Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Αυγούστου ξανά

Posted by sarant στο 1 Αυγούστου, 2016


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως είναι αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Δε  1

Αυτοκτονία Νίκου Ζαχαριάδη στο Σουργκούτ της Σιβηρίας

Τρ  2

† Ερρίκου Καρούζο

Τε  3

Κοίμησις Ιωάννου Παπαϊωάννου του μελωδού και Ανδρέου Εμπειρίκου του υπερρεαλιστού

Πε 4

† Ιωάννου Χριστιανού Άντερσεν, του μυθοποιού

Πα 5

 Κοίμησις Μέριλυν Μονρόε, Ρίτσαρντ Μπάρτον, σερ Άλεκ Γκίνες. Και γενέσιον Άννης-Σίλιας της διαδικτυακής φίλης. Και του ενός εκ των δύο αριστουργημάτων που εποίησε ο Νικοκύρης.

Σα 6

Γενέσιον Αλεξάνδρου Φλέμιγκ, του ευεργέτου της ανθρωπότητος. Και των εν Χιροσίμα αμάχων.

Κυ 7

Ηρακλείτου, του Εφεσίου φιλοσόφου

Δε 8

Του Ινδού διανοητού Ραμπιτρανάθ Ταγκόρ

Τρ 9

Ανάληψις Απολλωνίου του Τυανέως εκ του ιερού της Δικτύννης

Τε 10

† Κωνσταντίνου Χριστοφορίδη, πατρός της αλβανικής φιλολογίας

Πε 11

† Θανή Ιωάννου Ουνιάδου

Πα 12

Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

Σα 13

Των εν Μαραθώνι, Ελλήνων προμαχούντων Αθηναίων και Παγκόσμια Ημέρα των Αριστεροχείρων. Και γενέσιον Φιδέλ του Κουβανού επαναστάτη.

Κυ 14

Κοίμησις Βερτόλδου Μπρεχτ, του δραματοποιού

Δε 15

Θουκυδίδου Ολόρου Αλιμουσίου

Τρ 16

Πρώτη εγγραφή εις δίσκον της ανθρωπίνης φωνής υπό Θωμά Έδισον

Τε 17

Γενέσιον Πέτρου Φερμά, του μαθηματικού

Πε 18

† Θανή Ονωρίου Μπαλζακ

Πα 19

Εκτέλεσις του ποιητού Φρειδερίκου Γκαρθία Λόρκα

Σα 20

Των εν Θερμοπύλαις πεσόντων Σπαρτιατών και Θεσπιέων

Κυ 21

Ιωάννου Κωνσταντινίδη-Κώστα Γιαννίδη, του γλυκυτάτου μουσουργού

Δε 22

Γενέσιον Δημητρίου Γληνού, του μεγάλου διδασκάλου

Τρ 23

Διεθνής ημέρα κατά του δουλεμπορίου

Τε 24

Μαρτύριον Κοσμά του Αιτωλού και γενέσιον Λέο Φερρέ

Πε 25

Αλκιδάμαντος του ρήτορος

Πα 26

Κομφουκίου του φιλοσόφου
Σα 27 Διακήρυξις των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη. Και κοίμησις Σωτηρίας Μπέλλου.
Κυ 28 Γενέσιον Ιωάννου Γκαίτε
Δε 29 † Κοίμησις Αττίκ (κατά κόσμον Κλέωνος Τριανταφύλλου) και Γεωργίου Κοτζιούλα, του κατατρεγμένου ποιητή.
Τρ 30 Ρογήρου Βάκωνος

Τε 31

Πλινίου του πρεσβυτέρου

Ο Αύγουστος είναι ο δεύτερος μήνας του χρόνου που πήρε τ΄όνομά του από ιστορικό πρόσωπο -ο άλλος είναι ο Ιούλιος. Προηγουμένως ονομαζόταν Sextilis, έκτος μήνας δηλαδή στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο. Η ονομασία δεν άλλαξε όταν προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή, κι έτσι ο Sextilis ήταν πια όγδοος μήνας. Αρχικά ο Σεξτίλις είχε 29 μέρες, όταν όμως ο Ιούλιος Καίσαρας έκανε τη μεταρρύθμιση του ημερολογίου (που από τότε ονομάστηκε Ιουλιανό), του πρόσθεσε δυο μέρες. Ο Σεξτίλις ονομάστηκε Αύγουστος προς τιμή του αυτοκράτορα Αύγουστου, πράγμα που έγινε το 8 π.Χ. δηλαδή ενώ ζούσε ο αυτοκράτορας. Ωστόσο, δεν είναι αλήθεια αυτό που λέγεται, ότι τότε ο αυτοκράτορας Αύγουστος πρόσθεσε μια μέρα στον μήνα “του”, που την πήρε από τον Φλεβάρη, για να μην υστερεί ο μήνας “του” από τον Ιούλιο. Όπως είπα, την επιμήκυνση του μήνα την είχε κάνει ο Ιούλιος Καίσαρας.

Ο Αύγουστος δεν έχει κάποια πολύ διαδεδομένη λαϊκή ονομασία (όπως είναι π.χ. ο Αλωνάρης ή ο Θεριστής). Σε κάποια μέρη, π.χ. στα Εφτάνησα και στην Ηλεία, λένε (ή λέγανε) “Άγουστος”. Ίσως από εκεί να το πήραν και οι Τούρκοι, που τον Αύγουστο τον λένε Ağustos.

Τον καιρό που η σταφίδα άξιζε χρυσάφι, οι σταφιδοπαραγωγοί περίμεναν τον Άγουστο πώς και πώς -όπως λέει ένας ήρωας του Καρκαβίτσα: “Ο Μάης βγάνει τα κεράσια, ο Θεριστής τ’ αγγούρια, ο Αλωνάρης τα καρπούζια και ο Άγουστος τα τάλαρα”. Και στο ποίημα του Λασκαράτου που ετυμολογεί σατιρικά τα τάλαρα, η Εύα παρακαλεί τον Αδάμ να αγοράσει “μπιστιού” (με πίστωση) και να πληρώσει “τον Άγουστο”, δηλαδή όταν θα πουλούσαν τη σταφίδα. Η λαϊκή αθυρόστομη σοφία αποκάλεσε και Διπλοχέστη τον Αύγουστο, επειδή τρώμε πολλά φρούτα, αλλά το παρατσούκλι αυτό το έχουν κι άλλοι μήνες. Λέγεται και Συκολόγος.

Άλλωστε, πολύ γνωστή είναι η παροιμιώδης φράση: Αύγουστε καλέ μου μήνα, νάσουν δυο φορές το χρόνο, που μάλλον δεν την πρωτοείπε τουρίστας αλλά αγρότης. Επίσης, αν πιστέψουμε τις παροιμίες, τον Αύγουστο είναι παχιές οι μύγες και είναι ο καιρός κατάλληλος για να τρώμε κολιό -αλλά πέρυσι ένας φίλος μάς πληροφόρησε ότι σύμφωνα με ζωοφιλικές οργανώσεις ο κολιός τον Αύγουστο είναι σε περίοδο αναπαραγωγής κι έτσι δεν κάνει να τον ψαρεύουμε και να τον τρώμε (και βέβαια, όπως και με όλες τις ημερολογιακές παροιμίες, ο σημερινός Αύγουστος δεν είναι ίδιος με τον Αύγουστο των παροιμιών, τον παλαιοημερολογίτικο).

Οι πρώτες μέρες του Αυγούστου, δρίμες ή μερομήνια, θεωρείται ότι λειτουργούν προγνωστικά για τον καιρό όλης της επόμενης χρονιάς. Ας μας πουν οι εμπειρικοί μετεωρολόγοι του ιστολογίου την πρόγνωσή τους.

Τον Αύγουστο βέβαια έχουμε και τον Δεκαπενταύγουστο που είναι η κορύφωση του καλοκαιριού. Η βδομάδα εκείνη (περίπου) είναι και η περίοδος της απόλυτης νέκρας για υπηρεσίες και επιχειρήσεις της μεγαλούπολης -και για τα ιστολόγια νομίζω. Όμως λίγο μετά τις 20 του μηνός αρχίζουν οι πρώτοι να επιστρέφουν, πέφτει και καμιά πρώτη σταγόνα που έχει διαβάσει Ελύτη και προαναγγέλλει το φθινόπωρο. Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα, λέει άλλωστε η μία παροιμία για να την αντικρούσει η άλλη, Μήτ’ ο Μάρτης καλοκαίρι, μήτ’ ο Αύγουστος χειμώνας.

Και για να συνεχίσουμε με τις αυγουστιάτικες παροιμίες, μια μισοξεχασμένη λέει «περί της υγείας σου τον Αύγουστο ερώτα», διότι λόγω της κατανάλωσης πολλών φρούτων προκαλούνταν συχνά γαστρικές ασθένειες.

augustΑυγουστιανά γεγονότα (σαν τα Ιουλιανά δηλαδή ή σαν τα Σεπτεμβριανά) δεν έχουμε, διότι σύμφωνα με τον Ουμπέρτο Έκο “Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις” -ή έχουν πάρει άδεια οι δημοσιογράφοι. Έχουμε το αυγουστιάτικο φεγγάρι το πολυτραγουδισμένο, και από ταινίες, ανάμεσα στις άλλες, τα Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο του Κώστα Φέρρη, τον Δεκαπενταύγουστο του Γιάνναρη και τις Ήσυχες μέρες του Αυγούστου, του Βούλγαρη.

Από τραγουδια, δεν μπορώ να μην αναφέρω (διότι κάποιοι θα μου κόψουν την καλημέρα) τον Αύγουστο του Παπάζογλου. Υπάρχει πάντως και ο Αύγουστος του Λίνου Κόκοτου, σε στίχους ή ποίηση Ελύτη, με τη Ρένα Κουμιώτη.

Ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ είναι ψευδώνυμο, αλλά ο φιλόσοφος Αύγουστος-Κωνσταντίνος Μπαγιόνας ονομαζόταν όντως έτσι. Υπάρχει και το λαϊκό Αυγουστής, και το θηλυκό Αυγούστα -σπάνια στα ελληνικά, συχνότερα σε άλλες γλώσσες. Ο Αυγουστίνος, που έχουμε κι έναν στο ιστολόγιο, είναι άλλο όνομα.

Με τον Αύγουστο του Τσαρούχη, καλό μήνα!

110 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Αυγούστου ξανά”

 1. Γς said

  Καλημέρα,
  καλή εβδομάδα και
  καλό μήνα!

  Αύγουστος.

  Κι ο Αυγουστής

 2. gak said

  Καλημέρα! τα τελευταία χρόνια είναι της μόδας, όσοι αναπολούν τις θερινές διακοπές, τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου να τις λένε χαριτολογώντας πχ 32 Αυγούστου την 1η Σεπτεμβρίου κλπ

 3. Γς said

  1 Αυγούστου

  >Αυτοκτονία Νίκου Ζαχαριάδη στο Σουργκούτ της Σιβηρίας

  «Το κόκκινο τανγκό»: Η ζωή και η αυτοκτονία του Νίκου Ζαχαριάδη

 4. Γς said

  >Ας μας πουν οι εμπειρικοί μετεωρολόγοι του ιστολογίου την πρόγνωσή τους.

  Καιρός αίθριος. Εως ολέθριος…

 5. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα, από το Μπαλκονιστάν που διακοπεύομαι

  καλή εβδομάδα και καλό μήνα!

 6. Γς said

  >Και γενέσιον Άννης-Σίλιας της διαδικτυακής φίλης.

  Η Αννούλα μας!

  >Και του ενός εκ των δύο αριστουργημάτων που εποίησε ο Νικοκύρης.

  >Και του ενός εκ των τριών που εποίησε ο Γς.

 7. Γς said

  21 Αυγούστου

  >Ιωάννου Κωνσταντινίδη-Κώστα Γιαννίδη, του γλυκυτάτου μουσουργού

 8. cronopiusa said

  4 Αυγούστου
  † Ιωάννου Χριστιανού Άντερσεν, του μυθοποιού

 9. Γς said

  29 Αυγούστου

  Κοίμησις Αττίκ (κατά κόσμον Κλέωνος Τριανταφύλλου)

 10. spiral architect said

  Καλή βδομάδα και καλό μήνα.
  Για τα μερομήνια αρμόδιος είναι ο τηλεοπτικός Αυτιάς. 😛

 11. Γς said

  27 Αυγούστου

  >Και κοίμησις Σωτηρίας Μπέλλου.

 12. 2,
  Είναι για να ξεπεραστεί το λεγόμενο post-vacation stress disorder!

 13. cronopiusa said

  19 Αυγούστου

  Εκτέλεσις του ποιητού Φρειδερίκου Γκαρθία Λόρκα

 14. Γιατί Ανδρέου Εμπειρίκου του υπερρεαλιστού, αλλά Γεωργίου Κοτζιούλα, του κατατρεγμένου ποιητή κι όχι ποιητού (ή το αντίστροφο);

 15. 17 Αυγούστου: Γεννέσιον Θεόδωρου Πάγκαλου του Β’ του αμπελουργού

 16. Γς said

  12 Αυγούστου

  >Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

 17. Πάνος με πεζά said

  Kαλή (τελευταία εργάσιμη) εβδομάδα, και καλό μήνα !
  Την Παρασκευή, σαλπάρουμε το απόγευμα από Ραφήνα, και θα δώσουμε τα φιλιά του Αυγούστου !

  Έχει κάτι το «μαγικό» ο Αύγουστος : δεν αναβάλλεται…Αν και ο διπλανός Ιούλιος έχει επιφυλάξει ακρετές περιπέτειες, από Ιουλιανά μέχρι επιστρατεύσεις, ο Αύγουστος, με εξαίρεση το Μεταξικό πραξικόπημα, εντός των ελληνικών συνόρων τουλάχιστον, ο Αύγουστος σπανίως βγαίνει από την περπατημένη, τεμπέλικη τροχιά του…
  Τα μόνα, δυστυχώς «τετριμμένα» γεγονότα, είναι οι εκάστοτε μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές – μάλιστα παλιότερα, τη δεκαετία του ’80, λάμβαναν χώρα εκεί γύρω στις 4 Αυγούστου και κάποιοι ισχυρίζονταν ότι οι υπαίτιοί τους δρούσαν επετειακά…

  Μια πιο πρόσφατη εικόνα της Αθήνας τον Αύγουστο, από άλλη σκοπιά βεβαίως, καταγράφεται στην πολύ καλή ταινία «Τσίου», του Μάκη Παπαδημητράτου (2005).

 18. sarant said

  Καλημέρα, καλή βδομάδα, καλό μήνα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5: Υπάρχει και το μαγευτικό Μπουρντάκιοϊ
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/07/17/burdakoy-2/

  14: Απλή ανακολουθία, χωρίς λόγο.

 19. Γς said

  18:

 20. cronopiusa said

  Οι σεισμοί του Ιονίου το 1953 ήταν μια σεισμική ακολουθία αποτελούμενη από τρεις κύριους καταστροφικούς σεισμούς αυξανόμενης έντασης και περισσότερους από 135 μετασεισμούς που έλαβαν χώρα από τις 9 έως τις 12 Αυγούστου του 1953 και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλονιά.

 21. Avonidas said

  Καλημέρα και καλό μήνα.

  18:
  Τέτοιες μαλακίες έλεγε ο Εκο κ άνοιξε βενζινάδικο

  Στα σύννεφα;

 22. 20

 23. Γς said

  21:

  >Οι σεισμοί του Ιονίου το 1953

  Τους θυμάται καλά ο Γς.

  https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRdyA4XjNpLv_l-OLFKCycY-LmlTSbf_0j0W6H-LgPgb-oO9cpG

 24. Γς said

  http://caktos.blogspot.gr/2014/01/blog-post_28.html

 25. alexisphoto said

  καλημέρα και καλή εβδομάδα,
  σήμερα στα πεταχτά διάβασα το χθεσινό και το σημερινό άρθρο.
  Μπορώ και εγώ να δακτυλογραφίσω αν υπάρχει κάτι.
  καλημέρα και πάλι,

 26. Ώρα καλή και καλό μήνα.
  Στις 8 Αυγούστου, το 2016, παγκόσμια ημέρα υπέρβασης, θα έχουμε χρησιμοποιήσει τόσα από τη φύση και τον πλανήτη μας όσα μπορεί να ανανεώσει και να παράγει στο σύνολο του έτους. Τους υπόλοιπους μήνες θα ζούμε με δανικά από τις επόμενες γενιές. Earth oversoot day 2016.

 27. Πάνος με πεζά said

  Kαι φυσικά, «…Όταν περνάς Ωκεανό μ’ Αύγουστο και φεγγάρι,να θυμηθείς τον Κομνηνό,που ήταν γεφύρι να περνώ,και στα στενά λυχνάρι

 28. Λ said

  Εμείς την πρόγνωση του καιρού τη λέμε (τα) μηναλλάγια.

 29. Σουμέλα said

  Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους.

  ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

  Η εισβολή της μαύρης πεταλούδας του Πόρου

  Κάθε χρόνο
  κατά το μήνα Αύγουστο
  εισβάλλει στο προαύλιο
  του Μοναστηριού του Πόρου
  η μαύρη πεταλούδα του Μοναστηριού
  πετάει από πέτρα σε πέτρα
  τα παιδιά προσπαθούν
  να την πιάσουν
  αλλά δεν το κατορθώνουν
  είναι η Αγια-Πεταλούδα
  του Μοναστηριού του Πόρου
  πετάει από πέτρα σε πέτρα
  μόνο για λίγες μέρες
  και ύστερα χάνεται
  για να ξαναεμφανιστεί
  πάλι τον άλλο Αύγουστο
  η Αγία μαύρη-Πεταλούδα
  του Μοναστηριού του Πόρου…

  Σουμέλα

 30. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  26 Προς το παρόν η ανάγκη καλύφθηκε, ευχαριστώ!

  27 Δηλαδή από τις 9 Αυγούστου ζούμε με δανεικά

  28 Ξέρουμε ποιος ήταν ο Σταμάτης Κομνηνός; Βέβαια τον επόμενο χρόνο απαθανατίστηκε άλλος Κομνηνός

  30 Αλλάζεις κάτι κάθε φορά και μπερδεύεις τον πορτιέρη και σε κρατάει στην καραντίνα 🙂

 31. (2) Υπάρχει ένα απολαυστικό διήγημα του Marcel Aymé, La Carte, από τη συλλογή Le Passe-murailles, γραμμένο στην Κατοχή, όπου η Κυβέρνηση εκδίδει δελτία χρόνου ζωής, τόσες μέρες το μήνα, ανάλογα με την παραγωγική χρησιμότητα του δικαιούχου. Καλή ιδέα, μόνο που γρήγορα αναπτύσσεται μαύρη αγορά κι έτσι κάποιοι μη παραγωγικοί πλούσιοι φτάνουν να ζουν … περισσότερες από 31 μέρες το μήνα! Δεν ξέρω αν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά.
  Στην ίδια συλλογή περιλαμβάνεται και το Le Décret, όπου η Κυβέρνηση αποφασίζει να προχωρήσει τα ρολόγια… 17 χρόνια μπροστά, με την ελπίδα ότι θα έχει τελειώσει ο πόλεμος! Διαβάστε τα, αν ξέρετε γαλλικά και δεν τα ξέρετε.

 32. 33

  Και η Μόμο του Μίκαελ Έντε, κάτι τέτοιο δεν πραγματεύεται;

  https://en.wikipedia.org/wiki/Momo_(novel)

 33. Το 33 απευθύνεται στο 32, φυσικά. Έχω αποχαζέψει… http://imgur.com/34J5W21

 34. Γς said

  32;

  >αν ξέρετε γαλλικά και δεν τα ξέρετε.

  Μήπως είστε ΚΟΔΗΣΟ και δεν το ξέρετε

 35. Γς said

  Η πυρκαγιά στην Λίμνη Ευβοίας
  και στις Ειδήσεις στο Σκαϊ τώρα:

  «Οι άνεμοι άλλαξαν, πήγαν προς τα Νότια»

  [δλδ. Οι άνεμοι έγιναν Νότιοι]

 36. Πάνος με πεζά said

  @ 31 : Διαβάζω εδώ ότι ο Σταμάτης Κομνηνός ήταν προσωπικός φίλος του Μάνου Ελευθερίου ο οποίος υπηρετούσε στο Ναυτικό και πέθανε κάπου στη Νέα Ορλεάνη.

 37. Λ said

  Ο Άουστος είναι ο μήνας των Ολυμπιακών αγώνων όπως καλή ώρα φέτος. Θα γεννήσουν πολλές ειδήσεις οι φετινοί αγώνες

 38. Πάνος με πεζά said

  @ 37 : Λεπτομερέστερα, ο Σταμάτης Κομνηνός ήταν Τηνιακός, που έγινε μετά ναυτικός, τραυματίστηκε σε τροχαίο στη Νέα Ορλεάνη, και μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου και πέθανε. Τους στίχους έγραψε ο Ελευθερίου «εν θερμώ», αμέσως μετά το γεγονός, ως ανάμνηση της «χαμένης αθωότητας» και της μακροχρόνιας φιλίας τους…

 39. sarant said

  37-39 Ευχαριστώ!

  32 Δεν τα ηξερα, πολύ ωραία και τα δύο!

 40. Κι ένα διπλής ανάγνωσης, παραλλαγή της επιστολής.
  Για τον Τρόμπ διαβάζεις κανονικά, για τη Χιλάρω, διαβάζεις από κατ’ προς τα παν’

 41. Πάνος με πεζά said

  …λέει άλλωστε η μία παροιμία για να την αντικρούσει η άλλη, Μήτ’ ο Μάρτης καλοκαίρι, μήτ’ ο Αύγουστος χειμώνας. : Πριν από λίγο την άκουσα κάπως αλλιώς, «Μηδ’ από Αύγουστο χειμώνα, μηδέ από του Μαρτιού καλοκαίρι».
  Επεξηγηματικά βρίσκω στο διαδίκτυο το παρακάτω απόσπασμα, μαζί με άλλες παροιμίες, όπως π.χ. «Ο Αύγουστος επλάκωσε, η άκρα του χειμώνα» :

  Βέβαια υπάρχει και μια άλλη παροιμία αντίθετη η οποία προκαλεί αντίφαση: «μήδ’ από Αύγουστο χειμώνα, μηδ’ από Μαρτιού καλοκαίρι». Αυτό αντίκειται στον πρώτο νόμο της αριστοτελικής λογικής (λογική της ουσίας αν Α =Α δεν μπορεί να είναι συγχρόνως και μη Α). Όμως στις σύγχρονες Φυσικές επιστήμες και τα Μαθηματικά έχουμε μια νέα λογική – αυτή της συνάρτησης. Άρα σε συνάρτηση με την αύξηση ή την μείωση του ηλιακού φωτός η παροιμία «Από Αύγουστο χειμώνα κι από Μάρτη καλοκαίρι» είναι σωστή γιατί από τον Αύγουστο αρχίζει να μειώνεται το φως (πάμε για χειμώνα) και από τον Μάρτιο αυξάνεται το φως (πάμε για καλοκαίρι). Από την άλλη μεριά πάλι η παροιμία «Μηδ’ από Αύγουστο χειμώνα, μηδ’απο Μαρτιού καλοκαίρι» είναι επίσης σωστή γιατί εδώ ορίζουμε το καλοκαίρι και τον χειμώνα σε συνάρτηση με το κρύο και τη ζέστη. Να λοιπόν, που η λαϊκή σκέψη δεν είναι καθόλου παράλογη, όπως την χαρακτήριζαν παλιότερα συγκρίνοντας την με την αριστοτελική λογική, απεναντίας με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ λογική.

  Η αντίφαση δεν ενοχλεί την λαϊκή σκέψη, γιατί η αντίφαση βρίσκεται μέσα στην ίδια τη ζωή. Ο Αύγουστος μπορεί να είναι ο καλός μήνας (Τραπεζοφόρος) αλλά έχει και την ανάποδη του όψη. Ο Ν. Πολίτης μας λέει ότι ο μήνας αυτός είναι ο κατεξοχήν νοσοφόρος (έξαρση πυρετών, δυσεντερίες, κλπ). Ο λαός λέει πως οι νοσηρές αυτές καταστάσεις οφείλονται σε κακές επιδράσεις που τις ονομάζει με ένα λόγο «η κακιά ώρα». Σε πολλά μέρη λένε σαν κατάρα: «Να σε πάρει η ομπρός του Μάη και η πίσω του Αυγούστου», δηλαδή η 1η του Μάη και η 31ηΑυγούστου, που είναι μέρες αποφράδες (κακές-δοξασία του λαού).

 42. Λ. said

  Τον Αύγουστο μας κυνηγάνε οι κακαουστιές. Εμείς είχαμε αρκετές. Βομβαρδισμός της Τηλιρίας, δεύτερη φάση της εισβολής, προσφυγιά, πυρκαγιές. Σόρυ για το μουντό ύφος που δεν ταιρίαζει με τη γενική ατμόσφαιρα και πάλι.

  Για το πι τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις:No news is good news.

  17

 43. Pedis said

  10 Αυγούστου 1792 – Η Γαλλική επανάσταση (η βεριτάμπλ):

  https://chnm.gmu.edu/revolution/d/319/

 44. sarant said

  41 🙂

  43 Τι χρειάζονται τόσες εξηγήσεις;

 45. Πάνος με πεζά said

  «Να σε πάρει η ομπρός του Μάη και η πίσω του Αυγούστου», πρβλ. «Ο Θεός να σε φυλάει από πισινά γαϊδάρου κι από μποροστινά καλογέρου»…

 46. Πάνος με πεζά said

  μπροστινά, @#!%^@&#$ !

 47. 42 Αυτό δεν πήγαινε στο άλλο νήμα, με τις ζάρες;
  (Καλό μήνα!)

 48. 49

  Μάλλον. Φταίει ο καύσων…

 49. ΣΠ said

  Τον Αύγουστο του 1977 τον θυμάμαι για τον θάνατο του Μακάριου (3/8) και του «βασιλιά» Έλβις (16/8). Λίγο μετά (16/9/1977) πέθανε και η Μαρία Κάλλας.

 50. Η. Παπαδοπουλος said

  Καλησπερα κ.Σαραντακο. Θα ηθελα να σας ρωτησω πιο εορτολογιο χρησιμοποιητε, γιατι με παρεξενεψε το οτι βλεπω πως υπαρχει τελικα ημερα αφιερωμενη στον Ηρακλειτο ( 7 Αυγουστου ), αφου εως τωρα δεν την εχω βρει σε κανενα…

  Ευχαριστω

 51. ΣΠ said

  ΗΣΥΧΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ του Παντελή Βούλγαρη.
  Από τις αγαπημένες μου ταινίες. Με μουσική και τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη και έναν υπέροχο Θανάση Βέγγο στον πρώτο χαμηλών τόνων ρόλο του.

 52. Τους εν Χιροσίμα αμάχους τους αναφέραμε. Οι εν Ναγκασάκι, σε πηγάδι κατούρησαν; Που κατούρησαν, δηλαδή…

  Mushroom cloud from the atomic explosion over Nagasaki at 11:02 a.m., August 9, 1945

 53. Πάνος με πεζά said

  Αυτή την ταινία σε κακό το είχα όλη τη χρονιά να τη δω, πάντα κάτι τύχαινε.. Τώρα βεβαίως, που φόρτωσα ήδη στο κινητό καμιά 20ριά ταινίες για τις διακοπές, είναι κι αυτή μέσα…
  Το κακό είναι πως αυτή, καθώς και μια άλλη που θέλω να δώ , «Τα χρόνια της θύελλας», έχουν μονοφωνικό ήχο… Για την ακρίβεια, «νεκρό» το ένα κανάλι…

 54. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  56 Ταινία σε κινητό δεν έχω ακόμα φορτώσει για να δω -μόνο στην ταμπλέτα. Και μερικές δεν τις παίζει.

  55 Αδικία, από μιαν άποψη

  53 Το αρχικό Μηνολόγιο το έφτιαξε ο μακαρίτης ο πατέρας μου -και δεν ξέρω πώς ακριβώς βρηκε την καθε ημερομηνία.

 55. Πάνος με πεζά said

  @ 56 : Για μετατροπή για Android (ή για όποια άλλη συμβατή επιθυμητή μορφή), από οποιοδήποτε αρχικό input, υπάρχει δωρεάν το πρόγραμμα μετατροπής ΑVC, («Any Video Converter»). Μετατρέπει όλων των ειδών τα αρχεία ταινιών σε ταινίες που παίζονται στο κινητό. Ακόμα και την ταινία του εχινόκοκκου… 🙂
  Μια δεκαεξάρα SD, στις αναλύσεις που συνήθως κυκλοφορούν (200~400 ΜΒ), μπορεί να χωρέσει πάνω από 30 ταινίες, με λίγο χώρο που φυσικά θα αφήσει κανείς ελεύθερο για φωτογραφίες, βίντεο κλπ….

 56. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 57. Γιάννης Ιατρού said

  58: Πάνο,
  διακοπές στο νησί πάς ή σε φεστιβάλ; 🙂 🙂

  Καλά να περάσεις!

 58. Πάνος με πεζά said

  @ 60 : Κοίτα, μερικά πράγματα δεν προλαβαίνεις να τα κάνεις όλο το χρόνο, παρά μόνο το καλοκαίρι, άλλα τα δεν προφταίνεις παρά μόνο στις διακοπές, άλλα δεν τα προφταίνεις παρά μόνο όταν πάρεις σύνταξη, άλλα δεν τα προφταίνεις παρά μόνο όταν πεθάνεις, κλπ. 🙂

 59. gpoint said

  Επειδή σαν (πραγματικές) διακοπές λογίζονται οι από τετράμηνο κι επάνω, με την αποτοξίνωσή τους και τα όλα τους, ο Αύγουστος είναι ο χειρότερος μήνας των διακοπών μια που ξεχύνονται οι πάντες παντού κουβαλώντας όλες τις μικροσυνήθειες της καθημερινότητας. Κ ι όντως έχοντας το πρωί μια δουλίτσα στην Ιτέα διαπίστωσα ακόμα μια φορά πως ο Ελληνας είναι ο πιο αμόρφωτος κοινωνικά από όλους τους Ευρωπαίους…

  διακοπές χωρίς άλφα, δίκοπες !

 60. Γιάννης Ιατρού said

  61: Ά ρε Πάνο, και νά ‘ξερες τι δουλειές σου βγαίνουν όοοοταν πάρεις σύνταξη …. Άσε 🙂

 61. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Dekapentavgoustos – Michalis Iatropoulos – Μιχάλης Ιατρόπουλος – Part 1

  Δεκαπενταύγουστος (το θαύμα)

  (2001) Σενάριο – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Γιάνναρης

 62. 60, 61, 62, 63

  Ευτυχώς που έχεις δουλειές, σκέψου να έχεις χρόνο (άπλετο) και χρήμα (σχετικό) και να μην έχεις παρέα για διακοπές.

 63. Γιάννης Ιατρού said

  65: Πότε θα ξαν’ ανέβεις στο θέρετρο;

 64. sarant said

  58 Μερσί, θα το αναζητήσω.

  Στο εδώ νησί έχει φεστιβάλ, φέτος από 4 Αυγούστου ο Κολλάτος στο χτήμα του, ενώ ήδη γίνεται κι ένα φεστιβάλ θεάτρου. Αλλά εγώ στις 15 θα φύγω.

 65. 65

  Πριν το δεκαπενταύγουστο ελπίζω νάχω ξεμπερδέψει με τις εν Αθήναις δουλειές μου.
  Αλλά ας μην σας σκοτίζω με τα δικά μου…

 66. Γιάννης Ιατρού said

  68: Σκύλος

  Ρε συ, τό ‘δα κι εγώ προχθές περιφερόμενο, αλλά παρ΄όλες τις προσπάθειές μου δεν κατάφερα να βρω κάτι που δεν είναι εικόνα …. Λεεεές να;

 67. 69

  Ξέρω ‘γώ, βρε φίλε; Με τόση ζέστα καλοκαιργιάτικα όλα γίνονται.

 68. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Καλό μήνα σε όλους, και καλές διακοπές σε όσους έφυγαν, και σε όσους μπορούν να κάνουν.

 69. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 70. Γιάννης Ιατρού said

  70: / 69: Σκλυλος
  Καλά λες, ο άλλος που είχε απορίες, είδες τι έπαθε …. 🙂

 71. gpoint said

  Προς τον Ρίβα και άλλους αιθεροβάμονες πράσινους…

  Την επιλογή των 12 για την υποψηφιότητα στην Κ.Ε. διαιτησία ψήφισε ο ΠΑΟΚ. Λόφω αλλαγής συσχετισμών δεν πρότεινε υποψήφιο ο ΟΣΦΠ. Δεν ψήφισαν τον υποψήφιο των 12 η ομάδα του δικηγόρου του χοντρού, πρώην καμάρι του θεσσαλικού κάμπου και ο ΠΑΟ, εντελώς φυσικά…

 72. Θύμμαχος Θήτης said

  Xτες σε αντέννα και πρώτο θέμα δυο παπάδες ισχυρίστηκαν πως οι εισβολείς έσπασαν καρέκλες και ό,τι βρήκαν μπροστά τους και επιτέθηκαν στο ποιμνίο.
  εδώ https://www.youtube.com/watch?v=uBVm7KY0K_o και εδώ https://www.youtube.com/watch?v=88PMFbuYmAE . Ούτε μια φωτογραφία δεν υπάρχει από τις «σπασμένες καρέκλες»;

  Σήμερα στο δικαστήριο κατά την διαδικασία φάνηκε ότι πέταξαν χαρτάκια και φώναξαν συνθήματα. Οι δυο παπάδες στα βίντεο ψευδομαρτυρούν κατά τον πλησίον τους.
  http://www.thepressproject.gr/article/98721/Athoothikan-oi-26-sullifthentes-gia-eisboli-sti-Mitropoli-Thessalonikis

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ωραία τραταρίσματα. Καλό Αύγουστο ,καλοσαλπαρισμένο για όλους!

  δικός μου και ο Αύγουστος
  με τις μεγάλες μνήμες.

 74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Κι εσύ μου λες να ξεχαστώ
  τον Αύγουστο να σβήσω από τους μήνες
  μα κι αν τις μνήμες πολεμώ
  στον Αύγουστο με πάνε πάλι εκείνες

 75. Λ said

  Οι τκ συχωριανοί μας που ξέρουν αρκετά καλά ελληνοκυπριακά μας ρωτούν έχετε παύσες; εννοώντας άδειες/διακοπές

 76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  19 Αυγούστου. Εκτέλεσις του ποιητού Φρειδερίκου Γκαρθία Λόρκα

  Ανέμισες για μια στιγμή το μπολερό
  και το βαθύ πορτοκαλί σου μεσοφόρι
  Αύγουστος ήτανε δεν ήτανε θαρρώ
  τότε που φεύγανε μπουλούκια οι σταυροφόροι

  Γεια σου Κρόνη στα μπαλκονήσια που περνάς 🙂

  78. Σ΄εμάς οι γεροντότεροι λέγανε επάψεις τις διακοπές του σχολείου ειδικά

 77. sarant said

  75 Έγινε θαύμα και οι ζημιές αποκαταστάθηκαν

 78. Κι η Μωραΐτισσα γιαγιά μου παύσεις έλεγε τις σχολικές διακοπές.

 79. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ο ορισμός της ποίησης

  στη μνήμη του Φρεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

  Υπάρχει ο θρύλος, σύμφωνα με τον οποίο πριν την εκτέλεση
  είδε τον ήλιο να υψώνεται πίσω από το κεφάλι του στρατιώτη
  Και τότε είπε:
  – Παρόλα αυτά ο ήλιος ανατέλλει…
  Πιθανόν αυτή να ήταν η αρχής του ποιήματος/
  Να θυμάσαι τα τοπία
  πίσω από τα παράθυρα των δωματίων των γυναικών,
  πίσω από τα παράθυρα στα διαμερίσματα των συγγενών,
  πίσω από τα γραφεία των συνεργατών.
  Να θυμάσαι τα τοπία
  πίσω από τους τάφους των ομοϊδεατών.
  Να θυμάσαι
  πόσο αργά πέφτει το χιόνι,
  όταν μας καλεί ο έρωτας.
  Να θυμάσαι τον ουρανό,
  που απλώνεται πάνω στην υγρή άσφαλτο,
  όταν μας θυμίζουν την αγάπη προς τον πλησίον.
  Να θυμάσαι
  πως σέρνονται πάνω στο τζάμι οι θολές σταλαγματιές της βροχής,
  παραμορφώνοντας τις αναλογίες των κτιρίων,
  όταν μας εξηγούν τι πρέπει να κάνουμε.
  Να θυμάσαι
  πως πάνω απ’ την αφιλόξενη γη
  σβήνει τα τελευταία απλωμένα χέρια
  ο σταυρός.
  Μια φεγγαρόλουστη νύχτα
  να θυμηθείς την μεγάλη σκιά,
  που έπεφτε από ένα δέντρο ή έναν άνθρωπο.
  Μια φεγγαρόλουστη νύχτα
  θα θυμηθείς τα μεγάλα κύματα του ποταμού,
  που λάμπουν θαρρείς κι είναι πτυχές φορεμένου παντελονιού.
  Και την αυγή,
  θα θυμηθείς τον δρόμο,
  από τον οποίο θα σε οδηγήσουν οι φρουροί.
  Να θυμηθείς
  πως ανατέλλει ο ήλιος
  πάνω από τους ξένους σβέρκους των φρουρών.

  Joseph Brodsky, Ερανίσματα (Εισαγωγή – Μετάφραση από τα ρωσικά Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης
  poiein.gr

  και
  «Οι εραστές τ’ Αυγούστου»Ιωσήφ Μπρόντσκι/Μετάφραση από τα ρωσικά Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης

 80. Γς said

  56:

  >έχουν μονοφωνικό ήχο… Για την ακρίβεια, «νεκρό» το ένα κανάλι…

  Το αριστερό ή το δεξί;

  [ρωτάει ο Γς, που ακούει μόνο απ το αριστερό αφτί]

 81. Γς said

  2 Αυγούσυου

  >† Ερρίκου Καρούζο

  Και πήγα κάποτε, Σαλέρνο μεριά προς Νάπολη, να το παίξω Καρούζος

 82. Γς said

  3 Αυγούστου

  >Ανδρέου Εμπειρίκου του υπερρεαλιστού

  Αντρέας Εμπειρίκος κι ο Μέγας Ανατολικός.

  Αντρέας Εμπειρίκος κι ο Μέγας του Ερωτας:
  Η Μάτση Χατζηλαζάρου.

 83. Παναγιώτης Κ. said

  @85. Προς στιγμή δεν εμφανίστηκαν τα μπλε γράμματα του σχολίου δηλαδή το παρωνύμιο του σχολιογράφου και η ημερομηνία. Η ταυτοποίηση όμως δεν ήταν δύσκολη! 🙂

 84. Θύμμαχος Θήτης said

  80 🙂

  Καμία έκπληξη δεν μοι προξενεί και η ανάρτηση του αλληλέγγυου Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιου Λένη με τίτλο «Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΜΑΣ, ΩΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ, ΑΡΧΙΣΕ!»

  ηttp://mkka.blogspot.gr/2016/08/blog-post_2.html

  Μάλιστα, γράφει: «Μήπως, λοιπόν, θα χρειασθούν κάποιοι Πρωτομάρτυρες, Μάρτυρες και Μεγαλομάρτυρες, για να υπερασπισθούν τον Σωτήρα Χριστό; Σκεφθήτε το. »

  Χμ, το σκέφτονται στην Ακελδάμα αλλά τώρα είναι και Αύγουστος, άλλη φορά. 🙂

 85. Θύμμαχος Θήτης said

  να βάλουμε και λίγο Μπέργμαν (μη μας πουν και λαϊκιστές)

 86. Γς said

  86:

  Απ το κανόνι της φωτό με κατάλαβες

  😉

 87. Θύμμαχος Θήτης said

  88 διόρθωση: Μπέργκμαν (μη μας πουν και άσχετους)

  Καλημέρα σας και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!

 88. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα,
  ευχαριστώ πολύ Εφούλα !

  Για του λάτρεις ταινιών που παίζονται και στον υπολογιστή:

  La Historia Oficial The Official Story

  How an Argentinian man learned his ‘father’ may have killed his real parents

  Desaparecen las huellas de los asesinos de una madre de Plaza
  de Mayo en Madrid

 89. Γς said

  5 Αυγούστου

  >Κοίμησις Μέριλυν Μονρόε

 90. cronopiusa said

 91. Παναγιώτης Κ. said

  Η 1η Αυγούστου του 2016 μάλλον θα μου μείνει αξέχαστη.
  Ας πάρω όμως τα πράγματα από την αρχή.
  Ταξιδεύω λοιπόν από Θεσσαλονίκη στα Ιωάννινα και στην είσοδο της πόλης με έχει πιάσει το φανάρι και περιμένω.
  Μια κοπελίτσα μοιράζει χαρτιά. Τίποτα το ασυνήθιστο.Όπως ασυνήθιστο δεν είναι να φεύγουν ελληνικές επιχειρήσεις από την Ελλάδα και να εγκαθίστανται σε άλλες χώρες της ΕΕ. Συμβαίνει τα τελευταία δέκα και περισσότερο χρόνια.
  Ότι η πρόσκληση για «λύσεις Βουλγαρίας» (αυτός ήταν ο τίτλος του ιλουστρασιόν φύλλου που μοίραζε στους οδηγούς) θα γινόταν στα φανάρια δεν το είχα φανταστεί!
  Θα κρατήσω το χαρτί στο αρχείο μου έστω και αν εκφράζει μια οδυνηρή κατάσταση για την χώρα. Όσοι έχουν παιδιά στην ανεργία καταλαβαίνουν το πρόβλημα πολύ καλά. 😦

 92. Παναγιώτης Κ. said

  @89. Όχι βρε συ. Από το αχνό αλλά ρομαντικό φόντο της φωτογραφίας… 🙂

 93. Παναγιώτης Κ. said

  @50.» Γμσα εγώ και φαΐ και όλες αυτές τις…αηδίες. Εγώ θέλω να την πέσω». 🙂

 94. Γς said

  94:

  Και που’ σαι ακόμα.

  [στο «Προσεχώς Ελληνίδες» στη Βουλγαρία]

 95. cronopiusa said

  94

 96. 63, …και νά ‘ξερες τι δουλειές σου βγαίνουν όοοοταν πάρεις σύνταξη…

  Γι’ αυτό όταν παίρνεις σύνταξη γίνεσαι Retired:
  Tired once more!

 97. Γιάννης Ιατρού said

  99: Μιχάλης Ν.

  Πού ‘σαι Μιχάλη μας να δείς το χάλι μας. Γι αυτό και λέγονται συνταξιούρχοι (εκ του άρχω προέρχεται! 🙂 🙂 )

 98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  99/100 Πάντως επειδή το πολυσυναντώ αυτό «το χάλι», οι συνταξιούχοι να είναι πιο πνιγμένοι από πριν,συχνή μου ατάκα «Α, πήρε σύνταξη,δεν έχει πια καθόλου χρόνο!» 🙂

 99. sarant said

  Καλημέρα και από εδώ, συνταξιούχοι και μη!

 100. Πάνος με πεζά said

  Ααχ, πού τα παλιά χρόνια, με τα πλοία του Αγούδημου, που τα οξυγονοκολλούσαν εν πλώ…

 101. Πάνος με πεζά said

  Eν τω μεταξύ, η μεζεδολογία του «διαρρέω», λόγω και της εκάστοτε επικαιρότητας, διαιωνίζεται (μέχρι τελικής επικράτησης)…

  Πώς λέμε «έφερε προχτές στο πανηγύρι δυό βαρέλια κρασί, και το έρρευσε άφθονο»…

 102. sarant said

  105 Το μεταβατικό διαρρέω αναρωτιέμαι αν έχει νόημα να το καταγράφουμε.

 103. ΣΠ said

  105
  Εδώ πάντως έχει καταχωρισθεί και με την έννοια του «διοχετεύω».

 104. #92
  Πίσω μωρή χοντρο-Μέριλιν. Εδώ έχουμε την ελληνική βερσιόν!

 105. B. said

  Πώς προέκυψε ο Ουνιάδης στο Μηνολόγιο παρέα με τόσους διανοούμενους; Τον είχε ο πατέρας σας ή είναι δική σας προσθήκη;

  (Την έχω χρόνια την απορία, σας είχα ρωτήσει και στο fb κάποια στιγμή).

 106. sarant said

  109 Ο πατέρας μου τον είχε και υποψιάζομαι ότι τον έβαλε ελλείψει άλλου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: