Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Αρχιμήδης και οι κύκλοι του -και άλλα τελευταία λόγια

Posted by sarant στο 14 Ιουλίου, 2016


Κοίταζα τις προάλλες σε ένα γαλλικό βιβλίο μια συλλογή με τα «τελευταία λόγια» μεγάλων ανδρών -και γυναικών βεβαίως. Τα «τελευταία λόγια» είναι μια πολύ ειδική κατηγορία αποφθεγμάτων: πρόκειται για φράσεις δηλαδή που τις είπαν συγγραφείς, στρατιωτικοί, πολιτικοί, καλλιτέχνες, διανοούμενοι, επιστήμονες, με δυο λόγια οι δυνατοί και οι διάσημοι του κόσμου, λίγο πριν πεθάνουν ή και την ώρα που πέθαιναν.

Οι τυχεροί, βέβαια, πεθαίνουν στον ύπνο τους, κι έτσι δεν αφήνουν κάποιον τελευταίο λόγο κληρονομιά στις επόμενες γενιές. Άλλοι, επίσης τυχεροί, περνούν τις τελευταίες τους στιγμές περιστοιχισμένοι από συγγενείς και φίλους –τότε προαισθάνονται το τέλος τους, κι αν έχουν τη δύναμη προφέρουν έναν τελευταίον αποχαιρετισμό. Άλλοι βγάζουν μια κραυγή αγωνίας. Μια ειδική περίπτωση που εύλογα υπεραντιπροσωπεύεται στους σχετικούς καταλόγους, είναι τα τελευταία λόγια που προφέρει κάποιος που ξέρει ότι θα πεθάνει από βίαιο θάνατο, συνήθως με εκτέλεση (στην αγχόνη, στη γκιλοτίνα, στο εκτελεστικό απόσπασμα) ή βλέποντας τον φονιά να πλησιάζει -όπως ο Καίσαρας, που λέγεται ότι είπε στον Βρούτο «και συ τέκνον;» -και μάλιστα στα ελληνικά.

Έτσι κι αλλιώς, τα τελευταία λόγια έχουν ενδιαφέρον όχι μόνο και όχι τόσο καθαυτά, αλλά επειδή τα είπε κάποιος διάσημος, σεβαστός, αγαπητός ή και μισητός. Η κραυγή αγωνίας «Φως! Περισσότερο φως!» πιθανότατα έχει ειπωθεί από πολλούς ετοιμοθάνατους –αλλά όταν ξέρουμε ότι την είπε ο Γκέτε αποκτά βάθος που δεν το έχει όταν το λέει ένας κοινός θνητός. Ακόμα περισσότερο, πάμπολλοι ανώνυμοι έχουν παραπονεθεί λέγοντας «Πονάω εδώ» χωρίς να μείνει στην ιστορία· όταν όμως το είπε (ça fait mal ici) ο ντε Γκολ, καταγράφτηκε, το ίδιο και το απελπισμένο Ωχ ωχ (oh wow τρεις φορές) του Στιβ Τζομπς.

Μια μάστιγα που πλήττει τα αποφθέγματα, ιδίως στην εποχή του Διαδικτύου, είναι η διάδοση ανύπαρκτων φράσεων, που ποτέ δεν τις είπε εκείνος στον οποίο αποδίδονται –πρόκειται για τα αποφεύγματα, σύμφωνα με τον όρο που έπλασε ο φίλος Νίκος Λίγγρης, όρο που τον έχω υιοθετήσει έκτοτε και τον χρησιμοποιώ στο ιστολόγιο. Στην περίπτωση των τελευταίων λόγων έχουμε κι έναν επιπρόσθετο παράγοντα νόθευσης: ότι τα τελευταία λόγια του εκλιπόντος τα μεταφέρει, φυσικά, κάποιος από τους παρευρισκόμενους, που δεν αποκλείεται να θέλησε να καλλωπίσει τα λεγόμενα και να τους προσθέσει ουσία αν τα πραγματικά τελευταία λόγια του εκλιπόντος τού φάνηκαν κοινότοπα –ή αν ο άνθρωπος πέθανε χωρίς να πει τίποτα. Το πρόβλημα βέβαια είναι άλυτο, αλλά δεχόμαστε πως ό,τι παραδίδεται από τις πηγές είναι έγκυρο.

Πάντως, και οι πηγές δεν συμφωνούν πάντοτε –τρανό παράδειγμα, τα τελευταία λόγια του Ιησού. Σύμφωνα με τον Λουκά (23.46), καὶ φωνήσας φωνῇ μεγάλῃ ὁ Ἰησοῦς εἶπεν, Πάτερ, εἰς χεῖράς σου παρατίθεμαι τὸ πνεῦμά μου· τοῦτο δὲ εἰπὼν ἐξέπνευσεν. Ωστόσο, κατά τον Ιωάννη (19.30)  ὅτε οὖν ἔλαβεν τὸ ὄξος ὁ Ἰησοῦς εἶπεν, Τετέλεσται· καὶ κλίνας τὴν κεφαλὴν παρέδωκεν τὸ πνεῦμα. Ίσως πρέπει να δεχτούμε την εκδοχή που παραδίδουν οι άλλοι δύο, Ματθαίος (27.46) περὶ δὲ τὴν ἐνάτην ὥραν ἀνεβόησεν ὁ Ἰησοῦς φωνῇ μεγάλῃ λέγων, Ηλι ηλι λεμα σαβαχθανι; τοῦτ’ ἔστιν, Θεέ μου θεέ μου, ἱνατί με ἐγκατέλιπες; (και παρόμοια στον Μάρκο, 15.34).

Λοιπόν, καθώς κοίταζα τη συλλογή που λέγαμε, μου γεννήθηκε η περιέργεια να ελέγξω πώς περιγράφει ο Πλούταρχος τη στιγμή του θανάτου του Αρχιμήδη (στον βίο του Μάρκελλου). Διαπίστωσα λοιπόν ότι ο Πλούταρχος, ενώ αναφέρει τρεις διαφορετικές εκδοχές για τον θάνατο του μεγάλου μαθηματικού, δεν αναφέρει πουθενά τα τελευταία του λόγια.

Από το σχολείο εμείς ξέρουμε ότι ο Αρχιμήδης είπε «Μη μου τους κύκλους τάραττε» στον Ρωμαίο στρατιώτη που τον πλησίασε, παρακαλώντας τον να μην πατήσει πάνω στο γεωμετρικό πρόβλημα που μελετούσε εκείνη τη στιγμή –και που το είχε, βέβαια, χαράξει στο χώμα· και ο άξεστος στρατιώτης τον σκότωσε.

Ωστόσο, η πασίγνωστη αυτή φράση του Αρχιμήδη είναι απόκρυφη –όχι απλώς δεν υπάρχει στον Πλούταρχο αλλά δεν παραδίδεται πουθενά, σε καμία αρχαία πηγή, ούτε στα ελληνικά (που μάλλον καθαρεύουσα φαίνονται παρά αρχαία) ούτε στα λατινικά, όπου η αντίστοιχη φράση είναι noli turbare circulos meos, αλλά που ούτε αυτή παραδίδεται σε καμία πηγή.

Ο Βαλέριος Μάξιμος, που αναφέρεται στον θάνατο του Αρχιμήδη στο βιβλίο του Factorum ac dictorum memorabilium (Αξιομνημόνευτα έργα και λόγια) παραδίδει απλώς τη φράση ‘noli …obsecro, istum disturbare’ (μη, σε παρακαλώ, το χαλάσεις αυτό).

Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε ότι στα νεότερα χρόνια, ίσως και τον 19ο αιώνα, η φράση που παραδίδει ο Βαλέριος «βελτιώθηκε» στη μορφή που ξέρουμε σήμερα. Να προσθέσω πάντως ότι ο βυζαντινός Ιωάννης Τζέτζης στις Χιλιάδες του δίνει μια διαφορετική εκδοχή, με δύο «τελευταία λόγια» του Αρχιμήδη:

τοιουτοτρόπως τέθνηκεν ὑπό τινος Ῥωμαίου.
Ἦν κεκυφὼς διάγραμμα μηχανικόν τι γράφων,
τὶς δὲ Ῥωμαῖος ἐπιστὰς εἷλκεν αἰχμαλωτίζων.
Ὁ δὲ τοῦ διαγράμματος ὅλος ὑπάρχων τότε,
τίς ὁ καθέλκων οὐκ εἰδώς, ἔλεγε πρὸς ἐκεῖνον·
ἀπόστηθι, ὦ ἄνθρωπε, τοῦ διαγράμματός μου.
Ὡς δ’ εἷλκε τοῦτον συστραφεὶς καὶ γνοὺς Ῥωμαῖον εἶναι,
ἐβόα· τὶ μηχάνημα τὶς τῶν ἐμῶν μοι δότω.
Ὁ δὲ Ῥωμαῖος πτοηθεὶς εὐθὺς ἐκεῖνον κτείνει,
ἄνδρα σαθρὸν καὶ γέροντα δαιμόνιον τοῖς ἔργοις

Δηλαδή ο Αρχιμήδης αρχικά είπε «μακριά από το διάγραμμά μου» και, μόλις κατάλαβε πως είχε να κάνει με Ρωμαίο, κάλεσε τους δικούς του να του δώσουν κάποια πολεμική μηχανή για να τον αντιμετωπίσει –οπότε φοβήθηκε ο Ρωμαίος και τον σκότωσε.

Σύμφωνα με όλες τις πηγές, πάντως, ο Ρωμαίος στρατηγός, ο Μάρκελλος, τιμώρησε ή και σκότωσε τον φονέα του Αρχιμήδη.

Αν κάποιος έχει όρεξη να ψάξει για την παλαιότερη ανεύρεση της φράσης «μη μου τους κύκλους τάραττε» -τη βρίσκω σε συγγράμματα του 19ου αιώνα, ανάμεσα στα οποία και σε ένα έμμετρο δράμα του Σπυρίδωνα Βασιλειάδη. Από τα google books βλέπω επίσης ότι υπάρχει στα Άπαντα του Αρχιμήδη που είχε εκδώσει το 1971 το Τεχνικό Επιμελητήριο -αναρωτιέμαι τι ακριβώς να γράφει ο επιμελητής της έκδοσης για το θέμα.

Να βάλουμε μερικά ακόμα ελληνικά «τελευταία λόγια».

Ο Σωκράτης, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Πλάτωνα (Φαίδων 118a) είπε:—Ὦ Κρίτων, ἔφη, τῷ Ἀσκληπιῷ ὀφείλομεν ἀλεκτρυόνα· ἀλλὰ ἀπόδοτε καὶ μὴ ἀμελήσητε, δηλαδή θύμισε στον Κρίτωνα ότι χρωστούσε να θυσιάσει έναν πετεινό στον Ασκληπιό, και τον παρακάλεσε να μην αμελήσει να εξοφλήσει το χρέος.

Ο Μέγας Αλέξανδρος πεθαίνοντας ρωτήθηκε από τους εταίρους σε ποιον αφήνει το βασίλειο, και εκείνος απάντησε «Τῷ κρατίστῳ», που μπορεί να αποδοθεί «στον καλύτερο» αλλά και «στον ισχυρότερο». Πάντως, αυτά ήταν τα προτελευταία λόγια του, διότι, όπως λένε ο Αρριανός και ο Διόδωρος Σικελιώτης, με την τελευταία του πνοή ζήτησε να οργανώσουν οι φίλοι του μεγάλον επιτάφιο αγώνα προς τιμή του –αλλά χωρίς να παραθέτουν την ακριβή διατύπωση που χρησιμοποίησε ο ετοιμοθάνατος.

Νενίκηκάς με Ναζωραίε ξέρουμε ότι ανέκραξε ο Ιουλιανός, καθώς ξεψυχούσε. Στις πηγές το βρίσκω κάπως διαφορετικό, και ίσως πιο λεβέντικο, π.χ. στον Κεδρηνό:

καὶ τῇ χειρὶ τοῦ αἵματος λαβόμενος ἔρραινεν εἰς τὸν ἀέρα, λέγων «νενίκηκας, Χριστέ· κορέσθητι Ναζωραῖε.» καὶ οὕτως τὴν μιαρὰν αὐτοῦ ψυχὴν ἀπέρρηξε…

Ένας άλλος βυζαντινός αυτοκράτορας, ο Φωκάς, όταν ο Ηράκλειος που τον ανέτρεψε, λίγο πριν βάλει να τον σκοτώσουν, τον ρώτησε «οὕτως ἐδιοίκησας, ἄθλιε, τὴν βασιλείαν;», απάντησε «σὺ κάλλιον ἔχεις διοικῆσαι». Π.χ. στον Πορφυρογέννητο: ἰδὼν δὲ αὐτὸν ὁ Ἡράκλειος ἐξάγκωνα δεδεμένον λέγει αὐτῷ· οὕτως ἐδιοίκησας, ἄθλιε, τὴν βασιλείαν; ὁ δὲ εἶπεν· σὺ κάλλιον ἔχεις διοικῆσαι.

Και μετά τον αποκεφάλισαν, του έκοψαν το χέρι, τον ώμο και τα γεννητικά όργανα (την φύσιν). Στις διαδικτυακές πηγές τη φράση τη βρίσκω ως ερώτηση («Συ κάλλιον έχεις διοικήσαι;») αλλά στις πρωτογενείς πηγές τις πιο πολλές φορές ως καταφατική πρόταση. Έτσι διοίκησες το κράτος άθλιε; Εσύ να διοικήσεις καλύτερα -αυτό θαρρώ σημαίνει.

Έχουμε βέβαια και τα διάσημα τελευταία λόγια του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, όπως τα παραδίδει ο Δούκας: Οὐκ ἔστι τις τῶν χριστιανῶν τοῦ λαβεῖν τὴν κεφαλήν μου ἀπ’ ἐμοῦ; —Ἦν γὰρ μονώτατος ἀπολειφθείς.

Δεν υπάρχει κανένας χριστιανός να μου πάρει το κεφάλι; Ο Γιάννης Βλαχογιάννης, στον πρόλογο των Απομνημονευμάτων του Κασομούλη αγανακτεί που ο τελευταίος αυτοκράτορας προτίμησε να πει τα στερνά του λόγια στα καλαμαρίστικα και ελπίζει να πρόκειται για παραποίηση των λογιότατων. Δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Αντιδιαστέλλει μάλιστα ο Βλαχογιάννης τα στερνά λόγια του Παλαιολόγου με τα παραδιδόμενα ως τελευταία λόγια του Θανάση Διάκου, το πασίγνωστο δίστιχο

Για δες καιρό που διάλεξε ο Χάρος να με πάρει, τώρα που ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γη χορτάρι.

Να πούμε συνεχίζοντας ότι αυτά που από κάποιες πηγές (παράδειγμα) αναφέρονται ως τελευταία λόγια του Καραϊσκάκη (το γνωστό «ας μου κλάσει τον μπούτσο» -το τζ είναι συμβατικό) δεν είναι τα τελευταία του λόγια, είπε πολλά ακόμα ώσπου να ξεψυχήσει.

Πάμε στον εικοστόν αιώνα.

Σύμφωνα με τον Πανσέληνο, ο Ψυχάρης πεθαίνοντας είπε «Μάθετε να είσαστε παλικάρια»

Βρίσκω ότι ο Άρης Βελουχιώτης, πριν αυτοκτονήσει στο φαράγγι του Φάγγου, είπε: «Έζησα 42 χρόνια, έζησα και καλά και άσχημα. Κοιτάξτε εσείς τι θα κάνετε τώρα, γεια σας»….

Σύμφωνα με τον τύπο της εποχής, ο Νίκος Μπελογιάννης δεν είπε τίποτα μπροστά στο απόσπασμα. Νωρίτερα είχε πει στον διευθυντή των φυλακών ότι η εκτέλεσή του ήταν «επιταγή ξένων και επιθυμία των εντοπίων». Ο Πλουμπίδης φώναξε «Ζήτω το ΚΚΕ».

Είχα παλιά σημειώσει, αλλά δεν βρίσκω τώρα την πηγή μου, που πιθανώς είναι η Ελένη Σαμίου, ότι τα τελευταία λόγια του Καζαντζάκη ήταν «Νερό! Νερό!»

Τέλος, λίγες στιγμές πριν σωριαστεί νεκρός μέσα στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου, ο Μένιος Κουτσόγιωργας άρθρωσε: «Κύριε Πρόεδρε…Δεν δύναμαι…να συνεχίσω…»

Αν μπορείτε να συμπληρώσετε τον κατάλογο με άλλα ελληνικά «τελευταία λόγια», θα σας χρωστάω χάρη. Το ίδιο κι αν βρείτε τίποτα περισσότερο για τους κύκλους του Αρχιμήδη.

 

 

197 Σχόλια προς “Ο Αρχιμήδης και οι κύκλοι του -και άλλα τελευταία λόγια”

 1. Κουνελόγατος said

  Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά, πιστεύω όμως πως για τα περισσότερα δε θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια.
  Καλημέρα.

  Αν μπορούσα, θα έβαζα το octopus’ garden, ένεκα της ημέρας. 🙂

 2. Πάνος με πεζά said

  Ένα ωραίο (και επίκαιρο) που άκουσα προχτές :
  Στην ερώτηση , που υποβλήθηκε στην ταβέρνα, «Τι θα πάρετε, πρόεδρε;» ο Κ. Καραμανλής έμεινε στη γνωστή σιωπή του.
  Κύκλοι του ανέφεραν ότι τελικά κατανάλωσε 2 κιλά παίδάκια…

  Καλημέρες, αυτό εμπνευσμένο μόνο από τον τίτλο, το άρθρο αδιάβαστο, και τρέχω σαν τρελός μέχρι το βράδι.

 3. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλημέρα! πριν αρχίσει το ψάξιμο, θυμίζω τα τελευταία λόγια του φραγκοφονιά:

  Πεθαίνει, και μαζεύεται η οικογένεια γύρω.
  – Γυναίκα, είσαι εδώ;
  – Ναι, άντρα μου.
  – Ο γιος μου Κώστας είναι εδώ;
  – Ναι, πατέρα.
  – Η κόρη μου Μαρία, είναι εδώ;
  – Ναι, πατέρούλη.

  – Και ποιος το κερατό μου μέσα είναι στο μαγαζί;!

 4. Δείτε και τα σχόλια εδώ: https://dytistonniptiron.wordpress.com/2011/11/24/last-word-freak/

 5. Κουνελόγατος said

  Ποια είναι τα καλαμαρίστικα; Μέχρι τώρα ήξερα πως την έκφραση αυτή χρησιμοποιούν οι κουμπάροι για τους Ελλαδίτες.

 6. Πάνος με πεζά said

  Κουϊζάκι, δεν ήταν μεν τελευταία λόγια, αλλά ήταν πολύ χαρακτηριστικά λόγια :

  «Με αγάπη, φεύγω από αυτήν…την…»

  Ποίος ήτο;

 7. Αγάπη said

  έγραφα, πάτησα λάθος κάτι και βρέθηκα – υπάρχει θεία πρόνοια; – εντελώς απροσδόκητα εδώ

  μού φάνηκε εντελώς ταιριαστό μιας και μιλά ο αγαπητός οικοδεσπότης και για τον Καραϊσκάκη

  Απο σελίδα με γνωστά «τελευταία λόγια» αυτό αποδίδεται στον Νοστράδαμο «Δεν θα με βρείτε ζωντανό το ξημέρωμα» και δικαιώνει φυσικά την ιδιότητά του ως προφήτη 😉

 8. spiral architect said

  Καλημέρα.

  Η κουρτίνα του μπάνιου πάντα από μέσα στη μπανιέρα. 😀 😀 😀
  Τα τελευταία λόγια του Αμερικανού ξενοδόχου και κοσμικού Conrad Hilton

 9. Δεν θυμάμαι να έχουν σωθεί τελευταία λόγια του Χίτλερ.
  Η γραμματέας του, όταν έδωσε συνέντευξη στο BBC, είχε δηλώσει ότι της υπαγόρευσε την πολιτική του διαθήκη, στην οποία είτε δεν πρόσεχε τι της έλεγε, από την ταχύτητά της να γράφει, είτε δεν ήθελε να σχολιάσει τις ασυναρτησίες του και του χαλάσει την υστεροφημία, και στη αμέσως μετά κλείστηκε στο δωμάτιό του
  με την Μπράουν και αυτοκτόνησαν, μαζί και ο σκύλος, μην πέσει και αυτός στα χέρια του Στάλιν. Και τίποτα άλλο.
  Ούτε η ορντινάτσα του είπε τίποτα, ένας δίμετρος Ες-Ες (κάτι λέει για αυτούς ο Ηλίας Πετρόπουλος) ο οποίος νομίζω πέθανε πρόσφατα, πέραν ότι τους χαιρέτησε πριν μπει στο δωμάτιο.

 10. Κουνελόγατος said

  «Η κουρτίνα του μπάνιου πάντα από μέσα στη μπανιέρα. 😀😀😀
  Τα τελευταία λόγια του Αμερικανού ξενοδόχου και κοσμικού Conrad Hilton»

  Σιγά τα ωά. Αυτό το λένε συνέχεια όλες οι γυναίκες, το συνοδεύουν δε μετά «μουσικής». :mrgreen:

 11. cronopiusa said

  «Mehr Licht!»

  Φως, περισσότερο φως

  μ’ έπιασε η σπαμοπαγίδα…

 12. Αγάπη said

  «Remember, honey, don’t forget what I told you. Put in my coffin a deck of cards and a pretty blond» (Θυμήσου γλυκιά μου να μην ξεχάσεις αυτό που σου είπα. Βάλε στο φέρετρό μου μια τράπουλα, και μια όμορφη ξανθιά) ήταν η τελευταία επιθυμία του Chico Marx την οποία εξέφρασε στη σύζυγό του σύμφωνα με ιστοσελίδα τής οποίας έχασα τη διεύθυνση (Σήμερα κάθε μου δάχτυλο κάνει τα δικά του, πατάει αλλού κι’ αλλού) Ενώ ο σπουδαίος αδελφός του ο Graucho είπε: «THIS IS NO WAY TO LIVE!» (δέν είναι τρόπος να ζεις, αυτός)

 13. Αγάπη said

  Αυτό και σταματάω, γιατί το παράκανα σήμερα 🙂
  Διάσημα τελευταία λόγια:
  01. Και τι σκοπεύεις να κάνεις; Θα με σκοτώσεις;
  02. Όχι αυτό το κουμπί!…
  03. Αυτό κουμπί
  04. Δεν μπορώ να βρω το αλεξίπτωτό μου.
  05. Την επόμενη φορά που θα δω τον δολοφόνο με το τσεκούρι, θα …
  06. Γιατρέ, είστε σίγουρος ότι δεν χρειάζεται να ανησυχώ;
  07. Έχω ένα κακό προαίσθημα γι αυτό.
  08. Ακουσες αυτό τον ήχο;
  09. Μη στενοχωριέσαι, όλα είναι υπό έλεγχο.
  10. Μη φοβάσαι, δεν πέφτω.

  από http://asteiakia.gr/anekdota/diasima_teleytaia_logia

 14. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ποιος φούστης έβαλε γράσο στο σκοινί;
  Ταρζάν

 15. Αγάπη said

  14 συνοδεύεται και από τη γνωστή κραυγή; 🙂

 16. Κουνελόγατος said

  Και κάτι δυσάρεστο που το συζητήσαμε πρόσφατα.
  «όχι, ο πόνος μου είναι πολύς…», είπε η Τζο Κοξ.

 17. Κουνελόγατος said

  «Δεν έπρεπε να το γυρίσω από τα ουίσκι στα μαρτίνι», είπε ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ.

 18. spiral architect said

  Γυναίκα-αρχηγός πληρώματος σε διαστημόπλοιο:

  W: Houston, we have a problem.
  H: What problem?
  W: Never mind …
  H: What’s the problem?
  W: Nothing.
  H: Please tell us.
  W: Ok, ok, I’m fine!

 19. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  » Ώστε οι άλλες πληρώνονταν;»
  και πάρτην κάτω από το ράφι την τελευταία πόντια …Σουλτάνα

  Το αλάφρυνα γιατί μου ήρθαν στο μυαλό τελευταία λόγια δικών μου και ψυχοπλακώθηκα.

 20. cronopiusa said

  Πάρτε αγγέλοι τη ψυχή μου
  και συ Βαγγέλη τη ψ@λ@ μου

  Καλή σας μέρα!

 21. Αγάπη said

  Ηγησώ: δέν ξέρουμε τα τελευταία της λόγια φυσικά, γνωρίζουμε όμως τα λόγια που απέδωσε σ’ αυτήν ο Παλαμάς:
  «Εμέ με κράζουν Ηγησώ διαβάτη, εμπρός μου στέκει η νέα παρθένα, το λευκό μισανοιγμένο μόλις κρίνο. Παρθένα μυρτοστόλιστη κι απ” όνειρα γεμάτη/ με παίρνει από τη γην αυτή, με φέρνει σ’άλλο κόσμο… Δε μ” έριξε στα Τάρταρα, δε μ’άφησε στον Άδη. Μακαρισμένη, αθάνατη μ’ανάστησε για πάντα/ στα Μαρμαρένια Ηλύσια της Τέχνης…»

  Τα ξαναθυμήθηκα γυρεύοντας ένα απο τα αγαπημένα μου επιτύμβια ανάγλυφα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο σήμερα, μιας υπηρέτριας που απομακρύνει το βρέφος από τη θνήσκουσα μάνα του – η ίδια εικονίζεται να έχει μισοβγεί από τη σκηνή, το μωρό έχει γυρίσει προς τη μάνα του και τής απλώνει τα χερια, εκείνη καθισμένη, φυσικά, δέν το κοιτά, το βλέμμα της είναι στραμμένο στη γη.

  Δυο τρεις αίθουσες γεμάτες νεκρούς που δέν θα μαθαίναμε ποτέ τα ονόματά τους, κι’ ακόμη λιγότερο τα τελευταία τους λόγια, αλλά που είναι πιο ζωντανοί από κείνους με τα περίτεχνα, συχνά ανόητα μνημεία των νεκροταφείων 🙂

  Αυτά και συγγνώμη για τη σημερινή φλυαρία

 22. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Και όμως κινείται
  Γαλιλαίος
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82_%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BB%CE%AD%CE%B9

 23. sarant said

  Καλημέρα από τα πάτρια!

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια σε αυτό το μακάβριο θέμα!

  13 Καλά κάνεις και βάζεις και τα σχετικά ανέκδοτα, αλαφραίνει.

 24. Μανωλης said

  Τα τελευταία λόγια του αθεου : έχει γούστο να υπάρχει. ..

 25. Αγάπη said

  23 Ευχαριστώ
  αλλά όπως είδες δέν κρατήθηκα και συνέχισα
  Με απογοητεύω μερικές φορές 🙂

 26. spiral architect said

  @22: Μωρέ κινείται, αλλά η ατάκα μύθος είναι. Τόσα κομπρεμί είχε ο Γαλιλαίος με τον Ουρβανό τον Η’, σιγά μην του την έλεγε κιόλας!

 27. cronopiusa said

  Ευχαριστούμε Δύτη!

  Καληνύχτα ντε!

 28. LandS said

  Eίχε tο γαλλικό σου βιβλίο το
  Kiss me Hardy
  του Νέλσονα;

 29. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Στη ύστερη μου αναπνοή»
  Ένα κορυφαίο κρητικό συρτό
  Μελεσανός/Κακλής -για τους μυημένους
  Στην ύστερη μου αναπνοή
  μια θάναι η πεθυμιά μου
  να κλείσεις με τα χέρια σου
  τα μάτια τα δικά μου

 30. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Ἐγὼ ξέρω ποιὰ ἦταν τὰ τελευταία μου λόγια στὴν προηγούμενη ζωή μου ἀλλὰ δὲ θὰ σᾶς τὸ πῶ γιὰ νὰ σκάσετε. Παρεμπιπτόντως τὸ Ἀστερὶξ ἔχει καθυστερήσει…

 31. cronopiusa said

  The Beatles – Octopus’s Garden

 32. Πάνος με πεζά said

  Καμία ιδέα για το κουίζ στο @6;
  Για να βοηθήσω, ήταν τόσο ξεψυχισμένο σαν επιθανάτιο (προοιωνίστηκε το γεγονός, άλλωστε…), και διεκόπη από γυναικεία παρέμβαση…
  Έλα, τι κάνει νιάου-νιάου…

 33. sarant said

  Να θυμίσω ότι προτιμώ ελληνικά τελευταία λόγια, τα ξένα τα βρίσκουμε στο ιντερνέτι 🙂

  4: Ωραίο άρθρο ήταν αυτό με τα λογοτεχνικά τελευταία λόγια!

  30 Όχι απλώς έχει καθυστερήσει, μάλλον πάει για χειμώνα.

 34. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Πάρτε το παλτό μου.Είναι άσπρο και θα λεκιάσει.»
  Μια φράση από αφήγηση ανθρώπου που μετείχε σε εκτέλεση γυναίκας κομμουνίστριας το χειμώνα του εμφύλιου.
  Απ΄αυτά που χρωστώ να γράψω η τεμπέλα και ατάλαντη εγώ.

 35. Πάνος με πεζά said

  Και φυσικά, από το χώρο των ανεκδότου αστείου, τα λόγια του Εβραίου :
  – Και τότε ποιός είναι τώρα στο μαγαζί;

  Kι ένα άλλο παλιό, κρύο και μακρόσυρτο ανέκδοτο : «Τα τρία ροζ μπαλάκια … τα ήθελα … για … να …»

 36. cronopiusa said

  και πάω στην εφορία την ληξιαρχική πράξη θανάτου της σεβαστής μου μητέρας…

  Kaos(1984) – Conversation with My Mother (English subtitle)

 37. Πάνος με πεζά said

  A, το είχατε γράψει, με τον Εβραίο.

 38. Κουνελόγατος said

  Cronopiusa:
  1) Ήθελα να γράψω μπράβο στον Δύτη και με πρόλαβες (διότι ένα μυαλό έχομεν).
  2) Ευχαριστώ για τους Beatles.

  Καλημέρα, να τελειώσεις καλά με τα γραφειοκρατικά και να είσαι πάντα καλά να θυμάσαι τις καλές στιγμές μαζί της.

 39. Μανωλης said

  @6 @32 Ανδρέας κατά την έξοδο από το Ωνασειο

 40. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η Διαθήκη του Χαρίλαου Φλωράκη

 41. Πάνος με πεζά said

  @ 39 : Φυσικά. Και παρενέβη η Μιμή (διαβάστε παρακάτω). Ο Ανδρέας παρέμεινε στο Ωνάσειο 123 ημέρες, και στη ζωή, μετά από εκείνη την ημερομηνία (21.03.1996) κάτι λιγότερες (94)…
  http://www.hyper.gr/makthes/960322/60322_00.html

 42. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ερωτόκριτος -Το παραμύθι
  Ε 945
  Φιλεί το μ’ αναστεναμούς,
  κι απόκει μου το δίδει,
  κ’ επιάσα το απ’ το χέρι του
  κ’ εγώ το Δακτυλίδι.
  Tότες μια σιγανή φωνή
  μόνον τ’ αφτιά μου ακούσα’,
  κ’ είπασιν-ε τα χείλη του·
  «Eχάσα σε, Aρετούσα».
  950
  Eτούτον είπε μοναχάς,
  κ’ ετέλειωσε η ζωή του,
  και με πρικύ αναστεναμόν
  εβγήκεν η ψυχή του.

 43. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα,

  22, 26 κλπ. περί Γαλιλαίου

 44. Stella said

  #14
  Σωστα Εφη για το γρασσαρισμενο σκοινι. Αλλα να μη ξεχασουμε τα προτελευταια λογια του Ταρζαν στην Τζαιην «Παμε μια βολτα με το σκοινι?»
  Και για τον Αρχιμηδη, να συμπληρωθει η φραση για να κανει ριμα .»Μη μου τους κυκλους ταραττε, Ρωμαιε (η ο,τι αλλο εκαστος κατα διανοιαν εχει) τρισκαταρατε»

 45. Γιάννης Ιατρού said

  Αν διαβάζει ο Μιχάλης Νικολάου

 46. Πάνος με πεζά said

  «Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων.», o Σαμψών (ο κριτής της Παλαιάς Διαθήκης, όχι το ταβερνάκι στην Παλλήνη). Βεβαίως δεν ξέρω αν τελικά πέθανε εκείνη τη στιγμή, ή ήταν «προσποίηση» ! 🙂

 47. Γιάννης Ιατρού said

  44: Stella
  και η κραυγή (που αναφέρεται και πιό πάνω): *Δεν είναι αυτό το σκοινί, Τζέην !!!!!* 🙂 🙂

 48. BLOG_OTI_NANAI said

  Σύμφωνα με τον Πλάτωνα (Φαίδων 118a) τα τελευταία λόγια του Σωκράτη ήταν:
  «Ω Κρίτων, τω Ασκληπιώ οφείλομεν αλεκτρυόνα αλλά απόδοτε και μη αμελήσητε»

  Σύμφωνα με τον Διογένη Λαέρτιο (Φιλοσ. Βίοι 10,16) τα τελευταία λόγια του Επίκουρου ήταν:
  «Χαίρετε και μέμνησθε τα δόγματα»

  Σύμφωνα με τον Δίωνα Κάσσιο (Ρωμ. Ιστ. 77,15.2) τα τελευταία λόγια του Σεπτίμιου Σεβήρου ήταν:
  «Ομονοείτε, τους στρατιώτας πλουτίζετε, των άλλων πάντων καταφρονείτε.»

 49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  43. Αυτά όμως είναι Μετά-λόγια 🙂 🙂
  («Η ζωή μετά»)
  Καλέ υπήρχε εκπομπή στο Σκάει με τον Π.Τσίμα(-τσίμα) «Η τελευταία λέξη».
  http://www.skai.gr/tv/show/?showid=65953
  και τί λέγανε και γράφει «Κατάλληλο για όλους με επιθυμητή τη γονική συναίνεση»

 50. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  47/44. Γλάσο έβαλα γατάκι !
  Τζέην

 51. BLOG_OTI_NANAI said

  48: Προσέχουμε στο τρίτο απόσπασμα την έμμεση μαρτυρία ότι πράγματι, στα «τελευταία λόγια» ήταν συνήθεια να γίνεται καλωπισμός (ερώ γαρ αυτά τα λεχθέντα͵ μηδέν ότι καλλωπίσας)

 52. Anasto said

  Θα σας στεναχωρήσω αλλά ο Εβραίος του πιο πάνω ανεκδότου είχε κι άλλη μια στιχομυθία λίγο πριν φύγει ο άνθρωπος. Είπε στον μεγαλύτερο γιο, να πάει στη σοφίτα να φέρει από μια κρύπτη ένα παμπάλαιο ρολόι που του εξήγησε πως δινόταν από πατέρα προς πατέρα για πολλές γενιές και ότι ίσως είναι από τα πρώτα ρολόγια τσέπης που φτιάχτηκαν τον 15ο αιώνα.

  Στο τέλος, αφού του εξηγεί κι ότι αποτελεί την κληρονομιά της οικογένειας κι ότι όποιος το έχει πρέπει να το φυλάει σαν τα μάτια του, τον ρωτάει:

  – Σου αρέσει γιε μου;
  – Ναι πατέρα (απαντάει δακρυσμένος ο γιος).
  – Στο πουλάω!

  Κι ένα πολύ γνωστό σαν τελευταία στιχομυθία για τα ελληνικά δεδομένα, είναι το «αμ δεν προσέεε…» σε απάντηση του «προσέεεεε…» στην Παριζιάνα.

  Καλημέρα 🙂

 53. Πάνος με πεζά said

  @ 44 : «Φίλα με, Μίλτο, φίλα με…» Καλλιδρομίου και Δεληγιάννη…

 54. Πάνος με πεζά said

  Πάντως, φαντάζομαι ότι το «Ζήτω η Ελλάς/δα», θα ήταν η τελευταία κραυγή πολλών εκτελεσθέντων…

 55. Ο Ζωναράς, στην Επιτομή Ιστοριών» του, δίνει την ακόμη πιο απίστευτη εκδοχή «παρά κεφαλάν και μη παρά γραμμάν», αντλώντας την μάλλον από τον Δίωνα τον Κάσσιο.

 56. Πάνος με πεζά said

  Και «Κάτθανε Διαγόρα, ουκ εις Όλυμπον αναβήση», τα τελευταία λόγια που άκουσε ο Διαγόρας.

 57. Pedis said

  I am just going outside and may be some time. (L. Oates)

  According to Scott’s diary …

  (Σε κάτι τέτοια η εγγλέζικη υστεροφημία είναι ακτύπητη.)

  [Captain Lawrence Edward Grace «Titus» Oates (17 March 1880 – 17 March 1912)[1] was an English cavalry officer with the 6th (Inniskilling) Dragoons, and later an Antarctic explorer, who died during the Terra Nova Expedition. Oates, afflicted with gangrene and frostbite, walked from his tent into a blizzard. His death is seen as an act of self-sacrifice when, aware that his ill health was compromising his three companions’ chances of survival, he chose certain death.]

  https://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Oates

 58. BLOG_OTI_NANAI said

  Σύμφωνα με τον Πλούταρχο (Φωκίων 36,7) τα τελευταία -αυτολεξεί καταγεγραμμένα- λόγια του στρατηγού Φωκίωνα ήταν:
  «Ει μηδ’ αποθανείν Αθήνησι δωρεάν εστίν»

  Σύμφωνα με τον Πλούταρχο (Περικλής 38,4) τα τελευταία λόγια του Περικλή ήταν:
  «Ουδείς γαρ, δι’ εμέ των πολιτών μέλαν ιμάτιον περιεβάλετο»

  Σύμφωνα με τον Πλούταρχο (Αποφθέγματα Λακωνικά 216D) τα τελευταία λόγια του βασιλιά της Σπάρτης Άγι του Δ΄ ήταν:
  «Παύσαι ω άνθρωπε, επ’ εμοί κλαίων και γαρ ούτω παρανόμως και αδίκως απολλύμενος κρείσσων ειμί των αναιρούντων»

 59. Άλεξ said

  Κέρκυρα, ξημερώματα 15ης Δεκεμβρίου 1969. Τα τελευταία λόγια του Hermann Duft προς το εκτελεστικό απόσπασμα: «Γεια σας». Στα ελληνικά, με ανοιχτά μάτια. Είχε σκοτώσει, με συμπατριώτη του συνεργό, σχεδόν για πλάκα, έξι ανθρώπους όταν ήρθαν στην Ελλάδα για τουρισμό.

 60. Γς said

  3:

  >– Και ποιος το κερατό μου μέσα είναι στο μαγαζί;!

  Και κοίτα πλάκα. Το σκεφτόμουν προ ολίγου για το βράδι στην ταβέρνα.

  -Από δώ ο Αγγελος, ο Πσαράς. ο Ιατρού, ο..,ο Νικοκύρης.

  Κι ο Γς:

  -Και ποιος το κερατό μου μέσα είναι στο μαγαζί;!

  [Το ιστολόγιο]

 61. Πάνος με πεζά said

  Yπάρχει και η αυτοκτονία του γερουσιαστή Budd Dwyer (22/1/1987), μαζί με τα τελευταία λόγια του. Δεν παραπέμπω πουθενά, για ευνόητους λόγους.

 62. spiral architect said

  Ποτέ δεν μάθαμε την (τελευταία) απάντησή της … 😦

 63. Γς said

  8:
  >Η κουρτίνα του μπάνιου πάντα από μέσα στη μπανιέρα.
  Τα τελευταία λόγια του Αμερικανού ξενοδόχου και κοσμικού Conrad Hilton

  Τα πρώτα λόγια της κυράς μου, πριν μπω στο μπάνιο

 64. Γς said

  10, 63:

  Δεν σε είχα δει Κουνελόγατε

 65. Κουνελόγατος said

  64. Φάε ψάρι (γιατί χταπόδι, λίγο είναι)… :mrgreen:

 66. Ο Μπόρις Τζόνσον ΥπΕξ της Μεγάλης Βρετανίας

 67. gpoint said

  ιστορικά αποδεδειγμένον…

  – Και σύ Brutus?

  – Και γω Brutus !

 68. Γς said

  19:

  >μου ήρθαν στο μυαλό τελευταία λόγια δικών μου και ψυχοπλακώθηκα.

  Ο Πατέρας μου: Γιάννη!

  Η Μητέρα μου: Φεύγω. Να πας και συ στα παιδιά σου.

  Η θειά μου: Δωσε μου το χέρι σου. Να σηκωθώ.

  Η Μάνα των παιδιών μας: Που είναι ο [ένα από τα αγόρια μας]; Θέλω να τον δω.
  Είχε βγεί για λίγο στο διάδρομο. Συνενοηθήκαμε να μην του πούμε ότι τον ζήτησε

 69. spiral architect said

  Ομοίως διαπιστωμένο:

  – Κύριε Πρόεδρε…Δεν δύναμαι…να συνεχίσω…
  Μένιος Κουτσόγιωργας

 70. Γς said

  25:

  >Με απογοητεύω μερικές φορές

  Εμάς όμως μας γοητεύεις. Πάντα.

 71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο Παύλος μού είπε “πού είναι το ασθενοφόρο” και μετά τελείωσε…»,
  http://www.efsyn.gr/arthro/estripse-mahairi-stin-pligi

 72. LandS said

  67
  http://www.theguardian.com/politics/2016/jul/14/maybe-the-brits-are-just-having-us-on-the-world-reacts-to-boris-johnson-as-foreign-minister

  Τελευταία λόγια 85.623 διπλωματών όλων των Χωρών Μελών του ΟΗΕ

  Ίσως οι Βρετανοί να μας δουλεύουν

 73. Θύμμαχος Θήτης said

  τοῦτο δὲ εἰπὼν ἐξέπνευσεν.
  Ναι, καλά!

 74. Alexis said

  Ο Κουτσόγιωργας πρέπει να είναι ο μοναδικός Έλληνας (από τους επώνυμους τουλάχιστον) που πέθανε on camera και τα τελευταία λόγια του έχουν αποτυπωθεί στο βίντεο.
  Είχα, δυστυχώς, παρακολουθήσει τη σκηνή live 😦

  Έχω την εντύπωση, χωρίς να μπορώ να το ψάξω, ότι το «Ηλί, Ηλί λαμά σαβαχθανί» δεν αναφέρεται ρητά ως τελευταία φράση του Ιησού, όπως οι άλλες δύο.

 75. Γς said

  53:
  >Στέλλα φύγε. Κρατάω μαχαίρι. Γιατί δεν φεύγεις.

  Και είναι αλήθεια.
  Η σκηνή μπρος τα μάτια μου. Με τον ίδιο πρωταγωνιστή.

  -Κατέβα κάτω! Καριόλη, κρατάω πιστόλι!. Είπε στον κλέφτη που ήταν πάνω στην ταράτσα μας.
  -Γιατί δεν κατεβαίνεις; Γιατί; [αυτό δεν το είπε].

  http://caktos.blogspot.gr/2014/07/blog-post.html

 76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  -Αμάν,εδώ λέγανε για πηγάδι!
  -Πού πηγάδιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι

 77. Alexis said

  #52, τέλος: Ναι αλλά ο «προσέεεεεεεε» (Δημήτρης Καλλιβωκάς) δεν πέθανε τελικά, εμφανίστηκε αργότερα ως φάντης μπαστούνι στο …μνημόσυνό του! 😀
  Εδώ η επίμαχη σκηνή:

 78. Γς said

  70:

  Μα το είδαμε όλοι στην τηλεόραση που μετέδιδε ζωντανά τις συνεδριάσεις του ειδικού δικαστηρίου.

 79. Πάνος με πεζά said

  Στην ανεκδοτική κατηγορία «Πιρικλίιις» (Περικλής), έχουν εμφανιστεί τελευταία μερικά νόστιμα :
  – Νεκταρίνι, είναι φρούτο. Αλλά είναι και η άποψη του μπάρμπα για το καινούριο τσίπουρο. «Σ’αρέσ’ μπαρμπούλη μ’; «Νέκταρ ινι !»
  – Τζάκ Σπάροου ήταν πειρατής. Αλλά και η Λαρισαία κυρία, μέσα στο το σούπερ μάρκετ, που τσεκάρει μέσω του άντρα της αν έχει μείνει Jack Daniel’s στο σπίτι, ρωτάει στο κινητό «Τζακ, σ’ πάροου;»

 80. Alexis said

  #80: Άσχετο τώρα, αλλά μου θύμισες το πώς εξηγεί ο Λαρισαίος στον μάστορα το πρόβλημα του αυτοκινήτου του:
  «Καπ καπ απ κατ κατ καν γκαπ γκαπ»

 81. …ο Αρχιμήδης είπε
  «Μη μου τους κύκλους τάραττε»
  στον Ρωμαίο στρατιώτη…,
  παρακαλώντας τον να μην πατήσει
  και ο άξεστος στρατιώτης τον σκότωσε….

  Μάλλον είχε μόλις σφουγγαρίσει ο Αρχιμήδης,
  γνωστός για την προσήλωσή του στην καθαριότητα.
  (Αρχή του, μεταξύ άλλων, να ξαλαφρώνει συχνά στην μπανιέρα.)

  Πιθανότατα ο άξεστος στρατιώτης πανικοβλήθηκε,
  καθώς στην έκκλησή του – πριν καλά-καλά πατήσει –
  «Δως μοι πα στω»
  πήρε την βλοσυρή απόκριση του άρτι σφουγγαρίσαντα Αρχιμήδη
  «Μην τολμήσεις να πατήσεις εκεί – πήγαινε γύρω-γύρω,
  και μη μου τους κύκλους τάραττε».

  Εκεί συνέβη το μοιραίο…

 82. spiral architect said

  @75, 79: Γνωστό, αλλά περιέργως δεν υπάρχουν -τουλάχιστον κάποια καραμπινάτα- αποσπάσματα στο ίντερνετ. όπως π.χ. το αμίμητο «πάρτε τον από εδώ» του τότε προέδρου του ΕΔ Βασίλη Κόκκινου προς τον Κοσκωτά(?).

 83. Αλέξη (75), είναι πολύ εύκολο να το ελέγξεις, αφού είσαι συνδεδεμένος με το Διαδίκτυο. Ολόκληρη η Αγία Γραφή βρίσκεται εδώ. Και στο κατά Μάρκον και στο κατά Ματθαίον λέγεται ότι αφού είπε αυτό το στίχο και μερικοί νόμισαν ότι επικαλείται τον προφήτη Ηλία, «πάλιν κράξας φωνῇ μεγάλῃ ἀφῆκε τὸ πνεῦμα.» — ήταν δηλαδή τα τελευταία έναρθρα λόγια του. Τα άλλα δύο Ευαγγέλια βέβαια το διηγούνται αλλιώς…

 84. Pedis said

  Η τελευταία λέξη … της μόδας σε ταγιεράκι αμερικαν ντεμόκρασυ:


  Το σύστημα «που σκότωσε τον Michael Brown», που εκτελεί μαύρους κατά τη διάρκεια τροχαίων ελέγχων όπως τον Καστίλε, που δολοφονεί πλανόδιους πωλητές όπως ο Στέρλινγκ και που παρείχε στο «The Nation» τη βεβαιότητα ότι δεν νοιάζεται για την αξία της ζωής των δολοφονημένων μαύρων, σύμφωνα με την έκθεση του «PewCenter», είναι αυτό:

  * Στις ΗΠΑ υπάρχουν πάνω από 2,5 εκατομμύρια φυλακισμένοι, το 50% εκ των οποίων είναι μαύροι αν και το ποσοστό των μαύρων στο σύνολο του πληθυσμού δεν ξεπερνά το 13%.

  * Ο ένας στους 99 ενηλίκους στις ΗΠΑ, είναι φυλακισμένος. Όσον αφορά τις διακρίσεις, η πιθανότητα εγκλεισμού στη φυλακή κάποιου που δεν είναι λευκός εκτοξεύεται: Ανάμεσα στους μαύρους ο ένας στους 15 είναι έγκλειστος και ανάμεσα στους ισπανόφωνους φυλακισμένος είναι ο ένας στους 36. Αν δηλαδή είσαι μαύρος ή ισπανόφωνος στις ΗΠΑ έχεις 6 φορές και 3 φορές, αντίστοιχα, περισσότερες πιθανότητες να βρεθείς στη φυλακή απ’ ό,τι αν ήσουν λευκός.
  […]

  * Το 80% των εκτελέσεων της ποινής του θανάτου στις ΗΠΑ αφορά σε μαύρους.
  […]

  * Το 60% των μαύρων ζουν σε γκέτο και σε περιοχές που έχουν επιλεγεί για την απόρριψη απορριμμάτων.
  […]

  * Το προσδόκιμο ζωής του μαύρου πληθυσμού στις ΗΠΑ υπολείπεται κατά 6 χρόνια του προσδόκιμου ζωής που αφορά στο λευκό πληθυσμό.

  * Η αναλογία του εισοδήματος μιας μέσης οικογένειας λευκών στις ΗΠΑ προς μια μέση οικογένεια μαύρων είναι 2 προς 1.

  * Ενώ το 20% των παιδιών στις ΗΠΑ (ένα στα πέντε παιδιά – ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο στον ανεπτυγμένο κόσμο) ζει μέσα στη φτώχεια, το μεγαλύτερο μερίδιο παιδιών σε φτώχεια είναι μαύροι (37%) και ισπανόφωνοι (35%), έναντι 15% των λευκών παιδιών.
  […]

  * Στις ΗΠΑ οι ποινές για τα ίδια αδικήματα που υπέπεσαν και λευκοί είναι κατά 15% αυστηρότερες αν ο ένοχος είναι μαύρος.

  * Η πιθανότητα να πυροβοληθεί μαύρος από την αστυνομία στις ΗΠΑ είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη απ΄ότι λευκός.

  http://www.imerodromos.gr/hpa-mayres-zws-axizoyn/

 85. «Έλληνες, ζήστε ελεύθερα!
  Ζήτω η Ελλάδα!»
  – Πρέκας (OXI)

 86. Πάνος με πεζά said

  Την επίμαχη φράση «Ηλί, Ηλί λαμά σαβαχθανί» μελοποίησε μετά από δεκάδες αιώνων ο Γιώργος Ζαμπέτας.
  Νομίζω ότι κυκλοφόρησε και με τον αραμαϊκό στίχο, μια που ταιριάζει το μέτρο… 🙂

 87. Κουνελόγατος said

  Σκύλε, αν πας περιμένω ανταπόκριση. 🙂

  http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiKmMS-8PLNAhVJWhQKHfYrBA8QFggaMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.patranews.gr%2Fnews%2F%25CF%2580%25CE%25AD%25CF%2581%25CE%25B1-%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25B9-%25CE%25B1%25CF%2580%25CF%258C%25CE%25B1%25CE%25BD%25CE%25AD%25CE%25BA%25CE%25B4%25CE%25BF%25CF%2584%25CE%25BF-%25CE%25B1%25CE%25BC%25CE%25B2%25CF%2581%25CF%258C%25CF%2583%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2582-%25CE%25BA%25CE%25B1%25CF%2584%25CE%25AC-%25CE%25BA%25CE%25B9%25CE%25BC%25CE%25BF%25CF%258D%25CE%25BB%25CE%25B7-%25CE%25B4%25CE%25B5%25CE%25BD-%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%2585-%25CE%25AC%25CF%2581%25CE%25B5%25CF%2583%25CE%25B5-%25CE%25BF-%25CF%2580%25CE%25BB%25CE%25BF%25CF%258D%25CF%2584%25CE%25BF%25CF%2582-%25CE%25BD%25CE%25B1-%25CE%25BC%25CE%25B7%25CE%25BD-%25CF%2580%25CE%25AC%25CE%25B5%25CE%25B9-%25CE%25BA%25CE%25B1%25CE%25BD%25CE%25B5%25CE%25AF%25CF%2582-%25CE%25BD%25CE%25B1-%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25BD&usg=AFQjCNGEEyfgn65v5huF5qOO6CuQv2F8Lw

 88. Κουνελόγατος said

  Μα τι συμβαίνει; Τι έπαθε;

 89. Stjepan Filipovic (1916-1942): «Smrt fašizmu, sloboda narodu!» (Θάνατος στο φασισμό, λευτεριά στο λαό)

  https://en.wikipedia.org/wiki/Stjepan_Filipovi%C4%87

 90. 89

  Σοβαρολογείς, Κόνυ μου; Δεν με αρέσει ο Κιμούλης, καλά για τον Αμβρο, δεν το συζητώ. Ούτε ο διάβολος δεν τα έβγαλε πέρα μαζί του.

 91. Θύμμαχος Θήτης said

  Διάσημα τελευταία λόγια που έγιναν σύνθημα διαδήλωσης: I can’t breathe από τον Έρικ Γκάρνερ που σκότωσαν αστυνομικοί στις ΗΠΑ.

  Κανένας δεν τιμωρήθηκε, δόθηκε μια μεγάλη αποζημίωση. Μάλλον, κάποιος καταδικάστηκε, αυτός που κατέγραψε το βίντεο. Βρέθηκε αργότερα ένοχος για οπλοκατοχές, ναρκωτικά και φυλακίστηκε.

 92. Κουνελόγατος said

  92. Τον προτιμώ σε σχέση με Μπέζο, Φιλιππίδη, όμως ούτε εγώ θα πήγαινα, παρά μόνον για να τη σπάσω στον τράγο.

 93. Γιάννης Ιατρού said

  60: Ε, ποιός άλλος, ο Tomás de Torquemada και ο

  Αυτός μάλιστα και σε απ΄ευθείας δορυφορική σύνδεση 🙂 🙂 με το

 94. 95

  Θα επαγρυπνώ!

 95. gpoint said

  Μήπως η συλλογική σοφία του ιστολογίου μπορί να αποδώσει στα ελληνικά τον όρο cadastre ?

 96. gpoint said

  # 97
  μπορει γμτ

 97. Pedis said

  http://www.efsyn.gr/arthro/gia-45-ekat-eyro-stoys-italoi-i-trainose

  Η τελευταία λέξη της αξιοποίησης της εθνικής περιουσίας.

  (45 εκ. Ε για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Εκ της τελικής τιμής πώλησης συνάγω ότι τα «δωράκια στους εαυτούς τους» δεν θα έχουν συμφωνηθεί ως ποσοστό.)

 98. Γιάννης Κουβάτσος said

  Να διαλύσουμε το λερναίο που έχει επικρατήσει και αναπαράγεται αενάως σχετικά με τα τελευταία λόγια του Κ. Παλαιολόγου. Αυτό που πρόλαβε να πει πριν ξεψυχήσει ήταν »Κλείστε και καμιά Κερκόπορτα, ρε λαλάκες! Σε βάρκα γεννηθήκατε;»
  Επίσης, δωράκι, τα τελευταία λόγια του Καποδίστρια, πηγαίνοντας προς τον Άγιο Σπυρίδωνα: »Πολύ ήσυχο το Ναύπλιο σήμερα. Σκέτη νέκρα»…
  Θλιβερό και γελοίο συνάμα να πεθαίνεις φωνάζοντας υστερικά »Ζήτω το ΚΚΕ» σαν τον Πλουμπίδη…Ενώ ο ωραίος σε όλα του Νίκος Μπελογιάννης αντιμετώπισε το απόσπασμα σιωπηλός…

 99. Corto said

  97: Κτηματολόγιο.

 100. #97
  Σε κάτι δημοσιεύσεις που έχω δει αποδίδεται «κατάστιχο». Αλλά δεν ξέρω σε τι συμφραζόμενα το χρησιμοποιείς…

 101. Γς said

  97:
  Κτηματολόγιο

 102. Κουνελόγατος said

  99. Γλιτώνεις και 750 εκατ. € (μόνο τώρα που πουλήθηκε), από πρόστιμα, που οφείλονται σε «παράνομες» επιδοτήσεις των προηγούμενων. Ας μη σχολιάσω.

  Υ.Γ. Αυτό καθόλου δε σημαίνει πως συμφωνώ.

 103. Γιάννης Ιατρού said

  96: Σκύλος
  Για να το συνδέσουμε και με το σημερινό…, επαγρύπνηση έτσι, ε;

 104. Γς said

  102:

  >Σε κάτι δημοσιεύσεις που έχω δει αποδίδεται «κατάστιχο»

  προέρχεται από το ιταλικό catastro, που με τη σειρά του από το catastico και τελικά απαπό το ελληνικό καταστιχο.

  http://www.thefreedictionary.com/cadastre

 105. Pedis said

  # 104 – δηλ. κερδισμένοι! Γιούπιιιιι!

 106. gpoint said

  # 101, 103

  Μιλ μερσί (που λέμε στη Φωκίδα…)

 107. Γς said

  101, 103:

  Δεν σε είχα δει Corto
  😦

 108. Γιάννης Ιατρού said

  103: Γς
  Ναι, για εδώ, αλλά

 109. Γιάννης Ιατρού said

  110 κλπ. Όλοι μαζί γάφαμε, ε, τι; Για να εξυπηρετήσουμε τον φίλο μας τον γριπέα 🙂 🙂

 110. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  44 Τη ρίμα αυτή την έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα ο Σουρής 🙂

  48-58 A μπράβο!

  56 Κι εγώ τα σκέφτηκα αυτά

  59 Μπασενάουερ ο άλλος

  70 Κάτι λέει και το άρθρο 🙂

  97 Κι εγώ κτηματολόγιο θα έλεγα

 111. Θύμμαχος Θήτης said

  Catastro είναι ισπανικό, catasto το ιταλικό.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Cadastre#Etymology

 112. Corto said

  109: Γς γράψαμε ταυτόχρονα!

 113. Εντύπωσιν αλγεινήν μοι προυξένησεν η διακρίβωσις της ομοιότητος του ύφους γραφής ου μην και της γλώττης μετάξύ του εν Χριστώ Αδελφού Αμβροσίου Λενή και τινός γηραιού υπερατλαντικού τε και υπερποντίου σχολιαστού

  http://mkka.blogspot.gr/2016/07/blog-post_11.html

  ΥΓ κίνκυ ο εν Χριστώ αδερφός! http://mkka.blogspot.gr/2016/07/blog-post_14.html

 114. 105

 115. Πάνος με πεζά said

  Σκύλε, αν ξέρεις να βρίσκεις το χρήμα με τη μύτη, ανοίγουν δουλειές !
  http://www.star.gr/Pages/Politiki.aspx?art=332494&artTitle=zitountai_skylia_gia_to_ypourgeio_oikonomikon_mporei_to_zoaki_sas_na_voithisei_ton_tsakaloto

 116. Ριβαλντίνιο said

  Μια τέτοια συζήτηση είχαμε κάνει στο πηορθμ.γρ.

  Ας βάλω τα δικά μου (σόρρυ για το κοπιπάστωμα, αλλά να μην τα ξαναγράφω) :

  -Ο Νικηφόρος Φωκάς πριν τον φάνε πρόλαβε μόνο να πει «Κύριε ελέησον» και «Θεοτόκε βοήθει»

  -Για τον Μουσολίνι νομίζω είχε πει «Πυροβολήστε με στο στήθος».

  -Toυ Θηραμένη «Για τον Καλό Κριτία».

  -Του Ιουγούρθα «Μα τον Ηρακλή, πολύ ψυχρό είναι το βαλανείο σας».

  -Ο Γεωργάκης Μαυρομιχάλης «Αδέλφια ειρήνη και αγάπη. Πυρ !» Ο ίδιος είχε πει στον Καποδίστρια πριν τον φάει «Και συ κακά χειρόβολα, και μεις κακά δεμάτια».

  -Ο Οκταβιανός ρώτησε όσους είχαν μαζευτεί γύρω από το νεκροκρέβατό του αν έπαιξε καλά τον ρόλο του στο δράμα της ζωής. Και αφού του απάντησαν καταφατικά είπε «χειροκροτήστε λοιπόν».

  -Ο μυθολογικός ήρωας Παλαμήδης λένε ότι είπε πριν ξεψυχήσει :
  «Ω Αλήθεια, λυπάμαι που πέθανες πριν από εμένα !»

  Ο αυτοκράτορας Γάλβας αποτεινόμενος στους φονιάδες του
  Αν ο θάνατος μου πρόκειται να ωφελήσει τη Ρώμη, χτυπήστε με!

  Ο Νταβέλης προς τον αποσπασματάρχη Μέγα πριν ξεψυχήσουν και οι δυο αλληλοσκοτωμένοι
  Μήτε ο Νταβέλης στα βουνά, μήτε κι ο Μέγας στα παλάτια !

  Ο φιλικός Γαλάτης προς τους φονιάδες του
  Γιατί με σκοτώσατε ? Τι σας έκανα ?
  Και η απάντηση τους
  Μόνο έτσι θα γλιτώναμε απ’την ανοικονόμητον κακία σου.

  Ο Νέρων
  Αλίμονο ! Τι μεγάλο καλλιτέχνη χάνει ο κόσμος ! Ζω μέσα στην ταπείνωση και την ντροπή !Αυτό δεν ταιριάζει στο Νέρωνα ! Δεν είναι αντάξιο του !

  Η μητέρα του Νέρωνα Αγριππίνα, πριν την σκοτώσουν κατά διαταγή του γιου της, φώναξε σε έναν εκατόνταρχο δείχνοντας την κοιλιά της
  Χτύπα εδώ ! Χτύπα την κοιλιά που έφερε τον Νέρωνα στον κόσμο !

 117. 117

  Άσε, Πάνε μ’, εντελώς άχρηστος!

 118. gpoint said

  # 118 Ριβα

  Γράψε κάτι και για τον ΠΑΟ (για βρούβες)

  Εχασε…αλλά » Ο Παναθηναϊκός είχε καλή απόδοση, ήταν απειλητικός και παρά την ήττα με 2-1 από τη Φενέρμπαχτσε, ήταν ανώτερος.»

  Αμα χάνει 2-1 όταν είναι ανώτερος σκέψου πόσα θα φάει όταν δεν θα είναι ανώτερος !!

  Μακρινό όνειρο η ισοπαλία με ομάδα που ξέρουμε το όνομά της (την Καμπάλα πέρισυ δεν την ξέραμε, δεν πιάνεται φέτος )

 119. Ριβαλντίνιο said

  Για τον Ιουλιανό πολύ ωραία εδώ συγκεντρωμένα :
  http://oodegr.co/neopaganismos/filosofoi/biblio_ioulianos/7.htm#4.

  Η πιο γνωστή ίσως διήγηση σχετικά με τον θάνατο του Ιουλιανού είναι η εξής: ότι, όταν ο Ιουλιανός επλήγη στα πλευρά από το φονικό ακόντιο και ένιωσε τις δυνάμεις του να τον εγκαταλείπουν, γέμισε τις χούφτες του με αίμα από την πληγή του και τίναξε το αίμα του προς τα πάνω, προς τον ουρανό, φωνάζοντας: «Νίκησες, Χριστέ! Χόρτασε, Γαλιλαίε!». Τη σκηνή αυτή περιγράφουν ο Θεοδώρητος,[578] ο Φιλοστόργιος,[579] ο Σωζομενός[580] και μεταγενέστεροι χρονογράφοι. [581] Ο Σωζομενός[582] και ο Φιλοστόργιος[583] καταγράφουν επιπλέον και μία άλλη εκδοχή της, ότι δηλαδή ο Ιουλιανός δεν πέταξε το αίμα του προς τον Χριστό αλλά προς τον Ήλιο, και ότι σε αυτόν είπε το «Χόρτασε», κακολογώντας παράλληλα και τους άλλους θεούς και κατηγορώντας τους ως κακούς και δολοφόνους· ο Φιλοστόργιος αποδίδει αυτή την εκδοχή στον Οριβάσιο, αλλά σχολιάζει ότι οι περισσότεροι διηγούνται ότι ο Ιουλιανός έκανε αυτή την κίνηση απευθυνόμενος στον Χριστό και όχι στον Ήλιο ή τους άλλους θεούς του. [584] Η ύπαρξη δύο εκδοχών είναι το μόνο στοιχείο που καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο να έκανε πράγματι ο Ιουλιανός κάποια σχετική κίνηση, η οποία ερμηνεύθηκε με διαφορετικούς τρόπους. Κατά τ’ άλλα, το πιο πιθανό είναι αυτή η κίνηση του Ιουλιανού να μην έγινε ποτέ και να αποτελεί μεταγενέστερη επινόηση, η οποία ωστόσο γνώρισε ευρύτατη διάδοση λόγω της προφανούς συμβολικής της αξίας: αν μεν ο Παραβάτης αυτοκράτορας έκανε αυτή την κίνηση απευθυνόμενος στον Ήλιο και τους άλλους θεούς του, τότε εμφανίζεται μπροστά μας ένας Ιουλιανός που πέθανε νιώθοντας εγκαταλελειμμένος και προδομένος από τους θεούς που πίστευε ότι τον προστάτευαν αν πάλι την έκανε απευθυνόμενος στον Χριστό, τότε εμφανίζεται μπροστά μας ένας Ιουλιανός που πέθανε αναγνωρίζοντας την ήττα του, πλην όμως εμμένοντας στην ίδια προκλητική και αναιδή συμπεριφορά· κατά τον Ιωάννη Καραγιαννόπουλο, αυτή η κίνηση εκφράζει επιγραμματικά την ολοσχερή αποτυχία του έργου του ρομαντικού οραματιστή. [585]

  [578] Θεοδωρήτου Κύρρου, Εκκλησιαστική ιστορία, ed. L. Parmentier και F. Scheidweiler, 204.19-205.3: «Εκείνον δε γε φασι δεξάμενον την πληγήν ευθύς πλήσαι την χείρα του αίματος και τούτο ρίψαι εις τον αέρα και φάναι· νενίκηκας Γαλιλαίε, και κατά ταυτόν την τε νίκην ομολογήσαι και την βλασφημίαν τόλμησαι· όντως εμβρόντητος ην».

  [579] Φιλοστοργίου, Εκκλησιαστική ιστορία, ed. F. Winkelmann post J. Bidez, Ζ’ 15a.27-33: «Και ανοιμώξας βαρύ τε και δυσηχές έδοξε τον κύριον ημών Ιησούν Χριστόν ενώπιον αυτού εστάναι και επεγγελάν αυτώ. Ο δε σκότους και μανίας πλησθείς δεξάμενος τη χειρί το ίδιον αίμα και εις τον αέρα ράνας, προς τη εκπνοή γενόμενος, ανέκραξε λέγων· Νενίκηκας, Χριστέ· χορτάσθητι, Γαλιλαίε. Και ούτως τον δεινόν και έχθιστον θάνατον καταλαβών κατέστρεφε τον βίον τους αυτού θεούς πολλά λοιδορησάμενος».

  [580] Σωζομενού, Εκκλησιαστική ιστορία, ed. J. Bidez και G. C. Hansen, Ϛ’ 2, 10.1-12.6: «Ου μην αλλά και αυτός μετά την πληγήν άμωσγέπως συνήκεν όθεν εβλάβη, και το αίτιον της συμφοράς ου παντελώς ηγνόησε. Λέγεται γαρ, ότε ετρώθη, αίμα εκ της ώτειλής αρυσάμενος εις τον αιθέρα ακοντίσαι, οία γε προς φαινόμενον τον Χριστόν αφορών και της ιδίας σφαγής αυτόν επαιτιώμενος. Οι δε φασιν ως προς τον Ήλιον αγανακτών, ότι Πέρσαις επήμνυεν ή αυτόν ου διέσωσεν έφορος ων της αυτού γενέσεως κατά τινα τοιαύτην αστρονομικήν θεωρίαν, τη χειρί το αίμα επιδείξας εις τον αέρα ηκόντισεν. Ει δε αληθώς μέλλων τελευτάν, οία περ είωθε συμβαίνειν της ψυχής ήδη χωριζόμενης τον σώματος και θειότερα ή κατά άνθρωπον οράν δυναμένης, τον Χριστόν εθεάσατο, ουκ έχω λέγειν· ου γαρ πολλών όδε ο λόγος· ούτε δε ως ψεύδος εκβαλείν θαρρώ, επεί ουκ απεικός και τώνδε θαυμαστότερα συμβήναι εις επίδειξιν του μη ανθρωπεία σπουδή συστήναι την επώνυμον του Χριστού θρησκείαν».

  [581] Ιωάννου Ζωναρά, Επιτομή ιστοριών, ed. Th. Büttner-Wobst, 68.1-3: «Διό φασιν αυτόν εκ του καταρρέοντος του τραύματος αίματος κοίλη δεξάμενον τη χειρί και του αέρος τούτο κατασκεδάσαντα ειπείν κορέσθητι, Ναζωραίε».

  [582] Σωζομενού, ό.π.
  [583] Φιλοστοργίου, Εκκλησιαστική ιστορία, ed. F. Winkelmann post J. Bidez, Z’ 15.17-20: «Αλλ’ ό γε δείλαιος Ιουλιανός του τραύματος ταις χερσίν υποδεχόμενος το αίμα προς τον ήλιον απέρραινεν, διαρρήδην προς αυτόν λέγων· κορέσθητι. Ναι δη και τους άλλους θεούς κακούς τε και ολετήρας εκάλει».
  [584] Φιλοστοργίου, ό.π., Ζ’ 15. 6-29: «Και ούτος μεν εις τον ήλιον απορραίνειν το αίμα και τους αυτού θεούς κακολογείν, οι δε πλείστου των ιστορούντων εις τον κύριον ημών Ιησούν Χριστόν τον αληθινόν Θεόν εκάτερον γράφουσιν εναπορρίψαι».
  [585] Ιωάννου Καραγιαννοπούλου, Το βυζαντινό κράτος, σελ. 81.

 120. Ριβαλντίνιο said

  @ 120 gpoint

  Εσείς την νικήσατε την Καμπάλα που κοροϊδεύεις ; 🙂

  Φέτος πάμε για μεγάλα πράγματα …

 121. Λ said

  Επειδή σήμερα είναι η μέρα της Βαστίλλης μήπως ξέρει κανένας τι είπε ο δικός μας (Κωνσταντίνο πολίτικης και κυπριακής καταγωγής) Αντρέ Σιενιέ πριν την γκιλοτίνα;

 122. BLOG_OTI_NANAI said

  Οι συζητήσεις για την αρμονία των Ευαγγελίων είναι πάντα πολύπλοκες, όμως σε σχέση με τους τρεις συνοπτικούς ευαγγελιστές, τα τελευταία λόγια του Ιησού ήταν η φράση που αναφέρει ο Λουκάς: «Πατέρα, στα χέρια σου παραδίνω το πνεύμα μου«.
  Διότι είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ματθαίος ενώ σημειώνει την πρώτη δυνατή φωνή του Ιησού στο 27,46 κατόπιν γράφει: «ΠΑΛΙΝ κράξας» (ο Μάρκος στο 15,37 συμφωνεί με τον Ματθαίο ότι ο Ιησούς κάτι φώναξε). Άρα τα λόγια του Ιησού δεν τελείωσαν με το «Ηλί, ηλί» αλλά ειπώθηκε κάτι ακόμα πριν πεθάνει, το οποίο παραδίδει ο Λουκάς. Αυτή είναι και η ορθόδοξη ερμηνεία που την παραδίδει ο Ζιγαβηνός.
  Μάλιστα η φράση του Λουκά μοιάζει να είναι η απολύτως τελευταία και από τον Ιωάννη διότι ο Ιωάννης όταν γράφει το «Τετέλεσται» είμαστε ακόμα στην προηγούμενη σκηνή που ο Ιησούς γεύεται το ξίδι. Και κατόπιν, το «παρέδωσε το πνεύμα» του Ιωάννη, μοιάζει με το «παραδίνω το πνεύμα μου» του Λουκά ώστε η απολύτως τελευταία φράση να είναι μόνο αυτή του Λουκ. 23,46.

  Αυτή είναι και η πιο κλασική εναρμόνιση των Ευαγγελίων εάν ασχοληθούμε με μια πιθανή σειρά των Λογίων του Ιησού:
  1) Μαρκ. 15,34 = Ματθ. 27,46 [ «Ηλί» ] => 2) Ιω. 19,28 [ «Διψώ» ] => 3) Ιω. 19,30 [«Τετέλεσται«] => 4) Λουκ. 23,46 [«Παραδίδω το πνεύμα μου«]

 123. Αιμ said

  – Κατεβαίνω αμέσως ! στον θυρωρό.

  Το ‘χω ακουσει για 2-3, θυμάμαι τον ένα (αν δεν τα ‘πατε)

 124. Γς said

  117:

  Για όλα υπάρχουν [ή θα έπρεπε να υπάρχουν] ειδικευμένα σκυλιά.

  Στο Supper Ferry II για την Ανδρο την περασμένη βδομάδα μια γιαγιά πλέκει με βελονάκι ακατάπαυστα στο σαλόνι του πλοίου δίπλα μας. Που και που ακούμπαγε τα σύνεργα της στον καναπέ και φτου κι απ την αρχή.

  Και ξαφνικά τη βλέπω να σηκώνεται κι να προσπαθεί να βάλει το χέρι της στη σχισμή της ταπετσαρίας ανάμεσα σε δυο θέσεις. Είχε χάσει το βελονάκι και νόμιζε ότι της είχε πέσει κει μέσα. Τα καθίσματα όμως ήταν σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο. Προσπάθησε να τα μετακινήσει. Αδύνατον. Επρεπε να σταλεί το πλοίο στο διαλυτήριο [για σκραπ].
  Και το χειρότερο, δεν ήταν σίγουρη αν είχε πέσει το βελονάκι εκεί.
  Κι άρχισε η φουκαριάρα να ψάχνει παντού.

  Την λυπήθηκα και είπα να την παρηγορήσω,
  -Να ειδοποιήσουμε να φέρουν το σκύλο για τα τις βελόνες.
  -Ποιο σκύλο για βελόνες;
  -Που μυρίζει και βρίσκει βελόνες.

  Δεν ξέρω αν το πίστεψε, αλλά πήγε κι εκάθησε δυο τρεις θέσεις πιο πέρα.

 125. Λ (123): τελευταία λόγια ίσως όχι, τελευταίοι στίχοι εδώ:
  Comme un dernier rayon, comme un dernier zéphyre
  Anime la fin d’un beau jour,
  Au pied de l’échafaud j’essaye encor ma lyre.
  Peut-être est-ce bientôt mon tour …

 126. Λ said

  Τώρα που το σκέφτομαι ο Ολάντ με τι μούτρα (και τι μαλλιά) θα εμφανιστεί σήμερα μπροστά στο έθνος που έχει γίνει ρόμπα;

 127. Γς said

  123:

  «Αυτό το κεφάλι άξιζε καλύτερη τύχη…».

 128. nikiplos said

  «για φέρε δω ρε μ@λ@κ@!» είπε και πήρε τη μηχανή από τον άλλο που έκανε «βόλτα για παρθένες»… Την καβάλησε στο ύψος της Αναπαύσεως (τραγική σύμπτωση, η οδός βρίσκεται στο Μπραχάμι), άνοιξε το γκάζι της XT BENETON 600cc απότομα και η γερασμένη μα κραταιή μηχανή μούγκρισε δυνατά με τον χαρακτηριστικό μεταλλικό ήχο της από τα αλάδωτα κουζινέτα να ξεκουφαίνουν τους γύρω… Η πίσω ρόδα σπίνιαρε και «πέταξε κώλο» και χάθηκε από τα μάτια μας… μάταια περιμέναμε να γυρίσει να μας πει τη γνώμη του… Ήταν 31 μόλις χρόνων…

  (η αληθινή ιστορία του πρώτου μου εξαδέλφου… κάρφωσε σε αυτοκίνητο που παραβίασε κόκκινο κι εξαφανίστηκε ύστερα… δεν βρέθηκε ποτέ, ούτε κανείς είδε τίποτε)

 129. 130

  😦

 130. Αιμ said

  Συνέχεια του 125 :

  Ο Πουλαντζας πριν ανεβει σπίτι του πετάξει τα βιβλία του και πηδηξει.

 131. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  130.

  1985 Αφωνος πεθανε ο γιος του ηθοποιου πανω στην RD 350, οταν o οδηγος του alfaromeo παραβιασε με φορα το STOP και ακούστηκε ενας ξερος θορυβος της συγκρουσης του νεου με το αυτοκινητο.

  Εκεινη την στιγμη μερικα μετρα μακρια, ετοιμαζομουν να εξετασθω στο παρκαρισμα, καπου στο κατω Χαλανδρι. Βγηκαμε ανεσως εξω και ειδαμε τον αδικο θανατο. Μετα, φυσικα κοπηκα.

 132. spatholouro said

  125
  Μόνο με τον Γιώργο Μακρή ξέρω να είναι συνδεδεμένη αυτή η ατάκα-απάντηση, στην ερώτηση του θυρωρού: «Πού πάτε κύριε Γιώργο;»

 133. Ριβαλντίνιο said

  Να ξαναβάλω τον θάνατο του Αλ. Υψηλάντη
  ( Ιω.Φιλήμονος ,Δοκίμιον πέρι της Ελληνικής Επαναστάσεως) :

  Πραγματικώς το εκ του εξαετούς μαρτυρίου της Μουγκάστης και της Θειρεσιουπόλεως γεννηθέν άσμα έκοψε το νήμα της ζωής αυτού, άγοντος το 37ον έτος της ηλικίας. (…) φέροντα τον Λασσάνην εις χείρας την εφημερίδα του Αυστριακού Παρατηρητού, ηρώτησε, «Τι περιέχει νέον ;» Αποκριθέντος δε αυτού, «Περιέχει ότι ο Καποδίστριας έφθασεν εις Μελίτην, και εκείθεν φρεγάτα αγγλική μεταφέρει τούτον εις την Ελλάδα», ηυχήθη από καρδίας ειπών: «Δόξα σοι ο Θεός!» Κατόπιν δε παρακαλέσας τον Λασσάνην, ίνα ανατρίψη την αριστεράν χείρα αυτού, ήρξατο, ανατείνας τους οφθαλμούς προς τον ουρανόν, της Κυριακής προσευχής : «Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς, αγιασθήτω το όνομά σου, ελθέτω η βασιλεία σου , γενηθήτω το θέλημά σου, ως εν ουρανώ, και επί της γης…τον… τον …» Ήδη εξελείποντο και αυταί αι διανοητικαί δυνάμεις, ο νους αυτού εσκοτοδινίασεν, η γλώσσα περιεπλέχθη, και μόλις τραυλίσας γερμανιστί την κατόπιν λέξιν «βρόδ, βρόδ» αντί της ελληνικής του κειμένου «άρτον», απέπνευσε.
  Ο νεκρός εκηδεύθη εν τη πρωτευούση της Αυστρίας, φέρων την ελληνικήν στρατιωτικήν στολή του ιερολοχίτου, και ουδέν έτερον.

 134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Ρόουζμπαντ»/ Πολίτης Κέιν

  125, Ο ποιητής Γιώργος Μακρής

 135. sarant said

  124 Δεκτό, βγαζει νοημα έτσι.

  125-134 Κι εγώ για τον Μακρή το ξέρω.

 136. cronopiusa said

  … Όλη του η ζωή είχε γίνει καπνός κι είχε σκορπίσει, και μονάχα το γλέντι αυτό κι η ψιχάλα αυτή στο Μπατούμ είχαν απομείνει ολομόναχα, ολοζώντανα, μέσα στο νου του.
  ―Μωρέ, αυτό ‘ταν όλο; μουρμούρισε. Αυτό ‘ταν λοιπόν η ζωή μου αλάκερη; Μια ψιχάλα βροχή, τρεις φίλοι, αράπικα καλάμια… Μωρέ, να μη μου ‘χει απομείνει τίποτα άλλο! Κι εγώ που θαρρούσα πως είχα φάει τον κόσμο! Άπλωσε το χέρι του να πιάσει το ρακοπότηρο από το τραπεζάκι, μα τη στιγμή εκείνη νά σου κι ανοίγει η πόρτα και μπαίνει ο Αγάς· είχε ντυθεί τη μεγάλη στολή του, τα κόκκινα σαλβάρια, τις ασημένιες κουμπούρες, τα τουζλούκια, είχε παστώσει με καραμπογιά τα μουστάκια του, είχε κρεμάσει ένα μεταξωτό μαντίλι στην αμασκάλη του, σα να πήγαινε σα γάμο. Πίσω του ακολουθούσε το Γιουσουφάκι, άσπρο, αφράτο, σαν τη φραντζόλα, στρουμπουλό, μισοκοιμισμένο, μασουλίζοντας, και πίσω, αγριομούτσουνος και κατσούφης, ο σεΐζης με την τρουμπέτα.
  ―Ώρα καλή και αγέρας στα πανιά σου, καπετάν Φουρτούνα! φώναξε ο Αγάς κεφάτος· μπάρκαρες, λέει, φεύγεις.
  ―Κάργαρα τα πανιά, Αγά μου, φύσηξε αγέρας πρίμος, έχε γεια!
  ―Πού πας μωρή Σπανομαρία; έκαμε ο Αγάς γελώντας και κάθισε πάνω του στο μακρουλό σεντούκι…πού αφήνεις, μωρέ, τον απάνω κόσμο; Κάτσε ακόμα. Μού φεραν προχτές μια ρακή, σπίρτο μοναχό, και μοσκοβολάει, από μαύρα μούρα. Κάτσε να την πιούμε και ύστερα φεύγεις. ―Έχε γειά, σου λέω, Αγά μου, πάει πια. Σήκωσα την άγκυρα, έπιασα το τιμόνι, σαλπάρω. Να την πιείς μοναχός σου.
  ― Και πού πας μωρε; κατέχει που πας;
  ―Ανάθεμα με κι αν κατέχω· πάω στα κουτουρού.
  ―Τί λέει μωρέ Ρωμιέ η θρησκεία σας;
  ―Ούουου! έκαμε ο καπετάνιος κουνώντας το χέρι του· αν πιστέψω τη θρησκεία μου, πάω ίσια γραμμή στο διάολο. Ο Αγάς γέλασε.
  ―Κι αν πιστέψω και εγώ τη δική μου, είπε, θα πάω ίσια γραμμή στην Παράδεισο. Κάργα πιλάφι και γυναίκες και γιουσουφάκια! Μα μπας μωρέ Καπετάνιο κι οι δυό θρησκείες μας κοροϊδεύουν. Ο κόσμος―δεν έχω δίκιο, Γιουσουφάκι μου;- ο κόσμος είναι όνειρο, ρακή ‘ναι η ζωή, πίνουμε και μεθούμε. Στρίβει ο νους μας, ο ανεμοδούρης, και κάνεις εσύ το Ρωμιό και εγώ τον Τούρκο Αγά…Άστα μωρή Σπανομαρία. Ας μην τα ξεσκαλίζουμε―να σου πω την αλήθεια βαριέμαι!Στράφηκε στο στρουμπουλό παιδόπουλο. Σήκω Γιουσουφάκι μου, μια νταμιζάνα πήρε το μάτι μου στη γωνιά, σήκω και κέρασε μας. Μπήκε η γριά-Μανταλένα, έσκυψε στο αυτί του καπετάνιου:
  ―Τώρα, θα ρθει καπετάνιο μου ο παπάς με τα άγια μυστήρια να σε μεταλάβει· μην πιεις ρακή.
  ―Ποιός παπάς μωρή στρίγγλα; Σκασμός! πιάσε τη νταμιζάνα κέρασε μας. Μουρμούρισε η γριά, το χέρι της έτρεμε, γέμισε τα ποτήρια· σηκώθηκε ο Αγάς· ζύγωσε στο στρώμα, σκούντρηξε με τον καπετάνιο.
  ―Καλό σου καταβόδιο Σπανομαρία!
  ―Και στα δικά σου Αγά μου! Γέλασαν κι δυό τους καλόκαρδα.
  ―Αν ο Μουχαμέτης μας, είπε ο Αγάς σφουγγίζοντας τα μουστάκια του, αν ο Μουχαμέτης μας και ο Χριστός σας έπιναν ρακή και σκουντρούσαν όπως εμείς οι δυό, καπετάνιο, θα γινόντουσαν φίλοι γκαρδιακοί· δε θα θελαν να βγάλει ο ένας τα μάτια του άλλου. Μα δεν έπιναν και κύλησαν τον κόσμο στα αίματα. Να πώς γενήκαμε εμείς φίλοι, μωρέ καπετάνιο; Καλά δεν περνούμε; Καλά δεν περάσαμε;
  ―Ο παπάς έρχεται να με μεταλάβει Αγά μου, είπε ο καπετάνιος που είχε αρχίσε να σβουρίζει το κεφάλι του κι ήθελε να κλείσει πιά τα μάτια του· έχε γειά!
  ―Στάσου μωρέ, πού πας; μη βιάζεσαι· σου ‘φερα το Γιουσουφάκι να σου τραγουδήσει στο μισεμό τον αμανέ που αγαπάς. Να μη φύγεις μωρέ ατραγούδιστος. Έ, Γιουσουφάκι μου τράβα τον αμανέ, να ΄χεις την ευκή μου. Έβγαλε πάλι το Γιουσουφάκι τη μαστίχα από το στόμα του, την κόλλησε στο γόνατο και απίθωσε μερακλίδικα τη δεξά παλάμη στο μάγουλο. Άνοιγε το σγουρό στόμα να σύρει τον αμανέ μα ο Αγάς του άπλωσε το χέρι.
  ―Στάσου, Γιουσουφάκι μου· να βαρέσει πρώτα η τρουμπέτα. Στράφηκε στο σεΐζη. Άνοιξε την πόρτα, σήκωσε την τρομπέτα και άρχισε να σαλπίζει έφοδο. Φτάνει! φώναξε ο Αγάς· ομπρός, Γιουσουφάκι μου, τον αμανέ μας!

  Αντιλάλησε πάλι η γάργαρη παθητικιά φωνή, στύλωσε ο καπετάνιος τ’ αυτιά του, γέμισε το στήθος του πόνο και γλύκα, «Ντουνιά ταμπίρ, ρουγιά ταμπίρ» «κόσμος και όνειρο ένα είναι, αμάν, αμάν». Ποτέ του ο καπετάνιος δε το ‘χε νιώσει τόσο βαθιά πόσο αληθινά κόσμος και όνειρο είναι ένα…Σίγουρα θα κοιμήθηκε και θα νειρεύτηκε πως ήταν, λέει, καπετάνιος και είχε πιάσει στα λιμάνια της Άσπρης Θάλασσας και της Μαύρης, και είχε πάει στον πόλεμο του ’97, και πως ήταν Έλληνας και χριστιανός, και πως τώρα, λέει, πέθαινε…Μα δεν πέθαινε, ξυπνούσε, τ’ όνειρο τέλεψε, ξημερώνει…Άπλωσε ήσυχα το χέρι του:
  ―Ευχαριστώ, Αγά μου, εσύ μονάχα κατάλαβες τα ντέρτια μου. Έχε γεια και συ Γιουσουφάκι· ποτέ να μη λιώσει το στοματάκι σου· να γίνει ρουμπίνι μέσα στα χώματα.
  Ο Αγάς συγκινήθηκε, σφούγγιξε τα μάτια του.
  ―Άιντε, μωρέ καπετάνιο, κι αν σε είπα καμιά φορά Σπανομαρία από αγάπη το ‘καμα· συμπάθα με. Άε στο καλό! Έσκυψε, φίλησε τον καπετάνιο· είχαν βουρκώσει και των δυονών τα μάτια.
  ―Μωρέ, δεν ήξερα πως αγαπούσα Αγά μου, είπε, με σιγανή φωνή ο ετοιμοθάνατος. Έχε γειά!
  Χώρισαν. Στο δρόμο ο Αγάς στράφηκε στο σεΐζη
  ―Βάρα την τρουμπέτα πάλι αντρίστικα, να ακούει ο καπετάνιος να κάνει κουράγιο. Να ακούει και το χωριό να μαζωχτούνε να τον θάψουνε. Ένα στύλος του χωριού γκρεμίζεται….

 137. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  125 «Που πάτε κύριε Γιώργο;»
  «Μη σε νοιάζει, θα κατεβώ αμέσως…»

  Οι τελευταίες λέξεις του Γ. Μακρή στον θυρωρό της πολυκατοικίας του λίγο πριν πηδήξει στο κενό.

  http://www.poiein.gr/archives/24512/index.html

 138. constant said

  Είτε βγήκε από το στόμα του Αρχιμήδη το «Μη μου τους κύκλους…», είτε όχι, εδώ
  http://www.mathematica.gr/forum/viewtopic.php?f=94&t=21229
  λέει ότι κατά 99% ο καθένας μας έχει εισπνεύσει τουλάχιστον ένα μόριο από την τελευταία του αναπνοή.

 139. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ΥΓ Και μονον αυτο το ποιημα-μανιφεστο να εγραφε με το χερι του και το πνευμα της Λενας Τσουχλου, νομιζω, οτι θα εφθανε παλι ψηλα στην ελληνικη ποιηση του 20ου αιωνα.

 140. Ριβαλντίνιο said

  Και φυσικά μπορείς να μιλάς και μετά τον θάνατό σου δια αντιπροσώπου, όπως αποδείχτηκε και στην πτωματική σύνοδο. (Είχαν βάλει έναν διάκονο να μιλά στην θέση του νεκρού πάπα Φόρμοζου).

 141. gpoint said

  # 122

  Ναι αλλά τερματίσαμε πιο πάνω από αυτήν στον όμιλο…να μη σου θυμίσω το νίκη και ισοπαλία με την Ντόρτμουτ και πάθεις πέρα-δώθε !!!

  Τι για μεγάλα; πράγματα πάτε …παίκτες με μεγάλη ηλικία και μεγάλα τραύματα ψωνίζει ο Αλαφού από το Recycle Bin !!

 142. gpoint said

  Ψήνεται…

  σοφόν το σαφές !

 143. leonicos said

  Δε φανταζόμουν πως πα είχα κάτι να προσθ’εσω. Εντούτοις…
  Ποια ήταν αυτή που είπε ‘Ω, ελευθερία, πόσα εγκλήματα γίνονται στ’ όνομά σου’, ενώ την ανέβαζαν στην καρμανιόλα της Γαλλικής Επανάστασης;

 144. Γς said

  Marie-Jeanne Roland

 145. Γς said

  Oh Liberté, que de crimes on commet en ton nom!

 146. Αιμ said

  Για τον Μακρή παίζει να έχει ειπωθει ενταύθα προσφάτως ;

  Για τον Πουλαντζα επιβεβαιωνεται ;

 147. Σύμφωνα με το ίντερνετς, πολύ διαδεδομένη τελευταία φράση είναι η «Here, hold my beer…»

 148. Πάνος με πεζά said

  Και το (μυθοπλαστικό μεν) τραγούδι του Γαβριά στους άθλιους (εδώ σε μια ελληνική λίγο διαφορετική εκδοχή, όπως το γνώρισα στα μικράτα μου – αν το καλοθυμάμαι, το ήξερα με πλεχτή οποιοκαταληξία) :

  Τώρα πέφτω, κι είναι θέρος
  κι αν στο χώμα κυλιστώ
  γι αυτό φταίει ο Βολταίρος,
  γι αυτό φταίει ο Ρουσώ..

  (ξέρω ότι υπάρχει και άρθρο)

 149. BLOG_OTI_NANAI said

  138: Ο Καζαντζάκης είχε ξεχάσει δυστυχώς ότι οι άνθρωποι σφάζονταν ασταμάτητα από τότε που υπήρξαν, πολλές δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν, και προ Χριστού, και προ Μωάμεθ, είτε με πολλούς θεούς, είτε με έναν Θεό, είτε με διαφορετικό θεό, είτε με τον ίδιο Θεό, είτε και όπως αποδείχτηκε, και με κανέναν Θεό. Μερικά δευτερόλεπτα χρειάζεται για να καταλάβει κάποιος ότι κάτι άλλο φταίει στον άνθρωπο, αλλά τι αξία έχει η αλήθεια μπροστά σε μια πιασάρικη ατάκα;

 150. sarant said

  148 Για τον Μακρή το είπαμε εδώ σχετικά πρόσφατα, νομίζω.

 151. rafgiam said

  Υπάρχει άρθρο γραμμένο ή τουλάχιστον στα σχέδια για λέξεις στις οποίες επικράτησε μια αρχικά λανθασμένη ορθογραφία;
  Ευχαριστώ.

 152. ΓιώργοςΜ said

  150 Εγώ το θυμάμαι έτσι, αλλά δεν ήταν μόνο ένα τετράστιχο:

  Έπεσα σ’ αυτό το μέρος
  φταίει πάλι ο Βολταίρος
  Λάσπη, χώμα κι αν μασώ
  είναι λάθος του Ρουσώ

  Μάλιστα την τελευταία λέξη τη γράφει μισή, αφού τον αποτελειώνει μια σφαίρα.
  Το βιβλίο είναι ακόμα στο χωριό, μαζί με άλλα παιδικά, θα το δω τον Αύγουστο…

 153. sarant said

  153 Δεν υπάρχει ακριβώς τέτοιο άρθρο στο ιστολόγιο, αλλά δείτε εδώ:
  https://sarantakos.wordpress.com/2012/11/29/kathiki/

  Δείτε επίσης εδώ μερικά πράγματα:
  http://www.sarantakos.com/language/lexika.html

 154. (141) Λένα Τσούχλου; Την θυμάμαι, είχε ένα σπίτι στο Καλαμάκι, όπου παραθέρισα πολύ μικρός το 1957. Νομίζω νοίκιαζε δωμάτια. Δεν φαντάζομαι να ζει. Μπορεί ο Α.Φ. ή οποιοσδήποτε άλλος να μου πει τίποτε περισσότερο γι’ αυτήν;

 155. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  156. Ευχαρίστως

  «Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013
  ΟΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ – Η πρώτη εκδήλωση του Υπαρξισμού στην Ελλάδα.

  Οι πρώτοι έλληνες που συνδέονται με τις εκφράσεις και την κουλτούρα του Υπαρξισμού, είναι μια παρέα νέων καλλιτεχνών και διανοουμένων, που δραστηροποιούνται κυρίως μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Ιστορικά, τοποθετούνται , μετά τους Υπερλεξιστές που έδρασαν στην Κατοχή, και πριν τους Υπαρξιστές της Ιπτάμενης Παράγκας (του Σίμου Τσαπνίδη), που εμφανίστηκαν στις αρχές του 1950.
  Οι Ανεύθυνοι είναι το πρώτο ροκ φαινόμενο που περιορίζεται όμως στην Αθήνα. Είναι κυρίως πλουσιόπαιδα του Κολωνακίου που προσπαθούν να αρνηθούν την καταγωγή τους. Έχουν εξαιρετική μόρφωση και τα γνωστότερα δείγματα της κουλτούρας τους είναι
  -η προκήρυξη των «Αισθητικών Σαμποτέρ»
  -τα ποιήματα και τα γραπτά του Γιώργου Μακρή
  και
  -το ποίημα ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΛΙΓΟΙ της Λένας Τσούχλου.
  Σε πραγματικό χρόνο, δεν είχαν το όνομα «Ανεύθυνοι», αυτό το όνομα, το έδωσε, το 1959, η Φώφη Τρέζου, μέλος της παρέας, γράφοντας γι αυτούς το θεατρικό έργο «Οι Ανεύθυνοι».

  [….]

  ….Η Λένα ήταν ακόμη ΕΠΟΝίτισσα, και αυτό ίσως εξηγεί ότι δεν υπέγραψε ανοιχτά το ποίημα και έμεινε σαν «πνεύμα» αφήνοντας όλους να πιστεύουν ότι το αριστούργημα αυτό έχει γραφτεί από τον Γιώργο Μακρή.
  Ήταν κόρη του καρδιολόγου γιατρού Τσούχλου. Μεγάλωσε χωρίς μητέρα- οι γονείς της είχαν χωρίσει- σ’ ένα πολυτελές σπίτι στο κέντρο της Αθήνας. Το σπίτι, είχε δύο εισόδους, μία από την οδό Στουρνάρη που οδηγούσε στο ιατρείο του πατέρα και μία από την οδό Τζωρτζ απ’ όπου έμπαινες στο μικρό βασίλειο της ζωηρής αλλά και ευαίσθητης κόρης. Οι κήποι των σπιτιών της (στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και εκείνος του εξοχικού της στην Γλυφάδα), είχαν μετατραπεί σε άσυλο των απανταχού της Αθήνας αδέσποτων ζώων. Η Λένα, είχε περιμαζέψει γατιά, σκυλιά, πληγωμένα πουλιά και ακόμα έβλεπες ένα …μουλαράκι να βόσκει το γρασίδι. Είχε μια απέραντη αγάπη για όλα τα ζώα, γι αυτό και οι φίλοι της την έλεγαν χαϊδευτικά «μάδερ Ίντια». Έγραφε ασταμάτητα ποιήματα, όπως ασταμάτητα επίσης ταξίδευε σε όλο τον κόσμο. Έφθασε μέχρι την έρημο της Αραβίας και την παγωμένη Λαπωνία, το ταξίδι ήταν γι αυτήν ο τρόπος που κατακτούσε το άγνωστο που τόσο την γοήτευε.
  Στα 1946, η Λένα και η «κολλητή» της φίλη Νάτα, εγκαταστάθηκαν στη Μύκονο σε μια πρόχειρη σκηνούλα που έφτιαξαν στις ξερολιθιές. Ψάρευαν και μαγείρευαν υπαίθρια στο τσουκάλι. Οι ντόπιοι, δεν
  πίστευαν στα μάτια τους… Γι αυτούς, οι δύο μόνες κοπέλες που ψάρευαν και κολυμπούσαν ήταν ένα εξωγήινο τέρας με δυο κεφάλια. Ένας χωριάτης που πήγε να τις κυνηγήσει, έφαγε το τσουκάλι στο κεφάλι . Δεν ήταν εύκολα παιδιά η Λένα και η Νάτα. …»

  http://freedomgreece.blogspot.gr/2013/11/blog-post_26.html

  ΥΓ Οσο και να πληγωνει πολλους απο το ακροατηριο του Νικοκυρη, αλλα και απο αλλους ιστοτοπους , ειναι δυσκολο να υπαρξει προοδος σ’ αυτην την χωρα οταν στις φοιτητικες εκλογες λ.χ. του ΕΜΠ το 1976-1980 , τα αποτελεσματα ηταν (απο μνημης) 30% ΠΣΚ, 25% ΠΑΣΠ, 10 % ΑΑΣΠΕ και ΠΠΣΠ,… που σημαινει οτι το πανω απο το 1/3 πιστευε στον Μ-Λ και την μετα θανατον ζωη και το αλλο 1/3 στον σοσιαλιστικο διορισμο 🙂 ως τεκνο αγροκτηνοτροφου. Οχι οτι δεν υπηρχαν δεξιοι φοιτητες, αλλα το επαναστατικο φ.κ. τους ειχε διωξει *.

  ΥΓ2 Η τεχνη και η επανασταση θελει παθος, γνωση, καλλιεργεια και συνηθως υποκινειται απο τα “κακα παιδια ” των πλουσιων επι γενιες, δηλ. της αστικης ταξης. Και μετα την επιτυχια της εξεγερσης , της επαναστασης, ειναι φυσικο οι υποκινητες να πηγαινουν “για αλλα” και να επωφελουνται “της γης οι κολασμενοι”, οι πονηροι και οι καταφερτζηδες.
  Μεγα παραδειγμα ο Τσε.

  Αλλα και σε αλλες εκφανσεις της ζωης, οταν κατακτησεις κατι, το υγιες και ανησυχο τμημα του εαυτου σου το ξεπερνα και “παει για αλλα”.

  Ειναι ο νομος της εξελιξης των ανθρωπινων αναζητησεων, “κοντρα και εναντια” στις μονιμες πεποιθησεις (ιδεολογικες,πολιτικες,αισθητικες,..)

  * οταν μολις το 1976 η συγχωνευθεισα ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, εκπροσωπείται για πρώτη φορά στο Κ.Σ. της πρώτης μεταδικτατορικής ΕΦΕΕ.

 156. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Η αισθητικη δεν πρεπει να καθοριζεται απο ιδεολογικες αγκυλωσεις. Το δειξε η Λενα Τσουχλου το 1946* στο «Εμεις οι λιγοι»

  *Ο Ε.Χ. Γονατας ειχε κανει λαθος εγραψε 1950) .

  ΥΓ Πρεπει να φυγω, αλλα επιφυλασσομαι

 157. nikiplos said

  Εγώ όμως που φοίτησα 10 χρόνια αργότερα, τα πράγματα ήταν ακριβώς αντίστροφα… τα 3/4 των φοιτητών ήταν ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με το καταϊδρωμένο 1/4 να μοιράζεται ανάμεσα σε ΠΣΚ και τα λοιπά σε ΠΑΣΠ / γκρούπες της Αριστεράς. Επομένως η πλειοψηφία του φοιτητικού κινήματος, προσέβλεπε στον διορισμό στο Δημόσιο, ασχέτως αν ιδεολογικά (θεωρούσε ότι ) ταυτιζόταν με τον νεο-φιλελευθερισμό… Η κυριαρχία στις νεολέρες από τη ΔΑΠ (κυρίως) και την ΠΣΚ (δευτερευόντως) αφορούσε μαφίες που έδιναν θέματα, πρωταγωνιστούσαν στην αντιγραφή κοκ. Οι αρχηγοί κυρίως της ΔΑΠ, δεν πατούσαν στις περισσότερες εξεταστικές… περνούσαν ως δια μαγείας…

  Αρκετοί εκ των υστέρων βρέθηκαν στις διοικούσες επιτροπές του ΤΕΕ, υπουργοί, υφυπουργοί και διοικητές σε πολλές ΔΕΚΟ, Νοσοκομεία, Υπηρεσίες και Ανεξάρτητες αρχές επί κυβερνήσεων ΚΑΚ και ΣΑΜ. Φυσικά περιττό να πω, πως πλείστοι εξ’ αυτών ήταν τενεκέδες ξεγάνωτοι και διοίκησαν τη δημόσια περιουσία λες και ήταν ΝΟΔΕ Παγκρατίου…

 158. 141

  We the few, the happy few

  https://en.wikipedia.org/wiki/St_Crispin%27s_Day_Speech

  Καργιόλη Σαίξπηρ!

  Επί τη ευκαιρία, μετά την ατάκα του Τσώρτσιλ πως ποτέ τόσοι πολλοί δεν χρωστάνε τόσα πολλά σε τόσους λίγοι, για τα πιλοτάκια της RAF, που το ΄41-΄42 κράτησαν μακριά απ’ τους (όχι και τόσο ανέφελους) ιγγλέζικους ουρανούς τον αγκυλωτό σταυρό, τα πιλότια που επέζησαν αυτοαποκαλούνταν The Happy Few

 159. Σωτήρς said

  Μνήμη Οσίου Αστείου, 6 Ιουλίου.

  Oύτος ήτον .. εν έτει ϟη΄ [98], πιασθείς δε από τους πρώτους της πόλεως Δυρραχίου, και μη πεισθείς να θυσιάση εις τα είδωλα … διά τούτο εχρίσθη με μέλι, και εσταυρώθη επάνω εις ένα ξύλον κοντά εις το τείχος της πόλεως, κατά τον καιρόν του θέρους, όταν καίη ο ήλιος. Όθεν κατακεντούμενος από σφήκας και μελίσσας και μυίας, παρέδωκε την ψυχήν του εις χείρας Θεού …

  Και τι συμπληρώνει ο άγιος Νικόδημος στον Συναξαριστή;

  Aστείος αρθείς εύρεν αστείον τέλος,
  Oφθείς μελίσσαις βρώσις εγχρισθείς μέλι.

  Θα μπορούσε να τον βάλει και λέει και κάνα αστείο ανέκδοτο επάνω στο ξύλο.

 160. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  We few, we happy few, we band of brothers”….
  http://lexilogia.gr/forum/archive/index.php?t-16443.html

 161. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  159. Καθε δεκαετια και πολυ χειροτερα!

  1940 Οι τρομερες γενιες των φυγαδευθεντων αριστερων νεων επιτημονων στην Γαλλια με το πλοιο Ματαροα και αυτη η παρεα των «Ανευθυνων»
  […]

  1970 Η γενια που εδωσε ή στην οπια εξελιχτηκαν αρκετοι καλλιτεχνες

  1980-1990 Η περιοδος του «πολιτιστικου ΠΑΣΟΚ» και αλλες δημοκρατικες δυναμεις

  […]

  2000 Η Ελλαδα της Γιαννας , των νηπιαγωγων και διδασκαλισσων, του φραπογαλου και της τσιφτετελληνιδας.

  2010 Η γενια των «τολμηρων» της μεταναστευσης ( 427.000)
  Εξ αυτων 300.000 ειναι αυτοι/ες που σπουδασαν παραπανω απο οτι θα επρεπε (συγκρινομενοι με την Πορτογαλια)

  ΥΓ Παντως ζωγραφους σαν τον Παρθενη, τον Μπουζιανη, τον Σπυροπουλο, το Χατζηκυριακο-Γκικα,…ολες αυτες τις δεκαετιες δεν ειχαμε.

 162. Παναγιώτης said

  Η μητέρα του Άγιου Αυγουστίνου: » Γιατί είμαι ακόμα εδώ; »

 163. Τα τελευταία λόγια των συμπαθών ξυλοκόπων 🙂 της Odd Grenland: «…μας είχαν πει θα νικούσαμε στα Γιάννενα…» 😀

 164. ΓιώργοςΜ said

  Εξ αυτων 300.000 ειναι αυτοι/ες που σπουδασαν παραπανω απο οτι θα επρεπε (συγκρινομενοι με την Πορτογαλια)

  Μάλλον αυτοί είναι που σπούδασαν αρκετά, κι έτσι δε συγκαταλέγονται στο 1-1,5 εκ που έμειναν πίσω…

 165. ΓιώργοςΜ said

  *1-1,5 εκ ανέργων

 166. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Έφυγε ήρεμος, η τελευταία του λέξη ήταν «ευχαριστώ»»

  Έχει αξία πιο πολύ
  το τελευταίο δάκρυ
  που σταματά και κρουσταλλιά
  στων αματιών την άκρη
  Παλιά μαντινάδα,και την είδα συγκλονισμένη αυτή τη λεπτή διάφανη υγρή γραμμή στο τελευταίο σφάλισμα των βλεφάρων σε δικούς μου ανθρώπους. Να ξέρετε,αν λάχει και παραστείτε σε τελευταίες ώρες ανθρώπου (πάντα να κρατιέται εύχομαι η επετηρίδα) και κάτι προσπαθεί να πει και δεν καταλαβαίνετε, μεταξύ των άλλων που θα πείτε,πείτε του και τί ώρα είναι. Μου έτυχε επαναληπτικά να ρωτούν αυτό, τί ώρα είναι, λίγο πριν αποχαιρετήσουν τη ζωή.

 167. Tίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Deaths of Philosophers, Simon Critchley. Αλλά κι ο Oscar Wilde: ‘Είναι αυτή η απαίσια ταπετσαρία. ‘Η αυτή φεύγει, ή εγώ!’

 168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Γουαου, κατέβασα την τροφοδοτική βαλβίδα από την λάθος πλευρά»!
  http://www.news.gr/kosmos/alles-hores/article/227487/teleftaia-frash-sto-mavro-koyti-goyaoy-ekleisa-l.html

 169. Παναγιώτης Κ. said

  Επίγραμμα σε τάφο.(Οιονεί τελευταίος λόγος)
  Σας είχα προειδοποιήσει ότι δεν αισθάνομαι καλά.

 170. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Όπα! Τρομοκρατική επίθεση μάλλον.Στη Νίκαια της Γαλλίας,αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος.

 171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φορτηγό έπεσε στο πλήθος κι από μέσα βγήκαν ένοπλοι και πυροβολούσαν
  http://www.enikos.gr/international/399784,Forthgo-skorpise-to-8anato-sth-Gallia-Oi-arxes-kanoyn-logo-gia-epi8esh-BINTE.html

 172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  http://www.lemonde.fr/
  23:35 Nice : plusieurs morts après qu’un camion fonce dans la fouleUn camion a foncé dans la foule réunie jeudi 14 juillet sur la promenade des Anglais à Nice pour assister aux feux d’artifice. La préfecture des Alpes-Maritimes a évoqué un attentat et demande aux habitants de rester cloîtrés. Selon la mairie et les secouristes, plusieurs victimes sont à déplorer.
  En savoir plus sur http://www.lemonde.fr/#xPtgLFcgLrwLtr4l.99

 173. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  O δήμαρχος της πόλης καλεί τον κόσμο να μείνει στα σπίτια του

 174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σε 60 ανεβάζουν τώρα τους νεκρούς ακούω μια ανταπόκριση. Άγρια τα πράματα, πιο πολύ από τα επιφαινόμενα.

 175. Γιολάντα Μ. said

  Αγόρια καλησπέρα. Άργησα να γυρίσω σπίτι, γιατί απόψε το βράδυ είχαμε ένα θλιβερό περιστατικό στο χότ-σπότ του Ελληνικού όπου δουλεύω. Χάσαμε έναν Αφγανό από καβγά και δύο ανήλικοι τραυματίες σοβαρά

  Θέλω να σάς μαλώσω, γιατί επί 5 μέρες δεν ανεβάσατε τη φωτό του κ. Άγγελου με τον μπαμπά του που έβαλε η Καθημερινή τη Κυριακή. Αυτό για κάποιους που έλεγαν παλιά ότι ο κ. Άγγελος το παίζει γιός του Μαρή για να πάρει πόντους κλπ Αλλά είναι σεμνός κύριος και δε θέλησε να την ανεβάσει ο ίδιος για να κλείσει στόματα

  Επίσης θέλω να σάς μαλώσω γιατί δε βοηθάτε το κ. Σαραντάκο καθόλου. Ο τροχός έχει ανακαλιφθή, υπάρχει σύλογος φανατικών οπαδών του Αρχιμήδι που έχει αναρτήσει από χρόνια ποιοί ιστορικοί περιγράφουν το θάνατο του Αρχιμήδι. Όλοι αντιγράφουν από τη Ρωμαική ιστορία του Τίτου Λίβιου κι αυτός ακόμα ο Βαλέριος Μάξιμος που έζησε 35 χρόνια μετά το Λίβιο

  Όσο για τη φράση «μή μου τους κύκλους τάραττε» που είναι παγκοσμίως διάσημη, πρόκειται για καθαρευουσιάνικη διαστρέβλωση του Ιωάννη Ζωναρά στην Επιτομή Ιστοριών και όχι από το Τζέτζι, που απλά αντιγράφει το Ζωναρά

  Τελειώνοντας γιατί είμαι κατάκοπη, θέλω να μαλώσω το κ.Σαραντάκο που αν και λογοτεχνική η σελίδα του, ξέχασε να μνημονεύσει το περίφημο τετράστιχο του Σουρή απο το Ρωμηό που κάποιοι απατεώνες το έχουν βαφτίσει παροιμία από τη Τριγλία

  «Αν δε κι αυτός ο Σατανάς εμπρός μου ξεμυτίση
  κι ενός και άλλου έργου μου τον έλεγχον ζητήση
  Έλλην ειμί θα του ειπώ, μή μου τους κύκλους τάραττε
  και άειντε ξεφορτώσου με, διαβόλου τρισκατάρατε..

  Έλλην ειμί αληθινός και σαν παραθυμώνω
  με ταύτην την απάντησιν θα σας αποστομώνω»

 176. Γιάννης Ιατρού said

  176: ΕΦΗ-ΕΦΗ
  Προ ολίγου έλαβα το μήνυμα, δεν είχα σήμα. Οι άλλοι δεν θα έχουν ακόμα σύνδεση στο μπλογκ.
  Πολύ λυπηρό, συγκλονιστικό το συμβάν. Επανέρχομαι σε λίγο

 177. ὄχι ποὺ θὰ ἄφηναν οἱ Ῥωμαῖοι νὰ ζήσῃ ὁ ἐξ ἀριστοκρατικῆς γενιᾶς Ἀρχιμήδης. στὸ ξεπάστρεμα τέτοιων ἦταν μανοῦλες. μιὰ χαρὰ ἤξεραν ποιός ἦταν καὶ γιατὶ τὸν σκότωναν.

  οἱ Ματθαῖος καὶ Μᾶρκος δὲν ἀναφέρουν τὴν τελευταῖα φράσι τοῦ Χριστοῦ, δηλαδὴ τὸ Ψα 21,2, ποὺ ἀναφ΄ρει ὁ Ἰωάννης, λένε μόνο ὅτι κραύγασε δυνατὰ πρὶν νὰ πεθάνῃ χωρὶς νὰ διευκρινίσουν τὸ λεγόμενο.

 178. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/39359/panikos-sti-nikaia-tis-gallias-fortigo-epese-pano-se-plithos

 179. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα -κι εγώ τώρα μαθαίνω τα της Νίκαιας και συγκλονίζομαι.

 180. gpoint said

  Ευχαριστώ τους καθ’ οιονδήποτε τρόπον συντελέσαντες εις την δημιουργίαν μιας έξοχης βραδιάς !

 181. Γιάννης Ιατρού said

  Σκύλε, και το δικό σου μηνυμα ήρθε αφού είχα πάλι σήμα στο κινητό. Την άλλη φορά να μην είσαι τόσο μακρυά…
  Κι ευχαριστούμε όλοι τον Λάμπρο για το κάλεσμα! Άξιος!!!! 🙂

  Δυστυχώς, ακούγοντας/μαθαίνοντας το τι συνέβη στη Γαλλία, η χαρά από την σημερινή συγκέντρωση μετριάστηκε…. απότομα.

  Δεν είναι μόνο οι νεκροί και οι τραυματίες, είναι και η όλη κατάσταση που διαμορφώνεται! Διαβάζοντας τις πρώτες ανταποκρίσεις έχω συγκλονιστεί.

 182. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στην αρχή συνδυάστηκαν και καπνοί στον Άιφελ καθώς και πληροφορίες για ομήρους σε ξενοδοχείο.Μετά διαψεύστηκε επίσημα. Φρίκη φρίκη. ‘Ακουσα και κάτι γεωπολιτικές αναλύσεις νυχτιάτικα που μιλάνε για στοχοποίηση της Γαλλίας λόγω σταυροφοριών κι ότι στις σταυροφορικές χώρες συγκαταλέγουν και τη χώρα μας.’Ολα αυτά τα γράφουν στο περιοδικό τους ,4γλωσσο λέει και ηλεκτρονικό.

 183. Γιάννης Ιατρού said

  Όπως αναφέρεται από ειδησεογραφικά πρακτορεία ο Γάλλος πρόεδρος είχε νωρίτερα σήμερα αναφέρει ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί πέρυσι τον Νοέμβριο μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι δεν θα επεκταθεί πέραν της 26ης Ιουλίου.

  «Δεν μπορούμε να επεκτείνουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης επ’ άπειρον, δεν θα είχε νόημα. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν είμαστε πια μια δημοκρατία όπου εφαρμόζεται το κράτος δικαίου σε όλες τις περιστάσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ολάντ με αφορμή την εθνική επέτειο της χώρας.

  Εύχομαι, το νέο θλιβερό συμβάν να μην γίνει αφορμή για γρήγορες και παρμένες εν θερμώ αποφάσεις …. Κάτι που ίσως επιδιώκουν -συν τοις άλλοις- οι δράστες …

 184. Κουνελόγατος said

  Τώρα το είδα… Τι να πω; Λάμπρο, ευχαριστούμε. Τζι ευχαριστούμε. Άγγελε, ευχαριστώ πολύ.
  ΓΜΤ, ξυνά θα μας τα βγάλουν όλα, δεν είναι κατάσταση αυτή.
  Καλημέρα και σε όσους έλειπαν.

 185. spiral architect said

  Καλά, θυμηθήκαν τώρα και τις Σταυροφορίες!
  Ο,τι σπέρνεις, θερίζεις …

 186. BLOG_OTI_NANAI said

  Την παλαιότερη καταγραφή των «τελευταίων λόγων» του Αρχιμήδη βλέπω στον Κούμα το 1830, αλλά με διαφορετική σειρά λέξεων:

 187. sarant said

  Καλημέρα, ας πούμε

  188 Ευχαριστούμε!

 188. cronopiusa said

 189. BLOG_OTI_NANAI said

  189: Εμείς ευχαριστούμε για τα άρθρα «μυστηρίου» 🙂

 190. ΓιώργοςΜ said

  190 Τσιφόρος-Σταυροφορίες

  Είχα την τύχη να έχω διαθέσιμα σχεδόν όλα τα βιβλία του Τσιφόρου από μικρός. Πιο πολλά θυμάμαι από αυτά παρά από την τυπική ιστορία που διδάχτηκα…
  Τυχαίνει μάλιστα να ξαναδιαβάζω τις Σταυροφορίες τελευταία.

  187 …θυμηθήκαν τώρα και τις Σταυροφορίες…
  Δεν το έχω συζητήσει με Άραβες, αλλά θυμάμαι να διαβάζω σε ανύποπτο χρόνο πως ακόμη και η λέξη «σταυροφορία» στον αραβικό κόσμο αρκεί για ν’ ανάψει τα αίματα. Στη Δύση λέμε «σταυροφορία» για κάθε κοινή προσπάθεια για έναν «ανώτερο» σκοπό, στη Μέση Ανατολή σημαίνει σφαγή και πλιάτσικο – και δικαίως.

 191. αγάπες λάθρες said

  Εώ οι Άραβες πείγαν στην Παλαιστίνη για να την εκπολιτίσουν. Αυτό το «Ο,τι σπέρνεις, θερίζεις …» μπορούμε να τον επικαλεστούμε και εμείς, ή μόνο οι Άραβες έχουν αυτό το δικαίωμα. Σαν να μη πάμε καλά.

 192. Θύμμαχος Θήτης said

  140 Για την τελευταία αναπνοή του Καίσαρα η «απόδειξη» είναι πολύ πιο σύντομη http://www.vendian.org/envelope/dir2/breath.html

 193. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  166. «Μάλλον αυτοί είναι που σπούδασαν αρκετά, κι έτσι δε συγκαταλέγονται στο 1-1,5 εκ που έμειναν πίσω…»

  Επιμενω : » 2010 Η γενια των «τολμηρων» της μεταναστευσης ( 427.000) »

  και συμπληρωνω : των ημιχρεωκοπημενων με δανειακες υποχρεωσεις ή χασουρες ( λ.χ. μηχανικοι που γνωριζω που μεταναστευσαν στην αρχη της οικ. κρισης ) και των απελπσμενων

  Το » Εξ αυτων 300.000 ειναι αυτοι/ες που σπουδασαν παραπανω απο οτι θα επρεπε (συγκρινομενοι με την Πορτογαλια) » δεν ειναι ορθον ως προς την μεταναστευση και χρηζει περαιτερω αναλυσης

  Διοτι αν σπουδαζει το 75% των αποφοιτων λυκειου ,
  το 50% εχει ικανοτητες (οπως μετρουνται απο καποιο τεστ ΙQ) > 100 (μεσος ορος)
  ενω το υπολοιπο 25% μικροτερο απο 100 εως περιπου 87 (οσο μια μετρια οικιακη βοηθος).

  Δεν εχω βρει στοιχεια για τους επιστημονες (brain drain 🙂 που λενε δακρυζοντας πολυθεσιτες δημοσιογραφοι που προ κρισης ειχαν 3 δουλειες, λες και τα μυαλα των «εμειναπισω»/»μενω ελλαδα» ειναι χαμηλοτερης πoιοτητας) και τους λοιπους ελληνες.

  Δεν ειναι ολοι ουτε πολυ καλα σπουδασμενοι/ες, ουτε οι εγκεφαλοι της χωρας. Βασικο προσον για τον υποψηφιο ξενητεμενο ειναι η ροπη προς περιπετεια, η καλη γνωση ξενης γλωσσας και νοοτροπιας ζωης/εργασιας. Σημαντικο ποσοστο ειναι τεχνιτες, τεχνικοι, που βρεθηκαν εξω με εργοληπτικες εταιρειες,…, εστιατορες, ζαχαροπλαστες,… αλλα και επιστημονες που σπουδασαν ή εκαναν μεταπτυχιακα στο ΗΒ, ΗΠΑ, Γαλλια,.. ή γεννηθηκαν στην Γερμανια, Βελγιο, Σουηδια 60’s-70’s.
  Καποια στιγμη στο γραφειο μου το 2000, ειχα δυο συναδελφους που ειχαν γεννηθει στην Γερμανια και Σουηδια….

  Να πανε κι αλλοι/ες, να κανουν επιχειρησεις και οσοι πετυχουν να γινουν εργοδοτες στους νεους της Ε.Ε.

 194. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  195.

  Καπως ετσι το ειδα λογοτεχνικα πριν 6 ετη ….
  […]
  Όμως όλες αυτές οι προβλέψεις διαψεύστηκαν, για την χώρα μας (χώρα με φτωχό κράτος και πλούσιους υπηκόους, χώρα με μεγάλη ευελιξία και -κυριολεκτικά – με επτά ψυχές) γιατί, η καινοτόμος ιδέα της νομιμοποίησης και χρήσης ασπρισμένων (πρώην γκριζό-μαυρων) κεφαλαίων ύψους 200 δις, οδήγησε στην αναγκαστική αγορά ελληνικών ομολόγων με αποτέλεσμα την σημαντική πτώση των spreads καθώς και σε πρόσθετες επενδύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα, με την –προσωρινή μην παίρνετε θάρρος- καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών 25 δις, όπως προαναφέρθηκε, και με τις επενδύσεις από τις χώρες του κόλπου και τις αντίστοιχες της ελληνο-κινεζο-βραζιλιάνικη κοινοπραξίας στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού η οικονομία μας απογειώθηκε με ρυθμούς ανάπτυξης τύπου Κίνας, η απασχόληση αυξανόταν διαρκώς και το έλλειμμα και το χρέος της χώρας μας μειωνόταν διαρκώς.

  Αφήστε, δε, το γεγονός ότι ελληνικές επενδύσεις στο εξωτερικό σήμαινε ότι σε γερμανικές και αγγλικές πρωτεύουσες και πόλεις τα αφεντικά ήταν Έλληνες, ενώ οι υπάλληλοι ήταν ιθαγενείς, ξέρετε αυτοί που μεθάγανε και μερικοί τα σπάζανε παλιότερα -πριν την ευρωπαϊκή κρίση- κάθε καλοκαίρι στο Φαληράκι, στα Μάταλα, στην Ιο, κ.λ.π. Δεν είχαν καταλάβει οι ηλίθιοι ότι αυτή η κατάσταση λειτουργούσε μόνον για ένα μήνα σαν βαλβίδα ασφαλείας ατμολέβητα, ενώ οι φιλοσοφημένοι και σώφρονες τελικά Έλληνες είχαν σχεδόν κάθε μέρα γιορτή, που διακόπηκε μόνον ως προς το ποσό που ξοδευόταν αυτήν την ζοφερή πενταετία που απ΄ ότι φαίνεται είχε παρέλθει οριστικά. Τώρα πια να περιμένουμε την επανάσταση από το προλεταριάτο του Βερολίνου και του Λονδίνου ;

  [….]

  Όμως τελικά νικητής το 2015 ήταν μια μικρή σχετικά και ανυπότακτη χώρα, η Ελλάδα, η οποία με καθυστέρηση 11 ετών πήρε ξανά, όχι το πανευρωπαϊκό κύπελλο ποδοσφαίρου, αλλά το πανευρωπαϊκό κύπελλο ως προς την δραστική μείωση του χρέους(από 120% σε 77%) , τον ρυθμό ανάπτυξης ( 7% ) και με ανεργία μόλις 6.5 %, με δεύτερη την συνεργαζόμενη – τίγρη επίσης της ΝΑ Ευρώπης- Αλβανία, η οποία κατάλαβε επιτέλους ότι τα κοινά στοιχεία που την ένωναν με την χώρα μας ήταν περισσότερα από αυτά με την ιταλική mafia ( η οποία είχε υποστεί καίρια πλήγματα από το ιταλικό κράτος λόγω της αυστηρής ευρωπαϊκής νομοθεσίας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου ).

  Άνθρωποι της νύκτας, ελληνικής καταγωγής, πρώην λαθρέμποροι καυσίμων και άλλοι πρώην μαυρο-κεφαλαιούχοι, διέσχιζαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με limo για συσκέψεις με τους managers των επιχειρήσεων που διατηρούσαν, δίνοντας τις σωστές κατευθύνσεις για την διοίκηση του ιθαγενούς προσωπικού, θυμίζοντας τους διοικητές των αμερικάνικων και γερμανικών θυγατρικών επιχειρήσεων στην χώρα μας την δεκαετία του 1970.

  http://www.poiein.gr/archives/9988/index.html

 195. […] Κοίταζα τις προάλλες σε ένα γαλλικό βιβλίο μια…  […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: