Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ολυμπιακά μεζεδάκια ξανά

Posted by sarant στο 6 Αυγούστου, 2016


Τα σημερινά μεζεδάκια δεν λέγονται «ολυμπιακά» για να τιμήσουν την προχτεσινή ηρωική προσπάθεια του Ολυμπιακού, ο οποίος κατάφερε επί 80 λεπτά να διατηρήσει ανέπαφη την εστία του απέναντι στο μεγαθήριο της ερήμου, τη σαρωτική υπερομάδα Χάποελ Μπερσέβα. Απλώς, από σήμερα τα χαράματα άρχισαν οι Ολυμπιακοί αγώνες στο Ρίο -όχι των Πατρών, αλλά στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Και είναι «ξανά» διότι και πριν από 4 χρόνια είχαμε άρθρο με τον τίτλο Ολυμπιακά μεζεδάκια, μόνο που τότε ήταν για τους προηγούμενους Ολυμπιακούς αγώνες, του Λονδίνου. Όπως βλέπετε, το ιστολόγιο μετράει ήδη δύο Ολυμπιάδες.

RioΗ τελετή έναρξης έγινε στις 2 το πρωί, αλλά δεν ξενύχτησα για να την παρακολουθήσω. Πάντως, αν τηρήθηκε το πρόγραμμα, είχαμε μια πρωτιά: πρώτη φορά (ίσως όχι τυχαία, επί αριστερής κυβέρνησης) σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής ήταν μια γυναίκα, η ιστιοπλόος Σοφία Μπεκατώρου.

Και όπως επισήμανε στη Λεξιλογία ο φίλος Δρ. Ζίμπενμαλ, αυτή τη στιγμή ο πίνακας των μεταλλίων παρουσιάζει μια εικόνα που δεν θα την ξαναδείτε (παρά μόνο σε τέσσερα χρόνια), αφού προηγούνται το Αφγανιστάν, η Αμερικανική Σαμόα και η Ανδόρρα! Φυσικά, αφού ακόμα δεν έχουν απονεμηθεί μετάλλια, η κατάταξη του πίνακα γίνεται με αλφαβητική σειρά. (Εγώ έχω το γαλλόφωνο γκουγκλ, που δίνει στη δεύτερη θέση την Ανδόρρα και στην τρίτη την Αρμενία).

Μπορεί να γενικεύω την προσωπική μου στάση, αλλά έχω την εντύπωση πως λίγοι, τουλάχιστον στην πατρίδα μας, ενδιαφέρονται για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Βραζιλίας -αν πέφτω έξω, θα μου το πείτε στα σχόλια. Εμάς άλλη Ολυμπιάδα μάς έκαψε, τούτη εδώ καίει τους Βραζιλιάνους.

* Επειδή όμως και φέτος είναι πιθανό να επανέλθει η συζήτηση, που γίνεται κάθε 4 χρόνια, για τη δήθεν λανθασμένη χρήση της λέξης «Ολυμπιάδα», προκειμένου για τη διοργάνωση, μεταφέρω ένα απόσπασμα από το άρθρο του 2012:

Και το πρώτο ολυμπιακό μας μεζεδάκι είναι ακριβώς η λέξη «Ολυμπιάδα». Υπάρχουν κάποιοι που λένε πως ολυμπιάδα σημαίνει αποκλειστικά το διάστημα των τεσσάρων ετών ανάμεσα σε δυο διαδοχικές διοργανώσεις, και ότι είναι λάθος να τη χρησιμοποιούμε για την ίδια τη διοργάνωση, να λέμε Ολυμπιάδα του Ρίο. Ωστόσο, η άποψη αυτή δεν στηρίζεται κάπου. Αν δείτε όλα τα νεοελληνικά λεξικά, η λ. Ολυμπιάδα έχει δύο σημασίες, αφενός τη διοργάνωση και αφετέρου το διάστημα, την τετραετία. Πρωταρχική είναι η σημασία της διοργάνωσης. Για παράδειγμα, στο ΛΚΝ (τα ίδια περίπου λέει και ο Μπαμπινιώτης, αλλά το ΛΚΝ υπάρχει ονλάιν): ολυμπιάδα η [olimbiáδa] : 1. η τέλεση των ολυμπιακών αγώνων: H πρώτη ~, που τοποθετείται στα 776 π.X. H πρώτη ~ μετά την αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων έγινε στην Aθήνα το 1896. H εικοστή τρίτη ~ του Λος Άντζελες. H χρυσή ~. H Aθήνα ανέλαβε τη διοργάνωση της ολυμπιάδας του 2004. || (επέκτ.): ~ σκακιού / τραγουδιού. 2. το χρονικό διάστημα των τεσσάρων ετών που παρεμβαλλόταν ανάμεσα σε δύο ολυμπιάδες κατά την ελληνική αρχαιότητα, ως χρονολογική μονάδα: Tο δεύτερο έτος της πρώτης ολυμπιάδας, το 775 π.X. 

Όχι μόνο υπάρχουν καθιερωμένες χρήσεις όπως Ολυμπιάδα σκακιού, ολυμπιάδα τραγουδιού, χρυσή ολυμπιάδα,αλλά επίσης η σημασία Ολυμπιάδα = η τέλεση των αγώνων είναι ήδη αρχαία (το Λίντελ Σκοτ δίνει πρώτη αυτή τη σημασία!), π.χ. ο Πίνδαρος, όταν γράφει πύκτας δ΄ ἐν Ὀλυμπιάδι νικῶν, σαφώς εννοεί τη διοργάνωση, όχι το τετραετές διάστημα! Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Βηματοδότης είχε ειρωνευτεί κάποιους δημοσιογράφους που είχαν χρησιμοποιήσει τη λέξη Ολυμπιάδα σαν συνώνυμο των Ολυμπιακών αγώνων και είχα γράψει (τότε δεν είχα ιστολόγιο) το εξής σημείωμα που ξαναγίνεται επίκαιρο. Προσωπικά, τη σημασία «ολυμπιάδα=τετραετές διάστημα» θυμάμαι να την έχω χρησιμοποιήσει μόνο στα αστεία, όταν φοιτητές πειραζόμασταν, ότι έτσι που πάμε δεν θα πάρουμε πτυχίο ούτε σε τρεις ολυμπιάδες. Επομένως, αν κάποιος σας πει ότι κακώς λέτε «Ολυμπιάδα του Ρίο», μην τον πιστέψετε.

* Και προχωράμε στα φρέσκα μεζεδάκια. Το πρώτο δεν είναι και τόσο φρέσκο, με την έννοια ότι το ακούμε εδώ και μερικές εβδομάδες, από τότε που εκδηλώθηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Όταν έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν παραθέριζε -αλλά πού; Αλλού διαβάζουμε στη Μαρμαρίδα και αλλού στον Μαρμαρά (ή και στα δύο, όπως σε πρόσφατο παράδειγμα, όπου στο ίδιο άρθρο ανακατεύουν Μαρμαρά και Μαρμαρίδα, λες και πρόκειται για συνώνυμα). Δεν είναι το ίδιο όμως. Ο Μαρμαράς, Προποντίδα στα αρχαία, είναι η κλειστή θάλασσα ανάμεσα στον Βόσπορο και στα Δαρδανέλλια, κοντά στην Πόλη. Η Μαρμαρίδα είναι απέναντι στη Ρόδο. Στη Μαρμαρίδα παραθέριζε ο Ερντογάν.

* Το επόμενο μεζεδάκι το αναφέραμε σε σχόλιο άρθρου, αλλά αξίζει να επαναληφθεί επειδή σπάει ρεκόρ εισαγωγικομανίας, λες και ο συντάκτης το κάνει επίτηδες -και μάλιστα όταν αντικείμενο του άρθρου είναι ένα τραγικό γεγονός, ο θάνατος της δημοτικής αστυνομικού που είχε τραυματιστεί στην Αργυρούπολη. Προσέξτε την πρώτη παράγραφο του άρθρου:

Adtech AdΜετά από 8 μέρες «μάχης» για να «κρατηθεί στη ζωή», η 34χρονη Δημοτική Αστυνόμος, Ματίνα Νικολάου, «έφυγε από τη ζωή», αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλευόταν, «σκορπίζοντας τη θλίψη» στους συναδέλφους της, στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης…

Από τα πέντε ζευγάρια εισαγωγικών, μόνο το «Ευαγγελισμός» είναι δικαιολογημένο κατά τη γνώμη μου.

* Φίλος από την Κρήτη μού στέλνει ένα λερναιοειδές, με τίτλο «Η ελληνική γλώσσα περιέχει αριθμούς, μουσικούς τόνους και σαφείς έννοιες», που σας το παραδίδω ασχολίαστο με τη γνωστή προτροπή «Απολαύστε υπεύθυνα». Μόνο για να πάρετε μια γεύση, ξεχωρίζω ένα απόσπασμα:

Το ότι δεν γίνεται το Αλφάβητο να είναι αντιγραμμένο από κάπου αλλού φαίνεται από το ότι εν έτη 2300 π.Χ. ο Όμηρος ήδη έχει στην διάθεση του 6.500.000 πρωτογενείς λέξεις (πρώτο πρόσωπο ενεστώτα & ενικού αριθμού) τις οποίες αν τις πολλαπλασιάσουμε Χ72 που είναι οι κλήσεις, θα βγάλουμε ένα τεράστιο αριθμό ο οποίος δεν είναι ο τελικός, διότι μην ξεχνάμε ότι η Ελληνική γλώσσα δεν είναι στείρα, ΓΕΝΝΑ.
ΑΝ συγκρίνουμε τώρα π.χ. την Αγγλική γλώσσα που έχει 80.000 λέξεις εκ των οποίων το 80% είναι Ελληνικές όπως μας ενημερώνει το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, και μετρήσουμε ότι αυτή η στείρα γλώσσα εξελίσσεται 1000 χρόνια, μπορούμε αβίαστα να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι ο Όμηρος παραλαμβάνει μια γλώσσα η οποία έχει βάθος πολλών χιλιετιών...

Βέβαια, με τόσες πολλές κλήσεις ο λογαριασμός θα είναι αλμυρός στο τέλος.

* Νέα προσθήκη στη γεωγραφία της Νομανσλάνδης, από κυπριακό σελεμπριτοάρθρο που μας αναλύει καταλεπτώς ποιος είναι ο αγαπημένος της Πίπα Μίντλετον (αν το άρθρο ήταν σε ελληνικό σάιτ θα έγραφε όλα τα ονόματα με το λατινικό, πάω στοίχημα). Λοιπόν, μαθαίνουμε ότι «ο Τζέιμς έκανε πρόταση γάμου στην Πίπα κατά τη διάρκεια μιας ρομαντικής εκδρομής στη λίμνη Ντίστρικτ».

Η λίμνη Ντίστρικτ είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Νομανσλάνδης.

(Στην πραγματικότητα, τα δυο μεγαλοπιτσουνάκια είχαν πάει εκδρομή στην Lake District, την περιοχή των λιμνών, η οποία έχει πολλές λίμνες, που όμως καμιά τους δεν λέγεται Ντίστρικτ!)

* Κούλης Μητσοτάκης, δηλώσεις εκτός χειρογράφου κατά την επίσκεψη στην πυρόπληκτη Λίμνη της Εύβοιας.

Αφού είπε ότι πρέπει «αυτό το πολύ όμορφο πευκοδάσος με τη βοήθεια του πανδαμάτορα χρόνου να ξαναγεννηθεί» (άστοχη χρήση του κλισέ, πανδαμάτορας δεν σημαίνει ‘γιατρός’), στην κατακλείδα της δήλωσής του ζήτησε «να μη δώσουμε την ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να απολέσουνε πολυτιμο οικονομικό εισόδημα από τον τουρισμό».

Δηλαδή οι Λιμνιώτες περίμεναν πώς και πώς να χάσουν εισόδημα, αλλά η πολιτεία δεν θα τους το επιτρέψει!

Το έχω ξαναπεί, όταν ο μάπας από το Χάρβαρντ μιλάει εκτός κειμένου πετάει κοτρόνες με ρυθμό καταπέλτη!

Και για του λόγου το αληθές:

* Νέα λέξη κατασκεύασε το in.gr, στο άρθρο για τα νέα μέτρα σχετικά με την αναγραφή των χωρών προέλευσης του γάλακτος:

Η επισήμανση θα αφορά στην αναγραφή της χώρας άλμεξης, της χώρας επεξεργασίας και της χώρας συσκευασίας.

Άλμεξη δεν υπάρχει. Αν μας φαίνεται δυσκολοπρόφερτο το «άμελξη», να το πούμε όπως ο μπαμπάς μας, άρμεγμα.

* Το συζητήσαμε προχτές στα σχόλια, το βάζω κι εδώ προς εμπέδωση.

Όταν σε κλέβει το Πρώτο Θέμα

Είναι γνωστό ότι οι δημοσιογράφοι των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης, έντυπων και ηλεκτρονικών, αντλούν ασύστολα υλικό από τη μπλογκόσφαιρα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα σημερινό παράδειγμα κλοπής, όπου έτυχε να είμαι παθών. Όπως με ειδοποίησε ένας φίλος, το προχτεσινό Πρώτο Θέμα δημοσίευσε άρθρο που αναφέρεται στη σημασία grec = απατεώνας που είχαν τα γαλλικά λεξικά παλιότερα.

Είχα γράψει κι εγώ για το θέμα αυτό πριν από κάμποσα χρόνια.

Άλλος φίλος πρόσεξε τουλάχιστον μια όμοια φράση, που δεν μπορεί να αποτελεί τυχαία σύμτπωση και δείχνει την κλεψιά:

Ν.Σ., 2011: «Σε μιαν άλλη, μάλλον αναξιόπιστη πηγή, είχα διαβάσει ότι έγινε και επίσημο διπλωματικό διάβημα προς τη Γαλλική Ακαδημία (αυτά την εποχή που η γαλλική γλώσσα κυριαρχούσε, δηλαδή προπολεμικά).»

Π.Θ., 2016: «Σε μιαν άλλη, μάλλον αναξιόπιστη πηγή ακούγεται ότι έγινε και επίσημο διπλωματικό διάβημα προς τη Γαλλική Ακαδημία (αυτά την εποχή που η γαλλική γλώσσα κυριαρχούσε, δηλαδή προπολεμικά).»

Σχεδόν αυτολεξεί αντιγραφή, χωρίς αναφορά πηγής, είναι λογοκλοπή.

Δεν έχω την αυταπάτη ότι θα σταματησουν οι κλοπές. Τουλάχιστον ας καταγγέλλονται.

aristarx* Έχουμε αφιερώσει άρθρο στο δήθεν αρχαίο ρητό «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος» που δεν το είπε ούτε ο Kαλλίμαχος, ούτε ο Ηράκλειτος, ούτε κανείς άλλος αρχαίος, διότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αρχαίο ρητό -κι όποιος υποστηρίζει ότι το είπε ο τάδε ή ο δείνα αρχαίος ας μας φέρει και παραπομπή σε έργο.

Τώρα, όπως βλέπετε αριστερά, κυκλοφόρησε και νέα εκδοχή του ρητού, που αποδίδεται στον Αρίσταρχο τον Θετταλό, με «επικινδυνωδέστερο» εχθρό αντί για «ασφαλέστερο» -ή μάλλον με επικινδυνΟδέστερο, διότι αυτοί οι Θεσσαλοί ήταν ανορθόγραφοι, βρε παιδί μου.

(Η ανορθογραφία εξηγείται: ο μαγξ που κατασκεύασε την παραπάνω εικόνα, θα είδε σε κάποιο… αποφευγματολόγιο τη μορφή ‘ουδείς επικινδυνότερος’, που επίσης κυκλοφορεί. Δεν θα του φάνηκε πολύ αρχαιόπρεπο, οπότε το «συγύρισε» σε -οδέστερο).

* Πέτυχα έναν διασκεδαστικότατο νατσουλισμό, που δεν οφείλεται στον ίδιο τον Τάκη Νατσούλη (ο οποίος έχει αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο εδώ και αρκετά χρόνια) αλλά σε κάποιον επίγονό του.

Ο συγκεκριμένος νατσουλιστής προσπαθεί να βρει εξήγηση στην έκφραση «κλάιν μάιν (πουτς)», γερμανοπρεπή ευφημισμό (αντί για ‘θα μου κλάσει τ’ αρχίδια’ ή κάτι ανάλογο) που, όπως λέει και το σλανγκρ, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα ακούγεται.

Ο δικός μας δεν μένει ικανοποιημένος από την ολοφάνερη εξήγηση, ότι το «κλάσε» γίνεται γερμανοπρεπώς «κλάιν», και κατασκευάζει μια μαρτυρία ενός… βετεράνου της νύχτας:

Η φράση προήλθε από την αγγλική πρόταση clean my boots. Την χρησιμοποιούσαν οι Άγγλοι αξιωματικοί όταν απελευθερώθηκε η Αθήνα από τους Ναζί, όταν πήγαιναν στους νεαρούς λούστρους για να καθαρίσουν τις μπότες τους. Οι νεαροί λούστροι την οικειοποιήθηκαν σύντομα ώστε να τραβήξουν πελατεία και όχι μόνο…

Στην πραγματικότητα οι νεαροί δεν γνώριζαν αγγλικά και τελικώς αναπαρήγαγαν εσφαλμένα τον όρο ως «Κλάιν Μάιν Πούτς», οι οποίοι φυσικά εννούσαν «κλάσε μου τον π@@τσο» ή στην αρχαιοελληνική » πέρδευε εις το πέος μου «.

Οι Βρεττανοί από την πλευρά τους απολάμβαναν την αδυναμία των νεαρών λούστρων να προφέρουν την έκφραση σωστά και από την άλλη οι λούστροι διασκέδαζαν να περιγελούν τους αξιωματικούς την ώρα που γυάλιζαν τις μπότες τους.

Εκτός του ότι οι Άγγλοι αξιωματικοί μετά την απελευθέρωση είχαν βασικό μέλημα να μακελέψουν τις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας συμπεριφερόμενοι όπως σε καταχτημένη πόλη, η απίθανη αυτή ιστορία δεν παίρνει υπόψη της πως όταν κάποιος πήγαινε στον λούστρο δεν είχε ανάγκη να του πει τίποτα, απλώς να βάλει το πόδι του πάνω στο κασελάκι. Ούτε μας εξηγεί ο νατσουλιστής για ποιο λόγο η γερμανόπρεπη έκφραση δεν ακούστηκε στη δεκαετία του 1950 αλλά μόνο αργότερα.

Αλλά είπαμε, το εντυπωσιακό πουλάει.

* Και κλείνω με μιαν ακόμα εκδήλωση του νόμου του ΜέΦΡι. Ο συντάκτης μπασκετικού ιστοτόπου σε σύντομο σχόλιό του χαρακτηρίζει αγράμματο κάποιον που εξέδωσε ανακοίνωση με δύο λάθη (από τα οποία το πρώτο είναι ολοφάνερα παραδρομή και όχι λάθος… αγραμματοσύνης).

Και σχολιάζει για το δεύτερο λάθος: Αυτό το “όχι με τον αρεστών” θεωρείτε δολοφονική επίθεση κατά του Μπαμπινιώτη;

Θεωρείτε; Ο Μέφρι πήρε την εκδίκησή του!

164 Σχόλια προς “Ολυμπιακά μεζεδάκια ξανά”

 1. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Κι από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη ο πτωχός θρύλος… από το μεγαθήριο της ερήμου στο μεγαθήριο της Ιβηρικής…πάλι γλέντια και Γκούγκλ Μαπς από Πουρτουγκάλ-Πειραιά by foot (18 days) θα έχουμε… 😆
  «Βέβαια, με τόσες πολλές κλήσεις ο λογαριασμός θα είναι αλμυρός στο τέλος.» 😆 😆 Γίγαντα!

 2. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Ολυμπιάδα κλάιν μάιν

 3. leonicos said

  Καλημέρα

  Λ, από το 9 χθες.
  Δεν υπάρχει ένα ποίημα που λέει ‘κόρη φακούν’ για την πόρτα; Είναι ο εραστής της, κι εκείνη λέει στη μάνα της πως είναι το shiριν και το ταυρίν, και όταν την πίάνει η μάνα της στα πράσα της λέει ‘α, που ν σ’ έχω στον Θεόν αγκαλεμένη’

  Δεν το θυμάμαι καλά, διαφώτισε!

 4. leonicos said

  Έχω μπλέξει με σλαβομανείς. Βρήκαν μια φιλισταϊκή επιγραφή στην ασκαλόν, και τη βγάλανε πρωτο-σλάβικη. Και οι μινω΄πιτες σλάβοι ήσαν. θα επανέλθω. Θα στείλω και κάτι στον Νίκο, να δει αν πρέπει να το κάνει κάτι.
  εχον και περιοδικά, όλα τα Advances in….

 5. Η επισήμανση θα αφολά στην αναγλαφή της χώλας άλμεξης, της χώλας επεξελγασίας και της χώλας συσκευασίας (η σωστή βερσιόν)

 6. sarant said

  Καλημέλα, ευχαλιστώ πολύ για τα πλώτα σχόλια! (βλ. 5)

 7. Κάτι πολύ ενδιαφέρον είναι ότι παρά την αρχαιοπρεπή του εμφάνιση, το τοπωνύμιο Μαρμαρίς δεν είναι αρχαίο, μάλλον ούτε ελληνικό… ιταλικό μάλλον. (Δεν έχω καταφέρει να βρω μέχρι τώρα μια αξιόπιστη πηγή).

 8. sarant said

  7 Ενδιαφέρον αυτό!

 9. spiral architect said

  Καλημέρα.
  Για την πυρκαγιά στη Β. Εύβοια γκουγκλίστε το «Αιολική Κανδηλίου». 😉

 10. Λεώνικε, δες κι εδώ, όπου υποστηρίζεται σοβαρά 🙂 ότι το μεσαίο κείμενο της Στήλης της Ροζέτας υποκρύπτει αρχαία σλαβική μακεδονική γλώσσα! Όντως, η τρέλα δεν πάει στα βουνά…

 11. Γς said

  >ποιος είναι ο αγαπημένος της Πίπα Μίντλετον

  κι επιστρέφοντας το πρωί απ το μπάνιο, πέσαμε πάνω σε μια πινακίδα «Μαθήματα Ιππασίας». Κι οι δυο γυναίκες του αυτοκινήτου άρχισαν να λένε για την Αθηνά Ωνάση, τα άλογά της και τα ντράβαρα που έχει γενικώς.

  -Το κακό είναι που η μάνα της δεν με είχε γνωρίσει.

  Χαχά και τέτοια και και
  -Για πέστε μου ρε κυρίες, τι θα κάνει τώρα που έμεινε ζωντοχήρα;

  -Α, δεν ξέρεις; Της την έχε πέσει ήδη ο Χάρι.
  -Ο Χάρι ο χου;
  -Ο αδελφός του πρίγκηπα Γουίλιαμ

 12. Θύμμαχος Θήτης said

  καλημέρα, μεγάλη η πιατέλα για Αύγουστο μήνα.

  Επίσης, πρωτότυπη λογική στο βλήμα. http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=820011

  Οι ΟΑ μπορεί να είναι μες στη σαπίλα και μακριά από αθλητικά ιδεώδη, αλλά είναι υπερθέαμα και (έτσι μάθαν, να) το βλέπουν όλοι.
  Οι ΟΑ μπορεί να έχουν σκάνδαλα και υπερτιμολόγηση αλλά δίνουν ευφορία, αισιοδοξία και δημιουργική ανάταση.

  Για τις ανάγκες του άρθου η Ελλάδα έγινε η μικρότερη χώρα που διοργάνωσε ποτέ Ολυμπιακούς
  Αν εννοεί σε πληθυσμό, έχουν κάνει και μικρότερες όπως η Φινλανδία με το μισό πληθυσμό της Ελλάδας, αν σε έκταση, έχουν κάνει το Βέλγιο, η Ολλανδία κ.α.

 13. Γς said

  >Η λίμνη Ντίστρικτ είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Νομανσλάνδης

  Κι η Ντίστρικ οβ Κολούμπια της Ουάσιγκτον.

  Πάλι σήμερα το πρωί, στο μπάνιο. Συζηταμε μέσα στο νερό για τον Τράμπ με μια Ελληνοαμερικάνα.

  -Εμείς θα τον ψηφίσουμε. Ολη η οικογένεια. Φεύγω για τη Βαλτιμόρη στις 11 Νοεμβρίου;
  -Νοβέμπερ ιλέβεν!;
  -Ναι για την Βαλτιμόρη. Στην Ουάσιγκτον.
  -Στο Μέριλαντ.
  -Ουάσιγκτον!

  Είναι στο Μέριλαντ, αλλά δεν είναι του Μέριλαντ!
  Ανεξάρτητη πόλη.
  Ούτε στην ομώνυμη Κομητεία της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ, που περιβάλλει, αλλά δεν περιλαμβάνει, την πόλη!
  Μύλος, αντε να της εξηγήσεις.

 14. Τα εισαγωγικά έχουν σκοτώσει πολλά κείμενα. Ειδικά σε αριστερές εφημερίδες του ’80-’90 ήταν μόδα. Το κακό είναι ότι δεν μπορείς εύκολα να αποδώσεις το κείμενο με τα δεκάδες εισαγωγικά στα προφορικά. Θα πεις «εντός εισαγωγικών» μια δυο τρεις φορές, μετά παραγίνεται. Τη λύση την έδωσαν οι…Αμερικάνοι με την χειρονομία που έχουν για τα εισαγωγικά (με τα δυο δάκτυλα σηκώνοντας και τα δυο χέρια).

 15. Γς said

  … που όλοι χρησιμοποιούμε

 16. …αν και γίνεται αστεία η κατάχρηση της χειρονομίας αυτής…

 17. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 18. Λ said

  Καλημέρα σε όλους.
  3. Λεώνικε το ποίημα που λες το έβαλα στο σχόλιο 67 χτες άμα γύρισα από τη δουλιά.

  Στο άρθρο για την Πίπα έχει πλάκα η λεζάντα για το δακτυλίδι της Πίπας εκεί που μιλούν για τη χρονολογία και διατηρούν τον αγγλικό τύπο. Γράφει:… μεταξύ 20s και 30s. Θα ήταν πιο απλό να πουν μεταξύ 1920 και 1930, ή θα έπρεπε να είναι μέταξε 1920 και 1939;

 19. Γς said

  … την δεύτερη φορά δεν συνοδεύεται από κινήσεις δακτύλων [τουλάχιστον τόσο έντονα].
  Την τρίτη δι απλής άρσης των χειρών και στο τέλος με μορφασμό κατά την άρθρωση των «εντός εισαγωγικών»

 20. Γς said

  19->16

 21. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  12 Σε… εκτασοπληθυσμό είναι το Βέλγιο -αλλά όταν τους διοργάνωσε ήταν αλλιώς οι συνθήκες. Αν πούμε «στα τελευταία 60 χρόνια» είμαστε μέσα.

  17 Ενδιαφέροντα!

 22. Γς said

  11, 21:

  Και μετά άρχισαν να λένε για την τελετή έναρξης στο Ρίο.

  -Γιατί μπήκε πρώτη η Ελλάδα.

  Και δεν μπόρεσε να της απαντήσει, παραδόξως, η δικιά μου.

  [αμφότερες της υποσαχάριας Αφρικής γαρ]

 23. Μαρμαρίς, συνέχεια: να τι έλεγε ο παλιός μας φίλος ο Μιχαλιός εδώ πριν από πέντε χρόνια:
  Λοιπόν, η εγκυκλοπαίδεια (Ηλίου, περ.1960) γράφει σαφώς «Μαρμαρίσι (Ναυτ. Γεωγραφία), τουρκιστί Μαρμερίς». Και στο Γκουγκλ η σωστή ελληνική ονομασία «Μαρμαρίσι» αναφέρεται μόλις δύο φορές!!! (τη μια από παρουσίαση μικρασιατικού βιβλίου και την άλλη από αυτοβιογραφικό κείμενο του Βενιζέλου), ενώ το επανεισαγόμενο και τάχαμου δημώδες «Μαρμαρίδα» έχει 12.000 γκουγκλιές (για να μην πω πόσες έχει το άκλιτο τούρκικο…)

 24. Γς said

  Και πόσο εντυπωσιάστηκα στα σώου της έναρξης για τη συμβολή της Αφρικής σ αυτό που είναι σήμερα η Βραζιλία.

  Μπορείτε να την φανταστείτε χωρίς το μαύρο αίμα της;

 25. Και αντιγράφω:
  Αριστομένους Σταυρίδου, Εγχειρίδιον πολιτικής, φυσικής και εμπορικής γεωγραφίας του Οθωμανικού κράτους, Κυδωνίαι 1876 (ανατ. Μυτιλήνη 1996), σελ. 107:
  Μαρμαράς (Μερμερίτζα, Μάρμαρα), ευλίμενον πολίχνιον απέναντι της Ρόδου.
  Παντ. Μ. Κοντογιάννη, Γεωγραφία της Μικράς Ασίας, Αθήναι 1921 (ανατ. 2000), σελ. 356:
  Μαρμαράς (η αρχαία Φύσκος τουρκ. Μερμερίς)
  Δεν είναι λοιπόν και τόσο λάθος ο Μαρμαράς, αντίθετα είναι λάθος η *Μαρμαρίδα.

 26. Γς said

  Μαρμαράδα;
  Σαν το μαρμελάδα, ναούμε…

 27. sarant said

  23-25 Ανατροπή των δεδομένων! Ούτε που θυμόμουν εκείνη την παλιά συζήτηση!

 28. sarant said

  Και βέβαια, με πρόλαβες και στη Λεξιλογία!

 29. Ασχετο, αλλά δεν κρατιέμαι: κήρυγμα ανεξιθρησκίας από τον Αδωνη. Ακούστε το! Εμένα τουλάχιστον με πείθει.

 30. Πέπε said

  23, 25:
  Και Μαρμάρι έχω ακούσει να το λένε. Στέκει;

 31. Γς said

  Μεγάλο βρε Αγγελε!
  Βαρέθηκα. Μια ώρα είναι…

 32. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Τελικά, για να παραφράσω τον Ουμπερτο Έκο, «Η Ελλάδα ‘είναι’ μια ‘χώρα’ «»θεμελιωμένη»» στα ‘εισαγωγικά'»

  …με τόσες εισαγωγές, επόμενο είναι 😉

 33. Avonidas said

  Το ότι δεν γίνεται το Αλφάβητο να είναι αντιγραμμένο από κάπου αλλού φαίνεται από το ότι εν έτη 2300 π.Χ. ο Όμηρος ήδη έχει στην διάθεση του 6.500.000 πρωτογενείς λέξεις

  Ξέρω ότι δεν πρέπει να προσπαθώ να βγάλω νόημα από αυτό το παραλήρημα, αλλά πείτε μου κάποιος, τι διάλο σχέση έχει το αλφάβητο με το πόσες λέξεις είχε στη διάθεσή του ο Όμηρος; Μια γλώσσα μπορεί να γραφτεί σε πολλά αλφάβητα, ή μπορεί να γραφτεί και χωρίς αλφάβητο, με συλλαβογραφή ή ιδεογράμματα. Πράγματι, η καίρια ανακάλυψη του Βέντρις στην αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β ήταν ότι η παριστανόμενη γλώσσα ήταν (πρώιμα) ελληνικά.

 34. Corto said

  «Ο Μαρμαράς, Προποντίδα στα αρχαία, είναι η κλειστή θάλασσα ανάμεσα στον Βόσπορο και στα Δαρδανέλλια»

  Επίσης Μαρμαράς είναι και το νησί της Προποντίδας από όπου και ο Αριστέας (η Προκόννησος δηλαδή).

 35. Corto said

  «Αν μας φαίνεται δυσκολοπρόφερτο το «άμελξη», να το πούμε όπως ο μπαμπάς μας, άρμεγμα.»

  Πάντως ο όρος αμελκτική μηχανή (ή αμελκτικό συγκρότημα) είναι πολύ διαδεδομένος στους κτηνοτρόφους σήμερα.

 36. Θύμμαχος Θήτης said

  Περί Marmaris

  Στην βικιπίντε (στα τούρκικα) γράφει Μαρμαράς το ελληνικό όνομα, Μαρμαρίς το ιταλικό(λατινικό) https://tr.wikipedia.org/wiki/Marmaris

  Το ωραίο είναι που γράφει (σημειώνοντας πως δεν στέκει) έναν τουρκικό νατσουλισμό. Αν κατάλαβα καλά την μετάφραση, είναι από το «mimari as», mimar ο αρχιτέκτονας, επειδή έτσι έγραφε το κάστρο του… Σουλειμάν του Μεγαλοπρεπή που χτίστηκε στην πόλη. 🙂

 37. Θύμμαχος Θήτης said

  36 συνέχεια. Έτσι εξηγείται που πάει διακοπές εκεί ο νεοσουλτάνος, στα χνάρια του Σουλεϊμάν του μεγαλομπεκρή.

 38. Pedis said

  Το έχω ξαναπεί, όταν ο μάπας από το Χάρβαρντ μιλάει εκτός κειμένου πετάει κοτρόνες με ρυθμό καταπέλτη!

  Ναι, απ’ ό,τι φαίνεται οι οι σπουδές στο Χάρβαρντ δεν βοηθάνε τους Έλληνες πολιτικούς να μην πετάνε κοτρόνες (βλ. επίσης, από τις πιο γνωστές, τις περιπτώσεις Σαμαρά, ΠαπανδρέουΓ), αλλά, ας είμαστε αντικειμενικοί, τα ίδια να λέμε και για το … ΕΜΠ, έτσι;

 39. Παναγιώτης Κ. said

  Περί εισαγωγικών, που χρησιμοποιούμε σε μεταφορικές εκφράσεις.
  Νομίζω ότι ο λόγος είναι σε μεγάλο ποσοστό μεταφορικός λόγος. Επομένως, η υπερβολική χρήση εισαγωγικών γίνεται καταχρηστικά και φυσικά δεν έχει νόημα.
  Για παράδειγμα, δεν χρησιμοποιούμε εισαγωγικά όταν λέμε έπεσε το σκοτάδι.

 40. Κωνσταντίνος said

  Στη Ρόδο πάντως όλοι χρησιμοποιούν την τουρκική ονομασία «το Μαρμαρίς», ούτε Μαρμαρίδα ούτε Μαρμαρά. Το βράδυ του πραξικοπήματος μάλιστα διάφοροι πίστευαν ότι ο Ερντογάν θα ερχόταν στη Ρόδο ή στην Κω με κάποιο από τα καΐκια που κάνουν τις ημερίσιες εκδρομές στο Μαρμαρίς!

 41. Θύμμαχος Θήτης said

  39 🙂
  «έπεσε σκοτάδι» στο πλατό. Για ανεξήγητους λόγους τα φώτα έσβησαν, αλλά η Ελένη Μενεγάκη με απόλυτη ψυχραιμία και επαγγελματισμό βρήκε τον τρόπο να φωτιστεί!
  ηttp://www.instyle.gr/article/skotadi-sto-plato-tis-elenis-menegaki-pos-fotistike-i-parousiastria-ke-ti-tis-ipan-on-air/

 42. Παναγιώτης Κ. said

  Αν θέλουμε πραγματικά να αποδομήσουμε έναν πολιτικό και ιδιαιτέρως έναν πολιτικό της κατηγορίας του Μητσοτάκη να αναφερθούμε στα έργα και τις ημέρες του κυρίως και λιγότερο στα λεκτικά του ατοπήματα. Τα ατοπήματα αυτά αφήνουν αδιάφορο τον πολύ κόσμο.
  Εντάξει, εμείς είμαστε λεξιλογικό ιστολόγιο οπότε κυρίως γι αυτά θα μιλήσουμε. Να μη ξεχνάμε όμως και τα άλλα τα ουσιώδη.
  Φίλη μου που ενδιατρίβει την ψυχανάλυση μου έλεγε ότι πολλά τα λεκτικά φάουλ των διαφόρων πολιτικών και γενικότερα των ανθρώπων υποδηλώνουν κάτι βαθύτερο. Την αδιαφορία τους κατά βάση για το θέμα που…έχουν σκοτώσει λεκτικά.

 43. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  41 Σκοτάδι πνευματικό, προφανώς -γι’ αυτό τα εισαγωγικά.

  29 Ε, όσα λέει από το 6ο λεπτό και μετά είναι σοφιστείες.

 44. sarant said

  29-43 Από την άλλη, όσα λέει στο 11 είναι πολύ σωστά.

 45. Spiridione said

  Δύτη, μία αναφορά του Ρίτσαρντ Ντόκινς σε ένα άρθρο του του 1912, που αναφέρεται παρεμπιπτόντως στην Μαρμαρίδα (;). Αναφέρεται σε κάποια αρχαιότητα που βρέθηκε εκεί, και μια η εφημερίδα, ο Αστέρας της Ανατολής (4-1-1885), που δημοσίευσε την είδηση, γράφει την πόλη Μαρμορική: σελ 130
  «The name of the place is here given as Μαρμορική, a false form derived from the Marmorice of the earlier British charts. The later charts have Marmarice, both being attempts to render phoneticallly the official Turkish Marmaris».
  https://www.jstor.org/stable/30096925?seq=8#page_scan_tab_contents

  Μερικές καρτ-ποστάλ (των αρχών του προηγούμενου αιώνα μάλλον)
  http://www.levantineheritage.com/marmaris.htm

 46. spiral architect said

  Δεν είναι ολυμπιακό μεζεδάκι, αλλά βρωμάει από μακρυά φανατίλα.
  (φωτό δική μου)

 47. sarant said

  46 Απίστευτο -τρολάρισμα μάλλον. Λακωνία;

 48. Ppeetros P said

  Ασχετο αλλά το Ρίο της Πάτρας δε λέγεται Ρίο αλλά Ρίον και δεν κλίνεται.Το Ρίον, του Ρίον,θα πάω στο Ρίον κλπ.όποιος έχει περάσει από Πάτρα το ξέρει.
  Πιθανότατα έχει να κάνει με την πινακίδα του τοπικού ΚΤΕΛ που γράφει προφανώς ΡΙΟΝ από παλαιοτάτων χρόνων,οπότε οι Πατρινοί το αποδέχτηκαν ως θέσφατο

 49. sarant said

  48 🙂
  Πράγματι, το έχω ακούσει κι εγώ αυτό.
  Οι μη Πατρινοί πάντως λένε και για κάστρο του Ρίου και για γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

 50. Spiridione said

  46. Και συνεχίζει ο Ντόκινς:
  «The vulgar Turkish Marmaris is derived locally (Cuinet, Asie Mineure iii, p. 672), from Mimar As («hang the architect»). All these forms come eventually from thw (late) Greek Marmaras. The town is called Fisco down to the middle ages (Tomaschek in Sitzb. Wien. Ak. 1891 p. 41). Marmarous occurs to the contemporary (?) Turkish account of the Siege of Rhodes (1522) from which extracts are given in Mem. Acad. Instvv xxvvi 744. The contemporary Christian chronicler of the same event has Fisco.

 51. spiral architect said

  @47: Ναι! 😀

 52. 50 Αυτό με το mimar as το είδα και στην τούρκικη βίκι. Αυτό όμως με το Mem. Acad. Instvv xxvvi 744, θα ήθελα να το δω.

 53. Ιάκωβος said

  Γς said
  Και πόσο εντυπωσιάστηκα στα σώου της έναρξης για τη συμβολή της Αφρικής σ αυτό που είναι σήμερα η Βραζιλία.

  Η Αφρικανική συνιστώσα μαζί με τους Πορτογάλους, που είναι χαρούμενος λαός, κάνει τη διαφορά της Βραζιλίας με την υπόλοιπη Ν Αμερική, όπου η ένωση των σοβαρών Ισπανών με τους ντόπιους πεισιθάνατους Ινδιάνους, δημιούργησαν ένα μελάνζ πιο καταθλιπτικό.

 54. ΣΠ said

  Ολυμπιακό κουίζ:
  Ποιο έτος έγιναν οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα;

 55. Γς said

  51, 47:

  Πως το κατάλαβε;

 56. Ιάκωβος said

  άλμεξη
  Όπως θα υπογράμμιζε κι ο Σμέρδυ, από παλιά ΠΙΕ ρίζα, από όπου και το milk, milch, malako, mleko, κλπ.

 57. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 58. smerdaleos said

  @56, Ιάκωβο:

  Που να ήξερα ότι θα με μνημόνευες λίγο πριν πατήσω την δημοσίευση σχολίου που θα δημοσιεύσει ο Νικοκύρης όπου να ναι.

  Όπως το είπες. *h2melg’- η ρηματική ρίζα του αμέλγω/mulgo

  https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/h%E2%82%82mel%C7%B5-

  Ο πρωτοσλαβικός όρος δεν συνεχίζει Κοινό Βαλτο-Σλαβικό όρο, αλλά είναι γερμανικό δάνειο, όπως το «ψωμί» *hlaibaz > χlěbŭ

  https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Slavic/xl%C4%9Bb%D1%8A
  https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Slavic/melko

 59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Πού είναι ο Σκύλος (μας);
  Πακιστάν,εξολόθρευση αδέσποτων

 60. Γς said

  Ρίο Τζανέιρο και Ρίο-Αντίρριο.

  Αλλά Καριόκας και καριόκες Ξάνθης;

  http://www.iefimerida.gr/news/193289/karioka-oi-kariokes-ginontai-brand-name-sokolatenio-glykisma-poy-kanei-thraysi-sto

 61. Γς said

  60:

  «Αυτό το μοναδικό γλύκισμα, σήμα κατατεθέν για την πόλη, που πήρε το όνομά του από τους κατοίκους του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Τους Cariokas»

  http://news247.gr/eidiseis/weekend-edition/ksanthh-h-varia-viomhxania-ths-kariokas.3209265.html

 62. Ιάκωβος said

  Ο Κούλης έδειξε το ποιόν του σαν πολιτικός, όταν διόρισε το άτομο αυτό, τον Γεωργιάδη, αντιπρόεδρο. Πριν από μερικά χρόνια θα μας φαινόταν εντελώς παρανοική ακόμα κι η υπόνοια οτι θα μπορούσε να βρεθεί ο αγράμματος αυτός ναζιστής κι Ελλαδέμπορας στη θέση υπουργού. Και μάλιστα σε συγκυβέρνηση με το …Πασόκ

  Τον Γεωργιάδη, από την άλλη, λίγοι τον έχουν καταλάβει, δηλαδή τι ακριβώς καπνό φουμάρει.
  Είναι από την ειδική κατηγορία ανθρώπων που μπορούν να μεταπηδάνε από χώρο σε χώρο χωρίς την παραμικρή ενοχή. Αυτό προκύπτει από την ας την πούμε ιδιαιτερότητα της ψυχικής του συγκρότησης. Περισσότερα στο άρθρο:

  Είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης ψυχοπαθής;

  https://aomepol.wordpress.com/2013/11/14/%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B1-e%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%83-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B1%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%B7%CF%83/

  Το άρθρο προτείνει την ιδέα οτι ο εν λόγω πάσχει από Κακοήθη Ναρκισιστική Διαταραχή προσωπικότητας. ΄Απουσία συναισθήματος, ιστριονισμοί, σαδισμός, έλλειψη συναισθησίας,
  λόγος καταιγιστικός και πομπώδης, άμυνα για να κατανικήσουν το βαθύ αίσθημα της κατωτερότητας, κα

  Χαρακτηριστικό των ΚΝΔ η ευκολία να σπάνε τα συμβόλαια . Χτες ο Σαμαράς, «αχρηστότερος υπουργός Εξωτερικών από καταβολής ελληνικού κράτους» σήμερα μέγας ηγέτης.
  Για να θυμόμαστε:

  Τα άτομα αυτά είναι πολύ επικίνδυνα.

 63. Γς said

  53:

  >Η Αφρικανική συνιστώσα μαζί με τους Πορτογάλους

  συν τη Σάμπα, το χορό των σκλάβων…

 64. Θύμμαχος Θήτης said

  54 Λοιπόν, λέει η βικι ότι γίνονταν ανελλιπώς κάθε 4 χρόνια, από το 776 π.Κ.Χ (και νωρίτερα) και τελικά το 393 απαγορεύτηκαν από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο. Άρα 392.

 65. ΣΠ said

  64
  Σωστός ο συλλογισμός, λάθος η απάντηση.

 66. Pedis said

  Η συνεννόηση που έχω κάνει με τον Τσίπρα δεν περιέχει συμμετοχή μου σε κυβέρνηση.

  […]

  Με τον πρωθυπουργό συζητάμε και σκεφτόμαστε να κάνουμε έναν κύκλο επαφών, επ’ ουδενί όμως με αντικείμενο την κυβερνητική συνεργασία. Με αγαπά και δεν θέλει να με βάλει στην κυβέρνηση. Μπορεί στο μέλλον η Ενωση Κεντρώων να είναι πολύ πιο χρήσιμη… Υπάρχει μεταξύ μας μεγάλη φιλία που μπορεί να αποδώσει μετά τις εκλογές. Δεν το αποκλείω.
  http://www.efsyn.gr/arthro/nd-pasok-kai-potami-ehoyn-kanei-symfonia-gia-na-rixoyn-ton-tsipra

  Τσίπρα, παιδί μου, κρατάς σημειώσεις;
  http://www.cnn.gr/news/politiki/story/38859/v-leventis-o-k-tsipras-exei-gia-mena-prosopiko-thaymasmo

 67. Θύμμαχος Θήτης said

  65 χμ, τότε λογικό είναι να τους απαγόρεψε την χρονιά που γίνονταν. Κάπου είχε χαθεί χρονιά; επομένως τελευταίος αγώνας 389;

 68. Avonidas said

  64:
  Ειναι που δεν υπάρχει ετος μηδέν…

 69. Spiridione said

  52.
  https://books.google.gr/books?id=NeQ_AAAAYAAJ&pg=PA744&dq=%22marmarous%22&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjgxsnv5azOAhVHShQKHW8_Ba0Q6AEIKjAA#v=onepage&q=%22marmarous%22&f=false

 70. Ιάκωβος said

  63,
  Ναι.
  Η μουσική του Ζομπίμ έχει σημαδέψει την παιδική μου ηλικία. Ο πατέρας ενός φίλου μου, στο δημοτικό, είχε το δίσκο με το Ορφέο νέγκρο και το βάζαμε στα πάρτυ. Όταν είδα μετά, μεγάλος, την ταινία, είχα συγκινηθεί γιατί ήξερα τη μουσική.

  Το φινάλε. Ο Ορφέας πεθαίνει αλλά ένας άλλος αναστένεται και παίζει την κιθάρα για να βγεί ο ήλιος. Η καινούρια Ευρυδίκη του χαρίζει ένα λουλούδι.(Τα παιδάκια τώρα θα είναι κι αυτά γέροι).

  Δεν ξέρω αν είναι πλατωνικό ή νεο-πλατωνικό αυτό, αλλά, όταν μια ταινία δείχνει το μιμίδιο με κάποιο τρόπο να μεταφέρεται και να διαπερνά τις γενιές, είναι πάντα συγκινητικό.

 71. Θύμμαχος Θήτης said

  68 ω καλό, άρα δεν είχε χαθεί χρονιά, ήταν συνεπείς οι ΑΗΠ.

 72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 73. Γιάννης Ιατρού said

  59: ΕΦΗ
  πιστεύω να μην πήγε εκδρομή εδώ στο Saddar town/Karchi… 😦

 74. 69 A μπράβο.
  Το έργο έχει εκδοθεί σε μια διατριβή που δεν μπορώ να κατεβάσω: http://www.kaynakca.info/eser/202971/tabib-ramazan-er-risale-el-fethiyye-er-radosiyye-es-suleymaniyye Είναι και στα αραβικά…
  Σχετικό άρθρο (που φυσικά δεν μιλάει για τέτοιες λεπτομέρειες): http://dergipark.ulakbim.gov.tr/da/article/view/5000151295/5000137254
  Από τη σελίδα που βρήκες, πάντως, δεν είναι σαφές αν Marmarous είναι το όνομα που δίνει ο συγγραφέας, ο Ταμπίπ (γιατρός) Ραμαντάν, ή ο Γάλλος εκδότης (που σημειώνει μάλιστα ότι ήταν περίφημη αρχαία πόλη κλπ. — ποια εννοεί; Είχε λέει επιτεθεί και στην οπισθοφυλακή του Αλεξάνδρου!). Μοιάζει δηλ. να μιλάει για κάποια αρχαία Μαρμαρούντα…

 75. Εγώ said

  Απόλαυση η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

  Από τα λίγα που συγκράτησα (τα σημείωνα), το Καζακστάν στα πορτογαλικά λέγεται Καζακιστάο, το Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊζάο, το Ουζμπεκιστάν Ουζμπεκιστάο, η Ιαπωνία Ζαπάο, η Γκαμπόν Γκαμπάο και το Μπουτάν Μπουτάο!

 76. ΣΠ said

  67, 68
  Ακριβώς! Επειδή δεν υπάρχει έτος μηδέν, η χρονική απόσταση μεταξύ του Α π.Χ. και του Β μ.Χ. είναι Α+Β-1 και όχι Α+Β χρόνια. Είναι ένα λάθος που γίνεται συχνά. Θυμάμαι το 2010 ο μαραθώνιος της Αθήνας είχε συνδυαστεί με την συμπλήρωση 2500 χρόνων από την μάχη του Μαραθώνα, ενώ στην πραγματικότητα είχαν συμπληρωθεί 2499 χρόνια.

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τόσες μέρες χωρίς τηλεόραση, διαδίκτυο και εφημερίδες, μόνο με θάλασσα και την »Ανθολογία της γαλλικής ποίησης» του Χριστόφορου Λιοντάκη, βρήκα την υγειά μου, ψυχική και γλωσσική. Μια μέρα στην Αθήνα, πονόδοντος και γλωσσικά μεζεδάκια για γέλια και για κλάματα. Α, μια αφελής απορία: το γλωσσικό παρανάλωμα του Κούλη (μάπας απ’ το Χάρβαρντ; 🙂 ) σχολιάστηκε από κασιματοειδείς λαθοθήρες ή μόνο στα λάθη του Τσίπρα στήνουν ξόβεργες;
  Οι Ολυμπιακοί του Ρίο θα είναι οι πιο τίμιοι όλων των εποχών, αφού θα απουσιάζουν οι ντοπαρισμένοι Ρώσοι αθλητές του στίβου. Οι Αμερικανοί τέτοια πράγματα ποτέ. Άντε στο τσακίρ κέφι κάνα ρεντμπούλ.

 78. smerdaleos said

  Ό,τι και να πούμε για τους φουκαράδες τους Λερναίους λίγο θα είναι.

  Επειδή τέθηκε ζήτημα σύγκρισης Ελληνικής και Αγγλικής θα αναφέρω μερικά παραδείγματα.

  1) ΙΕ ουδέτερα σε -om:

  Ελληνική: ξύλ-ον
  Λατινική: *h2ek’-et-om > acet-um = «ξίδι»

  Αγγλική: *g’hl.h3t-om > PGmc *gulθ-ą > αγγλικό gold

  2) Παράγωγο επίθετο σε *-ih3nh2-os > *-īnos (λ.χ. Latium > Latīnus, βουλγ. Vlahina (planina) = «Βλαχικόν όρος, Βλαχοβούνι»)

  Ελληνική: *h1rudh-ros = ἐρυθρ-ός > *h1rudhr-ih3nh2-os = ἐρυθρῖνος > ερυθρίνιον > λυθρίνι
  Αγγλική: *g’hl.t-ih3nh2-os > PGmc *gulθ-īnaz > αγγλικό golden

  3) ΙΕ διπλασιασμένος o-βαθμος παρακείμενος (η πηγή του αγγλικού και πρωτογερμανικού «simple past/past preterite»):

  Ελληνική: λείπω > λέλοιπα (= le-loykw-h2e), δέρκομαι > δέδορκα
  Λατινική: canō > cecinī και poscō > poposcī

  Αγγλική: IE *deh1g- > *de-doh1g-h2e = PGmc *tēk- > *te-tōka = Αγγλικό take > took (στην γοτθική ο διπλασιασμός ήταν ακόμα ενεργός: tēka = take, tetōk = took).

  Όλα τα «ανώμαλα» αγγλικά ρήματα στην πραγματικότητα συνεχίζουν την απλή ΙΕ αλλαγή στον βαθμό ablaut e/o:

  λ.χ. πίσω από το αγγλικό strike/stroke κρύβεται η ΙΕ αλλαγή *streyg-/(se-)stroyg- (λείπω/λέλοιπα), απλά η ΙΕ δίφθογγος /oy/ εξελίχθηκε στην πρωτογερμανική δίφθογγο /ay/ που στην αγγλική έγινε /o/ (λ.χ. one ~ ein, stone ~ Stein).

  4) θηλυκές αφηρημένες έννοιες σε *-e-teh2 (*-etā)

  Ελληνική: *mel-e- (μέλω) > *mel-e-teh2 > μελέτη, (γενετή κλπ)

  Αγγλική: *dheub-os > PGmc *deupaz > αγγλ. deep = «βαθύς», *dheub-eteh2 > PGmc *diupiθō > αγγλ. depth = «βάθος».

 79. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  78 Πιασμένο ήταν στην παγίδα το σχόλιο

  77 Όχι βέβαια, ο Κούλης είναι ιερή αγελάδα, τα λάθη του δεν τα επισημαίνει κανείς ακραιοκεντρώος.

  76 Γιαυτό και τα 2500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας θα τα έχουμε το 2021

  75 Και η Βραζιλία Μπραζίου

 80. smerdaleos said

  @76: Από τα λίγα που συγκράτησα (τα σημείωνα), το Καζακστάν στα πορτογαλικά λέγεται Καζακιστάο, το Αζερμπαϊτζάν Αζερμπαϊζάο, το Ουζμπεκιστάν Ουζμπεκιστάο, η Ιαπωνία Ζαπάο, η Γκαμπόν Γκαμπάο και το Μπουτάν Μπουτάο!

  Είναι από την αντικατάσταση του τελικού μετατονικού /n/ με /o/ (και ερρινοποίηση του προκείμενου φωνήεντος), λ.χ. *San Paolo > São Paolo

  https://en.wiktionary.org/wiki/s%C3%A3o#Etymology_2

  Οι σερβοκροάτες κάνουν το ίδιο με το τελικό /l/.

  bel > beo = «λευκός» (Beograd = Begrad)
  zal > zao = «κακός»

  https://en.wiktionary.org/wiki/beo#Serbo-Croatian
  https://en.wiktionary.org/wiki/zao#Serbo-Croatian

 81. Ιάκωβος said

  70, ανασταίνεται

  Το σήμα των Ολυμπιακών μάλλον αποτυχία. Εμπνέεται (δηλαδή τό κλεψαν) από το έργο του Ματίς, αλλά έτσι όπως είναι 3D, δεν καταλαβαίνεις τι δείχνει σα σύνολο. Μοιάζει μανιτάρι ή κάτι τέτοιο.
  Λέει, είναι οι βράχοι με τον εσταυρωμένο. Δεν φαίνονται αν δε στο έχουν πει.

 82. ΣΠ said

  79γ
  Έτσι. Όμως είμαι σίγουρος ότι το 2020 κάποια σχετική επετειακή εκδήλωση θα γίνει. Να, φέτος έγινε συνέδριο αφιερωμένο στα 2400 χρόνια από την γέννηση του Αριστοτέλη (384 π.Χ.).

 83. Jago said

  Νικοκύρη, αυτό που έλεγα εχτές. Έχεις τη μοναδική τιμή που στις πηγές που παραθέτει ο Ανδρέας Βενανιάκης στο βιβλίο για τον Δάγκουλα, παραθέτει μόνο μία και μοναδική διαδικτυακή πηγή.

 84. smerdaleos said

  Νίκο,

  Τώρα που έγραψα ερυθρίνος > ερυθρίνιον > ρυθρίνι > λυθρίνι, θυμήθηκα την ρωτική ανομοίωση, την οποία σου προτείνω ως θέμα μελλοντικής ανάρτησης.

  άροτρον > αρότριον > αρέτρι > αλέτρι (το ο..ι >ε..ι λόγω ι-μετάλλαξης)

  Θα βρεις πολύ υλικό και είμαι σίγουρος ότι οι σχολιαστές θα καταθέσουν ακόμα περισσότερο.

  https://smerdaleos.wordpress.com/2016/03/30/%CE%B7-%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7/

 85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  62.

  73. Ίσως τρέχει για τα διάφορα άχαρα για τα 40μερα… 😦 .

  81. Το σήμα με την πρώτη ματιά μου φάνηκε σαν παιδική πιπίλα. Ούτε οι αρχαίες κούκλες οι δικές μας μου είχαν αρέσει.

 86. sarant said

  83 Α, ευχαριστώ. Αρθρο του πατέρα μου νομίζω πως είναι.

  84 Μπαίνει στα υπόψη, ευχαριστώ!

 87. Γς said

  77:

  >Τόσες μέρες χωρίς τηλεόραση, διαδίκτυο και εφημερίδες […] βρήκα την υγειά μου,

  Κι εγώ κάποτε χωρίς τηλεόραση, την τρίτη μέρα κιόλας άρχισα να εμφανίζω συμπτώματα ευφυίας

 88. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Φεκ β΄1275, 4.5.2016
  Αριθμ.1847/ 51107
  Εφαρμογή του Μέτρου 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που
  χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» του ΠΑΑ 2014−2020.
  (Υπ.Απόφαση)
  Αρθρο1
  ………………….
  4. Ως «γεωργική δραστηριότητα», στο πλαίσιο του αρθ.4, παρ. Γ, του Κανονισμού 1307/2013, νοείται:
  α) η παραγωγή, η εκτροφή ζώων ή η καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων της συγκομιδής,της άμελξης, της αναπαραγωγής ζώων και της εκτροφής ζώων για γεωργική εκμετάλλευση,

 89. Γιάννης Ιατρού said

  73: Όχι, κατι άλλες δουλειές, κι αυτές άχαρες/τυπολατρικές, με το δημόσιο 🙂

 90. Γιάννης Ιατρού said

  89 –> 84β

 91. Γιάννης Ιατρού said

  85β γμτ &^%$^

 92. Γς said

  35:

  Πάλι τα ίδια

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/05/14/meze-219/#comment-356374

 93. Ιάκωβος said

  ΕΦΗ-ΕΦΗ
  Ναί, παιδική πιπίλα, τωρα που το λες…

 94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  89.Δουλειές δουλειές όλο δουλειές. Εγώ κυρίως έχω με τα κηπικά.
  Άκου όμως ένα θαυμαστό που διαπίστωσα και ομόρφηνε η μέρα μου:
  Είχε φυτρώσει σε γλάστρα και την έβαλα σε μεγαλύτερη(για το σκοπό μου) μια νεραντζούλα.Πάνε 4-5 χρόνια,μεγάλωσε έγινε δεντράκι πάνω από δυο μέτρα μέσα στη γλάστρα αλλά δεν αποφάσιζα για την τύχη της. Σκεφτόμουν να τη μεταφέρω σε κτήμα και μετά να τη μπολιάσω, αλλά πάλι ήταν όμορφη κι εδώ μέσα στη γλάστρα όπως την είχα, παρόλο που τουμπάρισε κάμποσες φορές από τον αέρα. Δεν είχε ανθίσει,ή δεν είχα δει άνθος της.Τώρα είδα πως έδεσε ένα …λεμονάκι! Πολλή χαρά! Μου βγήκε απευθείας λεμονιά!
  Με την παλιά βεβαιότητα ότι βγαίνει σε άγριο (νεραντζιά) ό,τι σπόρο ,από πορτοκάλι,λεμόνι ή νεράντζι-και μανταρίνι θαρρώ- κι αν φυτέψεις,δεν είχα ασχοληθεί ότι τα φύλλα της π.χ. είναι κάπως πιο μεγάλα και πιο ξανθά απ΄τη νεραντζιά.
  Θαύμα; Θαύμα! Προφανώς από τις πολλές διασταυρώσεις των εσπεριδοειδών ήρθε κι άλλαξε το DNA; Υπάρχει τέτοια περίπτωση;
  Δεν ξέρω βέβαια από τί κουκούτσι είναι. Εξίσου ρίχνω τα σπόρια από πορτοκάλια (και απ΄τα καλοκαιρινά τα 2-3 που βρίσκω στα βαλέντσια), μανταρίνια χιώτικα που έχω,λεμόνια πολλών διαφορετικών ποικιλιών, περγαμόντο και γκρέιπ φρουτ, α έχω και κουμκουάτ κι ένα διακοσμητικό που το λένε κίτρο(ο κίτρος). ‘Ολα τα ξινά δηλαδή,αλλά από πού να βγήκε κατ΄ευθείαν λεμονιά;Μυστήριο. Βέβαια έχει κάτι τεράστιες περόνες κι αγριοφέρνει ως προς αυτό 🙂

 95. Γς said

  70:

  Πάνε κοντά 60 χρόνια που είδα το Orfeu Negro

  Αλλά τα λέγαμε και προχτές

 96. κουτρούφι said

  Εντόπισα προ ημερών μια είδηση σχετικά με ένα ρεπουμπλικάνο βουλευτή που δεν θα ψηφίσει τον Τραμπ αλλά την Κλίντον. Σε διάφορα ελληνικά σάιτς* (π.χ. εδώ: http://www.huffingtonpost.gr/2016/08/02/diethnes-republikanos-psifizei-clinton_n_11306900.html) απομονώνεται μια φράση του βουλευτή που χαρακτηρίζει τον Τραμπ ως «ιδιαίτερα προβληματικό με ατελείωτους τρόπους». ΄
  Το κείμενο στα Αγγλικά είναι εδώ:
  http://www.newyorkupstate.com/news/2016/08/rep_richard_hanna_we_should_all_be_done_with_donald_trump_commentary.html
  Η ελληνική φράση, μάλλον προήλθε από μετάφραση του «I find Trump deeply flawed in endless ways»

  Ούτε και στα Αγγλικά μού είναι ξεκάθαρο αυτό το «in endless ways» στη συγκεκριμένη φράση αλλά και αυτό το «με ατελείωτους τρόπους» στην ελληνική μετάφραση μού ακούγεται περίεργα.

  *(Το ελληνικό κείμενο εμφανίζεται σχεδόν το ίδιο σε πολλά ελληνικά σάιτς και μάλλον είναι αναπαραγωγή ενός αρχικού).

 97. Γιάννης Ιατρού said

  94: ΕΦΗ-ΕΦΗ
  Για δες 🙂 Λοιπόν, καμμιά φορά βγαίνει και κατ΄ευθείαν, αλλά μη νομίζεις ότι είναι ακριβώς το ίδιο λεμόνι, όπως στο μητρικό φυτό. Έχει και γονίδια από τον πατέρα 🙂 Θά ‘ναι «άλλο» λεμόνι, εξαρτάται σε τι τύπο/ριζικό υπόστρωμα είχε μπολιαστεί η λεμονιά! ΝΑ ΣΟΥ ΖΗΣΕΙ το μωρό 🙂 Μιγαδάκι. λίγο-πολύ. Εγώ έχω καμμιά 80αριά ξυνά, τα περισσότερα φραπο-πορτοκαλιές, γίνονται15-20+ cm στη διάμετρο και δεν πικρίζουν πολύ, μερικά είναι και λίγο κοκκινωπά. Είναι μεγάλα δένδρα, 30-40 ετών μερικά. Αν θέλεις σπόρο/μάτι κλπ., πές μου 🙂

 98. cronopiusa said

 99. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετισμούς από τον Σκύλο, τον αδέσποτο 🙂
  Από αύριο θα έχει και σύνδεση στο διαδίκτυο, είχε κάποια βλάβη … 🙂

 100. cronopiusa said

 101. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  96 Ωχ!

 102. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  29 – Ειδοπεία βρε Άγγλε, «βλέπετε με δική σας ευθύνη», δεν ξέρω σε τι σε έπεισε, αλλά δεν άντεξα να δώ πάνω από τρία λεπτά.

  «Το έχω ξαναπεί, όταν ο μάπας από το Χάρβαρντ μιλάει εκτός κειμένου πετάει κοτρόνες με ρυθμό καταπέλτη!»

  38 – «Ναι, απ’ ό,τι φαίνεται οι οι σπουδές στο Χάρβαρντ δεν βοηθάνε τους Έλληνες πολιτικούς να μην πετάνε κοτρόνες (βλ. επίσης, από τις πιο γνωστές, τις περιπτώσεις Σαμαρά, ΠαπανδρέουΓ), αλλά, ας είμαστε αντικειμενικοί, τα ίδια να λέμε και για το … ΕΜΠ, έτσι;»
  Άρα, το αβίαστο συμπέρασμα που βγαίνει, είναι πως Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΑΠΑ.

  77 – » Α, μια αφελής απορία: το γλωσσικό παρανάλωμα του Κούλη (μάπας απ’ το Χάρβαρντ;:) ) σχολιάστηκε από κασιματοειδείς λαθοθήρες ή μόνο στα λάθη του Τσίπρα στήνουν ξόβεργες;»
  79 – «Όχι βέβαια, ο Κούλης είναι ιερή αγελάδα, τα λάθη του δεν τα επισημαίνει κανείς ακραιοκεντρώος.»
  Διϋλίζετε τον κώνωπα (λεκτικά λάθη των σοσιαλκεντροδεξιοαριστερών πολιτικών) και καταπίνετε την κάμηλον, (όλοι ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ, όταν γίνονται κυβέρνηση, ψηφίζουν και υπογράφουν τα μνημόνια, χωρίς καν να τα διαβάσουν).

 103. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  98 – Απίστευτος ο κόσμος, κι ο χαρακτήρας μας.

  Το τραγουδάκι σε σένα και στο παλαβό κρί κρί.

 104. gpoint said

  για όσους αμφισβητούν πως πρώτα θα πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ και μετ΄θα στρώσει η Ελλάδα το άρθρο της Αφροδίτης Μάνου που εκπλήσσει ευχάριστα

  http://www.stokokkino.gr/article/1000000000039898/Gramma-stous-proin-kai-se-olous

 105. Δεν αστειευόμουν, Λάμπρο (102α), και μη μου αλλάζεις την εθνικότητα 🙂 Βρίσκω πως ο Αδωνις έκανε μια πολύ ωραία και πειστική παρουσίαση των λόγων που συνηγορούν υπέρ της ανεξιθρησκείας εν γένει, στην προκειμένη δε περίπτωση, της άδειας κατασκευής τζαμιού στην Αθήνα.

 106. Γιολάντα Μ. said

  Αγόρια καλησπέρα. Άργησα να γυρίσω σήμερα σπίτι,γιατί βγήκαμε για ένα ποτάκι μετά τη δουλιά. Μόλις προλαβαίνω να σάς ενημερώσω πως το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο Ρίο το πήρε μία παρθένα όνομα και πράμα στη Σκοποβολή: Η 19χρονη Αμερικανίδα Virginia Thrasher από τη Virginia κατατρόπωσε (thrash) τις Κινεζούλες φαβορί. Το θέμα έχει λεξιλογικό ενδιαφέρον, γιατί εγώ νόμιζα ότι στα αμερικάνικα Virginia Thrasher σημαίνει Παρθένα Αλωνιστική Μηχανή, αλλά ο σύζυγος μού είπε πως σημαίνει Παρθένα Ξεσκίστρω… Σκεφτείτε το: Η καλύτερη σκοπεύτρια αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ είναι μια παρθένα, που ονομάζεται Παρθένα Ξεσκίστρω!

  Συγνώμη, που είμαι λίγο αθυρόστομη, αλλά είναι οικογενειακό μας. Άλλωστε, όλοι οι άνθρωποι των Γραμμάτων (αγαπούσαν τη βωμολοχία) Σε όσους το αμφισβητούν προσφέρω το καταπληχτικό βιβλίο Το κωλόπαιδο ο Σέξπηρ, όπου έχει ειδικό κεφάλαιο για την αισχρολατρεία του μεγάλου βάρδου

  Επειδή είμαι πτώμα, ενημερώνω τους συνταξιούχους και λιπούς ηλικιωμένους του Ιστολόγιου πως μπορούν να παρακολουθούν όσα γίνονται στο Ρίο (αποτελέσματα, μετάλια, παραπολιτικά κλπ.) από την επίσημη Ιστοσελίδα https://www.rio2016.com/ Η οποία, δείτε τί γράφει για το θρίαμβο της Παρθένας Ξεσκίστρως εδώ και εδώ τα επίσημα αποτελέσματα

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  https://pbs.twimg.com/media/Co3O0JIWcAA4OLi.jpg:large

 108. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  104 – Δεν ξέρω τι σε εξέπληξε ευχάριστα, εμένα πάντως με εξέπληξε δυσάρεστα. Δεν την είχα ποτέ βέβαια για επαναστάτρια, αλλά δεν περίμενα να ανήκει στο πιο ηλίθιο κομμάτι του λαού, στους ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΥΣ.
  Αχ καημένη Αφροδίτη, γέρασε κι ακόμα ζεί με ψευδαισθήσεις, πως στις τραπεζικές κοινοβουλευτικές δικτατορίες, αποφασίζουν οι λαοί, ποιός θα τους κυβερνήσει. Χαμπάρι δεν έχει πάρει πως δεν έχουν ΚΑΜΙΑ επιλογή, όποιον κι αν ψηφίσουν, είτε δεξιό,, είτε κεντρώο, είτε σοσιαλιστή, την οικονομική ελίτ θα υπηρετήσει, θα κάνει μια κωλοτούμπα, και θα υπογράψει αδιάβαστα τα μνημόνια του θανάτου. Αν θολώσουν και ψηφίσουν άθεο Αριστερό, ε αυτός, αφού συνομιλήσει πρώτα με την παναγιά, θα κάνει και μια κωλοτούμπα παραπάνω και θα υπογράψει κι αυτός τα μνημόνια που καταψήφιζε όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
  Είναι πολύ ισχυρή η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας, και σε συνδυασμό με την μαλακία που δέρνει τον λαό, κάνει θαύματα για την οικονομική ελίτ.
  Μόνο να πάρει ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα δεν μπορεί να κάνει, έχουν και τα θαύματα τα όριά τους.☺

 109. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  105 – Χα χα, τώρα το είδα Άγγλε μου☺ ου γαρ έρχεται μόνον. Δεν ξέρω τι παίρνεις Άγγελε και αντέχεις να δείς τόση ώρα τον ΓεΟργιάδη, αλλά εγώ που δεν ντοπάρομαι☺ δεν άντεξα πάνω από τρίλεπτο, κι αυτό επειδή το έγραψες εσύ. Επειδή εκ προοιμίου τον θεωρώ ψυχάκια και ηλίθιο φασίστα, δεν τον λαμβάνω υπόψιν ό,τι κι αν λέει, πόσο μάλλον όταν με το ΛΑΟΣ πριν λίγα χρόνια, καταψήφιζε αυτό που ψήφισε τώρα. Το άτομο είναι κλινική περίπτωση, οσο γιαυτούς που τον ψηφίζουν, η επιστήμη έχει σηκώσει ψηλά τα χέρια. Βλέπεις, στην τραπεζική κοινοβουλευτική δικτατορία μας, (κατά κόσμον δημοκρατία) «δικαίωμα» ψήφου έχουν όλοι οι ενήλικες, τυχαίο;

 110. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γεια σου Λάμπρο! 🙂

  Ούτε σας περνά από το μυαλό τί σημαίνει Θιβέτ στα ελληνικά

 111. Pedis said

  Από την πρώτη φορά που συντάχθηκε η σύμβαση παραχώρησης, το 2014, είχε συμπεριληφθεί όρος, σύμφωνα με τον οποίο, αν στην περιοχή που θα πωληθεί βρεθούν αρχαιότητες, το ελληνικό Δημόσιο θα είναι υποχρεωμένο να αποζημιώσει τον αγοραστή. Ο όρος αυτός παρέμεινε και μετά την τροποποίηση της σύμβασης από την τωρινή κυβέρνηση.

  […]

  Η κήρυξη της περιοχής σε αρχαιολογικό χώρο, όπως διευκρίνισε το υπουργείο στο Δελτίο Τύπου, δεν ακυρώνει την συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και αγοραστή. Αυτό που θα κάνει, είναι να εξασφαλίσει ότι το Δημόσιο δεν θα κληθεί να δώσει αποζημίωση …

  «Γιατί ανακινήθηκε τώρα το θέμα του Ελληνικού»

  http://www.thepressproject.gr/article/98851/Giati-anakinithike-tora-to-thema-tou-Ellinikou

  Η κυβέρνηση υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Ψέματα; Είπα κι εγώ!;

 112. gpoint said

  # 108

  ηρέμησε Λάμπρο και μόλις ΄έστειλα ένα μέηλ στην Αφροδίτη όπου της εξηγούσα πως μόνο αν ρίχνει λευκό στις εκλογές, όπως εσύ, μπορεί μα καταρρεύσει η δικτατορία των τραπεζών…
  Οσο για το ποδόσφαιρο όσοι είδαν τα ματς των ομάδων ξέρουν ήδη πως ο ΠΑΟΚ έχει πολύ καλύτερη ομάδα από τους άλλους 4 που έπαιξαν Ευρώπη… οχι πως φτάνει αυτό αλλά μην λες μεγάλες κουβέντες και εκτεθείς, μάι σι σα λένε οι Ιταλοί

 113. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 114. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  «..το εργαστήριο αστικού περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατέθεσε στο Υπουργείο Πολιτισμού έκθεση – αίτηση, στην οποία τεκμηριώνεται η μεγάλη ιστορική, αρχιτεκτονική και τεχνική αξία κτιρίων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, που διατηρούνται στους χώρους του πρώην αεροδρομίου, τα οποία το ΕΜΠ ζήτησε να χαρακτηριστούν ως μνημεία, πρόταση που έχει υιοθετηθεί και από το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS). »

  Ρε άι στο διάλο καραμαλάκες!

 115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  112 – Να (σου) πώ για πολλοστή φορά, πως δεν ρίχνω λευκό αλλά ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ άκυρο, κι έχω εξηγήσει τον λόγο που το κάνω, οχι πάντως για να ανατρέψω την τραπεζική δικτατορία, δεν ζώ με φαντασιώσεις (όπως π.χ, θα πάρει ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα☺). Για να καταρρεύσει αυτό το σύστημα, θα πρέπει οι γονείς να πάψουν να έχουν προσδοκίες από τα παιδιά τους, να πάψουν να τα μεγαλώνουν φασιστικά, αλλά με σεξουαλική αυτορυθμιζόμενη δημοκρατία, να γίνουν οι γυναίκες, Γυναίκε,ς κι οχι ανδρικά σεξιστικά υποχείρια, να καταργηθεί η πατριαρχία και να αντικατασταθεί από μια φυλλοτική ισότιμη ιεραρχία, με γνώμωνα το κοινό συμφέρον, κι οχι το αλόγιστο ατομικό κέρδος, και φυσικά, ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η άθλια υποχρεωτική εκπαίδευση που παράγει άβουλους οικονομικούς σκλάβους, και να αντοκατασταθεί από ελεύθερα σχολεία ελεύθερης επιλογής, (π.χ τύπου Σάμερ Χίλ) που θα προάγουν την κριτική σκέψη, κι όχι την γνώση για την γνώση και το ΕΛΑΧΙΣΤΟ οικονομικό κέρδος.
  Κοντολογίς, ΑΡΓΙΕ ΝΑ’ ΡΘΕΙ ΕΚΕΙΝΗ Η ΜΕΡΑ, ΚΙ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ, ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΚΙΑΖΕ Η ΦΟΒΕΡΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΑΚΩΝΕ Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΣΚΛΑΒΙΑ.

  Με τον ΠΑΟΚ, όπως κάθε χρόνο, βγάζεις πρώιμα συμπεράσματα, και μετά πάλι στην πίκρα. Είπαμε, το πρωτάθλημα είναι σαν τις εκλογές, ΣΤΗΜΕΝΟ, και το κερδίζει όποιος το έχει στήσει, κι ο ΠΑΟΚ είναι ακόμα μικρός για να το κάνει, όταν και άμα μεγαλώσει, θα δούμε.☺
  Καλημέρα.

 116. sarant said

  Καλημέρα σε Παοκτζήδες και μη!

 117. Αγάπη said

  Καλημέρα καλέ κυριοι και κυρίες
  Αυτό το διαμαντάκι πού να το βάλω;
  http://www.candianews.gr/2016/07/28/tourkikes-lexis-sto-kritiko-idioma/

 118. sarant said

  117 Καλημέρα, έχουμε παρουσιάσει και το βιβλίο του φίλου μας του Βασίλη
  https://sarantakos.wordpress.com/2014/11/20/orfanos/

 119. gpoint said

  # 115

  Θα ενημερώσω σχετικά την Αφροδίτη, συνειδητό άκυρο όχι (άπαπα) λευκό… δεν έχει καμιά σημασία πως τα μετράνε μαζί, τα συνειδητά ξεχωρίζουν από την μυρουδιά.. (τα ασυνείδητα μυρίζουν ποδαρίλες)
  όσο για τον ΠΑΟΚ βάζω στοίχημα πως δεν είδες τα ματς με τον Αγιαξ, εγώ σου είπα πως έχει καλύτερη ομάδα αλλά δεν φτάνει, με συνθήκες ισονομίας έχει σαφώς τον πρώτο λόγο κι ας ξεκινήσει με μείον βαθμούς. Εδώ ποντάρουμε στον ΣύΡιζΑ να τις εξασφαλίσει. Εσύ που ξέρεις πως είναι στημένο να τζογάρεις τον σίγουρο πρωταθλητή και να μας ξανακάνεις το τραπέζι. Χταπόδια έχει ακόμα το ψυγείο και η θάλασσα

 120. Αγάπη said

  118 να το πάω εκεί;

 121. Γς said

  117:

  >Αυτό το διαμαντάκι πού να το βάλω;

  Κι απάνω που ήμουν έτοιμος να της πω που να το βάλει,
  με πρόλαβε ο Νικοκύρης [#118, #120]

 122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  121.βρε Γουςούς ;! χρωστάς κουκιά-θυμάμαι 😦

  117.
  Δε σ΄ επρόκαμα/ (παίρνω το θάρρος ως κοντοχωργιανή του βιαννίτη που εντάκαρε τσι κουζουλάδες 🙂 ).

  >>Γνωρίζετε, προφανώς, ότι η ελληνική γλώσσα είναι η πλουσιότερη στον πλανήτη και η αρτιότερη δομικά και έχει δώσει τα νάματά της σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ωστόσο, θα ήταν κακή γλώσσα,αν έδινε μόνο και δεν δεχόταν λέξεις από άλλες γλώσσες.
  προφανώς;;
  κακή γλώσσα ;;

  >>Να χαϊδεύει τον μαντρότοιχο του περιβολιού και τον κορμό μιας ροδιάς, που προφανέστατα είχε φυτευτεί από τους δικούς της.
  προφανέστατα;;

 123. Γς said

  122:

  >βρε Γουςούς ;! χρωστάς κουκιά-θυμάμαι

  Μα τι λές καλή μου;

  Κι εγώ εκεί εννοούσα.

  Στο νήμα για το βιβλίο του Βασίλη Ορφανού.

  Εκεί που ανάρτησες και το σχόλιό σου αυτό [#122] πριν το φέρεις κι εδώ:

  https://sarantakos.wordpress.com/2014/11/20/orfanos/#comment-375655

 124. Γιάννης Ιατρού said

  122a / 123 Μα τι λέτε τώρα! 🙂 Όλοι οι καλοί (καλά link) χωράνε!

 125. π2 said

  4: Μπορείς να σημειώσεις για ποια επιγραφή πρόκειται;

  10: Για την «αρχαιομακεδονική» στήλη της Ροζέτας νόμιζα ότι είχαμε συζητήσει εκτενώς εδώ, αλλά δεν βρίσκω κάτι.

  108, 115: Καλά, μην παίρνεις κι όρκο ότι θα πρόκειται περί θαύματος αν πάρει ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα. Τώρα που είναι μικρότερο το διακύβευμα χωρίς την απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του CL, κάτσε να δούμε πρώτα τι θα γίνει με τις άδειες και τα πιθανά αλισβερίσια των μονομάχων τους και βλέπουμε. Αμιγώς ποδοσφαιρική η συζήτηση, όπως βλέπεις. 🙂

 126. smerdaleos said

  @106

  Επληροφορήθην ότι πίσω από το καινοφανές ψευδώνυμο «Γιολάντα» ενδέχεται να κρύβεται γέρων τις σεσημασμένος, απολωλώς τε και λεοντόχλαινος, ος διέφυγε δις του τιμωρού ξίφους (gladius ultor) των αοιδίμων εν βασιλεύσι Κωνσταντίου Β’ και Θεοδοσίου του Μεγάλου, και τώρα ασχολείται με τους δυσσεβείς γυμνικούς αγώνας των μυσαρών Ελλήνων.


  Λέγεται δε ότι ο γέρων ούτος, εξαιτίας του ατέγκτου και ατεράμνου μίσους του προς οτιδήποτε το Ρωμαϊκόν, επέλεξε ως νέο ψευδώνυμο το όνομα της λατίνης συζύγου του Ανδρονίκου Β’ Παλιολόγου, Γιολάντας-Ειρήνης ττης Μονφερρατικής, η οποία -Λατίνων γαρ ούσα γέννημα και άιδρις των ρωμαϊκών πραγμάτων τυγχάνουσα- εκκίνησε συζυγικόν καβγάν προκειμένου να πείσει τον βασιλεά των Ρωμαίων Ανδρόνικο να τριχοτομήσει τη Ρωμανία, ώστε καθείς εκ των υιέων τους να κληρονομούσε ως πατρική κληρονομιά το εν τρίτον αυτής, κατά τον βάρβαρον και Λατινικόν τρόπον (φεουδαρχία).

  Ο δε Ανδρόνικος, μάταια προσπαθούσε να εξηγήσει στην περιβόητη εκείνη Γιολάντα πως ουδείς βασιλεύς των Ρωμαίων είχε το δικαίωμα να ακυρώσει τα καθιερωμένα πάτρια και βασιλικά νόμιμα και να τριχοτομήσει «τας πόλεις και τας χώρας των Ρωμαίων» -δηλαδή των Κοινών των Ρωμαίων Πραγμάτων ~ Res Publica Romana- σαν να ήταν προσωπική του περιουσία που μπορούσε να μεταβιβάσει εις τους υιούς του.

  Η δε Γιολάντα συνέχισε τα τερτίπια της προς τον σύζυγό της μέχρι που έσκασε απ’το κακό της και αποσύρθηκε στην Θεσσαλονίκη, επειδή δεν γινόταν το δικό της.

  [Γρηγοράς, Ρωμαϊκή Ιστορία, Ι.233-5] Ἡ δὲ τοῦ βασιλέως σύζυγος Ἀνδρονίκου Εἰρήνη φύσει φιλότιμος οὖσα ἠβούλετο κατὰ διαδοχὴν παῖδας καὶ ἀπογόνους αὐτῆς ἐς ἀπείρους ἡλίους κληροῦσθαι τὴν τῶν Ῥωμαίων ἀρχὴν καὶ τὸ βασίλειον τουτὶ κράτος καὶ ἀθάνατον διασώζεσθαι τὴν μνήμην αὐτῆς ἐν τοῖς τῶν ἀπογόνων ὀνόμασι. τὸ δὲ καινότερον, ὅτι οὐ μοναρχίας τρόπῳ κατὰ τὴν ἐπικρατήσασαν Ῥωμαίοις ἀρχῆθεν συνήθειαν, ἀλλὰ τρόπον Λατινικὸν διανειμαμένους τὰς Ῥωμαίων πόλεις καὶ χώρας ἄρχειν κατὰ μέρη τῶν υἱέων ἕκαστον, ὡς οἰκείου κλήρου καὶ κτήματος τοῦ λαχόντος, ἐκ πατρῶν μὲν ἐς αὐτοὺς κατὰ τὸν ἐπικρατήσαντα νόμον ταῖς περιουσίαις καὶ κτήσεσι τῶν βαναύσων ἀνθρώπων κατιόντος· παραπεμπομένου δ’ ἔπειθ’ ὁμοίως ἐς τοὺς ἐφεξῆς παῖδας καὶ διαδόχους. Λατίνων γὰρ οὖσα γέννημα καὶ παρ’ ἐκείνων εἰληφυῖα τουτὶ τὸ νεώτερον ἔθος Ῥωμαίοις ἐπάγειν ἐβούλετο. […] τοῦ δὲ βασιλέως ἀδύνατον εἶναι λέγοντος παραλύειν τὰ διὰ πολλῶν ἤδη τῶν χρόνων κυρωθέντα τε καὶ βεβαιωθέντα βασιλικὰ νόμιμα, ἡ δὲ πρὸς ὀργὴν ἐξήπτετο καὶ διάφορα καὶ ποικίλα ἐδείκνυ πρὸς τὸν σύζυγον καὶ βασιλέα τὰ σχήματα·

  Οι δε θεωρητικοί του έθνους σήμερα ισχυρίζονται πως μία από τις προϋποθέσεις για την θεώρηση των πολιτών μιας πολιτείας ως έθνος είναι η στιγμή που η πολιτεία παύει να είναι προσωπική περιουσία του μονάρχη και, αδαείς γαρ περί των ρωμαϊκών πραγμάτων τυγχάνοντες, νομίζουν πως αυτή η νοοτροπία πρωτοεμφανίστηκε στην ελισαβετιανή Αγγλία (2ο μισό 16ου αιώνα), στο πόνημα De Republica Anglorum του Sir Thomas Smith.

 127. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Τώρα το είδα,τώρα το βάνω,μεζεδάκι δεν είναι αλλά μια …νοστιμιά την έχει:

  Φροντιστήρια σε στελέχη της ΝΔ που βγαίνουν στην τηλεόραση
  http://www.enimerosi24.gr/140464/%CF%86%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%87%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%B4-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%B3%CE%B1/

 128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  127. μήπως «το όμορφο δάσος με τη βοήθεια του πανδαμάτορα…» είτανε σκονάκι; 🙂

 129. sarant said

  128 Ελα ντε!

 130. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  119 – Ρε συ Gee, τόχω πεί πολλές φορές, φυσικά και δεν έχει ΚΑΜΙΑ σημασία πως τα μετράνε τα ψηφοδέλτια, ό,τι αποτέλεσμα κι αν βγεί, για την οικονομική ελίτ το ίδιο είναι, ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ; Για πές μου μιά ουσιαστική αλλαγή υπέρ του λαού, που να έγινε μέσω των εκλογών τα
  τελευταία 100 χρόνια, π.χ στην φορολογία;
  Η οικονομική ελίτ, μου επιτρέπει για τους δικούς της (προφανείς) λόγους να συμμετέχω στις στημένες εκλογές της, κι εγώ συμμετέχω για τους δικούς μου λόγους, ψηφίζοντας συνειδητό άκυρο, και δεν έχει να κάνει ούτε με διαμαρτυρία, ούτε με επαναστάσεις, ούτε με ανατροπές, από τον 19ο αιώνα, είναι γνωστό πως δεν γίνονται αυτά με εκλογές, ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ (μη κοιτάς που οι παχουλοί του ΚΚΕ επιμένουν).
  Μετά από αρκετές συλλήψεις και ανάλογο ξύλο, συν την κοροϊδία των συνδικάτων και το παραμύθιασμα των κομμάτων, επειδή ασχολούμε από μικρός με το χρηματιστήριο, σε κάποια φάση (στα 25 νομίζω) αντιλήφθηκα πως ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουν οι εργάτες το σύστημα, είναι να γράψουν στα αρχίδια τους τα χειραγωγημένα κόμματα και τα ξεπουλημένα συνδικάτα, και να ακολουθήσουν το παράδειγμα των πλουσίων, και να λειτουργήσουν παραβατικά ΝΟΜΙΜΑ. Είναι μαλάκες λες οι πλούσιοι, που δεν φοροδιαφεύγουν, αλλά ΦΟΡΟΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ; Ένα σωρό νόμιμες παραβατικές ενέργειες μπορούν να κάνουν οι εργάτες, αλλά κανένα κόμμα δεν τους το λέει, όμως, κι εμένα που το λέω 30 χρόνια τώρα, αν δεν με βγάζουν τρελό, με περνάνε γενιές δεκατέσσερις. Μου πήρε πολλά χρόνια για να καταλάβω αυτή την παράλογη αντίδρασή τους, κι ακόμα περισσότερα για να τεκμηριώσω την αιτία, και κάθε μέρα από τότε, βλέπω πόσο σοφό είναι, και πόσο βαθιές ρίζες έχει αυτό το σύστημα, που δεν κινδυνεύει άμεσα από ενα στατιστικό λάθος όπως εγώ, στο έμμεσο μέλλον και άμα.

  «όσο για τον ΠΑΟΚ βάζω στοίχημα πως δεν είδες τα ματς με τον Αγιαξ,» Φυσικά και δεν το είδα, όπως και κανένα άλλο, δύσκολα πλέον μπορώ να δώ ένα ολόκληρο μάτς, συνήθως έχω καλύτερα πράγματα να κάνω.

  «εγώ σου είπα πως έχει καλύτερη ομάδα αλλά δεν φτάνει, με συνθήκες ισονομίας έχει σαφώς τον πρώτο λόγο κι ας ξεκινήσει με μείον βαθμούς.» Μα πώς βγάζεις αυτό το συμπέρασμα μόνο από δύο παιχνίδια;

  «Εδώ ποντάρουμε στον ΣύΡιζΑ να τις εξασφαλίσει.» Πλάκα κάνεις έτσι; μιλούμε για τον ορισμό του κουτσάλογου. Εδώ το 63% του λαού ποντάρισε επάνω του, και κλαίει ακόμα τα «λεφτά του» ΜΑΚΡΙΑ ΦΙΛΕ.

  «Εσύ που ξέρεις πως είναι στημένο να τζογάρεις τον σίγουρο πρωταθλητή και να μας ξανακάνεις το τραπέζι.» Μόνο που εγώ ΔΕΝ ΤΖΟΓΑΡΩ, το αφήνω για τους ξύπνιους και τους μαλάκες, γι΄αυτό θα σας ξανακάνω το τραπέζι λίαν συντόμως αν θέλετε.

  «Χταπόδια έχει ακόμα το ψυγείο και η θάλασσα» Συν αυτά που θα βγάλω εγώ, τσίπουρο έχουμε κρητικό, από δωρεά την προηγούμενη φορά, έτοιμο το τραπέζι, κανονίστε το.

 131. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  125 – «Καλά, μην παίρνεις κι όρκο ότι θα πρόκειται περί θαύματος αν πάρει ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα.» Πιο πιθανή είναι η δευτέρα παρουσία και η ανάσταση νεκρών, δεν είναι η ώρα του ακόμα, θα το πάρει όταν του το επιτρέψουν, μέχρι τότε θα τρώει φάπες, κι ο πρόεδρός του θα ξεπλένει μαύρο χρήμα, όπως σε όλες τις ομάδες. Είναι συγκεκριμένος ο ρόλος του ποδοσφαίρου στην παγκόσμια κοινωνία, δεν μπορεί να είναι διαφορετικός στο Ελλαδιστάν.

 132. ChrisMaGR said

  Κάτι μου θύμιζε η ιστορία του Κλάιν Μάιν. Τελικά θυμήθηκα πού το είχα δει:
  http://frikipaideia.wikia.com/wiki/%CE%93%CE%BA%CF%81%CF%8C%CE%B9%CF%84%CF%82

 133. Pedis said

  -> # 111

  ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ο ευρών αρχαία… πληρώνει τον αγοραστή!
  http://www.imerodromos.gr/ellhniko-2/

  (Να στοιχηματίσω ότι δεν θα τον πληρώσουν τον επενδυτή; Θα χάσω!)

 134. 126
  Έξοχο & εύστοχο! Εξαιρετική τεκμηρίωση, λεπτό χιούμορ, καυστική σάτιρα!
  ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ, συνάδελφε!!!

  ΥΓ – Τι ειδικότητα κάνεις, φίλε Σμερδαλέε;
  (Ρωτάω, δηλαδή, μη τυχόν και σ’ έχω κάπου κοντά μου στο Νοσοκομείο και δεν το ξέρω…)

 135. Γς said

  119, 130:

  >«Χταπόδια έχει ακόμα το ψυγείο και η θάλασσα»

  Κι είναι κι η φίλη μας η Γιάννα που έχει κάποια ζώνη στο καράτε.

  Την πείραζα κάποτε [αναλόγως] όταν φόραγε μια μαύρη ζώνη, ουπς, κορδέλα στο λαιμό …

  Προχτές όμως, που άλλαξε την φωτό στο προφίλ της στο ΦΒ της έγραψα:

  «Μαύρη ζώνη και στο χταπόδι μωρή;»

 136. smerdaleos said

  @134

  Ρώτα το alter ego σου Γιολάντα να σου πει Νεφεληγερέτα. «Έχει πτυχίο Κοινωνικής Θεολογίας από το ΕΚΠΑ» και ξέρει. :):)

  Που χάθηκες βρε Δώτορ;

  Δεν πιστεύω να περνάς πάλι την ώρα σου φιλονεικώντας στην αγορά με θεήλατους μελανειμονούντες για το ποιος την έχει πιο μεγάλη;

 137. Pedis said

  -> # 111, 133:

  Οι επενδυτές έχουν ειδοποιηθεί από τις 30 Μαρτίου για τις προθέσεις της κυβέρνησης, χωρίς να εκφράσουν αντιρρήσεις.

  Ωστόσο στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδες έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού, στην οποία ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ υποστήριξε ότι τα προωθούμενα μέτρα απειλούν να ακυρώσουν τα έργα!

  Είναι δεδομένο ότι ακόμη και αν αποκλειστεί η δόμηση σε κάποιες ζώνες που προστατεύονται από νόμους, οι επενδυτές έχουν δικαίωμα να χτίσουν τα προβλεπόμενα τετραγωνικά, που με βάση την αρχική συμφωνία του 2014 ήταν 3,2 εκατ. και με το πρόσφατο μνημόνιο περιορίστηκαν στα 2,7 εκατ. τετραγωνικά.

  Δεν αποκλείεται μέσα από αυτή τη «μετακόμιση» να… ψηλώσουν ορισμένα κτίρια και να κατασκευαστούν δύο ή τρεις «πύργοι», με παρέκκλιση από το προβλεπόμενο ύψος των κτιρίων, που εξασφαλίζουν όμως πανοραμική θέα.

  Ενδεχομένως να συνδέονται με τα σχέδια για το καζίνο.

  Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα η επιχείρηση που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις της Πάρνηθας επανήλθε με αίτημα να κατέβει στην παραλία για λόγους… προστασίας του εθνικού δρυμού!


  http://www.efsyn.gr/arthro/ta-arhaia-den-apeiloyn-tin-ylopoiisi-tis-ependysis

 138. Pedis said

  -> # 137 – Αν κάτσει και το σκεφτεί κανείς, ούτε στο απλό πρόβλημα, στο τίποτα δηλαδή που λέει ο λόγος … μια μικρή μαφία ο «αντίπαλος» και εσωτερική κατά βάση (δεν θα υπήρχε καν λόγος να παίξει … ο κίνδυνος γκρέξιτ αν αποφάσιζαν να το κάνουν πάρκο), κάτι «τελευταίοι» δηλαδή ,,, μα ούτε σε δαύτους είπαν όχι. Και δέχτηκαν τους αισχρούς όρους αποζημείωσης του «επενδυτή». (Kαι στο τέλος θα του τα σκάσουν!! Πώς αλλιώς θα χρηματοδοτήσει τα «έργα»;!)

  Αλλά η πρώτη φορά σημαιοφόρος που αναφέρει κι ο Νικοκύρης, εεεεε ρε τιμές! Τέτοια μπρέικ θρου θα μπορούσε να τα κάνει άλλη κυβέρνηση!;

 139. sarant said

  Πάντως βελτιώθηκε η αρχική συμφωνία (μειώθηκαν τα τετραγωνικά). Όσο για τη σημαιοφόρο, λογικό είναι ο προνομιούχος (σε αυτό το ζήτημα) να μην το θεωρεί σημαντικό.

 140. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Κοιτάξτε να μην αφήσετε να γίνει τίποτα σ’αυτό το ρδελομπού! Καμμένα pediκα μυαλά…

 141. Pedis said

  # 139 – Νικοκύρη, μας δουλεύεις.

  # 140 – Μη το πάρεις ως απάντηση (διότι σου απαντώ μόνο όταν κάνω κέφι να σου κάνω πλάκα) …

  αλλά κι αλλού είχε μηχανικούς και μεγαλοοικοδομικά συμφέροντα και καπιταλιστική οικονομική ανάπτυξη του τσιμέντου, του τούβλου και του σίδερου

  και μαφίες
  και μπιστικούς
  και μίζες
  και δανεικά και κλεμμένα
  και πολιτικούς της διαφθοράς
  και αρστερούς που κάναν τους «αριστερούς»
  και δεξιούς καραδεξιούς
  και πάρε-δώσε κάθε είδους

  αλλά τέτοιο χάλι, τόση ξεφτίλα (κυβερνήσεων-δημοτικών αρχών-οργανικών «διανοουμένων»)

  όση έχει ξεδιπλωθεί στο ελληνικό αστικό περιβάλλον δεν θα βρεις εύκολα στην Ευρώπη.

  Κάθε φορά που επισκέπτομαι τη Βαλένθια, είμαι απαρηγόρητος: πόσοι μηχανικοί χάσαν μισθούς, συμβόλαια και μεροκάματα και σε πόσες Λάμδα στερήθηκε το δικαίωμα στην επένδυση και στην ανάπτυξη επειδή δε χτίστηκαν πολυκατοικίες, καζίνο, ουρανοξύστες, εμπορικά κέντρα, σολάριουμ, μασάζ, ξενοδοχεία;

  https://10rincones.files.wordpress.com/2015/07/vista-aerea-jardin-turia.jpg?w=393&h=261

  Χτίστηκαν, βέβαια, αλλού … αλλά δεν το παράχεσαν τόσο πολύ ώστε να κτίσουν παντού!! Είπαμε, το αστικό καθεστώς στηρίζεται (και) στη συναίνεση. Στην Ελλάδα, στηρίζεται (και) στη βλακεία.

  https://es.wikipedia.org/wiki/Jard%C3%ADn_del_Turia

 142. Neo Kid phone home said

  141. Parto ws apantisi (sou apanto mono otan kano kefi na se vriso)
  Salta kai gamisou panivlaka! (an kai einai dyskolo…akoma kai oi Knitisses ena stoixiodes gousto to exoun.)

 143. Pedis said

  Classe, style et élégance!

  Δεν μπορεί να είσαι τόσο επίμονα ανέμπνευστος. Σου αξίζει να βρεις κάτι πιο πνευματώδες. Σε παρακαλώ.

 144. Pedis said

  -> 145 : δεν αναφέρομαι σε σένα Σκύλε, όπως, προφανώς, καταλαβαίνεις.

 145. Ρε σεις, με τόση ζέστα και τόσα μνημόνια μεταξύ σας βρίσκετε να καυγαδίσουτε;

 146. Θύμμαχος Θήτης said

  Έχουν ξεφύγει τα πασόκια, βγάλανε τη μπέμπελη.

 147. Νίκος Μαστρακούλης said

  148: Βγάλανε τη Μπέμπελη;

  Στη θέση της Φώφης;

  :O

 148. Θύμμαχος Θήτης said

  149 🙂

  ο πασόκος είναι διαχρονική αξία, δεν εγκλωβίζεται σε Πα»Σο»Κ, Ελιά, «Δημοκρατική» Συμπαράταξη

 149. BLOG_OTI_NANAI said

  To Liddell-Scott-Κωνσταντινίδης, έχει το εξής:

 150. Pedis said

  # 147 – Ρε σεις, με τόση ζέστα και τόσα μνημόνια μεταξύ σας βρίσκετε να καυγαδίσουτε;

  Σκύλε, του λόγου σου να προσέχεις. Μερικοί μηχανικοί είναι όπως οι σκύλοι. Τα παίζουν. Βγαίνουν εκτός εαυτού όταν πέφτει κάτω φιλέτο. 🙂

 151. sarant said

  149: 🙂

 152. cronopiusa said

 153. Γς said

  149:

  Δεν είχαν κάνει το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR).

 154. Θύμμαχος Θήτης said

  του πασόκου το πιάτο και του σίστα, δέκα φορές είν’ αδειανό και μια φορά με λίστα.

 155. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  127.
  Gerogriniaris ‏@Gerogriniaris 6 Αυγ
  Αυτός εδώ θα διδάσκει τα στελέχη της ΝΔ πως να επιχειρηματολογούν
  https://pbs.twimg.com/media/CpK9yMKWAAAqVOq.jpg:large

 156. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  156.>>του πασόκου το πιάτο και του σίστα, δέκα φορές είν’ αδειανό και μια φορά με λίστα.
  πχιασόκου… και μια φορά Μελίστα 😦

 157. spiral architect said

  Φωτογραφικό μεζεδάκι της καλοκαιρινής άδειας.
  (των άλλων)

 158. 159

  Ρε το καημένο το ελικοπτεράκι! Κι όταν έπεσε, έκανε μπόινγκ-μπόινγκ;

 159. Θρασύμαχος said

  Ιστολόγε πάρε θέση! Έχουνε δίκιο όσοι http://www.kathimerini.gr/870585/opinion/epikairothta/politikh/o-arxaios-aerodiadromos κάνουν καζούρα στον πρωθυπουργό για εσφαλμένη χρήση του όρου «αεροδιάδρομος»;

 160. sarant said

  161 Λάθος είναι το «αεροδιάδρομος». Μπορεί να είναι πιο οικονομικό από το «διάδρομος προσγειώσεως-απογειώσεως» αλλά είναι άλλο πράγμα.

 161. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  161. Τα γλωσσολογικά του αεροδιαδρόμου,στους ειδικούς,εγώ μόνο το ανέκδοτο για το νέο ποντιακό αεροδρόμιο θυμούμαι:
  «Μη ρίχνετε ψίχουλα στον αεροδιάδρομο,τ΄αερόπλανο θα κάτσει μόνο του»
  Πάντως για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Ελληνικού είχε ευαισθητοποιηθεί άλλοτε και η Καθημερινή
  http://www.kathimerini.gr/160003/article/politismos/arxeio-politismoy/oi-arxaiologikoi-8hsayroi-toy-ellhnikoy

  Στο μεταξύ Ο Δήμος Δράμας σκέφτηκε να διεκδικήσει τη δημιουργία Πανελλήνιου Σκοπευτικού Κέντρου,(ακούω το Δήμαρχο τώρα) και απάνω στη βράση του χρυσού μεταλλίου, υλοποιεί, λέει, σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ και γκρεμίζει σήμερα,( σήμερα!) το χώρο προπόνησης της αθλήτριας.
  ‘Ο,τι να ΄ναι Μπαναϊαμ

 162. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Συχνά, χρησιμοποιείται λανθασμένα ο όρος αεροδιάδρομος, ο οποίος δεν είναι ταυτόσημος με το διάδρομο, καθώς ο αεροδιάδρομος αποτελεί μέρος του εναέριου χώρου (air space), μέσα στον οποίο μπορούν να ίπτανται αεροσκάφη.
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%BF%CF%85

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: