Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποια είναι η μεγαλύτερη πληγή του τόπου;

Posted by sarant στο 10 Ιουνίου, 2016


Και ποια δεν είναι, θα πείτε. Αλλά το ερώτημα του τίτλου είναι εσκεμμένα παραπλανητικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαγορεύεται να το απαντήσετε στα σχόλια. Όμως αντικείμενο του σημερινού άρθρου δεν είναι ένα τόσο φλέγον θέμα. Το σημερινό μου σημείωμα είναι μικροφιλολογικό, διερευνά την ακρίβεια ενός αποφθέγματος.

RoyidisΕιδικότερα, το ερώτημα του τίτλου ακριβέστερα (αν και λιγότερο συνοπτικά) θα διατυπωνόταν: «Ποιαν θεωρούσε μεγαλύτερη πληγή του τόπου ο Ροΐδης;»

To έναυσμα για το άρθρο μού το έδωσε πριν από μερικές μέρες ένας φίλος του ιστολογίου, ο οποίος μού έστειλε μέιλ, με ένα λινκ προς έναν ιστότοπο (δεν είναι ανάγκη να βάλω λινκ, υπάρχει σε πολλά σημεία) όπου υπήρχε το εξής απόφθεγμα του Εμμανουήλ Ροΐδη:

Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του:

Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Έλληνας

Εμμανουήλ Ροΐδης

«Είναι έτσι;» με ρωτάει ο φίλος, «εγώ το θυμάμαι αλλιώς, με πατριωτισμό στο τέλος»

Κι εγώ αλλιώς το θυμόμουν, αλλά, περιέργως, όχι με πατριωτισμό. Ευχαρίστησα τον φίλο μου και κάθισα να το ψάξω. Αν γκουγκλίσετε τη φράση «η Αίγυπτος τας οφθαλμίας» (δηλαδή τις παθήσεις, ιδίως τις φλεγμονές των ματιών) θα δείτε ότι η φράση του Ροΐδη παραδίδεται με πολλούς τρόπους, συγκεκριμένα σε τρεις παραλλαγές.

Σε πολλούς ιστότοπους, όπως στο Γνωμικολογικόν, δίνεται η παραπάνω μορφή του αποφθέγματος, «η Ελλάς τους Έλληνας».

Αλλού πάλι, όπως στο sansimera.gr, μπορείτε να βρείτε μια διαφορετική διατύπωση. Οι τρεις πρώτες χώρες έχουν τις ίδιες πληγές, αλλά για την Ελλάδα η πληγη αλλάζει:

Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τον πατριωτισμόν.

Δεν είναι ίδιο. Εδώ, ο Ροΐδης θεωρεί τον πατριωτισμό μεγάλη πληγή του τόπου, όχι τους Έλληνες. Έχει πιστεύω αρκετή διαφορά.

E:ÁÓÌÏÄÁÉÏÓÅÔÏÓ Â' (53-78 ).tif adding description

Για του λόγου το αληθές, ιδού η πρωτότυπη δημοσίευση, όπως εμφανίστηκε στην περίφημη σατιρική εφημερίδα Ασμοδαίος, στην οποία ήταν διευθυντής ο Ροΐδης κατά την πρώτη περίοδο της κυκλοφορίας της.

Για να δώσουμε και βιβλιογραφικά στοιχεία, είναι το τεύχος 78 του Ασμοδαίου (11.7.1876). Είναι ένα τεύχος σημαδιακό, διότι είναι το τελευταίο της πρώτης περιόδου του Ασμοδαίου, όταν τον εξέδιδαν ο Ροΐδης με τον Θέμο Άννινο. (Επανεκδόθηκε το 1880 και έως το 1885, αλλά, νομίζω, χωρίς συμμετοχή του Ροΐδη. Το σχετικό άρθρο της Βικιπαίδειας μου φαίνεται πως τα έχει μπλέξει).

Αν σας άνοιξε η όρεξη να διαβάσετε ολόκλητο το άρθρο του Ροΐδη, μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο εδώ, ή να το βρείτε ονλάιν στο σάιτ της Πλειάδας (μερικές φορές είναι πεσμένο). Κι αν απορείτε ποιος είναι ο «όνος πατριώτης» στον οποίο ρίχνει τα τσουχτερά του βέλη ο Ροΐδης, θα δείτε ότι πρόκειται για τον Θεόδωρο Αφεντούλη, που δεν ξέρω αν άξιζε τέτοια δριμεία επίθεση. Αν είστε Πειραιώτης, το όνομα θα σας είναι οικείο -και δεν πρόκειται για σύμπτωση, η Λεωφόρος Ακτή Αφεντούλη από τον Θεόδ. Αφεντούλη, τον «πατριώτη όνο» του Ροΐδη πήρε το όνομά της.

Υπάρχει όμως και τρίτη παραλλαγή!

Το ίδιο απόφθεγμα το είχε νωρίτερα διατυπώσει ο Ροΐδης, με ελαφρώς διαφορετική μορφή. Στο Αττικόν Ημερολόγιον 1871 του Ειρηναίου Ασώπιου, που κυκλοφόρησε στα τέλη του 1870, ο Ροΐδης δημοσίεψε τα «Σκαλαθύρματα», ένα μπουκέτο από πανέξυπνους αφορισμούς, ανάμεσα στους οποίους και τον εξής:

Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του· η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Ελβετία τους περιηγητάς και η Ελλάς την Μεγάλην Ιδέαν.

Όπως βλέπετε, αντί για τη Βλαχία και τις ακρίδες έχει την Ελβετία με τους περιηγητές (τους προγόνους των τουριστών) και στην περίπτωση της Ελλάδας αντί για τον πατριωτισμό θεωρεί πληγή τη Μεγάλη Ιδέα. Ως προς την Ελλάδα, η διάγνωση δεν διαφέρει πολύ, αφού πατριωτισμός και Μεγάλη Ιδέα ήταν συναφείς έννοιες.

Αν έχετε καιρό κι αν δεν τα έχετε διαβάσει, αξίζει να διαβάσετε όλα τα «Σκαλαθύρματα», είναι απολαυστικά. Δεν θα σας παραπέμψω στο Αττικόν Ημερολόγιον, ούτε στα Άπαντα (Τόμ. 2, σελ. 26 πάντως), διότι ευτυχώς το κείμενο υπάρχει ονλάιν στη Βικιθήκη.

Επαναλαμβάνω τις τρεις παραλλαγές του αποφθέγματος:

Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Έλληνας.

Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τον πατριωτισμόν.

Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του· η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Ελβετία τους περιηγητάς και η Ελλάς την Μεγάλην Ιδέαν.

Την πρώτη παραλλαγή δεν την έχουμε ακόμα ταυτοποιήσει, αλλά δεν είναι δύσκολο. Προέρχεται από τα «Ερανίσματα εξ ανεκδότου έργου περί των σήμερον Ελλήνων», που είναι μια συλλογή από αποφθέγματα του Ροΐδη που κυκλοφόρησε το 1885 και υπάρχει και στην Ανέμη. Υπάρχει και ονλάιν στη Βικιθήκη, απ’ όπου το μεταφέρω εδώ:

Κατά τας ημέρας των στηλιτικών ήκουσα ξένον, γηράσαντα παρ’ ημίν, να εκφράζη την ακόλουθον γνώμην: «Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του, η Αγγλία την ομίχλην, η Βλαχία την ακρίδα, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας και η Ελλάς τους Έλληνας».

Το ίδιο υπάρχει βέβαια και στα Άπαντα του Ροΐδη σε επιμέλεια Άλκη Αγγέλου (Τόμ. Ε’, σελ. 365):

stilitik

Βλέπουμε δηλαδή ότι η συχνότερη παραλλαγή του ροϊδικού αποφθέγματος παραδίδεται στις περισσότερες ιστοσελίδες (Γνωμικολογικό κτλ.) ελαφρώς πειραγμένη. Αφενός έχει αλλάξει η σειρά των χωρών, και αφετέρου παραλείπεται η αρχή του αποφθέγματος, ότι δηλαδή το ρητό αυτό υποτίθεται ότι το είπε ξένος, την εποχή των στηλιτικών. (Για την ιστορία, τα Στηλιτικά ήταν μεγάλη πολιτική κρίση που συντάραξε τη χώρα το 1874, όταν η ομάδα βουλευτών (ας πούμε κόμμα) του Δ. Βούλγαρη επιχείρησε να πάρει αποφάσεις χωρίς να έχει πλειοψηφία -για περισσότερα, εδώ).

Οπότε, ενώ και οι τρεις μορφές του αποφθέγματος του Ροΐδη είναι αυθεντικές, θεωρώ ότι μένουμε πιστότεροι στο πνεύμα του Ροΐδη αν προτιμήσουμε την μορφή με τον πατριωτισμό, εφόσον η συχνότερα παρατιθέμενη μορφή, που θεωρεί πληγή τους Έλληνες γενικώς, παραλείπει την αρχή του αποφθέγματος, όπου η ρήση αποδίδεται σε κάποιον (φυσικά ανύπαρκτον) αλλοδαπό.

Προσωπικά μάλιστα, βρίσκω ότι βάζοντας στο στόχαστρό του τον πατριωτισμό (ή τη Μεγάλη Ιδέα) ο Ροΐδης κάνει μια τολμηρή και ουσιαστική καταγγελία, αφού θεωρεί τους πατριδοκάπηλους, όσους κηρύσσουν πατριωτισμό, πληγή του τόπου. Με το να θεωρούνται υπεύθυνοι γενικώς και αορίστως όλοι οι Έλληνες η αιχμηρή καταγγελία κινδυνεύει να μετατραπέι σε καφενειακή αμπελοφιλοσοφία, του τύπου ‘δεν βαριέσαι αδερφέ’.

Αλλά αυτό είναι προσωπική άποψη που δεν είναι υποχρεωτικό να τη συμμερίζεστε. Θα επαναλάβω πάντως τη μορφή του ροϊδικού αποφθέγματος που θεωρώ πιο έγκυρη:

Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τον πατριωτισμόν.

 

Advertisement

187 Σχόλια προς “Ποια είναι η μεγαλύτερη πληγή του τόπου;”

 1. Κουνελόγατος said

  Τρολ φρι ντέι;

 2. Κουνελόγατος said

  Και κάποιος άλλος είχε πει κάτι για καταφύγιο;;; καθαρμάτων, αλλά και γι αυτό υπάρχουν πολλές απόψεις, ως προς το ποιος, ως προς την ακριβή διατύπωση, ως προς το πότε. Μοιάζει πάντως σαν ιδέα ή κάνω λάθος;

 3. Κουνελόγατος said

  Αγενής είμαι, καλημέρα, ευχαριστούμε.

 4. Γς said

  Καλημέρα

  >Η Βλαχία τας ακρίδας

  Ποια Βλαχία; η Ρουμανία;

 5. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  This stupid Roides called good old English fog a plague ?? Goodness no!
  Wonderful english weather

 6. 1. Yes indeed!
  Κόνυ, δες στο «άνθρωποι και σκυλιά»

 7. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 8. Συμφωνώ, έχει μεγάλη διαφορά το ένα απόφθεγμα με το άλλο. Αν η πληγή του τόπου είναι, έτσι γενικά και αόριστα, οι Έλληνες αυτό δείχνει αν μη τι άλλο και έναν ελιτισμό, εγώ είμαι έξυπνος αλλά είστε πολλοί οι βλάκες. Αν η πληγή του τόπου είναι ο πατριωτισμός (μάλλον εθνικισμός θα αντιστοιχούσε σαν όρος σήμερα) τότε είναι μια πολιτική άποψη, η οποία και τεκμηριώνεται. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο μεγαλοιδεατισμός έφαγε τα μούτρα του, και μαζί με αυτά και τα μούτρα του λαού.

  Σε ορισμένες βέβαια αρχικά τα κατάφερε γιατί έπεσε στην πολιτική συγκυρία,
  Η αφετηρία του Μακεδονικού:
  http://giati-baba.blogspot.gr/2015/12/blog-post_37.html

 9. cyrusmonk said

  Ἔχω τὴν ἐντύπωση ὅτι καὶ οἱ τρεῖς μορφὲς εἶναι ἔγκυρες – ἀλήθεια, ξέχασα νὰ πῶ καλημέρα! – καθὼς ὁ Ροΐδης συνήθιζε νὰ κοσμεῖ τὰ γραπτά του μὲ παραλλαγὲς δικῶν του φράσεων καὶ ἰδεῶν. Ἔκανε δηλαδὴ κάτι σὰν αὐτὸ ποὺ κάνει ὁ Σαββόπουλος (γιὰ παράδειγμα) στὰ τραγούδια του.
  Ὁ μακαρίτης πιὰ Ἀγγέλου ἦταν πολὺ καλὸς μελετητὴς τοῦ Ροΐδη καὶ εἶναι σίγουρο ὅτι εἶχε δεῖ τὴν «πατριωτικὴ» παραλλαγή, ἐγκύπτοντας στὰ τεύχη τοῦ Ἀσμοδαίου. Ἄλλωστε μιὰ πρόχειρη ἀναδρομὴ στὰ Ἄπαντα (ἐπιμέλεια Ἄλκη Ἀγγέλου) δίνει στὸν Β`τόμο, σελίδα 26 (Σκαλαθύρματα) καὶ τὴν ἐκδοχὴ μὲ τὴν Μεγάλη Ἰδέα.

 10. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «Η μεγαλύτερη πληγή του τόπου ήμουν εγώ! Γι’αυτό και τον απάλλαξα απ’την παρουσία μου…»
  Σοφή ρήση του μεγάλου ανδαλουσιάνου σοφού Αλ Χίντ αλ Κουμπρούς
  (Ροίδης… what a pathetic looser!)

 11. gpoint said

  Χμμμ, με δεδομένο πόση ήταν τότε η Ελλάδα και πόση έγινε μετους Βαλκανικούς κ.λ.π. δεν θεωρώ και πολύ πετυχημένη την ρήση του. Ενα καλό ερώτημα θα ήταν ποιά είναι σήμερα η μεγαλύτερη πληγή του τόπου…

  Μαρινάκης ή Μητσοτάκης ;;

 12. Γς said

  Μου αρέσει η πρώτη εκδοχή:

  Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Έλληνας

  Είναι σαν αυτό που λένε οι Ισραηλίτες:

  «Η πληγή του Ισραήλ είναι οι Εβραίοι.
  Εξω είναι το λίπασμα του κόσμου.
  Μέσα είναι απλώς σκατά»

 13. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  9: Φυσικά και οι τρεις μορφές είναι αυθεντικές και περιλαμβάνονται στα Άπαντα

  4: Ναι, η Βλαχία είναι σήμερα κομμάτι της Ρουμανίας.

 14. spatholouro said

  Νίκο, μήπως Λεωφόρος Αφεντούλη, όπου πήγα και σκολειό;
  (αν ήταν Ακτή θα έριχνα και καμμιά βουτιά…)

 15. Σουμέλα Παπαδοπούλου said

  Καλημέρα,
  εξαιρετική η ανάρτηση, ευχαριστούμε και για τις παραπομπές.
  Σουμέλα

 16. Μπούφος said

  Η μεγαλύτερη πληγή του τόπου είναι τα φασισταριά, τα δεξιά και τα αριστερά και τα κεντρώα, που θεωρούν τη δική τους γνώμη ως θέσφατο και καταδιώκουν απηνώς, και αποκεφαλίζουν και κρεμάνε και φακελώνουν και διώκουν ορατώς και αοράτως, όλους τους αντίθετους προς το προσωπικό τους θέσφατο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πληγή του κάθε τόπου, και όχι μόνο της Ελλάδας, νομίζω.

 17. sarant said

  14 Δίκιο έχεις, έκανα τη διόρθωση

 18. Γς said

  16:

  θεσφατομαχίες…

 19. spatholouro said

  17 Νίκο, η διαγραφόμενη λέξη μένει υποχρεωτικά ή είναι επιλογή σου;

 20. Γς said

  19:

  Την διέγραψε γιατί δεν έβρισκε γομολάστιχα για να την σβήσει

 21. basmag said

  16. Έτσι ακριβώς είναι! Γι αυτό και εμείς οι εκπαιδευτικοί προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε τις διαφορές των λέξεων εθνισμός, πατριωτισμός, εθνικισμός, σοβινισμός στους μαθητές μας. Έλεος πλέον με τις ιδεοληψίεςστον 21ο αιώνα…

 22. Κουνελόγατος said

  Συνεπώς, χρονολογικά μιλώντας, πρώτα κάνει λόγο για τη Μεγάλη Ιδέα, μετά για τον πατριωτισμό και τέλος για τους Έλληνες. Όταν γράφει το τελευταίο, δεν έχει ακόμη γίνει ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897.
  Ποια είναι η Μεγάλη Ιδέα της εποχής; Προφανώς εννοεί την προσάρτηση της Ηπείρου και της Θεσσαλίας ή κάτι άλλο που μου διαφεύγει;
  Αν κάποιος έχει ασχοληθεί με τον Ροϊδη, θα μας ενημερώσει κι εμάς (τους αδαείς) για τον τρόπο σκέψης του; Αυτό που ξέρω είναι πως ήταν «αιρετικός», άλλο δε γνωρίζω κι ορκίζομαι… 🙂

 23. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  18 Θεσφάτο, θεσμηντοτρώς! 🙂
  Κάπου στο γραφείο μου έχω εδώ και χρόνια τοιχοκολλήσει:
  «Αυτοί που νομίζουν πως τα ξέρουν όλα ενοχλούν αφάνταστα εμάς που τα ξέρουμε»
  ελπίζοντας πως βλέποντάς το δεν το δικαιώνω. Δεν τα καταφέρνω πάντα… 🙂 (εύσχημος τρόπος να πω πως δεν τα καταφέρνω γενικώς).

  5. Yes indeed, my good chap, well said, jolly good!

 24. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 25. Γς said

  21:

  >να ξεκαθαρίσουμε τις διαφορές των λέξεων εθνισμός, πατριωτισμός, εθνικισμός, σοβινισμός

  -ισμοί και ξεκαθαρ-ισμοί

 26. Αστέρω said

  Καλημέρα Νίκο, έχεις δίκιο: οι συλλήβδην αρνητικοί χαρακτηρισμοί λαών («πληγή», «σκατά») είναι αφοριστική, «γενικώς και αορίστως καφενειακή αμπελοφιλοσοφία» και, θα συμπληρώσω, βάση κάθε ρατσισμού.

 27. Γς said

  22:
  Ε, διαβασε και λίγο Πάπισσα Ιωάννα…
  Τα εξηγεί όλα αυτά εκεί

 28. cronopiusa said

 29. Γς said

  26:

  Συμφωνώ

 30. ΓιώργοςΜ said

  Από τα «σκυλαθύρματα» ξεχώρισα το λεξιλογικό:
  «Οι σχολαστικοί μας ωνόμασαν, πιθανώς, το μανδύλιον ‘ρινόμακτρον’, διότι μόνον η μύτη των συγκινείται και τρέχει, τους δε οφθαλμούς ουδέποτε ησθάνθησαν την ανάγκη ν’ απομάξωσιν.»
  Είχε και τότε «αμφίψωμα»!! 🙂

 31. Γς said

  30:

  >διότι μόνον η μύτη των συγκινείται και τρέχει, τους δε οφθαλμούς ουδέποτε ησθάνθησαν την ανάγκη ν’ απομάξωσιν.

  Το μάτι σου τ αλλήθωρο που τρέχει στον κατήφορο

 32. Κουνελόγατος said

  27. Είναι μέσα στα 100+ που γράφω κατά καιρούς… Καλά να είμαστε.

 33. Γς said

  31:

  Αυτά τα μάτια ήθελα να βάλω

 34. cronopiusa said

  Για Επανάσταση Λέω

 35. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  19 Επιλογή μου είναι, και το κάνω καμιά φορά όταν γίνεται διόρθωση με σχόλιο. Αλλά όχι πάντα, άλλοτε βαριέμαι.

  22 Η Μεγάλη Ιδέα ήταν η ίδια όλα τα χρόνια, να πάρουμε την Πόλη ή τέλος πάντων να απελευθερωθούν οι αλύτρωτοι. Ο άμεσος στόχος κατά περιόδους διέφερε.

 36. Γς said

  31, 33:

  Μάτια.

  Και διαβάζω τώρα στο ΦΒ την φίλη μου [και μεταπτ. φοιτήτριά μου, καθηγήτρια τώρα-πολλά λέω] Π.Κ.

  «η τέλεια διαστροφή… να επικοινωνείς (και καλά!!)… μέσω καλωδίων…. εδώ λέμε να πετάξουμε τα καλώδια και να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά… αλλά μερικοί ανθρώπινοι εγκέφαλοι αρέσκονται στη δυσκολία. για μένα μια τελείως τεχνολογική προσέγγιση δε μπορεί να φέρει και την ουσιαστική προσέγγιση.
  …κι όσο βλέπω την εξάρτηση με τα κινητά, tamplet, i-phone, smart κλπ… μου ανάβουν τα εσωτερικά μου κόκκινα λαμπάκια!»

  Μάτια λοιπόν

  Και μια ματιά μωρέ! Και πως να σου τη στείλω μέσα απ τα καλώδια

  http://caktos.blogspot.gr/2016/05/bits.html

 37. Ο κύριος Βάταλος, οφείλω να ομολογήσω πως βρίσκω ότι έχει πολλή πλάκα. Μάλιστα, για ένα φεγγάρι επισκεπτόμουν το παρόν ιστολόγιο μόνο και μόνο για να διαβάζω τα σχόλιά του! Είναι υπερβολικά αντί-χριστιανός για τα γούστα μου, βέβαια, αλλά OK. Και είναι και εθνικόφρων, ενώ εγώ αναρχικός, αλλά αυτό του το συγχωρώ, για τους δικούς μου λόγους.
  By the way, έκανα επανασχεδίαση του ιστολογίου μου, το έκανα πιο φιλόξενο. Ορίστε και ο σύνδεσμος της χθεσινής, περίφημης πλέον (το ζενίθ των θεάσεων για το μπλοκ μου!), ανάρτησης : http://gorgonasarhs.blogspot.gr/2016/06/blog-post_10.html
  Τέλος, θα ήθελα να σας πω ότι η ηλικία μου είναι 31 έτη και συγχωρέστε με για τον χθεσινό «φαλλό», το αίμα μου βράζει ακόμα.
  Καλή μέρα και σήμερα 😉

 38. nestanaios said

  Το πρόβλημα είναι η έλλειψη πατριωτισμού. Οι Έλληνες ποτέ δεν ήσαν πατριώτες. Ότι έκαναν και ότι κάνουν είναι για σκοπούς ιδιοτελείς και για τον λόγο αυτό η Ελλάδα παραμένει μία μικρή χώρα.
  Πατριώτες είναι οι Αμερικάνοι, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί , οι Άγγλοι, οι Μεξικανοί , οι Κινέζοι, οι Ρώσοι, οι Καναδοί, οι Αυστραλοί και πολλοί άλλοι αλλά όχι οι Έλληνες.

  Δεν είναι τυχαίο, Ο Πλάτων να έχει πεί· «χρήματος τε καί ἀργύρου καί τῶν ἄλλων ὑλικῶν ἀγαθῶν ἀπάντων τιμιώτερόν ἐστιν ἡ Πατρὶς καὶ σεμνότερον καὶ ἁγιώτερον καὶ ἐν μείζονι μοίρᾳ καὶ παρὰ θεοῖς
  καὶ παρ᾿ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι.» Είχε δεί ότι δεν υπάρχει πατριωτιμός.

  Είχαν όμως ένα καλό οι παλαιοί αλλά τώρα δεν υπάρχει και ενδεχομένως να είναι και χειρότερο κακό από την υπαρκτή έλλειψη πατριωτισμού. Δεν επέτρεπαν στους κίναιδους το ψηφίζειν και το ψηφίζεσθαι.

 39. Κουνελόγατος said

  What’s up doc???

 40. spiral architect said

  Ελεγα κι εγώ δεκαπεντετόσα χρόνια, ποιος είναι αυτός ο Αφεντούλης που τον έκαναν δρόμο στην Καλλίπολη.
  (όπου και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής) 🙄
  Ολοι οι άχρηστοι της σύγχρονης Ελλάδας ξεπλύθηκαν γενόμενοι δρόμοι.

  Καλημέρα.
  (με Ρουμανία γερά)

 41. #38:
  Προφανώς εννοείτε να πάμε να φάμε τους γείτονες. Γιατί αυτοί που πήγανε στην Αλβανία το ’40 σίγουρα δεν το κάνανε για το χατήρι του δικτάτορα ή των Εγγλέζων!
  Για τους «κίναιδους» διαβάστε το περιοδικό «Ιστορικά Θέματα» που κυκλοφορεί αυτόν τον μήνα και έχει άρθρο για την πορνεία και παιδεραστία στην Αρχαία Ελλάδα. Όχι απλά ψήφιζαν και ψηφιζόταν…

 42. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #37
  Δεν ξέρω αν σας είπαν, αλλά έχω αναλάβει υπεύθυνος της Sacra Congregatio Propaganda Fide του ιστολογίου… Δυστυχώς πάσχετε από βαταλίαση, μέχρι ταυτισμού (νέα λέξη). Παρά τη μετάνοια, θα πρέπει να υπάρξει εξαγνισμός δια καθαρτικού μπανίου! 🙂

 43. Κουνελόγατος said

  Κι εγώ που χάρηκα το πρωί…

 44. cronopiusa said

 45. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #43
  Απαιτείται Μέγας Ιεροεξεταστής! 😀

 46. leonicos said

  Λεώνικος, ο διαβάσαντας και μη γράψαντας τη γνώμη του

 47. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #45
  Παναγία μου, Μέγας στα αλήθεια βγήκε! Τουλάχιστον είναι Ελ Γκρέκο. 🙂

 48. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα!
  Προφανώς είχε κατά νου τους καφενόβιους ζητωπόλεμους, που τους περιποιείται και ο Παλαμάς στα «Σατιρικά γυμνάσματα».
  Όντως το αφοριστικό «τους Έλληνες» ταιριάζει περισσότερο, όχι στον Ροΐδη, αλλά στους ουάου «Μένουμε Ευρώπη».

 49. Γιάννης Κουβάτσος said

  Χάσαμε τον Βάταλο και αποκτήσαμε τον πατριώτη αντικίναιδο, που θαυμάζει τον πατριωτισμό των …Καναδών.

 50. Κουνελόγατος said

  49. Είσαι άδικος, και των Αυστραλών.

 51. #49-50
  Και που δεν πολεμήσανε οι κακομοίρηδες για τα συμφέροντα του αγγλικού κράτους. Οι πατριώτες…

 52. Κουνελόγατος said

  44. Νομίζω η Cronopiusa κατάλαβε τι ακριβώς σκεφτόμουν… :mrgreen:

 53. cronopiusa said

  Πως είναι ludopatía στα ελληνικά;

 54. Και όταν οι Γιαπωνέζοι ετοιμάζανε απόβαση στο Ντάρβιν της Βόρειας Αυστραλίας, ψαχνόντουσαν γιατί δεν τους είχε μείνει κανείς φαντάρος, όλοι ήτανε στη Μέση Ανατολή και στη Μπούρμα υπό τις διαταγές Εγγλέζων στρατηγών!

 55. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 56. sarant said

  53 Παιχνιδοπάθεια και παιχνιδοπαθής;

 57. η Ελβετία τους περιηγητάς
  Αυτό εμένα, σαν ιστορικός που είμαι, μου φαίνεται το πιο ενδιαφέρον 🙂

 58. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  57.53. Koυμαρτζής.

 59. Αντί να τους λέμε κι ευχαριστώ που πήγαν και σκοτώθηκαν για το δικό μας καλό…
  Ειδικά οι Αυστραλοί και στην αποτυχημένη εκστρατεία των Δαρδανελίων έχυσαν πολύ αίμα, και ακόμα και στον πόλεμο του Βιετνάμ συμμετέσχαν — και δεν ξέρω να υπήρξε καμιά σοβαρή αντίδραση για το δεύτερο. Ίσως βέβαια ο στρατός τους ήταν αποκλειστικά εθελοντικός στη δεκαετία του 1960, όπως ήταν και είναι και ο βρετανικός.

 60. Νεσταναίε, εγώ (και όσοι κάναμε Κρίτωνα στο σχολείο) το ξέρω «πατρός τε καί μητρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἀπάντων τιμιώτερόν ἐστιν ἡ Πατρὶς καὶ σεμνότερον καὶ ἁγιώτερον καὶ ἐν μείζονι μοίρᾳ καὶ παρὰ θεοῖς καὶ παρ᾿ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι.» Δεν νομίζω πως η έκφραση «υλικά αγαθά» λεγόταν τον καιρό του Πλάτωνα.

 61. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  58. Aφιερωμένο στο Δύτη που εκτός από Ιστορικός, …διαβάζει και κρυφά 🙂 και του αρέσουνε κι αυτά:

  Το καλοκαίρι του 1847 ήταν αρκετά θερμό, έτσι ένας νεαρός Βρετανός με το όνομα Γουίλιαμ Τόμσον (William Thomson) έκανε τις διακοπές του στις γαλλικές Άλπεις. Μια μέρα που έκανε τη βόλτα του κοντά στο Σαμονί (Chamonix) συνάντησε ένα αρκετά εκκεντρικό ζευγάρι . -Πατριωτάκια! σκέφτηκε σίγουρα, καθώς μια γυναίκα πάνω σε ένα κάρο, συνοδευόμενη από έναν άντρα που κουβαλούσε ένα τεράστιο θερμόμετρο…δεν θα μπορούσε παρά να είναι κι αυτοί Βρετανοί. Έτσι ο Τόμσον -που αργότερα θα γινόταν ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της Βρετανίας και του κόσμου και θα έπαιρνε και τίτλο «ευγενείας» ,αυτόν του λόρδου Κέλβιν – έπιασε ψιλή κουβεντούλα με το ζευγάρι.
  Ήταν νιόπαντροι και περνούσαν το μήνα του μέλιτος στις Άλπεις.

  Ο άντρας λεγόταν Τζέημς Πρέσκοτ Τζάουλ (James Prescott Joule) και είχε αφιερώσει σημαντικό μέρος της ζωής του στο να αποδείξει ότι όταν το νερό πέφτει υψομετρικά κατά 778 πόδια ,η θερμοκρασία του αυξάνεται κατά έναν (1) βαθμό Φαρενάιτ. Η πατρίδα του η Βρετανία όμως δεν διέθετε αρκετούς κατάλληλους καταρράκτες κι έτσι είχε αποφασίσει να μην αφήσει μια μικρή τεχνική λεπτομέρεια-όπως ο μήνας του μέλιτος- να μπει εμπόδιο ανάμεσα στην επιστημονική αλήθεια ,στους αλπικούς καταρράκτες και σ’ εκείνον! Ο Τζάουλ ήταν τυπικά ζυθοποιός στο επάγγελμα. Ακολουθούσε την οικογενειακή παράδοση και την εποχή εκείνη ο πατέρας του ήταν ήδη από τους πιο πλούσιους ζυθοποιούς. Ο ίδιος όμως δεν έτρεφε τον ίδιο ενθουσιασμό για τις μετατροπές φυτών σε μπύρα και είχε αφοσιωθεί στις ενεργειακές μετατροπές γενικότερα. Μελετούσε την ισοδυναμία μεταξύ μηχανικού έργου και θερμικής ενέργειας. …

 62. sarant said

  62 Μπράβο Κιντ, ωραίο αρθράκι!

 63. #61
  Ήταν παλικάρια αυτοί που ήρθαν το ’41. Άλλο αυτό.
  Το ’65 υπήρχαν μεγάλες αντιδράσεις, αλλά και ο στρατός που έστειλε η Αυστραλία στο Βιετναμ λίγος. Πιο πολύ για να εκπληρώσει υποχρέωση προς τους Αμερικάνους και για το συμβολισμό της καταπολέμησης του «διεθνούς κομμουνισμού».

 64. Ως ιστορικός, θυμάμαι και ότι την έχεις ξαναπεί αυτή την ιστορία 🙂

 65. «…περιττόν νά προσθέσωμε ότι ό κύριος φορεύς τής μεγάλης ίδέας ύπήρξε ή έλλαδική έκκλησία , γιά τήν όποίαν τό όλο νόημα έσήμαινε αύξηση είσοδημάτων .Ούτε καί μπορούσε νά κάνη διαφορετικά , αφού ήταν συστατικό στοίχείο τής «νόμω κρατούσης πολτείας»
  Τήν κωμικότητα τών πραγμάτων τήν έσημείωσε ό Ροίδης : «όλες οί έκκλησίες θέλουν νά όδηγήσουν τούς πιστούς των στόν Παράδεισο , ή έλληνική θέλει νά τούς όδηγήση στήν Κων/πολη «

 66. 65

  Μέχρι κι εγώ, ο δρ Αλτσχάιμερ, το θυμάμαι. Αλλά μια ωραία ιστορία είναι πάντα μια ωραία ιστορία!

 67. Τις πταίει? http://gorgonasarhs.blogspot.gr/2016/06/blog-post_85.html

 68. ΣΠ said

  53, 57
  τζογομανία, τζογομανής;

 69. θεια Κούλα said

  Το τζαιρό που γίνη ο μεγάλος σηκωμός του γένους τσαι πολεμάγανε ούλος ο κόσμος ν’ αναστηθούμε που μας είχε η Τουρτσά πατημένους το γκαρύτζαφλα, ήτανε φερμένος στη Ρούμελη ένας Διάτανος από την Αμεριτσή, ένα μπίτι άταρο, ένα χαημένο ριγάτο. Πώς τά ηφερε ο σκατογένης τσ’ ευρέθη με τον Αθανάσιο Διάκο στην Αλαμάνα. Πολέμαγε ο Διάκος με τα παληκάρια του, τσείνος ετσεί εκαθότανε τσ’ έκοφτε τω στσυλιώ γκλαρί. «Τι φτιάνεις ετσεί, ρε Διάτανε, δε μπολεμάς, έχει πλακώσει τ’ αστσέρι του Ομέρ Βρυώνη τσαι θα μας χάσουνε ούλους τους Ρωμιούς». «Δε μπά᾿ να σας χάσουνε, του λέ’, αυτό παρακαλάου τσ’ εγώ το Δία, να σας χάσουνε ούλους τους παλιογαλιλαίους πατριώτες να ξεβρομίσει ο τόπος!». Τ’ ακούς; Τ’ ακώ να λες.
  «Μπας τσ’ είναι με τους Τούρκους, δε ντο πιστεύω», όχι, λέει, «εγώ ειμαι ελληνόψυχος, πιστεύω σ’ ένα θεό που ᾿τανε πατροχτόνος, αιμομίχτης τσαι βιαστής, είχε δηλαδή ούλες τις αξίες που με δαύτες θα διαπαιδαγηθούν οι νέες γενιές του πλανήτη ότα θα γίνουμε πλανητάρχαι», «ρε φτούνα φτού έχεις μαθημένα στην Αμεριτσή τσ’ ήρθες να μας ειπείς», σπάει το σπαθί του Διάκου, «άιντε πιλάλα φέρε μου ένα γιαταγάνι, πλάκωσ’ η Τουρτσά», «δε μπάου», λέει, «για δε μπας;», «για τ’ αντί πόχει τέσσερες τρούπες, τσ’ άμα θες να ξέρεις, λάσταυρος είναι ο κολομπαράς».
  Πιάνουνε το Διάκο τσαι πάνε να ντονε σουγλίσουνε τσαι του λέγανε: «Γίνεσαι Τούρκος Διάκο μου τη μπίστη σου ν’ αλλάξεις;» απέ τσείνος τους έλεγε: «Πάτε και σεις κι η πίστη σας μουρτάτες να χαθείτε!». Ο Διάτανος αρουλιότανε απόκοντα: «σουγλάτε τον το μπαλιογαλιλαίο, το γκουραδόμαγκα, το μεταλληνιστή, το χριστιανομπολσεβίκο!».

  Τι μας δείγνει ετώρα τούτη η ιστορία; Ότι η μεγαλύτερη πληγή της Ελλάδας είναι ο πατριωτισμός. Άμα δε γκζεσηκωνόσαντε ο Διάκος τσ᾿ ο Κολοκοτρώνης τσ᾿ ο Καραϊσκάτσης τσ’ ούλοι οι πατριώτες χριστιανομπολσεβίτσοι το ᾿21 να σφάξουνε τα παληκάρια της Τουρτσάς, τώρα θελα περνάμε μπέικα.
  Εφτούνα τα ᾿χω ακουσμένα από τη συχωρεμένη τη γιαγιά μου που ᾿χε διαβασμένο το Δαμαστσηνό τσαι τα ᾿ξερε ούλα.

 70. 38
  Λυπάμαι που θα είμαι τόσο ευθύς αλλά, κύριε, δεν έχετε την παραμικρή ιδέα περί πατριωτισμού και περί Πλάτωνος. Καλημέρα εύχομαι.

  39
  Όλα καλά, χρειάζεστε κάτι;

  42
  Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας.

  45
  Μην λέτε τέτοια πράγματα, Θεός φυλάξοι.

 71. sarant said

  69 Δεν εννοεί τα τυχερά παιχνίδια το ludo- αλλά τα παιχνίδια απλώς.

 72. Γς said

  Θα πάρω μια ψαρόβαρκα (το μωρό μου)
  θα πάρω μια ψαρόβαρκα
  να πάω να βγω στην Πάρο
  να πάω να βγω στην Πάρο.

  Θα πα να βρω τον «Μάουκα» (το μωρό μου)
  θα πα να βρω τον «Μάουκα»
  μαζί του να καλάρω
  θα πάω να βγω στην Πάρο.

  Όχι θα κάτσω να σκάσω!
  Χαρά θεού είναι έξω!
  Η θάλασσα λάδι και τα πλεούμενα στο λιμάνι

  Θα πάρουμε μια ψαρόβαρκα, ουπς, ένα παπόρι και φύγαμε για Κυκλάδες.

  ΠΣΚ και όσο πάει.

  Εχουμε άλλους δυο γάμους να κανονίσουμε εκεί αυτό το καλοκαίρι. Ναχει θείους και θείες ο Γς τζούνιορ που έρχεται οσονούπω.

  Αντε! Τυχεροί είστε. [Αν δεν βρω γουάι φάι .δλδ]

 73. 70
  Ενώ αγαπώ την γραφή σου, απορώ με την κατακλείδα σου. Μάλλον η γιαγιά σου δεν τα ήξερε ούλα, μόνο νόμιζε, διότι βλακείες, νομίζω, έλεγε. Ζητώ ταπεινά ξανά συγγνώμη για τον βρασμό του αίματός μου (το γκούγκλε μου βγάζει λάθος τους δύο τόνους του αίματός μου, στραβό θα είναι).

 74. spatholouro said

  40.
  Τώρα βέβαια, κομμάτι υπερβολικό τον κόβω τον Ροΐδη περί Αφεντούλη αλλά και για το «άχρηστος» διατηρώ επιφυλάξεις:

  http://pireorama.blogspot.gr/2015/04/blog-post_15.html

 75. Γιάννης Κουβάτσος said

  Στη χειμαζόμενη Ελλάδα τώρα και…ψηφιακή πλατφόρμα για να καπαρώνεις την ξαπλώστρα που γουστάρεις! Α, ρε Ροΐδη, ποια πληγή της Ελλάδας να πρωτοαναφέρεις!

  http://www.techgear.gr/plazz-108879/

 76. Κουνελόγατος said

  Spiral ΒΟΗΘΕΙΑ!!!

 77. θεια Κούλα said

  74 Δε λειτρουγάει; Γελάου με δαύτους

 78. Εδώ από την Ανέμη είναι λίγο τρομακτικός ο πανηγυρικός του Αφεντούλη για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, προφανώς ο Ροΐδη τον κατέκρινε για τους εθνικιστικούς πομφόλυγες που εκτόξευε.

  Κι εδώ ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα για τη λεωφόρο Αφεντούλη από τον MLP.

 79. 78
  Δε λειτουργάει ωρέ, πού να λειτουργήσει; Τι καλά να ήμασταν με τους Τουρκαλάδες; Τι ξέρουν δαύτοι από Ελλάδα μωρή; Ιδέα δεν έχουνε καμιά. Σε φιλώ τώρα, έρχεται η γυναίκα μου. Διάβασε λίγο τη σελίδα μου, μήπως και γλυκάνεις: http://gorgonasarhs.blogspot.gr/

 80. Πέπε said

  @73:
  Χωρίς εισαγωγικά ο Μάουκας. Άνθρωπος ήταν. Παρατσούκλι κάποιου καπετάνιου που το κανονικό του ήταν Τσαντάνης. (Ή, όπως λένε συχνά στα νησιά: λεγόταν/ακουγόταν Μάουκας, γραφόταν Τσαντάνης.)

 81. ΣΠ said

  72
  Όμως, ludopatía είναι ο παθολογικός εθισμός ειδικά στα τυχερά παιχνίδια.
  http://ludopatia.cat/web/presentacion.html

 82. ΣΠ said

  Μάλλον εδώ:
  http://www.ludopatia.org/web/faq_es.htm

 83. θεια Κούλα said

  80 Λέου, δε λειτρουγάει το μυαλό σου; Εγώ γελάου με τσεινούς που λένε ότι η μεγαλύτερη πληγή της Ελλάδας είναι ο πατριωτισμός. Τη σημερνή ημέρα, εφτούνοι είναι η μεγαλύτερη πληγή. Τσαι μιλάου για πατριωτισμόνε, όχι για τους παλιοπαλιαθρώπους τους χρυσαυγίτες.

 84. ΓιώργοςΜ said

  1 Μεγάλη κουβέντα είπες νομίζω…

 85. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Να το πάλι, ο ένας μιλάει στον άλλο. Αλλά εδώ τώρα ο νεοφερμένος έκανε το σφάλμα να χρησιμοποιήσει το μοτίβο του Εθνοκόφρoνα/Εαμοβούλγαρου: Μου αρέσει αυτό που κάνεις κλπ κλπ αλλά … Και αρχίζει να καταφέρεται εναντίον του άλλου.
  Χρειάζεται auto da Fé! 🙂

 86. Κουνελόγατος said

  85.======>77.

 87. cronopiusa said

  Δεν είναι μόνο τα τυχερά παιχνίδια το ludo
  αλλά και τα παιχνίδια στρατηγικής
  ας υποθέσουμε ότι μπαίνεις σ’ ένα ιστότοπο μ’ ένα υποκοριστικό, το οχυρώνεις, το εξοπλίζεις, το γεμίζεις με resources για να γίνεσαι ολοένα καλύτερος και δυνατότερος και από κει και πέρα προσπαθείς ολοένα να αυξάνεις την αξία σου.

  Επιτίθεσαι σε συνοδοιπόρους για να κερδίσεις τα δικά τους αποθέματα, για να πάρεις και πολύτιμους για το παιχνίδι πόντους.

  Χαρίζεις τη μισή σου περιουσία, πουλάς την άλλη μισή, αλλάζεις ονόματα και προσωπικότητα, κολλάς,
  καις την φαιά σου ουσία να εφευρίσκει περσόνας σε διαφορετικό ημισφαίριο, παίζεις μέρα νύχτα με τον εαυτό σου που σταθερά υπερασπίζεται τις ίδιες ιδέες και εμμονές,
  σε χωρίζει η γηραιά σύζυγος σου,
  ανασταίνεις μια θειά,
  πετάς λάσπη,
  ζεις απασχολείσαι και ασχολείσαι
  σε μια εικονική πραγματικότητα

  είσαι ludopata

 88. Θύμμαχος Θήτης said

  58 62 η Ελβετία τους περιηγητάς

  λέγεται πως και ο Σρέντιγκερ είχε πάει με μια κοπέλα ένα μήνα διακοπές Ελβετία. Και με την περιήγηση ξανάνιωσε και έβγαλε και την εξίσωσή του.

 89. Κουνελόγατος said

  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 90. θεια Κούλα said

  86 Επειδής με παρεξηγάτε τσαι δε λειτρουγάει το έρημο, δε γκζαναματαγράφω. Άιτε να χαθεί το χωριό σας!

 91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Δεν πρόκανα να διαβάσω νωρίτερα κι έτσι είδα τώρα ότι έχω επαναλάβει, στο άλλο νήμα, το τουίτερ για βιβλίο και ποδόσφαιρο που έβαλε εδώ ο Σκύλος στο 56. Σόρι.

  Αντιτρόλ υπηρεσίας, λάβε θέση.

 92. BLOG_OTI_NANAI said

  66: Η φράση αυτή από ποιο κείμενο του Ροΐδη είναι;

  Γενικά, πολύ σωστά αναφέρει ο Νίκος ότι το πρόβλημα του Ροϊδη δεν ήταν καθόλου ο πατριωτισμός. Τον Ροϊδη τον ενοχλούσε η πατριδοκαπηλεία αλλά και η εθνικιστική επιθετικότητα χωρίς λογική. Δεν είχε όμως πρόβλημα να γράψει π.χ. ότι «το βουλγαρικόν έλκος παρίσταται χαίνον και ανεπίδεκτον επουλώσεως δι’ άλλου φαρμάκου πλην του πυρός και του σιδήρου«. Δεν είχε πρόβλημα να αναφέρεται στα «κρίσιμα συμφέροντα του ελληνισμού» ή στον βουλγαρικό κίνδυνο και το γεγονός ότι «οκτακισμύριοι τουλάχιστον Έλληνες» τέθηκαν κάτω από «επαχθή ζυγόν […] κατωτέρας τον πολιτισμόν φυλής«.

  Ο Νίκος βεβαίως δεν έγραψε τίποτα σχετικό, αλλά τα λέω διότι καμιά φορά οι άνθρωποι κάνουν αναχρονισμούς και μπερδεύουν την ειρωνία προς την Μεγάλη Ιδέα με κάποιον σύγχρονο, μεταχουντινό εθνοφοβικό λόγο. Ίσα-ίσα ο Ροΐδης κατηγορούσε τις διαμάχες των κομμάτων διότι οδηγούν στο «να θυσιασθώσι τα συμφέροντα ολοκλήρου έθνους«.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ σούρνει τα χίλια δυο σε ορθόδοξο κλήρο αλλά κια στους παπικούς κληρικούς, σε δύο σημεία του έργου του δεν αποδέχεται την απουσία του πατριωτισμού τους:
  Στο πρώτο απόσπασμα, στην επάνω παράγραφο κατηγορεί τους ορθοδόξους κληρικούς για υποκρισία. Στην δεύτερη όμως παράγραφο κατηγορεί τους παπικούς για έλλειψη πατριωτισμού, την οποία όμως δεν αποδέχεται για τους ορθόδοξους:

  Στο άλλο απόσπασμα επιβεβαιώνει τα παραπάνω, ότι ο ορθόδοξος κλήρος «δεν έχει ούτε τα προτερήματα των άλλων κληρικών» (π.χ. δεν νοιάζεται πραγματικά για τους φτωχούς κ.λπ.) «αλλά ούτε και τα ελαττώματα τους» (όπως την απουσία πατριωτισμού που βλέπει στους παπικούς):

  Βεβαίως, και ο Ροΐδης και ο Λασκαράτος ήταν αστοί με πολλά χρήματα να περνούν από τα χέρια τους και ήταν επηρεασμένοι από τον Προτεσταντισμό. Αν διαβάσει κανείς την κριτική που ασκούν και οι δύο στην ορθοδοξία, είναι ακριβώς επάνω σε όσα δόγματα δεν αποδέχονται οι Προτεστάντες, άγιοι, εικόνες κ.λπ. Και οι δυο τους μίλησαν κολακευτικά για τον προτεσταντισμό ή για τους προτεστάντες «ιερείς» αλλά φυσικά αποσιώπησαν εντελώς όλες τις παθογένειες του Προτεσταντισμού και τα χονδροειδή ατοπήματα στις διδασκαλίες και τις ενέργειες του Λούθηρου.

 93. Ριβαλντίνιο said

  Πολύ ωραίο το σημερινό άρθρο !!!

  Εγώ πρωτοδιάβασα αυτό με «η Ελλάς τους Έλληνας» και έτσι αυτό μου έμεινε και δεν μπορώ να το αλλάξω. 🙂

  ————————————————————-

  η Αίγυπτος τας οφθαλμίας,

  Οι Αιγύπτιοι του Ιμπραήμ στο Μεσολόγγι ήταν πολύ άστοχοι. Αιτία γ’αυτό θεωρήθηκε ότι έπασχαν από νόσο στα μάτια εξαιτίας μάλλον του δυνατού ήλιου στο Μισίρι, των μολύνσεων, της αβιταμίνωσης κ.λπ. Ήταν άστοχοι, ασταθείς, μονόφθαλμοι, αλλήθωροι και γενικά έπρεπε να βγουν Ι5 και όχι να πολεμούν. 🙂 Επίσης οι Έλληνες αιχμάλωτοι που γύρναγαν από την Αίγυπτο είχαν αποκτήσει και αυτοί πρόβλημα στα μάτια τους. Οι Μοραϊτες μάλιστα αποκαλούσαν τους Αιγυπτίους «στραβαραπάδες».

  http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%9C%CE%B5%CF%83%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B3%CE%B9_%5C%CE%97_%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%83%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CF%82

  (τελευταία σελίδα, 2η παράγραφος)

  Μερικά σχετικά :

  14 Φεβρουαρίου 1825- Νικόλαος Γιατράκος :
  Να τους κτυπήσωμε εις τα τζαντήριά τους τους στραβαράπηδες

  o ίδιος στις 17/2 : …εσκότωσε έναν καβαλάρην έπιασε όμως δύο στραβαράπηδες που εξέχασαν το δρόμον…

  20/2/1825- ο Γενικός Αστυνόμος Νεοκάστρου και Μεθώνης Ν. Τζικλητήρας : …:ή τους στραβαράπηδες να αφανίσωμεν και να θριαμβεύσωμεν, ή θάνατος…

  2/5/1825 – Πετρόμπεης :…Εγώ δε, καθώς δεν πρέπει να αμφιβάλλετε, κινούμαι και με χείρας και με πόδας εις το να συνάζω τους διεσκορπισμένους και πεφοβισμένους, να τους εμψυχώσω και να τους παρακινώ να καταλάβουν θέσεις επιτηδείους, έως ότου εντός ολίγου να κάμω και κανένα σώμα δυνατόν από Σπαρτιάτας, και τότε με την εξ ύψους βοήθειαν ανταμοίβομεν τους στραβαράπηδες, δι’ όσα υπ’ αυτών μέχρι τούδε εδοκιμάσαμεν. (…)

  27/5/1825- Πετρόμπεης : …και είθε η θεία δίκη να εμπνεύση ψυχήν και γενναιότητα εις τους Έλληνας διά να αναδειχθούν τοιούτοι, επειδή και κινδυνεύομεν να πέσωμεν αδίκως και παραλόγως και από δέκα στραβαράπηδες εις τελείαν καταστροφήν και αιώνιον ατιμίαν.(…)

  12/9/1825 – Πετρόμπεης : (…)Εν τοσούτω επευχόμενός σας νίκας και θριάμβους κατά των ουτιδανών στραβαράπιδων, σας ασπάζομαι εκ ψυχής.(…)

  (Απ’τα έγγραφα που μας έδωσε ο φίλες Γιάννης Ιατρού).

  ——————————————————————-

  Μιας και αναφέρθηκε η Κοινοπολιτεία για τους Νεοζηλανδούς είχα διαβάσει στο βιβλίο του Desmond Young για τον Rommel τον εξής διάλογο μεταξύ του αιχμαλωτισμένου Νεοζηλανδού ταξίαρχου G.H. Clifton και του Ρόμμελ (1942) :

  Μετά από κάμποση συζήτηση για το επικαλούμενο περιστατικό με ρώτησε : «Γιατί πολεμάτε εσείς οι Νεοζηλανδοί ; Αυτός είναι ευρωπαϊκός πόλεμος, όχι δικός σας. Είστε εδώ για το σπορ ;» 🙂 🙂 🙂 Επειδή διαπίστωσα ότι πραγματικά το εννοούσε και επειδή δεν είχα προηγουμένως αντιμετωπίσει την περίπτωση να περιγράψω το προφανές γεγονός ότι εάν η Βρετανία πολεμούσε, πολεμούσαμε επίσης και εμείς, σήκωσα τα χέρια μου με τα δάκτυλα κλειστά και του είπα : “Η Βρετανική Κοινοπολιτεία πολεμάει μαζί. Εάν επιτεθεί κανείς εναντίον της Αγγλίας, επιτίθεται και εναντίον της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας επίσης.”. “Και με την Ιρλανδία;” ρώτησε ο Ρόμμελ γρήγορα. Είχα την απάντηση και σ’αυτό. Μια βδομάδα περίπου νωρίτερα μας είχαν δοθεί οι αριθμοί των νότιων Ιρλανδών εθελοντών στις ένοπλες δυνάμεις μας. Πιστεύω ότι το ποσοστό τους, σε σχέση με τον ολικό πληθυσμό, ήταν το ίδιο με κάθε έθνος της Κοινοπολιτείας. Ο Ρόμμελ δεν το σχολίασε αυτό, μου ευχήθηκε καλή τύχη και έφυγε για τη μάχη (…)

  ————————————————————–

  Σήμερα υπσοτηρίζουμε όλοι την Γαλλία. Αμάν πια με την κάθε τυχάρπαστη χώρα που φιλοδοξεί να επαναλάβει το κατόρθωμα του 2004 !

  Επίσης αν προχωρήσουν τα αουτσάιντερ πέφτει το ενδιαφέρον. Άλλο να δεις ημιτελικά Γαλλία – Γερμανία και άλλο Ρουμανία – Τουρκία .

  🙂

 94. cronopiusa said

 95. Θύμμαχος Θήτης said

  🙂 κι ας ρημάξει το χωριό μας

 96. 94α

  Ρίβα, κυρίως τα τραχώματα από τις γαμόμυγες

 97. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #91
  Γιατί απευθύνεστε σε μένα; Σας μίλησα εγώ;
  Στο καλό, να μη μας γράφετε κι όταν φτάσετε να μας στείλετε τη μύγα ταχυδρομικά. 🙂

 98. Ριβαλντίνιο said

  @ 97 Σκύλος

  Πρέπει να αποφεύγουμε να πηγαίνουμε την Αίγυπτο λοιπόν ; 🙂 🙂 😉

 99. nestanaios said

  41. Έτσι σκέπτονται οι υπέρ «πατριώτες». Έγώ, για μια μεγάλη πατρίδα, σκέπτομαι όπως ο Κοραής.

  61. Άγγελε, έχεις δίκιο αλλά δεν βγαίνει το φιλοσοφικό μέτρο. Κάποιος, κάποτε, κάτι έχει αλλάξει. Αλλά, το θέμα είναι άλλο.
  Το θέμα είναι αν υπάρχει ἤ δεν υπάρχει πατριωτισμός σε αυτόν τον τόπο και είναι προφανές ότι ο Πλάτων δεν έβλεπε πατριωτισμό.

  71. Αυτός που βλέπει πατριωτισμό εκεί που δεν υπάρχει, σίγουρα δεν είναι πατριώτης.

 100. 99

  Γενικώς, είναι ανθυγιεινή, θα έλεγα!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Terrorism_in_Egypt

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  98.Γρηγόρη έχεις την ταπεινή μου ψήφο εξουσιοδότησης να θέσεις όρους εξοστρακισμού (ξετρολιάσματος) ,π.χ. πέντε αιτήματα επαρκώς αιτιολογημένα ( 🙂 ) από σχολιαστές που είναι γνωστή η πραγματική τους ταυτότητα.

 102. Triant said

  89: ‘λέγεται πως και ο Σρέντιγκερ είχε πάει με μια κοπέλα ένα μήνα διακοπές Ελβετία. Και με την περιήγηση ξανάνιωσε και έβγαλε και την εξίσωσή του.’

  Με την περιήγηση; 🙂

 103. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #102
  Δεν είναι δικό μας το τσαρδί, να αποφασίζουμε ποιος μένει και ποιος φεύγει. Μπορούμε όμως να παρατηρούμε και να περιγράφουμε! 🙂 Τώρα αν καταφέρνουμε και κανένα τρόλι να δει το φως και να μετανοήσει, τόσο το καλύτερο! 😀

 104. Ο Αρκάς, που του αρέσουν κατά καιρούς τα αποφθέγματα, είχε βάλει την παραλλαγή με τους Έλληνας.

  58: Άραγε εννοεί τους Ελβετούς περιηγητές σε τρίτες χώρες, ή τρίτους περιηγητές στην Ελβετία;

 105. Ιάκωβος said

  Έχω συναντήσει το Αφεντούλης σα μικρό όνομα.

  Και μία επιστημονική παρατήρηση:

  Όλοι όσοι σ΄αυτό το ιστολόγιο υπογράφουν με δύο ονόματα, ο συνδυασμός των οποίων συμπαραδηλώνουν κάποια τι-μου-γλυκοπικρογίνεσαι-μαρίκα ατμόσφαιρα, κάποια στιγμή θα κληθούν μακρυά από το πληκτρολόγιο από τις συζύγους τους. Αυτό μάλιστα, συμβαίνει ανεξαρτήτως ηλικίας.

 106. Ιάκωβος said

  συμπαραδηλώνει

 107. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  Πιστεύω ότι το πολυώνυμο τρολ έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με το Νίκο. Δεν αποκλείω να τον έχει γνωρίσει κάποια στιγμή. Από που προέρχεται η απέχθεια, βέβαια, δεν μπορώ να γνωρίζω. Κι επειδή ξέρει ότι ο Νίκος αγαπά το μπλογκ προσπαθεί να του το κάνει αφόρητο. Γι’ αυτό η γκροτέσκα γλώσσα, τα χυδαία σεξουαλικά υπονοούμενα, οι προσωπικές επιθέσεις σε σχολιαστές, ώστε να υπάρχει ένταση κλπ κλπ. Ταυτόχρονα δεν χάνει ευκαιρία να προσβάλλει το Νίκο με κάθε ευκαιρία που δίνεται και κυρίως τον πατέρα του, για ευνόητους λόγους. Και η συνθήκη που του επιτρέπει να τα κάνει αυτά είναι, δυστυχώς, ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα του Νίκου, η ανοχή. Σε αυτή στηρίζεται, εκεί προσβλέπει για να συνεχίζει και να μπορεί να επανέρχεται με σαφώς αναγνωρίσιμες μεταλλάξεις. Ταυτόχρονα, πιστεύει ότι όσο περισσότερα τα μπαναρίσματα που δέχεται τόσο αυτό κάνει το Νίκο να φαίνεται «αυταρχικός». Οπότε μη γελιέστε, στόχος είναι πάντα ο Νικοκύρης.
  Στην «κανονική» του ζωή το τρολ γράφει (βλακείες), ψάχνει, αλλά αρκετά επιφανειακά, κι έχει αρκετή γνώση για υπολογιστές και διαδίκτυο. Είναι γύρω στα 50 και είναι… γυναίκα. Ζει μάλλον στο εξωτερικό (ίσως εκεί να γεννήθηκε το πρόβλημα με το Νίκο). Το modus operandi το έχω περιγράψει σε άλλες περιπτώσεις, εδώ είπα να γράψω και κάτι για τα ελατήρια και την ψυχοσύνθεση… 😀

 108. 105 Το δεύτερο, καταλαβαίνω εγώ. Πληγή της Ελβετίας, οι τουρίστες (τότε δεν ήθελαν ήλιο και θάλασσα)!

 109. 103

  Όχι από την περιήγηση, από την κοπέλλα. «Με γουστάρει και δεν με γουστάρει ταυτόχρονα;»

  ΥΓ τώρα που είμαστε μοναχά μας, για πείτε μου τι σόι αρρεβώνες έκαμναν στη Σίφνο;

 110. Spiridione said

  108. Ωραίο ψυχογράφημα! Πρέπει να είναι Ελλάδα, και αυτό είναι το μόνο εύκολο που μπορεί να ελεγχθεί. Επίσης, δεν το κόβω να είναι γυναίκα

 111. 111

  Πάντως όταν ως μπρούκλης Βάτταλος «έλεγε προυχώρησε η νυξ» και κάτι τέτοια, ήταν ώρα Ελλάδος 02.30. Πώς προυχώρησε η νυξ, που ‘σα πέρα είναι ακόμα βραδάκι, ρε γίδι;

 112. Σκύλε, σύμφωνα με κάποια μεσαιωνικά γλωσσάρια, σίφνιος αρραβών είναι, μετά συγχωρήσεως, το … κωλοδάχτυλο. Ούτε εγώ το ήξερα — το ‘ψαξα όταν είπε πριν από λίγες ώρες ο Νικοκύρης ότι θα έπρεπε να τον είχε απορρίψει και μόνο από το χρηστώνυμό του.

 113. Pedis said

  # 109 – είναι άνδρας (τέτοια βλακώδης επιθετική υπεροψία σπάνια συναντιέται σε γυναίκα).

 114. Γιάννης Ιατρού said

  Και η σημερινή, εξαιρετική ανάρτηση Νίκο. Εντάσσεται στη σειρά θεμάτων τις τελευταίες καμία 10αρία μέρες που έχουμε ρεκόρ σχολίων αλλά και σχολιαστων (παλιών και νέων).

  Αρχίζω τώρα να διαβάζω τα σημερινά, έμεινα λίγο πίσω, λόγω φόρτου εργασιών 🙂

  110, (111) : Νόμιζα ότι το είχα αναρτήσει παλιότερα…, αλλά απ’ ότι είδα τώρα, μόνο στον Γς το είχα στείλει (στο τέλος Μαίου)!
  δες εδώ για να μη βρωμίζουμε το νήμα 🙂
  από αυτό εδώ το βιβλίο

 115. Μάστα…

 116. BLOG_OTI_NANAI said

  Για το «Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του […] η Ελβετία τους περιηγητάς» που συζητάμε, θα πρέπει μάλλον να εννοεί ειρωνικά το μεγάλο πλήθος των περιηγητών που ελκύει η χώρα. Επειδή στον Ροΐδη δεν βρήκα κάτι που να εξηγεί τη ρήση του, προσπάθησα να ρίξω μια ματιά γενικότερα, και είδα ένα άρθρο που έλεγε ότι το πλήθος των περιηγητών αφήνει μεγάλα έσοδα στην Ελβετία. Κατά συνέπεια, ίσως αυτό εννοεί ο Ροΐδης, ότι είναι διαρκώς γεμάτη περιηγητές που τριγυρνούν με περιέργεια ολούθε:

  ΥΓ
  113: Τα είχαμε πει αυτά κύριε Άγγελε μόλις εμφανίστηκε το βαταλοτρόλ. Είχαμε πει για «το δάχτυλο στην πηγή, εεε, συγγνώμη, στην πυγή«. Μην μας πάρετε και τη δόξα!

 117. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  104. 🙂 🙂 Όταν λέω >>να θέσεις όρους
  εννοούσα να εισηγηθείς !

 118. όλα καλά: https://www.youtube.com/watch?v=legdzNs5Mqc

 119. 120

  Ναι, κάτι γρατσουνιές και λίγο πονοκέφαλο μόνο…

 120. nikiplos said

  Για λόγους που δεν μπορώ να εξηγήσω με λίγες γραμμές πιστεύω γενικώς ότι:

  1. Πρόκειται για άνδρα… Η εμμονή του με την ομοφυλοφιλία με προβληματίζει έντονα, αλλά δεν εκφράζω άποψη. Απλά να τονίσω, ότι οι γυναίκες σπάνια θίγουν την ομοφυλοφιλία των ανδρών ως μειονέκτημα…

  2. Με βάσει τις γνώσεις του πρόκειται μάλλον για πολυτεχνίτη παλαιάς κοπής… με μανία με την Αρχαιότητα. Θα μπορούσα να πω, ότι στα όνειρά του θαυμάζει τα μάλα τον κ. Θεοδόση (Τάσιο), γι’ αυτό και μιμείται τη γραφή του. Ενδεχομένως να διδάσκει κι αυτός σε κάποιο ελληνικό Πανεπιστήμιο και να έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων πολλών βιβλίων: πχ η Βιβλιοθήκη κάποιου ιδρύματος.

  3. Είναι εμφανής η ρηχή του προσέγγιση. Δεν ερευνά ποτέ τα πραγματολογικά δεδομένα όσον αφορά τις δήθεν θεαματικές αποκαλύψεις του. Σπεύδει να εξαγάγει συμπεράσματα, συχνά με άλμα εν κενώ. Πλήθος τα παραδείγματά του ως Βάτταλος.

  4. Διαισθητικά μπορώ να εκφράσω ότι δεν πρόκειται ούτε για Δεξιό, ούτε για ακροδεξιό. Μάλλον για όψιμο οπαδό της φιλελεύθερης ιδεολογίας που κάποτε ταλανίστηκε κατά τη Μεταπολίτευση στην Άκρα Ελληνική Αριστερά, κατά τα φοιτητικά του χρόνια. Επί των Αμερικανικών θεμάτων, πιάνεται ολίγον άσχετος· Δεν είμαι ειδικός εγώ, αλλά ο Μιχάλης θα μπορούσε να γράψει τόμους. Πολλά που γράφει δεν ισχύουν πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως κατά τις σπουδές του να έζησε στις ΗΠΑ στο μακρό παρελθόν. Κυρίως με γκοσιπιές ασχολείται που διαβάζει μάλλον σε κάποια παραπολιτική στήλη. Η γραφή και η απόκλιση μου θυμίζουν έντονα την Ουάσιγκτων Ποστ. Στον ελάχιστο χρόνο που πληρώνω για τέτοιες στήλες έχω την εντύπωση ότι διαβάζω κανονικά τον Βάτταλο.

  5. Ας σημειώσω ότι το «ελληνόψυχος» Ντόναλδ κλπ δεν παίζουν στις ελληνικές ακροδεξιές ομάδες, ιδεολογικά τουλάχιστον. Σίγουρα η «εβραιομασονία» παίζει, όμως όχι με τον τρόπο που εκφράζεται από τον Βάτταλο.

 121. ΑχΜπαναΐτσαμ’ Βικιπαιδίστρια!

  http://www.huffingtonpost.gr/2016/06/10/tech-tamta-ellada-uefa_n_10396318.html

  τι έψαξαν οι Ρωμηοί στην ελληνική Βικιπαίδεια κατά το μήνα Μάιο

  1. Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2016 (86.579)
  2. Ελλάδα (33.763)
  3. Ημέρα της μητέρας (32.208)
  4. Τάμτα (25.375)
  5. Πρωτάθλημα Ελλάδας καλαθοσφαίρισης ανδρών (24.430)
  6. Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (23.187)
  7. Άλωση της Κωνσταντινούπολης (22.559)
  8. ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ (20.824)
  9. Ερνέστο Τσε Γκεβάρα (20.673)
  10. Δημήτρης Διαμαντίδης (20.226)
  11. Βασίλης Σπανούλης (18.658)
  12. Σίγκμουντ Φρόυντ (18.548)
  13. Αλίκη Βουγιουκλάκη (17.757)
  14. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2016 (17.720)
  15. Δημήτρης Ιτούδης (16.581)

 122. Γιάννης Ιατρού said

  66: dozas33giorgos

  Μία ερώτηση αγαπητέ, με όλο το θάρρος:

  Είστε ο ίδιος σχολιαστής που σχολίαζε περί τα μέσα Ιαν. – Φεβ. και τελευταία την 1η Απρ. με το όνομα dozas33 ;; 🙂

 123. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα! Να με συμπαθάτε, έλειπα σε κοντινή εξοχή

  88 Υπάρχουν φυλακισμένοι Κινέζοι που τους βάζουν να παίζουν τέτοια παιχνίδια, να μαζεύουν πείρα και ζωές και μετά ο μεσάζοντας τα πουλάει σε λουντοπαθείς.

  94 Βρε τους καημένους τους Αιγύπτιους…

  105-109 Κι εγώ καταλαβαίνω ό,τι και ο Δύτης

  108 Λες;

  122 και πριν: Βλέπω όμως ότι σας ιντριγκάρει το τρολ 🙂

 124. BLOG_OTI_NANAI said

  124: Μια που τον ανέφερες, ήθελα να ξαναρωτήσω τον dozas33giorgos αν θυμάται να μας πει από ποιο κείμενο του Ροΐδη είναι η φράση «όλες οί έκκλησίες θέλουν νά όδηγήσουν τούς πιστούς των στόν Παράδεισο , ή έλληνική θέλει νά τούς όδηγήση στήν Κων/πολη«;

 125. Spiridione said

  Μια άλλη σχετική με πατριωτισμό και εθνοκαπηλεία λέξη της εποχής είναι οι πετσωματάδες. Το ποίημα του Σουρή «Ο κύριος Πετσωματάς» σε ένα ωραίο παλιό άρθρο του Νικοκύρη, που έχει και ομιλία του Παλαμά.
  http://www.sarantakos.com/kibwtos/mazi/sourhs_petswmatas.html
  Η Εθνική Άμυνα που αναφέρεται είναι μία από τις πολλές περίφημες εταιρείες ή επιτροπές που αναλάμβαναν την εκτέλεση της Μεγάλης Ιδέας. Ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο Αφεντούλης βλέπω ότι ήταν μέλος της άλλης εταιρείας της εποχής, της Αδελφότητος. Η πιο γνωστή βέβαια ήταν η Εθνική Εταιρεία με τον γνωστό ρόλο που έπαιξε το 1897.
  Έχω δει σε πηγές να αναφέρονται ως πετσωματικά τα επεισόδια που έγιναν το 1878, επί Οικουμενικής Κυβέρνησης, προκειμένου να μπούμε στον πόλεμο κατά της Τουρκίας. Δεν ξέρω αν είναι καθιερωμένος ο όρος
  http://mikros-romios.gr/petsomatika/

 126. giorgos said

  http://katotokerdos.blogspot.gr/2010/06/2.html
  126. edo to diavasa
  124. nai ego eimai , Auto sumvainei otan exo provlima ston diko mou upologisti… kai grafo apo allon upologisti .opos dudstixos autes tis meres

 127. sarant said

  127 Με λίγες προσθήκες γίνεται αρθράκι καλό.

 128. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

  #115, 122
  Πιστεύω ότι είναι γυναίκα και η προσπάθεια να φανεί άνδρας είναι συνειδητή, για συσκότιση. Άλλωστε, η πιο «κανονική» του (του τρολ) περσόνα ήταν η αλήστου μνήμης «Ετεροδημότισσα».
  Ήταν κάπου μετά τον Εαμoβούλγαρο/Εθνικόφρoνα και πριν το Βάταλo, τέλη Σεπτεμβρίου 2014. Ξεκίνησε με τα γνωστά (γι’αυτό και καρφώθηκε) αλλά σύντομα ηρέμησε και συμμετείχε για αρκετό καιρό χαλαρά κι ωραία. Βέβαια, και στο χαλαρό, ήταν Ελληνίς της Αμερικής, όχι νέα, είχε από μέσα πληροφορήσεις κλπ γνωστά του Βάταλου. Όμως γενικά έδειχνε να το απολαμβάνει, να είναι άνετα. Σταμάτησε ένα εμφανίζεται χωρίς λόγο στις 27 Μαρτίου 2015, μετά ένα μήνα ακριβώς εμφανίστηκε ο Βάταλος, την Πρωτομαγιά του 2015. Γι’αυτό θα έδινα ένα 80% να είναι γυναίκα.

 129. Ριβαλντίνιο said

  Είναι γυναίκα γιατί ένας άνδρας δεν θα έπαιρνε γυναικείο όνομα όταν θα άλλαζε ψευδώνυμο. Και μάλιστα τόσο εδώ όσο και στον Σμερδαλέο. Ένας άνδρας δύσκολα θα διάλεγε ψευδώνυμο γυναικείο. Βέβαια τα γυναικεία ονόματά του δεν τα κρατάει καιρό, ίσως γιατί δυσκολεύεται να υποδύεται για μεγάλο διάστημα την γυναίκα. Γι’αυτό κρατάω μια επιφύλαξη. Επίσης είναι γυναίκα γιατί δεν βρίζει και δεν αντιδρά σαν άνδρας.

  @ Γρηγόρης Κοτορτσινός

  Την περίοδο αυτή πιστεύω ότι θα έχεις αλλάξει την ιστορική άποψη σου για την Ιερή Εξέταση και θα κρίνεις την ύπαρξή της αναγκαία ! 🙂

 130. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  (Ορθότατα τα σχόλια του @93..) ‘Οσοι πραγματικά πονάμε την Ελληνική γλώσσα και μελετούμε με αγάπη όλη την ιστορική διαδρομή της, μακριά από φανατισμούς και τεχνητές ιδεολογικές αντιπαλότητες, μπορούμε να πάρουμε ένα πολύ καλό μάθημα από τον ευφυέστατο Ροϊδη. Παρόλο που είναι πασίγνωστο πως χρησιμοποιούσε επιδέξια μιά χαριτωμένη καθαρεύουσα (ουσιαστικά ταυτισμένος με αυτήν) δεν δίστασε να μας αφήσει -σε μία οιονεί συνέντευξή του- μιά σπουδαία παρακαταθήκη: «Είναι κρίμα να έχωμεν την ωραιοτέραν δημοτικήν γλώσσαν του κόσμου και να μην την καλλιεργώμεν..»

 131. BLOG_OTI_NANAI said

  128: Ευχαριστώ. Ρωτάω γιατί μου φαίνεται πιθανό να ανήκει στα απο-φεύ-γματα, δηλ. να μην το έχει γράψει ο Ροΐδης, αν και έλεγα ότι επίσης πιθανό είναι να μην το έχει γράψει κανένας αλλά να το έχει βγάλει από το μυαλό του ο ιστολόγος.

  ΥΓ
  Αν πιθανολογούμε, ο Βάταλος είναι άνδρας, ανύπαντρος και ομοφυλόφιλος.

 132. Παίζει κάνα στοιχηματάκι; Πολλάκι, έστω; ❤

 133. Corto said

  Ο Ροΐδης ή Τσουρίδης φιλολόγος ξεβαμμένος,
  αγελαίος κατά Κόντον και πολύ γεγανωμένος.

  (Γ. Σουρής)

 134. Παναγιώτης Κ. said

  Αντί να αναλωθώ σε αναλύσεις περί πατριωτισμού εκθέτω ένα περιστατικό που μου διηγήθηκε συνάδελφος ο οποίος εργάστηκε σε Ελληνικό σχολείο στη Γερμανία. Όλα αυτά πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια.
  Τα σχολεία, από ό,τι μου είχε πει, εποπτεύονται από το υπουργείο παιδείας του κρατιδίου στο οποίο βρίσκεται το σχολείο.
  Θέλησαν λοιπόν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί να ικανοποιήσουν κάποιο μισθολογικό ζήτημα το οποίο μόνο με ευρεία θεώρηση από την προϊστάμενη αρχή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό.
  Επισκέφθηκαν λοιπόν τον Γερμανό προϊστάμενο και το εξέθεσαν το πρόβλημα.
  Μπορούμε να φαντασθούμε την σκηνή. Μισόλογα, ασθενής επιχειρηματολογία και επειδή ο Γερμανός είχε Ελληνίδα σύζυγο μπορεί να του έκλεισαν με νόημα το μάτι.
  -Σας καταλαβαίνω , τους λέει. Μόνο που αυτό που είναι καλό για σας είναι επιζήμιο για την Γερμανία!
  Οι αιτούντες έφυγαν ανικανοποίητοι.
  Την απάντηση του προϊσταμένου την χαρακτηρίζω πατριωτική.
  Πατριωτισμός είναι να νοιάζεσαι για το κοινό συμφέρον καθώς έγραψε ο Θουκυδίδης.
  Πολλοί από μας «μαζί με τα νερά, πετάξαμε και το μωρό».
  Όπου νερά, διαβάστε πατριδοκαπηλεία, και όπου μωρό διαβάστε πατριωτισμός.
  Το έχω γράψει και στο παρελθόν. Μου είναι ακατανόητο που η Αριστερά, κατά κάποιο τρόπο, άφησε τον πατριωτισμό στην δικαιοδοσία της Δεξιάς.
  Κατά την δική μου αντίληψη, ο πατριωτισμός εκτός από συναίσθημα θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για να αντεπεξέλθουμε στις φοβερές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως λαός.

 135. 137. «Μόνο που αυτό που είναι καλό για σας είναι επιζήμιο για την Γερμανία!» +++

  Ε, λοιπον, αντιστοιχως καθε συνδικαλιστης, κοινοταρχης, δημαρχος, νομαρχης, διοικητης ΔΕΚΟ, …. , επρεπε να επι αν ηταν πατριωτης :

  «Μόνο που αυτό που είναι καλό για σας ( τους λιγους σχετικα Ελληνες) είναι επιζήμιο για την Ελλαδα!

  ΥΓ «Διαμάχες σε περιβάλλον εγκράτειας»

  Ο τιτλος παρεχει την ευκαιρια για συντομη αναλυση.

  1. Οι Ελληνες ως σπαταλος λαος απο το 1974 δαπανουσαν ως να μην υπηρχε αυριο. Και ναι μεν στην περιπτωση που ειμαστε νεοι υπηρχε «ερωτας χωρις αυριο», ειτε διοτι αυτη εφευγε για το εξωτερικο ειτε γιατι χωριζαμε.

  2. Ζησαμε το μοντελο «ιδιωτικο οφελος -δημοσιο χρεος» σε μικρα , μεσαια , μεγαλα και πολυ μεγαλα εισοδηματα. Οι τροποι πολλοι (ΔΥ/Υπαλληλοι ΔΕΚΟ, ΟΤΑ,…, χρηματιζονται, παιρνουν δωρακια, γρηγοροσημα,.., μισθοδοτουνται την ωρα που αυτοαπασχολουνται). Τα τμηματα προμηθειων εξασφαλιζαν στους εκλεκτους τους την αναθεση με 3 προσφορες. Αρκετοι εμποροι ειχαν απο μια Α.Ε., Ο.Ε. και Ο.Ε.
  Στα τελωνεια, εφορειες, πολεοδομίες, δασαρχεια,…υπηρχε πολυ μπαξισι. Μεγαλογιατροι κια μεγαλοδικηγοροι με απαραδεκτα χαμηλα εισοδηματα. Αποστρατοι αξιωματικοι εκαναν 2η καρριερα στους εξοπλισμους. Εργολαβοι που το 1980 εκαναν μικρες δουλειες, λ.χ. κλειστα γυμναστηρια σε Δημους,συνασπισθηκαν και εγιναν εθνικοι εργολαβοι που μεγαλουργησαν. …..

  3. Η παραοικονομια μας ειναι απο τις μεγαλυτερες της Ευρωπης. Μετα το διαχρονικο λαθρεμποριο καυσιμων, ηλθε το λαθρεμποριο καπνου και οινοπνευματωδων, μαζι με το λαθραιο παρεμποριο.

  4. Μια δεκαετια εγκρατειας ειναι -πλεον- επιβεβλημενη. Βαθμιαια ενσωματωση μερους της παραοικονομιας, μειωση των δαπανων σε προμηθειες και δημοσια εργα,….

  Και οι εχοντες να μην παθουν καταθλιψη διοτι το 2010 αναγκασθηκαν να αποχωρισθουν την Τσεχα, Ουκρανη ή Ρωσιδα ερωμενη τους και την αντικατεστησαν με Μολδαβη…

  Οι Μολδαβες* ειναι πιο κοντα στην ελληνικη νοοτροπια, ειναι Ρουμανες, χωρις διαβατηριο ΕΕ.

  *υπαρχουν και μια χαρα Βουλγαρες και Αλβανιδες, ακομα και Ελληνιδες.

  http://hypothesis61.blogspot.gr/2016/06/blog-post.html#comment-form

 136. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  Μέτριο το πρώτο ματς, ως τώρα

 137. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο μυστηριώδης πολυώνυμος είναι άντρας ή γυναίκα, ομοφυλόφιλος ή ετεροφυλόφιλος ή αμφιφυλόφιλος, σε παρατεταμένη πάντως αποχή, μεταξύ 20 και 100 ετών, αποκλειστικά λεμονοδίαιτος και μέλος των Ανώνυμων Κακοηθών αλλά με απογοητευτικά αποτελέσματα. Πολιτικά συμπαθεί όλα τα καθεστώτα που δεν χάνουν τον καιρό τους με ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτικές ελευθερίες και λοιπές ανοησίες.
  Εντάξει ή θέλετε να βάλω και φωτογραφία του; 🐖

 138. Ριβαλντίνιο said

  Η τελετή έναρξης από τις πιο χάλια που έχω δει. Πολύ τσίπηδες οι Γάλλοι (καλά ρε σεις , είδα άγαρμπο καν καν ή μου φάνηκε ; 🙂 ).

  (Αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες την καλύτερη τελετή έναρξης την είχαμε εμείς (ρε μέχρι και Ιουστινιανό είχαμε ! 🙂 ) και μετά οι Αυστραλοί. Κινέζοι και Άγγλοι δεν μας έφτασαν. Να δούμε οι Βραζιλιάνοι.)

  Άντε ρε Γαλλία πέτα ένα γκολάκι. Ντροπή να αντιστέκονται ακόμη ο Ιορδανέσκου και οι Δρακουλιάρηδες. 🙂

  Πάντως αν οι Γάλλοι πάνε καλά ο κόσμος τους θα σταματήσει να ασχολείται με απεργίες κ.λπ. 😦

 139. #137
  Δεν ξέρω από που προκύπτει ότι η Αριστερά άφησε τον πατριωτισμό στην δικαιοδοσία της Δεξιάς. Εννοείτε ότι οι αριστεροί δεν είναι (πλέον) πατριώτες; εξαρτάται πάντα και τι ορισμό δίνουμε τελικά. Ο Ροΐδης μάλλον εννοούσε εθνικισμό στο απόφθεγμα που παρέθεσε ο κ.Σαραντάκος.
  #137
  όπως κάθε πρεμιέρα
  #140
  Το ψυχογράφημα του τρολλ θα κολλούσε πολύ στο άρθρο για τα αστυνομικά μυθιστορήματα.

 140. Ριβαλντίνιο said

  Λοιπόν τα ξημερώματα :
  Χιλή – Βολιβία
  Αν και φαβορί η Χιλή, είμαστε με την Βολιβία γιατί φοράει πράσινα.

  Αργεντινή – Παναμάς
  Είμαστε με το φαβορί την Αργεντινή.

  ———————————————————-
  Αύριο γιούρο :

  Για τον ίδιο όμιλο της Γαλλίας
  Αλβανία – Ελβετία
  Δυο κόκκινες αντιπαθητικές ομάδες. Λόγω κακής γειτνίασης με την Αλβανία είμαστε με την Ελβετία, με βαριά καρδιά όμως και χωρίς ιδιαίτερο πάθος. Ενδιαφέρον ότι και η Ελβετία έχει στις τάξεις της 6 Αλβανούς/Κοσοβάρους ( + 1 Κούρδο + 1 Βόσνιο ). Ποια η συμπεριφορά τους αν σκοράρουν ; ❓

  Ουαλία – Σλοβακία

  Είμαστε με τους Κέλτες. Αυτοί οι Σλοβάκοι δεν είναι που μας έκραζαν ότι είμαστε τεμπέληδες ; 😡 Και να φανταστεί κανείς ότι εμείς τους στείλαμε τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο και «τους κάναμε ανθρώπους» ! 🙂 🙂

  Αγγλία – Ρωσσία

  Είμαστε με τους Ρώσσους. Με τέτοιο υπέροχο μουσικά εθνικό ύμνο δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τους Τόμηδες ! 🙂

 141. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κακοήθων βέβαια, όχι κακοηθών. Τι κακοήθη επίθετα αυτά τα τριγενή και δικατάληκτα. 😩

 142. Γιάννης Ιατρού said

  143: Ρε Ριβα, εγώ δεν είμαι ποδοσφαιρόφιλος και δεν με νοιάζει ποιός κλπ., ειδικά έτσι που έχει γίνει το άθλημα…
  Αλλά εσύ, τι χρησιμοποιείς τον πληθυντικό (της μεγαλειώτητος 🙂 ); Για λέγε, ποιοί είστε εσείς; Ομολόγα!

 143. Ριβαλντίνιο said

  @ 145 Γιάννης Ιατρού

  Ε, εννοώ όλοι μαζί , σαν προτροπή, «πρέπει να υποστηρίξουμε» ξέρω εγώ και έτσι … 🙂

 144. gpoint said

  # 145

  Μωραίνει Κύριοςον βούλεται απωλέσαι…ειδικά αν είναι και πράσινος στο φρόνημα, άστα μανιάνα (πιάστα ρεβέκα)

 145. Γιάννης Ιατρού said

  146: Α, εντάξει. Για να δω άμα προσέχεις ρώτησα! Απάντησες γρήγορα, άρα δεν έχεις «ξεραθεί» μπροστά από καμιά TV!
  Check 🙂

 146. Γιάννης Ιατρού said

  147: Γιωργάκη, βλέπω κι σύ, απίκο είσαι 🙂

 147. Ριβαλντίνιο said

  @ 147 gpoint

  ( ; ; ; )

  Είχες παίξει Ρουμανία, πήγες κουβά και έχεις νευράκια ;

 148. Ριβαλντίνιο said

  @ Γιάννης Ιατρού

  Κοντά έχω και την τελεβιζιόν ! 🙂

 149. Γιάννης Ιατρού said

  151: Οι μορφωμένοι και ποδοσφαιρικά καταρτισμένοι παρακολουθούν με το παραθυράκι στην οθόνη, δεν καίνε τζάμπα ρεύμα για εξτρα συσκευή ΤV 🙂

 150. Ριβαλντίνιο said

  @ 152 Γιάννης Ιατρού

  Ναι, αλλά όταν σου κάνει διακοπές και μένεις πίσω και πρέπει να ανανεώνεις , καταφεύγεις στα παλιάς τεχνολογίας μέσα ! 🙂

 151. ΣΠ said

  Allez les Bleus!

 152. gpoint said

  # 150

  Ριβαλντίνιο δεν παίζω στοίχημα αν η απόδοση αυτού που έχω σίγουρο είναι μικρότερη από 6 και στατιστικά πληρώνομαι περίπου μια στις τρεις φορές γιατί συχνά το αποτέλεσμα δεν αντιστοιχεί στην απόδοση των ομάδων, αυτήν προβλέπω, το αποτέλεσμα είναι θέμα τύχης
  Για να καταλάβεις μερικά πράγματα αν ποτέ σου φτάσεις κορυφή-γιατί τώρα είσαι στον πάτο ακόμα-ψάξε τα περσινά μου σχόλια πριν αρχίσει το πρωτάθλημα όπου είχα εκτεθεί λέγοντας πως αυτή θα είναι η χρονιά που θα αποδειχθεί πόσο καραγκιόζης προπονητής είναι ο Αναστασίου και δικαιώθηκα πανηγυρικά όχι μόνο γιατί τον έδιωξε ο ΠΑΟ αλλά και γιατί δεν βρέθηκε άλλη ελληνική ομάδα να προσλάβει τέτοιο…κελεπούρι. Εσύ βέβαια θαύμαζες τα «μωρά» του Αναστασίου γιατί έχεις μεσάνυχτα και δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιός έχει πραγματικές δυνάμεις και ποιός βιταμινώνεται δυο μήνες τον χρόνο για δυο-τρία χρόνια και μετά πάει για ανακύκλωση…
  Εσύ μίλαγες για…τεσσάρες στα μεταξύ μας παιχνίδια και δεν κέρδισες ούτε ένα από τα τέσσερα, βλέπεις δεν ήταν πάλι ο Αναστασιάδης να κάνει «λάθη» στο κοουτσάρισμα, υποστήριζε λοιπόν όσες ομάδες φοράνε πράσινα και άσε στοιχήματα για όταν (και αν ) μεγαλώσεις

 153. BLOG_OTI_NANAI said

  137: Πολύ καλά τα λέει ο Παναγιώτης Κ. Και εμένα το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι οι κακές υπηρεσίες που προσφέρουν στον τόπο τους κάποιοι ιστορικοί, σαν τον Λιάκο π.χ. που μάλιστα είναι και πρόεδρος της Επιτροπής διαλόγου για την Παιδεία.

 154. Γιάννης Ιατρού said

  Μιάς και ταιριάζει (κάπως) στο σημερινό θέμα, είπα να σας το κάνω γνωστό, σε όσους/ες δεν το γνωρίζετε ήδη:

  Mία ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Γενεύης έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση (παρουσιάστηκε πρόσφατα, φέτος τον Μάρτιο, χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ) με τον τίτλο «Πως αντιδρούν οι πολίτες στην Οικονομική κρίση και στις κοινωνικοπολιτικές συνέπειες της» (μετάφρ. δική μου…).
  Θα την βρήτε εδώ (πιντιεφι, 390 σελίδες, με πολλούς πίνακες κλπ.) – (How Citizens React to Economic Crises and Their Social and Political Consequences)

  Στην έκθεση γίνεται σύγκριση μεταξύ 9 χωρών, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας, Ισπανίας, Σουηδίας, Ελβετίας, Ηνωμένου Βασιλείου. Για την Ελλάδα, που δέχτηκε (δέχεται δηλ. και θα δέχεται!) τις συνέπειες της κρίσης περισσότερο από κάθε άλλη χώρα (ενώ η Ελβετία το αντίθετο, αλλά κι αυτό το ξέραμε :)), έχει αρκετά ενδιαφέροντα ευρήματα (όχι και τόσο ευχάριστα, κατ΄εμέ).

  Ένα από αυτά που διάβασα, και βρίσκω πολύ ενδιαφέρον, είναι ότι πολλοί Έλληνες -στην ύφεση- μάθανε κυρίως μέσω των ΜΜΕ (!!! αυτών που θεωρούν – δικαίως- ΜΜΑ 🙂 ) χρηματοοικονομικούς όρους, τους σημαντικότερους αξιοματούχους της Ε.Ε. κλπ. στα κέντρα λήψης αποφάσεων κλπ. κλπ. Λίγοι όμως γνωρίζουν/έμαθαν τι καθορίζει διάφορους σημαντικούς δείκτες (π.χ. της ανεργίας, που είναι απ΄τα πιό σοβαρά προβλήματα της χώρας). Λέω εγώ τώρα, μάλλον γιατί αυτά είναι λεπτομέρειες που δεν παρουσιάζονται στην τηλεόραση;;; 🙂 🙂

  Έχει κι άλλα πολλά στην έκθεση, για ρατσισμό, ομοφοβία, ξενοφοβία, προκαταλήψεις, ποιον κατηγορούμε για την κρίση, ποιά θεσμικά όργανα εμπιστευόμαστε (περισσότερο) κλπ.

 155. Υαλτις said

  Θε μου, τι ομορφιά, τι φως !

  μα ούτε μια στάλα χιούμορ να μην έχετε;
  Πόσο βαρετή θα ήταν μια παρέα χωρίς τα πειράγματα ,τους καυγάδες, τα σοκινγκ ανέκδοτα ,τις χειρονομίες.
  Μου άρεσε το φόρουμ απ την πρώτη στιγμή. και προπαντός ο Αδμιν. Που στο καλό βρίσκει κάθε μέρα τόσα θέματα; και πόσο ακούραστος είναι. τον θαυμάζω.
  Μα πιο πολύ μου κέντριζε το ενδιαφέρον ,με εξίταρε το πως επέτρεπε σε μια αλογόμυγα τέτοια σαν τον γέροντα ,να του την λέει συνεχώς.
  Έλεγα μέσα μου , τι ωραίοι άνθρωποι είναι τούτοι. Πόσο ανώτεροι ,αφού έχουν αναγάγει την ανοχή απέναντι στο διαφορετικό, σε αλλά επίπεδα. Στο μυαλό μου φαινόσασταν, σαν την ιδανική πολιτεία που συζητά τα υψηλα, τα ιδανικά και τα ωραία ,αλλά έχει και την ανάγκη του άλλου .αυτού του τρελού του χωριού η ενός Διογένη η άλλου κυνικού.
  Τελικά τίποτα απ τα ωραία και τις ψευδαισθήσεις δεν κρατά πολύ .
  Εξακολουθείτε όλοι σας να είστε αξιόλογοι ενδιαφέροντες ακόμα και άριστοι .
  Υπέροχοι όμως δεν είστε.
  Το κυνήγι μαγισσών για το ποιος είναι ποιος
  Οι κίτρινες κάρτες , οι πορτοκαλιές, οι απειλές
  Οι παροτρύνσεις διώξτε τους .
  Ακόμα και ο Αδμιν που με χει παρεξηγήσει τόσο .Βλοσυρός απότομος σε οτιδήποτε διαφορετικό. Να μας επιπλήττει να μη του απευθύνουμε τον λόγο γιατί τον βρήκαμε λιγότερο ανεκτικό.(σχήμα οξύμωρο)
  Διαβάστε τα σχόλια του στα πρώτα χρόνια και δείτε πόσο πιο ανοιχτόκαρδα δέχονταν τον άλλον. Καταλαβαίνω ότι τα χρόνια κουράζουν και οι υπομονές εξαντλούνται .
  Φοβάμαι ότι θα καταντήσατε ένα φόρουμ χλωμό ξενέρωτο γκρίζο διαρκώς επαναλαμβανόμενο.

  Για να δεις τι είναι το χωριό δες τον τρελό του ή ακόμα καλύτερα, το πως φέρονται

  στης γειτονιας μας στον τρελό.

 156. Pedis said

  # 135 – να χαρώ πολιτική ηγεσία. Και δεν βλέπω και κανά μητροπολίτη ανάμεσά τους. Στη συγκεκριμένη τελετή ακολούθησαν, φαίνεται, το πρωτόκολλο τελετής της αθηναικής συμμαχίας.

 157. Pedis said

  # 130 – ‘Ασε που έχει αφήσει τους πρακτόρους του που συντηρούν ακόμη το μύθο του …

  Πάντως, αν επιμένεις τόσο πολύ να τον θες γυναίκα, θα σου κάνει το χατήρι σύντομα … 🙂

 158. Γιάννης Ιατρού said

  160: Pedis
  …να τον θες γυναίκα, θα σου κάνει το χατήρι σύντομα..

  Με κάποιο όνομα κάτι σαν «γραία ΧΧΧ» 🙂 🙂 🙂

 159. Γιάννης Ιατρού said

  Και κλείσε και κανένα προβολέα, τα φώτα ρε, ο άλλος κοντεύει να τυφλωθεί! 🙂

 160. BLOG_OTI_NANAI said

  132: Τώρα που αναφέρθηκες στην γλώσσα, θυμάμαι ότι ένα από τα πιο εύστοχα που είχα διαβάσει για τη γλώσσα του Ροΐδη και γιατί ένας δημοτικιστής έγραφε στην καθαρεύουσα, είναι το παρακάτω:

  Και πραγματικά, φαίνεται σαν τα ευφυή και γεμάτα καυστική ειρωνία κείμενα του να γίνονται αξεπέραστα μέσω αυτής της συγκεκριμένης γλώσσας που χρησιμοποιούσε.

 161. Καλημέρα! Για αυτό τι νομίζετε κύριε Σαραντάκο;
  http://cityculture.gr/2014/09/gi-afto-i-elliniki-glossa-ine-monadiki-kati-pou-den-xerate-gia-tin-glossa-mas
  Πιστεύετε ότι έχει βάση ή όχι;
  Αν ναι, γιατί;
  Αν όχι, γιατί;
  Να είστε καλά εύχομαι.

 162. gpoint said

  # 164

  Γιατί να παιδεύεσαι ;

  μπες στο google, κτύπα την λέξη καρυοθραύστης έχει ένα κάρο μοντέλα από 2.90 ευρώ που κάνουν μια χαρά την δουλειά

 163. Γιάννης Ιατρού said

  164: Άρη,
  επί θεματων λεξαρίθμων και συναφών υπάρχουν πολλά άρθρα στο μπλόγκ και πολλέ συζητήσεις. Ρίξε πρώτα μια ματιά και μετά ρώτα τον Νίκο. Φιλικά στο λέω.

 164. BLOG_OTI_NANAI said

  164: Ε, ναι, αυτό βρήκες να ρωτήσεις; Κείμενο σαν αυτό στο οποίο αναφέρεσαι είναι αυτά που κατεξοχήν διαψεύδει ο Νίκος.

 165. cronopiusa said

 166. Παναγιώτης Κ. said

  @164.Στο πλαίσιο του διαλόγου μερικές σκόρπιες σκέψεις με αφορμή το λινκ.

  1.»Ένας τρελός ρίχνει μια πέτρα στο πηγάδι και δέκα γνωστικοί δεν μπορούν να την βγάλουν». Ελληνική παροιμία.
  2.Για το κύρος της Αριθμητικής , κατ΄επέκταση των Μαθηματικών και πως αντιδρούν κάποιοι άνθρωποι.
  Έχω κάνει μια μίνι έρευνα και το συμπέρασμά μου έχει ως εξής: Οι πιο πολλοί που εντυπωσιάζονται από αυτές τις μπαρούφες δεν έχουν δα και την καλύτερη σχέση με τα Μαθηματικά.Όταν λοιπόν σε παρόμοια ζητήματα έχουμε λίγο γλώσσα, λίγο τρισχιλιετή ιστορία και τέλος λίγα…Μαθηματικά τότε έχουμε την κατάλληλη συνταγή για να αποκτήσει κινητικότητα η μπαρούφα.
  3.Προτείνω σε όσους δεν είχαν καλή σχέση με τα Μαθηματικά να ξαναδοκιμάσουν τώρα στην ωριμότητά τους.ακριβώς λόγω της ωριμότητας αυτής ότι τότε τους ήταν βουνό τώρα θα τους φανεί εύκολο. Κοντολογίς να αποβάλλουν την προκατάληψη που έχουν.Αν στοιχειωδώς κατακτήσουν τα Μαθηματικά της υποχρεωτικής εκπαίδευσης δηλαδή μέχρι και την Γ΄Γυμνασίου τότε είναι κυριολεκτικώς άρχοντες! Να το κάνω πιο απλό. Μάθετε να λύνετε προβλήματα με τη χρήση εξισώσεων και συστημάτων και μπορείτε να θεωρείτε εαυτούς πρώτους στην…κωμόπολη.
  Κατά κανόνα έχουμε παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο οπότε μπορούμε να μελετάμε το αντικείμενο μαζί τους.
  4.Ένα δικό μου κριτήριο για το ποια γνώση αξίζει κανείς να ρίχνει το βάρος των πνευματικών του ενδιαφερόντων θα έλεγα για την γνώση των εγκύκλιων σπουδών μας και σε πιο προωθημένο επίπεδο των πανεπιστημιακών.
  Αλήθεια, αν υποθέσουμε ότι είχαμε κατακτήσει όλη τη γνώση που διδαχτήκαμε μέχρι και το Λύκειο, πόσα καινούργια πράγματα υπάρχουν για να πορευτούμε στο βίο μας πέρα βεβαίως από την εξειδικευμένη γνώση που απαιτείται για την άσκηση κάποιων-λίγων σχετικά- επαγγελμάτων.

 167. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Πού είναι τα φρέσκα κουλούρια, κουλουρά Νικοκύρη;; 🙂

 168. Γιάννης Ιατρού said

  168: Καλόοοοο 🙂 🙂 🙂 Πολύ μ΄αρέσει η βιβλιογραφία!

 169. BLOG_OTI_NANAI said

  169: Σχετικό με κάτι που αναφέρεις είναι η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει για το εύκολο πλησίασμα κάθε πολίτη στην πανεπιστημιακή γνώση:

  http://www.opencourses.gr/subjects.xhtml?ln=el (ίσως είναι γνωστό το λινκ αλλά αξίζει τον κόπο να αναφέρεται συχνά).

 170. gpoint said

  Den echi arthro simeris?

 171. sarant said

  170-173 Έκανε λάθος ο αυτόματος πιλότος στην ώρα. Θα τιμωρηθεί!

  164 Έχω γράψει γι’ αυτό το άρθρο
  https://sarantakos.wordpress.com/2013/09/04/mathematics-lang/

 172. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υάλτι, άλλο η πλάκα, τα πειράγματα και η κριτική μεταξύ των σχολιαστών και άλλο η λάσπη και οι χοντράδες εναντίον νεκρών πατεράδων. Μέγα λάθος να τα μπερδεύεις.

 173. Γιάννης Κουβάτσος said

  Παναγιώτη, έχεις δίκιο σ’ αυτό που λες. Ήμουν κλασικός μαθητής κλασικής κατεύθυνσης. Παναπεί λατρεία για τη γλώσσα και την ιστορία, απέχθεια για τα φυσικομαθηματικά. Όταν έμπλεξα με το δασκαλίκι και ύστερα, που απέκτησα παιδί και έπρεπε να το βοηθάω στα μαθήματα, έφτασα το απλησίαστο για εμέ επίπεδο της Γ γυμνασίου, μη σου πω και λίγο παραπάνω. Να φανταστείς ότι το «Θεώρημα του παπαγάλου» έγινε από τα αγαπημένα μου αναγνώσματα. Τρελή πρόοδος, μιλάμε! 😊

 174. Αγάπη said

  Καλημέρα
  και… άντε πάλι
  Δέν ξέρω πόσο παλιό είναι αυτό, αλλά όπως και να ‘χει συνδέεται με αρκετά από όσα είπαμε εδώ μέχρι τώρα – και πιθανώς ο Ροΐδης να το σατίριζε ευφυώς
  http://iscreta.gr/2016/06/%CF%86%CF%89%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%80/

 175. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Χαιρετώ την όμορφη σραντακοτρελοπαρέα, από το ιντερνέτ καφέ που τυχαίως βρήκα για να πάρω την δόση μου (χαμόγελο). Όπως λέγαμε παλιά στο μπασκετικό Μαρούσι, τώρα με μικρή παραλλαγή «τελεία και τέζα Νικοκύρη είσαι πρέζα, τελεία και παύλα Νικοκύρη είσαι…….! (βάλτε ό,τι θέλετε- χαμόγελο).
  Εν τάχει μερικοί μικροί σχολιασμοί γι΄αυτό το νήμα, δεν έχω χρόνο να διαβάσω τα προηγούμενα.

  158 – Φίλε Υάλτι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, (κατά την γνώμη πάντα) άλλο ο τρελός του χωριού, κι άλλο ο πονηρός που κάνει τον τρελό του χωριού, ο πρώτος είναι αγαθός και ακίνδυνος, ο δεύτερος είναι δόλιος, κι αν δεν προσεχθεί επικίνδυνος. Για την πρώτη περίπτωση, έχει αποδειχθεί πως το Σαραντακοχωριό συμπεριφέρεται με μεγάλη κατανόηση και πολλές φορές αγάπη στους κατά καιρούς τρελούς του, για τους δεύτερους, μετά από κάποιο διάστημα αμήχανης ανοχής, λειτουργώντας με δημοκρατική υγεία τους αποβάλει, για να μην εξαπλωθεί η συγκινησιακή τους πανούκλα στο χωριό.
  Υ.Γ – Στον στρατό, αυτοί που με αηδίαζαν περισσότερο, είναι όσοι το έπαιζαν τρελοί για να μην υπηρετήσουν, τους θεωρούσα τζάμπα μάγκες και εν δυνάμει επικίνδυνους. Μετά από χρόνια, ξυπνητζήδες τύποι σαν τον Λαζόπουλο δικαίωσαν αυτήν μου την άποψη.

  168 – Cronopiusa, εγγύηση!!! Tι να προσθέσει κανείς;

  169 – «Αν στοιχειωδώς κατακτήσουν τα Μαθηματικά της υποχρεωτικής εκπαίδευσης δηλαδή μέχρι και την Γ΄Γυμνασίου τότε είναι κυριολεκτικώς άρχοντες!»
  Όταν η μεγάλη μου κόρη Ελεωνόρα πήγε στην γυμνασίου, με τον μόνο καθηγητή που μίλησα στο ξεκίνημα της χρονιάς, ήταν ο μαθηματικός, «Κύριε ……., θα σας ζητήσω μια χάρη, θα ήθελα αν μπορείτε, να διδάξετε στην κόρη μου την ομορφιά των μαθηματικών κι όχι απλώς τους αριθμούς και τις εξισώσεις, στο μέτρο του δυνατού, θα ήθελα να μπορεί να ερμηνεύει μαθηματικά τον κόσμο, έστω και λίγο, έστω και μόνο να προσπαθεί, ΔΕΝ ΜΠΌΡΕΣΕ, βλέπεις, άλλο έχω γνώση, κι άλλο την μεταδίδω ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ. Τα ίδια και εμ την Δανάη μετά από τρία χρόνια με άλλον μαθηματικό, με μεγάλη προσπάθεια κρατιέμαι για αν μη δημοσιέυσω τα ονόματα των ανίκανων ΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ που αυτάρεσκα ονομάζονται καθηγητές.
  Ένα από τα μεγάλα εγκλήματα της εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών και των γονιών, είναι ότι ενδιαφέρονται να «βγάζουν» παιδιά που μαθαίνουν τα πάντα, χωρίς να κατανοούν ΤΙΠΟΤΑ.

  Στοιχηματζήδες του ιστολογίου και μη, παρ΄όλο που είστε εναντίον του χρηματιστηρίου, το στοίχημα βασίζεται στου ίδιους χρηματιστηριακούς κανόνες, και επειδή νομίζετε ότι τους ξέρετε, ΧΑΝΕΤΕ. Γι΄αυτό, πρίν στοιχηματίσετε τα ωραία και λίγα λεφτουδάκια σας, κάντε τον κόπο να μάθετε τους χρηματιστηριακούς επενδυτικούς κανόνες, αλλιώς, Ο ΠΙΝΩΝ ΜΕΘΑ ΚΙ Ο ΠΑΙΖΩΝ ΧΑΝΕΙ.
  Σε κάθε περίπτωση ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΤΥΧΗ.

  Τα ξαναλέμε το επόμενο Σάββατο (ελπίζω) να είστε πάντα οργασμικοί, αλλιώς θα γίνετε Βάταλοι (χαμόγελο).

  ΠΕΤΑΜΕ ΤΩΡΑ!

 176. Spiridione said

  129. Ναι, όντως. Μήπως ξέρεις και ποιος είναι αυτός ο βουλευτής, ο γιος του τσοπάνη;
  Να προσθέσω και αυτό. Οι πατριωτικές εταιρείες φύτρωναν σαν τα μανιτάρια, μετά την Εθνική Άμυνα ο Εθνικός Δεσμός
  http://xantho.lis.upatras.gr/test2.php?art=9465

 177. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

  @163 Αυτό ακριβώς εννοούσα με το «χρησιμοποιούσε επιδέξια μιά χαριτωμένη καθαρεύουσα (ουσιαστικά ταυτισμένος με αυτήν)..»

 178. npo said

  Παίδες, η φράση του Ροΐδη είναι τρομερή, αλλά δεν τελειώνει έτσι όπως νομίζουμε αλλά τελειώνει στο «… και η Ελλάς» [βάλτε αυτό που ταιριάζει στην κατάλληλη εποχή και για το κατάλληλο θέμα].

  Επειδή κάποιοι αναφέρθηκαν στον κυριο με το μίσος για την ορθοδοξία και την αρχαιομάθεια κλπ, συγνώμη, αλλά εμένα μου αρέσει πολύ. Είναι το πιπέρι του ιστολογίου. Το αλάτι είναι κάποιοι άλλοι φίλοι 🙂

 179. sarant said

  179 Δεν ξέρω αν εννοεί συγκεκριμένον βουλευτή (άσε που τότε θα ηταν και πολλοί με αυτό το προφίλ)

  181 Λυπάμαι, αλλά χωρίς πιπέρι, τουλάχιστον για τώρα.

 180. npo said

  182
  άουτς. Εμπλοκαρίσθη? :¨(

 181. Μαρία said

  179
  Πολύ διαφωτιστικό αυτό http://www.biblionet.gr/book/6839/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82,_%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%9D./%CE%97_%CE%B5%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%AE%CF%82_%CE%BC%CE%B1%CF%82_%CF%84%CF%8D%CF%86%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B9%CF%82
  Απο αυτό έμαθα και τους «νευροπαθείς ψευδοπατριώτας» του Βλάση Γαβριηλίδη.

 182. sarant said

  183 Ναι, ενουπαίκτησε (που έλεγε και κάποιος) με τη μνήμη αγαπημένων ανθρώπων.

 183. npo said

  185 ναι, τα διάβασα. Σε καταλαβαίνω. Απο συναισθηματική ευφυΐα, ούτε καν κοντά στη βάση ο φίλος μας.

 184. Λ said

  60. Αγγελος: Αντί να τους λέμε κι ευχαριστώ που πήγαν και σκοτώθηκαν για το δικό μας καλό…»

  94. Ριβαλτίνιο: Μιας και αναφέρθηκε η Κοινοπολιτεία για τους Νεοζηλανδούς είχα διαβάσει στο βιβλίο του Desmond Young για τον Rommel τον εξής διάλογο μεταξύ του αιχμαλωτισμένου Νεοζηλανδού ταξίαρχου G.H. Clifton και του Ρόμμελ (1942).

  Βρήκα κελεπούρι σήμερα Ένα βιβλίο του William Jordan με τίτλο Conquest without Victory. Ο Τζιόρταν ήταν ένας από τους νεοζηλανδούς που έλαβαν μέρος στην αντίσταση και κατείχε το βαθμό του ταγματάρχη. Είχε λέει να πολεμήσει δύο εχθρούς, τους γερμανοιταλούς από τη μια και τους κομμουνιστές από την άλλη, που «σκοπός τους δεν ήταν να πολεμήσουν τις δυνάμεις του άξωνα αλλά να προετοιμάσουν το έδαφος για την έλευση του κομμουνισμού». …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: