Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα έπη των Αριμασπών – 1 (Δημήτρης Σαραντάκος)

Posted by sarant στο 19 Ιουλίου, 2016


Όταν ζούσε ο πατέρας μου, ο αξέχαστος Δημήτρης Σαραντάκος, κάθε Τρίτη δημοσίευε επιφυλλίδες του στην εφημερίδα Εμπρός της Μυτιλήνης, που τις αναδημοσίευα εδώ στο ιστολόγιο. Μετά τον θάνατο του πατέρα μου, τον Δεκέμβριο του 2011, άρχισα να δημοσιεύω εδώ αποσπάσματα από τα βιβλία του, αλλά κάθε δεύτερη Τρίτη, για να κρατήσουν περισσότερο.

Τις προηγούμενες εβδομάδες παρουσίασα εδώ τρεις νουβέλες από τη συλλογή «Γιατί η θεία μου μπορεί και να πήγε στον Παράδεισο» και από σήμερα θα αρχίσω να δημοσιεύω σε συνέχειες το μυθιστόρημα «Τα έπη των Αριμασπών», που εκδόθηκε το 2004 από τις εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος.

Επειδή η έναρξη της δημοσίευσης γίνεται μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, όπου η επικαιρότητα είναι (θεωρητικά) πιο αραιή, σκέφτομαι να γίνεται η δημοσίευση κάθε Τρίτη, τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες. Αλλά μπορεί να αλλάξω γνώμη στην πορεία.

Δημοσιεύω αρχικά τον πρόλογο του πατέρα μου, που κατατοπίζει τον αναγνώστη για το θέμα του βιβλίου.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

mimis_jpeg_χχsmallΓια τον Αριστέα τον Προκοννήσιο, το θρύλο των Υπερβορείων και τα Έπη των Αριμασπών, πρωτοάκουσα από τον πατέρα μου, πριν από πολλά χρόνια. Αργότερα ζήτησα να μάθω περισσότερα, ανατρέχοντας σε ειδικά βιβλία, αλλά με έκπληξή μου διαπίστωσα πως η σύγχρονη ελληνική βιβλιογραφία η σχετική με τα τρία αυτά θέματα είναι εξαιρετικά φτωχή.

Κατέφυγα τότε στις πηγές, δηλαδή στους αρχαίους συγγραφείς (Ηρόδοτο, Στράβωνα, Παυσανία, Πλίνιο, Πλούταρχο, λεξικό Σουίδα κ.ά.). και βρήκα περισσότερες, αλλά αποσπασματικές και σύντομες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Αριστέας Καϋστροβίου Προκοννήσιος ήταν μια κάπως θολή προσωπικότητα του 7ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Προκόννησο, ιωνική αποικία στην Προποντίδα και ήταν νεώτερος από τον Ησίοδο, σύγχρονος με τον Αρχίλοχο τον Πάριο και παλαιότερος από τη Σαπφώ, τον Πεισίστρατο, τον Σόλωνα και τον Θαλή. Ήταν επικός ποιητής και του αποδίδεται μεταξύ άλλων και μία Θεογονία. Κυρίως όμως ήταν μεγάλος ταξιδευτής. Φαίνεται πως ταξίδεψε στα βάθη της Ασίας, φτάνοντας ως τη χώρα των Αριμασπών, που νεώτεροι ερευνητές τοποθετούν στη σημερινή Μογγολία. Από τα ταξίδια του αυτά γεννήθηκαν τα Αριμάσπεια Έπη, που αναφέρονται στις σχέσεις των Υπερβορείων με το Αιγαίο και συγκεκριμένα με τη Δήλο, όπου έστελναν τα δώρα τους προς τον Απόλλωνα.

Το έπος αυτό, όπως και όλα τα έργα του Αριστέα, έχει χαθεί. Διασώθηκαν μόνο από έξι στίχοι, που αναφέρει ο Τζέτζης και άλλοι τόσοι, που έχει καταγράψει ο Λογγίνος, (για την ύπαρξη του οποίου επίσης υπάρχουν αμφιβολίες). Το ήξεραν όμως καλά και το μνημονεύουν  ο Ηρόδοτος, ο Στράβων, ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσέας και το λεξικό Σουίδα.

Αντίθετα υπάρχουν αρκετές ξενόγλωσσες μονογραφίες για τον Αριστέα και τους Υπερβόρειους. Εγώ ανακάλυψα τουλάχιστον εφτά και όταν ο γιος μου μού έφερε ένα τέτοιο βιβλίο για τον Αριστέα και τα Αριμάσπεια, μπήκα στον πειρασμό να γράψω και εγώ ένα δοκίμιο μ΄ αυτό το θέμα.

Μολονότι αυτό καθαυτό το θέμα των Αριμασπείων Επών είναι γοητευτικό, καθώς αναφέρεται σε λαούς της Κεντρικής και Ανατολικής Ασίας, οι οποίοι, παρά τις τεράστιες αποστάσεις που τους χώριζαν, είχαν επαφές με το Αιγαίο, λάτρευαν τον Απόλλωνα και έστελναν δώρα στη Δήλο, η ανεπάρκεια των πηγών και η πενία των στοιχείων, που κατόρθωσα να συγκεντρώσω, δεν επιτρέπουν την στοιχειώδη έστω ανάπλαση των Επών, ούτε καν τη συγκρότηση κάποιας επιεικώς ικανοποιητικής βιογραφίας του Αριστέα. Έτσι παραιτήθηκα από αυτή τη φιλοδοξία.

Άλλωστε δεν είμαι ούτε φιλόλογος ούτε ιστορικός και μολονότι “στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις” δεν ξέρω αν, ως χημικός μηχανικός που είμαι, κατ΄ επάγγελμα, νομιμοποιούμαι να δημοσιεύσω  μια φιλολογική πραγματεία.

Μη διαθέτοντας επαρκές υλικό για την ανάπλαση των Επών, αποφάσισα να τα προσεγγίσω από έναν άλλο δρόμο, πλάθοντας μιαν ιστορία για δυο φίλους και τις γυναίκες τους, πρόσωπα ώριμα και καλλιεργημένα, οι οποίοι γοητεύτηκαν από το ενδεχόμενο να υπήρξαν τα Έπη και επιχείρησαν, ασυμπτωτικώς, να τα ανασυγκροτήσουν. Οι ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας αυτής της προοπτικής δεν τους αποθάρρυναν, μια που ανήκουν στους ρομαντικούς (ή τους Δον Κιχώτες) του 20ου αιώνα.

Η ιστορία μου αρχίζει το 1986 και τελειώνει το 1993. Πολλά από τα γεγονότα που αναφέρονται σ΄ αυτή την ιστορία είναι πραγματικά, τα πρόσωπα όμως  και τα ονόματα τους (εκτός από μία περίπτωση) είναι φανταστικά και ανύπαρκτα.

Όσον αφορά την επιχειρηθείσα (στην ιστορία μου) “ανάπλαση” των Επών, αυτή έγινε με βάση το 4ο βιβλίο του Ηροδότου, τα Γεωγραφικά του Στράβωνα, τον Παυσανία, τον Πλίνιο και πολλά δεδομένα της αρχαιολογίας.

Και προχωράμε με το καθαυτό μυθιστόρημα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ – ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

Πώς θα σου φαινόταν αν έβλεπες ξαφνικά κάποιον, που τον νόμιζες σκοτωμένον πριν από σαράντα σχεδόν χρόνια, να κάθεται ολοζώντανος μπροστά σου, στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού;  Εγώ πάντως αναστατώθηκα.

Ας πάρουμε όμως τα πράματα από την αρχή.

Ήταν το τελευταίο “Σάββατο εργασίας”, όπως έχει βαφτίσει ο εργοδότης μας τις συνάξεις μας στο σαλόνι του σπιτιού  του, κάθε δεύτερο Σάββατο, το βραδάκι. Εκεί συζητάμε τα τρέχοντα ζητήματα της Εγκυκλοπαίδειας, γίνεται απολογισμός της ως εκείνη τη μέρα πορείας της έκδοσης και προγραμματισμός των επόμενων βημάτων. Αυτά γίνονται στην αρχή της βραδιάς, γιατί εν συνεχεία η συζήτηση διολισθαίνει σε ευρύτερα, μολονότι συναφή, θέματα και το δείπνο εργασίας εκτρέπεται σιγά σιγά σε διασκέδαση.

Έτσι έγινε και σ΄αυτό το Σάββατο. Είχαμε όπως πάντα μαζευτεί στο σαλόνι του Βελή, του εργοδότη μας, που από το φόρτο των πινάκων, των έργων τέχνης και άλλων πολύτιμων ή απλώς εντυπωσιακών αντικειμένων, θυμίζει μουσείο, παλαιοπωλείο πολυτελείας και αποθήκη σκηνικών θεάτρου. Είχαμε καθίσει, με την ίδια πάντα τάξη γύρω από το τεράστιο τραπέζι, στην κεφαλή του οποίου κάθεται φυσικά το αφεντικό, με το μπρούτζινο καμπανάκι δίπλα του, για να ειδοποιεί την Παρασκευή, την οικονόμο του, μια καλοσυνάτη, πολιτισμένη γυναίκα,   να φέρει αναψυκτικά  και ξηρούς καρπούς, που όσο προχωρεί η ώρα μετατρέπονται σε κρασί και μεζέδες.

Στη μικρή πλευρά του τραπεζιού, εκατέρωθεν του Βελή, κάθονται πάντα, δεξιά μεν ο θείος μου ο Μιχάλης, ο αρχαιότερος εν ζωή συνεργάτης της Εγκυκλοπαίδειας, αριστερά δε η Ειρήνη Χατζηματθαίου, η σημερινή αρχισυντάκτρια, μια λιανή, ψηλή γυναίκα, ακαθόριστης ηλικίας, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι από σαράντα ως εξήντα χρονών. Μετά από αυτούς τους δύο, στις μεγάλες πλευρές του τραπεζιού, κάθονται οι διάφοροι συντάκτες κατά σειρά σπουδαιότητας, (εγώ κατέχω την, σχετικά επίζηλη, τέταρτη από δεξιά θέση), ενώ οι διάφοροι παράσιτοι συνωστίζονται στη μικρή πλευρά του τραπεζιού απέναντι στον Βελή.

Στην αρχή δεν τον είχα προσέξει, γιατί, καθώς είχε καθίσει στο μεταίχμιο των κατώτερων συντακτών και των παρασίτων, τον πέρασα για κάποιον από τους τελευταίους. Δεν τους ξέρω άλλωστε όλους, γιατί ξεπερνάν τους είκοσι, μολονότι συνήθως στα Σάββατα προσκαλούνται πέντε ή έξι, εναλλασσόμενοι κάθε φορά. Δεν μπόρεσα ποτέ μου να μαντέψω τα κριτήρια με τα οποία τους επιλέγει ο Βελής κάθε φορά. Πολλοί από τους παρασίτους υπήρξαν συνεργάτες της Εγκυκλοπαίδειας στις πρώτες εκδόσεις της, που τώρα γράφουν πού και πού στο περιοδικό “το Σύμπαν”, με το οποίο ο Βελής ξεκίνησε, προπολεμικά ακόμα, την εκδοτική του δραστηριότητα. Μερικοί είναι παλαιοί φίλοι του και άλλοι τέλος πρόσωπα με διασυνδέσεις και γνωριμίες στον επιχειρηματικό κόσμο. Ο Βελής τους φέρεται, όπως είναι φυσικό, με τη συνήθη του σκαιότητα και είναι φανερό ότι τους χρησιμοποιεί άλλους μεν για την ανάπτυξη ή τη βελτίωση των δημοσίων σχέσεών του άλλους δε ως ακούσιους γελωτοποιούς.

Τον καινούργιο τον πρόσεξα όταν η συζήτηση αναβαθμίστηκε και από τα στενά πλαίσια της έκδοσης της Εγκυκλοπαίδειας πέρασε σε γενικότερου ενδιαφέροντος θέματα. Ήταν η ώρα που, σύμφωνα με τους άγραφους πλην απαράβατους κανόνες των “δείπνων εργασίας”, επιτρέπεται στους παρασίτους του αφεντικού να μιλήσουν. Οι παράσιτοι, παίρνοντας το λόγο, προσπαθούν κατά κανόνα  να τραβήξουν την κουβέντα στα δυο αγαπημένα θέματα του οικοδεσπότη: την υπεροχή του ελληνικού πολιτισμού σε σύγκριση με όλους τους άλλους, παλαιότερους, σύγχρονους ή μεταγενέστερους και στην αντιπαράθεση Ελληνισμού και Χριστιανισμού. Αν η προσπάθεια γίνει με το σωστό τρόπο ο Βελής συναινεί και επιβραβεύει τον εισηγητή με δυο καλές κουβέντες ή δίνει εντολή στην Παρασκευή να του πάει κάποιον εκλεκτό μεζέ. Αν όμως γίνει άγαρμπα, με πολύ προφανή το χαρακτήρα του γλειψίματος ή, το χειρότερο, προκαλέσει διακοπή άλλης, πιο ενδιαφέρουσας κουβέντας, ο Βελής γίνεται έξω φρενών και τη σταματά με εντελώς ανοίκειο τρόπο, λέγοντας συνήθως

“Μη μας γαμείς την κουβέντα ρε κόπανε” και φτάνοντας κάποτε στο σημείο να του εκσφενδονίσει καμιά μπουκιά ψωμί ή κανένα κάστανο ή άλλο προστυχόν αντικείμενο.

Φυσικά στις συναθροίσεις αυτές δε θίγονται ποτέ ζητήματα εργασιακών σχέσεων και αμοιβής των εργαζομένων στην Εγκυκλοπαίδεια. Αυτά είναι πάντα αντικείμενο διμερών συζητήσεων, ανάμεσα στον ενδιαφερόμενο και το αφεντικό, που κατά κανόνα είναι σκληρότατος διαπραγματευτής.

Έτσι κι αυτό το Σαββατόβραδο, όταν τα τρέχοντα και τα σχετικά με την Εγκυκλοπαίδεια ζητήματα εξαντλήθηκαν, περάσαμε στο κεφαλαιώδες θέμα της αρχαιότητας των Ελλήνων, σε σχέση με όλους τους άλλους λαούς και όπως ήταν φυσικό την κουβέντα τη μονοπώλησε ο κύριος Μιχαήλ, που κατά κανόνα πρωτοστατεί στις περί ελληνικού πολιτισμού συζητήσεις.

Καθώς ο κύριος Μιχαήλ φλυαρούσε, αναπτύσσοντας μας πράγματα, που εγώ τουλάχιστον, τα είχα ακούσει ένα σωρό φορές και με κάνανε να πλήττω, άρχισα να παρατηρώ προσεχτικότερα τον καινούργιο. Το πρόσωπό του μου φάνηκε γνωστό, όσο όμως κι αν έσπαγα το κεφάλι μου δε μπόρεσα να θυμηθώ πού τον είχα ξαναδεί. “Κι όμως κάπου τον ξέρω” σκεφτόμουν συνεχώς, χωρίς να μπορέσω να εντοπίσω πού τον είχα δει.

Στο μεταξύ ο κύριος Μιχαήλ είχε τελειώσει την εισήγησή του για το πανάρχαιον του ελληνικού πολιτισμού και τη σκυτάλη πήρε ο κύριος Γρηγοριάδης, άλλος παράσιτος, που στήριξε την αρχαιότητα των Ελλήνων στο γεγονός ότι μόνο στην ελληνική μυθολογία αναφέρονται δύο κατακλυσμοί: του Ωγύγου, ο αρχαιότερος, που κατά την άποψη του αντιστοιχεί στην καταβύθιση της Αιγηίδας και ο νεώτερος, του Δευκαλίωνα, που αντιστοιχεί στην έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας. Οι κατακλυσμοί του έπους του Γιλγαμές και του Νώε είναι αρχαιότεροι του κατακλυσμού του Δευκαλίωνα αλλά κατά πολλές χιλιάδες χρόνια νεώτεροι από τον κατακλυσμό του Ωγύγου.

Η κουβέντα φαινόταν να πηγαίνει μακριά, ευτυχώς όμως, με την κατάλληλη και προσεχτική παρέμβαση του Δημήτρη του Γερμιώτη, περάσαμε σε θέματα με πραγματικό ενδιαφέρον. Ο Δημήτρης έθεσε το ζήτημα της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας κατά την Αρχαιότητα στην Ανατολή και τότε ο καινούργιος, που ως τότε άκουγε σιωπηλός, πήρε το λόγο και μίλησε για τον ελληνισμό της Βακτριανής και της Κεντρικής Ασίας, που γέννησε η εκστρατεία του Μεγαλέξαντρου. Έβαλε το θέμα πολύ προσεχτικά και από την πρώτη φάνηκε πως το κάτεχε στην εντέλεια.

Τότε διαπίστωσα, παρατηρώντας τη στάση του Βελή, πως ο καινούργιος δεν ανήκε στους παρασίτους του. Το αφεντικό τον υπολόγιζε περισσότερο απ΄ αυτούς, ακόμα κι από τους κατώτερους συντάκτες. Σε κάποιο σημείο ο τύπος απάγγειλε και κάποιους στίχους, στη γλώσσα όπως μου φάνηκε, τη Ιλιάδας ή της Οδύσσειας, αλλά όταν ο Δημήτρης ο Γερμιώτης, μηχανικός του Πολυτεχνείου κατ’ επάγγελμα, αλλά φιλόλογος και γλωσσολόγος κατά κλίσιν και επί πλέον άριστος γνώστης των ομηρικών επών, τον ρώτησε σχετικά, αυτός του απάντησε

“Όχι δεν είναι από τον Όμηρο. Είναι οι μοναδικοί διασωθέντες στίχοι από τα Αριμάσπια Επη”.

Είχα ακούσει αορίστως για το έργο αυτό του Αριστέα του Προκοννήσιου, αλλά δεν ήξερα τίποτα παραπάνω, όπως άλλωστε κι ο Δημήτρης, που ρώτησε

“Μα, όπως νομίζω, το έργο αυτό έχει απωλεσθεί”

“Έτσι είναι ακριβώς. Αυτό είναι το ένα από τα δύο μοναδικά αποσπάσματα που σώθηκαν. Είναι έξι στίχοι που αναφέρει ο Τζέτζης και άλλοι έξι που κατέγραψε ο Λογγίνος”.

Η φωνή του, όπως και η μορφή του, μου φαινόταν γνωστή και τελικά κι εκείνος αντελήφθη το επίμονο και ερωτηματικό βλέμμα μου, γιατί στράφηκε κάνα δυο φορές προς το μέρος μου, χωρίς να σταματήσει τη κουβέντα του. Μου φάνηκε μόνο πως κάτι άστραψε στη ματιά του. Μνημόνευε πηγές άγνωστες στους περισσότερους από μας και, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σοβιετικές. Βλέποντας μας απορημένους ο Βελής μας εξήγησε με κάποιο αδιόρατο χαμόγελο

“Ο φίλος μας ο Χρήστος από δω είναι καινούργιος συντάκτης της Εγκυκλοπαίδειας. Πιάνει δουλειά από Δευτέρα και τον κάλεσα σήμερα για να γνωριστούμε. Έχει σπουδάσει στην Τασκένδη, όπου έκανε πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Ήταν βλέπετε συμμορίτης. Ανανήψας όμως, κατόπιν πολυετούς παραμονής εν συνεχεία σε μια καπιταλιστική χώρα, όπως η Αγγλία”, πρόσθεσε χαμογελώντας και κοιτάζοντας λοξά το θείο μου.

Η καρδιά μου χτύπησε δυνατά. Αυτός λοιπόν ήταν! Κατάλαβα με μιας πως είχα μπροστά μου τον παλιό μου φίλο, συμμαθητή στο γυμνάσιο και συναγωνιστή στην ΕΠΟΝ, το Χρήστο το Γιαννάκα, που πίστευα πως είχε σκοτωθεί στο Γράμμο πριν από τριανταοχτώ ολόκληρα χρόνια!

148 Σχόλια προς “Τα έπη των Αριμασπών – 1 (Δημήτρης Σαραντάκος)”

 1. Κουνελόγατος said

  Άκου Σάββατο εργασίας. Ούτε το Σάββατο ελεύθερο.
  Αλήθεια, γιατί τους έλεγε παράσιτους; Ήταν παρακατιανοί;

 2. Κουνελόγατος said

  Ουπς, καλημέρα ξέχασα να πω.
  Επίσης, μου άρεσε το προστυχόν αντικείμενο. Ελπίζω να μην ήταν και πρόστυχο. :mrgreen:

 3. Θύμμαχος Θήτης said

  Καλημέρα
  Ώστε έτσι ήταν οι CEO και το HR και παλιά, διμερείς διαπραγματεύσεις για το μισθό και δείπνο εργασίας για το κλίμα, η διαφάνεια βλάπτει σοβαρά την «επιχειρηματικότητα».

 4. Καλημέρα. Παράσιτοι λέγονταν στην αρχαιότατοι αυτοί που φρόντιζαν να καλούνται — ή πήγαιναν και ακάλεστοι — στα συμπόσια των πλουσίων για να φάνε, και ανέχονταν για το σκοπό αυτό τις προσβολές του οικοδεσπότη και των άλλων καλεσμένων. Μάλλον αυτό υπαινίσσεται ο συγγραφέας.

 5. Γς said

  Καλημέρα

  Ωραία εισαγωγή.
  Βελής δεν είναι ο Βελής Πασάς, αλλά σκέτος πασάς.
  Ο Ιωάννης Πασσάς της Εγκυκλοπαίδειας «Ηλος».

  Το Σύμπαν πρέπει να είναι το περιοδικό της εγκυκλοπαίδειας. Ηλιος δεν λεγόταν κι αυτό;
  Κλπ κλπ.

  Θα το απολαύσουμε…

 6. spatholouro said

  Υποθέτω: λόγ. < αρχ. παράσιτος `που τρώει στο τραπέζι άλλου αμείβοντάς τον με κολακείες΄ (Λεξικό Τριανταφυλλίδη)

 7. Κουνελόγατος said

  Ευχαριστώ πολύ Άγγελε (και spatholouro). Αλλά γιατί να πάνε στη συγκεκριμένη μάζωξη; Για να φάνε; Δε νομίζω πως ήταν τόσο δύσκολες εκείνες οι εποχές, δεν ήταν δα και στην κατοχή.

 8. Κουνελόγατος said

  Τώρα που το ματαξαναδιάβασα, για κλακαδόροι μου κάνουν, σωστά;

 9. gpoint said

  Name me someone that’s not a parasite and I’ll go out and say a prayer for him

 10. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα! Όμορφο το ξεκίνημα του αναγνώσματος και προμηνύει αντίστοιχη συνέχεια.
  7 Νομίζω πως οι «παρακατιανοί» θα το θεωρούσαν τιμή ή ευκαιρία για ανέλιξη, να βρεθούν με τα «μεγάλα κεφάλια», και ίσως να ήταν (ευκαιρία). Όσο για τη δυσκολία των εποχών, δεν είμαι καθόλου σίγουρος· την εποχή εκείνη πιθανότατα η «έξοδος» ενός κατώτερου υπαλλήλου να περιοριζόταν στο καπηλιό της γειτονιάς κάθε δεκαπέντε, με παραγγελία σκέτη από γιουβέτσι. Από την άλλοι, οι «πιτσιρικάδες» ούτε πρόσβαση στο ίντερνετ είχαν, ούτε σε σεμινάρια, οπότε για τους πραγματικά φιλομαθείς, ή φιλόδοξους, ή και τα δύο, ίσως να ήταν σχολείο.

 11. Κουνελόγατος said

  Μπορεί να έχεις δίκιο, είμαι μικρός εγώ, δεν τα πρόλαβα.

 12. Καλημέρα, το βιβλίο το είχα αγοράσει παλιότερα, με είχε ιντριγκάρει η υπόθεση! Δεν θα αποκαλύψω ότι ο δολοφόνος είναι ο υπηρέτης, εκτός αν πιεστώ. 🙂

 13. 5: Περίμενα ότι θα έβαζες αυτό (ή κάποιο παρόμοιο) 🙂

 14. spiral architect said

  παράσιτος -η -ο [parásitos] Ε5 : που ζει σε βάρος άλλων: Παράσιτοι οργανισμοί. || (ως ουσ.) το παράσιτο*.
  [λόγ. < αρχ. παράσιτος `που τρώει στο τραπέζι άλλου αμείβοντάς τον με κολακείες΄ σημδ. γαλλ. parasite (δες στο παράσιτο)]

  http://bit.ly/29QAs3s

 15. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλημέρα! Έχουμε γίνει της οικογένειας μ΄έναν τρόπο και καθώς οι Σαραντάκοι, γράφουν,μιλούν-όλα στο φως-τρεις γενιές τώρα, καταλαβαίνουμε και τις αλληγορίες.Κι εγώ το Βελή/Πασσά και την Εγκυκλοπαίδεια/περιοδικό του Ηλιου σκέφτηκα αμέσως. Επίσης γνωρίζουμε και το Δημήτρη Γερμιώτη βέβαια :). Ωραία!
  Α ναι ο Πασσάς πέθανε το 1987, μέσα στη συγγραφή του Έπους των Αριμασπών.

 16. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Η ετυμολογία του ονόματος προέρχεται από τις πρωτο-ιρανικές λέξεις , κατά τρόπο παρόμοιο με το σχηματισμό του ονόματος Υστάσπις (αντίστοιχο του Φίλιππος). Ο Ηρόδοτος αναφέρει τη συνάρθρωση από τις λέξεις , ετυμολογία που συνάδει με το μυθολογικό πλαίσιο με το οποίο περιέβαλε τους Αριμασπούς.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%B1%CF%82_%CE%BF_%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%BF%CE%AF

  >>και όταν ο γιος μου μού έφερε ένα τέτοιο βιβλίο για τον Αριστέα και τα Αριμάσπεια, μπήκα στον πειρασμό να γράψω και εγώ ένα δοκίμιο μ΄ αυτό το θέμα.
  Ποιο Νικοκύρη;

 17. ΓιώργοςΜ said

  Αν και είναι μάλλον ιατρικό το θέμα (ίσως να τα χάνω σιγά-σιγά), γιατί άραγε μέχρι σήμερα διάβαζα «Αρμασιπών» ενώ έβλεπα «Αριμασπών»; (Αν)άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου….

 18. Παναγιώτης Κ. said

  Πληθ. των Αριμασπών
  Ονομαστική Ενικού; ?

 19. Ριβαλντίνιο said

  Για όσους θέλανε κάποιες περισσότερες πληροφορίες, αλλά δεν είχαν χρόνο να κοιτάξουν :

  -Για τον Ωγύγη ή Ώγυγο υπάρχουν πολλές παραδόσεις.
  Ήταν βασιλιάς των Εκτήνων, των πρώτων κατοίκων της Βοιωτίας, οι οποίοι καταστράφηκαν από λοιμό ή από κατακλυσμό. Αυτοί οι Εκτήνες θεωρούνται κατά τους αναλυτές Προϊνδοευρωπαίοι. Ο Ώγυγος έκτισε την Θήβα ή/και τις Θήβες της Αιγύπτου. Ήταν γιος του Ποσειδώνα, πατέρας της Αυλίδας και του Ελευσίνου και άλλων παιδιών. Κατ’άλλους βασίλευσε στην Αττική. Ο κατακλυσμός της εποχής του έπνιξε την Αθήνα και την Ελευσίνα ή κάποιες «Αθήνα» και «Ελευσίνα» της Κωπαϊδας. Υπήρχε και ένας Ωγύγης , απόγονος του Τισαμενού, του γιου του Ορέστη. Αυτός ήταν ο τελευταίος βασιλάς της Αχαΐας (βλ. Πολύβιος Β 41,5 και Στράβων Η 7,1).

  -Κατά τους ελληνοκεντριστές πλέον πρέπει να μετράμε 3 ελληνικούς κατακλυσμούς : του Ωγύγου, του Δευκαλίωνος και του Δαρδάνου.

  -Οι Αριμασποί, αν υπήρξαν, ζούσαν στην Ανατολική Σκυθία, κάπου στην Κιργιζία/Τουρκεστάν. Ήταν μονόφθαλμοι και κατά τον Ηρόδοτο : άριμα=ένα + σπού = μάτι στα σκυθικά. Στην πραγματικότητα μάλον αριάμα – άσπα = aryama – aspa = φίλιππος = φίλοι των αλόγων. Πρέπει να ήταν κάποιος ιρανικός (σκυθικός/σακικός) λαός. Πολεμούσαν τα φτερωτά τέρατα Γρύπες για τον χρυσό (των Ουραλίων). Η Αριμασπογρυπομαχία απαθανατίστηκε και στην τέχνη.

 20. “Μη μας γαμείς την κουβέντα ρε κόπανε” 😀 (δεν κρατήθηκα)
  Όπως και η Έφη, κατάλαβα κι εγώ ποιος είναι ο Βελής και βέβαια ποιος είναι ο Δημήτρης Γερμιώτης!

 21. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  16. Το «έφαγε» στην αντιγραφή βλέπω τώρα.Το έβαλε ο Ρίβα σχ.19 τέλος: Η ετυμολογία του ονόματος προέρχεται από τις πρωτο-ιρανικές λέξεις ariama (αγάπη) + asp (άλογο) κλπ

 22. Κουνελόγατος said

  19. Αν σπου σημαίνει μάτι, τι σημαίνει από σπου κι ως σπου; :mrgreen:

 23. Ριβαλντίνιο said

  @ 22 Κουνελόγατος

  🙂 🙂 🙂

 24. Είκοσι σχόλια, στο μεταξύ, και κανείς από τους ρωμιούληδες μεταλληνιστές του ιστολογίου δεν έχει αναβιβάσει τους περιβόητους σωζόμενους στίχους από τα Έπη!
  http://www.archive.org/stream/dionysiuslongin03longgoog#page/n57/mode/1up (Λογγίνος):
  Θαυμ’ ημίν και τούτο μέγα φρεσίν ημετέρησιν.
  Άνδρες ύδωρ ναίουσιν από χθόνος εν πελάγεσσι·
  Δύστηνοί τινες εισίν· έχουσι γαρ έργα πονηρά·
  Όμματ’ εν αστροίσι, ψυχήν δ’ εν πόντω έχουσιν.
  Ήπου πολλά θεοίσι φίλας ανά χείρας έχοντες
  Εύχονται σπλάγχνοισι κακώς αναβαλλόμενοισι.

  http://www.archive.org/stream/historiarumvari00kiesgoog#page/n320/mode/1up (Τζέτζης):
  Ισσηδοί χαίτησιν αγαλλόμενοι ταναήσι·
  Και σφας ανθρώπους είναι καθύπερθεν ομούρους
  Προς Βορέω, πολλούς τε και εσθλούς κάρτα μάχητάς,
  Αφνειούς ίπποισι, πολύρρηνας, πολυβούτας.
  Οφθαλμόν δ’ εν ‘ έκαστος έχει χαρίεντι μετώπω,
  Χαίτησι λάσιον, πάντων στιβαρώτατοι ανδρών.

 25. Να βάλω κι αυτό: http://blacksea.ehw.gr/forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaID=11262

 26. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια!

  24 Α γεια σου!

  18 Ο Αριμασπός

  15 Πέθανε τις μέρες του μεγάλου καύσωνα (δεν είχε βάλει κλιματισμό)

 27. Κι αυτό: http://blacksea.ehw.gr/Forms/fLemmaBody.aspx?lemmaid=10773

 28. Γς said

  20:

  >Όπως και η Έφη, κατάλαβα κι εγώ ποιος είναι ο Βελής

  Οπως ο Γς [#5] κι η Εφη [#15] …

 29. Ας μου συγχωρεθεί η αβλεψία 🙂 (ιδίως για τον Δημήτρη Γερμιώτη ήθελα να γράψω…)

 30. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Από το λινκ του Δύτη σχ.27
  >>Ο Αριστέας, όπως μας πληροφορεί ο Ηρόδοτος, ταξίδεψε στη χώρα των Ισσηδόνων, όπου έμαθε ότι βορειότερα από αυτούς κατοικούν οι μονόφθαλμοι Αριμασποί και ακόμα πιο πέρα οι γρύπες που φυλάσσουν το χρυσό και έπειτα από αυτούς, μέχρι τη θάλασσα, οι Υπερβόρειοι. Σύμφωνα με τον Αριστέα, αυτοί οι λαοί, πλην των Υπερβορείων, πολεμούν μεταξύ τους· οι Αριμασποί έδιωξαν από τη χώρα τους τους Ισσηδόνες, οι Ισσηδόνες τους Σκύθες, οι δε Σκύθες τους Κιμμερίους.
  Οι Υπερβόρειοι που έχουν ανάμεσα σ΄αυτούς και τους Αριμασπούς ,τους Γρύπες, φτάνουν μέχρι τη θάλασσα λέει.Ποια άραγε θάλασσα; Την Αζοφική; Έτσι για να υποθέσουμε με τα σημερινά,πού να ήταν αυτές οι φυλές.

 31. BLOG_OTI_NANAI said

  Για τον Αριστέα τον Προκοννήσιο:

 32. gpoint said

  # 17

  όχι , τόχουμε ξαναπεί άβυσσος είναι η ψυχή, Ανάβυσσος η αναψυχή !!

 33. BLOG_OTI_NANAI said

  Η μυθική πλευρά του Αριστέα (η υποσημείωση για τον Πλούταρχο, αφορά το έργο του «Βίοι παράλληλοι, Ρωμύλος»):

 34. Γς said

  29:

  Αφέονται σοι τα αβλέπτηματα

 35. Γς said

  αβλεπτήματα

 36. ΓιώργοςΜ said

  32 στέκομαι διορθωμένος 🙂

 37. Νίπτω και ανομήματα, μη μόναν όψιν 🙂

 38. 37 τσσσσςςςςςςςςςς… τι είπε ο Δύτης!

 39. Νάχαμε και την εγκυκλοπαίδεια του Ηλίου, τώρα, να βλέπαμε αν υπάρχει σχετικό λήμμα. Την έχω στην Αθήνα.

 40. Γς said

  Εγώ στο δώμα

 41. Έτσι παν’ αυτά. Από γενιά σε γενιά… ❤

 42. Ριβαλντίνιο said

  @ 30 ΕΦΗ – ΕΦΗ

  Τα Ριπαία όρη λένε ότι μπορεί να ήταν τα Ουράλια.

 43. BLOG_OTI_NANAI said

  Από το λεξικό «Ηλίου» τα σχετικά -μικρά- λήμματα:

 44. sarant said

  Ευχαριστω πολύ για τα νεότερα!

  33 Τι είναι η λανάρα;

 45. BLOG_OTI_NANAI said

  Για τους «Γρύπες» από το λεξικό του Ραγκαβή:

 46. Κατά τις λοιπές ειδήσεις, ο Ερντογάν συνεχίζει να ελαφρύνει τον δημόσιο τομέα! Ο Κούλης χλωμιάζει από τη ζήλια του…

 47. Θύμμαχος Θήτης said

  42 Τα Ουράλια είναι από Βορρά προς Νότο.

 48. Ριβαλντίνιο said

  @ 42 Θύμμαχος Θήτης

  Ααααα, ευχαριστώ πολύ ! Κι εγώ που νόμιζα ότι ξεκινούσαν από την Γαλλία και έφταναν στην Κορέα ! 🙂 🙂 🙂 🙂

 49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  42.Ευχαριστώ!Τεράστιες αποστάσεις/εκτάσεις όμως. Σκεφτόμουνα τη Μογγολία πέρα, μόνο για τς Αριμασποί. 🙂

  44. Κι εγώ αναρωτήθηκα για τη λανάρα. Τί λέξη να λένε τα κείμενα που παραπέμπει. Μήπως ήταν σε κάποιο λαναρείο; Από ζωικά μαλλιά κείθε πέρα άλλο τίποτα 🙂
  «Τις μεγάλες ποσότητες μαλλιών τις πήγαιναν σε ειδικά λαναρεία. Λίγα μαλλιά όμως τα λανάριζαν μόνες τους οι γυναίκες.Σ’ όλα τα σπίτια υπήρχαν λανάρια. Τα λανάρια ήταν δύο τετράγωνες σανίδες, 35 εκατοστών περίπου. Στη μια πλευρά της καθεμιάς υπήρχαν, καλά στερεωμένα, πυκνά συρματάκια ατσάλινα. Τοποθετούσαν στο άκρο μιας πλατιάς σανίδας ενός μέτρου περίπου δύο κάθετες τετράγωνες σανίδες και οριζόντια πάνω σ’ αυτές την κάτω λανάρα, με τα συρματάκια προς τα πάνω. Η πάνω λανάρα είχε μια χειρολαβή. Καθόταν η γυναίκα πάνω στη σανίδα, με τα πόδια της απλωμένα στο κενό ανάμεσα από τις κάθετες σανίδες. Έτσι, με το βάρος της γυναίκας, στηριζόταν καλά η κάτω λανάρα. Έβαζε τα μαλλιά πάνω στη λανάρα και τραβώντας πολλές φορές την πάνω λανάρα με τη χειρολαβή προς το μέρος της λανάριζε τα μαλλιά.
  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:mjW4mSGSBiEJ:textile.chem-net.gr/%3Fp%3D393+&cd=1&hl=el&ct=clnk&gl=gr

 50. Θύμμαχος Θήτης said

  46
  έδιωξε 15 χιλιάδες από το Υπουργείο παιδείας; Τελικά δεν (απ)έτυχε, πέτυχε η χούντα.

 51. Ριβαλντίνιο said

  @ 49 α) ΕΦΗ – ΕΦΗ

  Δύσκολο για Μογγολία. Από το Τουρκεστάν και πέρα, απ’τις περιοχές δηλαδή που ζούσαν οι Σκύθες/Σάκες δεν μπορεί να γνώριζαν τίποτα !

  Να πως αντιλαμβάνονταν τον κόσμο :

 52. Pedis said

  # 46 – Σκύλε (θα τη γνωρίζεις, μάλλον, τη λεπτομέρεια) όταν έγινε η ανταρσία στο Βέλος μετά την αποτυχία της κίνησης του Ναυτικού ενάντια στο καθεστώς, οι στασιαστές όταν ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ιταλία, oι Ιταλικές αρχές τους πήγαιναν από δω κι από κει με χειροπέδες ως επικίνδυνους κρατούμενους εξαιτίας του κινδύνου να δραπετεύσουν;

 53. Θύμμαχος Θήτης said

  48 Όχι, αυτά που λες είναι τα Ριπαία Όρη. 😛 🙂

  43 51 κλπ
  άρα οι Υπερβόρειοι δεν ήταν και τόσο «υπέρ». Πάνω απ’ τον Δούναβη και τη Μαύρη θάλασσα. Και από τον χάρτη μέχρι και εποχή Ερατοσθένη συμπεραίνω ότι την βόρεια όχθη της Κασπίας δεν την είχαν δει ούτε σε καρτ-ποστάλ οι ΑΗΠ.

 54. Θύμμαχος Θήτης said

  Αλλά ήταν τρεχαλατζήδες με πλεμόνια, πόδια μπουκάλες και κλάση μεγάλου παίκτου

 55. 52

  Όχι, μπρε! Τι χειροπέδες, σε ξενοδοχείο έμεναν, με έναν καραμπινιέρο απέξω.
  Και τους άφηναν να βλέπουν όποιον θένε. Ούτε καν δίωξη, λέμε.
  Δες σ’ αυτόν, εδώ, που ήταν στο Βέλος, νεαρός σημαιοφόρος.

  https://klafsigelos.wordpress.com/

 56. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Ωραίο ξεκίνημα έχουμε, κι όπως λέει κι ΕΦΗ, μια οικογένεια έχουμε γίνει πλέον με τους Σαραντάκους.

  22 – «Αν σπου σημαίνει μάτι, τι σημαίνει από σπου κι ως σπου;» Μα από μάτι σε μάτι (καταλαβαίνεις-χαμόγελο) τι άλλο;

  42 – Ρίβα πού τον βρήκες αυτόν τον χάρτη;

 57. ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΠΡΟΚΟΝΝΗΣΙΟΣ-ΑΡΙΜΑΣΠΕΙΑ ΕΠΗ….[μέρος Α΄]… http://enaasteri.blogspot.com/2011/01/blog-post_7635.html?spref=tw

 58. 56β

  Λάμπρομ’, η διεύθυνση του χάρτη παραπέμπει εδώ http://fhw.gr/fhw/

 59. Pedis said

  # 55 – Α γεια σου. (Έψαξα λίγο αλλά δεν βρήκα τίποτα σχετικό.) Το περίμενα ότι θα ήταν έτσι. «Εμείς» γιατί τους έχουμε μπουζουριάσει, δεμένους και να βγαίνουν αβέρτα φωτογραφίες; Εξαιτίας του ισχυρού επιχείρηματος(*) κάτά Βίτσα ή χάρη στο διεθνές δίκαιο που επικαλέστηκε ο «σε όλα προβλεπόμενος»;

  (*) Ισχυρό επιχείρημα: οι βομβαρδισμένες πόλεις στο Τουρκικο Κουρδιστάν, οι δημοσιογράφοι που πάνε φυλακή ή οι βουλευτές που μπουντρουμιάζονται; (Να αφήσουμε κατά μέρος τα υπόλοιπα κι ας μην πιάσουμε το πλαφόν εκλογιμότητας (10%!!!) της τουρκικής δημοκρατίας.)

 60. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  http://www.theoi.com/Phylos/Arimaspoi.html

 61. Pedis said

  -> 59 – και το επιχείρημα του «ικέτη» δεν είναι ισχυρό για την κυβέρνηση της «αριστεράς» …;!

 62. 59

  Σημειωτέον (και συγνώμη από τους υπόλοιπους για τις παρεκτροπές) ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες στρατηγούς είναι κι εκείνος που τόσους μήνες τώρα ξεπάτωνε το Κουρδιστάν.
  Τον στρατό τον καταγμσε ο Ερντοάν και δεν θα του βγει σε καλό.
  Ο Άσαντ πρέπει να ψήνει αρνιά, τώρα.
  Ο Βίτσας έλεγε μλκίες και ντρέπομαι που τον ήξερα και τον εκτιμούσα.
  Το ίδιο και ο Κατρούγκαλος που σχολίασε πως το άσυλο είναι για όσους φεύγουν από δικτατορίες και όχι για δικτάτορες.

 63. Γς said

  52:
  Και γνώρισα κάποτε έναν που όπως μας είπε ήταν πάνω στο Βέλος.
  Αρχισα να θυμίζω στους άλλους την ιστορία και να πλέκω εγκώμια για τον κυβερνήτη του αντιτορπιλικού Βέλος Νίκου Παπά και για το φίλο μας που είχαμε μπροστά μας.

  Τον καμάρωνα, μέχρι που τον ρώτησα πότε ξαναγύρισε στην πατρίδα μετά την ανταρσία.

  -Γύρισα αμέσως και συνέχισα την θητεία μου στο Ναυτικό!

  Ναι. Είχε και τέτοιους επάνω το πλοίο.

 64. Pedis said

  # 62 – Έτσι!

 65. 63

  Σημειωτέον, Γς, ότι οι ναύτες που έκαναν τη θητεία τους, υποχρεώθηκαν από τον κυβερνήτη τους να γυρίσουν πίσω. Οι αξιωματικοί και μόνιμοι υπαξιωματικοί δεν ήξεραν τίποτε για το κίνημα του Ναυτικού. Μόνο ο κυβερνήτης και ο νο 2 (ύπαρχος;) του καραβιού γνώριζαν. Το έμαθαν όταν έφυγαν από το ναύσταθμό.

 66. 61

  μην με κολάζεις, ρεγμτ, και είμαι συνταξιούχος…

 67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  62.Koτρώνες! Τουλάχιστον ο Βίτσας το είπε (αν και δε χρειαζόταν καθόλου -μα τί διάολο,τους τρώει η γλώσσα να πούνε μάνι μάνι- ) πριν αποσυρθεί η κατηγορία περί απόπειρας διατάραξης διεθνών σχέσεων.

 68. Ριβαλντίνιο said

  @ 53 α) Θύμμαχος Θήτης

  😆 😆

  @ 53 β) Θύμμαχος Θήτης

  Κάπως έτσι θα ήταν μάλλον.

  @ 54 Θύμμαχος Θήτης

  Όχι όλοι. Θυμίσου τον Αρχίλοχο :

  Kάποιος Σάιος καμαρώνει με την ασπίδα
  που αθέλητά μου άφησα πλάι σ’ ένα θάμνο,
  όπλο χωρίς ψεγάδι. Ωστόσο το κεφάλι μου το
  γλίτωσα. Tι με μέλει εκείνη η ασπίδα; Γρήγορα
  θ’ αποχτήσω μιαν άλλη, διόλου χειρότερη.

  🙂 🙂 🙂

  @ 56 ΛΑΜΠΡΟΣ

  Στις εικόνες της γκούγκλ την βρήκα , αλλά ο Σκύλος έδωσε και την πηγή.

 69. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  58 – Eυχαριστώ σκλί.

  68 – Ευχαριστώ Ρίβα, εύχομαι στην ομα-Δούλα (του θρύλου κατα Gee) σου, πρόκριση σε όμιλο.(χαμόγελο).

 70. Pedis said

  # 66 – πόσο του στοίχισε, άραγε, η «φιλανθρωπία»; Σίγουρα θάκοψε τιμολόγιο κάνα εκατομμύριο … Κοστίζουν τα σαράβαλα.

 71. spatholouro said

  49
  «Τί λέξη να λένε τα κείμενα που παραπέμπει. Μήπως ήταν σε κάποιο λαναρείο;»

  Ἀριστέαν μὲν γὰρ ἔν τινι κναφείῳ τελευτῆσαί φασι

  «κναφείον»: ο Ραγκαβής μεταφράζει «πλυστικόν κατάστημα»

  Ο Σταματάκος (Λεξικό Αρχαίας): το εργαστήριον του γναφέως (=ο κατεργαζόμενος υφάσματα εξ ερίου ή ο λευκαίνων αυτά)

  Όσο για τη «λανάρα», ο Σταματάκος (Λεξικό Νέας): μηχάνημα χειροκίνητο ή μηχανοκίνητο, διά του οποίου ξαίνονται (κτενίζονται, καθαρίζονται) τα έρια τα προωρισμένα προς κλώσιν, άλλως ξάνιον

  Άρα για εργαστήριο κατεργασίας ερίου («λαναρείο»;) πρόκειται, μάλλον, και όχι για λανάρα

 72. cronopiusa said

  Ανακοίνωση Συλλόγου Αντιρρησιών Συνείδησης Τουρκίας (16/7): Να αντισταθούμε στον κύκλο της βίας και τη μιλιταριστική επιβολή

  Ana Pastor, presidenta del Congreso con el apoyo de PP y Ciudadanos y el voto en blanco nacionalista

  Flash dall’inferno del G8 a Genova

  Τι ωραίο το σημερινό, ευχαριστούμε!

 73. Γς said

  71:

  Ονομα και πράγμα η επιχειρηματική οικογένεια Λαναρά από τη Νάουσα που ασχολήθηκε κυρίως με τη κλωστοϋφαντουργία.

 74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  71.>>«κναφείον»: ο Ραγκαβής μεταφράζει «πλυστικόν κατάστημα»
  και είπα (κι έψαχνα) για γούρνα λαναρίσματος. ‘Εκανα και μια ακόμη (νοερή) υπόθεση για νεροτριβή.
  Ευχαριστώ!

 75. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  59 Έχουν μεν θηριώδες όριο εκλογιμότητας για κόμματα, αλλά αν βγεις από την πρώτη κατανομή την παίρνεις την έδρα.
  Όχι όπως στην Ελλάδα.

  61 Το βασικό κριτήριο για το αν θα δώσεις άσυλο είναι το συμφέρον της χώρας. Και άλλες χώρες, ακόμα και η μεγάλη ΕΣΣΔ, έχουν εκδώσει ικέτες σε αυταρχικά καθεστώτα.

 76. Ριβαλντίνιο said

  @ 62 Σκύλος

  Στο Ναϊρόμπι να τους στείλουμε ! 🙂 🙂 🙂

  @ 63 Γς

  Τι «είχε και τέτοιους πάνω στο πλοίο» ; Οι περισσότεροι αν δεν κάνω λάθος δεν ξαναγύρισαν ;

  @ 69 β) ΛΑΜΠΡΟΣ

  Εμείς φέτος θα κατακτήσουμε το Γιουρόπα. Οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες θα αποκλειστούν πριν μπουν στους ομίλους τόσο του Γιουρόπα όσο και του τσουλου.

 77. nikiplos said

  Τον Πτέραρχο τον δάγκωσαν ή του έκοψαν το δεξί αφτί…. Είναι αυτό που λέγαμε παλιά Σουλτάν-Μερεμέτ…

 78. Pedis said

  # 75 (β) – Πρώτη απάντηση χωρίς αποστροφές: συμφέρον της χώρας, δηλ. της παρούσας κυβέρνησης είναι να στήνει κώ! Επιχείρημα άκυρον!

  Δεύτερη απάντηση: δεν με νοιάζει τι έκανε η ΕΣΣΔ και είμαι σίγουρος ότι ούτε και σένα σε νοιάζει!

  (άλλο: έχεις κανένα επιχείρημα για το λόγο, τους δώσουν δεν τους δώσουν άσυλο τελικά, που τους περιέφεραν με χειροπέδες και άφησαν να τους βγάλουν φωτογραφίες αβέρτα κουβέρτα;)

 79. Pedis said

  # 75 – 59 Έχουν μεν θηριώδες όριο εκλογιμότητας για κόμματα, αλλά αν βγεις από την πρώτη κατανομή την παίρνεις την έδρα. Όχι όπως στην Ελλάδα.

  1) ?? παρντόν?!

  2) 10% ! Μιλάμε για κοινοβουλευτική αντιπροσωπευτική δημοκρατία και πραξικοπηματίες!

 80. Pedis said

  -> 78 Ωχ! αποστροφές -> περιστροφές.

  Περιφορές ήταν αυτές των «ικετών» ως ποινικών προς δημόσια χλεύη και αναγνωρισιμότητα στους κκλους των συγγενών και των φίλων τους. Δωράκι στη δημοκρατία του Εβρέν, ε … Ερντογάν

 81. #75 sarant

  Ναι, έτσι έχει καταντήσει. Ενώ αυτό που μετράει είναι, τι θα αντιμετωπίσει αν εκδοθεί και τι έχει κάνει. Λάθος;

 82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Click to access %CE%97-%CE%AD%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%94%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%94%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AD%CF%82-%CE%94%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%C2%BB..pdf

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  82.»Η έννοια και η λειτουργία του θεσμού του ασύλου στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο».

 84. BLOG_OTI_NANAI said

  Η τελευταία έκδοση του «Νεώτερου εγκυκλοπαιδικού λεξικού ‘Ηλίου'» περιελάμβανε 30 τόμους. Αυτή η έκδοση θα πρέπει να κυκλοφόρησε χοντρικά το 1980. Και λέω «χοντρικά» διότι είναι μεν παράδοξο, αλλά δεν αναφέρεται χρονολογία έκδοσης! Στις βιβλιογραφικές καταγραφές βλέπουμε τα γνωστά [X.τ], [χ.χ.] (χωχρίς αναφορά τόπου και χρονολογίας).
  Αυτή η έκδοση είχε κάποιους επιπρόσθετους τόμους, ίσως πλέον των 30(;). Ο τόμος με τίτλο «Το Σύμπαν«, ούτε αυτός γράφει χρονολογία έκδοσης, αλλά προκύπτει από τα περιεχόμενα των άρθρων. Γράφει π.χ.: «εις την γειτονίαν του οποίου θα φθάση το 1980» και «Το διαστημόπλοιον Βόγιατζερ 1 θα φθάση πλησίον του Κρόνου το 1981«. Αλλού γράφει, «Από του 1957 μέχρι σήμερον (1979) έχουν εκτοξευθή εις το διάστημά 2.520 τεχνητοί δορυφόροι«.
  Άρα, ο τόμος είναι ενημερωμένος μέχρι το 1979.

  Στους τόμους, γενικά, τα άρθρα έχουν ανατεθεί σε ειδικούς επιστήμονες. Αναφέρονται οι συγγραφείς είτε στην αρχή είτε στο τέλος κάθε άρθρου ή κεφαλαίου.
  Πάντως, στον τόμο με την αναφορά στην Αρχαία Γραμματεία και τα επιτεύγματα των ΑΗΠ, ο Πασσάς έχει μια εισαγωγή, σκέτο ρεσιτάλ συνωμοσιολογίας. Δεν ξέρω πως φαινόταν πριν από 40 χρόνια κάτι τέτοιο, σήμερα όμως θα δημιουργούσε άσχημη εικόνα σε μια έκδοση:

 85. sarant said

  78 Πιο ανεξάρτητο καθεστώς από την προπολεμική ΕΣΣΔ δεν υπήρχε -αλλά τους Γερμανούς ικέτες τους παρέδωσε στον Χίτλερ.

  79 Στην Τουρκία, ανεξάρτητοι συνδυασμοί που πιάνουν το εκλογικό μέτρο βγάζουν έδρα. Στην Ελλάδα γιοκ.

  81 Πάντως και η Σύμβαση της Γενεύης σε απαλλάσσει από την υποχρέωση να δώσεις άσυλο σε «επικινδυνους για την ασφαλεια της χώρας»

 86. sarant said

  84 Στο ΣΥΜΠΑΝ έχει δουλέψει και ο πατέρας μου

 87. ΣΠ said

  Ο καθ. Δημήτρης Χριστόπουλος εξηγεί γιατί δεν πρέπει να εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί:
  http://www.huffingtonpost.gr/2016/07/19/koinonia-ekdosi-tourkon-piloton-_n_11072004.html?1468949617&utm_source=Contra&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget

 88. Δεν το ήξερα. Κοινώς, άμα σε ζορίσουν δώστους να πάνε στο διάολο.
  Η λογική και ο ανθρωπισμός λέει ότι η χώρα που τους δέχεται είναι αυτή που αποφασίζει, πρώτον, τι αδίκημα έχει γίνει, δεύτερον, αν θα έχει δίκαιη δίκη και γενικά πως θα τους συμπεριφερθούνε, τρίτον, τι είναι αυτός που τους υποδέχεται, για να τους εκδόσει ή όχι.
  Οι Ιταλικές αρχές,για παράδειγμα, ζητούσαν την έκδοση των στελεχών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, πχ του Τόνι Νέγκρι (και ορισμένων ερυθροταξιαρχιτών) που είχαν καταφύγει στη Γαλλία κατά τη δεκαετία του ’80, στέλνοντας εισαγγελικές εκθέσεις ότι οι καταζητούμενοι βαρύνονται με ποινικά αδικήματα, συγκεκριμένα και δολοφονίες. Ο Μιττεράν τους το ξέκοψε στην πρώτη συνθήκη: είναι πολιτικό το έγκλημα, δεν εκδίδονται. Δεν νομίζω ότι είχαν ενστάσεις οι Γάλλοι για το δεύτερο και το τρίτο.
  Στην περίπτωση των πιλότων του ελικοπτέρου, το δεύτερο και το τρίτο είναι προβληματικά, έτσι δεν είναι;

 89. Pedis said

  # 85 – Κατάλαβα … Να σε δω, Νικοκύρη, μία φορά, ΜΙΑ, να είσαι «εκτός γραμμής»! Τι στο καλό, ακολουθείς κανόνες δημοκρατικού συγκεντρωτισμού σε συνθήκες παρανομίας; 🙂

  Πάντως, ένα σου λέω, κι αυτό το λίγο, το μηδαμινό, το τίποτα … με τους Τούρκους ικέτες και το πώς χειρίστηκαν το θέμα («με το σκ… στο κώ» όπως όλα τα υπόλοιπα αυτόν τον ενάμισι χονο) το χρεώθηκαν.

 90. 78

  Pedis

  όχι όλα τα στραβά ψωμιά στη νύφη:
  χειροπέδες ναι, μπουζούριασμα βεβαίως αλλά φωτογραφίες και βίντεα μόνο με πιξελάρισμα ή με πετσέτα στην κεφάλα.
  Μλκίες σου λέω, βέβαια, λες και στην Τουρκία δεν ξέρουν ποιοί είναι και πού μένουν. Και κυρίως το πόσα παιδιά έχει ο καθένας.

 91. 87 Πολύ ωραία τα λέει ο Χριστόπουλος!

 92. Corto said

  «Όσον αφορά την επιχειρηθείσα (στην ιστορία μου) “ανάπλαση” των Επών, αυτή έγινε με βάση το 4ο βιβλίο του Ηροδότου»

  Εκτός από το Δ 13 (Μελπομένη), ο Ηρόδοτος κάνει και άλλη αναφορά στους Αριμασπούς, στο Γ 116 (Θάλεια):

  «Πρὸς δὲ ἄρκτου τῆς Εὐρώπης πολλῷ τι πλεῖστος χρυσὸς φαίνεται ἐών. ὅκως μὲν γινόμενος, οὐκ ἔχω οὐδὲ τοῦτο ἀτρεκέως εἶπαι, λέγεται δὲ ὑπὲκ τῶν γρυπῶν ἁρπάζειν Ἀριμασποὺς ἄνδρας μουνοφθάλμους.Πείθομαι δὲ οὐδὲ τοῦτο, ὅκως μουνόφθαλμοι ἄνδρες φύονται, φύσιν ἔχοντες τὴν ἄλλην ὁμοίην τοῖσι ἄλλοισι ἀνθρώποισι. Αἱ δὲ ὦν ἐσχατιαὶ οἴκασι, περικληίουσαι τὴν ἄλλην χώρην καὶ ἐντὸς ἀπέργουσαι, τὰ κάλλιστα δοκέοντα ἡμῖν εἶναι καὶ σπανιώτατα ἔχειν αὐτά.»

  «Τώρα, στα βόρεια της Ευρώπης φαίνεται ότι υπάρχει περισσότερο χρυσάφι παρ᾽ όσο οπουδήποτε αλλού. Το πώς το αποκτούν, ούτε αυτό είμαι σε θέση να το πω με ακρίβεια — λέγεται πάντως ότι οι Αριμασποί, άνθρωποι μονόφθαλμοι, κάπως το αρπάζουν από τους γρύπες. Δεν το πιστεύω ούτε αυτό, ότι δηλαδή γεννιούνται άνθρωποι μονόφθαλμοι, αλλά όμοιοι κατά τα άλλα με τους άλλους ανθρώπους. Φαίνεται πάντως ότι τα πέρατα του κόσμου, που περιβάλλουν και περικλείνουν εντός τους την υπόλοιπη γη, έχουν τα πράγματα που εμείς θεωρούμε ότι είναι τα ομορφότερα και τα σπανιότερα.»

  http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/library/browse.html?text_id=30&page=89

  Ενδιαφέρον το εξής σχόλιο της φιλολογικής ομάδας του Κάκτου:

  «Είναι προς τιμή του Ηροδότου που δεν πιστεύει στους μονόφθαλμους (Γ, 116) και που αποφεύγει αβάσιμες και μάλλον ανόητες εκλογικεύσεις, σαν αυτές του Ευσταθίου, που θεωρεί ότι οι Αριμασποί αποκαλούνται μονόφθαλμοι, διότι είχαν το ένα μάτι μικρότερο από το άλλο, εξαιτίας του ότι έκλειναν το ένα συνέχεια για να τοξεύουν.»

 93. Πάνος με πεζά said

  «Το κεφαλαιώδες θέμα της αρχαιότητας των Ελλήνων»… Αυτό που λέμε «οι αρχαίοι Έλληνες, είχαν αρχαίους Έλληνες;» 🙂

  Καλησπέρα, μια που τώρα τα κατάφερα να μπω και να διαβάσω…
  Μου έκανε κι εμένα εντύπωση το «προστυχόν» αντικείμενο, όπως επίσης και οι «παράσιτοι», που θα μπορούσαν να είναι, λιγότερο μειωτικά, παρείσακτοι, πολύ περισσότερο μια που δεν ήταν και κάθε φορά οι ίδιοι.

 94. Πάνος με πεζά said

  Και νομίζω ότι το 1986-1993, δε θα τους λέγαμε παράσιτους – τουλάχιστον εγώ δεν την έχω χρησιμοποιήσει τη λέξη… Αλλά οι λέξεις είναι του συγγραφέα !

 95. 87, 91

  Χριστόπουλος power!

  Εγώ, πάντως, στη θέση του Τσίπρεως, θάχα κάνει ό,τι ο μπάρμπα-Ιωσήφ με τους αμερικανούς πιλότοι που βομβαρδίζοντας την Ιαπωνία, ξεστράτιζαν λόγω βλάβης για Βλαδιβοστόκ: καθώς δεν βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τους Χιροχίτους, κράτησε τα αμερικανάκια για κάνα χρόνο και μετά τα άφησε να μείνουν σε ένα σπίτι. Τώρα, το πώς βρέθηκαν αυτά στο (βρετανοκρατούμενο) Ιράν, κανείς δεν ξέρει.
  Υποψιάζομαι πως ο σύντροφος Μπατσόφ που φύλαγε το εν λόγω σπίτι, πήρε μετάθεση για Νορίλσκ…

  Εντάξ’, ο Σήφης κράτησε και τα Β-29. Και τα αντέγραψε βίδα-βίδα, χάρη στον Τουπόλεφ. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

 96. 93

 97. Γιολάντα Μ. said

  Αγόρια καλησπέρα. Εγώ δεν είχα γεννηθεί όταν (1987) πέθανε από θερμοπληξία ο τσιγκούνης ο Πασσάς, επειδή δεν ήθελε να ξοδέψει λεφτά για aircondition, όπως μάς ενημέρωσε ο κ. Σαραντάκος. Χαίρομαι όμως που ο πατέρας Σαραντάκος αποφάσισε να βγάλει στη φόρα τα άπλυτα αυτού του πολυδιαφημισμένου ακροδεξιού εκδότη, που όπως φαίνεται και από το σχόλιο 84, ήταν διαπρήσιος κύρηκας της Ελληνικής Φυλής και καρφάκι δεν του καιγόταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πρώτη συνέχεια του ιστορήματος με ικανοποίησε πολύ, γιατί έμαθα ότι ο Βελής (Πασσάς) έβριζε σκαιότατα και προσβλητικότατα τους στενούς του συνεργάτες και την ίδια στιγμή το έπαιζε ελλάς – ελλήνων – χριστιανών. Περιμένω με αγωνία τις υπόλοιπες συνέχειες για να μάθω πόσο μεγάλη αλητόφατσα ήταν ο εκδότης της ρατσιστικής εγκυκλοπαίδιας ΗΛΙΟΣ που διάβαζε κι ο δικός μου ο παπούς, γι’ αυτό και μισούσε θανάσιμα την Αριστερά.

  Όσο για τον Αριστέα Προκοννήσιο, θέλω να σάς μαλώσω γιατί κανείς δεν ανέφερε για ποιό λόγο δεν έμεινε ρουθούνι από το έργο του: Όπως μάς ενημερώνει στο σχετικό λίμμα η Wikipedia, ο Ηρόδοτος βεβαιώνει πως ο Αριστέας Πρ. ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εφάρμοσε τη μετενσάρκωση στη πράξη, γινόμενος κόρακας για να ακολουθήσει τον Απόλωνα, εβρισκόμενος την ίδια ώρα σε διαφορετικά σημεία κλπ. Κάποια Σύνοδος (επί Ιουστινιανού νομίζω) απαγόρεψε το δόγμα της μετενσάρκωσης, καταδίκασε σαν αιρετικό τον Ωριγένη που πίστευε στη μετενσάρκωση και διέταξε να καούν όλα τα βιβλία που μιλούσαν για μετενσάρκωση. Τότε χάθηκε όλο το έργο του Πυθαγόρα, τότε εξαφανίστηκαν τα Έπη των Αριμασπών του Αριστέα Προκοννήσιου και ας είναι καλά ο Τζέτζης και ο Λογγίνος που μάς διέσωσαν τα δύο αποσπάσματα (σχ. 24)

 98. sarant said

  89 Μπα, στο θέμα αυτό έχω δική μου άποψη, που είναι πολύ πιο «δεξιά» από του ΣΥΡΙΖΑ. Και για τον Οτσαλάν, δεν μεμφόμουν την τότε κυβέρνηση αλλά τους προδότες παρακρατικούς που τον έφεραν στην Ελλάδα.

 99. Πάνος με πεζά said

  Για τα λανάρια, που λέτε παραπάνω (Λαναράς > Μακλώ > φούσκα Χρηματιστηρίου), ο Βίρβος στο Θεσσαλικό Κύκλο τα έχει μέσα σ’ ένα τραγούδι :
  Στα λανάρια η Μαρούλα
  γνέθει ρόκα η Τασούλα
  κι η Ροδιά με την σαΐτα που υφαίνει
  την καρδούλα σου την έχει λαβωμένη.

  «Στα χειμωνιάτικα νυχτέρια», τραγούδι-πίνακας ζωγραφικής, με εξαιρετική ερμηνεία της Λιζέτας Νικολάου (1974).

 100. Γιάννης Ιατρού said

  Πολύ δουλειά μου έπεσε σήμερα, τώρα μισοτελείωσα, αλλά είπα να μπω λίγο να δω τι γράφετε σήμερα. Κάτι γέλια της γυναίκας μου που σας διάβαζε προηγουμένως προφανώς έχουν σχέση με πετυχημένα σχόλια εδώ μέσα 🙂

 101. leonicos said

  Το έργο αυτό είναι το μόνο που έχω από τα βιβλία του πατέρα σου. Όταν συναντηθήκαμε σ’ εκείνη τη βιβλιοθήκη στην Κηφισιά, μια παρουσίαση, πρόσφερες στους παρευρισκόμενους μερικά βιβλία του πατέρα σου, και το μόνο που σου είχε μείνει για μένα ήταν αυτό, και δεν το πήρα, επειδή το είχα ήδη. Και είχες δώσει ένα δευτερόλεπτο πριν το Και οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους, σε κάποιον άλλο. Αυτό ήταν ατυχία

 102. sarant said

  101 Ατυχία, Λεωνικε

 103. Corto said

  99:
  Τον Λαναρά τον αναφέρει ήδη από το 1946 ο Ρούκουνας στο αριστουργηματικό μια μικρή στο Περιστέρι.

 104. Πάνος με πεζά said

  Ναι, στο παλιό του εργοστάσιο, στην Κηφισού, στεγαζόταν παλιότερα μια άλλη φαληρισμένη (;), η «Απαλουμίν». Και γενικά ο χώρος διατίθεται και αξιοποιείται πολλά χρόνια τώρα.

 105. Πάνος με πεζά said

  Η «Απαλουμίν», μια που τη γλωσσόφαγα, δείχνει να υπάρχει, αλλά το site της έχει καταλόγους του 2012, οπότε…

 106. gpoint said

  # 69 β

  Λάμπρο, αυτόν τον γύρο θα τον περάσει ο βάζελος (τωρα που είναι στους ισχυρούς) αλλά δεν λέει κάτι ούτε για την βαθμολογία της Ελλάδας, από τα πλέη οφφ και μετά (επόμενος γύρος ) μετράνε κι εκεί είναι σκούρα τα πράγματα όπως και για ΑΕΚ -Γιάννινα γιατί είναι μόνιμα στους αδύνατους όλοι τους, Ηδη για την ΑΕΚ που ήταν στους αδύνατους από αυτόν τον γύρο είδες πως της έτυχε Σαιντ Ετιέν και πάει για «θαύμα» πλέον.
  Ο ΟΣΦΠ λογικά θα μπει στους ομίλους τσουλού, θα έχει εύκολους αντιπάλους κι ο ΠΑΟΚ στους ομίλους γιουρόπαλίγκ (αν περάσει τον Αγιαξ αυτόματα, αν αποκλεισθεί θα παίξει με αδύνατο αντίπαλο πλαίηοφφ ιουρόπα λιγκ-για όμιλο τσουλού μετά τον Αγιαξ θα θέλει θαύμα )

 107. Γς said

  77:

  Φαν Χοχ Γιολαρί

 108. Θύμμαχος Θήτης said

  95 μετάθεση για Νορίλσκ

  αυτοί είναι οι Υπερβόρειοι

  Πάντως στον καιρό λέει 30 βαθμούς μεθαύριο, μπανάκι στον ΒΠ Ωκεανό, μια χαρά. http://www.timeanddate.com/weather/russia/norilsk

 109. Corto said

  105: Δυστυχώς δεν γνωρίζω σε τι κατάσταση βρίσκεται η Απαλουμίν, αλλά ούτως ή άλλως είναι δυσαναπλήρωτο το κενό των θέσεων εργασίας που άφησε το κλείσιμο της εταιρίας του Λαναρά, μιας από τις μεγαλύτερες κλωστοϋφαντουργίες της Ευρώπης.

 110. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Επειδή τα αναφέρετε συχνά, υπάρχει σοβαρός άνθρωπος, που πιστεύει στις διάφορες συνθήκες, στο διεθνές δίκαιο και άλλα τέτοια φαιδρά;

  73 – «Ονομα και πράγμα η επιχειρηματική οικογένεια Λαναρά από τη Νάουσα που ασχολήθηκε κυρίως με τη κλωστοϋφαντουργία.»
  Και έβγαλε ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΑ λεφτά, από τους ανίδεους (αλλά γνώστες-χαμόγελο) και άπληστους αφελείς, που αγόραζαν σωρηδών ΚΛΩΝΑΡΙΑ, και στο τέλος έμειναν με το κλωνάρι στο κω.. στο χέρι (χαμόγελο).

  95 – Mπερδεύεις μεγέθη χωρών, αλλά και ηγετών φίλε μου.

 111. nikiplos said

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο… Σκέφτομαι καμιά φορά με δέος, αν αυτοί οι scholars της εποχής εκείνης είχαν Internet, τι θα είχαν καταφέρει… βέβαια άλλοι καιροί άλλα έθη…

  Σχετικά με τους 8, καλό είναι να είναι πολύ προσεκτικοί στην κυβέρνηση και να βρουν ένα πλαφόν το οποίο θα οδηγεί σε μια καθόλα ευρωπαϊκή ομπρέλα. Δηλαδή αν εκδοθούν, αυτό να γίνει στα πλαίσια μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής πλατφόρμας.
  Τα ίδια λέγαμε και τότε με τον Οτσαλάν, αλλά οι ελληνοβαρεμένοι της εποχής έπαιζαν επικίνδυνα παιχνίδια με παρολίγο απρόβλεπτες συνέπειες…

  Πάντως μέχρι στιγμής, η ελληνική πολιτεία έχει παραβιάσει το τεκμήριο αθωώτητας που έχουν αυτοί… καίτοι επικαλείται τον κώδικα της ποινικής δικονομίας…

 112. Ριβαλντίνιο said

  @ 110 ΛΑΜΠΡΟΣ

  Αν κάποιος έχει ακόμη «χαρτιά» Λαναρά θα τον συμβούλευες να τα κρατήσει ή να τα κάνει κωλοσφούγγι ;

 113. 109 κ.ε.
  Ο Θωμάς Λαναράς, τελευταίος Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου «Holding» της ΚΛΩΝΑΤΕΞ και κληρονόμος των κλωστοϋφαντουργίων, είναι ήδη 6 χρόνια τώρα πεθαμένος από καρκίνο!

 114. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  106 – Δεν ασχολούμαι βρε Gee, ίσα για την πλάκα, δε πα να κόψουν τον σβέρκο τους. Εδώ ο τίγρης έφερε τον Κετσπάγια για προπονητή, την Σεντ Ετιέν θα περάσουμε;

 115. Pedis said

  # 98 89 Μπα, στο θέμα αυτό έχω δική μου άποψη, που είναι πολύ πιο «δεξιά» από του ΣΥΡΙΖΑ. Και για τον Οτσαλάν, δεν μεμφόμουν την τότε κυβέρνηση αλλά τους προδότες παρακρατικούς που τον έφεραν στην Ελλάδα.

  Αλλάζουμε θέμα. ΟΚ,

  Δεν καταλαβαίνω, παρακρατική η ΕΥΠ; Δεν ήταν η ελληνική κυβέρνηση με την άλλη «αριστερή» κυβέρνηση του μουστάκια «πες κάτι αριστερό!» που έπαιξαν τον προσχεδιασμένο ρόλο τους, μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού, όπου, αφού τον ανάγκασαν οι άλλοι να φύγει από τα βουνά, τον βάλανε στη φάκα;

  (Παρακρατική η κυβέρνηση, το υπουργείο των εξωτερικών, η ΕΥΠ, η ελληνική πρεσβεία;!)

 116. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  115 – Εκπλήσεσαι ε; ☺

 117. Pedis said

  @ 46 –

  «Εκκαθαρίσεις» χιλιάδων εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακών στην Τουρκία

  [Την παραίτηση 1.577 πρυτάνεων και κοσμητόρων ζήτηση το τουρκικό «Συμβούλιο Ανώτερης Εκπαίδευσης», που ελέγχεται από την κυβέρνηση της χώρας. Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι 15.200 εκπαιδευτικοί απομακρύνονται από τα καθήκοντά τους ]
  http://www.thepressproject.gr/article/98084/Ekkathariseis-xiliadon-ekpaideutikon-kai-panepistimiakon-stin-Tourkia

 118. Pedis said

  -> 117 : αν όλες αυτές οι χιλιάδες που εκκαθαρίζει Εβρενγάν σχετίζονται με το πραξικόπημα, τότε το πραξικόπημα ενδέχεται να είχε λαικό ρεύμα … Αν όχι, τότε το τρέχον είναι το ορίτζιναλ ουάν.

 119. gpoint said

  Λάμπρο, επειδή μουσικά είσαι….παρελθόν (σκοτεινό ! ) -χειρότερα κι απ’ το ποδόσφαιρο- τσίμπα μια κομματάρα να εμπεδώσεις !

 120. BLOG_OTI_NANAI said

  97: Βάταλε, δεν ξέρω γιατί, αλλά μόλις διάβασα το σχόλιο σου, θυμήθηκα τον συγχωρεμένο τον Ξενοφώντα που έγραφε στο «Κύρου Παιδείας» για τον συνδυασμό που σκοτώνει ελέφαντα στα τρία μέτρα:

 121. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  112 – Δεν κάνουν για κωλοσφούγκι, είναι τοξικά (χαμόγελο) ας τα κάνει κορνίζα να τα βλέπει κάθε πρωϊ, και να λέει δυνατά – https://www.youtube.com/watch?v=NxQqVoLKOmY

 122. BLOG_OTI_NANAI said

  86: Θυμάσαι ποια χρονιά; Πώς και συμμετείχε μόνο σε αυτόν τον τόμο και όχι στους υπόλοιπους;

 123. sarant said

  115 Παρακρατικοί οι Ναξάκηδες και το Δ21 που τον έφεραν στην Ελλάδα.

 124. Γς said

  που τον έφεραν στη γειτονιά μας, δίπλα στη Νέα Μάκρη, στο σπίτι της χήρας [του Βασίλη Ρώμα] όπου και διανυκτέρευσε.
  Τον πήραν όμως γρήγορα απ εκεί πριν της βγει κανα όνομα.

 125. sarant said

  Boύλα Δαμιανάκου, χήρα του Βασίλη Ρώτα

 126. Γς said

  Μην λές ονόματα!

 127. Γς said

  Τυχαία είπα Ρώμα αντί για Ρώτα νομίζεις;

 128. Γς said

  Δεκτά μόνο ονόματα τύπου «μεγάλος τραγουδιστής» και τέτοια

 129. cronopiusa said

 130. paolodrosi said

  Στην υπερβορεα δεν πηγαινε ο Απολλωνας καθε φθινοπωρο και γυρναγε καθε Ανοιξη ?
  Κι αυτη η υπερβορεα, συμφωνα με τον περιπλου του Πυθεα, βρισκοταν πανω απο τη Θουλη ? Καπου δηλαδη πιο ψηλα απο την σημερινη Ισλανδια ?
  Πώς γινεται να μπλεκουμε με Μαυρη θαλασσα και Σιβηρια ?

 131. Κουνελόγατος said

  Στην υπόθεση ήταν και κάποιοι φαύλοι μπλεγμένοι ή κάνω λάθος μετά από τόσα χρόνια;

 132. sarant said

  127 A, εντάξει

  130 Για Ισλανδία δεν νομίζω. Δες στα σχόλια κάποια στοιχεία

  131 Ανορθόγραφε!

 133. Κουνελόγατος said

  132. Μαι σοιμπαθάς, μπαιρδαίβομε όραις-όραις…

 134. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Η λέξη είναι Σκυθική, άριμα = ένα σπού = μάτι
  Ο τελευταίος Αριμασπός ήταν ο Μογγόλος αρχηγός Duva Shokor [12ος αι. μ.Χ.]
  Είχε ένα μάτι ,αλλά έβλεπε 20 μίλια μακριά.
  Ολοι οι απόγονοί του, η Μογγολική φυλή Dorbet, είχαν πια δύο μάτια και έβλεπαν όσο μακριά βλέπουμε και μεις.

 135. cronopiusa said

  Η υπόθεση των 8 τούρκων φυγάδων-ικετών

 136. Pedis said

  # 123 – Απορώ, Νικοκύρη, που έχεις συλλάβει την παγίδευση, τη σύλληψη και την παράδοση του Οτσαλάν από τόσο … στενή οπτική γωνία!

 137. Pedis said

  Α, εδώ έχει γέλιο με δάκρυα:

  Μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία και τις δηλώσεις του Ερντογάν περί επαναφοράς της θανατικής ποινής, ακούμε – με συγκίνηση – ότι ένα από τα θεμελιώδη κριτήρια που εφαρμόζει η ΕΕ και τα κράτη μέλη της στις σχέσεις τους με άλλα κράτη είναι ακριβώς αυτό: Το αν, δηλαδή, τα κράτη αυτά διατηρούν ή όχι σε ισχύ την θανατική ποινή.

  Θέλουμε, λοιπόν, να ρωτήσουμε αυτούς τους ολοένα δακρυσμένους – σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα όπου Γης – ευρωπαίους κροκόδειλους:

  α) Η σχέση τους με την Κίνα, εκεί που σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία η ποινή του θανάτου εφαρμόστηκε το 2014 πάνω από 550 φορές, ποια ακριβώς είναι; Είναι καλές, κακές, μέτριες;…

  Επιπλέον: Η σε ισχύ θανατική ποινή στην Κίνα λήφθηκε υπόψη όταν ξεπουλήθηκε στην «Cosco» ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά λιμάνια, ο Πειραιάς;
  […]

  β) Η σχέση της ΕΕ με την χούντα της Αιγύπτου, εκεί που πέρσι η ποινή του θανάτου εφαρμόστηκε πάνω από 15 φορές, ποια είναι;

  […]

  γ) Η σχέση της ΕΕ με το Ισραήλ, ποια είναι;

  […]

  Κι όμως, στο Ισραήλ, με το οποίο η ΕΕ έχει «εκτενείς σχέσεις», η θανατική ποινή (αν και έχει εφαρμοστεί μόνο μια φορά, το 1962, κατά του ναζί εγκληματία Αιχμαν) είναι σε ισχύ. Βλέπετε το κράτος του Ισραήλ, πέραν των δικονομικών έχει κι άλλους τρόπους – προεξαρχόντων των… βομβαρδιστικών – για να εφαρμόζει την θανατική ποινή στην Παλαιστίνη.

  δ) Η ΕΕ λέει – και σωστά – ότι ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της με την Τουρκία. Ότι κάτι τέτοιο θα καθιστούσε αδύνατη κάθε σκέψη για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Κα τούτο γιατί η ΕΕ δεν κάνει συνεταιριλίκια και δεν δέχεται στους κόλπους της όσους εφαρμόζουν την θανατική ποινή. Λαμπρά!

  Αλλά το σύνολο σχεδόν των κρατών μελών της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ. Εκεί, επικεφαλής της «συμμαχίας της Δήλου» είναι οι ΗΠΑ.

  Στις ΗΠΑ εφαρμόζεται η ποινή του θανάτου; Αν εφαρμόζεται λέει! Από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ η ποινή του θανάτου εφαρμόζεται στις 32. Ανά Πολιτεία ο τρόπος εφαρμογής ποικίλει: Θανατηφόρα ένεση, απαγχονισμός, εκτελεστικό απόσπασμα, ηλεκτρική καρέκλα, θάλαμος αερίων. Μέσα στο 2015 στις ΗΠΑ έγιναν 28 εκτελέσεις και επιβλήθηκε 52 φορές η ποινή του θανάτου.

  Αλήθεια, οι σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, πως είναι; Καλές, κακές, μέτριες;…
  […]

  http://www.imerodromos.gr/thanatikh-poinh-business-us-usual/

 138. sarant said

  137 Για κάποιο λόγο δεν ανοίγει το λινκ -αλλά τα αποσπάσματα που παραθέτεις έχουν τόσα λογικά άλματα που μου κίνησε την περιέργεια να δω ποιος το έχει γράψει.

 139. Θύμμαχος Θήτης said

  138 o Μπογιό. Έγινε λάθος στο λινκ του Πεδη, έβαλε, αντί για α, ου, και είπαμε δεν θέλουμε ου!
  🙂 εδώ
  http://www.imerodromos.gr/thanatikh-poinh-business-as-usual/

 140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  134. >>Ο τελευταίος Αριμασπός ήταν ο Μογγόλος αρχηγός Duva Shokor [12ος αι. μ.Χ.]…κλπ
  Το είδα να το γράφουν αυτό σ΄ένα μπλογκ αλλά δεν είχε καμιά παραπομπή και δε βρήκα την πηγή του.

 141. Pedis said

  138 – Αν βλέπεις λογικά άλματα, δες πώς πηδιέται η λογική στα χωρία της ΕΕ που παραθέτει ο Μπ. 🙂

 142. sarant said

  139 Eυχαριστώ. Το φοβόμουν πως είναι ο φίλος Μπογιόπουλος.

  141 Μπα. Η ΕΕ έχει πολλή υποκρισία και διπλά μέτρα και σταθμά στη δράση της, αλλά το κείμενο του Μπογιόπουλου είναι παραληρηματικό, λυπάμαι που το λέω -και θα του το έλεγα και του ίδιου αν τον είχα πρόχειρον. Βιάζει τη λογική, αφού παραβλέπει ότι άλλες είναι οι απαιτήσεις απο ένα υποψήφιο κράτος-μέλος και άλλες από έναν εμπορικό εταίρο. Επίσης μπλέκει τις διμερείς σχέσεις των κρατών μελών με τις σχέσεις της ΕΕ, επίσης τσουβαλιάζει ουσιαστικά χωρίς βάση το Ισραήλ, επίσης μπλεκει την ΕΕ με το ΝΑΤΟ. Παραγνωρίζει όσα έχει κάνει η ΕΕ σε επίπεδο ΟΗΕ γι την επιβολή μορατόριουμ στις θανατικές εκτελέσεις και γενικά δείχνει να μη θεωρεί πολυ σημαντικό το θέμα της θανατικής ποινής. Κρίμα, κάκιστο άρθρο -αλλά όταν είσαι αναγκασμένος να φορτώνεις όλα τα στραβά κουλουρια στην ΕΕ…

 143. Pedis said

  # 142 – Λυπάμαι που νομίζεις ότι βιάζει τη λογική το άρθρο του Μπ. αλλά κάνε τον κόπο να ξαναδιαβάσεις το πι.ες.:

  Υστερόγραφο: Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της υποκρισίας, θα αρκούσε τούτο: Στην προχτεσινή κοινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών ΕΕ – ΗΠΑ εκδόθηκε ανακοινωθέν όπου καταδικάζετε η ποινή του θανάτου και καλείται η Τουρκία να μην την επαναφέρει.

  Το κοινό ανακοινωθέν φέρει και την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι!

  Ο Κέρι είναι υπουργός Εξωτερικών ενός κράτους, των ΗΠΑ, όπου εφαρμόζεται η ποινή του θανάτου και όπου το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, έχει αποφανθεί ότι η θανατική ποινή κινείται στο πλαίσιο του αμερικανικού Συντάγματος καθώς δεν συνιστά «σκληρή και υπερβολική» τιμωρία!

 144. Pedis said

  -> 143 το «καταδικάζετε» με [sic]. 🙂

  Προσωπικά το βρήκα πολύ καλό το άρθρο του Μπ., εκτός των άλλων και για τον επιπλεόν λόγο ότι μέρος του «ισχυρού επιχειρήματος» της ελληνικής «κυβέρνησης» για την έκδοση των 8 θα είναι το αν κινδυνεύουν ή όχι με θανατική ποινή. Κάνα αυτί και μέχρι τρια δάκτυλα κομμένα θα θεωρηθεί πρόοδος στα πλαίσια της διαδικασίας εκδημοκρατισμού της γείτονος …

 145. Pedis said

  Νικοκύρη, πρωτύτερα σου απάντησα στα πεταχτά και τώρα που βρήκα χρόνο παρατήρησα ότι στο # 142 έγραψες όσον αφορά το άρθρο του Μπ. ότι (ο Μπ.) «γενικά δείχνει να μη θεωρεί πολυ σημαντικό το θέμα της θανατικής ποινής». Άμα τον πετύχεις τον φίλο σου, όπως αποκαλείς, τον Μπ. πέστου το.

  Ξεστρατίσαμε με τον Μπ. Το θέμα είναι οι οκτώ και η προβλέψιμη στάση της ελληνικής «κυβέρνησης». Μην παραξενευτείς, τα εισαγωγικά είναι για να τονίζουν ότι διαφοροι τύποι που επανδρώνουν την ελληνική κυβέρνηση κυβερνιώνται από τις περιστάσεις. Ό,τι κι αν συμβεί, η αντίδρασή τους είναι «Ωχ, τι κάνουμε; Να πάρει! Έχουμε και δουλειές! Τι θέλουν από μας; … Καλά!»

  Μόλις προσγειώθηκαν οι οκτώ και πριν οι Κοτζιάδες, οι Βίτσες και οι Χάχες εκδηλώσουν δημόσια την προθυμία τους να χτενίσουν τις τρίχες από το μουστάκι του Εβρογάν που είχαν ηλεκτρισθεί από τη φούρια του να γαμκαιδείρει όποιον είχε από καιρό προγράψει, οι στοιχειώδεις αρχές αντίδρασης για κυβερνώντες ανθρώπους θα επέβαλαν την απλή απάντηση: «Οι ελληνικές αρχές ασύλου θα μελετήσουν το ζήτημα για καθέναν από τους οκτώ στη βάση των διεθνών συνθηκών και του ελληνικού συντάγματος.» Τελεία.

  Αντί, λοιπόν, ο υπ. εξ. και οι άλλοι ανεκδιήγητοι «κυβερνώντες» προτρέξουν να καταλήξουν ότι πρόκειται για στρατιωτικούς που ενέχονται στο πραξικόπημα και ότι δεν καλύπτονται από το Διεθνές Δίκαιο, να τους περιφέρουν με χειροπέδες, να υπόσχονται δεξιά κι αριστερά και να εγγυώνται ότι σε 8+8 μέρες το πολύ το θέμα θα έχει λήξει, θα έπρεπε να προκρίνουν την αντικειμενική εξέταση των ακόλουθων:

  α) υπάρχουν αποδείξεις ή ισχυρές ενδείξεις ότι έλαβαν ενεργό μέρος στο πραξικόπημα;
  (Από πού το έμαθε ο Κοτζιάς; Συνεργός τους ήταν;)
  β) ενέχονται σε εγκλήματα κατά ζωής ή περιουσίας;
  γ) αν υπάρχουν αμφιβολίες για τα α) και β), ευκολάκι. Αν, αντίθετα, επιβεβαιωθούν τότε, όπως λένε άνθρωποι που ξέρουν κάτι παραπάνω, θα πρέπει να ληφθέι υπόψην αν την έκδοσή τους θα ακολουθήσει σύλληψη με εχέγγυα σεβασμού των διακιωμάτων τους και της σωματικής τους ακεραιότητας και, προφανώς, συνθήκες δίκαιης δίκης; Ακόμη περισσότερο, αν
  δ) υπάρχει ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουν τηn ποινή του θανάτου;

  Μέχρι να βγουν τα συμπεράσματα για καθένα από τους οκτώ κι όχι σε σούμα και για τους οκτώ, και στη βάση των συνθηκών και των διεθνών πρακτικών και από ό,τι διάολο γνωρίζουν να κάνουν οι ειδικοί ως ειδικοί, για τους τύπους τουλάχιστον, θα μπορούσαν οι «κυβερνώντες» δικαιολογημένα να μιμηθούν τη δήλωση του Εβρογάν στον Γάλλο Υπέξ.

 146. sarant said

  144 Δεν είναι πατέντα της ελληνικής κυβέρνησης το να εξετάζεται αν στην άλλη χώρα ισχύει η θανατική ποινή, είναι πάγια τακτική όλων των κρατών της ΕΕ.

  Κατά τα άλλα,το ουσιώδες ειναι να τρενάρει το ζήτημα με τους 8.

 147. Ας πούμε ότι είμαι ο Ερντογκάν. Τι θα έκανα, αν μου τους πακετάρανε μετά από δυο μήνες, όταν η τρομοκρατία μου θα έχει τυπικά τελειώσει, και μου τους στέλνανε πίσω;
  Θα τους φόρτωνα περισσότερα: στάση, δολοφονίες, συνεργασία με ξένη χώρα, παροχή απόρρητων πληροφοριών στον εχθρό (τι έκανες δυο μήνες εκεί στρατιωτικός πράγμα), προδοσία, κλπ κλπ.
  Λοιπόν, ή δώστους τώρα ή κράτα τους. Να εξηγήσεις πολύ καλά όμως γιατί κάνεις αυτό ή το άλλο. Ξέρεις, το τι σχέση έχεις με το διεθνές δίκαιο, για το πόσο κάνεις εκπτώσεις και τι εκπτώσεις για λόγους υψηλής πολιτικής ή όχι, δεν κρίνεται μόνο από τον μπαμπούλα πέρα από το Αιγαίο, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας σου, κύριε Τσίπρα/Βίτσα/Γκοτζιά. Ή μήπως περιμένεις να σε καλύψουνε πρώτα κάποιοι πέρα από τον Ατλαντικό, που δείχνουν να ζοριστήκανε από την αποτυχία του πραξικοπήματος;

 148. Pedis said

  # 146 – Δεν αναφέρθηκα σε καμιά πατέντα. Τέλος πάντων, δεν θα επιμείνω για να μην καταχραστώ τη φιλοξενία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: