Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Εσείς πιάσατε Πόκεμον;

Posted by sarant στο 28 Ιουλίου, 2016


Καθώς η μανία με το παιχνίδι Pokémon GO έχει πάρει σχεδόν παγκόσμιες διαστάσεις, υποθέτω πως οι περισσότεροι που διαβάζετε το σημερινό άρθρο θα ξέρετε περί τίνος πρόκειται, έστω κι αν δεν έχετε ασχοληθεί οι ίδιοι με το κυνήγι των Πόκεμον.

Τα Πόκεμον τα ίδια, βέβαια, θα τα ξέρετε από παλιότερα -τουλάχιστον αν έχετε παιδιά γεννημένα στην τελευταία δεκαετία του περασμένου αιώνα ή αν υπήρξατε οι ίδιοι παιδιά γύρω στο 2000-2005, την πρώτη φορά που τα Πόκεμον είχαν γίνει και πάλι παγκόσμια μόδα, τότε όμως σε βιντεοπαιχνίδια για παιχνιδομηχανές ή σε κάρτες ή σε ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Τα Πόκεμον είναι κάτι φανταστικά ζωάκια γιαπωνέζικης προέλευσης, που ο αφέντης τους (το παιδί που είχε τις κάρτες) τα έβαζε να παλεύουν με άλλα Πόκεμον άλλων παιδιών. Κάθε είδος Πόκεμον (υπάρχουν καμιά διακοσαριά) έχει τα δικά του δυνατά και αδύνατα σημεία, κι έτσι η αναμέτρηση είναι αμφίρροπη, ενώ επίσης υπήρχε η δυνατότητα να εκπαιδεύσεις τα Πόκεμον του στάβλου σου (αναρωτιέμαι αν υπάρχει ειδική λέξη). Περισσότερα δεν ξέρω, διότι οι κόρες μου δεν είχαν εντρυφήσει στο παιχνίδι, όποτε όμως τις πήγαινα στα πάρκα να παίξουν έβλεπα μεγάλες παρέες, κυρίως αγοριών, να παίζουν βαθιά απορροφημένα με τις κάρτες Πόκεμον εφαρμόζοντας κανόνες που, για τον αμύητο, φαίνονταν εξίσου απροσπέλαστοι όσο και οι κανονισμοί του κρίκετ. Πάντως, τότε έμαθα τον Πίκατσου.

Εκείνη η μανία με τις κάρτες Πόκεμον, στις αρχές του αιώνα, πρέπει να καταλάγιασε αργότερα, και πάντως δεν είχε τόσο γρήγορη εξάπλωση όσο η τωρινή, όπου μέσα σε τρεις μόνο εβδομάδες το παιχνίδι για σμαρτόφωνα και ταμπλέτες το έχουν κατεβάσει 75 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο. Αυτή η αστραπιαία εξάπλωση, ιότροπη θα λέγαμε (βάιραλ ελληνιστί) κάνει την τωρινή Ποκεμανία (τώρα έφτιαξα τη λέξη, αλλά είμαι βέβαιος πως κάποιος άλλος θα την έχει βρει πρωτύτερα) να ξεχωρίζει από τις προηγούμενες μόδες και μανίες παγκόσμιας εξάπλωσης, είτε αφορούν το ντύσιμο είτε τη διασκέδαση ή κάτι άλλο. Μέσα σε είκοσι μέρες, κατάκτησε όλον τον κόσμο!

Όλον; Όχι όλον, και εδώ είναι η πρώτη μεγάλη υποσημείωση στο «σχεδόν παγκόσμιος» που έγραψα στην αρχή. Στην πραγματικότητα, η Ποκεμανία είναι, χοντρικά, μανία του πρώτου κόσμου, αφού το παιχνίδι είναι επίσημα διαθέσιμο σε ΗΠΑ και Καναδά (όχι όμως στο Μεξικό), στην κουτσή Ευρώπη (δηλαδή όχι στη Ρωσία), στην Αυστραλία και την Ιαπωνία -ανάμεσα σε Κύπρο και Χογκ Κογκ δεν υπάρχει Πόκεμον ούτε για δείγμα, ενώ σε κάποιες ασιατικές χώρες παίζουν κλώνους του παιχνιδιού.

Πώς παίζεται το παιχνίδι; Κατεβάζεις την εφαρμογή στο σμαρτόφωνό σου, και βγαίνεις βόλτα στη γειτονιά. Στην οθόνη βλέπεις τον εαυτό σου να περπατάει και ο χάρτης αντιστοιχεί με την περιοχή όπου βρίσκεσαι -οι δρόμοι έχουν την ίδια διάταξη, τα πάρκα είναι πράσινα και η θάλασσα μπλε. Το παιχνίδι χρησιμοποιεί το GPS του σμαρτόφωνου για να σε τοποθετήσει μέσα στον περιβάλλοντα χώρο, στον οποίο κυκλοφορούν επίσης τα Πόκεμον. Μόλις πλησιάσεις κοντά σ’ ένα Πόκεμον, το σμαρτόφωνό σου δονείται, σημαδεύεις το Πόκεμον με την κάμερα οπότε το βλέπεις στην οθόνη σου, και του πετάς μια Ποκεμπάλα (Pokeball) και αν το πετύχεις το πιάνεις και το βάζεις στη συλλογή σου. Όσο πιο πολλά ζωάκια πιάνεις, ανεβαίνεις επίπεδο.

Επίσης, διάφορα σημεία της γειτονιάς, κυρίως σημαδιακά κτίρια, έχουν μετατραπεί σε Ποκεσταθμούς (Pokestops) όπου μπορούν να πηγαίνουν οι παίχτες για να ανεφοδιάζονται με πολεμοφόδια και άλλα χρειαζούμενα του παιχνιδιού. Για να πάρετε μιαν ιδέα, στη γειτονιά μου (Παλιό Φάληρο κοντά στην Αμφιθέα) Ποκεσταθμοί υπάρχουν στα εξής σημεία: στα ΕΛΤΑ, σε πλατείες (Ντάβαρη), σε εκκλησίες (Αγία Τριάδα, Παντοκράτορας, Αγιαλέξαντρος και καμπαναριό του), στο δημαρχείο, σε ένα ιδιωτικό ΚΤΕΟ, σε ένα μεγάλο κτίριο γραφείων αλλά και σε ένα χάλασμα, ένα ερείπιο που θεωρείται στη γειτονιά στοιχειωμένο.

Σε άλλα σημεία υπάρχουν επίσης Ποκεγυμναστήρια (Pokégym), όπου πας και γυμνάζεις τα Πόκεμόν σου και τα βάζεις να παλεύουν με άλλα Πόκεμον. Περισσότερα δεν θα σας πω, διότι δεν ξέρω -για να μπεις σε Ποκεγυμναστήριο πρέπει να έχεις ανέβει στο πέμπτο επίπεδο κι εγώ μόλις τώρα ανέβηκα και εκτός αυτού μού φαίνεται μεγάλο χασομέρι -ενώ το απλό κυνήγι μου αρέσει κι έχει πλάκα, μια και έτσι κι αλλιώς περπατάω πολύ και μ’ αρέσει να περπατάω. Μένει να δούμε αν εξαντλεί γρήγορα τη μπαταρία του σμαρτόφωνου.

Βέβαια, εδώ στο νησί όπου βρίσκομαι από χτες, Πόκεμον έχει πιο πολύ στη Χώρα. Στην εξοχή είναι σπανιότατα, αν και σήμερα που πήγαινα για μπάνιο, φτάνοντας στην παραλία έπεσα πάνω σ’ ένα χρυσοψαροειδές που το λένε Goldeen και το έπιασα. Πάντως, τα Πόκεμον, όπως παρατήρησα, είναι πλάσματα αστικά και κυρίως νυκτόβια, αφού τις νύχτες κυρίως κυκλοφορούν. Εγώ σχεδόν όλα τα ζωάκια που έπιασα τα μάζεψα σε μια βόλτα μιας ώρας (και τριών χιλιομέτρων) που έκανα στο Φάληρο -ήμουν όμως τυχερός, διότι στον Αγιαλέξαντρο κάποιοι είχαν κάνει ένα κόλπο (είναι μπερδεμένο και δεν μπορώ να το εξηγήσω) και είχαν μαζέψει πολλά ζωάκια -και είδα κάμποσους νέους (και νέες) να παίζουν με τα κινητά τους γύρω από την εκκλησία, η οποία -στην οθόνη- έβγαζε ροζ ανταύγειες.

Γι’ αυτό το λόγο λένε ότι το παιχνίδι είναι παιχνίδι «επαυξημένης πραγματικότητας» (augmented reality) αφού υπερθέτει στοιχεία εικονικής πραγματικότητας στην αποτύπωση της… πραγματικής πραγματικότητας.

pokesyntΌπως είπαμε, το Πόκεμον Γκο έγινε μόδα και μανία -το περασμένο Σάββατο, όπως γράφτηκε, εκατοντάδες νέοι βγήκαν στο Σύνταγμα σε ένα μαζικό ραντεβού για κυνήγι Πόκεμον. Γράφτηκαν πολλά σχόλια γι’ αυτή τη νεανική μόδα, τα περισσότερα επικριτικά. Υπήρξαν και επικριτικές τοποθετήσεις από αντικαπιταλιστικές και αναρχικές συλλογικότητες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, ενώ σε συζητήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλέπω ανθρώπους (περίπου) της ηλικίας μου να ελεεινολογούν την κατάντια της νεολαίας της χώρας, που συγκεντρώνεται στο Σύνταγμα για να κυνηγήσει Πόκεμον (και όχι, υποθέτω, για να ανατρέψει το κοινωνικό καθεστώς). Ακόμα κι ο γελοιογράφος Αρκάς, ίσως για να επιβεβαιώσει τη συντηρητική του στροφή, σχολίασε ειρωνικά σε σκίτσο ότι ο άνθρωπος μέσα σε 250 αιώνες εξέλιξης, κατάφερε, από κυνηγός μαμούθ να γίνει κυνηγός πόκεμον.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το παιχνίδι με τα Πόκεμον είναι ενταγμένο στο σύγχρονο κεφαλαιοκρατικό σύστημα και, παρ’ότι σε γενικές γραμμές παίζεται δωρεάν (αν και οι παίχτες δελεάζονται να αγοράζουν εργαλεία του παιχνιδιού με πραγματικά χρήματα, για να επιταχύνουν την πρόοδό τους στο παιχνίδι), η μετοχή της Nintendo, της εταιρείας που έχει στην ιδιοκτησία της τα Πόκεμον, εκτινάχθηκε στα ύψη. Σε πιο χαμηλό επίπεδο, λέγεται ότι ιδιοκτήτες καφετεριών και συναφών καταστημάτων πληρώνουν (ποιους δεν ξέρω) για να χαρακτηριστεί το μαγαζί τους Ποκεγυμναστήριο και να έχουν έτσι εξασφαλισμένη νεανική πελατεία.

Ωστόσο, η κριτική στην Ποκεμανία μού φαίνεται αφενός τεχνοφοβική, κάτι σαν νεολουδιτισμός, αφετέρου μισονεϊκή ή πουριτανική, όχι πολύ διαφορετική από παρόμοιες κριτικές που είχαν ασκηθεί στους νέους π.χ. για το ροκ εν ρολ ή για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια της δεκαετίας του 80. Κριτική των γεροντότερων στους νεότερους για κάτι που οι νεότεροι το χαίρονται ενώ οι μεγαλύτεροι δεν το καταλαβαίνουν -ξεχνώντας, οι μεγαλύτεροι, πως και στη δική τους εποχή είχαν κι εκείνοι συνήθειες που ενοχλούσαν ή εξόργιζαν τους δικούς τους μεγαλύτερους, ή, ακόμα χειρότερα, μην ξεχνώντας αλλά δικαιολογώντας: τα δικά μας ήταν αλλιώς…

Αν μη τι άλλο, η Ποκεμανία κινείται αντίθετα προς δυο βασικές κατηγορίες που εμείς οι γεροντότεροι εξαπολύουμε στον τρόπο ζωής των νέων. Κατηγορούσαμε τους νέους ότι ζουν κλεισμένοι στο δωμάτιό τους πίσω από την οθόνη -αλλά το κυνήγι των Πόκεμον σε αναγκάζει να βγεις έξω και να περπατήσεις (μέσα στο σπίτι, ελάχιστα ζωάκια μπαίνουν -και, παρόλο που πολλοί κυνηγούν Πόκεμον με το αυτοκίνητο, το καλύτερο κυνήγι γίνεται περπατώντας, όπως άλλωστε και η εκκόλαψη των αυγών). Επίσης, ενώ σύμφωνα με το μισονεϊκό στερεότυπο οι νέοι δεν ανταλλάσσουν κουβέντα με τους φίλους τους στον πραγματικό κόσμο, η Ποκεμανία παίζεται και συλλογικά, από παρέες ή ζευγάρια. Οπότε, νομίζω πως δεν πρέπει να κουνάμε το δάχτυλο στους νέους -αν και θα ακούσω ευχαρίστως τις απόψεις σας.

Επειδή εδώ λεξιλογούμε, πρέπει κλείνοντας να πούμε ότι η λέξη Pokémon είναι σύντμηση του Pocket Monster (τέρατα τσέπης, δηλαδή) Υποθέτω ότι η οξεία στο é μπαίνει για να κάνει τη λέξη να προφέρεται (περίπου) Πόκεμον και όχι Πόουκμον.

Ωστόσο, ο φίλος μας ο Μιχάλης έχει μιαν άλλη πρόταση για την προέλευση της λέξης -η οποία προέλευση, βέβαια, είναι ελληνική. Στις γιορτές της φυλής, τα γεροντότερα πλασματάκια τραγουδούσαν έναν στίχο που τον είχαν μάθει από προκατακλυσμιαίους Δωριείς αποίκους, που είχαν φτάσει παλιά στον κόσμο τους και τους είχαν δώσει τα φώτα του πολιτισμού: άμες ποκ’ ήμες… Με τα χρόνια, η φράση παραφθάρηκε σε «άμες ποκ’ εμών»και μετά σε  «άμες πόκεμον», εμείς τα Πόκεμον.

Με λίγη προσπάθεια θα βρούμε και την προέλευση του Πίκατσου, που υποψιάζομαι πως συγγενεύει με το ρήμα απεικάζω!

ΥΓ Στη Συρία, όπως και σε όλη την Μέση Ανατολή, και την Ασία γενικότερα, το παιχνίδι δεν έχει φτάσει, οπότε τα παιδιά της εικόνας δεν έχουν ελπίδες

pokemon

Advertisement

228 Σχόλια προς “Εσείς πιάσατε Πόκεμον;”

 1. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Στην Τύλο έχει φτάσει το ποκεμογκό. Αλλά τί να μας πουν αυτά τα βίτσουαλ πόκεμον όταν έχεις μιλιούνια ζωντανά πόκεμον δίπλα σου…

 2. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Φιλιπινέζικα, ταϋλανδέζικα, κ.λ.π. -έζικα: Γλώσσες πόκεμον.

 3. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Προβλέπω ποκεμονικούς πορτοκαλισμούς αβέρτα σήμερα.
  Αίφνης, γράφοντας τα παραπάνω, δεν μπόρεσα να μην προσέξω τη λέξη «ποκεμονικός», που προφανώς προέρχεται από το «υποκειμενικός». Υποκείμενο, Pokemon, there you go!

 4. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Νικοκύρη, μιας και απότι φαίνεται είσαι εξπέρ ποκεμοκυνηγός, αληθεύει ότι το να σκοτώσεις πόκεμον στη Σταδίου είναι δύσκολο;

 5. The pleasures of malarkey have long been known.
  (Όταν εμείς κάναμε γνωριμίες, αυτοί τρώγανε βελανίδια…)

 6. Σε παλιότερα ιντερνετικά παιχνίδια, πχ το world of warcraft, υπήρχαν και αυτοί που έφτιαχναν μαγικά και ασπίδες και όπλα και τα πουλούσαν στην συνέχεια στο ebay ή και σε άλλα σάιτ. Αφού στα πόκεμον υπάρχει λοιπόν γυμναστήριο, θα υπάρξουν και «γυμναστές», έτσι δεν είναι;
  Η ανάπτυξη έρχεται, καινούργιες θέσεις ανοίγουν!

 7. «Άμμες ποκ΄ εμων άλκιμοι νεανίαι»

 8. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Nικοκύρη, προφανώς οι θυγατέρες σου δεν είχαν GameBoy!
  Το παιχνίδι με τις κάρτες Πόκεμον ήταν στα ντουζένια του γύρω στο 2000. Παιδιά -αγόρια κυρίως- που τώρα είναι από 22 ως 26-27 έπαιζαν (και πολλοί παίζουν ακόμα) μανιωδώς τα παιχνίδια με τις κάρτες, τα οποία ας μην τα υποτιμούμε, καθότι είναι παιχνίδια στρατηγικής:
  http://www.kaissa.eu/products/stratigikis
  Βέβαια, το χαϊλάιτ παιχνίδι στρατηγικής με κάρτες ήταν και είναι ακόμα το Magic.
  http://magic.wizards.com/
  Μια βόλτα στον πεζόδρομο του Περιστερίου, όπου και το ένα απο τα πολλά μαγαζιά της Κάισσα, θα σας πείσει. 🙂
  Εν κατακλείδει, αυτοί που σαν παιδιά έφαγαν τα Πόκεμον με το κουτάλι στο GameBoy και στις κάρτες, τώρα, ενήλικοι όντες, δεν παίζουν με την εφαρμογή. Τους τρώει μπαταρία την οποία χρειάζονται για τα σόσιαλ.

 9. Τώρα αυτό το GO στα αγγλικά είναι για στα γιαπωνέζικα;

  https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Ten-Go

 10. Σουμέλα Παπαδοπούλου said

  Καλημέρα,
  -αλλά το κυνήγι των Πόκεμον σε αναγκάζει να βγεις έξω και να περπατήσεις- αυτή η φράση είναι που το κάνει πλήρως αποδεκτό το παιχνίδι κατά τη άποψή μου.
  πολύ e-επίκαιρο το άρθρο.
  Σουμέλα

 11. cyrusmonk said

  Καλημέρα.
  Ἕνα δεῖγμα «τεχνοφοβικῶν» καὶ νεολουδιτῶν πουριτανῶν:
  http://osarena.net/pokemon-go-koinoniko-peirama-ton-prosopikon-dedomenon
  (Γιὰ ὅποιον δὲν ξέρει τὸ OSarena, πρόκειται γιὰ ἕνα ἀναρχοτεχνολογικὸ site, ἴσως τὸ πιὸ πλούσιο στὴν Ἑλλάδα (καὶ ὄχι μόνο) σὲ πληροφορίες γιὰ τὴν τεχνολογία, τὸ Linux, τὰ Androids καὶ παρόμοια θέματα, ἀλλὰ καὶ πραγματικὸς θησαυρὸς σὲ θέματα ἰδιωτικότητας, ἀσφάλειας καὶ διαφύλαξης προσωπικῶν δεδομένων).
  Ἀγαπητὲ Νικοκύρη, τελευταῖα παρατηρῶ μιὰ τάση νὰ χαρακτηρίζεις ἀρνητικὰ ἐκείνους ποὺ ἔχουν ἄλλη ἄποψη (π.χ. «συντηρητικὴ στροφὴ» τοῦ Ἀρκᾶ). Ἀλλὰ αὐτὸ μὲ τὸ πόκεμον μᾶλλον ξεπερνᾶ κάθε προηγούμενη προσπάθειά σου.
  Ἐντελῶς φιλικά καὶ μὲ πολλὴ ἀγάπη.

 12. Πάνος με πεζά said

  Κι όχι τίποτα, φεύγω για Μύκονο σε λίγες μέρες…Έχει γούστο να βάλουν κανένα Πόκεμον στον κήπο, και να μου πλακώσει η σάρα και η μάρα…

  Γενικώς, είναι κι εγώ επικριτικός με τέτοιους αφιονισμούς. Μου θυμίζουν, αν και δεν το πρόλαβα, εκείνο το περιστατικό με την Παναγία που εμφανιζόταν σε τζάμια, μια εδώ και μια εκει, κι έτρεχε ο κοσμάκης να δει…

  Μέχρι που αποδείχτηκε -αν δεν κάνω λάθος- ότι κάποιο ελάττωμα στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου που έβγαζε τα τζάμια, και κάποιες ελαττωματικές παρτίδες που είχαν διασκορπιστεί εδώ κι εκεί, έκαναν τη δουλειά…

 13. Ο άλλος έβαλε το κοτόπουλο να του κλωσσήσει τα ποκεμοναυγουλάκια…

  “There’s Something Poetic About Having A Chicken Hatch My Eggs For Me”

  http://www.boredpanda.com/chicken-hatch-pokemon-go-eggs-konecnymk/

 14. cronopiusa said

  – Γέρο, εκουζουλάθηκες;
  Σ’ είδανε μες τα αμπέλι
  ν αποζυγώνεις πόκεμο
  σαν το τρελό κοπέλι

  – Άσε με ν’ αμολάρω εδά
  κι όντε γιαίρω πάλι
  θα σου βαστώ ένα πικατσού
  να βάλεις στο τσικάλι

  Καλή σας μέρα!

 15. LandS said

  Και μετά κοροϊδεύατε εμένα που μου αρέσει να βλέπω Game of Thrones.
  Ναι ρε, δεν ψάχνω για τέτοια εγώ. Το τηλέφωνό μου είναι windows και το έξμποξ είναι για μεγαλύτερα παιδιά 🙂

 16. spiral architect said

  @11: Βασικά, το παιχνίδι συλλέγει άπειρα προσωπικά δεδομένα, όπως επαφές, μηνύματα, μέηλ, φωτογραφίες και όλα τα δεδομένα της συσκευής, αριθμούς καρτών, θέση χρήστη, κάμερα, μικρόφωνο. Αν πχ, μετά την εγκατάσταση σε Android 6 (που έχει permissions για τις νεοεγκατασταθείσες εφαρμογές) απαγορεύσεις να παρέμβει π.χ. στο gps, το παιχνίδι απλά δεν τρέχει. Άσε δε, που με ανοιχτά (always on) τα gps, 3G/4G, wifi, camera και οθόνη σού ξελίγωσε μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία σε 3-4 ώρες.
  Φυσικά ο επεξεργαστής και το πίσω κάλυμμα του κινητού καίνε σα φούρνος ειδικά το πρωί κάτω απ΄τον ήλιο με την οθόνη στο 100% της φωτεινότητάς της..

 17. spiral architect said

  Kαι μην με πείτε τεχνοφοβικό. Αντίθετα, τεχνοφρικιό είμαι!
  (ακόμα και στα γεράματά μου)

  Ο πίκατσου και οι πραγματικοί θησαυροί… http://bit.ly/2a6lipc

 18. cronopiusa said

 19. 7,
  Ωπ, τώρα είδα ότι είχα γίνει cited στο επίσημο κείμενο! 🙂

 20. “Control” By Pawel Kuczynski

 21. Έχουν συγκεκριμένα στέκια αυτά τα ζωάκια; Γιατί έχω την εντύπωση ότι το σπίτι απέναντί μου είναι στέκι κυνηγών τα βράδια!

 22. Πάνος με πεζά said

  @ 16 : Εννοείται, αγόρι μου ! Έτσι για πλάκα τους στέλνουν από δώ κι από κει; Κι όταν, να χτυπήσω ξύλο, ένας τζιχαντιστής θα πάει και θα παραστήσει το πραγματικό Πόκεμον, θα γελάσει κάθε πικραμένος…

 23. Alexis said

  Καλημέρα.
  Στο παιχνίδι αυτό καθεαυτό δεν βλέπω κάτι κακό.
  Υπάρχει όμως ένας γενικότερος κίνδυνος, που ισχύει γενικά για τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, και που δεν πρέπει να τον υποτιμούμε.
  Το κυνήγι των Πόκεμον οδηγώντας πολήλατο ή μηχανάκι μπορεί να σου αποσπάσει σοβαρά την προσοχή.
  Και όταν μιλάμε για νέα παιδιά που δεν έχουν πλήρη επίγνωση του κινδύνου, υπάρχει θέμα.
  Για αυτοκίνητο δεν λέω τίποτα γιατί δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κυνήγι με αυτοκίνητο.

 24. spiral architect said

  Συμβουλή από τεχνοφρικιό: Απενεργοποιήστε τα google maps που:
  – Τρέχουν πάντα στο παρασκήνιο (με ή χωρίς το παιχνίδι)
  – Τρώνε μπαταρία.
  – Θέλουν σύνδεση για να δουλέψουν
  – Ρουφιανεύουν τη θέση σου (και όχι μόνον) στη Google
  και εγκαταστήστε το http://maps.me/ ή το https://maps.here.com/, που σε Android ή σε iOS δεν χρειάζονται σύνδεση για να δουλέψετε το κινητό σας σαν GPS. Απλά εγκαθιστάτε το πρόγραμμα και κατεβάζετε το χάρτη μόνον της χώρας που σας ενδιαφέρει.

 25. spatholouro said

  Παρακαλώ για την καταχώρισή μου στους πουριτανο-μισονεϊκο-νεολουδίτες, καθότι μαθαίνοντας μόλις σήμερα για αυτό το παιχνίδι, υπέπεσα αυτομάτως και εν γνώσει των συνεπειών στην ψεγομένη κριτική του…

  Ωστόσο, για να μην ξεχνάμε ότι εδώ λεξιλογούμε, αυτό το «μισονεϊκό» με ιντριγκάρησε και είπα να κοιτάξω τα «μεγάλα» λεξικά μας. Ε, κανένα δεν το έχει! Μόνο ο Babis έχει τουλάχιστον το «φιλονεϊστής/φιλονεϊσμός»…

  Το «Μείζον» όμως του Φυτράκη τους έβαλε τα γυαλιά για άλλη μια φορά: λημματογραφούνται τα «μισονεϊσμός»/ «μισονεϊστής», όπως λημματογραφούνται και τα αντίθετα: «φιλονεϊσμός»/ «φιλονεϊστής».

 26. Γς said

  «Του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει»

  Και που να φανταστεί ο Κάλβος

 27. Λ said

  Καλημέρα. Ως που πάμεν τζιαι γερνούμεν άλλα πράματα θωρούμεν.

 28. Γς said

  20:

  Φτου!

  Με πρόλαβε ο Σκύλος!

 29. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

  Μπῆκα μὲν στὸν πειρασμὸ νὰ κατεβάσω τὸ παιχνίδι γιὰ νὰ δῶ τὶ εἶναι ἀλλὰ ἐδῶ στὴ Μάνη ποὺ κάνω διακοπὲς ἀμφιβάλλω ἂν θὰ ὑπάρχουν πόκεμον, ἂν καὶ εἶδα ἕνα ζευγάρι στὸ Γερολιμένα νὰ παίρνῃ φωτογραφία σὲ περίεργο σημεῖο καὶ ἀπὸ περίεργη θέση ποὺ ἀργότερα σκέφτηκα ὅτι μπορεῖ νὰ ἦταν καὶ Πόκεμον. Ὅμως ἡ ἀλήθεια εἶναι ὅτι καὶ νὰ κατέβαζα τὸ πρόγραμμα ντρέπομαι νὰ βγῶ δημοσίως νὰ κυνηγάω.

 30. Γς said

  Βγες μ ένα τσεμπέρι σαν μανιάτισσα μοιρολογίστρα

 31. ΓιώργοςΜ said

  Τεχνοφοβικός δε θα αυτοχαρακτηριζόμουν, όμως με το θέμα των προσωπικών δεδομένων έχω μια πετριά, κι έτσι αποφεύγω τις εφαρμογές που τα συλλέγουν. Δεν είναι απαραίτητο να τα μαζεύει ο Μεγάλος Αδελφός, οι υπηρεσίες πληροφοριών ή ο Αη-Βασίλης. Αρκεί που τα μαζεύουν και τα χρησιμοποιούν για εμπορικούς λόγους όσοι τα μαζεύουν. Δε μ’ αρέσει να είμαι άλλο ένα νούμερο σε μια στατιστική που έχει σκοπό το κέρδος κάποιου με πχ στοχευμένη διαφήμιση ή δενξερωγώ πώς. Γίνεται έτσι κι αλλιώς με τρόπους που δε μπορώ να ελέγξω, δε διευκολύνω εθελοντικά αυτή την κατάσταση όταν μπορώ.

  Όμως (16) το συγκεκριμένο παιχνίδι δε θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς GPS, στοιχεία ταυτότητας, κάμερα και συνεχώς ανοιχτή οθόνη, δε γίνεται σκορδαλιά χωρίς σκόρδο. Έχω υπόψη μου όμως κόσμο που χρησιμοποιεί εικονικό GPS για να μετακινείται στο παιχνίδι όντας στην πολυθρόνα του!

  Δεν ξέρω αν γερνάω και σκέφτομαι έτσι, αλλά προτιμώ να σκαλίζω τον κήπο μου ή να θαυμάζω τη φύση γύρω, να βλέπω κανένα αγριμάκι στο βουνό ή καμμιά βάρκα στη θάλασσα από το να κοιτάω στην οθόνη αν στην Πέρα Παναγιά ή τη Δώθε Παναγιά έχει κρυφτεί κανένα από αυτά τα ζουλάπια.
  Επιπλέον, κάθε παρόμοιο παιχνίδι είναι εθιστικό, σε βαθμό διαφορετικό από άνθρωπο σε άνθρωπο, κατ’ αναλογία με τους άλλους εθισμούς (με ευτράπελα καμμιά φορά αποτελέσματα, πχ https://youtu.be/2ohiQ8iADHM ). Ο εθισμός είναι από μόνος του ένα πρόβλημα, είτε είναι στο αλκοόλ είτε στον υπολογιστή.
  Τέλος, διάβαζα τις προάλλες πως ένα από τα τηλεοπτικά επεισόδια της σειράς κινουμένων σχεδίων (το 1998;) προκάλεσε επιληπτικά επεισόδια σε πολύ κόσμο όταν προβλήθηκε. Δεν αφορά το ηλεκτρονικό παιχνίδι βέβαια, δείχνει όμως την αδιαφορία της εταιρείας παραγωγής για την υγεία του κόσμου όταν πρόκειται να κερδίσει. Αυτό από μόνο του με απωθεί.

 32. αγάπες λάθρες said

  Ένας νεολογισμός πρέπει στην γέννηση του να είναι σωστός, για να μη τρέχεται αργότερα να το διορθώνεται και να μη προλαβαίνετε. Ποκεμο(μ)μανία, είναι το σωστό, όχι «ποκεμανία». Είναι και το γλωσσικό αίσθημα. Με το Ποκεμο(μ)μανία γλυστράει η γλώσσα, στο Ποκεμανία σκοντάφτει. Η δικιά μου αίσθηση η απαίδευτει, τουλάχιστον. Η ξένοι έχουν ως ελαφυντικό ότι δεν ξέρουν. Αλλά ούτε εσείς ξέρεται.

 33. Γς said

  >Ακόμα κι ο γελοιογράφος Αρκάς, ίσως για να επιβεβαιώσει τη συντηρητική του στροφή, σχολίασε ειρωνικά σε σκίτσο ότι [κλπ]

  Λες ε;
  Εγώ φοβούμαι ότι το έκανε στα πλαίσια κάποιου σατανικότερου σχεδίου

 34. cronopiusa said

 35. ΓιώργοςΜ said

  24 Μερικές απομυθοποιήσεις:
  -Το ρουφιάνεμα της θέσης δεν απαιτεί εγκατεστημένη εφαρμογή. Ενεργοποιείται/απενεργοποιείται από τις επιλογές του συστήματος. Φυσικά κάποιες εφαρμογές το ενεργοποιούν, πχ κάποιες εφαρμογές για ταξί.
  -Το google maps λειτουργεί -και- εκτός σύνδεσης (πλέον) εδώ και μερικά χρόνια.
  -Το στίγμα του GPS (δύο αριθμοί) είναι αρκετό για να εντοπιστεί κανείς, όπως επίσης τα στοιχεία κεραιών της κινητής τηλεφωνίας. Είτε κατεβάσεις χάρτες όλου του κόσμου είτε μόνο της γειτονιάς σου, ουδεμία διαφορά έχει, παρεκτός ότι αυτός που δεν έχει χάρτες εγκατεστημένους δε μπορεί να δει σε τι αντιστοιχεί το ζευγάρι των συντεταγμένων.
  -Υπό συνθήκες, οι εταιρείες κινητής ενδεχομένως να είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν το GPS ενός τηλεφώνου μέσω του δικτύου τους (όταν πχ αναζητείται κάποιος που τηλεφώνησε στο 112 και δεν είναι σε θέση να πει που βρίσκεται).

 36. atheofobos said

  33
  Δεν χρειάστηκε κάποιο σατανικότερο σχέδιο, φρόντισαν απλά οι συνεχείς «προοδευτικές» κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ!

 37. Alexis said

  Κάθε δεκαετία έχει τις δικές της τεχνοφοβίες:

  70s: Το «χαζοκούτι» (=τηλεόραση) θα μας αποβλακώσει, θα απομονωθούμε… μπλά…μπλά…μπλά…
  80s: Το βίντεο και οι βιντεοκασσέτες θα μας αποβλακώσουν, θα απομονωθούμε… μπλά…μπλά…μπλά…
  90s: Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και οι παιχνιδομηχανές θα μας αποβλακώσουν, θα απομονωθούμε… μπλά…μπλά…μπλά…
  00s: Το ίντερνετ θα μας αποβλακώσει, θα απομονωθούμε… μπλά…μπλά…μπλά…
  10s: Τα social media θα μας αποβλακώσουν, θα απομονωθούμε… μπλά…μπλά…μπλά…

  Προφανώς αν πάμε πιο πίσω στο χρόνο, ο μόνος τρόπος για να μην αποβλακωθούν οι άνθρωποι είναι να ζουν σε καλύβες, να κυνηγάνε με τόξα και να μαγειρεύουν στη φωτιά! 🙂

 38. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλημέρα!
  Νομίζω πάει πολύ να πάμε να βρούμε θετικά σε κάθε τεχνολογική σαβούρα που σέρνει από τη μύτη τους ΗΔΗ εξαρτημένους νέους ή «νέους» που έχουν καταντήσει να μην βλέπουν γύρω τους τη ζωή με τα μάτια τους αλλά μέσω μιας οθόνης.
  Απλώς, πάει πολύ να ασκείται η κριτική αυτή στους νέους, από ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν εξάρτηση από τα κινητά, αλλά ανήκουν σε εκείνους που κάθονται σαν μαστουρωμένοι ολημερίς μπροστά στην τηλεόραση. Όπως επίσης αν ανήκουν σε εκείνους που έδωσαν τηλεθέαση σε «παιχνίδια » όπως big brother, στα «ερωτοδικεία», στην Πάνια και τον ταλαίπωρο Κατέλη κ.λπ. Αν η κριτική ασκείται από αυτούς, τότε είναι για τα πανηγύρια μαζί με τους εξαρτημένους νέους ή «νέους».
  Οι μαζικές μόδες γενικά, που σε μετατρέπουν σε τηλεκατεθυνόμενο ον με σκοπό το κέρδος, είναι αηδιαστικές και ντροπιαστικές για εκείνους που τις ακολουθούν: ΤΩΡΑ άσε Μούσια, ΤΩΡΑ, ξύρισετα, ΤΩΡΑ, κάνε τατουάζ, ΤΩΡΑ βάλε αυτό, ΤΩΡΑ, βάλε εκείνο, ΤΩΡΑ πιες αυτό, ΤΩΡΑ πήγαινε εδώ ή εκεί.
  Ρε άι σιχτίρ επιτέλους! Βλέπουμε γύρω μας ανθρώπους να μεταλλάσσονται σαν να μην έχουν προσωπικότητα, τη μία ντυμένοι, την άλλη ξυρισμένοι, την άλλη έτσι, την παράλλη αλλιώς. Πραγματικά ζοντόβολα, άβουλα όντα, μικροί μεγάλοι, σε εικονικές ζωές, μέσω φέισμπουκ με πλαστή ευημερία και ψεύτικη πρόσοψη ζωής, ακόμη και ψεύτικης φάτσας επεξεργασμένης με ένα σωρό φίλτρα ομορφιάς.
  Εδώ μιλάμε για κατάχρηση της τεχνολογίας σε βαθμό αρρώστιας.

 39. Alexis said

  Απορία: Τι εστί νεολουδισμός και νεολουδίτες;

 40. BLOG_OTI_NANAI said

  37: Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος για να μην αποβλακωθούν οι άνθρωποι είναι να κάτσουν και να σκέφτονται. Κι επειδή κάθε άνθρωπος είναι μια προσωπικότητα μοναδική, μόνο όταν κάτσει να σκεφτεί συνειδητά θα φανεί η μοναδική του προσωπικότητα και στις πράξεις του. Έτσι μόνο θα εξαλειφθούν όλα αυτά τα φαινόμενα κατάχρησης. Διότι νομίζω πως όλα όσα ανέφερες παραπάνω, έχουν πράγματι τη δυνατότητα να κάνουν αυτό το κακό, και σε πολλούς συνανθρώπους μας το έχουν ήδη κάνει. Και βεβαίως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να αντιμετωπίσουν το πάθος του συνδυασμού PC+διαδίκτυο με ειδικούς απεξάρτησης.

 41. Γς said

  Ασχετο.

  Δεν είμασττε καλά:

  Να βάλω λέει φίλτρο του καφέ στο πάτο της γλαστρούλας του κάκτου για να μην φεύγει το χώμα.

  Να τα παρατήσω και θα πάω για καφέ;

 42. Γς said

  και να πάω για καφέ;

 43. Alexis said

  #38: Μπλογκ, πάντα υπήρχαν μόδες στους ανθρώπους, ακόμα και σ’ εποχές χωρίς τηλεόραση, ίντερνετ κλπ.
  Σκέψου π.χ. παλιότερα διάφορες γελοίες μόδες όπως περούκες, βικτωριανές τουαλέτες, ημίψηλα, μπαστούνια κλπ. κλπ.
  (Το «γελοίες» βάλτο σε εισαγωγικά, γελοίες φαίνονται σήμερα σε μας, όπως αύριο μπορεί να φαίνονται γελοίοι σε κάποιους άλλους οι σημερινοί γενειοφόροι)
  Μην σιχτιρίζεις λοιπόν αποκλειστικά την τεχνολογία για τις διάφορες παγκόσμιες μόδες, είναι γενικότερο το φαινόμενο…

 44. 39
  https://en.wikipedia.org/wiki/Luddite
  https://en.wikipedia.org/wiki/Neo-Luddism

 45. Ηλίας. said

  Θα το κατεβάσω και θα ασχοληθώ μαζί του γιά να δω τισταδιάλα είναι .
  Αν καταντήσαμε να χρειαζόμαστε ποκεμον γιά να κάνουμε βόλτες … ωχ Μπαναΐα’μ .

 46. Ηλίας. said

  Καλημέρα .

 47. ΓιώργοςΜ said

  37/38/40 κλπ
  70s: Το «χαζοκούτι» (=τηλεόραση) θα μας αποβλακώσει, θα απομονωθούμε…
  Γιατί, δεν το έκανε; Όχι το ’70 ή το ’80 (η τηλεόραση ξεκινούσε πρόγραμμα το απόγευμα και τέλειωνε τα μεσάνυχτα).
  Πόσο χρόνο τρώει ο μέσος Έλληνας μπροστά στο κουτί σήμερα; Λιγότερο από 4 ώρες; Εκτιμώ πάνω από 6.
  Τι έκανε τις ώρες αυτές πριν από 40 χρόνια; Πήγαινε στο καφενείο, όπου έπαιζε τάβλι ή χαρτιά (που από μόνα τους ακονίζουν το μυαλό), άλλαζε καμμιά κουβέντα με τους γύρω του, τσακωνόταν για το ποδόσφαιρο και την πολιτική (και ανέπτυσσε κριτική σκέψη και επιχειρήματα, αντλώντας από τους γύρω του). Ή διάβαζε κανένα βιβλίο, ή εφημερίδα, ή κουτσομπόλευε στη γειτονιά. Τα παιδιά μαζεύονταν στις πλατείες κι έπαιζαν μπάλα/κυνηγητό/αμπάριζα/βώλους/αμάδες.
  Είναι βολικό βέβαια για το μέσο γονιό να βάλει τα παιδιά «στην πρίζα» για 2-3-6-8 ώρες και να μην ανησυχεί για το πού γυρνάει κι αν θα χτυπήσει ή θα σκίσει το παντελόνι του, όπως είναι βολικό να πατάς ένα κουμπί και να μη χρειάζεται να μιλήσεις (και να διαφωνήσεις, και να τσακωθείς, και να συμφιλιωθείς, και να δεις τα προβλήματά σου και να τα λύσεις) με τον/την σύζυγο από την ώρα που γυρνάς στο σπίτι μέχρι την ώρα που θα κοιμηθείς.
  Τα κουτιά αλλάζουν και γίνονται πιο ελκυστικά. Έχουν φυσικά τη χρήση τους, από μόνα τους δεν είναι ούτε καλά ούτε κακά, όπως κάθε εργαλείο. Μπορείς μ’ ένα σκεπάρνι να καρφώσεις μια πρόκα ή να την ξεκαρφώσεις, μπορείς όμως να χτυπήσεις το δάχτυλό σου κατά λάθος, ή ν’ ανοίξεις το κεφάλι κάποιου. Δε φταίει το σκεπάρνι, φταίει αυτός που το χειρίζεται. Ποιός χειρίζεται τα καινούρια μέσα, και με τι σκοπό; Οι απαντήσεις είναι μπροστά μας, αν θέλουμε να τις δούμε.

 48. Avonidas said

  Ακόμα κι ο γελοιογράφος Αρκάς, ίσως για να επιβεβαιώσει τη συντηρητική
  του στροφή

  Αυτό μου θύμισε το ανέκδοτο με τον τύπο που οδηγεί κι ακούει στο ραδιόφωνο για τον τρελό που έχει βγει στο αντίθετο ρεύμα στην Εθνική, και μονολογεί: «τι λένε ρε, δεν είναι ένας, δεν είναι δύο, χιλιάδες είναι οι παλαβοί!»

 49. Avonidas said

  ενώ σε συζητήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλέπω
  ανθρώπους (περίπου) της ηλικίας μου να ελεεινολογούν την κατάντια της
  νεολαίας της χώρας, που συγκεντρώνεται στο Σύνταγμα για να κυνηγήσει
  Πόκεμον (και όχι, υποθέτω, για να ανατρέψει το κοινωνικό καθεστώς).

  Άδικο εχουν; Ο κόσμος καίγεται, δηλαδή, και το πόκεμον χτενίζεται. Αλλά θα μου πείτε, και με τους Αγανακτισμένους που βγήκαμε πάλι από μόδα βγήκαμε, επειδή έτσι κάναν έξω, τι θέλαμε δεν ξέραμε, πώς να το πετύχουμε δεν ξέραμε, και βγάλαμε πάλι εναν σωτήρα να μας πάει εκεί που δεν ξέραμε πως θέλουμε να πάμε. Οπότε καλύτερα πόκεμον, που ξέρεις και τι ψάχνεις και τι να το κάνεις όταν το βρεις.

  Εγώ πάλι δεν έχω βγει στους δρόμους της Κρακοβιας. Είμαι σε κατ’ οίκον αυτοπεριορισμό, γιατί το μόνο πόκεμον που κυκλοφορεί στην πόλη αυτές τις μέρες είναι ο Πάπας, και χιλιάδες μαλ…, εε, πιστοί ήθελα να πω, έχουν μαζωχτεί εδώ και τον κυνηγάνε. Καλύτερα μέσα, λοιπόν, μη γίνει καμια στραβή κι αντε μετα ν’ αποδειξω οτι δεν είμαι ελέφαντας…

 50. Σωτήρς said

  Εάν και δεν είναι καθαρή τεχνοφοβία αυτό που γίνεται τώρα με το Πόκεμον Γκο μου ήρθε στο μυαλό η τεχνοφοβία του 500.000 π.Χ.: Γιατί έφαγα τον πατέρα μου – Roy Lewis

  Επειδή μεγάλωσα με Nintendo και γουστάρω την φιλοσοφία της είμαι θετικός στο Πόκεμον εάν και δεν παίζω. Ποιά άλλη εταιρεία σου σταματάει υποχρεωτικά το παιχνίδι εάν παίζεις πολύ ώρα και σου λέει «σήκω και τεντώσου λίγο»;

 51. Pedis said

  Νικοκύρη, και συ στη διαφήμιση; 🙂

  (Δεν περνάει μέρα, σε όλες τις εφημερίδες και ιστότοπους μεγάλης επισκεψιμότητας, διεθνώς, και ιδιαίτερα σε εκείνους που προμηθεύουν το 99.9% της ύλης σε όλους τους υπόλοιπους, που να μην υπάρχει ένα «ρεπορτάζ» για το συγκεκριμένο θέμα.

  Τυχαίο θα ‘ναι … Σίγουρα.

  Καταγραφή της πραγματικότητας, λέμε!)

 52. Alexis said

  #47: Γιατί η κουβέντα και ο τσακωμός στο καφενείο ακονίζει το μυαλό περισσότερο από αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή;
  Ανταλλάσσουμε απόψεις, διαφωνούμε, μπορεί να τσακωθούμε ή και να βριστούμε ακόμα.
  Το μόνο που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να έρθουμε στα χέρια, επειδή υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας.
  Ε, αυτό μάλλον καλό είναι… 🙂

 53. Avonidas said

  Επίσης, δεν ξέρω αν το θυμάστε, αλλά τότε που πρωτοβγήκαν τα Πόκεμον στις αρχές της χιλιετίας ήταν παιχνίδι για *πολύ* μικρά παιδάκια. Θυμάμαι τότε 20χρονος φοιτητής που το συζητουσαμε γελώντας με όσους συναδέλφους τύχαινε να έχουν μικρά ανιψακια, αδελφακια ή ξαδελφακια, οπότε και τους τα ζαλιζαν με τα ποκεμον.

  Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν πρόκειται να πάρω σοβαρά τα πόκεμον γκο. Είναι ρε παιδί μου σαν να βλεπεις 30ρηδες να παίζουν «περνά περνά η μέλισσα» (χωρίς παιδάκια), η γελοιότητα σε όλο της το μεγαλείο.

 54. ΓιώργοςΜ said

  52 Είναι πολύ καλή εναλλακτική, δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Έχει το προτέρημα ότι χρειάζεται χρόνος για να γράψεις κάτι, οπότε προλαβαίνεις να το σκεφτείς ψύχραιμα, όπως επίσης υπάρχει η δυνατότητα να διορθώσεις κάτι πριν το δημοσιεύσεις. Αν (όπως εγώ) δεν είσαι φύσει ετοιμόλογος, μέχρι να πεις αυτό που θες εύστοχα είναι αργά. Ακόμη (το έχω ξαναγράψει), ο καφετζής μπορεί να είναι στο Λουξεμβούργο και οι πελάτες σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.
  Από την άλλη, ο προφορικός λόγος δε χρειάζεται φατσούλες για να δειξεις πως αστειεύεσαι, πως λες κάτι πειρακτικά ή σοβαρά, χρειάζεται τα επιχειρήματά σου να τα έχεις πιο πρόχειρα, είσαι μέσα σε μια ομάδα που γελάει ή φωνάζει παρέα. Χώρια που τα γραπτά μένουν, αν αμολήσεις καμιά κοτσάνα παραμένει εκεί στο διηνεκές.
  Αν ήταν να το περιγράψω σε συντομία, είναι περισσότερο μια στήλη αλληλογραφίας με μεγάλη ταχύτητα ταχυδρομείου παρά μια κουβέντα παρεΐστικη. Και το μόνο οικονομικό κέρδος είναι του ιστότοπου από τις διαφημίσεις, ενώ στο καφενείο γίνεται μεγαλύτερος κύκλος εργασιών…

 55. spiral architect said

  @35: Με όλες τις λειτουργίες του -συμβατικού ή σμαρτ- κινητού ξέρουν ήδη πολλά. Οπότε, καλό είναι, να περιορίζουμε τις προσβάσεις. 😉
  Για τη χρήση του maps.me ή του here maps (τα παλιά Nokia maps) έναντι του αυτά προτάθηκαν επειδή το τελευταίο τρέχει στο παρασκήνιο χωρίς καν να το καλέσεις για χρήση καταναλώνοντας ram και μπαταρία, ενώ τα δύο πρώτα είναι καθαρά GPS προγράμματα. Γνωρίζω επίσης ότι, «παραθυρώνοντας» π.χ. την Ελλάδα στο Google maps μπορείς να αποθηκεύσεις το χάρτη της, αλλά το αρχείο χάρτη είναι τεράστιο σχετικά με τους αντίστοιχους χάρτες των δυο πρώτων προγραμμάτων GPS. Παρεμπιπτόντως το here maps έχει και γυναικεία φωνή στα ελληνικά. 😉
  Ελπίζω να βοήθησα. 🙂

 56. spiral architect said

  … έναντι του αυτά … –> … έναντι του Google maps αυτά …

 57. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια!

  Είχα βγει από το πρωί σε μια μεγάλη πεζοπορία, από Πόρτες στην Πέρδικα για όποιον ξέρει από Αιγινα, που έπιασε τρεις ώρες αλλά δεν κυνήγησα Πόκεμον -όπως είπαμε στην ερημιά δεν συχνάζουν και είχα κλειστη την εφαρμογή διότι ήθελα τη μπαταρία για άλλα πράγματα.

  11 Πάντως δεν χαρακτήρισα εκείνους με τους οποίους διαφωνώ, την άποψή τους χαρακτήρισα. Έχει (μεγάλη) διαφορά.

  21 Ναι, συχνάζουν γύρω από Ποκεσταθμούς και γυμναστήρια.

  32 Χαίρομαι που δεν συμφωνούμε. Υπάρχει και το φαινόμενο της απλολογίας. Αμφιφορεύς-> αμφορεύς.

 58. 37: Η κριτική όταν εφευρέθηκε το τηλέφωνο, ήταν ότι θα απομονώσει τους ανθρώπους, μειώνοντας την ανάγκη να συναντιούνται.

 59. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 60. BLOG_OTI_NANAI said

  57: Αυτό είναι, όχι ντροπές, idiot-pride.

 61. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  «Οπότε, νομίζω πως δεν πρέπει να κουνάμε το δάχτυλο στους νέους»
  Όποια γενιά κουνάει το δάχτυλο στους νέους, είναι ηλίθια.

  Τα πόκεμον τα γνώρισα από τις κόρες μου που μάζευαν που και που μερικά χαρτάκια, και το μόνο που ξέρω, είναι ο Πίκατσου. Με την Παπέν, είχαμε αποφασίσει να δώσουμε άλλες διεξόδους στα παιδιά μας, κυρίως αθλητικές και πολιτιστικές, κι έτσι από την βρεφική ηλικία (2 ετών η Ελεωνόρα, και 6 μηνών η Δανάη) τις τρέχαμε στην κολύμβηση, από τριών, βάλαμε και το μπαλέτο, και από τα πέντε τους, και τις θεατρικές ομάδες, μουσική κλπ, (κόμα ηχεί στ΄αυτιά μου η φράση των περισσοτέρων γονιών, «τα κουράζετε τα παιδιά» ΚΑΝΕΙΣ δεν είπε ποτέ, κουράζεστε, που εμείς δεν, το θέλαμε και μας άρεσε). Τηλεόραση βλέπαμε ελάχιστη (κάτι που συνεχίζεται) βιντεοπαιχνίδια δεν πήραμε, (παρά μόνο στην έκτη δημοτικού το τάμπλετ της νιντέντο, που όμως, με τρείς ώρες προπόνηση την ημέρα, συν τα θεατρικά τους, ελάχιστα έπαιξαν μαζί του, κυρίως σε διακοπές) προτιμήσαμε να παίζουμε εμείς μαζί τους, κάτι που αποδείχτηκε πολύ καλό για όλους μας. Τώρα που είναι 24 και 21, δεν ασχολούνται με το παιχνίδι, τους αποροφούν οι άλλες ασχολείες που τους έμειναν τελικά, μόνο τις ακούω καμιά φορά να γελάνε με κάποιους «κυνηγούς» όχι ειρωνικά όμως, ούτε υποτιμητικά, βλέπουν την αστεία πλευρά του πράγματος, όπως κι εμείς.

  Για το παιχνίδι δεν έχω γνώμη, γιατί το είχα ακουστά μόνο, και σήμερα έμαθα κάτι περισσότερο, θα πώ μόνο, πως όλα είναι για καλό και για κακό, εξαρτάται από την χρήση. Για τους κινδυνολόγους-καταστροφολόγους, κλπ, δεν θα πώ τίποτα, ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ.

 62. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://pbs.twimg.com/media/Cn9oGoJWgAEyOIv.jpg:large

 63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 64. Γς said

  49:

  >το μόνο πόκεμον που κυκλοφορεί στην πόλη αυτές τις μέρες είναι ο Πάπας

  Κάποτε κάνανε εξαγωγή Παπών. Τώρα εισαγωγή

 65. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  40 – Δεν κινδυνεύουν να αποβλακωθούν από τα ηλεκτρονικά οι άνθρωποι, έχει φροντίσει η εκπαίδευση, με τα θρησκευτικά και την ιστορία, ήδη από την παιδική ηλικία. Τα φαινόμενα κατάχρησης, γενικώς, θα εξαλειφθούν μόνο, όταν οι γονείς θα γεννούν ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ τα παιδιά τους, θα μεγαλώνουν μαζί τους μαθαίνοντας, θα εφαρμόζουν την άμεση δημοκρατία στην οικογένεια, θα τα διαπαιδαγωγούν σεξουαλικά, και δεν θα έχουν προσδοκίες από αυτά, μέχρι τότε, η ζωή θα συνεχίζεται σε επαναληπτικές συνέχειες του ίδιου σήριαλ.

 66. Γς said

  64:

  >κι έτσι από την βρεφική ηλικία (2 ετών η Ελεωνόρα, και 6 μηνών η Δανάη) τις τρέχαμε στην κολύμβηση

  Κι εγώ στην κολύμβηση

 67. Γς said

  69:

  Φτου!
  Λαθος λίκνο

  >Κι εγώ στην κολύμβηση

  http://caktos.blogspot.gr/2014/03/25.html

 68. Pedis said

  Το πλασάρισμα της π@παριάς της μοδός, όπως και τόσες άλλες σχετικές με βίντεο γκέιμ τα τελευταία τριάντα χρόνια, αποτελεί ένα ενδιαφέρον κοινωνικό πείραμα, πέρα από τα δις που παίζονται για τις εταιρείες διαφημίσεων, (ψευδο)τεχνολογικών γκάντζετ, μπαταριών, συστημάτων λογισμικού και συναφών.

  [Το πρόβλημα δεν είναι αν θα φτάσει να παίζει και η κουτσή μαρία με το πουλί του πόκεμον μα έξω από το σπίτι, επειδή, χάρη στην πλυση εγκεφάλου η πιθανότητα να το αποφύγει είναι αμελητέα ως ελάχιστη, αλλά πόσος χρόνος και πόσα ερεθίσματα θα χρειαστούν για να το κάνει. Οι μετρήσεις, δε, γίνονται με εξαιρετική ακρίβεια επί της συσκευής του χρήστη.]

 69. 67

  Γουςούζη! Τον εγουςούζεψες τον Αρχεντίνο!

  Pope Francis takes a fall at the beginning of the Holy Mass in the Shrine of Czestochowa on the occasion of the 1,050th anniversary of the baptism of Poland. The Holy Father Francis’ five-day-long visit to Krakow is in connection with the 31st World Youth Day which ends July 31st.

 70. Spiridione said

  Νικοκύρη σε θαυμάζω, είσαι μέσα σ’ όλα 🙂
  Είχα ακούσει κάποια πράγματα συγκεχυμένα για το παιχνίδι, αλλά μου έλυσες πολλές απορίες.

  Αυτή η συζήτηση για την τεχνολογία μου θύμισε λίγο τις εκθέσεις και τους εκθεσάδες τότε που δίναμε πανελλήνιες.

 71. cronopiusa said

 72. Γς said

  64:

  >βάλαμε και το μπαλέτο, και από τα πέντε τους, και τις θεατρικές ομάδες, μουσική κλπ

  κι ακόμα το πληρώνει η γειτονιά όταν η κόρη μου πιάνει το πιάνο και αρχίζει να παίζει.

  Πιάνο είπα;

  piano piano

 73. sarant said

  66 Από πού είναι η φωτογραφία; (Πάντως το ζευγάρι δεξιά, αν είναι ζευγάρι, για ασιάτες μοιάζουν -αλλά τα χρώματα γύρω είναι ελληνικά)

  49-72 Ε μα τον γλωσσοφάγατε!
  Καημένε Αβονίδα, άλλες τρεις μέρες υπομονή.

 74. Γς said

  64:

  Δεν τον έχω ακούσει ποτέ να μας λέει ότι γκρινιάζανε, ότι βρέχανε την κούνια τους και τέτοια.

  Οπως όλοι οι μπαμπάδες. Μέχρι να τις παντρέψουν

 75. 76

  για το 66

  Ο Gath που την έριξε στο ίντερνετ είναι υλατζής στη Ρήαλ Νιούζ, άρα η φωτό μπορεί να έχει έλθει από οπουδήποτε https://twitter.com/Gath___/status/756437756163817472

 76. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  69 – Είσαι αμαρτία σκέτη.☺

  75 – ☺☺☺

 77. nikiplos said

  πριν 4 χρόνια στο Μάντισον βγήκαμε με ένα ζευγάρι συμπατριωτών σε ρεστωράν. Μετά από 1 ώρα παραμονής εκεί καταλάβαμε πως εμείς που συζητούσαμε και αναπωλούσαμε τη ζωή μας, ενοχλούσαμε όλους τους υπόλοιπους θαμώνες που δεν παράλειπαν ούτε σταματούσαν να μας ρίχνουν άγριες ματιές με τη γνωστή τους κλειστοφοβική σνομπαρία.

  Αναζητώντας το λόγο, βρήκαμε πως όλοι τους, μα σχεδόν όλοι (υπήρχαμε κι εμείς) ήταν πάνω από ένα κινητό ή τάμπλετ, γονείς παιδιά, γκόμενες, γκόμενοι και απορροφημένοι έκαναν likes και ανέβαζαν τις σταφιδιασμένες επιδερμίδες τους με τον τεχνητό φωτισμό στο WEB.

  Ύστερα απεγνωσμένα περίμεναν τα likes, επιβεβαίωση της ματαιοδοξίας τους. Εμείς μιλούσαμε μεταξύ μας (είναι δυνατόν?), γελούσαμε με την καρδιά μας και γενικώς βλεφαριάζαμε στα κλεφτά και ολίγον…

  Auto da Feu!

 78. Raf said

  Γιατί νεολουδιτισμός; Άλλη μια φορά έχω συναντήσει αυτό το επιχείρημα, ότι δηλαδή η ένστασή μου στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, στην εικονική πραγματικότητα και στην ταχύτατη διείσδυση της τεχνολογίας ως παράγοντας στην κοινωνική μας ζωή, φαντάζει λουδιτισμός. Καμιά σχέση κατ’ εμέ.
  Είμαι 25 και μεγάλωσα με την πρώτη γενιά Πόκεμον. Αγόρασα την Red, την Silver, την Sapphire, μετά κάπου το έχασα γιατί έμπλεξα με τις γυναίκες. Οπότε το θέμα Πόκεμον δεν μου είναι τελείως άγνωστο. Η ζημιά στην κοινωνική μου ζωή που προήλθε όχι μονάχα από τα Πόκεμον, είναι ένα άλλο ζήτημα. Το Go λοιπόν δεν το έχω παίξει γιατί δεν έχω αρκετά νέο αντρόιντ, αλλά έχω περιέργεια να το πιάσω να δω εάν θα μου προκαλέσει κάποια απόλαυση ή εθισμό. Είναι απλά ένα φαινόμενο. Αν δεν ήταν το Go, θα ήταν κάτι άλλο, υπάρχουν βέβαια πολύ καλοί λόγοι που είναι το Go. Δυναμική εθισμού στον πυρήνα του παιχνιδιού υπήρχε από παλιά, το όνομα είναι γνωστό στον κόσμο, τα τερατάκια είναι καλοσχεδιασμένα και γλυκούλικα -μιλάμε για την πρώτη γενιά, πριν αρχίσουν να ξενοστίζουν- και σε συνδυασμό με την ανώδυνη αμεσότητα του κινητού τηλεφώνου, σφραγίζεται ο θάνατος ή έστω η παρακμή του συμβατικού βιντεοπαιχνιδιού — δεν βλέπεις πια γκέιμ μπόι, μονάχα κινητά. Πρόκειται για τη θριαμβευτική αναγέννηση μιας σειράς που δεν είχε δείξει όλα τα χαρτιά της ακόμη.
  Μπορούμε να δούμε πως ένα πλήρες μηχανισμών παιχνίδι σαν το παλιό Ποκεμον, με δικό του κόσμο και πλοκή, με διαλόγους και μάχες, προκάλεσε έναν βραδυφλεγή εθισμό στον νεανικό κόσμο. Οι τρεις πρώτες γενιές ήταν οι δυνατές, όπως ειπώθηκε, 2000-2005. Η αστραπιαία επικράτηση ενός πολύ απλούστερου παιχνιδιού, που όμως διατηρεί τον βασικό πυρήνα «gotta catch’em all» και τον μεταμορφώνει σε κάτι άλλο, πρωτόγνωρο, είναι ακόμα ένα σημάδι της μετασχηματισμένης δυναμικής που απέκτησε το βιντεοπαιχνίδι τα τελευταία χρόνια, με λιγότερα κουμπιά και με οθόνη αφής αντ’ αυτών, αλλά με περισσότερη αμεσότητα και κυρίως διεισδυτικότητα – δεκατόσα χρόνια πριν ψιλοντρεπόσουν να κυκλοφορείς με κονσόλα!
  Είμαι επικριτικός απέναντι σε τέτοια φαινόμενα μανίας, ειδικά όταν βλέπω πως επιδρούν πολύ γρηγορότερα και πολύ εντονότερα σε μεγαλύτερες μερίδες του πληθυσμού. Η επίκρισή μου δεν είναι η ξερή συντηρητική του γέρου που θαυμάζει την κατάντια της νεολαίας προφανώς, είναι περισσότερο ένα κάλεσμα για προβληματισμό σχετικά με την καλπάζουσα τεχνολογία. Θεωρώ πως η θέση πως όλα είναι καλοδεχούμενα και η αναλογία με τις παλιότερες εποχές και το χάσμα γενεών που πάντοτε υπήρξε και τα λοιπά, είναι παραπλανητικά, ΔΕΝ ζούμε στις ίδιες εποχές, ετούτη εδώ είναι πρωτόγνωρη σε αυτούς τους τομείς, και όποιος δεν το βλέπει μάλλον φοβάται μην αποκαλεστεί συντηρητικός. Περισσότερο λοιπόν παρατηρώ παρά σχολιάζω ή γκρινιάζω, γιατί πρόκειται για ένα φαινόμενο τόσο δυνατό όσο και τα φυσικά, και θα ήταν αντίστοιχα τόσο μάταιο να γκρινιάξω γι’ αυτό όσο και για τα φυσικά.

 79. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  77 – Μα δεν γκρίνιαζαν, μερικές φορές μετρημένες στα δάχτυλα η Ελεωνόρα, ειδικά την Δανάη, δεν την θυμάμαι να έχει γκρινιάξει ποτέ. Ακόμα και νεογέννητες, μόνο στους (λιγους ευτυχώς) κολικούς, και μετά μέχρι τριών τεσσάρων, κάποιες λίγες φορές που αρρώστησαν, από κεί και πέρα, το νερό είχε μπεί στο αυλάκι, άλλωστε, ήδη είχαν αρχίσει να ψηφίζουν στην οικογένεια. ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.

 80. Γς said

  78:

  Είναι στο τουριστικό θέρετρο Ganjeolgot της Νότιας Κορέας.

  울산 간절곶 포켓몬 고 열풍 (울산=연합뉴스) 김용태 기자 = 22일 오후 울산시 울주군 간절곶에 포켓몬 고 게임을 즐기는 시민들이 모여 있다.

 81. Γς said

  82:

  Κι εμένα ποτέ δεν γκρίνιαζε.
  Γκρινιάζει τώρα!

  Τι γλυκούλης μπαμπάς που είσαι…

 82. sarant said

  80 Auto da fe, πράξη πίστης στα πορτογαλικά.

  Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όλοι κοιτάζουν οθόνες -πήρα τις προάλλες ένα τρένο Φάληρο-Κηφισιά και το διαπίστωσα.

 83. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  81 – «ΔΕΝ ζούμε στις ίδιες εποχές, ετούτη εδώ είναι πρωτόγνωρη σε αυτούς τους τομείς, και όποιος δεν το βλέπει μάλλον φοβάται μην αποκαλεστεί συντηρητικός.»
  Στην ιστορία της ανθρωπότητας, όλες οι εποχές ήταν πρωτόγνωρες, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, απλώς η εκάστοτε οικονομική ελίτ, προσπαθεί να το σχεδιάσει για ίδιο όφελος, ελέγχοντας το παρόν, κι όταν ως συνήθως, το μέλλον πάει σε άλλο δρόμο από τον σχεδιασμένο, προσαρμόζεται άμεσα, και βγάζει και κέρδος.

 84. Γς said

  80:

  Τι ω ραία ήταν η εποχή χωρίς τα κινητά.
  Ή για να το ταιριάξω με την ανάρτησή σου, τι ωραία που είναι σε μια ξένη χώρα χωρίς να έχεις πηγές ενημέρωσης.
  Και θυμήθηκα την Ιταλία του 1991 που για βδομάδες όλοι παρακολουθούσαν τα του Κουβέιτ και τον επερχόμενο Πόλεμο του Κόλπου του μπαμπά Μπους.
  Κι εμείς δεν είχαμε πάρει χαμπάρι τίποτα,

  Μέχρι που γυρίσαμε στην Ελλάδα.

  Γς said
  17 Ιανουαρίου, 2016 στις 03:34
  80:
  >στον πρώτο πόλεμο του (Περσικού) Κόλπου […]που κατά διαβολική σύμπτωση άρχισε ακριβώς σήμερα πριν 25 χρόνια

  Πριν 25 χρόνια και σαν σήμερα, τέτοια ώρα περίπου μας πήρε στο τηλέφωνο η Μαργαρίτα [και μας ξύπνησε].

  -Τι έγινε;

  Και δεν είχαμε πάρει χαμπάρι. Γυρνούσαμε την Ιταλία για μέρες, όταν μας πήρε στο κινητό μια μεταπτυχιακή μας για να μας πει ότι η απεργία των φοιτητών έληξε. Και να Μπάρι και να Πατράσσο και να ο κωλόδρομος Πάτρα Αθήνα, που έβρεχε κοόλας.

  Χαμπάρι δεν πήραμε ότι ο μπαμπάς Μπους άρχισε πόλεμο στο Κουβέιτ.
  Και πέσαμε για ύπνο, ενώ όλος ο κόσμος ξενυχτούσε στο CNN και τα άλλα κανάλια.

  -Τι έγινε;
  -Καλά. Μόλις γυρίσαμε.
  -Καλώς ήρθατε. Για πες μου τι έγινε;
  -Τίποτα δεν έγινε. Κάτι πήγαμε να κάνουμε αλλά μας πήρε ο ύπνος απ την κούραση.
  -Τι λες ρε τέρας; Εδώ ο κόσμος χάνεται και συ μου λες για το πουλί σου;

 85. Ηλίας said

  «Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όλοι κοιτάζουν οθόνες -πήρα τις προάλλες ένα τρένο Φάληρο-Κηφισιά και το διαπίστωσα.»

  Το παράθυρό μας στον κόσμο , η οθόνη του υπολογιστή μας .

 86. Jago said

  Εγώ πάντως δεν ντρέπομαι να παίζω πόκεμον γιατί μου δίνει την ευκαιρία για χαλάρωση, διασκέδαση και [b]πολύ περπάτημα[/b] που το χρειάζεται απαραίτητα ο οργανισμός μου. Χώρια που ανακαλύπτω μ’ αυτό τον τρόπο και κάποιες άγνωστες και κρυφές γωνίες, ειδικά στις συνοικίες του Πειραιά που θέλω να μάθω περισσότερα γι αυτές. Μ’ αυτό τον τρόπο οργανώνω και το αρχείο μου για να έχω γρήγορα μια κατόπτευση του πως αλλάζουν οι γειτονιές, θα παρατηρήσατε αν χρησιμοποιήσετε το street view πόσο εφήμερα είναι πολλά πράματα στις πόλεις που ακόμα και τα θεωρούμενα τοπόσημα αποκτούν πολλές δραματικές αλλαγές στο περιβάλλοντα χώρο τους.

  Να κάνω μια παρατήρηση σε απάντηση στον Spiral του σχ. 16 αλλά και στα 11, 24, 31, 35 για τις άδειες που απαιτεί το παιχνίδι αλλά και γενικότερα για όλες τις εφαρμογές. Το Pokemon Go ζητάει πρόσβαση μόνο σε αποθηκευτικό χώρο, επαφές, gps και κάμερα. Αν ζήταγε επιπλέον πρόσβαση σε φωτογραφίες, μηνύματα, ιστορικό κλήσεων κοκ θα ήταν υποχρεωμένο να το αναφέρει αλλά δεν το κάνει ευτυχώς. Επειδή το κινητό μου είναι ενημερωμένο με Android 6 (Marshmallow) έχω την ευχέρεια να επιλέξω ποια άδεια θα αποκλείσω κι έτσι έκλεισα αυτή για τις επαφές ενώ τα υπόλοιπα τα χρειάζεται απαραίτητα για να λειτουργήσει. Τις επαφές τις ζητάει πιθανότατα σε κάποιο προχωρημένο στάδιο που ίσως η ομάδα σου αποτελεί και στοιχεία των επαφών για αλληλεπίδραση και αυτό είναι καθαρά δική σου επιλογή.

  Όμως επάνω σε αυτό τον προβληματισμό της πρόσβασης σε προσωπικές πληροφορίες υπάρχουν πολύ χειρότερες εφαρμογές, πολλές μάλιστα ελληνικές ελληνικότατες περιωπής. Και ξέρετε ποιές; Μπείτε από το Play Store και δείτε τι άδειες απαιτούν ΜΜΕ τύπου Πρώ(κ)το Φλέμμα, Real.gr, Καθημερινή και άλλα ομοανουσιοειδή. Της Παναγιάς τα μάτια σε σχέση με το Pokemon Go! Βάζω δείγμα από το πρωτοκομιστή για να καταλάβετε.

  https://postimg.org/image/8buff9egn/

  Κι ενώ κυρίως για αισθητικούς, ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους δεν βάζω καμία μουμουεφαρμογή από τις ανωτέρω, έχω στο κινητό μου μόνο ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr, Ναυτεμπορική επειδή δεν ζητάνε καμία άδεια ή μόνο αποθηκευτικό χώρο. Εξαίρεση η Νέα Κρήτη αλλά λόγω Android 6 μπλόκαρα την πρόσβαση στο τηλέφωνο που ζητούσε.

  ΥΓ. Σκύλε, αυτό το πόκεμον είναι δικό σου 😉

 87. 89 That’s me in the corner, που λέει και το άζμα!

 88. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Άσχετο με το άρθρο, αλλά σχετικό με τα πόκεμον.
  Kαλά οι άλλοι, αλλά ΕΝΑΣ συριζαίος δεν βρέθηκε να ευχηθεί χρόνια πολλά στον αριστερό επαναστάτη πρωθυπουργό μας;

  Θα του ευχηθώ εγώ τότε.
  Να τα εκατοστήσεις και να μας κυβερνάς, πάντα αριστερά και επαναστατικά, μεγάλε Αλέξη Πίκατσου.

 89. Σουμέλα Παπαδοπούλου said

  Θυμάστε το Πασόκεμον του Χάρρυ Κλυν?
  http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%A4%CE%B1_%CE%A0%CE%B1%CF%83%CF%8C%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%BD

 90. Ο βόμπιρας ο μπόμπιρας
  Κι ο μικροκωνσταντίνος
  Μια μέρα ξεκινήσανε
  Στο πόκεμο να παν…

 91. Spiridione said

  Μάλλον ενόχλησε και το γεγονός ότι έκαναν τη συγκέντρωσή τους οι ποκεμονιστές στην Πλ. Συντάγματος, η οποία έχει ταυτιστεί από κάποιους με τη διαμαρτυρία ή τέλος πάντων με συγκεντρώσεις πολιτικού σκοπού. Το είδαν, υποθέτω, κάπως σαν βεβήλωση του χώρου. Αν την έκαναν π.χ. στο Γκάζι ή ξερωγώ στην πλατεία Κολιάτσου δεν θάτρεχε κάστανο.

 92. ΕΦΗ - ΕΦΗ said


  Eva ‏@eva_n_agnosti 20 Ιουλ
  …ή όλα τα παραπάνω;

 93. ΕΦΗ² (96) τώρα είναι αλήθεια αυτό;

 94. cronopiusa said

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  78, για το 66 μου, Σκύλε μ΄ευχαριστώ.Έμαθα κι εγώ 🙂

 96. Και μια Ποκεμονίτσα για τον Γς

 97. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  81 Δεν είναι νεολουδιτισμός η δική σου αντιμετώπιση, ούτε τάσσομαι υπέρ της άκριτης αποδοχής κάθε καινοτομίας -περισσότερο επικρίνω την εκ προοιμίου απόρριψη.

  83 Τα χρώματα της φωτογραφίας πάντως είναι ελληνικά. Βέβαια αν είναι ΝΚορέα δεν θα κυνηγάνε Ποκεμον αφού το παιχνίδι δεν έχει ακόμα φτάσει εκεί, εκτός αν παίζουν κάποιον κλώνο.

  89 Αυτό με την επανανακάλυψη της γειτονιάς του καθενός ήθελα να το γράψω και το παρέλειψα.

  93 Τα θυμόμουν εγώ τα Πασόκεμον αλλά δεν βρήκα σε ποιο σημείο να τα αναφέρω στο άρθρο

  95 Μπορεί να είναι κι αυτό

  96 Να σημειωθει, ωστόσο, ότι το άρθρο αυτό αναφέρει δύο αρνητικές αντιδράσεις, μία της ρώσικης εκκλησίας και μια αλλη ενός Αμερικάνου πάστορα -και τίποτα από ελληνικής πλευράς. Αν πρόσεξα καλά, δηλαδή.

 98. Stella said

  Σχόλιο 80 » Ύστερα απεγνωσμένα περίμεναν τα likes, επιβεβαίωση της ματαιοδοξίας τους.» Επειδή δεν γνωρίζω το «ανέβασμα» φωτογραφιών…Πατήστε εδώ: http://www.rachelannehobbs.com/is-social-media-ruining-our-relationships/
  Ωραίο/επίκαιρο θέμα/ανάρτηση, όπως κάθε φορά. Ευχαριστώ. Καλη σας ημέρα.

 99. gpoint said

  Με το συμπάθειο αλλά μετά τον Πικατσού όσοι ασχολείσθε θα μάθετε και τον Πίκατσουτσού αφου θα μικρήνει από την αχρηστία…

 100. Jago said

  101γ Ποτέ δεν είναι αργά, με τέτοια θέματα άνετα γράφεις άπειρα ποστ. Μην κοιτάς που στο φουμπού (θα) ανεβάζω τώρα φωτοεξορμήσεις εξαιτίας του πόκεμον. Σημασία έχει η προσπάθεια και η χαρά της ανακάλυψης.

 101. Πέπε said

  Καλησπερα.
  Να πω κι εγώ μια γνώμη, αν και προβλέπεται να μαζέψουμε τόσο πολλές ώστε θα είναι δύσκολο να γίνει συζήτηση με ροή…

  Το ότι το χαζοκούτι αποβλακώνει, που λέγανε το ’70, δε νομίζω να αμφισβητεί κανείς ότι ισχύει. Όπως είναι προφανές και αναφέρθηκε ήδη, δεν αποβλακώνει τον καθένα, δεν έχει κανένα ιό ή δηλητήριο, αλλά ανάλογα με τη χρήση του μπορεί να αποβλακώσει.

  Ξέρω τον εαυτό μου αρκετά καλά ώστε να είμαι βέβαιος ότι είμαι από αυτούς που θα τους αποβλάκωνε. Δε φοβάμαι τόσο μη γίνω φορέας ιδεών και αντιλήψεων που κανονικά δε θα ήταν οι δικές μου, όπως συμβαίνει με άλλους αποβλακωμένους, αλλά, πολύ απλά, ότι θα κάτσω να δω ένα έργο 10 με 12 και δε θα σηκωθώ πριν τις 3 από τον καναπέ.

  Η λύση που έχω βρει είναι πολύ απλή: από τότε που πρωτοέμεινα μόνος μου, δηλαδή 20-κάτι χρόνια, δεν έχω τηλεόραση.

  Ούτε θα το συνιστούσα σε όλους, ούτε θα ήθελα να μην υπήρχε τηλεόραση, ούτε αρνούμαι τα ωφέλη της, τα οποία χάνω. Απλώς, ζύγισα τα υπέρ και τα κατά, τόσο αντικειμενικά όσο και σε σχέση με τον εαυτό μου, και κατέληξα σ’ αυτή την επιλογή.

  Για παρόμοιους λόγους δεν έχω κινητό, ούτε συμμετέχω σε κανένα σόσιαλ μίντια. Και πάλι, δεν τα θεωρώ μονόπαντα κακά πράγματα, ούτε καν ότι θα ήταν μόνο κακά για μένα.

  Συμμετέχω σε μερικά φόρουμ, και διαβάζω τακτικά μερικές σελίδες στο ίντερνετ. Επίσης, κάνω διάφορες δουλειές στον υπολογιστή που παλιότερα θα τις έκανα αλλιώς. Συνολικά λοιπόν, περνώ πολλές ώρες ημερησίως στον υπολογιστή. Οι περισσότερες από αυτές δεν είναι αποβλάκωση: για παράδειγμα εδώ συζητάμε, μαθαίνουμε, ανταλλάσσουμε απόψεις, τσακωνόμαστε, γελάμε, δεν καθόμαστε εντελώς παθητικά. Αλλά οπωσδήποτε πρόκειται για ώρες κατά τις οποίες δεν κινούμαι, δε μιλάω με ζωντανούς ανθρώπους, δε βγαίνω από το σπίτι. Η αλήθεια είναι ότι μου ‘χει παραξεφύγει λίγο το πράγμα, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Για διάφορους λόγους, έχω εκτιμήσει ότι δεν είναι τρομερή ζημιά. Είναι μια μικρή ζημιά πάντως.

  Όλο αυτό ήταν ένα παράδειγμα του πώς κάποιος προσπαθεί να πατσίσει τα υπέρ με τα κατά διάφορων τεχνολογικών δυνατοτήτων. Εκατό ή χίλιοι άλλοι άνθρωποι έχουν βρει εκατό ή χίλιους άλλους τρόπους που εξυπηρετούν τους ίδιους καλύτερα.

  Τεχνοφοβία;

  Όταν κάποιος λέει «αυτή η νέα εφεύρεση, το τηλέφωνο, είναι κακή γιατί θα κάνει τους ανθρώπους να μην επιζητούν τη φυσική συνάντηση», αυτό είναι τεχνοφοβία.

  Όταν λέει «εμένα θα μου κάνει κακό και δεν τη θέλω, αλλά γενικώς δεν έχω λόγους να την καταδικάσω», όπως περίπου είναι η δική μου περίπτωση (όχι με το τηλέφωνο, με άλλα), δεν ξέρω αν μπορεί να θεωρηθεί τεχνοφοβία.

  Όταν όμως λέει «το Πόκεμον Γκοου» είναι κακό γιατί [Χ/Ψ/Ζ], αυτό παιδιά δεν είναι τεχνοφοβία. Είναι άρνηση -σωστή ή λανθασμένη- ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού, όχι μιας ολόκληρης τεχνολογίας που έχει κι άλλες εφαρμογές. Με το τηλέφωνο μπορείς να πάθεις «τηλεφωνίτιδα», που μας έλεγαν παλιά, αλλά μπορείς να κάνεις και τις δουλειές σου. Με την τηλεόραση και χαζεύεις αλλά και εξυπναίνεις. Με τα σόσιαλ μίντια, τα πιθανά οφέλη είναι άπειρα. Οι διευκολύνσεις που σου παρέχει ένα σημερινό κινητό, επίσης άπειρες. Το Πόκεμον είναι για να παίζεις πόκεμον, τελεία. Αν το θεωρώ βλακεία να κυνηγάς Πόκεμον στο δρόμο, θα πω ότι το Πόκεμον είναι βλακεία, και θα έχω καλύψει το θέμα μου. Ενώ αν θεωρώ βλακεία να χαζεύεις 24/7 στο φέισμπουκ και πω ότι το φέισμπουκ είναι βλακεία, θα έχω κάνει λογικό άλμα, γιατί το κόλλημα 24/7 δεν είναι το μόνο που έχει να σου προσφέρει το φ/β.

 102. Κι ένα Πόκεμον στου Μαξίμου!

 103. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 104. gryphon said

  Αρχικα ανεβηκε παρα πολυ η μετοχη της Νιντεντο οπως λεει το αρθρο αλλα τωρα τις τελευταιες μερες διαβασα οτι πεφτει παλι πολυ γιατι εγινε γνωστο εν τω μεταξυ οτι το 70% της εταιρειας που εκμεταλευεται εμπορκα τα Ποκεμον το εχει πουλησει προ.πολλου και γενικα δεν ειχε καμμια συμετοχη στο εγχειρημα Ποκεμον Go το οποιο εξελιξε αλλα εταιρεια.
  Η ιδια η Νιντεντο εχει ενα ελαχιστο κερδος απο το παιχνιδι.

  Περι τεχνοφοβικων μισονεικων κλπ.
  Εγω εχω την αποψη οτι η πιο ισχυρη ενδειξη αποδειξη οτι καποιος καποια εχει γερασει ειναι να κολακευειε τους νεοτερους η και να αποφευγει να τους κρινει η και να τους χλευασει ακομη
  Εγω το κανω με μεγαλη ανεση και αυτο χωρις να εξιδανικευω παλαιοτερες γενιες η συνηθειες η οτι παλια ηταν καλυτερα κλπ.
  Το θεαμα των τυπων που κυνηγανε Ποκεμον ειναι πραγματικα γελοιο πως να το κανουμε.
  Δνε ειναι το παιχνιδι καθ αυτο και αν το επαιζαν καθιστοι καπου η τελος παντων ακινητοι.Αν ηταν ετσι δεν θα διεφερε σε κατι απο δεκαδες αλλα παιχνιδια. Το γεγονος ακριβως οτι το παιζεις περπατωντας κατι που και ο Νικος και αλλοι το θεωρουν προτερημα.
  αυτο ειναι που τους κανει να φαινονται γελοιοι.
  Ανθρωποι που πηγαινουν σαν ζομπι σαν να ειναι τηλεκατευθυνομενοι σαν ενεργουμενα.
  Και μαλιστα επειδη εγινε αναφορα σε νεολουδιτες κλπ μα αυτοι που κυνηγουν ποκεμον μοιαζουν με λουδιτες οχι οσοι γελουν μαζι τους.
  Σαν λουδιτες και σαν τρεινσποτερς και σαν κατι ηλιθιοι που φορανε μια κασκα και εχουν μια αποχη και κυνηγουν στους αγρους πεταλουδες.

 105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 106. Πέπε said

  Ερώτηση: όταν βλέπω κάπου ένα πόκεμον και τρέχω να το πιάσω, το ίδιο πόκεμον βλέπουν στο ίδιο σημείο και οι άλλοι παίχτες, ή ο καθένας τα δικά του;

 107. 110

  Απάντηση: το ίδιο βλέπουν όλοι.

  γιαυτό και το φονικό στη Γουατεμάλα

  http://www.huffingtonpost.gr/2016/07/20/tech-diethnes-pokemon-go_n_11089850.html

 108. Πέπε said

  111

  Άρα υπάρχει ανταγωνισμός.

  Έκανα μια σύντομη περιήγηση στα δημοσιεύματα για τη μάζωξη στο Σύνταγμα, και δεν έδειχνε να υπάρχουν κόντρες.

  Στο άρθρο για τη Γπυατεμάλα λέει ότι ο νεαρός έπαιζε μαζί με τον ξάδερφό του. Μαζί, δηλαδή; Γίνονται ομάδες, ή απλώς βγήκαν μαζί κι ο καθένας έπαιζε για πάρτη του;

  Πάντως αν όντως υπήρχε πόκεμον στο σπίτι (ή ακόμα και στον κήπο) του αλλουνού, φταίει κι ο πιτσιρικάς αλλά φυσικά φταίει και η εταιρεία. (Δε συζητώ για τον ένοικο που του την άναψε, αλλά άλλο αν κυκλοφορούν αγριεμένοι κουμπουροφόροι κι άλλο αν μπαίνεις στα σπίτια τους αμέριμνος.)

 109. Pedis said

  http://info-war.gr/%CE%B9%CE%B5%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%B6%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE/

  Σίγουρα, ο σύριζα θα καταδίκασε κλπ κλπ.

 110. sarant said

  112 Είναι κι ένα θέμα, αν το πόκεμον που βρίσκεται στον κήπο σου ανήκει σε σένα ή όχι.

 111. ΓιώργοςΜ said

  114 Εξαρτάται: Αν δεν έχεις εξοφλήσει το δάνειο, είναι της τράπεζας. Αν έχεις εξοφλήσει το δάνειο αλλά χρωστάς ΕΝΦΙΑ, είναι του Υπ.Οικ. Αν δε χρωστάς πουθενά, είναι δικό σου, αλλά κάθε χρόνο πρέπει να αποδίδεις το 10% των πόκεμον που βρίσκονται στην ιδιοκτησία σου μαζί με τις υπόλοιπες φορολογικές σου υποχρεώσεις.

 112. ΣΠ said

  Ευχαριστώ για το σημερινό άρθρο. Άκουγα και διάβαζα για το κυνήγι των Πόκεμον και δεν μπορούσα να καταλάβω πώς γίνεται. Με το άρθρο ξεκαθαρίστηκαν όλα. Όσο για τα θετικά ή τα αρνητικά του παιχνιδιού, όπως με τα περισσότερα πράγματα, εξαρτάται από τον καθένα τι χρήση κάνει.

 113. sarant said

  116 Να είσαι καλά. Να προσθέσω πάντως ότι, όπως άκουσα στις ειδήσεις, το παιχνίδι κυκλοφόρησε και στη Ρωσία.

 114. cronopiusa said

  113

  Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης: «Τρία μπράβο κι ένας έπαινος»

 115. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μα πώς γνωρίζεις γειτονιές περπατώντας; Δεν έχεις το νου σου κυρίως στην οθόνη μην εμφανιστεί το ποκεμίδι; Α στην παλάμη σου έχεις το νου σου,περιμένεις τη δόνηση!Μη χειρότερα.
  Ούτε που με νοιάζει.Πολύ ξενερουά για τα γούστα μου.Δε μ΄ενδιαφέρουν καθόλου τα ηλεπαιχνίδια.
  Μ΄αρέσουν τα χειροπιαστά,
  τα σιροπιαστά
  και διόλου τα ηλεπιαστά
  🙂
  Ασε που δεν έχω και εργαλείο κυνηγίου! 🙂

  114. Λαθροθήρες όσοι μπαίνουν σε ιδιωτικούς ποκεμότοπους!

 116. nikiplos said

  Καλησπέρα και πάλι…

  Η Τηλεόραση, το διαδίκτυο, τα κινητά και τα tablets είναι και πρέπει να είναι παράθυρο στον κόσμο… Δεν πρέπει όμως να υποκαθιστούν τον ίδιο τον κόσμο. Η ελληνική κοινωνία σε πολλά ζητήματα επιδεικνύει τον ίδιο αυτισμό με εκείνη των ΗΠΑ. Σαφώς οποτεδήποτε είμαι επαρχία, σκάβω τον κήπο (τον … ξένο όχι τον δικό μου, αλλά τρώω και καμία ντοματούλα), περπατώ στην παραλία, ή κολυμπάω ώρες.

  Το πρόβλημα όμως με εκείνον που μένει στην τσιμεντένια χαβούζα και δεν έχει τα μέσα να πάει πουθενά, κλείνεται στον εαυτό του και στην Τιβί. Απονευρώνεται κοινωνικά. Το κινητό-τάμπλετ έχει επιτείνει το πρόβλημα. Βλέπεις αγόρια και κορίτσια που δεν φλερτάρουν, είναι αποξενωμένοι στις συσκευές τους. Ευτυχώς όχι όλοι, αλλά σιγά, σιγά το πράγμα παίρνει σάρκα και οστά.

  Το φάρμακο είναι απλό. Αποτοξίνωση για 4 ημέρες κάθε δύο εβδομάδες… Για όποιον μπορεί να το κάνει αυτό και τα καταφέρνει.

 117. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τί ακριβώς είναι ο Πίκατσου; ο αρχηγός,ο καλύτερος;
  Διαλέγω Νίκατσου Σαραντάκεμον πάει; 🙂

 118. sarant said

  121 Μάλλον ήταν ο πιο συμπαθητικός

 119. Γς said

  101 β:

  >Τα χρώματα της φωτογραφίας πάντως είναι ελληνικά. Βέβαια αν είναι ΝΚορέα δεν θα κυνηγάνε Ποκεμον αφού το παιχνίδι δεν έχει ακόμα φτάσει εκεί, εκτός αν παίζουν κάποιον κλώνο.

  Και Νότια Κορέα είναι. Και πόκεμον είναι.[#83]

  Ετσι τουλάχιστον λέει εδώ:

  http://www.yonhapnews.co.kr/bulletin/2016/07/22/0200000000AKR20160722173400057.HTML

 120. Λ said

  119. Άμα έχεις σκύλο αναγκαστικά θα γνωρίσεις και τις γειτονιές. Το προτείνω σαν εναλλατική λύση. Αγαπώ και εγώ τις γειτονιές. Το Δεκέμβρη κλείνω 30 χρόνια στην εντός των τοιχών Λευκωσία και την ξέρω σαν τα ακροδάχτυλά μου, τουλάχιστον τη μισή, που είναι στις ελεύθερες περιοχές.

  Όσο για τα ηλεπαιχνίδια πρέπει να πω ότι η στάση μου είναι αρνητική όχι γιατί είμαι τεχνοφοβική αλλά γιατί ο ανεψιός μου είχε εθιστεί σε εκείνο το τρισκατάρατο γουόρκραφτ. Από 11 χρονών. Μόλις είχε βγει τα πρώτα του ραντεβού με κορίτσια και μετά τα παράτησε όλα και καθόταν μπροστά στον υπολογιστή μερόνυχτα. Μετά ακολούθησε το κρακ . Ευτυχώς τα έχει ξεπεράσει και τώρα είναι μια χαρά. Τον βλέπω και τον καμαρώνω. Είναι σαν θαύμα. Η χαρά να πάρεις πίσω κάποιο δικό σου είναι ανείπωτη.

 121. Λ said

  τειχών, πόσα λάθη κάνω θεέ μου

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  124. >>Άμα έχεις σκύλο αναγκαστικά θα γνωρίσεις και τις γειτονιές.
  Ναι,»σε πάει βόλτα» 🙂 αλλά το κακό είναι πως μετά πρέπει να τον έχεις σπίτι. Θέλει και φαϊ ενώ τα πόκεμον είναι σαν …αγγελούδια,δεν πεινάνε δε διψάνε,πετάνε,κι επί πλέον τα βλέπεις,τα τσακώνεις κιόλας χωρίς να πιάνουν τόπο 🙂

 123. Πάνος με πεζά said

  Mια χαρά τα πάει μέχρι τώρα και η ΑΕΚ με τους Στεφανουά (όπως λέγονται στα γαλλικά οι κάτοικοι του St Etienne), 0-0 πριν από τη λήξη του ημιχρόνου, με πολλή κατοχή μπάλας (σχεδόν μονότερμα) και ευκαιρίες…
  To link : http://www.sportingvideo.org/20160728/vv57992329de6748.15684290-1380970.html

 124. was said

  Αν, για να παιξεις το παιχνίδι, χρειάζεσαι mobile internet τότε είναι η χαρά των παρόχων. Εκτος αν τα τερατάκια συχνάζουν σε free hotspots 🙂

 125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 126. Μαρία said

  Στο μεταξύ, σε μια περίπτωση, στο Γουαϊόμινγκ, μια 19χρονη παίκτρια αναζητώντας Pokemon ανακάλυψε ένα πτώμα. http://www.efsyn.gr/arthro/psahnoyn-maniodos-gia-eikonika-pokemon-video

 127. Λ said

  Στοιχίζει όμως το ποκεμογυμναστήριο και ένας θεός ξέρει τι άλλο θα σκαρφιστούν. Και ο παροχέας βεβαίως βεβαίως.

  Δεν έχω σκύλο αλλά όταν με φιλοξένησε η καθηγήτρια μου στο Μανχάταν με παρέλαβε από το αεροδρόμιο, με πήγε στο διαμέρισμα, μου παρέδωσε το σκλι και έφυγε. Την έπαιρνα βόλτα δυο φορές την ημέρα αλλά σε πολύ διαφορετικές ώρες κάθε φορά ανάλογα με το πρόγραμμα της ημέρας. ΄Ετσι έμαθα το νταουντάουν Μανχάταν. Πότε την πήγαινα στο παλιό λιμάνι της ΝΥ ή μέχρι την γέφυρα Μπρούκλιν πότε από τη γουώλ στριτ στο πάρκο Μπάτερι αλλά και σε άλλα μέρη. Μου έκαναν εντύπωση πολλά πράγματα αλλά και το γεγονός ότι εκεί κάθε οδός έχει τη δική της ιστορική εταιρεία (historical society) που μελετά αποκλειστικά αυτήν.

 128. Λ said

  Εν τω μεταξύ ο άντρας μου με ρωτά για τη βυζαντινή αρίθμιση και προσπαθώ να του εξηγήσω το στ. Μήπως μπορείτε να μου πείτε πως προέκυψε; Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ειναι ότι αντικατέστησε το αρχαιοελληνικό διγάμα.

 129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Sharkazw ‏@Sharkazw 25 Ιουλ
  Δε ξέρω τι πόκεμον κυνηγάτε εσείς αλλά εγώ σε λίγο θα πιάσω τον Σκεπάσου
  Το πρώτο πόκεμον αθηναίο λανσάρει η Νιντέντο, τον Κολιάτσου
  -Τι ειδικότητα είχες στο στρατό?
  -Διαβιβαστής πόκεμον

  Τομάρ Μασίφ ‏@entrollodoxos 19 Ιουλ
  Μπηκα στο λεωφόρειο κι επιασα δυο Μποχεμον

 130. Γιολάντα Μ. said

  Αγόρια καλησπέρα. Μόλις γύρισα απ’ τη δουλειά και είπα να βγώ να σάς μαλώσω. Το άρθρο σας είναι ολοφάνερα (για εμάς τους νέους) ελιπές, αλλά δικαιολογίστε γιατί οι περισσότεροι είστε περασμένης ηλικίας ή συνταξιούχοι. Απόδειξη ότι κάτι πήγε να θίξει ένας νεαρός στο σχόλιο 6, αλλά οι υπόλιποι δεν το καταλάβατε. Ως εκπρόσωπος της νέας γενιάς στο ιστολόγιο (είμαι 27) θέλω να σάς ενημερώσω ότι το 90% των παικτών του Pokemon ασχολείται μαζί του τόσες ώρες όχι για να κάνει πεζοπορία, όπως υπαινίσεται το παρόν άρθρο, αλλά για να βγάλει λεφτά.

  Και μιλάμε για τρελά λεφτά, γιατί οι κάρτες του Pokemon πουλιούνται (κυρίως) στο ebay . Είναι πάρα πολλοί άνθρωποι σε Ευρώπη και Αμερική, όπως μού έλεγε ο σύζυγος (είναι διαφημιστής) που παρατάνε το επάγγελμά τους για να κυνηγάνε pokemon. Παράδειγμα αυτή η δασκαλίτσα στην Αγγλία

  Μπορείτε να διαβάσετε πολλά άρθρα στο Διαδίχτυο για το πώς μπορείτε να βγάζετε λεφτά από το pokemon. Το θέμα έχει πολύ ψωμί, απόδειξη ότι ασχολήθηκε επροχθές με σχετικό άρθρο το Forbes

  Αγόρια καληνύχτα. Πέφτω για ύπνο γιατί είμαι πτώμα

  ΥΓ: Για να μή λέτε πως μόνο εγώ είμαι ανορθόγραφη (που όντως είμαι), ο αγαπητός κ. Σαραντάκος έχει γράψει το «άμμες» των Σπαρτιατών με ένα μί!

 131. vk said

  >> «Γι’ αυτό το λόγο λένε ότι το παιχνίδι είναι παιχνίδι «επαυξημένης πραγματικότητας» (augmented reality) αφού υπερθέτει στοιχεία εικονικής πραγματικότητας στην αποτύπωση της… πραγματικής πραγματικότητας.»

  Για αυτή τη νέα τεχνολογία, βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το Pokemon Go.Το παιχνίδι αυτό καθαυτό, η μόδα, τα εκατομμύρια παίκτες στον κόσμο μάλλον θα είναι παροδικά. Αλλά το παιχνίδι κάνει την «επαυξημένη πραγματικότητα» από επαναστατική νέα τεχνολογία χειροπιαστή, καθημερινή εφαρμογή.

  Φαντάζομαι πως θα δούμε πολλές πιθανές και απίθανες εφαρμογές από εδώ και πέρα, στις μετακινήσεις, την ιατρική, τους χώρους εργασίας ακόμα και μέσα στα σπίτια μας. Και αν φανταστούμε λίγο εκτός πλαισίου και υποθέσουμε πως θα εφευρεθούν νέες συσκευές για τέτοιες τεχνολογίες και δε θα πρέπει να κρατάς ένα σμαρτόφωνο στα χέρια, ίσως οι νέες εφαρμογές να είναι και παντού και πάντα και η επαυξημένη πραγματικότητα να είναι απλά η πραγματικότητα. Αλλάζει με ταχύτατο και συναρπαστικό ρυθμό ο κόσμος.

  Είναι ωραίες αλλαγές, οι τεχνολογικές και όλες που έρχονται μαζί. Και σε βάθος χρόνου ο κόσμος εξελίσσεται και γίνεται καλύτερος κι ας λέει ιστορία ότι έχει σκαμπανεβάσματα η ζωή μέχρι να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά.

  ΥΓ. Και επειδή εδώ λεξιλογούμε να πω πως δεν ήξερα ότι το augmented reality είναι στα ελληνικά «επαυξημένη πραγματικότητα». Ευχαριστώ 🙂

 132. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  135 Νάσαι καλά 🙂

 133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  119 – «Α στην παλάμη σου έχεις το νου σου,περιμένεις τη δόνηση»
  Eμ, πού αλλού; απ΄την εποχή του Αδάμ, έτσι γινόταν (χαμόγελο).

  126 – » Άμα έχεις σκύλο αναγκαστικά θα γνωρίσεις και τις γειτονιές.
  Ναι,»σε πάει βόλτα»:) αλλά το κακό είναι πως μετά πρέπει να τον έχεις σπίτι. Θέλει και φαϊ ενώ τα πόκεμον είναι σαν …αγγελούδια,δεν πεινάνε δε διψάνε,πετάνε,κι επί πλέον τα βλέπεις,τα τσακώνεις κιόλας χωρίς να πιάνουν τόπο:)»
  Όμως δεν έχουν συναισθήματα, ο σκύλος έχει, και τα μοιράζεται μαζί σου. Καλή η εικονική πραγματικότητα, αλλά και η αληθινή έχει την χάρη της. Ζωή χωρίς συναισθήματα, ανατολή χωρίς ήλιο.

 134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  137 🙂 Γεια σου Λάμπρο με το σκύλο σου τον Πέπε τον αγκαλίτσα (όταν είναι να μπει στη θάλασσα) :). Ένστικτο της αγέλης έχει ο σκύλος που δεν ξέρουμε πότε μπορεί και να βραχυκυκλώσει. Είδες πάλι τί έγινε που δάγκωσε άσχημα ο σκύλος (ροτβάιλερ) ένα 20μηνο μωρό στην Κρήτη. Αλλά τα έχουμε πει και συμφωνούμε οι δυο μας σ΄αυτό:Ποτέ μη ελεγχόμενος σκύλος με παιδιά.

 135. 134
  Κοιμήθηκες βάταλος και ξύπνησες τσιχλόφουσκα, αλλά συνεχίζεις να έχεις περί πολλού το Πρω(κ)τοΘέμα σου, βλέπω…!
  Τί κάρμα, ρε συ, κι αυτό που κουβαλάς…!
  Σέ βλέπω στην επόμενη ενσάρκωσή σου να γίνεσαι εντερική αμοιβάδα: θα είσαι στο …στοιχείο σου, μεγάλε.

 136. Πέπε said

  132:
  > > Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ ειναι ότι αντικατέστησε το αρχαιοελληνικό διγάμα.

  Ναι, πολύ σωστά.

  Το έχουμε ξανασυζητήσει εδώ σχετικά πρόσφατα.

  Δεν είναι βυζαντινή αρίθμηση. Λέγεται ελληνική και θεωρείται αρχαιοελληνική, χωρίς να ξέρω με ακρίβεια τι σημαίνει αυτό.

  Η λογική είναι ότι τα 24 γράμματα του αλφαβήτου χωρίζονται σε τρεις ομάδες, που δηλώνουν η πρώτη μονάδες, η δεύτερη δεκάδες και η τρίτη εκατοντάδες. Χρειάζονται όμως 27 (3Χ9), κι έχουμε μόνο 24. Τα κάνουμε λοιπόν τρεις οχτάδες, και σε κάθε οχτάδα προσθέτουμε κι ένα.

  Στην οχτάδα α-κ προφανώς το δίγαμμα, που η αλφαβητική του θέση είναι μετά το έψιλον, συμπλήρωσε την εννιάδα. Αλλά μέσα στους αιώνες, το σύμβολο αυτό, που δεν αντιστοιχούσε σε κανένα γράμμα εν χρήσει, αλλοιώθηκε (όπως άλλωστε και τα γράμματα που χρησιμοποιούνταν άλλαξαν αρκετά).

  Παράλληλα, ανεξάρτητες εξελίξεις γίνονταν και στον χώρο της καθαυτού γραφής. Μία από αυτές ήταν τα βυζαντινά καλλιγραφικά συμπλέγματα γραμμάτων, που σιγά σιγά το σχήμα τους αυτονομήθηκε σε βαθμό ώστε τα επιμέρους γράμματα που τα αποτελούσαν να μην αναγνωρίζονται εύκολα. Τέτοια συμπλέγματα βλέπουμε αφενός στην εκκλησιαστική εικονογραφία, εκεί που λέει Ο Άγιος Τάδε, και αφετέρου -σε άλλο στυλ- στα βιβλία των πρώτων αιώνων της τυπογραφίας.

  Ένα από αυτά τα συμπλέγματα ήταν αυτό που δηλώνει Σ+Τ. Ξεκινώντας από ένα σχετικά ευκρινές cτ ή στ, έφτασε να μοιάζει σαν τελικό ς με λίγο πιο μακριά την πάνω άκρη. Ονομάστηκε στίγμα (μόνο αυτό, για τα υπόλοιπα δεν έχω ακούσει να υπάρχουν ονόματα).

  Η εξέλιξη αφενός του στίγμα, που ήταν σύμπλεγμα δύο γραμμάτων, και αφετέρου του F, που ήταν αριθμητικό σύμβολο, συνέπεσε, και πλέον συμβόλιζαν τον αριθμό 6 με στίγμα. Και το αντιλαμβάνονταν ως στίγμα, δηλαδή ως σ+τ. Έτσι, κάποια στιγμή, έφτασαν πλέον και να το γράφουν αναλυμένα, ως ΣΤ. Ωστόσο, και σε σχετικά πρόσφατες εποχές (1930;), στην τυπογραφία συνέχιζε να εμφανίζεται και ως στίγμα. (Το κεφαλαίο στίγμα είναι πιο γωνιώδες, μοιάζει με δρεπάνι. Θα το βρεις στα other symbols του Word.)

  Ως στίγμα (δηλαδή πέρα από την αρίθμηση), το στίγμα επιβίωσε και αφού κατά τα άλλα είχε περάσει η μόδα των συμπλεγμάτων αυτών, και εξακολούθησε μέχρι κάποια στιγμή να χρησιμοποιείται στην τυπογραφία. Ήταν το προτελευταίο από αυτά τα συμπλέγματα που χάθηκε. Το τελευταίο, το ΟΥ με το υ καβάλα στο ο (σαν τα μπισκότα Παπαδοπούλου), οριακά ψιλοεπιβιώνει ακόμη.

  Από αντίστοιχα καλλιγραφικά συμπλέγματα στη λατινική γραφή, που ωστόσο ποτέ δεν έγιναν τόσο κυρίαρχη μόδα όπως στην ελληνική, μας έχει μείνει σήμερα το &, που προέρχεται από Ε+Τ (et = «και» στα λατινικά, αλλά και στα γαλλικά.)

  Για να επιστρέψουμε στην αρίθμηση, οι άλλες δύο εννιάδες συμπληρώνονται με το κόππα, μετά το ρ, που είναι απολίθωμα του αρχαίου γράμματος από το οποίο προήλθε το λατινικό Q (αν και δε μοιάζει καθόλου στο σχήμα με το αρχαίο κόππα), και με το σαμπί, στο τέλος μετά το ωμέγα, που με κάποιο σύνθετο και -νομίζω- λανθασμένο σκεπτικό απηχεί το πανάρχαιο γράμμα «σαν».

  Μετά το 999 (σαμπί-κόππα-άλφα) ξαναρχίζουν με το άλφα, για το χίλια, και πάει έτσι για τις επόμενες 999 χιλιάδες. Τα νούμερα κάτω από το 1000 γράφονται με μια κεραία (σαν οξεία) πάνω δεξιά, και από 1000 και πάνω με κεραία κάτω αριστερά, που τυπογραφικά καμιά φορά την υποκαθιστούσε η υπογεγραμμένη. Η σημερινή χρονολογία γράφεται ,βις’ . (Το κόμμα παριστάνει την κεραία των χιλιάδων, και το ς το στίγμα.)

  Από το εκατομμύριο και πέρα δεν ξέρω τι κάνανε.

 137. Πέπε said

  @134:
  Πάντως τη γνήσια ανορθογραφία δεν την ξέρεις καλά, και τα λάθη σου είναι άγαρμπα και καρφώνεσαι. Για παράδειγμα, αν θες να γράψεις λάθος το «δικαιολογείστε», μπορείς να βάλεις -αι στην τελευταία συλλαβή και/ή -η- στην προτελευταία. Το -ι- που βάζεις (δικαιολογίστε) δε στέκει, δε θα το έβαζε ποτέ ένας πούρος ανορθόγραφος.

  Μερικά ακόμη tips:

  -Δοκίμασε το «είναι πάρα πολύ άνθρωποι», θα πιάσει.
  -«Το επάγγελμα τους» αυστηρά χωρίς δεύτερο τόνο.
  -Σε λέξεις με υ όπως Διαδύκτιο, κηνυγάνε, μπορείς να βάζεις το ύψιλον σε λάθος συλλαβή.
  -Σε παρενθετικές προτάσεις μεταξύ δύο κομμάτων τρώγε το ένα (το έκανες μια φορά, αλλά τη δεύτερη ξεχάστηκες κι έβαλες σωστά και τα δύο).

 138. NM said

  Προσέξατε ότι το ποδήλατο που χάρισαν οι Κινέζοι στον Τσίπρα φαίνεται να είναι σχεδιασμένο για Ποκεμοκυνηγούς;
  Αυτό θα πει εξαγωγικός προσανατολισμός της οικονομίας ! (αν ισχύει ότι η Κίνα δεν συμπεριλαμβάνεται στους τόπους που παίζεται το P-Go)

 139. gpoint said

  # 138

  Αντίθετα δεν υπάρχει περίπτωση γάτα μεγαλωμένη με ανθρώπους να πειράξει μωρό ενω εύκολα θα μπορούσε να βγάλει το μάτι ενός μεγάλου τρόμπα. Την αθωότητα της πρόθεσης την διαισθάνεται πολύ καλύτερα από τον μονίμως μπερδεμένο σκύλο ο οποίος αγαπιέται από επίσης μπερδεμένους υπάκοους (το θέμα είναι σε ποιόν ) ανθρώπους. Ισως γιατί ο σκύλος εκπαιδεύεται σαν τους ανθρώπους (Λάμπρο, εσύ τι λες γι αυτό ; ) χωρίς να έχει την ευφυΐα του αλόγου ενώ η γάτα δεν εκπαιδεύεται, μαθαίνει με την κρίση της ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο ζει.

 140. gpoint said

  Και μερικά ποδοσφαιρικά με την λήξη της πρώτης μέρας του γ’ γύρου

  Τα αποτελέσματα των ομάδων ΔΕΝ μετράνε στην βαθμολογία της Ελλάδας. Από τα πλαί οφφ και πέρα μετράνε, εκεί που θα παίξουν σίγουρα ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ και όποιος από τους ΑΕΚ, ΠΑΟ, ΠΑΣ περάσει. Μετράνε μόνο στην βαθμολογία κάθε ομάδας

  Μακάρι να περάσουν στους ομίλους ΑΕΚ και ΠΑΟ να δουν την γλύκα να παίζεις δυο φορές την εβδομάδα αντί για μία. Ετσι πέρισυ νόμιζαν πως ήταν καλύτερες από τον ΠΑΟΚ στην κανονική σεζόν για να προσγειωθούν απότομα στα πλαίηοφφ. Ηδη όποιος είδε το ματς του ΟΣΦΠ που πρώτη φορά έπαιξε Ιούλιο έτριβε τα μάτια του.

  Η μοναδική σοβαρή αλλά όχι εύκολη περίπτωση να παίξει ο ΠΑΟΚ ομίλους τσουλου είναι να περάσει τον Αγιαξ οπότε στέλνει την (σχεδόν σίγουρη να προκριθεί) Αντερλεχτ στους ισχυρούς και να κληρωθεί με αυτήν !!!
  Στον μεταφυσικό χώρο παίζει και η παράδοση του αήττητου που διατηρεί με αγγλικές και γερμανικές ομάδες αλλά πρόκριση μόνο με αγγλικές είδε !

  Επειδή νομίζω πως πολύ δύσκολα θα περάσει ο ΟΣΦΠ από τους Ισραηλίτες ξέρει κανεις τι γίνεται με το πουλ αν καμία ομάδα μοας χώρας δεν φτάσει στους ομίλους ;

 141. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  143 – Είναι θέμα μεγέθους, αν η γάτα που είναι το πιο φονικό ζώο στον πλανήτη, ήταν σαν ροτβάϊλερ και μεγαλωμένη από βλάκα, θα βλέπαμε τι θα έκανε σε ενα μωρό. Τα έχουμε ξαναπεί, είναι δυο ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικά ζώα, που για δικούς τους αλλά δοαφορετικούς λόγους, συμβιώνουν με τον άνθρωπο, κι ενώ ο σκύλος εκπαιδεύεται να δέχεται εντολές, η γάτα οχι, γι’ αυτό και δεν υπήρξε ποτέ σε τσίρκο σόου με γάτες, τα υπόλοιπα είναι υποκειμενικά. Αντικειμενικά, ο σκύλος έχει αναπτύξει τις συνήθειες και την συναισθηματική συμπεριφορά του ανθρώπου, και δη του αφεντικού του, γιαυτό λένε, το παιδί σου και το σκυλΐ σου όπως το μάθεις, για γάτα δεν υπάρχει τίποτα σχετικό στην ιστορία, μόνο κάτι για απιστία.☺

  144 – Άκουσα στο ράδιο πως μετράνε και τώρα οι βαθμοί, αλλά είναι λίγοι, π.χ ο πας, που προκρίθηκε, πήρε 200, δεν ξέρω αν ισχύει.

 142. LandS said

  https://www.theguardian.com/australia-news/2016/jul/29/pokemon-go-player-crashes-car-into-school-while-playing-game?utm_term=Autofeed&CMP=twt_b-gdnnews#link_time=1469745199

 143. LandS said

  145 Σόου με (μεγάλες) γάτες είναι κι αυτό με τις τίγρεις. 🙂

 144. cronopiusa said

  Los cimientos ocultos de ‘Pokémon Go’: el secreto está en las Pokeparadas

  Καλή σας μέρα!

 145. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Είναι γεγονός πάντως πως το παιχνίδι είναι μεγάλη μπίζνα. Τα πρώτα δύο άρθρα του ενημερωτικού του linkedin είναι γι’ αυτό το «επιχειρηματικό φαινόμενο»:
  https://goo.gl/6jHI76
  https://goo.gl/gXzdz1

  Το θέμα με την επαυξημένη πραγματικότητα δεν είναι καινούριο. Η απλούστερη μορφή της είναι οι πλοηγοί, όμως προσπάθησε η Google με το Google Glass (που δεν έπιασε), υπάρχει κι ένα ωραίο δυστοπικό θριλεράκι που διάβασα πριν από χρόνια (δε νομίζω να έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά), καλό για καλοκαιρινό ανάγνωσμα: http://www.goodreads.com/book/show/6665847-daemon

  Πριν από λίγο καιρό διάβασα κάπου για ένα μικρόβιο του οποίου ξενιστής είναι το πρόβατο. Το μικρόβιο προσβάλλει τον εγκέφαλο των μυρμηγκιών, μετατρέποντάς τα σε ένα είδος ζόμπι, αφού, όταν προσβληθούν, πάνε σαν υπνωτισμένα και στέκονται στο ψηλότερο σημείο του χορταριού, ώστε να τα φάει ένα πρόβατο και ο μικροοργανισμός να κάνει τον κύκλο του (να αναπαραχθεί στο έντερο του προβάτου, να αποβληθεί στο περιβάλλον και να προσβάλει το επόμενο μυρμήγκι). Για κάποιο λόγο η κουβέντα μου θύμισε την ιστορία.

 146. ΓιώργοςΜ said

  148 Αυτό με το πόκεμον στα μεζεδάκια, ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟ!

 147. Γς said

  146:

  Σιγά το πράγμα.

  Είδηση θα ήταν να στουκάρει σχολείο πάνω σ αυτοκίνητο…

 148. cronopiusa said

 149. cronopiusa said

  Mafalda y las hormigas

 150. Γς said

  147:

  Σόου ήταν οι ζωντανές ή βαλσαμωμένες γάτες του Φάμπρ

 151. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

  148 Αυτά που πιάνω εγώ ειναι πολύ λιγότερο μαχητικά.

 152. Γς said

  Εγκαινιάζεται σήμερα το νέο αεροδρόμιο της Πάρου!

  Για μεγάλα αεροπλάνα.
  Κι ήταν τόσο γλυκούλικο το παλιό μικρό.

  http://caktos.blogspot.gr/2014/12/blog-post_24.html

  Θα πάει κι ο Πρωθυπουργός να το εγκαινιάσει. Αυτή την ώρα πρέπει να πετάει.

  Και θυμήθηκα πριν 50 χρόνια περίπου τον Παπαδόπουλο και τη συμμορία του που πήγαινε να εγκαινιάσει το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας.

  Και πήγε να πετάξει κάνα δυο φορές, αλλά τα παράτησε τελικά.

  Κι όλοι νόμιζαν ότι έφταιγε ο Γς

  http://caktos.blogspot.gr/2013/04/blog-post_21.html

 153. BLOG_OTI_NANAI said

  Καλό θα ήταν στη συζήτηση αυτή να γίνεται κάποιος διάλογος επάνω στην κριτική. Διότι, δυστυχώς, μερικές φορές αντί λογικών απαντήσεων, υπήρξαν μη λογικές γενικεύσεις. Όταν υπάρχει κριτική πρέπει να απαντάμε στην κριτική. Εδώ κάποιες φορές, αντί να απαντάμε στην κριτική, φτιάχνουμε έναν αφορισμό, και κατόπιν απαντάμε στον αφορισμό που ΕΜΕΙΣ δημιουργήσαμε.

  Μπορώ π.χ. να ανεβάσω την παρακάτω φωτογραφία, για να ισχυριστώ ότι η εκπαίδευση αποβλακώνει ή ότι το πόκεμον γκοου δεν είναι το μόνο που αποξενώνει, διότι και η… επιστημονική έρευνα αποξενώνει όπως «καθαρά» φαίνεται στη φωτογραφία:

  Μπορώ επίσης να δείχνω την φωτογραφία μιας βιβλιοθήκης και να συγκρίνω τον εθισμό στη μοναχικότητα από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια με την… «αποξένωση» που προκαλεί η βιβλιοθήκη:

 154. Γς said

  157:

  >η επιστημονική έρευνα αποξενώνει όπως «καθαρά» φαίνεται στη φωτογραφία

  Η επιστημονική έρευνα αποξενώνει;

  Ηταν και μια Φυσιογνώστρια. Ετσι ήταν τότε (Βιολόγοι + Ορυκτολόγοι ). Όλα τα φυτά μου τα έβγαζε της οικογενείας των κρουσιφίτσε (σταυροειδή) και όλα τα πετρώματα Ψαμίτες.

  Αυτά όταν ήμασταν στη φύση, γιατί κάναμε και πειράματα στο Dark room. Μελετούσαμε τη συγκέντρωση της χλωροφύλλης και κάποιων πρωτεϊνών σε φυτά φασίολου που μεγαλώναμε στο σκοτάδι μέσα στον περλίτη.

  Πίσω όμως από τους επωαστήρες είχαμε ένα στρωματάκι από αφρο-πλαστικό. Το στρώναμε κάτω και κάναμε ντισκάσιον των ρεζάλτς του πειράματος.

  Η πόρτα πάντα κλειδωμένη από μέσα και το κόκκινο φωτάκι αναμμένο έξω.
  Θυμάμαι μια μέρα που κάποιος βαρέθηκε να περιμένει ίσως και χτύπησε τη πόρτα.
  –ΠΕΙΡΑΜΑ! Φωνάξαμε.

  Φαίνεται όμως ότι δεν έφυγε και όταν ξαναχτύπησε είπαμε να μην το παραγ@@ήσουμε και ντυθήκαμε γρήγορα και ανοίξαμε να βγούμε.
  Ηταν ο δ/ντης του τομέα μας, που με έβλεπε να κουμπώνω το πουκάμισο και εκείνην αναμαλλιασμένη να προσπαθεί να ισιώσει τα δικά της. Καλός άνθρωπος δεν είπε τίποτα, απλά «Πως είστε;» και μπήκε μέσα κρατώντας με το καλαθάκι του με το βιολογικό του υλικό στον πάγο, που είχε λειώσει τόση ώρα που περίμενε.

 155. gpoint said

  #145

  Λάμπρο είσαι απρόσεκτος…η ομάδα παίρνει, η χώρα δεν παίρνει τώρα.

 156. gpoint said

  #159

  Η ομάδα παίρνει όλους τους βαθμούς ενώ η χώρα το πηλίκον των βαθμών δια του αριθμού των ομάδων με τις οποίες συμμετέχει δλδ ΑΝ μέτραγαν οι βαθμοοί στην χώρα ο ΠΑΣ θα έδινε 200 : 5 = 40 βαθμούς

 157. Ριβαλντίνιο said

  @ 144 gpoint

  Η Μπουγάτσα θα αποκλειστεί από τον Άγιαξ. Θα χάσει 1-2.
  Ο Λαγός θα αποκλειστεί από την εβραϊκή. Θα χάσει 2-1.
  Η Χανούμα θα αποκλειστεί από τους πράσινους. Θα έρθει 1-1.
  Οι παγουράδες θα χάσουν 0-4 στην έδρα τους.
  Εμείς θα νικήσουμε 0-3.

  Μακάρι να περάσουν στους ομίλους ΑΕΚ και ΠΑΟ να δουν την γλύκα να παίζεις δυο φορές την εβδομάδα αντί για μία. Ετσι πέρισυ νόμιζαν πως ήταν καλύτερες από τον ΠΑΟΚ στην κανονική σεζόν για να προσγειωθούν απότομα στα πλαίηοφφ.

  Τι λες βρε Μπούλμπασαρ ; (για να το συνδέσουμε και με το άρθρο). 🙂

  Το ’10 παίξαμε ομίλους γιουρόπα και πήραμε πρωτάθλημα, ενώ εσείς αποκλειστήκατε από την Χέρενφεν.
  Δεν κατάλαβες ότι πέρυσι δεν κυνηγήσαμε την 2η θέση γιατί θέλαμε αποκλειστικά και μόνο να παίξουμε για το Γιουρόπα ; Σας τα χαρίσαμε τα παιχνίδια. Φέτος θα φάτε καλά.

 158. @161β: Ποιο 2010, βρε Ριβαλντίνιο; Ποιο 2010; Στη μια πλάστιγγα έχεις έναν σύλλογο με έναν τελικό, δύο ημιτελικούς και τέσσερεις προημιτελικούς, ενώ στην άλλη μιαν ομάδα που με εξαίρεση έναν προημιτελικό Κυπελλούχων ποτέ της δεν έχει παίξει σε ημερομηνία που ξεπερνάει τα Χριστούγεννα; Κι έρχεται, λοιπόν, ένας οπαδός της άλλης ομάδας και μας λέει πως, αν προκριθούμε, θα δούμε κι εμείς τι εστί βερίκοκο! Είναι ή δεν είναι σουρεαλιστικό; 🙂

 159. Ριβαλντίνιο said

  @ 162 Κώστας

  Όπως τα λες !

 160. sarant said

  161 Να δούμε, γιατί στο Γιούρο οι προβλέψεις σου πήγαν κουβά, αν θυμάμαι καλά 🙂

 161. leonicos said

  ιότροπη θα λέγαμε (βάιραλ ελληνιστί)

  πολύ ωραίο

 162. Στην Ιαπωνία προσπαθούν να αποτρέψουν καμένους παίχτες Pokemon Go από την ραδιενεργή περιοχή της Φουκοσίμα

  http://luben.tv/stream/86363

 163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Έχω ξεχάσει να ρωτήσω τί τα κάνεις αφού τα συλλάβεις αυτά τα πόκεμα;
  -Τα έχω και είναι δικά μου; κάτι τέτοιο είναι η απάντηση, σαν του Μικρού Πρίγκιπα; Λέω για τους μη μπισναδόρους, τους ερασιτέχνες πώς να τους πω. (Χριστέ μου-με ξεπερνάει το πράμα 🙂 )

 164. 168

  Υπάρχουν πολλές συνταγές

 165. Ριβαλντίνιο said

  @ 164 sarant

  Λιγάκι στον 2ο και στον 3ο γύρο και στους 16 και στους 8 και στα ημιτελικά και στον τελικό έπεσαν λίγο έξω οι προτιμήσεις μας. Ε, μην το κάνουμε και θέμα… 🙂

  @ 167 Δύτης των νιπτήρων
  @ 169 Σκύλος

  😆
  😆
  😆

 166. Μην ψάχνετε Pokemon στις γραμμές του τρένου, προειδοποιεί η Βουλγαρία

  http://tech.in.gr/news/article/?aid=1500093093

 167. Ριβαλντίνιο said

  ΑΕΚτζού το κορίτσι ;

 168. Πέπε said

  Ρε παιδιά, μισό λεπτό. Δεν μπορώ (αν και έχω ένα κρυφό φόβο ότι τελικά μπορώ) να καταλάβω τα όρια πλάκας και κυριολεξίας.

  Κυκλοφορούν πόκεμον πάνω στις γραμμές του τρένου (#171), στη Φουκουσίμα (#166), και σε σπίτια ιδιωτών (#111); Συμβαίνει στ’ αλήθεια;;;

  Δηλαδή δεν υπάρχει κανένα πρωτόκολλο ότι σε σημεία επικίνδυνα ή άλλως άβατα δεν κυκλοφορούν Πόκεμον;

 169. Reblogged στις Trimithiotis – Gerolakkos – Cyprus.

 170. sarant said

  174 Μέσα σε σπίτια ιδιωτών πάντως έχουν μπει -στο δικό μου, συγκεκριμένα, παρολο που είχα κατεβασμένες τις σίτες 🙂 Βέβαια, αφενός είναι σπάνιο και αφετέρου πρέπει να έχεις ανοιχτή την εφαρμογή για να τα δεις.

 171. Πέπε said

  176:
  Το ζήτημα είναι αν την έχεις κλειστή, αλλά την έχω ανοιχτή εγώ και μπουκάρω, και μετά εσύ βγάλεις τον τσιφτέ κλπ. όπως Γουατεμάλα.

  Δεν ξέρω, εμένα με ξεπερνάει αυτό αν τελικά ισχύει.

 172. sarant said

  177 Ασφαλώς, αλλά έχω την εντύπωση, και ας με διορθωσουν οι περισσότερο επαϊοντες, ότι το ίδιο ζωάκι που εγώ το βλέπω στο σαλόνι μου ο άλλος, που είναι απέξω, θα το δει έξω, στον δρόμο (που απέχει 10 μέτρα από το σαλόνι μου).

 173. 174, 176, 177, 178

  Αυτό μάλλον σχετίζεται με το βαθμό (αν)ακρίβειας του GPS του καθενού. Το δικό μου (του προηγούμενου αιώνα) δίνει ακρίβεια 6,5 με 8,5 μέτρα στην καλύτερη περίπτωση και του τηλεφώνου μου (μεταγενέστερο) μέχρι και 4 μέτρα. Σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα μέτρα είναι η διαφορά του ιδιωτικού από το δημόσιο χώρο.

 174. spatholouro said

  Α, τα πράγματα είναι σοβαρότερα από όσο υπέθεσα!

  Για κοίτα πόσα πράγματα γίνονται στη θέση πραγμάτων που δεν γίνονται…

 175. ΓιώργοςΜ said

  179 Ναι μεν, αλλά:
  Τα προγράμματα πλοήγησης λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι για να οδηγείς είσαι μάλλον σε δρόμο, οπότε όταν σου δίνουν το στίγμα σου, το μεταφέρουν στον κοντινότερο δρόμο για να μη σε μπερδεύουν.
  Τεχνικά και το παιχνίδι μπορεί να κάνει το ίδιο, όπως επίσης να αποφεύγει επικίνδυνα σημεία κλπ.
  Συνήθως προηγείται η κονόμα της ασφάλειας, οπότε έφτιαξαν αυτό που έφτιαξαν, το έβγαλαν στην πιάτσα και μετά τις πρώτες μηνύσεις, όταν και αν αυτές έρθουν (κατά Αμερική μεριά που οι μηνύσεις/αγωγές συνοδεύονται συχνά με υψηλές αποζημιώσεις φαντάζομαι) ίσως κάνουν διορθώσεις. Στο μεταξύ, αυτοί που πατιούνται από τραίνα και αυτοκίνητα όσο και τα διάφορα ευτραπελα γίνονται δωρεάν διαφημιστική καμπάνια, η οποία αντισταθμίζει μακράν την πιθανή απώλεια στις αγωγές.

 176. 181

  Δίκιο έχεις. Άμα ξες αγγλικά δες αυτόν εδώ https://twitter.com/MahirZeynalov

  που περιγράφει τις συλλήψεις των συναδέλφων του. 😦

 177. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  159-160- Δεν ξέρω Gee, στον Rock fm το άκουσα, οπότε καταλαβαίνεις και την εγκυρότητα, οχι ότι με νοιάζει κι όλας.

 178. sarant said

  184 Φοβερή η αντιπαράθεση των δύο σκίτσων 🙂

 179. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  157 – Όσον με αφορά (δηλαδή μάλλον μόνο εμένα αφορά το σχόλιο) μόνο στην κριτική απάντησα, δε έχω δημιουργήσει κανένα αφορισμό, η εκπαίδευση γενικώς, δεν έχει να κάνει με την μόρφωση, αλλά με την εξειδίκευση σε κάτι που ΠΡΕΠΕΙ να μάθεις, καλό ή κακό, εξαρτάται από την οπτική. Η συγκεκριμένη εκπαίδευση, έχει
  αποδειχτεί ότι ΑΠΟΒΛΑΚΩΝΕΙ, τα παραδείγματα εκατομμύρια, άλλο αν δεν θέλει κάποιος να τα δεί, αυτά υπάρχουν πάντως, και εμπλουτίζονται συνεχώς.
  Και για να το κάνω ακόμα πιο συγκεκριμένο, όταν ένα από την φύση του ΕΞΥΠΝΟ μυαλό, το γεμίζεις ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ από την πρώτη παιδική ηλικία με θρησκευτικά κυρίως, αλλά και ιστορικά ψέματα, πόσες πιθανότητες έχει όταν μεγαλώσει να δεί την αλήθεια; πόσο μάλλον να ψάξει να την βρεί. Αυτού του είδους η εκπαίδευση, κατά την γνώμη σου προάγει την κριτική σκέψη, και δεν είναι αποβλάκωση;

  «Μπορώ π.χ. να ανεβάσω την παρακάτω φωτογραφία, για να ισχυριστώ ότι η εκπαίδευση αποβλακώνει»

  Σ΄αυτές πάντως, προάγεται η κριτική σκέψη.

  https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&ved=0ahUKEwjc57uxp5nOAhXlCsAKHaAoBUYQ8g0IQzAJ&url=%2Fimgres%3Fimgurl%3Dhttp%3A%2F%2F1.bp.blogspot.com%2F-5l-alpdARKY%2FVL2SoHPX10I%2FAAAAAAAABfk%2FmsNwi6eXVZU%2Fs1600%2FDSC05275.JPG%26imgrefurl%3Dhttp%3A%2F%2Feneotita.blogspot.com%2F2015_01_01_archive.html%26h%3D1200%26w%3D1600%26tbnid%3DlCYLww4vnJsMUM%26tbnh%3D194%26tbnw%3D259%26usg%3D__QhxWxfTUBYkU4_9JShYxkvnvfIs%3D%26hl%3Del%26docid%3DkV72F_hqmrwEnM&usg=AFQjCNEcU9iv3GpPnWd9LG0XCkpfiFoKNQ

  Υ.Γ – Οι κομματικοί και θρησκευτικοί τζιχαντιστές όλων των ειδών, πιστεύεις ότι φύτρωσαν ή ότι εκπαιδεύτηκαν; εκτός κι αν πιστεύεις ότι γεννήθηκαν τέτοιοι.

 180. Obscure said

  Πριν καμιά βδομάδα με παίρνει η γιαγιά μου τηλέφωνο στη δουλειά (δεν το συνηθίζει) εκνευρισμένη και αρχίζει να μου φωνάζει: «Τι μου λέει η μάνα σου; Σου ξέφυγε το πόκεμο (sic) και γυρίζει μέσα στο σπίτι μου;»

  Άντε να εξηγήσεις τώρα!

 181. gpoint said

  # 161, 162

  Λεβέντες εγώ νια ευχή έκανα γιατί με τέτοια ομαδάρα που έχει ο ΠΑΟ (για βρούβες ) και τους αντιπάλους που θα βρούν κι οι δυό τους οι πιθανότητες τους προσδιορίζονται γύρω στο 1,696969%

 182. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  176. Απλώς τσεκαρίστηκες στα ηλεκιτάπια σαν ποκεμοκυνηγός και καλός μάλιστα 🙂 και σου πέψανε ένα ρεγάλο για να μένεις με το «όπλο παρά πόδας» (το σμάρτφον παρά παλάμην) , λέω τώρα εγώ η πονηρή 😉

 183. Γιάννης Ιατρού said

 184. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  188 Έπρεπε να της πεις να ψεκάσει 🙂

  190 🙂

 185. Earion said

  ο γελοιογράφος Αρκάς, ίσως για να επιβεβαιώσει τη συντηρητική του στροφή,

  Πω, πω, αυτό ήταν καρφί μεγάλου διαμετρήματος! Τόσο πολύ που κοντεύει να πιστέψει κανείς πως όλο το κείμενο γράφτηκε γι’ αυτό το λόγο. Δεν ισχύει βέβαια κάτι τέτοιο, γιατί είναι φανερό απ’ το θέμα και απ’ το περιεχόμενο ότι είναι πηγαίο.

  Αλλά δεν έγινε ο Αρκάς συντηρητικός (έτσι πιστεύω εγώ τουλάχιστον). Έγινε, όπως και οι πιο σπουδαίοι γελοιογράφοι μας, αντικυβερνητικός. Γι’ αυτό και έσπευσαν τα όργανα της κυβερνητικής προπαγάνδας να του αμφισβητήσουν (άκουσον άκουσον) το δικαίωμα να κάνει πολιτικά σκίτσα!

  http://www.efsyn.gr/arthro/xafnika-o-arkas-apofasise-na-kanei-politika-skitsa-kai-mas-xenerose

 186. sarant said

  194 Είναι λογικό οι γελοιογράφοι αλλά και οι επιθεωρησιογράφοι να είναι κατά κύριο λόγο αντικυβερνητικοί -η κάθε κυβέρνηση είναι αυτονόητα ο πρώτος στόχος της σάτιρας. Μόνο στρατευμένοι σκιτσογράφοι σαν τον Χαντζόπουλο και τον Πετρουλάκη κατά την περίοδο 2012-14 έστρεφαν τα βέλη της σάτιράς τους κυρίως στην αντιπολίτευση. Για τον Αρκά θα το δούμε αυτό αν, μετα το 2019, αλλάξει η κυβέρνηση.

  Αλλά εγώ έγραψα για συντηρητική στροφή κρίνοντας από το περιεχόμενο της σάτιρας του Αρκά, που είναι βαθιά συντηρητικό Όμως δεν ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο διότι πολλοί παρεξηγούν την κριτική και τη θεωρούν απόπειρα φίμωσης.

 187. Γς said

  >Αλλά εγώ έγραψα για συντηρητική στροφή κρίνοντας από το περιεχόμενο της σάτιρας του Αρκά, που είναι βαθιά συντηρητικό Όμως δεν ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο διότι πολλοί παρεξηγούν την κριτική και τη θεωρούν απόπειρα φίμωσης.

  Ναι.
  Οπως πολλοί παρεξηγούν την κριτική και τη θεωρούν .. συντηρητική στροφή

 188. Pedis said

  The CIA’s ‘Pokémon Go’ App is Doing What the Patriot Act Can’t
  https://www.corbettreport.com/the-cias-pokemon-go-app-is-doing-what-the-patriot-act-cant/

 189. sarant said

  Κι άλλο ένα στο ίδιο πνεύμα
  http://www.globalresearch.ca/pokemon-go-the-cia-totalitarianism-and-the-future-of-surveillance/5538709

  Έχει και η κυριακάτικη Αυγή ένα αλλά δεν έχει ακόμα βγει ονλάιν.

 190. Earion said

  195: Μόνο στρατευμένοι σκιτσογράφοι σαν τον Χαντζόπουλο και τον Πετρουλάκη

  Μάλλον θα πρόκειται για διαβολική σύμπτωση. Στη χτεσινή Αυγή ο Ν. Χατζηνικολάου (ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης) επιτίθεται κατά του Χαντζόπουλου: Όταν το μίσος γίνεται εικόνα. Και ενώ απ’ τη μια αναγνωρίζει ταλέντο και ευστροφία («ιδιαίτερα πετυχημένες, με την έννοια ότι χτυπάνε κάθε φορά κατά μέτωπο τον στόχο τους», «Πόσο εύστοχα συνδυάζει λόγο και εικόνα σαρκάζοντας», «αν ο Χαντζόπουλος ζούσε στη βόρεια Ευρώπη στα τέλη του 18ου ή στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν το πορτρέτο/σιλουέτα ήταν της μόδας, θα είχε τεράστια επιτυχία»), –λειτουργώντας εδώ ως ιστορικός της τέχνης–, από την άλλη το βαφτίζει ούτε λίγο ούτε πολύ «απειλή της δημοκρατίας».
  Με ποιο σκεπτικό;
  Πρώτον, διότι ο σαρκασμός του είναι «προγραμματικά» αντικυβερνητικός, ενώ θα όφειλε, κατά τον καθηγητή, ο γελοιογράφος να ασχολείται με «συνήθως [κάτι] μικρό, κάτι παρμένο από την καθημερινή ζωή, κάποιες φράσεις που ειπώθηκαν, ένα συμβάν» (του υποδεικνύει δηλαδή πώς να κάνει τη δουλειά του!),
  δεύτερον, διότι ενεργώντας τάχα ως υπηρέτης της Νέας Δημοκρατίας βάλλει κατά του τωρινού πρωθυπουργού και της κυβερνητικής παράταξης (αποσιωπώντας κακόβουλα ότι ο συγκεκριμένος γελοιογράφος έχει παρελθόν που το θυμούντια όσοι τον παρακολουθούν, κι έχει «περιποιηθεί» σατιρίζοντας εξίσου εύστοχα τους προηγούμενους κυβερνώντες (Καραμανλή, Παπανδρέου, Σαμαροβενιζέλους),
  και τρίτον, διότι … απαγορεύεται να χτυπάς έναν ηγέτη της δημοκρατικής Αριστεράς!

  Να χτυπάς έναν ηγέτη της δημοκρατικής Αριστεράς με τόσο μένος, όταν δεν μπορείς να του προσάψεις τίποτα ως προς τον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, όταν έχουν ψηφιστεί στη Βουλή τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σημαντικά νομοσχέδια που τις συγκεκριμενοποιούν και τις κατοχυρώνουν κι όταν ξέρεις, γιατί το ξέρεις, πόσο σάπιοι είναι εκείνοι που θέλουν να τον διαδεχτούν

  Αυτή η παράγραφος –κατά τη γνώμη μου– προσφέρεται για εξαιρετική διακωμώδηση. Γιατί δεν είναι μόνο η έννοια της Αριστεράς που ταλαιπωρείται στα χέρια του πρωθυπουργού (επίσης κατά τη γνώμη μου), αλλά και το επίθετο «δημοκρατικός» που ευτελίζεται από την πολιτεία του (πάντα κατά τη γνώμη μου). Και, πάντως, ανάμεσα στα άλλα που έχει κανείς να προσάψει στους κυβερνώντες μας ένα από τα κύρια είναι ακριβώς αυτό: ότι σε ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης δεν έχει προωθήσει νομοθετικά τίποτε απ’ όσα θα περίμενε κανείς από μια κυβέρνηση «δημοκρατική» και «αριστερή» (παρεκτός, για να είμαι δίκαιος, από δύο κοινωνικά μέτρα: την παραχώρηση ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών και το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων, απολογισμός ιδιαίτερα φτωχός όταν συνοδεύεται από μνημόνια και ισόχρονη ακομπλεξάριστη κυβερνητική διαφθορά).

  Η τελευταία μου αναρώτηση είναι μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε νέο μέτωπο, αν δηλαδή οι ομοβροντίες αυτές προαναγγέλλουν γενικευμένη επίθεση του κυβερνητικού προπαγανδιστικού μηχανισμού κατά των … γελοιογράφων!

 191. Γς said

  >Η τελευταία μου αναρώτηση είναι μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε νέο μέτωπο, αν δηλαδή οι ομοβροντίες αυτές προαναγγέλλουν γενικευμένη επίθεση του κυβερνητικού προπαγανδιστικού μηχανισμού κατά των … γελοιογράφων!

  Και θα γελάσει κάθε πικραμένος…

 192. Γς said

  Δεν τα πάνε καλά αυτοί εδώ με το χιούμορ.

  Καθόλου καλά.

  Τελικά νομίζω όι το χιούμορ είναι δείκτης παιδείας.

  Απαιδευσίας ήθελα να πω…

 193. Γς said

  Α, ρε Χριστίνα

 194. sarant said

  199 Ο Χαντζόπουλος κάνει συστηματικά χιούμορ που σαρκάζει τον αδύνατο: είναι ίδιας νοοτροπίας με το χιούμορ του αποικιοκράτη ή του Γερμανού καθεστωτικού γελοιογράφου το 1935. Η διαφορά από τον Στάθη, ο οποίος επίσης είναι καυστικότατος εναντίον της σημερινής κυβέρνησης, ή από τον παλιότερο Ιωάννου είναι χαώδης.

  Ότι τον χαρακτήρισε και ο καθηγητής (που δεν τον έχω διαβάσει) στρατευμένο, είναι σύμπτωση βέβαια. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει η γελοιογραφία να είναι υπεράνω κριτικής.

 195. Γς said

  Γελοιογραφία.
  Με τέτοια χάλια πούρο και άδολο χιούμορ;
  Ντροπή. Σαν να κλέβεις εκκλησία.

  Μαύρο χιούμορ μέχρι να βγει η ψυχή μας, ουπς, ψυχή τους.

 196. Έλα, το αρτίκολο της Αυγής (του Guardian)

  To Pokemon Go είναι μόνο η αρχή

  http://left.gr/news/pokemon-go-einai-mono-i-arhi

 197. Pedis said

  # 205 – γιατί, τι περίμενες να είναι, παιχνίδι;

  DARPA … http://www.darpa.mil/

  κρατική/ομοσπονδιακή επιχορήγηση στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών -> φράγκα και κέρδη για το ιδιωτικό κεφάλαιο + «ασφάλεια του συστήματος»

  # 199 – Όλοι είναι στρατευμένοι είτε τα παίρνουν είτε γιατί τα πιστεύουν (ο καθένας έχει σύστημα αξιών, ιδιαίτερα οι διανοούμενοι – δεν είναι επιλήψιμο) είτε και για τα δύο.

  Ο Χατζόπουλος είναι ξύπνιος (φυσικός), είναι ταλαντούχος (καλλιτέχνης) τη γλώσσα της πολιτικής τη φτουράει κι από πάνω (λόγω ρόλου και θέσης) κι από κάτω (τέως ΚΚΕ εσ., όπως μας είχε πληροφορησει ο Σκύλος παλιότερα, κάνει μπαμ άλλωστε …). Όλα αυτά μαζί με τις γελοιογραφίες που επιλέγει να δημιουργεί συνθέτουν την εικόνα ενός αηδιαστικού ξεφτιλισμένου.

 198. 206τέλος

  Όμως, αν το προσέξεις, ο Χαντζόπουλος το πάει μια στο καρφί και μια στο πέταλο

 199. Pedis said

  # 207 – Ναι, έχει μεγαλύτερη πέραση έτσι, αν και όσο είχε τύχει να τον παρακολουθήσω τα τελευταία χρόνια (εδώ και δυο-τρεις έχω πρόβλημα με το στομάχι μου … με αναγουλιάζει και τον αποφεύγω) το τρυκ του ξεκαρφώματος, μάλλον, το αμελούσε … τέλος πάντων, ο τύπος είναι εμετικός.

 200. Pedis said

  -> 208 – θα μπορούσα να στοιχηματίσω ότι θα τον δούμε σε λιγάκι να δημοσιεύει και στο Λαικό Παρατηρητή …

 201. Λαϊκός Παρατηρητής; όπως Φόλκισερ Μπεομπάχτερ κι έτσ’;
  Η αλήθεια είναι πως ο Φόλκισερ Θεομπαίχτερ δεν είχε ταλαντούχους, σκιτζήδες είχε.
  Βέβαια, μετά τόσα χρόνια η τέχνη έχει τελειοποιηθεί, δε λέω, αλλά κι άμα δεις το Πρώτο Θ. βλέπεις εκεί πέρα κάνα γραφιά της προκοπής;

 202. Pedis said

  # 210 – Η αλήθεια είναι πως ο Φόλκισερ Θεομπαίχτερ δεν είχε ταλαντούχους, σκιτζήδες είχε.
  Απ’ όσο ξέρω έτσι είναι. Στο μέλλον, οι ναζί ενδέχεται να αποδειχτούν πιο έξυπνοι. Από την άλλη, αν διατηρήσει τα ίδια επίπεδα κακεντρεχούς και μισάνθρωπου χιούμορ ενάντια στα θύματα, στους αδύνατους και στους «άλλους» (ολ τάιμς κλασικ για ναζιστές), περιορίζοντας τους (εξυπνακίστικους) υπαινιγμούς του «ιστρούκτορα» [του στυλ, πόσα ξέρει ο κώλος μου], μια χαρά θα γίνει κατανοητός από τα τάγματα εφόδου.

 203. Μιας και τόφερε η κουβέντα, ένας αυτοεξόριστος τούρκος δημοσιογράφος τουιτάρει το πώς ο Ερντοάν φιμώνει όσους δημοσιόγραφους κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

  Φόλκισερ Ισλαμομπαίχτερ…

  https://twitter.com/MahirZeynalov

 204. Pedis said

  # 205 (206) Θα μου πεις, τι έχει να φοβηθεί ή να μάθει ο μπιγκ μπράδα παρακολουθώντας τον μπούλη που κυνηγάει ποκέμια … ;

  Μάλλον τίποτα δεν έχει να φοβηθεί όσον αφορά την «ασφάλεια»! Αφού, ακριβώς, τον κρατάει μπούλη. Βέβαια, ένα σημαντικό κριτήριο είναι ο ακριβής προσδιορισμός, ανά πάσα στιγμή, του αριθμού των μπούληδων. Αυτό, ναι και δεν είναι ασήμαντο δεδομένο …

 205. gryphon said

  Kαι τωρα τον Οκτωβριο κυκλοφορει και το VR σετ της Σονυ για το Πλειστεισον και των αλλων εταιριων.
  Θα απαιτει και ελευθερο χωρο 5 τετρ μετ. γυρω του για να μπορει καποιος να κινειται ελευθερα σαν τρελλος χωρις να σπαει βαζα να κλωτσαει επιπλα κλπ. οταν υποτιθεται οτι προσπαθει να ισορροπησει σε μια μεταλλικη δοκο στην κορυφη ενος υπο κατασκευη ουρανοξυστη.
  Και καλα αυτο θα το κανουμε στην ασφαλεια του σπιτιου.
  Αλλα με την βελτιωση της τεχνολογιας και τα σμαρτφον θα αποδιδουν ρεαλιστικα σαν χεντσετ και σε αρκετες χωρες θα κυκλοφορουν ουφο φορωντας τα και εκει που καθονται σε μια καφετερια π.χ φορωντας τα θα πεταγονται πανω και θα αρχιζουν να τρεχουν γιατι θα τα κυνηγαει ενα δεινοσαυρος κλπ

 206. ΣΠ said

 207. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  213 – «Μάλλον τίποτα δεν έχει να φοβηθεί όσον αφορά την «ασφάλεια»! Αφού, ακριβώς, τον κρατάει μπούλη.»
  Πώς όμως καταφέρνει και τον κρατάει μπούλη; γιατί ο μπούλης δεν σκέφτεται;

 208. Η Νέα Υόρκη απαγορεύει στους σεξουαλικούς παραβάτες το Pokemon Go

 209. Λ said

  Pokemon go (away) ή αλλιώς Πικάτσου πάρε πόδι!
  Εγκατέστησα που λέτε την εφαρμογή, απάντησα σε ένα τσουβάλι ερωτήσεις κλπ κλπ αλλά στο τέλος όταν μου ζητήθηκε να επαναλάβω κάποιες πληροφορίες μου ήρθε σύγκρυο και την έσβησα την εφαρμογή πόκεμον γκο. Τώρα μπορώ να δηλώσω επίσημα ότι είμαι τεχνοφοβική η καλύτερα ποκεμοδεής αφού δεν μου αρέσουν τα ποκεμοειδή.
  Και ένα σχετικό άρθρο από μια γλωσσολογήτρα.
  http://www.philenews.com/el-gr/f-me-apopsi-eponymes-gnomes/385/325836/giati-olos-aftos-o-ithikos-panikos-me-to-pokemon-go

 210. cronopiusa said

 211. spatholouro said

  http://www.iefimerida.gr/news/284741/odigos-fortigoy-skotose-enan-pezo-kai-traymatise-enan-allon-paizontas-pokemon-go

 212. sarant said

  221 Xτες βράδυ πάντως, στην κεντρική πλατεία της μικρής μας πρωτεύουσας εδω στο Δουκάτο ένα σωρό κόσμος έπιανε Πόκεμον.

 213. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τότε πηγαίναμε με σπόρια στα ραντεβουδάκια
  Τώρα πάνε με αηφόν

 214. sarant said

  223 Ηταν κλειστό;

 215. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  224. (Τώρα το είδα) Ναι, κλειστό ήταν για πέντε χρόνια. Έκαναν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης. Από το ΕΣΠΑ είδα, το ΥΠ.ΠΟ.

  Καθώς είχα παίξει Pokemon Go με τα παιδιά μου, μου ήρθε η ιδέα να ‘απελευθερώσω’ τα βιβλία στη φύση», δήλωσε η Γκρεγκουάρ στο Reuters.
  http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/sto-belgio-anti-gia-pokemon-kynigoyn-biblia

 216. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  227. Ἐξαιρετικό. Μιλᾶμε γιὰ ἐπίπεδο (στοὺς ὑποψήφιους ναῦτες τοῦ US Navy ἀναφέρομαι).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: