Κορδέλες και κορδελάκια
Posted by sarant στο 7 Σεπτεμβρίου, 2016
Εγκαινιάστηκε τις προάλλες ένα τμήμα της Ολυμπίας οδού στο Κιάτο, ενός έργου που παραμένει ημιτελές εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε όχι ευκαταφρόνητα διόδια για μια διαδρομή που εύστοχα έχει χαρακτηριστεί «σκοτώστρα».
Η σχετική τελετή έγινε με παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και στην ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία επισήμανε ότι o πρωθυπουργός «έκοψε μία ακόμη κορδέλα ενός έργου που ξεκίνησε επί Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή«.
Είναι βέβαια προνόμιο των υπουργών και των πρωθυπουργών να κόβουν κορδέλες όταν εγκαινιάζουν έργα ή τμήματα έργων, και ανάλογες κορδέλες είχε κόψει και η κυβέρνηση Σαμαρά, όταν ήταν τρικομματική, αλλά επειδή εμείς εδώ λεξιλογούμε θα σταθούμε, ακριβώς, σε αυτή τη λέξη, την κορδέλα.
Λέμε «ο υπουργός έκοψε την κορδέλα» και εννοούμε την ταινία που υπάρχει στην είσοδο του έργου που εγκαινιάζεται. Κόβοντας την κορδέλα, παραδίδει το έργο σε χρήση, ας πούμε. Δεν ξέρω αν ο Αλέξης Τσίπρας όντως πήρε ψαλιδάκι και έκοψε την ταινία, αλλά έχω δει σε άλλα εγκαίνια να εκτελείται αυτό το τελετουργικό.
Πειράζαμε, θυμάμαι, έναν φίλο μας που σπούδαζε πολιτικός μηχανικός, ρωτώντας τάχα «Πότε θα πέσει η πρώτη πολυκατοικία που θα χτίσει ο τάδε;» και απαντώντας «Όταν θα κόψει την κορδέλα στα εγκαίνια». Δεν έγινε έτσι, διότι έμαθε καλά το επάγγελμα, αλλά την ίδια ατάκα τη χρησιμοποίησε λίγο αργότερα ο καταπληκτικός Γιάννης Ιωάννου, βάζοντας τον γέρο Καραμανλή, Πρόεδρο τότε, να κάνει μιαν ανάλογη ερώτηση ενώ ετοιμαζόταν να κόψει την κορδέλα στα εγκαίνια του ΟΑΚΑ το 1982: Είστε σίγουροι πως δεν θα πέσει αν κόψω την κορδέλα;
Είναι λοιπόν η κορδέλα μια μακρόστενη ταινία, μια λωρίδα, από ύφασμα ή από χαρτί ή άλλο υλικό. Κορδέλες βάζουν οι κοπέλες στα μαλλιά τους, με ωραίες λαμπερές κορδέλες τυλίγουμε τα δώρα, κορδέλες έχουν -μακριά από μας- τα στεφάνια στις κηδείες -εδώ οι ταινίες είναι πιο πλατιές και γράφουν τα ονόματα των τεθλιμμένων και τον αποχαιρετισμό, αλλά και πάλι κορδέλες λέγονται.
Θυμάμαι όταν ήμουν έφηβος, που παίζαμε μπάλα, κι ένα παιδί απ’ την αντίπαλη ομάδα, με μακριά μαλλιά, φορούσε στο μέτωπο μια κορδέλα για να τα συγκρατεί -αμέσως βγήκε το σύνθημα «Εσύ με την κορδέλα είσαι Εμμανουέλα», οπότε καταλαβαίνετε και πότε διαδραματίστηκε το επεισόδιο αυτό, αν και η Σίλβια Κριστέλ δεν μας είχε τόσο συγκινήσει στις εφηβικές παρέες μου, δεν έπιανε μπάζα μπροστά στη Λάουρα Αντονέλι. Αλλά πλατειάζω.
Λέμε ακόμα κορδέλα τη μετροταινία, ενώ υπάρχει και η πριονοκορδέλα. Κορδέλα λέγεται ένα όργανο της ρυθμικής γυμναστικής -μπαγκέτα με ταινία στην άκρη- και περιέργως μόνο το Χρηστικό Λεξικό καταγράφει τη σημασία αυτή.
Υπάρχουν και μεταφορικές σημασίες της κορδέλας, όπως είναι ο ελικοειδής δρόμος, συνήθως στην πλαγιά βουνού, διότι βέβαια δεν μπορούμε παντού να φτιάχνουμε τούνελ. Νομίζω ότι λέμε και για τις κορδέλες του ποταμού, τα μαιανδρικά σχήματα που φτιάχνει η κοίτη του -εδώ στη Λοθαριγγία έχουμε πολλές από τις δεύτερες, πιο λίγες από τις πρώτες διότι υστερούμε στα βουνά.
Κορδέλα λέγεται θαρρώ στην τρέχουσα χρήση και η ταινία του χρηματιστηρίου που καταγράφει τις αγοραπωλησίες (ticker tape στα αγγλικά).
Η κορδέλα είναι αντιδάνειο. Η νεοελληνική λέξη είναι δάνειο από το βενετικό cordela, που είναι υποκοριστικό του corda, το οποίο ανάγεται στο λατινικό chorda, χορδή μουσικού οργάνου, που είναι δάνειο από το ελληνικό «χορδή», που σήμαινε αρχικά τα έντερα των ζώων, από τα οποία άλλωστε κατασκευάζονταν οι χορδές των μουσικών οργάνων αλλά και των τόξων.
Το θέμα αξίζει ξεχωριστό άρθρο, οπότε δεν το καίω και σταματώ εδώ, αναφέροντας απλώς ότι υπάρχουν αρκετά αντιδάνεια στη γλώσσα μας από την ίδια ρίζα (κορδόνι, κορδιλιέρα, κορδώνομαι αλλά και κουρδίζω) και ότι στη μεσαιωνική γραμματεία η λέξη κορδέλα καταγράφεται στην κρητική κωμωδία «Στάθης» (Εν το το βρακολούρι σου εδεπά, και την κορδέλα).
Κορδελάς δεν λέγεται μόνο αυτός που φτιάχνει ή πουλάει κορδέλες, αλλά κυρίως ο χειριστής της πριονοκορδέλας, ενώ στα παπουτσίδικα το ρήμα «κορδελιάζω» σήμαινε «γαζώνω με τη μηχανή τα διάφορα κομμάτια του δέρματος, τα οποία αποτελούν τμήματα του παπουτσιού». Κορδελιάστρα ήταν η εργάτρια που έκανε το κορδέλιασμα. Κορδελιάστρα δούλευε η έφηβη Βίκη Μοσχολιού.
Στα φρασεολογικά, είναι πολύ γνωστή η έκφραση «πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες», που τη λέμε για κάποιον που παρουσιάζει κάτι ευτελές για πολύτιμο ή γενικότερα προσπαθεί να μας εξαπατήσει ή να κάνει πιστευτό κάποιο πολύ χονδροειδές ψέμα -όπως θα έκανε κάποιος που θα επιχειρούσε να πουλήσει φύκια παρουσιάζοντάς τα για μεταξωτές κορδέλες.
Το παρακάτω απόσπασμα (του 2006 από το Αντί) είναι, θαρρώ, εύγλωττο: Την ίδια στιγμή που ανακοινώνονται όλα αυτά τα σχέδια, οι ξένες πολυεθνικές κερδίζουν κάθε μέρα τεράστια κέρδη από το Χρηματιστήριο, πουλώντας στους ανίδεους μικροεπενδυτές «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».
Μια άλλη έκφραση είναι η «και τράβα κορδέλα» που τη χρησιμοποιούμε σαν συνώνυμη του «και τα λοιπά» ή «και ούτω καθεξής», και που συνήθως (αν και όχι πάντοτε) λέγεται ύστερα από απαρίθμηση δυσάρεστων γεγονότων, δηλαδή με επικριτική διάθεση ή για να δηλωθεί ότι κάτι έχει διαρκέσει περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Διεκτραγωδώντας, ας πούμε, κάποιος τα δεινά της νεοελληνικής πραγματικότητας θα μπορούσε να πει «φοροδιαφυγή, κακοδιοίκηση, νεποτισμός και τράβα κορδέλα». Κάπως έτσι χρησιμοποιείται, με ακόμα σαφέστερη απαξία όμως, το «και δεν συμμαζεύεται».
Λέγεται ότι η φράση «και τράβα κορδέλα» γεννήθηκε από ένα περιστατικό που συνέβη το 1888 στα έργα για την ανέγερση του Δρομοκαΐτειου. Όταν μετρούσαν το οικόπεδο οι μηχανικοί, ένας περαστικός, λέει, τους ρώτησε τι πρόκειται να χτίσουν. – Άσυλο για τους τρελούς, του απάντησαν. – Εμ τότε, τράβα κορδέλα, για να χωρέσουν όλοι οι Αθηναίοι, σχολίασε εκείνος.
Αν με ρωτάτε, έχω επιφυλάξεις -σχεδόν ποτέ δεν φτιάχνονται οι εκφράσεις από ένα σημαδιακό γεγονός που ξέρουμε πού και πότε συνέβη (και όταν γίνεται αυτό, δηλώνεται ρητά, π.χ. έγινε Λούης, έγινε της Κορέας). Νατσουλισμός μου μυρίζει -πρέπει πάντως να πω πως την εκδοχή περί Δρομοκαϊτείου την αναφέρει (αλλά χωρίς να την υιοθετεί) και ο Άνθιμος Παπαδόπουλος στα «Φρασεολογικά» του.
Εκτός από τις κορδέλες υπάρχουν και τα κορδελάκια. Το κορδελάκι στον ενικό είναι η μικρή κορδέλα, όπως στο τραγούδι του Θ. Παπαδόπουλου με την Ελευθερία Αρβανιτάκη:
Στον πληθυντικό όμως τα κορδελάκια δεν είναι μόνο οι πολλές μικρές κορδέλες, αλλά και τα νάζια, τα καμώματα, τα τσαλιμάκια, συνήθως στην έκφραση «κάνω κορδελάκια», που πρέπει να προήλθε από τους ελιγμούς και τις περίτεχνες κινήσεις που κάνει κάποιος που ξεγλιστράει (όπως άλλωστε και τα τσαλίμια).
Κάνει κορδελάκια θα πει κάνει νάζια, αλλά επειδή η λέξη στέκεται και αυτόνομα, έξω από την έκφραση, πρέπει να καταγραφεί σε χωριστό λήμμα (όπως στον Μπαμπινιώτη και στο Χρηστικό) και όχι ως υπολήμμα στην κορδέλα (όπως στο ΛΚΝ).
Πολλά ρεμπέτικα και λαϊκά υπάρχουν με τα κορδελάκια, όπως το «Πίνω και μεθώ» και άλλα, και θα προσθέσετε κι εσείς τραγούδια και ποιήματα με κορδέλες και κορδελάκια.
Να κλείσουμε όμως με ποίημα -από τον Στυλίτη του Βάρναλη, σε αριστοτεχνικές τερτσίνες, μια μπλάβη κορδέλα που δεν φοριέται στα μαλλιά:
παιδούλες, που το φως ντυθήκανε, με κόμη
κοντή με μια κορδέλα μεταξένια μπλάβη
γύρω στην ήβη, που δεν ίσκιωσεν ακόμη
spiral architect said
Κορδέλες, κορδελάκια και μυστριά
Καλημέρα. 🙂
Δύτης των νιπτήρων said
Θα μπορούσε να προέρχεται γενικότερα από την αργκό των μαστόρων (που μετράνε με την κορδέλα) η έκφραση, χωρίς απαραίτητη αναγωγή σε συγκεκριμένο επεισόδιο.
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Καλημέρα,
πολύ ωραίο το άρθρο -από κάθε άποψη!
Γς said
Καλημέρα
Είναι κι εκείνες οι κορδέλες που βάζουν στα δώρα. Στις συσκευασίες.
Στα σούπερ μάρκετ:
-Είναι για δώρο κύριε;
Και πλακώνουν τα τυλίγματα και τις κορδέλες, που τις κάνουν και κατσαρές με ένα ψαλίδι μαχαίρι.
Καμιά φορά βέβαια αρνούνται. Οπως τότε με κάτι κρεμύδια, ξερά, που τους έλεγα ότι είναι για δώρο της θειάς μου.
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
Δεν ξέρω αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση «έκοψε την κορδέλα» και στη ναυπήγηση πλοίων. Οπωσδήποτε από κάπου κρέμεται η σαμπάνια για να σπάσει. Θυμάμαι την πολύ ωραία σκηνή από τη «Φαίδρα», με την αξέχαστη Μελίνα. Αλλά και στο «Ορατότης Μηδέν» υπήρχε, νομίζω, ανάλογη, με τον Κατράκη και τη Χρονοπούλου – σύμβολα της δυναστείας.
Σουμέλα said
Καλημέρα,
Εξαίρετο το άρθρο και σήμερα.
Ένα ποίημα του Σκαρίμπα με κορδέλες
ΦΑΝΤΑΣΙΑ
(από τή συλλογή ΟΥΛΑΛΟΥΜ 1936)
Νάναι σά νά μάς σπρώχνει ένας αέρας μαζί
πρός έναν δρόμο φιδωτό πού σβεί στά χάη,
καί σένα τού καπέλου σου πλατειά καί φανταιζί
κάποια κορδέλα του, τρελά νά χαιρετάει.
Και νάν’ σάν κάτι νά μού λές, κάτι ωραίο κοντά
γι’ άστρα, τή ζώνη πού πηδάν των νύχτιων φόντων,
κι αύτός ο άνεμος τρελά-τρελά νά μάς σκουντά
όλο πρός τή γραμμή των οριζόντων.
Κι όλο νά λές, νά λές, στά βάθη τής νυκτός
γιά ένα – μέ γυάλινα πανιά – πλοίο πού πάει
Όλο βαθιά, όλο βαθιά, όσο πού πέφτει εκτός:
έξω απ’ τόν κύκλο των νερών – στά χάη.
Κι όλο νά πνέει, νά μάς ωθεί αύτός ο άνεμος μαζί
πέρ’ από τόπους καί καιρούς, έως ότου – φως μου –
(καθώς τρελά θά χαιρετάει κείν’ η κορδέλα η φανταιζί)
βγούμε απ’ τήν τρικυμία αύτού τού κόσμου . . .
Σουμέλα
sarant said
Kαλημέρα, ευχαριστώ πολυ για τα θαυμάσια πρώτα σχόλια!
1 Φοβερή φωτογραφία -ο Παπαθανασίου, ο διορισμένος δήμαρχος ΝΣμύρνης δεν είναι;
2 Ακριβώς, αυτό είναι το πιο πιθανό
6 Μπράβο που το θυμήθηκες!
Γς said
Και μια κορδέλα, ταινία διαφορετική.
http://caktos.blogspot.gr/2013/04/moebius-strip.html
spiral architect said
@7β: Αυτός είναι, αλλά απ’ ότι διαβάζω ήταν ήδη εκλεγμένος από το 1964 και κατά τη δικτατορία διατήρησε τη θέση του ως φίλα προσκείμενος στο χουντικό καθεστώς.
Κορδέλα και σερπαντίνα: http://bit.ly/2c6kMZx
Babis said
#2 Εμένα πιο πιθανό μου φαίνεται να προέρχεται από την κορδέλα του τηλετύπου.
LandS said
Η θεία Λάουρα
Γς said
Κορδελιό. Σμύρνη.
Και ποιος να ήταν αυτός ο Κορδολέων;
Γιάννης Ιατρού said
Έχουμε και τις άσπρες κορδέλλες, που φορούσαν τα κορίτσια για να συγκρατούν τα μαλλιά τους.
Το πρόλαβα στο σχολείο.
Μάλιστα είχα ακούσει πολλές φορές να τις λένε μπρίντα. Αργότερα συνειδητοποίησα ότι ήταν παραφθορά του γερμανικού Binder (μπίντερ), ουσιαστικό, από το ρήμα binden (μπίντεν = δένω), που έμεινε μάλλον απ΄τα χρόνια των Βαυαρών / Όθωνα στην Ελλάδα. Και όταν το διερεύνησα περισσότερο (ε, οι δεσμοί με τις παλιές συμμαθήτριες δεν ξεχνιούνται….), όντως υπήρχαν πρόγονοι στις οικογένειές τους (προ-γιαγιάδες π.χ.) που είχαν μάλιστα και βαυαρέζικα επίθετα (π.χ. πίτλινγκερ 🙂 ).
Εδώ το τραγουδάκι
alexisphoto said
τα νεύρα μας κορδέλες σήμερα 🙂
Υπάρχει και η «πιτσιλωτή κορδέλα» από τις ιστορίες του Σερλοκ Χολμς.
καλημέρες
cronopiusa said
υπάρχει κι ένα υπέροχο ρεμπέτικο το βάλε κορδελίτσα στα μαλλιά σου
Πάνος με πεζά said
Καλημέρες !
«Και τράβα κορδέλα», μάλλον ότι τόσο κοντά με το «και τα λοιπά», όσο με το «και ούτω καθεξής», ή καλύτερα «και πάει λέγοντας».
Από μουσική, εδώ η κορδελιάστρα τραγουδάει για κορδέλα :
Toυς στίχους υπογράφει ο Γιάννης Λογοθέτης. Άλλα τραγούδια του δίσκου τα υπογράφει με το ψευδώνυμο «Μιχαηλίδης».
Γς said
13:
Και η Ειρήνη έλεγε ότι η κυρία έμοιαζε με γερμανίδα.
Και πράγματι είναι από τους Βαυαρούς του Οθωνα.
Η αγαπητή κυρία Ιατρού
cronopiusa said
Σουμέλα said
…η λευκή κορδέλα (2009), η θαυμάζια ταινία του Michael Haneke
Γιώργος Λυκοτραφίτης said
14β,
η πιτσιλωτή κορδέλα είναι αυτή με το φαρμακερό φιδάκι;
Πέπε said
> > στα παπουτσίδικα το ρήμα «κορδελιάζω» σήμαινε «γαζώνω με τη μηχανή τα διάφορα κομμάτια του δέρματος, τα οποία αποτελούν τμήματα του παπουτσιού». Κορδελιάστρα ήταν η εργάτρια που έκανε το κορδέλιασμα.
Ο σκοπός της κορδελιάστρας, παραδοσιακός της Κω (ο ίδιος με το Μερακλήδικο πουλί της Κρήτης):
> > …το ελληνικό «χορδή», που σήμαινε αρχικά τα έντερα των ζώων, από τα οποία άλλωστε κατασκευάζονταν οι χορδές των μουσικών οργάνων αλλά και των τόξων.
Όργανα που και σήμερα οι χορδές τους γίνονται από έντερο είναι, στην Ελλάδα, η 12νησιακή λύρα (Χάλκης, Καρπάθου και Κάσου, και σπανιότερα και στη Ρόδο και άλλα νησιά) και η θρακιώτικη και δραμινή λύρα. Εκτός Ελλάδας, διάφορα έγχορδα της «παλιάς» μουσικής, βιόλες ντα γκάμπα κ.τ.ό..
Το σκέτο έντερο, με την οικιακή κατεργασία ή με βιομηχανική κατεργασία που προσομοιάζει στην παραδοσιακή οικιακή, έχει ακανόνιστο πάχος και γενικά τραχειά και κάπως άγαρμπη εμφάνιση. Για να βγάλει ακρίβεια στη νότα ταλαιπωρεί πολύ τον παίχτη. Για βιόλες ντα γκάμπα όμως και τέτοια όργανα, όπου η ακρίβεια είναι εκ των ων ουκ άνευ (στην παραδοσιακή μουσική είναι άλλα τα κριτήρια), υπάρχουν και οι εντελώς σύγχρονες χορδές με έντερο μέσα και μεταλλική περιέλιξη γύρω γύρω, όπου το πάχος και η πυκνότητα -και, άρα, και το ύψος της παραγόμενης νότας- είναι απολύτως ελεγχόμενα.
Γιάννης Ιατρού said
17: Γιάννη, πολλά φιλιά… 🙂
Corto said
«Πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες
απόψε φεύγω λέγοντάς σου τρέλες.
Έβρεχε, Μάρθα κι είχαμε κλειστές ομπρέλες
ναι, μη τους πιστεύεις, για μεταξωτές κορδέλες»
(Έχουν κακούς σκοπούς, Εξαδάκτυλος – Δ. Πουλικάκος)
alexisphoto said
@20: Ναι
Jimakos said
Μερικά γνωστά άσματα με κορδέλες και κορδελάκια:
«Σε πανηγύρι και γιορτή
απ’ την Αγιά Μαρκέλλα
σ’ αγόρασα χρυσή κλώστη
και κόκκινη κορδέλα»
Άλλος για Χίο τράβηξε – Δημ. Μητροπάνος, σε στίχους Μάνου Ελευθερίου (ο Μούτσης την μουσική)
«Στην πλάτη ρίχνεις τα μαλλιά
φοράς κορδέλα βυσσινιά», φορούσε στην ελληνική του βερσιόν το Κορίτσι του Μάη (Ολύμπιανς)
«Με κορδέλες μοβ, με ορχήστρα μοβ,
σε πορεία μοβ, όλα μοβ.»
Ένα μπλουζ – Βασ. Παπακων/νου, σε στίχους Κ. Τριπολίτη (μουσική Θάνου Μικρούτσικου).
«θέλω τις ζήλιες μου
και τις κορδέλες μου», εκτός από τα Ωπα της, η Φόνσου, σε στίχους Αλ. Σακελλάριου.
Φθινοπωρινές καλημέρες!
sarant said
Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα θαυμάσια σχόλια!
9 Καλά λες
13 Για τη μπρίντα έχω μιαν επιφυλαξη, μήπως ήρθε από Ιταλία, αλλά τώρα δεν προλαβαίνω να το ψάξω
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Τί ζητάς κορίτσι μου
-ένα κορδελάκι!
Πάνος με πεζά said
Καλημέρα Γιάννη !
@ 7 : «Όχι το πλοίο μου,. κύριε Κρεούζη ! Το πλοίο μας…πλοίο μας…πλοίο μας…πλοίο μας..» 🙂
Κι ένα παλιό ανέκδοτο. Περνάει ένας από τη λεωφόρο Αθηνών, τα παλιά τα χρόνια, και βλέπει μηχανικούς να μετράνε με κοδρέλες.
– Τι θα χτίσετε εδώ παιδιά;
– Το τρελλοκομείο, κύριε !
– Αμ τότε, τράβα κορδέλα, τί τη λυπάσαι;
Πάνος με πεζά said
Εγώ πάντως αν έβλεπα μεγάλη οθόνη εκείνη την εποχή, θα προτιμούσα τη Mimsy Farmer…
gpoint said
Κι ένα υπέροχο τραγούδι άπό τον Κρις…
Take the ribbon from your hair,
Shake it loose and let it fall,
cronopiusa said
Sobre todo de noche,
de noche hay muchas estrellas,
todas dentro de un río
como una cinta> junto a las ventanas
de las casas llenas de pobres gentes.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
13.>>Έχουμε και τις άσπρες κορδέλλες, που φορούσαν τα κορίτσια για να συγκρατούν τα μαλλιά τους.

Το πρόλαβα στο σχολείο.
sarant said
28 Και το άρθρο έτσι λέει, πάντως
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
>>Κορδέλα λέγεται ένα όργανο της ρυθμικής γυμναστικής -μπαγκέτα με ταινία στην άκρη- και περιέργως μόνο το Χρηστικό Λεξικό καταγράφει τη σημασία αυτή.

Πολύ περίεργο όντως. «Διαγωνίζεται στην κορδέλα» (όπως «στο στεφάνι» κλπ ακούμε)
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CF%85%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE
Γιάννης Ιατρού said
32: ΕΦΗ
Αυτές είναι του 1970-71, κι απ΄το Κιλκίς. Πολύ νεώτερες δηλαδή…
Θα βρω τις κατάλληλες, ξέρεις, …από τότε που ο Λέων Σγουρός ήταν ακόμα δόκιμος 🙂
Γς said
28 β:
Είναι στο κείμενο του αρθρου:
>Λέγεται ότι η φράση «και τράβα κορδέλα» γεννήθηκε από ένα περιστατικό που συνέβη το 1888 στα έργα για την ανέγερση του Δρομοκαΐτειου. […] – Εμ τότε, τράβα κορδέλα
Ούτε κι εσύ διαβάζεις τα άρθρα μέχρι το τέλος 😦
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Κορδελάκιας λέει:
http://www.newsit.gr/kosmos/Erntogan-o-kordelakias-Egkainiase-112-erga-se-mia-mera/180096
Γιάννης Ιατρού said
26β: Μπα, δεν είχε επιρροές ολούθε, θα ήταν τώρα 140-150 ετών ….
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Δεν είναι κρίμας τα φλουργιά
μούδε και η κορδέλα
πούρι* καλά την πήρετε
την πλια καλή κοπέλα.
Μαντινάδα που ειπώθηκε κατά το στόλισμα της νύφης, κάποιας παλιάς συγγενούς, και διηγιόταν η γιαγιά μου ότι «υποχρέωσε» την πεθερά να κρεμάσει άλλη μια σειρά φλουριά στο λαιμό της νύφης 🙂
*επιτατικό,και βέβαια,ασφαλώς,σίγουρα
Ο ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΗΣ said
13 (τέλος) – 32
ΝΑΙ…! Ο αθώος …φετιχιστικός ρομαντισμός της νιότης μας! Όταν ακόμη «…δεν υπήρχε εύκολος έρωτας αλλά ακατάλυτος ερωτικός καημός» (κατά Βάρναλη).
Πέπε said
Αχ έβγα κόρη να με ιδείς, κι ήρθα στη γειτονιά σου
χρυσή κορδέλα σου ‘φερα να πλέξεις στα μαλλιά σου
Παερεμπ, αυτές στη λύρα του βιντέου είναι οι κόρδες από χορδή, από έντερο δηλαδή (@21).
Να πούμε κιόλας ότι η τρέχουσα λαϊκή λέξη για τη χορδή είναι «κόρδα», σε μορφή αντιδανείου. (Όταν δεν είναι «τέλι», που όμως σημαίνει ειδικά τη συρμάτινη χορδή.) Το «χορδή» πρέπει να το μάθαμε από την καθαρεύουσα της κλασικής μουσικής.
Και λέμε για όλα τα όργανα «κουρδίζω» ή «κουρντίζω» ή «κορντίζω», όπως και για τα κουρδιστά ρολόγια, παιχνίδια κλπ., εκτός από το πιάνο όπου λέμε «χορδίζω». Ίσως επειδή το χόρδισμα του πιάνου, και μόνο του πιάνου, το αναλαμβάνει ειδικός επαγγελματίας, ο χορδιστής, ενώ όλα τα άλλα όργανα τα κουρδίζει ο μουσικός.
Αν και οι λαϊκοί πρακτικοί μουσικοί λένε συνήθως «ταιριάζω».
Το δε «κούρδισμα» λέγεται και για όργανα χωρίς χορδές, πνευστά κλπ..
«Κουρντισμένος» (αλλά όχι κουρδισμένος) είναι κι εκείνος που είναι έτοιμος να τα πάρει, έχει το ζωνάρι του λυμένο για καβγά.
gpoint said
# 39
Απαίσια έθιμα «καλυμένα’ με την χρυσόσκονη ου «παραδοσιακού !!
¨οπως λέει κι ο Ντϋλαν…jewels and binoculars hang from the head of a mule…
Γιάννης Ιατρού said
40: Άσε τον Βάρναλη να λέει… εμείς καλά περάσαμε 🙂
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα! Πολύ καλά σχόλια, επαναλαμβάνω!
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
41/ και αυτό
Ξύπνα κι ο έρωντας περνά
από τη γειτονιά σου
χρυσή κορδέλα σου κρατεί
να δέσεις τα μαλλιά σου
ζουμπούλι μου
Μιχάλης Ππ said
και κορδελιά η μέτρηση με κορδέλα στην οικοδομή
Βαγγέλης από τη Χίο said
Σε βάραγε βαριά η τρέλα
κι ο ύπνος τράβαγε κορδέλα
Δήμος Μούτσης – Κώστας Τριπολίτης
Φράγμα
Πάνος με πεζά said
@ 33 : Tα κακά της «διαγώνιας ανάγνωσης», και η γεωμετρική πρόοδος της πιθανότητας να ξεχάσεις κάτι όσο πλησιάζεις στον επίλογο…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Κοδέλες, οι στροφές του δρόμου,στη Αρκαδία,οι κορδέλες αλλού.
Και η πολυαγαπημένη επτανησιακή καντάδα
Απόψε την κιθάρα μου τη στόλισα κορδέλες.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
Πολὺ ὡραῖο καὶ τὸ σημερινὸ, Νικοκὺρη.
41. Πέπε said:
«Το δε «κούρδισμα» λέγεται και για όργανα χωρίς χορδές, πνευστά κλπ.»
Ἔχω ἀκούσει: «Κόρδα τὰ κλαρίνα!» μὲ τὴν ἔννοια «ἑτοιμάσου γιὰ γλέντι».
Κι ἐπειδὴ ἐδῶ λεξιλογοῦμε: ἡ ἔκφραση «κόρδα, φούντα» (καὶ τ’ἄσπρα ποῦ ‘ν’ τα) πρέπει νὰ ‘χει (ἐτυμολογικὰ) τὴν ἴδια προέλευση, ἐπειδὴ προέρχεται ἀπὸ τὸ κορδώνομαι, δηλ. τεντώνομαι σὰν χορδὴ (τόξου).
Βέβαια μὲ… χορδὲς δὲν βάφεις αὐγὰ. 🙂
Τέλος ἔχουμε καὶ τὸ: «κουρντίστηκες κυρὰ μου στὴν πένα στὸ καντίνι» (https://www.youtube.com/watch?v=qiV2TO6P-O0)
Πάνος με πεζά said
@ 41 : Και «U.C.» (=Una corda) η ένδειξη στις παρτιτούρες του πιάνου. Εκεί, πρέπει να υποβαθμίσουμε την ένταση τόσο πολύ, ώστε μας προτρέπει να πατήσουμε το πεντάλ της «σουρντίνας». Η ορολογία παραστατικά συνδέεται μόνο με το πιάνο με ουρά, όπου και μόνο λαμβάνει χώρα αυτή η λειτουργία.
Ενώ στα όρθια, η σουρντίνα, μέσω ενός μηχανισμού, πλησιάζει το σύνολο των σφυριών (μαρτώ) κοντύτερα στις χορδές (ή σε άλλα παρεμβάλλει μια τσόχινη…κορδέλλα), ώστε όσο δυνατά κι αν παίξουμε, να μειωθεί η διαδρομή πρόσπτωσης στη χορδή, άρα και η ένταση, στα πιάνα με ουρά, με τη σουρντίνα μετακινούνται όλα τα σφυριά (και τα πλήκτρα !) προς τα αριστερά, με αποτέλεσμα το κάθε σφυράκι να χτυπάει αντί όλη την τριπλέτα των (περισσότερων) χορδών, μόνο τη μία. Έτσι και πάλι προκύπτει μικρότερη ένταση ήχου.
Πάνος με πεζά said
Διόρθωση, τα πλήκτρα μετακινούνται όλα προς τα δεξιά (το ίδιο κάνει, αλλά έτσι όπως το έφερα στο μυαλό μου, μάλλον προς τα εκεί είναι). Γι αυτό άλλωστε και υπάρχει ένα μικρό διάκενο μεταξύ τελευταίου πλήκτρου και πλαισίου του πιάνου…
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Κορδέλες και οι σερπαντίνες.
Κομφετί και κορδέλες στο Παν/μιο Θράκης .Το έχω ξανακούσει και γι αλλού,σα να έχει γίνει έθιμο να ρίχνουν στις ορκωμοσίες;
http://www.xronos.gr/detail.php?ID=102326
Δημήτρης Μαρτῖνος said
47. Βαγγέλης από τη Χίο said:
«Σε βάραγε βαριά η τρέλα
κι ο ύπνος τράβαγε κορδέλα
Δήμος Μούτσης – Κώστας Τριπολίτης
Φράγμα »
Ἐμένα μ’ ἀρέσει παρακὰτω:
«γκομενίτσες κουλτουριάρες ὅλο καμπύλες καὶ καμάρες»
cronopiusa said
Ιάκωβος said
Είναι και οι Κορντελιέ, φράξια των Φραγκισκανών, που δένανε τη μέση με ένα κορδόνι. Από το μοναστήρι τους πήρε το όνομά της η ομώνυμη επαναστατική λέσχη το 1789. Δαντών, Ντεμουλέν κλπ.
leonicos said
Πλήρες άρθρο, με δώρο μιαν Αρβανιτάκη, που λατρεύω
Πάνος με πεζά said
Σημαντικός σκηνοθέτης και στιχουργός είναι και ο Γιώργος Κορδέλλας.
Απέριττοι και συγκλονιστικοί οι στίχοι του σε ένα από τα καλύτερα νεόκοπα λαϊκά τραγούδια, το «Αν είσαι πλάι μου» με το Μητροπάνο.
Εδώ το «Προς το παρόν», σήμα από τη σειρά «Δούρειος Ίππος» που σκηνοθέτησε στην τηλεόραση (το βιογραφικό δεν είναι πλήρες), και όπου έπαιζε και κάποιος γνωστός μου… 🙂
Στη σειρά πρωταγωνίστησε και ο σκύλος «Χέντριξ», ένα χτυπημένο σκυλάκι που μάζεψε ο σκηνοθέτης από την Εθνική Οδό, λίγο πριν από την έναρξη των γυρισμάτων. Ο «Χέντριξ», μετά την ολοκλήρωση των τηλεοπτικών του υποχρεώσεων το 2000, έμεινε κοντά μας, στον ευρύτερο οικογενειακό χώρο, μέχρι το Γενάρη της φετινής χρονιάς του 2016…
Αυτή την εποχή ο Γιώργος Κορδέλλας σκηνοθετεί τη μεγάλου μήκους ταινία «Η Ρόζα της Σμύρνης».
Γιάννης Κουβάτσος said
Καλημέρα!
Ποια Εμμανουέλα τώρα! Λάουρα Αντονέλι, Ορνέλα Μούτι, Ούρσουλα Άντρες: οι τρεις Χάριτες των εφηβικών μας χρόνων. 😍 😉
Τις κορδέλες στο γαϊτανάκι τις είπαμε;
Pedis said
Ωραίο άρθρο. Πλήρες.
Αν δεν ήταν επειδή μονάχα λεξικολογούμε δω μέσα… θα έπρεπε να μπει και καμιά αράδα ως προς την ξεφτίλα να διοργανώνονται εγκαίνια για είκοσι χιλιομέτρα αυτοκινητόδρομου … (και που έκανα το κομμάτι 3-4 μέρες πριν τα εγκαίνια, χωρίς, δυστυχώς, να γνωρίζω ότι θα επακολουθούσαν ώστε να είμαι πολύ πιο προσεκτικός στις παρατηρήσεις μου, αλλά η εντύπωση που αποκόμισα ήταν δεν επρόκειτο ακόμη για τζιτζί.)
spatholouro said
58
Δεν ξέρεις πόσο προσυπογράφω για το «Αν είσαι πλάι μου»…
Πάνος με πεζά said
Eίναι πράγματι καταπληκτικό τραγούδι, Και για μένα, όλο του το «είναι» από μουσικής πλευράς, είναι αυτή η «άρρυθμη» εισαγωγή, με τις 2-3 νότες, πριν να μπει στο ρυθμό. Δημήτρης Παπαδημητρίου…
Ο ΝΕΦΕΛΗΓΕΡΕΤΗΣ said
58
Γνώρισα τον Γιώργο ως αμούστακο ακόμα μειράκιο, μαθητή τότε σε επαρχιακό Γυμνάσιο (όπου καθηγητής ήτανε και ο συνεπώνυμός θείος του, ο γνωστός ως «Μπέφ»!) ήδη από το 1973. Τον ξανάειδα στα μέσα του ’80. Τώρα τον έχω χάσει.
sarant said
Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!
50 Ναι, στην παροιμία αυτή «κόρδα» είναι το κόρδωμα. Θαρρώ πως και η Αποσώστρα του Παπαδιαμάντη την έλεγε.
Spiridione said
Εδώ με άντρα έμπλεξες κι άσε τα κορδελάκια.
Να ξεχωρίζεις, κούκλα μου, τους άντρες απ’ τ’ αντράκια!
http://www.mouseiotsitsani.gr/%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9%CE%B1/%CF%84-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1/
Spiridione said
Στίχος από δημοτικά τραγούδια και παραλογές
.. την όχεντρα την πλουμιστή κορδέλα στα μαλλιά της
http://www.domnasamiou.gr/?i=portal.el.songs&id=79
https://books.google.gr/books?id=JLycBQAAQBAJ&pg=PA83&lpg=PA83&dq=%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE+%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B4%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B1&source=bl&ots=me5QW1vXy8&sig=WZ_sxxl8fZjrXiz7IJ2yGBgeloA&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjFkMiFof3OAhVFVRQKHdksAaYQ6AEIITAA#v=onepage&q=%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%20%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B4%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B1&f=false
Παναγιώτης Κ. said
Υπάρχει και εκείνο το ρομαντικό τραγούδι που το τραγουδάει ο Τώνης Μαρούδας.
Μένω σε κάποια γειτονιά…
Και το ρεφρέν,
…άσπρες κορδέλες τα κορίτσια φοράνε
και τ΄αγόρια κοιτάνε…
κ.λπ, κ.λπ
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Μόλις είδα τον τίτλο του νήματος, » Το κορδελάκι» του Μαρκόπουλου είπα κι έβαλα ,με την πρώτη αναζήτηση, την εκτέλεση με τον Πουλόπουλο,τα «Γκρεμισμένα σπίτι»,μολονότι του Χατζή η φωνή ήταν στ’ αυτιά μου, μα κάτι έμεινε μετέωρο,ανικανοποίητο στο μυαλό και τώρα η φλασιά! (γμτοάλτσιμ)
Η μουσική και τα τραγουδια τoυ Γιαννη Μαρκοπουλου για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Νότη Περγιάλη ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΡΔΕΛΑΚΙ(1964).Η παρασταση ανεβηκε απο το Ελληνικο λαικο θεατρο(θιασος Μανου Κατρακη) που ίδρυσε ο Κατρακης στον υπαίθριο χώρο του Πεδίου του Αρεως το 1955. Ο Κώστας Χατζής τραγουδά τα τέσσερα τραγούδια που ακούγονται στην παράσταση.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Θωμαή
Τη μαύρη κορδελίτσα που βάνεις στα μαλλιά
να μη την ξαναβάλλεις ζουρλαίνεις τα παιδιά
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Το άγαλμα της Νίκης με μαύρες κορδέλες.

Ούτε δυο μήνες από το μακελειό της Νίκαιας και κάτι άκουσα νωρίτερα ότι ι.χ. φορτωμένο με φιάλες υγραερίου εντοπίστηκε κοντά στη Νοτρ Νταμ.
Κορνήλιος said
ὅτι εἶναι ἀντιδάνειο ἀπὸ τὴν χορδὴ τὸ ἤξερα ἀπὸ μικρὸς κι ὅταν τὸ πρωτάκουσα εἶχα ἐντυπωσιασθῆ
δὲν γουστάτω ἄλλες τρέλες κι ἄσε τὶς κορδέλες
Πάνος με πεζά said
«Πλέκεις κορδέλα στα μαλλιά
μάγια σου δένουν τη μιλιά
φορώ γαρούφαλο στ’ αυτί
καημός και πώς να σου κρυφτεί.»
Βαγγέλης Γκούφας-Αργύρης Κουνάδης, «Δεν περισσεύει υπομονή»
gpoint said
τηνε διώχνω με γινάτι και την άλλη μέρα νάτη
μούρχεται με ποντικάκια και μου κάνει κορδελάκια
Μιχάλης Νικολάου said
Η κυανή κορδέλα (ταινία) για γκουρμέδες.
gpoint said
# 59
Εμένα το πρότυπο έσβησε νωρίς,,, η «γαριδούλα» Τζην Σριμπτον….
alexisphoto said
Να φανταστώ ότι είναι της ίδιας ετυμολογίας οι κόρδες (=λεπτές ίνες) που κάνει το κασέρι στην πίτσα ή το ζυμάρι στο τσουρέκι Θεσσαλονίκης;
Σκύλος said
τις κορδέλες του τερματισμού στα αγωνίσματα δρόμου τις ξεχάσαμε;
ΣΠ said
12
Ο πατέρας μου, που είχε γεννηθεί στο Κορδελιό της Σμύρνης, υποστήριζε ότι το όνομα προέρχεται από το coeur de lion, τον Λεοντόκαρδο. Μάλλον δεν ισχύει, αλλά έχει πλάκα.
atheofobos said
Εκτός από αυτές, ποιος όμως μπορεί να ξεχάσει την Ντομινικ Σαντά στην σκηνή στον αχυρώνα από την ταινία 1900 του Μπερτολούτσι; Από το 2:23 και μετά.
sarant said
Ευχαριστώ για τα νεότερα!
76 Ναι, βέβαια.
78 Δεν το έλεγε μόνο ο πατέρας σου, το λένε όλοι όσοι κατάγονται από εκεί. Και ιδού:
Οι Καθολικοί της Σμύρνης έλεγαν και εξακολουθούν ακόμη να λένε –όπως βλέπω σε μια πρόσφατη έκθεση για τη λατινική παροικία του χωριού από τον εφημέριό της- πως όπως ξέρουν από παράδοση, η λέξη Κορδελιό προέρχεται από το Coeur De Lion, το όνομα, δηλαδή του Ριχάρδου Β’ του επιλεγόμενου Λεοντόκαρδου. Αυτό βέβαια είναι λάθος, γιατί ο γενναίος εκείνος βασιλιάς της Αγγλίας και αρχηγός της 3ης Σταυροφορίας (1189) δεν έχει καμιά σχέση με τα μέρη αυτά, από τα οποία δεν πέρασαν ποτέ τα στρατεύματά του. Η λέξη Κορδελιό είναι απλή παραφθορά, που εδημιούργησε ο χρόνος, του «Κορδολέων», ονόματος μονής που υπήρχε, κατά τη βυζαντινή εποχή, επάνω στις νότιες υπώρειες του Σιπύλου, της λεγομένης μονής του Κορδολέοντος. Η σημερινή θέσις του Κορδελιού ταυτίζεται με ενορία της μονής, την «Ενορία του Κορδολέοντος», που αναφέρεται σε έγγραφα άλλης περιώνυμης μονής της περιοχής, της Σμύρνης, της μονής των Λέμβων, που ήταν ψηλότερα από το Μπουνάρμπασι, πάνω στο Νυφ-νταγ (Νυμφαίον όρος ή Όλυμπος). Σε ένα απ’ αυτά τα έγγραφα, με χρονολογία 1263, πωλητήριο προς τη μονή των Λέμβων ενός χωραφιού, στον καθορισμό των ορίων του κτήματος αναφέρεται «τοποθεσία του Κορδολέοντος». Σε άλλο πωλητήριο επίσης χωραφιού προς την ίδια μονή με χρονολογία 1272, σημειώνεται ότι το πωλούμενο χωράφι βρίσκεται «εν τη θέσει των Παλατίων και ακουμβάει εις την βασιλικήν οδόν την υπάγουσαν από των Παλατίων εις τον Κορδολέοντα». Τρίτον «πρατήριον έγγραφον» του 1276, χωραφίου του Μιχαήλ Πετρίτζη, το υπογράφει «ο ευτελής ιερεύς της ενορίας Κορδολέοντος, Ξένος ο Μοδινός». Τέλος σε άλλο έγγραφο, στο οποίον καθορίζονται τα σύνορα των κτημάτων της μονής των Λέμβων που ήσαν στην πεδιάδα της Μαινεμένης, «τον κάμπον του μεμανιωμένου », αναφέρεται πάλιν βασιλική οδός από Παλάτια εις Κορδολέων». Η πράξη αυτή του καθορισμού των ορίων υπογράφεται από τον ιερέα και νομικό «της Πέραν ενορίας» εξαρτωμένης από την Μητρόπολη Σμύρνης. Και η ενορία αυτή πρέπει να ήταν στην περιοχή του σημερινού Κορδελιού, αν δεν ήταν η ίδια με την ενορία του Κορδολέοντος και από αυτήν, την «Πέραν ενορίαν» έγινε το Κορδελιό η Περαία των λογίων μας.
Νίκος Καραράς, «Το Κορδελιό», περ. Μικρασιατικά, τομ. 1, Αθήνα 1970-71, σ. 80-83.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Σκύλε ίντα ΄ναι ετούτονε; Ηλεμπαγνίδι;Κυριελέησο!
Σύστημα Κορδέλας Ώμων
http://wiki.metin2.gr/index.php/%CE%A3%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1_%CE%9A%CE%BF%CF%81%CE%B4%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%82_%CE%8F%CE%BC%CF%89%CE%BD
Σαμάνος με κορδέλα
Πολεμιστής με κορδέλα
alexisphoto said
@80 Ευχαρισστώ
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
ΣΠ said
80β
Μάλιστα. Ευχαριστώ.
ΣΠ said
Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Η μεταλλική κατασκευή της κόκκινης κορδέλας τρέχει 500 μέτρα δίπλα στο ποτάμι.

Η ιδέα για την κόκκινη κορδέλα ήταν για να επιτρέψει στον κόσμο το κολύμπι στον ποταμό, το ψάρεμα και το τζόκιν με την ελάχιστη παρέμβαση στο φυσικό τοπίο.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
86.ξέχασα το λινκ
Η Κόκκινη Κορδέλα – Tanghe River Park
Στη Κίνα στην επαρχία Hebei δημιουργήθηκε ένα πάρκο που φέρει το όνομα κόκκινη κορδέλα.
http://taratsokipos.blogspot.gr/2010/10/tanghe-river-park.html
Σκύλος said
81
Ξέρωγώ; Τι πράματα είναι τούτα;
Πάντως άμα δεις σκύλο με κίτρινη κορδέλλα, κράτα τις αποστάσεις σου…
http://www.theyellowdogproject.com/The_Yellow_Dog_Project/Home.html
Γιάννης Ιατρού said
80/78 Κάτι μας είπε κι ο Γς στο #12 🙂
Σκύλος said
Πάντως από κορδέλες έχει στιχουργικό πράμα: http://www.stixoi.info/stixoi.php?keywords=%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%B4%CE%AD%CE%BB%CE%B1&act=ss&info=SS
και βέβαια έχομε τη μεταξωτή κορδέλα (από μέσα κι απ’ έξω) στο αγαπημένο μας παναμαδάκι
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Το διάβαζα αμέσως πριν! Δεν ήξερα για τους κιτρινοκορδελάτους σκύλους!
https://www.doggrin.gr/Image/dcbd4ced-2b77-459c-b0e5-cf51fcd56a83.jpg/750/0/
Σκύλος said
91
Μ’ αυτά και με τούτα, μας πετάει μια λέξη ο Νικοκύρης και τρέχουμε σαν τους σκύλοι αριστερά και δεξιά (όσοι δεν έχομε δουλειά) και ξεστραβωνόμαστε καθημερνώς…
Τώρα διάβαζα στη Βίκη για το τελετουργικό της καθέλκυσης των πλοίων (σαμπάνια+κορδέλα=πλατς!)
https://en.wikipedia.org/wiki/Ceremonial_ship_launching
Spiridione said
Το περίεργο είναι ότι υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες στο ιντερνέτι για το πότε καθιερώθηκε αυτή η τελετή με την κορδέλα στα εγκαίνια και από πού προήλθε.
Εδώ ένα άρθρο που δίνει κάποιες πληροφορίες, αλλά χωρίς πηγές. Λέει ότι προέρχεται από έθιμα γάμων στη Γαλλία και στην Ιταλία, και η πρώτη αναφορά σε εγκαίνια σιδηροδρομικής γραμμής στη Λουιζιάνα το 1898
http://www.ehow.com/about_6822394_origin-ribbon_cutting-ceremony_.html
Δύτης των νιπτήρων said
Σκύλε, σούχω και μερικές αποτυχημένες καθελκύσεις: https://dytistonniptiron.wordpress.com/2009/08/20/melekpashasefinesi/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Ζυμαρένιες λεπτές κορδέλες,ταλιατέλες
φαρδιές κορδέλες,παπαρδέλες !
κοφτές κορδέλες, χυλοπίτες 🙂
Σκύλος said
94
Α, ναι, το Βάζα! Τους βγήκε λίγο πανώβαρο. Αλλά αποτελεί μοναδικό μνημείο. Έστω και κακοτεχνίας.
USS Detroit ❤
Spiridione said
Μια παρατήρηση σχετικά με το «τράβα κορδέλα» και το Δρομοκαϊτειο. Αποκλείεται να έγινε το περιστατικό το 1888, αφού το τρελοκομείο άρχισε να λειτουργεί το 1887 και εγκαινιάστηκε το 1884, που υπάρχει και το γνωστό στιχούργημα του Σουρή.
Το ανέκδοτο αυτό είναι αρκετά παλιό, όπως φαίνεται από αυτό το δημοσίευμα της Νέας Εφημερίδος της 7-6-1891. Έχει πλάκα γιατί μιλά για έναν υποψήφιο δήμαρχο, τύπου Δελαπατρίδη, τον Νικολάκη Μενιδιάτη ή Κουμπάκια, μηχανικό, που υπόσχονταν διάφορα ωραία πράγματα, όπως ότι θα φέρει τη θάλασσα του Φαλήρου στη συνοικία Μακρυγιάννη, θα κάνει υπόγεια γραμμή μετρό Αθήνα- Πειραιά που δεν θα αποτελείται από βαγόνια «αλλ’ από πολυθρόνας συρομένας υπό της αμαξοστοιχίας και εις ας θα κάθηνται οι επιβάται και θα μεταβιβάζωνται οιρ δι’ ενός ηλεκτρικού σύρματος εις 2 λεπτά της ώρας από της μιας πόλεως εις την άλλην».
Και τελειώνει το άρθρο ως εξής:
Εκτός όλων τούτων, περί ων εγγυώνται αι πολλαί αυτού μηχανικαί γνώσεις, θα φροντίση επίσης και προς επέκτασιν του Δρομοκαϊτείου φρενοκομείου, έχων υπ’ όψιν την απάντησιν του ευφυούς χωρικού εκείνου, όστις διερχόμενος εκ Δαφνίου την ημέραν εκείνην, καθ’ ην μηχανικός εμέτρα διά ταινίας το έδαφος προς ανέγερσιν του Δρομακαϊτείου φρενοκομείου και ερωτήσας τον μηχανικόν τι πράττει και λαβών παρ’ αυτού απάντησιν ότι μετρά δι’ ανέγερσιν φρενοκομείου επαρκούς χώρου, τω ανταπάντησε:
– Τράβα κορδέλλα!
http://digital.lib.auth.gr/record/124962?ln=el
Για το Κουμπάκια κάποιες πληροφορίες εδώ
Σκύλος said
94 Ούπς, τώρα το διάβασα όλο! Πάντως τώρα, πλέον, οι Τούρκοι καραβομαραγκοί είναι πολύ καλοί. Και φτηνότεροι από τους ημέτερους.
ΣΠ said
Κάνε κορδέλα τη χαρά (Γρ. Μπιθικώτσης & Ν. Δαλέζιος)
sarant said
97 Εδώ που τα λέμε πάντως, εξίσου πιθανό είναι να προϋπήρχε η έκφραση και να την είπε ο διαβάτης.
Σκύλος said
100
Η προστακτική «τράβα κορδέλα» μοιάζει με το «αμόλα καλούμπα», που σίγουρα αγνοούμε πότε ειπώθηκε για πρώτη φορά.
kalantzianastasia said
Reblogged στις anastasiakalantzi50.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Και κορδέλες,στο καπέλο, στο δρόμο,στα νερά όπου φεύγει πλοίο- με γυάλινα πανιά- στα χάη.
Γιάννης Σκαρίμπας
ΦΑΝΤΑΣΙΑ
(από τή συλλογή ΟΥΛΑΛΟΥΜ)
Νάναι σά νά μάς σπρώχνει ένας αέρας μαζί
πρός έναν δρόμο φιδωτό πού σβεί στά χάη,
καί σένα τού καπέλου σου πλατειά καί φανταιζί
κάποια κορδέλα του, τρελά νά χαιρετάει.
Και νάν’ σάν κάτι νά μού λές, κάτι ωραίο κοντά
γι’ άστρα, τή ζώνη πού πηδάν των νύχτιων φόντων,
κι αύτός ο άνεμος τρελά-τρελά νά μάς σκουντά
όλο πρός τή γραμμή των οριζόντων.
Κι όλο νά λές, νά λές, στά βάθη τής νυκτός
γιά ένα – μέ γυάλινα πανιά – πλοίο πού πάει
Όλο βαθιά, όλο βαθιά, όσο πού πέφτει εκτός:
έξω απ’ τόν κύκλο των νερών – στά χάη.
Κι όλο νά πνέει, νά μάς ωθεί αύτός ο άνεμος μαζί
πέρ’ από τόπους καί καιρούς, έως ότου – φως μου –
(καθώς τρελά θά χαιρετάει κείν’ η κορδέλα η φανταιζί)
βγούμε απ’ τήν τρικυμία αύτού τού κόσμου . . .
http://www.mikrosapoplous.gr/extracts/skaribas-p.htm
Πάνος με πεζά said
Για τις καθελκύσεις, το ξέρετε το ανέκδοτο : τύπος είναι στο μπαρ, και λέει σε μια κοπελιά «Έλα αύριο στο Πέραμα, που θα καθελκύσουμε το καινούριο μου σκάφος. Το έχω βαφτίσει με το όνομά σου ! «.
Άλλο μπαρ, άλλη κοπέλα, πάλι η ίδια πρόσκληση, τρεις, τέσσερις, πέντε κοπέλες, το ίδιο παραμύθι ο τύπος, μέχρι που ο κολλητός του του λέει «Να δω τώρα πώς θα τα καταφέρεις με τα ονόματα, που πούλήσες το ίδιο παραμύθι σε πέντε διαφορετικές».\
Την άλλη μέρα στα βάζα στο Πέραμα, περίμενε υπομονετικά το σκάφος «ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ»…
sarant said
103 Τα ευαίσθητα πνεύματα συναντιώνται -δες το έκτο σχόλιο 🙂
Νεσταναίος. said
Η ετυμολογία βλέπει δύο συλλαβές. «κορ» και «δελ». Το «α» είναι πτωτική κατάληξη.
Ανάλυση της «κορ»
Το «κ» είναι στοιχείο ψιλού χώρου και ψιλός χώρος είναι ο χώρος που είναι φίλα προσκείμενος στον άνθρωπο και συνεκδοχικά το «κ» είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.
Το «ο» είναι το στοιχείο των νοούμενων και συνεκδοχικά οι σκέψεις και οι φροντίδες και πολλά άλλα που συσχετίζονται.
Το «ρ» είναι στοιχείο χρονικό. ἄν είναι ψιλό «ῤ» οιονεί χρόνο γνωστό και καλό. Ἄν είναι δασύ «ῥ» οιονεί χρόνο αόριστο και ενδεχομένως κακό.
Και έχομεν «κορ». Φροντίδα στον χώρο του ανθρώπου για ένα χρονικό διάστημα. Η «καρδιά» κατά την γνώμη μου, θα έπρεπε να λέγεται «κορδιά».
Ανάλυση της «δελ».
Το «δ» είναι το στοιχείο της μεσαίας μεταφοράς. Μεσαία μεταφορά είναι η μεταφορά από τον χώρο του ανθρώπου προς τα έξω. Τα μεταφορικά είναι τρία. Το ψιλό «τ», το μεσαίο «δ» και το δασύ «θ».
Το «ε» είναι το στοιχείο της ψηχῆς. Ψυχή είναι το αίτιον της κινήσεος των σωμάτων και το «ε» είναι συνεκδοχικά η κίνηση, η ίδια η ζωή όπου υπάρχει.
Το «λ» είναι το στοιχείο της διαστολής και συνεκδοχικά το εξαπλώνω, εκτείνω, αυξάνω και τα όμοια.
Και έχομεν «δελ» την εξάπλωση ψυχικής μεταφοράς κατά τρόπον «κορ».
Οι συλλαβές διαβάζονται από δεξιά προς αριστερά.
Λίγα λόγια με πολύ νόημα.
Τώρα, ἄν το « χόρδα» γεννά «κόρδα», εγώ δεν το γνωρίζω. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.
Πέπε said
> > Οι συλλαβές διαβάζονται από δεξιά προς αριστερά.
Όλα τ’ άλλα καλά, αλλά τώρα μας το παραδυσκόλεψες!
Στρατος Βασδεκης said
«Κορδελα» λεγονται δυο διαφορετικα ψαρια: το ενα ειναι αρκετα σπανιο, εχει μεγιστο μηκος 3 μετρα και ζει βαθια στα πελαγη (περιπου 500 μετρα).
http://www.fishfinder.gr/Articles.asp?p=6&c=48-171-Null&l=
Το αλλο απαντα σχετικα συχνα στα νερα της Κυπρου. Το μήκος του συνήθως κυμαίνεται από 20 μέχρι 35 εκατοστά, αν και μπορεί να φτάσει και τα 70 εκατοστά. Είναι βενθικό ψάρι και ζει σε αμμολασπώδη υποστρώματα σε βάθος από 15 έως 100 μέτρα.
http://www.moa.gov.cy/moa/dfmr/dfmr.nsf/All/0BCFFC84FB9802F242257D7000369693/$file/%CE%A4%CE%B1%20100%20%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1%20%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B7%20%CF%88%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%BD%20%CF%84%CF%89%CE%BD%20%CE%9A%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8E%CE%BD%20%CE%98%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CF%8E%CE%BD.pdf?OpenElement
«Κορδελα» ονομαζεται επισης κι ενα ειδος δολωματος. Είναι ένα σκουλήκι που πραγματικά μοιάζει με κορδέλα λόγω του μεγάλου του μήκους που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1,50 μέτρο.
http://thalassamedia.gr/arthra/psarema-apo-akti/dolomata/1317-h-kordela-to-doloma-tou-kalokairiou.html
nikiplos said
καλησπέρα… «πριονοκορδέλα» λέμε και για κάποιον που μας σπάει τα νεύρα με όσα λέει ή την συμπεριφορά του…
ΣΠ said
Αυτό πάντως είναι από το Νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Νίκος Κ. said
6 (Σουμέλα): Εκπληκτικό το ποίημα του Σκαρίμπα.
Και μια κορδέλα από νιτροσελουλόζη που μας έχει τελειώσει πια, το σελουλόιντ:

ΕΦΗ - ΕΦΗ said
105/111α. Ωχ! Στραβομάαααρα!
6. Σουμέλα,ταπεινά συγγνώμη . σου βγάζω το καπέλο (μου)! 🙂
Κωνσταντίνος said
Χορδη το εντερο! Με την πορδη καμια σχέση?
sarant said
110 Α, ώστε κόβουν ακόμα 🙂
113 Όχι,δεν έχει σχέση.
Γιάννης Ιατρού said
111β: νιτροσελουλόζη δηλ. νιτροκυτταρίνη που λέμε 🙂 . Μοιάζει με την νιτρογλυκερίνη σαν εκρηκτικό (τα έχουμε πεί αυτά…)
Το παλιό φιλμ ήταν αρχικά από ζελατίνη, μετά από νιτροκυτταρίνη, αλλά χαμηλης περιεκτικότητας σε άζωτο βεβαίως-βεβαίως (celluloid) και έτσι όχι τόσο έκρηκτικό (ενίοτε μόνο, από πλευράς υπόθεσης ή των ηθοποιών… 🙂 ). Αλλά παρέμενε επικίνδυνο. Αργότερα (1920-1930) εξελίχθηκε (απ’ την Kodak) με την τριοοξική κυτταρίνη και έτσι έγινε ασφαλές.
Βελτιωτικές προτάσεις δεκτές και αναμενόμενες. Πού ‘ναι οι χημικοί μηχανικοί υπηρεσίας;; 🙂 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Δεσποινίς Διευθυντής /1964 Εγώ δεν τις ξέρω τις κορδέλες απολύτως
1:15:50
-Γιάγκος στη Λίλα :Θέλεις να χορέψουμε;
-Αθηνά: Χόρεψε μαζί του παιδάκι μου να κάνεις τις κορδέλες σου στον άλλο
-Λίλα:Εντάξει Γιαγκούκο,να χορέψουμε, αλλά θα κάνω και τις κορδέλες μου εγώ,έτσι;
-Γιάγκος: τι κορδέλες;
-Λίλα: Έτσι λέει η Αθηνά. Εγώ δεν τις ξέρω τις κορδέλες απολύτως…
(Ο Αλέκος στο βάθος)
-Λίλα, Πάμε Γιάγκο να χορέψουμε να κάνουμε τις τρελίτσες μας,…τις κορδελίτσες μας…
http://movies.matia.gr/cinema/despinis-diefthintis-1964/
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
116. Η ταινία εδώ:
ΣΠ said
116
Να η σκηνή:
Νίκος Κ. said
>115 Cinema Paradiso, Incendio
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
118. Aυτό,ναι μπράβο!
Κάτι κορδελάκια ακούω με τους υποψήφιους καναλάδες 🙂
treehagger said
Εξαιρετικο αρθρο -και σχολια. Και η Κορδιλιερα απο εκει ε ; Η μια οροσειρα μετα την αλλη σαν κορδονι.
sarant said
Eυχαριστώ για τα νεότερα -και καλό ξημέρωμα!
gpoint said
Η δικαίωση του Λάμπρου !!
http://news.in.gr/perierga/article/?aid=1500099712
Γιάννης Ιατρού said
123: 🙂 🙂 Γιώργο, καλημέρα!
Δεν μου απάντησες, στέγνωσες εκεί;
spiral architect said
@123: Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Γς said
124 β:
Εκανε πιπί του, πάνω του;
Γιάννης Ιατρού said
126: Καλημέρα Γς 🙂
Γι αυτά τα κορδόνια δεν είδα να έχουμε πει κάτι… Άνοιγμα του συνδέσμου με δική σας ευθύνη 🙂
cronopiusa said
Μόλις γύρισα από την Καλαμάτα: Η εκδίκηση της φύσης για την καταστροφή των υδραγωγών. Tου Ηλία Μπιτσάνη
spiral architect said
@126:
Ακριβώς πριν ένα μήνα πέρασα απ’ τη γέφυρα του Ευρώτα στο Βλαχιώτη Λακωνίας. Το ποτάμι -Αύγουστο μήνα- φυσικά ήταν κατάξερο. Λέει η σύντροφος:
– Αυτός είναι ο περιβόητος Ευρώτας;
– Μη γελάς, έλα το χειμώνα να δεις νερό.
Χθεσινή φωτογραφία: 😮
gpoint said
# 124
όχι ακόμα ψιλοβρέχει…αν αυτό εννοείς (ήμουνα σε άλλη προτεραιότητα ( cherchez…)
cronopiusa said
sarant said
Καλημέρα από εδώ!
129 Τώρα βρήκαμε ποιος φταίει για τις πλημμύρες!
cronopiusa said
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Η αλήθεια να λέγεται. Η μονταζιέρα επέστρεψε από την Καλαμάτα
στο Κόκκινο
Γιάννης Ιατρού said
128: Cronopiusa
αυτά που επισημαίνει (σωστά) ο Η. Μπιτσάνης στο λίκνο που έβαλες ούτε πρωτόγνωρα είναι, ούτε τοπικά εκεί περιορίζονται.
Τα ίδια έχουν γίνει π.χ. και στις περιοχές κάτω από την Πάρνηθα που σχεδόν κάθε χρόνο πλημμυρίζουν και οι δρόμοι γίνονται χείμαρροι. Γενικά παντού τα ίδια. Λυπάμαι πολύ για τις καταστροφές που υφίστανται οι άνθρωποι, αλλά υπάρχει και ευθύνη σε πολλούς από αυτούς. Πολλοί αγόρασαν οικόπεδα και/ή έκτισαν σε τέτοια μέρη, μπαζωμένα κλπ., ίσως και χωρίς να γνωρίζουν την προϊστορία της περιοχής. Μήπως όμως όφειλαν να ενημερωθούν προηγουμένως ή αγνόησαν τα πάντα επειδή δελεάστηκαν από τις (συμφέρουσες ;;;) τιμές;
Πάντως σίγουρα δεν φταίνε για τον ελλειπή σχεδιασμό έργων (π.χ. ο αυτοκινητόδρομος στην Καλαμάτα…). Αλλά και οι τοπικές αρχές (Δήμοι, Περιφέρεια κλπ.) τι κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις; Και ε΄δω που είμαι τώρα, βλέπω ρέματα γεμάτα μπάζα από τις τριγύρω οικοδομές (μετά θα παραπονούνται…), σκουπίδια, καλάμια κλπ.. Εγκαταλελειμμένα, που με το πρώτο κύμα νερού από τις βροχές θα υπερχειλίσουν, με βεβαιότητα.
Μπορώ να σας δείξω φωτογραφίες από ρέμα (στην Πεύκη, έως 1980, κατέληγε στον Ποδονίφτη στη Ν. Ιωνία) που μπαζώθηκε (1988) και πάνω του τώρα έχει μαιζονέτες …. Και χωρίς να γίνουν παράλληλα σχετικά έργα για τα όμβρια…. Και η πολεοδομία, όταν είχαμε κάνει (οι τριγύρω παλιοί κάτοικοι) ερώτηση σχετικά, υποστήριζε ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο ρέμα εκεί, αγνοώντας τα πάντα!!!!
Να μην απορούμε και αγανακτούμε. Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου, που με τις περιορισμένες οικονομικές του δυνατότητες συνήθως κοιτά μόνο να «βολευτεί τώρα και αργότερα βλέπουμε…», βεβαίως με την «αγαθή» συνεργασία διαφόρων αετονύχηδων με τις υπηρεσίες του κράτους (λέγε με διαπλοκή) ή ακόμα και με τις ενέργειες «αξιοποίησης» τοπικών πολιτικάντηδων, αυτά θα τα έχουμε, κάθε χρόνο. Ανάλογα με το που θα πέσει η μπόρα. Και δυστυχώς, οι επεμβάσεις και τα έργα που έχουν γίνει συνήθως δεν μπορούν να διορθωθούν εκ των υστέρων.
Sorry για το σεντόνι, συγχίστηκα πρωϊνιάτικα 😦
spiral architect said
Παλιό ρέμα στη Νεάπολη Βοϊών Λακωνίας που τσιμεντώθηκε γενόμενο έκτοτε χώρος στάθμευσης, αλλά και ανοιχτός τραπεζοειδής αγωγός ομβρίων προς τη θάλασσα.
http://bit.ly/2cfeI3O
και πάλι καλά να λέμε, παρεκτός και ξεχάσει κανείς το αυτοκίνητό του στον αγωγό-πάρκινγκ χειμωνιάτικα.
Δημήτρης Μαρτῖνος said
134 Γιάννη συμφωνῶ ἀπόλυτα μὲ τὰ γραφόμενά σου. Ὅταν αὐθαιρετοῦμε (χτίζουμε σὲ ρέματα καὶ δάση) θέλουμε τὸ κράτος νὰ «κοιτάζει ἀλλοῦ» (συνήθως μὲ τὸ ἀζημίωτο). Ὅταν ὅμως ἡ φύση τιμωρεῖ τὴν αὐθαιρεσία μας (μὲ πλημμύρες καὶ πυρκαγιὲς) φωνάζουμε ποῦ εἶναι τὸ κράτος. Αὐτὸ βέβαια δὲν ἀπαλλάσσει τὴν πολιτικὴ ἐξουσία, τὴν τοπικὴ αὐτοδιοίκηση καὶ τὶς διεφθαρμένες ἁρμόδιες ὑπηρεσίες ἀπὸ τὶς τεράστιες εὐθύνες τους.
cronopiusa said
Τέσσερις νεκροί και
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
134.>>Και η πολεοδομία, όταν είχαμε κάνει (οι τριγύρω παλιοί κάτοικοι) ερώτηση σχετικά, υποστήριζε ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο ρέμα εκεί,
Κάποιος να τους μιλήσει για τις αεροφωτογραφίες 😦
(Φαντάζομαι,δεν απάντησαν γραπτά…Σας άφησαν να εκτονωθείτε με μπλαμπλα και ξαναμπλαμπλά; )
Ιάκωβος said
Δε θυμάμαι αν αναφέρθηκε,κορδόνι λέγαμε στις διαδηλώσεις και τη γραμμή από διαδηλωτές που ήταν πιασμένοι σφιχτά μπράτσο με μπράτσο και ή προστατεύανε τους άλλους, ή κάνανε κάποια μανούβρα για να υπερσκελίσουν άλλο μπλοκ.
Τελευταία είδα τέτοιο κορδόνι τη μέρα που το Πα.Με «προστάτεψε» τη Βουλή από τους αριστερούς, τους » Δεν πληρώνω» και τους αντι-εξουσιαστές, τότε, στις αντι-μνημονιακές κινητοποιήσεις.
Μετά έπεσε το ξύλο της αρκούδας. Μολότοφ και κάτι σπασμένα μάρμαρα εκατέρωθεν, σκότωναν άνθρωπο. Έτυχε να μην έχω και το κράνος μου μαζί και κινδύνεψα.
Γιάννης Ιατρού said
Έφη, εγώ ήμουν στο εξωτερικό και υπέγραψα μεν την διαμαρτυρία/ένσταση κλπ. αλλά τις ενέργεις τις έκαναν άλλοι. Πληροφορήθηκα το αποτέλεσμα…. Θυμούμαι ότι το σκεπτικό ήταν ότι δεν είχαν έννομο συμφέρον και έπερεπε να πάνε δικαστικά, δηλ. μετά ξέρω ΄γω πόσα χρόνια θα υπήρχε μεν κάποια απόφαση, αλλά θα υπήρχαν και τα γνωστά τετελεσμένα.
Λες να τα έπισα κι ο δικηγόρος που είχαν βάλει και δεν τους έδωσε πολλές ελπίδες ;;;;;
Εγώ θα το πολεμούσα, μέχρι εσχάτων 🙂
Γιάννης Ιατρού said
140 ==> 138 ΕΦΗ
Σκύλος said
139
Κορδέλες έχει και η αστυνομία
sarant said
139-142 Ναι μπράβο
Θύμμαχος Θήτης said
αχ αυτή η εισαγωγικομανία και η σχιξολεξία
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
140. O αρμόδιος λέει ότι θα έπρεπε στο πολεοδομικό σχέδιο να φαίνεται ρέμα και να έχει εξαιρεθεί η δόμηση.Υπάρχει στο υπεχωδε Υπηρεσία Ρεμάτων λέει. Καταγραφή ρεμάτων γινόταν και από την ευδαπ και κατατάσσονταν σε πρωτεεύσας,δευτερεύουσας κλπ σημασίας.
Πιάσ’ τ΄αυγό και (ξανα)κούρευτο 🙂
Γιάννης Ιατρού said
130: Gpoint
Το περιστέρι που έστειλες, γύρισε ή ακόμα; Να δούμε αν θα φέρει τίποτα από ‘κεί έξω…
Γιάννης Ιατρού said
145: ΕΦΗ
Ναι καλά. Το 198τόσο… Ήταν (ακριβώς) και το σύνορο με τον Δήμο Ηρακλείου …. Αυγό στρουθοκαμήλου χρειάζεται 🙂 🙂
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
Η Κορδέλια του Λυρ.
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
148.Λυρ; λυριά και λύρες ….
Η θυγατέρα του βασιλιά Ληρ, Κορδέλια…:(
Μιχάλης Νικολάου said
Λυρ ακούγεται λυτικότερο!
Μιχάλης Νικολάου said
Λυρικότερο
ΕΦΗ - ΕΦΗ said
151. 🙂