Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Γύρω γύρω στην Αίγινα

Posted by sarant στο 8 Αυγούστου, 2016


Όπως έχω γράψει κι άλλες φορές, μου αρέσει να περπατάω, έχω κολλήσει ας πούμε το χόμπι της πεζοπορίας, αν και όχι για πολύ απαιτητικά πράγματα διότι έχουμε και μιαν άλφα ηλικία. Τώρα το καλοκαίρι, που παραθερίζω στην Αίγινα, είπα να κάνω τον γύρο του νησιού, όχι μονομιάς βέβαια παρά σε συνέχειες. Έτσι κι έγινε, και προχτές ολοκλήρωσα το εγχείρημα -σε πέντε επιμέρους πεζοπορίες, σε πέντε ετάπ θα λέγαμε αν είχαμε να κάνουμε με ποδηλατικόν αγώνα.

Για του λόγου το αληθές, ο χάρτης της διαδρομής είναι αυτός:

Και τα πέντε ετάπ του Γύρου έχουν ως εξής:

Ετάπ 1: Λιβάδι-Άγιοι, 10,14 χλμ σε 1.52.45, υψομ. διαφορά 90μ.

Ετάπ 2: Λιβάδι-Πέρδικα, 11,53 χλμ σε 2.01.07, υψομ. διαφορά 137μ. (Βιαζόμουν και σχεδόν έτρεχα).

Ετάπ 3: Πόρτες-Πέρδικα, 11.50 χλμ. σε 3.02.29, υψομ.διαφορά 407μ., με μια ανάβαση 3ης κατηγορίας (κλίση 6.2%) και μια 5ης (κλίση 2,8%)

Ετάπ 4: Πόρτες-Αγία Μαρίνα, 7.74 χλμ σε 1.49.22, υψομ. διαφορά 240μ.

Ετάπ 5: Αγία Μαρίνα-Άγιοι μέσω Αφαίας, 8.35 χλμ σε 2.00.14, υψομ. διαφορά 205μ. Έχει και μια ανάβαση 4ης κατηγορίας, με κλίση 5.9%

 

monopati1Όπως βλέπετε και στον χάρτη, δεν πήγα κόστα-κόστα, εντελώς παραλιακά, παρά μόνο σε κάποια κομμάτια των δύο πρώτων διαδρομών -άφησα λεπτομέρειες για άλλη φορά. Εξάλλου, το νότιο άκρο του νησιού είναι πολύ δύσκολο να περπατηθεί, ενώ στη βορειοανατολική γωνία έχει κάτι εγκαταστάσεις το Ναυτικό και δεν ξέρω αν υπάρχει δρόμος κι αν επιτρέπεται το πέρασμα.

Όλες οι διαδρομές έγιναν σε ασφαλτόδρομο ή χωματόδρομο ή τσιμεντόδρομο, με εξαίρεση ένα μικρό κομμάτι της διαδρομής Πόρτες-Πέρδικα, λιγότερο από 3 χιλιόμετρα, από τον οικισμό Βλάχηδες έως το νεκροταφείο του Σφεντουριού, όπου πηγαίνεις από μονοπάτι, στενό και όλο κοτρόνες και αγκάθια.

To μονοπάτι είναι πολύ καλά σημαδεμένο στην αρχή, αλλά μετά τα σημάδια αραιώνουν -και παρόλο που είχα και τη χάραξη του μονοπατιού σε αρχείο gpx, κάποια στιγμή, ανάμεσα στο 5ο και στο 6ο χιλιόμετρο, τα κατάφερα να το χάσω για λίγο.

Επίσης, πρόσεξα μιαν ανακολουθία στη σήμανση. Ενώ monopati2στην αρχή-αρχή, στους Βλάχηδες, μια πινακίδα δίνει την απόσταση 2,7 χλμ και τη διάρκεια 1 ωρ. 15′, καμιά διακοσαριά μέτρα πιο πέρα μια δεύτερη πινακίδα δίνει την απόσταση μειωμένη (2,5 χλμ) αλλά τη διάρκεια αυξημένη, μιάμιση ώρα!

Μιάμιση ώρα για 2,5 χιλιόμετρα φαίνεται πολύ, αλλά σε ανώμαλο έδαφος, γενικά ανηφορικό, δεν πηγαίνεις με πέντε χιλιόμετρα την ώρα. Εγώ χρειάστηκα μια ώρα περίπου -και ομολογώ ότι σε κάποια σημεία ζορίστηκα, διότι έκαιγε και ο ήλιος. Το κακό με τις καλοκαιρινές πεζοπορίες αυτό είναι, ότι πρέπει να ξεκινάς πολύ νωρίς.

Επειδή όμως εδώ λεξιλογούμε, έβγαλα και μερικές φωτογραφίες με έμμεσο γλωσσικό ενδιαφέρον.

Στον παραλιακό δρόμο που πάει στη Σουβάλα, πινακίδα σε γκρίκλις για την Odos Hrodotou, που αναρωτιέμαι πώς θα τη διαβάσει ο ξένος. Αποδοκιμάζω, απ’ όπου κι αν προέρχεται.

erodotou

Βέβαια, ο Ηρόδοτος είναι γνωστός συκοφάντης της ελληνικότητας του αλφαβήτου, οπότε μπορεί ο επιγραφοποιός να μην τον έκρινε άξιο να τον γράψει με το ελληνικό αλφάβητο.

axoibadakiΕνδιαφέρουσα παραβίαση της ορθογραφίας για χάρη της αισθητικής: τίτλος εστιατορίου στο δρόμο της Πέρδικας, Το αχοιβαδάκι, όπου ένα ζωγραφισμένο κοχύλι παίρνει τη θέση του όμικρον.

Και λέω για παραβίαση της ορθογραφίας, διότι κανονικά η λέξη «αχιβάδα» (άρα και το αχιβαδάκι) γράφονται χωρίς όμικρον.

Πώς όμως γράφεται η αχιβάδα;

Όλος σχεδόν ο κόσμος τη γράφει «αχιβάδα», αλλά τα λεξικά, και η σχολική ορθογραφία υποθέτω, τη γράφουν «αχηβάδα», μια και προέρχεται από το μεσαιωνικό «χηβάδιον».

Αλλά επειδή το θέμα έχει ενδιαφέρον και δεν έχω γράψει για κοχύλια και αχι(η)βάδες, σταματάω εδώ και ελπίζω την άλλη βδομάδα να γράψω κάτι.

auleiosΡεκλάμα σε όλο το νησί για μια παράσταση Θεάτρου Σκιών.

Μέχρι πέρσι ή πρόπερσι, αν θυμάμαι καλά, οι εκδηλώσεις γίνονταν στην αυλή του δημοτικού σχολείου (ή, άλλες, στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου).

Φαίνεται όμως ότι τώρα μας φαίνεται μπανάλ η αυλή, κι έτσι μόνον ο ένδοξος «αύλειος χώρος» μπορεί να φανεί αντάξιος να φιλοξενήσει εκδηλώσεις, είτε για Καραγκιόζη πρόκειται είτε για Ραχμάνινοφ.

(Ραχμάνινοφ δεν έχουμε, έτσι το έγραψα -ωστόσο αυτή την περίοδο γίνονται στην Αίγινα τρία φεστιβάλ, ένα θεατρικό, με παραστάσεις στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου, όπου πήγα τις προάλλες και είδα τη Φαλακρή τραγουδίστρια, ένα μουσικό με πολύ αξιόλογες εκδηλώσεις στην Παχιαράχη, και το κινηματογραφικό στο χτήμα του Δημήτρη Κολλάτου). (Επίτηδες το γράφω ‘χτήμα’, για να πατσίσω τον αύλειο χώρο).

mpoliaΚαι τελειώνω με μια ειδοποίηση έξω από τους Άλωνες, πάνω σε ένα βαρέλι.

Προσοχή μαλακα τα μπόλια.

Επειδή όμως γράφει με κεφαλαία, δεν ξέρουμε αν εννοεί «μαλακά τα μπόλια» ή αν προειδοποιεί κάποιον μαλάκα να προσέξει τα μπόλια.

Μια ακόμα απόδειξη για την αξία του τονισμού, κυρίες και κύριοι!

Ποκεμανιακό υστερόγραφο: Στην πόλη της Αίγινας έχει τουλάχιστον δέκα Ποκεσταθμούς (τρεις στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, τρεις στο λιμάνι, τρεις σε εκκλησίες, μία στον Πύργο του Μάρκελλου). Στην Αγιαμαρίνα έχει δύο, κι άλλους δύο στην Αφαία. Στη Βαγία έναν. Στη Σουβάλα δεν έχει, στην Πέρδικα δεν είδα. Στην παραλία έχει έναν στο μουσείο Καπράλου. Πρέπει νάχει καναδυό μεσογειακά, στον Άγιο Νεκτάριο.

Περιέργως, εκεί που πεζοπορούσα στην άκρη του πουθενά, από Πόρτες προς ΑγιαΜαρίνα, εντόπισα έναν Ποκεσταθμό που υποτίθεται ότι ήταν ο Άγιος Νεκτάριος. Μπαγκ της εταιρείας. Αποδοκιμάζω.

 

137 Σχόλια προς “Γύρω γύρω στην Αίγινα”

 1. spiral architect said

  Καλή βδομάδα.
  Του’δωσες να καταλάβει, ε;

 2. Και εκεί το θέατρο σκιών Αθανασίου!
  Άσχετο, αλλά βλέποντας τα πέντε ετάπ της Αίγινας θυμήθηκα μια παρουσίαση των Ελλήνων αθλητών στους ολυμπιακούς αγώνες του Ριο-Αντίρριο και είχε έναν που θα συμμετάσχει στα 50 χλμ βάδην και είναι γραμμένος σε ένα σύλλογο της Νάξου;Τήνου;δεν θυμάμαι, τέλος πάντων κάποιου νησιού που αμφιβάλλω αν υπάρχουν 50 χλμ να προπονηθεί κανείς.

 3. Αυτό το «αποδοκιμάζω» είναι καινούριο φρούτο ή δικό σου, Νίκο; Δεν το έχω ξαναδεί.

 4. Γς said

  Καλημέρα

  >Φαίνεται όμως ότι τώρα μας φαίνεται μπανάλ η αυλή, κι έτσι μόνον ο ένδοξος «αύλειος χώρος» μπορεί να φανεί αντάξιος να φιλοξενήσει εκδηλώσεις, είτε για Καραγκιόζη πρόκειται είτε για Ραχμάνινοφ.

  είτε για πάρκιν αυτοκινήτων

  http://www.protothema.gr/greece/article/165739/allazei-opsh-o-ayleios-xoros-toy-mpodosakeioy-/

 5. cyrusmonk said

  Καλημέρα. Ἀχηβάδα; Πάντως ὁ Μάνος τὴν ἔγραφε ἀχιβάδα, ἀπὸ τὸ 1948 ἀκόμα.

 6. cronopiusa said

  Μπραβίσιμο Νίκοκύρη,
  να’ σαι καλά να μας ταξιδεύεις!

  Καλή σας μέρα και καλή βδομάδα!

 7. Γς said

  2:

  Μπά. Δεν έχει η Νάξος;

  Εδώ έχει η Πάρος δίπλα που είναι και μικρότερη.

  [Πάνω από 50 χιλιόμετρα]

 8. Γς said

  7:

  9 ώρες και 45 λεπτά

 9. #7 Γς
  Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ στα 50 χλμ Βάδην. Σύλλογος: ΑΟ Μυκόνου (!)

 10. Γς said

  αχιβάδα.

  Ας βάλουμε και το κογχύλι (λέμε τώρα) της Αφροδίτης.

  Την Λούπα καπιτολίνα

  http://caktos.blogspot.gr/2013/05/blog-post_28.html

 11. Γς said

  9:

  Στη Μύκονο;
  Και τρέχει;
  Και δεν πηδάει;

 12. smerdaleos said

  αν και όχι για πολύ απαιτητικά πράγματα διότι έχουμε και μιαν άλφα ηλικία
  —-

  Νίκο μην το λες αυτό γιατί είσαι ακόμα … νεανίσκος.

  Ο Fauja Singh ξεκίνησε το τρέξιμο στα 80, όταν έμεινε χήρος, και στα 101 έβγαλε τον μαραθώνιο του Λονδίνου με βάδην σε 7 ώρες και 50 λεπτά (5,36 Km/h).

  O δε Earl Fee στα 85 τρέχει ακόμα το 400άρι σε 77 δευτερόλεπτα (~19 Km/h).

  https://en.wikipedia.org/wiki/Fauja_Singh
  https://en.wikipedia.org/wiki/Earl_Fee

 13. cronopiusa said

  Σπαγκέτι βόνγκολε Σπαγγέτι με χάβαρα (αχιβάδες)

 14. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 15. Ορεσίβιος said

  Να ξεκινάς σμούρτσι τις πεζοπορίες.
  Καλό καλοκαίρι!

 16. Γιώργος Πρίμπας said

  καλημέρα.
  στο Σφεντούρι, ο περιπατητής που έφτιαξε τις πινακίδες (καλαίσθητες πάντως) ξεκίνησε με γοργό βήμα (εξ ου και το μεγάλο άνοιγμα των ποδιών στην πινακίδα) αλλά φαίνεται ότι μετά από 200 μέτρα είδε ότι δεν του έβγαινε, έκοψε ρυθμό (εξ ου και το μικρότερο άνοιγμα των ποδιών στην δεύτερη πινακίδα) και πρόσθεσε και ένα τέταρτο

 17. ΚΑΒ said

  >>Προσοχή μαλακα τα μπόλια.

  Επειδή όμως γράφει με κεφαλαία, δεν ξέρουμε αν εννοεί «μαλακά τα μπόλια» ή αν προειδοποιεί κάποιον μαλάκα να προσέξει τα μπόλια.

  Αν έγραφε τρυφερά που είναι μάλλον και το σωστό, θα απέφευγε τη σύγχυση. Επειδή όμως ξέρει από ορθογραφία (!), δεν έβαλε το ΜΑΛΑΚΑ μέσα σε κόμματα και έτσι δεν είναι προσφώνηση κι επομένως διαβάζεται «μαλακά».

  Χαίρομαι και καμαρώνω τους πεζοπόρους,γιατί κι εγώ κάθε καλοκαίρι στο νησί κάνω αρκετές πεζοπορίες. Φέτος περπάτησα μια διαδρομή αρκετών ωρών πολύ δύσβατη που με οδήγησε σε μια εξαιρετικής ομορφιάς σπηλιά. Διαδρομή που την είχα κάνει και το 1970,όπως έδειξε και μια βραχογραφία που την είχα ξεχάσει,αλλά υπάρχει για να θυμίζει νεανικά χρόνια.
  Μια σχετικά μικρή, ευτυχώς, διαδρομή αναγκάστηκα να την περπατήσω 2 φορές,αφού ξέχασα τα γυαλιά μου διαβάζοντας (και γράφοντας) λεπτομέρειες σε εικόνες ναΐσκου χτισμένου με παλαιοχριστιανικού, ίσως και αρχαιοελληνικού, ναού κατάλοιπα σε καταπράσινη ρεματιά.

  Να είσαι καλά, Νικοκύρη, να πεζοπορείς.

 18. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα και τα δεύτερα σχόλια! Είχα βγει το πρωί για να πάμε στο Μουσείο αλλά ήταν κλειστό, Δευτέρα γαρ, και πήγαμε για καφέ.

  17 Πόσο πολλά νησιά, πόσο λίγος καιρός…

  15 Σμούρτσι; Αξημέρωτα;

  12 Εντυπωσιακοί!

  5 Όλοι σχεδόν ‘αχιβάδα’ γράφουν

  3 Δικό μου είναι. Αποδοκιμάζεις;

 19. 18ε
  Επιδοκιμάζω!

 20. Ορεσίβιος said

  18. Πολλά πρωί, που έλεγε κι ο γυμνασιάρχης μου.

 21. sarant said

  19: 🙂

  20 Ευχ!

  Και μια φωτογραφία από τα Κύθηρα, όπου οι ντουζιέρες είναι μεταφρασμένες σε σπασμένα περσικά -ευτυχώς που υπάρχει το πικτόγραμμα και το αγγλικό για να καταλαβαίνει ο κόσμος:

 22. zap said

  Καλημερα ασχετο με το σημερινο θεμα ,αλλα η καταστροφολογια σ ολο της το μεγαλειο μ επιασε η καρδια μου.http://www.kathimerini.gr/870367/opinion/epikairothta/politikh/dwsilogos-h-politikh-ths-aglwssias

 23. leonicos said

  α είσαι καλά, Νικοκύρη, να πεζοπορείς

 24. leonicos said

  Σμερδαλαίε,
  ελπίζω να το δεις.
  Σ’ ευχαρίστησα για την απάντησή σου. πολύτιμα τα άρθρα και οι πληροφορίες σου.
  Αλλά ενώ τα πρώτα σχόλια μού τα δέχτηκε, μετά το έπιασε βήχας και μου ζητάει διάφορα, και δν μπορώ να συνεννοηθώ, ότι είχα πάθει και με τον σαραντάκο κάποτε. θα φροντίσω να το διορθώσω.

  ΘΑ ΣΕ ΔΙΑΒΑΣΩ ΟΛΟΝ

 25. nikiplos said

  καταιωνιστήρας ή καταιονητήρας τα ντους στο Στρατό και στο Πολυτεχνείο..
  τη σωστή ορθογραφία δεν τη γνωρίζω. Έναντι του ωμέγα του Στρατού, προτίμησα το μικρό ο από τα σχέδια στο ΕΜΠ.

  Ως φοιτητής είχα τελείως περιστασιακά εργαστεί και σε έναν μάστορα που ανακαίνιζε νεοκλασσικά στην Αθήνα των 90ς. Ήταν μόδα τότε και ως εξειδικευμένη εργασία πλήρωνε πολύ καλά… Σε ότι με αφορά ήμουν το τσιράκι του μάστορα που συντηρούσε και φρεσκάριζε τις λαϊκές ζωγραφιές στα ταβάνια, τα καφασωτά και στα λιακωτά των σπιτιών εκείνων. Πολλά τέτοια σπίτια είχαν τυφλά αψιδωτά παράθυρα τα οποία ο μάστορας αποκαλούσε «χιβάδες». Σήμερα μόλις μαθαίνω το γιατί… μετά από 25 έτη…

 26. leonicos said

  Εμένα οι αχιβάδες και τα ψάρια και τα καβούρια και τα πρόβατα και τα κατσίκια και τα γουρουνια και τα ποντίκια, λαγοί κουνέλια, ινδικά χοιρίδια και ασβοί, μου αρέσουν ζωντανά. Νεκρά, τα βαριέμαι και δνε τ’ ακουμπάω από τα 27 μου. Ήτοι 43 χρόνια

 27. leonicos said

  αμπονόρα, στην Κύπρο!

 28. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  26 Και τα ψάρια; Ζόρικο.

  22 Παραλήρημα -και έχει και αυτογκόλ. Ίσως γράψω…

 29. zap said

  28 Του δινω ενα ελαφρυντικο λογω ηλικιας.Υπαρχουν στιγμες που μπορει κανεις να πει οτι ξεμωραθηκε ο παππους!

 30. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >>στο δρόμο της Πέρδικας, Το αχοιβαδάκι
  Αχιβάδην

  21. Τί μου θύμισες! Καιταιωνιστήρ έγραφε το ταμπελάκι έξω από την ντουζιέρα της καμπίνας στα καράβια για την Κρήτη μια εποχή πριν από τα τεράστια τωρινά (που δε σ΄ενημερώνουν. 🙂 )

 31. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  nikiplos said:

  «…Πολλά τέτοια σπίτια είχαν τυφλά αψιδωτά παράθυρα τα οποία ο μάστορας αποκαλούσε «χιβάδες». Σήμερα μόλις μαθαίνω το γιατί… μετά από 25 έτη…»

  Ὁ Παπαδιαμάντης στὸ διήγημά του «Στὸ Χριστὸ, στὸ Κάστρο» περιγράφοντας τὸ ὁμώνυμο ἐκκλησάκι γράφει:
  «Καὶ εἰς τὴν χιβάδα τοῦ ἱεροῦ βήματος, ὑψηλά, ἐφαίνετο στεφανουμένη ὑπὸ ἀγγέλων ἡ τῶν Οὐρανῶν Πλατυτέρα.»

 32. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  31@25.

 33. sarant said

  31 Α μπράβο!

 34. spiral architect said

  Νικοκύρη, άμα βρεθούμε από κοντά, θα σε πω ιστορίες από την Αίγινα, για να γράψεις χρονογράφημα.
  Όμορφο νησί με κατιτίς αιγαιοπελαγίτικο στη φτιάξη του, ειδικά μέσα στην πόλη.

 35. Γειά σας από το χωργιό.
  Εδώ χάμου, οι πινακίδες με τις χιλιομετρικαί αποστάσεις είναι κάπως εξεζητημένες…

 36. Γς said

  Αίγινα

  Και μια Αίγινα της Εφης-Εφης:

  http://caktos.blogspot.gr/2013/08/blog-post_1814.html

 37. Γς said

  Αίγινα.

  Τόσες φορές μιλήσαμε για την Αίγινα, αλλά δεν θυμάμαι να ασχοληθήκαμε και με τον Αγιο Νεκτάριο.

  Ούτε με τον Γς εν Αιγίνη.

 38. gpoint said

  Πολλοί πολλά θυμήθηκαν απ’ τις πεζοπορίες
  ας πω και γω στο σιγανό δικές μου ιστορίες
  που έκανα στα τριάντα μου, τρέχοντας κάθε μέρα
  την κυκλική την διαδρομή του Πόρου πέρα ως πέρα
  περπάτημα κατηφοριές, τρέχοντας ανηφόρες
  τα δεκατρία χιλιόμετρα σε κάτω από δυο ώρες

  τώρα όμως που γνώρισα τη θάλασσας την γλύκα
  από την πρώτη τη στιγμή όπου σε βάρκα μπήκα
  γυμναστική του σώματος και της ψυχής μαζί
  είναι μόνο το ψάρεμα, το άλλο δεν ωφελεί
  μια δοκιμή θα έπειθε και τον πιο διαφωνούντα
  και βόλτα με την βάρκα μου θα βγάλω τον αιτούντα !

 39. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  25/31.Φαίνεται ότι η αχιβάδα υφίσταται ως περιγραφή εσοχής τοίχων (μόνο ναού;)
  Τα παράθυρα είναι τρίλοβα, οι αχιβάδες στις αψίδες ημικυκλικές και τα οκτώ παράθυρα του δυτικού τρούλου του μεσαίου κλίτους εναλλάσσονται με οκτώ αβαθείς κόγχες

 40. 18, …15 Σμούρτσι; Αξημέρωτα;…

  – Πηνίκα μάλιστα;
  – Όρθρος βαθύς.
  (Θαυμάζω…!)

 41. Πέπε said

  22
  Κρίμα, ε;…

  Το να συμπυκνώνει κανείς τόση γνώση σε τόσο λίγα λόγια είναι σπάνιο χάρισμα. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια να έχει κανείς πολλή γνώση, και χωνεμένη. Αλλά δε φτάνει επ’ ουδενί.

  Από την άλλη, το να βλέπεις κάποιον με αυτή τη γνώση και τα χαρίσματα να τα σπαταλά σε τέτοιους θρήνους, χωρίς πρόταση και κατά βάθος χωρίς καν περιεχόμενο παρά μόνο σπουδαιοφανείς αοριστολογίες, είναι θλιβερό.

  Η γλώσσα βέβαια του άρθρου είναι επιτηδευμένη. Σε ένα σωρό σημεία το βαρύγδουπο δεν προσθέτει απολύτως τίποτε. Παράδειγμα από τις πρώτες γραμμές: «το Α δεν είναι συνάρτηση πρωτίστως του Β αλλά πρωτίστως του Γ» > πες χριστιανέ μου «το Α είναι πρωτίστως συνάρτηση όχι του Β αλλά του Γ»!

  Η «γλωσσική εκφραστική» και, αμέσως μετά, το «καταγωγικά διαμορφωμένη» είναι 100% καθαρή γλωσσική ποζεριά. Θα πρέπει κάποτε να μελετηθεί αυτό το φαινόμενο όπου, παράγοντας επίθετα που είτε δεν υπήρχαν (καταγωγικός) είτε υπήρχαν με μια άλλη έννοια, αυτήν που λογικά θα έπρεπε να έχουν (εκφραστικός), δημιουργούμε εντυπωσιακές λέξεις που δε σημαίνουν τίποτε, ξεγελώντας την αίσθηση του μέσου ομιλητή ότι για να υπάρχει σημαίνον θα υπάρχει και κάποιο σημαινόμενο. Πρώτοι διδάξαντες πρέπει να είναι οι κοινωνικοί επιστήμονες διάφορων κλάδων που συχνά μελετούν το τίποτε.

  Λέμε -λέει- δημοκρατία και εννοούμε ΧΧΧ, λέμε ελευθερία και εννοούμε ΨΨΨ… Ναι, μόνο στα ελληνικά, ε;

  Τέλος, πέρα από όλα τα άλλα, τι δουλειά έχει εκείνος ο δείχτης ανάμεσα σε τόση νεοκαθαρεύουσα; Δείχτης είναι το δάχτυλο, και ίσως καμιά φορά στον προφορικό λόγο και η βελόνα του ρολογιού, που κι αυτήν όμως μάλλον δείκτη τη λέμε συνήθως.

  Νίκο, εσύ δεν ξέρω ποιο αυτογκόλ επισήμανες, αλλά εγώ και τα περί «εύκαμπτης όσο και διαυγούς συντακτικής δομής», σ’ ένα κείμενο που είναι σκοπίμως τόσο δύσκαμπτα και θολά γραμμένο, αυτογκόλ θα τα έλεγα…

  Παρά ταύτα, πολλά σημεία τα βρίσκω σωστά, ή άξια να εξεταστούν, υπό την προϋπόθεση ότι τα αποσυνδέουμε από το συμπέρασμα στο οποίο υποτίθεται ότι οδηγούν και τα θεωρήσουμε απλές διαπιστώσεις.

 42. Γιάννης Ιατρού said

  Μιας κι επανήλθε και το δίκτυο (είχαμε και κάτι μεσημεριάτικες διακοπές από την ΔΕΗ…., πόσο ν΄αντέξει και το UPS…), νά ‘μαι κι εγώ, μην τύχει και μου βάλετε καμια αδικαιολόγητη απουσία 🙂

  Νίκο, ωραίο και σημερινό οδοιπορικό, κοντεύεις να επισκιάσεις τον Παυσανία (Αιγίνης περιήγησις). Μένει να δούμε, αν η Αδελφότητα των Απανταχού Σχολιαστών έστησε (κι άλλες) αναμνηστικές των γεγονότων αυτών στήλες ….

  Να αναφέρουμε επίσης το σήμα της Αίγινας, την χελώνα καθώς και το ότι εκεί δημιουργήθηκε το πρώτο Ελληνικό (κι ευρωπαϊκό ;;;) κέρμα/νόμισμα.

  Στο Πάριο χρονικό (ένα μαρμάρινο κατάλογο του 3ου αι. π.Χ. όπου καταγράφονται τα γεγονότα και οι προσωπικότητες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αρχαία ελληνική ιστορία) αναφέρεται:


  ΑΦ’ ΟΥ Φ[ΕΙ]ΔΩΝ Ο ΑΡΓΕΙΟΣ ΕΔΗΜΕΥΣ[Ε ΤΑ] ΜΕΤ[ΡΑ ΚΑΙ ΣΤ]ΑΘΜΑ ΚΑΤΕΣΚΕΥΑΣΕ ΚΑΙΝΟΜΙΣΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥΝ ΕΝ ΑΙΓΙΝΗι ΕΠΟΙΗΣΕΝ, ΕΝΔΕΚΑΤΟΣ ΩΝ ΑΦ’ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ, ΕΤΗ ΓΗΔΔ-ΔΙ, ΒΑΣΙΛΕΥΟΝΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ [ΦΕΡΕΚΛ]ΕΙΟΥΣ
  …..

  Όταν ο Φείδων ο Αργείος κοινοποίησε τα μέτρα και τα σταθμά και κατασκεύασε αργυρό νόμισμα στην Αίγινα, έγινε 11ος από τον Ηρακλή, έτος ΓΗΔΔΔΙ = 631, όταν ο Φερέκλειος βασίλευε στην Αθήνα..

 43. Γιάννης Ιατρού said

  35: Γειά σου Σκύλε
  με τα ωραία σου 🙂

 44. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  39 Λεξικογραφειται η σημασία

  34 Να βρεθουμε όμως, όχι όπως την άλλη φορά! 🙂

 45. 43

 46. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  36. 🙂 Με τιμάς,δεν το ξεχνάς! Ευχαριστώ!
  Τώρα με αυτήν την γερή πεζοπορία-το κύκλωσε το νησί ο Νικοκύρης- μού έρχεται ετούτο το κρητικό:
  Σαν έχει ο άντρας τση τιμής
  και τς αρχοντιάς το διώμα*,
  πατεί τη γης και τη γροικά
  την πατουχιά το χώμα.

  Σαν είν ο άντρας ΄πο γενιά
  μα ναν’ και διωματάρης*
  πατεί της γης κι αυτή ρωτά
  ποιος ειν’ ο πορπατάρης

  *το χάρισμα,ο χαρισματικός

 47. ΣΠ said

  21
  Τι είναι τα σπασμένα περσικά; Υπάρχει κάποια σχετική έκφραση που δεν ξέρω;

 48. cronopiusa said

  Hiroshima, Nagasaki release Soviet footage of A-bomb damage

  El papa Francisco defiende al islam y fustiga el terrorismo de los yihadistas y del «dinero»

  Πάπας: «Εάν πρέπει να αναφερθώ στην ισλαμική βία πρέπει επίσης να αναφερθώ και στη χριστιανική»

 49. sarant said

  47 Είναι το ανέκδοτο με τον μαθητή που έγραψε στο διαγώνισμα της ιστορίας ότι ο Λεωνίδας είπε, σε σπασμένα περσικά, στον Ξέρξη: Μολών λαβέ!

 50. Γς said

  46:

  Σιγά μην άφηνα ο ζηλιάρης να ομορφαίνεις το ιστολόγιο του Σαραντάκου μόνο.

 51. Corto said

  Θέατρο σκιών Αθανασίου, παράσταση Καραγκιόζη στην Αίγινα.
  Αλλά κι ο Θανάσης Αθανασίου, κάτοικος Αίγινας, οδός Αγίας Αθανασίας 17. Ένας από τους τελευταίους ρεμπέτες:

  http://www.rebetiko.gr/arthra.php?article=523&highlight=%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%AF

  Θα σ΄έχω σύντροφο (στίχοι – μουσική: Αθ. Αθανασίου, 1953):

  Συνέντευξη του Αθανασίου στο σπίτι του στην Αίγινα, από τον Κρικόρ Τσακιτζιάν το 1988, (έχει και εξωτερικά πλάνα της Αίγινας):

 52. ΣΠ said

  Διάβασα το άρθρο του Χ. Γιανναρά και δεν καταλαβαίνω γιατί είναι λάθος τα «μιλά», «ζητά», «προχωρά», «παρακαλά».

 53. Θύμμαχος Θήτης said

  Μπράβο Νίκο! Στηρίζω.

  ΥΓ: Παντού υπάρχει μια Σουβάλα (ή Ζβάλα)

 54. Νικοκύρη, άξιος! Με το καλό και το Γύρο του Λουξεμβούργου.

  Για τη συχνότατη χρήση γκρίκλις – οπτικής γραφής, αντί για τη λατινογραφή, έχουμε μιλήσει εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια. Παντού, από επιγραφές στάσεων και δρόμων, μέχρι ονοματεπώνυμα σε επίσημα έγγραφα.

 55. Γιάννης Ιατρού said

  Και μετά σου λέει ότι στην Αθήνα κάνει ζέστη (Τα Κυνικά Καύματα ή «The Dog Days»), αλλά στο χουργιό είναι δροσερά …. Εμ, βέβαια, εδώ δεν έχει μείνει ούτε ένα δενδράκι …. 🙂 🙂

 56. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  53 Το αυτογκόλ είναι ότι τα ρήματα αυτά τα χρησιμοποιεί και ο ίδιος ο Γιανναράς!

 57. Alexis said

  Επειδή μπαίνω περιστασιακά στο διαδίκτυο τις τελευταίες μέρες, λόγω διαφόρων υποχρεώσεων, θα σχολιάσω φευγαλέα δύο ειδησάρια από το in.gr, ένα φρέσκο κι ένα πιο μπαγιάτικο:

  ΓΓ Ισότητας: Απαράδεκτο το τραγούδι του TUS «Βουλγάρες»
  Η γλώσσα της ανακοίνωσης μου φαίνεται ότι κάπου πάσχει στη σύνταξη:
  «…. ουσιαστικά εκπαιδεύει το νεαρό ακροατήριό του ότι όλα πωλούνται κι αγοράζονται, ακόμα και οι ανθρώπινες σχέσεις»
  «εκπαιδεύει στο ότι» μήπως;

  «Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων εμπιστεύεται ότι οι εταιρείες παραγωγής, διάθεσης, διαφήμισης, επικοινωνίας κλπ θα σεβαστούν τις υποχρεώσεις …»
  «εμπιστεύεται τις εταιρείες…ότι θα σεβαστούν» ή καλύτερα «πιστεύει ότι οι εταιρείες…. κλπ.»

  Ο Ίστγουντ στηρίζει Τραμπ και αποκαλεί «υπερευαίσθητους» τους Αμερικάνους
  Εδώ τι να πει κανείς…
  Απογοήτευση μόνο. Κρίμα… 😦

 58. «Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων εμπιστεύεται ότι οι εταιρείες παραγωγής, διάθεσης, διαφήμισης, επικοινωνίας κλπ θα σεβαστούν τις υποχρεώσεις …»
  trusts that the companies will blablabla

 59. sarant said

  58-59 Το δευτερο είναι πολύ χειρότερο.

 60. Pedis said

  # 48 – Κρόνη, αυτός ο Πάπας -με την ομάδα του- είναι μεγάλοι μάγκες.( Έχουν μπει στο νόημα και έχουν καταλάβει την κενή θέση του -ψυχροπολεμικού- αστικού ανθρωπισμού.)

 61. Γς said

 62. Θύμμαχος Θήτης said

  61 Ο πάπας δίνει τρελά μαθήματα μάρκετιγκ την ώρα που οι δικοί μας μαυροφορεμένοι γενειοφόροι χάνουν τρελά έσοδα.

 63. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  Ωραίο το οδοιπορικό του κ. Σαραντάκου στην Αίγινα. Είναι εντυπωσιακό ότι (ενώ έχει κάνει αμέτρητες αναρτήσεις για το ευλογημένο αυτό νησί) ποτέ δεν έκρινε σκόπιμο να αναφερθεί στην Εβραϊκή Συναγωγή της Αίγινας, μιάς από τις παλαιότερες στον ελλαδικό χώρο, αν και του το έχει υποδείξει εδώ και 3 χρόνια κάποιος αναγνώστης. Ας μάς εξηγήσει το γιατί. Τη στιγμή, μάλιστα, που ο αξέχαστος πατέρας του έχει δημοσιεύσει εδώ και 7 χρόνια στο περιοδικό «Χρονικά» του ΚΙΣΕ ένα καταπληκτικό άρθρο για την εξολόθρευση των Εβραίων της Αίγινας


  Εγώ προσωπικά, θα περίμενα από τον κ. Σαραντάκο, στα 7 χρόνια λαμπρής παρουσίας του ιστολογίου του, να μάς έχει αποκαλύψει αυτό που δεν μπόρεσε (ή δεν θέλησε, για να μή θιγεί ο ένδοξός μας Βυζαντινισμός) ο αξέχαστος πατήρ του: Πώς εξαφανίστηκε ως διά μαγείας η Εβραϊκή Παροικία της Αίγινας;

  Επίσης, εντυπωσιάζομαι από το γεγονός ότι ο κ. Σαραντάκος δεν έχει ποτέ αναφερθεί στο μεγαλύτερο τέκνο όλων των εποχών, που ανέδειξε η νήσος Αίγινα: Τον κορυφαίο ιατρό του Βυζαντίου Παύλο Αιγινήτη. Δεν θέλω με τίποτα να πιστέψω ότι αυτό έχει σχέση με τις τελευταίες έρευνες παγκοσμίως, που αποδεικνύουν πως ο Παύλος ο Αιγινήτης ήταν Εβραίος της Αίγινας ή τουλάχιστον ΔΕΝ ήταν χριστιανός, αφού είναι αποδεδειγμένη η λατρεία του προς τον Ορειβάσιο, τον προσωπικό γιατρό του Ιουλιανού Παραβάτη, τα συγγράμματα του οποίου μελέτησε επισταμένως .

  Ο Παύλος ο Αιγινήτης ήταν ο πρώτος που περιέγραψε με λεπτομέρειες την θαυματουργική δράση της βεντούζας (ελληνιστί= σικύας) στους τραυματισμούς των αθλητών και αυτόν διάβασαν οι Αμερικανοί Αθλητίατροι, με αποτέλεσμα να έχουν κάνει την πατροπαράδοτη ελληνική βεντούζα, ό,τι πιό μοδάτο στους εν εξελίξει Ολυμπιακούς του Ρίο: Όλοι οι κορυφαίοι Αμερικανοί αθλητές από τον Φέλψ μέχρι τις Σουηδέζες που σπάνε τα παγκόσμια ρεκόρ και τις Κινεζούλες που σαρώνουν στις καταδύσεις, να εμφανίζονται στις πισίνες του Ρίο με μώλωπες στο δέρμα, από τις αλλεπάλληλες βεντούζες!

  Ο αναγνώστης κ. Σμερδαλέος (ούτε αυτός έχει ποτέ ασχοληθεί με τον Παύλο Αιγινήτη, αν και γιατρός ο ίδιος, όπως διαβάζω…) θα σάς διαβεβαιώσει πως ο Παύλος Αιγινήτης, το άξιο αυτό τέκνο της Εβραϊκής παροικίας της Αίγινας, ήταν ο πρώτος που περιέγραψε το ανεύρυσμα, την βουβωνοκήλη και μιά σειρά άλλες παθήσεις, για τις οποίες οι υπόλοιποι Βυζαντινοί γιατροί δεν είχαν πάρει χαμπάρι, κι όποτε τις συναντούσαν σε ασθενή, έκαναν τον σταυρό τους στην Παναγία για να αναλάβει την ίαση… Αξίζει να δείτε εδώ πώς ο Παύλος Αιγινήτης χρησιμοποιούσε την βεντούζα («σικυαστέον και βδελλιστέον») για την θεραπεία της σατυριάσεως, δηλαδή της συνεχούς στύσης, που ξανάγινε επίκαιρη στην εποχή μας με τη χρήση του βιάγκρα.

  Για να κλείσω κάπως ευτράπελα, θυμίζω μιά παλιότερη (Φεβρουάριος 2010) ανάρτηση του κ. Σαραντάκου για το τελευταίο ποίημα του Κώστα Βάρναλη που γράφτηκε στην Αίγινα, το καλοκαίρι του 1974, λίγους μήνες πριν πεθάνει. Μεταφέρω και καληνυχτίζω

  ΤΑ ΜΟΥΝΑΚΙΑ

  Μουνάκια φλογισμένα σαν τα ρόδα
  Σαν του νεοφούρνιστου ψωμιού τη θραψερή ζεστοβολιά
  Μες τα τρεμόπαχα μεριά σας
  που ονειρεύεστε νυχτιές οργιακές
  Παρθενικά μουνάκια!
  αργοσαλεύουν τα χειλάκια
  τα χνουδωτά!
  Σαν γαρούφαλλων ανεμόσειστα φυλλάκια
  Σαν στοματάκια διψασμένα
  από ποια δίψα;
  Και κάπου κάπου αργοκυλά
  στων διακαμένων σας χειλιών την άκρη
  της βαρβατίλας καβλομύριστο ένα δάκρυ!

 64. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  58 -τέλος – Δεδομένου ότι οι αμερικανικές εκλογές δεν μας αφορούν, μια και δεν είμαστε Ηπανοί πολίτες, ενώ δεν επηρεάζουν καθόλου την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, σε ό,τι μας αφορά τουλάχιστον, αναρωτιέμαι με ποιά κριτήρια κρίνεις ποιός-ά θα ήταν καλύτερος-η πρόεδρος για τους Ηπανούς.
  Να σου υπενθυμίσω μόνο, πόσες προσδοκίες καλλιέργησαν τα μμα για τον Ομπάμα, που τελικά αποδείχτηκε πιο μάπας κι απ’ τα λάχανα. Περισσότεροι μαύροι σκοτώθηκαν από λευκούς στην θητεία του, δεν έκανε τίποτα για να περιορίσει την τραπεζική ασυδοσία που δημιούργησε την παγκόσμια οικονομική κρίση, δεν τιμώρησε κανέναν τραπεζίτη, αντιθέτως τους επιβράβευσε σώνοντας τα μαγζιά τους με δωρεάν κρατικό χρήμα, πετώντας παράλληλα, δεκάδες εκατομμυρίων πολίτες στον δρόμο με τις κατασχέσεις των σπιτιών τους από τις χρεοκοπημένες τράπεζες, τους ίδιους πολίτες που τους υποχρέωσε να τις σώσουν, και το χειρότερο, δεν θέσπισε κανένα νόμο και όριο στην wall street μετά το κράχ του 2008, με αποτέλεσμα να έχει εκτοξευθεί το ηπανικό χρέος σε αστρονομικά ύψη (καμία σχέση με τα 17τρις που λένε τα μμα) και με την ποσοτική χαλάρωση, να έχει δημιουργηθεί μιά παγκόσμια χρηματιστηριακή φούσκα αποκαλύψεως. Επίσης η διαφθορά στις εξοπλιστικές δαπάνες, έχουν ξεφύγει από κάθε όριο, με την κορυφή του παγόβουνου, να ακούει στο όνομα, αεροπλανοφόρο Τζέραλντ Φόρντ, με υπέρβαση κόστους πάνω από τρία δις (στα 13δις μέχρι τώρα) κι ένώ έπρεπε να παραδοθεί στα τέλη του 14, πλέον το 17 και αν, γιατί εκτός των πολλών άλλων, θέλει επανασχεδιασμό το σύστημα προσνήωσης απονήωσης. Όλα αυτά και άλλα πολλά, δεν τα γνωρίζουμε εμείς, μια και τα μμα δεν τα κάνουν πρώτες ειδήσεις, (δημοσιεύονται όμως στα βαθιά από κάποια) όπως τις παπαριές του Τρόμπ, οι Ηπανοί όμως τα ζούν στο πετσί τους, γιαυτό, καλό είναι, αν θέλουμε να κρίνουμε, να κρίνουμε αμερόληπτα, παίρνοντας στα σοβαρά υπόψιν την καθημερινότητα του μέσου Ηπανού πολίτη, και γι αυτήν χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες από αυτές που μας δίνουν τα μμα.

 65. 64
  Δηλαδή, πάει καλιά της και η άδολη … «Γιολάντα Μ(ομφερράτου)» ;
  Την σκότωσες, ρε σχολαστικέ φονιά … «αγαθούλη» ;
  Ή, μήπως, την κρατάς σε εφεδρεία για να σού ανταποκριθεί και ν’ αρχίσετε επιτέλους έναν ωραίον εγγαστρίμυθο διάλογο μπροστά μας;

  [Αλλά, γιατί ρε βάταλη ψυχή έχεις τέτοια ψύχωση με τους εβραίους; τι σού ‘καναν τέλος πάντων και δεν μπορείς να το ξεχάσεις;]

  ΥΓ – Φίλε Σμερδαλέε, αναρωτιέμαι: τι είδους διαφοροδιάγνωση σε κάνει να μέ χαρακτηρίζεις (ή «ιατρίζεις») σαν …άλτερ-έγκο της βάταλης σχιζοειδούς ψυχής με την οποίαν απολαμβάνεις να διαλέγεσαι;

 66. Γιάννης Ιατρού said

 67. Το «οι» στο Αχοιβαδάκι είναι συνειρμός από το Αμοιβαδάκι:
  Για μια μικρή λευκή αμοιβάδα

 68. Γς said

  68:

  Αυτό το όμικρον γιώτα (ΟΙ) μου θυμίζει τους μνημονικούς ορθογραφικούς κανόνες που σκάρωνα πιτσιρικάς.

  «Ου μοιχεύσεις» μας μάθαιναν στις 10 εντολές χωρίς να μας εξηγούν τι είναι μοιχεία. Μόνο κάτι να σέβεστε τη γυναίκα του άλλου και τέτοια.

  Εγώ όμως είχα πιάσει το νόημα και το ΟΙ το συνδύασα αμέσως με το Ο και το Ι που μπαίνει μέσα στο Ο

 69. Basil Tatsis said

  «Όπως βλέπετε και στον χάρτη δεν πήγα κόστα-κόστα ,εντελώς παραλιακά …»
  Τι έγινε το»γιαλό-γιαλό πηγαίναμε…»;

 70. gpoint said

  # 58, 65

  Ευγε Λάμπρο με πρόλαβες ήθελα να το γράψω και γω χωρις βέβαια τα στοιχεία που προσκόμισες, τι δουλειά έχουμε εμείς να κρίνουμε τους αμερικανούς υποψήφιους προέδρους.
  Θα προσθέσω δυο πραγματάκια…
  τι να είσαν στο μυαλό τους αμερικάνοι και άλλοι όταν διεκδικούσαν την πρωθυπουργία ο Κωστάκης και ο αλήστου μνήμης Γιωργάκης ;Η τους θεψρείται καλύτερης ποιότητας καθήκια από τον Τραμπ ;
  και δεύτερον στην πρώτη (και τελευταία για μένα) πορεία του Πολυτεχνείου στο ύψος της Χαλκοκονδύλη (μέχρι εκεί άντεξα την κοροϊδία) ακούστηκε το δημοκρατικότατο σύνθημα » Λαέ, ντροπή σου για την εκλογή σου» !!! Μια βδομάδα μτά τις εκλογές, τέσσερις μήνες μόνο μετά την πτώση της χούντας !

 71. nikiplos said

  νομίζω το «γιαλό-γιαλό πηγαίναμε…» έχει να κάνει με θαλάσσια πλεύση…

 72. nikiplos said

  Αν διαβάσει κάποιος το άρθρο του κου Γιανναρά που παραπέμφθηκε πιο πάνω, αξίζει αναμφισβήτητα να συνεχίσει και στα σχόλια… μερικά τουλάχιστον… Πάντως είναι κρίμα να διαβάζει κανείς τέτοια άρθρα τα οποία να συνδέουν τόσο αυθαίρετα το εκάστοτε κοινωνικό κεκτημένο με τη γλώσσα. Όχι ότι δεν έχουν σχέση ή ότι δεν συνδέονται, όμως η γλώσσα είναι συνήθως το αποτέλεσμα ενός κοινωνικού κεκτημένου κι όχι ο δρόμος προς την απόκτησή του.

  Όσον αφορά τον «βαρβαρίζοντα» Ρωμαϊκό πολιτισμό, ας το προσπεράσουμε αναγνωρίζοντας το μακρόν της ηλικίας του κυρίου Καθηγητή…

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  50. 🙂 Ιππότης!
  Ομορφιές

 74. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα νεότερα!

  70-72 Και το γιαλό-γιαλό και το κόστα-κόστα κυριως για πλεύση χρησιμοποιούνται. Αλλά έβαλα το δεύτερο επειδή, καθώς το συζητούσα με έναν φίλο, που του είχα πει ότι σκοπεύω να το κάνω, μου είχε πει «και θα πας κόστα-κόστα;»

  68 🙂

 75. Γς said

  74: 😉 Κατσίκα!

  Gary the goat cleared to eat grass
  Sydney magistrate dismisses charges after police fined James Dezarnaulds $440 for letting his goat eat grass and flowers outside Museum of Contemporary Art.

 76. cronopiusa said

  Los juegos olímpicos del “fora Temer”

  Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή υποχρεώνει το Twitter να μπλοκάρει το λογαριασμό του βενεζολάνου δημοσιογράφου Luigino Bracci Roa

 77. cronopiusa said

  Βαγγέλης Δαρδαντάκης
  7 ώρες ·

  Τις προάλλες είχα πάει στο βιβλιοπωλείο της Πολιτείας, κοιτάζω πρώτα το γνωστό γωνιακό «ηρωικό» περίπτερο της Ακαδημίας που τελευταία «ξύπνησε» και βάζει κάτι τιμούλες που τις ξέρω σαν «προ κρίσης» σύμφωνα με τις δικές μου αγοραστικές δυνατότητες. Μετά την Πολιτεία – τελικά δεν ψώνισα λόγω εξάντλησης αποθεμάτων του Βενιανάκη για το Δάγκουλα και το βρήκα στην Πρωτοπορία και θα το ξαναβρείτε από Σεπτέμβρη διότι κλειστός λόγω διακοπών ο εκδότης – λέω να δω τι λέει το άλλο φαρμακείο απάνω. Και βλέπω το κλασικό δίτομο των Αθλίων του Ουγκώ στη μετάφραση του Γιώργου Κοτζιούλα από τον αλήστου μνήμης Δαρεμά, σε «τιμή ευκαιρίας» μόνο 80 ευρώ. Δε λογάριασα τα έξοδα, το πήρα αλλά όχι από κει και όχι στον ίδιο χρόνο αλλά σχεδόν πέρισυ από αλλού την ίδια έκδοση μόλις 10 (ολογράφως δέκα) ευρώ. Δεν είναι ότι δεν αξίζει τόσα αλλά ούτε ότι αξίζει και για δημοπρασία, τελευταία κάτι έχουν πάθει οι «ονομαστοί παλιατζήδες», έχουν πιάσει πχ τους καταλόγους του Φράττη, βλέπουν εκεί μια τιμή ας πούμε 30 ευρώ, υπολογίζουν ότι μπορεί να πουλήσει στα διακόσια και τσουπ να τα ογδοντάρια και τα κατοστάρια στους πάγκους ενώ τα έχουν αγοράσει κοψοχρονιά για κάνα δίευρο όλα μαζί από τη βιβλιοθήκη του μακαρίτη. Καλοί και άγιοι αυτοί οι «παλιατζήδες», καλός και άγιος κι εγώ που ξετρυπώνω βιβλία με το ένα δέκατο της αξίας αλλά τώρα αρχίζει και χάνεται το μέτρο ξανά γιατί παλιότερα δεν τα κάνανε αυτά. Στα κάθε Μοναστηράκια δε παρατηρώ δυο τρεις τύπους που βγάζουν «εκτός κυκλοφορίας» κάποιους τίτλους που σίγουρα υπάρχουν ακόμα πολλά αντίτυπα και δίνουν ένα δυο με το σταγονόμετρο ευελπιστώντας ότι για τη παρούσα συγκυρία θα έχουν καλύτερο όφελος μελλοντικά. Δεν θέλω να τους κακοχαρακτηρίσω, δεν θέλω να τους κάψω και δεν θέλω να ξαναγοράσω από κανέναν τους. Αλλά στην αγορά του παλαιού βιβλίου έμαθα ν’ ακολουθώ ένα κανόνα: λιώσε τα παπούτσια σου, τότε θα βρεις πραγματικές ευκαιρίες που θα γλυτώσουν άπειρα χρήματα από το πενιχρό πορτοφόλι σου και θα σου περισσέψουν για να πάρεις καινούρια και καλύτερα παπούτσια.

 78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καλημέρα.
  Εκτός από γιαλό-γιαλό, κάτω (μόνο;) λέμε και θάλασσα-θάλασσα (ή παραλία-παραλία ή κύμα-κύμα)

  78. Κρόνη, δεν ξέρεις πόσο χρειαζούμενο μού ήταν αυτό! Ευχαριστώ!

  76. 🙂 ρε το …γίδι !

 79. gpoint said

  # 78

  Το έχουμε ξαναπεί, στα βιβλία και στα οπτικά κυκλοφορεί αισχροκέρδεια του κερατά

 80. smerdaleos said

  @66

  Υέτιε Δώτορ Εάων,

  Δεν έχω εξετάσει ικανοποιητικά τα σχόλια της Γιολάντας για να κάνω διάγνωση. Απλώς «επληροφορήθην από συσχολιαστάς» για την ενδεχόμενη ταύτιση.

  Αν θέλεις ακριβή διάγνωση … το alter ego σου «Αγαθίας ο Σχολαστικός» (σχ. 64) είναι έμπλεο παθογνωμονικών σημείων Βατάλειου ύφους. Μόνο η αναφορά στον Donald Tramp λείπει και το αρχαΐζον ύφος.

  Προς τι αυτή η πρωτεϊκή συμπεριφορά Δώτορ;

 81. cronopiusa said

  ¿Qué son las manchas rojas que Phelps luce en su hombro?

 82. Γς said

  80:

  >στα οπτικά κυκλοφορεί αισχροκέρδεια

  Πήρα προτές από την Γερανίου 30 (τριάντα) ζεύγη γυαλιών [για να΄χω να χάνω και να ξεχνάω] με 50 ευρώ.

  Και κάποτε ξέχασα ένα τέτοιο ζευγάρι σ ένα μαγαζί και γύρισα αμέσως να το πάρω.

  -Δεν αφήσατε τίποτα κύριε.

  -Φτου! Και τα είχα πληρώσει ένα ευρώ

  -Πως; [απογοητευμένος]

 83. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  82. Αμέ! Παλιά η μέθοδος!Οι βεντούζες στο χωργιό θυμάμαι,εκτός από το κρύωμα ήταν και γα να «ξεκουραστούνε τα κρέατα».
  ‘Εχω ακόμη τα γυάλινα ειδικά ποτηράκια.»Να σου πάρω ποτήργια» λέγανε ,ή να σου θέσω «βεντόζες», βεdόζες ακούω τη φωνή της λαλάς μου. Εδώ λένε να σου κόψω βεντούζες. Είχαμε και τις κοφτές βέβαια, τις ξυραφιστές,αλλά άστο καλύτερα αυτό, τέτοια ώρα. 🙂

 84. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  71 – «Θα προσθέσω δυο πραγματάκια…
  τι να είχαν στο μυαλό τους αμερικάνοι και άλλοι όταν διεκδικούσαν την πρωθυπουργία ο Κωστάκης και ο αλήστου μνήμης Γιωργάκης ;Η τους θεωρείτε καλύτερης ποιότητας καθήκια από τον Τραμπ ;»
  Ξέχασες να προσθέσεις το μεγάλο «αριστερό» καθήκι. Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα αξιοπρέπειας, και στον λαό, και στους πολιτικούς.

  » Λαέ, ντροπή σου για την εκλογή σου» !!! Μια βδομάδα μτά τις εκλογές, τέσσερις μήνες μόνο μετά την πτώση της χούντας !» Τι μου θύμισες τώρα ρε Gee, ήμουν κι εγώ εκεί, δεκατριάχρονο κνιτάκι, στοιχισμένο και ζυγισμένο μαζί με τ΄άλλα προβατ..εε τους άλλους συντρόφους, και φωνάζαμε ό,τι φώναζε η ντουντούκα. Κάποτε (το 76;) ρώτησα ένα σύντροφο, γιατί λέτε πως είμαστε προοδευτικοί δημοκράτες, δεν είμαστε κομουνιστές; – είσαι μικρός ακόμα και δεν καταλαβαίνεις!!! Φαίνεται πως σε δυό τρία χρόνια μεγάλωσα, γιατί κατάλαβα, κι έφυγα το 79.

 85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 86. 56

  Πωρετιχάσαμε!

 87. Pedis said

  # 82 – Ε ρε δουλειές και χρήμα με ουρά που θα είχε βγάλει ο Βέγγος του Παπατρέχα!

  Είναι σαν όταν κάποιος τρώει το σκασμό και παίρνει κα μια σόδα για το ρέψιμο (με το συμπαθειο). Έτσι και οι βεντούζες μετά τη ντόπα.

 88. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  88 – Καμία σχέση, η ντόπα δεν εξαλείφει τους πόνους των τραυματισμένων μυών από την υπερπροπόνηση. Είκοσι χιλιόμετρα κολύμπι καθημερινά κάνει το παλληκάρι της φωτογραφίας για προπόνηση, χώρια τις πιέσεις στο γυμναστήριο, και περα που είναι ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ τεράστιο ταλέντο. Με φάρμακα δεν γίνεται το γαϊδούρι άλογο, έλεγε ο τεράστιος σοβιετικός αρσιβαρίστας Βαρτανιάν.
  Μπορούμε να διακρίνουμε τα «οφέλη» της ντόπας στον Φέλπς, στα ζυγωματικά και στην κάτω γνάθο του που είναι σαν του Άβερελ, και στην ακρομεγαλία του, που όμως δύσκολα φαίνονται μπροστά στην ΛΑΜΨΗ των 19 χρυσών ολυμπιακών μεταλίων, θα φανούν σε καμιά εικοσαριά χρόνια που δεν θα μπορεί να πάρει τα πόδια του, ΑΝ ΖΕΙ μέχρι τότε. Έχει μεγάλο τίμημα ο πρωταθλητισμός που οι απληροφόρητοι, ματαιόδοξοι, αλλά και ασυνείδητοι γονείς σπρώχνουν τα παιδιά τους, αλλά δυστυχώς και η απλή εμφανισιακή επίδειξη.

  https://anarchypress.wordpress.com/2010/01/26/%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%B1-%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%B1-%CE%B7%CF%81%CF%8E%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%89/

 89. Pedis said

  # 89 – Ρε Λάμπρο, τι «καμιά σχέση» ; Πού διάβασες στο 88 ότι η ντόπα υποκαθιστά το μασάζ ή κάνει το βάτραχο πριγκιποπούλα ή δεν ξέρω τι άλλο;

  (Η ντόπα χρησιμεύει για να αντέχει ο αθλητής να προπονείται όλο και πιο έντονα όλο και πιο σκληρά. Γι αυτό και πέφτει στα από τις βιταμίνες και τα χαπάκια, λίγο-πολύ, σπανάκι πλασέμπο για ποπάυ στα … σκληρά και σίγουρα.)

 90. 75, …Και το γιαλό-γιαλό και το κόστα-κόστα κυριως για πλεύση χρησιμοποιούνται….

  Το κόστ’α κόστα (costa a costa) στα ισπανικά έχει «ποιητικότερη» σημασία στην Αμερικάνικη ήπειρο:

  Κυριολεκτικά: Απ’ τη μιαν ακτή στην άλλη (Ατλαντικό-Ειρηνικό και τούμπαλιν),
  «…from sea to shining sea»*.

  Μεταφορικά: (Coast to coast) Σκοράρισμα με κατεβασιά μονοκοπανιά από το ένα καλάθι στο άλλο, στο baloncesto (μπάσκετ στα ελληνικά).

  Επομένως το ποδαράτο costa a costa του Νικοκύρη είναι μάλλον κυριολεκτικό και κατά τεκμήριον τρίποντο!

  Παρεμπειπόντος, υπήρχε και ραδιοφωνική εκπομπή στις ΗΠΑ με τον διάσημο ημι-δικό μας (από πατέρα) Μπομπ Κόστας, με τίτλο
  Costas Coast to Coast.
  Δηλώνω υπεύθυνα ότι δεν είχα καμμία ανάμιξη με την σύλληψη του τίτλου της εκπομπής.
  ———–

  *Εδώ από τον Ρέι Τσαρλς

 91. Κι ένα κόστ’α κόστα από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

 92. sarant said

  91: 🙂

 93. Νίκος Μαστρακούλης said

  73: «Όσον αφορά τον «βαρβαρίζοντα» Ρωμαϊκό πολιτισμό, ας το προσπεράσουμε αναγνωρίζοντας το μακρόν της ηλικίας του κυρίου Καθηγητή…’

  Τι εννοείς; Ότι ο Γιανναράς θυμάται τον «βαρβαρίζοντα ρωμαϊκό πολιτισμό» από πρώτο χέρι; 🙂

 94. gryphon said

  89
  Τωρα που ειπες για τον Φελπς θυμηθηκα πριν μερικα χρονια που καποιος δημοσιογραφος ειχε δημοσιευσει το καθημερινο μενου του ας πουμε .Δυσκολευομουν να πιστεψω οσα διαβαζα.
  Ηξερα για πρωτεινες κλπ που τρωνε με τους κουβαδες σαν τα ζωα κατι μποντυμπιλντερς αλλα ο Φελπς σαβουρωνει (αυτη ειναι η σωστη λεξη) σε καθημερινη βαση οτι πιο ανθυγιεινο και λιπαρο φαγητο υπαρχει και μαλιστα σε τεραστιες ποσοτητες για εναν ανθρωπο.
  Θυμαμαι προχειρα οτι για πρωινο ετρωγε
  3 αυγα ματια με ντοματα και τυρι.
  Καπακι και μια ομελετα με 5!!!!!! αυγα.Και τρια τοστ με ζαχαρη.Και δυο κουπες καφε.Και ξηρους καρπους κλπ.
  Για μεσημεριανο 1 πακετο!!!!! μακαρονια δηλαδη τρια γεματα πιατα κανονικων ανθρωπων.
  Και 2 μπαγκετες ζαμπον τυρι και μαγιονεζα.Και εναν κουβα ενργειακα ποτα για να χωνεψει.
  Το βραδυ που θα περιμενε κανεις να κανει λιγο αποχη ο Μαικ αντιθετα το τερματιζε.
  Για βραδυνο λοιπον ετρωγε αλλο ενα μισοκιλο πακετο μακαρονια αλλα και μια ολοκληρη πιτσα (οικογενειακη 8 κομματια) για επιδορπιο.
  Σπαρτιατης πραγματικος.

 95. ΣΠ said

  91
  Ο Bob Costas δεν είναι αυτός που στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων μίλησε για προέλευση του Φίλιππου και του Αλέξανδρου από την FYROM;
  http://www.chaniapost.eu/2016/08/06/nbc-commentators-rewrite-history-during-opening-ceremony-coverage-claiming-alexander-the-great-was-from-a-slavic-nation/

 96. Θύμμαχος Θήτης said

 97. Γρύφωνα, στο 95

  και πού να δεις τι σαβουριάζουν οι στρόνγκμεν σαν κι αυτόν εδώ

  https://www.instagram.com/thorbjornsson/?hl=en

 98. Θύμμαχος Θήτης said

  56 πιο νότια, στην Σπάρτη βρήκανε υπερπαραγωγή. Πήγε η ΟΠ(εκε)ΚΕ και ξερίζωσε 2.103 δέντρα.

  http://www.topontiki.gr/article/180951/entopistike-hasisofyteia-gigas-stin-sparti-anazitoyntai-oi-paragogoi-photos

  και ένα πιθανό μεζεδάκι: λεέι «την αρτιότητα της υδροπονικής εγκατάστασης». Μάλλον εννοεί την ποτιστική/αρδευτική; Αφού στο χώμα τα βλέπω να είναι.

 99. sarant said

  99 Μάλλον λάθος θα είναι.

 100. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  90 – Έτσι όπως το γράφεις, φαίνεται σαν να είναι συμπλήρωμα της ντόπας οι βεντούζες, η έτσι το κατάλαβα εγώ, γι’ αυτο και το «καμία σχέση».
  Το σίγουρο, είναι ότι μετά το πετσόκομα της Ρωσίας, βλέπουμε ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην ιστορία, καθαρούς ολυμπιακούς αγώνες.☺
  Και για να το σοβαρέψουμε λίγο, είναι πλέον ολοφάνερο προς τα που πάει το πράγμα, να δούμε πότε και πώς θα σκαρώσουν την αφορμή για τα μεγάλα πυροτεχνήματα.

 101. Γιολάντα Μ. said

  Αγόρια καλησπέρα. Λίγο πρίν φύγω για τη δουλειά (έχω νυχτερινή βάρδια απόψε) θέλω να καταγγείλω από το δημοκρατικό σας ιστολόγιο το σημερινό κατάπτιστο σκίτσο του Ηλία Μακρή στη «Καθημερινή», που δίνει τροφή στους χρυσαβγίτες και στα κάθε λογής φασισταριά. Αυτό λένε κι αυτοί: Ότι η κυβέρνιση του Σύριζα θα κάνει κατασκήνωση μεταναστών και την Ακρόπολη.

  Και στο φινάλε, κ. Ηλία Μακρή, αν είναι ανάγκη να σωθεί και η ζωή ενός μόνο προσφυγόπουλου, ας πάει στο διάβολο κι ο Παρθενώνας και τα συμπράκαλά του. Στο κάτω-κάτω, με εκμετάλλευση του ιδρώτα των δούλων κτίστηκε από το Περικλή και τους ιμπεριαλιστές Αθηναίους, και κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να έχει κατεδαφιστεί από καιρό ως το παγκόσμιο ρατσιστικό σύμβολο, που επωάζει συνεχώς το αβγό του φιδιού. Δεν είναι τυχαία, η λατρεία που είχαν στο Παρθενώνα οι Γερμανοί Ναζί και που έχουν σήμερα τα χρυσάβγουλα.

  Ως απόφοιτη Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ, μπορώ να σάς διαβεβαιώσω ότι ακριβώς αυτό θα ήθελε και ο Χριστός μας: Να γίνει η Ακρόπολη κατασκηνωτικός χώρος το δοκιμαζόμενων προσφύγων και τα έσοδα από τα εισιτήρια των τουριστών να πηγαίνουνε σ’ αυτούς για τις ανάγκες τους. Αυτό θα έπρεπε να κάναμε, αν όντως θέλουμε να λεγόμαστε χριστιανοί. Αυτό με δίδαξαν εμένα οι καθηγητές μου στο ΕΚΠΑ, ο κ. και η Χριστινάκη, ο κ. Απόστολος Νικολαΐδης, ο κ. Σωτήρης Δεσπότης, ο κ. Φίλιας, η κόρη του δωδεκαθεϊστή Λιαντίνη κ. Διοτίμα και στο πρώτο έτος ο παπα-Γιώργης Μεταλληνός

  Επί του Πιεστήριου: Τώρα μόλις μού λέει ο σύζυγος να σάς ενημερώσω πως κάπιοι αληταράδες (φασισταριά, προφανώς) έκαναν φώτοσοπ στο γνωστό χάρτη της Αίγινας που είχε κυκλοφορήσει επί Βαρουφάκη, και τον ανάρτησαν βάζοντας μέσα και το οδοιπορικό του κ. Σαραντάκου για να το γελοιοποιήσουν. Επειδή δεν προλαβαίνω να το βρώ, αναρτώ το παλιό χάρτη μήπως τυχόν και δεν τον ξέρετε, και αφήνω τα υπόλιπα σ’ εσάς

 102. gryphon said

  98
  Για μια στιγμη τον περασα για τον Παναγιωταρο.Μοιαζουν λιγο φατσικα.
  Αλλα για μποντυ μπιλντερς το ξερω οτι τρωνε τεραστιες ποσοτητες φαγητου αλλα για τον Φελπς που ειναι αδυνατος , και σαν πρωταθλητης υψηλων επιδοσεων που ειναι θα περιμενε κανεις να τρωει καπως υγιεινα τροφες χωρις πολλα λιπη κλπ και μετα μαθαινεις οτι τρωει καθημερινα ολοκληρες σπεσιαλ πιτσες τυρια μαγιονεζες σαλτσες τηγανητα κλπ και σε τετοιες τεραστιες ποσοτητες ειναι λιγο περιεργο

 103. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  94 – Καλόοοο.☺

  95 – Ήταν δημοσιογραφική μούφα, με τέτοια διατροφή, δεν θα σηκωνόταν από το κρεβάτι του. Το φαγητό τους, είναι πάνω κάτω το ίδιο σε ποσότητα, όπως ενός μέσου κανονικού ανθρώπου,. Πέρα από την ντόπα, η διαφορά είναι στο είδος, στην ποιότητα, και φυσικά στα διατροφικά συμπληρώματα, που κι αυτά ντόπα είναι, αλλά ελαφριά.☺

 104. Γς said

  104:

  Λιβ γιορ μυθ ιν γκρις, που λένε

 105. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Βρέθηκε το ημερολόγιο του Χίμλερ.
  Ο «Ραϊχσφύρερ» των SS χαρακτηρίζεται από ιστορικούς ως το νούμερο δύο του ναζιστικού καθεστώτος μετά τον Χίτλερ.

  ανατριχιαστικές περιγραφές για τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. «Δείπνο στην καντίνα των μυστικών υπηρεσιών, συζήτηση με τον συνταγματάρχη, πέρασμα από το γκέτο», γράφει στο ημερολόγιο για μια επίσκεψή του στις 9 Ιανουαρίου του 1943 στο γκέτο της Βαρσοβίας. Εκεί όπου οι εθνικοσοσιαλιστές είχαν εγκλωβίσει εκατοντάδες χιλιάδες Πολωνοεβραίους.
  http://tvxs.gr/news/kosmos/brethike-imerologio-toy-arxigoy-ton-ss-xainrix-ximler

 106. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  107 – Και τι άλλαξε από τότε; ουσιαστικά τίποτα.

 107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  109. Σταφκα Σκλιμ 🙂 ,νιε σλεου, ίνι έμορφα ταποθαμένατς! 🙂

 108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  108. Ξαναβούτα λέω! 🙂

 109. 110

 110. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  111 – Έχω βουτήξει χιλιάδες φορές, κι από ψηλά και στα βαθιά, ξέρω πολύ καλά τι σου λέω (σχετικά πικρό χαμόγελο).

  Η στάχτη

  Μιαρές ασήμαντες λεπτομέρειες που καθορίζουν σιγά – σιγά τη ζωή σου.

  Ποια ζωή σου;

  Φιλοδοξίες, έρωτες, ενοχές,
  πανάρχαια χρέη σπατάλησαν τη ζωή σου.

  Τι έμεινε;

  Η στάχτη των περασμένων κάθεται στα έπιπλα,
  θολώνει τα τζάμια, τους καθρέπτες
  και πάνω τους γράφω καμιά φορά τα ονόματα εκείνων που έφυγαν.
  Και άλλοτε στέκομαι στο παράθυρο και κοιτάζω τους περαστικούς, να πηγαίνουν στην λήθη.

  Οι γυναίκες κλαίνε θυμούμενες τα ψιθυρισμένα λόγια από παλιά ειδύλλια.
  Όλο ψάχνουμε απεγνωσμένα να βρούμε έναν δρόμο.

  Για να πάμε που;

  Λοιπόν, πού ζήσαμε;

  Ούτε εδώ, ούτε εκεί.

  Φτηνά ξενοδοχεία σε μακρινές συνοικίες.
  Με τα τραχωματικά λαμπιόνια, τους βρώμικους νιπτήρες.
  Όπου πάνω τους ακούμπησαν και έκλαψαν ανύποπτοι ακόμα
  μελλοντικοί δολοφόνοι, οι αυτόχειρες.

  Μια νύχτα του καλοκαιριού, παιδί ακόμα,
  βγήκα από το σπίτι και ξάπλωσα στον κήπο.

  Και όπως κοίταξα τον ουρανό,
  Θεέ μου! Τι απεραντοσύνη;
  Πόσα άστρα!
  Με έπιασε πανικός.

  Από τότε ξέρω πως δεν θα προφτάσω.

  Τάσος Λειβαδίτης

 111. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  112. Τί βλέμμα! πέφταν τ΄άστρα μες τη λασπουργιά,ας όψεται η καραζέστη!
  Καιρός για αιγαία σπορ

 112. 96,
  Δεν πήρα χαμπάρι, θα το κοιτάξω.

 113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  113.>>(σχετικά πικρό χαμόγελο)

  Πάψετε πια να εκπέμπετε το σήμα του κινδύνου,
  τους γόους της υστερικής σειρήνας σταματήστε,
  κι αφήστε το πηδάλιο στις τρικυμίας τα χέρια!
  Το πιο φριχτό ναυάγιο θα ήταν να σωθούμε!

  Τι; Πάλι να γυρίσουμε στην βαρετήν Ιθάκη,
  στις μίζερες τις έγνοιες μας και τις φτηνές χαρές μας,
  και στην πιστή τη σύντροφο, που σαν ιστόν αράχνης
  ύφαινε την αγάπη της γύρω από τη ζωή μας;

  Πάλι να ξέρουμε από πριν το αύριο τι θάναι
  και να μη νοιώθουμε καμμιά λαχτάρα ν’ ανατέλλει;
  {…}
  τουλάχιστο ας μη χάσουμε την ευκαιρία τώρα
  το παίγνιο να γίνουμε των άγριων των κυμάτων –

  κι όπου το φέρει! Ως πλόκαμοι μπορούν να μας τραβήξουν
  τα κύματα της θάλασσας τα σκοτεινά τα βύθη,
  μα και μπορούν στη φόρα τους να μας σηκώσουν τόσο
  ψηλά, που με το μέτωπο ν’αγγίξουμε τ’ αστέρια!..
  🙂

 114. Θύμμαχος Θήτης said

  και ένας σέρφερ στην Γαλλία

 115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  116 – Ωραίο το ποίημα, με εκφράζει απόλυτα.
  ‘Αλλο το σχετικά πικρό χαμόγελο, κι άλλο το απαισιόδοξο, και αισιόδοξος σαν κι εμένα μπορεί να υπάρχει στον πλανήτη, πιο αισιόδοξος ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ (βάλε ό,τι χαμόγελο θέλεις κοπελιά).

  Μόλις είδα την Άννα Κορακάκη, να κερδίζει το χρυσό στην σκοποβολή. Μεγάλη ψυχή για εικοσάχρονη, ΜΠΡΑΒΟ ΤΗΣ.

 116. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Α μπράβο,μπράβο! Είχα διαίσθηση,βεβαιότητα για το κορίτσι!

 117. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  119 – Κέρδισε μόνη της, για τον εαυτό της και τους δικούς της που την στήριξαν, τα υπόλοιπα, υπερηφάνιες, Γερμανίδες, πατρίδες κι άλλες ηλιθιότητες δεν με ενδιαφέρουν. Είδα τον αγώνα, και παρ΄ό,τι ισοφαρίστηκε, στην παράταση φάνηκε πολύ ψύχραιμη και συγκεντρωμένη για την ηλικία της, κι όσοι έχουμε ασχοληθεί με τον αγωνιστικό αθλητισμό, ξέρουμε πως θέλει μεγάλα ψυχικά αποθέματα και σταθερό χαρακτήρα αυτό. Το σημαντικό, είναι πως είναι προσγειωμένη και συγκροτημένη κοπέλα, και μόνο που είπε στην συνέντευξη πως ο πρωταθλητισμός δεν είναι υγεία, εμένα μου φτάνει και μου περισεύει. Και πάλι μπράβο της.

 118. cronopiusa said

  “…Πιστεύω στον άνθρωπο.
  Όλους μας μία κοινή μοίρα μας ενώνει:
  η πάλη κατά του πολέμου, κατά της δυστυχίας και του θανάτου
  η πάλη κατά της φτώχιας και του φόβου
  η πάλη κι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
  Βαδίζω ενάντια σ’ όλες τις προκαταλήψεις που χωρίζουν τους ανθρώπους
  βαδίζω για την Ειρήνη,
  κι αισθάνομαι στο πρόσωπό μου την ανάσα της Ανθρωπότητας.

  …..Δεν ξεχνώ το τρομερό νέφος που σαβάνωσε τη Χιροσίμα.
  Δεν ξεχνώ τους 200.000 νεκρούς της Χιροσίμα.
  Πέρασαν χρόνια από τότε. Δεν ξεχνώ.
  Δεν ξεχνώ την τερατώδη απειλή
  κατά της Ανθρωπότητας και του Πολιτισμού.
  Δεν ξεχνώ τα λόγια του Αϊνστάιν:
  «Σταματήστε τον πυρηνικό ανταγωνισμό, πριν οι άνθρωποι
  ξαναγυρίσουν στα σπήλαια και στα τόξα».
  Παλεύω για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων,
  των πυραύλων, των μέσων μαζικής καταστροφής.
  Παλεύω για την κατάργηση των στρατιωτικών βάσεων.
  Παλεύω για μια συμφωνία ανάμεσα στους λαούς.
  Για να μην υπάρξουν ποτέ πια Χιροσίμες.”

  Γιάννης Ρίτσος, [Ποτέ πια Χιροσίμες] (απόσπασμα από το ποίημα «Ο δωδεκάλογος της Γ’ Μαραθώνειας πορείας»

 119. Γς said

  120:

  > Κέρδισε μόνη της, για τον εαυτό της και τους δικούς της που την στήριξαν, τα υπόλοιπα, υπερηφάνιες, Γερμανίδες, πατρίδες κι άλλες ηλιθιότητες δεν με ενδιαφέρουν.

 120. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  -Με το Γκάλη όλα τα πιτσιρίκια το ρίξανε στο μπασκετάκι…
  -Δεν έχω δει από που κατάγονται οι Κορακάκηδες, να κλαίνε οι πινακίδες δηλαδή 🙂

 122. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!!

 123. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  122 – Εννοώ για μένα Γς, πάντα θεωρούσα ηλίθιο, όποιον αισθάνεται εθνική περηφάνια, επειδή κάποιοι Έλληνες πέτυχαν κάτι σπουδαίο, ενώ ο ίδιος, εκτός από το να τρώει να πίνει, να αφοδεύει, και να παρακολουθεί τηλεόραση από τον καναπέ, δεν έχει κάνει τίποτα, μόνο να πανηγυρίζει για την όποια επιτυχία και να ταυτίζεται ΕΘΝΙΚΑ μαζί της, ενώ στην αποτυχία, παίρνει το φτυάρι και θάβει αμέσως τους ήρωες που αποθέωνε. Άλλωστε, ακόμα μας κυνηγάει η αρχαία δόξα, είναι κι αθάνατη γμτ.
  Οι περισσότεροι Έλληνες, αγαπούν την νίκη αλλά οχι την προάθεια.

 124. Γς said

  126:

  Σωστός!

 125. Alexis said

  Λάμπρο ηρέμησε, προφανώς και ήταν χιούμορ τα περί Γερμανίδας, μεσίστιας σημαίας κλπ.

  Για τον Τραμπ τα έχουμε ξαναπεί και σου έχω εξηγήσει γιατί εμένα με νοιάζουν και οι αμερικάνικες εκλογές και το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αλλά το σχόλιό μου δεν αφορούσε αυτό, είχε να κάνει περισσότερο με τη δήλωση του Ίστγουντ, τον οποίο εκτιμώ σαν ηθοποιό και σα σκηνοθέτη. Anyway…

  Υ.Γ.: Εγώ που αισθάνομαι εθνική περηφάνεια για την επιτυχία οποιασδήποτε ελληνικής ομάδας στο εξωτερικό, πλην γαύρου, εξαιρούμαι από τον χαρακτηρισμό του ηλίθιου ή όχι; :mrgreen:

 126. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  128 – Δεν ξέρω Αλέξη αν ήταν χιούμορ και δεν με ενδιαφέρει, ποτέ μου δεν κατάφερα να γελάσω με τέοιου είδους χιούμορ, ίσως δεν έχω την αίσθηση.

  Δεν είπα να μη σε νοιάζουν οι αμερικανικές εκλογές (αν και δεν μας αφορούν) δικαίωμά σου είναι, είπα πως καλό, είναι να κρίνουμε αμερόληπτα, και γι΄αυτό χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες από αυτές που μας δίνουν τα ΜΜΑ.

  Η δήλωση του Ίστγουντ όμως, είχε να κάνει με τον Τρόμπ, και επειδή δεν συμφωνεί με την δική σου άποψη, σε ενόχλησε, όχι; Να υποθέσω πως τώρα έπαψες να τον εκτιμάς σαν ηθοποιό και σκηνοθέτη;
  Προσωπικά, δεν ταυτίζομαι με κανέναν καλλιτέχνη, κι έτσι τους κρίνω μόνο για την καλλιτεχνική τους αξία.

  Αν αισθάνεσαι εθνική περηφάνεια για τις επιτυχίες των (πολυεθνικών) ελληνικών ομάδων, και δεν χαίρεσαι απλώς (εγώ χαίρομαι και για τον γαύρο) αν και μου είσαι πολύ συμπαθής, όχι, δεν εξαιρείσαι.
  Θεωρώ την περηφάνεια ηλίθιο αίσθημα, και την εθνική περηφάνεια φασιστική, πάσχισα πολύ για να πείσω τις κόρες μου, να μην είναι υπερήφανες για τίποτα, αλλά να είναι ταπεινές (όχι ταπεινωμένες) και αξιοπρεπείς. Πάντα τους έλεγα, αν δεν μπορείτε να ζήσετε αξιοπρεπώς, έχετε πάντα την δυνατότητα να πεθάνετε με αξιοπρέπεια, αυτή η δυνατότητα, είναι που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα ζώα.
  Στα 55 μου, δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη, κι ας σε εκτιμώ πολύ.

  Θα σου πώ ένα πρόσφατο περιστατικό (φαίνεται ότι ενοχλήθηκα από αυτή σου την άποψη ε; -χαμόγελο) με έναν ελληναρά σε ένα λαστιχάδικο στην Αγία Παρασκευή που πήγα να αλλάξω λάστιχα. Άρχισε τα γνωστά για τους μετανάστες που μας παίρνουν τις δουλειές, και ντρεπόμαστε να πούμε πως είμαστε Έλληνες κλπ.
  ΟΧΙ ΡΕ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΊΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ, – για ποιό λόγο είσαι περήφανος ρε φίλε; ΕΜΕΙΣ ΔΩΣΑΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ – εσύ προσωπικά έδωσες κάτι; – Ε; – τι ε, ποιός έδωσε τον πολιτισμό στον κόσμο; – ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΤΟ ΑΜΜΦΙΣΒΗΤΕΙΣ; ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ; (είχε μια αμφιβολία από τα χρώματά μου) -άσε τι είμαι εγώ, ας μείνουμε σε σένα που λές ότι είσαι Έλληνας και μάλιστα περήφανος, αφού λές ότι δώσαμε τον πολιτισμό στον κόσμο, εσύ τι έδωσες και είσαι υπερήφανος; ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΓΑΜΗΣΕΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΡΕ ΜΗ ΝΤΡΕΠΕΣΕ, ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙ΄ΑΥΤΟ – δηλαδή να είμαι περήφανος και για ενα σωρό μαλάκες που λένε πως είναι Έλληνες, ενώ δεν ξέρουν τίποτα για την Ελλάδα; Ε; – να σε ρωτήσω κάτι ρε γνήσιε Έλληνα, πόσες κωμωδίες έχει γράψει ο Αισχύλος, – ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ – τίποτα, μια και λές πως είσαι περήφανος Έλληνας και για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ρωτάω πόσες κωμωδίες έχει γράψει ο Αισχύλος, ξέρεις; – ;;; – μήπως ξέρεις μιά τραγωδία του Αριστοφάνη; – ;;;;;;;; – καλά να μη σου βάζω δύσκολα, για πές μου ρε περήφανε Έλληνα, πόσες γραμμές έχει η ελληνική σημαία; – ;;;;; – ρε μπάς κι είσαι Αλβανός; γιατί δεν μου μοιάζεις για Έλληνας, αλλά αν είσαι, να είσαι σίγουρος, πως οι αρχαίοι πρόγονοί μας, δεν θα ήταν καθόλου περήφανοι που είσαι Έλληνας.

 127. Γς said

  Και το πρωί [στις 6:00 παρακαλώ] στο μπάνιο οι Αλβανοί ήταν το θέμα.

  Η κυρα Κούλα ήρθε αναστατωμένη.
  Ξύπνησε λέει εντρομη τη νύχτα από κάτι χαρχαλέματα στην αυλή της.

  Ηταν ο διπλανός Αλβανός που μπήκε και έκοβε τις ντομάτες της.

 128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  129 τέλος
  >>Πολιτιστικό κέντρο γερακα. Ο βιολιστής στη στέγη
  Θαυμάσιο και μπράβο τους!
  Λάμπρο, ελπίζω το κτίριο που παίζουν τα παιδιά να έχει κανονική άδεια και τις νόμιμες προδιαγραφές! μου ήρθε αυθόρμητα , από την εμπειρία διάφορων κτισμάτων στην περιοχή (σου) .Μια φίλη μου ενοικίαζε ένα οροφοδιαμέρισμα σ΄ένα τριώροφο εκεί, που μετά διαπίστωσε τυχαία από βλάβη της ΔΕΗ ότι ΔΕΝ υπήρχε πουθενά στην άδεια.Ολόκληρος ο όροφος ,130 περίπου τ.μ αυθαίρετο. Πρόσφατα αυτό,όχι τον καιρό των προφυγικών της Σμύρνης 🙂

 129. Alexis said

  #129:
  1) Όχι δεν έπαψα να εκτιμώ τον Ίστγουντ για το καλλιτεχνικό του έργο, έτερον εκάτερον. Το λέω και στο σχόλιό μου όπου γράφω «εκτιμώ» και όχι «εκτιμούσα».
  2) Μπερδεύεις την περηφάνεια με την αλαζονεία και το σωβινισμό φίλε, το να μην αισθάνεσαι περήφανος για τίποτα στη ζωή σου, ούτε κάν γι αυτά που έχεις πετύχει εσύ ο ίδιος, αγγίζει τα όρια του μαζοχισμού και της παράνοιας!!!
  3) Το υστερόγραφό μου για τις ομάδες ήταν χιουμοριστικό, έβαλα και φατσούλα, αλλά αφού εσύ το σοβαροποίησες και με κατέταξες στους ηλίθιους δεν θα ξανακάνω τέτοιο είδους χιούμορ μαζί σου.
  4) Επειδή σε λίγο φεύγω για ολιγοήμερες διακοπές (στο στερούμενον διαδικτύου ερημητήριόν μου 🙂 ) δεν θα μπορέσω να συνεχίσω την ωραία (!) κουβέντα μαζί σου. Σου εύχομαι καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και να περνάς καλά…

 130. Γς said

  131:

  >μου ήρθε αυθόρμητα , από την εμπειρία διάφορων κτισμάτων στην περιοχή (σου)

  Ναι. Ο Γέρακας είναι νησίδα οικοδομικών ατασθαλιών μέσα σε μια θάλασσα έννομης δόμησης της επικράτειας

 131. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  132 – Κατ΄αρχήν να ξεκαθαρίσω πως δεν σε θεωρώ ηλίθιο, αλλιώς δεν θα σου έγραφα το κατεβατό, και φυσικά κι εσύ το κατάλαβες αυτό, γι΄αυτό και μου επεξηγείς τι είναι η περηφάνεια.
  Δεν μπερδεύω τίποτα Αλέξη, η περηφάνεια ουσιαστικά αλαζονεία είναι, γι΄αυτό αν δεν κάνω λάθος, την καταδικάζει και η θρησκεία μας (χαμόγελο) ας πούν και οι ειδικοί.
  Αλλά ας το δούμε πιο αναλυτικά κι ας πιάσουμε το κυρίως θέμα, για ποιό λόγο πρέπει να αισθάνεται κάποιος εθνικά υπερήφανος, π.χ για την Κορακάκη; την ήξερε κι από χθές; ήξερε το άθλημά της; ξέρει ο ίδιος σκοποβολή; ΟΧΙ, θέλει να μοιραστεί την (ματαιόδοξη) δόξα της νίκης, στην ήττα βέβαια, (π.χ του Ηλιάδη) δεν αισθάνεται την αντίστοιχη στενοχώρια ή ντροπή, αντιθέτως μειώνει αυτόν-τήν που αποθέωνε, και τον εγκαταλείπει στην μοίρα του, όπως κι όλοι οι μεγαλόσχημοι, θα έχεις ακουστά για τους γονείς της νίκης και της ήττας. Απ΄την άλλη, δεδομένου ότι καμία επιτυχία δεν είναι συλλογική εθνικά, για ποιό λόγο πρέπει να αισθάνονται εθνική περηφάνεια οι λαοί; είναι ανώτεροι από τους άλλους; Μήπως κάπου εδώ, μας κλείνει το μάτι ο φασισμός;
  Ας πάμε σε ατομικό επίπεδο, για οτιδήποτε πετύχει κάποιος γιατί πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος; Να χαρεί ναί, να ανέβει η αυτοεκτίμησή του ναί, αλλά υπερήφανος γιατί; είναι ανώτερος από τους άλλους; ΟΧΙ, τότε; Είναι κακό πράγμα η υπερηφάνεια Αλέξη, και σε εθνικό επίπεδο, φασισμός, ξαναδιάβασε το περιστατικό που περιέγραψα (ξέχασα να πώ, κάποια στιγμή μου είπε, ΠΑΤΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – ποιά θρησκεία μεγάλε, την ελληνική ή την εβραιομασονική; – ;;;;; -πολύ γέλιο) και θα καταλάβεις καλύτερα τι λέω.
  Θα σου πώ κι ένα τελευταίο βιωματικό, μια και τα περισσότερα που γράφω, είναι βιώματα. Όταν πέθανε ο πατέρας μου, είμουν στα 14, κι όλοι μου έλεγαν να είμαι περήφανος γι΄αυτόν, γιατί ήταν αγωνιστής (παρ΄όλο που μια ζωή, έκανε διακοπές στα νησιά του Αιγαίου με κρατικά χρήματα) και δημοκράτης. Όταν τον ξεθάψαμε μετά από τρία χρόνια, έβλεπα τις κιτρινισμένες σπάλες και τα πλευρά του, και το κρανίο του που περνούσαν κάτι ζουζούνια από τις κόγχες των ματιών, κι όπως τα έβαζαν μέσα σε μια βρώμικη πλαστική σακούλα, θυμάμαι που αναρωτήθηκα, αυτός είναι ο πατέρας μου; αυτός με γέννησε; και όχι, δεν αισθανόμουν καθόλου περήφανος τότε.
  Ταπεινότητα Αλέξη, αξιοπρέπεια και ταπεινότητα, αυτά πρέπει να μας καθοδηγούν στην ζωή, κι έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε, γιατί η ζωή είναι τόσο καλή μαζί μας, όσο μια γυναίκα χορτασμένη οργασμικά, αλλά και τόσο ανελέητη, όσο μια ανοργασμική γυναίκα. Αν πετύχει κάτι σπουδαίο ο γιός σου, θα είσαι περήφανος γι΄αυτόν, αν μετά από λίγο καιρό πεθάνει, τι θα είσαι; Συνέβει με την θεία μου και τον θείο μου, και την ξαδέρφη μου την Σοφία, που πέθανε από καρκίνο στο κεφάλι στα 26 το 1984. Ποτέ τους δεν συνήλθαν, ποτέ τους δεν ξαναχάρηκαν πραγματικά, κι ας πήρε μετά ο ξάδερφός μου ο Γιάννης το ντοκτορά στην νομική.
  Ταπεινότητα, αξιοπρέπεια, αυτοεκτίμηση, φυσικά, αυτή είναι η δική μου άποψη.
  Καλές διακοπές να έχεις, και τα ξαναλέμε τον Σεπτέμβρη με το καλό, ζωή νάχει ο Νικοκύρης που μας ανέχεται.

  Υ.Γ – Όσο για το χιούμορ, το κατάλαβα, τόση αίσθηση αίσθηση την έχω, και δεν το σοβάρεψα, απλώς ήθελα να σου εξηγήσω, μάλλον δεν τα κατάφερα.

 132. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  133. Τόσες μαζωμένες …μαζωνέτες, πουθενά 🙂 Ο Γέρακας , ο Γέρακας, ποιος θα μπορέσει να τον εξαντλήσει… Περιοχή σύμβολο 🙂

 133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  131 – Όχι ΕΦΗ αυτό δεν είναι αυθαίρετο, είναι αντισταθμιστικό οφελος από την Αττική οδό που δεν σκεπάστηκε στον Γέρακα, που όμως είναι πολύ ωραίο. Τον Οκτώβρη που θα ανεβάσουν τους συμπέθερους απ΄τα Τίρανα, να έρθεις, παίζουν κι οι κόρες μου, όπως και στον βιολιστή (που τυχαία τον πέτυχα στο you tube).
  Πληροφοριακά στο λέω, και η δική σου περιοχή αυθαίρετη είναι, όπως και όλη η Ελλάδα. Το πιθανότερο, και το σπίτι σου να έχει κάποιον ημιυπαίθριο, ξέρει το σύστημα τι κάνει, γι΄αυτό λένε ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ και δεν μιλάει κανείς.
  Και επανέρχομαι στο αναπάντητο εδώ και χρόνια ερώτημά μου.
  ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΞΥΠΝΟΣ, ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΌ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ;

 134. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  ΠΡΩΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ – ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΡΑΚΑΚΗΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: