Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα έπη των Αριμασπών – 10 (Δημήτρης Σαραντάκος)

Posted by sarant στο 20 Σεπτεμβρίου, 2016


Εδώ και λίγο καιρό άρχισα να δημοσιεύω, σε συνέχειες, το μυθιστόρημα του αλησμόνητου πατέρα μου, του Δημήτρη Σαραντάκου, «Τα έπη των Αριμασπών» (2004). Η σημερινή συνέχεια είναι η δέκατη. Η προηγούμενη συνέχεια βρίσκεται εδώ. Μέχρι το τέλος του μήνα θα δημοσιεύουμε συνέχειες κάθε Τρίτη, μετά μάλλον θα επιστρέψουμε σε δεκαπενθήμερη συχνότητα.

Ο αφηγητής, ο Νίκος, σε μια σύσκεψη στο γραφείο του μεγαλοεκδότη Βελή, αναγνωρίζει στο πρόσωπο ενός νεοφερμένου συνεργάτη τον παλιό του φίλο Χρήστο, συναγωνιστή του από την ΕΠΟΝ και αναλαμβάνει να συνεργαστεί μαζί του για την έκδοση ενός τόμου. Ο Χρήστος κάνει λόγο για τον Αριστέα τον Προκοννήσιο και το χαμένο έργο του Αριμάσπεια έπη και αποκαλύπτει ότι έχει στα χέρια του την αραβική μετάφραση των Επών αλλά ότι σκοπεύει να την πουλήσει ακριβά. Στην ομάδα τους προστίθεται και ένας τρίτος, ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Γερμιώτης.

Βρισκόμαστε στο τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου και ο Χρήστος, ύστερα από μια εκδρομή, έχει ζητήσει δανεικά από τον Νίκο και τον Δημήτρη. Στη σημερινή συνέχεια, που είναι και η τελευταία του κεφαλαίου, θα γνωρίσουμε επιτέλους ένα απόσπασμα από τα Αριμάσπεια Έπη (βέβαια, γραμμένο από τον πατέρα μου)

 

mimis_jpeg_χχsmallΌταν του ξαναμίλησα για πολλοστή φορά για τα Έπη, αποφάσισε επιτέλους να μας παρουσιάσει τη μετάφραση του λεγόμενου προλόγου.  Ένα βράδυ λοιπόν  μαζευτήκαμε στο σπίτι μου, ο Χρήστος, ο Δημήτρης κι εγώ. Η Μαργαρίτα φρόντισε να μας ετοιμάσει ένα μεζέ και κάθισε κι αυτή ν’ ακούσει κι έτσι αρχίσαμε να ακούμε και να σχολιάζουμε, τρώγοντας και ποτίζοντας τη συζήτησή μας με ωραίο κόκκινο κρασί, προσφορά του Δημήτρη. Ό,τι αναφέρω παρακάτω  είναι όσα συγκράτησα, συμπληρωμένα σε μεγάλο βαθμό από τη Μαργαρίτα και κυρίως από το Δημήτρη, που διαθέτει καταπληχτική ικανότητα απομνημόνευσης.

“Η αρχή της περιγραφής του ταξιδιού του Αριστέα, στην αραβική τουλάχιστον έκδοση”, ξεκίνησε ο Χρήστος ανοίγοντας ένα τετράδιο, “αρχίζει με μιαν επίκληση στο Θεό. Όχι στον Απόλλωνα, τον Δία ή τον Ποσειδώνα αλλά αορίστως στον Θεό”

Μας διάβασε κάμποσους στίχους όπου ο Θεός χαρακτηριζόταν  πανοικτίρμων, πολυεύσπλαχνος, μακρόθυμος, ενώ ο επικαλών Αριστέας αυτοονομαζόταν δούλος του θεού.

“Πιστεύω ότι είναι το πρώτο από τα άφθονα εμβόλιμα αραβικά στοιχεία” σχολίασε. “Αποκλείεται να ήταν έτσι στο πρωτότυπο. Εκτός του ότι αναφέρεται αορίστως σε έναν ανώνυμο Θεό και όχι στον Απόλλωνα ή τον Δία, νομίζω πως οι αρχαίοι Ελληνες ουδέποτε χρησιμοποιούσαν παρόμοια επίθετα για τους θεούς τους και δεν ξέρω καμιά περίπτωση που να αποκαλούσαν τους εαυτούς τους “δούλους του Θεού”. Ετσι κι εγώ σε ελεύθερη απόδοση γράφω:

Ω Φοίβε Μουσηγέτη,
βόηθησέ με να ψάλλω τους κινδύνους και τα βάσανα
που πέρασα, πηγαίνοντας τη λατρεία σου
πέρα από τα όρια της Σκυθίας,
ως τη χώρα των ξανθών Αριμασπών..

“Συμφωνώ απόλυτα”,  τον διέκοψα. “Τώρα που το λες, σκέφτομαι πως δεν υπάρχει κανένα ίσως ελληνικό όνομα με σημασία του Θεόδουλος, δηλαδή του αραβικού Αμπντ ουλ Λαχ. Άλλωστε κατά την αρχαϊκή και κλασσική εποχή τα ονόματα που είχαν σαν πρώτο ή δεύτερο συνθετικό τη λέξη Θεός ήταν σπάνια. Εγώ τουλάχιστο μόνο τον Θεόδωρο το Σάμιο, τον αρχιτέκτονα,  θυμάμαι”.

“Δεν είναι  μόνο αυτός, η ιστορία αναφέρει κι άλλους δύο Θεόδωρους. Το Θεόδωρο τον Κυρηναίο το μεγάλο μαθηματικό  του 5ου αιώνα και τον  επίσης Κυρηναίο φιλόσοφο, το Θεόδωρο τον Άθεο…”, πρόσθεσε ο Δημήτρης.

“Ωραίο αυτό έ; Θεόδωρος και Άθεος”, είπε γελώντας η Μαργαρίτα,

“Μόνο που μου φαίνεται πως  αυτός ανήκει στην ελληνιστική εποχή”, είπα εγώ. “Τότε τα ονόματα τα σχετικά με θεούς περισσεύουν”.

“Πολύ σωστά. Κοίτα να δεις. Οι Έλληνες πάντα δίνανε στα παιδιά τους ονόματα με συγκεκριμένη πολιτιστική ή και πολιτική πολλές φορές, σημασία. Δεν είναι τυχαίο που βρέθηκε Σπαρτιάτης, την εποχή της παρακμής της Σπάρτης και της ανόδου της Αχαϊκής Συμπολιτείας, που τόλμησε να βγάλει  το παιδί του “Φιλάχαιο”. Στην αρχαϊκή εποχή όταν κυριαρχούσαν οι ευγενείς, οι ιππείς, είχαν μεγάλη πέραση τα ονόματα με πρώτο ή δεύτερο συνθετικό τον Ιππο. Ιπποκλείδης, Ιππίας, Ιππαρχος, Ιππόδαμος…

“Δέξιππος, Φίλιππος…”

“Ύστερα στην κλασική εποχή, τον καιρό των κοινωνικών αγώνων και της εμφάνισης στο προσκήνιο του Δήμου, έχουμε ονόματα όπως Δημόκριτος, Φιλόδημος, Χαρίδημος, Δημοφών, …”

“Δημοσθένης, Δημώναξ, …”

“Να ξεκινήσω;” μας διέκοψε ανυπόμονα ο Χρήστος.

“Με συγχωρείς βρε Χρήστο. Σ΄ακούμε”.

Εκείνος όμως πριν αρχίσει μας είπε:

“Βρίσκομαι σε δίλημμα. Πώς πρέπει να αποδώσω το κείμενο στα νέα ελληνικά; Στα αρχαία οπωσδήποτε θα ήταν γραμμένο έμμετρα, σε δακτυλικό εξάμετρο κατά πάσαν πιθανότητα, το αραβικό κείμενο όμως είναι πεζό”.

“Γιατί δεν επιχειρείς να το αποδώσεις σε δεκαπεντασύλλαβο, όπως το μέτρο του Ερωτόκριτου και των δημοτικών μας τραγουδιών;” πρότεινε ο Δημήτρης.

“Εύκολο τό ΄χεις; Για την ώρα το αποδίδω τελείως άτεχνα. Εν πάση περιπτώσει. Αρχίζω, με επίκληση στους ενάλιους θεούς”.

Το διάβασμα κράτησε όλο το βράδυ ως αργά, γιατί κάθε τόσο τον διακόπταμε, σχολιάζοντας σημεία που μας κάνανε εντύπωση ή ζητώντας του διευκρινίσεις. Παρά τη μετριόφρονη δήλωσή του, πως η απόδοσή του ήταν άτεχνη, η ακρόαση του ταξιδιού του Αριστέα μας συνάρπασε.

Όπως θυμάμαι από αυτά που ακούσαμε, το πλοίο του Αριστέα, ξεκινώντας από την Προκόννησο πέρασε τον Βόσπορο και διαπλέοντας με ούριο άνεμο τον Εύξεινο έφτασε στην Ολβία, που ήταν  χτισμένη δεξιά  από τη λιμνοθάλασσα, πάνω στην ακτή  της  “εύφορης γης των Καλιππιδών Σκυθών”. Στην Ολβία ο Αριστέας έμεινε δυο μήνες και κατόπιν με τη συνοδεία ντόπιων Ελληνοσκυθών ξεκίνησε για τον επόμενο σταθμό του, την πόλη των Γελωνών, αφού προηγουμένως περάσανε από τη χώρα των Αλιζώνων, διασχίσαν την πυκνοδασωμένη Υλαία, μπήκαν στη γη των θείων Κιμμερίων, που τη βρήκαν έρημη και ακολουθώντας βορεινή κατεύθυνση πέρασαν από τη χώρα των Βασιλικών Σκυθών.

Θυμάμαι πως συγκινηθήκαμε όταν μας διάβασε πως σ΄απόσταση δέκα ημερών πορείας από τη θάλασσα, που λεγόταν Μαιώτις, βρήκανε τον τάφο κάποιου περιπλανημένου στα ξένα Έλληνα, που παραπονιόταν πως ήταν θαμμένος “της Εφέσου μακράν και της φίλης θαλάσσης”.

Κατόπιν φτάσανε στις όχθες του ποταμού Τάναϊ, που ήταν το σύνορο της Σκυθίας με τη χώρα των “γυναικοκρατουμένων Σαυροματών”.

Δεν πέρασαν τον ποταμό αλλά βαδίζοντας στην υψηλή του όχθη, δεκαπέντε ολόκληρες μέρες, διασχίσαν χώρα επίπεδη και άδενδρη, στο κέντρο της οποίας, υψωνόταν πανάρχαιος ναός αφιερωμένος στον Παπαίον, όπως οι Σκύθες ονόμαζαν τον Δία. Ήταν ναός μοναδικός στον κόσμο, φτιαγμένος εξ ολοκλήρου με κόκαλα ελεφάντων, ντυμένα με δέρματα ταύρων. Συνέχισαν την πορεία τους και βαδίζοντας ακόμα τρεις ημέρες φθάσανε τελικά στη χώρα των Βουδίνων, που ήταν εύσωμοι, πυρόξανθοι και γαλανοί. Η γλώσσα τους διέφερε τόσο από τη γλώσσα των Σκυθών όσο και των Σαυροματών.  Δεν καλλιεργούσαν τη γη, δεν σπέρνανε ούτε θέριζαν, παρά ζούσαν ανατρέφοντας βόδια, ψαρεύοντας  και κυνηγώντας. Διασχίσανε τη χώρα των Βουδίνων ώσπου φθάσανε στη θεία πόλη του Γελωνού, που παρόμοιά της δεν υπάρχει στον κόσμο. Μεγάλη και πλούσια πόλη, χτισμένη ολόκληρη από ξύλο, στην υψηλή όχθη του ποταμού Τάναϊ, τετράγωνη στο σχήμα, με κάθε πλευρά να έχει μήκος τριάντα στάδια. Τα τείχη της, δώδεκα πόδια ψηλά, ήταν ξύλινα. Οι δύο πύλες της προστατεύονταν η κάθε μία από δύο τετράγωνους πύργους, επίσης ξύλινους. Όλα τα σπίτια, αλλά και οι ναοί και τα ιερά  μέσα στην πόλη ήταν από ξύλο και από ξύλινες σφήνες ήταν στρωμένοι οι δρόμοι της.

Οι κάτοικοι του Γελωνού, που ονομάζονταν επίσης Γελωνοί, ήταν απόγονοι Ελλήνων αποίκων. Οι πρόγονοί τους έφθασαν εκεί πριν από τρεις γενεές  από την Τύρα και την Ολβία και πήραν για γυναίκες τους τις κόρες των Βουδίνων. Μοιάζαν περισσότερο με τους Έλληνες παρά με τους Βουδίνους, είχαν ελληνικά ονόματα  και η γλώσσα τους ήταν μιξοβάρβαρη ελληνική.

Στο Γελωνό ο Αριστέας έμεινε όλο το φθινόπωρο και το χειμώνα, και με την άδεια των ντόπιων ιερέων έχτισε βωμό για τον Απόλλωνα και έτσι έφερε τη λατρεία του Φοίβου στη χώρα των Βουδίνων, που ως τότε γνώριζαν μόνο τον νεφεληγερέτη Δία λάτρευαν ονομάζοντάς τον Περύνον, όπως οι Σκύθες τον αποκαλούσαν Παπαίον.

Στην ανάγνωση του Χρήστου, επωφελούμενοι από τις διακοπές που έκανε για να πιεί κρασί ή να φάει κάποιο μεζέ, παρεμβάλαμε τις δικές μας παρατηρήσεις, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη, ο οποίος εντυπωσίασε το Χρήστο με τις γνώσεις του σε ιστορικά και γλωσσολογικά θέματα. Τελικά τον πείραζε λέγοντάς τον “φιλολογικότατο μηχανικό” όπως τις προάλλες στις Σπέτσες τον είχε ονομάσει “αστοτσιφλικά”. Παραξενεύτηκε επίσης με τις παρεμβάσεις που έκανε η Μαργαρίτα γιατί δεν είχα προφτάσει να του πω πως ήταν φιλόλογος.

Όταν σχολιάζαμε την ετυμολογία του Βοσπόρου, που κατά τον Δημήτρη είναι η ελληνική απόδοση του Βυζαντίου δηλαδή του θρακικού Πυζ-άντις, που στη γλώσσα αυτή σημαίνει ότι ακριβώς το Βοος-πόρος στην ελληνική, η Μαργαρίτα παρατήρησε:

“Ναι αλλά υπάρχει και άλλος ένας Βόσπορος, ο Κιμμέριος, τα στενά του Κερτς δηλαδή και σύμφωνα με μια θεωρία ο Αισχύλος στον Προμηθέα Δεσμώτη, περιγράφοντας την περιπλάνηση της Ιούς μνημονεύει τις οδηγίες που της έδωσε ο Προμηθέας για το δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσει. Αναφέρει ρητά τις χώρες των νομάδων Σκυθών, την Μαιώτιδα λίμνη και τον Κιμμέριο Βόσπορο”.

Για το ναό “από κόκαλα ελεφάντων” που μας διάβασε ο Χρήστος, ο Δημήτρης το επιβεβαίωσε λέγοντας πως είχε διαβάσει στο Σαϊεντίφικ Αμέρικαν σχετικό άρθρο για την ανακάλυψη στην Ουκρανία των ερειπίων μεγάλου οικοδομήματος κατασκευασμένου από κόκαλα μαμούθ! Το κοκάλινο αυτό σπίτι αρχικά, ίσως επί χίλια χρόνια,  ήταν η κοινή κατοικία ένος ολόκληρου γένους προϊστορικών ανθρώπων, ύστερα όμως έγινε ναός.

Μεγάλη συζήτηση έγινε γύρω από τον Γελωνό.

“Με εντυπωσίασε το ότι υπήρχε αρχαία ελληνική πόλη τόσο μακρυά από τη θάλασσα, στα βάθη της Ρωσίας”, είπε συλλογισμένη η Μαργαρίτα. “Ποιος αρχαίος (ο Πλάτων; ) έγραψε πως οι ελληνικές πόλεις στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο μοιάζουν με βατράχια που είναι καθισμένα γύρω από τα νερά ενός βάλτου;”

“Ο Γελωνός είναι πραγματικό αίνιγμα, που απασχόλησε τους σχολιαστές του Ηρόδοτου”, παραδέχτηκε ο Χρήστος. “Πολλοί ερευνητές την ταυτίζουν με το Σαράτοφ, που ας σημειωθεί μόλις πριν εκατό πενήντα χρόνια ήταν χτισμένο εξ ολοκλήρου με ξύλο, άλλοι με το Καζάν αλλά οι περισσότεροι θεωρούν πως βρισκόταν κοντά στο σημερινό Βορονέζ. Άλλωστε το Σαράτοφ και το Καζάν βρίσκονται πάνω στο Βόλγα ενώ εδώ μιλάμε για τον Τάναϊ δηλαδή τον Δον”.

“Γιατί μιλάει για την υψηλή όχθη του ποταμού;” ρώτησε η Μαργαρίτα. “Εγώ ως τώρα νόμιζα πως οι όχθες των ποταμών είναι στο ίδιο επίπεδο. Όχι πως έχω δει πολλά ποτάμια αλλά με τον Πηνειό και τον Ληθαίο τουλάχιστον…”

“Όλα τα ποτάμια της Ρωσίας που κατευθύνονται από βορρά προς νότον έχουν την αριστερή, δηλαδή τη δυτική  τους όχθη πολύ πιο ψηλά από τη δεξιά. Πρόκειται για τεκτονικό φαινόμενο”, εξήγησε ο Δημήτρης, με το κάπως ενοχλητικό ύφος του παντογνώστη, που έπαιρνε κάπου κάπου.

“Αυτό το τεκτονικό φαινόμενο στοίχισε πολύ ακριβά στους Γερμανούς κατά τον πόλεμο”, παρατήρησα γελώντας.

“Από όσα μας είπες πάντως προκύπτει πως οι πυρόξανθοι και γαλανομάτες Βουδίνοι ήταν πρόγονοι των ανατολικών Σλάβων” παρατήρησε  ο Δημήτρης.

“Νομίζω πως αυτό είναι το πιθανότερο, μολονότι κάποιοι ιστορικοί τους θεωρούν προγόνους μιας  φινοουγγρικής φυλής, των Περμιάκων, που είναι πυρόξανθοι κι έχουν γκριζογάλανα μάτια. Κάποιος μάλιστα Άραβας περιηγητής ή γεωγράφος, ο Ιμπν Φαντλάχ μου φαίνεται, τους ονομάζει φθειροφάγους”.

“Αλήθεια το όνομα του Περύνου, του θεού τους, το γράφεις με ύψιλον;” ρώτησε ο Δημήτρης τον Χρήστο

“Ναι, μολονότι στην αραβική έκδοση είναι Αλ-Μπιρούν αλλά οι ‘Αραβες ταυτίζουν το ε με το ι. Και επειδή υποθέτω ότι οι Βουδίνοι ήταν πρόγονοι των ανατολικών Σλάβων, ο υπερτατος θεός των οποίων ήταν ο Περούν, τον μετάφρασα Περύνον.

“Πολύ σωστα έκανες. Θυμάσαι το στίχο του Πούσκιν από το “Θάνατο του Ολέγκ”;

πακόρνυϊ Περούνου, σταρίκ αντναμού…[1]

απάγγειλε

ζαβέντοφ γκραντούσνοβο βέστνικ…[2]

συμπλήρωσε ο Χρήστος.

Καθώς με το κρασί είχαν έρθει στο κέφι, πήραν και οι δύο φόρα και για πολλήν ώρα τους ακούγαμε να απαγγέλουν τον υπόλοιπο θάνατο του Ολέγκ στα ρωσικά.

“Μου φαίνεται πως αρκετά είπαμε για σήμερα”, έκλεισε την κουβέντα και το τετράδιό του ο Χρήστος. Πριν φύγουν με τον Δημήτρη, μας υποσχέθηκε να μας διαβάσει τη συνέχεια την άλλη βδομάδα.

[1] Ο γέρος ιερέας του μοναδικού Περούν

[2] μαντατοφόρος των μελλούμενων να γίνουν

 

Advertisement

172 Σχόλια προς “Τα έπη των Αριμασπών – 10 (Δημήτρης Σαραντάκος)”

 1. atheofobos said

  Όλα τα ποτάμια της Ρωσίας που κατευθύνονται από βορρά προς νότον έχουν την αριστερή, δηλαδή τη δυτική τους όχθη πολύ πιο ψηλά από τη δεξιά.
  Αυτό το τεκτονικό φαινόμενο στοίχισε πολύ ακριβά στους Γερμανούς κατά τον πόλεμο

  Τα παραπάνω πρώτη φορά τα διαβάζω και μου έκαναν εντύπωση γιατί δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει κάπου ότι η προέλαση των Γερμανών εκτός από τον χειμώνα και την αντίσταση των Ρώσων αντιμετώπισε πρόβλημα και με τις όχθες των ποταμιών.
  Υπάρχει κάποια σχετική αναφορά;

 2. Αγάπη said

  Καλημέρα
  πάντα το διαβάζω με απόλαυση 🙂

 3. Είναι αλήθεια αυτό για τις όχθες των μεγάλων ρωσσικών ποταμών. Το γεωλογικό φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στο Βόλγα και στο Ντον.

 4. Πέπε said

  > > Νομίζω πως αυτό είναι το πιθανότερο, μολονότι κάποιοι ιστορικοί τους θεωρούν προγόνους μιας φικοουγγρικής φυλής, των Περμιάκων, που είναι πυρόξανθοι κι έχουν γκριζογάλανα μάτια.

  φινοουγγρικής (ή φιννοουγγρικής, με νν, οο, γγ!)

 5. gpoint said

  # 1

  Tώρα γιατί εγώ ακολουθώντας την ροή του ποταμού νομίζω πως η αριστερή πλευρά του είναι η ανατολική. Εχω θέμα με τους προσανατολισμούς ‘η μπερδεύω (ακόμα) το σκόρδο με το κρεμμύδι ;

 6. ΣΠ said

  5
  Μάλλον εννοεί όπως τα βλέπουμε στον χάρτη, με την δύση αριστερά.

 7. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια και τη διορθωσούλα!

  1κε: Για τα ποτάμια της Ρωσίας δεν μπορεί να είναι τυχαία η αναφορά, θα χαράχτηκε στη μνήμη του πατέρα μου από τότε.

 8. Μανιατολεσβιος said

  5 ναι κι εγω

 9. Μανιατολεσβιος said

  αν ηταν η δυτικη οχθη πιο ψηλα δεν θα ειχαν οι γερμανοι, που ερχονταν απο τα δυτικα, πλεονεκτημα?

 10. gpoint said

  # 9

  έλα ντε !

 11. Παναγιώτης Κ. said

  …τρώγοντας και ποτίζοντας τη συζήτησή μας με ωραίο κόκκινο κρασί…
  Ποιητικότατο!

  Εγώ πολύ απλά θα έλεγα ότι η διατύπωση » Όλα τα ποτάμια της Ρωσίας που κατευθύνονται από βορρά προς νότο έχουν την αριστερή, δηλαδή την δυτική όχθη » είναι αντιφατική.

 12. gpoint said

  Το κείμενο αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον για μένα, τώρα που ασχολείται με το κυρίως θέμα το απολαμβάνω περισσότερο.Οσο για τις όχθες του ποταμού…επαγγελματική μου διαστροφή από τότε που διόρθωνα κόλλες γι αυτό και το απέφευγα…
  Θυμάμαι την μοναδική φορά που διόρθωσα μαθηματικά ΄(γιατί δέχθηκαν να πάω σε κέντρο κοντά στο σπίτι μου αντί να με τρέχουν στου διαόλου την μάνα επειδή ήμουνα σε νυκτερινό μακριά από την γειτονιά μου ) έσωσα κάποιον μαθητή που ο πρώτος βαθμολογητής του είχε βάλει σε ένα θέμα μονάδα. Ηταν μια άσκηση του βιβλίου και οι πάντες την έλυναν όπως το λυσάρι. Το παιδί αυτό είχε γράψει ένα κατεβατό το οποίο ο βαθμολογητής είχε διαγράψει σαν άσχετο. Από περιέργεια άρχισα να το διαβάζω και με έκπληξη είδα πως ναι μεν ξεκίνησε από Αθήνα για Λαμία αλλά είπε να περάσει πρώτα από την …Κόρινθο αλλά τελικά έφτασε στην Λαμία μ’ έναν εξαιρετικά ευφυή και ολόσωστο τρόπο. Φυσικά ο δικός μου βαθμός οδήγησε σε αναβαθμολόγηση όπου πιστεύω πως ο μαθητής θα δικαιώθηκε.

 13. 9, 10

  Η δυτική όχθη είναι πιο ψηλή κι αυτοί που την κατέχουν είναι οι σοβιετικοί. Οι ναζήδες προσπαθούν να φτάσουν την όχθη αλλά είναι στην χαμηλή στέππα.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Mamayev_Kurgan

 14. Επιτέλους Αριμασποί!
  Κι ο Ιμπν Φαντλάν είναι υπαρκτό πρόσωπο, και είναι βασική πηγή για τους Βίκινγκ του Βόλγα. https://en.wikipedia.org/wiki/Ahmad_ibn_Fadlan

 15. sarant said

  13 Αυτό είναι το λογικό, πράγματι

  14 Είναι τεκμηριωμένο, λέμε 😉

 16. gpoint said

  # 13

  τα όχι καλά αγγλικά μου διαβάζουν για κάποιο λόφο, συνήθως οι λόφοι δεν αποτελούν όχθη ποταμού.

 17. LandS said

  #5 Συμφωνώ. Δεξιά όχθη είναι αυτή που κοιτώντας προς τις εκβολές βρίσκεται το δεξί χέρι. Στο Λονδίνο, επειδή οδηγούν ανάποδα, λένε Βόρεια και Νότια Όχθη του Τάμεση για να μη μπερδεύονται.

 18. 16
  Ναι, λόφος είναι αλλά παρόχθιος.
  Όλο το Στάλινγκραντ (πρώην Τσαρίτσιν, μετέπειτα Βόλγκογκραντ) είναι χτισμένο στη δεξιά όχθη, την ψηλή. Κάτι θα ξέρανε οι ιδρυτές του.

 19. μανιατολεσβιος said

  13 «On the same day, the Soviet 13th Guards Rifle Division commanded by Alexander Rodimtsev arrived in the city from the east side of the river Volga under heavy German artillery fire.»
  στο Σταλινγκραντ η πολη ηταν κυριως δυτικα του ποταμου αλλα οι Γερμανοι ηρθαν απο δυτικα και οι Ρωσικες ενισχυσεις ηταν απο ανατολικα. μιλωντας γενικα για τα ρωσικα ποταμια δεν καταλαβαινω πως μπορει να τα περναγαν οι Γερμανοι απο τα ανατολικα, ενω προελαυναν προς τα ανατολικα. αν θες να μου εξηγησεις…

 20. 19

  Η στέππα δυτικά του Στάλινγκραντ είναι χαμηλότερη από τη δυτική όχθη του Βόλγα. Αυτό εννοούσα. Προφανώς οι ναζήδες έρχονταν από τα δυτικά.

 21. Πάνος με πεζά said

  Ανηφορικές γέφυρες; Α λα Κατεχάκη;
  https://www.instantstreetview.com/@37.978109,23.80185,88.35h,-7.73p,1.66z

 22. LandS said

  13,18,19
  Αν αυτό το γεωλογικό φαινόμενο όντως δυσκόλεψε τους Γερμανούς, αυτό δεν φαίνεται από τη μάχη του Μαμάγιεφ Κουργκάν. Το όποιο πλεονέκτημα είχε ο αμυνόμενος που βρισκόταν πάνω στον λόφο το είχε σε σχέση με το έδαφος γύρω του και όχι με το έδαφος της απέναντι όχθης.

 23. sarant said

  Kαι δεν έχουμε και τον πατέρα μου να το διευκρινίσει…

  Πάντως και στη Βίκη λέει
  Another notable distinction contrasts the elevated right-bank side (featuring the Volga Upland) and the left bank side

  http://depositphotos.com/2060938/stock-photo-high-bank-of-the-volga.html

 24. leonicos said

  Αριστουργηματική γραφή απλώς. όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Τα πραγματικά στοιχεία είναι σωστά, αλλά το βασικό είναι η απόλαυαη του να διαβάζεις ένα κείμενο γραμμένο για να το απολαμβάνεις

 25. leonicos said

  δε δίνω δεκάρα για τις όχθες του Βόλγα και του Δον, ποια είναι πάνω και ποια κάτω. Η πάνω είναι μάλλον η αρσενική!!!!!

  Να πω κι εγώ κ’άτι σκαμπρόζικο επιτέλους

 26. Μανιατολεσβιος said

  20. τώρα το κατάλαβα!
  Αν όμως οι Ρώσοι πολεμούσαν στη δυτική, υπερυψωμένη οχθη θα ειχαν την πλάτη στο ποτάμι. Στην υποχώρηση (και είχαν πολλές τέτοιες) θα είχαν πρόβλημα.
  Κουβέντα κάνουμε, το κείμενο όπως πάντα πολύ ωραιο

 27. Corto said

  Γοητευτικό αφήγημα. Μπορεί κανείς να σχολιάσει πολλά.

  Μιας και το ιστολόγιο καταπιάνεται με γλωσσολογικά θέματα, πώς προέκυψε η φινοουγγρική φυλή να μιλάει τούρκικα; Για τους Ούγγρους εντάξει, πάει το μυαλό μας σε γλωσσική επίδραση
  από τον Αττίλα και τους Ούννους. Αλλά για τους Φινλανδούς (και τους Εσθονούς) δεν είναι περίεργο;

 28. 22

  Το Μαμάγεφ Κουργκάν άλλαξε πολλές φορές χέρια (συχνά την ίδια μέρα). Ακόμα και τώρα, αν σκάψεις στο γρασίδι του μνημείου, βρίσκεις πράματα.

  26

  Πλάτη στο ποτάμι είχανε. Και πέρα απ’ το ποτάμι (ανατολική όχθη) τα πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς να τους καλύπτουν. Όντως κουβέντα κάνομε.

 29. 27

  Ακόμα χειρότερα https://en.wikipedia.org/wiki/Turku

 30. κουβέντα κάνομε. Πέρυσι βρήκανε δυο σκελετούς αλληλολογχισμένους στον διάσημο λόφο

 31. Πέπε said

  @27:
  Οι φιννοουγγρικές γλώσσες είναι υποδιαίρεση των ουραλικών γλωσσών.
  Οι ουραλικές γλώσσες σήμερα θεωρούνται ξεχωριστή οικογένεια, παλιότερα όμως θεωρούνταν κι αυτές υποδιαίρεση των ουραλοαλταϊκών. Σήμερα οι αλταϊκές κατατάσσονται χώρια.
  Στις αλταϊκές ανήκουν οι τουρκικές (turkic), μεταξύ των οποίων βέβαια η τουρκική (turkish).
  Επομένως τα τούρκικα, ακόμη και με παλιότερες θεωρήσεις, δεν ανήκαν στις φιννοουγγρικές γλώσσες, θεωρούνταν όμως αρκετά συγγενείς.

 32. Corto said

  29:
  Με μπέρδεψε η ιστοσελίδα όπου παραπέμπεις.
  Τόσα χρόνια ήμουν σίγουρος ότι το Τούρκου ήταν τουρανική λέξη και εδώ γράφει ότι είναι σλάβικη:

  The Finnish name Turku originates from an Old East Slavic word, tǔrgǔ, meaning «market place». The word turku still means «market place» in some idioms in Finnish.

 33. 30

  Στη Ρωσία και την Ουκρανία υπάρχουν ομάδες ερασιτεχνών που γυρνάνε στην ερημιά και ψάχνουν με ανιχνευτές μετάλλων. Αν βρουν κάποιον, οργανώνουν ένα πρόχειρο μικρό νεκροταφείο. Αν βρουν κάτι, οι φήμες λενε, το σπρώχνουν στο διεθνές εμπόριο ενθυμίων και κειμηλίων. Ζβάστικες κι έτσ’!

 34. 37

  Είμαι λίγο τρόλλ. Αλλά λέει Αρχαία Ανατολική Σλαβική γλώσσα. Τέλος πάντων, οι γλώσσες της φινοουγγρικής είναι συγγενείς αλλά όχι όμοιες.

 35. Corto said

  31:
  Άρα δεν υπήρχε γλωσσική επίδραση από τουρανικά φύλα, όπως οι Ούννοι; Δηλαδή δεν ισχύει η θεωρία ότι εκτουρκίστηκαν γλωσσικώς;

 36. Corto said

  34:
  Εντάξει δεν είναι εντελώς όμοιες, αλλά αντίθετα από την σλάβικη ομογλωσσία, οι ουγγροφιννικές γλώσσες δεν είναι (ινδο)ευρωπαϊκές.

 37. ΓιώργοςΜ said

  Καλησπέρα!
  Με τους διαδικτυακούς χάρτες είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς του λόγου το αληθές. Η ανατολική πλευρά είναι η χαμηλή κι επίπεδη ενώ η δυτική έχει κάποιο ανάγλυφο-με λίγη φαντασία το λές και λόφο σε κάποια σημεία.

 38. sarant said

  33 Στα δάση του Λουξεμβούργου υπάρχουν ίχνη από τη μάχη των Αρδεννών. Ακόμα και ίχνη από τις ερπύστριες των τανκς (λένε ότι) έχουν διατηρηθεί.

 39. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Πολὺ ὡραία καὶ ἡ σημερινὴ συνέχεια.
  Ὅσο γιὰ τὸ ἀριστερὴ/δεξιὰ ὄχθη προφανῶς ἐννοεῖ αὐτὸ ποὺ λέει ὀ Σταῦρος στὸ #5: ὅπως τὴ βλέπουμε στὸ χάρτη.
  Πάντως τὸ σωστὸ εἶναι αὐτὸ ποὺ λέει ὁ πσαράς: μὲ βάση τὸν ροῦ τοῦ ποταμοῦ ἡ δυτικὴ ὄχθη εἶναι ἡ δεξιά. Π.χ. ἡ rive gauche τοῦ Σηκουάνα. (Τὰ κατάφερα σὰν τὸν Ναστραντὶν Χότζα ποὺ ἔβγαλε πὼς ἔχουν δίκιο καἰ οἱ δυὸ διαφωνοῦντες. Ὅταν ἕνας τρίτος παρατήρησε πὼς δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ ἔχουν δίκιο καὶ οἱ δυὸ τοῦ ἀπάντησε: «Κι ἐσὺ δίκιο ἔχεις!») 🙂

 40. 38

  http://www.wearethemighty.com/watch/some-world-war-i-battlefields-are-still-uninhabitable

 41. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Από τα τοπωνύμια που αναφέρονται στο κείμενο, το Βορονέζ είναι γνωστό στους τσες φανς της περίφημης άμυνας Αλιέχιν (ο Λ’εράνς τυγχάνει ο μεγαλύτερος ειδικός της άμυνας σε όλη την Νοτιανατολική Μεσόγειο και όλο το Μίντλ Ήστ ομού!). Η «βαριάντα Βορονέζ» είναι η πιο επικύνδυνη συνέχεια που έχει ο λευκός στη βαριάντα αλλαγής με …γΧδ6. Αναπτύχθηκε από σκακιστές της περιοχής Βορονέζ (προφανώς κομμούνια που δεν έβλεπαν με καλό μάτι την άμυνα του δρος Αλιόχιν…)

 42. Spiridione said

  Πάντως, στη μάχη του Δνείπερου το 1943, δηλαδή στην επίθεση των Σοβιετικών ώστε να περάσουν το ποτάμι και να προχωρήσουν δυτικά, η δυτική υπερυψωμένη όχθη, όπως αναφέρεται, δυσκόλεψε πολύ την επίθεση και προκάλεσε μεγάλες απώλειες στους Σοβιετικούς. Μέχρι και αεροναυτική επιχείρηση με αλεξιπτωτιστές έκαναν τότε, για πρώτη φορά νομίζω.
  The Dnieper is the third largest river in Europe, second only to the Volga and the Danube. In its lower part, its width can easily reach three kilometres, and being dammed in several places made it even larger. Moreover, its western shore —the one still to be retaken— was much higher and steeper than the eastern, complicating the offensive even further. In addition, the opposite shore was transformed into a vast complex of defenses and fortifications held by the Wehrmacht.
  ….
  The crossing of the Dnieper was extremely difficult. Soldiers used every available floating device to cross the river, under heavy German fire and taking heavy losses. Once across, Soviet troops had to dig themselves into the clay ravines composing the Dnieper’s western bank.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Dnieper

 43. Για την διάκριση δεξιά/αριστερά και ανατολικά/δυτικά, έχει ενδιαφέρον ότι το πόσο δημοφιλής είναι ο πρώτος ή ο δεύτερος τρόπος προσανατολισμού διαφέρει από γλώσσα σε γλώσσα.

  Χαρακτηριστική είναι η ακραία περίπτωση της φυλής Guugu Yimithirr (αυτόχθονες της Αυστραλίας*) των οποίων η γλώσσα χρησιμοποιεί κυρίως βόρεια/νότια/ανατολικά/δυτικά (δηλαδή απόλυτες συντεταγμένες) για να περιγράψει κατεύθυνση, και λιγότερο μπρος/πίσω/αριστερά/δεξιά (σχετικές συντεταγμένες). Σχετική περίπτωση με ορισμό του μπρος/πίσω και στην Σαμόα.

  _________
  * Είναι η φυλή που μας έδωσε την λέξη καγκουρό, λέει η Βίκη.

 44. Spiridione said

  Για πείτε μας οι θετικοί, στον Κοριόλις οφείλεται αυτό;
  https://www.quora.com/Does-the-coriolis-force-influence-the-path-of-rivers

 45. cronopiusa said

 46. 43

  Και τη λέξη κάνγκουρας, βεβαίως!
  Οι Σαμόα είναι μεγάλη ιστορία. Διάβαζα πριν χρόνια για τη ναυσιπλοΐα τους και τάχα χάσει.
  Θενκς για το λινκ διότι με λινκοπηδήματα πήγε σε αυτό που έψαχνα από καιρό https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_English_terms_of_venery,_by_animal

 47. 44

  Μάλλον στις φερτές ύλες που κατεβάζουν τα ποτάμια. Και γιατί στη δεξιά μόνο; Μήπως η Κοριολίς;

 48. Πάνος με πεζά said

  Για να το διευκρινίσω, όπως κατεβαίνει το ποταμόπλοιο με τη ροή του ποταμού, η ανατολική όχθη είναι στο port και η δυτική στο standboard. 🙂
  Όχι;

 49. Ναι, στο starboard

  κι ένας μνημονικός κανονάκος:
  οι μικρές λέξεις – οι μεγάλες λέξεις

  red (light) green (light)
  left right
  port starboard

 50. ΓιώργοςΜ said

  43 Αυτό δηλαδή που βλέπουμε στις αμερικάνικες ταινίες «τρέξε, θα βρεθούμε στη βόρεια έξοδο του κτιρίου» όταν κυνηγάνε τον δολοφόνο ενώ είναι μαύρα μεσάνυχτα στο τρίτο υπόγειο του κτιρίου οφείλεται σε μια π(η/υ)γαία πυξίδα ή σε εκπαίδευση στις γεωγραφικές κατευθύνσεις;

 51. Σουμέλα said

  Κάθε Τρίτη περιμένω τη συνέχεια σχεδόν με αγωνία. Όλα αυτά τα ονόματα που αναφέρονται με μαγεύουν. Το βράδυ ψάχνω στο internet τα ονόματα και τα τοπωνυμία. Ο δε Αριστέας ο Προκοννήσιος μ’ έχει στοιχειώσει, ψάχνω να βρω πολλές πληροφορίες. Θα ξαναδιαβάσω μάλλον το βιβλίο της Κορομηλά οι Έλληνες στη Μαύρη θάλασσα μήπως αναφέρει κάτι.
  Τα ποτάμια της Ρωσίας πράγματι έχουν τη μία όχθη τους υπερυψωμένη. Ο Λένας ας πούμε με το πέτρινο δάσος
  https://www.google.be/search?q=lena+river&biw=1920&bih=870&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjssI-GkJ7PAhVGOxQKHd2AASwQ_AUIBigB
  Σας χαιρετώ
  Σουμέλα

 52. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλησπέρα!
  Θα συμφωνήσω με τον Λεώνικο. Στα λογοτεχνικά κείμενα προέχει η γλώσσα και η αφηγηματική δεξιότητα (αριστερότητα 😉). Βλέπουμε σε κάποια βιβλία οι σημειώσεις να πιάνουν δεκάδες σελίδες. Πραγματικά εξαντλητικές. Δεν διαβάζεται έτσι η λογοτεχνία.

 53. Πάνος με πεζά said

  @ 49 : Starboard, σωστά.
  Καλός και ο μνημονικός κανόνας, εγώ είχα άλλον : ΠΑΣΟΚ=Δεξιά=ΠΡΑΣΙΝΟ, ΚΚΕ=Αριστερά=Κόκκινο

 54. Ναι, τόχαμε πει στο στρατό, στο φυλάκιο, για να καταλαβαίνουμε εάν ένα πλοίο πάει ή έρχεται. Ο διοικητής δεν γέλασε. Επί Μητσοτάκη αυτά.

  Εντωμεταξύ οι Μητσοτακέοι ακόμα πεινάνε!

 55. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα -δυστυχώς έπεσε δουλειά!

  51 Να είσαι καλά!

 56. Γιάννης Κουβάτσος said

  54. Εν πρώτοις, ας μην υπερβάλλουμε: το ποσόν δεν είναι 650.000. Είναι μόλις 647.746,75 ευρώ. Τα 6,75 είναι για σοκολάτες στον γιο του πρωτομάστορα. Και εν δευτέροις, πού θέλετε να βρει τα λεφτά γι’ αυτό το έργο, που όσοι έχουμε επισκεφτεί την περιοχή, σχολιάζαμε δυσμενώς την κραυγαλέα έλλειψή του; Να απευθυνθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία, να ψάξει για χορηγούς; Τι είναι, κάνας νεοφιλελές; Μητσοτακέικο, λέμε!

 57. 57

  Ναι, σκέφτομαι κι εγώ να πάρω κάνα ΕΣΠΑ για να ξαναφτιάξω τη στέγη στο καλύβι στο βουνό. Θα βρώ κάνα λόγο!

 58. Πάνος με πεζά said

  Να σου πω, αν είναι να μας τα πάρουν πίσω τα ΕΣΠΑ λόγω μη απορρόφησης, όρμα…

 59. 58

  Είμαι καλός στις απορροφήσεις, εγώ. Μισό να βρώ το τηλ. του Αλέξη του Χαρίτση…

 60. Πέπε said

  @50:
  Κάποτε φιλοξενούσα ένα ζευγάρι Αμερικάνων σπίτι μου στην Αθήνα, και προσπαθούσα να τους δώσω οδηγίες για μια διαδρομή με τα πόδια. Από το πρώτο «στρίψτε αριστερά», με ρώτησαν: δηλαδή βόρεια; νότια; και αφού δεν ήξερα (προς βαθιά τους έκπληξη), τελικά δε συνεννοηθήκαμε (πήραν χάρτη).

  Άρα, μάλλον οφείλεται σε εκπαίδευση / συνήθεια.

 61. Παναγιώτης Κ. said

  Σε μια απέραντη χώρα που είναι οι ΗΠΑ ο προσανατολισμός για τους κατοίκους της έχει νόημα. Στην Ελλάδα με το συγκεκριμένο πλούσιο ανάγλυφο του εδάφους της δεν υπάρχει λόγος.Οπωσδήποτε είναι και ζήτημα εκπαίδευσης και μάλλον για πρακτική και χρήσιμη γνώση/συνήθεια πρόκειται.

 62. sarant said

  60 Ναι, είναι αλλιώς εκπαιδευμένοι.

 63. Έχει, σίγουρα, να κάνει και με την απλωσιά, τους ορίζοντες. Ναι, εδώ χάμου, που δεν υπάρχουν 100 μέτρα ευθεία, είναι πιο δύσκολο. Θυμάμαι από το στρατό πόσο δύσκολο ήταν, ιδιαίτερα για τα χωριατόπουλα που δεν είχαν βγάλει γυμνάσιο, να τους εξηγήσεις τον προσανατολισμό, το χάρτη και την πυξίδα. Ιδιαίτερα αυτήν!

 64. Γιάννης Ιατρού said

  57: Αν τους πείς ποιοί επισκέφτηκαν το εν λόγω, θα σου δώσουν αμέσως 🙂

 65. 64

  Λες αυτό νάναι το γιατρικό; Ο Κωστάκης, πάντως, την έκαμε τη δουλειά του.

  http://lamiakos-typos.gr/topika-eidiseis/spiti-toy-payloy-mpakogianni-ginetai-moyseio-dimokratias-entassetai-sto-espa-stereas

 66. Ιάκωβος said

  Έχω χάσει τα πρώτα επεισόδια των Αριμασπών και θα τα διαβάσω όλα από την αρχή, κάποια στιγμή.

  Δεν ξέρω αν γράφτηκε, αλλά ο Περκούν ή Περούν ήταν παλιός σλαβικός θεός της καταιγίδας και της βροχής.

  Πρέπει να έχει κάποια σχέση με τη δική μας Περπερούνα των τραγουδιών της Μακεδονίας και της Θράκης.

  Περπερούνα περπατεί
  τον θεό παρακαλεί
  για να βρέξει μια βροχή
  να βραχούν οι τσόπανοι
  τσόπανοι γελαδαροί
  και τα πρόβατάτς μαζί

  Το ίντερνετ για τη Φιλανδία κυρίως ξέρει την βρισιά Πέρκελε, που έχει κάποια κάποια σχέση με τον Πέρκουν.

 67. Να το πρότζεκτ που απασχολούσε τον Κίντο τόσο καιρό!

 68. Γιάννης Ιατρού said

  Η σημερινή συνέχεια έχει πολλαπλό ενδιαφέρον. Και σε κερδίζει αμέσως, έτσι όπως τα γράφει ο Δημ. Σαραντάκος.
  Αλλά ρε παιδιά, ένα χάρτη δεν βάζει κανένας, κάτι τις τέλος πάντων, με τις τοποθεσίες και τους λαούς, έχω χάσει τον μπούσουλα για να το παρακολουθήσω με όλα αυτά τα ονόματα 🙂

 69. Pedis said

  Βρε το αλήτικο το σόι!

  Είναι χρέος της αριστερής κυβέρνησης να αποτρέψει τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και περιουσίας από το μητσοτακέικο!

  Οι όροι της παραχώρησης δεν έχουν γίνει γνωστοί, αλλά πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι προβλέπεται 40χρονη παραχώρηση, με κατ’ αποκοπήν τίμημα 100 εκατ. ευρώ, που θα κατατεθεί κατ’ ευθείαν στο ταμείο του εξωτερικού για την εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς και ποσοστό για το Δημόσιο από τα ετήσια έσοδα από τα διόδια.
  http://www.efsyn.gr/arthro/diapseydei-me-asafeies-taiped

  Η κυβέρνησή μας κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε οι μητσοτάκηδες να μη βρουν τρόπο να σπεκουλάρουν όταν θα έρθουν στα πράγματα:

  http://www.efsyn.gr/node/83099

  Έτσι!

 70. ΓιώργοςΜ said

  66 Θυμήθηκα το έθιμο της «πιπεριάς», πρωτομαγιάτικο στη Β. Εύβοια. Είναι ένα είδος κάλαντα που λένε οι πιτσιρικάδες, το τραγουδάκι κάπως μου θύμισε το αντίστοιχο:

  Πιπεριά, γλυκιά ροδιά,
  αγλήγορα, στον Αη-Λια,
  κι Αη-Λιας στον ουρανό,
  για να βρεξ’ ο Θιός νερό
  για τα στάρια, τα κριθάρια
  του Θεού τα παρασπόρια
  αυλάκια-αυλάκια το νερό
  γούρνες-γούρνες το κρασί

  Σκέφτηκα μήπως η πιπεριά είναι παραφθορά της Περπερούνας. Δε μπορώ να φανταστώ γιατί θα διάλεγε κανείς το όνομα «πιπεριά» για κάτι πρωτομαγιάτικο, ταιριάζει και με τη βροχή. Ίσως πάλι είναι δική μου εντύπωση. Ας αποφανθούν οι λαογράφοι…

 71. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  41 – Tι Kinder έκπληξη ήταν αυτή; Φαίνεται ήθελες την ροκιά σου για να εμφανιστείς. 🙂
  Πολύ χαίρομαι που είσαι καλά Κίντο.

 72. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  68 – «Αλλά ρε παιδιά, ένα χάρτη δεν βάζει κανένας, κάτι τις τέλος πάντων, με τις τοποθεσίες και τους λαούς, έχω χάσει τον μπούσουλα για να το παρακολουθήσω με όλα αυτά τα ονόματα.»

  http://www.cretalive.gr/lifestyle/o-charths-ths-hdonhs-ton-laon

 73. Πέπε said

  @70:
  !!!
  Πρώτη φορά το ακούω αυτό.

  Η Περπερούνα είναι έθιμο σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας – Θράκης. Δεν είχε συγκεκριμένη ημερομηνία, τελούνταν όποτε έπεφτε ανομβρία. Περιέφεραν ένα κορίτσι στολισμένο με πρασινάδες και το καταβρέχανε (ομοιοπαθητική μαγεία), λέγοντας αυτό το τραγούδι σε διάφορες κατά τόπους παραλλαγές.

  Το έθιμο υπάρχει και σε σλαβόφωνους της Ελλάδας, όπως επίσης και εκτός Ελλάδας στην ίδια ευρύτερη περιοχή. Είχαμε ξανακάνει μια σχετική συζήτηση εδώ, και προέκυψε ότι σε κάποια περιοχή (ελληνική, ελληνόφωνη) το λένε παπαρούνα, που νοηματικά είναι βέβαια άσχετο.

  Λογικά (χωρίς να ξέρω συγκεκριμένα) σλάβικης προέλευσης θα είναι.

  Αυτό στην Εύβοια μοιάζει να είναι παρακλάδι του ίδιου εθίμου, και η λέξη πιπεριά να είναι ανάμνηση της Περπερούνας / Πεπερούγκιας. Αλλά πώς βρέθηκε εκεί κάτω; Υπάρχει σλάβικο παρελθόν στη Β. Εύβοια; (Μόνο για Αρβανίτες στη Ν. Εύβοια ήξερα.)

  Από πού το ξέρεις Γιώργο; Μήπως υπάρχει κανένα λινκ ή παραπομπή;

 74. Μαρία said

  73
  Η περσινή συζήτηση https://sarantakos.wordpress.com/2015/06/10/propel-loidoria/#comment-293195

 75. Πέπε said

  @73:
  Άσε, βρήκα μερικά λινκ:
  http://www.kanellatou.gr/paradosiako/sterea-ellada/evoia/ev-piperia3.html (Αρτεμίσιο, Ροβιές, Γεράκι)
  http://www.i-diadromi.gr/2010/05/blog-post_8066.html (Νέα Σινασός)
  Στο δεύτερο αφήνει να εννοηθεί ότι το έφεραν οι Μικρασιάτες το έθιμο. Αναφέρει επίσης (έγκυρα;;) ότι εκτός από τη Θράκη η Περπερούνα γινόταν και στη Θεσσαλία.
  Πιθανόν να μην είναι έτσι όπως τα νόμιζα.

 76. Μαρία said

  73, 75
  Σαν Πιπεριά το έχω καταγράψει κι εγώ το 1978 σε χωριό της Νάουσας, που κατοικούνταν απο βουλγαροπρόσφυγες. Το έθιμο τελούνταν πολύ παλιότερα το Μάιο, όταν είχε αναβροχιά.
  Το τραγουδάκι που τραγουδούσαν τα κορίτσια: Πιπεριά, λιγουριά, λιγουρώσαν τα σπαρτά, τα σπαρτά, τα κριθαριά, για να δώσ’ θεός βροχή, να γένουν τα γεννήματα.

 77. Corto said

  Για την γεωμορφολογία του Βόλγα:

  (…)
  Στον άνω ρου,στα όρια του υψιπέδου Βαλντάι ο Βόλγας ρέει μέσα από μικρές λίμνες (Βερχίτ, Στερζ, Βσελούγκ, Πένο και Βόλγκο)…
  Στην Περιφέρεια Ρίμπινσκ – Γιαροσλάβλ και νοτιότερα από την Καστρομά ο ποταμός ρέει σε στενή κοιλάδα ανάμεσα από υψηλές όχθες διασχίζοντας τα υψίπεδα Ούγλιτς – Ντανίλοφσκα και Γκάλιτς – Τσούχλομα. Σε συνέχεια ο Βόλγας ρέει κατά μήκος των βαθύπεδων Ούνζα και Μπαλαχία…Οι μεγαλύτεροι παραπόταμοι του Άνω Βόλγα είναι οι Σελιζαρόβκα, Τβέρτσα, Μολογκά, Σεξνά και Ούνζα.
  Στον μέσο ρου, κάτω από την εκβολή του Όκα, ο Βόλγας γίνεται ακόμα βαθύτερος. Ρέει κατά μήκος του Βόρειου τμήματος του υψιπέδου Πριβάλζιε. Η δεξιά όχθη του ποταμού είναι υψηλή, η αριστερή χαμηλή.
  (…)
  Στον κάτω ρου, μετά την εκβολή του Κάμα, ο Βόλγας γίνεται μεγαλοπρεπής. Ρέει κατά μήκος του υψιπέδου Πριβόλζιε…
  Ο Κάτω Βόλγας δέχεται τους σχετικά μικρούς παραποτάμους Σαμάρα, Μπολσόι, Ιργκίζ και Γερουσλάν. Βορειότερα του Βολγκογκράντ σε απόσταση 21 χλμ. αποσχίζεται από τρο Βόλγα ο αριστερός βραχίονας Άχτουμπα (μήκος 537 χλμ), που ρέει παράλληλα με τον κύριο ρου του ποταμού.
  (…)
  Το δέλτα του Βόλγα αρχίζει στο σημείο που αποσχίζεται από την κοίτη του ο βραχίονας Μπουζάν (46 χλμ. βορειότερα από το Αστραχάν) και είναι από τα μεγαλύτερα της ΕΣΣΔ. Στο δέλτα σχηματίζονται 500 βραχίονες, παραπόταμοι και μικροί χείμαρροι.
  (…)

  (μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, 1979)

 78. Corto said

  Για το υψίπεδο του Βόλγα:

  Εκτείνεται κατά μήκος της δεξιάς όχθης του ποταμού Βόλγα, από την πόλη Γκόρκι μέχρι το Βολγκογκράντ. Ύψος 375 μ (Ζιγκουλί). Αποτελείται από αμμώδη εδάφη του Μεσοζωικού και του Παλαιογενούς αιώνα, από άργιλο, μάργα και ασβεστόλιθους.
  (…)
  Οι ανατολικές και οι βόρειες κλιτύες του υψιπέδου Βόλγα είναι απότομες, ενώ οι δυτικές κατωφερείς. Επικρατεί το διαβρωμένο ανάγλυφο, που κατά μήκος του Βόλγα γίνεται ακόμα πιο σύνθετο από τις κατολισθήσεις.
  (…)

  (μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια, 1979)

 79. ΓιώργοςΜ said

  73,75 Βιωματικά-πήγα κι εγώ μια χρονιά στην Πιπεριά μικρός! Μέχρι πρόσφατα έκαναν αναβίωση του εθίμου από τον τοπικό σύλλογο.
  Για όποιον θέλει να το ψάξει, ίσως να υπάρχει οπτικό υλικό, είχε γυριστεί ένα ντοκυμαντέρ από την ΕΡΤ τη δεκαετία του ’80, αλλά με αρκετές προσθήκες «ποιητική αδεία». Ίσως το ψάξω κι εγώ.

  Στη Β Εύβοια υπάρχουν πολλά σλάβικα τοπωνύμια. Η Νέα Σινασσός χτίστηκε αντίκρυ στο παλιό χωριό ντόπιων, με σημερινή ονομασία Αγία Παρασκευή, αλλά οι όχι-και-τόσο παλιοί το θυμούνται Βιστρίτσα. Άλλα ονόματα χωριών (αρχίζω να τα ξεχνάω) είνα Κουρμπάτσ(ι) (το Αρτεμίσιο) Ποτόκι (το Ασμήνιο), κι άλλα ίσως που δε θυμάμαι πια. Ποια είναι τούρκικα και ποια σλάβικα δεν ξέρω.

 80. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  Αγαπητοί συμπατριώται,

  1) Η Κοινότης μας (Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ) συγχαίρει ολοψύχως τον Brad Pitt που ηπάτησε την καρκινοπαθή Αντζελίνα με την ελληνόψυχη Γαλλο-Αλγερινή ηθοποιό και τραγουδίστρια Μαριόν Κοτιγιάρ, βραβευμένη το 2008 με το Όσκαρ 1ου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην «Εντίθ Πιάφ». Μόνο η Σοφία Λόρεν έχει ξανακάνει τέτοιο επίτευγμα (1961) να πάρει 1ο Όσκαρ σε μή αγγλόφωνη ταινία.

  Οι πληροφορίες μας εδώ στο Σικάγο είναι πως οι «αγεφύρωτες διαφορές» που επικαλείται στην αίτησι διαζυγίου η Τζολί, συνίστανται στο ότι ο Pitt (εκτός του ότι δεν μπορούσε να πιάσει βυζί όταν την εβίνει, καθότι η Αντζελίνα τα έχει αφαιρέσει προληπτικώς) δεν ηνείχετο την προσφυγολαγνεία της Τζολ: Ως γνωστόν, τυγχάνει πρέσβυς του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και σε κάθε της ταξίδι στον Τρίτο Κόσμο υιοθετεί και ένα ορφανό, γιατί αυτό της έχει πεί ο χριστιανός κατηχητής της: Πως ο Χριστός δεν θα της στείλει καρκίνο, αν υιοθετήσει κάμποσα ορφανά από φτωχές χώρες. Ιδού πού οδηγεί η χριστιανική παράνοια: Φόρτωσε στον αρχιεπιβήτορα του Χόλυγουντ 5 παιδιά που δεν ήσαν δικά του και απαιτούσε να μην την κερατώσει ο Pitt

  2) Χωρίς να θέλουμε να προκαταλάβουμε την ανάγνωση του διηγήματος του πατρός Σαραντάκου περί Αριστέα και Αριμασπείων Επών, ενημερώνουμε τους αναγνώστες ότι ο ελληνόψυχος Πασσάς ουδέποτε πήρε στα σοβαρά τις παρλαπίπες των μπολσεβίκων υπαλλήλων του (Χρήστου, Δημήτρη κλπ.) ότι ευρέθησαν τα Έπη των Αριμασπών. Απόδειξις ότι στο «Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα» (ευρετήριο ονομάτων) δεν έχει περιλάβει ούτε τον Αριστέα, ούτε τα Αριμάσπεια Έπη

  Με τα υπερσύγχρονα μηχανήματα που μάς παρέχει ο Αμερικανικός Πολιτισμός εδώ στο Σικάγο, το επιτελείο μας έψαξε όλα τα έργα του Πασσά και σάς ενημερώνει ότι η μόνη αναφορά στον Αριστέα και τα Αριμάσπεια Έπη του βρίσκεται στην σελίδα 664 του 3ου Τόμου «Αρχαίον Ελληνικόν Πνεύμα» (1η έκδοσις 1977), όπου ο Πασσάς κλίνει λανθασμένα το πρωτόκλητο όνομα Αριστέας, μετατρέποντάς το σε τριτόκλιτο: Ο Αριστεύς του Αριστέως. ΡΩΤΑΜΕ: Οι μπολσεβίκοι συνεργάται του που τον παραμύθιαζαν (αν πιστέψουμε τον πατέρα Σαραντάκο) ότι είχαν βρεί τα Αριμάσπεια Έπη, δεν τον είχαν ενημερώσει ούτε το στοιχειώδες, ότι δηλαδή ο Αριστέας ο Προκοννήσιος είναι πρωτόκλιτο όνομα και το «Προκοννήσιος» γράφεται με δύο νί; Μαγκιά – κλανιά και κώλος φινιστρίνι και εδώ; Είναι δυνατόν ολόκληρος Πασσάς να κάνει δύο λάθη που βγάζουν μάτι καταγράφοντας το όνομα του συγγραφέως των Αριμασπείων Επών; Εκτός και αν του έκαναν σαμποτάζ οι Κνίται διορθωταί τούς οποίους χρησιμοποιούσε κατά κόρον, όπως μάς έχει ενημερώσει σε προηγούμενη συνέχεια του διηγήματος ο πατήρ Σαραντάκος…

 81. Πέπε said

  @80:
  > > και απαιτούσε να μην την κερατώσει

  και απήτει να μην την ηπάτα

 82. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

  Σχόλιο 80, διόρθωσις ημαρτημένου:

  Η μοναδική αναφορά του Πασσά στον Αριστέα και τα Αριμάσπεια Έπη βρίσκεται στον 3ο τόμο «ΕΛΛΑΣ» (σελ. 664) και ουχί στο «Αρχαίον Ελληνικόν Πνεύμα» που άλλωστε είναι είς και μοναδικός τόμος

 83. Γς said

  25 @ Λεώ

  >ποια είναι πάνω και ποια κάτω. Η πάνω είναι μάλλον η αρσενική!!!!!

  -Να έρθω εγώ από πάνω μωρή;

  http://caktos.blogspot.gr/2014/09/blog-post_28.html

 84. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μακάρι να υιοθετούσες κι εσύ κάνα προσφυγάκι, Βάταλε…Μπορεί να σου ‘βγαινε σε καλό…Να γινόσουν καλύτερος άνθρωπος, ας πούμε.

 85. Γς said

  >πρόγονοι των ανατολικών Σλάβων

  Κι οι Τούρκικης καταγωγής Βούλγαροι του Βόλγα

  http://caktos.blogspot.gr/2014/07/blog-post_6917.html

 86. Corto said

  ΑΡΙΣΤΕΑΣ:
  Κύριον όνομα σύνηθες εις τους αρχαίους. Συγχέεται κυρίως προς το Αριστεύς (όπερ είναι και ο επικρατέστερος τύπος) και κατά τους κλασσικούς χρόνους, ίδια δε κατά τους μεταγενεστέρους.

  ΑΡΙΣΤΕΥΣ:
  Όνομα κύριον, απαντών πολλάκις παρ’ αρχαίοις. Απαντά ενίοτε και υπό τον τύπον: Αριστέας, σπανίως δε και ως Αριστίων και Αρισταίος.

  (,,,)
  2) (Φέρεται και Αριστέας). Αρχαίος επικός ποιητής και πεζογράφος εκ Προκοννήσου, ακμάσας το 1ον ήμισυ του 6ου αιώνος, γράψας, κατά τον Ηρόδοτον, περί των Υπερβορείων Σκυθών (Αριμασπών).

  (Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου, τόμος 3, ΑΝΣΛΟΥΣ_ΒΑΒΥΛΩΝ, σελ. 519 και 522 αντιστοίχως)

 87. Πέπε said

  86:
  Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο να εμφανίζεται το Αριστέας και με τη μορφή Αριστεύς, και με άλλες πιο μακρινές, και στο να είναι διακριτά ονόματα;

  (Ντάξει, στην περίπτωση συγκεκριμένου ποιητή που φέρεται και με τα δύο να το καταλάβω ότι μπορεί να είναι μορφές του ίδιου ονόματος, αν δεν είναι απλώς λάθος.)

 88. Corto said

  87:
  Δεν νομίζω ότι είναι λάθος, διότι στο λήμμα ΑΡΙΣΤΕΥΣ δεν αποδίδονται όλοι οι τύποι του ονόματος χύδην σε όλα τα ιστορικά πρόσωπα με αυτό το όνομα, αλλά συγκεκριμένος τύπος στον καθένα. Για παράδειγμα:

  Ο υιός του Απόλλωνος είναι και Αρισταίος.
  Ο εν λόγω επικός ποιητής (του διηγήματος) είναι και Αριστέας.
  Κάποιος από την Σάμο φίλος του Δημοσθένη είναι και Αριστίων.
  κ.ο.κ.

  Ούτως ή άλλως οι τύποι Αριστεύς και Αριστέας είναι παραπλήσιοι, αλλά οι τύποι Αριστίων και Αρισταίος κάπως απομακρύνονται.

 89. Γς said

  60:

  -Πως του λες “Ελα εδώ“;
  -Καμάν!
  -Και το “πήγαινε εκεί“;
  -Το “πήγαινε εκεί“; Α, είναι πολύ απλό. Πάω εγώ εκεί και του λέω: Καμάν!

  http://caktos.blogspot.gr/2013/09/blog-post_11.html

 90. Πέπε said

  88
  Παίζει άραγε το ενδεχόμενο κάποιες από αυτές τις καταλήξεις να χρησιμοποιούνταν χαϊδευτικά (όπως παρ’ ημίν λ.χ. Κωστής, Θοδωρής), ενώ οι ίδιες παράλληλα υπήρχαν και ως κανονικές καταλήξεις κάποιων ονομάτων;

 91. Corto said

  90:
  Την ίδια σκέψη έκανα και εγώ. Χωρίς να μπορώ να το τεκμηριώσω, μου φαίνεται πολύ πιθανό αυτό που λες.

 92. Νίκος Κ. said

  Εφόσον τα Αριμάσπεια αποδειχθούν κομπίνα του Χρήστου, μου κάνει εντύπωση το τέχνασμά του: Δεν φοβάται να παρουσιάσει τα Αριμάσπεια με σοβαρά προβλήματα (ο επικαλών Αριστέας αυτοονομαζόταν δούλος του θεού) και αμέσως μετά δίνει ο ίδιος ο Χρήστος τη λογική εξήγηση («είναι εμβόλιμα αραβικά στοιχεία … αναφέρεται αορίστως σε έναν ανώνυμο Θεό και όχι στον Απόλλωνα ή τον Δία … και δεν ξέρω καμιά περίπτωση που να αποκαλούσαν τους εαυτούς τους “δούλους του Θεού”).

 93. Γς said

  88:

  >Αριστεύς και Αριστέας

  Τέτυ, από το Αριστέα, παλιά παρτενέρ και κασκαντέρ σε επικίνδυνα γυρίσματα.

  Αριστέα, που την έχω χάσει εντελώς:

  http://caktos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_9332.html

  Αρίστη η κωμμότρια, φίλη της Ειρήνης, που προσεύχεται γι αυτήν.

  Σήμερα ήταν πιό όμορφη από κάθε άλλη φορά.
  24 μέρες σε κώμα. Και τα τελευταία όργανα σε πτώση, μετά τον κατεαστραμμένο εγκέφαλο. Μετά την πνευμονική λοίμωξη την νεφρική ανεπάρκεια…

  «Λυπάμαι για την Ειρήνη. Μακάρι να είχε αποφευχθεί γιατί δεν της άξιζε κάτι τέτοιο.
  Κατανοώ πόσο δύσκολο είναι για εσένα.
  Δείξε δύναμη. Την Πέμπτη αποκτάς εγγόνι.»

  Θα ήταν τώρα στη Γερμανία. Στο εγγόνι της, που τόσο περίμενε.

 94. Corto said

  93: Πραγματικά λυπάμαι…

 95. Pedis said

  Να κι ο Αστερίξ!
  http://www.efsyn.gr/arthro/sarkozi-o-galatis

  Καλά, όλοι αυτοί που βρήκε ο Ιούλιος Καίσαρας στη Γκάλλια, εκτός από τις πεντακόσιες χιλιάδες και βάλε που έφαγε (πρέπει να είναι μία από τις πρώτες καταγεγραμμένες γενοκτονίες) κι απο αυτούς με τους οποίους συνεργάστηκε ήταν Γαλάτες;

  Αλλά να αφήσω τους Γαλαταράδες να κάνουν το παιχνίδι τους, όπως οι ελληναράδες κι όλοι οι άλλοι σκατάδες του πλανήτη.

  Αλλού είναι το ζουμί:

  http://www.toutsarkozy.fr/2016/09/discours-nicolas-sarkozy-provins-antiterrorisme.html

  Διαθέτει άριστους λογογράφους, έτσι; Με δομή, εικόνες, μεγαθυμία, ηρωική θυματοποίηση, ιστορικές αναφορές, επαναστατικά ιδανικά, ρεπιμπλίκ, λαισιτέ, ρελιζιόν, απούλα τα καλά! Όχι όπως με τους δικούς μας τους κατσαπλιάδες …

  Να το ζουμί:

  Je mettrai fin à l’inexécution généralisée des peines. Je supprimerai le système des remises et d’aménagement automatiques des peines de prison, pour que la sanction retrouve toute sa force. Je relancerai la construction de 20 000 places de prison, après l’arrêt scandaleux du programme que nous avions lancé.

  Dès l’été 2017, nous ferons voter un dispositif pour lutter implacablement contre la récidive. Quand la société a condamné le même individu dix fois, quinze fois, vingt fois, sans que ce dernier ne comprenne qu’il doit arrêter sa dérive dans la délinquance, alors la sanction doit être forte pour devenir réellement dissuasive. Dans le cas contraire c’est la République qui recule. Après trois crimes ou délits, la peine pour le quatrième sera augmentée automatiquement de 25 %, au bout de cinq, de 50 %, et au bout de dix de 100 %. Les règles seront claires, leur mise en œuvre immédiate, les récidivistes vont vite le comprendre. […]

  La première décision à prendre sera d’abaisser la majorité pénale à 16 ans et non plus à 18 ans comme aujourd’hui.

  και προσέξτε:

  Je propose d’aller plus loin pour ceux qui ont durablement décroché du système scolaire, cette centaine de milliers de jeunes qui sortent annuellement de notre système sans aucune qualification. Je propose un service militaire obligatoire, sur le modèle déjà mis en œuvre Outre-Mer par le Général de Gaulle.

  Je veux que tout jeune âgé de 18 à 25 ans, qui n’a pas d’emploi, qui n’est inscrit dans aucune formation, qui a décroché et qui n’a pas suivi une scolarité normale, soit tenu de faire ce service militaire obligatoire. Il y apprendra le respect de la discipline, la vie en société, la chance de se lever tôt le matin, et l’attachement aux valeurs de la République.

  Φτωχοί, αποκτηνωθείτε στις λεγεώνες.

  Κάνουν το κουμάντο τους. Να ανησυχείτε!

 96. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα. Είχα βγει σήμερα, γι’ αυτό και δεν σχολίαζα.

  Γιάννη, κουράγιο…

  95 Ανατριχιαστικός είναι.

 97. Pedis said

  # 97 – Είδες; Παττακός ο Νικολά!

  Πρόεδρος που το πρωί θα κόβει φαβορίτες, το βράδυ θα εκτελεί χρέη ΑΥΔΜ.

 98. 50, …43 Αυτό δηλαδή που βλέπουμε στις αμερικάνικες ταινίες «τρέξε, θα βρεθούμε στη βόρεια έξοδο του κτιρίου» όταν κυνηγάνε τον δολοφόνο ενώ είναι μαύρα μεσάνυχτα στο τρίτο υπόγειο του κτιρίου οφείλεται σε μια π(η/υ)γαία πυξίδα ή σε εκπαίδευση στις γεωγραφικές κατευθύνσεις;…

  Μπα, είναι επειδή η ταμπέλα πάνω από την έξοδο γράφει North Exit! 🙂

 99. Pedis said

  https://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/filis-oi-daskaloi-einai-poly-kaloi-stin-glossiki-didaskalia-alla-ysteroyn-sta

  Σε ποια στοιχεία/μελέτες/εκτιμήσεις στηρίζεται ο υπουργός για να κάνει τη συγκεκριμένη δήλωση; Από το βίντεο, φαίνεται ότι την πετάει στο χαλαρό και μετά το γυρίζει ότι κι αλλού συμβαίνει το ίδιο …

  Κουφά πράματα.

 100. spiral architect said

  Γύρισε και ο Κίντος κι έδεσε το γλυκό. 🙂

 101. sarant said

  Kαλημέρα!

 102. spatholouro said

  #86 (Corto)

  Μα αυτό κατάλαβα ότι λέει ο Βαταλίας ο Αυθεντικός, ότι η εγκυκλοπαίδεια του πασσαήλιου φέρει τον ποιητή λανθασμένα (Αριστεύς) ή με δύο ονόματα (Αριστέας/Αριστεύς), ενώ το ορθό είναι μόνο Αριστέας.

  Και από όσο κοίταξα, ο συγκεκριμένος ποιητής μόνο ως Αριστέας φαίνεται όντως να απαντά

 103. Corto said

  Καλημέρα!

  102 (Spatholouro):

  Νομίζω ότι στο σχόλιο 80 κατηγορούνται οι συντάκτες του Ηλίου ότι κλίνουν λανθασμένα το πρωτόκλιτο όνομα Αριστέας, δηλαδή ότι κάνουν γραμματικό λάθος.
  Όμως από το σχετικό λήμμα φαίνεται ότι οι συντάκτες της εγκυκλοπαίδειας θεωρούν -είτε σωστά, είτε λανθασμένα- ότι ισχύουν και οι δύο τύποι (Αριστέας και Αριστεύς).
  Στην μία περίπτωση, της λανθασμένης κλίσης, έχουμε πιο χονδροειδές λάθος, ας πούμε φιλολογικού χαρακτήρα.
  Στην δεύτερη περίπτωση, αν λανθασμένα θεωρούν ότι ισχύει και ο δεύτερος τύπος, μάλλον αναπαράγεται κάποια ιστορική σύγχυση. Κάτι σχετικό βλέπω εδώ σε έργο του Κωνσταντίνου του εξ Οικονόμων:

  https://books.google.gr/books?id=KJoCAAAAQAAJ&pg=PA13&dq=%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%8D%CF%82&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjwuOjE9Z_PAhWJ0hoKHQndAJUQ6AEIIjAB#v=onepage&q=%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%8D%CF%82&f=false

  («Το όνομα Αριστέας…γράφεται αδιαφόρως και Αρισταίος και Αριστεύς….
  Όθεν και τον παρά τοις αρχαίοις συνήθως Αριστέα (τον Προκοννήσιον) έγραψαν και Αρισταίον»)

  Επίσης στο σχόλιο 80 υποστηρίζεται ότι σε όλα τα έργα του Πασσά η μόνη αναφορά στον Αριστέα και τα Αριμάσπεια Έπη είναι το απόσπασμα που παρατίθεται. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες αναφορές, όπως τα λήμματα που παραθέτω στο σχ.86.

  Τέλος να προσθέσω μια μικρολεπτομέρεια για το σχ.80. Γράφει: «ο Πασσάς κλίνει λανθασμένα το πρωτόκλητο όνομα Αριστέας».
  Αλλά πρωτόκλητος είναι ο Άγιος Ανδρέας. Τα ονόματα είναι πρωτόκλιτα, από όσο ξέρω τουλάχιστον.

 104. Ο Σαρκοζί δεν τρελάθηκε τελείως. Δεν εννοούσε ότι ο πολιτογραφούμενος μετανάστης … αλλάζει προγόνους. Αυτό που είπε για τους Γαλάτες (nos ancêtres les Gaulois) είναι παροιμιώδης φράση προερχόμενη από την αρχή των παλιών βιβλίων ιστορίας του Δημοτικού, από την εποχή που η στοιχειώδης εκπαίδευση έγινε υποχρεωτική (στον ύστερο 19ο αιώνα) και επεδίωκε συνειδητά να εμφυσήσει ενιαία εθνική συνείδηση. «Πριν από δυο χιλιάδες χρόνια, η χώρα μας ονομαζόταν Γαλατία και οι κάτοικοί της Γαλάτες»: έτσι άρχιζε και το βιβλιαράκι απ’ όπου έμαθα κι εγώ πιτσιρίκος περί Γαλατών, Καρλομάγνου και Ζαν ντ’Αρκ, και τελείωνε με τη φράση «Νικήτρια, η Γαλλία θα πρέπει να συνεχίσει να καλλιεργεί στην ειρήνη τιις αρετές που επέδειξε κατά τον Πόλεμο» — αναφερόμενο στον Α’ Π.Π. (Όχι, δεν είμαι τόσο μεγάλος, αλλά η δασκάλα μου είχε και χρησιμοποιούσε κάποια παμπάλαια βιβλία. Τη Γαλλική Επανάσταση τη διδάχτηκα από ένα βιβλίο που θρηνούσε για την απώλεια της Αλσατίας-Λορένης, και για το οινοπνευματικό θερμόμετρο — που χρησιμεύει σε θερμοκρασίες κάτω των -40° σημείου πήξης του υδραργύρου — έμαθα ότι «κανείς δεν έχει καταφέρει ως τώρα να πήξει οινόπνευμα»…

 105. Πέπε said

  95:
  Λογικά ακλόνητη η άποψη του Σαρκοζί:

  «Όποιος είναι Γάλλος πρέπει να θεωρεί ως μόνους προγόνους του τους Γαλάτες».
  -Μα δεν ήταν μόνο οι Γαλάτες, έχουν περάσει τόσοι λαοί…
  -Των οποίων προγόνους πρέπει να θεωρούμε τους Γαλάτες.

 106. Pedis said

  # 104 – το ότι ο πολιτογραφούμενος μετανάστης ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΪ να … αλλάζει προγόνους είναι μέρος της χαρντ ρατσιστικής εκδοχής. Και για το λόγο αυτό δεν πολιτογραφείται! Ο Σαρλγκοζύ δουλεύει με το (κλασικό) εθνικιστικό μοντέλο του οποίου η εφαρμογή από ιμπεριαλιστική χώρα ισοδυναμεί καταρχάς (όχι απαραίτητα καταρχήν) σε σοφτ ρατσιστικό μοντέλο.

  Πάντως τα ενδιαφέροντα νέα είναι η εισαγωγή του δόγματος μηδενικής ανοχής (με το ένα, με το δύο με το τρία και μετά, κάνεις παρέα στον Πεταλούδα) και η βίαιη στρατιωτικοποίηση των φτωχών, των άπορων και των «περιθωριακών». Οι λεγεωνες των φτωχών που προτείνει μπορεί, εκτός του προφανούς της μιλιταριστικοποίησης της κοινωνικής ζωής, να είναι ένα βήμα πριν τα στρατόπεδα εργασίας.

 107. Pedis said

  # Για το #99 τι γνώμη έχετε, δάσκαλοι και καθηγητές του ιστολογίου;

 108. sarant said

  99-107 Πρέπει να ρωτηθεί πού το βασίζει. Πάντως δεν είναι απίθανο να βασίζεται κάπου. Στα σχόλια βλέπω ότι κάποιοι διαβλέπουν πονηρό σχέδιο να «κατεβάσει» μαθηματικούς στις δυο τελευταίες τάξεις του δημοτικού.

 109. ΓιώργοςΜ said

  107 Ο ΟΑΣΑ έχει κάτι πολύ αναλυτικό εδώ σχετικά με τα μαθηματικά. Πολλά δεδομένα, χρειάζεται ώρες για να τα δει κανείς, όμως πολύ ενδιαφέρον.
  http://www.oecd.org/education/equations-and-inequalities-9789264258495-en.htm

 110. Pedis said

  # 108 – Το δες το βιντεάκι; Κάπου προς το τέλος είναι η δήλωση. Και την κάνει κολλητά με τις εντυπώσεις που έχει από την κόρη του, στο χαλαρό, μετά αναφέρεται στην Ιταλία όπου μία, κάποια, του είπε ότι κι εκεί ειχαν παρόμοιο πρόβλημα, προσπάθησαν να το λύσουν αναθέτοντας σε μαθηματικούς το μάθημα αλλά το μέτρο απέτυχε.

  Εμένα μου έκανε εντύπωση η άνεση με την οποία πέταξε τη δήλωση, ότι οι δάσκαλοί μας ειναι εξαιρετικοί στη γλώσσα, αλλά στα μαθηματικά … Συμπεράσματα σαν κι αυτά απαιτούν διευρυμένες, μεθοδικές, στοχευμένες και πολύχρονες μελέτες κι ο υπουργός οφειλει να είναι προσεκτικότατος αν δεν τις εχει υπόψην του.

 111. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  106 τέλος – Μακριά από μένα η συνομωσιολογία, αλλά δεδομένου ότι ήδη οι εργάτες περισσεύουν, και τα επόμενα χρόνια θα περισσεύουν με εκθετικό ρυθμό, πιο λογικά φαίνονται τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

 112. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η δήλωση του Φίλη είναι μια ακόμη ραψωδία του έπους «Φιλιάδα». Ο συμπαθής υπουργός πέφτει συνεχώς θύμα των κάκιστων συμβούλων του.

 113. Γιάννης Κουβάτσος said

  Του έχουν πει π.χ. οι σύμβουλοί του για το διαβόητο βιβλίο μαθηματικών της Ε δημοτικού, που τόσα χρόνια σέρνεται σαν ζόμπι στα σχολεία, βασανίζοντας δασκάλους και μαθητές; Όσο αυθαίρετη είναι η διαπίστωση ότι οι Έλληνες δάσκαλοι είναι εξαιρετικοί στη γλώσσα, άλλο τόσο είναι και η διαπίστωση περί ανεπάρκειάς του στη διδασκαλία των μαθηματικών.

 114. Πέπε said

  107:
  Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη γνώμη.
  Βλέπω πάρα πολλά παιδιά να έρχονται στο Γυμνάσιο με βασικά γλωσσικά κενά, αλλά το μόνο εύκολο είναι να πω «φταίνε οι δασκάλοι του Δημοτικού». Άλλωστε όταν ήμουν σε ΕΠΑΛ φταίγαν οι καθηγητές του Γυμνασίου.
  Το τι μαθηματικά ξέρουν τα παιδιά δεν το γνωρίζω.
  Πάντως, αν υπάρχει σχέδιο να πάνε καθηγητές Μαθηματικών στα Δημοτικά, θα είχα να σχολιάσω ότι το πρώτιστο που χρειάζεται για να διδάξεις μαθηματικά σε παιδιά τέτοιας ηλικίας δεν είναι να ξέρεις πολλά μαθηματικά (δηλαδή ακόμα και στην Πέμπτη, που θεωρείται παραδοσιακά δύσκολη, τι κάνουν πια που να μην το ξέρει ένας πτυχιούχος;), αλλά να ξέρεις να διδάσκεις, πράγμα που κατά τεκμήριο το γνωρίζουν καλύτερα οι Δάσκαλοι.

 115. ΓιώργοςΜ said

  Τα όσα είπε ο Φ. είναι καλή αφορμή για την κουβέντα που κάνουμε τώρα, αλλά βλέποντας το βίντεο μάλλον καταλήγω πως είπε παραπανίσια πράγματα φλυαρώντας κι εμείς ψάχνουμε για χρησμούς.

 116. Πέπε said

  Βασικά, νομίζω ότι πιο πολύ ψωμί θα είχε να συζητούσαμε για τα Θρησκευτικά.

 117. 117

  Να δουλειά για το Νικοκύρη.

 118. Pedis said

  # 113 – Το βιβλίο των μαθηματικών που λες, μήπως το έχεις πρόχειρο σε κάνα λινκ; (Μαθηματικά τα λένε, τώρα. Εμείς, προχτές κιόλα … !) τη λέγαμε Αριθμητική ή με γελά η μνήμη μου;)

  Μια ερώτηση που μου ‘ρθε τώρα και μπορεί να γίνει γουόρκιν αιπόθεσις για την, από ό,τι φαίνεται, κουτουράδα που πέταξε ο υπουργός: στην πέμπτη και στην έκτη του δίνουν και καταλαβαίνει ακόμη με τις ασκήσεις πρακτικής αριθμητικής;
  (Έχω την εντύπωση ότι στο πανεπιστήμιο δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με αυτήν, εντύπωση λέω …)

 119. Pedis said

  # 118 – Ρε Σκύλε, μα την πίστη μου! Τι βάζεις;

  Ωραίος ο Φέρενς!

 120. Πάντως, ο Νικόλας διαθέτει το εκτόπισμα να τα βάλει με τους τράγους.

 121. Pedis said

  # 121 – Σκύλε, όσο πιο μεγάλη η κοιλιά, τόσο περισσότερο πρέπει να σκύψει όταν θα φιλήσει το χέρι του παπά. Γιατί θα το φιλήσει!

 122. cronopiusa said

  Μύδροι Πειραιώς Σεραφείμ κατά Τσίπρα, Καμμένου και Φίλη για το μάθημα των Θρησκευτικών

 123. Pedis said

  -> 122, 121 Τι, πρόλαβε;
  http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/708×320/public/filis_9_0.jpg?itok=kE5IiwpU

 124. Είχα βάλει μιαν απάντηση αλλά ίσως να μην την δημοσίευσα. Έλεγα ότι τον γνωρίζω προσωπικά κι ελπίζω να μην κολώσει. Και πρόσθετα πως το ίδια έλπιζα και για άλλους υπουργούς που γνώριζα προσωπικά και έπεσα έξω… 😦

 125. Pedis said

  # 125 – Σου εύχομαι να σου βγει, σαν το γκολ της τιμής, αλλά είναι βαριά η ομάδα. Σέρνεται κυριολεκτικά.

  # 123 –
  Δεν καταλαβαίνω γρι από αυτό που γράφει ο αρχίπαπας:

  «5. Στο άρθρο 16 του Ν. 1771/1988 (Α΄171) προστίθεται νέα παράγραφος 4, ως ακολούθως: «4. Κατ’ εξαίρεση, εφόσον στα δημόσια δημοτικά σχολεία των με αριθμό 25153/26.2.1957 (Β΄86) και 78871/22.3.1962 (Β΄125) κοινών υπουργικών αποφάσεων των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών δεν υπηρετεί δάσκαλος του Καθολικού δόγματος η της Εβραικής θρησκείας και γλώσσας για την κάλυψη των αναγκών των μαθητών του Καθολικού δόγματος η της Εβραικής θρησκείας και γλώσσας αντίστοιχα, μετά από σχετική εισήγηση των αρμοδίων Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι δυνατή η πρόσληψη, ανά σχολικό έτος, εκπαιδευτικού εκτός των οικείων πινάκων αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών του Καθολικού δόγματος και για τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών και γλώσσας της Εβραικής θρησκείας. Η επιλογή και πρόσληψη του εκπαιδευτικού γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος (Ι.Σ.Κ.Ι.Ε.) και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (Κ.Ι.Σ) αντίστοιχα».

  Να εννοήσω ότι οι δάσκαλοι κατά το διορισμό τους δηλώνουν τις θρησκευτικές τους προτιμήσεις;

 126. Γιάννης Κουβάτσος said

  119: Ιδού το έκτρωμα:
  http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-E102/287/2046,7035/

 127. ΓιώργοςΜ said

  119 Πρέπει την πρακτική αριθμητική να την έχουν καταργήσει καιρό, όλο και κάτι θα θυμόντουσαν τα εκάστοτε πολιτικά ή μη στελέχη των οικονομικών υπουργείων τα τελευταία χρόνια! 🙂
  Τα παιδιά μπορεί στην έκτη δημοτικού να ξέρουν να λύνουν στοιχειωδώς μια εξίσωση, εις βάρος όμως της δυνατότητας να μοιράσουν δυο γαϊδουριών άχερο.
  Το λίκνο στο 109 έχει αρκετό ψωμί σχετικά με τις δεξιότητες ανά χώρα.

 128. 127

  τι πράμα είναι τούτο; επιληψία έπαθα!

 129. Γιάννης Κουβάτσος said

  Κριτική των εγχειριδίων του δημοτικού.

  http://www.edupame.gr/node/175

  http://www.symbole.gr/forum/viewtopic.php?f=141&t=70

  http://www.antitetradia.gr/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=153:%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85&catid=49&Itemid=102

 130. Pedis said

  # 127 – Πρώτη ματιά: ( … δεν «ξεφυλλίζεται» καλά το άτιμο σε αυτή τη μορφή)

  Αμάν, αμάν!! Πολύ πράμα κι από λίγο.

  Χρώματα, σχήματα, κόμικς. Δεν κουράζονται από το τόσο φρέντλυ;

  Δεν υπερτιμούν τη δυνατότητα συγκέντρωσης σε τόσα πολλά θέματα για τόσο μικρά παιδιά;

  Από την άλλη, βλέπω άσκηση για την 5η δημοτικού: 24 : 6 = …

  Πρόσεξα καλά;

  Από πρακτική αριθμητική τζίφος! Έτσι; Από ευκλείδια γεωμετρία τζίφος, στο Λύκειο. Ωραία!

  (Από πού να το ‘χουν αντιγράψει το μοντέλο; Όπως Αμερική που λέμε;)

  Από τον μπουρμπακί στη μπούρμπερη;

  Πρέπει να το δω καλύτερα … αλλά λέω, με τις υγείες σας, δασκάλοι!

 131. Pedis said

  # Μερσί. Θα τα κοιτάξω.

 132. Pedis said

  132 -> 130, 128.

 133. Γιάννης Κουβάτσος said

  Για να δείτε τι τραβάμε οι φουκαράδες. 😊 Μια ζωή μεταξύ σφύρας και άκμονος.

 134. Pedis said

  # 134, Δίνετε ασκήσεις για το σπίτι; Πόσες τη φορά; (Αυτές που βλέπω είναι ελάχιστες, με περίπλοκη αν όχι χαζή εκφώνηση, πώς θα κάνουν εξάσκηση;)

 135. Pedis said

  -> για το ΕΚΠ βλέπω δεν βλέπω πεντέξι ασκησούλες. Έχετε την ευχέρεια να επιμείνετε για καμιά-δυο βδομάδες να ξετρίψουν; (δεν το νομίζω με τόσο τρεχαλητό που πρέπει να κάνετε …)

 136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Μετά απ’ αυτά που διάβασα από εκπαιδευτικούς και επιστήμονες, παίρνω πίσω όσα έχω πεί κατά της εκπαίδευσης, Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ.

 137. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πέφτει πολύς αυτοσχεδιασμός, ανάλογα με την πείρα και τις γνώσεις του καθενός μας. Κάποιοι έχουν παραμερίσει το βιβλίο και κάνουν τα δικά τους. Δίνουμε ασκήσεις για το σπίτι, εκτός βιβλίου, δεν γίνεται αλλιώς.

 138. Pedis said

  # 138 – Και πολύ καλά κάνετε. Ωραία.

  (Με την ευχή οι τυπικοί και ευθυνόφοβοι δάσκαλοι να είναι λίγοι και ο επιθεωρητής να μην τα σπάει …)

 139. Γιάννης Κουβάτσος said

  Αν, όπως λέμε, έρθει ένας εξωγήινος σήμερα στην Ελλάδα, θα νομίσει ότι το εκπαιδευτικό μας πρόβλημα είναι το μάθημα των Θρησκευτικών και οι παρλαπίπες που θα διδάσκονται στο πλαίσιο της μονόωρης ή δίωρης διδασκαλίας του. Όταν ξέρεις από πρώτο χέρι τι μπάχαλο επικρατεί στα σχολεία μας (δεν φαντάζεστε στο κέντρο της Αθήνας! ), ψάχνεις γερό τοίχο για να χτυπήσεις το κεφάλι σου. Κι αυτοί, οι υπεύθυνοι, στις βυζαντινολογίες τους.

 140. Pedis said

  # 140 – Σωστά.

  Για κοίτα το # 126 …

 141. Γιάννης Κουβάτσος said

  141: http://www.greeklaws.com/pubs/uploads/1583.pdf

  Click to access %CE%97%20%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7%20%CE%95%CF%86%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%AE%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CE%94%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%98%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82%20%CE%95%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82%20%CF%83%CF%84%CE%B1%20%CE%A0%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%B1%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%A0%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CF%82%20%CE%95%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82%20(%CE%A5%CF%80%CF%8C%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7%20%CE%91%CE%BB%CE%BB%CF%8C%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%20%CE%94%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%85).%20(557)%20-%20%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%A3%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82.pdf

 142. Μαρία said

  141
  http://www.et.gr/index.php/2013-01-28-14-06-23/search-laws
  Κατέβασε το νόμο του ’88 και στη σ. 1695 διάβασε το άρθρο 16. Τότε επιτράπηκε για πρώτη φορά διορισμός δασκάλων και νηπιαγωγών ετερόδοξων και αλλόθρησκων με προϋποθέσεις.

 143. cronopiusa said

  ο εξαιρετικά λίγος ξερόλας

 144. cronopiusa said

 145. Pedis said

  # 143, 144 – (Ευχαριστώ πολύ!)

  Στο όνομα του Χριστού και της Παναγίας!

  Το θρήσκευμα στις ταυτότητες μας μάρανε!

  Δηλαδή, σήμερα ο υπό διορισμόν δάσκαλος ερωτάται σχετικά με το θρήσκευμά του, κάνει υπεύθυνη δήλωση ή προσκομίζει βεβαίωση κι από την ενορία;

 146. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πολλά και κατατοπιστικά για το θέμα και εδώ:

  Click to access %CE%97%20%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1%20%CF%83%CF%84%CE%B7%20%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1.pdf

  και εδώ:
  http://www.constitutionalism.gr/2034-triskeia-kai-ekpaideysi-to-istoriko-kai-syntagmati/

 147. Pedis said

  # 149 – Αρχίζω να καταλαβαίνω … Πίστευα, λαθεμένα, το ομολογώ, ότι τη βιτρίνα την είχαν σιάξει με κάποιο τρόπο …

  Και δε μου λέτε, (ερ. # 147) κατά το διορισμό νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών ΜΕ ζητείται υπεύθυνη δήλωση για το θρήσκευμα;

  * Για τους παλαιοημερολογίτες δεν υπάρχει απαγορευτική διάταξη διορισμού που είναι καθυστερημένοι … δηλ. υπάρχει ο κίνδυνος να κάνουν τα παιδιά να πιστέψουν ότι γιορτάζουν την πρωτοχρονιά την ανήμερα την καθαρά δευτέρα με κίνδυνο να αμαρτάνουν με τη νηστεία;

  Αν έχουν το θεό τους! 🙂

 148. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όταν διορίστηκα, έδωσα τον παραδοσιακό θρησκευτικό όρκο. Τότε (1987) μόνο ΧΟΥΝΤΑΣ διορίζονταν δημόσιοι υπάλληλοι. Τώρα δεν ξέρω τι ισχύει, αλλά θα το ψάξω. Θα ρωτήσω τους νέους συναδέλφους.

 149. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όχι ΧΟΥΝΤΑΣ. ΧΟ έπρεπε να γραφτεί, αλλά η αυτόματη επιλογή λέξεων του κινητού έκανε τα δικά της. Άκου ΧΟΥΝΤΑΣ. Να ξέρει κάτι παραπάνω; 😊

 150. sarant said

  151 Μα ο κορέκτορας! Νομίζω ότι την εποχή εκείνη υπήρχε περιορισμος στους δάσκαλους, έπρεπε να είναι ΧΟ, όχι στους ΔΥ γενικά. (Για τους δάσκαλους το επιχείρημα ήταν ότι θα δίδασκαν στοιχεία θρησκευτικών στα παιδιά). Κι έτσι αποκλείονταν π.χ. καθολικοί της Τήνου. Αυτός ο περιορισμός δεν υπάρχει πια.

 151. Pedis said

  # 151, 152 – Χτες ψάχνοντας στα τυφλά έπεσα σε καμιά πενταριά πρόσφατες εργασίες (φοιτητών) σχετικά με θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και όλες αναφέρονταν στο πρόβλημα του ασυμβίβαστου μεταξύ του δασκάλου/νηπιαγωγού/καθηγητή και ΧΟντικού.

  Περιττό να προσθέσω ότι διαθέτουμε ένα από τα πιο καθυστερημένα Συντάγματα. Με ολόκληρο άρθρο (το 2?) για τα ράσα ,αι τις παρλαπίπες του παπαδαριού.

 152. Γιάννης Ιατρού said

  153: (τέλος) Pedis
  Ένα μόνο σου λέω, Χριστιανικοταξική πάλη ενάντια σε άπιστους και παραδόπιστους, pro aris et focis 🙂

 153. Pedis said

  Παραδόπιστοι ή ΠαΠαδόπιστοι ήθελες να πεις;

  Διότι αν εννοείς το δεύτερο έπεσες διάνα, σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 3 – διορθώνω). Διάβαζε:

  1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

  2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

  3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.

  Μέχρι και τι προβλέπεται για την Αγία Γραφή έχει, εκτός από τον Kύριο ημών Iησού Xριστό. Έδρα Συνταγματικού Κατηχητικού Δικαίου υπάρχει;

  Οι μαντήλες ενοχλούν, λέμε, τις αστικές ελευθερίες, τα καλιμαύχια, που τις καπελώνουν, όχι;

 154. 127-129,
  Στο Παιχνίδι στο τέλος της ενότητας Εισαγωγή-Περιεχόμενα γράφει «μεγαλλύτερους» (αποφεύγω εντέχνως προφανές τοπικιστικό σχόλιο).
  __________
  Στην περιγραφή του παιχνιδιού, γράφει

  ΚΑΝΟΝΕΣ: Παίζουν 2 ή 4 ομάδες

  – Η αξία κάθε γράμματος φαίνεται στο κάτω μέρος της καρτέλας του.
  – Η συνολική αξία κάθε λέξης είναι ο αριθμός που σχηματίζεται απο τα ψηφία – γράμματα, όπως αυτά μπαίνουν στη σειρά.Δεν προσθέτουμε δηλαδή τους αριθμούς κάθε καρτέλας
  πχ ΚΥΜΑ: αξία = 1421 βαθμοί
  – Μπορούμε να παίρνουμε κάθε καρτελα όσες φορές θέλουμε.Καλή επιτυχία!

  Τον πρώτο κανόνα θα τον έγραφα
  «Το ψηφίο που αντιστοιχεί σε κάθε γράμμα φαίνεται στο κάτω μέρος της καρτέλας του.»

  Και τον δεύτερο
  «Η αξία κάθε λέξης είναι ο αριθμός που σχηματίζεται απο τα αντίστοιχα ψηφία στη σειρά.»

  Τώρα, αν το παιχνιδάκι προσπαθεί να διδάξει την σημασία της τάξης μεγέθους (η πιο μακρυά λέξη έχει την μεγαλύτερη αξία, σχεδόν ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα γράμματα – το Θ καλύτερο πρώτο γράμμα για ισομήκεις λέξεις) έχει καλώς.
  __________
  Μετά, η ενότητα Υπενθύμιση Δ’ Τάξης ξεκινάει με παιχνιδάκι

  Η Νεφέλη, ο Γιάννης, ο Oδυσσέας, η Θεοδώρα, ο Γιώργος και ο Μίλτος πήγαν στην ίδια κατασκήνωση το καλοκαίρι. Όλοι ασχολήθηκαν με αθλήματα.

  Αν ο αγώνας μπάσκετ άρχισε πριν από ένα τέταρτο και η συνολική του διάρκεια είναι μία ώρα, τι ώρα θα τελειώσει;

  Εφτά μ’ εφτάμιση – ξέρω γω, τι ώρα είναι τώρα;

  Και πάλι, αν το παιχνιδάκι προσπαθεί να διδάξει την σημασία των επαρκών δεδομένων για την λύση ενός προβλήματος, έχει καλώς…
  __________
  Μετά το άφησα για μετά.

 155. Ριβαλντίνιο said

  @ 27 Corto

  Ούτε οι Ούγγροι, ούτε οι Φινλανδοί, ούτε οι Εσθονοί μίλησαν ποτέ τουρκικά. Την λεγόμενη ουραλοαλταϊκή θεωρία την είπαμε γι’αυτό δεν την ξαναλέω. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να συνδεθούν κάπως Φιννοούγγροι και Τούρκοι.

  Μεγαλύτερη επίδραση όμως πιστεύω είχε η βυζαντινή γραμματεία. Οι Βυζαντινοί ανέφεραν τους Ούγγρους (Μαγυάρους) ως «Ούννους», «Παίονες» και «Τούρκους». (Οι Βαρδαριώτες Τούρκοι που αναφέρονται σε βυζαντινά κείμενα πρέπει να ήταν Ούγγροι κατά την επικρατέστερη άποψη.) Ηγέτες των Ούγγων κατά την μεταναστευσή τους προς τα δυτικά ήταν οι Κάβαροι, μια χαζαρική φυλή/πατριά που αποκόπηκε από το υπόλοιπο σώμα των Χαζάρων. (Οι Χάζαροι ήταν Τούρκοι). Μάλιστα πολλά από τα ονόματα των πρώτων Ούγγρων ηγετών ίσως ήταν τουρκικής ετυμολογίας. Επειδή λοιπόν η ηγεσία των Ούγγρων ήταν τουρκική -αλλά η πλέμπα, ο κατιμάς , ήταν Ούγγροι- έγινε η σύνδεση Ούγγρων και Τούρκων. Κάτι παρόμοιο έγινε και με τους Βούλγαρους. Οι Πρωτοβούλγαροι ήταν ουννικής καταγωγής και έγιναν ηγέτες στους πολυπληθέστερους Σλάβους της Βουλγαρίας (Επτά Γενέες, Σεβερείς). Έτσι έχω δει σε αντιπανσλαβιστικό κείμενο πως οι Βούλγαροι δεν πρέπει να λογίζονται ως αμιγώς σλαβικό έθνος, καθώς δεν πρέπει να αγοούμε την «μογγολική» συνιστώσα τους. 🙂

  @ 73 Πέπε

  Το έθιμο ενδέχεται να είναι Δακοθρακικής προέλευσης και να το υιοθέτησαν οι Σλάβοι που κατέβηκαν στην Ελλάδα, οι Αλβανοί, οι Ρουμάνοι και οι Βλάχοι ως απόγονοι των Δακοθρακών και φυσικά και οι Βορειοελλαδίτες.

 156. Corto said

  157 (Ριβαλντίνιο):

  Σε ευχαριστώ για την απάντηση! Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που γράφεις.
  Πάντως λένε ότι στην διαμόρφωση των Βουλγάρων μετείχαν και θρακικά φύλα (ίσως ήδη εκσλαβισμένα γλωσσικώς).

 157. Ριβαλντίνιο said

  Η γλώσσα τους διέφερε τόσο από τη γλώσσα των Σκυθών…

  Από που να αντλήθηκε αυτή η πληροφορία ;

  —————————————————————————————————————–

  Κατά τον Στέφανο τον Βυζάντιο :

  Βουδινοί
  Έθνος Σκυθικόν, παρά το δινεύειν επάνω αμαξών υπό βοών ελαυνομένων. Αμαξόβιοι γαρ οι Σκύθαι.

  Να είναι παρετυμολογία ;

 158. sarant said

  159 Ολοφάνερη παρετυμολογία μου φαίνεται

 159. Εδώ δε λέγαμε για τον Σαρκοζί και τις δηλώσεις του για τους προγόνους των Γάλλων; Τώρα πήγε να τα μαζέψει:

  «Οι πρόγονοί μας ήταν οι Γαλάτες, ήταν επίσης οι μονάρχες της Γαλλίας, οι εκπρόσωποι του Διαφωτισμού, ο Ναπολέοντας, οι σπουδαίοι δημοκράτες» υποστήριξε ο Γάλλος πολιτικός. «Οι πρόγονοί μας ήταν επίσης οι στρατιώτες της Λεγεώνας των Ξένων που πολέμησαν στη Μάχη του Καμερόν και οι Σενεγαλέζοι σκοπευτές» πρόσθεσε.
  «Οι πρόγονοί μας ήταν τα αποικιακά στρατεύματα που σκοτώθηκαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μουσουλμάνοι στρατιώτες που έχασαν την ζωή τους στο Μόντε Κασίνο» πρόσθεσε ο Νικολά Σαρκοζί, αναφερόμενοι στο όρος εκείνο της Ιταλίας όπου οι Σύμμαχοι έδωσαν πολλές μάχες εναντίον των Γερμανών το 1944.

  (ο Σκύλος θα θυμάται ότι έτσι ο Σαρκό ρίχνει λάδι στη φωτιά στις σχέσεις Γαλλίας-Ιταλίας). Μετά όμως συνέχισε:

  «Το δράμα των χαρκί είναι δράμα όλης της Γαλλίας. ΝΜια κηλίδα αίματος παραμένει ανεξίτηλη στη σημαία μας» υπογράμμισε. «Μέσω των χαρκί, γράφτηκε ολόκληρο το εθνικό μας μυθιστόρημα: εκείνο των γυναικών και των ανδρών σε ολόκληρο τον κόσμο που υιοθέτησαν τη Γαλλία, τις αξίες της, το Έθνος. Μεταξύ αυτών μια περίοπτη θέση πρέπει να δοθεί στους Γάλλους μουσουλμάνους που σκοτώθηκαν για την ελευθερία μας και τη σημαία μας» τόνισε ο ίδιος.

  Καλός Γάλλος, ο αποικιακός Γάλλος (χαρκί). Και όσοι Γάλλοι τάχθηκαν υπέρ των Αλγερινών, κύριε; Αυτοί δεν είναι Γάλλοι κύριε; Δεν σας θυμίζει κάτι σε «Εαμοβούλγαρους»;

 160. sarant said

  161 Βέβαια, διότι οι κομμουνιστές ήταν με το μέρος των Αλγερινών στον αγωνα της ανεξαρτησίας.

 161. Γς said

  162:

  Ωραία χρόνια.
  O.A.S. [Organisation de l’armée secrète], Σαλάν και τέτοια…

 162. Συγνώμη, ο χαρκί δεν είναι ο αποικιακός Γάλλος — είναι ο ιθαγενής Αλγερινός που πολέμησε στις γαλλικές δυνάμεις, ο ταγματασφαλίτης θα λέγαμε στα καθ´ ημάς. Ευλόγως τους κυνήγησε αγρίως το καθεστώς μετά την ανεξαρτησία, και σαφώς είναι ντροπή της Γαλλίας ο τρόπος που τους πούλησε.
  Η επίσημη εθνική ιδεολογία της Γαλίας πάντως δεν είναι εθνοφυλετική, είναι αφομοιωτική. Την έχει εκφράσει εύγλωτα ο Ρενάν στην περίφημη ομιλία του Qu’ est-ce qu’ une nation?, και θα έλεγα οι περιπτώσεις του Σαρκοζί και πριν απ´ αυτόν του Μπαλαντύρ και του Μπερεγκοβουά καταδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για κούφια λόγια.

 163. Άγγελε, ίσως δεν εκφράστηκα καλά (αποικιακός Γάλλος, μ’ αυτή την έννοια, είναι βέβαια ο πιε-νουάρ) αλλά εννοούσα ότι ο Σ. ταύτισε τον Γάλλο με τον υπερασπιστή της αποικιακής Γαλλίας. Στο πνεύμα του ξερωγώ Ισοκράτη (οι της ημετέρας παιδεύσεως μετέχοντες)* και με δεδομένο ότι η αρχή της αυτοδιάθεσης των εθνών ξεκινά ας πούμε με τη Γαλλική Επανάσταση, θα μπορούσε να πει κανείς ότι Γάλλος ήταν ο Τουσαίν Λ’Ουβερτύρ, Γάλλοι και οι αλγερινοί επαναστάτες 🙂

  *Ξέρω ότι άλλο εννοούσε ο Ισοκράτης αλλά το βάζω για την οικονομία της συζήτησης.

 164. Ο οποίος Σαρκοζί δεν είναι και ο πιο καθαρόαιμος Γάλλος, από τη Γαλατία μέσα. Έχει ούγγρικες ρίζες και εβραίικες, έτσι;

 165. Μα ναι, Σκύλε, αυτό λέει και ο Άγγελος στο τέλος. Περίμενα να σχολιάσεις τους μαροκινούς του στρατηγού Ζουέν στο Μόντε Κασίνο όμως!

 166. Μα φυσικά, Σκύλε, όπως και οι Μπαλαντύρ και Μπερεγκοβουά που ακριβώς γί αυτό τους ανέφερα προηγουμένως, όπως κατά μία έννοια και ο Μέγας Ναπολέων 🙂 Γί αυτό και δεν μπορεί να εννοούσε αυτό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται — σε όσους δεν ξέρουν ακριβώς πού παραπέμπει το nos ancêtres les Gaulois — να εννοούσε.

 167. 167

  Α, το Μαροτσινάτε. Κατούρατα! https://en.wikipedia.org/wiki/Marocchinate

  Κι όπως τα λέει ο Νικολά, αφού στο Μόντε Κασίνο πολέμησαν και Γκούρκας και Πολωνοί, όλοι προγονοί μας είναι. Μα τι παπάρας!

 168. Ριβαλντίνιο said

  @ 161
  .«Εαμοβούλγαρους».

  😆
  😆
  😆

  —————————————————————————–
  Αυτό το βάλαμε ;

  Ο Μαραντζίδης, οι πολιτικοί πρόσφυγες, το πάρκο εθνικής συμφυλίωσης και το ΚΚΕ. Πολιτικοί πρόσφυγες vs Μαραντζίδης

  ——————————————-

  Ρε παιδιά ο Μαραντζίδης είχε δώσει μια διάλεξη στο Λουξεμβούργο. Μόλις έκανε 60 βιους την κατέβασαν. Ξέρει κάποιος που μπορώ να την βρω να την ξανακούσω ;

  ——————————————-

  Οι Μαροκινοί και εδώ :

  12 Ιουνίου 1917: Η «μάχη της σημαίας» και η βίαιη κατάληψη της Θεσσαλίας από τον Γαλλικό στρατό

  http://www.istorikathemata.com/2013/07/The-French-occupation-in-Thessaly-during-First-World-War-and-the-battle-for-the-flag.html

 169. Ριβαλντίνιο said

  @ 160 sarant

  Και άλλη μια παρετυμολογία του Στέφανου Βυζάντιου :

  Γάδειρα.Πόλις και νήσος εν τω Ωκεανώ, στενή και περιμήκης, ως ούσα ταινία, της γής δειρά.

 170. 13,
  OMD (Oh My Dog), κοίτα τι πέτυχα σήμερα για το επόμενο Μουντιάλ:

  http://www.fifa.com/worldcup/news/y=2016/m=10/news=volunteer-hopefuls-give-unique-insight-2842628.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: