Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Θυμήθηκα τον ετυμόλογο κ. Στυλιανίδη

Posted by sarant στο 22 Σεπτεμβρίου, 2016


Επειδή σήμερα έχω ταξίδι δεν προλάβαινα να γράψω άρθρο, οπότε σκεφτόμουν να επαναλάβω κάποιο παλιότερο άρθρο του ιστολογίου, που να το έχουν ξεχάσει οι παλαιότεροι επισκέπτες και να μην το ξέρουν οι νεότεροι.

Είδα όμως ότι ξαναήρθε στην επιφάνεια ένα άρθρο από τον παλιό μου ιστότοπο, που δεν έχει δημοσιευτεί ποτέ εδώ, οπότε αποφάσισα να αναδημοσιεύσω εκείνο. Βέβαια, είναι άρθρο του 2008 (στον παλιό μου ιστότοπο έχω σταματήσει να προσθέτω νέο υλικό από το 2009), αλλά έχει ως αντικείμενο αφενός το Λερναίο κείμενο, που συνεχώς επανέρχεται στην επικαιρότητα, και αφετέρου τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, που εξακολουθεί να έχει πολιτική δραστηριότητα, και μάλιστα εξ αιτίας του ξαναέγινε λόγος για εκείνο το παλιό μου άρθρο. Οπότε, δεν είναι εντελώς ανεπίκαιρο.

Το ιστολόγιο, κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου, δεν έχει πάρει μέρος στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το μάθημα των Θρησκευτικών και την αλλαγή του χαρακτήρα του σε θρησκειολογικό μάθημα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Ν. Φίλης, αλλά συμφωνεί ένθερμα με την αλλαγή (δεν ξέρω πάντως αν ισχύει από φέτος ή αν πρόκειται για εξαγγελία).

lernaiostylΣτη συζήτηση αυτή, παρενέβη και ο κ. Στυλιανίδης, που έχει διατελέσει και υπουργός Παιδείας, με το τιτίβισμα που βλέπετε αριστερά, που το βρίσκω κατάπτυστο και διχαστικό, αλλά και εντελώς εκτός πραγματικότητας (σκεφτείτε μονο ότι σε πολλές τάξεις οι αλλόθρησκοι μαθητές είναι πλειοψηφία).

Αλλά το Τουίτερ έχει το καλό (ή το κακό, εξαρτάται πώς το βλέπεις) ότι ο καθένας μπορεί να σχολιάσει τα τιτιβίσματα των πολιτικών.

lernaiostyl2Κι έτσι, ένας συνονόματος (δεν τον ξέρω) πρότεινε ευσεβάστως στον κ. Στυλιανίδη να διδάσκονται τα παιδιά το Hellenic Quest, ήγουν το Λερναίο κείμενο, αντί για την αφορεσμένη Θρησκειολογία, παραπέμποντας ταυτόχρονα σε ένα κείμενο από τον παλιό μου ιστότοπο.

Αυτό μού έδωσε την ιδέα να παρουσιάσω εδώ εκείνο το παλιό μου κείμενο, γραμμένο στις 5 Φεβρουαρίου 2008, έναν περίπου χρόνο πριν αρχίσει το ιστολόγιο να εκπέμπει. Τότε ο κ. Στυλιανίδης ήταν υπουργός Παιδείας και προλογίζοντας μια εκδήλωση είχε ξεστομίσει διάφορες λερναιότητες, δίνοντας μεταξύ άλλων μια πρωτότυπη δική του ετυμολογία για τη λέξη «έντερο».

Ευριπίδης Στυλιανίδης, Υπουργός Σκοταδισμού και Θρησκευμάτων;

Το κείμενο-απάτη για το Hellenic Quest, εγώ το έχω βαφτίσει Λερναίο κείμενο, και βλέπω με ανάμικτη χαρά και ανησυχία ότι ο όρος αρχίζει να καθιερώνεται. Το βάφτισα έτσι επειδή όσο κι αν το ανασκευάζει κανείς με πειστικά επιχειρήματα, εκείνο συνεχίζει να διαδίδεται και να ξεφυτρώνει εκεί που δεν το περιμένεις. Σε προηγούμενα σημειώματα είχα καυτηριάσει το γεγονός ότι μεγάλα φροντιστήρια ή δημοσιογράφοι σοβαρών εφημερίδων πίστεψαν αυτό το συνονθύλευμα από μισές αλήθειες και ολοστρόγγυλα ψέματα.

Το τελευταίο κρούσμα ήταν, πρέπει να το ομολογήσω, εντελώς απροσδόκητο. Διότι, όπως διαβάζω, τις λιακοπουλοειδείς ασυναρτησίες βρέθηκε να τις διαδίδει κοτζάμ υπουργός, και όχι όποιος κι όποιος παρά ο καθ’ ύλην αρμόδιος, τρομάρα του, ο Υπουργός Παιδείας (που λέει ο λόγος) και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Αλλά, ας διαβάσουμε το άρθρο της Βάσως Κιντή, επίκουρης καθηγήτριας της Φιλοσοφικής, όπως δημοσιεύτηκε στα Νέα της 1.2.2008:

Ρέοντας εντός του εντέρου

Από το 2001 συμμετέχω ως κριτής σε αγώνες επιχειρηματολογίας που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και στους οποίους συμμετέχουν μαθητές λυκείων της χώρας. Σε πρόσφατους αγώνες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και σε θέμα που αφορούσε τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα σχολεία, άκουσα μαθητές ιδιωτικού λυκείου της συμπρωτεύουσας να υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η αρχαία ελληνική είναι η πλουσιότερη γλώσσα στον κόσμο, ότι χρησιμοποιείται σήμερα για να προγραμματίζονται ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ότι είναι η μόνη «νοηματική» γλώσσα όταν όλες οι άλλες είναι «σημειολογικές» (sic). Τις ίδιες απόψεις συμμερίζονταν και δύο εκ των κριτών, καθηγήτριες της Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίες, στις αντιρρήσεις μου ότι οι διακρίσεις αυτές είναι ανυπόστατες και οι ισχυρισμοί εντελώς αβάσιμοι, απάντησαν λέγοντας ότι δεν είμαι ενημερωμένη.
Πράγματι ενημερώθηκα και είδα ότι οι ιδεοληψίες αυτές περιέχονται σε κατασκευασμένο κείμενο-απάτη που διακινείται στο Διαδίκτυο αναπαραγόμενο σε εθνικιστικά blogs
, όπως αυτό της νεολαίας του ΛΑΟΣ. Δεν έδωσα συνέχεια στο γεγονός, παρά το ότι αναρωτήθηκα τι μπορεί να διδάσκονται οι μαθητές στα ελληνικά σχολεία.


Όμως, αποφάσισα να γράψω αυτό το σημείωμα, όταν την Κυριακή 27/01/2008 άκουσα τον υπουργό Παιδείας κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη να επαναλαμβάνει τις ίδιες εθνικιστικές ασυναρτησίες ενώπιον του νυν και της πρώην προέδρου της Βουλής, πανεπιστημιακών, καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης και μαθητών στον τελικό των αγώνων επιχειρηματολογίας που έγιναν στην Παλαιά Βουλή.

Ο υπουργός επανέλαβε αυτολεξεί τα μυθεύματα του κειμένου- απάτη: περί 6 εκατομμυρίων λεκτικών τύπων της ελληνικής, όταν η αγγλική έχει συνολικά 490.000, περί τελείων προγραμμάτων υπολογιστών που αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της ελληνικής σε μαθηματικά ολοκληρώματα, περί υπολογιστών προχωρημένης τεχνολογίας, οι οποίοι δέχονται ως «νοηματική» γλώσσα μόνον την ελληνική, ενώ όλες οι άλλες γλώσσες είναι «σημειολογικές». Έφερε δε ως παράδειγμα που δείχνει, υποτίθεται, την «πρωτογενή σχέση» (sic) ανάμεσα σε σημαίνον και σημαινόμενο στη «νοηματική» ελληνική γλώσσα τη λέξη «έντερο» που σημαίνει, όπως είπε, «εντός ρέω» (!). Η σύγχυση, νομίζω, σχετικά με την ετυμολογία, τη σημασιολογία, τη σημειολογία, κ.λπ., είναι προφανής.

Ο συνεργάτης του υπουργού που έγραψε (ή μάλλον αντέγραψε) την ομιλία του τον εξέθεσε. Ο ίδιος ο υπουργός, έστω και αν κατάλαβε την ποιότητα όσων εκφωνούσε, επέλεξε να τα πει διότι θεώρησε προφανώς ότι προάγουν την ιδεολογία του. Εκτός κειμένου είπε τα εξής: «Πιστεύω ότι σήμερα, αυτήν την ποιότητα διανόησης και γνώσης της ελληνικής γλώσσας, η νέα γενιά την αναδεικνύει παραδειγματικά ενώπιον της κοινωνίας και αυτή είναι η πιο ισχυρή απάντηση που μπορεί να δώσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα προς όλους αυτούς που αμφισβητούν την ποιότητά του». Αν αυτά που είπε ο υπουργός δείχνουν την ποιότητα της ελληνικής εκπαίδευσης, τότε θα πρέπει να τα γκρεμίσουμε όλα. Αν θέλει να προάγει την «ποιότητα» επιπέδου Λιακόπουλου, τότε μας οδηγεί στον σκοταδισμό.

Καλά τα λέει η Βάσω Κιντή, τόσο που αισθάνομαι τον πειρασμό να μην πω τίποτα περισσότερο. Ωστόσο, έχω να παρατηρήσω μερικά πράγματα. Είναι σωστό ότι το κείμενο-απάτη, όπως το λέει η Β.Κιντή, (δηλ. το Λερναίο κείμενο όπως το λέω εγώ ή το κείμενο για το Hellenic Quest, όπως το λένε άλλοι) αναπαράγεται σε εθνικιστικά ιστολόγια· με τη μικρή διαφορά ότι η Νεολαία ΛΑΟΣ (η ΝΕΟΣ, όπως λέγεται) δεν διαθέτει ιστολόγιο αλλά φόρουμ, και εκεί δημοσιεύτηκε το Λερναίο κείμενο. Θα μου πείτε, μικρή η διαφορά ανάμεσα σε ιστολόγιο και φόρουμ, και θα συμφωνήσω. Θα επισημάνω όμως, όσο κι αν είναι θλιβερό, επειδή παρακολούθησα τη σχετική συζήτηση στο φόρουμ της Νεολαίας του ΛΑΟΣ (είναι ανοιχτό σε κάθε επισκέπτη), ότι εκεί βρέθηκαν κάμποσοι θαμώνες που αμφισβήτησαν έντονα τα λεγόμενα του Λερναίου κειμένου –ενώ ο κύριος Υπουργός, Διδάκτωρ της Νομικής, το κατάπιε αμάσητο, ίσως επειδή δεν ήθελε και πολύ σπρώξιμο για να το πιστέψει.

Έπειτα, να κάνω μια διευκρίνιση: η κομπογιαννίτικη ετυμολογία του «έντερου» από το «εντός + ρέω», που είναι ισάξια με τις καλύτερες ετυμολογήσεις δημοδιδασκάλων του 19ου αιώνα (ξέρετε, τα μπριζόλα από το εν πυρί ζέει όλη και το γάιδαρος από το αεί γαρ δέρεται) ή με τις ελληναράδικες τσαρλατανιές της κυρίας Τζιροπούλου και των περί αυτήν (ξέρετε, τα χατίρι από το ήτορ και teacher από το τίτθη), αυτή λοιπόν η «ετυμολογία» δεν ανήκει στο Λερναίο κείμενο. Το Λερναίο κείμενο έχει άλλη τσαρλατάνικη ετυμολογία, του άνθρωπος από το αναθρών οπωπάς.

Θέλω να πω, το έντερο που εντός ρέει δεν είναι εύρημα της κυρίας Γεωργαλά (αν είναι αυτή η αρχική συντάκτρια του Λερναίου κειμένου) είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, προσθήκη του υπουργού μας (ίσως και δική του πατέντα), που προφανώς θέλησε να βάλει την προσωπική του σφραγίδα στον ελληναράδικο μύθο. Μάλιστα, σύμφωνα με φίλο των σελίδων που ήταν παρών στην υπουργική ομιλία, ο κ. Υπουργός πρόσθεσε κι άλλο ένα παράδειγμα για την πρωτογένεια μεταξύ σημαίνοντος και σημαινομένου, που έχει, κατά Στυλιανίδην, μόνη η ελληνική γλώσσα: ότι το Αλέξανδρος, λέει, παράγεται από το αλέξω, που σημαίνει αποκρούω, συν άνδρας.

Και βέβαια αυτό είναι σωστό (εν μέρει, διότι το αλέξω σημαίνει και άλλα πράγματα, όπως προστατεύω), αλλά τι δείχνει τάχα; Δεν ξέρει ο κύριος υπουργός ότι όλα τα κύρια ονόματα κάτι σημαίνουν; Δηλαδή τι διαφέρει η περίπτωση του Αλέξανδρου από, π.χ., τον Λουδοβίκο που προέρχεται από το παλαιογερμανικό Hluodowig, που με τη σειρά του είναι σύνθετο από το *hluda, «φήμη» και το *wig, «πόλεμος», άρα «φημισμένος στον πόλεμο»; Άρα έχει και η γερμανική αυτή τη ρημάδα την πρωτογένεια; Για να μην πούμε για τον Ματθαίο, στα εβρέικα Mattithyahu, από το mattath, που σημαίνει δώρο και το β’ συνθετικό που σημαίνει θεός, παναπεί Θεόδωρος; Άρα, κατά Στυλιανίδην (που κινδυνεύει να χάσει ψήφους) έχουν και τα εβραϊκά πρωτογένεια.

Στην πραγματικότητα, ο όρος «πρωτογένεια της γλώσσας» ή «πρωτογένεια μεταξύ σημαίνοντος και σημαινομένου» είναι μια επιστημονικοφανής αρλούμπα, δεν είναι όρος της γλωσσολογίας αλλά της παραγλωσσολογίας των Γεωργαλάδων και των Γεωργιάδηδων. Αλλά και του υπουργού παιδείας; Ντροπή δεν είναι;

ΥΓ

Δεν έδωσα όμως τη σωστή ετυμολογία της λέξης έντερο. Ας άνοιγε το λεξικό του Μπαμπινιώτη ο κύριος υπουργός (δεν λέω ένα ετυμολογικό λεξικό της αρχαίας, να μην του βάζω δύσκολα) και θα έβλεπε ότι είναι παράγωγο της πρόθεσης εν μαζί με το επίθημα συγκριτικού βαθμού –τερο, δηλαδή αυτό που βρίσκεται «πιο μέσα», το εσώτερο μέρος του σώματος. Όπως και στα λατινικά άλλωστε, όπου το intestinus προέρχεται από το intus «από μέσα».

Αυτά έγραφα το 2008, σε μια μακρινή εποχή όταν πρωθυπουργός ήταν ο Κ. Καραμανλής και ο Άδωνης Γεωργιάδης ήταν ένας γραφικός τσιρίδας και όχι η μεγάλη ελπίδα της φιλελεύθερης παράταξης. Λίγες μέρες αργότερα, ο Στρατής Μπουρνάζος, που τότε δεν τον γνώριζα, έγραψε στην Αυγή ένα ακόμα σημείωμα για τον κ. Στυλιανίδη, με τον ευρηματικό τίτλο «Ο ετυμόλογος υπουργός» που αξίζει κι αυτό να του ρίξετε μια ματιά, επειδή είναι γραμμένο με πολύ κέφι αλλά και περιέχει εκτενή αποσπάσματα της στυλιανίδειας τοποθέτησης, αυτολεξεί παρμένα από το Λερναίο κείμενο. Λίγο αργότερα γνωρίστηκα και με τον Μπουρνάζο, και αργότερα συνεργαστήκαμε και γίναμε φίλοι, κάτι για το οποίο χρωστάω χάρη, ενδεχομένως, και στον κ. Στυλιανίδη και τις λερναιότητές του!

Υστερόγραφο: Θα μου πείτε, γιατί να ασχολούμαι με περσινά ξινά σταφύλια παλαιότερων υπουργών Παιδείας και να αφήνω ασχολίαστα τα καμώματα του σημερινού (όχι υπουργού, αλλά) υφυπουργού. Σωστή η επισήμανση: αλλά δεν προλαβαίνω να γράψω άρθρο. Θεωρώ ωστόσο τραγική την τοποθέτηση Πελεγρίνη περί οικειοποίησης της καταστροφής και ελπίζω να προλάβω να γράψω κάτι, έστω το Σάββατο.

147 Σχόλια προς “Θυμήθηκα τον ετυμόλογο κ. Στυλιανίδη”

 1. Tίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  ‘Ετυμολογία’ είναι να γνωρίζεις από πού έρχονται οι λέξεις. ‘Ετοιμολογία’, να γνωρίζεις πού πάνε!

 2. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα!

 3. Λεύκιππος said

  Κάθε φορά που απογοητεύομαι από τους παρόντες πολιτικούς, βγαίνει κάποιος, όπως τώρα ο Ευριπίδης και μου λέει μια χαρά είναι βρε ……

 4. gpoint said

  Το υπουργείο Παιδείας έγινε επί (βερύκοκου) Διαμαντοπούλου υπουργείο Δια βίου μάθησης αντί να πάρει τον διαχρονικό του τίτλο ΥΑΑ, δλδ
  Υπουργείον Ανευ Αντικειμένου

 5. Tίτος Εξώς Χριστοδούλου said

  Τραγικόν οξύμωρο είναι ότι οι μή ιδιώτες δεν πολιτεύονται, αλλά ιδιωτεύουν!

 6. gbaloglou said

  Άλλο «ετοιμόλογος» και άλλο «ετυμολόγος», λοιπόν!

 7. Κάποιοι παλιότεροι εδώ ίσως θυμούνται και το «αχ του εντέρου» 🙂

 8. raf said

  Γαμώτο, το διάβασα μόλις χθες!
  Κάτι άλλο, το «στις μία» ενοχλεί πολύ;

 9. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6: Βέβαια, ένας ετυμολόγος πρέπει να είναι ετοιμόλογος 🙂

 10. sarant said

  8: Το «στις μία» είναι έλξη από το «στις δύο», «στις τρεις» κτλ. κιεπειδή είναι λαϊκό λάθος ενοχλει πολύ όσους κάνουν λογιοστρεφή λάθη (π.χ. άνδρον)

 11. ΓιώργοςΜ said

  Στο γραφείο μου έχω κρατήσει ένα σκίτσο του Καλαϊτζή σχετικό με υπ. Παιδείας, όπου το αναφέρει (όπως συστηματικά έκανε, σα μόνιμη επωδό) ως «Υπουργείον χάριν Παιδιάς», πολλά χρόνια πριν τον ανεκδιήγητο Ε.Σ. Έρχεται η πραγματικότητα να δοκιμάσει την ικανότητα των γελοιογράφων-πώς να το βελτιώσεις το εφεύρημα κάθε φορά που προκύπτει κάποιος χειρότερος;

  Καλημέρα!

 12. ΓιώργοςΜ said

  9 Πάει μακριά το κορδόνι: Ένας ετοιμόλογος πρέπει να είναι και παρετυμολόγος!
  (παρετυμολόγος =/= ετυμολόγος με παρά)

 13. cronopiusa said

  Ο υπουργός των πέντε αστέρων

  Το ταξίδι του Ε. Στυλιανίδη στο Μπορντό που στοίχισε στο υπουργείο 24.505 ευρώ παρ’ ότι ήταν καλεσμένος από την Ε.Ε.

 14. sarant said

  13 Nαι, αλλά έπαιζε ο Πανθρακικός, η ομάδα της εκλογικής του περιφέρειας.

 15. Σταύρος Χατζής said

  Προσωπική άποψη, αλλά νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να ασχολείστε τόσο (όλοι όσοι ασχολείστε με το Λερναίο) με το ότι το αναπαράγουν εθνικιστικοί κύκλοι. Το θέμα είναι καθαρά επιστημονικό και αν το αναπαράγουν μόνο εθνικιστικοί κύκλοι ή η σάρα, η μάρα και το κακό συναπάντημα, μικρή σημασία έχει. Αντιθέτως, οι ίδιοι εθνικιστικοί κύκλοι εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι αναφέρονται για να πουν ότι «οι αριστεροί ανθέλληνες μας πολεμούν, κρύβουν την αλήθεια, θέλουν να διαλύσουν την Ελλάδα, κλπ.»
  Βέβαια, δεν νομίζω ότι κι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του Λερναίου είναι ότι μας κάνει να αισθανόμαστε ξεχωριστοί, είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστεί.

 16. Πέπε said

  15: Αμ έλα που δεν είναι μόνο οι εθνικιστικοί κύκλοι!

 17. cronopiusa said

  … Ο υπουργός Παιδείας Ευρυπίδης Στυλιανίδης ήταν σε μπουζουξίδικο. Κάποιος θα του ψιθύρισε την είδηση. Ίσως να πήρε εκείνη την άδεια έκφραση του Μπους όταν έμαθε για τους Δίδυμους Πύργους, ενώ διάβαζε παραμύθια σε παιδάκια νηπιαγωγείου. Πάντως, δεν έσπευσε στο υπουργείο του.

  Την άλλη μέρα πήγε στο γήπεδο. Οι δρόμοι σείονταν από τις διαδηλώσεις. Πάλι δεν θορυβήθηκε. Δεν μπήκε στην πολιτική, για να ταράζεται. Η υπέρταση είναι επικίνδυνο πράγμα. Εξάλλου, παιδιά είναι: θα πετάξουν νεράντζια, θα βρίσουν και θα γυρίσουν σπίτι.

  Τις επόμενες μέρες, η Αθήνα καιγόταν. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, τότε υπουργός Εσωτερικών, ομολόγησε σε ανύποπτο χρόνο πως κάποιοι τον πίεζαν να επιβάλει στρατιωτικό νόμο και να βγάλει τα τανκς, αλλά αρνήθηκε. Τον πιστεύω. Ξέρω πολλούς που θα τον χειροκροτούσαν. Τότε έπεφταν οι πρώτοι σπόροι του αληθινού φασισμού. Κι ας νομίζαμε πως ήταν μονάχα ο Καρατζαφέρης…

  ΠΗΓΉ: Ο τυχαίος θάνατος ενός παιδιού

  Να σαπίσει το χέρι του Φίλη

 18. Corto said

  «Το Λερναίο κείμενο έχει άλλη τσαρλατάνικη ετυμολογία, του άνθρωπος από το αναθρών οπωπάς.»

  Με απόλυτο σεβασμό για το Ιστολόγιο και τα γραφόμενα εδώ, και χωρίς να κάνω κριτική, να
  αποτολμήσω μία καλοπροαίρετη ερώτηση:
  Μήπως παραείναι βαρύς ο χαρακτηρισμός «τσαρλατάνικη» ετυμολογία, για κοτζάμ Πλάτωνα;
  Δεν θα ήταν πιο ταιριαστό να λέγαμε «παρωχημένη ετυμολογία», ή «ρομαντική παρετυμολογία», όπως διαβάζουμε στο βικιλεξικό;

  ———————–
  «ὧδε. σημαίνει τοῦτο τὸ ὄνομα ὁ “ἄνθρωπος” ὅτι τὰ μὲν ἄλλα θηρία ὧν ὁρᾷ οὐδὲν ἐπισκοπεῖ
  οὐδὲ ἀναλογίζεται οὐδὲ ἀναθρεῖ, ὁ δὲ ἄνθρωπος ἅμα ἑώρακεν–τοῦτο δ’ ἐστὶ (τὸ) “ὄπωπε” –καὶ ἀναθρεῖ καὶ λογίζεται τοῦτο ὃ ὄπωπεν. ἐντεῦθεν δὴ μόνον τῶν θηρίων ὀρθῶς ὁ ἄνθρωπος “ἄνθρωπος” ὠνομάσθη, ἀναθρῶν ἃ ὄπωπε»

  (Πλάτων, Κρατύλος, 399c)

 19. giorgos said

  Τό πρόβλημα καί ή άντίφαση είναι ότι ενώ όλοι αυτοί (Στυλιανίδης , Μητσοτάκης κλπ ) απ’ τή μιά μάς έχουν πρήξει μέ τόν φιλελευθερισμό , απ’ τήν άλλη πάνε καί φιλάνε τό χέρι τού δεσπότη ! Ετσι τούς τά μάθανε στό Χάρβαρντ ?

 20. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Το ιστολόγιο, κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου, δεν έχει πάρει μέρος στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το μάθημα των Θρησκευτικών και την αλλαγή του χαρακτήρα του σε θρησκειολογικό μάθημα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Ν. Φίλης, αλλά συμφωνεί ένθερμα με την αλλαγή

  Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο χαρακτήρας ενός μαθήματος καθορίζεται κυρίως από το ήθος και την κατάρτιση αυτών που θα το διδάξουν, ούτε από την προγραμματισμένη ύλη ούτε από το περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων. Έχω λοιπόν ζωηρές αμφιβολίες αν οι απόφοιτοι των θεολογικών σχολών μας μπορούν να διδάξουν αντικειμενικά και νηφάλια ένα μάθημα θρησκειολογίας. Αν κρίνω από όσους παρέλασαν στις αίθουσες κατά τα δικά μου μαθητικά χρόνια — τους θρησκόληπτους, τους τυπολάτρες, τους κλασικούς «ας μιλήσουμε ελεύθερα» (και μετά θα σας βαθμολογήσω), μέχρι και παπάς μας έκανε το μάθημα στο λύκειο! — δε βλέπω φως. Απλά θα αλλάξουν ταμπέλα στο μάθημα, θα τυπώσουν και νέα βιβλία (γραμμένα από ποιους, άραγε;;) και όλα μέλι-γάλα, κατά το πατροπαράδοτο άρπα κόλλα.

  σκεφτείτε μονο ότι σε πολλές τάξεις οι αλλόθρησκοι μαθητές είναι πλειοψηφία

  Παιδιά 6-7 χρονών δεν έχουνε θρησκεία! Αυτονόητο θα πρεπε να είναι, αλλά δεν είναι. Το πρόβλημα βεβαίως είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει ένα αυστηρά κοσμικό κράτος, όπως οι ΗΠΑ ας πούμε, αλλά κράτος με επίσημη θρησκεία. Κι έτσι αντί το κράτος να αδιαφορεί για τη θρησκεία των πολιτών, όπως θα έπρεπε, σταμπάρει εξ ορισμού τους πολίτες της ως ΧΟ, αν δεν δηλώσουν κάτι άλλο, και περιμένει από τους ξένους να δηλώσουν κι εκείνοι το θρήσκευμά τους.

  Αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν στην πλειοψηφία τους για να σωθούν από ένα φονταμενταλιστικό καθεστώς, θα ήταν νομίζω μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να φτιάξουμε ένα σχολείο που αφήνει τη θρησκευτική προπαγάνδα εκτός των θυρών του.

 21. Babis said

  #8 και 10. Εδώ και καιρό έψαχνα την ευκαιρία να θέσω κάποιες σκέψεις μου πάνω στο θέμα.

  «Στις μία» ή «Στις μία η ώρα» είναι λάθος. «Στις δύο» ή «Στις δύο η ώρα» είναι σωστό;

  Αν ακολουθήσουμε τον ίδιο κανόνα, τότε όταν κάποιος ρωτήσει σε ποια αίθουσα πρέπει να πάει, η απάντηση θα πρέπει να είναι: «Στην μία» ή «Στην μία η αίθουσα» ή επίσης κατά αναλογία «Στις δύο» ή «Στις δύο η αίθουσα».

  Σοβαρά τώρα, όταν λέμε «στις δύο η ώρα» τι εννοούμε;
  Μπορώ να σκεφτώ δύο περιπτώσεις (δεν αποκλείω το σωστό να είναι η τρίτη περίπτωση που δεν έχω σκεφτεί)

  α) Μετράμε τις ώρες που έχουν περάσει μετά τα μεσάνυχτα ή μετά το μεσημέρι. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα έπρεπε να λέμε «την πρώτη ώρα», «την δεύτερη ώρα» κλπ ;

  β) Έχουμε βαφτίσει τις ώρες «μία, δύο, τρεις, τέσσερις, κλπ». Τότε δεν θα έπρεπε να λέμε «στην ώρα μία» ή «στην ώρα δύο» κλπ η απλουστεύοντας «στην μια» , «στην δύο» κλπ.

  Εμένα όλος ο τρόπος που αναφέρουμε τις ώρες μου φαίνεται λάθος και τον ότι τον χρησιμοποιούμε γιατί με κάποιο τρόπο έχει παγιωθεί έτσι. Έτσι αποφάσισα να λέω «στις μία» αντί για «στην μία» γιατί δεν βλέπω τον λόγο να χρησιμοποιώ διαφορετική μορφή για μία από τις ώρες.

 22. leonicos said

  Βέβαια, για Πλάτωνα και ετοιμολογία, μιλήσαμε προχθές. Τόσα ήξεραν στην εποχή του, τόσα έλεγαν. Αν διαβάσετε τι λέει ο Αριστοτέλης για τη βολή, γιατί κάτι που το πετάμε, πάει πιο πέρα, θ’ απορήσετε. Φυσικά δεν υπήρχε η έννοια της ορμής.

  Αλλά… με σκανδαλίζει το να μην έχει σχέση ο άνθρωπος με το ὄψ, μάτι (ομηρικός δυϊκός τὼ ὄσσε < ὄπσε). Ως προ το 'θ' υποπτεύομαι το πρόσφυμα '-τωρ'. Ο ανυψών τα μάτια, σε αντίθεση με το ζώο.

  Καλά, μηβαράτε όλοι μαζί, αλλά το είχα σκεφτεί πολύ μικρός για να το αποβάλλω.

 23. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  20α Σωστό. Αλλά και το να αλλάξουν τα βιβλία δεν είναι αμελητέο. Αν αλλάξουν, κρατάω μικρό καλάθι.

  18 Το ξέρω πως είναι του Πλάτωνα, αν και -όπως θα δεις αν βρεις το κείμενο- έχουν μπουρδουκλώσει τις λέξεις. Λες να είναι βαρύ το «τσαρλατάνικη»; Πώς θα έλεγες όμως έναν γιατρό που θα εφάρμοζε σήμερα μεθόδους του Μεσαίωνα;

  15τέλος: Σε αυτό συμφωνώ…..

 24. leonicos said

  Καλύτερα να λέμε, για το σούρουπο, περί λύχνων αφάς, οπότε κάνουμε και το ραμόνι, περί λύχνων να φας.

 25. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Με τέτοιους υπουργούς παιδείας, και με τις χθεσινές αλλά και σημερινές ομολογίες, εκπαιδευτικών και επιστημόνων για τα ωραία της εκπαίδευσης, αυτοτιμωρούμαι μέχρι το τέλος του μήνα, να λέω, Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΑΗ.

 26. Παναγιώτης Κ. said

  @16.Δεν είναι μόνο οι εθνικιστικοί κύκλοι αλλά και ο μεγάλος κύκλος των ημιμαθών.
  Ο ημιμαθής δεν κάνει σε τίποτα πίσω και το «δεν γνωρίζω » απουσιάζει από το λεξιλόγιό του. Η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτικών εμφανίζονται να τα γνωρίζουν…όλα.Την ίδια αλαζονεία, ότι είναι γνώστες…των πάντων, έχουν και εκείνοι που νομίζουν ότι έχουν μελετήσει τον μαρξισμό.
  Η ρήση του Wittgenstein που λέει, να μιλάμε για ο,τι γνωρίζουμε και για ο,τι δεν γνωρίζουμε να σιωπούμε, είναι ένας καλός κανόνας για να βάζουμε φρένο στον εαυτό μας.

 27. Avonidas said

  #23. Ήδη τη δεκαετία του ’90, όταν πήγαινα γυμνάσιο-λύκειο, τα βιβλία θρησκευτικών παρουσίαζαν, υποτίθεται, όλες τις μεγάλες θρησκείες. Με άθλιο τρόπο, έτσι ώστε να «μαθαίνουμε για την πίστη των άλλων», όπως πολύ ταιριαστά το έθεσε ο Στυλιανίδης, και χωρίς να αφήνονται αμφιβολίες για το ότι αυτή η πίστη είναι για τους άλλους. Εννοείται βεβαίως ότι Καθολικοί/Προτεστάντες δεν χρειάζεται να συμπεριληφθούν σε τέτοιες αναλύσεις, αυτοί δεν είναι Άλλοι, είναι πλανημένοι.

  Γι’ αυτό σας λέω, ποιος να γράψει βιβλία και με τι φόντα…

 28. leonicos said

  Σαν χρήστης της ελληνικής γλώσσας, καλός ή κακός, όσο μπορώ είμαι, έχω επιλογές.
  Αποφάσισα λοιπόν ότι το ασερνικοθήλυκο τέσσερεις γράφεται με ει. Τέσσερεις γυναίκες και τέσσερεις άντρες και τέσσερα παιδιά.
  Για την ώρα, το θεωρώ επίρρημα κιαι το γράφω τέσσερις. Είναι τέσσερις η ώρα.

  Λέω στη μία, και όχι σις μία. Δεν το κάνω πό επιλογή, αλλά έτσι μου πάει στη γλώσσα. Γιατί να πω ένα σύμφωνο παραπάνω και να μου αποξυγονωθεί ο εγκέφαλος;Γι’αυτό, άλλωστε, αποφεύγω τα ‘ν’ και μην πιστεύετε αυτούς που λένε ότι τον οξυγονώνουν. Είναι ανθέλληνες. Βάλτε τη γλώσσα σας εκεί που πρέπει και πείτε ένα μακρόσυρτο ‘ννννν’ και πάστε μου αν δεν σκάσετε.

  Ένας ηλίθιος μού έλεγε κάποτε ότι οι ρώσοι μιλάνε με ρωσική προφορά επειδή κάνει κρύο στη Ρωσία και δεν μπορούν ν’ανοίξουν το στόμα τους. εξοικονομούν ενέργεια. Ο ηλίθιος αυτπος ήταν, και είναι, γιατρός, διευθυντής ακτινολόγος κεντρικού νοσοκομείου, γιος ενός άλλου ηλιθίου που π΄ρασε μια ζωή ελπίζοντας να γίνει καθηγητής στην Ιστορία της Ιατρικής.

  Λερναίοι πλέον υπάρχουν παντού στον κόσμο. Κάποιος στη Βουλγαρία, έβγαλε και τους φιλισταίους, σλάβους. Και κάνουν και συνέδρια και χειροκροτούνται μεταξύ τους.

 29. Πάνος με πεζά said

  Γείτονας, εδώ στο Παγκράτι. Αγόρασε έναν ημιόροφο για πολιτικό γραφείο, 400 χιλιάρικα νομίζω, από την ίδια γραία σπιτονοικοκυρά που είχαμε κι εμείς…

 30. Πάνος με πεζά said

  Κι ένα βράδι έσκασε και ο Παπάς, και πήγε και τον βρήκε στο γραφείο αυτό, κάτι να συζητήσουν – πέρσι ήταν, πριν να «κατεβάσει» το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.

 31. Avonidas said

  #26. Η ρήση του Wittgenstein που λέει, να μιλάμε για ο,τι γνωρίζουμε και για ο,τι δεν γνωρίζουμε να σιωπούμε, είναι ένας καλός κανόνας για να βάζουμε φρένο στον εαυτό μας.

  Συγγνώμη, αλλά ο Βιττγκενστάιν δεν είπε τίποτα τέτοιο! Η φράση «για όσα δεν μπορούμε να μιλήσουμε, θα ήταν καλύτερα να σιωπούμε» είχε να κάνει με το γενικώς άρρητο για όλους τους ανθρώπους, κι όχι με το πεδίο των γνώσεων του κάθε συγκεκριμένου ανθρώπου.

 32. Πέπε said

  26:
  Μα εκεί ακριβώς βρίσκεται η παγίδα.

  Λέει ένα κείμενο: η ελληνική γλώσσα είναι νοηματική κλπ.. Εγώ το διαβάζω. Γνωρίζω ότι δε γνωρίζω να το κρίνω, επομένως δεν το συζητώ. Έχει μέσα 2-3 σημεία που τα αχνοκαταλαβαίνω, π.χ. λέξεις με κάποια λογική ετυμολογία που αντιδιαστέλλονται προς αγγλικές λέξεις που μοιάζουν αυθαίρετες. Ως μη γλωσσολόγος, δεν είμαι σε θέση να ξέρω ότι και οι αγγλικές και κάθε γλώσσας οι λέξεις έχουν κι αυτές ετυμολογία (πόσο μάλλον ότι η απώτατη αρχή κάθε λέξης κάθε γλώσσας, άρα και κάθε ελληνικής λέξης, είναι μια αυθαίρετη ρίζα). Ούτε μπορώ να καταλάβω ότι η ετυμολογία στην πραγματικότητα αντιστρατεύεται τη θεωρία περί νοηματικής γλώσσας. Αυτά με κάνουν να βλέπω την όλη θεωρία σαν πειστική.

  Επιπλέον, η θεωρία με κολακεύει. Για έναν παραπάνω λόγο λοιπόν, τη θεωρώ πειστική.

  Από αυτό το σημείο και πέρα, η διαφορά μεταξύ του προπέτους ημιμαθούς και εκείνου που έχει συνείδηση της αγνοίας του είναι ότι ο πρώτος θα το διαδώσει και περαιτέρω, προφορικά (ή σε δικά του γραπτά), ενώ ο δεύτερος θα το κρατήσει για τον εαυτό του ή θα το προωθήσει αυτούσιο, χωρίς προσωπική παρέμβαση.

  Μάλλον μικρή διαφορά.

 33. leonicos said

  Κι ένας εβραίος λέει ότι οι Habiru, ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε πλατιά με τη σημασία μισθοφόρος, αλήτης, ληστής, άστεγος, εκτός φυλής, αποδιωγμένος κ.ο.κ. ήσαν egalitarian, δηλαδή συνειδητοί επαναστάτες κατά των εκάστοτε αρχών, γι’αυτό τους κυνηγούσαν όλοι, και οι ρωμαίοι αργότερα, επειδή η΄σαν ανυπόταχτοι, κι τελικώς έγιναν οι Υιοι Ισραήλ.

  Για να ξέρετε πού γεννήθηκε η Δημοκρατία. Όχι, βἔβαια, ότι η αθηναϊκή ήταν καλύτερη!

 34. Corto said

  23:

  Προφανώς και το γνωρίζετε, γιαυτό και έκανα την ερώτηση.
  Αν στο διαβόητο κείμενο έχουν μπουρδουκλώσει τις λέξεις, τόσο το χειρότερο για αυτούς που το έγραψαν. Η μικροένσταση που έχω είναι ως προς τον χαρακτηρισμό της πλατωνικής παρετυμολογίας, όχι βέβαια ως προς τους μπουρδολόγους -που σαφώς και είναι τσαρλατάνοι.
  Έναν σημερινό γιατρό που θα προσπαθούσε να εφαρμόσει μεθόδους του Ιπποκράτη, θα τον χαρακτήριζα τσαρλατάνο. Αλλά τα έργα του Ιπποκράτη δεν θα τα αποκαλούσα τσαρλατάνικα, απλώς παρωχημένα.

  (Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά τα γράφω με σεβασμό και εκτίμηση προς το Ιστολόγιο).

 35. atheofobos said

  Το τιτίβισμα του Στυλιανίδη εκτός από το ανόητο περιεχόμενο, με τις κολλημένες λέξεις δείχνει και την προχειρότητα με την οποία γράφτηκε από τον ίδιο ή από κάποιο συνεργάτη του. Δεν μπορούσε να βρει κάποιον αντίστοιχο με τον Καρανίκα να του φτιάχνει τον στρατηγικό σχεδιασμό των τιτιβισμάτων του; 🙂
  Οι δηλώσεις του Φίλη για τα Θρησκευτικά βασίζονται στην κοινή λογική και τις απαιτήσεις της εποχής και της χώρας όπως γράφω και στο ποστ μου ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ!
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2015/09/blog-post_29.html
  Όμως πολύ φοβάμαι ότι θα παραμείνουν εξαγγελίες γιατί τελικά όλες οι κυβερνήσεις έχουν ενστερνιστεί πλήρως αυτό που είχε πει ο Γέρος Παπανδρέου στον Παπακωνσταντίνου : Τα ράσα είναι σαν το κάρβουνο: αν είναι σβηστό και το πιάσεις λερώνεσαι, αν είναι αναμμένο καίγεσαι
  Είναι πρόσφατη η ανασκευή των δηλώσεων της Αναγνωστοπούλου μετά την αναφορά του αρχιεπισκόπου να σοβαρευτούν επιτέλους και να μην ακούν τις ανοησίες του ενός και του άλλου

 36. leonicos said

  Θα φτιάξω κι εγώ ένα λερναίο, για να έχει να παίζει ο Νοικοκύρης, αλλά λέω να το παίξω τσιγγάνος.

  Από συναυλία του Χατζή. Κάποτε μας λέγανε γύφτους, κατσίβελους, αθίγγανους, από το θιγγάνω, δηλαδή ότι δεν έπρεπε ούτε να μας αγγίξεις γιατί λερωνεσαι. Τώρα…. (και με ύφος) μας λένε…. Ρομά!

  Ωραίος ο ατιμος

 37. LandS said

  18 Αυτά που έλεγε ο Αριστοτέλης για τις διαφορές αρσενικών και θηλυκών ζώων είναι παρωχημένη βιολογία ή τσαρλατάνικη;
  Το αυθαίρετο, το μη τεκμηριωμένο είναι αυθαίρετο και μη τεκμηριωμένο από όπου και να προέρχεται. Αλλά μπορεί να είναι ανεκτό ανάλογα με το ποια εποχή λέγεται.

 38. Corto said

  37:
  Πολλά από αυτά που έγραφε ο Αριστοτέλης είναι λανθασμένα.
  Δεν είναι τσαρλατάνικα όμως, γιατί δεν προσπαθούσε να εξαπατήσει τον κόσμο. Υπάρχει διαφορά.

 39. Avonidas said

  #35. Ενδιαφέρον το ποστ σου. Διαφωνώ όμως με τη θέση σου, ότι η ενημέρωση των μαθητών για το θρησκευτικό φαινόμενο γενικώς μπορεί να εξυπηρετηθεί με ένα μάθημα θρησκευτικών ή θρησκειολογίας. Πρώτον, όπως είπα, δεν υπάρχουν αυτοί που θα το διδάξουν στοιχειωδώς καλά. Δεύτερον, οι καιροί έχουν αλλάξει, οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφόρηση εκτός του σχολείου. Πιστεύεις πραγματικά ότι σε έναν κόσμο που η θρησκεία είναι πανταχού παρούσα δεν θα μάθουν τα παιδιά στην καθημερινή ζωή τους «τι είναι το Πάσχα, το Ραμαζάνι, ο Πάπας κι ο Βούδας»; Βεβαίως, αν στο σχολείο ή στο σπίτι τους έχουν φορέσει παρωπίδες δεν πρόκειται να ψάξουν και να μάθουν τίποτα για τις άλλες θρησκείες, αλλά το ίδιο θα συμβεί και με το μάθημα θρησκειολογίας. Αυτό που πρέπει να τους μάθουμε είναι να σκέφτονται ανεπηρέαστα.

  Και τέλος, τι θα περιλαμβάνει η ύλη αυτού του μαθήματος; Οι θρησκείες θα συμπεριληφθούν με κριτήριο τη δημοτικότητά τους; Θα διδάσκονται μόνο οι τρέχουσες θρησκείες ή και νεκρές; (Μπορώ άνετα να φανταστώ τι τζέρτζελο θα γίνει αν πρόκειται να διδαχτούν π.χ. την αρχαία ελληνική θρησκεία. Κυρίως γιατί τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει, τουλάχιστον όχι σε μια ενιαία μορφή, ούτε σώμα δογματικών/λειτουργικών κειμένων, και βέβαια καμιά σχέση δεν υπάρχει με τους σημερινούς δωδεκαθεϊστές)

 40. Γιάννης Εμίρης said

  Περί μαθήματος θρησκευτικών και τα λοιπά, υπάρχουν και τα κατηχητικά για τα χριστιανόπουλα, όπως φαντάζομαι και για τους αλλόθρησκους. Εγώ προσωπικά θεωρώ οτι δεν με ωφέλησε σε τίποτα το μάθημα των θρησκευτικών με τον τρόπο που γινόταν. Ας δούμε και την αλλαγή λοιπόν. Πάλι θεωρώ οτι όσο κάποιος διδάσκεται μια άλλη θρησκεία, στεραιώνεται στην δική του πίστη περισσότερο.

 41. Avonidas said

  #39. Πολλά από αυτά που έγραφε ο Αριστοτέλης είναι λανθασμένα.
  Δεν είναι τσαρλατάνικα όμως, γιατί δεν προσπαθούσε να εξαπατήσει τον κόσμο. Υπάρχει διαφορά.

  Και τα λερναία ένα σωρό κόσμος τα πιστεύει ειλικρινά. Αν όμως είχαν κάνει ένα στοιχειώδες ψάξιμο, θα γνώριζαν ότι είναι μπαρούφες. Εκεί είναι το θέμα.

  Πολλά από αυτά που έγραφε ο Αριστοτέλης τα είχαν καταρρίψει ήδη στην αρχαιότητα, κάποια ήδη από τη γενιά των μαθητών του. Αργότερα, οι σχολαστικοί του Μεσαίωνα τον έκαναν εικόνισμα. Ας πρόσεχαν.

 42. ΓιώργοςΜ said

  40 Θυμήθηκα μια κουβέντα μ’ ένα συμμαθητή μου προ αμνημονεύτων ετών, τότε που ήμασταν έφηβοι κι αντιδρούσαμε στα θρησκευτικά και την ομολογιακή διδασκαλία: «Αν είναι να υπάρχει μάθημα θρησκευτικών, ας μας κάνει κάποιες ώρες το χρόνο ένας παπάς για το χριστιανισμό, άλλες τόσες ένας ιμάμης για το ισλάμ, αντίστοιχα ένας ραβίνος, ένας βουδιστής κλπ»
  Τριαντατόσα χρόνια μετά κι ακόμη γύρω από τα ίδια λέμε. Ούτε βήμα μπρος;

 43. Avonidas said

  Μην ελπίζετε πάντως ότι το Υπουργείο Παιδείας θα καταργήσει ποτέ το μάθημα θρησκευτικών. Πολλοί απόφοιτοι της θεολογικής θα μένανε χωρίς δουλειά, μιας και δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να μπορούν να κάνουνε. Είναι καιρός τώρα να δημιουργείς ανέργους;

 44. LandS said

  39 Διαβάζω στην Βίκι ότι το σημαντικότερο σύγγραμμα ιατρικής από το 1890 μέχρι το 1930 (περίπου) είχε γραφτεί από έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους γιατρούς της εποχής του ο οποίος χρησιμοποιούσε και τη μέθοδο της αφαίμαξης.

  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Principles_and_Practice_of_Medicine

 45. Corto said

  42:
  Ακριβώς εκεί είναι το θέμα.
  Ο Αριστοτέλης, ο Νεύτωνας και ο Αϊνστάιν έκαναν λάθη, αλλά είχαν ερευνήσει με επιστημονικό τρόπο (ο καθένας με τις δυνατότητες της εποχής του). Οι μπουρδολόγοι του διαδικτύου όσα λένε τα βγάζουν από το μυαλό τους ή αναπαράγουν κουβέντες του καφενείου, χωρίς να κοπιάσουν να μελετήσουν. Και μερικοί είναι συνειδητοί απατεώνες.

  Γιαυτό τα λάθη των πρώτων δεν μπορούν να μπουν στην ίδια κατηγορία με τα λάθη των δεύτερων.

 46. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  28 Φυσικά υπάρχουν παντού Λερναίοι. Να θυμηθούμε και τον Γκορόπιους, που έβγαλε μητέρα όλων των γλωσσών τη διάλεκτο του χωριού του 😉

  29-30 Για ποιον λες;

  35 Αν δεν σε κάψει, θα σε μουτζουρώσει -σε παροιμία

  44 Αυτό είναι, φοβάμαι το μεγαλύτερο εμπόδιο. Και κάθε χρόνο προστίθενται κι άλλοι

 47. Pedis said

  Υπάρχει σχετικό τραπέζι ανοιχτής συζητησης κι εκεί …

  https://sarantakos.wordpress.com/2016/09/20/arimaspi-10/#comment-384115

  αν δεν χωράτε εδώ.

  Πάντως είμαι βέβαιος ότι στο πρόβλημα πουτ ανέκυψε οι παπάδες δεν θα κερδίσουν γιατί ακόμη κι αν κι έχουν το Σύνταγμα και τους νόμους φτιαγμένους στα μέτρα τους εντούτοις η κυβέρνηση θα το τραβήξει στα άκρα.

  Με αποφασιστικοτητα, τώρα, μετά την ψήφιση του Ελληνικού, δεν έχει πια να περιμένει κανείς τίποτα από αυτούς και ξαλαφρωμένοι θα πάρουν δύναμη από το χέρι του παπά

  http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/708×320/public/filis_9_0.jpg?itok=kE5IiwpU

  και θα βγουν στον αγώνα. Ένδοξες σελίδες πολιτικής ιστορίας γράφονται ετούτη τη στιγμή. Τυχεροί που είμαστε!

 48. LandS said

  Το θέμα με τα θρησκευτικά είχε κάπως καταλαγιάσει μέχρι που ο Νίκος Φίλης έκανε ατυχείς δηλώσεις στο κανάλι του Κουρή (τι θέλουν και πάνε εκεί;) και έδωσε πάτημα για να γίνουν αντιδηλώσεις και, δεν μας έφταναν όλα τ’ άλλα…

  Και μια που το έφερε η κουβέντα. Το θέμα μου δεν είναι ο Φίλης ή ο Αρχιεπίσκοπος κλπ. κλπ.
  Το θέμα μου είναι ο Πελεγρίνης με την «οικειοποίηση» και την «ανάδειξη». Αυτό και αν ήταν απαράδεκτη και επικίνδυνη επιλογή λέξεων.

 49. smerdaleos said

  Γεια σου Νίκο.

  Κάνε μια έγκριση ενός «φορτωμένου» σχολίου όποτε ευκαιρήσεις.

  Ευχαριστώ.

 50. ΓιώργοςΜ said

  50 Δεν θα το έπαιρνα χαμπάρι, πρέπει να πέρασε στα ψιλά. Αφορά αλλόθρησκους άλλωστε, που σταύρωσαν και το Χριστούλη, ποιος ασχολείται…
  Φαίνεται να ανασκεύασε πάντως.

 51. atheofobos said

  40
  Το μάθημα, κατά την γνώμη μου, πρέπει να περιλαμβάνει τις υπάρχουσες θρησκείες στο κόσμο, δηλαδή τις 3 πιο γνωστές μονοθεϊστικές θρησκείες Χριστιανισμό-Ισλαμισμό και Ιουδαϊσμό.
  Επίσης Ινδουισμό και Βουδισμό και στοιχεία από Κομφουκιανισμό, Βουδισμό και Ταοϊσμό.
  Για το ποιοι θα διδάξουν το μάθημα, προφανώς οι θεολόγοι, μετά από εκπαιδευτικά σεμινάρια και την ύπαρξη των σχετικών διδακτικών βιβλίων τόσο για τα παιδιά όσο και για τους διδάσκοντες.
  Το ότι οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφόρηση εκτός του σχολείου δεν σημαίνει ότι η εκπαίδευση των παιδιών θα πρέπει να αφεθεί στην καλή τους διάθεση να αποκτήσουν γνώσεις , ιδίως μάλιστα και για θέματα που πολλές φορές δεν ξέρουν ότι υπάρχουν.
  Όσοι είναι εκπαιδευτικοί μπορούν να μας πουν τι γνωρίζουν πχ τα σημερινά παιδιά, αλλά και οι γονείς τους, για το Ραμαζάνι.
  Συμφωνώ δε απόλυτα ότι αυτό που πρέπει να τους μάθουμε είναι να σκέφτονται ανεπηρέαστα.
  Αλλά για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να έχεις πρώτα την γνώση πολλών πραγμάτων και αυτό οφείλει να στο δίνει το σχολείο.

 52. Avonidas said

  #53. Εφόσον υπάρξει μάθημα θρησκειολογίας (σε πόσες αλήθεια Δυτικές χώρες υπάρχει κάτι τέτοιο;) ένα σημαντικό μέρος του θα πρέπει να αφιερωθεί και στο γεγονός ότι ένα αξιόλογο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού είναι συνειδητά άθεοι ή αγνωστικιστές — και στους λόγους που συμβαίνει αυτό. Η ανάλυση του θρησκευτικού φαινομένου δεν μπορεί να αγνοεί και την άρνησή του.

 53. LandS said

  52 Μαύρη ανασκευή. Λες και κάθε μέρα λέμε οικειοποίηση όταν εννοούμε ανάδειξη. Που οικειοποίηση εννοούσε και χειρότερο από όλα (λέει ότι) τη παίνευε κιόλας.

 54. smerdaleos said

  Ο υπουργός επανέλαβε αυτολεξεί τα μυθεύματα του κειμένου- απάτη: περί 6 εκατομμυρίων λεκτικών τύπων της ελληνικής, όταν η αγγλική έχει συνολικά 490.000, περί τελείων προγραμμάτων υπολογιστών που αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της ελληνικής σε μαθηματικά ολοκληρώματα, περί υπολογιστών προχωρημένης τεχνολογίας, οι οποίοι δέχονται ως «νοηματική» γλώσσα μόνον την ελληνική, ενώ όλες οι άλλες γλώσσες είναι «σημειολογικές». Έφερε δε ως παράδειγμα που δείχνει, υποτίθεται, την «πρωτογενή σχέση» (sic) ανάμεσα σε σημαίνον και σημαινόμενο στη «νοηματική» ελληνική γλώσσα τη λέξη «έντερο» που σημαίνει, όπως είπε, «εντός ρέω» (!). Η σύγχυση, νομίζω, σχετικά με την ετυμολογία, τη σημασιολογία, τη σημειολογία, κ.λπ., είναι προφανής.
  —-

  Για να μην χρησιμοποιήσω τον δέοντα -κατ΄εμέ- χαρακτηρισμό για τον «λερναιοτήρα» πρώην υπουργό Παιδείας που ο Νίκος με παρακάλεσε να μην χρησιμοποιώ, θα παραθέσω μια σκηνή με τον Gene Wilder που μας άφησε προσφάτως.

  Πάμε παρακάτω:

  @Νίκο: Δεν έδωσα όμως τη σωστή ετυμολογία της λέξης έντερο. Ας άνοιγε το λεξικό του Μπαμπινιώτη ο κύριος υπουργός (δεν λέω ένα ετυμολογικό λεξικό της αρχαίας, να μην του βάζω δύσκολα) και θα έβλεπε ότι είναι παράγωγο της πρόθεσης εν μαζί με το επίθημα συγκριτικού βαθμού –τερο, δηλαδή αυτό που βρίσκεται «πιο μέσα», το εσώτερο μέρος του σώματος. Όπως και στα λατινικά άλλωστε, όπου το intestinus προέρχεται από το intus «από μέσα».
  —–

  Νίκο, η πρωταρχική σημασία του ΙΕ επιθήματος *-ter-os είναι «εκ των δύο» (λ.χ. *sm.-teros > *hateros > *ἅτερος > ανώμαλο αττικοϊωνικό ἕτερος = «ο (άλλος) ένας (*sem-) εκ των δύο (*-ter-os)»). Η συγκριτική σημασία προέκυψε δευτερογενώς,επειδή κατά κατά κανόνα συγκρίνονται δύο αντικείμενα (λ.χ. ο «ψυχρότερος» είναι «ο πιο ψυχρός εκ των δύο»).

  Στην περίπτωση των όρων «ἔντερα» και «ὑστέρα» το συγκρινόμενο ζεύγος είναι «εντός-εκτός» (μέσα-έξω, δλδ *h1en-/*ud-), δηλαδή «εσώτερα και εξώτερα (κοίλα) σπλάγχνα».

  ΙΕ*h1en-ter-os = «εσώτερος». Και ο σανσκριτικός συγγενής antara ως ουσιαστικό κατέληξε να σημαίνει «εσωτερικό περιεχόμενο, καρδιά/ψυχή» (noun ορισμοί #3 και #4). Ο δε αρμενικός απόγονος της ρίζας ənderk’ σημαίνει ακριβώς «έντερα, εντόσθια».

  Το ΙΕ αντίθετο *ud-ter-os > ὕστερος = αρχικά «εξώτερος» (*ud- «έξω, πάνω» > αγγλικό out) ως ουσιαστικό απέκτησε τη σημασία «μήτρα» (~ εσωτερική κοιλότητα που όμως επικοινωνεί εμφανώς με τον εξωτερικό χώρο μέσω του κόλπου): ὑστέρα (λ.χ. λατ. uterus, σανσκ. udara κλπ). Το μηδενόβαθμο *ud-tr-os > ὕστρος σημαίνει «στομάχι» (ὕστρος = γαστήρ, προφανώς επειδή, αντίθετα με τα πιο «εσώτερα» έντερα, το στομάχι -όπως και η προρρηθείσα μήτρα- είναι μεγάλη κοιλότητα που επικοινωνεί εμφανώς με τον εξωτερικό χώρο μέσω του οισοφάγου και του φάρυγγα).

  Παραθέτω τα λήμματα ἔντερα και ὑστέρα από το ετυμολογικό λεξικό της αρχαίας Ελληνικής του Robert Beekes:

  Και στην Αλβανική, πάντως, ο όρος «έντερα» (brëndës) είναι παράγωγο του επιρρήματος brenda = «μέσα, εντός».

  Ο αλβανικός αυτός όρος (brëndës) απαντά ως υποστρωματικός στην Ανατολική Βαλκανική Ρωμανική (ο πρόγονος της Βλαχικής και της Ρουμανικής), όπου έχει δώσει το όνομα του τυροκομικού προϊόντος *brand-ea > *brandya > brandza > «πρέντζα» (ρουμανικόbrânză ~ βλαχoμογλενίτικο brǫndză και υποθέτω πως στη βλαχική/αρουμανική ο όρος πρεπει να είναι brãndzã), επειδή το συγκεκριμένο τυροκομικό προϊόν παραδοσιακά φτιαχνόταν μέσα σε στομάχι ζώου, εξού και η ρουμανική παροιμία «brânză bună în burduf de câine» = «η καλή πρέντζα φτιάχνεται μέσα σε στομαχόσακκο σκύλου».

  Σημειώνω πως και ο ρουμανικός όροςburduf~burduh = «δερμάτινος σάκκος» (στην παροιμία «στομαχόσακκος») ανήκει στο υποστρωματικό (δακοθρακικό) λεξιλόγιο της ΑΒΡ και σχετίζεται με τον αλβανικό όρο burdhë = «σάκκος». Το τελικό /h/ > /f/ μάλλον προέρχεται από IE *-sk- (*bhr.dh-usk-os > burduha > burduh), όπως και στην Αλβανική (*sk>ks>h, λ.χ. *g’n.h3-sk’– > PAlb *gnāska > αλβ. njoh ~ njof = «γιγνώσκω, λατ. (g)nōscō»).

  Η εναλλαγή h~f και στις δύο γλώσσες είναι ανάλογη με την αγγλική «σύγχυση των τριβόμενων» στο τελικό h>f (πριν από χειλικό/στρογγυλό φωνήεν) στην προφορά των laugh = γελάω, rough = «σκληρός» κλπ.

 55. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  56 Ε, ήταν φορτωμένο!

  55 Συμφωνώ….

 56. Avonidas said

  #56. Εγώ πάλι αναρωτιέμαι με ποιες νοητικές (;) διεργασίες επέλεξε ο Στυλιανίδης το έντερο ως παράδειγμα. Αν πάντως το συνδυάσουμε με τη φωνητική έρευνα του κώλου για τα μακρά και βραχέα φωνήεντα, νομίζω ότι ο Φρόιντ θα είχε πολλά να πει για τον ψυχισμό των γλωσσαμυντόρων μας.

 57. atheofobos said

  54
  Παρά το γεγονός ότι ανήκω σε αυτή την κατηγορία, η αθεΐα και ο αγνωστικισμός δεν έχουν κάποιο δόγμα που να μπορεί να διδαχτεί.
  Τα αίτια της εμφάνισης τους δεν έχουν σχέση με την θρησκειολογία αλλά μάλλον με την κοινωνιολογία.
  ¨Ενα μικρό δείγμα τι διδάσκεται στις άλλες χώρες υπάρχει στο:
  Religious education in primary and secondary education
  https://en.wikipedia.org/wiki/Religious_education_in_primary_and_secondary_education

 58. Avonidas said

  #59. Κι εγώ στην ίδια κατηγορία ανήκω, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος. Ένα μάθημα θρησκειολογίας θα πρέπει εκτός από τα διάφορα δόγματα να πραγματεύεται και την ιστορία τους, τις παραδόσεις τους, την εθνοτική/γεωγραφική κατανομή τους και επομένως και το πώς κατέληξαν διαφορετικοί πολιτισμοί να υιοθετήσουν (σε γενικές γραμμές) το ένα ή το άλλο δόγμα. Ούτε ο Χριστιανισμός ούτε το Ισλάμ φύτρωσαν δια μαγείας, ούτε επικράτησαν χωρίς λόγο, έστω κι αν αυτοί οι λόγοι κατά τη γνώμη μας δεν είναι βάσιμοι. Ε, δεν θα πρέπει τότε να συζητηθούν και οι λόγοι που αρκετοί από τους συγχρόνους μας επιλέγουν να απορρίψουν τη θρησκεία;

  Υποτίθεται ότι σκοπός του μαθήματος είναι να ενημερωθούν τα παιδιά για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις που πρόκειται να συναντήσουν σε έναν ανοιχτό κόσμο. Κι αν πρόκειται να καταλάβουν ότι δεν είναι όλοι οι μουσουλμάνοι χασάπηδες με χατζάρες, νομίζω ότι θα έπρεπε να ξέρουν και 1-2 πράγματα για τους άθεους που θα συναντήσουν στη ζωή τους, πέρα από αυτά που θα τους πει ο παπάς της ενορίας τους.

 59. atheofobos said

  58
  Εγώ πάλι αναρωτιέμαι με ποιες νοητικές (;) διεργασίες επέλεξε ο Στυλιανίδης το έντερο ως παράδειγμα.

  Προφανώς ο Στυλιανίδης που κάποτε προαλειφόταν για αρχηγός της ΝΔ διάλεξε το έντερο έχοντας διαβάσει την παρακάτω ιστορία.
  Τα ζωτικά όργανα και μέλη του ανθρώπινου σώματος μια μέρα αποφάσισαν να βγάλουν αρχηγό.
  Λέει λοιπόν η καρδιά:
  -Εγώ πρέπει να γίνω αρχηγός, γιατί εγώ τροφοδοτώ όλο το σώμα με αίμα για να ζει..!
  Πετάγεται τότε το μυαλό και λέει:
  -Οχι εγώ θα γίνω αρχηγός γιατί εγώ δίνω τις εντολές για κάθε λειτουργία στο σώμα…!
  Τότε λέει και το στομάχι:
  -Λάθος κάνετε, εγώ να γίνω αρχηγός γιατί εγώ είμαι αυτό που επεξεργάζεται την τροφή και δίνει ενέργεια στο σώμα…
  Τα πόδια πάλι διαφώνησαν λέγοντας:
  -Μάλλον εμείς πρέπει να είμαστε οι αρχηγοί διότι εμείς κρατάμε όλο το κορμί…!
  Εκεί λοιπόν που τσακωνόντουσαν για το αρχηγιλίκι, πετάγεται και το έντερο και λέει:
  -Το Σωστό είναι εγώ πρέπει να γίνω αρχηγός !
  Τα υπόλοιπα μέλη κοιτάχτηκαν και έσκασαν στα γέλια χλεύαζοντας το έντερο που ήθελε να γίνει αρχηγός….
  Το έντερο τότε θύμωσε και αρνήθηκε να λειτουργήσει για 4 μέρες!!!
  Η καρδιά άρχισε να χτυπάει γρήγορα, το μυαλό θόλωσε, το στομάχι φούσκωνε και άρχισε να πονάει και τα πόδια άρχισαν να τρέμουν!
  Τότε ΟΛΟΙ ναναγκαστικά αποφάσισαν να κάνουν το έντερο ΑΡΧΗΓΟ!!
  Ηθικό δίδαγμα:
  Μόνο το έντερο και τα προϊόντα του , μπορούν να γίνουν ΑΡΧΗΓΟΙ !

 60. Πέπε said

  60
  Συμφωνώ απολύτως.
  Θα ήθελα πολύ να διδάσκονται τα θρησκευτικά έτσι.

 61. nikiplos said

  καλησπέρα…
  Είναι γνωστός ο παροξυσμός των πρώην διοικούντων πολιτικών, πρώην κυβερνητών, πρώην υπουργών κλπ Ενόσω είναι μακριά από την εξουσία που για αυτούς είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Όχι μόνο για να ικανοποιεί την (μωρο)φιλοδοξία των, αλλά κυρίως γιατί τους επιτρέπει να ζουν σε άλλη χώρα. Εκείνη όπου ο Διευθυντής της τοπικής ΔΕΗ γκρεμοτσακίζεται να συνδέσει το ρεύμα στο αυθαίρετο της πενθεράς της μπατζανάκισσάς τους χωρίς αυτή (η πενθερά) να τρέξει να στηθεί σε ουρές. Εκείνη τη χώρα που με ένα τηλέφωνο το δημόσιο νοσοκομείο ανοίγει τις πύλες του και όλοι οι Ιατροί σε πλήρη παράταξη και αγαστή συνεργασία διακονούν το λειτούργημά των στον συγγενή ή στενό συνεργάτη τους (ή και στον μπαμπά του περιστασιακού γκομενακίου). Το λειτούργημα εκείνο δηλαδή στο οποίο δεν έχει πρόσβαση σχεδόν ποτέ, ο μέσος πολίτης. Εκείνη τη χώρα που ανοίγει τους δρόμους για να πάν στη νέα θέση εργασία των, σε ιστορικά κτήρια του Κέντρου της Αθήνας κι όχι σε προάστια. Εκείνη τη χώρα που η Αστυνομία γκρεμοτσακίζεται να εξυπηρετήσει κάθε τους καπρίτσιο, ακόμη και να εκβιάσει πολίτες που είχαν προσωπικές ή και επαγγελματικές διαφορές. Ξαφνικά, όταν είσαι εξουσία, η Ελλάδα γίνεται μια χώρα φιλική στο χρήστη-εξουσιάζοντα. Αντίθετα είναι εχθρική και αντιπαθεί τους πολίτες της κατά κανόνα… Δεν είναι και λίγο… τους καταλαβαίνω από καιρόν εις καιρόν, ψυχιατρικώς πάντα…

 62. smerdaleos said

  @56: Παρά το γεγονός ότι ανήκω σε αυτή την κατηγορία, η αθεΐα και ο αγνωστικισμός δεν έχουν κάποιο δόγμα που να μπορεί να διδαχτεί.
  Τα αίτια της εμφάνισης τους δεν έχουν σχέση με την θρησκειολογία αλλά μάλλον με την κοινωνιολογία.
  —-

  Η ανάπτυξη του ορθολογισμού είναι η βασική αιτία της αθεΐας.

  Όλες θρησκείες παρουσιάζουν έναν Δημιουργό ο οποίος έπλασε τον κόσμο και τα ζώα (που υπάρχουν κατά τα τελευταάι 10.000 χρόνια). Με άλλα λόγια, όλες οι θρησκείες παρουσιάζουν μια στατική εκδοχή της κοσμογονίας (ο κόσμος είναι μια σταθερή κατάσταση που φτιάχτηκε άπαξ και έκτοτε υπάρχει στατικώς).

  Η ανάπτυξη της Γεωλογίας κατά τον 18ο αιώνα, ήταν η πρώτη πηγή αμφισβήτησης αυτού του στατικού σχήματος. Όταν οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι η Νότιος Αμερική ήτνα κάποτε ενωμένη με την Αφρική, άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι ο κόσμος δεν είχε πάντοτε το σχήμα που γνωρίζουμε και ότι η ηλικία του είναι πολύ πολύ μεγαλύτερη από τους ισχυρισμούς των θρησκειών.

  Όταν διαμορφώθηκε η «γεωλογική κλίμακα του χρόνου», στη συνέχεια τα ίδια ερωτήματα άρχισαν να γίνονται και για την σταθερότητα των βιολογικών ειδών, στον αντίστοιχο «βιολογικό χρόνο». Η απάντηση ήταν η θεωρία εξέλιξης του Δαρβίνου. Υπήρχαν πολλά πολλά περισσότερα βιολογικά είδη από αυτά που υπάρχουν κατά τα τελευταία 10.000 χρόνια. Όταν άρχισαν να προκύπτουν απολιθώματα από «ενδιαμέσες» μορφές που ήτνα οι κοινοί πρόγονοι δύο διακριτών σήμερα ειδών, τότε η «σταθερότητα» των βιολογικών ειδών κατέπεσε οριστικά (ότι δήθεν ο θεός έφτιαξε όλα τα ζώα έτσι όπως είναι σήμερα).

  Η περαιτέρω εξέλιξη της επιστήμης, απλώς απαλήθευσε με ισχυρότερο τρόπο το βασικό συμπέρασμα κάθε Δαρβίνου.

  Σήμερα ξέρουμε ότι όλα τα σημερινά πτηνά κατάγονται από μικρόσωμους θηρ(ι)όποδες δεινόσαυρους (η ομάδα του Τυραννόσαυρου και των Ραπτόρων).

  Σήμερα ξέρουμε ότι ορισμένα θηρ(ι)όποδα μετέτρεψαν τα λέπια τους σε πούπουλα (όπως τα πουλιά), και αυτά που ανέπτυξαν πούπουλα δείχνουν τον ίδιο συνδυασμό ελάττωσης του αριθμού των δακτύλων σε άνω και κάτω άκρα που ἐχουν και τα πτηνά. Επιπρόσθετα, τα ίδια πάντοτε θηριόποδα είναι τα μόνα ζώα πέρα από τα πουλιά που έχουν συμφυόμενο δίκρανο (furcula), όπως και τα πουλιά.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Furcula

  Ενδιαφέρον γιουτουμπάκι για τους ενδιαφερόμενους:

 63. ΓιώργοςΜ said

  64 Αυτό, ή ο Θεός έθαψε όλα αυτά τα απολιθώματα για να δοκιμάσει την πίστη των εχόντων ροπή προς την αμαρτία… 🙂

 64. sarant said

  60 Κάποια βιβλία θρησκευτικών μιλάνε για την αθεϊα, αλλά όχι με καλά λόγια 🙂

 65. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γιὰ τὰ θρησκευτικὰ, θρησκειολογία καὶ τὰ σχετικὰ δὲν θ’ ἀναφερθῶ διεξοδικὰ, μιᾶς καὶ τὸ θέμα ἔχει καλυφθεῖ ἀπὸ τοὺς προλαλήσαντες. Αὐτὸ ποὺ μέ ἀπασχολεῖ εἶναι ὁ, κατὰ τὴ γνώμη μου ἀδέξιος χειρισμὸς τοῦ θέματος ἀπὸ τὸν ἁρμόδιο ὑπουργὸ ποὺ ἔκανε νὰ «φουντώσει» ἕνα θέμα ποὺ μποροῦσε νὰ περάσει σχετικὰ ἀνώδυνα, τὴ στιγμὴ μάλιστα ποὺ ἧταν πρόταση ἐπιτροπῆς εἰδικῶν μετὰ ἀπὸ τριετὴ ἐπεξεργασία καὶ διαλόγο καὶ μὲ ἐκπροσώπους τῆς Ἐκκλησίας.

  Ἐπὶ πλέον πιάστηκε ἀδιάβαστος σὲ ἱστορικὰ θέματα καὶ ἀνάγκασε τὸ Μανώλη Γλέζο νὰ δηλώσει:
  » Όποιος καταφέρεται εναντίον της Εκκλησίας για τη δήθεν αδράνειά της στη διάρκεια της Κατοχής είναι βλάσφημος. Όταν ο Στρατηγός Σταυράκος, διοικητής στρατιωτικός των Αθηνών και της Αττικής, κάλεσε τους δημάρχους, τις αρχές και τους περιφερειάρχες να έρθουν στους Αμπελοκήπους για να παραδώσει τα κλειδιά της πόλης στους κατακτητές, ο Αρχιεπίσκοπος τότε αρνήθηκε και δήλωσε ότι η ‘’Εκκλησία παρίσταται στην απελευθέρωση των λαών και όχι στη σκλαβιά τους’’», σχολίασε αρχικά μιλώντας στο ραδιόφωνο του ALPHA και συνέχισε:

  «Αυτή ήταν η πρώτη αντίσταση την ημέρα της κατοχής της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα. Ο ίδιος αρνήθηκε να ορκίσει την κυβέρνηση Τσολάκογλου και όταν τον κάλεσαν (οι Γερμανοί) να τελέσει δοξολογία για την κατοχή της Ελλάδος στους Γερμανούς αρνήθηκε. Γι’ αυτό τότε η Ιερά Σύνοδος δέχτηκε και ήρθε στην θέση του ο Δαμασκηνός που έπαιξε τη γνωστή βυζαντινή πολιτική. Η πρώτη αντίσταση στην Ελλάδα έγινε από την Εκκλησία. Είναι να κλαίει και να γελάει κανείς (με αυτά που λέει ο κ. Φίλης)».
  (http://www.enikos.gr/politics/410256,Glezos-Blasfhmos-opoios-kataferetai-enantia-sthn-Ekklhsia.html)

  Τὸ χειρότερο βέβαια εἶναι πὼς, ἀντὶ νὰ γίνεται συζήτηση γιὰ τὰ πραγματικὰ προβλήματα τῆς παιδείας, συζητοῦν «περὶ ὄνου σκιᾶς» καὶ δίνουν τὴν εὐκαιρία στοὺς πιὸ σκοτεινοὺς κύκλους τοῦ παπαδαριοῦ νὰ ξεσαλώσουν.

 66. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γιὰ νὰ τὸ ἀλαφρύνουμε λιγάκι

  leonicos said (#24):

  «Καλύτερα να λέμε, για το σούρουπο, περί λύχνων αφάς, οπότε κάνουμε και το ραμόνι, περί λύχνων να φας.»

  Ἔχετε φάει λύχνο (http://www.fishbase.se/summary/1779);
  Εἶναι νοστιμότατος, εἰδικὰ στὴν κακαβιὰ μαζὶ μὲ σκορπίνες, σαλούβαρδους καὶ ἄλλα πετρόψαρα.
  Ἐπίσης ἀντέχει πολλὲς ὧρες ἔξω ἀπὸ τὸ νερὸ καὶ παλιὰ οὶ ψαράδες τοῦ ἔβαζαν ἔνα ἀναμένο τσιγάρο στὸ στόμα καὶ τὸ καημένο τὸ ψάρι τὸ «κάπνιζε» καθὼς ἀνοιγόκλεινε τὰ βράγχιά του.

 67. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @24. Καὶ «περὶ λύχνων ἀνφάς». Ὄχι προφίλ.

 68. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν είχα πάρει είδηση τις δηλώσεις του Πελεγρίνη. Πού να τους πρωτοπρολάβεις, που ανοίγουν το στόμα τους και δεν ξέρουν τι λένε. Ή μήπως ξέρουν; Ακόμα προσπαθώ να συνέλθω.
  Το θέμα είναι ότι καμιά κυβέρνηση δεν ξεκινάει από την υπουργική στελέχωση του υπουργείου Παιδείας, αλλά τοποθετεί σ’ αυτό όποιον περίσσεψε, όποιον δεν μπόρεσε ν’ αρπάξει κάποιο απ’ τα καλά υπουργεία, τα πρωτεύοντα, αυτά που μετράνε στο βιογραφικό του πολιτικού. Από το ’87 που διορίστηκα, δεν θυμάμαι ούτε έναν υπουργό Παιδείας που θα μείνει με θετικό πρόσημο στην ιστορία. Δεν ήταν όλοι Στυλιανίδηδες, δεν είναι κι εύκολο αυτό, πάντως τίποτα το ιδιαίτερο. Είμαι άδικος και ισοπεδωτικός; Μήπως θυμάστε εσείς;

 69. Γιάννης Κουβάτσος said

  68. Δεν γνωρίζω το θέμα »Εκκλησία και κατοχή» και δεν παίρνω θέση, αλλά επειδή καλόν είναι να ακούγεται κι ο αντίλογος κι επειδή δεν θεωρώ τον Γλέζο ιερή μορφή που ό,τι κι αν λέει πρέπει να το δεχόμαστε με ευλάβεια, υπάρχει κι αυτό:
  https://roides.wordpress.com/2010/11/01/1nov10b/

 70. ΓιώργοςΜ said

  71 Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, το Παιδείας και το Υγείας ήταν πάντοτε «δυσμενής μετάθεση» για υπουργό, ή «αγροτικό»: Πάντα είχε πολλές και συνεχείς τριβές και με τους εργαζόμενους και με την κοινωνία, οπότε έβαζαν πάντα εκεί αυτούς που ήθελαν να φθείρουν, ή εκείνους που φιλοδοξούσαν να πάνε αλλού. «Κάτσε δυο χρόνια στο Παιδείας και μετά θα σε φτιάξω», κάτι τέτοιο. Δύσκολα θα περάσει κάποιος από εκεί «ανώδυνα».

 71. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @71. Εἶναι «μακρὰ παράδοσις», ὅπως λέει καὶ ὁ Ροΐδης:

  «Ὁ βασιλιᾶς, γιὰ νὰ τοὺς ἔχῃ κοντά της ἡ ἀγαπημένη του γυναῖκα, ἐζήτησε νὰ τοὺς εὕρῃ καμμιὰ δημόσια θέσι εἰς τὴν πρωτεύουσά του. Βλέποντας πόσον ἦτο ἡ γριὰ φρόνιμη, οἰκονόμα, νοικοκυρά, λιγόφαγη καὶ εἰς ὅλα τακτικὴ τὴν ἔκανεν ὑπουργίναν ἐπὶ τῶν οἰκονομικῶν. Ὁ γέρος ὅμως ἦταν πλέον δυσκολοβόλευτος. Δὲν ἤξευρεν ὁ ἄνθρωπος οὔτε νὰ γράφῃ οὔτε νὰ διαβάζῃ. Ὁ βασιλιὰς ἐπονοκεφαλοῦσε νὰ εὕρῃ πῶς ἦτο δυνατὸν νὰ τὸν οἰκονομήσῃ, ὅταν ἔτυχε ν᾿ ἀποθάνῃ ὁ ἐπὶ τῆς δημοσίας ἐκπαιδεύσεως ὑπουργός. Μὴ ἔχοντας πρόχειρον καμμίαν ἄλλην, ἔδωκεν εἰς τὸν γέρον τὴν θέσιν τοῦ μακαρίτη, καὶ ἀπὸ τότες ἐγεννήθη καὶ σῴζεται ἀκόμη εἰς πολλὰ μέρη ἡ συνήθεια νὰ δίδεται εἰς τὸν πλέον ἀγράμματον τὸ ὑπουργεῖον τῆς παιδείας.»

  Ἐμμανουήλ Ροΐδη «Ἡ Μηλιὰ»
  (http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/emmanuel_roides/h_mhlia.htm)

 72. sarant said

  Σε λίγο τα μαζεύω και πάω για αεροδρόμιο, θα τα πούμε αύριο πάλι -με άρθρο από τον αυτόματο πιλότο.

 73. Γιάννης Ιατρού said

  75: Καλή πτήση Νίκο 🙂
  Έρχεται ο Οκτώμμμβριος 🙂 , που λέγαμε (τότε για τα Βούρλα) ……

 74. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @72. Δὲν εἶχα καμιὰ πρόθεση νὰ ὑπερασπιστῶ τὸ παπαδολόι. Ἔβαλα τὸν ἀντίλογο τοῦ Γλέζου γιὰ νὰ δείξω πόσο ἄσκοπες ἦταν οἱ δηλώσεις τοῦ Φίλη, μιᾶς καὶ ὑπάρχει ἀντίλογος, ὄχι μόνο ἀπὸ τὴ μεριὰ τῆς ἐκκλησίας, ἀλλὰ καὶ (μέρους) τῆς ἀριστερᾶς. Ἡ οὐσία πάντως εἶναι πὼς αὐτοῦ τοῦ εἴδους οἱ συγκρούσεις (πραγματικὲς ἤ προσχηματικὲς) παραπλανοῦν καὶ ξεστρατίζουν τὴ συζήτηση ἀπὸ τὰ πραγματικὰ προβλήματα τοῦ τὸπου. Τὸ … χτενίζεται.

 75. Γιάννης Κουβάτσος said

  77. Όντως …χτενίζεται. Όπως έγραψα και σε άλλη ανάρτηση, μου φαίνονται γελοία η ενασχόληση και ο καβγάς περί τα θρησκευτικά. Δεν είναι της ώρας, πώς να το κάνουμε! Το δημόσιο σχολείο βουλιάζει, όσοι δουλεύουμε σ’ αυτό, ιδίως σε δύσκολες περιοχές, το βιώνουμε καθημερινά. Θα ενδιαφερθεί κανείς; Τόσοι σύμβουλοι στο υπουργείο δεν λαμβάνουν τα εναγώνια μηνύματα; Εκπαιδευτικοί ήταν κάποτε οι περισσότεροι απ’ αυτούς, με αυτή την ιδιότητα υποτίθεται ότι έγιναν υπουργικοί σύμβουλοι. Αλλά ποιος ξέρει πόσα χρόνια έχουν να μπουν σε τάξη ή, έστω, σε σχολείο.

 76. Αυτός που συνέθεσε τον υπότιτλο κάτι ήθελε να πει

 77. Νεσταναίος. said

  56, 64. smernaleos.
  Εδώ θα μάθεις ότι η ελληνική είναι η μόνη γλώσσα που εμπορεί να λειτουργήσει ως καθαρεύουσα χωρίς να υποβαθμιστεί το επίπεδό της.
  Καθαρεύουσα είναι αυτό που ξέρουμε και όχι αυτό που εσύ και οι ομοϊδεάτες σου προσπαθούν να περάσουν στον κόσμο.
  Καθαρεύουσα είναι μια γλώσσα χωρίς δάνεια από άλλες γλώσσες. Αυτό είναι καθαρεύουσα και η ελληνική είναι η μόνη γλώσσα που εμπορεί
  να λειτουργήσει ως καθαρεύουσα σε όλες τις μορφές της, παλαιά τε και νέα, και να μεταφέρει λόγο από άνθρωπο σε άνθρωπο.

 78. Τώρα που λείπει ο Νικοκύρης, ευκαιρία για διαφημίσεις: https://pbs.twimg.com/media/Cs8X-J2WIAAqC7Q.jpg

  Πηγή: https://twitter.com/yX__/status/778868409278824448

 79. sarant said

  80 Τα αρχαία ελληνικά δεν ήταν καθαρεύουσα διότι είχαν άφθονα δάνεια -πού πας χωρίς χιτώνα;

  Και πώς θα πιεις καφέ;

 80. 😳 Ουχ, δεν απογειώθηκε ακόμα; 😳

  Ας συνεισφέρω στη συζήτηση με επιστολή γνωστού ιατρού (ως γονέα) προς τον Φίλη

  http://www.pandiera.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%80-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82/

 81. sarant said

  Ακόμα στο αεροδρόμιο που έχει και γουήφι.
  Δίκιο έχει ο γιατρός. Και οι διευθυντές των σχολείων προσπαθούν να συμπιέσουν όσο περισσότερο γίνεται την προθεσμία. Όχι από θρησκευτικό ζήλο απαραιτήτως -αλλά με τις εξαιρέσεις τούς φαίνεται πως το σχολείο χάνει το κύρος του.

 82. ΓιώργοςΜ said

  81 Σκύλε, μετράει και για μεζεδάκι, γράφει «κάλλος» με δύο λ

 83. smerdaleos said

  @82: 80 Τα αρχαία ελληνικά δεν ήταν καθαρεύουσα διότι είχαν άφθονα δάνεια -πού πας χωρίς χιτώνα;
  —-

  «Καθαρεύοντα» ρεύματα δημιουργούν μόνον οι ουτιδανοί λαοί που ντρέπονται για την πραγματική τους γλώσσα και προσπαθούν να την αλλάξουν.

  Οι Κροάτες πέρασαν από ένα «καθαρεύον» ρεύμα μετά την ανεξαρτησία τους, για να απομακρύνουν την πρότυπο γλώσσα τους από την Σερβική και την γιουγκοσλαβική κοινή σερβοκροατική.

  http://www.topix.com/forum/world/serbia/T38DKRJK1DMBBE56I

  Ενώ οι Σέρβοι λένε helikopter … οι Κροάτες τώρα λένε zrakomlat

  https://en.wiktionary.org/wiki/zrakomlat

 84. ΣΠ said

  Άσχετο με το θέμα αλλά ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτό το βίντεο.

 85. Παναγιώτης Κ. said

  @31. Σε εμπιστεύομαι.

 86. 56, Κοίτα τι μαθαίνει κανείς!

  …πρωταρχική σημασία του ΙΕ επιθήματος *-ter-os είναι «εκ των δύο»…λ.χ. ο «ψυχρότερος» είναι «ο πιο ψυχρός εκ των δύο»…
  Δηλαδή «πιο καλύτερος», που το λέμε για πλάκα, είναι στην κυριολεξία σωστό!

  … ὕστρος σημαίνει «στομάχι»…
  Τώρα μού ήρθαν απ’ το δημοτικό (αρχείο που δεν σβήνει απ’ τον σκληρό δίσκο) τα τέσσερα τμήματα του στομαχιού των μηρυκαστικών: η μεγάλη κοιλία, ο κεκρύφαλος, ο εχίνος, και το ήνυστρον.
  Από πού προέρχεται το ήν- στο ήνυστρον;

 87. Παναγιώτης Κ. said

  @35. Εγώ το γνωρίζω για τον Ανδρέα τον Παπαθεμελή και τον Σεραφείμ.
  Επισκέφθηκαν λοιπόν τον αρχιεπίσκοπο και εκείνος τους είπε προειδοποιητικά αυτή την κουβέντα.

 88. 28, …μού έλεγε κάποτε ότι οι ρώσοι μιλάνε με ρωσική προφορά επειδή κάνει κρύο στη Ρωσία και δεν μπορούν ν’ανοίξουν το στόμα τους. εξοικονομούν ενέργεια….

  Δεν είναι παράλογο, και μπορεί να είναι και σωστό.

 89. Νεσταναίος. said

  82, 86.

  Ἡ δεν καταλάβατε καλά αυτό που είπα ἤ προσποιείσθε ότι δεν το καταλάβατε. Ξανά λέγω αυτό που είπα.
  «Η ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα που εμπορεί να λειτουργήσει ως καθαρεύουσα χωρίς να υποβαθμίζει το επίπεδό της».

  Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Ἄν υπήρχαν γλωσσικά δάνεια στην παλαιά γλώσσα ἤ αν υπάρχουν δάνεια στην νέα γλώσσα,
  αυτό δεν αναιρεί τα λεγόμενά μου.

  86. Τα καθαρεύοντα ρεύματα δεν τα δημιουργούν οι λαοί. Τα καθαρεύοντα ρεύματα φύονται μέσα από έναν πολιτισμένο λαό και ευδοκιμούν.
  Το έχει πει και ο Γαληνός. « όσοι τω γένει έφυσαν βάρβαροι ζηλούσι τα των Ελλήνων επιτηδεύματα». Και πριν αυτό, κατονομάζει και λαό.

 90. gpoint said

  # 69

  Το καλοκαίρι βγαίνει στα ρηχά στις αμμοτοπιες να γενήσει και καμακώνω μερικούς καθώς πελαγώνω για πορφύρες. Κάθονται να τους καμακώσεις, δεν φεύγουνε !! Εγώ τος κάνω μπουργέτο, έχουν νόστιμο, σκληρό άσπρο κρέας, σχεδόν ισάξιο με τους σκορπιούς. Στα μέρη μου τους λέμε κούκους

 91. Γς said

  Ολα τα μηνύματα από την Γερμανία τονίζουν πόσο όμορφος είναι ο γενηθείς σήμερα Γς-τζούνιορ.

  Του παππού του έμοιασε.

 92. Γς said

  γενNηθείς σήμερα

 93. gpoint said

  # 78

  Αγαπητέ, η παιδεία στην Ελλάδα ΄εχει τελειώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οπως έχω ξαναπεί τελευταίος υπουργός Παιδείας (όχι απαραίτητα καλόςς αλλά πραγματικά υπουργός ) υπηρξε ο Ράλλης και φωτεινή εξαίρεση η Γιαννάκου που δήλωσε κάποτε πως «εγώ είμαι εδώ για να υπογράφω νομοσχέδια, όχι να συμμαζέψω τα ασυμμάζευτα»
  Μετά από 5 – 10 χρόνια στη δουλειά θα έπρεπε να το είχες καταλάβει…ίσως φταίει η οπαδική σου προτίμηση που ρέπεις στις ονειροπολήσεις
  Το γράφει κατά κόρον κι ο Λάμπρος : κανείς δεν ασχολείται στην ουσία με τα δημοτικά, όλοι με τις πανελλήνιες κι ο Τρίτσης κάποτε με το Λύκειο, όπουυπάρχει ψωμί δλδ αλλά έτσι δεν κτυπιέται το κακό στην ρίζα και τώρα πια κακοφόρμισε

 94. gpoint said

  # 94,5

  Να σου ζήσει Γς !!

 95. Γιάννης Ιατρού said

  94, 95 Γιάννη, να σου ζήσει και να σου μοιάσει 🙂 🙂

 96. sarant said

  Από τα 10.000 πόδια,

  Γιάννη, να σου ζήσει!

 97. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Κατ’ αρχην να επαναλαβω την ρησιν του μεγα Μανώλη Ρασούλη :

  Τίποτα πια δε μας σώνει. Ούτε κι οι Μασόνοι. 🙂

  Οι ανθρωποι, αρα και οι ελληνες πολιτες και πολιτικοι ειναι ατελη οντα, μαλιστα δε οι περισσοτεροι ειναι αχορταγοι, ξεκινωντας απο χαμηλα, θελουν διακαως και αεναως -αν δεν υπηρχε ο θανατος- να αποκτουν περισσοτερα χρηματα, εξουσια ,…

  Οπως φαινεται κατωτερω, μονον η τεχνη ενδεχεται να μας σωσει….Ολα τα υπολοιπα ειναι χασιμο χρονου.

  1. Ο Νίκος Καββαδίας δημοσίευσε το 1933 την ποιητική συλλογή “Μαραμπού”. Ανάμεσα στα ποιήματα της συλλογής συμπεριλαμβάνεται και το ποίημα “Γράμμα στόν ποιητή Καίσαρα Ἐμμανουήλ” με το οποίο φέρεται να απαντά σε κάποιους στίχους του Εμμανουήλ.
  Συγκεκριμένα, στο ποίημα του Καίσαρα Εμμανουήλ “TAEDIUM VITAE” συναντώνται δύο φορές οι στίχοι “Φαίνεται πια πως τίποτα – τίποτα δε μας σώζει” ενώ ο Νίκος Καββαδίας στο δικό του ποίημα απαντά “ Ξέρω εγώ κάτι που μπορούσε, Καίσαρ, να σας σώσει… ”

  http://andreaskandreou.blogspot.gr/2015/03/blog-post_11.html

  2. Στην περιπτωση αυτη ο μεγας Μανώλης Ρασούλης εχει πιασει το θεμα απο τα κερατα.με φρασεις οπως :

  Κακοί ντυθήκανε καλοί και πιάσαν εξουσίες
  Τίποτα πια δε μας σώνει. Ούτε κι οι Μασόνοι.
  Αυτοί που ξεγελάστηκαν φταίγανε κατ’ουσία.

  Κακοί ντυθήκανε καλοί – 1997

  Στίχοι: Μανώλης Ρασούλης
  Μουσική: Πέτρος Βαγιόπουλος
  1. Πάνος Κατσιμίχας & Μανώλης Ρασούλης & Χάρης Κατσιμίχας

  Κακοί ντυθήκανε καλοί και πιάσαν εξουσίες
  Κι υπερωρία πέσανε στις αγιοαμαρτίες

  Λύκοι ντυθήκανε αρνιά κάνουν πως μπεμπενίζουν
  Κι όσοι τους είδαν για ψητά στον Αδη αρμενίζουν

  Στ’ άρματα, στ’ άρματα. Τρέχτε και κάνουν κατοχή
  Τα μέσα και τα έξω μου καθάρματα
  Τίποτα πια δε μας σώνει. Ούτε κι οι Μασόνοι.

  Εγώ ό,τι είχα πια να πω το είπα
  Και γαμώ του όζοντος την τρύπα.

  Κακοί ντυθήκανε καλοί και κάνουν τη δουλιά τους
  Στον Ηλιο δείχνουν οι αμνοί τώρα τα κόκκαλά τους

  Κακοί ντυθήκανε καλοί και πιάσαν εξουσία
  Αυτοί που ξεγελάστηκαν φταίγανε κατ’ουσία.

 98. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  48 τέλος -Το μεγαλύτερο εμπόδιο, είναι η εκκλησία που είναι κράτος εν κράτει, και ΚΑΝΕΝΑ κόμμα δεν της εναντιώνεται, μέχρι κι ο άθεος αριστερός πρωθυπουργός μας, συνομίλησε με την παναγιά. ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΑΞΗ ΚΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ (ΓΑΔΑ κι έτσι, ξέρεις 🙂 ).

  76 – Kαλό χινόπωρο και με την βούλα από σήμερα. 🙂

  77 – » Ἡ οὐσία πάντως εἶναι πὼς αὐτοῦ τοῦ εἴδους οἱ συγκρούσεις (πραγματικὲς ἤ προσχηματικὲς) παραπλανοῦν καὶ ξεστρατίζουν τὴ συζήτηση ἀπὸ τὰ πραγματικὰ προβλήματα τοῦ τὸπου. Τὸ … χτενίζεται.»
  Μα γι΄αυτό το λόγο βρίσκονται εκεί, μιά χαρά κάνουν την δουλειά τους, που είναι η δημιουργία χειραγωγημένων και πειθήνιων (α)πολιτών.
  Είναι να μην καταντήσεις υπουργός. 🙂

  94 – To σκληρό μεγαλείο της ζωής, να σας ζήσει Γς.

 99. Νεσταναίος. said

  18, 22.

  Η «ετυμολογία» είναι λέξη ελληνική. Παλαιοί σχολιασταί έχουν πει ότι η ετυμολογία απεργάζεται την διαίρεση των λέξεων και εγώ συμπεραίνω
  ότι ετυμολογία είναι η ευτμολογία και έχει υποστεί το πάθος της μετάθεσης.

  Ας χρησιμοποιήσουμε την ετυμολογία να διαιρέσει την λέξη «άνθρωπος» και ας ξεχάσουμε για λίγο τι έχουν πει μεγάλα ονόματα για την λέξη «άνθρωπος».

  Χωρίζουμε την λέξη σε συλλαβές. Ανθ + ρωπ + ος. (εδώ δεν έχει εισαχθεί κανένα ξένο στοιχείο.)
  Η συλλαβή «ος» είναι πτωτική κατάληξη και δεν είναι μέρος του θέματος. Το θέμα είναι «ανθρωπ» και το θέμα ενέχει την έννοια εκ της οποίας γεννιούνται πολλές συνεκδοχικές σημασίες.
  Η συλλαβή «ανθ» είναι το ανθείν που σημαίνει το ανθώ το καλλιεργώ.
  Η συλλαβή «ρωπ» είναι το ρωπευω που σημαίνει το συγκομίζω.
  Ο άνθρωπος καλλιεργεί και συγκομίζει. Σπέρνει και θερίζει. Ο άνθρωπος δεν είναι πια κυνηγός , έχει γίνει άνθρωπος και σε αυτό διαφέρει από τα άλλα ζώα που δεν είναι λίγα.
  Μόνο ο άνθρωπος καλλιεργεί, προετοιμάζει την τροφή του. Όλα τα άλλα ζώα την αναζητούν στην φύση ως έχει.

 100. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  99 – «Από τα 10.000 πόδια» Mε αιωρόπτερο πετάς ή με Ντακότα; 🙂

 101. ΓιώργοςΜ said

  Να σου ζήσει Γς!

  91 Όταν μάθαινα Γερμανικά, ο δάσκαλος -δεν κατάλαβα αν το εννοούσε κυριολεκτικά ή ήταν διδακτικό εφεύρημα- έλεγε, για να μας βοηθήσει στην προφορά: «Οι Γερμανοί τονίζουν την πρώτη συλλαβή κάθε λέξης, και μιλάνε με σχεδόν κλειστό το στόμα, κρατώντας τη γλώσσα όσο μακριά από τα χείλη γίνεται, για να μην παγώνουν. Για τον ίδιο λόγο λένε κοφτά κα΄θε λέξη. Φανταστείτε πως κάνει κρύο και θα πετύχετε την προφορά καλύτερα:»
  Αν δεν είναι αληθινό, είναι σίγουρα αληθοφανές. Με την ανάσα που θα πάρεις μετά το «σιδηροδρομικός», την πνευμονία την έχεις στο τσεπάκι… 🙂

 102. geobartz said

  Στο διαδίκτυο, σπανίως τεκμηριώνονται οι απόψεις. Έτσι οι αναγνώστες, που στην πλειονότητά τους δεν είναι μαθημένοι σε επιστημονικές τεκμηριώσεις, παραπλανούνται πολύ εύκολα, αναπαράγοντας άκριτα διάφορες «εξυπνάδες». Αυτό δεν είναι ελαφρυντικό για υπουργούς (Παιδείας, και όχι μόνο), που οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, είτε λέγονται Στυλιανίδηδες είτε Φίληδες.

  Η μη τεκμηρίωση διαφόρων απόψεων δεν είναι «προνόμιο» μόνο των δεξιών. Έχω αναφέρει και άλλη φορά τον αείμνηστο Ραφαηλίδη που προβάλλει στα βιβλία του αρκετές νεοφανείς απόψεις, ισχυρισμούς κλπ, χωρίς να παραπέμπει σε ΚΑΜΙΑ βιβλιογραφία. Χειρότερη είναι η περίπτωση ενός άλλου …Ιοβόλου αριστεράντζα που παραπέμπει σε συγκεκριμένη βιβλιογραφία, πλην όμως ΨΕΥΔΩΣ, παραπλανώντας τους αναγνώστες του. (Για περισσότερες πληροφορίες, παραπέμπω στα σχόλιά μου σε παλαιότερη ανάρτηση του νοικοκύρη με τίτλο «Γενοκτονίες και Ποινικοποίηση»).

  Τέλος, σημειώνω ότι η διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία δεν είναι τόσο δύσκολη, ακόμα και όταν σε κάποια σχολεία οι περισσότεροι μαθητές είναι Μουσουλμάνοι. Και αυτό διότι η Πεντάτευχος της Παλαιάς Διαθήκης αποτελεί το κοινό θεμέλιο των 3 επικρατέστερων θρησκειών (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Μουσουλμανισμός). Υπάρχουν βέβαια και οι …μακρινοί βουδιστές, κομφουκιστές κλπ, που όμως δεν νομίζω ότι …απασχολούν στον αγαπητό μας Φίλη!

 103. cronopiusa said

  Goran Bregovic 05 ~ Lullaby

  Γς, με τις θερμότερες ευχές μου.

  Να σας ζήσει!

  »Shiri yakanaka», Νανούρισμα από τη Ζιμπάμπουε

  ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ – ΧΑΪΝΗΔΕΣ

  Νανούρισμα Καρπάθου

 104. Τα νέα θρησκευτικά είν’ εδώ σε ΦΕΚ (για όποιον ενδιαφέρεται). Το πώς θα γίνουν πραγματικότητα οι σχεδιασμοί, άλλη ιστορία.

  ———————–

  Τις προηγούμενες μέρες, στο κέντρο της Αθήνας, έγιναν κάποια δωρεάν τρίωρα σεμινάρια υποκριτικής και ορθοφωνίας. Έν’ απ’ αυτά παρακολούθησα κι εγώ. Ο εισηγητής παρουσίασε στην αρχή το πώς προφέρονται (ή μάλλον συμπροφέρονται) κάποια συμπλέγματα (π.χ. τον κήπο –> το(ν)γκήπο – τον ν της παρένθεσης άηχο, υπερωικό όπως το έλεγε). Ακολούθησε παρουσίαση ασκήσεων για ορθοφωνία και μετά για το πώς δραματοποιείται ένα κείμενο. Ενδιάμεσα υπήρξαν και κάποιες κορώνες περί γλώσσας. Τι καλό που είναι το πολυτονικό αλλά και πόσο ανώτερη είναι η ελληνική γλώσσα με τις 6 εκ. λέξεις και τα 90 εκ. λεκτικούς τύπους (όχι τσιγκουνιές σας μερικούς εδώ). Και μπορεί να διαφώνησα μαζί του (χλιαρά, τ’ ομολογώ, αλλά και δεν συνηθίζω τις έντονες διαφωνίες σε τέτοιες περιπτώσεις και απ’ την άλλη δικό του ήταν το μάθημα) αλλά βρήκε θερμή σύμμαχο και υπερθεματίστρια μία των φιλολόγων του ακροατηρίου. Ποιος θα ήταν ο νικητής; Ο μαθηματικός ή οι «γνώστες»; Και πόσοι δεν θα γοητεύτηκαν απ’ την πρωτογενή ελληνική που δάνεισε ακόμα και το «στοπ» στους Εγγλέζους (από το στουπί)!

 105. Α! ναι. Και ευχές στον Γς. Να τον χαίρονται και να τον καμαρώσουν όπως επιθυμεί 🙂

 106. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Γς, δέξου καὶ τὶς δικὲς μου εὐχὲς μὲ ἕνα θερμιώτικο «παίνεμα»:

  Νὰ ζήσει ὁ νεογέννητος
  καὶ νὰ γενεῖ μεγάλος
  νά ‘χει τὶς χάρες τοῦ παπποῦ
  ποὺ δὲν τὶς ἔχει ἄλλος.

 107. smerdaleos said

  Γς, να σου ζήσει το εγγόνι!

 108. Pedis said

  Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την απόφαση 376/2014 κάνει μια εντυπωσιακή τρίπλα και ενώ δέχεται τις προσφυγές των πολιτών του Δήμου Αμαρουσίου ανοίγει ένα παράθυρο το οποίο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Σαμαρά για να εντάξει το Mall στις στρατηγικές επενδύσεις Fast Track. Έτσι η Lamda με ένα πρόστιμο μόλις 10.000 ευρώ, χωρίς κανένα πρόστιμο για ανέγερση αυθαιρέτου και με την υπόσχεση για επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης έχει την δυνατότητα να νομιμοποιήσει για πάντα το εμπορικό κέντρο των 75.000 τετραγωνικών.

  Εσείς τι θα κάνατε αν είχατε στην κατοχή σας ένα αυθαίρετο 75.000 τ.μ. και μπορούσατε να το νομιμοποιήσετε με 10.000 ευρώ; Ο Λάτσης πάντως δεν το πλήρωσε, ενώ και η επένδυση των 10 εκατομμυρίων ευρώ για την ενεργειακή του αναβάθμιση με την οποία εντάχθηκε στο πρόγραμμα Fast Track δεν ξεκίνησε ποτέ. Η Olympia Village, η εταιρία του ομίλου Λάτση που διαχειρίζεται το εμπορικό κέντρο, θεώρησε, σύμφωνα με υπόμνημά της στην Περιφέρεια Αττικής, ότι δεν είναι πλέον υποχρεωμένη να προβεί σε καμία ενέργεια αφού βάσει του νόμου 4269/2015 που έφερε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου πέρυσι, άλλαξαν οι χρήσεις γης σε όλη τη χώρα και με τους νέους συντελεστές στην περιοχή το κτήριο δεν θεωρείται πλέον αυθαίρετο.

 109. nikiplos said

  Γσ να σας ζήσει το νέο μέλος… Και φυσικά να πάρει από όλους τους προηγούμενους… Να μοιάσει στον εαυτό του (αυτό πάντα λέω-χαμόγελο)…

 110. Γς said

  Ευχαριστώ πολύ

  97: Γιώργο Πσαρά

  98: Γιάννη Ιατρού
  και εύστοχες οι τηλεφωνικές παρατηρήσεις σου για την οικονομία της Φύσης.
  Αυτό που λέει ο Λάμπρος:

  101: Λάμπρο.
  >To σκληρό μεγαλείο της ζωής

  99: Νίκο

  104: Γιώργο

  106: Κρόνη μου.
  Και σ ευχαριστώ για τα νανουρίσματα.
  Μακάρι να είχα μαγνητοφωνήσει το γλυκό νανούρισμα στη γλώσσα της πατρίδος της, που με νανούριζε η «γιαγιά» του, που τόσο το περίμενε σαν δικό της εγγόνι.

  108: Γιάννη

  109: Δημήτρη

  >Νὰ ζήσει ὁ νεογέννητος
  καὶ νὰ γενεῖ μεγάλος
  νά ‘χει τὶς χάρες τοῦ παπποῦ
  ποὺ δὲν τὶς ἔχει ἄλλος.

  110: Σμερδαλέε

  112: Νίκιπλε

 111. Παναγιώτης Κ. said

  @34. Όταν ήθελα να μιλήσω στους μαθητές για τον επιστημονικό τρόπο θεώρησης των ασθενειών (με τα μέτρα βέβαια της εποχής του) , απαλλαγμένο από δεισιδαιμονίες και μυστικισμό, χρησιμοποιούσα ως παράδειγμα τον Ιπποκράτη τονίζοντας μάλιστα ότι όλα αυτά πριν δυόμιση χιλιάδες χρόνια!
  Οι εκδόσεις Ζήτρος έχουν μια καλή κατά την γνώμη μου έκδοση του έργου του Ιπποκράτη.

 112. cronopiusa said

  Γς τραγούδα της…

  Για την Εφούλα

  Καλή σας μέρα!

 113. Corto said

  114:
  Σπουδαίο το επιστημονικό έργο του Ιπποκράτη και αξιοθαύμαστη η ηθική που διαπνέει τον ιπποκρατικό όρκο.

  «Ἁγνῶς δὲ καὶ ὁσίως διατηρήσω βίον τὸν ἐμὸν καὶ τέχνην τὴν ἐμήν.»

 114. ΓιώργοςΜ said

  116 Θυμήθηκα όμως ένα λογοπαίγνιο (σε ξένη ταινία μάλιστα, μιας και οι δύο λέξεις υπάρχουν με την ίδια έννοια στα Αγγλικά) μεταξύ «ιπποκρατικού» και «υποκριτικού» όρκου. Ας με συγχωρήσουν οι ιατροί (ιδιότητι ή ονόματι 🙂 ) της παρέας.

 115. sarant said

  Ευχαριστω και από εδώ για τα νεότερα!

  105 Τα κείμενα του Ραφαηλίδη είναι τέτοια που δεν σηκώνουν τεκμηρίωση -αλλά δίκιο έχεις στην κριτική σου. Για τον Κωστόπουλο, μπορούμε να το συζητήσουμε.

  107 Το στοπ όντως έχει ελληνική αρχή αλλά τι σημαίνει αυτό; Πάντως, όπως τα λες.

 116. Θερμότατες ευχές κι από μένα. Να σου ζήσει!

 117. Avonidas said

  116. Τμήματα του Ιπποκράτειου όρκου παραλείπονται ή είναι αμφιλεγόμενα σήμερα σε αρκετές χώρες — ιδίως εκείνα που αφορούν την έκτρωση και την ευθανασία.

  Όσο αξιοθαύμαστη κι αν είναι η ηθική των ΑΗΠ, 2500 χρόνια είναι αυτά…

 118. Corto said

  117: Πολύ καλό λογοπαίγνιο!

  120: Στα ελληνικά πανεπιστήμια οι απόφοιτοι ιατρικής δεν ορκίζονται βέβαια με τον όρκο του Ιπποκράτη («ορκίζομαι στον θεό Απόλλωνα και στον Ασκληπιό» κτλ), αλλά ο όρκος διαβάζεται τιμητικά πριν την ορκομωσία.

 119. Συγχαρητήρια στο Γς!

 120. Γς said

  119:

  Ευχαριστώ Αγγελε.

  Σε διάβαζα προχτες στο βιβλίο για το πατέρα σου.
  «18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή: 100 χρόνια από τη γέννηση του»

  Πολύ ωραίο

 121. Γς said

  122:

  Ευχαριστώ Σκύλε.
  [Εσένα σε διαβάζω μόνο εδώ]

 122. geobartz said

  118, sarant said

  «105 Τα κείμενα του Ραφαηλίδη είναι τέτοια που δεν σηκώνουν τεκμηρίωση -αλλά δίκιο έχεις στην κριτική σου. Για τον Κωστόπουλο, μπορούμε να το συζητήσουμε».

  Δεν το συζητήσαμε ήδη αρκετά;; Να επανέλθουμε στα σχετικά σχόλια για την ανάρτηση «Γενοκτονίες και ποινικοποίηση»;

 123. sarant said

  125 Όχι, εννοώ ότι ο καθένας βλέπει τα επιχειρήματα και κρίνει.

 124. Idom said

  Πώς να το θέσω με κοσμιότητα;

  «Ποίος τον αφοδεύει τον Κύριον Στυλιανίδην;»

  Περίπου…

 125. Idomeneo said

  Χειρότερος των ψηφοφόρων του δεν είναι σε καμία περίπτωση !

 126. Γιάννης Κουβάτσος said

  105. Τα κείμενα του Ραφαηλίδη, καθώς και του Τσιφόρου, για ιστορικά θέματα γράφτηκαν από ερασιτέχνες ιστορικούς για το ευρύ αναγνωστικό κοινό των εφημερίδων και διαβάζονται κυρίως για το ευχάριστο και εύληπτο ύφος τους.Δεν έχουν σχέση με επιστημονικά συγγράμματα, ώστε να έχουμε και ανάλογες απαιτήσεις.

 127. Και μιας κι αναφέρθηκα στα θρησκευτικά και τον όποιο ντόρο γίνεται στις μέρες μας, αλλά ξέχασα να το γράψω χτες:
  Οι μαθητές μπορούν να πάρουν απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών. Η εγκύκλιος υπήρχε από παλιά αλλά ο Λοβέρδος, δυο μέρες πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015 με μια εγκύκλιό του το δυσκόλεψε αρκετά. Για να πάρει κάποιος απαλλαγή πρέπει να δηλώσει άλλο θρήσκευμα. Η εγκύκλιος αυτή εξακολουθεί να ισχύει…

 128. Το έντερο και οι αντεροβγάλτες .http://wp.me/p7pUmz-1QO

 129. ΣΠ said

  Αμβρόσιος ξανά.
  http://luben.tv/stream/91173

 130. sarant said

  132 Οι Αιγιώτες θα την πληρώσουν

 131. Λ said

  Στη τρίτη γυμνασιου είχαμε ένα κοριτσάκι που ήταν Μάρτυρας του Ιεχωβά. Δεν μπορείτε να φανταστείτε το μαρτύριο που υπέστκε από τον καθηγητή θρησκευτικων. Κάθε μα κάθε φορά τη σήκωνε να πει την πρωινή προσευχή . Αυτή δεν ενέδιδε και αυτός την προσέβαλλε για κανένα δεκαλεπτάκι κάθε φορά. Αυτό συνεχίστηκε για ένα ακαδημαϊκό έτος δύο φορές τη βδομάδα.

  Ένας άλλος θεολόγος που ήταν αντίδικος μου στο δικαστήρο πήγε να με καρφώσει στο δικαστή διοτι όπως είπε δεν ήμουν παντρεμένη αφού είχα κάνει πολιτκό και όχι θρησκευτικό γάμο. Είχε πολλή πλάκα, ή μάλλον θα είχε αν δεν με ταλεπωρούσε για χρόνια. Αυτός χρησιμοποιούσε την ιδιότητά του σαν θεολόγος για να πηγαίνει στα γεροκομεία δήθεν για να βοηθήσει τους υπερήλικες. Στην ουσία εξασφάλιζε με δόλιο τρόπο πληρεξούσια για να καταχραζεται την περιουσία τους.

  Στο τέλος της μέρας πολύ λίγους καλούς θεολόγους συνάντησα στη ζωή μου.

  Και στη λογοτεχνία συναντούμε στο Μίντλμαρτς της Τζωρτζ Έλλιοτ ένα πολύ κακό και ιδιοτελή θεολόγο.

 132. Πέπε said

  130
  Πάντως έτυχα σε μια σκηνή όπου γονείς θέλουν να απαλλαγεί το παιδί τους από τα Θρησκευτικά ως άθεο, και η σύσταση του δ/ντή (που ήταν με το μέρος τους) ήταν: «γράψτε άλλο θρήσκευμα».
  -Μα δεν έχει άλλο θρήσκευμα, τι να γράψουμε;
  -Γράψτε επί λέξει «άλλο θρήσκευμα».

  Αν είναι όντως τόσο απλό, χαλάλι κι ένα μικροψεματάκι.

  Δεν ξέρω αν πέτυχε, και σε περίπτωση που πέτυχε δεν ξέρω αν ήταν επειδή όντως αυτό προβλέπεται («άλλο θρήσκευμα» χωρίς να πεις ποιο) ή στο πλαίσιο του όσα πιάνει ο σοβάς.

 133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  134 – «Στο τέλος της ημέρας πολύ λίγους καλούς θεολόγους συνάντησα στη ζωή μου.» Μόνο με τους θεολόγους συνέβει αυτό; πάλι καλά.☺

 134. geobartz said

  129, Γιάννης Κουβάτσος said

  105. Τα κείμενα του Ραφαηλίδη, καθώς και του Τσιφόρου, για ιστορικά θέματα γράφτηκαν από ερασιτέχνες ιστορικούς για το ευρύ αναγνωστικό κοινό των εφημερίδων και διαβάζονται κυρίως για το ευχάριστο και εύληπτο ύφος τους.Δεν έχουν σχέση με επιστημονικά συγγράμματα, ώστε να έχουμε και ανάλογες απαιτήσεις.

  Όταν ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ γράφει και ξαναγράφει και …κτίζει με …ανακαλύψεις του ότι (για παράδειγμα) ο Ανδρούτσος ήταν Μουσουλμάνος ή ότι η κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η Λιθουανία, τότε ΟΦΕΙΛΕΙ να πει με δυο λέξεις που …βρήκε την ανακάλυψή του. Αλλοιώς δεν του αξίζει ο …τιμητικός τίτλος του «ερασιτέχνη ιστορικού» (τον οποίο φιλοδοξώ να αποκτήσω κάποτε και εγώ!). Όταν μάλιστα η …πελατεία του είναι το «ευρύ αναγνωστικό κοινό των εφημερίδων» η ευθύνη είναι ευρύτερη και νομίζω ότι πρέπει να επεμβαίνουν ο αρχισυντάκτης (ή ο επιμελητής έκδοσης- ή δεν ξέρω ποιος-, προκειμένου περί βιβλίων), αφού η παραπληροφόρηση και «παραπαιδεία» γίνεται …ευρεία. Το «ευρύ αναγνωστικό κοινό» …χάφτει αμάσητο το προσφερόμενο «βρώμικο». Δεν διανοείται να ψάξει το …περιεχόμενο, όπως έκανα εγώ για τον «Μουσουλμάνο Ανδρούτσο» (και το έχω αναφέρει σε κάποιο σχόλιό- δεν θυμάμαι σε ποια ανάρτηση του νοικοκύρη).
  Σε ότι αφορά τον Τσιφόρο, δεν έχω υπόψη μου αν έχει επιδοθεί και στη συγγραφή τέτοιων «ιστορικών» κειμένων.

 135. geobartz said

  134, Λ said «……Στο τέλος της μέρας πολύ λίγους καλούς θεολόγους συνάντησα στη ζωή μου».

  Στα …πάλαι ποτε γυμνασιακά μου χρόνια είχα έναν Θεολόγο πολύ καλό (που μας δίδασκε και ιστορία). Ήταν δάσκαλος, όνομα και πράμα. Όταν παρέδιδε μάθημα, κρεμόμασταν από τα χείλη του. Είχα όμως και έναν …μπούφο που του κάναμε τόση καζούρα ώστε η εκάστοτε είσοδός του στην αίθουσα δοδασκαλίας να του γίνεται μαρτύριο. Παρόμοια περιστατικά (αρνητικά-θετικά) είχαμε και με καθηγητές άλλων ειδικοτήτων. Θυμάμαι χαρακτηριστικά δύο …αντίστοιχους φιλολόγους αλλά και δύο μαθηματικούς!
  Συμπέρασμα: Δεν είναι η επιστήμη που βγάζει …κουκουβάγιες ή μπούφους αλλά το ρημάδι το DNA!
  Και μια εμπειρία από το στρατό (Σχολή Πυροβολικού 1965): Κάθε Σάββατο ερχόταν από την Αθήνα και μας έκανε διάλεξη ένας παπάς. Πραγματεύονταν θέματα θεολογικά-χριστιανικά ,όπως μαρτυρίες για την Ανάσταση, εξωχριστιανικές μαρτυρίες για τον Χριστό κλπ. Πραγματικά, κρεμόμασταν από τα χείλη του ΟΛΟΙ (και ειρήσθω ότι είμασταν …σάρα και μάρα). Συνέβη όμως να έχει κάποιο κώλυμα ο παραπάνω παπάς και τον αντικατέστησε 1-2 φορές ένας απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής που υπηρετούσε τη θητεία του στη γειτονική μονάδα των ΛΟΚ (φορώντας βέβαια τον λοκατζίδικο πράσινο μπερέ). Μιλούσε με το γνωστό ύφος του δήθεν θεοσεβούμενου, με τα ίδια χιλιομασημένα λόγια, όπως «ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός Σωτήρ» κλπ, κλπ. Πήγαμε «εν σώματι» στον Διοικητή της Σχολής και διαμαρτυρηθήκαμε, προβάλλοντας το αίτημα: Θέλουμε τον …μαύρο παπά και όχι τον πράσινο!

 136. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  geobartz said (#137):

  «Σε ότι αφορά τον Τσιφόρο, δεν έχω υπόψη μου αν έχει επιδοθεί και στη συγγραφή τέτοιων «ιστορικών» κειμένων.»

  Ἔχει γράψει ἱστορικοῦ περιεχομένου ἀφηγήματα μὲ τὸ γνωστὸ εὐθυμογραφικὸ του ὕφος. Πρόχειρα θυμᾶμαι τὸ «Ἐμεῖς κι οἱ Φράγκοι» καὶ τὶς «Σταυροφορίες».

 137. Πέπε said

  138:
  Νομίζω ότι οι περισσότεροι αυτό έχουμε να θυμόμαστε από τους θεολόγους μας: ή του ύψους ή του βάθους. Μερικοί φωτισμένοι, οι υπόλοιποι (περισσότεροι) ανόητοι, κοιμήσηδες και θύματα καζούρας.

  Εντάξει, και φιλολόγους και μαθηματικούς κλπ έχει σ’ αυτές τις δύο κατηγορίες, αλλά νομίζω ότι στους θεολόγους είναι πιο συχνό, σε σχέση με όλες τις ενδιάμεσες κατηγορίες, που στις άλλες ειδικότητες είναι πιο συχνές.

  Πρέπει να παίζει ρόλο και η παράδοση που έχει επικρατήσει, ότι το μάθημα των Θρησκευτικών είναι «δευτερεύον», εύκολο (περνιέται πάντα, οι καλοί παίρνουν υποχρεωτικά 20, οι κακοί από 17), αλλά ταυτόχρονα είναι κανονικό γνωστικό μάθημα, όχι μουσική – γυμναστική: σ’ αυτές τις συνθήκες, αν δεν είσαι ιδιαίτερα φωτισμένος, εύκολα κατρακυλάς στο άλλο άκρο. Από την άλλη, άμα είσαι φωτισμένος, το μάθημα σε αβαντάρει πιο πολύ από την κλίση ρημάτων ή τη Χημεία.

 138. giorgos said

  Ο Βασίλης Ραφαηλίδης έχει παραδεχτεί δημοσίως ότι ούτε ιστορικός είναι ούτε φιλόσοφος τής ίστορίας .
  Οσον άφορά τό τί είναι «ίστορία» καί άν ή «ίστορία» είναι τελικά έπιστήμη , ύπάρχει σέ bdf ένα μικρό κείμενο, 5-6 σελίδες είναι ,πού τό άναλύει τό θέμα διεξοδικά καί έπιστημονικά .
  Αν κάποιος τό θέλει , πολύ ευχαρίστως να τού τό στείλω . Τό email μου είναι : dozas33@yahoo.gr

 139. sarant said

  139 Και άλλα έχει γράψει. Δεν θα αναφέρω τη Μυθολογία ή τα Βιβλικά χαμόγελα, αλλά η Ιστορία της Αθήνας και η Ιστορία της Γαλλίας είναι ιστορικού περιεχομένου, γραμμένα σε εύθυμο στιλ.

  Ιστορία των Ελληνων έγραψε και ο Καραγάτσης.

 140. Και «Τα ρεμάλια ήρωες», με την ιστορία των κονκισταδόρων στην Αμερική.

 141. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  137, 139, 142, 143. Τὸ καλὸ ἐδῶ εἶναι πὼς ὅλοι εἴμαστε πρόθυμοι νὰ μοιραστοῦμε ὅ,τι ξέρουμε.

 142. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  144. Παρέλειψα τὸ Γιῶργο στὸ 141 ποὺ μοῦ ἔστειλε πολὺ ἐνδιαφέρον ὑλικὸ γιὰ τὸν Γερ. Κακλαμάνη, ἕναν ἀξιόλογο διανοητὴ ποὺ ἀγνοοῦσα μέχρι πρὶν λίγες μέρες.
  Εὐχαριστῶ καὶ συγγνώμην γιὰ τὴν παράλειψη.

 143. Βάγια said

  Το θέμα για τα θρησκευτικά δεν προκάλεσε, νομίζω, τόση φασαρία για την ίδια τη φιλοσοφία του μαθήματος, αλλά γιατί συνδέεται άμεσα με το προσφυγικό. Δηλαδή συνδέεται με την πολιτισμική ενσωμάτωση των παιδιών των μεταναστών ως εξής: κάποιοι σκέφτονται ότι αν τα παιδια των μεταναστών μαθαίνουν την χριστιανική θρησκεία θα εγκαταλείψουν τα έθιμα που φοβίζουν τους δυτικούς, ενώ τώρα (υποθέτουν ότι) τα παιδιά-τα ελληνόπουλα εννοώ- θα μάθουν άλλα έθιμα και όχι τα δικά τους.
  Πιστεύω λοιπόν ότι θα πρέπει να υπάρχει προσοχή κι απ’ τις δύο πλευρές, διότι μπορεί να προκαλέσουν χειρότερα προβλήματα. Τόσο η μια ακραία άποψη όσο και η άλλη ακραία άποψη δεν είναι σωστές.

 144. kseeath said

  Εθνικόφρονες, ρατσιστές, παπαδαριό βγήκανε σεργιάνι
  https://avantgarde2009.wordpress.com/2016/10/05/ethnikia-ratsistes-papadario-vgikane-sergiani/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: