Η μπούρκα και το μπουρκίνι
Posted by sarant στο 24 Αυγούστου, 2016
Τη λέξη την ακούσαμε τώρα τελευταία, με τις ειδήσεις που έρχονται από τη Γαλλία, όπου μια σειρά δημοτικές αρχές της Κυανής Ακτής (ανάμεσά τους και μεγάλοι δήμοι όπως οι Κάννες και η Νίκαια) πήραν αποφάσεις με τις οποίες απαγορεύουν στις πλαζ της δικαιοδοσίας τους το μπουρκίνι, δηλαδή ένα είδος γυναικείου μαγιό που φορούν ορισμένες μουσουλμάνες, το οποίο καλύπτει ολόκληρο το σώμα αλλά και τα άκρα, αφήνοντας ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο και τα άκρα των χεριών και των ποδιών.
Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο είναι από πλαζ της Τυνησίας, και έχει ενδιαφέρον γιατί παρουσιάζει τέσσερις γυναίκες (υποθέτω Τυνήσιες και υποθέτω μουσουλμάνες) με διαφορετικά ποσοστά κάλυψης του σώματός τους -το μπουρκίνι είναι το ένδυμα που φοράει η κυρία με τα μαύρα γυαλιά που βρίσκεται λίγο πιο πίσω από τις άλλες, η δεύτερη από τα δεξιά.
Κατά σύμπτωση, στους Ολυμπιακούς αγώνες που μόλις τελείωσαν είδαμε αθλήτριες από μουσουλμανικές χώρες να αγωνίζονται φορώντας μια στολή που έμοιαζε αρκετά με το μπουρκίνι και κάλυπτε επίσης τα μαλλιά και ολόκληρο το σώμα. Ιότροπη έγινε μια φωτογραφία από τον αγώνα Αιγύπτου-Γερμανίας στο μπιτς βόλεϊ (τη βλέπετε εδώ). Στα κοινωνικά μέσα η φωτογραφία συζητήθηκε πολύ, ενώ κάποιοι υποστήριξαν ότι κακώς οι διοργανωτές επέτρεψαν την ενδυματολογική παρέκκλιση διότι αυτό αποτελεί υποχώρηση απέναντι στον ισλαμικό φανατισμό -ή κάτι τέτοιο.
Αλλά εμείς εδώ λεξιλογούμε, κι έτσι θα ξεκινήσουμε λεξιλογώντας γι’ αυτή την καινούργια λέξη, το μπουρκίνι. Καταρχάς να πούμε ότι δεν είναι απλώς μια λέξη, είναι και εμπορική ονομασία, αφού τέτοια μαγιό έχει πατεντάρει η αυστραλολιβανέζα σχεδιάστρια μόδας Aheda Zanetti ήδη από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.
Όπως ο καθένας καταλαβαίνει, η λέξη burkini (στα αγγλικά) φτιάχτηκε με τη σύμφυρση δύο άλλων λέξεων, που επίσης είναι διεθνείς: μπουρκίνι = μπούρκα και μπικίνι, κατά τον τρόπο που συνθέτουν συχνά λέξεις οι Αγγλοσάξονες κόβοντας την ουρά μιας λέξης και το κεφάλι της επόμενης και ενώνοντας ό,τι απομένει, και φτιάχνουν έτσι για παράδειγμα το brunch (breakfast+lunch), κάτι που επεκτείνεται και σε ζευγάρια ανθρώπων -θυμάστε το «Μερκοζί». Στα ελληνικά δεν έχουμε τη συνήθεια αυτή, αν και δοκιμάσαμε να φτιάξουμε την ευελφάλεια πάνω στο πατρόν της flexicurity.
Καθώς φτιάχτηκε με σύμφυρση, η λέξη μπουρκίνι συνέπεσε σχεδόν με το όνομα της αφρικανικής χώρας Μπουρκίνα Φάσο, που οι παλιοί θα τη θυμούνται και με το αποικιακό της όνομα, Άνω Βόλτα. Πρόκειται βέβαια για καθαρή σύμπτωση, ετυμολογική σχέση δεν υπάρχει -«μπουρκίνα» είναι η τιμή, η ακεραιότητα σε μια από τις δύο βασικές γλώσσες της χώρας, «φάσο» είναι η χώρα, η πατρίδα στην άλλη από τις δύο αυτές γλώσσες, όλο μαζί «η χώρα των ακέραιων ανθρώπων». Ο κάτοικος της Μπουρκίνα Φάσο λέγεται bourkinabè στα γαλλικά, αλλά και bourkinais, οπότε εμείς θα τους πούμε Μπουρκινέζους, αν χρειαστεί. Η γεωγραφική παρένθεση κλείνει εδώ.
Κατά περίεργη σύμπτωση, όπως και το μπουρκίνι, έτσι και ο ένας του γονιός, το μπικίνι δηλαδή, ξεκίνησε από εμπορική ονομασία και μετά πέρασε στη γλώσσα σαν κοινή λέξη. Το μαγιό μπικίνι παρουσιάστηκε το 1946 και ο σχεδιαστής του, ο Γάλλος μηχανικός Λουί Ρεάρ, φρόντισε αμέσως να κατοχυρώσει το όνομα της εφεύρεσής του. Το ονόμασε έτσι επειδή δέκα μέρες νωρίτερα είχε γίνει η πρώτη αμερικανική δοκιμή ατομικής βόμβας στην ατόλλη του Μπικίνι, στον Ειρηνικό, και το διαφήμιζε με ένα σλόγκαν που μπορεί να μεταφραστεί καθότι ελληνογενές: «Μπικίνι, η πρώτη ανατομική βόμβα».
Επειδή όμως στις λατινογενείς γλώσσες το bi- είναι το πρόθημα που αντιστοιχεί με το δικό μας δι- και δηλώνει το «δύο», όταν αργότερα εμφανίστηκε το τόπλες, ονομάστηκε monokini, κατ΄αναλογία, αν και η ονομασία αυτή δεν είχε τη γενική αποδοχή του μπικίνι. Στα ελληνικά ελάχιστα χρησιμοποιήθηκε, πολύ περισσότερο ειπώθηκε το «τόπλες» αν και παρατηρώ ότι τα τελευταία χρόνια και η χρήση του τόπλες έχει υποχωρήσει πολύ, κάτι που χρειάζεται συζήτηση για να δούμε αν εκφράζει συντηρητικοποίηση.
Το μπουρκίνι δεν είναι βεβαίως μπικίνι, αλλά δεν είναι και μπούρκα, με την έννοια ότι αφήνει το πρόσωπο ακάλυπτο. Παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη, πρέπει να επισημανθεί ότι οι σαλαφιστές και οι ισλαμιστές είναι αντίθετοι με το μπουρκίνι, διότι θέλουν τη γυναίκα μέσα στους τέσσερις τοίχους.
Έτσι, ακούγεται εντελώς αντίθετη με την πραγματικότητα το αιτιολογικό της απόφασης του (δεξιού) δημάρχου των Καννών που απαγορεύει το μπουρκίνι, όπου το μαγιό αυτό χαρακτηρίζεται «στολή που αποτελεί το σύμβολο του ισλαμικού εξτρεμισμού» -και όχι, όπως θα μου φαινόταν λογικότερο, σαν μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ενσωμάτωσης στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Οπότε, όλα καλά με το μπουρκίνι; Κανένα πρόβλημα; Δυστυχώς όχι. Η μουσουλμάνα της Γαλλίας, κακά τα ψέματα, δεν επιλέγει ελεύθερα να φορέσει το μπουρκίνι (ή τη μαντίλα). Δεν επιλέγει ελεύθερα, στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, επειδή έχει έναν συντηρητικό σύζυγο που της το επιβάλλει, επειδή ζει σε μια κλειστή μικροκοινωνία που θα την απορρίψει αν φορέσει συνηθισμένο μαγιό, επειδή κι αν ακόμα ο σύζυγος είναι ανοιχτόμυαλος υπάρχει πάντα ο φόβος να δεχτεί επίθεση από ομοθρήσκους (έχουν γίνει κάμποσα φονικά με θύματα ανυπόταχτες γυναίκες). Θα λέγαμε ακόμα ότι δεν επιλέγει ελεύθερα επειδή έχει διαπαιδαγωγηθεί ότι είναι αμαρτία να δείξει το σώμα της, αλλά εδώ το μαχαίρι κόβει κι απ’ τις δυο μεριές, διότι και η Ευρωπαία κοπέλα έχει γαλουχηθεί με την πεποίθηση ότι είναι καθυστέρηση να μην το δείξει, άρα ούτε κι αυτή επιλέγει ελεύθερα -αλλά δεν εξυπηρετεί την ανάλυσή μας να φτάσουμε στο επίπεδο αυτό.
Έτσι, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η απαγόρευση του μπουρκινιού, όπως είχε υποστηριχτεί παλιότερα και με τη μαντίλα, λειτουργεί απελευθερωτικά για τις γυναίκες αφού η κανονιστική ρύθμιση έρχεται να λειτουργήσει ως στήριγμα απέναντι στις πιέσεις του περίγυρου. Ωστόσο, αν απαγορευτεί το μπουρκίνι όσες θα το φορούσαν δεν θα πάνε στην πλαζ με ολόσωμο μαγιό: απλώς, δεν θα πάνε καθόλου. Οπότε, η απαγόρευση, αν θεωρήσουμε ότι γενικεύεται, στερεί τη χαρά της θάλασσας από τον πληθυσμό αυτό.
Βέβαια, οι ακροδεξιοί δήμαρχοι που πήραν την απόφαση δεν δίνουν δεκάρα για τις μουσουλμάνες -ακολουθούν το κύμα του εθνικισμού και της πλειοδοσίας στη μισαλλοδοξία, που έχει πάρει τα πάνω του μετά τις φονικές επιθέσεις των ισλαμιστών δολοφόνων. Δεν θέλουν να βλέπουν μουσουλμάνους. Γράφτηκε μάλιστα ότι στις Κάννες και στη Νίκαια δόθηκε κλήση σε Γαλλίδες μουσουλμάνες που φορούσαν κεφαλομάντιλο (δεν απαγορεύεται) αλλά όχι μπουρκίνι, ενώ παράλληλα οι λουόμενοι τους φώναζαν να ‘γυρίσουν στην πατρίδα τους’.
Κι έτσι, ενώ βλέπω ότι το θέμα δεν είναι καθόλου απλό και ότι υπάρχουν αρνητικά και θετικά και στις δύο λύσεις, αν ήταν να αποφασίσω θα διάλεγα να επιτραπεί το μπουρκίνι, όπως και η μαντίλα -όχι όμως η μπούρκα, που θεωρώ ότι σαφώς υποβιβάζει τη γυναίκα και άλλωστε δημιουργεί και ένα σωρό πρακτικά προβλήματα.
Βλέπω άλλωστε ότι οι πιο φανατικοί αντίπαλοι του μπουρκινιού είναι η Μαρίν Λεπέν, οι δεξιότατοι δήμαρχοι των πάμπλουτων τουριστικών θερέτρων της Κυανής Ακτής -και βέβαια οι τζιχαντιστές. Αυτό αρκεί για να γείρει την πλάστιγγα.
Από την άλλη, θεωρώ άστοχη την κριτική που ασκείται από αριστερές και αντιρατσιστικές δυνάμεις, όπως στο αφισάκι αριστερά, μια κριτική που παραβλέπει την καθυπόταξη της γυναίκας και ενδόμυχα ανάγει τους φανατικούς του Ισλάμ σε αγωνιστές κατά του ιμπεριαλισμού, όπως φάνηκε και από τη στάση των ίδιων δυνάμεων στο φονικό του Μπατακλάν ή του Σαρλί Εμπντό.
Ενώ η σύγκριση των δύο ενδυμάτων, του μπουρκινιού και της στολής του καταδύτη έχει μια βάση, οι συνθήκες δεν είναι ίδιες: αν ο καταδύτης επιλέξει να φορέσει απλό μαγιό μπορεί βέβαια να παγώσει αλλά δεν θα του ρίξουν βιτριόλι ούτε θα τον πούνε πουτάνα.
Κι έπειτα, βρίσκω γενικευτικό τον ισχυρισμό «η Γαλλία έχει απαγορεύσει» το μπουρκίνι. Το απαγόρευσαν πολλοί δεξιοί δήμαρχοι, όχι η Γαλλία. Με την ίδια λογική, αν αύριο πει ο Κασιδιάρης «έξω οι λαθροπρόσφυγες» θα πρέπει να ερμηνευτεί ως «οι Έλληνες διώχνουν τους πρόσφυγες»; (Αλλά για να προσθέσω ενα αντεπιχείρημα σε αυτό που μόλις είπα, όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι που προέρχονται από την κεντροδεξιά έχουν υποστηρίξει τις απαγορεύσεις -είπαμε, δεν είναι απλό).
Έγραψα ήδη πολλά κι όμως αισθάνομαι ότι έχω αφήσει πολλά κενά -αλλά μπορεί να τα συμπληρώσει η συζήτηση που θα ακολουθήσει. Περιμένω τα σχόλιά σας.
nikiplos said
Καλημέρα σε όλους!
Αντί να μιλήσω για την μπούρκα και το μπουρκίνι, καλύτερα να μιλήσω για τον ηθοποιό που έφυγε εχθές και αν μη τι άλλο μας άφησε τη φράση: «κορίτσια ο Μπάρκουλης».
Γς said
Καλημέρα
> Ο κάτοικος της Μπουρκίνα Φάσο λέγεται bourkinabè στα γαλλικά
Και στα Ελληνικά;
Μπουρκινοφασιανοί;
LandS said
2 Μπουρκινοφασωμένη/ος
Λοιπόν. Να κόβω τις κρυάδες γιατί το θέμα είναι πολύ σοβαρό.
Γς said
Κατα διαόλου.
Που’ σαι ρε Σάχη;
Alexis said
Καλημέρα.
«Έτσι, ακούγεται εντελώς αντίθετη με την πραγματικότητα το αιτιολογικό της απόφασης…» (αρχή 10ης παραγράφου)
…διόρθωσε σε «αντίθετο»
Γς said
4:
Και θυμήθηκα τον Χομεϊνί
http://caktos.blogspot.gr/2013/06/199.html
leonicos said
κάτι που χρειάζεται συζήτηση για να δούμε αν εκφράζει συντηρητικοποίηση
Όχι. Εκφράζει παραίτηση από τις πιθανές ‘προσδοκίες’. Τι να δείξουν; Αν έχεις κάτι καλό… στην πλαζ θα το δείξεις;
spiral architect said
Καλημέρα.
Σύμφωνα με το ThePressproject [..] Απαγορεύεται η πρόσβαση στις παραλίες για κολύμβηση σε οποιοδήποτε πρόσωπο φοράει ρούχα ανάρμοστα τα οποία δεν σέβονται τα χρηστά ήθη και την εκκοσμίκευση […]
http://bit.ly/2bOdsDx
Αφελής ερώτηση: Το μονοκίνι, το μπραζίλ και το ξεβρακωτέ σέβονται τα «χρηστά ήθη»; 😉
leonicos said
Και στους προηγούμενους (;) Ολυμπιακούς μια ιρανή αθλήτρια δεν πήρε ειδική άδεια να τρέξει με βερμούδα;
Γς said
Και πριν απ όλα ήταν μια ατόλη.
Η Μπικίνι
Ελένη said
Μπαίνω στον πειρασμό να πω την άποψή μου, αν και ποτέ σχεδόν δεν γράφω εδώ, γιατί με προβληματίζει πολύ το θέμα της γυναικείας ισλαμικής ενδυμασίας – και η επικαιρότητα ήταν καλπάζουσα, πότε με τις αθλήτριες και πότε με το μπουρκίνι.
Συμφωνώ από τη μία ότι η απαγόρευση μάλλον θα κλείσει τις γυναίκες στο σπίτι και δεν θα συμβάλει καθόλου στην απελευθέρωσή τους. Δεν ξέρω πόσο υπερασπιζόμαστε την ενσωμάτωση των γυναικών στην κοινωνία όταν απλώς φροντίζουμε να μην βλέπουμε όσες δεν ανταποκρίνονται στα δικά μας κριτήρια. Δηλαδή το να εξαφανιστεί κάθε καλυμμένη γυναίκα από τα πεζοδρόμια, τους κινηματογράφους και τις παραλίες, σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα;
Στο θέμα των αθλητριών τώρα, και ειδικά αυτών του μπιτς βόλει, μιλάμε για ένα άθλημα που είναι βασικό συστατικό του η εκμετάλλευση του γυναικείου σώματος. Αθλήτριες με μικροσκοπικά μαγιό που πηδάνε ή σκύβουν, άμμος, ιδρώτας, φωτογραφίες που ζουμάρουν στα οπίσθιά τους κλπ. Η υπερβολική «σεξουαλικοποίηση» του γυναικείου σώματος είναι η άλλη όψη του νομίσματος της δαιμονοποίησής του. Και στις δύο περιπτώσεις, έχουμε μια ηγεμονική οπτική πάνω σε αυτό και σε καμία από τις δύο η γυναίκα δεν έχει ουσιαστικό έλεγχο.
Και για να θέσω και ένα ευρύτερο, λίγο προκλητικό ερώτημα. Βλέπουμε μια γυναίκα με συντηρητική ισλαμική ενδυμασία σε κάποιον χώρο εργασίας ή σε κάποιο πανεπιστήμιο ή σε κάποιο άθλημα. ΓΙα να είναι εκεί, σημαίνει ότι έχει κάποιες επιτυχίες, έχει μάθει να βάζει στόχους, έχει δυναμισμό για να τους πετύχει. Θα πέσουμε οι δυτικές πάνω της να πούμε πόσο καταπιεσμένη είναι που σκεπάζει το κεφάλι ή το σώμα της, απόλυτα σίγουρες ότι εμείς απολαμβάνουμε κάθε ελευθερία να ενσωματωθούμε χωρίς εμπόδια στον χώρο εργασίας και την κοινωνική ζωή, συνδυάζοντας αρμονικά οικογενειακές, κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ αφελής σκέψη!
Μακρηγόρησα βέβαια και ξέφυγα πολύ από το μπουρκίνι!
leonicos said
Για την Έλενα Π.
Είμαι ο ΛεώνικοςΚαλαχώρας, και μπορώ να σου δώσω ή να σου στείλω το βιβλίο. Είναι του 1983 βέβαια.
Και σ’ ευχαριστώ που το θυμάσαι. σπάνια συγκίνηση
spiral architect said
Παραλία Ηammamet – Τυνησία – 2006
(φωτό δική μου)
leonicos said
@75
Αγαπητέ φίλε miltarg
Λυπάμαι βαθύτατα και ζητώ συγνώμη για την παρανόηση. Όπως όμως έγραψα, δεν αναφέρομαι στο μετάφρασμά σου, το οποίο είναι από τα γερμανικά, το πρωτότυπο, αλλά σχολίασα με βάση την κακή αγγλική μετάφραση, που είχε παρατεθεί.
Το βιβλίο δεν το ξέρω, αλλά το huge, dusty old folios, heavily gilt, παραπέμπει σ’ εντελώς άλλο αντικείμενο από ‘τόμους’, ειδικά δε για ένα παλιό εβραϊκό παραδοσιακό σπίτι, που ίσως κατείχε και χειρόγραφα, είναι άλλα αντ’ άλλων μεταφραστικά
Επομένως το ‘άλλα αντ’ άλλων’ δεν αφορά ο΄πυτε εσένα ούτε τη μετάφραση
Και πάλι συγνώμη, και αγάπες.
Λεώνικος
Γς said
8:
>Το μονοκίνι, το μπραζίλ και το ξεβρακωτέ σέβονται τα «χρηστά ήθη»;😉
Κι ήταν μια εποχή που τα μονοκίνι ήταν πολύ σπάνια.
http://caktos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_13.html
leonicos said
Νίκο,
σε παρακαλώ, επισήμανε στον miltarg την επανόρθωσή μου, που δεν αφορούσε καν τη μετάφρασή του, σε περίπτωση που δεν την είδε.
Σ’ ευχαριστω
Γς said
13:
Κι αντε μετά να καθαρίσεις με τον άντρατης. \
Που έπαιρνες μάτι.
[και φωτογραφίες]
sarant said
Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρωτα σχόλια!
2: Είπαμε, Μπουρκινέζος
11 Συμφωνούμε απόλυτα για το μπιτς-βόλεϊ, δεν ήθελα να το γράψω εγώ.
leonicos said
Τον Πέτρο Π, κάπου διάβασα ότι τον έχουν στον κατάλογο ενός ωραίου βιβλιοπωλείου, αντί 8 ευρώ. Δεν ξέρω πώς θα βρέθηκε εκεί ούτε πόσα αντίτυπα έχουν. Το ανέφερε και η Amazon ως not available.
άρα, κι αυτά που γράφω τώρα…. κάποτε θα βρουν τη θέση τους!!!!!
ΓιώργοςΜ said
11 Νομίζω πως το σχόλιο βάζει ακριβώς το σωστό πλαίσιο:
-Η ανατολίτικη προσέγγιση της πλήρους κάλυψης του σώματος υποβαθμίζει τη γυναίκα σε οικιακό αντικείμενο, ένα αξεσουάρ του άντρα της, για αποκλειστική του χρήση.
-Η δυτική προσέγγιση της μέγιστης πρόκλησης υποβαθμίζει τη γυναίκα σε (αποκλειστικά) σεξουαλικό αντικείμενο, για χρήση των ανδρών γενικά.
Ελικρινέστεροι όλων είναι τελικά οι γυμνιστές: Ούτε κρύβουν από «σεμνότητα», ούτε «κρύβουν» από επίδειξη, και η αμφίεση είναι κοινή και στα δύο φύλα.
Φοβάμαι πως κοιτάμε το σύμπτωμα και όχι την ασθένεια όταν ασχολούμαστε με τον ενδυματολογικό κώδικα, είναι χρήσιμο όμως.
2 Μπουρκινοφασιανοί…… Άπαιχτο!
Μην το δουν όμως τίποτις καλόπαιδα με αλλεργία στο σκούρο δέρμα και ορίσουν περίοδο κυνηγίου….
Γς said
11:
Μα γμτ δεν αντέχεται!
Σκέψου λέει να πας στην πλάζ και να πέσεις πάνω σ ένα μπουλούκι από τέτοιες μπορκινοφορούσες…
Στραβώνεσαι μετά ή δεν στραβώνεσαι
[Κι ο οφθαλμίατρος σου συνιστά μετα οφθαλμοθεραπείες σε πλαζ γυμνιστών]
Κι άλλοι πάνε και βγάζουν τα μάτια τους μόνοι τους, με την μία και την άλλη
http://caktos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_16.html
tasos said
Ο Λουί Μπουνιουέλ στην αυτοβιογραφία του περιέγραψε το ρεπορτάζ μιας αναρχικής εφημερίδας σχετικά με την επίθεση κάποιων αναρχικών σε κάποιους ιερωμένους . Σε γενικές γραμμές ήταν το εξής : «Κάποιοι εργάτες κατέβαιναν ήσυχοι την οδό Τάδε όταν συνάντησαν δύο παπάδες. Μπρος σ’αυτήν την πρόκληση… ¨
Νομίζω ότι στην προσπάθειά μας για κοσμικό κράτος και κοσμική κοινωνία πρέπει να μην ανεχόμαστε παρόμοιες «προκλήσεις» απ’όπου κι αν προέρχονται.
Avonidas said
Καλημέρα.
Τις προάλλες παραθέριζα στην Ανάφη, και γύρισα αρκετές από τις παραλίες του νησιού. Στο Κλεισίδι, από τις πιο δημοφιλείς και πολυσύχναστες παραλίες της Ανάφης, οι λουόμενοι φτάνοντας έρχονται αντιμέτωποι με την ταμπέλα «Απαγορεύονται το ελεύθερο κάμπινγκ και ο γυμνισμός».
Στο διπλανό Κατσούνι, που φτάνεις μόνο με τα πόδια, δεν υπάρχουν ταμπέλες και, σχεδόν, δεν υπάρχουν και μαλάκες (να λείψουν τελείως δεν γίνεται, δυστυχώς). Πολλοί από τους θαμώνες επιλέγουν το γυμνισμό, μερικοί το τόπλες, και γενικά κολυμπάει καθένας όπως του γουστάρει.
Πώς θα σας φαινόταν μια νομική διάταξη που κάνει υποχρεωτικό το γυμνισμό, με το σκεπτικό ότι το μαγιό είναι σεμνοτυφία; Πώς θα σας φαινόταν να γίνει υποχρεωτικός ο γυμνισμός μόνο για τις γυναίκες; Νομίζω θα βλέπατε καθαρά τα κίνητρα μιας τέτοιας νομοθεσίας, δηλαδή την τάση για οφθαλμολαγνεία που χαρακτηρίζει εμάς τους απελευθερωμένους δυτικούς. Οι φανατικοί ισλαμιστές θεωρούν τις γυναίκες τους ιδιοκτησία τους, και τις θέλουν κλεισμένες στο σπίτι τους. Οι προοδευτικοί δυτικοί θεωρούν ότι οι γυναίκες γενικά υπάρχουν για τη δική τους ευχαρίστηση, και θα προτιμούσαν να τις βλέπουν με όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα.
Όταν οι μουσουλμάνες θελήσουν να πετάξουν τη μπούρκα ή το μπουρκίνι, θα το κάνουν. Μπορούμε να τις βοηθήσουμε αφαιρώντας εξουσία και επιρροή από τους άντρες ισλαμιστές, με διάφορους τρόπους — ας πούμε, τιμωρώντας ανελέητα την ενδοοικογενειακή βία. Λύσεις υπάρχουν, αν ενδιαφέρεται κανείς πραγματικά.
Γς said
20:
>Φοβάμαι πως κοιτάμε το σύμπτωμα και όχι την ασθένεια
Α, μην μας αποπροσανατολίζεις, για κλινικά συμπτώματα και τέτοια.
Τις εικόνες και μόνο!
Avonidas said
#20. Ελικρινέστεροι όλων είναι τελικά οι γυμνιστές: Ούτε κρύβουν από «σεμνότητα», ούτε «κρύβουν» από επίδειξη, και η αμφίεση είναι κοινή και στα δύο φύλα.
Δεν νομίζω ότι οι γυμνιστές γενικά έχουν καμιά ατζέντα, απλά το βρίσκουν βολικό να κολυμπάνε χωρίς ρούχα. Άλλωστε στο μπάνιο χωρίς ρούχα δε μπαίνουμε; Ο γυμνιστής απλά αδιαφορεί αν τον βλέπει ο άλλος, στάση πολύ υγιής κατά τη γνώμη μου, γιατί 9 στις 10 οι απόψεις των άλλων είναι πολύ ασήμαντες για να ασχολούμαστε.
spiral architect said
@23 τέλος: Αβό, τα διάφορα διοικητικά μέτρα απευθυνόμενα κυρίως σε μουσουλμάνους σε δυτικά κράτη (βλέπε Γαλλία) μάλλον φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
cronopiusa said
‘La Encuesta’: ¿A favor o en contra del ‘Burkini’?
Συχαίνομαι το βρεγμένο πανί επάνω μου αλλά καταλαβαίνω και εκείν@ς που αισθάνονται ντροπή στη θέα του γυμνού σώματος. Κολυμπάω σε απομονωμένες παράλιες, παρ όλα αυτά, έχω υποστεί βία από οργανωμένες ομάδες ταλιμπάν που δεν ξέρω πως στο διάολο με ανακαλύπτουν. Ποτέ δεν έκανα προσηλυτισμό υπέρ του γυμνισμού και σέβομαι το ίδιο την κυρία που αλλάζει δεκαπέντε πανάκριβα μαγιό με την καλογραία με το ράσο, είναι τόσο ωραία η θάλασσα…
Καλή σας μέρα!
Avonidas said
#26. Εξαρτάται τα μέτρα. Το παράδειγμά μου, για αυξημένες ποινές στην περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, δεν χρειάζεται καν να στοχεύσει στους μουσουλμάνους. Απλά θέσπισε τις ποινές, κι αν οι μουσουλμάνοι είναι πιο συχνοί παραβάτες, κακό της κεφαλής τους.
Εδώ που τα λέμε, δεν είναι αντισυνταγματικό να υπάρχουν νόμοι στοχευμένοι σε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα; Δεν είναι αυτό κατάργηση της ισονομίας;
Πάνος με πεζά said
Kαλημέρες !
Ποιό να είναι άραγε το αντίθετο του μπουρκινιού;
Kάνω την αισιόδοξη πρόβλεψη «Ιράν 2066» ! 🙂
Avonidas said
Να δεις που καμιά δε θα μείνει
χωρίς να φορέσει μπικίνι!
ΓιώργοςΜ said
25 Δε διαφωνούμε, ίσα-ίσα θεωρώ ειλικρινέστερη/εντιμότερη τη στάση αυτή, δεν έχει να κάνει με την ύπαρξη ατζέντας ή όχι.
24 Κι <a href-"http://www.dailymail.co.uk/femail/article-3148490/Neon-mankinis-beachwear-CDs-bikinis-fashioned-SWEETS-epic-beach-fails-ever.html" αυτά εικόνες είναι… (Προσοχή: Εξαιρετικά ακαλαίσθητο περιεχόμενο)
ΓιώργοςΜ said
31 Κάτι έγινε με το κοπιπάστωμα στο β, ελπίζω να το πέτυχα τώρα
24 Κι αυτά εικόνες είναι… (Προσοχή: Εξαιρετικά ακαλαίσθητο περιεχόμενο)
gpoint said
Ας πω μπόλικα…
το δικό μου μουστίτσιο (από μουσακά και πατίτσιο) μπορεί να μην το αναφέρουν αλλά η συνταγή βγαίνει και σε ξένα σάιτ με πληροφορούν οι φίλοι του γιού μου (που το έχουν γευτεί)
εχω παρατηρήσει πως μετά από σεισμό στην Ιταλία ακολουθεί σεισμός σε Ελλάδα ή Τουρκία. Να φταίει η περιστροφή τη γης άραγε ;
Από την λιβανέζική εμπειρία μου σας πληροφορώ πως το καλυμένο πρόσωπο και σώμα είναι μεγάλη απελευθέρωση γιια την γυναίκα ! Με μπούρκα σου κάνει καμάκι και η ξαδέλφη της Γεωργίας Βασιλειάδη κάτι που δεν θα τολμούσε με φανερό το πρόσωπο ! Ο άντρας βέβαια διαλέγει…γουρούνι στο σακί, ό,τι του κάτσει ! Και φοβερή ανεξαρτησία αισθάνεται η μπουρκοφόρα, μπαίνει σ’ ένα ταξί και πάει όπου θέλει, όταν θέλει και χωρίς κανένας να το γνωρίζει, αν δεν το θέλει !!
Παραδίδω ην σκυτάλη στον Γς…
sarant said
33 Κουνήσου από τη θέση σου (χωρίς σεισμό…)
cronopiusa said
Εμπρησμός της κατάληψης Νοταρά!
Γς said
34:
https://i2.wp.com/67.media.tumblr.com/51da7712903dfc36c24fecec7b4feb3b/tumblr_o63cw8wKXN1voa7nlo1_500.gif?zoom=2
T. said
Στο the burkini affair όπως και στις μαντήλες στις παρελάσεις, αυτό που διακυβεύβεται παντού και πάντα είναι ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥΣ.
Συστήνω επ’ αυτού το άρθρο https://roides.wordpress.com/2016/08/24/24aug16/, που θίγει την «ελευθερία στην επιλογή», άποψη πολλών Αριστερών (εντός κι εκτός εισαγωγικών).
spiral architect said
@28: Ο Σαρκοζί (μετά τα αιματηρά γεγονότα στα προάστια του Παρισιού μερικά χρόνια πριν) κατάργησε με νόμο τη μαντήλα (χιτζάμπ) στα σχολεία. Ποιο το αποτέλεσμα; Αποφεύχθηκε το Μπατακλάν και το Σταντ ντε Φρανς; 😦
Γνώμη μου είναι ότι, τη στιγμή που η Γαλλία είναι (ακόμα μια) ταξική κοινωνία και οι απόγονοι των Μαγκρεμπιανών δεν εντάχθηκαν για ταξικούς και κοινωνικούς λόγους στην κοσμική Γαλλία, βρήκαν εύφορο έδαφος προπαγάνδας οι μουσουλμάνοι. Άντε μάζεψέ τα μετά. Και όχι μόνο γίνεσαι ρεζίλι σαν δημόσια διοίκηση με τέτοιες απαγορεύσεις, αλλά ταυτόχρονα εξάπτεις και τα «πάθη» των αντιπάλων, κοσμικών ή/και χριστιανών.
Χαράλαμπος Αλεξόπουλος said
«…αν ήταν να αποφασίσω θα διάλεγα να επιτραπεί το μπουρκίνι, όπως και η μαντίλα -όχι όμως η μπούρκα…»
Με ενδυματολογικές απαγορεύσεις δεν λύνεται κανένα πρόβλημα.
Αν ήμουν Γαλλίδα χριστιανή γυναίκα θα απαιτούσα να έχω την ελευθερία να φορέσω ότι θέλω.
Γς said
35:
>Εμπρησμός της κατάληψης Νοταρά!
Και μπερδεύτηκα
Avonidas said
#37. Μάλιστα, και σε ποιο σημείο ακριβώς θα ζητήσουμε τη γνώμη και των ίδιων των γυναικών; Γιατί ως τώρα προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα του ότι οι άντρες αποφασίζουν για λογαριασμό τους… βάζοντας τους νομοθέτες να αποφασίσουν για λογαριασμό τους.
Δεν πιστεύω στη δοτή ελευθερία. Στις ΗΠΑ, οι μαύροι θεωρητικά έγιναν ισότιμοι πολίτες το 1865, όταν καταργήθηκε η δουλεία με τη 13η αναθεώρηση του Συντάγματος (πώς διάολο μεταφράζεται το amendment; ), αλλά στην πράξη χρειάστηκαν αγώνες, πορείες, διαδηλώσεις κι ένα ολόκληρο δυναμικό κίνημα εκ μέρους των ίδιων των μαύρων, για να αρχίσει να αποκαθίσταται κάποια πραγματική ισότητα 100 χρόνια αργότερα.
Μπετατζής said
Σε πολύ γενικές γραμμές, συμφωνώ με τις παρακάτω σκέψεις (και χρήσιμη ιστορική αναδρομή που επιτρέπει αναλογίες) .https://tetartoskosmos.wordpress.com/2016/05/17/%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%80%ce%ac%ce%b6%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%be%ce%b5%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%80%ce%ac%ce%b6%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af/#more-302 Και μην πει κανείς ότι σήμερα δεν έχουμε αποικιοκρατία, επειδή ακριβώς αυτό έχουμε, απλά χρησιμοποιούμε άλλες λέξεις, π.χ. «ανθρωπιστικές επεμβάσεις» προς υπεράσπιση – υποτίθεται – ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ το μόνο πραγματικό κίνητρο είναι τα υλικά συμφέροντα. Αντιγράφω από το άρθρο κάτι που μου φαίνεται σωστό σαν ρεζουμέ : Ωστόσο, λέει ο Φανόν, όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν στην πρόοδο υπανάπτυχτων χωρών ή καθυστερημένων κοινωνιών, θα κέρδιζαν πολλά αν αντιλαμβάνονταν πόσο στείρα και ολέθρια είναι η ταχτική που επικεντρώνει, αποκλειστικά ή κατά προτίμηση, σε κάποιο μεμονωμένο στοιχείο της αποικισμένης κοινωνίας. «Ακόμα και σ’ ένα πρόσφατα ανεξαρτητοποιημένο έθνος δεν μπορούμε, χωρίς κίνδυνο για την επιτυχία του εγχειρήματος (αλλά και για την ψυχική ισορροπία των ντόπιων), να χτυπάμε την τάδε ή δείνα όψη του πολιτισμικού συνόλου».
Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said
Η μουσουλμάνα της Γαλλίας, κακά τα ψέματα, δεν επιλέγει ελεύθερα να φορέσει το μπουρκίνι (ή τη μαντίλα). Δεν επιλέγει ελεύθερα, στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, επειδή έχει έναν συντηρητικό σύζυγο που της το επιβάλλει,
Ναὶ ἀλλὰ καὶ μιὰ Ἑλληνίδα μπορεῖ νὰ ἀποφεύγη νὰ κάνη τόπλες ἐπειδὴ ἔχει ἕναν συντηρητικὸ σύζυγο ἢ φίλο ποὺ τῆς τὸ ἀπαγορεύει. Δὲ θὰ ἦταν λογικὸ νὰ ἐπιβάλουμε τὸ τόπλες γι’αὐτό.
Καὶ στὸ κάτω κάτω ὑπάρχουν καὶ ἄνδρες ποὺ ντύνονται μὲ κουστούμι καὶ γραβάτα μέσα στὴ ντάλα τοῦ Αὐγούστου, σὲ ἐπίσημες ἐκδηλώσεις γιὰ νὰ μὴν ἀκοῦν τὴ γκρίνια τῆς γυναίκας τους ποὺ ντρέπεται νὰ τοὺς συνοδεύση. Αὐτοὺς δηλαδὴ γιατί νὰ μὴν τοὺς προστατεύση ὁ νόμος;
spiral architect said
Τι λέγαμε;
LandS said
Σχετικά με το τόπλες. Το 60-70 οι φεμινίστριες καίγανε τα σουτιέν τους σε ένδειξη αντίστασης στην κουλτούρα της γυναίκας-σεξουαλικό αντικείμενο. Σήμερα κυκλοφορούν ευρύτατα τα «θαυματουργά» σουτιέν και όχι μόνο έχει εκλείψει το τόπλες αλλά και το χαλαρό πανάκι για το πάνω μέρος. Επίσης, πιο πολύ στήθος βλέπεις πια στα μπαράκια παρά στην ηλιοθεραπεία η οποία είναι πάντοτε μπρούμτα ενώ κάποια χρόνια πριν η μάνα της ξάπλωνε στη παραλία ανάσκελα τόπλες.
Βέβαια το μπουρκίνι είναι προϊόν καταπίεσης ενώ το γουόντερμπρα προϊόν εκμετάλλευσης.
Εντάξει το beach volley (το μπιτς βόλεϊ μπορεί να το παρεξηγήσετε) . Γυναικών όμως. Οι άντρες σορτσάκι φανελάκι όπως όλος ο κόσμος. Οι γυμνάστριες έχουν καλυμμένο ολόκληρο το σώμα, χέρια και πόδια. Στο χρώμα του δέρματος αλλά καλυμμένο. Πριν κάποιες ολυμπιάδες βάλανε Ιταλίδες κολυμβήτριες να φορέσουν λιγότερο αποκαλυπτικά μαγιό. Και κυκλοφόρησε μια φωτό της νεοναζιάρας Παπαχρήστου την ώρα που προσγειώνεται στο σκάμμα, σκέτη κόλαση.
Δεν μπαίνουν σε κανόνες αυτά. Η απαγόρευση του μπουρκινιού μάλλον δείχνει ανικανότητα ή έλλειψη θέλησης να καταπολεμηθεί η καταπίεση με άλλα μέσα.
sarant said
42 Το άρθρο είναι μεν εξαιρετικό, αλλά αφορά κυρίως την αποικιοκρατία. Η μαντίλα και το μπουρκίνι δεν συνδέονται απαραίτητα με την αποικιοκρατία -βλ. Γερμανία, Σουηδία.
LandS said
33 Βάζεις μελιτζάνες στο παστίτσιο ή μακαρόνια αντί για πατάτες στο μουσακά;
Μπετατζής said
Κατά τη γνώμη μου οι νοοτροπίες είναι ίδιες με την αποικιοκρατική περίοδο. Η Δύση (κάθε άρχουσα τάξη κάθε χώρας ξεχωριστά, γιατί τρώγονται και μεταξύ τους) θέλει να επιβάλει τις απόψεις της που τις θεωρεί σωστές και χαρακτηρίζει ολόκληρες κοινωνίες και ανθρώπους καθυστερημένες και καθυστερημένους, αφού πρώτα έχει φροντίσει να τους αφαιρέσει κάθε πιθανότητα για ουσιαστική προκοπή και πρόοδο, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα.
Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said
Ὅπως λένε καὶ οἱ φεμινίστριες τόσο τὸ δυτικὸ ὅσο καὶ τὸ ἀνατολικὸ στὺλ ντυσίματος ἐπιβάλλεται ἀπὸ τὴ φαλλοκρατικὴ κοινωνία. Στὴν μὲν Ἀνατολὴ οἱ ἀνδρες θέλουν τὸ γυναικεῖο σῶμα ἀντικείμενο ἀποκλειστικὰ γιὰ προσωπικὴ χρήση καὶ θέαση, στὴ δὲ δύση θεωροῦν τὸ γυναικεῖο σῶμα ἀντικείμενο ποὺ πρέπει νὰ ἐκτίθεται πρὸς τέρψιν τῶν ἀνδρικών βλεμάτων. Ὅ,τι κι ἂν θεωροῦμε σωστό, τελικὰ εἶναι λάθος
Avonidas said
#48. Και θυμήθηκα ξαφνικά τον Κεμάλ και την επιβολή της δυτικής ενδυμασίας στην Τουρκία.
Κι έχει πλάκα που ήταν ένας Γάλλος που τους έκραξε: ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, στον Μικρό Πρίγκηπα, βιβλίο που απαγορεύτηκε στην Τουρκία (δεν είμαι σίγουρος για ποιο διάστημα).
nikiplos said
Επί του θέματος, πιστεύω πως η γυναικεία χειραφέτηση και το γυναικείο κίνημα που ξεκίνησαν από τις Σουφραζέτες και βοηθήθηκαν πολύ από την ανάγκη για χέρια που επέβαλε η Βιομηχανική Επανάσταση, ήταν εκείνα που οδήγησαν στην απελευθέρωση της γυναίκας στον δυτικό κόσμο και στην ενσωμάτωσή της σχεδόν ισότιμα στην παραγωγική διαδικασία. Αυτό φυσικά όχι χωρίς τίμημα.
Η Ανατολή, και η καθ’ημάς και η άλλη, απείχαν από το project. Επομένως η μπούρκα δεν είναι παρά το σύμβολο και η αποθέωση της γυναικείας καταπίεσης, της θρησκευτικής εμμονικότητας και του ανερχόμενου ισλαμοφασισμού.
Πιστεύω ακράδαντα, πως η Δύση δεν πρέπει να αποδεχθεί ποτέ την μπούρκα. Στο Παρίσι μια μουσουλμάνα Ιατρός μου έκανε εξέταση με μαντήλα. Στην ερώτησή μου ύστερα στους αρμοδίους εάν αυτό ενείχε τα απαραίτητα στοιχεία υγιεινής και αντισηψίας, μου απάντησαν πως ήταν «απαράδεκτο επιστημονικά» δεν μπορούσαν όμως να κάνουν και πολλά πράγματα και μου ζήτησαν συγνώμη…
Όπως και να έχει εδώ χώρες σαν τη Γαλλία, που δηλαδή παράγουν πολιτισμό έχουν χοντρό πρόβλημα… Η μανδήλα – που φορούσε κι η γιαγιά μου, αλλά είπαμε δεν ήταν χειραφετημένη, δεν είναι υποχρεωτικά κάτι που πρέπει να αποδεχθούμε αισθητικά… Εγώ τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά δεν…
Jimakos said
Με αφορμή την συμμετοχή της αιγύπτιας αθλήτριας στο μπιτς βόλεϊ, έγινε πολύς λόγος και για το ανάποδο. Τις αποκαλυπτικότατες εμφανίσεις των «δυτικών» αθλητριών. Έπαιξε σαν επιχείρημα -μέσα σ’ όλα- ότι κι αυτές επιλέγουν να εμφανιστούν έτσι, οτι δηλ. δεν τις υποχρεώνει κανείς να ντύνονται τόσο αποκαλυπτικά.
Από περιέργεια, έκατσα κ έψαξα τους κανονισμούς της FIDV (Federation Intern. de Volleyball), για τους Ολυμπιακούς. Οι κανονισμοί για τις στολές των γυναικών φαίνονται στην εικόνα που επισυνάπτω. http://imgur.com/a/ZBATU
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι επιτρέπεται και ολόσωμο μαγιό, που είτε από όσο παρακολούθησα ο ίδιος, είτε από τις φώτος που είδα να κυκλοφορούν, δεν θυμάμαι να εντόπισα αθλήτριες να το έχουν επιλέξει. Όπως επίσης και στην περίπτωση του μπικίνι, ναι, σίγουρα κάποιες επέλεξαν κάπως πιο μικροσκοπικά από αυτό του παραδείγματος.
Τώρα, το πόσο αυτές οι επιλογές ήταν όντως των ίδιων των αθλητριών, ή είχαν να κάνουν με άλλους παράγοντες, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Αυτό που σίγουρα αντιλαμβάνομαι είναι ότι το μπιτς βόλεϊ είναι πράγματι ένα άθλημα που προσφέρεται για οφθαλμόλουτρο. Ωστόσο νομίζω πως η τηλεοπτική κάλυψη (το είδος της κάλυψης δηλ, η επιλογή των πλάνων, των ζουμ, αυτά που έλεγε κ η Ελένη στο #11) είναι που το κάνουν ακόμα πιο αποκαλυπτικό -που είναι, έτσι κι αλλιώς, βέβαια.
* update: είδα ότι σε κάποιο ματς, οι ολλανδέζες εμφανίστηκαν με ολόσωμες φόρμες (μαύρο ολόσωμο κολάν με πορτοκαλί τοπ), σαν υποστήριξη για τον θόρυβο που έγινε για την Αιγύπτια. Και γκουγκλάροντας είδα ότι και στο παρελθόν έχουν αγωνιστεί διάφορες είτε με κολάν, είτε με ολόσωμες φόρμες, είτε μόνο με το πάνω μέρος (μακρυμάνικο, εφαρμοστό). Μπερδεύτηκα, δεν ξέρω που ήθελα να καταλήξω 😛
LandS said
42 και 46
Να προσέξουμε όμως ότι στο Αφγανιστάν και στο Ιράν, τα τσαντόρ και τις μπούρκες τις επανάφεραν (μετά από πολλές δεκαετίες) αυτοί που πολέμησαν αποικιοκράτες και ιμπεριαλιστές.
LandS said
51 Τον 19ο της βιομηχανικής επανάστασης δεν υπήρχαν γυναίκες στις φάμπρικες. Όταν οι άντρες πήγαν στο μέτωπο τον Α΄ΠΠ τότε μπήκε η γυναίκα μαζικά στη φάμπρικα.
giorgos said
Η ηθική φιλοσοφία τού Ισλάμ εχει , δυστυχώς παραποιηθεί από τούς ισλαμοφασίστες .
http://cosmoidioglossia.blogspot.gr/2014/08/isis.html
Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said
Θέλω ν’ἀνεβάσω μιὰ εἰκόνα ἀλλὰ δὲν ξέρω πῶς;
ΓιώργοςΜ said
47 Αυτό το μαγειρικό ένθετο ανάμεσα σε σχόλια για τη μπούρκα και την αποικιοκρατία είναι ανεκτίμητο!
Corto said
«Μπικίνι, η πρώτη ανατομική βόμβα» (1946)
Και ένα άλλο λογοπαίγνιο που προηγήθηκε:
«Η ατομική μπέμπα», κόμικ του γνωστού Φεντερίκο Φελίνι (του 1940 παρακαλώ, πριν την κατασκευή της μπόμπας):
sarant said
56 Πρέπει να την ανεβάσεις σε κάποιον ειδικό ιστότοπο, αλλά δεν θυμάμαι κανένα
LandS said
52 Στους Ολυμπιακούς δεν επιλέγει ο αθλητής την εμφάνισή του. Είναι θέμα της ΔΟΕ, άντε της ΟΕ της χώρας του ή σε πολύ καλή περίπτωση, της Ομοσπονδίας του.
sarant said
58 Eικοσάχρονος! Εντυπωσιάζομαι!
Avonidas said
#51. Πιστεύω ακράδαντα, πως η Δύση δεν πρέπει να αποδεχθεί ποτέ την μπούρκα.
Είναι δύσκολο να βρεθούν σοβαρά επιχειρήματα, που να αντέχουν στην κριτική, υπέρ της απαγόρευσης να ντύνεται κανείς όπως θέλει. Μια επιλογή του άλλου που δεν με περιορίζει σε τίποτα, με ποιο σκεπτικό την απαγορεύω; Με το σκεπτικό ότι δεν είναι ελεύθερη επιλογή; Δύσκολα το τεκμηριώνεις αυτό χωρίς μαντικές ικανότητες. Και πού σταματά ο εξωτερικός καταναγκασμός κι αρχίζει η πολιτιστική συνήθεια;
Επίσης, αν επιμένετε να μιλάτε για τη Δύση, εγώ θα ήθελα να αποσυρθώ από το κλαμπ. Εγώ και η Λεπέν σίγουρα δεν ανήκουμε στην ίδια «Δύση».
gpoint said
# 47
όχι περιλαμβάνει όσα ανήκουν ή στο ένα ή στιο άλλο φαγητό δλδ ! πάστα, κιμά κοκκινιστό, μελιτζάνες ψητές, τυρί πικάντικο και κάτι σαν μπεσαμέλ από πάνω. Η σωστή αναλογία και τα διαλεχτά υλικά καλύπτουν αυτό που λείπει από το καλύτερο παστίσιο κι αυτό που περισσεύει στον καλύτερο μουσακά
Avonidas said
Κάπου διάβασα ότι η Γαλλία απαγορεύει και το ανδρικό μαγιό τύπου σορτς στις παραλίες. Αν ισχύει, οι άνθρωποι είναι τρελοί για δέσιμο, δεν το συζητώ.
T. said
@41 Είμαι γυναίκα και βλέπω το θέμα απ αυτήν την μεριά και πάνω στο πετσί μου, που λένε.
Δεν είναι «δοτή ελευθερία» τα κατακτημένα με αγώνες ανθρώπινα δικαιώματα, που τα δυτικά κράτη έχουν ενσωματώσει στην νομοθεσία και το σύνταγμά τους.
Κι αλήθεια, δε σου περνάει απ το μυαλό οτι νομοθέτες -σ’ αυτά τα ‘άθλια’ κοσμικά κράτη- είναι και γυναίκες;
sarant said
64 Ναι, όπως και τα πράσινα πουκάμισα (μόνο τα κοντομάνικα όμως)
Corto said
61: Επίσης εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο ο όρος «ατομική βόμβα» ήταν γνωστός αρκετά χρόνια πριν την Χιροσίμα.
spiral architect said
@64: Beach dress code! 😆
αγάπες λάθρες said
Εγώ θάθλα να υπάρχει στην Ελλάδα απαγόρευση για τα χαμηλοκάβαλα παντελόνια των κοριτσιών. Τα φοράνε τα κορίτσια μου και ο μισός κώλος απέξω. Όσο τα φωνάζεις, τόσο τα φοράνε. Ένας τέτοιος νόμος θα εξυπηρετούσε πολύ τους γονιούς (του είδους μου).
Θάθελα να υπάρχει και μια πρόνοια για υποχρεωτική ενδυμασίας της μπούρκας από κάποιοα ηλικία και άνω, διότι προχθές στην τράπεζα δεν άντεχα το θέαμα. Με το πρόσχημα της ζέστης, μια γριά μπροστά μου είχε όλη την πλάτη της και τις μασχάλες σε θέα. Χωρίς τιράντες απορούσα που στηριζόταν το ημιδιάφανο ρούχο της και δεν έπεφτε.
Στο ίδιο πνεύμα, πρόσεξα τα παντελονάκια μερικών παιδιών σε ένα πάρκο. Των αγοριών φτάνουν μέχρι το γόνατο και κανένα δεν είναι πιο κοντό, ενώ των κοριτσιών απορούσες αν φορούσαν παντελονάκι διότι δεν ήταν μακρύτερο από ένα κυλοτάκι. Δεν νομιζω τα ίδια τα κοριτσάκια να επέλεξαν την ενδυμασία τους. Όλοι είμαστε προϊόν του πολιτισμού μας. Το διαμορφώνουμε και αυτό μας διαμορφώνει. Αυτός και ο λόγος που προβληματίζονται τόσο πολύ στην Ευρώπη. Δεν τους νοιάζει καθόλου αν φοράνε μαντήλες ή μπούρκα στις παραλίες, αλλά μη αλλειωθεί ο δυτικός πολιτισμός.
T. said
69 Αποκρουστικό δεν είναι μόνο το γυναικείο γήρας κι η ασχήμια.
Ακραία προκλητικό μπορεί να είναι και το αντρικό ντύσιμο, γδύσιμο. Έλεος κάπου.
Avonidas said
#65. Και η Λεπέν γυναίκα είναι. Επίσης, οι φεμινίστριες του ’60 έκαιγαν τα *δικά* τους σουτιέν, όχι της γειτόνισσας. Το γεγονός ότι είσαι γυναίκα δεν σου δίνει μεγαλύτερο δικαίωμα να μιλάς για λογαριασμό των άλλων γυναικών από ότι εγώ.
Τα κατακτημένα με αγώνες ανθρώπινα δικαιώματα είναι πράγματι ένα υπέροχο επίτευγμα, αλλά στην πλειοψηφία τους αποτελούνται από *άρσεις απαγορεύσεων*, επεκτείνουν την ελευθερία αντί να την περιορίζουν — εκτός αν πρόκειται για την ελευθερία να καταπιέζεις τον άλλο. Η ποινικοποίηση της γκαρνταρόμπας είναι μια τεμπέλικη «λύση» που συνίσταται στο να κρύβεις και να εξορίζεις αυτό που δεν σου γουστάρει εκεί που δεν θα ενοχλεί τις ευαισθησίες σου.
#66. Ε, δεν είμαστε με τα καλά μας! Πραγματικά θρηνώ που η Γαλλία, κάποτε πρωτοπόρος των ελευθεριών του ανθρώπου, έχει καταντήσει μια χώρα κομπλεξικών δικτατορίσκων…
Avonidas said
#70. Μην. Ταΐζετε. Τα τρολ.
Γς said
70:
Αυτός ο Τ. πρέπει να είναι γυναίκα.
sarant said
66 Ναι, αλλά το έγραψα για πλάκα, διότι και το δικό σου περί σορτς μου φάνηκε επίσης πλάκα.
Χαράλαμπος Αλεξόπουλος said
#11. «Και στις δύο περιπτώσεις, έχουμε μια ηγεμονική οπτική πάνω σε αυτό και σε καμία από τις δύο η γυναίκα δεν έχει ουσιαστικό έλεγχο.»
#20. -Η δυτική προσέγγιση της μέγιστης πρόκλησης υποβαθμίζει τη γυναίκα σε (αποκλειστικά) σεξουαλικό αντικείμενο, για χρήση των ανδρών γενικά.»
Νομίζω ότι έχουμε περάσει από την φαλλοκρατία στο αντίθετο άκρο (δεν ξέρω ποια είναι η λέξη). Αρκεί να συγκρίνει κανείς την ποικιλία της γυναικείας ενδυμασίας σε σχέση με αυτή της αντρικής, για να καταλάβει πόσο παράλογες είναι η παραπάνω δηλώσεις.
Στην διάρκεια της ζωής μου (που δυστυχώς δεν είναι μικρή) έχω ακούσει όλες τις γυναίκες του περίγυρου μου να λένε πόσο χάλια θα ήταν ο άνδρας/φίλος τους αν τον άφηναν να ντύνεται όπως θέλει. Από την άλλη είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που ο άνδρας παρεμβαίνει στο πώς θα ντυθεί η γυναίκα/ φίλη του, και πάντα επί το σεμνότερο.
Avonidas said
#73. Πσσστ, Σέρλοκ; #65 …
Avonidas said
#74. Δεν κάνω ποτέ πλάκα χωρίς κάποια επισήμανση. Στους καιρούς που ζούμε, είναι μεγάλο ρίσκο.
Επομένως, ξαναρωτώ για τα σορτς στη θάλασσα, αν το έχετε ψάξει, με την επισήμανση ότι η κοινή λογική δεν είναι απαραίτητα καλός οδηγός πλέον.
T. said
72 εκτός από τρολ, καλά που δεν με είπες και γερμανοτσολιά.
Avonidas said
https://en.wikipedia.org/wiki/Burqini
«In August 2009, a woman in France was prevented from swimming in a public pool wearing a burqini, amidst ongoing controversy about Islamic dress. The action was justified by reference to a law that forbids swimming in street clothes.«
Παρακαλώ τους συσχολιαστές να με βοηθήσουν να καταλάβω τι είναι τα «ρούχα του δρόμου», και δεν εννοώ βέβαια αυτά που φοράνε οι καλντεριμιτζούδες.
Avonidas said
#78. Αναφέρομαι στον Αγάπες Λάθρες, στον οποίο απαντάς, και προσπάθησε να ηρεμήσεις γιατί όποιος διαβάζει τσαντισμένος κάνει πολλά λάθη.
Γς said
Σίγουρα μιλούσε σε σας;
Γς said
81:
για 78
>Σίγουρα μιλούσε σε σας;
για σας
Και δεν είχα δει το 80
αγάπες λάθρες said
καλά, αν κολλήσει κάποιου το μυαλό και δεν καταλαβαίνει τι είναι street clothes, τι να πείς και τι να συζητήσεις.
Γς said
78:
>καλά που δεν με είπες και γερμανοτσολιά.
Μα γυναίκα δεν είσαι; [# 73]
sarant said
77 Εντάξει, έπρεπε να βάλω φατσούλα. Αλλά και το «άκουσα να λένε» δεν είναι αξιόπιστο -ε, εγώ δεν άκουσα να λένε, και ακούω πολλά 😉
LandS said
Ρε, για ήσυχα, κοντεύτε να το κάνετε διαδικτυακή κουβέντα.
Α μα!
Avonidas said
#74. https://blog.canvasholidays.co.uk/2015/04/06/the-rules-of-swimming-attire-in-france/
Ποντικαρέος said
@79 Με ένα ψάξιμο στο γούγλη φαίνεται ότι street clothes είναι αυτά που φοράμε καθημερινά (οπότε αν δεν έχει λάθη το άρθρο που παραθέτεις έχουν ξεφύγει εντελώς) 😦
Στην Ελλάδα οι γριές νίντζα στα χωριά που πάνε και μπαίνουν στη θάλασσα με τα (μαύρα) ρούχα και το τσεμπέρι είναι παράνομες; (με το γαλλικό νόμο)
ΓιώργοςΜ said
79 δυσκολάκι.
Παλιά, έβαζε κανείς τρύπια παντελόνια γιατί δεν είχε λεφτά να πάρει καινούρια.
Σήμερα είναι ακριβότερα από τα μη τρύπια, και σαφώς περισσότερο αποδεκτά.
Τα «ρούχα του δρόμου», συνεπώς είναι ίδια με τα «ρούχα του πεζοδρομίου» ή τα «ρούχα της παραλίας», ανάλογα με το πού πατάνε τα πόδια σου…
Δεν ξέρω τι ισχύει σήμερα, αλλά όταν ήμουν φοιτητής το μακρινό 1991-2, στη Βρεττανία, το κριτήριο για να μπεις σε «κλαμπ» (δηλ κάποιο μέρος με μουσική που έχει άδεια να λειτουργεί μετά τις 12) ήταν να μη φοράς αθλητικά παπούτσια. Έκανε πολύ κρύο για να δοκιμάσω να πάω με σώβρακο και σκαρπίνι, σίγουρα όμως θα τους έφερνα σε δίλημμα…
Συνεπώς, χωρίς αναφορά σε χρονολογία, το «street clothes» δε σημαίνει κάτι συγκεκριμένο, άρα ερμηνεύεται κατά το δοκούν…
Avonidas said
#85. Υποθέτω ότι για να αρθώ στο ύψος τεκμηρίωσης του παρόντος ιστολογίου πρέπει να βρω και να παραθέσω τον νόμο στα γαλλικά. Μάλλον δεν θα τα καταφέρω.
Ριβαλντίνιο said
-Ο παπάς του χωριού μου όταν ήθελε να πάει για μπάνιο επέλεγε να πάει σε κάποια μακρινή, απόμερη και με δύσκολη πρόσβαση παραλία για να κάνει μπάνιο με το μαγιό του. Όταν έπρεπε να συνοδεύσει την οικογένειά του (παπαδιά, παιδιά, εγγόνια) στην κανονική παραλία, αυτοί έκαναν μπάνιο με τα μαγιό τους και αυτός έμπαινε μέσα με τα ράσα ή έβρεχε λίγο τα πόδια του.
Άνω Βόλτα
-«Πήραμε την Άνω Βόλτα» που λένε. 🙂
-Στο βυθό του Μπικίνι ζει ο Μπομπ Σφουγγαράκης.
-Για να τραβήξουν κόσμο κάποια στιγμή στο Γυναικείο Βόλλεϋ έκαναν πιο ωραίες τις εμφανίσεις. Τότε άρχισα να ασχολούμαι με το Γυναικείο Βόλλεϋ του ΠΑΟ. 🙂
Avonidas said
#87. Βέβαια, το άρθρο μιλάει κυρίως για πισίνες, που είναι ιδιόκτητος χώρος και επομένως στη δικαιοδοσία του ιδιοκτήτη. Δεν ξέρω τι ισχύει στις παραλίες, αν η Γαλλία διαθέτει ανοιχτές παραλίες (σε αντιδιαστολή προς τις πλαζ), ή αν και η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει τώρα που την ξεπουλάμε, αριστερά πάντα.
rapakuli said
1. Εκεί που λες «ζει σε μια κλειστή μικροκοινωνία που θα την απορρίψει αν το φορέσει» Μήπως θέλεις να πεις «αν δεν το φορέσει»;
2. Γιατί «του μπουρκινιού»; Αφού δεν λέμε «του μπικινιού».
sarant said
90 Αρκεί ένα λινκ
93 α. Βασικά, αν φορέσει κανονικό μαγιό ήθελα να γράψω (και το διόρθωσα). Μερσί.
β. Ακτιβισμό κάνω, τώρα που δεν έχει καθιερωθεί 🙂
sarant said
90 Ένα λινκ θα αρκούσε. Ούτε ξέρω τι ισχύει για τις πλαζ (πληρωτικές και μη) στη Γαλλία, κείνται μακράν.
LandS said
Εγώ πιστεύω ότι αν το μπουρκίνι δεν είχε αυτό το ριχτό από πάνω και ήταν μόνο το κάτι σαν το γουέτσουτ από μέσα, ήδη θα είχε σχεδιάσει γκάμα κάποιος Λάνγκερφελντ και θα τόχαν βάλει και η Κάρλα Μπρούνι και η Βαλερί Τριερβάιλερ και όλες οι πρώην τους.
Avonidas said
#94. Ένα λινκ σε τι; Σε ιστολόγιο; Σε κανονισμό ξενοδοχείου/πλαζ; Στο αντίστοιχο των ΦΕΚ; Μόνο το τελευταίο είναι απολύτως αδιαμφισβήτητο, αλλά δεν θα είχα ιδέα από πού ν’ αρχίσω να ψάχνω.
Πάνος με πεζά said
Από την άλλη, εγώ τα έχω και με το μουσουλμάνικο σανδάλι… Εδώ μου κάθεται, στην αισθητική… Στη θέση -2, πίσω από το γερμανοπέδιλο…
T. said
84 Άχαχαχαχα. Καλό
Avonidas said
#96. Μα, ελάχιστα διαφέρει από τα ευρωπαϊκά γυναικεία μαγιό του τέλους του 19ου/ αρχών του 20ου αιώνα. Άντε, αντί για κουκούλα θα φορούσαν καπελαδούρα, σιγά τ’ αυγά. Αυτό είναι που μου τη δίνει, πόσο ανιστόρητοι είμαστε με τη δική μας ιστορία.
Σωτήρς said
@88 Μπαίνουν οι γριές για μπάνιο με τα ρούχα και το τσεμπέρι στην Ελλάδα; Πότε γινόταν αυτό; Γιατί μεγάλωσα σε παραθαλάσσιο χωριό, με γιαγιάδες μαυροφορεμένες αλλά ποτέ δεν είδα άνθρωπο με τα καθημερινά του ρούχα στη θάλασσα.
Street clothes, το καταλαβαίνω ως καθημερινά ρούχα. Καθαρά για λόγους ασφάλειας μου φαίνεται ότι απαγορεύεται. Άμα βουτήξεις με παντελόνι κ μπλούζα σε νερό, δεν είναι απόλαυση αλλά μάχη επιβίωσης.
cronopiusa said
spiral architect said
Five reasons to wear a burkini – and not just to annoy the French
https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/aug/15/five-reasons-wear-burkini-annoy-french-cannes-mayor-muslim
Avonidas said
#101. Street clothes, το καταλαβαίνω ως καθημερινά ρούχα. Καθαρά για λόγους ασφάλειας μου φαίνεται ότι απαγορεύεται. Άμα βουτήξεις με παντελόνι κ μπλούζα σε νερό, δεν είναι απόλαυση αλλά μάχη επιβίωσης.
Μόνο που το burqini έχει σχεδιαστεί για κολύμπι. Το ίδιο και οι βερμούδες. Φτηνές δικαιολογίες είναι όλα αυτά, για γελοίους νόμους.
Avonidas said
#102. Το καλύτερο άφησες:
LandS said
Πάντως Avonidas το κοντινότερο που μπόρεσα να βρω σε απαγόρευση βερμούδας, είναι η απόσυρση από τους αγώνες κολύμβησης ενός ολόσωμου μαγιό φτιαγμένου από ένα πανάκριβο ειδικό υλικό (μικροτέτοιο) που σε έκανε να γλιστράς καλύτερα στο νερό. Ίσως όμως δεν έψαξα αρκετά καλά ή συσχετίζω άσχετα πράματα.
Ποντικαρέος said
@101 Στη Λευκάδα πριν από δυο χρόνια μπαίνανε. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 80 εκεί ήταν πολλές αυτές που μπαίνανε με τα ρούχα. Σταδιακά εκλείπουν (μιλάμε βέβαια για γριές 80+ που μπαίνανε στο νερό μέχρι το γόνατο …)
Avonidas said
#106. Όπως έγραψα, πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν μιλάμε για πισίνα, πλαζ ή παραλία γενικότερα. Αν μιλάμε για πισίνα, ο καθένας μπορεί να βγάλει ό,τι κανονισμό του καπνίσει. Ομοίως για τους αγώνες κολύμβησης ή τα κολυμβητήρια, είσαι στο σπίτι τους, παίζεις με τους κανόνες τους.
Εδώ πέρα συζητάμε για νόμους που θα είχαν ισχύ σε όλη τη χώρα, ή έστω σε μια διοικητική περιφέρεια, και θα αφορούσαν σε δημόσιες παραλίες. Και στις δημόσιες παραλίες, λογικά, τίποτα άλλο πέρα από έναν νόμο του κοινοβουλίου δεν θα μπορούσε να υπαγορεύσει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να φοράς.
LandS said
101 Και οι παραλίες της Αθήνας είχαν κομπινεζόν πριν τα 70ζ
cronopiusa said
Avonidas said
#110. Ειδικά η τελευταία φωτό, σαν ψ*λονάρθηκας είναι 😛
Avonidas said
#111. Και γενικά, δεν νομίζω ότι υπάρχει ή θα υπάρξει ποτέ ενδυμασία στον κόσμο που θα εξωραΐσει τα ανδρικά κρεμαστάρια μας. Στο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της ανατομίας μας, η φύση δεν έδειξε κανένα έλεος.
Σκύλος said
http://valiacaldadog.blogspot.gr/2007/01/blog-post_27.html
Winston Churchill in a swimsuit
Avonidas said
#113. Ρε συ, σκύλε, γιατί θες τώρα να χάσω το φως μου, πώς θα δουλεύω μετά επιστήμων άνθρωπος;;!
Ποντικαρέος said
@113 Μπράβο παλικάρι μ’ Και έψαχνα για φωτογραφία στο γούγλη αλλά δεν βρήκα. Δυστυχώς δεν έχω φωτογραφίσει τις γριές στις οποίες αναφέρομαι στα σχόλια παραπάνω γιατί δε σε άφηναν να τις φωτογραφήσεις ούτε στο σαλόνι του σπιτιού τους. (Για μερικές από αυτές δεν είχαμε φωτογραφία για να βάλουμε στο τελευταίο του σπίτι …)
Πάνος με πεζά said
Μισές δουλειές…

Avonidas said
#116. Είχα ακούσει για ημίψηλα, αλλά ποτέ για ημίψ…, εε, καλά, δεν το γράφω.
cronopiusa said
μαγιό LZR Racer
Αγγελος said
Κι εγώ δεν καταλαβαίνω με τι εξουσία μπορεί ο δήμος να απαγορεύσει περιβολή που δεν απειλεί τη δημόσια υγεία ούτε προσβάλλει τη δημοσία αιδώ. Αλλιώς θα μπορούσαν ν’ απαγορευτούν και τα μακριά μαλλιά στους άντρες ή τα ξεσκέπαστα στις γυναίκες, και μάλιστα με ερείσματα στον Απόστολο Παύλο!
Άλλο ζήτημα είναι οι πισίνες, όπου καταλαβαίνω π.χ. να επιβάλλεται υποχρεωτικά να φοράς μαγιό και όχι street clothes, κανονικά ρούχα δηλαδή, που τα φοράς και έξω, όπως συχνά επιβάλλεται και το σκουφάκι στα μαλλιά.
Γιάννης Κουβάτσος said
Καλημέρα από τα συννεφιασμένα Καμένα Βούρλα, όπου μπουργκίνι δεν έχουμε δει. 😊
Όντως πολύπλοκο το θέμα, Νίκο, και συμφωνώ με την προσεκτική σου προσέγγιση και με τις αποστάσεις που κρατάς από τα δύο άκρα, τους ισλαμοφάγους ακροδεξιούς και τους ισλαμολάτρες, λόγω τυφλού αντιδυτικισμού, αριστεριστές. Οι οποίοι αριστεριστές καταντούν αντιφατικοί: από τη μια άθεοι και άθρησκοι κι από την άλλη υποστηρικτές των πιο σκοταδιστικών και καταπιεστικών ηθών και εθίμων μιας θρησκείας, του Ισλάμ εν προκειμένω. Αυτά κάνει η φανατίλα.
Avonidas said
#120. Όχι, δεν είναι αντιφατικό το να υπερασπίζεσαι τις ελευθερίες ανθρώπων με τους οποίους διαφωνείς κάθετα. Αντιφατικό και αντιδυτικό, κάργα, είναι να θέλεις ελευθερίες μόνο για τα κολλητάρια σου.
Ριβαλντίνιο said
Θύμμαχος Θήτης said
Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να είναι οι γυναίκες ελεύθερες να φοράνε ό,τι θέλουν. Ο τρόπος αυτός είναι απλός, τις αφήνεις ελεύθερες να φοράνε ό,τι θέλουν. Λίγο πολύ όλοι ετεροκαθορισμένοι είμαστε σε τούτον το ντουνιά…
http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/default/public/gallia_skitso_0.jpg
– θα ντύνεσαι με αυτόν τον τρόπο και με κανέναν άλλον
– και η δικιά μου γνώμη στο θέμα [δεν μετράει];
εν τω μεταξύ στον Καναδά: http://www.topontiki.gr/article/182355/o-trinto-xekatharizei-pos-mpoyrkini-de-tha-apagoreytei-ston-kanada
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ριβαλντίνιο said
@ 98 Πάνος με πεζά
γερμανοπέδιλο…
Σκύλος said
Εγώ είμαι με την εθνική ομάδα πόλο ανδρών που έγραψαν τις θρησκείες ζμπούτσοτς!
Πάνος με πεζά said
@ 117 : Έγραψες ! 🙂 🙂 🙂
Φαντάσου τώρα, να σου λείπει το ένα @#%$δι, και να μη σου στέκεται…
Γιάννης Κουβάτσος said
121.
Έλα τώρα, ξέρουμε καλά τα κίνητρα των αριστεριστών. Άλλωστε, όπου έχουν αποκτήσει κατά καιρούς εξουσία, η ελευθερία ήταν πάντα το πρώτο θύμα τους. Γνωστά αυτά. Ο αντιδυτικισμός και ο αντιδιαφωτισμος τούς κινούν.
Soumela said
Αυτό που δεν καταλαβαίνω με το μπουρκίνι είναι ότι δεν βλέπουν πως ένα ρούχο όταν βρέχεται πάνω στο σώμα είναι πιο σεξουαλικό απ’ότι το μικροσκοπικό μπικίνι ή το γυμνό. Νομίζω όταν το καταλάβουν θα το απαγορέψουν κι αυτό.
Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες ότι πρώτα πρέπει να ασχοληθούμε την ενδοοικογενειακή βία που είναι η πρώτη αιτία θανάτου των γυναικών παγκοσμίως
http://newpost.gr/ellada/454267/h-bia-einai-h-prwth-aitia-thanatoy-twn-gynaikwn-pagkosmiws
Σουμέλα
Soumela said
άσε που πνίγεσαι πολύ εύκολα με όλο αυτό το βρεγμένο ύφασμα επάνω σου!
Avonidas said
#128. Ο αντιδυτικισμός και ο αντιδιαφωτισμος τούς κινούν.
But it does me no injury for my neighbor to say there are twenty gods or no God. It neither picks my pocket nor breaks my leg.
-Thomas Jefferson, Notes on Virginia, 1782
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Καμπούλ,φοιτήτριες τη δεκαετία του ΄60
και αρχές του 21ου αιώνα
Avonidas said
#132. Είδες αυτά τα τέρατα οι Σοβιετικοί; Ενώ ο διαφωτισμός της Δύσης επέβαλε να έρθουν στα πράγματα οι Ταλιμπάν 😛
T. said
124, 132 ΕΦΗ ν’ αγιάσει ο στόμας και το πληκτρολόγιό σου
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
126,
ελπίζω να εννοείς τον σταυρό στο επίμαχο σημείο (γενικώς δε μαχητέο -σπανίως δε αμαχητί).
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
129.>>δεν βλέπουν πως ένα ρούχο όταν βρέχεται πάνω στο σώμα είναι πιο σεξουαλικό απ’ότι το μικροσκοπικό μπικίνι ή το γυμνό
Σσσουτ! 😉 Εμ ήξερε τί έγραφε ο ποιητής
Κάτασπρα φοράς κι έχεις βραχεί, πλέκω σαλαμάστρα τα μαλλιά σου
Avonidas said
Λοιπόν, έτσι που πάμε δεν θα εκπλαγώ αν ξεθάψουμε και τους νόμους του (παππού) Πάγκαλου για το μήκος της φούστας, και τους εφαρμόσουμε από την ανάποδη.
Να μην ξεχάσουμε να εφοδιάσουμε τους μπάτσους με μεζούρες — αλήθεια, έμαθαν να μετράνε μέχρι το 20 χωρίς να βγάζουν τα παπούτσια τους, ή ακόμα;
cronopiusa said
F.A.Q (Preguntas frecuentes sobre el zunga y su uso)
Το 1907 η Annette Kellermann συνελήφθη στη Μασαχουσέτη για απρέπεια. Φορούσε ένα ολόσωμο ένδυμα παραλίας το οποίο κρίθηκε υπερβολικά τολμηρό.
Ριβαλντίνιο said
@ 133 Avonidas
Σοβιετικοί το ’60 ;
Θύμμαχος Θήτης said
και το ρέμπους της ημέρας:
Ιάκωβος said
Όπως τα λέει ο Νικοκύρης είναι. Περίπου. Η μπούργκα γιατί να εξαιρεθεί;
Ο Κρόμγουελ έλεγε (τουλάχιστον έτσι λένε) πως, ότι αποκτάς με τη βία, στην πραγματικότητα δε σου ανήκει. Ούτε η κατάργηση της ιδιοκτησίας δεν μπορεί να επιβληθεί με ουκάζια και βίαιο ξεκουλάκωμα, ούτε η πίστη με την Ιερά εξέταση, ούτε η απελευθέρωση της γυναίκας με το αναγκαστικό ξεγύμνωμα εκείνης που δε θέλει να ξεγυμνωθεί.
Όλες αυτές οι αλλαγές γίνονται μόνο εθελοντικά. Στην Κίνα πχ, πρώτα οι ίδιες οι απελευθερωμένες Κινέζες, εκατομμύρια από αυτές, απαρνήθηκαν το σπάσιμο των ποδιών, το δέσιμο και την επίπονη ανακατασκευή των «μικρούλικων χρυσών κρίνων», κι έτσι αυτό το εθιμο έφυγε από τη μόδα.
Οι αυτοκράτορες της τελευταίας δυναστείας, που ήταν ξένοι, Μαντζουριανοί, και δεν το είχαν το έθιμο, είχαν προσπαθήσει να το καταργήσουν με απαγορεύσεις, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Ριβαλντίνιο said
@ 126 Σκύλος
Γι’αυτό και η πορεία της ομάδας ήταν για τον πτς καβάλα. 🙂
Ιάκωβος said
Τώρα το οτι πρόκειται για μεγάλο μπέρδεμα, είναι αλήθεια.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Έχω την εντύπωση οτι επαναλαμβάνεται ένα πάτερν: Η φωτισμένη (για τον εαυτό της) και ενίοτε Δημοκρατική Δύση ψήνει ζωντανούς τους ανθρώπους στην Ανατολή και τον πάλαι ποτέ Τρίτο Κόσμο και εκείνοι για αντίδραση ξαναγυρνάνε στις παλιές τους αφώτιστες ρίζες.
Και όχι μόνο στον Τρίτο κόσμο.
Αυτό είχε γίνει και στην Ισπανία. Μετά την κατοχή του Ναπολέοντα, ο κόσμος φώναζε Ζήτω οι αλυσίδες. Viva el rey absoluto y vivan las cadenas. Κι έτσι η χώρα έμεινε στο Μεσαίωνα άλλον έναν αιώνα.
Ίσως και στο Βυζάντιο να έγινε το ίδιο αρχής γενομένης από το 1204.
Σήμερα με τους Άραβες γίνεται ακριβώς αυτό.
Avonidas said
#141. Οι αυτοκράτορες της τελευταίας δυναστείας, που ήταν ξένοι, Μαντζουριανοί, και δεν το είχαν το έθιμο, είχαν προσπαθήσει να το καταργήσουν με απαγορεύσεις, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Πώς να τα καταφέρουν, αφού τα άδετα πόδια ισοδυναμούσαν για τα νεαρά κορίτσια με κοινωνικό εξοστρακισμό; Δεν θα μπορούσαν ποτέ να παντρευτούν, κι αυτό σε μια κοινωνία που δεν τους επέτρεπε ανεξάρτητη κοινωνική ζωή τους άφηνε μόνο μια διέξοδο… Ποιά ποινή μπορούσε να είναι χειρότερη από αυτό;
Οι ίδιες οι γυναίκες διαιώνιζαν αυτό το βάρβαρο έθιμο: οι μητέρες έδεναν τα πόδια των κοριτσιών τους για να τους εξασφαλίσουν έναν καλό γάμο, και εξέταζαν τα πόδια στις νύφες τους γιατί, ε, γιατί έτσι κάναμε πάντα. (Και φυσικά εκπαίδευαν τους γιους τους να τους αρέσουν οι γυναίκες με ακρωτηριασμένα πόδια) Και οι ίδιες οι γυναίκες έσπασαν τελικά το έθιμο.
Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν υπάρχει κι άλλος τρόπος.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Εμφανή χαρακτηριστικά,ρούχα,σύμβολα,κοσμήματα κλπ δηλωτικά της θρησκείας, δεν θα έπρεπε να επιτρέπονται στο δημόσιο βίο, εκτός εάν υφίσταται για το φέρον άτομο επαγγελματική, πολιτική,κοινωνική ιδιότητα όπως οι παπάδες,ραβίνοι,ιμάμηδες, καλόγριες κλπ
Ριβαλντίνιο said
@ 141 Ιάκωβος
Οι αυτοκράτορες της τελευταίας δυναστείας, που ήταν ξένοι, Μαντζουριανοί, και δεν το είχαν το έθιμο, είχαν προσπαθήσει να το καταργήσουν με απαγορεύσεις
Ήταν αυτοί (Μαντσού/Τσινγκ) που την ίδια στιγμή υποχρέωναν τους Κινέζους να διατηρούν την ουρά του χοίρου (σύμβολο ότι τους είχαν κατακτήσει) ; 🙂
Γιώργος Πρίμπας said
(σχόλιο 132)
-Όταν καταλάβανε οι κουμουνιστές το Αφγανιστάν μάς προσβάλανε (ή βρωμίσανε ή κάτι παρεμφερές – δεν έχω αυτή τη στιγμή πρόσβαση στο κείμενο) τις γυναίκες μας.
-Δηλαδή;
-Τις μάθανε γραφή και ανάγνωση
από το «Γυναίκες» του Εδουάρδο Γκαλεάνο και τα πρακτικά του ΟΗΕ όπου καλούσανε τους μελλοντικούς «απελευθερωτές» και πιο μελλοντικούς «τρομοκράτες» να καταγγείλουν τα σοβιετικά αίσχη.
(σχόλιο 130)
θα μπορούσε λοιπόν να απαγορευτεί και για λόγους υγείας
Ποντικαρέος said
@145 Νομίζω ότι αυτό ήταν το σκεπτικό στη Γαλλία για την απαγόρευση της μαντίλας στα σχολεία στη Γαλλία (απαγόρευσαν ταυτόχρονα να είναι εμφανής ο σταυρός σε όσες (όσους) τον φοράνε.
Αλλά και οι παπάδες/ραβίνοι/ιμάμηδες/σαολίν δεν θα πρέπει να έχουν διακριτικά όταν εμφανίζονται σε δημόσιο χώρο ως ιδιώτες (όταν δηλαδή δεν ασκούν το επάγγελμά τους;
Και τελικά απαγόρευε, απαγόρευε, απαγόρευε δε θα μείνει τίποτα.
Από ντοκιμαντέρ (σύγχρονα) οι απολίτιστοι στις ζούγκλες του Αμαζόνιου και της Αφρικής κυκλοφορούν γυμνοί χωρίς να έχουν θέμα ή φοράνε κάτι όταν πάνε για κυνήγι (και συχνά περισσότερο οι άντρες από ότι οι γυναίκες) για να μην πιαστεί κάτι κατά λάθος.
Μήπως λοιπόν ο πολιτισμός μας μας έχει γυρίσει πίσω (όλους) και τα ρούχα από μέσο προστασίας από τις καιρικές συνθήκες έχει γίνει σύμβολο κοινωνικής κατάστασης;
Avonidas said
#145. Να συμφωνήσω ότι δεν θα έπρεπε να επιτρέπονται θρησκευτικά σύμβολα στα δημόσια κτίρια και υπηρεσίες που δεν έχουν θρησκευτική χρήση, αλλά με ποια λογική δεν μπορεί να φορέσει κανείς πάνω του ένα θρησκευτικό σύμβολο; Δηλ. να απαγορεύσουμε τα σταυρουδάκια στο λαιμό, ή τα βραχιόλια, ή τα καλύμματα της κεφαλής;
Πώς συμβιβάζεται αυτό με την ανεξιθρησκεία; Ισοδυναμεί με το να υποχρεωθείς να κρύψεις το θρήσκευμά σου. Το να διαλέξεις να φορέσεις ένα θρησκευτικό σύμβολο δεν είναι προσηλυτισμός. Ασφαλώς κάποιος μπορεί να προσβληθεί, αλλά αυτό είναι δικό του πρόβλημα.
Avonidas said
#139. Σοβιετικοί το ’60 ;
Ώπα, κάπου μπερδεύτηκα. Η φωτό γράφει «CABUL, 1970s».
Avonidas said
#150. Τώρα βέβαια, δεν ξέρω αν ήταν πριν ή μετά το φιλοσοβιετικό καθεστώς. Μάλλον επί Νταούντ πρέπει να είναι.
Γιάννης Κουβάτσος said
Τελικά, κακό πράγμα ο οριενταλισμός, αλλά κακό, κάκιστο, και ο μεταμοντέρνος πολιτισμικός σχετικισμός. Ελπίζω να μην ακούσουμε για το αναφαίρετο δικαίωμα των γυναικών στην κλειτοριδεκτομή, που το έχουν βάλει στο στόχαστρο οι δυτικοί ιμπεριαλιστές. Ελπίζω.
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi50.
Avonidas said
#152. Συγκρίνεις την κλειτοριδεκτομή με τη μπούρκα ή τη μαντήλα; 😮 Γιατί όχι, ρε παλικάρι, και το σατί με τα κόλλυβα;
Άμα είναι να το ρίξουμε στην πλάκα δεν έχω αντίρρηση, αλλά ειδοποία!
NM said
1. Στην Ελλάδα φέτος, κολυμβήτρια με μπουρκίνι πήρε μάτι κανείς παιδιά; Εγώ πήγα επίτηδες χτες στην ακτή του Αγίου Κοσμά, που βρίσκεται απέναντι από το Ελληνικό (όπου και εργάζεται τα πρωϊνά μια γνωστή μου που το βράδυ βαράει βάρδιες –με σφυριχτρούλα- στο Κολωνάκι) αλλά δεν είδα καμμία, παρ’όλο που το 80% των λουομένων ήταν κάτοικοι του διπλανού καμπ. Υπήρχαν βέβαια μερικές ηλικιωμένες ντυμένες με την παραδοσιακή μουσουλμανική ενδυμασία, αλλά αυτές δεν έμπαιναν στη θάλασσα. Κυρίως επέβλεπαν παιδιά που κολυμπούσαν, όλα με κανονικά μαγιώ.
2. Νομίζω ότι χαρακτηριστικό των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ότι οι αθλητές αγωνίζονταν γυμνοί (και μετά απο κείνο το ατυχές περιστατικό με τη Σπαρτιάτισα και οι θεατές το ίδιο). Τώρα τι άλλαξε και γιατί;
Avonidas said
#152. Και που σαι; Πέρνα μια βόλτα από Ισραήλ και πέστους να σταματήσουν τις περιτομές, δεν είναι πράγματα αυτά! Βαρβαρότητες…
Ιάκωβος said
Γιάννης Κουβάτσος said
Οι οποίοι αριστεριστές καταντούν αντιφατικοί
Η πραγματικότητα είναι αντιφατική. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί εδώ.
Η μεγάλη εικόνα σήμερα, είναι ακριβώς η ίδια με την εικόνα που παρουσίαζε η Ευρώπη το μεσοπόλεμο
(και όπως ακριβώς την έχω παρουσιάσει τόσες φορές εδώ, ξαναλέγοντας τα ίδια και τα ίδια ☺) :
-Οι νικητές Δημοκράτες της Αντάντ ξεζουμίζουν τη Γερμανία.
-Οι Γερμανοί πεινάνε, πεθαίνουν στους δρόμους, νοιώθουν αδικημένοι και οργίζονται
-Φτύνουν την ιδέα της Δημοκρατίας και ενστερνίζονται τη βία
-Τελικά τρελαίνονται
-Ακολουθούν έναν εντελώς παλαβό ηγέτη
-Και καταστρέφουν την Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία.
Αν αντί Γερμανία βάλεις Μέση Ανατολή, Μουσουλμανικός κόσμος κλπ,αντι Χίτλερ βάλεις τχιχαντιστές και αφήσεις το «οι Δημοκρατικές Δυνάμεις» ως έχει, είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει σήμερα.
Η τζιχαντιστική τρομοκρατία ,είναι ότι ήταν οι ναζιστές το μεσοπόλεμο, μόνο που πρόκειται τώρα, όπως και τότε, για ένα τέρας του Φρανκενστάιν, ένα Γκόλεμ, ένα δημιούργημα των ίδιων των «δημοκρατικών» αλλά πολιτικά τυφλών, Μεγάλων Δυνάμεων του κόσμου.
Το τζιχάντ δηλαδή είναι το σύμπτωμα. Η αρρώστια είναι η Δυτική, κυρίως Αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Γιώργος Πρίμπας said
Τον έχουν περιγράψει σαν «αγκάθι στο πλευρό του μουσουλμανικού κατεστημένου της Βρετανίας», χαρακτηρισμό που ο ίδιος προσυπογράφει.
Σύμφωνα με τον Τατζ Χαργκέι, ο δημόσιος διάλογος γύρω από το Ισλάμ στη Βρετανία κυριαρχείται από τις ακραίες φωνές. Ο ίδιος επιμένει ότι μιλάει εκ μέρους του προοδευτικού, φιλελεύθερου Ισλάμ και κάνει πράξη τα κηρύγματά του υπέρ της ισότητας: επιτρέπει σε άνδρες και γυναίκες να προσεύχονται από κοινού, τελεί θρησκευτικούς γάμους ανάμεσα σε μουσουλμάνους άνδρες και μη μουσουλμάνες γυναίκες, ενώ έχει επανειλημμένα καλέσει γυναίκα θεολόγο να τελέσει τις προσευχές της Παρασκευής -τη γνωστή φεμινίστρια μουσουλμάνα ακαδημαϊκό Αμίνα Ουαντούντ.
Γεννημένος στη Νότια Αφρική -όπου είχε αναπτύξει ακτιβιστική δράση ενάντια στο απαρτχάιντ- ο Χαργκέι ζει στη Βρετανία σχεδόν τρεις δεκαετίες. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, ως ιδρυτής και ιμάμης του Κέντρου Μουσουλμανικής Εκπαίδευσης της Οξφόρδης, μιλάει για την ανάγκη δημιουργίας ενός «βρετανικού Ισλάμ», στο οποίο δεν υπάρχει χώρος για «φυλετικά έθιμα που δεν έχουν σχέση με τη θρησκεία». Ετσι κι αλλιώς υποστηρίζει τις υγιείς αποστάσεις ανάμεσα στη θρησκευτική και την κοσμική εξουσία μέσω της οργάνωσης «Βρετανοί μουσουλμάνοι υπέρ της Κοσμικής Δημοκρατίας», ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι η γνωστή αρθρογράφος του Independent Γιασμίν Αλιμπάι Μπράουν.
– Εχετε ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκας και της νικάμπ σε δημόσιους χώρους. Γιατί;
«Η μπούρκα είναι μια μάσκα και ουδέποτε υπήρξε μέρος του Ισλάμ. Είναι απολύτως αδύνατο να βρει κανείς αναφορά στην μπούρκα ή τη νικάμπ στο Κοράνι. Στο μεταξύ, και η χιτζάμπ [σ.σ. η μαντίλα] κάνει την εμφάνισή της στο Κοράνι οκτώ φορές, αλλά, και πάλι, πουθενά δεν αναφέρεται σε σχέση με το κεφάλι της γυναίκας. Αυτό που το Ισλάμ καλεί τους πιστούς να κάνουν, άνδρες και γυναίκες, είναι να ντύνονται σεμνά όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Οι γυναίκες καλούνται επιπλέον να καλύπτουν το στέρνο τους. Αλλά πουθενά στο Κοράνι δεν γίνεται λόγος για τα μαλλιά. Τέλος πάντων, αν κάποιες γυναίκες θέλουν να τα καλύπτουν, καλό είναι να γνωρίζουν ότι δεν είναι υποχρεωτικό».
– Πάντως στη δημόσια συζήτηση η μπούρκα αντιμετωπίζεται ως θρησκευτικό σύμβολο.
«Είναι σύμβολο των ριζοσπαστικών και φανατικών στοιχείων, όχι του Ισλάμ. Αυτή η ιδέα ότι επιτρέπεται να μετατρέψεις μια γυναίκα σε νίντζα, σε περιφερόμενη σκηνή, σε ένα είδος ταχυδρομικού κουτιού, είναι έθιμο ορισμένων αραβικών φυλών, το οποίο εξάγεται σήμερα οπουδήποτε στον κόσμο ζουν μουσουλμάνοι. Οι άνθρωποι που διαφωνούν με την απαγόρευση το κάνουν γιατί έχουν πιστέψει ότι είναι έκφραση θρησκευτικής πίστης. Οι εξτρεμιστές χρησιμοποιούν τη θρησκεία σαν πρόσχημα. Είμαι μουσουλμάνος, ορθολογιστής και δεν θέλω να χάνω το χρόνο μου με παρωχημένα έθιμα φυλετικών κοινωνιών. Το Ισλάμ είναι οικουμενική θρησκεία και δεν εγείρει ξεχωριστές πολιτισμικές απαιτήσεις. Ακούστε: το 615, ο Μωάμεθ είπε στους πιστούς του να ζητήσουν άσυλο στην Αβησσυνία, τη σημερινή Αιθιοπία. Εκεί άρχισαν να ντύνονται, να τρώνε και να παντρεύονται όπως οι Αιθίοπες. Μάλιστα πολέμησαν στο πλευρό του βασιλιά, ο οποίος τους είχε δώσει άσυλο. Αλλά κράτησαν την ταυτότητά τους ως μουσουλμάνοι. Ενσωματώθηκαν χωρίς να αφομοιωθούν. Αυτό είναι το σημαντικό- να ενσωματωθείς χωρίς να χάσεις την ταυτότητά σου».
– Υπάρχουν, όμως, γυναίκες που επιμένουν ότι φορούν την μπούρκα με τη θέλησή τους.
«Από ποιον έμαθαν ότι πρέπει να τη φορέσουν; Από κληρικούς και από κείμενα γραμμένα από άνδρες. Καμιά μουσουλμάνα δεν έχει γράψει υπέρ της μπούρκας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια αποκλειστικά ανδρική αντίληψη για τη θέση της γυναίκας. Είναι ένα μεγάλο ψέμα των κληρικών ότι γυναίκες και άνδρες πρέπει να προσεύχονται χωριστά, ότι οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν το πρόσωπό τους, ότι δεν πρέπει να ανταλλάσσουν χειραψία με τους άνδρες. Πουθενά στο Κοράνι δεν αναφέρονται αυτά».
– Ποιες είναι οι ακραίες ομάδες που τάσσονται υπέρ της χρήσης της μπούρκας και της νικάμπ;
«Οι Ουαχάμπι, οι Σαλάφι και άλλες ακραία συντηρητικές, ακροδεξιές ομάδες. Στις ισλαμικές κοινωνίες τη διάδοση της μπούρκας την υποστηρίζουν μόνο ακροδεξιές, φονταμενταλιστικές ομάδες. Αυτούς, λοιπόν, υποστηρίζουν στην ουσία και στην πράξη οι φιλελεύθεροι Ευρωπαίοι όταν αγωνίζονται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να καλύπτουν το πρόσωπό τους σε δημόσιους χώρους. Το ότι δεν κατανοούν τις επιπτώσεις της στάσης τους είναι κάτι που με ξεπερνάει».
– Λέτε ότι η μπούρκα είναι αντι-ισλαμική, ενώ το Ισλάμ είναι υπέρ της ισότητας των φύλων και αυτό είναι φανερό στο Κοράνι.
«Το Κοράνι είναι πολύ προοδευτικό κείμενο και υποστηρίζει την ισότητα ανάμεσα στα φύλα. Αυτό που συνέβη είναι ότι, στο πέρασμα των αιώνων, ο κλήρος ενθάρρυνε και προέβαλλε μισογυνικές, σεξιστικές ερμηνείες του. Για παράδειγμα, το Κοράνι ήταν το πρώτο ιερό κείμενο στο οποίο γινόταν λόγος για το δικαίωμα των γυναικών στην οικογενειακή κληρονομιά. Το Ισλάμ πρώτο υποστήριξε ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν οικονομικά δικαιώματα. Γιατί όταν κάποιος αποκτά οικονομική αυτονομία, τότε αποκτά και πολιτική, συναισθηματική, σεξουαλική αυτονομία. Δύο αιώνες μετά το θάνατο του Μωάμεθ, οι άνδρες άρχισαν να ενοχλούνται και να θεωρούν ότι πρέπει να περισταλούν τα δικαιώματα των γυναικών γιατί απειλούνταν η υπεροχή τους. Η υποταγή των γυναικών είναι πολιτισμική, δεν είναι ευθύνη της θρησκείας».
– Εχετε πει ότι τάσσεστε υπέρ της αναγέννησης του Ισλάμ. Τι εννοείτε;
«Από τη μια υπάρχει αυτό που εγώ ονομάζω το πεφωτισμένο Ισλάμ και από την άλλη το ακραία συντηρητικό Ισλάμ των Ουαχάμπι, της Αλ Κάιντα και άλλων φονταμενταλιστικών ομάδων. Ξέρω ότι η δική τους φωνή ακούγεται περισσότερο. Γιατί; Γιατί έχουν οικονομική στήριξη και οπαδούς. Οταν έχεις χρήματα, αγοράζεις οπαδούς».
– Ποιες είναι οι αξίες και οι στόχοι της οργάνωσης «Βρετανοί Μουσουλμάνοι υπέρ της Κοσμικής Δημοκρατίας;
«Πολύ απλά, οφείλουμε να ενσωματωθούμε, υπό την έννοια ότι αξίζει και πρέπει να είμαστε αδιάσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας. Επιθυμούμε ένα Ισλάμ ριζωμένο στη Βρετανία του 21ου αιώνα. Μιλάω για τους μουσουλμάνους στη χώρα στην οποία ζω. Δεν γνωρίζω πώς ζουν οι μουσουλμάνοι στη Γερμανία ή την Ελλάδα».
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=227908
Avonidas said
#155. Νομίζω ότι χαρακτηριστικό των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ότι οι αθλητές αγωνίζονταν γυμνοί (και μετά απο κείνο το ατυχές περιστατικό με τη Σπαρτιάτισα και οι θεατές το ίδιο).
Ροδίτισσα ήταν η Καλλιπάτειρα. Ίσως μπερδεύτηκες επειδή οι Σπαρτιάτισσες αγωνίζονταν γυμνές.
Για τους θεατές, μάλλον είναι μύθος ότι παρακολουθούσαν γυμνοί. Οι συνήθειες δεν άλλαξαν μετά το περιστατικό με την Καλλιπάτειρα, απλώς της χαρίστηκε η ζωή επειδή άνηκε σε οικογένεια ολυμπιονικών.
Ιάκωβος said
Γιάννης Κουβάτσος said
Οι οποίοι αριστεριστές καταντούν αντιφατικοί…
Η πραγματικότητα είναι αντιφατική. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί εδώ.
Η μεγάλη εικόνα σήμερα, είναι ακριβώς η ίδια με την εικόνα που παρουσίαζε η Ευρώπη το μεσοπόλεμο
(και όπως ακριβώς την έχω παρουσιάσει τόσες φορές εδώ, ξαναλέγοντας τα ίδια και τα ίδια ☺) :
-Οι νικητές Δημοκράτες της Αντάντ ξεζουμίζουν τη Γερμανία.
-Οι Γερμανοί πεινάνε, πεθαίνουν στους δρόμους, νοιώθουν αδικημένοι και οργίζονται
-Φτύνουν την ιδέα της Δημοκρατίας και ενστερνίζονται τη βία
-Τελικά τρελαίνονται
-Ακολουθούν έναν εντελώς παλαβό ηγέτη
-Και καταστρέφουν την Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία.
Αν αντί Γερμανία βάλεις Μέση Ανατολή, Μουσουλμανικός κόσμος κλπ,αντι Χίτλερ βάλεις τχιχαντιστές και αφήσεις το «οι Δημοκρατικές Δυνάμεις» ως έχει, είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει σήμερα.
Η τζιχαντιστική τρομοκρατία ,είναι ότι ήταν οι ναζιστές το μεσοπόλεμο, μόνο που πρόκειται τώρα, όπως και τότε, για ένα τέρας του Φρανκενστάιν, ένα Γκόλεμ, ένα δημιούργημα των ίδιων των «δημοκρατικών» αλλά πολιτικά τυφλών, Μεγάλων Δυνάμεων του κόσμου.
Το τζιχάντ δηλαδή είναι το σύμπτωμα. Η αρρώστια είναι η Δυτική, κυρίως η Αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Avonidas said
#158. Στις ισλαμικές κοινωνίες τη διάδοση της μπούρκας την υποστηρίζουν μόνο ακροδεξιές, φονταμενταλιστικές ομάδες. Αυτούς, λοιπόν, υποστηρίζουν στην ουσία και στην πράξη οι φιλελεύθεροι Ευρωπαίοι όταν αγωνίζονται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να καλύπτουν το πρόσωπό τους σε δημόσιους χώρους. Το ότι δεν κατανοούν τις επιπτώσεις της στάσης τους είναι κάτι που με ξεπερνάει
Ξανά η ίδια παρανόηση. Η αντίδραση στην απαγόρευση μιας συνήθειας δια της βίας ταυτίζεται με την επιδοκιμασία της συνήθειας. Είναι ο Χαργκέι που δεν θέλει να καταλάβει με ποια μέσα προοδεύει μια ελεύθερη κοινωνία, και αποδέχεται τον τεμπέλικο δρόμο του κομφορμισμού και του βούρδουλα, που τελικά θα κρύψει την κακοφορμισμένη πληγή αντί να τη γιατρέψει.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
149. Άμα λένε όχι στη μαντήλα (ή στο μπουρκίνι), πώς ναι στο σταυρό;
Νικοκύρη, να λέμε και του μαγιού σιγά σιγά. Άκουσα προλίγου στο Κόκκινο περί μπουρκινιού και μαγιό και ήταν κάπως 🙂
Πάνος με πεζά said
@ 159 : Βεβαίως. Ακόμα από το Δημοτικό θυμάμαι το στίχο «Αρχόντισσα Ροδίτισσα, πώς μπήκες;»
Είναι το ποίημα του Λορέντζου Μαβίλη «Καλλιπάτειρα» (από τα λίγα του ποιήματα που δεν έχουν σχέση με γραφεία τελετών…)
Mindkaiser said
Παραθέτω ένα ενδιαφέρον άρθρο γνώμης και σχετική απόφαση του του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αξίζει κανείς να διαβάσει το ιστορικό και το σκεπτικό της απόφασης, αλλά το παρακάτω απόσπασμα του άρθρου είναι χαρακτηριστικό του πού πρέπει να δοθεί έμφαση στον δημόσιο διάλογο. Είναι μία λογική που, αν την τραβήξει κανείς στα άκρα, μπορεί να λειτουργήσει άψογα σαν «μπούρκα» της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.
Από το άρθρο:
«In 2014, the court decided S.A.S. v. France, a case challenging France’s 2010 law banning face-covering veils, including the niqab and the burqa. Despite the far broader application of this ban, the court’s grand chamber upheld it on even squishier grounds than public safety. It ruled that banning the burqa helped preserve “the conditions of ‘living together.’ ” In other words, a woman wearing the burqa in public infringed the “rights and freedoms of others” who might be offended by it.»
http://www.nytimes.com/2016/08/24/opinion/when-a-swimsuit-is-a-security-threat.html
http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-145466
Γιάννης Κουβάτσος said
156. Επίσης να καταγγείλουμε το βάρβαρο έθιμο των ορθόδοξων χριστιανών να βουτάνε τα νεοφώτιστα στην κολυμπήθρα, προκαλώντας τους πιθανά ψυχικά τραύματα. Δεν μ’ αρέσει η περιτομή, αλλά τουλάχιστον δεν προκαλεί μόνιμη σωματική αναπηρία. Έχεις δίκιο, λοιπόν, ας μην το ρίξουμε στην πλάκα προσπαθώντας να συμψηφίσουμε ανόμοια πράγματα.
Avonidas said
#162. Άμα λένε όχι στη μαντήλα (ή στο μπουρκίνι), πώς ναι στο σταυρό;
Εμένα δε μ’ ενοχλεί κανένα από τα 2. Και δεν είμαι ακριβώς θρήσκος…
Πάντα είχα την απορία πώς περιμένουν να εφαρμοστούν τέτοιοι νόμοι. Αυτό είναι κάτι που ή το ξεχνάνε οι νομοθέτες ή, το πιθανότερο, δεν τους ενδιαφέρει (λογικό, αφού η πολιτική τους καριέρα στηρίζεται στο να περάσουν το νόμο κι όχι στο να τον εφαρμόσουν). Δηλαδή θα κάθεται η αστυνομία και θα τσεκάρει τους περαστικούς τι φοράνε στο λαιμό και στο κεφάλι; Θα ψαχουλεύει και τα μπούστα, άμα είναι μακρύτερη η αλυσίδα; 😛 Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω.
Avonidas said
#165. Δεν μ’ αρέσει η περιτομή, αλλά τουλάχιστον δεν προκαλεί μόνιμη σωματική αναπηρία.
Έλα όμως που για μένα, μια τρύπα στ’ αυτιά, στη μύτη ή στο πουλί ΕΙΝΑΙ μόνιμη σωματική αναπηρία. Άλλοι διαφωνούν επ’ αυτού. Η διαφορά βέβαια είναι ότι ένας ενήλικας μπορεί να διαλέξει να τρυπήσει τ’ αυτιά του, ενώ ένα βρέφος δεν μπορεί βέβαια να διαλέξει να πετσοκόψει το πουλί του.
Εν τέλει, έχουμε κάποιες πρακτικές κατευθυντήριες: επιτρέπουμε τα σκουλαρίκια, τα τατουάζ, τα πίρσινγκ στους ενήλικες, αλλά δεν επιτρέπουμε ούτε καν στους ενήλικες την αυτοκτονία ή τον αυτοτραυματισμό σε τέτοιο βαθμό που δεν θα μπορούσαν να φροντίσουν τον εαυτό τους. Θεωρούμε για ορισμένες πράξεις ότι το να διαλέξει να τις κάνει κανείς στον εαυτό του σημαίνει ότι δεν έχει σώας τας φρένας. Αλλά, εκτός κι αν συμπεριλάβουμε κάθε θρησκευτική πεποίθηση στη σφαίρα της παράνοιας, δεν βλέπω πώς μπορούμε να κάνουμε διάκριση ανάμεσα σε αυτά που διαλέγει να κάνει κανείς επειδή τα θέλει, και σ’ αυτά που κάνει επειδή τα πρεσβεύει η θρησκεία που ασπάζεται.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ο λόγος που δεν αναγράφεται για κανέναν το θρήσκευμα στην ταυτότητα, να ίσχυε και για τα σύμβολα.
Είναι μια επιβεβλημένη προστασία του δικαιώματος του απόρρητου των θρησκευτικών πεποιθήσεων όλων.Γι΄αυτό,ακόμη κι αν το επιθυμεί κανείς, δεν του αναγράφουν το θρήσκευμα. Όποιος θέλει να το διατρανώνει ας πα το φωνάζει στη χαράδρα ή στους τόπους λατρείας.
166.>>Δηλαδή θα κάθεται η αστυνομία και θα τσεκάρει τους περαστικούς τι φοράνε στο λαιμό και στο κεφάλι;
Αυτό(και χειρότερο) δεν κάνουν τώρα στις παραλίες της Γαλλίας;
Αλλά όχι, ασφαλώς όχι, δεν εννοώ (εγώ κιόλας) να κυνηγάν τα σταυρουδάκια,ομοίως όμως ούτε τις μαντήλες ! Αυτά έπρεπε να έχουν ρυθμιστεί στην ώρα τους. Εμείς ως χώρα ακόμη δε διαχωρίσαμε την Εκκλησία από το κράτος, τί να λέμε.
Avonidas said
#164. It ruled that banning the burqa helped preserve “the conditions of ‘living together.’ ” In other words, a woman wearing the burqa in public infringed the “rights and freedoms of others” who might be offended by it.
Δηλαδή, το δικαίωμά μας να τη μπανίζουμε; Δεν θυμάμαι να έχει διακηρυχθεί τέτοιο θεμελιώδες δικαίωμα, ενώ αντίθετα υπάρχει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Αναμένω ακόμα πιο ευφάνταστες ρητορείες, όπως ότι μια γυναίκα με μπούρκα μπορεί να ληστέψει τράπεζα με καλυμμένο το πρόσωπο.
Ιάκωβος said
160. λάθος, η επανάληψη παρακαλώ να διαγραφεί από τα πρακτικά.
146, Ριβαλντίνιο
Ναι, οι Τσιγκ. Αν κάποιος έκοβε την κοτσίδα του, ήταν δείγμα ότι προσχωρεί στην επανάσταση.
159,ΝΜ
155, Αβόνιδας
Μια που θίχτηκαν και τέτοια θέματα, ιδού κάτι καινούριο που έμαθα.
Εδώ, σε ένα άλλο νήμα, είχε συζητηθεί το μήκος του πουλιού των κλασικών αγαλμάτων.
Είχα υποστηρίξει ότι το ζήτημα ίσως αφορά την συνήθεια της παιδεραστίας στην αρχαία Αθήνα και ακόμα ότι μπορεί να είναι και ένα θέμα καθαρά αισθητικό. Πιστεύω, ότι αντίθετα με άλλες ερωτογενείς ζώνες του ανθρώπινου σώματος ( στήθος, γλουτοί, λαιμός, κλπ), τα ίδια τα γεννητικά όργανα δεν μπαίνουν καθόλου μέσα στο πεδίο της αισθητικής. Η θέα τους είναι πολύ δυνατή και πέρα απο το ωραίο ή το άσχημο . Και το ίδιο συμβαίνει και στα δυο φύλα.
Ψάχνοντας όμως, ανακάλυψα και κάτι άλλο που δεν ήξερα (ή το είχα ξεχάσει, ή τοχω ξαναπεί εδώ και το χω ξεχάσει, οι πληροφορίες στο δίκτυο καμιά φορά είναι καταιγιστικές)
Οι αρχαίοι Έλληνες της κλασσικής εποχής ακόμα και στα Γυμναστήρια εμφανιζόντουσαν μεν γυμνοί, αλλά υπήρχε κάτι για το οποίο θα ντρεπόντουσαν. Να δείξουν τη βάλανο. Γι αυτό όσοι δεν μπορούσαν να είναι «σεμνοί» έδεναν με φιόγκο την ακροβυστία με ένα σκοινάκι που το έλεγαν κυνοδέσμη, δηλαδή λουράκι σκύλου.
Κάτι δηλαδή σαν τη σεμνότητα των ιθαγενών της Νέας Γουινέας, που ντρέπονται να εμφανιστούν χωρίς να κρύβουν το πουλί τους με καλάμι, αλλά στα πιο κάτω δεν τους ενοχλεί καθόλου η ελευθερία.
Γιάννης Ιατρού said
Πολύ καλό το θέμα Νίκο, και πάει μακριά (δεν είναι μόνο το θέμα της ενδυμασίας…)
Κατ΄ εμέ, το πρόβλημα δεν είναι η ενδυμασία/εμφάνιση κλπ. (με παράδειγμα την Γαλλία, όπου η αντίδραση είναι του τύπου πονάει χέρι, κόψε κεφάλι). Είναι αφ΄ ενός η διαφορετική θρησκευτική /πολιτισμική /κοινωνική αντίληψη για την γυναίκα (επί του προκειμένου, αλλά και γι΄ άλλα θέματα γενικότερα) και αφ΄ ετέρου ο φόβος από την συγκέντρωση σημαντικού αριθμού ανθρώπων από την μέση ανατολή και την αφρική στην ευρώπη, είτε λόγω μετανάστευσης (οικονομικοί μετανάστες) είτε λόγω συρράξεων στις χώρες τους (πρόσφυγες).
Και μην ξεχνάμε, ότι όλο αυτό είναι και πεδίο εκμετάλλευσης από ακραίους, ένθεν κι ένθεν. Π.χ. τα όπλα/εκρηκτικοί μηχανισμοί κρύβονται καλύτερα στα πολλά ρούχα ή απ΄ την άλλη ο ρατσισμός κι η εκμετάλλευση (π.χ. φτηνό εργατικό) που κάνουν το παν για να μην υπάρξει μια αφομοίωση/συγχώνευση.
Γενικά, όποιος δεν σέβεται τις γυναίκες στην ελευθερία των επιλογών τους, συνήθως δεν σέβεται και γενικότερα όλους όσους δεν ταιριάζουν στο δικό του πατρόν.
Όσο για τις διάφορες εικόνες στα παραπάνω σχόλια (ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά 🙂 π.χ. 122γ Ρίβα, 116 Πάνος, 102β, 110β,γ,δ Crono), πολύ γέλασα. Τι να πει κανείς; Μόνο αυτό

Για να ευθυμήσουμε λίγο μια σχετική συνεισφορά:
129: Soumela
… είναι ότι δεν βλέπουν πως ένα ρούχο όταν βρέχεται πάνω στο σώμα είναι πιο σεξουαλικό…
Λοιπόν έχεις απόλυτο δίκιο. Αλλά όχι μόνο όταν βρέχονται, έχουμε και τα τελευταίας τεχνολογίας υφάσματα, όπου δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις σημαντικές επιδράσεις διαφόρων άλλων φυσικών παραγόντων… π.χ.

sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα, έλειψα λίγες ώρες και είχε εβδομήντα σχόλια -το θέμα ενδιαφέρει!
97 Και μια εφημερίδα αρκεί
101 Ελληνίδες μουσουλμάνες πάντως έμπαιναν με τα ρούχα (περίπου όπως οι τυνήσιες της φωτογραφίας και λίγο περισσότερο)
103 Ο δεύτερος λόγος: 2. Save on suncream and waxing!
137 Τριάντα πόντους από το έδαφος, όχι παραπάνω
158 Ωραία συνέντευξη
162 Ποιος είπε «μπουρκινιού» θυμάσαι;
166 Τα εμφανή σύμβολα είχαν απαγορευτεί, αν θυμάμαι καλά. Και δεν θυμάμαι τι είχε γίνει με τις κιπά.
Pedis said
# 11 – Ελένη, έτσι είναι. Συμφωνώ απόλυτα με τα επιχειρήματά σου!
Avonidas said
#168. Μα Έφη μου, το να μην υποχρεώνεσαι να δηλώσεις θρήσκευμα στο κράτος δεν είναι το ίδιο με το να υποχρεωθείς να το κρύψεις! Το απόρρητο έχει σκοπό να σε προστατέψει από καταστάσεις όπου η μη συμμόρφωσή σου με την άποψη της πλειοψηφίας σε αφήνει ευάλωτο σε διακρίσεις — χαρακτηριστικό παράδειγμα ο στρατός. (Με την ευκαιρία, ο στρατός γράφει στα παλιά του τα παπούτσια το απόρρητο, αλλά αυτό είναι άλλη πονεμένη ιστορία). Αν εσύ αισθάνεσαι άνετα και θες να το διακηρύξεις παντού, κανείς δεν στο απαγορεύει, μην τρελαθούμε.
Ο χαμός με τις ταυτότητες έγινε επειδή κάποιοι ορθόδοξοι ελληνάρες ουσιαστικά ήθελαν να υποχρεώσουν το κράτος να ασχοληθεί γραφειοκρατικά με την πάρτη τους, δικαίωμα που καθόλου δεν το είχαν.
Μιχάλης Νικολάου said
Τις νέες γαλλικές προδιαγραφές για τις λουόμενες στην παραλία τις λες και
συνταγή μπουρ(γ)κινιών!
Μιχάλης Νικολάου said
13, …Τυνησία – 2006…
Ωραία αυτά τα νησιά.
Επόμενοι σταθμοί: Μελανησία, Μικρονησία, Πολυνησία!
Avonidas said
#176. Μην ξεχνάς και την Αμνησία! 😉
sarant said
169 Είδα κάπου ότι στις επιθέσεις που έγιναν σε πλαζ (δεν θυμάμαι σε ποιαν αφρικανική χώρα) οι φονιάδες μπήκαν στο πεντάστερο φορώντας μπούρκες και μετά τις έβγαλαν και άρχισαν να ρίχνουν με τα καλάσνικοφ. Δεν το έχω διασταυρώσει.
Ποντικαρέος said
@174 Στο στρατό έχει και την πλάκα του το θέμα.
Πήγα ναύτης αφότου είχα βγάλει τη νέα ταυτότητα (χωρίς το θρήσκευμα). Οπότε στο κέντρο που παρουσιάστηκα με ρωτήσανε θρήσκευμα και τους απάντησα ότι γράφει η ταυτότητα. Κόμπλαραν άσχημα (και οι ναύτες και ο υποπλοίαρχος που επέβλεπε).
Τελικά δε γράψανε τίποτα.
Μιχάλης Νικολάου said
…bi- …δηλώνει το «δύο»,
όταν αργότερα εμφανίστηκε το τόπλες, ονομάστηκε monokini…
Εμφανίστηκε και το τρικίνι, αλλά δεν γνωρίζω περισσότερα.
H Βίκη με πληροφορεί ότι είμαι νυχτωμένος στα βαθιά (νερά) και υπάρχουν αρκετές ακόμα παραλλαγές του μπικινιού.
Μιχάλης Νικολάου said
177, Πάνσωστος!
Γιάννης Κουβάτσος said
Έβλεπα τις προάλλες ένα ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ για τη ζωή στην Υεμένη. Δόθηκε ο λόγος και σε μια ομάδα ντόπιων γυναικών, οι οποίες εξέφρασαν την επιθυμία τους να μη φοράνε μπούργκα, να αποφασίζουν οι ίδιες αν θα φοράνε μαντίλα, να μπορούν να κυκλοφορούν ασυνόδευτες στον δρόμο, να έχουν λόγο στην επιλογή του συζύγου τους, να μπορούν να σπουδάζουν, να, να, πολλά να, αυτονόητα πλέον για μας. Μπορεί βέβαια να ήταν πληρωμένες πράκτορες, δούρειος ίππος των δυτικών ιμπεριαλιστών. Μπορεί όμως και να ήταν απλώς άνθρωποι που είχαν απαυδήσει από την καταπίεση, να είχαν βαρεθεί να είναι οικιακά υποζύγια. Ποιος ξέρει…Το θέμα είναι υποκειμενικό.
Avonidas said
#179. Κοίτα ρε γμτ, να μη το σκεφτω! Σπάσιμο θέλει το κεφάλι μου…
Avonidas said
#178. Από ένα παλιό Ισοβίτη του Αρκά:
Μοντεχρήστος: Τα μαθες, Ισοβίτη;
Ισοβίτης: Όχι, τι έγινε;
ΜΧ: Δύο κρατούμενοι σκάψανε τούνελ με τα κουτάλια της σούπας.
ΙΒ: Ε, λοιπόν;
ΜΧ: Λοιπόν, δόθηκε διαταγή να αφαιρεθούν από όλους τους κρατούμενους τα κουτάλια!
ΙΒ: Πω πω! Ευτυχώς δηλαδή που δεν έσκαψαν με τα νύχια τους!
Ποντικαρέος said
@183 Πήρα ρίσκο όμως γιατί αν στράβωναν και πίστευαν ότι τους δούλευα θα τον είχα πιει. Οπότε μάλλον δεν το συστήνω …
Avonidas said
#182. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις στη διαφορά του «είναι προαιρετικό» με το «απαγορεύεται»;
Spiridione said
172 τέλος. Νικοκύρη, μόνο στα γαλλικά σχολεία έχουν απαγορευθεί – και, ναι, όλα τα εμφανή σύμβολα, και μεγάλοι σταυροί και κιπά και κες των Σιχ, τα πάντα – (δεν ξέρω για σχολεία άλλων χωρών).
Γενική απαγόρευση να φορά κάποιος θρησκευτικά σύμβολα στους δημόσιους χώρους δεν υπάρχει πουθενά. Υπάρχει μόνο η απαγόρευση της μπούρκας στη Γαλλία με τον γνωστό νόμο του Σαρκοζί, που επειδή υπήρχαν νομικά προβλήματα (το ΕΔΔΑ έχει κρίνει ότι η απαγόρευση της μαντίλας σε δημόσιους χώρους, δηλ. εκτός από σχολεία, είναι παράνομη), την ψήφισαν με τη μορφή γενικής απαγόρευσης κάλυψης του προσώπου σε δημόσιους χώρους και όχι σε σύνδεση με τη θρησκεία. Η απόφαση αυτή που αναφέρθηκε παραπάνω, του ΕΔΔΑ του 2014, έκρινε ότι δεν παραβιάζεται η ισότητα των φύλων ούτε είναι σύμβολο καταπίεσης η μπούρκα (αλλάζοντας νομολογία σε σχέση με παλιότερες αποφάσεις της για τη μαντίλα σε σχολικούς χώρους), ούτε παραβιάζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ούτε κινδύνευει η δημόσια τάξη. Έκρινε ότι τα κράτη έχουν μεγάλα περιθώρια σχετικά με αυτή την αρχή του “Vivre ensemble”, που παρότι αναγνωρίζει το δικαστήριο ότι είναι λίγο θολή και επικίνδυνη για καταχρήσεις, τη δέχθηκε για την περίπτωση της Γαλλίας με συνοπτική αιτιολογία είναι αλήθεια, δηλ. ότι το πρόσωπο παίζει μεγάλο ρόλο στην επικοινωνία και αλληλεπίδραση των ανθρώπων. Και στο Βέλγιο υπάρχει απαγόρευση μπούρκας.
Στη Γερμανία πρόσφατη απόφαση για τις μαντίλες στα σχολεία
http://www.naftemporiki.gr/story/927259/germania-epetrapi-i-islamiki-mantila-gia-tis-mousoulmanes-kathigitries
sarant said
187 Νόμιζα και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, αλλά μάλλον είναι έτσι που τα λες.
gpoint said
142
Δηλαδή αν είχαν το σταυρουλάκι από πίσω θα παίρνανε το χρυσό ;; εκκλησιαστικές συνήθειες γαρ…
Ποντικαρέος said
@189 Εννοείται 😛 Με το σταυρό στον κώλο θα κολυμπούσαν καλύτερα 😛
Σκύλος said
Διατί αποκρύπτει ο Νικοδέσποτας την αντίστροφη σχέση του μπικίνι με το μπικικίνι; Το μεν μπικίνι όσο λιγότερο τόσο καλύτερο, το δε μπικικίνι όσο περισσότερο τόσο καλύτερο…
Ποντικαρέος said
Γαλλία: Ένοπλοι αστυνομικοί εξανάγκασαν γυναίκα που φορούσε μπουρκίνι να βγάλει τα ρούχα της
http://www.huffingtonpost.gr/2016/08/24/diethnes-burkini-nikaia_n_11674974.html?1472039669&utm_source=News247&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget
ακρ. said
Από το 2011 που ήρθα στη Θεσσαλονίκη, κάθε χρόνο έβλεπα στα μαθήματα 1 ή 2 φοιτήτριες με μαντήλα.
Για πρώτη φορά τη χρονιά που μας πέρασε δεν είδα καμία. Δε νομίζω πως την έβγαλαν. Νομίζω πως, με το ντόρο που έχει αρχίσει να σηκώνεται, απλώς σταμάτησαν να έρχονται στα μαθήματα. (Σε μας δεν είναι υποχρεωτικές οι παρακολουθήσεις). Στις εξετάσεις φέτος ήρθε μία φοιτήτρια με μαντίλα, που δεν την είχα δει στα μαθήματα.
Ε λοιπόν, ενώ ποτέ δε με ενόχλησε να βλέπω μαντίλες, αυτό με ενοχλεί πάρα πολύ, να μη νιώθουν άνετα δλδ κάποιες φοιτήτριες να έρχονται στα μαθήματα.
Και πού να αρχίσουν οι απαγορεύσεις…
(Που θα αρχίσουν).
Λυπάμαι πολύ που το λέω, αλλά η αίσθησή μου είναι πως αυτού του είδους οι απαγορεύσεις απλώς επιτρέπουν στις δυτικές κοινωνίες να εκδηλώσουν το ρατσισμό τους με όρους πολιτικής ορθότητας, δλδ με την επίκληση «αρχών».
Όμως αρχές χωρίς context = φανατισμός.
@41
Αβονίδα, πολύ δύσκολη η μετάφραση του amendment. Θα έλεγα 13η τροποποίηση, γιατί πρόκειται για προσθήκη μεμονωμένων διατάξεων,, ενώ η αναθεώρηση υπονοεί μιαν ευρύτερη μεταβολή του συνταγματικού κειμένου. Τελείως λάθος είναι η τροπολογία, που όμως λέγεται συχνά.
gpoint said
# 190
ωχ, θα τσαντισθεί ο Ριβαλνντίνιο και θα ανεβάσει κανένα ρατσιστικό ( α λα Μπεργκ) σχόλιο για τον ΠΑΟΚ !!!
Σκύλος said
Κι ένα πολλ που κάνει το ιν.γρ
Συμφωνείτε με την απαγόρευση του μπουρκίνι στις ακτές που αποφάσισαν δήμοι της Γαλλίας;
Ναι 1949 69.68%
Μάλλον ναι 144 5.15%
Μάλλον όχι 149 5.33%
Όχι 488 17.45%
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ 67 2.4%
Σύνολο: 2797
cronopiusa said
Five reasons to wear a burkini – and not just to annoy the French
I created the burkini to give women freedom, not to take it away
Γς said
Τελικά τον καταλάβατε τον σεισμό της Ιταλίας;
Ούτε κι εγώ τον κατάλαβα.
Αλλά τον διαισθάνθηκα, λίγες ώρες νωρίτερα χτες, εδώ στο ιστολόγιο:
https://sarantakos.wordpress.com/2016/08/22/epeteios/#comment-377958
Σκύλος said
Μπουρκινομεζεδάκι: Να φύγουνε, να πάνε στο Ισλάμ! (ο Τσουκαλαδάκης, aka μίστερ Κολλαγόνος, είναι εκ των συνδιοργανωτών της μεγαλειώδους συγκέντρωσης «παραιτηθείτε!»)
sarant said
195 Δυστυχώς και στο ΦΒ πολλοί το ίδιο λένε και προσθέτουν «Να γυρίσουν σπίτια τους»
-μα είναι Γαλλίδες!
Πάνος με πεζά said
Από πλευράς Ευρωκωδίκων, το Amendment μεταφράζεται επίσημα ως «Τροποποίηση». Αλλά παίρνεις ένα συνολικό κείμενο, όπου δε διακρίνεται πλέον η τροποποίηση. Δηλ. ένα ενιαίο κείμενο ήταν το «ΕΝ 1090-2:2008» και ένα άλλο το «ΕΝ 1090-2:2008+Α1:2011». Η τροποποίηση μόνη της δεν διατίθεται, για να μη μπερδεύεσαι (λέμε τώρα…)
Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said
Πρὶν 15 μέρες μπῆκα στὸ μετρό. Σὲ κάποια στάση μπῆκε μιὰ τετραμελὴς οἰκογένεια Μουσουλμάνων. Τὸ ἀνδρόγυνα, ἕνα μωρὸ στὸ καρότσι καὶ μιὰ κόρη μεταξὺ 13 καὶ 15 τὴν ἔκοψα. Ἡ μητέρα φοροῦσε ἄσπρη μαντήλα καὶ μακρὺ ἔντονα χρωματιστὸ φόρεμα, λίγο καρακὶτς θὰ τὸ χαρακτήριζα ἀλλὰ γούστα εἶναι αυτά. Πάντως ἐκτὸς ἀπὸ τὸ πρόσωπο ἦταν πλήρως καλυμμένη κι ἂν δὲν ἦταν μήνας Αὔγουστος δὲ θὰ μοῦ προξενοῦσε ἐντύπωση. Ἡ μεγάλη κόρη φοροῦσε μιὰ καλόγουστη κεραμυδὴ μαντήλα, ἐφαρμοστὸ τζὴν παντελόνι, μοντέρνο ανοιχτὸ καλοκαιρινὸ παπούτσι μὲ ἄβαφτα νύχια καὶ μιὰ λευκὴ, κοντομάνικη σηθροὺ μπλούζα ποὺ τόνιζε ἔντονα τὸ μαῦρο σουτιέν της. Μαντήλα-μαντήλα ἀλλὰ σηθροὺ σηθρού. Ἐσεῖς τὴ γνώμη ἔχετε;
Ὅταν τὸ περιέγραψα στὴ γυναῖκα μου, ποὺ ἔχει κάνει μεταπτυχιακὸ στὴ Γαλλία κι εἶχε πολλὰ πάρε δῶσε μὲ Μουσουλμάνες καὶ Μουσουλμάνους, εἶχε φιλοξενηθεῖ καὶ στὸ Μαρόκο, δὲν τῆς ἔκανε ἐντύπωση. Εἶπε μὲ πολὺ φυσικὸ τόνο «ναὶ ἔτσι ντύνονται».
cronopiusa said
Σκύλος said
Γς said
197:
Φαίνεται ότι δεν το πέταξα έτσι αυτό το παράξενο σχόλιο για σεισμό!
Το σκέφτομαι τώρα κι ανατριχιάζω:
Για κάτι βόλτες που έκανε τα μεσάνυχτα το ποντίκι μου στο γκουγκλ μαπς πάνω απ τα Απέννινα στην Λ’ Άκουιλα, Ανκόνα, Περούτζια.
https://www.google.gr/maps/@38.4350524,22.859216,533002m/data=!3m1!1e3?hl=el
Συνεχής ενημέρωση
https://www.google.gr/maps/@38.4350524,22.859216,533002m/data=!3m1!1e3?hl=el
Γς said
204:
Ιάκωβος said
180, Μιχάλης Νικολάου said
H Βίκη με πληροφορεί ότι είμαι νυχτωμένος στα βαθιά (νερά) και υπάρχουν αρκετές ακόμα παραλλαγές του μπικινιού…
Ναι, υπάρχει και το G-string, που είναι πιο αεράτο και για το οποίο ο Μπαχ έγραψε το γνωστό κομμάτι, Air on G string
Avonidas said
#203. Αυτό ακριβώς.
Πάνος με πεζά said
Τέλος πάντων, όλη η εξέλιξη (της απομείωσης) του μπικίνι, στο http://www.the-bikini.com .
Απολαύστε υπεύθυνα…
Γιάννης Ιατρού said
63: Gpoint
////το δικό μου μουστίτσιο (από μουσακά και πατίτσιο)…
…Η σωστή αναλογία και τα διαλεχτά υλικά…
Ρε Γιώργο, εγώ βάζω τα υλικά, ότι τά ‘κοψα από τον κήπο, θα βάλεις την τέχνη; Να πεταχτώ απέναντι; 🙂

ΣΠ said
«Κάποτε ήταν πολύ μικρό και τώρα είναι πολύ μεγάλο» – Αντιδράσεις για την αστυνομία του μπουρκίνι
gpoint said
# 209
Μιάμμμμμμμμ
Αιμ said
119 Αγγελε, νομίζω η έννοια της δημοσίας αιδους, νομικά, έχει καταργηθεί
Πως θα σας φαινόταν αντί να απαγορευτεί το μπουρκινι να επιτραπεί ο γυμνισμος;
Κατά τα άλλα σαφώς και υπάρχει μια συντηρητικοποιηση των νέων στο θέμα του γυμνου και του τόπλες
Σκύλος said
Παρεμπιπτόντως, όταν είχε φτάσει με το κότερό του (στις Κάννες, νομίζω) ένας σούπερ εμίρης και απαίτησε από τις τοπικές αρχές να μην βλέπει ξεβράκωτες στην παραλία, όπου είχε ρεμετζάρει, οι τοπικές αρχές έσπευσαν να μοιράσουν μπουρνούζια στις λουόμενες.
Επιπλέον των μπουρκινιών, στις Κάννες έχουν απαγορευτεί και οι μεγάλες τσάντες θαλάσσης!
http://news.in.gr/world/article/?aid=1500092681
Αγγελος said
Αχ, amendement/modification…
Στα γαλλικά, modification είναι η συνηθισμένη λέξη και αντιστοιχεί στη δική μας «τροποποίηση», ενώ amendement είναι μάλλον νομικός όρος και, στην κοινοβουλευτική διαδικασία τουλάχιστον, αντιστοιχεί στην «τροπολογία». Στα αγγλικά, απεναντίας, είναι πολύ πιο συνηθισμένη η λέξη amendment. Οι amendments του Συντάγματος των ΗΠΑ είναι οι τροποποιήσεις που έχουν επέλθει στο αρχικό κείμενο του 1787 και που τυπικά έχουν τη μορφή αυτοτελών αριθμημένων κειμένων (όχι δηλαδή «στο άρθρο Χ παράγραφος Ψ οι λέξεις «πλην των δούλων» διαγράφονται» — φανταστικό το παράδειγμα.)
Πριν από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (η Συνέλευση, όπως λεγόταν τότε) είχε εξουσία να προτείνει modifications (στις υποχρεωτικές δαπάνες του σχεδίου προϋπολογισμού, που έπρεπε να εγκριθούν από το Συμβούλιο) και να επιφέρει amendements (στις μη υποχρεωτικές δαπάνες, όπου είχε την τελευταία λέξη). Δυστυχώς, στο αγγλικό κείμενο αυτά έγιναν proposes amendments και modifies αντιστοίχως, και προφανώς το ελληνικό κείμενο, όπως καταρτίστηκε εν όψει της προσχώρησης της Ελλάδας, ακολούθησε το αγγλικό, με αποτέλεσμα το Κοινοβούλιο να «προτείνει τροπολογίες» στις υποχρεωτικές δαπάνες και να «επιφέρει τροποποιήσεις» στις μη υποχρεωτικές δαπάνες. Κι έτσι, επί αρκετά χρόνια οι ελληνόγλωσσοι μεταφραστές του Συμβουλίου είχαν εντολή να αποδίδουν «τροποποιήσεις» τις modifications και «τροπολογίες» τα amendements ΕΚΤΟΣ στη συνάρτηση της διαδικασίας του προϋπολογισμού, όπου έπρεπε να γίνεται το αντίθετο! Η Συνθήκη της Λισαβόνας αναμόρφωσε τη διαδικασία του προϋπολογισμού, καταργώντας μεταξύ άλλων τη διάκριση ΥΔ και ΜΥΔ, και στο μεταξύ τα έγγραφα του Συμβουλίου είχαν φτάσει να συντάσσονται στη συντριπτική τους πλειονότητα στα αγγλικά, οπότε αυτός τουλάχιστον ο πονοκέφαλος εξέλιπε 🙂
Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said
212. Ὅταν καταργήθηκε ἠ ποδιὰ στὰ σχολεῖα, περίπου στὸ μέσο τῆς χρονιᾶς, ἤμουν μαθητὴς καὶ ἔνθερμος ὑποστηρικτὴς τῆς κατάργησης. Ἀγκάλιασαν τὴν ἀλλαγὴ περίπου οι μισὲς μαθήτριες. Οἱ ὑπόλοιπες συνέχισαν νὰ ἔρχονται μὲ ποδιὰ ὡς τὸ τέλος. Ἡ ποδιὰ στὴν πράξη καταργήθηκε τὴν ἑπόμενη χρονιὰ ἐπειδὴ σταμάτησε ἡ παραγωγή τους. Ὁ νόμος δὲν ἀλλάζει τὴ συνήθεια καὶ τὴν κουλτούρα. Οἱ μαθήτριες ποὺ δὲν εἶχαν διαπαιδαγωγηθεῖ νὰ ἐπιλέγουν κάθε μέρα τὶ θὰ φορέσουν βρέθηκαν τὀτε σὲ δύσκολη θέση. Ἡ ποδιὰ τοὺς ἔλυνε αὐτὸ τὸ πρόβλημα. Χρειάστηκαν χρόνο γιὰ νὰ προσαρμοστοῦν στὰ νέα δεδομένα καὶ νὰ ἀλλάξουν συνήθειες. Καὶ συνειρμικὰ θυμᾶμαι τώρα μιὰ ἀξιωματικὸ στὸ στρατὸ ποὺ μοῦ εἶχε πεῖ πόσο τὴ βόλευε ἡ ὁμοιομορφία τοῦ στρατοῦ μιᾶς καὶ σηκωνόταν τὸ πρωὶ καὶ δὲ χρειαζόταν νὰ ψάχνη τὶ θὰ φορέση καὶ νὰ χάνη χρόνο στὸ φτιασίδωμα.
Σκεφτεῖτε, λοιπόν, τώρα πῶς αἰσθάνεται η Μουσουλμάνα ποὺ τῆς λένε νὰ βγάλει τὴ μαντήλα. Ποὺ δὲν εἶναι τὸ ἴδιο μὲ τὴν ποδιά. Μιὰ Μουσουλμάνα ἔχει μάθει ἀπὸ τὸ σπίτι της νὰ ντρέπεται νὰ τὴν βλέπουν ξένοι χωρὶς μαντήλα, σὰ νὰ εἶναι δηλαδὴ γυμνή. Κι ἀπὸ τὴν ἄλλη δὲν ἔχει μάθει νὰ περιποιῆται τὸ μαλλί της ὅπως οἱ Δυτικές, ἄρα πάλι θὰ ξεχωρίζη καὶ θὰ αἰσθάνεται μειονεκτικά. Εἶναι, λοιπόν, ἕνας βιασμὸς νὰ τὴν ὑποχρεώσης νὰ βγάλη τὴ μαντήλα, ὅπως καὶ νὰ ὑποχρεώσουν ἐσένα νὰ βγῆς στὸ δρόμο γυμνός. Ἂν αὔριο βρισκόμασταν σὲ μιὰ χώρα ποὺ ἐπιτρέπεται νὰ κυκλοφορῆς γυμνός πόσοι ἀπὸ μᾶς θὰ γδυνόντουσαν ἐλαφρᾷ τῇ καρδίᾳ. Κι ἂν τὸ ἔκαναν θὰ αἰσθάνονταν τὴν ἴδια ἄνεση μὲ τοὺς ντόπιους; Ὅσο ἐπιφανειακὸς εἶσαι ἂν πῆς ὅτι κυκλοφοροῦμε ντυμένοι ἐπειδὴ μᾶς καταπιέζει ὁ νόμος, ἄλλο τόσο ἐπιφανειακὸ εἶναι νὰ πῆς ὅτι ἡ Μουσουλμάνα φοράει μαντήλα ἐπειδὴ τῆς τὸ ἐπιβάλλει ὁ νόμος τοῦ Ἰσλάμ ἢ τοῦ κράτους της. Πρὶν τὸ πῆς αὐτό, πρέπει νὰ βάλης τὸν ἑαυτό σου στὴ θέση τοῦ ἄλλου καὶ νὰ ἀφουγκραστῆς αὐτὸ ποὺ αἰσθάνεται. Τὸ νὰ βγάλης τὴ μαντήλα ἀπὸ μιὰ Μουσουλμάνα ποὺ τὴ φοράει εἶναι βιασμός
Σκύλος said
Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said
215. Μιᾶς καὶ τὄφερε ἡ κουβέντα, καὶ μιᾶς καὶ τὸ θέμα τοῦ ἱστολογίου εἶναι ἡ γλῶσσα, νὰ τὸ ποῦμε κι αὐτό. Γυμνὴ καὶ κουρελιασμένη ἔνιωσε καὶ ἡ κακομοίρα ἡ ἑλληνικὴ γλῶσσα ὅταν τῆς ἀφαίρεσαν τοὺς τόνους καὶ τὰ πνεύματα. Ὅταν στὰ πλαίσια τῆς δῆθεν προόδου καταργοῦσαν τὸ ἕνα καὶ τὸ ἄλλο. Ὅποιος ἔχει ἐνσυναίσθηση αἰσθάνθηκε τὸ πόνο ποὺ ἔνιωσε ἡ γλῶσσα μας καὶ πόνεσε μαζί της.
gregoriusworld said
Άλλο πράγμα οι Ολυμπι[α]κοί Αγώνες και άλλο τα Οlympic Games. Διαφέρει η παιδιάς { ομαδικό παιγνίδι } του αγώνος.Στούς Ολυμπικούς Αγώνες [ όχι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ,δεν είναι αφιερωμένοι στην Ολυμπία αλλά στον ΟΛΥΜΠΙΟ ΔΙΑ } ελάμβαναν μέρος ΜΟΝΟΝ Ελληνες ,γι’αυτό υπήρχαν οι Ελλανοδίκες. Ηταν αγώνες Γυμνικοί { εξ ου και Γυμναστικη΄}΄με έπαθλο τον κότινο[ κλαδί αγριελιάς ].Δεν καταμετρούσαν τις επιδόσεις των αθλητών To ».Citius, Altius, Fortius » είναι Ρωμα΄’ι’κό και όχι Ελληνικό.Μετά από αυτά ο καθένας μπορεί να σκεφθεί ,εαν Μαντήλες ,Μπούργκες και μπουργκίνια έχουν σχέση με τον Ελληνικό πολιτισμό και τα Games με το παιδί του ,τον Ευρωπα’ι’κό πολιτισμό. https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwijkcmgtdrOAhUJyRQKHXlDD2QQFggaMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.politeianet.gr%2Fbooks%2F9789608077188-gkoulionis-themos-georgiadis-athlitismos-enas-erotas-alliotikos-80290&usg=AFQjCNFOSDETNnOUkwlPtE7cSLs59uSrrw&sig2=XB_1WB2UWjdUb99ZDYH9_w
Μιχάλης Νικολάου said
206,
Η πλάκα είναι ότι πάτησα το βίντεο για να ακούσω το G-String, και πήρα μήνυμα ότι στην χώρα που βρίσκομαι απαγορεύεται (blocked…on copyright grounds 🙂 )
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
cronopiusa said
οραματίζεται τις μαθητικές ποδιές και το Zeppelinfeld
Κωστής said
#218 Τι σχέση έχει η μπούργκα με το αρχαίο πνέυμα αθάνατο;
(I know don’t feed the troll).
Μιχάλης Νικολάου said
33, 63
Ωραίο το μουστίτσιο!
Μετά από μακροχρόνια συμβίωση ως separate but equal, μουσακάς και παστίτσιο ανοίγουν πλέον καινούργιο κεφάλαιο με ολοκληρωμένες σχέσεις.
ΓιώργοςΜ said
176-177 Για το Καρπενήσι, τίποτα;
Γιάννης Ιατρού said
216: Σκύλε, άσε, παντού έχει διαδοθεί αυτή η μαντίλα 🙂

Μιχάλης Νικολάου said
79, …τι είναι τα «ρούχα του δρόμου», και δεν εννοώ βέβαια αυτά που φοράνε οι καλντεριμιτζούδες….
Οι καλντεριμιτζούδες δεν φοράνε ρούχα του δρόμου,
γιατί κάνουν πεζοδρόμιο!
Ριβαλντίνιο said
@ 189 gpoint
@ 190 Ποντικαρέος
@ 194 gpoint
Πάψτε άθεοι/άθρησκοι/αγνωστικιστές !
Όταν έρθω στα πράγματα, θα σας δείξω εγώ. Θα δείτε τι θα πάθετε.
Αφώτιστος Φιλέλλην said
1. Η γαλλικη ευημερια οφειλεται -σε καποιο βαθμο- στην εκμεταλλευση των πλουτοπαραγωγικων πηγων και του πληυθσμου των μεχρι το 1960 αποικιων της. Το“προλεταριατο θα ειναι “λακες” της εκαστοτε εξουσιας. Ξεκινωντας απο το μικροαστικοποιημενο γαλλικο ρεφορμιστικο προλεταριατο του 1936 με τις πρωτες καλοκαιρινες αδειες για τα “μικτα μπανια του γαλλικου λαου”, μιας χωρας που εκμεταλλευοταν βαναυσα τον πλουτο αρκετων αφρικανικων χωρων (βλ. ΥΓ)
2. Απορροια ή παραπλευρη συνεπεια του γαλλικου ιμπεριαλισμου ειναι η πολυφυλετικοτητα. » Η μετανάστευση μεγάλης κλίμακας πάνω από εναμισυ αιώνα έχει οδηγήσει σε πιο πολυπολιτισμική κοινωνία. Το 2004, το Institut Montaigne εκτιμάοτι στην μητροπολιτική Γαλλία, 51 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν λευκοι (85% του πληθυσμού), 6 εκατομμύρια απο την Βόρεια Αφρική (10%), 2.000.000 μαύροι (3,3%), και 1 εκατομμύριο Ασίατες ( 1,7%)»
https://en.wikipedia.org/wiki/France
3. Το προβλημα της Γαλλαις ειναι η αδυναμια ενσωματωσης της πλειονοτητας των 8 εκατομμυριων μουσουλανων μεταναστων, οι οποιοι συνηθως εργαζονται στις χειροτερες δουλειες που δεν προτιμουν οι περισσοτεροι λευκοι Γαλλοι, ζουν σε αθλιες (για την Γαλλια) συνθηκες, σε πολυκατοικες σε γκεττο, δημιουργουν συμμοριες μικροπαραβατικοτητας στην αρχη κια στη συνεχεια μεγαλυτερης παραβατικοτητας. Προσφατα, δικτυα μουσουλμανων εξτρεμιστων (ISIS,…) αντλουν στρατιωτες στην Μ.Ανατολη αλλα και «μαρτυρες»-δολοφονους για μαζικους φονους απο παραβατικους σεσημασμενους μωαμεθανους οι οποιοι -αιφνιδιως- ενεγοποιουνται ως φονταμενταλιστες.
4. Το να ασχολουμαστε με «την μπούρκα και το μπουρκίνι » δεν εχει τοσο σημασια οσο η προσπαθεια ενσωματωσης του μεγαλυτερου μερους των 8 εκατομμυριων μουσουλμανων μεταναστων-Γαλλων πολιτων.
5. Επισημαινω ενα σημαντικο αποσπασμα του Αρθρου «… Η μουσουλμάνα της Γαλλίας, …., δεν επιλέγει ελεύθερα να φορέσει το μπουρκίνι (ή τη μαντίλα). Δεν επιλέγει ελεύθερα, στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, επειδή έχει έναν συντηρητικό σύζυγο που της το επιβάλλει, επειδή ζει σε μια κλειστή μικροκοινωνία που θα την απορρίψει αν φορέσει συνηθισμένο μαγιό, επειδή κι αν ακόμα ο σύζυγος είναι ανοιχτόμυαλος υπάρχει πάντα ο φόβος να δεχτεί επίθεση από ομοθρήσκους (έχουν γίνει κάμποσα φονικά με θύματα ανυπόταχτες γυναίκες). Θα λέγαμε ακόμα ότι δεν επιλέγει ελεύθερα επειδή έχει διαπαιδαγωγηθεί ότι είναι αμαρτία να δείξει το σώμα της,….»
6. Λοιπον, ο μονος τροπος χειραφετησης της Γαλλιδας μουσουλμανας, αλλα και της απομακρυσνης του εφηβου απο το εγκλημα ειναι η χρηματοδοτηση και η υποστηριξη ωστε να αποκτησει εφοδια για επαγγελματικη αποκατασταση (σπουδες, τεχνη,…) και να εγκαταλειψει οριστικα το γκεττο ( κλειστή μικροκοινωνία). Επισης οι φονταμενταλιστες ομοθρησκοι δεν εχουν κανενα λογο να αυτοδικουν και πρεπει να αντιμετωπιζονται με ιδιαιτερη αυστηροτητα απο την δικαιοσύνη.
Εν πασει περιπτωσει οι δημοτικές αρχές της Κυανής Ακτής θα μπορουσαν για τις συντηρητικες Γαλλιδες μουσουλμανες να ορισουν παραλιες για μπουρκίνι και οποιος/α αλλος/η θελει να απολαμαβνει το θαλασσιο λουτρο του και να τις παιρνει ματι 🙂
ΥΓ Ασχετο αλλα παντα επικαιρο .
Ποτε δεν καταλαβα, γιατι τα μαρξιστικα βιβλια υποστηριζαν οτι το προλεταριατο ειναι ή θα γινει καποτε πρωτοπορεια. Ετσι λοιπον η πρωτοπορεια εγινε …βιβλιοπωλει, και μαλιστα Α.Ε.
Η επανασταση,η πιο σωστα η μεταρρυθμιση, αν γινει ποτε, θα γινει απο εμας τους παραγωγους, βιοτεχνες, ελευθερους επαγγελματιες και τους αυτοαπασχολουμενους κατ ΄αναλογια με το 1848, οπου εγιναν “.. από την τάξη των τεχνιτών, των αρτιζάνων, .. μια τάξη που κατείχε τα δικά της μέσα παραγωγής –εργαλεία και τεχνογνωσία και η οποίαχαρακτηριζόταν από χαμηλά επίπεδα αναλφαβητισμού·…”
http://lse.academia.edu/AlexandrosAlexandropoulos/Papers/1265108/Perry_Anderson_Internationalism_translation_in_Greek
Το μικροαστικοποιημενο “προλεταριατο”θα ειναι “λακες” της εκαστοτε εξουσιας.
Ριβαλντίνιο said
@ 194 gpoint
Παραδειγματίσου από τον πρόεδρό σου και άλλαξε μυαλά.
Αφώτιστος Φιλέλλην said
Οπως σε ολες σχεδον τις δυτικες κοινωνιες μολις πριν 90 ετη επετράπη στην χωρα μας στους άντρες και στις γυναίκες να κάνουν μαζί μπάνιο.
Η ιστορία των bains mixtes (μικτά λουτρά) στην παραλία μας
Ημερομηνία ανάρτησης – 1 Οκτωβρίου 2014, 17:16
1927,η χρονιά που επετράπη στους άντρες και στις γυναίκες να κάνουν μαζί μπάνιο. Τα περίφημα bains mixtes, δηλαδή μικτά λουτρά.
Από το Φάληρο, το Καλαμάκι, μέχρι τον Άλιμο, τη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη. Μέχρι τότε, ακόμη και η συνάντηση άντρα και γυναίκας στα ανοιχτά της θάλασσας θεωρείτο μεγάλο σκάνδαλο. Τα bains mixtes καθιερώθηκαν ως μορφή νεωτερισμού, προκάλεσαν όμως έντονες αντιδράσεις από τους συντηρητικούς της εποχής. Ξεκίνησε δειλά-δειλά το 1925, όταν άντρες και γυναίκες κατέβαιναν στο Καλαμάκι τη νύχτα, και έκαναν μαζί μπάνιο στην θάλασσα. Οι εφημερίδες είχαν πρωτοσέλιδα καθημερινά με αυτή την «έξαλλη» μόδα. Ήταν όμως τέτοια η απήχηση – ιδιαίτερα από τους νεαρούς και νεαρές – που τελικά το 1927 επετράπη και η αστυνομία έπαψε να συλλαμβάνει όσους το τολμούσαν.
Οι «επώνυμες» κυρίες, σύζυγοι αξιωματικών, βουλευτών, καθηγητών κλπ. οι οποίες ήθελαν να ακολουθήσουν την μόδα, αλλά δεν ήθελαν να συζητηθούν από τις «κακές γλώσσες», έπαιρναν μαζί τους την υπηρέτρια και τυλιγμένες σε ένα σεντόνι πάνω από το μαγιό τους, έφταναν μέχρι την άκρη της θάλασσας και πριν βουτήξουν,
Source: http://www.alimosonline.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/4855-%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-bains-mixtes-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%AC-%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%81%CE%AC-2014-09-29
Γς said
226:
Καλντεριμιτζούδες, που τις λέμε και τροτέζες.
Αλλα γιατί;
Αφου troteuse στα γαλλικά δεν ειναι η καλντεριμιτζού.
Αφώτιστος Φιλέλλην said
230 .
http://nstatic.tanea.gr/15857578_bainmixte_enthesi_teliki.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTMlMmYwOCUyZjA5JTJmMTU4NTc1NzhfYmFpbm1peHRlLWVudGhlc2ktdGVsaWtpLmpwZyZ3PTY2MCZoPTM3NiZzdD1mYWxzZSZiZz0wJmNyPWZhbHNlJmF0PTQ%3D
ΑΘΗΝΑ 1927: H χρονιά των bains mixtes
Γς said
230:
Κι ήταν και μια μαμά και κράταγε ένα τέτοιο σεντόνι, μεγάλη πετσέτα ήταν, για να φορέσει το μαγιό της η κορούλα της.
-Πρόσεχε μωρό μου μην σε δει κανας άντρας.
Κι ο Γς:
-Κι όταν μεγαλώσεις με το καλό, μπορείς να γδύνεσαι μπρος τους άντρες.
Αγγελος said
Κάποτε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ο αλησμόνητος Αυγουστίνος Καντιώτης ξεσπάθωσε εναντίον των μπαιν-μιξτ στην πλαζ της Πρέσπας. Τότε έμαθα τη λέξη, και με κατάπληξη πληροφορήθηκα ότι πριν από όχι τόσα πολλά χρόνια τα μπάνια… δεν ήταν μιξτ!
Αγγελος said
1246789/*-+0
asdfghjk.
Αφώτιστος Φιλέλλην said
Γς said
235:
Σαφής
Αγγελος said
Συγνώμη, το 235 κατά λάθος μπήκε. Δοκίμαζα το πληκτρολόγιο, που μερικά πλήκτρα μου κάνουν νούμερα. Αν μπορείς, Νίκο, σβήσ’το κι εκείνο και τούτο.
Γς said
236:
Γς said
238:
>Αν μπορείς, Νίκο, σβήσ’το κι εκείνο και τούτο.
Α, και το 237!
[και τούτο]
Γιάννης Κουβάτσος said
Θυμηθείτε πώς πήγαινε τις κόρες του για μπάνιο ο απόστρατος στρατηγός Ορέστης Μακρής. Ώσπου ήρθε η θεία απ’ το Σικάγο και έσωσε τα δύστυχα κορίτσια. 😊
ΣΠ said
241
Ναι, έτσι:
Γς said
236, 239:
Εχουμε κι εμείς την Κοτ ντ Αζύρ μας. Την Ριβιέρα μας
Διαβάζω:
ΛΑΓΟΝΗΣΙ ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΚΤΗ ΑΡΧΗ
Καταλληλότητα
Σύμφωνα με την μέτρηση του φορέα ΠΑ.ΚΟ.Ε. (Ιούν 2016), η παραλία στην περιοχή ΛΑΓΟΝΗΣΙ ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΚΤΗ ΑΡΧΗ είναι Καθαρή.
Μετρήσεις
πέρυσι 112 Κολοβακτηρίδια: 104 με όριο 250
πέρυσι 51 Εντερόκοκκος: 41 με όριο 100
—-
πέρυσι 112 Κολοβακτηρίδια φέτος 104. Τα 8 πήραν των ομματιών τους. [Τα υπόλοιπα μέχρι τα 250 είχαν πάει τσάρκα δίπλα στο Λαγονήσι].
Δεν λέει πόσα κολοβακτηρίδια στο λίτρο; στον τόνο; στην δαχτυλίθρα; στη σταγόνα;
Εσερίχια κόλι
Bacteria – fronteria
http://caktos.blogspot.gr/2013/09/bacteria-fronteria.html
Μιχάλης Νικολάου said
234,
Σχετικά με τα δύο φύλα,
καταργήθηκαν τα ξεχωριστά μπάνια,
αλλά έχουν μείνει τα ξεχωριστά WC. 🙂
Μιχάλης Νικολάου said
231,
Κοίτα να δεις, βλέπω ότι ο δρόμος και η τροτέζα έχουν κοινή ινδοευρωπαϊκή ρίζα: *dreu-, *derə-, *drā-.
Μπορούν να βοηθήσουν οι συνήθεις ύποπτοι περί τα ινδοευρωπαϊκά;
ΛΑΜΠΡΟΣ said
Eδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν έχει αλλάξει τίποτα στην δομή της μηχανικά «πολιτισμένης» ανθρώπινης μάζας. Η πατριαρχία μέσω της θρησκείας, της οικογένειας και της εκπαίδευσης, επιβάλλει την θέλησή της και τους νόμους της, και οι όποιες παραχωρήσεις της, είναι πάντα προς όφελός της, είτε στις μουσουλμανικές χώρες που καταπιέζουν τις γυναίκες, είτε στις «ελεύθερες» δυτικές που κυριαρχούν η πορνογραφία και ο σεξισμός και το οφθαλμόλουτρο των ξελιγωμένων αυνάνων. Αυτό που διώκεται και καταπιέζεται παντού, είναι η παιδική σεξουαλικότητα κι ο ελεύθερος εφηβικός φυσικός έρωτας, με αποτέλεσμα να παραφρονούν οι άνθρωποι, εξ ου και εύκολη αποδοχή των θρησκευτικών, ιδεολογικών, και πολιτικών παραλογισμών, και η υποταγή τους στους θρησκευτικούς και πολιτικούς απατεώνες. Το πρόβλημα της μπούρκας, της μαντήλας, του μπουρκίνι, του μπικίνι, του στρίνγκ και του ξέκωλου, δημιουργείται μέσα στην φασιστική πατριαρχική οικογένεια, εκεί βρίσκεται και η λύση του, ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ, ΚΑΙ ΑΥΤΟΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΟΙΚΕΓΕΝΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, συμφέρει όμως;
Υ.Γ – Βρήκα υπολογιστή στην παραλία και μπήκα (πως λέμε είδα φώς; (: ) να μπαίνω σιγά σιγά στο κλίμα, τα ξαναλέμε από την Κυριακή το απόγευμα, νάστε καλά όλοι, πλήν φασιστών.
Γς said
241:
Α, δεν θα ξεχάσω μια ανάλογη σκηνή.
Ενα λεφούσι νεαρές κοπέλες [ενός θρησκευτικού οικοτροφείου, ορφανοτροφείου; και δεν το ξέραμε] πλάκωσε στην παραλία και μας πετάχτηκαν τα μάτια έξω από την ομορφιά τους.
Τις συνόδευε ένας παπάς. Ναι!
Μόνο που γελούσανε, μας γελούσαν με νόημα, για κάτι που θα συμβεί.
Και συνέβει. Αλλάξανε και μια μια άρχισαν να εμφανίζεται με το μαγιό της.
Ενα ολόσομο μαγιό με μανίκια και μπατζάκια και γιακά. Και μια κορδέλα που έδενε ψηλά στο λαιμό.
Και τότε καταλάβαμε γιατί γελούσαν για τις χαρούλες που είχαμε κάνει.
Στον Αγιο Αντρέα όταν ο γυμνασιόπαις Γς ήταν στέλεχος στις εκεί κατασκηνώσεις
Γς said
246:
Λάμπρο!
Alexis said
Βρίσκω ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου η απαγόρευση του μπουρκινιού στις γαλλικές πλάζ.
Θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς από λανθασμένη έως γελοία.
Θεωρώ ότι η μπούρκα, το μπουρκίνι, το τσαντόρ, η μαντίλα και όλα τα συναφή αποτελούν βαθύ μεσαίωνα, αλλά τέτοιου είδους απαγορεύσεις δεν βοηθούν καθόλου στην καταπολέμηση του σκοταδισμού και του φανατισμού.
Μοι προξενεί όμως αλγεινήν εντύπωσιν (που θα ‘λεγε και κάποια ψυχή 🙂 ) ότι επί τόσες ώρες κανείς σχολιαστής δεν έχει γράψει μία λέξη για την τραγωδία που χτύπησε την Ιταλία, εδώ στη γειτονιά μας…
Είναι φαίνεται περισσότερο ενδιαφέρον να επιδιδόμαστε σε μάχες χαρακωμάτων προσπαθώντας να πολεμήσουμε οι μεν τον ισλαμικό φονταμενταλισμό οι δε τον δυτικό ιμπεριαλισμό…
Εμένα προσωπικά με έχει συγκλονίσει αυτή εδώ η φωτογραφία με το ρολόι του καμπαναριού να έχει σταματήσει στις 4 παρά 20…
#246: Καλώς τονε κι ας άργησε! 😀
Πάνος με πεζά said
Στα της Ραφήνας, όπως άκουσα, ο (δημότης μας) Μίμης Πλέσσας, φανερώνοντας έναν άλλο εαυτό του, εγκαινιάζει αύριο 25/8 στις 8 στο νέο πολιτιστικό Κέντρο (δίπλα στο Δημαρχείο, και απέναντι από τα «Lidl») μια ιδιότυπη εικαστική έκθεση : με υλικά από το καμμένο και κατόπιν πλημμυρισμένο από τις μάνικες της Πυροσβεστικής παλιό του σπίτι, σύμφωνα με την τεχνική Arte Povera, φτιάχνει συνθέσεις και πίνακες, από τις πωλήσεις των οποίων θα ενισχυθούν αποκλειστικά και μόνο αναξιοπαθούντες κάτοικοι του Δήμου.
Tον άκουσα στο ραδιόφωνο να τα λέει με τόσο ωραία ελληνικά όλα αυτά τα πληροφοριακά, που ντρέπομαι για το «αποδεικνύεται και σε ταλαντούχο ζωγράφο», που αναφέρει το τσαπατσούλικο δελτίο τύπου του Δήμου : http://www.irafina.gr/ekthesi-zografikis-tou-mimi-plessa-sti-rafina-me-agapi-se-zografisa/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μωρέ μπράβο! 250 σχόλια! Σαρώνει! Μπουρίνι το μπουρκίνι.
234. >>πριν από όχι τόσα πολλά χρόνια τα μπάνια… δεν ήταν μιξτ!
εδώ δεν ήταν τα σχολεία μέχρι το ΄80 κοντά
172. τ΄ανασυνθέτω στη μνήμη.Γύρω στις 3 θα ήταν. Χρυσ.Λουκάς; Άκουγα διακεκομένα με αλλού την προσοχή. Αύριο θα το δω.
Παναγιώτης Κ. said
Πολύ λίγο έχει αναφερθεί η ανδρική ευθύνη για αυτή την κατάσταση. Αδίκως τα βόλια στρέφονται εναντίον των γυναικών.
Γς said
249:
Εγώ πάντως την ίδια σχεδόν στιγμή [4:28 ελλάδας, 3:36 Ιταλίας] μια μέρα νωρίτερα προαισθάνθηκα σεισμό. Και το αναρτησα [#197].
Και αυτά για τους χάρτες της γκουγκλ [#204] είναι ΑΛΗΘΕΙΑ!
Δεν με πειράζει,, όσο κι αν ακούγεται γελείο, να ομολογήσω ότι η μεγαλύτερή μου προσπάθεια στα παιδικάτα μου ήταν να διώξω από μέσα μου αυτή την ανεξήγητη δύναμη να προκαλώ άθελά μου διάφορα παράξενα στο περιβάλον μου, όταν ζοριζόμουν και ύδρωνα και … κα…
Και συμπτώσεις, πολλές συμπτώσεις.
Που να με πάρει ο διάολος όταν κατα καιρούς βλέπω [και βλέπουν κι οι άλλοι] ότι δεν έχω καθαρίσει εντελώς με δαύτα.
Μαμά μου!
Pedis said
# 203 – (Σκύλος) Ακριβώς.
Αβονιδα, το πήρες απάνω σου το θέμα σήμερα. Ωραίος.
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα -πράγματι είχαμε πιένες σήμερα
251 Θα μπορούσε να είναι ο Χρ.Λουκάς
246 ΒρεκαλωστοΛάμπρο!
235 Μη μου βάζεις τώρα δύσκολα, αν ήμουν από πάνω θα το έσβηνα
Παναγιώτης Κ. said
Πέρυσι τέτοια εποχή ήμουν στην Τραπεζούντα.
Ήταν εκεί , εκδρομείς και αυτοί , τα μέλη μιας ενορίας από την Θήβα. Ο παπάς που τους συνόδευε δεν φορούσε βεβαίως το ράσο. Προφανώς πειθάρχησε στον Τούρκικο νόμο που απαγορεύει στους ιερωμένους να ξεχωρίζουν στον δημόσιο χώρο.
«Στη Ρώμη όπως οι Ρωμαίοι » που πάει να πει, να προσαρμοζόμαστε στις επικρατούσες συνθήκες.
Γς said
250:
Πολύ ενδιαφέρον.
Θα σε περιμένω Πάνο αύριο εκεί.
Εχω να τον δω από κοντά σχεδόν 60 χρόνια!
http://caktos.blogspot.gr/2014_02_01_archive.html
Γιάννης Ιατρού said
228: Grec non éclairé
1-3,6 σωστός!
Γιάννης Ιατρού said
246: Ρε συ, γιατί δεν μού ‘πες προχθές να σου φέρω ένα να ξεχαρμανιάσεις; 🙂
Γιάννης Ιατρού said
250: Πάνος
…θα ενισχυθούν αποκλειστικά και μόνο αναξιοπαθούντες κάτοικοι του Δήμου….
Ονόματα δε λεμε 🙂
Γιάννης Ιατρού said
253: Γς
μη μας αγριεύεις, βραδιάτικα, φτάνει ο ένας …

Μιχάλης Νικολάου said
250,
Γλυκύτατος και ταλαντούχος άνθρωπος.
Μιχάλης Νικολάου said
Πολυτάλαντος, ήθελα να πω.
Αγαθίας ο Σχολαστικός said
Επιτρέψτε και σε εμάς τους Ελληνοαμερικανούς του Ιλλινόϊ να εκφράσουμε ορισμένες απορίες για τα συμβαίνοντα στην Πατρίδα
1) Εκπληττόμεθα που οι αναγνώστες του Ιστολογίου αναλώθηκαν επί 16 ώρες σε καφενειακού επιπέδου συζήτηση για την μπούρκα και την κλειτοριδεκτομή και απέτυχαν να ενημερώσουν τον πολυάσχολο κ. Σαραντάκο για την κατάπτυστη δήλωση της ελληνόψυχης Κατερίνας Στεφανίδη αμέσως μόλις πάτησε το πόδι της στο «Ελ. Βενιζέλος» ότι δεν έχει ποτέ της ακούσει την εφημερίδα «Αυγή». Σημειωτέον ότι η δήλωση της Κατερινούλας κόπηκε από όλα τα αποψινά Δελτία Ειδήσεων των Καναλιών. Εμείς σάς την παρουσιάζουμε από το μεσημεριανό Δελτίο του Mega, όπου προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση και δεν ήτο δυνατόν να λογοκριθεί
2) Ήδη το επιτελείο μας επληροφορήθη ότι αύριο η «Αυγή» ετοιμάζει μιά πολύ σκληρή πρωτοσέλιδη απάντηση στην ελληνόψυχη Ολυμπιονίκισσα, οπότε θα αναγκαστεί και ο κ. Σαραντάκος να πάρει θέση, ως παλαιός συνεργάτης της εφημερίδος του Σύριζα. Το αστείο είναι πως η «Αυγή» έχει κάνει επανειλημμένως αφιερώματα στο Κατερινάκι από την αθλητική της σελίδα, συνεπώς η γκάφα της Στεφανίδη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.
3) Αλγεινή εντύπωση μάς προκαλεί και το γεγονός πως απαξάπαντα τα Κανάλια απέκρυψαν το γεγονός ότι δεν παρέστη στην υποδοχή της Κατερίνας η μητέρα της, η σεμνή παλιά τετρακοσάρα Ζωή Βαρέλη. Το επιτελείο μας γνωρίζει τον λόγο, αλλά δεν θα τον αναφέρει. Κάποιοι αδαείς λένε ότι η κ. Ζωή Βαρέλη δεν πήγε στην υποδοχή της κόρης της, επειδή έχει προσωπική κόντρα με τον νύν Δήμαρχο Παλλήνης Θανάση Ζούτσο. Πάντως, αν και Συριζαία, η κ. Βαρέλη στις εκλογές του 2014 δεν στήριξε τον υποψήφιο του Σύριζα, Αποστόλη Βολιώτη, αλλά τον ανεξάρτητο Παναγιώτη Μερτύρη.
4) Περισσότερα για την κ. Ζωή Βαρέλη θα μπορούσε να μάς πεί ο Ραφηνεύς βετεράνος αναγνώστης του Ιστολογίου κ. Γς, αφού η μαμά της Κατερίνας εργάζεται χρόνια ως καθηγήτρια της Γυμναστικής στο Λύκειο Ραφήνας.
ΥΓ: Φιλική συμβουλή προς όσους αναγνώστες πάσχουν από άγχος και ντρέπονται να το παραδεχθούν: Ας μελετήσουν την θαυμάσια ανάρτηση της θυγατρός του αυριανού Πλανητάρχου για τους 5 επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους καταπολεμήσεώς του
Γς said
261:
Ετσι ήταν ρε Γιάννη. Τι να κάνουμε;
Και καλά μικρός. Αλλά και μεγάλος, απάνω που νόμιζα ότι είχα καθαρίσει έκανε την εμφάνισή του.
Πάντα σε στιγμές μεγάλης έντασης, πανικού και τέτοια. Όταν ξαφνικά σφιγγόμουν και … ίδρωνα. Το ξέρω ότι είναι γνωστά αυτά τα συμπτώματα, αλλά έτσι ήταν. Σαν τον Πόττερ να’ ούμε.
Τηλεφωνάει η άλλη στον σοβαρό ερασυτεχνικό σταθμό, [που ενίοτε κατέβαινε στα μεσαία και γινόταν πειρατικός προς άγραν του άρτου ημών του επιούσιου] και κανονίζω να βρεθούμε. Κι ήταν δίπλα ο Μπάμπης και μου έκανε νόημα και «Φέρε και καμιά φίλη σου για ‘έναν ξέμπαρκο δω μέσα»
Και συμφωνήσαμε να πάμε όλοι στου Δεληολάνη για καφέ. Και ήρθαν. Και πώς να μπούμε μέσα στο μαγαζί, που δεν βλεπόντουσαν; Κι ήταν και φίλοι εντός.
Και θυμήθηκε ο Μπάμπης ότι δεν έχει τσιγάρα και πετάχτηκε απέναντι στο περίπτερο. Κι από κει μην τον είδατε. Κι έμεινα μόνος. Και να θέλουν οι ψόφιες να μπούμε για καφέ κι εγώ να τα έχω χαμένα. Να ζορίζομαι να μ έχει πιάσει ψιλοπανικός και να … ιδρώνω.
Τότε κατάλαβα. Και έγινε. Με το που μπήκαμε και έλεγα ν ανοίξει η γη και να με καταπιεί έσβησαν τα φώτα. Βραχυκύκλωμα.
Και από κει πάνε κι οι άλλοι. Ακολούθησα το πεπρωμένο μου στο σκοτάδι
Γς said
263:
[Καί] Χημικός κι αυτός
Γιάννης Ιατρού said
265: Ρε συ θα παίρνω πάντα μια βεντάλια/ανεμηστηράκι μαζί, μπας κι ιδρώσεις! Και δεν θέλω ζόρια….
Νά ‘σαι καλά, και πάλι μάγκες 🙂
Άντε, πάω σιγά-σιγά να την πέσω, γιατί αύριο πρωϊ-πρωϊ έχει κηπουρικές εργασίες. Βλέπεις οι μελιτζάνες κι οι πιπεριές/αγγουράκια του #209 δεν βγαίνουν από μόνα τους. Κι ο (γ)ιατρός λέει πολλά χορταρικά κλπ., αγνά 🙂
Γιάννης Ιατρού said
265: Γς, τι έγινε η Γιολάντα ρε φίλε; Την είχα βρει πολύ πιεσμένη τελευταία και την είχα ρωτ’ησει αν ψήνόταν για κανά διήμερο θρησκευτικού τουρισμού στην Τήνο (π.χ.) και ό,τι ήθελε προκύψει. Αλλά δεν θυμάμαι να μου απάντησε,,, Δεν πιστεύω να μού ‘κανες καμιά λαδιά… 🙂 🙂
Γς said
Πως μωρέ;
Με τηλεκίνηση;
Γς said
Πάει γέρασα και ξέχασα τα βασικά
Από το trottoir είναι το τροτέζα. Το πεζοδρόμιο.
Κι όχι απ το troteuse, τον λεπτοδείκτη.
Γς said
>Κι όχι απ το troteuse
trotteuse
spiral architect said
Το μωρό της Καμπούλ http://www.imdb.com/title/tt1217635/ χθεσινή προβολή στην ΕΡΤ, παρακάτω ολόκληρη
Γυναίκες στην Καμπούλ – Παρελθόν και παρόν: http://edition.cnn.com/2014/06/05/asia/gallery/afghan-women-past-present/index.html
Τι να λέμε τώρα για διοικητικά μέτρα …
spiral architect said
@246: Υ.Γ – Βρήκα υπολογιστή στην παραλία και μπήκα …
(γειά σου Λάμπρο)
smerdaleos said
@264, Αγαθία: Επιτρέψτε και σε εμάς τους Ελληνοαμερικανούς του Ιλλινόϊ […] Ήδη το επιτελείο μας επληροφορήθη ότι
—-
Pedis said
http://info-war.gr/%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%83%CF%8E%CE%BC/
Προσοχή! Μην ξεφύγει κάνας πόντος του δυτικού καλσόν!
gpoint said
Για τον Αρη, τι να πω, όλα τάχαμε δει, αυτό μς έλειπε !!
sarant said
Kαλημέρα ευχαριστώ για τα νεότερα!
275 Και ο Πάγκαλος είχε ορίσει να μην απέχει η άκρη της φούστας περισσότερο από 30 πόντους από το έδαφος.
256 Όπως οι Ρωμαίοι, αλλά οι μπουρκινοφορούσες των γαλλικών πλαζ είναι Ρωμαίες -δηλαδή Γαλλίδες.
cronopiusa said
Il terremoto in diretta negli studi di Rainews
gpoint said
# 229
Μικρέ δεν έχεις καταλάβει ακόμα πως οι ΠΑΟΚτσήδες είναι υπεράνω θρσκειών και κομμάτων, ό,τι γουστάρει ο καθένα αλλά….
Ο Π Α Ο Κ ΠΑΝΩ ΑΠ» ΟΛΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
gpoint said
# 267
Άντε, πάω σιγά-σιγά να την πέσω, γιατί αύριο πρωϊ-πρωϊ έχει κηπουρικές εργασίες. Βλέπεις οι μελιτζάνες κι οι πιπεριές/αγγουράκια του #209 δεν βγαίνουν από μόνα τους.
δηλαδή, τα βοηθάς στην γονιμοποίηση ;;;;
Γιάννης Κουβάτσος said
Όχι, φίλε Παναγιώτη, τα βόλια δεν στρέφονται κατά των γυναικών, που είναι τα μεγάλα θύματα και σ’ αυτή την περίπτωση. Γι’ αυτό αδυνατώ να καταλάβω αυτούς που δικαίως μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ελλάδα και τη Δύση, αλλά δικαιολογούν τη βάναυση καταπάτησή τους στις ισλαμικές χώρες στο όνομα λέει του σεβασμού της παράδοσης και άλλων κουφών παρομοίων.
cronopiusa said
https://2.bp.blogspot.com/-RQDId_fBWhk/V72oNBliJUI/AAAAAAABVxU
/kHJ2CvyQumMUJfdG_BS0TesB2HDrn3LLQCLcB/s400/earthquake_in_italy__swaha.jpeg
http://www.kefaloniapress.gr/category/topika/seismoi/
gryphon said
274
Θυμαμαι οτι παλαιοτερα ειχες βαλει παλι σκηνη απο αυτη την ταινια εκει οπου ο Τζον Μπελουσι λεει I hate Illinois Nazis.
Aσχετο με το θεμα αλλα η περιπτψση του λεγομενου American Fuhrer εχει μεγαλη σγμασια γιατι σε αυτον οφειλεται οτι 30 χρονια μετα το τελος του Β Παγκοσμιου οι αμερικανοι αλλα και ολος ο κοσμος αργοτερα εμαθε οτι υπαρχουν νεοναζι (μεχρι τοτε μονο οι hells angels και διαφορες συμμοριες χαρλεαδων επιδεικνυε σωαστικες κλπ αλλα και αυτοι καθαρα για λογους προκλησης χωρις να υπαρχει καποια ιδεολογικη συγκροτηση η κατι τετοιο.
Αλλα φιλικα σε ειχα συμβουλευσει να διαβασεις την ιστορια του κατι που δεν νομιζω οτι εκανες .
Εαν το ειχες κανει θα διαπιστωνες οτι ο φοβερος και τρομερος (τριπιθαμος) American Fuhrer ηταν εβραιος ονοματι Φρανκ Ζοζεφ Κοεν που μαλιστα με βαση την ημερομηνια γεννησης του ειχε συλληφθει αλλα και γεννηθει μεσα σε στρατοπεδο συγκεντρωσης οπου κρατουνταν οι εβραιοι γονεις του.
Τωρα γιατι αλλαξε υο ονομα του και παριστανε τον τρομερο νεοναζι θαυμαστη του Χιτλερ τον οποιο κατηφορουσε οτι δεν ολοκληρωσε το «εργο» του την εξοντωση δηλαδη των εβραιων το αφηνω στην κριση του καθενος.
Κατι τρελλογιατροι μετα οταν και τον ειχαν πιασει για παιδεραστια εκτος των αλλων ειπαν οτι το εκανε λογω οιδιποδειου συμπλεγματος που ειχε με τον πατερα του.
Εγω παλι λεω οτι ολα ηταν προσχεδιασμενα ο ανθρωπος επαιξε εναν ρολο και το ολο σκηνικο στηθηκε για να κατασκευαστει ενας ανυπαρκτος μπαμπουλας οι νεοναζι και να περασουν μια σειρα νομων ¨»αντιρατσιστικων» κλπ πρωτα στις ΗΠΑ και προοδευτικα παντου.
Ο Ιδιος οπως εχω ξαναγραψει αγοτερα οταν ξεμπλεξε και με την φυλακη για παιδεραστια αλλαξε και παλι το ονομα του σε Φρανκ Ζοζεφ αυτοαναγορευτηκε εξερευνητης και αρχαιολογος (του κωλου) και μεχρι σημερα κηρυσει οτι οι πρωτοι που πηγαν στην Αμερικη ηταν οι…. Φοινικες η σημιτες γενικα οτι μαυροι απο την Β.Αφρικη δημιουργησαν τον ελληνικο πολιτισμο και γενικα ξερεις Μαυρη Αθηνα κλπ.
Αφώτιστος Φιλέλλην said
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΣΧΕΔΙΑΣΤΡΙΑ ΤΟΥ
«Έφτιαξα το μπουρκίνι για να δώσω αυτοπεποίθηση και ελευθερία στις γυναίκες»
Οι γαλλικές αρχές έχουν παρεξηγήσει το λόγο που δημιουργήθηκε το μπουρκίνι δήλωσε η γυναίκα που το εμπνεύστηκε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να μην μετατραπεί σε σύμβολο διαίρεσης.
ΕΘΝΟΣ On Line 12:13, , ενημερώθηκε 12:28
«Έφτιαξα το μπουρκίνι για να δώσω αυτοπεποίθηση και ελευθερία στις γυναίκες»
Τα σχόλιά της έρχονται εν μέσω διεθνούς κατακραυγής μετά την απαγόρευση της χρήσης του από τους δημάρχους των Καννών, του Villeneuve-Loubet και του Σίσκο, που υποστήριξαν πως το μπουρκίνι, που αφήνει μόνο το πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια ακάλυπτα, αψηφά τη γαλλική νομοθεσία για αντιτίθεται στον κοσμικό χαρακτήρα της Γαλλίας. Τη λίστα συμπλήρωσε και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, δηλώνοντας πως το μπουρκίνι είναι μια «πρόκληση», που υποστηρίζει το ισλαμικό κράτος.
Οι φωτογραφίες μίας γυναίκας που ένοπλοι αστυνομικοί την διατάζουν να βγάλει το μπουρκίνι σε παραλία, συγκλόνισαν τον κόσμο.
«Έχουν παρεξηγήσει την έννοια του μπουρκίνι» δήλωσε η σχεδιάστρια του μαγιό, Αχέντα Ζανέτι, προσθέτοντας πως ο καθένας, ανεξάρτητα από τη θρησκεία του, μπορεί να το φορέσει.
«Ελπίζω να κατανοήσει ο κόσμος ότι δεν συμβολίζει κάτι – πως ο καθένας μπορεί να το φορέσει, δεν είναι κάτι που βλάπτει με οποιονδήποτε τρόπο».
Με τον ήλιο και το σέρφινγκ ένα αναπόσπαστο κομμάτι της αυστραλιανής ζωής, η Ζανέτι σχεδίασε το μαγιό το 2004, ώστε οι μουσουλμάνες γυναίκες, που επιλέγουν να το φορούν, να μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες στη θάλασσα και άλλα σπορ.
«Το μπουρκίνι σχεδιάστηκε για να παρέχει ελευθερία, ευελιξία και εμπιστοσύνη. Σχεδιάστηκε για να ενταχθεί στην αυστραλιανή κοινωνία» δήλωσε σε τηλεφωνική της συνέντευξη με το ίδρυμα Thomson Reuters από το Σίδνεϊ.
Η Ζανέτι δηλώνει έκπληκτη που το μπουρκίνι έχει προσελκύσει τόση προσοχή, δεδομένου ότι είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό στην Αυστραλία.
«Κοιτάξτε τι συμβαίνει στη Συρία ή την Ιταλία» είπε αναφερόμενη στον χθεσινό σεισμό. «Δεν καταλαβαίνω γιατί ένα κομμάτι ύφασμα είναι πιο σημαντικό από όλα αυτά τα πραγματικά σημαντικά ζητήματα;» δήλωσε η γεννημένη στο Λίβανο, Ζανέτι.
«Γιατί οι γυναίκες πρέπει να τιμωρούνται επειδή φορούν κάτι που αντιπροσωπεύει την ελευθερία, την υγεία και την απόλαυση;».
Η Ζανέτι, η οποία ζει στην Αυστραλία για περισσότερα από 40 χρόνια, το σχεδίασε βλέποντας την ανιψιά της, που είχε αποφασίσει να φορά χιτζάμπ, πάλευε να βρει ελαφρά ρούχα για τα σχολικά παιχνίδια.
http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/eftiaksa_to_mpourkini_gia_na_doso_autopepoithisi_kai_eleutheria_stis_gynaikes-64466587/
spiral architect said
sarant said
Εντελώς αντίθετα από το γκάλοπ του in.gr….
smerdaleos said
@283, Gryphon: Αλλα φιλικα σε ειχα συμβουλευσει να διαβασεις την ιστορια του κατι που δεν νομιζω οτι εκανες .
—-
Gryphon, δεν είχα διαβάσει το προηγούμενο σχόλιό σου.
Γενικά όταν βλέπετε ότι δεν σας απαντάω σε σχόλια παλαιότερης ανάρτησης, ενώ σχολιάζω σε σχόλια νεότερης να με ειδοποιείτε.
Σκύλος said
Της μηχανής ραψίματα said
Προ ημερών βρεθήκαμε με παρέα στο Κόκκινο Λιμανάκι στη Ραφήνα. Είχε αρκετό κόσμο στην παραλία και λίγο αργότερα ήρθε και ένα ζευγάρι Μουσουλμάνων με τέσσερα παιδάκια όλα κορίτσια 3-7 ετώ περίπου. Έκατσαν στο μέσον της παραλίας ενώ πίστευα πως θα κάτσουν προς το τέλος κάπου πιο απόμερα (δεν είναι και καμιά μεγάλη παραλία βέβαια). Τα δυο απ΄τα τέσσερα κοριτσάκια (τα πιο μικρά) φορούσαν μόνο το από κάτω του μαγιό. Η μαμά φορούσε φουστάνι μαύρο μέχρι τον αστράγαλο και φυσικά μαντήλα. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν τα ωραία τζελ παπουτσάκια θαλάσσης που φορούσε και τα κατακόκκινα νύχια της. Μπήκε στη θάλασσα μόνο για να βγάλει το μικρότερο κοριτσάκι που με την κουλουρίτσα του πάλευε με τα κύματα να βγει προς την ακτή. Ο πατέρας έμεινε μέσα με τα υπόλοιπα κοριτσάκια. Κάθε τρεις και λίγο όμως γυρνούσε προς το μέρος της και της έκανε επιτακτικά διάφορα νοήματα που δεν καταλαβαίναμε τι σήμαιναν στην αρχή. Εκείνη κάθε φορά ίσιαζε τη μαντήλα της και τράβαγε το φουστάνι της προς τα κάτω. Προφανώς με τα νοήματα την διάταζε να είναι πιο σεμνή. Αφού το ΄κανε 5-6 φορές στο τέλος βγήκε νευριασμένος απ΄τη θάλασσα τραβώντας τα υπόλοιπα κοριτσάκια με βιάση προς τα έξω. Διέταξε τη σύζυγο να τα μαζέψουν και να φύγουν. Την σκούντηξε να προχωρήσει μπροστά εκείνη και οπίσω της αυτός. Όσο ξεμάκραιναν τόσο πιο πολύ της μίλαγε με έντονο ύφος και πριν φτάσουν να πάρουν την ανηφόρα για τα σκαλάκια ακούσαμε και τον ήχο ενός χαστουκιού. Ο ήχος του ακόμη παίζει μες στα αυτιά μου και παρότι έχουν περάσει τόσες μέρες ακόμη με συγκλονίζει.
Σκύλος said
μοτοκίνι!
gryphon said
285-286
Ομως τι μερος του λογου ειναι αυτοι που διαβαζουν Economist;
Με καποια δοση αυθαιρεσιας απαντω οτι οι περισσοτεροι απο αυτους σε αναλογα γκαλοπ για μια σειρα αλλων θεματων θα ηταν σε συντριπτικα ποσοστα υπερ π,χ της Χιλαρυ η θεωρουν τον Πουτιν και την Ρωσια το απολυτο κακο η θα ειναι υπερ των επεμβασεων των νεοκον στο Ιρακ την Συρια κλπ κατα του Μπρεξιτ κατα των ευρωσκεπτικιστων κλπ
Υπαρχει ενας τροπος που βλεπουν μια σειρα απο πραγματα ολοι αυτοι
Εμενα προσωπικα δεν με ενοχλει το μπουρκινι η οπως λεγεται (μονο αυτο το ολοσωμο σαν ρασο η σαν τσουβαλι βρισκω υπερβολικο) αλλα κατανοω οτι οι γαλλοι εχουν χασει τα αυγα και τα καλαθια και βλεπουν οτι οπως τα εκαναν σιγα σιγα και οταν το δημογραφικο θα το επιτρεψει πολυ απλα αυτες οι εικονες θα γινουν κυριαρχες και η εικονα που ειχαν και αυτοι και εμεις οι αλλοι για την Γαλλια θα αλλοιωθει δια παντος.
Οταν οι αριθμοι το επιτρεψουν αυτο θα γινει.
Γιάννης Κουβάτσος said
Και χαστούκι, ε, Της Μηχανής Ραψίματα; Τι να κάνουμε; Οι παραδόσεις πρέπει να τηρούνται και οφείλουμε να τις σεβόμαστε. Ελπίζω να μην παρενέβη κάποιος παρευρισκόμενος για να γλιτώσει την κυρία, γιατί κινδυνεύει να κατηγορηθεί για πολιτισμικό ιμπεριαλισμό. 😟
Γς said
289:
Κρίμα που δεν ήμουν εκεί.
Να κάνω και επίδειξη της αραβομάθειάς μου, Kos Omak και τέτοια!
Επρεπε κάποιος να τον κράξει!
—–
Κοσόμακ. Μεγάλη βρισιά. Σ’ όλον τον κόσμο.
Οχι όμως και την Ιαπωνία
http://caktos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_23.html
Μιχάλης Νικολάου said
Ειρωνική σύμπτωση σχετικά με την ενδεδειγμένη ένδυση των λουομένων είναι και το κλασικό γαλλικό διήγημα Paul et Virginie, όπου σε ναυάγιο η ηρωίδα τραγικά πληρώνει το έσχατο τίμημα, προτιμώντας το από το να απογυμνωθεί και να σωθεί.
cronopiusa said
sarant said
289-292 Δυστυχώς οι ανατολίτες είναι πολύ συχνά έτσι. (Και οι χριστιανοί πάντως, πχ. λιβανέζοι)
Θύμμαχος Θήτης said
280
Δεν ξέρω τί κάνει ο Γιάννης αλλά έχω ακούσει που τις κουνάνε τις ντοματιές. Αν όντως βοηθάει ή είναι αγροτικός μύθος δεν ξέρω. 🙂
Θύμμαχος Θήτης said
297 >
ίσως έχει νόημα αν είναι κάπου χωρίς αεράκι και χωρίς πολλά ζουζούνια, πχ θερμοκήπιο;
Alexis said
#297: Όχι δεν είναι μύθος, βοηθάει σε ακραίες συνθήκες, π.χ. θερμοκήπιο το χειμώνα με ελάχιστο αερισμό και χωρίς έντομα. Υπάρχουν και ειδικοί δονητές γι αυτή τη δουλειά.
Σε υπαίθρια καλλιέργεια δεν υπάρχει φυσικά λόγος για τέτοιες …επεμβάσεις 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
299. Κουνάνε την παρακεί αχλαδιά στην ύπαιθρο 🙂
209.Εύγε Γιάννη με την παραγωγή σου κι ασ’τους να λένε.
Βλήτα αδιάβλητα, τζάνεμ μελιτζάνεμ, πιπερίμ καραμπιπερίμ, αγγούρι τάντι αουγγούρι 🙂 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
289-292-296
Αλλά,όπως μου έλεγε φίλη που έμεινε κάμποσο στο Λίβανο,προ δεκαετίας, ήταν αξιοπρόσεκτο το πόσο πολλά μαγαζιά πολυτελών γυναικείων εσωρούχων και κοσμετολογικών προϊόντων υπήρχαν.Όλες οι ακριβές φίρμες Ευρώπης και Αμερικής, σειρά στη Βηρυτό έλεγε.
cronopiusa said
sarant said
302 Eπόμενο ήταν 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Όταν η Στεφανίδη έδωσε συνέντευξη στην Αυγή πριν από 1,5 χρόνο
http://www.topontiki.gr/article/182682/otan-i-stefanidi-edose-synenteyxi-stin-aygi-prin-apo-15-hrono
Σκύλος said
spiral architect said
Ένα τζιφάκι χίλιες λέξεις:
Γιάννης Κουβάτσος said
304.
Α, την ξέρει την «Αυγή» τελικά η Στεφανίδη! Όπως και να ‘χει, η ψηλομύτικη, η σνομπ αναφορά της κοπελιάς σε μια ιστορική, αν μη τι άλλο, εφημερίδα ήταν άστοχη. Αλλά σταματάω εδώ για να μην παρεξηγηθώ, αφού οι ολυμπιονίκες είναι ιερές αγελάδες και δεν κάνει να τους θίγουμε. Ώσπου έρχεται κάποιες φορές η ΙΑΑΦ και διαλύει τα ροζ συννεφάκια.
Σκύλος said
Canada’s Royal Mounted Police will allow hijabs
http://edition.cnn.com/2016/08/25/world/canada-royal-mounted-police-to-allow-hijabs-trnd/index.html
Σκύλος said
Αίρει προσωρινά την απαγόρευση του μπουρκίνι το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας
http://www.naftemporiki.gr/story/1141074/airei-prosorina-tin-apagoreusi-tou-mpourkini-to-anotato-dikastirio-tis-gallias
Μιχάλης Νικολάου said
293,
Γς, δεκαετία 70, ο θείος μου ο Κυριάκος δούλευε στην Τζέντα, και μού έλεγε ιστορίες για την κατάληξη του ονόματός του και προσπάθειες να το ευπρεπίσουν. Μια ιδέα που είχε πέσει ήταν να γίνει Ντομένικο (το αντίστοιχο ιταλικό) αλλά όλοι οι Έλληνες έλεγαν «ο Ντομένικος», μια απ’ τα ίδια! Ιστορίες…
Μιχάλης Νικολάου said
300,
…και για άμυλα: απαράμιλλα μήλα
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
311. 🙂
Τώρα με ξανάβαλες στο κλίμα: Και σουλτάνα σουλτανίνα.
Από το ζωικό βασίλειο,
ο δειλός κροκόδειλος
ο καρχαρίας ο Ζαχαρίας
sarant said
309 Mε πρόλαβες!
310 Πάντως και το -νικο- στα αραβικά κάτι κακό είναι, μας λέγαν οι ξεναγοί.
Γς said
213β:
Και όλο Μαλάκα τον φωνάζουν κει κάτω τον γιό μου τα αδέλφια του όταν κατεβαίνουν στα συμπεθέρια μας.
Τον λένε Νικο.
Γς said
314:
Κι έκατσα κι έπλασα ολόκληρη ιστορία για να μην πω ευθαίως σε ποιαν ανήκει αυτό το όνομα, κει κάτω
http://caktos.blogspot.gr/2014/03/mona-lisa.html
Μιχάλης Νικολάου said
313,
Ω ναι, και φαντάσου «Κυριάκος Ανδρόνικος», ο θείος μου!
cronopiusa said
Σκύλος said
http://www.telegraph.co.uk/news/2016/08/01/matt-cartoons-august-2016/
Σκύλος said
spiral architect said
Πάνω απ’ όλα στη Δύση έχουμε το θάρρος της γνώμης μας και το διατρανώνουμε:
http://news.in.gr/polls-archive/poll-vote/?plid=1496
(δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα)
Avonidas said
Μετά την απόφαση αυτή, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ υποστήριξε ότι ένας νόμος που θα απαγόρευε τα μπουρκίνι θα ήταν αντισυνταγματικός.
Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, ο Σαρκοζί απάντησε: «Λοιπόν, τότε θα αλλάξουμε το Σύνταγμα. Το έχουμε αλλάξει καμιά τριανταριά φορές, δεν αποτελεί πρόβλημα».
Θα αλλάξει το Σύνταγμα για να απαγορεύσει ένα μαγιό… κάπου σαν να ψιλορετάρει ο Δυτικός Πολιτισμός, τι λέτε κι εσείς;
ΛΑΜΠΡΟΣ said
322 – Πότε ήταν διαφορετικά στον δυτικό πολιτισμό; όταν το σύνταγμα δεν συμφωνούσε με την «δημοκρατία του» η οικονομική ελίτ το άλλαζε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ συνήθως με νομοθετικά διατάγματα, το ίδιο εξακολουθεί να συμβαίνει και τώρα, πάνω απ’ όλα να λειτουργεί η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Όσο πιο απλή είναι η λαϊκή παραπλάνηση, τόσο μεγαλύτερη επιτυχία έχει.
ΓιώργοςΜ said
321 «Διαφωνώ με αυτά που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες»
Αυτό προφανώς αφορά μόνο προφορικά ή γραπτά διατυπωμένες απόψεις. Όταν οι απόψεις είναι ενδυματολογικές, α, όλα κι όλα, η Γαλλία είναι η κοιτίδα της μόδας, δεν παίζουμε με τα ιερά και τα όσια…
sarant said
322-323 Δεν θα το αλλάξει, έτσι το λέει επειδή είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις για τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς.
Ούτε θα πάρει πίσω τα λιγοστά θετικά που έκαναν οι σοσιαλιστές -εδω ακόμα δεν έχουν καταργήσει εντελώς τις 35 ώρες από το 2002 ως σήμερα.
Βλάσης Αγτζίδης said
Δεν φοράνε μπουρκίνι μόνο οι μουσουλμάνες –
http://www.iefimerida.gr/news/285535/den-forane-mpoyrkini-mono-oi-moysoylmanes-deite-magio-poy-proteinoyn-sto-israil-eikones
Θανάσης Αντωνίου said
Καλημέρα
Είμαι κατά της απαγόρευσης του μπουρκίνι διότι πιστεύω πως κάθε άνθρωπος μπορεί να φοράει οτι θέλει όταν κάνει μπάνιο- δεν το συζητάω.
Ταυτόχρονα όμως θεωρώ γελοίο, αηδιαστικό, το φαινόμενο μιας γυναίκας ντυμένης κατά τέτοιο τρόπο να κάνει δημόσια μπάνιο.
Γιατί όμως κάποιες μουσουλμάνες φοράνε μπουρκίνι; Αναρωτηθήκατε; Εννοώ τη φιλοσοφική ερμηνεία.
Για να μην τις βλέπουν τα μάτια των ‘τρίτων’ ανδρών, οι οποίοι είναι εκ προοιμίου όλοι ανώμαλοι, γουρούνια, αισχροί, ερεθισμένοι σεξουαλικά, πόρνοι κ.λπ. Αυτό πιστεύουν οι λιγοστές μουσουλμάνες που φοράνε αυτά τα γελοία φορέματα και τις μπούρκες. Ή έτσι τις έμαθαν… Έχουνε όμως ευθύνη…
Μας μισούν, μας σιχαίνονται συλλήβδην, νιώθουν μιαρές και ‘βιασμένες’ αν εκτεθούν στα μάτια μας, των ανδρών εννοώ. Εκτός του ενός βέβαια που είναι ο σύζυγος.
Αυτές είναι οι ‘πολυπολιτισμικές’, τάχα μου μορφωμένες, ανεκτικές και δυναμικές, και άλλα τέτοια αστεία επίθετα, μουσουλμάνες. Κομπλεξικές είναι απλώς, κυρίες και κύριοι. Φανατισμένες, κομπλεξικές μουσουλμάνες.
Ανήκουν σε έναν άλλο πολιτισμό, βάρβαρο κατ’ εμέ (προσωπική ασφαλώς άποψη), με τον οποίο δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να ζήσω, γιατί εγώ προέρχομαι από την Αναγέννηση και το Διαφωτισμό και είμαι υποχρεωμένος να ανέχομαι τη διαφορετικότητα (Βολταίρος…) και από το αρχαίο ελληνικό πολιτισμό που λάτρευε το γυμνό σώμα.
Πολύ σύντομα όμως, δυστυχώς, θα χρειαστεί για όλα αυτά να παλέψω, γιατί δεν είναι αυτονόητα για τις φανατισμένες αυτές γυναίκες.
Θανάσης Αντωνίου
Avonidas said
#324. Και που το λέει δεν είναι λίγο. Άλλωστε, έτσι αρχίζουν όλα, όταν το αδιανόητο εκφέρεται με άνεση.
-Από το μπουρκίνι στο τσνιούτ… Μήπως ο Μεσαίωνας είναι εδώ; « Πόντος και Αριστερά said
[…] Η συζήτηση είναι ενδιαφέρουσα και μια γεύση για τις ποικίλες απόψεις μπορείτε να πάρετε από εδώ: https://sarantakos.wordpress.com/2016/08/24/burkini/ […]
ΛΑΜΠΡΟΣ said
324 – Εγώ δεν είπα τι θα κάνει, και αν θα το κάνει ο κάθε Σαρκοζί, (δεν τον έχεις ικανό δηλαδή;) αλλά πώς λειτουργούν οι δυτικές «δημοκρατίες», αν αμφιβάλεις, να σου παραθέσω καμιά χιλιάδα αποδείξεις, (αν προκληθώ θα το κάνω☺).
Σκύλος said
sarant said
330 Φοβερός!
Σκύλος said
Ξύλο επειδή δεν ήθελαν να γδυθούν σε παραλία γυμνιστών
http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/humor/ksulo-epeidh-den-hthelan-na-gdythoun-se-paralia-gymnistwn.4239801.html
Avonidas said
#332. Με πρόλαβες.
Ρε παιδιά, το
«Πώς θα σας φαινόταν μια νομική διάταξη που κάνει υποχρεωτικό το γυμνισμό, με το σκεπτικό ότι το μαγιό είναι σεμνοτυφία;»
για πλάκα το έλεγα…
Ορισμένες παρατηρήσεις περί Αριστεράς, θρησκείας και εκκοσμίκευσης με αφορμή το μπουρκίνι | Πολιτική ομάδα για την Αυτονομία said
[…] Η υπόθεση μπουρκίνι συνιστά κομμάτι του ευρύτερου ζητήματος των σχέσεων ανάμεσα στη Δύση και τον μουσουλμανικό κόσμο. Σε ό,τι μας αφορά, έχουμε επανειλημμένως σχολιάσει αυτήν την προβληματική κατάσταση, ειδικά από την άποψη της αδυναμίας Αριστεράς και αναρχικών να τοποθετηθούν με στοιχειώδη σοβαρότητα απέναντι στα θεμελιώδη ερωτήματα που ανακινεί ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται σήμερα οι σχέσεις ανάμεσα σε αυτές τις δύο πολιτιστικές παραδόσεις. Όπως συμβαίνει κατά κανόνα όταν μιλάμε για αριστερό και αναρχικό σχολιασμό πτυχών του συγκεκριμένου ζητήματος, έτσι κι εδώ, άτομα τα οποία ουδέποτε έχουν έρθει σε επαφή με μουσουλμάνους και μουσουλμάνες ως φίλοι ή φίλες, εραστές ή ερωμένες (έστω με άτομα που προέρχονται από μουσουλμανικές κοινωνίες δίχως να ‘ναι θρησκευόμενα, πράγμα πολύ πιο εφικτό ως προς το δεύτερο σκέλος του σεναρίου!), ώστε να γνωρίσουν καλύτερα τι συμβαίνει μέσα στις μουσουλμανικές κοινότητες, βγαίνουν και τοποθετούνται με βαρύγδουπες μάλιστα εκφράσεις, πλήρεις βεβαιότητας, για καταστάσεις των οποίων γενικά αγνοούν βασικές παραμέτρους (θυμίζοντάς μας την αγανάκτηση του Ηλία Πετρόπουλου με τις συνήθειες των ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού). Κλεισμένοι κατά κανόνα στ’ αριστεροφοιτητικά τους γκέτο, οι έλληνες αριστεροί και αναρχικοί που ζουν στη Γαλλία, αν δε μεταφέρουν αυτούσια τη γραμμή των οικείων τους γαλλικών πολιτικών οργανώσεων, απλώς αναπαράγουν όσα διαβάζουν στη Libération, το Mediapart κι όλα τα υπόλοιπα φερέφωνα της καθεστυκίας και πολιτιστικά φιλελεύθερης γαλλικής Αριστεράς των παρισινών σαλονιών. Επόμενο είναι, λοιπόν, να διαδίδουν μια σειρά μύθων τους οποίους αναπαράγουν άθελά τους ακόμη και μετρημένες και «τίμιες» αναλύσεις. […]
Ορισμένες παρατηρήσεις περί Αριστεράς, θρησκείας και εκκοσμίκευσης με αφορμή το μπουρκίνι – ellogos.net said
[…] Η υπόθεση μπουρκίνι συνιστά κομμάτι του ευρύτερου ζητήματος των σχέσεων ανάμεσα στη Δύση και τον μουσουλμανικό κόσμο. Σε ό,τι μας αφορά, έχουμε επανειλημμένως σχολιάσει αυτήν την προβληματική κατάσταση, ειδικά από την άποψη της αδυναμίας Αριστεράς και αναρχικών να τοποθετηθούν με στοιχειώδη σοβαρότητα απέναντι στα θεμελιώδη ερωτήματα που ανακινεί ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται σήμερα οι σχέσεις ανάμεσα σε αυτές τις δύο πολιτιστικές παραδόσεις. Όπως συμβαίνει κατά κανόνα όταν μιλάμε για αριστερό και αναρχικό σχολιασμό πτυχών του συγκεκριμένου ζητήματος, έτσι κι εδώ, άτομα τα οποία ουδέποτε έχουν έρθει σε επαφή με μουσουλμάνους και μουσουλμάνες ως φίλοι ή φίλες, εραστές ή ερωμένες (έστω με άτομα που προέρχονται από μουσουλμανικές κοινωνίες δίχως να ‘ναι θρησκευόμενα, πράγμα πολύ πιο εφικτό ως προς το δεύτερο σκέλος του σεναρίου!), ώστε να γνωρίσουν καλύτερα τι συμβαίνει μέσα στις μουσουλμανικές κοινότητες, βγαίνουν και τοποθετούνται με βαρύγδουπες μάλιστα εκφράσεις, πλήρεις βεβαιότητας, για καταστάσεις των οποίων γενικά αγνοούν βασικές παραμέτρους (θυμίζοντάς μας την αγανάκτηση του Ηλία Πετρόπουλου με τις συνήθειες των ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού). Κλεισμένοι κατά κανόνα στ’ αριστεροφοιτητικά τους γκέτο, οι έλληνες αριστεροί και αναρχικοί που ζουν στη Γαλλία, αν δε μεταφέρουν αυτούσια τη γραμμή των οικείων τους γαλλικών πολιτικών οργανώσεων, απλώς αναπαράγουν όσα διαβάζουν στη Libération, το Mediapart κι όλα τα υπόλοιπα φερέφωνα της καθεστυκίας και πολιτιστικά φιλελεύθερης γαλλικής Αριστεράς των παρισινών σαλονιών. Επόμενο είναι, λοιπόν, να διαδίδουν μια σειρά μύθων τους οποίους αναπαράγουν άθελά τους ακόμη και μετρημένες και «τίμιες» αναλύσεις. […]
Ορισμένες παρατηρήσεις περί Αριστεράς, θρησκείας και εκκοσμίκευσης με αφορμή το μπουρκίνι – ellogos.net said
[…] Η υπόθεση μπουρκίνι συνιστά κομμάτι του ευρύτερου ζητήματος των σχέσεων ανάμεσα στη Δύση και τον μουσουλμανικό κόσμο. Σε ό,τι μας αφορά, έχουμε επανειλημμένως σχολιάσει αυτήν την προβληματική κατάσταση, ειδικά από την άποψη της αδυναμίας Αριστεράς και αναρχικών να τοποθετηθούν με στοιχειώδη σοβαρότητα απέναντι στα θεμελιώδη ερωτήματα που ανακινεί ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται σήμερα οι σχέσεις ανάμεσα σε αυτές τις δύο πολιτιστικές παραδόσεις. Όπως συμβαίνει κατά κανόνα όταν μιλάμε για αριστερό και αναρχικό σχολιασμό πτυχών του συγκεκριμένου ζητήματος, έτσι κι εδώ, άτομα τα οποία ουδέποτε έχουν έρθει σε επαφή με μουσουλμάνους και μουσουλμάνες ως φίλοι ή φίλες, εραστές ή ερωμένες (έστω με άτομα που προέρχονται από μουσουλμανικές κοινωνίες δίχως να ‘ναι θρησκευόμενα, πράγμα πολύ πιο εφικτό ως προς το δεύτερο σκέλος του σεναρίου!), ώστε να γνωρίσουν καλύτερα τι συμβαίνει μέσα στις μουσουλμανικές κοινότητες, βγαίνουν και τοποθετούνται με βαρύγδουπες μάλιστα εκφράσεις, πλήρεις βεβαιότητας, για καταστάσεις των οποίων γενικά αγνοούν βασικές παραμέτρους (θυμίζοντάς μας την αγανάκτηση του Ηλία Πετρόπουλου με τις συνήθειες των ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού). Κλεισμένοι κατά κανόνα στ’ αριστεροφοιτητικά τους γκέτο, οι έλληνες αριστεροί και αναρχικοί που ζουν στη Γαλλία, αν δε μεταφέρουν αυτούσια τη γραμμή των οικείων τους γαλλικών πολιτικών οργανώσεων, απλώς αναπαράγουν όσα διαβάζουν στη Libération, το Mediapart κι όλα τα υπόλοιπα φερέφωνα της καθεστυκίας και πολιτιστικά φιλελεύθερης γαλλικής Αριστεράς των παρισινών σαλονιών. Επόμενο είναι, λοιπόν, να διαδίδουν μια σειρά μύθων τους οποίους αναπαράγουν άθελά τους ακόμη και μετρημένες και «τίμιες» αναλύσεις. […]
Βάγια said
Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνει σχόλιο κάποιος σε αυτά τα ζητήματα. Εγώ από τη μια θεωρώ ότι, όπως λέει κάποιος σχολιαστής παραπάνω, για αυτές τις γυναίκες ισχύει το καλύτερα μπουρκίνι παρά καθόλου εμφάνιση στην παραλία, κάτι σαν μέση οδός, δηλαδή, πράγμα που ίσως σταδιακά να τις εξοικείωνε αυτές, αλλά κυρίως τους άντρες τους, με το δυτικό πολιτισμό. Ακόμη, θεωρώ πολύ σωστούς αυτούς που λένε ότι όχι και πολύ παλιότερα, μαγιό που κάλυπταν πολύ το σώμα φοριόταν σε όλες τις δυτικές παραλίες. Όταν πρωτοεμφανίστηκαν, τα μαγιό που τώρα θεωρούμε θεμιτό να φορούμε στην παραλία, είχαν κριθεί άσεμνα.
Όμως, τρομάζει εμάς τους δυτικούς, καθώς δεν το βλέπουμε σαν απλό ρούχο, αλλά ως σύμβολο του μουσουλμανικού φανατισμού. Πάντως πιστεύω ότι οι ενδυματολογικές απαγορεύσεις μάλλον ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
Γς said
Μικίνι και ρισπεκτ ραμαζάνι
Eίναι καιρός να σκεφτούμε την απαγόρευση της μπούργκας σε όλους τους δημόσιους χώρους. (Δεν υπάρχει μεγαλύτερος σεξισμός) - pesotithes.gr | Ελέυθερ said
[…] πηγη φωτογραφίας/sarantakos.wordpress.com […]