Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Μποστ και η επίσκεψη του Νάσερ

Posted by sarant στο 23 Σεπτεμβρίου, 2016


Τις Παρασκευές του αποκαλόκαιρου έχουμε πει να βάζουμε Μποστ, κάτι που μάλλον θα σταματήσει στα τέλη του μήνα. Την περασμένη Παρασκευή είχαμε δει το ταξίδι του Παναγιώτη Κανελλόπουλου στη Βόννη το 1960. Στο 1960 θα μείνουμε και σήμερα, αλλά θα δούμε πώς σχολίασε ο Μποστ μια επίσκεψη ξένου ηγέτη στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα του Νάσερ, του ηγέτη της Αιγύπτου.

Το πρώτο από τα δύο σκίτσα που θα παρουσιάσω το είχα παλιότερα ανεβάσει στον ιστότοπό μου, αν και με ελάχιστο σχολιασμό.

naser1

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην Ελευθερία στις 12 Ιουνίου 1960, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, προέδρου της Ηνωμένης Αραβικής Δημοκρατίας (βραχύβια κρατική ένωση Αιγύπτου και Συρίας) στην Ελλάδα.

Ο Πειναλέων αποχαιρετά τα παιδιά του Νάσερ, που ο Μποστ τα έχει επίτηδες ζωγραφίσει μελαψά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Καραμανλής (που διακρίνεται σε δεύτερο πλάνο να μονολογεί «Τι λέει ρε ο κόπανος») θα μαυριστεί στις επόμενες εκλογές -του 1961, που επρόκειτο να μείνουν στην ιστορία ως οι εκλογές βίας και νοθείας.

Στο σκίτσο ο Καραμανλής βρίσκεται ανάμεσα στον Παν. Κανελλόπουλο και (θαρρώ) στον Κωστάκη Τσάτσο με την τεράστια μύτη. Ο λοφιοφόρος πίσω πρέπει να είναι φιγούρα κάποιου αυλικού, όχι συγκεκριμένο πρόσωπο.

Ο Νάσερ ήρθε στον Πειραιά με την κρατική θαλαμηγό Ελ Χουρίγια, που δίνει στον Μποστ το έναυσμα να υπογράψει (κάτω δεξιά, όρθια) ως Μεντ-ελ-Μποσταντζίγια και να γράψει «Ελ Εβιμερίγια» στην ασπίδα της μαμα-Ελλάς.

Ίσως λόγω της επίσκεψης των ξένων, το βιβλιάριο απόρων κορασίδων που είναι το σήμα κατατεθέν της Ανεργίτσας έχει τον τίτλο στα ιταλικά, Libro di poveri bambini.

Να προσέξουμε το θαυμάσιο λογοπαίγνιο «Νασέρ – απ’ τας Σέρρ’», αφού ο Καραμανλής καταγόταν από την Πρώτη Σερρών.

Στο κείμενο της μπορντούρας γίνεται αναφορά και πάλι στο μελλοντικό μαύρισμα του Κ. Καραμανλή στις εκλογές, αλλά επίσης στα έργα της Πλατείας Ομονοίας, ενώ τα ιματίδια δεν αναφέρονται μόνο για το λογοπαίγνιο: η αιγυπτιακή αποστολή είχε αρνηθεί να φορέσει ιματίδια (σαν κι αυτά που φοράει ο Καραμανλής στο σκίτσο) με αποτέλεσμα να απειληθεί διπλωματικό επεισόδιο.

Μπράβο πεδιά! Καλά κάνατε κε ήρθατε στην Ελλάδα
βλέπων εσάς, σιγά-σιγά θα συνηθίζη στη μαβράδα
τότε νάρθετε να τον δήτε που θα γυρνά με μάβρα ιματίδια
μάβρος-μάβρος κε ασορτί με τα μάβρα του τα φρείδια
γι’ αφτό πεδιά κάνουμε νυχθημερόν λιτανείας
όστε να πετύχη εις μαβρισμόν ως αιθίοψ της μαβριτανίας
κε υπολογίζουμε εντός των προσεχών μήνων
να κάνομε εξαγογέ αράβων κε βεδουίνων
προς πάσας κατεφθύνσεις κε γωνίας
πλέον μάβρους κι από τα βότσαλα της ομονοίας
της ατυχούς αφτής πλατείας που σφοδρός ηγαπήθη
εις ποικιλίε τονισμών κε χροματισμόν ασυνήθη
κε απαλαγείς η ελάς της εβνοιοκρατίας
θέλει αφξηθή του ισλάμ κε αραβικής δημοκρατίας

naser3

Διότι, πράγματι, φαίνεται ότι ενώ η επίσκεψη κατά τα άλλα έγινε μέσα σε πολύ εγκάρδιο κλίμα, προς στιγμή υπήρξε πρόβλημα με το πρωτόκολλο που όριζε κώδικα ενδυμασίας προκαλώντας τη δυσφορία της αιγυπτιακής αποστολής -και σε άλλο σκίτσο του ο Μποστ θίγει ακριβώς το θέμα αυτό, κάνοντας κι ένα τολμηρό για την εποχή λογοπαίγνιο με αποτέλεσμα να υποστεί το ψαλίδι της λογοκρισίας.

naser2

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στη Μακεδονία στις 9 Ιουνίου 1960. Ο Μποστ βάζει κάποιον Έλληνα επίσημο (αναρωτιέμαι ποιος είναι, βρείτε το) να επιδίδει στον Νάσερ μια πανταχούσα του Μεγάλου Αυλάρχη με τη μποστική διαταγή: Απαιτείται απταίστως να φορώμε ιματιδίων. Σε δεύτερο πλάνο, ο Ευάγγελος Αβέρωφ με τα χαρτιά του κυπριακού υπό μάλης (ήταν πρόσφατη η συμφωνία της Ζυρίχης).

Έγραψα πιο πάνω για λογοκρισία. Πράγματι, όπως έγραψε αργότερα ο Μποστ, στο μπαλονάκι με τα λόγια του Νάσερ υπήρχαν στο τέλος δυο ακόμα στίχοι, που κόπηκαν από τη λογοκρισία, διοτι ήταν οι εξής:

κι πέστε του ν’ αφίση των πρωτοκόλων
μην ερθω κει και του κόψω την καλημέρα

Έτσι έγραφε ο Μποστ, αλλά κάτι άλλο θα διάβαζαν οι αναγνώστες του, κάτι ομοιοκατάληκτο -και γι’ αυτό επενέβη η ψαλιδοχέρα κυρία Αναστασία!

 

 

98 Σχόλια προς “Ο Μποστ και η επίσκεψη του Νάσερ”

 1. to_plintirio said

  Καλημέρα

 2. Καλημέρα!
  Καλά, ποια λογοκρισία; Ακόμα και το 1960 δεν υπήρχε προληπτική λογοκρισία στον τύπο. Μπορούσε βέβαια εκ των υστέρων να απαγορευθεί η κυκλοφορία κάποιου φύλλου, αν περιείχε ανάρμοστα πράματα.
  Και τι ακριβώς είναι το ιματίδιον;

 3. […] […]

 4. leonicos said

  Άσχετο,
  αλλ’ αυτό το ρεζιλίκι το έχετε ξανακούσει;

  Θάψανε, καταστρέψανε το νεολιθικό οικισμό οι εργολάβοι; Ποιοι έδωσαν εντολή να συνεχίσουν;

  Κολοκυνθού Καστοριάς
  Ο νεολιθικός οικισμός εντοπίστηκε το καλοκαίρι του 2001, ανατολικά του δημοτικού διαμερίσματος της Κολοκυνθούς, κατά τη διάνοιξη του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού που συνδέεει τη Σιάτιστα με τον συνοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής, στο τμήμα Κορομηλιά – Δισπηλιό. Η σωστική ανασκαφή άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2001, μετά από επέμβαση της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, και οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2002. Όμως οι εργασίες διάνοιξης του δρόμου κατέστρεψαν ολόκληρο το αρχαιολογικό στρώμα, πάχους 0,5 μ. περίπου, στο βόρειο και δυτικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου. Οι ανασκαφικές εργασίες διακόπηκαν πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή του χώρου, ο οποίος τελικά καταχώθηκε προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες της Εγνατίας Οδο

 5. leonicos said

  Θυμάμαι την αμηχανία του πατέρα μου όταν αναγγέλθηκε η ένωση Αιγύπτου Συρίας. από την αρχή το έλεγε ότι θα χωρίσουν γιατί είναι διαφορετικοί λαοί, και είναι,οι σύροι είναι ευρωπαίοι κατ’ ουσίαν, αλλά νιώθαμε ότι είχαν κυκλώσει το Ισραήλ.

 6. Neo Kid phone home said

  O Nasser, me tis ilithiotites tou, «katafere» na ksetopisei apo thn Aigypto dyo panarxaies kai akmazouses moionotikes koinothtes, toys Ellines kai tous Evraious, kai anoikse to dromo sto na ginei(stadiaka, ews kai shmera synexizetai)h Aigyptos, apo mia moderna kai akmazousa xora pou htan ,ena Islamokoloxaneio.

 7. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Στα άλμπουμ του Μποστ έχει γελοιογραφίες όπως περνούσαν από λογοκρισία εκείνη την περίοδο -και για την προκείμενη λέει ότι «αφηρέθησαν οι στίχοι»

  Ιματίδιο είναι αυτό που φοράει ο Καραμανλής στο σκίτσο. Είδος σμόκιν;

 8. Avonidas said

  6. O Nasser, me tis ilithiotites tou, «katafere» na ksetopisei apo thn Aigypto dyo panarxaies kai akmazouses moionotikes koinothtes, toys Ellines kai tous Evraious

  …και καλά οι Εβραίοι, τον ξέρανε το δρόμο, οι αιγυπτιώτες Έλληνες πού να τρέχουν; Δεν έχει και δρομολόγια για Σείριο συχνά…

 9. cronopiusa said

  Ιματίδιο Μαύρο Δεξιώσεων Χειμερινό Αξιωματικού Π.Ν.

  Καλή σας μέρα, ευχαριστούμαστε κι ευχαριστούμε για το «Νασέρ – απ’ τας Σέρρ’», πόσα μαθαίνουμε!

 10. Παναγιώτης Κ. said

  @6. Άρα η πολυπολιτισμικότητα που βασίζεται στην παράδοση είναι πλεονέκτημα για έναν τόπο;
  Η πολυπολιτισμικότητα των ΗΠΑ μας διδάσκει κάτι;
  Η κραταιά Γερμανία;

 11. Πωλείται αυτή η πρόσκληση σε βαφτίσια στο e-bay. Τιμή εκκίνησης $ 9

 12. ΑχΜπαναΐαμ’ !

 13. Avonidas said

  #12. Το προφανές, ότι κάποιοι δεν απάντησαν (ΔΞ/ΔΑ) δεν παίζει, ε;

  Όχι ότι έχω καμιά καούρα να τους υπαρασπιστώ, αλλά έχει γίνει πολύ της μόδας ο κάθε τιτιβιστής που δεν έχει δουλειά να κάνει να ελέγχει τη σούμα στις δημοσκοπήσεις, ναουμ.

  Εντάξει, το πιάσαμε παιδιά, στα κανάλια δεν ξέρουν πρόσθεση. Δε φωτογραφίζετε τώρα το μεσημεριανό σας, να μη μείνουμε με την απορία τι φάγατε;

 14. 13

  Τις μπάρες δεν τις προσέξατε;

 15. gpoint said

  Δηλαδή το ιματίδιον είναι σακακίδιον ;

  Στο δεύτερο σκίτσο φατσικά του (τότε) Αβέρωφ μοιάζει περισσότερο αυτός που μιλάει στον Νάσερ. Οάλλος μάλλον εμφανίζεται και στα δύο σκίτσα.

 16. Avonidas said

  #14. Είναι ευκολότατο να γίνει μπέρδεμα με αυτά τα γραφήματα, που δεν είναι καν ευθύνη του παρουσιαστή. Δεν πιστεύω ούτε δευτερόλεπτο ότι υπάρχει κάποια σκοτεινή συνωμοσία πίσω από τέτοια λάθη, κι όμως πολλοί μοιάζει να το πιστεύουν.

 17. Avonidas said

  #16. *μοιάζουν

 18. LandS said

  16 κι όμως πολλοί μοιάζουν να το πιστεύουν

  Τα γραφήματα ή τα «λάθη»;

 19. Avonidas said

  #18. Το ότι τα λάθη είναι σκόπιμα. Ίσως μερικές φορές, όχι πάντα.

  Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση, θέλετε να πιστέψω ότι το Star παραποίησε τα γραφήματα για να πείσει τους τηλεθεατές ότι ο κόσμος ήθελε να δοθούν *λιγότερες* τηλεοπτικές άδειες;

 20. Βιβή Ζ. said

  Καταπληκτικός ο Μποστ οπως πάντα και επειδή λόγω ηλικίας περισσότερο δεν ξέρω πράγματα πολλά..σας ευχαριστώ που τα αναλύετε τόσο απλά κ όμορφα και μου δίνεται η ευκαιρία να μαθαίνω….

 21. geobartz said

  Ο Νασέρ εκείνο τον καιρό είχε κερδίσει τη συμπάθεια εχθρών και φίλων παγκοσμίως (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι είχε προβεί σε διώξεις κατά της ομογένειας). Στα ατού του ήταν η εκδίωξη των αγγλογάλλων από το Σουέζ, η ένωση με τη Συρία (ίδρυση της Ηνωμένης Αραβικης Δημοκρατίας-ΗΑΔ), η συγκρότηση του μπλοκ των αδεσμεύτων (μαζί με τον Τίτο, τον Νεχρού κ. ά.). Μέχρι και αρκετά χρόνια αργότερα, ο μετέπειτα δικτάτορας Παπαδόπουλος ήτον γνωστός στο στράτευμα ως …Νασέρ της Ελλάδας!

 22. LandS said

  19
  Άμα δεχτούμε ότι οι μπάρες δεν αντιπροσωπεύουν, ντε και καλά, τα στοιχεία αλλά είναι μόνο και μόνο για ομορφιά, τότε πως να δεχτούμε ότι τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν τη πραγματικότητα και δεν είναι μόνο και μόνο για σκοπιμότητα;

  Και ναι, άμα δεν βάζεις το ποσοστό όσων δήλωσαν αδιαφορία ή αρνήθηκαν να απαντήσουν κάτι κρύβεις.

 23. Παναγιώτης Κ. said

  Θυμήθηκα την ατάκα του ΄Ιαν Φλέμινγκ, του συγγραφέα του Τζέιμς Μποντ, για ένα συγκεκριμένο κάθε φορά πολιτικό λάθος που επαναλαμβάνεται. Την πρώτη λοιπόν φορά ήταν λάθος, την δεύτερη…σύμπτωση.Όταν όμως επαναλαμβάνεται για τρίτη φορά τότε είναι…εχθρική ενέργεια.

  Δεν ξέρω αν τα λάθη αυτά είναι…εχθρικές ενέργειες. Σίγουρα πάντως φανερώνουν τον γρ@#@$%ιδισμό όλων αυτών που θέλουν τάχα να μας φωτίσουν και να μας ανοίξουν τα μάτια.

 24. Avonidas said

  #22. Στη συγκεκριμένη φωτό είναι φανερό ότι όντως οι μπάρες μπήκαν με φθίνουσα σειρά και οι ταμπέλες για τις άδειες με αύξουσα, άρα κλίνω προς το ενδεχόμενο του τεχνικού σφάλματος.

  Η παράλειψη του ποσοστού όσων δεν απάντησαν είναι το μόνο που θα μπορούσε να αποδοθεί σε σκοπιμότητα, όμως θυμίζω ότι και στην παρουσίαση αποτελεσμάτων εκλογών συχνά παραλείπονται άκυρα και λευκά.

 25. Avonidas said

  23. Δεν ξέρω αν τα λάθη αυτά είναι…εχθρικές ενέργειες. Σίγουρα πάντως φανερώνουν τον γρ@#@$%ιδισμό όλων αυτών που θέλουν τάχα να μας φωτίσουν και να μας ανοίξουν τα μάτια.

  Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα γραφήματα τα ετοιμάζουν κάποιοι φουκαράδες πίσω από μια κονσόλα, πιθανόν κακοπληρωμένοι ή και απλήρωτοι, έτσι;

 26. 25

  Αναμφισβήτητα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουν δικαίωμα να μας το πασάρουν για ενημέρωση. Εξάλλου ο εικονιζόμενος στατιστικολόγος είναι αυτός που ζητούσε συγνώμη για την τραγική αποτυχία των δημοσκοπήσεων στις εκλογές.

 27. LandS said

  21.
  Έχει ειπωθεί ότι την εποχή που κατέλαβε την εξουσία ο Νάσερ ξεκίνησε να γίνει απόπειρα πραξικοπήματος στην Ελλάδα από κάποιους λοχαγούς τους οποίους έφεραν μπροστά στον Παπάγο για να τους επιπλήξει. Λέγεται ότι τους χαστούκισε κιόλας. Επίσης λέγεται ότι σε ένα συγκεκριμένο λοχαγό του Πυροβολικού συνόδεψε τη προσβολή με τα λόγια «και ήθελες να γίνεις ο Νασέρ της Ελλάδος».
  Δε βαριέστε, όλα μια ΙΔΕΑ είναι.

  Ο Νάσερ πάντως δεν ήταν καλό παιδί στο β΄ΠΠ.

 28. giorgos said

  Ο Νάσερ τούς Εγγλέζους βασικά έδιωξε καί όχι τούς Ελληνες .

  «Πρέπει νὰ προσθέσωμε ὅτι μικροὶ λαοὶ μὲ «Μεγάλες Ἰδέες» ἦσαν γενικώτερα χρήσιμοι γιὰ τὴν διευκόλυνση τῆς εὐρωπαϊκῆς πολιτικῆς. Ἕνας ἄλλος μὲ μεγάλη διασπορὰ ἦσαν οἱ Ἑβραῖοι, οἱ ὁποῖοι διέθεταν ἐπίσης μιὰ «Μεγάλη Ἰδέα», τὸν σιωνισμό. Αὐτοὶ λοιπὸν ἐτέθησαν κατ’ ἐξοχὴν ὑπὸ τὴν προστασία τῆς Ἀγγλίας, ἡ ὁποία ἔτσι διέθετε φορεῖς τῆς πολιτικῆς της σχεδὸν παντοῦ στὴν Εὐρώπη. Αὐτοῦ τοῦ εἴδους ἡ «προστασία» φυσικὸ ἦταν νὰ μὴν ἀποβῆ πρὸς ὄφελος τῶν Ἑβραίων… Ἀνάλογες χρήσεις εἶχε καὶ ὁ «ἑλληνισμὸς» ἤ ὁ «ἀρμενισμός». Ἡ προσφορὰ τῶν Ἀρμενίων γιὰ τὴν δημιουργία τῶν συγχρόνων μεγάλων ἑταιρειῶν πετρελαίου, ὅπως ἡ ΒΡ π.χ., εἶναι γνωστός, ὅπως ἐπίσης καὶ τὸ ἔργο τοῦ σὲρ Μπαζὶλ Ζαχάρωφ. Οἱ Ἕλληνες ὅμως, μὲ τὴν μεγάλη κατανομὴ τους ἀνὰ τὴν ἀνατολικὴ Μεσόγειο, ἐπροσφέροντο ἰδιαίτερα γιὰ τὴν χρησιμοποίηση τους εἰς βάρος τῶν νεοδημιουργουμένων κρατῶν. Χαρακτηριστικὴ εἶναι ἡ περίπτωση τῆς αἰγυπτιακῆς παροικίας τῶν Ἑλλήνων κατὰ τὸν περασμένο αἰώνα, πού μᾶς ἔδωσε καὶ τὸν Καβάφη. Ἡ παροικία ἐκεῖ εἶναι συναγωγὴ κεφαλαίου στὴν ὑπηρεσία τῶν ἀγγλικῶν τραπεζῶν – μιὰ κατάσταση πού διήρκεσε ὥσπου νὰ τοὺς ἐκδιώξει ὁ Νάσερ. Στὴν Περσία οἱ Ἕλληνες στὴν ὑπηρεσία τῶν ἀγγλικῶν τραπεζῶν δὲν περίμεναν νὰ τοὺς διώξουν: τὰ «μάζεψαν» λίγο πρὶν ἀποσυρθοῦν οἱ Ἄγγλοι ἀπὸ τὴν χώρα καὶ ἔφυγαν ὡς κανονικοὶ ἔποικοι… Στὴν Ἰνδία ἐπίσης ἡ ἀποικιοκρατία γιὰ τὶς ἀνάγκες της ἔφκιαξε «ἰνδοέλληνες», πέριξ τῶν ἐπιχειρήσεων Ράλλη πού ἐκμεταλλεύονταν τὶς φυτεῖες τσαγιοῦ (καὶ μέσω τῶν ὁποίων βέβαια ἡ Ἀγγλία ἐσυντηροῦσε μὲ ἐνέσεις τὴν Ἑλλάδα κατὰ τὸ νόημα τῶν «ἐθνικῶν εὐεργετῶν»…). Οἱ Ἕλληνες ἔβγαλαν μέχρι καὶ αὐτοκράτορες τοῦ Σιὰμ καὶ θεοὺς στὴν Ἰνδία, ὅπως π.χ. τὸν Γαλανό, ὁ ὁποῖος μετέφρασε καὶ τὶς Βέδδες γιὰ πρώτη φορὰ σὲ εὐρωπαϊκὴ γλώσσα. Ἡ χρήση τοῦ ἑλληνισμοῦ γιὰ τὶς ἀνάγκες τῆς ἀποικιοκρατίας καθόλου μικρῆς σημασίας δὲν ὑπῆρξε.»
  Από τό βιβλίο «Τό ανατολικό ζήτημα σήμερα»

 29. LandS said

  25 και 26

  Και ‘γω θέλω να δείξω καλή πίστη αλλά δεν μπορώ.

  Τα γραφήματα των πραγματικών δημοσκοπήσεων δεν τα κάνει το κανάλι. Υπάρχουν, τόσο σε pdf όσο και σε μορφή που να διαβάζονται από το πρόγραμμα που συνθέτει την εικόνα, στην παρουσίαση που συντάσσει η εταιρεία που έκανε τη δημοσκόπηση.
  Αυτοί που γράφουν την έκθεση/παρουσίαση δεν είναι «κάποιοι φουκαράδες πίσω από μια κονσόλα, πιθανόν κακοπληρωμένοι ή και απλήρωτοι» που θα βάλουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της εταιρείας ερευνών με τα λάθη τους. Είναι στελέχη της εταιρείας ερευνών με executive assistants που μόνο κακοπληρωμένες δεν τις λες.

 30. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @28. Μπορεῖτε νὰ μᾶς δώσετε περισσότερες πληροφορίες γιὰ τὸ παραπάνω βιβλίο; (συγγραφέας, ἐκδοτικὸς οἷκος, πότε κυκλοφόρησε καὶ ἄν ὑπάρχει στὴν ἀγορὰ, ἄν τὸ ξέρετε βέβαια).
  Εὐχαριστῶ ἐκ τῶν προτέρων.

 31. LandS said

  30
  Τι να τις κάνεις; Δεν σου αρκεί το «Ἡ παροικία ἐκεῖ εἶναι συναγωγὴ κεφαλαίου στὴν ὑπηρεσία τῶν ἀγγλικῶν τραπεζῶν – μιὰ κατάσταση πού διήρκεσε ὥσπου νὰ τοὺς ἐκδιώξει ὁ Νάσερ.» για να καταλάβεις;

 32. giorgos said

  30. Tό βιβλίο ειναι : «Τό Ανατολικόν Ζήτημα Σήμερα » τού Γεράσιμου Κακλαμάνη καί είναι έκδόσεις τού Εικοστού Πρώτου . Κυκλοφόρησε τό 1998 καί υπάρχει στήν αγορά .

 33. Ο Γαλανός πάντως δεν ήταν ούτε αυτοκράτορας του Σιάμ ούτε θεός στην Ινδία — ινδολόγος ήταν ας πούμε: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82
  Έχω ξανασυστήσει ένα ωραίο βιβλίο για τα τελευταία χρόνια της παροικίας της Αιγύπτου: http://www.biblionet.gr/book/205243/%CE%9D%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%87%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82,_%CE%86%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%82/%CE%91%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B7_%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B1
  Και συνεντεύξεις του συγγραφέα: http://www.efsyn.gr/arthro/i-alitheia-gia-toys-aigyptiotes

  Όσο για τη ρήση του Ίαν Φλέμινγκ (#23) μου θυμίζει ένα ανέκδοτο με τον θεολόγο (που λέγαμε κι εδώ) που προσπαθεί να εξηγήσει τι είναι θαύμα. «Ανεβαίνω στο καμπαναριό, προσεύχομαι στην Παναγία, πηδάω, ε και δεν παθαίνω τίποτα! Πώς έγινε αυτό;» — «Έτυχε.» «Έτυχε;; Πρόσεξε, ανεβαίνω ξανά, προσεύχομαι και πάλι, πηδάω και πάλι δεν παθαίνω τίποτα! Δεύτερη φορά! Πώς θα το πεις;» — «Σύμπτωση.» — «Ε, δεν τρώγεσαι! Ανεβαίνω τρίτη φορά, πάλι προσεύχομαι, πηδάω και πάλι δεν παθαίνω τίποτα. Ε, αυτό τι είναι;» — «Συνήθεια.»

 34. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Μὲ ἀφορμὴ τὸ #12 καὶ τὸν διάλογο ποὺ ἀκολούθησε θέλω νὰ κάνω κάποιες καλοπροαίρετες παρατηρήσεις.
  1. Ἡ τιτιβίστρια δὲν δὲν ἀναφέρθηκε στὶς μπάρες τοῦ γραφήματος, ἀλλὰ στὸ ἄθροισμα τῶν ποσοστῶν. Προφανῶς δὲν ἔλαβε ὑπ’ ὅψιν τὸ ΔΞ/ΔΑ.
  2. Οἱ μπάρες εἶναι ἐντελῶς λάθος. Δὲν ἔχουν μπεῖ μὲ ἀντίθετη σειρὰ πρὸς τὰ ποσοστὰ ὅπως προαναφέρθηκε (#24). Τὰ ποσοστὰ εἶναι ἀνακατεμένα, ἀρχικὰ μεγαλώνουν καὶ μετὰ πέφτουν. Ἐπειδὴ δὲ ἡ εἰκόνα τοῦ γραφήματος εἶναι ἀντίθετη μὲ αὐτὰ ποὺ ὑποστηρίζει τὸ συγκεκριμένο κανάλι, δὲν νομίζω πὼς ἔγινε σκόπιμα. Μᾶλλον πρόκειται γιὰ κάτι ποὺ ἔγινε στὸ γόνατο, διαφορετικὰ εἶναι ἐπικοινωνιακὸ αὐτογκὸλ.

  Λογικὸ εἶναι, μὲ ὅσα βλέπουν τὰ μάτια μας, νὰ ψάχνουμε παντοῦ γιὰ σκοπιμότητες. Καλὸ εἶναι νὰ προσπαθοῦμε νὰ φιλτράρουμε κάποια πράγματα μὲ τὴ λογικὴ, διαφορετικὰ πέφτουμε στὴ λούμπα τῶν Λιακόπουλων, Βελόπουλων καὶ ἄλλων κατ’ ἐπάγγελμα συνομωσιολόγων.

 35. Ιάκωβος said

  Οι Έλληνες γενικά δεν είχαν κακές σχέσεις με τους ντόπιους.Οι Αιγυπτιώτες μετά τον βομβαρδισμό της Αλεξάνδρειας από τις Αγγλικές κανονιοφόρους στη διάρκεια της εξέγερσης κατά του Τεουφίκ, λέγεται ότι αναστήλωσαν πολλά τμήματα της πόλης.

  Ήταν όμως Χριστιανοί και κατείχαν πλούτο. Στις χώρες αυτές, δυστυχώς, το αντι-ιμπεριαλιστικό μένος παίρνει χαρακτηριστικά θρησκευτικά. Όχι μόνο τώρα, με την ISIS, από τότε. Και όχι μόνο εκεί.

  Άλλωστε γιαυτό έχουμε και τόσους Κινέζους Ορθόδοξους Αγίους και Μάρτυρες.Τους έφαγαν στην επανάσταση των Ι Χο Τουάν, των Μπόξερ δηλαδή.

 36. Ιάκωβος said

  Με τους Εβραίους είναι διαφορετικό. Πολλά πογκρόμ που υφίσταντο οι Μιζραχί γενικά, γινόντουσαν σε απάντηση των διωγμών που κάνανε οι Ισραηλινοί εναντίον των Παλαιστινίων. Και βέβαια ήταν κι οι πόλεμοι Αιγύπτου-Ισραήλ.

  Νομίζω οτι πολλοί Ισραηλινοί κάνουνε δύο λάθη που είχε κάνει κι ο Χίτλερ.

  Το ένα είναι οτι δεν έχουν όρια. Οι πιο έξαλλοι ονειρεύονται ότι θα φτάσουν το Ισραήλ και τα κατεχόμενα,παντού όπου υπήρχε στο παρελθόν Εβραϊκή κοινότητα,δεν ξέρω, μέχρι την νήσο Ελεφαντίνη.

  Το άλλο είναι ότι αν στο μεσοπόλεμο η Γερμανία ήθελε να ορθοποδήσει, θα μπορούσε να στηριχτεί στο Εβραϊκό στοιχείο της Ευρώπης, που τα τελευταία χρόνια είχε αναπτύξει έναν έρωτα με το Γερμανικό πνεύμα, και όχι να τους ξεκληρίσει. Αυτό ήταν πέραν της σκατοψυχίας και ένας πρωτοφανής παραλογισμός.

  Το αντίστοιχο έπρεπε να κάνει το Ισραήλ. Να γίνει ο σπόρος της ανάπτυξης όλης της ευρύτερης περιοχής κι όχι να εξωθεί Παλαιστίνιους στα άκρα με στρατόπεδα, βομβαρδισμούς αμάχων και τείχη. Έτσι που κάνουν, κι όπως είναι περικυκλωμένοι από Άραβες απέξω και από χασιντείμ μέσα, αμφιβάλλω αν θα γλυτώσουν τελικά.

  Αυτά λέει η λογική. Αλλά ποιο ζώο έχασε τη λογική του για να τη βρει ο Άνθρωπος, το πιο παράλογο από όλα, το ζω των ζώνε, πούλεγε κι ο Λασκαράτος.

 37. giorgos said

  Ο Ελληνας αυτοκράτορας τού Σιάμ
  http://www.mixanitouxronou.gr/konstantinos-gerakis-o-kefalonitis-pou-egine-prothipourgos-sto-siam-vasanisthike-ke-ektelestike-stin-platia-tis-bangkogk-apo-tous-stasiastes/

 38. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @32. Εὐχαριστῶ πολὺ γιὰ τὶς πληροφορίες.

  @31. Τὶ ἐννοεῖτε; Μπορεῖτε, ἄν θέλετε, νὰ μοῦ τὰ πεῖτε λίγο πιὸ ἀναλυτικά;

 39. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  35 Δεν το ήξερα ότι υπήρχαν τόσοι Ορθόδοξοι μάρτυρες στην Κίνα!

 40. Avonidas said

  #29. Εντάξει, το κουράσαμε βέβαια, αλλά τι εξήγηση δίνεις για το ότι τα στελέχη της εταιρείας δημοσκοπήσεων κάνουν λαθροχειρίες που αποδεικνύονται με μια ματιά; Αν ήθελαν να πουν ψέματα, γιατί να μην το κάνουν με ένα άψογο γράφημα με παραποιημένα τα ποσοστά; Τι είναι πιθανότερο, ότι είναι επιλεκτικά βλάκες και ατζαμήδες ή ότι έγινε ένα τυπογραφικό/τεχνικό λάθος;

  Φαντάζομαι δε και τη συνεννόηση με το κανάλι: «Ναι, γεια σας, θα θέλαμε ένα γράφημα με τις μπάρες άλλα αντ’ άλλων, κατά τον εξής τρόπο… γράφετε;»

  Είμαι παράλογος;

 41. to_plintirio said

  Υπάρχει στο 12 σχόλιο κάποιο λινκ; Εγώ δε βλέπω κανένα οπότε η όλη συζήτηση για τις μπάρες μου είναι ακατανόητη, μήπως μπορεί κάποιος να ξαναδώσει το λινκ?

 42. 41

  Υπάρχουν. Το όνομα της τιτιβίστριας και το skai_xeftiles

 43. Ιάκωβος said

  Οι Κινέζοι Άγιοι είναι, πάντως, αναγνωρισμένοι.
  Υπάρχουν πολλοί Άγιοι, ετερο-ορθόδοξοι, που τους αναγνωρίζουν μόνο κάποιες ρώσικες θρησκευτικές σέχτες. Δεν είναι πλάκα και φωτοσοπιές:

  Ο τελευταίος τσάρος κι η οικογένειά του, έχουν αγιοποιηθεί επίσημα από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

  Κάποιοι Ουκρανοί πάλι αγιοποίησαν και κάποιο παιδάκι για το μαχαίρωμα του οποίου είχαν κατηγορήσει τους Εβραίους (συκοφαντία του αίματος) κι έτσι ξεκίνησαν τα πογκρόμ του 1911. Προχωράει μπροστά η Ουκρανία…

  Για να μη μιλήσουμε για τον Άγιο Λένιν.

  Και φυσικά τον Αγιοχίτλερ, μεγάλη η χάρη του .

  http://riowang.blogspot.gr/2014/01/apocryphal-icons.html

 44. Pedis said

  # 12 – Πού πας και τα βρίσκεις ρε Σκύλε; Καλά, υπάρχει κόσμος που βιντεοσκοπεί την οθόνη, είναι έτοιμος να πάρει φώτο σε ντετέ; Μωρέ μπράβο!

  Για το 9.1% που λείπει είναι τσαπατσουλιά αλλά εξηγήσιμο, όπως το σκέφτηκε ο Άβο. Οι μπάρες, πάντως, δεν υπακούν σε κάποιο πάτερν … αλλά είναι ως ατάκτως ερριμένες.

  Σκύλε, εσύ που ‘σαι γρήγορος σε αυτά (κι έχω καταλάβει ότι τρελλαίνεσαι για κουίζ …) για πέμου, τι σου φέρνει στο μυαλό η φώτο με τον υπουργό μας τον στρατέγκα μάξ(χ)ιμο;

 45. Γιάννης Κουβάτσος said

  Η πλάκα είναι ότι σ’ αυτές τις δημοσκοπήσεις ρωτούν για θέματα εξειδικευμένα ανθρώπους παντελώς άσχετους και, αν οι απαντήσεις βολεύουν, βγαίνουν και τις κάνουν σημαία της λαϊκής βούλησης. Αλλιώς, τις καταχωνιάζουν.
  -Πόσα να ‘ν ‘ τα κανάλια, κυρ Μήτσο;
  -Ε, να μην είναι 3;
  -Γιατί να ‘ναι 3;
  -Αμ πόσα να ‘ναι;
  Και πάει λέγοντας. Δημοσκοπήσεις.

 46. sarant said

  41-42 Eγώ βλέπω φωτογραφία οθόνης και τιτίβισμα

 47. 44

  Εμένα στο στρατό, στο Μόλυβο, πριν 25 χρόνια.

 48. spatholouro said

  #30 (Δ. Μαρτίνος)

  Δημήτρη (και όποιος άλλος, πλην βέβαια Λακεδαιμονίων, ενδιαφέρεται), εδώ το μοναδικό ίσως (ή πάντως το μοναδικό εκτεταμένο) επιμνημόσυνο κείμενο για τον Γ. Κακλαμάνη (σελ. 7-9):

  Click to access 38.pdf

 49. to_plintirio said

  #46 Μάλλον είναι πρόβλημα του browser, δεν βλέπω τίποτα

 50. https://twitter.com/hashtag/star_xeftiles

 51. spatholouro said

  47
  Κι εμένα στον Πολιχνίτο πριν από 30 (άκρη δεξιά δεν πολυφαίνομαι!)

 52. Άτιμη Γκαζμαδία!

 53. Pedis said

  # 47 – Καλά, εσύ τι βύσμα είχες; Kατατάχτηκες στο σώμα στρατηγικών επιθεωρήσεων και με την πρώτη μετάθεση τους έβαλες να τρέχουν;

 54. gpoint said

  Κυθαρίδης Αργύρης-Προέδρος Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής

  «Η Ένωση μας εκπροσωπεί 35 σωματεία. Ο ΠΑΟΚ αποτελεί ζωντανό παράδειγμα ανάπτυξης σε όλα τα αθλήματα. Πριν 3 χρόνια δημιούργησε την ομάδα του και υπάρχουν και άλλα περιθώρια βελτίωσης. Ο κ. Σαββίδης έχει προσφέρει πολλά σε πανελλαδικό επίπεδο για το σκάκι και έχει υπό την επίβλεψη του δύο πρωταθλητές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στις μικρότερες ηλικίες, ενώ θα είναι και ο χορηγός για να γίνει το πρωτάθλημα Ελλάδας στο σκάκι. Το σλόγκαν ο «ΠΑΟΚ είναι ιδέα» πρέπει να το σεβαστούμε και είναι τιμή και για εμάς».

 55. 53

  Τα ταλέντα μου, τη νομομάθειά μου και την πλήρη γνώση των κανονιζμών! 😉

  Όχι, βρε. Πεζικαραίος ήμανε. Αν και πρεσβύτερος του λοχαγού.

 56. Pedis said

  # 55 – Α, ήσουν προβλεπόμενος … πλάκα κάνω, αλλά μου απαντάς αλλαντάλλων.

  Στην τύχη του βγήκε του εμπέντιντ φωτογράφου αλλά φαίνεται και ότι και η άλλη, η στημένη, η ιστορική, δεν ήθελε πολύ για να πετύχει και διέθετε καλύτερο φόντο και κόντεξτ … (σχηματισμός με βάση την ιεραρχία, ο «μεγάλος» ψηλός και χοντρός … από μόνο του βγαίνει το αποτέλεσμα … )

 57. 56

  Ε, δεν κατάλαβα. Πάντως σαν τον Σουλτάνο των Κλαρινογαμπρών δεν είναι με τίποτα.

  http://luben.tv/blogosphere/politics/25810

 58. Εντωμεταξύ κάπου στη Λευκάδα… http://www.kopsidas.info/home.html

 59. ΣΠ said

  2, 7, 9
  Ιματίδιο είναι η επίσιμη στολή των αξιωματικών.

 60. Ιάκωβος said

  Ρωμαίους από Αστερίξ.
  Φταίει το γυριστό παχουλό χεράκι του αρχηγού.

 61. giorgos said

  58. Χα χχαααα Μέχρι εκεί έφτασε η χάρη του ! Πάντως θά περάσουμε ωραίο χειμώνα…
  Μέ 3 χτυπήματα θά ακυρώσει όλα τά μνημόνια !
  http://aromalefkadas.gr/%ce%ac%ce%bd%ce%b1%ce%be-%ce%ba%ce%bf%cf%88%ce%b9%ce%b4%ce%ac%cf%82-%ce%b7-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%bb%cf%8d%cf%83/

 62. Avonidas said

  #44. Το marshmallow man από τους Ghostbusters (τους ορίτζιναλ, έτσι;)

 63. 62, τώρα έχει αδυνατίσει http://luben.tv/stream/77568

 64. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  @spatholouro (#48). Εὐχαριστῶ πολὺ γιὰ τὶς πληροφορίες. Δυστυχῶς δὲν εἶχα ἀκούσει τίποτα γιὰ τὸν Γ. Κακλαμάνη. Ἀπὸ τὸ ἐξαιρετικὸ σημείωμα ποὺ παραθέτεις καταλαβαίνω ὅτι πρόκειται γιὰ ἕναν ἀξιόλογο στοχαστή. Δυστυχῶς οἱ περισσότεροι, ἀκόμα κι αὐτοὶ ποὺ εἴμαστε ἐκτὸς κομματικῶν περιφράξεων, δὲν μποροῦμε νὰ ξεφύγουμε ἀπὸ τὸ «στὰρ σύστεμ» ποὺ ἐπιβάλλουν τὰ κόμματα καὶ τὰ ΜΜΕ.

 65. Spiridione said

  … Ίσως λόγω της επίσκεψης των ξένων, το βιβλιάριο απόρων κορασίδων που είναι το σήμα κατατεθέν της Ανεργίτσας έχει τον τίτλο στα ιταλικά, Libro di poveri bambini.

  Και στο καπέλο γράφει PINALEONE

  Ίσως λόγω του διπλωματικού επεισοδίου με την Ιταλία λίγες μέρες νωρίτερα
  http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=64&dc=1&db=6&da=1960

 66. Pedis said

  # 62, 63 – δεν ξέρω γιατί σας πήγε το μυαλό στο (πώς το λένε;) marshmallow man ή στον michelenio ή σε εκείνον τον χοντρομπαλά των ανελ … εδώ έχουμε νατουράλ αποθανάτι[ω]ση εξωφρενικής πολεμικής δράσης και ανώτερη από τη στημένη διδυμή της!

 67. leonicos said

  @36 Ιάκωβε

  Έχεις δίκιο σε αυτά που λες, και θα σου προσθέσω κι ένα επιχείρημα ακόμα.

  Υπάρχουν δυο κοινότητες σαμαρειτών (990 όλοι κι όλοι) η μία στα κατεχόμενα και η άλλη μέσα στο Ισραήλ. Η ηλιθιότητα είνα ότι αντί να τους εντάξουν κανονικά. ως πολίτες του Ισραήλ με πλήρη δικαιώματα, δηλαδή να βρεθούν ως πλήρων δικαιωμάτων ισραηλινοί στα κατεχόμενα, χωρίς να είναι έποικοι, τους κάνουν νούμερα οι χασιδίμ (το λέω έτσι επειδή τον σωστό όρο δεν τον ξέρουν πολλοί) και απαιτούν να μεταστραφούν στον εβραϊσμό. Κοντολογίς, βγάζουν τα μάτια τους με τα ίδια τους τα χέρια.

  Και η σκατοψυχιά. όταν ήταν να μεταναστεύσουν μαζικά οι εβραίοι της Αιγύπτου, τα ίδια καθήκια ήθελαν μόνο τους ραββινικούς, για να μην έρθουν οι καραϊτες. Ευτυχώς οι ραββινικοοί της Αιγ’υπτου αρνήθηκαν, ή όλοι ή κανένας, κι έτσι πήγαν και οι καραϊτες. και να σκεφτείς ότι μόνο καραϊτες είχαν εκτελεστεί ως κατάσκοποι του Ισραήλ στην Αίγυπτο

  Μα να μην υπάρχει ένας καλός πουθενά!

 68. 66

  Pedis, θα ξέρεις υποθέτω πως η ασπρόμαυρη φωτό του Ντάγκλας Μακάρθουρ* έχει τραβηχτεί πολλές ώρες μετά την πραγματική απόβαση στις Φιλιππίνες. Και το αποβατικό μπορούσε να φτάσει στην παραλία, κανονικά, αλλά ο Ντάγκλας ήθελε βρεμμένα παντελόνια κιέτς! Και οι επιτελικοί στριμώχνονταν γύρω του για να μείνουν στην Ιστορία.

  *«θα επιστρέψω» είχε πει φεύγοντας κι αφήνοντας πίσω του χιλιάδες φαντάρους να πεθάνουν στην πορεία θανάτου της Μπαταάν και στα γιαπωνέζικα στρατόπεδα.

  ΥΓ στα οποία στρατόπεδα ήταν έγκλειστος κι ένας μανιατοφιλιππίνος: ο Freddie Zervoulakos!

 69. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  #66. Ἐξαιρετικὸς ὁ παραλληλισμὸς τῶν δύο φωταγραφιῶν. Μπράβο!

 70. leonicos said

  Διόρθωση

  (το λέω έτσι επειδή τον σωστό όρο Haredi δεν τον ξέρουν πολλοί)

 71. sarant said

  59 Eυχαριστούμε!

  65 Δεν αποκλείεται

 72. 67

  Λεώνικε –> http://www.huffingtonpost.gr/2016/09/23/ouggros-neonazistis-evraios-rizes-diethnes_n_12154312.html

 73. leonicos said

  @36 Ιάκωβε

  Έχεις δίκιο σε αυτά που λες, και θα σου προσθέσω κι ένα επιχείρημα ακόμα.

  Υπάρχουν δυο κοινότητες σαμαρειτών (990 όλοι κι όλοι) η μία στα κατεχόμενα και η άλλη μέσα στο Ισραήλ. Η ηλιθιότητα είνα ότι αντί να τους εντάξουν κανονικά. ως πολίτες του Ισραήλ με πλήρη δικαιώματα, δηλαδή να βρεθούν ως πλήρων δικαιωμάτων ισραηλινοί στα κατεχόμενα, χωρίς να είναι έποικοι, τους κάνουν νούμερα οι χασιδίμ (το λέω έτσι επειδή τον όρο Haredi δεν τον ξέρουν πολλοί) και απαιτούν να μεταστραφούν στον εβραϊσμό. Κοντολογίς, βγάζουν τα μάτια τους με τα ίδια τους τα χέρια.

  Και η σκατοψυχιά. όταν ήταν να μεταναστεύσουν μαζικά οι εβραίοι της Αιγύπτου, τα ίδια καθήκια ήθελαν μόνο τους ραββινικούς, για να μην έρθουν οι καραϊτες. Ευτυχώς οι ραββινικοοί της Αιγ’υπτου αρνήθηκαν, ή όλοι ή κανένας, κι έτσι πήγαν και οι καραϊτες. και να σκεφτείς ότι μόνο καραϊτες είχαν εκτελεστεί ως κατάσκοποι του Ισραήλ στην Αίγυπτο

  Μα να μην υπάρχει ένας καλός πουθενά!

 74. Pedis said

  # 68 – το δήλωσα, η παλιά είναι στημένη, η νέα ανώτερη, με εξαιρετικό καλλιτεχνικό αυτοσχεδιασμό και … τι μοντέλο! Πάντως, όπως έγραψα παραπάνω του τύπου, του φωτογράφου του εμπέντιντ του βγήκε φίνα (όσο ήταν δική του ευθύνη … εννοώ).

 75. spatholouro said

  64 (Δ. Μαρτίνος)

  Να φανταστείς πάντως ότι εγώ, που από φοιτητής είχα ξεφύγει από αυτά που λες, και από άλλα, δεν μπόρεσα να ξεφύγω από το γεγονός ότι ξέφυγα. Στον στρατό, που λέγαμε παραπάνω με τον Σκύλο, μετά τα ΛΥΒ στην Αχλαδερή (1985), στη συνέντευξη που πέρασα από τον στρατηγό, ξέρω γω τι ήτανε, για να δούνε αν θα μας κάνουν δόκιμους, ήξερε τι έντυπα διάβαζα στο πανεπιστήμιο..

  Ακόμη δεν μπορώ να ξεχάσω την ατάκα του:
  «Ρε, παιδί μου, φέρνει εκείνη η κόρη μου και διαβάζει ένα περιοδικό, να δεις πώς το λένε…Ιδεοδρόμιο; Ξέρεις τίποτα, τι πράμα είναι;»

 76. 74

  Ναι, τι να κάμει ο φουκαράς ο συνάδελφος, έπρεπε να τρέξει.

  75

  Την Αχλαδερή τη γλίτωσα στο παρατσάκ. Μπας και ο στρατηγός ήταν ο Ματαφιάς, ο επονομαζόμενος και Ματάφι;
  Για να το δέσομε με το σημερινό για το Νάσερ.

 77. spatholouro said

  76
  Μόλις είχε φύγει κάνα μήνα! Ρε τι ήταν και αυτός…Τι μύθο έσερνε…

 78. 77

  Ακόμα και σε μας, το ’91-΄92, έφτασε η ιστορία πως δήθεν ένα πλοίο αρνήθηκε να πάρει αδειούχους φαντάρους και ο Ματάφι κατέβασε άρμα μάχης από την Παγανή και απείλησε να ρίξει στο βαπόρι. Τώρα το πώς κατάφερε το Μ48 να φτάσει στο λιμάνι, είναι άλλη ιστορία.

  Και πως έκανε εφόδους στα φυλάκια καβάλα σ’ ένα άσπρο άλογο!

 79. Pedis said

  έκανε μερικές μέρες να βγάλει κάτι καλό αλλά σήμερα τα κατάφερε:

 80. Pedis said

  Δυσβάσταχτα υψηλές συντάξεις, λέει.

  Αναφορικά με τα «αγκάθια» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζει ότι δεν αποτελεί έκπληξη πως στο πόρισμα του ΔΝΤ καταγράφονται οι γνωστές διαγωνίες για φορολογικό, ασφαλιστικό και εργασιακά.

  Καλά τα αγκάθια .. είναι στον πισινό μας αλλά οι διαγώνιες που κολλάνε; Την γνωρίζετε την έκφραση;

  Να λέγε κάτι για τον άξονα των ζεντ να γίνει πλήρως κατανοητός, θα το καταλάβαινα.

  (δεν έχει πάτο, λέμε …)

 81. Pedis said

  -> Α, διαφωνίες είπε, όχι διαγωνιες … είναι που δεν εμπνέουν εμπιστσύνη τα ελληνικά του … 🙂

 82. gpoint said

  # 80

  και…διάχυτα διαρθρωτικά εμπόδια για επενδύσεις και ανάπτυξη

 83. ΣΠ said

  81
  Ε, καλά. Στο πληκτρολόγιο το γ είναι δίπλα στο φ.

 84. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  36 – «Το αντίστοιχο έπρεπε να κάνει το Ισραήλ. Να γίνει ο σπόρος της ανάπτυξης όλης της ευρύτερης περιοχής κι όχι να εξωθεί Παλαιστίνιους στα άκρα με στρατόπεδα, βομβαρδισμούς αμάχων και τείχη. Έτσι που κάνουν, κι όπως είναι περικυκλωμένοι από Άραβες απέξω και από χασιντείμ μέσα, αμφιβάλλω αν θα γλυτώσουν τελικά.»

  Το ερώτημα, είναι αν μπορούσε ή μπορεί να κάνει το Ισραήλ αυτό που λές, είναι ανεξάρτητο; εγώ λέω πως όχι, όπως και καμία χώρα πλήν αυτών του συμβουλίου ασφαλείας, άρα; μάλλον υπακούει σε εντολές και τις εκτελεί. Δεδομένου πως μόνοι τους οι εβραίοι, δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να δημιουργήσουν κράτος, θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε ποιές σκοπιμότητες εξυπηρέτησε και εξυπηρετεί η δημιουργία του από τις μεγάλες δυνάμεις. Μία προφανέστατη, είναι το πετρέλαιο της μέσης ανατολής, οι άλλες; αρκεί μόνο αυτή; και σε καμιά εικοσαριά χρόνια που δεν θα είναι ζωτικής σημασίας το πετρέλαιο, τι θα γίνει;

 85. Νίκος Κ. said

  79 Δεν ξέρω αν μπορείς να βρεις καμιά γελοιογραφία και γι αυτό:

  Cuba: The government announced Wednesday that Aeroports de Paris, the French government-controlled firm that runs Charles de Gaulle, Orly and other Paris airports, would receive a concession to operate Jose Marti, which would be renovated by the French firm Bouygues.

  http://bigstory.ap.org/article/ac46f12a9f174e35b76776418185f063/cuba-sees-tourism-rise-french-will-renovate-havana-airport

 86. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  77-78 – Μα όλοι οι στρατόκαυλοι φτιάχνουν τον μύθο τους και ζούν μ΄αυτόν, άλλωστε όλος ο στρατός ένας μύθος είναι, η πραγματικότητα είναι για γέλια και για κλάματα.
  Έχω πληρώσει μεγάλο τίμημα για την απομυθοποίησή του μπερέ, του αλεξιπτωτιστή, του κομάντο, του ο.υ.κ, κι άλλες τέτοιες παπαριές, αφήνω την απάτη των αχρείαστων αρμάτων μάχης, σε μιά χώρα με χιλιάδες νησιά και γεμάτη βουνά.

  Υ.Γ – Είδατε ποτέ κανένα κόμμα να κάνει τέτοιες καταγγελίες στην βουλή; μαζί τα τρώνε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ. 🙂

 87. sarant said

  78 Αυτο με το άσπρο άλογο το είχα ακούσει κι εγώ

  85 Κακίες… 🙂

 88. Pedis said

  # 85, Ναι, δεν είναι καλή είδηση, αν αληθεύει. Την είχε πάρει το μάτι μου την είδηση πριν από μέρες.

  Μα δεν είναι η στιγμή για να ανοίξω συζήτηση σχετικά με τη συνεισφορά της πλειοψηφίας του Κουβανικού λαού στην παγκόσμια ιστορία της λαικής απελευθέρωσης κατά τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, σε σύγκριση με εκείνη της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού (και τελευταίως … ρόμπες.)

  Σε αυτές τις πριπτώσεις κι έτσι όπως το θέτεις, χωρίς να το πάρεις προσωπικά, κολλάει η ατάκα:

  «Βρε δεν κοιτάς τα χάλια σου!»

 89. Γιάννης Κουβάτσος said

  88. Καμιά στιγμή δεν είναι καλή για ν’ ανοίξεις συζήτηση γι’ αυτό το θέμα. Άστο, βρωμάει. Ποια λαϊκή απελευθέρωση τώρα, μη λέμε κρύα ανέκδοτα. Καλύτερα ν’ ασχοληθούμε με τα δικά μας χάλια, όντως.

 90. Λ said

  4. Λεώνικέ μου είσαι σίγουρος ότι τον κατέστρεψαν τον οικισμό;Εννοώ ότι δεν εξυπακούεται ότι θάβοντάς τον τον κατέστρεψαν. Ο Αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας Λεμεσού είναι γεμάτος αρχαία που θά τα ξεθάψουν οι μελλοντικές γενιές όταν τα αυτοκίνητα θα είναι ιπτάμενα. Δεν είναι ότι καλύτερο βέβαια.

 91. Pedis said

  # 89 – Γιάννη, όλα ίσσωμα; Δεν κάνει.
  Αφού δεν είμαστε ικανοί να πάρουμε το παράδειγμα των Κουβανών, ας το ρίξωμεν στη μελέτη μετά ή άνευ προσευχής (κατά το γούστο του καθενός).
  Δες τι όμορφα που τα λέει ο Νοάμ (πολύ όμορφα, άσχετα αν έχω ένα-δυο ερωτηματικά):
  https://www.thepressproject.gr/article/100592/Sunenteuksi-Noam-Tsomski-O-Neos-Athesmos-kai-i-latreia-tou-kratous

 92. Avonidas said

  Ωραιος ο Τσομσκυ, ελεεινη και τρισαθλια ομως η μεταφραση του press project, δε διαβαζεται. Γενικά πάσχουν σε αυτό τον τομέα, στραμπουλάω το μάτι μου με τις διεθνείς συνεντεύξεις τους.

  Προτείνω με την ευκαιρία τον «τυμπανισμό της προπαγάνδας» για τα αυριανά μεζεδάκια. Ε, την καημένη την προπαγάνδα πώς έχει πρηστεί!

 93. Pedis said

  # 92 – δίκιο έχεις (ίσως κάποια ζητηματάκια που μου προέκυψαν διαβάζοντάς την σχετίζονται λίγο και με τη μετάφραση.)

 94. Γιάννης Κουβάτσος said

  Γιατί όλα ίσωμα; Απελευθέρωση με μονοκομματική δικτατορία, λογοκρισία και διώξεις αντιφρονούντων γίνεται; Σχήμα οξύμωρο, νομίζω. Όσο για το πολυδιαφημιζόμενο κοινωνικό κράτος της Κούβας και την δωρεάν ιατρική βοήθεια στον τρίτο κόσμο, μου θυμίζει το επιχείρημα των φασιστών υπέρ του Φράνκο, ότι δηλαδή επί εποχής του οι Ισπανοί έτρωγαν τρεις φορές την ημέρα, και των υποστηρικτών του απαρτχάιντ ότι στη Ν. Αφρική οι μαύροι ήταν λιγότερο φτωχοί από τους μαύρους των γειτονικών χωρών. Για την ταμπακιέρα που περιλαμβάνει όρους όπως ελευθερία, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε κουβέντα και οι μεν και οι δε.

 95. sarant said

  92 Δυστυχώς το είδα πολύ αργά. Αλλά θα είχε τη θέση του!

 96. Pedis said

  # 94 – Τον παραλληλισμό της Κουβανικής επανάστασης με το φρανκικό καθεστώς, ομολογώ, δεν την είχα στη συλλογή μου. Σπανιότατο κομμάτι. Μάργος. Ευχαριστώ πολύ.

 97. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  96 – Σύντροφε Pedis, επιμένεις να μην θέλεις να δείς την πραγματικότητα που δεν συμφωνεί με τις απόψεις σου. Οι επαναστάσεις, δεν ήταν ποτέ λαϊκές αλλά αστικές, το κίνητρό τους, ήταν η αρπαγή της εξουσίας από τους αριστοκράτες, ο λαός ήταν το μέσον για την επίτευξη του σκοπού, (ότι γίνεται και στον πόλεμο, όλοι οι ήρωες παιδιά του λαού είναι) ΚΑΝΕΙΣ (ίσως ο Λένιν και ο Τσέ) δεν ενδιαφέρθηκε αληθινά για τον λαό και για την ελευθερία του από τα δεσμά του. Οι ίδιοι οι λαοί φοβούνται την ελευθερία, καμία επανάσταση δεν δημιούργησε αυτοδιοίκητους πολίτες, παρά μόνο χειραγωγημένες ή τρομοκρατημένες παραγωγικές μονάδες. Παράδειγμα, η ΕΣΣΔ κράτησε πάνω από 70 χρόνια, εκατομμύρια πολίτες γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μόνο σ’ αυτό το σύστημα, γιατί κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος; τι έκαναν για να το προστατέψουν; γιατί δεν αντιστάθηκαν στην συντήρηση; ποιά είναι η πολιτιστική κληρονομιά της ΕΣΣΔ; γιατί έχει ξεχαστεί από τους τότε συντρόφους, γιατί δεν εμπνέει τους σημερινούς νέους;
  Η δικτατορία όποια μορφή κι αν έχει, δεν είναι ελευθερία, είναι καταπιεστική τρομοκρατία.

  Υ.Γ – Ο πατέρας μου ήταν στην Μακρόνησο, κι ο θείος μου (πρώτος του ξάδερφος) απότην Τασκένδη βρέθηκε σε γκουλάκ (δεν θέλεις να μάθεις πως βρέθηκε εκεί) όπου και «πέθανε», ποιός λές να πέρναγε καλύτερα;

 98. Corto said

  Αντίστοιχο χιούμορ με εκλογικό μαύρισμα έκανε 25 χρόνια νωρίτερα ο γελοιογράφος Γιώργος Γκεϊβέλης*, όταν στις εκλογές της 9 Ιουνίου 1935 μαυρίστηκε ο Μεταξάς. Η παρακάτω γελοιογραφία δημοσιεύτηκε στην Πρωία στις 13 Ιουνίου 1935.

  *Ο Κωνσταντινουπολίτης Γ. Γκεϊβέλης (1890-1976) υπήρξε από τους πρώτους γελοιογράφους που κατηγορήθηκε ότι έκανε σκίτσο ασεβές προς τον Μωαμεθανισμό – και εξαιτίας αυτού διώχτηκε από τις τούρκικες αρχές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: