Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τριτοσεπτεμβριανά μεζεδάκια και πάλι

Posted by sarant στο 3 Σεπτεμβρίου, 2016


Τριτοσεπτεμβριανά επειδή σήμερα είναι σημαδιακή ημερομηνία, λαέ του ιστολογίου, 3 του Σεπτέμβρη, επέτειος της επανάστασης του 1843 αλλά και της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ το 1974 -σύμπτωση βέβαια κάθε άλλο παρά τυχαία, αφού ο Ανδρέας Παπανδρέου την είχε διαλέξει την ημερομηνία για τον συμβολισμό της. Και πάλι, επειδή και πριν από πέντε χρόνια είχα μεζεδάκια με αυτόν τον τίτλο -μόνο πέντε, αφού μεσολάβησαν και δύο δίσεκτα έτη.

Για τις 3 του Σεπτέμβρη 1843 δεν έχουμε γράψει στο ιστολόγιο, πριν από δυο χρόνια όμως, που είχαμε τα σαράντα (χρόνια) του ΠΑΣΟΚ είχα δημοσιεύσει εδώ ένα άρθρο.

Η επέτειος του 1843 δεν νομίζω να τιμάται επίσημα. Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ θα γιορταστεί από το κόμμα, στην Πάτρα, τη γενέθλια γη των Παπανδρέου. Κάποιοι είπαν ότι θα ταίριαζε περισσότερο να γιορταστεί στην Κουμουνδούρου, αλλά ψηφοφόρους κυρίως έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, όχι στελέχη. Αλλά για να μπούμε στο κλίμα της ημέρας, ας ακούσουμε ένα εμβληματικό (νομίζω πως το κλισέ δικαιολογείται εδώ) τραγούδι για τις 3 του Σεπτέμβρη, που σύνδεσε, ας πούμε, τις δύο επετείους αφού γράφτηκε για την πρώτη αλλά χρησιμοποιήθηκε από τους θιασώτες της δεύτερης.

Αλλά να προχωρήσουμε στα μεζεδάκια.

* Μετεξεταστέοι στα μαθηματικά: Γράφει η iefimerida για τους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη και βάζει τίτλο: Περισσότεροι οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στο νησί από τους κατοίκους της Μυτιλήνης.

Περισσότεροι; Πόσες χιλιάδες δηλαδή. Ο υπέρτιτλος μάς πληροφορεί: Ανέρχονται στους 5.000.

Κάτι δεν πάει καλά εδώ. Ναι μεν η Μυτιλήνη έχει μπει σε αργή και σταθερή παρακμή από τότε που έχασε τη μικρασιατική ενδοχώρα της, σε συνδυασμό με το κυνηγητό των κυβερνήσεων επειδή οι κάτοικοι του νησιού δεν σκέπτονταν εθνικά, αλλά και κάτω από 5000;

Αλλά στη συνέχεια του άρθρου διαβάζουμε: Αριθμός που σε ποσοστό ξεπερνά το 15% των κατοίκων της πόλης της Μυτιλήνης. Αυτό ισχύει, κάπου 27.000 κατοίκους είχε (το 2001) η Μυτιλήνη. Αλλά ο τίτλος λέει κάτι εντελώς διαφορετικό -και κινδυνολογικό. Να έκαναν λάθος;

* Από τον ίδιον ιστότοπο, μια είδηση που θα επηρεάσει το εκπαιδευτικό γίγνεσθαι της χώρας:

Η Ελεωνόρα Μελέτη αλλάζει καριέρα. Γίνεται καθηγήτρια, που θα διδάσκει.

Δηλαδή; Τι άλλη καθηγήτρια θα μπορούσε να γίνει;

* Με ρωτάει ο φίλος Παντελής κάτι και δεν ξέρω την απάντηση, οπότε παραδίδω το ερώτημα σε σας.

Πρόκειται για κάτι που απ’ όσο έχω ψάξει δεν έχω βρει ονομασία αν και έχω την αίσθηση ότι υπάρχει αλλά δεν μπορώ να την θυμηθώ. Είναι λοιπόν η κίνηση που κάνουμε κυρίως όταν είμαστε στο κέφι, με τα δύο δάχτυλα (μέσος και αντίχειρας) για να παράγουμε ενα χαρακτηρίστικό «κλαπ». Θα μπορούσε να λέγεται «δαχτυλάκια» (απο το παλαμάκια) αλλά όχι, ή δακτυλοκρότημα αλλά δεν. Τέλος πάντων πώς λέγεται; Ευχαριστώ.

Είχα την εντύπωση ότι αυτό το δακτυλοκρότημα το λέμε «κάνω στράκες», αλλά το λεξικό διαφωνεί και λέει πως αυτός είναι ο ήχος που κάνουν οι αμαξάδες με το καμουτσίκι.

Θυμάμαι εντωμεταξύ (από ταινία που έχω δει, δεν είμαι τόσο παλιός) ότι οι αρχαίοι Αθηναίοι κροτάλιζαν τα δύο δάχτυλα όταν ήθελαν να επευφημήσουν, δεν χτυπούσαν παλαμάκια. Οπότε, θα υπάρχει σχετική λέξη -ή μήπως είναι «κροτάλισμα»; Περιμένω από τη συλλογική σας σοφία.

* Τηλεόραση δεν πολυβλέπω, αλλά έτυχε να διαβάσω μια σχετική είδηση στο in.gr: Τον επιτυχημένο δρόμο των ισπανικών σειρών φαίνεται πως ακολουθεί η ΕΡΤ, που μετά την ανταπόκριση που είχε από το κοινό η προηγούμενη σειρά «Η μοδίστρα» συνεχίζει να επιμένει ισπανόφωνα, με την ίδια πρωταγωνίστρια, Αντριάνα Ουγκάρτε και τη σειρά «La Seniora».

Σε ποιαν ακριβώς γλώσσα υπάρχει το «La Seniora»; Στα ισπανικά είναι señora, στα ιταλικά signora, στα πορτογαλικά senhora, στα καταλανικά senyora. Μόνο στα φραγκοχιώτικα είναι «la Seniora», αλλά αν είναι έτσι γράψτε το ελληνικά, «Λα Σενιόρα», δεν θα κολλήσετε ιό.

* Μου γράφει φίλος:

Τελικά, το επώνυμο «Ερντογάν» δεν αποτελεί εγγύηση προστασίας, αναφερόμενος στην είδηση ότι στην Τουρκία συνελήφθη η λογοτέχνισσα Ασλί Ερντογάν.

Του απάντησα ότι, στις μέρες μας, ούτε το επώνυμο Πούτιν προστατεύει πάντοτε, ακόμα ούτε και το ονοματεπώνυμο Βλαντιμίρ Πούτιν, μια και, όπως έγραψαν αγγλοσαξονικές εφημερίδες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνελήφθη σε σουπερμάρκετ της Φλόριντας. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, πάντως, κυκλοφορεί ελεύθερος.

* Αυτό μου θυμίζει ένα ειδησάκι που είχα δει σε μιαν εφημερίδα του 1932, με τον τίτλο «Συνελήφθη για βιασμό ο Βενιζέλος». Όχι βέβαια ο Ελευθέριος, ούτε καν ο Σοφοκλής, αλλά ένας 19χρονος βοσκός στην Κρήτη, ονόματι Βενιζέλος Λαγουδάκης ή κάτι τέτοιο.

* Ένας φίλος μου στέλνει ένα απόσπασμα από τις δηλώσεις που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης ύστερα από τη συνάντησή του με τον επίτροπο Δημ. Αβραμόπουλο και με ρωτάει αν έχουν γλωσσικό λάθος. Ο ίδιος βέβαια μάλλον πιστεύει ότι υπάρχει λάθος, αφού το μέιλ του έχει τίτλο «Ο κουλισμός της εβδομάδας».

Το επίμαχο απόσπασμα είναι: «….λυπάμαι να διαπιστώσω ότι πολλά από τα ζητήματα στα οποία φαινόταν ότι υπήρχε μια συμφωνία με την κυβέρνηση, δεν έχουμε δει τα απαιτούμενα βήματα προόδου»

Καταρχάς, ξεκινάει με τη διαπίστωση ότι τα «ζητηματα στα οποία φαινόταν» και ενώ θα περίμενε κανείς να συνεχίσει «τελικά βρίσκονται σε στασιμότητα» ή «δεν έχουν λυθεί», χάνει τον ειρμό και αλλάζει το υποκείμενο της πρότασης. Αλλά ας πούμε ότι είναι τσαπατσουλιά του προφορικού λόγου, που συχνά συμβαίνει σε χειριστές του λόγου που δεν έχουν μάθει να χρησιμοποιούν περίπλοκες φράσεις.

Έπειτα, δεν στέκει καλά το «λυπάμαι να διαπιστώσω». Μπορείς να πεις «λυπάμαι να κάνω κάτι» όταν αναφέρεσαι σε γενική συνήθεια («λυπάμαι να πετάω φαγητό») ή σε κάτι που δεν έχει ακόμα γίνει («λυπάμαι να πετάξω τόσο φαγητό»), αλλά για κάτι που έγινε ή γίνεται τώρα η σωστή σύνταξη του «λυπάμαι» είναι ή με το «που» όταν ακολουθεί ρήμα («λυπάμαι που η αντιπολίτευση έχει ακατάλληλο αρχηγό») ή με το «για» όταν ακολουθεί ουσιαστικό (π.χ. «λυπάμαι για την ακαταλληλότητα του αρχηγού της αντιπολίτευσης»).

Οπότε, θα έλεγα, επιεικώς, πως δεν είναι δείγμα καλών ελληνικών το απόσπασμα αυτό.

* Το μεγάλο γεγονός της εβδομάδας ήταν ασφαλώς ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, με τις πρωτόγνωρες συνθήκες υπό τις οποίες έγινε. Ένας πιταράς δημοσιογράφος στον Σκάι, κάτι σαν υπομπόγδανος, τις χαρακτήρισε «συνθήκες Μακρονήσου», κι όταν του υποδείχτηκε ότι υπερβάλλει, «διόρθωσε» λέγοντας «ναι, στην Μακρόνησο τουλάχιστον είχαν θάλασσα». Ευτυχώς ο Σκάι πήρε άδεια κι έτσι θα συνεχίσει να χύνει το μίσος και να σκυλεύει τη μνήμη αγωνιστών.

* Όσο για τις συνθήκες, ένας φίλος μού έστειλε ένα πινακάκι με τα «χτυπήματα» των οχτώ ανταγωνιστών για την κάθε άδεια, που το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον -αν και δεν ξέρω πού το βρήκε.

 

  Skai Καλογρίτσας Alpha Μαρινάκης Σαββίδης ITV CP ANT1 STAR
1 43,6 40,0 30,5 20,5 20,0 15,5 13,5 8,0
2   52,6 41,5 46,2 38,5 18,0 36,5 8,0
3     46,0 63,8 52,0 18,0 75,9 10,0
4     61,0 73,9 61,5 18,0   13,5

 

Με κόκκινο ο πλειοδότης κάθε γύρου και με πράσινο ο δεύτερος. Βλέπουμε ότι η άγνοια του καθενός για τα χτυπήματα των άλλων αύξησε αρκετά το τελικό τίμημα. Βλεπουμε επίσης ότι η σωστή στρατηγική φαίνεται να είναι να χτυπήσεις γερά στον πρώτο κιόλας γύρο -αλλά ίσως κρίνω από το αποτέλεσμα.

* Δυο παρωνυχίδες, μία και μία, σε γραπτά κείμενα που υπογράφονται από πολιτικούς αρχηγούς.

Καταρχάς, σε ανάρτηση στον τοίχο του Αλέξη Τσίπρα στο FB γράφτηκε ότι το τμήμα της Ολυμπίας οδού παραδόθηκε «μετά από ενάμισι χρόνο» εντατικών προσπαθειών. Κάποιοι θα γκρινιάξουν για το «μετά από», που όμως πια είναι αναπόφευκτο σε κάποιες χρήσεις, αλλά πάντως το «ενάμισι χρόνο» δεν είναι σωστό. Ο ενάμισης, τον ενάμιση (αλλά: το ενάμισι) και η μιάμιση της μιάμισης. Όλα τα άλλα (το ενάμισι, οι δυόμισι, πεντέμισι, τριάμισι ή τρεισήμισι κτλ. γράφονται με γιώτα).

ΥΓ Ο Μπαμπινιώτης θεωρούσε ετυμολογικά ορθότερη τη γραφή «ενάμισυς» αλλά του πέρασε.

* Κι έπειτα, σε ανάρτηση του Κούλη Μητσοτάκη προς τα μέλη των Συμβουλίων Ιδρύματος:

Τους ζητώ να κάνουν λίγο υπομονή, να μη θεωρήσουν ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τον καθένα και την καθεμία τους εξ’ αιτίας της “σκοτεινής” περιόδου που διανύουμε. (…) Θέλω να γνωρίζουν επίσης, ότι η Ελλάδα, θα γίνει σύντομα μία κανονική χώρα, μία χώρα που θα έχει και την εκπαιδευτική πολιτική που χρειάζεται και τον Υπουργό Παιδείας που αξίζει …

Το «εξ» δεν θέλει ποτέ απόστροφο. Παλιότερα στη Φιλοσοφική σε κόβανε γι’ αυτό το λάθος. (Εντάξει, στο Χάρβαρντ κάνουνε τα στραβά μάτια, ιδίως αν είσαι πρώην πολιτικός κρατούμενος).

* Η ακλισιά της εβδομάδας από το in.gr: Καθησυχαστικός ο Σουλτς προς τους Τούρκους για το θέμα της βίζα.

Η βίζα (θεώρηση διαβατηρίου) πρέπει να κλίνεται οπωσδήποτε, διότι τη χρησιμοποιούμε και στον πληθυντικό (και για να διακρίνεται από την πιστωτική κάρτα με το ίδιο όνομα). Ομολογώ ότι δεν είχα δει ως τώρα άκλιτη τη βίζα, που τόσο αβίαστα έχει εναρμονιστεί με το τυπικό της ελληνικής. Το παρήγορο είναι ότι εκεί που η λέξη χρησιμοποιείται εντατικά, δηλαδή στις πρεσβείες, συνεχίζει να κλίνεται μια χαρά, όπως βλέπω στις ανακοινώσεις της αμερικανικής πρεσβείας για τα δικαιολογητικά για την «έκδοση βίζας» και για τις «μη μεταναστευτικές βίζες» (εντάξει, τη γενική του πληθυντικού μπορεί να την πούμε περιφραστικά).

* Και κλείνω με την εισαγωγικομανία της εβδομάδας, από άρθρο για τις τηλεοπτικές άδειες, που είχε αρχικά δημοσιευτεί στην Καθημερινή αλλά έχει στο μεταξύ επικαιροποιηθεί, διασώζεται όμως σε αναδημοσιεύσεις:

Όσο για το εξωτερικό του κτιρίου θυμίζει «αστακό» καθώς πλήθος αστυνομικών δυνάμεων έχουν αναλάβει την περιφρούρησή του

Αναρωτιόμασταν με έναν φίλο τι σόι περίεργο ζώο να είναι αυτός ο «αστακός» -δεν θα είναι εντελώς αστακός, αλλιώς δεν θα είχε εισαγωγικά, θα είναι κάτι σαν αστακός.

Ο φίλος μου υπέθεσε πως θα είναι ένα ζώο με κεφάλι αστακού και ουρά αστακού αλλά από άλλο αστακό. Αναρωτιέμαι αν θυμάστε την ατάκα, από ένα παλιό κόμικς.

* Και κλείνουμε με το άλλο αθάνατο τραγούδι της μέρας, που είχα την τύχη να το ακούσω ζωντανά, τότε.

 

259 Σχόλια προς “Τριτοσεπτεμβριανά μεζεδάκια και πάλι”

 1. Γς said

  Καλημέρα
  Τρεις Δεπτεμβρίου κιόλας.
  Πέρασε μια βδομάδα
  Κάθε μέρα που ξημερώνει φοβάμαι ότι θα είναι κι η θλιβερή επέτιος της.
  Πάω στο πόστο μου.
  Και συμπαθάτε με πάλι

 2. Γς said

  Τρεις Σεπτεμβρίου

 3. Γς said

  Η θλιβερη επέτΕιος

  Σβήστα Νίκο

 4. Γιάννης Ιατρού said

  Γς, καλή σου μέρα. Τα είπαμε… με όσο το δυνατόν θετική σκέψη κοντά στην Ειρήνη.
  Και να προσέχεις και τον εαυτόν σου λίγο! Το εγγονάκι θα σε χρειαστεί.

 5. Γιάννης Ιατρού said

  …Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ θα γιορταστεί από το κόμμα, στην Πάτρα, τη γενέθλια γη των Παπανδρέου…

  Ο Σκύλος είναι ήδη υπ΄ατμόν 🙂

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  Καλημέρα Γιάννη, σε σκεφτόμαστε!

 7. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Καλημέρα Γς, τίποτα πιο αδύναμο από τον άνθρωπο, τίποτα πιο δυνατό από τον άνθρωπο. Η σκέψη μας, είναι μαζί σας.

 8. Θύμμαχος Θήτης said

  Καλημέρα σας

  Γς, σου εύχομαι κάθε καλό.

 9. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα!
  Ε, αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, για να λέμε την αλήθεια. Κι όχι και πρώτο πράμα. 😉
  Ελληνικά με τους βαρβαρισμούς και, κυρίως, τους σολοικισμούς του Κούλη ακούω συχνά από αλλοδαπούς μαθητές μου που έχουν κανα-δυο χρόνια στην Ελλάδα. Και πόσο ανυπόφορη οίηση φανερώνουν αυτά τα περί σκοτεινής περιόδου και επιστροφής στην κανονικότητα. Λες και είμαστε αμνήμονες και δεν τη θυμόμαστε την κανονικότητά τους.
  Α, και για να μην το ξεχάσω: ξέρουμε τι θα διδάξει η Μελέτη; Θα μ’ ενδιέφερε να μάθω, αφού μ’ αρέσει να γηράσκω αεί διδασκόμενος. 😚

 10. LandS said

  Όχι, δεν χρειάζεται να κρίνεις εκ του αποτελέσματος. Επειδή στη ν+1 άδεια είσαι υποχρεωμένος να χτυπήσεις τουλάχιστον το ποσό που πρόσφερες για τη ν.
  Άρα το μικρότερο κάτω όριο είναι στο ν=1

 11. Θύμμαχος Θήτης said

  ε σήμερα μαζί με τα μεζεδάκια σερβίρεται και ανασκόπηση ΠαΣοΚ.

 12. Παναγιώτης Κ. said

  Γς, καλά έκανες και έγραψες στο ιστολόγιο. Καλό κάνει και σε σένα και σε μας.

 13. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα! Θα λείψω για λίγο (ή μάλλον για αρκετά)

  9 Όχι, δεν ξερουμε 🙂

  12 Ετσι ακριβώς.

 14. Παναγιώτης Κ. said

  @10. Βρίσκω σωστή την παρατήρηση.
  Ξανακοιτάω τώρα τον πίνακα.

 15. LandS said

  Όταν το περασμένο Σάββατο (σχ 8) είχα επισημάνει το «απλουστευμένη διαδικασία visas» από το Capital.gr κανείς σας δεν το πρόσεξε. 😒
  Καλά σας.

 16. LandS said

  9 Οχι και «αρκετά στελέχη».
  ΠΑΣΟΚοι Πανελλαδικής απήχησης γενικού πολιτικού ενδιαφέροντος, κάπου τέσσερις. Τοπικοί και κλαδικοί παράγοντες ουουουου

 17. Πέπε said

  Καλημέρα.

  Γς, χαίρομαι που σε βλέπω εδώ.

  Μεζεδάκια:

  α) > > λυπάμαι να διαπιστώσω:

  Είναι ξεκάθαρα λάθος, ούτε όχι πολύ σωστό ούτε τίποτε. Ο άνθρωπος μίλησε αγγλικά, με ελληνικό λεξιλόγιο (I’m sorry to…). Η αντίστοιχη ελληνική έκφραση είναι: «Είμαι στη λυπηρή (δυσάρεστη) θέση να…»

  Πέρα από αυτό, το «λυπάμαι» παίρνει «που», π.χ. λέμε συχνότατα και ομαλότατα «λυπάμαι που το μαθαίνω».

  Το «λυπάμαι να πετάω/πετάξω το φαγητό» είναι τελείως άλλη περίπτωση. Δεν έχει σχέση με τη λύπη αλλά με τη λύπηση, δηλ. τον οίκτο. Κατά κανόνα σημαίνει ότι αυτό που λέει η δευτερεύουσα πρόταση δεν γίνεται, κάπως σαν να είχαμε πει «αρνούμαι, λόγω λύπησης, να…»:
  -Έμεινε μια μερίδα, τι να την κάνουμε;
  -Βάλ’ την στο ψυγείο, λυπάμαι να πετάω φαγητό. (=Δεν πετάω φαγητό επειδή το λυπάμαι.)

  β) > > …το τμήμα της Ολυμπίας οδού παραδόθηκε «μετά από ενάμισι χρόνο» εντατικών προσπαθειών:

  Δεν μπορώ να φανταστώ τι πρόβλημα υπάρχει με το «μετά από». Πώς αλλιώς έπρεπε να το πούμε; Ύστερα από; Μα είναι ακριβώς το ίδιο. Μετά σκέτο; Μπα, ελληνικούρα. Υπάρχει κάποιο ρεύμα ενάντια στο μετά από;

 18. atheofobos said

  ..αλλά ψηφοφόρους κυρίως έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, όχι στελέχη.

  Όλα τα στελέχη που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ
  http://www.newstag.gr/politiki/34050-ereyna-ola-ta-stelechh-poy-efygan-apo-to-pasok-kai-phgan-ston-syriza-h-prospatheia-toy-al-tsipra-gia-dieyrynsh-ths-parataxhs-toy

 19. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, και καλό κουράγιο Γιάννη.

  Καλημέρες, με τα ωραία μεζεδάκια μας.

  Το κροτάλισμα των δαχτύλων – πραγματικά δεν ξέρουμε πώς λέγεται- είναι επιβραβευτική κίνηση και στο «ήσυχο» επαγγελματικό μπιλιάρδο. Εκεί, σε ένα καλό χτύπημα, ακόμα και ο αντίπαλος μπορεί να το κάνει, σε ένδειξη αναγνώρισης.

  Το «λυπάμαι» , στην ακροβατική αυτή έκφραση, θα σωζόταν μολαταύτα μια χαρά με παρατατικό. «Λυπάμαι να διαπιστώνω…», ή το πιο απλό «λυπάμαι που διαπιστώνω…». Η υποτακτική αορίστου (;) θέλει και…υπόταξη, από κάποια ισχυρότερη έκφραση, και ίσως και στον αόριστο : Βρέθηκα στη δύσκολη θέση να διαπιστώσω…, Αναγκάστηκα να διαπιστώσω…

 20. LandS said

  18 Το είπαμε στο16. Ούτε καν τέσσερις και, από ότι δείχνει το λίκνο σου, λιγότεροι από ουουου…

 21. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το «μετά από», όταν δεν ακολουθεί οριστικό άρθρο, μια χαρά μού φαίνεται. Όταν το χρησιμοποιεί ο αγαπητός μου Γιώργος Ιωάννου, εκλεκτός συγγραφέας και φιλόλογος, ποιος είμαι εγώ που θα το κάνω θέμα; 😊

 22. Πέπε said

  @19 και προσθήκη στο #17:

  Το «λυπάμαι που» δεν είναι ισοδύναμο του «I’m sorry to…» / «είμαι στη δυσάρεστη θέση να…»:

  Όταν λέμε «λυπάμαι που μαθαίνω ότι…», η βασική πληροφορία που μεταδίδουμε είναι ότι λυπόμαστε. Ακολουθεί η αιτιολόγηση. Το ζουμί είναι στην κύρια πρόταση.

  Όταν λέμε «είμαι στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώσω ότι…», η κύρια πληροφορία είναι ότι διαπιστώσαμε κάτι. Εδώ το ζουμί είναι στη δευτερεύουσα, και η κύρια τη σχολιάζει.

 23. Πάνος με πεζά said

  @ 17 : Νομίζω ότι το «πριν» θέλει (λέμε τώρα…) πάντα «από» (δηλ το «πριν το χάραμα» είναι λάθος…), και το «μετά» θέλει μόνο το άρθρο (μετά το πάσχα, και όχι μετά από το Πάσχα). Ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις.
  Πολλοί παλιότεροι έλεγαν «μετά δύο μήνες» (εντείνοντας μάλιστα στο «δύο», κάτι σαν «μεταδΥο μήνες»), και μου άρεσε στο άκουσμα.

 24. Πάνος με πεζά said

  Στη συγκεκριμένη φράση πάντως, το «λυπάμαι να διαπιστώνω» = αυτό που υποψιαζόμουνα ή, με δεύτερη έννοια «για πολλοστή φορά», πώς λέμε «κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου») ενώ «λυπάμαι που διαπιστώνω» = πρώτη φορά. Όχι;

 25. Πέπε said

  @23:
  Παλιότεροι, ναι.
  Σε σημερινά ελληνικά, το «μετά + ουσιαστικό χωρίς άρθρο» στέκει ωραιότατα όταν το ουσιαστικό δηλώνει ένα χρονικό όριο, δηλαδή ένα γεγονός που σηματοδοτεί το πέρας μιας περιόδου: «μετά την εγχείριση ένιωσα καλύτερα». (Και πάλι, άμα θέλουμε προσθέτουμε και «από».)

  Όχι όμως όταν το ουσιαστικό δηλώνει την ίδια τη χρονική περίοδο. Το «μετά δύο μήνες» είναι απαρχαιωμένο.

 26. Παναγιώτης Κ. said

  (Ξανά) διάβασα το άρθρο της 03.09.14 και βρήκα λαθάκι στο «οικειποιήθηκε» 🙂

 27. Πάνο με πεζά, μάλλον κάτι άλλο και όχι παρατατικό εννοείς. «Λυπάμαι που διαπιστώνω…» είναι βέβαια σωστό («Λυπάμαι να διαπιστώνω…» δεν θα έλεγα, παρά μόνο με την έννοια «Δεν μου αρέσει, και προσπαθώ να μην το κάνω»), αλλά έχει άλλη απόχρωση — τονίζει την ψυχική μου αντίδραση («Στενοχωριέμαι που βλέπω το χάλι των προσφύγων», π.χ.) και όχι τη διαπίστωση αυτή καθεαυτή. Ο Μητσοτάκης ήθελε να πει «Μετά λύπης διαπιστώνω…»
  Ομοίως, το αγγλικό I am happy/pleased to announce my daughter’s engagement to… δεν είναι «Χαίρομαι που αναγγέλλω τους αρραβώνες της κόρης μου…» ή «Χαίρομαι να αναγγείλω…» (το δεύτερο δεν είναι ελληνικά, το πρώτο είναι, αλλά σημαίνει μάλλον «Χαίρομαι που από μένα το μαθαίνετε» ή «Δεν θα ήθελα να το κρατήσω κρυφό»), είναι «Με μεγάλη μου χαρά αναγγέλλω…»

 28. georgeilio said

  Ηλίας Ανδριόπουλος, ο συνθέτης του πρώτου τραγουδιού, από το χωριό μου, Λαντζόι Ηλείας (ναι, το ξέρω, λίγο περίεργο το όνομα).

  Ο «μαέστρος», αν δεν κάνω λάθος, τα χρόνια του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ απαγόρευσε να παίζεται το εν λόγω τραγούδι (ο άτυπος δεύτερος ύμνος του «Κινήματος») στις συγκεντρώσεις.

  Όσο για την Ελεονώρα: η iefimerida μάλλον το διόρθωσε κι έτσι μας λύθηκε η μεγάλη απορία πού τέλος πάντων θα διδάσκει η συμπαθής τέως τηλεπερσόνα και πρώην πτυχιούχος γαλλικής φιλολογίας.

 29. Γιάννης Ιατρού said

  Τι μεζεδάκια; Σκέτα ρε Νίκο; Εδώ η κατάλληλη συνοδεία 🙂

  Σήμερα (κι αύριο) κορυφώνεται η γιορτή κρασιού στη Νεμέα με πολλά μουσικά μεζεδάκια (δηλαδή τι μεζεδάκια, πιατέλες ολόκληρες 🙂 ) π.χ. με τους Gadjo Dilo, τον Μπάμπη Στόκα, την Φωτεινή Βελεσιώτου ή με έντεχνη μουσική δοκιμάζοντας τα τοπικά κρασιά και μεζεδάκια.

  (συνεχίζεται)

 30. Γιάννης Ιατρού said

  Αλλά και στην ορεινή Κορινθία, στο Στενό (κοντά στο Φενεό και στα λημέρια του Σκύλου 🙂 )
  θα έχει τη γιορτή φασολάδας με το χαρακτηριστικό ντόπιο φασόλι βανίλια, καθώς και πιάτα με λουκάνικο χωριάτικο, γίγαντες γιαχνί, ψητή φετούλα, ελίτσες και αγριογούρουνο από το κυνήγι.

  Σιγά, μη πάει κανείς στη Φώφη, στην Πάτρα … 🙂

 31. nikiplos said

  Δηλαδή; Τι άλλη καθηγήτρια θα μπορούσε να γίνει;

  (η Ελεωνόρα Μελέτη)
  Μα στο κουμκάν! 🙂
  (ατάκα από τον Ελληνικό κινηματογράφο στο «Τζένη, Τζένη», «στο κουμκάν κυρία μου είμαι καθηγήτρια»)
  πάντως νομίζω πως θα διδάσκει δημοσιογραφία… 🙂
  Πάντως η έκφραση είναι έκφραση έκπληξης: Μα θα γίνει καθηγήτρια! Και θα διδάσκει! θα κάθονται δηλαδή παιδιά/νέοι από κάτω κι αυτή θα τους μεταλαμπαδεύει τη σοφία και την πείρα της! Θεοί!

  για το κτύπημα των δακτύλων στη wiki με το finger snapping που είναι ο Αγγλικός όρος, βρίσκω το «ἀποληκέω» (που το θεωρώ φόλα), «ἀποκρότημα» που μου αρέσει σαν λέξη αν καθιερωθεί και το «ἐπίπταισμα» που μου θυμίζει κάτι σαν … πταίσμα κύριε πρόεδρε…
  Λαϊκό όρο δεν γνωρίζω… Το «αποκρότημα» γουγκλίζει αρκετά…

  Το στράκες μου θυμίζει όταν νέοι, ρίχναμε σε ταβέρνα κάτω από την καρέκλα μεθυσμένου, κροτίδα (στο τσακίρ κέφι, πολύ αργά, και κοντά στο Πάσχα αφού τότε μπορούσες εύκολα να βρεις), ώστε από το μπαμ να κατουρηθεί. Το είχαμε μάθει από γέρους ψαράδες στον Πειραιά, αλλά ποτέ δεν έπιασε και συνήθως ο μεθυσμένος την είχε «ακούσει» και δεν αντιδρούσε καθόλου ή αντιδρούσε με διαφορά σημαντικής χρονικής φάσης… 🙂

 32. Πέπε, μαζί γράφαμε, αλλά στο 25 κάτι σου ξέφυγε. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει άρθρο ή όχι αμέσως μετά το «μετά». «Μετά την εγχείρηση», «μετά τα Χριστούγεννα», «η κυβέρνηση θα κριθεί μετά τη θητεία της», αλλά όχι (πια) *»μετά τρεις μήνες», *»μετά πολλές προσπάθειες», *»μετά αυτά», ούτε καν *»μετά αυτά τα Χριστούγεννα» (όπου υπάρχει άρθρο, αλλά όχι κολλητά στο «μετά»). Φυσικά, έχουν μείνει έχουν μείνει καθιερωμένες φράσεις όπως «μετά είκοσι έτη» (για το μυθιστόρημα του Δουμά), και όλο και κάποιος θα βρίσκεται να λέει «μετά ταύτα» ή και «μετ’ ου πολύ»!

 33. Georgilio, στο Λαντζόι (όχι της Ηλείας, παρά των Αμπελοκήπων στην Αθήνα) έγινε και το πρώτο τσιμπούσι της παρέας του ιστολογίου — ή τουλάχιστον το πρώτο όπου παρευρέθηκα.

 34. Παναγιώτης Κ. said

  Στο άρθρο της 03.09.14 δίνεται η πληροφορία ότι οι διάφοροι σύμβουλοι και οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ έπαιρναν 6000€ το μήνα.Σήμερα ξέρουμε πόσα παίρνουν για να κάνουμε συγκρίσεις και να λειτουργήσει και ο κοινωνικός έλεγχος;

 35. LandS said

  22 Για αυτό ο Κούλης χρησιμοποίησε το «λυπάμαι…»
  Όλες οι προτάσεις του έτσι είναι. Εγωκεντρικές

 36. Πάνος με πεζά said

  @ 32 : Ναι, έχουν μείνει 2-3 καθιερωμένες εκφράσεις, κυρίως στην καθαρεύουσα : μετά Χριστόν, μετά θάνατον κλπ.

 37. cronopiusa said

  Οι ΚΕΡΦΑΑδες και ο τυπάκος με το στρινγκ από την διαμαρτυρία για το μπουρκίνι και στην Αθήνα
  Πηγή: lifo

  Καλή σας μέρα, και κράτα γερά Γουσου!

 38. 42 χρόνια ΠΑΣΟΚ, η απάντηση σε όλα.

  Ο συγκεντρωτικός πίνακας των χτυπημάτων έχει δημοσιευτεί από την πρώτη στιγμή, κι ένα επιπλέον χρήσιμο στοιχείο είναι το πλήθος των χτυπημάτων στα οποία έκλεισε κάθε γύρος: 56, 78, 99 και 117. Βέβαια η περιέργειά μας θα ικανοποιούνταν μόνο με τον αναλυτικό πίνακα χτυπημάτων, όλο το ματς, κι όχι μόνο τα γκολ.

  Ο αγγλισμός Κούλη στα προηγούμενα μεζεδάκια τον είπαμε… Κάθε φορά που κοιτάς να απαντήσεις στα επόμενα σχόλια, πρέπει να κοιτάς και πριν από το δικό σου τελευταίο, γιατί, στο διάστημα που απαντούσες εκεί, έρχονταν και νεότερα σχόλια που δεν μπορούσες να τα έχεις δει.

 39. LandS said

  34 Φυσικά και ξέρουμε. Για όσους βαριούνται να ψάχνουν σε ΦΕΚ και Διαύγειες υπάρχουν, κατά καιρούς, ευρείες περιλήψεις στο «Πρώτο Θέμα». Κατά κανόνα ακριβείς, αν και όχι πάντοτε αληθείς. Επίσης χρειάζεται κάποια δεξιότητα να αποφύγεις τους παραπλανητικούς συσχετισμούς της εφημερίδας. Για αυτό συνεχίζουν να αναρωτιούνται για τέτοια θέματα οι ίδιοι οι αναγνώστες της εφημερίδας παρόλο που τα καλύπτει σε τόσο μεγάλη έκταση.

 40. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Το να πεις οτι ενα κτίριο «θυμίζει αστακό», είναι έτσι κι αλλιώς σουρεαλισμός: ένας άνθρωπος μπορεί να είναι οπλισμένος σαν αστακός, ενα κτίριο όχι — εκτος ισως στους Power Rangers. Πες δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, πες εχει μετατραπεί σε φρούριο.

  Κάποιοι δημοσιογράφοι πάνω στη φούρια τους να σκαρωσουν εντυπωσιακές φράσεις καταλήγουν να μιλούν σαν πεντάχρονα.

 41. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  Μετα κλπκλπ:
  Ρε παιδιά, το μεζεδάκι είναι μετά το… «μετά», στο «ενάμισι», επειδή ο χρονος δεν είναι ουδέτερο αλλά αρσενικό και θα έπρεπε να είναι «ενάμιση»!

 42. cronopiusa said

 43. LandS said

  41 Βλέπε κείμενο και 17 τέλος. Εξάλλου όλοι μας λέμε «μετά από».

 44. Παναγιώτης Κ. said

  Να μια περίπτωση που είναι καθηγήτρια χωρίς να διδάσκει.
  Είναι διευθύντρια σε κάποιο Λύκειο ειδικότητας ξένων γλωσσών. Οι διευθυντές βάσει του νόμου υποχρεούνται να διδάσκουν κάποιες (λίγες σχετικά) ώρες.
  Βάζει τις ώρες που είναι να κάνει τελευταίες στο ωρολόγιο πρόγραμμα και διώχνει τα παιδιά που άλλο βέβαια δεν θέλουν! Το παράδειγμα είναι πραγματικό. Δεν είναι φτιαχτό!
  Έχουμε επίσης το φαινόμενο όπου όλες σχεδόν όλες οι έγκυες γυναίκες που εργάζονται στο δημόσιο είναι ευεπίφορες σε «επαπειλούμενη κύηση» οπότε… ( Τα εισαγωγικά διότι δεν ξέρω τι ακριβώς τι σημαίνει από ιατρικής άποψης ξέρω όμως ότι η καθηγήτρια λείπει από πολύ νωρίς από τον τρίτο κιόλας μήνα )
  Φυσικά γνωματεύει γιατρός και δεν παίρνουν άδεια από…τη σημαία! Νόμιμα γίνονται. Αλλά να που μας έρχεται στο νου το νόμιμο και το ηθικό!

  Πολλά πράγματα σε αυτό τον τόπο θυσιάζονται στο βωμό του «ντάξει μωρέ και τι έγινε» αλλά εμείς οι κάπως μεγαλύτεροι υποστηρίζουμε ότι «ο τύπος περιφρουρεί την ουσία» .
  Θυμίζω και το αυτονόητο: Εφόσον πληρώνεσαι για να προσφέρεις συγκεκριμένο έργο πρέπει πραγματικά να το προσφέρεις.

 45. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Γς, σε σκεπτόμαστε,κουράγιο.

  >>Γίνεται καθηγήτρια,
  Ωχ, άμα έλεγε η γιαγιά για κάποιαν » ειν΄αυτή… καθηγήτρια!» τίναζε και το πέτο της (το μπέτη) μαζί.Αλλά δεν είπε ποτέ πού καθηγήτρια.Το δηλούμενο όλον το περιείχε η φράση 🙂
  Καλημέρα.

 46. Παναγιώτης Κ. said

  @39. Γιατί δεν μας δίνεις ενδεικτικά στοιχεία για να πάρουμε μια…γεύση;

 47. Παναγιώτης Κ. said

  » Μακρόνησος…σκύλευση αγωνιστών..»
  Ο εμφύλιος μέσα μας. 😦

 48. nickel said

  Καλημέρα. Όπως το είπατε, «στράκες με τα δάχτυλα» λέμε το δακτυλοκρότημα και στη διασκέδαση και όταν, ας πούμε, θέλουμε να μας προσέξει ο σερβιτόρος. Δεν πειράζει αν δεν το έχουν σε ξεχωριστή σημασία τα λεξικά. Άλλωστε, όταν προσθέτουμε το «δάχτυλα», διασφαλίζουμε ότι δεν θα νομίζει ο άλλος ότι βγάλαμε το καμτσίκι.

  Σε γκουγκλοβιβλία:
  https://www.google.com/search?tbm=bks&q=%CE%B4%CE%AC%CF%87%CF%84%CF%85%CE%BB%CE%B1+%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B1+OR+%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B5%CF%82

 49. Pedis said

  αλλά ψηφοφόρους κυρίως έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, όχι στελέχη.

  Ωχ!

  Να τους μετρήσουμε;

 50. Ενδιαφέρον επίσης έχει και πότε έκλεισε κάθε γύρος, με τι χρονική διάρκεια.

  1. Στις 20:50 της Τρίτης 30/08, μετά από 10 ώρες και 50 λεπτά (αν υποθέσουμε ότι ξεκίνησαν στις 10:00 -δεν το βρίσκω τώρα, ακριβώς).
  2. Στις 15:25 της Τετάρτης 31/08, μετά από 18 ώρες και 35 λεπτά.
  3. Στις 11:20 της Πέμπτης 01/09, μετά από 19 ώρες και 55 λεπτά.
  4. Στις 02:35 της Παρασκευής 02/09, μετά από 15 ώρες και 15 λεπτά.

  Συγκεντρωτικά (αν βγει):

  Γύρος	Κλείσιμο	Διάρκεια	Πλειοδότης	Τίμημα	2ος	Προσφορά	Διαφορά	Χτυπήματα	Μέση αύξηση	Μέση διάρκεια
  1ος	Τρ 30/8, 20:50	10 ω 50 λ	Skai	43,6 εκ	Καλογρίτσας	40,0 εκ	3,6 εκ	56	0,7 εκ	11,6 λ
  2ος	Τε 31/8, 15:25	18 ω 35 λ	Καλογρίτσας	52,6 εκ	Μαρινάκης	46,2 εκ	6,4 εκ	78	0,6 εκ	14,3 λ
  3ος	Πέ 1/9, 11:20	19 ω 55 λ	ΑΝΤ1	75,9 εκ	Μαρινάκης	63,8 εκ	12,1 εκ	99	0,7 εκ	12,1 λ
  4ος	Πα 2/9, 02:35	15 ω 15 λ	Μαρινάκης	73,9 εκ	Σαββίδης	61,5 εκ	12,4 εκ	117	0,6 εκ	7,8 λ
  
 51. Πέπε said

  @44:
  > > Οι διευθυντές βάσει του νόμου υποχρεούνται να διδάσκουν κάποιες (λίγες σχετικά) ώρες.

  Έχω δει αρκετές φορές να μην κάνουν καθόλου μάθημα. Υποθέτω ότι αυτό θα προβλέπεται από κάποιο νόμο, αλλιώς δεν μπορώ να φανταστώ πώς αποκρύπτεται από τον Μεγάλο Αδελφό που ελέγχει τα πάντα στα σχολεία.

  Οι διευθυντές που έχω δει να μη διδάσκουν δεν είναι κατ’ ανάγκην λουφαδόροι. Κάποιοι ναι, άλλοι είναι υποδειγματικοί διευθυντές 24ώρου υπηρεσίας.

 52. Ο Θάνος Ανεστόπουλος πέθανε

 53. Pedis said

  «μετά από ενάμισι χρόνο»

  Μετά από 7 (?) χρόνια κι αφού έχει δοθεί δώρο ο δημόσιος χώρος στον παλιομπιπ (λες κι ήταν μποστάνι του πατέρα του) με την άδεια να εισπράτει διόδια, χρηματοδοτηση δηλ. από την τσέπη του μαλάκα που το συχνά το βλέπεις να το φχαριστιέται, διότι, σου λέει, υπομονή, μην είσαι αρνητικός, λίγο ακόμη και θα δούμε αουτομπάν, καλά ρε βόιδι, αναρωτήθηκες αν θα ζεις μέχρι όποτε δεήσει να τελειώσει το έργο ο εθνικός ρεμούλας και αν θα ‘χεις τα φράγκα να πληρώσεις τα πολλαπλάσια διόδια; χαιβάνι!, για να έχει την ευκαιρία ο πολίτης, δηλ. ο χρηματοδότης του δημόσιου έργου σε καθεστώς καμπανάτης ιδιωτικοοικονομικής ρεμούλας, να ζει ανεπανάληπτες στιγμές οδήγησης αφου είναι πολύ πιθανό να είναι και οι τελευταίες του!

 54. Πέπε said

  > > Περισσότεροι οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στο νησί από τους κατοίκους της Μυτιλήνης.

  Πέρα από την πραγματολογική ανακρίβεια, έχει και γλωσσικό λάθος:

  «Το νησί» σημαίνει «το προαναφερθέν, ή άλλως πως γνωστό, νησί». Το σωστό θα ήταν λοιπόν «Περισσότεροι (ή μάλλον λιγότεροι) οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στη Μυτιλήνη από τους κατοίκους του νησιού». Ή «περισσότεροι από τους κατοίκους της Μυτιλήνης οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στο νησί». Ή, τέλος: «Μυτιλήνη: περισσότεροι οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες από τους κατοίκους του νησιού».

  Ιδίως που είναι τίτλος, άρα δεν έχει προηγηθεί τίποτε. Μέσα στο κείμενο, αν ήταν ήδη γνωστό ότι μιλάμε για τη Μυτιλήνη, θα μπορούσε να στέκει.

 55. Πέπε said

  @54:
  Ωχ, για μια στιγμούλα!
  Μήπως Μυτιλήνη εννοεί (όπως είναι τυπικά το σωστό) την πόλη; Τι πληθυσμό έχει η πόλη της Μυτιλήνης;

  (Προσωπικά πάντα λέω Μυτιλήνη και το νησί, και όχι Λέσβο που είναι ένα φερτό και όχι κληρονομημένο όνομα, αλλά λησμονώ ότι δεν το κάνουν όλοι έτσι.)

 56. Πέπε said

  @54, 55:
  Ναι, ξαναδιαβάζω τώρα προσεκτικότερα. Την πόλη εννοεί. (Με αριθμητικό λάθος που στη συνέχεια διορθώνεται σιωπηρά.)

  Αλλά και πάλι, λέει «το νησί» χωρίς να έχει πει προηγουμένως σε ποιο νησί αναφέρεται. Είναι λιγάκι λάθος, αν τελικά το αποκαλύψεις αργότερα. (Όπως με τις προσωπικές αντωνυμίες: λέμε «ο Χ δολοφόνησε τη σύζυγό του» αλλά όχι «τη δολοφόνησε ο σύζυγος της Χ».)

 57. Pedis said

  -> 53

  (8/2015)

  «Συμπληρώθηκαν 7 χρόνια εμπαιγμού και άγριας εκμετάλλευσης του λαού, για τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών.
  Η αποικιοκρατική σύμβαση που υπογράφηκε, είχε αφετηρία τον Αύγουστο του 2008.

  Παρότι πέρασαν επτά χρόνια, η κοινοπραξία Ολυμπία Οδός Α.Ε., δεν έχει παραδώσει ολοκληρωμένο, ούτε ένα χιλιόμετρο αυτοκινητόδρομου!
  Την ίδια στιγμή, η κοινοπραξία έχει εισπράξει από χρηματοδοτήσεις, αποζημιώσεις και διόδια, το σύνολο του προβλεπόμενου κόστους.

  Παράλληλα – κι ενώ το έργο, για άλλη μια φορά σταμάτησε να κατασκευάζεται- η κοινοπραξία Ολυμπία Οδός Α.Ε. συνεχίζει την είσπραξη ληστρικών τελών διοδίων, με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

  Πρόκειται για πρωτοφανή απάτη, αφού στην αρχική Σύμβαση Παραχώρησης, αναφέρεται ότι, «32 μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης, παύει να ισχύει η επιβολή διοδίων τελών στα μη ολοκληρωμένα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Πατρών».

  http://diodiastop.blogspot.it/2015/08/blog-post_14.html

 58. Pedis said


  Πελετίδης: Οκτώ χρόνια κοροϊδία
  Πανηγυρίζουν για τα μόλις 20 χιλιόμετρα που παραδίδουν

  Οκτώ χρόνια μετά και η κοροϊδία με τον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Πατρών – Κορίνθου, δεν έχει τελειωμό.

  Παραδίδουν στην κυκλοφορία – μετά από τόσα χρόνια – μόλις 20 χιλιόμετρα δρόμου και γι αυτό, κυβερνώντες και κατασκευάστρια εταιρεία, πανηγυρίζουν !

  Θεωρούν επίτευγμα που, η Κοινοπραξία ΄΄Ολυμπία Οδός Α.Ε.΄΄ ολοκλήρωσε μετά από οκτώ χρόνια τα πρώτα 20 από τα 120 συνολικά χιλιόμετρα του αυτοκινητόδρομου. Και στήνουν φιέστες για να γιορτάσουν μια ντροπιαστική εξέλιξη έργου.

  Δεν κοκκινίζει κανείς τους, που η Κοινοπραξία έχει ήδη εισπράξει από διόδια, χρηματοδοτήσεις και αποζημιώσεις, το σύνολο του προβλεπόμενου κόστους.

  Δεν τους ενοχλεί καθόλου που συνεχίζεται η είσπραξη ληστρικών διοδίων ( 13 ευρώ Πάτρα – Αθήνα και αντίστροφα) και με την ολοκλήρωση του έργου, το κόστος της διαδρομής για διόδια θα εκτοξευθεί στο ένα μεροκάματο, που θα κάνει τη χρήση είδος πολυτελείας για τα λαϊκά στρώματα.
  http://www.patrastimes.gr/arthro.php?id=139792

 59. Pedis said

  Σε ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής της Πάτρας αναφέρονται τα εξής:

  «Δύο νέοι σταθμοί διοδίων θα προστεθούν στον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Πατρών-Κορίνθου, αυξάνοντας σημαντικά τα… ήδη υπέρογκα ποσά που καταβάλλουν τα λαϊκά στρώματα για να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο δρόμο και τους υπόλοιπους οδικούς άξονες. Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, υλοποιώντας τη γενικότερη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν παραδώσει με τις περιβόητες συμβάσεις παραχώρησης και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα στο κεφάλαιο με ληστρικούς όρους.
  Αποτέλεσμα, ο λαός, που πληρώνει τους επιχειρηματικούς ομίλους για την κατασκευή των έργων, να ξαναπληρώνει για τη χρήση τους.

  Η ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΩΡΙΜΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΩΡΑ.

  Η δημιουργία δημόσιου φορέα, που θα ιεραρχεί, θα μελετά, θα κατασκευάζει και θα λειτουργεί τα δημόσια έργα, όχι με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, είναι η προοπτική που πρέπει να χαράξει ο λαός, για να απαλλαχθεί οριστικά από τα διόδια και οι οδικοί άξονες να γίνουν λαϊκή περιουσία».

  http://epitropesdiodiastop.blogspot.it/2016/08/blog-post_326.html

 60. Pedis said

  Κι άμα τελειώσει την αουτομπομπολομπάν το δυοχιλιάδες εξήντα (20 χιλ σε 8 χρόνια, σε εκατό χρόνια διόδια πόσα;) να του αναθέσουν το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αθηνών-Καλαμάτας με ταχεία αουτομοτρίς, ώστε μετά από από καμιά εκατοστή χρόνια χρηματοδότησης ως, δίνω ιδέες; οικολογικός φόρος στην τιμή της βενζίνης, να φτάσουμε στο μέλλον της νέας εποχής Τρυκούπη.

 61. cronopiusa said

  σπαμοπαγίς – cronopiusa 2 – 0

 62. Στρατος Βασδεκης said

  «Είχα την εντύπωση ότι αυτό το δακτυλοκρότημα το λέμε «κάνω στράκες», αλλά το λεξικό διαφωνεί και λέει πως αυτός είναι ο ήχος που κάνουν οι αμαξάδες με το καμουτσίκι.» – ωστοσο, Νικο, σε δυο τουλαχιστον λεξικα, στο λημμα «αποκροτημα», αναφερεται η «στρακα» ως συνωνυμο αυτης της λεξης. Το «αποκροτημα», οπως αναφερθηκε παραπανω (σχ. 31β), σε λογιο υφος, σημαινει ακριβως τον ‘κρότο με τον αντίχειρα και τον μέσο» (http://greek_greek.enacademic.com/22459/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1 και http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%91%CF%80%CE%BF%CE%BA%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1).
  Οταν ομως ανατρεξουμε στο λημμα «στρακα» στα προαναφερομενα δυο λεξικα, δυστυχως, δεν εχουμε επιβεβαιωση της συνωνυμιας της λεξης με το «αποκροτημα» (http://greek_greek.enacademic.com/160882/%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B1 και http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B1).

 63. Ο Νικοκύρης αναρωτήθηκε:

  «Η Ελεωνόρα Μελέτη αλλάζει καριέρα. Γίνεται καθηγήτρια, που θα διδάσκει.
  Δηλαδή; Τι άλλη καθηγήτρια θα μπορούσε να γίνει;»

  Ε, πώς, ε πώς. Ο κλάδος έχει προηγούμενο σε καθηγήτριες που δεν διδάσκουν.

 64. Παναγιώτης Κ. said

  @63. Σκύλε, είσαι μεγάλη δύναμη! 🙂

 65. Παναγιώτης Κ. said

  @48. Να αποφεύγεις να καλείς του σερβιτόρους με αυτό τον τρόπο διότι οι περισσότεροι τα παίρνουν στο κρανίο.
  Μπορείς να τους αναζητήσεις με τα μάτια και να σηκώσεις το χέρι. Έχουν εξοικειωθεί να ανταποκρίνονται στην κίνηση του χεριού και φυσικά δεν προσβάλλονται.

 66. Διατί εδώ και 5 ώρας ο Σαραντάκος και οι σχολιασταί αποκρύπτουν ότι το αποκρότημα ήτο συνήθεια του Θεού Πανός, άλλη μία συμβολή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού εις την ανθρωπότητα;

 67. georgeilio said

  33: Ενδιαφέρον! Το ξέρω και το αμπελοκηπιώτικο, έχω περάσει απ’ έξω. Να (ξανα-)κανονίσουμε, άμα είναι…

  Και προς ευρύτερη ενημέρωση:

  https://www.google.de/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiL4bCei_POAhWCvBQKHbM-CJwQFggtMAI&url=http%3A%2F%2Flatzoi.blogspot.com%2F&usg=AFQjCNF925lHxlQXbOBEWDKU-3XGgIfwMQ&bvm=bv.131783435,d.d24

 68. Παναγιώτης Κ. said

  @51. Συμφωνώ απολύτως. Από τους 15 διευθυντές που γνώρισα οι 12 ανήκαν σε αυτή την κατηγορία που δίνονταν ολόψυχα στην αποστολή τους και με το παραπάνω.
  Υπήρξαν μερικές φορές που χρειάστηκε να λείψει ο διευθυντής και δεν ξέρω γιατί είχα νοιώσει άβολα!
  Τα περισσότερα σχολεία είχαν μόνο διευθυντή και δεν είχαν υποδιευθυντή για να τον αναπληρώνει.

 69. Pedis said

  # 67 – Αφού οι γνωστικοί δεν έχουν πέραση οπότε αναλαμβάνει ο χαζός να δείξει ότι «το κράτος έχει συνέχεια».

 70. cronopiusa said

  «Απέραντη θλιμμένη Ανταρκτική»: «Έφυγε» ο Θάνος Ανεστόπουλος, τραγουδιστής των «Διάφανων Κρίνων» Ecoleft

 71. LandS said

  44 Αλήθεια λέτε; Δεν ξέρετε τι είναι επαπειλούμενη κύηση;
  Αλήθεια λέτε; Αμφισβητείτε να υπάρχει αυτή η απειλή από τον τρίτο μήνα;
  Αλήθεια λέτε; Από μία περίπτωση η οποία σας κίνησε υποψίες συμπεράνατε ότι ότι όλες οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι είναι ευεπίφορες κλπ;

  ΥΓ Όση δυνατότητα έχει ο συμβεβλημένος με το Δημόσιο μαιευτήρας να δώσει ψεύτικο χαρτί για επαπειλούμενη κύηση, άλλη τόση ακριβώς έχει και ο συμβεβλημένος με το ΙΚΑ για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα. Καμμιά ιδιαίτερη ευεπιφορία 😉 λοιπόν.

 72. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλημέρα σ’ ὅλους. Γιάννη, καλὴ δύναμη.

  62 (καὶ προηγούμενα σχόλια): Στὰ Θερμιὰ λέμε «σκᾶ τὸ χὲρι» ἤ «σκᾶ τὸ δάχτυλο».

 73. LandS said

  48 Στα εστιατόρια μόνο ο μαιτρ φωνάζει έτσι τον σερβιτόρο.

 74. Νίκος Κ. said

  Πόσες φορές μπορεί να εκτοξευθεί ο ίδιος πύραυλος; Αν πάρουμε κατά γράμμα τη σχετική είδηση, τουλάχιστον δύο (η πρώτη είναι η δοκιμαστική):
  Έκρηξη σε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου της SpaceX
  http://www.protothema.gr/world/article/606987/ekrixi-se-dokimastiki-ektoxeusi-puraulou-tis-spacex/

  Τον ίδιο τίτλο είχε και το in.gr (το αναπαρήγαγαν κι άλλοι ιστότοποι). Στη συνέχεια όμως το διόρθωσαν στο σωστό: Έκρηξη σε δοκιμαστική πυροδότηση πυραύλου της SpaceX http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500098656

 75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Οι γύροι της δημοπρασίας
  Τόσους γύρους κι ούτ΄ένα σουβλάκι, κι ο Μαρινάκης τους πιο πολλούς 🙂

 76. Παναγιώτης Κ. said

  @73. Ποτέ δεν βγάζω συμπεράσματα από μία μόνο περίπτωση!
  Δυστυχώς για μένα, κουβαλάω αρκετά χρόνια στην πλάτη, έχω εργαστεί περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα και λιγότερο στον δημόσιο και έχω εμπεριστατωμένη άποψη. Βεβαίως ο γιατρός του ΙΚΑ μπορεί να δώσει ψεύτικο χαρτί. Η εργαζόμενη όμως δεν κάνει κατάχρηση δικαιώματος.(Ίσως γιατί δεν την «παίρνει» να κάνει ).

 77. 76

  Νίκο Κ., η πλάκα είναι πως ο συγκεκριμένος πύραυλος της συγκεκριμένης εταιρίας έχει σχεδιαστεί για να προσγειώνεται μοναχός του σε μαούνα καταμεσής του Ατλαντικού. Οπότε, ναι, ένας πύραυλος (σαν κι αυτόν) μπορεί να εκτοξευτεί περισσότερες από μια φορές.

  https://en.wikipedia.org/wiki/SpaceX_reusable_launch_system_development_program

 78. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όταν διορίστηκα πριν από 29 χρόνια, θυμάμαι τις έγκυες συναδέλφους να έρχονται στο σχολείο με την κοιλιά στο στόμα. Στον έβδομο μήνα έπαιρναν άδεια κυήσεως. Αργότερα προέκυψε η φάση με την επαπειλούμενη και την κάνανε και την κάνουνε απ’ τον τρίτο μήνα. Φταίει κάτι στο νερό ή στην ατμόσφαιρα γι’ αυτή την επιδημία; 😊

 79. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Παιδιά αυτό με τους καθηγητές και δασκάλους και τις κακοπρογραμματισμένες σχολικές ώρες με κουκουλωμένες προσωπικές διευκολύνσεις, είναι παλιά πληγή κι ο θεός ξέρει αν και πώς θα κλείσει. Γιατί να αντιστέκονται οι Αβάθμιες κ Ββάθμιες Δνσεις να μην υπάρχει ηλεκτρονική σύνδεση με τα σχολεία -καθηγητές και μαθητές – με την κεντρική διοίκηση ώστε να φαίνεται πώς λειτουργεί κάθε τάξη την κάθε μέρα; Πώς θα σχεδιαστεί/ανασχεδιαστεί/συμπληρωθεί/βελτιωθεί/εξορθολογιστεί/μεγιστοποιηθεί το όφελος-ό,τι θέτε βάλετε- μαθητών και διδασκόντων αν δεν υπάρχει διαρκής και σαφής εικόνα; Στην τόσο νησιωτική και ορεινή χώρα μας και μέσα στην κρίση, ακόμα με ταχυδρομεία και φάξια θα επικοινωνούνται τα πράγματα; Τέλος πάντων, ρητορικές ερωτήσεις για σκέψη.

 80. «επαπειλούμενη εκβολή» (εικαζόμενη από στάγδην αιμόρροια, πρόδρομο πλακούντα κλπ.) το ξέρω εγώ.
  «επαπειλούμενη κύηση» μου μοιάζει σαν να κινδυνεύει να ΜΕΙΝΕΙ έγκυος η ενδιαφερόμενη!

 81. Pedis said

  Ανθρώπινο κρέας μου μυρίζει …

  Πρίν από -άντα και -ήντα χρόνια ο κόσμος διοριζόταν στα 23-24 και οι κοπέλλες ήταν … κοπέλλες και κάναν παιδιά στο χαλαρό, αλλά τώρα τα παιδιά τα κάνουν όταν μπορέσουν να πάρουν άδεια κυήσεως, δηλ όταν κι αν διοριστούν ως … θειάδες.

  Και όποιος δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει εγκυμοσύνη στα σαράντα τότε, ας πούμε, ας πάει να τρέξει διακόσια μέτρα κάτω από τα 25 στην ίδια ηλικία ή να προσπαθήσει κάνα άλλο ανδραγάθημα που έκανε στα είκοσι, εκτός από το ναπιεί είκοσι τσίπουρα στην καθισιά, κι αν τα καταφέρει χωρις έμφραγμα θα του δώσω δώρο σύνδεση για τη σούπερ λιγκ για μια σεζόν.

 82. Πάνος με πεζά said

  Πάντως καθηγητής/τρια έχει επικρατήσει να λέγεται ο/η διδάκτωρ γιατρός. Ειδικά σε αυτό το επάγγελμα.
  Όσονα αφορά το κτίριο, φυσικά λέμε πάντα «θυμίζει φρούριο», αλλά αν θες να φανφαρολογήσεις, μπορείς να πεις ακόμα και «θυμίζει τζιχαντιστή»…

 83. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν μιλάμε για εγκυμοσύνη στα σαράντα. Μιλάμε για εξαφάνιση της φουσκωμένης κοιλίτσας, ανεξαρτήτως ηλικίας. 😉 Ούτε ετοιμαζόμαστε να φάμε ανθρώπινο κρέας, αγαπητέ, διότι δεν έχουμε αυτοκτονικές τάσεις. Δημόσιοι υπάλληλοι είμαστε κι εμείς, διάολε, δεν θέλουμε να βγάλουμε τα ματάκια μας. Αλλά η κατάχρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων , εκτός από εξ ορισμού αντικοινωνικό φαινόμενο, γίνεται μπούμερανγκ, αφού μας κάνει αντιπαθείς και μας στερεί τη συμπαράσταση της υπόλοιπης κοινωνίας, όταν μας στοχοποιούν οι διάφοροι Πάγκαλοι και Κούληδες.

 84. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  81. ΕΦΗ – ΕΦΗ said:

  «Παιδιά αυτό με τους καθηγητές και δασκάλους και τις κακοπρογραμματισμένες σχολικές ώρες με κουκουλωμένες προσωπικές διευκολύνσεις, είναι παλιά πληγή κι ο θεός ξέρει αν και πώς θα κλείσει. Γιατί να αντιστέκονται οι Αβάθμιες κ Ββάθμιες Δνσεις να μην υπάρχει ηλεκτρονική σύνδεση με τα σχολεία -καθηγητές και μαθητές – με την κεντρική διοίκηση ώστε να φαίνεται πώς λειτουργεί κάθε τάξη την κάθε μέρα; »

  Τὸ «κακοπρογραμματισμένες» τὸ διάβασα στὴν ἀρχὴ «κακοπληρωμένες» δὶνοντας, αὐθόρμητα, τὸ σχετικὸ ἄλλοθι. Δυστυχῶς ἡ ἰδεολογία τοῦ ρουσφετιοῦ (οἰ «κουκουλωμένες προσωπικές διευκολύνσεις», ποὺ γράφεις) ἔχει κυριαρχήσει παντοῦ καὶ ὅλοι (ὅπως ἔκανα κι ἐγὼ ὑποσυνείδητα) ψάχνουμε γιὰ δικαιολογίες. Δυστυχῶς τὸ πολιτικὸ μας σύστημα ἐξέτρεφε, ἐκτρέφει καὶ φοβᾶμαι πὼς θὰ συνεχίσει νὰ ἐκτρέφει τὰ φαινόμενα αὐτὰ. Οἱ ρουσφετολογούμενοι (ἀπὸ τὶς πιὸ μικρές καὶ ἀθῶες περιπτώσεις, μέχρι τὴν καραμπινάτη διαφθορὰ) ἀποτελοῦν τὴν κρίσιμη μάζα ποὺ κρίνει ἐκλογὲς.

 85. Γιάννης Ιατρού said

  86: Σωστά.
  Μην ξεχνάμε ότι αυτοί δέχονται το (πρώτο) κύμα αγανάκτησης του κόσμου κι ας μην είναι προσωπικά υπεύθυνοι για τους νόμους και τις διατάξεις που υποχρεούνται να εφαρμόσουν. Άσε που καλύτερα να σου γει το μάτι παρά το όνομα …

  Δεν λέω, στους περισσότερους λείπει η διάθεση να πάρουν οι ίδιοι μιά απόφαση (ενώ έχουν τα προσόντα να κρίνουν) με αποτέλεσμα να σε στέλνουν στον προϊστάμενο και στον πιό πάνω κλπ. κλπ., δηλαδή αποζητούν την κάλυψη κάποιου άλλου. Αυτό συμβαίνει όμως και στον ιδιωτικό τομέα, μόνο που εκεί ο δρόμος είναι συντομότερος… και υπάρχει πάντα κι ο ανταγωνισμός, που καραδοκεί!

 86. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Οι επαπειλούμενες-με αποβολή- κυήσεις, στον καιρό κρίσης (κανείς θαρώ δεν είπε για την υπογεννητικότητα γενικά και τις μέσες ηλικίες γέννας πια).
  2010.http://pyrgos-news.blogspot.com/2010/08/blog-post_894.html
  2012.http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/4735089/?iid=2
  2014.http://www.newsbeast.gr/greece/ekpaideusi/arthro/632227/upopto-to-upsilo-pososto-epapeiloumenon-kuiseon
  και Παπαθεοδώρου(δείτε και τα σχόλια)
  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=500072&h1=true#commentForm

  Στο μεταξύ στη Γερμανία με νόμο υποχρώνουν (εκτός από τη μάνα) τον (πρώην) φερόμενο πατέρα και σύζυγο, να βρίσκει και να καταδίδει το φυσικό πατέρα του παιδιού της γυναίκας του-ναι όλο αυτό. Όχι που θα πληρώνει το γερμανικό κράτος για το κάθε …μπάσταρδο! Αυτά για το κοινωνικό ευρωπαϊκό κράτος)
  http://www.tribune.gr/world/news/article/277377/h-germania-psifizi-nomo-opou-i-manes-tha-apokaliptoun-ton-viologiko-patera.html

 87. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν διαφωνώ, Έφη, μ’ αυτά που γράφεις, αλλά στην εκπαίδευση το μείζον πρόβλημα δεν είναι η λειτουργία των τάξεων αλλά η λειτουργία της διοίκησης. Οι δάσκαλοι, αν μη τι άλλο, έχουμε τους γονείς να μας ελέγχουν, αφού, σε διαβεβαιώ, τα πιτσιρίκια τα λένε όλα στο σπίτι. Τη διοίκηση ποιος την ελέγχει; Αυτή μάλλον θα πρέπει να είναι το αντικείμενο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης. 😊

 88. Σε τι Ευρωκοινοβούλιο θα στείλουμε τα παιδιά μας, Νίκο Τσιαμτσίκα; Πάει, χαλάσανε και οι Κωλόγοι!

 89. Pedis said

  # 86 – άλλο οι προθέσεις κι άλλο αυτό που βγαίνει, όταν πηγάζει από βαθιά … πώς λέμε … βαθύ πασόκ. Συμβαίνει συχνά και σε μη πασόκους.

  Πάμε …

  Ο μέσος όρος ηλικίας των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας πλησιάζει ή και ξεπερνάει (μαθηματικοί) τα πενήντα, ο δε των αναπληρωτών είναι πάνω από σαράντα, στην πρωτοβάθμια, είναι σχετικά καλύτερα. Η μέση ηλικία των αναπληρωτών («νέοι» δηλαδή ακολουθεί κατάπόδας εεκίνη των μονίμων.)

  Υπόψην, μιλάω μόνο για εγκυμοσύνες και όχι γενικά, οι πασόκονουδίτες, άλλωστε, τα ξέρουν από πρώτο χέρι τα ρουσφέτια και τις χάρες, εγκυμοσύνες πάνω από τα 35 είναι υψηλού ρίσκου, από χέρι …

  Ως γνωστόν η μη διορισμένη εκπαιδευτικός συνήθως κάναι δουλειές του ποδαριού και φροντιστήρια κι ως εκ τούτου δεν δύναται να …εγκυμονήσει ως νέα …

 90. Pedis said

  -> 92, π.χ http://blogs.sch.gr/nrammos/2016/01/15/%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%8D-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83/

 91. giorgos mavrakis said

  Δαχτυλια.Έτσι την λέει η γιαγιά μου στη κεντρική Κρητη. Βέβαια ακριβώς έτσι ομοιάζει και το αποτύπωμα των δαχτύλων.

 92. cronopiusa said

  Ο μαγικός κόσμος των καναλαρχών της…Αριστεράς και της Προόδου (βίντεο)

  Τους εργαζομένους του Αlter τους θυμάται κανείς;

 93. Yako said

  Για το δακτυλοκρότημα βρήκα αυτό εδώ: https://e-didaskalia.blogspot.gr/2015/02/blog-post_757.html
  Δεν ακούγεται άσχημο…

 94. cronopiusa said

 95. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  80 τέλος – Φταίει που η εκπαίδευση είναι απάτη. Στις 12 του μήνα, ξανανοΐγουν τα στρατόπαιδα συγκεντρώσεως (κατ’ ευφημισμόν εκπαιδευτήρια ή και σχολεία) αν έβγαζε το υπουργείο μια εγγύκλιο που να έλεγε, «τον Οκτώβριο δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία των εκπαιδευτικών και των μαθητών, οι πρώτοι θα πληρωθούν κανονικά τον μήνα, και οι μαθητές δεν θα πάρουν απουσία». Με την πολύχρονη εμπειρία που έχεις, πόσο « κόσμο» λές θα μάζευαν τα εκπαιδευτήρια;

 96. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  90.Γιάννης Κουβάτσος
  Ωχ παρεξήγηση.Προς θεού, όχι σύνδεση με την ταξη ! Με την τάξη! φοβερό μου φαίνεται αυτό!
  Με το γραφείο, τον Η/Υ του σχολείου η σύνδεση.Με καθημερινή ενημέρωση επί του του ωρολογίου προγράμματος (ώρες και μαθήματα)και του απουσιολογίου διδασκόντων και μαθητών.

 97. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάνσοφοι αυτοί οι αριστεριστές! Ξέρουν τα πάντα για τα πάντα, καλύτερα κι απ’ τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Όλα τα σφάζουν, όλα τα μαχαιρώνουν, πετάγονται απ’ το ένα θέμα στο άλλο, σου κάνουν και μια ψυχανάλυση στο ενδιάμεσο, για να ξέρεις πού πας και ποιος πραγματικά είσαι, και σταματάνε μόνο για καμιά γουλιά φραπέ και καμιά τζούρα απ’ το στριφτό (τσιγαράκι. Απ’ το άλλο δεν έχουν ανάγκη, γεννάει ο οργανισμός τους υπό μορφή θεωρίας). Πολύ διασκεδαστικοί, πριν καταντήσουν, αναπόφευκτα, εκνευριστικοί και γραφικοί.

 98. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αυτό υπάρχει υπό τη μορφή του αμφιλεγόμενου μάι σκουλ, Έφη.

 99. Νίκος Κ. said

  98: Σήμερα συζητούσα με μητέρα δύο παιδιών Δημοτικού (με πολύ περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες) και μου έλεγε πως τα παιδιά της ανυπομονούν να ανοίξουν τα σχολεία .
  Επίσης: αν έλεγαν δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία των (οποιωνδήποτε) εργαζόμενων και θα πληρωθούν κανονικά, πόσοι θα πήγαιναν στις δουλειές τους;

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αυτά τα τσακ τσακ με τα δάχτυλα, τα λέμε τσαμπάκια.
  Σ΄εμάς,στις καθιερωμένες φιγούρες του πρωτοχορευτή(αυτού που πιάνει) μπροστά είναι αυτό το χτύπημα των δακτύλων.Ακόμη κι αν δεν τα χτυπά παρά λίγες φορές (ανάλογα με το στιλ του χορευτή και το χορό,αν το καλεί που λέμε,) τα δαχτυλά του δεξιού χεριού,όταν κρατεί στον κάβο, ή και των δυο χεριών όταν «κόβει» και κάνει φιγούρες μόνος του, είναι σε «στάση» δαχτυλοκροτήματος.
  Να κάνω ένα τσαμπάκι, ή τσαμπί χορό, υπονοείται να χορέψω μπροστά(με τα απαραίτητα τσαμπάκια).

 101. Pedis said

  # 100 – Καλά, Γιάννη, μην τα παίρνεις έτσι. Μια αποστροφή στον τύπο του πασόκου έκανα, πρωτος στο ρουσφέτι, πρώτος στην κριτική των ρουσφετάκηδων … δεν περιμενα να θιχτείς … λυπάμαι.

  Πάντως, για το συγκεκριμένο θέμα με τους υπαινιγμούς από σένα κι από κάνα άλλον, για τις εγκυμοσύνες ρίσκου μούφας, οι πιθανότητες να υπάρχουν στα σχολεία πρωτοδιορίσμενες καθηγήτριες αρκετών Μαίων που βρίσκουν επιτελους την ευκαιρία να κάνουν το φυσιολογικό, δηλ. να κάνουν παιδί, έχοντας κάποια ελάχιστα κοινωνικά στάνταρντς, είναι υψηλότατες.

  Κι άμα θες δες και τα στοιχεία του # 93.

  Άμα θες … Σε κάθε περίπτωση, μην χαλιέσαι.

 102. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  98/Λάμπρο έλεος!
  το να λέμε να βελτιωθεί η εκπαίδευση,να γίνει πιο ελεύθερη δεν ξέρω τί, είναι άλλο θέμα κι άλλο να λες τα σχολεία, στρατόπεδα* συγκέντωσης. Τα πήρα τώρα μ΄αυτή την εμμονή σου πάλι. Η μάνα των παιδιών σου εκπαιδευτικός, τα παιδιά σου με τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά τα σχολεία είναι πανούργα κλουβιά του συστήματος που εκτρέφει τους δούλους του. Άσε μας ρε βουτηχτή και αεροβάτη 🙂 🙂
  *το μεζεδάκι είναι όλα τα λεφτά! 🙂 🙂

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  102. Σκύλεμ, μα τί όνομα ,κι επώνυμο, πράμα! – 🙂 🙂

 104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  101. Ναι Γιάννη, ναι, αλλά… πού ΄ν΄ το;
  Μιας και το λέμε, ποτέ δεν ολοκληρώθηκε κι έχει αλλάξει (και πληρωθεί) τουλάχιστον με τρία ονόματα. Ηλε-μάχες… 😦 🙂

 105. Στην φράση «….λυπάμαι…» λείπει ένα «σε» για να βγει σωστά:

  «….λυπάμαι που διαπιστώνω ότι σεπολλά από τα ζητήματα στα οποία φαινόταν ότι υπήρχε μια συμφωνία με την κυβέρνηση, δεν έχουμε δει τα απαιτούμενα βήματα προόδου»

 106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Με ευκαιρία το δαχτυλοκρότημα:
  Το χειροκρότημα στην Ανατ. Κρήτη το λέμε κρουσταλλάκια. Σου παίζω κρουσταλλάκια.
  Στο σχολείο όταν έλεγε κάποιος κοτσάνα, του κάναμε «ένα βαρύ νυχοκρότημα», χτυπώντας τάχα το νύχι δεξιού κι αριστερού αντίχειρα.Πιστεύω ότι κι εσείς θα το είχατε αυτό το καλαμπούρι

  106.>>*το μεζεδάκι είναι όλα τα λεφτά!
  Ο Λάμπρος στο 98, γράφει στρατόπαιδα 🙂

 107. Παναγιώτης Κ. said

  @89. Επαπειλούμενη με αποβολή κύηση.
  Τώρα δίνει νόημα η έκφραση.

 108. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

 109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Έτσι κολοβά όπως το «λυπάμαι ότι», χρησιμοποιούν και το χαίρομαι ότι. Διαβολικά και για τα δυο τα σκέφτομαι να τα λέει ο γέρος Μητσοτάκης και η Ντόρα. Κάτι σαν ιδιότυπο εστετισμό

  111.Βέβαια επαπειλούμενη(κύηση) σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να της συμβεί κάτι κακό.

 110. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα -τελικά έλειψα πολλές ώρες.

  15 Σαξωνική γενική; Δεν το είχα προσέξει, πράγματι.

  17 Οι λαθοθήρες λένε ότι το «μετά» επειδή είναι πρόθεση δεν παίρνει «από» ενώ το «πριν» δεν στέκει χωρίς από.
  Βεβαίως, πριν το χάραμα.

  21 Ε, ναι

  27 και πριν
  Να προσθέσω (ήθελα να το βάλω στο άρθρο και το ξέχασα) ότι κάποιοι συντηρητικοί γράφουν «λυπούμαι ότι…»

  33 Σωστά!

  38 Δίκιο έχεις βέβαια…

 111. sarant said

  Και συνεχίζω

  40 Φρούριο βέβαια!

  48 Νάσαι καλά Νίκελ. Οπότε, κακώς δεν το έχουν τα λεξικά

  52 Βρε τον καημένο…

  61 Και βρήκα την ώρα να λείπω

  62 Νάσαι καλά Στράτο -αποκρότημα και στράκα, λοιπόν

  84 Πάντως το 1960 υπήρχε εγκύκλιος που απαγόρευε στις δασκάλες να μένουν έγκυες εκτός από συγκεκριμένους μήνες.

  91 Δεν είναι Οικολόγος, λάθος έχει το ελληνικό σάιτ. Είναι φιλελεύθερος, αντιπρόεδρος του Μοντέμ, του κεντρώου κόμματος του Μπαϊρού.

  109 Σωστά.

 112. nikiplos said

  Αγαπητέ @78, Παναγιώτης Κ, @80, αλλά και άλλοι που ακολούθησαν…

  Οι περισσότερες ελληνίδες τα τελευταία 20 χρόνια, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα γεννούν μετά τα 35. Πάρα πολλές μετά τα 38. Κάνουν εξωσωματικές, θέλουν απεγνωσμένα παιδί. Τι λέτε ο Γιατρός θα είναι ανεύθυνος να μην συστήσει σε τούτες «να παλουκωθούν» κάτω να γεννήσουν ένα υγιές παιδί? Τι γίνεται με εκείνες που χάνουν τα παιδιά? Στην επόμενη εγκυμοσύνη θα ρισκάρει ο Γιατρός μια νέα αποκόλληση? Ας μην γελιόμαστε. Άλλο να κυοφορούν οι γυναίκες κάτω από τα 35 και άλλο πάνω από τα 38 (για το πρώτο τους παιδί μιλάω πάντα).

  Μίλησαν κάποιοι για τον ιδιωτικό τομέα. Ξέρετε ή έχετε (εσείς οι κάποιοι) αναρρωτηθεί, πόσα ζευγάρια μετά την κρίση δεν προέβησαν σε εξωσωματικές γιατί απλά δεν είχαν τα χρήματα? Γνωρίζετε μήπως ότι τα Δημόσια Νοσοκομεία ΔΕΝ κάνουν εξωσωματικές? Γνωρίζετε άραγε πόσα κοριτσόπουλα του ιδιωτικού τομέα που αναγκάζονται να κάνουν εργασία με την κοιλιά στο στόμα, γεννούν πρόωρα? Πόσες από τις κυήσεις που χάνονται μέχρι τον 5ο μήνα, έχουν συνθήκες απαράδεκτες?

  Επίσης, τώρα που οι περισσότερες γυναίκες γεννούν μετά τα 35, ξέρετε πόσες κυήσεις χάνονται πριν τον τρίτο μήνα? Νομίζετε ότι αυτό για την αποτυχημένη έγκυο είναι peace of cake? Δεν θέλει ψυχολογική υποστήριξη? Μόνο οι ορμόνες της που παίζουν μαντολίνο φθάνουν… Συχνά συναντά κανείς γυναίκες από την επαρχία κυρίως που γέννησαν νέες 2 παιδιά και στα 35 τους έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, έχουν προβλήματα στις ωοθήκες. Αυτές απλά δεν θα γεννούσαν ποτέ αν μεγάλωναν σε πόλεις, ή πολύ δύσκολα και με πολύ κόπο.

  Ξέρετε πόσο επίπονο (κυρίως σε χρήμα) είναι για τις γυναίκες που είναι 40 και χάνουν μια κύηση? Τι λέτε στην επόμενη (τσίμα-τσίμα στα 41 ή 42) θα ρισκάρουν να το παίζουν ανέμελες μήπως προκαλέσουν την υποψία των «αρχών»? Σύγκρινε κάποιος το Δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα. Αλήθεια τι θέλουμε ως κοινωνία? Μια κοινωνία που θα καταστρατηγίσει τα δικαιώματα των ΔΥ και θα τα εξομοιώσει με εκείνα των ΙΥ? Ας μήν μιλήσω για εμάς του Ελεπαγγ. που δεν έχουμε κανένα δικαίωμα… Δεν είναι ωραίο ένα στοιχειώδες κοινωνικό κράτος που δίνει το δικαίωμα σε μια γυναίκα να τεκνοποιήσει, δηλαδή να ολοκληρώσει το φυσικό της σκοπό?

  Τέλος, με τις επαπειλούμενες να προσθέσω μια λεπτομέρεια. Συνήθως οι επαπειλούμενες απομονώνουν την έγκυο από το εργασιακό της περιβάλλον από υπερβολική προστασία που θέλει να προσδώσει ο Ιατρός. Αυτό συνοδεύεται συχνά από κατάθλιψη προλόχεια και επιλόχεια… Εδώ ας αναρρωτηθούν κάποιοι, μήπως γνωρίζουν πόσες έγκυες υφίστανται κατάθλιψη? Συνήθως οι επαπειλούμενες παλουκώνονται σε καναπέ στο σπίτι… Δεν έχουν όλες μαμάδες και θείτσες γύρω τους. Πολλές είναι ολομόναχες και περιμένουν το σύζυγο (ή και κανέναν ενίοτε) να γυρίσει σπίτι… για κάντε το καμία εβδομάδα και τα λέμε…

  φιλικά πάντα…

 113. ΣΠ said

  Σήμερα είναι παγκόσμια μέρα γενειάδας.

 114. ΓιώργοςΜ said

  Σχετικά με τα σχολεία-στρατοπ*δα κλπ: Είναι μια δυσάρεστη αλήθεια που αντιμετωπίζουμε οι γονείς λυκειοπαίδων, τα παιδιά να πηγαίνουν στ σχολείο επειδή είναι υποχρεωτικό, να ξεκουράζονται, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν το φροντιστήριο το απόγευμα. Στην καλύτερη περίπτωση κάποιοι καθηγητές κάνουν τη δουλειά τους ανεξάρτητα από το τι κάνουν τα παιδιά, στο μέσο ορο όμως είτε λειτουργούν συμπληρωματικά με το φροντιστήριο, είτε αφήνουν όλη τη διδασκαλία σε αυτό.
  Λυπάμαι απίστευτα που γίνεται αυτό, δε θέλω να το παραδεχτώ πως είναι ο κανόνας, αλλά φοβάμαι πως είναι.
  Δε μπαίνω καν στη συζήτηση περί του βέλτιστου περιεχομένου της εκπαίδευσης (Λάμπρο 🙂 ), αλλά της λειτουργικότητας του Λυκείου γενικά. Δεν εξετάζω δηλ. αν ο δρόμος είναι σωστός, παρά μόνο πως το κάρο είναι μπροστά απο το άλογο κι έχει ξεχαρβαλωμένες ρόδες.

 115. Βασίλης Ορφανός said

  http://www.dance-pandect.gr/pds_cosmos/pop/pop_lhmma_gr.php?mode=Vie&eid=E-CB3F9
  Στη διεύθυνση αυτή βρίσκουμε για το «κροτάλισμα των δαχτύλων» (στράκα) τα εξής συνώνυμα:
  Ρόδος: κουνάρι
  Κρήτη: μπαλόνια (έτσι το λέω κι εγώ)
  Κύπρος: τσάκρισμα
  Κιουτάχεια: φουντούκ κιρμασί (θα πρέπει να σημαίνει: σπάσιμο φουντουκιού)
  ίμβρος: μαντ(α)νάς
  Κάλυμνος: καρύδια, καρύτζια
  Λέρος: σταφίδα
  Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλα.

 116. gpoint said

  # 66

  δοκιμασμένο…

  αν θες νάρθει αμέσως το γκαρσόνι αρπάζεσαι στα ψέμματα με τον συνδαιτήμονά σου ή στ’ αλήθεια με κάποιον γειτονικού τραπεζιού !

 117. Εκτός από μπαλόνια, στην Κρήτη τουλάχιστον, το κροτάλισμα των δαχτύλων το λέμε και Κουρταλάκια -πάντως η γιαγιά μου στην Ιεράπετρα, έτσι μου το ´μαθε…

 118. gpoint said

  # 98

  Λάμπρο πάνω από το 60%, σε βεβεβαιώνω !!!!!

  Ούτε μπορείς να φαντασθείς πόσα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν φίλους ενω στο σχολείο μπαίνουν σε παρέες και πόσοι εκπαιδευτικοί αισθάνονται πως είναι «κάτι» μέσα στο σχολείο και σκέτοι καραγκιόζηδες έξω από αυτό !!

  Θυμάμαι που τσακωνόμαστε για κάποια βάρδια στις 13 Αυγούστου 6 με 9 το βράδυ στο νυχτερινό που ήμουνα και που την «έφαγα’ εγώ σαν νεώτερος. Ηρθα λοιπόν από Γαλαξίδι στις 6 και βρήκα επτά (7) συνεξαδέλφους-αυτοί που δεν μπορούσανε- να έχουν πάει στο «καφενείο» τους, Δεν ξαναπάτησα σε βάρδια όλη μου την θητεί και ποτέ δεν είχα πρόβλημα, πάντα υπήρχανε …εθελοντές

 119. sarant said

  118και πριν Να το καθιερώσουμε αυτο με τα στρατόπαιδα 🙂

  119 Εντυπωσιάζομαι Βασίλη, ευχαριστώ!

 120. 122

  άμα σπάσουν κάνα κόκκαλο τα στρατόπαιδα, σε τι γιατρό πάνε;

  στρατιωτικό παιδίατρο, απαντάμε κι αποφεύγομε το δίλημμα!

 121. ΓιώργοςΜ said

  124 Ορθοπαιδικό-χωρίς αστερίσκο 🙂

 122. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πόσο εύκολα παραποιούνται τα σχόλια! Τόσο κακογραμμένα είναι, τόσο ασαφή ή μήπως ρίχνουμε μια βιαστική ματιά και σπεύδουμε να γράψουμε το δικό μας απαντητικό σχόλιο επ’ αυτών που ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ότι έγραψαν οι άλλοι;

 123. Pedis said

  -> 49 – αλλά ψηφοφόρους κυρίως έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, όχι στελέχη.

  Νικοκύρη, αφού δεν σκέφτεσαι ακόμη να κάνεις την απαραίτητη διόρθωση, από πόσα στελέχη του πασόκ και πάνω θα αρχίσεις να το σκέφτεσαι; Πέντε;

  Τζάκρη, Κουρουμπλής, Μπόλαρης, Σπίρτζης, Μάρδας.

  Παραπάνω;

  Βαγενά, Μιχελογιαννάκης, Παπαηλιού, Πάντζας, Κατσέλη … βαριέμαι να βρω άλλους …

  γιατί να μην βάλω και τους πασοκο-καλο-(ανα)θρεμμένους Σταθάκηδες, Κατρούγκαλους, Παρασκευόπουλους …

  Κι αν μας πει ο Σκύλος, που είναι γάτα σε κάτι τέτοια, πόσοι πασόκοι τους έχει χωσεί ξ κυβέρνηση της «αριστερας» σε θέσεις κλειδιά στα υπουργεία, ως σύμβουλοι και παρατρεχάμενοι, ε τότε …

 124. Εμένα μην με ανακατεύουτε. Κυρίως στο μεσαίο μηχανισμό, που στήθηκε όπως-όπως, πρέπει νάχει γίνει χαϊμός.

  Πήγα σε γάμο ανηψιού μου, και τα αδέρφια του δεν με χαιρέτησαν καν. Μπάτσοι…

  Αλλά στην Πάτρα, που μιλάει η Φώφη, δεν πήγα. Άλλος πήγε.

 125. sarant said

  127 Όχι, δεν θα συμφωνήσω με το μέτρημα που κάνεις. Αλλιώς, ΠΑΣΟΚ ειναι και ο Κουφοντίνας, διότι είχε περάσει ενα φεγγάρι από την ΠΑΜΚ. Για παράδειγμα, ο Πάντζας (καλός, κακός δεν έχει σημασία) έφυγε από το ΠΑΣΟΚ το 1993,μαζί με εκείνους που έφτιαξαν το ΔΗΚΚΙ, και απο νωρίς συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ των μονοψήφιων ποσοστών. Είναι πολιτικό λάθος να τον μετράς για Πασόκ -τότε, να μετρήσεις και τον Δρεττάκη ή τον Παναγούλη (καλός, κακός δεν έχει σημασία) που είχε φύγει από το 1982. Και τον Καράγιωργα αν ζούσε, ΠΑΣΟΚ θα τον μέτραγες.

  Αν στα χίλια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν τριάντα ή πενήντα προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, τι ποσοστό είναι;

 126. Πέπε said

  Παιδιά, ας δεχτούμε για την οικονομία της συζήτησης ότι η «επαπειλούμενη κύηση» είναι μία παπάντζα για να παίρνουν άδεια και οι έγκυες που δεν έχουν προβλήματα.

  Ε και;

  Ζηλεύει κανείς; Γιατί; Εγώ προσωπικά, αν μάθω ότι μια συνάδελφος πήρε αυτή την άδεια και μετά τη δω να κυκλοφορεί άνετη κι ωραία και χωρίς επαπειλές, θα πω «μπράβο η κοπέλα, απολαμβάνει την εγκυμοσύνη της όπως αξίζει σε κάθε άνθρωπο (σε κάθε γυναίκα), άσε που (αν έχω καταλάβει καλά, γιατί το διοικητικό σκέλος δεν το πολυέχω) δίνει κι ένα κομμάτι ψωμί σε κάποιον αναπληρωτή».

  Η κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να περάσει την εγκυμοσύνη της χωρίς να δουλεύει, είτε είναι γραμμένο αυτό είτε όχι. Επειδή μπορεί να μη θέλουν όλες να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα, αντί για στάνταρ άδεια εγκυμοσύνης έχει θεσπιστεί η κατά περίπτωση άδεια επαπειλούμενης εγκυμοσύνης.

  Αυτά, εφόσον κατά σύμβαση έχουμε δεχτεί αυτό που γράφω στην αρχή. Χώρια τώρα οι συχνοί και σοβαρότατοι λόγοι, που αναφέρθηκαν από άλλους, να θεωρηθεί όντως επαπειλούμενη μια κύηση.

  Και κάτι ακόμη:

  > > Πάντως το 1960 υπήρχε εγκύκλιος που απαγόρευε στις δασκάλες να μένουν έγκυες εκτός από συγκεκριμένους μήνες.

  Τώρα δε υπάρχει το εξής:

  Οι αναπληρώτριες δεν δικαιούνται άδεια ανατροφής. Συνάδελφός μου, αναπληρώτρια, δυο μήνες μετά τη γέννα αναγκάστηκε να πάει στο σχολείο, δηλαδή αναγκάστηκε να κόψει το παιδί από το βυζί και να το δίνει σε μπέιμπι σίτερ με μπουκάλι.

  Αυτό είναι απάνθρωπο. Και είναι εξίσου απάνθρωπο είτε είναι το χειρότερο που συμβαίνει είτε σε άλλους τομείς συμβαίνουν και χειρότερα.

  (Δεν ξέρω καν γιατί υπάρχει ο θεσμός των αναπληρωτών. Σε μια χώρα με λίγο-πολύ δεδομένες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό, Χ άτομα, διορίζεις Χ άτομα. Άμα μερικοί σού πάρουν σύνταξη, διορίζεις άλλους τόσους νέους. Ε, άμα γίνει κανένα απρόβλεπτο μπέιμπι μπουμ, βάλε εκτάκτως και μερικούς αναπληρωτές, μόνο εκεί μπορώ να το καταλάβω… Καλά, άσε οι ωρομίσθιοι…)

 127. 77, …Τόσους γύρους κι ούτ΄ένα σουβλάκι, κι ο Μαρινάκης τους πιο πολλούς🙂 …

  Μα περίφημοι είναι οι γάβροι Μαρινάκη, όχι τα σουβλάκια!

 128. Καλά, Σκύλε (128), ως τι είσαι σταμπαρισμένος, που να μη σε χαιρετάνε τα ανίψια σου; Ως φασσίστας; (δεν πιστεύω) Ως σταλινικός; Ως αναρχοάπλυτος; Ως κοσκωτικός πασόκος; Ως φορέας λεϊσμανίωσης;

 129. Pedis said

  # 129 – Δεν ανέφερα τον Δρεττάκη ή τον Παναγούλη. Γιατί μου τους βάζεις στη συζήτηση; Άσε που ξέχασα τον Τόσκα και δεν ξέρω ποιον άλλον …

  Κοίτα, την ακρίβεια της πρότασής σου έλεγχω:
  αλλά ψηφοφόρους κυρίως έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, όχι στελέχη.
  και σου δώσα μονοκοπανιά καμιά δεκαριά.

  Αλλά και κανένας πασόκος να μην είχε πάρει μεταγραφή στο Σύριζα, τίποτα δεν θα αλλάζε στην κριτική της πολιτική του σύριζα -ακόμη και συριζαίοι το μολογάνε αν και τους ψηφίσουν ακόμη- που είναι αντιγραφή των πασοκικών κόλπων, τερτιπιών, «δυσκολιών» και «εθνικής ανάγκης» (Κάτι σαν τις βάσεις που φεύγουν όταν τα μνημόνια μπαίνουν κοκ)

 130. Pedis said

  # 129 – Αν στα χίλια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν τριάντα ή πενήντα προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, τι ποσοστό είναι;

  Η τζάκρη από μονη της κάνει για δέκα. Θα ανέβασε τη μέση ποιότητα στην κυβέρνηση, γι αυτό και θα την έχωσαν! Χαχαχχχ!

 131. 118, …Είναι μια δυσάρεστη αλήθεια…τα παιδιά να πηγαίνουν στ σχολείο επειδή είναι υποχρεωτικό, να ξεκουράζονται…
  …Δε μπαίνω καν στη συζήτηση περί του βέλτιστου περιεχομένου της εκπαίδευσης…

  H σουρεαλιστική εσωτερική αντίφαση της κατάστασης θυμίζει το παλιό ανέκδοτο που έλεγε ο Γούντι Άλλεν στον Νευρικό Εραστή (Annie Hall):

  …two elderly women are at a Catskill mountain resort, and one of ’em says,
  «Boy, the food at this place is really terrible
  The other one says,
  «Yeah, I know; and such small portions.»

 132. @Γς:
  Τα θερμά μου συλλυπητήρια.

  Μόλις σήμερα κατάφερα και μπήκα και διάβασα με την ησυχία μου
  Δεν σε έχω γνωρίσει προσωπικά αλλά δεν έχει καμία σημασία.
  Εύχομαι ό,τι καλύτερο από δω και πέρα.

 133. 132

  Άγγελε, Εξάρχεια κι έτσ’…

 134. spatholouro said

  130 (Πέπε)
  Δηλαδή λές ότι δεν ισχύει η τετράμηνη άνευ αποδοχών άδεια ανατροφής;
  Άλλα λέει εδώ:
  ΤΕΤΡΑΜΗΝΗ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ (Ν. 4075/2012, άρθρο 50 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 39 του Ν. 4144/2013) https://www.alfavita.gr/arthron/ti-ishyei-gia-tis-adeies-monimon-kai-anapliroton-ekpaideytikon-meta-kai-tis-teleytaies

  Και εδώ:
  Τετράμηνη άδεια ανατροφής άνευ αποδοχών. Η γονική άδεια ανατροφής 4 μηνών χωρίς αποδοχές χορηγείται για την ανατροφή παιδιού ηλικίας έως 6 ετών και αποτελεί ατομικό δικαίωμα κάθε γονέα εκπαιδευτικού. Για τη χορήγηση της γονικής άδειας ανατροφής, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν συμπληρώσει έναν (1) χρόνο, δηλαδή δώδεκα μήνες, συνεχόμενης ή διακεκομμένης εργασίας στον ίδιο εργοδότη (δηλαδή στο υπουργείο Παιδείας).
  http://www.ethnos.gr/paideia/arthro/allages_sto_kathestos_adeion_zitoun_oi_kathigites-64342561/

 135. Α, και σε συνέχεια της αιώνιας συζήτησης για το Σαρλί Εμπντό, αυτή τη φορά, με τους σεισμούς στην Ιταλία, το παραγάμησε…

 136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  106 – «Λάμπρο έλεος!» Κανένα έλεος κοπελιά, το θέμα για μένα είναι σοβαρό, δεν είναι εκλογές για να κάνω αστειάκια. Ασχολούμαι με το θέμα σχεδόν είκοσι χρόνια, έχω έρθει σε επαφή με δεκάδες εκπαιδευτικούς, εκατοντάδες γονείς, και με άλλα τόσα και περισσότερα παιδιά διαφόρων ηλικιών, διάβασα πολλά βιβλία διαφόρων ειδικών απ΄όλες τις πλευρές, παρατηρώντας παράλληλα τα γεγονότα αν επιβεβαιώνουν τις όποιες απόψεις μου, κι έφτασα σ΄αυτό το συμπέρασμα, αν εσύ το θεωρείς εμμονή, με γειά σου με χαρά σου, εγώ το θεωρώ γνώση της πραγματικότητας.
  Αφού κάνεις τον κόπο και διαβάζεις τα σχόλιά μου, θα έπρεπε να έχεις δεί πως δεν μιλώ ΠΟΤΕ για βελτίωση της εκπαίδευσης, αλλά για κατάργησή της, και αντικατάστασή της, με ελεύθερα σχολεία πολύπλευρης και βιωματικής μορφώσεως, και μετά για όσους θέλουν ειδικής μαθήσεως, που τα παιδιά θα πηγαίνουν οικειοθελώς και χαρούμενα, ενώ η πολιτεία θα φροντίζει οι Δάσκαλοι να είναι απαλλαγμένοι από το οικονομικό άγχος της επιβίωσης, με μόνο ένα προαπαιτούμενο, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ. Δεν ξέρω για σένα και τους υπολοίπους, αλλά σε μένα έχει γίνει κατανοητό, πως η υποχρεωτική (και όχι μόνο) εκπαίδευση δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με την μόρφωση, μόνο με την εξειδίκευση, κι αυτό το ιστολόγιο στα πέντε(;) χρόνια που μπαίνω το επιβεβαιώνει.
  Η μάνα των παιδιών είναι παιδαγωγός, έλα να την ρωτήσεις να σου πεί (κοντά είσαι, θα σε κεράσουμε και κρητική ρακή 🙂 ) τα παιδιά μου ήταν και είναι στην τριτοβάθμια, ρώτησέ τα κι αυτά να σου πούν, μου πήρε πάνω από δέκα χρόνια για να τους αποδείξω (μια και δεν επιβάλλεται τίποτα στην οικογένεια) ότι έχω δίκιο, κι όμως οι αναστολές τους, ακόμα είναι εμφανείς, τόσο βαθιά είναι ριζωμένη μέσα τους η κοινωνική εκπαιδευτική αντίληψη, και τόσο ανίσχυρος είμαι απέναντί της, δεν τρέφω αυταπάτες. Όμως ΕΦΗ, γιατί η τριτοβάθμια δεν είναι υποχρεωτική; γιατί όλο το παιχνίδι παίζεται στην πρωτοβάθμια, αυτή είναι η πλέον σημαντική για το σύστημα, (μη κοιτάς που δεν ασχολείται κανείς εδώ πέρα μαζί της, το σύστημα που ξέρει τι κάνει, ασχολείται ΚΥΡΙΩΣ μ΄αυτήν, γι΄αυτό την έχει υποχρεωτική) τότε μπαίνει το τραίνο στις ράγες. Αναρωτήσου, πόσα δρομολόγια τραίνων γίνονται στον κόσμο σε ένα χρόνο και πόσοι εκτροχιασμοί, και θα καταλάβεις την δύναμή της, κι αν προσθέσουμε ότι το κοινωνικό μέτρο της εξυπνάδας, είναι οι βαθμοί, (πολύ έξυπνος-η, άριστος-η, ξεφτέρι, τα παίρνει τα γράμματα κλπ) θα αντιληφθείς την κοινωνική της δύναμη.
  Από μικρός είμαι άθρησκος, ακομμάτιστος κι ό,τι άλλο Α θέλεις, ποτέ μου δεν αντιμετώπισα τόσο συνασπισμένους «εχθρούς» όλων των ιδεολογιών και θρησκειών, ακόμα και για την παιδική σεξουαλικότητα και την οργασμική ικανοποίηση, λιγότερα προβλήματα αντιμετώπισα, η υποχρεωτική εκπαίδευση είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό ταμπού.

  «*το μεζεδάκι είναι όλα τα λεφτά!» Δεν ήταν ακριβώς μεζεδάκι, έγραφα στο τάμπλετ, κι ήθελα να κάνω ενα συνειρμό αλλά ξέχασα να βάλω παύλα ανάμεσα «στρατό-παιδα» και τελικά τα έκανα ρόϊδο, αλλά έχω μεγάλο ελαφρυντικό, εκτός του ότι δεν έχω διορθωτή (από μνήμης γράφω, και σιγά μη θυμάμαι τους γραμματικούς κανόνες) είμαι παράγωγο του εκπαιδευτικού συστήματος :).
  Πάντως για μιά ακόμη φορά ο Μέφρι ήταν αμίλεικτος «στρατόπεδα* συγκέντωσης.» 🙂

  Είναι δύσκολο να είσαι ο περίεργος, ο παράξενος, ο γραφικός, ο εμμονικός, ο «έχεις δίκιο αλλά έχεις άδικο» και πολύ μοναχικό, αλλά, ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ ΠΑΡΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ, και η υποχρεωτική εκπαίδευση, μας διδάσκει να είμαστε άβουλοι και πειθήνιοι οικονομικοί σκλάβοι. Κατάλαβέ το ΕΦΗ, δεν γεννιόμαστε για να δουλεύουμε για λεφτά, η δουλειά είναι δουλεία. Είναι τυχαίο λές, πως όσοι βρίσκονται στην εξουσία, δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους;
  Η ζωή είναι έρωτας.

 137. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προφανώς αυτός ο Πασόκος επιγραφοποιός δεν είχε πλήρη εικόνα, γι’ αυτό βιάστηκε να δώσει βαρύγδουπες υποσχέσεις, Σκύλε:
  https://www.google.gr/search?q=%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BA&espv=2&biw=1600&bih=775&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiAmt304fPOAhUL1hQKHdt4D5QQsAQIIw&dpr=1#imgrc=MyLrsQQxZPq5WM%3A

 138. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  103 – Όταν συζητήσεις με καμιά εκατοστή κι από διαφορετικές περιοχές, θα είναι πιο έγκυρο το δείγμα δεν συμφωνείς;

  «Επίσης: αν έλεγαν δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία των (οποιωνδήποτε) εργαζόμενων και θα πληρωθούν κανονικά, πόσοι θα πήγαιναν στις δουλειές τους;»
  Κατ΄αρχήν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν, αυτοί εργάζονται, μόνο οι οικονομικοί σκλάβοι δουλεύουν, για το άλλο, πάνω κάτω όσοι θα πήγαιναν και στα εκπαιδευτήρια.

  118 – Γιώργο Μ, αν θυμάμαι καλά είσαι εκπαιδευτικός, αλλά έτσι κι αλλιώς είναι προς τιμήν σου (για μένα) που το παραδέχεσαι – βλέπεις αυτό το χάλι, πίστεψέ με, ελάχιστους έχω συνατήσει έστω και να το ψελίζουν.
  Η πολύ αγαπητή μου ΕΦΗ, ξέχασε τα ΣΤΟΙΧΗΘΕΊΤΕ – ΑΤΕΝΩΣ – ΑΝΑΠΑΥΣΗ – ΠΡΟΣΟΧΗ – ΠΡΟΣΕΥΧΗ, και το ξύλο που έπεφτε από τον παράδεισο, ενώ τώρα έφτασε στο άλλο άκρο, ανήμποροι και ανίδεοι δασκαλάκοι και καθηγητίσκοι, χωρίς καμία αυτοπεποίθηση, χωρίς αυτοσεβασμό, να μη μπορούν να εμπνεύσουν σεβασμό, και να γίνονται έρμαια χλευασμού των χαβαλέδων μαθητών, και στο μάθημα να συμμετέχει ως επι το πλείστον, στην καλύτερη περίπτωση το ένα τρίτο της τάξης.
  Ποιόν βολεύει η προηγούμενη κι αυτή η κατάσταση;

  122 – Η δική άποψη δεν μετράει, γιατί έχουμε σχεδόν ταυτότητα απόψεων στο θέμα. 🙂

 139. Νίκος Κ. said

  141 Δηλαδή να θεωρήσουμε ότι στις χώρες όπου ένα πλήθος παιδιών μένει έξω από το σχολικό σύστημα είναι τυχερά; http://www.uis.unesco.org/Library/Documents/oosc05-en.pdf

  Τί σημαίνει π.χ. για ένα κορίτσι να μην πάει καθόλου σχολείο και να μένει συνέχεια με την οικογένεια;

 140. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  124 – «άμα σπάσουν κάνα κόκκαλο τα στρατόπαιδα, σε τι γιατρό πάνε;» Σε πρακτικό, οι άλλοι θέλουν φακελάκι, κι οι καιροί είναι δύσκολοι για τέτοια έξοδα. 🙂

  125 – «Ορθοπαιδικό-χωρίς αστερίσκο» Σε τρώει η πλάτη σου μου φαίνεται, έτσι και εμφανιστεί, κανόνισε να εξαφανιστείς. 🙂

  132 – Ως συριζαίος. 😉

 141. Πέπε said

  @139:
  Όχι, δε λέω αυτό. Λέω τι συνέβη κάποια φορά.
  Οι μόνιμοι δικαιούνται άδεια ανατροφής εννιάμηνη, και φυσικά με αποδοχές. (Η σχολική χρονιά είναι δέκα εργάσιμοι μήνες.)
  Ίσως εκεί που λέω «αναγκάστηκε να επιστρέψει στο σχολείο», η ακριβέστερη αλήθεια να είναι «…ή αλλιώς δε θα πληρωνόταν». Θα μπορούσε κανείς να πει «εμ αναπληρώτρια, εμ πήγες και γεννοβόλησες, θες και λεφτά;».

  Έριξα μια πολύ σύντομη ματιά στα λινκ σου. (Μην το πάρεις προσωπικά, αλλά δεν αντέχω να διαβάζω νόμους και εγκυκλίους για πάνω από 1-2 λεπτά.) Λέει κάπου: «… οι εκπαιδευτικοί ζητούν: • Την εξίσωση των αναπληρωτών και ωρομισθίων με τους μόνιμους σε ό,τι αφορά τις αναρρωτικές άδειες, ώστε να παρέχεται ο ίδιος αριθμός αναρρωτικών αδειών…». Άρα (δεν το γνώριζα, αφού ούτε για τον εαυτό μου δε θυμάμαι τι ισχύει, αλλά δεν εκπλήσσομαι κιόλας) αυτή τη στιγμή οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι δικαιούνται να αρρωστήσουν λιγότερες μέρες από τους μόνιμους. Δηλαδή οφείλουν να είναι από πιο γερά σκαριά. Δεν είναι εξωφρενικό;

 142. Πέπε said

  141:
  Λάμπρο, έχω εντοπίσει ένα κενό στο σκεπτικό σου:

  Αφού η εκπαίδευση είναι τόσο σοφά και μοχθηρά μελετημένη ώστε να στρώνει τους ανθρώπους από μικρούς στις ράγες, πώς γίνεται κι εσύ ξέφυγες και ανέπτυξες τόσο ελεύθερη σκέψη; Πού πήγαινες αντί για σχολείο;

  (Συγγνώμη για τον τόνο, μοιάζει λες και θέλω να σε προσβάλω επειδή μου ‘θιξες κάτι. Δεν είναι αυτό. Απλώς σε βρίσκω απόλυτο.)

 143. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  136 – Mε συγχωρείς για την παρέμβαση, αλλά η Ειρήνη δεν πέθανε ακόμα, δυστυχώς περιμένουμε από ώρα σε ώρα το μοιραίο, γιατί δεν υπάρχει επιστροφή.
  Αυτό για να μη διαθωθεί λάθος είδηση στο ιστολόγιο κι αρχίσουν κάποιοι τα τηλέφωνα στον Γς, καταλαβαίνεις.

 144. Alexis said

  Καλησπέρα.
  Το γιουτουμπάκι που έβαλες Νίκο με το «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» περιέχει από μόνο ένα …μικρό μεζεδάκι.
  Στην αρχή, εκεί που δείχνει τη φωτογραφία του Καλογιάννη, ο δημιουργός του βίντεο έχει βάλει υπέρτιτλο «Καλογιάννης Αντώνης & Αρλέτα»
  Αν το ανοίξεις βέβαια στο YT στην περιγραφή του βίντεο γράφει σωστά «Καλογιάννης Αντώνης & Πρωτοψάλτη Άλκηστις»

  Εδώ και καιρό θέλω να αναφερθώ σε ένα μεζεδάκι, που εγώ προσωπικά το θεωρώ μπούρδα ολκής, αλλά επειδή μπορεί να είμαι υπερβολικός ή να κάνω και λάθος, θέλω και τη δική σας γνώμη.
  Σε διαφήμιση τηλεμάρκετινγκ που τελευταία παίζει και σε «μεγάλα» κανάλια, διαφημίζονται γυαλιά ηλίου τα οποία λέει προσφέρουν «όραση υψηλής ευκρίνειας». Εγώ τον όρο «υψηλή ευκρίνεια» τον ήξερα για τις συσκευές αναπαραγωγής εικόνας, π.χ. βίντεο υψηλής ευκρίνειας, τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, κάμερα υψηλής ευκρίνειας κλπ.
  Το ανθρώπινο μάτι είναι κατασκευασμένο να βλέπει με μία συγκεκριμένη οπτική «ευκρίνεια» μία συγκεκριμένη, θα λέγαμε, «οπτική ανάλυση» η οποία βέβαια είναι πολύ πάνω από την «υψηλή ευκρίνεια» των ηλεκτρονικών μέσων αναπαραγωγής εικόνας.
  Τι σόι «υψηλή ευκρίνεια» μπορεί να προσφέρουν τα συγκεκριμένα (και οποιαδήποτε) γυαλιά ηλίου;

  Έχει δίκιο ο Pedis στα σχόλια 57-60. Το θέμα έχει καταντήσει αηδία… Και σκάνδαλο πρώτου μεγέθους…

  Για το χτύπημα των δαχτύλων δεν γνωρίζω συγκεκριμένη λέξη. Ο Ζήκος έλεγε «εσύ όχι παλαμάκια, θα παλαμοκροτάν αυτοί που πληρώνουν» στον τζαμπατζή πελάτη που χτύπαγε παλαμάκια για να παραγγείλει… 🙂

 145. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έλα, βρε Λάμπρο, τώρα με τα χίπικα τσιτάτα περί δουλειάς-δουλείας και ζωής που είναι έρωτας και σχολείου-φυλακής. Τι να κάνουμε, δηλαδή, να ξαναγυρίσουμε στην τροφοσυλλεκτική περίοδο της ιστορίας του χόμο σάπιενς; Ωραία θα ήταν, να τριγυρνάμε εδώ κι εκεί σε ομάδες των 50-100 ατόμων, ντυμένοι με προβιές και συλλέγοντας καρπούς, αλλά χρειαζόμαστε χρονομηχανή γι’ αυτό. Τέτοια ουτοπικά ξέρουμε κι εμείς να γράψουμε, αλλά χρειάζεται και λίγος ρεαλισμός. 😎

 146. ΓιώργοςΜ said

  143 Λάμπρο δεν είμαι εκπαιδευτικός, όχι σαν ως κύρια απασχόληση τουλάχιστον, κι η εκπαιδευτική μου εμπειρία είναι απο την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μιλάω όντας πατέρας λυκειοπαίδου που βλέπει την πραγματικότητα και δυσκολεύεται να την αποδεχτεί.

 147. ΓιώργοςΜ said

  149 ευκρίνεια
  Τα γυαλιά γενικά βελτιώνουν την όραση και αρα την ευκρίνειά της, όμως η διαφήμιση όντως πετάει μια λεξη της μόδας – πιασάρικη μπαρούφα κι όποιον πάρει ο Χάρος. Το ίδια μπορεί να πει κανείς για τα γυαλιά μυωπίας. Αν η διαφήμιση ήθελε να είναι σωστή θα μπορούσε να πει «βελτιώνουν την ευκρίνεια» ή κάτι τέτοιο, το να περιμένεις γλωσσική επιμέλεια σε τελεμάρκετινγκ είναι σα να περιμένεις να τρώνε οι κότες με μαχαιροπίρουνα.

 148. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  144 – Εξαρτάται, αν έχουν οικογένειες που μπορούν να τα μορφώσουν χωρίς να τα στείλουν στο εκπαιδευτήριο, με επιλεγμένους απ΄αυτές δασκάλους, σίγουρα είναι τυχερά.
  «Τί σημαίνει π.χ. για ένα κορίτσι να μην πάει καθόλου σχολείο και να μένει συνέχεια με την οικογένεια;»
  Για ποιό λόγο να το κάνει αυτό, τα κορίτσια δεν ανήκουν στα παραπάνω παιδιά;
  Να σε ρωτήσω κι εγώ, τί σημαίνει για μια τριαντάρα ανύπαντρη και άνεργη πτυχιούχο, να μένει με τους γονείς της;

  147 – Εγώ εκτροχιάστηκα Πέπε, το λέω εμμέσως πιο πάνω, και φυσικά δεν αλλάζω τίποτα στο σύστημα των «δρομολογίων». Είμαι σαν τα σκυλιά που γαυγίζουν στο καραβάνι.:)
  Mη μου ζητάς συγγνώμη, ξέρεις ότι σε εκτιμώ και δεν θέλω να θίξω κανέναν εκπαιδευτικό, κι ο τόνος σου μια χαρά είναι, κι έχεις δίκιο, είμαι απόλυτος.

 149. Pedis said

  # 140 το Σαρλί Εμπντό, αυτή τη φορά, με τους σεισμούς στην Ιταλία, το παραγάμησε…

  Αν το παραγάμησε λέει …; Το είχα δει αλλά είπα να μην το αναφέρω στο μπλογκ καθότι σαρλικοι πολλοί δω μέσα και κάθε φορά γίνεται χαμός …

 150. Θύμμαχος Θήτης said

  Ἂν δὲν ὑπάρχει ἔρωτας δὲν ὑπάρχει ἐκπαίδευση https://www.youtube.com/watch?v=I1ouePjBA1w

 151. Πάνος με πεζά said

  @ 149 : Όραση υψηλής ευκρίνειας, έχει ο άνθρωπος «από τη μάνα του». Το καταλαβαίνουμε αν πάμε και σταθούμε μπροστά σ’ εκείνες τις οθόνες στο Πλαίσιο, που μας «βγάζουν» τα μάτια από την ανάλυση.
  Αν όμως παρεμβληθεί ένας φακός μπροστά, η ευκρίνεια θα απομειωθεί λόγω της «θολούρας» του υλικού του φακού. Άλλο θα υπάρχει μπροστά, άλλο θα περάσει πίσω.
  Η διαφήμιση θα ήθελε να πει ότι τα γυαλιά έχουν διαυγέστατους φακούς (λέμε τώρα..) που δε θολώνουν την εικόνα ούτε κατά τι.
  (λ.ε.τ.)
  Συνήθως, π.χ. στα γυαλιά ηλίου, οι πολωτικοί (polarized) φακοί, έχουν υψηλότερη ευκρίνεια από τους κοινούς.

 152. Πάνος με πεζά said

  «Το καταλαβαίνουμε αν πάμε και σταθούμε μπροστά σ’ εκείνες τις οθόνες στο Πλαίσιο, που μας «βγάζουν» τα μάτια από την ανάλυση» : εννοώ ότι αν η ευκρίνεια ξεπερνούσε κάποια όρια της ανθρώπινης αίσθησης, όπως π.χ. ο υπέρηχος, πολύ απλά δε θα τη βλέπαμε !

 153. sxoliko said

  Σε μία άλλη περίπτωση έγκυος μόνιμη πήρε την άδεια της για να γεννήσει και ήρθε να την αναπληρώσει μία με νεογέννητο δύο μηνών.

 154. Γιάννης Κουβάτσος said

  Τώρα το είδα, έχετε δίκιο, το Σαρλί ξεπέρασε τον χειρότερο εαυτό του. Αν αυτό το αρρωστημένο πράγμα είναι σάτιρα…Αδυνατώ να καταλάβω αυτό το σίχαμα.

 155. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  150 – » Τέτοια ουτοπικά ξέρουμε κι εμείς να γράψουμε, αλλά χρειάζεται και λίγος ρεαλισμός.»
  Άμα ξέρετε τέτοια ουτοπικά να τα γράφετε, εγώ δεν γράφω ούτε χίπικα ούτε ουτοπίες, την πραγματικότητα (που πιστεύω πως βλέπω) περιγράφω, και είμαι ο μοναδικός εδώ μέσα (αλλά και έξω) που προτείνω εφικτές λύσεις αντίδρασης, ασχέτως αν δεν με ακούει κανείς, μέσα κι έξω. Τα περι τροφοσυλλεκτικών περιόδων χόμο σάπιενς, χομο ερέκτους, προβιών, καρπών, και αφήστε τα μίση κι επιστροφή στην φύση, είναι στην δική σου φαντασία, εμένα δεν εμ εκφράζουν.
  Δεν ξέρω τι μισθό παίρνεις, αλλά αν ήξερες πόσο εύκολα και γρήγορα μπορείς να κερδίσεις ΝΟΜΙΜΑ και ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ 50 ευρώ την ημέρα, χωρίς να βγείς από το σπίτι σου, ούτε καν από τα κλινοσκεπάσματά σου, θα είχες τάσεις αυτοκτονίας. Δεν σου λέω με τι αρχικό κεφάλαιο, γιατί θα βάλεις τα κλάματα. Υπάρχει χρηματιστηριακό μάθημα στα εκπαιδευτήρια; έστω στην δευτεροβάθμια; Εσύ τι λές, χρειάζεται;

 156. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  119.Εξαιρετικά!
  Ναι, μπαλόνια! έτσι τα έλεγε στην εκμάθηση κρητικού χορού, αλλά και κάποιου μικρασιάτικου,ο κρητικός δάσκαλος,εδώ στην Αθήνα.

  Γεια σου Λάμπρο αλλά αυτή που λες » αγαπητή Έφη» με τα «στοιχηθείτε,ατενώς ,ανάπαυση και προσευχή» στο σχ.143, είναι ένα ξόανο που βάνεις με το νου σου 🙂 🙂 🙂

 157. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  151 – «Μιλάω όντας πατέρας λυκειοπαίδου που βλέπει την πραγματικότητα και δυσκολεύεται να την αποδεχτεί.» Καλώς ήρθες στο ολιγομελέστατο κλάμπ. 🙂

  Θέλω να καταγγείλω δημοσίως τους ηλεκπαιδευτικούς μου ΕΦΗ και Ιατρού, πως ενώ μετά από πολύχρονες προσπάθειες, κατάφερα να βάζω φατσούλες από τον υπολογιστή, δεν μου είπαν ούτε ένα μπράβο. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΟΙ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, αν δεν επιβραβεύσεις την προσπάθεια του σκράπα μαθητή, πώς θα πάει μπροστά; 🙂
  Σας καληνυχτώ με την σκέψη μου στον Γς, είναι αβάσταχτο να περιμένεις να πεθάνει ο-η σύντροφος της ζωής σου.

 158. ΓιώργοςΜ said

  156-7 Οι μυωπικοί ή οι υπερμετρωπικοί (αλήθεια, μύωπες και υπερμέτρωπες λέμε πια; ) δεν έχουν «υψηλής ευκρίνειας» όραση, γι’ αυτό φορούν γυαλιά ή φακούς.
  Αν η ανάλυση μιας εικόνας σε πίξελ είναι πολύ μεγάλη, δε μπορείς να διακρίνεις τα πίξελ μεταξύ τους-αυτός είναι ο σκοπός άλλωστε. Το αν θα τα διακρίνει κανεις ή όχι εξαρτάται απο την οπτική του οξύτητα και την απόσταση παρατήρησης.
  Η αύξηση της ευκρίνειας που ευαγγελίζεται η διαφήμιση είναι πιθανόν συνδυασμός πολωτικού φακού και κάποιου αλλου φίλτρου ίσως, δεν την έχω δει.

 159. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  161 – Όχι βρε ΕΦΗ, δεν σε έχω έτσι στον νού μου, σιγά να μη σου μίλαγα έτσι τότε.
  Καληνύχτα Εφούλα, μάλλον η σημερινή θα είναι η τελευταία βραδιά της Ειρήνης, μιας ψυχούλας όνομα και πράμα.

 160. ΓιώργοςΜ said

  162 Δε νομίζω πως είναι πολλοί γονείς που δε βλέπουν την κατάσταση στο Λύκειο, εκτός αν εννοείς κάτι άλλο. Η έκπληξή μου κι η δυσκολία οφείλεται κυρίως στις δικές μου μνήμες απο το Λύκειο και στη απροθυμία να παραδεχτώ πως τόσοι πολλοί εκπαιδευτικοί δεν κάνουν σωστά, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους έστω, τη δουλειά τους, πόσο μάλλον πως δεν την κάνουν καθόλου.

 161. Γιάννης Κουβάτσος said

  Διαβάζοντας κάποια σχόλια, θυμάμαι τη ρήση του Παπαδιαμάντη στους «Χαλασοχώρηδες»:
  «Όπου γενικότης, εκεί και επιπολαιότης».
  Γενικεύσεις, τσιτατολογία, αφορισμοί, απλοϊκός τρόπος σκέψης.

 162. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  140.Σκύλε, 159.Γιάννη
  Θα (απο)κουζουλαθώ! Ήθελα να το ξεχάσω και μου ξανάρθε «στο πιάτο»! Το είχα δει το πρωί αυτό το Σαρλί και σαλτάρησα.
  Χθες βράδυ αργά στο ραδιόφωνο,στο Πρώτο πρόγραμμα, ακούω μια κυρία που κάνει πολιτιστική εκπομπή κι έχει προσκεκλημένη (στο τηλέφωνο; μπορεί,μισοκοιμόμουνα) την υπεύθυνη κάποιας εκδήλωσης και στο φινάλε λέει για φαγητά που θα μαγειρευτούν,στο πλαίσιο του ιβέντ και αναφέρει τις μακαρονάδες. Α! λέει η παρουσιάστρια ,τις αγαπημένες μακαρονάδες! και αματριτσιάνα; με ντοματούλα; που τη μάθαμε τώρα με τους σεισμούς που…
  Στο χαχαχούχα μέχρι εκείνη τη στιγμή και μετά κάπως σοβάρεψε και είπε με ίσια φωνή,που… σκοτώθηκαν άνθρωποι.
  Πόνεσαν τα μυαλά μου μες τη νύχτα.
  Ξέρει κανείς πώς βρίσκουμε το πρόγραμμα του ραδιοφώνου; Το αρχείο δηλαδή, να βρω το χτεσινό κι ύστερα να δούμε αν το Σαρλί Εμπντό είναι απαράδεκτο ή απαράδεκτοι είναι κάποιοι -μπορεί αρκετοί- και σατιρίζει/καυτηριάζει αυτούς, τη νοσηρή κι ανέμελη ωμότητα πολλών.

 163. Alexis said

  #156: Έτσι ξέρω κι εγώ, άρα το «όραση υψηλής ευκρίνειας» είναι μπαρούφα, «φακοί υψηλής ευκρίνειας» θα ήταν ίσως σωστό.

  #163: Η μυωπία όπως και η πρεσβυωπία δεν έχουν να κάνουν με την ευκρίνεια της όρασης αλλά με την εστίαση του φακού του ματιού. Αυτό διορθώνουν τα γυαλιά οράσεως.
  Τα γυαλιά ηλίου όμως σε κάποιον που έχει όραση 10/10 τι επιπλέον «ευκρίνεια» μπορούν να του προσφέρουν;

  #154: Δε νομίζω ότι θα υπάρξει κανείς, «σαρλικός» ή μη που θα διαφωνήσει σ’ αυτό…

 164. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

  Το Σαρλί (και) αυτό το χιούμορ έχει.

 165. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  140/159,συνέχεια: Επί πλέον, συνέβη ακριβώς πάνω στην καλοκαιρινή/τουριστική γιορτή της τοπικής σπεσιαλιτέ κι έγιναν τόσοι άνθρωποι σπεσιαλιτέ του Εγκέλαδου…
  Μαύρο,κατάμαυρο χιούμορ το σκίτσο,σίγουρα, μα το βρίσκω ευφυές. Ν΄ανησυχώ; 😦

 166. ΓιώργοςΜ said

  168 Η ευκρίνεια επηρεάζεται, μεταξύ άλλων, και απο το φακό του ματιού, απλώς αυτό πλεον διορθώνεται εύκολα. Το μάτι (ο αμφιβληστροειδής) δεν είναι μια ορθογώνια διάταξη απο πίξελ όπως οι αισθητήρες των φωτογραφικών μηχανών, η διαδικασία σχηματισμού της εικόνας είναι αρκετά σύνθετη, η κουβέντα τραβάει πολύ όμως για τέτοια ωρα και ίσως πλατειάζουμε χωρίς λογο.

 167. Pedis said

  Έχουν και ξεκάρφωμα … καλούν τους Ιταλούς να σκεφτούν ότι δεν τους φταίει το Σαρλί Εμπντό αν τα σπίτια τους τα έχει φτιάξει η οικοδομική μαφία, λέει. Ναι, και; Το Σαρλί Εμπντό περίμεναν να τους το πει, να τους το αποκαλύψει, αφού πρώτα τους φτύνει, λες και δεν τόξεραν! Ή όσοι είναι τόσο ηλίθιοι θα πειστούν αφού δουν το συγκεκριμένο είδος σκίτσου!

  Δεν λέω, ελεύθερα είναι τα παλλικάρια να ξεφτιλίζονται. Kαι μην πει κανείς, πάλι, δηλ κι αυτή τη φορά όπως κι όλες τις προηγούμενες ότι με τα σκίτσα τους, σατιρίζουν την υποκρισία; Χάλια μαύρα, τετριμμένοι, επαναλαμβανόμενοι, προβλέψιμοι, ανέμπνευστοι, κακοήθεις, εντ σόου γουάτ? Α να πανε στα κομμάτια. Και ελεύθεροι να ‘ναι να δημοσιευουν, έτσι;

 168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  172.>>ελεύθεροι να ‘ναι να δημοσιευουν, έτσι;
  όσους δε σκότωσαν 😦

 169. Αιμ said

  Όπως και να ‘χει τα ποσοστά των επαπειλουμενων κυησεων των καισαρικων τομων και της χρήσης αντισυληπτικων χαπιων -προς τα πάνω τα δύο πρώτα προς τα κάτω το τριτο – είναι εξωφρενικά στην Ελλάδα εκτός αν όντως ειμεθα έθνος αναδελφον !

 170. Pedis said

  # 173 – όσους δε σκότωσαν
  Είναι τραγικό. Και να άξιζαν τίποτα αυτά που κάνανε;!

 171. Stella tsi tsi said

  Λάμπρο χαρά στην υπομονή σου…
  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου..
  Δυστυχώς «ο άνθρωπος συνηθίζει. Συνηθίζει τα πάντα. Και μετά πεθαίνει «

 172. Θύμμαχος Θήτης said

  Αντίο ρε φίλε

 173. Νίκος Κ. said

  160 «είμαι ο μοναδικός εδώ μέσα (αλλά και έξω) που προτείνω εφικτές λύσεις αντίδρασης, ασχέτως αν δεν με ακούει κανείς, μέσα κι έξω»

  Μην ανησυχείς Λάμπρο, οι ιδέες του Homeschooling έχουν βρει έδαφος στις ΗΠΑ κι αλλού. Το παιδί βρίσκεται κάτω από την πλήρη κυριαρχία των γονέων, με ότι κι αν σημαίνει αυτό. Αυτονόητα συνδυαζόμενες (στο προσεχές μέλλον) με τα κουπόνια εκπαίδευσης οδηγούν στην πιο επιθετική μορφή του νεοφιλελευθερισμού στην εκπαίδευση.

 174. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημλέρα

  132 Αγγελος
  Καλά, Σκύλε (128), ως τι είσαι σταμπαρισμένος….

  Μα είναι αυτονόητο, …. *δαγκώνει* 🙂

  162: ΛΑΜΠΡΟΣ
  ωχ, με πήρε κι εμένα η μπάλα! Ρε συ, αφού έλειπα (σε πρόγραμμα βελτίωσης της οινοπνευματικής εμπειρίας) και δεν πρόλαβα να κάνω σχόλιο! Να μου πεις ότι υποψιάζεσαι τι θα ‘λεγα, ε; 🙂 🙂

  167 (τέλος): ΕΦΗ
  …να βρω το χτεσινό…
  μάλλον την εκπομπή «22:00 ΒΡΑΔΙΝΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ με τη Δήμητρα Κόχιλα» άκουγες (91,6 & 105,8 ΜHz )

 175. gpoint said

  # 165

  Με το συμπάθειο Γιώργο Μ.αλλά το απόσπασμα «τόσοι πολλοί εκπαιδευτικοί δεν κάνουν σωστά, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους έστω, τη δουλειά τους, πόσο μάλλον πως δεν την κάνουν καθόλου.» είναι εκτός πραγματικότητας εκτός και πιστεύεις πως κάνει σωστά τη δουλειά του όποιος ακολουθεί τις οδηγίε του υποργείου…αλλά όποιος δεν τι ακολουθεί δεν κάνει σωστά τη δουλειά του για το υπουργείο !!

  Σκέψου απλά πως κάποιος τελειώνει μαθηματικός, χημικός μηχανικός, φιλόλογος, αρχαιολόγος κ.λ.π. και τον βάζουν σε μια τάξη επαρχιακού σχολείου (με τις γνωστές τοπικές πιέσεις) και του λένε » Δίδαξε ! «, λες και έμαθε πως σις σπουδές του !!!

  Επέλεξα συνειδητά τα νυχτερινά σχολεία για να μην έχω τύψεις πως χάλασα παιδικά μυαλά. Κατάφερα να εξημερώσω κάποιους χούλιγκαν, να εντάξω στην κοινωνία κάποιους μετανάστες, να ανεβάσω δυο θεατρικά με εργαζόμενους αλλοδαπούς και ν με χαιρετάνε με ευχαρίστηση οι περισσότεροι μαθητές μου στο δρόμο. Σαφώς και προτιμούσανα τους μιλάω για θέματα που «δίψαγαν» παρά να κάνω μάθημα που καταλάβαινα μόνο εγώ.

 176. spiral architect said

  @128: Η φωτό δεν είναι από Πάτρα. Από Λακωνία είναι. 😀

 177. sarant said

  172 Ποια οικοδομική μαφία -νομίζω ήταν παλιά σπίτια, αιωνόβια τα περισσότερα που έπεσαν Ή όχι;

 178. spiral architect said

  @182: Σχεδόν όλα τα κτίρια που έπεσαν ήταν παλιά διώροφα λιθόκτιστα με εσωτερικούς προβόλους όπου στηριζόταν ακουμπιστά το μεσοπάτωμα. Ό,τι πρέπει δηλαδή για κατάρρευση σε περίπτωση σεισμού και δη αυτού όπου (κατά τον Ευ. Λέκκα) το έδαφος χοροπηδούσε. Το πρόβλημα ήταν με κτίρια νεώτερα, όπου έκαναν αντισεισμικές επεμβάσεις στον φέροντα οργανισμό, χωρίς -προφανώς- να επέμβουν στη θεμελίωση. Έτσι, το είδος αυτού του σεισμού έριξε κι αυτά.
  (λείπει και ο μπετατζής του ιστολογίου, να μας τα πει καλύτερα) 😦

 179. Πάνος με πεζά said

  Και μην ξεχνάμε ότι για όλους τους αντισεισμικούς κανονισμούς, αναθεώρησης λίπασμα οι πρώτοι νεκροί…

 180. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Το σχολείο που κατέρρευσε, ευτυχώς που ήταν περίοδος διακοπών,είχε εγκαινιαστεί το 2012

  >>Ιταλοί δικαστές έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το αν οι κατασκευαστικές εταιρείες τηρούν τους αντισεισμικούς κανόνες κατά την αποκατάσταση δημοσίων κτιρίων, όπως το σχολείο στο Αματρίτσε που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό. …….
  Το σχολείο εγκαινιάστηκε το 2012, αφού ανακαινίστηκε από μια κοινοπραξία κατασκευαστικών που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό από το Δημοτικό Συμβούλιο αξίας 700 χιλιάδων ευρώ, ώστε το σχολείο να εναρμονιστεί με τους αντισεισμικούς κανονισμούς στα σχολικά κτίρια, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.
  http://www.newsit.gr/kosmos/Seismos-Italia-Den-toys-eftane-i-katastrofi-exoyn-kai-ti-Mafia-Oi-Korleone-vlepoyn-xrysafi-stis-katestrammenes-poleis/645172

 181. spiral architect said

  @185: Το σχολείο και το νοσοκομείο. 😦

 182. spiral architect said

  Και μια ιταλική απάντηση:

  και, δυστυχώς, το σεντούκι άνοιξε. :/

 183. Pedis said

  Νικοκύρη και λοιποί, εκτός από τα παλιά, κατέρρευσαν ή έπαθαν μεγάλες ζημιές κι άλλα πολλά κτίρια και δημόσια, όπως το σχολείο και το κτιριο των καραμπινιέρων, όλα αντισεισμικά κι έτσι που θρυμματίστηκαν. Το πρόβλημα της αντι-αντισεισμοικότητας, των κτιρίων, και των νεόκτιστων, είναι πασίγνωστο, παρουσιάζεται όπου, ευτυχώς όχι τόσο συχνά, κάνει σεισμό από 5 Ρίχτερ και πάνω. Υποτίθεται, δε, ότι σε αρκετά κτίρια από αυτά που κατάρρευσαν είχαν γίνει κατόπιν … χρηματοδότησης έργα αντισεισμικότητας.

  “L’80% dei fabbricati nelle zone ad alto rischio non reggerebbe un terremoto come quello della scorsa notte (leggi). Crollerebbero tutti”. Incluso scuole, ospedali, caserme, prefetture, ossia i luoghi considerati strategici in caso di emergenza, come un terremoto.

  http://www.ilfattoquotidiano.it/2016/08/25/terremoto-edifici-non-a-norma-poche-risorse-e-nessuna-mappatura-in-zone-a-rischio-l80-dei-fabbricati-crollerebbe/2994214/

 184. Pedis said

  Το δημοτικό σχολείο που κατέρρευσε σαν φτιαγμένο από τραπουλόχαρτα και πήρε 26 μαθητές και τη δασκάλα.
  https://en.wikipedia.org/wiki/2002_Molise_earthquake

  (5.9 ριχτερ στην Ιαπωνία τους φτιάχνει η διάθεση, έτσι;)

 185. Pedis said

  # 187 – Απάντηση; Ο κάφρος ηδονίζεται όταν αντιμετωπίζει την καφρίλα.

 186. Pedis said

  Και ένα τελευταίο: Η οικοδομική μαφία και η σχετική διαφθορά φάνηκε λ.χ. στον σεισμό της Άκουιλα όπου με 5.9 ρίχτερ τα μισά σχεδόν δημόσια κτίρια κρίθηκαν ακατάλληλα και συνολικά το 80% και βαλε ακατάλληλα αμέσως μετά τον σεισμό. Όσο για τις ιδιωτικές κατοικίες στις πόλεις, στην πλειοψηφία τους, οι μεταπρωτοπαγκοσμιοπολεμικές έχουν κατασκευαστεί από το ιδιωτικό εργολαβικό κεφάλαιο με ανάθεση, κρατική χρηματοδότηση κλπ …

 187. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  179.τέλος
  Ευχαριστώ σε! Πάλι κάτι κάνω ή δεν κάνω και δε μου ανοίγει το λινκ σου. 🙂
  «Νυχτερινές Συναντήσεις» με την (παλιά) Ολίνα Ξενοπούλου μάλλον ήταν, αλλά δε βρίσκω να υπάρχει σε ηχητικό το αρχείο.

 188. sarant said

  185-188 Ευχαριστώ, δεν είχα πλήρη ούτε σωστή εικόνα. Και μακριά από εμάς.

 189. Γιάννης Κουβάτσος said

  Οκ, αυτό είναι το Σαρλί και το χιούμορ (;) του, αλλά άλλο είναι η σάτιρα και η παρωδία θεών, προφητών, θρησκειών και φανταστικών όντων και άλλο ο κανιβαλικός χαβαλές για πολύ πραγματικά πτώματα, για πολύ πραγματική ανθρώπινη δυστυχία. Οι τύποι απλώς έχουν ξεφύγει.

 190. Pedis said

  # 194 – Αυτό λέγεται αυλικό γλείψιμο. Υποχρεωτικώς, γίνεται δημόσια.

 191. Γιάννης Ιατρού said

  192 (τέλος): ΕΦΗ (ΕΡΤ κλπ.)
  καλά τα κάνεις όλα Έφη, το πρόβλημα είναι η ιστοσελίδα της ΕΡΤ με το πρόγραμμα.
  Την αλλάζουν καθημερινά (και βάζουν αυτό της εκάστοτε ημέρας) κι έτσι δεν έχει πιά το link με πρόγραμμα εκείνης της ημέρας, δηλ. τον σύνδεσμο που είχα βάλει ….

  Τους διακρίνει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τις τυχόν ανάγκες του ακροατή, επαγγελματισμός και γενικά κυρίως ο πελατοκεντρικός προσανατολισμός…

  Πάντως, επειδή το πρόγραμμά τους είναι σχεδόν σταθερό (εκτός από κάτι εμβόλιμα, έκτακτα), αν δεις το πρόγραμμα του (επόμενου) Σαββάτου (ξεκινώντας από .εδώ: http://webradio.ert.gr/programma-proto/ ή από εδώ http://program.ert.gr/radio/ και επιλέγοντας το «Πρώτο Πρόγραμμα», επάνω-επάνω) θα δεις την εκπομπή …. (Σάββατο …. κλπ.)

 192. Γιάννης Ιατρού said

  196: Pedis
  ..Αυτό λέγεται αυλικό γλείψιμο..

  Ρε συ, μην τρως γράμματα 🙂 🙂

 193. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  198, 196. Ἔχει κάποιο πρὸβλημα αὐτὸς ὁ παιδὴς. Δὲν μπορεῖ νὰ πεῖ τὸ «άππα». 🙂

 194. 199

  Α, όχι, μπορεί και παραμπορεί. Αλλά μόνο όταν είναι διπλό. 😉

 195. Pedis said

  Μερικοί δω μέσα θέλουν διπλή και τρίδιπλη φάππα αλλά … άς όψεται που είμαι αναρχοαριστεριστής, κουκουές σε τροτσικιστική απόκλιση και θα βγάλω όνομα για βίαιος 🙂

 196. sarant said

  201 Σε πειράζουν 🙂

 197. Γιάννης Ιατρού said

  199, 200: 🙂
  201: Καλά που δεν είσαι και μι έως λάμδα 🙂

 198. nessim said

  @160. Λάμπρο σε εκτιμάω από τα γραπτά σου εδώ αλλά εδώ το χαλάς. Ελπίζω να μην παρασυρθεί κανείς απο το «εύκολα και γρήγορα» που βγάζει κανείς 50αρια με τα «χρηματιστηριακά», αρκετές είναι οι διαφημίσεις που ψάχνουν για θύματα.

 199. Pedis said

  # 202 – Σαφές. Ευχαρίστησα και ανταπέδωσα που λέγαν και οι πειρατικοί.
  # 203 – Καλά που δεν είσαι και μι έως λάμδα
  εξαρτάται λ.χ. αν το εννοείς με κεφαλαία ή με μικρά. 🙂

 200. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μι λάμβδα μι, αγαπητοί κύριοι, να χωθώ κι εγώ. 🙂 🙂

 201. Γιάννης Ιατρού said

  205β Pedis
  ή με κεφαλαία ή και με μικρά,
  μετά από 36 χρόνια
  μάλλον δεν έχει διαφορά

  Έ, κάνει και ρίμα 🙂 🙂

 202. spiral architect said

  Κούλης: «Η Πορτογαλία είναι μεσογειακή χώρα»

 203. sarant said

  Και ηπείρους μετακινεί, λέμε!

 204. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 205. Pedis said

  # 208 – χαχα! Κρίμα που δεν υπάρχει ακόμη η Ε να βάζει τις ανακοινώσεις και ψιλά νέα κι από τι δύο μαζί τώρα που ενώθηκαν. Προτιμούσαν … εκείνους με τα κεφαλαία για κάποιο λόγο που δεν κατάλαβα ποτέ. (Είχαν δώσει αίμα στο πασόκ, βέβαια, και είχαν άκρες, μάλλον αυτός θα ήταν ο λόγος … μπα; ) Σκύλε τι λες;

 206. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 207. Pedis said

  # 209 – άμα έχεις μάθει την υδρόγειο απτό γιουες δεν είναι μικρή επιτυχία να πέφτεις τόσο κοντά.

 208. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  209.Γιὰ νὰ κάνω τὸ δικηγόρο τοῦ διαβόλου: Λεξιλογικὰ (στὸ μέσον τῆς γῆς), πολιτιστικὰ καὶ κοινωνικὰ μποροῦμε νὰ θεωρήσουμε τὴν Πορτογαλία μεσογειακὴ χώρα. 🙂 🙂 🙂

 209. Jago said

  Πάντως ο αχταρμάς της Βικιπαίδειας κατατάσσει την Πορτογαλία στις μεσογειακές χώρες.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Mediterranean_countries
  Αλλά εδώ θεωρώ πιο δόκιμο να μιλάμε για «ευρωπαϊκό νότο» προκειμένου να καταδείξουμε τις συγγενείς κουλτούρες από τη μια όχθη της Μεσογείου.

 210. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  215. >>νὰ θεωρήσουμε τὴν Πορτογαλία μεσογειακὴ
  εδώ είναι η αναιμία , δε θα ΄ναι η Πορτογαλία με τα πορτογάλια; 🙂

 211. Γιάννης Ιατρού said

  215: Εδώ η «άλλη» σου λέει ότι απ΄το παράθυρό της (στην Γλυφάδα ξέρω ΄γω που εκεί κοντα) βλέπει τον ατλαντικό, για την Πορτογαλία θα αμφιβάλουμε;

 212. sarant said

  216 Περιέργως όμως η πηγή την οποία επικαλείται το άρθρο της Βίκης, δεν περιλαμβάνειτην Πορτογαλία στις μεσογειακές.

 213. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πλάκα-πλάκα έχει εξελιχτεί σε μεγάλο ταλέντο ο Κούλης. Βγάζουν αστέρια τα καλά ιδιωτικά σχολεία. Όχι σαν την πλέμπα των δημόσιων που μπερδεύει τη Λέσβο με τη Μυτιλήνη. Να δούμε πόσα από τα ανεξάρτητα και αντικειμενικά ΜΜΕ θα προβάλουν το θέμα.

 214. Γιάννης Ιατρού said

  219: Σωστά. Και ούτε αυτό της 24/3/2015 που αναφέρει η Wiki, το τσέκαρα. Λοιπόν να, καλό είναι να βεβαιωνόμαστε για τις αναφορές που γίνονται σε διάφορες πηγές 🙂 όχι να τα χάβουμε όλα αμάσητα!

 215. Γιάννης Ιατρού said

  220: Συνονόματε, για τον Κούλη μην ξεχνάς ότι

 216. Jago said

  219 & 221 γι αυτό και το αποκάλεσα αχταρμά και τελικά με την παραπομπή επιβεβαιώνεται κοτσάνα διεθνούς επιπέδου. Ναι μεν η Πορτογαλία είναι ξεκάθαρα ατλαντική χώρα με γεωγραφικούς όρους και πολιτισμικά ανήκει στη μεσογειακή κουλτούρα αλλά εδώ μας λείπει το γενικότερο κόνσεπτ στο οποίο έκανε την αγεωγράφητη αναφορά ο κούλης. Αν μίλησε με πολιτικούς όρους είναι απλά άσχετο και ξεκάρφωτο και σχεδόν γελοιοποιεί τη σοβαρότητα της ευρωπαϊκής κρίσης.

 217. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  204 – Είπα να μη συνεχίσω αυτή την κουβέντα γιατί με κούρασε, αλλά επειδή αυτό που είπες είναι σοβαρό, επανέρχομαι. Αφού σ’ ευχαριστήσω για την εκτίμηση, να ΞΑΝΑξεκαθαρίσω μερικά πράγματα, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.
  Το πενηντάρικο (η το κατοστάρικο, το χιλιάρικο κλπ αν διπλασιάζεται το κεφάλαιο και το ποσό της κίνησης με γεωμετρική πρόοδο) όντως βγαίνει τόσο εύκολα όσο λέω, αλλά, ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ, κι αν προσέξεις λίγο στο 160, στον συνομιλητή μου Γιάννη Κουβάτσο, λέω ΑΝ ΗΞΕΡΕΣ πόσο εύκολα και γρήγορα βγαίνει, που σημαίνει πως για να το βγάλει κάποιος έτσι, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ.
  Κι αυτή είναι η βασική αιτία της διαμάχης μου με την εκπαίδευση (και του έκανα την σχετική ερώτηση, αλλά, το έριξε στο ποντιακό τανγκό) αν δεν μάθουν τα παιδιά στα εκπαιδευτήρια και τους άλλους νόμιμους τρόπους για να βγάζουν χρήματα, πού θα τους μάθουν; ΚΑΙ ΠΟΤΕ; αφού το βασικό μέσω επιβίωσης στην κοινωνία, είναι τα χρήματα, κι όποιος έχει πολλά περνάει καλύτερα απ’ όσους έχουν λίγα, γιατί μας διδάσκουν να φοβόμαστε και να αποστρεφόμαστε τον πλούτο; Και γιατί οι ιεράρχες είναι πλούσιοι και κάνουν χρηματιστηριακές συναλλαγές; γιατί κάνουν το ίδιο η οικονομική ελίτ, και τα τσιράκια της οι πολιτικοί; είναι τυχαίο που ακριβώς αυτοί, είναι που δεν πληρώνουν ΚΑΝΕΝΑ φόρο; Οπότε τι κάνει η υποχρεωτική εκπαίδευση, μας ανοίγει το μυαλό ή το κλειδώνει προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση που βολεύει όλους τους παραπάνω; ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ;
  Το άλλο που θέλω να ΞΑΝΑξεκαθαρίσω αν και το γράφω χρόνια εδώ, είναι πως χωρίς επενδυτική παιδεία, το χρηματιστήριο, ΕΙΝΑΙ ΤΖΟΓΟΣ, οπότε είσαι χαμένος από χέρι, κι ως γνωστόν, η όποια παιδεία, αποκτάται στην παιδική ηλικία και κυρίως μέσα στην οικογένεια, και το στενό της περιβάλλον όσον αφορά τις επενδύσεις, που δεν είναι μόνο χρηματιστηριακές, (ούτε αυτό το διδάσκουν στα εκπαιδευτήρια).
  Είναι ΠΟΛΥ δύσκολο και καθαρά θέμα συγκυριών να καταφέρει ένα τελειόφοιτο και όχι μόνο) παιδί της τάξης μας να γίνει επενδυτής, κάποιοι πρέπει να δουλέψουν άλλωστε, για να συντηρηθούν οι κηφήνες, γι’ αυτό φροντίζει η καλή και άγια ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ εκπαίδευσή μας με τα άξια και πολύ καλά κατηρτισμένα στο αντικείμενό τους στελέχη της, που κάνουν ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.
  Σε κάθε περίπτωση, όποιος θέλει να προσπαθήσει, θα πρέπει να διαθέτει αυτοκυριαρχία, μεγάλη πειθαρχεία, και να ακολουθήσει τους κανόνες που έχω πεί και στις κόρες μου, ΣΤΟΧΟΣ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΕΠΙΜΟΝΗ, ΥΠΟΜΟΝΗ, και να ξέρει πως θα πρέπει να αφιερώσει τουλάχιστον δυό τρία χρόνια σε εικονικές συναλλαγές (demo,τις παρέχουν δωρεάν πλέον όπως και διάφορα σεμινάρια, ένα σωρό πλατφόρμες, που ψάχνουν για κορόϊδα που θέλουν να γίνουν γρήγορα πλούσιοι, όποιος έχει τα προσόντα που λέω, και ξέρει τι θέλει, μπορεί να τις εκμεταλλευτεί) πρίν ξεκινήσει με αληθινά χρήματα, αλλιώς θα τον φάει το μαύρο σκοτάδι.
  Πιστεύω πως είμουν αρκετά σαφής και διευκρινιστικός, ώστε να αποτρέψω να παρασυρθούν από το ρέμα κάποιοι ζωηροί.☺
  Τελειώνοντας, θέλω να ΞΑΝΑπώ πως όταν λέω ασχοληθείται με το χρηματστήριο και τις συναλλαγές του, δεν εννοώ να «τζογάρετε» τα έχω διευκρινήσει πολλές φορες αυτά, αλλα για να δείτε μια άλλη πραγματικότητα απ’ αυτήν που μας δείχνουν τα ΜΜΑ, που εγώ πιστεύω πως είναι η αληθινή. Τότε, θα δείτε πως όλοι μεγαλόσχημοι, οι ηγέτες της εκκλησίας, οι ηγέτες των κομμάτων κι ο αριστερός πρωθυπουργός μας, είναι τελείως γελοίοι, και με λίγο κουράγιο και θέληση, θα δείτε πως είμαστε ΜΕΓΑΑΑΑΛΑ ΚΟΡΟΪΔΑ.
  Καληνύχτα.

 218. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  209 – Θα μπερδεύτηκε επειδή παίρνει μέρος στους μεσογειακούς αγώνες.☺

 219. Jago said

  225. Το αντίθετο ακριβώς, δεν συμμετέχει στους Μεσογειακούς Αγώνες.

 220. Γιάννης Ιατρού said

 221. Παναγιώτης Κ. said

  @224. Λάμπρο διαβάζω αυτά που γράφεις και επί της ουσίας συμφωνώ. Ακυρώνεις όμως εντελώς τον ισχύοντα εκπαιδευτικό θεσμό ο οποίος ως γνωστόν, είναι παγκόσμιος με παραλλαγές ίσως από χώρα σε χώρα και επομένως η ουσία του μηνύματος σου χάνει την διεισδυτικότητα που της πρέπει.
  Όλα αυτά τα γράφω με εκτίμηση για σένα.

 222. Γιάννης Ιατρού said

  228: Παναγιώτη,
  μα αυτό ακριβώς λέει ..ο οποίος ως γνωστόν, είναι παγκόσμιος.., δηλ. ότι γενικώς μας έχουν ….. κλπ. κλπ.

  Άντε ρε Λάμπρο, να δώ πότε θα υλοποιήσεις το δικό σου σχολείο 🙂 Πάντως ταμπέλα σου έφτιαξα (#227), να βρίσκεται!

 223. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  227. Ασχετο, αλλά αυτό μου θύμισε

 224. Παναγιώτης Κ. said

  @229. Χωρίς πλάκα, θέτω το εξής ερώτημα: Γιατί τα διάφορα κόμματα που νοιάζονται για το καλό μας δεν ανέλαβαν να φτιάξουν τα ίδια ένα σχολείο ή ακόμα ένα πανεπιστήμιο και αν μη τι άλλο, τα παιδιά των οπαδών τους να τα κατευθύνουν σε αυτά όπου το πρόγραμμα σπουδών δεν θα είχε όλα αυτά τα κουσούρια που προσάπτουν στα κατεστημένα εκπαιδευτικά ιδρύματα ; (Αναπαραγωγή του υπάρχοντος συστήματος κ.λπ)
  Αλλά τι λέω; Εδώ κόμμα είχε έναν τηλεοπτικό σταθμό δικό του και τον πούλησε! Φαίνεται ότι το έκανε επίτηδες για να μπορεί να κλαίγεται ότι δεν το αφήνουν να διαδώσει τις ιδέες του.

 225. Παναγιώτης Κ. said

  Άσχετο: Η ανοιχτή επιστολή του διευθυντή ειδήσεων του Star, Κωστή Τσιακανίκα, προς την κ. Όλγα Γεροβασίλη πως σας φάνηκε;

 226. Γιάννης Ιατρού said

  228/224: Καλά, έχουμε και σαν θέμα στη σημερινή (5/9) ανάρτηση το Σχολείο και τους Δασκάλους, ε,
  Sensu lato Λάμπρο, τί έτι χρείαν έχομεν άλλων εναυσμάτων δια την χορηγήσην της δέουσας φιλοξενίας και περίθαλψεως 🙂

 227. Γιάννης Ιατρού said

  232: Παναγιώτης Κ.

  Μερικές, τονίζω πρώτες, λίγο σκόρπιες, σκέψεις…

  Α. Οπωσδήποτε πολύ …πίκρα, εν μέρει κατανοητό.
  Αλλά οι μέτοχοι του STAR (λέγε με Β. κλπ.) με τα ποσά που προσέφεραν, τζάμπα την ήθελαν την άδεια. Μετά τους φταίει ο Σαββίδης….

  Β. Αλλά η αριθμητική του δεν με πείθει.
  Τα δύο (νέα) κανάλια θα χρειαστούν προσωπικό κλπ. κάπου 2Χ500 +2Χ300 (παρατρεχάμενοι), σύνολο περίπου 1500/1600 συνεργάτες. Οι 500 (μόνο) που ισχυρίζεται ότι θα απορροφηθούν, έναντι των 1877+ 4Χ300 (παρατρεχάμενους) -συνολικά δηλ. περίπου 3000- που δουλεύουν τώρα στα κανάλια που απειλούνται με κλείσιμο, είναι πολύ μικρός.

  Το MEGA θα έκλεινε έτσι κι αλλιώς με τα χρέη που έχει, ίσως κι άλλοι, αφού οι μέτοχοι δεν βάζουν νέο χρήμα και έχουν φεσώσει τους πάντες. Επομένως οι 540 + 300 ~ 850 συνεργάτες δεν πρέπει να μπουν καν στο συλλογισμό που κάνει.

  Συνολικά δηλ. κινδυνεύουν 3000-850-1550 ~ 1600 θέσεις. Όχι πως είναι λίγες, κι ο ένας μετράει!

  Και στα costi να βάλουμε τα δανεικά κι αγύριστα στις τράπεζες που και όλοι εμείς bottom line (θα) πρέπει να αποπληρώσουμε (ανακεφαλαιώσεις κλπ.).

  Και είναι πολύ αμφίβολο, πόσα πράγματι θα εισέπραττε το κράτος από αυτούς που απειλούνται με κλείσιμο. Αυτοί χρωστούν και της μιχαλούς, από εισφορές, μισθούς, τιμολόγια μέχρι τα δανεικά.

  Γ. Και ο ίδιος ομολογεί ότι η πίττα (διαφήμιση) έχει μικρύνει και δεν βγαίνει…. Επιχειρήσεις είναι, όπως κι άλλες, και επομένως υφίστανται τις συνέπειες της λιτότητας. Γιατί θα πρέπει τα ΜΜΑ να έχουν διαφορετικούς κανόνες απ΄ ό,τι οι υπόλοιποι; Αν δεν έκλειναν τώρα (που δεν είναι βέβαιο, θα δούμε…) θα έκλειναν ή θα συρρικνώνονταν κατά πολύ στο προσεχές μέλλον.

 228. spiral architect said

  Πώς -επειδή η διαφημιστική πίτα είναι μικρή πια- χωράνε περισσότερα των τεσσάρων καναλιών, (που έχουν λυσσιάξει όλοι) ενώ τα τέσσερα θα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας με την ίδια πίτα;
  (αναλυτές ρε πούστη μου!) 👿

 229. spiral architect said

  Να ζήσεις να τήνε θυμάσαι … 😐

 230. spiral architect said

 231. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  228 – Mα Παναγιώτη, όταν μιλάω για το εκπαιδευτικό σύστημα, το παγκόσμιο εννοώ, την Ελλάδα δεν την λαμβάνω υπόψην πουθενά, και γιατί δεν επηρεάζει τίποτα, και γιατί δεν είναι ανεξάρτητη, ό,τι λένε τα αφεντικά κάνει. Παλιά μιλώντας με φίλους, έλεγα αστειευόμενους ότι η παγκοσμιοποίηση, έχει αρχίσει από τον 19ο αιώνα, με την παγκόσμια εκπαίδευση που είναι ίδια χρονικά παντού. Τελευταία έχω αρχίσει και το σκέφτομαι πιο σοβαρά, 12 χρόνια μέχρι να τελειώσει ενα παιδί το λύκειο το 1890, 12 το 1950, 12 και το 216; 12 στην Μοζαμβίκη, 12 και στις ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία; 12 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; 🙂 Και το Βόγιατζερ έχει βγεί από το ηλιακό σύστημα; Εσύ το βλέπεις λογικό;
  Μετά, είναι και το άλλο, όπου υπάρχει κανονικότητα, υπάρχει και κάποιος κανόνοας που την υποστηρίζει σωστά; Παρατήρησε την συμπεριφορά των μαζικά μορφωμένων-εκπαιδευμένων ανθρώπων, και θα ανακαλύψεις απίστευτες ομοιότητες παγκοσμίως, εγώ θα σου πώ μία, ρώτα όσους γνωστούς έχεις κι όσα παιδιά και γνωρίζεις, ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΛΟΥΣΙΟΣ; κι αμα βρείς έστω και έναν να σου πεί ναί, να μου τον δείξεις, όλοι θα σου πούν, «εγώ δεν θέλω πολλά, θέλω τόσα όσα για να περνάω μια καλή ζωή, και νάχω την δουλειά μου». Έχω τρελαθεί φίλε, πάνω από σαράντα χρόνια το ακούω αυτό, από τον πιο τελευταίο εργάτη, μέχρι πτυχιούχους με ντοκτορά, (π.χ ο ξάδερφός μου) δεν μπορούσα να καταλάβω για πολλά χρόνια πως γίνεται αυτό, το κλειδί της λύσης του μυστηρίου, είναι η εκπαίδευση.

  Υ.Γ – Φαντάζεσαι τι θα γινόταν το 60 που οι περισσότεροι ήταν αναλφάβητοι, αν έκλειναν οι τράπεζες; Ενώ οι μορφωμένοι ε; κύριοι, πολιτισμός αδερφέ, και μας κλέψανε, και χρεοκόπησαν τα μαγαζιά τους, και δεν τους βάλαμε φυλακή, και πληρώνουμε για να σωθούν τα μαγαζιά τους, κι επειδή είμαστε κιμπάρηδες, δίνουμε τα πενηνταπλάσια, και μας δίνουν από τα λεφτά μας, όσα θέλουν, όποτε θέλουν, και δεν βγάζουμε άχνα, και λέμε πως έτσι είναι το σωστό ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΜΟΥ. Και για να μη νομίζεις πως μόνο εδώ γίνονται, στις ΗΠΑ, γίνονται τα ίδια και χειρότερα, 5 Ελλάδες είναι στον δρόμο, αλλά δεν έχει ανοίξει μύτη.

  Αμοιβαία η εκτίμηση.

 232. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  229 τελος – Άμα το ανοίξω, θα μου το κλείσουν το σύστημα και τα αριστερά κόμματα.:)
  Ευχαριστώ πάντως για την πινακίδα, είσαι ημίθεος, όταν ανοίξει το σχολείο θα είσαι ο διευθυντής. 🙂

  231 – «Χωρίς πλάκα, θέτω το εξής ερώτημα: Γιατί τα διάφορα κόμματα που νοιάζονται για το καλό μας δεν ανέλαβαν να φτιάξουν τα ίδια ένα σχολείο ή ακόμα ένα πανεπιστήμιο και αν μη τι άλλο, τα παιδιά των οπαδών τους να τα κατευθύνουν σε αυτά όπου το πρόγραμμα σπουδών δεν θα είχε όλα αυτά τα κουσούρια που προσάπτουν στα κατεστημένα εκπαιδευτικά ιδρύματα ;»
  Μα δεν θέλει πολύ σκέψη βρε Παναγιώτη, ακόμα κι εγώ με iq ραδικιού το καταλαβαίνω, γιατί είναι χειραγωγημένα από την οικονομική ελίτ, αυτά τα ίδια είναι κατεστημένο. Εμένα άλλο είναι το ερώτημά μου, οι ψηφοφόροι τους γιατί επιμένουν;
  Να δείς που τελικά υπάρχουν και πιο βλάκες από μένα. 🙂

 233. Γιάννης Ιατρού said

  239 α: Ρε συ, δεν θα το ανοίξεις εδώ, δεν είδες την ταμπέλα; Στο ILL Οινόης να το ανοίξεις, εκεί που έχει κι ανοιχτά μυαλά ) 🙂

 234. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 235. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 236. sarant said

  241 😉

  Και η πλάκα είναι ότι το ματς με το Γιβραλτάρ θα γίνει στην Πορτογαλία

 237. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  241, 243. Τὸ Γιβραλτὰρ εἶναι στὴ Μεσόγειο, ἡ ἕδρα τοῦ Γιβραλτὰρ εἶναι στὴν Πορτογαλία, ἄρα ἡ Πορτογαλία εἶναι μεσογειακὴ. (Πρβλ. Τὸ μπουζούκι ὄργανο, ὁ χωροφύλαξ ὄργανο, ἄρα ὁ χωροφύλαξ μπουζούκι).

 238. sarant said

  Ναι, όπερ έδει δείξαι!

 239. Πέπε said

  @238:
  Λάμπρο, υπάρχουν άνθρωποι που έγιναν πλούσιοι. (Καλά, εξαρτάται και πώς το ορίζεις: αν «πλούσιος» εννοούμε Ωνάσης, δεν ξέρω προσωπικά ανθρώπους που να το πέτυχαν μέσα σε μια ζωή. Αλλά να ξεκίνησαν από ένα χαμηλομεσαίο ή και καθαυτού χαμηλό οικονομικό επίπεδο και να έφτασαν με πολύ περισσότερα λεφτά από «όσα για να περνάω μια καλή ζωή, και νάχω την δουλειά μου», ένα σωρό υπάρχουν.)

  Αυτοί προφανώς το ήθελαν. Δε νομίζω να το έπαθαν με το ζόρι.

  Όσο για μικρά παιδιά που να λένε ότι θέλουν να γίνουν πλούσιοι, αρκετά συνηθισμένο επίσης.

  Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί θα ‘πρεπε κάποιος να το θέλει. Εγώ π.χ. που δε θέλω, τι χάνω; Φαίνεται πως ξέρεις κόλπα για γρήγορο άκοπο νόμιμο πλουτισμό. Δε μ’ ενδιαφέρουν.

  Ιδίως, δυσκολεύομαι να συνδυάσω αυτό που λες για τη μη επιθυμία πλούτου με το άλλο κλασικό σου μότο (με το οποίο συντάσσομαι πλήρως), ότι τα καλύτερα είναι τζάμπα.

 240. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  O νυν πρωθυπουργός έχει βγάλει το ΕΜΠ, και μπερδεύει την Λέσβο με την Μυτιλήνη, ο επόμενος έχει βγάλει το Χάρβαρντ, και μπερδεύει τον Ατλαντικό με την Μεσόγειο, είδες Παναγιώτη Κ (αλλά και οι υπόλοιποι που κοιτάτε πίσω από τον τοίχο 🙂 ) τι κάνει η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ εκπαιδευτική απάτη; 🙂

 241. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  246 – Κοίτα Πέπε, είναι ενα θέμα με πολλές προεκτάσεις, δεν είναι μόνο ο πλουτισμός και το έχω τονίσει αρκετές φορές, το βασικότερο για μένα, είναι ότι οι εκπαιδευμένα μορφωμένοι άνθρωποι, (μιλώ για την συντριπτική πλειονότητα) είναι εντελώς άβουλοι και χειραγωγημένοι, η κριτική τους σκέψη είναι ΜΗΔΕΝ – 0, ό,τι πούν τα ΜΜΑ, και τα όργανα των κομμάτων που ανήκουν, κι αυτό, είναι κάτι που αποδεικνύεται πολύ εύκολα, είτε κοιτώντας απλά τα ιστορικά γεγονότα, είτε την σημερινή πραγματικότητα, αρκεί μόνο, να θέλει να δεί αυτός που θα κοιτάξει.

  Εγώ δεν είπα πως δεν υπάρχουν τέτοιοι πλούσιοι, αλλά ότι το ποσοστό τους είναι μηδαμηνό σε σχέση με αυτών που δεν έγιναν, και φυσικά το ήθελαν, και ξέρεις γιατί πέτυχαν; απλά γιατί αποφάσισαν να το επιχειρήσουν.
  Ακριβώς αυτό είναι το ερώτημα που θέτω εδώ και δεκάδες χρόνια σε εφήβους (κι όχι μικρά παιδιά που λές, αυτά δεν έχουν περάσει ακόμα από το εκπαιδευτικό κόσκινο, και μιλούν αυθόρμητα) αλλά και σε διάφορους εργαζόμενους γνωστούς κι αγνώστους ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ Η ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΛΟΥΣΙΟΣ; και η απάντηση είναι η γνωστή, με μια τρομακτική ομοιότητα σε όλα αυτά τα χρόνια.
  Κάνε αν θέλεις μια έρευνα με τα παιδιά στο σχολείο που εργάζεσαι, ρώττησέ τα, «τι θέλεις να γίνεις μετά το σχολείο και για ποιό λόγο;» και πές μας μετά το αποτέλεσμα, εγώ πάντως το ξέρω από τώρα, κι αν θές, σου λέω και τα ποσοστά.

  «Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί θα ‘πρεπε κάποιος να το θέλει.»
  Γιατί απλά, είναι καλύτερα να έχεις χρήματα και να κάνεις ό,τι θέλεις στην ζωή σου όποτε θέλεις, χωρίς να δουλεύεις, παρά να μην έχεις, και να είσαι εξαρτημένος από μια δουλειά που σου αποφέρει ελάχιστα, ενώ παράλληλα είσαι υποχρεωμένος να προσαρμόζεις την ζωή και τις ανάγκες σου (οι επιθυμίες είναι φυσικά μικρές, και συνήθως μένουν όνειρο) στο πρόγραμμα της δουλειάς, όπως εσύ π.χ, βρίσκεσαι στην Κρήτη.

  «Εγώ π.χ. που δε θέλω, τι χάνω;¨» Δεν ξέρω τις επιθυμίες σου, αν όμως είχες επιλογή, θα επέλεγες την Κρήτη;

  «Φαίνεται πως ξέρεις κόλπα για γρήγορο άκοπο νόμιμο πλουτισμό. Δε μ’ ενδιαφέρουν.»
  Δεν πλασάρω τίποτα σε κανέναν, από την κόρη μου το αντιλήφθηκα, και με τις κόρες μου προσπαθούμε να το διδαχτούμε, όταν ωριμάσει θα το ακριβοπουλήσουμε τότε σ΄αυτούς που θα ενδιαφερθούν.

  «Ιδίως, δυσκολεύομαι να συνδυάσω αυτό που λες για τη μη επιθυμία πλούτου με το άλλο κλασικό σου μότο (με το οποίο συντάσσομαι πλήρως), ότι τα καλύτερα είναι τζάμπα.»
  Είναι απλό, ο τρόπος που ζούμε, είναι τρομακτικά πιεστικός και χρονοβόρος και δεν προλαβαίνουμε να ζήσουμε απλά. Δεν έχουμε χρόνο για να πούμε σ΄αγαπώ στην γυναίκα μας, να της πιάσουμε τον κώλο και τα βυζιά όταν μαγειρεύει, να την πάρουμε μάτι όταν σκύβει, να την πάρουμε αγκαλιά και να την βάλουμε πάνω στο τραπέζι και κάνουμε σέξ όταν μας σηκωθεί απρόβλεπτα, να κάνουμε μπάνιο μαζί, να μη σηκωθούμε την προγραμματισμένη ώρα, να τον παίξουμε γιατί κάτι μας ήρθε στον νού, να μη κάτσουμε στην λεκάνη παραπάνω το πρωϊ, να μη δούμε την ανατολή ούτε την δύση, να πάμε ένα περίπατο, να διαβάσουμε ενα βιβλίο με την ησυχία μας, να ακούσουμε μουσική, να βγούμε με την παρέα, ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, να σκεφτούμε αόριστα, να κοιμηθούμε, ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΜΗ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.
  Με τα λεφτά απλώς, ΑΓΟΡΑΖΕΙΣ ΧΡΟΝΟ, ούτε μυαλό, ούτε αισθήσεις, ούτε ιδιότητα, αν π.χ είσαι ΜΑΛΑΚΑΣ (όχι εσύ 🙂 ) το ίδιο θα είσαι είτε πλούσιος είτε φτωχός, απλά στην πρώτη περίπτωση, μπορεί να γίνεις και πρωθυπουργός στην Ελλάδα, ή πρόεδρος στις ΗΠΑ.
  Υ.Γ – Τα παραπάνω ισχύουν και για τις γυναίκες, με τις απαραίτητες παραλλαγές (τι θέλουν και τι σκέφτονται) από την πλευρά τους, π.χ μία, αντί να τον παίξουν, να χαίδέψουν την κλειτορίδα τους.

 242. Πέπε said

  @248:
  > > …υποχρεωμένος να προσαρμόζεις την ζωή και τις ανάγκες σου (οι επιθυμίες είναι φυσικά μικρές, και συνήθως μένουν όνειρο) στο πρόγραμμα της δουλειάς, όπως εσύ π.χ, βρίσκεσαι στην Κρήτη. […] \Δεν ξέρω τις επιθυμίες σου, αν όμως είχες επιλογή, θα επέλεγες την Κρήτη;

  Δε σας έχω πει ότι κάνω την καλύτερη δουλειά του κόσμου;

  Στην Αθήνα, που είναι ο τόπος μου, ήμουν διορισμένος με οργανική θέση. Δε με κούναγε κανείς αν δεν το ζητούσα. Στην Κρήτη ήρθα ερωτικός μετανάστης.

  Στα προηγούμενα χρόνια, το εκπληκτικό αυτό επάγγελμα μου είχε χαρίσει κι άλλα προνόμια:

  Τέσσερα συγκλονιστικά χρόνια στην Κάρπαθο, την οποία ζήτησα (και με πήγαν χωρίς παρακάλια, γιατί ποιος άλλος θα τη ζήταγε, Αθηναίος ή Σαλονικιός ή Γιαννιώτης, αστείο πράγμα…).

  Και τρία χρόνια εκπαιδευτικής άδειας για το δρ, τα οποία αφιέρωσα εν μέρει σε ερευνητικά ταξίδια (όταν το αντικείμενο της έρευνάς σου είναι η παραδοσιακή μουσική, η έρευνα είναι να τρέχεις στα γλέντια, πράγμα το οποίο έκανα κατά κόρον σ’ όλο το Αιγαίο) και εν μέρει σε διάβασμα και γράψιμο, δηλαδή σε μια άλλη συναρπαστική περιπέτεια.

  Όλα αυτά, χωρίς να αναφερθώ στα προνόμια της καθημερινής ζωής ενός δασκάλου.
  ____________

  > > «Φαίνεται πως ξέρεις κόλπα για γρήγορο άκοπο νόμιμο πλουτισμό. Δε μ’ ενδιαφέρουν.» -Δεν πλασάρω τίποτα σε κανέναν

  Ναι βρε, δεν υπαινίχθηκα ότι πήγες να το πλασάρεις. Για την κουβέντα ανέφερα ότι δεν ενδιαφέρουν όλους, π.χ. εμένα.

  ___________

  (Λεπτομέρειες όπως ότι το δρ δεν το τελείωσα στα τρία χρόνια της άδειας αλλά σε 11, δεν τις αναφέρω γιατί δεν αφορούν αυτή τη συζήτηση. Αλλά μιας και τελικά τις ανέφερα 🙂 , σε διαβεβαιώ ότι ούτε αυτό κλόνισε την ευτυχία μου. Άμα θες να είσαι χαρούμενος, οι αντικειμενικές προϋποθέσεις που χρειάζεσαι από τη ζωή είναι λίγες: υγεία, ένα κεραμίδι, τέτοια βασικά.)

 243. cronopiusa said

 244. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  249 – Μπράβο Πέπε, χαίρομαι για σένα που περνάς ευτυχισμένη ζωή, και πληρώνεσαι από το κράτος. Είναι γνωστό άλλωστε πως το σύστημα επιβραβέυει με μπόνους και προνόμια τους άξιους και ικανούς, ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ενώ τους άχρηστους και τους ανίκανους τεμπέληδες, (ξέρεις, αυτούς τους κάνα δυό εκατομμύρια που φωνάζουν πως είναι άνεργοι και δεν έχουν τάχαμου λεφτά να ταΐσουν τα παιδιά τους, ας τους δώσουν παντεσπάνι, σταδιάλα πια ) τους δίνει την ευκαιρία να ζήσουν την ζωή που τους αξίζει.

  Ναί βρε, υγεία κι ένα κεραμίδι χρειάζετε ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος, άντε και κάνα τόστ λέω εγώ.
  ΠΩΣ ΤΑ ΑΠΟΚΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΣ ΑΥΤΑ ΕΙΠΑΜΕ, ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΛΕΦΤΑ: ΤΙ: ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ: Σωστά, ο άνεργος δεν είναι άνθρωπος για το σύστημα, είναι ΣΚΑΤΑ.

  Βλέπουμε (και με σένα γμτ) τελείως διαφορετικά τον κόσμο Πέπε, κι επειδή δεν έχω βρεί κανέναν να βλέπουμε τα ίδια, πρέπει να είμαι, ή εξωγήινος, ή ούφο, ή τελείως μαλάκας, , εσύ τι λές; Εγώ τείνω να πιστέψω πως είμαι και τα τρία, δεν γίνεται να έχουν όλοι άδικο, γίνεται;

  Υ.Γ – Επειδή εγώ δεν βγάλει το μεγάλο σχολείο, και δεν ξέρω γράμματα πολλά, να μου πείς πως τα έχεις καταφέρει, μόνο με το πτυχίο και την αναμφισβήτητη ικανότητά σου;; Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να το πώ σε κάτι αδιόριστα ρεμάλια συναδέλφους σου, που δεν φτάνει που έχουν δουλειά σε φροντιστήριο (δύο ολόκληρα ευρώ παίρνουν την ώρα, και κάνουν και παράπονα τα αχάριστα ζώα) φθονούν και τους άξιους και ικανούς νεοδιορισμένους, λέγοντας πως μπήκαν με μέσον, κι αυτοί επειδή δεν έχουν μπάρμπα στο κόμμα, δεν πρόκειται να διοριστούν πποτέ. Μα γίνονται τέτοια πράγματα στην χώρα μας; εγώ πάντως δεν το πιστεύω, απλώς είναι άχρηστοι και τεμπέληδες.
  ΟΥΣΤ ΡΕΜΠΕΣΚΕΔΕΣ.

 245. Πέπε said

  251:
  > > Ναί βρε, υγεία κι ένα κεραμίδι χρειάζετε ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος, άντε και κάνα τόστ λέω εγώ.
  ΠΩΣ ΤΑ ΑΠΟΚΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΣ ΑΥΤΑ ΕΙΠΑΜΕ, ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΛΕΦΤΑ;

  Κάτσε Λάμπρο, μία μία οι κουβέντες. Δε λέγαμε -κι ούτε είμαι προετοιμασμένος να ψάξω- πώς τα αποκτάς αυτά. Να το συζητήσουμε άλλη στιγμή; Εδώ έλεγα απλώς ότι άμα έχεις αυτά, τα υπόλοιπα είναι εύκολα. Πρέπει να λέγεται κι αυτό, γιατί νομίζω ότι δεν είναι καθόλου αυτονόητο.

  > > να μου πείς πως τα έχεις καταφέρει, μόνο με το πτυχίο και την αναμφισβήτητη ικανότητά σου;;

  Παπάρια ικανότητα. Δεν ανταγωνίστηκα κανέναν που να αποδείχτηκε κατώτερος στις ικανότητες. Πολύ απλά:

  Έδωσα ΑΣΕΠ. Τη χρονιά που έδινα, είχαν ανοίξει Χ θέσεις φιλολόγων, άρα κάποιοι Χ θα περνούσαν. (Για την ακρίβεια, ένα χρόνο αργότερα.) Ήμουν ένας από αυτούς. Αυτές οι θέσεις ήταν διάσπαρτες σε Υ μέρη της Ελλάδας. Ένα από αυτά μού άρεσε (αν και είχα αποφασίσει ότι όλα θα μου άρεσαν, όλα ήταν μακρινά νησιά ή βουνά, και τα ήθελα αυτού του είδους τα μέρη, απλώς η προτίμησή μου ήταν η Κάρπαθος). Πήγα.

  Πρώτη χρονιά στο σχολείο ήμουν εντελώς άχρηστος, αλλά χάρη στο θεσμό της μονιμότητας (και στη βοήθεια μιας συγκεκριμένης τάξης παιδιών) άρχισα να μαθαίνω την τέχνη.

  …Ε, και ούτω καθεξής. Υπήρχε ένας θεσμός ότι για δρ μπορείς να πάρεις άδεια μετ’ αποδοχών μέχρι τέσσερα χρόνια (όταν έφτασα στον τρίτο καταργήθηκε, δεν πειράζει). Το έκανα κι αυτό. Η διαδρομή του δρ (το αντικείμενο της έρευνάς μου ήταν οι τσαμπούνες κι η μουσική τους, άσχετο με τη Φιλολογία, απλώς σε τμήμα της ίδιας Σχολής) μου έδειξε ότι δίπλα μου, στα ίδια νησιά που επί χρόνια πήγαινα μόνο για μπάνια και μπαρότσαρκες, υπάρχει ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος, συναρπαστικός, ολοκληρωμένος, εντελώς άγνωστός μου, άρα γενικότερα μου έδειξε πώς να βλέπω μπροστά μου. Που λίγο είχα κι από μόνος μου μια τέτοια τάση δηλαδή, και πλέον ενισχύθηκε.

  Εφόσον συντρέχουν οι βασικές προϋποθέσεις (υγεία, κεραμίδι, τοστάκι) όλα τ’ άλλα είναι στα πόδια μας.

 246. spiral architect said

  Ήρεμα Λάμπρο, γιατί ήδη έχεις μπει στο δωμάτιο του κοινωνικού αυτοματισμού.

 247. Γιάννης Ιατρού said

  253: Spiral
  Ήδη στην αρχαία Ελλάδα έγραψε ο Κρατίνος: Εν δε διχοστασίη και Ανδροκλέης πολεμαρχεί
  (όταν ο Ανδροκλής κατηγόρησε τον Αλκιβιάδη για βεβήλωση των Ελευσίνιων Μυστηρίων….)

  Τρισχιλιετής και βάλε, σου λέω 🙂

 248. voulagx said

  #251 @Λαμπρος: Μην εισαι πλεονεκτης. Αρκεσου στο «τελείως μαλακας».

 249. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  255 – Το είχα σκεφτεί πρώτο απ΄όλα «είσαι τελείως μαλάκας που κάθεσαι κι ασχολείσαι με τελειωμένα μυαλά.» αλλά παρ΄ό,τι το δείγμα είναι υπερπληθωρισμένο στην Γή, δεν ταίριαζα, έτσι προέκυψαν κι οι άλλες εκδοχές, θα δούμε. Ευχαριστώ πάντως για την υπόδειξη.

 250. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  253 – Υπο μία έννοια έχεις δίκιο, αν και δεν στρέφομαι κατά αυτής της ομάδας, δεν είναι αυτή η κυρίως ένοχη, αλλά δεν αγγίζω έτσι και το πρόβλημα, ας σταματήσω προς το παρόν για ανασύνταξη δυνάμεων, και ίσως αλλαγής στρατηγικής. 🙂

 251. Γιάννης Ιατρού said

 252. Πλήγμα στην δημοσιογραφία: Ανάκληση της άδειας των ΙΕΚ ΞΥΝΗ λίγο πριν πάει να διδάξει η Ελεονώρα Μελέτη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: