Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Παραλειπόμενα της Ιστορίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Τόλης Καζαντζής)

Posted by sarant στο 5 Ιουνίου, 2016


Θα παρουσιάσω σήμερα ένα διήγημα του Θεσσαλονικιού πεζογράφου Τόλη Καζαντζή (1938-1991), που μου το έστειλε ο φίλος μας ο Δημήτρης Ρ. προτείνοντας μάλιστα κι ένα σχετικό κουίζ. Ο Καζαντζής είναι από τους πεζογράφους που μου αρέσουν πολύ, ιδίως τα πρώτα του έργα στα οποία αφηγείται αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας  (4-5 από αυτά έχω παρουσιάσει στον παλιό μου ιστότοπο). Το σημερινό όμως διήγημα ανήκει στη δεύτερη περίοδό του, τα τελευταία χρόνια πριν από τον πρόωρο θάνατό του, με κομμάτια εμπνευσμένα από την εποχή του -και συχνά με καυστική ειρωνεία, όπως θα δείτε.

Το διήγημα δημοσιεύτηκε αρχικά στη Διαγώνιο (στον κύκλο της οποίας ανήκε ο Καζαντζής) και μετά στη συλλογή Καταστροφές (1987, β’ έκδ. 1994). Εδώ το μετατρέπω σε μονοτονικό και αλλάζω ελάχιστα την ορθογραφία (σε μία μόνο λέξη, αν θυμάμαι καλά).

Ο Καζαντζής, θα δείτε, έχει στο στόχαστρό του κάποιες πασίγνωστες μορφές των γραμμάτων μας -και, ειδικότερα, αναφέρεται με σφαγιαστικήν ειρωνεία σε μια φωτογραφία που έβγαλαν δύο από αυτούς, που την περιγράφει με περισσή λεπτομέρεια.

Το κουίζ μας έχει δυο επίπεδα, εύκολο και δύσκολο. Στο εύκολο η ερώτηση είναι: «Ποιοι είναι οι δυο πολύ γνωστοί λογοτέχνες της φωτογραφίας;» Στο δύσκολο, σας ζητάω να βρείτε την ίδια τη φωτογραφία -υπάρχει στο Διαδίκτυο, το έλεγξα.

Προσθήκη: Η απάντηση βρέθηκε, αν θέλετε μπορείτε να δείτε τη φωτογραφία στο σχόλιο αριθ. 6.

Μπορείτε, βέβαια, απλώς να διαβάσετε το διήγημα. Επωφελούμαι πάντως για να βάλω και μια τρίτη ερώτηση στο κουίζ: απ’ όσο θυμάμαι, άλλαξα την ορθογραφία σε μία μόνο λέξη. Μαντεύετε ποια είναι αυτή;

Προσθήκη: Κι αυτό απαντήθηκε, είναι η λέξη «μετρ» (ήταν «μαιτρ»).

Παραλειπόμενα της Ιστορίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

Αιθέρια αερικά «εποχής», με καλοτυλιγμένα κι ευκίνητα κορμιά σε μουσελίνες, με μπουκετάκι «μιγκέ» στο ντεκολτέ τους, εκεί ακριβώς που αρχινάει η σκιερή χαράδρα των τροφαντών μαστών, περιφέρονται —ίδιες «Ατθίδες αύρες»— μέσα στη νοσταλγικά διατηρημένη «ανατολίτικη» ατμόσφαιρα του σαλονιού πετώντας πού και πού, εμβόλιμα, κάποιο χαριτωμένο, γαργα­λιστικό γαλλικό. Προσφέρουνε, υπό τους ήχους του ταγκό, «μαρασκινό», μέσα σε κείνα τα λιλιπούτεια -επάργυρα— κολονάτα ποτηράκια, στους νέους της συντροφιάς, με το νωχελικό και ατημέλητό τους κάθι­σμα και τα καλοζυγισμένα —αεράτα— τους κοστούμια σε χρώμα σαμπανί από «σαντακρούτα».

Στα πιο άβολα καθίσματα κάτι ροδομάγουλα ακόμη επαρχιωτάκια κρύβουν αδέξια την πείνα τους για τα αερικά, που λέγαμε, και τα υπολείμματα της «πάστα φλόρας», ανοιχτομάτηδες, με μυαλουδάκι κοφτερό και εύστοχο και με μια στήλη, προπαντός, σε μια εφημερίδα. Κι αυτά τα επαρχιωτάκια απαλλοτρίωσαν τ’ αναμφισβήτητα προσόντα τους προς όφελος των άλλων, επί ισαξία αντιπαροχή, εδραιώνοντας και το μεγάλο λόγο· «Η άτρωτη, η αειθαλής, η αθάνατη γενιά του τριάντα είναι μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα στα γράμματά μας».

Ύστερα από δέκα, περίπου, χρόνια, μέσα στα οποία η συντεχνία επανδρώθηκε, οργανώθηκε κι ανδρώθηκε, συναντάμε δυο απ’ τους κύριους εκπροσώπους της ν’ ανηφορίζουν ένα σκιερό δρομάκι, απ’ αυτά τα πανο­μοιότυπα, απωθητικά δρομάκια που βγάζουνε στην οδό Πανεπιστημίου. Προορισμός τους το Πανεπιστήμιο ή η Ακαδημία ή η Βιβλιοθήκη (ποτέ μου δεν κατάφερα —ο αθεράπευτος επαρχιώτης— να ξεχωρίσω τα νεο­κλασικά αυτά αριστουργήματα). Πάντως αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία. Σημασία έχει ότι οι περί ων ο λόγος έχουνε μόλις βγει από κάποιο εστιατόριο, που προς μεγάλη τιμή του ιδιοκτήτη του —ενός αυτοδημιούργητου λουστραρισμένου Καρπενησιώτη— επι­τρέπει και την είσοδο ευπρεπών φαντάρων. Γιατί, κοί­τα να δεις που θα το ξέχναγα! Ο ένας απ’ τους δυο είναι φαντάρος και, βέβαια, ευπρεπής και μάλιστα εθε­λοντής και σε εμπόλεμη περίοδο.

Χειμώνας του «σαράντα». Και, φυσικά, παντού χει­μώνας εκτός απ’ την Αθήνα.

Πήρανε, που λες, την ανηφοριά βαδίζοντας αργά και σημαντικά, καθώς αρμόζει σε ημέρα Κυριακή και στη σοβαρότατη κουβέντα που ’χουνε πιάσει αποσώνοντας το χορταστικότατο και γευστικότατο γεύμα τους. «Ανησυχούνε», γενικά, «για την τύχη του έθνους». Ανη­συχούνε… Ο ένας τις παραμονές της αναχώρησής του για τη νέα του θέση στο εξωτερικό κι ο άλλος υπηρε­τώντας την αγωνιζόμενη πατρίδα δυο, τρία τετράγωνα μακριά απ’ το σπίτι του. Διασχίζοντας, λοιπόν, την Πανεπιστημίου και λοιπά κι υπόλοιπα, που λέγαμε, λέει ο πολίτης του φαντάρου·

—Κάμνουμε μια φωτογραφία; Και κείνος,

—Κάμνουμε, του απαντάει, πάντα πειθήνιος ο φου­καράς. Ύστερα, χώθηκε το κεφάλι του υπαίθριου φω­τογράφου μέσα στο ξασπρισμένο-μαυρο κάμπουτο της μηχανής του κι όλα, σε μια στιγμούλα, εντάξει. Κόβουνε ύστερα μερικές βολτίτσες μες στη γεμάτη γλυκύτητα και θάλπος χειμωνιάτικη λιακάδα (αχ, αυτή η χω­νευτική αθηναϊκή λιακάδα) κι οι φωτογραφίες, υγρές ακόμη, έτοιμες.

Κι έτσι, τους βλέπουμε να στέκονται στο οπισθό­φυλλο του σχετικού βιβλίου, όπου περιέχεται η θλιβε­ρή (ου του παρόντος) αλληλογραφία τους: Η αττική, που λέγαμε, λιακάδα —έμπλαστρο κολλημένο επάνω στις πεντελικές πλάκες και στις ιωνικού, μου φαίνεται, ρυθμού κολόνες — ο πολίτης με τη γνωστή φτυαριστή ματιά του, με εμφανέστατο το υπόστρωμα της μετέπειτα λαμπρής κοιλιάς του και θαλερές τίς κρεατοελιές του. Πλάι του ο φαντάρος· σολντατίνος του «σαράντα», με το λιγωμένο βλέμμα του λες κι είχε καταπιεί έναν κουβά «μπελαντόνα», σα να ’τανε κάνας δραπέτης κά­ποιου πλουμιστού θεατρικού προγράμματος του «Βαφτιστικού», καλοκουμπωμένος και πεντακάθαρος, πε­ριμένεις πως, όπου να ’ναι, θα χυθούνε καταγής νταντέλες απ’ τα πέτα και τις μανσέτες της χλαίνης του.

Όμως, είπαμε· «Ανησυχούνε για την τύχη του έ­θνους». Μόνον που τώρα πια το ξέρουμε· ανησυχούσαν πιο πολύ για τη δικιά τους τύχη. Βολεύανε, χρόνια και χρόνια, τη φήμη και την υστεροφημία τους και τώρα, ύστερ’ από δενξερωπόσα χρόνια, ποζάρουνε αυτάρεσκοι στη φωτογραφία, έτσι που να παίρνουν φόρα οι διάκοι τους και να λένε·

—Τούς βλέπετε; ανησυχούνε για την τύχη του έ­θνους!

Στο μεταξύ, έβρεχε-χιόνιζε όλα αυτά τα χρόνια, αυτοί σφιχτοδεμένοι και πιστοί στη «φιλική τους εται­ρεία», αλληλολιβανίζονταν αλλάζοντας σαν τίς σουμπρέτες των θεατρικών επιθεωρήσεων το ρόλο του άγιου και του παπά και μας γεμίζαν τσίμπλες τα μα­τάκια μας, έτσι που να μην έχουμε άλλο γκαϊλέ, ξετσιμπλιαζόμασταν συνέχεια. Όσο γι’ αυτούς, ε, αυτοί, καλοκαθισμένοι πάντα στις μαλακές τους πρωτοκαθε­δρίες, περνάγανε τα «σώσε» που γινότανε σ’ αυτό τον έρμο τόπο, χωρίς να βρέχουν καν τα ακριβά τους δίσολα «σεβρό».

Πρέπει, όμως, να ’μαστε και δίκαιοι και να το μο­λογάμε και του στραβού το δίκιο· στην επιβίωσή τους συντέλεσαν τα μέγιστα και οι άμεσοι επίγονοί τους. Με το να γεμίζουνε αβέρτα-κουβέρτα τους απανταχού της χώρας λάκκους με τ’ απερίσκεπτα κορμιά τους ή οι πιο τυχεροί, τα ξερονήσια ή οι τυχεροί των τυχερών, οι τυχεράκηδες, τα αδιαχώρητα πια περιθώρια της ζωής του τόπου. Κι όσοι απ’ αυτούς κατάφεραν —με τα χίλια ζόρια— να επιζήσουν ή θα ’χουν πάθει μόνιμη αγκύλωση ή αφυδάτωση ή θα παριστάνουνε τις πριμα­ντόνες επικεφαλής μυστικών και φανερών θιάσων με κόλακες, αύλοκόλακες και «ζητωκραυγαστές» που, ευ­τυχώς, έδωσ’ ο Θεός και δε μας λείψανε ποτέ.

Όσο για μας; ε, εμείς μάτια για να βλέπουμε, αυτιά για ν’ ακούμε, πετσιά για ν’ ανατριχιάζουμε σαν ξε­πουπουλιασμένα και καψαλιασμένα κοτόπουλα και στόμα για να σωπαίνουμε. Κι έτσι γινήκαμε οι άσοι της «σάμπας» και της «ρούμπας». Καταβροχθίσαμε με τη σέσουλα όλες τίς αηδίες που μας έφερε στη μάπα η ΟΥΝΡΑ της αμερικάνικης κουλτούρας, εισάγοντας και κείνες τίς περίφημες γραβάτες με τις χουρμαδιές, τα παραδείσια πτηνά και τους τροπικούς χάνους ή, στην πιο καλή περίπτωση, με τις αμφίπλευρες και αμφίστομες μούντζες, που μούντζωνες αλλά και μουν­τζωνόσουνα ταυτόχρονα.

Φυσικά, εκείνοι οι, θέλαμε δε θέλαμε, κολλητοί μας της φωτογραφίας, αλώνιζαν όλ’ αυτά τα χρόνια, ερήμην των φυσικών διαδόχων τους, μέχρι που γίνανε στο τέλος οι ακλόνητοι βιομήχανοι τής λογοτεχνίας μας με τα προστατευμένα από χίλιες μπάντες μονοπώλια.

Έτσι περνούσαν και περνούν τα χρόνια μας και περνάμε και μεις μαζί τους και κείνοι γέροι ή τεθνεώτες απομένουν εν ζωή και εν ενεργεία, μιας και φρόντισαν να εκπαιδεύσουνε εγκαίρως πιστούς, χρυσοδάχτυλους ζογκλέρ που καταφέρνουν να κάνουν τους υπέργηρους ή τους αποθαμένους να μιλούν μέσα από κάτι κατασκο­νισμένα και ποντικοχεσμένα σαπιοσέντουκα. Καρύδια πέφτουν τα λογάκια τους στις καρδούλες του κοσμάκη· βάλσαμο, λάβδανο, λάδι και λιναρόσπορος. «Ανησυχούνε» πάντα, τζάνε μ’, «για την τύχη του έθνους», αφού η δικιά τους τύχη είναι διπλοκουμπωμένη κι ασφαλισμένη με διπλές και τρίδιπλες ασφάλειες. Κι ύ­στερα αυτοί, οι κατά τα άλλα κι άλλοτε λαλίστατοι, μόλις ωοτοκήσουν προς χάριν μας το χρυσό τ’ αυγό τους, «ξαναγυρνάνε στη σιωπή τους» επίσημα θλιμμέ­νοι.

Όμως σιγά σιγά και ένας ένας τους εκλείπουν. Τους «συνοδεύουν» λόγοι προέδρων και αντιπροέδρων (κωλυομένων των προέδρων), νεκρολογίες παντού σπαρα­ξικάρδιες και επικήδειοι σε ζηλευτά «αντάντε», ολόφτυστοι μ’ εκείνον του υπέροχου πεζογράφου μας Ιωάννη Κονδυλάκη·

Ιδού και άλλο λείψανον
του ιερού αγώνα,
οπού εις Τούρκων καύκαλα
το ξίφος του ακόνα.

Κι ύστερα, ποιος πρώτος, οι βαστάζοι τους, οι αφοσιωμένοι εν ζωή και εις τους αιώνας των αιώνων, τους κόφτουνε τιμητικά επ’ ώμου τους, ενώ ρέουν ποταμοί ειλικρινέστατων δακρύων, ακούγονται ευπρεπέστατα χειροκροτήματα προς το βαρύτιμο φέρετρο με την ελ­ληνική σημαία για «κουβρ λι» του.

Φυσιολογικά, λοιπόν, η πολύτιμη αυτή συνομοταξία θα ’πρεπε, ούτως η άλλως, να εκλείψει εντελώς υπο­ταγμένη, αν οχι σε τίποτ’ άλλο βρε αδερφέ, στους φυσικούς νόμους. Όμως ένα τέτοιο ακατάρριπτο ρεκόρ μακροζωίας, ένα τέτοιο «μέγιστον μάθημα» καπατσοσύνης, θα ’τανε κρίμας κι άδικο να μην παραδειγματίσει, να μη βρει την ευτυχή συνέχειά του μες στο χρόνο. Και ω του θαύματος! Παραδειγμάτισε τους νεότερους, μα αλί τους όχι και τόσο νέους πια. Χρειάστηκαν, βέ­βαια, μερικές μικροαλλαγές και εκσυγχρονισμοί —επουσιώδη μερεμέτια— ως καθώς το καλούσε η στο μεταξύ επελθούσα εξέλιξη. Κι έτσι, αλλάξανε τις «μουσελίνες» με «τζιν», τα «μαρασκινό» με άλλα ποι­κιλώνυμα και πολύχρωμα πιοτά, τις κουλτουριάρες-αερικά, με κουλτουριάρες-αμφισβητήτριες, τα γαλλικά μαϊμουδίσματα με μαϊμουδίσματα ρετρό ρεμπέτικων και τα επαρχιωτάκια, που λέγαμε, με κάτι άλλα σαΐνια, που αντί για κριτικές, σου ζωγραφίζουνε εξαίσια και περιεκτικότατα «σλόγκανς». «Η γενιά του Πολυτε­χνείου εισβάλλει στη λογοτεχνία». Στη Λογοτεχνία, ναι. Εισβάλλει και παραεισβάλλει, απ’ το Πολυτεχνείο, όμως, πέρασε και δεν ακούμπησε. «Κι η κοσκινού τον άντρα της με τους πραματευτάδες», δηλαδή.

Κοίτα, όμως, παυ μ’ αυτά και κείνα τους, τα σαΐνια και κάτι άλλοι παλίμπαιδες του κερατά, καθώς και κάτι ξεμωραμένες καρακάξες, κρατούν γερά τις πατε­ρίτσες των εισβολέων, των «σέντερ φορ» της λογοτε­χνίας μας, όπου, κατά τα λοιπά κι υπόλοιπα, της βρίσκεις ολόφτυστα τα σουσούμια και τα χαρακτηριστικά των εκλιπόντων, πια, «μετρ» του είδους. Και τους αλληλολιβανωτούς, δηλαδή, και τις αστραπιαίες αλλαγές των ρόλων.

Και μεις; τι εμείς; Για μας επιφυλάχτηκε ένας απλούστατος και αξιολάτρευτος ρόλος· θα προαχθούμε, μετά θάνατόν μας όμως, από λοχίες, που είμαστε, σε ταξίαρχους. Γιατί, ως γνωστόν, ακόμη και στα νήπια, οι πεθαμένοι δε μιλάν και δε δαγκώνουνε κι ούτε είναι δυνατό να βγει τίποτα από τα χεράκια τους. Ό,τι ελέχθη, δηλαδή, ελέχθη και πάει σκόλασε.

Τότε αποκαλύπτεται η απρονοησία, η ακηδία μας. Βάζουμε γκοτζάμ’ διάσημους ανθρώπους να ψάχνουνε και πού να βρούνε; φωτογραφία μας ενδεικτική του είδους του έργου μας και μάλιστα μέσα στη βιασύνη τους να πάρουνε, ποιος πρώτος, το καϊμάκι της θλίψης για τον πάντα αδόκητο χαμό μας.

Γι’ αυτό και γω το έχω πάρει απόφαση να προετοι­μαστώ μεθοδικά. Εκείνος ο γουρσούζης ο Αρμένης, που χάριν συντομίας τον φωνάζουν «Σούζη», ζει ευτυ­χώς ακόμη κι έχει εκείνο το λαδομπογιατισμένο του χάρβαλο, τη μηχανή του, στημένη πλάι στο Λευκό Πύργο. Όσο όμως και να τον παρακαλέσεις, όσα πα­νωπροίκια κι αν του τάξεις να σε βγάλει και σένα σαν άνθρωπο με φόντο τον Πύργο δε λέει, ο στούρνος του κερατά, να τη γυρίσει προς τα κει. Έχει, λοιπόν, βγά­λει τη μισή και βάλε Θεσσαλονίκη με φόντο τα δημό­σια αποχωρητηρια εκεί δίπλα.

Εκεί λέω και γω, μόλις αδειάσω αυτές τις μέρες, να ενδυθώ το επίσημο και ντεμοντέ ένδυμά μου και βρίσκοντας το σημαντικό μου ύφος, να βγάλω μια φω­τογραφία-μέγκλα, χωρίς να παραλείψω να σημειώσω στα οπίσθιά της και τη μεταθανάτια λεζάντα μου: «Μπροστά στ’ αποχωρητήρια του Λευκού Πύργου, ανησυχεί για την τύχη της λογοτεχνίας».

 

Και η φωτογραφία που λέγαμε:

1941. Seferis Theotokas

 

155 Σχόλια to “Παραλειπόμενα της Ιστορίας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Τόλης Καζαντζής)”

 1. Γς said

  Καλημέρα

  Δυσκολο κείμενο. Κακοτράχαλο στυλ εννοώ.
  Το παράτησα ;(

 2. ΚΑΒ said

  Το απόλαυσα.

  Μήπως η διορθωμένη λέξη είναι η αλλοτρίωση;

  Υπάρχουν κάποια τυπογραφικά λαθάκια, αλλά στην πέμπτη παράγραφο από το τέλος κάτι συμβαίνει.

  ευχαριστούμε.

 3. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα!
  Σεφέρης και Κατσίμπαλης είναι, Νίκο;

 4. ΚΑΒ said

  Πάντως οι Θεσσαλονικείς έχουν κάποιο πρόβλημα με τους πρωτευουσιάνους λ.χ. Χριστιανόπουλος

 5. basmag said

  Σεφέρης και Θεοτοκάς;

 6. Ελένη said

  Σεφέρης και Θεοτοκάς;

 7. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η φωτογραφία (θα την αναγνωρίσετε εύκολα ανάμεσα στις άλλες)

  http://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/tools/concordance/works.html?cnd_id=1

 8. sarantaena said

  Μήπως η «διορθωμένη» λέξη είναι οι Ατθίδες Αυρες, καθώς Ατθίδες Αυραι είναι το όνομα της συλλογής του Βιζηυνου?

 9. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θεοτοκάς βέβαια, όχι Κατσίμπαλης.🙂

 10. ΚΑΒ said

  Ο Κατσίμπαλης είναι μεγάλος,όπως και ο Θεοτοκάς (μικρότερός του βέβαια). Σεφέρης και Ελύτης.

  >> «ξαναγυρνάνε στη σιωπή τους» επίσημα θλιμμέ­νοι. Εξαιρετικό, από τη δήλωση του Σεφέρη στη Δικτατορία.

 11. LandS said

  1 Και εμένα με δυσκόλεψε. Αν δεν ήταν το κουίζ δεν θα το έφτανα μέχρι το τελος. Και που το έφτασα δηλαδή; Για το κουίζ δεν χρειαζόταν.
  Έχω και άσχημη διάθεση σήμερα.
  Θα το ξαναδιαβάσω κάποια άλλη φορά με καλύτερη διάθεση.

 12. ΚΑΒ said

  Δεν είναι ο Ελύτης.

 13. ΚΑΒ said

  Πολλά, μα πολλά εισαγωγικά.

 14. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια -και βλέπω ότι βρήκατε αμέσως όχι απλώς τα πρόσωπα, αλλά και τη φωτογραφία. Συγχαρητήρια στον Γιάννη Κουβάτσο και την Ελένη, σχεδόν ταυτόχρονα το βρήκαν.

  Μένει το ελάχιστο, η λέξη που άλλαξα την ορθογραφία της. Δεν είναι οι Ατθίδες.

 15. Γιάννης Κουβάτσος said

  10. Ο Κατσίμπαλης υπηρέτησε το ’40 ως έφεδρος υπολοχαγός του Πεζικού.
  Το βιβλίο, στο οπισθόφυλλο του οποίου βρίσκεται η επίμαχη φωτογραφία:
  http://www.politeianet.gr/books/seferis-giorgos-ermis-allilografia-theotokas-seferis-1930-1966-148666
  http://www.politeianet.gr/books/seferis-giorgos-ermis-allilografia-theotokas-seferis-1930-1966-148666

 16. ΚΑΒ said

  15. Ευχαριστώ, δεν το ήξερα.

 17. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα κι από δώ,

  εύγε, άμεση η ανταπόκριση στο κουίζ, μπράβο συνονόματε κι Ελένη🙂

  Αλλά Νίκο, τι δύσκολο ( Στο δύσκολο, σας ζητάω να βρείτε την ίδια τη φωτογραφία…), με το καλημέρα στην βγάζει ο γούγγλης με 5 ακόμα (εκτός αυτής του Γιάννη Κουβάτσου στο #7) συνδέσμους π.χ. εδώ🙂

 18. sarant said

  17 Ναι, έχεις δίκιο. Από τη στιγμή που βρίσκεις τα πρόσωπα με βεβαιότητα…

  Βρειτε όμως και τη λέξη που άλλαξα την ορθογραφία της🙂

 19. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μήπως το «μαιτρ» το έκανες «μετρ», Νίκο;

 20. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Το κείμενο μου άρεσε πάρα πολύ.
  Να πω την αμαρτία μου, η πραγματική λογοτεχνία μου πέφτει λίγο βαριά σε μεγάλη έκταση. Συνηθισμένος στα ευπώλητα (και ευκολοδιάβαστα), αλλά χωρίς κάποια προστιθέμενη αξία όσον αφορά το λόγο κείμενα, είμαι σαν τον μαθημένο στα φαστφουντάδικα που μπαίνει σ΄ ένα εστιατόριο της προκοπής (της προκοπής, όχι δήθεν).
  Τις Κυριακές λοιπόν περιμένω τα άρθρα για να μεταλάβω, άλλες φορές γλυκό, άλλες φορές πικρό σιρόπι. Ίσως αυτός ο εμβολιασμός, σε συνδυασμό με τις -για διάφορους λόγους- πιο κατάλληλες συνθήκες της καθημερινότητας να με ξαναφέρουν κοντά στα καλά βιβλία.
  Το σημερινό σιρόπι λοιπόν ήταν πολύ καλό.
  Από τις πρώτες παραγράφους όμως, το πλούσιο λεξιλόγιο και η στρωτή γλώσσα έκανε το μυαλό μου να πάει αλλού, συνδέοντας με τις πρόσφατες κουβέντες εδώ: Αν διδάσκονταν τέτοια κείμενα στη θέση των αρχαίων, υπάρχει κανείς που να διαφωνεί για τη βελτίωση στο χειρισμό του λόγου των μαθητών; Πάω στοίχημα πως αν το δώσω στην κόρη μου θα έχει τόσες άγνωστες λέξεις όσες και σ’ ένα μάθημα αρχαίων, με τη διαφορά ότι οι λέξεις που θα συναντήσει εδώ θα τη βοηθήσουν σίγουρα να πει ή να καταλάβει κάτι μεθαύριο, ενώ με τα αρχαία, το πολύ-πολύ να ετυμολογήσει καναδύο και να καταλάβει το νόημα χωρίς λεξικό.
  (Δεν ξέρω αν ήταν σκόπιμη η επιλογή του κειμένου για να γίνουν τέτοιοι συνειρμοί, Νικοκύρη, αν ήταν όμως, πέτυχε!🙂 )

  Μια παρατήρηση επί του κειμένου:
  σε κείνα τα λιλιπούτεια -επάργυρα— κολονάτα ποτηράκια, στους νέους της συντροφιάς, με το νωχελικό και ατημέλητό τους κάθι­σμα και τα καλοζυγισμένα —αεράτα— τους κοστούμια σε χρώμα σαμπανί από «σαντακρούτα».
  Η χρήση της παύλας εδώ δεν είναι καταχρηστική (σημείωση ολίγον νευρωτική: η πρώτη είναι συνέχεια, όχι παύλα, αλλά κι εγώ δεν ξέρω πως μπαίνει η παύλα από το πληκτρολόγιο); Δεν θα ήταν πιο κατάλληλο να μπει κόμμα;

 21. Giannis Vassiliadis said

  Πιθανολογώ ότι μπορεί να είναι η ΟΥΝΡΑ, που οι παλιότεροι τη λέγανε ΟΥΝΤΡΑ

 22. atheofobos said

  Το δηλητηριώδες αυτό κείμενο μοιάζει σαν να είναι γραμμένο από μια ζηλιάρα γεροντοκόρη που παρακολουθεί και σχολιάζει μαγκούφα και έρημη από το μπαλκόνι της τις γειτόνισσες !
  Μεταφέρει δε την ακατανόητη αντιπαλότητα που έχουν μερικοί Θεσσαλονικείς με την Αθήνα, σνομπάροντας με την φράση ποτέ μου δεν κατάφερα —ο αθεράπευτος επαρχιώτης— να ξεχωρίσω τα νεο¬κλασικά αυτά αριστουργήματα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ όμως ταυτόχρονα ο αθεράπευτος επαρχιώτης μπορεί να μην ξεχωρίζει την Νεοκλασική της τριλογία , γνωρίζει όμως το εστιατόριο του αυτοδημιούργητου λουστραρισμένου Καρπενησιώτη!

 23. Γιάννης Κουβάτσος said

  4. Δεν νομίζω ότι εδώ πρόκειται για τη γνωστή απέχθεια των Θεσσαλονικιών, αρκετών Θεσσαλονικιών καλύτερα, για τους Αθηναίους. Εδώ μάλλον έχουμε να κάνουμε με την πίκρα των αριστερών λογοτεχνών, της γενιάς της ήττας, που ταλαιπωρήθηκαν με διώξεις, φυλακίσεις και εξορίες, ενώ οι αστοί λογοτέχνες της γενιάς του ’30 τιμήθηκαν αφειδώς και τσίμπησαν και δύο Νόμπελ. Ο Ρίτσος στον «Πέτρινο χρόνο» του 1949 σαρκάζει τους ποιητές που τραγούδησαν τα κύματα και τα βράχια του Αιγαίου, χωρίς να πουν λέξη για όσους εκτελέστηκαν πάνω σ’ αυτά τα βράχια.
  » (Μιλούσαμε για μια ποίηση αιγαιοπελαγίτικη, ναι, ναι.)…
  Κι από κάτου απ’ τ’ αστέρια περνάνε
  καραβιές καραβιές οι εκτοπισμένοι
  και τσουβάλια με κομμένα ποδάρια
  και τσουβάλια με κομμένα χέρια
  και τσουβάλια με νεκρούς
  ξεβράζουν οι φουρτούνες στις αχτές του Λαυρίου.
  (Αιγαιοπελαγίτικο τοπίο
  χρυσό και γαλάζιο. )

 24. spatholouro said

  Μπας κι είναι το «μέγκλα»;

 25. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  19 Μεγάλη ρέντα έχεις Γιάννη, το βρήκες κι αυτό, είναι ο μετρ/μαιτρ!

  20 Δίκιο έχεις για τις παύλες.

 26. Ελένη said

  Το μιγκε (μυγκε) ή το φλορα (φλωρα);

 27. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τυχαίνει να κολυμπάω σε γνωστά κι αγαπημένα νερά σήμερα, Νίκο. Ενώ στ’ αρχαία στο πρωτότυπο θαλασσοπνίγομαι και στα ρηχά. 😉

 28. Γς said

  11, 1:

  >1: Και εμένα με δυσκόλεψε. Αν δεν ήταν το κουίζ δεν θα το έφτανα μέχρι το τελος. Και που το έφτασα δηλαδή; Για το κουίζ δεν χρειαζόταν.
  Έχω και άσχημη διάθεση σήμερα.

  Κι εγώ δεν ειχα πιει και καφέ και νόμιζα ότι αυτό ήταν μόνο.

 29. Γς said

  21:

  >ΟΥΝΡΑ, που οι παλιότεροι τη λέγανε ΟΥΝΤΡΑ

  UNRRA
  United Nations Relief and Rehabilitation Administration.

  Γνωρίστηκα με την κυρία πριν καμιά εβδομηνταριά χρόνια!

 30. Αγάπη said

  τα σεβρό που είχαν ω πριν;

 31. sarant said

  26-30 Απαντήθηκε, ήταν ο μετρ

 32. Ιάκωβος said

  «..Γιατί, ως γνωστόν, ακόμη και στα νήπια, οι πεθαμένοι δε δαγκώνουνε…»

  Τα νήπια, διότι έχουν διαβάσει Το Νησί των θησαυρών, όπου κάποιος πειρατής αναφέρει το ρητό.

  Το μιγκέ παλιότερα στη Γαλλία ήταν το λουλούδι της εργατικής πρωτομαγιάς.

 33. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αυτό το κείμενο είναι υποδειγματικό στο είδος του. Λίβελος υψηλού επιπέδου, με πλούσιο λεξιλόγιο, κομψό και σαρκαστικό ύφος και χειμαρρώδη λόγο. Άδικος και ισοπεδωτικός, βέβαια, και προϊόν αγανάκτησης και πικρίας, αλλά, είπαμε, λίβελος. Κι ως τέτοιος είναι εξαιρετικός.

 34. cronopiusa said

  Η διαμάχη για τις κλίκες

  Ἀτθίδες Αὖραι ΤΟΥ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥ Τ’ ΑΧΕΡΑ.

  ΟΥΝΡΑ Ανθρωπιστική βοήθεια με ληγμένες παιδικές τροφές

  Καλή σας μέρα!!!

 35. Ιάκωβος said

  Το κείμενο το βρήκα πολύ καλογραμμένο και εκφραστικό. Δεν καταλαβαίνω τον αρνητισμό και την πικρία όμως. Δεν έχω διαβάσει άλλο δικό του, αλλά βλέπω ότι και ο ίδιος ήταν άνθρωπος του κόσμου, με τις δημόσιές του σχέσεις, τις μεταφράσεις του και τις τηλεοπτικές του μεταφορές. Μήπως απλά πρόκειται για ζήλια, συναίσθημα τόσο διαδεδομένο στο χώρο των λογοτεχνών;

  Νομίζω ότι δεν αδικήθηκε κάποιος ιδιαίτερα, ούτε από τους αριστερούς, πχ Ρίτσος, Λουντέμης, ούτε από τους Θεσσαλονικείς, πχ ο Ιωάννου, που θεωρείται ο μέγιστος σύγχρονος πεζογράφος μας.

  Δεν ξέρω βέβαια, ο ίδιος , όταν ζούσε, αν όντως είχε παραμεριστεί από άλλα ονόματα δευτερότερα. Αυτά, οι κριτικοί της λογοτεχνίας.

  Και ακόμα, σε ποιους αναφέρεται όταν λέει για τη «γενιά του πολυτεχνείου», που εισέβαλλε στη λογοτεχνία;

 36. sarant said

  33-35 Ακριβώς, είναι υποδειγματικό ως λίβελος. Αδικεί τον Καζαντζή να θεωρήσουμε ότι μόνο λίβελους έγραφε. Δείτε και δείγματα από τα πρώτα του (έχω λινκ στο άρθρο).

 37. Τηλυκράτης Λεξίμαχος said

  # 32
  Ακριβώς! Το αφηγείται και η Μέλπω Αξιώτη, καλύτερα η Λίζα, ηρωίδα στο μυθιστόρημα Ρεπυμπλίκ – Βαστίλλη∙ το έγραψε 1948 – 49 στο Παρίσι, όπου ήταν εξόριστη 1947 – 1950.

  Όταν η άμαξα συνέχισε το δρόμο της γυρίζοντας την πλάτη στους διαβάτες, αυτοί διάκριναν στα πίσω κάγκελα ότι μετέφερε ένα τσίρκο. Ήταν γεμάτη σκύλους και μαϊμούδες, είχε μέχρι κι έναν μικρόν ελέφαντα∙ έγρουζαν τα ζώα χαμηλόφωνα, σα νά ’χανε κοιλόπονο. Και τα κύματα των περαστικών μαζεύονταν στις διασταυρώσεις κι έπειτα σκόρπιζαν, κι έρχονταν νέα. Ήταν παραμονή Πρωτομαγιάς. Πουλούσαν μυγκέ, «η ευτυχία περνάει δίπλα σας, κυρία»∙ κι ο εφημεριδοπώλης που δεν έχει καμία δουλεία με την αίθουσα Γκαβώ∙ κι οι άνθρωποι που γύριζαν στο σπίτι τους κείνο το βράδυ της παραμονής της Πρωτομαγιάς, άλλοι γιατί φοβόντουσαν, άλλοι για να κοιμηθούν. Η νύχτα έπεφτε στα καμπαναριά των γοτθικών εκκλησιών.

  Για το Ρεπυμπικ – Βαστίλλη:
  http://www.biblionet.gr/book/194548/%CE%A1%CE%B5%CF%80%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B9%CE%BA_-_%CE%92%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BB%CE%BB%CE%B7

 38. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Εμένα με άρεσε η Παρέλαση…

  Τα τανκς και τα κανόνια,
  Βουλγάροι, Γερμανοί,
  κι αυτοί οι Παοκτζήδες
  μας πήραν το ψωμί.

 39. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Ο Μπλες» ειδικά (υπάρχει στο λινκ του Νίκου) αποδεικνύει τη διαχρονικότητα του μπούλινγκ, που όσα συμβόλαια τιμής κι αν υπογράψουμε (δεν είμαι αρνητικός), φοβάμαι ότι θα ζει και θα βασιλεύει.

 40. Ιάκωβος said

  Οι «κλίκα» που ανέβασε η Κρόνυ, πολύ ενδιαφέρον άρθρο.
  Ήταν η εποχές που οι λογοτέχνες σφαζόντουσαν μεταξύ τους, για πολιτικούς ή άλλους λόγους.
  Ο Τόλης Καζαντζής, όμως τα γράφει πολύ μετά, που ο καθένας πια έχει πάρει τη θέση, που του ανήκει, στην Ελληνική λογοτεχνία. Ποιος διάβαζε …Αλκη Θρύλο τότε; Σεφέρη, όμως…

 41. Γιάννης Κουβάτσος said

  35, 40:
  Σαφώς και ο χρόνος, τελικά, δίνει τα ουσιαστικά βραβεία και στον καθένα τη θέση που του αξίζει. Απλώς, όταν βλέπεις και βιώνεις τις αδικίες, πικραίνεσαι. Και η γενιά της ήττας έζησε πολλές αδικίες μέχρι τη μεταπολίτευση, οπότε και αποκαταστάθηκε. Κάποιες υποψηφιότητες π.χ. για Νόμπελ προωθήθηκαν και κάποιες άλλες υπονομεύτηκαν. Σ’ αυτό το εξαιρετικό βιβλίο υπάρχουν πολλά περί του θέματος:
  http://www.politeianet.gr/books/9789600359367-arkoudeas-kostas-kastaniotis-to-chameno-nompel-252626

 42. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  32.Το μιγκέ παλιότερα στη Γαλλία ήταν το λουλούδι της εργατικής πρωτομαγιάς.
  Ακόμη είναι.Το1983 πρέπει να ήταν που βρέθηκα πρωτομαγιά στο Παρίσι και μου πρόσφερε κάποιος άγνωστος μπουκετάκι μιγκέ. Βρίσκω π.χ. εδώ ότι επί Πεταίν ξεκίνησε η αντικατάσταση του κόκκινου άγριου τριαντάφυλλου,συμβόλου του αριστερού κινήματος, στις γιορτές της εργατικής πρωτομαγιάςC’est en France, sous Philippe Pétain, que la fête des travailleurs devient la fête du travail et l’églantine rouge, jusqu’alors associée à la gauche, est remplacée par le muguet. La vente de cette fleur débute peu après 1932 à Nantes et se propage ensuite vers 1936.

 43. sarant said

  41 Υπάρχουν και ονλάιν κάποιες σελίδες από το βιβλίο του Αρκουδέα

 44. giorgos said

  Οί κλίκες,τό περιοδικό «Αγγλοελληνική Επιθεώρηση» καί ό ρόλος τής Αγγλικής προστασίας …
  http://katotokerdos.blogspot.gr/2013/10/3_21.html

 45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λίβελος μου φαίνεται βαριά λέξη. Βιτριολικό κείμενο βέβαια, αλλά επί μέρους βρίσκουμε αλήθειες.

  >> επίσημα θλιμμέ­νοι. και >>βρίσκοντας το σημαντικό μου ύφος
  με ενθουσίασε η τόση ακρίβεια περιγραφής.Με τόσο απλές λέξεις, τόσο δυνατά.Λογοτεχνία-νυστέρι.

  >>«σλόγκανς»,
  ατάκες λέμε πιο πολύ τώρα.Τσιτάτα ,λιγότερο

  >>γκοτζάμ’ ,
  τί αφαίρεσε η απόστροφος; κοτζάμου; κοτζαμάν,μπα.

 46. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  (Να σε πάρει η ευχή, Νίκο, με τα ..φοβερά κουίζ σου! Πόσοι από τους αναγνώστες σου δεν θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν αυτές τις δύο σπουδαίες μορφές της λογοτεχνίας μας;). Ο Καζαντζής ήταν ένας αξιόλογος λογοτέχνης -δεν θα μπορούσα να πώ κακό λόγο για έναν ποιοτικό Θεσσαλονικιό λογοτέχνη και απόφοιτο του Πειραματικού..- αλλά έτυχε να θητεύσει σε μιά πασίγνωστη Σχολή Χολερικών της πόλης μας, με εμφανή την επίδρασή της πάνω του. Γιά σκεφτείτε: Ποιούς επιχειρεί να «ξεβρακώσει» η πένα του αδικημένου-αριστερού-δημιουργού; Τον Σεφέρη και τον Θεοτοκά!!! Έλα Χριστέ μου!..

 47. nirevess said

  Κακός σύμβουλος η φούρκα.

 48. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αθηναίος είμαι, αλλά ας μη στοχοποιούμε τους Σαλονικιούς λογοτέχνες για ένα θέμα που έχει παγκόσμιες διαστάσεις: το αλληλοθάψιμο μεταξύ ομοτέχνων. Έχετε διαβάσει τον γκάγκαρο Αθηναίο Ρένο Αποστολίδη; 😨

 49. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  4

  Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ … ΒΟΡΕΙΩΝ (ΣΧΕΔΙΟ)
  Αφωτίστου Φιλέλληνος, 13.6.11,

  Ψηλά παιδιά χαρά γεμάτα
  με όνειρα μεγάλα
  δόξα και χρήμα ν΄ αποκτήσουν
  αφού πρώτα ξεχωρίσουν
  στην – so called – … “Simprotevusa”
  (στο μεγάλο χωριό των τυφλών οι …μονόφθαλμοι)
  διαβατήριο λοιπόν να βγάλουν για την πρωτεύουσα
  μερτικό να πάρουν εξουσίας
  στων Αθηνών το κράτος
  (λες και το 1986 είναι 1916 !!!)
  όχι με ΦΟΡΤΗΓΟ σαν τον Σαββόπουλο
  αλλά με κούρσα μεγάλη
  για να χωράνε τα όνειρα τους

  [….]

  ……………………………………………………..

  Κι ύστερα ήρθαν -που λετε- στην Αθήνα την εποχή του «σοσιαλισμού»
  αναμειγνυόμενοι με τους γηγενείς ή μάλλον τους πρώτης γενιάς πρωτευουσιάνους
  βαριοί κι ασήκωτοι-κεφάλι ελαφρύ
  με αιτήματα «ΑΡΣΗ ΑΔΙΚΙΩΝ » « ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΞΟΥΣΙΑΣ»

  [….]

  πάντα θα προπορευόμαστε
  και τουλάχιστον 10 years after θ΄ ακολουθείτε
  δυστυχώς … η ιστορία καθυστέρησε :
  ελευθερωθήκατε μόλις πριν ένα αιώνα
  από παιδιά της παλιάς Ελλάδας μεγαλωμένα
  κάτω από στην βαριά σκιά του Παρθενώνα.

  Μήπως βελούδινο διαζύγιο να πάρετε σας πρέπει εσχάτως
  αφού τόσο αδικημένοι είσαστε από των Αθηνών το κράτος ;
  εμείς αντίρρηση καμιά δεν φαίνεται να έχουμε
  κυρίως με της …Αθηνάς την σοφία που θα ’πρεπε να κατέχουμε.

  05.01.2009

  http://politicalreviewgr.blogspot.gr/2011/06/blog-post_9542.

 50. Η προσβολή είναι μια υψηλή τέχνη

  εδώ μερικά από τα καλύτερα δεί(ή)γματά της http://www.telegraph.co.uk/books/authors/the-best-british-political-insults-rows-and-putdowns/

  Και ένας σαιξπηρικός οδηγός: http://nofilmschool.com/sites/default/files/styles/article_wide/public/screen_shot_2016-03-07_at_4.44.00_pm.png

 51. 17: Η φωτογραφία μπήκε στο άρθρο μετά τη λύση του κουίζ.

 52. Παύλος Γλουτής said

  Επειδή έζησα και δούλεψα στην Θεσσαλονίκη την περίοδο 1978-95, ξέρω πρόσωπα και πράγματα και είχα γνωρίσει τον Τόλη και τους φίλους του, ας μού επιτραπεί να δώσω μερικές πληροφορίες και να βάλω τα πράγματα στην θέση τους, γιατί κάποιοι σχολιαστές πάνε να τα μπερδέψουν, είτε από άγνοια, είτε εξεπίτηδες…

  1) Είναι αδύνατον να καταλάβουμε το έργο του Τόλη Καζαντζή αν δεν πούμε ότι: Ήταν πανέμορφο παιδί (έκανε θραύση στο ανδρικό φύλο μέχρι τα 30 του), παθητικός ομοφυλόφιλος και συγχρόνως (αυτό ήταν το αντιφατικό που προκαλούσε λύσσα στους αριστερούς) ελληνόψυχος πατριώτης.

  2) Το βασικότερο που δεν αναφέρθηκε μέχρι τώρα: Ο Τόλης ήταν ΔΕΞΙΟΣ (αριστερό τον αποκαλεί ο αδαής κ. Κατσέας στο 46!) και ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ. Άσκησε το επάγγελμα του υπερασπιστή αδυνάτων για πάνω από 20 χρόνια (1965-86), μέχρι που προσεβλήθη από την καταραμένη αρρώστια (όχι καρκίνο, όλοι καταλαβαίνετε νομίζω, αλλά αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει λογοκρισία στο Ιστολόγιο για τέτοια θέματα).

  Ο Καζαντζής μπήκε από την αρχή στην μύτη των μπολσεβίκων: Από την πρώτη του κιόλας συλλογή διηγημάτων («Ερμής» 1976), την περίφημη «Παρέλαση» και είναι κατανοητό γιατί: Το ομώνυμο διήγημα που (προς τιμήν του) το έχει ανεβάσει ο κ. Σαραντάκος απομυθοποιεί την ΕΑΜική αντίσταση στην Θεσσαλονίκη, εξιστορώντας πώς ένας μοναχικός Γερμανός μοτοσυκλετιστής ξεφτίλισε τους χιλιάδες πανηγυρίζοντες ΕΑΜικούς, όταν άκουσαν το μουγκρητό μιάς και μόνο γερμανικής μοτοσυκλέτας!.. Και υπονοεί πως το ότι χιλιάδες ΕΑΜικοί αρνήθηκαν να πυροβολήσουν έναν και μόνο Γερμανό, δείχνει ότι υπάκουαν στην γνωστή συμφωνία ΕΑΜ και Βέρμαχτ για την αναίμακτη αποχώρηση του Γερμανικού Στρατού από την Ελλάδα (αν μου ζητηθεί, θα αναρτήσω τις σχετικές αποδείξεις)

  Αναρτώ το σχετικό απόσπασμα, γιατί ξέρω πως οι περισσότεροι αναγνώστες δεν θα κάνουν τον κόπο να το διαβάσουν

  Νομίζω ότι «Η Παρέλαση» του Τόλη Καζαντζή είναι εξαιρετικά επίκαιρη, γιατί αποδεικνύει ότι πάντα τέτοιοι κουραδόμαγκες ήταν οι χριστιανομπολσεβίκοι του Ρωμέικου, όταν είχαν απέναντί τους έναν αποφασισμένο αντίπαλο (Μωάμεθ Πορθητή, Γερμανό μοτοσυκλετιστή, Μέρκελ και Σόϊμπλε κλπ).

  2) Εξαίρετο είναι και το άλλο διήγημα της συλλογής, ο περίφημος <a href="«>«Μπλές», που δεν έχει καμμιά σχέση με το σχολικό μπούλινγκ, όπως ισχυρίζεται ο κ. Κουβάτσος (39) προσπαθώντας να θολώσει τα νερά: Πρόκειται για το διαχρονικό μίσος της Ορθοδοξίας προς τον πλούτο και το κέρδος. Ο Τόλης διηγείται με μαεστρία πώς τα Θεσσαλονικιώτικα προσφυγάκια πήγαν να δολοφονήσουν από καθαρή ζήλεια το νεαρό πλουσιόπαιδο Χρίστο («Μπλές»), εξαιτίας των πεντακάθαρων ναυτικών ρούχων που φορούσε και επειδή προερχόταν από πλούσια οικογένεια («κερατάδες τα μπαλκόνια σας» φώναζαν οι ΕΑΜικοί τον Νοέμβρη του 1944 κάνοντας διαδηλώσεις κάτω από τα πλουσιόσπιτα του Κολωνακίου)…

  3) Τελειώνοντας, είναι βασικό να πούμε πως ο Τόλης ο Καζαντζής ήταν «κολλητός» του Γιώργου Ιωάννου, στενός φίλος του Κώστα Ταχτσή («δεξιούρα» τον έλεγε ο Κώστας όποτε ανέβαινε στην Θεσσαλονίκη ή κατέβαινε ο Τόλης στην Αθήνα) και προστατευόμενος του Ντινάκου Χριστιανόπουλου, ο οποίος έχει γράψει πολλές σελίδες για τον Τόλη.

  Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε αδελφέ, Τόλη Καζαντζή, νομίζω πως δεν είναι άτοπο να ακούσουμε λίγο την φωνή του να απαγγέλει ένα από τα διηγήματά του. Δεν ξέρω αν καταστρατηγώ τα όρια λογοκρισίας του Ιστολογίου, αλλά η φωνή του αξέχαστου Τόλη έκανε «μπάμ» από την πρώτη στιγμή πως πρόκειται για παθητικό ομοφυλόφιλο, πράγμα που του δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα, ακόμη και μέσα στα δικαστήρια όπου αγόρευε, πάντα ως συνήγορος φτωχών και κατατρεγμένων όπως προείπα…

  ΥΓ-1: Στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης εκείνη την εποχή (1991) δημοσιευόντουσαν συνεχείς εκκλήσεις για αίμα στον δοκιμαζόμενο από την φρικτή αρρώστια, Τόλη, αλλά ελάχιστοι πήγαν να δώσουν: Λογοτέχνης κανείς, πράγμα που δείχνει το ποιόν των ανθρώπων των γραμμάτων και δικαιώνει τις απόψεις του Τόλη για τον απατεώνα καλοπερασάκια Σεφέρη, που αποτελούν το ζουμί της σημερινής αναρτήσεως του κ. Σαραντάκου. Ας μού επιτραπεί στη μνήμη του να αναρτήσω το σχετικό απόκομμα που βρήκα στο αρχείο μου από εκείνη την εποχή

  ΥΓ-2: Είναι περίεργο και ενδεικτικό του «ωχαδερφισμού» των αναγνωστών του ιστολογίου, ότι μετά από 3 ώρες κανείς δεν μπήκε στον κόπο να διορθώσει το γνωστό τρόλλ (πολύ ανώτερο από τον γερο-Βάταλο, όπως ορθά επεσήμανε κάποιος αναγνώστης…) εξ Αραβίας (σχ. 38) που τόλμησε να παραλλάξει το ποιηματάκι της «Παρέλασης» του Καζαντζή και έκανε ΠΑΟΚτζήδες τους ΠΑΟτζήδες για να ταυτίσει εμάς τους δημοκράτες Μπαοκτζήδες με τους φασίστες της ΠΑΟ

  ΥΓ-3: Πολύ ωραίο είναι και το διήγημα «Η Κατίνα», όπου ο Τόλης διηγείται αριστοτεχνικά πώς ένας Θεσσαλονικιός Ρωμιός κρετίνος χαλνούσε τα προξενειά της μεγαλοκοπέλλας αδερφής του (Κατίνας), αποκαλύπτοντας (από χριστιανική εντιμότητα, προφανώς!..) την ηλικία της στους γαμπρούς…

 53. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Πολλὴ πίκρα (καὶ φθόνος θά’ λεγα).

  Στὴν παρακάτω φράση: «Όσο για μας; ε, εμείς μάτια για να βλέπουμε, αυτιά για ν’ άκου με,»
  τὸ «γιὰ ν’ άκουμε» δὲν μοῦ φαίνεται σωστὸ. Μᾶλλον «για ν’ ἀκούμε» πρέπει νά ‘ναι.

 54. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Aυτός ο κώλ…Γλουτός , είναι πολύ βαρετή βερσιόν περσόνας του Καπετάνιου,πάντως…

 55. cronopiusa said

  Ο Farrmakoglosos κος Γλουτής: un reto para nuestro «orto»

 56. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η ερμηνεία που δίνετε στον «Μπλε», κύριε Βάταλε, είναι αυθαίρετη και σύμφωνη με το γνωστό σας κόλλημα. Δεν έγραψα σχολικό μπούλινγκ, θα είχα γράψει σχολικός εκφοβισμός. Έγραψα μπούλινγκ και, ως γνωστόν, στο μπούλινγκ στόχος είναι ο Άλλος, ο διαφορετικός και απροστάτευτος. Στο διήγημα αυτό η διαφορετικότητα έγκειται στο ντύσιμο και στην ταξική καταγωγή. Θα μπορούσε να είναι αντίστροφα τα πράγματα: κάποια πλουσιόπαιδα να ξεφτιλίζουν και να κακοποιούν ένα φτωχαδάκι ή ένα προσφυγάκι. Τα παραδείγματα χιλιάδες, έτσι; Και μια απορία: γιατί θεωρείτε ομοφοβικούς τους θαμώνες αυτού του ιστολογίου; Εξ ιδίων κρίνετε τα αλλότρια;

 57. Ιάκωβος said

  χριστιανομπολσεβίκοι του Ρωμέικου,

  Ή ο Βάταλος έκανε τη Δευτέρα( τρίτη;) Παρουσία του, ή δημιούργησε σχολή.

  Παρ όλα αυτά. Είμαι κατά του λεγόμενου άουτινγκ, κάθε ένας έχει δικαίωμα να διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα του όπως θέλει εκείνος, ( ίσως με μικρές εξαιρέσεις, ατόμων, πχ παπάδων ή κομματικών, που κατακεραυνώνουν την ομοφυλοφιλία, και αποκρύπτουν την δική τους).

  Η πληροφορία όμως για τις προτιμήσεις του συγγραφέα, αν είναι τεκμηριωμένη, ίσως για κάποιον που δεν ξέρει λεπτομέρειες, να μην είναι εντελώς περιττή.

  Πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η συνήθης αφήγηση λέει ότι οποιοσδήποτε και για τον οποιοδήποτε λόγο νοιώθει αποκλεισμένος, περιθωριοποιημένος, και άδικα σπρωγμένος στα κάτω σκαλιά της κοινωνικής κλίμακας από τους άλλους, κάποια στιγμή συνειδητοποιείται, βλέπει το φως το αληθινό, εξεγείρεται και αποκαθιστά την κοινωνική τάξη πάνω σε μια πιο δίκαιη βάση. Αυτή όμως,είναι η μία πλευρά.Πχ οι εξεγέρσεις στο Λος Άντζελες και στο Σαν Φρανσίσκο για την ισότητα των γκέι, κινήθηκαν μέσα σ’ αυτό το πνεύμα.

  Πιο σύνηθες όμως είναι, ο καταπιεσμένος άνθρωπος να συσσωρεύει , σα τις γάτες του Αη Νικόλα, την κακία των άλλων μέσα του και να αναπαράγει το ίδιο μοντέλο που θέλει να χτυπήσει.

  Έτσι την πατάν και οι διάφορες επαναστάσεις. Κι έτσι την πατάνε και διάφοροι άνθρωποι. Πχ ο κακιασμός του κατά τα άλλα καλού ποιητή Χριστιανόπουλου, δεν αντέχεται.

  Δεν είναι τυχαία κάποια σχέση καταπιεσμένης ομοφυλοφιλίας με τους διάφορους ακροδεξιούς ξενόφοβους του Βορρά, τους Χάιντερ και τους Φορτάουν και μην πάμε μακρυά, η δικιά μας συμμορία. Είναι πιο εύκολο να βρεις κάποιους πιο ταλαίπωρους και δακτυλοδεικτούμενους από σένα να χτυπήσεις, παρά κάποιους ισχυρούς.

  Όσο για τις «Κλίκες» στα διάφορα κέντρα εξουσίας, πολιτικής αλλά και πολιτιστικής, που βεβαίως, λειτουργούν ακόμα, πρέπει κανείς να είναι πραγματικά ανώτερος άνθρωπος, για να μην πω Άγιος, για να τις αγνοήσει και να μην του δηλητηριάζουν τη ζωή, πράγμα όχι εύκολο.*

  *Ή να μην πάρει ένα μπιτόνι και να πα να τους κάψει όλους 🙂 🙂

 58. Ριβαλντίνιο said

  @ 52 Παύλος Γλουτής

  αρνήθηκαν να πυροβολήσουν έναν και μόνο Γερμανό,

  Ένα άλλο που έχω διαβάσει έχει πολύ πλάκα. Αφορά όμως το έμπα των Γερμανών και όχι το έβγα :

  Τον Απρίλιο του 1941 στην Αιανή κορίτσια είχαν κεντήσει επί σπουδήν μία σβάστικα σε λευκό πανί και την ύψωσαν αναμένοντας ένστολους ενόπλους που πλησίαζαν, αλλά προς ειρωνίαν οι ερχόμενοι ήταν Νεοζηλανδοί στρατιώτες καταδιωκόμενοι από τους Γερμανούς !
  (Διδακτορικό Αθανασίου Καλλιανιώτη, σελ.69)

  αλλά η φωνή του αξέχαστου Τόλη έκανε «μπάμ» από την πρώτη στιγμή πως πρόκειται για παθητικό ομοφυλόφιλο

  Και του Μπροκ Λέσναρ η φωνή είναι κάπως, αλλά δεν είναι παθητικός ομοφυλόφιλος…

  Η ΠΑΟ – η αγαπημένη μου αντιστασιακή οργάνωση γιατί μοιάζει στο όνομα με την Πανάθα – δεν ήταν φασιστική. Λέγοντας ΠΑΟτζήδες εκείνη την εποχή οι ΕΑΜίτες εννοούσαν τους ΕΕΣίτες.

 59. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @52. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 εργαζόμουν ως φοιτητής σε ένα (μάλλον το μοναδικό, τότε, στη Θεσσαλονίκη) gay bar, γνώριζα όλους τους θαμώνες αλλά δεν θυμάμαι κανέναν Παύλο Γλουτή- ίσως η μνήμη μου με απατά.. Για το πού έγερνε πολιτικά ο Καζαντζής, εύκολα μπορεί να το καταλάβει κανείς, διαβάζοντας το έργο του. Εθεωρείτο φιλοπασόκος εκείνης της εποχής (τότε που το ΠΑΣΟΚ ήταν ενδεδυμένο τον αριστερό μανδύα).

 60. Αφήστε 1000 γλουτήδες ν΄ανθίσουν.

  Μόνο τότε θα γενούμε gluten-free!

 61. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @58. Αγαπητέ μου, θίγεις δυό πολύ πονεμένες ιστορίες- και οι δύο θα μπορούσαν να απασχολήσουν από δέκα blog η καθεμιά. Το ένα είναι η «παλλαϊκή αντίσταση» του ελληνικού λαού και τό άλλο, τα εξολοθρευτικά «βαφτίσια» του ΕΛΑΣ για τους αντιπάλους του.. (Εν πάση περιπτώσει, όταν έλεγαν ΠΑΟτζήδες εννοούσαν -και εξόντωναν καταλλήλως- και την ΠΑΟ αλλά και πάμπολλες άλλες ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΕΣ οργανώσεις, βλ. ΕΚΚΑ/ 542 Σύνταγμα κλπ)

 62. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Συμφωνῶ μὲ τὸν Ἰάκωβο (#57). Τὰ ἀναφερόμενα ἀπὸ τὸν (βαταλίζοντα) Παῦλο Γλουτὴ (#52) μὲ βοήθησαν νὰ σχηματίσω μιὰ πιὸ ὁλοκληρωμένη ἄποψη γιὰ τὸν Τόλη Καζαντζή, τὸν ὁποῖον ἀγνοοῦσα. Τὸ σημερινὸ ἄρθρο ἦταν ἡ ἀφορμὴ νὰ τὸν γνωρίσω, ἔστω καὶ λίγο. Πιστεύω πὼς αὐτὴ ἡ ἐρωτικὴ ἐπιλογὴ, μὲ ὅλες τὶς κοινωνικὲς ἐπιπτώσεις ποὺ συνεπάγεται, δικαιολογεῖ τὴν πίκρα ποὺ ἀποπνέει τὸ κείμενό του.

  Σημ. Ὅταν ἔγραφα τὸ προηγούμενο σχόλιό μου (#53) δὲν εἶχα διαβάσει ἀκόμα τὸ σχόλιο #52.

 63. BLOG_OTI_NANAI said

  52: Βάταλε, επειδή έχω μάθει να μην προτρέχω διότι η πληροφορία καμιά φορά είναι κρυμμένη σε περίεργα σημεία, μπορώ να μάθω από ποια αξιόπιστη βιβλιογραφία αντλείς την πληροφορία ότι ο Καζαντζής ήταν δεξιός και ομοφυλόφιλος;

 64. Γιάννης Ιατρού said

  Για να ξέρουμε (και να έχουμε και κάποια ελπίδα), αμα γράφει ο σχολιαστής Γλουτής, να περιμένουμε και κάποιο σχόλιο κι απ’ τον Σίφνιο ή τον Βάταλο ή…ή …. στο εκάστοτε νήμα, ή πάει, ξεμπερδέψαμε;

 65. 64

  Κατά πάσα πιθανότητα εμφανίζονται ένα-ένα. Έρχουνται από μακριά.

  ΥΓ Είδες που όλο πάει κι όλο έρχεται, πάλι στη Σαλλλονίκη το φέρνει;

 66. Γιάννης Ιατρού said

  64: Σκύλος
  ΝΑι, ναι 🙂🙂
  Λές ρε νά ‘ναι και κρυφο-ΠΑΟΚ-τέτοιος; Μάλλον εδώ (τον φωτογραφήσανε σε τρυφερή…, νεαρή ηλικία….), μάλλον πήρε τότε σασσί … (είδες πως ξέρει την πιάτσα;;;)! Κι άμα στραβωμάθεις μικρός δεν ισιομαθαίνεις μεγάλος!!!

 67. Ιάκωβος said

  Ε, όχι κι οι Παοτζήδες αντιστασιακοί. Ήταν συνεργάτες των Γερμανών και λυσσασμένα αντιεαμικά και ανθελληνικά σκυλιά. Η Ιστορία έχει αποφανθεί.

  http://kokkinosfakelos.blogspot.gr/2011/03/blog-post_2915.html

 68. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ο «Μπλες»

  του Τόλη Καζαντζή

  […]

  Ακόμη ακόμη το ότι ο πατέρας του ήταν γιατρός, κάτι δηλαδή παραπάνω απ΄ τον δικό μας, του έδινε στα μάτια μας μιαν υπεροχή που ήταν αδύνατο να την υποφέρουμε. Δε θέλαμε, λοιπόν, καθόλου την παρέα του κι αυτός έκανε αρκετές μέρες να φανεί στη γειτονιά, κι ύστερα ένα απόγεμα ήρθε εκεί που καθόμασταν, στο πεζούλι του κυρ-Λεωνίδα του μπακάλη κι έκατσε αμίλητος παραπέρα. Τότε ήταν που ο Νώντας τον ρώτησε : «Πώς σε σε λένε, ρε Μπλε» κι εμείς δεν περιμέναμε το «Χρίστος» που μουρμούρισε εκείνος κι αμέσως του κολλήσαμε το «Μπλες». Εκείνο τ΄ απόγεμα δε βρίσκαμε ησυχία. Φαγωμάρα και γκρίνια αναμεταξύ μας. Έτσι στο τέλος χωριστήκαμε και μείναμε μονάχα ο Νώντας, ο Μάριος και γω. Μαζί μας έμεινε κι ο Μπλες. Όμως κι αυτοί που μείναμε δε λέγαμε να συμφωνήσουμε στα παιχνίδια και βριζόμασταν τα χειρότερα. Στο τέλος τα βάλαμε με το Μπλε που ακολουθούσε αμίλητος κι αμίλητος σκούπισε το χέρι του όταν τον βάλαμε να πιάσει μια βέργα πασαλειμμένη με σκατά, τη «χρυσή βεργίτσα» όπως τη λέγαμε, και όταν του είπαμε πως θα κατεβάσουμε το φεγγάρι και τον βάλαμε να κοιτάει ψηλά κι εμείς του κατουρήσαμε κι οι τρεις τα πόδια. Αυτό το αμίλητος μας έκανε θηρία, μια και για την ώρα δε βρίσκαμε άλλα χειρότερα να του κάνουμε. Τότε ο Μάριος είπε να πάμε στην κρυψώνα. Ήταν το υπόγειο ενός βομβαρδισμένου κι ακατοίκητου σπιτιού όπου κρύβαμε ό,τι χρήσιμο βρίσκαμε κι ό,τι βουτούσαμε από δω κι από κει. Μες στο υπόγειο ήταν σκοτάδι πίσσα, κι ο Μπλες που δεν ήξερε τα κατατόπια παρά λίγο να φάει τα μούτρα του. Ανάψαμε μια λάμπα που ‘χαμε κι εγώ άνοιξα ένα παλιό ντουλάπι κι έβγαλα τέσσερα τσιγάρα. Ο Μπλες δε θέλησε κι εμείς οι άλλοι τα καπνίσαμε μέχρι τέρμα. Έπειτα ο Νώντας έβαλε το Μπλε να κάτσει σε μια παλιοκαρέκλα, τάχατες για παιχνίδι, κι απότομα, στα κρυφά, του πέρασε απ΄ το στήθος ένα σκοινί και στο τέλος τον έδεσε χεροπόδαρα. Ο Μάριος τον ρώτησε «βουβός είσαι ρε», κι ο Μπλες έκανε «όχι», κι ο Μάριος του ‘δωσε μια καλαμιά κι ύστερα αρχίσανε και τον βαρούσανε αλύπητα. Ο Μπλες έκλαιγε ένα σιγανό κλάμα κι εκτός απ΄ τα δάκρυα άρχισε να τρέχει αίμα απ΄ τη μύτη του. Εγώ τους είπα να τον αφήσουνε κι ο Νώντας με τον Μάριο πήγαν πιο πέρα και κρυφομιλούσαν. Τότε βρήκα ευκαιρία και τον έλυσα, του ‘σφιξα μ’ ένα πανί το μπράτσο και του ‘πα να κρατάει ψηλά το κεφάλι του. Πήγα κοντά στους άλλους κι είπα «κρίμα είναι», κι ο Μάριος «είσαι να τον σκοτώσουμε;» με ρώτησε. Είπα «όχι» κι ο Νώντας «κανένας μας δεν είδε» επέμενε, κι εγώ πάλι «όχι» απάντησα, κι ο Μάριος «θα τον θάψουμε» μου είπε. Πήγα στον Μπλε και στάθηκα μπροστά του. Εκείνος δεν κατάλαβε τίποτα. Ο Μάριος κι ο Νώντας κάνανε τάχα τον αδιάφορο, μα σε μια στιγμή πέσανε απότομα επάνω μου κι οι δυο συνεννοημένοι, μ΄ έριξαν κάτω και πέσανε απάνω μου βαρώντας. Τον Μάριο τον νικούσα, με τον Νώντα, ήμασταν ισόπαλοι, όμως και με τους δυο, το ήξερα, δεν θα τα κατάφερνα στο τέλος. Μπόρεσα ωστόσο και σηκώθηκα. Στην αρχή τα πήγαινα καλά. Εκείνοι όμως ξέρανε και προσπαθούσανε να με κουράσουν. Λίγο λίγο έβλεπα τις δυνάμεις μου να φεύγουν. Όταν μάλιστα ο Νώντας μού κατάφερε μια δυνατή στη μύτη και με πήρανε τα αίματα, ήμουνα έτοιμος ν΄ αρπάξω τον Μπλε και να το σκάσουμε. Τότε όμως όρμησε εναντίον τους κι ο Μπλες. Δεν ήξερε κόλπα σαν και μας, όμως ήτανε θρεμμένος και δυνατός κι οι άλλοι αμέσως το κατάλαβαν και το ‘βαλαν στα πόδια. Μείναμε μονάχοι μας. Ο Μπλες έλυσε το μπράτσο του και με το ίδιο πανί μου ‘δεσε το δικό μου. «Κράτα ψηλά το κεφάλι», μού είπε.

  Την άλλη μέρα φόρεσε κι αυτός μαύρο καμποτένιο σώβρακο.-

  Από τη συλλογή διηγημάτων «Η παρέλαση» (Ερμής 1976), σελίδες 18-20.

  ΥΓ Παρ ‘ ολιγο παιδια-δολοφονοι , σχεδον χωρις αιτια. Ευτυχως η μικρη αγελη σαρκοβορων διασπασθηκε.

 69. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεοτερα σχόλια!

  Δημήτρη, ευχαριστώ για τη διόρθωση -το οσιάρ βλέπεις.
  Περιμένω να δω αν θα έχουμε και βραδινή ενσάρκωση.

 70. Ριβαλντίνιο said

  Ε, όχι κι οι Παοτζήδες αντιστασιακοί. Ήταν συνεργάτες των Γερμανών και λυσσασμένα αντιεαμικά και ανθελληνικά σκυλιά. Η Ιστορία έχει αποφανθεί.

  h***p://kokkinosfakelos.blogspot.gr/2011/03/blog-post_2915.html

 71. 66 Η σωστή φωτογραφία –> http://1.bp.blogspot.com/-NDpUdOI9nXo/UMH7SRPjB-I/AAAAAAAAA24/tpLuyC1Em5E/s320/paok11.jpg

 72. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θυμίζει τις υποθέσεις Άλεξ και Γιακουμάκη ο «Μπλες». Ούτε ο Άλεξ, ούτε ο Γιακουμάκης ήταν πλουσιόπαιδα που προκάλεσαν τον φθόνο και την εκδικητική μανία κάποιων φτωχόπαιδων, όπως θα ήθελε ο εμμονικός δογματισμός του πολυώνυμου Βάταλου.

 73. Ιάκωβος said

  70, Ριβαλντίνιο

  Κισάμπατζακ – Μιχάλαγας – Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Αντώνης Φωστερίδης (Αντόν – Τσαούς) και άλλοι σφαγείς.

  Αυτοί ήταν οι …αντιστασιακοί;

  Μην τρελαθούμε. Τότε ποιοι ήταν οι δοσίλογοι;

 74. spiral architect said

  Πολύ φαρμάκι, πολύ.:-/

 75. 74

  Δεδομένου του ότι ο συγγραφέας ήταν δύο ετών όταν τραβήχτηκε η επίμαχη φωτό, είναι απορίας άξιο πώς γνώριζε μετά από τόσα χρονια πόσα τετράγωνα μακριά από το σπίτι του υπηρέτησε ο φαντάρος. Και δε νομίζω να είχε πρόσβαση στα αρχεία του στρατού.

 76. gpoint said

  Ριβαλντίνιο στην διάρκεια της κατοχής στην Θεσσαλονίκη ο Αρης έδινε αγώνες με ομάδες του γερμανικού στρατού. Ανιστοίχως στην Αθήνα θα μαντεύεις ποιά ομάδα έκανε τα ίδια…

 77. Θύμμαχος Θύτης said

  Κοφτερός ο λόγος του. Κάποιες προτάσεις τις βρίσκω πολύ εύστοχες και κάποιες τραμπούκικες. Αλλά δεν είναι δοκίμιο, ένα διήγημα είναι.

 78. sarant said

  75 Νομίζω ότι το διάβασε στην αλληλογραφία Σεφέρη-Θεοτοκά. Βέβαια, ο Θ. ήταν εθελοντής, θα μπορούσε να μη στρατευτεί καθόλου (υποθέτω πως ήταν Τούρκος υπήκοος, δεν ξέρω όμως)

 79. Γιάννης Κουβάτσος said

  Απ’ ό,τι φαίνεται ο Θεοτοκάς υπηρέτησε εθελοντής στο μέτωπο. Στη φωτογραφία τον βλέπουμε πίσω απ’ τον Λάμπρο Κωνσταντάρα:
  http://www.iefimerida.gr/news/128059/1940-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B7%CE%B8%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%AF-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%80%CE%AE%CE%B3%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%89%CF%80%CE%BF

 80. Θύμμαχος Θύτης said

  με αφορμή και την αναφορά στην πολυφορεμένη έκφραση «Γενιά του Πολυτεχνείου», στέλνω και ένα άρθρο σχετικά με αυτήν.

 81. cronopiusa said

 82. Γιάννης Κουβάτσος said

  76: Τζι, για το διαβόητο παραμύθι περί φιλικού αγώνος ΠΑΟ – SS που έληξε 3-3 (να που στο τέλος δεν νικούν πάντα οι Γερμανοί!😉 ) θα μας πεις; Αν βρεις έστω και την παραμικρή απόδειξη, να μας πεις, με γεια σου με χαρά σου. Υπενθυμίζω, πάντως, ότι οι λασπολογίες των διάφορων ρεντς δεν συνιστούν απόδειξη. Έλεος με τη φανατίλα και την αρρώστια!🙂

 83. 82

  έχει σωθεί βίντεο από την προπόνηση

 84. θεια Κούλα said

  «πάντα τέτοιοι κουραδόμαγκες ήταν οι χριστιανομπολσεβίκοι του Ρωμέικου, όταν είχαν απέναντί τους έναν αποφασισμένο αντίπαλο (Μωάμεθ Πορθητή, Γερμανό μοτοσυκλετιστή, Μέρκελ και Σόϊμπλε κλπ).»

  Τήρα το χαημένο ριγάτο που θα μας βγάλει κουραδόμαγκες ούλους τους Έλληνες που πολεμήσανε με μισό παπούτσι για να μου κάθεται το κούσιαλο στήν Αμεριτσή τσαι να τους βρίζει. Ακόμα τσ’ εγώ που ‘μαι μια αγράμματη γυναίκα που δεν ιξέρω είτε το που α πά, τσαι μου τα γράφει ο έγγονάς μου, ξέρω πως τσ’ ο Κωσταντίνος ο Παλαιολόγος, τσ’ ο Κολοκοτρώνης τσ’ ο Καραϊσκάτσης τσ’ ο Αθανάσιος Διάκος, τσ’ ο Άρης Βελουχιώτης τσ’ ούλα τα παληκάρια ἤσαντε, πώς τους λες, γας τσαι τό ξέρω, «Χριστιανομπολσεβίτσοι», θε μου συχώρα με, τσαι μας λευτερώσανε απ’ την Τουρτσά, που θα μας είχανε φαγωμένους ούλους. Γι’ αυτό παρακαλέσου στην Παναγία την Παρθένα τσαι στον αφέντη το Χριστό να σου δώσει φώτιση, γιατί ούλο κουτοκουβέντες λες. Τ’ ακούς; Τ’ ακώ να λες. Θεια Κούλα

 85. gpoint said

  # 82

  Εγώ δεν είμαι ερευνητής αρχείων να ψάξω… λες να μπέρδεψαν την ΠΑΟ με τον ΠΑΟ ;;

 86. 85

  Μεταξύ μας, το πιθανότερο!

 87. Neo Kid phone home said

  O Aris htan h omada ton Evraiwn, opote xlomo na edine agones me tous Germanous…oikeiothelws toulaxiston.

 88. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  68. Συγκλονιστικὸ τὸ ἀπόσπασμα τοῦ διηγήματος. Ἐκτὸς ἀπὸ τὸ φθόνο, ὁ κάθε «νέος» (μὲ τὴ «στρατιωτικὴ» ἔννοια τοῦ ὅρου) ἔπρεπε νὰ καταβάλει τὸ σχετικὸ «τίμημα» γιὰ νὰ ἐνταχθεῖ στὴν ὁμάδα. Θυμᾶμαι, ὅταν, ἐννιάχρονος, πρωτοῆρθα στὴν Ἀθήνα ἀπὸ τὸ νησί, γιὰ κάποιο διάστημα στὸ σχολεῖο μὲ λέγανε «ὁ νέος». Εὐτυχῶς (λόγω κατασκευῆς, τοὺς πέρναγα ὅλους μισὸ κεφάλι) γρήγορα ἔγινα «ὁ ψηλὸς» καὶ ἐντάχτηκα στὴν ὁμάδα, χωρὶς ἰδιαίτερα προβλήματα.

 89. Neo Kid phone home said

  Se ligo o MpaokTsi tha mas pei gia thn sxesh Domazou me th Despina Papadopoulou,to sitari ston Erythro Astera, ton «piasman» ths Everton kai to fantasma pou petaei petres sta fantaria pou kanoun germaniko noumero…

 90. sarant said

  84 Από πού είστε, θεία;🙂

 91. Ριβαλντίνιο said

  @ 73 Ιάκωβος

  ΠΑΟ : Αργυρόπουλος, Παπαθανασίου, Πόρτης, Κοντονάσης, Μουστεράκης, Σιδηρόπουλος, Κιουρτσιδάκης, Μάντζιος, Μαρωνίδης, Ζήσης, Μπάρμπας, Παπαβασιλείου, Μπουλογιάννης, Δόρτας, Σακελλαρίδης κ.α.

  @ 76 gpoint

  Αν έχεις αποδείξεις για τον Άρη θα με ενδιέφερε να τις δω. Για τον ΠΑΟ ξέρω ότι δεν έχεις …

  @ 82 Γιάννης Κουβάτσος

  Ξέρουμε όλα τα ματς του ΠΑΟ στην Κατοχή και δεν υπάρχει. Άστον να λέει.

  @ 85 gpoint

  Χιούμορ μπαοκτζήδικης ποιότητας…
  🙂🙂🙂

 92. 90

  Από κάπου εδώ κοντά, έτσι μυρίζομαι! http://4.bp.blogspot.com/-msdaNzl954w/UMZDAg-JaZI/AAAAAAAAKEo/3sABJhiFUH8/s640/1.jpg

 93. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κρίμα, πάντως, που δεν υπάρχει καμιά απόδειξη γι’ αυτόν τον «αγώνα». Θα ‘χαμε να λέμε πως όταν εμείς φέρναμε ισοπαλίες με Γερμανούς, κάποιοι άλλοι δεν βρίσκαν αντίπαλο για δίτερμα στην αλάνα. 😜

 94. Ριβαλντίνιο said

  Δεν πειράζει. Εμείς είχαμε πρώτοι γήπεδο με χορτάρι. Εμείς πρώτοι γήπεδο με προβολείς κ.λπ.

  Και όπως είχε πει ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ο Γιώργος Ανδριανόπουλος :

  Σαν επίσημος εκπρόσωπος του Ολυμπιακού θα ήθελα να αναγνωρίσω την ανωτερότητα του Παναθηναϊκού, ο οποίος υπήρξε και παραμένει πρωτοπόρος των αθλητικών εκδηλώσεων του τόπου μας και αποτελεί τον Σύλλογον των Πρωταθλητών, την πεμπτουσίαν του ελληνικού αθλητισμού. Και δικαίως θα πρέπει να αποτελεί πάντοτε παράδειγμα προς μίμησιν δι’ όλους ημάς τους υπολοίπους και θα είναι τιμή και υποχρέωσις κάθε ελληνικού σωματείου να προσπαθήσει να πλησιάσει το αδιαφιλονίκητο μεγαλείο του Παναθηναϊκου.

 95. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εδώ ωραίες ιστορίες από την κατοχή και τη δράση συλλόγων και παικτών:

  http://www.e-soccer.gr/afieromata/gegonota/item/2150-podosfairo-sta-xronia-tou-polemou

 96. cronopiusa said

 97. θεια Κούλα said

  «Από πού είστε, θεία;»

  Ρωτάς ρε μαμούρι από πούθε νείμαι, απ’ το χωριό του γέρου του Μωριά είμαι, που ἔτσι τσ’ έζηγε θελά σας κάνει ούλους ν’ απηδάτε τις τέσσερις.

 98. cronopiusa said

  υπάρχουν και άλλοι Αμερικάνοι πέραν του

  Los amos de la Humanidad

 99. cronopiusa said

  Η θεια βαφανΚούλα είναι η γραία Σιφναία με μουστάκι;

 100. Μαρία said

  59
  Τέτοιοι τύποι δεν σύχναζαν στο Μπανάλ🙂

  62
  Κρίμα, γιατί μου φαίνεσαι σοβαρός. Κρίμα και γιατί με παρέσυρες να διαβάσω τα εμέσματα του πολυψευδώνυμου. Απορώ με την ανοχή του Νικοκύρη.

 101. gpoint said

  # 94

  Περασμάνα μεγαλεία και θυμώντας τα να κλαις…

  Μετά τον Αδριανόπουλο υπήρξαν οι Γουλανδρής, Νταϊφάς (Κοσκοτάς,Σαλιαρέλης) Κόκαλης, Μαρινάκης…να σου θυμίσω που τον γράφουν τον ΠΑΟ σου ;

 102. Corto said

  «Κι έτσι γινήκαμε οι άσοι της «σάμπας» και της «ρούμπας»»

  Ευτυχώς υπήρξε κάποια αντίσταση:

  Βράσε τη ρούμπα, τα σουίγκ (1946)
  Μουσική: Βασίλης Τσιτσάνης (και Σπύρος Περιστέρης)
  Στίχοι: Γιώργος Φωτίδας (Μίνως Μάτσας)

  Λένε στη Λόντρα, στο Παρίσι, πως τα περνάνε φίνα.
  Τύφλα, βρε, νά’χουν όλ’ αυτά, μπροστά σε σένα Αθήνα.

  Δεν έχει η Λόντρα κι η Νιού Γιορκ, ρετσίνα γιοματάρι
  κι ούτε μοσχοβολούν σ’ αυτές, του Υμηττού θυμάρι.

  Μπρος στα Πλακιώτικα στενά, με τις τρελές κιθάρες,
  βράσε τη ρούμπα, τα σουΐνγκ, του Άϊφελ τις χάρες.

  Πού νά’ βρουνε κληματαριές, γαζίες και γεράνι
  κι όλο γλυκιές διπλοπενιές, του Μάρκου, του Τσιτσάνη!

 103. Ριβαλντίνιο said

  @ 100 gpoint

  Περασμάνα μεγαλεία και θυμώντας τα να κλαις…

  Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θα’ ναι. 🙂

 104. sarant said

  99 Νομίζω ότι η θεια Κούλα επικρίνει τον όρο ‘χριστιανομπολσεβίκος’

 105. Ριβαλντίνιο said

  @ 102 Corto

  Διάβαζα αυτό :

  29/6/1886 Στη «Νέα Εφημερίδα» αναφέρεται ότι στα μουσικά καφενεία της εποχής (καφέ αμάν) θριαμβεύουν δύο αοιδοί από την Ανατολή, η χανεντέ Φωφώ η Πολίτισσα και η κιορ Κατίνα από τη Σμύρνη. Η Αθήνα σείεται από τα αμάν αμάν , αντιδρώντας έτσι στην παντοκρατορία των «Οφφεμπαχιάδων».

  Ξέρεις τι σημαίνει ή τι είναι «Οφφεμπαχιάδες» ;

 106. cronopiusa said

  104

  όχι λέει ότι είναι Σουλιμιώτισσα αλλά μιλάει σιφνέικα

 107. Corto said

  105 (Ριβαλντίνιο):

  Εννοεί μουσικές από ξένες οπερέτες, όπως αυτές του Ζακ Όφενμπαχ, οι οποίες ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς στην αθηναϊκή ελίτ της εποχής.
  Το γνωστότερο έργο του Όφενμπαχ είναι Τα παραμύθια του Χόφμαν, όπερα μπούφα, η οποία ακόμα παίζεται πού και πού στην Λυρική Σκηνή.

 108. cronopiusa said

  όχι, λέει ότι είναι Σουλιμιώτισσα, αλλά μιλάει σιφνέικα

  απ’ το χωριό του γέρου του Μωριά είμαι
  «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους»

 109. Ριβαλντίνιο said

  @ 107 Corto

  Σ’ ευχαριστώ πολύ !!!

 110. θεια Κούλα said

  Νομίζω ότι η θεια Κούλα επικρίνει τον όρο ‘χριστιανομπολσεβίκος’

  Δεν τα ξέρω γώ φτούνα φτού που μου λές εσύ παιδάτσι μου μπολσεβίκους – μενσεβίκους, εγώ είμαι μια αγράμματη που δεν ιξέρω είτε το που α πα, εσείς επήγατε στο πανεπιστήμιο τσαι ξετυλιχτήκατε. Αλλά από το πολύ ξετύλιγμα εξεχάσατε τσαι τσείνους τους έρημους που πολεμάγανε με το μισό παπούτσι, τσαι θα μας χάσει ο θεός. Για βάλτε μυαλό για σάμπως δε μπάτε καλά.

 111. gpoint said

  # 91

  Σε κάτι διαλόγους αναγνωστών πριν μερικά χρόνια στο sport24 (;) είχαν ανεβάσει κάτι αναφορές, για τον Αρη ήταν πιο πειστικές, αναμφισβήτητες. Τώρα στην Αθήνα που πέθαιναν από την πείνα εύκολα θα μπορούσαν να δελεασθούν να παίξουν οι παίκτες οποισδήποτε ομάδας… όπως η Δέσποινα δεν φίλαγε μόνο τον Δομάζο αλλά και τον Μίμη Παπαϊωάννου και τα άλλα παιδιά.
  Για τα …ανδραγαθήματα του ΠΑΟ υπήρξε ένας νεαρός μπακ που δόθηκε με τα ανταλλάγματα τον Βύζαντα Μεγάρων για τον Κουβά, Δημήτρης το μικρό του και δισύλλαβο από Σ επίθετο. Αυτός πίστεψε τον Ασλανίδη που είχε τάξει ένα εκατομμύριο δραχμές σε όποιον κατέδιδε δωροδοκία -γιατί τότε γινότανε της παλαβής από τέτοια- και αγωνιζόμενος στον Βύζαντα έστειλε την Λαμία στην Δ Εθνική. Βέβαια αντί για εκατομμύριο πήρε τα… και εν συνεχεία διέπρεψε στα αυτογκόλ και τα πέναλτυ. Ο Ρήγας της Παναχαϊκής καταδικάστηκε σε πολιτικό δικατήριο για δωροληψία στο ΠΑΟΚ-Παναχαϊκή 3-5. Ε και ; ποδοσφαιρικά δεν ακούμπησαν τον ΟΣΦΠ. Αποδείξεις δεν θα βρεις ποτέ, και συ πιστεύεις στον θεό αλλά δεν μπορείς να μου αποδείξεις ότι υπάρχει.

 112. Ριβαλντίνιο said

  @ 111 gpoint

  Αποδείξεις δεν θα βρεις ποτέ, και συ πιστεύεις στον θεό αλλά δεν μπορείς να μου αποδείξεις ότι υπάρχει.

  Ταιριάζουμε που λένε !
  🙂🙂🙂

 113. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @100. Δίκιο έχεις! (Το υπέθεσα πως μπορεί να ήταν θαμώνας από τις λεπτομέρειες περί θεσσαλονικιών ομοφυλοφίλων που -θέλει να φαίνεται πως- κατέχει η εν λόγω εμετόφατσα). Στο Μπανάλ σύχναζαν ομοφυλόφιλοι αλλά κάπου κάπου έμπαινε και κανένας ΠΟΥΣΤΗΣ.. Όμως, τί συζήτηση να κάνεις με έναν άθλιο που αποπατεί πάνω στους τάφους ανθρώπων; (Σημειωτέον ότι ο Καζαντζής πέθανε από κίρρωση του ήπατος, αλλά τρέχα γύρευε σε έναν χώρο όπου ο καθένας μπορεί ατιμώρητα να λέει ό,τι θέλει..)

 114. Corto said

  109 (Ριβαλντίνιο):

  Αν σε ενδιαφέρουν κάποιες λεπτομέρειες για την ιστορία που αναφέρει η «Νέα Εφημερίδα», να πούμε ότι η σμυρνιά Κιορ Κατίνα ή Κατίγκω εμφανιζόταν το 1886 στο Περιβολάκι ή Κήπο της οδού Γερανίου, μαζί με τον σπουδαίο βιολιτζή Γιάγκο Βλάχο ή Γιάννη Αλεξίου.
  Η Φωφώ η Πολίτισσα ήταν το «αντίπαλον δέος» της Κιορ Κατίνας και το πραγματικό της όνομα ήταν Φωτεινή Κονδυλάκη.

  (Στον μεσοπόλεμο «αντίπαλες» τραγουδίστριες ήταν η Ρόζα Εσκενάζυ και η Ρίτα Αμπατζή)

 115. Μαρία said

  113
  Τον Τόλη τον ήξερα και ήξερα βέβαια και απο τι πέθανε.

  Απ’ το Μπανάλ θα μου μείνει αξέχαστος ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου🙂

 116. Ριβαλντίνιο said

  @ 114 Corto

  Σε ευχαριστώ πολύ για τις πρόσθετες πληροφορίες !

 117. Corto said

  116: Να είσαι καλά!

 118. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  100β. Γράφω αὐτὰ ποὺ πιστεύω. Δὲν ξέρω ἄν εἶμαι σοβαρὸς, αὐτὸ θὰ τὸ κρίνουν ἄλλοι κι ὄχι ἐγώ. Εἰλικρινὴς πάντως εἶμαι.

  Στὴν οὑσία τώρα. Ἔγραψα πρῶτα-πρῶτα πὼς συμφωνῶ μὲ τὸν Ἰάκωβο, ὁ ὁποῖος μεταξύ ἄλλων γράφει:

  «Ή ο Βάταλος έκανε τη Δευτέρα( τρίτη;) Παρουσία του, ή δημιούργησε σχολή. »
  ……
  «Η πληροφορία όμως για τις προτιμήσεις του συγγραφέα, αν είναι τεκμηριωμένη, ίσως για κάποιον που δεν ξέρει λεπτομέρειες, να μην είναι εντελώς περιττή.»
  ….
  «Πιο σύνηθες όμως είναι, ο καταπιεσμένος άνθρωπος να συσσωρεύει , σα τις γάτες του Αη Νικόλα, την κακία των άλλων μέσα του και να αναπαράγει το ίδιο μοντέλο που θέλει να χτυπήσει. »

  Ἐγὼ πάλι ἔγραψα στὴ συνέχεια:

  «Τὰ ἀναφερόμενα ἀπὸ τὸν (βαταλίζοντα) Παῦλο Γλουτὴ (#52) μὲ βοήθησαν νὰ σχηματίσω μιὰ πιὸ ὁλοκληρωμένη ἄποψη γιὰ τὸν Τόλη Καζαντζή, τὸν ὁποῖον ἀγνοοῦσα. Τὸ σημερινὸ ἄρθρο ἦταν ἡ ἀφορμὴ νὰ τὸν γνωρίσω, ἔστω καὶ λίγο. Πιστεύω πὼς αὐτὴ ἡ ἐρωτικὴ ἐπιλογὴ, μὲ ὅλες τὶς κοινωνικὲς ἐπιπτώσεις ποὺ συνεπάγεται, δικαιολογεῖ τὴν πίκρα ποὺ ἀποπνέει τὸ κείμενό του.»

  Νομίζω πὼς αὐτὰ ποὺ ἔγραψα δείχνουν πὼς κρατάω μιὰ ἐπιφύλαξη γιὰ τὸν γράφοντα (Παῦλο Γλουτὴ), ἀλλὰ βρίσκω μιὰ λογικὴ ἐξήγηση γιὰ τὴν πικρία ποὺ ἀποπνέει τὸ γραπτὸ τοῦ Τόλη Καζαντζῆ, ὅπως κι ὁ Ἰάκωβος ἄλλωστε. Τίποτα περισσότερο.

  Ὅσο γιὰ τὴν ἀνοχὴ τοῦ Νικοκύρη, νομίζω πὼς αὐτὴ εἶναι ἡ δύναμη τοῦ ἱστολογίου του. Ἀφήνει ὅλες τὶς φωνὲς, ἀκόμα καὶ τὶς ἀκραῖες, ν’ἀκουστοῦν.

  Κλείνω ἐδῶ τὸ «ἀπολογητικὸ μου ὑπόμνημα» μὲ τὴν πεποίθηση ὅτι δὲν παραπλάνησα μέ τὰ γραφόμενά μου, ἐπειδὴ ἔγραψα αὐτὰ ποὺ πίστευα. Ἄν κάπου βγῆκαν λάθος συμπεράσματα, δὲν ἦταν στὶς προθέσεις μου.

  Αὐτὰ καὶ δὲν θὰ ἐπανέλθω στὸ θέμα.

 119. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  118. Γιὰ νὰ μὴν ταλαιπωροῦνται ὅσοι θέλουν νὰ μάθουν ποῦ ἀπαντᾶ τὸ σχόλιό μου # 118, παραθέτω τὸ σχόλιο 100β. Σ’αὐτὸ ἀπαντῶ.

  Μαρία said:

  «62
  Κρίμα, γιατί μου φαίνεσαι σοβαρός. Κρίμα και γιατί με παρέσυρες να διαβάσω τα εμέσματα του πολυψευδώνυμου. Απορώ με την ανοχή του Νικοκύρη.»

 120. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δηλαδή τι κάνουμε τώρα; Προσπαθούμε να εξηγήσουμε την πικρία που αποπνέει το κείμενο του Καζαντζή, βασιζόμενοι στην τάχα μου καταπιεσμένη ομοφυλοφιλία του, που «αποκάλυψε» ο πολυώνυμος, αλλά ακόμα περιμένουμε τις αποδείξεις που «ξέχασε» να προσκομίσει; Αν είναι να κάνουμε δίκη προθέσεων, ας μην εξετάσουμε μόνο μια «αιτία». Ας εξετάσουμε όλες τις πιθανές αιτίες, όπως και την περίπτωση να έχει δίκιο σε πολλά από όσα γράφει, αλλά δυστυχώς η τεχνολογία δεν επιτρέπει ακόμη επαφές και συζητήσεις με το υπερπέραν, ώστε ν’ ακούσουμε τα επιχειρήματά του. Πεπονόφλουδα η εκ του προχείρου ψυχανάλυση.

 121. Κρίμα που το είδα τώρα, μια και ταξίδευα, γιατί θα το είχα λύσει αμέσως το κουίζ, μια φορά κι εγώ στη ζωή μου: διάβαζα πολύ πρόσφατα το κομμάτι που έγραψε ο Σεφέρης όταν πέθανε ο Θεοτοκάς. Το βρήκα κι εγώ λίγο χολερικό (καλογραμμένο φυσικά) το κείμενο, αλλά μπορεί να φταίει ότι μ’ αρέσει ο Σεφέρης και δεν θέλω να μου πατάνε τον κάλο🙂

 122. Μαρία said

  118
  Λογική εξήγηση, επειδή έχεις υιοθετήσει το στερεότυπο της κακιάς αδερφής. Αλλιώς η Εσπρέσο, συγγνώμη ο Βάταλος, δεν βοηθάει.

 123. sarant said

  Εγω πάντως ομολογώ ότι δεν ήξερα ούτε ξέρω τα ερωτικά του συγγραφέα, και δεν απέδωσα εκεί την πικρία (ή ό,τι άλλο) διακατέχει το σημερινό κείμενο, όπως και αλλα γραφτά του.

 124. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  !22. Μποροῦμε νὰ διαφωνοῦμε πολιτισμένα. Χωρὶς χαρακτηρισμοὺς καὶ ὑπονοούμενα, ὅπως «Κρίμα, γιατί μου φαίνεσαι σοβαρός» ἥ «η Εσπρέσο, συγγνώμη ο Βάταλος, δεν βοηθάει».

  Ἐγὼ τὸ ἀπέφυγα μέχρι τώρα καὶ δὲν θά τὸ κάνω, σεβόμενος τὸ χῶρο ποὺ μᾶς φιλοξενεῖ.

  Δὲν διεκδικῶ τὸ ἀλάθητο καὶ δὲν ἔχω κανένα πρόβλημα νὰ παραδεχτῶ ὅτι κάπου ἔχω λαθέψει, ἄν κάποιος μοῦ τὸ ἀποδείξει μὲ ἐπιχειρήματα. Ὄχι μὲ ἀφορισμοὺς. Καὶ τὸ πιὸ βασικὸ ἀπ’ ὅλα μὲ σεβασμὸ στὴν προσωπικότητα μου. Ἑνὸς ἀνθρώπου ποὺ βγαίνω μὲ τὸ ὄνομα καὶ τὸ ἐπώνυμὸ μου, γράφω μὲ ἀπόλυτη εἰλικρίνεια τὶς ἀπόψεις μου, καὶ ἐκφράζω τὴ διαφωνία του ἥπια καὶ χωρίς νὰ θίγω τοὺς συνομιλητὲς μου.

  Καληνύχτα.

 125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κατέβασα και ξαναδιαβάζω την Παρέλαση-Ενηλικίωση, Νεφέλη/1995 έτσι μιας και ήρθε η συζήτηση για τον Μπλε,την Παρέλαση και την Κατίνα του Τόλη Καζαντζή.Απλός λόγος, τρυφερός, ανθρώπινος, εικόνες καθάριες, αληθινοί οι άνθρωποί του.Τους ξέρω. Σταμάτησα στο Σίδερο βουρκωμένη.
  Μπήκα για μια ματιά εδώ πριν πάω για ύπνο και βλέπω να έχει αναφερθεί περί του κόμματος που ανήκε,ή δεν ανήκε, αν ήταν ή δεν ήταν ομοφυλόφιλος και αν πέθανε από την Α ή τη Β αρρώστια. Για όνομα!
  Καληνύχτα.

 126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, έγραψα το 125 χωρίς να έχω διαβάσει τα τρία προηγούμενα σχόλια που τα είδα τώρα.

 127. Συγνώμη που πετάγομαι λίγο στο άσχετο.
  Πάλι καταλήξαμε να τρέχομε πίσω από το κλαρί που μας πέταξε ο παπαρίγκος, αν δεν απατώμαι ο ίδιος που μας είχε σκοτίσει και στο άρθρο για το θάνατο του Μένη Κουμανταρέα.
  Έχουμε δει παλιότερα από ευτούνο το ιστολόι τα ποιηματάκια του Λαπαθιώτου για τον Αντωνάκη. Και υπήρχε μια ανάλυση, αν δεν με απατά η μνήμη μου με το γνωστό γερμανικο τυρί, πως ο Αντωνάκης ήτο αντεραστής του Λαπαθιώτου. Κι αυτό εξηγούσε το φαρμάκι του μακαρίτου του Ναπολέοντος.
  Έχομε, εδώ, καμιά πληροφορία πως οι φωτογραφηθέντες ήσαν εραστές/αντεραστές του συγγραφέα; Όχι βέβαια!
  Επομένως, το φαρμάκι που αναμφίβολα βγάζει ο συγγραφέας δεν οφείλεται στο ότι είναι «κακιά αδερφή» αλλά στο ότι θεωρεί πως δεν έχει αναγνωριστεί επαρκώς από τους ομοτεχνούς του.
  Πόσο πιο απλό, ρε γαμώτο, να το κάμομε;

 128. Γιάννης Ιατρού said

  118/122
  Συγγνώμη για την ανάμειξη, αλλά θεωρώ ότι υπάρχει παρεξήγηση κι είναι αμαρτία !!!

  Τα λεγόμενα της Μαρίας τα εκλαμβάνω έτσι: «Αν θεωρεί κανείς, ότι γενικά οι ομο είναι κακιασμένοι, τότε εύκολα εξηγεί κανείς το ύφος του συγγραφέα μ΄ αυτό. Αλλά μπορεί να έχει κι άλλες αιτίες. Οι Βάταλοι εστιάζουν μόνο σ΄ αυτό». Βλ. και παρόμοιο σχόλιο 120 του συνονόματου.

  Αλλά ο Δημήτρης δεν γενικοποιεί γράφοντας στο #118 (ο τονισμός δικός μου) …Πιστεύω πὼς αὐτὴ ἡ ἐρωτικὴ ἐπιλογὴ, μὲ ὅλες τὶς κοινωνικὲς ἐπιπτώσεις ποὺ συνεπάγεται. Και η αιτιολογία που δίνει δεν είναι εξωπραγματική.

  Αυτά, και να με συμπαθάτε για το θάρρος που πήρα, συνήθως δεν αναμιγνύομαι 

 129. Γιάννης Ιατρού said

  127: Σκύλε, τώρα είδα το σχόλιό σου. Συμφωνώ κι επαυξάνω. Αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε και όλες τις πιθανές αιτίες, γιατί δεν αναγνωρίστηκε από τους ομότεχνούς του….

 130. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  125 – ΕΦΗ, οι ξελιγωμένοι, πάντα κρίνουν την φωνή μιάς τραγουδίστριας, από τα βυζιά και τα μπούτια της, με το ίδιο σχετικό κριτήριο, κάποιες καταπιεσμένες αδερφές που δεν έγιναν νυφούλες, και κάποιοι σούπερ άντριδες, κρίνουν τους λογοτέχνες. Να θυμάσαι ΠΑΝΤΑ τι λέει ο Βίλχελμ Ράϊχ, η συγκινησιακή πανούκλα είναι άκρως μεταδοτική, και θέλει μεγάλη προσοχη αν ασχολείσαι μαζί της. Η αν δεν σ’ αρέσει αυτός, άκου την λαϊκή σοφία που λέει, ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΙΤΟΥΡΑ, ΤΟΝ ΤΡΩΝ ΟΙ ΚΟΤΕΣ.
  Αλλιώς άκου την σοφή Μαρία μας, που λέει, ΜΗ ΤΑΪΖΕΤΕ ΤΑ ΤΡΟΛ.☺
  Καληνύχτα.

 131. Γιάννης Ιατρού said

  130: Κι από φωνή μ%^%^%*ρα δεν λένε ρε Λάμπρο; Τι κάνεις ότι δεν το έχεις ακούσει, σχεδόν πάντα έτσι είναι σε διαγωνισμούς αζμάτων. Και δεύτερον, αν δεν σε ταϊσουμε ρε, θα μας πεθάνεις από την πείνα, και τι θα κάνουμε μετα;;;🙂🙂

 132. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  127 – Τόσο απλό, οσο να μην ασχολείστε με το τι λέει ο κάθε αποδεδειγμένος παπάρας. Αφού είναι γελοία αρρωστημένη κρυφή, γιατί, όχι μόνο διαβάζετε τι γράφει, αλλά απαντάτε κι όλας; Πόσο πιο απλό να το κάμω γμτ;

 133. Μαρία said

  128
  Καμία παρεξήγηση. Το αρχικό μου σχόλιο είναι το 100. Δες συμπληρωματικά και το 113.
  Δεν είναι δυνατόν οι χυδαιότητες που κατα κανόνα γράφει ο Βάταλος να αποτελούν βάση συζήτησης και μάλιστα να δηλώνει ο Δημήτρης οτι τον βοήθησαν να σχηματίσει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τον Καζαντζή. Όταν όμως θεωρείς τα εμέσματα απλώς ακρότητες, αλλάζει το πράμα.

 134. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  131 – Κόλλησα εγώ την ρετσινιά στον κίντο, κι εσύ την κολλάς σε μένα;☺
  Άντε να κοιμηθούμε γιατί βρ* κολακιάσαμε, καληνυχταμέρα☺

 135. Γς said

  120:

  >βασιζόμενοι στην τάχα μου καταπιεσμένη ομοφυλοφιλία του, που «αποκάλυψε» ο πολυώνυμος, αλλά ακόμα περιμένουμε τις αποδείξεις που «ξέχασε» να προσκομίσει;

  Έλειψα μερικές ώρες και χάνω πλακατζίδικες συνέχειες.
  Αποδείξεις περί ομοφυλοφιλίας, καταπιεσμένης ή μη.
  Δεν μας φτάνουν οι υποθέσεις, οι θεωρίες. Θέλουμε και αποδείξεις.
  Φτού!

  Τι χρεία άλλων αποδείξεων έχουμε ότι απόψε έχουμε αναγάγει την ομοφοβία σε επιστήμη;

 136. Γιάννης Ιατρού said

  135: Πού σουνα ρε Γς, αντε να γίνει αλλαγή φρουράς🙂
  Εγώ απόσύρομαι, γιατί έχω και δικαστήριο αύριο (6η φορά μάρτυρας στην ίδια, συνεχώς αναβαλόμενη υπόθεση …. )😦

 137. Γς said

  135:

  Ωχ, δεν είχα διαβάσει τα «πρώην και επόμενα»[του # 120].

  Ε, για όλα φταίνε οι αναρτήσεις,
  οι πρώην και οι επόμενες,
  ανώνυμες και επώνυμες και γενικώς!

 138. Γς said

  136:

  Αντε τράβα για ύπνο.

  Θα πετάξω εγώ το γερμανικό νούμερο.

  Ε’υχομαι να γίνει η δίκη.

  «Ορκίζομαι να είπω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, Χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος!»

 139. Γς said

  138:

  Και μόλις ήρθα στη σκοπιά όλη πήγαν για ύπνο. Ασφαλείς.

  Και θυμήθηκα ένα άλλο γερμανικό νούμερο 2-4 το πρωί.
  Που είχε και ιπτάμενους δίσκους. Εξτρατερεστιαλς

 140. BLOG_OTI_NANAI said

  Στο σχόλιο 63 τον ρώτησα που τα βρήκε αυτά περί «ομοφυλοφιλίας» και «δεξιάς» και βλέπω ότι ενώ μπήκε στο νήμα της Διαμαντοπούλου για να βρίσει, εδώ δεν απάντησε. Πολύ πιθανόν τα έβγαλε από το μυαλό του ή από το γεγονός ότι ο Καζαντζής είχε καλές σχέσεις με τον Ιωάννου και τον Χριστιανόπουλο, ή θα μας πει «ήταν γνωστό σε όλους» κ.λπ.
  Ο λόγος που τον ρώτησα ήταν το ότι μιλάμε για έναν λογοτέχνη. Αν τυχόν κάποιοι κριτικοί ή άλλοι λόγιοι θεωρούν ότι με κάποιον τρόπο το έργο ενός λογοτέχνη συνδέεται με την ερωτική του συμπεριφορά -όπως στον Ιωάννου ή τον Χριστιανόπουλο- τότε η γνώση της ομοφυλοφιλίας κάποιου συγγραφέα μπορεί να οδηγήσει σε ερμηνεία έστω μέρους του έργου του. Τότε και μόνο η πληροφορία αυτή έχει αξία.
  Άρα λοιπόν, τον ρώτησα για «αξιόπιστη βιβλιογραφία», διότι δεν ζητάμε πληροφορίες της γειτονιάς αλλά πληροφορίες που έχουν πραγματικά σημασία.
  Από τη δική μου έρευνα, το συμπέρασμα είναι ότι θα μου φαινόταν περίεργο να μην μπορώ να βρω ούτε μία σχετική πληροφορία για την ομοφυλοφιλία του Καζαντζή, όταν υπάρχουν τόσες για τον Ιωάννου ή τον Χριστιανόπουλο και για άλλους.
  Κατά συνέπεια, ακόμα κι αν ήταν ομοφυλόφιλος, αυτό δεν φαίνεται να το συσχέτισε κανείς με το έργο του και από εκεί και πέρα μιλάμε καθαρά για κουτσομπολιό και μάλιστα κακής ποιότητας. Και στη διάσταση αυτή, η ομοφυλοφιλία δεν έχει κανέναν λόγο να ενδιαφέρει το κοινό.
  Το ίδιο δεν κατάφερα να βρω ότι ήταν δεξιός. Ούτε βρήκα ότι ήταν αριστερός, αλλά από κάποια συμφραζόμενα σε άρθρα κατάλαβα ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί κοντά σε κάτι σαν το ΠΑΣΟΚ που λέει και ο Γιώργος Κατσέας.

 141. Γς said

  140:

 142. Γιάννης Ιατρού said

  Γς, δεν ήρθε ακόμα ο δεκανέας αλλαγής;;;

 143. Γς said

  Σμηνίας

 144. giorgos said

  Χαφιεδισμός , ανεντιμότητα και τραμπουκισμός .Αυτά ήταν τά χαρακτηριστικά πού επέβαλλε την εποχή εκείνη ή γενηά του ’30 κι’ αυτά δυστυχώς ισχύουν ακόμα και σήμερα .

  «Τὸ αἴτημα τῆς πνευματικῆς ἀποβλάκωσης ἐκάλυπτε τὴν προστασία ἔναντι τοῦ Λαοῦ — ἀπόδειξη τὰ Εὐαγγελικὰ καὶ τὸ τωρινὸ «Πολυτεχνεῖο»—καὶ ἐκώλυε ἀπόλυτα τὴν πολιτικὴ ἀνανέωση τῆς ἀστικῆς ἡγεσίας. Ἐδημιουργοῦσε ἔτσι ἕνα κατ’ ἀνάγκην κατεστημένο — ἀφοῦ δὲν εἶχε τὴν δύναμη ν’ ἀνανεωθῆ — πού ὁ μόνος τρόπος ἐπιβιώσεως του ἦταν ἡ κατάργηση κάθε ἠθικοῦ ἀνασταλτικοῦ στὸν τομέα τῆς πολιτικῆς ἀρετῆς — μόνιμο ὑποχείριο τῆς «προστασίας».

  Ἦταν ἑπόμενο οἱ συνθῆκες αὐτὲς νὰ ἐκθρέψουν ἕνα καθεστὼς ἀφανισμοῦ κάθε πνευματικῆς ἀξίας του τόπου. Ὁ ἀντικειμενικὰ χειρότερος ἐχθρός τοῦ ἑλληνικοῦ κατεστημένου, πού ἐστηρίζονταν στὴν ἀρχὴ τῆς πνευματικῆς νάρκης, ἦταν φυσικὸ νὰ εἶναι κάθε ἀναφαινόμενη πνευματικὴ ἄξια. Μία ἀπὸ τὶς κύριες παρενέργειες τοῦ «γλωσσικοῦ» ἦταν ἀκριβῶς ὁ ἀφανισμὸς κάθε πνευματικῆς ἀξίας τοῦ τόπου. Ὁ Ροῒδης ἀπαίτησε τὴν ὕπαρξη πνευματικῆς ζωῆς καὶ πέθανε κακὴν κακῶς. Δὲν εἶναι μάλιστα διόλου τυχαῖο ὅτι στὴν θεωρία τοῦ Ροΐδη τῆς «περιρρέουσας ἀτμόσφαιρας», πού ἐκλόνιζε βαθύτατα τὴν τακτική τῆς ἀποβλάκωσης, εὑρέθηκε κυρίως ν’ ἀντιταχθῆ ὁ Ἄγγ. Βλάχος.

  Ό Δ. Βερναρδάκης παράτησε τὸ Πανεπιστήμιο καὶ πέρασε τὴ ζωή του στὴν Μυτιλήνη φυτεύοντας ντομάτες. Ὁ Ἀνδροῦτσος πάνω-κάτω τὰ ἴδια. Ὁ Καραθεοδωρῆ, ἀπό τούς κορυφαίους μαθηματικούς τοῦ αἰῶνα μας, στὴν Γερμανία ἀντικατέστησε τὸν Felix Klein, ἐνῷ στὸ Πανεπιστήμιο τῆς Ἀθήνας μάταια ἀγωνίστηκε ἐπὶ 4 χρόνια νὰ πάρη μιὰ ἕδρα στοὺς φυσιογνῶστες! Ὁ Ἀποστολάκης, «ὑστερικὸς» καὶ «θρασύτατος», παραιτήθηκε καὶ πῆγε σπίτι του νὰ ἡσυχάση. Ὁ Συκουτρῆς αὐτοκτόνησε στὸν Ἀκροκόρινθο. Γιὰ νὰ μή θυμηθοῦμε τὸν Ἀβροτέλη Ἐλευθερόπουλο. Τί ἀπόγινε ἄραγε ὁ Ἐλευθερόπουλος, μὲ τὸν ὁποῖον ἀσχολεῖται καὶ ὁ Πλεχάνωφ στὰ «βασικὰ προβλήματα» τοῦ Μαρξισμοῦ καὶ πού ἦρθε νὰ δώση τὰ φῶτα του ἀπὸ τὴ Ζυρίχη; Πόσοι γνωρίζουν τὸ ἔργο του, πού κατὰ τὴν δική μας ταπεινὴ γνώμη, εἶναι τὸ ἐπιστημονικώτερο φιλοσοφικὸ ἔργο τῆς νεώτερης Ἑλλάδας; Ὁ θάνατός του, πρὶν λίγα χρόνια, πέρασε στὰ ψιλὰ τῶν ἐφημερίδων, μαζὺ μὲ τὶς ἀγγελίες αὐτοκτονιῶν τῶν συνταξιούχων. Πέθανε ὁλότελα ἄγνωστος καὶ τὸ ἔργο του εἶναι ἐξαφανισμένο. Δὲν μποροῦσε ὅμως, νὰ συνέβαινε διαφορετικά, ἀφοῦ μὲ τὸν Ἐλευθερόπουλο ἀσχολήθηκε ὁ Πλεχάνωφ. Ἂν δὲν βρισκόταν ἡ «Ἱερὰ Σύνοδος», κάτι ἄλλο θὰ βρισκόταν : αὐτὸ πού βρέθηκε καὶ γιὰ τοὺς ἄλλους. Καὶ ὁ Θ. Μουστοξύδης, ὁ ἱδρυτὴς τῆς «ἀντικειμενικῆς αἰσθητικῆς» πού στὴν Εὐρώπη συναγωνιζόταν μὲ τὸν Μπεργκσὸν καὶ πού ζήτησε μιὰ ἄμισθη ἕδρα γιὰ τὴ διδασκαλία τῆς αἰσθητικῆς στὸ «Ἀθήνησι» (κριτὴς του ὁ κ. Θεοδωρακόπουλος), τί ἀπόγινε; Τὰ βιβλία του πού εἶναι; Γιὰ νὰ καταφέρη νὰ ἐπιβιώση, πούλησε τὸ πασίγνωστο νησάκι του, τὸν Σκορπιὸ ! Ἀλλά, καὶ ὁ Θ. Μουστοξύδης » ἐφέρετο ἐπηρεασμένος ἀπὸ τὰς ἰδέας τοῦ Α. Comte»!

  Ὅσοι θέλησαν κάτι νὰ ποῦν ἤ κάτι νὰ κάνουν γιὰ τὴν προκοπὴ τοῦ τόπου, κατέληξαν ὅλοι κακὴν-κακῶς. Στὸ τεῦχος τῆς «Ἑλληνικῆς Δημιουργίας» τὸ ἀφιερωμένο στὸν Ἀποστολάκη γράφει ὁ Μελᾶς :

  «Δὲν ἦταν καθόλου εὔκολος. Δύσπιστος, φιλύποπτος, στιφός, φίλος της μοναξιᾶς, δυσπρόσιτος. Ὅταν τοῦ εἶπα… μοῦ εἶπε : —Ἐσᾶς σᾶς ξέρω .. . Εἴσαστε τσαχπίνης.. .

  Ἡ συντροφιά του τότε ἤτανε τρεῖς ἄνθρωποι : Ό Ἀλιμπέρτης, ὁ Φ. Πολίτης, καί ὁ Ἄλκης Μπουρνιᾶς, ἕνας μαθηματικός, μὲ φιλοσοφικὴ κατάρτιση, διαλεχτικό πνεῦμα, πούσχιζε τὴν τρίχα στὰ τρία. Μὲ τὸν Ἀλιμπέρτη, ἔβγαλε, ἀργότερα, τὸ περίφημο (καὶ βραχύβιο) περιοδικὸ «Κριτικὴ καὶ ποίηση» — αὐτὸς ἐξαφανίστηκε, σὲ λίγο. ἐγκαταστάθηκε στὸ Παρίσι, γερὸς μαθηματικός, εἶχε σπουδάσει ἀστρονομία — ὁ δὲ Μπουρνιᾶς, πούγραψε κάτι μικρὲς καὶ περίεργες φιλοσοφικὲς μελέτες, οὔτε ξαναφάνηκε πουθενὰ καὶ οὔτε ξαίρω ἂν ζεῖ»,

  Καὶ ὁ «περίεργος» Μπουρνιᾶς κι’ ὁ «γερὸς» Ἀλιμπέρτης ἐξαφανίστηκαν, λέει ὁ τσακπίνης Μελᾶς. Καὶ ἦταν κι’ οἱ δυό μαθηματικοί. Καὶ ἔσυραν πίσω τους πολλοὺς ἄλλους, μποροῦμε νὰ προσθέσουμε. Γιατί ὅμως ἐξαφανίστηκαν σὰν μεσαιωνικοί σταυροφόροι; Τί τοὺς ἐξέρασε ἀπὸ ‘δῶ;

  Τὴν ἀπάντησή μᾶς τὴν δίνει κατὰ λάθος ὁ ἴδιος ὁ Μελᾶς, σ’ ἕνα ἄλλο τεῦχος τῆς «Δημιουργίας» του :

  «Φίλε κ. Μαμάκη,

  ….Ἐνῷ συνομιλούσαμε μὲ τὸν Βασιλέα, γιὰ σοβαρώτατο θέμα, ἔφεραν ἐνώπιόν Του ζήτημα, πού δὲν εἶχε καμμιὰ θέση : Τὴ γνωστὴ ἀντίθεσή μας πρὸς τὸν διευθυντὴ τῆς «Νέας Ἑστίας» [18]. Οὔτε ἡ θέσι μου στὰ γράμματα, οὔτε τὸ ἀξίωμά μου.. . ἐπιτρέπει σὲ κανένα νὰ μὲ βάλει, στὸ ἴδιο ἐπίπεδο μὲ τὸν κ. Πέτρο Χάρη [19]. Οὔτε ὁ ἀγώνας πού διεξάγω [20], ἐπὶ ἑνάμισυ ἔτος τώρα, ἀπό τὶς σελίδες τῆς «Ἑλληνικῆς Δημιουργίας» ἐναντίον τῆς νοοτροπίας, ποὔχει φέρει τὴ σημερινὴ πνευματικὴ κρίση στὴν Ἑλλάδα, μπορεῖ νὰ θεωρηθεῖ σὰν προσωπικὴ διαφορὰ πρὸς τὸν κ. Πέτρο Χάρη, ὥστε νὰ τὴν παρουσιάζουν σὰν τέτοια στὴν Α.Μ. τὸν Βασιλέα, ὅπως ἔκαμαν, ζητῶντας ἀπὸ Αὐτὸν νὰ παρέμβει. Δὲν ξέρω ποιὲς προθέσεις εἶχε ὁ κ. Μαντούδης ὅταν, μέσα στὴ διαχυτικὴ ἀτμόσφαιρα πού εἶχε δημιουργήσει ἡ ἐγκάρδιος παρουσία τοῦ Ἄνακτος, ἔφερεν ἐνώπιόν Του καὶ μάλιστα μὲ τὸν ἀνοίκειο καὶ μειωτικὸ αὐτὸ τρόπον, ἕνα τέτοιο ζήτημα. Ἴσως νὰ πρόκειται μονάχα γι’ ἀφέλεια — πάντως ἀσυγχώρητη.

  Ἔσπευσα νὰ δηλώσω ἀμέσως στὴν Α.Μ. — καὶ ἀρκετὰ μεγαλοφώνως [21], ὥστε ν’ ἀκουσθεῖ ἀπ’ ὅλους — ὅτι δὲν πρόκειται περὶ ἀτομικῆς διαφορᾶς, ὥστε νὰ μπορεῖ νὰ νοηθεῖ «συμφιλίωση» [22]. Παρ’ ὅλη τὴ δήλωσή μου ὅμως ὁ κ. Μαντούδης, ἀντὶ νὰ ἐγκαταλείψει τὸ θέμα, ἐπέμεινε «νὰ δώσω τὸ χέρι» στὸν κ. Χάρη. Γιὰ νὰ σωθῶ ἀπὸ τὴν αἰφνιδιαστικὴ αὐτὴ καὶ πολὺ περίεργη ἐπίθεση, ἐδήλωσα ὅτι θὰ τὄκανα μονάχα ἂν ἡ Α.Μ. μὲ διέτασσε. Ὁ Βασιλεύς, προφανῶς γιὰ νὰ θέσει τέρμα στὴν ἀνιαρὴ αὔτη σκηνή ἔδωσε, γελῶντας, τὴ «διαταγή».

  Καὶ ὁ κ. Χάρης ἔσπευσε νὰ σφίξει τὸ χέρι μου ὑπὸ τὰ χειροκροτήματα τῆς γαλαρίας. Ὅταν, μετὰ δύο λεπτά, ἀπεμακρύνθημεν ἀπὸ τὸν Ἄνακτα, ὁ κ. Μαντούδης μ’ ἐπλησίασεν, ἀκολουθούμενος ἀπὸ τὸν κ. Χάρη, γιὰ νὰ μοῦ πεῖ, ὅτι ἡ «συμφιλίωση» δὲν πρέπει νὰ μείνει τυπική, ἀλλά νὰ γίνει πραγματική. Τοὺς ἀπήντησα, ὅτι αὐτὸ εἶναι ἀδύνατον. Καὶ ἀπεμακρύνθην, μὲ τὸ αἴσθημα, ὅτι μένω ἀπόλυτα συνεπὴς πρὸς ὅσα εἶχα δηλώσει κι’ ἐνώπιόν τοῦ Βασιλέως γιὰ τὴ φύση τῆς διαφορᾶς. Αὐτὰ εἶναι τὰ γεγονότα μὲ κάθε ἀκρίβεια (τεῦχ. 31, 1949)».

  Ἰδού τὰ σπουδαῖα γεγονότα!.

  Τὰ πράγματα μιλοῦν ἀπὸ μόνα τους. Σὲ τέτοια ἀσφυκτικὴ πνευματικὴ γλίνα δὲν μποροῦσαν νὰ ἐπιβιώσουν οἱ Μπουρνιάδες.

  Ὁ «ἀγῶνας» τοῦ ἀκαδημαϊκοῦ κ. Μελᾶ προϋπέθετε ἀκριβῶς τὶς συνθῆκες ἐκεῖνες πού θὰ ξερρίζωναν τοὺς Μπουρνιάδες ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα. Καὶ σκοπὸς αὐτοῦ τοῦ «ἀγῶνα», ὅπως ἀποδεικνύει ἡ σημερινὴ κατάσταση τῆς Ἑλλάδας, ἦταν νὰ ἐνίσχυση καὶ νὰ παγιώση μεταπολεμικὰ τὶς συνθῆκες πού θὰ ξερνοῦσαν μονίμως τοὺς Μπουρνιάδες ἔξω ἀπὸ τὸν ἑλληνικὸ χῶρο. Ὁ ἐμφύλιος συνετέλεσε ὥστε νὰ πάρη ὁ «ἀγώνας» τὴν μορφὴ τῆς πρόφασης κατὰ κάποιας (ἀνύπαρκτης φυσικὰ) «πνευματικῆς ἀναρχίας», τὴν συγκεκριμένη στιγμὴ τοῦ 1948. Οὐσιαστικὰ αὐτὸς ὁ « ἀγώνας» ἄρχισε ἀπὸ τὴν ἐποχὴ τοῦ Ψυχάρη καὶ ἔδρασε ἀσταμάτητα, ὥσπου νὰ φέρη στὸ πλῆρες πνευματικὸ μηδέν.»

 145. Γιάννης Κουβάτσος said

  Από τη στιγμή που η κουβέντα πήγε στα αίτια της πικρίας του Καζαντζή, κάποιος θα βρισκόταν ν’ ανακατέψει και το ερωτικό στοιχείο. Αυτό συνηθίζεται στη μελέτη του έργου ενός λογοτέχνη. Η αναφορά π.χ. στην ομοφυλοφιλία του Καβάφη είναι κοινότοπη πλέον. Άλλο αυτό, όμως, κι άλλο να ψάχνεις σαν αδίστακτος παπαράτσι σκανδαλοθήρας τα σκουπίδια του επώνυμου, για να βρεις «ύποπτα» στοιχεία, ώστε να τον ξεφτιλίσεις και να κάνεις εντύπωση. Άλλο σοβαρή και επισταμένη μελέτη κι άλλο τρεις λαλούν και δυο χορεύουν.

 146. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  145 – Εξαρτάται ποιός το κάνει αυτό, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε μια ύαινα γιατί τρώει πτώματα, είναι στην φύση της. Στην προκειμένη περίπτωση, την ανθρώπινη ύαινα, δεν πρέπει να την λαμβάνουμε υπόψιν ό,τι κι αν λέει, αλλιώς και την τρέφουμε με φρέσκο κρέας, και γινόμαστε ζώα σαν κι αυτήν. Η μεγαλύτερη τιμωρία γι’ αυτά τα στερημένα ανθρωπάκια, είναι να τα αγνοείς.
  Καλημέρα.

 147. sarant said

  Καλημέρα και από μένα! Ίσως επρεπε να έχει βγει κάρτα, τι να πω.

 148. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Μου έχει μείνει στη μνήμη ένα πολύ αστείο και μεφρικό.
  Σε ένα παλιό σκακιστικό βιβλίο υπήρχε στ τέλος ενός κεφαλαίου το:
  When one soaps with the Devil… αντί του ορθού When one sups with the Devil…
  (έτσι ο συνδαιτημών έγινε …συλλουόμενος.🙂 )

 149. Κουνελόγατος said

  147. Νομίζω πως η κάρτα δεν είναι λύση, θα γυρίσει με άλλο όνομα, σωστά; Μια είναι η λύση, δεν ανοίγουμε διάλογο μαζί του. Ας γράφει ό,τι θέλει, κάποια στιγμή ακόμη και οι αήττητοι κουράζονται.

 150. Γιάννης Κουβάτσος said

  149. Δεν κουράζονται. Γι’ αυτό τους έχοντες τη γνωστή ιδιότητα τούς λένε και αήττητους.🙂

 151. sarant said

  149-150 Θεωρητικά αυτή ειναι η λύση, αλλά στην πράξη δύσκολα εφαρμόζεται

 152. Κουνελόγατος said

  150. Δε θέλω ηττοπάθειες!!!

 153. Γιάννης Ιατρού said

  151: Η Μαρία έχει δίκιο (βαρετό έχει γίνει🙂 ), βασικά μόνο στέρηση τροφής και νερού. Αλλά έλα ντε που μερικές φορές μπορεί να εκλειφθεί όπως και στο ρωμαϊκό δικαιο… (qui tacet consentire videtur) !

 154. π2 said

  82: Για φιλικό του ΠΑΟ με τα SS που έληξε 3-3 πρώτη φορά ακούω και θα έπρεπε ως Ολυμπιακός, οπότε ο μύθος δεν νομίζω να είναι τόσο διαδεδομένος όσο λες. Σε ολυμπιακό οπαδικό ιστότοπο πάντως είχα δει αφιέρωμα στα της κατοχής με απόκομμα της Βραδυνής σύμφωνα με το οποίο η διοίκηση του ΠΑΟ σχεδίαζε να οργανώσει ένα φιλικό παιχνίδι με τις γερμανικές ομάδες που έπαιζαν μεταξύ τους στη Λεωφόρο, παιχνίδι που δεν φαίνεται να έγινε ποτέ. Ίσως αυτή ήταν η πηγή του αστικού μύθου, τον οποίο, επαναλαμβάνω, πρώτη φορά ακούω.

  Τα φιλικά του Άρη με τους Γερμανούς αντιθέτως πρέπει να είναι πραγματικότητα γιατί, παλαιότερα που τα έψαχνα αυτά, είχα δει να αναφέρονται σε οπαδικούς ιστοτόπους των ίδιων των Αρειανών.

  Γενικότερα, η κοινωνική ιστορία του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα δεν έχει γραφτεί και είναι πολύ δύσκολο να γραφτεί ακριβώς λόγω της οπαδικής ενασχόλησης με την ιστορία του ποδοσφαίρου. Ό,τι έχω διαβάσει για το ποδόσφαιρο στην Κατοχή είναι γεμάτο με ηρωικές ιστορίες αντίστασης, όλες μέσα από οπαδικό πρίσμα. Το αποτέλεσμα των συνολικών καταγραφών για την εποχή είναι, κατά συνέπεια, άθροισμα των ηρωικών αυτών αφηγημάτων μάλλον παρά σοβαρή περιγραφή. Όλες οι ομάδες έχουν τους ιδρυτικούς τους μύθους (ο λαϊκός Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός του αγνού αθλητικού ιδεώδους, ο ΠΑΟΚ της κατατρεγμένης προσφυγιάς, ο Άρης των αυτοχθόνων που τον κυνήγησαν οι δικτυωμένοι επήλυδες και δε συμμαζεύεται) και οι μύθοι αυτοί εξαλείφουν λογής λογής σκοτεινές πτυχές της πολιτείας των παραγόντων των ομάδων, καθώς και εσωτερικές εντάσεις (π.χ. μεταξύ διοικήσεων, παικτών και οπαδών, φαινόμενο πολύ σημαντικό στο πρώιμο ιδίως ποδόσφαιρο).

 155. Γιάννης Κουβάτσος said

  154. Δεν έγραψα τυχαία για τους ρεντς που διακινούν τον μύθο. Διπλά ρεντς:🙂
  http://redpeiraiotis.blogspot.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: