Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αιματοκυλισμένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 16 Ιουλίου, 2016


latuffΚαι πώς αλλιώς να τα πούμε, ύστερα από το καινούργιο μακελειό που αιματοκύλησε τη Νίκαια προχτές το βράδυ, όταν ένας τρελαμένος τζιχαντιστής που οδηγούσε νοικιασμένο φορτηγό-ψυγείο παραβίασε τις μπάρες και έπεσε πάνω στο πλήθος που είχε μαζευτεί στην παραλιακή Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, τον περίπατο των Άγγλων, αυτή την «επιτομή της νωχέλειας, της χαλαρότητας και της κατανίκησης του άγχους» (αντιγράφω τον χαρακτηρισμό από τον δημοσιογράφο Γιάννη Ανδρουλιδάκη), σκορπίζοντας τον πανικό και τον θάνατο, με 84 νεκρούς και αρκετούς σοβαρά τραυματίες την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, που είχε προαναγγελθεί ότι δεν θα παρατεινόταν, τώρα παρατείνεται για τρεις ακόμα μήνες, ενώ η Μαρίν Λεπέν ανοίγει σαμπάνιες.

Θα μπορούσα να μη βάλω άρθρο, έτσι παράταιρα που θα φαντάζουν τα αστειάκια και τα μαργαριτάρια σε μια μέρα πένθους -αλλά δεν θέλω να χαλάσω το σερί των αδιάλειπτων δημοσιεύσεων. Καταλαβαίνω όμως ότι η συζήτηση στα σχόλιά σας δεν θα περιοριστεί στα μεζεδάκια αλλά, αναπόφευκτα, θα πιάσει όχι μόνο το έγκλημα της Νίκαιας αλλά και την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ένα γεγονός της εντελώς τελευταίας στιγμής, χτεσινοβραδινό.

Οπότε, μεζεδάκια, έστω και με πικρή γεύση.

* Και ξεκινάω με έναν ενοχλητικό ευπρεπισμό που μας έρχεται από τη λεβεντογέννα Κρήτη. Σε ρεπορτάζ για ένα μικροσυμβάν της καθημερινής ταλαιπωρίας, ένα αυτοκίνητο που ο ιδιοκτήτης του το άφησε εδώ και μερικές μέρες σε έναν κυκλοφοριακό κόμβο με αποτέλεσμα να προκαλεί μποτιλιάρισμα, ο πολίτης που καταγγέλλει το συμβάν γράφει «εδώ και 4 ημέρες … παραμένει παραιτημένο ένα αυτοκίνητο» και ο δημοσιογράφος ίσως επιδοκιμάζει αφού βάζει στον τίτλο «Κομφούζιο από το… παραιτημένο αυτοκίνητο», εκτός κι αν τα αποσιωπητικά εκληφθούν ως ειρωνεία για τον ευπρεπισμό.

Διότι βέβαια, το αυτοκίνητο το παράτησε ο ιδιοκτήτης του -δεν παραιτήθηκε το ίδιο! Και μπορεί το παραιτώ και το παρατώ να συνδέονται ετυμολογικά, και μπορεί πριν από δυο χιλιάδες χρόνια να συμπίπτανε (έχε με παρητημένον, έλεγε στην παραβολή ο Ιησούς, που αντιστοιχεί στο σημερινό ‘παράτα με’), αλλά ο σημερινός ευπρεπισμός που μετατρέπει το παρατημένο αυτοκίνητο σε παραιτημένο ισοπεδώνει διαφορές σημασίας και επίπεδα γλώσσας.

* Σε ενυπόγραφο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr διαβάζω:

Οι πόλεις που ζούμε είναι χώροι που το ιδιωτικό συναντάται με το δημόσιο. Ο γηγενής του κλεινόντος άστεως αντικρίζει τον περιπλανώμενο ξένο. Εμείς «μιλάμε» με τους άλλους. Μόνο που, το «εμείς» και το «εκείνοι» επιδέχεται ερμηνειών.

Υπάρχει βέβαια το γενικομανές «επιδέχεται ερμηνειών», που είναι λάθος αφού το ρήμα «επιδέχομαι» επιδέχεται μόνο σύνταξη με αιτιατική, αλλά το συχνό αυτό λαθάκι ωχριά μπροστά στο μαργαριτάρι μεγατόνων που προηγείται, το θηριώδες «του κλεινόντος άστεως». Φυσικά, το κλεινόν άστυ κάνει στη γενική, απλά και απλώς, «του κλεινού άστεως». Για να σταθεί το «του κλεινόντος» θα πρέπει το «κλεινόν» να νοηθεί ως μετοχή ανύπαρκτου ρήματος (ο *κλεινών, η *κλεινούσα, το *κλεινόν).

Δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη στήλη το tvxs αναδημοσιεύει άρθρα από άλλους ιστότοπους, το μαργαριτάρι θα πρέπει να το χρεώσουμε στον συντάκτη. Ωστόσο, το γκούγκλισμα βγάζει στο φως μια ενδιαφέρουσα ιστορία -ο ίδιος συντάκτης είχε δημοσιεύσει ένα παρεμφερές (αν και όχι ίδιο) άρθρο το 2013 στη μακαρίτισσα πλέον Ελευθεροτυπία, όπου έγραφε:

Οι σύγχρονες πόλεις είναι χώροι που το ιδιωτικό συναντάται με το δημόσιο. Το μυστικό συγκρούεται με το αποκαλυπτόμενο. Ο θεωρούμενος γηγενής του κλεινού άστεως αντικρίζει τον κατακριτέο περιπλανώμενο ξένο. Και όλοι εμείς «μιλάμε» με τους εκείνους. Μόνο που, ποιοι είναι «οι εμείς» και ποιοι «οι εκείνοι», επιδέχεται υποκειμενικές ερμηνείες.

Όπως βλέπετε, δεν είναι ακριβώς το ίδιο κείμενο, αλλά οι επίμαχες φράσεις υπάρχουν κι εδώ, και είναι διατυπωμένες σωστά και οι δύο.

Οπότε τι να συνέβη; Να άλλαξε μέσα σε τρία χρόνια ο κ. Μάρκοβιτς απόψεις για τη γλώσσα και τη γραμματική; Ή μήπως ο ιστότοπος που φιλοξένησε το νεότερο άρθρο του να έκανε (μαργαριταρένιες) επεμβάσεις στη γλώσσα; Σηκώνω τα χέρια ψηλά.

* Κι ένα φρέσκο, από την προχτεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Αλέξη Παπαχελά και στον Σκάει. Διάβασα σχόλιο ενός φίλου, στο οποίο ο φίλος μου επέκρινε τον πρωθυπουργό όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε γλωσσικό, εξαιτίας της φράσης:

Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που μας στήριξαν, είχαν επίγνωση ότι θα δώσουμε μια μάχη…

Σύμφωνα με τον φίλο μου, αφού η πλειοψηφία είναι σε ενικό αριθμό, η σύνταξη του ρήματος με πληθυντικό είναι χοντρό λάθος που δείχνει αγραμματοσύνη.

Διαφωνώ ριζικά για την καταδίκη της συγκεκριμένης φράσης. Θεωρώ πως η φράση «η μεγάλη πλειοψηφία … είχαν» δεν είναι λάθος, είναι το λεγόμενο «σχήμα κατά το νοούμενο» και είναι απολύτως νόμιμη και δόκιμη χρήση, τόσο λόγια όσο και λαϊκή.

Και για να μην πει κανείς πως αυτό το λέω τώρα, για να υπερασπιστώ τον Τσίπρα, παραθέτω απόσπασμα από άρθρο μου του 2014, όπου γράφω ακριβώς, λες και το είχα παραγγελία:

Και κλείνω με ένα ακόμα προβληματάκι που ισχύει τόσο για την πλειοψηφία όσο και για την πλειονότητα. Πώς τις συντάσσουμε; Με ενικό ή με πληθυντικό; Η πλειοψηφία και η πλειονότητα είναι περιληπτικά ονόματα (ενικός γραμματικός αριθμός, αλλά αναφέρονται σε πλήθος), οπότε μπορεί να συντάσσονται τόσο με ενικό αριθμό, π.χ. Η πλειοψηφία των μαθητών κάνει φροντιστήριο. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων απάντησε καταφατικά. Η πλειοψηφία των συνέδρων τάχθηκε με την πρόταση του προέδρου, όσο και με πληθυντικό αριθμό, κατά το λεγόμενο «σχήμα κατά το νοούμενον» (διότι «εννοείται» ότι αναφέρεται σε πλήθος), π.χ. Η πλειονότητα των πολιτών πιστεύουν ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει βελτιωθεί. Κάποιοι ενοχλούνται από αυτή τη χρήση, που όμως είναι απολύτως καθιερωμένη, ήδη από την εποχή των δημοτικών τραγουδιών, εξού και το κλασικό παράδειγμα που βρίσκουμε στις γραμματικές: Ο κόσμος χτίζουν εκκλησιές, χτίζουν και μοναστήρια.

* Αμφίσημων τίτλων συνέχεια, αυτή τη φορά για το προολυμπιακό τουρνουά: «Κηδεία» της Κροατίας στην Ιταλία, πάει στους Ολυμπιακούς.

Ποιος κηδεύτηκε; Βέβαια το δεύτερο σκέλος κάπως βοηθάει να υποψιαστούμε ότι οι Κροάτες νίκησαν στο ματς. Και πράγματι, η Κροατία έκανε την κηδεία της Ιταλίας, όπως ξέρουμε επειδή παρακολουθούμε την αθλητική επικαιρότητα και όχι επειδή συνάγεται από τον τίτλο.

* Τη βδομάδα που μας πέρασε χάσαμε και τον Δημήτρη Μαρωνίτη. Το Βήμα, η εφημερίδα με την οποία συνεργάστηκε επί δεκαετίες, τον αποχαιρέτησε καταφέρνοντας να στριμώξει όχι ένα αλλά δύο ζευγάρια εισαγωγικά στις 11 λέξεις του τίτλου της νεκρολογίας:

«Εφυγε» από τη ζωή στα 87 του ο «δάσκαλος» Δημήτρης Μαρωνίτης

Να βάλεις εισαγωγικά στο «έφυγε» όταν είναι μόνο του, το καταλαβαίνω -αλλά τι νόημα έχουν στο «έφυγε από τη ζωή»; Κι έπειτα, δεν ήταν τάχα δάσκαλος ο Μαρωνίτης; Τι πάρθιο υπονοούμενο είναι αυτό;

tzimerofili* Σε πρόσφατη ανάρτηση στο Φέισμπουκ, ο Θάνος Τζήμερος χαρακτήρισε αγράμματο τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, επειδή σε πρόσφατη δήλωση του χρησιμοποίησε την έκφραση «δυνάμει τρομοκράτες», λέγοντας: «δημιουργείται μια λανθασμένη εντύπωση στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι οι πρόσφυγες είναι δυνάμει τρομοκράτες.

Σύμφωνα με τον εγγράμματο τζήμερο, το σωστό είναι «εν δυνάμει τρομοκράτες», όχι «δυνάμει», διότι σύμφωνα με τον εγγράμματο τζήμερο «δυνάμει» σημαίνει «βάσει», ενώ το δυνητικά είναι «εν δυνάμει».

Να κάψουμε τα λεξικά μας, διότι δεν συμφωνούν με τον ημιμαθή τζήμερο. Σύμφωνα τόσο με τον Μπαμπινιώτη, όσο και με το ΛΚΝ, το επίρρημα «δυνάμει» έχει δύο σημασίες. Αντιγράφω από το ΛΚΝ:

1. (λόγ.) με βάση κτ., επί τη βάσει: Aπολύθηκε / συνελήφθη ~ του τάδε νόμου / ~ εντάλματος. 2. για να δηλωθεί η κατάσταση αυτού που τείνει να πραγματοποιηθεί, να λάβει μορφή, που υπάρχει μόνο δυνητικά: H τάση είναι ~ ενέργεια. Οι εργάτες είναι ~ οπαδοί ενός εργατικού κόμματος.

Η δεύτερη σημασία είναι αυτή που χρησιμοποίησε ο Φίλης, επομένως η τζημεροδιόρθωση είναι αβάσιμη και δείχνει απλώς την ημιμάθεια του γραφικού πολιτευτή.

ΥΓ Και βέβαια ο Φίλης δεν ήταν ποτέ «πρώην Κνίτης», στον Ρήγα Φεραίο ξεκίνησε.

* Νομίζω ότι το ανόητο άρθρο του capital.gr περί διδασκαλίας των αρχαίων το συζητήσαμε και σε προηγούμενο μεζεδοάρθρο μας, αλλά ο φίλος Άκης Γαβριηλίδης επισήμανε κι άλλη πατάτα. Γράφει ο συντάκτης:

Αγνοούν [ενν. οι αριστεροί] την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διατριβή του Μαρξ πάνω στην αρχαία φιλοσοφία. Αναφέρονται μόνο σε ορισμένα βιβλία του όπως το Κεφάλαιο, το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, η Υπεραξία, κ.α. Ο τίτλος της εν λόγω διατριβής είναι «Διαφορά μεταξύ της δημοκρίτειας και της επικούρειας φυσικής φιλοσοφίας».

Περιμένω με αγωνία να εκδοθεί το άγνωστο, χαμένο ως τώρα, έργο του Μαρξ «Η υπεραξία»!

* Σε άρθρο για συναντήσεις με εξωγήινους γράφτηκε: Τα παρακάτω περιστατικά επαναφέρουν αναγκαστικά τη συζήτηση για το αν είμαστε μόνοι μας στο Υπερπέραν

Στο Σύμπαν ήθελε να πει ο συντάκτης, στο Σύμπαν υπάρχει ενδεχόμενο να μην είμαστε μόνοι. Στο Υπερπέραν είμαστε σίγουρα μόνοι, αλλά τουλάχιστον δεν διαβάζουμε κοτσάνες.

* Γράφει φίλος στο Φέισμπουκ και αντιγράφω ανενδοίαστα:

Καμπουράκης στο Μέγκα, Πέμπτη πρωί: «ο αυτοκράτορας Αδριανός φορολόγησε τη χρήση των ουρητηρίων».

1ο λάθος: όχι ο Αδριανός αλλά ο Βεσπασιανός, εξ ου και τα ουρητήρια ονομάστηκαν ειρωνικά βεσπασιανές.
2ο λάθος: φορολόγησε τα ούρα που ως τότε τα προμηθευόταν αφορολόγητα ο κλάδος της πλύσης και επεξεργασίας υφασμάτων, όχι τους χρήστες των ουρητηρίων.

Το πρώτο λάθος είναι χοντρό, και θα έπρεπε να το ξέρει ακόμα κι ένας δημοσιογράφος σαν τον Καμπουράκη, ιδίως αφού συγγράφει και βιβλία ιστορικού, ας πούμε, περιεχομένου.

Το δεύτερο δεν είναι και τόσο γνωστό, και περισσότερο γι’ αυτό μεταφέρω το σχόλιο του φίλου, όχι τόσο για να επιπλήξω τον καημένο τον Καμπουράκη.

* Αν δεν ήταν το μακελειό της Νίκαιας, τα σημερινά μεζεδάκια μπορεί και να είχαν τον τίτλο «Αποαναγνωρισμένα», και αυτό με αφορμή άρθρο για τις μανούβρες του Μαρινόπουλου, όπου διάβασα ότι » η σχετικά μικρή ζημία του 2014 είναι αποτέλεσμα λογιστικού τρικ, καθώς η Μαρινόπουλος «αποαναγνώρισε» μονομερώς(!) δανειακές υποχρεώσεις ύψους 54 εκατ. ευρώ, προβλέποντας το μελλοντικό περιεχόμενο συμφωνίας που θα σύναπτε με τον δανειστή της κάποιους μήνες αργότερα…»

Έτσι είναι άμα έχεις ενστερνιστεί τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας, προβλέπεις τα μελλούμενα και αποαναγνωρίζεις κατά βούληση.

(Ο όρος μπορεί να είναι δόκιμος, το ότι τον επισημαίνω δεν σημαίνει πως τον θεωρώ λαθεμένο, απλώς αξιοπαρατήρητον).

* Το γνωστό πρόβλημα με την αποφυγή της διπλής άρνησης σε ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου: Η αντιμετώπιση της διαπλοκής είναι απαίτηση της κοινωνίας και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε κωλυσιεργία στην δικαστική διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Πιο σωστά, «δεν πρόκειται να ανεχθεί καμιά κωλυσιεργία» ή, έστω, «δεν πρόκειται να ανεχθεί ΤΗΝ οποιαδήποτε κωλυσιεργία».

* Και κλείνω με μερικά μεζεδάκια που τα παραθέτω χωρίς σχόλια παρά μόνο με την προτροπή «Απολαύστε υπεύθυνα!»

 

Advertisement

277 Σχόλια προς “Αιματοκυλισμένα μεζεδάκια”

 1. Γς said

  Καλημέρα
  τουλάχιστον εδώ μακριά απ την Πόλη και τη Νίκαια.

  >έτσι παράταιρα που θα φαντάζουν τα αστειάκια και τα μαργαριτάρια σε μια μέρα πένθους

  που δεν μπορείς να τ αποφύγεις ολότελα. Ασε που σε τέτοιες στιγμές ελοχεύουν ως απαραίτητα…

  Διάβασα πριν λίγο στο ΦΒ:

  «Σκέψου νά πήγαινες εσύ νά ανατιναχθείς κάπου στήν βόρρεια Αφρική, επειδή οί Αγαρηνοί κατέλαβαν τήν Κρήτη επί 2 σχεδόν αιώνες καί έσφαξαν τούς κατοίκους της….»

 2. georgeilio said

  Καλημέρα

  «παραιτημένο»: πρόκειται απλώς περί γραπτής αποτύπωσης τύπου της κρητικής διαλέκτου. Και ως γνωστόν, τα κρητικά, όπως και τα ποντιακά διατηρούν ορισμένους τύπους που προσεγγίζουν τα αρχαία.

 3. ζαπ said

  Καλημερα, 1 σταγονα ιστορια επιπλεον http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/19576/oi-vespasianes-kai-to-elliniko-dimosio περι βεσπασιανων,αφιερωμενο στον Κο Καμπορακη (αστειευομαι)!

 4. spiral architect said

  Καλημέρα με ένα φρέσκο προφορικό ραδιοφονικό μεζεδάκι:
  Βουλευτής (οθντκ) Γ. Μαυρωτάς στο Realfm: «Το πραξικόπημα δεν είχε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας»

 5. Γς said

  >αλλά ο σημερινός ευπρεπισμός που μετατρέπει το παρατημένο αυτοκίνητο σε παραιτημένο ισοπεδώνει διαφορές σημασίας και επίπεδα γλώσσας.

  -Λάσα μι πουτάνα!
  Στο πανί καλοκαιρινού σινεμά.

  Κι ο μεταφραστής θέλησε να το ευπρεπίσει. Και έγραφαν οι υπότιτλοι:

  -Ασε με πόρνη!
  Και [μας] το χάλασε εντελώς…

 6. nikiplos said

  Καλημέρα… αν μη τι άλλο το προηγούμενο διήμερο, ήταν καταιγιστικό από τις εξελίξεις…

 7. nikiplos said

  Άκουγα την Ντιαντόρα στην ΕΡΤ – από το πρωί δεν άφησε κανάλι για κανάλι… Πιο άσχετος πεθαίνεις… Μόλις διατύπωσε πως το πραξικόπημα προήλθε από τους κύκλους του Ισλάμ… πρέπει να παίρνει βαριά ψυχοφάρμακα…

 8. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Αν το λένε το «παραιτημένος» στα κρητικά για τον παρατημένο, στέκομαι διορθωμένος!

 9. Emphyrio said

  Τωρα να δουμε τί πηδημα θα τραβηξουν οι Τουρκοι απο τον σουλτανο τους…

  Να ενημερωσουμε επισης τους δημοσιογραφους της ΕΡΤ πως ανεβοκατεβαζοντας την προχτεσινη ημερα ως «Ημερα της Βαστιλης» δειχνουν ξεκαθαρα δυο πραγματα: Πως οντως και προφανως δεν ξερουν τιποτε απο Γαλλια και γαλλικη γλωσσα και πολιτισμο (εξαιρειται η Θωμαϊς Παπαϊωαννου, που διαβασα χτες πως ειναι ενα χρονο απληρωτη), και πως οντως και προφανως ολη η ενημερωση τους και η ειδησεογραφια τους για τα εξωτερικα γεγονοτα προερχεται απο αγγλοφωνες και δη αμερικανικες πηγες. Μπουχτισα να την ακουω αυτην την ημερα της Βαστιλης, μπουχτισα…

 10. georgeilio said

  2-8: το λένε, αυτό δεν σημαίνει ότι έπρεπε α-παραίτητα και να το γράψουν. Πάντως, τουλάχιστον το έγραψαν σωστά.

 11. nikiplos said

  Emphyrio, φταίει και η κακή μας εκπαίδευση… Είμαστε τελείως άσχετοι… Για ρώτησε κανέναν της Β’ ή της Γ’ Λυκείου να σου εξηγήσει για το Διευθυντήριο… Θα γελάσεις πικρά για τους πολίτες «της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία» (σικ)…

 12. spiral architect said

  Γιαλαντζί σαματά από χαϊβάν ασκέρ. Ντιπ μπουνταλά.
  (με > 90 νεκρούς) 😦

 13. ΓιώργοςΜ said

  12 🙂
  Να δοκιμάσω κι εγώ;
  Μπουνταλά ασκερίμ πασά, Ερντοάν χαβά ντουγρού..

 14. spiral architect said

  Το τούβλο της (χθεσινής) ημέρας:

  και οθονιά για να μείνει:

 15. Emphyrio said

  Εννουσα πως οι Γαλλοι δεν την λενε ετσι την ημερα που γιορταζουν, αλλα ετσι στραβα την λενε οι αγγλοφωνοι. Και τα δικα μας τα τσακαλια μεταφραζουν και ενημερωνονται οχι απο την πηγη κατ’ευθειαν αλλα απο τα αμερικανικα πρακτορεια… Αυτο με τσαντιζει. Θα το καταλαβαινα για κατι που συμβαινει στην Μονγκολια π.χ. (που ηταν ο Κοτζιας χτες), οπου μαλλον δεν αξιζει τον κοπο να εχεις ανταποκριτη – αλλα στις χωρες της Ευρωπης; Διπλα μας;

 16. ΓιώργοςΜ said

  Γυμνοί, άλλοι με τα χέρια ψηλά και άλλοι σερνάμενοι στο δρόμο παραδίδονται στην αστυνομία.

  Σερνόσαντε ή σερνόντουστε;
  http://goo.gl/h3uhZA

 17. Γιάννης Ιατρού said

  Δε μου λέτε, ξέρουμε που βρίσκεται ο Φράγκος Φραγκούλης; 🙂 🙂

 18. spiral architect said

  @17: Παρέα με τον Πάνο στο μπούνκερ της Μεσογείων.

 19. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  1τέλος – Σιγά μη έγινε η επίθεση στην Νίκαια για τους σταυροφόρους Γς, ανάθεμα κι αν ήξερε τι ήταν οι σταυροφόροι. Γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα μας, πόσο εύκολα μπορείς να κάνεις ενα μυαλό, να «σκέφτεται» όπως θέλεις εσύ, αν το προγραμματίσεις στην νηπιακή ηλικία. Άλλωστε, ανεξαρτήτως των ψευδαισθήσεων, έτσι δεν λειτουργεί ο κόσμος;

 20. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>παραιτημένο
  Ναι έτσι το λέμε.Μάλιστα για τ΄Ανατολικά είναι …ευπρεπισμένο λιγάκι, καθώς εμείς οι χωργιάτες(στου Διαόλου τη Μάνα) λέμε «παραίντα το», «παραίντησέ το μπλιο».
  «Το παραιΝτιΣμένο αμάξι» το λοιπόν 🙂

  Γιάιντα τηνε παραίντησες
  τη στράτα που προπάθιες
  κι ήπεσες στην κακοβολιά
  που’ναι γεμάτη αγκάθες

 21. nikiplos said

  Το Μίσος περιγράφεται τέλεια στην ταινία La Haine του Ματιέ Κασοβίτσ του 1992. Προκύπτει από τον φυλετικό, εθνολογικό, θρησκευτικό διαχωρισμό (apartheid) που ισχύει έτσι κι αλλιώς στη Δύση στα περισσότερα σημαντικά, «ισχυρά» επαγγέλματα. Νέοι αποκλείονται από τις ίσες ευκαιρίες, από την κουλτούρα, την ποιότητα, την μόρφωση με έναν διαχωριστικό ελιτισμό. Είναι ξένοι…

  Από την άλλη οι ίδιοι περιχαρακώνονται και καταφεύγουν σε θρησκευτικούς ταγούς αμφισβητούμενων σκοπών. Έχουν όμως χρήμα και τους δελεάζουν, αποσβένουν τα χρέη τους, τους προσφέρουν αλληλεγγύη, εργασία, νομική υποστήριξη. Όλα αυτά με το τίμημα να μην ξέρουν, να μην μορφωθούν, να μείνουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ στα Δυτικά μεταρρυθμιστικά ιδεώδη. Δηλαδή μακριά από αμφισβητήσεις θρησκείας κλπ. Ίσα ίσα, όσο περισσότερο θρησκευτικό μένος δείχνεις, τόσo σε αγαπούν, σου πληρώνουν το νοίκι, φεύγεις από τις άθλιες γιγάντιες πολυκατοικίες με υποκριτικά ονόματα (άκου συνοικία Μπερλιόζ) και πας σε γειτονιές να ζήσεις σαν άνθρωπος.

  Οι μουλάδες πλέον σε παραλαμβάνουν στις αγκάλες τους και γίνονται υπολογίσιμη δύναμη στα κράτη της Δύσης. Μόνο σου μέλημα, να κάνεις ότι σου λένε…

  Από την άλλη τι είναι αυτό που σπρώχνει τους αναξιοπαθούντες νέους στους Μουλάδες? Μα δύο πράγματα: α. Το άφθονο χρήμα των μουλάδων που όλοι γνωρίζουν από που προέρχεται αλλά κάνουν ότι δεν ξέρουν τίποτε για το φόνο. και β. Η ΈΛΛΕΙΨΗ οποιασδήποτε πολιτικής αφήγησης που να ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΑ. Δεν υπάρχει πολιτικό σχήμα που να τους αγκαλιάζει, να τους προσφέρει ελπίδες, να τους προσφέρει αλληλεγγύη. Δεν ορίζονται πουθενά πολιτικά στη Δύση.

  Αναμφισβήτητα υπάρχουν πολιτικά σχήματα που να έχουν στο μυαλό τους διεθνιστικές αντιλήψεις και να προσπαθούν να αγκαλιάσουν τους λογής αναξιοπαθούντες. Αυτό όμως δεν είναι σημαντικό για δύο λόγους: α. Είναι ισχνά ως σχήματα, δεν έχουν δηλαδή ευρεία αφήγηση στις κοινωνίες. Είναι συνήθως σχήματα-γκρούπες του περιθωρίου. β. Πολλές φορές την όποια αλληλεγγύη τους την δείχνουν ως ελεημοσύνη, με ένα υπεροπτικό πολιτικό αφήγημα: Να σε βοηθήσουμε να φας, να βρεις ένα κατάλυμα, να έχεις νομική υποστήριξη κλπ, (δουλειά μόνο μην μας ζητήσεις κι εμείς άνεργοι είμαστε αλλά έχουμε «καβάτζες») αλλά μην ζητήσεις τίποτε παραπάνω. Το σημαντικότερο: Να μείνεις απαθής και άκακος σαν αρνί.

  Το κίνημα του ακραίου Ισλαμισμού, που αποκαλούμε (σωστά) Ισλαμοφασισμό, βρίσκει παντού οπαδούς. Γιατί? Γιατί κυρίως αποτελεί τον μόνο ισχυρό πόλο στο παγκόσμιο στερέωμα ενάντια στον Δυτικό επεκτατισμό και την Δυτική αντίληψη για αποικιοποίηση φτωχοποίηση των αναπτυσσόμενων ή των υπανάπτυκτων χωρών. Κακά τα ψέμματα. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να το φοβάται η Δύση. Οι αναξιοπαθούντες γίνονται αυτομάτως μέλη μιας μεγάλης και ισχυρής ομάδας.

  Θεωρώ πως όταν στο μέλλον αποτιμήσουν τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο – που θα οδηγήσει σε κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που έχουμε σήμερα ως συναντίληψη του κόσμου μας – ως έναυσμα θα έχουν την επίθεση στο Παρίσι… Και είναι βέβαιο πως όταν ο πραγματικός πόλεμος απασφαλίσει, στην οργανωμένη Δύση θα έχουμε αναμφισβήτητα «Νύχτες του Αγίου Βαρθολομαίου» μεγάλη η χάρη του… Οι προχθεσινές επιθέσεις δεν είναι παρά η ιδεολογικές τους τεκμηριώσεις…

 22. BLOG_OTI_NANAI said

  Στο θεοπάλαβο άρθρο για τον Όμηρο, ο συντάκτης κάνει μια… εξαιρετική αυτοκριτική! Στο παρακάτω απόσπασμα, αντί να γράψει «ο Γιατρός […] μάλλον ΝΟΜΙΣΕ πως είχε να κάνει με κάποιο διαταραγμένο άτομο«, έγραψε, «ο Γιατρός […] μάλλον ΚΑΤΑΛΑΒΕ πως είχε να κάνει με κάποιο διαταραγμένο άτομο«!!! 😀 😀

 23. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  22 Δεν το είχα προσέξει το αυτογκόλ!

 24. Mindkaiser said

  Το αποαναγνωρίζω είναι δόκιμη μετάφραση του derecognize. Υπάρχει και σε επίσημα κείμενα της Ε.Ε..

  http://www.accountingtools.com/dictionary-derecognition

 25. Mindkaiser said

  @21 Η εξαιρετικά επίκαιρη ταινία του Ματιέ Κασσοβίτς γυρίστηκε το 1995.

 26. sarant said

  24 Δεν είπα ότι δεν είναι δόκιμος τύπος

 27. Anasto said

  Δεν ξέρω για το υπερπέραν αλλά στο υπερδώθεν έχει μπόλικη παρέα. 😛

  Με αφορμή την «αποαναγνώριση», να ρωτήσω μήπως έχετε υπόψη καμιά απόδοση του αγγλικού «deregulate» στα ελληνικά; Το αναφέρω γιατί η προτεινόμενη από τα λεξικά «απορρύθμιση» μου φαίνεται δεν αποδίδει σαφώς τον πολιτικό όρο. Νομίζω πως μια φράση σαν «θεσμική αποδιάρθρωση» ή «αποθέσμιση» θα ήταν πιο κοντά στο νόημα αλλά δεν μου ακούγεται κανένα τους καλό και που να μην σημαίνει ήδη κάτι άλλο. Ή μήπως το απορρύθμιση είναι μια χαρά, όποιος καταλάβει, κατάλαβε και μόνο το δικό μου μυαλό πάει πρώτα και κυρίως σε ανθρώπινες και μηχανικές λειτουργίες και τι ψάχνω τώρα;

  Άσχετο, αλλά ο Nikiplos Μόλις έκανε ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο. Μου θύμισε μια φράση, που με έβαλε με παρόμοιο τρόπο σε σκέψεις, που ήταν κάπως έτσι: Δεν είμαστε θεατές της ριζοσπαστικοποίησης του ισλαμισμού αλλά της ισλαμοποίησης του ριζοσπαστισμού. Και ίσως τέλος πάντων, οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε ακραίες καταστάσεις κι αντιλήψεις, να δείχνουν διέξοδο προς στο Ισλάμ παρά σε παραδοσιακά σχήματα του ριζοσπαστισμού, που τώρα πια είναι συμβιβασμένα, τακτοποιημένα κι ακίνδυνα.

 28. cronopiusa said

  Walzer, Volte, Vals, Valse

 29. spiral architect said

  Ωχ!

 30. Γιάννης Ιατρού said

  22: Έλα τώρα που κάτι μου θυμίζει αυτό το άρθρο 🙂 🙂

 31. Mindkaiser said

  @26 Μα, το αναφέρεις ρητά και στην παρένθεση. Απλά στους παροικούντες την οικονομική Ιερουσαλήμ δεν κάνει καμία αίσθηση.

  @27 Και το απορρύθμιση είναι αρκετά διαδεδομένος όρος στα οικονομικά. Πολλές φορές χρησιμοποιείται για να δηλώσει κανείς νομοθετικές πρωτοβουλίες που χαλαρώνουν το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο (financial markets deregulation, labor markets deregulation). Οι δύο όροι που προτείνετε νιώθω ότι παραπέμπουν σε γεγονότα άλλης κλίμακας.

 32. LandS said

  Εντάξει, Υπεραξία σκέτο δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως το Θεωρίες Υπεραξίας (Το Κεφάλαιο, Δ Τόμος) που κάλλιστα στέκεται και μόνο του σα βιβλίο.
  Ε ένας καλός φίλος του Θεωρίες Υπεραξίας μπορεί να το λέει χαϊδευτικά Υπεραξία.

  Ντρέπουμαι που το ρωτάω αλλά ξέρει κανείς αν έχει εκδοθεί και Ελληνικά; Αν ναι, μόνο του ή σαν τέταρτος τόμος;

 33. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, με ωραία μεζεδάκια !
  Με αφορμή, πάντως, το τραγικό περιστατικό, δεν ήταν λίγες και οι μεζεδοαναφορές για «πλαζ ντεζ Ανγκλέζ«. Και πάλι καλά, που κάποιος από παλιότερη γενιά δεν είπε για «πλαζ ντεζ Εγγλέζ»…

 34. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>ιδίως αφού συγγράφει και βιβλία ιστορικού, ας πούμε, περιεχομένου.
  Αλλά για Σταγόνες Ιστορίας,αίματος κυρίως, όχι ούρων 🙂 θυμάμαι που διάβαζε από τα σχετικά πονήματά του σε μια εκπομπή στο ράδιο ο Καμπουράκης.

 35. cronopiusa said

 36. LandS said

  27 Θα είναι μεγάλη απορρύθμιση αν σταματήσουμε να λέμε το deregulation απορρύθμιση.

 37. Mindkaiser said

  @36 Θα αποαναγνωρίσουμε βασικές συνιστώσες της financial lingo. 😛

 38. Ριβαλντίνιο said

  Ψόφια πράγματα (με εξαίρεση τους νεκρούς 😦 😦 😦 ). Καλά έκανα και πήγα για ύπνο. Πραξικόπημα πιτζάμα που λέγανε και επί Καραμνλή.

  Καλό για εμάς . Να καταλάβουν κάτι λίγοι πιτουροκέφαλοι και εδώ στην Γκρέτσια ότι τα στρατιωτικά πραξικοπήματα δεν φτουράνε σε μη τριτοκοσμικές χώρες τον 21ο αιώνα.

 39. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  38 – Τα πραξικοπήματα δεν φτουράνε σε καμία χώρα, αν δεν ικανοποιούν ΜΙΑ χώρα.☺

 40. Ριβαλντίνιο said

  Μας ζητάνε και πολιτικό άσυλο (έτσι λένε) ! 🙂 🙂

  Από εμάς …. ! 🙂

 41. Πάνος με πεζά said

  Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ηρεμήσουν τα πράγματα… Σκέψου, κατακαλόκαιρο, να αρχίσουν να έρχονται και μετανάστες από την Τουρκία…

 42. Ριβαλντίνιο said

  @ 39 ΛΑΜΠΡΟΣ

  Μια χαρά φτουράνε. (Π.χ. οι ΗΠΑνοί δεν γνώριζαν το δικό μας των συνταγματαρχών. Μόνο αυτό των στρατηγών γνώριζαν.)

 43. Ριβαλντίνιο said

  @ 41 Πάνος με πεζά

  Τώρα κανονικά εμείς είμαστε η πρώτη μη επικίνδυνη χώρα.

 44. Μην είσαι βέβαιος ότι σε αντίστοιχο κάλεσμα Ελλήνων πολιτικών, η αντίδρασή μας θα ήταν παρόμοια. Αν οι επίδοξοι ήταν αρκετά έξυπνοι, ώστε να αφήσουν τα «κοινωνικά μέσα» (τα εισαγωγικά σκόπιμα) ελεύθερα, οι περισσότεροι θα συμπαραστέκονταν μέσω φουμπού και τουίτερ.

 45. Corto said

  Το βαλς υπάρχει στα καθ’ ημάς.

  Τούρκικο βαλς:

  Ελληνικό βαλς:

 46. nikiplos said

  Αγαπητέ, Ριβαλντίνιο αλλά και προς τον εαυτό μου και ίσως και άλλων εδώ και αλλού…

  εμένα μου είναι προφανές πως το χθεσινό πραξικόπημα της Τουρκίας ΘΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕ και θα αποκτούσε τη δυναμική που – εκ των υστέρων θα δικαιολογούσαμε με κοινωνικό πολιτικά κριτήρια τρομάρα μας – θα κυριαρχούσε σε όλο το Στράτευμα και τελικά στη γείτονα,
  ΘΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕ

  ΕΑΝ οι Τούρκοι είχαν πάει για ύπνο, στις δουλειές τους, κοιτούσαν τη δουλίτσα τους…
  (90 επιβεβαιωμένοι νεκροί από τους αντιπραξικοπηματίες και άλλοι 110 από τους πραξικοπηματίες δεν το λες και … πυτζάμα).

  Αν είχαν πάει για ύπνο όπως οι δικοί μας κάποτε, θα αποκτούσαν την προσήκουσα δυναμική οι πραξικοπηματίες γιατί στη συνέχεια θα βόλευαν/εξυπηρετούσαν πολλούς συναδέλφους τους… Θα πειθαρχούσαν πολλοί κρυμμένοι πίσω από τους «τρελούς» όπως και εδώ οι δικοί μας κάποτε…

 47. Γιάννης Ιατρού said

  44: ..Μην είσαι βέβαιος ότι σε αντίστοιχο κάλεσμα Ελλήνων πολιτικών… Έτσι !!

 48. Αγγελος said

  (38β) Μη λες μεγάλο λόγο… 😀

 49. Ριβαλντίνιο said

  @ 44 Stazybο Hοrn

  Τσίπρας και Μιτσοτάκης εμπνέουν για ενεργή αντίδραση ! 🙂

  @ 46 nikiplos
  Απ’την στιγμή που δεν εξουδετέρωσαν τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν τραγέλαφος .

  «200 νεκροί»
  Ναι σε αυτό έχεις δίκιο. Αλλά ήταν πολύ άσχημα οργανωμένο και θα μπορούσε ίσως να του αποδοθεί ο όρος για την εύκολη καταστολή του.

  Η πλειοψηφία των στρατιωτικών μας σήμερα είναι δημοκρατικών φρονημάτων.

 50. 44: αν δεν είναι σαφές, θα συμπαραστέκονταν στο κάλεσμα των πολιτικών εννοώ. Πικρό κι αληθινό το 46.

 51. 50: Αλίμονο αν σε τέτοια περίπτωση βγεις στο δρόμο για τα πρόσωπα!

 52. Alekos81 said

  «όχι τόσο για να επιπλήξω τον καημένο τον Καμπουράκη»

  Είναι και δυνάμει άνεργος…

 53. Pedis said

  Ν/κύρη, βλέπω ότι τον μακελάρη τον έχεις κατακυρωμένο ως τζιχαντιστή (οργανωμένο ή ανοργάνωτο;).

  Οι μαρτυρίες, μέχρι τώρα, μου φαίνεται ότι δεν έχουν οδηγήσει σε αυτό το συμπέρασμα.

  (και μην μου πεις «δεν βλέπεις που το ισις ανέλαβε την ευθύνη» διότι το ισις θα αναλάβει την ευθύνη ακόμη κι όταν σκάει μπουκάλα γκαζιού, ιδιαίτερα όταν του την αποδίδουν μμε/πολιτικοί και, γενικώς, οι μαιντανοί του φαινόμενου της ισλαμικής τρομοκρατίας.)

 54. nikiplos said

  Το ISIS όπως και ο πρόδρομός του η Αλκάεντα, αναλαμβάνουν και καλύπτουν υπό την πολιτική τους ευθύνη οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια γίνει στη Δύση, ενάντια Δυτικών στόχων – έχουν και οι δυό εξηγήσει ποιοί είναι αυτοί οι στόχοι. Αυτό αν το δει κανείς επιφανειακά δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. Αν το δει όμως κάποιος πιο προσεκτικά θα παραδεχτεί πως είναι ιδιαίτερα τεράστιο από πολιτικής σημασίας και σημαίνον και σημαινόμενο…

  Στην ουσία λέει ότι πολιτικά είναι μαζί μας ο οποιοσδήποτε ψυχάκιας. Τον καλύπτουμε υπό τις δικές μας αγκάλες. Πρακτικά μπορεί να μην είναι δικός μας, να είναι μέθυσος, να είναι δυτικός να είναι για τα σίδερα. Δεν παίζει ρόλο…

  Να πούμε τέλος, ότι αυτό οι ΙΣΙΔΕΣ και οι Αλ Καεντες το έχουν αντιγράψει από το Αναρχικό Κίνημα του 20ου αιώνα, ιδίως εκείνο των ακραίων κοινωνικών αντιεξουσιαστών.

 55. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  27-31κε Λέγεται πάντως και ‘χαλάρωση των ρυθμίσεων’

  54 Όταν έγραφα, τζιχαντιστή τον θεωρούσαν τον Γαλλοτυνήσιο. Και κατά πάσα πιθανότητα αυτό είναι.

 56. Pedis said

  # Νικιπλε, (τέλος) με το συμπαθειο, αλλά λίγη προσοχή παραπάνω στο καπάκι στο κουτάκι, έτσι; … μέρες που περνάμε, έχουμε τα νεύρα τσατάλια, θα βγει και καμιά κουβέντα παραπάνω και, στο τέλος-τέλος κρίμα είναι.

 57. Pedis said

  # 54 – 54 Όταν έγραφα, τζιχαντιστή τον θεωρούσαν τον Γαλλοτυνήσιο.
  Ποιοι;

 58. sarant said

  59 Τα δελτία ειδήσεων

 59. sarant said

  56-59 Πάντως τα γαλλικά μέσα λένε ότι το πρακτορείο ειδήσεων του Νταές δεν έχει ποτέ διεκδικήσει εκ των υστέρων επίθεση ξέμπαρκη

  «L’agence de presse de Daech n’a jamais revendiqué d’attaque de façon opportuniste»

 60. Γιάννης Ιατρού said

  …Και για να μην πει κανείς πως αυτό το λέω τώρα, για να υπερασπιστώ τον Τσίπρα, παραθέτω απόσπασμα από άρθρο μου του 2014…

  Νίκο, άστα, δεν σώζεται. Τώρα πλέον ξέρουμε ποιος έγραψε τα σκονάκια / προετοίμασε τις απαντήσεις του Α.Τ. για τη συνέντευξη με τον ΑΠπΧ στον Σκάει !! 🙂

 61. Ριβαλντίνιο said

  Για όσους δεν το είδαν στιην τιβί :

  (Είναι για λύπηση. Νεοσύλλεκτοι ήταν ; ).

  (Διόρθωση στο 50 : Μητσοτάκης).

 62. Pedis said

  # 60 – «Το είπε η τηλεόραση», λοιπόν.

  Διότι

  -αφού δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν κάποια διασύνδεση του τύπου με ισλαμιστές τρομοκράτες
  -το οποίο είναι φυσιολογικό επειδή σε άλλες περιπτώσεις που έχει οργανώσει την επίθεση ο Ισις έχει τύχει να τους έχουν σταμπαρει από καιρό πριν
  – οι μαρτυρίες λένε ότι ήταν ένα ρεμάλι, όχι του τύπου του ισλαμοφασίστα, όμως … αλλά
  – οι πολιτικοί ηγέτες, τα μμε έκαναν λόγο από την πρώτη στιγμή για τρομοκρατική ισλαμική επίθεση

  τα δελτία ειδήσεων είναι αξιόπιστα.

 63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τσακάλ εφέντ,γιαλάν καβγά,σοκάκι σαματά,μπουλουκ μπουνταλά,μπαρούτ ντουμάν, ασκέρ ταμπλά.

 64. Γιάννης Ιατρού said

  62: Sorry Νίκο, το παίρνω πίσω, γιατί μόλις επικοινώνησα τηλεφωνικά μαζί του και μού ‘πε ότι δεν είναι έτσι, απλώς μας διαβάζει, επισταμένως, και τα παλαιότερες αναρτήσεις 🙂 🙂

 65. Γιάννης Ιατρού said

  63: Ρίβα ..(Είναι για λύπηση. Νεοσύλλεκτοι ήταν ; )…

  Δεν είναι κι έτσι. Δηλαδή τι έπρεπε να κάνει; Να χρησιμοποιήσει το άρμα και να θερίσει/πατήσει μερικούς για να γλυτώσει τις σφαλιάρες; Πιό πολύ κουράγιο ήθελε η στάση που τήρησε!

 66. ΓιώργοςΜ said

  65 Γκιουζέλ!

  Deregulate κλπ
  Ο όρος «ρυθμιστικός» αναφέρεται σίγουρα με κανονιστική ή νομοθετικη έννοια σε σχετικά κείμενα, συνεπώς το deregulate μου ταιριάζει μια χαρά.

 67. sarant said

  66 🙂

 68. daeman said

  Περί ούρων και Βεσπασιανού, από τον Ν. Λίγγρη στη Λεξιλογία:

  «Κάπου θα έχετε ακούσει για την προέλευση της έκφρασης «Τα χρήματα δεν μυρίζουν», «Το χρήμα δεν έχει μυρωδιά» και παραλλαγές, αλλά τώρα θα σας πάω πιο πίσω: στον Νέρωνα. Ο αυτοκράτορας ήταν ο πρώτος που επέβαλε φόρο στα ούρα, τον αποκαλούμενο vectigal urinae. Τα ούρα ήταν αντικείμενο συναλλαγής και, όταν τα χρήματα αλλάζουν χέρια, είναι αναπόφευκτο να δεις και το χέρι του κράτους να απλώνεται για να γραπώσει το μερτικό του.

  Ο φόρος καταργήθηκε κάποια στιγμή (δεν ξέρω γιατί, καλή ιδέα φαινόταν), αλλά τον επανέφερε ο Βεσπασιανός. Και εδώ επιτρέψτε μου να αντιγράψω από ένα παλιότερο γραφτό μου:

  Ο Βεσπασιανός, αυτοκράτορας τής Ρώμης από το 69 ως το 79 μ.Χ., εκτός από μέγας καινοτόμος, ήταν και μέγας φορομπήχτης. Πρέπει να το είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του, που ήταν ένας απλός φοροεισπράκτορας. Αν και γιος πληβείου, ο Βεσπασιανός έγινε ο ιδρυτής της δυναστείας των Φλαβίων.

  Για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά και να εφαρμόσει το μεγαλεπήβολο πρόγραμμά του ανέγερσης δημόσιων κτιρίων (αυτός ξεκίνησε το Φλαβιανό Αμφιθέατρο, το κατοπινό Κολοσσαίο), επέβαλε φόρους σε ό,τι μπορούσε να φορολογηθεί. Μεταξύ άλλων φορολόγησε και τα δημόσια ουρητήρια, τα οποία έκτοτε έφεραν το όνομά του: βεσπασιανή, vespasienne στα γαλλικά.

  Ο ιστορικός Σουητώνιος αναφέρει ότι, όταν ο γιος τού Βεσπασιανού Τίτος διαμαρτυρήθηκε στον πατέρα του γι’ αυτό το φόρο, ο Βεσπασιανός τού έχωσε κάτω από τη μύτη ένα νόμισμα από τις «εισπράξεις» τής ημέρας. Όταν ο Τίτος παραδέχτηκε ότι δεν μυρίζει, ο αυτοκράτορας είπε: «Κι όμως είναι από τα κάτουρα».

  Σ’ αυτή την ιστορία οφείλουμε την έκφραση «Τα λεφτά δεν μυρίζουν» (Pecunia non olet, Money doesn’t smell). Τους Βίους των Καισάρων που έγραψε ο Σουητώνιος, μαζί με μετάφραση στα αγγλικά, τούς βρίσκετε εδώ:
  http://penelope.uchicago.edu/Thayer/…espasian*.html
  Reprehendenti filio Tito, quod etiam urinae vectigal commentus esset, pecuniam ex prima pensione admovit ad nares, sciscitans num odore offenderetur; et illo negante: «Atqui,» inquit, «e lotio est.»
  http://penelope.uchicago.edu/Thayer/…espasian*.html
  When Titus found fault with him for contriving a tax upon public conveniences, he held a piece of money from the first payment to his son’s nose, asking whether its odour was offensive to him. When Titus said «No,» he replied, «Yet it comes from urine.»

  Τα ούρα είχαν εμπορική αξία κυρίως λόγω της αμμωνίας (η οποία, θυμίζω, πήρε το όνομά της από θεό). Τη χρησιμοποιούσαν κατεξοχήν στη βυρσοδεψία και σαν λευκαντικό των ρούχων (αλλά ρίξτε μια ματιά και στο λήμμα lant της Wikipedia).

  Fullo (στον πληθυντικό fullones) ήταν στα λατινικά ο γναφέας, αυτός που κατεργαζόταν τα υφάσματα για να τα καθαρίσει από τις λιπαρές ουσίες του μαλλιού (λανολίνη) και να τα λευκάνει. Fullonica ήταν το γναφείο.

  Διαβάζω στους Δειπνοσοφιστές του Αθήναιου:
  τὸ δὲ ἀφ’ ἡμῶν διηθούμενον οὖρόν ἐστιν δριμύ. τὰ γοῦν ἱμάτια τούτῳ χρώμενοι ῥύμματι πλύνουσιν οἱ γναφεῖς. (11:67:13).

  Αλλά και ο Μάρκος γράφει στο Ευαγγέλιό του (9:3) περιγράφοντας τη μεταμόρφωση του Σωτήρα: «καὶ τὰ ἱμάτια αὐτοῦ ἐγένετο στίλβοντα λευκὰ λίαν οἷα γναφεὺς ἐπὶ τῆς γῆς οὐ δύναται οὕτως λευκᾶναι».

  Ο γναφέας (ή και κναφεύς στα αρχαία) έχει χαθεί από τα σημερινά λεξικά μας, ενώ, αν κρίνω από το λεξικό του Κριαρά, στα μεσαιωνικά χρόνια είχε διατηρήσει μόνο τη σχέση με τη κατεργασία δερμάτων, του βυρσοδέψη.»

  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?7418-Fulling-και-το-χρήμα-που-δεν-έχει-μυρωδιά

 69. Ριβαλντίνιο said

  @ 67 Γιάννης Ιατρού

  Σωστό κι αυτό !

 70. daeman said

  Και για τον Καμπ-ουρα-κη αφιερωμένο, ένα παλιό στιχάκι ημερολογίου (με αφορμή τη χρέωση για τη χρήση τουαλέτας στα συφο(υ)ριασμένα Αστροκουβάδια-Starbucks):

  Αυτά που κάνουν τώρα αυτοί,
  τα ‘κανε κι ένας άλλος,
  Βεσπασιανό τον λέγανε,
  Ρωμαίος και μεγάλος

  Τα ούρα φορολόγησε
  διά να ξελασπώσει
  και ιστορικά τον τίμησαν
  το όνομα να δώσει
  στου δρόμου τα ουρητήρια,
  Ω κλέος, ποία δόξα!

  Καλόπιοτα, βρε. 🙂

 71. Μετά από υπεύθυνη απόλαυση, ξεχωρίζω:

  …Ο παράγοντας αυτος, ασχέτου ονόματος, είναι υπεύθυνος και για το φαινόμενο της αυτό-θεραπείας, αυτό-ίασης, αυθυποβολής, όπως και για το φαινόμενο με το όνομα placebo effect.

  Ο Όμηρος μας αποκαλύπτει μέσα από την Οδύσσεια πως ο παράγοντας αυτος δεν είναι άλλος από την Ελληνική διπλή βίο-νάνο-έλικα [ ασυνείδητο] που κάτοικο-εδρεύει στα εγκεφαλικά μας κύτταρα του δεξιού λοβού.

  Ο δημιουργός του κειμένου παραμένει αλόβητος…

 72. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  42 – Πλάκα κάνεις που δεν γνώριζαν οι Ηπανοί, οι δικοί μας δεν γνώριζαν σε ποιά υπηρεσία ανήκαν, στην CIA ή στην ΝSA,.
  ΟΥΔΕΝ ΚΡΥΠΤΟΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΥΠΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ.

 73. daeman said

  @73 Αυτά τα σύνθετα με παύλα και μάλιστα με τόνο στο πρώτο συνθετικό μού τρυπάνε τα μάτια.

  «αυτοθεραπεία, αυτοΐαση, κατοικοεδρεύει» τα γράφουμε εκ γενετής τους, κι έτσι τα έχουν όλα τα λεξικά. Αλλά τι να περιμένει κανείς από λοβοτομημένους; Σχιζοφρένεια και σχιζολεξία μόνο.

  Ωστόσο, ο λοβός είναι σωστός (ΛΚΝ: http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=λοβός&sin=all).

 74. Ευτυχώς που δεν έχομε δουλειές, γιατί θα φοβόμασταν να πάμε διακοπές.
  Εδώ ο σύντροφος Λεονίντ Μπρέζνιεφ αποχαιρετά το σύντροφο Νικήτα Χρουστιώφ, που φεύγει για διακοπές. Κάτι ξέρει…

  Semyour Raskin
  Moscow, friends come to see their leader Nikita Kruschev off at moscow station, in foreground Leonid BREZHNEV beams as other party officials including Mikoyan and Podgorny; looking grim faced as Kruschev leaves for a rest along the Black Sea. A plot was underway to remove comrade Kruschev from power; and not one single official was present upon the return of Kruschev to Moscow.

  source: http://pro.magnumphotos.com/C.aspx?VP3=SearchResult&VBID=2K1HZO6N6WKTAK

 75. 63

  Ρε, το φουκαρά, το Μεχμετάκι. Έφαγε δακρυγόνο μέσα στο άρμα!

 76. Pedis said

  http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/field/image/tsipras-tilefono.jpg?itok=C9WdqaeZ

  με βάση το τι βλέπω στη φότο δεν θα μου φανεί παράξενο αν μάθω ότι στου μαξίμου συνδέονται ακόμη με μόντεμ στο διαδίκτυο.

  (την επόμενη φότο που θα πλασάρουν να την στήσουν άλα ΤζέιΕφΚέι δηλ. στο πιο νουαρ, με ταινιωτές σκιές από τις γρίλιες ώστε να πηγαίνει γάντι με την εποχή … εννοώ το καλώδιο …)

 77. Γιάννης Ιατρού said

  77: Σκύλος

  Ναι, του το ρίξανε μέσα. Αλλά πιό πριν θα μπορούσε να είχε κλείσει την καταπακτή κλπ. και δεν θα τον έβγαζε κανένας έξω έτσι εύκολα, αν μάλιστα κινείτο και λίγο ….. Θα γινόταν της Νίκαιας …..

  Ευτυχώς που δεν τό ‘κανε

 78. 79

  Υποτίθεται ότι είναι ασφαλή κρυπτοτηλέφωνα και κρυπτοφάξ κι έτσ’. Ασφαλή μάι αςς, λέμε!

 79. και το αμερικανάκι της ημέρας

 80. Pedis said

  # 81 – έεελα! Τεκνόλοτζι κι έτσι, ναούμ. Μπράααβο!

 81. Pedis said

  # 81,81- Α, θα είναι αυτά που χρησιμοποιούσε ο Κωστάκης … Αι γκατ ιτ!

 82. BLOG_OTI_NANAI said

  30: Για ποιον λες;

  Όπως φαίνεται, ιδιώτες μπορούσαν να παίρνουν τα απόβλητα από τις δημόσιες τουαλέτες πληρώνοντας χρήματα στο κράτος. Έτσι, στα δημόσια ουρητήρια ο κόσμος κάτι πλήρωνε. Επιπλέον, οι βιοτέχνες που χρειάζονταν τα ούρα, πάλι πλήρωναν στο κράτος και είχαν δοχεία έξω από τα μαγαζιά τους, όπου όμως ο κόσμος πήγαινε τσάμπα:

 83. 83, 84

  Όχι, μπρε! Είναι πολύ αξιόπιστα μηχανήματα. Siemens, νομίζω.

 84. Γιάννης Ιατρού said

  84 : Όχι, αυτά είναι διαφορετικά 🙂

 85. cronopiusa said

  Corto

  βάλσαμο το Ελληνικό βαλς

  Ριβαλντίνιο

  γροθιά στο στομάχι το βιντεάκι

  Διεθνής Αμνηστία: «Ο Ενβέρ Αϊντεμίρ είναι κρατούμενος συνείδησης και πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα και χωρίς όρους»

  ΕΔΑΔ: Καταδίκη της Τουρκίας για άσκηση βίας σε αντιρρησία συνείδησης

 86. Γιάννης Ιατρού said

  85: για τον αρνητή της “ανθελληνικής” ΙΕ θεωρίας

 87. Pedis said

  Ζίμενς; αυτά που κρυπτογραφούν αλλά δεν αποκρυπτογραφούν, μάλλον έχουν πρόβλημα, λέει, στη μετάφραση. Πάντως, ναι, τα μυστικά τα κρατάνε.

 88. BLOG_OTI_NANAI said

  Ο Πολ Φορ λέει ότι η σύνδεση χρήματος και μυρωδιάς εμφανίζεται στον Πλαύτο:

 89. BLOG_OTI_NANAI said

  89: Α! Ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας που παραπέμεπεις είναι ο ίδιος που διατηρεί και το… υπόδειγμα βιβλιογραφικής τεκμηρίωσης, το γνωστό «ΓΝΩΜΙΚΟΛΟΓΙΚΟΝ»!

 90. Fevronia said

  Ειλικρινα απορω και εξισταμαι πως ειναι δυνατον οι συνομιλητες του ιστολογιου μετα την Πεινα και το Παθος αυτα «τα ανωτατα κινητρα της Ιστοριας» που ξεχειλισαν περικυκλωνοντας μας μπορουν να ευφυολογουν !

 91. Γιάννης Ιατρού said

  91: Β_Ο_Nanai
  Τι λές! Τότε δεν είχανιδέα για την εξέλιξη 🙂 και τα
  επίσημα γεύματα

 92. Γιάννης Ιατρού said

  92: και το «Β_ΧΡΟΝΙΚΟΝ» 🙂

 93. 93

 94. Πέρα από τις πλακίτσες, αυτό που ειπώθηκε παραπάνω, ότι οι Τούρκοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους και συνετέλεσαν να ξεφουσκώσει αυτό το «κάτι-σαν-πραξικόπημα», είναι πολύ σημαντικό.
  Το ότι αυτοί οι Τούρκοι πολίτες ήσαν όλοι άνδρες νέοι και γυμνασμένοι και τσαμπουκαλεμένοι, δεν μας λέει και πολλά.

  Δείτε εδώ http://www.telegraph.co.uk/news/2016/07/15/turkey-military-coup-in-pictures/

 95. Ξήλωμα δικαστών και χιλιάδες συλλήψεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

  news.in.gr/world/article/?aid=1500090573

 96. LandS said

  Μάλιστα. Αφού η μόνη μας πηγή για την ιδεολογία του μακελάρη της Νίκαιας είναι τα αναξιόπιστα ΜΜΕ, δεν πρέπει να πιστεύουμε την εκδοχή ότι ήταν φανατικός Μουσουλμάνος ή και Τζιχαντιστής ακόμα και να αρχίσουμε να εξετάζουμε σοβαρά τη περίπτωση να ήταν ένας νυσταγμένος νταλικιέρης.
  Μη και αδικήσουμε τους τζιχαντιστές

 97. Ντάξ’, είπε μια μαλακιούλα ο Μίλκος ο Μπάρμπι αλλά ο Ζώρζ Βυλγκαίρ έκανε ρελάνς

 98. Καλά, ο Σταύρακας μας εξέσκισε!

 99. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  21. Ακριβως στο κεντρο του προβληματος. Πολυ καλη αναλυση, που δειχνει το αδιεξοδο των περισσοτερων βορειοαφρικανων που μενουν στην Γλλια ή στην Ευρωπη.

  Απλως να προσθεσω κατι σχετικο :

  1. Ποτε δεν καταλαβα, γιατι τα μαρξιστικα βιβλια υποστηριζαν οτι το προλεταριατο ειναι ή θα γινει καποτε πρωτοπορια.

  Ετσι λοιπον η πρωτοπορια εγινε …βιβλιοπωλειο, και μαλιστα Α.Ε.

  Η επανασταση,η πιο σωστα η μεταρρυθμιση, αν γινει ποτε, θα γινει απο εμας τους παραγωγους, βιοτεχνες, ελευθερους επαγγελματιες και τους αυτοαπασχολουμενους κατ ΄αναλογια με το 1848, οπου εγιναν “.. από την τάξη των τεχνιτών, των αρτιζάνων, .. μια τάξη που κατείχε τα δικά της μέσα παραγωγής –εργαλεία και τεχνογνωσία και η οποίαχαρακτηριζόταν από χαμηλά επίπεδα αναλφαβητισμού·…”*

  Το μικροαστικοποιημενο “προλεταριατο”** θα ειναι “λακες” της εκαστοτε εξουσιας.

  Αφώτιστος Φιλέλλην

  *http://lse.academia.edu/AlexandrosAlexandropoulos/Papers/1265108/Perry_Anderson_Internationalism_translation_in_Greek

  **ξεκινωντας απο το γαλλικο ρεφορμιστικο προλεταριατο του 1936 με τις πρωτες καλοκαιρινες αδειες για τα “μικτα μπανια του γαλλικου λαου”, μιας χωρας που εκμεταλλευοταν βαναυσα τον πλουτο αρκετων αφρικανικων χωρων

  2. Μην ξεχαναμε τους πολλους νεκρους της αλγερινης επαναστασης (δηλ. τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας (1954-1962))…, τους νεκρους της Σφαγής στο Παρίσι (1961),… Εξαλλου πολλοι γαλλοι διανοουμενοι , πολιτικοι, επιχειρηματιες -συνηθως σοσιαλιστες- ειχαν βορειοαφρικανες ή γαλο -βορειοαφρικανες ερωμενες.

  Λ.Ζ. Jean-Paul Sartre ..»…He had an Algerian mistress, Arlette Elkaïm, who became his adopted daughter in 1965….»

 100. gpoint said

  # 1o1

  Οσα ξέρει η παλάμη του, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος !

 101. gpoint said

  Στα προσεχώς (διαφορετικά) μεζεδάκα κι έναςυπερδίκιλος οκτάπους όστις συνελήφθη κοιμόμενος την πρωΐαν εν τη οικία του !

 102. 104

  Αυτά είναι πραξικοπήματα, κυρίες και κύριοι!

 103. Γιάννης Ιατρού said

  104: Gpoint
  Επιτέλους, και ένα καλό νέο βρε παιδί μου 🙂 🙂
  Πραξικοπηματίας θα ήταν!

 104. Γιάννης Ιατρού said

  105/106: Κοίτα τώρα συνοιρμοί σκέψεων! Απαπαπαπα!

 105. 107

  Αφού τον έπιασε με τις πυτζάμες;

 106. Λοιπόν αυτό με τις βεσπασιανές δεν το ήξερα, θέλω να πω νόμιζα κι εγώ ότι φορολογήθηκε το κατούρημα…
  Πραξικόπημα λάιβ, λοιπόν, πρώτη φορά είδαμε νομίζω.

 107. 109

  Και συνεχίζεται: ο Ερντοάν καλεί το λαό να μείνει και απόψε στους δρόμους. Η διαβόητη βάση του Ιντσιρλίκ (90 πυρηνικά, αρκετά αεροπορικά σμήνη των ΗΠΑ) είναι αποκλεισμένη/κλειδωμένη και με κομμένο το ηλεκτρικό.

 108. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  70 Ευχαριστούμε!

  73 και ασχέτου συντάκτου

  100 Έχουν διαγωνισμό

  101 Μη σου πω και στη χούφτα

 109. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  103 – Έγραψες!!!

  106 – Μπά, μάλλον Έλληνας πολίτης (χαμόγελο).

  108 – Πήγε να το παίξει σουπιά, αλλά ο Gee δε μάσησε (χαμόγελο).

 110. Pedis said

  # 99 – για πες μας, ποια είναι τα στοιχεία που επικαλούνται τα μμε ότι ο μακελάρης λειτούργησε βάση σχεδίου του ισις; Ή τουλάχιστον ότι ήταν στρατολογημένος τζιχαντιστής και έδρασε ως «μοναχικός λύκος» ;
  [Ή για τον άλλον που έφαγε το ζευγάρι των αστυνομικών, ή τον παράλλο που έκανε τη σφαγή στη ντισκοτέκ … τι έχει βγει στη φορά μετά τις τόσες μέρες ερευνών;]

  Πάρτο αλλιώς: με βάση τα ΙΔΙΑ δεδομένα που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα, σε μία διαφορετική γεωπολιτική συγκυρία (όταν, ας πούμε η Γαλλία ή οι ΗΠΑ θα ειναι σύμμαχοι του κάθε καργιόλη τζιχοντιστή που θα παίζει παιχνίδι και για πάρτη τους) ο δολοφόνος της Νίκαιας, στο χαλαρό και στο άνετο, θα παρουσιαζόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ή τζατζεμένος ή νεογιακωβίνος που του τη σπάει η 14/7 ή στρατολογημένος από εκείνες τις δυνάμεις που δεν θέλουν την ειρήνη και τη συνεννόηση μεταξύ των πολιτισμών. (Ακόμη περισσότερο που ο μακελάρης της Νίκαιας σκότωσε και κάμποσους μουσουλμάνους.)

 111. nikiplos said

  Αγαπητέ Pedis, ομολογώ ότι δεν σας αντελήφθην… στο σχόλιό σας στο @58… 🙂
  αντελήφθην βέβαια τι εννοείτε καπάκι στο κουτάκι, αλλά δεν αντελήφθην τι σας ενόχλησε στο δικό μου σχόλιο…

 112. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  113 – Οπότε ποιό είναι το συμπέρασμα που έχεις βγάλει εσύ Pedis, o δολοφόνος για ποιό λόγο σκότωσε τόσο κόσμο, τι κίνητρο είχε;

 113. Προτού τσακωθούμε για τον σκατόψυχο δολοφόνο, να διευκρινίσουμε πρώτα ότι συμφωνάμε σε μερικά πράματα;

  1ον. Ήταν περιθωριοποιημένος (έπινε, φούνταρε, έδερνε τη γυναίκα του και μητέρα των τριών παιδιών)
  2ον. Ήταν ένας «γοητευτικός τύπος», όπως δήλωσαν οι γειτόνισσες, και αρκετά δυτικοποιημένος. Ούτε γενειάδα, ούτε τζαμιά, ούτε προσευχές.
  3ον. Ένιωθε πως η Γαλλιά κάτι του χρωστούσε.
  4ον. Μπορεί να είδε στο ίντερνετ τις οδηγίες της ΙΣΙΣ για εξόντωση των απίστων αλλά αυτό δε σημαίνει πως είχε στενές/προσωπικές επαφές με κανένανς από τους (αν)εγκεφάλους της.

 114. Alexis said

  #101: Πάλι καλά… Θα μπορούσε να πει και στην χείρα… Με τα πέντε ορφανά…

 115. Pedis said

  #144 – Αγαπητέ Νίκιπλε, αντιλαμβάνομαι την ειλικρίνειά σας να αναγνωρίσετε ότι το καπάκι πρέπει να είναι ερμητικά εφαρμοσμένο στο κουτάκι, και θα είμασταν ευγνώμονες αν μας υποδεικνύατε μια-δυο περιπτώσεις όπου το αναρχικό κίνημα του ΧΧ αιώνα εκτέλεσε τρομοκρατικές πράξεις στα τυφλά, με κίνητρο το μίσος κατά πάντων, «των άλλων» και με κύριο πολιτικό σκοπό την πρόκληση όσο το δυνατόν περισσότερων θυμάτων αμάχων, ώστε, όπως λέτε (# 56), το παράδειγμά τους (των ακραίων κοινωνικών αντιεξουσιαστών) να το χρησιμοποιούν σήμερα οι τζιχαντιστές.

  Προσοχή: μιλάμε για τυφλά τρομοκρατικά αναρχικών κι όχι για επιθέσεις τύπου Μιλανο ή Μπολόνια ή τυφλές βομβιστικές επιθέσεις στα τρένα της Ιταλίας του ’70 οι οποίες έχουν χρεωθεί οριστικά (και σε ορισμένες περιπτώσεις δικαστικώς) στο πεντιγκρί των μυστικών υπηρεσιών και των νεοφασιστών.

  Αν δεν βρείτε κάτι ενδιαφέρον, παρακαλώ αφήστε το καπάκι στη θέση του.

 116. Pedis said

  # 116 – έτσι, Σκύλε. Αυτά, φαίνεται ότι, είναι τα δεδομένα.

 117. ΓιώργοςΜ said

  115/113
  Δεν είναι απαραίτητο να έχει κανείς θεωρία ν’ αντιπροτείνει, ίσως μάλιστα να είναι πιο φρόνιμο να εικάζει έχοντας κάποια ικανά δεδομένα. Είμαι κι εγώ της άποψης οτι οι άμεσα προτεινόμενες θεωρίες, όταν προέρχονται απο εκείνους που έχουν κάτι να κερδίσουν είναι τουλάχιστον ύποπτες.

 118. nikiplos said

  Παρανοήθηκα μάλλον… Το αναρχικό-αντιεξουσιαστικό κίνημα του ΧΧ αιώνα, απλά βρέθηκε αλληλέγγυο, αναγνώρισε δηλαδή πολιτικά ενέργειες τρομοκρατικές και μη. ΠΧ βόμβες της ΕΤΑ στη βαρκελώνη στα 60ς, βόμβες στα 70ς στην Ιταλία. Μπορεί στη Δεύτερη να τα οργάνωσαν ύποπτοι μηχανισμοί, όμως πολιτικά τους κάλυψε και το κίνημα αυτονομίας αλλά και οι Αναρχικοί.

  Αντίθετα τα κομμουνιστικά κινήματα, ακόμη και τα πιο οπορτουνιστικά, ήταν πολύ φειδωλά στο να δώσουν πολιτική κάλυψη σε οτιδήποτε δεν ήλεγχαν…

  Μιλούσα σαφώς για ΠΟΛΙΤΙΚΗ κάλυψη και όχι για οργάνωση, σχεδίαση, υποστήριξη και υλοποίηση… Έτσι κι αλλιώς ούτε η Ίσιδα, ούτε η Αλκάϊντα κάνουν τα ανωτέρω… Κυρίως πολιτικά καλύπτουν… εκεί ήταν το point μου…

 119. Θύμμαχος Θήτης said

  Ο Πέδης λέει το προφανές (64). Ελπίζω πως απλά δεν έχετε ενημερωθεί για τα όσα οι αρχές έχουν ανακοινώσει για τον δράστη μέχρι στιγμής.

  Ευχαρίστως αν υπάρξουν στοιχεία να τα δεχθώ, όμως τώρα πώς αποκαλείται τζιχαντιστή ή φανατικό μουσουλμάνο έναν μάλλον άθρησκο που δεν έχει ακόμη βρεθεί να είχε επαφές με τζιχαντιστές;

 120. Πάντως, άμαν ήμουν κι εγώ ένας μάτσο νεαρός μαγκρεμπίνος, μειωμένης μόρφωσης και εισοδήματος, με νοοτροπία λούζερ και κολλημένος με την τσαπού μου, κι έβλεπα τα ωραιότερα κορίτσια της χώρας να κάθονται σε κάτι γκιόζηδες σαν τον Σαρκοζύ και τον Ολάντ, ε, μπορεί νάπαιρνα καμιά νταλίκα και νατάκανα πουτάναόλα.

 121. «Ο αδελφός μου είχε ψυχολογικά προβλήματα και έχουμε δώσει στην αστυνομία έγγραφα που αποδεικνύουν ότι παρακολουθείτο από ψυχολόγους για πολλά χρόνια», δήλωσε στο Reuters η Ράμπεμπ Μπουλέλ, αδελφή του Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ.

  news.in.gr/world/article/?aid=1500090581

 122. Ρε, το φουκαράκο, τον γκάουπα

  Απ’ ό,τι φαίνεται, οι πραξικοπηματίες είπαν στα φαντάρια πως βγαίνουν για άσκηση. 😦

 123. Pedis said

  # 121 – ΠΧ βόμβες της ΕΤΑ στη βαρκελώνη στα 60ς, βόμβες στα 70ς στην Ιταλία. Μπορεί στη Δεύτερη να τα οργάνωσαν ύποπτοι μηχανισμοί, όμως πολιτικά τους κάλυψε και το κίνημα αυτονομίας αλλά και οι Αναρχικοί.

  Η ΕΤΑ δεν είναι αναρχικό κίνημα. Οι τυφλές βομβιστικές επιθέσεις με στόχο την πρόκληση θανάτων αμάχων δεν υπήρξε πρακτική του αναρχικού κινήματος. Και ποτέ δεν κάλυψαν ούτε δικαιολόγησαν τους ύποπτους μηχανισμούς εξαιτίας τηε δράσης των οποίων συλλαμβάνονταν, βασανίζονταν, μπουντρουμιάζονταν για χρόνια και ενίοτε εκπαραθυρώνονταν. Αφού δεν τα ξερετε, ή τα ξέρετε και τρολλαρετε, είχα δίκιο να αναφερθώ στο ότι με το (#56) ανοίξατε το κουτάκι με τις μαλακίες και το κρατάτε ανοικτό. Με όλο το σεβασμό.

 124. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  120 – Την άποψη του Pedis ζήτησα μόνο, γιατί με ενδιαφέρει, δεν ζήτησα κάποια θεωρία, άλλωστε, σε γενικές γραμμές, συμφωνώ με το διστακτικό σκεπτικό του. Το συμπέρασμα που έχει βγάλει (αν έχει βγάλει κάποιο) θα ήθελα να πεί.

 125. ‘Νταξ’! Χαλαρώστε όλοι, τόχουμε, λέμε!

 126. Θύμμαχος Θήτης said

  56 Από θεωρίες δύο άκρων και ιπτάμενους αναρχικούς έχουμε χορτάσει. Αναρωτιέμαι πάντως τί είναι οι «ακραίοι κοινωνικοί αντιεξουσιαστές», λες και ορίζονται σε αντιδιαστολή με άλλους μετριοπαθείς ή πολιτικούς ή αντικοινωνικούς. Επίσης δεν ξέρω το Ισπανικό αναρχικό κίνημα να επιδοκίμασε ποτέ την τυφλή βία.

 127. nikiplos said

  @126, τέτοια ξέρω και λέω και εγώ… 🙂 εννοείται ότι εννοώ το περιεχόμενο στο κουτάκι… Ώστε δεν υπήρξαν αναρχικά κινήματα που έδειξαν αλληλεγγύη σε ακραίες ενέργειες ε? γουάου… Ξεχάσατε την ίδια την Αθήνα με τις αφίσες και το «αλληλεγγύη στον Αγωνιστή Τάδε» αναφερόμενοι σε κοινούς ποινικούς…

  @129, μάλλον αγνοείτε τη βασική έννοια της έκφρασης «πολιτική ευθύνη»… τα χρόνια σας στην ΚΝΕ δεν θα ήταν και πολύ αποδοτικά…
  I rest my case…

 128. nikiplos said

  @129, για τις παλινδρομήσεις του αναρχικού κινήματος του 20ού αιώνα, μπορεί κανείς να βρει εδώ αρκετά:
  Political Terrorism: A New Guide To Actors, Authors, Concepts, Data Bases …
  Από τον/την Albert J. Jongman

  Σαφώς υπάρχουν άπειρα…

 129. Θύμμαχος Θήτης said

  130
  α Μάλλον εννοείς τον Σίμο Σεισίδη που αθωώθηκε για το 90% όσων κατηγορήθηκε αλλά οι τηλεοράσεις τον λένε ακόμη «ληστή με τα μαύρα». http://tvxs.gr/taxonomy/term/15454
  Αλλά εκτός αυτού αν κάποιος μιλάει για καλύτερες συνθήκες κράτησης στις φυλακές, δεν επιδοκιμάζει την τυφλή βία, δεν είναι δα και δύσκολο το συμπέρασμα.

  β η εκτίμησή σου περί… ΚΝΕ αποτελεί σαφές μέτρο της αντίληψής σου.

 130. gryphon said

  99
  Oι ΝΥΤ το CNN και αλλα αμερικανικα κυριως μμε για ευνοητους λογους (για να μην δικαιωσουν τον Τραμπ) εσπευσαν καλα κουρδισμενα μεταξυ τους να μιλησουν για «φορτηγο σε τρελλη πορεια» για φορτηγο που σκοτωνει κοσμο…κλπ
  Οδηγος αφαντος στον τιτλο.Λες και ηταν οχημα σαν αυτα τα πειραματικα της τεσλα χωρις οδηγο.

  Η συνεντευξη Τσιπρα στον Παπαχελα αξιζε περισσοτερης προσοχης αλλα επεσε αναμεσα σε αυτα τα δυο γεγονοτα της Νικαιας και του πραξικοπηματος στην Τουρκια και ετσι δεν δοθηκε η πρεποτσα σημασια σε πολλα θλιβερα που ειπε ο Τσιπρας και οχι απλα γλωσολογικα.
  Να πω και ενα τετοιο.
  Στην αρχη καπου της συνεντευξης μιλανε για τις πολιτικες λιτοτητας την ανοδο της ακροδεξιας μπλα μπλα μπλα και λεει ο Τσιπρας » εχω ξαναπει οτι η Ευρωπη ειναι σαν τον υπνοβατη ο οποιος πορευεται προς τον γκρεμο και πρεπει καποιος να τον ξυπνησει».
  Καποιος να ξυπνησει τον Τσιπρα και να του πει οτι ο παραλληλισμος του ειναι για τα μπαζα.
  Πρωτον οι γιατροι συνιστουν να μην ξυπναμε τους υπνοβατες.
  Δευτερον και σημαντικοτερο οι υπνοβατες δεν πεφτουν σε γκρεμους γιατι παρ’ολο που φαινομενικα πηγαινουν στα τυφλα εχει παρατηρηθει οτι κινουνται αποφευγοντας εμποδια ανοιγουν πορτες ακομη ακομη οδηγουν και αυτοκινητο χωρις να τρακαρουν.
  Αντιθετα απο τον ιδιο τον Τσιπρα ο οποιος αν και φαινομενικα εχει ανοικτα τα ματια αν τον παραλληλιζαμε με εναν αθλητη των 110 με εμποδια εχει σκονταψει σε ολα τα εμποδια τα εχει παρει παραμαζωμα και παει.
  Πιο αποκαλυπτικα και σημαντικα ειναι ομως οσα ειπε σχετικα με τις τηλεοπτικες αδειες τους υποψηφιους καναλαρχες κλπ οπου με μια χαρακτηριστικη ανεση εκανε μια ανευ προηγουμενου επιδειξη του ηθικου πλεονεκτημαος της αριστερας οταν σε κανα δυο απαντησεις για τα κριτηρια χορηγησης των αδειων εδινε απαντησεις του στυλ » και μηπως πιστεουμε οτι θα ερθουν τιποτα ευαγη ιδρυματα να παρουν αδειες» η και «τι με νοιαζει εμενα εαν ειναι καλοι ανθρωποι αυτοι που θα παρουν αδειες εμεις θα τις δωσουμε σε οποιον πληρωσει τα περισσοτερα» και φιαφορα τετοια ευτραπελα μεν αλλα και τραγικα να ακουγονται απο στομα πρωθυπουργου

 131. Θύμμαχος Θήτης said

  131 ε τώρα μην αρχίσουμε τις παλινδρομήσεις… αρκετά για απόψε.

 132. 134

  όντως, αυτό το θέμα το έχει καλύψει 100% ο κ. Σταύρος Θοδωράκης

 133. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ψυχολογικά προβλήματα είχε ο δράστης της επίθεσης στη Νίκαια

  Παρακολουθείτο από ψυχολόγους για πολλά χρόνια προτού φυγει από την Τυνησία για τη Γαλλία το 2005 ο Τυνήσιος που σκότωσε 84 ανθρώπους στη Νίκαια την Πέμπτη δήλωσε η αδελφή του.
  ΕΘΝΟΣ On Line 16:51,

  Ψυχολογικά προβλήματα είχε ο δράστης της επίθεσης στη Νίκαια
  «Ο αδελφός μου είχε ψυχολογικά προβλήματα και έχουμε δώσει στην αστυνομία έγγραφα που αποδεικνύουν ότι παρακολουθείτο από ψυχολόγους για πολλά χρόνια», δήλωσε στο Ρόιτερς η Ράμπεμπ Μπουλέλ, αδελφή του Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ.

  http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/psyxologika_problimata_eixe_o_drastis_tis_epithesis_sti_nikaia-64416580/

  ΥΓ Ενδιαφερουσες πιθανολογησεις

  «1. MSNBC host Thomas Roberts wondered Friday whether the killer of more than 80 people in Nice, France, was just a mentally ill person who “took a moment to challenge society in a horrific way.”

  “But what if this is a one-off, Malcolm?” Roberts asked terrorism analyst Malcolm Nance. “If we get out of the analytics of potential terrorism and think about this, what if this is just a person with mental illness that took a moment to challenge society in a horrific way, and we’re not talking about that?”

  “We’ve seen that,” Nance said. “We call them EDPs. Extremely disturbed persons, or emotionally disturbed persons. We had a case in France last year where a man beheaded his supervisor, you know, put his head on a stake and claimed that he did it in some form of radical jihadism.”

  “However, that is also a facet of the recruitment process that groups like ISIS and al Qaeda do,” Nance continued. “They don’t care if you’re emotionally disturbed. If you’re willing to carry out an act, they will even take claim for that act even if you had no political component as part of that, which is in fact terror, to terrorize the rest of the world on the basis of your attack.”
  http://freebeacon.com/national-security/roberts-nice-killer-mentally-ill-moment-challenge-society-horrific/

  2. «….A police source has told The Telegraph that Bouhlel might have been motivated more by a desire to commit suicide than by an Islamist ideology. The source who is close to the investigation said that the 31 year old attacker may have been “a suicide case who decided to make his suicide look like an Islamist attack. Investigators are being cautious about definitively ascribing a motive for the time being…”

  http://www.telegraph.co.uk/news/2016/07/16/nice-terror-attack-truck-driver-who-killed-84-named-as-loner-fre/

 134. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 135. Ριβαλντίνιο said

  @ 109 Δύτης των νιπτήρων

  «Πραξικόπημα λάιβ, λοιπόν, πρώτη φορά είδαμε νομίζω.»

  Εκτός αν είχαν δείξει τότε λάιβ αυτό :

 136. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  136. Το συνδρομο «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων» ειναι γνωστο σε πολλες περιπτωσεις.
  Οχι μονον στους «μαρτυρες» βομβιστες που ενεργοποιουν τον εκρηκτικο μηχανισμο στο πληθος των αντιπαλων, αλλα και πιλοτοι επιβατικων αεροπλανων που παιρνουν μαζι τους στον θανατο πολλους αθωους. Πιστευω οτι αυτος ο ψυχοπαθης ενηργησε αναλογως.

 137. Και μια αναλυσούλα στα αμερικάνικα

  https://warisboring.com/bastille-day-terrorist-attack-reflects-a-strategy-of-low-tech-carnage-6c48b1ea6f88#.kxbrjdkgu

 138. Pedis said

  # 130 – ΟΚ. κατάλαβα, δεν γνωρίζετε το θέμα για το οποίο εκφράζετε ισχυρή άποψη. Όχι μόνο λανθασμένη αλλά και χόακα του κερατά. Ας είναι.

  # 127 – “Data! data! data!» he cried impatiently. «I can’t make bricks without clay.” 🙂

  Ποια θεωρία, ρε Λάμπρο; Ή με μας ή με αυτούς. Ή όπως είπε στο ## 99 αν δεν είναι μεθυσμένος νταλικιέρης, είναι σίγουρα τζιχαντιστής (ορκισμένος, με σχέδιο κλπ κλπ).

  Πάει τέλεια. win-win. Θα φάει ο ένας τον άλλον και «με το δίκιο του».

 139. BLOG_OTI_NANAI said

  Βομβιστικές τακτικές υπήρξαν από αναρχικούς, όχι όμως με σκοπό να σκοτώσουν παιδιά και τις μανάδες τους. Πάντως, αν υπήρχαν παράπλευρες απώλειες, ειδικά προσώπων που θεωρούσαν μέρος του συστήματος, δεν στενοχωρούνταν κιόλας. Οι αναρχικοί στα τέλη του 19ου αιώνα στη Γαλλία έβαζαν βόμβες σε συγκεκριμένους στόχους. Στη βιβλιογραφία ο Ραβασόλ πιστώνεται ως χαρακτηριστική μορφή του αναρχικού κινήματος.
  Πάντως οι αναρχικοί δεν στόχευαν σε τυφλή βία σαν των τζιχαντιστών.

  Μάλιστα είχε γίνει διάσημος και τον αναφέρει και ο Ρωμηός στα 1893:

  Υπάρχει και ένα άρθρο στο περιοδικό Μνήμων με κάποιες αναφορές: JUAN SORIANO, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΥ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΥ, Μνήμων, 24 (2002), 11-28

 140. Γιολάντα Μ. said

  Αγόρια καλησπέρα, είμαι κι απόψε υποχρεωμένη να σάς μαλώσω: Νομίζω πως σάς ξέφυγε το μείζων θέμα για την Ελλάδα από τα δραματικά γεγονότα στη Τουρκία. Πρόκειται για τη τύχη των 8 Τούρκων πραξικοπηματιών που ζήτησαν άσυλο στο Δεδέαγατς (Αλεξαντρούπολη). Ο Κοτζιάς και η Γεροβασίλη προανήγγειλαν πως η Ελλάδα θα τους παραδώσει για να οδηγηθούν στο εκτελεστικό απόσπασμα.

  ΡΩΤΩ: Όταν εμείς οι αλληλέγγυοι δίνουμε καθημερινά αγώνα για να μή γυρίσει στη Τουρκία κι ο τελευταίος μετανάστης (που δεν κινδυνεύει στο κάτω – κάτω με εχτέλεση), πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να παραδώσει τους 8 Τούρκους κινηματίες που σίγουρα θα οδηγηθούν στη κρεμάλα; Πρόκειται για σκάνδαλο απείρως μεγαλύτερο από τη παράδοση του Οτσαλάν και θα δείτε ότι θα μονοπωλήσει τις επόμενες μέρες τα ελληνικά πρωτοσέλιδα.

  Για να καταλάβετε πώς έχει το θέμα, αναρτώ την προ ολίγου αποκαλυπτική δήλωση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου

 141. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Λάμπρο, εδώ είσαι καμάρι μ; (καμαράκι με λέγανε οι συγγενείς στ΄αντρόσογο στην Αρκαδία 🙂 ) . Δε ρακοπίνεις ε;

 142. Pedis said

  # 142 – Μπλογκ, άλλο αυτό που μας λες κι αλλο (η βρωμούσα που μας έριξε) ο Νικιπλος. Αν και δεν υπάρχει ενιαίο αναρχικό κίνημα από τα μισά του 19ου αι μέχρι σήμερα, αναλώθηκε κυρίως σε δολοφονίες υψηλά ιστάμενων. Σε καμιά περίπτωσ δεν είχαν σκοπό να σκορπίσουν το θάνατο στους αμάχους αθώους με τυφλά δολοφονικά κτυπήματα όπως κάνουν οι τζιχαντιστές.

  Εντούτοις η αναρχική τρομοκρατία ήταν καταδικασμένη σε πολιτική αποτυχία. Δεν χρειαζόταν πολύ νιονιό για να το καταλάβει κανείς. Πέρα από τις τόσες προβοκάτσιες, πάντως, δεν χωράει αμφισβήτηση η αναγνώριση του προσωπικού θάρρους και της αυταπάρνησης των αναρχικών εκείνων.

 143. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεοτερα!

  Πάντως, Pedis, πρέπει να παραδεχτείς ότι ως τώρα κανείς νεογιακωβίνος δεν έχει προκαλέσει μακελειό.

  Ο Λυκουρέζος καλά τα λέει, έχουμε σοβαρό διπλωματικό πρόβλημα.

 144. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  123/ νατάκανα πουτάναόλα.
  τα κορίτσα ! 🙂
  Τί έχει απόψε ο κήπος της ΕΡΤ; Ρέκβιεμ φαντάζομαι. Πα να προπατήξω ως εκεί. Θα σας πω μετά.
  Μια στιγμή
  Το Σάββατο 16 Ιουλίου ο Τάκης Μπαρμπέρης και ο David Lynch θα βρίσκονται στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

 145. Pedis said

  # 146 – κι ούτε θα μπορούσε, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να τον κατηγορήσει για μακελάρη μία γαλλική κυβέρνηση με τα μμε της αν αυτό τη συνέφερε.
  (Αλλά τι λέμε τώρα; δεν διάβασες προσεκτικά το σχόλιό μου, Νικοκύρη, θα σε μαλώσω!)

 146. Ποντικαρέος said

  Σχετικά με του αναρχικούς (και τους «αναρχικούς») στην Ελλάδα, κρατάω μικρό καλάθι (ως προς το τι καταλαβαίνουν από αναρχισμό και τι λένε και κάνουν). Δεν παει πολύ καιρός που είχε γεμίσει η Πάτρα με συνθήματα «Λευτεριά στον Π.Τ.» που ήταν μπράβος αδελφός ασφαλιτών και τον φάγαμε άλλοι μπράβοι καταμεσήμερο σε κεντρικό δρόμο (αφού είχε φάει αυτός άλλους έξω από ένα νυχτομάγαζο).

 147. Pedis said

  # 149 – Καλά, αλλά κι έτσι η τρομοκρατική δράση των αναρχικών ποτέ δεν είχε ως κίνητρο και σκοπό μαζί να «φάμε όσους περισσότερους άσχετους γίνεται επειδή είναι … οι άλλοι» [ώστε να δείξουν ότι είναι οι ιδανικότεροι εκπρόσωποι, όπως κάνουν οι τζιχαντιστές, των εκατομμυριών στον αραβικο κόσμο ή στα τριτοσκοσμικά γκέτο της Δύσης που πραγματικά ζητούν να βρουν δικαιοσύνη με τόσα κακά που τους έχουν …βρει.]

 148. Πέπε said

  @2, 8 κλπ. (παραιτώ):

  Το «παραιντώ» δεν το έχω τύχει, αλλά το «παραιτώ» αντί «παρατώ» το ακούω συνέχεια, σε όλες τις χρήσεις και τα συμφραζόμενα που εμείς λέμε «παρατώ», από «παραίτα με ήσυχο» μέχρι «τα παραίτησε».

  Το να το γράψουν έτσι ιδιωματικά όπως το λένε κάνει όντως κάποια εντύπωση (όχι κατ’ ανάγκην κακή), αλλά αν το καλοσκεφτούμε, και «παρατημένο αυτοκίνητο» πάλι θα ήταν μια καθημερινή προφορική έκφραση, αντί «εγκαταλειμμένο». Άρα, έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει προσπάθεια για δημιουργία επίσημου ύφους, οπότε, προφορική για προφορική η έκφραση, ας γραφτεί κι όπως προφέρεται!

 149. Ποντικαρέος said

  @150 Συμφωνώ αλλά αναφέρθηκαν ως παράδειγμα οι «αναρχικοί» στην Αθήνα που γράφουν για λευτεριά σε ποινικούς … (όχι από εσένα – προφανώς).

 150. gpoint said

  Οποιος συμμετέχει σε κίνημα δεν είναι στην πράξη αναρχικός, ανταρχικός μάλλον

 151. gpoint said

  Επειδή με τι e-πληρωμές που μας επιβάλλουν σε λίγο θα χαθεί η διαδικασία του ρεφενέ μήπως αξίζει ψάξιμο αυτή η λέξη ;

 152. sarant said

  148 Πες μου εσύ τι άλλο θα μπορούσε να είναι ο μακελάρης εκτός από τζιχαντιστής

  154 Να το έχω στα υπόψη κι αυτό

 153. 138 Σωστά, τον θυμήθηκα μετά τον Τεχέρο — αλλά ήμουν μικρός τότε, το είχα διαβάσει στην εφημερίδα (δεν είχαμε και τηλεόραση).

 154. Πέπε said

  Είδα το #125. Χτες ή προχτές κάποιος συσχολιαστής είχε ανεβάσει μια άλλη εικόνα, όπου το αστείο ήταν διατυπωμένο πάλι στο ίδιο μοντέλο («…they said, …they said»).

  Και ερωτώ:

  Αυτό το μοτίβο, που φαίνεται να είναι δημοφιλές και διεθνές, από τον Αστερίξ προέρχεται (καταταχτείτε, μας έλεγαν) ή προϋπήρχε;

 155. cronopiusa said

  Καυτή πατάτα του Σύριζα…. βγήκαν και λένε ότι θα εκδώσουν τους Τούρκους, γιατί λέει » παραβίασαν το σύνταγμά τους», μα τότε δεν θα έπρεπε να δίνεται σε κανέναν το άσυλο… δεν είμαι ειδικός επί του θέματος, αλλά νομίζω ότι αν τους εκδώσουν, υποκύπτοντας στις τούρκικες πιέσεις, που όντως είναι εξαιρετικά δύσκολο να το χειριστούν διπλωματικά, θα γίνουν ρόμπες… για μένα θα είναι απόλυτη ξεφτίλα

 156. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  144 – Mάλιστα, τώρα λύθηκε το μέγα μυστήριο ακριβοθώρητη, ο ντόκτορ Τζόν όμως, ΒΡΑΧΟΣ (χαμόγελο). Μόνος μου, εκτός από κάνα δυό ποτηράκια καλό κόκκινο κρασί που και που, δεν πίνω τίποτα από αλκοόλ, ούτε καν μπίρες, τις οποίες τσακίζει η σταλίτσα η Παπέν. Με καλή παρέα όμως, (όπως η προχθεσινή π.χ) γονατίζω ελέφαντα (χαμόγελο).

 157. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  152 – Στην Ελλάδα, ειδικά μετά την μεταπολίτευση, δεν υπάρχουν αναρχικοί, αν υπήρξαν και ποτέ.

  155 – Θα πρέπει πρώτα να ορίσουμε τι είναι Τζιχαντιστής, ξέρουμε; ή είναι αυτό που γράφουν τα μμα;

 158. Γιάννης Ιατρού said

  159: Το φυλάει γιά παρηγοριά όταν δεν πετυχαίνει τις επιδόσεις που θέλει στα ..σπόρ που επιδίδεται 🙂 🙂

 159. Ωχωχωχχχχ… Βγήκαν οι Ερντοαναίοι και αφαλοκόβουν αβέρτα.

 160. NM said

  Τον Πάγκαλον πολλοί εμίσησαν
  τους παγκαλισμούς ολιγότεροι

 161. Γιάννης Ιατρού said

  Μιά γενική παρατήρηση για τα σχόλια πιό πάνω των Nikiplos, Pedis και άλλων για τα κτυπήματα με θύματα που γίνονται:

  Να μην ξεχνούμε, ότι η επίδραση αυτών των πράξεων πολλαπλασιάζεται με την δύναμη που έχει σήμερα η ταχύτητα εξάπλωσης της είδησης/πληροφορίας. Παλιότερα αυτή ήταν πολύ μικρότερη απ΄ότι σήμερα με τα μέσα κοιν. δικτύωσης!
  Επομένως δεν με εκπλήσει, ότι αυτές οι ενέργειες μπορεί να προτιμούνται σήμερα ενώ ίσως κρίνονταν όχι και τόσο πρόσφορες παλιότερα.

 162. Γιάννης Ιατρού said

  Για το αίτημα έκδοσης των τούρκων στρατιωτικών:
  Χωρίς να είμαι ειδικός/νομικός επί του θέματος, νομίζω ότι η έκδοση μπορεί να γίνει με διάφορους όρους, όπως π.χ. ότι δεν θα θανατωθούν ή ότι θα δικαστούν μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες κλπ. Ίσως δεν το εκφράζω πολύ καλά, αλλά γενικά με αυτόν τον τρόπο και η έκδοση μπορεί να γίνει και η ζωή τους π.χ. να προστατευθεί.

  Τώρα αν τύχει και τους δαγκώσει κανένα φίδι αργότερα ή τους κτυπήσει κανένα αυτοκίνητο και πάνε στον άλλο κόσμο…, ε φίδια και αυτοκίνητα υπάρχουν παντού … 🙂

 163. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  161 – Αυτό όμως δεν είναι σπόρ για μένα, αλλά αγώνας επιβίωσης.
  Κανόνισε εσύ που ελέγχεις τα πάντα στο ιστολόγιο, να οργανωθεί πάραυτα ρακοποσία, αλλιώς και μετά από 100 χρόνια, οι ρακές θα είναι σφραγισμένες. (χαμόγελο).

 164. sarant said

  158 Πάντως αυτό που λέει ότι οι μετανάστες και οι φτωχοι δεν μπορούσαν, επί Σαρκοζί, να επισκεφτούν το κέντρο με το μετρό, μου φαίνεται για μούφα.

 165. nikiplos said

  Για τον πρόσφατο απολογισμό από το κίνημα των Αναρχικών εν Ελλάδι:
  (αφήνω τον pedis παραπάνω που είναι αδύνατον να συνεννοηθούμε να συζητήσει… στον κόσμο του… 🙂 ) και δεν εννοώ τον θύμμαχο… από τον οποίο ζητώ συγνώμη για το σχόλιό μου που τον απεκάλεσα ΚΝΙΤΗ… Θα τον παρακαλούσα όμως τον pedis να μην ασχολείται και να μην χαρακτηρίζει τα δικά μου επιχειρήματα (ως βρωμούσες) γιατί σε ότι με αφορά δεν πρόκειται να αναλωθώ σε ένα ιντερνετικό βρισίδι με το άτομό του… κτυπάει τον αέρα… δεν ήμουν εκεί, τον συγχωρώ… 🙂

  Στα λοιπά και για να μην μένουμε με τις εντυπώσεις εξωραΐζοντας το περιθώριο….

  α. Το κάψιμο ζωντανό τον φοιτητή Χημικό Μηχανικό στα επεισόδια στη Στουρνάρα το 1992. Τότε είναι η πρώτη φορά που έχουμε άγριο ξύλο σε φοιτητές από τον αναρχικό χώρο στην πρωτεύουσα…

  β. πυρπολήσεις μαγαζιών, μαφία, εκβιασμοί του κοινού ποινικού δικαίου. (Αλήθεια γνωρίζει κανείς την ομάδα ΕΝΑΝΤΙΑ? ). Είναι σαν να κλέβω εκκλησία, αλλά τα μαγαζιά στη Στουρνάρα γνωρίζουν καλύτερα…

  γ. Πυρπολήσεις καταστροφές και βανδαλισμούς σε Πανεπιστήμια, Κτήρια του Κέντρου, τυφλά καψίματα περιουσιών, αυτοκινήτων, ξυλοδαρμοί περαστικών κλπ Ο Αναρχικός χώρος συμπεριφέρεται όπως μετά το μιλένιουμ η Χρυσή Αυγή.

  δ. Πυρπόληση εργαζομένων στην Τράπεζα Εργασίας με νεκρούς μια έγκυο με παιδί και άλλους δύο ακόμη… Στην Τιβή είδα ότι οι δράστες περιφέρονταν απέξω για ώρες και προπηλάκιζαν διαφόρους που εξέφραζαν γνώμη…

  Όποιος κι αν τα έκανε τα παραπάνω (να δεχθώ για δίκη της συζήτησης ότι τάχαμ δεν τα έκαναν εκείνοι που δήλωναν ταυτότητα, είχαν σημαίες, συνθήματα κλπ), συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες του αναρχικού χώρου, επιδοκίμασαν και χειροκρότησαν τις ενέργειες αυτές…

  Κι επειδή scripta manent, υπάρχουν και γραπτά γνωστών και μη εξαιρετέων που επιδοκίμασαν και χειροκρότησαν αρχικά και την επίθεση στους δίδυμους πύργους. Όμως ήταν μεμονωμένα πρόσωπα, δεν υπήρξε πολιτική επιδοκιμασία από κανέναν επίσημο χώρο…

  Στις συζητήσεις παραπάνω, μιλάω μόνο για πολιτική κάλυψη και όχι για ενέργεια… όποιος γνωρίζει ελληνικά το κατανοεί… Και πολιτική κάλυψη δεν σημαίνει «αναλαμβάνω την ευθύνη» αλλά σαν και αυτή που προσέφερε στη Χρυσή Αυγή (μια καθαρά δολοφονική οργάνωση) ο Γαρυφαήλος…

 166. nikiplos said

  να διευκρινίσω μόνο ότι ο φοιτητής δεν απέθανε… ζει με τα εγκαύματα όμως…

 167. Γιάννης Ιατρού said

  166: Βλέπω, δοκίμασες ήδη, και μάλιστα γερά 🙂

 168. Γιάννης Ιατρού said

  Τι CNN και ειδησεογραφικά πρακτορεία μου λέτε! Εμείς εδώ δεν έχουμε ανάγκη από τέτοια ενημέρωση. έχουμε πολύ καλύτερα συστήματα 🙂

 169. Παναγιώτης Κ. said

  Τι και αν έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο; Εμείς θα τους παραδώσουμε !
  Είναι η φυσική συνέπεια ενός περιδεούς κράτους.Τι και αν ξοδεύει ένα σκασμό χρήματα για την εθνική του άμυνα.
  Δεν μας υπολογίζουν δεν μας σέβονται. Κυριολεκτικώς είμαστε η παλιόψαθα των εθνών!

 170. Γιάννης Ιατρού said

  172: Παναγιώτη
  Κοίτα, αν ρωτάς αν θα δώσουμε άσυλο στους 8 ή όχι, η σωστή απάντηση είναι «ό,τι μας πουν οι αμερικάνοι» 🙂 🙂

 171. Pedis said

  # 155 – 148 Πες μου εσύ τι άλλο θα μπορούσε να είναι ο μακελάρης εκτός από τζιχαντιστής

  Εγώ δεν κάνω υποθέσεις, Νικοκύρη. Τα δεδομένα που έχουμε είναι λίγο-πολύ αυτά που έγραψε ο Σκύλος στο #116. Εσύ έγραψες πάνω-πάνω ότι ο τύπος ήταν τζιχαντιστής και μετά εξηγησες ότι τι λένε τα «δελτία ειδήσεων». Από μένα τι άλλο ζητάς, τώρα; Άσε να περάσουν λίγες μέρες, μπορεί να βρεθούν συντριπτικά στοιχεία (αλλά, δεν βρέθηκαν στις δύο τελευταίες επιθέσεις που αποδόθηκαν στον ισις, όμως αυτό, πλέον, δεν μετράει, η κατάσταση έκτακτης αναγκης είναι ήδη εδώ για να μείνει για καιμιά δεκαριά χρόνια και βλέπουμε.)

 172. sarant said

  H κατάσταση έκτακτης ανάγκης θεσπίστηκε μετά το Μπατακλάν, που ήταν σοβαρός λόγος για να κηρυχτεί. Και όπως είδες, η ύπαρξη της κατάστασης ανάγκης δεν εμπόδισε να γίνουν οι σημαντικότερες εργατικές κινητοποιήσεις του αιώνα (για τη Γαλλία), που μάλιστα είχαν και όχι αμελητέες κατακτήσεις -αν και δεν κατάφεραν να αποκρούσουν το άρθρο 2 του εργατικου νομοσχεδίου.

 173. 75,
  Ασφαλώς και υπάρχει «λοβός»,
  και καλόν είναι να παραμένει αλώβητος.
  Για αλόβητους κίνδυνος λώβης των λοβών δεν υφίσταται!
  🙂

 174. Pedis said

  Νίκιπλε, αρχικά συνδέεις τις μεθόδους των αναρχικών του ΧΧ αιώνα με κείνες των τζιχαντιστών. Μετά από λίγη πίεση … φέρνεις το επιχείρημα της δράσης της ΕΤΑ (η ΕΤΑ μέρος του αναρχικού κινήματος ?!) και των τυφλών κτυπημάτων από αναρχικούς στην Ιταλία το ’60-’70. Κατόπιν, παραδέχεσαι ότι μπορεί να μην τα έκαναν του λόγου τους αλλά τα επιδοκίμασαν δηλ. επιδοκίμασαν τις προβοκάτσιες εξαιτίας των οποίων έγιναν αποδοπομπιαίοι τράγοι, διώχτηκαν, βασανίστηκαν (πχ υπόθεση Valpreda) και εκαπαραθυρώθηκαν (υπόθεση Pinelli). Επανέρχεσαι συμπυκνώνοντας το αρχικό επιχείρημά σου, πάντα, περί του τρόπου δράσης του αναρχικού κινήματος στον ΧΧ αιωνα, αναφέροντας περιστατικά στα οποία, μάλλον, εμπλέκονται (αν εμπλέκονται) κάτι κωλοπαιδαράδες χουλιγκάνια του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου στην Ελλάδα.

  Έλεος, καυμένε μου. Λυπάμαι που ασχολήθηκα με την περίπτωσή σου, αλλά, να, πέταξες χοντράδα και είχα την περιέργεια να δω αν έχεις σκεφτεί κάνα περίτεχνο στήσιμο στη συγκεκριμένη, καθόλα γνωστή, τρολιά. Αλλά, μπα, πού τέτοια τύχη.

 175. 154, …με τι e-πληρωμές που μας επιβάλλουν σε λίγο θα χαθεί η διαδικασία του ρεφενέ…

  Μην απελπίζεσαι, Τζι, γλέντι ρεφενέ γίνεται και με κάρτες, φτάνει να υπάρχει καλό χταπόδι! 🙂

 176. Γιάννης Ιατρού said

  178: Μιχάλη, βλ. σχ. #104-#108 🙂 Με πυτζάμες!

 177. Pedis said

  # 175 – Νικοκύρη, τα ‘χουμε ξαναπεί και σε άλλο νήμα. Τι μέτρα περιλαμβάνει η κήρυξη έκτακτης κατάστασης, η ιστορία του συγκεκριμένου νόμου, πόσα δικαιώματα του habeas corpus έχει βάλει στο γύψο, ότι προβλέπει, εκτός από σχετική διαταγή της κεντρικής κυβέρνησης, την εξουσιοδότηση στις τοπικές αρχές να απαγορεύουν διαδηλώσεις (όπως και συνέβη) να υποχρεώνει σε κατ’ οίκον περιορισμό άτομα, όπως ήδη καταγγέλθηκαν σχετικές περιπτώσεις, που κρίνονται επικίνδυνα αν λάβουν μέρος σε διαδήλωση. Για την κατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στη Γαλλία και των περιθωρίων που προβλέπονται για κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, όπως έδειξε η περιπτωση του νόμου για τα εργασιακά διακιώματα ας μην μιλήσουμε εδώ.

  Όμως, με παραξενεύει ότι περνάς στα ψιλά την έντονη παρουσία του στρατού στους δρόμους όλων των Ευρωπαικών πόλεων (ως κάτι περαστικό ή φυσιολογικό χάρη στην ασφάλεια;), δεν μπορώ να γνωρίζω αν έχεις ήδη συνηθίσει στην εικόνα της στρατιωτικής κατοχής των πόλεων αλλά πραγματικά δεν θα ήθελα να σκεφτώ ότι επιδοκιμάζεις αυτήν την εξέλιξη.

 178. gpoint said

  # 178

  Βρε Μιχάλη το σκέφτηκα αλλά πολύ ξενέρωμα,,, άλλο να τα μαζεύει ένας και να τα δίνει στο γκαρσόνι κι άλλο να γυρίζει το μηχανάκι από χέρι σε χέρι με σπασμένο τον λογαριασμό σε ίσα μέρη…πάντα χαλιόμουνα όταν έβλεπα (ούνους κυρίως) να πληρώνει ο καθένας τα δικά του και να ψάχνεται στην πρόσθεση το γκαρσόνι

  Το χταπόδι… ύπαρχε

 179. cronopiusa said

  El Movimiento Kurdo de Liberación se pronuncia sobre intento de golpe de Estado en Turquía

  pdf Πλωτίνος Ροδοκανάκης – Ένας Έλληνας Αναρχικός

 180. sarant said

  180 Έντονη παρουσία του στρατού στους δρόμους;
  Προσωπικά δεν την έχω δει. Για παράδειγμα, στις 25 Νοεμβριου (τη μέρα που έκλεισαν οι Βρυξέλλες) έτυχε να έχω πάει στο Σαρλερουά, στην πόλη και στο αεροδρόμιο, όπου η έντονη παρουσία ήταν δυο φαντάρια με στολές παραλλαγής στην αιθουσα των αφίξεων με το ημιαυτόματο στο χέρι.

  Στο Παρίσι δεν έτυχε να πάω μετά το Μπατακλάν, αλλά επαναλαμβάνω ότι η έντονη παρουσία του στρατού δεν εμπόδισε τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις.

 181. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  168 – Μικροαστοί, θα σας φάνε, τα παιδιά σας, ζωντανούς, κανίβαλοι, κανίβαλοι θα γίνουνε.
  Τάχεις κάνει ρόϊδο.

  175 – Ομοίως όμως, δεν εμπόδισε και το νέο μακελειό, άρα, τι και ποιόν εξυπηρετεί;

  177 – Ρε Pedis, αφού το λέει ξεκάθαρα ο άνθρωπος, « Στην Τιβή είδα ότι οι δράστες περιφέρονταν απέξω για ώρες και προπηλάκιζαν διαφόρους που εξέφραζαν γνώμη..» Αφού το έδειξε η Τιβή (με κεφαλαίο Τ) είναι ολοφάνερο πως ήταν αναρχικοί, δηλαδή αμφισβητείς την αλήθεια της Τιβή; ΕΛΕΟΣ!!!
  Ρε μπάς κι είσαι μούτρο αναρχικό;☺

 182. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  181 – Όρεξη να υπάρχει για ( οινο) πνευματική σύναξη, και χταπόδι, και τρόποι για κλασικό ρεφενέ βρίσκονται. Επειδή από κάποιον καταλάθος χειρισμό του συγκεντρωσιάρχη, βρέθηκα με δυο μπουκάλια φίνα κρητική ρακή, (τα επίσης κρητικα εδώδιμα, κατόπιν εντολής της μεγάλης ΑΝΩΝΥΜΟΥ χορηγού, καταναλώνονται από μένα και την Παπέν☺) να οργανωθεί άμεσα από την γ.γ του ιστολογίου, νέα (οινο)πνευματική σύναξη, για να συζητηθεί το μέγα κοινωνικό θέμα, ΧΩΡΙΣ ΡΑΚΗ, ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ; και για να πιούμε τις ρακές στην υγειά της ακριβοθώρητης χορηγού, με το μαγικό μυαλό.☺

  Υ.Γ – Ίσως μας κάνει και την τιμή να παρευρεθεί στην σύναξη.

  Προς όλους τους σχολιαστές.
  Ιδέα πρόταση της Παπέν, να οργανώσουμε μια διήμερη εκδρομή για γνωριμία και σύσφιξη των «ιστολογικών» σχέσεων. Επειδή και οι δύο έχουμε εμπειρία από οργανωμένες εκδρομές, ( συνδικάτα εγώ, και σύλλογο γονέων η Παπέν) εγγυώμαστε για την επιτυχία του εγχειρήματος, θα μείνει ΑΞΕΧΑΣΤΟ ( με την καλή έννοια☺) όμως κι οποιοσδήποτε γνωρίζει και θέλει, μπορεί να το αναλάβει. Τι λέτε, πως σας φαίνεται η ιδέα; Αν σας αρέσει, περιμένω προτάσεις για τόπο και χρόνο, εντός του 16.

 183. Basil Tatsis said

  #9,#15
  «Να ενειμερώσουμε επίσης του δημοσιογράφους της ΕΡΤ….»
  Εννοήτε τους εκφωνητές της ΕΡΤ,διότι αμφιβάλλω αν αυτοί που διαβάζουν και συντάσσουν τις ειδήσεις είναι δημοσιογράφοι με την απαραίτητη μόρφωση και γνώσεις που περιμένει κανείς απο δημοσιογράφους άξιων του επαγγέλματος.
  Ίσως πάλι να είμαι λίγο υπερβολικός στους χαρακτηρισμούς μου αλλά ακούγω απο καμμιά φορά φοβερά πράγματα κυρίως στις πρωινές εκπομπές της ΕΡΤ που μπορώ και παρακολουθώ .
  Η Θωμαΐς Παπαιωάννου ,η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ απο τη Γαλλία,που κάνει μια θαυμάσια δουλειά και που ακούει το όνομά της καθημερινά να κατακρεουργήται απ’τους «δημοσιογράφους » της ΕΡΤ,όπως φαίνεται ούτε καν πληρώνεται .
  Μόνο στην Ελλάδα !

 184. nikiplos said

  @184, Αγαπητέ Λάμπρο, ξέρεις τι εστίν Γιώργος Βλασσόπουλος? Για να συνεχίσω δλδ τη συζήτηση… Ξέρεις μήπως ποιοί είναι οι κατηγορούμενοι για τη Μάρφιν? γιατί δεν είναι πολύ γνωστά τα ονόματά τους? (εννοώ, όλοι ξέρουμε τον Ρουπακιά, κανείς τους δολοφόνους της Μαρφίν)…

 185. nikiplos said

  @177, scripta manent, εγώ εξαρχής μίλησα μόνο για πολιτική κάλυψη… για τίποτε άλλο… τα υπόλοιπα τα έγραψες εσυ :). Αν διαβάσεις το βιβλίο που υπέδειξα στον Θύμμαχο, εκεί γράφονται χειρότερα…

  Τα υπόλοιπα τρολιές κλπ, επιστρέφονται σε εκείνον που ως άλλος Στρεψιάδης, διαστρέφει τα λόγια του συνομιλητή του…

 186. nikiplos said

  Καλημέρα…Το πρόβλημα της κυβέρνησης (και της χώρας) όπως αυτό προέκυψε με το τουρκικό αίτημα έκδοσης των 8 αξιωματικών που κατηγορούνται απλώς, δλδ είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως ότι είναι ένοχοι, είναι πολύ μεγάλο. Και είναι γρίφος πολύ δύσκολος να επιλυθεί.

  Για την ώρα η κυβέρνηση έχει απλά δηλώσει ότι θα τηρήσει την νομιμότητα… Μα ποιά νομιμότητα? Τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις? Εδώ μια νομική ανάλυση από τον αναμφισβήτητα αμφιλεγόμενο Αλέξανδρο Λυκουρέζο…. Συνελόντι ειπείν, χωρίς να το τεκμηριώνει ουσιαστικά, ο ΑΛ δίνει μια κάποια λύση στην Ελληνική Κυβέρνηση να επικαλεστεί τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

  Μια άλλη λύση, είναι η παράνομη είσοδος στη χώρα με στρατιωτικό ελικόπτερο… Εντούτοις η Τουρκία είναι σαφής: Εκδόστε τους γιατί ότι έχουμε υπογράψει για μεταναστευτικά κλπ αίρονται.

  Κάποιοι δημοσιογραφικοί κύκλοι, γνωστοί για ψέμματα και συκοφαντίες στο παρελθόν – οπότε κρατείστε μια πισινή- βγήκαν και λένε ότι η Κυβέρνηση είπε ότι θα εκδώσει τους Τούρκους, γιατί λέει » παραβίασαν το σύνταγμά τους»· μα τότε δεν θα έπρεπε να δίνεται σε κανέναν το άσυλο… δεν είμαι ειδικός επί του θέματος, αλλά νομίζω ότι αν τους εκδώσουν, υποκύπτοντας στις τούρκικες πιέσεις, που όντως είναι εξαιρετικά δύσκολο να το χειριστούν διπλωματικά, θα γίνουν ρόμπες…

  Το πρόβλημα που μας προέκυψε είναι μεγάλο και δυσεπίλυτο… Και γνωρίζοντας πως δρουν και πως σκέφτονται οι Τούρκοι, δεν είμαι βέβαιος αν δεν είναι και στημμένο από αυτούς…

 187. nikiplos said

  συγνώμη ειπώθηκαν πιο πάνω αυτά… παρακαλώ σβήστε το προηγούμενο σχόλιο…

 188. spiral architect said

  Πάντως είναι τρομερό:

 189. cronopiusa said

  pdf «Ικέτιδες» του Αισχύλου (σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη)

  Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος που το 1974 κατέθεσε μήνυση κατά της χούντας, ελπίζω να μην μείνει αδρανής. Είναι Ύβρις η παράδοση των στρατιωτικών στο Σουλτάνο!

  Του Προκοπη Παυλοπουλου Ικέτες, Ικέτιδες και άσυλο

 190. nikiplos said

  @184, Ρε συ Λάμπρο… δεν είμαι κανένα πιτσιρίκι… σε λίγο θα είμαι 50 ετών… άσε που είναι σαν να κλέβω εκκλησία… Εδώ υπάρχουν ακόμη έντυπα της αριστεράς – μέλη της, αυτής της παλιάς βρίσκονται στην κυβέρνηση, που κάποτε εκθείαζαν τους δολοφόνους της 17Ν. Θέλεις να απαριθμήσω?

  Να μην μιλήσω για εκείνους που κάποτε αγκάλιασαν (πολιτικά πάντα) το απόβρασμα τον Κοεμτζή…

  άντε να βρείτε κανένα πελατάκι νέο να τα πουλήσετε αυτά…

 191. cronopiusa said

  Ποιος μίλησε για βρωμούσα;

 192. sarant said

  193 Δεν νομίζω να βρεις έντυπα της «κοινοβουλευτικής» Αριστεράς που να εκθείαζαν τη 17Ν

 193. Pedis said

  # 188 – Αναφέρθηκες στο αναρχικό κίνημα του 20ου αι και στο τέλος-τέλος έχεις το μυαλό σου στη Μαρφίν… Πολιτική κάλυψη από αναρχικούς σε δολοφόνους αμάχων στα τυφλά μόνο και μόνο για τη σφαγή δεν νομίζω να βρεις πουθενα στην ιστορία, ούτε ακόμη κι από προβοκατόρικες «αναρχικές» οργανώσεις για το λόγο ότι αν το έκαναν θα «καρφώνονταν».

  Τώρα, τα άλλα που μας λες, για κάλυψη τροοκρατών από τα κόμματα της αριστεράς και τα ρεστα, πάνε να τα γράψεις στο μπλογκ του Βηματος (αν υπάρχει ακόμη) σε κάνα προκταγκον και μη σπας νεύρα, άνθρωπέ μου.

 194. nikiplos said

  @195, σαφώς δεν μιλούσα για την κοινοβουλευτική την τότε, εκ της οποίας συνιστώσες των 80ς είχαν πιο ριζισπαστικές θέσεις. Ιδίως το ΚΚΕ, είχε εξαρχής άψογη και σαφή στάση. Το αυτό και το ΚΚΕεσ μέσω του περιοδικού του Σχολιαστής.

  Κάποια στελέχη ακραίων γκρουπών, βρέθηκαν το καλοκαίρι του 2015 στην κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία…

  Εντούτοις θα πρέπει να παραδεχθούμε πως υπήρξαν έντυπα των 80ς από γκρούπες που έβλεπαν την 17Ν και τη δράση της ως ακραία ριζοσπαστική μεν, πλην αριστερή δράση… Και σε κάθε περίπτωση, άλλο η λαϊκή αποδοχή κάποιων θεαματικών ενεργειών – σε αυτές άλλωστε στοχεύουν.

  Επίσης άλλο πράγμα είναι η αλληλεγγύη που έδειχνε τμήμα του αντιεξουσιαστικού χώρου για τους διωκόμενους – ώστε αυτοί να τύχουν καθαρής και τίμιας δίκης. Αυτό αναμφισβήτητα δεν σημαίνει πολιτική κάλυψη…

  Και άλλο η πρόκριση της ακραίας δράσης. Αν ενόχλησε ο όρος «πολιτική ευθύνη» παραδέχομαι ότι ήταν ακραίο… Δεν το είπα όμως έτσι ως «πολιτική ευθύνη» αλλά «πολιτική κάλυψη». Υπό την έννοια δηλαδή της πολιτικής συναντίληψης.

  Πολιτική κάλυψη σαν της Αλκάϊντα ή της Ίσιδος, σαφώς δεν υπάρχει, όμως αυτές αναμφισβήτητα είναι νέες περιπτώσεις. Εγώ ως παράδειγμα το ανέφερα και έγραψα σαφώς ΤΗΡΟΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ… αλλά μάλλον πέρασε στον ντούκου… (δεν αναφέρομαι φυσικά στον Νικοκύρη, που είναι πάντα ιδιαίτερα προσεκτικός)

 195. nikiplos said

  Αγαπητέ Pedis, μάλλον με παρανοήσατε… Ενδεχομένως γιατί κινούμαστε πολιτικά σε διαφορετικούς χώρους. Εγώ πάντως στο αρχικό μου μήνυμα δεν μίλησα για τυφλά κτυπήματα. Μίλησα για ακραίες ενέργειες και την πολιτική κάλυψη την έβαλα τηρουμένων των αναλογιών…

  δεν νομίζω πως έχει νόημα να συνεχίσουμε την κουβέντα… προσωπικά ιδιαίτερα στα 90ς πιο δυναμικά, υπήρξα πάντοτε μαχητικά ενάντιος σε κάθε δράση ακράία, τραμπουκική κλπ. Η δράση δηλαδή που εγώ γνώρισα ως τέτοια του Αντιεξουσιαστικού χώρου στα πανεπιστήμια. Βία, καταστροφές, βανδαλισμοί, τραμπουκισμοί και εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Καμία σχέση δηλαδή με στοιχειώδη κοινωνική συμπεριφορά…

 196. Pedis said

  # 183 – σε σταθμούς, μετρό, αεροδρόμια. Εκτελεί κανονικά αστυνομικά καθήκοντα. Με τo δάκτυλο στη σκανδάλη.

 197. Alexis said

  #200: Το άτομο είναι μέγας καραγκιόζης, δε νομίζω πως αξίζει να ασχολείται πλέον κανείς λογικός άνθρωπος μαζί του…

 198. Alexis said

  Στο μεταξύ άμα λύσουτε το πρόβλημα για το άν ο δολοφόνος της Νίκαιας είναι τζιχαντιστής, μοναχικός λύκος, τσαντισμένη αρκούδα ή ο Ντάμπο το ελεφαντάκι, σφυρίχτε μου…
  Και σφυρίξτε το και στους συγγενείς των 84 που έλιωσε σα μύγες ο κάφρος. Πολύ θα το φχαριστηθούν…

 199. sarant said

  199 Ε, αυτό δεν το έχω συναντήσει (που, όπως βλέπω, είναι απο την Ιταλία)

 200. Ενδιαφέρεται κανείς; Τεφαρίκι φαίνεται!

  http://www.car.gr/classifieds/cars/view/8339076/

 201. sarant said

  202 Εχει σημασία να βρεθεί με βεβαιότητα τι ήταν -ακόμα και για τους συγγενείς των θυματων.

  Κι ένα άρθρο που συνοψίζει τα όσα ξέρουμε:
  http://www.lemonde.fr/societe/article/2016/07/16/attaque-de-nice-les-motivations-troubles-de-mohamed-lahouaiej-bouhlel_4970489_3224.html

 202. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  101/103 παλάμη ποταμίσα

 203. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  192
  1η Απριλίου 2016/…υπάρχει κάποια απόσταση μεταξύ της αποστολής σημάτων και την διενέργεια πραξικοπημάτων. Μόνο ο χρόνος θα δείξει πόσο μεγάλη είναι.
  http://www.konstantakopoulos.gr/2016/04/01/%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%87%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b7%cf%80%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84/

 204. 205, Από τανξιτζή;

 205. 209

  Προfunώς!

 206. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  205, 209, 210. 🙂 🙂 🙂

 207. Γιάννης Ιατρού said

  205: Σιγά το κελεμπούρι, εδώ (απ΄ την προσωπική του αποθήκη 🙂 ) για όσους επενδυτές…. από το μπλογκ εδώμέσα ενδιαφέρονται!

 208. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  212. Καλοτάνξιδα ε; 😦

 209. 213

  Ε, ναι: ή ταν ή επι τανκς

 210. Έλα, να απογαμηθεί ο Δίας: νέο περιστατικό πυροβολισμών κατά μπάτσων στο Μπατόν Ρουζ, Λουιζιάνα.

 211. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  187 – Είπα να σου απαντήσω, αλλά μετά είδα το 194 και κατάλαβα πως δεν είναι να σε παίρνει κανείς στα σοβαρά, για πολιτική συζήτηση τουλάχιστον. Δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ μαζί σου, και φυσικά ό,τι κι αν γράψεις δεν πρόκειται να το διαβάσω από δω και πέρα. Να είσαι καλά, και να τα έχεις πάντα έτσι ίσια στο μυαλό σου.

 212. sarant said

  Σε συνεχεια του 206, φίλος από Γαλλία στέλνει λινκ με άρθρο «γράμμα σε εκείνους που ξέρουν»

  Nous sommes tous démunis. Le reconnaître, c’est aussi accepter de se mettre au niveau de l’autre pour réfléchir ensemble.

  Édito

  Il y a ceux qui savent ce qu’il aurait fallu faire pour éviter le drame de Nice. Ceux qui savent ce qu’il faudrait faire pour que ce drame ne se reproduise pas. Il y a ceux qui disent qu’il faut poursuivre l’état d’urgence, ceux qui disent qu’il faut aller plus loin, et ceux qui disent que ça ne sert à rien. Il y a ceux qui polémiquent inutilement et ceux qui dénoncent ceux qui créent des polémiques inutiles. Il y a ceux qui savent ce qu’il aurait fallu dire ou montrer. Il y a ceux qui savent avant d’avoir des preuves. Il y a ceux qui nient même après.

  Ne les croyez pas. S’il y a bien une chose que l’on sait, c’est que l’on ne sait rien. On ne sait plus rien. Il faut avoir l’humilité de le dire, de le reconnaître, l’accepter. Nous faisons face à une menace nouvelle et inconnue qui frappe encore d’autant plus fort qu’on la croit affaiblie. Notre logiciel commun pour tenter de comprendre le monde est cassé, les politiques devraient arrêter de parler comme s’il s’agissait de commenter et de proposer des recettes dont on sait qu’elles ne répondent pas aux inconnues qui se dressent devant nous. Nous sommes tous démunis. Le reconnaître, c’est aussi accepter de se mettre au niveau de l’autre pour réfléchir ensemble.

  La plus grande victoire de l’Etat islamique – ou de toute autre entité radicale – sera de diviser notre société et de donner à croire que des actes isolés ou préparés peuvent faire sombrer une démocratie tout entière. Au lieu de jouer à ceux qui savent, les politiques devraient se rassembler autour de nos maigres certitudes et de nos grandes convictions pour construire une réponse commune, de tracer une voie, construire une digue sur laquelle se briseront ceux qui veulent nous défaire. C’est ce qu’on attend de ceux qui nous gouvernent ou aspirent à le faire. Appeler à une unité nationale de façade ne servira pas plus que proposer des solutions toutes faites, irréalistes et démagogiques. Faire de la politique ne peut plus se limiter à conquérir le pouvoir à tout prix et à se draper dans les habits de l’homme (ou de la femme) providentiel (le). Surtout en période d’incertitudes et chaos. L’essentiel est bien aujourd’hui de faire front commun. Réellement.

  David Carzon

  http://www.liberation.fr/france/2016/07/17/lettre-a-ceux-qui-savent_1466714

 213. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  206 – Το σημαντικότερο, είναι να βρεθεί με βεβαιότητα το κίνητρο που είχε. Κατά τ΄άλλα, λίγη σημασία έχει τι ήταν, πάντα υπάρχει ο χρήσιμος αναλώσιμος μαλάκας. Αυτό που με προβληματίζει, είναι πως, ενώ οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης, και οι διακρίσεις εις βάρος των Γάλλων αραβικής καταγωγής δεν είναι τωρινό φαινόμενο, η αντίδραση δεν είναι μαζική, ούτε οργανωμένη, οι επιθέσεις είναι μεμονωμένες και δεν εκφράζουν (φανερά τουλάχιστον) την πλειοψηφία των μουσουλμάνων μεταναστών γενικώς. Κι ενώ και η Αγγλία και η Γερμανία, έχουν ίσο και ίσως μεγαλύτερο ποσοστό μουσουλμάνων, οι επιθέσεις γίνονται μόνο στην Γαλλία, άντε και στο γαλλόφωνο Βέλγιο. Αυτό εμένα, μου δίνει μια ισχυρή ένδειξη, πως δεν έχει να κάνει με τζιχαντιστές, ΙSIS, (που λίγο πολύ, ξέρουμε από που χρηματοδοτούνται) και θρησκευτικό πόλεμο, αλλού πάει το μυαλό μου, σε μια διένεξη υπερδυνάμεων, αλλά φυσικά δεν μπορώ να αποδείξω τίποτα. Η ιστορία (ίσως) θα δείξει.

 214. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  100 χιλιάρικα… να αλλάξεις τον όρο «τζιχαντιστής» στο άρθρο Νικοκύρη! 100 χιλιάρικα δεν είναι σοβαρή αμοιβή για Daesh .
  Τα βγάζει για πλάκα ένας νταλικιέρης…
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3693227/Brother-reveals-violent-drug-crazed-ISIS-soldier-Mohamed-Lahouaiej-Bouhlel-smuggled-84-000-family-Tunisia-DAYS-murdering-84-Nice.html

  υγ. Μικρός που είναι ο κόσμος. Ο αδερφός ενός εξαίρετου παιδιού, τούρκος συνάδερφος που δουλεύει σε μεγάλη τούρκικη κατασκευαστική στο Μπαχρέιν, σκοτώθηκε στο πραξικόπημα στην Τουρκία (από πραξικοπηματίες). Ήταν συνταγματάρχης και η κηδεία του ήταν πριν λίγο λάιβ στο CNN turk…

 215. Ωραίαααα… 😦

 216. Γιάννης Ιατρού said

  219: Καλώς τον! 🙂

 217. cronopiusa said

 218. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  220. Άστα ρε Σκύλε. Την Πέμπτη το βράδυ πίναμε παρέα μπύρες με τον άνθρωπο. Προχθές μίλησα τηλεφωνικά μαζί του και μου έλεγε ότι ο αδερφός του είναι καλά απότι του είπε η μάνα του, αλλά ο ίδιος δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί του.. Μετά έμαθα από άλλους τούρκους συναδέρφους του ότι η εταιρεία (TAV) τον κάλεσε για επείγον «μήτινγκ» στα κεντρικα γραφεία στην Τουρκία…
  Σήμερα έμαθα τα θλιβερά μαντάτα. Τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ σε κάποιο έλεγχο που πήγε να κάνει, κάτι τέτοιο.
  Μωρέ καλά λένε ότι του κιοτή η μάνα δεν έκλαψε ποτέ.
  Τέλος πάντων, τα έγραψα για να αποφορτιστώ λίγο . Αλλιώς η ζωή και τα «νέα» «από μακριά», κι αλλιώς από κοντά για κάποιους «τυχερούς» πρωταγωνιστές…
  Τραγική ειρωνία (αν είναι ειρωνία κιόλας, δεν ξέρω) , ο Ισμαήλ δεν τον γούσταρε καθόλου τον Ερντογάν…

 219. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  223.Γεια σου Κιντ. Εδώ είναι που λέμε «σκατά»,συγγνώμη κιόλας αλλά είναι να μη γράφει κάποιου η μοίρα να βρεθεί στην αναμπουμπούλα.Στο πρώτο,το χειρότερο, κύμα.

  Η περίπτωση των οχτώ στρατιωτικών με το ελικόπτερο ως προς την έκδοση, μήπως ιδωθεί από την ίδια πλευρά που θα δουν και οι ΗΠΑ το αίτημα για έκδοση του Ιμάμη;
  http://www.lemonde.fr/international/video/2016/07/17/turquie-erdogan-demande-l-extradition-de-fethullah-gulen_4970814_3210.html

 220. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  218. >>Κατά τ΄άλλα, λίγη σημασία έχει τι ήταν,
  Έχει σημασία αν είναι θύματα τρομοκρατίας ή ενός ψυχασθενούς (ιατρικά). Άλλη η νομική αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης, αποζημιώσεις, αποκατάσταση κλπ

 221. Γς said

  104:

  >κι έναςυπερδίκιλος οκτάπους όστις συνελήφθη κοιμόμενος την πρωΐαν εν τη οικία του !

  Συνελήφθη κοιμόμενος πρωί πρωί εν τη οικία του χωρίς ειδικό και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένο ένταλμα;

 222. Γς said

  181:

  Να βάλω κι έναν [ιταλικό] λογαριασμό.

 223. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  223 – Γειά σου κίντ. «Τραγική ειρωνία (αν είναι ειρωνία κιόλας, δεν ξέρω) , ο Ισμαήλ δεν τον γούσταρε καθόλου τον Ερντογάν…» Δεν είναι ειρωνία φίλε, είναι το τίμημα του αναλώσιμου, γιατί έτσι μας βλέπει η οικονομική ελίτ, κι ο Ερντογάν, αν και ξεκίνησε σαν υπηρέτης της, εκεί ανήκει πλέον.

  225 – Δεν μιλάω για την νομική πλευρά ΕΦΗ, αυτήν έτσι κι αλλιώς, την ερμηνεύει και την εφαρμόζει όπως θέλει η εξουσία.

 224. Γς said

  224:

  >Η περίπτωση των οχτώ στρατιωτικών με το ελικόπτερο

  Μάλλον μούφα μου φαίνεται

  Διαβάζω στο ΦΒ ενός φίλου:

  «από τήν εκπομπή τού κ. Αυτιά σήμερα τό πρωί:
  …..Μά γιατί προσγειώθηκαν στήν Αλεξανδρούπολη? Η Αδριανούπολη είναι πρίν από τήν Αλεξανδρούπολη? Γιατί δέν προσγειώθηκαν εκεί? Αυτό είναι περίεργο!!!!!»

  και απαντάει μια άλλη φίλη:

  «Μα καλά η Κωνσταντινούπολη είναι ακόμα πιο κοντά…. Γιατί δεν προσγειώθηκαν εκεί?….. Εγώ πιστεύω οτι χάλασε το gps τους……»

 225. Chris said

  # 143 Λογικά αφού εκδικαστούν όλες οι υποθέσεις όσων μεταναστών έχουν ζητήσει άσυλο, δηλαδή μπορεί και πάνω από 50000, θα ασχοληθούν και με τους 8, δηλαδή σε 30-40 χρόνια.
  Αυτοί οι 8 θεωρούνται πλέον πρόσφυγες;

 226. Γς said

  Η Αννα μας [η Σίλια] στο ΦΒ:

  Χάλασαν και οι… πραξικοπηματίες…
  Δεν τους φτιάχνουν πια όπως παλιά…
  🙂

 227. Γς said

  Ζέστη ε;

  Και γι αυτό έχει άποψη η Αννα στο ΦΒ

  Anna Silia
  16 Ιουλίου στις 2:10 μ.μ. ·

  Βάλτε «καυτά» σορτσάκια…
  Φάτε καυτερές πιπεριές…
  Μοιράστε ζεστά χαμόγελα…
  Κάνετε θερμές χειραψίες…
  Δείτε βίντεο με τις πυρκαγιές δασών…
  Δείτε ταινίες με περιπέτειες στην Σαχάρα…
  Ακούστε το «Κάψε , κάψε, τι να κάψεις» του Καζαντζίδη…
  Τραγουδήστε το «Φωτιά στα Σαββατόβραδα»…
  Στην ανάγκη, κάνετε… καυτό σεξ…
  ————————————————
  Πρόχειρες οδηγίες, για να αποσπάσετε το μυαλό σας από τον… καύσωνα… Να ξεχαστείτε βρε αδελφοί…
  Δροσιστείτε δια της… Ομοιοπαθητικής…

 228. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  232 – Η κυρία Άννα, είναι θεά, τουλάχιστον 100 χρόνια μπροστά!!!

 229. Γς said

  Δημήτρης Αλικάκος σρτο ΦΒ:

  16 Ιουλίου στις 7:35 μ.μ.

  Αυτό το βλέμμα με άγγιξε. Ένας από τους εκατοντάδες Τούρκους απλούς στρατιώτες που κακοποιήθηκε από το εξαγριωμένο πλήθος.
  Τους έδειραν, τους έγδυσαν, τους εξευτέλισαν.

  Ο στρατιώτης σε κάθε χώρα, για κάθε λαό, είναι ιερή μορφή. Και βέβαια δραματική. Δεν κρίνει, δεν αποφασίζει, δεν επιλέγει. Υπακούει και εκτελεί διαταγές. Αυτή είναι η μοίρα του.
  Η κακοποίηση του στρατιώτη, και μάλιστα από τους ομοεθνείς του, είναι βάρβαρη πράξη και απάνθρωπη.

  Αυτά ήθελα να πω καθώς βλέποντας τις εικόνες ντροπής θυμήθηκα το δικό μας «αδέλφια μας στρατιώτες» του ’73.

  (Λαός που κακοποιεί τον στρατιώτη του δεν έχει μέλλον)

 230. Γιάννης Ιατρού said

  234: Γς
  ,,,Λαός που κακοποιεί τον στρατιώτη του δεν έχει μέλλον….

  Όπως και το αντίστροφο…, με την ίδια κατάληξη βέβαια 🙂

 231. gpoint said

  # 233

  γιατί ;

  ξυρίζει τα φρύδια της ;

 232. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  236 – Οχι, για τις αντιλήψεις της για την κοινωνία και την ζωή, και ειδικά για το σέξ, τυχεροί οι άνθρωποι που την συναναστρέφονται.

 233. Γς said

  235:
  Ναι. Αλλά άλλο Στρατός, πασάδες, στρατηγοί και τέτοιοι κι άλλο στρατιώτες [που τους είχαν βγάλει στα γεφύρια της Πόλης για μια δήθεν άσκηση συαγερμού]

 234. spiral architect said

  Λόγω των γεγονότων του ΠΣΚ πέρασε σχεδόν απαρατήρητο το νέο τούβλο του αστοιχείωτου, που εκτοξεύτηκε στο άμαχο πλήθος μέσω fb:

  http://fb.me/49jt0U9xA

  Σε ένα σηπτικό χειρουργείο, που βρίσκεται συνήθως πλησίον του χώρου του κανονικου χειρουργείου, αλλά και σε χώρο στα εξωτερικά ιατρεία ενός νοσοκομείου, γίνονται κάποιες μικροεπεμβάσεις όπως αφαίρεση κύστεων, λιπωμάτων, μικροακρωτηριασμοί, αφαίρεση σπίλων, ονυχεκτομές, διάνοιξη αποστημάτων και γενικότερα όποια χειρουργική πράξη δεν απαιτεί ολική αναισθησία. Επίσης, στο σηπτικό χειρουργείο διεξάγονται οι λήψεις δειγμάτων (μυελού κλπ) για βιοψίες

 235. Γς said

  207:

  Πράγματι έτσι είναι Λάμπρο.
  Απολαυστική.
  Αν σου πω όμως ότι πολλές φορές αποφεύγω να την διαβάζω, επειδή χαλάει την πιάτσα του ΦΒ:
  Με κάνει και σκέφτομαι …

 236. Γς said

  239:

  >γίνονται κάποιες μικροεπεμβάσεις όπως […] αφαίρεση σπίλων

  http://caktos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_7131.html

 237. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  239 Ωχ!! Όμως κι εσύ βρε παιδί μου ήταν ανάγκη να προωθήσεις το τούβλο του τούβλου; Για να εκδικηθείς εμάς που την είχαμε γλυτώσει το έκανες;

 238. Κουνελόγατος said

  239. Εδώ που βρίσκομαι είμαι αόμματος, ποιο είναι το τούβλο;

 239. spiral architect said

  @243: Ο λίκνος προς το φατσοβιβλίο του αστοιχείωτου Θάνούλη δεν οδηγεί πια πουθενά, γιατί μετά το κράξιμο το’ σβησε, αλλά υπάρχει η οθονιά δεύτερη. Μπες απο κάποιο πισί χωρίς admin rules και θα τη δεις. Εν ολίγοις έμπλεξε τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών (λολ) τη έννοια της σήψης και γιατί «ένα χειρουργείο δεν μπορεί να είναι σηπτικό», ενώ υπάρχει τέτοιο.

 240. αγάπες λάθρες said

  Τα χειρουργεία μόνο αντισηπτικά μπορούν να είναι. τι είναι αυτό το «σηπτικό» χειρουργείο?

 241. spiral architect said

  Το γράφω στο #239.

 242. ΓιώργοςΜ said

  Τα χειρουργεία είναι είτε σηπτικά είτε άσηπτα (αντισηπτικά είναι τα φάρμακα εναντίον της σήψης). Τα άσηπτα είναι αυτά που όλοι έχουμε στο μυαλό μας, όπου τα πάντα είναι απολύτως απολυμασμένα, ενώ τα σηπτικά εκείνα όπου (όπως αναφέρεται και στο 239) γίνονται μικροεπεμβάσεις που δεν απαιτούν πλήρη αντισηψία του χώρου, παρά του χειρουργικού πεδίου και των εργαλείων.

 243. ΓιώργοςΜ said

  Φυσικά δεν είναι υποχρεωτικό να ξέρει κανείς τα πάντα, αλλά όταν πάει κανείς να κάνει τον έξυπνο, δεν θα έπρεπε να διπλοτσεκάρει; Μια γκουγκλιά δρόμος είναι!
  Αρχίζω να πιστεύω όμως, με τις πολλές παραπομπές που βλέπω για τον Θ.Τζ., πως η κριτική σε όσα γράφει είναι διάρρηξη σε ερημοκλήσι…

 244. sarant said

  239-247 Eιχα κατά νου να το βάλω στα επόμενα μεζεδάκια. Και πάλι είναι χαρακτηριστικό της αλαζονείας του Τζήμερου (και άλλων) Ακούμε έναν όρο που μας φαίνεται παράλογος και αντί να έχουμε την ταπεινοφροσύνη να σκεφτούμε ότι μπορεί να έχει καθιερωθεί ετσι, και να διερευνήσουμε για ποιον λόγο λέγεται έτσι, καταγγέλλουμε με στόμφο όσους τον χρησιμοποιούν.

 245. ΓιώργοςΜ said

  249 Εγώ πάντως, σαν άσκηση ταπεινοφροσύνης ή σαν αυτοκριτική, στο γραφείο μου έχω αναρτημένο:
  «Αυτοί που νομίζουν πως τα ξέρουν όλα, ενοχλούν αφάνταστα εμάς που τα ξέρουμε»
  Δε δουλεύει πάντα, αλλά καθώς το μάτι πέφτει εκεί συχνά, κάτι γίνεται…

 246. spiral architect said

  Οταν πρωτάκουσα τον όρο, δούλευα σαν νέος μηχανικός σε τεχνική εταιρεία και στη μελέτη ενός νοσοκομείου στην Αραπιά προβλέπονταν -αν θυμάμαι καλά- δύο σηπτικά χειρουργεία, ένα πλησίον των κύριων και ένα στα εξωτερικά ιατρεία. Διαβάζοντας τον όρο «septic surgery» είναι αλήθεια ότι εξεπλάγην, αλλά οι τεχνικές επεξηγήσεις και οι απαιτήσεις μού έλυσαν την απορία.

  http://www.onedaysurgery.net/taurhoomicronpiomicroniota-omicronrhogammaalphanuomegasigmaetasigma.html (παράγραφος 5)

 247. LandS said

  250 Το σωστό είναι: Αυτοί που γνωρίζουν τα πάντα εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε όλα.

 248. ΓιώργοςΜ said

  252 Δεκτόν, όμως δεν αλλάζω τη διακόσμηση, χαλάει το φενγκ σούι… 🙂

 249. Alexis said

  #248: Ναι ρε Spiral, είναι σα να κλέβεις εκκλησία με τον πανίβλακα! 😀 😀 😀

 250. αγάπες λάθρες said

  Δεν με πείθει το «σηπτικό χειρουργείο» να είναι η σωστή χρήση. Σαν να χωρίζω τα χειρουργεία ή εργαλεία σε «αποστειρωμένα» και «μολυσμένα». Το «άσηπτο» το καταλαβαίνω έιτε ότι δεν έχει πάθει σήψη, ή δεν δύνατε να πάθει σήψη.

 251. κουτρούφι said

  #255

 252. ΓιώργοςΜ said

  255 Αποτελεί πάγια ιατρική ορολογία από δεκαετίες (πέρασαν τουλάχιστον τρεις από τότε που το διδάχτηκα εγώ), υπάρχει στις ταμπέλες των αντίστοιχων χώρων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας κλπ, πιθανόν από τότε που βγήκαν οι λάσπες-από τότε δηλ που υπάρχει αντισηψία σαν έννοια.
  Δεν ξέρω αν χωράει φιλολογική/ετυμολογική/γλωσσολογική κλπ συζήτηση για την ορθότητα του όρου (εγώ τον βρίσκω ορθό, καθώς μικροοργανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν σήψη ενδέχεται να υπάρχουν), δεν έχει όμως νόημα νομίζω για παγιωμένη ορολογία.

 253. εδώ δεν έλεγε ο Κίντος πως ο μακελλάρης της Νίκαιας έστειλε 100.000 ευρά στο σόι του, στο Τούνεζι;

  η Κωπαΐς τον διαψεύδει

 254. Κουνελόγατος said

  258. Η αποξηραμένη;

 255. αγάπες λάθρες said

  Ότι τόσα χρόνια υπάρχει λανθασμένη χρήση, δεν την κάνει σωστή. Καλλίτερα να γράψουν «προσοχή μολυσμένο χειριουργείο» να ξέρουν περί τίνος πρόκειτε.

 256. Φοβούνται ότι θα εκτελεστούν οι «8» Τούρκοι

  http://www.express.gr/news/ellada/790901oz_20160717790901.php3

  Δηλαδή, δεν είναι οκτώ; Πόσοι είναι; Τι μας κρύβουν;

 257. sarant said

  255-260 Σου φαίνεται λανθασμένη η χρήση, δεν είναι. Η χρήση φτιάχνει τον κανόνα, όχι το αντίθετο.
  (Μπας κι είσαι ο Θάνος; )

 258. ΓιώργοςΜ said

  Είναι νωρίς για την επόμενη πιατέλα;
  «7 στους 10 Γάλλοι δεν εμπιστεύονται τον Ολάντ στη μάχη κατά της τρομοκρατίας»
  Εντάξει, αν οι Γάλλοι πήγαιναν δυο θέσεις αριστερά, δε θα υπήρχε πρόβλημα, μιας και το αλίευσα όμως, μπαίνει στα αποθησαυρισμένα, σωστά;
  http://news247.gr/eidiseis/kosmos/diethnis-politiki/7-stoys-10-galloi-den-empisteuontai-ton-olant-sth-maxh-kata-ths-tromokratias.4175287.html

 259. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  262. τέλος
  Μπορεί ο Θάνος ή (και)
  -ο Θεοδώρα Χ.άνος

  258. Αχθωμαϊς 🙂
  Τσάκα πέντε
  http://giphy.com/gifs/barkpost-puppy-friday-high-five-JYTwAf6V0Q4YE

 260. Αγάπη said

  Άσχετο, αλλά είναι ένα μαθηματάκι για όσους δημοσιοποιουν άρθρα διαβάζοντας μόνο τον τίτλο. http://techingreek.com/panikos-sti-nasa-o-asteroidis-rtfa-tha-xtipisi-tin-gi-se-ligotero-apo-mia-vdomada/
  Εδώ βρήκα και το άγνωστό μου ως τώρα: RTFA που σημαίνει read the fucking article και χαμογέλασα σε μιαν αγέλαστη ως αυτή τη στιγμή μέρα 🙂

 261. 252: Όπως τόγραψε (δεύτερη φορά τουλάχιστον, στο ιστολόγιο) είναι το σωστό. Το πρωτότυπο εγγλέζικο Those of you who think you know everything are annoying those of us who do, το είχα αγοράσει αρχές του 80 κάπου κοντά στη Ράσελ Σκουέαρ στο Λονδίνο σε πλαστικό ταμπελάκι. Λίγα χρόνια μετά το είδαμε και στο Μην πατάτε τον τοίχο, με άλλα κλοπιμαία, στο φρέσκο τότε Παρά Πέντε.

 262. ΓιώργοςΜ said

  266 Το ξεσήκωσα από αυτοκόλλητο σε αυτοκίνητο, πολλλλλά χρόνια πριν κάπου κοντά στη διασταύρωση Εθνικής Αντιστάσεως και Υμηττού, στο Βύρωνα), δε θυμάμαι αν ήταν στα ελληνικά ή τα αγγλικά. Ήταν τόσο έντονη η ταύτιση (θα μπορούσε να είναι σημαντικό τμήμα της αυτοβιογραφίας μου), που δε μπόρεσα να μην το αντιγράψω.

 263. sarant said

  266 Που τα είχε βγάλει και σε βιβλιαράκι η Κατερίνα… δεν θυμάμαι το επωνυμο.

 264. ΓιώργοςΜ said

  268 …Χριστοδούλου:

  https://goo.gl/GeWDJM

 265. Γς said

  267:

  >στη διασταύρωση Εθνικής Αντιστάσεως και Υμηττού, στο Βύρωνα

  στη Καισαριανή

 266. Γιάννης Ιατρού said

  262: χαχαχαχαχα, Νίκο είσαι απίθανος! 🙂
  Να η κατάληξη….

  …για τα άρθρα του Αλ. Τριανταφυλλίδη: (Ιαν. 2016, Αυγή)
  Συνομιλώντας με τον Νούτσιο Όρντινε: http://www.avgi.gr/article/6164581/-sunomilontas-me-ton-noutsio-orntine και τη συνέχεια
  Από τη θεωρία στην πράξη: http://www.avgi.gr/article/6166852/apo-ti-theoria-stin-praxi

 267. ΓιώργοςΜ said

  270 Προφανώς χρειάζομαι επειγόντως διακοπές….. (12 και σήμερα)

 268. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σκύλε, Γάννη μια παραγγελιά: όποιος κατέχει και δύναται ας κάμει εδώ ένα σκέδιο το Ρετζέπ να κάνει σκι στην κόψη του ξυραφιού.

 269. Γς said

  … τσουλήθρα [και χωρίς σκελέα]

 270. Γς said

  275 -> 273

 271. Γς said

  123:

  >νατάκανα πουτάναόλα.

  ή όλα πουτάνα

  Διαβάζω στο ΦΒ:

  Κλείνουν τα Goody’s. Και όπως λέγεται, ακολουθούν και τα Everest.
  Πρώτη φορά αριστερά, όλα πουτάνα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: