Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αληθινά ψέματα στο Διαδίκτυο

Posted by sarant στο 8 Ιουνίου, 2016


Με τον τίτλο αυτό δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην Εφημερίδα των Συντακτών ένα άρθρο του Δημήτρη Τερζή και της Αφροδίτης Τζιαντζή, που είχε ως αντικείμενο τα ψέματα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, και που γράφτηκε ίσως με αφορμή την πρώτη στα ελληνικά δικαστικά χρονικά καταδίκη για διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω Διαδικτύου.

Το θέμα των μύθων γενικά και των ιντερνετικών μύθων ειδικότερα με ενδιαφέρει πολύ, πράγμα που άλλωστε φαίνεται και στη θεματολογία του ιστολογίου, αφού πολύ συχνά ασχολούμαστε με μύθους ή με χόακες κατά τον όρο που έχουμε πλάσει, εξελληνίζοντας το αγγλικό hoax σε «χόαξ» και επί το δημοτικότερον σε «χόακας» (βέβαια, για να προλάβω μεταχόακες,  όσο κι αν μοιάζει αρχαιόπρεπη, η αγγλική λέξη δεν έχει ελληνική ετυμολογία).

Δεν είναι λοιπόν αταίριαστο να αναδημοσιεύσω μεγάλα κομμάτια από το άρθρο της Εφ.Συν., ιδίως μάλιστα αφού στο άρθρο λέω κι εγώ τη γνώμη μου για τους ιντερνετικούς μύθους (Όπως συνήθως συμβαίνει, είχαμε μια μακρά συνομιλία με την Αφροδίτη Τζιαντζή, από την οποία τελικά στο γραπτό κείμενο μπήκε ένα μικρό σχετικά μέρος. Αυτό δεν το λέω με παράπονο, έτσι γίνεται σχεδόν πάντα και, εδώ που τα λέμε, έτσι πρέπει να γίνεται, αφού δεν πρόκειται για συνέντευξη).

Βέβαια, τα περισσότερα τα έχουμε πει και ξαναπεί (και θα τα ξαναπούμε). Το καινούργιο στοιχείο, που λέω κι εγώ γι’ αυτό τη γνώμη μου, είναι η καταδίκη για χόακα.

Αληθινά ψέματα στο Διαδίκτυο

Πριν από περίπου έναν μήνα καταγράφηκε η πρώτη καταδίκη στα ελληνικά δικαστικά χρονικά για την αναμετάδοση hoax, μιας είδησης-απάτης στο διαδίκτυο.

Το μονομελές πλημμελειοδικείο Βέροιας καταδίκασε δημοσιογράφο-ιδιοκτήτη site για τη δημοσίευση ψευδούς άρθρου με τίτλο «Σοκ: Δείτε πώς οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων», καθώς θεώρησε ότι η δημοσίευση αυτή συνιστούσε διασπορά ψευδών ειδήσεων με απειλή για τη δημόσια υγεία.

Το δικαστήριο επέβαλε στον δημοσιογράφο ποινή φυλάκισης έξι μηνών, με αναστολή τριών ετών και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ.

Η αλήθεια είναι πως οι «ηθελημένα κατασκευασμένες ψευδείς ειδήσεις που παρουσιάζονται σαν αληθινές» -αυτός είναι ο ορισμός του hoax- έχουν μεγάλη ποικιλία θεμάτων, αλλά και μεγάλη πέραση στο διαδίκτυο.

Hoax μπορεί να γίνουν τα πάντα: μια επιστημονική έρευνα, μια φωτογραφία, μια συνέντευξη, μια είδηση, που συνήθως καλύπτονται από τον μανδύα της επικαιρότητας προκειμένου να γίνουν πιστευτά.

Υπάρχουν hoaxes ρατσιστικού περιεχομένου, πολιτικά, hoaxes για θέματα δημόσιας υγείας που μπορεί να αποβούν εξαιρετικά επικίνδυνα, hoaxes για εθνικά θέματα.

Το hoax διαχέεται και αναπαράγεται από τους χρήστες του διαδικτύου, οι οποίοι πέφτουν στην παγίδα και το παρουσιάζουν σαν αληθινό.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται η κοινή γνώμη για μια μερίδα του πληθυσμού, κάπως έτσι το ψέμα γίνεται αλήθεια και κάπως έτσι αποδεικνύεται η ανεπάρκειά μας να διαχειριστούμε την πληροφορία, σε συνάρτηση με τον όγκο της και τη συχνότητά της.

Ποιος είπε άλλωστε ότι και μεγάλα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν πέσει στην παγίδα αναμετάδοσης ενός hoax

Ο Θοδωρής Δανιηλίδης είναι συντονιστής μιας ομάδας 6 ατόμων που τρέχουν την ιστοσελίδα ellinikahoaxes.gr.

Στην ιστοσελίδα αυτή καταγράφονται οι περισσότερες ψευδείς ειδήσεις που γίνονται viral (συχνότατα επαναλαμβανόμενες) στο διαδίκτυο κατά καιρούς.

Δουλειά τους είναι να ερευνήσουν την «περίεργη» είδηση -γεγονός που απαιτεί πολλές φορές πολύωρη δουλειά- και στη συνέχεια να αποδείξουν με στοιχεία το ψέμα της.

«Το ίντερνετ είναι ένα πολύ καλό εργαλείο, αρκεί να ξέρεις να το δουλεύεις», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Δανιηλίδης, του οποίου η δουλειά στο site ξεκίνησε σαν χόμπι, ωστόσο στα χρόνια που ακολούθησαν εξελίχθηκε σε σταθερή παράλληλη απασχόληση – χωρίς οικονομικό όφελος.

«Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος μπούσουλας αποδόμησης μιας φερόμενης ως είδησης», μας λέει.

«Κάθε περίπτωση την αναλύουμε διαφορετικά. Αυτό που υπάρχει είναι μια λίστα ενδείξεων που ακολουθούμε για να διαπιστώσουμε αν το κάθε δημοσίευμα που εξετάζουμε είναι ή δεν είναι hoax. Πολλές φορές έχουμε να κάνουμε με μια είδηση που είναι από κάποιο σατιρικό site -ο κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό- και αναπαράγει την είδηση νομίζοντας ότι είναι πραγματική».

Τα περισσότερα σατιρικά sites, ωστόσο, είναι γνωστά στους χρήστες του διαδικτύου.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε διάφορες σελίδες ή blogs που ανεβάζουν εν γνώσει τους ψεύτικες ειδήσεις.

Στο ερώτημά μας για ποιον λόγο πιστεύει πως είναι «της μόδας» η διασπορά ψευδών ειδήσεων, απαντά ότι κατά βάση «όλα γίνονται για τα κλικ. Οσο πιο πολλά τόσο περισσότερα τα έσοδα της ιστοσελίδας που τα φιλοξενεί».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις κατηγορίες των ψευδών ειδήσεων (θέματα υγείας, ρατσιστικές, εθνικά θέματα κ.λπ.), ο κ. Δανιηλίδης μας λέει ότι «τα hoaxes ακολουθούν πάντα την επικαιρότητα. Τώρα είναι ψηλά το προσφυγικό ζήτημα, πριν από δύο χρόνια είχαμε το ζήτημα των ραδιενεργών αποβλήτων της Συρίας. Βέβαια, υπάρχουν πάντα και τα “διαχρονικά” hoaxes, αυτά που αναπαράγονται κατά καιρούς, όπως είναι η ιστορία της Μαιρούλας που της πήραν τα όργανα, ο αστυνομικός που πεθαίνει και ξαναπεθαίνει από το 2007 κ.λπ.». 

Ζητάμε από τον κ. Δανιηλίδη να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου της Βέροιας:

«Κοιτάξτε, εμείς είμαστε υπέρ της ελευθερίας του λόγου στο διαδίκτυο. Αλλο πράγμα όμως είναι η ελευθερία του λόγου και άλλο πράγμα η διασπορά ψευδών ειδήσεων, από τις οποίες μπορεί να τρομοκρατηθεί ο κόσμος. Ολο αυτό θυμίζει τα καφενεία του χωριού πριν από χρόνια, όταν ο ένας θαμώνας έλεγε κάτι, το άκουγε ο άλλος και το μετέδιδε χωρίς προηγουμένως να διασταυρώσει αν είναι αλήθεια». 

Το Λερναίο κείμενο

Ενας από τους διασημότερους και μακροβιότερους γλωσσικούς μύθους είναι το ψευδές δημοσίευμα για το «Ηellenic Quest», ένα υποτιθέμενο πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας που δήθεν κυκλοφόρησε η Apple και διένειμε το CNN.

sarantakosΟ συγγραφέας Νίκος Σαραντάκος, ο πρώτος που το ανασκεύασε στην ιστοσελίδα του και στο βιβλίο του «Γλώσσα μετ’ εμποδίων», το έχει βαφτίσει «Λερναίο κείμενο» επειδή όσες φορές και αν διαψεύδεται, αυτό επανεμφανίζεται εμπλουτισμένο με νέες τερατολογίες.

Στις διαφορετικές εκδοχές του το «Λερναίο» περιλαμβάνει αστήρικτους αλλά επιστημονικοφανείς ισχυρισμούς για την ανωτερότητα της ελληνικής γλώσσας, ιδίως των αρχαίων ελληνικών.

Ο μύθος είναι σχεδόν συνομήλικος του ελληνικού διαδικτύου, πρωτοεμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και διαδίδεται ραγδαία αρχικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ γοητεύει από μεγάλα ενημερωτικά δίκτυα μέχρι επιφυλλιδογράφους έγκριτων εφημερίδων – ώς και τον πρώην υπουργό Παιδείας, Ευριπίδη Στυλιανίδη, που τον υιοθετεί σε ομιλία του.

Παρουσιάζει τα ελληνικά ως την πλουσιότερη γλώσσα του κόσμου, με 90 εκατομμύρια λεκτικούς τύπους, τα στελέχη των πολυεθνικών να μαθαίνουν αρχαία ελληνικά επειδή «τονώνουν τις ηγετικές ικανότητες» και τους υπολογιστές του μέλλοντος να επικοινωνούν στην αρχαιοελληνική που αναγνωρίζουν ως «τη μόνη νοηματική γλώσσα του κόσμου» με «μαθηματική δομή».

«Οπωσδήποτε το διαδίκτυο είναι προνομιακός τρόπος διάδοσης μύθων κάθε λογής. Είτε κακόβουλων είτε από αφέλεια» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Σαραντάκος, προσθέτοντας ωστόσο ότι το ίδιο μέσο προσφέρει και τα εργαλεία για την ανασκευή των μύθων.

«Ομως το πάνω χέρι εξακολουθεί να το έχει αυτός που διαδίδει έναν αρεστό μύθο, είτε επειδή βολεύει πολιτικά είτε επειδή γαργαλάει κάποια ένστικτα του κοινού. Για ιατρικά θέματα, όπως η πρόσφατη καταδίκη δημοσιογράφου που αναπαρήγαγε ψευδή είδηση για τα εμβόλια, είναι ίσως αποδεκτό να υπάρχουν και ποινικές διώξεις γιατί υπάρχει ζήτημα δημόσιας υγείας. Θα ήμουν πολύ πιο επιφυλακτικός σε άλλες περιπτώσεις. Θα ήταν γκροτέσκο να στοιχειοθετηθεί αδίκημα διασποράς ψευδών ειδήσεων για γλωσσικούς μύθους όπως το Hellenic Quest ή την ψευδή ρήση του Kίσινγκερ – η μισή Ελλάδα θα έπρεπε να πάει μέσα. Η καλύτερη λύση είναι η βασανιστική, αργή και επίμονη προσπάθεια ανασκευής τους ώστε να απαξιώνεται όποιος διαδίδει τέτοια πράγματα». 

Οι ρατσιστικοί μύθοι

internet-hoax1

⤒⤒ Μια άσχετη φωτογραφία γυναίκας με μαγιό αλιευμένη από αγώνα της Εθνικής Σουηδίας, ένας φασιστικός τίτλος με σεξ και βία, και έτοιμο το κραυγαλέο ρατσιστικό hoax, που ταξίδεψε από τον φιλοχουντικό «Στόχο» σε ακροδεξιά αλλά και «λαϊφστάιλ» ηλεκτρονικά μέσα. Την ψευδή είδηση εντόπισε και ανασκεύασε το μπλογκ spasmenoparathyroblog.wordpress.com. ⤒⤒

Μια ολόκληρη κατηγορία είναι οι διαδικτυακοί μύθοι και oι ειδησεογραφικές απάτες με ρατσιστικό και εθνικιστικό περιεχόμενο.

Στον βούρκο των ρατσιστικών ψευδο-ειδήσεων επιπλέουν μαργαριτάρια όπως: «Πρόσφυγες σούβλισαν σκύλο στην πρώην ΒΙ.ΑΛ.» (κατασκευασμένη είδηση που δημοσίευσε ιστότοπος εφημερίδας της Χίου και ανασκεύασε η ιστοσελίδα zoosos.gr),

«Στην Ειδομένη “αλληλέγγυα” Σουηδέζα κάνει σεξ με πρόσφυγες για να μη βιάζουν» (συνοδευόμενη από φωτογραφία ημίγυμνης ποδοσφαιρόφιλης με τα χρώματα της Εθνικής Σουηδίας), «Φρίκη στη Λέσβο, λαθρομετανάστες αφόδευσαν σε εκκλησία και πασάλειψαν τις εικόνες με τα κόπρανά τους» (είδηση hoax που ανακυκλώνεται από το καλοκαίρι του ’15 όπως έχει επισημάνει η ιστοσελίδα ellinikahoaxes.gr).

Η διαδικτυακή κοινότητα «Refugees Mythbusters Gr» μέσα από την ομώνυμη σελίδα της στο facebook καταγράφει, καταρρίπτει και συγκεντρώνει σε διαδραστικό χάρτη τους ρατσιστικούς μύθους που στοχοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες, με παραπομπή στις πηγές.

iliopoulouΥποδειγματική δημοσιογραφική δουλειά στη διασταύρωση ειδήσεων που αφορούν τα ζώα κάνει η ιστοσελίδα zoosos.gr και η δημοσιογράφος Ελένη Ηλιοπούλου, έχοντας ελέγξει και ανασκευάσει ουκ ολίγους ρατσιστικούς μύθους με δήθεν φιλοζωικό προκάλυμμα, κάνοντας το δημοσιογραφικά αυτονόητο: να ελέγξει αν πράγματι συνέβησαν τα διάφορα τερατώδη για τα οποία κατηγορούν τους πρόσφυγες, ρωτώντας τις αρμόδιες πηγές, τις τοπικές αστυνομικές αρχές και επώνυμες μαρτυρίες από φιλοζωικά σωματεία.

Aγαπημένη κατηγορία ότι οι μουσουλμάνοι τρώνε σκύλους, ξεχνώντας ότι σε αντίθεση με άλλες κουλτούρες οι μουσουλμάνοι όχι απλώς δεν τρώνε σκύλους, αλλά τους θεωρούν «χαράμ» – απαγορευμένους.

«Είναι συστηματική η διασπορά ψευδών ειδήσεων που έχουν να κάνουν με μετανάστες και ζώα και ξεκινάνε 9 φορές στις 10 από ακροδεξιούς ιστότοπους ή προφίλ στο facebook που φημίζονται για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Ανθρωποι που παρουσιάζουν το άσπρο μαύρο. Στήνουν μια απάτη και δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα για να γίνει πιστευτή. Συνήθως εμπλέκουν την αστυνομία για να προσδώσουν αληθοφάνεια. Ομως ποτέ δεν αναφέρουν ονόματα συγκεκριμένα αστυνομικών τμημάτων, ποτέ ονοματεπώνυμα αυτοπτών μαρτύρων ή κτηνιάτρων που υποτίθεται ότι έχουν εμπλακεί και οι φωτογραφίες είναι αρχείου, που με μια αναζήτηση στο google βλέπεις ότι είναι πλαστές.

Για παράδειγμα, την ψευδή είδηση για δήθεν αποκεφαλισμένο σκυλί στη ΒΙ.ΑΛ. τη διέψευσαν και οι διοικητές της αστυνομίας Χίου και φιλόζωοι της περιοχής, όμως ο συντάκτης της είδησης, που αρχικά ήταν ανυπόγραφη, δεν ανασκεύασε. Στα 6 χρόνια έχουμε βρει δεκάδες τέτοιες πλαστές ειδήσεις με κακοποίηση ζώων που αποδίδονται σε ξένους. Για όλα τα φριχτά εγκλήματα φταίνε οι ξένοι». 

«Υπάρχουν θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Δικαιοσύνη»

«Υπάρχουν ψευδείς ειδήσεις που αφορούν την ειδησεογραφία και ψευδείς ειδήσεις που αφορούν αξιολόγηση. Το δεύτερο δεν μπορεί να καταδικαστεί νομικά, αλλά μπορεί να γίνει αντικείμενο κριτικής με τη χρήση ερευνητικών δεδομένων και απόψεων», σχολιάζει ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Η τεχνολογία και η πληθώρα των μέσων μπορεί να ευνοήσει τη διάδοση εντυπωσιακών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων και των hoaxes. Aυτό όμως είναι η προϋπόθεση και όχι η αιτία. Η πραγματική αιτία είναι το κυνήγι του “κλικαρίσματος”, οι εμπορικές επιδιώξεις των Μέσων.

Μια μεγάλη μερίδα κυρίως νέων παιδιών που εργάζονται στο διαδίκτυο πρέπει να αναρτούν καθημερινά 30 ώς 40 ιστορίες, για μια ελάχιστη αμοιβή 300- 400 ευρώ τον μήνα, χωρίς καν να αναγνωρίζονται ως δημοσιογράφοι από τις δημοσιογραφικές ενώσεις. Αναπόφευκτα συχνά αναρτούν και ιστορίες που δεν είναι διασταυρωμένες.

Δεν έχουν τον χρόνο ούτε τα τεχνικά ούτε τα οικονομικά μέσα για να τις εξακριβώσουν. Οπως ο νόμος 4339/2015 για τις τηλεοπτικές άδειες ορίζει ελάχιστο αριθμό δημοσιογράφους και τεχνικούς για να θεωρείται ενημερωτικό ένα κανάλι, έτσι κανονικά θα έπρεπε και στα ειδησεογραφικά σάιτ να υπάρχουν προϋποθέσεις. Οταν μπορώ με δύο ανθρώπους να πω ότι ιδρύω σάιτ, αν το κάνω θα φτάσω στο σημείο να διαδίδω ψεύδη.

Υπάρχουν θέματα που και μπορεί και οφείλει να τα αντιμετωπίσει η Δικαιοσύνη: η διασπορά ψευδών ειδήσεων, η προσβολή προσωπικότητας, η υποκίνηση ρατσιστικού μίσους. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουν οι δημοσιογραφικές ενώσεις, που πρέπει να ανανεωθούν και να εκσυγχρονιστούν.

Τα hoaxes δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα γιατί είναι μια γκρίζα ζώνη όπου το όριο μεταξύ γεγονότος και άποψης είναι αδιόρατο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επιμείνουμε, είτε διαμέσου του νόμου είτε μέσω διαδικασιών αυτορύθμισης και δεοντολογίας, στον σεβασμό των γεγονότων. Οι δημοσιογράφοι να είναι αυστηροί στις πηγές που χρησιμοποιούν.

Οταν τα Μέσα γίνονται γραφεία Τύπου πολιτικών προσώπων, κυβερνητικών στελεχών και άλλων παραγόντων, είναι προφανές ότι η είδηση ελέγχεται». 

283 Σχόλια προς “Αληθινά ψέματα στο Διαδίκτυο”

 1. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  Ποιός άλλος θα σου πεί την πρωτοκαλημέρα παρά ένας ξενύχτης από εφημερία; Πολύ καλό το θέμα σου!

 2. spiral architect said

  Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει.

  Καλημέρα. 🙂

 3. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  ..όσο για τα διαδικτυακά «ψέματα που ξεκινάνε συχνά από ακροδεξιούς ιστότοπους», αυτά νομίζω πως πρέπει να καταταγούν (..και έπρεπε να συζητηθούν..) στο χθεσινό σου θέμα: «Από πότε υπάρχουν μαλάκες».. (Δεν με ενοχλεί το πολιτικό περιεχόμενό τους καθεαυτό αλλά το ότι τα περισσότερα -με κριτήρια κοινής λογικής και σοβαρότητας- απευθύνονται σε κρετίνους..).

 4. Πολύ καλό άρθρο.
  Μου δημιουργήθηκε όμως μια αμφιβολία για τα «ελληνικά χόαξες» γιατί σε μια περίπτωση, για τον νες καφέ και το αν περιέχει έστω και λίγο καφέ, αναπαρήγαγαν αυτούσια την άποψη της Νεστλέ (που εφηύρε τον στιγμιαίο καφέ). Οι πωλητές καφφέ επιμένουν, όσοι δεν το βλέπουν καθαρά απαγγελματικά, να λένε ότι ο νες καφέ είναι ο κατιμάς.
  διαβάστε την απάντηση εδώ:
  http://ellinikahoaxes.gr/2014/07/12/%cf%8e%cf%81%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%86%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%ad-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%cf%8d%ce%b8%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%b9%ce%bf%cf%8d/

 5. Γς said

  Τι να κάνουμε.
  Αφού πουλάνε.
  Είναι όπως στις γυναίκες.
  Πες τους ψέματα και πάρτους την ψυχή.
  Οσο μεγαλύτερα είναι τόσο πιο εύκολα τα χάφτουν.

  Καλημέρα

 6. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Αυτό πάντως με τα «..στελέχη των πολυεθνικών να μαθαίνουν αρχαία ελληνικά επειδή «τονώνουν τις ηγετικές ικανότητες» » από το Λερναίο, ισχύει. Εξασφάλισα +10% στο μισθό που κανόνισα στην Αραπιά, επειδή ο πολυεθνεγγλέζος εργοδότης μου είδε GREEK στα linguistic skills μου! Ως γνωστόν, σαν GREEK οι βαρβάροι εννοούν τα αρχαία. Ευτυχώς δεν με έβαλε να απαγγείλω το Αντρα μοϊ ένεπεν Μοούσα πολούτροπον οος μαλα πόλα… και περιορίστηκε στο αν κατέχω την Άνοιξη (Primavera)

 7. Κουνελόγατος said

  4. Μιχάλη πιπι, εδώ και χρόνια βαρέθηκα ν’ ακούω κοντινομακρινό μου συγγενή, να λέει πως είναι κακό να πίνουμε φραπέ, διότι δε βάζουν τον καρπό, αλλά τα φύλλα, τα κοτσάνια και ό,τι άλλο. Όχι πως δε θεωρώ ικανές τις εταιρείες να κάνουν γουρουνιές, όμως από ένστικτο (σου θυμίζει κάτι Ν.Σ.;) το είχα απορρίψει.
  Αυτό που έβαλες, δεν το είχα υπόψη μου, χάρηκα που επιβεβαιώθηκα. 🙂

 8. Alexis said

  Ωραίο άρθρο, μπράβο!

  Σίγουρα κάποιοι απ’ αυτούς τους χόακες σηκώνουν όχι μόνο μήνυση αλλά και αγωγή για διεκδίκηση αποζημίωσης.
  Αναρωτιέμαι πώς θα ένοιωθε η Σουηδέζα φίλαθλος (μήπως πρέπει να γράψω φίλαθλη; 🙂 ) αν έβλεπε τις παραπάνω αθλιότητες κάτω από τη φωτογραφία της!

 9. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Την ιστορία του καφέ την είχα ακούσει -λαθρακουστής ακούσιος- να τη διηγείται σε πρώτο πρόσωπο κάποιος, αρκετά μεγάλος σε ηλικία, σε διπλανό τραπέζι καφενείου. Πως δηλαδή είχε φυτείες καφέ στην Αφρική, και πως τα αποδιαλέγματα κατέληγαν στη Νεστλέ για τον στιγμιαίο καφέ. Ίσως πρόκειται για παλιό αστικό μύθο (την ιστορία την άκουσα πριν από πενταετία και βάλε, τη διηγούταν εξηνταπεντάρης, απίθανο αλλά όχι αδύνατο να την ξεσήκωσε από το ιντερνετ και να την οικειοποιήθηκε).

 10. 7:
  κουνελόγατε δεν έχω κάτι εναντίον του φραπέ, κάθε μέρα πίνω. Όμως τον θεωρώ κακό καφφέ και, ίσως, δεν είναι τυχαίο ότι χιλιάδες φοιτητικά στομάχια έχουν χαλάσει πίνοντας τέτοιο καφέ. Η εταιρία λέει τα δικά της για να πουλήσει. Σωστό; Λάθος; Δημιουργείται υποψία, ειδικά όταν ο συντάκτης ταυτίζεται σε τέτοιο βαθμό με την εταιρία.
  Επίσης δεν κατάλαβα σε τι επιβεβαιώθηκες. Σε κάλυψε όντως η απάντηση τους;

 11. spiral architect said

  Και το κακό με τους κάθε λογής χόακες δεν σταματάει στα περιγραφόμενα στην ανάρτηση, αλλά πάει και σε πιο «αθώα» αντικείμενα. Εδώ π.χ. http://tinyurl.com/z5lsx9z βλέπετε μια ιστοσελίδα «πρόγνωσης» καιρού, (gtpk και με .org domain) με λογαριασμούς στο fb και στο twitter, της οποίας ο διαχειριστής είναι κοινός τρομοκράτης και απατεώνας. Εχει φάει κάμποσα report στο twitter και φυσικά τον έχει βγάλει στα μανταλάκια και ο Δανιηλίδης:
  http://tinyurl.com/z72vlnt

 12. gpoint said

  # 4, # 7

  Κάνοντας μάθημα στα παιδιά του τότε (1980) Νο2 της Νεστλέ έμαθα πως στο νεσκαφέ χρησιμοποιούν μια ποικιλία καφέ που είναι φτηνότερη από ότιδήποτε άλλο με το οποίο θα μπορούσαν να το νοθεύσουν !! Γιατην γεύση φροντίζει η χημεία, εννοείται. Ο ίδιος έπινε τούρκικο καφέ μόνο.

 13. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρες ! Με ωραίο άρθρο !

  Η ουσία -αλλά και το μυστηριώδες- βρίσκεται στη βάση της ιδέας του χόακα. Ότι δηλαδή, σε κάποιους θα άρεσε να πίστευαν κάτι τέτοιο. Αυτό είναι και η γενεσιουργός αφορμή.

  Δε μπόρεσα να καταλάβω, π.χ., γιατί σε κάποιους άρεσε να πιστεύουν ότι ο «Γαλαξίας», στην πλατεία Νέας Σμύρνης, έβαζε χτυπητό αυγό στον αφρό του φραπέ, γι αυτό και «στεκόταν» οκτώ ώρες…

 14. Κουνελόγατος said

  10. Μικρός έπινα 5-6 καφέδες ημερησίως, μέχρι που έπαθα έλκος δωδεκαδακτύλου και ησύχασα. Συνεχίζω να πίνω, ξέροντας πως δεν είναι ό,τι καλύτερο, όπως άλλωστε και το τσιγάρο.
  Αυτό που καταλαβαίνω, είναι πως αμφισβητείται ο μύθος. Αν κάποιος έχει διαφορετική άποψη, ας την τεκμηριώσει, όχι να γράφει αστήρικτες αηδίες. Αν μπούμε στη λογική αυτή, θα ήθελα να ξέρω τι θεωρείται υγιές και ασφαλές για κατανάλωση. Ή μάλλον ξέρω, αυτά που παράγει μόνος του ο συγγραφές Μακριδάκης, με δικούς του σπόρους, όχι αγοραστούς…

 15. Γς said

 16. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Ομολογώ ότι δεν ξέρω για τον φραπέ -και να πω ότι προσωπικά, τόσο στον καφέ όσο και στα ποτά, ακολουθώ -όχι εσκεμμένα αλλά έτσι μου ήρθε πιο φυσικό- μιαν οικολογική προσέγγιση: στην Ελλάδα πίνω φραπέ, καμιά φορά και ούζο, και όταν κάπνιζα κάπνιζα Άσσο σκέτο. Εδω, πίνω γαλλικό καφέ, ούζο είναι αδύνατον (αλλά κονιάκ και αποστάγματα), ενώ όταν κάπνιζα κάπνιζα ντόπια. Αδύνατο σχεδόν να καπνίσω λούξικο τσιγάρο στην Ελλάδα και αντίστροφα.

 17. #14.
  Το θέμα εξάλλου δεν είναι σοβαρό, αυτά τα πράγματα είναι για κουβέντα στο καφενείο, πίνοντας…καφέ.
  Ο καθένας πρέπει να συνδυάζει πληροφορίες και λογική σκέψη, και από την άλλη δεν μου φαίνεται σωστό και να εμπιστευόμαστε τυφλά «επαγγελματίες» της διάψευσης. Ρωγμές στα «ελληνικά χόαξες» ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες, δεν το έχω πολυψάξει.

 18. ΓιώργοςΜ said

  13 Παρότι μεγάλωσα στη Νέα Σμύρνη, επειδή δεν έπινα φραπέ, έμαθα αργότερα (φαντάρος) πως ο καφές του Γαλαξία είναι διάσημος στα πέρατα του λεκανοπεδίου για αυτή του την ιδιότητα. Θυμάμαι ακόμα τη στιχομυθία με τον (πειραιώτη;) φαντάρο: «Μα καλά, τσιμέντο βάζει μέσα κι ο αφρός δεν πέφτει ποτέ;». Την ιστορία με το αυγό την άκουσα κι αυτή αργότερα (προ ίντερνετ πάντως). Το πιθανότερο να έχει να κάνει με την ποσότητα καφέ και το χτύπημα (ίσως είχε αναδευτήρα, την εποχή που οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν σέικερ). Από κει και πέρα, οι ξερόλες (δεν έχουμε δα και λίγους), πετάμνε μια κουβέντα, κι όπου κολλήσει, κόλλησε…

 19. Γς said

  Μέχρι που είδα μια μέρα στη λαϊκή τη φίλη μας την Εβίτα, που είναι και γραμματέας ενός καρδιολόγου.

  Τι κάνεις και τέτοια. Κάτι για υγεία κάτι για καρδιές
  -Εμ, με τόσους καφέδες που πίνουμε την ημέρα.

  Και μου’ ρθε μια φλασιά.

  Εχω κοντά ένα χρόνο τώρα που τον έκοψα τον καφέ μαχαίρι.

  Και τι διαφορα!

 20. Panos Zen said

  Για αυτούς που τα αναπαράγουν και κυρίως γι’ αυτούς που τα πιστεύουν και κυριότερα για αυτούς που πληρούν και τους δύο αυτούς όρους και επιπλέον είναι Σύμβουλοι Στρατηγικής Πολιτικής του Κυβερνητικού έργου, θα πούμε τίποτα;

 21. Κουνελόγατος said

  «όταν κάπνιζα κάπνιζα Άσσο σκέτο».

  Όταν ξεκίνησα να ματαξανακαπνίζω (γύρω στα 1992, λίγο πριν πάω φαντάρος), κάπνιζα camel άφιλτρα. Κάποια στιγμή μετά από 3-4 χρόνια, είπα άι σι@#$ρ, και άρχισα να καπνίζω άφιλτρα Sante για 2 περίπου χρόνια. Και πάω διακοπές στη Σίφνο, έχοντας μαζί μου αρκετά πακέτα, διότι δεν ήξερα αν θα βρω εκεί. Και φτάνει το τελευταίο βράδυ και ξεμένω. Ε, κι αφού δεν είχε στο περίπτερο, ξαναγύρισα στα camel…

  Για το φραπέ, κατανοώ πως δεν είναι ό,τι καλύτερο, δεν είπα το αντίθετο, όμως αυτό που άκουσα, πως φτιάχνεται από τα «σκουπίδια» του φυτού, μου κάθισε βαρύ.
  Ε, μα!!!

 22. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  O καφές -με μέτρο- είναι καλός και τονωτικός για την καρδιά. Το ίδιο και το τσιγάρο. Κατά προτίμηση μάρλμπορο γκολντ (τα «λάιτς» που λέγαμε παλιά).

 23. sarant said

  18 Kι εγώ, ενώ έκανα τόσα μαθήματα (αγγλικά-γαλλικά) στη Νέα Σμύρνη, ούτε μια φορά δεν είχα πιει φραπέ στον Γαλαξία….

  20 Σε τοίχους του Φέισμπουκ εννοείτε; Άλλοι ειναι αντιπρόεδροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γράφουν ένα σωρό ψέματα στους λογαριασμούς τους, αλλά αν πάρουμε τώρα και τους προσωπικούς λογαριασμούς δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Ο ιστότοπος, αντίθετα, έχει μεγαλύτερη υποχρέωση να τηρεί τη δεοντολογία διότι παρουσιάζεται απρόσωπος και αντικειμενικός.

 24. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  23. Εννοείται βέβαια ότι το καλύτερο αφέψημα , όποιος πίνει καθημερινά δεν πεθαίνει ποτέ, είναι το χαμομήλι!
  Έχει όμως μια σοβαρή παρενέργεια… ρίχνει την τσαπού!

 25. cronopiusa said


  Καλή σας μέρα!

 26. Γς said

  τσαπού πεσμένη είναι καλύτερη από την οριζοντιοποιημένη

 27. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 28. Γς said

  26 -> 24
  Αχ ρε Κρόνη. Θα σου έλεγα ανάμεσα σε τι έπεσες

 29. BLOG_OTI_NANAI said

  Πολύ ωραίο το άρθρο και πολύ χρήσιμο.

  Κάποια στιγμή, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες. Εκτός από κάποιους που είναι ψυχοπαθείς κυριολεκτικά, και πιστεύουν ότι επικοινωνούν με τους εξωγήινους, οι υπόλοιποι με τα ψέματα αυτά προωθούν ιδεοληψίες φασιστικές, αντισημιτικές, αντιισλαμικές, νεοπαγανιστικές ακόμα και δήθεν Ορθόδοξες, με ένα σωρό ψευδείς προφητείες, ειδοποιήσεις για «χαράγματα» 666, δήθεν ειδήσεις που «επιβεβαιώνουν» το ξεμαρμάρωμα του Παλαιολόγου ή το πάρσιμο της Πόλης.
  Η σαβούρα δεν έχει τέλος.
  Αλλά πολλά από αυτά είναι και επικίνδυνα για τη δημιουργία κλίματος βίας ή και για την δημόσια υγεία, ενώ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η διασπορά τέτοιων ειδήσεων έχει να κάνει με την προσέλευση χρηστών λόγω εντυπωσιαμού τους, και οι οποίοι θα αυξήσουν τη δημοτικότητα και θα φέρουν χρήμα από διαφημίσεις στους απατεώνες.

  Αυτό με τα εμβόλια π.χ. αλλά και με τους ψεκασμούς είναι μεγάλη πληγή. Υπάρχουν σήμερα άνθρωποι γύρω μας που συζητούν αυτά τα θέματα. Είναι απίστευτο, αλλά τα συζητούν.
  Όλα αυτά έχουν ως βασικό τους θέμα την πίστη σε μια «παγκόσμια μυστική διακυβέρνηση» που τελικά έχει καταντήσει μια νέα θρησκεία με ετερόκλητα μέλη. Αυτή η δήθεν κυβέρνηση μπορεί να ζει από την… κοίλη γη, μέχρι τους πλανήτες.
  Ήμαρτον…
  Και υπάρχουν άνθρωποι που τα πιστεύουν. Ετεροχρονίζουν κάθε είδηση, και θεωρούν ότι κάθε τι που συμβαίνει είναι ένα «προσχεδιασμένο κόλπο» που μαγειρεύεται δεκαετίες.

  Προσωπικά με ενδιαφέρει οτιδήποτε έχει να κάνει με παραποίηση. Επειδή τυχαίνει να ασχολούμαι, να πω ότι και το κίνημα των νεοπαγανιστών επίσης το έκανε αυτό σε βαθμό αισχρότητας, αλλά και ιστοσελίδες όπως το Ροΐδη Εμμονές και πολλές παρόμοιες με αντιχριστιανικό πρόσημο τρέφονται πολύ από διάδοση ανεπιβεβαίωτων παραμυθιών και ανιστόρητης σαβούρας. Και απολαμβάνω όσο τίποτα να πελεκάω όλους αυτούς όπως και απολαμβάνω κάθε άρθρο που διαψεύδει τα παραμύθια.

  Το διαδίκτυο έχει καταντήσει στο να θεωρούνται όσα βρίσκει κανείς ως ψέματα μέχρι την απόδειξη του αντιθέτου, και είναι κρίμα.
  Κάποτε είχε συζητηθεί και το τι πρέπει να γίνει με τις ψευδεπιστημονικές ειδήσεις, να υπάρχει ένα σύστημα αξιολόγησης στο οποίο όποιος επιθυμεί να λάβει πιστοποίηση για την ιστοσελίδα του να εντάσσεται σε αυτό. Τουλάχιστον να ξέρει ο κόσμος ότι έχει ένα σύστημα που περνά από επιτήρηση και αξιολόγηση ομοτίμων ώστε να μπορεί να διαβάσει κάτι χωρίς να διακινδυνεύει να διαβάζει ηλιθιότητες.

 30. Πάνος με πεζά said

  Υπάρχει ένας όρος, λατινικός νομίζω, γι αυτούς που διαβάζουν -υποτιθέμενη- ιατρική πληροφόρηση μέσω διαδικτύου, και επηρεάζονται. Έχει βγει τώρα τελευταία, τον άκουσα μια φορά, αλλά δε μου έμεινε. αν τον ξέρει κάποιος…

 31. Panos Zen said

  Ο τοίχος του Φέισμπουκ (ή του τούτερ) ήταν ικανός να αφήσει μόνο μισή μέρα υπουργούς κάτι καμμένους φιλοναζί. Άρα θα πρέπει να αποφασίσουμε: τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνιστούν δημόσιο λόγο (ιδίως όταν προέρχονται από άτομα με δημόσια αξιώματα) erga omnes ή όχι; ή θα πρέπει να κάνουμε διάκριση ανάλογα από το αν προέρχονται από τους μενουμεευρωπαίους ή από τους «θα γυρίσει ο τροχός…»;

 32. Panos Zen said

  τουίτερ*

 33. BLOG_OTI_NANAI said

  29: Να προσθέσω ότι το κίνημα των νεοπαγανιστών που τα μέλη τους είναι από αφελείς εθνοκεντρικοί, στην καλύτερη περίπτωση, μέχρι συνειδητοί εθνικιστές αλλά και φασίστες ευθύνονται όχι μόνο για την αντιχριστιανική προπαγάνδα, αλλά και για την προπαγάνδα για τη γλώσσα, για τα δήθεν πρωτεία σε κάθε είδους επιτεύγματα, πυρηνικά όπλα, ακτίνες λέιζερ, πτητικές μηχανές, διαπλανητικά ταξίδια, την κατάκτηση του πλανήτη πριν τον Κολόμβο, και για το «Ννννννν» που δίνει οξυγόνο σε όλους τους εγκεφάλους εκτός από τον δικό τους…

 34. Κουνελόγατος said

  Αλήθεια, για θέματα που άπτονται της Δημόσιας Υγείας, Ασφάλειας (μπρρρρρρρρ) και άλλα συναφή (όπως αυτό που έβαλε η cronopiusa παραπάνω), θα ήμουνα κακός να ζητήσω να διώκονται οι υπαίτιοι; Αυτό δεν είναι ελευθεροτυπία, αυτό είναι πληρωμένο (κυριολεκτικά ή μεταφορικά) συμβόλαιο.

 35. gpoint said

  # 29

  Ηλιθιότητες γεμάτα είναι πολλά βιβλία και μάλιστα αυτά που θεωρούνται «ιερά» όπως η παλιά διαθήκη π.χ. η εντολή «ουκ έσονται σοι θεοί έτεροι πλην εμού» θυμιζει την εντολή ηλιθιου προς άλλον «κοιμήσου»
  Αυτό βέβαια δικαιολογεί και την ιδιότητά σου να αποδίδεις το «νόημα» ενώ οι άλλοι αναπτύσσουν απλώς ερμηνείες, κάτι βέβαια που δεν δέχεσαι όταν το χρησιμοποιούν άλλοι…
  Νάσαι καλά και να μας γράφεις τέτοιες επιθυμίες σου που ΚΑΜΙΑ σχέση δεν έχουν με ποθούμενη (ιερά) λογοκρισία

 36. Triant said

  Αυτή η «παγκόσμια μυστική διακυβέρνηση» γιατί μου θυμίζει κάτι με μια τριάδα στον ουρανό; 🙂 ή μάλλον 😦

 37. sarant said

  31 Νομίζω ότι το να εκφράζει κανείς ρατσιστικές απόψεις είναι πολιτικό ζήτημα άλλης τάξης μεγέθους και οπωσδήποτε πολύ σοβαρότερο.

 38. giorgos said

  http://katotokerdos.blogspot.gr/2014/12/3.html «Τά «χρηστά ήθη» καί ό έλεγχος τής αγοράς ιδεών .

 39. Πέπε said

  O αστικός μύθος σχετικά με το αβγό στον φραπέ, που στη Ν. Σμύρνη το έκανε ο Γαλαξίας, υπήρχε και στο Παγκράτι. Εδώ τον έκανε ο Λέντζος, ο οποίος πράγματι, μέχρι πρόσφατα (πριν κλείσει), έκανε ξεχωριστό φραπέ.

 40. sarant said

  39 Πότε έκλεισε; Δεν είναι μερικά χρόνια;

 41. cronopiusa said

  Οι ρητορείες διασποράς πανικού, οι τεχνικές της ανασφάλειας και οι αλήθειες..

  Εξώδικο της Ένωσης Νοσηλευτών για το σποτ για την αιμοδοσία – Τι απαντά το ΕΚΕΑ

 42. Πάνος με πεζά said

  @ 39 : Όμως ο ίδιος ο Λέντζος, σε βίντεο που υπάρχει στο youtube, έχει πει ότι ο αφρός και η γενικότερη ποιότητα του καφέ του, δεν οφειλόταν σε αυτό, αλλά στο ότι από την επαγγελματική συσκευασία αυτός έβγαζε τους μισούς καφέδες από ό,τι οι υπόλοιποι… Όσο πιο πολύ υλικό λοιπόν, τόσο πιο (καλός και) δυνατός καφές…

  Και πραγματικά, από τότε που απλόχερα οι καφέδες κατέβηκαν στο 1-1.50 ευρώ, μήπως έχετε προσέξει πόσο καφέ βάζουν μέσα; Μήπως, μόνο τόσο όσο ν’ αλλάξει το χρώμα του νερού σε καφέ;

 43. odinmac said

  Φραπέ, ένα ποτήρι γεμάτο ζωή και ευεξία

  http://www.iatropedia.gr/diatrofi/frape-ena-potiri-gemato-zoi-kai-evexia/58463/

 44. BLOG_OTI_NANAI said

  36: Οι ομάδες που προανέφερα, το ισχυρίζονται αυτό όντως και είναι λογικό, διότι είναι το γνωστό αποτέλεσμα της χημείας που δημιουργεί η άγνοια με την εξυπναδίστικη συμπεριφορά.

 45. gpoint said

  # 25

  μην παιδεύεσαι…

  η «απάντηση’ στην δημοσιοποίηση της κασσέτας ήρθε με άλλη δημοσιοποίησησυνομιλίας το αντιπροέδρου Του ΟΣΦΠ γραφικού κυρΣάββα με τον πρέδρο της ΚΕΔ (που διρίζει διαιτητές) την οπόία παίζει συνεχώς από το πρωί η ΕΡΑσπορ ενω αγνοούν επιδεικτικά άλλα μέσα.
  Μία σου και μία μουπου λέγαμε μικροί στην κόντρα αν θα προχωρήσει επιτέλους η δίκη ή περιμένουμε τις εκλογές να μην δυσαρεστηθούν οι οπαδοί του γάβρου

 46. Alexis said

  #39: Μπράβο, κι εγώ για το «Λέντζο» στο Παγκράτι το είχα ακούσει, αρχές ’90s.

 47. 42 Ωραία, τώρα ξέρω γιατί στέκεται ο αφρός και στον φραπέ που αμετανόητα φτιάχνω στο σπίτι 🙂

 48. Alexis said

  #24: Λίγα χρόνια και καλά λοιπόν, όπως έλεγε κι ένας μπάρμπας μου που έβαζε το αλάτι στο πιάτο του με τη …σέσουλα.
  Περιέργως πως, και παρά τα λεγόμενά του, έχει φτάσει αισίως τα 88!

 49. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 50. spiral architect said

  @39: Δεν είναι αστικός μύθος, πριν βγουν οι φραπιέρες χτύπαγαν μέσα στο σέικερ μαζί με το νες και τη ζάχαρη λεύκωμα αύγου σε σκόνη. 😉

 51. Παναγιώτης Κ. said

  Είναι το συγκεκριμένο μορφωτικό επίπεδο που έχουμε και αποτελεί το κατάλληλο έδαφος για να διαδίδονται οι ψευδείς ειδήσεις. Την μεγάλη ευθύνη έχουν οι συντάκτες αυτών των ειδήσεων. Ανευθυνότητα όμως επιδεικνύουμε και όσοι τις μεταδίδουμε ελαφρά τη καρδία.
  Αυτή η κατάσταση οφείλεται στο κύρος που εξακολουθεί να έχει ο γραπτός λόγος στους ημιμαθείς. Λες και προέρχεται το κείμενο που έχουν διαβάσει από κάποια…ανώτερη δύναμη!

  Παλαιότερα έλεγαν: Το έγραψε η εφημερίδα. Σε αυτό προστέθηκε στα τελευταία είκοσι χρόνια και το διαδίκτυο.
  Εκτός από την ανευθυνότητα αυτών που μεταδίδουν αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας ειδήσεις υπάρχει και ένα είδος προδιάθεσης από μέρους τους για το θέμα με το οποίο ασχολούνται. Μεταδίδουν λοιπόν ειδήσεις που ευχαριστούν τον περίεργο, λίαν επιεικώς, ψυχισμό τους αδιαφορώντας αν τρομοκρατούν τον κόσμο. Εξάλλου έχουν ως άλλοθι τα δελτία των ειδήσεων…

 52. Alexis said

  Σαφώς παίζει ρόλο και η ανάδευση, αν τον φτιάξεις στο σέικερ ο αφρός δεν στέκεται πάνω από 5 λεπτά, που να χτυπιέσαι ολόκληρος μαζί με το σέικερ… 😀

 53. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα! Κι ένας φίλος εδώ είναι βέβαιος για το αυγό στον φραπέ του Γαλαξία

 54. BLOG_OTI_NANAI said

  35: Δεν ξέρω αν η πολύ μπάλα τελικά καίει τον εγκέφαλο, αλλά πραγματικά, εδώ και πάνω από τρία χρόνια, ανάθεμα αν θυμάμαι ένα χρήσιμο σχόλιο από εσένα ενώ σχολιάζεις σαν να είσαι στο contra.gr. Και παρά ταύτα, είσαι διαρκώς προκλητικός ακόμα και όταν δεν σε προκαλούν κάτι εντελώς αναντίστοιχο με τις μηδαμινές γνώσεις σου. Δεν έεχεις βαρεθεί να μου απευθύνεις διαρκώς ανοησίες; Μπορείς τουλάχιστον να μην με πρήζεις; Αν πάλι θες να μάθεις, ρώτα με τουλάχιστον να αποκομίσεις και κάτι.

 55. Alexis said

  #51: Εγώ θα έλεγα ότι είμαστε εκ φύσεως συνωμοσιολόγοι ως λαός και δεκτικοί σε πάσης φύσεως μύθους.
  Γενικά μας αρέσει να πιστεύουμε ότι κάποιοι άλλοι, και όχι εμείς, φταίνε για όσα (κακά) μας συμβαίνουν.

 56. Παναγιώτης Κ. said

  Πως συναρτάται το πλήθος των κλικ με τα έσοδα της ιστοσελίδας;
  Ας μας κατατοπίσει κάποιος, με συγκεκριμένα όμως νούμερα.

 57. Triant said

  @44
  Ως συνήθως, ατράνταχτα επιχειρήματα.

 58. HeadWaiter said

  Ακόμα και στο ψέμα θέλει να κρατήσει την αποκλειστικότητα η Εξουσία.

  Και μάλλον είναι περισσότεροι όσοι πιστεύουν τα hoaxes που βγαίνουν από το γραφείο τύπου ή το κομματικό, της κάθε κυβέρνησης από την κάθε λαλακία που ανεβάζει ο ψεκασμένος ή οτιδήποτε άλλο στο net.

 59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>ώς και τον πρώην υπουργό Παιδείας, Ευριπίδη Στυλιανίδη, που τον υιοθετεί σε ομιλία του.
  Ευριπίδης Στυλιανίδης ο » έντερο=εντός+ρέω» (μιας και δεν αναφέρθηκε προχτές στο νήμα Διαμαντοπούλου μαζί με τς άλλους λαμπρούς υπ.Παιδέιας)
  http://www.sarantakos.com/language/stylianidis.html

 60. sarant said

  55 Σε διαβεβαιώνω πάντως ότι παρόμοια συνωμοσιολογικά διαδίδονται και στο γαλλικό αλλά και στο παγκόσμιο ιντερνέτι. Η μούφα της ημέρας, chez nous, το βρέφος που γεννήθηκε από γορίλα και γυναίκα -στην πραγματικότητα ήταν γοριλάκι βρέφος.

 61. basmag said

  Εξαιρετικό άρθρο και θέμα! Νομίζω ότι ο ιστότοπος αυτός ανήκει στα ελάχιστα παραδείγματα που προσπαθούν να απομυθοποιήσουν τέτοιες πληροφορίες.
  Μια αναφορά στον John Oliver για τους επιστημονικούς μύθους:

 62. Παναγιώτης Κ. said

  @55.Ο εύκολος δρόμος είναι η συνωμοσιολογία. Χώρια που μέσω αυτής κερδίζει τις εντυπώσεις ο… δράστης. 🙂

 63. gpoint said

  # 54

  Σίγουρα καίει τον εγκέφαλο η βαζελίνη που πασαλείφεις τις γνώσεις σου για να ελίσσονται όπως σε βολεύει γι αυτό και ενοχλείσαι όταν σε ξεσκεπάζουν. Το να ψάχνεις και να διαβάζεις δεν προσθέτει γνώσεις όταν ο φανατισμός σε καλαναρχεί

 64. spiral architect said

  @56: Ξεκίνα απιο εδώ: http://www.alexa.com/

 65. #55 Εκπαιδεύεται ο άνθρωπος στην μπαρούφα, δεν γεννιέται.
  #56 Κάπου άκουσα 0,01€ κάθε χίλια κλικ. Λες να εμπίπτει η πληροφορία αυτή στο θέμα του παρόντος άρθρου;

 66. BLOG_OTI_NANAI said

  57: «Ως συνήθως«…
  Ώστε παρακολουθείς αυτά που γράφω ε; Έτσι εξηγείται γιατί προτιμάς να τρολλάρεις παρά να ξεκινήσεις συζήτηση…
  Και πολύ καλά κάνεις…

 67. Πάνος με πεζά said

  Έχω την αίσθηση πάντως ότι ειδικά για το Φραπέ, υπήρξε μια μεγάλη αλλαγή στο συντελεστή διόγκωσης (!!!) από τότε που η εταιρία σταμάτησε να τον βγάζει σε νιφάδες, και τον έκανε εντελώς σκόνη.
  Οι νιφάδες πράγματι έκαναν δύσκολα τόσο αφρό, ακόμα κι αν στο σέικερ έβαζες μέσα 3-4 παγάκια και το μετέτρεπες σε συσκευή Los Angeles
  (δυνάμεις κατατριβής, που λέγαμε…)

  Από τη στιγμή που βγήκε ο καφές σε σκόνη, και προοριζόταν για μοτεράκι, θα έχετε παρατηρήσει πολλάκις το φαινόμενο, με λίγο νεράκι και πολύστροφο χτύπημα, να μπορείτε να «κρεμάσετε» το ποτήρι από τη φραπεδιέρα με σύμμαχο μόνο την πυκνότητα του αφρού. (ή να τουμπάρετε το ποτήρι και να μην πέσει ο αφρός) Άρα ίσως κάποιο πρόσθετο να μπαίνει και από την εταιρία, για το τόσο εντυπωσιακό άφρισμα…

  Αυτά όμως, σίγουρα επί νιφάδων και σέικερ, δε γίνονταν…

 68. Γς said

  40:

  Πριν τρία χρόνια.
  Κι ήταν σαν να άνοιξε χτες για τον Γς που εποπτεύει την περιοχή από την εποχή που είχε τραμ και παλιότερα.

  Δεν ήταν πάντως κι απ τα καλύτερα μαγαζιά

 69. Πάνος με πεζά said

  Ήταν «oriented» μαγαζί : δεν κοιτούσες τίποτα άλλο από διακόσμηση, καρέκλα, τραπέζι, μουσική κλπ. (όπως και στο Γαλαξία άλλωστε), παρά μόνο αυτό για το οποίο πήγαινες…Εξάλλου φαίνεται και στα πλάνα, το σε ποια δεκαετία είχε απομείνει…
  Οι δε τζαμαρίες και οι ριγέ καναπέδες του Γαλαξία, ήταν ονομαστοί για τη βρόμα ετών που κουβαλούσαν…

 70. sarant said

  68 Ωραία, ευχαριστώ!

 71. BLOG_OTI_NANAI said

  63: Έτσι είναι, αλοίμονο, τι το συζητάμε; Μακάρι σε όλα τα φόρουμ να υπήχαν άνθρωποι σαν και σένα που ο εγκέφαλος τους δεν αντέχει να διαβάσει οτιδήποτε άλλο εκτός από αθλητικά. Δεν θα είχε ούτε έγνοιες ούτε προβλήματα ο κόσμος. Εντωμεταξύ, βγάλαμε και είδηση για «Το Βατράχι»: ο αντίστοιχος του Τσουκαλά, κάνει σε άλλους υποδείξεις σχετικά με τον φανατισμό…

 72. ΓιώργοςΜ said

  Από τα μέχρι τώρα σχόλια καταδεικνύεται ότι το σημαντικότερο προς διερεύνηση της αλήθειας του θέμα του διαδικτύου είναι ο φραπές. Και μάλιστα μεταξύ Αθηναίων, που να μπουν και στο παιχνίδι η Θεσαllllονίκη με την παραllllια.. 🙂

  Αυτά βλέπει και σκυλιάζει η τρόικα/θεσμοί κλπ

 73. LandS said

  71 Μακάρι σε όλα τα φόρουμ να υπήχαν άνθρωποι σαν και σένα που ο εγκέφαλος τους δεν αντέχει να διαβάσει οτιδήποτε άλλο εκτός από αθλητικά. Δεν θα είχε ούτε έγνοιες ούτε προβλήματα ο κόσμος

  Έγνοιες μπορεί να μην είχε. Προβλήματα όμως θα είχε περισσότερα.

 74. atheofobos said

  Το τραγικό με την ευπιστία του κόσμου να χάφτει κάθε είδους ανοησία, είναι ότι αυτή είναι πρακτικά άσχετη από την πολιτική του τοποθέτηση!
  Όπως γράφω στο ΠΕΡΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ:
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2013/05/blog-post_10.html
  Σε δημοσκόπηση που έγινε στην Γαλλία διαπιστώθηκε πως πάνω από 50% από τους ψηφοφόρους της ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά και της άκρας δεξιάς, πιστεύουν ότι τα νήματα δεν κινούνται από την κυβέρνηση αλλά από κάποιους άλλους, όπως πχ από άλλα κράτη, από τα τηλεοπτικά δίκτυα, τις εφημερίδες, τους μασόνους, την εκκλησία.
  Ότι υπάρχουν ξένοι που επιβουλεύονται τα πάτρια εδάφη είναι σίγουροι το 34% των κεντρώων ψηφοφόρων, το 36% των σοσιαλιστών, το 40% των κεντροδεξιών, το 42% των αριστερών και το 61% των ακροδεξιών.

 75. alexisphoto said

  @72
  Έφτασεεεε

 76. Chequechak said

  Δυστυχώς, οι ψεύτικες ειδήσεις που κυκλοφορούν αλλά και οι μύθοι έχουν σοβαρή επίπτωση στην άποψη που διαμορφώνουν πολλοί για θέματα υγείας και που έχουν επίπτωση όχι μόνο σ´ αυτούς και το άμεσο περιβάλλον τους αλλά και στην κοινότητα. Για παράδειγμα η συγκεκριμένη είδηση για την οποία υπήρξε καταδίκη συμβάλλει μαζί με άλλες στην ανάπτυξη ενός μεγάλης έκτασης αντιεμβολιαστικού κινήματος, φαινόμενο απαράδεκτο κατά τη γνώμη μου στη σημερινή εποχή.
  Ή κάποιοι διατροφικοί μύθοι για το σκόρδο και την καρδιά, για τα ω3 λιπαρά και τον καρκίνο και πάει λέγοντας. Δεν είναι δυνατόν, ενώ δεν υπάρχει ούτε μια ιατρική έρευνα που να κατέληξε σε συμπέρασμα ότι τα ω3 λιπαρά προστατεύουν από τον καρκίνο (άλλο η ωφέλεια στην καρδιά) να υπάρχει σωρεία ειδήσεων ότι συμβαίνει αυτό και να δίνουν συμβουλές στον κόσμο να βάλει στο διαιτολόγιό του όσο περισσότερο μπορεί ψάρια που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ω3 λιπαρών. Ενώ έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο!!! Γιατί; Γιατί τα ψάρια είναι σήμερα, δυςτυχώς η κυριότερη πηγή μόλυνσης του ανθρώπου με βαρέα μέταλλα λόγω της τεράστιας μόλυνσης των νερών με αυτά. Και όσο περισσότερη ποσότητα λίπους περιέχουν τόσο μεγαλύτερη είναι η συσσώρευση βαρέων μετάλλων. Οπότε, η συμβουλή θα έπρεπε να είναι : βγάλτε τα ψάρια που έχουν μεγάλη ποσότητα λίπους από το διαιτολόγιό σας ( τόνος, ξιφίας, σολομός κ.λ.π.)
  Υπάρχει κατά τη γνώμη μου μεγάλο πρόβλημα με τέτοιου είδους θέματα. Δεν ξέρω βέβαια αν η λήψη κατασταλτικών μέτρων θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, όπως για παράδειγμα η συγκεκριμένη καταδίκη. Ούτε ο δικαστής που την εξέδωσε θα ασχοληθεί περαιτέρω για το θέμα των εμβολίων και τις επιπτώσεις από το » μην εμβολιάζεται τα παιδιά».

 77. Chequechak said

  Παρασύρθηκα και γω από τη «γενικομανία». Προφανώς όχι «…μεγάλης έκτασης αντιεμβολιαστικού κινήματος…» αλλά «…μεγάλης έκτασης αντιεμβολιαστικό κίνημα…»

 78. spiral architect said

  @72, 75:

 79. Παναγιώτης Κ. said

  @78. Spi… 🙂 🙂 🙂

 80. alexisphoto said

  πολλά ψέματα είπαμε, ας πούμε και μια αλήθεια:

  Αλήθεια γιατί συναντάμε συχνά ψέΜΜα(τα);
  καλημέρα

 81. νπο said

  Πολύ ωραία λέξη ο «χόαξ» 🙂
  Για κάποιο λόγο μου θυμίζει κάποιο δοχείο, αλλά που δεν είναι πραγματικό δοχείο, αλλά έχει τρύπιο πάτο. Πχ «πρέπει να σταματήσουμε να ρίχνουμε λεφτά στον χόακα 🙂

 82. sarant said

  80 Παλιότερα γραφόταν και έτσι, αλλά δεν είναι ίδια περίπτωση με το βλέμμα ή το κόμμα για να θέλει δύο μ.

 83. sarant said

  81 Ο χόαξ των Δαναΐδων 😉

 84. alexisphoto said

  @82:
  Ευχαριστώ

 85. 56,65Β Σύμφωνα με την άποψη μου η αναπαραγωγή ψεύτικων τερατολογιών, οι εντυπωσιακοί μέχρι ανακρίβειας τίτλοι των άρθρων, αλλά κυρίως η αναπαραγωγή ολόκληρων άρθρων (copy-paste) αντί την τοποθέτηση ενός λινκ για την ιστοσελίδα που υπάρχει το πρωτότυπο ή όπου τέλος πάντων το πρωτοείδες, έχει να κάνει με 2 πράγματα, ένα με το να ψωνίσεις πελατάκια (γιατί έχεις μια οργάνωση για παράδειγμα και ψάχνεις για μέλη) και δύο με τα διαφημιστικά έσοδα. Οπότε τα διαφημιστικά έσοδα είναι πολύ σχετικά με το σημερινό θέμα.
  Ποια είναι όμως αυτά τα διαφημιστικά έσοδα ενός ιστοχώρου ή blog; Θα μιλήσω μόνο για ένα διαφημιστικό δίκτυο το google adsense που είναι το μεγαλύτερο. Για περιεχόμενο στην ελληνική γλώσσα και για γενική θεματολογία (ειδήσεις, θέματα γενικού ενδιαφέροντος, gossip) θα έλεγα ότι οτιδήποτε πάνω από 0,50 ευρώ για κάθε 1000 εμφανίσεις ιστοσελίδων για τον εκδότη είναι επιτυχία. Αυτό το ποσό για εξειδικευμένα θέματα και ανάλογα με πολλούς παράγοντες (γιατί μην ξεχνάμε ότι πρώτα από όλα πρέπει να υπάρχουν οι διαφημίσεις οι οποίες να είναι σχετικές με τα ενδιαφέροντα του επισκέπτη ή με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας) μπορεί να ανέβει στα 1, 2 3, 4 ή και παραπάνω ευρώ ανά χίλιες εμφανίσεις (έχω δικό μου ταξιδιωτικό οδηγό για παράδειγμα που έχει μέσο όρο 4,71 ευρώ ανά 1000 εμφανίσεις ιστοσελίδων). Αν υπάρχουν απορίες και ο Νικοκύρης πιστεύει ότι ταιριάζει στο σημερινό θέμα μπορώ να γίνω πιο αναλυτικός.

 86. Reblogged στις blog it.

 87. Γς said

  72:

  >προς διερεύνηση της αλήθειας του θέμα του διαδικτύου

  του θέμαΤΟΣ γμτ το κέρατό μου!

 88. Ριβαλντίνιο said

  Και εγώ είμαι κατά της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
  Ας πούμε μια αληθινή :

  Η νέα φανέλα του ΟΣΦΠ

  🙂 🙂 🙂

 89. sarant said

  85 Νομίζω πως αρκετούς ενδιαφέρει το θέμα, δώσε κάποιες πληροφορίες ακόμα

 90. #85
  Κατανοητό. Προφανώς υπάρχει κλιμάκωση, ανάλογα με τη σχέση διαφήμισης-περιεχομένου της ιστοσελίδας. Αστειευόμενος το είπα.

 91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  81. Κοίτα να δεις που κι εγώ κάτι ανάλογο σκέφτηκα! 🙂 Χ ό α ξ , πάει ο νους στη χοάνη που έχουν ίδια τα πρώτα γράμματα και πίσω πίσω κάποιο αγγείο αρχαίο σα να μοιάζει (δε μου ΄ρχεται τώρα, ίσως κύλιξ)

 92. Παλιοσειρά said

  Νικοδεσπότη, λυπάμαι, αλλά κάποιες μάχες είναι εκ των προτέρων χαμένες. Και η απόδειξη του πόσο άσχημα είναι τα πράγματα και πόσο χαμένη εκ των προτέρων η μάχη είναι ότι σε αυτή τη μάχη συμβαίνει το απίστευτο να έχεις συστρατιώτη τον Αντύπα Καρίπογλου:

  … όπου θα διαπιστώσεις (αν διαβάσεις και τα σχόλια) ότι το λερναίο κείμενο του Ισοκράτη έχει τρυπώσει όχι σε ένα, αλλά σε δύο σχολικά βιβλία του Λυκείου 😦 (*)

  * (εκτός πια – που το εύχομαι ολόψυχα – αν είναι χόακας αυτή η είδηση)

 93. Παλιοσειρά said

 94. Παλιοσειρά said

  … δεύτερη φορά που ο σύνδεσμος εξαφανίζεται 😦
  εκτός αν τον έπιασε σπαμοπαγίδα;

 95. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα!
  Το σημερινό θέμα είναι και ο λόγος που αποχώρησα απ’ το φουμπού. Κουράστηκα, βαρέθηκα, σιχάθηκα να βλέπω να αναπαράγονται από ανθρώπους που τους θεωρούσα σοβαρούς όλα αυτά τα ρατσιστικά σκουπίδια που γεννοβολούν κουνελοειδώς τα αρρωστημένα μυαλά των φασιστών ελληναράδων. Αλλά ούτε έτσι γλίτωσα. Πρόσφατα φίλος μού είπε αγανακτισμένος ότι πρόσφυγες πήγαν να λιντσάρουν τον οδηγό του πούλμαν που τους μετέφερε, επειδή αρνήθηκε να βγάλει τον σταυρό που είχε κρεμασμένο στον καθρέφτη. Όταν τον ρώτησα πού το έμαθε, μαντεύετε ασφαλώς τι μου απάντησε. Η ακροδεξιά πανούκλα εξαπλώνεται και διαδικτυακώς πλέον.

 96. Παλιοσειρά said

  … όχι, μόλις εμφανισθηκε. Δεν πειράζει, επανάληψη μήτηρ μαθήσεως.

 97. cronopiusa said

  Μαξίμου: Να τι κερδίζουν οι πολίτες και το δημόσιο από την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης του Ελληνικού

  (εκτός πια – που το εύχομαι ολόψυχα – αν είναι χόακας αυτή η είδηση)

  Τσίπρας για το Ελληνικό

 98. Κουνελόγατος said

  «που γεννοβολούν κουνελοειδώς».

  Το Κουνέλι μου τι φταίει;

 99. sarant said

  92-94 Για τη δημοσίευση του ισοκράτειου χόακα σε σχόλικό βιβλίο έχουμε γράψει κι εδώ, πέρυσι

 100. Συνεχίζοντας το προηγούμενο για την διαφήμιση. Εκτός από το google adsense υπάρχουν και άλλα διαφημιστικά δίκτυα αλλά και προγράμματα συνεργατών με λιγότερους ή ακόμη λιγότερους ηθικούς φραγμούς και ανύπαρκτες «ορθές πρακτικές» και έτσι έχουμε αναδυόμενα διαφημιστικά παράθυρα μέσα στα μούτρα σου που μπορεί να έχουν από «αθώα» μηνύματα που σε προτρέπουν σε ένα like μέχρι πολύ «ένοχα» που μπορεί να διαφημίζουν με την ίδια άνεση το τελευταίο μοντέλο αυτοκινήτου ή κατεψυγμένα λαχανικά, αλλά και τζόγο, πορνό, νύφες από την Ουκρανία, χάπια κάθε νόσο, άλλα που σου ζητάνε το κινητό σου για να πάρεις το δώρο σου, άλλα που σε ειδοποιούν ότι άρπαξες ιό. Δεν ξέρω την αποδοτικότητα τους για την Ελληνική γλώσσα αν και παγκόσμια όπως και τα spam email πάνε αρκετά καλά για αυτό άλλωστε εξακολουθούν και τα χρησιμοποιούν.
  Ε αν κάποιος τώρα δεν έχει πρόβλημα να διαφημίζει στο blog/ιστοχώρο του όλα αυτά, γιατί να έχει πρόβλημα να αναπαράγει ότι άσχετο βρει οπουδήποτε και αν έχει την δυνατότητα (συνήθως δεν την έχει) να το δημιουργήσει με έναν εντυπωσιακότατο τίτλο να το ανεβάσει σε μερικά κοινωνικά δίκτυα, να στείλει και ένα ομαδικό email…

  95. Αντίθετα για μένα το facebook λειτουργεί ανάποδα. Χαίρομαι ότι επιτέλους τους πήρα χαμπάρι και έτσι μπορώ εκτός από το facebook να τους μπλοκάρω/διαγράψω και στην πραγματική ζωή.

 101. Κουνελόγατος said

  100Β. Πλάκα πλάκα, κι εγώ το ίδιο έχω -εν πολλοίς- κάνει, κι όταν δε μπορώ για χ/ψ λόγους, αραιώνω μέχρι(ς) αηδίας.

 102. Κουνελόγατος said

  100Β. Πλάκα πλάκα, κι εγώ το ίδιο έχω -εν πολλοίς- κάνει, κι όταν δε μπορώ για χ/ψ λόγους, αραιώνω μέχρι(ς) αηδίας και στην πραγματική ζωή.

 103. νπο said

  83, 91
  Χα χα, ο χόαξ των Δαναΐδων !
  Έχεις παρατηρήσει κάτι Νίκο, αυτοί οι μύθοι, εκεί που νομίζεις πως τους έχεις ξεκάνει, άπαξ και δια παντός, όλο και σκάνε πάλι μύτη. Σαν ζόμπι 🙂

  Όσο νερό της αλήθειας και να ρίξεις σε ένα χόακα των Δαναΐδων, δεν χαμπαριάζει.. Καταβόθρα σκέτη 🙂

 104. Κουνελόγατος said

  Είναι για τον κύριο τζι, αλλά όχι για να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα, απλά, έτσι.

  http://tvxs.gr/news/blogarontas/geia-soy-nikola-gia-panta-paoktsis

 105. Ηλεφούφουτος said

  92 Ε ναι, γι αυτό κουμπώνομαι πλέον όταν βλέπω να γίνεται τόσος λόγος περί συνωμοσιολογίας. Καταλήγουμε σε αντιλήψεις όπως αυτή που βγαίνει από το σχ. 74: Άκου πράματα, και καλά, να πιστεύει κανείς ότι στον καπιταλισμό η πραγματική εξουσία βρίσκεται αλλού και όχι στα χέρια των κυβερνήσεων! Α πα πα πα, τζιζ κακά!
  Τα πράγματα είναι όπως μας παρουσιάζονται – και τέλος πάντων ο πολίτης που θέλει να μάθει και τα παρασκήνια ας διαβάζει Βήμα και Καθημερινή.
  (Λόγω του βίτσιου μου με τις παλιές εφημερίδες ακόμα έχω φύλλα του Βήματος με εμβριθείς αναλύσεις για τις βαθύτερες προθέσεις και τους μύχιους προβληματισμούς του … Τσοχατζόπουλου ή της Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη).

  Καλό όντως γύμνασμα για τη σκέψη ο έλεγχος μύθων αλλά και η «συνωμοσιολογία» καταντά η καραμέλα του συνωμότη.

  Παρεπιφτού, όντως καραμέλα μού θύμιζε εκείνος ο φραπές του Γαλαξία!
  Και απορώ πώς προεξοφλούν όσοι το προεξοφλούν ότι είναι μύθος τα περί αβγού.
  Έχω ακούσει και την εκδοχή με το αβγό σε σκόνη που είπε ο Σπιράλ.
  Ένας λόγος που μου φαίνονται πιστευτά τα περί αβγού είναι και ότι μια φορά που πήγα να ξαναπιώ φραπέ, όταν ο Γαλαξίας είχε πια «παρακμάσει», έπαθε το στομάχι μου ένα ταράκουλο από κείνα που παθαίνει κανείς από χαλασμένο αβγό.

 106. Παναγιώτης Κ. said

  Έγραψα ένα σχόλιο και εξαφανίστηκε.
  Θύμιζα λοιπόν το νερό του Καματερού, την φραπελιά, τον Φιλιππόπουλο της Ελευθεροτυπίας όπου ενώ ψάχνανε οι άλλοι τίτλο για το πρωτοσέλιδο, τίτλο δηλαδή αβανταδόρικο και βασανίζονταν, έρχεται εκείνος άνετος- άνετος και λέει: Βάλτε ότι είναι » Η CIA πίσω από…» (Έχω ξεχάσει σαράντα χρόνια τώρα ποιο ήταν το θέμα…πίσω από το οποίο ήταν η CIA…
  Συμπερασματικά, υπάρχουν πρώτοι διδάξαντες και οι σημερινοί θρασείς απλώς …το τερμάτισαν.
  Από την άλλη βέβαια, έχεις και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που τους συναγωνίζονται σε… χόακες.π.χ ο περί ανάπτυξης χόαξ.
  Διάβαζα προσφάτως σε, κάποτε, προσκείμενο στην παρούσα κυβέρνηση περιοδικό να τους λέει: Κάνετε ότι έχετε να κάνετε αλλά μη μας λέτε ψέματα.

 107. Γιάννης Κουβάτσος said

  100 β. Δυστυχώς, κάποιους ανθρώπους κοντινούς δεν μπορείς να τους διαγράψεις, ιδίως όταν στα καθημερινά ζητήματα είναι εντάξει και ξηγημένοι. Κι αυτό είναι το ζήτημα: πώς άνθρωποι φιλότιμοι και συμπαθέστατοι κατά τ’ άλλα γίνονται βαποράκια γελοίων αλλά και επικίνδυνων μύθων. Αλλά πάντα οι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, οι μικροαστοί, δεν ήταν η εκλογική βάση του φασισμού και του ναζισμού; Πολλά και σωστά έχει γράψει γι’ αυτό το θέμα ο Ράιχ του Λάμπρου.

 108. Για να ζητήσεις αποζημίωση, υποθέτω πως πρέπει να έχεις πάθει ο ίδιος κάποιοα βλάβη, αποτιμήσιμη σε χρήμα. Όσο κι αν είναι απαράδεκτο να δημοσιεύονται αποφεύγματα σε κρατικά σχολικά βιβλία, δεν νομίζω πως μπορεί να σταθεί δικαστική αγωγή αποζημίωσης. Αλλά θα άξιζε να γίνει τεκμηριωμένο διάβημα στο Υπουργείο, ει δυνατόν από κάποιο φορέα με κύρος, ώστε να αφαιρεθεί το απόφευγμα από μελλοντικές εκδόσεις.

 109. Ιάκωβος said

  Μου φαίνεται πάντως, ότι αυτός που καταπίνει τους χόακες αμάσητους, εκ των προτέρων και συχνά ασυνείδητα, θέλει να απατηθεί, το έχει ανάγκη.

  Όλοι έχουμε την ανάγκη να βιώσουμε τη στιγμή που η πραγματικότητα αποκαλύπτεται με έναν θαυμαστό τρόπο, που μας κάνει να πούμε
  -Αχάαα.
  Όμως σε μερικούς υπάρχει και η λογική αποκάτω, που μας λέει
  -Τι αχάα, ρε μαλάκα, τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών τα έγραψε η Οχράνα.
  Οπότε, τότε κάποιος μπορεί να περάσει σε ένα άλλο -Αχάα, ποιο κοντά στην εικόνα της πρα;γματικότητας.

  Τις περισσότερες φορές, πάντως, οι άνθρωποι όταν έχουν να διαλέξουν μεταξύ της πραγματικότητας και της ιδεολογικής, θρησκευτικής, πολιτικής τους μακαριότητας, διαλέγουν το δεύτερο.

 110. Ιάκωβος said

  Και πάντα υπάρχει το πρόβλημα των ψεύτικων χοάκων που γίνονται για πλάκα, που όταν κάποιοι όπως ο Μπουμπούκος, μέσα στη βλακεία τους, τους αναπαράγουν για αληθινούς, πάλι θα λειτουργήσουν όμως οι αληθινοί χόακες, από τη στιγμή που θα βρεθεί το αντίστοιχο κοινό που θα τους χάψει, όπως πχ τα φωνήεντα του Φίλη.

  Πρόβλημα επίσης είναι ότι μέσα στον καταιγισμό των ψευδών ειδήσεων υπάρχουν πολλές απίστευτες πλην όμως αληθινές ιστορίες, που περνάνε για θεωρίες συνωμοσίας. Και βλέπεις πολύ λογικούς ανθρώπους να φρίττουν, όπως όλοι οι λογικοί άνθρωποι, μπρος το Άουσβιτς, και από την άλλη να μην πιστεύουν πχ τη φρίκη των γκουλάγκ, ή ότι στη διάρκεια του Μεγάλου Άλματος στην Κίνα, κάποιοι πεινασμένοι επιδόθηκαν σε ανθρωποφαγία.

 111. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα, πολύ ουσιαστική η συζήτηση!

 112. Pedis said

  – Sir Thomas Browne Pseudodoxia epidemica, (1646) (από τους πρώτους ντιμπάνκερς)

  «Οι Εβραίοι βρωμούνε»
  https://books.google.com/books?id=t1UwAAAAYAAJ&pg=PA36&lpg=PA36&dq=Sir+Thomas+Browne++Pseudodoxia+Epidemica+on+jews&source=bl&ots=kf7hv7h0tz&sig=ZxHTnWYnaZECBGYyPTnXclkod5U&hl=it&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=Sir%20Thomas%20Browne%20%20Pseudodoxia%20Epidemica%20on%20jews&f=false

  – Αρχαίοι αντιεβραικοί χόακες (Απίωνος «Αιγυπτιακη Ιστορία» κλπ)

  http://www.livius.org/am-ao/antisemitism/antisemitism02.html

  και η ανασκευή τους από τον Φλάβιο Ιωσήφ στο «Κατά Απίωνα» (αν λέγεται έτσι στα ελληνικά)

  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0216%3Abook%3D1%3Awhiston+section%3D1

 113. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σε μια συνέντευξή του ο Κορνήλιος Καστοριάδης έλεγε ότι περί τα μέσα της δεκαετίας του ’60 είχε μπει σ’ ένα ταξί στην Αθήνα κι έπιασε την κουβέντα με τον ταξιτζή:
  -Πώς παν τα πράγματα εδώ;
  -Χάλια, αλλά από μεθαύριο θα σιάξουν.
  -Γιατί, τι θα γίνει μεθαύριο;
  -Θα γυρίσει ο Αντρέας απ’ τη Βουλγαρία, όπου έχει πάει για δύο μέρες για να τους φτιάξει την οικονομία.
  Κι ο Καστοριάδης, επαγγελματίας ψυχαναλυτής, εξεπλάγη. Για φαντάσου, σχολίασε στη συνέντευξη, αυτός ο άνθρωπος, ικανότατος οδηγός, απολύτως λογικός και μετρημένος στην υπόλοιπη διάρκεια της συζήτησης, προφανώς επαρκής στη διεκπεραίωση των καθημερινών του υποθέσεων, και πίστευε μια τέτοια χοντροκομμένη μπαρούφα.
  Κάπου εδώ, λοιπόν, βρίσκεται η ουσία της ιστορίας. Το διαδίκτυο είναι απλώς ένα πολύ αποτελεσματικό και πρόσφορο μέσο για να υπηρετείται η διαχρονική ανάγκη των ανθρώπων για χόακες.

 114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  55. Φοβάμαι τις απόψεις «εμείς ως λαός είμαστε…» και για τα καλά και για τα αρνητικά. Αυτά τα » εκ φύσεως»κατά τη γνώμη μου μπορεί να δικαιολογήσουν πολλά,όλα,από αστεία μέχρι επικίνδυνα. Σε σύγκριση με άλλους στην Ευρώπη,μπορεί σε ποσοστό να είμαστε πιο ανώριμοι κοινωνικά π.χ.,ως τηλεορασόθρεφτοι(αραχτοί ώρες στην πολυθρόνα-δεν έχουμε μακριά παράδοση στα γυμναστήρια ή στα σπορ γενικά) από χάρχαλο παιδεία κλπ, αλλά όχι εκ φύσεως.

 115. Pedis said

  Ο Le Bon σ’ «Το πλήθος» περιγράφει το μηχανισμούς εξαιτίας των οποίων το πλήθος πέφτει εύκολα θύμα των δοξασιών και άγεται και φέρεται. Κατά τον Le Bon στο πλήθος αξίζει, μεν, η απόλυτη περιφρόνηση, η συμπεριφορά του, δε, είναι αποτέλεσμα γενετικών-φυσικών παραγόντων και προδιαθέσεων σε κάθε άνθρωπο χωριστά σε συντονισμό με την ένταξη στο πλήθος. Σε καμία περίπτωση ο λόγος είναι η συστηματική διάδοση και καλλιέργεια των προκαταλήψεων στο έδαφος του (μισο)αναλφαβητισμού και της ανάγκης.

  Οι φασίστες βρήκαν μεγάλη χρησιμότητα στην ανάλυση του μηχανισμού λειτουργίας του πλήθους από τον Le Bon και εξακρίβωσαν τα αποτελέσματά της, όπως είναι γνωστό, μέσω της εντατικής χρήσης των μέσων μαζικής διάδοσης ψευδών ειδήσεων και χυδαίου συναισθηματισμού.

 116. Ιάκωβος said

  112, Pedis

  Πολύ ενδιαφέρον.

  Πιστεύω ότι και το γεγονός ότι αυτός που πρόδωσε το Χριστό λεγόταν, όλως τυχαίως, Ιούδας, πρέπει να είναι χόακας, επίτηδες κατακευασμένος για να κολλήσει καλύτερα η ρετσινιά στους Ιουδαίους, που δεν ήθελαν να απαρνηθούν την πίστη τους και να Χριστιανο-Ελληνο-παγκοσμιοποιηθούν.

 117. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ,

  προ ολίγου γύρισα από κάτι υποχρεώσεις…, από μια πρώτη ματιά και το θέμα επίκαιρο (πάντα, αλλά τελευταία έχει παραγίνει) και πολλά σχόλια καλά και ουσιαστικά. Θα τα διαβάσω με την ησυχία μου…

  Μία διαπίστωση στα γρήγορα, επίκουρος του συνονόματου (#113) ….άνθρωπος, ικανότατος …., απολύτως λογικός και μετρημένος …, προφανώς επαρκής στη διεκπεραίωση… :
  Το έχω κι εγώ παρατηρήσει το φαινόμενο, ειδικά τους τελευταίους 5-6 μήνες, γνωστοί, καθ΄όλα όπως τα περιγράφει ο Γ.Κ., πολλοί με μόρφωση ΑΕΙ (θα μου πείτε προχθές κάτι γράφαμε…., καλά ντε 🙂 ), με επαγγελματικές επιτυχίες κλπ., με έχουν ταράξει στα «ενημερωτικά μέϊλ» με βλακείες. Μάλλον η ψυχολογική κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, ειδικά σε συνάρτηση με την αγωνία για το αύριο κλπ. κλπ., ευνοούν την διάδοση / ανοχή στην υπερβολή (;;;) !

 118. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προφανώς η χοακοκατανάλωση δεν είναι μόνο των Ελλήνων γνώρισμα, και μάλιστα εκ φύσεως. Προφανώς μια τσάρκα στα ευρωπαϊκά διαδίκτυα θα δώσει ανάλογα με τα δικά μας αποτελέσματα. Όσο για το αμερικάνικο διαδίκτυο, δεν το συζητάμε, είναι σκέτη κόλαση. Αν συνυπολογίσουμε τη διαχρονική δημοτικότητα θρησκειών και λοιπόν ανορθολογικών πεποιθήσεων, μήπως πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο χόμο σάπιενς είναι μιθοδίαιτο ον;

 119. Γιάννης Κουβάτσος said

  Διορθώνω: μυθοδίαιτο ον.

 120. Νίκος Κ. said

  Αν είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς τους ορίτζιναλ χόακες, πόσο πιο δύσκολο είναι να τα καταφέρει με τους … ημι-χόακες, δηλαδή τις ειδήσεις που εκμεταλλεύονται ένα πραγματικό περιστατικό για να δημιουργήσουν τις (ψεύτικες) εντυπώσεις που θέλουν.

  Παράδειγμα: Η είδηση που κυκλοφορεί ότι τάχα «τα αρχαία ελληνικά θεραπεύουν τη δυσλεξία» (διακινείται και από κάποιους εντός της εκπαίδευσης). Πράγματι υπάρχει μια επιστημονική εργασία της πανεπιστημιακού Kate Chanock «Help for a dyslexic learner from an unlikely source: the study of Ancient Greek, Literacy 2006» Literacy
  Volume 40, Issue 3, pages 164–170, November 2006 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-9345.2006.00444.x/full
  Τί ισχυρίζεται όμως η εργασία;
  Όποιος διαβάσει το πλήρες κείμενο θα δει ότι η πανεπιστημιακός βοήθησε μία(1) δυσλεξικό να διαβάζει και να γράφει καλύτερα Αγγλικά. Η ενήλικας γυναίκα-δυσλεξικός θέλησε να μάθει Αρχαία Ελληνικά για να διαβάζει Ησίοδο απ το πρωτότυπο.
  – Ποιος την δίδαξε; Η πανεπιστημιακός Kate Chanock με ότι μπορούσε να θυμηθεί από Αρχαία Ελληνικά που είχε κάνει στο σχολείο πριν 38 χρόνια!
  – Πόσο τη δίδαξε; Μια ώρα την εβδομάδα! (αν είναι έτσι, στους δικούς μας μαθητές δεν θα έπρεπε να υπάρχει ίχνος δυσλεξικού!)
  – Πού αποδίδει το γεγονός; Στη σύγκριση γλωσσών που χρειάσθηκε να κάνει η δυσλεξικός και στη θέληση που είχε για να μάθει.

  Όταν τέτοιες ειδήσεις ανακυκλώνονται και ενισχύουν την υποτιθέμενη ανάγκη διδασκαλίας των Αρχαίων, καταλαβαίνουμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε.

 121. Μαρία said

  Μαθηματική λογική Απόστολου Δοξιάδη.

 122. sarant said

  118 Πολύ πιθανόν!

  120 Μπράβο, ίσως πρέπει κάποτε να γράψουμε.

 123. cronopiusa said

  7 βότανα που πολεμούν τον καρκίνο και άλλες παθήσεις

 124. Γιάννης Ιατρού said

  Ωχ, έκανα λάθος και τό ‘βαλα στο προχθεσινό νήμα, οπότε…

  121: Μαρία

  Μήπως έχεις φιλενάδες στη Βενεζουέλα;; 🙂

 125. Μαρία said

  124
  Χα, χα, απ’ τα αγαπημένα μου. Το 45άρι είχε στην άλλη πλευρά αυτό https://www.youtube.com/watch?v=fQGMvqU4XxY

 126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χόακες και μύθοι

 127. Μαρία said

  122β
  https://sarantakos.wordpress.com/2009/04/08/tsegkies/#comment-146776

 128. Alexis said

  #114, 118: Έφη και Γιάννη: Έχετε δίκιο…

  Αυτό το «εκ φύσεως» που έγραψα στο σχ. 55, ήταν μάλλον άστοχο σαν έκφραση.
  Δεν έχω ζήσει στο εξωτερικό για να ξέρω τα χούγια και την ψυχολογία άλλων λαών, αλλά προφανώς, όπως διαβεβαιώνει και ο Νίκος στο σχ. 60, διακινούνται κι εκεί χόακες εξίσου τερατώδεις.
  Θα το διατυπώσω λοιπόν αλλιώς:
  Στα (όχι και λίγα) χρόνια που ζω και παρατηρώ τον κόσμο εδώ στην Ελλάδα έχω διαπιστώσει ότι μεγάλο ποσοστό Ελλήνων διακατέχονται από δύο «σύνδρομα» που τους κάνουν ιδιαίτερα επιρρεπείς στην κατανάλωση και αναπαραγωγή μύθων:
  1) Το «σύνδρομο του ξερόλα». ‘Ολοι θα έχετε διαπιστώσει πάμπολλες φορές ότι σε κάθε παρέα υπάρχει τουλάχιστον ένας «ξερόλας» ο οποίος έχει άποψη επί παντός επιστητού. Η λογική του είναι απλή και ακαταμάχητη: «Αφήστε αυτά που ξέρετε, τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως σας τα λένε, θα σας πω εγώ ποια είναι η αλήθεια που έχω έναν ανιψιό/ξάδερφο/κουμπάρο/μπατζανάκη στο Υπουργείο/στο Πεντάγωνο/στις Βρυξέλλες/στη NASA/στο Χάρβαρντ και ξέρει τα πράγματα από μέσα,…μπλα…μπλα…μπα…»
  2) Το «σύνδρομο της καταδίωξης». Ο Έλληνας είναι πάντα αγνός, τίμιος, ανιδιοτελής, εργατικός, λεβέντης κλπ. και κάποιοι άλλοι, πιο ισχυροί από αυτόν, (οι πολιτικοί, η κυβέρνηση, η εκκλησία, η Ευρώπη, οι αμερικάνοι, η CIA, οι Εβραίοι, οι μασόνοι, η παγκοσμιοποίηση κλπ. κλπ.) δεν τον αφήνουν να προκόψει. Εννοείται πως αυτός δεν φταίει σε τίποτα, δεν φοροδιαφεύγει, δεν χτίζει αυθαίρετα, δεν μπαζώνει ρέματα, δεν καίει δάση, δεν πετάει σκουπίδια όπου βρει, δεν απασχολεί αλλοδαπούς με «μαύρη» εργασία… δεν … δεν…
  Ή κι αν τα κάνει όλα αυτά «εντάξει μωρέ, πιάστε πρώτα τους μεγάλους, εμένα το φουκαρά βρήκατε να κυνηγήσετε;»

  Πάνω σ’ αυτά τα δύο σύνδρομα έρχονται και «κουμπώνουν» μια χαρά οι χόακες κάθε είδους: ρατσιστικοί, εθνοκεντρικοί, πολιτισμικοί, υγείας, παιδείας κλπ.

  Σαφώς και δεν είναι τα πάντα συνωμοσιολογία και θα συμφωνήσω εν μέρει με το σχόλιο 105. Όπως όλα πράγματα, έτσι και η συνωμοσιολογία αλλά και η «συνωμοσιολογία» έχουν διαβαθμίσεις.
  Αν μου πει κάποιος ότι οι κυβερνήσεις διαχρονικά στην Ελλάδα είναι διαπλεκόμενες με οικονομικά συμφέροντα, ασφαλώς και δεν θα τον πω συνωμοσιολόγο.
  Αν όμως μου πει ότι κάποιοι ερευνητές έχουν βρει τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες δεν τους αφήνουν να την παρουσιάσουν για να πουλάνε τα δικά τους πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα, θα τον πω.

 129. θεια Κούλα said

  ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΚΟΥΛΑΣ

  Ήτανε μια βολά ο Χριστός τσαι συναντάει το Δία, τσειθεπέρα στον Όλυμπο, στο Τζίσαβο απουπά, γας τσαι το ξέρω πουθέ ησαντε τσαι τι φτιάνανε, εφτούνα τα ᾿χω ακουσμένα από τη γιαγιά μου τη συχωρεμένη που ᾿χε διαβάσει τσαι το Δαμαστσηνό τσαι τά ηξερε ούλα.
  -Καλημέρα, του λέει ο Χριστός.
  -Τη γκατσή σου τσαι την ανάποδή σου, του λέει ο Δίας, πού ητανε ούλο ρούτζα.
  -Τι έχεις άθρωπέ μου τσ’ είσ’ έτσι ρουτζωμένος; Σου πέσα ντα καράβια όξου;
  -Εμένα ρε είπες άθρωπο; Εγώ ειμαι θεός!
  -Τσ’ αμ’ εγώ τι είμαι κάνεμου;
  -Παραβγαίνουμε να ιδούμε ποιος είν’ τρανύτερος;
  -Τσαι δε μπαραβγαίνουμε; Τι μας το λες, για να σε φοβηθούμε;
  -Τώρα θα ιδείς, του λέει ο Δίας. Τη βλες ετσείνη τη γκουτσίδα, ετσειαπουκά απού το Μπειραιά; Άθρωπος δεν έναι;
  -Άθρωπος.
  -Έ, δε θα τη γκζαναϊδείς. Ρίνει μια με το τζεραυνό του, τι διάτανο είχε τσειθεπέρα, το γκάνει τον άθρωπο κάρβουνο.
  -Εφτούνο ήτανε; του λέει ο Χριστός, πιάνει το κάρβουνο, το κάνει πάλε άθρωπο, άι Χριστιανέ μου στη δουλειά σου.
  Ο Δίας, να ντονε πιάσεις απού τη μυτόγκα, θελα σκάσει.
  -Έτσι μού εισαι, του λέει, εγώ μαζώνω ούλα τα σύννεφα τσαι σου φτιάνω ένα γκατακλυσμό που δεν έχεις ιδωμένο από το τζαιρό του Δευκαλίου! Ούτω θαύματος, ρίνει, ρίνει, ρίνει με το τουλούμι, πινιγόσαντε οι αθρώποι σα ντις μύγες.
  -Εφτούνο ήτανε; του λέει ο Χριστός, πέσε μου άμα νετελείωσες ν’ αρχινίσω τσ’ εγώ τα μαγικά μου.
  -Ετελείωσα του λέει ο άλλος, «το τζερατά, έλεγ’ απου μέσα του, τι θα φτιάσει τώρα που τους επίνιξα ούλους.» (Συνεχάει)

 130. Γιάννης Ιατρού said

  126: Ε ναι, όλοι μας έχουμε τις αναμνήσεις μας απ΄τα ταξίδια μας στα νιάτα μας πλέοντες ἐπὶ Οἴνωπα Πόντον (μαζί με την Εριέττα) 🙂 🙂

 131. sarant said

  Να κι άλλο ανάγνωσμα σε συνέχειες 😉

 132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  129.Κι ότι κάποιος βρήκε το τρόπο να καίμε νερό αντί βενζίνη (νερό στον κινητήρα που λέμε) αλλά τον απείλησαν σοβαρά ή τον εξαφάνισαν,δε θυμάμαι. :)΄
  121. Μαρία.που τα έγραψε αυτά ο (Χριστός κι) Απόστολος;

 133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  132. Και είναι χάλια 😦

 134. Γιάννης Κουβάτσος said

  121. Δεν ξέρω τι είναι πιο ενοχλητικό στην ανάρτηση του Δοξιάδη: η προφανής επιπολαιότητα του σχολίου του ή το απαξιωτικό υφάκι του γόνου μεγαλοαστικής οικογενείας για το διανοητικό επίπεδο των «προπαγανδιστών» του ΣΥΡΙΖΑ; Έλα μωρέ, σου λέει το κολουμπιόπαιδο, που μπορεί η πλεμπάγια των δημόσιων σχολείων δυτικών προαστίων να σκαρώσει τέτοια φυλλάδια. Αυτωνών το επίπεδο μέχρι πολυγραφημένη προκήρυξη φτάνει.
  «Μένουμε Ευρώπη» στυλάκι κι έτσι ο αναγεννησιακός (κατά Λάιφο) τύπος.

 135. Παναγιώτης Κ. said

  Στην περυσινή έκθεση βιβλίου και σε μια συζήτηση από τις πολλές που γίνονται ,ο παρουσιαζόμενος συγγραφέας διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του και στο τέλος μας ρώτησε αν το καταλάβαμε ως πραγματικότητα ή ως προϊόν της φαντασίας του.
  Το απόσπασμα είχε απολύτως αληθοφανή στοιχεία και κλείναμε υπέρ της πρώτης εκδοχής. Μας προσγείωσε όμως ευθύς αμέσως λέγοντάς μας ότι είναι πλάσμα της φαντασίας του.
  Το ξανασκέφθηκα και διαπίστωσα ότι το απόσπασμα αυτό κατά κάποιο τρόπο, κολάκευε την εθνική μας αυτοπεποίθηση.
  Θέτω λοιπόν το ερώτημα: Πρέπει να αφήνεται ο αναγνώστης να σχηματίζει μια λανθασμένη άποψη από την ανάγνωση ενός μυθιστορήματος ή ενός διηγήματος.
  Παρακαλώ να συμβάλλετε σε μια καλύτερη διατύπωση του ερωτήματος αν νομίζετε ότι έχει κάποιαν αξία.
  Υποθέτω ότι έγινε κατανοητός ο πυρήνας του.Και κάτι ακόμα:
  Αυτό που ονομάζεται στρατευμένη τέχνη εντάσσεται στον προβληματισμό που θέτω;

 136. 24, …το χαμομήλι…ρίχνει την τσαπού!…

  Ε, αυτό δηλώνει το χάμο- στο χαμομήλι! 🙂

 137. Avonidas said

  #113. Σοβαρά τώρα, εξεπλάγη ο Καστοριάδης επειδή άκουσε μια μαλακία από ταξιτζή; Μα, για μένα οι ταρίφες είναι σχεδόν συνώνυμοι με τη συνωμοσιολογία. Αφού μια φορά θυμάμαι πήρα ταξί κι ο οδηγός δεν είπε ούτε μια κοτσάνα σ’ όλη τη διαδρομή, είχα δακρύσει μιλάμε απ’ τη συγκίνηση.

 138. θεια Κούλα said

  β΄ συνέχεια

  Κάνει ο Χριστός το σταυρό του τσαι μουρμούραγε «τσαι πηγή σειρήνη, ένανθρώπους (πορεί τσαι περσότερους, τ’ αλησμονάου) Εβδοτσία!», τσ’ αρχινίσανε πλια τσαι ξεπινιγόσαντε ούλοι οι αθρώποι, τσαι μαζωχτήκανε ούλα τα νερά στα ποτάμια τσαι στις λίμνες τσαι στη θάλασσα, απέ στέγνωσ’ ο τόπος τσ’ ήτανε χαρά θεού, καλύτερα από πρώτα που τους επίνιξε υστερότερα ο Δίας, που δεν είχανε πούθε να πατήσουνε τσαι πούθε να σταθούνε.
  Ο Δίας έλεγε: «Σκά’ που δε σκάου!»
  -Ετώρα όμως, του λέ’, θα πάρω τσεινητσεί τη Βδοτσία, πώς διάτανο την είπες, που τήν έχει ο πατέρα της κλειζμένη στο κατώι, τσαι θα ντη μπάου για μάρκαλο, δε με ξες καλά εμένα, τώρα θα ιδείς.
  Εγίνη βροχή, δεν ιξέρω τιέφτιασε, μπαίνει στο κατώι, πιάνει τη τζούπα, έδωσε, έδωσε, τηνε μαρκάλισε που δε μπόρηγε να περπατήσει. Εκαθότανε τσεινητσεί τσ’ αρουλιότανε, «μπω, μπώ! τι έπαθα η μαύρη, η κουρούνα, με γκάστρωσε ο παλιοτσερατάς!»

 139. Avonidas said

  #121. Δεν έχει ξαναδεί infographics ο Δοξιάδης; Πού έμενε την τελευταία δεκαετία, στη Σελήνη;

 140. Ηλίας said

  … εμ είδες που είχα δίκια πολλά , κύριε Νπο , που σού ‘γραψα τούτα που σού ‘γραψα περί οάσεως και βελών;
  Αν κάνεις τον κόπο να διαβάσεις τα σχόλια , θα καταλάβεις . ( Μη φοβού . Ο Κωλομέριας Βάtrollος κάνει μεταμεσονύκτιες εμφανίσεις και διάλογο με τον εαυτό του . Διαβάζεις άφοβα , το λοιπόν . Ο Jack Nicholson μαθήτευσε παρά Βάtrollω . Μετά έκανε και τον κούκο και την φωλιά ) .
  Kάποιοι ήταν υποχρεωμένοι να πάνε κόντρα στα λύματα του net .
  Eυτυχώς , αυτόι οι κάποιοι είναι ο Νικοκύρης και οι αντιχόακες , ο Τιπούκειτος και ο σχωρεμένος ο Παστίτσιος. Έχουν ΚΑΙ τον τρόπο ΚΑΙ την γνώση ΚΑΙ την διάθεση .
  Πλάκα πού ‘χαμε και τότενες με τον Παστίτσιο . « Ρε Αγνωστικιστής είμαι » , της έγραφες , « Να βγάλεις τον καρκίνο , παλιοσατανιστή » , σου απαντούσε . Γιομάτη Χριστιανική αγάπη .

  … και τέλος η γλΕΙπτική γιά να μη παρεξηγηθώ .
  Παίρνω το Π μου και παγαίνω την μεγάλη απογευματινή μου βόλτα , ίσαμε το σαλόνι .
  Γειά .

 141. Ηλίας said

 142. Γιάννης Κουβάτσος said

  138. Ζούσε στο εξωτερικό. Άμαθος από Έλληνες ταρίφες. Ο προχτεσινός (ας όψεται η στάση εργασίας του μετρό) μου αποκάλυψε ότι έχει δει τρεις φορές την Παναγία. Στον ξύπνιο του. Βλέποντας τις σφήνες που έκανε, υποθέτω ότι τον επισκέφτηκε για να τον νουθετήσει. Μεγάλη χοακιστές οι ταξιτζήδες μας. 👀

 143. BLOG_OTI_NANAI said

  Εντυπωσιακή είναι και η αντίσταση των συνωμοσιολόγων. Όταν είχε παραγίνει το κακό με την διάδοση ότι μας ψεκάζουν, η Πολεμική Αεροπορία στις 7/5/2012 εξέδωσε σχετική ανακοίνωση τύπου: http://tinyurl.com/h43hh8y
  Και οι συνωμοσιολόγοι είπαν: «χα, χα, να τα βλέπεις; Πάνε να τα μπαλώσουν τώρα που τους αποκαλύψαμε». Ή, «εμ τι θα έλεγαν αυτοί;»

 144. Γιάννης Ιατρού said

  144, 29: BLOG_OTI_NANAI
  Τι αντίσταση συνωμοσιολόγων μας λες, εδώ η αλήθεια βοά ρε!

 145. Γιάννης Ιατρού said

  Υπάρχουν όμως και τρολλιές, αχχχχχ

 146. cronopiusa said

  Podemos imita el catálogo de Ikea para que su programa «sea el más leído de la democracia»

 147. Γιάννης Ιατρού said

  Πολλές τρολλιές προέρχονται από παραθαλάσσια κωμόπολη της τέως επαρχίας Παρνασσίδας του Νομού Φωκίδας 🙂 🙂 🙂

 148. 132, …Να κι άλλο ανάγνωσμα σε συνέχειες😉 …

  Εδώ ευχόμαστε «Καλή συνέχεια!»

 149. cronopiusa said

 150. cronopiusa said

  JUEGO DE TRONOS: Khaleesi apoya a UNIDOS PODEMOS

 151. Ριβαλντίνιο said

  Μερικοί μύθοι ανασκευάζονται εδώ με ευχάρστο τρόπο :

  Με την σειρά μπορείτε να δείτε :

  To πείραμα της Φιλαδέλφειας
  Λέσχη Bildeberg
  Για μία ψήφο
  Αεροψεκασμοί
  Φαρμακοβιομηχανίες.
  11η Σεπτεμβρίου
  Μία Αληθινή Συνωμοσία
  Δικτυακό Μάρκετινγκ και Πυραμίδες
  Η προσελήνωση του Apollo 11
  Τρίγωνα Βερμούδων

 152. κι εδώ http://hoaxes.org/

 153. Αιμ said

  76 : σωστή η τοποθέτηση σας πλην όμως ο τονος και ο ξιφιας δεν ειναι λιπαρά ψάρια.
  Αντενδυκνειται η μεγάλη κατανάλωση τους διότι ειναι μεγάλα δηλαδή ζουν πολύ και έχουν χρόνο να συγκεντρωσουν πολλούς ρύπους (βαρέα μεταλλα κλπ). Ο τονος δε είναι υπο εξαφάνιση.
  Λιπαρά ψάρια ειναι όντως ο σολωμος, οι σαρδέλες και τα συναφή και λιγότερο το σκουμπρι, ο μπακαλιάρος, ο κολιος ίσως…
  Όσο μικρότερα, σχετικά πάντα, άρα και νεαροτερα (sic ) τόσο καλύτερα

  Υ.Γ. Τα λεφτά μας πίσω Νικοκυρη τοχαμε διαβάσει το αρθρο

 154. Δεν χρειαζόταν να πάει μακρυά η εφσυν για να μελετήσει το θέμα. Είχα γράψει τότε σε φίλους:

  Έλεος πια!

  «Ναι λέω μαλακίες, αλλά μ’ αρέσουν!», λέει ο «ιστορικός» Παναγιώτης Διαμαντής.

  ΕΦΣΥΝ, 3/1/16, σελ 44/Νησiδες, σελ.8
  http://www.efsyn.gr/arthro/prosexte-kala-ayti-ti-fotografia

  Δηλαδή, πόσο κόπο θέλει να κάνεις πέντε κλικ;
  Ένα δεξί και save as την φωτογραφία
  Ένα κανονικό στο εικονίδιο της φωτογραφικής μηχανής στο https://images.google.com/
  Ένα στο ταμπ upload an image
  Ένα στο Browse…
  κι ένα στο open

  και να δεις τα αποτελέσματα.

  Κι άμα η φωτογραφία είναι άμεσα προσπελάσιμη μόνο δύο κλικ, αφού έχεις εγκαταστήσει το https://addons.mozilla.org/en-GB/firefox/addon/google-similar-images/ ή το αντίστοιχο στον chrome.

  Όχι εκεί «μ’ αρέσει το κουτόχορτο, φάτε κι εσείς!»

  ΕΦΣΥΝ, σελ 44/νησiδες, σελ.8
  Μεγάλα μαύρα γράμματα: Προσέξτε καλά αυτή τη φωτογραφία

  http://www.theguardian.com/environment/gallery/2011/oct/19/bbc-frozen-planet-in-pictures, πρότελευταία φωτογραφία, 2011.
  http://benvironment.org.uk/post/11820552227/timberwolves

  Και πού δεν τη χρησιμοποιήσανε…
  http://archives.mtexpress.com/index2.php?ID=2005139659
  http://lmtribune.com/blogs/scrawl_of_the_wild/big-wolf-pack–yes-from-weippe–no/article_19e6b246-1550-11e1-aef1-001a4bcf6878.html

  Τελευταίο και καταϊδρωμένο και τα εγχώρια ούφο…
  Ο έμπιστος του ΕΦΣΥΝ:

  του την λένε κατευθείαν στα σχόλια, ακάθεκτος ο μεσιέ.

  Βγαίνει και στο ελληνικό σχετικό σάιτ η απομυθοποίηση
  http://ellinikahoaxes.gr/2015/12/19/frozen-planet-gray-wolves-hoax/

  και δε μας φτάνανε τα χιλιάδες σέαρ, τώρα και στη σοβαρή ΕΦΣΥΝ. Εύγε!
  Έτσι, δώστε εγκυρότητα στον Τζήμερο:

  O γνωστός μας Διαμαντής, ο «ιστορικός»…

 155. Θύμμαχος Θήτης said

  Το πώς οι άνθρωποι απαρνιούνται τόσο εύκολα την λογική τους έχει βέβαια την ρίζα του στην διάπλασή τους μέσω της κυρίαρχης εκπαίδευσης. Ψυχώσεις εμφυτεύονται από μικρή ηλικία, σε σχολείο ή/και οικογένεια και αλλού βεβαίως, και μετά μεγαλώνοντας είναι κάπως δύσκολο για τον καθένα να τις υπερβεί. Όχι βέβαια ακατόρθωτο.

 156. sarant said

  152 Α μπράβο

  154 Ναι, αλλα δεν μπορώ να μην το βάλω κι εδώ, αλλιώς θα μου κάνανε παράπονα για απιστίες

 157. Ριβαλντίνιο said

  Μέχρι και ο ευαγγελιστής Ιωάννης πήγε να πέσει θύμα χόακα :

  20 ἐπιστραφεὶς δὲ ὁ Πέτρος βλέπει τὸν μαθητὴν ὃν ἠγάπα ὁ Ἰησοῦς ἀκολουθοῦντα, ὃς καὶ ἀνέπεσεν ἐν τῷ δείπνῳ ἐπὶ τὸ στῆθος αὐτοῦ καὶ εἶπε· Κύριε, τίς ἐστιν ὁ παραδιδούς σε;
  21 τοῦτον ἰδὼν ὁ Πέτρος λέγει τῷ Ἰησοῦ· Κύριε, οὗτος δὲ τί;
  22 λέγει αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς· Ἐὰν αὐτὸν θέλω μένειν ἕως ἔρχομαι, τί πρὸς σέ; σύ ἀκολούθει μοι.
  23 ἐξῆλθεν οὖν ὁ λόγος οὗτος εἰς τοὺς ἀδελφοὺς ὅτι ὁ μαθητὴς ἐκεῖνος οὐκ ἀποθνήσκει· καὶ οὐκ εἶπεν αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς ὅτι οὐκ ἀποθνήσκει, ἀλλ’ Ἐὰν αὐτὸν θέλω μένειν ἕως ἔρχομαι, τί πρὸς σέ;

  Γυρνώντας ο Πέτρος βλέπει τον μαθητή τον οποίο αγάπα ο Ιησούς να ακολουθεί. Ήταν αυτός που στο Μυστικό Δείπνο έπεσε στο στήθος Του και ρώτησε: «Ποιος θα σε παραδώσει Κύριε ;»
  Βλεποντάς τον ο Πέτρος λέει στον Ιησού : «Και με αυτόν τι θα γίνει Κύριε ;»
  Και ο Ιησούς του απαντάει : «Κι αν εγώ θέλω αυτός να μείνει μέχρι να επιστρέψω, αυτό τι έχει να κάνει με σένα ; Εσύ ακλούθα με.»
  Βγήκε τότε μεταξύ των αδελφών ότι ο μαθητής εκείνος δεν θα πεθάνει. Όμως ο Ιησούς δεν είπε ότι δεν θα πεθάνει , αλλά «εάν θέλω να μείνει μέχρι να επιστρέψω, αυτό τι έχει να κάνει με σένα ;»

 158. Θύμμαχος Θήτης said

  Βιβλίο τρίτης δημοτικού http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSA104/699/4612,20920/ αναζήτηση για την λέξη «τανκς».

 159. Γιάννης Κουβάτσος said

  136. Νομίζω, Παναγιώτη, ότι η μεγαλύτερη απόλαυση στην ανάγνωση των καλών λογοτεχνικών κειμένων είναι το να δίνει τη δική του ερμηνεία ο κάθε αναγνώστης, κι ας μην είναι η «σωστή». Γι’ αυτό επανερχόμαστε κάθε τόσο στα ίδια κείμενα, γιατί νιώθουμε ότι κάτι έχουν να μας πουν ακόμα, ότι έχουμε ανοικτούς λογαριασμούς μαζί τους.
  Θυμάμαι, παλαιότερα που διδάσκαμε λογοτεχνικά κείμενα στην τάξη και όχι συνταγές μαγειρικής, στις αναλύσεις που κάναμε, παιδιά 11-12 χρονών έδιναν τόσο ευφάνταστες και γοητευτικές ερμηνείες, στις οποίες το δικό μου το μυαλό δεν θα πήγαινε ποτέ. Τέτοιες στιγμές ένιωθα πληρότητα σαν δάσκαλος, ένιωθα ότι πήγε καλά το μάθημα.
  Όσο για τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό…απλώς δεν είναι λογοτεχνία, όσο τεχνικά άρτια κι αν είναι τα κείμενά του.

 160. BLOG_OTI_NANAI said

  155: Stazybο Hοrn μήπως έπεσες θύμα του Μέφρι και γράφεις άθελα σου χόακες; Διότι ιστορικό ξέρω Απόστολο Διαμαντή. Ο Παναγιώτης Διαμαντής ποιο βιβλίο έχει γράψει;

 161. BLOG_OTI_NANAI said

  145: Ωχ! Δεν την είχα δει αυτή τη φωτογραφία! Ε, ρε παραμύθια που μας πουλάει η πολεμική αεροπορία… Όλοι οι εβραιομασόνοι… 🙂

 162. Γιάννης Ιατρού said

  Κάπως κατάφερα να διαβάσω τα σημερινά σχόλια μέχρις εδώ, οπότε επιτρέψτε μου να κάνω δύο σχολιασμούς, βεβαίως με την πηγαία μου διακριτικότητα … 🙂 🙂

  116: Ιακωβος

  ..Πιστεύω ότι και το γεγονός ότι αυτός που πρόδωσε το Χριστό λεγόταν, όλως τυχαίως, Ιούδας, πρέπει να είναι χόακας,..

  Επειδή δεν ενεφανίσθη ακόμη ο γνωστός σχολιαστής του οποίου η γνώμη δι εμέ έχει δεσπόζουσαν σημασίαν, επιτρέψτε μοι να κάμνω την ακόλουθον παρέμβασιν:

  Οι άθλιοι κρυφοχριστιανοί πράκτορες τα κάνουν αυτά.

  Παρακαλώ να αποκατασταθεί και να αναγνωριστεί πρώτα απ’ όλα η τίμια, καθαρή και επαναστατική μορφή του Ιούδα. Υπάρχει μια αδικία που οι πράκτορες, οι εγκάθετοι σχολιαστές και γνωστές ιστοσελίδες κατάφεραν να περάσουν με βρώμικους χαρακτηρισμούς εναντίων τιμίων και αγνών αγωνιστών.

  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΙΟΥΔΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ!

  129 /1 Alexis
  …ας πω εγώ ποια είναι η αλήθεια που έχω έναν ανιψιό/ξάδερφο/κουμπάρο/μπατζανάκη στο Υπουργείο/στο Πεντάγωνο/στις Βρυξέλλες/στη NASA/στο Χάρβαρντ και ξέρει τα πράγματα από μέσα,…

  Αναρωτιέμαι γιατί αποσιωπάς έναν καθηγητή του στο γυμνάσιο, τον λοχία ή τον λοχαγό του στο στρατό, το κατηχητικό κλπ.”. Νομίζω επίσης πως η παράλειψη της θύρας 7, της θύρας 13, της θύρας4 και της ΚΝΕ ως πηγών είναι μεροληπτική.

 163. BLOG_OTI_NANAI said

  141: Ηλία, όταν κάποιος συμπεριφέρεται σαν ταλιμπάν όπως ο παστίτσιος, τότε αυτομάτως θα πρέπει να περιμένει ότι θα τραβήξει και άλλους κάφρους όπου θα κάνουν όλοι μαζί κοπάδι και θα αλληλοβρίζονται. Το ήξερε και επιδίωξε τις αντιδράσεις. Δεν μπορεί κάποιος να επιδεικνύει συμπεριφορά αντιθρησκευτικού ταλιμπάν, και την ίδια στιγμή, όταν δέχεται επιθέσεις, να παριστάνει ότι τον απασχολεί η… «φιλοσοφία της συνύπαρξης»! Αφού έχει ήδη έχει ασελγήσει επάνω της
  Αυτή η απαίτηση όπου κάποιος βλαστημάει τον άλλον και κατόπιν του κάνει ηθικολογία για ποιον λόγο «ενώ είναι χριστιανός» θυμώνει που τον… βλαστημάνε, ανήκει πραγματικά στα πλαίσια της ψυχιατρικής εξέτασης… Είναι μια άρρωστη νοοτροπία. Είναι δυνατόν να παριστάνει κάποιος τον «κοινωνικό αναμορφωτή» και αντί να επιδιώκει συνθήκες συνύπαρξης και κατανόησης, να αρχίζει και βλαστημάει τον άλλον, έχοντας ταυτόχρονα την απαίτηση ο άλλος να κάτσει και να πει, «αχ πόσο δίκιο έχεις σοφέ αγνωστικιστή»; Και μην γελιόμαστε, όλα τα έκανε όχι για να απευθυνθεί σε μένα που αδιαφόρησα, αλλά διότι ξέρει πως σε κάθε ιδεολογία, υπάρχουν άνθρωποι που είναι έτοιμοι να αντεπιτεθούν το ίδιο χοντροκομμένα σε όποιον τους επιτίθεται.
  Ο παστίτσιος επιδίωξε απλά τη δημοσιότητα, με τη γνωστή θεωρία ότι «επειδή λες ότι είσαι χριστιανός, μπορώ να σε βρίζω, κι αν αντιδράσεις, τότε θα πω ότι φταίει η κατάντια της ιδεολογίας σου». Έτσι λοιπόν, ο κάθε παστίτσιος αποτελεί απλώς φαινόμενο οπισθοδρόμησης της κοινωνίας όπως και κάθε άλλος που δεν έχει μάθει να συμβάλλει στο κοινό καλό και την ηρεμία όλων.

 164. 161

  Έχεις δίκιο για τον Παναγιώτη Διαμαντή. Αν πάτε στο λινκ της ΕφΣυν που παραθέτει ο Στάζυ και πατήσετε πάνω στο όνομα του Π.Δ. θα δείτε ότι κρατά τη φιλοζωική στήλη. Το ίδιο έκανε και στην συχωρεμένη «Ελευθεροτυπία». Συνταξιούχος, πλέον. Καλός άνθρωπος. Και αγαπά τους σκύλους. ❤

 165. 161: Ε, ναι, παρασύρθηκα και κύλησα. Δεν είναι ο «ιστορικός»…

 166. Θύμμαχος Θήτης said

  164 Με ποιόν ακριβώς τρόπο συμπεριφέρθηκε «σαν ταλιμπάν» ο Φίλιππας Λοΐζος; Καλύτερα να μάθεις το ιστορικό της υπόθεσης προτού γράψεις τις θρησκόπληκτες συκοφαντίες σου.

  Δημιούργησε μια ψεύτικη είδηση πως κάποιος γιατρεύτηκε επειδή η μάνα του έβαλε χώμα από τον Γέροντα στο μαξιλάρι του. Στόχος ήταν το ξεμπρόστιασμα θρησκευτικών κύκλων (όχι «νεοπαγανιστών και δήθεν Ορθόδοξων» όπως λες στο σχόλιο 29 αλλά των ορίτζιναλ) που πήραν την είδηδη και την έβαλαν ακόμη και πρωτοσέλιδο σε εφημερίδα. Γνωστά τα μέσα που το έκαναν, όποιος θέλει ψάχνει να τα βρει. Αυτό ήταν που έτσουξε. Καταδικάστηκε επειδή δεν έσβηνε από την σελίδα του σχόλια τρίτων. Και πολύ καλά έκανε, όλοι ξέρουμε. Άκου εκεί βλαστήμησε. Αντί να καταγγείλεις το εμπόριο ελπίδας με θαυματουργές εικόνες και παντόφλες, ανακαλύπτεις πως «βλαστήμησε»;

 167. Θύμμαχος Θήτης said

 168. Αιμ said

  BLOG_OTI_NANAI είσαι εχεφρων άνθρωπος η θέση σου όμως για τον Παστίτσιο μου κάνει συμπαθή τον μεταμεσονυκτιο γέροντα

 169. BLOG_OTI_NANAI said

  Με αυτά τα δύο εμετικά κτήνη αναπαρέστησε τον Χριστό και την Θεοτόκο ο παστίτσιος θεωρώντας φαίνεται ως ιδανικό αφοδευτήριο τις ιδέες των άλλων. Και με ηθοποιία επιπέδου «Καλημέρα Ζωή», απορούσε γιατί κάποιοι αντιδρούν όταν ο ίδιος ασελγεί επάνω στην έννοια της συνύπαρξης…

 170. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://www.amnesty.gr/news/press/article/12949/ellada-i-katadiki-mplogker-apotelei-ena-akoma-pligma-stin-eleytheria-tis

 171. Θύμμαχος Θήτης said

  170 Να προσθέσω πως όντως εκτιμώ σχόλια σου που διαβάζω. Αλλά στο συγκεκριμένο ζήτημα σε βρίσκω άδικο, αυτή ήταν η γνώμη μου. Μπορούμε να πούμε κι άλλα, πχ για το αν πρέπει να τιμωρούνται όσοι κάνουν σκίτσα με τον Μωάμεθ. Τα αφήνω για άλλη φορά.

  Για την ιστορία στην εικόνα που έβαλες είναι το https://el.wikipedia.org/wiki/Ιπτάμενο_Μακαρονοτέρας που κατέχει ξεχωριστή θέση στον Πασταφαριανισμό. Προφανώς μιλάμε για μια σατυρική θρησκεία, λέει περισσότερα το λινκ για αυτήν.

 172. Υαλτις said

  ΑΥΤΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΧΟΑΚΑΣ!

 173. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο καθένας έχει το δικαίωμα να μην του αρέσει η χοντρή και χωρίς όρια σάτιρα και να την κρίνει δημοσίως αυστηρότητα. Ούτε εμένα μ’ αρέσει. Η ποινική δίωξη όμως είναι άλλη ιστορία. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που η βλασφημία διώκεται ποινικά. Οι χώρες, στις οποίες δεν διώκεται ποινικά, δεν βλέπω να έχουν καταρρεύσει ηθικά, ούτε να έχει πέσει φωτιά να τις κάψει.

 174. sarant said

  Για τον Παστίτσιο είχαμε συζητήσει και εδώ.

  https://sarantakos.wordpress.com/2012/09/25/elderpasticcio/

  Προσωπικά πιστευω πως υπάρχει δικαιωμα στη βλασφημία.

 175. cronopiusa said

  Εξώδικο στον πρωθυπουργό για το Ελληνικό

 176. Γιάννης Ιατρού said

  απίθανη η γελιογραφία του Δερμέντζογλου 🙂

 177. odinmac said

  173
  καλά αυτούς άστους, αυτοί είναι φύσει χόακες, τους ζούμε.

 178. cronopiusa said

 179. sarant said

  176 Να κάνει ο Στάθης τέτοιο χιούμορ με τους Τσαμηδες, πάντως, το βρίσκω ακροδεξιό.

 180. Σίφνιος άρραβών said

  Αγαπητοί συμπατριώτες,

  σάς ενημερώνουμε ότι εξασφαλίσαμε την συμμετοχή του φιλέλληνα Henry Kissinger στην μεγάλη Δεξίωση που θα δώσουμε παραμονές Χριστουγέννων προς τιμήν του Νέου Πλανητάρχου κ. Trump, στην νεοαποκτηθείσα από μέλος της Κοινότητός μας βίλλα του υπέργηρου Playboy, Χιού Χέφνερ.

  Παρακαλούμε, λοιπόν, τον εκλεκτό αναγνώστη σας κ. Μπλόγκ ότινάναι (που τόσο πολύ βδελύσσεται τους χόακες) να βγεί και να καταδικάσει δημοσίως τον πάτρωνά του παπα-Γιώργη Μεταλληνό, που επιμένει να διαδίδει τον χόακα για την υποτιθέμενη ρήση του Χένρυ Κίσινγκερ. που τάχα άκουσε από τον ίδιο τον εκτελεσθέντα Παύλο Μπακογιάννη, τον Σεπτέμβρη του 1974 στο Βαυαρικό Ραδιόφωνο

  Συγχαίρουμε τον κ. Σαραντάκο που από τις 12 Νοέμβρη 2009 έχει κατακεραυνώσει τον παραμυθατζή παπα-Μεταλληνό, αλλά απορούμε για το εξής: Γιατί δεν τόλμησε όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Σαραντάκος να ανεβάσει και το σχετικό βίντεο με τον αρχιψευταρά ιερωμένο πάτρωνα του κ. Μπλόγκ να δηλώνει όλα αυτά τα αίσχη, τα οποία θα μάς φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση ως Κοινότητα, όταν σε 6 μήνες θα δεξιωθούμε τους εγνωσμένους φιλέλληνες κ.κ. Kissinger + Trump;

  Επιτρέψτε μας να αναρτήσουμε εμείς το επίμαχο βίντεο, που είναι από την εκπομπή του μισέλληνα παπα-Μεταλληνού στο κανάλι «High» το εσπέρας της Τρίτης 11 Γενάρη 2011

 181. cronopiusa said

 182. Γς said

  124:

  Βενεζουέλα.

  Και ποιος ξέρει τι τραβάνε τώρα εκεί στο Καράκας τα ξαδέλφια μου τα παιδιά τους κι τα εγγόνια τους

  Κι ήταν τότε, το 1950, που η ΤΑΕ, είχε μία πτήση την εβδομάδα από την Αθήνα προς Ρώμη-Παρίσι-Λονδίνο.
  Μετά την πήρε ο Ωνάσης και την έκανε Ολυμπιακή

 183. Γς said

  182:

  Αχ, βρε Κρόνη

 184. Γιάννης Ιατρού said

 185. Γς said

  181:

  >του φιλέλληνα Henry Kissinger

  Φτου!

  Προλαβαίνω να κατεβάσω τα ρολά;

 186. Γς said

  Διαβάζω τώρα την Αννα μας τη Σίλια στο ΦΒ που γράφει σκεπτόμενη [ή σκέφτεται γράφοντας] για αυτό το «Σώπα δάσκαλε!» του Καζαντζάκη.

  Και θυμήθηκα τον φίλο μου τον Σταμάτη Αλαχιώτη

 187. Γς said

  Από το λίκνο του προηγούμενου σχολίου [#187]

  >Πόσοι δάσκαλοι όμως και σήμερα είναι προτιμότερο να σιωπούν;

  Και θυμήθηκα για το γκραντ που κόψανε σε κάποιον ερευνητή, που μοιραία θα ξαναγύριζε στο αγαπημένο του σπορ. Την [ακατάσχετη] συγγραφή [άχρηστων και με λάθη επί λαθών] πέιπερς.

  Κι ένας κριτής:

  -Μα αυτόν πρέπει να τον πληρώνουμε. Για να μη γράφει!

 188. Γς said

  167:

  Και συνεχίζει η Αννα σε ένα άλλο ποστ:

  «Τί υπερβολική!… τί ακραία η νιότη!…
  Περνάει τόσο εύκολα από τον ενθουσιασμό στην απελπισία και τούμπαλιν…
  Όταν ήμασταν νέοι και μας βαρούσε στο «Δόξαπατρί» ο Έρως, γράφαμε ποιήματα και βάζαμε μέσα τόση, μα τόση ψυχή…
  Τώρα?…
  Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να βάλω τόση… «ψυχή» σε ένα ποίημα αν ο καλός Θεός-Έρωτας αποφάσιζε να με ξαναλαβώσει τώρα…»

  Ναι, Αννα.

  Ούτε κι εγώ ξέρω αν θα μπορούσα να βάλω τόση… «ψυχή» [λέμε τώρα]

 189. giorgos said

  174. »
  Τὸ νέο Σύνταγμα, διὰ τοῦ ἄρθρου Β περὶ ἐλεύθερης ἀνάπτυξης τῆς προσωπικότητας τοῦ ἀνθρώπου, καλύπτει τυπικὰ καὶ ὅλες τὶς ἀξίες τοῦ φιλελευθερισμοῦ περὶ ἀτόμου, ὅπως τιμή, ἀξιοπρέπεια, ἐλευθερία συμμετοχῆς στὴν κοινωνικὴ ζωὴ κλπ. Αὐτὰ ὅλα, ὅμως, ὑπὸ τὴν προϋπόθεση ὅτι (πάντα κατὰ τὸ ἴδιο ἄρθρο) δὲν προσβάλλονται τὰ «χρηστὰ ἤθη». Αὐτὴ ἡ ἔννοια τοῦ «χρηστοῦ ἤθους», προκειμένου γιὰ τὴν κοινωνία μας, δὲν εἶναι τόσο συνταγματικῶς σαφής. Τὸ γερμανικὸ Σύνταγμα διὰ τοῦ ἄρθρου 2 ἀναφέρει βέβαια κι αὐτὸ τὸν «ἠθικὸ νόμο» ὡς πλαίσιο ἀνάπτυξης τῆς προσωπικότητας, ἀλλὰ αὐτὸς ὁ «ἠθικὸς νόμος» στὸ γερμανικὸ Σύνταγμα (πού ἀρχίζει μὲ τὸ προηγούμενο ἄρθρο 1 μὲ τὴν ὑποχρέωση τοῦ κράτους γιὰ προστασία τοῦ προσώπου – «ἀξιοπρέπεια τοῦ ἀνθρώπου») εἶναι ἤδη τὸ κάτι πολὺ συγκεκριμένο μέσα στὶς χωνεμένες κοινωνικῶς ἀξίες τοῦ φιλελευθερισμοῦ καὶ μποροῦμε νὰ ποῦμε πὼς εἶναι σχεδὸν ταυτόσημος μὲ αὐτὸ τοῦτο τὸ σύνταγμα. Δὲν εἶναι ὅμως ἀκριβῶς ἔτσι τὰ πράγματα μὲ τὸ «χρηστὸ ἦθος» στὸ δικό μας σύνταγμα, πού ὅλα τὰ προηγούμενα ἄρθρα του ἀναφέρονται στὴν κατοχύρωση τῆς θρησκείας.

  Ἀποτελεῖ αὐτὸ τὸ «χρηστὸ ἦθος» μέριμνα ἀσφάλειας τοῦ ἴδιου τοῦ κράτους, ὅπως π.χ. στὴν περίπτωση τοῦ Φρειδερίκου τοῦ Μεγάλου, ὁ ὁποῖος, σὰν διαφωτιστὴς πού ἦταν ὁ ἴδιος, θεωροῦσε τὰ «χρηστὰ ἤθη» τῆς ἐποχῆς του (ἐν προκειμένῳ καὶ τὰ τῆς θρησκείας) σὰν ἕνα χρήσιμο πρᾶγμα γιὰ τὸ ἴδιο τὸ κράτος, λόγῳ τῆς «βλακείας τῶν πολλῶν»; Εἶναι αὐτὸ τὸ «χρηστὸ ἦθος» ὅ,τι σχηματίζει τὸ ἴδιο τὸ ἄτομο μὲ τὴν ἐλευθερία κρίσης καὶ γνώμης του, ζῶντας σὲ μία «φιλελεύθερη κοινωνία»; Εἶναι δηλαδὴ στὴν περίπτωση αὐτὴ τὸ «χρηστὸ ἦθος» κάτι πού δὲν ἀντίκειται στὶς ἀπαιτήσεις τοῦ φιλελευθερισμοῦ περὶ ἐλεύθερης ἀνάπτυξης τῆς προσωπικότητος τοῦ ἀνθρώπου μέσῳ τῆς ἐλευθερίας κρίσης καὶ ἐκφράσεως τῆς γνώμης του; Ἢ εἶναι τελικά, ὅπως στὴ δική μας περίπτωση, αὐτὸ τὸ «χρηστὸ ἦθος» συγκεκριμένο ἀποτέλεσμα καὶ ὑποκείμενο τῆς συγκεκριμένης διδασκαλίας τῆς Ἐκκλησίας, ἡ ὁποία διαμορφώνοντας το, καθορίζει ἔτσι καὶ συγκεκριμένες ἀντιλήψεις περὶ «τιμῆς», «ἀξιοπρέπειας» τοῦ ἀνθρώπου κλπ., μὲ τὰ ὁποία ἀσχολεῖται ὁ ποινικὸς κώδικας; Δὲν ξέρουμε ἂν ἔγιναν εὐρεῖες συζητήσεις ἐπὶ τῶν πραγμάτων αὐτῶν κατὰ τὴ σύνταξη τοῦ Συντάγματος, οὔτε καὶ εἴδαμε ἀνάλογες ἀναπτύξεις τοῦ θέματος στὸ ὡραῖο κατὰ τὰ ἄλλα σχετικὰ πρόσφατο βιβλίο τοῦ καθηγητῆ καὶ εἰσαγγελέα Κ. Κωνσταντινίδη σχετικὰ μὲ τὴν «ἀξιοπρέπεια τοῦ ἀνθρώπου» ἀπὸ ποινικῆς ἀπόψεως.

  Ὅτι ὅμως τὰ πράγματα ἔχουν τεράστια σημασία, ἀποδεικνύει τὸ ἑξῆς γεγονός: Κατὰ τὸν πρόσφατον λυσσασμένο ἀγώνα τῆς ἱεραρχίας πρὸς κατάλυση παντὸς δημοκρατικοῦ θεσμοῦ στὴ χώρα μας, ἡ ἐπίσημή της ἐφημερίδα «Ὀρθόδοξος Τύπος» ἀφιέρωσε εἰδικὲς μελέτες πάνω στὴ συνταγματικὴ ἔννοια τοῦ «χρηστοῦ ἤθους». Καὶ εἶπε (βλ. φ.22/6/87, σελ. 4):

  «Ἡ ἑλληνικὴ ἔννομος τάξις καὶ ἰδίως ἡ συνταγματική, ἔχει ἐνσωματώσει τὸ σύστημα τῶν ἀξιῶν τοῦ Χριστιανισμοῦ καί, μάλιστα, κατὰ τοιοῦτον τρόπον, ὥστε μία ἐνέργεια, ἡ ὁποία ἀντίκειται εἰς τὴν ἀντίληψιν τῶν ἀξιῶν, ὅπως τὴ διατυπώνει ἡ διδασκαλία τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, ἀντίκειται καταρχὴν καὶ πρὸς τὰ καλούμενα «χρηστὰ ἤθη» ὅπως ταῦτα νοοῦνται κατὰ τοὺς νόμους τῆς Πολιτείας. Εἶναι, ὡς γνωστόν, ἐπανειλημμένη ἡ ἀναφορὰ εἰς τὴν ἔννοιαν τῶν «χρηστῶν ἠθῶν» εἰς πλεῖστος νομοθετικάς διατάξεις, ἡ ἔννοια δὲ αὐτή, ὡς καλῶς γνωρίζουν οἱ νομικοί μας, ἀποτελεῖ καθημερινὸν σημεῖον ἀναγωγῆς τῆς καθαρῶς νομικῆς ἐπιχειρηματολογίας τῶν δικαστηρίων μας»!!!

  Μεσαίωνας

  Ἡ ἑρμηνεία αὐτὴ τοῦ «χρηστοῦ ἤθους» στὸ σύνταγμα μας εἶναι ἀπολύτως σωστὴ (ἄλλωστε ἀρμοδιότερος ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία νὰ τὴν ἑρμηνεύσει δὲν ὑπάρχει). Μπορεῖ λοιπὸν νὰ παίρνουμε κατ’ ἀντιγραφὴν συντάγματα, ἀλλὰ ἡ κοινωνική μας καὶ ἰδίως ἡ δικαστική μας κατάσταση, ὅπως βεβαιώνει ἡ Ἐκκλησία, βρίσκονται στὴ βαθύτατη περιοχὴ τοῦ μεσαίωνα. Ὄχι ἁπλῶς δὲν συμβαδίζουν μὲ οἱανδήποτε ἀντίληψη περὶ τῶν ἀρχῶν τοῦ φιλελευθερισμοῦ, ἀλλὰ οὔτε καν καὶ μ’ ἐκεῖνες τῆς ἐποχῆς τοῦ «πεφωτισμένου δεσποτισμοῦ». Καὶ ἡ διαμόρφωση αὐτὴ τῶν «χρηστῶν ἠθῶν» μας πού στηρίζει ὁλόκληρο τὸ νομικό μας οἰκοδόμημα, πέραν ἀπὸ συντάγματα, κοινοβούλια καὶ φιλελευθερισμούς, εἶναι, ὅπως ἰσχυρίζεται ἡ Ἐκκλησία στὸ ἴδιο κείμενο, ἀποκλειστικὸ ἔργο τῆς ἴδιας, πού στηρίζεται ἐπίσης στὴν ἀποκλειστικὴ ἀπὸ τὴν ἴδια ἑρμηνεία τῶν ἱερῶν κανόνων !!!

  Βάσει τῶν ἀντιλήψεων αὐτῶν, ὅπως γράφει ἡ ἐφημερίδα, μερικοὶ ἱερεῖς πῆγαν στὸ δικαστήριο μία ἑταιρεία ἑτοίμων ἐνδυμάτων, ἐπειδὴ αὐτὰ ἔγραφαν τὸ σῆμα «Jesus» καὶ τὸ δικαστήριο τὴν καταδίκασε (πολὺ πιθανὸν βέβαια τώρα νὰ τὴν ἔχουν κλείσει…). Τὸ σκεπτικό του δικαστηρίου ἦταν ἀκριβῶς στηριγμένο στὶς παραπάνω ἀντιλήψεις περὶ «χρηστοῦ ἤθους». Αὐτὴ λοιπὸν εἶναι ἡ κατοχύρωση τῆς «ἰδιωτικῆς πρωτοβουλίας» στὸν ἐπιχειρηματικὸ τομέα. Ὄχι σύμφωνα μὲ τὸ σύνταγμα καὶ τὶς «περὶ φιλελευθερισμοῦ» ἰδέες, ἀλλὰ σύμφωνα μὲ τὴν κοινωνικὴ καὶ δικαστικὴ πραγματικότητα, πού κάθε μέρα ἰσχύει. Κατὰ τὸν ἴδιον τρόπο καὶ μὲ τὴν ἴδια συλλογιστικὴ θὰ μποροῦσε ἕνας ἱερέας, εἴτε «πιστός», νὰ πάει στὸ δικαστήριο τὸν κινηματογράφο τῆς γειτονιᾶς του, ἐπειδὴ θὰ ἔπαιζε τὸ ἔργο «Jesus Super Star» καὶ νὰ ρίξει στὴ φυλακὴ καὶ ὅσους κριτικοὺς θ’ ἀσχολοῦνταν μὲ δαῦτο. Ἐπικαλούμενος ἀκριβῶς τὴν ἔννοια «χρηστοῦ ἤθους» καὶ τὶς συναφεῖς ἔννοιες «προσωπικῆς «τιμῆς» ἢ «ἀξιοπρέπειας» πού αὐτὸ διαμορφώνει καὶ ἐπὶ τῶν ὁποίων στηρίζεται ὁλόκληρη «ἡ νομικὴ ἐπιχειρηματολογία τῶν δικαστηρίων μας».

  Ἡ τελευταία αὐτὴ περίπτωση ὑπάγεται βέβαια στὶς περιπτώσεις περὶ «ἐλευθερίας» τῶν ἰδεῶν, τοῦ τύπου καὶ τῆς ἐπικοινωνίας, ὅπως τὸ σύνταγμα προβλέπει… Ἀλλὰ εἶναι φανερό, πέρα ἀπὸ συντάγματα καὶ φιλοσοφίες, ὅτι ἂν ἡ κατ’ οὐσίαν κοινωνική μας πραγματικότητα ξημερώνει κάθε πρωὶ στὸ ἔτος 1200, τότε ἡ ἔννοια τῆς ἐλευθεροτυπίας στὸν τόπο μας κινδυνεύει, ὄχι ἀπὸ τὸ γεγονὸς ὅτι δὲν ἔχουμε ἀρκετοὺς δικαστές, ἀλλὰ ἀπὸ τὸν κίνδυνο ὅτι μπορεῖ νὰ πάψουμε νὰ ἔχουμε δημοσιογράφους. Γιατί ἂν ἕνας δημοσιογράφος πρέπει νὰ αὐτολογοκρίνεται γιὰ τὸ κάθε τί πού θὰ γράψει, μήπως καὶ προσκρούσει στὴν ἔννοια τοῦ «ὑπερβάλλοντος ζήλου» πού ὑπαγορεύει ἡ προηγούμενη ἀντίληψη περὶ «χρηστοῦ ἤθους», τότε ὑπάρχει κίνδυνος — ἰδιαίτερα στὸ πολιτικὸ ρεπορτὰζ πού συνδέεται μὲ κοινωνικὰ συμφέροντα — νὰ μὴν φθάσει οὔτε τὰ τριάντα ἀπὸ τὸ πλῆθος τῶν καρδιακῶν μικροπροσβολῶν, λόγῳ αὐτολογοκρισίας… Πρόκειται περὶ «ἐλευθεροτυπίας» στὴν πράξη κι ὄχι στὴ θεωρία…»

 190. Κουνελόγατος said

  Σαν σήμερα το 1934 θαρρώ, γεννήθηκε ο Δόναλδ.

 191. Γιάννης Ιατρού said

  191: Όταν αναφέρεσαι σε κάτι τέτοιο να γράφεις «…το σωτήριον έτος «…κλπ!

 192. spiral architect said

  @173: Χόακας μπορεί να είναι, αλλά αυτό

  δεν είναι χόακας.

 193. Κουνελόγατος said

  Όχι βρε, ο Δόναλδ Δακ, ο άλλος (με το μικρό γκουχγκουχ) είναι αρμοδιότητα του γνωστού τρολ με τα 1.000 πρόσωπα. 🙂

 194. cronopiusa said

 195. Γιάννης Ιατρού said

  194: Αααααα, είπα κι εγώ, ο Κουνελόγατος «ιστορικά καταρτισμένος» …. 🙂 🙂

 196. spiral architect said

  Μιας και τώρα είναι η ώρα αναγνωσης ειδήσεων, διαβάστε τα (ξενέρωτα και όχι «εξωτικά») ονόματα που προτείνονται για κάποια νέα υπερουράνια στοιχεία:

  νιχόνιο (Nh),
  μοσκόβιο (Mc),
  τενεσίνο (Ts) και
  ογκάνεσον (Og)

  http://bit.ly/1tbPHvj

 197. Κύριε Σαραντάκο, καλημέρα σας. Διαβάζω τον ιστότοπο σας από χρόνια (παρεμπιπτόντως ο 2ος τόνος στην λήγουσα δεν είναι άσχημος;) και αν και έχω κάποιες διαφωνίες με τις θέσεις σας ορισμένες φορές, αγαπώ την αγάπη σας για την ελληνική γλώσσα. Επίσης αγαπώ τον Λόγο και τις Μούσες, είμαι ερασιτέχνης συγγραφέας από καιρό και προχθές ξεκίνησα κι εγώ ένα blog. Θα ήθελα, αν το θέλετε κι εσείς, να διαβάσετε ό,τι σας κεντρίσει το ενδιαφέρον από τα γραπτά μου και να μου πείτε, ίσως, και μία γνώμη. Να είστε καλά εύχομαι 🙂

 198. cronopiusa said

 199. Γιάννης Ιατρού said

  Μην τη χάσετε !!!

 200. sarant said

  197 Βρε τι μαθαίνει κανείς -και δύο στα τέσσερα ρωσογενή.

  198 Νομίζω πως ο δεύτερος τόνος είναι απαραίτητος.

 201. Με ποια έννοια απαραίτητος λέτε;

 202. Γιάννης Ιατρού said

  202: Ε, πως. Για πές το ολόκληρο, χωρίς τόνο (.. ιστότοπο σας), τέσσερες συλλαβές… Σου φεύγει η αναπνοή ρε παιδί μου, άσε που μόλις θα ακούγεται το «σας» 🙂

 203. Άλλο το πώς λέγεται, άλλο το πώς γράφεται. Μπορούμε να καταλάβουμε πώς να διαβάσουμε σωστά την όποια λέξη και χωρίς να υπάρχει ο δεύτερος τόνος. Είναι άχαρος στον γραπτό λόγο, αυτό λέω. Και ρωτάω γιατί «υποχρεούμαστε» να τον γράφουμε.

 204. spiral architect said

  @200: Το ανέβασα στο τουίτερ μου, αλλάζοντας το όνομα του περιοδικού σε Metal Hammer της ορθοδοξίας. 😀

 205. Γιάννης Ιατρού said

  205: Α, ναι ❤ . Πρίν 14 ώρες λέει, προηγήθηκες, αλλά χωρίς τις επικεφαλίδες βλέπω 🙂

 206. Γιάννης Ιατρού said

  204: Δείτε (π.χ.) εδώ http://www.e-selides.gr/download/3458,Β_τάξη__Γλώσσα__ΔΙΠΛΟΣ_ΤΟΝΟΣ κι εδώ: Πότε μπαίνουν δύο τόνοι; Σε εγκλιτικά προπαροξύτονα … 🙂

 207. Καλέ, ξέρω γραμματική, για την ευμορφία και την ποιητικότητα του γραπτού λόγου μιλάω.

 208. Γιάννης Ιατρού said

  208: Να σας πώ, η ευμορφία και την ποιητικότητα είναι όσο νά ΄ναι κάτι το υποκειμενικό.
  π.χ. αν γράψει κάποιος «ασταδιάλαπεδώφτύστονγκόρφοσου» σίγουρα θα υπάρξουν διαφορετικές γνώμες 🙂
  Τώρα για το συγκεκριμένο που ρωτήσατε.θέσατε, τι να πώ, ε, μάλλον εντάσσεται στο περι ορέξεως

 209. Ακριβώς, περί της οπτικής μου για την ομορφιά και την ποίηση ο λόγος μου.

 210. Γιάννης Ιατρού said

  Γς, πούσε ρε φίλε; Πώς σου διέφυγε η είδηση;;;

  Ωχ, μάλλον για εκλογές πάμε 🙂 Θα με πεθάνουν ρε γμτ !!!

 211. sarant said

  Το πρόβλημα είναι πως αν συστηματικά δεν βάζεις τον δεύτερο τόνο θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου ο αναγνώστης θα σκοντάψει. Ας πούμε, «ο δάσκαλος μου είπε» -τι εννοείς; τον δάσκαλό σου, που είπε ή τον δάσκαλο που σου είπε; Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τέτοιες.

 212. Σωστά το λέτε. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο δεύτερος τόνος συμφωνώ πως είναι επιβεβλημένος.

 213. Όλη μου η σκέψη αυτή ξεκίνησε διαβάζοντας ένα ποίημα που δούλευα:

  ο Νους

  Χάθηκε ο χάρτης
  Και τον ίσιο δρόμο γυρεύω
  Με μόνο σύμμαχο
  Τον παράνομο τον γιο
  Τον πρωτότοκο τ’ Ουρανού
  Που να εξηγήσει θέλει
  Το γιατί.

  Μα ποτέ δεν θα καταλάβει
  Και αυτό θα είναι το Μαρτύριο του.

  Αρχικά στο μαρτύριο είχα δύο τόνους και όταν τελικά έβγαλα τον δεύτερο μου φάνηκε πολύ ομορφότερος ο στίχος.

 214. sarant said

  214 Κι όμως, άλλο είναι «το μαρτύριο του» και αλλιώς προφέρεται το «το μαρτύριό του». Αν δεν βάλεις τόνο, εγώ που το διαβάζω μπορεί και να το προφέρω τρισύλλαβο. Αν βάλεις τόνο, σίγουρα τετρασύλλαβο.

 215. Κουνελόγατος said

  214. Άσε που αν δεν έχει τόνο, θα νομίζει (κάποιος σαν εμένα) πως ο επιμελητής ξέχασε την τελευταία λέξη… 🙂

 216. Pedis said

  # 193 – ούτε Αυριανή στο απόγειό της. Άπαιχτοι.

 217. Γς said

  201, 201:

  >Νομίζω πως ο δεύτερος τόνος είναι απαραίτητος.
  >Με ποια έννοια απαραίτητος λέτε;

  Μερικοί τόμοι είναι απαραίτητοι. Ανεβάζουν

 218. Γς said

  218:

  Φτού!

  Τόνος κι εγώ διάβαζα Τόμος

  Γμτ τη στραβωμάρα μου~

 219. Ποιο είναι το μαρτύριο το τρισύλλαβο; Δεν το γνωρίζω. Σημαίνει κάτι διαφορετικό από το τετρασύλλαβο;

 220. Αγαπητέ Κάκτε σας έβαλα σελιδοδείκτη για να σας διαβάσω αργότερα. Φαίνεται ενδιαφέρον το blog σας 🙂 Ρίξτε μια ματιά και στο δικό μου αν θέλετε: http://gorgonasarhs.blogspot.gr/

 221. H ορθογραφία είναι μια σύμβαση.
  Η πατροπαράδοτη ορθογραφία έγραφε τον τόνο της έγκλισης, ακόμα κι όταν η προηγούμενη λέξη ήταν προπερισπώμενη («τὸ αἷμά μου»). Αυτό το τελευταίο ήταν τελείως παράλογο στα νέα ελληνικά και ορθώς καταργήθηκε· άλλωστε από το 1982 καταργήθηκε και η περισπωμένη. Ο τόνος της έγκλισης όμως στα προπαροξύτονα σαφώς προφέρεται, οπότε ποτέ δεν καταργήθηκε η γραφή του, ούτε από τη μεγάλη μεταρρύθμιση του 1982, ούτε από τις πιο δειλές παλιότερες, ούτε από την κοινή χρήση (που είχε π.χ. σταδιακά καταργήσει την υπογεγραμμένη). Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να καταργηθεί κάτι που εδώ και αιώνες και γράφεται και προφέρεται!

 222. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  220. Επιτρέψτε μου μια προσέγγιση με προσωπικό τρόπο, αφού δεν είμαι ειδική.
  Μιας και επικαλεστήκατε νωρίτερα ευμορφία και ποιητικότητα, στην ποίηση ειδικά έχει διαφορά αν ταιριάζει το τρισύλλαβο ή τετρασύλλαβο ως προς τη μουσικότητα. ‘Αλλη ρίμα κάνει το τρισύλλαβο, άλλη το τετρασύλλαβο.

 223. Μα η γλώσσα, ο λόγος, είναι ζωντανή και κινείται δια μέσου των ανθρώπων. Οι κανόνες της γραμματικής είναι για να μαθαίνουμε να γράφουμε και να ομιλούμε σωστά. Όταν, όμως, το κάνουμε αυτό, δικαιούμαστε να πειραματιζόμαστε με αυτήν, καθώς και να την εξελίσσουμε. Γιατί δηλαδή να μην είναι δόκιμο στο παρόν σχόλιό μου να περατώσω την πρότασή μου με ένα » 🙂 » αντί σημείου στίξης; Γιατί να μην κάνω το ίδιο και στο προς έκδοση βιβλίο μου; Και γιατί ο επιμελητής του κειμένου μου να οφείλει να το διορθώσει; Αυτά ρωτώ 🙂

 224. Έφη, ναι, αλλά δεν καταλαβαίνω ποιος άνθρωπος διαβάζει το μαρτύριο τρισύλλαβο αντί τετρασύλλαβο.

 225. Παύλος Γλουτής said

  Κύριε Γοργόνα, το μπλόκ σας είναι για τα μπάζα. Κατ’ αρχάς δεν διαβάζονται οι κοριτσίστικες παρλαπίπες που ανεβάζετε, γιατί είναι μικρό το γράμμα κι οι περισσότεροι εδώ μέσα είμαστε γέροι και δεν καλοβλέπουμε.

  Ασχοληθείτε με κάτι άλλο, χάνετε τον χρόνο σας. Ούτε για κοριτσίστικο λεύκωμα δεν κάνουν αυτά που αναρτάτε.

  Δείτε καμιά τσόντα να ξελαμπικάρετε. Έχει προχωρήσει ο κόσμος και δεν τόχετε πάρει χαμπάρι. Ούτε για αποβλακωμένα κατηχητόπουλα δεν κάνει το μπλόκ σας. Απορώ πώς κάθεται και σάς απαντάει ο πολυάσχολος κ. Σαραντάκος και οι άλλοι γέροντες του Ιστολογίου (Άγγελος κλπ)

 226. sarant said

  220 Αν δεν βάλετε τόνο στο «το μαρτύριο του» είναι σαν να το προφέρετε martirjo, μαρτίργιο, τρεις συλλαβές: μαρ-τιρ-γιο

 227. sarant said

  220-225 Ακόμα κι αν δεν το διαβάσει έτσι ο αναγνώστης, θα κοντοσταθεί.

  Μη δίνετε σημασία στον 226, και μπράβο αν σας πει.

 228. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  225.Να επιχειρήσω μ΄ ένα παράδειγμα που αν το προφέρεις τετρασύλλαβο, πάει η μαντινάδα μου 🙂
  Άδικο είναι μιας καρδιάς
  να κάνεις τα χατήρια
  και να περνάς σαν το Χριστό
  στο Γολγοθά μαρτύρια

 229. Βεβαίως και θα του δώσω την σημασία που του πρέπει. Σας ευχαριστώ κύριε Άγγελε για τα δηκτικά σας σχόλια, μου γεμίζετε με σθένος την καρδιά και τον φαλλό μου. Εσείς τι είστε κύριε; Τι επαγγέλεσθε και τι ακριβώς αγγέλετε; Άγγελος λέγεστε;

 230. Σωστά, Έφη, λέτε. Πολύ εύστοχο το παράδειγμα. Επιθυμώ, όμως, να πω και τα παρακάτω: Κύριε Σαραντάκο, ενώ καταλαβαίνω ακριβώς τι λέτε – και είναι ορθό – συνεχίζω να έχω τις επιφυλάξεις μου. Ποιος αναγνώστης μου θα διαβάσει «martirjo» την σήμερον ημέραν; Το 1% ίσως; Αν το υπόλοιπο 99% διαβάσει μαρ-τύ-ρι-ο γιατί να με πειράζει ο ακριβώς σωστός τονισμός, εφόσον ο σκοπίμως λανθασμένος εξυπηρετεί καλύτερα τον λογοτεχνικό μου σκοπό; (Την ευμορφία του κειμένου μου, την ευγραφία του, για να εισάγω και λέξη). Ας μην είμαστε εμμονικά σωστοί και ψυχαναγκαστικοί, λέω, ασχολούμενοι με την Τέχνη.

 231. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  229/225 Να θυμηθώ κι απ΄τον Παλαμά «Η γέννησις της κόρης» όπου ο στίχος «υποχρεώνει «σε τετρασύλλαβο
  Ψιλή φωνή γροικιέται μεσ΄τη σκοτεινιά
  τελείωσε το πιο βαθύ μυστήριο
  τί κόσμος! να σκοτώνεις με χαρά φονιά
  και να γεννάς μητέρα με μαρτύριο

 232. Γς said

  230:

  Κι δεν ξέρω αν ξέρεις ότι ενίοτε λειτουργεί και το μπανιοκαθαρτήριο εδώ.

  Οχι δεν έχουμε φαλλοκόφτη ;(

 233. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ατυχώς δε είχα δει το 230 σας. Απαράδεκτο το ύφος!

 234. 230 Ο 226 μπορεί να είναι …πολλοί, σίγουρα όμως δεν είναι ο Άγγελος 🙂

 235. θεια Κούλα said

  γ΄ συνέχεια

  [Αν θυμώστε, είχαμε μείνει ετσεί που ο Δίας είχε μαρκαλίσει τη τζούπα τσαι τσείνη αρουλιότανε, «μπω, μπώ! τι έπαθα η μαύρη, η κουρούνα, με γκάστρωσε ο παλιοτσερατάς!»]

  -Για φτούνο αρουλιέσαι, Χριστιανή μου, πιάσε το ᾿μάτιό μου (το σκουτί του έλεγε, τσ’ είπε το ᾿μάτιό του στη γκαθαρεύουσα, τίγας τσαι το ξέρω πώς τα ᾿λεγε), πιάνει τσεινητσεί το ᾿μάτιό του, της ήρθανε τ’ απαυτά της, μη ντα μολογάμε, είναι τσαι μικρά παιδιά μπροστά τσαι μας ακούνε, ξεγκαστρώθη, πάει στην εφτσή του Χριστού τσαι της Παναγίας.
  Ο Δίας να ντο ιδεί, έπεσε του θανατά: Να μου το φτιάσει φτούνο εμένα που δε μου ξέφεγε είτε κατσούλα θηλυτσά! Αρουλιότανε, αρουλιότανε, π’ ακουγόσανε τ’ αρουλητά του ώσαμε το Ματζαγρά τσ’ ακόμα παραπέρα!
  -Ρε, μπα τσαι δε νείμαι θεός τσαι τόσο τζαιρό γελάου τους αθρώπους;
  -Καλούλης ρε, του λέει, είσαι, αλλά ξες τι έχεις παθημένο; Δεν αγαπάς είτε τ’ άντερά σου.

  Απ’ εφτούνο είναι. Νά εισαι θεός, δε λέου, αμάμα δεν αγαπάς είτε τ’ άντερά σου, τι να σε φτιάσω; Γι’ αυτό είδες που τού ειπε «Δεν αγαπάς είτε τ’ άντερά σου.» Άμα αγάπαγε τους αθρώπους δε θελα ντο ᾿λεγε.

 236. Κουνελόγατος said

  Ρε μπας κι έχει δίκιο ο Spiral;

 237. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  235 🙂 🙂 ρε κάτι χρηστώνυμα αλα Λίλα Πάουζα: τρόλλια με ονοματεπώνυμο τα πιο πολλά ένα!. Ξου, γεμίσαμε πολύποδα.
  237.Εσύ καλά μας τα ΄λεγες. Άμα το χαμπεριάζουμε,το κόβουμε 🙂

 238. Ας το πω κι εγώ, διότι δεν βλέπω το λόγο να πικραθούμε: λέγομαι πράγματι Αγγελος και δεν έχω καμία σχέση με τον δράστη του σχολίου 226, ο οποίος άλλωστε υπογράφει ως Παύλος Γλουτής.

  Επί της ουσίας, καθένας είναι ελεύθερος να γράφει όπως θέλει, και δίκες των τόνων δεν κάνουμε πια. Όμως το παράδειγμα του 224 μου φαίνεται άστοχο. Όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν οι φατσούλες, και όντως εκφράζουν κάτι, που αν λεγόταν με λέξεις θα παραήταν τονισμένο (άλλο είναι να βάλεις ένα 🙂 και άλλο να πεις ολογράφως «αστειεύομαι, βέβαια»)· εύλογο είναι λοιπόν να δοκιμάσει κανείς να τις χρησιμοποιήσει, ακόμη και σε τυπωμένο βιβλίο. Οι παρεκκλίσεις από την καθιερωμένη ορθογραφία όμως, όταν μάλιστα αυτή εναρμονίζεται απολύτως με την προφορά, διακόπτουν αναίτια την προσοχή του αναγνώστη. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση, όπου θα ήταν δυνατόν η λέξη ‘μαρτύριο’ να διαβαστεί και τρισύλλαβη και με την καθιερωμένη ορθογραφία υποχρεωτικά θα διαβαζόταν έτσι χωρίς τον τόνο της έγκλισης, η παράλειψή του σαφώς παραπλανά τον αναγνώστη. Θα μου πείτε ίσως, «μα δεν αλλάζει το νόημα»· σε ποίημα όμως, έχει σημασία (μεγάλη) και η σωστή προφορά των λέξεων, έτσι δεν είναι;

  Το παραταλαιπωρήσαμε. Ας κλείσω επιμένοντας ότι δεν βλέπω σε τίποτε να βελτιώνεται η αισθητική, η «ευγραφία» (ωραία λέξη αυτή, τη σημειώνω!) κλπ. με την παράλειψη ενός τονικού σημαδιού που ανέκαθεν και γράφεται και προφέρεται.

 239. Κουνελόγατος said

  Εγώ άρχισα να τη σακουλιάζομαι τη δουλειά γύρω στη 1μ.μ., αλλά δεν ήθελα να καρφώσω δημοσίως. Τελικά το έκανα με το λεωφορείο της γραμμής μου… :mrgreen:

 240. Pedis said

  Εμένα γιατί μου φαίνεται από καιρό ότι οι μισοί δω μέσα είναι ένας-δυο ενώ οι υπόλοιποι κάνουν τους άλλους μισούς;!

  Οι πρώτοι μισοί, λοιπόν, ή το κάνουν για πικάρισμα ή δεν διαθέτουν τη στοιχειώδη φαντασία και ικανότητα. Και κάνουν μπαμ! Διότι εκτός του ενοχλητικού μεγατρόλλα υπάρχει και το μικροτρολλίδιο.

  (Δεν μου πέφτει λόγος, βέβαια, του Νικοκύρη είναι το μαγαζί κι ας κάνει ό,τι μπορεί.)

 241. Γιάννης Ιατρού said

  240: Αμ και γώ κάτι ψιλλιάστηκα κατά τις 11:3Χ, και το διατύπωσα και προσεκτικά 🙂 🙂

 242. Αγαπητοί, σας ευχαριστώ για τα σχόλιά σας, με πείσατε, είναι η αλήθεια, να επιστρέψω τον τόνο πίσω στο μαρτύριό του 🙂 Εύγε! Και μιας και το ‘φερε η κουβέντα, δείτε και αυτό: http://gorgonasarhs.blogspot.gr/2016/06/blog-post_65.html Καλή συνέχεια ημέρας, καλημέρα!

 243. Κουνελόγατος said

  242. Ναι ρε γμτ, το σκέφτηκα όταν σε είδα, είπα, κάτι ξέρει, κάτι ξέρει, αλλά… Άργησα.

 244. Και προσπαθήστε να μην είστε ειρωνικοί, κύριοι κούνελοι και λοιποί ιατροί, θα σας πονέσει το συκώτι σας, ευχαριστώ.

 245. Κουνελόγατος said

  Δεν ξέρω αν θα με πονέσει (Γιατρέ τι λες;;;), πάντως με κάτι τέτοια θα κάνω καινούριο…

 246. Γιάννης Ιατρού said

  236: θεία Κούλα,
  δεν μας έχετε πεί από πού ‘στε!

 247. Γιάννης Ιατρού said

  245: Αρχίζετε να δείχνετε τάσεις χιούμορ και αυτό είναι πολύ καλό 🙂
  Επίσης καλή συνέχεια (χωρίς πλάκα αυτό!)

 248. Γιάννης Ιατρού said

  239: Αγγελος

  Είσαι άγγελος, του λέει
  – Γιώργο με λένε !

 249. θεια Κούλα said

  247 θεία Κούλα,
  δεν μας έχετε πεί από πού ‘στε!

  Δε με λένε θεία, ρε μάμουρα, θειά με λένε. Τσαι το ‘χω γραμμένο πρωτύτερα πούθε νείμαι, αλλά θα ντο γράψω πάλε, μόνο μη με ξαναρωτήστε: είμ’ απ’ το χωριό του γέρου του Μωριά, τρεχάτε βρέστε το σεις που ‘στε του πανεπιστημίου.

 250. Γιάννης Ιατρού said

  250: Εμ, να, δεν βάζετε τόνους (κι εσείς) και νάτες οι περεξηγήσεις 🙂

 251. Γιάννης Ιατρού said

  250: Α, ναι. Το θυμήθηκα τώρα. Να με συμπαθάτε, γιατί είμαι και της ΕΣΣΟ του Tiberius Iulius!

 252. Γιάννης Ιατρού said

  246: Κουνελόγατος

 253. cronopiusa said

 254. Γιάννης Ιατρού said

  240: Κουνελόγατος
  Τελικά το έκανα με το λεωφορείο της γραμμής μου…
  Από που ρε φίλε, απ’ εδώ μήπως;;; 🙂

 255. sarant said

  254 Πολύ καλό το πρώτο!

  241 Υπερβάλλεις. Δύο είναι τα χρηστώνυμα που ίσως ανήκουν σε άλλους

 256. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  256.β>>Δύο είναι τα χρηστώνυμα που ίσως ανήκουν σε άλλους
  Μπα! στους ίδιους ανήκουν που είναι …οι άλλοι 🙂 .
  Και μόνο που σκάνε μύτη τόσα τρολλίδια κάτι σημαίνει.

 257. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο Βάταλος μέχρι στιγμής δεν έχει ξεφύγει από τα κλισέ του («αποβλακωμένοι Ρωμιοί», «κανείς δεν είδε έως τώρα», «γιατί δεν λέτε», κ.λπ. κλ.π.), όποιο ψευδώνυμο κι αν πήρε, ειδικά όταν γράφει για μεγάλο διάστημα και εντενή σχόλια. Βεβαίως, έχει παρουσιαστεί και με άλλους ρόλους. Είχε μπει σαν γυναίκα δεν θυμάμαι με τι όνομα και ρώτησε εμένα(!) αν είναι αξιόπιστα τα αρχαία κείμενα με μετάφραση που εκδίδει ο Άδωνις. Τα οποία βεβαίως είναι αξιόπιστα διότι είναι επανέκδοση μιας παλιάς σειράς που υπάρχει σε πολλές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες. Η πλάκα είναι ότι με βρίζει, αλλά όταν θέλει να μάθει κάτι για να σιγουρευτεί, ρωτάει εμένα… Γι’ αυτό εκείνη την γυναίκα την είχαμε δει για 1-2 σχόλια όλα κι όλα (κι όμως, κάποιος από τους άλλους χρήστες τον κατάλαβε τότε, και μου είχε κάνει εντύπωση, αλλά δεν θυμάμαι ποιος). Τότε ο Βάταλος έμπαινε σαν «εαμοβούλγαρος»(;) αν θυμάμαι καλά.

  Πάντως όταν βλέπω σχόλια που είναι «κάπως», όπως του «γοργόνας Άρης», του «νεφεληγερέτη» ή της «θείας» ο Βάταλος είναι ο πρώτος που σκέφτομαι.

 258. Ριβαλντίνιο said

  @ 258 BLOG_OTI_NANAI

  νεφεληγερέτη

  Αυτός έχει ταυτιστεί με έναν παλαιότερο χρήστη που λεγόταν επιχρημασίδου .

  αλλά όταν θέλει να μάθει κάτι για να σιγουρευτεί, ρωτάει εμένα

  Δεν σου έχω πει τι συμβαίνει με αυτόν ; Αναφέρει κάτι και δεν τον νοιάζει αν στέκει ή όχι ; Λέει : αν στέκει πόντος δικός μου και γίνομαι μάγκας και κάνω και το κομμάτι μου, αν δεν στέκει θα με διορθώσει ο BLOG_OTI_NANAI και θα μάθω και κάτι. Γι ‘αυτό και δεν ζητάει ποτέ συγνώμη για τα λάθη του ! 🙂

 259. Γιάννης Ιατρού said

  258: / 259: Αφήστε τον συννεφομαζώχτρη! Δεν …!

 260. Γιάννης Ιατρού said

  257: ΕΦΗ (τρολλίδια)
  Είναι το λεγόμενο «επιτελείο» 🙂 🙂

 261. Ριβαλντίνιο said

  @ 226 Παύλος Γλουτής

  γιατί είναι μικρό το γράμμα κι οι περισσότεροι εδώ μέσα είμαστε γέροι και δεν καλοβλέπουμε.

 262. 254, Το πρώτο θυμίζει το παλιό ανέκδοτο

  There’s a noisy party with a guy playing the piano real loud.
  Another guy walks up to him and says
  «Do you know there’s a little old lady upstairs trying to sleep?»
  And the piano player says
  «No, but hum a few bars and I’ll fake it!»

 263. Μπλογκ, 258: Εννοείς τη «Σοφία Ντοκατζή». Ξεσκεπάστηκε από τη «Σκεπτόμενη Κατσαρίδα». 🙂

 264. BLOG_OTI_NANAI said

  264: Είναι δυνατόν να το βρήκες;! Απίστευτος! Πράγματι, αυτά ήταν τα ονόματα!

 265. BLOG_OTI_NANAI said

  264: Και έλα πες μου εμένα τώρα από που τον κατάλαβε τότε τον Βάταλο η «Σκεπτόμενη Κατσαρίδα»! Και αναφέρει το ακόμα παλαιότερο και από το «εαμοβούλγαρος», όνομα του Βάταλου, το «εθνικόφρονας»!

 266. BLOG_OTI_NANAI said

  259: Καλά τα λες για τον Βάταλο!
  Μα, «επιχρημασίδου»! Τώρα θυμήθηκα ότι είχα μείνει στην διαπίστωση κάποιου συσχολιαστή που συζητούσε γι’ αυτόν με τον Άγγελο και είπε «η κα Πουτανίδου»! Δεν θυμάμαι πάντως σχολιαστή «επιχρημασίδου» ή το άλλο!

  260: Εμπιστεύομαι την κρίση σου!

  ΥΓ
  Μα τι είναι όλοι τούτοι;;!!

 267. Γιάννης Ιατρού said

  264:, 265:, 266: Μην ανησυχείτε…. η φράξια των ένθερμων οπαδών αγρυπνεί 🙂

 268. Ριβαλντίνιο said

  @ 267 BLOG_OTI_NANAI

  Αυτήν εννοούσα, αλλά δεν ήθελα να γράψω κακιά λέξη. 🙂 Μάλλον θα ήταν πολύ παλιά και δεν την προλάβαμε εμείς. Την έφαγαν άλλοι στην μάπα !

 269. nikiplos said

  @263, Αυτό θυμίζει το αντίστοιχο ελληνικό:
  «λάλα το και στό ‘παιξα!»

 270. BLOG_OTI_NANAI said

  269: Κατάλαβα!

 271. Κουνελόγατος said

  272. Κάνεις που κάνεις το καλό, κάντο και λιανά, δεν έχω ρέστα… 🙂

 272. Γιάννης Ιατρού said

  273: Έλα ρε, επάνω η fake/hoax, κάτω οι αληθινές (φωτό/εξηγήσεις)!

 273. 273

  Σόρρυ, Κούνελε,
  επάνω: ρεπουμπλικάνικο τουί για μια οπαδίτσα του Τραμπ, που τηνε κακοποιήσανε οι «φιλελεύθεροι» (εννοεί τους οπαδούς του Μπέρνι Σάντερς)

  κάτω: η ηθοποιός Σαμάρα Γουήβινγκ, αμακιγιάριστη και μακιγιαριζμένη για τις ανάγκες μιας σκηνής βίας σε κάποιο σήριαλ που δεν θα δώ ποτέ.

 274. Γιάννης Ιατρού said

  275: χαχαχαχαχαχαχαχαχα
  που το βρήκες ρε θηρίο το γκιφάκι; Από την προσωπικήν σου βιοβλιοθήκην; 🙂 🙂
  Τίιιιι τρώει 🙂 🙂 🙂 (μαρουλάκι Κρήτης;)

 275. sarant said

  272 Τι περιμέναμε, να είναι οι δικοί μας πρώτοι διδάξαντες;

 276. Αφού τα θέλει έτοιμα μασημένα, θα του χαλάσω εγώ το χατίρι; Όοοοοχι!

  Απ’ έδιου http://www.reactiongifs.com/

 277. Κουνελόγατος said

  272 και μετά: unplayable!!!

 278. Κουνελόγατος said

  Ε-ΛΕ-ΟΣ!!! Που τα βρίσκετε ρε σεις… Έχεις τέτοιο και με κουνέλι; :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 279. 281

  Μπαααα, αδερφέ. Τα κουνέλια το πάν΄το γράμμα

 280. […] sarantakos […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: