Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Λεγεωνάρικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 17 Σεπτεμβρίου, 2016


Αν σας παραξένεψε ο τίτλος του σημερινού μας σημειώματος, θα πρέπει να κάνετε υπομονή γιατί η απορία σας θα λυθεί στο τέλος του άρθρου, στο τελευταίο μεζεδάκι της πιατέλας -στο επιδόρπιο, ας πούμε. Μπορείτε βέβαια να πεταχτείτε από τώρα στο τέλος, αλλά δεν σας το συνιστώ, άλλωστε το μεζεδάκι εκείνο δεν είναι διασκεδαστικό, μια επισήμανση πολιτικού, ας πούμε, χαρακτήρα είναι.

* Τα σημερινά μεζεδάκια θα μπορούσα επίσης να τα ονομάσω «υποτροπικά», για λόγους που θα εξηγηθούν αμέσως.

Διάβασα τα σχέδια της Περιφέρειας Αττικής για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, ένα θέμα που με ενδιαφέρει και πιο προσωπικά, αφού κάπου εκεί μένω, και είδα ότι: «Πρόκειται για ένα υποτροπικής σημασίας έργο, το οποίο δίνει νέο προσανατολισμό σε όλη την Αττική, αφού ουσιαστικά στρέφει την περιοχή με «πρόσωπο» προς το παράκτιο μέτωπο και η θάλασσα πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και συνέχεια του αστικού ιστού της».

Την είδηση τη διάβασα στην Αυγή, βλέπω όμως ότι η αρχική πηγή είναι το ΑΠΕ, απ’ όπου η περίεργη διατύπωση «υποτροπικής σημασίας έργο» έχει αναπαραχθεί σε αρκετούς ακόμα ιστοτόπους.

Τι θα πει, κατά τη γνώμη σας, «έργο υποτροπικής σημασίας»; Η φρικτή μου υποψία, που κατά 99% είναι σωστή, είναι πως ο συντάκτης άκουσε λάθος το «υπερτοπικής», διότι μόνο με αυτή τη λέξη βγαίνει νόημα. Το θεωρώ πιθανότερο, παρά να προέρχεται το λάθος από τον αντιπεριφερειάρχη, που πάνω στις δικές του ανακοινώσεις στηρίζεται το άρθρο.

Μια ακόμα πιο φριχτή υποψία: μήπως για το λάθος φταίει ο κορέκτορας ή ο Σπελ Τσέκερ του συντάκτη. Και πράγματι, στο δικό μου Word ο έλεγχος ορθογραφίας κοκκινίζει το «υπερτοπικής», ενώ δέχεται το «υποτροπικής». Ωστόσο, για την αντικατάσταση του «υπερτοπικής» προτείνει το πιο κοντινό «υπεροπτικής».

Οπότε, αν δείτε κάπου ότι ένα έργο είναι «υπεροπτικής σημασίας», θα ξέρετε πού οφείλεται η διατύπωση!

* Συνεχίζουμε με την απορία ενός φίλου, που δεν μπορώ να τη λύσω και την υποβάλλω στη συλλογική σας σοφία.

«Με παιδεύει εδώ και κάποιο καιρό η λέξη καλτανκανάτι που αναφέρει ο Σκαρλάτος Βυζάντιος στο λεξικό του με την ερμηνεία ανάριχτο φόρεμα του παλτού χωρίς να περαστούν τα μανίκια. Ο Πετρόπουλος στο Μπουρδέλο λέει διάφορα συνδέοντας τη λέξη με το τουρκ. kaltak, αλλά εκείνο το εμβόλιμο -ν- μου τα χαλάει και δεν πείθομαι ετυμολογικώς. Το είχα σχολιάσει και παλιότερα στο σλάνγκ. Μήπως ξέρεις κάτι σχετικό; Ή μήπως ο Δύτης; Αν υπάρχει κάτι, θα ήμουν ευγνώμων».

Αξίζει να δούμε το λήμμα στο ελληνογαλλικό λεξικό του Βυζάντιου: Καλτανκανάτι (το βάλσιμον του πανωφοριού όχι με τα μανίκια περασμένα. Ο Γαζής σημείωσε ομώνυμον λέξιν Αναπεταρίκι: δεν την ήκουσα). Επαναβληδόν (Ηρόδ.) en guise de manteau.

Για το αναπεταρίκι, που δεν το είχε ακούσει ο Βυζάντιος, έχουμε συζητήσει σε παλιότερο άρθρο. Πιο κοινό συνώνυμο: ανάριχτα. Το καλτανκανάτι όμως δεν το ξέρω, κι ούτε βρήκα τίποτα στο λεξικό, ούτε έχω καμιά ιδέα για την ετυμολογία του, πέρα από το ότι μου φαίνεται απίθανη η εξήγηση του Πετρόπουλου (όπως οι καλτάκες το παλτό). Να πούμε ότι κανάτι στα τούρκικα είναι και το παραθυρόφυλλο και να περιμένουμε τους τουρκομαθείς του ιστολογίου.

* Λέμε για την Ελλάδα, ότι δεν είναι οργανωμένο κράτος και τα τοιαύτα (συνήθως το λέμε λίγο πιο ωμά, βλ. και παραπάνω παράγραφο) αλλά το κάζο που έπαθε ένα από τα πιο οργανωμένα και προχωρημένα κράτη της Ευρώπης και του κόσμου δεν το έχουμε ακόμα πάθει. Εννοώ βέβαια την Αυστρία, όπου οι επαναληπτικές προεδρικές εκλογές, μετά την ακύρωση του β’ γύρου που έγινε το καλοκαίρι, που είχαν οριστεί για τις 2 Οκτωβρίου, αναβλήθηκαν επειδή ήταν ελαττωματική η κόλλα στους φακέλους των ψηφοδελτίων -μ’ άλλα λόγια υπήρξε κώλυμα στο κόλλημα!

Σημειώνω τον αλλόκοτο τίτλο του tvxs: Αναβάλλονται οριστικά οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία… Μα, αν κάτι «αναβάλλεται οριστικά», αυτό σημαίνει πως ματαιώνεται. Και, το κυριότερο, οι εκλογές στην Αυστρία δεν αναβάλλονται «οριστικά» -και μάλιστα, ακριβώς στην πρώτη παράγραφο του άρθρου του tvxs σημειώνονται οι πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής τους!

* Ο αμφίσημος τίτλος της εβδομάδας σε άρθρο του in.gr:

Πέθανε η νοσοκόμα από το θρυλικό «φιλί» στην Τάιμς Σκουέρ

Είναι και εκείνα τα εισαγωγικά στο «φιλί» (εντελώς αχρείαστα ή μάλλον παραπλανητικά) που μας κάνουν προς στιγμή να σκεφτούμε ότι δεν ήταν φιλί αλλά κάτι άλλο, θανατηφόρο ή φαρμακερό.

Πέθανε, βέβαια, η νοσοκόμα την οποία μια διάσημη φωτογραφία το 1945 απαθανάτισε να τη φιλάει παθιασμένα ένας (άγνωστός της) ναύτης, πάνω στην αγαλλίαση για τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όλα αυτά δεν θα μπορούσε να τα αναφέρει ο τίτλος, θα αρκούσε όμως κάτι σαν «Πέθανε η νοσοκόμα του θρυλικού φιλιού στην Τάιμς Σκουέρ».

* Διαβάζω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Πρέπει να μπει ένα τέλος στην υπερβολική υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και της πραγματικής οικονομίας».

Πλεοναστικό τον βρίσκω τον Κούλη. Ή «στην υπερφορολόγηση» ή «στην υπερβολική φορολόγηση». Έτσι που το έχει διατυπώσει, είναι σαν να λέει ότι η απλή υπερφορολόγηση είναι ανεκτή, όχι όμως και η υπερβολική.

Εκτός αν αυτό εννοεί.

* Ο ΠΑΣΑΦ (Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Φιλολόγων) εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, για την απόφαση να μην εξετάζονται πλέον τα αρχαία ελληνικά στις προαγωγικές εξετάσεις του Γυμνασίου.

Προσωπικά, την απόφαση να περιοριστούν τα εξεταζόμενα μαθήματα τη βρίσκω ευεργετική, αφού επιμηκύνει το διδακτικό έτος και σπάει τον εξετασιοκεντρικό προσανατολισμό των μικρών τάξεων. Αλλά δεν είμαι ειδικός, μιλάω μόνο ως γονιός παιδιών που τα πέρασαν.

Ωστόσο, προσέχω ότι ο ΠΑΣΑΦ στην ανακοίνωσή του επικρίνει τον Υπουργό ότι «αφαιρεί το μάθημα των Αρχαίων από τις γραπτές εξετάσεις θεωρώντας το υποδεέστερο και εντάσσοντας έτσι ένα πρωτεύον, επί σειρά ετών, μάθημα σε δευτερεύον».

Η ακυρολεξία βγάζει μάτι: εντάσσει, λένε, ο υπουργός ένα πρωτεύον μάθημα σε δευτερεύον. Και αυτό σε μια επίσημη ανακοίνωση συνδέσμου φιλολόγων, δηλαδή σε κείμενο που θα κοιτάχτηκε και δεύτερη φορά.

Μάλλον έχουν δίκιο οι 56 πανεπιστημιακοί (τους οποίους ο ΠΑΣΑΦ κατακεραυνώνει), ότι η διδασκαλία των Αρχαίων από το πρωτότυπο στο Γυμνάσιο εμποδίζει τους μαθητές να αποκτήσουν καλή γνώση των νέων ελληνικών. Ο ΠΑΣΑΦ μόλις έδωσε ένα απτό παράδειγμα!

* Ένα από τα παρακλάδια του Λερναίου είναι και η μπαρούφα με την «αρχαία επίκληση» που υποτίθεται πως κρύβει μέσα του το ελληνικό αλφάβητο. Είναι τόσο παχιά και ανόθευτη η βλακεία του κειμένου αυτού, που δεν έχω βρει το κουράγιο να το αντικρούσω. Ωστόσο, σε μια νέα παραλλαγή της μπαρούφας πρόσεξα κάτι που δεν το είχα δει πριν -ίσως είναι καινούργιο και πάντως είναι πολύ αστείο:

Δεν είναι τυχαίο, που σε έρευνα Αμερικανών για την τεχνητή νοημοσύνη, διαπίστωσαν πως για να επικοινωνήσουν δύο υπολογιστές μεταξύ τους και να έχουν μία λογική συζήτηση, χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν την αρχαία Ελληνική γλώσσα και μόνο!

Δεν είναι τυχαίο, που αυτές οι περίφημες έρευνες δίνονται πάντοτε χωρίς παραπομπές! Αλλά η εικόνα των δυο υπολογιστών που έχουν λογική συζήτηση στα αρχαία («Τι τηνικάδε αφίξαι», λέει ο πρώτος, ας πούμε) μου έφερε γέλια.

* Καθώς γράφω το άρθρο, παίρνω μήνυμα ενός φίλου:

«Δεν έχουν αποφασίσει οι διερμηνείς της ΕΡΤ αν η Μπρατισλάβα [όπου γίνεται η σύνοδος κορυφής της ΕΕ] κλίνεται ή όχι. Ακόμα και στην ίδια πρόταση το έχουν και κλιτό και άκλιτο».

Απαντώ: Εγώ την κλίνω, της Μπρατισλάβας.

Εκείνος: Κι εγώ την κλίνω, επειδή έτσι πάει αυτόματα το στόμα μου, «της Μπρατισλάβας» -αλλά δεν ξέρω γιατί.

Εγώ: Επειδή συμμορφώνεται αβίαστα με το τυπικό της νέας ελληνικής.

Εκείνος: Τώρα η διερμηνέας είπε «της Μπρατισλάβας» και αμέσως το διόρθωσε σε άκλιτο.

Ωχ!

* Άλλος φίλος λέει ότι στο δελτίο ειδήσεων του Αντένα, η Μπρατισλάβα αναφέρθηκε ως «πρωτεύουσα της Σλοβενίας». Νομίζω πως το ίδιο λάθος το είχε κάνει και κάποια κυβερνητική πηγή πριν από μερικές μέρες. Πάνε και φτιάχνουν ένα σωρό καινούργια κράτη εκεί στην Κεντρική Ευρώπη, τους δίνουν και παρόμοια ονόματα, πώς να μη μπερδευτεί κανένας;

Η Μπρατισλάβα βεβαίως είναι πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Και έχει ένα ρεκόρ, ότι απέχει μόλις 64 χιλιόμετρα από τη Βιέννη -είναι η μικρότερη παγκοσμίως απόσταση ανάμεσα σε δύο πρωτεύουσες κρατών.

* Το σύνδρομο της ξεκάρφωτης γενικής. Σε άρθρο για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης διαβάζουμε: Οι ιδιότητες κατά του καρκίνου της κάνναβης είναι γνωστές από το 1974.

Εκεί που είναι βαλμένη η γενική, σκοντάφτει ο αναγνώστης, μια και διαβάζει «του καρκίνου της κάνναβης», λες κι είναι κάποιο νέο είδος νόσου. Εγώ το λέω αυτό «ξεκάρφωτη γενική» και συνιστώ η γενική, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, να έρχεται αμέσως μετά τη λέξη στην οποία αναφέρεται.

Προτιμότερο λοιπόν: Οι ιδιότητες της κάνναβης κατά του καρκίνου, ή, στην προκείμενη περίπτωση, «Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της κάνναβης».

image003* Εκτός από τον Γέρο του Μοριά, φαίνεται πως υπάρχει και το χοτ σποτ του Μοριά, ή τουλάχιστον έτσι νομίζει η Καθημερινή (αν και μετά το διόρθωσε). Μυτιληνιός ο Κολοκοτρώνης;

Στη Μόρια παιδιά είναι το χοτ σποτ, στη Μόρια. Άρα, της Μόριας.

skaei31* Κι ένα «αλφαριθμητικό» μεζεδάκι, όπως το χαρακτήρισε ο φίλος που το έστειλε, από σουπεράκι στην Πρώτη Γραμμή του Σκάει: Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 31ναν βαθμούς Κελσίου.

Επειδή αυτό το αριθμητικό, κατ’ εξαίρεση, κλίνεται, βλέπουμε συχνά λαθάκια όπως «31ναν» ή «31νός χρονών».

* Φίλη μου στέλνει ένα άρθρο με συμβουλές υγείας για γυναίκες, στο οποίο εντόπισε γλωσσικά μουστάκια:

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, οι ειδικοί λένε ότι πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα υγείας – την κολπίτιδα! Λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να μην αγνοήσετε αυτά τα κοινά συμπτώματα.

Εφόσον το πρόβλημα είναι αποκλειστικά γυναικείο, η φίλη λέει ότι θα έπρεπε να γράφει «να είστε πολύ προσεκτικές». Ο συντάκτης του άρθρου θα μπορούσε να αντιτάξει ότι ο συγγραφέας προτρέπει και τους συντρόφους των γυναικών να είναι προσεκτικοί.

Πρόσεξα πάντως ότι το άρθρο αυτό, που είναι ολοφάνερα (όχι και πολύ καλά) μεταφρασμένο έχει κάτι που πολύ λίγα άρθρα του ελληνικού διαδικτύου έχουν: Αναφέρεται η αρχική πηγή αλλά και το όνομα του ιστοτόπου που έκανε τη μετάφραση/επιμέλεια του άρθρου. Εντυπωσιάστηκα, ομολογώ.

pame* Το ΠΑΜΕ έκανε χτες κινητοποίηση στο Ζάππειο, μεταξύ άλλων προβάλλοντας τα συνθήματα του πανό της φωτογραφίας.

In the Europe of the monopolies there is only poverty – antiworkers’ measures – unemployment.

Όταν γράφουμε κάτι στα αγγλικά, καλό είναι να το δίνουμε να το κοιτάξει κάποιος φυσικός ομιλητής της γλώσσας. Θυμόμαστε και το παλιότερο (οριακά αποδεκτό, πάντως) Peoples of Europe.

Εδώ το άρθρο (in the Europe) δεν είναι λάθος, διότι εννοούμε μια συγκεκριμένη Ευρώπη, την Ευρώπη των μονοπωλίων, ωστόσο η πρόταση ακούγεται άγαρμπη στ’ αυτιά μου. Και κυρίως είναι λάθος το antiworkers, δεν θέλει πληθυντικό το επίθετο. Βέβαια έχει και την απόστροφο, οπότε θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει πως εννοούν «μέτρα των αντεργατών» και όχι «αντεργατικά μέτρα» -ακούω γνώμες.

* Τώρα με την υπόθεση της συζύγου του Γ. Στουρνάρα είδα κάμποσες φορές, και σε σουπεράκια καναλιών αλλά και σε άρθρα (π.χ. του Θ. Μαυρίδη στο liberal) ότι οι αρχές μπήκαν «στην οικεία» του Στουρνάρα. Ο Σπελ Τσέκερ φταίει, που δεν τα πιάνει αυτά τα λάθη.

* Ο τρόμος της διπλής άρνησης ξαναχτυπά.

Σε άρθρο του Χάφινγκτον Ποστ διαβάζουμε (στο τέλος τέλος):

Σε καμία περίπτωση ένα παιδί θα πρέπει να δίνεται για προσωρινή υιοθεσία εάν υπάρχει περίπτωση να πρέπει να το επιστρέψουν στους βιολογικούς του γονείς.

Αυτά είναι αγγλικά. Δεν είναι ελληνικά.

Στα νέα ελληνικά η διπλή άρνηση είναι υποχρεωτική:

Σε καμία περίπτωση ένα παιδί ΔΕΝ θα πρέπει να δίνεται για προσωρινή υιοθεσία εάν υπάρχει περίπτωση να πρέπει να το επιστρέψουν στους βιολογικούς του γονείς

Εγώ βέβαια θα άλλαζα και τη σειρά των λέξεων:

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ένα παιδί να δίνεται για προσωρινή υιοθεσία εάν υπάρχει περίπτωση να πρέπει να το επιστρέψουν στους βιολογικούς του γονείς

και επίσης, επειδή η φράση ήδη είναι φορτωμένη, κι επειδή επαλαμβάνεται η ίδια λέξη, θα προτιμούσα το «ποτέ»: Ποτέ δεν πρέπει να δίνεται ένα παιδί για προσωρινή υιοθεσία, αν…

Εδώ που το φτάσαμε, αν θέλει κανείς να φορέσει μεταξωτές περισκελίδες, το αλλάζει σε «Ουδέποτε», οπότε βεβαίως πρέπει να αποφύγει την διπλή άρνηση, αφού η καθαρεύουσα διαφέρει σε αυτό από την κοινή νεοελληνική.

* Σα να τη βαρυφόρτωσα την πιατέλα και ακόμα δεν έχω δικαιολογήσει τον τίτλο του άρθρου. Γιατί είπα για «λεγεωνάρικα» μεζεδάκια;

Ο φίλος μας ο Jago μου έστειλε ένα άρθρο γραμμένο με αφορμή το κλείσιμο του βιβλιοπωλείου Ελευθερουδάκη, ένα θέμα που ίσως πρέπει να του αφιερώσουμε ξεχωριστό άρθρο στο ιστολόγιο (το λέω αυτό για να μη στραφούν τα σχόλια σε αυτή την ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσα κατεύθυνση).

Το άρθρο έχει τον βαρύγδουπο τίτλο «Ήρθε το τέλος των βιβλίων; Η πνευματική παρακμή του ελληνισμού» και το υπογράφει ο δικηγόρος Αντώνης Αργυρός, που ανάμεσα στ’ άλλα διετέλεσε και υπουργός Επικρατείας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου.

Δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ με τα γραφόμενα του κυρίου Αργυρού ούτε ότι με έθελξε το στυλ της γραφής του -κι αν θεωρήσω παραδρομή του επεξεργαστή κειμένου το «Το βιβλίο είναι το παράθυρο ανοικτό  της γνώσης και της καλλιέργειας  του ανθρώπου», φράσεις όπως «Άραγε πόσοι θα περιδιαβαίνουν στο μέλλον  τα άπειρα στοχαστικά και αισθητικά νοήματα σε κάποιο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι, του Παπαδιαμάντη, του Παλαμά  ή του Σεφέρη;» τις θεωρώ παράδειγμα προς αποφυγήν.

Αλλά θα εστιαστώ στο υστερόγραφο: «Με τις οικονομίες σου αγόρασε ένα βιβλίο σήμερα, αύριο πάρε ένα άλλο και φτιάξε μόνος σου μία βιβλιοθήκη. Μία μικρή λεγεωνάρικη βιβλιοθήκη. Κάνε την το στολίδι και την τιμή του σπιτιού σου. Θα φωτίσει τη σκέψη σου και θα σε οδηγεί πάντα στο σωστό μονοπάτι»- Κορνήλιος Κοντρεάνου, Circulars and Manifestos, 2013, Black Front Press.

Ο φίλος μας ο Jago είχε απορία τι να είναι η «λεγεωνάρικη βιβλιοθήκη». Κι αφού ψάξαμε λίγο, βρήκαμε το πρωτότυπο: “Out of your savings buy a book today, tomorrow get another and build yourself a library. A small legionary library. Let it be the jewel and pride of your home. It will light your thinking and it will always guide you onto the right path.”

Αλλά για ποια λεγεώνα μιλάει; Για να απαντήσουμε πρέπει να ξέρουμε ή να ψάξουμε να βρούμε ποιος ήταν ο Κορνήλιος Κοντρεάνου, που ήταν ο Corneliu Zelea Codreanu (1899 – 1938), Ρουμάνος υπερεθνικιστής, ιδρυτής της έξαλλα αντισημιτικής Λεγεώνας του Αρχάγγελου Μιχαήλ, που έμεινε αλλιώς πιο γνωστή ως Σιδηρά Φρουρά! Η Λεγεώνα του Κοντρεάνου δολοφονούσε συστηματικά πολιτικές προσωπικότητες στη Ρουμανία τη δεκαετία του 1930, προσπαθώντας να φέρει τη χώρα στην επιρροή του Άξονα.

Θα μου πείτε, τι πειράζει -το συγκεκριμένο ρητό του Κοντρεάνου, αν αγνοήσουμε την αναφορά στη Λεγεώνα, είναι ανώδυνο, βιβλιοφιλικό. Είναι όμως έτσι; Και θα διαλέγατε να προβάλετε μια ρήση του Γκέμπελς για ένα ανώδυνο θέμα, ας πούμε για τον φιλοτελισμό; Κι αν ο Χίτλερ είχε παινέψει το σκάκι σαν θαυμάσια πνευματική γυμναστική, πώς θα κρίνατε έναν σκακιστικό σύλλογο που θα έβαζε το ρητό στην ιστοσελίδα του;

Οπότε, πολύ άσκημα έκανε ο κ. πρώην υπουργός που ξέπλυνε τον υπερεθνικιστή και αντισημίτη Κοντρεάνου, προβάλλοντας μια ρήση του που, διόλου τυχαία θα έλεγα, την έχουν προβάλλουν και ανοιχτά φιλοναζιστικές σελίδες.

Advertisement

301 Σχόλια προς “Λεγεωνάρικα μεζεδάκια”

 1. LandS said

  Υπερτοπική (και όχι υπερβολική που μου διορθώνει το φτηνό μου ταμπλετάκι) σε ποσοστό μεγαλύτερο απο (100 μείον δέκα εις την μείον 99999,99) τοις εκατό.

 2. Γς said

  Καλημέρα

  Υποτροπικό Φάληρο!

  Και θυμήθηκα το Φάληρο μια μέρα που είχαν ανοίξει οι ουρανοί [τρίχες, κατούρημα ήταν μπρός τους κατακλυσμούς του Χιούστον].

  Μόλις είχα κατέβει στο τότε αεροδρόμιο από το υποτροπικό κλίμα του Τέξας.

 3. LandS said

  Υπερβολική υπερφορολόγηση; Ο κ. Κούλης λέει μόνο την αλήθεια. Ότι λέει το εννοεί. Έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε αυτό το γεγονός που διαμορφώνει τη σύγχρονη πολιτική ιστορία;

 4. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα, με πολύ ωραία μεζεδάκια.
  Η λέξη «υπερτοπικός», αν και σωστή, μου μοιάζει κακόηχη, και φορμαρισμένη πάνω σε άλλες : υπερατλαντικός, υπερσιβηρικός κλπ. Προσωπικά θα έλεγα το τίμιο «ευρύτερου χαρακτήρα», όπως άλλωστε δε μπορούμε εύκολα να πούμε τον Προαστιακό σιδηρόδρομο «υπεραττικό»…
  Ειδικά με τον τόπο πάντως, αφού ξεπερνώντας τον πας πάλι σε άλλον τόπο, και όχι στο… Διάστημα, μου ακούγεται κάπως…

 5. Γιάννης Ιατρού said

  καλημέρα

  …υποτροπικής σημασίας..
  Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρώ ότι το ΑΠΕ «υποτροπιάζει» 🙂

  Μπορεί όμως Μίκο να μην σχετίζεται με το υπερτοπικό, αλλά με το υποτροπικό (κλίμα); Δηλαδή να δημιουργηθεί κάτι σαν πάρκο κλπ. που να δίνει την αίσθηση τέτοιου (υγρού κλπ.) κλίματος; Μάλλον απίθανο, αλλά μιας και το αναφέρει και ο Γς στο #2 …. (γειά σου Γιάννη 🙂 )

 6. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  4 Είναι καθιερωμένη λέξη το ‘υπερτοπικός’ -αν και όχι το ‘υποτοπικός’ 🙂

  5. Και Μίκος έγινα!

 7. Με φωνάξατε; Κανάτ είναι και το φτερό, υποπτεύομαι λοιπόν μια αρχκή μορφή *καρταλκανάτι, «φτερά του αετού»· ακόμα πιθανότερο, το *καλκάνκανάτι, μια και το καλκάνι έχει χαρακτηριστικά πτερύγια:

 8. LandS said

  4. «Έργο υπερτοπικού χαρακτήρα». Κλισέ που υπάρχει τουλάχιστον από τη δεκαετία του 80.

 9. sarant said

  7 Νάσαι καλά Δύτη.
  Το ενδιαφέρον είναι ότι η αλλαγή θα έγινε από ελληνόφωνους μια και στα τούρκικα δεν βρίσκω κανένα ίχνος κάποιου kaltankanat

 10. Γς said

  >που είχαν οριστεί για τις 2 Οκτωβρίου, αναβλήθηκαν επειδή ήταν ελαττωματική η κόλλα στους φακέλους των ψηφοδελτίων -μ’ άλλα λόγια υπήρξε κώλυμα στο κόλλημα!

  Και βάλτε λίγο σάλιο

  http://caktos.blogspot.gr/2014/05/blog-post_9854.html

 11. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα!
  Γιατί οι Αυστριακοί δεν ζήτησαν τη βοήθεια της ΝΔ και του Παπαμιμίκου; Δεν αυτοσχεδιάζουμε, παιδιά, όταν μπορούμε να ζητήσουμε τη συνδρομή των ειδικών.
  Η ανακοίνωση των φιλολόγων και το πανό του ΠΑΜΕ είναι έργο συνδικαλιστών. Παναπεί ανθρώπων εξπέρ στον ακτιβισμό αλλά σχετικά αδιάφορων για ζητήματα που απασχολούν το παρόν ιστολόγιο και τους σχολιαστές του.
  Κι ένα χαριτωμένο μεζεδάκι που ψάρεψα χτες βλέποντας ένα επεισόδιο του «Ντετέκτιβ Μονκ». Σε μια παρτίδα σκάκι, ο ένας παίκτης ξεκίνησε με το άνοιγμα Μπερντ (από το όνομα του σκακιστή Χένρι Μπερντ), οπότε ο αντίπαλός του αναφώνησε «Α, το άνοιγμα Μπερντ! «. Και στους υπότιτλους «Α, το άνοιγμα του πουλιού! » Τι να σου κάνουν κι οι μεροκαματιάρηδες οι υποτιτλιστές, όταν τους προκύπτουν τόσα ζητήματα που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις.

 12. Γιάννης Ιατρού said

  Σε λίγο αναχωρώ για τα λημέρια του Σκύλου, τι μόνο αυτοί οι 27 θα κάνουν σύναξη (στη Μπρατισλάβα);

  Τζι (Gpoint), δεν μπαίνεις στη βάρκα σου να πεταχτείς απέναντι, ένα τσιγάρο κουπί είναι η απόσταση… Α, φέρε κι ό,τι ψάρεψες μαζί σου 🙂

  Θα τα πούμε απ΄εκεί 🙂

 13. Γς said

  >Θα τα πούμε απ΄εκεί

  Θα τα φάμε εκεί

 14. Jimakos said

  Τρομερή η πρόβλεψη (ή μήπως «πρόβλεψη»;) με την θερμοκρασία από 19 ως 31 βαθμούς. Ή ζακέτα ή καύσωνας. Καλημέρες!

 15. Γς said

  >Όλα αυτά δεν θα μπορούσε να τα αναφέρει ο τίτλος, θα αρκούσε όμως κάτι σαν «Πέθανε η νοσοκόμα του θρυλικού φιλιού στην Τάιμς Σκουέρ».

  Τελικά στην Τάιμς Σκουέρ πέθανε;

 16. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και μια απορία : χρησιμοποιήθηκε πολύ αυτές τις μέρες, λόγω της νέας ταινίας του Κλιντ Ίστγουντ, η φράση «προσυδάτωση στον ποταμό Χάντσον». Είναι δόκιμα τώρα όλα αυτά; Προσυδάτωση, προσθαλάσσωση, προσελήνωση, προσνήωση; Δηλαδή, μπορούμε να πούμε και προσταράτσωση ή προσαρείωση και άλλα περίεργα; Το απλό προσγείωση δεν είναι αρκετό;

 17. Γς said

  16:

  Προσυδάτωση

  Προσνερού [του];

 18. Για το καλτακανάτι, ο Πετρόπουλος λέει ότι έτσι φορούσαν το παλτό τους οι καλτάκες, καθισμένες μπροστά στο μαγκάλι, χωρίς άλλα ρούχα, για να αποφύγουν το βαρετό γδύσιμο όταν έμπαινε ένας πελάτης και το ντύσιμο όταν έφευγε.

 19. 16

  Ναι, προσυδάτωση το λένε.

 20. Παναγιώτης Κ. said

  «Υπερβολική υπερφορολόγηση».
  Δεν έχει σημασία που ο επίδοξος πρωθυπουργός είναι νέος. Εμφανίζεται τελικά ως παλαιάς κοπής πολιτικός.. Φαίνεται, ανδρώθηκε πιστεύοντας ότι οι ψηφοφόροι γενικώς δεν έχουν κρίση και επομένως, αρκεί να τους παρασύρει για να τον ψηφίσουν.
  Ο πατέρας του θα έκανε τέτοια γλωσσικά λάθη; Δεν νομίζω!

 21. Δεν έχει κανείς, ακόμα και αν διετέλεσε υπουργός κάποτε, υποχρέωση να ξέρει τον Κοντρεάνου. Αν όμως δεν τον ξέρει, πού στο διάολο βρήκε τη βιβλιοφιλική του ρήση; Σε ανθολογία τσιτάτων; Και την παρέθεσε και αυτούσια, ενώ τόσο εύκολο θα ήταν να φάει το ‘λεγεωνάρικη», έστω βάζοντας ένα […] στη θέση της για λόγους βιβλιογραφικής δεοντολογίας 🙂

  Τώρα προσέχω ότι δίνει και συγκεκριμένη παραπομπή. Αν δεν την πήρε από καλά τεκμηριωμένη ανθολογία φράσεων, σημαίνει ότι έχει το βιβλίο, άρα μάλλον ενδιαφέρεται για τη σκέψη του Κοντρεάνου. Ύποπτο…

 22. Κασσάνδρα said

  Η ‘καρακαλτάκα» που ακούγαμε στους 10 μικρούς Μήτσους,τι μπορει να σήμαινε κυριολεκτικά;

 23. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα, από τον υποτροπικό Φαληρικό Όρμο.

 24. 22

  την καραπουτανάρα

 25. Γς said

  >Μία μικρή λεγεωνάρικη βιβλιοθήκη. Κάνε την το στολίδι και την τιμή του σπιτιού σου. Θα φωτίσει τη σκέψη σου και θα σε οδηγεί πάντα στο σωστό μονοπάτι

  της Legionella pneumophila π.χ.

 26. bloody amateur said

  Καλέ για όνομα, τα «αντιεργατικά» μέτρα στα εγγλέζικα είναι «anti-labour», όχι «antiworkers», απαπά. Αν θέλετε βγάζετε την παύλα (antilabour), ή αν θέλετε το κάνετε αμερικάνικο απλοποιημένο (anti-labor), δε θα σκάσουμε για τέτοια. Labour λέγοντας, και η εργασία και οι εργάτες και η εργατική τάξη γενικώς, πχ labour rights, τα εργατικά δικαιώματα.

 27. (14) Τζιμάκο, μάλλον θερμοκρασία μέγιστη 31° και ελέχιστη 19° θα εννοούσε η πρόβλεψη. Μεγαλούτσικη διαφορά, αλλά όχι σπάνια, ούτε καν ασυνήθιστη (βλ. τα μεζεδάκια του περασμένου Σαββάτου)

 28. LandS said

  Στην Ευρώπη των μονοπωλίων υπάρχει μόνο φτώχεια [αντεργατικά] μέτρα – ανεργία.

  Άντε τώρα να μεταφράσεις αυτό το σύνθημα στα Αγγλικά. Εδώ καλά καλά δεν στέκει στα Ελληνικά.

  Γενικά είναι πάρα πολύ δύσκολο να μεταφράσεις ένα σύνθημα. Να μεταφράσεις όχι να αλλάξεις τη γλώσσα που είναι γραμμένες οι λέξεις. Και να το μεταφράσεις έτσι ώστε να μείνει σύνθημα. Και να χρησιμοποιήσεις μέσα ώστε να «ακουμπήσει» τον άνθρωπο που θα το διαβάσει. Για παράδειγμα μη το γράψεις σε πανό αλλά σπάστο σε τρεις πικέτες. Στο πανό γράψε ποιος είσαι. Απλά πράγματα για αυτούς που έχουν πάρει μέρος σε κινητοποιήσεις εκτός Ελλάδας μαζί με μη Έλληνες συντρόφους. Αλλιώς, άσε μη το προσπαθείς καν.

  Ελαφρυντικό για το ΠΑΜΕ: Το πανό, τα συνθήματα και η κινητοποίηση δεν έγιναν για να ευαισθητοποιηθούν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση στο Ζάππειο. Σιγά μην έρθουν στο φιλότιμο αυτοί οι Υπουργοί, Εργοδότες και Εργατοπατέρες. Έγινε «για να μπλοκαριστούν οι ψαλιδοχερηδες μισθών, συντάξεων, δικαιωμάτων». Στην αφελή ερώτηση της ρεπόρτερ της ΕΡΤ «δηλαδή δεν θα τους αφήσετε να μπουν μέσα;» ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας απάντησε για άλλο πράμα.

  Ωραία η εικόνα του Ψαλιδοχέρη-Κατρούγκαλου που κρέμασαν στην είσοδο. Έξυπνο.

 29. Νίκος Κ. said

  Συμφωνώ κι εγώ με τον περιορισμό των εξεταζόμενων μαθημάτων στο Γυμνάσιο. Αμφιβάλλω όμως αν το υπουργείο θα καταφέρει να επεκτείνει το διδακτικό έτος των γυμνασίων, δεδομένου ότι την ίδια εποχή υπάρχουν σοβαρές ανάγκες στις Πανελλήνιες (κτίρια Γυμνασίων που πρέπει να λειτουργήσουν σαν βαθμολογικά κέντρα, καθηγητές γυμνασίων για επιτηρήσεις κλπ.) Κάτι μου λέει πως δεν τα έχουν σκεφθεί.

  Η ανακοίνωση του Συλλόγου των αναπληρωτών φιλολόγων για «απηνή διωγμό των Αρχαίων Ελληνικών και γενικά των ανθρωπιστικών γραμμάτων» είναι απογοητευτική. Δύο μαθήματα των ανθρωπιστικών σπουδών θα εξετάζονται (Γλώσσα, Ιστορία) και δύο της θετικής κατεύθυνσης (Μαθηματικά, Φυσική). Πού τον είδε τον «απηνή διώγμό»;

  Το επίπεδο των επιστημονικών οργανώσεων είναι συχνά απογοητευτικό. Θα αναφέρω π.χ. την ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Χημικών που διαμαρτύρεται (αντί να επικροτεί) γιατί στις Πανελλαδικές θα δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να δηλώνουν τα Χημικά Τμήματα και από το πεδίο Υγείας. http://www.eex.gr/news/deltia-tupou/1596-entaksi-tmimaton-ximeias-sto-3o-pedio
  Ενοχλούνται γιατί αυτοί οι μαθητές (του πεδίου Υγείας) δεν θα έχουν εξετασθεί στα Μαθηματικά αλλά στη Βιολογία. Δεν είναι εξ ίσου συναφής η Βιολογία; (για να μην πω περισσότερο, με τις σύγχρονες εξελίξεις).

 30. Παναγιώτης Κ. said

  @11. Με αφορμή τους συνδικαλιστές.
  Είναι γνωστό το ρητορικό ( ή μήπως υβριστικό ) σχήμα όταν, θέλοντας να εκμηδενίσεις τον πολιτικό αντίπαλο, δεν λες όλα αυτά που πιστεύεις γι αυτόν γιατί δεν σου το επιτρέπει η πολιτική ευπρέπεια αλλά χρησιμοποιείς κάπως έτσι την ύβρη.
  » Δεν θα σε πω ανόητο, δεν θα σε πω απατεώνα, δεν θα σε αποκαλέσω …..(συμπληρώστε τον κατάλογο με ο,τι απαξιωτικό βάζει ο νους σας ) θα σε πω απλά…ανεύθυνο».
  Μια παραλλαγή είναι να τα σέρνεις στον άλλο όλα αυτά και να διευκρινίζεις στο τέλος ότι εννοούσες πολιτικός απατεώνας, πολιτικά ανόητος κ.ο.κ
  Μια τέτοια μέθοδο, οπωσδήποτε εκλεπτυσμένη χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθηγητής Χρ. Βερναρδάκης.
  Μίλησε πρώτα για άγνοια δεδομένων, για θεωρητική ένδεια, για ιστορικό αναλφαβητισμό, για τεράστιο πολιτικό κυνισμό για να συμπεράνει ότι για όλους αυτούς τους λόγους βιώνουν ως συνδικάτα βαθιά κρίση στην εκπροσώπηση των εργαζομένων.
  Είπε ακόμα για τους συνδικαλιστές ότι μιλούν για πράγματα που δεν γνωρίζουν και σιωπούν για πράγματα στρατηγικής σημασίας για τον συνδικαλισμό.

  …Και για αυτούς και άλλους λόγους τους κόβει την κρατική επιχορήγηση. Κάνει καλά ή όχι ; Θα δείξει.

 31. Επίσης, η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, στην από 10.9.2016 ανακοίνωσή της (http://www.p-e-f.gr/docs/600.pdf), δήλωσε: “Ευελπιστούμε ότι ο εγνωσμένης κλασικής παιδείας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα υπογράψει μια τέτοια απόφαση και υπενθυμίζουμε πως στο παρελθόν από την ίδια θέση ο ομόλογός του στο προεδρικό αξίωμα ηγείτο διεθνούς εκστρατείας για τη διάδοση των κλασικών γραμμάτων”. Ωστόσο, η λέξη “ομόλογος” (ως ουσιαστικό) δεν σημαίνει άραγε “πρόσωπο που έχει το ίδιο (υψηλό) αξίωμα σε άλλη χώρα” (http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=%CE%BF%CE%BC%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82+&sin=all);

 32. π2 said

  Χορταστικά μεζεδάκια.

  Επειδή πολλοί εποφθαλμιούν το φαληρικό φιλετάκι και πολλά φημολογούνται για την ανάπλαση, ελπίζω η υποτροπική σημασία να είναι λάθος του σπελτσέκερ και όχι κρυφή αναφορά στο ενδεχόμενο να γίνουμε μπανανία.

  Ωραίο και το μεζεδάκι της λεγεώνας. Δεν ισχύει το ελαφρυντικό της άγνοιας για τον αρθρογράφο: από τη στιγμή που παραπέμπει ονομαστικά στον συγγραφέα θα έπρεπε να αναρωτηθεί ποιος είναι και σε τι συμφραζόμενα ανήκει το τσιτάτο του.

  Και μια που στο άλλο νήμα κατέγραψα ραδιοφωνικό μεζεδάκι σχετικό με τον Τζαβέλλα του ΠΑΟΚ, να προσθέσω ένα με δράστη τον ίδιο τον παίκτη (κι αυτό στο ραδιόφωνο το άκουσα, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι όντως ειπώθηκε): μιλώντας για την ομάδα του στα αγγλικά λέγεται ότι είπε πως είναι more poiotic φέτος.

 33. Γς said

  32:

  >more poiotic

  και

  POIOTIS EXAIRETIKH

  http://caktos.blogspot.gr/2015/08/blog-post_3.html

 34. Pirros said

  Έχω την εντύπωση ότι οι πιο κοντινές πρωτεύουσες στον κόσμο δεν είναι η Βιέννη και η Μπρατισλάβα, αλλά η Ρώμη και το Βατικανό 🙂
  Για την Μπρατισλάβα: Είναι πολύ συνηθισμένο, η γνωστότερη ομάδα της πόλης, η Σλόβαν, να αναφέρεται στον Τύπο και στο διαδίκτυο ως Σλόβαν Μπρατισλάβας.

 35. gpoint said

  # 12, 13

  Η κατάψυξη είναι τίγκα, μην ανησυχείτε.
  Γιάννη δεν ευκαιρώ για τον Μωριά μια που κάθε τρεις τέσσερις μέρες αλλάζω μετερίζι (Αθήνα, Γαλαξίδι0, η εποχή γαρ…

 36. gpoint said

  Στο αυστριακό μεζεδάκι με αλλαγή της σειράς, ενα κόμμα κι ένα ρήμα βγαίνει το σωστό :

  (Αποφασίσθηκε) οριστικά, αναβάλλονται οι εκλογές.

 37. κουτρούφι said

  #29.
  «Το επίπεδο των επιστημονικών οργανώσεων είναι συχνά απογοητευτικό. Θα αναφέρω π.χ. την ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Χημικών που διαμαρτύρεται (αντί να επικροτεί) γιατί στις Πανελλαδικές θα δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να δηλώνουν τα Χημικά Τμήματα και από το πεδίο Υγείας. http://www.eex.gr/news/deltia-tupou/1596-entaksi-tmimaton-ximeias-sto-3o-pedio
  Ενοχλούνται γιατί αυτοί οι μαθητές (του πεδίου Υγείας) δεν θα έχουν εξετασθεί στα Μαθηματικά αλλά στη Βιολογία. Δεν είναι εξ ίσου συναφής η Βιολογία; (για να μην πω περισσότερο, με τις σύγχρονες εξελίξεις).»

  Όχι. Για να μάθεις Χημεία πρέπει να έχεις βάσεις στα Μαθηματικά (και στη Φυσική). Ενώ από την άλλη, η Χημεία εφαρμόζεται στη Βιολογία. Όχι το ανάποδο. Οι βιολογικές εφαρμογές της Χημείας είναι σημαντική μεν, αλλά μια από τις πολλές κατευθύνσεις που μπορεί να πάρει κάποιος Χημικός. Εάν ενδιαφέρεται, μπορεί να αποκτήσει γνώσεις Βιολογίας κατά τη διάρκεια των σπουδών του μέσω μαθημάτων επιλογής. Όλα τα Χημικά τμήματα έχουν, λίγο ως πολύ, μαθήματα Βιολογικής κατεύθυνσης.

 38. Pedis said

  Διαβάζω διαμαρτυρόμενος! Λείπει ΤΟ μεζεδάκι κύριε Διαχειριστά!

 39. spatholouro said

  Ας ρίξει ένα μάτι ο Δύτης: σα να βλέπω «Καλτάν-κανάτ»:

  https://archive.org/stream/mukalemattrkiyer00meli/mukalemattrkiyer00meli_djvu.txt

 40. Θύμμαχος Θήτης said

  Σχετικά με το πανό, βλέπουμε και το antiworkers’ (αντεργατικά μέτρα, anti-worker measures) και την διπλή χρήση του the, in the Europe. Ίσως να ήταν πιο προσιτά διεθνή Αγγλικά αν έγραφε «in EU monopoly» ή κάτι παρόμοιο.

 41. Θύμμαχος Θήτης said

  40 =>
  να προσθέσω πως το παλιότερο «peoples of Europe» το βρίσκω σωστό, λαοί της Ευρώπης, αυτό θέλαν να πουν.

 42. 39 Ναι, κι εγώ το βλέπω (σελ. 85, «επαναβληδόν»). Το πρόβλημα είναι, ότι αυτή τη λέξη («καλτάν») δεν τη βρίσκω στα οθωμανικά λεξικά μου (δεκαετίας 1890: Χλωρός, Ρεντχάουζ). Έψαξα και με δυο-τρεις εναλλακτικές ορθογραφίες, τίποτα, χιτς.

 43. spatholouro said

  39
  Δύτη, στη σελ. 85 έχει «επαναβληδόν» και απέναντι «καλτάν-κανάτ»: για κοίτα μήπως βγάζεις άκρη από τα τουρκικά εκεί γραμμένα

 44. Πέπε said

  Διερωτώμαι, μιας και δεν είδα καμιά πρόταση, πώς θα ήταν τελικά η σωστότερη διατύπωση αντί «λεγεωνάρικη βιβλιοθήκη».

  Όσο για τη νοσοκόμα, μετά και από την εύλογη παρατήρηση του Γς στο #15, αρχίζω αν σκέφτομαι μήπως δεν είναι τελικά τόσο θρυλική ώστε να μπορεί να αναφερθεί με δυο σύντομες κουβέντες και να καταλάβουν αμέσως όλοι. («Η νοσοκόμα του φιλιού / του θρυλικού φιλιού» δε θα επαρκούσε, «Η νοσοκόμα της Τ. Σκουέαρ» ομοίως, «η νοσοκόμα του θρυλικού φιλιού στην Τ. Σκουέαρ» δημιουργεί παρανοήσεις για το πού πέθανε, ε, πες μας τελικά με τ’ όνομα ποιος πέθανε και βάλε μια εικόνα, και εξηγείς τα υπόλοιπα στο κείμενο.)

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  30. Εδώ που τα λέμε, Παναγιώτη, συνδικαλιστές και κομμουνιστικά κόμματα να επιδοτούνται από το αστικό κράτος, ε, είναι κάπως οξύμωρο και καθόλου ηρωικό. Όταν στο παρελθόν, αυτό το κράτος, παγκοσμίως, τους …επιδαψίλευε φυλακίσεις, εξορίες και χούφτες καυτό μολύβι (για να θυμηθούμε κι ένα κλισεδάκι του Λουίς Λαμούρ) 😊.

 46. Θύμμαχος Θήτης said

  26
  Υπάρχει το anti-worker, πχ εδώ: http://www.socialistparty.org.uk/articles/23490/05-09-2016/corbyns-brexit-opportunity
  To anti-labour επίσης σωστό, βλέπω όμως πως συχνά στις ειδήσεις χρησιμοποιείται εννοώντας το εργατικό κόμμα της Βρετανίας, πχ εδώ http://www.telegraph.co.uk/news/2016/08/26/electing-jeremy-corbyn-labour-leader-has-exposed-how-vacuous-the/ «for supporting anti-Labour candidates»
  έχουν καβαντζώσει όλα τα πιασάρικα ονόματα τελικά αυτά τα κόμματα…

 47. Κασσάνδρα said

  @ 24 ,αυτή είναι η μεταφορική σημασία!

 48. Νίκος Κ. said

  37. Τα Χημικά Τμήματα έχουν 1-2 μαθήματα Μαθηματικών (υποχρεωτικά ή κατ’ επιλογήν) και 1 Βιολογίας κατ’ επιλογήν. Και τα δύο γνωστικά αντικείμενα είναι απαραίτητα, αλλά η κατεύθυνση των Βιοχημικών εφαρμογών σαφώς υπερτερεί (π.χ. αυτόνομα τμήματα Βιοχημείας στο εξωτερικό). Και τα δύο μαθήματα διδάσκονται στο Λύκειο. Όποιος επιθυμεί μπορεί να ακολουθήσει στο Λύκειο το πεδίο θετικών επιστημών και να εξετασθεί στα Μαθηματικά. Τέλος, οι υποψήφιοι του πεδίου υγείας έχουν συνήθως πολύ υψηλό μαθησιακό επίπεδο, γεγονός που θα έπρεπε να το συνυπολογίσει η Ένωση Χημικών πριν βιαστεί να κατακρίνει.

 49. Άμα δεν πιάνεται το Βατικανό με τη Ρώμη, Μπραζαβίλ και Κινσάσα είναι απέναντι η μια από την άλλη στο ποτάμι, κι όχι εξήντα τόσα χιλιόμετρα παρακάτω.

 50. Η μαθηματική εταιρεία δεν βγήκε ακόμη να διαμαρτυρηθεί που τα παιδιά που θέλουνε να πάνε χημικό, θα προτιμούν την πιο βατή στις πανελλήνιες βιολογία, από τα απρόβλεπτα μαθηματικά; μαζί και το αντίστοιχο φροντιστήριο ή ιδιαίτερο;

 51. Πέπε, αν το ζητούμενο ήταν να μεταφράσουμε κατά το δυνατόν πιστά την προτροπή του Κοδρεάνου, θα μπορούσαμε να πούμε «βιβλιοθήκη άξια λεγεωναρίου», ή «βιβλιοθήκη που αρμόζει σε λεγεωνάριο». Αλλά για να προπαγανδίσουμε απλώς την αγορά βιβλίων, είπα στο (21) τι θα έκανα 🙂

 52. γρηγορησ said

  34 Επίσης υπάρχουν οι Κινσάσα και Μπραζαβίλ στις δύο όχθες του ποταμού Κονγκό

 53. LandS said

  50 Μπα, για τα μαθηματικά η φροντιστιριακή ζήτηση θα είναι πάντα μεγαλύτερη της προσφοράς.

 54. leonicos said

  Δεν δικαιούμαι ν’ απορήσω που κανείς δεν αναφέρθηκε ώς τώρα στη χτεσινή παραπομπή του gregoriusworld για τ’ αρχαία ελληνικά;

  Βλέπετε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι γράφουμε εδώ. Μεταφέροντας αστόχαστα τα περί ‘του καταντήματος κάποιου να γίνει υπουργός’ διερωτώμαι τι θα λέμε για το κατάντημα αυτών που είναι τώρα υπουργοί και πάνω από υπουργοί.

  Απλώς, εκπαιδεύτηκαν χωρίς αρχαία ή μισώντας τα, πήραν το θώκο και τα καταργούν οι εαπίσχυντοι ανταισχύντως. Αυτόθα πει ΠΥΓΜΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Δεν καταλαβαίνω, το καταργώ και ππάω και με τα νερά του κόσμου. Κανένα ανελλήνιστο φρικιό δεν ενδιαφέρεται, αλλά όλα ψηφίζουν. Σκίσε την Ελλάδα, φτάνει να πάρεις τις ψήφους της

  Πέθανε ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας υπέροχος Πετρούνιας, κι έγινε αιτία ο θάνατός του, να τον ψέξουμε αντί να τον τιμήσουμε. Κι αυτό είναι κρίμα. άστοχο παντελώς, και συμμετείχα εκ των πραγμάτων δυστυχώς. Αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Παγιδεύτηκα από αυτά που γράφτηκαν.

  Βέβαια, οι ετυμολογικές συμβολές του δεν ήταν και τόσο πρωτότυπες. καταγραμμένα είναι παντού. Και ο Πλάτωνας έγραψε ετυμλογίες, αλλά κανένας δεν επαίνεσε γι’ αυτό, ούτε, υποθέτω, παραπέμπει, όπως δεν παραπέμπει και στις άλλες μ@@@κίες της Πολιτείας, με τα παιδιά που δεν θα ξέρουν τους γονείς τους και τα υπόλοιπα τρελά.

  και το ν ΔΕΝ οξυγώνει τον εγκέφαλο, όπωςκαι κανένα σύμφωνο, ιδίως δε τα μη-εκρηκτικά, όπως το ν. Οπότε μην ανησυχείτε για τα ‘δεν’ και τα ΄τον΄ μου. Προσπαθώ να μην συμβάλω στη μετατροπή των αρσενικών σε ουδέτερα, μια πρακτική που είναι πια πολύ της μόδας μεταξύ των ‘ανδρών’ (και μη μου πει κανείς ότι έβαλα εξτρα εισαγωγικά)

  Αλλά όλοι οι διαπρήσιοι κήρυκες της κατάργησης των αρχαίων ελληνικών πέρασαν στο ντούκου την ανακοίνωση!!!!!

 55. 53: Μην το λες. Με το σταγονόμετρο τα μετράνε όλοι.

 56. gbaloglou said

  16, 19 Βλέπε και προσελήνωση … και, σε λίγα χρόνια ή έστω λίγες δεκαετίες, ζωή νάχουμε, προσάραξη!

 57. Jimakos said

  @27, Άγγελε, ναι προφανώς, αλλά και πάλι έχει πλάκα καθώς είναι αρκετά μεγαλούτσικη η διαφορά.

  @34, 49, 52, πράγματι, αν δεν πιάσουμε Ρώμη με Βατικανό , η Μπραζαβίλ και η Κινσάσα έχουν σχεδόν 11 χλμ απόσταση, ενώ κάποιοι βάζουν κ στην λίστα τις Ιερουσαλήμ – Ραμάλα, στα 13 χλμ απόσταση. Ακολουθεί η Βιέννη με την Μπρατισλάβα στα 55 χλμ, με την επόμενη ευρωπαϊκή να είναι οι Πρίστινα – Σκόπια, στα 75 χλμ.

  🙂

 58. Μαρία said

  Ορέα γούστα έχει ο Αργυρός.
  Ο εκδοτικός οίκος «Μαύρο μέτωπο» όπως και το έμβλημά του, σφυρί και ξίφος, παραπέμπουν κατευθείαν στο Στράσερ. http://blackfrontpress.blogspot.gr/p/home.html Ομοϊδεάτες τους οι δικοί μας του Μαύρου κρίνου.

 59. LandS said

  57 το τελευταίο ζευγάρι έχει ενδιαφέρον. Η Πρίστινα είναι πρωτεύουσα οντότητας με περιορισμένη αναγνώριση κράτους, ενώ τα Σκοπιά είναι πρωτεύουσα κράτους με περιορισμένη αναγνώριση ονομασίας.

 60. andreas said

  Σχετικά με τις πλησιέστερες πρωτεύουσες στον κόσμο, αν εξαιρέσουμε την ειδική περίπτωση Ρώμης – Βατικανού, την πρώτη θέση παίρνει το ζευγάρι Κινσάσα – Μπραζαβίλ, πρωτεύουσες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Δημοκρατίας του Κονγκό αντίστοιχα. Είναι χτισμένες απέναντι η μια απ’ την άλλη, στις όχθες του ποταμού Κονγκό, σε σημείο όπου το πλάτος του ποταμού είναι περίπου 3 – 4 χιλιόμετρα.

  Αν θεωρήσουμε επίσης την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ, έχουμε το επόμενο ζευγάρι πλησιέστερων πρωτευουσών, καθώς η Ιερουσαλήμ βρίσκεται μόλις 16 χιλιόμετρα μακριά απ’ τη Ραμάλλα – με ένα ή με δύο λ; Η Ιερουσαλήμ επίσης απέχει απ’ το Αμμάν της Ιορδανίας περίπου 74 χιλιόμετρα, επίσης πολύ μικρή απόσταση μεταξύ δυο πρωτευουσών. Αν στο μέλλον αναγνωρίζονταν ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης η ανατολική Ιερουσαλήμ, θα είχαμε κι άλλη ειδική περίπτωση εκτός απ’ το ζευγάρι Ρώμης – Βατικανού, καθώς δυο κράτη θα είχαν για πρωτεύουσα πρακτικά την ίδια πόλη. (Αν μάλιστα βλέπαμε τα πράματα από τουρκική σκοπιά, θα χαμε κι άλλο τέτοιο παράδειγμα).

  Στην Ευρώπη οι κοντινότερες πρωτεύουσες είναι νομίζω η Βιέννη με την Μπρατισλάβα, αλλά και άλλα ζευγάρια πρωτευουσών είναι αξιοσημείωτα κοντά: για παράδειγμα, το Τάλιν της Εσθονίας απέχει απ’ το Ελσίνκι της Φινλανδίας μόλις 82 χιλιόμετρα – τις πόλεις χωρίζει μόνον ο κόλπος της Φινλανδίας. Αντίστοιχα κοντά είναι και η Πρίστινα με τα Σκόπια, περίπου 77 χιλιόμετρα, αν βεβαίως θεωρήσουμε το Κόσοβο ανεξάρτητο κράτος.

  [Της τάξης των 200 χιλιομέτρων είναι και αποστάσεις μεταξύ μερικών πλησιέστερων πρωτευουσών ανεξάρτητων κρατών των Μικρών Αντιλλών, (έξι γενικές μαζεμένες, ξαναπροσπαθώ). Μερικές από τις πλησιέστερες πρωτεύουσες ανεξάρτητων κρατών στις Μικρές Αντίλλες απέχουν μεταξύ τους αποστάσεις της τάξης των 200 χιλιομέτρων (καλύτερο)].

  Τελικά για να βρούμε ποιες είναι οι κοντινότερες πρωτεύουσες στον κόσμο, πρέπει να αποσαφηνίσουμε ποια είναι τα κράτη, και ποιες πόλεις είναι πρωτεύουσές τους.

 61. LandS said

  Σκόπια όχι σκοπιά 😀

 62. andreas said

  Πφφ, μέχρι να το γράψω όλο αυτό το πράμα, με προλάβανε !

 63. andreas said

  #61 καλό!

 64. κουτρούφι said

  #49. Καλά, διαφωνούμε πλήρως ως προς το τι προαπαιτείται από το Λύκειο για να μπορέσει κάποιος να σπουδάσει Χημεία. Δεν θα το αναλύσουμε εδώ. Θα γίνουμε βαρετοί στους υπόλοιπους.

 65. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  16 -» Δηλαδή, μπορούμε να πούμε και προσταράτσωση ή προσαρείωση και άλλα περίεργα; Το απλό προσγείωση δεν είναι αρκετό;»

  1990 κι έχουμε πάει με τον αδερφό μου και την παρέα με τα αιωρόπτερα, λόγο νοτίων ανέμων, στην Ανάβυσσο στις αλυκές (πάνω στον λόφο βέβαια 🙂 )για να πετάξουμε. O αέρας, ώς συνήθως με τους νοτιάδες, δεν ήταν σταθερός, 4-5 μποφόρ (ιδανικά τα 6) κάποια στιγμή φύσαγε σταθερά στα 5, οπότε απογειωθήκαμε, κι ενώ όλοι δούλευαν το δυναμικό δεξιά αριστερά, στο στενό εύρος του λόφου, ο Ραν Ταν Πλαν του αέρα (that΄s who?) σκέφτηκε να το κόψει δεξιά προς Γλυφάδα, και να κάνει μια μεγάλη βόλτα (όπως ο Ταρζάν, «ας κάνω μια βόλτα με το σκοινί» :). Όπως είχα ξεμακρύνει αρκετά, έκανα στροφή για να γυρίσω, όμως ο αέρας είχε πέσει κι είχα χάσει ύψος, και δεν μ΄έβγαζε να περάσω το τελευταίο ύψωμα πριν τις αλυκές που ήταν η προσγείωση. Πήγαινα στα υψώματα κι έκανα κύκλους 360 για να ανέβω (λόγο του θερμικού που δημιουργείται στις κορυφές) κέρδιζα καμιά τριανταριά μέτρα, το έκοβα προς τις αλυκές, ΤΖΙΦΟΣ, μέχρι να φτάσω στο ύψωμα που έπρεπε να περάσω τα είχα χάσει. Παράλληλα όλο και κατέβαινα, μέρος να προσγειωθώ πουθενά, όλο υψώματα γεμάτα βράχια, και χαράδρες, και πλέον είχα πέσει στα 80 μέτρα ενώ ο αέρας ήταν κάτω από 4 κι έχανα κι άλλο ύψος. Ψάχνοντας να βρώ το ελάχιστο επίπεδο μέρος για να προσγειωθώ (έστω και δέκα μέτρα) άρισαν να «με πλησιάζουν» τα πρώτα σπίτια (αυθαίρετα εννοείται, αν και μεγάλα) κι όντας πλέον στα 30 μέτρα, οι επιλογές μου φαίνονταν μηδενικές, κι άρχισαν οι άσχημες σκέψεις ότι μάλλον θα τσακιστώ κάπου. Τότε ξαφνικά, κι ενώ πέταγα στα δέκα μέτρα πάνω από τα σπίτια, βλέπω μια ταράτσα καμιά εικοσαριά μέτρα, μου φάνηκε ΣΚΕΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, χωρίς να το σκεφτώ δεύτερη φορά, τραβάω το τρίγωνο, βουτάει ο αετός, κι αφού μάζεψα τα πόδια μου για να περάσω πάνω από το κλιμακοστάσιο του προηγούμενου σπιτιού, προσ……..; πάνω στην ταράτσα σαν πουλάκι. Αφού μάζεψα τον αετό, κατέβηκα στον κάτω όροφο και χτύπησα το κουδούνι, με το που με βλέπει ο ιδιοκτήτης με την αντιεναμική φόρμα με ρωτάει, ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕΣ ΕΣΥ ΕΔΩ; δεν είναι κλειδωμένα κάτω; – δεν ξέρω, εγώ ήρθα από πάνω – από πού; – από πάνω, ουρανοκατέβατος, πού πάνω μωρέ ποιός είσαι; – συγγνώμη κύριε, έχασα τον αέρα και προσ……; στην ταράτσα σας – ;;;;;;;;;; ρε με δουλεύεις; – όχι, ελάτε επάνω να δείτε. Ήρθε επάνω και είδε, – τι λές ρε παιδάκι μου, καλά πώς;, πού να σας τα λέω, είναι μεγάλη ιστορία. Με τα πολλά επικοινώνησα με τον ασύρματο με τον αδερφό μου, και ήρθε με το αυτοκίνητο να με πάρει, κι αφού κατεβάσαμε τον αετό με σκοινιά, ευχαριστήσαμε τον έκπληκτο άνθρωπο και φύγαμε, ενώ ο αδερφός μου, λόγο του ότι είχα κι ένα σχετικά ανάλογο περιστατικό λίγο πιο παλιά, με μάλωνε, ΚΑΛΑ ΡΕ ΜΑΛΑΚΟΠΙΤΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΥΑΛΟ;
  Με την Γή 10 μέτρα κάτω, κι εγώ με τον αετό στην ταράτσα, τι έκανα, προσγείωση ή προσταράτσωση; 🙂

 66. skom said

  Φοβάμαι ότι η εκδοχή της καλόπιστη αφέλειας του κ. Αργυρού δεν στέκει.
  Και μόνο το όνομα του εκδοτικού οίκου «Black Front Press» θα έπρεπε να υποψιάσει τον κ. Αργυρό.
  Υποψιάζομε ότι πόνταρε στο ότι πολοί θα το δουν λίγοι θα καταλάβουν.
  Ειρήσθω εν παρόδω ο Κορνήλιος Κοντρεάνου δεν είναι και τόσο αφανής προσωπικότητα. Απλά η Ρουμανία δεν είναι χώρα με κεντρικό ρόλο και ο Μεσοπόλεμος σχετικά μακριά.

  @64 Εγώ πάντως έχω περιέργεια ή αν θέλετε φιλομάθεια. Το θέμα θα με ενδιέφερε.

 67. ΓιώργοςΜ said

  Να τι παθαίνει κανείς όταν ανοίγει υπολογιστή το απόγευμα, όλα τα ευφυολογήματα τα έχουν πει άλλοι…

  65 «Προσταράτσωση» είναι ακριβές, αλλά «προσορόφηση» ελληνοπρεπέστερο!
  Ευτυχώς ήταν οι ένοικοι στο σπίτι, φαντάζομαι θα σου δάνεισαν ένα καθαρό σώβρακο! 🙂

 68. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  67 τέλος – Μπά δεν χρειάστηκε, είμαι αρκετά ψύχραιμος, ακόμα και την στιγμή της σύγκρουσης, (κι έχω αρκετές στην ζωή μου, κι όχι με τον αετό) και μετά το «ευτυχώς δεν πάθαμε τίποτα» 🙂 είμαι πολύ ευδιάθετος, ακόμα και στο νοσοκομείο.

 69. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σημασία έχει, Λάμπρο, ότι τη σκαπούλαρες. 😊Συνέλαβα τον εαυτό μου να διαβάζει το κείμενό σου με κομμένη την ανάσα, που σημαίνει ότι το ‘χεις σαν αφηγητής.
  Όσον αφορά τον Κοντρεάνου, κανένας βάζελος που σέβεται τον εαυτό του δεν επιτρέπεται να καταφεύγει σε αποφθέγματα γαύρων και κανένας δημοκράτης σε αποφθέγματα φασιστών.

 70. voulagx said

  #65 @Λαμπρος: Αν ειχε στεγη το σπιτι θα ειχες κανει «προστεγειωση». Το σιγουρο παντως ειναι οτι δεν την εκανες ταρατσα. 🙂

 71. Θύμμαχος Θήτης said

  65 Μπορούμε να το πούμε και επιστέγασμα μιας λαμπρής πορείας (ή πτήσης)

 72. Stella said

  Σχόλιο 29 «Το επίπεδο των επιστημονικών οργανώσεων είναι συχνά απογοητευτικό. Θα αναφέρω π.χ. την ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Χημικών που διαμαρτύρεται (αντί να επικροτεί) γιατί στις…»
  Εναρξη καθιέρωσης (εναλλαξ/μονά-ζυγά) κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων στον δακτύλιο της Αθήνας. Η Μαθηματική Εταιρεία είχε κυκλοφορήσει επίσημη ανακοίνωση με την προτροπή (προς αρμοδίους) να εξαιρεθούν (του περιορισμού) τα ΙΧ των οποίων το τελευταίο ψηφίο ήταν το μηδέν (0) μια και το Μηδέν ΔΕΝ είναι αριθμός. Λες και αυτό ήταν το πρόβλημα.

 73. Πάνος με πεζά said

  Kαλά που δεν επέλεξες Λάμπρο την προσηλιακή πλευρά (από κει που είναι ο ηλιακός…) 🙂

 74. LandS said

  Ο Ισίδωρος Ντογιάκος τελικώς κατήλθε στο παρά πέντε υποψήφιος, αφού ο Άρειος Πάγος εγγράφως διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κώλυμα εκλογής, καθώς μέχρι την εκλογική διαδικασία δεν του είχε επιδοθεί η πειθαρχική καταδίκη σε στέρηση μισθού 40 ημερών που του επιβλήθηκε από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου .
  (οι εφημερίδες)

  Και εξελέγη.

 75. Παναγιώτης Κ. said

  @65. Πύργος ελέγχου: Λάμπρος. 🙂
  Πιλότος:Λάμπρος. 🙂
  Αυτά παθαίνει όποιος κρατάει και τις δύο…ιδιότητες.
  Πριν πόσα χρόνια έγιναν αυτά;
  Κάτι με αετούς και τα σχετικά μας είχες ξαναπεί από την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Κόνιτσα και την Τύμφη. Μήπως θυμάμαι λάθος;
  Είδα προχθές την ταινία Σάλι σε σκηνοθεσία Κλιντ ΄Ιστγουντ με τον Τομ Χανκς. Εκεί ως γνωστό , προσγειώνει το αεροπλάνο στο ποτάμι ( Γη είναι και το ποτάμι!) και βγαίνουν από μέσα 155 άτομα σώα και αβλαβή. Αυτά το 2009. Είχε πέσει το αεροπλάνο σε σμήνος πουλιών και βγήκαν και οι δύο κινητήρες εκτός λειτουργίας.

 76. http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?29-Your-slip-is-showing-%CE%93%CE%BB%CF%89%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CF%86%CE%B5%CF%82-(%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%B8%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1)&p=23050&viewfull=1#post23050
  http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?11981-%CE%93%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%AF%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7

 77. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ευχαριστούμε, Δύτη!
  Οκ, το προσποταμώνω με αποτελείωσε, οπότε μένω οριστικά πιστός στο προσγειώνω, όπου κι αν αράξει το ρημάδι το πετούμενο, διότι το πράγμα δεν έχει τέλος :προσγηπεδώνω, προσπισινώνω, προσμπουρδελώνω (τι λέω, δάσκαλος άνθρωπος! 😨) και πάει λέγοντας…

 78. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  69 – Δεν ξέρω φίλε μου αν τόχω σαν αφηγητής, (σ ‘ ευχαριστώ βέβαια) γιατί όπως έχω ξαναπεί, τα βιώματά μου λέω. Στην προκειμένη περίπτωση που σου κόπηκε η ανάσα, για μένα ήταν απολύτως φυσιολογικά, ακόμα κι όταν σκεφτόμουν το «τσάκισμα» δεν πέρναγε από το μυαλό μου ότι θα πάθω κάτι, αλλά το πώς θα ρίξω τον αετό με το φτερό, για να μη τσακιστώ εγώ.☺
  Έχω αισθανθεί δέος σε κάμποσες ειδικές περπτώσεις, αλλά φόβο με την κοινή έννοια όχι. Είναι στην φύση κάποιον ανθρώπων (όσων επιζητούν την αδρεναλίνη) δεν είναι μαγκιά ούτε κάτι σπουδαίο. Μάγκες και σπουδαίοι, είναι όσοι ερευνούν για το κοινό καλό, κι όσοι βοηθούν ανιδιοτελώς, κι όχι όσοι κάνουμε το κέφι μας, έτσι το βλέπω εγώ τουλάχιστον. Αυτό που μου έχει μείνει από αυτό το περιστατικό, είναι η έκπληξη του ιδιοκτήτη όταν με είδε μπροστά του, όταν διάβασα το σχόλιό σου, τον θυμήθικα και πέθανα στα γέλια, και τώρα που γράφω γελάω, «τι είσαι είσαι εσύ ρε, τι πάνω, από πού πάνω» τρέλα σου λέω, θα το λέει στα εγγόνια του και δεν θα τον πιστεύουν.☺

  Για τον κοντρεάνου με πιάνεις αδιάβαστο. Αν υπονοείς κάτι για το άλλο νήμα, θα σου πώ πως καλό είναι να δείχνουμε τα στραβά, ένθεν κακείθεν, καλύτερο όμως να προτείνουμε και εφικτές λύσεις. Αν δεν λές γιαυτό, σβήστο.☺

 79. LandS said

  Προσγείωση παντού.
  Δεν είναι διαφορετική η πράξη με το αν γίνεται σε στεριά ή σε θάλασσα ή σε ποτάμι ή σε ουράνιο σώμα ή στη πραγματικότητα.

 80. spatholouro said

  «Λεγεωνάρικη βιβλιοθήκη»

  Σκέφτομαι μήπως δεν είναι άδολα βιβλιοφιλικό το παράθεμα αλλά προτρέπει σε αγορά συγκεκριμένων βιβλίων και χτίσιμο συγκεκριμένης βιβλιοθήκης, για τους λεγεωνάριους. Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε και το υπόλοιπο κείμενο στα αγγλικά, μήπως βοηθήσει.
  Εδώ το ρουμανικό πρωτότυπο, αλλά γλωσσικώς δεν τα καταφέρνω:

  CĂRŢILE ŞI BIBLIOTECA LEGIONARULUI
  1) Din economiile tale cumpără azi o carte, mâine alta şi fă-ţi o bibliotecă. O mică bibliotecă legionară. Ea să fie podoaba şi mândria casei tale. Ea îţi va lumina cugetul şi te va îndrepta totdeauna pe drumul cel bun.
  2) Când vrei să faci cuiva un bine; dacă-1 iubeşti şi dacă vrei să-i faci o bucurie; dacă vrei să-l salvezi 83 de pe o cale rătăcită; cumpără pentru el o cărticică «si trimite-i-o. Mica jertfă îţi va fi răsplătită când vei şti că ai salvat un om.
  3. Caută, pe cât posibil, să te aprovizionezi numai dela regia legionară. îndeamnă prietenii d-tale să cumpere numai dela regia legionară. Dacă cunoşti un comerciant, un advocat, un industriaş, fă-i să cumpere timbre dela noi. De asemeni vreo instituţie care are nevoie de timbre: să le cumpere de aici. Căci astfel dai o mână de ajutor luptei uriaşe dintre noi şi cei ce vor să ne cucerească această ţară. Tinere, la toate colţurile de stradă te aşteaptă duşmanul cu îmbietoare cărţi şi reviste, ca să te otr㬠vească. Fii tare. Respinge otrava. Cumpără numai literatura şi foile naţionaliste şi creştine. Soarbe fiecare cuvânt din apa vie a scrisului românesc-naţionalistlegionar. C. Z. C.

 81. Λ said

  Τις προάλλες στη Λευκάδα τα παιδιά με τα ανεμόπτερα προσπαραλιωνόντουσαν ή να πω προσαμμωνόντουσαν/προσαμμούδιαζαν;

 82. Μαρία said

  70
  Θα το ξέρεις ίσως λόγω βλαχιάς οτι οι ρουμανίζοντες Βλάχοι, καμιά διακοσαριά, που στρατολόγησαν οι Γερμανοί και εκπαιδεύτηκαν αρχικά στη Θεσσαλονίκη και μετά στη Βέροια, ήταν οπαδοί του Κοντρεάνου.

 83. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  70 τέλος – Α μη το λές, μετά πήγαμε στην ταβέρνα και την κάναμε ταράτσα.☺

  73 – Ευτυχώς δεν είχε τέτοια διαβολικά μηχανήματα , που δεν επιτρέπουν σε μερικούς άτυχους (βλέπε μ…..ς☺) να προσταρατσωθούν (και επίσημα πλέον, αφού γράφτηκε εδώ, ισχύει☺).

  75 – Γράφω, το 1990, το περιστατικό που λές, ήταν εκεί κοντά, αλλά με αλεξίπτωτο πλαγιάς (παραπέντε) δυο τρία χρόνια πρίν, εξ ού και το μάλωμα από τον αδερφό μου. Μόνο που εκεί είχα «κουρνιάσει» σε ένα βράχο μέσα σε μια μεγάλη χαράδρα, στη μέση του πουθενά. Όμως τέλος καλό ολα καλά , καί τότε όπως και σ»αυτή την περίπτωση, στο τέλος την κάναμε ταράτσα στην ταβέρνα, έτσι για να πάω κόντρα στον Voulagx.☺

  Τα αεροπλάνα είναι επικίνδυνα, καμία σχέση με αετούς και αλεξίπτωτα, γιαυτό ελάχιστες φορές έχω προσγειωθεί, συνήθως στην μέση της διαδρομής, από τον φόβο μου πηδάω έξω.☺

 84. 2, …κατακλυσμούς του Χιούστον…από το υποτροπικό κλίμα του Τέξας….

  Πράγματι, αν ξεκινήσει, βρέχει καθ’ υποτροπήν!

 85. Νελσον Νεο said

  Η φοβία ή ο τρόμος της διπλής άρνησης μού θύμισε συνομιλία με προϊστάμενό μου που με «διόρθωσε» όταν είπα «καμιά … δεν». Του απάντησα πως διαφέρει η δημοτική από την καθαρεύουσα και πως το «καμιά» δεν ακολουθεί τη σύνταξη του «ουδεμία», αλλά δεν ξέρω αν έπεισα. Στο μεταξύ πρόσεξα πως η Χάφινγκτον Ποστ έχει διορθώσει το σημείο.

 86. Αντώνης Βάκης said

  Αναβάλλονται οριστικά οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία…
  Προφανώς θέλει να πει ότι πάρθηκε οριστική απόφαση για αναβολή των εκλογών…

 87. Αλεκος said

  «απέχει μόλις 64 χιλιόμετρα από τη Βιέννη -είναι η μικρότερη παγκοσμίως απόσταση ανάμεσα σε δύο πρωτεύουσες κρατών.».

  Υπάρχει και η απόσταση Ρωμης-Βατικανου, εκτός αν θεωρήσουμε το δεύτερο τμήμα της πρώτης

 88. Μεταφραστής said

  Διαβάζω:
  1) «Πάνε και φτιάχνουν ένα σωρό καινούργια κράτη εκεί στην Κεντρική Ευρώπη, τους δίνουν και παρόμοια ονόματα, πώς να μη μπερδευτεί κανένας;»

  Εισαγωγικά θέλω να πω ότι πάντα χαιρόμουν να διαβάζω Ψυχάρη που υποστήριζε την δημοτική μορφή της ελληνικής γλώσσας. Πάντως σημειώνω, ότι όταν λέμε δημοτική γλώσσα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχθούμε την κάθε χαζομάρα που δεν ξέρω κι εγώ από που προέρχεται, αλλά τα σχολεία πρέπει να διδάσκουν σωστά την γλώσσα μας, πράγμα που δυστυχώς δεν γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες.
  Έτσι πήραν άκριτα την λεγόμενη γραμματική του απαίσιου Μανόλη Τριανταφυλλίδη εντελώς άκριτα, ισοπεδώνοντας τα πάντα.

  α) Στην συγκεκριμένη περίπτωση, εκείνο το «τους δίνουν» είναι 100% λάθος. Το σωστό είναι «τα δίνουν», όπως διδάσκονταν παλαιότερα η δημοτική μορφή της γλώσσας μας στα σχολεία, αφού τα κράτη είναι γραμματικά ουδέτερη λέξη και όχι αρσενική.

  β) «καινούργια»
  Αυτή η λέξη γράφεται σωστά «καινούρια», αλλά αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως εξέλιξη της γλώσσας, αφού η προφορά είναι «κενούργια». Έτσι, αν κάποιος προτιμά να γράφει «καινούργια», αυτό είναι αποδεκτό.

  γ) «Κεντρική Ευρώπη»
  Το σωστό είναι «κεντρική Ευρώπη», αφού η λέξη «κεντρική» είναι γεωγραφικός προσδιορισμός και όχι ονομασία ηπείρου ή κράτους.
  Το θέμα με τα κεφαλαία έχει παραγίνει τις τελευταίες δεκαετίες μέχρι που είδα και σε κείμενο να αρχίζει η κάθε λέξη, χωρίς εξαίρεση, με κεφαλαίο γράμμα!

  3) «επαλαμβάνεται»
  Ξέχασες το να. Υποθέτω, ήθελες να γράψεις «επαναλαμβάνεται»

  4) «άσκημα»
  Το σωστό είναι «άσχημα» από το «σχήμα». Δεν λέμε «σκήμα», αλλά «σχήμα». Αν σε κάποιο χωριό κάποιος είπε άσκημα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα επαναλάβουμε το λάθος του, αλλά θα τον διορθώσουμε.

 89. 6, …5. Και Μίκος έγινα!…

  Ο Αντώνης Μίκος είναι εκλεκτός συνάδελφος σε υποτροπικό κλίμα και «υπέροχος άλλων»!

 90. Γιάννης Κουβάτσος said

  78. Όχι, αναφέρομαι στον πρώην υπουργό, που από τόσα αποφθέγματα για τα βιβλία, του φασίστα Κοντρεάνου βρήκε να μνημονεύσει.

 91. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  81 – Διάβασα «ΠΡΟΣΜΠΑΡΑΛΙΩΝΟΝΤΟΥΣΑΝ» μερικές φορές συμβαίνει.☺

 92. Γιά μια στιγμή, Στέλλα (72), σοβαρολογείς; Πώς είναι δυνατόν η Μαθηματική Εταιρία να είπε ότι το 0 δεν είναι αριθμός; ή και με οποιοδήποτε άλλο σκεπτικό να αμφισβήτησε ένα σύστημα που αποβλέπει στο να μοιράσει σε ίσα μέρη την κυκλοφορία των αυτοκινήτων; Να μου έλεγες ότι εισηγήθηκε για λόγους ισότητας και δικαιοσύνης να επιτρέπεται η κυκλοφορία ΟΛΩΝ των αυτοκινήτων στις 31 όσων μηνών έχουν 31 ημέρες (και στις 29/2 των δίσεκτων ετών), θα το καταλάβαινα — αλλά αυτό που λες παραείναι εξωφρενικό.

 93. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  90 – Είπαμε, άμα καταντήσεις υπουργός…!☺

 94. 14,
  Θυμάμαι πρόβλεψη καιρού από το ράδιο παλιά:

  «Ο καιρός θα είναι αίθριος
  έως ολίγον νεφελώδης,
  μετά τινων βροχών και καταιγίδων.» 😕

 95. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια και να με συμπαθάτε που έλειπα πολλές ώρες!

  11 Μου αρέσει πολύ αυτό με το «άνοιγμα του πουλιού»! Καποτε έπαιζα το Μπερντ -1. ζ4

  12 Ζηλευω, λέμε!

  15 Καλό!

  18 Ναι, αλλά ειναι καλτάΝκανάτι

  21 Κάπως έτσι

  22 Καραπουτάνα, με το συμπάθειο

  23 Τους μουσώνες να προσέχεις!

  26 Και βέβαια έχεις δίκιο

  29α Ωχ, εδώ έχεις δίκιο -τι θα γίνει με τις πανελλήνιες; Εκτός αν πάνε πιο αργα.

  31 Έχετε δίκιο. Ο προκάτοχός του -έστω κι αν δεν είναι ο αμέσως προηγούμενος.

  32 Αφού όλες οι λέξεις είναι ελληνικής αρχής!

  34 Δίκιο έχεις -αν θεωρήσουμε κανονικό κράτος το Βατικανό. Ας το κρατήσουμε για υποσημείωση.

  38 Πες το ντε, ποιο είναι;

  39 Και δείχνει να το μεταφράζει με το επαναβληδόν του Ηρόδοτου.

  40 Δεν είναι τόσο εύκολο, το EU monopoly είναι το μονοπώλιο της ΕΕ, όχι η ΕΕ των μονοπωλίων.

 96. Spiridione said

  80. Eίχες καμιά αμφιβολία από τη στιγμή που μάθαμε ποιος είναι ο Κοντρεάνου και η λεγεώνα του;
  Η γκουγκλομετάφραση εδώ. Το πιάνουμε το νόημα πάνω – κάτω:
  Books and library Legionnaires
  1) From your savings buying a book today, another tomorrow and make your library. A small library legionary. It is the pride and glory of your home. She will light mind and will direct always on track.
  2) When you want to do good to someone; if one love and if you want to get them joy; if you want to save a path wandering 83; He buys a little book «and send it to him. Small sacrifice will be rewarded when you know that you saved a man.
  3. Go as far as possible, you purchase only from Legionnaire directed. urges Mr. your friends to buy only from Legionnaire directed. If you know a trader, an advocate, an industrialist, let them buy stamps from us. Also any institution that needs stamps: buy them here. For thus give a helping hand huge battle between us and those who want to conquer this country. Young at all street corners waiting inviting the enemy with books and magazines, as you otr㬠of serving. Stay strong. Rejects poison. Buy only nationalist and Christian literature and sheets. Living water absorbs every word in writing Romanian-naţionalistlegionar. CZC

 97. 17, 😀
  Γς, αν όχι ο πιλότος, κάποιοι επιβάτες μάλλον!

 98. Spiridione said

  Κατά σύμπτωση αυτό το άρθρο επίσης έχει τα ίδια τσιτάτα με αυτό του Αργυρού στην αρχή και στο τέλος
  http://www.ideapolis.info/2014/12/blog-post_14.html?m=0

  Επειδή μας αρέσει και το θέμα των αποφθεγμάτων ή αποφευγμάτων, δυο λόγια για τη ρήση που αποδίδεται στον Κικέρωνα. Βρίσκω ότι υπάρχει η φράση του σε επιστολή του προς τον Βάρρωνα ως εξής:
  Si hortum in bybliotheca habes, deerit nihil.
  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0009%3Abook%3D9%3Aletter%3D4
  Αν έχεις έναν κήπο μ έ σ α στη βιβλιοθήκη σου, δεν θα σου λείπει τίποτα.
  Απ’ ό,τι διαβάζω αυτό ήταν μάλλον ένα φιλοσοφικό λογοπαίγνιο του Κικέρωνα, με αναφορά στον Κήπο (Hortus) του Επίκουρου.
  https://books.google.gr/books?id=c3g9AwAAQBAJ&pg=PA15&dq=si+hortum+in+bibliotheca+habes+deerit+nihil+cicero+varro&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwje0bvq0pbPAhXF6RQKHUMcC1wQ6AEIGjAA#v=onepage&q=si%20hortum%20in%20bibliotheca%20habes%20deerit%20nihil%20cicero%20varro&f=false

  Επίσης, απ’ ότι βλέπω ο Νίτσε κάπου την έχει τη φράση του Κικέρωνα παραλλαγμένη, είτε από λάθος είτε σκόπιμα:
  si hortum cum bybliotheca habes, deerit nihil.
  Cum αντί in. Δηλαδή, αν έχεις κήπο με βιβλιοθήκη δεν θα σου λείπει τίποτα. Ίσως από εκεί να ξεκίνησε η παρερμηνεία
  https://books.google.gr/books?id=PHlVNXnrdDkC&pg=PA291&dq=si+hortum+in+bibliotheca+habes+deerit+nihil+cicero+varro&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwje0bvq0pbPAhXF6RQKHUMcC1wQ6AEIIDAB#v=onepage&q=si%20hortum%20in%20bibliotheca%20habes%20deerit%20nihil%20cicero%20varro&f=false

 99. sarant said

  (και συνεχίζω)

  41 Για το peoples συμφωνούμε

  44 Δύο γενικές ίσως: του θρυλικού φιλιού της Τάιμς Σκουέρ

  49-52-57 Ναι; Τότε της Ευρώπης. Μερσί για την κατάρριψη

  50 Είναι πιο βατή η βιολογία; Θέλει απομνημόνευση, θέλει 19άρια

  58 Καλά λες

  60 Το είπαν και άλλοι για την Κινσάσα, αλλά σαν πολύ δεν είναι να έχει πλάτος 3-4 χλμ ο ποταμός;

  64 Μπα, δεν κουράζετε

  65 Προσταράτσωση! Δεν είναι έδαφος να το πεις προσεδάφιση 🙂

  80 Μάλλον δίκιο έχεις

  Τα σχόλια 85-88 είχαν κρατηθεί από τη σπαμοπαγίδα

  85 Το διόρθωσαν; Μας διαβάζουν τάχα;

  87 Ναι, το έχουν γράψεικι άλλοι πιο πριν 🙂

  88 Συνάδελφε καλησπέρα.

  α) Δεν ξέρω πότε διδασκόταν αυτή η γραμματική που λες

  β) Το «καινούργιος» είναι το πιο παλιό, το καθαρευουσιάνικο πες, διότι είναι πιο κοντινό στην ετυμολογία (καινόν έργον). Οι περισσότεροι δημοτικιστές γράφουν «καινούριος», εγώ΄για κάποιο λόγο προτιμώ το ‘γ’

  γ) Φοβάμαι πως θα διαφωνήσουμε. Η Κεντρική Ευρώπη είναι μια διακριτή γεωγραφική περιοχή γι’ αυτό και θέλει κεφαλαίο. Αν πεις, έστω, η κεντρική Αττική ή η κεντρική Πελοπόννησος θα βάλεις μικρό. Η Κεντρική Μακεδονία όμως με κεφαλαίο (είναι περιφέρεια)

  δ) Το λεξικό (ΛΚΝ) λέει «άσχημα» και «άσκημα», άρα και οι δυο τύποι για μένα είναι εξίσου αποδεκτοί.

 100. sarant said

  96 Εμ, στην τρίτη παράγραφο φανερώνεται

  98 Πολύ ψωμί έχει αυτό το σχολιο

 101. 65, …ο Ραν Ταν Πλαν του αέρα…

  Πλανάρεις, πάντως!

 102. 71, Εξαιρετικό!

 103. Λ said

  Υπάρχει και νόσος των Λεγεωνάριων όπως και νόσος των Σταυροφόρων

 104. 76β, Καλά τα λέει, νομίζω.

 105. Pedis said

  # 95 – 38 Πες το ντε, ποιο είναι;

  Το ξέρεις, το ξέρεις, αλλά αυτολογοκρίνεσαι … 🙂

  Πολύ καλύτερο κι από τα μεζεδάκια που κερνάει ο Χαρβαντόπαις αλλά με τη λέξη κλειδί, το Χάρβαρντ, μέσα.

  Πάντως, πρόκειται για δήλωση πολιτικού -τέλος πάντων- προσώπου, από μόνη της δυο πιατέλες Σαββατιάτικες. Κρίμα, κρίμα …

 106. Μαρία said

  99 (88)
  Ποτέ δεν διδάσκονταν και δεν θα μπορούσε άλλωστε. Η αντ. «τα» αντικαθιστά το άμεσο αντικείμενο ενώ η «τους» το έμμεσο, στην περίπτωση μας «στα κράτη». Αυτά στην κοινή. Εμείς εδώ λέμε π.χ. δώσ’ τα (ενν. στα παιδιά) κανένα φράγκο να πάρουν καραμέλες 🙂 Θυμάμαι το μακαρίτη τον Τσολάκη που το επισήμαινε στους μέλλοντες δασκάλους.

 107. …ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου,…υποτροπικής σημασίας έργο…προς το παράκτιο μέτωπο…

  Μπορεί και ιπποτροπικής σημασίας, λόγω πρώην ιπποδρόμου στο Φαληρικό Δέλτα.
  Από equestrian σε estuarian.

 108. …Εκτός από τον Γέρο του Μοριά, φαίνεται πως υπάρχει και το χοτ σποτ του Μοριά…

  Μα δεν λέει Μοργιά, λέει Μορϊά, Paul Mauriat!
  Είναι, προφανώς, ένα χότσποτ που δοκιμάζεις την αντοχή σου σε elevator music.
  🙂

 109. Pedis said

  # 107 – το ερώτημα είναι θα υποκύψουν ή θα υποτροπιάσουν;

 110. Pedis said

  εννοώ : υποτροπιάσουν

 111. Μεταφραστή (88), θα το πω ωμά, διότι κι εσύ γίνεσαι επιθετικός: λες ανοησίες.
  1) Το ρήμα ‘δίνω’ παίρνει δυο αντικείμενα, άμεσο και έμμεσο. Το άμεσο (αυτό που δίνω) εκφέρεται ανέκαθεν σε αιτιατική. Το έμμεσο, που εκφερόταν στην αρχαία σε δοτική (τον άρτον… δος ημίν σήμερον), εκφέρεται σήμερα είτε με την πρόθεση ‘σε’ (έδωσα λεφτά σ´ ένα φτωχό) είτε με ΓΕΝΙΚΗ (δεν δίνει του αγγέλου της νερό). Η δεύτερη σύνταξη είναι μάλιστα πιο συχνή όταν το έμμεσο αντικείμενο είναι αντωνυμία: δώσε μου λιγο νερό, σου έδωσαν αυτό που ζήτησες;
  Η γενική των προσωπικών αντωνυμιών στο γ´ πληθυντικό είναι και στα τρία γένη ΤΟΥΣ: είδα τους ανθρώπους/τις κοπέλες/τα παιδιά και ΤΟΥΣ έδωσα… Έτσι λοιπόν και «έφτιαξαν καινούργια κράτη και ΤΟΥΣ έδωσαν (=έδωσαν σ´ αυτά) ονόματα…» Το «τα έδωσαν ονόματα» λέγεται μεν σε πολλά μέρη, είναι όμως επαρχιωτισμός, ανάλογος με το «πλάκα με κάνεις;» ´η με το «τι με λες;»

  2) Η λέξη ‘καινούργιος’ προέρχεται από το ‘καινουργής’ και θέλει γ. Η γραφή ´καινούριος´, καίτοι διαδεδομένη, είναι λάθος.

  3) Η Κεντρική Ευρώπη, όπως π.χ. η Ανατολική Θράκη ή η Νότια Αμερική, είναι συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, δεν είναι δηλαδή απλώς και αορίστως το μεσαίο μέρος της Ευρώπης, και είναι λογικό να γράφεται με κεφαλαίο και στις δύο λέξεις.

  4) Το «επαλαμβάνεται» είναι παραδρομή τόσο καταφανής που δεν αξίζει καν τον κόπο να την επισημάνεις.

  5) Το «άσκημος» λέγεται ευρύτατα, και το να το γράψεις είναι θεμιτή υφολογική επιλογή, όπως το να γράψεις «εφτά» ή «προφήτεψα» αντί «επτά» ή «προφήτευσα» — αντίθετα με το «σκήμα», που σήμερα μας φαίνεται ψυχαρισμός.

  Μη προτρεχέτω η γλώσσα της διανοίας!

 112. Μωρέ καλά έκανε το ΠΑΜΕ, έστω κι ανορθόγραφα. Αλλά όταν φτιάχνεις το πανώ σε επαγγελματία, διάλε έπρεπε να το ελέγξουν.

  My Cynaxarion (από το τουήτα)

 113. Λ said

  Για την Κεντρώπη: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Central_Europe

 114. Λ said

  111. Δίδω τινί τι

 115. Γς said

  83:

  >Γράφω, το 1990, το περιστατικό που λές, ήταν εκεί κοντά, αλλά με αλεξίπτωτο πλαγιάς (παραπέντε) δυο τρία χρόνια πρίν, εξ ού και το μάλωμα από τον αδερφό μου

  Και για να ζηλέψετε, παρακάλεσα τον Λάμπρο να μας αφηγηθεί δυό φορές το περιστατικό αυτό.

  Την μια πριν μια βδομάδα στην κόρη μου και την άλλη προχτές στην φίλη μας τη Ρεγγίνα.

  Οτι πρέπει για νευρολαχταριστικό των γυναικών πίνοντας τον καφέ τους ή το τσάι τους στη καφετέρια Bao Bar (Μέλι Γάλα) κοντά στο γνωστό μας «Καπηλειό» στη γειτονιά του, που είχαμε βρεθεί όλοι μας τότε.

  Δοκιμάστε τον. Λέει πάντα την ιστορία, όπως μας την είχε περιγράψει εδώ!

 116. cronopiusa said

  http://surprise.ly/v/?PK0Hl0kWELE:0:0:0:100

 117. sarant said

  105 Αυτό, αν και όπως ειπώθηκε, είναι τοποθέτηση -δεν έχει γλωσσικό λάθος. Κι επειδή εγώ θεωρώ ότι η Φωτίου είναι σοβαρός άνθρωπος, θα ήθελα να ακούσω και το σκεπτικό της..

  111 Νάσαι καλά

  106-112 Σε επαγγελματία τα φτιάξανε;

 118. spatholouro said

  96
  «Eίχες καμιά αμφιβολία από τη στιγμή που μάθαμε ποιος είναι ο Κοντρεάνου και η λεγεώνα του;»

  Ε, δεν είμαι και τόσο ξύπνιος, άσχετα αν το παίζω…

 119. Γς said

  108:

 120. Pedis said

  παράβαση καθήκοντος , λέει …

 121. 117γ ναι, σε επαγγελματία με μεγάλη μηχανή εκτύπωσης σε καμβά.
  Δεν πιστεύω νάχει τέτοια μηχανή το κόμμα. Είναι ακριβές.

 122. Λ said

  http://en.metapedia.org/wiki/Talk:Corneliu_Zelea_Codreanu

 123. 120

 124. Λεώνικε (54), μια που το θέλεις, ας σχολιάσω κι εγώ την επιστολή του Franco Mantanari της FIEC:
  Pro domo μιλάει ο άνθρωπος, το γόητρο και τα συμφέροντα του σιναφιού του προασπίζει. Δεν απευθύνεται άλλωστε μόνο στον Φίλη: τα ίδια (χωρίς να μπαίνει σε τόσες λεπτομέρειες) λέει και στη Γαλλίδα ομόλογό του.
  Φαίνεται όμως να αγνοεί ότι:
  1) Τα αρχαία ελληνικά είχαν καταργηθεί από το Γυμνάσιο, ή τουλάχιστον από την Α´ και Β´ Γυμνασίου, ήδη με τη μεταρρύθμιση του Παπανούτσου το 1964. Τότε πήγα Γυμνάσιο και το θυμάμαι καθαρότατα. Στην Γ´ Γυμνασίου πρωτοκάναμε αρχαία, δεν ξέρω αν έτσι προέβλεπε το πρόγραμμα του Παπανούτσου ή αν τα επανέφεραν εν τω μεταξύ οι αποστάτες.
  2) Λατινικά, εγώ που έκανα Λύκειο επί Χούντας, δεν έκανα ποτέ. (Ήξερα ότι κάτι στοιχειώδη κάνανε στο Κλασικό.) Είναι δηλαδή υπόθεση τουλάχιστον μισού αιώνα η κατάργησή τους.
  3) Ο Επιτάφιος του Περικλέους είναι βεβαίως σημαντικότατο κείμενο, αλλά όταν είσαι 18 χρονών κι έχεις να παλέψεις με τη γλώσσα του Θουκυδίδη, μόνο το «φιλοκαλούμεν άνευ…» σου μένει. Τον έκανα κι εγώ στην τελευταία τάξη, και ήταν η πρώτη φορά (και η τελευταία, διότι… αποφοίτησα) που αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω φυλλάδα.
  Μια εισαγωγή στα αρχαία ελληνικά, ίσως με ευαγγελικές περικοπές και με κάτι σαν το βιβλίο του Μπαμπινιώτη για μια γεύση της ελληνικής διαχρονίας, σαφώς και με τη δέουσα παθητική έκθεση σε βαριούτσικη καλογραμμένη καθαρεύουσα (Ροΐδη π.χ. ή Ραγκαβή), είναι, πιστεύω, το αναγκαίο και επαρκές για το μεγάλο πλήθος των Ελλήνων μαθητών Λυκείου. Τώρα, αν θέλουμε να υπάρχουν και μερικά Κλασικά Λύκεια, όπως υπάρχουν και καλλιτεχνικά ή μουσικά, και όπως (ανίερη σύγκριση!) υπάρχουν και τεχνικά-επαγγελματικά για όσους τα θέλουν, άλλο ζήτημα.

 125. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

  11, 95
  Το άνοιγμα του πουλιού δεν είναι τίποτα. Στην περσινή ταινία «Θυσιάζοντας ένα πιόνι» οι (επίσημοι, κινηματογραφικοί) υπότιτλοι δεν έβγαζαν κανένα νόημα όταν αναφέρονταν στο σκάκι. Το αποκορύφωμα ήταν η περιγραφή ενός σατανικού γκαμπί όπου θυσιαζόταν ο …βασιλιάς.

  Την επίθεση του γλειφιτζουριού την ξέρατε;
  goo.gl/co2PwY

 126. Babis said

  «Πέθανε η νοσοκόμα του θρυλικού φιλιού στην Τάιμς Σκουέρ»
  Να με συγχωρήσεις Νίκο αλλά και αυτό μεζεδάκι είναι. Ήταν άρρωστο το φιλί και χρειαζόταν νοσοκόμα; Καμιά φορά δεν πειράζει να πλατειάσομε λίγο πχ. «Πέθανε η νοσοκόμα που έγινε γνωστή από το θρυλικό φιλί στην Τάιμς Σκουέρ» ή κάτι τέτοιο.

  Σε σχέση με τον Κορνήλιο. Κοντρεάνου. Τα αποφθέγματα με υπογραφή έχουν το κύρος του υπογράφοντος. Αν δεν ξέρεις ποιός είναι αυτός που το είπε είναι τουλάχιστον ανούσιο να τον αναφέρεις, για να μην πω ανόητο.

  Ο όρος προσυδάτωση είναι καθιερωμένος εδώ και πολλά χρόνια για κάθε περίπτωση υδάτινης επιφάνειας ακόμα και θάλασσας. Θα ακουγόταν τουλάχιστον περίεργο να λέγαμε προσγειώθηκε ή προσεδαφίστηκε στον ποταμό.

 127. ndmushroom said

  Άργησα λίγο σήμερα και έτσι δεν ξέρω αν ειπώθηκε, αλλά το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ έχει παράδοση στα αντισυμβατικά αγγλικά. Κλασικό παράδειγμα το Crisis pay the plutocracy, από το 2010, που εξακολουθεί να με ρίχνει κάτω από τα γέλια κάθε φορά που το βλέπω.
  http://www.gettyimages.be/detail/nieuwsfoto's/members-of-the-communist-affiliated-pame-labour-union-nieuwsfotos/102543777#members-of-the-communistaffiliated-pame-labour-union-block-the-to-picture-id102543777

 128. Δια μηχανικούς, ιστορικούς και άλλους

  http://www.theatlantic.com/photo/2016/09/building-a-13th-century-castle-in-the-21st-century/500204/

 129. Λ: βρε, πόσοι ασχολούνται με τον Κοδρεάνου, πίσσα στα κοκκαλά του!

 130. ΓιώργοςΜ said

  Περί προσυδάτωσης, προσταράτσωσης κλπ, επειδή το ρίξαμε στην πλάκα να σημειώσω πως σαφώς έχουν νόημα η προσγείωση, προσνήωση και προσυδάτωση, καθώς είναι τρεις διαφορετικές διαδικασίες. Άλλη εκπαίδευση χρειάζεται ο πιλότος για να κατεβάσει αεροπλάνο στο έδαφος, άλλη για να το κατεβάσει σε αεροπλανοφόρο και άλλη για να κατεβάσει ένα υδροπλάνο.
  Από κει και πέρα βέβαια, όρεξη να ‘χει κανείς να παίζει με τις λέξεις…

 131. Μαρία said

  123
  Παρέμβαση της Εισαγγελίας για ρατσιστική βία στο Ωραιόκαστρο https://www.thepressproject.gr/article/100033/Parembasi-tis-Eisaggelias-gia-ratsistiki-bia-sto-Oraiokastro

 132. Μπάμπη (126), αυτό ξαναπές το. «Τα αποφθέγματα με υπογραφή έχουν το κύρος του υπογράφοντος. Αν δεν ξέρεις ποιός είναι αυτός που το είπε είναι τουλάχιστον ανούσιο να τον αναφέρεις, για να μην πω ανόητο.» Και άμα ξέρεις, και είναι αυτός που στην προκειμένη περίπτωση είναι, ε, μην τον επικαλείσαι. Αμα τώρα πω για την π… που θέλει να κρυφτεί, αλλά…, θα φταίω;

 133. 131

  Θα εκδοθεί πόριζμα μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας για τη Χ.Α.;

 134. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  124.1 Κατά πάσα πιθανότητα τα επανέφεραν οι αποστάτες.

  Παρέμπ, έμαθα τις προάλλες ότι στην ίδια μεταρρύθμιση Παπανούτσου οι εισαγωγικές στα πρότυπα έγιναν (για εναν χρόνο, τόσο πρόλαβαν) με κλήρωση.

  125 🙂

  126 Ε, ο τίτλος θα είναι μοιραία συνοπτικός

 135. Λ said

  129. O φασισμός βρικολάκιασε. Να φανταστείς προχθές αντιπροσωπία της ΧΑ επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Κυπριακής βουλής.

 136. Pedis said

  # 131 – Υπάρχει και η απόψη ότι εκείνοι οι Ωραιοκαστρίτες γονείς είχαν αλτρουιστικά κίνητρα.

 137. 29, …δεν θα έχουν εξετασθεί στα Μαθηματικά αλλά στη Βιολογία. Δεν είναι εξ ίσου συναφής η Βιολογία;…

  Πολύ ενδιφέρον ερώτημα – ακολουθεί σεντόνι.

  Μαθηματικά και βιολογία έχουν πολλά κοινά (ιδίως σήμερα, όπως πολύ σωστά επισημάνθηκε στο σχόλιο) αλλά και μια βασική διαφορά:

  Τα μαθηματικά είναι απαγωγική επιστήμη (ορίζω τα αξιώματά μου και δια της λογικής βγάζω συμπεράσματα, τα οποία ισχύουν ες αεί) ενώ η βιολογία είναι επαγωγική επιστήμη (διατυπώνω μία υπόθεση, και εξετάζω αν τα πορίσματα που συνεπάγεται η υπόθεση επαληθεύονται από μετρήσεις).

  Επομένως, εξέταση στην βιολογία την καταλαβαίνω να εστιάζεται στο ποιες είναι οι κρατούσες βασικές υποθέσεις αυτής της επιστήμης, και με ποιον τρόπο διατυπώθηκαν και επαληθεύτηκαν (και ποιες όχι). Εξέταση στα μαθηματικά την καταλαβαίνω να εστιάζεται στους τρόπους με τους οποίους παράγονται πορίσματα από βασικές αρχές δια της λογικής, και ποια είναι μερικά βασικά τέτοια πορίσματα.

  Ως θεώρημα, ο αλγόριθμος του Ευκλείδη για τον μέγιστο κοινό διαιρέτη δεν χρειάζεται πειραματική επαλήθευση και δεν πρόκειται να καταριφθεί. (Σε κάποιο βιβλίο με θεωρία αυτομάτου ελέγχου είχα διαβάσει πως θεωρείται το αρχαιότερο θεώρημα του οποίου οι γενικεύσεις ακόμα παράγουν ενδιαφέροντα αποτελέσματα.)

  Αντίθετα, ο πασίγνωστος νόμος του Νεύτωνα (F = G (Mm)/(r^2) ), πολλά πορίσματα του οποίου είχαν επαληθευτεί πανηγυρικά από προηγούμενες και κατοπινές μετρήσεις, δεν αποτελεί θεώρημα. Μάλιστα, τελικά «καταρίφθηκε»* όταν, τον 19ο αιώνα, η τροχιά του Ερμή γύρω από τον ήλιο βρέθηκε, με μετρήσεις, να τον παραβιάζει συστηματικά. Η γενική σχετικότητα έλυσε, τελικά για την ώρα, το πρόβλημα, στα όρια της ακρίβειας των μετρήσεων.

  Φυσικά, τα μαθηματικά είναι βασικό εργαλείο για εξαγωγή λογικών πορισμάτων, με βάση είτε αξιώματα, είτε υποθέσεις (όπως έχει επισημανθεί από πολλούς, πχ Φάυνμαν) και ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή η διαίσθηση που παρέχουν οι φυσικές επιστήμες μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για σπουδαίες μαθηματικές ανακαλύψεις. (Ας θυμηθούμε και την γεω-μετρία.) Στον αντίποδα, η δυσκολία της θεωρίας χορδών ή και άλλων πρόσφατων θεωριών να παραγάγουν πορίσματα που επιδέχονται σύγκριση με μετρήσεις έχει επικριθεί σοβαρά από πολλούς φυσικούς.

  Για την βιολογία, ειδικότερα, έχουν δοθεί μέχρι και Νόμπελ όχι μόνον σ’ αυτόν που έκανε τα πειράματα (Σαλβαδόρ Λουρία) αλλά και σ’ αυτόν που διατύπωσε τα (διόλου προφανή) πορίσματα που προκύπτουν από κάποια θεωρία (Μαξ Ντελμπρίκ).

  Παρόλο, λοιπόν, που μαθηματικά και βιολογία έχουν πολλά κοινά, νομίζω πως η εξέταση στο ένα ή στο άλλο μάθημα δίνει διαφορετικές πληροφορίες για τον εξεταζόμενο.**

  ____________
  * Αλλά παραμένει εκπληκτικά χρήσιμος, καθότι «All models are wrong, but some are useful»

  ** Βάζω και την γκρινίτσα μου σε υποσημείωση: Η εμπειρία μου στην μέση και ανώτατη εκπαίδευσή μου ήταν υπερβολική έμφαση στην διατύπωση πορισμάτων δια της λογικής και σχεδόν απελπιστικά ελλιπής κάλυψη πειραματικών δεδομένων που επαληθεύουν ή καταρίπτουν υποθέσεις. Το πρώτο δεν ήταν αναγκαστικά κακό (προσωπικά το απέλαυσα κι αυτό – βίτσια είν’ αυτά… 🙂 ), αλλά το δεύτερο μπορώ να πω πως έχει ευρύτερες επιπτώσεις για το πώς καταλαβαίνει κανείς τον κόσμο: Με βάση τι σκαρφίζεται στο μυαλό του ή με βάση το τι καταλαβαίνει να συμβαίνει γύρω του – υπόθεσή μου, που δεν έχω δοκιμάσει επαρκώς πειραματικά, αν και έχω κάποια δεδομένα! 🙂

 138. 137

  Ωχ, Μπαναΐαμ΄! Τι εξυπνάκιας κι αυτός ο πιτσιρίκος… https://cdn.theatlantic.com/assets/media/img/photo/2016/09/photos-of-the-week-910-916/w29_603209902/main_1500.jpg

 139. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  101 – Run air plan(e).☺

  130 – Η αρχή είναι ίδια, ουσιαστικά όλοι οι πιλότοι αν βρεθούν στην ανάγκη, μπορούν να κατεβάσουν το αεροπλάνο οπουδήποτε, κάτι που αποδείχτηκε και με το συμβάν στον ποταμό Χάντσον. Εννοείται βέβαια πως για την κάθε περίπτωση χρειάζεται εξειδίκευση.

 140. Pedis said

  # 139 – το ‘χει δουλέψει το υφάκι αυτό. Σε μερικά, όχι πολλά, του βγαίνει ακόμα ισορροπημένο. Αν επιμείνει και το παραχέσει μπορεί να του βγει σε Σαρλί χωρίς εικόνες.

 141. 140, 130

  Ο τύπος πέταγε ανεμόπτερα από έφηβος, μετά εκπαιδεύτηκε πιλότος στην αμερικάνικη σχολή Ικάρων, ύστερα πέταγε Φάντομ, και -τέλος- πέταγε κάτι δεκαετίες με επιβατικά αεροσκάφη.
  Αλλά όταν μετά την υποδειγματική προσυδάτωση, βεβαιώθηκε πως δεν είχε μείνει κανένας επιβάτης στο αεροσκάφος, το πρώτο που έκανε ήταν να πάρει τηλέφωνο τη μαμά του! ❤

  https://en.wikipedia.org/wiki/Chesley_Sullenberger

  Αλλά εμένα μ' αρέσει κι αυτός ο ιπτάμενος κάνγκουρας!

  https://www.instagram.com/p/BJeHPmBBn6m/?taken-by=bobbybreeden

 142. 142 Πόσο χρονώ ήταν η μαμά του;! Στην ταινία παίρνει τη γυναίκα του πάντως.

 143. sarant said

  136 Το ΕΛΑΜ τι κάνει τώρα που έγινε κοινοβουλευτικό κόμμα;

 144. 142

  Γεννήθηκε το ’51. Το 2009 που έγινε η προσθαλάσσωση, ήταν 58 χρονώ. Ε, η μαμά θα είχε πατήσει τα 80+.

 145. 128,
  Πολύ ωραίο το κάστρο!
  Κατά διαβολική σύμπτωση, μάλιστα, στην φωτογραφία #5 έχει λεζάντα

  A laborer in a horse-drawn carriage works on the medieval fort called Guedelon.

  που περιλαμβάνει work και labor στην ίδια πρόταση.

 146. 146

  τίποτε δεν είναι τυχαίο!

  142, 143

  Η μαγκιά του πιλότου είναι ότι προσποτάμισε το Αιρμπάς χωρίς ισχύ και με τους κινητήρες να κρέμονται ψόφιοι κάτω απ’ τα φτερά. Ποιός ξέρει πόση υδροδυναμική αντίσταση θα είχαν αυτές οι γκουμούτσες…

 147. ΓιώργοςΜ said

  138 Εξαιρετική τοποθέτηση!
  Για την ταμπακιέρα όμως, αν δηλαδή για να σπουδάσει κανείς Χημεία είναι καλύτερα να ξέρει τα Μαθηματικά ή τη Βιολογία της 3ης Λυκείου, νομίζω μικρή σημασία έχει. Στο πρώτο έτος μπορούν να τροποποιηθούν -αν έχει νόημα- τα μαθήματα έτσι ώστε να εξομαλυνθούν οι διαφορές.
  Να πω και μια ιστορία κάπως σχετική με την υποσημείωση και σίγουρα σχετική με τη Χημεία:
  Ένας θείος μου, ο οποίος δεν είχε καλοτελειώσει το Δημοτικό, είχε μια βιοτεχνία σαπουνιών κλπ έχοντας μάθει εμπειρικά την τέχνη. Εξαιρετικά ευφυής και εφευρετικός, πειραματιζόταν συνεχώς, και χωρίς να έχει καμμία θεωρητική κατάρτιση έφτιαχνε καινούρια προϊόντα.
  Κάθε προϊόν, για να κυκλοφορήσει στην αγορά χρειάζεται έγκριση. Τότε η διαδικασία απαιτούσε ένας χημικός να υποβάλει τον φάκελο, και ο θείος μου συνεργαζόταν με κάποιον.
  Κάποια μέρα, ο χημικός έκανε ένα πείραμα προσπαθώντας να φτιάξει κάποιο παρόμοιο υλικό και ζήτησε από το θείο μου να παρακολουθήσει και να του πει τη γνώμη του στο τέλος. Η οποία γνώμη ήταν, αν μεταφέρω σωστά τη στιχομυθία:
  «Τελείωσες;»
  «Ναι.»
  «Πέταξέ το.»
  Και το πέταξε.

  Δε θέλω να πω πως είναι άχρηστες οι σπουδές στο Χημικό, όμως σίγουρα δεν αρκούν από μόνες τους. Κάποιος που θέλει να γίνει χημικός μπορεί να τα καταφέρει ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία. Ομοίως, κάποιος που έγινε χημικός κατά τύχη, επειδή έτυχε να γράψει Χ στις εξετάσεις, αλλά δεν τον ενδιέφερε, δεν θα τα καταφέρει ποτέ πραγματικά να γίνει πολύ καλός σε αυτό.

 148. Πέπε said

  @115:
  > > Δοκιμάστε τον. Λέει πάντα την ιστορία, όπως μας την είχε περιγράψει εδώ!

  Μια ιστορία που την έχει γράψει κιόλας κανείς, είναι πιο εύκολο να θυμάται πώς να τη λέει. (Εσύ, Γς, αφού έχεις καταγράψει τόσες δικές σου στο μπλογκ σου, καταλαβαίνεις τι εννοώ.)

  Κατά τα άλλα, δεν το θεωρώ υποχρεωτικό να λέει κανείς την ιστορία πάντα ίδια. Όταν ο σκοπός είναι η ευχαρίστηση της αφήγησης και της ακρόασης (ή ανάγνωσης), το θεωρώ νόμιμο να τη βελτιώνει κανείς μετά από κάθε «ανοιχτή πρόβα». Οι περιπτώσεις όπου προέχει η ιστορική ακρίβεια είναι άλλες.

  (Δεν αναφέρομαι στον Λάμπρο και τη συγκεκριμένη φάση. Παίρνω αφορμή από το σχόλιό σου για να πω μια γενικότερη σκέψη.)

 149. ΓιώργοςΜ said

  140β Ένας πιλότος πολιτικής αεροπορίας δεν ξέρει απαραίτητα να προσνηώσει (=κατεβάσει σε αεροπλανοφόρο) οτιδήποτε, και οι διαδικασίες ανάγκης είναι κάτι στο οποίο εκπαιδεύεται κανείς, αλλά είναι διαφορετικές για νερό και έδαφος. Οπότε, πιστεύω πως καλά κάνουμε και χρησιμοποιούμε τους τρεις τουλάχιστον όρους.

 150. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εντάξει, σαββατόβραδο, ας μη μαυρίσει η ψυχή μας με τα Ωραιόκαστρα, ποτέ δε λείπουν…Υπάρχουν, όμως, και τα σχολεία τα δικά μας, το 51, το 54, το 55 Αθηνών, που υποδέχτηκαν ήδη, χωρίς παρατράγουδα, τα προσφυγόπουλα του Σίτι Πλάζα και περιμένουμε, εμείς οι δάσκαλοί τους, την υλοποίηση των εξαγγελιών του υπουργείου περί τάξεων υποδοχής κλπ, ώστε όλη αυτή η προσπάθεια να μην έχει απλώς συμβολικό χαρακτήρα, όπως τώρα, αλλά να οδηγήσει στην ουσιαστική εκπαίδευση και βοήθεια προς αυτά τα βασανισμένα παιδιά:

  http://www.elaliberta.gr/%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/2020-%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B8%CE%AE%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF

 151. cronopiusa said

 152. 151

  Τα παιδιά του Σίτι Πλάζα ήταν πολύ δύσκολα στην αρχή. Τάκαναν όλα ίσωμα, όταν ήταν περιορισμένα σε τέσσερις τοίχους. Σιγά-σιγά γλύκαναν. Έτσι είναι: άμα είσαι έξι χρονώ κι έχεις δει σκοτωμούς, έχεις περάσει θάλασσα νυχτιάτικα, έχεις κοιμηθεί στη βροχή, δεν στρώνεις με την πρώτη βδομάδα.
  Καλό κουράγιο νάχετε, γιατί θα σας θυμούνται για πάντα.

 153. Πώ, ρε, έβαλα να δώ ένα ντοκιμαντέρ του Ντέιβιντ Ατένμπορω με πολικές αρκούδες και φάλαινες και ο ΣΚΑΙ τόκοψε και μεταδίδει το λόγο του Κούλη στη ΔΕΘ.
  Αληθινά ζώα θέλω να δώ, γμτ!

 154. sarant said

  151-153 Έτσι!

 155. 155

  Μία μόνο φορά πήγα στο Σίτυ Πλάζα. Κάθομαι στο ρεσέψιο μ’ ένα φίλο ηλεκτρολόγο, που έκανε μαστορέματα, και βλέπω ένα σμάρι παιδόπουλα να έρχονται. Μαζί τους είναι ένας υπέροχος πιτσιρίκος και μόλις στρίβει, βλέπω πως λείπει το αριστερό του χεράκι από τον αγκώνα. Με γμσε! Δεν ξαναπήγα. Βοηθάω με τον τρόπο μου.

 156. Ιάκωβος said

  Ο Τσίπρας χτες μας είπε

  «έστω και με αισχυντηλό τρόπο, μπαίνει στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα»

  Μας κούφανε. Υποθέτω οτι το » αισχυντηλός τρόπος» θεωρητικά βγάζει νόημα. Όμως είναι Ελληνικά αυτά; Που την ξέθαψε τη λέξη;

  Έχω να την ακούσω χρόνια.
  Μιμόζα η αισχυντηλή.

 157. 157

  μπας και ήθελε να πεί «μην αγγίζετε αυτά τα θέματα!» γιατί την μιμόζα τη λέγανε και μη-μου-άπτου.

 158. Πάνος με πεζά said

  @147 : Σε πολλούς τύπους αεροπλάνων πάντως, οι κινητήρες είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε ν’ αποσπώνται, και μάλιστα να φεύγουν προς τα πάνω, για να μην κόψουν τα φτερά. (Προφανώς βέβαια, όταν βυθιστούν στο νερό είναι αδύνατον να γίνει αυτό…)

 159. Πάνος με πεζά said

  Μακεδονία TV το κάναμε…

 160. 159

  ναι, το έχω ακούσει αλλά εν προκειμένω οι κινητήρες έμειναν στη θέση τους.

 161. 160

  ναιναι, έχει κι απόψε.

 162. Γιάννης Κουβάτσος said

  Σ’ ευχαριστούμε, Σκύλε. Το κακό είναι ότι, προς το παρόν, μόνο χαμόγελα και χάδια στο κεφάλι μπορούμε να προσφέρουμε σ’ αυτά τα παιδιά. Η γλώσσα, βλέπεις…Πρώτες μέρες είναι ακόμα, βοηθάνε οι αλληλέγγυοι, αν βοηθήσει και το υπουργείο, θα στρώσουν τα πράγματα…

 163. spatholouro said

  157
  Ε, ρε μάνα μου: νόημα δεν βγάζει με κανέναν τρόπο -μόνο μάτι

 164. Πάνος με πεζά said

  Κι επειδή στα νιάτα μας όλοι πετάξαμε με τον Flight Simulator της Microsoft, να τώρα πια μια έκδοση online, από άλλη εταιρία, αλλά με γκουγκλικό ρεαλισμό, για να μην ξοδεύετε μαλλιοκέφαλα σε μνήμες και κάρτες οθόνης…Πατήστε FLY, διαλέξτε κάποιο από τα ωραία αεροπλάνα και landscapes που έχει (μπορείτε να πάτε και όπου αλλού, αρκεί να βρείτε στον navigator ένα παρακείμενο αεροδρόμιο και να του πείτε Fly by.
  Tου λείπουν τα ραδιοβοηθήματα, αλλά τουλάχιστον έχει αυτόματο πιλότο και δείχνει τα headings των διαδρόμων.
  Mερικές πτήσεις π.χ. στις Άλπεις ή στο Έβερεστ, κόβουν την ανάσα…

  Καείτε ελεύθερα, Σαββατόβραδο είναι.

  http://www.gefs-online.com/

 165. 148,
  Πλάκα η ιστοριούλα! 🙂
  Για βιολογία/μαθηματικά, λογικότερο μού φαίνεται να ζητηθεί η γνώμη του Χημικού (ή όποιας άλλης σχολής επηρεάζεται) για το ποια πιστεύουν ότι είναι η πλέον αξιόπιστη αξιολόγηση υποψήφιων φοιτητών.

 166. sarant said

  157 Εστω και δειλά….

  165 Ολοι; Όχι όλοι!

 167. spyridon said

  85, 99

  Τους έστειλα εγώ την παρατήρηση και παραπομπή στο άρθρο του Νικοκύρη για την διπλή άρνηση. Το διόρθωσαν αμέσως μετά.

 168. Γιάννης Κουβάτσος said

  Έχει ξαναχρησιμοποιήσει το επίθετο αισχυντηλός ο Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, τέτοιες μέρες, το 2013. Μάλλον θα διάβαζε συστηματικά τον Τριάντη στην «Ε», αφού κι αυτός την έγραφε τακτικά στα κείμενά του, μαζί με αρκετές ακόμα εξεζητημένες λέξεις.

 169. Πέπε said

  85, 168:
  Το ‘χουμε χιλιομυριοσυζητήσει, αυτό με τη διπλή άρνηση, αλλά εξακολουθώ να μην μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται.

  Αγγλισμοί και λοιποί ξενισμοί υπάρχουν ένα σωρό στη γλώσσα μας, και σε κάθε γλώσσα, άλλοι ενσωματωμένοι ομαλά, άλλοι ανώμαλα, άλλοι που σταδιακά εξομαλύνθηκαν και πάει λέγοντας. Αυτά συμβαίνουν, και υπάρχει ένας τρόπος που συμβαίνουν.

  Αλλά με ποιον τρόπο είναι δυνατόν ένας φυσικός ομιλητής ν’ αρχίσει να πιστεύει ότι δε λέμε «δεν ήρθε κανείς» αλλά «κανείς ήρθε»;;; Είναι λες και κάποιος τον έπεισε ότι το σωστό δεν είναι «άσπρο» (για το χιόνι π.χ.) αλλά «μαύρο».

 170. Dimitris said

  #170
  Στο τελευταίο μου ταξίδι από Αθήνα για Λονδίνο με χαρά μου άκουσα ότι η Aegean επιτέλους άλλαξε το” … Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε όλες τις πτήσεις της Aegean…” σε “… Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε καμία πτήση της Aegean…”

 171. Basil Tatsis said

  Κε Σαραντάκε οι Ελληνοαμερικανοί εδώ λένε «…στο Τάϊμς Σκουέαρ «.
  Επι τη ευκαιρία,το άρθρο σας και πάλι εξαιρετικό .Διασκεδάζω ιδιαίτερα όταν προσπαθείτε να πείσετε τούς παλαβιάρηδες ( ματαίως;) ότι η αρχαία Ελληνική γλώσσα δεν είναι μαθηματική ,νοηματική ,υπεραριθμολεξική κλπ και ότι οι υπολογιστές δεν μιλούν αρχαία Ελληνικά.»Τι τηνικάδε αφίξαι;»😂😂😂Ωραίο!

 172. κουτρούφι said

  #166.
  Το #29 μάς πληροφορεί ότι γνώμη εξέφρασε η Ένωση Ελλήνων Χημικών.

 173. Γιάννης Ιατρού said

  172: Τι τηνικάδε αφίξαι; που σημαίνει «Τί τενεκέδια φέρνεις (…Κρίτων)» Να λέγονται αυτά. ε; 🙂

 174. Νίκος Κ. said

  95: Οι Πανελλήνιες δεν μπορούν να πάνε πιο αργά γιατί τότε οι διορθώσεις των γραπτών θα μπούνε στον Ιούλιο και θα χρειάζεται να πληρωθούν επί πλέον χρήματα (καθότι χρονικό διάστημα αδειών). Όπερ άτοπο (που λέγαμε παλιά 🙂 ).

 175. ΓιώργοςΜ said

  174 Περίτρανη απόδειξη πως τα «τενεκέδια» είναι αντιδάνειο, έ; 😛

 176. ΓιώργοςΜ said

  175 Τον (πολύ) παλιό καιρό η διόρθωση πληρωνόταν με το κομμάτι, αν δεν έχει αλλάξει δε νομίζω πως θα υπάρχει πρόβλημα. Ας μας ενημερώσουν οι εντός των αντικειμένων βρισκόμενοι (=αυτοί που είναι μέσα στα πράγματα, αλλά στις πανελλαδικές οφείλουμε να είμαστε λίγο πιο πομπώδεις).

 177. ΓιώργοςΜ said

  169 Αυτό πάλι να χρησιμοποιεί δύσκολες λέξεις… Πιο δύσκολες κι απ’ την «αλλοτρίωση»!
  (1:00, 7:21, 8:16)

 178. Πέπε said

  @171:
  «Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε όλες τις πτήσεις της Aegean» δεν είναι σπουδαία διατύπωση, και άριστα έκαναν που τη διόρθωσαν. Αλλά εν πάση περιπτώσει ήταν ελληνικά! Αν έλεγαν «το κάπνισμα επιτρέπεται σε καμία πτήση» (ή έστω και με άλλη σειρά) δε θα ήταν καμία γλώσσα.

  Το «δεν επιτρέπεται σε όλες τις πτήσεις» ναι μεν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτρέπεται σε κάποιες, αλλά όχι και τη βεβαιότητα. Αν όλες οι πτήσεις είναι 100 και το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε όλες, τότε υπάρχουν από καμία έως και 99 πτήσεις όπου επιτρέπεται, όχι από μία έως και 99.

  Όπως και να ‘χει, ο σκοπός μοιάζει να είναι να αποφευχθεί η «κακιά» λέξη απαγορεύεται. Πρώτα, μηχανικά, κάποιος σκέφτηκε ότι πιο ανώδυνο συνώνυμο είναι το «δεν επιτρέπεται» και, μετά από κάμποσο καιρό, διαπίστωσαν ότι αυτό απαιτεί και λίγο αναδιάρθρωση της υπόλοιπης φράσης.

  Γεγονός παραμένει ότι το κάπνισμα είναι ανεπίτρεπτο σε κάθε πτήση της Aegean.

 179. Πέπε said

  179 συνέχεια:

  Κι εδώ που τα λέμε, το πραγματικά σαφές θα ήταν απλά και σκέτα «Απαγορεύεται το κάπνισμα». Ούτε μας νοιάζει τι γίνεται σε τυχόν άλλες πτήσεις της Ετζίαν, ούτε πρόκειται για καμιά ιδιορρυθμία της εταιρίας. Υποτίθεται ότι ξέρουμε ότι το κάπνισμα απαγορεύεται γενικά στους κλειστούς χώρους. Όποιος δεν το ξέρει, δε θα απευθυνθεί στην Ετζίαν και δη στην αεροσυνοδό της πτήσης του για να το μάθει, του αρκεί να μάθει τι ισχύει εδώ που βρίσκεται.

  Αλήθεια, λένε σκέτο «πτήσεις της Ετζίαν» ή «Πτήσεις της Ετζίαν μέλος της Σταρ-Αλάιανς»;

 180. ΓιώργοςΜ said

  180 Εδώ μπαίνει το μάρκετινγκ και λέει πως δεν κάνει να «απαγορεύεται» κάτι στους αγαπητούς πελάτες. Απλώς δεν επιτρέπεται. Για τον ίδιο λόγο (για να μη νιώσουμε ριγμένοι εμείς της τρέχουσας πτήσης), το απαλύνουν δικαιολογούμενοι ότι συμβαίνει σε όλες τις πτήσεις της εταιρείας.

 181. Πάνος με πεζά said

  Eνώ στο Μετρό, με λίγο ψάξιμο παραπάνω, το λένε και μαρκετίστικα και σωστά : Σας ενημερώνουμε ότι σε όλους τους χώρους του Μετρό δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων και ποτών.

 182. Πάνος με πεζά said

  μικρή προσθήκη : …δεν επιτρέπεται το κάπνισμα και η…

 183. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  138 – Για πές κάνα δεδομένο, τι μας αφήνεις στην «πείνα».☺

 184. Πάνος με πεζά said

  Και η διπλοαρνησοδιάζευξη Κωστάλα, στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, καλή ώρα : «…δεν επιτρέπεται η λήψη φωτογραφιών με ή χωρίς φλασ(ch)…»

 185. voulagx said

  #82: Για τον Κοντρεανου εμαθα εδω πριν απο μερικα χρονια, λογω Κορνηλιου αν θυμαμαι καλα.

 186. Γιάννης Ιατρού said

  184: Ρε Λάμπρο. τέτοια ώρα…. πως θα κοιμηθείς με τόσο φαγητό; 🙂

 187. cronopiusa said

 188. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  150 – Δεν διαφωνώ για τους όρους, κι εγώ πιστεύω πως πρέπει να χρησιμποιούνται (προσγείωση σε καράβι;☺) αλλά ο πιλότος που λές και κάθε πιλότος (βάζω κι εμένα μέσα☺) στην ανάγκη μπορεί να το κάνει, η αν θέλεις, θα το επιχειρήσει με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

 189. Πέπε said

  185:
  Άρα επιτρέπεται η λήψη φωτογραφιών αν καταφέρεις να μην είναι ούτε με ούτε χωρίς φλάς(h).

 190. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  151 – Έχετε εσύ και οι συνάδελφοί σου τον απέραντο σεβασμό μου.

 191. Γιάννης Ιατρού said

  Λοιπόν, μπορεί να παρακολούθησα λίγο διακεκομμένα και ελλιπώς το σημερινό (λόγω μίνι συνόδου 🙂 και μετά με κάτι αναβαθμίσεις κλπ. καθυστέρησα αρκετά), αλλά τελικά τώρα το διάβασα όλο.

  Αν δει κανείς και τα θέματα των αναρτήσεων 2-3 μέρες πριν, αλλά και πολλά σημεία του σημερινού, πολλά είναι κομμένα και ραμμένα για τους φίλους εκπ*δευτικούς, γιαυτό μάλλον και τα τόσα σχόλια εκ μέρους τους. Αυτό που αναρωτιέμαι είναι, έχετε εσείς οι εκπ*δευτικοί αλλάξει τον τρόπο / το περιεχόμενο κλπ. της διδασκαλίας σας στους μαθητές σας λόγω των αναρτήσεων του Νίκου ή από τις συζητήσεις εδώ στο μπλογκ κάποιες φορές; Και δεν εννοώ τις τελευταίες μέρες, γενικότερα το εννοώ, π.χ. σε ένα διάστημα μιας ή δύο σχολικών περιόδων.

 192. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  187 – Με τον ύπνο έχω πολύ καλή σχέση, κλείνω τον εσωτερικό διακόπτη και κοιμάμε, ας κάνει και σεισμό (πχ το 81) κι ας βομβαρδίζουν (άσκηση Παρμενίων στην Ικαρία) δεν με χαλάει.

 193. Γς said

  193:
  >Με τον ύπνο έχω πολύ καλή σχέση, κλείνω τον εσωτερικό διακόπτη

  που έχει δύο θέσεις:

  Α. Ολη μέρα κοιμάμαι
  και
  Β. Και το βράδυ πάω για ύπνο

 194. Λ said

  Η απάντηση είναι απλή. Δεν παρακολουθώ συστηματικά τις ειδήσεις και δεν ξέρω. Μόνο για το Κυπριακό ξέρω.Προχωρούμε ολοταχώς σε διευθέτηση/κλείσιμο και οι οπαδοί του στάτους κβο ωρύονται.

 195. Λ said

  Το 195 είναι απάντηση στο 144.

 196. sarant said

  168 Α γεια σου! Πολύ καλά έκανες!

  169 Ο Τριάντης, πού γράφει τώρα;

  171 Μας διαβάζουν; Ή τους το είπε κανείς;

  172 Νάσαι καλά!

  174 🙂

  181 Ακριβώς, απαγορεύεται το απαγορεύεται. Οι αναρχικοί το είπαν, οι μαρκετάδες το εφάρμοσαν 🙂

  195 Να δούμε, δεν είναι τόσο απλό. Το 2004 μετά από πολλή σκέψη ήμουν αντίθετος με το σχέδιο Ανάν. Τώρα δεν ξέρω.

 197. Γς said

  165:

  >Κι επειδή στα νιάτα μας όλοι πετάξαμε με τον Flight Simulator της Microsoft,

  Στα νιάτα μας ο Bill Gates ήταν ακόμα στο νηπιαγωγείο.

  Ετσι οι προσομοιώσεις μας ήταν άλλου τύπου.

  http://caktos.blogspot.gr/2013/09/mr-inertia.html

 198. Λ said

  Μια άλλη αναγκαστική προσγείωση εδώ.
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Air_Transat_Flight_236

  197. Εγώ ήμουν αντίθετη με το γεγονός ότι ο τότε πρόεδρος μας δεν διαπραγματεύτηκε καθόλου στο Μπούργκενστοκ. Κατά τα άλλα ψήφισα ναι και δούλεψα για το ναι σε πολύ αντίξοες συνθήκες βάζοντας το κεφάλι μου στο ντορβά.
  Παρεμπιπτόντως ο κοσμήτωρας του Παντείου παραδέχτηκε τελευταίως ότι ποτέ δεν υπήρξε θέμα να μας πάρουν τους υδρογονάνθρακες οι Εγγλέζοι λόγω βάσεων αλλά τότε φλόμωνναν τον κόσμο στο ψέμα.

  Τώρα οι συνθήκες είναι 100 φορές πιο αντίξοες και ότι κι αν κάνουμε θα είναι λάθος.
  Άιντε Καληνύχτα. Τρία μαρτίνι ήπια απόψε.

 199. Γς said

  199:

 200. 173,
  Πράγματι – δεν το βρίσκω ανάρμοστο.
  Τώρα που διάβασα το δελτίο τύπου της, βλέπω ότι αγγίζει αρκετά θέματα, αλλά θα σταθώ στο ότι προτείνει διαβούλευση με Χημικά Tμήματα πανεπιστημίων (όπως πρότεινα κι εγώ) και με την Ένωση Χημικών, όπως και κάποια επιστημονική τεκμηρίωση. Νομίζω πως δεν θα ήταν ζημιογόνο να ακολουθηθούν αυτές οι προτάσεις, καλή τη πίστει.

 201. 184,
  Αυτό με μπόλικα υγρά και στερεά βιοκαύσιμα, ίσως και με συνοδεία μουσικής! 🙂

 202. voulagx said

  #138 @ Μιχαλης Νικολαου: Μάικολ, ( που λεει κι ο εξαφανισμενος Τυλιακος) αν δεν κανω λαθος τα Μαθηματικα ειναι η μονη απαγωγικη επιστημη, η μονη που θεμελιωνεται αξιωματικα.

 203. Νομίζω εξ ορισμού, αλλά πρέπει να μάς βοηθήσει και κάποιος φιλόσοφος εδώ.

  (…και πού είναι αυτή η ψυχή;)

 204. ΓιώργοςΜ said

  201 κλπ, αν κάθε φορά που οποιοσδήποτε διεκδικούσε/διακήρυττε/νομοθετούσε με σημαία την «αυτονομία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» έδινε κι ένα ευρώ στον προϋπολογισμό του υπ. Παιδείας, θα είχαν λυθεί όλα του τα οικονομικά προβλήματα.
  Ιδανικό θα ήταν το κάθε τμήμα να διαλέγει τους υποψηφίους του με δικά του κριτήρια, ανάλογα με το προφιλ που θέλει να δώσει στους αποφοίτους. Πιο γρήγορα θα δούμε άλογο να τρώει με μαχαιροπήρουνο, φοβάμαι.

 205. giorgos said

  Καλημέρα .
  «…» Τά Μαθηματικά , πού είναι ό μόνος τομέας έν τέλει στόν όποίον μπορεί νά κυριολεκτηθή ό όρος «επιστήμη» , δέν έχουν άνάγκη άπ’ τήν «πραγματικότητα» νά ύπάρξουν , άλλά μόνο άπό ένα μολύβι , ένα χαρτί καί σχετική ήσυχία . Τό «ύλικό τής έμπειρίας» γιά έναν μαθηματικό είναι ό,τι πιό ύποπτο καί έπισφαλές μπορεί νά ύπάρξη, γιατί ξέρει ότι οί «προφάνειες» καί ή «έμπειρία» στόν τομέα του όδηγεί σέ θανατηφόρα λάθη . Αληθινό γι’ αύτόν είναι μόνο ό,τι μπορεί ν’ άποδειχθή ώς τέτοιο .
  Καμμία άπ’ τίς άλλες έπιστήμες δέν εχει αύτήν τήν πολυτέλεια καί είναι όλες άναγκασμένες νά καταφεύγουν στήν «εμπειρία» , σ’ αύτό δηλ. πού μεθοδολογικά άπαγορεύεται γιά έναν μαθηματικό .
  Βέβαια , κι’ ένας κοινωνιολόγος ή άρχαιολόγος , είναι ύποχρεωμένος νά ποιήση «θεωρία» , προκειμένου νά συνδέση μ’ αύτή τό «έμπειρικό ύλικό» πού διαθέτει , άλλά δέν έχει «μέτρο κρίσεως» τής θεωρίας του όπως έχει ένας μαθηματικός . Συνήθως – καί κατ’ άνάγκην- ώς μέτρο κρίσεως μιάς θεωρίας σ’ αύτές τίς περιπτώσεις είναι τά «πιό πολλά στοιχεία» , πού μπορεί νά βρή κανείς νά τήν ένισχύσουν . Αύτό όμως καμμία άντικειμενικότητα δέν παρέχει ,γιατί μέ τά ίδια στοιχεία , άνάλογα μέ τίς ίστορικές κατανοήσεις των , μπορούν νά ίσχύσουν άλλες θεωρίες (λβ). Αύτό στά μαθηματικά δέν είναι δυνατόν .Επαυξήσεις μόνο μπορούν νά δεχθούν καί όχι άλλαγή διαδικασίας. Γι’ αύτό , άκριβώς , γιά έναν μαθηματικό , τό νά καταφέρη νά βάλη μιά ίδέα στό άπό παντού «κλειστό » καί «τεθωρακισμένο» σώμα μιάς μαθηματικής θεωρίας , είναι τό άκρον άωτον τής άνθρωπίνης πνευματικής δημιουργίας, τό όποίον πρακτικά όδηγεί στήν άνακάλυψη νέων μαθηματικών κόσμων .
  Οπως έσημειώσαμε , μέ τό «έμπειρικό ύλικό» μπορεί νά δουλεύεται έπ’ άπειρον ή άναπαραγωγή μιάς ίδεολογίας στά χέρια τών «είδικών» , όπου μέ «ύποσημειώσεις » έπί «ύποσημειώσεων» , «παραπομπών» κλπ. νά «ίσχυροποιούνται» οί ΄΄ιδέες καί νά άποφεύγονται οί νέες .
  (λβ) Χαρακτηριστικά είναι έν προκειμένω τά λόγια τού βρεταννού άρχαιολόγου R.G.Coolingwood :
  » Η έμπειρία μου μέ δίδαξε πώς τίποτα δέν βρήκα , έκτός ίσως άπό άπαντήσεις σέ προηγουμένως τεθέντα έρωτήματα . Οταν κανένας κάνη άνασκαφές καί λέει «θά ίδούμε τί μπορεί νά είναι αύτό» , τότε τίποτε άπολύτως δέν μαθαίνει . Αύτό πού κανείς μαθαίνει έξαρτάται έλάχιστα άπό αύτό πού βρίσκει , άλλά άπό αύτό πού κανείς ψάχνη νά βρή. Συνεπώς αύτός πού θέτει συγκεκριμένες έρωτήσεις παίρνει καί συγκεκριμένες άπαντήσεις , ένας άλλος πού θέτει άλλοιώτικες έρωτήσεις θά πάρη άλλοιώτικες άπαντήσεις κι’ ένας τρίτος πού θέτει μυθώδεις έρωτήσεις θά πάρη καί μυθώδεις άπαντήσεις »
  Τό ίδιο πράγμα βέβαια ίσχύει καί γιά τά «ντοκουμέντα» ένός ίστορικού . Συνεπώς καί στίς έπιστήμες αύτές αύτό πού ένδιαφέρει είναι ή θεωρία καί όχι τά «στοιχεία» αύτά καθ’ έαυτά . Καί έδώ ή «έμπειρία» παίζει έναν παράλληλο ρόλο μέ τόν τών Μαθηματικών , μόνο ότι δέν μπορεί νά τήν άγνοήση κανείς έκ τών προτέρων όπως στά Μαθηματικά .

 206. Γιάννης Κουβάτσος said

  197. Στα Επίκαιρα μέχρι πρότινος. Ο Σκύλος θα ξέρει, λόγω «Ε».

 207. Γιάννης Κουβάτσος said

  192. Στο μάθημα της γλώσσας και της ιστορίας, σίγουρα. Επιμονή π.χ. στην ακριβή ετυμολόγηση των λέξεων.

 208. sarant said

  Kαλημέρα από εδώ!

 209. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ένα κείμενο του Τριάντη για τη γλώσσα στα »Επίκαρα», μια που τον θυμηθήκαμε, όπου νομίζω πως πέφτει θύμα του νόμου του Μρέφι: διεκτραγωδεί »το φτωχό λεξιλόγιο που συρρικνώνεται συνεχώς», άρα γίνεται πλουσιότερο, έτσι δεν είναι; Μια ανορθογραφία στο »έχει απωλέσει» και, βέβαια, η γνωστή επωδός »αχ, τ’ αρχαία ελληνικά!»…

  http://www.epikaira.gr/article/giannis-triantis-i-oraia-puli-tis-glossas-1

 210. cronopiusa said

  Λάμπρο

  Κάλεσμα αλληλεγγύης στους/τις μετανάστριες και πρόσφυγες της Ραφήνας Κυριακή 18/09 και ώρα 18.00 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ
  email: prosfygesrafinas@gmail.com

  Καλή σας μέρα!

 211. Γιάννης Ιατρού said

  211: Καλημέρα Κρόνη
  εδώ που τα λέμε, κι ο Γς μετανάστης της Ραφήνας είναι, απ΄τη Ν. Σμύρνη 🙂 🙂 (αλλά παλιός)

  208: Ευχαριστώ

 212. π2 said

  Στην ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ άκουσα κι ένα «πετυχάνουν». Προφανώς πρόκειται περί παραδρομής (έκανε κι άλλα σαρδάμ), αλλά πάντοτε πίστευα ότι θα έπρεπε να διασωθούν και οι ενδιάμεσοι τύποι ανάμεσα στο επιτυγχάνω και το πετυχαίνω.

 213. sarant said

  210 Oύτε καν πρωτότυπος

  213 🙂

 214. gpoint said

  # 192

  Αιθεροβάμων ;

 215. Γιάννης Ιατρού said

  215: Γιώργο,

 216. Γς said

  211:

  Διόρθωσε το λίκνο σου Κρόμη.

  Είχαμε πάει να φάμε ποχτες το βράδυ με την κόρη μου πάνω στην Αγία Τριάδα και περάσαμε από την κατασκήνωση που τους έχουν. Γυναίκες είναι οι περισσότερες.

  Κι όπως χειροτέρεψε δραματικά η κατάσταση της Ειρήνης μας, μου έριξε την ιδέα να τους πάω τά πάμπολα ζεύγη υποδημάτων της και την τεράστια καρδαρόμπα της [ντουλάπια ολόκληρα].
  Ολα πεντακάθαρα και περιποιημένα.

 217. Γς said

  211:

  Για το λίκνο της Κρόνη:

  https://www.kinimatorama.net/event/72087

 218. Πάνος με πεζά said

  Tσίπρας στην ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή, πριν από λίγο : «…τώρα που η οικονομία μπαίνει σε τροχιά ανάπτ… ανάκαμψης !»
  Είναι να μη γίνει μια λέξη απαγορευμένο φρούτο…

 219. Πάνος με πεζά said

  @ 212 : «εδώ που τα λέμε, κι ο Γς μετανάστης της Ραφήνας είναι, απ΄τη Ν. Σμύρνη». Bάλε άλλον έναν…

 220. Γιάννης Ιατρού said

  220: 🙂 Ναι ρε Πάνο, αλλά αυτός προήρχετο από εμπόλεμη ζώνη ……

 221. 207

  Δεν έχω την παραμικρή ιδέα. Ούτε και ενδιαφέρον, να προσθέσω.

 222. Πάνος με πεζά said

  Ουπς ! Να σου τον κι ο Κούλης στη ΔΕΘ τώρα : «η Κυβέρνηση δε μπορεί να βάλει την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης«…
  Προβλέπω να γίνεται μαύρο πρόβατο η λέξη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια…
  Θα στήσω αυτί να δω αν θα ακουστεί η ανάπτυξη, στις υπόλοιπες απαντήσεις…

 223. Λ said

  199.Ο Τζέιμι Όλιβερ κατάργησε την ελιά
  τα σερβίρει με τυράκι σε ξεχωριστό πιατάκι.

 224. Πάνος με πεζά said

  «Δεν είμαι σε θέση από τώρα να προκαταβάλλω τη σύνθεση της επόμενης Βουλής», είπε ο Κούλης.
  Φαντάζομαι η προκαταβολή είναι 20%, όπως στα μπλοκάκια…

 225. Το ζητούμενο με την ένταξη των τμημάτων Χημείας και στο Πεδίο Επιστημών Υγείας -μαζί με το Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών- ήταν η διεύρυνση των εναλλακτικών στα παιδιά που δεν επιτυγχάνουν την εισαγωγή τους στις Ιατρικές. Το Πεδίο Επιστημών Υγείας είχε Ιατρικές, Φαρμακευτικές, Οδοντιατρικές, Κτηνιατρικές και Βιολογικά. Τώρα προστέθηκαν και τα Χημικά. Όσο λογική ή αυθαίρετη είναι η συνάφεια Κτηνιατρικής ή Βιολογίας με την Ιατρική και την Υγεία, το ίδιο πάνω-κάτω είναι και της Χημείας. Τα υπόλοιπα, ξαναλέω, ανακοινώνονται για να διαφυλάσσονται ωράρια και πελατείες -θεμιτόν, αλλά πες το ευθέως κυρία Ένωση και Εταιρεία.

 226. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ε, η ανάπτυξη είναι δύσκολο πράγμα, απαιτεί σοβαρότητα και θεραπεία των νοσηρών αιτιών της ελληνικής παθογένειας. Ενώ η ανάκαμψη είναι συνυφασμένη με τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές και να δανειζόμαστε από δεξιά κι αριστερά. Σ’ αυτό είμαστε ιδιαιτέρως καλοί.

 227. Pedis said

  # 227 – Τα υπόλοιπα, ξαναλέω, ανακοινώνονται για να διαφυλάσσονται ωράρια και πελατείες -θεμιτόν, αλλά πες το ευθέως κυρία Ένωση και Εταιρεία.

  και τι κερδίζει/χάνει η Ενωση Χημικών [από τη θέση της η εισαγωγή στα τμηματα Χημείας να προυποθέτει εξάταση στα Mαθηματικά] … δεν καταταβαίνω ειλικρινώς.

 228. Pedis said

  # 204 – Μιχάλη, δεν είναι ειρωνία είναι ότι ενώ για τη μαθηματική έρευνα υπάρχει, ας πούμε, τυπική δυσκολία να οριστεί ως σάιενς, από την άλλη η συστηματική ενασχόληση με τα φυσικά φαινόμενα δεν μπορεί να ονομαστεί σάινες χωρίς μαθηματικοποιηση των σχετικών ιδεών, προτύπων και προσεγγίσεων;

  The truth is the whole. 🙂

 229. Μεταφραστής said

  99 Καλησπέρα συνάδελφε

  α) Η γραμματική αυτή διδάσκονταν μέχρι πριν την εισαγωγή του μονοτονικού. Μην μπερευόμαστε. Είμαι υπέρ του μονοτονικού και της περαιτέρω απλούστευσης της γραπτής γλώσσας μας.

  γ) Αναφέρθηκες στην διοικητική περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας ή στο κεντρικό τμήμα της Μακεδονίας; Έχω την εντύπωση ότι ισχύει το δεύτερο και επομένως το κ γράφεται μικρό.
  Ένα παράδειγμα:
  Ξέρουμε ότι το Άγιον Όρος ανήκει γεωγραφικά στην κεντρική Μακεδονία, αλλά δεν ανήκει διοικητικά στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

 230. Μεταφραστής said

  99 Αναλόγως, αφού δεν υπάρχει διοικητική περιφέρεια με την ονομασία Κεντρική Ευρώπη, ή έστω κάποια ανάλογη υποδιαίρεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε είναι λάθος να γράφουμε Κεντρική Ευρώπη.

  Αναφέρω και το ακόλουθο κειμενάκι που γράφτηκε πολύ σωστά:
  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B7
  Η Μυτιλήνη είναι πόλη κτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο της νήσου Λέσβου. Είναι πρωτεύουσα του νησιού, έδρα του νομού Λέσβου και της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο με πληθυσμό 27.247 κατοίκους (απογραφή 2001).

  Σωστά γραμμένο είναι το «νοτιοανατολικό άκρο». Θα ήταν λάθος, αν είχε γραφτεί κεφαλαίο το ν, αφού έχουμε γεωγραφικό όρο, αλλά όχι διοικητική περιφέρεια του νοτιοανατολικού άκρου της Λέσβου.
  Σωστά γραμμένο είναι το «Βορείου Αιγαίου». Θα ήταν λάθος, αν είχε γραφτεί μικρό το Β, αφού εδώ έχουμε δικοικητική περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

 231. κουτρούφι said

  #229. Αυτήν την απορία έχω και εγώ.

 232. Λ said

  232. Εγώ θα συμφωνήσω με το Σαραντάκο στο 99 και τη βικι. Συνεπώς διαφωνώ μαζί σας
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Central_Europe

 233. sarant said

  226 Ωχ!

  232 Μια και αναφέρθηκε η ΕΕ, αξίζει να σημειωθεί ότι επί μεγάλο διάστημα πριν γίνει η διεύρυνση του 2004 υπήρχε στερεοτυπη αναφορά σε Χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΧΚΑΕ, με δικό τους ακρώνυμο). Δεν υπάρχει βέβαια «περιφερεια» διότι οι περιφέρειες είναι διοικητικές υποδιαιρέσεις κρατών, αλλά η έννοια της Κεντρικής Ευρώπης ασφαλώς υπάρχει.

  Με κεφαλαίο γράφει το επίθετο Κεντρική και το ΛΚΝ στους όρους Κεντρική Αμερική – Κεντρική Ασία.(λήμμα «κεντρικός»)

 234. Λ said

  Μου θύμισε το Νουρέγιεβ λίγο το ποίημα του Λαπαθιώτη.

 235. Pedis said

  # 226, 235 εκ του anticipate, μάλλον.

  Έχω καταλάβει ότι το Χάρβαρντ

  – σε βάζει στη λεωφόρο της ελληνικής πολιτικής ζωής,
  – ενίοτε, αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, αποτελεί εγγύηση για φαντεζί λύσεις στον πτωχό πλην τυχερό πτυχιούχο του

  αλλά επειδή δεν διδάσκονται αρχαία ελληνικά (!), οι πτυχιούχοι του παρουσιάζουν ένα μικρό ρετάρισμα στην ελληνική γλώσσα.

 236. spiral architect said

  Tι τραβούν και αυτοί οι πελούσιοι.
  (υποψήφιο για Πούλιτζερ στον τομέα της ερευνητικής δημοσιογραφίας)

 237. 238

  Χάglα, χάglα, άσε!

 238. 230,
  Είναι ειρωνεία, αλλά και ευτυχής συγκυρία, γιατί μαθηματικά και φυσικές επιστήμες έχουν συμβιωτική σχέση και αλληλοσυμπληρώνονται, όπως στα 2-3 παραδειγματάκια του σχ. 138 ή και σε άλλα πολλά (πχ η (συν)θεμελίωση του διαφορικού λογισμού από τον Νεύτωνα για να περιγράψει την κίνηση των σωμάτων, η μνημειώδης πρόβλεψη του Ντιράκ για αντισωματίδια από εφαρμογή των εξισώσεων της σχετικότητας σε ατομική κλίμακα (που στη συνέχεια επαληθεύτηκε από μετρήσεις), τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα ως μαθηματικές συναρτήσεις εμπνευσμένες από την δομή και λειτουργία του εγκεφάλου, με εξαιρετικές ιδιότητες, οι απεριοδικοί κρύσταλλοι που τελικά ανακαλύφθηκαν και στην φύση (εξασφαλίζοντας και το αντίστοιχο Νόμπελ) ακολουθώντας μακροχρόνια μοτίβα καλλιτεχνών/μαθηματικών, κλπ κλπ.

  Πέρα από το πώς ορίζει κανείς τους όρους επιστήμη/μαθηματικά, η λειτουργία τους είναι σαφής. Και η χρήση των όρων ποικίλει σε διάφορες γλώσσες. Στα καθημερινά αμερικάνικα αγγλικά, πχ, math και science είναι ξεχωριστά, γι’ αυτό και υπάρχουν College of Science and Mathematics.

  Η λογική θεμελίωση των μαθηματικών είναι πασίγνωστο και μνημειώδες επίτευγμα των ΑΗΠ, όπως είναι και η μεταγενέστερη αποκρυστάλλωση της επιστημονικής μεθόδου (παρατήρηση-διατύπωση υπόθεσης-μέτρηση-επαλήθευση/διάψευση-Rinse, Repeat) από πολλές πλευρές. Αν το τελευταίο φαίνεται ήσσον, παραθέτω το εξής του Galen Γαληνού (από το Superforecasting)

  …Galen never conducted anything resembling a modern experiment. …Each outcome confirmed he was right, no matter how equivocal the evidence might look to someone less wise than the master. “All who drink of this treatment recover in a short time, except those whom it does not help, who all die,” he wrote. “It is obvious, therefore, that it fails only in incurable cases.”

  Και μια που είναι και λογοτεχνική Κυριακή, να πούμε και τον συχνό, συμπυκνωμένο ισχυρισμό «Τα μαθηματικά είναι γλώσσα». Όχι σαν την καθομιλουμένη, αλλά καμμιά φορά και σαν αυτήν. Το παρακάτω ποίημα της Αναγέννησης (από ποιητή που μάλλον θα είχε πρόβλημα στην απαγγελία του) περιγράφει τον τύπο
  t=\sqrt[3]{-{q\over 2}+\sqrt{{q^{2}\over 4}+{p^{3}\over 27}}} +\sqrt[3]{-{q\over 2}-\sqrt{{q^{2}\over 4}+{p^{3}\over 27}}}
  για την λύση της κυβικής πολυωνυμικής εξίσωσης
  t^3 + p t + q = 0 .
  (Αφήνω την επιλογή ανάμεσα στις δύο γλώσσες στον αναγνώστη.)

  Quando chel cubo con le cose appresso
  Se agguaglia à qualche numero discreto
  Trouan dui altri differenti in esso.

  Dapoi terrai questo per consueto
  Che’llor produtto sempre sia eguale
  Alterzo cubo delle cose neto,

  El residuo poi suo generale
  Delli lor lati cubi ben sottratti
  Varra la tua cosa principale.

  In el secondo de cotestiatti
  Quando che’l cubo restasse lui solo
  Tu osseruarai quest’altri contratti,

  Del numer farai due tal part’à uolo
  Che l’una in l’altra si produca schietto
  El terzo cubo delle cose in stolo

  Delle qual poi, per communprecetto
  Torrai li lati cubi insieme gionti
  Et cotal somma sara il tuo concetto.

  El terzo poi de questi nostri conti
  Se solue col secondo se ben guardi
  Che per natura son quasi congionti.

  Questi trouai, & non con paßi tardi
  Nel mille cinquecentè, quatroe trenta
  Con fondamenti ben sald’è gagliardi

  Nella citta dal mar’intorno centa.

 239. sarant said

  238 Είναι γοητευτικός όμως.
  (Απορία, το Mermigka που βλέπω στην πρόσκληση, πώς προφέρεται; )

 240. 238 Να τα οφέλη των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Εντάξει, δεν πήγε στο Χάρβαρντ, αλλά και πάλι.

  Η νεαρή Δήμητρα, έχει ζήσει ως σήμερα μια καλή ζωή, όπως άλλωστε είναι φυσικό, δεδομένης της οικονομικής της επιφάνειας. Σπούδασε στα “Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα”, ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία της χώρας μας και πήρε πτυχίο bachelor από το αμερικάνικο κολέγιο “Deree” στο πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο της Ιστορίας της Τέχνης. Πτυχίο που θα τη βοηθήσει να εκτιμήσει πολύ περισσότερο και να δει με άλλο μάτι τη μεγάλη συλλογή έργων τέχνης που διαθέτει ο 60χρονος εφοπλιστής σύντροφός της. Είναι το μόνο παιδί της οικογένειάς της που δεν σπούδασε ναυτιλιακά, όπως έκαναν οι δυο αδερφές της. Έχει λάβει πολύ καλή ανατροφή, πράγμα που της χάρισε και μια ωριμότητα που σπάνια συναντάς σε ανθρώπους τόσο νέους.

 241. 242

  Έχει λάβει πολύ καλή ανατροφή, πράγμα που της χάρισε και μια ωριμότητα που σπάνια συναντάς σε ανθρώπους τόσο νέους.

  Άρα τονε βρήκε τεκνό τον μπάρμπα!

 242. spiral architect said

  @241: Όπως θα το πρόφερε η μαντάμ Σουσού. 😀

 243. Μαρία said

  243
  Έχει αδυναμία στα τεκνά.

  Μία ωριμότητα η οποία έχει χαρακτηρίσει και τις κατά καιρούς επιλογές των συντρόφων της, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ώριμοι άνδρες, με ηχηρά επίθετα, γεμάτοι εμπειρίες. http://mononews.gr/aftos-tou-1956-afti-tou-1992/39650

 244. Είδες τι σοφία σου προσφέρει το πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο της Ιστορίας της Τέχνης — στο Ντιρή βεβαίως.

 245. geobartz said

  Sarant said: «Οι ιδιότητες κατά του καρκίνου της κάνναβης είναι γνωστές»

  Ο αείμνηστος Γκανιάτσας, καθηγητής της Βοτανικής στο Α.Π.Θ, έλεγε ότι δεν υπάρχει καμια βοτανική διαφορα ανάμεσα στην ήμερη κάνναβη (Cannabis sativa) και στο χασίς (Cannabis indica)

 246. spiral architect said

  @246: Όχι, σα και σένα που τελείωσες το ΑΠΘ και γυρνοβολούσες στις 40 Εκκλησιές και στα Λαδάδικα. 😛

 247. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν χρειάζεται να είναι κανείς φυσιογνωμιστής για να αντιληφθεί την καλή ανατροφή, τις αρχές και την ωριμότητα αυτού του κοριτσιού. Αλλά για πείτε: για πόσα λεφτά θα γράφατε ένα τέτοιο ρεπορτάζ, που θα το διάβαζαν όλοι οι φίλοι και οι γνωστοί σας; Ελάτε, πείτε μια τιμή. 💲💸

 248. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Kουϊζάκι για «ψαγμένους» 🙂 Πόσο στοίχισε το αρραβωνιάρικο πάρτι στο island, και ποιός το πλήρωσε; Γιά να σας δώ γατόνια μου.

 249. sarant said

  250 Ξέρεις εσύ;

  249 Γιάννη, τίμια, δεν θα έγραφα

 250. Μαρία said

  https://twitter.com/hashtag/perouka_gate?src=hash 🙂

  http://www.koutipandoras.gr/article/synelhfohsan-dyo-dhmosiografoi-toy-star-kai-toy-alpha-sth-n-yorkh-na-parakoloyooyn-me-peroykes-thn-asfaleia-toy-tsipra

 251. Λ said

  238 κοκ (επίσης λολ)
  Εγώ διάβασα όλο το άρθρο και περιμένω μετάλλιο.
  Το μαύρο χαβιάρι έχει απαγορευτεί εδώ και χρόνια γιατί ο οξύρυγχος είναι είδος προς εξαφάνιση.

  Τελικά πκοιο είναι το σωστό αρόδο ή αρόδου;

 252. Λ said

  Πάντως ένα είναι σίγουρο, ο Καστάς και η Μέρμηγκα έχουν βεβαρημένο αποτύπωμα άνθρακα (δεν ήξερα μέχρι σήμερα την ελληνική ορολογία)
  https://translate.google.com.cy/?espv=2&biw=1093&bih=510&bav=on.2,or.&bvm=bv.133178914,d.ZGg&ion=1&um=1&ie=UTF-8&hl=en&client=tw-ob#auto/el/carbon%20footprint

  Εντελώς άσχετο:

 253. Pedis said

  Όσο και να κόστισε η διαφήμιση θα μετακυληθεί στην τιμή (μετα)πώλησης του εμπορεύματος.

  Είμαι περίεργος να μάθω αν αντί για το πιθανό ενδεχόμενο, δηλ. το κόστος να βαραίνει την ίδια την ενδιαφερόμενη, το χρεώθηκε ο ιδιοκτήτης, προσωρινώς, διότι, είναι βέβαιο ότι νομίμως εκπίπτει του φορολοφητέου εισοδήματος του.

  For the rest, nothing is more ridiculous than the virtuous indignation of our bourgeois at the community of women which, they pretend, is to be openly and officially established by the Communists. The Communists have no need to introduce community of women; it has existed almost from time immemorial.

  Our bourgeois, not content with having wives and daughters of their proletarians at their disposal, not to speak of common prostitutes, take the greatest pleasure in seducing each other’s wives.

  Bourgeois marriage is, in reality, a system of wives in common and thus, at the most, what the Communists might possibly be reproached with is that they desire to introduce, in substitution for a hypocritically concealed, an openly legalised community of women. For the rest, it is self-evident that the abolition of the present system of production must bring with it the abolition of the community of women springing from that system, i.e., of prostitution both public and private.

 254. Pedis said

  # 240 – Ωραία!

  Αυτή τη διάλεξη του Borel http://www.forthelukeofmath.com/documents/borel.pdf θα την έχεις δει(;)

 255. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  255 – ΕΥΓΕ σύντροφε Pedis, ανεξαρτήτως πόσο κόστισε, με τις ευλογίες και της πρώτης φοράς αριστερής κυβέρνησης, το πλήρωσε ο ελληνικός λαός, που μπορεί να περνάει τρομερή οικονομική κρίση, αλλα είναι ΚΙΜΠΑΡΗΣ.☺

 256. 238,
  Πράγματα γιαννήκουστα!

 257. Γς said

  242:

  >Οι σαμπάνιες Dom Pérignon και το εκλεκτό μαύρο χαβιάρι ποικιλίας Beluga θα ρέουν άφθονα, ενώ το πλούσιο δείπνο που θα σερβιριστεί θα ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Κανένα έδεσμα δε θα απουσιάζει καθώς επιθυμία του κ. Κούστα είναι να έχουν όλοι του οι αγαπημένοι άνθρωποι κάτι να γευτούν.

  Τελικά τι εφοπλιστής, τι φουκαράς μικρομπακάλης σε φτωχογειτονιά της ΝΥ.
  Ιδιοι είναι. Από τη στέρηση στην επίδειξη

  Μας είχε καλέσει σπίτι του ο Νεουορκέζος Ελληνας και όλο φάτε και φάτε ήταν.

  -Εχουμε απ όλα εδώ. Φάτε

  [και ξαναφάτε. Αυλωνίτης]

 258. spiral architect said

  Απ’ ό,τι διαβάζω, ο μερακλής εφοπλιστής αφ΄ενός έσκασε ένα σοβαρό ποσό στην πρώην του για διαζύγιο, αφ’ ετέρου έχασε -λένε- πολλά από την πρόσφατη κατάρρευση του κορεάτικου ναυτιλιακού κολοσσού Hanjin.
  (λίκνους δεν βάζω)

 259. Γιάννης Ιατρού said

  260: Spiral
  (λίκνους δεν βάζω) 🙂

 260. sarant said

  260 Κιμπάρης, είπαμε.

 261. Μπετατζής said

  Tι περιμένει κανείς από εργάτες που όχι μόνο επιμένουν να κατεβαίνουν στο δρόμο επειδή τους τσακίζουν τη ζωή, επιπλέον δεν επιμελούνται και γλωσσικά τα πανό τους. Α παπαπαπα, κελ ντεκαντάνς. Μην κατεβαίνετε στο δρόμο παιδιά, τα πανό είναι ανορθόγραφα. (μόλις επινόησα τον όρο «γλωσσικός μανταμσουσουιδισμός» τον οποίο και κατοχυρώνω για τέτοιου είδους αναρτήσεις και σχόλια). Και η συστηματική «με το γάντι» απαξίωση όποιου αντιστέκεται, συνεχίζεται αμείωτη. Keep up the good work. (καλά το είπα ;;;)

 262. Μεταφραστής said

  234 Ο σύνδεσμος που παρέθεσες αναφέρεται στην αγγλική γλώσσα και δεν περιέχει ούτε μισή ελληνική λέξη. Επιπλέον η θεματολογία είναι διαφορετική. Άχρηστο.

 263. Γιάννης Ιατρού said

  263: Μπετατζής
  Κοίτα, για την ουσία του σχολίου σου (…Μην κατεβαίνετε στο δρόμο παιδιά, τα πανό είναι ανορθόγραφα..) συμφωνώ.
  Αλλά δεν είπε αυτό ο Νίκος στην ανάρτηση. Άλλο θά ΄ταν αν έλεγαν ότι (για να το πώ όπως ο Σούτσος 🙂 )
  Τέλος αποφασίσαμε να γράφουμε στη γλώσσα
  που είναι και ρωμέικη και σύγχρονη και ζώσα
  και τρέχει ανεμπόδιστα σαν το νερό της βρύσης,
  για να εκφράσεις ό,τι θες και προ παντός να βρίσεις

  και έκαναν και κανένα λάθος, κι άλλο είναι αν γράφουν κάτι ξενόγλωσσα (για να το καταλάβουν κι αυτοί που δεν ξέρουν ελληνικά). Αν το γράφουν λοιπόν έτσι που δεν προσλαμβάνεται από το κοινό που στοχεύουν, τότε δώρον-άδωρον!
  Επομένως σωστά (κατ΄εμέ) παρατηρεί ο Νίκος …αλό είναι να το δίνουμε να το κοιτάξει κάποιος φυσικός ομιλητής της γλώσσας.. Δεν είναι «μανταμσουσουιδισμός».

 264. Γιάννης Ιατρού said

  265: Σουρή γμτ$%%#

 265. sarant said

  263 Απάντησε και το 265, αλλά να πω κι εγώ. Δεν έχεις δίκιο. Όταν γράφεις κάτι στα αγγλικά, το γράφεις για να μεταφέρεις ένα μήνυμα. Αν υπάρχει γλωσσικό λάθος, το μήνυμα δεν μεταφέρεται σωστά.

  Για το αν είναι γλωσσικός σουσουδισμός(*) το να διορθώνεις τα λάθη (και βέβαια έχει σημασία και το πώς τα επισημαίνεις) τότε οι πρώτες σουσούδες ήταν οι συντάκτες του Ριζοσπάστη από τη δεκαετία κιόλας του 20 ή του 30, που έγραφαν σημειώματα επισημαίνοντας πόσο κακό κάνουν στην υπόθεση της προπαγάνδας του κόμματος τα γλωσσικά και τυπογραφικά λάθη. Εκτός βέβαια αν πιστεύεις ότι το ΚΚΕ είναι στο απυρόβλητο της κριτικής, εκτός αν γίνεται εξ ιδίων.

  (*) Ο όρος «γλωσσικός σουσουδισμός» έχει επινοηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, θαρρώ από τον Γιάννη Χάρη και χρησιμοποιείται από πολλούς -αλλά με άλλη σημασία.

 266. Μπετατζής said

  1) ¨Εχει το ΠΑΜΕ μέιλ, αν ο σκοπός ήταν η καλύτερη μετάδοση του μηνύματος, θα μπορούσε να τους είχε σταλεί ένα μήνυμα, αντί να απαξιώνεται η προσπάθειά τους δημοσίως σε μία στήλη σαν τα μεζεδάκια. 2) Αν ο όρος είναι πιασμένος, πάσο, δεν είναι αυτή η ουσία ούτως ή άλλως, στο σημείο αυτό προσπάθησα να αστειευθώ. Μια και ανέφερες το Χάρη, έγραψε ένα άρθρο για το σαρλί πρόσφατα. 3) Για τις δεκαετίες του 20 και του 30 δεν έχω καλή πληροφόρηση.

 267. sarant said

  268 Μια στήλη σαν τα μεζεδάκια επισημαίνει γλωσσικά λάθη από όλους τους πολιτικούς χώρους. Αν θεωρείς πως το ΠΑΜΕ πρέπει να βρίσκεται στο απυρόβλητο, δεν συμφωνώ. (Μόνο το ΠΑΜΕ ή και το ΚΚΕ άραγε; )

 268. Μπετατζής said

  Απλά λέω ότι στη ζωή υπάρχουν και οι προτεταιότητες. Για κάποιους είναι προτεραιότητα να ξοδεύονται για πανό και να ξεποδαριάζονται. Για άλλους είναι προτεραιότητα να σχολιάζουν μία απόστροφο (γιατί για μία απόστροφο μιλάμε). Δεν μπορώ να επιβάλω σε κανένα τις δικές μου προτεραιότητες σαν τις σωστές, μπορώ όμως να σχολιάζω τις προτεραιότητες των αλλωνών. Και για να μην ξεχάσω και το 26, με το οποίο υπήρξε γενική συμφωνία :Αυτό http://www.australianunions.org.au/stop_tony_abbotts_anti_worker_laws
  ή αυτό http://www.twu.com.au/Home/Campaigns/International/Qatar-Airways-Factsheet/

 269. sarant said

  Λες και το ένα αποκλείει το άλλο…

 270. 268

  Μα σοβαρολογούμε; Να στείλουμε μέιλ στο ΠΑΜΕ να διορθώσει το πανώ του, ΑΦΟΥ το έχει βγάλει στο Ζάππειο; Εγώ το επεσήμανα το μαργαριταράκι και διευκρίνισα πως καλά έκαναν και πήγαν αλλά να μην κάνουν λάθη γιατί γελοιοποιούνται ως βλαχοβαλκάνιοι

 271. Μπετατζής said

  Μπορείς να τους ειδοποιήσεις για το μέλλον. Βλαχοβαλκάνιοι δεν είχατε πει μέχρι τώρα, καλά το πάτε.

 272. 273

  Αντιλαμβάνομαι πως η κρίση στην οικοδομή προκαλεί νεύρα αλλά δεν θα τα πληρώσουμε εμείς, αγαπητέ.

 273. Μεταφραστή (264), κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι πρέπει να γράφουμε την Κεντρική Ευρώπη με κεφαλαίο Κ επειδή έτσι γράφεται στα αγγλικά. Όλοι συμφωνούμε ότι το επίθετο που συνοδεύει κύριο όνομα γράφεται με μικρό εκτός αν μαζί με το κύριο όνομα αποτελεί κατά κάποιον τρόπο… άλλο κύριο όνομα. Ο μέγας Κοραής θέλει μικρό μ, ο Μέγας Αλέξανδρος κεφαλαίο. Η νότια Λέσβος θέλει μικρό ν, η Νότια Αμερική κεφαλαίο. Η «κοινωνία των πολιτισμένων εθνών» γράφεται με μικρά, η μακαρίτισσα Κοινωνία των Εθνών με κεφαλαία. Ε, λοιπόν, το άρθρο της αγγλικής Βικιπαίδειας όπου μας παρέπεμψε η Λ αναπτύσσει ακριβώς ότι η «Κεντρική Ευρώπη» αποτελεί από αιώνες συγκεκριμένη γεωπολιτική και πολιτιστική οντότητα. Δικαίωμά σου να διαφωνείς με την εκτίμηση αυτή, όχι όμως και να τη θεωρείς άσχετη θεματολογία!
  Ατό καθεαυτό το ζήτημα των κεφαλαίων μάλλον μικρή σημασία έχει. (Όταν μάθαινα στο Δημοτικό ότι κύρια ονόματα είναι αυτά που υποδηλώνουν ένα συγκεκριμένο και μοναδικό ον, απορούσα, θυμάμαι, γιατί δεν θεωρούνται κύρια η γη, ο ήλιος, το φεγγάρι. Σε βιβλία αστρονομίας βέβαια πολύ συχνά γράφονται με κεφαλαίο, έστω και μόνο γιατί θα ήταν κραυγαλέα η ανακολουθία αν γράφαμε «ο Αρης έιναι μικρότερος από τη γη και η σελήνη μεγαλύτερη από τον Φόβο.») Αλλά πώς να το κάνουμε, προδιαθέτεις άσκημα 🙂 όταν μιλάς για τον «απαίσιο Μανόλη Τριανταφυλλίδη» και στις πέντε επισημάνσεις σου οι δύο είναι πέρα για πέρα λάθος, η μία αφορά καταφανή δακτυλογραφική παραδρομή και οι δύο άλλες σηκώνουν πάρα πολλή συζήτηση — και κυκλοφορείς και ως μεταφραστής! (Υπήρξα κι εγώ, γι’αυτό το παίρνω προσωπικά.)

 274. Γιάννης Ιατρού said

  275: Αγγελος
  Να υπενθυμίσω ότι για να θεωρείσαι σήμερα σεβαστός σχολιαστής θα πρέπει να πέφτεις έξω τουλάχιστον σε δύο βαριές αναλύσεις/νήμα 🙂

 275. Ιάκωβος said

  270, Μπετατζής
  Απλά λέω ότι στη ζωή υπάρχουν και οι προτεραιότητες…

  Σωστά. Μακάρι τα «λάθη» του ΚΚΕ να ήταν μόνο μία παύλα κι ένα s στη μετάφραση μιας λέξης.

  Αν μιλάγαμε για προτεραιότητες, σε σχέση με τον υπαρκτό, είναι αυτή εδώ:


  Γκουλάγκ.

  Όσο για τη θεωρία και το Μάρξ, το ερώτημα παραμένει:

  Όπως ήταν τα πράγματα επί Σοβιετίας και όπως είναι τα πράγματα σήμερα, εμείς όλοι που θέλουμε ριζική αλλαγή της κοινωνίας, συνέφερε τότε και συμφέρει τώρα να ποντάρουμε στην ταξική συνειδητοποίηση και την ηγεσία του εργοστασιακού προλεταριάτου, ή τζάμπα περιμένουμε;
  Ε;
  Ε;

 276. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  272 – Εμ δεν τον άκουσες τον δόλιο σου πατέρα, παρασύρθηκες, και μέρα με την μέρα, έφτασες ώς εδώ. 🙂

 277. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  277 – Θα σου πώ εγώ επειδή σε συμπαθώ, αλλά μη το πείς παραέξω, μεταξύ μας, ΤΖΑΜΠΑ ΠΕΡΙΜΈΝΕΤΕ. 🙂

 278. Ιάκωβος said

  279
  Προσωπικά, δεν περιμένω από κει τίποτα. Ούτε φυσικά από τον αλήστου μνήμης Τρίτο Κόσμο.

  Ειδικά για το προλεταριάτο, νομίζω οτι οι εργάτες είναι περισσότερο ντρεσαρισμένοι από το καπιταλιστικό σύστημα για οπαδοί του Βάζελου και του Γαύρου, παρά για αρχηγοί οποιουδήποτε πράγματος.

  Αυτό αποδείχτηκε στη Γερμανία του Χίτλερ, που από τις σοσιαλιστικές οργανώσεις περνούσαν μαζικά στους Ναζί, αλλά και στη Σοβιετική Ένωση, που φάγανε στη μάπα κοτζαμ σταλινισμό και δεν βγάλανε κιχ.
  Και βέβαια στην Κίνα, που τα πρώτα χρόνια γίνανε τυφλοί ακολουθητές του Μάο και μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού, τυφλοί ακολουθητές του Πικατσού.

  Όσο για τη Ρωσία, χτες μονοκούκι Πούτιν.

  Όταν στο μέλλον όλοι γίνουμε προλετάριοι νέων τεχνολογιών, ίσως κάτι μπορεί να γίνει.

  Προς το παρόν όμως, τον ηγετικό ρόλο σε οποιαδήποτε αλλαγή δεν μπορεί παρά να τον έχουν οι στρατευμένοι διανοούμενοι (κάποιου είδους, τελοσπάντων) της Δύσης.

  Και μάλιστα όποιοι απ΄ αυτούς θα μπορέσουν να μανιπουλάρουν πολιτικά καλύτερα τις περίφημες μάζες των εργαζόμενων-και πιο δύσκολο-των ανέργων.

  Και επειδή είπαμε πολλά θεωρητικά, ιδού το σπαραχτικό τραγούδι- σήμα κατατεθέν της προηγούμενης μεγάλης κρίσης:

  They used to tell me I was building a dream
  And so I followed the mob
  When there was earth to plow or guns to bear
  I was always there right on the job

  Once I built a railroad, I made it run
  Made it race against time
  Once I built a railroad, now it’s done
  Brother, can you spare a dime?

  Once in khaki suits, gee we looked swell
  Full of that yankee doodly dum
  Half a million boots went sloggin’ through hell
  And I was the kid with the drum

  Oh, say, don’t you remember, they called me Al
  It was Al all the time
  Say, don’t you remember, I’m your pal
  Buddy, can you spare a dime?

  Κυρίως μου τη σπάει και ανησυχώ σφόδρα για το μέλλον , που αυτή η κρίση δεν παράγει την τέχνη του μεσοπόλεμου, αλλά σκουπίδια.

 279. Mπετατζής said

  Επειδή έχω ηττηθεί κατά κράτος από τα αντικομμουνιστικά αντανακλαστικά σας, επιστρέφω στο μεταφραστικό κομμάτι, ελπίζοντας σε καλύτερη τύχη, υπενθυμίζοντας και ότι δεν πήρα απάντηση για το 270 που απαντούσε στο 26 και σε όσους συμφώνησαν με αυτό: καταθέτω λοιπόν και αυτό http://www.ngwfbd.com/2016/07/hi-franch-govt-stop-anti-workers-law.html και αυτό http://www.dailytrust.com.ng/news/politics/edo-governorship-pdp-is-anti-workers–oshiomhole/157146.html Μία εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι οι εργάτες ανά τον κόσμο είναι ψιλοαγράμματοι και δεν προσέχουν τι γράφουν. Το δέχομαι.

 280. 281

  Είσαι και ντεφαιτιστής!

 281. Mπετατζής said

  Σκύλε, κάτι βλαχομπαγκλαντεσιανούς βλέπω στους πιο πάνω λίκνους, κάτι βλαχοαφρικάνους (τους δεύτερους τους κόβω για φυσικούς ομιλητές). Τελικά μιλάμε για μεζεδάκι ή όχι ;;; Πείτε και σε μας που δεν το χουμε με τις γλώσσες, εσείς που νοιάζεστε να μεταδοθεί σωστά το μήνυμα.

 282. Άνθρωπέ μου, μην συγχίζεσαι. Δεν έβρισε κανείς το Κόμμα. Απλά, εάν δίνει 200 γαμημένα ευρώ για να φτιάξει σε επαγγελματία το πανώ, γιατί δεν βρίσκει ένα συντροφάκι που να έχει βγάλει αγγλική φιλολογία να το γράψει σε σωστά αγγλικά; Έτσι, ώστε να μπορέσουν να το καταλάβουν οι αποδέκτες του μηνύματος, εάν φυσικά το μεταδώσουν τα ΜΜΕ.

  Άιντε και για να μην πικραίνεσαι, πάρε να δεις κάτι όμορφα. Και δεν κάνω πλάκα. 😉

  https://twitter.com/sovietvisuals

 283. Mπετατζής said

  Oι παραινέσεις περί του να μην συγχύζομαι είναι εκ του πονηρού, επειδή ουδέποτε συγχύστηκα, και παρουσιάζομαι ως δήθεν συγχυσμένος, που δεν είμαι. Κάπως τα λένε αυτά τα κόλπα στις τεχνικές επικοινωνίας. Σε κόμμα με μικρό ή μεγάλο δεν αναφέρθηκα ποτέ εγώ στο παρόν νήμα και όσο και αν διαβάσεις τα σχόλιά μου από το 263 και μετά δεν θα βρεις καμία αναφορά στο κόμμα ή στο Κόμμα. Αλλά οι απαξιωτικές αναφορές σε αγωνιζόμενους ανθρώπους δεν μου αρέσουν και τις σχολιάζω, ήρεμα και χωρίς να συγχύζομαι και χωρίς να αναφέρομαι σε κανένα κόμμα. Ο δικός σας αντικομμουνισμός αποκαλύφθηκε στα σχόλιά σας. Εγώ παρέθεσα λίκνους με πανό και δημοσιογραφικά άρθρα (σχόλια 270 και 281) που αμφισβητούν ότι πρόκειται περί λάθους. Απάντηση ακόμα δεν έχω πάρει. Είμαι σίγουρος όμως ότι θα πάρω. Ακόμα και αν είναι λάθος όμως, αποδεικνύεται ότι σε πανό αυτού του είδους δεν είναι προτεραιότητα η γραμματική ορθότητα και είναι κάπως υποκριτικό να σχολιάζονται τα πανό από αυτή την άποψη. Αλλιώς, πάρε τις μπαγκλαντεσιανές που έχω στη φωτογραφία και πες τους ότι είναι βλαχάρες, όπως είπες στο 272.

 284. sarant said

  281 Εγώ με το 26 δεν έχω συμφωνήσει ούτε έχω διαφωνήσει. Πάντως το antilabo(u)r είναι σωστότερο -αν πάρουμε κριτήριο, βέβαια, τα μέινστριμ αγγλικά των αγγλοσαξόνων. Aυτά που παραθέτεις δεν είναι από τέτοια αγγλικά.

  (Φαντάσου, ας πούμε, να κάνει κάποιος ξένος μια προκήρυξη στα ελληνικά και να ζητάει εργοδοτήσεις. Οι μη Κύπριοι θα παραξενευτούν).

 285. sarant said

  Παλιά συνήθεια αυτή, την κάθε κριτική στο ΚΚΕ να τη λέμε αντικομμουνισμό.

 286. Και μ΄άλλους γελάμε (όταν πρέπει) και κλαίμε

 287. Mπετατζής said

  Μα που το είδατε το κκε στα σχόλιά μου (263 επόμενα;;;;) Αντίθετα, 272, 277, 278 ξεκινούν απρόκλητα και βάλουν ευθέως κατά του κκε χωρίς εγώ να έχω πει τίποτα. Αν δεν είναι αυτός αντικομμουνισμός σε πρώτη ζήτηση και με τσίτα αντανακλαστικά, τότε ποιός είναι ;;;;
  – Στο 95 λέει 26 και βέβαια έχεις δίκιο.
  -Τελικά με τις μπαγκλαντεσιανές τί γίνεται ;;; Ξέρουν αγγλικά ή δεν ξέρουν ;;; Απαντήστε κάποιος συγκεκριμένα, να μάθουμε τίποτα χρήσιμο και σήμερα, πέραν του ότι οι παμίτες είναι βλαχοβαλκάνιοι.

 288. Mπετατζής said

  Άμα είναι πρέπει να βάλεις διόρθωση στο άρθρο. Κάτι σαν : Με κριτήριο τα μέινστριμ αγγλοσαξωνικά αγγλικά δεν είναι σωστό, αλλά όμως οι εργάτες μεταξύ τους μια χαρά καταλαβαίνονται.

 289. Επιστροφή στο καλτανκανάτι. Ο φίλος από το σλανγκ έψαξε και βρήκε παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι προέρχεται από το καρτάλ-κανάτ, τα φτερά του αετού — παρέλειψε όμως να μας ενημερώσει 🙂
  http://www.slang.gr/definition/28417-kaltankanati
  Είναι ένδυμα των ζεϊμπέκηδων, που κυκλοφορεί μέχρι και σε παιδική στολή: https://www.otantikkostum.com/u355/erkek-kostum-2/kartal-k.html

 290. sarant said

  291 Ενημέρωσε εμένα, αλλά ξέχασα να το προσθέσω

  290 Δεν νομίζω πως είναι ταξικός ο διαχωρισμός, γιαυτό έκανα αναφορά σε αγγλοσάξονες. Τα λινκ που έβαζες ήταν από τη Νιγηρία αν θυμάμαι καλά και από την Ινδία ή εκεί γύρω.

 291. spatholouro said

  42 (Δύτης)
  Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει λέξη kalkan= ασπίδα/αιγίδα («Τουρκο-ελληνικό λεξικό», Κέντρο ανατολικών γλωσσών και πολιτισμού, 2000)

 292. Ότι υπάρχει, υπάρχει. Αλλά νομίζω μετά από τα ευρήματα του 291 δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αρχική μορφή ήταν καρτάλ-κανάτι.

 293. Να επισημάνω πάντως ότι άλλο το καλτανκανάτι-καρταλκανάτι το ρούχο που έδειξε παραπάνω ο Δύτης και φοριέται κανονικά και μπορείς να διαλέξεις αν θα κουμπώσεις τα μανίκια ή θα τα αφήσεις να κρέμονται σαν φτερά (εξού και το όνομα) κι άλλο το να ρίξεις το παλτό «καμπανούλα», όπως το ξέρω εγώ να λέγεται από τα μέρη μου. Προφανώς υπάρχει ομοιότητα που θα οδήγησε στην αλλαγή της σημασίας.
  Και μια που για μανίκια ο λόγος, έχω δει σε απεικονίσεις κτητόρων σε εκκλησίες τουλάχιστο από το 16ο-17ο αιώνα μακριά παλτά των οποίων τα μανίκια είτε κρέμονται χαλαρά αφόρετα, και συνήθως είναι πολύ μακριά, είτε είναι φορεμένα κι έχουν τρύπα στο ύψος του αγκώνα από όπου βγαίνει το χέρι, ενώ το υπόλοιπο πάλι κρέμεται και είναι επίσης πολύ μακρύ (=μη λειτουργικό). Τα ίδια φορούν συνήθως και οι μουσουλμάνοι αξιωματούχοι οι οποίοι δίνουν προφανώς το σύνθημα της μόδας. Να μερικά εδώ http://world4.eu/costume-of-turkey/

 294. Spiridione said

  295. Αλασκάγια στην Κέρκυρα

 295. Μαρία said

  ο επαΐος/των επαΐων απο το βιογράφο του Κ. Μητσοτάκη

  http://www.kathimerini.gr/875775/opinion/epikairothta/politikh/oi-rizes-toy-syriza-kai-pws-egine-hgemonikh-dynamh
  οι οποίοι έκαναν τα πολιτισμικά πιο λούμπεν κοινωνικά στοιχεία να αισθάνονται πως δεν χρειάζονται τη διαμεσολάβηση των «επαΐων».

 296. Μαρία said

  296
  Αναπεταρίκ’ .

 297. Πέπε said

  295β:
  Αν λέμε αυτό της πρώτης εικόνας, ή πιο κάτω του Silahdar Aga (ctrl+F – δεν είναι τελείως ίδιο), δεν το λες ακριβώς μανίκι.

  Το πρώτο έχει μάλλον τη λογική -καθαρά διακοσμητική- της ουράς της τουαλέτας: το ωφέλιμο μήκος σταματάει εκεί που έχει νόημα, αφήνει την έξοδο (για τα πόδια η τουαλέτα, για το χέρι το μανίκι), και από μια μεριά, την πίσω, κρέμεται και κάμποσο ακόμα.

  Το δεύτερο, όπου το κυρίως ειπείν μανίκι δεν υπάρχει καθόλου, το έχει και η φέρμελη (αν το λέω σωστά – εκείνο το σαν γιλέκο) των ευζώνων.

  296, 298:
  Η αλασκάγια / αναπεταρίκι είναι όλο το ρούχο, ή το μανίκι – φτερό;

 298. π2 said

  Μα καλά, πόσα σωματεία φιλολόγων έχουμε; Μετά τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπληρωτών Φιλολόγων που έσυρε τον χορό για τα αρχαία και την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων που ακολούθησε, τώρα έβγαλε ανακοίνωση για το μάθημα της ιστορίας η Ένωση Ελλήνων Φιλολόγων: http://www.eephil.gr/docs/2016_Diamartyria_Filh_Istoria.pdf

  Η διαμαρτυρία (σε πλέριο πολυτονικό, με τις βαρείες του και τα πάντα όλα του, με υποτακτικές, με αυξήσεις στον αόριστο και άλλα τινά) για την συνοπτική διδασκαλία και άρα τον αποκλεισμό από τις εξετάσεις ορισμένων κεφαλαίων της αρχαίας ιστορίας που διδάσκεται στην Α΄ Λυκείου δείχνει να έγινε εκ του πονηρού για τη δημιουργία εντυπώσεων (τις οποίες έσπευσε να δυναμώσει ο Φορτσάκης) και η απάντηση του Υπουργείου (http://minedu.gr/eidiseis/24203-06-10-16-desmios-syntiritikon-kai-paroximenon-antilipseon-o-k-fortsakis) μου φάνηκε πειστική.

  Παρά ταύτα, πρέπει να πω ότι κάποια από αυτά που ακούω για τη μελλοντική αναμόρφωση του μαθήματος στην ιστορία στη δευτεροβάθμια (τουλάχιστον αν κρίνω από λογής λογής επιτροπές, διαβουλεύσεις και εισηγήσεις), και ιδίως η υποκείμενη λογική τους, με βρίσκει ριζικά αντίθετο. Αλλά αυτά δεν είναι της ώρας.

 299. Γιάννης Ιατρού said

  88/111: Για να έχουμε και την καταγραφή, η ίδια ακριβώς ιστορία με το σχ. 88α και 111 επαναλαμβάνεται 6-7 μήνες αργότερα (4/2017) με τους ίδιους σχολιαστές εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: