝΔΡΟΜΕΔΙΑΝΟ, (χαμόγελο).

 190. Γιάννης Ιατρού said

  188: 🙂 🙂 🙂 Έγραφα ρε στο άλλο νήμα, τώρα τό ΄δα. Νά ΄σαι καλά!

 191. Θύμμαχος Θύτης said

  σάπια καρίνα
  σαν τη θεία Μαρίνα
  και άμα το πει
  ο ιματζαναραίος
  θα βάλω και σοκούροφ
  ο τοίχος να ναι ωραίος

 192. Παύλος Γλουτής said

  Έγινε κι αυτό: Ο πιστός χριστιανός κ. Μπλόκ (186) καθυβρίζει έναν συνάνθρωπό του επειδή τόλμησε να μάθει μιά θαυμάσια λέξη της Ελληνικής Γλώσσης στους υπόλοιπους αναγνώστες.

  Επειδή προκαλείτε κ. Μπλόκ, θα σάς εξευτελίσω παραπέμποντας σε έναν άγιο της Ορθοδοξίας μας και σοφό άνθρωπο, τον Ευστάθιο Θεσσαλονίκης που τα γράφει φόρα – παρτίδα και δεν μπορείτε να τον κατηγορήσετε για ανώμαλο.

  ΕΡΩΤΗΣΙΣ: Πώς λέγεται η «τσιμπουκλού» γυναίκα στα αρχαία Ελληνικά; Διασώζεται η λέξις στα νέα Ελληνικά. Αντί άλλης απαντήσεως, σάς παραπέμπω στο Liddell-Scott και στα «Κυπριακά» του Αθ. Σακελλαρίου. Η λέξις «μύζουρις» διασώζεται στην Κυπριακή Διάλεκτο μέχρι σήμερα! Αθάνατε Χρίστο Δάλκο, τώρα δικαιώνεσαι, αλλά μή βγείς και ισχυριστείς ότι τόξερες, γιατί θα σε κράξω αλύπητα…

  Για τους πιό μερακλήδες (Gpoint κλπ), υπάρχει και ο Αριστοφάνης ο Βυζάντιος που εξηγεί το «μύζουρις» + «απομύζουρις», κι επιπλέον μάς αποκαλύπτει πώς λέγεται η «βρωμομούνα» στην θεία Ελληνική Γλώσσα: «Βορβορόπη» εκ του «βόρβορος» + «οπή». Εσάς κ. Μπλόκ, θα σάς αποκαλούσα «βορβορόπρωκτο», αν δεν φοβόμουν την Λογοκρισία του Ιστολογίου…

 193. Ωχουου https://i.imgur.com/mh1I7LM.png

 194. Γιάννης Ιατρού said

 195. Γιάννης Ιατρού said

  Για δες, ο «άλλος», ο Σίφνιος, εξαφανίστηκε! Έχει αναλάβει άλλος (ανώμαλος με τον μανδύα του αρχαιου λεξικού) υπηρεσία σήμερα. Ρε φίλε, σ΄ έδιωξε η γραία και ξεσπάς εδώ; Ή ετοιμάζεσαι για να αναλάβεις οφίτσια στον δόνανδ (σαν ειδικός για την επιμόρφωση);

 196. Γιάννης Ιατρού said

  194 ==> 191 🙂
  Μεγάλο τσουνάμι Θύττη!

 197. Γς said

  Είπα να κάνω μια βόλτα στα σχόλια κι έπεσα πάνω στο #192.

  Το έφτασα μέχρι το τέλος καιέκλεισα τη μύτη μου.

 198. Γς said

  187:

  Βέβαια δεν μπορούμε να πούμε την ιταλική βρώμα στην ελλάδα. Την Puzza. Σημαίνει άλλο πράγμα εδώ.
  Ακόμα και το [παράγωγό της] Πουτσίνι.

  Στο εξωτερικό όμως >a hrerf=http://caktos.blogspot.gr/2016/03/said-4-2016-0629.html>μπορούμε ανετα.

 199. Γς said

  158:

  Ωχ,

  Στο εξωτερικό όμως μπορούμε ανετα.

 200. Γς said

  Τρίτη και φαρμακερή:

  Στο εξωτερικό όμως μπορούμε ανετα.

 201. spiral architect said

  Η Αννούλα δεν έχει ανάγκη. Το γιόκα της που πριν 6μ χρόνια τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών τον έστειλε cif Αγγλία να σπουδάσει μηχανικός, (όχι σαν αυτούς που αρέσκεται να καλολογεί ο Αφώτιστος, αλλά τους άλλους τους μανατζαρέους που δεν κατέχουν να αλλάξουν το θερμίστορ μιας καφετιέρας) αλλά απ’ την άλλη μας τη λέει με fake Ισοκράτηδες.
  Τι να κάνουμε, άλλο πράμα να’ σαι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και άλλο του 3ο Λυκείου Περιστερίου …

 202. Γς said

  Και κόντεψα να πλακωθώ μ εναν ηλεκτροτέτοιο μηχανικό για την αντιστοιχία συμβόλου – εξαρτήματος. Που δεν είχε δει ποτέ του ηλεκτρολυτικό

 203. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  201 – Σπιράλ είσαι οφσάϊντ, λαϊκίζεις επικίνδυνα, δεν είναι σοβαρό επιχείρημα αυτό. Τα ίδια και χειρότερα έχουν πεί για την συντρόφισα Αλέκα ( κομουνίστρια γαρ) για την κόρη της, ακόμα και για το όνομα που της έδωσε. Έτσι κι αλλιώς, σε όποιο σχολείο κι αν πάει ένα παιδί, τα ίδια γράμματα θα μάθει ( αν θέλει να μάθει) πάνω κάτω, και το μυαλό του θα κλειδώσει οικονομικά στο πως να κερδίσει χρήματα σε δύο τρόπους. Η διαφορά βρίσκεται στις διασυνδέσεις- γνωριμίές του σχολείου με την αγορά εργασίας, όπως και των γονιών, εκεί σαφώς υπερέχουν τα ιδιωτικά σχολεία και οι πολιτικοί, άλλωστε κανένα βλαστάρι πολιτικού, ανεξαρτήτως ικανοτήτων και γνώσεων, δεν ήταν – είναι άνεργο, ΤΥΧΑΙΟ;☺ Αυτή είναι μια σοβαρή ένδειξη, για την διαπλοκή ΟΛΩΝ των πολιτικών και των κομμάτων με την οικονομική ελίτ που κυβερνάει την χώρα, αλλά αυτό είναι άλλο ανέκδοτο, δεν βγάζει γέλιο, ειδικά το πρωΐ.☺
  Καλημέρα.

 204. Κουνελόγατος said

  «Μέχρι κι ο λεγάμενος στην ώρα του (αυτός δεν λογίζεται στις εφεδρείες, περισσότερο στους βρυκόλακες – η ώρα που βγαίνουν)».

  Με Ι είπαμε, βρικόλακες.

  Υ.Γ. Αυτές οι αναρτήσεις του κ@λου από το γνωστό τρολ με τις πολλές παραλλαγές, έχουν γίνει κουραστικές. Δεν έχω ίσως τις γνώσεις να κρίνω την ουσία αυτών που γράφει, αλλά αυτή η εμμονή του με συγκεκριμένο μέρος του σώματος… Ούτε τα 12χρονα…

 205. spiral architect said

  Λάμπρο μ’, τα παιδιά των δυτικών προαστίων «λαϊκίζουν» γιατί το ζήτημα της εκπαίδευσης είναι (και) ταξικό. Η τελευταία σειρά του σχολίου μου τα λέει όλα. Το παιδί μου και τα παιδιά ολονών μας σπουδάσουν/δεν σπουδάσουν, θα βουρλίζονται μέσα στο προτεκτοράτο παρ’ εκτός και τα βροντήξουν και φύγουν (με όλα τα επακόλουθα), τα παιδιά του Κ.Α., έχοντας τις ίδιες εγκύκλιες σπουδές με τα παιδιά μας, έχουν την ταξική δυνατότητα να την κάνουν από νωρίς. 😉

 206. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  205 – Οι μεσαίες σειρές στο δικό μου σχόλιο τα λένε όλα, ξαναδιάσέτες.☺
  Η εκπαίδευση δεν είναι (και) ταξικό ζήτημα, αλλά συστημική επιβολή της οικονομικής ελίτ, για να καλουπωθεί οικονομικά το μυαλό των λαϊκών στρωμάτων στις κατευθύνσεις που την εξυπηρετούν, κάτι που συμβαίνει παγκοσμίως. Όπου κι αν σπουδάσουν τα παιδιά μας, είτε μείνουν εδώ, είτε πάνε έξω, στην συντριπτική τους πληοψηφία, ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ, Η ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ, και το χειρότερο αλλά τέλειο; αν τα ρωτήσεις, ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΘΕΛΟΥΝ, σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους, ενώ τα παιδιά της οικονομικής ελίτ, σπουδάσουν δεν σπουδάσουν, θα έχουν την διακυβερνησιμότητα της χώρας, όποιο κόμμα κι αν είναι στην κυβέρνηση, της κάθε χώρας.
  Έχεις δεί γόνο δισεκατομμυριούχου, νομπελίστα; έχεις δεί νομπελίστα δισεκατομμυριούχο; Για σκέψου το αυτό λίγο πιο βαθιά, και θα καταλάβεις κάπως καλύτερα τι λέω τόσα χρόνια για την εκπαίδευση, και γιατί γκαρίζω.για το χρηματιστήριο☺

 207. giorgos said

  Γι΄αυτό φροντίζουν νά υποβαθμίζουν όσο περισσότερο μπορούν τήν παιδεία …Γιατί αυτοί έχουν τήν δυνατότητα νά στέλνουν τά παιδιά τους νά σπουδάζουν στά καλύτερα πανεπιστήμια . Οταν οί άλλοι απωθούνται μισόν αιώνα πίσω…Ε τότε αναγκαστικά θά βασιλέψει ό μονόφθαλμος.
  » τούς ειδικούς έπιστήμονες ,- έλεγε ό κ.Τσάτσος πού μαζί μέ τόν κ.Παπανούτσο ύπήρξαν οί βασικοί «μεταρρυθμιστές» τής παιδείας προκειμένου νά μπούμε στήν ΕΟΚ , – μπορούμε νά τούς προμηθευόμαστε από τά ξένα ιδρύματα…»

 208. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «Έχεις δεί γόνο δισεκατομμυριούχου, νομπελίστα; έχεις δεί νομπελίστα δισεκατομμυριούχο; »
  Δεν ξέρω για νομπελίστα, ο ίδιος ο Νόμπελ πάντως ήταν δισεκατομμυριούχος. (για τα δεδομένα της εποχής του)

 209. Κουνελόγατος said

  Τελευταίας;;; εσοδείας.
  http://www.altsantiri.gr/parapolitika/apistefto-reziliki-tis-annas-diamantopoulou/

 210. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Δεν υπάρχει νομπελίστας (εκτός ίσως από «ειρήνης») που θα άλλαζε το Νόμπελ με ένα δισεκατομμύριο.
  Υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι που είναι καλοί άνθρωποι και άλλοι που είναι καθίκια. Το ίδιο και νομπελίστες.

 211. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  208 – Ναι, αλλά δεν είχε πάρει νόμπελ ή νομπέλ (χαμόγελο).

  210 – α) Μη το δένεις κόμπο αυτό, αλλά δεν διαφωνώ κι όλας, αφού αυτό του έχουν διδάξει -περάσει στον σκληρό, να θέλει.
  β) Συμφωνώ απολύτως, αυτό ισχύει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, όμως δεν μίλησα για καλούς και για κακούς, αλλά για την οικονομική κατεύθυνση της σκέψεως.

 212. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  207 – Τα καλύτερα πανεπιστήμια τι ακριβώς κάνουν, για ποιό λόγο, και με ποιά κριτήρια, είναι τα καλύτερα;

 213. spiral architect said

  Κύρος και άκρες.
  (βάλε και εισαγωγικά, αν θες)

 214. Vladimir Sorokin

  Sorokin was born on 7 August 1955 in Bykovo, Moscow Oblast, near Moscow. In 1972 he made his literary debut with a publication in the newspaper Za Kadry Neftyanikov (Russian: За кадры нефтяников, lit. For the petroleum industry human resources). He studied at the Gubkin Institute of Oil and Gas in Moscow and graduated in 1977 as an engineer.

  After graduation he worked for one year for the magazine «Shift» (Russian: Смена), before he had to leave due to his refusal to become a member of the Komsomol.

  Throughout the 1970s, Sorokin participated in a number of art exhibitions and designed and illustrated nearly 50 books. Sorokin’s development as a writer took place amidst painters and writers of the Moscow underground scene of the 1980s. In 1985, six of Sorokin’s stories appeared in the Paris magazine A-Ya. In the same year, French publisher Syntaxe published his novel Ochered’ (The Queue).

  Sorokin’s works, bright and striking examples of underground culture, were banned during the Soviet period.
  […]

  https://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Sorokin

  ΥΓ Αλλος ενας μηχανικος (Ρωσσος) που ασχολειται επαξιως με την λογοτεχνια

  Πίσω από το μεγάλο ρωσικό τείχος

  Βλαντίμιρ Σορόκιν
  μετάφραση: Σταυρούλα Αργυροπούλου

  Μεταίχμιο, 2012, 263 σελ.

  Κριτικη παρουσιαση : Αναστάσης Βιστωνίτης

  Ο Ιβάν ο Τρομερός του μέλλοντος θυμίζει… Πούτιν
  Μια σατιρική εικόνα της Ρωσίας του 2021 με ήρωα έναν θρησκόληπτο τσάρο από το παρελθόν και… στόχο τον σημερινό πρόεδρο της χώρας
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/03/2012 05:45

  http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=447633

 215. giorgos said

  212. Στά καλύτερα πανεπιστήμια , δέν διδάσκει ούτε ή Αννα Παναγιωταρέα , ούτε ή Αννα Διαμαντοπούλου , ούτε έχουν πρυτάνεις σάν τόν Μαρκάτο …

 216. ΓιώργοςΜ said

  212/213 και σχετικά παραπάνω: Δε φιλοδοξώ ν’ αλλάξω παγιωμένες απόψεις, όμως είναι κάπως ισοπεδωτικό και θυμίζει αλεπού και κρεμαστάρια.
  Δε λέω πως τα κριτήρια είναι απόλυτα, ούτε πως δε χρησιμοποιούνται για διαφήμιση των σχολών υψηλών διδάκτρων. Όμως στις ιστοσελίδες που ασχολούνται με τις κατατάξεις αναφέρονται τα κριτήρια. Κάποια είναι: Ο αριθμός των δημοσιεύσεων, η αναλογία φοιτητών ανά εκπαιδευτικό, οι αλλοδαποί φοιτητές, η φήμη στην αγορά εργασίας κλπ. Παράδειγμα:
  http://www.topuniversities.com/university-rankings-articles/world-university-rankings/qs-world-university-rankings-methodology

  Η «πιάτσα» είχε τέτοιες κατηγοριοποιήσεις αποσπασματικά από τότε που ήμουν μαθητής, ακόμη και για τα εγχώρια ιδρύματα. Δε βρίσκω γιατί αυτό είναι κακό – αν ένα μαγαζί στο ίντερνετ που πουλάει μπρίκια έχει αξιολόγηση, γιατί να μην έχει αξιολόγηση (όταν είναι τεκμηριωμένη), ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα;

 217. spiral architect said

  @215: Καλά μην το δένεις και κόμπο, δεν έχουμε και τον Φυσικό εδώ, να μας πει για τις πομπές των πανεπιστημίων της Εσπερίας.

 218. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  213 – Τρείς ερωτήσεις έκανα (χαμόγελο). Κύρος ως προς τι και ποιούς, ο Μπίλ Γκέϊτς παράτησε το Χάρβαρντ για να γίνει ό,τι έγινε (που αν το είχαν βγάλει κάποιοι εδώ μέσα, καταλαβαίνεις τι θα γινόταν-χαμόγελο). Αλλά και τις άκρες, για ποιό λόγο τις έχουν και τις δίνουν;
  Πρίν καμιά βδομάδα, μίλαγα με τις κόρες μου για τις χρηματιστηριακές επενδύσεις, και για το ότι ελέγχουν πλέον όλο τον πλανήτη, κι ας συνεχίζει ο κόσμος να πιστεύει τα παραμύθια των ΜΜΑ και των κομμάτων, και τους έφερα το παράδειγμα του Γκέϊτς.
  Αν θέλεις, ρίξε μια ματιά viki στη αρχική περίληψη για τον Γκέϊτς, και πές μου τι κατάλαβες. – https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%B9%CE%BB_%CE%93%CE%BA%CE%AD%CE%B9%CF%84%CF%82

 219. giorgos said

  Τι να πώ ρε παιδιά …δε ξέρω ! Ορίστε εδώ http://www.michanikos.gr/topic/45704-Αναζήτηση-Ηλγου-Μηχκου-για-διδασκαλία-αντικει/ ηλεκτρολόγος μηχανικός , έπιασε δουλειά στο έργοστάσιο φυσικού αερίου και ζητάει ήλεκτρολόγο να τον διδάξει!!!

 220. ΓιώργοςΜ said

  216 το «αλλάξω», μεταβατικό, να αλλάξω σε άλλους – εγώ ελπίζω να είμαι ακόμη σε θέση ν’ αλλάξω άποψη (βασικά, από μια ηλικία και μετά, δύσκολο είναι να παραδεχτείς πως η άποψή σου είναι λάθος, και δεν είμαι και τζόβενο…) 🙂

 221. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  215 – O κύκλος των χαμένων ποιητών, αν και δεν ρώτησα αυτό.

  216 – Αν και μόνο στη μία ερώτηση απάντησες, και μ΄αυτήν επιβεβαιώνεις την άποψή μου για την εκπαίδευση.

 222. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  220 – Μπέρδεψα τους Γιώργους, αλλά δεν πειράζει μάλλον την ίδια γνώμη έχει κι ο Giorgos (χαμόγελο).

 223. spiral architect said

  @219: Αμάν, 😮 😮 σκέψου να του πούν «βάλε τη μονάδα σε άιλαντ μόντ», να ψαχνόμαστε στο Λεκανοπέδιο! 😆

 224. spiral architect said

  @219: Θα τον μάθουν τα άλλα μαστόρια, απλά ο τύπος είναι αγχωμένος.
  (παρ’ εκτός δεν ξέρει καν το νόμο του Ωμ)

 225. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Mη τσιμπάς και σύ ρε Σπάιραλ! Ο άνθρωπος ,ο Καλλιμάνης ο ψαράς, είναι κομπλεξικός με τους μηχανικούς. Χειρότερος (απ’την ανάποδη) κι απ το αφώτιστο λαμπατέρ!

 226. giorgos said

  Ναι , έχει δίκιο ό άποπάνω κύριος . Όλα είναι τέλεια , τα καλύτερα πανεπιστήμια έχουμε ,τους καλύτερους μηχανικούς , τους καλύτερους γιατρούς κλπ ,κλπ . Και όσοι κάνουν κριτική είναι κομπλεξικοί .

 227. Γιάννης Κουβάτσος said

  201. Σωστά. Άλλωστε, σε τέτοια σχολεία και να σε πιάσουν να αντιγράφεις, την καθηγήτρια θ’ απολύσουν και στο τέλος θ’ αποφοιτήσεις μετά πολλών επαίνων και βραβείων. 🙂

 228. Κουνελόγατος said

  227. Κάτι ξέρει, κάτι ξέρει… Βασίλης Λογοθετίδης (εεεεεεε Γιάννης Κ.)… 🙂

 229. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  226. Όχι όλοι όσοι κάνουν κριτική. Εσύ! Το έχεις δείξει πολλάκις στο παρελθόν και μη γενικεύεις με γιατρούς κ.λ.π. κύριε σοφιστά!
  Το θέμα σου είναι οι μηχανικοί πάσης φύσεως, και το ξέρεις! Εντάξει, και γω την έχω πατήσει από μπαταχτζή μηχανικό κι ένας άλλος μάλιστα κάποτε μούφαγε και γκόμενα! Αλλά δεν κάνω έτσι…

 230. giorgos said

  Τά μόνα λεφτά πού έχω πληρώσει μέ πολύ μεγάλη ευχαρίστηση καί πού δέν πήγαν ποτέ χαμένα , ήταν αυτά πού έχω δώσει σέ μηχανικούς καί σέ γιατρούς . Πρίν 5 μέρες «κυνηγούσα» τήν γιατρίνα μέσα στό νοσοκομείο γιά νά τής δώσω μέ τό ζόρι τό «φακελάκι» γιατί έκανε καλά τή μάνα μου .
  Τώρα πώς εσύ από πού έβγαλες τό συμπέρασμα ότι έγώ έχω πρόβλημα μέ τούς μηχανικούς ,δέν μπορω νά καταλάβω.

 231. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  230. Kαλά ρε φίλε μάς δουλεύεις τώρα; Αυτά που έγραφες τότε με τα γεφύρια τα ξέχασες; Τα πονήματα του ινδάλματός σου που συνδέουν τις «άδειες» με τα Πολυτεχνεία ,και που τα έχεις ποστάρει καμιά δεκαριά φορές κατα καιρούς, τα ξέχασες;
  Τεσπά, καλή καρδιά και γράφε ό,τι γουστάρεις. Δημοκρατία έχουμε!

 232. Περιληψη

  Ο τιμωρος της μιζας, Θαλασης Γεωργιου, Χημικος Μηχανικος ΕΜΠ (Ρηγας και Β Πανελλαδικη) , οργισμενος απο την ολη κατασtαση, και απολυμενος απο την δουλεια του (τεχνικος διευθυντης βιομηχανιας χρωματων) , δημιουργει την εταιρεια Gas free Inc. και ταξιδευει με τους βοηθους του στην υδρογειο κανοντας ελεγχους σε πετρελαιοφορα και αλλα πλοια εκδιδοντας Πιστοποιητικό GAS FREE σε κάθε περίπτωση που κατά την πρόοδο των εργασιών επισκευής ή συντήρησης και για την εκτέλεση συγκεκριμένης εργασίας, απαιτείται η σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, έκδοση του πιστοποιητικού αυτού. Στην πραγματικοτητα ομως εχει πολυ ελευθερο χρονο ωστε ν’ αποκτησει διεθνεις διασυνδεσεις με διακινητες-εμπορους πληροφοριων βιομηχανικης-χρηματοπιστωτικης κατασκοπειας, δηλ. τα απλυτα της παγκοσμιας ελιτ, με σκοπο να ανακαλυψει σημαντικα ποσα καταθεσεων ελληνων σε τραπεζες ΗΠΑ, Χονγκ Κονγκ, Αμβουργου, ….που «προέρχονται από διαχρονική ληστεία δεκαετιών.

  Ετσι λοιπον , συγκεντρωνοντας πληροφοριες ξεκινα με τους πρωτους ελληνες αντιπροσωπους οπλων, τηλεπικοινωνιακου υλικου, πολιτικους, …Συντομα με γνωστους τροπους καταφερνει να εχει τα πρωτα ελπιδοφορα αποτελεσματα. Ομως η «διεθνης των ελληνων παρανομων ξενοκαταθετων » προσλαμβανει την ρωσικη μαφια να καθαρισει για παρτη τους και τα πραγματα σκουραινουν…..

  …συνεχιζεται

  ΥΓ Η πλεον μεταμοντερνα και πατριωτικη εργασια ενος μηχανικου, που εχω σκεφθει -προς το παρον 🙂

 233. ConspiRaki Theologist said

  @218 / Λάμπρος: Περί του μικρομαλακού Μπιλ Γκέιτς για τσέκαρε το βιογραφικό της μαμάς του και θα δεις το φως το αληθινόν. Άντε που μας τα ‘χουν πρήξει όλοι με τον αδαή μανατζεροκλέφτη…

 234. ConspiRaki Theologist said

  @Sarant

  Επίσης να επαναφέρω, με παρρησία, βεβαίως – βεβαίως, ένα παλιότερο σχετικό αίτημα.

 235. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  233 – Κοίτα, δεν με ενδιαφέρει αν είναι μικρομαλακός η μεγαλομακός ο Γκέϊτς, ούτε τι ήταν η μάνα του, για άλλο λόγο ζήτησα από τον Σπιράλ να διαβάσει την περίληψη στην βικι (αυτή τη μεγάλη που εμφανίζεται αριστερά στο πλάϊ, όχι την μικρή δεξιά, ούτε όλο το άρθρο) και να μου πεί τι κατάλαβε. Αν την διάβασες, θα ήθελα να μου πείς τι κατάλαβες, αν όχι μπορείς να την διαβάσεις εδώ, αλλά κι όποιος άλλος ενδιαφέρεται, ας το διαβάσει, θα ήθελα πολύ την γνώμη του.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%80%CE%B9%CE%BB_%CE%93%CE%BA%CE%AD%CE%B9%CF%84%CF%82

 236. Γιάννης Ιατρού said

  234: 🙂 Έ, έχει και τόσες δουλειές….

 237. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  236 – Καλώς τον μαρτυριάρη, τι έγινε τον κλείσανε μέσα τον άμοιρο που πήγες να υπερασπιστείς; (χαμόγελο).
  Γιάννη, διάβασε σε παρακαλώ την περίληψη στην βικι, και πές μου την γνώμη σου.

 238. Γιάννης Ιατρού said

  237: Πιοά υπεράσπιση ρε Λάμπρο. Μας ταλαιπώρησε λιγάκι η όλη διαδικασία, μέχρι να έρθει η σειρά μας, αλλά πάει, τελειώσαμε, δεν θα έχει άλλη φορά, δικάστηκε (ένας που είχε ληστέψει με απειλή μαχαιριού την γυναίκα μου, πρωί-πρωί, έξω από την δουλειά της, προ 7ετίας. Και μετά μαχαίρωσε και δυό-τρείς άλλους….) 😦

  Για τον Μπιλ

 239. αγάπες λάθρες said

  Προσπαθώ να αποκρυπτωγραφίσω το οπαδικό μένος κατά της Διαμαντοπούλου. Τέτοιο μένος έχω να δω από την εποχή του Σταύρου όταν φοβούμενοι μη σας φάει ψηφουλάκια φασίστα τον ανεβάζατε φασίστα τον κατεβάζατε. Τρέχει τίποτα

 240. 239
  Δεν χρειάζεται αποκρυπτογράφηση, Αγάπες μου Λάθρες!
  Αρκεί να θυμηθεί κανείς τις φωτοτυπίες και τα DVD που θα διένειμε στους μαθητάδες.
  Κάτι θυμάμαι σα νάχε συγγενική σχέση με κάποιον που παρήγαγε μαζικά DVD.
  Αρπαχτάουα, προχειράντζα και αυταρχιζμός: αυτή είναι η Αννούλα μας.
  Όχι, όντως δεν τρέχει τίποτα. Σωστά δεν βάλατε ερωτηματικό.
  Εξάλλου, η παντελής έλλειψη κομάτων, δείχνει πως είστε σαφώς ακομμάτιστες Αγάπες!

 241. Γιάννης Ιατρού said

  240: 🙂

 242. Κουνελόγατος said

 243. Αγγελική said

  Μπράβο Νίκο για το ξεσκέπασμα της απάτης του δήθεν ρητού. Δεν άντεξα να διαβάσω όλα τα σχόλια και αυτός είναι και ο λόγος που δεν σχολιάζω σχεδόν καθόλου πια. Δεν προλαβαίνω, δυστυχώς.
  Πάντως, κι εγώ είδα αυτό το τερατούργημα κολλημένο στο γκισέ μιας αγενέστατης εφοριακού- ήθελε να μας κάνει και μαθήματα δημοκρατίας η άθλια- και έφριξα, γιατί η παραποίηση φώναζε από μακριά, κι ας μην το είχα ψάξει. Φαίνεται ότι όσοι πλήττουν τη δημοκρατία με τα έργα τους, το θράσος τους και τις αναρριχητικές τους ικανότητες- καλή ώρα η Άννα, εικοσιπεντάχρονη στο αξίωμα του νομάρχη- μας μοστράρουν τέτοιες δήθεν αρχαιοελληνικές παπαριές για να μας αποστομώνουν και να βγαίνουν κι από πάνω. Τι να πεις;
  Σας χαιρετώ όλους.

 244. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  238 – Αν έκανε η δικαιοσύνη 7 χρόνια για να δικάσει ένα κλεφτρόνι μαχαιροβγάλτη , φαντάσου πόσες δεκαετίες θα κάνει για τους χρυσαυγίτες δολοφόνους.😠
  Για τον Γκέϊτς, μια και δεν ασχολήθηκε άλλος, θα σου γράψω στο mail, πάντως δεν είναι αυτό το πολύ σημαντικό που μας αφορά όλους.

 245. sarant said

  Γεια σου Αγγελική!

 246. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  240./244 >>στο αξίωμα του νομάρχη,
  http://educationingr.blogspot.gr/2010/08/blog-post_06.html

 247. 210
  ΑΚΡΙΒΩΣ. Και κάτι παραπάνω…! Υπάρχουν άνθρωποι που πήρανε Νόμπελ και το φτύσανε μαζί με την επιταγή στα μούτρα της επιτροπής που τους τό ‘δωσε. Κι όχι μόνο βραβείο Νόμπελ αλλά και βραβείο Φήλντς. Ο Γκρίσσα ΠΕΡΕΛΜΑΝ είναι χαρακτηριστικό και αξεπέραστο παράδειγμα!
  Αλλά, ο «Λάμπρος» πώς και δεν ακολούθησε τον τιμημένο σκατομούρη …γκουρού των ΦορΕξ από την Ουκρανία στον Εισαγγελέα;

 248. cronopiusa said

 249. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  248 τέλος – Μόνο οι άβουλοι πιστοί-οπαδοί-κορόϊδα ακολουθούν, και ζούν με ευχολόγια, προσευχές και εκλογές, περιμένοντας από παπατζήδες σωτήρες να τους σώσουν, οι υπόλοιποι ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ για την ζωή τους, κι ας είναι να πεθάνουν γι΄αυτό.

  249 – Όμως Κρόνυ, αγνοώντας, αδιαφορόντας, αποφεύγοντας, δαιμονοποιώντας και μη κατανοώντας την σκληρή πραγματικότητα, δεν μπορείς να την πολεμήσεις, πόσο μάλλον να την αλλάξεις. Αμφιβάλεις ότι ζεί και βασιλεύει αυτή η πραγματικότητα;

 250. cronopiusa said

  Σκέφτομαι Λάμπρο, στοχάζομαι κι ονειρεύομαι

  και στο μέτρο των δυνατοτήτων μου προσπαθώ ν’ αλλάξω αυτήν την πραγματικότητα

 251. Γιάννης Ιατρού said

  251β: Καλό, πολύ καλό Κρόνη 🙂

 252. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  251 – Το ξέρω Κρόνυ, το έχω καταλάβει από τα σχόλια και τα μηνύματα που βάζεις τόσα χρόνια, γι΄αυτό και βρίσκεσαι με μερικούς άλλους σχολιαστές, στην κορυφή της εκτίμησής μου. Όμως, αν δεν κατανοήσουμε την δομή και την λειτουργία του συστήματος, και κυρίως τον τρόπο που αυτή μεταλλάσεται, αλλά και για ποιό λόγο δεν αντιλαμβανόμαστε άμεσα αυτήν την αλλαγή, αλλά ούτε και έμμεσα ενώ είναι ΠΑΝΤΑ εναντίον μας, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να την πολεμήσουμε και να την αλλάξουμε προς όφελος των πολλών, και να την κάνουμε ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ. Στην περίληψη της βικι για τον Γκέϊτς, βρίσκεται όλη η σημερινή πραγματικότητα, κι είμαι σίγουρος πως αρκετοί την διάβασαν, αλλά δεν είδαν τίποτα, ή προτιμούν να πιστεύουν στα παραμύθια των ΜΜΑ και των χειραγωγημένων κομμάτων, για συνευθύνη, μεταρρυθμίσεις, παραγωγικότητα, εργατικά δικαιώματα, δικαιοσύνη και πολλές άλλες παρόμοιες ηλιθιότητες. ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ, ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΙ, ΤΟΣΗ ΠΟΛΛΗ ΔΥΝΑΜΗ, και ποτέ τόσοι πολλοί, δεν είχαν τόση άγνοια γι΄αυτους, και πως την επιβάλλουν.
  Ο μοναχικός δρόμος κι ο μαναχικός αγώνας, πάντα ήταν δύσκολη υπόθεση, είναι όμως καλύτεροι, από το να ζείς μοιρολατρικά με υποταγή, χωρίς αξιοπρέπεια.

 253. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  251 – Νάσαι καλά βρε κοπελιά, το χρειαζόμουν αυτό με τον Τσόμσκι, (ειδικά στο τέλος, είναι όλα τα λεφτά) εμένα (και σωστά) ποιός να με λάβει σοβαρά υπόψιν, βέβαια κι γι΄αυτόν, μπορούν να πούν πως είναι εβραίος (χαμόγελο), αν δεν θές να δείς αυτό που σου δείχνουν, όσο και να κοιτάζεις θα βλέπεις το δάχτυλο.

 254. 249-251
  Ευχαριστώ, κυρία Χρονοποιούσα, για την όμορφη εικονογράφηση που κάματε στον βραχύλογο σχολιασμό μου.
  Και, ΝΑΙ, έτσι μονίζω κι εγώ ότι οφείλουμε να κάνουμε: να σκεφτόμαστε (ο «λογισμός») και να ονειρευόμαστε (και το «όνειρο»)! Αρκεί να μην σκεφτόμαστε όταν ονειρευόμαστε και να μην ονειρευόμαστε όταν σκεφτόμαστε… Γιατί τότε ή θα κοροίδεύουμε εαυτούς και αλλήλους ή θα γινόμαστε ψεύτες ή θά ‘μαστε ηλίθιοι. Μην αφήνετε, λοιπόν, το συναίσθημα να κλέψει χώρο από την λογική και τήν λογική από το συναίσθημα. Πάντως, τα προβλήματα που δείχνετε να σάς απασχολούν και τα εγγίζετε με τα εικονογραφημένα σχόλιά σας, ΔΕΝ επιλύονται με συναισθηματισμούς ξέρετε…
  Και μην ακούτε τις μπαρούφες που ξαμολάει ένας οικοδόμος που θέλησε να το παίξει εργολάβος και τώρα που έχει κεσάτια, βολεμένος στη μάσα της προίκας του, βγαίνει να δικιολογεί δεξιά-αριστερά την τεμπελιά του με ηλιθιότητες και μπούρδες. Ένας κοινός ρεμπεσκές τζογαδόρος είναι, κι εσείς τον παίρνετε στα σοβαρά; Εσείς, λ.χ., εάν δεν ξέρατε αγγλικά θα αρχίζατε συναλλαγές με αγγλόφωνες χρηματιστηριακές πλατφόρμες επιτήδειων αεριτζήδων κερδοσκόπων για να τζογάρετε τα έτοιμα που φυλάτε για ώρα ανάγκης…; Θα βάζατε στο λόττο ό,τι είχατε και δεν είχατε και θα μάς κάνατε και …μάθημα για να κάνουμε το ίδιο; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ…

 255. Γιάννης Ιατρού said

  255:

 256. ΙΩΝ said

  Αγαπητέ κ. Σαραντάκο,

  Πολύ σωστά καταγγέλλετε τις υπερβολές, τις ανακρίβειες, και γενικότερα τις παντοειδείς αρλούμπες των ελληναράδικων ιστοσελίδων, αλλά στην προκειμένη περίπτωση βρίσκω την επίθεσή σας μάλλον υπερβολική. Η μετάφραση του ισοκρατικού κειμένου είναι βέβαια ανακριβής και εν μέρει λανθασμένη (αν και πουθενά δεν βλέπω να γίνεται λόγος για μετάφραση), αλλά επί της ουσίας:
  α) το εν λόγω κείμενο προέρχεται όντως από τον Ισοκράτη (Αρεοπαγιτικός 20) — άρα δεν ισχύει το ότι «αυτά τα πράγματα ο Ισοκράτης δεν τα είπε ποτέ».
  β) ο ρήτορας όντως δεν έγραψε ακριβώς ότι η «η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται», αλλά σαφέστατα αυτό εννοεί στις αμέσως προηγούμενες παραγράφους (Αρεοπ. 16 κεξ.), και ειδικά στην 18: «πῶς χρὴ…στέργειν τὴν τοσούτων μὲν κακῶν αἰτίαν πρότερον γενομένην [sc. πολιτείαν], νῦν δὲ καθ’ ἕκαστον τὸν ἐνιαυτὸν ἐπὶ τὸ χεῖρον φερομένην; πῶς δ’ οὐ χρὴ δεδιέναι μὴ τοιαύτης ἐπιδόσεως γιγνομένης τελευτῶντες εἰς τραχύτερα πράγματα τῶν τότε γενομένων εξοκείλωμεν;»
  γ) ο Ισοκράτης όντως δεν έγραψε ακριβώς ότι η δημοκρατία «κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας». Αλλά αυτό δεν εξυπακούεται αβίαστα με την καταγγελία ότι η δημοκρατία (της εποχής του, φυσικά) εκπαίδευσε τους πολίτες «να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια»;

  Οι ελληναράδικες ιστοσελίδες βρίθουν από ανοησίες. Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου, λόγος να τις λοιδορούμε, και όταν βασίμως (ή όχι εντελώς αβάσιμα, τέλος πάντων) επικαλούνται ή ισχυρίζονται κάτι.

  Τα περί Διαμαντοπούλου είναι, νομίζω, μάλλον άσχετα με τον πυρήνα του άρθρου σας.

 257. sarant said

  257 Γράφω:

  Μ’ άλλα λόγια, ο Ισοκράτης δεν μίλησε για «δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται». Αυτό είναι προϊόν ερμηνείας, για να μην πω προϊόν φαντασίας. Όπως προϊόν φαντασίας, που καμιά σχέση δεν έχει με το πραγματικό ρητό του Ισοκράτη, είναι και η ατάκα ότι η δημοκρατία «κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας». Το απόσπασμα είναι πειραγμένο, ή χακεμένο για να χρησιμοποιήσω μια λέξη του συρμού.

  Το ίδιο δεν λέτε κι εσείς;

 258. 251 (1)
  Αγαπητή κυρία «Χρονοποιούσα», απαντώντας στόν τζογαδόρο άεργο οικοδόμο, λέτε: «Σκέφτομαι Λάμπρο, στοχάζομαι κι ονειρεύομαι…»
  Ότι ονειρεύεσθε, σίγουρα…!
  Αλλά, ότι σκέπτεσθε και στοχάζεσθε είναι αμφίβολον.
  Δηλαδή, εσείς έτσι νομίζετε, ότι «σκέπτεσθε και στοχάζεσθε» αλλά δυστυχώς αυταπατάσθε: είσθε αθεράπευτα ρομαντική και το συναίσθημα που κυριαρχεί στο είναι σας δεν σάς επιτρέπει να σκέπτεσθε.
  Διότι, εάν εσκέπτεσθο, θα εστοχάζεσθο κιόλας…!
  Θα εστοχάζεσθο ΑΠΛΩΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ βλέποντας αυτό το χαρτονόμισμα που μάς απεικονίσατε σε μεγέθυνση και το οποίο, μάλλον, αντιγράψατε από την βικιπαίδεια. Εκεί, όμως (στην βικιπαίδεια), δίπλα σε αυτό που μάς δείχνετε, υπάρχει κι ένα άλλο 100δόλλαρο χαρτονόμισμα, λίγο παλαιότερο. Άραγε, σαν σκεπτόμενη που υποστηρίζετε ότι είσθε, προτού μάς απεικονίσετε εδώ το τρυφερό συναίσθημά σας, σταθήκατε έστω και για λίγο να στοχασθείτε ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΣ τις ομοιότητες και τις ΔΙΑΦΟΡΕΣ αυτών των δύο 100δόλλαρων;

  ΕΚΕΙ βρίσκεται η ΟΥΣΙΑ, αγαπητή κυρία «Χρονοποιούσα» μου:
  για ν’ αλλάξετε την πραγματικότητα (όπως μάς λέτε ότι προσπαθείτε να κάνετε, αυταπατώμενη -δυστυχώς- άλλην μιά φορά!) ΠΡΕΠΕΙ πρώτα να την κατανοήσετε. Και για να τήν κατανοήσετε την πραγματικότητα πρέπει πρώτα να σκεφθείτε πάνω σε αυτήν. Και για να σκεφθείτε πρέπει να έχετε μάθει ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΡΙΝΕΤΕ. Αλλά, εσείς (και, βέβαια, όχι μόνον εσείς!) βρίσκεσθε κλεισμένη σε φαύλο κύκλο.
  Βλέπετε, λοιπόν, ότι μόνον να ονειρεύεσθε μπορείτε;
  Οπότε και η προσπάθειά σας για ν’ αλλάξετε την πραγματικότητα είναι κι αυτή ένα ακόμη …όνειρό σας.

  Ξανακοιτάξ’τε, άν θέλετε να «στοχασθείτ廨, τα δυό χαρτονομίσματα και προσπαθείστε να βρείτε τις διαφορές τους.

  Και, έτσι για αρχή, …ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ:
  -Γιατί…;;;

 259. Νεφεληγερέτα, μεγέθυνε το 100δόλαρο της Χρονοποιούσας και κοίταξέ το προσεχτικά. Θα δεις ότι είναι παρωδία, γράφει μάλιστα πλην των άλλων Certainly you don’t expect to use this doormat as currency! Οπότε, τις (φρόνιμες) συμβουλές τύπου «συγκρίνουμε για να κρίνουμε» μάλλον σ’ εσένα τον ίδιο να τις δώσεις…
  Ενδιαφέρων και ο γραμματικός τύπος εσκέπτεσθο /εστοχάζεσθο. Θα τον έλεγα ανύπαρκτον, αλλά τον έχω συναντήσει και σε αγορεύσεις προδικτατορικών πολιτικών. Είναι η μόνη περίπτωση που ο πληθυντικός της ευγένειας έχει δικό του τύπο, διαφορετικόν από του κανονικού πληθυντικού!

 260. Avonidas said

  #254. Ο Τσόμσκυ, βέβαια, είναι πανεπιστημιακός δάσκαλος, δεν τα παράτησε να φύγει και να λέει πως όλα είναι μάταια και όλοι μαριονέτες του συστήματος και τα παιδιά που σπουδάζουν χάνουν το χρόνο τους.

  Ούτε υποστηρίζει, αν πιάσεις να διαβάσεις τα βιβλία του, ότι όλα είναι μαύρο/άσπρο, μιλάει για ισχυρά κέντρα χειραγώγησης, αλλά θεωρεί πως πάντα έχουμε την επιλογή να αλλάξουμε πορεία. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν καταλαβαίνουμε ή δεν βλέπουμε τι συμβαίνει, αλλά στο πόσο πολύ θα ξεβολευτούμε αν αποφασίσουμε να πάμε κόντρα στο ρεύμα. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι μας βολεύει να παριστάνουμε τους εξαπατημένους, αντί να παραδεχτούμε ότι είμαστε εαυτούληδες.

  Και τέλος όλες του οι ελπίδες, όποτε τις εκφράζει, είναι για μια μαζική/παγκόσμια αντίδραση στη χειραγώγηση. Οι μοναχικοί επαναστάτες δεν κάνουν τίποτα.

 261. Γιάννης Ιατρού said

 262. Κουνελόγατος said

  . Κάποτε υπήρχε μια ταινία «η επίθεση των …» τύπου, ακριβώς δε θυμάμαι.
  Εδώ και λίγες ημέρες ζούμε την επίθεση των τρολ.

 263. Γιάννης Ιατρού said

  263: Κουνελόγατος

  Αλλά

  Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται σθεναρώς του πατρίου εδάφους..

 264. sarant said

  263-4: 😉
  Αυτό είναι το κακό με τις αναδημοσιεύσεις και τη δημοσιότητα.
  Και πού να δείτε μερικά που τα κόβω στην πηγή.

 265. Γιάννης Ιατρού said

  265β: !!!!!!!! και να πείς ότι αρχίσαμε πρώτοι…. Δεν σ΄αφήνουν ν΄αγίασεις γμτ! Φαίνεται ότι έχει πέσει πολυ στρες.
  Καθαρτήριο το ιστολόγιο. Να βάλεις ταμπέλα, π.χ.

 266. Κουνελόγατος said

  «Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται σθεναρώς του πατρίου εδάφους..»
  Αυτήν την έκφραση, τη χρησιμοποιούσα όταν ο Κούνελος έπαιζε ακόμη στα projunior-junior και παίζαμε άμυνα του σκοτωμού, ώστε να γλυτώσουμε τον διασυρμό. Χωρίς το σθεναρώς, βεβαίως-βεβαίως. Α, και το γμ τον πατέρα σου, όταν έκανε λάθος πάσα… :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 267. Γιάννης Ιατρού said

  267:

 268. .

  260 (1) @ Άγγελος

  -Χαίρω πολύ, …Χαιρόπουλος!

  Δηλαδή, τώρα εσύ με το σχόλιό σου πιστεύεις αληθινά πως μέ ελέγχεις ως απρόσεκτο κι επιπόλαιο και μέ …διορθώνεις κι από πάνω; ότι μ’ «έβαλες στη θέση μου», Άγγελε;

  Η ρομαντική κυρία «Χρονοποιούσα» (στό αρχικό δικό της σχόλιο, που απαντούσε εμμέσως και σε προηγούμενο δικό μου), πιστεύεις πως μάς είχε αφήσει επίτηδες ένα …υψηλό …μεταφορικό …μήνυμα παρουσιάζοντας …»εξεπιτούτου» μιαν αναπαράσταση 100δόλλαρου τυπωμένη σε πατάκι εξώπορτας; Ποιό είναι αυτό το μήνυμα που ήθελε να μάς μεταφέρει, ας μάς το ξεκαθαρίσει η ίδια εάν ευαρεστηθεί. Εσύ, πάλι, που έμεινες σ’ αυτήν την «ανάγνωση», ποιό βαθύ μήνυμα «εισέπραξες»;

  Γιατί, εγώ, δεν έδωσα καμιάν ιδιαίτερη σημασία πάνω στο πού έχει τυπωθεί το εικονιζόμενο χαρτονόμισμα και «προσπέρασα» αυτό το επίπεδο ανάγνωσης:
  για μένα ήταν σαφές ότι το νόημα που κουβαλούσε η εικόνα ήταν αυτό τής κατάδειξης τού αμερικάνικου δολλαρίου ως αδρού αντιπροσωπευτικού συμβόλου τού «χρήματος» εν γένει και της ρυθμιστικής συμμετοχής του σε όλα (μεταξύ τών οποίων ΚΑΙ στην παιδεία).

  Εάν, πάλι, η κυρία «Χρονοποιούσα» (που συνήθως ομιλεί -ισπανιστί, κατά το πλείστον- με όμορφα οπτικοακουστικά εποπτικά βοηθήματα της σκέψης της) σκόπευε να μάς δείξει την στοχαστική ιδεολογική της απαρέσκεια στο δολλάριο, και το παρουσίασε σκοπίμως έτσι που αυτό να …βλέπει και να καθαρίζει τα ρυπαρώτερα και παλαιότερα των υποδημάτων της, απορώ πώς και δεν επεξέτεινε τον στοχασμό της και δεν μάς παρουσίασε (υπό το ίδιο οπτικό της πρίσμα) το δολλάριο τυπωμένο, όχι επάνω σε χαλάκι εξώπορτας, αλλά επάνω σε φύλλο από …χαρτί υγείας!… Πιό ακριβής στον βαθυστόχαστον συμβολισμό της δεν θά ‘τανε τότε;

  Επομένως, κατά την δική σου γνώμη και άποψη (την γνώμη και την άποψη τού πολυμαθούς -«πόλυμαθ»- λεπτολόγου, τού και κάποιαν ηλικίαν έχοντος!), η φράση της «…σκέφτομαι, στοχάζομαι, ονειρεύομαι…, …προσπαθώ να αλλάξω την πραγματικότητα» που εικονογραφείται (τουλάχιστον κατά το πρώτο μέρος της) με την συμβολική αναπαράσταση του 100δόλλαρου ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΜΑΚΡΥΤΕΡΑ την σκέψη και τον στοχασμό;
  Εκεί θέλεις εσύ να μείνουμε; Στο δάχτυλο που δείχνει το φεγγάρι, όχι στο φεγγάρι το ίδιο;;;…

  Κι έπειτα, εγώ ο ίδιος έφερα σε απεικονιστική αντιπαραβολή τα δυό χαρτονομίσματα (στο δικό μου απαντητικό σχόλιο) ακριβώς για να τονίσω ότι ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΛΛΑΞΕ στο δολλάριο και αυτό το «ΚΑΤΙ» μάς επηρρεάζει ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ πολύ περισσότερο από μόνη την ύπαρξη (απλώς) του αμερικανικού νομίσματος θεωρουμένου ως νομισματικής μονάδος μιάς ανεξάρτητης (έστω και «ιμπεριαλιστικής»-καπιταλιστικής) χώρας.

  Εκεί εγώ βρίσκω και τοποθετώ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ και εκεί βρίσκεται η αφετηρία για σκέψη και στοχασμό. Σκέψη και στοχασμό, βεβαίως, όχι στείρον αλλά που να οδηγεί σε εκείνο που ρομαντικά ονειρεύεται η κυρία «Χρονοποιούσα» και που δηλώνει ότι επιθυμεί: ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ.

  Τί δεν καταλαβαίνεις, λοιπόν, Άγγελε;

  262 @ Γιάννης Ιατρού

  «Οι πολλές εφημερίες βλάπτουν…»

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ
  Τέτοια χοντροκομμένα να τα κόψεις, κύριε, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα σού τύχει, και τότε να δω ποιόν θα βλάψουν οι …λίγες εφημερίες (που …ωφελούν). Κι έχεις -τί ειρωνεία!- και τ’ όνομα, τρομάρα σου!

  .

 269. .

  260 (2) @ Άγγελος

  Πράγματι, Άγγελε, αυτός ο ρηματικός τύπος είναι «τυπικώς» ανύπαρκτος στα βιβλία της γραμματικής. (Ποιά βιβλία γραμματικής; της «Αρχαίας» ή της «Νέας» ελληνικής γλώσσας;)

  Αλλά, εμείς που στην Στοιχειώδη και Μέση Εκπαίδευση εκόντες-άκοντες διδαχθήκαμε υποχρεωτικώς (και μάθαμε, και συνηθίσαμε έκτοτε!) ως «Νέαν Ελληνική γλώσσα» την Απλήν Καθαρεύουσα και μάλιστα κατ’ αντιπαραβολήν με την «Αρχαίαν Ελληνική γλώσσα» (που κυρίως επρόκειτο για την Αττική διάλεκτο την οποίαν εκτενώς διδαχθήκαμε), ΕΤΣΙ ΜΑΘΑΜΕ ΚΙ ΕΤΣΙ ΣΥΝΗΘΙΣΑΜΕ να εκφραζόμαστε οσάκις θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον τύπο «ευγενείας» στο β’ πληθυντικό πρόσωπο εκείνου του χρόνου (υπαρκτού ή ανύπαρκτου, Άγγελε;) που αντιστοιχεί κατά το μάλλον ή ήττον στον εγγλέζικον «future-in-the-past» (υποθετικήν aspect). Γιατί, βέβαια, εάν θα λέγαμε στην απλήν καθαρεύουσα (και εάν εγώ θα έγραφα, απευθυνόμενος στην αγαπητή μας κυρία «Χρονοποιούσα») τους «υπαρκτούς» τύπους (που, κατά τον υπαινιγμόν σας, επιθυμείτε να τηρώ) «εάν (θα) εσκέπτεσθΕ» και «εάν (θα) εστοχάζεσθΕ» για να …πειθαρχήσω στους «κανόνες» και να μην σάς …εκπλήξω, όχι μόνο δεν θα γινόμουνα κατανοητός αλλά ΚΑΙ θα πρόδιδα το νόημα όσων ήθελα να πω ΚΑΙ θα παρουσιαζόμουνα ως …αναλφάβητος.

  Και, ναι:

  -« Εάν ΕΙΜΑΣΤΕ πρόσκοποι της τυπικότητος…»

  Αλλά πότε; ΤΩΡΑ ή …ΤΟΤΕ «είμαστε»;
  Μήπως «ήμαστε» ή «ήμασταν»;

  .

  Όμως, για την ουσία του σχολίου μου ΜΕ ΤΗΝ «ΑΛΛΑΓΗ» ΣΤΙΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΔΟΛΛΑΡΙΩΝ δεν άκουσα την γνώμη σας, φίλτατε…!
  .

 270. 270 (συνέχεια)

  Άα, και κάτι σχετικό με την εκ παρεξηγήσεως δισημία που επέφερε η μικτή χρήση «καθαρευούσης» και «δημώδους» γλώσσας στο σχολείο και που μόλς τώρα θυμήθηκα από τα προ 45ετίας γυμνασιακά μου χρόνια:

  Στην Άλγεβρα της Γ’ (ή, μήπως, της Δ’;) τάξεως, στο πολύ βασικό κεφάλαιο της «παραγοντοποίησης» (ή, μήπως, στο περί απορρητοποίησης ρητών κλασμάτων; δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία), η παρατραβηγμένη «καθαρεύουσα» που χρησιμοποιούσε ο συγγραφέας του σχολικού εγχειριδίου των μαθηματικών, μέ είχε κάνει να …τσιμπιέμαι και να μην καταλαβαίνω μολονότι ήμουνα απολύτως σίγουρος πως είχα καταλάβει τον «μηχανισμό» της ανάλυσης σε γινόμενο πρώτων παραγόντων ενός ακεραίου πολυωνύμου με ρητούς συντελεστές και ακέραιους εκθέτες! Τί είχε συμβή; Ένα …«ή» που υπήρχε στο κείμενο της θεωρίας και που, ενώ στο παιδικό μου μυαλό ερμηνεύθηκε προς στιγμήν ως ΔΙΑΖΕΥΤΙΚΟ, ο συγγραφέας τό χρησιμοποιούσε (ορθώς, τυπικά!) με την …ΕΝΑΝΤΙΩΜΑΤΙΚΗ σημασία του «… παρά …»!!! Κι έτσι, «παρά» λίγο από το …καρφί να χάσω τον …πόλεμο στις εξετάσεις!

  Θέλω, λοιπόν, να πω ότι πρώτιστη σημασία έχει να μιλάμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ χωρίς τον φόβο πως προδίδεται η σκέψη μας και μπορεί να παρεξηγηθή ένεκα των «υπαρκτών» γραμματικών τύπων. Έτσι, δηλαδή, νομίζω εγώ.

 271. Νεφεληγερέτα:

  1. (το πιο εύκολο) Τύπος «(θα) εσκέπτεσθο» δεν ανευρίσκεται σε καμία ελληνική γραμματική, ούτε της αρχαίας (αττικής ή άλλης διαλέκτου), ούτε φυσικά της νέας ελληνικής (δημοτικής), ούτε όμως, πιστεύω, και της καθαρεύουσας, η οποία σπάνια έχει τύπους που δεν προέρχονται ούτε από την αρχαία, ούτε από τη νέα ελληνική. («Σπάνια», όχι «ποτέ»– αντιπαραδείγματα είναι οι τύποι «ἦσο»και το προσφιλές στον Βάμβα «ἤθελεν εἶσθαι») Είπα όμως κι εγώ ότι ο «ανύπαρκτος» αυτός τύπος όντως ακουγόταν και τον συναντούμε π.χ. σε πολιτικές αγορεύσεις. Δεν διαφωνούμε συνεπώς ουσιαστικά επ’ αυτού. Διαφωνούμε στο ότι αν, μιλώντας στον πληθυντικό της ευγένειας, έλεγες «θα εσκέπτεσθε», δεν θα γινόσουν κατανοητός (!) παρά θα πρόδιδες το νόημα όσων ήθελες να πεις ΚΑΙ θα παρουσιαζόσουν ως …αναλφάβητος.Ε, όχι, δεν δέχομαι τίποτε απ’ όλα αυτά! Αλλά φυσικά, το απλούστερο θα ήταν να πεις απλά κι ανθρωπινά «θα σκεφτόσασταν».
  Το « Εάν ΕΙΜΑΣΤΕ πρόσκοποι της τυπικότητος…», που το παρουσιάζεις ως παράθεμα, δεν βλέπω ποιος το είπε ή πού γράφτηκε. Οπωσδήποτε όχι σ’ αυτό το νήμα. Το ζήτημα της ορθογραφίας του πάντως είναι σαφές· αν εννοούμε «αν είμαστε τώρα… θα λέμε/πούμε…», είναι ενεστώς και θέλει ει· αν εννοούμε «αν ήμασταν… θα λέγαμε…», είναι παρατατικός και θέλει η.
  Τέλος, κανένα από όλα αυτά τα ρήματα δεν είναι future in the past. Future in the past είναι το «[μου είπε ότι] θα ερχόταν». Το «[αν εσκέπτεσθο]… θα εστοχάζεσθο» είναι δυνητική ή υποθετική.

  2. Πιστεύω ότι όταν κάποιος, χωρίς άλλη εξήγηση, μας δείχνει εικόνα ΕΜΦΑΝΩΣ ΠΛΑΣΤΟΥ δολαρίου (ότι είναι από πλαστικό πατάκι, αυτό δεν φαίνεται από την εικόνα, συνάγεται μόνο από την επιγραφή Certainly you don’t expect to use this doormat as currency), μάλλον κάτι άλλο θέλει να πει και όχι απλώς ότι το χρήμα κυβερνά τον κόσμο. Εχει λοιπόν σημασία το ότι είναι πλαστό! Τώρα εσύ, παραβλέποντας αυτό που κάνει μπαμ, επισημαίνεις κάποιες διαφορές του παρωδούμενου δολαρίου (όχι του πλαστού, παρά του γνήσιου που το ενέπνευσε) από ένα ΑΛΛΟ χαρτονόμισμα, που δεν το παρουσίασε η Χρονοποιούσα. Και ποιες είναι αυτές οι διαφορές; Απλώς, οι διαφορές ανάμεσα στα παλιότερα χαρτονομίσματα (σειρά 1966) και στα πιο πρόσφατα (σειρά 2007), στα οποία βασίζεται η παρωδία. Αν έχουν κανένα βαθύτερο νόημα το ότι ο Φραγκλίνος εμφανίζεται στα πρώτα σε μενταγιόν και στα δεύτερα ακορνιζάριστος, ή ότι οι λέξεις Department of the Τreasury έχουν κόκκινο φόντο στα πρώτα και πράσινο στα δεύτερα, εγώ δεν το βλέπω. Κάποιο νόημα θα είχε αν τα αντιπαρέβαλλες με τα ακόμα παλιότερα silver certificates, που έγραφαν payable to the bearer on demand — εκείνα τυπικά είχαν ακόμα μεταλλικό κάλυμμα. Να τι δεν καταλαβαίνω.

 272. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

 273. 272
  Άγγελε, σ’ ευχαριστώ για την ανταπόκριση.

  1. το «παράθεμα» ήταν απλώς ένα παράδειγμα που έτσι μού ‘ρθε να γράψω, και δεν είναι καμμιά φράση ειπωμένη εδώ ή αλλού. Ναι έχεις δίκιο για το future-in-the-past, δεν είναι ακριβώς εκείνο που είπα. Αλλά εάν έγραφα «εάν (ε)σκέπτεσθε» ή «εάν (ε)στοχάζεσθε» δεν θα εγείρετο ζήτημα δισημίας; Ίδιο είναι, τελικά, το «άν σκέφτεστε» και το «άν στοχάζεσθε», έτσι όπως ακούγονται και διαβάζονται, με αυτό που ήθελα εγώ να πω; Συμφωνώ, πάντως ότι το «άν θα σκεφτόσασταν» τελικώς είναι πιό κατανοητό ως πεζό κι …ανθρώπινο.

  2. δεν μού φαίνεται, όμως, νά ‘χεις κι εσύ καταλάβει τι ήθελα να επισημάνω με τα δύο 100δόλλαρα. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται κάποια παρατηρητικότητα που να μην εξαντλείται στα προφανή (και …εμφανή). Καμμιά σημασία δεν έχει που η πρώτη αναπαράσταση τής «Χρονοποιούσας» ήταν από πατάκι. Σημασία έχει ότι αναπαριστά το χαρτονόμισμα σε όλες του τις τυπικές λεπτομέρειες (γι’ αυτό και η «χιουμοριστική» επισήμανση, ώστε να μην μπορεί να αναπαραχθή: έτσι, όπως, λ.χ., κάπου αλλού θα έγραφαν «SAMPLE») και το σχόλιό μου αφορούσε την ΟΥΣΙΑ.
  Εξηγούμαι, για να καταλάβεις, αλλά δεν θα επεκταθώ:
  -στο «παλαιό» χαρονόμισμα αναγράφεται «UNITED STATES NOTE»
  -στο «νέο» χαρτονόμισμα (ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ …»ΠΑΡΩΔΙΑ» ΤΟΥ) αναγράφεται «FEDERAL RESERVE NOTE»
  EKEI, Άγγελε, ΕΓΚΕΙΤΑΙ η ΟΥΣΙΑ…! Εκεί στόχευε το σχόλιό μου, στην κατάδειξη αυτής της «αλλαγής». Διότι, ΑΥΤΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑ…!

 274. E, λοιπόν, Νεφεληγερέτα, νους ορά και νους ακούει. Δεν πρόσεξα ότι το δικό σου χαρτονόμισμα ήταν United States note και όχι Federal Reserve note! (Πρόσεξα ότι οι λέξεις Department of the Treasury είχαν κόκκινο φόντο κι απόρησα, αλλά δεν πήγα πάρα πέρα…) Πάντως, και τα μεν και τα δε είναι ακάλυπτα χαρτονομίσματα — τα πρώτα εκδιδόμενα (δεν εκδίδονται πια από το 1971) απευθείας από το Κράτος, τα δεύτερα από την Κεντρική Τράπεζα.
  Επί του γραμματικού θέματος, όχι, αν έγραφες «εάν εσκέπτεσθε» ή «εάν εστοχάζεσθε» δεν θα ανέκυπτε κανένα ζήτημα δισημίας — η συλλαβική αύξηση, υποχρεωτική στην καθαρεύουσα, θα καθιστούσε απόλυτα σαφές ότι οι τύποι είναι παρατατικοί και όχι ενεστώτες.
  Τέλος, να σου πω ότι γράφοντας το 272, δεν είχα ακόμα δει το 271, την κατάληξη του οποίου την προσυπογράφω ολόψυχα. «Πρώτιστη σημασία έχει να μιλάμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ χωρίς τον φόβο πως προδίδεται η σκέψη μας και μπορεί να παρεξηγηθεί ένεκα των «υπαρκτών» γραμματικών τύπων.»

 275. […] τη μεγαλειώδη γκάφα της να χρησιμοποιήσει παραποιημένη έκφραση του Ισοκράτη που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια σε ακροδεξιά και […]

 276. […] αυτό δεντοείπε ο Ισοκράτης, όπως υποστήριξε και η Άννα Διαμαντοπούλου του ΟΟΣΑ, όχι ο […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: