Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο χουμάς και τα θρέμπελα του Π. Πολάκη

Posted by sarant στο 7 Ιουλίου, 2016


Το σημερινό άρθρο είναι αφιερωμένα σε δυο ιδιωματικές λέξεις, από εκείνες που το ιστολόγιο αρέσκεται να σχολιάζει, και να ελέγχει, μέσα από τα σχόλιά σας, αν και κατά πόσο εξακολουθούν να ακούγονται. Εννοώ λέξεις που τα γενικά λεξικά δεν τις έχουν, είτε επειδή είναι μισοξεχασμένες είτε επειδή είναι ιδιωματικές, άλλοτε εντοπιζόμενες σε μία μόνο περιοχή του ελληνόφωνου χώρου και άλλοτε σε περισσότερες. Τέτοιες άλλωστε λέξεις έχω συμπεριλάβει στο βιβλίο μου «Λέξεις που χάνονται«, αρκετές από τις οποίες τις έχω παρουσιάσει εδώ.

Τις δυο σημερινές λέξεις δεν τις έχω βάλει στο βιβλίο, για τον απλό λόγο ότι το 2011 αγνοούσα την ύπαρξή τους. Ήρθαν και οι δυο φευγαλέα στην επικαιρότητα πρόσφατα, όταν τις χρησιμοποίησε ο υφυπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Ο Πολάκης είναι Κρητικός (νομίζω Σφακιανός) και η μία από τις λέξεις είναι σίγουρα κρητική -για την άλλη δεν είμαι και τόσο βέβαιος αλλά θα περιμένω τα σχόλιά σας.

Επειδή εδώ λεξιλογούμε, δεν θα εστιάσω τη συζήτηση στον υφυπουργό, μόνο για να πω ότι ένα μόνο πράγμα με έχει ενοχλήσει πολύ στη δημόσια παρουσία του, ενώ άλλα, για τα οποία έχει δεχτεί κριτική, είτε με αφήνουν αδιάφορο είτε τα επιδοκιμάζω. Και αυτό το ένα είναι ότι, όπως γράφτηκε, άναψε τσιγάρο σε σύσκεψη του υπουργείου, σε κλειστό δημόσιο χώρο. Αλλά ούτε σε αυτό θέλω να σταθώ, διότι ξέρω (και ως πρώην καπνιστής) ότι το κάπνισμα εξάπτει τα πάθη και ότι όσοι καπνίζουν αδυνατούν, στην πλειοψηφία τους, να σκεφτούν λογικά για το θέμα αυτό -θα προτιμούσα λοιπόν σήμερα να εστιαστούμε στον χουμά και στα θρέμπελα.

Ο χουμάς είναι η λέξη που ακούστηκε πιο πρόσφατα, και που τη συζητήσαμε και στα σχόλια του άρθρου εκείνης της ημέρας.

Πράγματι, σε συζήτηση στη Βουλή και σε έντονη αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, ο υφυπουργός είπε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις «τα κάνανε χουμά» στον τομέα της υγείας, και αμέσως μετά εξήγησε πως «είναι αυτό που μένει όταν βγαίνει το τυρί, το άχρηστο».

(Στο βίντεο της συζήτησης η ατάκα με τον χουμά είναι περιπου στο 14′. Σπό το 9ο λεπτό και μετά ακούγονται και άλλες ενδιαφέρουσες λέξεις, όπως ο μπέτης = το στήθος, αν και μου φάνηκε πιο ενδιαφέρουσα η ανάλυση των πρώτων 9 λεπτών κι ας μην έχει αιχμές ή δύσκολες λέξεις).

Η φίλη μας η Έφη το εξήγησε ως εξής: Χουμάς, ο άχρηστος ορός που απομένει από το βρασμένο γάλα αφού πάρουμε το τυρί κατά τη διαδικασία του πηξίματος. Όμως για τα γουρούνια είναι νοστιμιά. Λέγεται και υποτιμητικά για κενούς χαρακτήρες.

Και πρόσθεσε την έκφραση «τα’ καμε χουμά-κουτάλια» που σημαίνει «τα έκανε άνω-κάτω»

Στο λεξικό του Πιτυκάκη διαβάζουμε περίπου τα ίδια που μας είπε η Έφη, μαζί με μια παροιμία: «Απόσταν ήκαμε η γουρούνα γουρουνάκια, δεν εδροσίστηκε το χουμά», διότι η μάνα πρώτα τα παιδιά της φροντίζει και μετά τον εαυτό της.

Ο φίλος μας ο Στάζιμπος μας έστειλε έναν λίκνο από αναμνήσεις ενός παραγιού τυροκόμου, όπου διαβάζουμε ότι «Οπως βγάζαμε τη μυζήθρα τρώγαμε πάλι συνήθως δίχως ψωμί και τη λέγαμε “σύχουμη” επειδή είχε μαζί λίγο “χουμά” (από το λύμα του γάλακτος)».

Κατά τον Πιτυκάκη, ο χουμάς ετυμολογείται από το χύμα, ενώ κι ο Κοραής, που καταγράφει τη λέξη στα Άτακτα, υποθέτει προέλευση ή από το χύμα ή από τον χυμό. Ανάλογα λέει και ο Πάγκαλος στο μεγάλο κρητικό λεξικό του. Λογικό φαίνεται.

Πάμε τώρα στα θρέμπελα, τη δεύτερη λέξη που θα μας απασχολήσει. Αυτήν μου την έστειλε φίλος πριν από ένα περίπου μήνα και ο Π. Πολάκης δεν την είπε, αλλά την έγραψε στη σελίδα του στο Φέισμπουκ, τουλάχιστον σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Κάνοντας λοιπόν επίθεση στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ο Π. Πολάκης είπε: Πειράζει που ο Παππάς διενεργεί το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που φάγατε τα θρέμπελα για να μη γίνει;

Το νόημα εύκολα το καταλαβαίνουμε: φάγατε τα θρέμπελα = κάνατε τα αδύνατα δυνατά.

Την ίδια φράση τη βρίσκω και σε προπολεμικό άρθρο στο περιοδικό Αθηνά: έφαγε τα θρέμπελα = πάσαν κατέβαλε προσπάθειαν, με ένδειξη ότι προέρχεται από τη Δημητσάνα, ενώ σε σύγχρονό μας γλωσσάρι της μεσσηνιακής διαλέκτου βρίσκω: τρώω τα θρέμπελα = καταβάλλω εξαιρετική προσπάθεια, καταπονούμαι.

Σε μια διατριβή για το γορτυνιακό ιδίωμα, καταγράφεται η φράση: έφαγα τα θρέμπελα και δεν το βρήκα, πού να έχει πέσει;

Τι είναι όμως τα θρέμπελα, και πώς τρώγονται;

Η φράση θυμίζει την πολύ κοινότερη «έφαγα τα λυσσακά μου», που τη λέμε όταν καταβάλλουμε μανιασμένες προσπάθειες για κάτι, συνήθως όμως χωρίς αποτέλεσμα. Σε αντίθεση με τα θρέμπελα, που δεν ξέρω τι είναι, τα λυσσακά είναι οι αφροί που βγάζει το άλογο καθώς προσπαθεί με μανία να απαλλαγεί από το χαλινάρι, και που μοιάζουν με τους αφρούς της λύσσας των σκυλιών.

Τα λυσσακά δεν έχουν ενικό αριθμό, τα θρέμπελα όμως έχουν. Το θρέμπελο, σε ενικό, χρησιμοποιείται κι αυτό σε τυποποιημένες φράσεις.

«Έριξε τόσο νερό που εγινήκανε τ’ αμπέλια θρέμπελο. Δεν έμεινε τίποτα» (Γορτυνία)

«Επηγαίνανε οι κίσες και κάνανε θρέμπελο τα χωράφια» (επίσης)

«Δεν άφηκαν θρέμπελο στο αμπέλι» (Κυνουρία), με την εξήγηση «δεν άφησαν τίποτα»

«Να σ’το βουλιάξουν, να μη μείνει θρέμπελο» (Πελοπόννησος)

Γκουγκλίζοντας σε σημερινές συνομιλίες σε φόρουμ κτλ. βρίσκω πάλι φράσεις όπως «δεν έμεινε θρέμπελο / δεν θα μείνει θρέμπελο».

Φτάσαμε ως εδώ και ακόμα δεν ξέρουμε τι είναι το θρέμπελο ή τα θρέμπελα. Να είναι τάχα το θρούβαλο -δηλαδή το θρύψαλο, το συντρίμμι; Ταιριάζει στο νόημα με τις φράσεις «δεν έμεινε θρέμπελο».

Θα μπορούσε λοιπόν να είναι το θρέμπελο κάτι μικρό και μη φαγώσιμο, πετραδάκι ας πούμε ή κομμάτι ξύλο, οπότε και η φράση «έφαγε (ακόμα και) τα θρέμπελα» που δεν τρώγονται θα ήταν δηλωτική της παθιασμένης προσπάθειας.

Αλλά μάλλον δεν θα χρειαστεί να αρκεστούμε στις εικασίες μου -είμαι σχεδόν βέβαιος πως το καρυδάκι δεν θα αποδειχτεί πολύ σκληρό και δεν θα αντισταθεί για πολύ στη συλλογική σοφία σας.

Σημειώνω πάντως ότι όλα δείχνουν πως η έκφραση με τα θρέμπελα φαίνεται πως είναι πελοποννησιακή -κι ας τη χρησιμοποίησε ο Πολάκης. Δεν τη βρήκα άλλωστε στο κρητικό λεξικό που έχω.

Advertisements

270 Σχόλια to “Ο χουμάς και τα θρέμπελα του Π. Πολάκη”

 1. spiral architect said

  Σου πιάνουνε το μάγουλο
  γραβάτες σου χαρίζουν
  Αλέξη πάρτο είδηση
  μ’ αυτά όλοι σε βρίζουν

  Ποτέ αυτός που κυβερνά
  δεν είπε μια αλήθεια
  γιατί τους Έλληνες περνά
  ζώα απ’ τα πιο ηλίθια.

  Διάολε τσ’ αποθαμένοι σου!

 2. Alexis said

  Καλημέρα.
  Δεν γνωρίζω το θρέμπελο, στην Πελοπόννησο χρησιμοποιείται όμως και η λέξη «κουρούμπελο» με την ίδια περίπου σημασία, «δεν έμεινε κουρούμπελο=δεν έμεινε τίποτα».
  Λέτε να έχει σχέση;

 3. Alexis said

  #2 (συνέχεια): …και για τον κούρεμα γουλί επίσης:
  «Έγινε κουρούμπελο ή κουρεύτηκε κουρουμπέλι=κουρεύτηκε γουλί» με την έννοια ότι δεν άφησε τρίχα στο κεφάλι του 🙂

 4. Alexis said

  το κούρεμα γμτ! 😡

 5. Κουνελόγατος said

  2/3/4: Το κουρούμπελο το ήξερα πως σημαίνει «σταφίδα» και χρησιμοποιείται για κάποιον που ήπιε πολύ και δε μπορεί να σταθεί στα πόδια του, λ.χ. πήγαμε στο μπαράκι και γίναμε κουρούμπελο.
  Τι σημαίνει δεν ξέρω.
  Καλημέρα σας.

 6. Κουνελόγατος said

  Κουρούμπελο=Σταφίδα=Πίττα=Λιώμα=Αλοιφή κοκ.

 7. Κρητικό λεξικό;
  Ελληνοχανιώτικο-χανιωτοελληνικό ή ελληνολασιθιωτικό-λασιθιωτικοελληνικό;

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστω πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5: Το κουρούμπελο το ξέρω κι εγώ όπως ο Κουνελόγατος Και με την ευκαιρία σκέφτομαι προσεχώς να βάλω ένα άρθρο για τα συνώνυμα του «μέθυσε» (δηλ. έγινε ….) να δούμε αν θα φτάσουμε τα εκατό.

  7: Σωστή παρατήρηση. Ο Πιτυκάκης γράφει ότι είναι «της Ανατολικής Κρήτης»

 9. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα!
  Πρώτη φορά σήμερα άκουσα το θρέμπελο. Το μάθαμε κι αυτό. 😊 Δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο είναι η ανάλογη φράση που χρησιμοποιώ. Δεν θυμάμαι, έτσι πρόχειρα, να την έχω συναντήσει σε λογοτεχνικό ανάγνωσμα. Η σημασία του ως θρύψαλο μου φαίνεται ικανοποιητική.

 10. atheofobos said

  Οπότε τώρα που μάθαμε αυτούς τους ιδιωματισμούς, μπορούμε να πούμε πως ο άρτι ξαλαφρωμένος από αρκετό «μποκάρι» υφυπουργός:
  ΄Εφαγε τα θρέμπαλα για να τα κάνει χουμά κουτάλια στο ΚΕΕΛΠΝΟ!
  http://www.rnews.gr/el/news.php?n=920

 11. Alexis said

  #5, 6, 8: Σωστές οι παρατηρήσεις σας.
  Το κουρούμπελο με την σημασία που λέω εγώ πρέπει να είναι ιδιωματικό περιοχών της Πελοποννήσου, το έχω ακούσει π.χ. στην Ηλεία.
  Ατυχές το παράδειγμά μου «έγινε κουρούμπελο» γιατί παραπέμπει ευθέως στο «μέθυσε» και δεν λέγεται με άλλη σημασία.
  Ο Πελοποννήσιος θα πεί ή «δεν έμεινε κουρούμπελο=δεν έμεινε τίποτα/κολυμπηθρόξυλο/Χριστός κλπ.» ή «κουρεύτηκε κουρουμπέλι=κουρεύτηκε γουλί»

 12. Γς said

  Στο Σκάι TV στην εκπομή «Τώρα».

  Τώρα:

  «Μια κοσμοπολίτικη πόλη, όπως η Καλιφόρνια»

 13. Κουνελόγατος said

  11. Μα κι εγώ στην Πελοπόννησο το άκουσα, πιο συγκεκριμένα στο Αίγιο. Θυμάμαι όμως πως το έλεγαν (αρχές δεκαετίας 90) δυο φίλες μου Πατρινές φοιτήτριες στην Αθήνα.

 14. kostas said

  μπορεί να έχει σχέση με το χούμους, το ανατολίτικο πιάτο ή το χούμο (οργανική ύλη από την αποσύνθεση φυτών του εδάφους);

 15. Πάνος με πεζά said

  Τα θρέμπελα, που κι εγώ δεν έχω ξανακούσει, μου θύμισαν την ιστορική Καινή Διαθήκη του Τρεμπέλα.
  Καλημέρες !

 16. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  το Θρέμπελοθυμάμαι να το χρησιμοποιεί η μητέρα μου με απώτερη καταγωγή από Αρκαδία
  Επίσης αυτό ( http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/25395?id=25395&lang=en&p=1#page/1/mode/2up ):

 17. Περί κολυμπηθρόξυλου: καμία σχέση με κολυμπήθρα!

 18. Corto said

  11:
  Και σε άλλα μέρη, εκτός Πελοποννήσου, υπάρχει ο τύπος «κουρουμπέτσι», με την σημασία του κουρέματος.

 19. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  17 Ε λοιπόν δεν το είχα σκεφτεί -αλλά λογικό είναι!

  16 Την εργασία αυτή την έχω χρησιμοποιήσει στο άρθρο

  15 Ο φίλος που έστειλε τη λέξη έκανε μια αναφορά και στον Τρεμπέλα (που ήταν από την Αρκαδία) πιθανολογώντας κάποια σχέση με τα θρέμπελα, αλλά παρέλειψα να την επισημάνω

  10 Μποκάρι ειναι το ποκάρι; Κουρεύτηκε;

 20. Alexis said

  #17: Ναι. Και η πλάκα είναι Δύτη ότι εγώ μια ζωή νόμιζα ότι το κολυμπηθρόξυλο έχει να κάνει με την κολυμπήθρα και μόλις πρόσφατα κατάλαβα το λάθος.
  Πήγα λοιπόν να κάνω τον έξυπνο στον (18χρονο) γιό μου και τον ρώτησα «γιατί λέμε δεν έμεινε κολυμπηθρόξυλο αφού η κολυμπήθρα δεν είναι ποτέ από ξύλο;»
  Σκέφτηκε λίγο και μου λέει : «Ε, τότε θα έχει να κάνει με το ξύλο που κάποιος πιάνεται για να κολυμπήσει!»
  Αυτό δηλαδή που εγώ αδυνατούσα να σκεφτώ επί τόσα χρόνια (ή δεν πήγαινε το μυαλό μου) ο πιτσιρικάς το σκέφτηκε σε δευτερόλεπτα! 😦

 21. Γιάννης Κουβάτσος said

  17. Ούτε αυτό το ήξερα. Στο ξύλο της κολυμπήθρας είχα μείνει. Σκέτο φροντιστήριο η σημερινή μέρα. 😊

 22. Καλά, μη νομίζετε ότι το ήξερα κι εγώ, σήμερα τόμαθα!

 23. Alexis said

  Πέρα Βρέχιτ στην ΕΡΤ! 🙂

 24. Γιάννης Κουβάτσος said

  20. Αλέξη, βάλε χαμογελαστή φατσούλα. 😊 Μακάρι τα παιδιά μας να βγαίνουν πιο εύστροφα από μας. Πρόοδος.
  Τώρα που το λες, ναι, συνειδητοποιώ ότι η κολυμπήθρα δεν έχει ξύλινα μέρη. Προφανώς αυτό το -θρο- που μας πήρε στον λαιμό του μπήκε χάριν ευφωνίας, αφού ο λαός είναι ο πιο μεγάλος ποιητής.

 25. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εδώ δίνεται και μια άλλη εξήγηση για το κολυμπηθρόξυλο:
  http://www.tempo24.gr/eidisi/63261/den-emeine-kolympithroxylo-giati-to-leme-ayto-xerete

 26. Ιάκωβος said

  Το κουρούμπελο δεν τόξερα. Θυμίζει Κουρουμπλή.
  Το κουρού, υπόπτως τούρκικο. Ξερό.
  Ισως ξερό αμπέλι, ή κάτι τέτοιο;

 27. Γιάννης Ιατρού said

  Υπάρχει σαν επίθετο το «Δρέμπελος», αλλά δεν έχω βρει ακόμα κάποια εξήγηση για το από που προέρχεται κλπ., ίσως το Δ=>Θ ??? Επίσης ακουστικά το Θρέμπελο φέρνει στο Pέμπελο (rebel=επαναστάτης).

  19β: 🙂

 28. IN said

  Καλημέρα κι από μένα.

  Στα «Μικρασιατικά Χρονικά» του 1959, σελ. 343, που υπάρχει στο google books, αναφέρεται, σε συνδυασμό με το «θρέμπελο» και το εξής: «Στην Κρήτη θραμπάλι=τεμάχιο ξύλου». Οι παρεπιδημούντες/-ούσες Κρητικοί-ές θα μας πουν αν το ξέρουν. Ίσως, αν όντως υπάρχει τέτοια λέξη στην Κρήτη, να εξηγείται η χρήση της από τον Πολάκη.

  15, 19γ: Ο Τρεμπέλας δεν ήταν απλώς από την Αρκαδία, αλλά, πιο συγκεκριμένα, από τη Στεμνίτσα Γορτυνίας (άμεση σχέση με το γλωσσάριο του 16).

 29. Alexis said

  #24: Σωστά τα λές Γιάννη, η λυπημένη φατσούλα βέβαια αφορά εμένα κι όχι το παιδί.
  Η εξήγηση πάντως του #25 δεν μου φαίνεται και πολύ πιθανή, τι λέει κι ο Νικοκύρης;

 30. Γς said

  20:

  >Αυτό δηλαδή που εγώ αδυνατούσα να σκεφτώ επί τόσα χρόνια (ή δεν πήγαινε το μυαλό μου) ο πιτσιρικάς το σκέφτηκε σε δευτερόλεπτα!

  Της μάνας του θα΄μοιασε

  😉

 31. leonicos said

  @14 χούμους είναι απλώς τα ρεβίθια. Το ‘πιάτο’ είναι μείγμα πολτού ρεβιθιών, ταχινιού (ίση ποσότητα) και λεμονιού. Παίρνει ότι μπαχαρικό θέλεις, γίνεται όσο καυτερό το αντέχεις, και είναι το καλύτερό μου. Δυστυχώς, εδώ με βγάζουν με φάβα.

  Θα παλαβώσω. Άνοιξα Μπαμπ. για να γράψω το ρεβίθι!

 32. στην Πελοπόννησο έχομε και το «κούρβουλο», το στριμμένο κορμό του αμπελιού, όταν έχει κλαδευτεί και είναι ένα σκέτο ξύλο.
  άμα δεν μπορείς να χειριστείς κάτι απλό, σε ρωτάνε «κουρβουλοχέρης είσαι, μωρέ;»
  για το κολυμπηθρόξυλο σίγουρα δεν το έχομε συζητήσει; διότι λίγο πριν μπώ στο ίντερνετς αυτό σκεφτόμανε…

 33. Ούπς! τι διαβάζουν τα τσακίρικα ματάκια μου;

  Δέσμευση των περιουσιών Δασκαλόπουλου-Τσάκου για αδικαιολόγητο πλουτισμό

  http://www.fmvoice.gr/index.php/oikonomia/eidiseis/item/142690-desmefsi-katatheseon-daskalopoulou-tsakou-gia-adikaiologito-ploutismo

  Τον τσακωσαν τον Τσάκο, που θάλεγε και μια ψυχή από το Χιούστον, ΤΧ.

 34. sarant said

  32 Λες να το έχουμε συζητήσει και να με ξεγέλασε το Έμμενταλ; Μπορεί…

 35. Σηλισάβ said

  Εγώ που είμαι Πελοπονήσιος και Γορτύνιος, λέω «έγινα κουρούμπελο» και εννοώ «μέθυσα πολύ».
  Τα θρέμπελα δεν τα έχω ακουστά, και μου κάνει εντύπωση. Η γιαγιά μου η συγχωρεμένη μιλούσε εξαιρετική δημοτική, είχε βγάλει και το δημοτικό, κρίμα που δεν ζει, θα την ρωτούσα!

  Κρήτη και Πελοπόνησος δεν είναι μακριά, πέρσι που γύρισα την κρήτη είδα πολλές ομοιότητες και γεωγραφικά και πολιτιστικά!

 36. Vrach said

  Σχετικά με το θρέμπελο, διαλεκτικά βρίσκω από Κρήτη τον τύπο ‘θραμπάλι’, που ίσως σχετίζεται. Εμφανίζεται μόνο σε πληθ. ‘θραμπάλια’, που είναι τα προσανάμματα, τα λεπτά δηλ. και μικρά ξύλα. Ως προς τον ‘χουμά’, υπάρχει και στα Κύθηρα η λέξη, με τύπο χομάς και χυμάς και τη σημασία που αναφέρεται στο άρθρο, δηλ. το τυρόγαλο, το κατακάθι που μένει μετά το πήξιμο του τυριού. Στη Δ. Κρήτη όμως χρησιμοποιείται και ένας τοπωνυμικός δυσφημισμός που προκύπτει από τη συγκεκριμένη λέξη: έτσι, αποκαλούν ‘χουμαδοκέφαλους’ ή ‘χουμάδες’ (=χοντροκέφαλους, χαζούς) τους Λακκιώτες, δηλ. τους καταγόμενους από το χωριό Λάκκοι Χανίων.
  Καλημέρα σας!

 37. leonicos said

  Και ο Πολάκης και ο Μαρινάκης είναι από τα Σφακιά.
  Πάντως, ο Πολάκης, ό,τι κι αν είναι (τον είχαμε ειδικευόμενο στην Νίκαι και τον ξέρω καλά) είναι τίμιος κι ευθύς. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνώ μαζί του, ούτε ότι δεν κάνει λάθη, ούτε ότι διακρίνεται για την ‘ευγένειά’ του. Τουλάχιστον, είναι τίμιος και πιστεύει αυτό που λέει. Ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνω γιατί έμπλεξε με αυτή την κυβέρνηση, είναι σαφώς αριστερότερος από τον Τσίπρα, το έκανε ελπίζοντας να κάνει κάτι σωστό. Και είναι μαχητής (καμιά φορά και ανάγωγος). Δεν λέω άλλα για να μην πολιτικολογήσω. Μιλάω όμως για την προσωπικότητά του, που την γνώρισα, έξι χρόνια, από κοντά.

 38. Βασίλης Ορφανός said

  https://books.google.gr/books?id=JS9IAAAAMAAJ&q=%CE%B8%CF%81%CE%AD%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%BF&dq=%CE%B8%CF%81%CE%AD%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%BF&hl=el&sa=X&redir_esc=y
  «Θρέμπελο. Από το θραύαλο = συντρίμμι, κομμάτι. Στα Βούβουρα της Κυνουρίας λένε: «Δεν αφήκαν θρέμπελο στ’ αμπέλι». Στην Κρήτη θραμπάλι = τεμάχιον ξύλου».
  28
  Με τη σημασία αυτή έχει τη λέξη ο Πάγκαλος (Γ 166, με την ένδειξη Ανατ. Κρ.), με το εξής παράδειγμα χρήσης: Δεν έχω θραμπάλι ξύλο ν’ άψω τη φωτιά. Τη βρίσκουμε επίσης Πιτυκάκη (Α 354) και τον Γαρεφαλάκη (Σητεία 2002, σ. 254), Δεν την έχει ο Ξανθινάκης (Δυτική Κρήτη).

 39. leonicos said

  Μήπως έχει κάποιος το
  ΒΟΣΚΟΣ (Α.), 2002, 2007, Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία. 3. Πεζογραφία, 4. Ιατρική, Λευκωσία: Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντης

  ή να με βοηθήσει να το αποκτήσω;
  Θα τηλεφωνήσω και στην Λ.

  Θα φάω τα θρέμπελα να βρω το κείκμενο της Επιγραφής του Ιδαλίου (και τη μετάφραση)

  Κάθε προσφορά δεκτή.

 40. leonicos said

  Δέχομαι συγχαρητήρια που χρησιμοποίησα τη λέξη θρέμπελα, μισή ώρα αφ’ ότου την έμαθα.

  Ως γνωστόν, είμαι λεξιπενικός!

 41. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

  37,
  κι εγώ αυτή την αίσθηση έχω για τον Πολάκη.
  Καμιά φορά σε πνίγει το δίκιο σου, και η έκφραση αυτού του πνιξίματος προς τα έξω σε κάνει ανάγωγο.
  Χρειάζεται, όμως, και χαλινό αυτή η (δίκαιη) αντίδραση – ιδίως όταν κατέχεις δημόσια καρέκλα.

 42. (34) Μόλις πριν από τέσσερις μήνες: https://sarantakos.wordpress.com/2016/03/07/hotspot/?iframe=true&theme_preview=true/#comment-341240

 43. leonicos said

  @41 Ευχαριστώ, Γιώργο Λυκοτρ.
  Το ότι δεν είχε ‘χαλινό’ τότε τον έκανε αποτελεσματικό και γοητευτικό. Είναι επαναστάτης. Δεν του πάει η καρέκλα.

  Ελπίζω να μην πούμε κάποτε και γι’ αυτόν «σας βλέπω πίσω από τα γραφεία σας και κλαίω για τους αγώνες σας»

 44. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  41 Συμφωνώ και στα δύο

  38 Το θραμπάλι χρησιμοποιείται σε φράσεις σαν κι αυτές που αναφέραμε (μεταφορικές) για το θρέμπελο;

  36 Καλημέρα, ευχαριστούμε!

 45. Βασίλης Ορφανός said

  44
  Μόνο κυριολεκτική χρήση.
  Αλλά μήπως βοηθάει αυτό:
  http://katoynanews.blogspot.gr/2012/01/blog-post_09.html
  έπαιζαν τα θρούμπαλα, τα πλακάκια, τον φίτσιο, και την γκόσια,
  «Θρούμπαλα»!!Η παρέα χωρισμένη σε δύο ομάδες. Ο αγωνιστικός χώρος ένα ευρύχωρο ξέφωτο σε κάποια άκρη του χωριού Τρία αγκονάρια «τα θρούμπαλα»για κάθε ομάδα, στημένα όρθια ένθεν και ένθεν σε απόσταση είκοσι περίπου μέτρων, και η προσπάθεια και σκοπός των αντιπάλων να τα ρίξουν κάτω.. Δικαίωμα βολής, τρία μόχαλα –εναλλάξ ο κάθε παίκτης. Οι δεχόμενοι την επίθεση «μακριά κι’ αλάργα» απ’ τα θρούμπαλα,- αλίμονο σου αν σε πέτσωνε άστοχη μοχαλιά-περίμεναν την δική τους σειρά βολής. Νικήτρια η ομάδα πού κατάφερνε πρώτη, να ρίξει κάτω τα «θρούμπαλα» του αντιπάλου.

 46. Σωτήρης# said

  39 Λεώνικε και οι 6 τόμοι ελεύθεροι για κατέβασμα στο Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, εδώ: http://www.pi.ac.cy/pi/index.php?option=com_content&view=article&id=594&Itemid=125&lang=el

 47. sarant said

  46 Εύγε Σωτήρη -είδες Λεώνικε;!

 48. Ιάκωβος said

  Ναι, κούρβουλο. Του έγινε το χέρι κούρβουλο, του ξεράθηκε.
  Έχει αναφερθεί και παλιότερα εδώ.

 49. Γιάννης Κουβάτσος said

  29. Ούτε εμένα μου φαίνεται πιθανή, ότι δηλαδή τα παιδιά τσακώνονταν κι έσπαγε το ξύλο. Όμως, πράγματι μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα οι βαφτίσεις τελούνταν στο σπίτι, οπότε, αν μετέφεραν την κολυμπήθρα με τη βοήθεια κάποιου χοντρού ξύλου, να το το κολυμπηθρόξυλο. Όπως λέμε σκουπόξυλο, αραμπαδόξυλο, φουρναρόξυλο. Ποιος ξέρει!

 50. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΙΓΙΩΤΗΣ said

  » διότι ξέρω (και ως πρώην καπνιστής) ότι το κάπνισμα εξάπτει τα πάθη και ότι όσοι καπνίζουν αδυνατούν, στην πλειοψηφία τους, να σκεφτούν λογικά για το θέμα αυτό.».Nikoκύρη ,μην κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια.Εχεις σκεφτει ποσοι άνθρωποι του πνεύματος και της Καλλιτεχνίας κάπνιζαν ; Εχεις σκεφτεί μηπως ξεπερνάς τα όρια {Υβρις} και άπτεσαι του ρατσισμού και της καπνοφοβίας ;Δηλ.θέλεις να πιστέψουμε ,οτι τα δικά σου »άκαπνα’ γραφτά είναι ανώτερα απο τα ποιήματα των Τιτάνων του Πνεύματος και της Τέχνης ,επειδή ειναι ‘καθαρά’ απο καπνό και πάθος ; Κατηγορείς τους καπνιστές ξεχνώντας ,οτι στο τέλος » περιμένει ο θάνατος όλους τους θνητούς και ο Χάρος θα περάσει» ΠΟΤΕ ΤΑ ΠΑΘΗ ΔΕΝ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ….Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ – ‘ Ομνύει ‘..https://youtu.be/Zf-xgOu8n3Q?t=81 .Καλημερα ,με λιγότερη έπαρση και αλαζονεία.

 51. spiral architect said

  Ενημερωτικά και μαζί με τον Παυλάρα, στην περιοχή της Αγιά Φωτιάς στη Ιεράπετρα ενεφανίσθη σπάνιος κρητικός φουρόγατος, (Felis silvestris cretensis) που τρόμαξε τουρίστρια, καθώς τον επέρασε για τίγρη. 😀
  http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1500087776

  Μςετά τις απεργίες και οι φουρόγατοι θα προκαλέσουν ζημιά στον τουρισμο μας …

 52. Τον έχουμε βάλει στο οικείο νήμα τον φουρόγατο: https://sarantakos.wordpress.com/2014/07/22/crocodil/#comment-368557 🙂

 53. Γιάννης Ιατρού said

  51: Τι φουρόγατος κλπ. ΚΟΥΝΕΛΟΓΑΤΟΣ ήταν αυτός που τρόμαξε την τουρίστρια 🙂

 54. Corto said

  Μήπως σχετίζονται με τα θρέμπελα τα παρακάτω;

  Δρυπεπής ή Ρυσσή: Είδος ελιάς που έφερε μεγάλο καρπό, σαν βελανίδι, ωρίμαζε δε μόνος του πάνω στο δέντρο και τελικά έπεφτε αφού συρρικνωνόταν
  (Η σημερινή θρούμπα)

  Τράμπελος: Άγνωστη μέχρι σήμερα ποικιλία ελιάς

  http://www.teck-institute.gr/399CC0B5.el.aspx
  https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CF%80%CE%B1

 55. sarant said

  50 Από αυτό που έγραψα εγώ δεν προκύπτει αυτό που γράφεις εσύ, ούτε νομίζω πως υπάρχει αλαζονεία στη διαπίστωση ότι οι καπνιστές αδυνατούν, στην πλειοψηφία τους να σκεφτούν λογικά για το κάπνισμα.

 56. Κουνελόγατος said

  Ο Κουνελόγατος είναι στας Αθήνας. Δεν είναι αλήθεια πως φώναξα: στάσου μύγδαλα κι αυτή το έβαλε στα πόδια. 🙂

  Αλήθεια, φουρόγατο δε λέγανε κάποιον χαρακτήρα στον Καπτάν-Μιχάλη;

 57. Ποντικαρέος said

  @56 Κουνελόγατε δες τα σχόλια στο http://news247.gr/eidiseis/koinonia/etsi-einai-o-eksafanismenos-foyrogatos-entopisthkan-pithana-ixnh-toy.4150041.html (κυρίως δυο σχόλια του Leves) και πάρε θέση. Μόνο εσύ μπορείς να λύσεις το μυστήριο 😉 😉 (Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ για την οικειότητα).

 58. Γιάννης Κουβάτσος said

  56. Ναι, ο Φουρόγατος. Αλλά αυτός δεν θα μπορούσε να τρομάξει καμιά τουρίστρια, αφού ήταν ένα δειλό ανθρωπάκι που έτρωγε ξύλο απ’ τη γυναίκα του. 😊

 59. Κουνελόγατος said

  57. Αν δεν είχα δουλειά, θα έβαζα 2-3 χιλιάδες ξεκαρδισμένες γελαστές φατσούλες. 🙂

 60. 59, κουράγιο Κουνελόγατε!

 61. Κουνελόγατος said

  58. Σαν κάτι να θυμάμαι Γιάννη. Μικρότερος το διάβαζα κάθε καλοκαίρι (λ.τ., σχεδόν), αλλά τώρα που έχω πόσα χρόνια να το πιάσω, δεν το θυμάμαι καλά. Τώρα που το λες, φόραγε περίεργα ρούχα και τον είχαν για χαβαλέ ή αυτός που λέω ήταν η Εφεντίνα Καβαλίνα; ΓΜΤ, περνάνε τα χρόνια…

 62. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΙΓΙΩΤΗΣ said

  Νικοκύρη , αν σκέφτεσαι λογικά για το πάθος ,δεν είναι πάθος. Αναρωτήσου ομως ,υπάρχει ζωή χωρίς πάθη.Τα πάθη μπορείς να τα χαλιναγωγήσεις ,όχι να τα εξαφανίσεις. Καλό υπόλοιπο ημέρας.

 63. Γιάννης Κουβάτσος said

  61. Σωστά, η Εφεντίνα Καβαλίνα, ο κουζουλός. 😊

 64. Alexis said

  #56 τέλος: Ναι, ένας τύπος με όρθια και αγκαθωτά μουστάκια (εξού και το παρατσούκλι) αλλά δειλός όπως λέει και το σχόλιο 58.

 65. Alexis said

  #64, συνέχεια: Παρόλα αυτά πολέμησε με παλικαριά και ήταν ένας από τους λιγοστούς συντρόφους του καπεταν-Μιχάλη που του έμειναν πιστοί μέχρι τέλους, και σκοτώθηκε λίγο πριν από τον ίδιο.

 66. Νικοκύρη, κάνα ποσοστό δεν θα ζητήσεις;

  http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/politismos/sthn-epidayro-akougontai-dynata-mono-ta-ellhnika-kai-meta-ksypnhsame.4158541.html

 67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Χαίρετε χαίρετε!
  Να πα βάλω μια χαχαλιά άστρα στο σημερνό πρι κινήσω τσι κουβέντες 🙂

 68. Γιάννης Ιατρού said

 69. Κουνελόγατος said

  68. Το Φ πήγε στον φούφουτο;

 70. Νίκος Κ. said

  >37 (Ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνω γιατί έμπλεξε με αυτή την κυβέρνηση)
  Εγώ θα το έγραφα αντίστροφα

  >41 (Καμιά φορά σε πνίγει το δίκιο σου, και η έκφραση αυτού του πνιξίματος προς τα έξω σε κάνει ανάγωγο).
  Το πρόβλημα αρχίζει όταν έχεις άδικο και γίνεσαι υβριστής και ανάγωγος.

 71. 68 Γουάτς απ Ντοκ; Δίκιο δεν έχω; Ολάκερο άρθρο τους προμήθεψε στο πχιάτο ο Νικοκύρης. Μέχρι και τον Ριχάρδο τον Γου’ που είχα παραθέσει εγώ, έχουνε! Δεν θα του δώσ’νε κάτιτίς; Νοίκια έχει να πληρώσει.

  Για τον Πολάκη, να θυμηθούμε και το «κράτα τον σκύλο σου!» που είχε πει ρεπόρτερ (λέμε τώρα) στον υπουργό Ξάνθο, όταν παρενέβη ο υφυπουργός. Σε συνέντευξη τύπου αυτά, ε; Όταν ο Πάγκαλος (μετά συγχωρήσεως) ήταν Υπ.Εξ. είχε χαστουκίσει δημοσιογράφο επειδή κάπνιζε όταν του μιλούσε. Αλλά εκεί κοτ-κοτ-κοτ οι «ρεπόρτερς».
  Κι όταν ο Πολάκης, δύο βδομάδες αργότερα, αναφερόμενος στο περιστατικό με το «κράτα τον σκύλο σου!», είπε πως κανονικά έπρεπε να τον είχε βάλει τον ρεπόρτερ δύο μέτρα κάτω απ’ το χώμα, όλοι βγήκαν να σκούζουν πως bullάρει τα ΜΜΕ! 😦

 72. sarant said

  66 Αφού αναφέρει την πηγή 😉

  71β Ακριβώς!

 73. 72α

  Ναι αλλά άμα στερέψει η πηγή κλπ κλπ, που λέγανε και οι ΑΗΠ, πώς θα μαζεύει κλικς η Newsmedia;
  Όοοοοοχι! Σ’ αυτά είμαι αυστηρούλης! 👿

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ναι, Σκύλε, δίκιο έχεις και όλοι ξέρουμε τον ρόλο κάποιων δημοσιογράφων των άλλοτε πανίσχυρων και τώρα υπό πτώχευση ΜΜΕ. Αλλά και το ύφος του Πολάκη δεν αρμόζει σε υπουργό. Μάλλον αρειμάνιο συνδικαλιστή θυμίζει και οργισμένο νεολαίο σε αμφιθέατρο. Διαβάζω πως είναι έντιμος. Σημαντικό, αλλά αυτό δεν αντιφάσκει προς τους καλούς τρόπους. Με χιούμορ, επιχειρήματα και ηρεμία αποστομώνεις τους εγκάθετους.

 75. Θύμμαχος Θήτης said

  Ένας, πολλάκις, δεν φέρνει την άνοιξη.

 76. Θύμμαχος Θήτης said

 77. 74

  Ε, είναι και κρητικάγκουρας, τι να τονε κάμω;

  Αλλά όταν είναι υπουργός, κάγκουρας-ξεκάγκουρας, πρέπει να τον αντιμετωπίζεις σαν υπουργό. Όταν ήτανε δήμαρχος Σφατσίων όλοι λέγανε τι καλός δήμαρχος είναι.

 78. Ο Ξανθινάκης (γλωσσικό ιδίωμα Δυτικής Κρήτης) έχει το θρούβαλο=ψίχουλο, από το θρύβω (θρύπτω), όπου το υ γίνεται ου και επίσης ερμηνεύεται η μετατροπή του -β σε -μπ. Ως συνώνυμα έχει το θρουλίδι, το θρύψαλο, το μάμαδο κτλ. (Ίσως και ο Καυκαλάς στο Περί της ευφωνίας της Κρητικής διαλέκτου μας βοηθήσει).

  Επίσης, για το χουμά γράφει ότι είναι το υγρό που στραγγίζει κατά την παρασκευή τυριού ή άλλου γαλακτοκομικού προϊόντος και ότι προέρχεται από το χύμα, όπου πάλι το -υ μετατρέπεται σε ηχηρό -ου, ενώ προσθέτει ότι η φράση «τα κάνω χουμά κουτάλια» σημαίνει τα ανακατεύω πολύ, τα θαλασσώνω.

  Τώρα, χρήσιμο να μαθαίνουμε λέξεις από τα τοπικά ιδιώματα, ένα θέμα όμως θα ήταν αν, παρόλο που έχει χίλια δίκια ο συντοπίτης μου υφυπουργός γι’ αυτά που λέει, θα έπρεπε να χρησιμοποιεί αυτό τον τρόπο. Δηλαδή, η χρήση της γλώσσας στον πολιτικό λόγο έχει όρια και κανόνες; Τι λες εσύ Νίκο;

 79. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σύμφωνοι, να τον αντιμετωπίζουν σαν υπουργό. Αλλά κι αυτός να ξέρει να κρατάει τη θέση του. Είναι που είναι, με δική τους ευθύνη, απαξιωμένοι οι πολιτικοί, αν και το φέρσιμό τους είναι ό, τι να ‘ναι, ε, τι να σου κάνει κι ο άλλος…

 80. sarant said

  78 Να ξεχωρίσουμε τι ενοχλεί: η χρήση ιδιωματικών τύπων, η χρήση λαϊκών εκφράσεων (χωρίς ιδιωματικούς τύπους) ή οι εκρήξεις;

 81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  52.Δεν το είχα δει.Ώστε εφάνηκε φουρόγατος στα μέρη μου; Καλό αυτό, να τη γλιτώσει μόνο.
  Οι αγκριγιόκατοι εξολοθρεύονται από τους κυνηγούς γιατί τρώνε τα λαγούδια. Έτσι την πάτησε ο Πέρης ο πανέμορφος γάτος μας που μας ακολουθούσε ως τα χωράφια, 3-4 χιλιόμετρα στις εξοχές, και ξέμενε καμιά φορά και τη νύχτα και κυνηγούσε και τον πέτυχε ο αγροφύλακας του διπλανού χωριού πάνω στη χαρουπιά και τονε ντουφέκισε.
  Φουριάρικο οζώ, το ελευθέρας βοσκής,το ημιάγριο ζώο. Φουργιάρικο ρίφι με αγκινάρες-πιάτο από τα λίγα.

 82. gbaloglou said

  81 Οι κυνηγοί ας πούμε ότι δικαιολογούνται, του αγροφύλακα ποιο ακριβώς ήταν το κίνητρο;

 83. Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος!

 84. Θύμμαχος Θήτης said

  80 Ε τι να ενοχλεί; Ο χουμάς; Η καγκουρομαγκιά, το τσιγάρο στα μουτρα των μη καπνιστών και τα 2-3 μέτρα κάτω από την γη ενοχλούν.

 85. BLOG_OTI_NANAI said

  Κάποιες λέξεις που ηχούν παρόμοια:

  ΥΓ
  Με αυτό το γλωσσικό έχεις ασχοληθεί Νίκο; http://tinyurl.com/h2nhzcq

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  83. Πού πας και τα βρίσκεις όλ’ αυτά τα τρελά, Σκύλε! 😅 Ευτυχώς που ο άγιος δεν πέθανε 40 χρονών. Τώρα, αν τον αποκαλέσουμε άγιο Τογιοτόμι, κινδυνεύουμε με αφορισμό; 😈

 87. sarant said

  83 Και δεν είναι τρολιά αυτό, ε;

 88. sarant said

  85 Το είχα δει και το ξέχασα μετά -ουστ, oust στα αγγλικά σημαίνει διώχνω!!

 89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  82. «Το καθήκον» 😦 . Αν ήταν ο χωργιανός δραγάτης τονε γνώριζε και δε θα τον σκότωνε γιατί ερχόταν στο καφενείο ο γάτος.
  83.Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος!
  Μνημόνια ως το μνήμα (έτσι κι αλλιώς)

 90. ΣΠ said

  Το μόνο που με ενοχλεί στον Πολάκη είναι αυτό που βλέπω στην φωτογραφία στο 77, το όπλο.

 91. Παναγιώτης Κ. said

  @20. Κολυμπηθρόξυλο!
  Είδες τι κάνει το καθαρό μυαλό του πιτσιρικά;
  Βεβαιώνω τώρα μια από τις πολλές ερμηνείες της φράσης «Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι»
  Πτωχός το πνεύματι: Το παρθένο, ας πούμε, μυαλό, το απροκατάληπτο.

 92. sarant said

  90 Και αυτό

 93. Παναγιώτης Κ. said

  Δεν συμπλέω με αυτούς που βγάζουν μένος κατά του Πολάκη γιατί δεν έχω άποψη.
  Θεωρώ όμως ασυγχώρητη την δημόσια παρουσία του με το τσιγάρο στο χέρι.
  Το πιστόλι, το τσιγάρο και δεν ξέρω τι άλλο μου βγάζουν την εικόνα του νταή που γράφει στα παλιά του τα παπούτσια οποιονδήποτε κανόνα ευπρέπειας αλλά και το νόμο.
  Όλα αυτά επειδή θεωρεί τον εαυτό του επαναστάτη;

 94. 91

  Καθαρό μυαλό από ταρίφα, στην οδό Φιλολάου (-λάου), στο Παγκράτι.

 95. 93

  Δυστυχώς, ο Πολλάκης έχει (πέρα από τα ψαροντούφεκα, μπιστόλια κλπ) μανία και με τις μαντινάδες. Έτσι, λοιπόν, παραμονές του περσινού δημοψηφίσματος, είχε γράψει στο Φέισμπουκ κάτι σαν

  Τα «Όχι» θέλουν ήρωες,
  τα «Ναι» θέλουν προδότες.
  Και να πως ξεχωρίζουνε
  τ’ αγρίμια απ’ τις κότες!

  Μια μαντινάδα, που όσο νάναι, δεν μπορείς να την πεις και διαχρονική. 😦

 96. Κι όσο εμείς σπαζοκεφαλιάζουμε πως μπόρεσαν οι ηλίθιοι να μπερδέψουν ένα φουρόγατο με τίγρη, στη Βραζιλία σώζουν λεοπαρδάλεις… ❤

 97. Γιάννης Κουβάτσος said

  Με κάνατε και γκούγκλαρα τον Πολάκη, για να δω το βιογραφικό του. Κάτι δεν μου κόλλαγε. Το όλο στυλ του δεν συνάδει με ΣΥΝ και ΚΚΕεσ. Προκαταλήψεις θα μου πείτε, αλλά μου βγάζει μια πασοκίλα, μια αραβαντινίλα. Κι ωπ, νάτο! Από το ’12 στον ΣΥΡΙΖΑ και πριν ΝΑΡ και ΚΚΕ. Ε, βάλτε μαζί Σφακιά και ΚΚΕ και νεοελληνική μαγκιά, έτοιμο το εκρηκτικό μείγμα. 😨

 98. gbaloglou said

  93 Ένας άνθρωπος με δημόσιο αξίωμα που όχι απλώς κρατάει τσιγάρο αλλά καπνίζει και σε κλειστό χώρο (και μάλιστα στο υπουργείο, και μάλιστα μπροστά σε τηλεοπτικό συνεργείο) … δεν μπορεί να μην έχει και άλλα σοβαρά τρωτά … άσχετα αν οι ιδεοληψίες μας δεν μας αφήνουν να τα δούμε 🙂 [Εδώ και πολύ καιρό σταμάτησα να πηγαίνω σε εστιατόριο της γειτονιάς μου που προσπαθούσε να απαγορεύει το κάπνισμα … όταν είδα μια μέρα τον ιδιοκτήτη (που συνήθως απουσίαζε) να ανάβει απαθής το τσιγάρο του … και να με αγριοκοιτάει και λίγο: δεν το έκανα μόνο για το παράνομο κάπνισμα — αυτό το ΟΝΕΙΔΟΣ του λαού μας (που υποφέρει που υποφέρει από τόσα άλλα, ας μην του στερούμε και αυτήν την απόλαυση!) — που στο κάτω κάτω έχω ανεχθεί και ανέχομαι σε άλλα μέρη, αλλά για το ΘΡΑΣΟΣ…]

 99. Πέπε said

  @94 (Θερμιδόρ):

  Πάντως εμένα Σκύλε, όταν με ρώτησε η καθηγήτρια -δευτέρα Λυκείου πρέπει να ήταν- για την Ενάτη Θερμιδόρ, δεν είχα διαβάσει. Υπέθεσα ότι θα ήταν κάποιου είδους εθνοσυνέλευση, και άρχισα να αυτοσχεδιάζω: μετά την αποτυχία των οχτώ πρώτων Θερμιδώρ, έγινε η Ενάτη…

  Δεν ήταν αυτό.

 100. Πέπε said

  @98:
  Μία διόρθωση.

  «Ένας άνθρωπος με δημόσιο αξίωμα που όχι απλώς κρατάει τσιγάρο αλλά καπνίζει και σε κλειστό χώρο» > απλώς «Ένας άνθρωπος με δημόσιο αξίωμα που καπνίζει και σε κλειστό χώρο».

  Το ότι γενικά είναι καπνιστής τι πρόβλημα παρουσιάζει;

 101. 100

  Προφανώς ο κ. Μπαλόγλου δεν συμπαθεί τους καπνιστές και το κάπνισμα, εν γένει.

  Προφανώς ο Πολλάκης καλλιεργεί επίτηδες το λαϊκο προφίλ, με τα κρητικά του, με τις αξυρισιές του κλπ. Ως χειρουργός, πάντως, δεν έκοβε με διμούτσουνη αλλά με κανονικά νυστέρια.
  Σίγουρα δεν μπορεί να παραβληθεί σε στυλ με έναν Μιχάλη Λιάπη, έναν Αβραμόπουλο ή έναν Παπαγεωργόπουλο.

  Αφήνω εδώ μερικούς αβρούς πολιτικούς μας…

  Ευγενέστατοι!

 102. …στην Πελοπόννησο έχομε και το «κούρβουλο», το στριμμένο κορμό του αμπελιού, όταν έχει κλαδευτεί και είναι ένα σκέτο ξύλο….

  Ακριβώς.
  Ψητά στη σχάρα πάνω σε φωτιά που ξεκίνησε με κλιματόβεργες και συνεχίστηκε με ξερά κούρβουλα παίρνουν ένα πολύ ωραίο, χαρακτηριστκό άρωμα, ιδίως άμα καπνιστούν λιγάκι.

 103. 31 Εγω ρεβύθι το είχα μάθει αλλά στη πορεία θα άλλαξε (όπως το τραίνο ο Σαίξπηρ κλπ μάλλον)

 104. Γιάννης Ιατρού said

  Για τον Πολάκη:
  Υπάρχουν δύο θέματα, α) το πως λέει κάτι και πώς συμπεριφέρεται μερικές φορές και β) το τι λέει και το τι (προσπαθεί) να κάνει.
  Στο α) να λάβουμε υπ΄ όψη και τις ιδιαίτερότητες της Κρήτης (δεν είναι συγχωροχάρτι αυτό βέβαια!),
  στο β) να δούμε αν έχει δίκιο ή άδικο.

  Συνοψίζοντας, λέω (χωρίς να παραβλέπω το πρώτο) ότι στο (β) πολύ καλά τους τα λέει! Κι εμένα μου δίνει την εντύπωση πως το κατέχει το θέμα του τομέα του! Κι αυτό ενοχλεί πολλούς…

  Αυτά 🙂

 105. Γιάννης Ιατρού said

  85: Τέλος Β_Οτι_Νάναι

  Υπονοείς μήπως ότι μπορεί να είναι και έργο σχολιαστή; Κάτι τέτοια θυμάμαι να έχω διαβάσει κι εδώ μέσα…. 🙂 🙂

 106. Πέπε said

  101:

  > > Προφανώς ο Πολλάκης καλλιεργεί επίτηδες το λαϊκο προφίλ, με τα κρητικά του, με τις αξυρισιές του κλπ.

  Στη φτγρ του 77, παρατηρώ και το ενδυματολογικό. Μαύρο πουκάμισο με μπεζ παντελόνι (ιδίως ιππασίας, «γκιλότα», ή και συμβατικό – εδώ δε φαίνεται τι από τα δύο είναι) είναι η σύγχρονη αντρική κρητική φορεσιά, που συναντιέται συχνά σε πραγματικούς ανθρώπους (εννοώ όχι στο Λύκειο Ελληνίδων). Μπορεί να δηλώνει από καγκουριά και λεβεντομαλακία μέχρι φολκλόρ ή και αληθινή ευγενική λεβεντιά. Πάντως σε κάθε περίπτωση αποτελεί κρητική υπογραφή.

  Όσοι γουστάρουν να ντύνονται κρητικά αλλά δεν επιθυμούν καμία υπόνοια σύνδεσής τους με τη λεβεντομαλακία, βάζουν άσπρο πουκάμισο.

 107. 85ΥΓ και 105

  Κάτι θυμάμαι κι εγώ, του στυλ «Ούτε στην Ουγκάντα τέτοια», κλπ

 108. Γιάννης Ιατρού said

  106: Πέπε (τέλος)
  δηλαδή, κάτι σαν κουστούμάκι χωρίς γραβάτα, αλλά με μαντηλάκι στο πέτο; 🙂

 109. Γιάννης Κουβάτσος said

  Απ’ τη μία μεσιέ Λιαπίς, Αβραμό και Ατσαλάκωτος (τι μαγική τριπλέτα κατέβασες, Σκύλε! 😊) κι απ’ την άλλη Πολλάκης; Ή φρουφρού κι αρώματα και δηθενιά ή θα πέσω κάτω απ’ τη μαγκιά και ποιος θα με σηκώσει; Ή ανήφορος ή κατήφορος, δηλαδή; Χάθηκε ο ίσιος δρόμος, ο δρόμος της γκαμήλας; Μέτρον άριστον, που λέγαν και τα αρχαία προγόνια μας, για. 😎

 110. 109

  Σόρρυ, το παράκανα

 111. Γιάννης Κουβάτσος said

  110. Χαχαχαχα! Δεν πειράζει, μικρός είσαι, ακόμα εκπαιδεύεσαι. 😍

 112. Να κι ένα καλό: http://news247.gr/eidiseis/amyna/se-dikh-17-gia-ta-sonak.4159211.html

  Στο σκαμνί ο Λιακουνάκος κι άλλοι 16 για τους παρεμβολείς που δεν παραδόθηκαν ποτέ.

 113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Για το θρέμπελο κοντινό, λέμε τα θρούβαλα,θρύμματα, τρίμματα. Δεν ταιριάζει όμως με το έφαγε τα θ. ή το αμπέλι θρέμπελο απ΄το πολύ νερό.
  ‘Εφαε τα μαχάρια του,λέμε (όπως τα λυσσακά). Δεν ξέρω τί είναι μαχάρια.

  98.>>καπνίζει και σε κλειστό χώρο
  Σηκώθηκα θαρραλέα κι έφυγα τον περασμένο χειμώνα από εκδήλωση στο Πόλις αρτ,όταν ο παριστάμενος υπουργός άναψε τσιγάρο. Μου λένε ότι καπνίζει και στο υπουργείο.
  100.101 Πέπε,Σκύλε, το ξέρετε δα ότι το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε δημόσιους χώρους κλπ αλλά επί πλέον για δ.υ. έχει πρόστιμο,αυξανόμενο,υπάλληλος-προϊστάμενος-διευθυντής, και συγκαταλέγεται στα σοβαρό πειθαρχικά παραπτώματα. Βεβαίως κι εγώ καγχάζω «βρέστε μου έναν που να του εφαρμόστηκε» αλλά οι διατάξεις ισχύουν και υπάρχουν άνθρωποι σαν κι εμένα που ναι,ναι, τους ενοχλεί το κάπνισμα, όχι οι καπνιστές όταν δεν καπνίζουν 🙂

 114. Καπνίζω σα φουγάρο αλλά όταν έχει «απαγορεύεται» βγάζω τις καραμέλες (ανευ ζάχαρη) και την ταμπλέτα (=καραμέλα για το μυαλό)

 115. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  113 Ορίστε τώρα πρέπει να βρούμε και τα μαχάρια 🙂

  103 Στην πραγματικότητα, το ρεβίθι όπως και η μπίρα γράφονταν πάντοτε έτσι στα λεξικά αλλά για κάποιο λόγο στον παραεξω κόσμο υπερτερούσε παλιότερα η γραφή με Υ

  97 Δεν πολυσυμφωνώ με την ανάλυση, αλλά το αραβαντινίλα είναι θεϊκό!

 116. Κακό πράμα η ατομική βόμβα, παιδιά, κακό πράμα!

  Έναντι 10.000 ευρώ πουλήθηκε ένα τσαμπί σταφύλια

  news.in.gr/perierga/article/?aid=1500089049

  Και γκρινιάζομε εμείς για τις τιμές… 😦

 117. …Χουμάς, ο άχρηστος ορός που απομένει από το βρασμένο γάλα αφού πάρουμε το τυρί κατά τη διαδικασία του πηξίματος. Όμως για τα γουρούνια είναι νοστιμιά. …

  Ίσως τα γουρούνια να τον νοστιμεύονται ενστικτωδώς, γιατί ο ορός γάλακτος (υποτίθεται ότι) είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, αν κρίνουμε από τις πωλήσεις συμπληρωμάτων διατροφής. Για την ακρίβεια, αυτό το πήρα χαμπάρι όταν είχα ψάξει πριν από καιρό πώς μεταφράζεται το whey, και τώρα σκέφτηκα μήπως whey/χουμάς εχουν κάποια κοινή ΙΕ ρίζα, αλλά το etymonline.com πάει πίσω μέχρι το πρωτογερμανικό *hwaja, για το οποίο δηλώνει «αγνώστου μητρός».

  Επ´ ευκαιρία, αν ο ορός θεωρείται άχρηστος απ´ τους τυροπαραγωγούς, πιθανόν μόλις να εντόπισα πηγή για μυθικά κέρδη – το «μυθικά» ερμηνεύεται όπως θέλετε!

  🙂

 118. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  95 – Δηλαδή με λίγα λόγια, ο κρητολεβεντονιοπαπάρας, (απ΄αυτά που διάβασα και είδα εδώ, δεν ήξερα καν ποιός είναι πρίν) μας λέει πως είναι κότα, αφού είναι ακόμα στην κυβέρνηση του ΝΑΙ. Πήξαμε στους τζάμπα μάγκες, που χορτάσανε την ευρωφάπα.

 119. 31, 103, 115γ

  Ρεβύθι
  για το
  Ρεβίθι
  αποτελεί
  Ρεβυζιονισμό

 120. gbaloglou said

  100 Δεκτή η διόρθωση ή σύσταση, βασικά παρασύρθηκα από την διατύπωση του σχολίου 93 «Θεωρώ όμως ασυγχώρητη την δημόσια παρουσία του με το τσιγάρο στο χέρι» 🙂

  [Στην πράξη … έχω κατά καιρούς φάει καπνό σε εξωτερικά τραπέζια, επειδή έτσι έτυχε να φυσάει ο αέρας, κλπ Σε τέτοιες περιπτώσεις εννοείται ότι δείχνω ανοχή, και αν είναι εύκολο ή αν ενοχλούμαι πολύ μετακινούμαι … κάνοντας πάντως και μια κάποια διάκριση ανάμεσα σε αυτόν/αυτήν που καπνίζει δίπλα μου 1-2-3 τσιγάρα και σε αυτόν/αυτήν που καπνίζει συνεχώς 🙂 (Σε πεντάωρη (!) συναυλία στην μνήμη της Μοσχολιού στο Θέατρο Κήπου πριν 7 χρόνια περίπου … είχα μπροστά μου δύο τύπους που καπνίσανε συνεχώς επί 3+ ώρες … έως ότου μία κυρία τους έκανε παρατήρηση, οπότε δεν συγκρατήθηκα και είπα και εγώ «καλά σας λέει» ενοχλημένος από το θέαμα μάλλον παρά το … όσφρημα* 🙂 🙂 )]

  *δόκιμο;

 121. Γς said

  Αντ1 News. Τώρα.

  Μιλάει ο Διευθυντής του Νοσοκομείου Αττικόν για τις «επικουρικές κλίνες» που γέμισαν τους διαδρόμους.

 122. atheofobos said

  Οδηγίες προς τους δημοτικούς άρχοντες για την έντιμη και χρηστή διοίκηση με την τήρηση διπλών βιβλίων!

 123. Μαρία said

  117
  Είδα σχετική εκπομπή στη τηλεόραση για την πατέντα του Κουρέτα
  http://www.trikalanews.gr/8essalia/apoblita_turogalou_eginan_keik_sto_panepistimio_8essalias.html

  http://www.filenades.gr/ViewArticle.aspx?Id=2102

 124. nikiplos said

  Ως φοιτητής και ως Γιατρός ήταν ολίγον κάφρος, ως άνθρωπος ήταν πάντοτε δίκαιος.. έχω εδώ αναφέρει ένα περιστατικό άλλωστε με τον Υπουργό σε ρεμπετάδικο…

  Να πούμε πως ο πόλεμος που έχει γίνει και εξαπολυθεί εναντίον του δεν έχει όρια. Έχουν ξεσκονίσει φωτογραφίες από τα παλιά… Κρύβει κυρίως μια λεπτομέρεια: Ο Πολάκης τα έχει βάλει με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις χοντρές μίζες που έχουν ‘φαγωθεί’ εκεί τα τελευταία χρόνια, με διοίκηση πολιτών υπερράνω υποψίας.

  Τέλος για το «δυό μέτρα κάτω από τη γη», όπως προείπα το βρίσκω πολύ επιεικές σε σχέση με την καφρίλα, τον προσωπική προσβολή και την αυθάδεια που επέδειξε ο Δημοσιοκάφρος απέναντι σε έναν πολίτη -let alone έναν υφυπουργό.

  Εγώ θα έλεγα χειρότερα, όμως εκείνος που είχε την ευθύνη και έπρεπε να πετάξει έξω των υβριστή, ήταν ο ίσιος ο Υπουργός που δεν έκανε τίποτε εκείνη τη στιγμή και αυτό ήταν το χειρότερο…

 125. 120

  Και να φανταστεί κανείς πως ακούγατε την βραχνή τσιγαροφωνή της Μοσχολιού.
  Λοιπόν, κε Μπαλόγλου, το «Καφέδες και τσιγάρα» του Τζιμ Τζάρμους τόχετε δει;

  http://www.imdb.com/title/tt0379217/

 126. Μαρία said

  120
  Μπορώ να επιβεβαιώσω οτι δείχνεις τόση ανοχή και σε εσωτερικά τραπέζια που δεν είχα καν υποψιαστεί οτι σ’ ενοχλεί ο καπνός.

 127. sarant said

  124 Έτσι ακριβώς, είναι παράξενο που δεν αντέδρασε ο υπουργός.

 128. Spiridione said

  Μια αναφορά για το κολυμπηθρόξυλο
  https://books.google.gr/books?id=rmgMAQAAMAAJ&q=%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B7%CE%B8%CF%81%CF%8C%CE%BE%CF%85&dq=%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B7%CE%B8%CF%81%CF%8C%CE%BE%CF%85&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjnqrCS5OHNAhUBbhQKHSUhC_oQ6AEIITAA

 129. Γς said

  Επρεπε να του κάνει κεφαλοκλέίδωμα και να τον θάψει
  [στα 3 μέτρα]

 130. 124, 127

  ίσως υπουργός-υφυπουργός να μην τα πολυπηγαίνουν καλά

  http://arsigr.blogspot.gr/2016/07/blog-post_7.html?m=1

 131. gbaloglou said

  125 Όχι (ακόμη).

  126 Ήταν ειδική περίπτωση η Τουμπουρλίκα! 🙂 Επίσης … κάπου μέσα μου μπορεί να με ενοχλεί περισσότερο η παραβίαση παρά ο ίδιος ο καπνός! Δεν βοηθάει και η μείωση των καπνιστών στον στενό μου κύκλο… Τέλος, όλο και περισσότερο με ενοχλεί η μυρωδιά που μένει στα ρούχα.

 132. Μαρία said

  127
  Η φάση μετά το 2 περίπου https://www.youtube.com/watch?v=gPXbW5-lyhU
  Αντέδρασε ο Ξάνθος με τον τρόπο του.

 133. spatholouro said

  Γεια στο στόμα σε ΕΦΗ και Μπαλόγλου για όσα είπαν ( και λίγα είπαν) για το κάπνισμα!

  Είναι άραγε τόσο δύσκολο να αυτοκτονεί κανείς (γούστο του, καπέλο του) χωρίς να παίρνει στο λαιμό του και τους διπλανούς του (εδώ ούτε καμποϊλίκι του…);

  Είναι πρόδηλο, για μένα, ότι δεν υπάρχει κανενός είδους προοπτική για τους κατοίκους αυτής της χώρας, και δεν χρειάζεται καμμία περισπούδαστη ανάλυση: μόνο να δει κανείς τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν επιχειρηθεί διαχρονικά να προωθηθούν και να εφαρμοστούν, από τη μια, και την αντίδραση των παντοειδών θεριακλήδων από την άλλη…

 134. 133 Ωχωχωχ…

 135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  …Σύμφωνα με δοξασία, την παραμονή της σφαγής του ο χοίρος θωρεί μέσα στο χουμά ντου ένα μαχαίρι (βλέπει ένα μαχαίρι μέσα στο ζουμί που θα πιει) και καταλαβαίνει ότι πλησιάζει το τέλος του. Έτσι, περνάει την τελευταία νύχτα του λυπημένος και περιμένοντας το θάνατο από το αφεντικό του που τόσον καιρό τον τάιζε και τον μεγάλωνε.

  (Νομίζω από το ΕΠΑΛ Γαραζίου το 2014,δεν ξέρω να βρω και να βάλω το λίκνο)
  ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
  ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ & ΤΕΧΝΗ
  ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΦΩΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

 136. nikiplos said

  @ 132, Αγαπητή Μαρία εύγε… Το βίδεον αναδεικνύει έντονα το Δημοσιογραφικό απόβρασμα…
  Η αντίδραση του υπουργού ήταν χλιαρή έως αναιμική…

  @129, εγώ θα αξίωνα να τον πετούσαν έξω… Και φυσικά θα αξίωνα δημόσια τη διαγραφή του από την ΕΣΗΕΑ…

  Όπως και να έχει τύχη του Δημοσιοκάφρου ήταν πολύ μεγάλη, αν κρίνουμε τι έπαθε ο Ξεκουκουλωτάκης από τον Μαρκογιαννάκη… 🙂
  ( καίτοι που ήταν νέος, τον Σχόλασαν μπράβοι εκεί στη Σκωτία που πήγε να κρυφτεί με πρόφαση τις σπουδές και τώρα βλέπει τα ραδίκια ανάποδα…)
  (για όσους αγαπούν τους ευγενείς και αβρούς τρόπους το τελευταίο 🙂 )

 137. gpoint said

  # 94

  Δεν θάπρεπε όμως τότε να γράφεται thermYdor για να μην πω thermhydor όπως αποδίδονταν τότε οι ελληνικές λέξεις ;

 138. spiral architect said

  @135: blogs.sch.gr/epal-garaz/files/2014/06/A1.docx

 139. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Παροιμία με το χουμά(Στις 18.000 των Σμυρνιωτάκη-Σηφάκη δε μπορώ να ψάξω-δεν είναι εύχρηστο το βιβλίο)
  Αν καλοβόσκω χουμά πίνω, κι αν κακοβόσκω χουμά πίνω.
  http://giparakis.gr/%CE%BA%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%83-%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CF%83/

 140. gpoint said

  Οτι γράφεται μένει αλλά δεν σημαίνει πως είναι και σωστό… Εγραψε κάποιος πως το κολυμπηθρόξυλο προέρχεται από το κολύμπι και το ξύλο με επίδραση (!!) της λέξης κολυμπήθρας και κάτι τρέχει στα γύφτικα. Τώρα τι σχέση έχει το κολύμπι ενός ενήλικα ανθρώπου με την κολυμπήθρα που χρησιμοποιείται για βρέφη δεν θα μάθουμε ποτέ…
  ενώ πολύ εύκολα θα μάθουμε πως θερμοσίφωνες για ζεστό νερό δεν είχανε στις εκκλησίες οπότε βράζανε ένα τσουκάλι και το αραιώνανε με κρύο νερό ώστε να έρθει στην επιθυμητή θερμοκρασία … και φυσικά χρειάζονταν ένα ξύλο για το ανακάτεμα του νερού, λέτε να το ονόμαζαν κολυμπηθρόξυλο ;;
  Δεν «πουλάει» έεεε ;

 141. Αιμ said

  #186 Έχεις δίκιο στα δυο πρώτα αλλά το τρίτο έχει όντως συμβεί ;

 142. Γιάννης Ιατρού said

  136: (τέλος) Nikiplos
  Αυτά τα θέματα (τι γίνεται με τις δημοσιοποιήσεις…) να τα βλέπουν κάτι άλλοι που μαγνητοφωνούν συναδέλφους τους υπουργούς όταν δεν κρατούνται πρακτικά σε συνεδριάσεις … 🙂

 143. Γιάννης Ιατρού said

  137: Ρε Τζί, ο ταρίφας ήταν προχώ, τα έγραφε όλα με ι(ώτα) 🙂

 144. gpoint said

  # 106

  Εγώ ήξερα πως στην Κρήτη δεν υπάρχουν λεβέντες αλλά ντεληκανήδες !

 145. gpoint said

  # 128

  όταν έγραφα δεν είχα δει την παραπομπή σου…θα γλύτωνω το γράψιμο για κάτι λογικά αυτονόητο σε σχέση με την αυθαίρετη «επίδραση» της κολυμπήθρας στο κολύμπι!!!

  Τώρα που το βλέπουν ‘γραμμένο» μπορεί και να το δεχθούν !!

 146. ΓιώργοςΜ said

  Πριν από καμμια δεκαριά χρόνια, είχα πάει στην Αγγλία. Φθάνοντας στο σημείο συνάντησης με τους υπόλοιπους συναδέλφους, έξω από το σταθμό του τρένου, ανάψαμε τσιγάρο-εγώ μάλιστα, περιστασιακός καπνιστής, έκανα το τσιγάρο της ημέρας ή της εβδομάδας.
  Ευγενικά, ένας από τους αστυφύλακες που ήταν κοντά (ξέρετε, εκεί οι δημόσιοι χώροι αστυνομεύονται), μου είπε να κάνω δύο βήματα αριστερά και να βγω από το στεγασμένο χώρο για να καπνίσω. Αυτό επειδή κατάλαβε πως ήμουν ξένος· σε άλλη περίπτωση θα ερχόταν με το μπλοκάκι και θα μου έκοβε 100 ή 200 λίρες πρόστιμο (δε θυμάμαι το ποσό, μπορεί να ήταν και μεγαλύτερο).
  Για τις επόμενες δυο μέρες που μείναμε στην Αγγλία, κάθε φορά που κάποιος από την παρέα άναβε τσιγάρο, κοίταζε δεξιά-αριστερά για να βεβαιωθεί ότι επιτρέπεται.
  Αντίστοιχα, όποιος έχει οδηγήσει εις τας Ευρώπας (ειδικά βόρεια), ξέρει πως όταν το όριο ταχύτητας είναι 70 χαω, αν οδηγείς με 73 και πάνω σε τρώει η τσέπη σου για πρόστιμο.
  Παρομοίως αν ο σκύλος σου λερώσει και δεν καθαρίσεις, αν παρκάρεις παράνομα έστω και για «ένα λεπτάκι ρε φίλε».
  Η πολιτική απόφαση (νόμος, κανονισμός, οτιδήποτε) είναι η αρχή. Χωρίς την εφαρμογή, συνεχή, σταθερή και δίκαιη, είναι σαν να μην υπάρχει.
  Κοινός τόπος όλα αυτά, δυστυχώς όμως ούτε αυτό δε μπορούμε να καταφέρουμε.
  Υπάρχουν αίτια για τη συμπεριφορά αυτή, σύμφωνοι: Ο αστυφύλακας κουβαλάει το άγος της κατάχρησης εξουσίας που πάει πίσω στη χούντα, στον εμφύλιο, στην κατοχή, στην τουρκοκρατία… Κάποτε δεν πρέπει να ενηλικιωθούμε όμως και να γίνουμε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας; Λέω τώρα…
  Μέχρι τότε, υπομένουμε τη βία των παρανομούντων (αυτού που καπνίζει σε κλειστό χώρο, αυτού που παρκάρει στο πεζοδρόμιο, αυτού που κλέβει την εφορία), αντιδρώντας ποικιλλοτρόπως, συνήθως με αντίστοιχη ή χειρότερη βία: Κάνουμε μια από τα ίδια όπου μας παίρνει, ή πουλάμε τσαμπουκά σ’ αυτόν που μας ενοχλεί (αν είναι κανένας γέρος ή γυναίκα ή πιτσιρικάς), ή κάνουμε γαργάρα.
  Το χειρότερο είναι όμως πως η κατάσταση διαιωνίζεται όσο δεν αλλάζει, καθώς σε αυτήν μεγαλώνουν και εκπαιδεύονται, εκ του παραδείγματος, τα παιδιά που θα κάνουν τα ίδια μεθαύριο.
  Ένας φίλος, που είχε τον τρόπο, έφυγε για Αυστραλία. Ένας μεγάλος παράγοντας που βάρυνε στην απόφασή του αυτή ήταν η επιθυμία του να μεγαλώσει το παιδί του σ’ ενα ευνομούμενο κράτος. Εγώ ελπίζω να μην έκανα λάθος που δεν έψαξα τρόπο να φύγω, δεν είμαι όμως καθόλου σίγουρος πως επέλεξα σωστά.

 147. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γιώργο Μ., προσυπογράφω και με τα δύο χέρια. 👍 Θεωρώ περιττό να σε ρωτήσω τι θα γινόταν στην Αγγλία αν ο υπουργός Υγείας κάπνιζε αρειμανίως σε συνέντευξη Τύπου μέσα στο υπουργείο του.

  Τζι, ακόμα και με την κολυμπήθρα φανατίζεσαι; Χαλάρωσε, αρχίζει το ματς σε λίγο. 😉

 148. Sarant said: Χουμάς, ο άχρηστος ορός που απομένει από το βρασμένο γάλα αφού πάρουμε το τυρί κατά τη διαδικασία του πηξίματος.
  Πρόκειται βέβαια για το τυρόγαλα, το οποίο εμείς «οι εκ των βορείων» λέμε τζίρο. Πολύ καλή γουρουνοτροφή αλλά και πρώτη ύλη για παρασκευή γλυκειάς μυζήθρας.

  32. Κούρβουλο λένε και εμείς το πρέμνο του αμπελιού (είτε κλαδεμένο και γυμνό είται με φύλλωμα).

  Τώρα για τα κάθε λογής συγχωροχάρτια στο είδος που αυτοαποκαλείτα Πολάκης (βλ. σχόλια 37, 41, 101, 104, 124 κλπ, σας δίνω την πληροφορία ότι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου αυτό το είδος το λέμε καρτάλι!

 149. spatholouro said

  146
  Εγώ τις υπογραφές με πόδια και με χέρια..

  Και μια και η ΕΦΗ έκανε λόγο για δημοσίους υπαλλήλους, και μια και έχω ασχοληθεί με το πειθαρχικό δίκαιο των ΔΥ κάμποσο, ναι, και από την εμπειρία μου και την εποπτεία που έχω στον δημόσιο εργασιακό χώρο μου 20 χρόνια τώρα, δεν εγέρθηκε ποτέ ζήτημα πειθαρχικού ελέγχου των παραπτωματιών θεριακλήδων..

  Εγώ βέβαια σαν γνησίως αρπαγμένος που είμαι με το θέμα αυτό, έκανα τη μοναδική αναφορά που ξέρω να έγινε ποτέ στην ιεραρχία κατά της καταστρατήγησης της απαγορευτικής νομοθεσίας για το κάπνισμα: η ιεραρχία βεβαίως βεβαίως συμφώνησε ασμένως μαζί μου και παρέπεμψε την εφαρμογή του νόμου στη Δνση Διοικητικού…Φευ!, η Δντρια που εκαλείτο να εφαρμόσει τον νόμο…ήταν σκέτο φουγάρο!!!

  Και το κερασάκι όμως που της φύλαγα δεν είναι λίγο: όταν με καλούσε για συνεργασία αρνιόμουν να εισέλθω στο γραφείο της και στεκόμουν στην πόρτα, από όπου αξίωνα να συνεργαστούμε…

 150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  117.>>αν ο ορός θεωρείται άχρηστος απ´ τους τυροπαραγωγούς,
  Όοχι! Στον ορρό ρίχνουν ποσότητα γάλατος και συνεχίζουν το βρασμό και με προσθήκη πυτιάς, γίνεται νέο πήξιμο απ΄το οποίο παίρνουν τη μυζήθρα.Αυτή τη στρογγυλή(απ΄τα τουλπάνια που την κρεμούν) που λεν μυτζήθρα στην Πελοπόννησο και την τρώμε κυρίως τριμμένη. Κι ο δικός μας ο αθότυρος (χλωρός και ξερός) κάπως έτσι γίνεται.

 151. nikiplos said

  ΓιώργοςΜ, οι συμπατριώτες μας δυσκολεύονται να με πιστέψουν όταν τους αναφέρω ψυχρά, ότι στη γειτονική Τουρκία, το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους απαγορεύεται και τηρείται. Επίσης τηρείται η άμεση επιβράδυνση των ΙΧ προκειμένου να δώσουν στους πεζούς τη δυνατότητα να διασχίσουν το δρόμο, όπως στας Ευρώπας…

  Γιατί δεν είναι η ασημαντότητα (λέμε τώρα) του νόμου που καταστρατηγείται. Είναι η στάση ζωής των πολιτών, η εκπαίδευση της νεότερης γενιάς κοκ.

  Στη χώρα μας οι νόμοι είναι για τους αδύναμους. Οι loosers τους τηρούν. Οι υπόλοιποι έχουν ασυλία, δεν σπεύδει η Αστυνομίος να τους βεβαιώσει πρόστιμα, γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τον δίπλα, τους γείτονες κλπ…

  Μια ωραία ατ(ι)μόσφαιρα!

 152. sarant said

  Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

  128 Πρέπει να βρούμε αν καταγραφεται η σημασία «κολυμπηθρόξυλο = ξύλο που επιπλέει στη θάλασσα». Μάλλον όχι, οπότε η εξήγηση δεν στέκει και επιστρέφουμε στο ξύλο που μεταφέρει την κολυμπήθρα.

  133 Θα βάλω κάποτε ειδικό άρθρο (όταν θέλω να κάνουμε ρεκόρ σχολίων)

  135 Φοβερό!

  140 Ναι, μάλλον έχεις δίκιο

  151 Και στην Κύπρο τηρείται λίγο-πολύ η απαγόρευση. Μόνο στη Σερβία δεν τηρείται πολύ.

 153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  149. Θα ξέρεις τότε ότι είναι υποχρεωτική η σήμανση-υπενθύμιση για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους (είσοδο,γραφεία,διάδρομοι ασανσέρ) στις υπηρεσίες με επικόλληση του γνωστού σήματος. Αλλά σε υπουργεία ,οργανισμούς κλπ σπάνια θα δεις ,έστω για ξεκάρφωμα, κάνα σήμα και εννοείται ότι οι παροικούντες καπνίζουν, άσχετα με τις πινακίδες.
  Για την υποχρεωτικότητα της σήμανσης το έμαθα όταν πέτυχα καυγά σε είσοδο υπηρεσίας.Ο ένας προσπαθούσε να κολλήσει αφίσες με το σήμα όπου έγραφε και το άρθρο της εγκυκλίου περί υποχρεωτικής αφισοκόλλησης και οι άλλοι, οι θυρωροί μάλλον, του την πέφτανε με αγκωνιές και γιούχα. Είναι λιγότερο από δυο χρόνια αυτό. Κάποια τελευταία εγκύκλιος δηλαδή.

 154. spatholouro said

  Πήχτρα στις σημάνσεις είμαστε εμείς….και πήχτρα στα γαϊδούρια (και γαϊδούρες περισσότερες να δεις!) που υποδύονται τους «συναδέλφους»…

 155. Κουνελόγατος said

  1

 156. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 157. ΓιώργοςΜ said

  Ένας φίλος, Βούλγαρος, μου είπε μια ιστορία: Σ’ ένα γραφείο ήταν τρεις υπάλληλοι. Οι δύο κάπνιζαν, ο ένας όχι. Όταν ο μη καπνιστής διαμαρτυρήθηκε, οι συνάδελφοι επέδειξαν δημοκρατικό πνεύμα: «Ας ψηφίσουμε», είπαν. Προφανές το αποτέλεσμα.
  Ο ηττηθείς από τις δημοκρατικές διαδικασίες βρήκε άλλη λύση: Πήρε ένα κεφάλι σκόρδο, κι όταν οι άλλοι κάπνιζαν, αυτός έτρωγε μια σκελίδα. Στις διαμαρτυρίες τους για τη μυρωδιά, είπε πως δε θα έκοβε το κολατσιό του για χάρη τους, το σκόρδο άλλωστε είναι υγιεινό. Προσφέρθηκε όμως να το κάνει αν υπόσχονταν να σταματήσουν το κάπνισμα.
  Όπερ και εγένετο. Το κάπνισμα στο γραφείο σταμάτησε· αν καμμιά φορά κάποιος από τους θεριακλήδες ξεχνιόταν, ο σκορδόφιλος μη καπνιστής, χωρίς να σηκώσει τα μάτια του από τα χαρτιά του, άνοιγε το συρτάρι κι έβγαζε πάνω στο γραφείο το σκόρδο. Το τσιγάρο έσβηνε αμέσως.
  Η ιστορία είναι εικοσιπενταετίας και βάλε, το κάπνισμα δεν απαγορευόταν τότε. Μοιράζομαι την ιστορία στην ομήγυρη για να διεγείρω τη φαντασία όσων δε βρίσκουν το δίκιο τους διά της νομίμου οδού…

 158. Κουνελόγατος said

  2

 159. Κουνελόγατος said

  Και τώρα με ποιον; Με τη Γαλλία ή τον Σάντος και τους Πορτογάλους; (μειονέκτημα οι δυο αντιπαθητικοί της Ρ.Μ.)
  Έχω 2-3 μέρες να το σκεφτώ.

 160. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Τον ήπιε η Γερμανία.☺

 161. Γιάννης Ιατρού said

  159: Θα δώσει γραμμή ο Ρίβα… 🙂 Αλήθεια, πού είναι αυτός;

 162. Γιάννης Ιατρού said

 163. gpoint said

  Εκπληκτικός διατητής ο Ριτσιόλι, ένα κράμα από Πλατόπουλο και Καζναφέρη δεν άφησε να γίνει φάση από στημένο στην περιοχή των Γάλλων σφυρίζοντς ανύπαρκτα επιθετικά φάουλ ή οφφσάΙντ μέχρι το 0-2. Μετά…απελευθερώθηκε και τόκοψε !!! Ασορτί η γαλλική τηλεόραση δεν έδειξε ποτέ ριπλέη από οφφσάιντ και αυτό που έδειξε για το πέναλτυ έπεισε μόνο τον Ολάντ και τον σπήκερ της Ερτ

 164. Γιάννης Κουβάτσος said

  Λίγη σήμερα η Γερμανία, ωραία ομάδα η Γαλλία, χαίρομαι που διαψεύστηκα. Με δύο ταυλαρίδεια πέναλτι σε δύο αγώνες η Γερμανία, δίκαια τιμωρήθηκε. Αλέ λε μπλε με τα μπούνια στον τελικό.

 165. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  158, 160

  Τωρα ας αναφωνησουμε ζωηρως DEUTSCHLAND UNDER ALLES !

  Πριν μπει το 2ο τερμα, ειχα σκασει στα γελια με το δουλεμα που εκανε ο Γαλλος επιθετικος στον αμυντικο τουρκικης καταγωγης μεχρι να κανει την σεντρα , αποκρουσει ασθενως ο Σαξων τερματοφυλαξ και ο Γαλλος την περασει κατω απο τα ποδια επιτυγχανονατς την απολυτη νικη.

  Ο Θ. Παγκαλος ειπε οτι η Γερμανια ειναι ενας γιγαντας με μυαλο μικρου παιδιου. Να προσθεσω οτι μολις εφαγαν το πρωτο, δεν ειχαν λαβει τις αναλογες εντολες κατα ISO/DIN και τα απορρυθμισμενα ρομποτ-ποδοσφαιριστες αρχισαν να φερνουν στην επιφανεια με παιδικο πεισμα την προγονικη βαρβαροτητα .

  Ειναι βεβαιο οτι αυτη η χωρα δεν μπορει να ηγεμονευει πολιτικα στην Ε.Ε.

 166. sarant said

  159 Τώρα εγώ είμαι με την Πορτογαλία, επειδή ο Σάντος είναι φίλος μας και συριζαίος

  163 Και η γερμανική τηλεόραση πάντως το χαρακτήρισε πέναλτι.

 167. sarant said

  165 Αλλα εδώ που τα λέμε η Γερμανία είναι καλύτερη ομάδα.

 168. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  167 Δεν αποδειχθηκε οτι ειναι καλυτερη ομαδα. Μαλλον ομαδα καλα γυμνασμενων ξυλοκοπων εδειχνε.

  Αλλα επιπλεον οι Γαλλοι «εφηυραν» τον διαφωτισμο.

  ΥΓ Εχεις δει ποτε γερμανικη κωμωδια ;

 169. gpoint said

  # 166

  Δεν είπα πως δεν είναι απλά σε ημιτελικό γιούρο περίμενα να το δείξουν από αρκετές γωνίες, αυτό που έδειξαν δεν ήταν διαφωτιστικό, Επίσης κανένα ριπλέη σε οφφσάιντ. Τελικά η Νόβα είναι χιλιόμετρα μπροστά από τα γαλλάκια !

 170. nikiplos said

  @163 Gpoint, το τερμάτισες (αν δεν κάνεις πλάκα… 🙂 )
  (δεν είναι ελληνικό ποδόσφαιρο το Ιταλικό, ώστε να βγάζει … Κάκους 😉 )

 171. Μαρία said

  166
  Κι ο Γκριζού διαβάζω είναι μισός Πορτογάλος, ο παππούς του μάλιστα ήταν ποδοσφαιριστής. https://en.wikipedia.org/wiki/Antoine_Griezmann

 172. Πάνος με πεζά said

  Χάσαμε την πρόβλεψη του 1-2, με την τελευταία απόκρουση, αλλά και όλα τα προηγούμενα των κουλογερμανών…… 😦
  Τώρα αναγκαστικά με τη Γαλλία στον τελικό, γιατί άλλο να έχεις παίξει ένα παιχνίδι μπάλα, ή μάλλον ένα ημίχρονο, κι άλλο να έρχεσαι στον τελικό με πέντε νίκες και με 13 γκολ… Ο Σάντος αυθάδικα είπε «Δεν ήρθα να προσφέρω θέαμα, ήρθα να πάρω το Κύπελλο». Δεν απομένει παρά η αυταπάτη του να τον τιμωρήσει. (Αυτό είναι κλεμμένο από τον Αντρέα Μπόμη, στο αλμανάκ «Γκολ» για τον τελικό του 1970 στο Μεξικό : «Το τελευταίο τραγούδι του Πελέ και η αυταπάτη των Ατζούρι»…)
  Όπως άλλωστε συνήθως, το κατσαρόλι παίρνει ο έχων παίξει την καλύτερη μπάλα – με εξαίρεση την Ελλάδα ίσως !

 173. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κι εγώ πίστευα ότι είναι πιο ισορροπημένη ομάδα, αλλά σήμερα έδειξε απόλυτη έλλειψη φαντασίας. Τόσες σέντρες μπας και βρουν τον Μίλερ, έλεος. Αφήνω τους χορούς που έπεφταν, όταν είχαν την μπάλα Ποκμπά και Γκριεζμάν. Ωραίοι παίκτες!
  Οι Παναθηναϊκοί δεν πρέπει να υποστηρίζουμε Σάντος. Εξαιτίας του χάσαμε το πρωτάθλημα απ’ την τρίτη αγωνιστική το 2002. 😊

 174. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Δηλωσεις του γερμανου προπονητου. Το χερι δεν εγινε απο προθεση, σηκωνονται σε εναερια μονομαχια. Ειμαστε καλυτερη ομαδα αλλα χασαμε. …
  Η συνοψη ητο We are the best, but the rest have fucked us. 🙂

 175. Μαρία said

  https://twitter.com/hashtag/%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CF%84%CF%85_%CF%84%CE%B6%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85?src=hash
  Μετά απ’ αυτό

 176. Λ said

  Ο χουμάς (νωρός) άχρηστος… Αστείο πράμα. Εγώ τον πίνω άμα τον βρω. Το έψαξα στο διαδίκτυο και στην Αμερική τον εμφιαλώνουν και τον μοσχοπουλούν.Για την τυροκομική των Σφακιών υπάρχει μια έκδοση του μουσείου Μπενάκη. Δουλεύω απόψε και δεν το έχω μαζί μου να το κοιτάξω

 177. Γιολάντα Μ. said

  Αγόρια καλησπέρα. Είχα πάει για ένα ποτάκι για να ξεσκάσω, μετά το στραπάτσο που έπαθε η Γερμανική ατμομηχανή από τους τυχεράκηδες Γάλλους. Έχασα και 50 εβρώ, γιατί το είχα παίξει 2-0 υπέρ των Γερμανών

  Νομίζω πως χάσατε όλοι σας την είδηση της ημέρας: Ήρθε σήμερα στη Μύκονο με το ιδιωτικό της τζέτ η Πάρις Χίλτον και ποιός την υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο νομίζετε; Ο Σπυράκος ο Ρέβης, ο πρώην μάνατζερ της Τζούλιας Αλεξανδράτου!.. Αυτό και μόνο δείχνει τί ανοργάνωτη χώρα είμαστε: Σούρχεται στο κορυφαίο τουριστικό σου προορισμό η μεγαλύτερη διασημότητα του πλανήτη και την υποδέχεται ο Ρέβης, που έκλεισε τα ραντεβού της Τζούλιας με το Σειρηνάκη! Και επιπλέον, όπως θα δείται στο βίντεο, η Αστυνομία άφησε την Πάρις να ψάχνει στη βαλίτσα της για να βρεί το διαβατήριό της, αντί να την περάσει αμέσως μέσα!

  Επειδή κάποιες ναζιστοσελίδες εκμπεταλλευόμενες την παλιά ιστορία με τη τσόντα που της γύρισε ο φίλος της, κυκλοφόρησαν τη φήμη ότι η Πάρις ήρθε εκτάκτως στη Μύκονο για βίζιτα (ήταν να έρθει τον Αύγουστο για να παίξει μουσική σε κλάμπ) θέλω να σάς ενημερώσω το εξίς που το ξαίρω από πρώτο χέρι, γιατί εργάζομαι σε ΜΚΟ για τους πρόσφυγες: Η Πάρις αφού κάνει τις βουτιές της στη Μύκονο, θα πεταχτεί μέχρι τη Χίο (ή τη Λέσβο, δε ξέρω ακριβώς) για να φωτογραφηθεί με πρόσφυγες και να διεθνοποιηθεί το πρόβλημα σε όλα τα αμερικάνικα κανάλια που την ακολουθούν κατά πόδας.

  Αν και υπάρχει κίνδυνος, όπως μού έλεγε σήμερα ένας φίλος, να εκμεταλλευτεί τις φωτογραφίες της Πάρις με τους πρόσφυγες ο ρατσιστής Τράμπ και να πεί στους αμερικάνους: Νά, έτσι θα κάνει τις ΗΠΑ η Χίλαρυ: Ένα απέραντο καταυλισμό προσφύγων όπως έχει γίνει η Ελλάδα. Θα δούμε, κοντός ψαλμός αλληλούια

 178. Λ said

  Υπάρχει και ο γουμάς, δηλαδή το κοτέτσι.

  Νίκοκύρη κι εδώ καπνίζουν πολλοί και πολλές. Ακόμα και υπουργοί. Το είδα με τα μάτια μου.
  Πάντως θυμάμαι ένα ντοκιμαντέρ για το Ρίτσο και άμα τέλειωνε το ένα τσιγάρο άναβε πρώτα το επόμενο πριν το σβήσει.

 179. cronopiusa said

  Καλησπέρα σας

  έχω μπλέξει με την ελληνική έκδοση του

  αλλά δεν μπορώ να μην σας διαβάσω έστω και καθυστερημένα για ν’ αλλάξει η ροή της νύχτας

  σας ευχαριστώ

  εδώ ένας ευγενής Ανγκίτα με όπλο το χιούμορ, ταπώνει κακοήθη δημοσιογράφο

  κι εγώ με την Πορτογαλία είμαι

 180. daeman said

  «Η σύχουμη ούτω καλείται εν Κρήτη ο τυρός ο επιπλέων εν τω ζέοντι λέβητι και εκείθεν λαμβανόμενος διά τινος μεγάλου κοχλιαρίου μετά τινος ορρού (ος εν Κρήτη λέγεται Χουμάς) και εσθιόμενος ούτω θερμός.»

  Γ. Ν. Χατζιδάκις, Βυζαντινά Χρονικά, 1894

  http://www30.us.archive.org/stream/vizantskvremenn06sssrgoog#page/n105/mode/2up

 181. sarant said

  175 Αυτοτρολάρονται!

  177 Γιατί έχεις μπλέξει;

  180 Α γεια σου.
  Και να μεταφέρω και το άλλο σχόλιο από το FB ότι θρέμπελα μπορεί να είναι το κατακάθι από τα στέμφυλα.

 182. κουτρούφι said

  Δεν είδα να αναφέρονται και άλλες περιοχές εκτός Κρήτης όπου χρησιμοποιείται ο όρος «χουμάς». Εν πάση περιπτώσει, υπάρχει και στη Σίφνο με την έννοια που περιγράφηκε.
  Εδώ:

  σχετικό βίντεο όπου αναφέρεται ο χουμάς (περίπου 11:00, και από το 20:45 και μετά)

 183. Πέπε said

  Νομίζω ότι στα αποψινά σχόλια διάβασα ορισμένες παπαριές που δεν είχαν λόγο ύπαρξης.

  Και δεν εννοώ τα περί καπνίσματος.

  Το παρατήρησε άλλος;

 184. Γς said

  183:

  Τι παπαριές;

  Πες κάτι παραπάνω μπας και καταλάβουμε τι σε χάλασε

 185. gpoint said

  # 170

  Σου συνιστώ να πιστεύεις ό,τι βλέπεις και όχι ό,τι λέει ο σπήκερ του αγώνα όπως οι περισσότεροι στην Ελλάδα. Το βίδδεο υπάρχει, ξαναδέστο με την ησυχία σου και θα δεις πως μέχρι το 0-1 δεν σφύριξε ούτε ένα φάουλ εξω από την περιοχή των Γάλλων, μετά μέχρι το 0-2 σφυριζε δύσκολα αλλά και σε ΟΛΑ σφύριξε επιθετικό φάουλ- όπως έκανε και στα κόρνερ- ή οφφσάιντ ΠΡΙΝ εξελιχθεί η φάση και μετά το 0-2 σφύριζε κάθε φάουλ και άφηνε την φάση να εξελιχθεί. Τριπλή προσωπικότητα !!!
  Οι «μιλημένοι» έξυπνοι διαιτητές έτσι παίζουν, δεν σ’ αφήνουν να φιάξεις φάση, οι ηλίθιοι σε αφήνουν και μετά το ακυρώνουν και γίνεται ντόρος

 186. gpoint said

  Δεν ξέρω τι γίνεται στην Ιταλία-αν και οι διαμαρτυρίες για σούπερεύνοια της Γιούβε επί Ανιέλι είχαν ξεπεράσει τα σύνορα- αλλά στην Ελλάδα διαιτητής (μέτριος) που σφυρίζει ό,τι βλέπει όπως ο Σιδηρόπουλος ορίζεται ελάχιστα και σε ακίνδυνα ματς και ο καλύτερος διαιτητής που βγήκε στην Ελλάδα δεν έγινε καν διεθνής αφού αρνιότανε πεισματικά να σφυρίξει υπέρ ΟΣΦΠ και ΠΑΟ -όπως κάνουν όλοι οι «πετυχημένοι, ακόμα και ο φανατικός ΑΕΚτζής Πλατόπουλος) παρ’ ότι ήταν φανατικός γαύρος. Σφύριζε ερασιτεχνικά σε άλλα αθλήματα όπως βόλλεϋ γιατί το είχε μέσα του μέχρι τα 60 του
  Οπως θα ξέρεις μετά την ανατίναξη του φούρνου του Κωνσταντινέα για δυομισυ χρόνια δεν σφυρίχθηκε πέναλτυ σε βάρος του θρύλου,είδες προσαρμογή οι άλλοι διαιτητές ; Ε στην Ιταλία αγνοούν το γεγονός, ξέρουν μόνο πως Ο ΟΣΦΠ παίρνει πρωταθλήματα

 187. spatholouro said

  183
  Οπωσδήποτε χρειάζεται παπαρολογική διασάφηση, ωστόσο προσωπικά αντιλαμβάνομαι ότι τουλάχιστον οι «παπαριές» περί καπνίσματος ενδεχομένως να είχαν λόγο ύπαρξης

 188. Κουνελόγατος said

  Λοιπόν, ο κύριος ΤΖΙ έχει δίκιο όσον αφορά το τέλος (σχόλιο 185), τα ίδια έλεγε ο πατέρας μου, που κάτι παραπάνω ήξερε. Όχι όμως ότι αδικήθηκε η Γερμανία, ήρεμα!!! Άλλο παίζω λίγο έδρα (κάτι σαν Τούμπα λτ) «smile» κι άλλο…

  166. Νίκο, ακριβώς τα ίδια σκέφτομαι, τα παιδιά με έχουν πάρει χαμπάρι και καταλαβαίνουν από πριν ποιον υποστηρίζω (με βάση πάντα αντικειμενικά :mrgreen: ποδοσφαιρικά κριτήρια). Αλλά το δίλημμα υπάρχει. Σύντροφο Σάντος (παρά την ύπαρξη των αντιπαθητικών) ή τα γαλλάκια; Πάω σιγά-σιγά προς το πρώτο, αλλά θα δούμε.

 189. Κουνελόγατος said

  Α, ναι, και για την κάλυψη έχει δίκιο.
  Αν παρατηρήσετε, θα δείτε πως τα διεθνή αθλητικά γεγονότα που προβάλλει η ΕΡΤ, έχουν πολύ καλύτερη κάλυψη από πολλούς γίγαντες του εξωτερικού. Για τη ΝΟΒΑ δεν έχω άποψη, διότι από άποψη δεν έχω… 🙂

 190. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα!

  182 Ευχαριστούμε για τη Σιφνο! Είναι η κόρη μου στο νησί 🙂

 191. Alexis said

  Από τις τρεις «θεωρίες» για την προέλευση του κολυμπηθρόξυλου, πιο πολύ με πείθει η εξήγηση του Τζί στο #140, ότι δηλαδή είναι το ξύλο που ανακατεύανε το νερό στην κολυμπήθρα. Τα περί μεταφοράς της κολυμπήθρας με τη βοήθεια χοντρού ξύλου μου φαίνονται αστεία, όσο για το ξύλο που πιάνεται ο ναυαγός, δεν με πείθει λεκτικά. Η λέξη κολυμπηθρόξυλο παραπέμπει ευθέως στην κολυμπήθρα, όχι στο κολύμπι.

  Για τα ποδοσφαιρικά τώρα…
  Ο σπήκερ της ΕΡΤ ήταν σαφώς γαλλόφιλος και αυτό φαινότανε. Ο τρόπος που φώναζε και στα δύο γκολ των Γάλλων, και όσα έλεγε σε όλο το 2ο ημίχρονο, όπου βιαζόταν να «τελειώσει» τους Γερμανούς και είχε φέρει την καταστροφή από το 1-0 ακόμα.
  Ο διαιτητής έπαιξε ελαφρώς «έδρα» αλλά δεν ήταν αυτός που έκρινε το αποτέλεσμα.
  Το πέναλτι ήταν καθαρό μεν, αλλά «δύσκολο» σαν φάση. Στο 2ο ριπλέι, τη στιγμή που αλλάζει πορεία η μπάλα, φαίνεται το κεφάλι του Σβαϊνστάιγκερ να βρίσκεται τουλάχιστον μισό μέτρο από αυτήν, άρα η απόκρουση έγινε ξεκάθαρα με το χέρι.

  Στον τελικό είμαι ξεκάθαρα με τους Γάλλους γιατί είναι η ομάδα που έχει παίξει σαφώς καλύτερη μπάλα από την Πορτογαλία.

 192. nikiplos said

  Καλησπέρα… Gee νομίζω ότι δεν έπαιξε τόσο μεροληπτικά ο διαιτητής… Σαφώς δεν παρασύρομαι από τους εκφωνητές, ιδίως όπως ο χθεσινός που έχει φωνή που μου θυμίζει τον … Βενιζέλο…

  Έχω όμως μιαν απορία. Πόσο παλαιά είναι η φράση? αποκλείεται να ήταν οι κολυμπήθρες κάποτε (που υπήρχε φτώχεια) ιδίως στα απομονωμένα χωριά από ξύλο? Και μήπως η λέξη Κολυμπήθρα είχε και την έννοια του μεγάλου κάδου πολλαπλών χρήσεων?

  το λέω αυτό γιατί δεξαμενές στην Πελοπόννησο ονομάζονταν «λυμπί» (το) που μου φέρνει σε παραφθορά της κολυμπήθρας…

  Θέλω να πω δλδ πως αντί να ψάχνουμε το κολυμπηθρόξυλο, δεν ψάχνουμε πρώτα την ίδια την κολυμπήθρα?

 193. Alexis said

  …και κάτι τελευταίο ποδοσφαιρικό: Πρίν από το ματς πίστευα ότι μία από τις αδυναμίες των Γάλλων που θα μπορούσε να τους στοιχίσει κόντρα στους Γερμανούς είναι η άμυνά τους και κυρίως το ότι δεν είχαν έναν Νόιερ κάτω από τα δοκάρια τους.
  Χτες όμως είχαν έναν εξίσου μεγάλο τερματοφύλακα και αυτό μέτρησε…

 194. Spiridione said

  Νικοκύρη, για κοίτα τη σπαμοπαγίδα, έχω στείλει κάτι.

 195. Spiridione said

  152 κλπ. Το ότι μετέφεραν την κολυμπήθρα στα σπίτια προκειμένου να γίνει η βάφτιση, είναι νομίζω τεκμηριωμένο. Μια αναφορά εδώ από τον Καλόγερο του Παπαδιαμάντη.
  http://papadiamantis.org/works/58-narration/216-02-21-o-kalogeros-1892
  «Τὴν στιγμὴν ἐκείνην εἰσώρμησαν εἰς τὴν ἐκκλησίαν δύο παιδιὰ τῆς γειτονιᾶς, ὁ εἷς δεκαπεντούτης, ὁ ἄλλος δεκατετραέτης, ἐκβάλλοντες ἀκόμη καπνὸν ἀπὸ τοὺς ρώθωνας, ἀνυπόδητοι, κακοφορεμένοι, ἄνιπτοι. Καὶ οἱ δύο φαιδροί, θορυβοποιοί, πατοῦντες ἐπὶ τῶν πλακῶν μετὰ κρότου, ἐφώναξαν μὲ τὴν γνωστὴν ἐπιχώριον προφορὰν πρὸς τὸν Σαμουήλ:
  ― Καλόγερε! καλόγερε! Γιὰ βγάλε μας τὴν κολυμπήθρα…
  ― Γλήγορα! γλήγορα! εἶπε καὶ ὁ ἄλλος.
  ― Τί τρέχει, παιδιά;
  ―Ἔχουμε βάφτιση. Ἑτοίμασε τὰ σύνεργα.
  ―Ἑτοίμασε τὰ θυμιατὰ κι ὅλα τὰ πῶς-τὰ-λένε, προσέθηκεν ὁ ἕτερος.
  ― Ἀμέσως! ἀμέσως!
  Οὗτοι ἦσαν οἱ δύο βοηθοὶ τοῦ καλογήρου, οἵτινες μετεκόμιζον τὴν κολυμβήθραν εἰς τὰς οἰκίας, διὰ τὰς βαπτίσεις.
  Ὁ Σαμουὴλ ἐξήγαγεν ἐκ τοῦ ἱεροῦ Βήματος τὰ ἄμφια, τὸ Εὐχολόγιον, τὸ Μυροδοχεῖον καὶ τὸ θυμιατόν, παρέδωκε τὴν κολυμβήθραν εἰς τοὺς δύο ἀγυιόπαιδας, καὶ ἠκολούθησε καὶ αὐτὸς κατόπιν των, μεταβαίνων εἰς τὴν οἰκίαν ὅπου ἔμελλε νὰ τελεσθῇ ἡ βάπτισις».

  Μια άλλη αναφορά από την Μαρία Ιορδανίδου
  https://books.google.gr/books?id=6GliAAAAMAAJ&q=%CE%B2%CE%B1%CF%86%CF%84%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%B1+%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%AE%CE%B8%CF%81%CE%B1+%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9&dq=%CE%B2%CE%B1%CF%86%CF%84%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%B1+%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%AE%CE%B8%CF%81%CE%B1+%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiww-CsruPNAhXDiRoKHe0JBKQQ6AEINTAA

  Και από τον Γρηγόριο Ξενόπουλο
  https://books.google.gr/books?id=CD4IAAAAMAAJ&q=%CE%B2%CE%B1%CF%86%CF%84%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%B1+%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%AE%CE%B8%CF%81%CE%B1+%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9&dq=%CE%B2%CE%B1%CF%86%CF%84%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%B1+%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%AE%CE%B8%CF%81%CE%B1+%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiww-CsruPNAhXDiRoKHe0JBKQQ6AEIPjAC

  Λογικό μου φαίνεται εμένα να κουβαλούσαν την βαριά κολυμπήθρα με ένα χοντρό ξύλο περασμένο από τις χειρολαβές, όπως έκαναν και για τη μεταφορά άλλων πραγμάτων (σκευοφόριο, ανάφορο, μανέλα), το οποίο και θα φύλαγαν στην εκκλησία.

  Ο Ζάχος στο Λεξικό του, περιέργως, δεν έχει τη γνωστή φράση για το κολυμπηθρόξυλο, αλλά το φρ. «ξηγιέμαι κολυμπηθρόξυλο», α) τον δέρνω αγρίως, β) τον υποχρεώνω να υποστεί τη σεξουαλική πράξη.
  https://books.google.gr/books?id=qGxiAAAAMAAJ&q=%CE%BE%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CE%B9+%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B7%CE%B8%CF%81%CF%8C%CE%BE%CF%85%CE%BB%CE%BF&dq=%CE%BE%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CE%B9+%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B7%CE%B8%CF%81%CF%8C%CE%BE%CF%85%CE%BB%CE%BF&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjnlonhtePNAhVCChoKHXPPC1oQ6AEIHzAA

  Υποθέτω ότι όταν έκλεβαν εκκλησίες, ή μοναστήρια ξερωγώ, τα παλιά τα χρόνια, που θα ήταν από τους καλύτερους στόχους για πλιάτσικο, θα έλεγαν «δεν άφησαν ούτε το κολυμπηθρόξυλο».

 196. sarant said

  191-195 Νομίζω ότι με το σχόλιο 195 το ζήτημα κλείνει, ή τουλάχιστον εγώ πείθομαι απόλυτα. Αξίζει να αναβαθμιστεί σε άρθρο, κάποια μέρα.

 197. Κ. Καραποτόσογλου said

  Κ. Καραποτόσογλου θρέμπελα

  Ο Φ. Κουκουλές, «Περί αναπτύξεως ερρίνου εν τη νεωτέρα ελληνική» Αθηνα 48 (1938) 119 αναφέρει:«θρέμπελα (τα), Δημητσάνα “έφαγε τα θρέμπελα” = πάσαν κατέβαλε προσπάθειαν = θέμελα».

 198. sarant said

  Ευχαριστούμε πολύ!

 199. BLOG_OTI_NANAI said

  197:

 200. Σας φαίνεται πειστική αυτή η εξήγηση; Εμένα όχι… Και δεν είναι μόνο το γλωσσολογικό/φωνολογικό, που δεν το κατέω, αλλά και ότι η λέξη συναντάται όπως φαίνεται αρχικά στον ενικό (δεν άφησε θρέμπελο, εγινήκανε τ’ αμπέλια θρέμπελο κλπ) και αναφορικά με χωράφια, αμπέλια κλπ. που δεν έχουν καν θέμελα, αν δεν κάνω λάθος.

 201. Λ said

  Πολύ ωραία η ταινία για την τυροκομική στη Σίφνο.Μου κράτησε παρέα ψες.Της Σίφνου αγάπησα πολύ τις ξηροληθιές. Γενικά σε όλα τα Κυκλαδίτικο νησιά που έτυχε να δω. Από μακρυά φαίνονται σαν νταντέλα.

 202. BLOG_OTI_NANAI said

  200: Μπορεί να σημαίνει ό,τι το «άρδην», «εκ θεμελίων», ξεθεμελιώνω, τα ανακάτωσα όλα, έφερα τα πάνω κάτω, τέτοια πράγματα δηλ.

 203. gpoint said

  # 191

  «Ο διαιτητής έπαιξε ελαφρώς «έδρα» αλλά δεν ήταν αυτός που έκρινε το αποτέλεσμα»

  Είναι θέμα οπτικής γωνίας… με την λογικήπως ο διαιτητής δεν σφυρίζει πέναλτυ παρά μόνο όταν είναι 100% σίγουρος.καλώς δεν σφύριξε πέναλτυ που του ζήτησαν οι Γερμανοί, ούτε όμως σ’ αυτό που έδωσε ήταν σίγουρος γιατί το χέρι ήταβ σε φυσιολογική θέση, με καθυστέρηση όταν είδε τον βοηθό είπε να μη χάσει την ευκαιρία…
  Οταν ο διαιτητής αλλάζει τρόπο που σφυρίζει ανάλογα το σκορ σημαίνει πως δύσκολα πολύ θα του ξέφευγε το ματς. Το αν χρειάστηκε να κάνει όργια ή όχι για μένα δεν έχει σημασία

 204. Λ said

  Βρήκα το βιβλίο για την τυροκομική στα Σφακιά.Ο τίτλος ένα Σφακιά. Παραδοσιακή Τυροκομία. Τα Μητάτα των Κεντρικών Λευκών Ορέων. Είναι του Αλέξη Βαλιάνου ο οποίος χρησιμοποίησε το φωτογραφικό αρχείο Μπενάκη. Μου άρεσε πολύ η φωτογραφία που αρμέγουν

 205. Λ said

  συνέχεια του 204. Η λεζάντα λέει: Οι βοσκοί χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα για ανακούφιση της μέσης τους από το σκύψιμο. Βλέπουμε τους βοσκός να βαστάζονται από πάνινες ζώνες που κρέμονται από μια οριζόντια βέργα που βρίσκεται πάνω ψηλά.

 206. gpoint said

  # 188

  «Άλλο παίζω λίγο έδρα (κάτι σαν Τούμπα λτ) «smile» κι άλλο…’

  Κουνελόγατε στο ματς του πρώτου γύρου με τον γάβρο που κέρδισε 2-0 ακόμα μιλάνε οι κάφροι για δυο πένλτυς που δεν τους έδωσε ο διαιτητής και ΕΧΟΥΝΕ ΔΙΚΙΟ !!!. Στο ματς αυτό όμως ο διαιτητής είχε λάβει τα μέτρα του (το βίδδεο υπάρχει για τους αμφισβητίες)
  Στα πρώτα 10 λεπτά έχει δώσει τρεις κίτρινες κάρτες σε μπακ του ΠΑΟΚ σε τάκλιν στην μπάλα κι έχει αφήσει ατιμώρητα δυο δολοφονικά τάκλιν των ερυθρόλευκων μπακ. Αποτέλεσμα, τα μπακ του ΠΑΟΚ μαρκάρουν με τα μάτια για να μη φάνε κόκκινη και οι κυνηγοί αφήνουν την μπάλλα για να προστατεύσουν τα πόδια τους. Στο επόμενο τέταρτο ο ΟΣΦΠ προηγείται 2-0 και ο διαιτητής ΤΩΡΑ παίζει απροκάλυπτα έδρα. Ατυχώς λόγω κωλοφαρδίας του Ρομπέρτο δεν μείωσε ο ΠΑΟΚ για να δούμε την καινούργια μεταμόρφωση του διαιτητή

 207. 204

 208. Λ said

  Το βιβλίο δεν αναφέρει καν το χουμά αλλά έμαθα τουλάχιστον ότι το λαβέντζι είναι το δικό μας χαρτζί, το αρμεγάρι είναι το δικό μας γαλευτήρι,τη μαλάκα δεν θυμάμαι πως τη λέμε ούτε το τουπί . Υπάρχει και ένα αντικείμενο που λέγεται αηδόνιζος αλλά δεν ξέρω τι είναι ή αν ς χουμε ανάλογο εδώ.

 209. Alexis said

  #196: Να παρατηρήσω απλώς ότι όλες οι παραπομπές μιλάνε για μεταφορά της κολυμπήθρας στα σπίτια και όχι για χρήση ξύλου, που είναι νομίζω αυτό που μας ενδιαφέρει.
  Σε κάθε περίπτωση ας θεωρήσουμε βέβαιο πως το κολυμπηθρόξυλο ήταν ένα ξύλο που υπήρχε στις εκκλησίες και χρησίμευε είτε για τη μεταφορά της κολυμπήθρας είτε για το ανακάτεμα του νερού ή και για τα δύο.
  Οπότε, πολύ εύλογα, όπως λέει και το σχόλιο 195, όταν γινόταν πλιάτσικο σε εκκλησία ή μοναστήρι λέγανε «δεν έμεινε κολυμπηθρόξυλο». Πειστικότατο μου φαίνεται.

  #203: Σαφώς είναι θέμα οπτικής γωνίας. Εγώ όταν λέω «δεν έκρινε αυτός το αποτέλεσμα» εννοώ ότι δεν καταδίκασε κάποια από τις δύο ομάδες είτε να φάει γκολ που δεν έπρεπε είτε να μην μετρήσει (κανονικό) γκολ που πέτυχε.

 210. Λ said

  Το μοναδικό λινκ που βρήκα ψάχνοντας τον αηδόνιζο
  http://www.naminum.com/prepend?q=donizos

 211. Λ said

  Ψάχνοντας τα θρούμπαλα, που δεν τα ήξερα, ανακάλυψα ότι το θρούμπι δεν είναι το ίδιο με το δικό μας θρουμπί ή γρουμπί.Θρουμπί εμείς λέμε το θυμάρι.

 212. Γιάννης Ιατρού said

  205: Λ 🙂
  Οι βοσκοί που αναφέρεις, εδώ:

 213. Γιάννης Ιατρού said

  211: Το θρούμπι πιό πολύ φέρνει στη ρίγανη

 214. Κουνελόγατος said

  206. Χειρότερος από τον κουμπάρο μου είσαι. ΜΠΑΟΓΚ ολέ!!! :mrgreen:

 215. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  183. Πέπε, ο Νικοκύρης είναι επιεικής στο ασβούδι(άρκαλο), χάριν βιοποικιλότητας φαίνεται 🙂 . Ο ασβός βρωμίζει λιγάκι ως εκ της φύσεώς του.Καμιά φορά κάνει και ζημιές χωρίς λόγο. Στην Κρήτη μου λένε ότι στο περβόλι ξεχούμιζε τσι πατάτες,χωρίς να τις τρώει.Ζημιά για τη ζημιά. «Για την αλητεία» που λένε και στο τουίτερ 🙂

 216. Κουνελόγατος said

  183.-215. https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwimx8DU-ePNAhWN0RoKHUPeBL4QtwIIHDAA&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D2G9EcAtPT5E&usg=AFQjCNFy8yjbQPs-PAMlHcKB2u3-oBiBkg

 217. Spiridione said

  209, Ναι σωστά, δεν λένε για τον τρόπο μεταφοράς, το λινκ στο σχ. 128 μιλά για κολυμπηθρόξυλο. Νομίζω ότι ένα ξύλο για το ανακάτεμα της κολυμπήθρας δεν θα είχε κάτι το ιδιαίτερο, ένα απλό ξυλάκι θα ήταν. Και αν γίνονταν οι βαφτίσεις τότε κυρίως στα σπίτια, θα ανακάτευαν με κάποιο πράγμα από το σπίτι.

 218. Λ said

  Τίθεται θέμα αλμυρότητας του χουμά πάντως.Στο χωριό Δρούσεια που τον βρίσκω εγώ είναι πολύ αλμυρός. Μου λένε ότι για να κατεβάσει τη μηζίθρα (αναρή) θέλει αλάτι. Πάντως όλα τα προϊόντα στο του χωριού είναι πολύ αλμυρά και τα χαλούμι και οι ελιές.I could take it with a pinch of salt.

 219. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  -Για το κολυμπηθρόξυλο,φίλη μου Αρκαδιανή θυμάται να υπάρχει στην εκκλησία τους.Φυλασσόταν μέσα στην κολυμπήθρα σε μια πίσω γωνιά του Ιερού (όπως το γουδοχέρι μέσα στο γουδί) και μάλιστα σ΄αυτούς ήταν μεταλικό,σωλεινοειδές, σε μεταλλική απόχρωση της κολυμπήθρας που μεταφερόταν μόνο για βαφτίσεις σε κάποια ξωκλήσια. Θεωρεί ότι η ράβδος αυτή ήταν μάλλον για το ανακάτεμα του νερού αφού την κολυμπήθρα την έπιαναν απ΄τα κρικέλια της και απ, πάνω στο φορτηγάκι 🙂 .
  (Αλλά για πριν τα σέβεντις,δεν ξέρει βέβαια)

  -Στο ιστολόγιο georgepsarropoulos που φαίνεται να είναι γύρω ή πάνω από 70 ετών ο ιστολόγος,ανεξάρτητα από τη γενική εγκυρότητα,ποιότητα κλπ του ιστολογίου,γράφει
  στο νήμα «Δεκαετίες ’40 – ’50… » :
  Την εποχή εκείνη πολλές φορές είτε ο γάμος, είτε τα βαφτίσια γινόντουσαν στο σπίτι – εάν ήταν μεγάλο βέβαια – εάν οι οικογένειες είχαν όνομα και χρήμα.
  Και έτσι έβλεπες δύο χαμάληδες να περνάνε το «κολυμπηθρόξυλο» από τις πιάστρες της κολυμπήθρας και να την κουβαλάνε στο σπίτι που θα γινότανε η βάφτιση.

  -Μια αλλη αιτία που πήγαιναν τις κολυμπήθρες στα σπίτια περιγράφεται εδώ(έχει και κάτι που δεν ήξερα,τη θαλασσοβάφτιση και μάλιστα την σήμερον 🙂
  «Επειδή παλιά υπήρχαν οι βεντέτες, ο κόσμος δεν παντρευόταν και δεν βαφτιζόταν σε εκκλησίες. Προτιμούσαν να το κάνουν σπίτι τους, μακριά από την εκκλησία του χωριού από φόβο»
  http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/471460/vaftisia-me-kolympithra-to-tainaro-pics#ixzz4Dq0VlkAn

  Μου φαίνεται ότι το κολυμπηθρόξυλο έκανε δυο δουλειές 🙂

  217.Spiridione,Σπύρε, δεν είναι κι εύκολο να βρεις κάτι καθαρό,ανάλογα άξιο της περίστασης να ανακατέψεις κολυμπήθρα. Θέλει νάναι και «κάπως». Μελετημένο,ξερω γω, λειτουργημένο,θεόρατο,κυριολεκτικά και μεταφορικά. 🙂
  Έχω δει το γαμοπίλαφο να το φέρνουν βόλτα με …κουπί!
  Ο συμβίος μου θυμάται το μάγειρα στο στρατό να ανακατεύει τη φασολάδα με ένα καδρόνι! (κι έσκιζε λέει στο γόνατο χραπ το σακουλάκι με το αλάτι και το έσπερνε με δυο κινήσεις όλο μέσα στη θηριωδών διαστάσεων καζάνα.)

 220. Γιάννης Ιατρού said

  219: (τέλος) ΕΦΗ-ΕΦΗ
  ..γαμοπίλαφο να το φέρνουν βόλτα με …κουπί

  Είναι η συνταγή με θαλασσινά 🙂

 221. Ριβαλντίνιο said

  @ 161 Γιάννης Ιατρού

  Εδώ είμαι ! 🙂

  Γαλλία – Πορτογαλία
  Ποιος να το πάρει, ποιος να το πάρει ; Να το πάρουν οι Γάλλοι και να φτάσουν τους Γερμανούς και τους Ισπανούς στα 3 τρόπαια ή να το πάρει ο «φιλέλλην» Σάντος και η Βραζιλία της Ευρώπης ; Βέβαια εμείς οι ΠΑΟοι δεν έχουμε να θυμόμαστε με καλό μάτι ένα ξεκίνημα με τον Σάντος το 2002-2003 όπως είπε και ο ΓΚ. 4άρα από ΠΑΟΚ, ήττα από Προοδευτική και ήττα από ΑΕΚ στις 3 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Και παραλίγο αποκλεισμός από την Λίτεξ Λόβετς. Ο αστειούλης είχε βάλει τον Μικάελσεν να παίξει δεξί εξτρέμ και τον Κόλκα αριστερό εξτρέμ. Στη προετοιμασία δε είχε διώξει τον Χένρικσεν από την προπόνηση, γιατί την ώρα που έκανε θεωρία, ο Δανός έδιωξε μια σφήκα από έναν συμπαίκτη του !!!

 222. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  220. 🙂 ..αμοπίλαφο (μη σου λάχει στο δόντι) 🙂

 223. Λ said

  220. Εγώ λιγουρεύτηκα ψες το φουργιάρικο με τις αγκινάρες.

 224. Ριβαλντίνιο said

  Για το υπόλοιπο Γιούρο δεν τα είπαμε.

  Πορτογαλία – Πολωνία 1-1 (πεν. 5-3) 🙂
  Ουαλία – Βέλγιο 3-1 🙂 🙂
  Γαλλία – Ισλανδία (5-2) 🙂 🙂 🙂

  (Με την ευκαιρία κάτι που είχα διαβάσει, αλλά δεν ξέρω αν είναι αλήθεια. Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πολλοί πειρατές από την Μπαρμπαριά είχαν κάνει επιδρομές στην Ισλανδία. Οι πειρατές ήταν Βέρβεροι, αλλά οι Ισλανδοί έβγαλαν νόμο πως αν δείτε να πατάει «Τούρκος» στο νησί μας να του κάνετε μπλάντι ήγκλ. 🙂 Ο νόμος καταργήθηκε τον 20ο αιώνα !!! ).

  Γερμανία – Ιταλία 1-1 (πεν. 6-5) 😦
  Όχι ρε γκαμώτι. Κρίμα ρε παικταρά Μπουφόν (μιλάμε για καλλιτέχνη τερματοφύλακα). Θέλαμε να το σηκώσει η Ιταλία σε τελικό με την Πουρτουγκάλ.

  Πορτογαλία – Ουαλία 2-0 🙂

  Γαλλία – Γερμανία 2-0 😦
  Όχι ρε Τεύτονες ! 😦 Μας απέκλεισαν οι Γαλάτες και οι αφρικανικές αποικίες τους. Είχαμε όμως και απουσίες και αυτός ο διαιτητής τι σπρώξιμο ρε σεις έριξε στους οικοδεσπότες. Έσφαζε τους Αλαμανούς με το βαμβάκι.

 225. Spiridione said

  219. Έφη, ωραία. Να σου πω την αλήθεια, εμένα δεν θα μου πήγαινε καν το μυαλό ότι μπορεί να ανακατεύουν την κολυμπήθρα αν δεν το λεγε ο Τζι. Εντάξει, δεν μαγειρεύουν κιόλας μέσα, ένα ανακατεματάκι θα κάνουν, που στο κάτω-κάτω μπορεί να το έκανε κι ο παπάς ή ο νεωκόρος με το χέρι του 🙂

 226. Ριβαλντίνιο said

  Και στον «Παπαφλέσσα» πήγαν κολυμπήθρα στο σπίτι. 🙂

  (31 λεπτά και 30 δευτερ.)

  @ 122 atheofobos

  Με δική του δήλωση κρατούσε διπλά βιβλία !!!

  @ 90 ΣΠ
  Μπα, αυτό δεν με ενοχλεί. Με ενοχλεί που είναι όλο τσάμπα μαγκιά. Δεν τον έχουμε δει και με κανέναν ΧΑτη ρε γαμώτο για να διαπιστώσουμε αν είναι τελικά μάγκας ή «σκιαζουροκώλης» .

  @ 37 leonicos
  Σαν γιατρός καλός ή χασάπης πολυτελείας ; Του πας αγαπημένο συγγενικό σου πρόσωπο ;

  @ 85 BLOG_OTI_NANAI
  Υπάρχει και η μάχη της Τραμπάλας(Δραμπάλας).

  @ 98 gbaloglou
  Το χειρότερο είναι στην στάση στο λεωφορείο. Αν βαράει ο ήλιος ή βρέχει δεν μπορείς να απομακρυνθείς και έχεις τον άλλον να καπνίζει μες τα μούτρα σου. Μέσα σε 20 λεπτά έχουν ποτίσει το δέρμα σου και τα ρούχα σου τσιγαρίλα ! 😦 😦 😦

  @ 101 Σκύλος
  Επί ΝΔ οι ΧΑτες ήταν μέσα. Επί ΣΥΡΙΖΑ είνα όξω ! Κάτι συμπτώσεις… 🙂 🙂 🙂

 227. κουτρούφι said

  #226. «Σαν γιατρός καλός ή χασάπης πολυτελείας ; Του πας αγαπημένο συγγενικό σου πρόσωπο ;»
  Του πήγα εγώ. Με σοβαρό πρόβλημα. Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, στην περίπτωσή μου υπήρξε επιτυχία.

 228. sarant said

  Ευχαριστώ από δω για τα νεότερα, τυροκομικά και κολυμπηθρολογικά.

  224 Στην Ισλανδία μπερμπερίνοι πειρατές; Σαν μακριά δεν είναι;

 229. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μια απορία: γιατί χρειαζόταν ν’ ανακατεύουν το νερό στην κολυμπήθρα; Ανακατεύουμε τα μείγματα, το σκέτο νερό γιατί;

 230. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  229. Για να συγκεραστεί το ζεστό με το κρύο νερό που ρίχνουν.Δοκιμάζουν τη θερμοκρασία νάναι καλή για το πιτσιρίκι.Ο παπάς λαδώνει το νερό σταυροειδώς, ανακατεύει με το χέρι του τώρα,το νερό (υποπτεύομαι πως έτσι επιβεβαιώνει κι αυτός τη θερμοκρασία) και ξεκινά τις τρεις (;) εμβαπτίσεις.

 231. Γιάννης Κουβάτσος said

  230. Α, μάλιστα… Ευχαριστώ πολύ, Έφη. 😊

 232. Θύμμαχος Θήτης said

  230 Το λαδάκι είναι για να μην κολλήσει ο μωρό; Το έχω ακούσει για τα ζυμαρικά στο βράσιμο αλλά δεν το εφαρμόζω, αρκεί μια ευρύχωρη κατσαρόλα και σωστή ποσότητα νερού. 🙂

 233. Κ. Καραποτόσογλου said

  Κ. Καραποτόσογλου θρέμπερο (2)

  Όπως αναφέρθηκε παραπάνω (197), ο Φ. Κουκουλές, Αθηνά 48 (1938) 119, συσχετίζει τη λ. θρέμπερα με τη λ.: θέμελα, αλλά η προσέγγιση χωλαίνει τόσο στο φωνητικό όσο και στο σημασιολογικό μέρος, όπως ήδη παρατήρησε και ο Δύτης (200), γι᾽αυτό το λόγο και παρέθεσα απλώς το κείμενο.
  Η λ. προέρχεται από το αλβανικό thelbór = ουσιώδης, βασικός, κύριος, θεμελιώδης, πρβλ. θρέμπελο = απ᾽άκρη σ᾽ άκρη, ολοκληρωτικά (για καταστροφή), “έφαγε τα θρέμπελα” = πάσαν κατέβαλε προσπάθειαν. Νικ. Γκίνη, Αλβανοελληνικό 1086.

 234. Ριβαλντίνιο said

  @ 228 sarant

  Δεν χαμπάριαζαν από αποστάσεις ! 🙂

  https://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Abductions

 235. sarant said

  233 Ευχαριστούμε!

  234: Βρε τι μαθαίνει κανείς!

 236. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλημέρα.
  232. Θ.Θ. α δεν ξέρω τόσα πολλά!Κάτι συμβολίζει,μάλλον το …έλεος! -έλεος 🙂 Πήγα πρόσφατα σε βάφτιση και παρατήρησα/ξαναθυμήθηκα που ρίχνει λάδι σταυρωτά πάνω στο νερό από περίτεχνο μπουκαλάκι(αξεσουάρ των βαφτιστικών) κι ύστερα κάνει ένα ψευτοανακάτεμα με το χέρι ο …πάτερ.
  Στα μακαρόνια (που είναι πιο χρήσιμη/πρακτική πληροφορία) το λάδι, λίγο-μισή κουταλιά- είναι κυρίως για να μην κάνει αφρό και ξεχειλίσει κατά τον κοχλασμό το νερό.Το αυτό και στα χόρτα,βλήτα που είναι η εποχή τους. 🙂

 237. Γιάννης Ιατρού said

  236β: ΕΦΗ

  Δεν νομίζω… Το λάδι τα κάνει να γλυστρούν μόνο (κι έτσι να κολλάνε λιγότερο μεταξύ τους ==> ανακάτεμα!) αλλά έτσι, μετά, ίσως να μην απορροφούν/προσκολλάται σωστά τη σάλτσα… Πάντως ο καλύτερος τρόπος να μην κολάνε μεταξύ τους τα ζυμαρικά είναι να βράζουν ελεύθερα μέσα στο πολύ νερό!

  Αν δεν θέλεις ν’ αφρίζει το νερό καθώς βράζουν τα ζυμαρικά, αφήνεις μέσα στην κατσαρόλα μια ξύλινη κουτάλα (όχι μεταλλική, γιατί ρίχνει τη θερμοκρασία βρασμού) 🙂

  Για τα χόρτα δεν το έχω ερευνήσει 🙂 🙂

 238. Γιάννης Ιατρού said

  237: Τώρα που το ξαναδιαβάζω… …ρίχνει τη θερμοκρασία βρασμού
  Λάθος μου, η θερμ. βρασμού δεν εξαρτάται από αυτό, πιό σωστό είναι «…προξενεί απώλεια θερμότητας …»
  (μην μας πάρουν φαλάγγι και τίποτα φυσικοί 🙂 )

 239. ΓιώργοςΜ said

  238 Η μεταλλική κουτάλα δεν έχει καμία τέτοια επίδραση, σε σχέση με την επιφάνεια της -μεταλλικής- κατσαρόλας η δική της επιφάνεια είναι ασήμαντη. Απλώς η μεταλλική κουτάλα, αν μείνει μέσα στο βραστό νερό, θα καίει μετά από λίγο αν δεν έχει πλαστικό χερούλι.
  (σημ. δεν είμαι φυσικός) 🙂

 240. 212, Οι βοσκοί κρέμονται από κολυμπηθρόξυλο; 🙂

 241. Γιάννης Ιατρού said

  240: Ναίιιιι, είναι εκέινο το οριζόντιο από πάνω τους 🙂

 242. Γιάννης Ιατρού said

  239: ΓιώργοΜ,

  άντε λοιπόν να βάλω κι ένα απλοποιημένο σχηματάκι με μιά μεταλλική κουτάλα μέσα, έτσι σαν αρχή, μπας κι αρχίσει καμιά «επιστημονική» ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του φιλοθεάμονος κοινού της Ρώμης (π.χ. για τα τεκτενόμενα στο βράσιμο της μακαρονάδας, χωρίς αφρό) 🙂

 243. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  237.Το έκανα τεστ:Ρώτησα τις γυναίκες γύρω μου,αδελφή,ξαδέλφη, θεία,2 φίλες ,γιατί βάζουμε λίγο λάδι στα μακαρόνια και χόρτα όταν βράζουν κι εκείνες είπαν για να μη χύνεται το χοχλαστό νερό. Ρώτησα και τους άντρες και όλοι είπαν για να μην κολλάνε τα μακαρόνια ,μεταξύ τους και υπερθεμάτισαν και στην κατσαρόλα! 🙂
  Ρώτησα και τη θεία Γούγλη:
  » Για να μη χύνεται το νερό όταν βράζουν τα μακαρόνια, προσθέστε λίγο λάδι, μία – δύο κουταλιές, στο νερό όταν βράζουν. Όλος ο αφρός θα εξαφανιστεί.
  http://e-cook.eu/el/content/%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8C-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B1

 244. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  237. (στο ίδιο λίκνο)
  » Για να μη λασπώνουν τα ζυμαρικά, πρέπει να τα ρίχνετε στην κατσαρόλα όλα μαζί και αφού έχει βράσει το νερό, στο οποίο έχετε ρίξει προηγουμένως λίγες σταγόνες λάδι. Ανακατέψτε τα μόλις το νερό ξαναπάρει βράση
  🙂

 245. Θύμμαχος Θήτης said

  244. Μάλλον και τα δυο ισχύουν, δες κι εδώ https://www.sintagespareas.gr/simboules/afieroma-sta-zimarika/76-brazo-sosta-ta-makaronia2

 246. Γιάννης Ιατρού said

  243/244/245: Ζυμαρικά, αφρός, βράσιμο
  ΕΦΗ, η θειά γουγλού τα λέει κι έτσι τα λέει κι αλλιώς. Εξαρτάται και πως θέτει κανείς το ερώτημα 🙂
  Η εταιρεία ζυμαρικών melissa λέει για το ξύλινο κουτάλι, http://www.melissa.gr/pasta-center/little-secrets/

 247. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  245/246, Ναι,ναι!Το μοιραστήκαμε το δίκιο. 🙂
  Ξέχασα να πω λίγο λάδι και για τη φάβα στο βράσιμο(σήμερα έφτιαξα). Αν μαγειρεύετε φάβα θα ξέρετε πως είναι μπίζηλη στο βράσιμο ακριβώς γιατί φουσκώνει και τα κάνει λίμπα αν δεν ανακατώνετε συνεχώς ακόμη και σε χαμηλή φωτιά.

 248. ΓιώργοςΜ said

  242 θα επανελθω αργότερα, εν τάχει όμως, η μαζα και επιφάνεια της κατσαρόλας είναι πολύ μεγαλύτερη απο της κουτάλας και τα φαινόμενα απίθανο να επηρεάσουν. Φεύγω, θα χάσω το φεριμποτ.

 249. sarant said

  247 Και όποιος δεν ξέρει τι θα πει μπίζηλος, ας δει εδώ:

  https://sarantakos.wordpress.com/2009/09/28/pizulo/

 250. Γιάννης Ιατρού said

  243: ΕΦΗ,
  Να βλέπεις, πλακώθηκες στις ερωτήσεις, ξεχάστηκες, και τελικά δεν πήγες απ΄ότι βλέπω 🙂

 251. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Όλα τα προλαβαίνουμε 🙂

 252. Λ said

  207, 208, 210, 212 Η αηδόνιζος βρίσκεται στη λεζάντα της φωτογραφίας 38.λέει: …Διακρίνεται και ο αηδόνιζος ακουμπισμένος στο λαβέντζι. Το αγγλικό κείμενο δεν βοηθράει γιατί λέει κατά λέξη: The aidonizos can be seen leaning against the lavetzi.

  Εν τω μεταξύ αν ο αηδόνιζος είναι το ξύλο που είναι πάνω στο λαβέντζι η μετάφραση είναι λανθασμένη.

 253. Λ said

  Για τις κολυμπήθρες μεταξύ Μεγάλου και Μικρού Πάπιγκου είπαμε; Είναι καταπληκτικό τόπος. Εν τω μεταξύ εμείς έχουμε και συγγενάκια όπως κόλυμπος ή κολύμπα. Ένας υδατοφράκτης στην Πάφο λέγεται Μαυροκόλυμπος

 254. Λ said

  Κολυμπήθρες – Οβίρες – Ρογκοβού

  http://www.naturagraeca.com/ws/130,192,94,1,1,%CE%9F%CE%B2%CE%AF%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%A1%CE%BF%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%8D

 255. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  254/255
  Λ, κι εμείς τις λέμε κολύμπες ή κόλυμπους. Στην Ιεράπετρα έχουμε παραλία Μαύρος Κόλυμπος-δυο λέξεις 🙂
  Κόλυμπος=γούρνα με νερό,(θαλασσινή ή ποταμίσια ή πηγής), κολύμπα γούρνα, μεγάλη λακκούβα,συνήθως με στάσιμα νερά.
  Κολυμπάδες οι ελιές που ξεπικρίζουν άσπαστες σε νερό(κατ΄αντίθεση π.χ. με τις σταφιδολιές ή χωνευτές ή θρούμπες εδώ)

  Στη Σαμοθράκη οι ονομαστές βάθρες.
  http://www.tanea.gr/relatedarticles/article/4579133/?iid=2
  και στην Τήνο,η (θαλασσινή) Κολυμπήθρα
  https://komios.wordpress.com/2010/10/12/%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%B9%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%AE%CE%B8%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%AE%CE%BD%CE%BF%CF%85/

 256. Λ said

  256. Κολυμπάδες εσείς κολυμπάτες εμείς.

  Τις βάθρες της Σαμοθράκης τις έχω ακουστά αλλά δεν αξιώθηκα να τις δω από κοντά. Την κολυμπήθρα της Τήνου δεν την ήξερα καν. Θα την έχω υπόψη μου. Ευχαριστώ 🙂

 257. sarant said

  Ωραίες ιδέες για εκδρομές

 258. 257

  Οι βάθρες της Σαμοθράκης είναι εδώ και χρόνια τουριστικό αξιοθέατο.
  Το ποτάμι, ο Φονιάς, κυλάει από βάθρα σε βάθρα μέχρι να φτάσει στη θάλασσα.
  Οι πολύ ικανοί φτάνουν μέχρι τις ψηλές βάθρες (την 7η;), οι ταλαίπωροι μένουμε στην πρώτη. Και μερικοί ταλαίπωροι βουτάνε κιόλας στην πρώτη, ενώ στις αποπάνω οι ικανοί κάνουν την ανάγκη τους.
  Είχα δει, το 1999, έναν πιτσιρικά να παίζει «παπά» με κάτι βότσαλα στο ποτάμι. Όταν τονε ρώτησα τι κάνει, μου είπε πως το νερό καθαρίζει όταν περνάει μέσα από βότσαλα. Πρέπει νάταν τίγκα μαστουρωμένος και μάλιστα από φούντα με φυτοφάρμακα!

 259. Λ said

  Υπάρχει επίσης το ρήμα κολυμπώνω όπως πχ στην πρόταση: Ο δρόμος είναι κακοφτιαγμένος με αποτέλεσμα να κολυμπώνουν τα νερά μέσα στο σπίτι.

  Συνώνυμο του κολυμπώνω είναι το λαντώνω αφού λάντα εμείς λέμε τη λακούβα. Συνήθως μες τον Αύγουστο συμβαίνει κάθε τόσο καμιά ξαφνική μπόρα και σχηματίζουνται πολλές λάντες.Ιδίως τα παλιά χρόνια. Παιδια τρέχαμε ξυπόλυτα (ανυπόλυτα κατ εμάς) από λάντα σε λάντα. Και παραμένει ανεξίτηλη η εικόνα της μητέρας μου να μας παρακολυθεί ενώ γνέθει, γιατί ούτε εκείνη τη στιγμή της απόλυτης χαράς και σκόλης δεν έπρεπε να είναι άπραγη.

 260. Γιάννης Ιατρού said

  260: Ωραία εικόνα Λ 🙂
  Σε νεότερη έκδοση… Η χαρά η ίδια νά ΄ναι φαίνεται!

 261. Λ said

  261 Ευχάριστώ Γιάννη. Μα για πες πως βρήκες εκείνη τη φωτογραφία με τους βοσκούςπου αρμέγουν; μήπως μπορείς να βρεις τη φωτογραφία 38 σο ίδιο βιβλίο; Θα θελα να λύσω την απορία μου για τον αηδόνιζο που ανάφερα στο 253.

 262. Γιάννης Ιατρού said

  262: Λ θα το ψάξω και θα σου απαντήσω 🙂 Σε 2-3 μέρες το αργότερο!

 263. Λ said

  Ευχαριστώ

 264. Πέπε said

  @219
  > > Ο συμβίος μου θυμάται το μάγειρα στο στρατό να ανακατεύει τη φασολάδα με ένα καδρόνι!

  Στη Σάμο έχουν το εξής ωραίο έθιμο:

  Στα πανηγύρια των αγίων, φτιάχνουν ένα φαγητό, τη «γιορτή», που γίνεται σε μαρμίτα διαστάσεων Πανοραμίξ, ετοιμάζεται όλη νύχτα, από τον εσπερινό μέχρι τη λειτουργία, και το πρωί περνάει ο καθένας με το τάπερ του να κεραστεί. Αποτελείται από μια ολόκληρη γίδα, κάτι τσουβάλια κρεμμύδια και στάρι, και κάτι κιλά αλάτι.

  Την ανακατεύουν με κουπί.

  Η γίδα βράζει μέχρι να ξεκολλήσουν τα κόκαλα. Τα βγάζουν και συνεχίζουν να βράζουν. Στο τέλος η γίδα εξαφανίζεται, και το νερό γίνεται γιδόζουμο. Ρίχνουν το στάρι, και βράζουν μέχρι κι αυτό να λιώσει, και να γίνει πολτός. Τέτοια νοστιμιά δεν υπάρχει στον κόσμο τον απάνω, αν και στην εμφάνιση είναι κάπως αηδιαστικό.

  Καθώς θέλει ασταμάτητο ανακάτεμα, που -ιδίως από τη στιγμή που ρίξουν το στάρι- είναι ιδιαίτερα κουραστικό, κάθονται πολλοί και αλλάζουν βάρδιες ανά μερικά λεπτά. Αυτό δίνει αφορμή για γλεντάκια γύρω από τη φωτιά, πολύ καλύτερα -φυσικά- από τα οργανωμένα πανηγύρια. Ψησταριές για τους κωπηλάτες και την υπόλοιπη παρέα, σούμες, οργανάκια.

  (Θεωρείται ότι είναι εντελώς διαφορετικό φαγητό από το κεσκέκι, που κάνουν σε άλλα μέρη της Σάμου και νομίζω και στη Μυτιλήνη, και που αποτελείται από τα ίδια υλικά, μόνο που το στάρι είναι σπασμένο.)

 265. http://www.kathimerini.gr/867198/sketch/epikairothta/politikh/skitso-toy-hlia-makrh-130716

  😦

 266. Ορεσίβιος said

  Νικοκύρη, με καθυστέρηση κάποιων ημερών διαβάζω το άρθρο. Η φράση «τρώει τα θρέμπελα» χρησιμοποιείται ως σήμερα στο χωριό μου (νομός Ηλείας για τους αναγνώστες). Αναφέρεται για κάποιον που χωρίς σταματημό προσπαθεί να ολοκληρώσει κάποια δύσκολη εργασία. Που δουλεύει ασταμάτητα. » Ακούω το τσεκούρι σου μια βδομάδα τώρα. Έχεις φάει τα θρέμπελα μες τη Χούνη…».

 267. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  265. Για τέτοια μεγάλα καζάνια,πού να βρεις κουτάλα να φέρνεις βόλτα συνέχεια το φαγητό.Το γαμοπίλαφο σ΄εμάς ‘εχει τέτοιο ανακάτεμα καθώς και ο τραχανάς(ξινόχοντρος με σπασμένο σιτάρι) που λόγω ποσότητας γινόταν σε σίγλες όπως λέγονταν οι μεγάλες τσουκάλες (χαρκώματα εκείνη την εποχή)
  Βρήκα μια φωτό από πανηγύρι στη Σαντορίνη
  https://simadiatouaigaiou.wordpress.com/2008/10/

 268. sarant said

  267 Καλώς τον!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: